Картер Ник : другие произведения.

188-225 Кілмайстар Зборнік шпіёнскіх дэтэктываў пра Ніка Картэра

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Картэр Нік
  
  188-225 Кілмайстар Зборнік шпіёнскіх дэтэктываў пра Ніка Картэра
  
  
  188. Востраў смерці http://flibusta.is/b/631958/read
  Death Island
  189. Ноч боегаловак http://flibusta.is/b/613175/read
  Night of the Warheads
  196. Круг Скарпіёнаў http://flibusta.is/b/613720/read
  Circle of Scorpions
  198. Разня ў Макао http://flibusta.is/b/610148/read
  The Macao Massacre
  203. Белая смерць http://flibusta.is/b/608069/read
  White Death
  210. Берлінская мішэнь http://flibusta.is/b/613457/read
  The Berlin Target
  220. Аперацыя "Петраград" http://flibusta.is/b/607244/read
  Operation Petrograd
  222. Кроў сокала http://flibusta.is/b/610197/read
  Blood of the Falcon
  225. Свяшчэнная вайна http://flibusta.is/b/611634/read
  Holy War
  234. Полымя дракона http://flibusta.is/b/631947/read
  Dragonfire
  252. Закон Льва http://flibusta.is/b/607234/read
  Law of the Lion
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Востраў смерці
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Востраў смерці
  
  
  пераклад Льва Шклоўскага
  
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам Сакрэтнай службы Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Пралог
  
  
  Хэндлі Дюваль выйшаў з гатэля «Барбароса» на востраве Хіва Фауі ў паўднёвай частцы Ціхага акіяна і, прыжмурыўшыся, паглядзеў на трапічнае сонца і выцер лоб хусткай. Вядома, гэта быў не Бостан. У цені было не менш за сто градусаў цяпла і амаль такая ж вільготнасць.
  
  
  Электрычнасць зноў адключылася ў цэнтральнай частцы сталіцы, што адбывалася не радзей як два разы на тыдзень, таму нават у бары гатэля не было ніякага палягчэння.
  
  
  У мінулым месяцы Дювалля падвысілі да брыгадзіра ў сярэдзіне змены, што дало яму магчымасць раз у тыдзень ездзіць у горад на прабежку "выпіўка і пачастунак". Выпіўка для яго змены на тыдзень, а пачастункам было наведванне ўстановы мадам Леонэ, размешчанай па суседстве з гатэлем.
  
  
  Аднак сёння днём ён задумаўся, а ці варта гэта рабіць. Выпіўка была разведзенай і завышанай у кошце, і без кандыцыянера дзяўчыны ў мадам Леонэ былі б некалькі менш прывабнымі.
  
  
  Яго страўнік завуркатаў, рэзкая хваля пякоткі паднялася ў глыбіні яго горла.
  
  
  "Божа", - усклікнуў ён. Ён ненавідзеў гэтае месца.
  
  
  Ён пачаў хадзіць па суседстве, калі выпадкова ўбачыў праз вуліцу дзяржаўную вінную краму. Юн Ло, кітайскі пасыльны з месца, які прыехаў у горад, каб дапамагчы Дзювалю, загружаў у джып пяць скрыняў выпіўкі. Толькі вакол яго стаяла некалькі кітайцаў. Ён раздаваў сябрам бутэлькі з выпіўкай у абмен на іншыя бутэлькі, якія складваў у скрыні, а затым загружаў у джып.
  
  
  «Гэты пракляты кітаец мяне падманвае, - падумаў Дзюваль. Выпіўку развялі, добра, але не ў віннай краме. Гэта рабіў Юнь Ло і, верагодна, усе астатнія кітайцы, якія працавалі на прымачы.
  
  
  Дюваль, буйны мужчына ростам больш за шэсць футаў і вагой не менш за дзвесце фунтаў, адчуваў, як павышаецца яго крывяны ціск, калі ён нацягваў штаны і кінуўся праз вуліцу, пот сцякаў з яго, яго мускулы напружваліся.
  
  
  Ён крыкнуў. "Гэй ты, сукін сын!"
  
  
  Юнь Ло і іншыя кітайцы здзіўлена паднялі вочы, як і паўтузіна іншых пешаходаў паблізу.
  
  
  Адна з кітаянак - яна здалася Дзювалю жанчынай - выпусціла бутэльку, якую трымала ў руках, і яна разбілася аб тратуар, калі яна пабегла па вуліцы.
  
  
  Астатнія таксама разбегліся, за выключэннем Юн Ло. Ён стаяў побач з джыпам, няўпэўнена ўсміхаючыся і шмат разоў кланяючыся.
  
  
  Дюваль ударыў мужчыну кулаком па левым плячы, прымусіўшы яго падляцець да джыпа.
  
  
  «Ублюдак! Сукін сын! Дзюваль закрычаў, кідаючыся за Юн Ло, які адступіў.
  
  
  Раптам Дюваль перавярнуўся дагары нагамі, а затым ён ляжаў на спіне на тратуары, яго галава пульсавала ў тым месцы, дзе ён стукнуўся.
  
  
  "Якога чорта…?" - пачаў ён і паглядзеў у вочы Юнь Ло. Малады чалавек больш не ўсміхаўся. Ён стаяў у паўсагнутым становішчы, яго вочы зіхацелі, яго зубы выскаліліся.
  
  
  На імгненне нешта ў глыбіні яго розуму загадала Дювалю сачыць за сабой і стрымлівацца. Чорт, ён быў паўабаронцам Матчу зорак у штаце Аёва. Але ён быў страшэнна злы. У яго было яшчэ васямнаццаць месяцаў працы на гэтым месцы… яшчэ паўтара гады чыстага, непадробнага лайна, з якім трэба было мірыцца, і ён ужо стаміўся ад усяго гэтага.
  
  
  Ён з цяжкасцю падняўся на ногі і зноў атакаваў добра складзенага азіята, разгойдваючыся на хаду. Нешта вельмі вострае і амаль гарачае працяло яго бок, прымусіўшы яго адсунуцца налева.
  
  
  Цяпер на вуліцы нікога не было. У паўквартале ад іх знаходзілася гарадская плошча і паліцэйскі ўчастак. На ўзгорку знаходзіўся асабняк губернатара. Але яны былі тут адны.
  
  
  Дюваль стаяў і тупа глядзеў на Юнь Ло. Кітаец трымаў доўгі, злавеснага выгляду нож, з якога да ручкі капала кроў.
  
  
  "Дурны вырадак ..." - сказаў Дюваль.
  
  
  Юнь Ло павярнуўся і нетаропка сышоў. Нож з грукатам упаў у сцёкавую канаву, калі ён знік за вуглом, і слабасць ахапіла амерыканца, які паглядзеў на вялізную рану на яго баку, з якой хлынула яго ўласная кроў.
  
  
  Ён атрымаў нажавое раненне. Юнь Ло сапраўды зарэзаў яго. Хрыстос! Гэта недарэчна! Інжынераў-электрыкаў не рэжуць на малавядомых выспах у паўднёвай частцы Ціхага акіяна. Прафесар Альбертсан ніколі не казаў яму нічога падобнага ў штаце Аёва.
  
  
  Дюваль паплёўся бокам да джыпа, затым перабраўся на бок кіроўцы і здолеў залезці за руль. Ён моцна прыціснуў левую руку да шырокай раны.
  
  
  Прыкладзяце прамы ціск. Няўжо гэта не тое, што загадаў ім рабіць яго школьны інструктар па аказанні першай дапамогі Чырвонага Крыжа?
  
  
  Нейкім чынам яму ўдалося выцягнуць ключы і завесці джып. Ён ніколі не думаў пра лякарню за кутом, калі ад'ехаў ад абочыны і рэзка паскорыўся праязджаючы па горадзе, выйшаўшы на прыбярэжную шашу, якое вяло пятнаццаць міль на іншы бок выспы, дзе знаходзілася станцыя спадарожнікавага сачэння і прыёму Хіва Фауі. .
  
  
  
  
  
  Ён прайшоў на шляху да выхаду з горада, дзе шмат пешаходаў накіроўваецца да ям для сушкі копры і прэсаў. Але чым далей ён ішоў, тым слабей станавіўся, так што праз некаторы час у яго ўзніклі вялікія праблемы з утрыманнем джыпа на вузкай дарозе.
  
  
  Ён атрымаў нажавое раненне. Нават зараз у гэта было амаль немагчыма паверыць.
  
  
  Кроў цякла паміж яго пальцамі па сцягне і назе, але крывацёк вызначана замарудзілася.
  
  
  Дюваль зірнуў на рану, і джып раптам павярнуў направа. У апошні момант ён падняў вочы, калі джып урэзаўся ў густы хмызняк у канаве ў дарогі і ўрэзаўся ў маладую пальму.
  
  
  Здавалася, што цэлую вечнасць амерыканец сядзеў у джыпе, прыхінуўшыся галавой да руля, і ўвесь яго свет кружыўся. Гэта было так жа дрэнна, як быць п'яным, мімалётная думка прыйшла яму ў галаву.
  
  
  Праз некаторы час ён падняў вочы. Ён быў пасярод праклятых джунгляў.
  
  
  Дюваль спрабаваў думаць. Ён успомніў, як праязджаў міма асноўных адрын па перапрацоўцы копры, а затым шчасна пераадолеў стромкія павароты вакол скал. Гэта азначала, што ён не надта далёка ад месца. Можа быць, міля ці дзве самае большае.
  
  
  Ён штурхнуў дзверы і, спатыкаючыся, выйшаў, затым працягнуўся да задняй часткі джыпа. Ён бачыў дарогу прыкладна за дзесяць футаў над сабой. Гэта было падобна на тысячу футаў.
  
  
  Ён уздрыгнуў, але ўпаў на джып, яго правая рука пляснулася ад скрынь з выпіўкай. Ён азірнуўся, затым адчыніў адну са скрынак, выцягнуў бутэльку і адкрыў яе. Ён падняў яго і зрабіў вялікі глыток. Адразу ж выплюнуў. Яго разбавілі вадой. Мусіць, з чаем і ёдам. Чай для колеру, ёд для густу.
  
  
  Ён адкінуў бутэльку і адчыніў другую, на гэты раз з задняга шэрагу. Ён зрабіў асцярожны глыток. Гэта быў віскі. Ён зрабіў яшчэ адзін глыток, яго галава кружылася на секунду ці дзве, а затым ён рушыў назад да дарогі.
  
  
  Двойчы ён спатыкаўся і падаў назад ад моцнага болю. Кожны раз ён рабіў яшчэ адзін глыток, затым пачынаў, нарэшце, дабіраючыся да дарогі, калі трапічнае сонца пачало садзіцца і выходзіць пражэрлівыя камары.
  
  
  Ён адразу ж пачаў падымацца па пакатым схіле, хістаючыся з аднаго боку дарогі на іншую.
  
  
  Аднойчы яму здалося, што ён пачуў гук сірэны зверху, і ён спыніўся і затрымаў дыханне. Але з мора дзьмуў вецер, і праз некаторы час ён зноў рушыў у дарогу, зусім не ўпэўнены, што чуў што-небудзь.
  
  
  * * *
  
  
  Было ўжо зусім цёмна, калі ён павярнуў на апошні паварот пад'язной дарогі, навідавоку ў абцякальнікаў і чатырох вялізных спадарожнікавых антэн. Ён ужо анямеў, у галаве гуло. Ён даўно выкінуў бутэльку віскі, большая частка яе змесціва знікла. Але ён ведаў, што тое, што ён бачыў, было няправільным. Жахліва няправільна.
  
  
  Паўсюль на ўчастку сачэння былі пажары, і цяпер ён дакладна чуў сірэны і нешта яшчэ... стральбу. Ён быў упэўнены, што гэта была страляніна!
  
  
  «Госпадзе…» - гучна вылаяўся ён хрыплым голасам. і ён падвоіў свае намаганні, клыпаючы па дарозе.
  
  
  Падышоўшы бліжэй, ён, напэўна, мог чуць стрэлы, і ён мог чуць крыкі і крыкі людзей.
  
  
  Станцыя падверглася нападу. Але кім? Гэта не мела сэнсу. Нішто з таго, што адбылося ў той дзень, не мела для Дзюваля ніякага сэнсу.
  
  
  Галоўныя вароты ляжалі напалову на завесах, пах кордита быў вельмі моцным, але стрэлы і крыкі нарэшце спыніліся. Сірэна, аднак, працягвала завываць, калі Дюваль асцярожна набліжаўся.
  
  
  На асфальце ляжала некалькі цел. Некаторыя з іх былі цемнаскурымі і былі апранутыя толькі ў насцегнавыя павязкі. Але двое з іх, расцягнуўшыся каля гаўптвахты, былі ў форме колеру хакі.
  
  
  Дюваль паспяшаўся да гэтых целаў і перавярнуў адно з іх.
  
  
  Хрыстос! Гэта быў Вальчак! Учора ўвечары яны разам гулялі ў покер у гурце.
  
  
  Дюваль падняў вочы. Што тут здарылася? Што, чорт вазьмі, адбылося?
  
  
  Ён узяў аўтамат Вальчака 45-га калібра, ніякавата праверыў, ці ёсць у патронніку патрон, узвёў курок і ўвайшоў у месца сачэння. Раптам сігналізацыя адключылася, і ён замёр.
  
  
  Цішыня была жудаснай. Наперадзе на дарозе ляжалі некалькі цел і згарэлы грузавік. Дым падымаўся ад будынка вышэй па схіле, але дамы і абцякальнікі здаваліся цэлымі.
  
  
  Хтосьці збег з узгорка ад адміністрацыі, і Дюваль разгарнуўся, падняўшы "45". Але ён зразумеў, што гэта быў адзін з тэхнікаў. Затым яго калені падкасіліся пад ім.
  
  
  "Што адбываецца?" - падумаў ён, упаўшы на праезную частку. Што, чорт вазьмі, тут адбываецца…?
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Блакітнае неба над морам, здавалася, злівалася з казачна-сінім Міжземным морам, пакуль яхта Marybelle прасоўвалася на паўночны ўсход уздоўж узбярэжжа Францыі ад Кан да зімовай стаянкі ў Манака.
  
  
  Было яшчэ рана, да поўдня, калі Нік Картэр, апрануты ў плаўкі і кароткі махрысты халат, выйшаў на кармавую палубу, дзе сцюарды расклалі шампанскае і сняданак.
  
  
  «Добрай раніцы, месье Картэр», - сказаў Анры-Рывес, памагаты старэйшага сцюарда, працягваючы крэсла Картэру.
  
  
  
  "Гэта раніца, ці не так, - сказаў Картэр, глыбока дыхаючы і ўдыхаючы салодка пахнуць марское паветра. - Калі мы павінны ў Манака?"
  
  
  «Не раней, чым пасля абеду, месье. Мадэмуазель Гордан загадала, каб мы спыніліся на гадзіну ці дзве ў Антыба».
  
  
  "Яшчэ адна аварыя?"
  
  
  «Магчыма, больш рымскіх амфар, васпан».
  
  
  "Магчыма", - сказаў Картэр. Сцюард наліў яму шклянку хрумсткага халоднага Dom Perignon, падаў яму крыху бялугі, крыху тостаў і тушаныя яйкі, а затым хупава выдаліўся на ніжнюю палубу.
  
  
  Мяккі рух карабля, які прабіваецца праз спакойнае мора, выдатнае, добра астуджанае віно і зручная абстаноўка ў гэты момант глыбока расслаблялі. Картэр глыбока ўздыхнуў. Мінулі гады з таго часу, як у яго быў адпачынак, напалову такі проста заспакаяльны, як гэты.
  
  
  Апошнія два тыдні ён падарожнічаў па Французскай Рыўеры на борце Marybelle, 210-футавай яхты, якая належыць лэдзі Памэле Гордан, трыццацігадовай дачкі сэра Дональда Гордана, былога дэпутата парламента і начальніка SIS у канцы пяцідзесятыя і пачатку шасцідзесятых. Сэр Дональд і Дэвід Хок, бос Картэра і кіраўнік звышсакрэтнага разведвальнага агенцтва ЗША, AX, былі старымі сябрамі, яшчэ да Другой сусветнай вайны. Было цалкам натуральна, што Картэр пазнаёмілі з лэдзі Гордан, і ў мінулым месяцы прыйшло запрашэнне далучыцца да яе ў пачатку яе восеньска-зімовага круізу.
  
  
  У яго было яшчэ дзесяць дзён, перш чым ён павінен быў з'явіцца ў цэнтр рэабілітацыі і перападрыхтоўкі AX у Арызоне, і ў яго планы ўваходзіла віла лэдзі Гордан у Манака і трохі баккара ў Монтэ-Карла.
  
  
  «Два тыдні, а ты ўжо звар'яцеў ад мяне», - пачуўся салодка-салодкі жаночы голас ззаду яго.
  
  
  Картэр павярнуўся, калі на палубу выйшла лэдзі Гордан, яе глыбокі насычаны загар узрушаюча вылучаўся на фоне амаль неіснуючага жоўтага бікіні. Яна хмурылася.
  
  
  - Хопіць гліняных гаршкоў, Памэла, - смеючыся, сказаў Картэр. "Я ў адпачынку."
  
  
  Яна падышла і пацалавала яго ў шчаку, затым заняла сваё месца насупраць яго за маленькім столікам. Анры-Рывес слізгануў да яе локця з бутэлькай шампанскага ў руцэ.
  
  
  "Мадэмуазель", - сказаў ён.
  
  
  «Калі ласка, - сказала яна, гледзячы Картэр ў вочы.
  
  
  Сцюард наліў ёй віна і прынёс слабасалёную палову мускуснай дыні з невялікай колькасцю вяршкоў і трускаўкай, а затым сышоў.
  
  
  "Хіба ты не спаў?" - Спытала яна, пацягваючы віно.
  
  
  "Як бервяно."
  
  
  - Тады чаму ты ўстаў так рана?
  
  
  «Вы добра атрымалі поспех на працягу апошніх двух тыдняў. Не спрабуйце арганізаваць мае наступныя дзесяць дзён», - сказаў Картэр. Праблема лэдзі Гордан заключалася - і заўсёды будзе заключацца ў тым, як ён падазраваў, - што яна не адчувала сябе камфортна, калі яна не задаволіла жыцці ўсіх вакол яе. Яна была прыроджаным арганізатарам. Усё ў Лондане - і палова заўсёднікаў Французскай, Іспанскай і Італьянскай Рыўеры - спрабавалі выдаць яе замуж за дыпламата. Яна магла б стаць ідэальнай жонкай консула ці жонкай амбасадара дзе-небудзь.
  
  
  «Прабач, Нікалас», - сказала яна, павярнуўшы галаву. "Спадзяюся, вы не супраць, што мы спынімся на дванаццаціфутавым уступе Анціба".
  
  
  «Зусім не…» - пачаў было Картэр, калі падышоў Анры-Рывес. У яго быў тэлефон.
  
  
  «Прабачце, пане, - сказаў ён. "Ёсць званок для вас". Ён падключыў тэлефон да задняй панэлі і паставіў прыбор на стол перад Картэрам, які падняў яго.
  
  
  "Картэр тут".
  
  
  «Містэр Картэр, я такі шчаслівы, што змог звязацца з вамі», - раздаўся ўсхваляваны мужчынскі голас. Картэр адчуў, што гэта праблема.
  
  
  "Што я магу зрабіць для вас?"
  
  
  "Прабачце мяне. Я Роджэр Мортан, павераны ў справах амбасады Злучаных Штатаў у Парыжы, і ў мяне ёсць паведамленне для вас, сэр».
  
  
  «Гэта адкрытая лінія, Мортан, - сказаў Картэр. Ён глядзеў на Памэлу, якая надзьмулася. Яна адчувала, што гэта таксама азначала непрыемнасці.
  
  
  «А… так, сэр, я гэта разумею. Я проста патэлефанаваў, каб перадаць паведамленне, сэр».
  
  
  “Давай. Я прыму тваё паведамленне».
  
  
  «Гэта з Амальгамэйтэд Прэс. Вы павінны неадкладна вярнуцца дадому. У вас важнае заданне. Канец паведамлення, сэр».
  
  
  Памэла ўстала, абышла стол і падышла да Картэра, нахілілася над ім, прабегшыся пальцамі па валасінках на яго грудзях, прыкусіўшы яго левае вуха.
  
  
  "Хто быў падпісантам?"
  
  
  «Д. У. Хокінс».
  
  
  Гэта быў Дэвід Хок. «Добра, Мортан. Дзякуй за дапамогу".
  
  
  "Ёсць адказ, сэр?" паспяшаўся спытаць абвінавачаны.
  
  
  «Не. Яшчэ раз дзякуй», - сказаў Картэр. Калі ён паклаў трубку, Памэла выпрасталася, правакацыйна ўсміхнулася і павольна накіравалася назад у галоўны салон, у каюту гаспадыні.
  
  
  Картэр усміхнуўся. Ён дапіў астатняе шампанскае, затым падняўся і падняўся па трапе на лётную палубу і па другіх усходах на масток. Капітан Філіп Журдэн у бездакорнай белай сукенцы падняў вочы, калі ўвайшоў Картэр.
  
  
  "Ах, мсье Картэр, чым я магу быць вам карысны сёння раніцай?"
  
  
  «Мне трэба як мага хутчэй патрапіць у Ніцу, капітан. Мне трэба паспець на самалёт».
  
  
  "Мне вельмі шкада, месье, але мадэмуазель Гордан дала нам нашы інструкцыі…"
  
  
  Картэр працягнуў руку і зняў трубку, затым набраў нумар каюты ўладальніка. Ён пераключыўся на дамафон.
  
  
  "Памэла, гэта Нікалас
  
  
  
  
  
  . Я сказаў вашаму капітану адправіцца ў Ніцу".
  
  
  «Так, Нікалас», - хрыпла сказала Памэла. "Але хіба мяне прымусяць чакаць тут усю раніцу?"
  
  
  "Не", - сказаў Картэр, гледзячы на збянтэжанага капітана. Ён паклаў трубку. "Які ў нас разліковы час прыбыцця?"
  
  
  «Гэта зойме ў нас дзве гадзіны на поўнай хуткасці, мсье Картэр, - сказаў капітан.
  
  
  "Адвядзі мяне да грамадскіх доках, а потым мне спатрэбіцца таксі да аэрапорта", - сказаў Картэр, павярнуўся і спусціўся ўніз.
  
  
  Памэла чакала яго аголенай на ложку памеру «king-size» у каюце гаспадыні. Так працягвалася два тыдні, але зараз Картэр быў амаль рады, што Хоук паклікаў яго. Ён пачынаў адчуваць сябе крыху стрыманым.
  
  
  * * *
  
  
  У Картэра не было праблем з месцам у 14:00. рэйс у Парыж з Ніцы, а адтуль вячэрні рэйс TWA у нацыянальны аэрапорт Вашынгтона.
  
  
  Аднак Памэла падняла шум у доках, настойваючы на тым, каб яна пайшла з ім і распавяла яго босу аб яго адпачынку. Яна нават была гатова патэлефанаваць прэзідэнту.
  
  
  Картэр супакоіў яе, паабяцаў далучыцца да яе, як толькі зможа, і, каб супакоіць яе, ён нават пакінуў свой смокінг на борце.
  
  
  «Паспяшайся, Нікалас», - выдыхнула яна яму ў вуха. «У нас будзе цудоўнае плаванне разам. Вось убачыш. Я ўсё зраблю да таго часу, калі ты вернешся».
  
  
  Ён адарваўся ад яе, яны зноў пацалаваліся, і ён узяў таксі. Да таго часу, як ён звярнуў з набярэжнай за кут, "Мэрыбел" ужо ад'язджала. Памэла не губляла часу дарма.
  
  
  * * *
  
  
  Халодны вецер дзьмуў з Потомака, калі Нік Картэр забраў свае сумкі, паспяшаўся праз мытню і выйшаў на вуліцу шукаць таксі. Было ўсяго некалькі хвілін пасля паўночы па Вашынгтонскім часе, але яго біялагічны гадзіннік сказаў яму, што гэта было шэсць гадзін праз. Ён смяротна стаміўся.
  
  
  Том Ламотта, адзін са штатных кіроўцаў AX, чакаў яго прама перад стаянкай таксі. Пасля начнога прыбыцця ў Парыж быў ажыўлены рух.
  
  
  «Містэр Картэр», - паклікаў знаёмы голас, і Картэр стомлена агледзеўся, калі круглы, жыццярадасны кіроўца падышоў і выхапіў у яго абодва валізкі.
  
  
  «Не чакаў убачыць цябе тут, Том», - сказаў Картэр, ідучы за кіроўцам зваротна да несамавітага «Шэўрале».
  
  
  "Мы ведалі, што вы прыедзеце апоўначы, рэйсам TWA".
  
  
  «Проста завязі мяне дадому. Я стаміўся".
  
  
  Ламотта адкрыў багажнік і кінуў унутр сумкі Картэра. "Прабачце, сэр, але вас чакае начальства".
  
  
  Картэр імгненна прачнуўся, адрэналін раптам напампаваў. "Сміці тут?" ён спытаў. Руперт Сміт стаў новым кіраўніком аддзела аперацый AX. Калі ён чакаў, нешта адбывалася неадкладна.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Ламота.
  
  
  Яны праехалі на поўнач, міма Пентагона, да моста Кі-Брыдж, а калісьці перасеклі раку, яны звярнулі па М-стрыт у Нью-Гэмпшыр, а затым паехалі ў Дзюпон-Серкл, дзе пад прыкрыццём Amalgamated Press and Wire Services размяшчалася штаб. -кватэра AX.
  
  
  Ламотта прыпаркаваўся ў падвальным гаражы і паклапаціўся аб багажы, а Картэр увайшоў у сістэму і пайшоў прама да Шэфа на чацвёрты паверх. Яму прыйшлося зноў увайсці ў сістэму службы бяспекі, а затым набраць шасцізнакавы код для ўваходных дзвярэй.
  
  
  ЛаМотта патэлефанаваў загадзя. Руперт Сміт чакаў яго, перад ім ляжаў тоўсты пачак тэчак са справамі. Ён не выглядаў задаволеным.
  
  
  «Прабач, што прыйшлося так скараціць водпуск, Картэр», - сказаў Сміт. Ён быў вельмі высокі і вельмі худы, амаль як шкілет. Апошнія пятнаццаць гадоў ён служыў на розных пасадах у Цэнтральным выведвальным упраўленні, але калі праца стала для яго занадта сумным, ён перайшоў у AX. Ён вельмі добрае спраўляўся са сваёй працай.
  
  
  Адзін з ягоных людзей прасунуў галаву ў дзверы. «Ён гатовы, сэр. Вам спатрэбіцца Карстэн?»
  
  
  "Ён гатовы?"
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  "Вельмі добра. Я хачу, каб ты быў у архівах. У нас можа быць яшчэ некалькі крыжаваных спасылак, каб давесці да ладу незамацаваныя канцы».
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Сьміт, які сядзеў за сталом, устаў і падышоў да яго. Картэр падняўся.
  
  
  «Баюся, што бязбожным не будзе спакою», - сказаў Сміт. "Але Дэвід хоча цябе бачыць".
  
  
  "Ястраб тут? Сёння ўвечары?"
  
  
  Сьміт кіўнуў. «Я не ведаю крыніцы, але ён успрыняў гэта як адзін са сваіх любімых праектаў. Вядома, менавіта таму вас і паклікалі».
  
  
  Яны выйшлі ў калідор і накіраваліся да прыватнага ліфта, які быў адзіным доступам да адміністрацыйнай тэрыторыі пятага паверха.
  
  
  "Нешта дзесьці здарылася?" - спытаў Картэр. Калі ён з'ехаў у водпуск з Памэлай, усё тут, здавалася, было даволі роўным. Наколькі ён ведаў, праблемных участкаў не ўзнікала. Ён сказаў гэта Сміту.
  
  
  "Наколькі я разумею, яны вылупляюцца апошнія год ці два", - сказаў Сміт. "Але НАСА займалася гэтым да двух месяцаў таму, пакуль флот не ўзяў на сябе бяспеку".
  
  
  Картэр збіраўся спытаць: "Бяспека для чаго?" калі Херб Карстэн, знаўца фактаў, лічбаў і імгненных спасылак на AX, выйшаў са свайго офіса і далучыўся да іх.
  
  
  "Нік", - сказаў ён, працягваючы руку. "Верыце, што вы добра правялі водпуск?"
  
  
  "Нядрэнна. Даўно тут?"
  
  
  "Усю ноч."
  
  
  Яны падняліся на ліфце, іх пропуск праверылі, і яны пакрочылі па калідоры ў прыёмную Хока. Яго сакратарка Джынджэр Бэйтман сышла, але ўнутраныя дзверы былі адчыненыя, і Сміт правёў іх унутр.
  
  
  Дэвід Хок быў невысокім, каржакаватым мужчынам з густой капой сівых валасоў і кароткай бульдожай шыяй. Ён, як звычайна, паліў жахлівую цыгару, дастаў яе з рота і падняў вочы, калі яны ўвайшлі.
  
  
  "Ты ў форме, Нік?" - прабурчаў ён без прэамбулы.
  
  
  Сьміт зачыніў за імі дзьверы.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Картэр.
  
  
  «У гэтым квартале ў вас былі запланаваныя перападрыхтоўка і тэсціраванне. Ці гатовыя вы да прызначэння без гэтага?»
  
  
  "Думаю, я зладжуся, сэр", - сказаў Картэр. Ён, не менш, чым хто-небудзь іншы ў AX, вельмі глыбока і няўхільна паважаў Дэвіда Хоука, іх начальніка. Тое, што сказаў Хоук, ісціна. Ён амаль ніколі не памыляўся. І ніхто, абсалютна ніхто, ніколі яму не хлусіў, не пераацэньваў ці не недаацэньваў сітуацыю. Калі ён задаваў пытанне, ён чакаў абсалютна сумленнага, абсалютна прамога адказу.
  
  
  «Тады сядайце, джэнтльмены. У нас ёсць шмат працы сёння ўвечары», - сказаў Хоук.
  
  
  Усе яны селі насупраць Хоўка. Сьміт адкрыў сваю верхнюю тэчку з файламі і прагартаў паперы, якія ў ёй былі. Карстэн адкінуўся назад.
  
  
  "Што вы ведаеце аб Каралінскіх астравах?" - пачаў Хоук.
  
  
  «Група выспаў у Ціхім акіяне… я думаю, на поўнач ад экватара. На поўдзень ад Японіі. Падапечная тэрыторыя ЗША. Там Трук, востраў Хол і, магчыма, Бікіні».
  
  
  «Верна для ўсіх, акрамя Бікіні… ён знаходзіцца на Маршалавых выспах. Побач. Але вы разумееце, што ў нашыя дні там мала што адбываецца».
  
  
  "Станцыі спадарожнікавага сачэння і прыёму?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў Хоук, зірнуўшы на Сміта. "Гэта і ёсць наша праблема".
  
  
  Сьміт узяў слова. Група выспаў Фауі Фауі ў межах Каралінскіх выспаў, - пачаў ён. - Вы чулі пра іх?
  
  
  Картэр прызнаў, што не.
  
  
  «Пяць заселеных выспаў плюс мноства іншых каралавых атолаў. Сам Фауі Фауі - адзін з меншых астравоў - затым Тамау Фауі, Акаў Фауі, Нату Фауі, дзе пражывае самае вялікае мясцовае насельніцтва, - а затым Хіва Фауі. Хіва Фауі з'яўляецца асноўным востравам, а на ім знаходзіцца аднайменная сталіца».
  
  
  "У Каралінскіх выспаў?"
  
  
  «Так. На ўсход ад Хола, на паўночны ўсход ад Трука і амаль проста на поўнач ад Аралука. Мноства пляжаў з белым пяском, спякотныя дні і цёплыя вечары, вулканы, мясцовыя жыхары і ўсё такое».
  
  
  "Але, як ні дзіўна, усё гэта на самой справе належыць французам", – уставіў Карстэн.
  
  
  Картэр паглядзеў на яго. "Я думаў, што гэта ўсё траст ЗША".
  
  
  «Усе, акрамя гурта Фаўі Фаўі. Большая частка гэтай тэрыторыі была французскай да вайны, а потым, пасля таго, як мы вызвалілі яе ад японцаў, мы ўзялі яе пад свой кантроль. Усё, акрамя групы Фауі Фауі. Відавочна, было некалькі французскіх сем'яў, якія ахвяравалі шматлікім падчас вайны. Дэ Голь настойваў, і група заставалася пад кантролем Францыі».
  
  
  «Але, як высвятляецца, з даволі важнай дамовай», - дадаў Сміт.
  
  
  "Французскае супрацоўніцтва", - сказаў Картэр.
  
  
  «Так. Вельмі падобна на заліў Гуантанама. Нягледзячы на французскую тэрытарыяльнасць шасцідзесятых і сямідзесятых гадоў, нам удалося ўтрымацца на нашым кавалку зямлі на Хіва Фауі».
  
  
  "Спадарожнікавае сачэнне?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так", - адказаў Сміт.
  
  
  "Спадарожнікі-шпіёны ў небе", - сказаў Хоук. «Міжведамаснае. Вялікая справа».
  
  
  "Зразумела", - сказаў Картэр. "Як доўга ў нас працуе гэтая аперацыя?"
  
  
  "У той ці іншай форме з сярэдзіны шасцідзесятых", - сказаў Сміт. «Насамрэч, гэта было адно з нашых першых месцаў. Мы глядзім адтуль на Далёкі Усход. Раней гэта было звычайнае электроннае назіранне. Радыё, крыптаграфія і да таго падобнае».
  
  
  «Я разумею, - сказаў Картэр. «Дык што ж зараз там адбываецца, што нас непакоіць? Сабатаж? Крот?»
  
  
  «Вось і ўсё, - сказаў Сміт. "Мы сапраўды не ведаем".
  
  
  Карстэн дадаў. - "Але гэта павінна спыніцца".
  
  
  Сьміт паглыбіўся ў справы, якія ляжалі ў яго на каленях. Ён зірнуў на Хоўка, які кіўнуў яму, каб ён працягваў, затым адкашляўся.
  
  
  «У студзені 1969 года Том Хокінс, тэхнік на месцы, якое тады называлася Зонай 17HF, відавочна скончыў жыццё самагубствам. Яны знайшлі яго павешаным у лесе», - сказаў Сміт. Ён спыніўся на імгненне і працягнуў. "У жніўні 1971 года Стью Шарага, Дональд Дойч і Уолі Хогінс загінулі, калі грузавік, якім яны кіравалі, па ўсёй бачнасці, выйшаў з-пад кантролю і разбіўся аб уцёс прама ля станцыі. 74 траўня і зноў у ліпені 75, 76 і 78 , на станцыі адбыліся буйныя пажары.Агулам чатырнаццаць чалавек загінулі, 27 атрымалі раненні».
  
  
  "Спіс можна працягнуць?" - спытаў Картэр. У яго было дзіўнае пачуццё наконт таго, што яму казалі, хоць ён паняцця не меў, да чаго гэта прывяло.
  
  
  «Сапраўды, - сказаў Сміт. “Праблемы там павялічыліся. Самагубствы, пажары, аварыі, апоўзні і нават некалькі забойстваў».
  
  
  "Нешта яшчэ?" Было нешта яшчэ; Картэр зараз гэта адчуваў.
  
  
  «Паляўнічыя за галовамі. Канібалы. Тубыльцы па нейкай прычыне варожа настроены ў адносінах да нашага знаходжання на востраве».
  
  
  Картэр паглядзеў на яго, затым павярнуўся да Хоука, які кіўнуў. "Мы несур'ёзна, ці не так?"
  
  
  "Выдатна", - сказаў Сміт. “За апошнія пяць з паловай гадоў было забіта семнаццаць тэхнічных спецыялістаў, яшчэ каля трыццаці паранена. І гэта не лічачы розных выпадкаў фізічнага і псіхічнага знясілення па рэпартажах з Хіва Фауі”.
  
  
  
  "Што мы з гэтым зрабілі?" - спытаў Картэр. Ён не мог паверыць, што чуў, кім ён быў.
  
  
  «Што да няшчасных выпадкаў, самагубстваў і боек сярод персанала, не так шмат, - сказаў Сміт. «Што да нападаў, мы як мінімум тройчы чысцілі Нату-Фауі і Акаў-Фауі. Або, прынамсі, гэта зрабілі ВМС».
  
  
  "Без эфекту?"
  
  
  "Відаць, не", - сказаў Хоук, сядаючы наперад. «Тэхнічна гэта французскі пратэктарат. Мы мала што можам з гэтым зрабіць».
  
  
  "Несумненна, бяспека - гэта…"
  
  
  «Бяспека на Хіва Фаўі заўсёды была вельмі добрай, - сказаў Хоук. "Але чамусьці тубыльцы заўсёды знаходзяць спосаб прайсці туды".
  
  
  Картэр адкінуўся назад і закурыў адну са сваіх цыгарэт, якія былі выраблены спецыяльна для яго ў невялікай краме ў Вашынгтоне. Папера была чорнай, а яго ініцыялы былі выбіты золатам на кончыку. Тытунь быў вельмі моцны.
  
  
  "Я паеду туды і пагляджу, у чым праблема".
  
  
  «Нешта накшталт гэтага, Нік, - сказаў Хоук. «Вы павінны ўбачыць Джасціна Оўэна - ён менеджэр станцыі - і Хэндлі Дзюваль, які быў сведкам часткі апошняга нападу тубыльцаў».
  
  
  "Зразумела, сэр", - сказаў Картэр. «Хто адказвае за востраў? Я маю на ўвазе, хто французскі губернатар, ці не такой пасады?
  
  
  "Сапраўды, ёсць", - сказаў Сміт. «Альбер Рэмі Рондзін. Ён і яго сям'я валодаюць вялікай колькасцю акцый французскай прамысловасці… асабліва сталі і нафты».
  
  
  "І ўсё ж ён выбірае быць губернатарам малюсенькай групы ціхаакіянскіх астравоў?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Насамрэч ён даволі каларытны персанаж, - сказаў Карстэн. "Ён нарадзіўся ў Ганконгу ў 1930 ці 31 годзе, і калі пачалася вайна, ён быў узяты ў палон японцамі".
  
  
  "Як ён трапіў на Хіва Фауі?"
  
  
  “Мы не ведаем. Але ён наравісты і ўладны. Ён ненавідзіць амерыканцаў. І ў яго ёсць жонка і прынамсі паўтузіна палюбоўніц. Гэта яго маленькае каралеўства».
  
  
  «Вы хочаце, каб я даведаўся, што ці хто забівае нашых людзей, і паклаў гэтаму канец на Хіва Фауі».
  
  
  "Цалкам дакладна", сказаў Хоук.
  
  
  "Нашы людзі на станцыі сачэння называюць гэта Востравам Смерці", - дадаў Карстэн.
  
  
  Другі раздзел
  
  
  На захадзе Сан-Францыска быў вельмі добры для начлегу, а Ганалулу быў дарагім і вельмі касмапалітычным. Але пасля гэтага ўсё стала крыху больш прымітыўна ў параўнанні. На востраве Уэйк мясцовы BOQ, які салдаты жартам назвалі Holiday Inn, уяўляў сабой двухпавярховую казарму, пабудаваную падчас Другой сусветнай вайны і з тых часоў якая зведала вельмі мала паляпшэнняў, але затое там была гарачая вада і Ў нумары быў уласны душ і ракавіна. У Агане, на Гуаме, ні ў кога не хапіла смеласці назваць жыллё інакш, як "аварыйнай пляцоўкай". І да таго часу, калі група Фауі Фауі здалася ў выглядзе некалькіх густых аблокаў на гарызонце з кабіны старажытнага, але ўсё яшчэ прыдатнага да эксплуатацыі DC-3, Картэру прыйшлося задумацца, ці не выслізнуў ён назад у часе.
  
  
  Яны прывозілі з вострава Хол харчы для станцыі спадарожнікавага сачэння і прыёму Хіва-Фаўі, і Цім Торэнс, грамадзянскі пілот, не мог сказаць нічога добрага аб гэтым месцы.
  
  
  "Французы могуць валодаць ім, і амерыканцы могуць там працаваць, але кітайцы кіруюць ім", - сказаў гэты чалавек.
  
  
  Яны ўжо пачалі свой доўгі спуск, а другі пілот, маленькі чалавечак з Новай Зеландыі, толькі прачынаўся. З кабіны пахла нечым сярэднім паміж змазачным маслам і пахам цела. Гэта было не вельмі прыемна.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" - спытаў Картэр. «Я б падумаў, што тут былі б японцы, будзь гэта на ўсход ад».
  
  
  Торэнс гучна засмяяўся. «Табе ёсць чаму павучыцца, калі ты думаеш нешта падобнае. Прыяцель. Японцы маглі быць тут на працягу ўсёй вайны, але адразу пасля гэтага яны былі альбо забітыя, альбо яны па гарачых слядах адправіліся назад на свае родныя выспы».
  
  
  «Японцаў тут ня надта любяць?
  
  
  "Тым не менш. Але кітайцаў таксама, калі на тое пайшло, яны ўблюдкі - гэта факт жыцця».
  
  
  Яны вырваліся са шчыльнага хмарнага покрыва над галоўнай выспай у некалькіх мілях да поўначы ад канца ўзлётна-пасадачнай паласы. Калі яны ўвайшлі, Картэр падаўся наперад, і яму быў добра бачная шырокая спадарожнікавая прыёмная станцыя і купалы радараў, чатыры з якіх былі зусім белымі на кантрасце з цёмна-зялёнымі навакольнымі джунглямі. Але нават адсюль Картэр мог бачыць, дзе рамантаваўся доўгі невысокі цагляны будынак, і ён бачыў, што некаторыя казарменныя пабудовы счарнелі ад агню.
  
  
  Ён павярнуўся на сваім сядзенні і паглядзеў на поўдзень, у бок брукаванай шашы. "Куды вядзе дарога?" ён спытаў.
  
  
  Адзец, другі пілот, сонна зірнуў у гэты бок. "У горад", - прамармытаў ён і вярнуўся на пляцоўку.
  
  
  Торэнс быў вельмі добры. DC-3 падрыхтаваўся да пасадкі на ўзлётна-пасадачную паласу з цвёрдым пакрыццём, і неўзабаве яны ўжо пад'язджалі і кружылі перад доўгім нізкім будынкам. Рухавікі былі выключаныя, Торэнс агледзеўся і ўсміхнуўся. «Вось і мы, прыяцель, наш мілы дом. Для цябе".
  
  
  Картэр адшпіліўся са свайго месца і накіраваўся назад у грузавы адсек. Праз імгненне Адзец вярнуўся, адчапіў галоўны люк і расчыніў яго. Як печ, запал абрынуўся на іх вялізным патокам, у той жа момант грузавік, пакрыты брызентам, пад'ехаў да адкрытага люка. Унізе чакалі некалькі мужчын, усё ў хакі.
  
  
  
  Картэр саскочыў, і Адзец кінуў яго дзве скураныя сумкі. Невысокі, хударлявы кітаец сноўдаўся вакол грузавіка і падабраў сумкі Картэра, а затым паспяшаўся з імі да джыпа, калі да яго падышоў высокі грубаваты мужчына з рудымі валасамі. Адразу за ім быў яшчэ больш высокі і буйны мужчына.
  
  
  "Нік Картэр?" - спытаў першы мужчына, працягваючы руку. Картэр узяў яе.
  
  
  "Джасцін Оўэн?"
  
  
  «Дакладна», - адказаў рудавалосы мужчына. "Я тут менеджэр станцыі, хоць у нашы дні гэта не падстава для гонару". Ён напалову павярнуўся, калі падышоў іншы мужчына. Здавалася, што яму балюча. «Я хачу, каб вы пазнаёміліся з маім галоўным інжынерам Хэндлі Дзювалем».
  
  
  Картэр паціснуў яму руку. «Як вы сябе адчуваеце, містэр Дзюваль? Наколькі я разумею, вы былі параненыя падчас апошняй атакі».
  
  
  «Не, сэр. Гэта было ў горадзе… адзін з нашых грамадзянскіх працоўных», - сказаў Дзюваль. Здавалася, ён вычарпаў сваю дасціпнасць.
  
  
  "Адзін з субпадрадчыкаў", - уставіў Оўэн.
  
  
  «Гэты маленькі дзярмо», - пачаў Дюваль, але замоўк з першага погляду Оўэна.
  
  
  "У нас ёсць для вас пакой", – сказаў менеджэр станцыі, праводзячы Картэра вакол грузавіка і накіроўваючы яго да другога джыпа. Кітаец, які забраў багаж Картэра, ужо сышоў. Некалькі іншых жыхароў Усходу, апранутыя ў белыя шорты, белыя кашулі з доўгімі рукавамі і саламяныя капелюшы, пачалі разгружаць самалёт.
  
  
  Картэр азірнуўся. Адзец і Торэнс стаялі ў грузавым люку, і пілот махаў рукой. "Убачымся ў наступным месяцы", - крыкнуў ён.
  
  
  Картэр памахаў у адказ. "Толькі адзін самалёт у месяц?" - спытаў ён Оўэна.
  
  
  ««Я так баюся, містэр Картэр. Але нават у гэтым выпадку я не быў бы занадта аптымістычны ў адносінах да маіх шанцаў апынуцца ў гэтым. Гэта больш складаная праблема, чым вы думаеце».
  
  
  "Тут былі іншыя следчыя?"
  
  
  «Сьледчыя, камітэты, узводы, падводныя лодкі. Увесь спектр. Але я раскажу вам усё пазней. Думаю, вы спачатку захочаце асвяжыцца, а я папрашу кухара накарміць вас чым-небудзь».
  
  
  «Гучыць добра, - сказаў Картэр. Сядаючы ў джып разам з Оўэнам і Дзювалем, ён зноў зірнуў на самалёт. Некалькі жыхароў Усходу, якія разгружалі груз, аглядаліся. Картэра гэта здалося дзіўным, але Оўэн і Дзюваль таксама здаліся яму дзіўнымі.
  
  
  * * *
  
  
  Картэры правялі ў пакой на другім паверсе доўгага драўлянага будынка, які, як відаць, служыў камбінацыяй VIP-памяшканняў і адміністрацыйнага цэнтра. Ён знаходзіўся праз вузкую дарогу ад аднаго з блокаў прыёмнага абсталявання і побач са сталовай. Ён быў невялікім, але прыемна абстаўленым і, што самае галоўнае, з кандыцыянерам. У яго быў уласны ванны пакой.
  
  
  Яго чамаданы ўжо былі падняты, а большая частка яго адзення распакавана і вісела ў маленькай шафе.
  
  
  Картэр распрануўся, хутка прыняў прахалодны душ, а затым апрануў пару лёгкіх штаноў, кашулю-пінжак ваеннага крою і мяккія чаравікі без шнуроўкі. Ён закурыў цыгарэту, прыфастрыгоўваючы свой «Люгер» Вільгельміну да пояса пад кашуляй і пераканаўшыся, што Х'юга, яго востры як брытва штылет, надзейна замацаваны ў замшавых ножнах на левай шчыкалатцы. Звычайна ён насіў яго на перадплеччы, але яго кашуля была з кароткімі рукавамі. У яго таксама была вельмі маленькая газавая бомба, прымацаваная высока на ўнутраным боку сцягна, вельмі падобная на трэцяе яечка.
  
  
  Нейкі час ён глядзеў у акно на тое, што адбывалася на тэрыторыі комплексу. Дзюваль быў тым, хто быў паранены ў горадзе кітайцам са станцыі. Картэр зразумеў, што паміж грамадзянскімі службоўцамі - у асноўным усходнімі - і інжынерамі і тэхнікамі станцыі не было вялікага кахання. Але, наколькі ён ведаў, інцыдэнт з Дзювалем быў першым, які паходзіць з гэтай варожасці.
  
  
  З усяго, што яму расказалі, не было ніякай сувязі паміж тым, што здарылася з Дзювалем, і нападамі на лагер. І ўсё ж зараз, калі ён быў тут, яму прыйшлося задумацца...
  
  
  Нехта пастукаў у ягоныя дзверы, і ён павярнуўся, калі ўвайшоў малады кітаец і ўсміхнуўся. «Пара, містэр Картэр. Містэр Оўэн сказаў, што ваш абед ужо гатовы праз дарогу ў клубе».
  
  
  "Дзе гэта?" - спытаў Картэр, уважліва гледзячы на ??мужчыну. Цяжка было сказаць яго ўзрост ці нацыянальнасць. "Магчыма, тайванец", - падумаў ён.
  
  
  "За сталовай, высокашаноўны сэр".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Картэр, усміхаючыся. Ён затушыў цыгарэту ў попельніцы на стале і выйшаў з пакоя.
  
  
  Пасля знаходжання ў кандыцыянеры нават на працягу кароткага часу тэмпература і вільготнасць на вуліцы былі амаль невыноснымі. Да таго часу, як ён дабраўся да сталовай, ён моцна спацеў. Малады чалавек у белым камбінезоне накіраваў яго назад у клуб. Унутры за вялікім круглым сталом яго чакалі Оўэн, Дюваль і трэці, худы, панурага выгляду мужчына з ваенным стрыжкай.
  
  
  Оўэн памахаў яму рукой. "Ты выглядаеш крыху менш змучаным, чым раней", - сказаў ён прыемна.
  
  
  Картэр сеў, і Оўэн прадставіў яго худому мужчыну, які, як заўважыў Картэр, насіў вялікі рэвальвер Магнум357., на сцягне.
  
  
  "Рычард Фенстэр начальнік аховы станцыі ".
  
  
  Картэр кіўнуў, але мужчына не паспрабаваў паціснуць руку. Картэр вырашыў, што ён яму не падабаецца. Ён здаваўся хітрым; яго вочы адмаўляліся затрымоўвацца на адным аб'екце больш за на імгненне.
  
  
  Кітаец выйшаў з-за бара і расклаў некалькі талерак саланіны, тоўстыя лустачкі жытняга хлеба і ўсе закускі, а таксама порцыю халоднага піва.
  
  
  "Як доўга вы тут, містэр Фенстэр?" - спытаў Картэр, робячы сабе бутэрброд.
  
  
  "Занадта доўга. І я не супраць сказаць табе, што не люблю ўмяшанне».
  
  
  "Што гэта за перашкоды?" - спытаў Картэр, падняўшы вочы.
  
  
  “Я выконваю сваю працу тут. Я мог бы выкарыстаць больш людзей, а не нейкага следчага з Вашынгтона».
  
  
  "Так?" - сказаў Картэр, усміхаючыся. Цяпер ён быў упэўнены, што яму не падабаецца гэты чалавек.
  
  
  «Мы паводзім сябе контрпрадуктыўна…» - пачаў Оўэн, але Дюваль нахіліўся наперад.
  
  
  "Я проста хачу ведаць, як і калі вы збіраецеся нешта рабіць з тым, што тут адбываецца". Ён паглядзеў на дзверы. «Дзеля ўсяго святога, мы тут, як качкі, сядзім і чакаем».
  
  
  "Хто атакаваў базу на гэты раз?" - спытаў Картэр у начальніка станцыі.
  
  
  «Мы мяркуем, што ўраджэнцы Нату-Фаўі».
  
  
  "Вы мяркуеце, што яны былі тубыльцамі, ці аб іх паходжанні?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Яны былі тубыльцамі, вядома. Але мы мяркуем, што яны прыйшлі з Нату Фаўі».
  
  
  «Гэта выспа, якую наш флот ужо некалькі разоў чысціў?»
  
  
  Фенстэр слаба ўсміхнуўся. «Уварванні, - яны называлі іх, хаця гэта наўрад ці было б маім выбарам слоў. Больш падобна на берагавыя місіі, і да таго ж не вельмі шырокія. Некалькі патрулёў былі адпраўленыя ўглыб краіны, і перакладчыкі размаўлялі з мясцовым урадам».
  
  
  "І?" - падказаў Картэр пасля некалькіх секунд маўчання.
  
  
  Фенстэр паціснуў плячыма. «Нашых людзей кожны раз запэўнівалі, што напады, калі яны былі здзейснены з тэрыторыі Нату Фаўі, былі справай рук некалькіх маладых людзей, якія напіліся віскі».
  
  
  "Зразумела", - сказаў Картэр. "Дзе яны бяруць віскі?"
  
  
  Фенстэр скрывіў губу. "Французы… мы верым".
  
  
  «Нашы праблемы не ізаляваныя ад нападаў мясцовых жыхароў», - умяшаўся Оўэн.
  
  
  Картэр павярнуўся да яго.
  
  
  “У мінулым было шмат іншых інцыдэнтаў. У тым ліку напад на Хэндлі ў горадзе яго памагатым па сектары».
  
  
  "Кітаец?"
  
  
  "Юнь Ло". Дюваль выплюнуў імя.
  
  
  "Мужчына знаходзіцца пад вартай?"
  
  
  Оўэн паківаў галавой. “Мы не можам знайсці яго. Вядома, французы адпраўляюць сваіх людзей шукаць яго, бо гэта адбылося ў горадзе. Але ні іх людзі, ні людзі Фэнстэра не маюць ні найменшага паняцця дзе ён».
  
  
  "І ніколі не будзем", - сказаў начальнік службы бяспекі. «Юн Ло знік у кустах, як і іншыя. Ён жыве там, на ўзгорках, з жонкай, маці, бацькам, бабуляй і дзядулем, і, верагодна, з тузінам дзяцей і мноствам палюбоўніц. Яны жывуць тут. Яны валодаюць гэтымі выспамі”.
  
  
  "Іншыя"? - спытаў Картэр.
  
  
  Оўэн глыбока ўздыхнуў. «У нас узніклі праблемы тут. Яны крадуць рэчы, а потым знікаюць. Але да нападу на Хэндлі мы адчувалі, што яны не ўяўляюць для нас сур'ёзнай пагрозы».
  
  
  "Вы не верыце, што яны маюць нейкае дачыненне да вашай бягучай праблеме?"
  
  
  «Толькі не з нападамі на базу», - сказаў Оўэн. «Яны могуць быць стрэмкай у срацы, але яны не… не небяспечныя».
  
  
  "Дзе яны вярбуюцца?"
  
  
  «Тут, на востраве. Тут даволі шмат жыхароў Усходу».
  
  
  «Я думаў, японцы…» - пачаў Картэр, але Оўэн перабіў яго.
  
  
  «Падчас вайны гэта быў лагер для ваеннапалонных. Сюды прывозілі шмат зняволеных з Маньчжурыі, а затым і з Ганконга. Мужчыны, жанчыны, дзеці».
  
  
  "Японцы былі выгнаныя, а кітайцы засталіся".
  
  
  "Дакладна."
  
  
  "Калі ў вас так шмат праблем з імі, чаму б вам не наняць субпадрадчыкаў са Штатаў?"
  
  
  "Занадта дорага."
  
  
  "Я бачу."
  
  
  Картэр паабедаў, пакуль Оўэн коратка распавядаў аб праблемах спадарожнікавай прыёмнай станцыі. Ён не дадаў нічога новага да таго, што Картэр ужо пазнаў з запісаў AX. Але, седзячы зараз на станцыі, ён адчуваў пераемнасць з гісторыяй, якую ён пачуў у Вашынгтоне. У яго ўзнікла адчуванне, што праблемы тут на працягу многіх гадоў былі выкліканы адной групай з пэўнай мэтай. У яго таксама было адчуванне, што іх праблемы пачасціліся і ўзмацніліся за апошні год ці каля таго. Ён выказаў гэтае меркаванне Оўэну.
  
  
  "Вы страшэнна правы, становіцца толькі горш.
  
  
  Нашмат горш, - сказаў начальнік станцыі.
  
  
  "Чаму?" - спытаў Картэр.
  
  
  Оўэн на імгненне збянтэжыўся. Ён паглядзеў на Фэнстэра. Пасля назад. «Гэта страшэнна мяне выбівае з каляіны, Картэр. Я не ведаю".
  
  
  «Што змянілася з аперацыямі за апошнія год ці два? Ці ёсць новыя разведвальныя апараты? Новае абсталяванне?»
  
  
  Оўэн раптам адчуў сябе няўтульна. "Ды па ўсіх пунктах, але гэта не тое, што я хацеў бы абмяркоўваць тут адкрыта".
  
  
  "Я скончыў абедаць", - сказаў Картэр, устаючы.
  
  
  "Тады мы можам пайсці ў мой офіс".
  
  
  Чатыры мужчыны выйшлі з клуба і вярнуліся праз вуліцу ў будынак адміністрацыі. Офіс Оўэна знаходзіўся ў задняй частцы будынка, вялікі, з дывановым пакрыццём і кандыцыянерам. Вялікае акно выходзіла на абгароджаную тэрыторыю, у якой знаходзіліся караткахвалевыя і некаторыя мікрахвалевыя антэны для сувязі з рознымі караблямі і самалётамі па ўсім Ціхім акіяне і на Далёкім Усходзе.
  
  
  Каля дзвярэй Дюваль папрасіў прабачэння, сказаўшы, што яму трэба вярнуцца да працы. "Я спадзяюся, што вы нарэшце пакладзеце гэтаму канец, містэр Картэр", - сказаў ён. Потым ён пайшоў.
  
  
  «Баюся, Хэндлі тут нялёгка», - сказаў Оўэн, калі яны ўвайшлі ў яго кабінет і занялі месцы.
  
  
  "З-за нападу?"
  
  
  “Гэта таксама, але ён не падыходзіць з таго дня, як прыехаў. Ён лічыць дні, пакуль ягоны кантракт не скончыцца».
  
  
  "Вы прапанавалі яму кінуць працу?"
  
  
  Оўэн кіўнуў. "Ён кажа, што яму патрэбны грошы і рэкамендацыі".
  
  
  Картэр раптам павярнуўся да Фенстэру. - "Як даўно ты тут?"
  
  
  "Занадта доўга", - змрочна адказаў мужчына.
  
  
  Картэр чакаў.
  
  
  «Трыццаць два месяцы», - нарэшце сказаў мужчына. "Я працягнуў свой кантракт яшчэ на два гады".
  
  
  Картэр выціснуў слабую ўсмешку, калі павярнуўся да Оўэну. «Я пытаўся пра вашыя аперацыі за апошнія год ці два».
  
  
  "Так", - сказаў Оўэн. «Каля двух з паловай гадоў таму, як вы можаце ведаць ці не ведаць, мы ўстанавілі новы спадарожнік на стацыянарнай арбіце над Кітайскім морам, каб сачыць за Кітаем, а таксама за В'етнамам, Камбоджай і Лаосам. Увесь рэгіён пад назіраннем. Адначасова з уводам у эксплуатацыю гэтай сістэмы мы ўстанаўлівалі новае прыёмнае абсталяванне і новае абсталяванне для фотааналізу. Сучаснае абсталяванне».
  
  
  "Мы што-небудзь адтуль узялі?"
  
  
  Оўэн кіўнуў. "Якасць нашых разведвальных справаздач значна павысілася".
  
  
  Вочы Картэра звузіліся. "У вас ёсць тут ацэншчыкі разведкі і аналітыкі?"
  
  
  «Не, - сказаў Оўэн. "Але па неапрацаваных дадзеных, якія мы перадаем назад у акругу Калумбія, было вельмі лёгка ўбачыць, што сістэма Spy-in-the-Sky робіць для нас".
  
  
  Картэр зірнуў на акно. Дзень выглядаў гарачым. «Ці ёсць сувязь паміж нашымі поспехамі з кітайскай разведкай і тым фактам, што ўсе вашыя субпадрадчыкі тут - этнічныя кітайцы?»
  
  
  На гэта ўмяшаўся Фенстэр. «Гэта было першае, аб чым усё падумалі, містэр Картэр. І за час, праведзены тут, я вывучыў усе чуткі, высачыў усе зачэпкі і паспрабаваў адгадаць кожны кут».
  
  
  "Нічога?"
  
  
  "Нічога."
  
  
  Картэр устаў і падышоў да акна. "Як далёка адсюль горад?"
  
  
  "Пятнаццаць міль".
  
  
  "Наколькі ён вялікі?"
  
  
  «Хіва Фауі? Тры тысячы, пра якія мы ведаем. Але за межамі горада кітайцаў можа быць у тры разы больш».
  
  
  «Як наконт іншых выспаў… Нату-Фаўі, Акаў-Фаўі, Тамау-Фаўі?»
  
  
  "Па ацэнках, агульная колькасць насельніцтва ўсёй астраўной групы, не лічачы персаналу гэтай станцыі, складае каля чатырнаццаці тысяч чалавек ... белых, кітайцаў і прадстаўнікоў іншых усходніх народаў, і, вядома ж, полісаў".
  
  
  Картэр выглядаў збянтэжаным.
  
  
  «Палінэзійцы», - растлумачыў Оўэн.
  
  
  "Я б хацеў усё гэта ўбачыць".
  
  
  "Я не разумею", - сказаў Фенстэр.
  
  
  «Горад, выспы. Я б хацеў скарыстацца паслугамі верталёта і пілота, і я хацеў бы пачаць з агляду ўсіх астравоў у групе».
  
  
  «Вядома, - сказаў Оўэн. "Дзік паклапоціцца аб гэтым для цябе".
  
  
  Фенстэр усміхнуўся і падняўся на ногі. "Першае, што я раблю з раніцы…"
  
  
  «Не, - сказаў Картэр. «Цяпер. Сёння днём».
  
  
  Фэнстэр паглядзеў на Оўэна. "Праз некалькі гадзін будзе цёмна".
  
  
  "Тады нам лепш паспяшацца", - сказаў Картэр.
  
  
  Нейкі час ніхто нічога не сказаў, але затым Оўэн нарэшце кіўнуў. "Няхай Боб Тиггс пакажа яму ўсё".
  
  
  "Я сам збіраўся адвезці цябе ў горад раніцай", - шматзначна сказаў Фенстэр.
  
  
  «Я б адразу зрабіў гэта самастойна, Фенстэр. Нічога супраць цябе, вядома, але я хацеў бы сфарміраваць уласную думку».
  
  
  Фэнстэр нахмурыўся і хацеў нешта сказаць, але Оўэн не даў яму шанцу.
  
  
  “Для мяне гэта добрая ідэя. Свежы погляд і ўсё такое. Скажыце Бобу, што містэр Картэр сустрэнецца з ім на пляцоўцы праз пятнаццаць хвілін».
  
  
  Фенстэр паглядзеў на іх абодвух і вылецеў з офіса. Калі ён сышоў, Оўэн паківаў галавой.
  
  
  "Вам напляваць на нашага начальніка службы бяспекі".
  
  
  «Не, - сказаў Картэр. Ён падышоў да стала, узяў тэлефон Оўэна і адкруціў вечка.
  
  
  "Якога чорта..." - сказаў Оўэн.
  
  
  Неўзабаве Картэр разабраў прыладу, а прама за мікрафонам быў малюсенькі гуказдымальнік і якая перадае прыладу.
  
  
  "Божа." - прашаптаў Оўэн.
  
  
  Картэр выцягнуў прыладу з тэлефона і зноў сабраў яго. Ён кінуў перадатчык начальніку станцыі. «Адпраў гэта ў Вашынгтон. Паглядзі на яго. Мусіць, кітайскае».
  
  
  Оўэн перавёў погляд з перадатчыка на тэлефон. "Колькі?"
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Магчыма, з самага пачатку. Ці, прынамсі, апошнія два гады».
  
  
  "Усё, што абмяркоўвалася ў гэтым офісе, павінна…"
  
  
  “Відавочна. Кім бы яны ні былі». Картэр агледзеў офіс. Было некалькі шафаў для дакументаў, дзве з якіх былі зачыненыя цяжкімі сталёвымі прутамі ў пярэдняй частцы скрынь. "У каго ёсць доступ да вашага офіса?"
  
  
  Оўэн хацеў нешта сказаць, але потым раздумаўся. "Ва ўсіх", - сказаў ён праз імгненне.
  
  
  «Мяняйце замкі на сваіх сейфах і хаця б раз на дзень правярайце свой тэлефон. Я таксама прапаную вам рабіць тое ж самае ў кожным офісе, дзе могуць захоўвацца ці абмяркоўвацца канфідэнцыйныя матэрыялы.
  
  
  "Для гэтага ўжо крыху позна", - змрочна сказаў Оўэн.
  
  
  «У іх ёсць некалькі кавалкаў пірага, але гэта не нагода аддаваць ім усю камору».
  
  
  Пакуль ён казаў, Картэр павольна падышоў да дзвярэй. Ён рыўком адкрыў яе. Там нікога не было.
  
  
  Ён павярнуўся назад. «Боб Тиггс. Наколькі вы ў ім упэўнены?
  
  
  Оўэн, падобна, не зразумеў пытання.
  
  
  «Вы давяраеце Дюваллю ці Фенстэру? Цалкам?»
  
  
  Оўэн слаба ўсміхнуўся. "На самой справе, не."
  
  
  "Як ацаніць Тиггса?"
  
  
  "Я разумею. Боб Тиггс - добры, сур'ёзны чалавек».
  
  
  “Гэта ўсё, што я хацеў ведаць. Убачымся пазней», - сказаў Картэр. Ён выйшаў з офіса Оўэна, прайшоў па калідоры і выйшаў на вуліцу. Тэхнік накіраваў яго праз тэрыторыю назад на аэрадром, дзе праз некалькі хвілін перад ангарам яго сустрэў добра складзены малады чалавек з валасамі пясочнага колеру і шырокімі цёмна-сінімі вачыма. Вакол яго вачэй былі зморшчыны смеху.
  
  
  "Боб Тиггс?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Верна", - без цяпла сказаў Тиггс. «Фенстэр сказаў, што вам патрэбен пілот. Я проста падрыхтую верталёт». Ён павярнуўся і ўвайшоў у ангар.
  
  
  Картэр рушыў услед за ім унутр.
  
  
  "Адчыні дзверы, добра?" - папрасіў пілот.
  
  
  Картэр знайшоў дзвярны выключальнік і націснуў на яго. Калі яны пачалі грукатаць, ён вярнуўся туды, дзе Тігс рыхтаваў невялікі верталёт Bell. На яго фюзеляжы быў намаляваны сімвал НАСА. Іх праца тут выконвалася пад прыкрыццём у якасці станцыі спадарожнікавага сачэння і прыёму для касмічнага агенцтва.
  
  
  Тиггс прычапіў ручную каляску да пярэдняй счэпкі верталёта і выцягнуў машыну праз ангар на гарачае паўдзённае сонца.
  
  
  "Куды ты хочаш паляцець?" - спытаў малады чалавек.
  
  
  «Я хачу здзейсніць паездку па астравах».
  
  
  Тиггс паглядзеў на гадзіннік. «Нам давядзецца паспяшацца, каб скончыць да цемры».
  
  
  "Я не хачу заканчваць да цемры".
  
  
  Тиггс пільна паглядзеў на яго. «Калі сонца садзіцца, там няма на што глядзець. Гэта месца, горад і, магчыма, некалькі мясцовых вогнішчаў на некаторых іншых астравах - гэта ўсё».
  
  
  «Паглядзім, - сказаў Картэр.
  
  
  Праз дзесяць хвілін Тыгс разагрэў верталёт, і яны паднімаліся ад аэрадрома станцыі сачэння і паварочвалі ў бок мора.
  
  
  "Куды ў першую чаргу?" - спытаў Тиггс.
  
  
  "Нату Фаўі", - без ваганняў сказаў Картэр.
  
  
  Тиггс павярнуў на поўдзень, зноў над востравам і накіраваўся прама да групы астравоў на адлегласці некалькіх міль. Далей на поўдзень, на супрацьлеглым канцы іх уласнай выспы, ля падножжа шэрагу крутых узгоркаў, паступова адкрываўся від на горад Хіва Фауі. Адгэтуль гэта выглядала падобным не больш за на шырокую вуліцу, якая вяла да групы белых будынкаў, якія былі раскіданыя сярод густых зараснікаў джунгляў. Адразу за горадам падымаўся тонкі струмень дыму.
  
  
  Картэр звярнуў увагу на гэта. "Што гэта такое?"
  
  
  «Электрастанцыі. Яны спальваюць усё, ад нафты і вугалю да копры і дрэва».
  
  
  Яны дабраліся да Нату-Фауі за некалькі хвілін, і Картэр загадаў пілоту не праляцець над востравам, а абмінуць яго на адлегласці чвэрці мілі.
  
  
  Гэта была вельмі вялікая выспа, нават больш, чым Хіва-Фаўі, але на заходнім ускрайку выспы ўзвышаўся вялікі вулкан.
  
  
  Дабраўшыся да гэтага канца выспы, яны падняліся, каб убачыць дымлівы кратэр. Картэру здалося, што гэта ўсё яшчэ дзейны вулкан.
  
  
  «Гэта так, - сказаў Тиггс. "Але ён не дзейнічае як мінімум дваццаць пяць гадоў".
  
  
  "Гэта з-за чаго?"
  
  
  «Туземцы рознае думаюць. Тут шмат забабонаў».
  
  
  "Але на гэтай выспе жывуць тубыльцы?"
  
  
  «Ва ўсходнім канцы, - сказаў Тиггс. “Не тут. Гэты канец - вельмі дрэннае месца».
  
  
  Яны зноў вярнуліся і павярнулі да паўднёва-заходнім баку, і Картэр папрасіў Тиггса пасадзіць верталёт на шырокім пляжы. Ён вылез з верталёта і жэстам загадаў маладому чалавеку выключыць яго.
  
  
  "Якая ідэя?" - спытаў Тиггс, спускаючыся.
  
  
  "Мы застаемся тут да наступлення цемры, а затым мы будзем лётаць па сетцы".
  
  
  "Паслухайце, я не ведаю, што вы з Фенстэрам прыдумалі, але, наколькі я разумею…"
  
  
  «Фенстэр - ідыёт, які мне не сябар. Вось чаму я не ўзяў яго з сабой».
  
  
  Тиггс на імгненне зірнуў на Картэра. "Няма праблем?"
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. «Ты павінен папрасіць прабачэння ў мяне, Боб».
  
  
  "Думаю, так", - смеючыся, сказаў Тиггс.
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Сонца зайшло на захадзе, і амаль адразу стала цёмна. У адрозненне ад паўночных шырот, дзе быў доўгі змрок, у тропіках звычайна было толькі дзённае святло або цемра з вельмі невялікімі прамежкамі. Начныя казуркі былі вельмі гучнымі, канкуруючы з гукамі прыбоя, які разбіваецца аб бар'ерны рыф у некалькіх сотнях ярдаў ад берага, і з іншым, ніжэйшым, больш злавесным грукатам.
  
  
  "Што вы збіраецеся рабіць тут, містэр Картэр?" - спытаў Тиггс.
  
  
  Картэр падняўся па спадзістым пляжы да краю джунгляў. Тиггс рушыў услед за ім.
  
  
  «Хвілінку цішэй», - прашаптаў Картэр, спрабуючы прыслухацца, каб вызначыць нізкае буркатанне.
  
  
  Тиггс запытальна паглядзеў на яго, затым зноў зірнуў на верталёт.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў Картэр.
  
  
  Тиггс спытаў - "Сэр?"
  
  
  «Грукат. Вы яго ледзь чуеце».
  
  
  Цігс прыслухаўся. "Я падазраю, што вулкан", - сказаў ён.
  
  
  Вулкан. - падумаў Картэр. Так, але там было яшчэ сёе-тое. Нешта ўстойлівае, рытмічнае, рукатворнае. Нешта працавала - дзесьці на гэтым канцы вострава працавала нейкае абсталяванне - і ўсюдыісны грукат дзеючага вулкана павінен быў замаскіраваць шум.
  
  
  Ён зноў паглядзеў на паўднёвы захад. Мяжа паміж канцом мора і пачаткам цямнеючага неба цяпер была амаль невыразнай. Было мала чаго бачыць, акрамя аморфнай чарноцця.
  
  
  "Паехалі", - сказаў Картэр маладому пілоту, які доўга глядзеў на яго.
  
  
  «Над востравам? У сетцы?»
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  "Што мы шукаем, магу я спытаць?"
  
  
  "Вы не можаце, але калі ўбачыце што-небудзь, дайце мне ведаць", - сказаў Картэр, усміхаючыся.
  
  
  Яны вярнуліся да верталёта, з бурчаннем Тыгса, селі ў яго і прышпіліліся.
  
  
  Тиггс уключыў рухавік, і, калі ротары пачалі павольна набіраць хуткасць, ён уключыў хадавыя агні верталёта. Картэр працягнуў руку і выключыў іх.
  
  
  "Ніякіх агнёў".
  
  
  Цігс адкрыў рот, але хутка перадумаў, што ён хацеў сказаць, і спыніўся. Ён кіўнуў, павялічыў магутнасць, уключыў рэгулятар вышыні так, каб лопасці ўпіліся глыбей у начное паветра, і яны павольна падняліся ў абсыпанае зоркамі неба.
  
  
  Картэру прыйшлося крыху нахіліцца да Тиггсу, каб пілот мог яго пачуць. «Прывядзі яго да заходняга ўскрайка выспы, а затым намалюй мне сетку ў некалькіх сотнях ярдаў на апоры над востравам міма вулкана».
  
  
  Тиггс кіўнуў, але па-ранейшаму нічога не сказаў.
  
  
  Яны прайшлі па пляжы да заходняй ускрайку выспы, пакуль ён не пачаў выгінацца на поўнач, а затым падняліся так, каб абгінаць заходнія схілы вулкана. Картэр уважліва глядзеў, як пад імі праносіліся цёмныя джунглі.
  
  
  На паўночным баку вострава Тигс па-майстэрску разгарнуў верталёт па крутой дузе, вярнуўшыся праз востраў па сцяжынцы ў пары сотняў ярдаў на ўсход ад іх першага праходу.
  
  
  На гэты раз яны былі бліжэй да вулкана, і зямля паднялася нашмат хутчэй. Але Тыгс ведаў, што рабіў. Праз некаторы час Картэр цалкам забыўся пра машыну і палёт і засяродзіўся на тым, што ён бачыў унізе… ці, хутчэй, на тым, чаго ён не бачыў.
  
  
  Пад імі не было нічога, абсалютна нічога, акрамя апраметнай цемры трапічнай выспы ўначы.
  
  
  На працягу паўгадзіны іх праходы па востраве паднялі іх над цэнтрам кратэра вулкана. Далёка ў падножжа гары Картэр змог разгледзець цьмяна-чырвонае свячэнне, якое асвятляла павольна падымаецца пар, а затым яны прайшлі міма і панесліся па далёкім схіле.
  
  
  Праз дваццаць хвілін, на адным з іх праходаў міма вулкана, Тиггс затаіў дыханне. Картэр падняў вочы.
  
  
  "Ой-ой", - сказаў пілот.
  
  
  "Якая бздура?"
  
  
  Некалькі імгненняў яны ляцелі ў цішыні, Тиггс пераводзіў погляд са сваіх прыбораў на цемру звонку. Затым ён паглядзеў на Картэра і паківаў галавой. «Калі б я не ведаў нічога лепшага, я б сказаў, што мы прайшлі праз даволі моцнае электрычнае парушэнне. Усе мае інструменты звар'яцелі».
  
  
  «Вярні нас прайсці зноў праз гэта», - загадаў Картэр, паварочваючыся на сваім сядзенні і спрабуючы ўбачыць джунглі, над якімі яны толькі праляцелі. «І знізься».
  
  
  Цігс падпарадкаваўся, разгойдваючы верталёт вакол і ўніз па вельмі вузкай сыходнай дузе, і неўзабаве яны праляцелі над вяршынямі дрэў.
  
  
  "Прыкладна тут", - сказаў Тиггс. Яго погляд раз-пораз пераключаўся паміж джунглямі ўнізе і інструментамі на яго панэлі. Але нічога не было. Калі яны падышлі да пляжу, Тыгс разгарнуў верталёт і зрабіў яшчэ адзін праход, але на гэты раз быў такім жа, як апошні; усе інструменты верталёта засталіся ў норме.
  
  
  «Можа быць, я бачыў сон ці нешта падобнае, - сказаў Тиггс.
  
  
  «Я так не думаю, Боб, - сказаў Картэр.
  
  
  «Што зараз? Я не магу знайсці месца».
  
  
  "Давай вернемся".
  
  
  "Хіва Фауі? База?"
  
  
  Картэр кіўнуў. "Я хачу патрапіць у горад".
  
  
  «Я думаў, вы хочаце здзейсніць паездку па астравах. Усім выспам».
  
  
  «Я тут дастаткова наглядзеўся».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Тиггс, калі яны прарваліся праз пляж, і падняўся на крэйсерскую вышыню, каб вярнуцца на галоўную выспу. "Я магу даставіць цябе ў горад, калі хочаш".
  
  
  «Я хачу паехаць на джыпе. Я магу застацца на ноч».
  
  
  "Я добры кіроўца джыпа".
  
  
  Картэр засмяяўся. «Добра, я згодзен, Боб. Я дазволю табе адвезці мяне ў горад сёння ўвечары».
  
  
  * * *
  
  
  Ні Оўэна, ні Фэнстэра не было, калі Картэр і Тиггс вярнуліся на станцыю. Але яны лёгка распісаліся за джып з аўтапарка. Праз дзесяць хвілін пасля таго, як яны селі, яны прыбраліся і накіраваліся ў горад.
  
  
  Быў цудоўны трапічны вечар. Дзьмуў лёгкі акіянскі брыз, вільготнасць і тэмпература знізілася.
  
  
  Кожны спакаваў па сумцы з брытвавым прыладдзем, чыстымі шортамі і шкарпэткамі, але ўсю дарогу Тиггс паўтараў Картэру, што яму няма на што глядзець у горадзе.
  
  
  "Там няма нічога?" - спытаў Картэр, прыпадняўшы правую брыво.
  
  
  
  Гэта крама выпіўкі, пара карчмаў, кітайскае селішча на ўзгорках і, вядома ж, гатэль і рэстарацыя мадам Леонэ».
  
  
  "Мадам Леонэ?" - спытаў Картэр, смеючыся. "Гэта тое, што я думаю?"
  
  
  "Выдатна", - сказаў Тиггс з усмешкай.
  
  
  "Любыя добрыя дзяўчыны?"
  
  
  Тиггс засмяяўся. "Усё залежыць ад вашага пункту гледжання. У мадам Леонэ восем дзяўчат - чатыры з іх белыя, чатыры з іх кітаянкі. Калі вы кітаец, вы любіце белых дзяўчат. Калі вы падобныя да нас, то вам, верагодна, спадабаюцца ўсходнія. Усё прыгожа - больш-менш - і ўсё чыста - больш чым менш.
  
  
  "Вось і ўсё?"
  
  
  "За выключэннем асабняка губернатара, які строга забаронены для ўсіх, акрамя містэра Оўэна са станцыі".
  
  
  "Я чуў, не любіць амерыканцаў".
  
  
  "Зусім не. Калі б гэта было ў яго сілах, ён бы падарваў станцыю і кінуў нас усіх па плыні ў лодцы, якая праходзіць».
  
  
  «Відавочнае пытанне…»
  
  
  «Не, сэр. Ён і яго людзі дакладна не стаяць за нашымі праблемамі на станцыі. Яго даследавалі з аднаго боку і з другога - не толькі нашы ўласныя людзі - хлопчыкі з марской разведкі - але і яго ўласныя людзі».
  
  
  "Адкуль ты ведаеш усё гэта, Боб?"
  
  
  Тиггс паціснуў плячыма. «Чорт, гэта агульнавядома. Усё гэта ведаюць».
  
  
  "Зразумела", - сказаў Картэр.
  
  
  "Толькі ёсць яго жонка", - ціха сказаў Тиггс, і Картэр быў упэўнены, што ў тон маладога пілота з'явілася новая нотка.
  
  
  "Губернатар жанаты?"
  
  
  «Так, сэр. Ён вялікі, тоўсты, пачварны неахайны. Але яго жонка… Габрыэль… яна прыгажуня». Тиггс замоўк, мабыць, сузіраючы прыгажосць жонкі французскага губернатара.
  
  
  Яны спусціліся з узгоркаў па прыбярэжнай дарозе ад станцыі сачэння, і першы выгляд Картэра з зямлі на Хіва-Фаўі, сталіцу, быў на шырокай пыльнай дарозе, якая вяла міма муніцыпальных докаў. Там, насупраць паўтузіна будынкаў з гафрыраванага металу, якія, па здагадцы Картэра, выкарыстоўваліся як склады, была прывязана нікчэмная калекцыя іржавых, патрапаных рыбацкіх лодак.
  
  
  Картэр не разумеў, чаму мужчына згаджаецца на такое месца. Але якое б злачынства не зрабіў бы губернатар Рондзін супраць французскага грамадства, каб затрымаць яго тут, яно павінна было быць вельмі сур'ёзным.
  
  
  Міма складоў і грамадскіх гандлёвых докаў знаходзіліся докі для прагулачных судоў, а за імі быў выдатны пляж з белым пяском, які вёў да шырокай плошчы са статуяй салдата Другой сусветнай вайны і невялікім фантанам.
  
  
  Шэраг дагледжаных будынкаў, адзін з якіх быў трохпавярховы, выходзіў на плошчу праз шырокую брукаваную вуліцу. За будынкамі былі злавесныя халупы і хаціны, якія даходзілі да самага грэбня ўзгорка з плоскай вяршыняй. Наверсе быў прыгожы стары дом на плантацыях Паўднёвых мораў, яго шырокі фасад выходзіў на мора. Гэта нагадала Картэру вялікія дамы на Ямайцы. Ён гарэў агнямі, і нават адсюль Картэр быў упэўнены, што бачыць людзей на шырокім ганку.
  
  
  Тиггс спыніў джып прама ў пляца, і ён таксама глядзеў на асабняк губернатара.
  
  
  "Там нешта адбываецца", - сказаў Картэр.
  
  
  "У яго ўвесь час вечарынкі".
  
  
  "З кім?" - спытаў Картэр, гледзячы на пілота. "Я думаў, што ён ненавідзіць амерыканцаў, а тут ёсць толькі кітайцы".
  
  
  Ёсць некалькі французаў і іншых замежнікаў, а таксама некалькі вельмі багатых кітайцаў. Оўэна і часам Фэнстэра запрашаюць, і, вядома ж, ёсць і іншыя астравы ў Каралінскіх астравах, да якіх лёгка дабрацца па паветры. Цігс азірнуўся. - Губернатар уладкоўвае шыкоўную вечарынку, як мне сказалі. Яны прыходзяць кожны раз, калі ён пасылае запрашэнне проста паглядзець на яго жонку. Яна самая прыгожая жанчына на ўсіх выспах”.
  
  
  "Я думаю, нам трэба нанесці візіт губернатару і яго цудоўнай жонцы", - сказаў Картэр.
  
  
  "Сэр?"
  
  
  «Пойдзем у гатэль. Я мушу адправіць паведамленне. Мы з табой збіраемся сёння на вечарынку».
  
  
  * * *
  
  
  Ім падалі гасціную на верхнім паверсе з двума вялікімі двухспальнымі ложкамі, велізарным потолочным вентылятарам і выдатным відам на парк, пляж і прычалы прагулачных катэраў. З акіяна падзьмуў халаднаватае ветрык, і Картэр распрануўся да шорт і выйшаў на балкон.
  
  
  Ноздры Тиггса злёгку пашырэлі пры выглядзе Вільгельміны і Х'юга, прывязаных да цела Картэра, але ён нічога не сказаў.
  
  
  Картэр падняў трубку, але, перш чым патэлефанаваць у нумар, павярнуўся да Тиггсу. «Боб, вяртайся на базу ў мой пакой і вазьмі мой смокінг і чорныя туфлі. Вазьмі сабе цёмны гарнітур або смокінг і вяртайся сюды».
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  "Мы ідзем на губернатарскую вечарынку".
  
  
  "Але... але нас не запрасілі".
  
  
  Картэр смяяўся, набіраючы нумар. “Мы гэта арганізуем. Я б ні завошта не жадаў сумаваць па жонцы губернатара».
  
  
  "Габрыэль", - мякка сказаў Тиггс.
  
  
  «Так, Габрыель. А зараз ідзі». Клерк службы абслугоўвання нумароў адказаў.
  
  
  «Гэта Картэр у тры-адзін. Прынясіце мне бутэльку вашага лепшага цёмнага рому, збан соку папаі і крыху лёду», - загадаў Картэр па-французску.
  
  
  "Мэрсі, месье", - сказаў клерк, і калі Картэр павесіў трубку і агледзеўся, Тиггса ўжо не было.
  
  
  Ён устаў і адчыніў дзверы ў іх пакой, каб вызірнуць у калідор. Ён быў цьмяна асветлены і пусты. Было абсалютна ціха ў гатэлі не было шуму. Будынак мог быць закінутым.
  
  
  Ён ціхенька прычыніў дзверы, закурыў цыгарэту і выцягнуў свой "люгер". Ён дастаў глушыцель з кішэні штаноў, накруціў яго на канец ствала, затым выцягнуў некалькі купюр і паклаў іх на камоду. Ён вярнуўся на балкон і сеў, паставіўшы ногі на нізкі столік.
  
  
  Праз дзесяць хвілін прыйшоў абслуга ў твары вельмі маленькага кітайскага хлопчыка з яго ромам, сокам і лёдам. Картэр даў хлопчыку чаявыя, затым зрабіў сабе напой.
  
  
  Вярнуўшыся на балкон, пагасіў у пакоі святло, ён адкінуўся на спінку крэсла з Вільгельмінай на крэсле побач з ім і павольна сёрбнуў свой напой, назіраючы за выпадковай машынай або прахожым унізе на вуліцы і на плошчы.
  
  
  Тым часам ночы ў горадзе было вельмі ціха. Але Картэр падазраваў, што звычайна гэта не так. Ён выказаў здагадку, што тое, што звычайна можа адбывацца тут, у горадзе, сёння ўвечары, засяроджана ў асабняку губернатара.
  
  
  Насуперак таму, што думаў Тиггс, Картэр падазраваў, што губернатар Рондзін нейкім чынам датычны да праблем са станцыяй сачэння. Яго матывы былі настолькі відавочныя, што папярэднія даследчыкі выказалі сумненне ў адносінах да гэтага чалавека. Картэр не быў так схільны.
  
  
  Было каля дзевяці гадзін, калі Картэр пачуў лёгкі шум у дзвярэй. Ён падняў «люгер» і выключыў засцерагальнік, затым прыціснуў пісталет да грудзей. Ён стаяў спіной да дзвярэй, але той, хто ўваходзіў з калідора, уяўляў сабой выразную мэту ў сілуэце.
  
  
  Ён пачакаў цэлых тры секунды, затым разгарнуўся з крэсла злева, паставіўшы свой "люгер" на агнявую пазіцыю. Але калі дзверы былі адчынены, то той, хто ўвайшоў, першым выключыў святло ў калідоры, таму што на іншым канцы пакоя не было нічога, акрамя смутнай цемры.
  
  
  Успышка святла і выццё кулі, адрыкашэціла ад парэнчаў балкона прама над Картэрам, адбыліся імгненнем пазней. Картэр зрабіў тры стрэлы ў хуткай паслядоўнасці, адзін у тое месца, дзе была ўспышка, а іншыя па абодва бакі ад яе, затым распластаўся на балконе і стаў чакаць.
  
  
  Злева, каля ложка, данёсся ціхі драпаючы гук, але ён здушыў жаданне стрэліць.
  
  
  На вуліцы ўнізе праехаў грузавік, павярнуў за вугал, прасігналіў і знік.
  
  
  Сігнал? Картэр адкаціўся ўправа, туды, дзе ён сядзеў, за імгненне да таго, як уключыўся магутны ліхтар і два стрэлы патрапілі ў тое месца, дзе ён толькі што знаходзіўся.
  
  
  Картэр стрэліў адзін раз уверх і ўправа ад прамяня ліхтарыка, затым уверх і налева. Другі стрэл трапіў у цэль. Ліхтарык рэзка праляцеў праз пакой, стукнуўшыся аб сцяну, затым нешта цяжкае ўпала на падлогу.
  
  
  Картэр доўгі час заставаўся на месцы. Ён не думаў, што гэта была хітрасць, але пакуль не збіраўся ставіць на гэта сваё жыццё.
  
  
  Хтосьці выйшаў у калідор, свіснуў, а потым ля дзвярэй.
  
  
  "Гэй, Картэр, што здарылася з асвятленнем?" - крыкнуў Тиггс, пхаючы адчыненыя дзверы.
  
  
  "Сцеражыся, Боб!" - крыкнуў Картэр, але дзверы былі цалкам адчыненыя, перш чым Тиггс зразумеў, што яму можа пагражаць небяспека. Аднак Тиггс хутка падумаў і хутка нырнуў у калідор.
  
  
  На падлозе ля ложка валялася інертная постаць. Яна не варушылася. На падлозе ўтварылася невялікая лужынка крыві. Хто б гэта ні быў, быў мёртвы.
  
  
  Картэр падняўся на ногі, трымаючы «Люгер» наперадзе сябе, і падышоў да цела, якое асцярожна перавярнуў. Гэта быў кітаец.
  
  
  "Цяпер усё ў парадку, Боб", - крыкнуў Картэр. Ён уключыў святло ў пакоі, калі ўвайшоў Цігі, несучы вопратку, з шырока расплюшчанымі вачыма і цяжка дыхаючы.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, здарылася?"
  
  
  «Відавочна, мы камусьці не падабаемся, – сказаў Картэр.
  
  
  Тиггс прайшоў да канца і паглядзеў на цела.
  
  
  "Вось дзярмо", - сказаў ён.
  
  
  "Ты яго ведаеш?"
  
  
  «Гатовы паспрачацца, містэр Картэр, - сказаў Тиггс, гледзячы ўверх. "Гэта Юнь Ло".
  
  
  «Дзяншчык Дзюваля? Той, хто спрабаваў яго забіць?
  
  
  "Адно і тое ж."
  
  
  Чацвёрты раздзел
  
  
  Картэр знайшоў пусты пакой на другім паверсе і ўзяў там адну з коўдраў. Вярнуўшыся ў свой пакой, ён і Тиггс загарнулі цела Юнь Ло ў коўдру, аднеслі яго назад уніз і паклалі ў ложак.
  
  
  Цела чалавека не будзе знойдзена да заўтра, і тады не будзе ніякіх афіцыйных звестак, якія звязваюць яго смерць з Картэрам.
  
  
  Зноў у сваім пакоі яны ачысцілі кроў, і Картэр сабраў гільзы і перазарадзіў свой Люгер. Да гэтага часу гэта быў напружаны вечар. Ён падазраваў, што да таго, як усё скончыцца, стане нашмат больш.
  
  
  Ён і Тыгс прынялі душ і пагаліліся, а затым пераапрануліся ў вячэрнюю вопратку.
  
  
  "Хутчэй за ўсё, нас выкінуць, калі нам наогул дазволяць увайсці ў дом", – сказаў Тиггс, прычэсваючы валасы.
  
  
  «Я так не думаю, Боб, - сказаў Картэр. "Проста спачатку заставайся са мной, пакуль нас не прадставяць".
  
  
  "А потым?"
  
  
  Картэр скончыў з гальштукам-матыльком. Ён павярнуўся. «Ведаеш, табе не абавязкова ісці са мной. Проста завязі мяне туды».
  
  
  "Я пайду", - сказаў Тиггс, раптам усміхнуўшыся. "Я не прапусціў бы гэтага.
  
  
  Я проста ня ведаю, чаму ты хочаш туды. Я маю на ўвазе, якое гэта мае дачыненне да вашага расследавання? "
  
  
  "Вы гатовыя?" - спытаў Картэр, ігнаруючы пытанне.
  
  
  "Так… вядома", - сказаў Тиггс.
  
  
  Разам яны спусціліся ўніз, селі ў джып і накіраваліся ўверх па ўзгорку. Праз дарогу на краі плошчы стаяла пара мужчын з усходу, назіраючы за імі. Акрамя гэтай пары, вуліца была бязлюднай.
  
  
  У канцы дзелавога квартала дарога павярнула налева на круты ўзгорак, змяняючы кірунак туды і назад, прытрымліваючыся тэрасаванага схілу, на якім былі пабудаваны халупы.
  
  
  Бліжэй да вяршыні ўзгорак пачаў згладжвацца, і дарога агінала і вяла прама да асабняка губернатара, які знаходзіўся ў вялікім комплексе, акружаным высокім плотам з драцяной сеткі.
  
  
  Хаціны там парадзелі, але Картэр падазраваў, што далей унутр іх было больш. Тиггс пацвердзіў гэта.
  
  
  "Вы можаце ўбачыць іх на ўзгорках падчас палёту, калі вы будзеце сачыць за імі".
  
  
  "Схаваны ў дрэвах?"
  
  
  «Расліннасць там даволі густая. Акрамя таго, яны не любяць кампанію».
  
  
  "Як вы думаеце, на каго працаваў Юн Ло?" - Спытаў Картэр, змяняючы тэму.
  
  
  Тыгс зірнуў на яго. Яны набліжаліся да брамы комплексу. Картэр убачыў тамака пару ўзброеных ахоўнікаў.
  
  
  "Я думаю, ні на каго".
  
  
  "Тады чаму ён спрабаваў забіць мяне?"
  
  
  “Ён ведаў, што вы тут сьледчы, каб вывучыць сытуацыю. Ён, магчыма, думаў, што вы прыйдзеце за ім. З-за Хэндлі».
  
  
  "Уся выспа ведае, што я тут?"
  
  
  Тиггс усміхнуўся. "Усё да апошняга."
  
  
  Яны пад'ехалі да брамы, абапал падыходзілі ўзброеныя ахоўнікі.
  
  
  "Bon soir", - сказаў Картэр і працягнуў па-французску. "З маімі кампліментамі губернатару Рондине і яго жонцы, перадайце яму, што мсье Нікалас Картэр тут са сваім кіроўцам".
  
  
  На працягу некалькіх доўгіх імгненняў ніводны ахоўнік не казаў і не рабіў нічога. Яны засталіся на месцы, гледзячы на Картэра, як на нейкі прывід.
  
  
  «Ні ваш губернатар, ні я не цярплівыя людзі, - адрэзаў Картэр.
  
  
  Ахоўнік на супрацьлеглым баку разгарнуўся і паспяшаўся ў гаўптвахту, і праз акно Картэр убачыў, як ён бярэ тэлефонную трубку. Тым часам іншы ахоўнік паклаў руку на рукаяць пісталета ў яго сцягна.
  
  
  У верхнім святле ад стойкі над варотамі Картэр мог ясна бачыць твар мужчыны. Ён быў еўрапейцам, у гэтым Картэр амаль не сумняваўся, і ўсё ж у яго рысах было вельмі лёгкае ўсходняе адценне. Магчыма, дзядуля і бабуля былі ўсходнія.
  
  
  Іншы прыйшоў з гаўптвахты. Ён выглядаў здзіўленым.
  
  
  «У далёкім канцы дома ёсць паркоўка, мсье Картэр», - сказаў ён.
  
  
  "Мэрсі", - адказаў Картэр.
  
  
  «Калі ласка, дазвольце вашаму кіроўцу застацца з вашай машынай, ці, калі хочаце, яго могуць адпусціць, і вам будзе прадстаўлена паездка ў горад ці на прыёмную станцыю, сэр».
  
  
  "Вядома", - сказаў Картэр, схіліўшы галаву.
  
  
  Вароты расчыніліся, і яны праехалі. Яны пайшлі па дарозе і абышлі дом, дзе была вялікая паркоўка. З аднаго боку ён быў запоўнены машынамі, а з другога боку і шырокім роўным полем за ім стаяў цэлы тузін малых і сярэдніх верталётаў.
  
  
  Тиггс свіснуў. "Мы ведалі, што для гэтых вечарынак выкарыстоўваліся верталёты, але я ніколі не разумеў, колькі іх".
  
  
  "Сёння тут шмат важных людзей", – сказаў Картэр. Ён азірнуўся цераз плячо. Асобная дарога ішла ад стаянкі проста перад асабняком і затым злучалася з дарогай назад да брамы.
  
  
  "Я ведаю, што ты збіраешся сказаць", - цяжка сказаў Тиггс.
  
  
  Картэр азірнуўся. «Калі ты не можаш увайсці, я не хачу, каб ты сядзеў тут без справы. Гэта занадта небяспечна, улічваючы тое, што амаль адбылося сёння ўвечары ў гатэлі. Не, Боб, я хачу, каб ты вярнуўся».
  
  
  "У гатэль ці на базу?"
  
  
  "У гатэлі. Але беражыце сябе. Не думаю, што я спазнюся. Мы можам вярнуцца раніцай».
  
  
  «Добра, - сказаў Тиггс. Ён разгарнуў джып і павольна паехаў па дарозе, спыніўшыся пад верандай. Некалькі гасцей губернатара паглядзелі ўніз з бяздзейнай цікаўнасцю, але потым адвярнуліся.
  
  
  "Убачымся праз некалькі гадзін", - сказаў Картэр і паправіў абшэўкі кашулі, паднімаючыся па прыступках.
  
  
  Усходні слуга, апрануты ў бездакорную белую форму, сустрэў Картэра наверсе лесвіцы.
  
  
  «Будзе добра, калі вы проста рушыце ўслед за мной, сэр», - сказаў ён, павярнуўся і ўвайшоў у дом.
  
  
  Картэр рушыў услед за ім па шырокай верандзе, запоўненай мужчынамі і жанчынамі, якія пілі і размаўлялі. У адным канцы веранды пара сімпатычных маладых жанчын разлівала гасцям напоі, а ў іншым канцы балкона толькі пачынала збірацца група з сямі чалавек.
  
  
  Унутры дом быў асветлены і ўпрыгожаны для свята. У двух пакоях, праз якія яны прайшлі, былі бары з абслугоўваннем з маладымі мілымі барменкамі, а ў іншым пакоі пажылы негр граў на піяніна ў стылі рэгтайм і спяваў.
  
  
  З таго, што Картэр бачыў да гэтага часу, ён выказаў меркаванне, што там было не менш за сотню мужчын і жанчын, прыкладна дзве траціны ўсходнія, астатняя траціна еўрапейцы.
  
  
  
  Яны прайшлі ў далёкі канец дома, на іншую шырокую веранду, але гэтая выходзіла на джунглі. Гэты балкон быў слаба асветлены і быў ціхім у параўнанні з фасадам. За шырокім часопісным столікам з багатым разьбярствам сядзела каля тузіна чалавек. Дзве маладыя дзяўчыны з аголенымі грудзьмі і ў адных саронгах падалі групе напоі.
  
  
  Усе спынілі свае справы, калі слуга павёў Картэра да далёкага канца стала. Там сядзеў адзін з самых буйных мужчын, якіх Картэр калі-небудзь бачыў.
  
  
  Губернатар Альберт Рэмі Рондайн падняў вочы і ўсміхнуўся, падняўшыся да сваіх уражлівых шасці футаў васьмі цаляў. Картэр выказаў здагадку, што гэты мужчына важыў ад 450 да 500 фунтаў. Яго валасы, акуратна падстрыжаныя, былі чорнымі як смоль і зачасаны. У яго была невялікая казліная бародка, таксама добра падстрыжаная, і тонкія, як аловак, вусы аддзялялі яго выпуклыя вусны ад надзвычай вялікага і пачварнага носа.
  
  
  Губернатар быў, як і абяцаў Тиггс, вялікім, тоўстым і брыдкім.
  
  
  «Я мяркую, містэр Нікалас Картэр», - сказаў губернатар на англійскай мове з моцным акцэнтам, яго голас быў такім жа багатым і глыбокім, як і меркаваў яго знешні выгляд.
  
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  "Я чуў, што ў вас была гэтая невялікая сустрэча, таму я падумаў, што магу зайсці", - сказаў Картэр, азіраючыся на астатніх. Ніхто не ўсміхаўся.
  
  
  «Калі ласка, не саромейцеся размаўляць, містэр Картэр. Я ўпэўнены, што некаторыя з маіх гасцей могуць знайсці вас пацешным».
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. "На самой справе, гэта я прыйшоў да вас, губернатар ..." - сказаў ён, але затым яго голас затрымаўся ў яго ў горле. Злева ад губернатара выглядала некалькі вар'яцка неверагодна прыгожая жанчына. Яна не была ні еўрапейскай, ні ўсходняй, але яе аліўкавая скура казала аб экзатычным паходжанні. Картэр не мог вызначыць вытанчаныя рысы асобы. У яе былі высокія хупавыя скулы, прыгожыя вялікія вочы, поўныя вільготныя вусны і доўгая далікатная шыя. Яе валасы і вочы былі вельмі цёмнымі. На ёй было шаўковае кімано, таму ён не мог бачыць яе постаць. Але ён выказаў здагадку, што гэта было гэтак жа цудоўна, як і яе твар.
  
  
  "Я меў намер выклікаць вас на працягу дня або каля таго", – раздражнёна сказаў губернатар. "Я так разумею, вы толькі што прыбылі сёння днём".
  
  
  "Правільна."
  
  
  "Тады ў нас будзе дастаткова часу, каб пагаварыць".
  
  
  Картэр засяродзіўся на грубым чалавеку. Губернатар быў апрануты ў белы трапічны гарнітур, белую марлевую кашулю і цёмна-сіні аскот. Яго сукенка было бездакорнай. І ўсё ж ён зрабіў на Картэра ўражанне тлустай, недагледжанай жывёлы.
  
  
  «Наадварот, губернатар, некалі. Амерыканцаў забіваюць».
  
  
  "Для мяне гэта не мае вялікага значэння", – парыраваў губернатар.
  
  
  Ніхто не рушыў. Нават яго жонка, якая збіралася паднесці келіх да вуснаў, спынілася.
  
  
  "Гэта вельмі важна для мяне, сэр", - сказаў Картэр, вельмі старанна падбіраючы словы. - «Бо, калі я знайду вінаватых, я заб'ю іх». Ён кіўнуў. Потым ён звярнуўся да жонкі губернатара. «Мне вельмі прыемна знаходзіцца тут, мадам Рондзін. Я чуў, як вы прыгожыя, але нават самыя цудоўныя сцвярджэнні не апраўдваюць вас».
  
  
  Жанчына ўстала, калі твар губернатара пачырванеў.
  
  
  Картэр зачапіў нерв. Ён пачаў адыходзіць, напалову чакаючы, што губернатар накінецца на яго, калі яго жонка плюхнула віно ў твар Картэру.
  
  
  «Ты напышлівы амерыканскі вырадак», - сказала яна па-ангельску.
  
  
  Картэр некалькі доўгіх секунд стаяў зусім нерухома, супраціўляючыся жаданню павярнуцца ці хаця б выцерці твар. Замест гэтага яму ўдалося тонка ўсміхнуцца.
  
  
  «Тут не мелася на ўвазе нічога абразлівага, мадам, - сказаў ён на цудоўнай французскай мове. «Вы прыгожыя, і гэта факт. Bon soir».
  
  
  Ён павярнуўся, нацягнута схіліў галаву да астатніх, якія сядзяць за сталом, а затым кіўнуў губернатару. "Заўтра я заеду да вас у офіс", - сказаў ён.
  
  
  «Я пазваню табе, калі захачу тваёй прысутнасці…»
  
  
  "Пабачымся заўтра. Губернатар Рондзін», - перапыніў Картэр.
  
  
  Ён павярнуўся на абцасах і пакрочыў з веранды, вярнуўшыся праз дом на пярэднюю тэрасу. Слуга, які паказаў яго губернатару, стаяў каля яго локця.
  
  
  "Містэр Картэр, магчыма, хоча даставіць на базу?"
  
  
  "У гатэль", - адрэзаў Картэр.
  
  
  “Вельмі добра, сэр. Гэта будзе хвілінку». Слуга спусціўся па прыступках у цемру.
  
  
  Аркестр граў ціхую мелодыю, і многія пары танчылі. Картэр падышоў да бара і замовіў чарку каньяку. Перад тым, як наліць напой, маладая жанчына, якая абслугоўвае бар, зірнула на кагосьці праз веранду. Відавочна, для дазволу.
  
  
  «У губернатара тут даволі складаная абстаноўка, - злосна падумаў Картэр.
  
  
  Ён адпіў са свайго напою - гэта быў выдатны каньяк - затым павярнуўся, каб убачыць, да каго гэтая жанчына звярталася па дазвол абслужыць яго. Высокі мужчына, апрануты ў просты смокінг, з невялікай выпукласцю на левай падпахі. Адзін з губернатарскіх галаварэзаў. Але калі тут ніколі не адбывалася нічога такога, у чым быў замяшаны губернатар - гэта значыць нічога жорсткага - тады навошта ўзброеная ахова, чаму бяспека за плотам і чаму такое пільнае назіранне за амерыканцамі?
  
  
  Картэр падняў чарку ў знак прывітання да ахоўніка, які глядзеў у адказ без усялякага выраза на твары, затым зрабіў вялікі глыток і паставіў шклянку на стойку, калі слуга падняўся па лесвіцы і агледзеўся ў пошуках яго.
  
  
  Гэта быў вялікі лімузін "Мэрсэдэс". Ён быў прыпаркаваны ля падножжа лесвіцы. Слуга адчыніў Картэру заднюю дзверы. Калі ён быў унутры, яшчэ да таго, як дзверы былі цалкам зачынены, лімузін панёсся па дарозе, як быццам яго стрэлілі з гарматы, адкінуўшы Картэра назад на сядзенне.
  
  
  Перагародка з вельмі цёмнага шкла аддзяляла пярэдняе сядзенне ад задняга, і Картэр не мог разглядзець твар кіроўцы. Але яны ехалі занадта хутка для паездкі ў гатэль у горадзе.
  
  
  Ён падумаў аб паваротнай дарозе, якая вяла праз трушчобы на стромкім узгорку, і спацеў.
  
  
  Калі яны падышлі да галоўнай брамы, а затым прамільгнулі міма збітых з панталыку вартаўнікоў, ён намацаў дзвярную зашчапку, але якраз у гэты момант пстрыкнулі электрычныя дзвярныя замкі, заблакаваўшы яго выхад.
  
  
  На імгненне Картэр падумаў аб тым, каб стрэліць, каб выбрацца з машыны, або выцягнуць панэль з дзвярэй і замкнуць сістэму электрычнага замка, або паспрабаваць стрэліць праз спінку пярэдняга сядзення, спрабуючы забіць ці параніць кіроўцы, перш чым яны падышоў да больш небяспечных участкаў дарогі ўніз па схіле.
  
  
  Замест гэтага ён адкінуўся на спінку крэсла, наліў сабе чарку з-за стойкі задняга сядзення і закурыў.
  
  
  Калі б губернатар хацеў яго забіць, гэта было б не так груба, каб знішчыць вельмі дарагую машыну і кіроўцу.
  
  
  Неўзабаве яны падышлі да першай з развязак на вузкай дарозе, і машына прытармазіла. Картэр дазволіў слабой усмешцы скрыжаваць вусны. Ён скрыжаваў ногі і чакаў наступнага руху.
  
  
  Губернатар Рондзін, верагодна, усё гэта спланаваў з самага пачатку. Проста каб праверыць характар Картэра. Аб іншых следчых. Картэр задавалася пытаннем, колькі людзей страцілі яго на гэтым этапе.
  
  
  Вядома, нішто з гэтага не даказвала нічога, акрамя добра вядомага факта, што губернатар не кахаў амерыканцаў і асабліва не кахаў іх прысутнасць тут, у сваім астраўным каралеўстве. Гэта ніякім чынам не даказвала, што губернатар быў датычны да непрыемнасцяў, якія ў іх былі на базе - прынамсі, не наўпрост.
  
  
  На паўдарогі ўніз па схіле перагародка паміж перадпакоем і задняй часткай бясшумна апусцілася, і машына згарнула з галоўнай дарогі і згарнула зваротна ў вузкі завулак. У межах пяцідзесяці ярдаў яны былі па-за полем зроку дарогі, а таксама нікога зверху ці знізу.
  
  
  Машына спынілася, і кіроўца апынуўся ў полі зроку. Гэта была жонка губернатара Габрыель Рондзін. Яна відавочна была напалохана. Яе ніжняя губа дрыжала, а вочы былі вельмі шырока расплюшчаны.
  
  
  "Гэта сюрпрыз", - сказаў Картэр.
  
  
  «Гэта вельмі важна, месье Картэр. Вы павінны мяне вельмі пільна выслухаць».
  
  
  Картэр пагасіў цыгарэту і падаўся наперад. "Што гэта такое?" ён спытаў. "У цябе праблемы?"
  
  
  «Не, але ў вас, месье. Гэта ваша база. У дадзены момант яна знаходзіцца пад атакай».
  
  
  "Пад атакай ... тубыльцаў?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Усё роўна, адкуль я гэта ведаю, я проста ведаю".
  
  
  «Завязі мяне ў гатэль…»
  
  
  «Твайго кіроўцы няма. Яго выклікалі. У дадзены момант ён едзе на базу».
  
  
  "Чорт…"
  
  
  «Я завязу вас на вашу базу, але ўзамен вы павінны дапамагчы мне, месье Картэр».
  
  
  "Што ты хочаш?"
  
  
  «Я хачу з'ехаць адсюль… з гэтага месца… ад…»
  
  
  "Твайго мужа?"
  
  
  «Так», - сказала яна з вялікім запалам. “Вы павінны мне дапамагчы. Ты адзіны, хто так супрацьстаяў яму, і ты не запанікаваў, калі я хутка спусціўся з узгорка – як іншыя».
  
  
  "Ты іх усіх вазіла?"
  
  
  «Не. Але я ведала аб гэтым. Мы ўсё ведалі».
  
  
  «З Дзярждэпартаментам будуць праблемы… насамрэч, давядзецца заплаціць скандалам», - падумаў Картэр. Але калі ён зараз дасць слова, Дэвід Хок падтрымае яго. Ён ведаў гэта напэўна; вось чаму ён страшэнна пераканаўся ў тым, што робіць, перш чым даць абяцанне.
  
  
  "Вы датычныя да праблемы супраць нас?" - спытаў Картэр.
  
  
  Яна пахітала галавой.
  
  
  «Я павінен ведаць праўду, мадам Рондзін. Калі вы замяшаныя, я нічога не магу для вас зрабіць».
  
  
  "Я не ўдзельнічаю ў гэтым!" усклікнула яна.
  
  
  "Я дапамагу табе", - сказаў Картэр. «Адкрыйце дзверы. Я сяду за руль».
  
  
  Яна зрабіла гэта, і Картэр выскачыў.
  
  
  "Я ведаю дарогі лепш, чым ты", - сказала яна. "Я магу даставіць нас туды хутчэй".
  
  
  Картэр не спрачаўся. Ён забраўся на пасажырскае сядзенне, і яна паехала заднім ходам, вылецеўшы на галоўную дарогу, дзе яна павярнула і накіравалася ўніз па ўзгорку, аб'язджаючы скрыжаванне і пару разоў амаль губляючы яго.
  
  
  Яны праляцелі праз горад, праехаўшы амаль на семдзесят, праязджаючы міма гатэля, а затым яны накіраваліся да базы, узбіраючыся па скалах, якія атачаюць мора, магутныя фары рассякалі цемру. Габрыэль была дасведчаным кіроўцам, але лепшае, што яны маглі зрабіць з вялікай машынай на некаторых паваротах, было сорак ці сорак пяць.
  
  
  "Адкуль вы ведаеце, што база атакавана?" - спытаў Картэр.
  
  
  Яна не адважылася адвярнуцца ад дарогі, але паціснула плячыма. "Прама перад тым, як вы падняліся ўверх. Альберту паведамілі гэта. "
  
  
  "Ад каго?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна. «Але калі ён павесіў слухаўку, ён быў вельмі шчаслівы. Ён пляснуў у ладкі і сказаў, што вы… амерыканцы зноў гэта зразумеюць».
  
  
  "Адкуль вы даведаліся, што мой кіроўца вярнуўся на базу?"
  
  
  «Я патэлефанавала ў гатэль, каб паведаміць яму аб нападзе, але яны сказалі, што ён сышоў у спешцы пасля тэлефоннага званка».
  
  
  «Дзіўна, - падумаў Картэр. Ён чакаў, што Тиггс альбо падыдзе да хаты губернатара, каб забраць яго, альбо, прынамсі, патэлефануе.
  
  
  - Значыць, губернатар датычны да нападаў на базу?
  
  
  Яна зірнула на Картэра. «Я не ведаю напэўна, але я так не думаю, месье. Альбер - як бы сказаць? - баязлівец. Я не думаю, што ў яго хапіла б духу зрабіць нешта такое скрытнае. Акрамя таго, тут былі камісары паліцыі разам са SDECE. Яны нічога не знайшлі. Я думаю, што ён вырадак, але ён не нападае на вашых людзей».
  
  
  "Тады як ён даведаўся аб сённяшнім нападзе?"
  
  
  Яна засмяялася цудоўным смехам. "Альберт ведае ўсё, што тут адбываецца. Усё!"
  
  
  Картэр на імгненне задумаўся. "Пра нас, зараз?"
  
  
  Габрыэль урачыста кіўнула. "Так, нават гэта".
  
  
  Іх фары асвятлілі пальму, якая ўпала, часткова загароджвае дарогу, і абломкі джыпа, напалову ў канаве.
  
  
  Габрыэль стукнула па тормазах, і вялікая машына рушыла направа і налева, нарэшце, разгарнуўшыся і спыніўшыся прама перад дрэвам.
  
  
  Картэр праз секунду выйшаў з машыны са сваім люгерам у руцэ. Прыгнуўшыся, ён перабег дарогу і саскочыў у канаву.
  
  
  Боб Тиггс ляжаў напалову ў джыпе, напалову высунуўшыся з джыпа, лабавое шкло блішчала там, дзе ён урэзаўся ў яго галавой.
  
  
  Гэта было падстроена.
  
  
  Тиггс быў без прытомнасці, але дыхаў рэгулярна, і яго колер быў нядрэнным. Ён страціў крыху крыві з-за некалькіх павярхоўных ран на чэрапе, але акрамя гэтага - калі не было сур'ёзнага страсення мозгу - Картэр не думаў, што ён быў паранены занадта сур'ёзна.
  
  
  Габрыель была на краі дарогі і паглядзела ўніз. "Гэта ваш кіроўца?"
  
  
  "Так", - сказаў Картэр, прыбіраючы свой "люгер" у кабуру. Ён асцярожна выцягнуў Тиггса з абломкаў джыпа і падцягнуў яго да лімузіна. Габрыель адкрыла заднюю дзверы.
  
  
  «Выцягнеце нашы валізкі з джыпа», - сказаў ён.
  
  
  Яна паспяшалася назад да пабітай машыны, калі Картэр паклаў Тиггса на задняе сядзенне, а затым зачыніў дзверы.
  
  
  Імгненне праз Габрыэль вярнулася з начной сумкай яго і Тиггса, якую яна кінула ў заднюю частку з другога боку, а затым села за руль.
  
  
  Картэр скокнуў з пасажырскага боку, Габрыель абвяла вялікую машыну вакол дрэва, якое ўпала, і праз хвіліну яны зноў імчаліся па шашы да базы.
  
  
  Пятая глава
  
  
  Калі яны былі яшчэ ў пары міль ад базы, яны ўбачылі яркае свячэнне над лініяй дрэў. Картэр адчыніў акно, і начны ветрык даносіў да іх гук стрэлаў.
  
  
  Габрыэль паскорылася, вялікая машына імчалася наперад у ночы. Картэр дастаў свой "люгер", пераканаўся, што ў патронніку ёсць патрон, і падрыхтаваўся да бою.
  
  
  Яны адчулі пах дыму перад апошнім паваротам брукаванай дарогі, а затым яны абмінулі вугал, калі чацвёра цемнаскурых мужчын, апранутых толькі ў насцегнавыя павязкі, збеглі з узгорка праз адчыненую галоўную браму.
  
  
  Габрыэль ціхенька піскнула і націснула на тормазы. Картэр высунуўся з акна і зрабіў тры стрэлы, застрэліўшы дваіх тубыльцаў. Трэці схаваўся ў кустах каля дарогі, а чацвёрты павярнуў назад і паспяшаўся за вугал гаўптвахты.
  
  
  Перадпакоі колы лімузіна стукнуліся аб цела аднаго з тубыльцаў, але Габрыэль добра кантралявала машыну, пакуль яны павольна пад'язджалі да базы.
  
  
  "Чакай тут!" - Картэр раўнуў, выскачыў з машыны, паспешліва абышоў фасад і панёсся па дарозе паўночна-заходняга перыметра, якая вяла зваротна за будынкамі забеспячэння, адрынамі генератараў A і B і, нарэшце, да скал уздоўж паўночнага ўскрайка выспы.
  
  
  Большасць агнёў уздоўж плота было выключана, таму на прасёлкавай дарозе было вельмі цёмна з густымі джунглямі па адзін бок ад высокага плота з драцяной сеткі і доўгімі нізкімі будынкамі ўсярэдзіне. Недзе ў бок будынка адміністрацыі гарэў агонь, але страляніна спынілася.
  
  
  На імгненне ў Картэра паўстала ванітнае адчуванне, што ўсё на базе забітыя, але затым спрацавала сірэна, завішчала некалькі секунд і выключылася.
  
  
  Тое, што было падобным на голас Фэнстэра, разнеслася па сістэме гучнай сувязі: «Містэр Оўэн, містэр Оўэн, дайце справаздачу перад адміністрацыяй. Містэр Оўэн перад адміністрацыяй з нагоды дублёра. Спецыялісты каманды Бэйкера - да Чарлі-Доум.
  
  
  Страла патрапіла ў сцяну будынка, міма якога Картэр толькі што праязджаў, прамахнуўшыся менш за на фут. Ён адхіснуўся налева, павярнуўшыся бокам на бягу, каб менш уяўляць сябе ў якасці мэты, пакуль ён шукаў у цемры наперадзе ў пошуках прыкмет лучніка. Але нікога не было.
  
  
  Ён спыніўся, усе пачуцці настроены на знак, любы знак таго, што асмуглы тубылец быў побач.
  
  
  Нешта было! Наперадзе і налева. Картэр скокнуў налева, калі другая страла рыкашэтам адляцела ад сеткі плота. Ён зрабіў адзін стрэл у агульным напрамку, адкуль, на яго думку, была выпушчана страла. У яго не было намеру забіваць гэтага чалавека. Ён проста хацеў працягваць ціснуць на яго, пакуль яны не дойдуць да далёкага паўночнага краю базы. З паветра Картэр убачыў, што база не была абгароджана з гэтага боку. У плоце не было неабходнасці. Скалы, якія спускаліся да акіяна, былі вышынёй не менш за дзвесце футаў і абрываліся.
  
  
  Нехта нешта крыкнуў з дальняга боку гаспадарчых пабудоў, і прагучалі два стрэлы.
  
  
  Картэр імчаўся паміж будынкамі, але ў пярэднім куце рэзка спыніўся. Персанал базы зараз будзе нервавацца і, хутчэй за ўсё, будзе страляць практычна ва ўсё, што рухаецца.
  
  
  Ён павярнуў за вугал. Пара тэхнікаў у белых халатах стаяла і глядзела ўніз, на адрыны з генератарамі. Адзін з іх быў відавочна паранены. Кроў капала на зямлю з яго левага локця, які ён прыціскаў да боку.
  
  
  "Куды ён пайшоў?" - крыкнуў Картэр.
  
  
  Яны абодва разгарнуліся, адзін з тэхнікаў падняў свой сорак пяты, паранены спатыкнуўся налева.
  
  
  "Гэта я ... Нік Картэр", - крыкнуў Картэр, усё яшчэ напалову схаваны за вуглом будынка.
  
  
  - Божа, - з палёгкай выдыхнуў тэхнік. Ён апусціў зброю.
  
  
  Картэр адышоў ад будынка.
  
  
  «Госпадзе…» - зноў сказаў тэхнік, але затым, закашляўшыся, ступіў наперад і ўпаў тварам уніз, з яго спіны вылецела страла.
  
  
  "Уніз! Кладзіся!" - крыкнуў Картэр іншаму тэхніку. Ён не бачыў, адкуль пайшла страла, але зрабіў стрэл у непасрэднай блізкасці ад генератарных падстрэшкаў, у тым напрамку, куды глядзелі тэхнікі.
  
  
  Паранены тэхнік паглядзеў з боку генератарных падстрэшкаў на Картэра і зваротна, калі ён ступіў да свайго які ўпаў прыяцеля.
  
  
  «Кладзіся, тупы вырадак!» - зноў крыкнуў Картэр. Ён адскочыў ад абароны будынка і зігзагападобна пабег да параненага, які, здавалася, быў дэзарыентаваны, гледзячы то на свайго мёртвага сябра, то на адрыны з генератарамі.
  
  
  Тэхнік быў менш чым за дзесяць футаў ад Картэра, калі страла з ванітным гукам упілася яму ў шыю, тэхнік спатыкнуўся і ўпаў на калені, кроў пырснула паўсюль, калі ён паспрабаваў выняць стралу з яго горла.
  
  
  Адразу за другім адрынай з генератарамі, на адлегласці не меней пяцідзесяці ярдаў, Картэр заўважыў рух, цьмяна бліскучае ў чырвоным святле падпаленых баракаў на ўсходзе.
  
  
  Картэр прысеў у позе класічнага стрэлка, выцягнуўшы абедзве рукі, і зрабіў адзін стрэл з люгера, затым другі і, нарэшце, трэці, апошні патрапіў у мэту. Ён быў у гэтым упэўнены.
  
  
  Абодва тэхніка былі мёртвыя; яму спатрэбілася ўсяго секунда, каб пераканацца, што ён нічога не можа зрабіць для іх абодвух. Картэр імчаўся па ўнутранай дарозе абслугоўвання міма двух апошніх будынкаў забеспячэння і прытармазіў, праязджаючы міма першай адрыны з генератарамі.
  
  
  У будынку адміністрацыі было шмат крыкаў. Пішчаў аўтамабільны ці грузавы гудок, і ён мог чуць гук якая працуе тэхнікі. Гэта гучала дзіўна, як адбойны малаток.
  
  
  Агонь пачаў сціхаць, і некаторыя агні зноў загарэліся ў абцякальнікаў, але там, дзе быў Картэр, было вельмі цёмна.
  
  
  Ён заўважыў карычневаскурую постаць адразу за другім адрынай з генератарамі. Але цяпер, стоячы паміж двума будынкамі, узіраючыся ў цемру, ён не мог быць упэўнены ў тым, што бачыў.
  
  
  Тубылец быў вельмі дакладны са сваімі стрэламі. На гэтай адлегласці, калі б ён усё яшчэ хаваўся за кутом будынка генератара, ён не прамахнецца.
  
  
  Картэр адышоў ад будынка, каб, завярнуўшы за кут, ён не апынуўся б прама на чалавеку, калі б ён сядзеў прама тут.
  
  
  Затым Картэр заўважыў цела, якое ляжыць у траве недалёка ад дарогі, у цені, і зрабіў некалькі крокаў бліжэй.
  
  
  Побач з тубыльцам ляжалі моцны на выгляд лук і калчан са шкуры жывёлы, у якой знаходзіліся дзве стрэлы. Наколькі Картэр мог бачыць, чалавек не рухаўся, але крыві не бачыў.
  
  
  На рамонтную дарогу пад'ехала машына, яе фары на імгненне асвятлілі спіну Картэра. Ён павярнуўся, каб паглядзець, хто ідзе. У гэты момант ён хутчэй адчуў, чым пачуў, хуткі рух злева ад сябе. Ён павярнуўся ў часе і ўбачыў, як тубылец кідаецца на яго з мачэтэ ў правай руцэ.
  
  
  Картэр адступіў у бок, але было занадта позна, каб пазбегнуць трапленні мазолістай нагі тубыльца на правае запясце, у выніку чаго яго "люгер" паляцеў.
  
  
  Ураджэнец на імгненне страціў раўнавагу. Картэр здолеў нанесці нязграбны ўдар мужчыну ў грудзі, адкінуўшы яго назад.
  
  
  Цёмнаскуры мужчына выдатна выцяўся і падышоў да Картэра з высока паднятым мачэтэ.
  
  
  Картэр лёгка ўхіліўся ад удару і выцягнуў Х'юга з замшавых похваў, прывязаных да яго правага перадплечча.
  
  
  Лязо ярка блішчала ў святле фар машыны, якая спынілася недзе ззаду яго. Тубылец, заўважыўшы штылет, рэзка спыніўся, зараз значна больш насцярожана, і ён зразумеў, што Картэр узброены.
  
  
  "Я не хачу прычыняць вам шкоды", – сказаў Картэр па-французску. "Але вы павінны зразумець, чаму я павінен вас арыштаваць".
  
  
  Тубылец зрабіў выпад, узмахнуўшы мачэтэ смяротным падступным ударам, прызначаным для таго, каб вытрыбушыць жывот. Картэр адскочыў і нанёс удар уніз, ледзь паспеўшы ўчапіцца за перадплечча тубыльца кончыкам ляза.
  
  
  Нехта прыбег, калі тубылец пачаў ухіляцца налева, каб апынуцца бліжэй да ценю збоку ад хлява з генератарам. Менавіта тады Картэр зразумеў, што зможа ўзяць чалавека жывым.
  
  
  Ён кінуўся на тубыльца, які адмахнуўся ад мачэтэ, але затым разгарнуўся і накіраваўся да ценяў. Картэр у адно імгненне схапіў яго за правую руку і хутка сагнуў яе, так што мужчына страціў хватку з мачэтэ.
  
  
  Тубылец з усяе сілы павярнуўся да Картэра, які адпусціў яго, адступіў назад і склаў кулак, разбіўшы яму сківіцу. Галава тубыльца адкінулася назад, і ён упаў на зямлю.
  
  
  "Мэсье Картэр!" - паклікала Габрыель.
  
  
  Картэр павярнуўся, калі Фенстэр з змрочным уважлівым выразам твару, кроў цякла з раны на плячы, пісталет калібра 45 у яго руцэ кінуўся на яго, нацэліўшыся на які ўпаў тубыльца.
  
  
  "Ублюдак!" - крыкнуў Фенстэр.
  
  
  Картэр выставіў правую нагу, спатыкнуўшы Фэнстэра, які ўпаў. Пасля ён выбіў пісталет з рукі начальніка службы бяспекі. Мужчына завыў ад болю.
  
  
  Габрыэль стаяла каля адчыненых дзвярэй лімузіна. Фары вялікай машыны асвятлялі ўсю сцэну. Яна, відаць, заўважыла яго тут і пад'ехала ад галоўнай брамы. Ён быў здзіўлены, што яе не спынілі. Але тады Фенстэр і яго людзі са службы бяспекі былі відавочна занадта занятыя.
  
  
  Картэр знайшоў свой "люгер" і падняў тубыльца на ногі. Цёмнаскуры мужчына якраз ачуўся, і як толькі яго вочы сфакусаваліся, ён пачаў змагацца. Картэр сунуў ствол "Люгера" над нос чалавека, прама паміж яго вачыма, і тубылец неадкладна супакоіўся, яго вочы закаціліся ад нянавісці і страху.
  
  
  Фенстэр якраз прыходзіў у сябе. «Сукін сын, вырадак…» - пачаў ён.
  
  
  "Вазьмі сябе ў рукі, Фенстэр!" - раўнуў Картэр. "У нас ёсць праца!"
  
  
  «Пракляты Полі…»
  
  
  Картэр з агідай паглядзеў на начальніка службы бяспекі, затым павалок тубыльца вакол яго. З люгерам, які ўрэзаўся ў шыю чалавечка за правым вухам, ён павёў яго назад да лімузіна.
  
  
  Не кажучы ні слова, Габрыэль адкрыла заднюю дзверы з боку, процілеглага таму, дзе ляжаў Тиггс, і Картэр заштурхаў тубыльца ўнутр і сеў за ім.
  
  
  Фенстэр падышоў да машыны. "Куды, чорт вазьмі, ты яго вязеш?"
  
  
  "У дыспансер".
  
  
  "Ён не паранены".
  
  
  "Ёсць некалькі пытанняў, якія я хацеў бы задаць яму, Фенстэр", – раздражнёна адрэзаў Картэр. «Гэта другі поўнамаштабны напад на гэтую базу. Табе не прыходзіла ў галаву ўзяць палоннага і дапытаць яго? Ці, прынамсі, паставіць верталёт, каб даведацца, адкуль, чорт вазьмі, гэтыя людзі?»
  
  
  Фенстэр забраўся на пярэдняе сядзенне, а Габрыэль села за руль. Ён глядзеў на яе секунду ці дзве, затым схіліў галаву. «Місіс Рондзін. Для мяне сюрпрыз бачыць вас тут сёння ўвечары».
  
  
  "Які шлях у дыспансер?" - спытаў Картэр з задняга сядзення.
  
  
  «Гэта справа адміністрацыі», - сказаў Фенстэр, паварочваючыся. Ён заўважыў Тиггса на заднім сядзенні. «Божа! Што здарылася з Бобам?
  
  
  "Ён патрапіў у аварыю па дарозе сюды".
  
  
  «Павярніся», - загадаў Фенстэр Габрыель. "Дыспансер знаходзіцца насупраць галоўных варот".
  
  
  * * *
  
  
  Там і сям на пад'язных шляхах і ўздоўж пад'язных шляхоў ад галоўных варот у бок адміністрацыйнага будынка ляжала некалькі цел. Аднак большасць з іх былі тубыльцамі з карычневай скурай. Толькі некалькі тэхнікаў былі забітыя ці параненыя.
  
  
  Адна з казармаў уніз па ўзгорку ад абцякальнікаў была падпалена. Паўтузіны тэхнікаў змагаліся з полымем, якое ўжо паглынула большую частку будынка. Працавала помпа - з шумам адбойнага малатка - і яны палівалі бруямі вады па суседніх будынках. Кашары былі безнадзейнымі.
  
  
  Джасцін Оўэн якраз выходзіў з будынку адміністрацыі, калі яны пад'ехалі да яго праз вуліцу. Пярэдняя частка яго кашулі колеру хакі была залітая крывёй.
  
  
  Картэр адчыніў дзверы, выйшаў і выцягнуў тубыльца за сабой.
  
  
  «У цябе ёсць адзін з ублюдкаў», - хрыпла крыкнуў начальнік станцыі, клыпаючы праз вуліцу.
  
  
  Габрыель і Фенстэр выйшлі з машыны.
  
  
  «Падыміцеся ў амбулаторыю і папытаеце каго-небудзь прыйсці за Тиггсом», - сказаў Картэр Фенстэру.
  
  
  На імгненне здалося, што гэты чалавек не будзе падпарадкоўвацца ніякім загадам Картэра, але потым ён павярнуўся на абцасах і пакрочыў па дарожцы ў будынак.
  
  
  Оўэн пачаў было цягнуцца да свайго сорак пятага, калі перайшоў вуліцу, але Картэр спыніў яго. "Ён для нас больш каштоўны жывым, чым мёртвым".
  
  
  Яны размаўлялі па-ангельску, і, падобна, тубылец не разумеў ні слова, якое яны казалі. Але ён відавочна быў вельмі напалоханы.
  
  
  
  Ён працягваў глядзець на абцякальнікі і антэнную сістэму, як быццам гэта былі нейкія монстры, якія ў любы момант могуць скокнуць за ім. Ён выявіў вялікую мужнасць, калі сустрэўся з Картэрам у гаражы з генератарамі. Але зараз ён быў напалоханы.
  
  
  «Цікава, - падумаў Картэр. Ён агледзеўся, раптам зразумеўшы, што вакол не было кітайцаў. Звычайна яны былі паўсюль. Але ў гэты момант нікога не было бачна. Яшчэ цікавей.
  
  
  "Добры вечар. Мадам Рондзін», - казаў Оўэн, як быццам раптам усведамляючы, хто яна такая. «Я не ведаю, ці разумна табе заставацца тут. Усё яшчэ можа быць небяспека».
  
  
  "Яна застанецца з намі", - сказаў Картэр.
  
  
  "Чаму?" - спытаў Оўэн. Ён быў вельмі збіты з панталыку тым, што здарылася, хоць не выглядаў параненым. Кроў на яго штанах хакі выглядала так, як быццам яна была праліта на яго.
  
  
  «Яна сыходзіць ад мужа. Яна папрасіла палітычнага прытулку».
  
  
  «О божа, - прастагнаў Оўэн. "Нам гэта не трэба, Картэр".
  
  
  "Пазней", - адрэзаў Картэр. "А пакуль я хачу, каб гэта было ў аптэцы".
  
  
  "Ён паранены?"
  
  
  "Не. Я хачу дапытаць яго".
  
  
  «Дыспансер поўны. Мы можам скарыстацца маім офісам», - з агідай сказаў Оўэн.
  
  
  Фенстэр выйшаў з амбулаторыі з двума мужчынамі, якія неслі насілкі.
  
  
  Яны асцярожна знялі Тиггса з задняга сядзення і аднеслі ў амбулаторыю.
  
  
  "Што наконт яго?" - спытаў Фенстэр, гледзячы на тубыльца.
  
  
  "Мы адвязем яго ў мой офіс", – адказаў Оўэн.
  
  
  Яны вярнуліся праз дарогу і ўвайшлі ў будынак адміністрацыі. Картэру даводзілася напалову цягнуць, напалову несці тубыльца, які не хацеў рухацца, як бы моцна яго ні штурхалі стрэльбай.
  
  
  Унутры было некалькі людзей, якія спяшаліся туды-сюды. Оўэн спыніў аднаго з тэхнікаў.
  
  
  Ён спытаў. - "Як наконт нашай камунікацыйнай талеркі?".
  
  
  "Мы вось-вось перабудуем яе, містэр Оўэн", - сказаў усхваляваны тэхнік.
  
  
  "У нас будзе сувязь са Штатамі на працягу наступных паўгадзіны?"
  
  
  "Або раней".
  
  
  «Я не хачу нічога яўнага, вы разумееце? Ні чорта».
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  “Ні па радыё, ні па тэлефоне. Занадта шмат вушэй».
  
  
  «Так, сэр. Як толькі сувязь будзе гатова, мы выправім яе праз нашыя крыптаграфічныя схемы».
  
  
  "Добры чалавек", - сказаў Оўэн. "Я хачу, каб камутатар у памяшканні цалкам адключыўся".
  
  
  "Так, сэр", - сказаў тэхнік і паспешна выйшаў з будынка.
  
  
  «Гэта другі раз, калі нас злавілі са спушчанымі штанамі да шчыкалатак. Я не хачу трансляваць гэта для Тома, Дзіка ці Гары, у якіх ёсць прымач сувязі».
  
  
  "Калі б вы не замовілі гэта, я б замовіў", - сказаў Картэр.
  
  
  Габрыэль моўчкі стаяла ў некалькіх футах ад мужчын. Картэр зірнуў на яе, затым зноў на Оўэна.
  
  
  Ён спытаў. - "У вас ёсць дзе ёй спыніцца?"
  
  
  «У нас ёсць VIP-памяшканні побач з вамі. Але я ня думаю, што гэта такая добрая ідэя».
  
  
  "Я вазьму на сябе адказнасць за тое, што штат ачысціць яго", – сказаў Картэр. Ён зноў павярнуўся да яе. «Магчыма, было б лепей, каб ты паднялася ў свой пакой».
  
  
  Габрыэль ўдалося злёгку ўсміхнуцца. "Вы хочаце дапытаць гэтага чалавека", - сказала яна. "Як вы плануеце гэта зрабіць?"
  
  
  "Я не разумею", - сказаў Картэр.
  
  
  "Яна мае на ўвазе на якой мове", - сказаў Фенстэр. «Большасць палінезійцаў тут не гавораць па-ангельску ці па-французску».
  
  
  «Ён мае рацыю», - сказала Габрыель. Яна паглядзела на тубыльца. «Ён, верагодна, гаворыць на пінжын-кітайскай, японскай і малазійскай».
  
  
  "Фенстэр?" - спытаў Картэр. Начальнік службы бяспекі пакруціў галавой. "Оўэн?" Начальнік станцыі пакруціў галавой.
  
  
  "Я кажу на гэтых мовах", – мякка сказала Габрыель.
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр. Гэта было тое, аб чым ён падазраваў. Тут нешта было не так. Начальнік службы бяспекі, які, чорт вазьмі, не ведаў, што робіць. Няўмелы начальнік станцыі. Кітайцы, якія былі ўсюды, акрамя выпадкаў, калі прыходзілі праблемы. Тубыльцы, якія прыходзілі і сыходзілі па сваім жаданні. Французскі губернатар, які, відавочна, быў датычны да непрыемнасцяў, якія ўзніклі на базе, але нічога не магло быць даказана. І зараз жонка губернатара выступае адзіным перакладчыкам.
  
  
  Усе яны ўвайшлі ў офіс Оўэна. Мясцовы жыхар здаваўся спакайнейшым цяпер, калі яму не было відаць абцякальнікаў і антэнай фермы.
  
  
  Картэр пасадзіў яго ў крэсла насупраць акна. Жалюзі былі апушчаны.
  
  
  «Спытайце яго, чаму яго людзі напалі на гэтую базу», - сказаў Картэр Габрыель.
  
  
  Яна падышла да мужчыны і паглядзела яму ў вочы. Ён глядзеў на яе, не міргаючы, без усмешкі. Яна казала, а піджын уяўляў сабой серыю мяккіх галосных гукаў, якія перамяжоўваюцца галасавымі паўзамі.
  
  
  Тубылец проста паглядзеў на яе, але не паспрабаваў адказаць ці нават паказаць, што зразумеў.
  
  
  "Скажы яму, што я адкрыю гэтыя жалюзі, і на яго абрынецца нешта вельмі дрэннае", - сказаў Картэр.
  
  
  Габрыэль здавалася збянтэжанай.
  
  
  "Проста скажы яму гэта", - настойваў Картэр.
  
  
  Яна так і зрабіла, і змена выразы яго асобы было прыкметна. Аднак ён нічога не сказаў.
  
  
  Картэр абышоў стол Оўэна і, не зводзячы вачэй з тубыльца, павольна падняў шторы да ўпора. На гэты раз выраз твару тубыльца змяніўся. Яго ўяўная самаўпэўненасць і неразуменне імгненна расталі, ператварыўшыся ў жаласны страх.
  
  
  "Мы прывядзем цябе да іх". - крыкнуў Картэр, паказваючы ў акно на абцякальнікі і антэнную ферму.
  
  
  Габрыэль расказала тубыльцу тое, што сказаў Картэр. Мужчына пакруціў галавой і нешта прамармытаў.
  
  
  «Ён моліць вас ад яго сям'і і вялікага бога Хіва Маўі Хіва - які, я думаю, з'яўляецца вулканам на Нату Фаўі - не рабіць гэтага з ім».
  
  
  "Чаму яго людзі напалі на гэтую станцыю?" - спытаў Картэр.
  
  
  Габрыэль паўтарыла пытанне, але тубылец працягваў пампаваць галавой і паўтараць сваю просьбу.
  
  
  Картэр апусціў шторы, і мужчына супакоіўся. Габрыэль паўтарыла пытанне.
  
  
  Некалькі імгненняў здавалася, што тубылец не збіраўся ім адказваць, але потым ён пачаў нейкае доўгае, вельмі складанае тлумачэнне. Некалькі разоў Габрыэль спыняла яго і пыталася яшчэ пра нешта. Кожны раз ён выклікаў новы ланцужок лепяту.
  
  
  Нарэшце ён замоўк, і Габрыэль падняла вочы. Яна здавалася няўпэўненай. Валасы на патыліцы Картэра падняліся дыбам.
  
  
  «Яго людзі двойчы атакавалі гэтую базу, таму што кожны раз з'яўляўся бог Хіва Маўі Хіва і загадаў ім гэта зрабіць».
  
  
  Картэр чакаў, пакуль яна працягне. Але яна гэтага не зрабіла. "Гэта так?" ён спытаў. "Усё гэта?"
  
  
  «Ён працягваў паўтараць гэта, і я спытала, ці меў ён на ўвазе, што вулкан быў актыўны… ці казаў бог са сваім народам праз полымя і лаву. Але ён сказаў не. З'явіўся сам бог».
  
  
  "Нешта яшчэ?" - спытаў Картэр. Фенстэр усміхнуўся, і Оўэн быў відавочна збіты з панталыку.
  
  
  «Я спытала яго, ці з'явіўся Бог як знак. Птушка, якая ляціць уначы. Акула.​ Іншы знак. Але ён настойваў, каб Бог зьявіўся да іх асабіста. Уначы ў прывідным святле», - сказала Габрыель. Апошняе, здавалася, непакоіла яе найбольш.
  
  
  "Чорт вазьмі", - вылаяўся Фенстэр.
  
  
  Яны ўсе павярнуліся, калі тубылец перавярнуўся з крэсла на падлогу, кроў хлынула з яго сціснутых зубоў, калі ён падавіўся.
  
  
  "Хрыстос!" - крыкнуў Картэр, кідаючыся побач з тубыльцам. "Паклічце сюды медыка!"
  
  
  Тубылец цалкам прыкусіў мову. Вялікі кавалак шматкамі вісеў у яго на шчацэ. Яго вочы былі шырока адчыненыя і ззялі.
  
  
  Картэр паспрабаваў перавярнуць яго на жывот, каб велізарная колькасць крыві, якая вынікае з яго адрэзанай мовы, не задушыла яго да смерці. Але мужчына супраціўляўся. Калі Картэр нарэшце перавярнуў яго, тубылец працягваў рабіць глыбокія хрыплыя ўдыхі, прымушаючы кроў цечу па яго трахею ў лёгкія. Утапіўся ва ўласнай крыві.
  
  
  Фенстэр выскачыў за дзверы, але задоўга да таго, як ён вярнуўся з медыкам, тубылец здрыгануўся і ляжаў нерухома.
  
  
  Шосты раздзел
  
  
  Пасля таго, як цела тубыльца было выдаленае з офіса Оўэна, усе яны стаялі і глядзелі на велізарную лужыну крыві, пакуль Оўэн, нарэшце, не падышоў да дзвярэй і не паклікаў свайго дзеншчыка Хуан Чоу.
  
  
  Адзін з тэхнікаў, якія спяшаюцца па калідоры, азірнуўся. "Яны ўсё сышлі, сэр", - сказаў ён.
  
  
  Оўэн выйшаў у калідор. "Што ты сказаў?"
  
  
  «Яны ўсё сышлі, містэр Оўэн. На базе няма ніводнага кітайца».
  
  
  Оўэн у змрочным маўчанні вярнуўся ў свой кабінет.
  
  
  Картэр наліў кожнаму па чарцы бурбона. "Яны ведалі аб нападзе да таго, як яно адбылося".
  
  
  "Здавалася б, так", - сказаў Фенстэр, робячы глыток.
  
  
  "Чаму ты не ведаў?"
  
  
  «Мы ніколі не чакалі, што нешта падобнае здарыцца першы раз і ўжо сапраўды не другі раз. Мы нават не чакалі».
  
  
  "Гэта ўсё правільна", - стомлена сказаў Картэр. Ён зірнуў на гадзіннік. Было пасля гадзіны ночы. Здавалася, прайшло шмат гадоў з таго часу, як ён апошні раз спаў. «Як толькі вашыя людзі вернуцца, мы даведаемся, як яны ўваходзілі і выходзілі незаўважанымі».
  
  
  "Што?" - спытаў Фенстэр.
  
  
  "Твае патрулі", - сказаў Картэр. "Людзі, якіх вы паслалі за тубыльцамі".
  
  
  Фенстэр нічога не сказаў.
  
  
  «Вы паслалі верталёт ці, прынамсі, пару чалавек пешшу, каб ісці за імі?»
  
  
  Фенстэр пакруціў галавой. "Занадта шмат блытаніны", - сказаў ён. "У цемры мы не ведалі, хто паранены, хто забіты і што адбываецца".
  
  
  "Чорт", - вылаяўся Картэр. «Ці ёсць яшчэ пілот верталёта? Я магу лятаць, але хачу засяродзіцца на зямлі».
  
  
  "Я магу кіраваць верталётам", - сказаў Фенстэр. Але гэта бескарысна. Мы б там ні чорта не ўбачылі. Занадта цёмна».
  
  
  "Вы праводзіце тут цікавую аперацыю па забеспячэнні бяспекі, Фенстэр".
  
  
  «Мне не трэба прымаць гэта, Картэр. Ні ад цябе, ні ад каго-небудзь яшчэ. Калі ты хочаш маёй адстаўкі, ты атрымаеш гэта. У адваротным выпадку я завязу цябе ў Нату Фаўі раніцай. Толькі гэта не падыходзіць. Мы ўжо спрабавалі гэта раней”.
  
  
  «Верагодна, гэты чалавек меў рацыю, - падумаў Картэр. Урон ужо быў нанесены. Сёння ўвечары мала што можна было з гэтым зрабіць. Раніцай ён паедзе на востраў. Так ці інакш, ён збіраўся дакапацца да сутнасці. І вельмі хутка.
  
  
  Ён павярнуўся да Оўэну. "Дзе ваша крыптасекцыя?"
  
  
  "Крыпта?" - спытаў Оўэн.
  
  
  «Ваш цэнтар сувязі. Я павінен пагаварыць з Вашынгтонам сёння раніцай».
  
  
  «Калі вы хочаце маёй адстаўкі, вы можаце атрымаць яе тут і зараз. Вам не трэба скардзіцца ў Вашынгтон».
  
  
  "Заткніся, Фенстэр", - адрэзаў Картэр. "Калі і калі я захачу вашай адстаўкі, вы даведаецеся пра гэта першым, запэўніваю вас".
  
  
  "Гэта нам не дапаможа", - сказаў Оўэн стомлена.
  
  
  «У нас сама меней чатыры чалавекі загінулі, яшчэ тузін паранены».
  
  
  "Шэсць", - сказаў Картэр. Ён распавёў Оўэну аб двух тэхніках у генератарных падстрэшкаў.
  
  
  «Нам спатрэбіцца дапамога з Вашынгтона, інакш нам давядзецца закрыцца. Мужчыны гэтага не пацерпяць. Яны сыдуць, заключаны кантракт ці не. Гэта не вайскоўцы. Мы ўсе мірныя жыхары”.
  
  
  "Я пагляджу, што можна зрабіць", - сказаў Картэр.
  
  
  «Дзюваль сышоў. Ён быў звонку. Ён застрэліў двух тубыльцаў. Ён проста павярнуўся і сказаў мне заткнуць гэтае месца. Ён сыходзіць».
  
  
  "Камунікацыйны цэнтр", – падказаў Картэр.
  
  
  «Праз дарогу ў Engineering Able. Побач з антэнай фермай», - сказаў Оўэн. «Але мне давядзецца пайсці з табой. Інакш яны цябе не пусцяць».
  
  
  «Добра, - сказаў Картэр. Ён зноў павярнуўся да Фенстэру. "Не маглі б вы паказаць мадам Рондзін яе апартаменты ў VIP-будынку?"
  
  
  Фенстэр кіўнуў.
  
  
  «Пасля гэтага я хачу, каб вы і вашыя людзі дапыталі кожнага чалавека на гэтай базе. Я хачу атрымаць як мага больш дакладную карціну таго, што адбылося, калі гэта адбылося, хто быў забіты і хто паранены».
  
  
  Фенстэр зноў кіўнуў. "У які час вы хочаце прыляцець у Нату Фауі?"
  
  
  «У восем, - сказаў Картэр. "Гэта дасць вам магчымасць зрабіць тое, што вы павінны зрабіць, і гэта дасць нам усім шанц выспацца на некалькі гадзін".
  
  
  «Я дашлю вам адзенне, мадам Рондзін», - сказаў Оўэн.
  
  
  «Я была б удзячная, містэр Оўэн, - сказала яна. Яна кіўнула Картэр і пайшла з Фенстэр.
  
  
  "Перш чым усё гэта скончыцца, нас чакаюць непрыемнасці з боку губернатара і яго людзей", – сказаў Оўэн.
  
  
  «Хутчэй за ўсё, - сказаў Картэр. "Я пагляджу, што я магу зрабіць з дзяржавай у гэтых адносінах".
  
  
  Яны перайшлі ў інжынерны корпус, у задні пакой без вокнаў, дзе ўвайшлі ў звышсакрэтны пакой электроннай крыптаграфіі. Тут сакрэтныя паведамленні перадаваліся туды і зваротна паміж гэтай станцыяй і Цэнтральным выведвальным кіраваннем, Пентагонам, і па адмысловым канале, адрасаванаму Дзяржаўнаму дэпартаменту, але насамрэч рэтрансляваліся праз AX на Дзюпон Серкл.
  
  
  Там дзяжурыў малады тэхнік. Ён вельмі нерваваўся і працягваў важдацца з карабінам М-2 з абоймай на трыццаць патронаў.
  
  
  "Ты збіраешся застрэліць каго-небудзь, калі будзеш працягваць рабіць тое, што робіш, сынок", - сказаў Картэр.
  
  
  Малады чалавек ледзь не выскачыў са скуры.
  
  
  Оўэн павёў яго назад да дзвярэй. «Я хачу, каб ты пачакаў звонку, Брэд. Я не хачу, каб хто-небудзь прыйшоў сюды і непакоіў нас наступным разам...» Ён павярнуўся да Картэра.
  
  
  «Паўгадзіны - сорак пяць хвілін».
  
  
  "Выдатна?" - спытаў Оўэн, зноў паварочваючыся да маладога чалавека.
  
  
  «Так, сэр», - рашуча сказаў тэхнік і выйшаў вонкі, за яго спіной са пстрычкай зачыніліся тоўстыя металічныя дзверы бяспекі.
  
  
  «Ты хочаш, каб я ўвайшоў ці выйшаў. Картэр?» - спытаў Оўэн.
  
  
  "Ты можаш застацца", - сказаў Картэр. «Толькі не чытай праз маё плячо. Хто-небудзь яшчэ чытаў гэтыя схемы?
  
  
  "Не за межамі гэтага пакоя… акрамя адрасатаў".
  
  
  «Добра, - сказаў Картэр. Ён сеў перад аўтаматам з паметкай Дзярждэпартамента, замкнуў ланцуг і ўвёў свой код распазнання і абазначэнне Дэвіда Хока - толькі для вашых вачэй.
  
  
  Адказ прыйшоў праз секунду ці дзве, і праз імгненне з'явіўся паказальнік, каб ён чакаў.
  
  
  Картэр адкінуўся на спінку крэсла і закурыў.
  
  
  "Кава?" - спытаў Оўэн.
  
  
  "Вядома."
  
  
  Начальнік станцыі наліў ім абодвум кубкі, перадаў Картэру яго, затым вярнуўся да стала, сеў і падняў ногі. У Вашынгтоне набліжаўся поўдзень, так што Хоук напэўна будзе за сваім сталом.
  
  
  "У мяне такое ўражанне, што ты рабіў гэта раней", - сказаў Оўэн праз край кубкі.
  
  
  "Рабіў што?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Я не ведаю, як вы гэта называеце… місіі, заданні, праца. Як заўгодна».
  
  
  "Я не разумею, пра што ты кажаш".
  
  
  "Я думаю, што так".
  
  
  Картэр паглядзеў на яго. «Табе давядзецца крыху даўжэй трымацца разам».
  
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта павінна значыць?" — Раўнуў Оўэн, сядаючы наперад.
  
  
  «Гэта азначае, што калі вы зараз скінеце карты, як Дзюваль, то мая праца стане цяжкай, калі не немагчымай. Калі гэта адбудзецца, я цалкам упэўнены, што шмат людзей будзе забіта».
  
  
  "У агенцтве падымецца шуміха…"
  
  
  «Я не займаюся тэатральнасцю, Джасцін, - адрэзаў Картэр. Ён вельмі стаміўся і быў на грані таго, каб стаць злым.
  
  
  "Я бачу…"
  
  
  Тэлетайп перад Картэрам патэлефанаваў у пяць званоў, што азначала ўваходны выклік з найвышэйшым прыярытэтам. Ён павярнуўся да яе, заўважыўшы ўражаны выраз твару Оўэна.
  
  
  ТОЛЬКІ ДЛЯ ВАШЫХ вачэй NICK CARTER N-3
  
  
  ФРАНЦУЗСКАЯ Запыт НАШАГА ПАСОЛА Ў ПАРЫЖЫ Запыт - ЛЮБОЕ ЎДЗЕЛ ВАШАЙ СТАНЦЫІ
  
  
  HAWK
  
  
  Картэр хутка тэлетайпіраваў, што яму ўсё вядома пра пратэст, у якім фігуравала выкраданьне.
  
  
  Машына маўчала некалькі секунд, і Картэр амаль мог бачыць Дэвіда Хока, яго густая капа сівых валасоў зблытана, усюдыісная цыгара сціснутая ў зубах, які глядзіць на тэлетайп, калі ён абдумваў паведамленне Картэра.
  
  
  Запыт - Справаздача аб ходзе вашага задання - ПАТРАБУЕЦЦА ДАПАМОГА
  
  
  НЕ Сапраўды выкрадаць - АЛЕ АДКАЗ БУДЗЕ ТОЙ Ж
  
  
  Як мага хутчэй і лаканічна Картэр тэлетайпіраваў поўную справаздачу аб тым, што адбылося з тых часоў, як ён прыбыў туды.
  
  
  
  Назіранне пілота RT аб тым, што гэтым месцам кіравалі кітайцы, яго першая сустрэча і першыя ўражанні ад Дюваля, Фэнстэра і Оўэна, яго наступны пералёт праз Нату-Хіва з Тиггсом, яго сустрэча з губернатарам, паездка назад з Габрыэль Рондзін і атака на базу.
  
  
  ЗАПРАСІЦЬ У ДЗЯРЖАЎНЫМ АДДЗЯЛЕННІ ПРАБЯРНІК ДЛЯ ГАБРЫЕЛЬ РОНДЗІН Запытаць ПАЗІЦЫЮ БЛІЖЭЙШАГА СУБ'ЕКТА ФЛОТА ЗША
  
  
  На гэты раз ланцуг быў ціхі як мінімум дзесяць хвілін, і Оўэн пачаў нервавацца, калі зноў празвінеў пяцізванок.
  
  
  Картэр зноў павярнуўся да апарата, які выдаваў шырыню і даўгату карабля ЗША "Марская зорка", затым перавяла гэта ў лік міль ад Хіва Фауі.
  
  
  "Марская зорка" з поўным камплектам людзей і ядзернай зброі знаходзілася на адлегласці каля 1700 марскіх міль. Разліковы час прыбыцця, паводле слоў Хоука, складаў трыццаць гадзін, а гэта азначала, што пад вадой падводная лодка магла развіваць хуткасць больш за пяцьдзесят пяць вузлоў. Дзіўна.
  
  
  Запытайце марскую зорку на сайце для магчымай дапамогі, але не ўключаючы ядзерны ўдар.
  
  
  Тэлетайп маўчаў яшчэ хвіліны дзве-тры. Але затым загрымела апошняе паведамленне:
  
  
  ЗОРКА ПРЫНЯЛА
  
  
  Картэр адключыў ланцуг, затым выцягнуў паперу з тэлетайпа і прапусціў праз Шродэр.
  
  
  Оўэн наліў сабе яшчэ адзін кубак жудаснай кавы і закурыў цыгару. Ён сядзеў за сталом, назіраючы за кожным рухам Картэра.
  
  
  "Добра?" ён сказаў. «Пеонаў пускаюць у гэтую справу? Ці мы павінны адгадваць?»
  
  
  «Дапамога ўжо ў дарозе, Джасцін, - сказаў Картэр.
  
  
  Оўэн з надзеяй падняў вочы.
  
  
  "Трыццаць, можа, самае большае трыццаць пяць гадзін, і ўсё гэта скончыцца".
  
  
  «Марскія пяхотнікі прыбудуць? І ўсё?"
  
  
  "Нешта такое."
  
  
  "Але мне не сказалі".
  
  
  "Табе не гавораць", - сказаў Картэр. Ён не хацеў панікаваць. Калі на базе адбылася ўцечка, Картэр хацеў быць абсалютна ўпэўнены ў тым, што хуткае прыбыццё Марскі зоркі не стане вядома іншым. Оўэн быў кіраўніком… усё пачынаецца з яго.
  
  
  "Зразумела", - сказаў Оўэн, устаючы з-за стала. Ён моцна заціснуў цыгару паміж зубамі ля краю рота, затым адамкнуў сталёвыя дзверы і выйшаў на вуліцу. Картэр рушыў услед за ім, малады тэхнік праслізнуў назад у пакой.
  
  
  На паўдарозе па калідоры Картэр спыніў начальніка станцыі.
  
  
  "Гэта не тое, што ты думаеш, Джасцін", - сказаў ён.
  
  
  "Што не тое, пра што я думаю?"
  
  
  Картэр паглядзеў яму ў вочы. «Вы працуеце як начальнік станцыі спадарожнікавага сачэння і прыёму. Я маю рацыю?"
  
  
  Оўэн кіўнуў.
  
  
  "Я збіраюся вярнуць гэта табе".
  
  
  Оўэн пачаў пратэставаць, але Картэр утрымаў яго.
  
  
  «Не ўмешвайся ў мае справы, Джасцін, і я вярну табе твой бізнэс на срэбнай талерцы. ​Гэта здзелка?»
  
  
  Оўэн завагаўся.
  
  
  Картэр працягнуў руку. "Гэта здзелка?" ён спытаў. "Вы дазваляеце мне рабіць маю працу, а я аддам вам вашу працу ўзамен?"
  
  
  Пасля вельмі доўгага маўчання Оўэну ўдалося злёгку ўсміхнуцца. Ён паціснуў руку Картэру. «Гэта ўгода, Картэр, - сказаў ён. "Але тады ў мяне няма асаблівага выбару, ці не так?"
  
  
  Картэр пакруціў галавой.
  
  
  Оўэн засмяяўся, затым павярнуўся і пайшоў па калідоры да дзвярэй у цёплае начное паветра.
  
  
  У інжынерным будынку прыціхлі, і праз некалькі імгненняў Картэр услед за начальнікам станцыі выйшаў з будынка.
  
  
  На базе па-ранейшаму было шмат актыўнасці, але не такой бурнай, як раней. Пажар у будынку казармы амаль патух, і зараз за ім назіралі толькі двое мужчын і адна пажарная частка.
  
  
  Пераходзячы галоўную вуліцу, Картэр паглядзеў уніз, на галоўныя вароты. Пара грузавікоў пад'ехала да задняй дзверы перад галоўнай брамай, і там было некалькі ўзброеных людзей, якія чакаюць новага нападу - падзеі, якая наўрад ці адбудзецца сёння ўвечары.
  
  
  За абедзеннай залай Картэр перасёк далёкую вуліцу і ўвайшоў у адміністрацыйны будынак, падняўшыся па чорных усходах у жылую зону VIP.
  
  
  У сваім пакоі ён зняў з сябе вопратку і зброю, затым прыняў пякучы гарачы душ, які скончыўся ледзяным струменем.
  
  
  Пасля таго, як ён выцерся, пачысціў зубы і хутка выпіў чарку брэндзі з бутэлькі на камодзе, ён залез у ложак і заснуў амаль перш, чым яго галава дакранулася да падушкі.
  
  
  * * *
  
  
  На досвітку Габрыэль Рондзін забралася ў ложак да Картэра, яе грудзі прыціснулася да яго спіны, яе доўгія ногі перапляліся з яго, а яе вусны дакраналіся яго вуха.
  
  
  Ён быў у глыбокім сне, але прачнуўся ў імгненне вока і павярнуўся да яе тварам. Яна ўсміхалася.
  
  
  «Добрай раніцы», - сказала яна хрыплым голасам.
  
  
  Калі яе твар быў прыгожым, яе цела было цудоўным. Скура ў яе была мяккай, аліўкавага колеру, плечы малюсенькія, рукі доўгія і хупава сфармаваныя. Яе грудзей былі маленькімі, соску ўжо стаялі, а крыху ніжэй невялікай круглявай жывата яе чорныя як смоль лабковыя валасы былі часткова паголеныя ... відавочна, каб яна магла насіць вельмі кароткае бікіні. Ногі ў яе былі вельмі доўгія і прыгожыя.
  
  
  «Я здзіўлены, што ты тут, вось так, - сказаў Картэр. Ён працягнуў руку і пагладзіў кончыкамі пальцаў сасок яе левай грудзей. Яна здрыганулася.
  
  
  Я не ведаю, - сказала яна. - У той момант, калі я ўбачыла цябе на задняй верандзе, я ведала, што буду… з табой.
  
  
  Доўгі час яны проста глядзелі сябар на сябра. Вочы Габрыэль былі вельмі вялікімі і зіготкімі, вусны былі поўнымі.
  
  
  "Ці было з ім вельмі дрэнна?"
  
  
  "Так", - мякка сказала яна.
  
  
  "Чаму ... як ты апынуўся з ім?"
  
  
  Секунду ці дзве Картэр не думаў, што яна адкажа яму, і пачаў пытаць яе ў другі раз, калі яна пачала.
  
  
  "Я злачынца", - сказала яна. "Гэта было альбо сесці ў турму, альбо пайсці з ім сюды".
  
  
  "Што ты зрабіла?"
  
  
  «Я забіла чалавека. Вельмі дрэннага чалавека, які мяне згвалтаваў».
  
  
  "Калі гэта было?"
  
  
  "Шмат гадоў таму", - сказала яна. Слёзы навярнуліся на яе вочы, яна адсунулася і пачала ўставаць з ложка, але Картэр адцягнуў яе назад.
  
  
  "Раскажы мне пра гэта, Габрыель", - мякка сказаў Картэр. «Прыбяры гэта са сваёй памяці».
  
  
  Яе трэсла, калі яна лягла, паклаўшы рукі на жывот. Картэр прыўзняўся побач з ёй на локці.
  
  
  «Мне было восем гадоў, калі майго бацьку забілі ў Афрыцы. Я алжырка. Пасля гэтага мая маці перавезла нас з Алжыра ў Парыж. У наступным годзе яна сустрэла Анры, француза, і яны пажаніліся».
  
  
  Габрыэль павярнула галаву, каб паглядзець прама ў вочы Картэр. “Мне тады было дзевяць. Калі я прыйшоў дадому са школы аднойчы днём, мая мама хадзіла па крамах, і Анры быў там.
  
  
  «Ён пачакаў, пакуль я падымуся ў свой пакой, каб пераапрануцца. Ён прыйшоў у адным халаце, а я ў трусіках ».
  
  
  Цяпер яе вочы напоўніліся слязамі.
  
  
  «Я спытала яго, што ён робіць у маім пакоі, але ён проста ўсміхнуўся мне і сказаў, што ўсё будзе добра. Ён проста хацеў пагаварыць са мной... як бацька з дачкой.
  
  
  "Я сказаў яму сысці, але ён прымусіў мяне сесці з ім на ложак, і ён пачаў расказваць мне пра тое, як часам мая маці недастаткова добра цалавала яго - так ён гэта сфармуляваў, я памятаю - і гэта засмуціла яго. І калі ён быў сумны і злы, ён мог быць вымушаны вельмі моцна пакрыўдзіць яе.
  
  
  "Але ён сказаў, што гэтага не павінна быць, калі толькі я дапамагу яму".
  
  
  Картэр, вядома, ведаў, што будзе далей. Гэта была не новая гісторыя. Яе выкарыстоўваў той чалавек, а затым і Рондзін.
  
  
  «У той першы дзень ён толькі прымусіў мяне… дакрануцца да яго. Мне было так сорамна, але я так баялася, што ён прычыніць боль маёй маці або зробіць нешта вельмі дрэннае са мной, пра што я не расказвала. Кожны раз, калі ён прыходзіў у мой пакой Я сказаў сабе, што гэта ніколі не паўторыцца, і хутка я раскажу, што ён прымусіў мяне рабіць. Я была проста худой маленькай дзяўчынкай, а ён быў буйным мужчынам – з запальчывым характарам».
  
  
  «Табе не трэба працягваць…» - пачаў было Картэр, але яна працягвала казаць, як быццам не чула яго.
  
  
  «Пазней ён прымушаў мяне здымаць з мяне ўсю вопратку і лашчыў мяне, пакуль я гуляла з ім. Ён сказаў мне, што гэта зрабіла яго больш шчаслівым. Знізіла верагоднасць таго, што ён прычыніць боль маёй маці.
  
  
  «Затым прыкладна праз год пасля таго, як гэта пачалося, мая маці ледзь не злавіла нас, і гэта спынілася на доўгі час. Пакуль мне не выканалася трынаццаць ці чатырнаццаць, я пачала выглядаць як жанчына.
  
  
  "Усё пачалося гэтак жа, толькі на гэты раз усё ішло нашмат хутчэй".
  
  
  Габрыэль закрыла вочы.
  
  
  «Аднойчы днём я прыйшоў са школы - мая мама днём працавала ў кафэ, а Анры працаваў на фабрыцы па начах. Ён быў там у маёй пасцелі, голы.
  
  
  “Я сказаў яму, што пазваню ў паліцыю, але ён сказаў, што яны мне ніколі не павераць. І нават калі ён патрапіць у турму з-за мяне, калі ён выйдзе, ён заб'е мяне і маю маці.
  
  
  «Я стаяла каля свайго ложка, пакуль мы размаўлялі, і калі ён убачыў, што я гляджу ў бок дзвярнога праёму, ён ускочыў і схапіў мяне. Анры быў вельмі моцным чалавекам…»
  
  
  Грудзі Габрыэль уздымалася, калі яна зноў перажыла той час.
  
  
  «Калі ўсё скончылася, ён пайшоў у сваю спальню і заснуў. Я спусціўся на кухню, узяла самы вялікі нож, які змагла знайсці, вярнулася наверх і забіла яго. Я працягваў наносіць яму ўдары нажом зноў і зноў, і гэта было шмат крыві.
  
  
  «Мая мама прыйшла дадому праз гадзіну, і я ўсё ёй расказала. Той жа ноччу мы з'ехалі ў Алжыр, дзе схаваліся ў вельмі кепскім раёне горада».
  
  
  "Рондзін быў там?" - спытаў Картэр.
  
  
  Габрыэль адкрыла вочы і кіўнула. “Ён быў там консулам. Мая маці працавала хатняй прыслужніцай у яго вялікім асабняку. Надышоў дзень, калі паліцыя ў Парыжы апавясціла паліцыю ў Алжыры аб тым, што яны павінны мяне адшукаць. Мая маці не ведала, што рабіць. зрабіць, таму яна пайшла да Альберта і расказала яму ўсё.
  
  
  «Мяне прывезлі да яго, і ён неадкладна пагадзіўся дапамагчы. Мяне і маю маці адправілі сюды, на гэтыя выспы. Альберт далучыўся да нас праз год, і праз два месяцы мая маці захварэла і памерла. Альберт сказаў, што я павінен быць яго жонкай, і калі мне гэта надакучыць, ён адправіць мяне назад у Францыю, каб я паўстала перад судом за забойства».
  
  
  Яна здрыганулася. "Я не магла больш гэтага трываць", - сказала яна. "І зараз я не хачу вяртацца ў Францыю".
  
  
  "Ты не вернешся", сказаў Картэр. "І табе не трэба класціся са мной спаць, каб атрымаць маю дапамогу".
  
  
  Ёй удалося ўсміхнуцца, яна працягнула руку і пагладзіла яго па шчацэ. "Я тут не з-за гэтага", - сказала яна. "Я тут, таму што ты будзеш першым мужчынам, з якім я хацела быць".
  
  
  Гэта ўсё няправільна. - падумаў Картэр.
  
  
  Яна была вельмі ўразлівай жанчынай, і на імгненне яму здалося, што ён карыстаецца ёю, што б яна ні казала. Але гэтае пачуццё цягнулася ўсяго імгненне, калі яна села і мякка адштурхнула яго.
  
  
  "Паслабся", - прабуркавала яна. Яна пацалавала яго павекі, затым нос і, нарэшце, яго вусны, яе правая нага дакранулася да яго.
  
  
  Спачатку ён проста ляжаў, але неўзабаве яна цалавала яго ў шыю і за яго вушамі, яе дыханне было цёплым, блізкім і злёгку пахла карыцай, і ён пачаў адказваць. Ён прыціснуў яе да сябе, прыціснуў яе грудзей да сваіх грудзей, і яны пацалаваліся глыбока, яго мова даследаваў яе мову, яго рукі на яе спіне, затым уніз па неверагодна доўгай, мяккай паясніцы яе спіны да яе цудоўнай Папкоў.
  
  
  «О… Божа», - выдыхнула яна. "Аб Божа…"
  
  
  Картэр паклаў яе на спіну і пацалаваў яе грудзей, узяўшы соску ў рот і выкарыстоўваючы сваю мову, каб стымуляваць яе.
  
  
  Цяпер яе грудзі ўздымалася, ногі рассунутыя, калі яна рухалася да яго.
  
  
  Ён пацалаваў месца паміж яе грудзьмі, а затым спусціўся ўніз да яе пупка і нават яшчэ ніжэй, паклаўшы рукі на ўзгорачкі яе ягадзіц.
  
  
  Ёй хацелася крычаць, калі яна рухалася ўзад і ўперад; ён мог адчуваць гэта як вібрацыю ўсяго яе цела, яе ног на яго плячах, яе рукі, якія схапілі яго за галаву.
  
  
  Але потым яна пацягнула яго ўверх, на сябе. Яна працягнула руку і схапіла яго, накіроўваючы яго ўнутр сябе, яе доўгія выдатныя ногі моцна абвівалі яго стан.
  
  
  Картэр прымусіў сябе запаволіцца. Ён паглядзеў на яе. Яна глядзела на яго з паўусмешкай на поўных пачуццёвых вуснах.
  
  
  Затым ён пачаў рухацца, асцярожна, глыбока, і з кожным рухам яна паднімалася яму насустрач, паўстань зрываўся з яе вуснаў з кожным штуршком.
  
  
  "Гэта ... так ... заўсёды павінна быць, mon chéri", - выдыхнула яна.
  
  
  Картэр пацалаваў яе вочы і вусны.
  
  
  «Я заўсёды марыў пра гэта…»
  
  
  Ён адчуваў, што яна была на мяжы з самага пачатку. Яе дыханне было яшчэ больш павярхоўным, нашмат пачашчаным, а вочы ззялі.
  
  
  "Габрыэль", - прашаптаў ён яе імя. «Мілая Габрыель».
  
  
  «О… так», - выклікнула яна, калі Картэр штурхнуўся глыбей, мацней і хутчэй, яе цела працягвала паднімацца супраць яго, яе ногі напружваліся вакол яго таліі, яе пазногці драпалі яго спіну.
  
  
  А потым яны абодва падышлі, стогн сарваўся з вуснаў Картэра, калі яна прыціснулася да яго з усіх сіл.
  
  
  Потым яны ляжалі ў абдымках адно аднаго. Картэр паліў цыгарэту, а Габрыель глядзела на яго.
  
  
  «Гэта было вельмі добра для мяне, Мік. Гэта было для цябе?»
  
  
  Ён усміхнуўся ёй, шчаслівы, што даставіў ёй задавальненне. «Гэта было вельмі добра для мяне, Габрыель. Вельмі добра".
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  Фенстэр выставіў узброеную ахову па перыметры, асабліва ўздоўж паўночна-ўсходняга боку базы, дзе, як яны думалі, яны знайшлі шлях уверх ад мора, па якім тубыльцы маглі пайсці.
  
  
  Ён таксама паслаў добра ўзброены патруль па шашы ў бок горада, каб прыбраць дрэва, якое загароджвае дарогу, і забраць джып Тиггса.
  
  
  У тую раніцу навіны былі не вельмі добрымі. Фэнстэр і Оўэн сядзелі разам у сталовай, калі ўвайшлі Картэр і Габрыэль, апранутыя ў хакі, якія даслаў Оўэн. У вялікім пакоі запанавала цішыня, калі яны перасеклі дарогу, усе погляды былі прыкаваныя да Габрыэль.
  
  
  «Добрай раніцы, мадам Рондзін», - сказаў Оўэн. "Картэр".
  
  
  Яны селі, і абстаноўка нарэшце вярнулася ў норму. Габрыэль гэта пацешыла, і ёй удалося злёгку ўсміхнуцца.
  
  
  Але ні Оўэн, ні Фенстэр не ўсміхаліся. "Мы знайшлі Дюваля", - сказаў Оўэн.
  
  
  "Ў горадзе?" - спытаў Картэр.
  
  
  Начальнік станцыі пакруціў галавой. Ён здаваўся вельмі змрочным. "Ён быў адразу за тым месцам, дзе мы знайшлі джып Боба".
  
  
  Картэр пачаў пытацца, што Дюваль там рабіў, але потым зразумеў.
  
  
  «Яго горла было перарэзана, і ён вісеў за шчыкалатку на галінцы дрэва», - сказаў Оўэн.
  
  
  "Я ніколі не бачыў столькі крыві", - дадаў Фенстэр.
  
  
  Габрыель падалася наперад. "Прабачце мне, містэр Оўэн, але хто знайшоў цела гэтага чалавека?"
  
  
  Вочы Оўэна звузіліся, але ён паціснуў плячыма і паглядзеў на Фэнстэра. "Я не ведаю."
  
  
  "Яго знайшоў адзін з маіх супрацоўнікаў службы бяспекі", – сказаў Фенстэр. "Але я сам быў там сёння раніцай".
  
  
  «Пад… целам… дзе сабралася кроў. Ці была…» У яе былі невялікія праблемы, і погляды на тварах Оўэна і Фэнстэра не моцна дапамагалі.
  
  
  "Што гэта такое?" - мякка спытаў Картэр.
  
  
  «Пад целам было вялікае пальмавае лісце для збору крыві?»
  
  
  Надышла чарга Фэнстэра сесці. “Былі, калі падумаць. Мне падалося вельмі дзіўным».
  
  
  "Тады гэта было рытуальнае забойства", - сказала Габрыель. "Містэр Дзюваль быў прынесены ў ахвяру".
  
  
  Оўэн і Фенстэр паглядзелі адзін на аднаго. "Я ведаў, што гэта зрабілі мясцовыя жыхары", - сказаў Фенстэр. "Але я думаў, што гэта іх радыкалы".
  
  
  "Не", - упэўнена сказала Габрыель. "Ваш містэр Дзюваль быў забіты на рэлігійнай цырымоніі".
  
  
  "Адкуль вы ўсё гэта ведаеце?" - спытаў Картэр.
  
  
  Яна паглядзела на яго і ўсміхнулася. «За гады знаходжання тут, амаль ці зусім нічым не займаючыся, я стала чымсьці накшталт эксперта па мясцовых палінезійцаў… іх культурам, іх мовам, іх спадчыне».
  
  
  "Я б падумаў, што яны праводзяць свае рэлігійныя цырымоніі ў сваіх вёсках".
  
  
  Звычайна яны так і рабілі. Але гэтая канкрэтная ахвяра прызначаная для таго, каб мець месца ў полі… поле бітвы супраць асабліва ненавіснага і страшнага ворага. Гэта надае ім сілы і ў той жа час высмоктвае кроў іх ворагаў”.
  
  
  "Мы ненавісныя ворагі?" - спытаў Оўэн.
  
  
  «Відаць, так», - сказала Габрыель, паварочваючыся да яго.
  
  
  "Але чаму? Што, чорт вазьмі, мы зрабілі гэтым людзям?»
  
  
  Для Картэра ўсё раптоўна стала на свае месцы… ці амаль усё. "Марская зорка" будзе тут прыкладна праз дваццаць чатыры гадзіны. Датуль яму трэба было высветліць, мае рацыю ён ці не.
  
  
  "Я не магу на гэта адказаць, містэр Оўэн".
  
  
  Фенстэр устаў. "Я прыгатую для цябе верталёт, калі ты захочаш паляцець".
  
  
  "Што гэта?" - спытала Габрыель, пераводзячы погляд з Фэнстэра на Картэра.
  
  
  "Я проста вып'ю кавы і буду побач з табой", - сказаў Картэр, і Фенстэр павярнуўся і сышоў.
  
  
  Оўэн устаў. «Будзь там асцярожны. Картэр. Калі нешта пойдзе не так, мы ні чорта не зможам для цябе зрабіць».
  
  
  "Я ненадоўга".
  
  
  «Чаго я не разумею, дык гэта таго, чорт вазьмі, чаго вы спадзеяцеся дасягнуць, пайшоўшы туды».
  
  
  "Куды?" - спытала Габрыель.
  
  
  Оўэн павярнуўся да яе. «Ён хоча патрапіць у Нату Фаўі. Пасля таго, што тут адбылося... я не ведаю. Але я думаю, што ён скончыць, як бедны Хэндлі Дзюваль».
  
  
  Яна павярнулася да Картэра. "Чаму ты ляціш туды сёння раніцай, Нік?"
  
  
  «Я хачу агледзецца, - сказаў Картэр.
  
  
  "Я лячу з табой".
  
  
  "Абсалютна няма…" - запратэставала Картэр, але яна перапыніла яго.
  
  
  «Вы не толькі не можаце казаць на іх мове, вы не маеце ні найменшага падання аб іх культуры, іх вёсках, іх выяве мыслення… іх багах, якім яны прыносяць ахвяры».
  
  
  Канешне, гэта мела сэнс. Картэр зразумеў. І ў іх быў бы верталёт, каб хутка прыбрацца адтуль да д'ябла, калі што-небудзь пойдзе не так.
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Вы выйгралі", - сказаў ён.
  
  
  Оўэн паківаў галавой. "Ты вар'ят. Спачатку ты з'яўляешся з жонкай французскага губернатара, а зараз плануеш павезці яе на востраў, населены варожымі тубыльцамі». Ён зноў пакруціў галавой. "Божа", - сказаў ён, павярнуўся і выйшаў са сталовай.
  
  
  «Ён вельмі звар'яцелы чалавек», - сказала Габрыель.
  
  
  "Я думаю, што ён і Дюваль былі добрымі сябрамі".
  
  
  "Гэта вельмі сумна."
  
  
  На імгненне, гледзячы на ??яе профіль, на яе ззяючы твар, Картэр адчуў здзіўленне з нагоды таго, як усё абарочваецца. Праз некалькі гадзін пасля сустрэчы яны заняліся каханнем, і гэта было амаль ідэальна.
  
  
  Габрыэль павярнулася, руйнуючы чары, і ў яе вачах з'явілася насмешлівае выраз.
  
  
  "Нешта не так?" спытала яна. Яна паглядзела на дзверы, а затым назад.
  
  
  Картэр пакруціў галавой і ўсміхнуўся. "Я проста думаў аб гэтым раніцы", - сказаў ён.
  
  
  Яна ўзяла яго за руку. "Ці было гэта добра для цябе?"
  
  
  Картэр усміхнуўся і кіўнуў. "І для цябе?" Яна кіўнула.
  
  
  * * *
  
  
  Пасля таго, як яны паснедалі, Картэр дастаў пісталет 45-га калібра і кабуру для Габрыель, якая запэўніла яго, што ўмее абыходзіцца з гэтай зброяй, а затым яны падышлі да лініі палёту, дзе іх чакаў Фенстэр з верталётам.
  
  
  Начальнік службы бяспекі абышоў верталёт, калі ўбачыў, хто прыйшоў з Картэрам. Яго погляд упаў на рамень пісталета 45-га калібра ў яе сцягна.
  
  
  "Я не вазьму яе", - сказаў ён.
  
  
  "Чаму б і не?" - спытала Габрыель.
  
  
  "Яна не пойдзе, Картэр", - сказаў Фенстэр, не звяртаючы на яе ўвагі. «Калі нешта там здарыцца і яна пацерпіць, давядзецца заплаціць вялікім скандалам».
  
  
  «Я спрабаваў пераканаць яе застацца, але яна мяне не слухала, - сказаў Картэр, адчыняючы пасажырскія дзверы верталёта. Ён дапамог Габрыэль сесці на задняе сядзенне.
  
  
  Фенстэр проста глядзеў на іх. Ён кіпеў.
  
  
  Картэр павярнуўся. «Не стой там. Я б хацеў вярнуцца і вярнуцца да абеду».
  
  
  "Што Джасцін сказаў пра яе?"
  
  
  «Ён проста пакруціў галавой і сказаў, што мы звар'яцелі», - сказаў Картэр. Ён забраўся на пярэдняе пасажырскае сядзенне і прышпіліўся. "Ты збіраешся адвезці нас, ці мы знойдзем іншага пілота?"
  
  
  Фенстэр у роспачы ляпнуў сябе па назе, але скончыў агляд верталёта. Затым ён забраўся ў борт пілота і прышпіліў рамень бяспекі. Ён пстрыкнуў перамыкачамі, а затым стартар, і вялікі ротар пачаў круціцца.
  
  
  "Якую частку выспы ты хочаш убачыць?" - крыкнуў Фенстэр скрозь грукат лёзаў.
  
  
  «Высадзіце нас на пляжы ў паўднёва-заходняй частцы выспы».
  
  
  Фенстэр пільна паглядзеў на яго. "Побач з вулканам?"
  
  
  Картэр кіўнуў. "Гэта правільна."
  
  
  «Калі тубыльцы ўжо напампаваныя, ім не будзе куды ісці. Вулкан для іх святы».
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр.
  
  
  Габрыель падалася наперад. "Што здарылася?" крыкнула яна.
  
  
  Картэр павярнуўся да яе. "Вы гатовыя?" ён сказаў. Яна кіўнула, і Картэр зноў павярнуўся да Фенстэру. "Паехалі."
  
  
  Фенстэр глыбока ўздыхнуў, але затым яны ўзляцелі прама над базай і накіраваліся на поўдзень. На краі выспы Картэр убачыў людзей службы бяспекі Фэнстэра, якія стаяць каля невысокіх уцёсаў. Ён таксама мог бачыць, што скалы былі прарэзаны хваляй. Ён указаў на гэта Фенстэру.
  
  
  "Мы думаем, што яны хаваюць свае каноэ ў пячорах, - крыкнуў начальнік службы бяспекі.
  
  
  "Няма магчымасці патруляваць тэрыторыю з мора?"
  
  
  «Ёсць дзясяткі тысяч маленькіх дзірак і пячор. Уначы практычна нічога нельга ўбачыць».
  
  
  Фенстэр павярнуў іх проста на поўдзень, і здалёк яны ўбачылі ў тумане вулкан на Нату-Фаўі.
  
  
  Дзве мілі адсюль. яны заўважылі першае з мясцовых каноэ з вынаснымі апорамі, якое накіроўваецца да Нату-Фаўі.
  
  
  "Вось чаму немагчыма выявіць атаку раней часу", - сказаў Фенстэр, паказваючы на іх зверху ўніз.
  
  
  "Што яны робяць? Рыбачаць?»
  
  
  "Некаторыя з іх. Іншыя ныраюць за жэмчугам. Ныраюць з губкамі».
  
  
  Картэр паглядзеў на іх. "І некаторыя з іх - забойцы".
  
  
  «Здавалася б, усе яны забойцы, калі місіс Рондзін мела рацыю наконт забойства па рэлігійных матывах».
  
  
  «Апусціце нас крыху ніжэй, - сказаў Картэр.
  
  
  “Ім гэта не спадабаецца. Наш вецер ад ротара іх патрывожыць».
  
  
  "Я не люблю забіваць".
  
  
  Фенстэр хацеў нешта сказаць у адказ - Картэр бачыў гэта па яго вачах, - але ён стрымаў мову і апусціў іх прама на паўтузіна каноэ.
  
  
  Картэр выцягнуў бінокль і, пакуль яны праходзілі, зазіраў у кожную лодку. Ён чакаў, што, магчыма, заспее адну з лодак з тубыльцамі знянацку і знойдзе іх са зброяй. Аднак ён не быў гатовы да таго, што ён убачыў. Кожнае каноэ было нагружана зброяй: лукамі і стрэламі, мачэтэ, дзідамі. Але ніякай агнястрэльнай зброі не было.
  
  
  Картэр спытаўся пра гэта Фэнстэра, калі яны зноў падняліся наверх.
  
  
  "Наколькі я ведаю, яны вельмі незалежныя людзі", - сказаў ён. «Французы не чапаюць іх, пакуль яны не ўзброяцца сучаснай зброяй. Лукі, стрэлы і іншая зброя выкарыстоўваліся для палявання… да гэтага часу».
  
  
  Наперадзе, наколькі яны маглі бачыць, да Нату Фаўі, была сапраўдная армада каноэ.
  
  
  «Адзінае, што трэба зрабіць, - гэта альбо сцерці з твару зямлі ўвесь востраў, альбо размясціць на ім гарнізон», - казаў Фенстэр.
  
  
  Той факт, што тубыльцы насілі толькі прымітыўнае зброю, не адпавядаў уяўленням Картэра аб тым, што адбывалася на гэтых выспах. І ўсё ж ён усё яшчэ адчуваў, што знаходзіцца на правільным шляху.
  
  
  "Да гэтага дойдзе, вось убачыш", - сказаў Фенстэр. “І гэта будзе рабіць не наш флот. Гэта павінны быць французы. Яны ведаюць, як вырашаць падобныя праблемы».
  
  
  Яшчэ адна рэч, якая турбавала Картэра, складалася ў тым, што мінулай ноччу падчас нападу на базе нідзе не было кітайцаў. Але сёння раніцай яны вярнуліся не так, як быццам нічога не здарылася, а як быццам яны былі там увесь час, ваюючы бок аб бок з астатнім персаналам базы.
  
  
  Яны набліжаліся да паўднёва-заходніх пляжаў Нату-Фаўі, і Фенстэр глядзеў на Картэра, як быццам чагосьці чакаў. Відавочна, ён задаў пытанне, але Картэр яго не чуў.
  
  
  «Мне вельмі шкада, - сказаў Картэр. "Я думаў. Ты нешта мяне спытаў?
  
  
  «Я сказаў, што пасля ўсяго, што адбылося, я не хачу кідаць цябе на гэтай выспе. Гэта проста занадта небяспечна».
  
  
  "Мы ідзем уніз".
  
  
  «Я дапусціў бы памылку ў сваім абавязку начальніка службы бяспекі, калі б дазволіў чаму-небудзь з вамі здарыцца», - сказаў Фенстэр і пачаў адрывацца ад выспы на захад, робячы вялікае кола.
  
  
  "Калі вы паставіце гэтую машыну дзе заўгодна, але не там, куды я прасіў вас адвезці мяне, і я зламаю вам абедзве рукі, Рычард", – сказаў Картэр роўным голасам.
  
  
  Фенстэр уздрыгнуў, нібы збіраўся быць уражаным, але вярнуў верталёт на курс. "Гэта вар'яцтва, ты гэта ведаеш".
  
  
  Яны набліжаліся да пляжа. Вулкан узвышаўся над імі, за некалькі міляў ад берага.
  
  
  «Калі б гэта былі толькі вы, гэта была б адна справа. Але цягнуць за сабой жонку губернатара…»
  
  
  Картэр выцягнуў свой люгер, дастаў абойму, затым пару разоў павярнуў механізм слізгацення наперад і назад. Ён замяніў абойму, накіраваў снарад у камеру для стральбы, пераканаўся, што засцерагальнік спрацаваў, і прыбраў зброю назад у кабуру на поясе пад кашуляй.
  
  
  На працягу ўсяго гэтага Фенстэр нервова знізіўся, і яны рэзка прызямліліся на пляжы на паўдарогі паміж вадой і тоўстай сцяной джунгляў.
  
  
  Ён заглушыў рухавік, і ў цішыні Картэр адчыніў дзверы і адшпіліўся.
  
  
  «Я хачу, каб ты застаўся тут з верталётам. Магчыма, нам давядзецца паспешна адступіць».
  
  
  "Што ты збіраешся рабіць?"
  
  
  “Мы ідзем углыб краіны. Я павінен сёе-тое ўбачыць. Калі вы пачуеце стрэл, запусціце рухавік і прыгатуйцеся ўзляцець».
  
  
  Фенстэр пераводзіў позірк з Картэра на джунглі і назад. «Куды ў глыб выспы? Як далёка? І што менавіта вы пераследуеце? Я нічога з гэтага не разумею».
  
  
  “Я не збіраюся спыняцца і тлумачыць. Проста будзь тут, калі мы вернемся. Разумееш?»
  
  
  Фенстэр хацеў запярэчыць, але зноў прамаўчаў. Ён кіўнуў.
  
  
  Картэр выйшаў з машыны і дапамог Габрыель спусціцца.
  
  
  "Магчыма, нам давядзецца прайсці некалькі міль у кожны бок", - сказаў ён ёй. "Як вы думаеце, вы гатовыя?"
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Я спраўлюся", - сказала яна.
  
  
  «Трымай вочы адчыненымі, - сказаў Картэр Фенстэру. «Мы ідзем проста ўглыб выспы. Калі што здарыцца тут, падыдзіце да нас. Паведаміце нам, што адбываецца”.
  
  
  Фенстэр вылаяўся сабе пад нос, але кіўнуў. "Як доўга ты думаеш ты там будзеш?"
  
  
  "Некалькі гадзін", – сказаў Картэр. "Будзь уважлівы". Ён узяў Габрыэль за руку, і яны пайшлі ўверх па пляжы, пакуль не знайшлі пралом у густой расліннасці, якая дазволіла ім пракрасціся ў джунглі.
  
  
  Падлеску было так шмат, што першыя некалькі сотняў ярдаў ісці было вельмі цяжка. Але затым зямля стала нашмат цвярдзей, калі яна пачала паднімацца да вулкана, і рост пачаў радзець.
  
  
  Яны спыніліся праз паўгадзіны, каб адсапціся. Картэр прыкінуў, што яны прайшлі прыкладна траціну шляху да месца, дзе прыборы верталёта звар'яцелі, калі ён праляцеў з Тиггсом.
  
  
  Твар Габрыэль было пакрыта тонкім бляскам поту. Тое самае было сёння раніцай, калі яны займаліся каханнем у яго пакоі. Тады яна была падобная на пачуццёвую жывёліну. Цяпер яна здавалася нейкай гладкай коткай з джунгляў. Яна была дзіўнай і ў некаторых адносінах вельмі сумнай, але ў той жа час неверагодна прыгожай і нявіннай.
  
  
  "Куды мы ідзем, Нік?" спытала яна.
  
  
  «Гэта далей углыб выспы. Магчыма, адсюль у гадзіне ці болей».
  
  
  «Але што вы шукаеце? Чаму гэтае месца? Што вас сюды прывабіла?»
  
  
  Ён хутка расказаў ёй пра свае пошукі гэтага канца вострава з Бобам Тиггсом і пра дзіўныя паказанні прыбораў верталёта.
  
  
  «Дык вы думаеце, што тут нешта адбываецца? Відавочна, нешта электрычнае, калі б гэта так паўплывала на прылады вашай машыны».
  
  
  "Нешта вельмі магутнае".
  
  
  "Ці ёсць у вас якія-небудзь ідэі?"
  
  
  "Магчыма, радар", - сказаў Картэр. «Магчыма, мы перасеклі ягоны прамень. Я не ведаю. Вось чаму я зараз тут».
  
  
  "Думаеш, гэта неяк звязана з атакамі мясцовых жыхароў?"
  
  
  "Я не ведаю, Габрыель".
  
  
  «Але менавіта таму вы ўзялі мяне з сабой. Калі мы што-небудзь знойдзем, я змагу перавесці».
  
  
  «Што магло прымусіць іх так ненавідзець нашую ўстаноўку? Што магло штурхнуць іх на такія атакі?
  
  
  «Я не ведаю, Нік. Але гэта вызначана мае нейкае дачыненне да іх рэлігіі. На іх думку, вашы людзі, відавочна, здзейснілі нейкае блюзнерства».
  
  
  Верталёт, выносячы за сабой густы чорны дым, з грукатам праляцеў над галавой, затым знік на поўначы, шум яго рухавіка амаль знік, але затым ён вярнуўся.
  
  
  "Што адбываецца?" - выклікнула Габрыель.
  
  
  Картэр агледзеўся ў пошуках дрэва, па якім можна ўзлезці, калі верталёт зноў загрымеў над галавой. Аднак на гэты раз ён ішоў нашмат павольней, нібы шукаў штосьці ці кагосьці, і амаль адразу ж зноў павярнуўся на поўнач.
  
  
  Адбыўся яркі выбліск, за якой рушыў услед выбух. Машына перавярнулася на бок і нырнула.
  
  
  Праз некалькі секунд праз дрэвы да іх даляцеў глухі ўдар выбуху, і яны накіраваліся на поўнач.
  
  
  Восьмы раздзел
  
  
  Верталёт ці тое, што ад яго засталося, упаў у зарасніках на краі невялікай паляны на беразе патоку лавы. Агонь усё яшчэ быў занадта моцным, каб яны маглі падысці вельмі блізка да абломкаў. Картэр не сумняваўся, што Фенстэр мёртвы. Ніхто не мог выжыць пры выбуху і пажары.
  
  
  Картэр быў упэўнены, што машына ўзарвалася не з-за нейкай няспраўнасці. Ён мог бы паклясціся, што незадоўга да выбуху верталёта адбылася яркая ўспышка, як калі б на яго нацэлілася невялікая ракета зямля-паветра.
  
  
  Але чаму ён увогуле падняўся? Няўжо тубыльцы вярнуліся на востраў? Ці да яго падступіў нехта ці нешта яшчэ?
  
  
  "Што тут адбылося, Нік?" - спытала Габрыель.
  
  
  «Я не ведаю дакладна, - сказаў ён. "Але можна з упэўненасцю сказаць, што тубыльцы гэтага не рабілі".
  
  
  Яна пільна паглядзела на яго. "Хто тады?" спытала яна. “Тут больш нікога няма. Тубыльцы, ваш народ, мой народ».
  
  
  "І кітайцы", - нагадаў ёй Картэр. "Давайце не будзем забываць іх, ці не так?" Калі б гэта была ракета, у Фэнстэра не было б шанцу. Але калі яны ўпершыню ўбачылі верталёт, за ім ішоў дым. Нешта здарылася на пляжы. Ён адразу падумаў аб паляванні на фазанаў. Тубыльцы, магчыма, паднялі яго ў паветра, пасля чаго была выпушчана ракета. З мацерыка.
  
  
  Было ўсяго некалькі хвілін на дзесятую, але раніца ўжо рабілася па-зверску гарачым. На захадзе над імі ўзвышаўся вулкан. Прама ўнутры выспы, сярод узгоркаў, багатых расліннасцю, нешта замінала працы прыбораў верталёта.
  
  
  "Як мы збіраемся вярнуцца?" - спытала Габрыель. Яна сумна глядзела на палаючыя абломкі.
  
  
  «Мы паклапоцімся пра гэта пазней. У мяне яшчэ ёсць праца, і я збіраюся яе зрабіць».
  
  
  "Але мы не можам працягваць".
  
  
  Картэр узяў яе за рукі. Усё гэта было для яе зашмат. Ён павінен быў лепей ведаць, чым браць яе з сабой сёння раніцай. Пасля ўцёкаў ад мужа і напады на базу яна была проста перагружана.
  
  
  Ён не думаў, што тубыльцы прычыняць ёй шкоду. Відавочна, яны былі накіраваныя супраць амерыканскай усталёўкі і амерыканцаў, а не супраць французаў. Акрамя таго, яе б тут ведалі. І яна ведала іх мову і звычаі.
  
  
  «Вярніся на пляж і пачакай мяне там. Я буду праз некалькі гадзін».
  
  
  "Не", - усклікнула яна.
  
  
  "Ты можаш пайсці да тубыльцаў.
  
  
  Нам спатрэбіцца каноэ, каб адвезці нас назад у Хіва Фауі. Скажы ім, што я таксама француз. Да таго часу, калі яны зразумеюць, дзе я, я буду вяртацца».
  
  
  "Не", - зноў сказала яна. «Я не пайду без цябе. Ты вернешся са мной на пляж. Разам мы знойдзем каноэ і вернемся ў Хіва Фауі».
  
  
  «У мяне ёсць праца, Габрыель. Ты можаш вярнуцца на пляж ці пайсці са мной. Пляж - лягчэйшая альтэрнатыва».
  
  
  "Вы настроены?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Тады я пайду з табой", - сказала яна. Яна зірнула на вулкан. «Хутка мы будзем на святой зямлі. Будзе вельмі небяспечна, калі нас зловяць тут. Табе спатрэбіцца дапамога».
  
  
  "Адкуль ты ведаеш гэта, Габрыель?"
  
  
  «Што тут небяспечна? Усе гавораць пра гэта. Усе ведаюць, што гэты канец выспы магутны. Апошнія людзі, якія былі тут, былі забітыя пры невялікім вывяржэнні вулкана. Адбыўшымся стыхійным бедствам або ўгневаным богам, гэта не мае вялікага значэння”.
  
  
  Картэр паглядзеў на ўсё яшчэ палаючы верталёт. "А што?" ён спытаў. "Дзеянні ўгневанага бога?"
  
  
  «Магчыма», - з выклікам сказала яна. «Туземцы так падумаюць».
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр. Падводная лодка будзе тут менш як праз суткі. Ён хацеў быць гатовым да гэтага. "Вы ўпэўненыя, што не хочаце вяртацца на пляж?"
  
  
  Яна пахітала галавой.
  
  
  «Добра, - сказаў ён. "Гэта так". Ён павярнуў углыб сушы, абмінуўшы палаючы верталёт, і прайшоў па выгібе ўзгоркаў, якія вялі да дымлівага кратара вулкана.
  
  
  Часам яны караскаліся па старых патоках лавы, запоўненым расколінамі і друзлымі камянямі. У іншых выпадках, калі назапасілася дастатковая колькасць верхняга пласта глебы, ім даводзілася прабівацца скрозь густы падлесак.
  
  
  Стала вельмі горача і вельмі вільготна. Іх адзенне прыліпала да іх, і камары і іншыя лятучыя казуркі ішлі за імі зграямі.
  
  
  Габрыэль без праблем не адставала, хоць спатнела гэтак жа моцна, як і Картэр.
  
  
  "Я жыла ў гэтай спякоце доўгі час, ты павінен памятаць", - сказала яна аднойчы, калі яны спыніліся, каб адпачыць.
  
  
  Картэр закурыў, і яна паглядзела на яго з некаторай забавай.
  
  
  "Што гэта такое?" ён спытаў.
  
  
  Яны спыніліся ля невялікай крыніцы, з якой тапырылася празрыстая, вельмі халодная вада. Было прыемна ў цені некалькіх вялікіх дрэў.
  
  
  «Курэнне - адна са шматлікіх рэчаў, якія гэтыя людзі не разумеюць у нас. Гэта адна са звычак, якую яны не засвоілі».
  
  
  Картэр збіраўся адказаць, што яны разумныя, але здалёку даляцеў да яго дзіўны пранізлівы гук. Ён падняў галаву, схіліўшы галаву, каб лепш пачуць слабы гук.
  
  
  Габрыэль таксама гэта пачула і ўстала з таго месца, дзе раней стаяла, прыхінуўшыся да ствала дрэва.
  
  
  "Што гэта такое?" - спытаў Картэр.
  
  
  “Гэта яны. Тубыльцы. Гэта іх крык палявання».
  
  
  "Яны палююць за намі", - сказаў Картэр.
  
  
  "Яны заўважылі наш след ад месца крушэння верталёта".
  
  
  Картэр затушыў цыгарэту, затым сунуў недакурак у кішэню. «Мы не такія ўжо далёкія ад таго, што я хацеў убачыць. Мы працягнем».
  
  
  "Ім не спатрэбіцца шмат часу, каб дагнаць нас", - сказала Габрыэль, ідучы за ім ад крыніцы, сонца ўсё яшчэ было справа ад іх, калі яны накіраваліся ўглыб сушы.
  
  
  «Куды яны не пойдуць за намі? Вулкан?»
  
  
  Яны прайшлі сотню ярдаў ці каля таго, калі яна схапіла яго за руку і пацягнула да сябе.
  
  
  "Яны не пойдуць за намі ўверх па схіле вулкана, гэта праўда", – сказала Габрыель. «Але не дарма. Любы, хто падымецца туды, акажацца мёртвым».
  
  
  «Павер'і», - сказаў Картэр, зірнуўшы на вяршыню. Дым ляніва клубіўся з кратэра, які павінен быў знаходзіцца на вышыні трох ці чатырох тысяч футаў над дном джунгляў.
  
  
  «Так, тут існуе мноства забабонаў, якія ні японцы, ні мы не маглі кантраляваць. Мой урад накіраваў туды тры асобныя групы геолагаў. Высадзілі іх на верталёце каля вяршыні. Першая група проста знікла. Яны разбіліся. Верталёт быў заўважаны на заходнім схіле каля піка. Другая група… усё, акрамя пілота, былі ахоплены таксічнымі парамі. Пілоту ўдалося ўзляцець і перадаць па радыё, што адбылося, але затым ён таксама страціў прытомнасць і паваліўся ў мора».
  
  
  "Як даўно гэта было?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Усё гэта адбылося пару гадоў таму", - сказала яна. «Апошняя група прыбыла каля года таму з супрацьгазамі. Вулкан выкінуўся, калі яны разбілі лагер на вяршыні. Лічыцца, што ўсе яны былі імгненна забітыя ў сне. Ніхто не ведае напэўна. Ні іх цела, ні іх верталёт былі знойдзены."
  
  
  Выючыя гукі зараз былі нашмат бліжэй, але Картэр вырашыў, што яны з Габрыэль хутка набліжаліся да таго месца, якое яны з Тиггсом вызначылі мінулай ноччу.
  
  
  Калі тубыльцы не пойдуць за імі ўверх па схіле вулкана, ён вырашыў, што яны з Габрыель могуць па меншай меры спусціцца на больш нізкія схілы, дзе яны змогуць схавацца да наступлення цемры, калі яны змогуць вярнуцца на пляжы.
  
  
  "Ці бачыце, там наверсе значна больш, чым забабоны".
  
  
  "Тады мы паднімемся на невялікую адлегласць і схаваемся да наступлення цемры", - сказаў Картэр і зноў пайшоў на поўнач, прыкладна раўналежна выгібу вулкана, Габрыэль справа за ім, а тубыльцы яшчэ далей… але не нашмат далей.
  
  
  * * *
  
  
  Праз дзесяць хвілін яны абмінулі шырокі выступ скалы, і прыкладна ў тузіне ярдаў пад імі Картэр заўважыў сцежку праз вузкую адтуліну ў зарасніках.
  
  
  Тубыльцы ішлі вельмі блізка за імі, і Картэр разлічваў, што яны з'явяцца ў любы момант.
  
  
  «Яны там, унізе», - сказаў ён, схапіўшы Габрыэль за руку і штурхнуўшы яе з узгорка ў кусты.
  
  
  Двойчы яна ледзь не спатыкнулася і ўпала, але кожны раз Картэр падтрымліваў яе, і яна вярталася на камяністую зямлю.
  
  
  "Што гэта такое?" усклікнула яна.
  
  
  «Дарожка», - сказаў Картэр, калі яны праштурхнулі рэшту шляху праз густы параснік, і нарэшце выйшлі на шырокую, відаць, часта выкарыстоўваную сцежку праз джунглі. Адсюль здавалася, што сцежка больш-менш паралельная іх уласнаму шляху ад збітага верталёта, крыху ніжэйшага за першы перадгор'е, які вядзе да вулкана.
  
  
  Ён падумаў, што месца, якое яны з Тыгсам выпадкова сустрэлі мінулай ноччу, будзе крыху далей на поўнач.
  
  
  "З табой усё ў парадку, Габрыель?" ён спытаў. "Вы можаце зрабіць гэта крыху далей?"
  
  
  Яна кіўнула. «Але нам лепш зрабіць гэта хутка, Мік. Яны нападуць на нас у любую секунду».
  
  
  "Сюды", - сказаў ён і пайшоў на поўнач доўгімі крокамі, за якім Габрыель ледзь магла угнацца.
  
  
  Праз чвэрць мілі сцежка рэзка павярнула ўніз на ўсход, але тут жа адкрылася ў даволі шырокі натуральны амфітэатр травы, акружаны з трох бакоў вялізнымі навісае дрэвамі. Картэр сцяміў, што з паветра тут не будзе на што глядзець. Ідэальна падыходзіў для ўтоенай сустрэчы.
  
  
  У далёкім канцы западзіны, якая знаходзілася на схіле ўзгорка, знаходзілася дзіўная група вялікіх валуноў, адзін з якіх быў ненатуральна плоскім, як алтар, які выкарыстоўваецца для ахвярапрынашэнняў у некаторых старажытных культурах.
  
  
  Картэр і Габрыэль паспяшаліся абмінуць край чары да плоскага валуна, але ў некалькіх ярдаў ад яго Габрыэль спынілася, прыціснуўшы правую руку да рота і здушыўшы крык.
  
  
  Плоскі валун быў запырсканы і заліты крывёй. Картэр падышоў да яго. Смурод так блізка быў амаль невыносны. Нават утаптаная, шчыльна ўтрамбаваная зямля ў падставы каменя была залітая крывёй, а казуркі працавалі над кавалачкамі гнілай тканіны.
  
  
  Гэта вызначана быў ахвярны алтар. Судзячы па агульнай форме каменя, Картэр падазраваў, што ахвярамі не былі звычайныя жывёлы. Гэтае месца было для чалавечых ахвярапрынашэнняў.
  
  
  Тубыльцы былі цяпер вельмі блізка. Мусіць, у шляхі. Яны вылі, свісталі і ўлюлюкалі, нібы на паляванні, прабіваючы кусты, шукаючы жывёл, якіх гоняць на якія чакаюць стралкоў.
  
  
  Што і павінна было здарыцца. Картэр раптам сцяміў, як некалькі тузін тубыльцаў, якія хаваліся па краі западзіны, выскачылі з нацягнутымі лукамі.
  
  
  "Уніз!" - крыкнуў Картэр, разгарнуўшыся і пабегшы некалькі крокаў да Габрыель.
  
  
  Ён адштурхнуў яе, калі тузін стрэл патрапіў у зямлю, дзе яна стаяла.
  
  
  Іншыя стрэлы ледзь не трапілі ў іх, калі яны нырнулі за алтар.
  
  
  Габрыэль была напалохана, яе трэсла і ванітавала, калі яны прытаіліся ў жудасным паху смерці і раскладанні.
  
  
  Стрэлы перасталі ляцець, прынамсі, на імгненне, але раздаўся пранізлівы крык, які жахлівым рэхам рэхам разнёсся па амфітэатры.
  
  
  Картэр выглянуў з-за краю каменя. Іншыя тубыльцы далучыліся да першых, і, паводле яго ацэнак, цяпер іх было прынамсі сотня, усе ўзброеныя лукамі і стрэламі. Яны акружалі западзіну з трох бакоў.
  
  
  Але не на чацвёрты, заўважыў Картэр, калі ён прыгнуўся і паглядзеў на скалы за алтаром.
  
  
  Ён амаль выпусціў выпадковае адлюстраванне сонечнага святла ад чагосьці вельмі бліскучага. Але потым яго вочы вярнуліся да гэтага. Высока ў скалах ляжаў кавалак металу ці шкла. Нешта даволі вялікае, але часткова замаскіраванае. Нешта вызначана рукатворнае, кім тое пабудаванае, але не гэтымі тубыльцамі.
  
  
  Ён таксама агледзеў груду камянёў злева і справа і заўважыў яшчэ два круглыя, ярка бліскучыя аб'екты. Яны былі падобныя на плоскія кавалачкі шкла ці пластыка, убудаваныя ў камень.
  
  
  Вызначана ненатуральна. І дакладна не вынік навыкаў гэтых астраўлянаў.
  
  
  Плач стаў гучней, а затым перайшоў у нейкі рытмічныя спевы.
  
  
  Картэр выглянуў з-за каменя якраз своечасова, каб убачыць, як тубыльцы павольна спускаюцца з узгорка да алтара і спявалі.
  
  
  «Гэта іх марш смерці для злачынцаў», - сказала Габрыель побач з ім.
  
  
  "Няма апеляцый?" - спытаў Картэр, зноў вывучаючы скалы ззаду амфітэатра.
  
  
  «Мы тут, таму мы вінаватыя ў дачыненні да іх. Гэта святая зямля».
  
  
  Картэр абраў прынамсі два магчымыя шляхі праз скалы да боку на вышыні сямідзесяці ці васьмідзесяці футаў над імі. За краем былі пагоркі, якія вялі яшчэ далей на схілы вулкана. Яны будуць адкрыты толькі на першых некалькіх ярдаў, а затым апынуцца за вялікімі валунамі.
  
  
  "Я хачу, каб ты сказала ім сёе-тое", - сказаў Картэр.
  
  
  "Што?" - Збянтэжана спытала Габрыель. “Мы збіраемся здацца? Яны могуць спачатку нас не забіць. Я магу пагаварыць з імі. Яны могуць паслухаць».
  
  
  «Скажы ім, што калі яны не здадуцца нам, мы будзем заклікаць нашых багоў разбіць іх».
  
  
  "Я не разумею, Нік".
  
  
  "Проста зрабі гэта", - сказаў Картэр. "Гучна, каб яны цябе чулі".
  
  
  Яна была вельмі збітая з панталыку. Але яна глядзела па-над каменем на надыходзячых тубыльцаў, усё яшчэ спяваючы марш смерці. Яна азірнулася на Картэра, які кіўнуў ёй, каб яна сыходзіла.
  
  
  Габрыэль павярнулася і нешта крыкнула, і спевы спынілася. Яна крыкнула нешта яшчэ, калі Картэр выцягнуў П'ера, малюсенькую газавую бомбу, з яго пахвіны.
  
  
  Яна скончыла гаварыць, і спевы аднавіліся яшчэ гучней, чым раней.
  
  
  «Гэта не дапамагло, Мік. Яны ўсё яшчэ ідуць».
  
  
  "Папярэдзь іх яшчэ раз". - сказаў Картэр.
  
  
  З сумненнем яна зноў выгукнула папярэджанне; на гэты раз спевы не спыняліся.
  
  
  Картэр узброіў малюсенькую газавую бомбу і, не ўстаючы, шпурнуў яе праз алтар у надыходзячых тубыльцаў.
  
  
  Газавая бомба не выдавала шуму, газ быў бясколерным і без паху. Ён уздзейнічаў на цэнтральную нервовую сістэму і быў вельмі хуткім і надзвычай эфектыўным.
  
  
  Раптам у амфітэатры запанавала цішыня. Габрыэль выдыхнула, і Картэр выглянуў з-за краю алтарнага каменя. На зямлі ляжала паўтузіна тубыльцаў. Яны загінулі ад уздзеяння газу. Астатнія ўпалі і з трымценнем глядзелі са сваіх загінуўшых таварышаў на алтар.
  
  
  Картэр адскочыў, захапляючы за сабой Габрыэль. Ён паказаў на скалы. "Як вы думаеце, вы зможаце дабрацца туды?"
  
  
  "Што ты зрабіў, Нік?"
  
  
  "Цяпер няма часу на тлумачэнні", – адрэзаў Картэр. "Вы можаце падняцца?"
  
  
  Яна з сумневам паглядзела на камяні, але кіўнула. «Я так думаю, - сказала яна.
  
  
  “Добра. Тады ідзі, зараз жа. Я буду адразу пасля цябе».
  
  
  «Я… я…» запінаючыся, прамармытала яна.
  
  
  "А зараз, Габрыель, пакуль не стала занадта позна", – сказаў Картэр.
  
  
  Яна пацалавала яго ў шчаку, затым ускочыла з алтара, ускочыла на камяні і пачала лазіць. Картэр дастаў свой "люгер". Ён павярнуўся і агледзеў алтар, калі пачуўся крык.
  
  
  Некалькі тубыльцаў паднялі лукі.
  
  
  Картэр зрабіў тры стрэлы, і кожны трапіў у аднаго з астраўлянаў. Астатнія адступілі. Картэр павярнуўся і ўскараскаўся туды, дзе знікла Габрыель, затым зрабіў яшчэ два стрэлы па тубыльцах і скокнуў на камяні.
  
  
  Некалькі стрэл загрымелі па валунах пад ім праз секунду ці дзве, але цяпер ён быў у межах абароны вялікіх камянёў.
  
  
  Габрыель была на вышыні дзесяці ці пятнаццаці футаў над ім, паднімаючыся, трымаючыся за рукі, без асаблівых праблем або без асаблівых праблем.
  
  
  Яна дабралася да вяршыні і падцягнулася. Картэр спыніўся прама за ёй.
  
  
  Унізе тубыльцы выходзілі з амфітэатра і накіроўваліся па сцяжынцы. Яны забяруцца так далёка вельмі хутка.
  
  
  Картэр устаў і дапамог Габрыэль падняцца. «Уверх», - сказаў ён, і яны абодва разгарнуліся і ўрэзаліся ў джунглі, якія вядуць уверх па крутых узгорках.
  
  
  Далёка над імі відаць былі самыя верхнія схілы вулкана на фоне неверагодна блакітнага неба. З кратэра ішоў дым. Здавалася, вулкан ажывае і хутка выкінецца.
  
  
  Аднак, як падумаў Картэр, у гэты момант у іх не было асаблівага выбару. Гэта было альбо тут з астравіцянамі, альбо там, з вулканам.
  
  
  Прыкладна ў сотні ярдаў над камяністым краем амфітэатра Габрыэль спатыкнулася аб нешта і расцягнулася на карачках.
  
  
  Далёка ўнізе, на ўсходзе, яны чулі крыкі і стогны тубыльцаў.
  
  
  Картэр дапамог жанчыне падняцца на ногі і збіраўся працягнуць уздым на груд, калі заўважыў, аб чым яна спатыкнулася. Ён нахіліўся, каб лепей разгледзець.
  
  
  Гэта быў кабель. Электрычны кабель з тоўстай гумавай ізаляцыяй. Ён быў пахаваны пад глебай джунгляў, але частка яго ўжо выбралася на паверхню.
  
  
  Картэр тузануў за пятлю, і кабель выслізнуў з зямлі да камяністага краю амфітэатра і падняўся на груд, перш чым зачапіцца за нешта, і ён больш не мог выцягнуць з зямлі.
  
  
  «Што гэта?», - спытала Габрыель. «Для чаго гэта тут? Вашы людзі паклалі гэта сюды?»
  
  
  "Не мы", - сказаў Картэр, гледзячы на груд у тым кірунку, куды вёў провад.
  
  
  Відавочна, гэта было звязана з нечым у амфітэатры. Адразу ўспомніліся тры бліскучыя аб'екты высока на скале. Да чаго б ні былі падключаны гэтыя прылады, ён знаходзіўся дзесьці на ўзгорку ў напрамку, дзе пралягаў кабель.
  
  
  «Тады хто? Зразумела, не тубыльцы».
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Картэр. "Але мы збіраемся высветліць".
  
  
  Яны працягвалі паднімацца на груд, пот сцякаў з іх у моцную ранішнюю спякоту, і гукі тубыльцаў далёка ўнізе станавіліся ўсё слабей і слабей.
  
  
  "Ой!" Габрыэль плакала праз дваццаць хвілін, калі яна ўзышла на першы ўзгорак.
  
  
  Імгненне праз Картэр устаў з ёй. Яму прыйшлося ўсміхнуцца. Ён знайшоў тое, што шукаў. Ці, прынамсі, ён выявіў прыкметы гэтага.
  
  
  У дупле напаўзгнілага дрэва,
  
  
  Відавочна, некаторы час таму ў яго ўдарыла маланка, гэта была невялікая талеркавая антэна, афарбаваная камуфляжным малюнкам.
  
  
  "Я нічога не разумею, Нік", – сказала Габрыэль, перакладаючы погляд з талеркі на Картэра і назад. "Гэта неяк звязана з вашай базай?"
  
  
  «Я так не думаю, - сказаў Картэр, падыходзячы да талеркі. Ён павярнуўся так, каб глядзець дакладна ў тым жа напрамку, у якім была пазначана страва.
  
  
  Цяпер яны былі дастаткова высокія ў пагорках, каб бачыць даліну на вялікай адлегласці. Удалечыні, у джунглях, Картэру здалося, што ён нешта бачыць, але ён не быў упэўнены.
  
  
  Ён зноў павярнуўся да спадарожнікавай антэны і прысеў побач з ёй. На краі талеркі і ўздоўж адной са стоек былі меткі. Яны былі на невялікіх апазнавальных таблічках. На адным быў доўгі серыйны нумар. Іншы змяшчаў шэраг фігур. Кітайскія знакі. Страва была кітайскай.
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  Была ноч. Яны заставаліся ў антэны сувязі да канца раніцы і да абеду. Хто б ні ўсталяваў прыладу, несумненна, пераканаў тубыльцаў, што тут святая зямля ... што гэта справа рук багоў.
  
  
  Картэр лічыў, што, пакуль тубыльцы вераць у гэта, ён і Габрыель будуць у поўнай бяспецы на месцы. Тубыльцы былі б занадта напалоханыя, каб зайсці так далёка.
  
  
  І ён меў рацыю. Ніхто не падышоў да іх, хоць большую частку дня яны чулі выццё і крыкі астравiцянаў далёка ўніз па схіле.
  
  
  Каля трох Картэр і Габрыель здолелі спусціцца з узгорка да крыніцы, дзе яны напіліся. Яны сабралі некалькі какосаў і ківі, а затым накіраваліся назад на груд да антэны сувязі.
  
  
  Некалькі разоў Габрыэль сумнявалася, што Картэр настойвае на тым, каб яны заставаліся ў сподка, і кожны раз ён даваў ёй адзін і той жа адказ.
  
  
  «Мы пачакаем да наступлення цемры. А потым спусцімся з узгорка, калі нічога не адбудзецца».
  
  
  "Што вы чакаеце, што адбудзецца?" спытала яна.
  
  
  "Я не ведаю", - прызнаў Картэр. Ён зірнуў на доўгую даліну, каб яшчэ раз убачыць тое, што, на яго думку, ён бачыў раней, але гэтага не было - ці ўвогуле ніколі не было.
  
  
  Сонца села гадзінай раней, і з захаду насунуліся аблокі, паступова запоўніўшы неба і засланіўшы беднае зорнае святло.
  
  
  Тэмпература не падала з сонцам, а вільготнасць рэзка павысілася. Калі яны сядзелі і глядзелі ўніз з узгорка, спіной да дрэва, яны купаліся ва ўласным поце.
  
  
  Габрыэль губляла цярпенне. «Цяпер цёмна, Нік, - сказала яна. "Ты сказаў, што мы пойдзем, калі сцямнее".
  
  
  Картэр кіўнуў, некалькі расчараваны. Ён спадзяваўся, што сёння ўвечар у амфітэатры нешта адбудзецца. Аднак ён ня быў вельмі здзіўлены, што гэта не так. Напад на базу адбыўся ўчора. Ён падазраваў, што гэта адбылося тут. Яшчэ адна цырымонія, верагодна, не адбудзецца так хутка. У рэшце рэшт адбудзецца іншае, але ...
  
  
  Картэр падаўся наперад адначасова з Габрыель.
  
  
  "Нік?" усклікнула яна.
  
  
  "Я бачу гэта, я бачу гэта", - сказаў ён. Унізе, проста ўніз па схіле да амфітэатра, доўгая чарада кропкавых агнёў гойдалася і рухалася, як зграя святлівых вайсковых мурашак. Гэта былі паходні. Картэр падумаў. У амфітэатры збіраліся тубыльцы. Сёння ўвечар будзе яшчэ адна цырымонія!
  
  
  «Яны збіраюцца разам для яшчэ адной ахвяры», - здрыгануўшыся, сказала Габрыель.
  
  
  "Верагодна, сёння ноччу будзе яшчэ адзін напад на базу", - падумаў Картэр. Аднак на гэты раз, калі б людзі Фэнстэра былі на вышыні, шкода была б нязначнай або была б нулявой.
  
  
  Астравіцяне да нечага рыхтаваліся. Па нейкай прычыне яны ўзмацнілі ціск на базу. Але для Картэра гэта не мела амаль ніякага сэнсу.
  
  
  Калі ў кітайцаў сапраўды ёсць станцыя маніторынгу тут, на гэтай выспе - станцыя для адсочвання таго, што прымае амерыканскі спадарожнік-шпіён, - навошта ім турбаваць гэтую станцыю? Гэта магло прывесці толькі да таго, што ВМС ЗША рана ці позна выйдуць на бераг і выявяць, што адбываецца. Кітайцы ніяк не маглі прадухіліць гэта, акрамя як справакаваць міжнародны інцыдэнт.
  
  
  На працягу паўгадзіны няўхільная працэсія паходняў ішла са боку мацерыка, меркавана па шырокай сцежцы, якую выявілі Картэр і Габрыель, і сабралася ў чары амфітэатра.
  
  
  Яркае жоўтае ззянне сотняў паходняў паднімалася з упадзіны.
  
  
  "Мы можам выбрацца адсюль цяпер", – сказала Габрыэль, гледзячы Картэр за плячо.
  
  
  Ён паглядзеў на яе.
  
  
  «Яны ўсё тамака. Яны занятыя. Яны ніколі не заўважаць нас».
  
  
  «Я прыйшоў сюды, каб даведацца, што адбываецца, і застануся да таго часу, пакуль не вярнуся. На гэтым востраве знаходзяцца кітайскія камуністы. Я думаю, што яны стаяць за атакамі на нашую базу. Я хачу ведаць, чаму, і я хачу спыніць іх."
  
  
  "Кітайцы, амерыканцы, якая розніца?" - спытала Габрыель. «Гэта ўсё для вайны…»
  
  
  Картэр больш не звяртаў на яе ўвагі. Яго погляд упаў на камунікацыйную талерку. Тонкае, як аловак, лалава-чырвонае святло падала на цэнтральны выступ талеркі. Ён устаў і падышоў да яе, затым апусціўся на калені побач са стравай і паглядзеў з-за яе на ўнутраную тэрыторыю, дзе, як яму здалося, ён нешта бачыў раней.
  
  
  Тонкая, як аловак, лінія лазернага святла знікла ўдалечыні. Гэта быў лазерны канал сувязі.
  
  
  Ён зноў паглядзеў на амфітэатр, калі ўсе паходні патухлі, пагрузіўшы даліну ў цемру. Аднак у наступны момант з упадзіны паднялося жудаснае белае святло.
  
  
  Картэр устаў.
  
  
  "Мне гэта не падабаецца, Нік ..." - сказала Габрыель. Яна таксама ўстала.
  
  
  Нават пакуль ён глядзеў, Картэр бачыў, як белае святло рухалася ўзад і наперад унізе. Гэта нагадала яму якое змяняецца святло праектара ў фільме аб праездзе, калі сцэны змяняліся. Фільмы.
  
  
  Ён зноў павярнуўся да антэны сувязі, якая прымае сігнал лазернага промня, і павольна працягнуў руку, каб перапыніць сігнал. У той жа час ён паглядзеў на амфітэатр. Калі яго рука заблакавала лазерны сігнал, белае святло, якое зыходзіць з даліны, рэзка абарвалася. Калі ён адхапіў руку, святло вярнулася.
  
  
  Кітайцы пасылалі на гэтую антэну сігналы з нейкай унутранай усталёўкі. Адсюль яны былі адпраўлены па кабелі ў амфітэатр, верагодна, да трох бліскучых прылад, якія ён заўважыў у скале.
  
  
  Яны дасылалі сігналы. Якія сігналы?
  
  
  «Мы выходзім адсюль прама зараз, - сказаў Картэр.
  
  
  "Цяпер вы кажаце разумна", – сказала Габрыель.
  
  
  Разам яны пачалі спускацца з узгорка. Рух быў вельмі павольны з-за цемры і друзлых камянёў. Але ім свяцілі вагальныя белыя агні амфітэатра, якія накіроўвалі іх прыкладна да сярэдзіны шляху, калі Габрыэль раптам спынілася.
  
  
  «Гэта дастаткова блізка», - сказала яна.
  
  
  Картэр перавёў погляд з даліны на яе.
  
  
  «Прыйдзецца ісці па ўзгорку, пакуль мы не знойдзем сцяжынку на іншым баку месца сустрэчы».
  
  
  Картэр зноў падышоў да яе. Яна была такой моцнай, калі збегла ад мужа і падахвоцілася пайсці сюды з ім. Але зараз здавалася, што яна стамілася.
  
  
  Ён узяў яе за плечы і паглядзеў ёй у вочы ў цьмяным святле. «Табе трэба трымацца даўжэй, Габрыель, - сказаў ён.
  
  
  «Мы павінны выбрацца адсюль, Нік. Перш чым яны ўпадуць у новае вар'яцтва. Яны заб'юць усіх на сваім шляху».
  
  
  "Мы павінны высветліць, што іх да гэтага вядзе".
  
  
  "Іх ахвяры!"
  
  
  «Гэта частка гэтага. Але гэта яшчэ не ўсё».
  
  
  "Не!"
  
  
  Тады ты можаш тут застацца адзін. Або спусціся на пляж, - сказаў Картэр. Ён павярнуўся і накіраваўся ўніз з узгорка.
  
  
  "Нік!" усклікнула яна.
  
  
  Ён праігнараваў яе, асцярожна прабіраючыся скрозь цемру. Хвіліну ці дзве праз яна моўчкі стаяла побач з ім. Ён працягнуў руку і ўзяў яе за руку, і разам яны паспяшаліся спусціцца з узгорка ў межах ста ярдаў ад скалы, якая выступае на заднім краі амфітэатра.
  
  
  Калі б былі вартавыя. Картэр лічыў, што яны будуць размешчаны па краі западзіны. Так што з гэтага моманту яму і Габрыель давядзецца быць вельмі асцярожнымі.
  
  
  Картэр дастаў свой штылет, лязо якога цьмяна паблісквала ў цёмным святле, выходным знізу, і жэстам загадаў Габрыэль не шумець, хоць тубыльцы пачалі выць і крычаць унізе.
  
  
  Яна падышла вельмі блізка да яго, яе вусны былі прама ў яго правага вуха, і яна прашаптала: "Яны не змогуць нас пачуць".
  
  
  "Там могуць быць ахоўнікі", - прашаптаў Картэр у адказ. «Застанься тут на імгненне. Не рухайся і не шумі. Я пагляджу, ці ёсць там хто-небудзь».
  
  
  "Пойдзем адсюль", - прашаптала яна, але Картэр прысеў і моўчкі спусціўся ўніз па схіле.
  
  
  Як ён мог вызначыць, там нікога не было. Не на краі над скаламі. Не ў густым падлеску да абодвух падыходаў.
  
  
  Натоўп унізе крычаў ад гневу, амаль аглушальна.
  
  
  Прыгнуўшыся, Картэр прабраўся да краю вобада і, прыціснуўшыся целам да вялікага валуна, прыгледзеўся ў амфітэатр.
  
  
  Ён быў падрыхтаваны практычна да ўсяго, акрамя таго, што бачыў. Тры бліскучыя аб'екты высока ў скалах былі праекцыйнымі лінзамі, якія прадстаўлялі трохмерны галаграфічны малюнак прама над алтарным каменем.
  
  
  Гэтая частка не здзівіла Картэра. Ён чакаў, што талерачная антэна выкарыстоўвалася менавіта для гэтага. Але праецыюемыя выявы былі ашаламляльнымі.
  
  
  Гэта была адна і тая ж сцэна або варыяцыя адной і той жа сцэны, якая паўтаралася зноў і зноў, у якой амерыканскія тэхнікі рабілі жудасныя рэчы з мясцовымі жанчынамі і дзецьмі ў абцякальніку амерыканскай спадарожнікавай прыёмнай станцыі.
  
  
  Жанчын, а ў некаторых выпадках і дзяўчат, гвалтавалі вялікія, моцныя тэхнікі. Некаторых дзяцей разразалі, іх органы прымацоўвалі да тычак. У адной са сцэн печань дзвюх маладых дзяўчын з тубыльцаў была падвергнутая прымусоваму кармленню іх маці і сёстрам.
  
  
  Пры кожным абурэнні мясцовыя жыхары раздавалі новы крык гневу і роспачы.
  
  
  Прынамсі, частка кітайскай стратэгіі раптоўна стала зразумелай Картэру.
  
  
  
  Тубыльцы працягвалі бунтаваць супраць амерыканскай станцыі. Калі б кагосьці з іх схапілі і дапыталі, нават пад наркотыкамі, усе яны расказалі б адну і тую ж квазірылігійную гісторыю пра тое, як іх багі расказвалі ім, для чаго прызначана спадарожнікавая база.
  
  
  Нават калі амерыканскія войскі цалкам знішчаць гэты востраў або пераселяць яго насельніцтва, кітайцы могуць перабрацца на іншы востраў і зноў пачаць тую ж стратэгію.
  
  
  Габрыэль прысела побач з ім і вызірнула праз край, у яе перахапіла дыханне, калі яна зразумела, што тут адбывалася і што адбывалася.
  
  
  Картэр адхіліўся ад краю, яго жывот скруціла. Гэта не было віной астраўлянінаў. Яны былі не чым іншым, як простымі тубыльцамі, якіх выкарыстоўвалі ў якасці пешак у міжнароднай гульні інтрыг… гульні, у якую гулялі абсалютна без згрызотаў сумлення і без клопату аб наіўных, даверлівых людзях.
  
  
  Удалечыні ад краю Картэр і Габрыэль караскаліся назад на груд да таго месца, дзе кабель выходзіў на паверхню. Картэр выцягнуў яго з зямлі прыкладна на пятнаццаць футаў, затым сваім штылет адрэзаў адзін канец, затым іншы, выцягнуўшы кавалак пятнаццаці футаў даўжынёй.
  
  
  Вагальнае белае святло ўнізе ў амфітэатры згасла, калі ён перарэзаў першы провад, і цішыня, амаль такая ж гучная, як крыкі абурэння, абрынулася на джунглі.
  
  
  Картэр перапахаваў два адрэзаныя канцы і згладзіў парушаную зямлю, так што было цяжка ці немагчыма вызначыць, дзе быў адрэзаны кабель.
  
  
  Затым ён уклаў свой штылет у ножны, зматаў пятнаццаціфутавы адрэзак дроту і накіраваўся на ўсход, туды, адкуль быў перададзены лазерны сігнал.
  
  
  З амфітэатра даносілася нарастальнае нараканне. Габрыэль паглядзела праз плячо ў цемру. Неўзабаве востравіцяне вырашылі нешта зрабіць. Хутчэй за ўсё, яны сёння вечарам адправяцца ў Хіва Фауі для яшчэ адной атакі на базу.
  
  
  Картэр ведаў, што зараз будзе вельмі дрэнна, калі іх зловяць дзе-небудзь побач з пляжам, таму яны накіраваліся на паўдарогі ўверх па ўзгорку, а затым рушылі на паўночны ўсход, пакінуўшы да амфітэатра шырокую дарогу. Пару міль далей яны згарнулі на поўдзень ад усходу і пайшлі туды, дзе, па разліках Картэра, знаходзілася кітайская перадаючая антэна.
  
  
  Ён паняцця не меў, што яны знойдуць, хоць падазраваў, што там будзе нейкі невялікі фарпост і, верагодна, на святой зямлі, каб тубыльцы не падышлі заблізка.
  
  
  Ісці было цяжка ў цемры і нарастаючым ветры. Судзячы па небе, сёння ўвечар будзе шторм. Магчыма, падумаў Картэр, калі шторм сапраўды матэрыялізуецца, ён не дазволіць тубыльцам перайсці на іншую выспу для нападу.
  
  
  Яму і Габрыель заставалася толькі пратрымацца да заўтрашняй раніцы, калі павінна была прыбыць "Марская зорка". Што б ні адбывалася тут, на гэтым востраве, будзе пакладзены канец.
  
  
  Калісьці ім здавалася, што яны чуюць крыкі тубыльцаў недзе далёка на паўднёвым захадзе, але потым парыў ветру і ўспышка маланкі і грымот зрабілі немагчымым сказаць напэўна.
  
  
  "Сёння будзе дождж", – сказала Габрыэль, гледзячы ў неба, калі яны спыніліся для адпачынку.
  
  
  Яе шыя была доўгай і прыгожай. Яна была прыгожай жанчынай. Але Картэр задумаўся аб ёй. Нешта ў ёй было не так. Нешта, чаго ён не мог зразумець.
  
  
  "Калі вецер прыйдзе з гэтым, тубыльцы не нападуць", - сказаў ён.
  
  
  Яна паглядзела на яго з паўусмешкай на вуснах. “Вы не ведаеце гэтых людзей. Яны перавозілі свае каноэ з процівагамі праз увесь Ціхі акіян. У наш час яны рэгулярна праходзяць пяцьсот міль пры любым надвор'і. Невялікі мясцовы шторм не спыніць іх, Нік. Ва ўсякім разе, гэта дапаможа прыкрыць іх дзеянні”.
  
  
  «Вось яно зноў, - падумаў Картэр. Амаль гонар за тое, што тут адбывалася.
  
  
  Ён стаяў, прыхінуўшыся да дрэва, і паліў цыгарэту. Цяпер ён выпрастаўся.
  
  
  "Ці ёсць тут, на востраве, яшчэ адна святая зямля, акрамя вулкана?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна задуменна. "Можа быць. Але я пра гэта не ведаю». Яна паглядзела яму ў вочы. "Вы маеце на ўвазе тэрыторыю вакол, адкуль зыходзіць сігнал?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  “Гэта цалкам можа быць. Але я сумняваюся, што мы калі-небудзь яго знойдзем».
  
  
  "Чаму ты так кажаш, Габрыель?" - спытаў Картэр. Яму рабілася ўсё больш і больш з ёю турбавацца.
  
  
  «Калі гэта не што іншае, як маленькая талеркавая антэна, такая як тая, што стаіць на ўзгорку, гэта было б падобна на пошук іголкі ў стозе сена. Немагчыма знайсці».
  
  
  "Вы маеце рацыю."
  
  
  «Мы маглі б цэлымі днямі блукаць па гэтай выспе і нічога не знайсці».
  
  
  "Ты зноў правы, Габрыель, за выключэннем аднаго моманту".
  
  
  Яе вочы звузіліся. "Што гэта, Нік?"
  
  
  «Верталёт быў збіты, і тубыльцы гналіся за намі ў гару. І вось, гэтым вечарам іх невялікае шоу на месцы сустрэчы было спынена. Хто б ні даслаў сігналы, ведае, што мы тут. Яны будуць шукаць нас. Мы я бачыў занадта шмат ".
  
  
  "А што, калі гэта кітайцы?" крыкнула яна. "Гэта французская тэрыторыя. Мы ніколі не хацелі вас ці іх тут! "
  
  
  "Тады вы ведаеце аб кітайцах?"
  
  
  "Вось што я маю на ўвазе", - раздражнёна агрызнулася Габрыель. «Вы кажыце мне, што абсталяванне на ўзгорку кітайскай вытворчасці. Гэта азначае, што яны знаходзяцца тут, на гэтым востраве. Вашы людзі знаходзяцца на Хіва Фауі. Мы не жадаем, каб хтосьці з вас быў тут. Паглядзіце, якія праблемы вы прычынілі нашаму народу. "
  
  
  "Але вы кінулі свайго мужа, мадам Рондзін, - сказаў Картэр, - ці ўсё гэта было шоў, каб даведацца, што я задумаў?"
  
  
  Яна расчаравана тупнула нагой. «Як вы думаеце, я прыйшла да вас у ложак і заняўся з вамі каханнем толькі для інфармацыі? Думаеце, я напісала гісторыю пра сваё юнацкасць? Гісторыю, якую вы лёгка можаце праверыць?
  
  
  «Я не ведаю, Габрыель. Спадзяюся, што не, але я не ведаю».
  
  
  "Ублюдак!" - Прашыпела яна.
  
  
  Картэр доўга глядзеў на яе. "Я тут, каб рабіць работу", - сказаў ён. «Калі яна будзе скончаная, ты можаш вярнуцца ў Штаты са мной ці застацца тут. Выбар будзе за табой. І калі я памыляюся наконт цябе, на што я шчыра спадзяюся, то прашу прабачэння, Габрыель. Але мне плацяць за тое, каб я быў падазроны чалавек. Многія з маіх людзей былі забітыя. Я прыйшоў, каб спыніць гэта. І я зраблю гэта».
  
  
  «Мне таксама шкада, Нік», - сказала Габрыель занадта хутка. «Я па-ранейшаму верная Францыі, нягледзячы на тое, што здарылася са мной ад рук французаў… нягледзячы на Альберта. І ў мяне ёсць пачуццё да гэтых бедных людзей тут».
  
  
  "Тады дапамажы мне пакласці канец забойствам".
  
  
  «Я не ведаю, ці змагу я, Нік. Як?»
  
  
  «Дапамажыце мне знайсці тут кітайскую базу. Перадавальную станцыю, куды адпраўляюцца карцінкі, каб падбухторваць тубыльцаў».
  
  
  «І што потым? Як вы можаце спыніць іх у адзіночку?» - Спытала Габрыель, але спынілася. «Справа не ў гэтым», - сказала яна. "Вы проста хочаце даведацца, дзе знаходзіцца станцыя, а затым паклічце на дапамогу". Яна правяла пальцамі па сваіх цудоўных цёмных валасах. «Божа мой, ты хочаш развязаць вайну тут, на Нату Фаўі. І ўсё? Ты вар'ят амерыканец».
  
  
  "Я хачу спыніць вайну", - сказаў Картэр. "Вайна, якая пачалася два гады таму, калі кітайцы арганізавалі гэтую аперацыю".
  
  
  "Тут будуць баявыя дзеянні!"
  
  
  "Так, але гэта пакладзе канец забойствам".
  
  
  «Забойства можа скончыцца, калі вашы людзі пакінуць Хіва Фауі!»
  
  
  "Французы таксама павінны сысці".
  
  
  Габрыэль проста паглядзела на яго.
  
  
  Яны не будуць задаволены простым збавеннем ад нас. Яны хацелі б, каб вашыя людзі таксама сышлі”.
  
  
  "Яны хочуць спыніць ваш спадарожнік-шпіён…" - сказала Габрыель, але потым зразумела, што сказала занадта шмат.
  
  
  Картэр сумна ўсміхнуўся ў цьмяным святле. Увесь гэты час ён ведаў, што з ёю нешта не так. Увесь гэты час ён падазраваў, што яна казала яму няпраўду.
  
  
  Яна працавала на кітайцаў. Яе муж, верагодна, таксама. Гэта тлумачыла, чаму на Хіва-Фаўі было так шмат кітайскіх працоўных, і тлумачыла, чаму тубыльцаў на гэтай выспе трымалі крыху вышэй за прымітыўны ўзровень. Тубыльцы дзейнічалі як эфектыўны буфер паміж кітайскімі камуністамі і амерыканцамі.
  
  
  Ён не думаў, што знайсці іх базу тут будзе вельмі лёгка.
  
  
  Габрыэль глядзела на яго шырока расплюшчанымі вачыма і пагардліва падціснула вусны.
  
  
  Ён працягнуў руку і схапіў яе за руку, але яна адскочыла і пацягнулася за пісталетам 45 калібра на сцягне.
  
  
  "Хрыстос!" - Картэр вылаяўся. Ён нырнуў налева і схаваўся ў густы падлесак.
  
  
  Габрыэль зрабіла стрэл далёка ад мэты, і Картэр ляжаў на жываце, назіраючы за ёй скрозь густыя зараснікі.
  
  
  Яна была відавочна зла і вельмі засмучаная. Відавочна, яе задача заключалася ў тым, каб сачыць за Картэрам, і калі ён падышоў занадта блізка або выявіў занадта шмат, яна павінна была забіць яго. Яна пацярпела няўдачу.
  
  
  Нешта прымусіла яе адвярнуцца і схіліць галаву, як быццам яна нечага прыслухоўвалася. Але Картэр нічога не чуў.
  
  
  Яна павярнулася і зрабіла некалькі крокаў бліжэй да краю куста, у якім знік Картэр, але затым расчаравана паківала галавой.
  
  
  "Нік", - паклікала яна.
  
  
  Картэр заставаўся нерухомым, гледзячы на ??яе.
  
  
  «Калі вы ўсё яшчэ там і чуеце мяне, я хачу, каб вы ведалі, што вы не сыдзеце з гэтай выспы жывым». Яна зноў паглядзела цераз плячо, нібы нешта прыслухоўвалася.
  
  
  Яна павярнулася назад.
  
  
  “Я хачу, каб ты ведала, што мне вельмі шкада, што гэта так. Мне не загадалі спаць з табой… але я зрабіла гэта, бо хацела. Ты цудоўны палюбоўнік».
  
  
  Яшчэ раз яна азірнулася праз плячо.
  
  
  «Я павінна ісці, Нік. Яны знойдуць цябе да раніцы. Яны ніколі не прамахваюцца», - сказала яна.
  
  
  Яна сунула пісталет у кабуру, затым павярнулася і накіравалася на поўнач.
  
  
  Як толькі яна схавалася з вачэй, Картэр з цяжкасцю падняўся, вылез з кустоў і спыніўся дастаткова надоўга, каб чуць яе наперадзе.
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  Габрыэль хутка ішла праз джунглі. Як быццам яна дакладна ведала, куды ідзе, і часта хаджалая на гэтым шляху. Але Картэр без працы рушыў услед за ёй у цемры. Кожныя дзесяць ці дваццаць ярдаў ён спыняўся і слухаў. Ён чуў, як яна наперадзе праносіцца скрозь кусты, не прыкладаючы абсалютна ніякіх намаганняў, каб схавацца.
  
  
  Да паўночнага боку выспы было некалькі міль, і ім спатрэбілася больш за гадзіну, каб дабрацца да яго.
  
  
  Як і паўночны бок Хіва-Фаўі, паўночны бок гэтай выспы ўзвышаўся над морам высокімі стромымі скаламі.
  
  
  Джунглі заканчваліся амаль на краі абрыву. Габрыель нідзе не было.
  
  
  Картэр вагаўся ў цемры за дрэвамі. Яна была проста перад ім. Ён страціў гукі яе руху з-за шуму прыбою далёка ўнізе і ветру з паўночнага захаду, які пераходзіў у вельмі моцны вецер, які стагнаў вакол скал.
  
  
  Ён быў упэўнены, што яна павярнула не паралельна скалам, каб трымацца пад прыкрыццём джунгляў. Ён заўважыў скалістыя ўзгоркі на ўсходзе, а джунглі пераходзілі ў даволі глыбокую даліну за сто ярдаў на захад.
  
  
  Не, вырашыў Картэр, яна прыйшла сюды. Значыць, да мора вядзе сцежка.
  
  
  Прыгнуўшыся, ён выйшаў з джунгляў, падышоў да краю ўцёса і агледзеўся. У дваццаці ці трыццаці ярдах на захад, далёка ўнізе, на скалах, ён толькі мімаходам убачыў Габрыэль, калі яна знікла пад шырокім выступам.
  
  
  Далей на захад быў вузкі ўчастак пляжа, і ён чакаў, чакаючы ўбачыць яе тамака. Але яна гэтага не зрабіла. Праз некаторы час ён зразумеў, што яна альбо чакала там унізе, дзесьці пад падстрэшкам, альбо ўсярэдзіне скалы быў праход. Ён добра разумеў, што гэта такое.
  
  
  Ён выцягнуў свой люгер і працягнуў свой шлях уздоўж абрыву, пакуль не знайшоў часткова натуральную, часткова штучную сцежку, і пачаў спускацца.
  
  
  У сотні футаў ніжэй мора вялізнымі хвалямі пераходзіла ў тое, што здавалася адной з самых вялікіх натуральных пячор, выразаных у скале. Дарожка, па якой ён ішоў, перасякала вяршыню пячоры, затым спускалася да заходняга краю, дзе яна закручвалася пад падстрэшкам.
  
  
  Незадоўга да таго, як ён згарнуў за кут, што адкрывала яму від на пячору, Картэр вагаўся і прыслухоўваўся.
  
  
  Спачатку ён нічога не чуў, але потым яму здалося, што ён пачуў урывак размовы з-за шуму прыбою.
  
  
  Ён прысунуўся крыху бліжэй, прысеў і зноў прыслухаўся. Ён пачуў голас. Вызначана быў хтосьці на грані. Казаў. На кітайскай.
  
  
  Відавочна, гэта быў уваход на кітайскую базу. Гэта растлумачыла Картэру, чаму папярэднія марскія берагавыя атрады не змаглі знайсці тут нічога, акрамя карэнных жыхароў і мясцовых вёсак. Перад іх прыбыццём талерачныя антэны былі зняты, і наверсе не будзе нічога, што ўказвала б на тое, што тут знаходзіцца база.
  
  
  Картэр павярнуўся і пайшоў назад па дарожцы, прыбіраючы свой "люгер" у кабуру. Цяпер ён будзе ісці далей на захад, уніз у даліну і вакол выспы на пляжах, калі спатрэбіцца, пакуль не знойдзе лодку. Калі шторм аціхне раніцай, ён паплыве ў Хіва Фауі. Да таго часу там будзе "Марская зорка", і яны змогуць вярнуцца сюды і закрыць гэтае месца. Пасля гэтага губернатар і яго жонка будуць арыштаваны і адпраўлены назад у Парыж для суда.
  
  
  На паўдарозе нехта зверху нешта крыкнуў па-кітайску, і яшчэ некалькі мужчын засмяяліся.
  
  
  Картэр застыў на месцы. Унізе, вакол павароту, які вядзе пад навес, стаяла пара стражнікаў. Вышэй, замыкаючы яго, знаходзіліся мінімум тры ці чатыры чалавекі.
  
  
  Ён падумаў, што, мусіць, зможа іх знішчыць, але тады любы элемент нечаканасці, які ў яго будзе заўтра, знікне. Яны б ведалі, што ён быў тут. Яны б ведалі, што ён выявіў уваход у іх усталёўку.
  
  
  Патруль наверсе быў амаль на шляху, калі Картэр нарэшце прыняў сваю адзіную альтэрнатыву. Ён паглядзеў цераз край, уніз на пяцьдзесят ці шэсцьдзесят футаў на вялікія хвалі, што равелі, як грузавыя цягнікі, у пячору. Было б пеклам плыць адтуль, калі б можна было плаваць. Але гэта будзе лепей, чым заставацца на месцы.
  
  
  Хтосьці наверсе крыкнуў нешта яшчэ - гэта прагучала як жарт, - а астатнія гучна засмяяліся, калі Картэр пакруціў галавой, затым акуратна адышоў ад сцежкі, яго цела рэзка ўпала ў цёмную ваду ўнізе.
  
  
  Калі ён падаў, ён спрабаваў прыслухацца да гукаў трывогі зверху, але затым ён чыста ўдарыў па вадзе ў западзіне зыбу, пагрузіўшыся глыбока, мора было дзіўна цёплым. Ён адчуваў, як магутны паток штурхае яго цела ў пячору, калі ён прабіваўся назад на паверхню.
  
  
  Затым ён ачысціўся і глыбока ўдыхнуў цёплае вільготнае паветра, набягаючая хваля штурхала яго ўверх і далей унутр шырокай пячоры.
  
  
  За дваццаць ярдаў ад нас і менш чым за дзесяць футаў над паверхняй вады ўнутры пячоры знаходзіўся подыум. Картэра прапіхвала плынню міма двух ахоўнікаў, якія схіліліся над парэнчамі і якія паляць цыгарэты, пакуль яны глядзелі на ваду. Яны яго ўбачаць!
  
  
  Ён пагрузіўся ў ваду, затым паплыў па цячэнні, яго ўдары былі моцнымі.
  
  
  Калі ён выйшаў на паверхню, ён прайшоў міма ахоўнікаў і нават міма подыўма. Тут столь пячоры крута спускалася да вады, так што кожная хваля, якая абвальвалася з адкрытага мора, пагражала разбіць Картэра аб скалы. Ён адчуваў, як паток цягне яго, цягне ўніз і да ўнутранай сцяны, дзе ён павінен быў адскочыць і штурхнуць яго назад да адтуліны.
  
  
  Яму ўдалося даплысці да аднаго боку пячоры і чапляцца за скалы.
  
  
  За некалькі ярдаў ад уваходу ў пячору масток заканчваўся. Там быў дзвярны праём, і Картэр выказаў здагадку, што ён вядзе назад на схіл узгорка.
  
  
  Ён спыніўся і затрымаў дыханне, раптам адчуўшы нізкі гул, больш падобны на глыбокую вібрацыю, скрозь камяні і ваду. Ці было гэта тое, да чаго прыслухоўвалася Габрыэль? Нават за міль? Затым ён успомніў рытмічны грукат, які ён чуў з Тиггсом з верталёта.
  
  
  Было нешта… нейкае абсталяванне з другога боку сцяны, якая ўтварае заднюю частку пячоры. Вось чаму плынь дзейнічала так, як гэта было. Картэр зразумеў, што ёсць іншы шлях унутр. Па вадзе.
  
  
  Як толькі ён адчуў, што дастаткова адпачыў, ён паплыў назад у сярэдзіну пячоры, дзе плынь была вельмі моцнай.
  
  
  Ён зразумеў, што калі падводны пераход будзе занадта доўгім ці адгаворыцца, ён будзе мёртвы. Супраць гэтай плыні нельга было плыць, пакуль не зменіцца прыліў. Мяркуючы па тым, што ён мог бачыць з таго месца, дзе ён плыў, прыліў усё яшчэ ішоў. Яшчэ на фут ці каля таго ён мог бачыць ракавінкі, багавінне і іншыя расліны на сценах пячоры.
  
  
  Але за апошнія пару гадоў на гэтых астравах было забіта шмат добрых людзей. І спыніць гэта была яго праца.
  
  
  Ён зрабіў некалькі глыбокіх удыхаў, затрымаў адзін і нырнуў глыбока, плывучы з усіх сіл па цячэнні да глыбіні пячоры.
  
  
  У нейкі момант плынь стала нашмат мацней, вельмі хутка штурхнуўшы яго пад адтуліну ў задняй сцяне пячоры. «Цяпер ужо сапраўды не будзе шляхі назад», - падумаў ён.
  
  
  У яго стварылася ўражанне, што вада пад ім вельмі глыбокая, а адтуліна вельмі шырокая.
  
  
  Яго сэрца калацілася ў вушах, і яго лёгкія пачалі хварэць, калі ён убачыў святло ў вадзе наперадзе і над ім.
  
  
  Ён нахіліўся да яго ўверх, прымушаючы сябе запаволіцца, каб, калі ён выйдзе на паверхню вады, не будзе пырсак.
  
  
  Яго галава вырвалася на паверхню, і ён набраў у лёгкія паветра, шырока раскрыўшы рот, каб шумець як мага менш.
  
  
  Ён пачаў зноў апускацца ў ваду, калі раптам засяродзіўся на дзвюх вялізных фігурах, у далёкім канцы пячоры, абодва залітыя святлом і кішэлі людзьмі ў форме.
  
  
  Дзве атамныя падводныя лодкі былі прышвартаваны да доўгага цэментавага прычала, вялікая залатая зорка была звернута да чатырох меншых залатых зорак камуністычнага Кітая, намаляваным па баках.
  
  
  Адна з падлодак разгружалася. Якая расце чарка скрынь назапашвалася на доку, калі два крана выцягнулі з трума субмарыны тое, што, верагодна, было харчамі для гэтай базы.
  
  
  Гэта тлумачыла сакрэтнасць. Нейкім чынам кітайцы знайшлі тут у скалах натуральную пячору. Прыйшоўшы са сваім будаўнічым абсталяваннем і матэрыяламі, яны пабудавалі гэтае месца.
  
  
  Або гэта, - падумаў Картэр, асцярожна ступаючы па вадзе, калі ў яго перахапіла дыханне, або гэта была японская база падчас Другой сусветнай вайны. Магчыма дапаможная.
  
  
  Галерэя, у якой ён знаходзіўся, была вельмі доўгай у параўнанні з яе шырынёй. Ён глядзеў на падлодкі на носе. Відавочна, яны ўвайшлі сюды, а затым іх перавярнулі так, што яны зноў апынуліся твар у твар.
  
  
  Злева нічога не было. Справа быў толькі адзіны вузкі масток, які вядзе, як мяркуецца, праз нейкі праход у скалах да знешняй пячоры. Картэр вырашыў, што трэба неяк схаваць подыум у знешняй пячоры, каб тубыльцы не натыкнуліся на яго.
  
  
  У далёкім канцы галерэі, за тым месцам, дзе разгружаліся субмарыны, была вялікая зашклёная пляцоўка над узроўнем докаў. Гэта было падобна на кантрольную будку. Мабыць, адтуль і накіроўваліся дзеянні падводных лодак. Прама перад зашклёнай пляцоўкай быў доўгі балкон, на якім разваліліся некалькі чалавек у форме.
  
  
  Нават на такой адлегласці ў іхняй сукенцы нешта здавалася дзіўным.
  
  
  Гэтая база, відавочна, была нечым большым, чым простая ўстаноўка камуністаў-кітайцаў для пераследу амерыканскай станцыі прыёму спадарожнікавых шпіёнаў. Гэта было сховішча атамных падводных лодак.
  
  
  Яны былі ў Рад, як і ў ВМС ЗША. Па ўсім свеце былі месцы, дзе атамныя падводныя лодкі маглі схавацца ад усё больш складаных сістэм выяўлення, якія падтрымліваюцца кожным урадам.
  
  
  Калі б месцазнаходжанне гэтай кітайскай суббазы было вядома, праблема пераследу амерыканскага персанала на Хіва Фауі была б вырашана простым дыпламатычным пасланнем.
  
  
  Картэр выказаў здагадку, што, верагодна, кітайцы выкарыстоўвалі гэтую сакрэтную базу задоўга да таго, як была ўсталяваная станцыя спадарожнікавага сачэння і прыёму.
  
  
  І ўсё ж яму даводзілася задавацца пытаннем, чаму яны рызыкнулі адкрыць гэтае месца толькі для таго, каб прымусова закрыць прыёмную станцыю. Інфармацыя, якую станцыя "Хіва Фауі" збірала са спадарожніка-шпіёна, павінна была быць разбуральнай для кітайцаў, каб яны так рызыкавалі.
  
  
  Вельмі павольна, вельмі асцярожна, мяккім брасам Картэр паплыў да падводных лодак. Было так шмат агнёў на лодках і асвятленні зоны дока, што, калі ён не падыдзе заблізка, ніхто наверсе не зможа яго ўбачыць. Уся вада была ў адноснай цемры.
  
  
  Салдаты на балконе, як цяпер мог бачыць Картэр, былі апрануты ў нейкую форму колеру хакі з спусцістымі фуражкамі, да якіх былі прымацаваныя шыйныя хусткі. Вінтоўкі прыхінуліся да парэнчаў.
  
  
  Крыху бліжэй, і гэта раптоўна дайшло да яго. Яны былі апранутыя як японскія салдаты часоў Другой сусветнай вайны!
  
  
  Верагодна, гэта былі войскі, якія патрулявалі выспы. Калі б тубыльцы сутыкнуліся з імі пасля ўсяго, што адбылося тут, на гэтай выспе, яны б паверылі, што ў іх быў іншы рэлігійны досвед. Яны паверылі б, што бачылі гэтых людзей сорак гадоў таму!
  
  
  Светлавое шоу аб тым, што тубыльцаў кармілі, відаць, рэгулярна, верагодна, таксама пацвердзіла гэта перакананне.
  
  
  Картэр вырашыў, што гэта вельмі складаная ўстаноўка. Гэтая база, верагодна, была галоўным пунктам дазапраўкі і папаўнення запасаў для ціхаакіянскай атамнай падводнай лодкі камуністычнага Кітая.
  
  
  Ён павольна абмінуў знешнюю падводную лодку, утрымліваючы выпуклы корпус вялізнай лодкі паміж сабой і докам. Адзіны спосаб яго заўважыць - гэта калі чалец павозкі вырашыць прагуляцца па палубе і паглядзець уніз. "Наўрад ці", - падумаў ён.
  
  
  Калі ён падышоў досыць блізка, ён працягнуў руку і дакрануўся да борта лодкі. Ён адчуваў гул машын скрозь корпус. Лодка была жывая. Ён прыклаў вуха да знешняга корпуса і пачуў сумесь гукаў, у нейкі момант нават гук нечага крыку.
  
  
  Прыліў усё яшчэ насоўваўся; яго паток загнаў яго ўнутр. Картэр лічыў, што пройдзе яшчэ прынамсі паўгадзіны ці сорак пяць хвілін, перш чым пачнецца слабы прыліў, і ў яго будзе хоць нейкі шанец выплыць адтуль. Тым часам ён павінен быў пераканацца, што яго не знойдуць. І яму давядзецца прыбрацца з дарогі, калі адна або абедзве падлодкі атрымаюць загад адплысці. Калі яго плывучым так блізка, лодка зацягне яго ўніз.
  
  
  Ён ціха прайшоў па даўжыні лодкі, падышоў да кармы, за якой прычал ішоў усё далей у цемру.
  
  
  Ён праплыў рэшту шляху да задняй часткі пячоры, нахіліўшыся да прычала, і вада на дне пячоры раптоўна стала настолькі дробнай, што ён мог стаяць. Камяні былі нагрувашчаны ля сцен пячоры, і ў адным месцы камяні датыкаліся з канцом бетоннай пляцоўкі дока.
  
  
  Картэр асцярожна ўскараскаўся на прычал і прысеў у цемры, назіраючы за тым, што адбываецца вакол падводных лодак на адлегласці не менш за пяцьдзесят ярдаў.
  
  
  Разгрузачныя работы вакол кармы субмарыны працягваліся, але пакуль Картэр назіраў, тузін мужчын выйшла на балкон наверсе, нешта сказала салдатам, затым спусцілася па лесвіцы і перасекла док да пярэдняй субмарыне.
  
  
  Некалькі чалавек аказаліся афіцэрамі, і калі іншыя члены экіпажа выйшлі з лодкі, афіцэры аддалі шэраг загадаў.
  
  
  Люкі былі зачыненыя, электрычныя і вадаправодныя лініі, якія злучаюць лодку з докам, зняты і згорнутыя. Падводная лодка рыхтавалася да адплыцця.
  
  
  Картэр зразумеў, што пекла вырвецца вонкі, калі будзе выяўлена прысутнасць "Марской зоркі" у гэтых водах. Ён не думаў, што будзе бойка. Але кітайцы вызначана будуць змушаныя зрабіць усё, што ў іх сілах, каб адцягнуць амерыканскую падводную лодку ад адкрыцця гэтага месца.
  
  
  Яшчэ некалькі чалавек з базы выйшлі на балкон і пачалі спускацца па лесвіцы. Адной з іх была Габрыель. Картэр пазнаў яе далікатнае цела з таго месца, дзе ён прысеў, і напружыўся.
  
  
  Усе пакінутыя ў яго сумневы, што яна выпадкова натыкнулася на гэтым месцы або што яна была палонніцай, рассеяліся, калі ён убачыў, як яна перасекла док і паціснула рукі афіцэрам падлодкі.
  
  
  Яе паказалі на борт і дапамаглі адчыніць адзін з люкаў. На працягу наступных некалькіх хвілін былі завершаны апошнія падрыхтаванні да адплыцця, экіпаж і афіцэры падняліся на борт, люкі былі зачыненыя, а сірэна прагучала кароткае папярэджанне.
  
  
  Падводная лодка больш не прымацаваная да прычала, пачала дрэйфаваць да задняй часткі пячоры, але раптам яна адышла ад дока да цэнтра пячоры і павольна знікла з поля зроку, рухаючыся наперад да пярэдняй сцяны. Затым яна знікла, пакінуўшы пасля сябе толькі некалькі хваляў.
  
  
  Габрыель была на борце. Калі падлодка выконвала ваеннае заданне або накіроўвалася ў бок "Марской зоркі", яны ніколі не дапусцілі б на борт грамадзянскіх асоб. Яе кудысьці везлі. Магчыма на рандэву з лодкай з Хіва Фауі.
  
  
  Некалькі іншых салдат выйшлі са зашклёнай зоны кіравання і таксама спусціліся па лесвіцы на прычал. Яны закінулі вінтоўкі на плечы і хутка рушылі па прычале да дзвярэй, якія вялі на подыум у знешняй пячоры.
  
  
  Картэр вырашыў, што яны пойдуць шукаць амерыканца, які прыехаў з Габрыель і засмуціў тубыльцаў. Ён не думаў, што Габрыэль ведала, што ён спусціўся са скал. Яна, відаць, сказала ім шукаць яго ў глыбіні выспы.
  
  
  * * *
  
  
  Разгрузка іншай субмарыны ўсё яшчэ працягвалася гадзіну праз, калі Картэр, які хаваўся ў цемры ў канцы дока, саслізнуў назад у цёплыя трапічныя воды і паплыў па падземным пераходзе ў адкрытае мора.
  
  
  Прыліў быў слабым; больш не было ніякай плыні, каб рухаць ваду. Яму не прыйшлося б змагацца з гэтым на выхадзе, але не было і адліву, каб дапамагчы яму.
  
  
  У канцы пячоры Картэр некалькі хвілін хадзіў па вадзе, каб адсапціся. Ён назіраў, як кітайскія салдаты разгружаюць падлодку. На прычале ўжо было шмат запасаў. Насамрэч вялізная куча. Досыць, каб забяспечыць вялікі кантынгент мужчын. У яго раптам з'явілася непрыемнае адчуванне, што гэтая база нашмат больш, чым ён меркаваў спачатку.
  
  
  Ён зрабіў некалькі хуткіх паслядоўных глыбокіх удыхаў, злёгку задыхаючыся, затым магутна пагрузіўся ў чорную як смоль ваду. На гэты раз з другога боку не было ніякіх агнёў, якія б вялі яго ўгору. Ён плыў так хутка, як мог, яго сэрца разрывалася ў грудзях, яго лёгкія патрабавалі кіслароду, пакуль, нарэшце, ён не пачаў падымацца па доўгай крывой.
  
  
  Ён вырваўся на паверхню вады ярдаў за пяць ад каменнай сцяны. На подыуме наверсе не было салдат, але нават калі б яны былі, яны не змаглі б пачуць, як Картэр задыхаецца ад шуму ветру і грукатлівых хваляў.
  
  
  Ён асцярожна паплыў да ўваходу ў пячору. Вецер перамяніўся за гадзіну ці каля таго, калі ён быў унутры, і цяпер хвалі не грукаталі проста ў пячору. Але прама звонку ён пачуў, як прыбой злосна разбіваецца аб камяні.
  
  
  У яго не было б абсалютна ніякай магчымасці выжыць, плаваючы там. Ён быў бы імгненна разбіты аб камяні і забіты.
  
  
  Ён хутка падплыў да краю пячоры, затым ускараскаўся па камянях, пералез праз парэнчы і на подыўм. Дарожка была вільготнай ад вільгаці, таму ён не пакінуў мокрых слядоў, якія нехта мог бы выявіць.
  
  
  Ён дастаў свой штылет і паспяшаўся па мастку да таго месца, дзе ён сканчаўся ў пяцідзесяці ці шасцідзесяці футах ад уваходу ў пячору. Адтуль ён пайшоў па добра схаванай сцяжынцы вонкі, дзе прысеў і агледзеўся.
  
  
  Мора было дзікім. Дажджу яшчэ не было, але ўдалечыні былі гром і маланка, калі шторм набліжаўся да Хіва Фауі. Можа прайсці гадзіннік, перш чым ён набярэ поўную сілу. Ён павінен быў перамагчы гэтую буру да Хіва Фауі.
  
  
  Звонку ў выступу не было ні ахоўнікаў, ні на сцяжынцы, якая вядзе ўверх. Відавочна, яны далучыліся да патруля, які быў адпраўлены на ягоныя пошукі.
  
  
  Ён хутка падняўся па сцяжынцы да вяршыні скал. Цяпер вецер з захаду станавіўся даволі моцным. Вярнуцца на іншы востраў будзе нялёгка. Калі б ён увогуле мог гэта зрабіць.
  
  
  Ён спусціўся па крутым схіле на захад, затым накіраваўся ўверх па востраве, паралельным скалам ўздоўж берагавой лініі.
  
  
  Праз гадзіну Картэр дабраўся да краю ўцёса, і камяні саступілі месца шырокаму пясчанаму пляжу. Праз паўгадзіны хады ён наткнуўся на апоры, пастаўленыя над пляжам і прывязаныя да пальмаў.
  
  
  Ён нырнуў назад у абарону джунгляў, сочачы за любымі прыкметамі таго, што тубыльцы выставілі ахову. Іх не было. Недзе ў глыбіні краіны, верагодна, не надта далёка, знаходзілася адна з мясцовых вёсак.
  
  
  Хвалі ішлі на пляж пад кутом з захаду. Картэр падумаў, што калі ён зможа правесці лодку міма скал, у яго будзе хаця б шанец даплысці да Хіва Фауі.
  
  
  Картэр абраў адну з меншых лодак, разлічаную ўсяго на чатыры ці пяць чалавек, знайшоў пару вёслаў і пацягнуў лодку да якія разбіваюцца хвалям.
  
  
  Каноэ было на здзіўленне лёгкім і далікатным, але, падобна, яно выдатна спраўлялася з вадой, калі ён пераступаў парог першага буруна.
  
  
  Яго збіла з ног, і ён амаль страціў хватку на каноэ, але затым ён ускочыў наверх, штурхаючы лодку наперадзе сябе, перш чым ударыла наступная хваля, збіўшы яго з ног.
  
  
  Паступова яму нарэшце ўдалося пагрузіць каноэ ў ваду па грудзі. Пасля наступнай хвалі ён плюхнуўся ў лодку і, нягледзячы на стомленасць, гроб так хутка, як толькі мог.
  
  
  Наступная гіганцкая хваля амаль перавярнула яго ўверх і ўніз, але затым ён з грукатам накіраваўся ўніз, калі над ім пачаў вымалёўвацца наступная хваля.
  
  
  Маленькая лодка паднялася насустрач гэтай хвалі, і Картэр лёгка перабраўся на іншы бок, накіроўваючыся - наколькі ён мог сцяміць - прама на поўнач, у бок Хіва Фауі, калі шторм узмацніўся.
  
  
  Адзінаццаты раздзел
  
  
  Усю ноч быў вецер з захаду і, нарэшце, з поўдня працягваў рухацца супраць гадзіннікавай стрэлкі. Ніка Картэра занесла далёка на ўсход ад меркаванага курсу, але калі вецер змяніўся, ён змог лепш рухацца, і, нарэшце, паплыў на поўнач, да Хіва-Фаўі.
  
  
  Вялікую частку часу ён не бачыў хваль, але кожны раз, калі ўспыхвала маланка, гледзячы ў неба, ён мімаходам бачыў грабяні хваль, якія ўзвышаліся над ім, на імгненне блакуючы моцны вецер.
  
  
  Маленькае каноэ з вынаснымі апорамі ніколі не падвяргалася сур'ёзнай небяспекі, вырашыў Картэр рана ўвечар. Было вельмі няёмка падскокваць на хвалях уверх і ўніз, і было вельмі мокра, але ніколі не было ніякай небяспекі, што лодка разаб'ецца і абрынецца. Тубыльцы рабілі свае лодкі для гэтых вод, і яны добра іх рабілі.
  
  
  Картэр шмат думаў пра Габрыэль і вырашыў, што аповяд аб яе мінулым, верагодна, праўдзівы. Яна не была дастаткова добрай актрысай, каб пераканаць яго ў гэтым, калі б гісторыя была няпраўдай. Але ён падазраваў, што губернатар Рондзін меў і іншыя сілы ўздзеяння на яе. Нешта прымусіла яе зрабіць тое, што ёй сказалі.
  
  
  Ён таксама шмат думаў аб кітайскай базе на Нату-Фаўі і амерыканскай станцыі спадарожнікавага сачэння і прыёму на Хіва-Фаўі. Дзве краіны знаходзіліся ў гэтай частцы свету па адных і тых жа прычынах: ЗША, таму што адсюль яны маглі лёгка шпіёніць за кітайцамі, і кітайцы, таму што з гэтых астравоў яны кіравалі ўсім заходнім ціхаакіянскім басейнам - ад Японіі да Аўстраліі - сваімі падводныя лодкі.
  
  
  Часам Картэр цяжка вясляр, і здавалася, што ён прасоўваецца наперад. Але ў асноўным ён проста ляжаў у каноэ і дазваляў ветру і хвалям выносіць яго на поўнач.
  
  
  Насамрэч ён некалькі разоў за ноч драмаў і выявіў, што змрок ператварыўся з вугальна-чорнага ў цьмяна-брудна-шэры, не ўсведамляючы плыні часу.
  
  
  Ён сеў і задрыжаў. Ён быў наскрозь змоклым і было холадна, хаця тэмпература паветра павінна была быць каля дваццаці градусаў.
  
  
  Было світанне, і хоць дождж на імгненне спыніўся, неба ўсё яшчэ было зацягнута аблокамі. Вецер дзьмуў са значна большай сілай, чым калі Картэр пакінуў Нату-Фаўі.
  
  
  Прыкладна за дзве ці тры мілі наперадзе прыбой разбіваўся аб бераг вялікага вострава. «Хіва Фауі», - спадзяваўся Картэр, але зусім не быў упэўнены. Ён быў падобны на любы іншы востраў, акрамя Нату-Фаўі з яго характэрным вулканам.
  
  
  Калі гэта быў Хіва Фауі, ён падазраваў, што знаходзіцца недзе на сярэдзіне выспы. Паднімаючыся па ім з поўдня, спадарожнікавая станцыя будзе на захадзе, а горад Хіва Фауі будзе справа, на ўсходзе.
  
  
  Ён узяў адно з вёслаў і пачаў паварочваць лодку на ўсход. Час ад часу ён глядзеў на гадзіннік. Было каля сямі гадзін. "Марская зорка" павінна была з'явіцца ў грамадскіх доках у любы час. Ён хацеў быць там, калі губернатара выклікаюць у докі. Ён хацеў убачыць, што збіраецца рабіць гэты чалавек. Ён таксама хацеў убачыць, якой была б рэакцыя Габрыэль… калі б яе вярнулі.
  
  
  Картэр падазраваў, што яна ў гэтай справе значна большая, чым здаецца на першы погляд. Кітайцы трымалі базу на Нату-Фаўі, але ён лічыў, што гэта было зроблена з ведама і супрацоўніцтва губернатара Рондзіна. Ён не думаў, што на гэтых астравах шмат што адбываецца без ведама губернатара.
  
  
  Рана ці позна ён ведаў, што яму давядзецца мець справу з губернатарам і арганізацыяй гэтага чалавека. На вечарынцы было бачна шмат уплывовых людзей. І большасць людзей, якія прыбылі з іншых астравоў у гэтай частцы Ціхага акіяна, верагодна, таксама былі ўцягнутыя ў свае ўласныя схемы на іншых астравах. У рэшце рэшт, з імі таксама давядзецца разбірацца.
  
  
  Каноэ, якое ідзе пад вуглом да вельмі вялікіх хваль, падымалася над адной з іх, а яго выносныя апоры час ад часу знаходзіліся ў паветры. Затым каноэ перакульвалася ўніз і неслася па фронце хвалі, на імгненне уткнуўшыся носам у ваду. Затым запускаўся наступны цыкл.
  
  
  Павольна Картэр павёў каноэ ўсё далей і далей па выспе, нарэшце абмінуўшы мыс, які абараняў гарадскую гавань.
  
  
  Нават з боку хвалярэза Картэр мог бачыць корпус «Марской зоркі» побач з доўгімі грамадскімі докамі. Здавалася, што на прыстані і на пляцы было шмат людзей. Уздоўж галоўнай дарогі было прыпаркавана шмат машын.
  
  
  Картэр падвоіў свае намаганні, адправіўшы каноэ ўверх і пераадолеўшы апошнія некалькі вялікіх хваль, перш чым ён прарваўся праз хвалялом і патрапіў у абарону ўнутранай гавані.
  
  
  Маланка бліснула на поўдні і захадзе, а праз некалькі імгненняў пайшоў праліўны дождж, які ліў настолькі моцна, што сплюшчыў хвалі за хвалярэзам і закрыў для Картэра агляд усяго, што знаходзілася на адлегласці некалькіх ярдаў.
  
  
  Ён працягваў штурхаць, грабок за ўдарам, вясло глыбока і чыста ўпівалася ў ваду, прасоўваючы лёгкае каноэ па вадзе з такой хуткасцю, што стваралася значная хваля. Картэр адчуваў, што ён выдаткаваў тую невялікую колькасць рэзервовых сіл, якія ў яго заставаліся, але было абсалютна неабходна, каб камандзір "Марской зоркі" зразумеў, з чым ён сутыкнуўся, перш чым ён паверне назад у мора, каб сустрэцца з кітайскімі падводнымі лодкамі.
  
  
  Невядома, што ўжо зафіксавала бартавое абсталяванне назірання або што губернатар Рондзін казаў камандаванню.
  
  
  Дождж на імгненне аціх. Картэру хапіла чакай, каб убачыць, што шматлікія людзі пакінулі прычал, але іншыя адкрылі парасоны і засталіся.
  
  
  "Марская зорка" ўсё яшчэ была там. На палубе былі члены экіпажа. Картэр мог адрозніць іх з таго месца, дзе быў.
  
  
  Ён спыніўся на час, дастатковы для таго, каб падняць вясло і пагушкаць ім над галавой, але затым дождж узмацніўся, і ён вярнуўся да веславання.
  
  
  Дождж зноў аціх, калі Картэр быў яшчэ ў пары сотняў ярдаў ад дока, і хтосьці на борце падлодкі заўважыў яго.
  
  
  Прыкладна праз хвіліну на палубу паднялі надзіманую лодку, кінулі ў ваду і прымацавалі да яе падвесны матор. На борт падняліся чатыры члены экіпажа і накіраваліся да яго. Картэр перастаў веславаць.
  
  
  Калі яны былі ўсяго ў некалькіх ярдаў ад іх, член экіпажа, які кіраваў рухавіком, гучна вылаяўся і заглушыў рухавік.
  
  
  «Добрай раніцы», - сказаў Картэр.
  
  
  "Чорт вазьмі", - зноў сказаў член экіпажа. "Містэр Картэр?"
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр. Надзіманая лодка падышла бліжэй. Адзін з членаў экіпажа кінуў Картэру вяроўку, якую ён нацягнуў на носе каноэ.
  
  
  "Яны сказалі, што вы маглі пацярпець крушэнне на верталёце на адным з іншых астравоў, сэр", - сказаў старшына.
  
  
  "Мяне не было на борце", – крыкнуў Картэр. «Дастаў мяне на борт. Мне трэба пагаварыць з тваім капітанам».
  
  
  «Так-так, сэр», - сказаў сябра экіпажа, завёў матор надзіманай лодкі, павярнуўся назад да субмарыны і накіраваўся да яе, каноэ цягнулася ззаду.
  
  
  На палубе падлодкі знаходзілася паўтузіна чальцоў павозкі, на прычале - некалькі афіцэраў і каля трох-чатырох дзясяткаў грамадзянскіх.
  
  
  Картэр адразу пазнаў губернатара Рондзіна пасярод групы, некалькі здаравенных мужчын трымалі над ім вялікія парасоны.
  
  
  Габрыель ў групе не было відаць, але калі яны падышлі да субмарыны, так што Картэр быў навідавоку ва ўсіх на прычале, губернатар кіўнуў. Адзін з ягоных людзей паспяшаўся назад на дарогу, дзе ён сеў у адну з машын і з'ехаў. Калі машына згарнула за кут у бок пляца. Картэр быў упэўнены, што мімаходам убачыў Габрыель на заднім сядзенні.
  
  
  Картэр ускараскаўся на борт субмарыны ў той момант, калі высокі, добра складзены мужчына гадоў сарака-пяцідзесяці выйшаў з дока і абмінуў ветразі.
  
  
  Ён спытаў. - "Містэр Картэр?"
  
  
  Картэр кіўнуў, і яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  «Я капітан Дон Пэці. Нам сказалі, што вы маглі разбіцца на борце верталёта на востраве Нату-Фаўі».
  
  
  «Начальнік службы бяспекі прыёмнай станцыі Рычард Фенстэр быў забіты. Мяне не было на борце».
  
  
  Капітан Пэці зірнуў на далікатнае каноэ, затым зноў на Картэра. «Вы сутыкнуліся з гэтым? Мінулай ноччу?»
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр. «Але ў нас засталося не так ужо і шмат часу. Мне спатрэбіцца ваша поўнае супрацоўніцтва ў наступныя 24 гадзіны, капітан».
  
  
  «Я зразумеў, Картэр. Маім загадам было дапамагчы табе любым магчымым спосабам. Яны зыходзілі ад самога Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў».
  
  
  «Добра, - сказаў Картэр. "Перш за ўсё, я хачу, каб вы запрасілі губернатара выспы на борт і спусціліся ў кают-кампанію".
  
  
  "Зможам зрабіць."
  
  
  «Я збіраюся сказаць там сёе-тое, што не зусім праўда. Я хачу, каб вы пагадзіліся са мной. Скажыце тое ж самае сваім афіцэрам».
  
  
  "Вы збіраецеся сказаць мне, што на самой справе адбываецца?" - спытаў капітан, прыўзняўшы правае брыво.
  
  
  «Як толькі мы пазбавімся ад губернатара, вы атрымаеце поўны інструктаж. І паверце мне, гэта па-чартоўску важна, а час мае вырашальнае значэнне».
  
  
  "Правільна", - сказаў капітан. Ён павярнуўся да аднаго з чальцоў сваёй каманды. «Адвядзіце містэра Картэра ў кают-кампанію. Упэўніцеся, што ў нас ёсць кава. Прынясіце яму што-небудзь цёплае і сухое, каб надзець. І няхай містэр Патэрсан і яго людзі збяруцца на палубе».
  
  
  «Так-так, сэр», - сказаў сябра экіпажа, і Картэр рушыў услед за ім на ніжнюю палубу, а капітан Пэці вярнуўся да прыстані, каб запрасіць на борт губернатара Рондзіна.
  
  
  Спусціўшыся на два паверхі, матрос правёў Картэра на карму, а затым у вялікую, густоўна абстаўленую кают-кампанію. Па лодцы ўзад і наперад насілася мноства чальцоў павозкі. Картэр падумаў, што яны паспяшаюцца яшчэ больш, як толькі іх афіцэры будуць праінструктаваны.
  
  
  "Містэр Патэрсан, містэр Патэрсан, у кают-кампанію на двухмесным паверсе, з чырвонай секцыяй", – сказаў член экіпажа ў перагаворную прыладу карабля.
  
  
  Чырвоная секцыя на борце субмарыны адносілася да секцыі збору разведдадзеных. Картэр выказаў здагадку, што Патэрсан, верагодна, быў начальнікам аддзела.
  
  
  Сябра экіпажа, на бірцы якога было напісана "Макферсан", наліў Картэру кубак кавы. "Хутчэй вяртайцеся, сэр, са зменай адзення".
  
  
  "Проста прынясі мне ручнік, Макферсан", - сказаў Картэр. "Будзьце гатовыя да змены адзення".
  
  
  "Так, сэр", - сказаў мужчына і выйшаў з кают-кампаніі.
  
  
  Ён вярнуўся праз імгненне ці дзве з вялікім лазневым ручніком. "Камбінезон у парадку, сэр?"
  
  
  "Усё будзе добра, як толькі мы скончым тут".
  
  
  "Так, сэр", - сказаў матрос і пайшоў.
  
  
  У дзвярах з'явіўся капітан Пэці і жэстам запрасіў каго-небудзь увайсці першым. Губернатар Рондзін ступіў у поле зроку, яго вочы сустрэліся з вачыма Картэра, а затым ён увайшоў унутр, яго вялікае цела, здавалася, запоўніла ўвесь пакой.
  
  
  Капітан Пэці і паўтузіна іншых афіцэраў таксама зайшлі.
  
  
  Калі яны селі, увайшоў сцюард і наліў ім кавы.
  
  
  "Мы думалі, што вы памерлі, містэр Картэр", - суха сказаў губернатар па-ангельску.
  
  
  «Мне пашанцавала, - сказаў Картэр. "Але, баюся, у мяне для вас дрэнныя навіны".
  
  
  Губернатар чакаў.
  
  
  «Ваша жонка паехала з намі ў Нату Фаўі. Я страціў яе ў джунглях. Яна, верагодна, усё яшчэ там».
  
  
  Губернатар цяжка пакруціў галавой. «Як і вы, яна вытрымала шторм на борце аднаго з мясцовых каноэ. Сёння раніцай яе выратавалі менш як за паўгадзіны да з'яўлення гэтага ваеннага карабля». Губернатар звярнуўся да капітана Пэці. "І я паўтару сваё патрабаванне, капітан, каб гэтае судна было неадкладна выведзена з французскіх тэрытарыяльных вод".
  
  
  Капітан Пэці ласкава ўсміхнуўся. “Мне вельмі шкада, сэр, але гэта будзе немагчыма цягам некалькіх гадзін. У нас ёсць загад прыехаць сюды з інспекцыяй па нашай усталёўцы. Пагадненне паміж нашымі ўрадамі дазваляе такія інспекцыйныя паездкі».
  
  
  «Самалётам».
  
  
  "Выгляд транспарту, я мяркую, не пазначаны, сэр".
  
  
  Губернатар збіраўся пратэставаць далей, але Картэр перапыніў яго.
  
  
  «Вы не разумееце, губернатар, але на Нату-Фаўі сур'ёзныя праблемы».
  
  
  Губернатар павярнуўся да Картэра.
  
  
  «Наш верталёт не проста разбіўся. Ён быў збіты».
  
  
  На імгненне выраз твару губернатара не змяніўся, але, нарэшце, ён засмяяўся. «Туземцы? З лукам і стрэламі? Неверагодна ўдалы стрэл».
  
  
  «Не, сэр, не тубыльцамі. Які-небудзь ракетай ці, магчыма, базукай».
  
  
  "У тубыльцаў няма такой зброі, містэр Картэр".
  
  
  "Не, яны гэтага не рабілі", - сказаў Картэр. Ён павярнуўся да капітана і афіцэраў падлодкі і хутка растлумачыў, што здарылася з верталётам, затым аб светлавым шоу і, нарэшце, аб антэне. Але ён не сказаў ім, што ішоў за Габрыель да ўваходу ў загон, і не сказаў ім, што ён плыў у пячору.
  
  
  «Гэта неверагодна, - сказаў капітан Пэці.
  
  
  Губернатар Рондзін глядзеў на Картэра. «Што ты кажаш, Картэр? Што нехта падбухторвае тубыльцаў да бунту супраць твайго народа?»
  
  
  "Так."
  
  
  "Што?"
  
  
  «На спадарожнікавай талерцы былі кітайскія іерогліфы. Я іх дакладна бачыў».
  
  
  Капітан Пэці падаўся наперад. "Кітайцы? Камуністычныя кітайцы?"
  
  
  «Я не ведаю, хто яшчэ, капітан, - сказаў Картэр. «Малаверагодна, што ў іх будзе база на востраве. Мы ўжо ведалі аб гэтым. Гэта была талерачная антэна. Я ўпэўнены, што сігналы дасылаюцца на востраў праз спадарожнік».
  
  
  "Што вы прапануеце нам з гэтым рабіць, Картэр?" - спытаў капітан.
  
  
  "Я хачу паехаць туды сёння раніцай, зладзіць праверку на сушы і дэмантаваць антэну і прыёмнае абсталяванне ў амфітэатры".
  
  
  Капітан Пэці кіўнуў. Ён павярнуўся да губернатара Рондзіна, які выглядаў злёгку самазадаволеным. «Гэта французская тэрыторыя, губернатар. У нас ёсць ваш дазвол на выкананне такой місіі, ці мы павінны пайсці па дыпламатычных каналах?»
  
  
  «У вас ёсць мой дазвол. Капітан. На самой справе я далучуся да вас там. Я прыеду на верталёце ў якасці назіральніка. Калі на Нату Фауі ёсць кітайскае абсталяванне, як прапануе містэр Картэр, я хачу ведаць пра гэта, і Я хачу яго знішчыць. Афіцыйная скарга будзе пададзена ў ААН, запэўніваю вас».
  
  
  "Выдатна", - сказаў капітан Пэці, устаючы. "Тады мы зможам адправіцца ў шлях на працягу ... дзвюх гадзін, скажам так?"
  
  
  Губернатар падняўся на ногі. Ён сказаў. - "Мы будзем сачыць за вамі, капітан". "Калі вы выйдзеце, мы адправімся на востраў".
  
  
  "Вельмі добра, губернатар", - сказаў капітан і загадаў аднаму са сваіх людзей паказаць губернатару шлях з лодкі.
  
  
  Макферсан вярнуўся. "У мяне ёсць ваша сухое адзенне, сэр", - сказаў ён Картэр і працягнуў пару джынсаў.
  
  
  Калі ён сышоў, Картэр устаў і жэстам загадаў зачыніць дзверы, расшпільваючы змоклую кашулю.
  
  
  «У нас тут надзвычай сур'ёзная сітуацыя, джэнтльмены», - сказаў Картэр, сцягваючы кашулю. Ён адшпіліў свой штылет і свой "люгер" і паклаў зброю на стол.
  
  
  "Якая там рэальная сітуацыя, Картэр?" - спытаў капітан.
  
  
  «Тое, што я сказаў Рондзіну, было па сутнасці правільным, але на гэтай выспе ёсць не толькі кітайскае абсталяванне, але і камуністычная база. База для падводных лодак».
  
  
  «Госпадзе, - вылаяўся адзін з афіцэраў.
  
  
  "Нам трэба будзе атрымаць нейкі дазвол нават для таго, каб быць тут", - сказаў капітан. "Мы не можам звязвацца з магчымым супрацьстаяннем".
  
  
  «Пайшлі адсюль радыёсігнал, і яны даведаюцца, што я знайшоў іх базу. Але ў любым выпадку будзе канфрантацыя. Адна з іх падводных лодак пакінула базу ўчора позна ўвечар».
  
  
  "Гэта тут? Побач?"
  
  
  «Мяркуецца», - сказаў Картэр.
  
  
  «Чорт», - сказаў Пэці, прабягаючы пальцамі па сівых валасах. Ён зірнуў на Картэра. «Вам лепш пачаць з самага пачатку, містэр Картэр, і дайце мне ўсё да дробязяў, а затым скажыце, што вы хочаце, каб мы зрабілі. Я павінен вырашыць, ці зможа гэтае судна справіцца з гэтай задачай».
  
  
  Адзін з афіцэраў устаў, падышоў да буфета і прынёс бутэльку бурбона. Ён наліў крыху гэтага ў сваю каву, затым працягнуў бутэльку.
  
  
  Картэр распавёў усё, што з ім здарылася з ім у той момант, калі ён прыбыў на Хіва Фауі, пакуль яго не падабралі члены экіпажа з надзіманай лодкай.
  
  
  Калі ён скончыў, усе афіцэры доўга маўчалі. Капітан Пэці нарэшце загаварыў.
  
  
  «Я хацеў бы спытаць, ці абсалютна вы ўпэўненыя ў сваіх фактах. Але гэта ваша справа, каб быць упэўненым. І, акрамя таго, вы не можаце пераблытаць пару чырвоных кітайскіх падводных лодак у астраўной пячоры».
  
  
  "Не", - сказаў Картэр, выціраючыся і апранаючыся. «Мне трэба крыху алею і ануча».
  
  
  Адзін з афіцэраў выйшаў за рэчамі. Картэр сеў і пачаў разбіраць Вільгельміну. "Люгер" доўгі час знаходзіўся ў салёнай вадзе.
  
  
  "Відавочна, у вас ёсць план", - сказаў капітан Пэці.
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  "Я амаль ненавіджу пытацца, што гэта такое", - сказаў капітан. «Але перш чым мы пачнем, я хачу, каб вы зразумелі, што мае загады не ўключаюць кампраметацыю гэтай лодкі. Калі і калі дойдзе да супрацьстаяння паміж намі і кітайскімі падводнымі лодкамі, у мяне будуць дадатковыя паўнамоцтвы. Калі я не змагу атрымаць гэта, нам давядзецца прыбірацца адсюль. Гэта не нашы воды”.
  
  
  "Да таго часу, калі гэта адбудзецца, мы зробім тое, што было неабходна".
  
  
  * * *
  
  
  Картэр скончыў чысціць сваю зброю, а капітан Пэці быў заняты падрыхтоўкай сваёй лодкі і каманды да аперацыі на Нату-Фаўі, калі на прычале з'явіліся Джасцін Оўэн і Боб Тиггс.
  
  
  Першы афіцэр, лейтэнант Эшкрофт, якраз збіраўся пагаварыць з імі, калі Картэр выйшаў з кают-кампаніі. Ён падняўся з мужчынам.
  
  
  Яны абодва былі ўзрушаныя, убачыўшы Картэра, і паспяшаліся да яго.
  
  
  "Госпадзе, яны сказалі, што ты, верагодна, мёртвы", - сказаў Тиггс, пляснуўшы Картэра па спіне.
  
  
  "Фенстэр быў забіты".
  
  
  "Гэта тое, што сказаў нам губернатар", - сказаў Оўэн. “Але мы думалі, што ты таксама ўпаў. Яны збіраліся паслаць каго-небудзь сёння раніцай, як толькі надвор'е сціхне».
  
  
  "Ублюдкі сабатавалі наш іншы верталёт", - з горыччу сказаў Тиггс. "Інакш я б ужо быў там і вярнуўся".
  
  
  Оўэн павярнуўся да першага афіцэра. "Я хачу пагаварыць з капітанам".
  
  
  "Капітан Пэці шкадуе, сэр, але мы рыхтуемся да адплыцця, а ён вельмі заняты".
  
  
  «Не турбуйцеся аб гэтым, - сказаў Картэр. "Мы збіраемся вырашыць гэтую праблему".
  
  
  "Я б хацеў пайсці з намі", - сказаў Тиггс.
  
  
  "Мне вельмі шкада, сэр, але гэта будзе немагчыма", – сказаў лейтэнант Эшкрофт, перш чым Картэр змог загаварыць.
  
  
  «Чорт вазьмі, Нік, я хачу пайсці з табой!» - настойваў Тиггс.
  
  
  “Гэта не твая праца. Боб», - мякка сказаў Картэр. "Але вы можаце зрабіць для мяне яшчэ сёе-тое".
  
  
  "Праклён…"
  
  
  Картэр адвёў Тыгса далёка за межы чутнасці двух іншых мужчын. «А зараз паслухай мяне. Боб. Мы ідзем туды сёння раніцай, каб разабрацца з гэтым. Гэта ня тое, што ты можаш зрабіць, і гэта ня тое, з чым ты мог бы дапамагчы. Але губернатар замяшаны ў гэтым па вушы. Я думаю, што вельмі добрыя шанцы, што ён працуе на кітайскіх камуністаў».
  
  
  "Кітайскіх комм…?"
  
  
  «Дакладна. Ягоная жонка таксама можа працаваць на іх».
  
  
  Тиггс не жадаў у гэта верыць.
  
  
  “Яна была са мной там. Але я думаю, што яна вярнулася сюды. Губернатар і некаторыя з яго людзей збіраюцца прыляцець на востраў сёння раніцай. Пакуль яны пайшлі, я хачу, каб вы пашнарылі. Паглядзіце, ці не яго жонка. усё яшчэ тут. "
  
  
  «Я нічога з гэтага не разумею, - сказаў Тиггс. "Але я зраблю, як ты кажаш, Нік".
  
  
  «Але будзь асцярожны, Боб, - сказаў Картэр. «Гэтыя людзі не дурэюць».
  
  
  Дванаццаты раздзел
  
  
  Было каля адзінаццаці гадзін раніцы, калі «Марская зорка» саслізнула з прыстані і рушыла да хвалярэзу, які абараняе гавань Хіва Фауі. Вецер значна аціх, хоць неба ўсё яшчэ было моцна зацягнута аблокамі, а часам на працягу некалькіх хвілін ішоў вельмі моцны дождж, памяншаючы бачнасць амаль да нуля.
  
  
  Нік Картэр падрабязна спыніўся на тым, што ён жадаў зрабіць. Капітан Пэці ў прынцыпе пагадзіўся, але з адной перасцярогай.
  
  
  "Мы будзем назіраць за іншай падлодкай", - сказаў ён.
  
  
  "Я разумею", - сказаў Картэр, адрываючы погляд ад накіда дапаможнага плана, які ён намаляваў.
  
  
  Іх сабралі ў сітуацыйным пакоі крыху ніжэй мастка ў баявой рубцы. Агні там гарэлі чырвоным святлом. Усе былі падобныя на хэлоўінскіх ваўкалакаў.
  
  
  «Калі яны з'явяцца, або калі падлодка, якую вы кажаце, разгружалася ў загоне, выйдзе, мы выйдзем са строю. Нам давядзецца чакаць, пакуль мы не атрымаем канчатковыя звесткі тым ці іншым спосабам».
  
  
  «Я таксама гэта разумею, капітан, - сказаў Картэр. «Проста дастаў мяне туды. Я зраблю ўсё астатняе».
  
  
  План Картэра быў просты. Яны падыходзілі да вострава з боку падводнага загону. Картэр, апрануты ў акваланг, выслізне з "Марской зоркі" з падводнага люка. З сабой ён панясе дастаткова ўзрыўчаткі, каб знішчыць падлодку ўнутры загону і, спадзяюся, саму пячору. Тым часам "Марская зорка" накіруецца да далёкага боку выспы, дзе берагавая група адправіцца ўглыб сушы, каб знайсці і знішчыць спадарожнікавую антэну і праекцыйнае абсталяванне ў амфітэатры. Картэр вызначыў абодва ўчасткі на мапе.
  
  
  Дародны лейтэнант, які стаяў на заднім плане, выступіў наперад. Яго голас адпавядаў яго знешнасці.
  
  
  "Прашу прабачэнні ў капітана, але мае людзі гатовы.
  
  
  я б хацеў працягнуць гэта з містэрам Картэрам ".
  
  
  Картэр паглядзеў на яго. Яго звалі Джэйкс. "Я нікога з сабой не бяру, лейтэнант".
  
  
  «Прашу прабачэння, сэр. Але гэта не вашае рашэнне на борце гэтай лодкі. Акрамя таго, вы не можаце несці дастаткова выбухоўкі, каб быць на сто працэнтаў упэўненым, што вы разбурыце іх аперацыю».
  
  
  Капітан Пэці паглядзеў на яго. "Ты разумееш, што нам, магчыма, давядзецца кінуць цябе, Пол?"
  
  
  "Так-так, сэр".
  
  
  "Як наконт вашых людзей? Ёсць добраахвотнікі?"
  
  
  Джэйкс ухмыльнуўся. «Чорт, сэр, нам прыйшлося лёсаванне, каб убачыць, хто пойдзе са мной… будзе толькі адзін іншы. Гэта быў адзіны спосаб, якім я мог стрымліваць бойку. Усе яны хацелі гэтага».
  
  
  "Картэр?" - сказаў капітан, гледзячы на Картэра. Ён даваў яму выбар.
  
  
  Картэр павярнуўся да лейтэнанта. "Вы ўмееце плаваць?"
  
  
  "Трохі, сэр", - сказаў Джэйкс, яго ўхмылка стала шырэй.
  
  
  "Я не магу, так што я лепш пайду з табой".
  
  
  "Ды сэр!"
  
  
  Яны не папрацавалі пагрузіцца ў ваду падчас кароткай паездкі да Нату-Фаўі і не разагналіся на поўнай хуткасці амаль у шэсцьдзесят вузлоў. Афіцыйна яны былі здольныя развіваць толькі 45 вузлоў і захавалі гэтую хуткасць.
  
  
  Картэр апісаў мясцовасць на захад ад пячоры, дзе ён падняў каноэ з вынаснымі апорамі. Калі ўсё пойдзе добра, "Марская зорка" сустрэнецца там роўна праз 90 хвілін пасля таго, як Картэр, Джэйкс і яго адзіны член экіпажа ўвойдуць у ваду. Усе яны будуць працаваць у вельмі кароткія тэрміны. Такім чынам, магло быць менш памылак.
  
  
  "Гэта неверагодна, Картэр", - сказаў капітан Пэці. "Але гэта не дзіўна, улічваючы ўсё астатняе, што адбывалася ў апошні час".
  
  
  "І гэта толькі палова справы", - нядобра сказаў Картэр.
  
  
  "Я ведаю. Удачы».
  
  
  "Дзякую."
  
  
  Картэр разам з Джэйксам спусціўся ўніз у аперацыйную UDT, дзе яго пазнаёмілі з жылістым хлопцам з Мінесоты, які ведаў усё, што трэба ведаць аб зносах. Яго звалі Артэ Хайкінен, фін у трэцім пакаленні.
  
  
  Яны надзелі гідракасцюмы і акваланг, і Джэйкс растлумачыў прынцып дзеяння выбуховых прылад, якія яны будуць несці, а таксама працу памяшкання, з якога яны будуць пакідаць падлодку.
  
  
  «Па нашым сігнале капітан загадае лодцы запаволіць ход, але ўсё роўна будзе моцная плынь. Працягвайце. Нават не спрабуйце дужацца з ім. Вы можаце зламаць спіну».
  
  
  «Яны будуць вельмі ўважліва сачыць за намі», - падахвоціўся Хайкінен.
  
  
  «Дакладна. Калі мы праедзем міма праходу да іх дапаможнага загону, яны будуць назіраць за намі вельмі ўважліва. Мы сыходзім за мілю да гэтага».
  
  
  "Ёсць пытанні, ці мы ўсё ведаем?" - спытаў Джэйкс.
  
  
  «Мы збіраемся стаяць тут і казаць пра гэта, ці мы ідзем?» - спытаў Картэр.
  
  
  Яны праверылі рыштунак адзін аднаго, прывязаны да выбухоўкі, і загарэлася жоўтае святло над вільготным пакоем. Джэйкс зняў трубку. "Мы гатовы", - сказаў ён і павесіў трубку.
  
  
  Яны ўвайшлі ў мокры адсек, які быў не больш за тэлефонную будку, замкнулі люк і затапілі яго. Ніжні люк аўтаматычна адкрыўся, але Джэйкс утрымліваў іх, пакуль жоўтае святло над дзвярыма не стала зялёным, а затым штурхнуў Хайкінена ўніз.
  
  
  Перш чым ён паспеў абярнуцца, Картэр магутна праціснуўся праз люк. Ён рабіў гэта раней, чым аднойчы, таму быў гатовы да жудаснага ўдару вельмі хуткага патоку, які імгненна панёс яго ўніз і прэч ад падлодкі.
  
  
  Праз некалькі секунд Джэйкс апынуўся наверсе, а Хайкінен быў побач. Яны пераканаліся, што з імі ўсё ў парадку, затым накіраваліся на ўсход, падводная лодка была ўжо далёка з-пад увагі.
  
  
  Вада была цёплай. Яны былі на глыбіні каля сарака футаў, так што былі нашмат ніжэйшыя за вецер і хвалі на паверхні. І хоць ён стаміўся, Картэр выявіў, што ўпадае ў лёгкі расслаблены рытм, які здаваўся лёгкім, але ўсё ж з'ядаў адлегласць.
  
  
  Яны наблізіліся да берага і дазволілі набягаючаму прыліву дапамагчы ім, нарэшце, дасягнуўшы таго, што, здавалася, было ўваходам у пячору.
  
  
  Картэр жэстам загадаў Джэйксу і Хайкінену заставацца пад вадой, пакуль ён паднімаўся на паверхню ў пячоры.
  
  
  Яго галава здалася на паверхні, і ён глядзеў прама ў вочы чалавеку, які стаіць на подыўме. Картэр не рушыў з месца, і праз секунду ці дзве салдат кінуў цыгарэту ў ваду і павярнуўся. Ён нічога не бачыў!
  
  
  Павольна Картэр выпусціў крыху паветра са сваёй камізэлькі кантролю плавучасці, і ён пагрузіўся пад ваду. Яны былі ў патрэбнай пячоры. Навігацыя Джэйкса была ідэальнай.
  
  
  Ён быў нашмат глыбей у канале, які пераходзіў у цэнтр дапаможнага канала. У нейкі момант яны былі на глыбіні сямідзесяці пяці футаў, але ўсё яшчэ не дасягнулі дна.
  
  
  Яны рушылі ў дарогу пасля таго, як Картэр адчуў, што яны далёка пад сцяной і, верагодна, крыху заходней.
  
  
  За дваццаць футаў ад паверхні яны ўбачылі агні ўверсе, а крыху далей на захад - драбы падводнай лодкі.
  
  
  Картэр спыніў Джэйкса і Хайкінена і паказаў на падлодку. Абодва кіўнулі.
  
  
  Яны хутка падняліся ўверх, пакуль не апынуліся прама пад кілем вялізнай атамнай падводнай лодкі. Джэйкс жэстам загадаў ім заставацца на месцы і праклаў сабе шлях да рулям.
  
  
  Прыкладна праз хвіліну Джэйкс вярнуўся. У яго быў яго пакет узрыўчаткі з ім. Хайкінен прасунуўся наперад і падняўся па баках корпуса да шэрагу таго, што выглядала як вентыляцыйныя адтуліны. Верагодна, яны знаходзіліся паблізу ад ядзернага рэактара падлодкі. Пасля выбуху, незалежна ад таго, ці будзе пячора разбурана, яна будзе радыеактыўнай на доўгія гады.
  
  
  Ён прымацаваў пакет з узрыўчаткай да борта субмарыны, паплыў назад да Картэра і Джэйкса, затым усе яны накіраваліся назад да носа, дзе павольна і асцярожна ўсплылі на паверхню.
  
  
  Горы харчоў, якія былі складзеныя на прычале, зніклі. Салдат не было відаць. Толькі рэзкае верхняе святло асвятляла сцэну.
  
  
  Устаноўка, верагодна, была ў стане баявой гатоўнасці з-за прысутнасці амерыканскай падводнай лодкі. Усе войскі будуць на баявых пастах.
  
  
  Картэр падазраваў, што з гэтага месца можна было абрацца толькі на падводнай лодцы або праз праход да подыўма, а адтуль да скал.
  
  
  Ён падумаў аб маладых кітайцах, якія абслугоўваюць свае электронныя прыборы назірання глыбока ў нетрах узгорка. Калі тут узарвецца субмарына, у іх не будзе шанцаў.
  
  
  Але тады яны не далі тубыльцам шанцу. Яны таксама не праявілі міласэрнасці да грамадзянскіх служачых спадарожнікавай прыёмнай станцыі на Хіва-Фаўі.
  
  
  "Што здарылася, Картэр?" - спытаў Джэйкс.
  
  
  «Пачакай тут», - сказаў Картэр, абмінуўшы нос, вывернуўся з акваланга і забраўся на прычал.
  
  
  «Картэр… Картэр… ідзі сюды», - настойліва прашаптаў Джэйкс.
  
  
  Картэр паглядзеў на яго. «Дайце мне пяць хвілін. Калі я да таго часу не вярнуся, прыбірайцеся адсюль да д'ябла».
  
  
  Ён перакінуў узрыўчатку цераз плячо, са сваім люгерам у руцэ перасёк док і ўскараскаўся ўверх па лесвіцы, якая вядзе ў аперацыйную.
  
  
  Наверсе ён трымаўся нізка, ніжэй за ўзровень вялікіх шкляных вокнаў, пакуль не дабраўся да дзвярэй.
  
  
  Ён асцярожна выпрастаўся, каб бачыць увесь пакой. Уздоўж адной сцяны стаяла некалькі кансоляў з электронным абсталяваннем, а ўздоўж іншай - канапа, крэслы і пару сталоў. Але ўнутры нікога не было.
  
  
  Картэр устаў, адчыніў дзверы і праслізнуў унутр.
  
  
  У пакоі было вельмі ціха. Некалькі імгненняў ён стаяў, затаіўшы дыханне, прыслухоўваючыся да гукаў працавальнага абсталявання ў іншым месцы ўстаноўкі.
  
  
  Звонку на прыступках раздаўся шум. Картэр разгарнуўся і саскочыў пад вокны, яго "люгер" адключыўся.
  
  
  Яго прыціснулі да сцяны за некалькі футаў ад дзвярэй. Калі хто-небудзь пройдзе, у яго будзе выразны стрэл.
  
  
  Дзверы прыадчыніліся, і секундай пазней у пакой увайшоў Джэйкс. Картэр ледзь не стрэліў у яго, перш чым зразумеў, хто гэта быў. Праз імгненне ўвайшоў Хейкінен.
  
  
  Джэйкс пачаў абарочвацца, калі ўбачыў Картэра, які прысеў да сцяны.
  
  
  «Госпадзе, - прашаптаў ён.
  
  
  Картэр устаў. Абодва мужчыны знялі аквалангі. Джэйкс быў узброены аўтаматам 45-га калібра, як і Хайкінен. Яны не планавалі ўсплываць, таму не ўзялі з сабой нічога, акрамя пісталетаў.
  
  
  "Якога чорта ты тут робіш, Джэйкс?"
  
  
  «Я магу спытаць вас аб тым жа, сэр. Але я думаю, што ведаю».
  
  
  «Тады прыбірайцеся адсюль да д'ябла».
  
  
  "Мы разам, сэр", - сказаў Хайкінен. «Акрамя таго, я б адразу ж прад'явіў абвінавачанні. Думаю, я мог бы працаваць лепш».
  
  
  Картэр перадаў сумку і паглядзеў на гадзіннік. Было крыху больш за 12:30. У іх было менш за дваццаць хвілін, каб скончыць тут і сысці да таго, як спрацавалі зарады на падлодцы.
  
  
  «Уздоўж заходняга боку дока ёсць подыум, які вядзе вонкі. Там ёсць ахоўнік... Я бачыў толькі аднаго, але могуць быць і іншыя. Там ёсць сцяжынка, якая вядзе ўверх па скале. Адтуль вы можаце патрапіць углыб сушы і назад на захад да пляжу ".
  
  
  Джэйкс і Хайкінен кіўнулі. Картэр павярнуўся і паспяшаўся праз пакой да дзвярэй паміж двума кансолямі з абсталяваннем.
  
  
  Перш чым адчыніць дзверы, ён засунуў свой люгер за пояс свайго гідракасцюма і выцягнуў свой штылет і невялікую газавую бомбу.
  
  
  З другога боку стаяў салдат. Картэр прычыніў дзверы, жэстам загадаў Джэйксу і Хайкінену адысці ў бок, затым пастукаў у дзверы.
  
  
  Праз імгненне яна адкрылася, і салдат спалохана паглядзеў на Картэра. Картэр схапіў мужчыну і выцягнуў яго, заціснуўшы штылет да яго рукояти паміж рэбрамі з левага боку, а затым разрэзаў налева і направа.
  
  
  Салдат не выдаў ні гуку, калі паваліўся, кроў хлынула з яго боку.
  
  
  Хайкінен адцягнуў яго ў бок і засунуў яго цела за адну з кансоляў з абсталяваннем, калі Картэр зноў адчыніў дзверы. З іншага боку быў шырокі балкон, які выходзіў на вялізную пячору, запоўненую абсталяваннем. Дзесяткі тэхнікаў сядзелі за электроннымі кансолямі, размаўлялі ў мікрафоны, наладжвалі элементы кіравання, выраблялі вымярэнні з экранаў радараў або адзначалі трэкі на некалькіх празрыстых графічных дошках. Ён вельмі нагадваў цэнтр упраўлення НАСА ў Х'юстане.
  
  
  Ён адскочыў і зачыніў дзверы.
  
  
  "Няма шляху ўнутр?" - спытаў Джэйкс.
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Гэта балкон з выглядам на вялікі цэнтр кіравання». Ён жэстам папрасіў Хейкінена ўзяць і паглядзець.
  
  
  "Што ты хочаш рабіць?" - спытаў Джэйкс.
  
  
  "Мы ніколі не спусцімся туды незаўважанымі", – сказаў Картэр.
  
  
  Хайкінен зачыніў дзверы. Ён выглядаў збітым з панталыку. «Там, унізе, гэта буйная аперацыя. Гэта павінна быць адна з іх самых вялікіх базаў за межамі іх уласнай краіны».
  
  
  Картэр зноў паглядзеў на гадзіннік. Яны падыходзілі на пятнаццаць хвілін. "Ці зможаце вы наладзіць сумку так, каб яна ўзарвалася за пятнаццаць ці дваццаць секунд?"
  
  
  Хайкінен паківаў галавой. «Не дадуць нам шмат часу, каб размясціць яго, а пасля сысці…» - пачаў ён, але затым спыніўся, разумеючы, задачу.
  
  
  "Якая задача?" - спытаў Джэйкс.
  
  
  Зарады на субмарыне павінны спрацаваць менш чым за пятнаццаць хвілін, - растлумачыў Картэр. - Мы паставім гэтую сумку на пятнаццаць секунд, адкрыем дзверы, шпурнем яе пасярод пакоя, а затым прыбіраемся да д'ябла. Да таго часу, калі яны ўсё ўладзяць і паспрабуюць выцягнуць падводную лодку адсюль, гэтыя зарады ўзарвуцца».
  
  
  «Гэта ваша гульня з мячом, сэр. Але для мяне гэта гучыць добра, - сказаў Джэйкс.
  
  
  Хайкінен прысеў на падлозе побач з расчыненай сумкай і нешта папраўляў унутры.
  
  
  Гэта заняло ў яго ўсяго секунду ці дзве, і калі ён скончыў, ён зачыніў сумку і ўстаў. Па адным аголеным провадзе тырчалі са створкі з кожнага боку.
  
  
  «Падлучыце правады, і ў нас будзе дваццаць секунд», - сказаў Хайкінен.
  
  
  Картэр уклаў свой штылет у ножны, засунуў газавую бомбу за пояс і выцягнуў свой "люгер".
  
  
  Ён паглядзеў на свой гадзіннік. Засталося трынаццаць з паловай хвілін. Ён забраў сумку ў Хайкінена.
  
  
  "Вы атрымаеце дзверы", – сказаў ён Джэйксу.
  
  
  Джэйкс кіўнуў і падышоў да дзвярэй.
  
  
  Картэр павярнуўся да Хайкінен. "Гатовы?"
  
  
  Малады чалавек кіўнуў.
  
  
  "Зрабі гэта", - сказаў Картэр.
  
  
  Хайкінен хутка падключыў правады. Джэйкс пачаў адчыняць дзверы, калі хтосьці ўварваўся ў пакой з вонкавага балкона.
  
  
  Картэр разгарнуўся, падняўшы свой "Люгер", калі ўвайшлі два члены экіпажа кітайскай падлодкі. Ён стрэліў двойчы, трапіўшы ў абодвух. Затым ён разгарнуўся.
  
  
  Ён крыкнуў. - "Давай!"
  
  
  Джэйкс рыўком расчыніў дзверы, і Картэр выйшаў на балкон, і галовы ўнізе павярнуліся да яго. Нехта нешта крычаў. І завыла сірэна, калі ён перакінуў цераз галаву цяжкую сумку і адпусціў яе. Торба ўзнялася высока над пакоем.
  
  
  Ён павярнуўся і памчаўся назад у аперацыйную. Джэйкс і Хайкінен стаялі каля вонкавых дзвярэй, страляючы па субмарыне.
  
  
  Картэр выцягнуў сваю газавую бомбу, націснуў на спускавы кручок і шпурнуў праз плячо праз адчыненыя дзверы на прычал.
  
  
  Газ падзейнічаў неадкладна.
  
  
  Хайкінен зрабіў яшчэ адзін стрэл, і ўсе трое выскачылі за дзверы, уздоўж балкона і ўніз па лесвіцы.
  
  
  На паўдарогі ўніз магутны выбух патрос увесь схіл узгорка, часткова абрынуўшы балкон над імі, раскідаўшы аскепкі шкла прама праз ваду і знёсшы камяні і бруд са столі.
  
  
  Члены экіпажа выбіраліся з падлодкі, калі Хайкінен і Джэйкс урэзаліся ў док і адкрылі агонь.
  
  
  Хайкінен упаў, яму адарвала патыліцу, а Джэйкса стукнула налева аб груду валуноў.
  
  
  Картэр, усё яшчэ знаходзячыся на лесвіцы, прыпаў да падлогі і зрабіў чатыры стрэлы запар, уразіўшы як мінімум трох членаў экіпажа. Астатнія нырнулі назад у лодку.
  
  
  Картэр саскочыў з апошняй пары прыступак, схапіў Джэйкса за руку і падняў яго на ногі.
  
  
  "Арце!" - крыкнуў Джэйкс.
  
  
  «Ён мёртвы», - сказаў Картэр, імчачыся так хутка, як толькі мог, разам з Джэйксам уніз па прычале і ўверх па подыўме.
  
  
  З падлодкі па іх было зроблена яшчэ некалькі стрэлаў, але Картэр працягваў бегчы.
  
  
  Подыум заканчваўся каля тоўстых металічных дзвярэй у каменнай сцяне над вадой. Як толькі яны падышлі да дзвярэй, яны адчыніліся.
  
  
  Картэр падняў свой люгер і стрэліў ва ўпор у твар ахоўніка, які стаяў звонку, калі яны падплылі.
  
  
  Ахоўнік быў адкінуты назад сілай 9-мм кулі, якая патрапіла яму ў шчаку крыху ніжэй левага вока.
  
  
  Яго ногі ўсё яшчэ паторгваліся, калі Картэр валачыў Джэйкса па подыўме.
  
  
  На паўдарогі па подыўме вецер і бруя вады накіраваліся ў пячору, стрэл зрыкашэціў ад праходу. Праз імгненне, калі Картэр павярнуўся з уласным пісталетам, у цела Джэйкса трапілі два стрэлы.
  
  
  Картэр хутка зрабіў тры стрэлы, а затым баек трапіў у пусты патроннік.
  
  
  Ён прамчаўся рэшту шляху па подыўме і загарнуў за кут пад падстрэшкам, дзе паклаў Джэйкса. Ён выцягнуў яшчэ адну абойму і перазарадзіў "Люгер", затым нахіліўся, каб праверыць Джэйкса.
  
  
  Мужчына быў мёртвы. Ён атрымаў два стрэлы ў спіну. Адзін, відавочна, пракраўся ў лёгкае, іншы - у сэрца.
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік. У яго было дзевяць хвілін да спрацоўвання двух іншых зарадаў, прымацаваных да субмарыны.
  
  
  Хтосьці быў на шляху вышэй!
  
  
  Картэр абмінуў навес якраз своечасова, каб убачыць паўтузіна кітайцаў, якія спяшаюцца па сцяжынцы.
  
  
  Ён выйшаў на адкрытае месца і зрабіў чатыры паслядоўныя стрэлы па сцяжынцы.
  
  
  Прынамсі трое салдат загінулі.
  
  
  Картэр адскочыў. Яны б прыціснулі яго сюды, пакуль не стала занадта позна.
  
  
  «Прабач, Пол», - сказаў Картэр, паглядзеўшы на цела Джэйкса. Ён штурхнуў мёртвага марака за край, затым засунуў свой "люгер" за пояс і скокнуў у канал.
  
  
  Хвалі былі вельмі моцныя, але ён быў якраз на ўскрайку прыліву ў пячоры, так што ён змог праплысці міма скал і абагнуць яго на захадзе.
  
  
  Ззаду яго, наверсе, пакінутыя салдаты прарабілі рэшту шляху, абмінуўшы выступ, і накіраваліся назад у пячору.
  
  
  Прыбой быў вельмі моцны. Картэр мог зрабіць пару грабкоў, але затым хвалі пацягнулі, куляючы яго да берага.
  
  
  Ён якраз выходзіў на бераг з-за скал, калі моцны выбух адарваў пярэднюю частку скалы ад узгорка.
  
  
  Праз долю секунды другой, значна больш магутны выбух асвятліў неба, узарваўшы яшчэ большую частку ўцёса.
  
  
  Картэр, хістаючыся, вываліўся на бераг, камяні, дым і полымя ўсё яшчэ вырываліся з вялізнага праёму на схіле ўзгорка на ўсходзе.
  
  
  Гэта адчувалася па ўсёй выспе, і, верагодна, яго бачылі і чулі на Хіва Фауі. Усе будуць ведаць, што тут здарылася.
  
  
  Картэр сарваў верх гідракасцюма, калі ён паспяшаўся прэч ад прыбоя, які б'е па пляжы, затым накіраваўся на захад прыкладна на апошнюю мілю, туды, дзе "Марская зорка" павінна была іх падабраць.
  
  
  Дажджу больш не было, але дзьмуў моцны вецер, а неба ўсё яшчэ было зацягнута аблокамі. Ён лёгка знайшоў месца сустрэчы. Гэта было недалёка ад таго месца, дзе ён мінулай ноччу знайшоў каноэ з вынаснымі апорамі.
  
  
  Картэр стаяў на беразе, гледзячы на мора, калі ён убачыў выбліск святла далёка ад берага на захадзе.
  
  
  Хутчэй за ўсё, гэта была "Марская зорка". Але яна была занадта далёка на захадзе ...
  
  
  Праз некалькі секунд ён убачыў яшчэ адну ўспышку, на гэты раз яшчэ далей на захад і дакладна далей у моры.
  
  
  Капітан Пэці папярэдзіў іх, што калі кітайская падводная лодка вернецца, яму давядзецца стаяць убаку.
  
  
  Картэр глядзеў яшчэ пяць хвілін, але нічога не было. У чарговы раз ён затрымаўся на Нату-Фаўі.
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  Нік Картэр адвярнуўся ад акіяна і паглядзеў на пляж у абодвух напрамках. Каноэ з вынаснымі апорамі, якія былі прывязаны недалёка ад пляжа, зніклі. Ён падумаў, што вельмі верагодна, што тубыльцы здзейснілі чарговы налёт на спадарожнікавую прыёмную станцыю. Або так, або яны схавалі свае лодкі пасля таго, як адна з іх знікла мінулай ноччу.
  
  
  Быў вельмі ранні дзень, але Картэр адчуў адхіленасць. Апошнія 48 гадзін ён мала адпачываў. Але ён не мог пайсці зараз.
  
  
  База тут на Нату-Фаўі была разбурана. «Марская зорка», верагодна, пагуляе ў коткі-мышкі з падводнай лодкай на працягу дня або каля таго, а затым кітайскай лодцы загадаюць вярнуцца дадому.
  
  
  Застаўся толькі губернатар Альберт Рондзін і яго арганізацыя на гэтых астравах.
  
  
  Гэты чалавек, верагодна, працаваў на кітайцаў. Прынамсі, Картэр лічыў, што гэта так. Але якая была ягоная матывацыя? Простая прагнасць? ».
  
  
  Як бы там ні было, у гэтага чалавека была ўлада жыцця і смерці над гэтымі людзьмі. Ён таксама быў відавочным гаспадаром кітайскіх сялян, якія жылі на Хіва Фауі.
  
  
  Нарэшце была Габрыель. Картэр не мог выкінуць яе з галавы. Тое, што ў іх было разам, якім бы кароткім яно ні было, было цудоўнае. Ён хацеў пачуць з яе ўласных вуснаў, што ўсё, што яна сказала яму, было хлуснёй.
  
  
  Ён рушыў уверх па пляжы на захад, яго крок быў доўгім і ўстойлівым. Ён думаў, што ёсць верагоднасць, хоць і нязначная, што "Марская зорка" паляцела яшчэ да таго, як берагавая група паднялася на борт. Гэта азначала б, што патруль, верагодна, будзе ў непасрэднай блізкасці ад пляжа ніжэй вулкана. Раён знаходзіўся за некалькі міляў на захад. Ён хацеў паглядзець, ці засталіся яны там. Калі не, ён знойдзе іншае каноэ і зноў вернецца ў Хіва Фауі.
  
  
  Нейкі час, пакуль ён ішоў, ён думаў пра ўсе дзіўныя рэчы, якія адбыліся да гэтага часу падчас гэтага задання. Больш за ўсё яго памылак. Фенстэр, які, як ён быў упэўнены, нейкім чынам датычны да ўсяго гэтага, відавочна быў невінаваты. У Габрыель ён памыліўся з самага пачатку. Ён задаваўся пытаннем, ці правільна ён да гэтага часу ацэньвае яе сітуацыю.
  
  
  Пляж выгінаўся на поўдзень, джунглі спускаліся прама да вады. Яму прыйшлося прабірацца скрозь спадзістыя хвалі, вада тут была абаронена выступам зямлі, каб перайсці на іншы бок.
  
  
  Праз лагуну на бераг выкінула невялікую лодку. Побач на пяску ляжала некалькі фігур.
  
  
  Картэр заставаўся на месцы на працягу некалькіх доўгіх секунд, аглядаючы лінію пляжу і джунгляў да самай далёкай кропкі.
  
  
  Ніякага руху. За лагунай нічога не жыло.
  
  
  Ён плёскаўся ў глыбокай вадзе вакол апошняй расліннасці, а затым пабег па пляжы са сваім «Люгерам» у руцэ.
  
  
  Падышоўшы бліжэй, ён убачыў, што паміж берагавым патрулём і тубыльцамі вызначана адбылася бойка. Лодка на беразе была адной з надзіманых лодак на шаснаццаць чалавек. Яна была некалькі разоў праколатая стрэламі і часткова спушчана.
  
  
  Ён падышоў да першага з тэл. Ён перавярнуў яго. Гэта быў адзін з маладых чальцоў павозкі. Ён не памёр ад раны. У яго стралялі з вінтоўкі як мінімум чатыры разы. Двойчы ў грудзі, адзін раз у горле і адзін раз крыху ніжэй носа, пашкодзіўшы большую частку верхняй губы.
  
  
  Іх было чацвёра. Усе памерлі ад агнястрэльных раненняў. Картэр выпрастаўся і паглядзеў углыб выспы.
  
  
  Берагавая група прыйшла сюды, падверглася нападу тубыльцаў, але тым не менш здолела сысці з пляжа.
  
  
  Чацвёра з іх выжылі, каб вярнуцца ў човен. Тут яны былі падстрэлены кітайскім патрулём. Гэта азначала, што на востраве ўсё яшчэ былі камуністычныя салдаты.
  
  
  У кожнага з чальцоў павозкі была аўтаматычная вінтоўка М-16 з прыкладам з нержавелай сталі і пластыкавымі дзяржальнямі.
  
  
  Картэр узяў адну са стрэльбаў, затым сабраў боепрыпасы з усіх чатырох цел, атрымаўшы ў агульнай складанасці пяць абоймаў па сорак патронаў у кожнай.
  
  
  Ён выцягнуў стрэлы з надзіманай лодкі і выявіў у адным з адсекаў помпа і рэмкамплект. Паліўны бак і вялікі падвесны матор, падобна, не былі пашкоджаны.
  
  
  На працягу паўгадзіны ён замураваў паўтузіна праколаў і надзьмуў тры пашкоджаныя адсекі.
  
  
  Лодка зноў была мараходнай. Гэта верне яго назад у Хіва Фауі нашмат хутчэй, чым каноэ.
  
  
  У некаторых іншых адсеках былі запасы кансерваванай вады, крыху паек і іншае абсталяванне. Была нават пара алюмініевых лопасцяў з высоўнымі ручкамі на выпадак, калі матор не запрацуе. Ён зможа вярнуцца ў Хіва Фауі нягледзячы ні на што.
  
  
  Ён павольна разгарнуў цяжкі плыт так, каб ён глядзеў вонкі, у бок мора. Затым ён спыніўся, выпрастаўся і зноў паглядзеў на вулкан, які ўздымаўся ў хмарнае неба.
  
  
  Берагавы атрад высадзіўся тут, і людзі рушылі ўглыб сушы. Іх загад: знішчыць спадарожнікавую талерку і праекцыйнае абсталяванне ў родным месцы сустрэчы, якое апісаў Картэр.
  
  
  Чацвёра з іх былі мёртвыя тут, на пляжы. А як наконт іншых? Дзе яны? Усе яны былі мёртвыя?
  
  
  Капітан Пэці сказаў, што адправіць афіцэра, старшыну і дванаццаць чальцоў экіпажа. Гэта ўсё, што ён мог даць. Тут было чатыры члены экіпажа. Засталіся афіцэр, старшына і восем чальцоў павозкі.
  
  
  "Ні завошта, - падумаў Картэр, - я не магу сысці, не высветліўшы, што з імі здарылася".
  
  
  Ён засунуў запасныя патроны за пояс і накіраваўся ўверх па пляжы па сцежцы, як мяркуецца, пракладзенай патрулём "Марской зоркі".
  
  
  За сотню ярдаў ад берага унтэр-афіцэр ляжаў на баку са стралой у шыі, побач з ім была вялізная колькасць крыві. На яго бірцы было напісана "Джонс".
  
  
  Праз паўмілі яшчэ двое членаў экіпажа ляжалі мёртвымі, іх целы працялі стрэлы. Тут усё выглядала так, нібы на патруль напалі і ён спыніўся, відаць, адганяючы нападаючых. Наперадзе і па абодва бакі ад сцежкі знаходзілася не менш як два дзясяткі цел тубыльцаў.
  
  
  «Гэта жахлівая бойня», - падумаў Картэр. Насамрэч тубыльцы не былі вінаватыя. Да гэтага іх падбухторвалі кітайцы.
  
  
  Картэр рушыў далей углыб сушы, паднімаючыся вышэй па схілах перадгор'яў ля падножжа вулкана. Удалечыні ад мора вецер дзьмуў толькі ў верхавінах дрэў. Тут, на дне маіх джунгляў, было амаль ціха і рабілася горача.
  
  
  Ён спыніўся і зняў штаны гідракасцюма, адкінуўшы іх у бок. Яго штылет быў аголены на перадплеччы, а яго люгер быў запраўлены за пояс шорт. У левай руцэ ён нёс запасныя абоймы, а ў правай - М-16. Ён злаваўся. Чым далей углыб краіны ён сыходзіў, тым больш бачыў тэл і тым злей станавіўся.
  
  
  Ён натыкнуўся на яшчэ траіх членаў экіпажа "Марской зоркі", забітых стрэламі. Пазней былі знявечаныя толькі іх целы. Усе былі вытрыбушаныя, а геніталіі адрэзаныя.
  
  
  Картэр уздрыгнуў, нягледзячы на якая павялічваецца спякоту і вільготнасць. Афіцэр і трое чальцоў павозкі - усё, што засталося ад берагавой групы. Усё гэта па-ранейшаму лічылася прапаўшым без вестак. Але Картэр баяўся, што, калі ён працягне рух углыб краіны, ён можа быць змушаны забіць некаторых тубыльцаў, чаго ён не жадаў.
  
  
  Ён павярнуўся, каб вярнуцца да надзіманай лодкі. І раптам спыніўся. Ён затрымаў дыханне і прыслухаўся. У некаторым аддаленні яму здалося, што ён нешта чуе, але гэта быў проста шум хваляў, якія б'юцца аб пляжы і скалы. Больш нічога не было. У джунглях было ціха. Як быццам нечага чакаў.
  
  
  Кітайскіх войскаў, верагодна, зараз не было б на гэтым баку вострава. Калі яны пачулі выбух, усе яны, відаць, паспяшаліся назад на сваю базу, каб даведацца, што здарылася.
  
  
  Тым не менш, чатыры чалавекі прапалі без вестак. Картэр вырашыў, што яму трэба высветліць, што з імі здарылася.
  
  
  Картэр праверыў, ці гатовы М-16 да стральбы, затым ён абышоў жудасныя астанкі трох чальцоў павозкі і накіраваўся ўверх па сцежцы праз джунглі.
  
  
  З гэтага пункту зямля рэзка паднімалася ўверх, і патруль Марской зоркі сышоў у груды да спадарожнікавай антэны. Ён і Габрыель падышлі да амфітэатра і талерачнай антэны з процілеглага боку, але тут зямля была па сутнасці такой жа, далінай джунгляў на ўсходзе і ўзгоркі, якія падымаюцца да вулкана на захадзе.
  
  
  Картэр падняўся, час ад часу спыняючыся, каб агледзець даліну ўнізе, але не было ніякага руху, і ўсё было ціха.
  
  
  На грэбні ўзгорка ён накіраваўся на поўдзень, амаль не заўважыўшы таго месца, дзе знаходзілася спадарожнікавая антэна. Ён успомніў пра гэта з-за здзіўленага маланкай дрэва. Дрэва ўсё яшчэ было на месцы, але талеркавая антэна знікла. Тут не было ніякіх слядоў бойкі. Цалкам магчыма, што кітайцы, ведаючы аб набліжэнні патруля - магчыма, папярэджаныя губернатарам Рондзінай - падышлі сюды і знялі антэну. Верагодна, яны рабілі гэта раней, калі на бераг выходзілі іншыя патрулі ВМС ЗША.
  
  
  Картэр апусціўся на карачкі ля дрэва і пачаў капаць зямлю сваім штылет. Практычна адразу знайшоў канец кабеля з раздымам. Кабель спускаўся прама з узгорка ў бок амфітэатра. Кітайцы адключылі антэну і перасунулі яе. Мусіць, у схованку недалёка адсюль.
  
  
  Картэр паглядзеў на груд у бок вулкана. Мусіць, дзесьці наверсе. Ніхто б туды не пайшоў шукаць. І нават калі б ён гэта зрабіў, у натуральных расколінах і шчылінах вулканічнай пароды засталіся б мільёны месцаў, дзе можна схаваць антэну.
  
  
  Ён уклаў свой штылет у ножны, схапіў М-16 там, дзе ён прыхінуў яго да дрэва, і накіраваўся ўніз па ўзгорку, голыя камяні былі цвёрдымі.
  
  
  Адсюль патруль накіраваўся б прама ўніз па схіле да амфітэатра, каб дэмантаваць праекцыйнае абсталяванне. Пасля гэтага тыя, хто выжыў, вярнуліся на пляж, дзе іх застрэлілі кітайцы. Іх афіцэр і двое чальцоў экіпажа былі забітыя тут і там.
  
  
  Каля падножжа ўзгорка Картэр замарудзіў крок і нарэшце падышоў да таго месца, дзе ён выцягнуў кабель праекцыі і выразаў пятнаццаціфутавы ўчастак.
  
  
  Рэшту шляху ён пракраўся да краю абрыву, які вядзе да месца сустрэчы, і агледзеўся.
  
  
  Гэтае месца было сцэнай кровапраліцця. Па амфітэатры было раскідана не менш за дваццаць цел. Большасць з іх былі тубыльцамі з аголенымі грудзьмі. Але сярод іх ён убачыў прынамсі адно цела, апранутае ў камбінезон.
  
  
  Унізе не было руху. Толькі вецер у верхавінах дрэў выдаў нейкі гук.
  
  
  Ён адпоўз ад краю, затым устаў і, абмінуўшы край натуральнай западзіны, падышоў унізе да сцежкі, якая вяла назад у чару.
  
  
  Афіцэр, які ўзначальваў патруль, ляжаў мёртвы на сцяжынцы, пасечаны на кавалкі, павінна быць, прынамсі, паўтузіна тубыльцаў з мачэтэ. Яго цела было жудасна знявечанае. Яго левая рука была адарваная ад тулава, яго пазваночнік быў амаль высечаны з цела, а ўся патыліца была адарваная, агаліўшы мозг.
  
  
  Адзін з чальцоў экіпажа ляжаў пад кучай чатырох тубыльцаў прама ў амфітэатры, а трэці чалец экіпажа ляжаў пасярод месца для сустрэч.
  
  
  Паўсюль была кроў і скалечаныя целы.
  
  
  Картэр пачаў адварочвацца, калі яго спалохаў невялікі шум, падобны параненай жывёле або дзіцяці, якое плача, і ён разгарнуўся, падняў М-16 і скінуў засцерагальнік.
  
  
  Доўгую секунду ў амфітэатры было ціха. Шум даносіўся спераду, каля алтара. На камені і вакол яго ляжала куча целаў.
  
  
  Картэр рушыў наперад, калі хныканне зноў пачулася. Гэта вызначана быў чалавек, і ён зыходзіў ад алтара. Нехта быў яшчэ жывы.
  
  
  Ён паспяшаўся да алтара, абмінаючы целы. Ён прыхінуў вінтоўку да каменя і асцярожна выцягнуў адно з целаў з кучы.
  
  
  Боб Тігс, яго твар быў заліты крывёй, зірнуў на яго.
  
  
  "Божа", - выдыхнуў Картэр.
  
  
  «О… Картэр…» - прахрыпеў Тыгс.
  
  
  Картэр сцягнуў іншыя целы з параненага пілота. Ён быў глыбока паранены ў плячо, верагодна, мачэтэ, і страла тырчала з яго левага сцягна. Ён страціў шмат крыві.
  
  
  «Пачакай, - сказаў Картэр. Ён ускочыў і паспяшаўся назад да цела члена экіпажа прама са сцежкі. Ён нёс невялікую сумачку-мюзэт з чырвоным крыжом на ёй.
  
  
  Ён схапіў аптэчку і біклагу на сцягне члена экіпажа і вярнуўся да Тиггсу. Ён дапамог яму выпіць, што, здавалася, крыху ажывіла яго.
  
  
  "Рады бачыць цябе, Картэр", - сказаў Тыгс слабым голасам.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ты тут робіш, Боб?" - спытаў Картэр. Ён адкрыў аптэчку і знайшоў павязкі і які дэзінфікуе сродак.
  
  
  «Я пайшоў да губернатара, як вы мяне прасілі… каб даведацца, ці змагу я даведацца, што здарылася з Габрыель… з ягонай жонкай. Яны былі страшэнна занятыя там. Я назіраў з узгоркаў».
  
  
  Картэр дастаў свой штылет. «Страла павінна выйсці, Боб».
  
  
  Тиггс цяжка праглынуў, але кіўнуў. «Я назіраў, як яны пачалі ўзлятаць на сваіх верталётах. Я бачыў, як з'яжджалі губернатар і яго жонка. Я падумаў, што яны прыедуць сюды, каб паглядзець шоў».
  
  
  "Як ты сюды патрапіў?" - спытаў Картэр. Ён выцягнуў шпрыц з морфіем і крыху ваты. Ён працёр вобласць сцягна Тиггса які дэзінфікуе сродкам.
  
  
  «Я пракраўся ў іхнюю тэрыторыю і здолеў выкрасці адзін з верталётаў. Калі я дабраўся сюды, я ўбачыў усе бітвы, таму прызямліўся на беразе і падышоў».
  
  
  "Ніякіх прыкмет губернатара?"
  
  
  "Не", - сказаў Тиггс.
  
  
  Картэр зрабіў яму ўкол морфія.
  
  
  "Мне пашанцавала. Я дабраўся сюды, і ў асноўным усё было скончана», - сказаў Тиггс, але затым яго голас стаў невыразным, і праз імгненне ён міргнуў і ўсміхнуўся. «Божа Усемагутны, яна прыгожая…» - прамармытаў ён.
  
  
  Картэр паліў які дэзінфікуе сродкам лязо свайго штылета, а затым зноў і зноў вакол раны ад стралы.
  
  
  Тиггс не завагаўся. Ён працягваў ухмыляцца і мармытаць, пакуль Картэр асцярожна разрэзаў стралу. За некалькі секунд ён выразаў наканечнік стралы з сцягна Тыгса, кроў павольна лінула.
  
  
  Ён наліў яшчэ крыху дэзінфікуе сродкі ў рану і шчыльна перавязаў яе. Ён зрабіў тое ж самае з ранай на плячы Тыгса.
  
  
  На гэта спатрэбілася менш за дзесяць хвілін. Тиггс моцна спацеў.
  
  
  "Не так добра, стары..." - невыразна прамармытаў ён. Гэта была страта крыві і дзеянне марфіну.
  
  
  Картэр сабраў усё неабходнае для аказання першай дапамогі ў сумку, перакінуў яе разам з М-16 праз плячо і асцярожна падняў Тиггса. Па дарозе Картэр павярнуў на поўдзень, абмінуўшы вулкан, у бок пляжу. Гэта было ў некалькіх мілях адсюль, і Цігс быў цяжкі. Энергічны пілот верталёта страціў прытомнасць, але ачуўся, калі яны спыніліся ў крыніцы, і Картэр плюхнуў прахалоднай вадой на твар.
  
  
  Ён уздрыгнуў, калі паспрабаваў паварушыцца, і яго вочы трапяталі. «Божа», - вылаяўся ён уголас, яго голас быў ірваным, але нашмат мацней.
  
  
  Ён страціў прытомнасць менш за гадзіну таму, але яго колер ужо стаў нашмат лепш.
  
  
  "Як вы сябе адчуваеце?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Адчуваеш? Як пракляты грузавік Mack пераехаў мяне». Ён прыўзняўся здаровай рукой. Картэр дапамог яму, затым даў пляшку. Тиггс піў прахалодную крынічную ваду, дазваляючы вялікай колькасці яе сцячы па грудзях.
  
  
  Калі ён скончыў, ён перавёў погляд з нагі на Картэра. "Вы робіце даволі добрую працу для копа".
  
  
  «Я зрабіў гэта толькі таму, што мне трэба было яшчэ адну ласку».
  
  
  "Гэта лічбы". - сказаў Тиггс. Ён зірнуў на сцежку. «А як наконт берагавой партыі з лодкі? Хто-небудзь з іх гэта зрабіў?»
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Я знайшоў чацвярых з іх на другім баку вострава. Яны былі мёртвыя. Кітайцы забілі іх».
  
  
  Цігс азірнуўся. «Адбыўся выбух. Усе выйшлі са строю. Гэта апошняе, што я памятаю. Гэта быў ты?»
  
  
  "Кітайская база тут разбурана".
  
  
  "Дзе наша падлодка?"
  
  
  "Дзесьці там, у пагоні за адной з кітайскіх падлодак".
  
  
  "Яна грунтавалася тут, на гэтай выспе, увесь гэты час?"
  
  
  "Так."
  
  
  Тиггс свіснуў. "І вы думаеце, што губернатар Рондзін нейкім чынам замяшаны".
  
  
  «Ён уцягнуты па вушы. Наша падлодка паклапоціцца аб іх, але мы павінны дабрацца да Рондзіна».
  
  
  Тиггс ухмыльнуўся, хоць, відавочна, яму было вельмі балюча. "І вы б аддалі перавагу, каб я кіраваў верталётам".
  
  
  «Ці гатовыя вы да гэтага? Вы ведаеце свой шлях у гэтых рэчах нашмат лепш, чым я».
  
  
  Тиггс паціснуў здаровым плячом як мог. "Хто, чорт вазьмі, ведае, пакуль мы не паспрабуем".
  
  
  Картэр напоўніў пляшку, затым падняў аптэчку і М-16 і падняў Тиггса, які пратэставаў.
  
  
  «Я хачу, каб ты збярог свае сілы для палёту. Я зраблю прагулку за нас абодвух».
  
  
  * * *
  
  
  Яны абмінулі месца, дзе быў збіты верталёт Фэнстэра. Наколькі Картэр ведаў, на востраве не было ракетных агнявых кропак. Яго верталёт, верагодна, быў збіты базукай або іншай ручной зброяй, якую нёс адзін з кітайскіх патрулёў.
  
  
  Паступова зямля пачала сыходзіць з паўднёва-ўсходняга боку вулкана, і джунглі сталі нашмат гусцей і амаль немагчыма было прарвацца, пакуль яны не натыкнуліся на сцежку, па якой ішлі яны з Габрыель.
  
  
  Праз паўгадзіны яны пачулі прыбой. Праз дзесяць хвілін яны выйшлі на пляж. Верталёт, які Тыгс узяў з рэзідэнцыі губернатара Рондзіна, быў прыпаркаваны на пляжы ў некалькіх сотнях ярдаў на захад. Але вакол яго стаялі мужчыны.
  
  
  Картэр толькі што выйшаў з джунгляў, як заўважыў верталёт, а затым людзей. Ён нырнуў назад у падлесак і паклаў Тиггса.
  
  
  "Кітайцы?" - спытаў Тиггс.
  
  
  «Я так думаю, - сказаў Картэр. Ён даў Тыгсу свой Люгер. «Засталася ўсяго пара патронаў. Але гэта лепей, чым нічога. Я вярнуся".
  
  
  "Не рызыкуй", – сказаў Тиггс, але Картэр ужо вярнуўся ў джунглі.
  
  
  Ён ішоў раўналежна пляжу, імкнучыся абсалютна не шумець, хоць шум прыбоя, які набліжаўся да берага, быў досыць гучным, каб заглушыць практычна любы гук.
  
  
  Картэру спатрэбілася амаль пятнаццаць хвілін, каб пракласці сабе шлях праз густы падлесак да месца насупраць верталёта. Не было падобна, што машына была пашкоджана. Пяць кітайскіх камуністычных салдат былі апрануты ў форму японскай арміі часоў Другой сусветнай вайны. Адзін з іх сядзеў спіной да шасі, адзін стаяў ля абзы вады на далёкім баку машыны, а трое іншых стаялі разам на баку, бліжэйшай да Картэра.
  
  
  Ён пераканаўся, што засцерагальнік адключаны і што ў камеры для стральбы М-16 ёсць снарад. Ён пераключыў селектар на адзіночны стрэл, затым стаў на правае калена, яго левы локаць падтрымліваўся левым каленам, а павязка зброі павярнулася вакол яго пляча і запясці.
  
  
  "Ніякіх памылак быць не можа", - сказаў ён сабе, накіроўваючы прыцэл салдата ля абзы вады ў поле зроку. Ён апусціў ствол уніз і направа, хутка выстраіўшыся ў лінію з чалавекам, які прыхінуўся да шасі. Затым ён пераключыў селектар на цалкам аўтаматычны рэжым, калі ён падняў зброю і павярнуўся, каб убачыць трох стаячых мужчын.
  
  
  Першыя два стрэлы мусілі адбыцца ў небяспечнай блізкасці ад верталёта. У залежнасці ад таго, у які бок скокнуць бліжэйшыя трое, яны альбо апынуцца ў баку ад машыны, альбо будуць проста на ёй.
  
  
  Іншага выйсця не было. Або так, альбо ён страціць губернатара Рондзіна і Габрыель.
  
  
  Ён зноў пераключыў селектар на адзіночны агонь і зноў выстраіўся ў лінію з чалавекам ля абзы вады.
  
  
  Ён толькі пачаў ціснуць, калі салдат разгарнуўся і падняў вінтоўку.
  
  
  Нешта адбывалася на пляжы ў тым напрамку, у якім Картэр пакінуў Тиггса.
  
  
  Адзін з бліжэйшых да Картэра салдат нешта крыкнуў, і салдат, які прыхінуўся да шасі верталёта, пачаў уставаць.
  
  
  Картэр зрабіў адзін стрэл, які трапіў у пазваночнік салдату, які стаяў на беразе, і сагнуў яго ўдвая, перш чым ён упаў.
  
  
  Ён прыцэліўся ў салдата за шасі, зрабіў адзін стрэл, які трапіў яму ў нагу і паваліў яго, затым ён зрабіў яшчэ два стрэлы, адзін трапіў мужчыну ў плячо, другі - у правы бок яго галавы.
  
  
  Усё гэта адбылося ўсяго за некалькі секунд, і Картэр пераключыў селектарны перамыкач на цалкам аўтаматычны рэжым, калі разгарнуў зброю.
  
  
  Трое іншых салдат павярнуліся ў напрамку стрэлаў, і Картэр адкрыў агонь, пранёсся прама па іх, кулі М-16 утварылі крывавую пункцірную лінію на іх грудзях.
  
  
  Чатырнаццаты раздзел
  
  
  "Я падумаў, што вам можа спатрэбіцца невялікая адцягваючая тактыка", - сказаў Тиггс, калі Картэр дапамог яму прышпіліцца да левага сядзення верталёта.
  
  
  Картэр паглядзеў на яго. Тиггс быў добрым чалавекам. Сярод лепшых, з якімі Картэр сутыкнуўся ў сваёй кар'еры. «У іх былі вінтоўкі. У цябе быў пісталет».
  
  
  «Яны б ніколі б у мяне не патрапілі. Кітайцы ўсё роўна дрэнныя стрэлкі».
  
  
  Картэр пакруціў галавой. "Тупы вырадак", - сказаў ён, смеючыся. Ён зачыніў дзверы і паспяшаўся направа. Ён ўскараскаўся і прышпіліўся, калі Тиггс хваравіта пстрыкнуў галоўным выключальнікам, націснуў на дросель і націснуў на стартар.
  
  
  Рухавік уздрыгнуў, зарабіў, і ротары пачалі разгойдвацца. Спачатку марудна, але набіраючы хуткасць. Тиггс узяў рычаг у левую руку, паставіўшы ногі на педалі, і зірнуў на Картэра.
  
  
  «У вас актуальнае страхаванне жыцця? Нічога не адбываецца», - сказаў Тиггс, і яны рэзка адарваліся ад пяску, вецер панёс іх небяспечна блізка да верхавін дрэў уздоўж пляжу, перш чым ён іх выпрастаў з крыкам болю. .
  
  
  Картэр сціснуў зубы, але нічога не сказаў. Тиггс быў па-чартоўску добрым чалавекам.
  
  
  Яны праляцелі над вадой, а затым накіраваліся на поўнач прама да Хіва Фауі, Тиггс уключыў поўную магутнасць.
  
  
  "Давай сядзем ля прыёмнай станцыі", - сказаў Картэр.
  
  
  Тыгс зірнуў на яго. Пот струменіўся ў яго з ілба. Ён кіўнуў.
  
  
  «Мы папросім медыкаў даць вам сёе-тое, каб вы працягвалі дзейнічаць. Мне спатрэбіцца маё адзенне і яшчэ крыху боепрыпасаў».
  
  
  Яны патрапілі ў паветраную яму, і Тиггс ледзь не страціў яе, але нядрэнна паправіўся. Ён слаба ўсміхнуўся. «Думаю, мне патрэбная пара пінт пазітыву. Можа, усё зменіцца».
  
  
  Картэр збіраўся спытаць Тиггса, ці жадае ён, каб ён узяў кіраванне на сябе, калі пілот напружыўся і кіўнуў у бок поўначы. Картэр паглядзеў на аргшкло.
  
  
  Прынамсі, сотня каноэ розных памераў, кожная з якіх была запоўнена тубыльцамі, накіроўвалася на поўнач скрозь вялікія хвалі.
  
  
  Тиггс спусціўся крыху ніжэй, так што яны прайшлі прама над цэнтрам флатыліі. Людзі ў лодках паднялі вочы. Адны грозна замахалі кулакамі, другія пагрозліва ўзмахнулі мачэтэ. Некаторыя нават стралялі ў іх стрэламі.
  
  
  Потым яны абмінулі іх і зноў падняліся.
  
  
  "Яны збіраюцца атакаваць базу!" - сказаў Тиггс.
  
  
  "Вернемся назад", - сказаў Картэр, гледзячы на ваду.
  
  
  "Навошта?"
  
  
  «Давай вернемся да іх. Нізка. Прама над імі. Паглядзім, ці зможам мы адгаварыць некаторых з іх».
  
  
  «Вы бачылі памер хваляў, па якіх яны грабуць, дзеля Хрыста?»
  
  
  "Я бачыў іх", - сказаў Картэр. Ён адчыніў дзверы, і вецер з грукатам вярнуў яе назад. Кабіна напаўнялася ветрам.
  
  
  Тиггс рэзка разгарнуўся і прытармазіў, каб крыху зрэзаць вецер у кабіне. Картэр выцягнуў М-16.
  
  
  "Сядай прама на іх", - сказаў Картэр. "Калі мы зможам спыніць атаку тут і цяпер, мы проста зможам выратаваць шмат жыццяў… нашых людзей, а таксама іх".
  
  
  Яны спусціліся крыху вышэй вышыні хвалі і завіслі, адчыненыя дзверы з боку Картэра была звернута да надыходзячым каноэ.
  
  
  Картэр старанна прыцэліўся ў вядучае каноэ.
  
  
  Ён выпусціў кароткую чаргу, якая падняла ваду над носам.
  
  
  Тыгс зноў падняўся, затым зноў упаў прама перад каноэ, і Картэр выпусціў яшчэ некалькі кароткіх чэргаў.
  
  
  Цяпер усе тубыльцы крычалі і крычалі. Некаторыя з іх стралялі стрэламі, а пара нават кідала дзіды. Але яны перасталі рухацца і проста каталіся ўверх і ўніз па хвалях, а некаторыя весляры проста трымалі лукі супраць ветра.
  
  
  "Яны пачакаюць, пакуль мы пойдзем, а потым прадоўжаць", - крыкнуў Тиггс. "Калі вы не заб'яце іх усіх".
  
  
  Картэр зноў паглядзеў на яго. Тиггс меў рацыю. Ён кіўнуў. “Давайце вернемся да прыёмнай станцыі. Прынамсі, мы можам іх папярэдзіць». Яму ўдалося зачыніць дзверы, пакуль яны былі нерухомыя, а затым Тиггс разгарнуў іх і падняў на крэйсерскую вышыню.
  
  
  Перш чым яны адышліся вельмі далёка, Картэр азірнуўся цераз плячо на лодкі. Тубыльцы зноў вырашылі дабрацца да Хіва-Фаўі.
  
  
  Нават без пастаянных памкненняў, якія кітайская праекцыйная сістэма давала тубыльцам, яны працягвалі б атакаваць прыёмную станцыю яшчэ доўгі час, калі толькі хтосьці не быў прыцягнуты для працы з імі. Гэта трэба будзе зрабіць вельмі хутка. Магчыма, нават выкарыстоўваючы тыя ж прыёмы візуальнай прапаганды, якія выкарыстоўвалі кітайцы, каб справакаваць іх на свае атакі.
  
  
  Дым падымаўся высока ў неба ірванымі струменьчыкамі з далёкага канца Хіва Фауі. Картэр здагадаўся, што гэта недзе ў горадзе ці яго наваколлях. Можна было толькі здагадвацца, што там адбывалася з кітайцамі зараз, калі база была разбурана, а губернатар, відаць, уцёк.
  
  
  Каля галоўнай брамы і ў розных месцах па перыметры плота прыёмнай станцыі знаходзіліся ўзброеныя тэхнікі, і калі верталёт прызямліўся на траве перад будынкам адміністрацыі, прыбег начальнік станцыі Джасцін Оўэн.
  
  
  Перш чым ротары цалкам спыніліся, Картэр выскачыў і паспяшаўся да Тиггсу.
  
  
  Оўэн дайшоў да іх. Ён крыкнуў. - "Што, чорт вазьмі, там адбылося?"
  
  
  «Выклічце лекара. Боб быў паранены», - сказаў Картэр, расхінаючы дзверы.
  
  
  Да верталёта падыходзілі іншыя людзі, і Оўэн паклікаў аднаго з іх за доктарам. Затым ён дапамог Картэр выцягнуць Тиггса з машыны. Яны паклалі яго на траву. Ён зноў адчуваў моцны боль, і рана на назе прасочвалася праз павязкі.
  
  
  "Ці ёсць яшчэ на гэтай базе хто-небудзь, хто можа кіраваць верталётам?" - спытаў Картэр.
  
  
  Оўэн паківаў галавой. «Мы выклікалі наш самалёт падтрымкі, але пройдзе дзень ці каля таго, перш чым ён прыбудзе сюды. Яны страчваюць розум у горадзе. З таго часу, як вялікі выбух на Нату-Фаўі».
  
  
  «Туземцы зараз едуць сюды, - сказаў Картэр. «Да іх пару гадзін. Можа, крыху далей, але яны будуць тут».
  
  
  "Чорт", - вылаяўся Оўэн.
  
  
  Базавы лекар прыбег з будынку адміністрацыі. Адразу за ім ішлі два тэхніка з насілкамі.
  
  
  Картэр зноў павярнуўся да Тыгса. «Яны адрамантуюць цябе, Боб. Я хачу, каб ты як мага хутчэй завадатараў верталёт і даставіў яго ў асабняк губернатара».
  
  
  "Я дабяруся туды", - хрыпла сказаў Тиггс.
  
  
  "Ён нікуды не пойдзе", - сказаў доктар, узяўшы Тиггса за запясце.
  
  
  «Яму давядзецца, доктар, - сказаў Картэр, устаючы. "Калі толькі вы не прыдумаеце іншага пілота верталёта".
  
  
  "А калі гэта заб'е яго?" - раўнуў доктар, гледзячы ўверх.
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Не, - сказаў ён. “Проста зрабі ўсё, што ў тваіх сілах. Гэта важна".
  
  
  "Што адбываецца?" - сказаў Оўэн. "Вы можаце мне гэта сказаць?"
  
  
  "Цяпер некалі", - сказаў Картэр. "Але мне патрэбен джып". Ён накіраваўся ў адміністрацыйны будынак, дзе ляжалі ягоныя сумкі.
  
  
  "Гэта будзе праз пяць хвілін", - крыкнуў яму ўслед Оўэн.
  
  
  Наверсе Картэр зняў шорты і залез пад прахалодны душ, дазваляючы вадзе струменіцца па яго целе, пырскі рэзкія і цудоўныя.
  
  
  Картэр вырашыў, што з Тиггсом і верталётам ці без яго, ён, верагодна, страціў губернатара. Гэты чалавек можа быць ужо за сотні міль адсюль. Цалкам магчыма, па шляху ў Кітай ці ў любое з тысячы месцаў, дзе ён будзе ў бяспецы.
  
  
  Аднак цалкам магчыма, што ў асабняку застанецца нейкі паказальнік, які гаворыць, куды яны сышлі. Або можа нават застацца хтосьці - супрацоўнікі або адзін з яго галаварэзаў - каго можна пераканаць распавесці, куды сышоў губернатар.
  
  
  Ён выйшаў з душа ў той момант, калі ў яго пакой увайшоў тэхнік з халодным півам і бутэрбродам.
  
  
  "Містэр Оўэн падумаў, што вы, магчыма, галодныя, сэр", - сказаў мужчына.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Картэр, і тэхнік сышоў.
  
  
  Картэр хутка апрануўся, затым хутка разабраў свой Люгер, вышмараваў дэталі і зноў сабраў. Ён зарадзіў абойму і паклаў іншую ў кішэню. Ён выцер лязо Х'юга алеем і прывязаў да сцягна яшчэ адну газавую бомбу.
  
  
  Па дарозе да дзвярэй ён схапіў бутэрброд і піва.
  
  
  Унізе ён спыніўся каля офіса Оўэна. Начальнік станцыі быў заняты адданнем загадаў па абароне станцыі. Гэта будзе першая атака, да якой будуць гатовы спецыялісты.
  
  
  "Я іду ў горад шукаць губернатара", – сказаў Картэр.
  
  
  
  Оўэн адарваўся ад тэлефона. «Ці можаце вы расказаць мне, што здарылася на Нату-Фаўі? Мы чулі выбух».
  
  
  “Там была камуністычная кітайская база. Мы яе разбурылі».
  
  
  Оўэн ашаломлена паглядзеў на Картэра. Але потым ён павольна кіўнуў галавой. «А губернатар? Ён працуе на кітайцаў?
  
  
  "Нешта такое."
  
  
  Оўэн зноў кіўнуў. «Я дашлю Боба з верталётам, калі і калі док яго ачысціць».
  
  
  "Зрабіце гэта", - сказаў Картэр, павярнуўся і паспяшаўся на вуліцу, кінуўшы напалову поўную піўную бутэльку ў смеццевае вядро.
  
  
  Побач з домам быў прыпаркаваны джып з ключамі ўнутры. Картэр ускочыў і накіраваўся да галоўнай брамы. Перш чым ён поўнасцю спыніўся, тэхнікі адчынілі яму вароты. Ён памахаў рукой і паскорыўся, затым спусціўся з узгорка і павярнуў за паварот.
  
  
  Ён ехаў так хутка, як толькі мог, памятаючы аб тым, што кітайцы замініравалі гэтую дарогу з паваленымі дрэвамі на сляпых паваротах больш за адзін раз за апошнія 48 гадзін.
  
  
  Але паездка ў горад прайшла без здарэнняў. Дзень быў цёплы. Неба на ўсходзе пачало праясняцца, вецер аціх, хоць вялікія хвалі ўсё яшчэ грукацелі на бераг.
  
  
  Гатэль і суседні дом мадам Леонэ гарэлі, дым падымаўся высока ў паўдзённае неба. На плошчы перад палаючымі будынкамі сабралася не менш за сотню кітайцаў. Калі Картэр звярнуў на апошні паварот у горад, натоўп нешта крычаў, але ён не мог нічога разабраць. Яны заўважылі яго амаль адразу і прыбеглі, каб паспрабаваць перахапіць яго, калі ён аб'язджаў ніжнюю дарогу.
  
  
  Картэр паскорыўся, выцягнуў свой "люгер" і зрабіў пару стрэлаў над іх галовамі.
  
  
  Натоўп адступіў, і ён быў за вуглом, міма плошчы, і неўзабаве ўзбіраўся на груд, умела пераадольваючы паваротную дарогу. Вакол нікога не было, але на праезнай частцы было шмат смецця. Як быццам тут учынілі бунт.
  
  
  На вяршыні яму прыйшлося згарнуць, каб не патрапіць у вялікую драўляную скрыню, але затым ён абмінуў апошні паварот і накіраваўся па грэбні ўзгорка да рэзідэнцыі губернатара.
  
  
  Галоўныя вароты былі зачынены, але наколькі мог бачыць Картэр, у іх не было людзей. Не збаўляючы хуткасці, ён прыгнуўся, калі ён стукнуўся аб вароты, зрэзаўшы адзін бок з завес, джып павярнуўся спачатку налева, затым направа, перш чым ён зноў узяў яго пад кантроль.
  
  
  Побач з домам стаялі вялікі седан «Мэрсэдэс» і два маленькія грузавікі, але верталётаў не было.
  
  
  Нішто не выглядала патрывожаным, і дом не выглядаў закінутым. Французскі сцяг лунаў на тычцы прама над пад'язной дарожкай перад домам.
  
  
  Картэр пад'ехаў і выскачыў з машыны, калі на веранду выйшла маладая ўсходняя жанчына. Картэр падняўся да яе па лесвіцы па дзве прыступкі за раз.
  
  
  «Губернатара Рондзіна сёння тут няма, сэр», - сказала яна.
  
  
  "Куды ён падзеўся?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Я не ведаю, сэр", - адказала жанчына.
  
  
  "Тады я проста пачакаю ў яго кабінеце", - сказаў Картэр, праходзячы міма яе і спяшаючыся праз веранду. Каля французскіх дзвярэй ён секунду вагаўся, назіраючы за адлюстраваннем маладой жанчыны ў шкле. Яна выцягнула з-пад кашулі доўгі нож і моўчкі кінулася ў атаку.
  
  
  У апошні момант. Картэр адступіў убок, схапіў яе за запясце і хутка выкруціў ёй руку. Яна выпусціла нож з лёгкім крыкам і адступіла, калі ён яе адпусціў.
  
  
  Ён узяў нож і шпурнуў яго праз парэнчы. Ён запатрабаваў. - "Куды падзеліся губернатар з жонкай?"
  
  
  Жанчына церла запясце. Яна пахітала галавой, адыходзячы. Раптам яна разгарнулася і паспяшалася праз веранду ўніз па лесвіцы.
  
  
  Картэр выцягнуў Вільгельміну і ўвайшоў у дом. Злева ў пад'ездзе стаялі два маладыя кітайскія хлопчыкі. Убачыўшы Картэра, яны панесліся ўверх па лесвіцы. Недзе прабіў гадзіннік, і ён пачуў музыку наверсе.
  
  
  Ён прайшоў праз гасціную і сталовую да задняй часткі дома. Злева быў музычны пакой, за якім была невялікая гасцёўня, а затым кухня. Справа быў хол, які вёў на заднюю веранду. Падвойныя дзверы былі зачынены.
  
  
  Ён іх спрабаваў. Яны былі зачынены. Ён адступіў, падняў свой «люгер» і двойчы стрэліў у замок, а затым расчыніў дзверы.
  
  
  Кітаец у форме колеру хакі сядзеў за рацыяй. Ён ускочыў і разгарнуўся з аўтаматам у руках.
  
  
  Картэр зрабіў два стрэлы, першы трапіў мужчыну ў грудзі, другі - у горла, кроў пырснула паўсюль, калі яго адкінула назад на рацыю, яго зброя з грукатам упала на падлогу.
  
  
  Картэр адкінуў пісталет у бок, пераканаўся, што чалавек мёртвы, затым паглядзеў на радыё. Хтосьці тэлефанаваў. Глыбока ў статыцы. Гэта было падобна на французскае, але Картэр не мог быць упэўнены.
  
  
  Верталёт нізка праляцеў над домам і развярнуўся на ўсход.
  
  
  Картэр падышоў да акна і выглянуў вонкі. Ён мог чуць працу машыны на іншым канцы дома. Падобна, ён спускаўся на пасадку.
  
  
  Ён павярнуўся. У хаце было трое ўсходніх мужчын.
  
  
  ва ўніформе колеру хакі прама ў парога. У кожнага з іх быў пісталет-кулямёт, накіраваны на Картэра.
  
  
  «Калі ласка, пакладзіце сваю зброю на стол», - сказаў адзін з іх на вельмі дрэннай англійскай мове.
  
  
  Картэр вагаўся.
  
  
  «Калі ласка. Мы пакуль не жадаем забіваць вас, містэр Картэр».
  
  
  Картэр падышоў да стала і паклаў свой "люгер", мужчын ён адышоў на некалькі крокаў.
  
  
  «Гэта вельмі мудра, містэр Картэр. Хто зараз едзе сюды на верталёце? Гэта ваш калега з базы шпіёнскіх спадарожнікаў?»
  
  
  «Ён пілот верталёта, не больш за тое, - сказаў Картэр. "Дзе губернатар Рондзін?"
  
  
  Мужчына ўхмыльнуўся. «Ваша падводная лодка зараз вельмі далёка адсюль, містэр Картэр. Вы прычынілі нам вялікую шкоду, і зараз мы даведаемся ўсё пра вас і пра тое, на каго вы працуеце».
  
  
  Тэмпература ў пакоі ўпала на дваццаць градусаў. Тым не менш Картэр усміхнуўся.
  
  
  "Так", - сказаў ён. «Адна з вашых падводных лодак разбурана, ваша база разбурана, і вельмі хутка ваша другая падводная лодка таксама выйдзе са строю. Я ня думаю, што вы атрымаеце падвышэньне за гэта”.
  
  
  У калідоры ўзнікла мітусні. Для Картэра гэта прагучала як лаянка па-французску. Ён зірнуў на свой «люгер» на стале, але чалавек, які казаў, падняў зброю крыху вышэй.
  
  
  "Ты памрэш, калі паспрабуеш".
  
  
  Аднаго з салдатаў адштурхнулі ўбок, і ў пакой уварваўся буйны, мажны мужчына. Ён паглядзеў на Картэра.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў ён па-французску.
  
  
  "Што ты тут робіш?" - спытаў кітаец па-французску.
  
  
  “Я атрымаў загад. Ён патрэбен губернатару, - сказаў здаравяк. Ён зноў павярнуўся да Картэра. У яго быў вялікі аўтамат "Берэта". «Вы пойдзеце са мной добраахвотна, ці я застрэлю вас, мсье Картэр. Вы разумееце?" - спытаў ён па-ангельску.
  
  
  Картэр кіўнуў. Гэта ён прыляцеў на верталёце, а не Тыгс. Картэр паціснуў плячыма. «У мяне няма асаблівага выбару».
  
  
  "Не", - сказаў француз. Ён адышоў ад дзвярэй і жэстам запрасіў Картэра выйсці.
  
  
  Яны прайшлі праз сталовую і гасціную, выйшлі на веранду і спусціліся да пад'язной дарожкі. Адразу за флагштокам стаяў вялікі французскі ваенны верталёт. Яго чакалі двое мужчын.
  
  
  Трое кітайцаў выйшлі з дому, але засталіся на верандзе. Картэр зноў паглядзеў на іх. Тут ішла нейкая барацьба за ўладу. Але ў дадзены момант ён не мог зразумець, як выкарыстоўваць гэта ў сваіх інтарэсах. Француз, з якім ён быў, вызначана быў профі.
  
  
  Яны прайшлі праз пад'езд да верталёту, і Картэру было загадана забрацца ў задні адсек, дзе ён быў прывязаны да адной з апор сядзення пасля таго, як прышпіліўся.
  
  
  Француз, які вывеў яго з дому, вярнуўся на веранду, каб паразмаўляць з кітайскімі салдатамі. Двое іншых французаў селі ў верталёт, адзін з іх за штурвал, і запусціў рухавік.
  
  
  Праз хвіліну другі вярнуўся, залез унутр і, не сказаўшы ні слова, узляцеў.
  
  
  Амаль адразу пілот застыў. «У нас ёсць кампанія, - сказаў ён па-французску. "Падобна на невялікі верталёт".
  
  
  Яны разгарнуліся і накіраваліся да горада, калі Тиггс на меншым верталёце праляцеў міма іх злева.
  
  
  Выкрадальнік Картэра зноў павярнуўся да яго. "Хто ў машыне?"
  
  
  “Гэта ніхто. Проста пілот з базы».
  
  
  Мужчына павярнуўся назад. «Прыстрэліце яго, - спакойна сказаў ён.
  
  
  "Не!" - крыкнуў Картэр, сядаючы наперад.
  
  
  Яны разгарнуліся, пілот умела падцягнуў іх за Тиггсом.
  
  
  "Ублюдкі!" - крыкнуў Картэр. "Ён нічога табе не зрабіў!"
  
  
  Француз павярнуўся са сваёй берэтай і ўторкнуў ствол у твар Картэр. «Я адарву вам галаву, пане, калі вы не будзеце маўчаць».
  
  
  Французскі пілот нешта рабіў з нечым падобным на сістэму адсочвання і замыкання зброі. Наперадзе Тиггс, відавочна, зразумеў, што ў яго праблемы, таму што ён рабіў уніклівыя дзеянні.
  
  
  "Цяпер", - сказаў пілот. Ён націснуў кнопку. Ракета вылецела з-пад іх верталёта і праз тры секунды наблізілася да машыны Тиггса. Рушыла ўслед кароткая паўза, затым выбух.
  
  
  Пятнаццаты раздзел
  
  
  Нік Картэр бачыў выбух, які знішчыў верталёт Тиггса. У Тыгса не было шанцу, хоць ён ведаў, што павінна было адбыцца.
  
  
  Пасля гэтага яны праляцелі над вадой на паўднёвы захад, але трымаліся на нізкім узроўні, відаць, для таго, каб не патрапіць пад якія-небудзь радары або сістэмы выяўлення, хоць тут не было нічога, акрамя незасвоеных выспаў.
  
  
  Картэр адкінуўся назад. «Прама зараз ён ні чорта не мог зрабіць», - падумаў ён. Губернатар працаваў на кітайцаў. Відавочна, Рондзін крыху хіснуўся, інакш салдаты ў доме не сталі б так лёгка падпарадкоўвацца яго паслугачам. Але Картэр жадаў убачыць гэтага чалавека, і хутка яму прадставіцца шанец.
  
  
  Ваенны верталёт, у якім яны знаходзіліся, быў вельмі хуткі. Тым не менш ім спатрэбілася каля дзвюх гадзін, перш чым яны абмінулі заходні бок вялікай выспы, зарослай джунглямі, спусціліся над лагунай, а затым павольна пайшлі па шырокай рацэ ці канале ў некалькіх сотнях ярдаў ад пляжу.
  
  
  Яны былі амаль над яхтай, перш чым Картэр заўважыў яе, і ён зразумеў, што з вышыні больш за некалькі сотняў футаў яна будзе практычна нябачная, нягледзячы на яе памер, які, паводле ацэнкі Картэра, складаў не менш за 150 футаў.
  
  
  Прыкладна за паўмілі ад яхты яны спусціліся на вузкую паляну. Калі ротары замарудзіліся, французы выйшлі з машыны, і той, хто вывеў Картэра з дому, адчыніў заднюю дзверы і адамкнуў яго кайданкі.
  
  
  Ён адступіў, выцягнуўшы сваю берэту, калі адзін з іншых мужчын падышоў і хутка абшукаў Картэра, знайшоўшы штылет, але не газавую бомбу. Ён аддаў лязо чалавеку з пісталетам.
  
  
  «Як толькі вы тут скончыце, спускайцеся да лодкі. Я думаю, ён хоча пайсці ў цемры».
  
  
  «Вунь, Клод, - сказаў мужчына.
  
  
  Выкрадальнік Картэра паказаў на «Берэту», і яны рушылі па дарожцы. Ззаду іх двое іншых мужчын штурхалі верталёт па схіле да навіслых дрэў. Калі яны скончылі, Картэр падазраваў, што з паветра будзе мала ці ўвогуле нічога не відаць.
  
  
  Было вельмі горача. Надвор'е праяснілася, і ветру не было.
  
  
  Калі б яны з'язджалі сёння ўвечары пасля наступлення цемры, яны, верагодна, беглі б усю ноч без святла. Да раніцы яны будуць дастаткова далёка ад усяго і ні ў каго не выклічуць падазрэнняў. Картэр быў упэўнены, што бачыў рэгістрацыйны сцяг Ліберыі, які раздзімаўся на мачце над маставой палубай.
  
  
  Ён абдумаў сваю сітуацыю. Як толькі ён апынецца на борце яхты і апынецца ў моры, ён мала што зможа зрабіць. Забудзьцеся аб выратаванні. І была б малая верагоднасць, што ён выйдзе адтуль жывым.
  
  
  Ён спыніўся і павярнуўся.
  
  
  "Аланс! Аланс!" - крыкнуў здаравяк.
  
  
  Картэр закаціў вочы і затрымцеў. «Госпадзе…» - прашаптаў ён і зваліўся наперад, нібы ў прытомнасці.
  
  
  Француз інстынктыўна пацягнуўся. Картэр важдаўся з ім, нібы шукаючы падтрымкі. Занадта позна здаравяк зразумеў, што гэта быў выкрут. Картэр рваўся наперад і ўверх, стукнуўшы чалавека галавой у падбародак. У той жа момант ён рэзка павярнуў "берэту" направа, зламаўшы мужчыну запясце з гучнай бавоўнай.
  
  
  Мужчына ўскрыкнуў і гучна вылаяўся па-французску.
  
  
  Картэр адступіў, ударыў мужчыну каленам у пахвіну, затым ударыў яго правым хукам у сківіцу, і той паляцеў назад на зямлю. Мужчына быў без прытомнасці.
  
  
  Усё гэта заняло менш за пяць секунд, і Картэр быў упэўнены, што бойку не чуў экіпаж верталёта. Тым не менш ён схапіўся за пісталет і прысеў ля дарогі, чакаючы якіх-небудзь прыкмет сігналу трывогі.
  
  
  Але не было нічога, акрамя ціхіх гукаў казурак і птушак з джунгляў.
  
  
  Картэр забраў свой штылет у збітага чалавека і з дапамогай кайданкоў, якімі ён быў прыкаваны на заднім сядзенні верталёта, прыкаваў француза да невялікага дрэва. Ён засунуў насоўку ў рот мужчыну і яго рамянём замацаваў яго на месцы.
  
  
  Па дарозе ён паглядзеў уніз, туды, дзе была прывязана яхта, затым уверх, у бок верталёта. Калі ён вернецца да верталёта, каб паклапаціцца пра двух членаў экіпажа, быў вельмі добры шанец, што яму давядзецца выкарыстоўваць «Берэту». Хто-небудзь з яхты пачуе гэта, і ягоны элемент нечаканасці будзе страчаны.
  
  
  З іншага боку, у вельмі кароткія тэрміны на яхту спусцяцца чальцы павозкі. Калі ён не скончыць тое, што хацеў зрабіць, яны будуць на ім зверху.
  
  
  Апошняе было больш прымальнай рызыкай для Картэра, і ён хутка рушыў па сцежцы да яхты губернатара.
  
  
  Рондзін быў разумны. Ён, відаць, чакаў, што яго маленькае астраўное каралеўства рана ці позна прыйдзе да канца, і рыхтаваўся да гэтага з гэтай яхтай у якасці выратавальнай шлюпкі.
  
  
  Па ўсёй бачнасці, для яго было абрана і гатова іншае месца, верагодна, з дапамогай кітайцаў.
  
  
  Яхта звалася "Марыпаса", што па-іспанску азначае "матылёк". Яна стаяла на якары пасярод вузкага канала. Да берага падцягнулі пару невялікіх маторных катэраў.
  
  
  Картэр трымаўся пад абаронай джунгляў, гледзячы на тое, што адбываецца. Двое чальцоў павозкі перабраліся праз борт у носа яхты, відавочна, каб праверыць шрубы або руль. На палубе было відаць некалькі членаў экіпажа, і антэна суднавага радара павольна круцілася.
  
  
  Яны былі напагатове і гатовы да нападу.
  
  
  Бліжэй двое матросаў чакалі ў пары маторных катэраў, якія пад'ехалі да берага ракі. Картэра, яго выкрадальніка і двух чальцоў павозкі шрубалёта відавочна чакалі. Лодачнікі глядзелі на гадзіннік і пазіралі на сцяжынку.
  
  
  Яго адзіны шлях на борт - адзін з маторных катэраў. Калі б яму ўдалося выбавіць двух членаў экіпажа з поля зроку яхты, ён мог бы вывесці іх вонкі.
  
  
  Ён выцягнуў газавую бомбу і пачаў рухацца налева, калі рулю аўтамата дакранулася да яго шчокі.
  
  
  «Выпрастайцеся вельмі павольна, месье Картэр».
  
  
  Картэр зрабіў, як яму сказалі, вельмі павольна, з газавай бомбай у левай руцэ, з "Берэтай" у правай.
  
  
  Быў толькі адзін з іх ... адзін з экіпажа верталёта.
  
  
  Картэр падумаў, што калі атрымаецца зменшыць шум, у яго ўсё яшчэ будзе шанец.
  
  
  У гэты момант, аднак, іншы член экіпажа падышоў да дарожкі з вялікім французам, якога Картэр накаўтаваў. Мужчына не выглядаў шчаслівым.
  
  
  "Луі! Жан!" ён крыкнуў. Двое мужчын з катэра ўскочылі і прыбеглі.
  
  
  Картэр дазволіў сабе расслабіцца, калі адзін з іх выцягнуў з яго рук газавую бомбу і "Берэту".
  
  
  Клод, буйны француз са зламаным запясцем, ударыў Картэра іншай рукой, моцна, але не збіўшы яго з ног.
  
  
  "Салауд", - прашыпеў мужчына.
  
  
  Картэр усміхаўся. "Пашліце сваіх прыяцеляў, і я буду рады зламаць вам іншае запясце", - сказаў ён па-французску.
  
  
  Здаравяк з цяжкасцю стрымліваў свой гнеў, пхаючы Картэра па сцяжынцы. «Губернатар хоча сёе-тое сказаць вам, мсье Картэр. Але потым вы будзеце маім!»
  
  
  Яны селі на два маторныя катэры і прыкладна праз хвіліну падняліся на борт «Марыпасы», пара афіцэраў і некалькі чальцоў павозкі назіралі за імі з яхты.
  
  
  Картэры адразу ж даставілі на карму, а затым у галоўны салон.
  
  
  Губернатар Рондзін у лёгкай марлевай кашулі і белых штанах з залатым ланцужком на вялізнай шыі разваліўся ў шэзлонгу. Габрыэль сядзела побач з ім. На ёй было вельмі кароткае белае бікіні, якое цудоўна вылучалася на яе загарэлай аліўкавай скуры.
  
  
  Быў яшчэ тузін мужчын і жанчын, апранутых гэтак жа. Яны перакусілі і пілі шампанскае.
  
  
  «Ах, мсье Картэр. Сардэчна запрашаем на борт», - весела прагудзеў губернатар Рондзін.
  
  
  Адзін з чальцоў экіпажа верталёта выйшаў на палубу. Ён вярнуўся з шэзлонгам з нейлонавымі перапонкамі і паставіў яго ў цэнтры салона перад губернатарам і яго гасцямі.
  
  
  «Ведаеце, я ўсё пытаўся ў сябе, хто вы і што вы, - сказаў губернатар. Ён махнуў рукой. «О, мы ведалі, што вы сьледчы, дасланы з Вашынгтону. Як і іншыя. Але вы…» - ён завагаўся. «Ты быў іншы. Ты прычыніў нам шмат болю».
  
  
  Сябра экіпажа зрэзаў рамяні з сядзення крэсла.
  
  
  «Палкоўнік вельмі незадаволены. Мне сказалі, што Пекін незадаволены. Вы стварылі для нас вельмі вялікую праблему. Адна, сапраўды, якая не мае рашэння».
  
  
  Губернатар кіўнуў, і некалькі членаў экіпажа карабля ўціснуліся ў салон і сілай штурхнулі Картэра ў крэсла, прывязалі яго да месца і затым адышлі ўбок.
  
  
  "Але я спытаў сябе, - працягнуў губернатар, - што мне трэба, каб дапамагчы аблегчыць сітуацыю… так бы мовіць, загаіць рану".
  
  
  Габрыэль выглядала вельмі няўтульна, але большасці іншых гасцей гэта, здаецца, падабалася.
  
  
  “Я сказаў сабе, што мне спатрэбіцца інфармацыя. Хто вы, на каго працуеце і як вы даведаліся аб аперацыйным цэнтры на Нату-Фаўі. Маючы такую ​​інфармацыю, у мяне было б хоць нешта прапанаваць палкоўніку».
  
  
  Губернатар зноў кіўнуў. Адзін з чальцоў экіпажа выцягнуў небяспечную брытву і падышоў да Картэра, дзе ён хутка і эфектыўна адрэзаў яму кашулю, а затым і штаны, адсоўваючы анучы ад свайго цела, пакуль ён не сеў цалкам аголеным, яго задняя частка і яечкі былі аголеныя - ён сядзеў на крэсле без сядзення.
  
  
  Пара жанчын захіхікала, калі член экіпажа адклаў клінок і адышоў у бок.
  
  
  «Ён песціўся з маёй жонкай. Вельмі шкада… для мсье Картэра», - сказаў губернатар і зноў кіўнуў.
  
  
  Сябра экіпажа падышоў да буфета, дзе стаяла ежа.
  
  
  «Ваша астраўное каралеўства знікла, і вы чакаеце, што камуністы дадуць вам яшчэ адно. Гэта ўсё?" - спытаў Картэр.
  
  
  Губернатар усміхнуўся. "Ен кажа. Ёсць надзея для беднага д'ябла».
  
  
  Картэр не мог бачыць, што матрос рабіў ля буфета. Але ён адчуваў, як па ягоных грудзях бяжыць пот.
  
  
  «Як далёка ты збіраешся рушыць наперад у гэтай цаццы? Наша падводная лодка ўсё яшчэ…»
  
  
  «Знаходзіцца за тысячу міль адсюль. Выратавання не будзе, мсье Картэр. Вас будуць катаваць, пакуль вы не дасце нам неабходную інфармацыю. А затым, з літасцю, я заб'ю вас».
  
  
  Сябра экіпажа ў буфета павярнуўся. Ён трымаў вогненнае кольца з жароўні. Ён паднёс яго і паставіў пад Картэра, затым запаліў спіртавы агонь.
  
  
  Амаль адразу Картэр адчуў запал у анусе і яечках. Ён паспрабаваў падняцца, але не здолеў ссунуцца больш, чым на дзюйм або каля таго. Ён пачаў адсоўваць крэсла ў бок, але двое з членаў экіпажа схапіліся за спінку крэсла і ўтрымлівалі яго на месцы.
  
  
  Падняўся жар.
  
  
  «Прыбяры гэта, і я скажу табе тое, што ты хочаш ведаць», - сказаў Картэр, боль ужо пачаўся.
  
  
  Губернатар усміхнуўся. "Так, я думаю, што ты зробіш менавіта гэта, мсье Картэр". Ён павярнуўся да Габрыель. "Але спачатку, мая дарагая, не маглі б вы наліць мне келіх шампанскага?"
  
  
  Боль рэзка нарастаў. Кожны мускул у целе Картэра напружваўся.
  
  
  Габрыэль ускочыла і дзіка перакладала погляд з Картэра на свайго мужа.
  
  
  "Альберт", - сказала яна.
  
  
  Картэр адчуў, як крык падымаецца ў яго грудзях і паднімаецца да горла.
  
  
  Рондзін засмяяўся. Ён працягнуў келіх з шампанскім.
  
  
  "Альберт!" - закрычала Габрыель.
  
  
  Стогн сарваўся з вуснаў Картэра.
  
  
  Габрыэль павярнулася, кінулася да Картэра,
  
  
  і адкінула спіртавую гарэлку, затым разгарнулася і выхапіла куфель з шампанскім з рукі мужа.
  
  
  Губернатар цяпер гучна смяяўся. "Дакрананне", - сказаў ён, задыхаючыся. "Вельмі кранальна."
  
  
  Габрыэль разбіла келіх з шампанскім аб край кававага століка, затым скокнула наперад, усадзіўшы ірваны край шкла ў горла Рондина, адкрыўшы вышчэрбленую рану, з якой цякла кроў. Хтосьці закрычаў, калі яна зноў злосна стукнула, на гэты раз выкарыстоўваючы шкло як пілу, перарэзаўшы артэрыю на левым баку яго шыі, перш чым адзін з членаў каманды адарваў яе і адштурхнуў у бок.
  
  
  "Mon Dieu!" - крыкнуў адзін з членаў экіпажа.
  
  
  "Доктара!" - крыкнуў іншы.
  
  
  Праз туман болю Картэр назіраў, як Рондзін біўся і пінаўся, яго кроў цякла паўсюль, калі ён рваў сабе горла рукамі, жудасны задушлівы гук зыходзіў з яго рота.
  
  
  Госці ўскочылі і рушылі да выхаду на кармавую палубу. Аднаго з мужчын ванітавала. Жанчыны крычалі і плакалі.
  
  
  Габрыэль выхапіла вялікі рэвальвер "Магнум" калібра 357, які, відавочна, быў засунуты пад падушку побач з губернатарам, і памахала ім.
  
  
  Яна закрычала. - "Усё адсюль!"
  
  
  Губернатар выдаў апошні ўздых, зірнуў на жонку, затым перавярнуўся і ляжаў нерухома ў вялізнай лужыне ўласнай крыві.
  
  
  "Усё адсюль!" яна зноў закрычала. "Ён мёртвы! Усё скончана!"
  
  
  Яна стрэліла высока. Ён урэзаўся ў дзвярны вушак над галовамі гасцей.
  
  
  Жанчыны зноў закрычалі, і ўсе тоўпіліся ў дзверы.
  
  
  "Няхай капітан падрыхтуе лодку!" - Яна крычала ім услед. "Вы ідзіце адсюль".
  
  
  Яна падышла да Картэра са слязамі на вачах, калі яна развязала яго.
  
  
  "Ты можаш ісці?" - Спытала яна.
  
  
  Жывот Картэра ўздыбіўся, боль унізе быў невыказны, але галава была яснай, і ён здолеў устаць.
  
  
  Ён забраў у яе Магнум 357». “Мы застанемся на борце. Па радыё выклікаць дапамогу». Казаць было нялёгка.
  
  
  Яна дзіка паківала галавой. «Ёсць бомба», - прашаптала яна. «Я заклала бомбу ў машыннае аддзяленне. Гэтая яхта ўзарвецца сёння апоўначы. Усе на борце загінуць».
  
  
  "Як…" - пачаў Картэр.
  
  
  «Гэта было прызначана для вас у гатэлі ці на базе. Палкоўнік даў мне яе».
  
  
  Картэр паспрабаваў прымусіць свой розум працаваць. Яны апынуцца тут, на гэтай выспе. Маленькія маторныя лодкі не забяруць іх вельмі далёка. Але потым ён успомніў аб верталёце. Ён і раней лётаў на адным з іх, калі гэта было абсалютна неабходна, і на борце было радыё, каб яны маглі падаць сігнал аб дапамозе.
  
  
  Ён рушыў праз салон да дзвярэй, калі дызелі карабля ажылі. Некалькі чальцоў павозкі працавалі над дастаўкай на борт абодвух маторных катэраў.
  
  
  Картэр выйшаў на палубу. "Адыдзіце", - крыкнуў ён. Яны агледзеліся.
  
  
  Хтосьці выйшаў з мастка наверсе. Картэр зірнуў на яго. У яго была вінтоўка.
  
  
  «Мы не даставім вам клопатаў, - сказаў Картэр. “Мы хочам сысці адсюль. Вы можаце весці гэтую яхту куды заўгодна. Пройдуць дні, перш чым нас знойдуць. Гэта дасць вам дастаткова часу».
  
  
  На працягу доўгіх секунд ці двух ніхто не рухаўся і не казаў ні слова. Нарэшце чалавек на мастку падняў вінтоўку.
  
  
  "Адпусціце іх", - сказаў ён.
  
  
  "Не!" - раптам крыкнуў з правага борта буйны француз са зламаным запясцем.
  
  
  Картэр рэзка разгарнуўся і падняў Магнум "357". Ён зрабіў адзін стрэл, трапіўшы Клоду ў грудзі і адкінуўшы яго назад, яго цела перавярнулася праз парэнчы ў раку.
  
  
  Габрыель выйшла з салона. Яна несла аптэчку, крыху адзення і спартыўную сумку з нечым цяжкім.
  
  
  Асцярожна яны прайшлі праз кармавую палубу, затым спусціліся па пасадачных усходах у другі маторны катэр.
  
  
  Габрыэль адвязала катэр, калі Картэр завёў матор, і яны крануліся. Неўзабаве якар «Марыпасы» пачаў паднімацца.
  
  
  Эпілог
  
  
  Яны пачулі выбух далёка на паўночным захадзе каля паўночы са свайго лагера каля верталёта.
  
  
  Апёкі Картэра былі больш балючымі, чым сур'ёзнымі. Пройдуць тыдні, а можа, месяцы, перш чым ён адчуе сябе зусім нармальна. Але Габрыель запэўніла яго, што нічога не было назаўжды пашкоджана.
  
  
  У верталёце ўключылі аварыйны радыёмаяк. Рана ці позна высакалётны камерцыйны авіялайнер або карабель, які праходзіць міма гэтых выспаў, уловяць сігнал і прыедуць для расследавання. Але тым часам на борце верталёта былі паянні, на борце катэры яшчэ больш, а на востраве было з дзясятак разнавіднасцяў садавіны. У спартовай торбе, якую Габрыэль прынесла з карабля, было паўтузіна бутэлек выдатнага шампанскага.
  
  
  Картэр праспаў некалькі гадзін, а калі ён прачнуўся позна ўначы, яны паелі і пагаварылі.
  
  
  Французская паліцыя прыбыла на выспы некалькі гадоў таму ў пошуках Габрыель… прынамсі, так яе пераканаў Рондзін.
  
  
  Яе схавалі, і калі следчы сышоў, Рондзін сказаў ёй, што яе жыццё больш, чым калі-небудзь раней, належыць яму.
  
  
  «Гэта быў Альберт ці турма ў Францыі», - сказала яна.
  
  
  Картэр зноў заснуў, боль некалькі аціхла, хоць ён усё яшчэ не быў у штанах.
  
  
  Ён драмаў разважаючы аб болі і аб іншым адчуванні, якое было чымсьці сярэднім паміж болем і задавальненнем, калі ён прачынаўся раніцай.
  
  
  Габрыэль падняла вочы з усмешкай на вуснах. "Табе балюча, Нік?" спытала яна.
  
  
  «Я яшчэ не вырашыў», - сказаў ён, варожачы, ці не сапсуе яму настрой просьба выключыць аварыйны перадатчык у верталёце…
  
  
  
  
  
  
  
  Ноч боегаловак
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Ноч боегаловак
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Першы раздзел.
  
  
  Нік Картэр стаяў ля вялізнага акна наверсе вілы, гледзячы на мякка падальны снег. Дым пацёк з кутка яго рота, калі яго магутныя плечы яшчэ мацней уцягнуліся ў дарагі белы смокінг.
  
  
  У вялікім пакоі вілы, ззаду і ніжэй таго месца, дзе ён стаяў, да яго вушэй даносіўся лёгкі звон фарфору і сталовага срэбра.
  
  
  Стол рыхтаваўся да званага абеду, які даваў у той вечар Нікалас Карстокус.
  
  
  Вось што ён ёй сказаў. - «Проста невялікі збор, абраныя людзі, каб адсвяткаваць маё вызваленне ад амерыканскіх падаткаў і ўгодкі майго першага месяца ў чароўным маленькім княстве Андора!»
  
  
  Далёка ўнізе фары асвятлялі цемру дарогі, якая вядзе з Андоры-ла-Велья, сталіцы краіны.
  
  
  «Прайшоў ужо месяц», - падумаў Картэр, падносячы да вуснаў келіх рэзкага мясцовага чырвонага віна.
  
  
  І сёння ўвечары можа падфарбаваць тое, што спачатку было місіяй "кавалак пірага". Некаторыя памыліліся...
  
  
  Невялікі магутны спартовы аўтамабіль спыніўся ў двары ўнізе. Рухавік раптам заглух, і дзверы са боку кіроўцы адчыніліся, адкрыўшы бачанне ў белым колеры.
  
  
  Але Картэр амаль не бачыў яе. Ён ужо быў на паўдарогі ўніз па лесвіцы і накіраваўся праз вялікі пакой. Ён паставіў пусты келіх і цыгарэту на стол у фае і расчыніў масіўныя, абсыпаныя меддзю дзверы.
  
  
  Яна стаяла, усміхаючыся, яе палец гатовы быў патэлефанаваць у званочак.
  
  
  «Сеньярыта дэ Нера. Я рада, што вы тут».
  
  
  «Сеньёр Карстокус».
  
  
  Яе рука ў белай пальчатцы адпавядала ведам і вопыту яе класа. Картэр узяў доўгія, якія звужваюцца пальцы ў свае і далікатна правёў вуснамі па тыльным баку пальчаткі.
  
  
  Яго вочы блукалі ад белых туфляў, разглядаючы стройныя ногі і сцёгны пад чорна-белай шаўковай сукенкай. Яе плечы былі захутаныя ў белую накідку з гарнастая, якая была хупава рассунута спераду, агаляючы глыбокі выраз яе гарсаж і шырокую выпукласць яе ледзь схаванай грудзей.
  
  
  Затым яго вочы знайшлі яе.
  
  
  "Нікалас, калі ласка… Нік быў бы яшчэ лепш".
  
  
  Яе ўсмешка расплылася на роўных белых зубах. "І я б аддала перавагу Арманда".
  
  
  «Няхай будзе так», - сказаў Картэр, адступіўшы ў бок і здымаючы накідку з яе плячэй, калі яна прайшла міма яго ў хол.
  
  
  Яна была высокай жанчынай, асабліва для іспанкі. Яе вельмі доўгія і вельмі цёмныя валасы, якія цяпер дакраналіся яе аголеных плячэй, мелі чырванаватыя блікі і былі дастаткова натуральнымі завіткамі, каб яны цудоўна падскоквалі пры руху.
  
  
  Убачыўшы пусты пакой, яна спынілася і зрабіла паварот на тры чвэрці.
  
  
  "Я рана?"
  
  
  "Зусім не. Я ж сказаў вам, што гэта будзе вельмі маленькі званы абед».
  
  
  Усведамленне прамільгнула ў яе высокім ілбе і чорных, падобных на каляску вачах. "Наколькі маленькі?"
  
  
  "На дваіх", - з усмешкай адказаў Картэр, перадаючы выкрасці бясшумна якая з'явілася служанцы.
  
  
  Нізкі, хрыплы смех вырваўся з тонкага горла Арманды. «Я не здзіўленая. З моманту вашага прыбыцця ў Андору вы набылі рэпутацыю чалавека багатага, загадкавага ... і распуснага!»
  
  
  "Але, мая дарагая Арманда, - сказаў Картэр, яго вочы нахабна слізгалі па выпукласці атласнай скуры над яе дэкальтэ, - няўжо гэта не тыя самыя чыннікі, па якіх ты прыняла маё запрашэнне?"
  
  
  Яе вочы сустрэліся з яго непахісным позіркам. "Вядома." І зноў смех, ад якога ў Картэра прабегла дрыготка.
  
  
  Гэта была жанчына гадоў трыццаці, якая праехала па кожнай сталіцы Эўропы. Жанчына, чыё мастацтва спакушэння было легендарным, а палюбоўнікі былі адпрэчаны, засталіся з разбітым сэрцам і кашальком.
  
  
  І яна практычна прызнавала, што тыя самыя рысы, якія яна толькі што перадала Картэру, былі рысамі, якія рабілі яго прывабным.
  
  
  Вечар абяцаў быць выдатным.
  
  
  "Напой?"
  
  
  "Віно, калі ласка", - сказала яна. «Але французскай. Мясцовыя рэчы мяне ятраць».
  
  
  Картэр папрасіў бутэльку французскага белага па імені і годзе ў старой служанкі, якая кіўнула і выслізнула гэтак жа бязгучна, як і з'явілася.
  
  
  "Балкон?" - сказаў Картэр, паказваючы на лесвіцу. «З вокнаў адкрываецца выдатны від на Андора-ла-Велья, а таксама на вялікую залу вілы».
  
  
  "Чароўна".
  
  
  Картэр узяў яе пад руку, і яны разам падняліся па лесвіцы.
  
  
  Снег цяпер крыху пасвятлеў, і, як гэта часта бывае ў высокіх гарах, у пахмурным надвор'і ўтварыліся разрывы, якія дазвалялі месячнаму святлу пралівацца і асвятляць пейзаж.
  
  
  Агні Андоры-ла-Вэлы і яе роднаснай вёскі на беразе вузкай ракі Лес-Эскальдэс гарэлі, як мноства маленькіх маякоў, скрозь перарывістыя шматкі беласці. За межамі двух вёсак даліна ў мірным сне распасціралася ўверх да велічных беласнежных пікаў, якія атачалі яе з усіх бакоў.
  
  
  "Гэта прыгожая краіна", - прашаптаў Картэр ёй у плячо.
  
  
  Яна кіўнула, яе моцны падбародак і арыстакратычны нос ледзь пагойдваліся. "Вы ведаеце, што сказаў Напалеон, калі вырашыў абыйсці Андору ў 1804 годзе?"
  
  
  "Не."
  
  
  «Гэта занадта, каб урывацца ў музейны экспанат! »
  
  
  Картэр усміхнуўся, але не адказаў, калі маленькая іспанка ўзбегла па лесвіцы з падносам, пакінула яго побач з Картэрам і выйшла.
  
  
  Так, магчыма, Банапарт абышоў Андору ў сваёй заваёве міру. Але нехта - магчыма, рускія, магчыма, адна з найбольш магутных і амбіцыйных краін трэцяга свету - вырашыла ўварвацца ў малюсенькае княства больш сучасным спосабам.
  
  
  У гэтым заключалася місія Ніка Картэра: высветліць, хто раптам зацікавіўся Андорай, высветліць, што яны робяць, і спыніць іх.
  
  
  «За Андору», - сказала Арманда дэ Нера, павярнуўшыся да Картэра і падняўшы куфель.
  
  
  «І прыгажосць», - адказаў Картэр, злёгку крануўшы сваёй шклянкі, каб стварыць ідэальны звонкі гук.
  
  
  Яна прыгубіла віно і ўважліва паглядзела на грубы твар Картэра праз край куфля.
  
  
  "Вы грэк?"
  
  
  "Грэка-амерыканец", - адказаў Картэр і працягнуў завучаную гісторыю прыкрыцця. «Я нарадзіўся і вырас у Нью-Ёрку і пражыў там большую частку свайго жыцця. Каля двух гадоў таму я эміграваў у Парыж».
  
  
  «А зараз вы жывяце ў Андоры».
  
  
  "Не зусім. Я бяру працяглы водпуск, каб паглядзець, ці падыходзіць мне клімат. Гэтая віла здаецца ў арэнду на шэсць месяцаў».
  
  
  Арманда адарвала погляд ад яго і зноў паглядзела на снег.
  
  
  "А ты?"
  
  
  «Я жыву ў Андоры, таму магу быць недалёка ад маёй краіны».
  
  
  "Іспанія?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Але чаму б табе проста не жыць у Іспаніі?"
  
  
  Яе цудоўная цёмная галава злёгку нахілілася. "Гэта, сеньёр, вельмі доўгая гісторыя".
  
  
  "Я б хацеў гэта пачуць", - сказаў Картэр і падумаў, каб паглядзець, ці адпавядае гэта з тым, што я ўжо ведаю!
  
  
  Яе цёмныя вочы пільна паглядзелі на яго. "І я, Нік, хацеў бы пачуць, чаму ты пакінуў краіну багацця, Злучаныя Штаты".
  
  
  "Тушэ", - сказаў Картэр і пацягнуўся за бутэлькай, каб напоўніць іх шклянкі. "Магчыма, Арманда, перш чым гэты вечар скончыцца, мы даведаемся шмат адзін пра аднаго".
  
  
  "Магчыма".
  
  
  Яе ўсмешка была як тысяча агнёў, запаленых адначасова. Але, як ні дзіўна, падумаў Картэр, ён не падпаліць ніводнага кубіка лёду.
  
  
  «Здаецца, я памятаю імя... Карстакус. Я думаю, Афіны…»
  
  
  Картэр адказаў на яе пільны погляд лёгкай усмешкай, якая выгінае яго вусны. Ён не прапаноўваў прасвятленні.
  
  
  «Ах, так, зараз я ўспомніла! Самазваны генерал. Ён быў лідэрам банды мяцежных камуністычных партызан у канцы вайны. Ён забіваў як грэкаў, так і немцаў, калі саюзнікі пранесліся праз Грэцыю ў бок Балгарыі».
  
  
  Усмешка Картэра стала шырэй, але ён не змяніў абыякавага ўніклівага выразу вачэй. Жанчына адчувала яго. Яна, верагодна, была паінфармаваная калісьці ў той дзень, а можа быць, напярэдадні, пра яго біяграфію і гісторыю Канстанціна Карстокуса.
  
  
  Яна труціла яго, і на гэты раз Картэр адказаў.
  
  
  «Мой дзядзька. У рэшце рэшт ён быў расстраляны як камуністычны падбухторшчык чэрні».
  
  
  "Але вы не мелі з ім сувязі?"
  
  
  "Не", - адказаў Картэр. «Насамрэч, якраз наадварот. Мой бацька моцна адрозніваўся ад свайго брата, быў вельмі занураны ў капіталізм. Я ведаю толькі свайго дзядзьку. Я ніколі не сустракаў гэтага чалавека».
  
  
  “Зразумела. Шкада. Судзячы па аповядах, якія я чуў, ён, павінна быць, быў сапраўдным мужчынам».
  
  
  «Магчыма. Яго імя рэдка вымаўлялася ў нашым доме».
  
  
  "Значыць, вы не ўхваляеце палітыку свайго дзядзькі?"
  
  
  Вось яно, адкрытае пытанне. Але Картэр быў выратаваны ад адказу на час.
  
  
  "Сеньёр Карстокус?" Цёмнавалосая жанчына стаяла наверсе лесвіцы.
  
  
  "Сі, Эстрэлліта?"
  
  
  "Вячэра, сеньёр, пададзены".
  
  
  "Грасіяс", - сказаў Картэр і павярнуўся да госці. "А не ці закусіць нам?"
  
  
  Арманда дэ Нера слізгала па ім, пакуль яе пругкія грудзі не прыціснуліся да яго грудзей.
  
  
  Яна была сапраўды высокай, дастаткова высокай, ёй дастаткова было толькі нахіліць галаву, каб дакрануцца да яго вуснамі.
  
  
  Гэта быў бурны пацалунак, поўны страсці і абяцанні.
  
  
  І Картэр вяртаў яго тым жа, пакуль яна асцярожна не адсунулася.
  
  
  «Закуска», - выдыхнула яна, ледзь прыкрыўшы вусны.
  
  
  "І, я спадзяюся, гэта прадвесце, – адказаў Картэр, – будучыні".
  
  
  "Паглядзім", - сказала Арманда хрыплым і пачуццёвым голасам.
  
  
  Картэр рушыў услед за яе калыхаецца сцёгнамі ўніз па лесвіцы, выгін яго вуснаў быў хутчэй насмешкай, чым усмешкай.
  
  
  Так, сапраўды, прайшоў ужо цэлы месяц з таго часу, як ён заслупаваў пляж у трох тысячах або больш міль на захад ад малюсенькага княства Андора.
  
  
  Цэлы месяц, а паміж імі шмат целаў...
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  Вочы за заплюшчанымі павекамі здаваліся чорным лёдам. Яны здаваліся сумнеўнымі, але яны пераварвалі кожны рух, кожны рух на залітым месячным святлом пляжы ў двухстах ярдаў ніжэй.
  
  
  Іх было восем, яны двума групамі прыселі на пяску. Некаторыя курылі, светлячкі на канцах цыгарэт свяціліся за складзенымі далонямі. Яшчэ двое - па баках справа і злева ад іх - служылі ахоўнікамі для мужчын на пляжы.
  
  
  Натрэніраваныя вушы і ледзяныя вочы Ніка Картэра ўжо занялі сваё месца ў трапічным лесе ззаду яго.
  
  
  Знізу ішла размова, прыглушаная і прыглушаная, але адлегласць была занадта вялікая, каб назіральнік у чорным мог улавіць больш, чым выпадковае слова.
  
  
  Але акцэнты ён улавіў, дазволіўшы сабе высновы.
  
  
  Яны былі шматнацыянальнымі. Напэўна, нямногія з іх гаварылі больш, чым на сваёй роднай мове, на англійскай.
  
  
  Такім чынам, яны размаўлялі на англійскай з моцным акцэнтам на іспанскай, французскай і італьянскай.
  
  
  Яны пераехалі адразу пасля заходу сонца, па двое за раз, усё з розных бакоў.
  
  
  Іх адзеннем была шырокая белая верхняя блуза і штаны юкатэкскага селяніна. Калі яны выслізнулі з джунгляў, зброі не было відаць. Але неўзабаве пасля таго, як яны занялі пазіцыю на пляжы, з-пад іх адзення і з плеценых сумак на іх сцёгнах здалося ўзбраенне.
  
  
  Па большай частцы гэта былі старыя вінтоўкі: карабіны М-1 і Энфілдс, якія выглядалі так, як быццам яны былі такімі ж старымі, як у войнаў бедуінаў, калі грукаталі танкі Роммеля.
  
  
  Таксама былі рэвальверы Smith and Wesson.38s. Каб забіць каго-небудзь адным з іх, патрабаваўся пякельны стрэлак. Пра якія было было сказана, што лепшы спосаб параніць чалавека з ім - гэта кінуць яго ў яго.
  
  
  Самым новым быў пісталет-кулямёт Beretta Model 12.
  
  
  Картэр ужо зрабіў разумовую нататку, што першым пойдзе на той свет начальнік з "Берэтай". Не толькі з-за яго зброі, але з-за таго, кім ён быў.
  
  
  Нэльс Помрай, з ЦРУ, на пенсіі. Прынамсі, афіцыйна.
  
  
  Насамрэч Памрой вырашыў - пасля выхаду на пенсію двума гадамі раней - заняцца бізнесам для сябе, выкарыстоўваючы вопыт і кантакты, якія ён набыў падчас працы ў кампаніі.
  
  
  Ён стаў брокерам розных міжнародных забойцаў па ўсім свеце.
  
  
  Вы хочаце, каб недзе застрэлілі бізнэсмэна ці палітыка? Проста звяжыцеся са старым Нэльсам. За самавіты працэнт ганарару ён знойдзе вам чалавека для працы.
  
  
  І калі забойствы ішлі павольна. У Памроя была другая, нават больш прыбытковая пабочная лінія: продаж зброі.
  
  
  Гэта была яго бягучая справа ў тую ноч на мексіканскім пляжы.
  
  
  Задача Картэра складалася ў тым, каб спыніць пастаўкі зброі і, што важнейшае, вывесці з бізнэсу Нэлса Памроя… назаўжды.
  
  
  Ён стаў вялікай перашкодай для сваіх былых працадаўцаў.
  
  
  Гэта не было б вялікім спаборніцтвам. У адрозненне ад мужчын на пляжы, Картэр натапырыўся апошнімі навінкамі.
  
  
  Пад яго левай падпахай ляжаў 9-міліметровы пісталет блізкага дзеяння "Берэта", глушыцель казытаў яму ніжнюю частку левай рукі.
  
  
  Яго любімы пісталет Люгер, Вільгельміна, не справілася б з гэтым заданнем.
  
  
  Прычына?
  
  
  Усё абсталяванне, якое нясе Картэр, будзе знішчана, калі праца будзе завершана. Начальнік AX Дэвід Хок выразна даў зразумець гэтыя інструкцыі.
  
  
  «Ніякіх слядоў, N3, нават гільзы. Я хачу яе, як быццам вас ці іх ніколі не было».
  
  
  Пісталет-кулямёт "Берэта 93R" вісеў нізка, па заходнім узоры, на правым сцягне. Яго скура была аздоблена пластыкавай падшэўкай, якая памяншае трэнне.
  
  
  93R таксама не адпавядаў завадскім спецыфікацыям. Быў устаноўлены глушыцель, а таксама механічна апрацаваны спружыны, прызначаныя для перазарадкі патронаў.
  
  
  Яны зрабілі Берэту ціхім забойцам.
  
  
  Побач з ім ляжала адна з лепшых штурмавых вінтовак падпалкоўніка Тыран Галя: штурмавая вінтоўка «Галіл». Яна была мадыфікаваная для стральбы 5,56-м патронамі з той жа дакладнасцю і надзейнасцю, што і яго старэйшы брат АК-47. Агнявая моц была больш чым дастатковай: падоўжаная крама з сарака дзевяццю патронамі ў краме і адным у вінтоўцы ў чакалі дзеянняў.
  
  
  А для назірання ў яго былі інфрачырвоныя акуляры, каб бачыць кулі на іх шляху, і каб яго рукі былі вольныя для працы.
  
  
  Картэр дазволіў сабе кінуць погляд. Тэрыторыя Кінтана-Раа, паўвостраў Юкатан, Мексіканская Рэспубліка. Адасоблены пустынны пляж з мяккім пяском, які выходзіць на многія мілі вільготных, вільготных ад пары трапічных джунгляў і трапічных лясоў.
  
  
  "Не вельмі прыгожае месца, - падумаў ён з грымасай, - але ўсё ж добрае месца для смерці".
  
  
  * * *
  
  
  «Яны называюць сябе лацінаамерыканцамі - змагарамі за свабоду. Гэта невялікая група, якая не ўваходзіць у іншыя, таму да гэтага часу мы не надавалі ім асаблівай увагі».
  
  
  Дэвід Хок зрабіў паўзу, каб адпіць дымлівую каву ў правай руцэ.
  
  
  Яны знаходзіліся ў офісе Хока ў будынку Amalgamated Press and Wire Services, Дзюпон Серкл, Вашынгтон, акруга Калумбія.
  
  
  Правая рука Хоука вярнула кубак на стол. Левая трымала цыгару. Добра пражаваны канец рассек яму вусны і знайшоў жалабок паміж зубамі.
  
  
  «Наколькі мы можам судзіць, «лацінаамерыканцы за свабоду» - мяцежнікі. Яны ўладкоўваюць выпадковыя тэракты, з усімі бакамі ў якасці мэт. Бомба тут, рэйд там. Чорт, яны нават забілі аднаго правага дыктатара, а пасля павярнулі направа. і спрабавалі забіць які змяніў яго сацыяліста! "
  
  
  Да гэтага часу Картэр сядзеў моўчкі, паліў, пераварваючы кожнае слова свайго боса і захоўваючы яго ў кампутарным банку памяці.
  
  
  Цяпер ён задаваў пытанні.
  
  
  "Беспарадкі дзеля беспарадкаў?"
  
  
  "Вось і ўсё. Мы не маглі іх прыціснуць, і, Бог ведае, у нас там і так дастаткова праблем, таму мы праігнаравалі іх. Рускія і Фідэль пакінулі іх у спакоі, таму што беспарадкі - гэта таксама назва іх гульні. Чорт, яны дастаўлялі нашаму боку столькі ж клопатаў, колькі і марксісцкім паўстанцам, як вырашылі камуністы, няхай гуляюць».
  
  
  «Але зараз яны далучыліся да сусветнай тэрарыстычнай супольнасці».
  
  
  "Падобна на гэта", – сказаў Хоук, задуменна жуючы цыгару. "Гэта здараецца. Правая Ірландскай ІРА разам з італьянскай чырвонай брыгадай.
  
  
  Палестынцы дапамагаюць паўсталым туркам. Гэта ўсё абмен ласкамі”.
  
  
  "Значыць, мы спыняем лацінаамерыканцаў за свабоду ў зародку, перш чым яны сфарміруюць кааліцыю?"
  
  
  "Правільна", - адказаў Хоук. «І ёсць яшчэ адна прычына. Памятаеце Нэлса Памроя?
  
  
  Зубы Картэра моцна стукнуліся аб кончык фільтра цыгарэты. "Так, я ведаю яго і пра яго".
  
  
  «Ён той самы мужчына, – сказаў Хоук. “Мы хочам, каб ён… памёр. Мы думаем, што ён з'яўляецца пасярэднікам у гэтай здзелцы з баскскімі тэрарыстамі. Верагодна, гэта свайго роду кампраміс; мы не ведаем. Але лепшы спосаб спыніць гэта - атрымаць Нэльса і зброю».
  
  
  Картэр заціснуў цыгарэту. "Калі і дзе?"
  
  
  «Тавар ужо ў дарозе, лівійскае грузавое судна, зорка Трыпалі. Яно прыбывае заўтра ўвечары ў Марыяна, Куба».
  
  
  "Куба?" - спытаў Картэр. «Я думаў, вы сказалі, што яны не падтрымліваюцца Фідэлем…»
  
  
  «Не. Ніякай дапамогі. Гэта строга дамова паміж баскамі і лацінаамерыканцамі за свабоду. Фідэль, верагодна, проста адварочвае галаву і дазваляе невялікаму імпарту-экспарту адбывацца ў сваім порце».
  
  
  "Як прамежкавая станцыя", – дадаў Картэр.
  
  
  "Цалкам дакладна. У сертыфікаце канчатковага выкарыстання абсталявання паказана Нікарагуа ў мэтах абароны. Мы ўсе ведаем, што гэта няпраўда. Мы думаем, што тавары будуць дастаўлены грузавіком з Марыяна па сушы ў Каба-Сан-Антоніа. Адтуль начным паромам на Юкатан. Высадка пляж - заліў прыкладна ў дваццаці мілях на поўдзень ад Пунта-Эрэра. У мяне ёсць каардынаты ".
  
  
  Картэр закрыў вочы і ў думках прадставіў карту. Калі ён зноў загаварыў, яго голас быў нізкім манатонным, перадаючы тое, што яго вочы бачылі на заднім баку стагоддзе.
  
  
  «У той час канал Юкатана складае каля ста дваццаці пяці міль у шырыню ад ускрайка Кубы да краю Кінтана-Раа».
  
  
  "Дакладна", - адказаў Хоук. «Кавок пірага для кантрабандыста, які добра валодае ветразем і румпелем».
  
  
  "Калі?"
  
  
  “Мы разьлічваем пасьлязаўтра. Мы мяркуем час прыбыцця каля паўночы ці крыху раней, каб яны маглі вярнуцца на Кубу да світання».
  
  
  "Ёсць якія-небудзь падрабязнасці, акрамя таго, што дастаўка не змяншаецца?"
  
  
  Занепакоены хмурны позірк слізгануў па лбе Хоўка, але хутка знік, калі з яго тоўстага горла вырваўся смяшок.
  
  
  «Спыненне дастаўкі і ліквідацыя Памроя - гэта галоўны ўдар, але я быў бы страшэнна дурны, калі б падумаў, што вы не захочаце давесці справу да канца, N3».
  
  
  "Даведацца, якую паслугу хочуць мець баскі за зброю?"
  
  
  «Гэта было б вялікай падмогай».
  
  
  Картэр замоўк, уважліва вывучаючы ўсё, што сказаў яму Хоук, і яго ўласныя думкі. Калі ўсё гэта было ідэнтыфікавана, каталагізавана і занесена ў архіў, ён расплюшчыў вочы і зноў загаварыў.
  
  
  "Я буду спрабаваць гэта высветліць".
  
  
  «Гэта дапаможа, – сказаў Хоук, – але гэтага недастаткова для рызыкі, калі вы разумееце, пра што я. Галоўны прыярытэт - гэта зброя, Памром і сакрэтнасць. Я б не хацеў, каб вас пакінулі мёртвым і не засталіся сляды. "
  
  
  "Верна. Як мне прыбыць туды?"
  
  
  «Прыватны рэйс у Мерыду. З боепрыпасамі праблем не будзе. Джып будзе чакаць. Калі ў вас узнікнуць пытанні, вы купляеце сізалю з Гамільтан Хэмп Індастрыз, Далас. У мяне ёсць дакументы».
  
  
  «Я хачу быць на пляжы да світання паслязаўтра, перш чым яны разыдуцца ці сустрэнуцца».
  
  
  "Няма праблем. Але ўвесь дзень у гэтых джунглях? Будзе гарачэй, чым у пекле».
  
  
  "Я быў тут раней."
  
  
  Затым Картэр усміхнуўся.
  
  
  "Акрамя таго, наступіць ноч, будзе яшчэ гарачэй".
  
  
  * * *
  
  
  Картэр пацягнуўся, не выдаўшы ні гуку, і не паварушыў лістом вільготнага зялёнага падстрэшка, які затуляе яго.
  
  
  Гэта было страшэнна доўгае чаканне яшчэ да світання, каб ...
  
  
  Хранометр на яго левым запясці паказаў 22.35.
  
  
  Калі меркаванне Хоўка было дакладным - а ў розуме Майстра забойцы не было ніякіх сумневаў, - то карабель са зброяй хутка ўвойдзе.
  
  
  Рух па яго правым флангу ярдаў на сто таму. Злева ад яго хутка рушылі ўслед тыя ж гукі.
  
  
  Ён на імгненне напружыўся, а затым так жа хутка расслабіўся.
  
  
  Нетутэйша час карміць мулаў, якіх вывелі, каб утварыць уючны цягнік.
  
  
  Неўзабаве зноў стала ціха, толькі гук набягаючых хваль парушаў цішыню.
  
  
  Ён чакаў да 23:00.
  
  
  А потым ён з'явіўся прыкладна за мілю, якое мігціць святло.
  
  
  Тры доўгія, два кароткія і яшчэ тры доўгія.
  
  
  Рух і прыглушаныя крыкі мужчын на пляжы. Адзін з іх накіраваў магутную ўспышку ў бок мора і паўтарыў тое ж самае.
  
  
  Праз дзесяць хвілін на шэрым гарызонце матэрыялізаваўся ветразь. На вачах у Картэра палатно спусцілі і згортвалі людзі, якія там снавалі.
  
  
  А затым устойлівае пыхценне знутры дасягнула яго вушэй. Па меры таго, як гук станавіўся ўсё гучней, лодка станавілася ўсё большай.
  
  
  Гэта быў трыццаціфутавы краветачнік з пад'ёмнымі кранамі па левым, правым і кармавым кірунках. Звычайна гэтыя сталёвыя рычагі выкарыстоўваліся, каб плыць паднімаць сеткі з уловам на борт карабля.
  
  
  Але сёння яны будуць скарыстаны для разгрузкі скрынь са смерцю.
  
  
  Шкіпер быў добры. Ён павярнуў шрубу лодкі якраз у патрэбны час, каб нос і кіль дакраналіся да берага. Лодка ледзь перастала гойсаць, калі ў працу пайшлі краны левага і правага борта.
  
  
  Гатовыя рукі чакалі, і Картэр мог чуць бурчанне і ўздыхі, калі яны плылі праз прыбой разам з абсталяваннем.
  
  
  Двое з васьмі мужчын адкалоліся, адыходзячы назад у дрэвы.
  
  
  Картэр выказаў здагадку, што іх паслалі па мулы. Праз некалькі хвілін здагадка пацвердзілася, калі двое мужчын зноў з'явіліся. Кожны з іх вёў за сабой чараду з дзесяці мулаў.
  
  
  Нетутэйша час пачаць гульню.
  
  
  Картэр засцерагаў свой розум, заблакаваўшы ўсё, акрамя моманту.
  
  
  Як цёмны цень, Картэр слізгануў на ногі. Ён перакінуў «Галіл» цераз плячо і паправіў шнур так, каб яго дула ледзь дакраналася да яго правага сцягна.
  
  
  Затым, надзеўшы акуляры з інфрачырвонымі лінзамі на вочы, ён выйшаў.
  
  
  Падобна бясформеннаму маўкліваму прывіду, ён слізгаў скрозь густы падлесак.
  
  
  Вартавы справа выглядаў сумным. Ён прыхінуўся да дрэва і прыслухоўваўся да таго, што адбываецца на пляжы. Старую вінтоўку Энфілд ён трымаў на руках, як спячага немаўля.
  
  
  Ціха Картэр выцягнуў Х'юга, яго тонкі, як аловак, штылет, з похваў на правай назе.
  
  
  Вартавы быў на адлегласці аднаго ўдару сэрца ад пекла, калі ён адчуў прысутнасць Картэра. Яго галава якраз паварочвалася, калі ціскі левай рукі Картэра абхапілі яго горла.
  
  
  Галава паднімалася і адкідвалася назад, калі сталёвая іголка натыкнулася на плоць.
  
  
  Адзіным гукам быў булькатлівы скрыгат.
  
  
  Ледзь цела памерла, як Картэр зноў рушыў з месца.
  
  
  У лесе было ціха, вецер шапацеў па дрэвах. Час ад часу ад імкліва які рухаецца цені ўцякала жывёла.
  
  
  Але нават маленькі ўраджэнец джунгляў, слізгальны ў страху, выдаваў больш шуму, чым Killmaster N3.
  
  
  Другі вартавы стаяў у цэнтры шырокай паляны. Яго вінтоўка нядбайна трымалася ў левай руцэ, пакуль рукі церабіліся з зашпількай-маланкай на разрэзе сваіх порткаў.
  
  
  Ён толькі што палегчыў… апошні раз.
  
  
  Адным рухам Картэр уклаў штылет у ножны, прысеў на краі паляны і выцягнуў "Беретту" з глушыцелем з-пад левай рукі.
  
  
  Не ведаючы, што яго чакае смерць, хлопец зрабіў тры крокі да Картэра.
  
  
  Усяго два, пакуль ён быў жывы.
  
  
  Куля вагой 240 гранаў выбіла касцяныя стружкі з яго грудзіны, пакінуўшы дзірку памерам з кулак у сярэдзіне грудзей. Яго рот зрабіў "О", а вочы пашырыліся ад шоку.
  
  
  Яны ўсё яшчэ былі адчыненыя, калі ён кінуўся тварам у траву джунгляў.
  
  
  "Першы і другі гатовы", - падумаў Картэр, але гэта было толькі пачатак.
  
  
  Цяпер ён зігзагападобна рухаўся, як заўсёды, да пляжу.
  
  
  Больш за палову загрузкі ўжо выканана. Толькі шэсць мулаў засталіся пустымі. На астатніх былі перакінутыя скруткі з цыратавай скуры.
  
  
  Яны працавалі хутка і эфектыўна, у камандах: двое распакоўвалі, чацвёра загружалі мулаў і двое скідалі драўляныя скрыні ў глыбокую яму, якую яны выкапалі на краі джунгляў.
  
  
  Застаючыся ў пяцідзесяці ярдаў у цені лістоты, Картэр манеўраваў паралельна беразе, пакуль не апынуўся на прамой лініі з ямай. Затым ён накіраваўся налева, пакуль шкарпэткі яго ботаў не кранулі пяску.
  
  
  Дзве апорныя скрыні з нагружанымі рукамі рушылі да яго па пляжы. Калі яны былі на самым краі ямы. Картэр выйшаў з ценю.
  
  
  "Гэта ты, Карлас?"
  
  
  "Сі" прагыркаў Картэр.
  
  
  "Берэта" прахрыпела, трапіўшы прама ў твар мужчыну. Яно распалася і далучыўся да задняй часткі яго чэрапа, калі ён паваліўся ў яму.
  
  
  - Madre de Dios, - булькаў іншы, хапаючыся за антыкварную кабуру на сцягне.
  
  
  Ён пакаціўся ў бок, калі Картэр зноў стрэліў. Першая куля "Берэты" трапіла яму ў правае плячо, разгарнуўшы яго да ўпора. Картэр усадзіў дзве кулі ззаду ў шыю, але не паспеў.
  
  
  Мексіканцу ўдалося выдаць лямант не толькі ад болю, але і ад здзіўлення, якраз перад смерцю.
  
  
  Ён быў дастаткова гучным, каб папярэдзіць яго таварышаў за трыццаць ярдаў ад яго. Картэр нырнуў у дрэвы, як толькі яны адкрыліся ззаду яго.
  
  
  Усё пекла вылілася, можа быць, занадта рана, але Картэр ведаў, што яму проста трэба зрабіць усё магчымае.
  
  
  Чацвёра, засталося шэсць.
  
  
  Стральба з пляжа ўзмацнілася, і ўсё засяродзілася там, дзе раней была жудасная фігура ў акулярах.
  
  
  Цяпер ён рухаўся, літаральна прабіраючыся скрозь густы падлесак, назад да сваёй зыходнай кропкі старту на ўзвышшы. Засяроджаная стральба з карабінаў і 38-х заглушыла гук яго руху. Ён спрытна схаваў "Беретту" і скаціў "Галіл" з пляча.
  
  
  Да таго часу, як ён дабраўся да месца снайпера, ён ужо адшпіліў складаны прыклад Gain ад вайсковага перапончатага рамяня на поясе. Праз дзесяць секунд пасля таго, як ён упаў жыватом ва ўжо растаптаную лістоту, ложа была на месцы, а складаныя сошкі былі адкаркавалі з-пад ствала.
  
  
  Потым Картэр працягнуў руку і вялікім пальцам падняў начны прыцэл.
  
  
  "Галіл" быў гатовы, на пяцьдзесят патронаў, з дадатковай сотняй патронаў у двух запасных крамах, якія звісаюць з пояса Картэра.
  
  
  Галіл быў забяспечаны полымягаснікам, таму ён вырашыў, што ён падыходзіць для выпуску паўтара крамы - можа быць, цэлых два - з гэтага месца, перш чым яны яго засякуць.
  
  
  Калі б нехта яшчэ заставаўся ў жывых для гэтага.
  
  
  Дзякуючы таму, што Galil лёгка перамяшчаўся ён зрабіў хуткае сканіраванне.
  
  
  Цяпер гэта была гульня чакання. Яны змоўклі пасля першага ўдару штурму. Двое нырнулі за зубчасты кіпцюр камянёў ля вады. Нэльс Помрай небяспечна выглядаў з-за дзвюх астатніх скрынь. Ён быў тым, у каго быў пісталет-кулямёт "Берэта", і Картэр ведаў, што ён павінен быў атрымаць кулю першым. Але разьлік быў няправільны.
  
  
  Ды будзе так.
  
  
  Астатнія трое прарваліся на некалькі футаў у тое, што яны лічылі ахоўнай цемрай дрэў.
  
  
  З начным прыцэлам "Галіла" і інфрачырвонымі акулярамі Картэр застрэліў двух з іх адначасова: аднаго, часткова схаванага за дрэвам, другога, які рухаецца прама ўглыб сушы.
  
  
  Ён паглядзеў у задні, адкідны L прыцэл і выпусціў адну чаргу, а затым яшчэ адну.
  
  
  Патрэбна была толькі адна чарга. Яна прашывала хлопца ад пупка да шыі.
  
  
  Было вельмі мала гуку і амаль не было выбліскаў.
  
  
  Проста вельмі ціхая смерць з цемры.
  
  
  Чалавек за дрэвам пачаў дзіка страляць. Ён стрэліў пяць разоў, усё бязмэтна, перш чым яго старая стрэльба затрымалася.
  
  
  Вылаяўшыся, ён кінуў вінтоўку і кінуўся да берага.
  
  
  Чаму, Картэр не ведаў.
  
  
  Але мужчыну было ўсё роўна.
  
  
  У пяці футах ад адкрытага месяцовага святла Картэр патрапіў у сінюю спіну белай кашулі бегуна праз фут яна стала цьмянай, цёмна-чырвонай.
  
  
  Тканіна разляцелася на шматкі, плоць узарвалася, калі знежывелая постаць упала на пясок і пакацілася.
  
  
  "У іх ёсць Хуліа і Артэга!"
  
  
  "Я бачу, чорт вазьмі!"
  
  
  "Колькі іх там?"
  
  
  «Як, чорт вазьмі, я даведаюся? Я бачыў толькі аднаго!
  
  
  Усё гэта крычала ад камянёў да скрынь і назад.
  
  
  Рух за скаламі.
  
  
  Картэр абстраляў іх доўгай серыяй, а затым яшчэ адной. Паўсюль ляцелі кулі, і рух спыніўся.
  
  
  Трэці чалавек, які схаваўся ў дрэвы, зараз засяродзіўся на пазіцыі Картэра. Картэр чуў, як ён набліжаецца паўзком з левага фланга.
  
  
  Картэр здзейсніў паварот "Галіла", пасылаючы кулі па абодвум бакам скрынь. Нельга страляць прама ў іх і спрабаваць патрапіць у чалавека з пісталетам-кулямётам, Памроя.
  
  
  Калі выбухне адна скрыня, яны могуць выбухнуць усё, забраўшы з сабой Картэра.
  
  
  Якія крадзяцца збоку быў ужо блізка. Картэр пстрыкнуў зашчапкай крамы і шпурнуў амаль пусты кантэйнер для куль у цемру.
  
  
  Хлопец з пісталетам-кулямётам адразу ж адкрыў агонь на гук, далёка справа ад Картэра.
  
  
  Пакінуўшы «Галіл», Картэр, як змяя, слізгануў назад са свайго снайперскага месца. За дзесяць футаў ад яго ён спыніўся, выцягваючы з похваў пісталет «Берэта» і чакаў.
  
  
  Трыццаць секунд. Хвіліна. Пару хвілін.
  
  
  Цішыня, здавалася, вісела, напружваючыся на нітачцы.
  
  
  Потым ён з'явіўся, з рэвальверам 38 у нервовай правай руцэ.
  
  
  Праз інфрачырвоныя акуляры Картэр ўбачыў шок на яго смуглявым твары, калі ён выявіў які ляжыць Галіл.
  
  
  Хлопец не быў спецназаўцам. Ён прыбраў 38-й калібр у кабуру і пайшоў за "Галілам".
  
  
  Картэр быў на ім, як толькі ён апынуўся над аўтаматам. Прыклад «берэты» патрапіў яму ў чэрап прама за правым вухам.
  
  
  Адно бурчанне, і ён склаў карты.
  
  
  Картэр праверыў пульс. Роўны. У яго была глыбокая рана ў тым месцы, дзе яго ўдарыла "Берэта", але ён будзе жыць.
  
  
  У Картэра быў палонны.
  
  
  Ён падняў рэвальвер 38-га калібра і адправіў яго ўслед за зрасходаванай крамай.
  
  
  Зноў выпадковы агонь з пляжа.
  
  
  Прымацаваўшы новы магазін да "Галіла", Картэр рушыў налева. Праз сорак ярдаў ён павярнуў да берага. Не дайшоўшы да пяску, усё яшчэ ў шчыльным сховішчы, ён прысеў на кукішкі.
  
  
  Ён без намаганняў расслабіўся, дазваляючы ўсім напружанні перастрэлкі знікнуць з яго мускулаў.
  
  
  Ён будзе ляжаць так, нерухома, амаль не дыхаючы, у поўнай баявой гатоўнасці, столькі часу, колькі спатрэбіцца.
  
  
  Прайшло паўгадзіны, потым гадзіну.
  
  
  "Чуеш што-небудзь?"
  
  
  "Нічога."
  
  
  Яшчэ пятнаццаць хвілін.
  
  
  "Нас засталося толькі трое?"
  
  
  "Падобна на тое".
  
  
  Поўнае цярпенне. Прама як які пераследвае кот.
  
  
  «Андрэ, ідзі да дрэў. Мы цябе прыкрыем».
  
  
  "Ісус…"
  
  
  "Зрабі гэта!"
  
  
  Андрэ скокнуў са скал, як спалоханы трусік, перабіраючы нагамі па пяску. Ён з грукатам стукнуўся аб дрэвы і ўрэзаўся ўглыб сушы.
  
  
  Картэр прапусціў яго.
  
  
  Андрэ быў не больш маўклівы, чым яго папярэднікі. Картэр чуў кожны яго рух.
  
  
  Мінула яшчэ паўгадзіны.
  
  
  «Усе яны мёртвыя, акрамя Ціта, - раздаўся голас Андрэ з пяцідзесяці ярдаў.
  
  
  "Ёсць якія-небудзь прыкметы стрэлка?"
  
  
  "Нічога."
  
  
  Застаўся за скаламі хлопец і Памрай з пісталетам-кулямётам асцярожна выйшлі з хованкі. Не менш асцярожна Андрэ вылез з-за дрэў.
  
  
  «Ён, відаць, уцёк».
  
  
  "Або мы яго застрэлілі, а ён недзе мёртвы".
  
  
  Картэр усміхнуўся.
  
  
  "Ды добра, давайце зганяй разам мулаў!"
  
  
  «Госпадзе, мы ўсё яшчэ можам гэта зрабіць Пакола?»
  
  
  "Калі мы паспяшаемся".
  
  
  Картэр пачакаў, пакуль усе мулы будуць сабраны і прывязаны ў доўгі ланцужок. Калі гэта было зроблена, ён рушыў, прыціскаючыся да зямлі.
  
  
  Усе трое стаялі разам каля мула.
  
  
  "Вы можаце жыць ці памерці", - сказаў Картэр ціха і рэзка.
  
  
  Яны адрэагавалі як адзін, хапаючыся за пісталеты і вінтоўкі.
  
  
  Картэр разрэзаў першага амаль напалову васьмёркай з рулі "Галіла", і стрэліў прама ў другога.
  
  
  Памром паспеў выпусціць чаргу, якая працяла паветра там, дзе быў Картэр.
  
  
  Але Картэр ужо кінуўся направа, стукнуўся, перакаціўся і стрэліў.
  
  
  Пакора, здавалася, запоўніла твар Памроя якраз перад тым, як магутная хваля пракацілася па яго грудзях і адарвала большую частку галавы.
  
  
  Картэр устаў, глыбока дыхаючы.
  
  
  На пляжы зараз было ціха. І зноў толькі далікатны плеск Карыбскага мора парушыў цішыню.
  
  
  Адзін за адным ён збіраў мёртвых.
  
  
  Ні на адным з іх не было ніводнага пасведчання асобы, нават на Памроі, але гэта было не больш, чым чакаў Картэр.
  
  
  У Памроя было пяць тысяч амерыканскіх долараў у вялікіх купюрах і нешта накшталт карты.
  
  
  Картэр паклаў грошы і карту. а затым сфатаграфаваў асобы, якія засталіся дастаткова непашкоджанымі, каб іх можна было даведацца.
  
  
  Калі гэта было зроблена, ён перакаціў іх усіх у яму, якую яны выкапалі, каб закапаць скрыні.
  
  
  Дзіўна, падумаў ён, але паэтычна. Яны выкапалі сабе магілу.
  
  
  Затым ён разгрузіў мулаў і склаў поўны вопіс зброі. Калі гэта было зроблена, ён вываліў усё ў яму па-над целамі. Затым ён вярнуўся да дрэў, каб забраць таго, якую ён аглушыў, таго, якую іншыя назвалі Ціта.
  
  
  Мужчына сышоў.
  
  
  Нейкім чынам яму ўдалося ўзяць сябе ў рукі і пайсці. Картэр высачыў яго на адлегласці мілі па вузкай грунтавай дарогі з аднапалосным рухам.
  
  
  Ён яшчэ не паспеў дабрацца да паўтаратоннага, абцягнутага брызентам грузавіка.
  
  
  Картэр праверыў. Пульс прапаў, і ён зразумеў чаму. Сіне-чорны гуз проста за вухам трэснуў ад напружання бегу. Калі б ён застаўся на месцы, страсенне мозгу часткова прайшло б. А так ён практычна наклаў на сябе рукі.
  
  
  Картэр хутка сфатаграфаваў яго твар і занёс назад у яму. Яму спатрэбілася яшчэ дзве гадзіны, каб закапаць раскрытыя дзіркай і зрабіць так, каб пляж выглядаў так, як быццам яго ніколі не трывожылі.
  
  
  Нарэшце, цалкам скончыўшы, ён хуткім бегам накіраваўся ўглыб сушы. Ужо амаль развіднела, калі ён дабраўся да джыпа і накіраваўся да выхаду.
  
  
  «Усё з начной працай», - падумаў ён, запальваючы цыгарэту.
  
  
  Але нейкім чынам у глыбіні душы ён ведаў, што будзе другая фаза.
  
  
  Трэці раздзел.
  
  
  Картэр стаяў, моўчкі аглядаючы стол, завалены фатаграфіямі і дакументамі. Ён быў апрануты ў карычневыя слаксы і кашулю пад лёгкую куртку сафары. Справа ад яго быў Дэвід Хок, а злева - агент унутранай бяспекі Іспаніі Рамон Кубанес.
  
  
  Яны знаходзіліся ў падвале Нацыянальнага палаца ў Мадрыдзе, Іспанія. Гэтая частка падвала была анклавам спецыяльнай аператыўнай групы, якая была створана ў мінулым годзе для спынення ўнутранай тэрарыстычнай дзейнасці Іспаніі.
  
  
  Усё было свабодна, але адпавядала.
  
  
  Ідэнтыфікацыі былі зроблены па фатаграфіях загінуўшых. Двое з іх былі чальцамі басконскага рэвалюцыйнага руху. Астатнія былі лацінаамерыканцамі чальцамі Freedom.
  
  
  Дзякуючы вялікай працы яны прыдумалі метад, паводле якога лацінаамерыканцы павінны былі плаціць за зброю.
  
  
  Забойствам.
  
  
  Але каго? Цяпер гэта паставіла іх у тупік.
  
  
  «Добра», - прарычэў Хоук, моцна сціскаючы незапаленую цыгару ў яго стройнай сківіцы. "Давай яшчэ раз разгледзім усю гэтую чортаву штуку".
  
  
  Атрад смяротнікаў у складзе шасці чалавек быў адпраўлены з Паўднёвай Амерыкі яшчэ да таго, як Картэр сапсаваў дастаўку зброі. Канчатковым пунктам іх прызначэння была Іспанія, але куды? Іспанія была вялікай краінай.
  
  
  Дастаткова таго, што яны былі ў краіне і ў іх была мэта. Той факт, што іх пастаўка зброі была сарваная, не перашкодзіць ім выканаць сваю частку здзелкі. Гэта было забойства, каб захаваць твар.
  
  
  Але зноў пытанні. Каго? І дзе?
  
  
  Карта, зменшаная версія мясцовасці вакол гор Мансаналь на паўночным захадзе Іспаніі, была ключом да разгадкі.
  
  
  "Я мяркую, - сказаў Хоук, - што карта, якую вы паднялі, з'яўляецца ключом".
  
  
  «Я згодзен», - кіўнуў Картэр, - «але там няма нічога, акрамя дзікай мясцовасці і трох маленькіх вёсак. Я сумняваюся, што баскскія тэрарысты пойдуць на ўсё, каб прывезці замежных забойцаў, каб забіць мэра мясцовага мястэчка ці паліцыю. афіцыйны. "
  
  
  «Я думаю, што вы маеце рацыю, - сказаў Рамон Кубанез. "Хоць яны рабілі гэта раней, я не думаю, што гэта так цяпер".
  
  
  Ледзь іспанец скончыў казаць, як на яго поясе спрацаваў пэйджар.
  
  
  "Будзем спадзявацца, што гэта ўсё", - сказаў ён, ужо накіроўваючыся да дзвярэй.
  
  
  Картэр і Хоук стаялі, моўчкі разважаючы, пакуль мужчына не вярнуўся.
  
  
  «Мы змаглі б гэта даведацца», - сказаў Кубанез, ззяючы. «Мэтай можа быць Хуліа Мендэс, а месца можа быць… тут!»
  
  
  Кубанез тыцнуў пальцам у карту ў цэнтры стала.
  
  
  Пазногаць маладога іспанца ўпіраўся ў месца пад назвай Пакола.
  
  
  * * *
  
  
  Сонца паліла на пыльную вуліцу, як паяльная лямпа з блакітнага неба.
  
  
  Інфармацыя пра Пакола была проста на носе.
  
  
  Малюсенькая вёска, размешчаная высока ў гарах Мансанал, выглядала так, як быццам яна вырасла з іншага, старажытнага свету. Хаціны з саману з бляшанымі дахамі бязладна распасціраліся па няроўных узгорках і ненадзейна навісалі на стромкіх абрывах.
  
  
  У самым сяле вузкія вулачкі, як спалоханыя змеі, уцякалі ад галоўнай бруднай вуліцы.
  
  
  Гасцініца ўяўляла сабой чатыры маленечкія пакойчыкі над барам.
  
  
  Ён выходзіў на тое, што служыла вясковым пляцам. З таго месца, дзе Картэр сядзеў, пацягваючы густую каву, на другім баку плошчы перад ім стаяла выбрукаваная чарада маленькіх крамак. Акрамя іх, яшчэ некалькі халуп з бляшанымі дахамі падымаліся крутой рукоятью да каталіцкай царквы і невялікага манастыра паблізу.
  
  
  Сама плошча ўяўляла сабой пляцоўку пяцьдзесят на пяцьдзесят метраў, на якой была відаць трава. У яго цэнтры стаяла статуя нейкага даўно забытага героя, а побач была ўзведзена невялікая платформа.
  
  
  Менавіта з гэтай платформы Хуліа Мендэс заклікаў прагаласаваць за…
  
  
  Хранометр Картэра паказаў 11.40.
  
  
  Праз дваццаць хвілін плюс-мінус.
  
  
  Пад лёгкай курткай сафары кашуля з кароткімі рукавамі, якую ён насіў, прыліпала да скуры ад поту. Пот таксама свабодна цёк паміж скурай яго правай нагі і прывязаным да яе 9-міліметровым пісталетам Люгер.
  
  
  Злева ад хісткага ганка, дзе развальваўся Картэр, сядзеў джып, на якім яны з Рамонам Кубанесам прыехалі з Асторгі напярэдадні ўвечар. Пад двума пярэднімі адкіднымі сядзеннямі, пад брызентавым палатном, знаходзілася 9-міліметровая «Берэта» мадэлі 12. Яна мела краму на сорак патронаў і яшчэ дзве поўныя крамы, накрытых пад пахамі Картэра пад яго курткай.
  
  
  Выкарыстанне гэтай мадэлі было ініцыяванае Рамонам Кубанезам. Яно было лёгкім, 6,6 фунта, кароткім, крыху больш за шаснаццаць цаляў са складзеным прыкладам.
  
  
  Але ў Кубанеса была яшчэ больш элементарная прычына для яе выкарыстання.
  
  
  «Мадэль Дванаццаць папулярная сярод тэрарыстаў у Іспаніі. Калі мы скарыстаемся імі, і ўсё пайдзе не па плане, ніхто не зможа абрынуцца на ўрад за бессэнсоўнае забойства. Гэта будзе вытлумачана як тэракт тэрарыстычнай групоўкі супраць тэрарыстычнай групоўкі».
  
  
  І ў гэтым, наколькі яны маглі зразумець, была сутнасць.
  
  
  Дэпартамент Кубанеса сабраў усё па кавалачках, як толькі здагадаўся, што мэтай быў Хуліа Мендэс і што малюсенькая вёска Пакола павінна была стаць месцам яго пакарання.
  
  
  Euzkadi Ta Askatasuna - ці ETA - доўгі час было баскскім рэвалюцыйным рухам за незалежнасць ад Іспаніі. Нядаўна ў кіраўніцтве ETA падзяліліся па філасофіі.
  
  
  Адзін бок, які ўзначальвае Хуліа Мендэс, хацеў спыніць выкарыстанне тэрарызму і бессэнсоўных забойстваў. Іншы бок хацеў эскалацыі тэрарызму ў Іспаніі.
  
  
  Сам Мендэс выйшаў з каморы і на законных падставах балатаваўся ў паўночнай баскскай правінцыі.
  
  
  Гэта была няпростая прапанова. За ім стаяла мноства людзей Мендэса, але яго супернікі па баскскім руху жадалі яго смерці. Таксама не было сакрэтам, што некалькі высокапастаўленых афіцэраў іспанскай арміі не давяралі яму і хацелі б ягонай смерці.
  
  
  Картэр закурыў дзесятую за дзень цыгарэту і праз левае плячо паглядзеў на другі паверх будынка ззаду яго.
  
  
  У якасці падмацавання Кубанез знаходзіўся прама над ім у адным з вестыбюляў гатэля.
  
  
  З другім кулямётам "Берэта" ён мог пакрыць усю плошчу, галоўную вуліцу і завулкі злева ад яго да самага канца вёскі.
  
  
  Яны былі гатовы. Картэр і Кубанез, нават калі мадрыдскія вайскоўцы і рэгіянальная грамадзянская гвардыя не былі такімі.
  
  
  Праз Дзяржаву Хоук папярэдзіў чыноўнікаў у Мадрыдзе, што нешта можа адбыцца ў той дзень у Пакало.
  
  
  Акрамя прадастаўлення Мендэсу двух целаахоўнікаў, вайскоўцы палічылі за лепшае праігнараваць папярэджанне.
  
  
  Як быццам яны сапраўды хацелі яго смерці.
  
  
  Можа, яны так і зрабілі.
  
  
  Лацінская палітыка - дзіўнае паняцце.
  
  
  Але мясцовая версія закона і парадку прыслухоўвалася крыху лепш. Яго звалі Хубаньо, і ён прыслухоўваўся да кожнага слова, сказанага Кубанезам.
  
  
  Гэты край краіны Баскаў вакол гор Мансаналь быў краінай Мендэса, і Хубан'ё не хацеў, каб выбар людзей быў патрачаны на яго тэрыторыю.
  
  
  Ён згаджаўся з усімі прапановамі, якія Кубанец прамаўляў на мясцовым дыялекце, у тым ліку тое, што больш за ўсё турбавала Картэра.
  
  
  Гэтае слова дайшло да кожнага мужчыны, жанчыны і дзіцяці ў вёсцы. Калі царкоўныя званы празвінелі апоўдні, абвяшчаючы аб прыбыцці сеньёра Мендэса ў Пакол… заставайцеся дома!
  
  
  Цяпер, калі не лічыць некалькіх вандроўных сабак і двух малодшых шэрыфаў Хубаньо, якія разваліліся каля трыбуны выступоўца, вуліца была бязлюднай.
  
  
  Картэр уздыхнуў з палёгкай. Ён не любіў залучаць мірных жыхароў у вайну. Калі невялікі пляц перад ім неўзабаве павінна была стаць полем бітвы, то тут не было месца для нявінных мінакоў.
  
  
  Картэр напружыўся.
  
  
  З узгоркаў справа ад яго стары доўгі пікап з высокімі бартамі з хрыпам праскрыпеў па нахільнай крывой і рушыў уверх па пыльнай галоўнай вуліцы.
  
  
  Не даязджаючы да бара, ён павярнуў налева і з грукатам вываліўся ў завулак, пакінуўшы палову ложка які тырчыць на вуліцу. Грузавік быў забіты свежымі прадуктамі.
  
  
  Кіроўца, асмуглы юнак гадоў дваццаці, з доўгімі чорнымі валасамі і выбачэннем за вусы Панча Вільі, выслізнуў з кабіны. Ён падышоў да задняй часткі грузавіка і, апусціўшы заднія дзверы, пачаў складаць на яе скрыні з прадуктамі.
  
  
  Кірмашовы дзень? Каб скарыстацца натоўпам, які прыходзіць паслухаць выступ Мендэса?
  
  
  Можа быць. Можа быць не.
  
  
  Картэр расслабіўся ў крэсле, але кіроўца і грузавік заставаліся на перыферыі бачання.
  
  
  Царкоўны звон зазвінеў з роўнай глухой званкай на схіле ўзгорка.
  
  
  Зрэнкі шэрых вачэй Картэра гойдаліся ківарам уверх і ўніз па вуліцы.
  
  
  Ці зрабілі б жыхары вёскі так, як ім сказалі?
  
  
  Ці ўсё атрымалі вестку?
  
  
  Відавочна, так.
  
  
  Нічога не рухалася ў дымлівым ад спякоты паветры.
  
  
  Акрамя кіроўцы пікапа, загружанага прадуктамі. Верагодна, ён быў фермерам-дальнабойшчыкам аднекуль з глыбінь узгоркаў. Ён бы не зразумеў гэтага.
  
  
  Ці павінен Картэр сказаць яму?
  
  
  Ён збіраўся ўстаць з крэсла, калі кіроўца ступіў на ганак і накіраваўся ў шлях.
  
  
  На ім былі выцвілыя паношаныя сінія джынсы, клятчастая кашуля з трапяткім хвастом і белы саламяны капялюш з шырокімі палямі.
  
  
  Яго ногі выдавалі дзіўны стук па дошках ганка. Картэр зразумеў чаму. На ім былі хуарачы - сандалі з плеценай скуры з падэшвай са старых гумавых пакрышак.
  
  
  Ён быў на паўдарогі да дзвярэй, калі спыніўся, гледзячы на ??Картэра.
  
  
  "Буэнас-дыяс".
  
  
  «Buenos dias», - рушыў услед адказ.
  
  
  Зняў капялюш па-сялянску, пацягнуўшыся за галаву і прыўзняўшы яе ззаду. Тым самым ён на імгненне закрыў яго твар у знак павагі. Затым ён апусціў саломінку да ўзроўню таліі. Гэта таксама было знакам павагі і паказвала, што ён не ўзброены.
  
  
  "Амерыкана?"
  
  
  «Сі», - адказаў Картэр, адчуваючы, як знаёмы сверб асцярожнасці прабягае па яго спіне, калі мужчына нагаварыў некалькі фраз на скажонай іспанскай, якога Картэр не зусім зразумеў.
  
  
  Нешта было не так, але Картэр не мог зразумець гэтага.
  
  
  "Без разумення."
  
  
  Мужчына паціснуў плячыма. Ён зрабіў адзіны крок да дзвярэй бара і зноў спыніўся.
  
  
  "Uno cigarrillo ... por Favor?"
  
  
  Картэр левай рукой выцягнуў з кішэні пачак і вытрас адну.
  
  
  "Грасіяс, сеньёр"
  
  
  Картэр кіўнуў і глядзеў, як спінка клятчастай кашулі адступіла ў бар.
  
  
  Мужчына выглядаў як селянін, але нешта з ім было не так. Ён гаварыў па-іспанску, а не па-баскску, і ўсё ж у яго гішпанскай быў дзіўны акцэнт.
  
  
  І было нешта яшчэ, нешта іншае, што не пасавала.
  
  
  Перш чым Картэр паспеў памацаць яго, раптоўны агонь машыны вярнуў яго ўвагу на вуліцу. Ледзь беглы «Форд» 1950 гады з выгнутымі крыламі, яго чорная фарба, шэрая ад пылу, нахілілася і накіравалася да пляца.
  
  
  Царкоўны звон, здавалася, звінеў усё гучней, чым бліжэй падыходзіла старая машына. Гэта на секунду прыцягнула ўвагу Картэра.
  
  
  Тое, што ён убачыў, выклікала з яго вуснаў шэпт праклёну.
  
  
  Лінія з васьмі манахаў, усё ў традыцыйнай доўгай карычневай вопратцы, спускалася з узгорка ад манастыра. Яны ішлі гуськом, схіліўшы галовы і скрыжаваўшы рукі на жыватах, прама да плошчы.
  
  
  «Чорт пабяры, - падумаў Картэр. Hubanyo аблажаўся. Манахам на ўзгорку нічога не сказалі!
  
  
  Ён выпрастаўся ў крэсле, калі стары Форд дасягнуў краю плошчы і з грукатам спыніўся. Двое вартавых, якія сядзелі каля трыбуны аратара, рушылі да яго. У той жа час вялізная пузатая туша самога Хубанья выйшла па другі бок «Форда». У тоўстых руках ён трымаў драбавік, а яго чорныя вочы кідаліся ўверх і ўніз па пустых вуліцах.
  
  
  Але ён не бачыў манахаў, якія спускаліся з узгорка ззаду яго.
  
  
  Ніжняя палова правай штаніны Картэра была падзелена, а затым зашпілена на ліпучцы для лёгкага доступу да яго вечна дакладнаму Люгеру, Вільгельміне. Калі дзве заднія дзверы форда адчыніліся, ён слізгануў пальцам па ліпучцы наверсе прарэзы.
  
  
  Высокі, худы, як трыснёг чалавек, з вуглаватымі рысамі твару і залысінамі сівых валасоў, звісаў з задняй часткі седана з боку Хубаньё.
  
  
  Маленькі чалавек ва ўніформе з соннымі вачыма і млявымі рухамі выйшаў з форда побач з Картэрам.
  
  
  Картэр у думках вылаяўся.
  
  
  Гэтае вартае жалю апраўданне для салдата, відавочна, было целаахоўнікам, якога Мадрыд падаў Мендэсу. Ён выглядаў як перажытак эпохі Франка і, як такой, верагодна, ненавідзеў Хуліа Мендэса і ўсё, што ён адстойваў, тады і зараз.
  
  
  Кіроўцу было семдзесят. Ён ужо адкінуў галаву на сядзенне, як быццам накіраваўся прама да сіесты.
  
  
  Два намеснікі дабраліся да «целаахоўніка» Мендэса. Хубаньо размаўляў з Мендэсам, паказваючы на маленькі будынак ззаду яго і ківаючы галавой з боку ў бок.
  
  
  Калі б ён пайшоў уніз, гэта было б хутка.
  
  
  Калі палец Картэра пачаў адчыняць ліпучку, пачуўся ціхі які рвецца гук.
  
  
  Назавіце гэта дэжавю ці шостым пачуццём навучанага аператыўніка, інстынктам выжывання, які падтрымліваў Killmaster N3 на працягу шматлікіх місій.
  
  
  Або назавіце гэта рэальнасцю таго, што было: лёгкае калыханне старога гуказдымальніка, манахі пераходзілі ад аднаго шэрагу да іншага ў сваім руху.
  
  
  І стук гумавых крокаў па ганку ззаду яго.
  
  
  Кіроўца.
  
  
  Картэр не быў знаўцам моў, але крыху ведаў мясцовы дыялект, і Кубанец навучыў яго большаму за кароткі час, праведзены разам.
  
  
  Кіроўца вызначана казаў па-іспанску, але Картэр раптоўна зразумеў, што гэта не мясцовы дыялект і нават не прыстойны сялянскі іспанскі.
  
  
  Гэта была мексіканская іспанская.
  
  
  А потым ён успомніў хуарачэс… мексіканскія сялянскія туфлі.
  
  
  Калі мексіканцу патрэбны зручны абутак для вялікай працы, ён цалкам можа насіць тое, да чаго ён прывык больш за ўсё.
  
  
  Картэр цалкам разарваў зашпільку-ліпучку і набіў руку люгерам. У той жа час ён хіснуўся ўправа, ускочыў з крэсла і пакаціўся ў паветры.
  
  
  Малады кіроўца з зубастай усмешкай на твары чырвонага дрэва стаяў у дзвярах бара. Яго рукі трымалі пісталет, і ён ужо страляў.
  
  
  Кулі магнума запалілі спінку крэсла, якую Картэр толькі што вызваліў.
  
  
  Картэр стукнуўся спіной аб ганак, калі Вільгельміна ўзарвалася. Ён злёгку прамахнуўся, але ўсё роўна патрапіў.
  
  
  Куля патрапіла ў левую сцегнавую костка хлопца, прымусіўшы яго разгарнуцца. Ён спачатку стукнуўся аб сцяну жыватом, запэцкаўшы сваёй крывёй добры кавалак пабляклага пабелу, перш чым зноў павярнуцца для другой спробы якая коціцца постаці.
  
  
  Картэр зрабіў яшчэ два стрэлы: адзін хлопцу ў жывот, а другі ў галаву.
  
  
  Магнум вылецеў з яго рук, нібы на нябачных струнах, і ён прыціснуўся да сцяны. Ён быў безаблічным, і яго жывот вывяргаў кроў.
  
  
  Картэр перакаціўся на жывот на ганку з "люгерам" у працягнутых руках.
  
  
  Вакол яго вылілася пекла.
  
  
  Трое баевікоў выскачылі з кузава пікапа. Ва ўсіх былі брахлівыя паўаўтаматы. Іх агонь быў мэтанакіравана накіраваны на Хубанью і Мендэса, але па большай частцы яны траплялі ў «Форд».
  
  
  Картэр за долі секунды зірнуў на ўсю астатнюю пыльную сцэну.
  
  
  Восем манахаў стаялі на адным калене. З-пад сваіх мантый яны вынялі ўсё, ад браўнінгаў да 357-х.
  
  
  Хубанья змагаўся з Мендэсам на трох чвэрцях шляху да будынкаў, так што яны апынуліся па-за лініяй агню манахаў.
  
  
  Двум намеснікам і целаахоўніку пашанцавала менш.
  
  
  Мужчына ў форме ляжаў побач з "фордам", яго цела было разрэзана амаль напалову. Адзін з двух намеснікаў вярнуўся на платформу аратара, дзе цяпер ляжаў і страляў - калі ён мог падняць галаву - у пікап. Іншы памагаты шэрыфа быў паранены ў правую нагу і знаходзіўся пад фордам , часткова прычынены перадпакоямі коламі.
  
  
  Доўга ён не працягне. - падумаў Картэр.
  
  
  Усё адбылося хутка. Можа, секунд дзесяць. І гэта адбывалася хутчэй.
  
  
  Кубанез ужо адкрыў агонь па манахах, забіўшы дваіх з іх хуткім агнём з Галіла. Астатнія спяшаліся на пазіцыі за магазінамі і бліжэйшымі скаламі.
  
  
  Трое ў задняй частцы пікапа так стараліся прыгваздаць Мендэса, што нават не заўважылі, што іх прыяцель не абясшкодзіў амерыканца на ганку.
  
  
  Картэр нырнуў у дзверы бара і пабег праз вялікі пакой. У задняй частцы ён знайшоў акно. Калі яна не адчынялася, ён выбіваў яе нагой у чаравіку разам з рамай і ўсім астатнім.
  
  
  Ён нырнуў галавой наперад. Удараючыся плячом у пыл, ён перакаціўся і ўскочыў на ногі, як кот, «Люгер» гатовы прыстрэліць да д'ябла любога, каго зможа.
  
  
  Ён мог бачыць іх праз лабавое шкло і задняе шкло грузавіка. Усе трое ўсё яшчэ былі сканцэнтраваны на плошчы.
  
  
  Картэр быў на паўдарогі да грузавіка, калі адзін з іх павярнуўся і накіраваўся да кабіны.
  
  
  Яго намеры былі відавочныя; ён вывезе пікап і зробіць з яго які коціцца танк.
  
  
  Ён убачыў Картэра, калі ступіў на падножку. У яго была М-16, але ён занадта позна ўбачыў свайго ката, каб задзейнічаць яе.
  
  
  На паўдарозе Картэр зрабіў два стрэлы з «Люгера» яму ў грудзі. Тканіна разарвалася, кроў распаўсюдзілася, і кулі вылецелі, пляскаючы паветрам ззаду сябе.
  
  
  Ледзь ён упаў, як Картэр ускочыў на капот. Яго жывот стукнуўся, і яго ногі скруціліся. Падэшвы яго чаравік закранулі, і ён ляжаў жыватом папярок даху.
  
  
  Ён страляў з пісталета злева направа, пасылаючы 9-міліметровыя сталёвыя кулі ім у патыліцу.
  
  
  Адным беглым позіркам ён зразумеў сітуацыю.
  
  
  Агонь па-ранейшаму ішоў з-за камянёў збоку ад магазінаў. Манахі там не маглі страляць у парадныя дзверы і вокны, але яны маглі не даць нікому з іх выйсці.
  
  
  Кубанез выдатна спраўляўся з іх утрыманнем са сваёй Model 12.
  
  
  Стральба з задняй часткі крамаў сказала Картэр, што астатнія манахі былі там, верагодна, збіраючыся для нападу на заднюю дзверы.
  
  
  Двое мужчын, якіх ён толькі што абстраляў, стралялі з Энфілда і старога Гаранда.
  
  
  Страляючы з «люгера», ён адчыніў дзверцы і слізгануў у кабіну.
  
  
  Стары рухавік пару разоў закашляўся і зашыпеў, але ў выніку завёўся. Калі Картэр быў упэўнены, што ён працуе - і працягне працаваць - ён уключыў першую перадачу.
  
  
  Завулак быў вузкі. Настолькі, што на крылы машыны драпалі сцены гліняных хацін. Сталь завішчала аб шчыльную сцяну, але Картэр не сунімаўся.
  
  
  Ён поерзал, зачыніў вушы на якія пратэстуюць крыкі рухавіка і вырваўся вонкі ў задняй частцы стойкі.
  
  
  Два жорсткія вароты прывялі яго ў іншы завулак, і вярнулі яго да пярэдняй часткі бара і плошчы.
  
  
  І зноў завулак аказаўся занадта вузкім. Крыло з пранізлівым віскам металу адскочыла і праляцела над кабінай.
  
  
  Ледзь нос старога грузавіка выйшаў завулка, як кулі з-за камянёў прашылі лабавое шкло.
  
  
  Разбітае шкло пырснула на грудзі і плечы Картэра, але не параніла. Ён ужо ляжаў ніцма на сядзенне, прыціснуўшы адну нагу да падлогі, адной рукой па памяці накіроўваючы машыну да джыпа.
  
  
  Пераканаўшыся, што ён абагнаў іншую машыну хоць на некалькі футаў, ён разгарнуў грузавік, зняў нагу з педалі газу і націснуў на тормаз абедзвюма нагамі.
  
  
  Складана? Так, але ў тую раніцу ён шмат гадзін хадзіў па зямлі і вырашыў, што зможа вызначыць адлегласць па памяці.
  
  
  Стары пікап хіснуўся на носе, а потым на двух колах. Як толькі ён спыніўся Картэр пакінуў яго.
  
  
  Ён выслізнуў жыватом уніз з пасажырскага боку. Яго правая рука часткова перапыніла яго падзенне якраз перад тым, як ён сагнуўся, перакаціўся і прыўзняўся.
  
  
  Не ідэальна, але блізка да таго.
  
  
  Грузавік, які зараз ляжаў на баку, верхнія колы ўсё яшчэ шалёна круціліся, блакаваў увесь джып, акрамя яго задняй часткі.
  
  
  Але яму трэба паспяшацца. Манахі за скаламі цэліліся, відавочна, чытаючы яго планы і спрабуючы прастрэліць шыны джыпа.
  
  
  Апынуўшыся на сядзенне, Картэр дастаў "Мадэль 12" і запусціў рухавік.
  
  
  «Аміга…!»
  
  
  Голас Кубанеса дайшоў да яго праз гукі стрэлаў праз вуліцу. Ён часткова выглядаў у бакавое акно, далей ад куляй, якія ляцяць з-за камянёў.
  
  
  "Гэта зрабілі Хубанью і Мендэс?" - крыкнуў Картэр.
  
  
  «Так! Яны ў будаўнічай краме… ён у цэнтры!»
  
  
  Картэр кіўнуў. "Колькі іх засталося?"
  
  
  «Наколькі я разумею, пяцёра. Два за камянямі, тры за крамай».
  
  
  "Прыкрый мяне!"
  
  
  Кубанез паказаў вялікі палец уверх і знік.
  
  
  Картэр з ровам рынуўся назад у завулак, куды толькі што пад'ехаў з грузавіком. Прайшоўшы праз яго, ён павярнуў налева і выціснуў з маленькай машыны ўсё, што мог. Ён прайшоў па завулку, дзе першапачаткова стаяў грузавік, і працягваў паварочваць.
  
  
  Неўзабаве ён выйшаў з вясковых халуп і пачаў ехаць па адкрытай мясцовасці. Калі ён быў у добрай тысячы ярдаў ад вёскі, ён павярнуў налева і пачаў паднімацца.
  
  
  Камяні, выбоіны і наогул перасечаная мясцовасць трэслі джып, але ў рэшце рэшт Картэр выбраўся на дарогу, якая вяла назад у вёску.
  
  
  Ён разгарнуў джып і спыніўся на далёкім канцы павароту, хаваючыся ад вачэй знізу.
  
  
  З перапончатай сумкі паміж сядзеннямі ён абраў тры запальныя гранаты М-34 і паклаў іх на пасажырскае сядзенне. З новай крамай у Вільгельміне, якая зноў была ў кабуры для ног, Картэр звярнуў увагу на Model 12.
  
  
  Ён замацаваў прыклад і перакінуў шнур праз левае плячо. Калі ён выпусціў лабавое шкло джыпа, прастора паміж левай дзяржальняй і крамай ідэальна падышло да круглай планкі ў падставы лэбавага шкла.
  
  
  Ён служыў бы зваротным падвойным упорам пісталета-кулямёта, дазваляючы Картэр страляць, выпускаць чэргі з «Берэты», і кідаць гранаты, толькі для таго, каб зноў прыцэліцца і стрэліць.
  
  
  Ён быў гатовы.
  
  
  Картэр хутка пераключыў перадачы, дасягнуўшы пяцідзесяці, калі ён павярнуў на павароце.
  
  
  У яго вушы пачуўся роў новых стрэлаў, калі нос джыпа апусціўся, і ён ірвануў уніз, прама на пыльную плошчу і прастору на ёй.
  
  
  На сотні ярдаў ён пачаў страляць. Маленькая мадэль 12 здрыганулася ў яго руцэ, але засталася стаяць на перакладзіне лабавога шкла.
  
  
  Манахі скінулі сваё адзенне. Пад імі было зялёнае і карычневае форменнае адзенне. Картэр бачыў знакі адрознення і выказаў здагадку, што яны супадаюць з тым, што насіў мёртвы "целаахоўнік" каля "Форда".
  
  
  Гэта была б іх гульня.
  
  
  Картэр амаль бачыў загалоўкі: "Урадавыя войскі забіваюць лідэра левых сіл".
  
  
  На пяцідзесяці ярдах ён збавіў абароты і выпусціў чаргу з «берэты».
  
  
  За камянямі ўзнікла блытаніна, калі двое стралкоў убачылі, што яны знаходзяцца з флангаў і па іх па-ранейшаму страляюць з джыпа.
  
  
  Але яны хутка паправіліся.
  
  
  Цяпер адзін павярнуўся, каб адказаць Картэру, а іншы ўсё яшчэ засяродзіўся на Кубанезе. Але пад вострым з двух бакоў ні адзін з іх не змог зрабіць стрэл, які нанёс бы якія-небудзь страты.
  
  
  Картэр выпусціў Берэту і. з трохсекундным інтэрвалам кінуў гранаты. У М-34 быў прыкладна пяцісекундны ўзрывальнік. Да таго часу, як выбухнула першая, Картэр зноў страляў.
  
  
  Першая граната была дакладнай.
  
  
  Другога выбуху пакуль не было.
  
  
  Цела бандыта які страляў па Кубанезе, паднялося ў паветра і апусцілася на валун, гратэскава раскінуўшыся ва ўсіх кірунках.
  
  
  Як толькі джып дасягнуў звужанай дарогі, якая вядзе да манастыра, другі выбух скалынуў паветра.
  
  
  Стралок насупраць Картэра ўстаў. Ён выпусціў зброю і, хістаючыся, выскачыў з-за камянёў, яго рукі дарэмна рвалі свае разарваныя і выпаленыя вочы.
  
  
  Картэр павярнуў, падняўшы рулю «Мадэлі 12» і паклаўшы яго на правую руку.
  
  
  Хлопец быў у пятнаццаці ярдаў ад джыпа, калі ён пачаў крычаць па-іспанску:
  
  
  "Я здаюся!"
  
  
  "Гатовы паспрачацца, што табе канец", - прашыпеў Картэр.
  
  
  На вяршыні ўзгорка Картэр лёгка выслізнуў з джыпа. Выцягнуўшы амаль пустую краму, ён уставіў новую і пачаў спускацца па схіле па валуне.
  
  
  З іншага боку плошчы Кубанез і яго "Берэта" маўчалі. Картэр не мог бачыць ні галавы аднаго, ні рулі другога над аконнай рамай.
  
  
  Добры чалавек.
  
  
  Кубанез ужо сыходзіў, верагодна, далёка направа і ніжэй Картэра, каб падтрымаць яго, калі ён мае ў гэтым патрэбу.
  
  
  На паўдарозе Картэр спыніўся.
  
  
  Страляніна зараз была перарывістай.
  
  
  Адзін ці дзве бавоўны проста пад ім выклікалі агонь са стралковай зброі з другога паверха ззаду будаўнічай крамы.
  
  
  Картэр пачакаў, затым зноў з'ехаў.
  
  
  Ён выявіў двух з іх, аднаго ў скале прама ў падножжа ўзгорка. Іншы быў крыху ніжэйшы за яго цяперашняе становішча, на прамой лініі з акном другога паверха.
  
  
  Дзе быў нумар тры?
  
  
  Картэр занадта рана пазнаў аб ім.
  
  
  Ціхі скрыгат. Падэшва чаравіка на камені.
  
  
  Ён разгарнуўся, «Мадэль 12» тузанулася ў руках.
  
  
  Хлопец стрэліў. Картэр адчуў укол і рывок кулі ў сваім левым вуху, калі яго ўласныя кулі упіліся ў жывот хлопца.
  
  
  Ён закрычаў. Аднойчы. А потым паваліўся на скалы і замоўк.
  
  
  Картэр не стаў чакаць. Ён рушыў уніз па камяністай глебе для забойстваў, яго вушы былі настроены на кожны гук.
  
  
  Занепакоеныя агнём «Мадэлі 12», які рвецца, над імі, два астатнія стралкі саслізнулі са сваіх пазіцый.
  
  
  «Сеньёр Картэр…»
  
  
  Картэр падняў вочы.
  
  
  Тоўсты чырвоны твар Хубанья быў у акне.
  
  
  "Справа - за двума дрэвамі!"
  
  
  Картэр прыгнуўся. Ён адвёў погляд ад вяршыняў двух хмызняковых дубоў, нахіленых да неба над лініяй скал.
  
  
  Кожныя пяць футаў ён спыняўся, каб паслухаць.
  
  
  Нічога.
  
  
  А потым ён пачуў гэта: мяккае дакрананне чаравік да сухога бруду.
  
  
  Хлопец абышоў яго. Цяпер ён прасоўваўся ўверх па скалах справа ад Картэра, ярдаў за дваццаць ззаду.
  
  
  Картэр усміхнуўся сам сабе. Ён прысеў на кукішкі і пачаў чакаць, узяўшы ў руку вялікі камень.
  
  
  Гэта было нядоўга.
  
  
  Калі хлопец апынуўся прама на другім баку валуна Картэра, ён перакаціў камень праз вяршыню.
  
  
  Стральба была імгненнай.
  
  
  Менавіта такім Картэр знайшоў яго, калі падышоў да яго - з вінтоўкай якая страляе ў паветра на гук.
  
  
  Картэр наставіў смяротны канец "берэты" яму на грудзі.
  
  
  "Ты можаш жыць, Аміга".
  
  
  Хлопец гучна вылаяўся і апусціў вінтоўку па дузе, страляючы.
  
  
  Мужчына закрычаў ад болю, калі першая 9-міліметровая куля патрапіла яму ў плячо.
  
  
  Крык скончыўся булькатлівым перадсмяротным хрыпам, калі наступныя чацвёра адсеклі яму галаву.
  
  
  Гук Model 12 ледзь заціх, калі Картэр пачуў голас Кубанеса, які кліча яго з боку будынка.
  
  
  «Аміга… Нік!»
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Колькіх вы прыкончылі?"
  
  
  "Два за скаламі і два тут".
  
  
  «Тады ўсё скончана. Мы выходзім».
  
  
  Мы? - падумаў Картэр. асцярожна прасоўваючыся ўніз па ўзгорку, усё яшчэ ў хованцы.
  
  
  Ён упаў на дно, калі Кубанез абмінуў будынак. Іспанец шырока ўхмыльнуўся, а рулю яго «берэты» урэзалася ў мяккае месца за вухам мужчыны.
  
  
  «Яго клічуць Мануэль Орціс, - сказаў Кубанес. "Ён кубінец і, як вы, амерыканцы, сказалі б, ён да чорцікаў напалоханы".
  
  
  Картэр усміхнуўся.
  
  
  У іх быў палонны.
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  Нік Картэр задаволена ўздыхнуў, калі моцныя, але дзіўна далікатныя і жаноцкія рукі слізганулі па яго голай спіне. Яны рухаліся, як пёры, па яго аголеным ягадзіцах, затым слізгалі паміж яго ног.
  
  
  Пальцы тварылі дзіўныя рэчы, пакуль задавальненне не перарасло ў боль.
  
  
  "Табе падабаецца?" - спытаў гарачы голас.
  
  
  "Я кахаю гэта", - адказаў Картэр і перавярнуўся на спіну.
  
  
  Яна была цудоўная, ростам пяць футаў дзесяць цаляў, з прыемнымі рысамі і яшчэ больш прыемнымі формамі. Яе грудзей былі аголеныя, як і ўсё астатняе, і яны звісалі, як дзве вялізныя дыні, прама над вачыма Картэра.
  
  
  Яе звалі Дэлорэс, і Картэр сустрэў яе на зваротным шляху з Мадрыда тры дні таму.
  
  
  Цяга было імгненным і ўзаемным.
  
  
  Яна спытала. - "Чым ты займаешся?"
  
  
  "Я рэпарцёр Amalgamated Press and Wire Services", – адказаў Картэр, не міргнуўшы. «Я толькі што завяршаю працу ў Іспаніі. А ты?"
  
  
  "Я багатая."
  
  
  "Ой?"
  
  
  «Так. Я люблю чытаць, гуляць у азартныя гульні, гуляць у тэніс, падарожнічаць і займацца каханнем… не абавязкова ў такім парадку».
  
  
  Яе вочы сказалі ўсё астатняе.
  
  
  «Я мушу падаць сваю гісторыю, калі мы прызямлімся. Гэта зойме каля дзвюх гадзін. Магу я сустрэцца з вамі за вячэрай?
  
  
  "Вядома." Яна надрапала свой адрас. Гэта было недалёка ад кватэры Картэра ў Арлінгтане. "Я прынясу што-небудзь".
  
  
  "Табе не абавязкова".
  
  
  "Я хачу. Да таго часу, як вы даберацеся да мяне, вы, магчыма, ужо не будзеце галодныя… я маю на ўвазе ежу».
  
  
  Картэр не быў упэўнены, што яна ў парадку, але з гэтым тварам, гэтай фігурай і ўсімі гэтымі светлымі валасамі ён хацеў усё высветліць.
  
  
  Каб запоўніць іспанскую справаздачу, яму спатрэбілася дзве гадзіны. Ён зрабіў
  
  
  гэта ўсяго за пяцьдзесят хвілін і выслухаў яшчэ дзесяць інструктажоў Хоўка.
  
  
  Палонны пацвердзіў практычна ўсё. Нэльс Памрой сапраўды быў пасярэднікам. Хто б ні быў раздзелам крайняга левага крыла ETA. ён хацеў, каб Хуліа Мендэс не перашкаджаў. Першапачаткова Памрой наняў стрэлка-фрылансера, але той, відавочна, пацярпеў няўдачу або адмовіўся ад кантракта ў апошнюю хвіліну.
  
  
  Калі зброя нечакана патрапіла ў рукі Памроя, ён задумаў абмяняцца з лацінаамерыканцамі на волю.
  
  
  Захоплены імі палонны настолькі быў шчыры, што яго прыяцелі ў Мексіцы і Белізе будуць знаходзіцца пад назіраннем на працягу сутак. Пры першых прыкметах якой-небудзь актыўнасці іх усіх можа забраць мясцовая паліцыя ці служба бяспекі.
  
  
  Усё было прыгожа і акуратна загорнута.
  
  
  "Можа быць", – сказаў Хоук. "А можа і не".
  
  
  "Але гэта амаль усё, што я магу зрабіць", - сказаў Картэр.
  
  
  Хоук кіўнуў. «Вазьмі тыдзень. Паслабся, але заставайся на сувязі».
  
  
  «Падыдзе», - адказаў Картэр і праз дзесяць хвілін паведаміў таксісту адрас Дэлорэс Тэлер у Арлінгтане.
  
  
  Яна сустрэла яго ў празрыстым негліжэ, які не хаваў тонкіх трусікаў і бюстгальтара, які не мог змясціць змесціва, якое знаходзіцца ў яго кубках.
  
  
  "Галодны?"
  
  
  "Да уж."
  
  
  "Ежа?"
  
  
  "Не."
  
  
  "Спальня тут".
  
  
  Гэта было тры дні таму. Яны паелі некалькі разоў, але так і не апрануліся.
  
  
  Сярод іншых цудоўных рэчаў, якія рабіла Дэлорэс, яна рабіла масаж. Прыкладна ў той час, калі Картэр вырашыў, што ён у апошні раз упадзе, Дэларэс зрабіла яму масаж.
  
  
  Гэта ніколі не падводзіла.
  
  
  "На што ты глядзіш?"
  
  
  «Ніз тваіх грудзей. Яны цудоўныя».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Яны не правісаюць".
  
  
  “Я раблю зарадку. Хочаце паехаць у Монтэ-Карла?»
  
  
  Гэта быў яшчэ адзін дзіўны паварот у яе асобы. Яна часта мяняла тэму на паўслове, і Картэр заўсёды было цікава пачуць новую думку, якую яна прыдумала.
  
  
  "Чаму Монтэ-Карла?"
  
  
  Яна паціснула плячыма. "Я не ведаю. Думаю, ты быў бы выдатным гульцом у Монтэ-Карла. Мы маглі б чытаць, падарожнічаць, гуляць у азартныя гульні, гуляць у тэніс…»
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. - «І займацца каханнем адначасова».
  
  
  "Так. Хочаце?"
  
  
  «Не магу зараз, Дэларэс. Але мы можам займацца каханнем».
  
  
  "Выдатна."
  
  
  Гэта было яшчэ тое-сёе, што Картэру падабалася ў Дэлорэс. Яна была вельмі прыемнай дамай.
  
  
  Яна нахілілася наперад, пакуль яе грудзі не кранула яго асобы.
  
  
  «Пацалуй іх, Нік, мілы. Зрабі ім балюча сваімі пацалункамі, як раней».
  
  
  Яе грудзей былі малочна-белымі, а соску цямней ружовага, амаль малінавымі ў цьмяным святле.
  
  
  Але гэта быў не столькі колер, колькі дакрананне.
  
  
  Картэр пацягнуўся абедзвюма рукамі і пагладзіў гладкую скуру. Соску, здавалася, зацвярдзелі ад яго дакранання, і яна прыціснула іх адзін за адным да яго вуснаў.
  
  
  Яго вочы закаціліся да яе. Яны былі зялёнымі, шырока расстаўленымі на яе цудоўным твары, і прама цяпер яны ззялі жывёльнай пачуццёвасцю, якая казала Картэр, што яна не хоча доўга чакаць.
  
  
  «Дэларэс, ты мяне здзіўляеш. Кладзіся».
  
  
  Яе смех быў шчырым, спантанна якія зыходзілі ад доўгай чыстай лініі яе горла. І гэта быў не хіхіканне маленькай дзяўчынкі; гэта быў гартанны смяшок здзіўленай жанчыны.
  
  
  «Чаму? Таму што зараз усяго шэсць гадзін раніцы? - сказала яна, апускаючыся на ложак побач з ім.
  
  
  «Гэта адна з прычын», - сказаў Картэр, хаваючы твар у яе светлай грыве і перакочваючы сцягна паміж яе сцёгнамі. "Але ёсць яшчэ каля мільёна".
  
  
  Іх целы сутыкнуліся, і яны імгненна пагрузіліся ў агонію юрлівага рытму. Яе дыханне і ўздыхі, яе сціскаючыя рукі і яе ўдары пяткамі па яго валах - усё гэта былі шпоры, якія прымушаюць Картэра ўрэзацца ў яе цела з сілай, якая, як ён думаў, даўно пакінула яго.
  
  
  «Добра, так добра», - прагыркала яна, кусаючы яго губу, нават цалуючы яе.
  
  
  "Толькі таму, што ты такая дзікая", - адказаў ён.
  
  
  Нарэшце яе запал дасягнула піка. Гэта выклікала крык з яе вуснаў і выгіб яе цела, які давёў Картэра да кульмінацыі.
  
  
  Спачатку ён падумаў, што гэта нейкі новы, дзіўны гук, які паходзіць ад Дэлорэс. Да гэтага моманту ён зразумеў, што падчас і нават пасля заняткаў каханнем жанчына сапраўды магла выдаваць дзіўныя гукі.
  
  
  А потым зразумеў, што гэта пішчалка.
  
  
  "Не ... дзе ...?" яна прастагнала, адчуваючы, як ён выслізнуў з яе.
  
  
  "Прыйдзецца ... патэлефанаваць", - адказаў ён, крочачы праз пакой.
  
  
  "Нік…"
  
  
  "Шкадую." Ён набраў нумар, і нават у шэсць раніцы быў толькі адзін званок.
  
  
  "Слухаю".
  
  
  "Пашырэнне дзвесце".
  
  
  Механічныя гномы пстрыкалі па ляску, і хрыплы хрып Джынджэр Бейтман запоўніў яго вуха.
  
  
  "Дзвесце."
  
  
  "Гэта я."
  
  
  "Прыходзьце… неадкладна".
  
  
  "Аб Божа ..."
  
  
  "Тут, Нік. Зараз!"
  
  
  "Цяпер шэсць гадзін раніцы".
  
  
  Ты думаеш, я гэтага не ведаю? Я спала тут мінулай ноччу. П-Р-О-Н-Т-О!»
  
  
  "У цябе дрэнны іспанскі", - прашыпела Картэр, але яна ўжо павесіла трубку.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ты робіш?"
  
  
  Дэларэс сядзела ў ложку, яе грудзей былі велізарнай дражніла паліцай над скрыжаванымі рукамі. Гнеў і абурэнне ўжо пачалі фармавацца ў зялёных лужынах яе вачэй.
  
  
  "Мне трэба на час пайсці ў офіс".
  
  
  "Вы не ..."
  
  
  "Я зраблю гэта."
  
  
  Яна практычна зламала ложак, калі ўпала на яе.
  
  
  «Будзь праклятыя людзі, якія зарабляюць сабе на жыцьцё. Калі ты вернешся?"
  
  
  "Як толькі змагу. Я абяцаю."
  
  
  "Гэта ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Я сур'ёзна."
  
  
  "Я спадзяюся на гэта", - сказала яна, зноў сядаючы. "У табе ёсць нешта… ну, добра".
  
  
  "Ты таксама", - сказаў Картэр і пацалаваў яе ў кончык носа. Каля дзвярэй ён спыніўся і павярнуўся. "Дэларэс…?"
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Калі я не вярнуся адразу ... я маю на ўвазе ... ну, як наконт таго, каб пакінуць вестку ў вашай службе, дзе вы будзеце?"
  
  
  "Тады гэта можа быць нейкі час?"
  
  
  "Можа быць", - прызнаў ён.
  
  
  "Прывітанне."
  
  
  "Да уж?"
  
  
  Ён павярнуўся. Яна ўсміхалася, і яе вочы казалі: "Гэта зноў я".
  
  
  «Так. Проста правер маю службу».
  
  
  Усю дарогу да Дзюпон-Серкл было пакутліва не ўспамінаць, як яна выглядала аголенай, седзячы ў гэтым ложку.
  
  
  * * *
  
  
  Было паўгадзіны пазней за тую хвіліну, калі Картэр прыбыў у офісы Amalgamated Press і Wire Services. Amalgamated выпускала пару часопісаў у месяц і змяшчала невялікую службу навін. Але ўсё гэта было прычыненнем для AX і дазволіла звышсакрэтнаму агенцтву мець палявыя офісы па ўсім свеце пад выглядам "службаў збору навін".
  
  
  З гэтых палявых офісаў працавалі людзі з пазначэннямі "N". Нік Картэр быў адным з іх: "N3, Killmaster". Калісьці былі N1 і N2, але яны даўно загінулі.
  
  
  Агент N3, Нік Картэр, быў лідэрам сярод палявых агентаў.
  
  
  Але гэта нічога не значыла, калі Дэвід Хок сказаў "З'явіцца!"
  
  
  Або, у дадзеным выпадку, "Пранта!"
  
  
  Картэр прайшоў апошнюю службу бяспекі праз дзве хвіліны пасля свайго першага прыбыцця і праз 30 секунд пасля гэтага ў офісе Хока.
  
  
  "Ён чакае".
  
  
  Джынджэр Бейтман сядзела за сваім сталом, часткова прыхаваная грудай папер. Звычайна яна была самым дасканалым спалучэннем мазгоў і прыгажосці, якое Добры Гасподзь мог стварыць з пасмаў валасоў і кавалка плоці.
  
  
  Цяпер яна была ў бязладзіцы.
  
  
  Яе сабаліныя валасы з бліскучымі цёмна-чырвонымі пасмамі былі ў поўнай бязладзіцы, а маршчыны вакол вачэй і рота зусім не адпавядалі яе ідэальным рысам.
  
  
  "Я думаў, што ўсё было спакойна".
  
  
  «Усё было спакойна, але раптоўна наступіў хаос. Вялікі чалавек прымусіў нас усіх бегаць усю ноч, як быццам заўтра не наступіць».
  
  
  "Ты выглядаеш як пекла".
  
  
  «Дзякуй, Нік. Мы ходзім два дні, дваццаць чатыры гадзіны за суткі, без перапынку».
  
  
  "Што адбываецца?"
  
  
  «Ракетнае рабаванне ў Нямеччыне некалькі месяцаў таму. Памятаеце?»
  
  
  "Я чытаў зводкі".
  
  
  "Добра, тады вы праінфармаваныя. Ідзіце".
  
  
  Яна апусціла галаву на рукі і пачала масажаваць віскі кончыкамі пальцаў. На імгненне Картэр забыўся Дэларэс.
  
  
  "Прывітанне…"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Вячэра сёння ўвечары?"
  
  
  "Немагчыма", - сказала яна са смяшком.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Ты будзеш у Парыжы".
  
  
  "Тады мы паабедаем у Максіма".
  
  
  Прыгожыя рысы асобы на секунду адкінулі іх стомленасць, а яе вусны расплыліся ў шырокай усмешцы.
  
  
  "Ты непапраўны…"
  
  
  «І ў каханні, і ў голадзе, і ў р…»
  
  
  "Прэч... перш чым ён праглыне цыгару".
  
  
  Яна праштурхнула яго праз масіўныя дубовыя дзверы, і Картэр увайшоў ва ўнутранае свяцілішча з арэхавымі сценамі.
  
  
  Кандыцыянер гудзеў на поўным газе, але ён прайграў бітву з карычневай цыгарай, заціснутай у кутку рота Дэвіда Хока.
  
  
  «Картар. Добра, сядзь! Хочаш выпіць?
  
  
  «Не, дзякуй, сэр. Для мяне яшчэ рана». Ён двойчы кашлянуў і апусціўся ў вялізны скураны антыкварыят. Крэсла быў настолькі мяккім, што Картэр ледзь мог бачыць іншага мужчыну з-за груды вялізнага стала з чырвонага дрэва.
  
  
  "Добра. Вы знаёмыя з гэтым?"
  
  
  Змацаваная тэчка з файламі праляцела праз стол і прызямлілася Картэру на калені.
  
  
  «Так, сэр. Я сачыў за бюлетэнямі».
  
  
  «Што ж, на сёньняшні дзень яны састарэлі. Мы думаем, што ў нас ёсць сувязь паміж ракетамі і знікненнем двух мужчын: Адама Грынспена і Ларэнца Мантэгра».
  
  
  "Хто яны?"
  
  
  Яшчэ дзве тэчкі патрапілі ў рукі Картэра. Замест матэрыялаў справы гэта былі дасье.
  
  
  «Паглядзіце на іх, N3, на ўсіх уважліва, - прахрыпеў Хоук. «І падумайце аб нашым нядаўнім вечары на поўначы Іспаніі, пакуль вы на ім. Я прынясу нам каву».
  
  
  Картэр закурыў, падумаў пра Дэлорэс, падумаў пра Джынджэр Бейтман і адкрыў першую тэчку.
  
  
  Ён зваўся: РАКЕТНАЯ КРАДЗЕЖА - ЕЎРОПА - ЗУСІМ САКРЭТНА…
  
  
  * * *
  
  
  Усё пачалося яснай, але бязмесячнай ноччу шэсць месяцаў таму, недалёка ад Энсхедэ, недалёка ад мяжы паміж Нідэрландамі і Заходняй Нямеччынай.
  
  
  З-за пачасціўшыхся маршаў свету, якія ледзь не перараслі ў беспарадкі ў Гаазе і Ратэрдаме, камандаванне НАТА ў Бельгіі вырашыла выдаліць восем ракет сярэдняй далёкасці з Нідэрландаў.
  
  
  Гэта не было неверагодным рашэннем. Ракеты былі практычна састарэлымі і ў любым выпадку павінны былі быць заменены ці зняты з вытворчасці.
  
  
  Іх перакінулі праз заходнегерманскую мяжу ў караване, які складаецца з двух шаснаццаціколавых паўпрычэпаў, штабной машыны і двух бронетранспарцёраў.
  
  
  Акрамя цяжкіх боепрыпасаў у бронетранспарцёрах, на даху кожнага трэйлера ехалі чатыры чалавекі, узброеныя буйнакалібернымі кулямётамі.
  
  
  З пункту гледжання тэхнікі караван мог стрымаць невялікае войска.
  
  
  Іх мэтай быў арандаваны НАТА завод за межамі Гамбурга. Апынуўшыся там, ракеты будуць разбіты на кампаненты, дэактываваны і адпраўлены ў Франкфурт асобнымі партыямі. З Франкфурта іх адправяць назад у Злучаныя Штаты і будуць або знішчаны, або захоўвацца.
  
  
  Яны так і не даехалі да Гамбурга.
  
  
  За межамі Брэмена караван увайшоў у доўгі тунэль. Прама перад далёкім канцом тунэля большая частка праезнай часткі была ўзарвана, што зрабіла яе непраходнай. За канцом тунэля быў замацаваны вялізны поліэтыленавы намёт.
  
  
  Старэйшы афіцэр, адчуўшы напад на свой груз, загадаў сваім людзям адысці ў тыл каравана. Там з узброіўшыся яны пачалі выводзіць машыны з канца тунэля, у які толькі што ўвайшлі.
  
  
  У іх так і не атрымалася.
  
  
  У тым канцы тунэля быў усталяваны яшчэ адзін зарад, а таксама яшчэ адно герметычнае поліэтыленавае пакрыццё.
  
  
  Праз вентыляцыйныя адтуліны ў даху тунэля ў паўзмрок з дапамогай магутнага генератара запампоўваўся смяротны газ.
  
  
  У гэтай раптоўнай газавай камеры панаваў хаос, але доўжыўся ён усяго некалькі хвілін.
  
  
  Яны памерлі імгненна.
  
  
  Шырокія стужкі размясцілі ўпоперак узарванага ўчастка праезнай часткі, і грузавікі працягнулі свой шлях… толькі зараз у руках угоншчыкаў.
  
  
  З таго моманту, як ракеты пакінулі тунэль, гэта было версіяй, падмацаванай апавяданнямі некалькіх сведкаў.
  
  
  Іх канчатковым пунктам прызначэння ў Нямеччыне, відавочна, быў паўночны порт Брэмерхафена.
  
  
  У тую ж ноч з Брэмерхафена адплыло зарэгістраванае ў Лівіі грузавое судна. Яна была "Зоркай Цэйлона", і яе першым портам заходу была Мальта.
  
  
  Яна так туды і не прыехала.
  
  
  Абмінуўшы ўскраек Партугаліі, у трыццаці мілях і ўсё яшчэ на некаторай адлегласці ад Гібральтару, «Зорка Цэйлона» перадала па радыё сігнал бедства. У нетрах карабля адбыўся магутны ўнутраны выбух. Агонь ужо перакінуўся з носа на карму.
  
  
  Да таго часу, як прыбылі партугальскія і іспанскія падраздзяленні паветрана-марскі выратавальнай службы, "Зорка Цэйлона" затанула на вялікай глыбіні.
  
  
  Трывогі паміж штаб-кватэрай НАТА і Бруселем разышліся. Міжземнаморскі флот паспрабаваў правесці даследчыя апусканні, але беспаспяхова.
  
  
  Пытанне навісла, як свінцовае воблака, над усімі зацікаўленымі ...
  
  
  Няўжо восем састарэлых, але ўсё яшчэ смяротных ракет патанулі разам з злашчаснай Зоркай Цэйлона?
  
  
  Або ракеты былі выгружаны з карабля да таго, як адбылася яго "аварыя"?
  
  
  * * *
  
  
  Картэр зачыніў тэчку і кінуў яе на стол Хоука. Ён сцёр з вачэй дым з пакоя і пачуў стук кубка аб сподак у яго локця.
  
  
  "Сліўкі або цукар?"
  
  
  "Чорны", - адказаў Картэр.
  
  
  "Скончыў?"
  
  
  «Толькі файл з ракетай. Няшмат, чаго я яшчэ не ведаў, акрамя здагадкі аб бягучым месцазнаходжанні ».
  
  
  "Прачытайце дасье, - адказаў Хоук, - і я дапоўню".
  
  
  Картэр адкрыў першую тэчку і хутка прачытаў.
  
  
  Праз два тыдні пасля крадзяжу ракет архітэктар Адам Грынспен прыбыў у Мілан, Італія.
  
  
  Яго намерам было некалькі тыдняў катання на лыжах на курорце Рапіці ў даламітавых Альпах недалёка ад Бальцана.
  
  
  Узяўшы напракат «Мэрсэдэс» у аэрапорце Мілана, Грынспен меркавана паехаў на поўнач у бок Бальцана.
  
  
  Ён так і не прыбыў.
  
  
  Быў толькі адзін ключ да ягонага зьнікненьня. Перад ад'ездам з Мілана ён зрабіў адзін прыпынак у гатэлі Excelsior Gallia, каб сустрэцца з жанчынай. Швейцар успомніў, як ён кладзе жаночыя сумкі ў багажнік "мерседэса".
  
  
  Швейцар звычайна ўспамінаў Мэрсэдэс. Яны пайшлі разам з вялікімі чаявымі. Адам Грынспен не быў выключэннем. Ён даў швейцару чаявых дзесяць тысяч лір.
  
  
  Жанчына была зарэгістраваная ў «Эксельсіёры» на імя Кармэн Д'Анджэла.
  
  
  Звычайна знікненне амерыканскага архітэктара не выклікае асаблівай турботы. Гэта адбылося са знікненнем Адама Грынспена.
  
  
  Прычына?
  
  
  Ён быў геніем у сваёй вобласці, адным з нямногіх вопытных канструктараў бетонных стартавых пляцовак і шахт для захоўвання балістычных ракет.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр адарваўся ад тэчкі Грынспена і свіснуў.
  
  
  "Гэта толькі частка", – сказаў Хоук. "Працягваць."
  
  
  Картэр зрабіў глыток кавы, закурыў яшчэ адну цыгарэту і адкрыў тэчку з надпісам MONTEGRA у правым верхнім куце.
  
  
  Ларэнца Мантэгра быў амерыканцам мексіканскага паходжання ў першым пакаленні з Сан-Дыега, Каліфорнія. Яго калегі з Hughes Aircraft у Лос-Анджэлесе не любілі Монтэгра, але захапляліся яго розумам і майстэрствам.
  
  
  Чаму непрыязнасць?
  
  
  Таму што ў Ларэнца Мантэгра было ўсё. У Стэнфардскім універсітэце ён быў адным з самых выбітных тэнісістаў-аматараў у свеце, а таксама ўладальнікам ступені Phi Beta Kappa па фізіцы і матэматыцы.
  
  
  Будучы незалежным кансультантам Х'юза па сістэмах і радарах, ён зарабіў невялікі стан.
  
  
  І Мантэгра атрымліваў асалоду ад сваім багаццем. У яго была знешнасць кіназоркі і спартовы целасклад.
  
  
  Жанчыны - нават жонкі яго калег - мелі слабасць да Ларэнца.
  
  
  І ён для іх.
  
  
  Праз два месяцы пасля крадзяжу ракет у Заходняй Нямеччыне Мантэгра амаль увесь час бачылі ў кампаніі жанчыны з Олівера-стрыт у цэнтры Лос-Анджэлеса.
  
  
  Яе клікалі Марыя Эстрада, і ніхто не здзівіўся, калі Мантэгра абвясціў, што праводзіць увесь водпуск на віле гэтай жанчыны ў Энсенада, Мексіка.
  
  
  Сапраўды, усе яны ўздыхнулі з палёгкай. Марыя Эстрада ідэальна падыходзіла для Мантэгра. Яна была змрочна прыгожая, як толькі лацінскія жанчыны. У яе былі грудзі, сцёгны і сцёгны, ад якіх у кожнага цяклі сліны.
  
  
  І грошы ў яе відавочна былі: дом у Лос-Анджэлесе і віла ў Энсенадзе.
  
  
  Марыя Эстрада падабрала Ларэнца Мантэгра.
  
  
  Магчыма, яны пажэняцца, і тады ўсім жанатым мужчынам, якія ўваходзяць у круг Мантэгра, стане лягчэй дыхаць.
  
  
  Але гэтага не адбылося.
  
  
  Праз чатыры дні пасля іх прыбыцця ў Энсенаду. пара адправілася на глыбакаводную рыбалку. Яны, два матросы і шкіпер рыбацкай лодкі загінулі ў жудасным штарме.
  
  
  Шторм быў смяротным, таму што ён узнік без папярэджання, а не таму, што ён быў моцным. Гэта быў усяго толькі лёгкі шквал. У той час у ім знаходзіліся яшчэ чатыры рыбацкія лодкі, і ўсе чатыры лёгка і бяспечна дасягнулі порта.
  
  
  Картэр кінуў абедзве тэчкі на стол і падняў кубак са сподкам рукамі, якія зараз прыкметна дрыжалі.
  
  
  "Што вы думаеце?" - спытаў Хоўк, праз тое, што цяпер ператварылася ў цяжкую заслону шэра-блакітнага дыму паміж імі.
  
  
  «Складанае становішча. Калі ёсць сувязь, то ракеты жывыя і здаровыя, і нехта плануе ўсталяваць і запусціць іх».
  
  
  "Так гэта выглядае", - кіўнуў Хоук. Ён расцерці пашкоджаныя рэшткі сваёй цыгары, затым неадкладна адрэзаў і закурыў іншую. "Вядома, калі мы дадзім магчымасць агенту выйсці ў поле і нешта з гэтым зрабіць, мы павінны выказаць здагадку, што ракеты знаходзяцца не ў корпусе грузавога судна, якое знаходзіцца на дне акіяна".
  
  
  Ястраб рэдка ўсміхаўся. Цяпер ён ухмыляўся, як кот, гатовы лёгка забіць.
  
  
  Картэр сказаў: - "Я займуся гэтым." «Што зараз у нас ёсць нешта, што дазваляе нам зрабіць гэтую здагадку?»
  
  
  "Ты правільна зразумеў, Нік, дзякуючы сувязі Юкатана, Іспаніі і Баскаў".
  
  
  "Якая?"
  
  
  Ва ўсякім разе, - ухмылка стала шырэй. Цяжка было абысціся без цыгары, але Хоўку гэта ўдалося. Яго рукі знайшлі яшчэ адзін пачак папер, перш чым ён зноў загаварыў.
  
  
  "Кампанія Balikin Arms Limited з Амстэрдама легальна адправіла вялікую партыю лёгкіх і цяжкіх мінамётаў, кулямётаў, аўтаматычных вінтовак, пісталетаў і боепрыпасаў з Германіі з сертыфікатам канчатковага выкарыстання для Мальты".
  
  
  Валасы на патыліцы Картэра ўсталі дыбам, а яго косткі збялелі, калі яго пальцы сціскалі кубак з кавы.
  
  
  "Зорка Цэйлона", - прашаптаў ён.
  
  
  "Акуратна, як шпілька", - адказаў Хоук.
  
  
  "Будзь я пракляты."
  
  
  "Я не думаю, што гэта занадта шмат, каб меркаваць, што, калі б яны выгружалі партыю зброі для выкарыстання ў якасці бартэрнага матэрыялу пры забойстве, яны не заўважылі б восем ракет".
  
  
  Тут Хоук адкінуўся на спінку сядзення і старанна прыклаў настольную запальнічку да кончыка сваёй цыгары. Да таго часу, калі закіпеў дым, усмешка на яго шырокім твары змянілася нахмураным позіркам.
  
  
  «Калі ўсё гэта пачало так выразна супадаць, мы зноў заняліся знікненнямі Грынспена і Мантэгра. Не запатрабаваліся геній ці кампутар, каб убачыць, як яны падыходзяць».
  
  
  "Як была ўсталяваная сувязь?" - спытаў Картэр, запальваючы цыгарэту ў мэтах самаабароны.
  
  
  "Жанчына." Хок пашукаў у бязладзіцы на сваім стале, знайшоў тое, што хацеў, а затым працягнуў. «Мы даволі добра ўсталявалі, што жанчына з Мілана ў Excelsior Gallia – «Кармэн Д'Анджэла» – і «Марыя Эстрада» у Лос-Анджэлесе – адна і тая ж».
  
  
  "Гэта занадта шмат супадзенняў".
  
  
  «Вы страшэнна правы! Аднак мы былі б у тупіку, калі б не паглыбіліся ў жыццё Адама Грынспена».
  
  
  "І…?" Картэр выпрастаўся на крэсле.
  
  
  Крадзеж ракет быў буйным, але ва ўсіх сэнсах і мэтах вайскоўцы маглі самі вырашыць свае праблемы. Калі праблема была перададзена AX з указаннем тыпу аператыўнікаў, якіх выкарыстоўвала агенцтва, і іх метадаў рашэння, то яна стала яшчэ больш і больш небяспечнай.
  
  
  «Крыху больш за год таму Адам Грынспен завяршыў нагляд за ўсталяваннем шасці стартавых пляцовак на сакрэтнай базе ў Заходняй Германіі. Ён узяў трохтыднёвы водпуск, катаючыся на лыжах у Гштаадзе, Швейцарыя. Там ён сустрэў жанчыну па імені Арманда дэ Нера. . "
  
  
  Картэр засяроджана нахмурыўся. Ён як мага хутчэй прагледзеў у сваёй памяці камп'ютарны банк імёнаў, але нічога не знайшоў.
  
  
  Хоук злавіў яго і ўсміхнуўся.
  
  
  «Ты б не ведаў гэтую даму, Картэр. У нашай рабоце мы рэдка вандруем у яе вобласці. У любым выпадку, мы зрабілі кароткі выклад, зрабілі некалькі фатаграфій і прарабілі па-чартоўску шмат беганіны».
  
  
  «Усе тры жанчыны - адно і тое ж, - прагыркаў Картэр.
  
  
  Хоук кіўнуў. «Швейцар і кансьерж у Мілане апазналі яе. Італьянцы не забываюць прыгожых жанчын, асабліва калі яны спалучаюцца з вялікімі чаявымі. Рыэлтар у Лос-Анджэлесе памятае, як здаваў дом ёй як Марыі Эстрадзе, а пакаёўка з Энсенада вызначана апазнала дэ Нера па фатаграфіі яе гаспадыні на віле, якую здымала Эстрада».
  
  
  - Ці ёсць спосаб звязаць яе і з Нэлсам Памроем?
  
  
  "Толькі акольнымі шляхамі праз басконскага тэрарыста Лупе дэ Варга. Яго дасье можа зацікавіць вас пазней. Дэ Варга меў некалькі сувязяў з Памроем ... мы думаем. Колькі з гэтага выйшла, мы пакуль не ведаем але мы капаем. А пакуль жанчына - адзіная сапраўдная зачэпка і / або сувязь, якая ў нас ёсць ».
  
  
  «І зараз Арманда дэ Нера знаходзіцца ў Парыжы».
  
  
  "Не. Як ты гэта прыдумаў?"
  
  
  "Бэйтман сказала, што я буду ў Парыжы ".
  
  
  «Вы будзеце, але не для сустрэчы з дэ Нэра. Што вы ведаеце пра Андору?
  
  
  Думкі Картэра зноў пераключыліся на вышэйшую хуткасць, на гэты раз ён абраў пераможцу.
  
  
  «Гэта княства размешчана ў Пірэнэйскіх гарах паміж Іспаніяй і Францыяй. Яно маленькае, каля ста васьмідзесяці квадратных міль. З-за адсутнасці падаткаў і тарыфаў ён стаў вядомы як сусветны дысконтны гандлёвы цэнтр, а ў апошні час яго кошт рэзка ўзрасла. папулярнасць сярод сусветных ухілістаў ад выплаты падаткаў ".
  
  
  «На дадзены момант гэтага дастаткова, – сказаў Хоук. «Мы знялі для вас вілу ў Андоры ў багатага эмігранта-ангельца. Вы калі-небудзь чулі пра Нікаласа Карстакуса?
  
  
  "Не", - адказаў Картэр.
  
  
  “Вы б гэтага не зрабілі. Ён заўсёды вельмі ціха дзейнічаў пад міжнародным кодавым імем "Сіняя Барада".
  
  
  «Я чуў пра Сінюю Бароду», - сказаў Картэр, яго разумовыя антэны былі ў поўнай баявой гатоўнасці.
  
  
  Так ці інакш, Сіняя Барада быў датычны да пятнаццаці ці больш забойстваў высокапастаўленых асоб за апошнія дзесяць гадоў. Ён быў майстрам, і ніхто не мог зразумець, як ён выглядаў ці якая яго асоба.
  
  
  Картэр сказаў гэта Хоуку.
  
  
  «Не раней, чым каля трох месяцаў таму. Французская сакрэтная служба SDECE не толькі ўсталявала за ім сачэнне, але і раскрыла яго».
  
  
  Хоўк хутка прагледзеў некалькі нататак на паперы перад ім і зноў загаварыў.
  
  
  Карстокус быў сынам грэчаскіх імігрантаў. Ён нарадзіўся ў Нью-Ёрку і ў дзяцінстве меў усе перавагі багатых людзей. Яго сямейны клан быў вельмі багатымі рэстаратарамі. Калі бацька сканаў, малады Нікалас узяў на сябе сямейны бізнэс, і ён квітнеў. Калі ягоная маці памерла, ён прадаў свой бізнэс і пачаў выступаць у якасьці міжнароднага плэйбоя, але трымаўся даволі стрымана».
  
  
  "Але французы нешта сабралі?"
  
  
  "Дакладна", - кіўнуў Хоук. «Каля двух гадоў таму Карстакус пераехаў у Парыж, і дзейнасць Сіняй Барады актывізавалася. Пару месяцаў таму ў SDECE было дастаткова доказаў, каб прыбіць яго».
  
  
  "Дзе ён зараз?"
  
  
  «Мёртвы. Ён быў ціха забіты, супраціўляючыся пры арышце, і зараз ён знаходзіцца ў безназоўнай магіле за межамі Парыжа».
  
  
  "І я займу яго месца", - сказаў Картэр. "Ён меў нейкае дачыненне да скрадзеных ракет?"
  
  
  «Ніякага. Відавочна, забойствы - іх планаванне і выкананне - усё, што хвалявала Карстакуса. Гэта была яго ідэя поспеху, якая даказвае сабе, што ён быў крыху лепш у гэтым, чым хто-небудзь іншы ў свеце. Грошы былі другарадным».
  
  
  "Добры хлопец", - працягнуў Картэр.
  
  
  «Парыжская SDECE пагадзіўся даць вам усё, што ў іх ёсць на Карстакуса. З Парыжа вы адпраўляецеся ў Андору».
  
  
  "Чаму Андора?"
  
  
  “Дзве прычыны. Першая - усяго толькі тэорыя, дзікая здагадка. Андора знаходзіцца на супрацьлеглым канцы Пірэнэяў ад Краіны Баскаў, вакол Сан-Себасцьяна. Грамадзянская гвардыя Іспаніі не перасякае мяжу з Андорай».
  
  
  Картэр кіўнуў. «Такім чынам, калі баскі стаялі за ракетным рабаваннем, і яны перавозяць іх у Андору…»
  
  
  «Цалкам дакладна. Другая прычына, па якой ты збіраешся ў Андору, заключаецца ў тым, што там жыве Арманда дэ Нера».
  
  
  Яшчэ дзве тоўстыя тэчкі былі перададзены Картэр праз стол.
  
  
  «Адна, - сказаў Хоук, - гэта жыццё Арманды дэ Нера. Гэтае цікавае чытанне. Іншы - даведачная інфармацыя па ETA - Euzkadi Ta Askatasuna».
  
  
  «Баскская тэрарыстычная сетка», - сказаў Картэр, адначасова ўздымаючы абедзве справы.
  
  
  Хоук кіўнуў. «Гэта будзе ваша хатняя праца на рэйсе з Далеса. Вы едзеце праз дзве гадзіны».
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік і нахмурыўся. "Апошні камерцыйны рэйс ужо паляцеў у Парыж..."
  
  
  «Вы не паляціце камерцыйнымі рэйсамі. Паслязаўтра віцэ-прэзідэнт сустрэнецца з кіраўнікамі краін Агульнага рынку ў Парыжы. Мне ўдалося правесці вас на борт Air Force Two ў якасці рэпарцёра Amalgamated. Знікніце адразу пасля таго, як вы прызямліцеся ў Арлі, і як мага хутчэй звяжыцеся з SDECE ".
  
  
  Апошняе пытанне ўзнікла ў Картэра, калі Хоук устаў. "Чаму Карстокус?"
  
  
  «З-за свайго рамяства», - раўнуў Ястраб, змякчаючы яго крывой ухмылкай. «Мы збіраемся раскрыць той факт, што Нікалас Карстакус - Сіняя Барада. Гэта павінна быць добрай прынадай, табе не здаецца?
  
  
  Пятая глава.
  
  
  Нік Картэр здолеў растварыцца ў эліце прэсы на Air Force Two.
  
  
  Калі самалёт знаходзіўся ў паветры, і яго падмацавалі трыма пальцамі дарагога віскі, ён адышоў ад астатніх і знайшоў адзіночнае месца.
  
  
  Затым ён пачаў з дасье, пачынаючы з Арманды дэ Нера.
  
  
  Яна была сапраўднай лэдзі.
  
  
  Клан дэ Нера быў баскамі да мозгу касцей. Яны былі багатымі землеўладальнікамі, і іх прысутнасць у баскскай дзяржаве Навара недалёка ад Памплоны налічвала шмат гадоў.
  
  
  Дзед Арманды, дон Пепе дэ Нера, усім сэрцам змагаўся на баку лаялістаў супраць Франка. Пазней, калі фашысцкая дыктатура моцна ўмацавалася ва ўладзе, яго сын Луіс працягнуў барацьбу ў якасці лідэра падпольнай партызанскай арганізацыі.
  
  
  У рэшце рэшт, Луіса выкрылі. Яго землі былі канфіскаваныя, і ён бег у Францыю і выгнанне, узяўшы з сабой старэючага Дона Пепе.
  
  
  Гэта было ў 1951 годзе, у тым жа годзе ў Каркасоне, Францыя, нарадзілася дачка Луіса, Арманда.
  
  
  Хоць яго землі былі страчаныя, Луісу ўдалося збегчы і захаваць дастаткова грошай,
  
  
  каб захаваць лад жыцця ў выгнанні і працягнуць барацьбу з Франка.
  
  
  Той факт, што ён ажаніўся з дачкой іншага багатага басконскага выгнанніка, дона Рамона дэ Леона, таксама не пашкодзіў яго фінансаваму становішчу.
  
  
  Жонка Луіса, Марыя, была гэтак жа люта настроена супраць Францыі і за баскаў, як і яе муж, але не было ніякіх запісаў аб тым, каб яна стала партызанкай, як Луіс.
  
  
  Наадварот, насамрэч.
  
  
  Яна жыла ў цудоўнай раскошы на вялізнай віле недалёка ад прыгожага старога горада Каркасон і выгадавала сваю дачку, каб яна стала лэдзі.
  
  
  Можна было меркаваць, што паміж Марыяй і яе старым дзедам, Донам Пепе, утварэнне Арманды было шчодра запраўлена грандыёзнымі гісторыямі пра патрыятычныя ўчынкі яе часта адсутнага бацькі і басконскага «права» на сепаратысцкую радзіму незалежную ад Іспаніі.
  
  
  Стары дон Пепе памёр, калі Армандзе было дванаццаць. Луіс не змог прысутнічаць на пахаванні свайго бацькі. Ён сядзеў у турме ў Барселоне за тое, што прывёў яшчэ чатырох баскаў на рабаванне банка з мэтай атрымання "сродкаў для вызвалення".
  
  
  Чатыры гады праз Луіс будзе мёртвы, забіты пры спробе да ўцёкаў.
  
  
  У перыяд з 1963 па 1969 год, калі Армандзе споўнілася васямнаццаць, ад маці і дачкі было мала што чуваць.
  
  
  Затым, у чэрвені 1969 года, Арманда выйшла замуж за П'ера дзю Корта, чалавека на сорак гадоў старэйшы за яе.
  
  
  Шлюб працягнуўся год. Дзю Корт загінуў у аўтакатастрофе на Амальфі Драйв у Італіі.
  
  
  Ён пакінуў Арманду вельмі багатай удавой.
  
  
  На працягу наступных двух гадоў маці і дачка прасілі Франка дазволіць ім вярнуцца ў Іспанію.
  
  
  Адказ заўсёды быў адмоўны.
  
  
  У адказ Арманда здзейсніла паездку па Еўропе, выступаючы супраць фашысцкага дыктатара днём і падтрымліваючы сувязі з багатымі і ўплывовымі людзьмі.
  
  
  Неўзабаве пасля смерці Франка ў 1975 годзе прыгожая свецкая львіца зноў выйшла замуж, на гэты раз за багатага нямецкага прамыслоўца.
  
  
  Нажаль, гэты шлюб таксама меў сумны канец для жаніха. Ён загінуў у авіякатастрофе пад Інсбрукам.
  
  
  Кароль Хуан Карлас адмяніў спасылку Франка на дэ Нерас, але Марыя гучна заявіла ўсім, хто хацеў слухаць: «… Я ніколі не вярнуся на зямлю маіх бацькоў, пакуль яна не вызваліцца ад іспанскай тыраніі!»
  
  
  Відавочна, Арманда пагадзілася з маці. Двойчы аўдавелая прыгажуня зараз казачна багатая. Яна падарожнічала ў самых хуткіх рэактыўных самалётах і выкарыстоўвала свае асацыяцыі, каб павялічыць сваё багацце.
  
  
  Яна набыла рэпутацыю складанай жанчыны, з глыбока ўкаранелымі перакананнямі ў дачыненні да сваёй басконскай спадчыны, а таксама з уяўнай прагай жыцця з вельмі перакручанымі і вельмі багатымі людзьмі.
  
  
  У 1979 годзе Арманда знікла з поля зроку на два гады. Яна зноў усплыла ў 1981 годзе ў Італіі. Неўзабаве пасьля гэтага яе арыштавалі.
  
  
  Лупе дэ Варга была баскскім эквівалентам палестынскага тэрарыста і забойцы Карласа Шакала. Выступаючы ў якасці сувязнога баскоў з італьянскай Чырвонай брыгадай, дэ Варга быў адным з галоўных ініцыятараў і арганізатараў змовы з мэтай выкрадання швейцарскага мультымільянера з мэтай атрымання выкупу. Як толькі план будзе ажыццёўлены, баскскі сепаратысцкі рух і Чырвоная брыгада падзеляць даходы, каб дапамагчы фінансаваць далейшую тэрарыстычную дзейнасць у сваіх краінах.
  
  
  Перш чым змова магла быць завершана, яна была раскрытая. Дэ Варга і пяцёра яго саўдзельнікаў з Чырвонай брыгады былі злоўлены на віле Сан-Рэма. Замест таго, каб здацца, яны аддалі перавагу перастрэлцы з італьянскімі ўладамі.
  
  
  Усе яны былі расстраляны і спалены дашчэнту ў адным крыле вілы. Арманда дэ Нера таксама была на віле. Яна была схоплена і абвінавачана італьянскімі судамі ў тэрарыстычнай дзейнасці.
  
  
  Па чутках, Арманда была не толькі зарэгістраваным уладальнікам вілы, але і палюбоўніцай дэ Варгі. Паколькі гэта была ўсяго толькі слых, і паколькі яна заяўляла аб сваёй невінаватасці на той падставе, што яе выкралі - і, улічваючы яе багацце, гэта мела сэнс - утрымлівалі супраць яе волі на працягу некалькіх месяцаў і прымушалі ўдзельнічаць, яе ў канчатковым выніку рэабілітавалі.
  
  
  Яе дзіўная прыгажосць не пашкодзіла яе справе ў італьянскай зале суда, як і парад яе былых багатых і ўплывовых палюбоўнікаў, калі яны выступілі ў якасці сведак.
  
  
  Як толькі яе свабода была забяспечана, дэ Нера аднавіла свае палёты на кантыненце. Нейкі час Інтэрпол сачыў за ёй, падазраючы, што яна працягвала падтрымліваць сувязь з тэрарыстамі ў цэлым і з басконскай Euzkadi Ta Askatasuna у прыватнасці. Калі яны не змаглі атрымаць нічога канкрэтнага, яны спынілі назіранне.
  
  
  Прыкладна тады, чатырнаццаць месяцаў таму, жанчына сабрала валізкі і багаж і пераехала ў Андору разам са сваёй ужо старэючай, але ўсё яшчэ актыўнай маці.
  
  
  Картэр зачыніў тэчку і зірнуў на сцюардэсу ў пошуках свежага напою. Калі яна прыйшла, ён закурыў цыгарэту і задуменна адпіў скотч.
  
  
  Арманда дэ Нера сапраўды была цікавай жанчынай. У яе відавочна было столькі ж інтэлекту, колькі прыгажосці, і яна выкарыстоўвала гэтыя актывы, каб назапасіць вялікае багацце і шмат сяброў з уплывам. Дадайце да гэтага фанатычную веру ў такую рэвалюцыйную справу, як ETA, і вы атрымаеце жанчыну, гэтак жа смяротную, як і выдатную.
  
  
  Але, разважаў Картэр, ці была Арманда дэ Нера адданай справе баскаў? Ці падзеі яе жыцця былі проста выпадковасцямі, якія прымусіў гэта выглядаць так?
  
  
  Ці былі яе адносіны з дэ Варгай усяго толькі чуткамі, як яна сцвярджала, ці яна сапраўды была яго палюбоўніцай і саўдзельніцай?
  
  
  Высветліць гэта будзе адной з галоўных задач Картэра.
  
  
  Ён адклаў першую тэчку і адкрыў другую. Ён быў адзначаны гісторыяй і бягучым статусам EUZKADI TA ASKATASUNA (ETA) - басконскага рэвалюцыйнага руху за стварэнне дзяржавы, свабоднай ад Іспаніі.
  
  
  Картэр ужо ведаў большую частку змесціва тэчкі, але некалькі тонкіх момантаў былі запоўненыя па меры чытання.
  
  
  Спачатку баскі былі гудары, асноўнай сілай арміі лаялістаў, якая змагалася з Франка. Нават пасля таго, як грамадзянская вайна ў Іспаніі скончылася, баскі сышлі ў горы ў якасці партызан, каб дужацца з фашызмам Франка.
  
  
  З-за гэтага ім дапамагала і імі захаплялася вялізная колькасць насельніцтва.
  
  
  Калі памёр Франка, многія думалі, што баскі складуць зброю.
  
  
  Нічога не магло быць далей ад праўды. Менш чым за 24 гадзіны да таго, як дэмакратыя прыйшла ў Іспанію пры каралю Хуане Карласе, баскі выступілі супраць новага рэжыму.
  
  
  Яны пакаралі смерцю мэра невялікага мястэчка ў Гіпускаоа, інспектара гарадскіх аўтобусаў і кіроўцы таксі. Усе былі забітыя як «прыгнятальнікі народа».
  
  
  Для іспанскага народа, усяго міру і іх субратаў-баскаў гэта было не што іншае, як выпадковае забойства, візітная картка тэрарыстаў, якім новы дэмакратычны ўрад Хуана Карласа азначала не больш, чым стары фашысцкі рэжым Франка.
  
  
  У наступныя гады адбываліся збіванні, выкраданні, рабаванні банкаў і вымагальніцтва ў імя рэвалюцыйнага падатку для фінансавання тэрарыстычнага руху ETA.
  
  
  Да канца 1970-х гадоў ETA абвясціла сябе марксісцка-ленінскім рухам. Цяпер яна была прысвечана дыктатуры пралетарыяту, і тэрарызм быў сродкам для дасягнення гэтай мэты.
  
  
  Кіраўнікі ETA больш не цікавіліся баскскім сепаратызмам. Іх мэтай было паўстанне на ўсім кантыненце і, у канчатковым выніку, камуністычная Іспанія.
  
  
  Картэр зачыніў тэчку і ўздыхнуў дастаткова гучна, каб павярнуць некалькі галоў паблізу.
  
  
  Ён думаў, што лепшы спосаб шантажаваць усю краіну, прыгразіць яе ўраду васьмю ракетамі з ядзернымі боегалоўкамі?
  
  
  * * *
  
  
  Картэр апошнім пакінуў самалёт і першым пакінуў аэрапорт, пакуль прэса не давала спакою VIP-персонам.
  
  
  Ён паехаў на таксі ў Парыж і па звычцы яшчэ тройчы змяніў таксі, перш чым прыбыў у невялікі пансіянат на Левым беразе.
  
  
  Пасля рэгістрацыі пад прыкрыццём ён прыняў душ, пагаліўся і з'еў сняданак у суседнім кафэ.
  
  
  Да таго часу быў амаль поўдзень - час, які Хок паведаміў яму.
  
  
  "Мэсье Палльмар, калі ласка".
  
  
  Чалавек SDECE быў на лініі праз некалькі сэкундаў.
  
  
  "Пальмар слухае".
  
  
  "Мсье Палльмар, самалёт віцэ-прэзідэнта прызямліўся".
  
  
  "Дзе ты?"
  
  
  «У маленькай кавярні каля Пон-Нэф, на левым беразе».
  
  
  “Добра. Ідзі на станцыю мэтра St. Michel…»
  
  
  "Я ведаю гэта", - адказаў Картэр.
  
  
  «Выйдзіце на вакзале Гар дзю Нор. Наверсе ля трапа метро стаіць газетны кіёск. Папрасіце асобнік «Рэвалюцыя Баўмп'ера сёння».
  
  
  "І ці будзе ён у яго?"
  
  
  «Не, але я даведаюся вас. Падніміцеся па вуліцы Rue de Maubeuge, перасячыце Boulevard de la Chapelle і падніміцеся па вуліцы Stephenson у бок Сен-Бернара. Я абганю вас у невялікім завулку і звяжуся з вамі. Выконвайце за мной адтуль."
  
  
  "Зраблю."
  
  
  Картэр выйшаў з кафэ, прайшоў некалькі кварталаў уздоўж Сены да плошчы Сэн-Мішэль і ўвайшоў на станцыю мэтра. Ён купіў білет і сеў у хуткі і бясшумны цягнік метро.
  
  
  На Gare du Nord - вялізнай чыгуначнай станцыі - ён хутка заўважыў газетны кіёск. Ён прагледзеў паліцы ў мяккай вокладцы некалькі хвілін, а затым зрабіў запыт на французскай.
  
  
  “Non, je regrette, monsieur. У мяне яго няма".
  
  
  "Мэрсі", - сказаў Картэр і выйшаў на вуліцу. На вуліцы Стэфэнсан ён замарудзіў крок, час ад часу спыняючыся, каб паглядзець у вітрыну крамы.
  
  
  Ён быў у трох кварталах ад маленькай царквы Сен-Бэрнар, калі побач з яго плячом прайшоў невысокі сівы мужчына ў берэце і ангельскай твід.
  
  
  «Выконвайце за мной на невялікай адлегласці, месье Картэр».
  
  
  Шэпт прагучаў амаль адразу пасля паўзы за крок чалавечка. Картэр ішоў на дзесяць крокаў ззаду яго. Калі мужчына звярнуў у вузкі завулак, Картэр рушыў услед за ім.
  
  
  За пяцьдзесят ярдаў ад завулка мужчына ступіў праз невялікія драўляныя дзверы. Калі Картэр падышоў да яго, дзверы заставалася прыадчыненымі. Картэр хутка азірнуўся праз плячо і ступіў у невялікі двор.
  
  
  Дзверы зачыніліся за ім з пстрычкай, і Картэр павярнуўся і ўбачыў усмешлівага Андрэ Палмара, які працягвае руку.
  
  
  «Выбачайце, што ўскладняю задачу, мсье Картэр, але гэтага ніколі не было б, калі б нас бачылі публічна».
  
  
  "Я разумею."
  
  
  «І ў святле просьбы вашага начальніка. Я не думаю, што было б разумна, калі б вас бачылі ў нашых офісах».
  
  
  "Правільна."
  
  
  "Калі вы рушыце ўслед за мной, калі ласка?"
  
  
  У доме было тры паверхі, два ніжнія пуставалі. Трэці - тры спальні, усё камфартабельна мэбляваныя.
  
  
  "Уладкоўвайцеся ямчэй. Келіх віна?"
  
  
  "Брэндзі, калі ён у цябе ёсць".
  
  
  "Вядома."
  
  
  Праз некалькі хвілін двое мужчын уладкаваліся, трымаючы напоі ў руках, тварам адзін да аднаго над нізкім кававым столікам.
  
  
  «Вось дакументы, якія вам спатрэбяцца, каб усталяваць вашу асобу як Нікаласа Карстакуса».
  
  
  Картэр уважліва паглядзеў на іх і ўсміхнуўся іншаму мужчыну. "Вельмі старанна выраблена".
  
  
  «Дзякуй. Залішне казаць, што мы падтрымлівалі ягоныя ўліковыя запісы ў ідэальным парадку. Вы нават можаце выкарыстоўваць свае крэдытныя карты. Вось некалькі копіяў яго подпісу. Я мяркую, што ў вас ёсць магчымасць пасля некаторай практыкі поўнасцю скапіяваць яе?»
  
  
  Картэр кіўнуў. "Невялікая частка майго навучання".
  
  
  “Выдатна. У вас ёсць фота на пашпарт?»
  
  
  Картэр дастаў з унутранай кішэні канверт і фатаграфію на пашпарт.
  
  
  Палмар дастаў з кішэняў неабходныя маркі, клей і герметык, і праз дзве хвіліны на дакуменце з'явілася фатаграфія Картэра.
  
  
  «Вось і мы. Дасканалая сапраўднасць».
  
  
  "Дзякуй вам. Месье Палльмар. А віла?
  
  
  «Пра яе паклапаціліся, а таксама іспанскія кантакты ў Андоры».
  
  
  І зноў дагледжаная рука ўвайшла ў бяздонныя кішэні мужчыны.
  
  
  «Яе клічуць Луіза Хуанеда. Жыццёвая статыстыка, біяграфія і ўсё астатняе, што вы павінны ведаць, знаходзяцца на адваротным баку фатаграфіі. Запомніце, калі ласка, і вярніце фатаграфію».
  
  
  Картэр уважліва паглядзеў на жанчыну. Гэта была складовая каляровая фатаграфія ў гламурным стылі, на якой яна была адлюстравана ў некалькіх паставах у поўны рост з буйным планам асобы ў цэнтры.
  
  
  Большасць фатаграфій у поўны рост былі зроблены ў сукенках да падлогі, вышываных бліскаўкамі. У Луізы Хуанеды было шмат поўнапамерных крывых ва ўсіх патрэбных месцах. На здымку буйным планам была намалявана брунэтка з валасамі, такімі чорнымі, амаль сінімі, і бліскучымі карымі вачыма, якія казалі: "Злаві мяне… калі зможаш!"
  
  
  "Артыстка?" - спытаў Картэр.
  
  
  Палмар кіўнуў, выпускаючы з ноздраў дым ад «Гаўлуазы». «Спявачка. Яна працуе ў гасцінічных залах Андоры каля шасці месяцаў».
  
  
  Картэр перавярнуў фатаграфію і прагледзеў зваротны бок. Гэта было ўражліва. Луіза Хуанеда працавала пад прыкрыццём як на французскі ўрад, так і на ўрад Хуана Карласа на працягу амаль пяці гадоў, і вельмі эфектыўна.
  
  
  Затым вочы Картэра загарэліся на яе асабістым фоне, і яго галава рэзка павярнулася да Палмар.
  
  
  "Басконка?"
  
  
  "Так, але далёкая ад тэрарыстаў", - адказаў іншы мужчына. «Уся яе сям'я была спустошана на поўначы Іспаніі з-за тэрарыстычнай тактыкі ETA. Яе бацька ледзь не загінуў у выніку выбуху ETA. Цяпер ён жыве ў Мадрыдзе, калека. Запэўніваю вас, мсье Картэр, яна ў парадку і ёй можна давяраць."
  
  
  "Дастаткова добра для мяне", - сказаў Картэр, перадаючы фатаграфію і адкінуўшыся на канапу. «Такім чынам, як мы можам выдаць мяне за Сінюю Бараду?»
  
  
  Воблака, якое праляцела над вачыма Палмара, моцна ўразіла Картэра. Мужчына нахіліўся наперад і занадта моцна затушыў цыгарэту, перш чым нарэшце загаварыў.
  
  
  «Я ўпэўнены, што ваш начальнік сказаў вам, што мы захавалі жыццё Нікаласа Карстокуса - прынамсі, на паперы - у надзеі знайсці некаторых з яго кліентаў ці нават патэнцыйных кліентаў».
  
  
  Картэр кіўнуў і хаваў хмурны твар, запаліўшы яшчэ адну цыгарэту.
  
  
  «Што ж, здаецца, наш містэр Карстакус заключыў кантракт незадоўга да таго, як мы яго знайшлі…»
  
  
  "І ён сустрэў свой заўчасны канец".
  
  
  «Так, гэта памылка, празмерная стараннасць з боку аднаго з нашых найлепшых людзей. Але, тым не менш, Карстокусу заплацілі вельмі прыстойную суму, верагодна, у якасці першапачатковага ўнёску па кантракце».
  
  
  Картэр уздыхнуў. "А цяпер людзі хочуць нейкіх дзеянняў або вяртання сваіх грошай".
  
  
  "Цалкам дакладна. Мы затрымлівалі іх амаль на месяц. Мы збіраліся закрыць усю гэтую справу і публічна абвясціць Карстокуса мёртвым, калі гэтая ваша просьба прыйшла з Вашынгтона. Залішне казаць, што гэта быў бы спосаб для вас зацвердзіцца як Сіняя Барада ".
  
  
  "Колькі быў аванс?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Сто тысяч долараў, перакладзеных на швейцарскі рахунак Карстакуса».
  
  
  "Дзе вы не можаце дастаць іх".
  
  
  Вузкія плечы непараўнальна па-французску паціснулі плячыма. «Мы кантралюем яго французскія і амерыканскія рахункі, але, як вы кажаце… швейцарскія… ах!»
  
  
  Картэр устаў, пацягнуўся і пачаў расхаджваць.
  
  
  «Так што, калі я праверу кантракт і пагаджуся працягваць яго выкананне, я змагу адкласці яго на дастаткова доўгі час, каб завяршыць свой бізнэс у Андоры».
  
  
  "Менавіта", - сказаў Палмар.
  
  
  «А калі я гэтага не зраблю, і калі мы пакажам Карстакуса як Сінюю Бараду, яны будуць у мяне па ўсёй задніцы, калі я буду ў Андоры».
  
  
  «Гэтак жа сапраўды».
  
  
  «Мэсье Палльмар, я сапраўды лічу, што я недзе паміж праславутым молатам і кавадлам».
  
  
  «Дзіўнае амерыканскі выраз, мсье Картэр, але вельмі прыдатнае».
  
  
  "Дзе кантакт?" - Спытаў Картэр, складаючы сваё высокае кацінае цела назад на канапу.
  
  
  "Марсель", - адказаў Палльмар, выцягваючы з паліто пачак папер і асобнік "Інтэрнэшнл геральд трыбюн". "Імя ў рэкламе - Пепе…"
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  Картэр выехаў з Парыжа на машыне ў сераду днём. Перад ад'ездам ён размясціў зваротную аб'яву ў газеце Tribune і La Voix, адной з невялікіх марсельскіх штодзённых газет.
  
  
  Пепе: Асцярожнасць прымусіла мяне так доўга не адказваць. Скажыце "так" пятніцу і праверце нумар суботы. Мсье Б.
  
  
  Ён марудліва паехаў па трасе А6 у праз Ліён, прыбыўшы ў Авіньён каля трох гадзін дня.
  
  
  Пакінуўшы арандаваны аўтамабіль, ён паехаў на таксі да чыгуначнага вакзала, дзе адправіў абедзве свае сумкі ў Марсэль на імя Карстакуса.
  
  
  Адтуль ён прайшоў некалькі кварталаў да старога гандлёвага квартала горада. У розных шапіках ён купіў бушлат, дзве джынсавыя кашулі, дзве пары выцвілых джынсавых штаноў, джынсавую куртку, пару чаравік і цяжкі чорны швэдар з высокім каўняром.
  
  
  У краме лішкаў ён купіў спартовую торбу і папытаў у пакрытага вуграмі маладога служачага схадзіць у туалет.
  
  
  Праз пяць хвілін з яго выйшаў марак-валацуга.
  
  
  "У нас ёсць брытвы, месье", - сказаў клерк, гледзячы на двухдзённае шчацінне Картэра.
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", – прагыркаў Картэр на нізкім французскім дыялекце. "Я вярнуся ў мора праз два дні".
  
  
  Картэр выйшаў з крамы і пасяліўся ў самым танным гатэлі, які ён мог знайсці ў самай суровай частцы горада.
  
  
  «Дваццаць франкаў наперад, пане».
  
  
  "Гэта ўключае замак на дзверы?"
  
  
  "Ды вядома."
  
  
  Гэта было абяцана, але не спрацавала. Картэру спатрэбілася 20 хвілін, каб паправіць яго, хоць ён ведаў, што хтосьці можа зламаць яго зноў праз хвіліну, калі ён гэтага моцна захоча.
  
  
  Х'юга - яго смяротны штылет - Картэр, прывязаны да правай ікры, пакінуў прывязаны да сваёй правай ікры ў замшавых ножнах. Вільгельміна і дзве запасныя крамы былі схаваныя пад парай незамацаваных масніц.
  
  
  Затым ён расцягнуўся на хісткім ложку і праз некалькі хвілін моцна заснуў.
  
  
  Роўна ў дзесяць яго ўяўны сігнал трывогі спрацаваў. Імгненна насцярожыўшыся, ён выпаўз з ложка і надзеў вадалазку і джынсавыя штаны. Ён нацягнуў лёгкую джынсавую куртку па-над вадалазкамі і выйшаў на вуліцу.
  
  
  Ноч была напоўнена неонам і смехам з адкрытых вулічных кавярняў. На ўзгорку, які ўзвышаецца над горадам, Картэр мог бачыць Папскі палац. Побач з ім былі іншыя палацы, пераабсталяваныя ў сучасныя гатэлі. Ён быў там, за ракой, у даражэйшым Вільневе, дзе зараз абедаюць большасць заможных турыстаў, а неўзабаве будуць шукаць вячэрнія забаўкі.
  
  
  «Гэта, - падумаў Картэр, азіраючыся па баках, - гэта менавіта тое, чаго ён хацеў.
  
  
  Шэсць кварталаў вуліцы перад ім ідэальна падыходзілі для вячэрняга палявання. Ён быў поўны яркіх бістро, танных гатэляў - адны для гасцей на ўсю ноч, іншыя з пагадзіннай аплатай - і трох ці чатырох начных клубаў з суровымі швейцарамі-вышыбаламі, якія разваліліся перад іх дзвярыма.
  
  
  Картэр рушыў па вуліцы, пакуль не заўважыў кавярні, якая здалася крыху чысцейшай за астатніх, і спыніўся. Ён выбраў столік ля тратуара і памахаў афіцыянту з суровым выглядам, у якога з рота звешвалася «Галуаза», а на жываце двойчы абгарнуць брудны фартух.
  
  
  Ён пахіснуўся.
  
  
  "Вы хочаце паабедаць?"
  
  
  "Оуі".
  
  
  Тоўстае меню апынулася ў руках Картэра. Афіцыянт знік і неадкладна вярнуўся з куфлем і графінам віна, такога густога і цёмнага, што Картэр падумаў, ці не нальецца яно.
  
  
  "Што б вы хацелі, месье?"
  
  
  "Баклажан aux tomates... le foie de veau grillé... pommes frites"
  
  
  «Прабачце, пане, але сёння ў меню няма смажанай цялячай печані».
  
  
  "Мне пляваць", - вельмі ціха адказаў Картэр, яго зубы блішчалі на загарэлым твары. "Гэта тое, што я хачу."
  
  
  «Мэсье… s'il vous plaét…»
  
  
  Афіцыянт пацягнуўся за меню, і Картэр злавіў яго запясце, усадзіў пазногці ў мяккую ўнутраную частку.
  
  
  “Я адзначаю свае апошнія некалькі дзён на беразе. Я сказаў вам, што я хачу з'есці. Цяпер вы скажыце кухару, што я хачу з'есці».
  
  
  Твар афіцыянта скрывіў боль, і ён так моцна сціснуў сківіцу, каб не закрычаць, што падпалены канец «Галуазы» пагражаў абпаліць яму нос.
  
  
  "Oui, monsieur!"
  
  
  Ён адскочыў, і Картэр наліў келіх віна. Ён закурыў цыгарэту і адкінуўся назад, каб агледзець вуліцу. Вулічныя прастытуткі былі паўсюль, некаторыя з іх відавочна не адыходзілі занадта далёка ад сваіх сутэнёраў.
  
  
  Адна злавіла яго позірк і рушыла па тратуары. Картэр паківаў галавой, і яна вярнулася ў свой кут.
  
  
  Былі і іншыя персанажы, валацугі, кішэннікі, некалькі начуючых турыстаў, але не жабракоў.
  
  
  Гэта прымусіла яго ўсміхнуцца. Беспрацоўныя французы не жабракуюць. Яны альбо знаходзяць працу, альбо крадуць.
  
  
  Прыйшла ежа, і ён са здзіўленнем выявіў, што яна была нядрэннай. Досыць, каб ён пакінуў афіцыянту шчодрыя чаявыя, калі сыходзіў.
  
  
  Наступную гадзіну ён правёў, пераходзячы з бара ў бар, пераследуючы дзяўчынак у кожнай з іх і адбіваючыся ад вулічных прастытутак.
  
  
  У завулку пад назвай Пігаль ён знайшоў тое месца, якое хацеў: Le Club Poupee. Girls, Girls, Girls і Floor Show танчылі ў яркіх агнях на шатры, і з дзвярэй увесь час выходзілі пары, а ўваходзілі адзінокія дзяўчыны.
  
  
  «Дзесяць франкаў, месье...».
  
  
  Картэр прапусціў рахунак праз рашотку, атрымаў штамп на тыльным баку далоні і прайшоў праз дзверы. Пакой быў вузкі, глыбінёй каля пяцідзесяці ярдаў, з перакладзінай з аднаго боку і сталамі з другога. Вельмі сумнае трыо...
  
  
  На задняй сцэне бара іграла гучная музыка, і большасць столікаў былі занятыя жанчынамі.
  
  
  Адна высокая, доўгавалосая бландынка зняла вельмі вялікія грудзі з пярэдняй часткі сукенкі і асцярожна нанесла румяны на арэолу, калі Картэр стукнуў дзверы.
  
  
  Яна падняла вочы і шырока ўсміхнулася, калі Картэр праходзіў міма яе століка. "Прывітанне, купі мне выпіць?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  Яна вярнула грудзі на часовае захоўванне і рушыла ўслед за Картэрам да задняга незанятага століка.
  
  
  Ён замовіў віскі. Яна замовіла шампанскае, якое калісьці было падобна на гарбату. Ён паспрабаваў гэта.
  
  
  "Чай."
  
  
  Яна паціснула плячыма. “Я п'ю ўсю ноч. Я не магу дазволіць сабе напіцца. Не хвалюйся, ты акупішся сваімі грашыма».
  
  
  Каб даказаць гэта, яна з усмешкай пацягнулася да яго пахвіны. Картэру ўдалося злавіць яе запясце і накіраваць назад да стальніцы.
  
  
  "Пазней."
  
  
  “Добра. Мы пойдзем да мяне, калі я выйду, добра?»
  
  
  "Можа быць.
  
  
  "Вы марак?" Картэр кіўнуў, скрывіўся, праглынуў палову віскі. “Добра, я люблю маракоў. Вось убачыце, я надзвычайны».
  
  
  Картэр толькі ўсміхнуўся. Гэта было найстарэйшае напрамак у бізнэсе бараў для дзяўчынак. Дзяўчынкі не выходзілі раней за тры раніцы. Да гэтага часу смактунак быў п'яны, і дзяўчына выпіла гарбаты на сотню баксаў.
  
  
  Але Картэр з гэтым пагадзіўся.
  
  
  Наступныя дзве гадзіны ён святкаваў, папіваючы віскі і купляючы гарбату. За гэты час амаль усе дзяўчаты ў бары прайшлі праз будку. Ён ужо амаль адмовіўся ад пошуку прыдатнай, як раптам з'явілася яна.
  
  
  "Я Лілі. Купіце мне выпіць?"
  
  
  Праз пятнаццаць хвілін астатнія паляцелі. Відавочна, што прыгожы п'яны матрос зрабіў свой выбар на вечар.
  
  
  Картэр крыху змякчыў свае вясёлыя манеры і гучны смех, каб удакладніць дэталі.
  
  
  Яе клікалі Лілі Лучані. Ёй было дваццаць два гады, яна нарадзілася ў Авіньёне і не была шлюхай.
  
  
  «Я буду забаўляць цябе, размаўляць з табой, піць з табой… але я не пайду з табой спаць. Я студэнтка, і гэта адзіная праца, якую я магу атрымаць».
  
  
  «Я думаю, што гэта па-чартоўску цудоўна», - сказала Картэр нізкай ангельскай мовай без акцэнту, з-за чаго ў яе закружылася галава.
  
  
  "Ты англічанін?" - Спытала яна, разявіўшы рот.
  
  
  "Амерыканец, калі быць дакладным".
  
  
  "Але…"
  
  
  «Мой французскі дасканалы. Дзякуй. Колькі грошай вы звычайна зарабляеце сёння ўвечары?»
  
  
  «Каля ста франкаў… магчыма», - запнулася яна.
  
  
  «Я заплачу табе, каб ты пайшла са мной зараз і выпіла кубак кавы».
  
  
  "Я казала табе…"
  
  
  "Кубак кавы."
  
  
  Яна нахілілася наперад і ўпершыню з таго часу, як села, паглядзела прама ў вочы Картэру. "Вы цвярозыя".
  
  
  "Так, я цвярозы", - адказаў ён. "Кава?"
  
  
  "Выдатна."
  
  
  “Добра, пайшлі. І, дарэчы, ты вельмі добра ведаеш ангельскую».
  
  
  * * *
  
  
  Яна была мініятурнай, з маленькай фігурай, якая выглядала недарэчна ў яе нясмачнай таннай сукенцы. У менш яркім святле кафэ. Картэр бачыў, што ў яе разумныя вочы, кірпаты нос і амаль эльфійскі твар.
  
  
  Прама зараз яе акуратныя бровы былі расцягнуты ў вельмі насмешлівай форме.
  
  
  «Дай мне паглядзець, ці разумею я гэта. Вы хочаце, каб я паехала з вамі ў Марсэль. Вы хочаце, каб гэта выглядала як вечарынка, як марак на сваім апошнім спатканні са сваёй сяброўкай перад тым, як адправіцца ў мора».
  
  
  "Гэта правільна."
  
  
  "І вы хочаце, каб я ўзяла з сабой два камплекты адзення".
  
  
  Картэр кіўнуў. «Адзін студэнцкі камплект. Адзін барны камплект для дзяўчынак. Не такі безгустоўны, як у цябе. Калі табе трэба што-небудзь, каб папоўніць гардэроб. Я куплю гэта».
  
  
  Яна паківала галавой і папрасіла цыгарэту. Картэр дастаў адну з заплечніка і трымаў запальнічку, пакуль яна нязграбна пыхнула.
  
  
  "Вы не паліце", - сказаў ён з усмешкай.
  
  
  “Я ведаю, але мне трэба нешта рабіць з рукамі. Я не разумею. Калі вам патрэбна дзяўчына для вашага бізнесу, чаму б вам не наняць яе ў Марсэлі?
  
  
  “Проста. Тое, што я хачу зрабіць, не будзе небяспечна для цябе, пакуль я побач. Гэта можа адбыцца, калі я пайду. Калі я пайду, дзяўчыну ў Марсэлі могуць знайсці. . "
  
  
  "Чаму я? Чаму не адна з іншых дзяўчат?
  
  
  Ухмылка Картэра стала шырэй. "Як ты думаеш, ты разумнейшы за тых іншых дзяўчат?"
  
  
  Яна вагалася, але нарэшце адказала. "Так."
  
  
  «Вось ваш адказ. Мне патрэбен чалавек, якому патрэбны грошы і які гатовы пайсці на ўсё, каб іх атрымаць».
  
  
  "І любая дзяўчына, якая будзе працаваць у Le Club Poupee, пойдзе на пэўныя меры?"
  
  
  «Я так думаю, - сказаў Картэр.
  
  
  Яшчэ адна доўгая паўза, а затым Лілі нахілілася наперад і загаварыла нізкім хрыплым голасам. "Вы паліцыянт?"
  
  
  "Не."
  
  
  "Жулік?"
  
  
  "Не."
  
  
  «Але гэты бізнэс, пра які вы кажаце… ён… незаконны».
  
  
  Гэта тое, што вы збіраецеся дапамагчы мне даведацца ".
  
  
  Яна адкінулася назад і раздражнёна ўздыхнула. "Ты не марак".
  
  
  "Не."
  
  
  "Чаму…?"
  
  
  «Калі б я ўвайшоў у ваш клуб у дзелавым гарнітуры, раскідаў свае грошы і сышоў з вамі, колькі з гэтых дзяўчын запомнілі б мяне?»
  
  
  "Усе яны!" - цвёрда сказала яна і праглынула. "Дзесяць тысяч франкаў?"
  
  
  "Палова зараз, калі хочаш".
  
  
  "Не, я… я не ведаю чаму, але я табе давяраю".
  
  
  Ён ухмыльнуўся. «Напэўна таму, што я амерыканец. Вазьмі свае рэчы. Я сустрэну цябе на вакзале праз дзве гадзіны».
  
  
  “Добра, я пайду. Але памятай, я цябе не трахну! »
  
  
  * * *
  
  
  Гатэль Vincennes на набярэжнай быў танным, урад надавала вельмі мала ўвагі
  
  
  сваім падапечным, калі арэндная плата выплачвалася загадзя.
  
  
  Картэр трымаўся ззаду яе ад вакзала да порта, а затым забіў гадзіну за сняданкам і моцнай кавы пасля таго, як яна зарэгістравалася. Калі ён пераканаўся, што паміж імі будзе мала сувязі, ён накіраваўся ў старамодны, але чысты хол гатэля.
  
  
  Нудны клерк-пасыльны кансьержа адказаў на званок і, ледзь зірнуўшы на Картэра, круціў касу.
  
  
  "Без ванны?"
  
  
  "З ваннай", - адказаў Картэр.
  
  
  Мужчына перавярнуў вялікую кнігу, зірнуў уніз, а затым паглядзеў на Картэра, нахмурыўшыся.
  
  
  "Мсье займаецца шоў-бізнэсам?… Можа, комік?"
  
  
  "Мсье спрабуе займець карабель пасля таго, як злёгку напіўся і прапусціў свой апошні рэйс".
  
  
  "Зразумела. Значыць, у вас няма пашпарта?"
  
  
  Гэта была звычайная справа сярод маракоў, але, тым не менш, небяспечная. Калі гандлёвы марак прапусціў сваё судна і ў яго не было дакументаў, ён павінен быў падаць заяву ў Francois Maritime National за новымі і быць зняволеным у турму, пакуль ён не апынецца на іншым судне.
  
  
  "Замежны пашпарт?" Картэр усміхнуўся. "Вядома ... прама тут!"
  
  
  Ён паклаў між імі на стол дзве купюры па сто франкаў. Рука чалавека выцягнулася, як удар мангуста, і банкноты зніклі.
  
  
  «Пакой стаіць дзвесце сорак франкаў за ноч, пане... загадзя, вядома».
  
  
  "Вядома."
  
  
  Картэр выклаў яшчэ тры. Яны ўвайшлі ў скрыню стала, і рэшты не прапанавалі.
  
  
  "Merci, месье. Пакой пяць-адзін".
  
  
  Картэр узяў ключ і па шляху да ліфта абышоў кафэ гатэля.
  
  
  Лілі, строга прытрымліваючыся яго інструкцыям, сядзела адна каля ўваходу. Ён кінуў сваю спартовую торбу ў дзвярэй і перасёк пакой.
  
  
  "Кальвадос, ma petite, s'il vous plaît".
  
  
  Жанчына за прылаўкам выбрала бутэльку, загарнула яе і ўзяла яго грошы. Несучы бутэльку яблычнага брэндзі, Картэр вярнуўся праз сталы. Праходзячы міма Лілі, ён дазволіў свайму погляду апусціцца на самую кароткую секунду.
  
  
  «Добрая дзяўчынка, - падумаў ён.
  
  
  Побач з талеркай ляжала сурвэтка. На ім было напісана 412. За крок ад стала ён убачыў, як яна ўзяла сурвэтку, змакрэла вусны і нядбайна сунула яе ў сумачку.
  
  
  Падняўшыся на ліфце, Картэр з палёгкай уздыхнуў. Ён зрабіў добры выбар.
  
  
  У пакоі ён распакаваў, наліў тры пальцы брэндзі ў шклянку і сеў пісаць аб'яву.
  
  
  Пепе: Тэлефон 391-444 роўна ў 17:00 у суботу. Мсье Б.
  
  
  Ён пачакаў яшчэ дваццаць хвілін, каб упэўніцца, што ў Лілі ёсць час вярнуцца ў свой пакой, а затым спусціўся па лесвіцы на чацвёрты паверх.
  
  
  Яго косткі пальцаў ледзь кранулі фанераванай драўніны, як дзверы адчыніліся і Картэр увайшоў унутр.
  
  
  "Гэта весела!" - Сказала Лілі, яе цёмныя вочы ўспыхнулі ад узрушанасці, а на твары з'явілася эльфійская ўхмылка.
  
  
  "Не дазваляйце гэтаму быць занадта вясёлым", - змрочна сказаў Картэр. "Вось."
  
  
  Ён перадаў ёй кавалак паперы і разаслаў на ложку карту Марсэля.
  
  
  «Я пайду першым. Вы ідзеце роўна праз трыццаць хвілін. Рэдакцыя газеты знаходзіцца тут, нумар восем па вуліцы Манпарнас. Вазьміце таксі. Пасля таго, як размясціце аб'яву. Выйдзіце з офіса і прайдзіце да кута… сюды. Вы на авеню дзю Прадо. У Бонд-Пойнце ром направа. У Армененнене, заходзіце і маліцеся”.
  
  
  "Маліцеся?"
  
  
  «Гэта тое, што я сказаў… хвілін дваццаць. Калі вы паедзеце адтуль, вазьміце таксі да музея Баралы, тут».
  
  
  "І вось дзе я гуляю шлюха?"
  
  
  «Цалкам дакладна. Тут ёсць невялікая кавярня праз дарогу. Завядзі яго туды. І, памятай, за табой рушаць услед, але ні ў якім разе не аглядайся праз плячо, як быццам шукаеш сачэнне. Ты ўсё разумееш? "
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  “Добра. Проста будзь натуральным. Я ўвесь час буду побач».
  
  
  * * *
  
  
  З калідора офіснага будынку праз дарогу. Картэр глядзеў, як Лілі ўваходзіць у рэдакцыю газеты. Справа заняла каля дзесяці хвілін, і неўзабаве яна зноў выйшла, шпацыруючы па авеню дзю Прадо.
  
  
  Яна добра глядзелася ў паласатым чорна-белым пуловеры, які прутка абцягваў яе грудзі, і ў чорнай мігатлівай спадніцы, якая аблягала яе сцягна і попку, як другая скура.
  
  
  З вострымі абцасамі, берэтам і сеткаватымі панчохамі яна выглядала дастаткова ліпкай, каб зняць яе.
  
  
  Ён мог бы запрасіць дасведчанага аператыўніка са штаба Paris AX, але на гэта запатрабавалася бы час. І быў добры шанец, што маленькая Лілі ўсё роўна зможа выступіць лепш. Вядома, быў фактар рызыкі, але, маючы ўсяго дзве дробязі, якія трэба было выканаць - і сам Картэр на ёй, як клей, - ці наўрад магло адбыцца нешта небяспечнае.
  
  
  Ён глядзеў, як яна павярнула на авеню дзю Прадо, затым зноў засяродзіўся на рэдакцыях газет.
  
  
  Нетрэніраванае вока магло не заўважыць такой бясконца малой змены.
  
  
  Картэр гэтага не прапусціў.
  
  
  Над дзвярыма стаяў вялікі гадзіннік. Прама пад цыферблатам гадзіннікаў знаходзілася лічбавае счытванне бягучай тэмпературы памерам тры на чатыры фута.
  
  
  З моманту яго прыбыцця ён рэгулярна міргаў. Цяпер ён быў выключаны.
  
  
  На гэта не спатрэбілася шмат часу.
  
  
  Яны сядзелі за тратуарным столікам у кафэ прама пад Картэрам. Адзін быў невысокім тоўстым мужчынам з густой капой чорных валасоў, якія, здавалася, увесь час падалі яму на вочы. Іншы быў крыху вышэй ростам, але паджар, як трыснёг, і апрануты ў хупавы бэжавы габардзінавы гарнітур. Яго прывабнай рысай былі страшэнна рябое твар і цёмныя вочы, якія, здавалася, ясна сыходзілі ў яго чэрап.
  
  
  Нізенькі, тоўсты, з паперай пад пахай, выйшаў услед за Лілі. Другі пачакаў некалькі хвілін, каб упэўніцца, што за яго таварышам не сочаць.
  
  
  Упэўніўшыся, што гэта не так, ён сам пайшоў па следзе.
  
  
  Картэр дабраўся да задняй часткі будынка менш за за дзве хвіліны. Ён ужо абследаваў стаянку таксі ў цэнтры квартала. Ён не заставаўся незанятым за тыя 20 хвілін, што ён правяраў.
  
  
  І гэтага не было зараз.
  
  
  "Эгліз Арменіян?"
  
  
  "Оуі".
  
  
  "Яшчэ трыццаць франкаў, - дадаў Картэр па-французску, - калі вы зробіце гэта за пяць хвілін або менш".
  
  
  Перагрузка скакала таксі моцна прыціснула яго да сядзення і пратрымала там усе тры хвіліны язды.
  
  
  Прама насупраць царквы быў газетны кіёск. Картэр накіраваўся да яго і праглядзеў стэлажы з кнігамі ў мяккай вокладцы, пакуль не заўважыў Лілі.
  
  
  Не разважаючы, яна паднялася па прыступках і ўвайшла ў сабор.
  
  
  Яны былі роўна ў трыццаці секундах ззаду яе, і зараз наперадзе быў больш высокі. Абодва яны прайшлі квартал ад царквы, дзе спыніліся ля вітрыны і раіліся.
  
  
  Быў абраны невысокі і пульхны. Ён вярнуўся і ўвайшоў у сабор.
  
  
  Картэр не стаў чакаць. Ён купіў парыжскае выданне амерыканскага часопіса аб скуры і выйшаў на вуліцу.
  
  
  Праз два кварталы міма назіральніка з выпалі вачыма. Картэр згарнуў на вуліцу Парады і знайшоў іншае таксі.
  
  
  "Музей Баралы?"
  
  
  "Стары".
  
  
  "Не спяшайцеся", - сказаў Картэр, адкідваючыся на сядзенне і запальваючы цыгарэту.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр сядзеў, пацягваючы брэндзі і эспрэса, у кафэ прама праз дарогу ад музея Баралі. Лілі ўвайшла ў будынак амаль паўгадзіны таму. Два яе вартавыя сабакі былі побач.
  
  
  Цяпер ён назіраў, як яна пераходзіла вуліцу поплеч з высокім атлетычным прадстаўніком у цёмна-сінім гарнітуры кансерватыўнага крою. Яму было гадоў шэсцьдзесят тры, з шырока расстаўленымі блакітнымі вачыма, загарэлым і маршчыністым тварам і роўна той колькасцю сталёвага шэрага на скронях, якое надавала яму ўзрост і невялікі клас.
  
  
  У яго не было віду тыповага забойцы. Але тады Сіняя Барада не стала б.
  
  
  "Выдатны выбар", - падумаў Картэр, гледзячы адным вочкам на часопіс, іншым - на пару.
  
  
  Яны селі за тры столікі ад іх, дастаткова блізка, каб Картэр мог чуць частку іх размовы.
  
  
  Прышчавы ўвайшоў і сеў за столік каля акна. Нізенькі і пульхны, каля тэлефоннай будкі ля прыступак музея.
  
  
  «Бінга», - падумаў Картэр і адпіў брэндзі.
  
  
  «Я проста якая працуе дзяўчына, васпане, - казала Лілі, - а не шлюха».
  
  
  «О, мая дарагая, я ўпэўнены ў гэтым. Але я ўпэўнены, што ты не адмовішся ад невялікага падарунка за тваю паслугу…?
  
  
  «Вядома, не», - сказала Лілі і какетліва ўсміхнулася.
  
  
  «Тады пойдзем? Мая кватэра не за гарамі».
  
  
  Лілі краем вока кінула на Картэра хуткі погляд.
  
  
  Ён адказаў на гэта поглядам, ледзь прыкметна пакруціўшы галавой, пацягваючы з кубкі эспрэса. Картэр чакаў таго, з кім невысокі і тоўсценькі размаўляў па тэлефоне. Картэр хацеў, каб у іх было дастаткова часу, каб прыбыць.
  
  
  Лілі гуляла да канца. Вопытная актрыса - ці куртызанка - не магла б зрабіць гэта нашмат лепш.
  
  
  Калі кавалер стаў занадта настойліва даглядаць, яна падыгрывала яму, праводзячы рукой па яго сцягне пад сталом. Калі ён станавіўся занадта ўлюблівым, яна злёгку злавалася, а калі ён выяўляў прыкметы астывання, яна шаптала ўсе эратычныя рэчы, на якія была здольная.
  
  
  Калі Картэр убачыў, што пад'ехаў чорны лімузін, кароткі і пульхны і рушыў далей па квартале, ён падышоў да стойкі і расплаціўся па чэку.
  
  
  Лілі ўжо ўстала і рушыла ў бок жаночага пакоя ў задняй частцы дома. Яна пойдзе праз хол і выйдзе праз заднюю дзверы ў завулак.
  
  
  Яе будучы палюбоўнік паціраў рукі за сталом.
  
  
  Картэр надзеў сонцаахоўныя акуляры і сцягнуў вязаную кепку з гадзіннікам на лоб, калі ён выбег на вуліцу. Праходзячы міма лімузіна, ён паглядзеў, але вокны былі прыцемненыя цёмным шклом, што зрабіла немагчымым прачытаць пасажыраў.
  
  
  Ён павольна і размерана прайшоў да кута, але, абмінуўшы яго, кінуўся ў бег. За другім вуглом ён заўважыў Лілі, якая нервова чакала каля ўвахода ў завулак.
  
  
  "Ці быў ён у парадку?"
  
  
  "Выдатна. Вы атрымалі адрас?"
  
  
  «Восьмая вуліца Селезэ… квартал уніз і чатыры дзверы направа».
  
  
  "Ты анёл", - сказаў Картэр, цмокнуўшы яе ў вусны. «Вяртайся ў гатэль. Ўбачымся пазней".
  
  
  Картэр ірвануў наперад. Ён зрабіў тры кварталы, разгарнуўся і затым павярнуў назад, пакуль не заўважыў вуліцу Селезэ. Праз дзве дзверы ад дома № 8 і праз дарогу была таблічка "Здаецца".
  
  
  Ён патэлефанаваў у званок.
  
  
  "Оуі?" Яна была старой, гадоў шасцідзесяці, з вялізнымі адвіслымі грудзьмі, шырокімі сцёгнамі і сінімі валасамі, завітымі зверху яе галавы.
  
  
  "Я хацеў бы ўбачыць нумары".
  
  
  Жанчына паглядзела на яго адзенне, на яго няголены твар і пачала зачыняць дзверы.
  
  
  Картэру ўдалося ўціснуцца паміж дзвярыма і вушаком. У той жа час ён дастаў тоўсты пачак банкнот, на якім былі добра бачныя стофранкавыя купюры.
  
  
  «Наогул, мадам, я б хацеў скарыстацца кватэрай каля паўгадзіны».
  
  
  «Мэсье, вы звар'яцелі».
  
  
  Картэр зняў дзве банкноты, па сто франкаў кожная, і ўклаў іх у сваю пульхную руку.
  
  
  «Душэўная справа, мадам. Я быў у моры амаль год. Я вяртаюся… мая жонка… гуляе як сабака…»
  
  
  Ён падкрэсліў свае словы, паціснуўшы плячыма па французску. Яна вагалася, але таксама паціснула плячыма, калі Картэр дадаў трэці рахунак.
  
  
  «Два-А, проста наверсе. Дзверы адчынены. Не паліце, месье. Я толькі што памыла».
  
  
  "Мадам, мне трэба толькі месца, дзе можна глядзець".
  
  
  Прайшло 20 хвілін, перш чым з-за кута з'явіўся высокі і спартовы, з усмешкай на твары і спружынілай хадой. Лімузіна нідзе не было відаць, але Картэр ведаў, што ён хутка з'явіцца.
  
  
  Меркаваны палюбоўнік увайшоў у нумар 8, і праз хвіліну лімузін праплыў і прыпаркаваўся на рагу. Два вартаўнічыя сабакі Лілі выскачылі і ўварваліся ў нумар 8.
  
  
  Яны былі эфектыўныя. Бедны хлопец ледзь вымавіў два словы, як яны ўвайшлі ў дзверы.
  
  
  Праз пяць хвілін маляня вылецеў за дзверы і накіравалася да лімузіна за інструкцыямі. Яны былі кароткія, і ён адразу ж вярнуўся ў кватэру.
  
  
  Картэр усміхнуўся сам сабе. Калі б Пепе быў такім кемлівым, якім павінен быць, яму не спатрэбілася б больш за пяць хвілін на тэлефоннай размове ў машыне, каб пераканацца, што латарыё ў нумары 8 далёкі ад Сіняй Барады.
  
  
  Прайшло тры хвіліны.
  
  
  Яны абодва выйшлі за дзверы і кінуліся да лімузіна.
  
  
  Картэр пачакаў яшчэ пятнаццаць хвілін, потым спусціўся па лесвіцы.
  
  
  Бабулька стаяла ў адчыненых дзвярах сваёй кватэры. "Добра?"
  
  
  "Добра", - сказаў Картэр і паціснуў плячыма. "Я думаю, яна вырашыла не наведваць яго сёння",
  
  
  Ён даехаў да Старога порта і знайшоў тэлефонную будку, перш чым вярнуцца ў гатэль.
  
  
  Званок у Парыж прагучаў адразу.
  
  
  "Палмар тут".
  
  
  "Гэта чалавек з Вашынгтона".
  
  
  "Так."
  
  
  "У мяне ёсць нумар аўтамабіля ў Марсэлі".
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Ф-З-З-Х-чатыры-чатыры-адзін».
  
  
  "А нумар твайго тэлефона?" Картэр прачытаў нумар тэлефона-аўтамата. "Пяць хвілін."
  
  
  Сувязь абарвалася, і ён закурыў у чаканні.
  
  
  Гэта быў доўгі шлях, але яго варта было паспрабаваць. Картэр здагадаўся, што кім бы ні быў Пепе, ён быў пасярэднікам на вечарынцы, якая набыла хіт. Калі Нэльс Помрай быў брокерам Сіняй Барады, вялікія шанцы, што Пепе не ведаў сапраўднага імя Сіняй Барады.
  
  
  Вось чаму ў той дзень высокі і прыгожы падвергся жорсткаму абыходжанню. Калі Картэр мог знайсці імя, карты былі ў яго куце.
  
  
  Тэлефануючы тэлефон вярнуў яго.
  
  
  "Так."
  
  
  «Аўтамабіль зарэгістраваны на Марка Леклерка. У яго ёсць рэзідэнцыя ў Ніцы і адна ў Марсэлі на вуліцы Эміль Золя… нумар трыццаць сем».
  
  
  "І чым мсье Леклерк займае свой час?"
  
  
  "На першы погляд ён брокер па продажы боепрыпасаў".
  
  
  "А ў рэчаіснасці?"
  
  
  «Ён банкір Басконскага рэвалюцыйнага фронту, Эўзкадзі Тая Аскатасуна».
  
  
  * * *
  
  
  Лілі хадзіла па пакоі, як жывёла ў клетцы, калі Картэр выйшаў са свайго пакоя і паставіў ежу і бутэльку віна на ложак.
  
  
  "Я бачыла тых людзей".
  
  
  "А ты?" - сказаў Картэр, адкусваючы кавалак хлеба і засоўваючы ў рот кавалачкі сыру і ростбіф.
  
  
  "Яны былі падобныя на забойцаў".
  
  
  "Ці зрабілі яны табе чаго-небудзь?"
  
  
  "Чорт цябе пабяры. Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  Картэр паставіў ежу і выцягнуў з кішэні пачак банкнот. Ён зняў дзесяць банкнот па тысячы франкаў і паклаў іх на ложак.
  
  
  "Дагавор даражэй грошай."
  
  
  "Хто ты?" - Сказала яна, стоячы перад ім і прыкусіўшы ніжнюю губу.
  
  
  "Я чалавек з працай… дзіўнай працай, але проста працай".
  
  
  Ён дадаў яшчэ дзве купюры ў чарку і адкусіў яшчэ адзін кавалак хлеба.
  
  
  “Мы застанемся на месцы да тэлефонных званкоў заўтра ўвечары. Як толькі гэта будзе зроблена, мы вернемся ў Авіньён з вамі і на нейкі час да камфортнага жыцця».
  
  
  "І гэта ўсё, што я павінна ведаць?"
  
  
  "Вось і ўсё. Еш, сыр добры».
  
  
  Яна паела і адпіла віна, пакуль Картэр не наеўся ўволю.
  
  
  Яна глядзела на яго шырока расплюшчанымі, амаль спалоханымі вачыма, калі ён устаў і пацягнуўся.
  
  
  "Куды ты ідзеш?"
  
  
  «Вяртаюся ў свой пакой. Ужо позна, і да заўтрашняга тэлефоннага званка будзе шмат спраў». Ён нахіліўся і лёгка правёў вуснамі па яе лбе. "Дабранач, мая маленькая вучаніца".
  
  
  У сваім пакоі Картэр распрануўся, затым сунуў Х'юга пад падушку, а Вільгельміну пад ложак.
  
  
  Паміж прасцінамі ён заснуў праз пяць хвілін, але яго разбудзіў лёгкі стук у дзверы.
  
  
  Ён саслізнуў з ложка і прыціснуўся да сцяны каля дзвярэй з Вільгельмінай у руцэ.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Гэта я... Лілі".
  
  
  Картэр зароў, затым зняў ланцуг і павярнуў затвор.
  
  
  Ледзь дзверы былі прыадчынены, як яна праслізнула ў яе і зачыніла за сабой.
  
  
  "Дзе ты…?"
  
  
  "Прама за табой", - сказаў Картэр, злёгку крануўшы яе пляча.
  
  
  "Ой ой."
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Я баюся."
  
  
  "Аб божа, чаго?
  
  
  Мне пара баяцца”.
  
  
  «Я не маю на ўвазе, што баюся заўтрашняга дня…»
  
  
  "Што тады?"
  
  
  "Я баюся сённяшняй ночы".
  
  
  Картэр нахмурыўся. "Што ж, што вы хочаце, каб я зрабіў з гэтым?"
  
  
  "Дазвольце мне застацца тут з вамі".
  
  
  "Я думаў, што ты сказаў…"
  
  
  «Што я не буду займацца з табой любоўю? Я не буду. Але я не сказала, што не буду з табой спаць».
  
  
  Картэр стомлена дакульгаў да ложка і палез паміж прасцінамі. "Распранайся."
  
  
  Ён чуў, як яна распранаецца ў цемры. Затым ён адчуў, як яе вага зрушвае ложак і нацягвае коўдру.
  
  
  Ён амаль заснуў, калі яна слізганула па ложку і прыціснулася да яго.
  
  
  "Цяпер я не баюся".
  
  
  "Добра."
  
  
  Цішыня.
  
  
  "Ты жадаеш заняцца са мной каханнем?"
  
  
  «Калі я скажу «так», вы скажаце «не», - адказаў Картэр. «Калі я скажу «не», твае пачуцці будуць закрануты. Так?»
  
  
  "Я… я так думаю".
  
  
  "Так што я нічога не скажу".
  
  
  Яна ўткнулася сваёй мяккай круглай азадкам у яго жывот і знайшла яго руку. Ён не спрабаваў спыніць яе, калі адчуў, што поўны цвёрды бугор на адной з яе грудзей запаўняе яго далонь.
  
  
  "Як вас завуць?"
  
  
  Ён задумаўся на імгненне і вырашыў, што гэта не мае вялікага значэння. "Нік."
  
  
  "Нік?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Цяпер я не баюся".
  
  
  “Добра. Дабранач".
  
  
  "Дабранач."
  
  
  Яна моцна заснула, прынамсі, за дзве гадзіны да яго.
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  Хабар карысная ва ўсім свеце. Калі нехта ведае, як ёй карыстацца і можа знайсці кагосьці ўспрымальнага да яе, варыянты бязмежныя.
  
  
  Вось чаму Лілі была патрэбна Картэру для пранікнення да Пепе. Ад любога, хто быў пасярэднікам у забойствах з класа Сіняй Барады, можна было чакаць, што ў рэдакцыі газеты будзе нехта, хто папярэдзіць яго, калі будзе размешчана пэўная аб'ява.
  
  
  Яму будзе гэтак жа лёгка пазнаць месцазнаходжанне тэлефоннага нумара, няхай гэта будзе прыватны тэлефон ці тэлефонная будка.
  
  
  Па гэтай прычыне Картэр стаяў ля самай высокай сцяны трэцяга яруса стадыёна Ганай. На ўсходзе, поўдні і поўначы былі адкрыты пляцоўкі парковак для стадыёна, парка Шано і Палаца выставак. На ўсход распасціраліся шырокія бульвары раёна Маргарыта з іх вулічнымі кафэ, рэстаранамі, бістро і шыкоўнымі магазінамі жаночага адзення.
  
  
  Са свайго месца на сцяне футбольнага стадыёна Картэр мог бачыць амаль на мілю ва ўсіх кірунках. Прама зараз у магутны бінокль ён бачыў, як Лілі спакойна пацягвае каву ў кафэ на куце плошчы Мішле і бульвара Леон. На ёй была ярка-чырвоная спадніца і тонкі белы летні швэдар, які можна было заўважыць з любой адлегласці.
  
  
  На краі тратуара, за чатыры крокі ад яе стала, была тэлефонная будка. Нумар будкі - гэта нумар, які Картэр змясціў у аб'яве.
  
  
  Было без пяці пяць, а хлопчыкі Пепе ўжо былі на месцы. Яны селі насупраць Лілі ў цёмна-шэрай Карціне.
  
  
  Картэр бачыў, як яны размаўляюць адзін з адным, нават не адрываючы вачэй ад Лілі. Яны гаварылі, як пара старых вязьняў, ледзь варушачы губамі.
  
  
  Картэр здагадаўся, што яны былі менавіта такімі.
  
  
  Чорнага лімузіна нідзе не было відаць, але Картэр не меркаваў, што гэта будзе. Пепе ці Марк Леклерк не рызыкнулі б быць заўважанымі Сіняй Барадой двойчы, не ведаючы, якія былі намеры забойцы.
  
  
  Картэр убачыў чырвоны выбліск у куце ачкоў і зноў павярнуўся да Лілі. Яна ўскочыла і накіравалася да будкі.
  
  
  Далей па квартале «Корціна» стартаваў невысокі і тоўсценькі.
  
  
  Картэр пачакаў, пакуль Лілі скончыць размову па тэлефоне і вярнулася да свайго стала, перш чым спусціцца па трохузроўневай каменнай лесвіцы да ўваходу на стадыён.
  
  
  Ён быў амаль упэўнены, што людзі ў «Картыне» у рэшце рэшт паспрабуюць злавіць Лілі, але не тады, калі яна была ў перапоўненым кафэ.
  
  
  Ледзь яго абцасы закранулі цэмент першага паверха, як ля ўвахода зазваніў тэлефон.
  
  
  Картэр прайшоў у будку за тры крокі. Ён вырваў трубку і глыбока ўздыхнуў. Надышоў момант ісціны. Ці ўсталяваў Карстокус - як Сіняя Барада - кантакт з Пепе напрамую ці, як заўсёды праз Памроя?
  
  
  І калі б гэты кантакт быў устаноўлены, даведаўся б Пепе голас Карстакуса?
  
  
  "Сіняя Барада тут".
  
  
  «Гэта Пепе. Што ты спрабуеш цягнуць?
  
  
  Картэр расслабіўся. «Я ў бяспецы. Я не ведаю цябе, а Памрай знік».
  
  
  “Мы думаем, што ён мёртвы. Чаму вы не выканалі кантракт?»
  
  
  Картэр зноў напружыўся. Цяпер рушыў услед другі стрэл у цемры.
  
  
  "Я ніколі не атрымліваў такога задання".
  
  
  "Ты што?"
  
  
  "Менавіта тое, што я сказаў", - адказаў Картэр, упэўненасць у сабе цякла па яго целе хуткай ракой. «Я так і не атрымаў падрабязнасьцяў ці мэты ад Нэльса».
  
  
  "Чорт вазьмі, ты атрымаў грошы!"
  
  
  Дакладна, і я гатовы выканаць кантракт. Назаві мне нумар, па якім я магу з табой звязацца. Мы прызначым сустрэчу”.
  
  
  «Ты, мусіць, ненармальны! Часткай нашай дамоўленасці было тое, што мы ніколі не сустракаемся… без асоб, без імёнаў”.
  
  
  «Гэта была ваша дамоўленасць з Памроем. Цяпер гэта новая здзелка».
  
  
  "Немагчыма!"
  
  
  "Тады ніякай здзелкі".
  
  
  На іншым канцы провада была доўгая паўза. Картэр выказаў здагадку, што трубку трымаюць за руку, таму што ён мог адрозніць прыглушаныя галасы на заднім плане.
  
  
  Потым вярнуўся Пепе.
  
  
  "Так
  
  
  Ты ўсё яшчэ хочаш кантракт? "
  
  
  "Так, на маіх умовах".
  
  
  “Мы небагатая арганізацыя. Мы далі вам шмат грошай. Калі мы не зможам прыйсці да пагаднення, што адбудзецца з той паловай, якую вы ўжо атрымалі?»
  
  
  "Ён застаецца на маіх швейцарскіх рахунках".
  
  
  Яшчэ адна паўза з фонавымі галасамі.
  
  
  "Вельмі добра. У цябе ёсць аловак?"
  
  
  "У мяне добрая памяць".
  
  
  Пепе даў нумар. "У колькі ты патэлефануеш?"
  
  
  "Я не ведаю. Проста заставайся ў тэлефона».
  
  
  Пепе лаяўся на сумесі французскага і іспанскага, калі Картэр перапыніў сувязь. Ён хутка кінуў неабходныя манеты ў прарэз і дачакаўся адказу Лілі.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Гэта я. Усё дакладна па раскладзе. Пачакайце 10 хвілін, а затым сыходзьце. І рабіце дакладна, як я вам сказаў. Добра?»
  
  
  "Добра", - адказала яна з лёгкім намёкам на страх у голасе.
  
  
  "Не хвалюйся, дарагая, усё амаль скончана".
  
  
  Ён паклаў слухаўку і пабег уверх па лесвіцы.
  
  
  На ўсіх асобах "Карціны" былі гнеў і расчараванне. Лілі прыкметна нервавалася, але яна моцна трымалася за стол, кожныя некалькі секунд пераводзячы погляд на гадзіннік на запясце.
  
  
  "Проста рабі так, як я напісаў, дарагая", - прашаптаў Картэр, яго вочы за шкламі ачкоў злёгку слязіліся.
  
  
  Потым яна паднялася і рушыла па плошчы, Карціна прапаўзла прыкладна на два кварталы таму.
  
  
  На працягу наступнай гадзіны Лілі блукала па ўскраіне парка. Яна купіла газету, села на лаўку і гуляла, чытаючы яе, і нават пакарміла качак у невялікай сажалцы.
  
  
  Затым, роўна ў 5:50, калі сонца пачало садзіцца, яна перасекла бульвар Мішэль і выйшла на вузкія вулачкі і завулкі, якія ў канчатковым выніку прывялі яе да набярэжнай уздоўж докаў.
  
  
  Невысокі і тоўсценькі пакінуў Карціну , каб не адставаць ад яе, а яго прыяцель слізгануў на кіроўчае сядзенне.
  
  
  «Яны былі добрыя», - разважаў Картэр, ідучы за імі ў акулярах, пакуль яны не схаваліся з-пад увагі: добра, але прадказальна.
  
  
  Картэр спусціўся на вуліцу і злавіў таксі.
  
  
  "Nouvelle Plage".
  
  
  "Так, месье".
  
  
  Лілі спатрэбіцца хвілін трыццаць, каб пераадолець адлегласць, якую таксі пераадолела за пяць.
  
  
  "Спыніцеся тут", – сказаў Картэр, калі яны дасягнулі кропкі на набярэжнай, на якую ён ужо зрабіў стаўку раней у той жа дзень. «Вы бачыце там завулак, які ідзе побач з іпадромам?»
  
  
  "Oui, monsieur".
  
  
  «Праз дваццаць хвілін адтуль выйдзе жанчына ў белым швэдры і чырвонай спадніцы. Падніміце яе і адвязіце, куды яна хоча».
  
  
  "Дваццаць хвілін гэта".
  
  
  Картэр страсянуў падранай паловай купюры пяцьсот франкаў перад тварам кіроўцы. "Яна атрымае другую палову гэтага".
  
  
  Картэр азірнуўся праз плячо і ўбачыў ззяючую ўсмешку на твары таксіста.
  
  
  Прабегшы трушком па набярэжнай, ён увайшоў у лабірынт завулкаў, якія прымыкаюць да іпадрома, мінуў загоны і пабег па шырокай дарожцы да парку Баралі.
  
  
  Ён бачыў, як Лілі ўваходзіць у парк на супрацьлеглым баку. Невысокі і пульхны быў прыкладна ў квартале ззаду яе, а «Корціна» - ярдаў у дваццаці ззаду яго. Абодва яны хутка набліжаліся.
  
  
  Картэр угадаў.
  
  
  Яны ведалі горад і выбралі лепшае месца, каб адвезці яе: вузкая вулачка паміж двума жывымі платамі прыкладна на паўдарогі праз парк.
  
  
  Картэр першым павярнуў на завулак і ўвайшоў у адну са шматлікіх ніш у загарадзі, дзе стаялі лаўкі і скульптуры. Праз некалькі гадзін, пад покрывам поўнай цемры, алькоў стане месцам сустрэчы пары маладых закаханых.
  
  
  Прама зараз Картэр знайшоў для яго зусім іншае ўжыванне.
  
  
  Ён чуў, як абцасы Лілі стукаюць па вузкай дарожцы. станавіўся ўсё гучней і гучней, пакуль яна не прамільгнула. Яна не зазірнула ў нішу, але тады яна не даведаецца, які з іх ён абраў, а ў бушлаце і цёмным швэдры яго амаль не было відаць.
  
  
  За ёй па пятах, яго тэмп павялічваўся з кожным крокам, падышоў яе праследавацель.
  
  
  Картэр перакаціўся на падушачкі ног і напружыўся, каб падскочыць.
  
  
  Ён убачыў рукаў паліто, а затым кароткае каржакаватае цела.
  
  
  "Мэсье ..."
  
  
  "Oui?… Que…?"
  
  
  Сціснутыя рукі Картэра ў адзін магутны кулак ударылі мужчыну прама ў цэнтр асобы. Ён адчуў і пачуў, як сарваўся нос, і як толькі крык болю сарваўся з разбітых вуснаў мужчыны, Картэр схапіў яго за лацканы.
  
  
  Адным хуткім і спрытным рухам ён разгарнуўся, стукнуўшы чалавека спіной аб бок фантана. Другое выццё болю было перапынена, калі рука Картэра кранула яго шыі ззаду.
  
  
  Як мокрая бялізна, цела скруцілася на цаглянай падлозе, але Картэр ужо ішоў па завулку, накіроўваючыся да фар "Карціны". Цыгарэта была ў яго ў роце, і яго рукі сціскалі полымя запалкі.
  
  
  Прыкладна ў дзесяці ярдаў ад паўзучай машыны Картэр прыжмурыўся ад дыму, які струменіўся з яго ноздраў. Цёмныя глыбока пасаджаныя вочы вадзіцеля кідаліся паўсюль у пошуках свайго сябра.
  
  
  Да таго часу, як Картэр падышоў да адкрытага акна машыны, ён зацягнуў цыгарэту паміж вуснамі, ператварыўшы яе ў цьмеюць вугольчык.
  
  
  "Гэй, ты…!"
  
  
  Рабоі твар павярнуўся прама да яго, калі Картэр перавярнуў цыгарэту. Попел ударыў
  
  
  хлопцу ў пераноссе і некаторая частка яго, павінна быць, патрапіла ў адзін або абодва вочы, таму што выццё з яго горла было халодным кроў.
  
  
  Ён, відаць, ехаў на нейтралі, бо, калі яго нага ўдарыла па акселератары, нічога не адбылося, акрамя вялікай колькасці абаротаў і адсутнасці руху.
  
  
  Перш чым ён змог знайсці перамыкач перадач, Картэр адчыніў дзверы і схапіў яго за валасы. Калі Картэр тузануў, хлопец паспрабаваў выцягнуць пістадзет з-пад курткі.
  
  
  Гэта была памылка па дзвюх прычынах.
  
  
  Па-першае, на ствол пісталета быў навінчаны доўгі грувасткі глушыцель. Канец глушыцеля зачапіўся за яго куртку і не адпускаў.
  
  
  Па-другое, ён зняў засцерагальнік, калі спрабаваў яго выцягнуць.
  
  
  Картэр пачуў гук пфф, і хлопец ляжаў мёртвым грузам у руках. Ён перавярнуў яго, і калі ён убачыў цёмную пляму на яго грудзях, Картэр нават не папрацаваў праверыць пульс.
  
  
  Ён націснуў кнопку прыборнай панэлі, каб адкрыць вечка багажніка, і перацягнуў цела да задняй часткі машыны. Калі ён запхнуў яго ўнутр да ўпора, ён падняў кашалёк хлопца.
  
  
  Вярнуўшыся ў алькоў, ён спустошыў кашалёк у свой бушлат - пасведчанні асобы і іншыя карты ў левую кішэню, наяўныя ў правую.
  
  
  Калі цела невысокага змясцілася разам з прыяцелем. Картэр прарабіў тое ж самае з яго папернікам, затым кінуў папернікі разам з целамі і зачыніў вечка багажніка.
  
  
  Лілі чакала пад ліхтаром ля падножжа прыступак музея Баралы.
  
  
  "Залазь!"
  
  
  Яна зрабіла гэта і села, бледная і застылая, калі Картэр заехаў у рух на бульвары і накіраваўся да вакзала.
  
  
  "Дзе яны?" - спытала яна нарэшце дзіўна спакойным голасам.
  
  
  У багажніку .
  
  
  "Яны... яны... мёртвыя?"
  
  
  Картэр ледзь дачакаўся жоўты і разагнаў маленькую машынку да пяцідзесяці на набярэжнай Корніш Дж. Ф. Кэнэдзі, перш чым кінуць на яе хуткі погляд скоса.
  
  
  Яе сківіца была сціснутай, а колер асобы быў попельна-белым. Але яна не дрыжала, і не было ніякіх прыкмет істэрыі.
  
  
  "Яны?" - зноў спытала яна, павярнуўшыся да яго тварам, але не ў сілах сустрэцца з ім поглядам.
  
  
  «Не», - напалову схлусіў Картэр, потым паглядзеў на гадзіннік. Было роўна 7:00. Цягнік да Авіньёна адпраўляўся ў 7.14.
  
  
  "Яны злыя людзі, ці не так?"
  
  
  "Так, - сказаў Картэр, - так".
  
  
  "Тады ўсё ў парадку… тое, што ты зрабіў".
  
  
  "Я раблю", - паправіў ён і кінуў на яе яшчэ адзін хуткі погляд. Яе далікатныя вусны спрабавалі ўсміхнуцца.
  
  
  «Ах, дзяўчына, - падумаў ён, уганяючы машыну ў пад'езд да вакзала.
  
  
  Ён праехаў міма ўваходу ў цень, спыніўся і выцягнуў яе сумачку з яе рук. Выцягнуўшы пачкі грошай з правай кішэні пінжака, ён сунуў усю суму ў кашалёк.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Невялікі бонус", - адказала Картэр, кідаючы сумачку ёй на калені. «Ён заменіць вашу сумку і адзенне ў гатэлі. Бывай».
  
  
  "Проста бывай…?"
  
  
  "Вось і ўсё", - адказаў ён, гледзячы прама перад сабой. "Гэта павінна быць так".
  
  
  Яна перагнулася цераз сядзенне і адной рукой павярнула яго твар сюды. Іншым яна засунула яму ў руку ліст паперы і пацалавала яго.
  
  
  Гэта быў кароткі, але далікатны пацалунак, які шмат чаго сказаў, але нічога не абяцаў.
  
  
  А потым яна стаяла каля машыны, яе твар быў схаваны ў цені будынка.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  «Мой адрас… мой нумар тэлефона ў Авіньёне. Магчыма, аднойчы…»
  
  
  Яна пакінула яго і адвярнулася.
  
  
  Картэр назіраў за ёй усю станцыю, перш чым закурыць цыгарэту і выцягнуць "Карцін" назад у рух.
  
  
  * * *
  
  
  Rue Emile Zola была вузкай, абсаджанай дрэвамі вуліцай у адным з самых шыкоўных і старых жылых раёнаў Марсэля. Маёнткі былі вялікія і стаялі далёка ад дарогі сярод густых кустоў і высокіх лісцяных дрэў.
  
  
  Дом нумар 37 не моцна адрозніваўся ад сваіх суседзяў, за выключэннем таго, што яго велізарныя кованые вароты выходзілі прама насупраць завулка, які сыходзіў на груд.
  
  
  Картэр усміхнуўся, калі заўважыў гэта, і лёгка правёў кончыкамі пальцаў па маленькай электроннай прыладзе, прымацаванай да сонцаахоўнага брыля над яго галавой.
  
  
  Ён зрабіў два праходы перад варотамі, затым павярнуў у завулак і падняўся ўверх, пакуль не змог зазірнуць ва ўласнасць ззаду яго. Калі ён застаўся задаволены, ён зрабіў разварот, прыпаркаваўся і выключыў фары.
  
  
  У бінокль вывучаў мясцовасць.
  
  
  Тоўстая зубчастая сцяна цягнулася па ўсім перыметры ўласнасці. Сам дом быў масіўным. З архітэктурнага пункта гледжання гэта была мешанка ангельскага асабняка Цюдораў і французскага загараднага замка.
  
  
  Справа, дзе калісьці былі стайні, тры пары адчыненых падвойных дзвярэй зараз адчынялі гараж. Злева быў басейн, а за ім - пара тэнісных кортаў.
  
  
  «Арганізацыя месье Леклерка можа спасылацца на беднасць, - падумаў Картэр, - але сам джэнтльмен вызначана здолеў жыць стыльна».
  
  
  Шырокая асфальтавая дарожка вяла проста ад варот у двор і да галоўнага ўваходу ў дом. Лімузін "Мэрсэдэс" і цёмна-сіні ўніверсал "Сітраен" з таблічкамі Paris VLT стаялі ў мармуровых прыступак, якія вядуць да параднага партала.
  
  
  Ён быў упэўнены, што яго маленькі план нечаканасці меў як мінімум дзевяноста пяць працэнтаў шанцаў на поспех. Картэр рушыў у тыл "Карціны".
  
  
  "Гэй, спячая прыгажуня", - прашаптаў ён, злёгку пастукваючы па вечку глушыцелем "Вальтэра".
  
  
  Адказу не было.
  
  
  Ён адкрыў чамадан з ключамі і памацаў пульс. Ён быў слабым, але ўсё яшчэ быў.
  
  
  «Што ж, чалавечак, - сказаў Картэр, - калі ты выжывеш у аварыі, табе давядзецца шмат тлумачыць свайму босу.
  
  
  Ён выцягнуў абодва целы - адно мёртвае, адно якое дыхае - з багажніка і прыўзняў на заднім сядзенні. Калі яны былі прышпілены рамянямі бяспекі, ён зачыніў вечка багажніка і папоўз назад за руль.
  
  
  Усё павінна было быць зроблена менавіта так.
  
  
  Электронны адкрывальнік варот ён трымаў у левай руцэ. PPK - з надзейнай абаронай - ён завадатараў за пояс.
  
  
  Затым ён запусціў Cortina.
  
  
  "Гатовы, спадары?" - прагыркаў ён, гледзячы на сваіх пасажыраў у люстэрка задняга віду.
  
  
  Пустыя вочы засталіся такімі. Кароткія і пульхныя вусны скрывіліся ў гратэскавай ухмылцы.
  
  
  "Добрае шоу ... мы пайшлі!"
  
  
  Ён нізка пакаціўся наперад, затым напалову націснуў на педаль акселератара і пераключыўся на секунду.
  
  
  За пяцьдзесят ярдаў ад падножжа ўзгорка ён накіраваў маленькую шэрую прыладу наперад, націснуў кнопку «адкрыць» і з палёгкай уздыхнуў, калі вялізныя жалезныя вароты адкаціліся ўнутр.
  
  
  На краі вуліцы Эміль Заля ён на дзве секунды паставіў машыну на падлогу, а затым пераключыўся на нейтраль.
  
  
  За дзесяць футаў ад варот ён выкаціўся з машыны і ўпаў у мяккую травяністую канаву.
  
  
  Адзін кідок паставіў яго на калені, а затым на пальцы ног. Без секунднай паўзы ён ускарабкаўся назад на дарогу.
  
  
  Карціна ўжо прайшла праз адтуліну і накіравалася ўніз па ўзгорку ў двор.
  
  
  Картэр націснуў кнопку "зачыніць", і вароты хутка і бясшумна зачыніліся. Ледзь зашчоўкнулася зашчапка, як ён пусціў кулі ў чорную скрыню ўнутры варот, якія кіруюць электрычным вокам.
  
  
  Калі вальтэр пстрыкнуў пустым затворам, ён перакінуў яго разам з адкрывальнікам брамы праз сцяну і пабег у гару.
  
  
  Ён не павярнуўся, пакуль не пачуў грукат. Да таго часу ён быў у цемры на вяршыні ўзгорка.
  
  
  Усмешка на яго твары была чыстым задавальненнем, калі ён прысеў на адно калена і паднёс бінокль да вачэй.
  
  
  Cortina абыйшла Citroen і пацалавала краты радыятара з Mercedes. Буйнейшы, цяжкі і якасна зроблены аўтамабіль яшчэ далёка не выйшаў з ладу, але з касметычнага пункта гледжання гэта была бязладзіца.
  
  
  У хаце гарэлі ўсяго два ці тры свяцільні. Цяпер гэта было падобна на калядную ёлку, і мужчыны хлынулі праз уваходныя дзверы і збоку ад гаража.
  
  
  Двое з іх імгненна ацанілі сітуацыю ў Корціне. Яны абодва паглядзелі на зачыненую браму, жэстыкулявалі і кінуліся да сітраэна. Дзверы з боку вадзіцеля не адчыняліся, таму ім абодвум прыйшлося сесці ў машыну з боку пасажыра.
  
  
  У імгненне вока яны завялі машыну і з ровам імчаліся ўверх па ўзгорку да брамы.
  
  
  Скрозь акуляры ў святле прыборнай панэлі «Сітраена» Картэр мог бачыць чалавека справа, які ліхаманкава націскае кнопку на электроннай прыладзе, падобнай на тое, якую Картэр толькі што перакінуў праз сцяну.
  
  
  Калі абодва мужчыны зразумелі, што вароты не будуць працаваць, вадзіцель націснуў на тармазы. Гук віскочуць пакрышак парушыў начную цішыню, і машына спынілася ў некалькіх цалях ад варот.
  
  
  Картэр паклаў бінокль у футарал пад пахай і пабег праз узгорак. Упэўнены цяпер, што пераследу не будзе, ён перайшоў на марудлівую прагулку, калі выехаў на галоўны бульвар і накіраваўся да порта.
  
  
  Прыкладна ў мілі ад вуліцы Эміль Заля ён увайшоў у невялікае бістро. Унутры быў натоўп моладзі, у асноўным студэнцкага ўзросту. Яны сядзелі за столікамі, якія атачалі невялікую сцэну, дзе дзяўчына іграла на гітары і аплаквала стан французскай палітыкі.
  
  
  "Мэсье?"
  
  
  "Кальвадос, s'il vous plaît".
  
  
  "Oui. Monsieur".
  
  
  Картэр адпіў брэндзі і паліў наступныя 20 хвілін.
  
  
  "Ці ёсць тэлефон?"
  
  
  Ззаду, мсье, у Джэнтльменс .
  
  
  "Мэрсі".
  
  
  Картэр прайшоў па цёмным калідоры і ўвайшоў у мужчынскі туалет. Унутры ён праверыў дзве будкі, выявіў, што яны пустыя, і кінуў манеты ў тэлефон.
  
  
  "Оуі?" Адказалі на другім гудку.
  
  
  Картэр сціснуў ноздры вялікім і ўказальным пальцамі і загаварыў, удараючы мовай па зубах, імітуючы шапялясць.
  
  
  "Мэсье Леклерк, s'il vous plaît".
  
  
  "Момант".
  
  
  Голас Леклерка, рыпучы ад напружання, быў на лініі праз дзесяць секунд.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Мэсье Леклерк?"
  
  
  "Так, так, гэта хто?"
  
  
  Картэр кінуў шапялёўку і прыбраў пальцы з носа.
  
  
  "Гэта, Пепе, Сіняя Барада".
  
  
  Цішыня на іншым канцы провада была падобная на магілу. Картэр пачакаў, пакуль не пераканаўся, што Леклерк пераварыў той факт, што яго прыкрыццё для Пэпэ было раскрытае, затым ён зноў загаварыў.
  
  
  "Вы атрымалі маё паведамленне, Леклерк?"
  
  
  «Дык гэта быў ты. Я так і падазраваў. Табе прыйшлося забіць Петры, каб даказаць свой пункт гледжання?»
  
  
  "Я гэтага не рабіў. Гэта было дарожнае здарэнне.
  
  
  Ён забіў сябе. А як наконт іншага? "
  
  
  «Зламаная спіна».
  
  
  "Шкада," сказаў Картэр. «Няшчасці небяспечнага бізнэсу. Вы павінны былі адмяніць іх».
  
  
  “Думаю, зразумела, чаму я гэтага не зрабіў. Цяпер у цябе ёсць перавага ведаць, хто я, а я нічога пра цябе не ведаю».
  
  
  «Шчыра кажучы, Леклерк, я гатовы выправіць гэта. Калі вы ўбачыце мой твар і зможаце апазнаць мяне, гэта дасць вам некаторую страхоўку ад таго, што я планую выканаць сваю частку здзелкі?»
  
  
  "Я думаю, гэта было б прымальна".
  
  
  “Добра. Вы ведаеце, як выглядае дарога над Іпадромам?»
  
  
  "Вядома, Пон-дэ-Віва".
  
  
  "Вельмі добра. Заўтра раніцай я хачу, каб ты паехаў на самы верх… толькі ты і кіроўца».
  
  
  "Калі?"
  
  
  «Сіноптыкі кажуць нам, што заўтра ўзыход сонца будзе ў шэсць пяцьдзесят восем. Скажам, праз дзве хвіліны пасля світання?»
  
  
  "Узгоднена."
  
  
  "Да спаткання, месье", - сказаў Картэр. "Дабранач!"
  
  
  Ён прайшоў назад праз бістро, спыніўшыся роўна настолькі, каб выпусціць некалькі купюр на стойку.
  
  
  За тры кварталы ад яго ён злавіў таксі і паехаў проста ў Стары порт і ў гатэль.
  
  
  «Пачакай», - сказаў Картэр таксісту, выпусціўшы на сядзенне некалькі франкаў.
  
  
  "Oui, monsieur".
  
  
  Ён падняўся на малюсенькім ліфце на пяты паверх і спусціўся на чацвёрты. Менш чым праз пяць хвілін ён сабраў усе рэчы Лілі і аднёс іх у свой пакой, дзе ён спакаваў іх у сваю спартовую торбу.
  
  
  За сталом Картэр кінуў ключы ў прарэз і вярнуўся ў таксі.
  
  
  "La gare Principle, s'il vous plaît".
  
  
  Да галоўнага вакзала было дзесяць хвілін. Там ён заплаціў таксісту і накіраваўся проста да пункта выдачы сумак.
  
  
  "Ваш чэк, месье?"
  
  
  Стары не звярнуў увагі на заняпалага на выгляд марака, які падняў дзве вельмі дарагія скураныя сумкі. Картэр даў яму дастаткова франкаў, каб ён быў шчаслівы, але не настолькі, каб палепшыць яго памяць.
  
  
  У квартале ад станцыі ён кінуў рэчмяшок у вялікі кантэйнер для смецця і накіраваўся ў грамадскія лазні.
  
  
  Праз паўгадзіны ён выйшаў, чыста паголены, у кансерватыўным чорным гарнітуры з шэрымі палоскамі, у мяккіх скураных туфлях з Італіі, якія нельга было купіць менш, чым за дзвесце даляраў, і ў беласнежнай беласнежнай кашулі з вузкай палоскай. гальштук колеру індыга без малюнка.
  
  
  На вуліцы ён пазбягаў таксі і прайшоў дзесяць кварталаў да арандаванага на ўсю ноч аўтамабіля.
  
  
  "Я замовіў машыну сёння раніцай па тэлефоне", – сказаў ён, перадаючы пашпарт і крэдытную карту.
  
  
  “Oui, monsieur. Яна гатова для вас».
  
  
  Служачы загрузіў у машыну яго сумкі, а Картэр запаўняў паперы пад уважлівымі і ўдзячнымі вачыма клерка.
  
  
  Нячаста ў яго быў кліент, які мог дазволіць сабе месячную арэнду аўтамабіля за сорак тысяч долараў.
  
  
  Швейцар быў гэтак жа ўдзячны за стыль прыбыцця Картэра, калі ён з'ехаў з вуліцы Ла Канеб'ер і спыніў уражальную машынку перад гатэлем Grand et Noailles.
  
  
  Элегантна апрануты кансьерж з ззяючай усмешкай чакаў за вялізным сталом з чырвонага дрэва.
  
  
  "Магу я быць чымсьці карысным, месье?"
  
  
  "Вы можаце. У мяне зарэзерваваны нумар».
  
  
  "Імя, месье?"
  
  
  «Карстокус. Нікалас Карстокус».
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  Нік Картэр стаяў на самым краі абрыву, дым павольна каціўся з куткоў яго вуснаў. На фоне туманнага світальнага неба ён уяўляў ясную і лёгкую мэту.
  
  
  Леклерку ад гэтага стала б нашмат лягчэй.
  
  
  Далёка пад ім горад Марсэль ужо закіпеў. Аўтамабілі затрымаліся на перакрыжаванні, які вядзе да доках, і прыгарадныя перавозкі цяклі ўнутр па двух паўночных артэрыях горада з прыгарадаў партовага горада.
  
  
  Ён пачуў нізкае вуркатанне магутнага рухавіка ззаду сябе і перавярнуў цыгарэту па высокай дузе над краем скалы. Калі не лічыць рухі рукі, ён быў нерухомы. Нават яго вочы не міргнулі, калі пярэдні бампер "мерседэса" спыніўся ўсяго ў шасці цалях ад яго ног.
  
  
  Ён пачуў, як адчыніліся дзверы, а затым мяккі стук ног па травяністай зямлі.
  
  
  "Вы ўзброены?" - спытаў голас злева ад яго на англійскай з лёгкім акцэнтам.
  
  
  «Так, Люгер. Наплечная кабура, левы бок».
  
  
  Чыясьці рука слізганула пад яго куртку, і Картэр адчуў, як Вільгельміна пакідае яе мяккія скураныя ножны.
  
  
  Толькі калі рукі завяршылі хуткі рывок яго таліі і ног, Картэр нарэшце павярнуўся.
  
  
  Пярэдні бампер Mercedes меў форму перавернутай V-вобразнай формы, рашотка радыятара выглядала патрапанай, а перадпакоі часткі абодвух крылаў былі гафрыраваны і не падлягалі рамонту.
  
  
  "Які жаль", - усміхнуўся Картэр. "Такая цудоўная машына".
  
  
  "Баста!" цёмнавалосы чалавечак зашыпеў і жэстам паказаў Картэру на заднюю пасажырскую частку лімузіна.
  
  
  Картэр слізгануў на задняе сядзенне, і дзверы за ім зачыніліся. Ён пачуў беспамылковую пстрычку электронных дзвярных замкаў і спакойна закурыў.
  
  
  - Нарэшце мсье Сіняя Барада, - сказаў мужчына па-французску.
  
  
  «Мэсье Леклерк… і, я мяркую, Пепе?»
  
  
  «Я думаю, што гэта далёка не ваша здагадка, месье. Мае віншаванні наконт вашай хітрасці».
  
  
  Яму было каля шасцідзесяці, з сур'ёзным мясістым тварам. Яго гладкія чорныя валасы проста радзелі па абодва бакі ад верхавіны і меў толькі лёгкае адценне шэрасці ў бакенбардах.
  
  
  Яго скура, здавалася, правісла, як і ўсё астатняе, але яго вочы былі чорнымі кропкамі насцярожанага розуму.
  
  
  Дрыготкі гук зачыніў акно паміж пярэднім і заднім сядзеннямі. Гэта, разам з прыцемненымі вокнамі, адкідала заднюю частку машыны ў амаль цемру.
  
  
  Рука Леклерка перамясцілася да кансолі паміж імі, і загарэўся плафон і святло ў дзвярах.
  
  
  Картэр упершыню заўважыў тонкі канверт з манільскай паперы на каленях у мужчыны.
  
  
  «Павінен сказаць, я захапляюся вашай смеласцю, каб не вашымі метадамі. Мой кіроўца мог застрэліць вас там, дзе вы стаялі, калі мы пад'язджалі».
  
  
  "Ён мог бы гэта зрабіць", - пагадзіўся Картэр.
  
  
  "І каб пазбавіцца ад пісталета, трэба шмат нерваў".
  
  
  "На самой справе, не."
  
  
  Леклерку спатрэбіўся час, каб вывучыць Картэра, перш чым зноў загаварыць. Ён убачыў шырокія плечы, магутныя грудзі, а затым сустрэўся поглядам адзін з адным на свае вочы. Вочы Картэра, здавалася, цалкам глядзелі скрозь яго, прасейваючы, калі пранікалі ўнутр.
  
  
  Па целе Леклерка, здавалася, прабег ледзь улоўны холад. За сваё жыццё ён меў справу з нямногімі мужчынамі, у вачах якіх стаяў ледзяны холад, які ён бачыў зараз.
  
  
  За імі заўсёды стаяў забойца.
  
  
  "Як жа так?" - сказаў нарэшце Леклерк.
  
  
  «Мне сапраўды не патрэбен пісталет, каб забіць цябе ці твой маленькага слугу на пярэднім сядзенні, Леклерк. Я мог бы зрабіць гэта голымі рукамі. А калі яны пацерпяць няўдачу, заўсёды ёсць гэта…»
  
  
  Картэр напружыў мышцы свайго правага перадплечча, каб актываваць спружыну ў ножнах Х'юга. Тонкі штылет вылецеў з яго абшэўкі, рукаяць зручна ўладкавалася на правай далоні.
  
  
  Вадзіцель сачыў за кожным яго рухам у люстэрка задняга віду. Калі ён убачыў лязо ў руцэ Картэра, ён актываваў акно і пацягнуўся за пісталетам.
  
  
  Акно ссунулася менш чым на цалю, калі Картэр уставіў вастрыё Х'юга ў зашчапку, спыніўшы яго рух уніз.
  
  
  Рука Леклерка паднялася, каб супакоіць вадзіцеля, і тонкая ўсмешка з'явілася на яго шырокім твары.
  
  
  "Яшчэ раз, вы даволі добра даказваеце свой пункт гледжання".
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Гэта стагоддзе спецыялізацыі. Я мяркую, што вы, месье Леклерк, добрыя ў тым, што робіце. Я, у той жа час, спецыяліст у тым, што раблю. Мы працягнем з гэтым?»
  
  
  Леклерк перадаў канверт, зноў злёгку здрыгануўшыся.
  
  
  “Тут ёсць усё, што вам трэба ведаць. Ёсць поўная перадгісторыя мэты, а таксама фатаграфіі і асабістыя звычкі».
  
  
  "Бягучы месцазнаходжанне?"
  
  
  "Гэта ёсць, а таксама прадказанне любых рухаў у найбліжэйшай будучыні".
  
  
  «Добра», - сказаў Картэр, сунуўшы канверт ва ўнутраную кішэню і запальваючы яшчэ адну цыгарэту. "Цяпер аб астатку плацяжу па завяршэнні".
  
  
  «Яшчэ сто тысяч долараў пасля завяршэння, як узгоднена. У канверце ёсць нумар Барселоны, па якім можна патэлефанаваць, калі праца будзе выканана. У святле квазвядомага статуту вашай ахвяры, сродкі масавай інфармацыі пацвердзяць нам. У дваццаць чатыры гадзіны, астатнія грошы будуць пераведзены на ваш рахунак у Швейцарыі ".
  
  
  «Выдатна, - сказаў Картэр. «Цяпер засталася толькі адна рэч. Нэльс Памрай».
  
  
  "Што наконт яго?"
  
  
  «Думаю, мне варта даведацца крыху больш пра яго сітуацыю».
  
  
  «Я сказаў табе. Мы думаем, што ён мёртвы. Чаму ты пытаешся?"
  
  
  “Таму што я думаю, што ён, магчыма, неяк прадаў мяне. Напрыклад, не паведамляючы мне пра гэта». Картэр паляпаў па кішэні, у якім ляжаў канверт.
  
  
  «Цалкам магчыма», - адказаў Леклерк, яго словы падкрэсліла бледная ўсмешка. "Мы адчуваем, што ён, магчыма, зрабіў тое ж самае з намі".
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Я не магу і не буду казаць канкрэтна, месье. Як вы сказалі, вы спецыяліст. Нам патрэбны вашыя паслугі. Акрамя таго, наша справа не ваша. Але я магу вам сказаць наступнае. Наша арганізацыя…»
  
  
  "Якая…?"
  
  
  «Таксама не ваша справа. У нашай арганізацыі адбыўся невялікі раскол у кіраўніцтве…»
  
  
  "Такім чынам, адзін хоча пазбавіцца ад іншага", - уставіў Картэр.
  
  
  “На жаль, гэта так. Мы думалі, што мсье Памрой працаваў выключна на наш бок у гэтай маленькай барацьбе за ўладу. Здавалася б, насамрэч, ягоная адданасць была на баку іншага боку, і ён толькі нацкаваў нас, схуднеючы нашыя сродкі і, верагодна, паведамляючы аб нашай дзейнасці іншаму боку».
  
  
  Маленькія папераджальныя ўколы прабеглі па спіне Картэра і затрымаліся пад валасамі на патыліцы.
  
  
  "Тады ёсць добры шанец, што мэта ведае, што я іду".
  
  
  «Так. Але тады, васпан, вы заявілі, што з'яўляецеся спецыялістам».
  
  
  «Напэўна, мсье Леклерк. Тушы».
  
  
  "Тады вы ўсё роўна возьмеце кантракт?" Леклерк уздыхнуў.
  
  
  «Так, гэты выклік мяне заінтрыгаваў. Але мне можа спатрэбіцца дадатковая дапамога: абсталяванне, магчыма, назіранне і дапамога ва ўцёках, калі праца будзе зроблена».
  
  
  «Чалавек у Барселоне можа даць вам усё, што вам трэба. Але я павінен вас папярэдзіць - мае людзі не могуць прымаць актыўны ўдзел у самім забойстве. Гэта было б, скажам так, бестактоўна ўнутры нашага гурта. Я ўпэўнены вы разумееце."
  
  
  «Цалкам дакладна», - адказаў Картэр і выцягнуў Х'юга з аконнай зашчапкі. "Люгер, прыкладам наперад".
  
  
  Неахвотна Вільгельміну прапусцілі праз адтуліну. Картэр забраў пісталет, схаваў Х'юга і выйшаў з машыны.
  
  
  "Мне не трэба будзе сустракацца з вамі зноў, месье, - сказаў Леклерк.
  
  
  - Удалага палявання.
  
  
  "Бывайце", - адказаў Картэр і зачыніў дзверы.
  
  
  Адным вокам ён сачыў за "мерседэсам", а другім - за наваколлем, калі вялікая машына разгарнулася і пачала каціцца з узгорка.
  
  
  Сонца ўжо ўзышло на поўную сілу, таму ён змог заўважыць адлюстраванні задоўга да таго, як дабраўся да свайго аўтамабіля. Яны зыходзілі ад вялікай групы дрэў прыкладна за чвэрць мілі злева ад яго і на вышыні каля трохсот ярдаў.
  
  
  Аднойчы ў лімузіне яму падалося, што ён іх бачыў. Цяпер, калі яны ішлі па адкрытай пляцоўцы да маленькага кабрыялета, яны беспамылкова ішлі за ім.
  
  
  У машыне, навідавоку ў тых, каго ён бачыў у біноклі, Картэр апусціў дах і сеў за руль.
  
  
  Ён павольна ехаў назад да гатэля, не жадаючы губляць усіх, хто цікавіўся ім.
  
  
  Да таго часу, калі ён пакінуў машыну і ўвайшоў у вестыбюль, было даволі зразумела, што абодва бакі арганізацыі Леклерка ведалі, куды ён прыйшоў пасля сустрэчы.
  
  
  Каб паведаміць ім не толькі пра тое, дзе ён, але і пра тое, хто ён, ён падышоў проста да стала і гучна і ясна папрасіў ключ.
  
  
  "Люкс шэсць-васемнаццаць, s'il vous plaît".
  
  
  “Вядома. Месье Карстокус».
  
  
  Картэр паклаў ключ у кішэню і пакрочыў у прыглушанае цяпло рэстарана, аздобленага драўлянымі панэлямі.
  
  
  "Un menu, s'il vous plait".
  
  
  Толькі калі яму падалі сняданак і ён папрасіў другі кубак кавы, ён дастаў канверт з унутранай кішэні паліто.
  
  
  Ён павольна выцягнуў змесціва ўверх з клапана, пакуль яго вочы шукалі імя.
  
  
  А потым ён яго знайшоў.
  
  
  Мэтай была Арманда дэ Нера.
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  Картэр перасёк мяжу Андоры на французскім баку ў Па-дэ-ла-Каса. Тут ён дастаў падрабязную карту краіны і сеў за абедам, каб вывучыць яе.
  
  
  Княства было неверагодна малюсенькім, 188 квадратных міль, без аэрапорта і без чыгуначнай сеткі, а па адной галоўнай магістралі, якая вядзе ад французскай да іспанскай мяжы, усю краіну можна было перасекчы менш як за гадзіну.
  
  
  Але гэта яшчэ не распавяло ўсёй гісторыі, прынамсі, у тым, што тычылася Картэра.
  
  
  Кожны дзюйм Андоры быў далінамі або гарамі. Былі сотні, а можа, тысячы месцаў, дзе можна было выкапаць зямлю і пабудаваць шахты для размяшчэння ракет.
  
  
  Да гадзіны дня ён вярнуўся ў машыну і паднімаўся да цэнтра краіны па горнай дарозе, якая ўвесь час паварочвала налева або направа і, як часта здавалася, адразу ў абодва бакі.
  
  
  Краявіды былі цудоўныя, нават пасля таго, як ён перасек лінію снегу, і пахмурная смуга закрывала ўсё за паўмілі. Ад малюсенькай гарналыжнай вёскі Сальдэў мясцовасць выраўнялася праз мястэчка пад назвай Ронсол. Там ён спусціўся ўніз са снегу і выключыў абагравальнік усяго праз некалькі міль.
  
  
  Да таго часу ён мінуў трэцюю па велічыні вёску. Энкамп, які набліжаўся да сталіцы Андора-ла-Вела, Картэр адчуў вельмі моцнае ўражанне ад гэтай краіны.
  
  
  Калісьці Андора магла быць горным раем для невялікай групы фермераў і авечкагадоўцаў, простым альпійскім гняздом, выдаленым ад астатняга свету і яго праблем.
  
  
  Але не больш за тое. Чуткі аб яе безпадатковым статусе, відавочна, распаўсюдзіліся, і мір зараз пракладваў шлях да гэтай малюсенькай краіны.
  
  
  Увесь твар Андоры мяняўся амаль штогадзіны. Паўсюль былі працоўныя, краны, бульдозеры, вялізныя землярыйныя машыны і груды будаўнічых матэрыялаў.
  
  
  З усім гэтым у якасці прычынення было б зусім не цяжка пабудаваць структуру або збудаванні для размяшчэння васьмі ракет прама пад чыім-небудзь носам.
  
  
  У цэнтры сталіцы ён спыніўся, каб вывучыць карту, якую Палльмар даў яму ў Парыжы ў якасці даведніка па віле.
  
  
  "Прабачце, месье. Чым магу дапамагчы?" - спытаў забіяцкі жаночы голас па-французску.
  
  
  Яна была прыгожай, у бела-сіне-блакітнай уніформе з дзёрзкім берэтам на добра выкладзенай рудай грыве. Над вельмі выступоўцай левай грудзьмі быў значок, а ў адной руцэ яна трымала транспартную дубінку.
  
  
  "Так", - весела адказаў Картэр. "Вы можаце сказаць мне, як я магу знайсці гэтую вілу, а затым назавіце сваё імя".
  
  
  «Дарога, пане, простая. Звярніце па дарозе направа, там, дзе напісана Энгардані. На першай дарозе, на якую вы прыйдзеце, зноў павярніце направа і ідзіце да канца. Там вы знойдзеце вілу. Гэта вельмі прыгожая хата з выглядам на ўвесь горад. Вы госць ангельца Харыса-Уайта? "
  
  
  «Не, я здымаю вілу на час. Вы ведаеце гэтага джэнтльмена?
  
  
  "Не, але гэта маленькая краіна", - сказала яна з прыгожай усмешкай. «Такога багатага чалавека, як месье Харыс-Уайт, які жыве на такой цудоўнай віле, ведаюць усе. Атрымлівайце асалоду ад знаходжаннем у маёй краіне, месье».
  
  
  «Пачакайце. Вы не адказалі на маё другое пытанне».
  
  
  "Ваша другое пытанне?"
  
  
  "Ваша імя."
  
  
  "Мары".
  
  
  "Я Нікалас Карстокус", - абвясціў ён. "Цяпер, калі мы былі афіцыйна прадстаўлены, вы можаце паабедаць са мной сёння ўвечары".
  
  
  "Я не магу абмяркоўваць такія рэчы, пакуль знаходжуся на дзяжурстве".
  
  
  "Тады ў які час ты сыходзіш з працы?"
  
  
  Яна хутка зірнула направа і налева, і тады яна
  
  
  зноў жа, з усмешкай і нізкім голасам сказала.
  
  
  "Я звычайна выпіваю келіх віна ў гасцінай гатэля Roc Blanc па дарозе дадому з працы ў пяць".
  
  
  «У пяць, мадэмуазель», - сказаў Картэр і памахаў рукой, паварочваючы маленькую магутную машынку па вуліцы, якую яна паказала.
  
  
  Віла Харыса-Уайта была пабудавана прама на схіле гары. Яна была акружана з трох бакоў дрэвамі, а да тупіковай дарогі прымыкала вартоўня.
  
  
  Вароты былі адчынены. Картэр праплыў праз яе і спыніўся ў прыступак, якія вядуць да масіўных дубовых дзвярэй з меднымі шыпамі.
  
  
  Амаль перад тым, як ён выключыў запальванне, рука ў белай пальчатцы адчыняла дзверы.
  
  
  "Сеньёр Карстокус?"
  
  
  «Сі», - адказаў Картэр, адрываючыся ад спартовай машыны.
  
  
  «Я Рабэр, слуга».
  
  
  Ён быў на цэлых два футы ніжэй Картэра, з амаль жаноцкім целам, але яго ўсмешка, здавалася, пераходзіла ад вуха да вуха, калі ён усміхаўся.
  
  
  «Торбы ў багажніку. Ці зможаце вы з імі зладзіцца?»
  
  
  «Вядома», - сказаў Рабэр, паціснуўшы плячыма, а затым зноў усміхнуўся. "Я толькі выглядаю як дзяўчына".
  
  
  Картэр якраз пацягнуўся да ўваходных дзвярэй, калі яна шырока расхінулася. Перад ім стаяла маленькая цёмнавалосая жанчына са скрыўленым тварам і плоскімі невыразнымі вачыма.
  
  
  "Сеньёр Карстокус?"
  
  
  "Сі".
  
  
  «Я Эстрэлліта, ахмістрыня і повар. Я не працую па суботах, нядзелях і пасля шасці гадзін, калі мне не заплацяць даплату і не папярэдзяць напярэдадні. Галоўны люкс - гэта другія дзверы за ўсходамі. . Што вы хочаце на вячэру? "
  
  
  "Я буду абедаць па-за домам".
  
  
  “Добра. Сардэчна запрашаем у казіно».
  
  
  Яна павярнулася і пайшла прэч на кароткіх абцасах.
  
  
  "Сапраўды, - падумала Картэр, - жанчына нешматслоўная і дасведчаная ўласнае меркаванне".
  
  
  Ён выкарыстоўваў час да чатырох гадзін, каб распакаваць рэчы і агледзець дом і тэрыторыю.
  
  
  У чатыры ён прыняў душ і пераапрануўся ў лёгкую кашулю з кароткімі рукавамі, бэжавыя штаны ў тон і кардіганы з імем дызайнера, акуратна вышытым на левай грудзі.
  
  
  "Як шкада, - падумаў ён, сядаючы ў "мерседэс", - што смак Карстакуса не адпавядае яго ўласным". Гардэроб, які ён купіў, каб адпавядаць свайму стылю, быў якасным. Ён мог бы выкарыстоўваць яго, калі місія была скончаная, але як Нік Картэр ён ненавідзеў быць хадзячым рэкламным шчытом для кагосьці іншага.
  
  
  Гатэль Roc Blanc знайсці было лёгка. Ён быў размешчаны ў цэнтры вёскі Ле-Эскальдэс і амаль цалкам пабудаваны з белага каменя, здабытага на гары за ім.
  
  
  У пяць хвілін пятага ён увайшоў у хол гатэля.
  
  
  Мары сядзела за столікам каля акна, пацягваючы келіх віна. Яна пераапранулася ў белыя ваўняныя слаксы, празрыстую блузку і вельмі абліпальны белы швэдар без рукавоў.
  
  
  "Вы не падобныя на паліцэйскую".
  
  
  "Я не паліцэйская… пасля пяці".
  
  
  "Што ты тады?"
  
  
  "Мая ўласная асоба".
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. "Ты пачала без мяне", - сказаў ён, ківаючы ў бок віна.
  
  
  "Так, але я не аплаціла чэк".
  
  
  Ён засмяяўся і сеў у крэсла насупраць яе. "Я думаю, ты мне спадабаешся, Мары..."
  
  
  "Фалет".
  
  
  "Іспанка ці францужанка?"
  
  
  «Ні… Андарыйка».
  
  
  «Добра! Вы павінны стаць ідэальным гідам! Я хачу ўбачыць усю Андору, кожную горную вяршыню, кожную даліну. Я хачу ўбачыць кожны будынак, які будуецца, і хачу ведаць, хто яго будуе».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  «Я падумваю пераехаць сюды. Мне падабаецца ведаць сваіх суседзяў».
  
  
  "Гэта можа заняць некаторы час ..."
  
  
  "У мяне яго шмат", - адказаў Картэр.
  
  
  "Баюся, я павінна працаваць днём".
  
  
  "У цябе няма часу на водпуск?"
  
  
  "Так, але…"
  
  
  "Я добра плачу сваім гідам".
  
  
  * * *
  
  
  Наступныя дні мы правялі з Мары ў "мэрсэдэсе" або арандаваным джыпе. Картэр даследаваў кожны дзюйм краіны, складаючы свае ўласныя карты і складаючы доўгі спіс падрадчыкаў і будаўнікоў на кожным участку будаўніцтва.
  
  
  Уначы ён поўзаў па пабе, ствараючы ва ўсіх уражанне, што ён вельмі багаты, празмерна сэксуальны марнатар жыцця.
  
  
  Быў школьны настаўнік англійскай мовы на канікулах, і была маладая іспанка, удава, якая пераехала ў Андору, таму што яна магла рабіць там тое, чаго не магла рабіць у сваім маленькім правінцыйным родным мястэчку. Была дачка французскага рэстаратара, які любіла прыгожых, багатых грэкаў, і была нудная жонка амерыканскага банкіра, які жыў у Андоры, меў большую частку сваіх дзелавых інтарэсаў у Андоры, але дзевяноста адсоткаў часу падарожнічаў.
  
  
  Да канца тыдня ў Картэра было дастаткова інфармацыі, каб засмеціць кампутар, і ён прайшоў праз такую колькасць жанчын, што спакусіць яшчэ адну наўрад ці можна будзе камусьці заўважыць.
  
  
  Нетутэйша час звязацца з Луізай Хуанедой.
  
  
  Cabaret Amour – гэта месца, дзе ў якасці рэкламнага лагатыпа выкарыстоўваўся сілуэт аголенай жанчыны. Нараўне з аголеным целам, шыльды давалі вялікія абяцанні: цудоўныя лэдзі-супрацоўнікі, амбіянс, як вам падабаецца, сэкс-прыцягненне Агаленне.
  
  
  А ў Bar Americain былі танцы і вакальныя стылі Луізы Хуанеды.
  
  
  Як і ў любым кабарэ, дзеянне пачыналася пасля наступлення цемры… яшчэ доўга пасля наступлення цемры. Пасля яшчэ аднаго цяжкага дня прагулак па ўзгорках з Мары, фатаграфавання амаль скончаных, няскончаных і ледзь распачатых дамоў і пабудоў, Картэр праспаў да дзевяці.
  
  
  Пасля душа і пагаліўшыся, ён быў апрануты ў шэрыя штаны, цёмна-сіні пінжак,
  
  
  бледную кашулю і ярка-чырвоную аскот. Ён павячэраў у адным з лепшых гасцінічных рэстаранаў і ў адзінаццаць гадзін зайшоў у кабарэ "Амур".
  
  
  Усё толькі пачыналася.
  
  
  Там была старая з белым тварам робата, пад прыкрыццём, і здаравенны выбівала каля дзвярэй, які паведаміў усім, што пры першым намёку на бойку ён зламае косці незалежна ад таго, хто быў завадатарам.
  
  
  Картэр спусціўся па лесвіцы ў цэментны калідор, які пах вільготным бетонам. Гэта вяло праз заслону з пацерак у сам клуб.
  
  
  Як і ва ўсіх еўрапейскіх начных установах, тут панавала пячорная атмасфера. Над малюсенькімі столікамі, якія цясніліся адзін з адным, было цьмянае святло, і пары, якія танцуюць пад дыскатэчны рытм на маленькім танцпляцы, і вясёлкавыя агні адбіваліся ад іх штаноў і спадніц.
  
  
  Да яго нетаропка накіравалася высокая, цяжкая з выгляду брунэтка, большая частка анатоміі якой выплюхвалася з халявы. Яна б выглядала амаль эратычнай, калі б яе вочы маглі сфакусавацца, і яна не жвала гумку.
  
  
  "Толькі вы, месье?"
  
  
  "Оуі".
  
  
  «Стол ці бар? За сталом мінімум два напоі».
  
  
  “Я вазьму стол. Магу напалохаць якую-небудзь кампанію».
  
  
  Яна рашуча ўсміхнулася. “Тут не будзе ніякіх праблем. Ідзі за мной!"
  
  
  Картэр замовіў віскі, закурыў цыгарэту і дазволіў вачам абвыкнуць да паўзмроку.
  
  
  Да таго часу, як прыбыў віскі, яны паспелі.
  
  
  «У колькі пачынаецца першае шоў у бары Americain?»
  
  
  «Шоу аголеных лесбіянак ці спявачка?»
  
  
  "Эээ, спявачка", - адказаў Картэр, спрабуючы захаваць спакой.
  
  
  «Поўнач. Там таксама мінімум два напоі, але не турбуйся пра гэта. Ты ніколі не нап'ешся ад гэтага».
  
  
  Яна мела рацыю. Скотч быў паршывым.
  
  
  Як і абстаноўка, зараз, калі Картэр гэта бачыў. Сцены і столь былі дрэнным капіраваннем убогага дэкору, які можна ўбачыць у клубах Pigalle у Парыжы. Гэта была добрая спроба, але ёй не хапала дымнай гарачай аўры граху, якая здавалася такой неад'емнай часткай Пігаль.
  
  
  Тут грэх здаваўся прытворным, нават калі заказчыкі з усіх сіл спрабавалі ўвасобіць яго ў жыццё.
  
  
  За сталом побач з Картэрам сядзеў, згорбіўшыся, упоперак стала мужчына гадоў дваццаці, прыціснуўшыся лбом да лба сваёй спадарожніцы жыцця. Яна была прыгожай пухлай бландынкай, якая трымала вочы зачыненымі, а яе пальцы віліся ў яго густыя чорныя валасы.
  
  
  Мужчына прасунуў рукі пад блузку бландынкі і з амаль казачнай маруднасцю расцерці ўсю круглявасць яе грудзей, якія ляжаць на стале.
  
  
  За сталом за імі сядзелі тры дзяўчыны, усім каля дваццаці, і ўсе спалохана аглядалі пакой. Картэр выказаў здагадку, што страх быў дваякі. Па-першае, іх папросяць патанчыць ці хто-небудзь купіць ім выпіць? Па-другое, што, чорт вазьмі, яны б рабілі, калі б хто-небудзь гэта зрабіў?
  
  
  Ззаду сябе Картэр пачуў высокі мужчынскі смех і нядбайна павярнуўся.
  
  
  Стол быў запоўнены маладымі дзяўчынкамі-падлеткамі і ледзь барадатымі хлопчыкамі. На адной з дзяўчын было сукенка з адкрытымі плячыма, якое было дастаткова нізка, каб агаліць зусім белыя грудзі з цёмнымі саскамі.
  
  
  Хлопчык побач з ёй - валасатая мешанка сучаснага панка і ранняга Элвіса ў чорнай скуры - страшэнна доўга рабіў аўтограф на грудзях маркерам.
  
  
  Усе за сталом, у тым ліку дзяўчыну з аўтографам, падумалі, што ўсё гэта было смяхотным бунтам.
  
  
  Раптам Картэр адчуў сябе вельмі старым і да дзівацтвы пурытанінам.
  
  
  "Хочаце яшчэ выпіць?"
  
  
  "Не Дзякуй. Думаю, я пайду ў іншы пакой. Натоўп там старэйшы?
  
  
  «Так, яны прыходзяць паглядзець на спявачку і лесбіянак».
  
  
  Гэтага, падумаў Картэр, не было ў рэзюмэ Луізы Хуанеды.
  
  
  Спатрэбілася некалькі хвілін, каб дабрацца да мігатлівай таблічкі з надпісам Bar Americain. Пад ім была яшчэ адна фіранка, упрыгожаная каралямі, а за ёй яшчэ адзін здаравенны выкідала.
  
  
  "Пакрыццё на пяцьдзесят франкаў".
  
  
  Картэр адмовіўся ад грошай.
  
  
  "Таксама ёсць мінімум два напоі".
  
  
  "Я чуў. Вы ўпэўненыя, што я не ў Нью-Ёрку?»
  
  
  "А?"
  
  
  "Нічога."
  
  
  Ён знайшоў столік прама на малюсенькай сцэне і некалькі разоў міргнуў, калі падышла афіцыянтка. Яна была клонам брунэткі з іншага пакоя.
  
  
  «Віскі… без вады. Зрабі падвойнае».
  
  
  Яна вярнулася праз дзве хвіліны. У пакоі было не вельмі цесна.
  
  
  Доўга чакаць яму не прыйшлося. Тры музыканты, апранутыя як тарэадора з бедных пластоў насельніцтва, прайшлі праз заслону ў задняй частцы сцэны і настроіліся.
  
  
  Гэта не заняло шмат часу.
  
  
  Затым жаночы голас, зроблены занадта хрыплым з-за занадта вялікай колькасці цыгарэт і занадта вялікай колькасці выпіўкі, слізгануў з дынамікаў па сцэне.
  
  
  "Monsieurs et mesdames, Cabaret Amour з гонарам прадстаўляе прама з Мадрыда, Барселоны і Парыжа якая запісвае зорку Луізу Хуанеду…"
  
  
  Калі святло згасла, раздаліся апладысменты. Бурштынавая пляма мігцела і танчыла па пакоі, пакуль не знайшло заслону ў задняй частцы сцэны.
  
  
  Калі гэта адбылося, бачанне ў срэбных бліскаўках ступіла і слізганула, як котка, на зэдлік перад мікрафонам. Апынуўшыся там, яна перакінулася праз зэдлік і зняла мікрафон з зыбкі.
  
  
  Убор, спадніца да падлогі і малюсенькі бюстгальтар, было чымсьці вартым увагі. Што тамака было такое, што захоплівае дух.
  
  
  Луіза Хуанеда захоплівала дух.
  
  
  Гурт, прыглушаны і надзіва добры, гучаў ззаду яго, ідэальна сінхранізаваўшыся з яго нізкім, хрыплым, амаль рыпучым голасам. Яна літаральна сачылася трыма павольнымі баладамі, кожная з якіх была сустрэта ціхімі апладысментамі.
  
  
  Картэр разумеў чаму. Яна не была спявачкай. Яе голас, хоць і быў гарачы і некалькі вабны, быў слабым і амаль пазбаўленым дыяпазону.
  
  
  Але нейкім чынам яна, здавалася, зладзілася з гэтым. Калі ён глядзеў і слухаў, ён пачаў разумець, чаму. Гэта было спалучэнне яе глыбокіх міндалепадобных вачэй, атласнага чорнага бляску старанна прычасаных валасоў, выкладзеных доўгім завітком на правым плячы, загарэлай скуры і пышнай фігуры, гэтак жа сціснутай у вышываным бліскаўкамі гарнітуры.
  
  
  Потым тэмп музыкі змяніўся. Ён усё яшчэ быў стрыманым, з аўрай тлеючага сэксу, але зараз рытм, здавалася, узяў верх, і рытм стаў больш драйвовым.
  
  
  І Луіза Хуанеда рушыла з месца.
  
  
  Картэр не прымусіў сябе доўга чакаць, каб зразумець, што менавіта гэта зрабіла яе выступленне паспяховым.
  
  
  Голас стаў больш рэзкім, адпавядаючы рухам яе ідэальна скаардынаванага цела. У той жа час яна валодала рэдкімі якасцямі: прыгажосцю і іскрамётнай маладосцю плюс вопыт узросту. Картэр ведаў, што ёй каля трыццаці. Але цяпер, калі яна слізгала ўзад і наперад па маленечкай сцэне, ёй здавалася, ёй ледзь выканалася дваццаць: маладая, далікатная і сэксуальная.
  
  
  Святло звузілася да самай кропкі на ёй. Аркестр быў не больш за драйвовым басам.
  
  
  Павольна, пачуццёва яна адкінулася далёка назад, яе верхняя частка тулава знікла пад сцёгнамі, якія зводзіліся ўверх да столі. Яе сцягна туга абвіліся, і раптам яна зноў выпрасталася, рухаючыся, як котка.
  
  
  Бюстгальтар знік, і яе вялікія круглявыя грудзей выступалі сваімі цёмна-закручанымі саскамі да святла.
  
  
  На гэты раз натоўп раздаўся сапраўднымі апладысментамі і ўздыхамі адабрэння.
  
  
  Яе вольная рука пацярабіла валасы, і раптам яны распусціліся. Яны спускаліся па яе спіне, праз плечы і лашчылі яе танцуючыя грудзей, не закрываючы іх.
  
  
  Калі песня дасягнула піка, яе вочы звузіліся да шчолачаў. Словы песні з яе горла ператварыліся не больш чым у аргазмічныя стогны.
  
  
  Раптам, з-за таго, што яе сцягна паварушыліся, спадніца ўпала і стала лужынай на падлозе ў яе ног.
  
  
  Зусім аголеная, яна ўзяла апошнюю ноту, і пражэктар згас.
  
  
  Апладысменты пракаціліся па сцэне, і зноў загарэлася святло. Неверагодна, але за гэтыя некалькі секунд ёй нейкім чынам удалося вярнуць спадніцу і бюстгальтар на месца.
  
  
  Яна зрабіла два хуткія паклоны і пайшла.
  
  
  "Merci, merci, monsieurs et mesdames", - сказала жанчына з голасам віскі праз дынамікі. «Наступнае шоў будзе праз гадзіну… Дочкі Афрадыты!»
  
  
  Картэр падняў шклянку над галавой і памахаў ім, пакуль афіцыянтка-брунэтка не заўважыла яго. Чакаючы напою, ён запісаў паведамленне ў блакноце, вырваў старонку і загарнуў яе ў банкноту ў дваццаць франкаў.
  
  
  «Не маглі б вы падарыць гэта сеньярыце Хуанэдзе, на літасць!»
  
  
  "Так, сеньёр."
  
  
  Картэр глядзеў, як яна павольна сыходзіць, яе сцягна імітавалі метраном.
  
  
  Праз пяць хвілін ён заціснуў цыгарэту паміж вуснамі, і перад яе кончыкам успыхнула запальнічка. Тонкая карычневая рука паднесла запальнічку да цыгарэце. Картэр удыхнуў і выпусціў дым з ноздраў, павярнуўшыся да яе.
  
  
  Валасы цяпер гладкімі лініямі атачалі яе твар. На ёй была шырокая міні-сукенка з высокім каўняром, якая даходзіла крыху ніжэй сцёгнаў, і чорныя сеткаватыя панчохі на нагах.
  
  
  Яна выглядала вельмі парыжскай, і, калі б Картэр не ведаў лепш, ён прыняў бы яе проста за яшчэ аднаго падлетка ў бары.
  
  
  "Сеньёр Карстокус?"
  
  
  «Я люблю твой нумар… асабліва канцоўку».
  
  
  "Дзякуй. Вы хочаце купіць мне выпіць?"
  
  
  “Вельмі шмат напояў. Сядайце, калі ласка».
  
  
  Яна села і закурыла сваю цыгарэту. Ледзь прайшло, як брунэтка афіцыянтка паставіла келіх віна побач са сваёй рукой.
  
  
  "Вы грэк?"
  
  
  "Не, амерыканец, але я жыву ў Парыжы".
  
  
  "Ваш іспанскі вельмі добры".
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  "Як доўга вы былі ў Андоры?" - Спытала яна, і на яе твары з'явілася шырокая ўсмешка, якая агаляе ідэальныя белыя зубы.
  
  
  «Усяго тыдзень», - адказаў ён, не звяртаючы ўвагі на прыгожыя рысы яе твару, гладкія валасы і мясістая дасканаласць яе цела, якое не хавала нават мехаватыя сукенку.
  
  
  Замест гэтага ён засяродзіўся на гэтых цёмных міндалепадобных вачах. Яны былі інтэнсіўнымі, праніклівымі і вельмі камунікатыўнымі.
  
  
  "Ў адпачынку?"
  
  
  «Не, я шукаю будаўнічую пляцоўку. Я магу вырашыць пераехаць сюды».
  
  
  Гэта было амаль незаўважна, але Картэр заўважыў, як напружанне пакідае яе плечы зараз, калі кантакт быў трывала ўсталяваны.
  
  
  Яны балбаталі бессэнсоўна, пакуль не абвясцілі загаловак шоў, і Картэр прапанаваў ім паспрабаваць любаты некалькіх іншых начных устаноў.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што не хочаце бачыць Дачок Афрадыты ў дзеянні?" - Спытала яна з хітрай усмешкай.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма і ўсміхнуўся ёй у адказ. «Я думаю, што ты нашмат цікавейшы».
  
  
  Калі яны праходзілі праз заслону, упрыгожаную каралямі, ён убачыў, што на сцэну паднялася брунэтка, якая чакала яго. А потым ён убачыў яе клона з
  
  
  другога пакоя ўстала побач з ёй.
  
  
  Божа мой, падумаў ён, яны клоны: блізняты.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што яны сапраўды…?"
  
  
  «Так», - кіўнула Луіза. "Хіба не дзіўна, што людзі будуць плаціць за прагляд?"
  
  
  * * *
  
  
  Яна была добрая.
  
  
  Яны наведалі чатыры месцы, выпілі ў кожным, і ні разу не згадалі аб бізнэсе. Сапраўды, размова ніколі не выходзіла за рамкі дурной балбатні, у асноўным накіраванай на тое, каб адчуць адзін аднаго адносна таго, дзе яны ў канчатковым выніку правядуць разам ноч.
  
  
  У кожным месцы стала больш утульна. Маленькія рыскі і выявы сталі больш інтымнымі. Калі яны выйшлі з апошняга клуба, яны пад руку пайшлі да "мерседэсу".
  
  
  Картэр адчыніў дзверы з боку пасажыра. Ён збіраўся пасадзіць Луізу, калі яна павярнулася ў яго абдымкі.
  
  
  "Пацалуй мяне!"
  
  
  Калі іх вусны сустрэліся, яна абвіла яго рукамі свой стан, а затым прыціснула іх да гнуткім дугам ягадзіц. У той жа час яна рушыла да яго Апынуўшыся там, яна пачала абдымаць.
  
  
  Нарэшце, калі па спіне Картэра ўжо сцякаў пот, яна разарвала абдымкі і прыціснулася вуснамі да яго вуха.
  
  
  «Гэта павінна пераканаць іх, што ўсё, што вы зрабілі сёння ўвечары, - гэта яшчэ адна заваёва».
  
  
  «Так, я так думаю», - прахрыпеў ён, зачыняючы за ёй дзверы і рухаючыся да кіроўцы.
  
  
  Яны праехалі Андора-ла-Вэла і павярнулі да вілы, перш чым яна расслабілася і загаварыла.
  
  
  "Яны нанялі цябе".
  
  
  Яны павінны былі», - адказаў ён, умела манеўруючы маленькай машынкай на ўзыходзячых паваротах без тармажэння. «Пытанне ў тым, з якога боку. Як шмат ты ведаеш?"
  
  
  "Усё, што ў мяне было да вашага ад'езду з Парыжа".
  
  
  Цяпер яе паводзіны поўнасцю змяніліся. Яна па-ранейшаму была сэксуальнай, але без відавочнай какецтва. Сэксуальнасць зараз прыйшла з ёй натуральна, а ўсё астатняе было справай.
  
  
  Картэр праінфармаваў яе аб Марсэлі, аб Марку Леклерку і падрабязна растлумачыў, што ён меў на ўвазе ў дачыненні да двух бакоў.
  
  
  Гэта паварот. Тады тыя, хто сачыў за вамі, могуць быць на баку Арманды дэ Нера ці Леклерка”.
  
  
  «Калі Леклерк больш, чым проста банкір. Я так не думаю".
  
  
  "Тады ёсць хтосьці - канкуруючы лідэр у ETA - які хоча пазбавіцца ад дэ Нера і ўзяць кіраўніцтва на сябе".
  
  
  Картэр кіўнуў. «І я думаю, што хто б гэта ні быў, ён хоча разабрацца ва ўсёй афёры, ракетах і ўсім астатнім».
  
  
  «А як наконт таго, каб паспрабаваць гэтага ўмеранага Хуліё Мендэса ў Пакола?»
  
  
  «Я мяркую, што за гэтым стаяла і дэ Нэра. Яна хоча, каб уся яе апазіцыя ў руху, умераная і радыкальная, знікла з дарогі. Што вы даведаліся пра яе з таго часу, як былі тут?
  
  
  «Трохі», - адказала Луіза, злёгку паківаўшы галавой. «Яна вельмі таварыская, праклала сабе шлях да таго грамадства, якое існуе тут. У яе нумар люкс у раскошным гатэлі Андоры. Разам з яе маці. Яна рэдка выходзіць на публіку, звычайна толькі на вельмі прыватныя вечарыны, якія праводзяцца вельмі багатымі. "
  
  
  "Вы ладзілі вечарынку ці вечарынкі, на якіх назіралі за ёй?"
  
  
  "Некаторыя з іх, але я не магу сказаць, ці былі яны яе ці не. Акрамя таго, я не занадта ўважліва сачыла за ёй. Я была паслана сюды толькі для таго, каб дапамагаць вам і падтрымліваць вас, калі вам трэба Гэта."
  
  
  "Нічога страшнага. У мяне ёсць спіс усіх будынкаў і ўсіх раскопак, якія праводзяцца ў краіне. Можаш даставіць мне спіс у Мадрыд і праверыць усіх, хто з гэтым звязаны?
  
  
  Луіза кіўнула. «Я паеду ў Барселону раніцай па новыя касцюмы. Гэта звычайная справа, раз на тыдзень. Я дастаўлю іх у Мадрыд адтуль».
  
  
  “Добра. Няхай яны паспяшаюцца! Вось і мы».
  
  
  Картэр спыніўся ў прыступак вілы, выключыў святло і матор і падышоў, каб адчыніць для яе дзверы.
  
  
  "Абдымі", - прашаптала яна, калі яны падышлі да прыступак.
  
  
  Ён так і зрабіў, сціскаючы яе адной рукой, а іншы намацваў патрэбны ключ.
  
  
  "Вы праверылі дом на наяўнасць праслухоўвання?" спытала яна.
  
  
  «Толькі наверсе. Тут чыста».
  
  
  "Якую спальню вы карыстаецеся?"
  
  
  "Галоўны люкс, другія дзверы справа, верх па лесвіцы".
  
  
  "Я пайду наверх", - сказала яна, затым павысіла голас, калі дзверы расчыніліся ўнутр. «Якая прыгожая віла! Я так люблю багацце і добрае жыццё, сеньёр. Не затрымлівайцеся!»
  
  
  Картэр глядзеў, як яе пругкая задніца паднімаецца па лесвіцы, пакуль не схавалася з-пад увагі. Затым ён мінуў праз хату, праверыў дзвярныя замкі і выключыў святло.
  
  
  У логаве ён схапіў бутэльку кальвадоса і дзве шклянкі.
  
  
  «Я думаў, табе можа спадабацца шклянка…»
  
  
  Луіза стаяла, залітая святлом, проста перад трыма эркерамі, якія выходзілі на гару, на дарогу і Андора-ла-Вэлу.
  
  
  Павольна, пачуццёва яна нацягвала мехаватыя сукенку на сваё цела.
  
  
  Картэр спыніўся і, нарэшце, апусціўся на пяткі.
  
  
  "Калі яны глядзяць, а я ўпэўнена, што яны глядзяць, - сказала яна, - нам лепш захаваць вашу рэпутацыю - і маё прыкрыццё - у цэласці".
  
  
  "Ага", - праглынуў Картэр. "Добрая ідэя."
  
  
  Ён зачаравана глядзеў, як сукенка паднімаецца на дзюйм за раз.
  
  
  Як прыпол узняўся. Цікавасць і захапленне Картэра рэзка ўзраслі. Аднойчы ў тую ноч ён ужо бачыў яе аголенай, але зараз з'явіўся дадатковы эратычны стымул: яны былі адны, разам у спальні.
  
  
  Яна была звернутая менавіта так, асноўнае была накіравана на
  
  
  нябачнага гледача за акном. Але там было дастаткова фронту - і больш чым дастаткова профілю - так што Картэр таксама атрымаў поўны эфект шоу.
  
  
  Сукенка было напалову знята, адкрываючы пышна расклёшаныя сцягна і нахабна выгінастыя ягадзіцы. Яе жывот быў гладкім, злёгку круглявым, з пікантнай ямачкай на пупку. Сукенка спускалася па тонкай калоне яе таліі. Тонкая талія падкрэслівала эфектны выгін яе сцёгнаў.
  
  
  Затым Картэр адчуў, як у яго скроні пачала пульсаваць вена, калі здаліся мясістыя сферы яе грудзей. Якімі б цяжкімі яны ні былі, яны сядзелі ў яе на грудзях. Яны былі саспелымі круглявымі, і ў гэтым святле Картэр мог бачыць, што Ареола амаль карычневыя.
  
  
  Выпадкова Луіза скінула сукенку і спрытна выслізнула з чорных трусікаў, якія Картэр амаль не заўважыў.
  
  
  Затым, цалкам аголеная, яна распусціла валасы на плечы, як гэта робяць тэлевізійныя мадэлі, дэманструючы свае толькі што вымытыя шампунем грывы.
  
  
  Картэр ледзь не выпусціў бутэльку і шклянкі.
  
  
  "Вось, гэта павінна спрацаваць".
  
  
  "Так", - хрыпла адказаў ён, - "так, чорт вазьмі".
  
  
  Яна дзёрзка падышла да ложка, адкінула коўдру і праслізнула паміж імі. Прыкрыўшы падбародак, яна запытальна паглядзела на яго.
  
  
  "Добра?"
  
  
  "Я не ўпэўнены."
  
  
  «Я маю на ўвазе, - усміхнулася яна, - зараз ты можаш выключыць святло і легчы спаць. Я ўпэўнена, што яны бачылі дастаткова, каб пераканаць іх, што я ўсяго толькі яшчэ адна з тваіх забаў».
  
  
  "Так", - суха адказаў ён, пстрыкнуўшы выключальнікам на сцяне і пагрузіўшы пакой у цемру, - "Я ўпэўнены, што яны пераканаліся".
  
  
  Яму ніякавата атрымалася зняць з сябе вопратку, затым ён слізгануў у ложак побач з ёй.
  
  
  "Ты прынёс брэндзі?"
  
  
  "Што?… О, вядома".
  
  
  Ён наліў дзве шклянкі і выявіў, што яна намацвае адзін з іх у цемры.
  
  
  Ён не ведаў, чаго чакаў, але аказалася, што гэта ўсё яшчэ бізнэс.
  
  
  "Заўтра я завязу спіс у Барселону", - суха сказала яна. "Над чым яшчэ я магу працаваць для вас, пакуль мы не атрымаем зваротную сувязь?"
  
  
  Яе пах дасягнуў яго ноздраў, а яе цяпло ўжо пракралася ў ложак. Гэта была складаная задача, але яму нарэшце ўдалося сфармуляваць і агучыць адказ.
  
  
  «Ці ёсць у вас у горадзе кантакты, якія маглі б ведаць, калі дэ Нэра будзе прысутнічаць на наступнай свецкай вечарынцы?»
  
  
  «Двое, можа, тры. У яе пакаёўкі ёсць кватэра насупраць маёй. Часам мы разам п'ем гарбату. Я таксама пазнаёміўся з Джокам Ларанам. Ён ходзіць у клуб. Звычайна ён яе суправаджае на вечарынках. прычоска робіцца ў тым жа месцы. Дэ Нера рэгулярна робіць гэта. Гэта добры шанец, што яе цырульнік даведаецца, ці робіць яна прычоску для асаблівага выпадку».
  
  
  "Выдатна. Акрамя таго, вельмі вялікія шанцы, што ракеты ўжо ўвайшлі ў краіну. Але там, дзе яны павінны быць размешчаны, верагодна, ідзе будаўніцтва. Гэта азначае, што архітэктар Адам Грынспен і інжынер Ларэнца Мантэгра ўжо будуць тут. рыхтаваць ангары. Іх дваіх трэба будзе недзе разьмясьціць пад аховай”.
  
  
  "Гэта можа быць дзе заўгодна".
  
  
  "Так, можа", - адказаў Картэр. «Але мясцовыя жыхары – афіцыянты, кіроўцы, бармэны і т. д. – чуюць падобныя рэчы».
  
  
  "Я пагляджу што я магу зрабіць." Наступіла паўза. Картэр пачуў, як яна адпіла брэндзі, а затым паставіў шклянку на падлогу побач з ложкам. «Калі дэ Нера ведае, што гэта вы той, каго паслаў Леклерк, яна можа спачатку паспрабаваць праверыць вас».
  
  
  «Яе не было на тым тыдні, калі я быў тут, але ты маеш рацыю… яна магла б».
  
  
  "Што вы будзеце рабіць?"
  
  
  "Дастаць іх, перш чым яны зловяць мяне".
  
  
  "Я бачу." Яшчэ адна паўза. "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Гэта яно."
  
  
  “Добра. Дабранач".
  
  
  "Дабранач?"
  
  
  "Ты сказаў, што гэта было ўсё".
  
  
  "Так", - адказаў Картэр, дапіваючы рэшткі брэндзі. "Так, я зрабіў усё, ці не так?"
  
  
  Ён пачуў, як яна павярнулася на бок, і амаль адразу яе дыханне стала роўным.
  
  
  Ён успомніў нядаўнюю ноч у марсельскім гасцінічным нумары з Лілі і ўздыхнуў.
  
  
  «Дзіўна, - падумаў ён, - гэта непераадольная цяга, якую я адчуваю да бясполых аднадзёнак…
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  Ён пачаў жыццё як Алан Сміт з Пітсбурга. Але зараз ён быў Аленам Смайтам з Лондана, куцюр'е для любой жанчыны, якая магла заплаціць яго кошт.
  
  
  Гэта была яго вечарынка, наваселле, каб адсвяткаваць яго новаздабытую свабоду ад англійскіх падаткаў. Ён узяў вялікі сярэднявечны каменны замак і поўнасцю яго адрамантаваў. Вонкавы выгляд складаўся з шырокіх зубчастых сцен, веж, круглых парылых веж і нават працаздольнага пад'ёмнага маста праз шырокі і глыбокі роў.
  
  
  Інтэр'ер быў прама супрацьлеглым, з дэкорам, які ўпрыгожыў бы парыжскі таунхаус. У яго быў увесь сучасны рыштунак, у тым ліку ванны алімпійскіх памераў і кухня з мікрахвалевай печчу побач з адкрытай ямай у старадаўнім стылі, у якой можна было размясціць цэлага кабана для смажання.
  
  
  Аднойчы ўвечар Смайт сядзеў у трушчобах у кабарэ «Амур» са сваім спадарожнікам і сакратаром Чарльзам і ўбачыў выступ Луізы.
  
  
  «Брава, мая дарагая, сапраўды дэкадэнцкае шоу. У мяне невялікі вечар, каб заявіць аб сабе астатняй частцы супольнасці экспатрыянтаў і ахрысціць абнаўленне майго новага жылля. Я быў бы зачараваны, калі б вы прысутнічалі і… магчыма, выступілі».
  
  
  "Я быў бы рада, сеньёра,
  
  
  "Луіза сарамліва адказала." Магу я прывесці сябра? "
  
  
  "Мужчына ці жанчына?"
  
  
  "Мужчыну."
  
  
  «Цалкам дакладна. Наступная нядзеля».
  
  
  Кактэйлі ў восем, вячэру ў дзесяць. Картэр і Луіза прыбылі ў восем трыццаць. Яны тамака былі першымі.
  
  
  Цяпер было дзевяць, і вялікі пакой у доме-замку Алена Сміта кішэла прыгожымі людзьмі. Картэр ужо заўважыў дзве са сваіх ранейшых заваёў і спрытна адпрэчыў іх прапановы аб матчы-рэваншы.
  
  
  У дзевяць пятнаццаць Арманда дэ Нера з'явілася на руцэ маладога светлавалосага грэцкага бога. Картэр выказаў здагадку, што гэта быў той Джок Ларан, якога Луіза называла сваім звычайным суправаджаючым на гэтых мерапрыемствах.
  
  
  Арманда была ўсім, што адлюстроўвалі яе карціны, і нават больш. Яна была чыстакроўнай, высокай, з высокімі нагамі.
  
  
  На ёй быў аблягальны кавалак аксаміту замест сукенкі, якая даходзіла да пупка спераду. Адсутнасць бюстгальтара давала зразумець усім у пакоі, каму было неабыякава, што пад аксамітам яна была вельмі нават сапраўднай. Валасы, калі магчыма, былі нават чарней, чым у Луізы, з кароткімі выбліскамі чырвонага колеру, ззяючымі як раз пры правільным святле. Ён падаў на спадзістыя нахілы яе ягадзіц ззаду і на плечы спераду, абуральна драпіруючыся па нахіле яе грудзей.
  
  
  Картэр сустрэўся з ёй поглядам, як толькі яна ўвайшла ў пакой, і падумаў, што перад тым, як адвярнуцца, адбылася найкароткая ўспышка пазнавання.
  
  
  «Дастаткова добрая, - падумаў ён. Ты мяне ведаеш, я цябе ведаю. Цяпер паглядзім, наколькі добры першы ход і хто яго зробіць.
  
  
  Ален Смайт сустрэў Арманду ў той момант, калі яна ўвайшла ў пакой. Ён пацалаваў яе руку і сказаў нешта чароўнае - і, відаць, непрыстойнае - яе маладому спадарожніку.
  
  
  Дэ Нэра, у сапраўдных традыцыях прыгожых людзей, адкінула галаву ў салодкім смеху. У яе былі бездакорныя зубы і прыгожае горла. Картэру гэта здавалася такім жа прывабным, як і ўсё астатняе.
  
  
  Увага Картэра пераключылася на Джока Ларана. Ён быў прыгожы, амаль добры ў класічным італьянскім і іспанскім стылі. Ён рухаўся як тарэадор, але пад смокінгам у яго быў целасклад і, як падазраваў Картэр, добра натрэніраваны, вывастраныя мускулы баксёра-цяжкавагавіка.
  
  
  Яго твар, як і яго цела, не казаў "плэйбай". Нос быў зламаны пару разоў, але добра пасаджаны. Лоб быў нізка падстрыжаны паміж светлымі валасамі. і густыя залацістыя бровы.
  
  
  Але менавіта вочы сказалі Картэру, што Джок Ларан быў для Арманды дэ Нера такім жа целаахоўнікам, а не эскортам.
  
  
  Яны былі падобныя на чысты блакітны лёд. Картэр ведаў выраз гэтых вачэй. Ён бачыў адну і тую ж кожную раніцу, калі галіўся.
  
  
  Гэта былі вочы забойцы.
  
  
  Пацвярджэннем яго вываду паслужыла невялікая выпукласць пад курткай мужчыны. Картэр угадаў Берэту або Люгер, як сваю ўласную Вільгельміну.
  
  
  "Я ўпэўнены, што вы заўважылі… яна тут". Луіза стаяла каля яго локця.
  
  
  "Цяжка з ёй сумаваць", - адказаў Картэр.
  
  
  "Я ведаю. Божа, яна прыгожая».
  
  
  "Не больш, чым ты", - адказаў Картэр, яго зубы блішчалі ва ўсмешцы. «Проста багацей. Багацце нейкім чынам перадаецца сваім уладальнікам, прымушаючы іх здавацца прыгажэй».
  
  
  "Божа мой, ён таксама філосаф".
  
  
  «Толькі ў нядзелю ўвечары. Зможаш адвесці Ларана далей ад Арманды і Смайта?
  
  
  "Не павінна быць занадта складана", – адказала Луіза. "Ён мужчына."
  
  
  Тое, як яна гэта сказала, прымусіла Картэр падумаць, што яна не занадта клапоціцца аб мужчынскім насельніцтве. «Можа, - падумаў ён, - таму яны ўжо спалі разам, і паміж імі не было ніякай хусткі».
  
  
  Луіза была коткай, якая перасякае пакой, і вугроў, які рухаўся сваёй рукой праз цела Ларана, а яе цела - супраць яго.
  
  
  Абмяняючыся некалькімі словамі, Ларан паглядзеў на свайго боса, і Картэр ўбачыў ледзь улоўны кіў прыгожай галавы дэ Нера.
  
  
  Ён асвяжыў сваю шклянку, чакаў столькі, колькі ён асмельваўся, пакуль нехта яшчэ не перапыніў іх тэт-а-тэт, і перасек пакой.
  
  
  Картэр прасякнуўся Смайтам адразу пасля іх прыбыцця, прыняўшы на сябе гэтак жа павярхоўны характар, як і яго гаспадар.
  
  
  Як мага больш тонка, Картэр даў зразумець мужчыну, што яго прывабліваюць не толькі прыгожыя жанчыны.
  
  
  Божа, падумаў ён, якія паставы трэба прымаць час ад часу на балазе сваёй краіны!
  
  
  Ён сказаў. - «Алён, выдатны рамонт, чароўны інтэр'ер. Не магу дачакацца, каб убачыць усё астатняе!».
  
  
  «О, дзякуй, дарагі хлопчык. Магчыма, пасля вячэры я правяду табе грандыёзны тур… асабіста».
  
  
  У вачах маленькага чалавечка загарэўся бляск, ад якога Картэр адчуў сябе няўтульна. Ён з усяе сілы спрабаваў не паказаць гэтага.
  
  
  «О, дазвольце мне пазнаёміць вас з Арманай дэ Нера. Арманда, Нікалас Карстакус».
  
  
  "Як Вашы справы, сеньёр?"
  
  
  «Зачараваны вамі, мадэмуазель».
  
  
  Любы прускі граф ганарыўся б стылем Картэра. Паклон быў дакладным, абцасы амаль пстрыкалі, прыняцце працягнутай рукі было ветлівым, а пацалунак - касмапалітычным.
  
  
  «Нікалас, як і ўсе мы, - заявіў Смайт, - бежанец ад падаткаў. Амерыканец, вельмі багаты і, як бачыце, Арманда, вельмі прыгожы». Тут адно з яркіх вачэй на бледным твары міргнула. "Якраз у тваім гусце, Арманда".
  
  
  «О, праўда, Ален, як ты забаўны», - яна павярнула вочы.
  
  
  у бок Картэра, і ў іх было ўсё, акрамя весялосці. «Мае выбачэнні, сеньёр Карстокус».
  
  
  "О? Навошта?"
  
  
  "Калі я ўпершыню прыехала, я падумаў, што вы нейкі вельмі суровы дэтэктыў або ахоўнік, якога Ален наняў для абароны каштоўнасцяў гасцей".
  
  
  Укол у яе тоне недвухсэнсоўна даў Картэр зразумець, што яна ведала чалавека, які хаваецца за яго фасадам.
  
  
  Ён згуляў на гэтым. Ён пасмяяўся.
  
  
  «Баюся, я ніколі не змагу стаць дэтэктывам. Я чуў, што гэты сумны занятак. А што да аховы каштоўнасцяў, я б аддаў перавагу іх выкрасці».
  
  
  «Знешнасць зманлівая, - запярэчыла яна.
  
  
  "Ці не так?"
  
  
  Прыкладна ў гэты ж час у бары завішчалі для Смайта. З яркім «Прабачце мяне» і лёгкім узмахам рукі Смайт сышоў.
  
  
  Дэ Нера завяла свецкую гутарку. Картэр падышоў да яе і ўважліва вывучыў яе твар. Гэта была класіка, значна больш класная, чым яе фатаграфіі, з усімі кропкамі. Але яго ўвагу прыцягнуў яе рот. Ён быў шырокім, з поўнымі пачуццёвымі вуснамі, якія можна было цалаваць.
  
  
  Ён падумаў, ці могуць гэтыя вусны быць такімі ж жорсткімі, як пачуццёвымі.
  
  
  Нарэшце ён сказаў: "Ты іспанка?"
  
  
  «Басконка».
  
  
  "Ці ёсць розніца?"
  
  
  Вочы звузіліся. "Вельмі вялікая розніца".
  
  
  "На самай справе?" Картэр адказаў зусім невінавата. «Баюся, я не вельмі разбіраюся ў…»
  
  
  «Патанчы са мной», - перапыніла яна, слізгаючы ў яго абдымкі.
  
  
  "Што?"
  
  
  «Танчы са мной. Ідзе нехта, з кім я не хачу размаўляць».
  
  
  Яе цела было пругкім і мяккім адначасова. Усмешка на яе смуглявым твары была загадкавай. Яна дражніла і насміхалася, але, тым не менш, яна, здавалася, запрашала. Ён вырашыў зрабіць сваю прэзентацыю, але яна загаварыла зноў, перш чым ён атрымаў шанец.
  
  
  "Табе не сумныя гэтыя вечарынкі?"
  
  
  "Не заўсёды. Часам сустракаеш самых цікавых людзей… такіх як цябе, напрыклад». Картэр ухмыльнуўся. "Вы прывязаны да бландына ... да таго, з кім прыехалі?"
  
  
  "Я ні да каго не прывязана", - коратка сказала Арманда.
  
  
  Картэр вырашыў, што зараз ці ніколі. "Тады, калі ўжо вы знаходзіце вечарынку сумнай і не прывязаныя да свайго эскорту, ці не хочаце вы пайсці куды-небудзь яшчэ ... на маю вілу, напрыклад ... і зрабіць што-небудзь?"
  
  
  "Што, напрыклад?"
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Разам паспаць», - сказаў ён з абыякавым выглядам.
  
  
  Яе зваротны смех быў нізкім, хрыплым і абсалютна шчырым. "Вы тупыя, мякка кажучы".
  
  
  Яе цела расслабілася, раставала насупраць яго. Яна правакавала яго, прыціскаючы свае сцягна да яго і скручваючы сцягна. Картэр паспрабаваў вызваліць яе, але яна схапіла яго за талію і прыцягнула бліжэй. Яе грудзей прыціснуліся да яго грудзей, і на імгненне ён падумаў, што яны вырвуцца з-пад сукенкі.
  
  
  "Вы ўсё яшчэ не адказалі на маё пытанне", - прамармытаў ён.
  
  
  «Гучыць весела», - сказала яна, і ў яе голасе гучала штучнае пажадлівасць. "Але я баюся, што буду занятая да позняга вечара".
  
  
  «Тады заўтра ўвечары… Я планую невялікую, інтымную вячэру».
  
  
  "На вашай віле?"
  
  
  "Так, месца Харыса-Уайта. Вы яго ведаеце?"
  
  
  "Я ведаю гэта. У які час?"
  
  
  "У прыстойную гадзіну. Скажам у дзевяць?"
  
  
  "У дзевяць, сеньёр Карстокус".
  
  
  Яна выслізнула з яго рук гэтак жа хутка і спрытна, як увайшла ў іх, пакінуўшы Картэра стаяць у цэнтры падлогі.
  
  
  Ён глядзеў, як яна ўвайшла ў суседні пакой і паднялася па лесвіцы. Услед за ёй ішоў Ален Смайт. Картэр ужо збіраўся рушыць услед за ёй, калі магутная, мускулістая рука абняла яго за плечы.
  
  
  Гэта быў Джок Ларан.
  
  
  «Сеньёр Карстокус, сеньярыта Хуанеда збіраецца спяваць у салоне. Я ведаю, што вы не хочаце прапусціць гэта”.
  
  
  Цвёрды, праніклівы погляд у вачах мужчыны і глейкая хватка на яго плячы падказалі Картэру, што, калі ён сапраўды хоча прайсці, яму давядзецца зламаць Ларану руку, каб зрабіць гэта.
  
  
  Картэр не сумняваўся, што зможа гэта зрабіць, але гэта нічога не даказала б.
  
  
  Ён вырашыў даць яму адпачыць на гэты вечар і даведацца, што ён можа зрабіць наступным.
  
  
  * * *
  
  
  Было тры гадзіны ночы, калі ён высадзіў Луізу ў яе гатэлі. Да таго часу, як ён дабраўся да дарогі, якая вядзе да вілы, пайшоў лёгкі снег.
  
  
  Аўтамабіль злёгку занесла, калі ён заехаў у вароты, але ён змог выправіць гэта і праслізнуць рэшту шляху да ўваходных дзвярэй.
  
  
  Ён быў у трох кроках ад прыступак, намацваючы патрэбны ключ, калі той ударыў яго.
  
  
  Сыходзячы, ён зачыніў і замкнуў вароты.
  
  
  Яны прыйшлі, шасцёра... трое з кустоў справа ад яго, яшчэ трое стрымгалоў беглі з кустоў злева ад яго.
  
  
  Картэр адскочыў назад і адкаціўся якраз своечасова, каб пазбегнуць блока цела ад вялікага, мускулістага футбольнага тыпу. У той жа час ён чапляўся за Вільгельміну ў кабуры над чаравіком.
  
  
  Ён выцягнуў «люгер», але перш, чым ён змог хоць неяк выкарыстаць яе, адзін з траіх з-за дрэў упіўся яму плячом у спіну.
  
  
  "Люгер" выскачыў з рукі Картэра, і ён пачуў, як той слізгае па пад'язной дарожцы, калі сіла ўдару прымусіла яго расцягнуцца праз заднюю частку "мерседэса".
  
  
  Ён пайшоў з ёй, пракаціўся і падышоў гатовы.
  
  
  Двое з іх напалі на яго адразу, а трэці рушыў услед за ім у цэнтры. Картэр нанёс удар правай рукой. Пакуль ён быў адцягнуты, яго левую руку пацягнулі і заціснулі нерв крыху вышэй локця.
  
  
  Яны былі добрыя.
  
  
  Здранцвенне ў левай руцэ была імгненным, ад пляча да кончыкаў пальцаў.
  
  
  Ён паспрабаваў зламаць захоп правай, але схапіў яго з тым жа намерам.
  
  
  "Калі б мы хацелі тваёй смерці, Карстакус, ты быў бы мёртвы".
  
  
  Гэта быў вялікі, мускулісты. Ён стаяў прама перад Картэрам, чакаючы нападу.
  
  
  «Дык што вы хочаце, каб я зрабіў? Ляжаў і прыкінуўся мёртвым?
  
  
  "Нешта накшталт таго", - адказаў мужчына. "Або я выкарыстоўваю гэта".
  
  
  У яго правай руцэ блішчаў доўгі мяшок.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма і расслабіўся ў хватцы свайго выкрадальніка.
  
  
  "Гэта больш паходзіць на гэта."
  
  
  Ён быў на два футы наперадзе Картэра, калі Кілмайстар сваімі рукамі схапіў яго за запясці. Выкарыстоўваючы іх як рычаг, ён ударыў таго, што знаходзіўся перад ім, прама ў пахвіну.
  
  
  Ледзь мужчына стукнуўся аб зямлю, калі Картэр вызваліў яго правую руку. Ён хіснуўся сваёй вагой, абхапіўшы вольнай рукой шыю таго, хто ўсё яшчэ трымаў яго. Затым, выкарыстоўваючы адно цела як кропку апоры, ён упёрся абцасамі ў твар іншаму.
  
  
  Калі яго ногі дакрануліся да зямлі, ён працягнуў падзенне, ударыў хлопца плячом у жывот і падняўся.
  
  
  Ён ішоў уверх і спускаўся, проста праз дах "мерседэса". Ён чуў, як косці ламаюцца разам з ірваным палатном.
  
  
  Картэр павярнуўся, але ў адно імгненне зразумеў, што было занадта позна. Астатнія трое былі паўсюль вакол яго.
  
  
  Яму ўдалося прыгваздаць адну нагу да каленнага кубачка, а двух іншых паспрабаваць ухіліцца.
  
  
  Гэта было бескарысна.
  
  
  Яны абодва адначасова стукнулі яго з бакоў, адзін высокі, другі нізкі.
  
  
  Як ён падаў пад праўзыходнай вагай. Картэр паспрабаваў патрапіць вялікім пальцам у вока, але локаць моцна ўдарыў яго ў жывот.
  
  
  Затым ён апынуўся пад імі, проста на дарозе, і яны абодва працавалі над яго жыватом кулакамі, якія здаваліся свінцовымі гірамі.
  
  
  Ён з усяе сілы стараўся не страціць прытомнасць, але гэта была няўдалая спроба.
  
  
  Апошняе, што пачуў Картэр, быў гартанны рыклівы хрыплы голас: "Чорт вазьмі, не забівайце яго і не пакінь адзнакі!"
  
  
  * * *
  
  
  Ён быў цалкам адключаны ўсяго на тры хвіліны, але спатрэбілася добрых паўгадзіны, каб цалкам ачуцца і нармальна дыхаць.
  
  
  Картэр адкрыў адно вока ў шчыліну, але застаўся на сядзенне.
  
  
  Ён быў паміж імі двума на заднім сядзенні седана. Яшчэ двое сядзелі на пярэднім сядзенні, і праз лабавое шкло ён мог бачыць двух іншых у сваім уласным "мэрсэдэсе".
  
  
  Цяпер снег быў цяжкі, але праз яго ён мог бачыць, што яны знаходзяцца на вузкай горнай дарозе. Пакуль яны ехалі, Картэр паспрабаваў паставіць некалькі арыенціраў.
  
  
  Ён не мог, што прымусіла яго падумаць, што яны нейкім чынам перасеклі мяжу з Іспаніяй.
  
  
  Чаму Іспанія?
  
  
  Таму што з таго часу, як ён апынуўся ў Андоры, Картэр праехаў па ўсіх дарогах, па якіх можна было праехаць, а таксама па некаторых дарогах вакол Андоры.
  
  
  Ён не мог заўважыць ніводнага знаёмага ўчастка мясцовасці або даведацца ні адну з маленькіх вёсак або бензакалонак, міма якіх яны праязджалі. Апроч двух памежных пераходаў на галоўнай аўтамагістралі, была невялікая малавыкарыстоўваная дарога, якая вядзе на захад у іспанскія Пірэнеі з Андоры.
  
  
  У асноўным ён выкарыстоўваўся фермерамі, якія прывозілі свае рынкавыя тавары ў Андору, і нікуды ў Іспаніі не вёў, акрамя некалькіх невялікіх вёсак.
  
  
  Калі б яны хацелі вывезці на час з Андоры збітага, які страціў прытомнасць мужчыну, яны б скарысталіся гэтым шляхам.
  
  
  Такім чынам, выказаў здагадку Картэр, ён быў у Іспаніі... і недалёка ад Краіны Баскаў.
  
  
  Няўжо Арманда дэ Нэра вырашыла адмовіцца ад пісталета і проста скончыць з ім, перш чым яна зможа выкарыстоўваць сваё цела, каб дапытаць яго?
  
  
  "Магчыма, - падумаў ён, - але цяпер нічога не мог з гэтым зрабіць".
  
  
  Яны спусціліся з гары ў доўгай дугавой даліне. Унізе Картэр бачыў безуважлівыя агні. Дарога ля падножжа стала больш выбоістай, і па меры набліжэння да вёскі яе ўвогуле не рамантавалі.
  
  
  Абедзве машыны прытармазілі, і наперадзе Картэр убачыў неасветленую шыльду: «Сіеста».
  
  
  Гэта мог быць шынок да Другой сусветнай вайны, размешчаны на мяжы з Сан-Дыега ў Ціхуане.
  
  
  Абедзве машыны пагойдваліся над ірваным цэментным фартухом і рухаліся паміж двума доўгімі радамі нефарбаваных хацін з бляшаным дахам, якія больш былі падобныя на адрыны для быдла з ірванымі фіранкамі на вокнах.
  
  
  Там, дзе не было хацін, былі горы смецця, кусты дрэў і кінутыя часткі старых аўтамабіляў. Тут снег, здавалася, станавіўся чорным ці карычневым, як толькі зваліўся на зямлю, нагадваючы лапікавы дыван… або калаж са смецця, зроблены вар'яцкім мастаком.
  
  
  "Добрае месца", - прастагнаў Картэр, даючы зразумець, што не спіць.
  
  
  Справа і злева зірнулі на яго, але ніводзін з іх не сказаў ні слова.
  
  
  Яны спыніліся каля апошняга будынка. Яно было больш за астатніх, у два разы шырэйшае, і, у адрозненне ад некаторых іншых, у вокны не пранікала святло.
  
  
  Картэр проста разважаў аб усіх прыкметах няспання ў гэты ранішні час, калі дзверы хаціны прама насупраць іх адчыніліся, і з яе выйшлі двое мужчын. Адразу за імі ішлі дзве жанчыны.
  
  
  З такой колькасцю макіяжу, прычоскамі і адзеннем, якое ён мог бачыць у расшпіленых іх паліто, не патрабавалася быць студэнтам з вуліцы, каб зразумець, што адбываецца.
  
  
  Месца было альбо бардэлем, альбо матэлем - па гадзінах, дзе дзяўчыны рабілі свае трукі.
  
  
  Яны сядзелі ў бясшумнай машыне, пакуль двое мужчын і жанчыны не з'ехалі. Затым дзверы адчыніліся, і Картэра вырвалі з машыны.
  
  
  Адзін трымаў яго рукі за спіной, у той час як іншы - вялікі, мускулісты, з якога ён спрабаваў зрабіць сапрана - нахіліўся бліжэй.
  
  
  "Я не магу забіць вас, сеньёр, але калі вы зробіце адзін рэзкі рух, тут ці ўнутры, вам спатрэбяцца новыя ныркі".
  
  
  Ён падняў шырокі кулак. На пальцы быў абгорнуты шкарпэтку, і Картэр выказаў здагадку, што ён быў набіты манетамі.
  
  
  Картэр з разуменнем кіўнуў.
  
  
  Гэтым трэба зрабіць каля трох добрых удараў па паясніцы, і ён ведаў, што яму спатрэбіцца перасадка нырак, калі ён калі-небудзь зноў захоча папісаць як мае быць.
  
  
  Яны ўтварылі вакол яго клін, а тоўсты - прама ззаду яго, і рушылі яго за сабой.
  
  
  Унутры быў ложак, камода без скрыні з трэснутым люстэркам, адно крэсла і сколаты паддон на зэдліку, які, верагодна, меркавалася выкарыстоўваць як начны чыгун. Акрамя распяцця над ложкам, на голай падлозе і аблупленай сцяне нічога не было.
  
  
  Свечка побач з начным чыгуном давала адзінае святло.
  
  
  Дзверы ў сцяне былі адчынены ў цемру. Картэр выказаў здагадку, што гэта быў суседні пакой, таму хаціна выглядала ўдвая больш за іншых.
  
  
  Картэры запіхнулі ў крэсла насупраць чорнай адтуліны і пхнулі ўніз. Яго задніца ледзь ударылася, як магутны ліхтарык пстрыкнуў прама яму ў вочы.
  
  
  Ён паспрабаваў павярнуць галаву, але з-за ўспышкі вылезла рука і ўдарыла яго.
  
  
  «Сеньёр Карстокус, маё цярпенне амаль падышло да канца».
  
  
  Картэр усміхнуўся і некалькі разоў пакруціў сківіцай, перш чым адказаць. "Мне на самой справе напляваць".
  
  
  Зноў ударыла рука, на гэты раз тыльным бокам далоні, па процілеглай шчацэ.
  
  
  "Слухайце ўважліва, што я кажу!"
  
  
  Мова была іспанская, але да гэтага часу Картэр засвоіў дыялектычныя асаблівасці басконскага акцэнту.
  
  
  Той, хто гуляў з яго тварам у аладку, вызначана быў баскам.
  
  
  "Вы прыцягнулі маю ўвагу", – сказаў Картэр.
  
  
  “Добра. Ты Сіняя Барада, і я твой асноўны працадаўца».
  
  
  Картэр не змог спыніць лёгкі элемент шоку, які пакрываў яго твар. Гэта ўсё яшчэ магло быць хітрасцю дэ Нера, але чамусьці ён у гэтым сумняваўся.
  
  
  «У нас засталося ўсяго 48 гадзін. Да таго часу ваша мэта павінна быць ухілена. Я хачу ведаць вашыя планы».
  
  
  "Нават калі б я ведаў, пра што вы кажаце, - адказаў Картэр, - я вяду справы толькі з Пепе".
  
  
  "Марк Леклерк памёр у Ніцы тры дні таму… стаў ахвярай вельмі магутнай бомбы, закладзенай пад заднім сядзеннем яго аўтамабіля".
  
  
  Картэр завагаўся, даючы зразумець гэта, а затым вырашыў згуляць у мяч. "Хто зрабіў гэта?"
  
  
  "Я мяркую, што наша сяброўка аддала загад. Марк, як вы кажаце ў Амерыцы, балансаваў паміж Арманай і мной, але ён ведаў аб яе амбіцыях і здрадзе. Яго вернасць, як заўсёды, была для мяне".
  
  
  "І хто ты?"
  
  
  «Гэта не павінна вас турбаваць, але ў мяне ёсць шмат прычын жадаць смерці гэтай здраджальнай сукі. Якія вашы планы?
  
  
  Картэр паспрабаваў нанесці яшчэ адзін удар. "Чаму раптоўны ліміт часу?"
  
  
  Зноў рука, некалькі разоў наперад-назад, пакуль Картэр не пачаў чуць Вестмінстэрскія куранты дзесьці глыбока ў сваёй галаве.
  
  
  «Добра… добра. Заўтра ўвечары. Я запрасіў яе на вілу на вячэру».
  
  
  "Час?"
  
  
  "Дзевяць гадзін."
  
  
  "А пасля абеду?"
  
  
  «Я спакушу яе і напампую наркотыкамі».
  
  
  "Смяротная доза нейкага наркотыка?"
  
  
  «Не. Ён называецца лізагін. Яго можна ўвесці праз поры скуры, і яго нельга выявіць пры выкрыцці».
  
  
  "Тады як вы плануеце забіць?"
  
  
  "Можна мне цыгарэту?"
  
  
  Ліхтар заварушыўся, і паміж яго вуснаў была заціснутая цыгарэта. Уцягнуўшы дым, ён прыдумаў наступную хлусню.
  
  
  Аўтамабільная аварыя на павароце шашы прама пад вілай .
  
  
  У цемры наступіла доўгая цішыня, а затым згасла святло.
  
  
  «Ды будзе так. Проста пераканайцеся, што гэта адбудзецца. Як я ўжо сказаў, мы не можам болей чакаць. Рамас…?»
  
  
  "Вось", - пачуўся голас ззаду Картэра.
  
  
  «Дайце яму ключы ад машыны і выведзіце яго. Сеньёр Карстокус…?»
  
  
  "Так?"
  
  
  «Калі Аманда ўсё яшчэ будзе сярод жывых праз 24 гадзіны, то цябе не будзе. Выцягніце яго адсюль!
  
  
  Картэра паднялі на ногі і напалову выцягнулі, напалову вывалаклі з хаціны. Калі яны падышлі да "мерседэсу", таўстун па імі Рамас сунуў яму ў руку ключы, і дзверы адчыніліся для яго.
  
  
  «Мне трэба вярнуць мой пісталет, - сказаў Картэр.
  
  
  «Пісталет, сеньёр? Які пісталет?
  
  
  Погляд мужчыны быў цвёрдым, непахісным. Было немагчыма сказаць, хлусіць ён ці не.
  
  
  "Люгер, якога ты выбіў з маёй рукі, калі ўзяў мяне".
  
  
  «Калі вы страцілі свой пісталет, сеньёр, ён усё яшчэ там, дзе вы яго страцілі. Сядайце ў машыну!
  
  
  У яго не было выбару.
  
  
  Магутны рухавік ажыў, і Картэр высунуўся ў акно.
  
  
  "Рамас?"
  
  
  "Сі?"
  
  
  "Я ніколі не забываю асобы".
  
  
  "Так?"
  
  
  «Такім чынам, Рамас, наступным разам, калі я ўбачу тваю, я заб'ю цябе».
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  Ежа была цудоўнай. Стравы з цудоўнага тонкага ласося, злоўленага ў мясцовых водах, астуджанага гаспача, салаты з эндывія і авакада і вадкасці для паласкання рота.
  
  
  Кольцы паэльі, кожны ў суправаджэнні належнага віна, яны перамяшчаўся праз асветлены свечкамі стол.
  
  
  Картэр адкінуў свой выгляд вясёлага апавядальніка на паўдарогі да закускі. Арманда дэ Нера паступіла гэтак жа. У яе фізічных позах і манерах усё яшчэ было крыху хітрай куртызанкі, але яе гаворка і напружанасць у вачах казалі значна больш.
  
  
  Падчас трапезы Картэр успамінаў аб падзеях папярэдняга вечара. Усе яго здагадкі пасля Пепе і Марсэля цалкам апраўдаліся. Не мела значэння, хто быў яго асноўным працадаўцам. Што было важна, дык гэта тое, што гэты чалавек даў Картэру боепрыпасы, каб прыціснуць Арманду дэ Нера.
  
  
  Калі дэсерт быў пададзены, Картэр папрасіў прабачэння за Эстраліт і папрасіў яе паведаміць астатнім слугам, што яны могуць сысці.
  
  
  Цяпер ён праводзіў высокую цёмнавалосую прыгажуню ў музычны пакой, яе высокія эркеры выходзілі на мігатлівыя агні Андоры-ла-Вэлы і пакрытыя снегам горы ззаду.
  
  
  «Яшчэ віна? Можа, брэндзі?
  
  
  «Брэндзі. Я падумаю".
  
  
  "Добра."
  
  
  Картэр наліў два цяжкія крыштальныя кубкі напалову і працягнуў адзін ёй. Калі яе ўпрыгожаныя каштоўнымі камянямі пальцы абвіліся вакол чары кубка, яе вусны скрывіліся ад малінавага весялосці.
  
  
  «У цябе такі ж апетыт да выпіўкі, як і да добрай ежы. Нікалас».
  
  
  "Праўда." - сказаў Картэр, сёрбаючы. "Я напалову грэк, напалову амерыканец і ўвесь варвар".
  
  
  "І мне сказалі, што ў вас такі ж апетыт да жанчын".
  
  
  "Таксама дакладна".
  
  
  Разам з Картэрам, ледзь ззаду яе пляча, яны перабраліся ў адну з бухт.
  
  
  «І я стану проста яшчэ адной з тваіх заваёў гэтым вечарам?»
  
  
  «Я думаю, дарагая лэдзі, гэта цалкам залежыць ад вас», - сказаў Картэр з усмешкай. "Але - дазвольце мне сказаць гэта - я не думаю, што хтосьці калі-небудзь пераможа вас".
  
  
  "Некаторыя спрабавалі", - сказала яна, нахіляючы галаву набок і адводзячы плячо назад, пакуль іх вусны амаль не сутыкнуліся.
  
  
  "Я чуў. Вашы мужыкі, напрыклад. Усе яны скончылі гвалтоўнай смерцю».
  
  
  Зноў плоская ўсмешка, гэтак жа смертаносная, як і вясёлая. "Здаецца, ты шмат ведаеш пра мяне, Нікалас Карстокус, тады як я ведаю пра цябе вельмі мала".
  
  
  "Што б вы хацелі даведацца?"
  
  
  "Ну, напрыклад… чым ты займаешся, акрамя таго, што ўладкоўваеш невялікія інтымныя вячэры, п'еш добрае віно і спакушаеш жанчын?"
  
  
  Картэр адпавядаў халоднай весялосці яе ўсмешкі і выкарыстаў свае вочы, каб пракрасціся скрозь яе вочы ў самае сэрца яе душы.
  
  
  "Я забіваю людзей".
  
  
  Яна міргнула адзін раз, і, акрамя згасаючай усмешкі, не было ніякіх іншых прыкмет таго, што ён сказаў нешта незвычайнае.
  
  
  "Як я заўважыла на вечарынцы Алена, вы даволі прамалінейныя".
  
  
  Тым больш зараз. Мы абодва ведаем… ээээээ, нашто далей фехтаваць? "
  
  
  "Калі забіваеш… гэта дзеля грошай?"
  
  
  "Не зусім. Ёсць таксама элемент рызыкі, небяспека, звязаная з паляваннем на самую сапраўдную здабычу… мужчыну».
  
  
  "Ці жанчыну?"
  
  
  "Або жанчыну".
  
  
  Картэр ведала, што гульня ў коткі-мышкі становіцца лепш, але яна добра гэта хавала. Рука, якая спрытна прыбірае валасы з твару, глыток брэндзі, хуткі погляд на яго толькі для таго, каб закаціць вочы да мігатлівым агням перад імі, - усё для таго, каб сфармуляваць яе наступны крок, яе наступную прамову.
  
  
  Калі яна загаварыла, яна спачатку павярнулася да яго тварам. Картэр адчуў нешта новае, амаль драпежнае ў яе класічных, арыстакратычных рысах асобы і поўным роце.
  
  
  «Я не давяраю авантурыстам, асабліва тым, хто лічыць грашовую выгаду асновай сваіх дзеянняў».
  
  
  Картэр паціснуў плячыма, не адрываючы позірку ад яе. «Вы маеце права на сваё меркаванне. Што тычыцца мяне, я не давяраю ідэалогіям і тым, хто слепа іх пераследуе».
  
  
  "Тушэ". Здавалася, яна расслабілася, нават зайшла так далёка, што працягнула руку і правяла доўгім лалава-чырвоным пазногцем па скуле Картэра. "Вы чароўны чалавек і, наколькі я разумею, вельмі вынаходлівы".
  
  
  Яна злёгку рушыла, роўна настолькі, каб прыціснуцца сваімі мяккімі грудзьмі да яго грудзей. Дакрананне было электрычным, і Картэр не спрабаваў схаваць сваю рэакцыю.
  
  
  «Мне цікава, якое было б мець такога чалавека, як ты, - з тваёй энергічнасцю, поўнай адсутнасцю маралі, сумневаў, амаль бесчалавечным чалавекам - каля мяне».
  
  
  "Ёсць толькі адзін спосаб даведацца".
  
  
  «Калі вы плануеце забіць мяне, сеньёр Сіняя Барада? Да, падчас ці пасля?»
  
  
  «Я ніколі не адмоўлюся ад цялесных радасцяў дзеля грошай».
  
  
  "І як… як мне сустрэцца са Стваральнікам?"
  
  
  "Я яшчэ не вырашыў".
  
  
  "Магчыма ... падчас ... я змагу звярнуць цябе".
  
  
  "Звярні мяне?"
  
  
  - Так… вядома, з даданнем грошай. Скажыце, удвая больш, чым вам прапаноўваў Леклерк?
  
  
  «Гэта было б моцным падахвочваннем. Гаспадарская спальня знаходзіцца справа наверсе лесвіцы».
  
  
  Арманда слізгала і рухалася, як быццам пад яе нагамі было толькі паветра, праз увесь пакой і па шырокім холе. Картэр закурыў і некалькі разоў зацягнуўся, прыслухоўваючыся да яе крокаў па пакрытай дываном лесвіцы.
  
  
  Калі гук аціх, ён увайшоў у вялікі пакой, гасіўшы святло на сваім шляху. У цемры ён падняўся па лесвіцы, а затым уважліва паглядзеў у акно на пакручастую дарогу ўнізе.
  
  
  Хоць зараз ішоў моцны снег, ён мог адрозніць іх машыну - шэры седан. Ён быў прыпаркаваны непадалёк на першым павароце крыху ніжэй вілы.
  
  
  Прыкрыўшы святло цыгарэты ў руцэ, ён хутка дазволіў рэшткам вечара ўстаць на свае месцы.
  
  
  Арманда дэ Нера была цвёрда ўпэўнена ў сваёй асобе і прычыне сваёй прысутнасці ў Андоры.
  
  
  Як наёмнага забойцы яго купілі. Значыць, яго можна было купіць зноў. Кошт? Яе цела і дастатковая колькасць долараў.
  
  
  Але для Картэра гэтага было б нядосыць.
  
  
  Яму давядзецца напалохаць яе яшчэ крыху. Ён павінен быў пераканацца, што ягоная здагадка была дакладная пра чалавека, які хацеў яе смерці і хацеў узяць пад кантроль арганізацыю ETA.
  
  
  Затым ён пераканае яе, што ён, Нікалас Карстокус, можа яшчэ больш дапамагчы ёй. Але толькі калі б ён ведаў усё.
  
  
  Апынуўшыся ў даверы лэдзі, Картэр быў амаль упэўнены, што зможа атрымаць усё астатняе, перш чым ён ёй больш не спатрэбіцца: у асноўным, месцазнаходжанне ракет.
  
  
  Ён зноў спусціўся па лесвіцы і перасек вялікі пакой. У хаце было ціха, як у магільніцы, калі ён падняўся па галоўных усходах і ўвайшоў у галоўную спальню.
  
  
  Яна была Аголенай Маяй, якая прыгожа расцягнулася на ложку. Яна прыглушыла святло да таго часу, пакуль ён, здавалася, не прымусіў яе цела свяціцца на зусім белых ільняных прасцінах.
  
  
  Картэр мог бачыць кожны выгіб, кожную западзіну і кожную ямачку на яе гнуткім целе.
  
  
  Перад ад'ездам Эстрэлліта расклала невялікае вогнішча. Ён гарэў слаба, даючы мала цяпла, але шмат атмасферы.
  
  
  Картэр дазволіў сваім вачам напіцца галізне Арманды, калі ён сцягнуў смокінг, а затым кашулю са свайго цела.
  
  
  Ён працягваў распранацца ва ўнісон са сваім рухам да яе. Калі яна казала, яго калені былі ля падножжа ложка.
  
  
  "Хто гэта, Нікалас?"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Той, хто наняў вас?"
  
  
  «Леклерк».
  
  
  «Не. Леклерк быў усяго толькі пасыльным, сувязным. Ці быў гэта Мендэс, гэты стары дурань? Ён нарэшце зразумеў, што гвалт - адзіны шлях?»
  
  
  «Вось чаму вы хацелі забіць Хуліа Мендэса? Таму што вы думалі, што гэта ён хацеў вашай смерці?
  
  
  "Адкуль ты ведаеш…?"
  
  
  Часу было не так многа. Ён мог бачыць насцярожанасць у яе вачах, погляд жывёлы, гатовай скокнуць.
  
  
  Словы, фразы, акцэнты з папярэдняга вечара пранесліся ў галаве Картэра.
  
  
  ... гэтая сука-здраднік ...
  
  
  Каго здрадзіла Арманда дэ Нера?
  
  
  "Ты ж ведаеш, праўда?" - сказала яна шэптам. "Ты ведаеш. Я бачу гэта ў тваіх вачах».
  
  
  "Думаю, я ведаю... Манда".
  
  
  Яе рука выцягнула з-пад падушкі маленькі аўтаматычны пісталет. Як котка, яе цела скацілася з ложка. Яна ўжо размахвала пісталетам, калі яе калені закранулі дывана, а цела сагнулася, чакаючы зваротнага стрэлу.
  
  
  Картэр чакаў рэакцыі, але не такой ужо дзіўнай.
  
  
  Відавочна, адзінае, чаго яна хацела ад Картэра, - гэта асоба яе саперніцы.
  
  
  Цяпер, калі яна была ў яе, карыснасць Картэра скончылася.
  
  
  Гук стрэлу з маленькага пісталета быў крыху большы за бавоўну, але полымя, якое страляла з рулі, было яркім у цёмным пакоі.
  
  
  Ён адчуў, як куля праходзіць міма яго вуха, калі ён кінуўся на ложак. Яна перакочвалася ўправа на адным калене, калі ён адскокваў ад матраца над ёй.
  
  
  Пісталет зноў стрэліў, і Картэр адчуў, як яго левае перадплечча тузанулі, калі яго правая рука разбіла яе запясце. Яна застагнала ад болю, але кінулася да пісталета.
  
  
  Картэру ўдалося адштурхнуць яго каленам ад яе хваткі і разгарнуць правай рукой па шырокай, магутнай дузе. Яго далонь рэзка стукнулася аб яе твар.
  
  
  Яна вар'яцка круцілася па дыване, пакуль не стукнулася спіной аб сцяну. Картэр быў на ёй праз секунду, але ў ёй усё яшчэ заставалася шмат сілы.
  
  
  Абедзве рукі кінуліся да яго твару, як кіпцюры, яе вострыя, як брытва, пазногці ўпіліся ў яго шчокі.
  
  
  Яго рука зноў разгарнулася. На гэты раз удар быў цвёрдым. Гук яго пальцаў па яе падбародку быў падобны да стрэлу ў ціхім пакоі.
  
  
  Арманда пачаў згінацца, калі схапіў яе за горла абедзвюма рукамі і прыціснуў да сцяны.
  
  
  Менавіта тады ён убачыў кроў, якая лінула з яго левага перадплечча, і адчуў боль.
  
  
  Яе другі стрэл знайшоў мэту.
  
  
  Нават з прыціснутымі пальцамі да яе горла, яна штурхнула ўверх, спрабуючы каленамі знайсці яго пахвіну.
  
  
  "Ціха!" - Прахрыпеў ён, яго твар практычна прыціснулася да яе твару. "Калі ты гэтага не зробіш, я зламаю табе шыю, як галінку!"
  
  
  "Баста!" ёй удалося каркнуць, нават калі ён расслабіўся ў яго хватцы.
  
  
  "Гэта Лупе дэ Варга, ці не так?" Няма адказу. «Ён называў цябе Манда?
  
  
  "Так."
  
  
  «Вы падставілі яго ў Італіі, ці не так. Тады ўвесь бізнэс з Чырвонай брыгадай быў падстроены, каб прыбраць яго з дарогі, ці не так?»
  
  
  Ёй не трэба было адказваць. Ён бачыў сапраўднасць сваіх слоў у яе вачах.
  
  
  "Хіба вы не ведалі, што ён жывы, што ён перажыў пажар у Сан-Рэма?"
  
  
  "Не."
  
  
  "Чаму ён наняў мяне, каб я забіў цябе, а не зрабіў гэта сам?"
  
  
  Яна праігнаравала яго пытанне і адказала сваім уласным.
  
  
  "Хто ты? Адкуль ты ведаеш так шмат…?»
  
  
  "Ты хочаш жыць ці памерці?" Картэр зароў, перабіваючы яе. «Я хачу тое, што ў цябе ёсць. Ты можаш жыць, пакуль я пра гэта не даведаюся».
  
  
  У рэшце рэшт яна зноў увяла ў гульню свае кіпцюры, на гэты раз глыбока упіўшыся ў левую руку Картэра прама над ранай.
  
  
  Боль была імгненнай і на імгненне амаль асляпляльнай. Картэр выдаў гартанны рык і неадкладна прыслабіў хватку на яе горле.
  
  
  Арманда кінулася праз пакой, упаўшы на калені, яе рукі знайшлі і схапілі маленькі аўтамат.
  
  
  Лёгкае галавакружэнне ўсё яшчэ трымала Картэра, але ён здолеў падацца да яе. Яго план складаўся ў тым, каб паваліць яе на падлогу сваёй праўзыходнай вагай, але зноў яна апынулася хутчэй, чым ён думаў.
  
  
  Яна перакацілася на бок і, як навучаны акрабат або партызан, ускочыла на ногі.
  
  
  Ён паваліўся на падлогу і перакаціўся на спіну.
  
  
  Цяпер шанцаў было мала - мусіць, зусім не было. Яна стаяла ў пяці футах ад яго, абедзвюма рукамі трымаючы пісталет прама з яе уздымаюцца грудзей. Малюсенькая цёмная адтуліна рулі аўтамата была накіравана прама яму ў жывот.
  
  
  «Дзіўна, - падумаў Картэр, - як дзіўна яна прыгожая з крывёю, што капае з падбародка, зблытанымі валасамі колеру варона, выклікам у вачах і бліскучым потым на яе аголеным, дрыготкім целе».
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  «Нікалас…»
  
  
  "Хто ты!" - крыкнула яна, яе суставы на спускавым кручку сталі крыху бялей. "Ты занадта шмат ведаеш, каб быць проста наёмным забойцам!"
  
  
  І тады ён ведаў.
  
  
  Яна была вар'яцка ... вар'яцкая, як злуецца толькі фанатык.
  
  
  «Я не заб'ю цябе хутка, ты ж ведаеш. Я спачатку стрэлю табе ў жывот. Ён будзе гарэць, як пякельны агонь. А потым я стрэлю табе ў каленныя кубачкі, спачатку ў адну, потым у іншую…»
  
  
  Картэр напружыўся, чакаючы першага стрэлу, але нічога не сказаў. Ён каціўся ўправа. Яго левая рука ўжо атрымала адну кулю; яшчэ адзін не меў вялікага значэння. Лепш у руцэ, чым у кішачніку.
  
  
  Але яму ніколі не даводзілася рухацца.
  
  
  Раптам пакой выбухнуў гукам, і глыбокай западзіны паміж вялікімі канічнымі грудзьмі Арманды дэ Нера больш не было.
  
  
  На яго месцы была вялізная круглая паражніну, якая агаляе кроў і косці.
  
  
  Пісталет выпаў з яе рук, і яе вочы закаціліся, калі яна кінулася наперад праз цела Картэра.
  
  
  Праз яе плячо ў дзвярным праёме ён убачыў постаць у цёмным плашчы. Незадоўга да таго, як яго зрок было зачынена целам дэ Нера, постаць нахілілася наперад і нешта шпурнула ў пакой.
  
  
  Картэр мімаходам убачыў жудасна знявечанае твар з адным працавальным вокам. Іншы быў усяго толькі белай упадзінай у сырой плоці.
  
  
  Да таго часу, як ён вызваліўся з крывавага бязладзіцы, у якім калісьці была Арманда дэ Нера, постаць знікла.
  
  
  Каб пераканацца, што жанчына мёртвая, не патрабавалася медыцынскай ступені. Куля ўвайшла ёй у спіну прама паміж лапатак.
  
  
  Яго выхад паміж грудзей Картэр ужо бачыў.
  
  
  Астатняе таксама было даволі простым.
  
  
  Вільгельміна, шэры струмень дыму ўсё яшчэ сачыўся са ствала, ляжаў пасярод падлогі.
  
  
  Лупе дэ Варга адпомсціў. Асабіста.
  
  
  І ў той жа час ён падставіў старонняга, так што яго ворагі ў ETA ніколі не маглі абвінаваціць яго ў яе смерці.
  
  
  Можа быць.
  
  
  Картэр схапіў Вільгельміну і кінуўся да лесвіцы. Ён дастаў краму і знайшоў менавіта тое, што чакаў. Ён быў пусты.
  
  
  У выпадку памылкі дэ Варга не хацеў, каб на яго пошукі прыляцела яшчэ адна куля з «Люгера».
  
  
  Картэр перасёк двор, ведаючы, што з яго боку не будзе помсты. Ледзь ён дабраўся да краю абрыву, як далёка ўнізе ён пачуў гук рухавіка. Праз некалькі секунд ён убачыў святло фар скрозь снег і дрэвы. Яны разгарнуліся і рушылі ўніз з гары.
  
  
  Вярнуўшыся ў дом, Картэр пачаў падымацца па лесвіцы, але спыніўся, калі яго погляд упаў на ступню і частку ногі, якія тырчаць з-пад лесвіцы.
  
  
  Гэта быў Джок Ларан, і ў яго грудзях была дзірка, вельмі падобная на тую, якую Картэр толькі што бачыў у спальні.
  
  
  «Акуратна, - падумаў ён, - вельмі акуратна. Можа быць, гэта нават можна было б вытлумачыць як выпадковасць юрлівага лёсу: любоўны трыкутнік.
  
  
  Вярнуўшыся наверх, ён прайшоў праз спальню ў ванну.
  
  
  Ён быў у бязладзіцы. Кроў ужо запяклася ў баразёнках на яго шчоках ад пазногцяў Арманды.
  
  
  Яго рука балюча пульсавала, але рана зацягнулася. Куля прайшла наскрозь, але пакінула губчатую адтуліну ў месцы выхаду.
  
  
  Картэр хутка заклеіў усё, што змог, на сваім твары і перавярнуў бутэльку ласьёна для галення праз руку.
  
  
  Калі яго здагадка было дакладным, у яго было страшэнна мала часу.
  
  
  Ён ледзьве перабінтаваў руку адарванымі палоскамі навалачкі, як пачуў, як машыны слізгаюць па пярэднім двары.
  
  
  Нацягнуўшы кашулю і куртку, ён на імгненне кінуўся ў хол. Вялікі пакой унізе жудасна мігцеў якія верцяцца сінімі агнямі праз акно.
  
  
  Зрабіўшы паўзу роўна настолькі, каб узяць чатыры свежыя крамы для Вільгельміны, Картэр пабег да акна. Крокнуўшы з акна і ўхапіўшыся за дрэва, ён пачуў бесперапынны стук па ўваходных дзвярах.
  
  
  Ён амаль чуў голас Лупе дэ Варга, які па тэлефонным провадзе даносіўся да мясцовай паліцыі: «Я якраз праязджаў міма, калі пачуў гукі, упэўнены што, была страляніна.
  
  
  Можаце ўявіць? У нашай ціхай маленькай краіне... стральба? Я ведаю, што гэта, верагодна, немагчыма, але я думаю, вам трэба заняцца расследаваннямі ... "
  
  
  Верагодна, адзінай прычынай, па якой у Картэра быў час, каб спусціцца з дрэва да зямлі, была неверагоднасць усяго гэтага.
  
  
  Стрэлы ў Андоры? Злачынства - нават забойства - у гэтым маленькім раі, вольным ад злачыннасці?
  
  
  Дзесяць да аднаго яны абмяркоўвалі гэта ў паліцэйскім участку добрых 20 хвілін, перш чым вырашылі правесці расследаванне.
  
  
  Тым не менш, гэта будзе задніца Картэра ў супе, калі яны знойдуць двух вельмі мёртвых экспатрыянтаў і аднаго зніклага без вестак.
  
  
  Апынуўшыся на зямлі, ён пракладаў сабе шлях па грэбені да кута дома.
  
  
  Бок, які вёў да праезду, быў чысты, але ў двары перад домам усё яшчэ скакалі сінія агні.
  
  
  Спусціцца ў Андора-ла-Велья па дарозе не магло быць і гаворкі. Пешшу па сушы, па снезе і амаль прамалінейным абрыве, было аднолькава далёка.
  
  
  Было толькі адно выйсце.
  
  
  Картэр асцярожна рушыў уздоўж сцяны дома, пакуль не апынуўся прама насупраць гаража.
  
  
  Ён мог чуць гучныя сярдзітыя галасы з вокнаў наверсе ў двор.
  
  
  Глыбока ўздыхнуўшы, ён кінуўся праз адкрытую прастору і ўбег у раскрытыя адчыненыя дзверы гаража. Па адчуваннях ён прабраўся ў тыл і ведаў, што лыжная шафка была там.
  
  
  Праз пяць хвілін, абуты ў лыжныя чаравікі, з вулічнымі туфлямі, прывязанымі да шыі, ён выслізнуў праз заднія дзверы гаража.
  
  
  За дзве тысячы футаў проста пад ім ляжалі агні Андора-ла-Вэлы.
  
  
  Як мага цішэй ён прышпіліў чаравікі да лыж і дайшоў да самага краю.
  
  
  Ён бачыў на ярдаў сорак, а левая рука страшэнна балела.
  
  
  «Прынамсі, адно добра», - падумаў ён. Мае сляды будуць пакрыты снегам праз дзесяць хвілін пасля таго, як я іх зраблю.
  
  
  Ён павольна пераляцеў цераз край і праз некалькі секунд імчаўся ўніз па схіле гары з хуткасцю больш за шэсцьдзесят міль у гадзіну.
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Нік Картэр выкінуў лыжныя чаравікі і лыжы ў вялікі смеццевы бак і замяніў чаравікі сваім вулічным абуткам.
  
  
  Ён выйшаў з яра за доўгім побач гатэляў у цёмным канцы Les Escaldes. Ён асцярожна прайшоў паралельна галоўнай вуліцы за сотню ярдаў справа ад яго.
  
  
  Авеню эль-Піка ўяўляў сабой малюсенькі завулак з магазінамі і жылымі дамамі. Гатэль Луізы знаходзіўся на рагу галоўнай вуліцы і Эль-Піка.
  
  
  Картэр стаяў у тупіку Эль-Піка, і яго галава і плечы станавіліся белымі.
  
  
  Паміж ім і гасцініцай знаходзіліся чатыры шырокія жылыя дамы. У яго не было магчымасці смела прайсці праз хол гатэля ў адзіночку да пакоя Луізы. Было толькі два шляхі: праз дах або з дапамогай Луізы.
  
  
  Ён вырашыў спачатку паспрабаваць апошняе і перайшоў вуліцу ў піўны склеп. Адразу за дзвярыма быў вузкі хол, абапал якога былі развешаны паліто.
  
  
  Картэр перабіраў іх пальцамі, пакуль не знайшоў верхняе паліто з высокім каўняром прыкладна яго памеру. Ён нацягнуў яе і штурхнуў дзверы ў галоўны пакой.
  
  
  Ён быў поўны, у асноўным маладыя людзі за доўгімі голымі драўлянымі сталамі. Пачуўся гучны смех і бразгаценне цяжкіх піўных кубкаў, калі Картэр нацягнуў футравай каўнер на знявечанае твар і накіраваўся праз сталы да знака з надпісам Тэлефон.
  
  
  Гэта было цудоўна: насценны тэлефон ля задняга выхаду.
  
  
  Ён набраў нумар у гатэлі, і на восьмым гудку сонны канс'ерж адказаў.
  
  
  «Сеньярыта Луіза Хуанеда, літасць».
  
  
  "Uno momento".
  
  
  Картэр закруціўся, калі ў пакоі Луізы зазваніў тэлефон. Двойчы мужчыны праходзілі ў межах трох футаў ад яго па дарозе да дома.
  
  
  Сёння вечарам, падумаў Картэр, яму проста пашанцавала, што ў сапраўднага ўладальніка паліто, якое ён насіў, будуць праблемы з мачавой бурбалкай.
  
  
  "Няма адказу, сеньёр".
  
  
  "Грасіяс".
  
  
  Яму спатрэбілася яшчэ дзве хвіліны, каб знайсці нумар клуба.
  
  
  «Кабарэ Амур».
  
  
  «Сі, я хацеў бы пагаварыць з сеньярытай Хуанедай на літасць».
  
  
  "Супрацоўнікі не могуць прымаць званкі".
  
  
  "Гэта важна… тэрмінова".
  
  
  "Яна на сцэне".
  
  
  "Вы можаце перадаць ёй паведамленне?"
  
  
  "У мяне няма алоўка".
  
  
  Пальцы Картэра паколвалі. Ён адчуваў, як яны абвіваюцца вакол шыі мужчыны.
  
  
  «Я ж сказаў табе, гэта…»
  
  
  Лінія абарвалася.
  
  
  Картэр вылаяўся і паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  Пройдзе яшчэ як мінімум дзве гадзіны, а то і болей, перш чым Луіза пакіне клуб.
  
  
  Ён не мог дзве гадзіны знаходзіцца на вуліцы, асабліва ў такі холад, калі галава кружылася.
  
  
  Яму трэба было схавацца пад прыкрыццём, і хутка.
  
  
  Не жадаючы зноў паказваць сябе ў падвале, ён выскачыў праз задні выхад і абмінуў будынак, пакуль не вярнуўся на авеню эль-Піка.
  
  
  Ён павольна закурыў і заціснуў у далонях цыгарэту, уважліва вывучаючы чатыры будынкі, якія вядуць да гатэля.
  
  
  Калі б ён толькі мог атрымаць адну з гэтых дахаў ...
  
  
  "Perdóneme".
  
  
  Картэр стаяў прама перад дзвярыма булачнай. Ён адышоўся ўбок, калі міма яго прайшла сагнутая старая. Звязак ключоў звінела ў яе руцэ, а ў руках яна трымала тры мяхі з прадуктамі.
  
  
  Яна была на паўдарозе да ганка апошняга жылога дома, калі Картэр пабег за ёй. Да таго часу, як ён падышоў да яе, яна прачыніла дзверы і з усіх сіл спрабаваў яе адчыніць.
  
  
  "Дазвольце мне, сеньёра".
  
  
  Яна выйшла, не кажучы ні слова. Калі Картэр прапанаваў устаць ззаду яе, яна разгарнулася на парозе, ваяўніча заступаючы яму шлях.
  
  
  "Mi amigo…" - сказаў Картэр, паказваючы наверх па лесвіцы.
  
  
  Яна зароў яму ў адказ гартаннай прамовай, якую ён не мог зразумець, і жэстам паказала на групу гудкоў на вышыні галавы за дзвярыма.
  
  
  Калі ён усміхнуўся і ўсё роўна ўвайшоў, яна трапна стукнула яго па галёнцы і зачыніла за сабой дзверы. Палец з распухлымі косткамі пальцаў зноў паказаў на зумер, і яе маршчыністы твар злосна паглядзеў на яго праз шкло.
  
  
  "Ты брыдкая старая сука", - прашаптаў Картэр.
  
  
  Яна кіўнула, павярнулася і пачала падымацца па лесвіцы.
  
  
  Картэр пачакаў, пакуль яна схавалася з-пад увагі, а затым пачаў бязладна націскаць усе кнопкі.
  
  
  Нічога.
  
  
  Ён вярнуўся на тратуар і падняўся па вуліцы да наступнага жылога дома.
  
  
  На гэты раз ён атрымаў некалькі галасавых адказаў.
  
  
  «Гэта я, Хасэ Картэра. Мне вельмі шкада, але я зноўку пакінуў свой ключ у сваёй кватэры. Калі б вы…»
  
  
  Дзверы ўсё яшчэ злосна гулі, калі Картэр падымаўся па лесвіцы чатыры прыступкі за раз. Над пляцоўкай на верхнім паверсе быў адкідны люк з вузкай лесвіцай.
  
  
  У імгненне вока ён зноў апынуўся ў снезе, бегаючы па дахах.
  
  
  Гасцініца была на паверх вышэй даху апошняй кватэры, але была абсталявана старамоднай высоўнай пажарнай лесвіцай. Так будавалі еўрапейскія будынкі ўшчыльную сябар да сябра. Вы можаце пераходзіць ад будынка да будынка, але не па пярэдняй ці задняй частцы будынка.
  
  
  Усходы-люк у гатэлі была такой жа. З верхняга паверха ён пазбег ліфта і падняўся па лесвіцы. На трэцім паверсе ён пашукаў 312 і хутка знайшоў яго.
  
  
  Замкоў было два. Адзін быў пад ключ пад ручкай, а іншы быў нядаўна ўсталяваны завалай у панэлі над ім.
  
  
  Картэр правёў лязом Х'юга праз расколіну і ўніз. Рыгель не быў зачынены. Засаўка пад ключ адрэагавала на лёгкае ўзрушэнне дзвярэй. Паступова ён змог адкрыць яго лязом штылет.
  
  
  Апынуўшыся ўнутры, ён зачыніўся і з уздыхам палягчэння замкнуў за сабой дзверы.
  
  
  У ім было два пакоі: гасцёўня і маленечкі алькоў спальні за патрапанымі ірванымі фіранкамі.
  
  
  Пазбягайце любога святла. Картэр шукаў, пакуль не знайшоў бутэльку і шклянку. Гэта быў джын, але ў той момант яму было ўсё роўна.
  
  
  Радыё стаяла ў алькове на маленечкай падстаўцы. Ён круціў ручку, пакуль не знайшоў Radio Andorra, наліў поўную шклянку джыну і расцягнуўся на ложку, каб чакаць.
  
  
  * * *
  
  
  "Нік! Нік!"
  
  
  Голас данёсся да яго, і ён у думках паспрабаваў падплысці, каб сустрэць яго. Гэта было складана, вельмі складана. Яго рукі, здавалася, не хацелі плаваць, а яго розум быў у тумане.
  
  
  Зноў голас, да дзівацтва знаёмы, паспрабаваў дабрацца да яго. Але толькі тады, калі яго левая рука была злучаная жалезнай стужкай, ён адказаў.
  
  
  Як стрэлам, ён устаў вертыкальна, у той жа час тузануў рукой. Гэта працягвалася некалькі секунд, пакуль боль не прайшоў з яго левай рукі праз усё яго цела ў кончыкі пальцаў правай рукі і вярнуўся назад, каб анямеў мозг.
  
  
  Як спушчаны паветраны шар, ён зноў прыціснуўся да коўдры з гагачага пуху і з цяжкасцю падняў павекі.
  
  
  Цёмныя, зіготкія вочы і тлеючыя рысы Луізы Хуанеды сталі выразней над яго тварам.
  
  
  «Госпадзе, я не ведала, што гэта ты. Я ледзь не праткнула цябе гэтым, перш чым зразумела!
  
  
  Картэр міргнуў і ўбачыла ў яе руцэ тое, што магло быць бліскучым блізнюком Х'юга.
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  "Гэта доўгая гісторыя. Дзе бутэлька джыну?"
  
  
  «Ты праліў гэта на ложак. У мяне ёсць іншая». Яна хутка перасекла пакой і вярнулася, наліваючы. "Вось."
  
  
  Ён выпіў палову шклянкі за адзін глыток, дазволіў вадкасці спаліць боль у руцэ, а затым зноў знайшоў яе твар сваімі засяроджанымі вачыма.
  
  
  «Арманда…»
  
  
  "Я ведаю. Гэта па радыё і па ўсім горадзе».
  
  
  "І краіне". Картэр паціснуў плячыма, зноў напіваючыся. “Гэта маленькая краіна. Яны мяне шукаюць?
  
  
  "У кожным смеццевым баку. Што здарылася?"
  
  
  Сцісла, кароткімі адрывістымі прапановамі, Картэр перадаў падзеі ночы, не выпусціўшы ні адной жудаснай дэталі.
  
  
  Да гонару Луізы, яна захоплена слухала і не міргнула, нават калі ён апісаў карціну, на якой Арманда дэ Нера разносіцца на часткі прама ў яго на вачах.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта быў дэ Варга?"
  
  
  "Гэта зразумела. Гэта не мог быць нехта іншы. І твар, які я ўбачыў у дзвярным праёме, выглядаў так, як быццам гэта быў уцякач з палаючага будынка».
  
  
  Картэр паспрабаваў устаць, і зноў боль утрымала яго ў нерухомасці ў некалькіх цалях ад ложка.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Невялікая дзірка дзесьці там", - адказаў ён, няпэўна паказваючы правай рукой на левую.
  
  
  Луіза спрытна зняла паліто з футравым каўняром і ўключыла прыложкавы лямпу.
  
  
  "Божа мой…"
  
  
  Картэр паглядзеў уніз. Рана зноў адкрылася, і рукаў яго курткі быў цёмна-чырвоны ад локця да запясця.
  
  
  «Здымі гэта», - прастагнаў ён. "разрэж нажом".
  
  
  Яна асцярожна прарэзала шво на яго плячы і згарнула
  
  
  тканіна ўніз і па-над яго рукі.
  
  
  "Думаю, я захварэю".
  
  
  "Вы можаце пачакаць пяць хвілін? Дзе ванна?"
  
  
  "Сюды."
  
  
  Яна ўзяла яго за правую руку і павяла праз гасціную да дзвярэй, якіх ён не заўважыў, калі ўпершыню ўвайшоў. Унутры яна ўключыла святло і засталася ззаду яго, асцярожна адводзячы позірк ад яго рукі.
  
  
  "Вазьмі адно з гэтых ручнікоў", - сказаў Картэр, сціснуўшы зубы і пераварочваючы бутэльку з джынам на руцэ. асцярожна пакідаючы крыху піць.
  
  
  "Што зараз?" спытала яна.
  
  
  «Пратрыце ручніком. Тут ёсць павязкі?
  
  
  "Я магу прыгатаваць".
  
  
  "Зрабі гэта." - Сказаў ён, праглынуўшы паўтара пальца і, хістаючыся, пайшоў за ёй у гасціную.
  
  
  Ён адкінуўся на канапу, вымяраючы рэшту джыну паміж вуснамі, пакуль Луіза акуратна завязвала непрыгожую рану.
  
  
  «А цяпер, - сказаў ён, - што ў цябе ёсць для мяне? І будзем спадзявацца, што гэта добра».
  
  
  Яна ўстала і рушыла праз пакой. Яна хутка зняла са сцяны камоду, пацягнулася за яго і выцягнула манільскі канверт. Зноў сеўшы побач з ім, яна выняла змесціва канверта і расклала ўсё на кававым століку перад імі.
  
  
  "Вось спіс усіх архітэктараў, інжынераў-будаўнікоў і падрадчыкаў, якія адпавядаюць спісу пабудаваных або якія будуюцца будынкаў, які вы мне далі".
  
  
  "І…?"
  
  
  "Не", - сказала яна і хутка дадала з усмешкай: "Але ..."
  
  
  «Будынкі, якія я вам даў, былі новымі. Я не ўлічыў рамонт… дакладна?»
  
  
  Задаволеная ўсмешка злёгку знікла з твару Луізы, і адна брыво запытальна прыўзнялася. "Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  «Толькі здагадка», - прахрыпеў Картэр і дазволіў рэшткам джыну сцячы на мову. "Гэта віла Алена Смайта, ці не так?"
  
  
  "Так", - кіўнула яна. «Архітэктурны і структурны рамонт былі выкананы кампаніяй De Palma and Sons Limited з Сан-Себасцьяна».
  
  
  "А сувязь?"
  
  
  "De Palma and Sons Limited – закрытая карпарацыя, якая цалкам належыць холдынгавай кампаніі ў Ліхтэнштэйне".
  
  
  "Якога нельга было адсачыць", - крыва сказаў Картэр.
  
  
  "Гэта правільна."
  
  
  «Але я б паклаў сваю здаровую правую руку на сваю азадак, левую руку, якую Арманда дэ Нера ці яе маці валодаюць кантрольным пакетам акцый у карпарацыі Ліхтэнштэйна».
  
  
  "Але як Ален Смайт упісваецца?"
  
  
  "Добрае пытанне. Я хачу высветліць гэта і, калі магчыма, пагаварыць з Марыяй дэ Нера».
  
  
  Вочы Луізы засціліся, ніжняя губа скрывіліся паміж бліскучымі зубамі.
  
  
  "Што гэта такое?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Яна мёртвая», - адказала Луіза. "Яна павесілася ў сваім гасцінічным нумары каля гадзіны таму".
  
  
  Картэр усміхнуўся і здаровай рукой правёў па лбе. «Яны ж не марнуюць час дарма? Яшчэ адна добрая стаўка ў тым, што зараз Лупе дэ Варга ведае тое, што мы ведаем. Вы знайшлі што-небудзь пра гэтых двух амерыканцаў?
  
  
  "Магчыма, адзін... архітэктар".
  
  
  "Грынспен?"
  
  
  «Так. Адзін з бармэнаў у клубе ўчора працаваў на невялікім званым абедзе на віле Смайта. Гэта было для групы іспанцаў. Так ён заўважыў амерыканца. у машыну, у якую зьяжджалі трое гішпанцаў”.
  
  
  "Чорт…"
  
  
  "Што гэта такое?" - Спытала Луіза, убачыўшы раптоўную белую лінію на сціснутай сківіцы Картэра.
  
  
  «Праца Грынспена зроблена. Хутчэй за ўсё, да цяперашняга часу ён ужо мёртвы».
  
  
  «Госпадзе, хіба ў іх няма…»
  
  
  "Сумлення?" Картэр скончыў. «Не. І калі інжынер зробіць сваю працу, мы даведаемся, як мала ў іх сумлення».
  
  
  "А яго праца…?"
  
  
  Картэр працягнула руку і хутка прагартала велізарны стос фатаграфій, раскладзеных на часопісным століку. Нарэшце, ён абраў адну і перамясціў яе паміж імі.
  
  
  "Віла Смайта?" спытала яна.
  
  
  Картэр кіўнуў. "Вы бачыце гэтыя турэлі і вежы?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Палічы іх."
  
  
  Павольна ўсведамленне налілося на твар Луізы. "Madre de Dios", - выдыхнула яна. "Іх восем!"
  
  
  "І праца інжынера - падрыхтаваць ракеты ўнутры гэтых васьмі веж".
  
  
  Картэр паклаў перад сабой блакнот і аловак і пачаў пісаць. Пры гэтым ён раўнуў пытанні і інструкцыі Луізе.
  
  
  "Як ты думаеш, я буду ў бяспецы тут да цемры заўтра ўвечары?"
  
  
  “Я павінна так думаць. Аб забойстве ў Андоры практычна нічога не чуваць. Я мяркую, што паліцыя выкліча следчыя падраздзяленні з Іспаніі ці Францыі па дапамогу».
  
  
  «Для гэтага мне спатрэбіцца свежая павязка, - сказаў ён, паказваючы на руку, - і чысты гарнітур. І я хачу, каб вы з'ехалі ў Барселону сёння ўвечары».
  
  
  "У Барселону?"
  
  
  "Так." Ён перадаў Луізе тры аркушы паперы, на якіх нешта пісаў. "Перадай гэтае паведамленне гэтаму хлопцу як мага хутчэй".
  
  
  Яна зірнула на імя на паперы, а потым зноў паглядзела на Картэра. "Рамон Кубанез?"
  
  
  "Дакладна", - адказаў Картэр. «Якога чорта, гэта ягонае шоў. З такім самым поспехам ён мог бы ўдзельнічаць у ім. І ёсць адна рэч, якую ты можаш пайсці і ўзяты для мяне прама зараз».
  
  
  "Якая?"
  
  
  «Бутэлька віскі. Ненавіджу джын».
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  Картэр прыжмурыўся праз шчыліну паміж фіранкамі і агледзеў галоўную вуліцу Ле-Эскальдэс, якая распасціраецца праз раку да Андоры-ла-Вэлы.
  
  
  Снег спыніўся некалькі гадзін таму, каля поўдня. Цяпер сонца слізгала
  
  
  за гарамі, ператвараючы дзень у аранжавага папярэдніка ночы.
  
  
  Луіза вярнулася з Барселоны каля трох з добрымі навінамі. Кантакт быў устаноўлены з Кубанезам. Ён згаджаўся з гэтым лістом з кожнай просьбай і прапановай Картэра.
  
  
  Цяпер гэта была гульня чакання.
  
  
  Для Картэра гэта быў доўгі і пакутлівы дзень нуды. Ён гадзінамі хадзіў, прыкурваючы цыгарэту за цыгарэтай ад свеціцца недакурка ўжо скуранага да пальцаў.
  
  
  Праз тонкае шыба ён чуў балбатню і смех людзей на вуліцы ўнізе. Большасць з іх былі ўладальнікамі крам і працоўнымі, якія накіроўваліся дадому пасля заробку на хлеб надзённы.
  
  
  Гэта выклікала ў Картэра дзіўнае, кароткачасовае жаданне стаць адным з іх, проста яшчэ адным Уілі Уоркерам, якія накіроўваюцца дадому да прыгожай жонкі, добрай хатняй ежы, піву і тэлевізару перад сном.
  
  
  «Модлін, - гучна прашыпеў ён, - сентыментальная лухта!»
  
  
  Ён закурыў яшчэ адну цыгарэту і прыціснуўся шчакой да акна. Ён выцягнуў шыю, пакуль не ўбачыў вежу Радыё Андоры на вяршыні гары Пік Падэрн далёка злева ад яго.
  
  
  Затым яго погляд слізгануў уніз, пакуль ён не змог адрозніць зубчастыя сцены і высокія вежы вілы Алена Смайта.
  
  
  Недзе над або пад вілай у гэты самы момант Рамон Кубанез і адзін ці два старанна адабраных чалавека абследавалі яе.
  
  
  Прынамсі, Картэр спадзяваўся, што яны тамака наверсе.
  
  
  Яго гадзіннік паказваў 5:40.
  
  
  Да поўнай цемры заставалася паўгадзіны.
  
  
  Музыка па радыё рэзка абарвалася, і голас дыктара загуў з апошнім бюлетэнем аб падвойным забойцы, Нікаласе Карстакусе.
  
  
  Картэр усміхнуўся.
  
  
  У Даласе, штат Тэхас, ці ў Нью-Ёрку падвойнае забойства ацэньваецца ў чатыры радкі на дванаццатай старонцы.
  
  
  У Андоры гэта было «масавае забойства», якое займала першыя дзве старонкі ранішняй газеты і ацэньвалася па радыё як мінімум чатыры «бюлетэня» за гадзіну.
  
  
  Карстокус усё яшчэ знаходзіўся на волі недзе ў вёсцы. Затым ён перабраўся цераз мяжу ў Іспанію.
  
  
  У апошнім абнаўленні ён быў заўважаны адначасова ў Барселоне, Іспанія, у Перпіньяне, Францыя, за напоем у холе лыжнай хаткі ў Ронсоле, прыкладна ў трох з паловай мілях ад таго месца, дзе зараз крочыў Картэр.
  
  
  У дзверы пастукалі. Картэр схапіў пісталет і прыціснуўся вухам да панэлі.
  
  
  "Гэта я ... адчыні дзверы!"
  
  
  Ён адчыніў два замкі і расчыніў дзверы. Луіза хутка ўвайшла, і Картэр замкнуў дзверы за ёй. Калі ён павярнуўся, яна ўжо скінула паліто і ўжо напалову зняла спадніцу і блузку.
  
  
  "Кантакт?"
  
  
  «Так», - кіўнула яна, выбраўшы цёмна-зялёную мігатлівую рэч і нацягнуўшы яе на галаву. «Каля дзесяці хвілін таму. Я сустрэлася з гэтым Кубанезам у холе гатэля Roc Blanc».
  
  
  Картэр уздыхнуў і зваліўся ў крэсла. "Тады яны ўвайшлі нармальна".
  
  
  Яна зноў кіўнула, энергічна прыклаўшы шчотку да сваіх бліскучых валасоў. «Яны перасеклі Сьера-дэ-Энклар на снегаходах з Ос-дэ-Сівіс на іспанскім баку».
  
  
  "А абсталяванне?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна, пераабуючыся і ў апошні раз ацэньваючы сябе ў люстэрка. "У чалавека, які звязаўся са мной, было мала часу на размовы".
  
  
  Картэр нахмурыўся. Ён сказаў Кубанезу, як менавіта даставіць абсталяванне - з верталёта - і дзе - у цясніну над вёскай Канільё прыкладна за дзве з паловай мілі ад вілы.
  
  
  Ён толькі спадзяваўся, што Кубанез не ўзяў на сябе адказнасць змяніць асноўны план Картэра.
  
  
  "Я гатова. Я павінна чакаць яго сюды цягам гадзіны».
  
  
  "Добра, - адказаў Картэр, - але няхай гэта будзе добра".
  
  
  "Хіба я не зрабіла так, каб табе спадабалася?"
  
  
  "Выдатна." Ён устаў і правёў вуснамі па яе лбе. "Гадзіна."
  
  
  "Як рука?" - Спытала яна, падыходзячы да дзвярэй.
  
  
  «Па-чартоўску балюча, але я магу страляць».
  
  
  «Гадзіна», - сказала яна, праслізнуўшы ў дзверы і зачыніўшы яе за сабой.
  
  
  Картэр замкнуў яе і зноў пакрочыў.
  
  
  Рашэнне аб поўнамаштабным партызанскім нападзе на вілу было яго, але калі Кубанез прыме ўдзел у міжнародным інцыдэнце, то гэта зменшыць небяспеку міжнароднага інцыдэнту. Як прадстаўнік іспанскага ўрада Кубанес не меў улады ў Андоры, але ён мог вытрымаць шмат крытыкі, калі нешта пойдзе не так.
  
  
  Акрамя таго, тлумачэнні былі б больш прымальнымі, калі б яны зыходзілі ад яго, а не ад "масавага забойцы" Нікаласа Карстокуса.
  
  
  Але галоўнае - не дапусціць, каб нешта пайшло не так. Калі магчыма, ідэальным было б патрапіць так хутка і так хутка скончыць з гэтым, каб андорцы - як паліцыя, так і грамадзянскія асобы - ніколі не западозрылі б інцыдэнт.
  
  
  Кожная хвіліна была адыходзячай вечнасцю, пакуль ноч ахутвала мірную краіну за акном.
  
  
  Картэр прайшоў міма іх, прадставіўшы сцэну ў холе Roc Blanc. Луіза будзе піць. Кубанез падыходзіў да яе століка і пытаўся, ці можа ён далучыцца да яе.
  
  
  Гульня развівалася гэтак жа, як і ў барах для адзіночак па ўсім свеце, пакуль Луіза не была "спакушана".
  
  
  Яны пакідалі Рок Блан і ішлі, трымаючыся за рукі, крыху хістаючыся да яе гатэля. У вестыбюлі кансьерж хмурыўся пры відавочным абяцанні літасці ад маладой спявачкі, але яна нічога не сказала.
  
  
  У гэты момант Картэр пачуў, як адкрыўся ліфт у канцы калідора, і пачуў ужо знаёмы смех Луізы.
  
  
  Праз некалькі секунд яе ключ паварочваў завалу, і Картэр ішоў у нішу спальні з Вільгельмінай у руцэ.
  
  
  Так, на ўсялякі выпадак.
  
  
  Калі дзверы былі адчыненыя і зноў надзейна зачыненыя, Картэр увайшоў у пакой.
  
  
  «Буэнас начэс, мі Аміга». - сказаў Кубанез з шырокай ухмылкай. "Ты выглядаеш як пекла".
  
  
  "Грасіяс", - адказаў Картэр. "А ты выглядаеш як які старэе лацінскі руэ".
  
  
  "Хіба гэта не была ідэя?"
  
  
  “Добра. За працу».
  
  
  «Я пераапрануся», - сказала Луіза, кідаючыся ў алькоў.
  
  
  З-пад вялікага паліто з футравым аздабленнем, якое ён насіў, Рамон выцягнуў некалькі карт. Затым ён скінуў паліто і слізгануў у крэсла побач з Картэрам, расклаўшы карты на стале.
  
  
  «Вы выбіраеце некалькі сапраўды складаных», - сказаў ён, згладжваючы некалькі полароідных здымкаў вілы Смайт і навакольнай яе мясцовасці.
  
  
  "Я не казаў, што гэта будзе проста так", - адказаў Картэр. "Перш чым мы пяройдзем да гэтага, як наконт маіх прадчуванняў?"
  
  
  «Падобна на тое, каб патрапіць у мэту. Наш тхор у ETA у Сан-Себасцьяне кажа нам, што ўсё стала вядома адразу ж пасля таго, як вестка аб смерці дэ Нера разышлася па вуліцах».
  
  
  "Гэта дэ Варга".
  
  
  «Дакладна, - сказаў Кубанез. «У сваіх шэрагах ён сцвярджае, што заставаўся пад прыкрыццём і хаваў той факт, што быў яшчэ жывы, каб мець магчымасць здзейсніць рашучую атаку на іспанскі ўрад, які трымае баскскі народ у «імперыялістычных ланцугах».
  
  
  "І, - дадаў Картэр, - Арманда дэ Нера ўвесь гэты час дзейнічала толькі замест яго?"
  
  
  «Дакладна. Цяпер, паколькі іспанскі ўрад выкарыстоўваў забойцу, Сінюю Бараду, каб забіць Арманду дэ Нера, сам Лупе дэ Варга быў вымушаны выйсці на адкрытую пазіцыю, каб узначаліць рух».
  
  
  "Вельмі акуратна", - прамармытаў Картэр. "І я ўпаў на гэта, як на тону цэглы".
  
  
  Кубанез паціснуў плячыма. “Гэта было добра спланавана, і вы не маглі ведаць пра гэта. Паліцыя і сродкі масавай інфармацыі вераць у версію любоўнага трыкутніка, які таксама гуляе ў плане дэ Варгі».
  
  
  «І паліцыя, якая лічыць забойства Марыі дэ Нера самагубствам, таксама гуляе яму на руку».
  
  
  Кубанез ухмыльнуўся, яго зусім белае цела блішчала, як слановая косць, на яго цёмным твары. «Але і ў нашу. Калі мы здзейснім гэта сёння ўвечары, усё гэта будзе палічана проста чарговым спантанным скандалам, і ніхто не зразумее, што восем ядзерных прылад патрапілі ў рукі фанатычных тэрарыстаў».
  
  
  Картэр кіўнуў і хутка прагледзеў фатаграфіі.
  
  
  "Калі дэ Варга і яго каманда пераехалі на вілу?"
  
  
  «Я мяркую, што праз некалькі хвілін пасля таго, як было паказана забойства Арманды дэ Нера. Гэта было, відаць, лёгка. Яе людзі падумалі, што дэ Варга мёртвы. Калі ён з'явіўся жывым, ведаючы ўсю схему шантажу, а дэ Нера была мёртвая, яны проста прынялі новае лідэрства ".
  
  
  "А як наконт Алена Сміта?" - спытаў Картэр, выбраўшы малюнак вілы і вывучаючы яе з захопленай увагай.
  
  
  «Наколькі мы можам меркаваць, гэта тая ж здзелка, што і De Palma and Sons Limited у Сан-Себасцьяне. Смайт з'явіўся хутка з ніадкуль. Каб пачаць працу ў індустрыі моды, патрэбны вялікія грошы, і нават больш, каб развівацца. у сумежныя прадпрыемствы, такія як парфумерыя, дызайн і г. д., звычайна гады ".
  
  
  "І Смайт зрабіў гэта менш чым за тры гады", - прагыркаў Картэр.
  
  
  Мы не змаглі пацвердзіць гэта, але калі мы гэта зробім, я ўяўляю, што мы знойдзем яшчэ адну холдынгавую кампанію Ліхтэнштэйна, якая стаіць за Alain Smythe Enterprises. Арманда дэ Нера была вельмі арганізаванай жанчынай. Я мяркую, што яна валодала Smythe. Ён павінен быў змірыцца з гэтым, інакш яна магла - як бы вы сказаць? – разарваць яго маленькую імпэрыю».
  
  
  «Дастаткова добра, - сказаў Картэр. "Давайце пяройдзем да гэтага".
  
  
  Кубанез расклаў перад імі карты і карцінкі і пачаў тлумачыць.
  
  
  Рамонт вілы быў амаль цудам. Звычайнаму воку здавалася, што Смайт добрасумленна аднавіў замак семнаццатага стагоддзя да яго былой славы.
  
  
  Так і было.
  
  
  Але не з эстэтычных меркаванняў.
  
  
  «Гэтае месца, - напяваў Кубанез, - літаральна крэпасць. Роў сапраўдны. Гэтыя шчыліны байніц-тут, тут, тут і тут - не пустыя».
  
  
  Картэр узяў павелічальнае шкло і ўважліва вывучыў фатаграфію, на якую паказаў Кубанез.
  
  
  Пры вельмі ўважлівым разглядзе ён выявіў 50-мм кулямёты на парапетах за шчылінамі.
  
  
  "У іх там таксама ёсць мінамёты", - дадаў Кубанез. "На першы погляд, яны могуць стрымаць войска, калі прад'явяць Мадрыду ультыматум: незалежная баскская нацыя або Тулуза, Барселона і Мадрыд - прах".
  
  
  "Бо вы разлічваеце зрабіць гэта?"
  
  
  «Напад з двух бакоў», - адказаў Кубанез, відавочна, з разуменнем ставячыся да задачы. «Насамрэч, з трох. Мы адпраўляем джып па галоўнай дарозе - сюды - у якасці які адцягвае манеўру. У яго ёсць кулямёт пяцідзесятага калібра. Ён не нанясе ніякай шкоды, але, верагодна, прыцягне іх увагу і іх агонь. Тым часам мы коцімся на лыжах уніз па схіле. гара – тут – да гэтых скал».
  
  
  "А як наконт пяцідзесятых на даху?"
  
  
  “Дэльтапланы, усе чорныя, іх чатыры. На гэтым даху шмат месца, шмат комінаў, вежаў і перашкоды.
  
  
  Усе пяцідзесятыя ў тыле. Калі яны прызямляцца спераду, артылерысты могуць быць абясшкоджаны раней, чым яны даведаюцца пра гэта».
  
  
  "Усё добра, - сказаў Картэр, - але гэта ўсё роўна пакідае нас у баку".
  
  
  «Спадзяюся, ненадоўга», - адказаў Кубанез, паціраючы рукі. "Калі яны зрабілі рамонт, яны таксама паставілі тут прыбудову, каб мадэрнізаваць і пашырыць кухню".
  
  
  "Так?"
  
  
  «Такім чынам, каменны толькі фасад, які маскіруе адзіную цагляную сцяну».
  
  
  "Мы маглі б усё падарваць", – прапанаваў Картэр.
  
  
  "Добра, і быць унутры і ўварвацца ў памяшканні, перш чым яны змогуць перагрупавацца".
  
  
  Картэр закурыў яшчэ адну цыгарэту і яшчэ раз спакойна перабраў усё гэта. Ён спытаў аб абсталяванні і персанале і атрымаў хуткія і дакладныя адказы ад здольнага іспанца.
  
  
  "Дастаткова добра", - сказаў ён нарэшце. «Будзем спадзявацца, што віла знаходзіцца дастаткова высока ў гарах, каб жыхары вёскі не падумалі, што пачалася Трэцяя сусветная вайна».
  
  
  «Пра гэта таксама думаў», - адказаў Кубанез. «У мяне ёсць каманда тут, у Канільё, і яшчэ адна, у Салядадзе. Калі пойдзе вялікі бум, яны дададуць яшчэ пару сваіх стрэлаў».
  
  
  "Зрух снегу, каб пазбегнуць сходу лавін?"
  
  
  "Правільна."
  
  
  "Рамон, ты павінен быў быць генералам", - сказаў Картэр і ўсміхнуўся.
  
  
  "Не Дзякуй. Гэта весялей», - з ухмылкай адказаў Кубанез.
  
  
  "Добра, давайце памяняемся асобамі!"
  
  
  Яны абодва распрануліся і абмянялі адзенне. Калі гэта было скончана, яны ўсталі бок аб бок перад люстэркам.
  
  
  Кубанез зняў коратка абстрыжаную бараду з колеру солі і перцу і перадаў яе Картэру. За ім рушылі ўслед касматыя бровы, вусы і бакенбарды. Рамон змыў сівізну з валасоў на скронях, а Картэр дадаў да сваіх валасоў крыху срэбра.
  
  
  Завяршала ансамбль паліто з футравым каўняром.
  
  
  "Што вы думаеце?"
  
  
  "Выдатна", - адказаў Кубанез. «Калі вас спыняць, толькі той, хто быў вельмі блізкі з Нікаласам Карстокусам, зможа вас пазнаць».
  
  
  "Дастаткова добра. Дзе машына?"
  
  
  "Я завяду цябе да яе".
  
  
  Луіза выслізнула з нішы спальні. На ёй былі аблягае чорныя джынсы, швэдар і тоўстая скураная куртка. На нагах былі боты на футры.
  
  
  Картэр хацеў было нешта сказаць, але яна падняла руку.
  
  
  "Я сыходжу. Я агаляла грудзі і гуляла тут у прастытутку на працягу шасці месяцаў. Цяпер, калі гэта, нарэшце, адбываецца, я хачу быць там!»
  
  
  Картэр паглядзеў на Кубанеза, які паціснуў плячыма.
  
  
  Картэр зароў. - "Рамон, што за жалеза?"
  
  
  «Чэскія скарпіёны для хуткастрэльнага агню, – сказаў ён, – і нашы ўласныя «Астры» тры пяцьдзесят сем».
  
  
  Картэр павярнуўся да Луізе. "Вы калі-небудзь стралялі з Astra?"
  
  
  "Не."
  
  
  "Аддача можа зламаць вам запясце".
  
  
  "Я буду выкарыстоўваць дзве рукі", - адказала яна.
  
  
  «Няхай будзе так, - сказаў Картэр. "Паехалі."
  
  
  "Убачымся на гары!" - сказаў Кубанез, уваходзячы ў дзверы.
  
  
  Чатырнаццаты раздзел.
  
  
  Жорсткі ветрык дзьмуў з гор, калі маленькая машына няўхільна паднімалася ўверх міма высокай радыёмачты. Снег клубіўся туманнымі парывамі, прымушаючы Картэра ўключаць дворнікі кожныя пару хвілін.
  
  
  Побач з ім, на пасажырскім сядзенні, па-стаічнаму сядзела Луіза, гледзячы прама перад сабой.
  
  
  "Напалохана?"
  
  
  "Так."
  
  
  “Добра. Вы не былі б чалавекам, калі б не баяліся».
  
  
  "Як Кубанез сюды пападае?"
  
  
  «Джып, - адказаў Картэр, - з іншага боку Канільё».
  
  
  Апошні круты паварот, і барыкады, якія абазначаюць канец дарогі, здаліся ў падвойных прамянях фар. Картэр уткнуўся ў іх пярэднім бамперам і заглушыў рухавік.
  
  
  "Мы ідзём адсюль".
  
  
  З багажніка машыны ён выцягнуў дзве пары снегаступаў і праінструктаваў Луізу, як прышпіліць іх да чаравікаў.
  
  
  "Гатова?" - спытаў ён нарэшце.
  
  
  "Я так мяркую".
  
  
  "Паехалі."
  
  
  Снег быў парашкападобным на глыбіню каля васьмі цаляў і ляжаў шчыльным пластом. Менш як праз паўгадзіны яны былі высока на гары і перасякалі яе пік.
  
  
  "Нашмат далей?" - Спытала яна ззаду яго ледзь задыханым голасам.
  
  
  "Тыя дрэвы, там. Пачакай!"
  
  
  Картэр дастаў з кішэні ліхтарык і тройчы міргнуў промнем у бок дрэў.
  
  
  Адказ прыйшоў адразу.
  
  
  "Ды добра!"
  
  
  Яны прайшлі астатнія сорак ярдаў і апынуліся ў часовым лагеры.
  
  
  "Вы добра правялі час", - сказаў Кубанез. «Вашае абсталяванне там».
  
  
  Картэр праверыў груз у «Скарпіёне» UZ61, прыслабіў шнур і нацягнуў яго на спіну. Затым ён засунуў дзве запасныя крамы ў кішэні і паправіў акуляры на галаве.
  
  
  Краем вока ён заўважыў, сядаючы на лыжы, што Луіза капіюе кожны яго рух.
  
  
  Апошняе, што ён зрабіў, - гэта прышпіліў кабуру. У заходнім стылі, у якім знаходзілася цяжкая Astra.357. У яго ўсё яшчэ была Вільгельміна пад левай падпахай, але для начной працы лепш падыдзе "Астра".
  
  
  Адна куля ў натоўпе з магутнага пісталета магла прабіць адно цела і забіць другога.
  
  
  "Гатовы?" - спытаў Кубанез, далучаючыся да іх.
  
  
  "Зразумела", - адказаў Картэр, гледзячы на Луізу, якая кіўнула.
  
  
  «Пойдзем. Астатнія ўнізе, на грэбні, гатовы выехаць».
  
  
  Лыжы выдавалі слабы шыпячы гук, зігзагападобна спускаючыся па кароткім схіле і выходзячы на вузкае плато высока над далінай.
  
  
  Прама пад імі быў Адыа, а далёка ўнізе відаць былі агні Андора-ла-Велья і Лез-Эскальдэс.
  
  
  Недзе пасярэдзіне была віла.
  
  
  Шэсць чалавек стаялі на лыжах на ўскрайку прорвы. Усе былі ўзброены і гатовы.
  
  
  Чатыры іншыя ў чорных касцюмах, падобныя на цёмных матылькоў з вялікімі чорнымі крыламі дэльтапланаў, што луналі над імі, стаялі ззаду. Усе яны прыселі, гатовыя ўцячы з вяршыні гары.
  
  
  Галоўны чалавек пад камандаваннем Кубанеза быў прадстаўлены як Альфрэда. Гэта быў вялізны чалавек падобны на мядзведзя, якога павялічыла абсталяванне, якое абвівала яго цела. У яго былі кудлатыя чорныя валасы, мёртвыя вочы і глыбокія шнары з абодвух бакоў асобы.
  
  
  Картэр не назваў свайго імя, і ніхто не спытаў.
  
  
  Картэр агледзеў астатніх і выявіў, што яны адштампаваны з той жа формы, што і Альфрэда. Кубанез ужо сказаў яму, што гэта выдатная антытэрарыстычная каманда, і гэтага для яго было дастаткова.
  
  
  Перад тым, як перайсці да справы, не было ніякіх поціскаў рукі, а толькі галасавое прывітанне.
  
  
  “Там ёсць амерыканец. Яго клічуць Ларэнца Мантэгра. Калі магчыма, я хачу, каб ён застаўся жывы. Ён інжынер і ведае, як разбіраць ракеты. Гэта зробіць уборку пазней хутчэй і лягчэй».
  
  
  "Сеньёр?" Гэта быў Альфрэда.
  
  
  "Сі?"
  
  
  Гэты чалавек Мантэгра ... ён ужо ўзброіў ракеты? "
  
  
  "Мы не ведаем", - адказаў Картэр, зрабіўшы паўзу, каб даць зразумець сваім словам. "Гэта магчыма. Таму, як толькі вы выб'яце зброю на даху, вы павінны як мага хутчэй спусціцца да дзвярэй вежы. каб ніхто не мог увайсці”.
  
  
  "Я праінфармаваў іх усіх, – дадаў Кубанез, – на плане паверха вілы ад гаспадара з гарадскіх файлаў".
  
  
  Картэр кіўнуў. «План паверха павінен быць дакладным, за выключэннем змен усярэдзіне вежаў».
  
  
  Картэр зноў замоўк, гледзячы на кожнага па чарзе, перш чым зноў загаварыць.
  
  
  «Гэта павінна быць зроблена як мага хутчэй і чысцей. Акрамя таго, гэтыя людзі - фанатыкі. У мяне няма сумневаў, што яны гатовы памерці да апошняга чалавека».
  
  
  "Тады, сеньёр, - прагыркаў Альфрэда, - яны павінны гэта зрабіць".
  
  
  «Добра, - сказаў Кубанез, - заставайцеся на сувязі па радыё. Альфрэда ...»
  
  
  Здаравяк нешта зароў сваім таварышам, і яны, як адзін, кінуліся да краю скалы.
  
  
  Бясшумна, як смерць, яны плылі ў начное неба і праз некалькі секунд растварыліся ў чарнільнай цемры.
  
  
  "Наша чарга", - сказаў Кубанез. "Адна справа... Я павяду".
  
  
  Картэр павярнуўся да Луізе. "Будзь побач са мной".
  
  
  "Не хвалюйся, я зраблю гэта!"
  
  
  Адзін за адным яны прайшлі.
  
  
  У Кубанеса была цяжкая праца, якая вядзе наперадзе. Астатнім, нізка прыгнуўшыся, заставалася толькі рушыць услед яго следу.
  
  
  Кубанез наўмысна разгойдваў калону шырокімі дугамі. З-за гэтага прайшло амаль паўгадзіны, перш чым яны вырваліся з-за дрэў і апынуліся ў шырокім полі ззаду вілы.
  
  
  "Здымі лыжы!" - прашыпеў Кубанез. "Мы ідзем адсюль!"
  
  
  Віла ўзвышалася, як вялізны пагорак з цёмнага каменя, ярдаў за дзвесце перад імі.
  
  
  Само поле ўлетку выкарыстоўвалася як паша. Ён быў усеяны вялікімі высокімі валунамі і групамі соснаў і кустоў.
  
  
  Яны рушылі наперад, зноў гуськом. На паўдарозе дрэвы парадзелі, і Кубанез дадаў тэмп.
  
  
  Час ад часу Картэр пазіраў уверх, яго вочы сканавалі начное неба ў пошуках людзей, якія ляцяць на планёрах.
  
  
  Ён нічога не бачыў. Ён быў чорным як смоль, настолькі чорным, што абрысы самай вілы на фоне неба ледзь можна было адрозніць.
  
  
  Нягледзячы на тое, што гэта было холадна, на твары Картэра блішчаў пот. Гэта адбылося з-за прадчування, а таксама ад напружання маршу.
  
  
  "Пачакай!" - прашаптаў Кубанез.
  
  
  Калона спынілася і разгарнулася веерам ззаду яго і Картэра.
  
  
  Да рова і высокіх каменных сцен вілы заставалася сорак ярдаў. Перад імі была доўгая, здавалася б, бясконцая лінія вялізных камянёў.
  
  
  "Ці ёсць шлях паміж гэтымі валунамі або над імі?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так", - адказаў Кубанез. "Я заўважыў гэта ў бінокль сёння днём".
  
  
  "З гэтым новым снегам ён будзе гладкім, як шкло".
  
  
  «Я ведаю», - кіўнуў Кубанез і жэстам паказаў на двух мужчын з калоны.
  
  
  У аднаго з іх быў брызентавы заплечнік, у другога - нешта накшталт двух алюмініевых тычак.
  
  
  «Гэта лёгкі загрузны жолаб, - растлумачыў Кубанез. "Ён пашыраецца ў шырыню і даўжыню і амаль нічога не важыць".
  
  
  "Каб прайсці праз роў?" - рызыкнуў Картэр.
  
  
  «Цалкам дакладна. Вось твой заплечнік. Ты спецыяліст па бамбардзіроўках. Я пастаўлю людзей».
  
  
  Картэр усміхнуўся і прыняў пачак, калі Кубанез выслізнуў. Ад яго ён узяў акумулятар з гаручым зарадам, дзве шпулькі дроту і шчыльна абматаны цыратай паляць.
  
  
  "Што гэта такое?" - Спытала Луіза, гледзячы праз плячо Картэра.
  
  
  "Стары добры дынаміт", - адказаў ён. "Гэта выклікае такі гул, які ўсё тут пачуюць".
  
  
  «Божа мой, вы ўзарвеце ўсю вілу!»
  
  
  «Калі б я мог», - сказаў Картэр, разарваўшы сцяжкі на дроце і пачаўшы намотваць дзве шпулькі разам, злёгку скручваючы іх.
  
  
  Затым ён адкрыў канец звязкі і асцярожна ўставіў запал у цэнтральную дынамітную шашку. Зрабіўшы гэта, ён прывязаў канец правадоў да шпулькі, якую ён ужо саскрабў. Затым ён
  
  
  зняў скрыжаваныя канцы правадоў шпулькі і працягнуў іх Луізе.
  
  
  «Трымай гэта… і трымай рукі далей ад батарэі. Рамон?»
  
  
  «Вось», - раздаўся адказ з цемры, а затым матэрыялізаваўся сам чалавек.
  
  
  "Наколькі мы блізкія?"
  
  
  «Джып толькі што ўступіў у бой. Яны на месцы. Усё, што нам зараз трэба, гэтае слова ад Альфрэда».
  
  
  Гэта адбылося праз пяць хвілін, калі маленькі агеньчык наверсе двухбаковай дарогі ў руцэ Кубанез засвяціўся чырвоным. Ён адкрыў канал і загаварыў.
  
  
  "Як справы."
  
  
  «Альфрэда тут. Дах у бяспецы. Шэсць мёртвых, ніякіх трывог. Цяпер мы спускаемся да дзвярэй вежы».
  
  
  "Дастаткова добра." Ён закрыў канал і зірнуў на Картэра. "Гатовы?"
  
  
  "Выконвайце за мной", - адказаў Картэр. «Ты нясеш батарэю. Луіза, правады!»
  
  
  Прысеўшы, шырока расставіўшы ногі і трымаючы дынаміт у адной руцэ, ён ускарабкаўся на валун і саслізнуў з другога боку на срацы.
  
  
  Да рова было каля дваццаці ярдаў, і да таго часу, калі ён дабраўся да рова, двое я «ўжо вылучалі алюмініевы жолаб. Адзін яго канец бясшумна ўпаў у снег з другога боку, і Картэр ледзь не прамахнуўся, яго ногі стукнуліся аб жолаб.
  
  
  Яму спатрэбілася аж дзве хвіліны, каб знайсці паглыбленне паміж фальшывым каменем і бетонным падмуркам. Калі ён гэта зрабіў, ён надзейна засунуў смяротны мяшок і адступіў назад праз роў, выцягваючы дрот за сабой.
  
  
  Двое мужчын адсунулі лесвіцу на бяспечную адлегласць, а затым праслізнулі паміж скаламі.
  
  
  Калі Картэр зноў сядзеў на кукішках паміж Луізай і Кубанез, ён узяў батарэю.
  
  
  «У мэтах бяспекі мне спатрэбіцца крыху святла, але трэба прыкрыць яго».
  
  
  Кубанез заціснуў ліхтарык у руках і накіраваў прамень на батарэю.
  
  
  Картэр прымацаваў адну з двух шпулек да клемы акумулятара. Ён асцярожна адхінуў другі вольны провад ад клемы і паглядзеў уверх.
  
  
  «Рамон…»
  
  
  "Сі?"
  
  
  "Вашы людзі ведаюць дастаткова, каб апусціць галаву?"
  
  
  "О так. І яны ведаюць, на якія групы разбіваюцца, калі пападаюць унутр. Я ўсё гэта рэпетаваў зноў і зноў з кожным з іх».
  
  
  "Добра. Луіза?"
  
  
  "Сі?"
  
  
  «Ляжце плазам і прычыніце галаву сваім аўтаматам і рукамі. Калі гэта пойдзе, тут будуць лятаць камяні і бетон па ўсім пекле. Паехалі!»
  
  
  Картэр прыціснуў провад да другой клемы, і ноч напоўнілася гукамі.
  
  
  Выбух быў аглушальным. Камяні, бруд і кавалкі бетону напоўнілі паветра. Сцяна з валуноў блакіравала большую частку абломкаў, але некалькі аскепкаў, відаць, прайшлі скрозь яе.
  
  
  Калі Картэр падняў галаву з рук, ён пачуў стогн ззаду сябе.
  
  
  Адзін з мужчын лаяўся і спрабаваў накласці на руку самаробны джгут. Ён заўважыў запытальны погляд Картэра і паказаў яму вялікі палец уверх.
  
  
  "Паехалі!" Картэр зашыпеў, калі апошні з падальных камянёў упаў на зямлю.
  
  
  Спаўзаючы з другога боку ўзгорачка з валуноў, яны пачулі ўдалечыні другі выбух, за якім хутка рушыў услед трэці.
  
  
  Праз роў у сцяне вілы зеўрала дзірка шырынёй дваццаць футаў. Унутры Картэр бачыў, як паўсюль разлятаюцца электрычныя іскры.
  
  
  "Сачыце за аголенымі правадамі, калі праходзіце праз іх!" - закрычаў ён, калі дасягнуў краю рова.
  
  
  Двое апорных усходаў былі на вышыні. Алюмініевы жолаб ужо быў працягнуты праз роў, і яны ўтрымлівалі яго, калі чаравікі Картэра стукнуліся аб яго.
  
  
  Праз дзве секунды ён прайшоў праз дзірку на кухню. Ён чуў наперадзе адцягваючую стральбу з джыпа з 50-га калібра і крокі астатніх ззаду яго.
  
  
  Некалькі аголеных правадоў рабілі дзікія рэчы ўздоўж адной сцяны. Яны пакінулі іскры і зародкі малюсенькіх агнёў, дзе яны скокнулі. Нарэшце двое з іх сутыкнуліся, і святло згасла, калі дзесьці спрацаваў выключальнік.
  
  
  "Паехалі!" - прахрыпеў Картэр, паднімаючы "Скарпіён" праз спіну.
  
  
  Выйсце было направа, а іншы - налева.
  
  
  Картэр убачыў, як Кубанез прайшоў справа, а ён прарваўся налева, а Луіза і двое іншых былі прама за ім.
  
  
  Ён апынуўся ў вялікім пакоі вілы.
  
  
  Двое мужчын шалёна беглі па лесвіцы. Убачыўшы налётчыкаў, яны паспрабавалі прывесці ў дзеянне пісталеты-аўтаматы, удараючыся бакамі.
  
  
  Не збаўляючы кроку, Картэр абстраляў іх абодвух. У той жа час ён пачуў стрэлы з другога крыла першага паверха, якія паведамілі яму, што Кубанез быў заняты.
  
  
  «Двое з вас займіце ўваходныя дзверы! Яны будуць уваходзіць з двара. Вы… затуляйце нашы азадкі!»
  
  
  Луіза ўжо паднімалася па лесвіцы. Картэр накіраваўся за ёй. На паўдарозе пачуўся адзіночны стрэл, а затым чарга са «Скарпіёна».
  
  
  "Луіза…!"
  
  
  "Я ў парадку!" - крыкнула яна, і яе голас ужо заціхаў у калідоры.
  
  
  Картэр на поўным ходзе накіраваўся ўверх. Наверсе ён ледзь не спатыкнуўся аб цела і запісаў аднаго для Луізы.
  
  
  Яна відавочна ведала, як карыстацца Скарпіёнам, і не баялася.
  
  
  Святло зноў уключыўся, калі Картэр увайшоў у хол. Луіза была ў далёкім канцы.
  
  
  Картэр ужо збіраўся кінуцца за ёй, калі дзверы на паўдарогі паміж імі расчыніліся, і з яе выйшаў яго стары прыяцель Рамас. Ён глядзеў на Луізу, падымаючы рулю
  
  
  пісталета-кулямёта.
  
  
  "Рамас!"
  
  
  Мужчына павярнуўся да Картэра якраз своечасова, каб злавіць пяцізарадную чаргу са "Скарпіёна" Картэра. Кулі прашылі яго грудзі, адкінуўшы яго да сцяны. Ён спыніўся там, выпрастаўшыся на секунду, а затым павольна саслізнуў уніз, пакінуўшы за сабой барвовыя ад крыві шпалеры.
  
  
  "Я сказаў табе, што заб'ю цябе, сукін сын", - прашыпеў Картэр, кінуўшыся бегчы.
  
  
  Ён далучыўся да Луізе, і яны разам пераходзілі з пакоя ў пакой.
  
  
  Стральба знізу і звонку аціхла. Тое, што ён мог чуць, было выпадковым адрывістым выстралам, несумненна, з UZI-61.
  
  
  Гэта азначала, што вайна амаль скончылася і іх бок перамог.
  
  
  Затым з-за велізарнай абабітых панэлямі дзвярэй у канцы хола раздаўся стрэл.
  
  
  "Луіза ... ты памятаеш, што там?"
  
  
  - Думаю, у бібліятэцы наверсе.
  
  
  "Прыкрый мяне!"
  
  
  Дзверы адчыніліся, як толькі Картэр падышоў да яе, і ён урэзаўся прама ў Лупе дэ Варга. Ён размахваў абрэзаным дубальтоўкай вінчэстарам.
  
  
  Дэ Варга паспрабаваў павярнуць ствол, але не паспеў. Картэр трымаў гэта ў руках. Картэр вырваў яго з рук чалавека са шнарам у той момант, калі палец дэ Варгі націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Гарачы зарад апёк шыю і плячо Картэра, і карцеч сапсавала дубовыя дзверы.
  
  
  «Забудзься пра гэта, Лупе. Вайна скончана».
  
  
  Дэ Варга так не думаў.
  
  
  Ён абедзвюма рукамі схапіў Скарпіён, які ляжыць на грудзях Картэра.
  
  
  - Пракляты дурань, - прашыпеў Картэр, пераварочваючы вінчэстар і ўтыкаючы цяжкі прыклад у жывот.
  
  
  Дэ Варга застагнаў і сагнуўся напалову.
  
  
  Картэр выпусціў вінчэстар, хутка ўвайшоў і выпрастаў мужчыну з рэзкім ударам направа ў бок галавы.
  
  
  Ён паспрабаваў уцячы, але Картэр спыніў яго, стукнуўшы пяткай па назе. У той жа час ён глыбока ўсадзіў кулак у жывот мужчыны, і бой быў скончаны.
  
  
  Картэр лёгка пасадзіў яго ў крэсла і выцягнуў жахлівую «Астру» з кабуры на сцягне.
  
  
  "Дзе Ларэнца Мантэгра?"
  
  
  Цішыня.
  
  
  "Вы ўжо ўзброілі якія-небудзь ракеты?"
  
  
  Цішыня, няма нават позірку.
  
  
  "Нік…"
  
  
  Гэта быў Кубанез. Картэр павярнуўся да яго тварам. Ён стаяў у дзвярным праёме, трымаючы за каўнер хныкае Алена Сміта. Луіза была проста за імі.
  
  
  "Ёсць ахвяры?"
  
  
  "Не", - сказаў Кубанез. "Двое параненых, ні адзін сур'ёзна".
  
  
  "А іх?"
  
  
  «Адзінаццаць мёртвых. Ніхто не ўцёк. Я знайшоў гэтага, які хаваецца ў шафе».
  
  
  "Мантэгра?"
  
  
  «Ніякіх паказальнікаў. Вежы ў бяспецы. Гэты кажа, што ведае, дзе захоўваліся прылады для ўзвядзення».
  
  
  "Ты свіння!" - крыкнуў дэ Варга і кінуўся да Смайта.
  
  
  Картэр рушыў яму прама ў твар прыкладам "Скарпіёна" і шпурнуў назад у крэсла.
  
  
  Ён зноў павярнуўся да Смайта. Праз плячо мужчыны ён убачыў, як Луіза здрыганулася.
  
  
  "Дзе Мантэгра?"
  
  
  "Я не ведаю, клянуся", - усхліпнуў Смайт і заплакаў. “Яны прымушалі мяне рабіць усё. Клянуся, я не…»
  
  
  "Выцягніце яго адсюль і збярыце ўзбраенне!"
  
  
  Калі дзверы зачыніліся, Картэр зноў павярнуўся да дэ Варга.
  
  
  Хуткімі і спрытнымі пальцамі ён пашнарыў па кішэнях мужчыны. Затым, выкарыстоўваючы Х'юга, ён разрэзаў яго вопратку.
  
  
  Ён знайшоў тое, што хацеў, паміж дзвюма палоўкамі скуранога рамяня.
  
  
  "Гэта пранумараваныя рахункі ETA ў Швейцарыі і Ліхтэнштэйне?"
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  "Я не Нікалас Карстокус".
  
  
  "Гэта лічбы", - слаба сказаў дэ Варга. "Ці можна адкупіцца?"
  
  
  "Не."
  
  
  Мужчына маўчаў.
  
  
  "Дзе Мантэгра!"
  
  
  «Вунь там, за шырмай».
  
  
  Картэр перасек пакой і адсунуў экран.
  
  
  Ларэнца Мантэгра быў прывязаны па руках і нагах да крэсла. Палова яго грудзей была разарваная.
  
  
  Затым Картэр успомніў пачуты ім стрэл з драбавіку.
  
  
  "Ён быў параненым", - прагыркаў дэ Варга. "Ахвяра вызваленчай вайны".
  
  
  "О так?"
  
  
  «Я даў яму выбар… узброіць ракеты ці памерці. Ён абраў смерць».
  
  
  Картэр моўчкі вылаяўся. Калі б ён падняўся па лесвіцы на пяць хвілін хутчэй ...
  
  
  Ён падышоў да дзвярэй і павярнуўся.
  
  
  "Няшчасны выпадак, а?"
  
  
  «Яшчэ адно не мае значэння ў нашай барацьбе», - сказаў дэ Варга, яго адзінае здаровае вока глядзеў на Картэра з яго скалечанага асобы.
  
  
  "Тады далучайся да спісу", – прашыпеў Картэр.
  
  
  У маленькім пакоі "Астра" гучала як гаўбіца. Куля патрапіла ў грудзі дэ Варгі, адправіўшы яго знежывелае цела і крэсла праз увесь пакой.
  
  
  * * *
  
  
  Калыскі вежы былі архітэктурным цудам. Усе ўнутраныя конусы вежаў былі ліфтамі. Калі ракеты былі гатовыя да запуску, ліфт паднімаўся ўверх, літаральна сутыкаючы маленькую вежу і дах.
  
  
  "Думаеш, яны б іх выпусцілі?" - спытаў Кубанез, калі яны скончылі агляд апошняй і накіраваліся да даху.
  
  
  "Так, я думаю, яны б зрабілі гэта", – адказаў Картэр.
  
  
  Ён узяў у Кубанэза чорную скрыню з выбуховымі прыладамі і перадаў яму два аркушы паперы, якія ён зьняў з пояса дэ Варгі.
  
  
  "Вы звязаліся з Хуліа Мендэсам?"
  
  
  Кубанез кіўнуў. "Ён будзе цалкам супрацоўнічаць".
  
  
  «Я ўпэўнены, што Смайт дапаможа вам атрымаць доступ да большасці гэтых рахункаў. Магчыма, Мендэс зможа выкарыстаць грошы, каб ператварыць перамір'е ў нешта, у што баскі могуць верыць».
  
  
  Кубанез сказаў. - «Магчыма», "Але хто ведае?"
  
  
  Удалечыні яны чулі, як грукаталі цяжкія грузавікі. На працягу сутак ракеты будуць поўнасцю зламаны і захоўвацца ў грузавіках. Затым іх адвязуць у Іспанію і неўзаметку адправяць зваротна ў Штаты.
  
  
  "Мы сабралі людзей De Palma and Sons у Сан-Себасцьяне, – сказаў Кубанез, – і амаль усе кажуць".
  
  
  "Наколькі шырока гэта было?" - спытаў Картэр.
  
  
  «У асноўным, як вы і меркавалі. У Арманды дэ Нера былі вочкі ў Італіі, Францыі і па ўсёй Іспаніі. Ва ўсіх гэтых краінах была абвешчаная трывога бяспекі, і яны праводзяць зачыстку».
  
  
  «Калі павязе, - прагыркаў Картэр, - можа, нам атрымаецца атрымаць савецкую сувязь».
  
  
  “Я сумняваюся ў гэтым. Яны фінансуюць і навучаюць, але яны вельмі асцярожныя, і застаюцца ў цені».
  
  
  Двое мужчын прайшлі міма іх да верталёта, які чакае. Яны неслі Ларэнца Мантэгра ў самаробнай сумцы для трупаў.
  
  
  Луіза выйшла на дах, і Картэр падышоў да яе насустрач.
  
  
  "Куды ты едзеш?" спытала яна.
  
  
  - Спачатку ў Парыж, каб нарэшце супакоіць Нікаласа Карстокуса, а потым… - ён паціснуў плячыма.
  
  
  Яна пяшчотна пацалавала яго ў шчаку, пачала паварочвацца і спынілася.
  
  
  «Дзесьці там ёсць яшчэ адзін Лупе дэ Варга», - сказала яна.
  
  
  Картэр кіўнуў. "Вы можаце зрабіць стаўку на гэта".
  
  
  "Тады мы, верагодна, сустрэнемся зноў".
  
  
  "Спадзяюся, што не", - сказаў Картэр, стрымліваючы слабую ўсмешку.
  
  
  Ён сціснуў яе руку, павярнуўся і падышоў да верталёта, які чакае. Ротар пачаў круціцца, калі ён падняўся па ўсходах і ў апошні раз аддаў гонар Кубанезу.
  
  
  Уладкаваўшыся ў каўшападобнай сядзенні, ён нарэшце расслабіўся ...
  
  
  І ўспомніў…
  
  
  Адрас і нумар тэлефона ў Авіньёне…
  
  
  Не, няхай ён гэта забудзецца.
  
  
  Затым ён успомніў яшчэ адзін нумар тэлефона… аўтаадказчыка ў Вашынгтоне.
  
  
  Яе звалі Дэлорэс, і, калі павязе, яна апынецца ў аднаго з вадапояў на гэтым баку сажалкі - верагодна, у Монтэ-Карла.
  
  
  Калі павязе.
  
  
  Ён патэлефануе з Парыжа.
  
  
  Да таго часу, як верталёт пераадолеў дах, Нік Картэр усміхаўся.
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Круг Скарпіёнаў
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Круг Скарпіёнаў
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Першы раздзел.
  
  
  Было роўна пяць трыццаць, калі Нік Картэр увайшоў у Дубавы пакой гатэля "Плаза" на Манхэтэне.
  
  
  Яго спатканне было на пяць гадзін, але яна ўсё яшчэ чакала ў бары, пустыя крэслы былі па абодва бакі ад яе.
  
  
  На ёй была зялёная сукенка, пашытая з матэрыялу, дастатковага для таго, каб зачыняць поўныя выгібы яе цела. Падышоўшы бліжэй, Картэр заўважыў, што яе вогненна-рудыя валасы былі зачасаны ўверх тэатральна.
  
  
  Ён усміхнуўся. Прычоска была яго прапановай.
  
  
  Пальцы з кіпцюрамі на канцах сціскалі Манхэтэн.
  
  
  "Прывітанне." Ён правёў вуснамі па яе шчацэ, а затым зрабіў тое ж самае з тыльным бокам далоні.
  
  
  "Нік, я пачала задавацца пытаннем".
  
  
  «Прабач, што спазніўся. Вы ведаеце нас, магнатаў».
  
  
  Картэр уладкаваўся на зэдліку побач з ёй, калі перад ім з'явіўся бармэн з шырокай усмешкай на твары.
  
  
  "Як звычайна, сэр?"
  
  
  «Ага», - кіўнуў Картэр і праз дзесяць секунд частаваў сладастрасную рудую чивасом, акуратным, за выключэннем аднаго кубіка.
  
  
  "Нам, Наомі".
  
  
  "Да іншага цудоўнага вечара". Яна павярнулася да яго і ўсміхнулася. Яе шчодры рот быў пакрыты занадта шчодрым пластом бліскучай памады. "Ты разумееш, што мы сустрэліся тут цэлых два тыдні таму?"
  
  
  «Яны праляцелі», - адказаў ён хрыплым шэптам. «Але важнейшым, чым мінулае, з'яўляецца будучыня… сёння ўвечары».
  
  
  «Ну вось бачыш», - прамурлыкала яна, дрыжучы вейкамі.
  
  
  "Так, - падумаў Картэр, - я не магу больш чакаць, як і Дэвід Хок і AX!".
  
  
  Як раз той раніцай кіраўнік звышсакрэтнай службы Амерыкі патэлефанаваў Killmaster назад у Вашынгтон для брыфінгу.
  
  
  "Колькі яшчэ, N3?"
  
  
  «Я думаю - я спадзяюся - сёння ноч. Гарэт гатовы?»
  
  
  «Гатовы і чакае. Ён ужо тыдзень астуджае пяткі ў Нью-Ёрку».
  
  
  Картэр адчуў, як хваля цяпла прайшла па яго вачах. Апошнія два тыдні ён выклікаў Наомі Бартынэлі кожны вечар.
  
  
  Аб'ект: Спакушэнне, каб змясціць сябе і Эла Гарретта – рэзідэнта AXE у галіне электронікі і кампутарнага генія – у яе кватэру.
  
  
  «Я стараюся з усіх сіл, сэр. Жанчына любіць гуляць у цяжкадаступныя месцы».
  
  
  Хоук усміхнуўся. «Згодна з тваім дасье, Нік, звычайна гэта займае не больш за тры вечары, самае большае чатыры».
  
  
  Картэр дазволіў сваім вуснам адлюстраваць усмешку. «Не кожная жанчына займаецца такой складанай справай, сэр. Мне трэба заваяваць яе давер - прымусіць яе думаць, што мне патрэбныя толькі яе шматлікія чары».
  
  
  Цяпер, гледзячы на ??гэтыя чары, зняволеныя ў аблягае шаўкавістую сукенку, Картэр ціхенька ўсміхнуўся.
  
  
  "Што тут смешнага?"
  
  
  "Проста падумаў, як міла і… пажадана ты выглядаеш", - адказаў ён нядбайна, цеплыня. "Гатовы яшчэ выпіць?"
  
  
  Яна перавярнула шклянку паміж пунсовымі вуснамі. "Зараз я."
  
  
  Картэр пагнуў палец, і бармэн вярнуўся, усё яшчэ усміхаючыся.
  
  
  «Яшчэ два, - сказаў Картэр.
  
  
  Яны абодва змоўклі, назіраючы, як бармэн спяшаецца змяшаць напоі. Калі ён вярнуўся, іх ногі сутыкнуліся, калі яны пацягнуліся да іх.
  
  
  Іскра праляцела неадкладна.
  
  
  «Што гэта будзе, Наомі? Вячэра? Ці мы павінны адразу перайсці да дэсерту?»
  
  
  Яна ўсміхнулася. - "Давай спачатку паабедаем". Паміж разцамі быў невялікі прамежак, які псуе ў астатнім прыгожы набор зубоў. "Я галодная.
  
  
  «Я таксама, - усміхнуўся ён, - але не на вячэру».
  
  
  «Я казала табе, Нік», - сказала яна, і яе мяккія карыя вочы іскрыліся ад напояў. «Мне падабаецца, калі мяне спакушаюць. А спакушэнне пачынаецца з вячэры».
  
  
  "Добра. Тут?"
  
  
  "Як наконт больш рамантычнага месца?"
  
  
  «Як наконт маленькага французскага рэстаранчыка на Іст-Сайдзе? Ежа выдатная, афіцыянты робяць усё, акрамя чысткі абутку, а пры свечках так рамантычна, што вы не бачыце, з кім вы ясьце, калі не ўсміхнецеся».
  
  
  Яна зірнула на сукенку. "Як вы думаеце, я дастаткова добра апранутая?"
  
  
  «Ты выглядаеш дастаткова добра, каб пайсці куды заўгодна», - адказаў ён, чакаючы, калі праз столь праляціць маланка, каб пакараць за такую ​​хлусню.
  
  
  Яна аблізнула вусны кончыкам мовы. "Добра, калі вы кажаце так."
  
  
  Картэр павольна адпіў другі глыток, назіраючы за ёй. Ён стараўся не дазваляць свайму погляду затрымлівацца занадта доўга на яе дэкальтэ, дзе кожны раз, калі яна ўдыхала і адначасова падносіла шклянку да вуснаў, адбывалася цікавая бітва стрымлівання.
  
  
  Ён вырашыў, што будзе сапраўднай праверкай свайго ўяўлення - уявіць, як бы яна выглядала, калі б сядзела з цалкам разняволенымі грудзьмі.
  
  
  Яна дапіла сваю шклянку і дакранулася да яго рукі. "Я гатовы ісці ў любы час, калі ты скажаш".
  
  
  * * *
  
  
  Рэстаран быў маленькім, утульным і такім жа цьмяным, як запомніў Картэр. Ён належаў шведу з жонкай-італьянкай, але ў іх быў французскі кухар.
  
  
  З таго часу, як Картэр у апошні раз абедаў тут, нічога не змянілася, акрамя коштаў. Яны патроіліся.
  
  
  Сцены былі пакрыты такімі ж чырвонымі аксамітнымі парцьерамі, тымі ж копіямі карцін з Луўра ў багата упрыгожаных залатых рамах і такімі ж усюдыіснымі афіцыянтамі.
  
  
  Яшчэ да таго, як вочы Картэра паспелі прывыкнуць да прыглушанага асвятлення, прысутнасць Наомі Барцінэлі вылучылася ў пакоі, як калі б у яе патрапіў пражэктар.
  
  
  Калі б пасадзіў іх сябар насупраць сябра за адзін з больш адасобленых і інтымных сталоў, ён мог бачыць жанчыну, як паходня ў цёмнай ночы. Яе вогненна-рудыя валасы, выкладзеныя высока на верхавіне, былі падобныя на маяк, а ярка-зялёная сукенка на фоне яе белай скуры вылучалася на фоне асноўнага чырвонага дэкору пакоя.
  
  
  "Не маглі б вы замовіць напоі, сэр?" - спытаў мужчына прыглушаным голасам, які адпавядаў агульнаму тону пакоя.
  
  
  Картэр замовіў, а калі падалі напоі, ён зрабіў складаную пастаноўку замовы вячэры на беглай французскай.
  
  
  Наомі Барцінэлі была ўражаная. Яна павінна была быць здзіўлена.
  
  
  "Я не ведаў, што вы размаўляеце па-французску".
  
  
  «Ах, мая дарагая, я раблю шмат рэчаў, пра якія ты не ведаеш. У мяне шмат спраў у Францыі, а таксама ў некалькіх іншых краінах».
  
  
  Яна ўздыхнула і адпіла свой напой. «Я ўвесь час маю зносіны з людзьмі ў Францыі, Германіі і Іспаніі, але ніколі не магу туды паехаць».
  
  
  «О? Проста якім бізнэсам ты займаешся? Ты ніколі пра гэта не згадваў».
  
  
  Яна паціснула плячыма. “Я гуляю з кампутарамі. Я… ну, скажам так, я перадаю рэчы».
  
  
  "Ваш офіс тут, у горадзе?"
  
  
  Яна кіўнула. «Я працую па-за кватэрай. Так зручней, і…»
  
  
  "І…?"
  
  
  «Нічога», - сказала яна, зноў паціскаючы плячыма, калі воблака праляцела над яе вачыма.
  
  
  Картэр не настойваў. Ён дакладна ведаў, што яна рабіла, для каго яна гэта рабіла і чаму працавала па-за сваёй кватэрай; гэта было больш прыватна.
  
  
  А канфідэнцыяльнасць як для Наомі, так і для яе кліентаў была вельмі важная.
  
  
  Сярод яе кліентаў былі гандляры зброяй і кантрабандысты, а таксама адвакаты злачыннага свету, якія хацелі схаваць ці адмыць грошы за мяжой. Яна заключала кантракты на ўсё, ад наезду на самалёт за мяжой або на нешта простае, напрыклад, перапіску паміж ненадзейнымі сябрамі, якія не жадалі выкарыстоўваць звычайныя - і якія запісваюцца - сродкі сувязі.
  
  
  Напрыклад, калі тэрарыстычная група хацела купіць некалькі сотняў вінтовак, яны шукалі брокера. Брокер праз кампутар Наомі паведаміць сусветным выкрадальнікам зброі. Даступны спіс вернецца, і яна перадасць яго.
  
  
  Калі б здзелка была заключана, Наомі таксама магла б пазначыць куплю і месца дастаўкі і, выкарыстоўваючы пэўныя коды, гарантаваць, што абодва бакі змогуць бяспечна здзейсніць абмен.
  
  
  Гэта была невялікая хупавая аперацыя, якая патрабуе вельмі яркага розуму ў кампутарных сістэмах і веды сусветнай злачыннасці.
  
  
  Нягледзячы на адсутнасць густу і класа, Наомі Барцінэлі сапраўды валодала такім розумам. Толькі пасля некалькіх тыдняў зандавання AX знайшла яе ахілесаву пяту.
  
  
  Яна шмат працавала. Нікому не давяраючы, ёй звычайна даводзілася заставацца ў сваёй кватэры каля кампутараў дваццаць чатыры гадзіны за суткі.
  
  
  Наомі Барцінэлі была вельмі самотнай жанчынай.
  
  
  "Хочаце цыгарэту?"
  
  
  "Я не палю, памятаеш?"
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Дарагая, Наомі, ты абмяжоўваеш свае напоі, сочыш за сваім харчаваннем, рэдка выходзіш на вуліцу і ніколі не забаўляешся, і ты не паліш. У цябе няма ніякіх заган?
  
  
  "Думаю, што не", - сціпла сказала яна. Затым яна даверліва нахілілася да яго, яе гіганцкія грудзей пагражалі вырвацца з іх зняволення. «Я займаюся дзіўным бізнэсам. Скажам так, калі б я была доўга ў горадзе, мае кліенты не адобрылі б гэта».
  
  
  "Гатовы паспрачацца, што яны зробяць гэта", - падумаў Картэр, але яму ўдалося захаваць спакой.
  
  
  «Я вельмі спадзяюся, Наомі, што ў цябе ёсць хаця б адна загана. Ведаеш, мужчына можа чакаць толькі так доўга».
  
  
  Ён бачыў, як на яе твары з'явілася лёгкая чырвань, якая затым павялічылася. Ён назіраў, як ружовае адценне збянтэжанасці спускаўся па яе шыі і напаўняўся багаццем плоці над ліфам яе сукенкі.
  
  
  Картэр з усіх сіл імкнуўся не глядзець на які гіпнатызуе феномен. Ён ніколі раней не бачыў, каб жаночыя грудзі чырванелі.
  
  
  Ён вырашыў падштурхнуць яго. "Добра?"
  
  
  "Я думаю, - запінаючыся, сказала яна, - чаканне скончана".
  
  
  "Выдатна."
  
  
  На шчасце, афіцыянт з'явіўся яшчэ раз, робячы далейшыя каментарыі залішнімі.
  
  
  Прыйшла ежа, а з ёй сомелье. Картэр працягваў дзейнічаць, доўга абмяркоўваючы выбар віна з сомелье. У рэшце рэшт ён спыніўся на адносна сціплым Pommard 67.
  
  
  Яны абедзве елі ад душы, Наомі з-за свайго памеру. Картэр, таму што яму патрэбная была ежа, каб кампенсаваць эфект, які на яго пачалі аказваць напоі. У яго было шмат спраў у гэты канкрэтны вечар, і ён не хацеў сябе абмяжоўваць.
  
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік, калі яны дапілі дэсерт і каву. Было ўжо дзесяць хвілін, час пераходзіць да справы.
  
  
  Рэстаран выканаў сваю задачу. Ён зачараваў яе, заваяваў і паабедаў, як касмапалітычны бізнэсмэн, якім ён здаваўся.
  
  
  «Наомі, вы мяне на хвілінку прабачце? Я павінна патэлефанаваць… па справе».
  
  
  "Вядома."
  
  
  Ён знайшоў тэлефон-аўтамат каля залаў чакання і набраў нумар па памяці.
  
  
  Эл Гарэт падняў трубку пасля першага званка.
  
  
  "Гэта я. Сёння ноччу".
  
  
  "Госпадзе, пара!"
  
  
  "Усё добрае прыходзіць да тых, хто чакае, Ал".
  
  
  «Ты можаш так сказаць. Прынамсі, ты будзеш маркітавацца».
  
  
  «Божа, ты вульгарны. У цябе гатовы рыштунак?
  
  
  "Чорт, так. Калі?"
  
  
  «Мы з'яжджаем адсюль хвілін праз дзесяць. Пачакайце ў гатэлі прыкладна да паўночы, а потым прыходзьце».
  
  
  "Той жа сігнал?"
  
  
  "Верна… свеціцца двойчы".
  
  
  "Ты ўпэўнены наконт сабакі?" - спытаў Гарэт дрыготкім голасам.
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Будзем спадзявацца".
  
  
  "Чорт цябе пабяры, Картэр".
  
  
  "Пакуль, Ал".
  
  
  * * *
  
  
  Ён давёз яе да 85-й вуліцы і яе кватэры. Гэта быў 20-павярховы вышынны будынак са швейцарам і тэлевізійнай аховай у калідорах і ліфтах.
  
  
  Гэта было нішто ў параўнанні з трыма замкамі на яе дзвярах і сігналізацыяй, якую яна адключыла проста ў маленькім пад'ездзе. Але Картэр ведаў, што ёсць яшчэ адзін элемент бяспекі, які Наомі выкарыстоўвала для абароны сакрэтаў свайго маленькага бізнэсу.
  
  
  Ён стаяў, увесь за сто пяцьдзесят фунтаў свайго цела, прыкладна за пяць футаў ад Картэра, яго вусны скрывіліся над бліскучымі зубамі.
  
  
  "Ой, - сказаў Картэр і праглынуў, - які прыгожы даберман".
  
  
  «Яго клічуць Горда. Не хвалюйцеся, ён нікога не кране, пакуль я буду ў кватэры».
  
  
  "А калі цябе няма?"
  
  
  "Ён навучаны забіваць". - Яна сказала гэта амаль як запозненую думку.
  
  
  Горда быў галоўнай прычынай таго, што Картэр быў вымушаны згуляць Казанаву, каб атрымаць неабходную інфармацыю. Рабяты, якія ўзламалі AX, прыдумалі, як узламаць амаль усю сістэму бяспекі, каб Наомі Барцінэлі не ведала, што яны тамака былі.
  
  
  Каменем спатыкнення быў даберман Горда.
  
  
  "Ідзі, Нік, усё ў парадку".
  
  
  "Ты ўпэўнена?"
  
  
  "Вядома", - хіхікнула яна. "Дай мне сваё паліто".
  
  
  Ён зрабіў гэта і падышоў да Горда. "Не маглі б вы сказаць яму, каб ён прыкрыў зубы?"
  
  
  "Гора".
  
  
  Дзіўны. Абрубак хваста пачаў віляць, і язык высунуўся, каб лізнуць па руцэ Картэра. З яго пальцаў капала вада, калі Наомі падышла да яго ззаду і прыціснулася сваім вялікім целам да яго спіне.
  
  
  Картэр павярнуўся, і яна крыху паварушылася на дыбачках, каб паднесці свае вусны да яго.
  
  
  Ёй не прыйшлося паднімацца далёка.
  
  
  Яе мова прабіўся паміж яго вуснамі, і яе грудзей горача прыціснуліся да яго грудзей.
  
  
  Агонь адразу ж пачаў разгарацца ў яго целе, але гэта суправаджалася раптоўным усведамленнем таго, што ўся яе асцярожнасць і сарамлівасць былі развеяныя па ветры.
  
  
  «Ты ж не дурэеш, калі вырашышся, праўда, Наомі».
  
  
  "Не. Я занадта доўга чакала".
  
  
  "Дзе спальня?"
  
  
  "Там."
  
  
  "А бар?"
  
  
  "Там."
  
  
  "Чаму б табе проста не зняць свае ... туфлі, прыціснуць падушку да падгалоўя і ўладкавацца ямчэй?" - нядбайна прапанаваў ён. «Я прыгатую напоі. Што вы хочаце?"
  
  
  "Проста Perrier і лайм для мяне", - сказала яна і зноў цмокнула яго ў вусны. "Я не хачу прытупляць свае пачуцці".
  
  
  Злёгку засмяяўшыся, яна сышла, і Картэр накіраваўся да бара. Горда пляўся за ім, насцярожана, але ён расціраў Картэру нагу, і зараз яго хвост рухаўся як вар'ят.
  
  
  «Мілы Горда, мілы сабачка».
  
  
  Мова зноў аблізаў яго руку.
  
  
  Картэр аглядаў кватэру, пакуль наліваў і змешваў. Ён зазірнуў у спальню, куды сышла Наомі. Яна не была малюсенькай, але і недастаткова вялікай, каб быць галоўным люксам.
  
  
  Невялікі бар служыў перагародкай паміж абедным альковам і вялікай гасцінай. На супрацьлеглым баку гасцінай было два выхады: адзін з рашэцістымі дзвярыма, а другі ў канцы кароткага хола.
  
  
  Картэр адгадаў кухню і спальню.
  
  
  За гэтай другой дзвярыма будзе офіс Наомі Барцінэлі і кампутары.
  
  
  Сабака пляскала яму па пятках, калі ён ішоў па калідоры ў першую спальню.
  
  
  Яна была ў дакладнасці так, як прапаноўваў Картэр, прыхінуўшыся да падгалоўя ложка, паклаўшы галаву на падушку і зняўшы туфлі. Ён падумаў, што, можа, яна пераадолела б усю сваю сарамлівасць і распранулася.
  
  
  Але яна гэтага не зрабіла. Замест гэтага яна ляжала там, больш падобная на перарослага спалоханага падлетка, чым на аўдавелую жанчыну гадоў трыццаці.
  
  
  На шчасце. Горда плюхнуўся на падножжа ложка, і Картэр працягнуў Наомі Пер'е.
  
  
  "Сёння ўвечары", - сказаў ён тост.
  
  
  "Так."
  
  
  Картэр глядзеў, як яна п'е праз край сваёй шклянкі. Цалкам трэць бліскучай вадкасці пайшла ёй у горла.
  
  
  Гэта было добра.
  
  
  Дэпрэсанту, які ён дадаў у напой, трэба было амаль гадзіну, каб павольна прайсці праз яе арганізм. Яе дрымотнасць здавалася б натуральнай, і большую частку яго дзеяння яна прыпісала б сэксу.
  
  
  «Думаю, вы бачыце, што я крыху нервуюся. Я не магу добра хаваць свае пачуцці».
  
  
  Картэр глядзеў на яе перавернуты твар, прызыўна прыадчынены поўныя вусны. Цьмянае святло адзінай лямпы змякчыла грубасць яе поўнага асобы і зрабіў яго амаль прыгожым. Ён мог бачыць чырвань на яе шчоках, а ў яе вачах было выраз нявіннасці і ўразлівасці.
  
  
  "Не трэба спяшацца", - сказаў ён, ставячы шклянку на тумбачку і апускаючыся на ложак побач з ёй.
  
  
  Яна зноў выпіла, ад нервовасці праглынуўшы яшчэ траціну замяшанага Perrier.
  
  
  Затым, крыху дыхаючы, яна адклала шклянку і павярнулася да яго ў адкрытым прадчуванні.
  
  
  «Я страшэнна мала магу прапанаваць мужчыну, праўда… толькі сваё цела».
  
  
  Картэр раптам адчуў прыліў спагады да гэтай пышнай жанчыны.
  
  
  Але потым ён успомніў, што яна была дачкой аднаго мафіёзі і ўдавой другога. Яна вяла міжнародны інфармацыйны бізнес, які займаецца пытаннямі смерці і
  
  
  тэрарызму, як калі б яны былі таварам накшталт зубной пасты ці шматкоў для сняданку.
  
  
  І яна страшэнна добра ведала, што робіць.
  
  
  "Ёсць шмат жанчын, Наомі, якія гатовыя аддаць усё, каб мець такое ж цела, як тваё", - ціха прамармытаў Картэр.
  
  
  "Так, я ведаю", - уздыхнула яна. "У іх павінны быць праблемы, у якія мяне ўцягнула гэтае цела".
  
  
  Ён пацягнуўся да яе, і яна хутка ўвайшла ў яго абдымкі. Яе цела здавалася масіўным, цвёрдым і мяккім, цвёрдым і згодлівым. Вусны былі цёплымі і поўнымі, а таксама вільготнымі і лёгка рассоўваліся.
  
  
  Ён не мог не супрацьпаставіць гэтую дрыготкую, падатлівую жанчыну ў яго руках пякельнай котцы, якой яна стала б, калі б ведала сапраўдную прычыну, па якой ён быў у яе ложку, а яна была ў яго руках.
  
  
  Ён дазволіў сваім вуснам затрымацца надоўга, а затым, калі ён адарваў іх ад яе, з яе горла вырваўся нізкі хрыплівы гук.
  
  
  "Добра, так міла".
  
  
  "Будзе лепш", - прагыркаў ён, і яе цела пачало дзейнічаць з ім.
  
  
  Ён слізгануў галавой уніз, паклаўшы яе на мяккую аголеную грудзі, абхапіў імі свой твар. Ён адчуў, як у ім ўспыхнула іскра жадання, калі яна працягнула руку ззаду сябе і расшпіліла маланку на сукенку да таліі.
  
  
  Яна скінула плечавыя рамяні, каб агаліць сметанковыя грудзі. Прага Картэра ўзмацнілася, калі яна пацягнулася за спіной, каб расшпіліць бюстгальтар. «Выдатна», - прамармытаў ён, лашчачы іх, правяраючы іх снежную мяккасць, нахіляючы галаву, каб далікатна пацалаваць іх першародную беласць.
  
  
  Яна прыемна здрыганулася ад яго дакрананняў, яе вочы былі прыплюшчаныя, яе соску з ружовымі кольцамі пачалі падымацца. «О, Нік, сцісні мяне. Сцісні мяне так моцна, як толькі зможаш».
  
  
  Ён падпарадкаваўся, сціскаючы масіўныя грудзей, пакуль не быў упэўнены, што прычыніць ёй боль, упэўнены, што яна закрычыць ад болю ў любую секунду.
  
  
  Але яе адзінай рэакцыяй была серыя глыбокіх стогнаў і крыкаў задавальнення. "О, так, Нік. Яшчэ!"
  
  
  Картэр саступіў які расце голаду ўсярэдзіне свайго жывата і прыціснуўся ротам да яе набраклым соску.
  
  
  «Так, так, укусіце мяне. Укусіце мяне моцна!» - Хрыпла прахрыпела яна, яе рукі перамясцілі яго вусны ад соску да соску, яе дыханне было перарывістым.
  
  
  Ён моўчкі спаталяў голад, пакуль яна сцягвала сукенку з цела. Затым яна атакавала яго адзенне хуткімі і спрытнымі рукамі.
  
  
  З глыбіні яе даносіліся ціхія стогны, і яна ўсё глыбей і глыбей апускалася ў матрац, прыціскаючы яго твар да сваіх грудзей. Пасля таго, што здавалася бясконцым часам, яна выдала працяглы стогн і здрыганулася, далікатна адштурхнуўшы яго ад сябе.
  
  
  "Пачакай, дарагая."
  
  
  У Картэра перахапіла дыханне, і ён супакоіў свае пачуцці, калі яна саслізнула з ложка. Ён глядзеў, як калготкі саслізгваюць з яе доўгіх ног. Яго кроў ажывілася пры выглядзе яе ў тонкіх трусіках, якія толькі ўказалі на тое, каб пакрыць шырокую прастору яе якія пашыраюцца сцёгнаў.
  
  
  Затым, калі яе грудзей калыхаліся, а на вуснах гуляла хуткая ўсмешка, яна зняла апошнюю вопратку са свайго раскошнага цела.
  
  
  Ногі былі цяжкія і магутныя, сцёгны шырокія і адпаліраваныя ад поту. Яе жывот абуральна акругліўся, і на трусіках ўсё яшчэ заставаўся адбітак гумкі.
  
  
  "Добра?" - нясмела спытала яна.
  
  
  "Ды добра.
  
  
  Яна слізганула да яго, і Картэр перакаціўся паміж яе сцёгнаў.
  
  
  Здушаны крык сарваўся з яе вуснаў у момант апантанасці. Амаль адразу яе рот адкрыўся, яе дыханне стала перарывістым, а твар пачырванеў.
  
  
  Ён спыніўся на імгненне, і яна здрыганулася ад затрымкі. Калі ён зноў рушыў, яна сустрэла яго вялізным усплёскам свайго масіўнага цела. Яе сцягна рухаліся супраць яго прагна і майстэрска. Яе рукі ўцягнулі яго глыбока ў круг яе цёплай плоці.
  
  
  Гэта была жорсткая барацьба. Картэр ведаў, што яна спрабуе нешта яму давесці, але ў той момант яго гэта мала хвалявала. Яна падштурхнула яго сваім целам, каб адпавядаць сваёй пачуццёвай утрапёнасці, і ён адказаў, знайшоўшы яе раптоўнае паганскае адступніцтва заразлівым.
  
  
  З рыкам з глыбіні яго грудзей ён пагнаў яе наперадзе сябе да канца. Яе запал дасягнула стадыі трызнення, калі яна падвоіла свае намаганні, тузаючыся і тузаючыся, спрабуючы цалкам паглынуць яго.
  
  
  Нарэшце, у адной манументальнай курчы яе моцнае цела павалілася дрыготкай масай перанасычанай плоці. Картэр трымаўся за яе, не спыняючыся да таго часу, пакуль праз некалькі секунд не прыйшоў канец і для яго.
  
  
  Ён пачакаў некалькі імгненняў, затым перакаціўся да яе.
  
  
  "Наомі…?"
  
  
  Цішыня.
  
  
  Ён вярнуўся да яе. Пульс роўны, дыханне нармальнае і роўнае.
  
  
  Ёй было холадна.
  
  
  Ён нацягнуў штаны і ўвайшоў у гасціную. Ён адзін раз уключыў і выключыў галоўнае святло, пачакаў некалькі секунд, паўтарыў дзеянне, а затым заўважыў, што вялікае цела Горда церлася аб яго ногі.
  
  
  Трэцяя шафа, якую ён адчынiў на кухнi, дала яму жменю сабачага пячэння. Ён кінуў адну ў ззяючую пашчу дабермана і вярнуўся ў гасціную да ўваходных дзвярэй.
  
  
  Эл Гарэт чакаў, хмурачыся на круглым твары. На ім была форма аднаго з найлепшых у Нью-Ёрку.
  
  
  "Ёсць праблемы?"
  
  
  «Не, сказаў швейцару, што я мушу праверыць дах. Скаргі на падглядванне Тома ад некаторых жыхароў іншых будынкаў. Госпадзе».
  
  
  "Ён як вялікае дзіця"
  
  
  - сказаў Картэр, устаўляючы яшчэ адно печыва паміж бліскучымі зубамі Горда. "Ён не пакрыўдзіў бы муху".
  
  
  "О так? Будзем спадзявацца, што ён не прычыніць шкоды маленькім тоўстым чалавечкам, апранутым як паліцыянты».
  
  
  "Ды добра, сюды!"
  
  
  Спальня з кабінетам была зачынена. Картэру спатрэбілася пятнаццаць секунд, каб адчыніць два замкі на дзвярах, і яны апынуліся ўнутры.
  
  
  "Ого, - усклікнуў Гарэт, калі Картэр уключыў святло, - гэта хатні кампутарны цэнтр".
  
  
  "Гэтая дама не аматар". - сказаў Картэр. "Давайце пяройдзем да гэтага".
  
  
  Праз імгненне Гарэт прымусіў пакой гусці. «Забі гэты тэлекс. Ён нам не патрэбен, ён можа разбудзіць яе».
  
  
  Картэр ведаў, што Наомі Барцінэлі нішто не разварушыць, але ўсё роўна выключыў пстрыкаючую машыну.
  
  
  Эл Гарэт прыступіў да працы з парай адвёртак і некалькімі чорнымі скрынямі на задняй панэлі машын.
  
  
  Ён зняў пласціну, за якой знаходзіўся скрэмблер у пластыкавым корпусе. "Гэта яе сістэма бяспекі", - растлумачыў ён, працуючы. «Я настрой яго так, каб мы маглі абыйсці яго прама ў крыніцы - тут - а затым з дадатковым мадэмам, які я збіраюся ўсталяваць, мы зможам перахапляць, а таксама дэкадаваць усё, што яна адпраўляе або атрымлівае».
  
  
  "Што ты павінен зрабіць?"
  
  
  «Адразаць і пералітаваць гэтыя правады, а затым уставіць альтэрнатыўны мадэм. Не больш за паўгадзіны».
  
  
  Картэр закурыў цыгарэту, прыгатаваную на замову, і пакрочыў па пакоі.
  
  
  Праз дваццаць пяць хвілін Гарэт скончыў працу ў задняй частцы машын і сядзеў за пультам, яго пальцы ляцелі, а вочы кідаліся з аднаго экрана на іншы.
  
  
  "Думаю, я зразумеў".
  
  
  "Як доўга ты зможаш зламаць яе сістэму?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Тры дні, можа быць, менш, калі ў яе шмат трафіку".
  
  
  "Добра. Што-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Гэта яно."
  
  
  Яны выключылі сістэму, паўторна ачысцілі пакой і вярнуліся да ўваходных дзвярэй.
  
  
  "Вы патэлефануеце чалавеку?"
  
  
  Гарэт кіўнуў і пайшоў далей па калідоры.
  
  
  Гэтым чалавекам быў Дэвід Хок, кіраўнік AX, якога Картэр ведаў, што ён будзе чакаць у офісах Dupont Circle, якія належаць AXE, Amalgamated Press і Wire Services.
  
  
  Картэр зачыніў і зноў замкнуў дзверы, затым накіраваўся назад у спальню.
  
  
  У розуме ён ужо складаў сумную гісторыю, якую раскажа Наомі Барцінэлі раніцай за сняданкам.
  
  
  «Мне трэба з'яжджаць на тры тыдні, можа быць, на чатыры. Я пазваню вам, як толькі вярнуся ў Нью-Ёрк. Магчыма, мы зможам крыху адпачыць разам дзе-небудзь».
  
  
  Але калі ён стомлена перакаціўся ў ложак побач з ёй, Картэр зразумеў, што адзіны адпачынак, які будзе ў Наомі Барцінэлі, будзе праведзены ў федэральнай жаночай турме, ласкава прадстаўленай ФБР.
  
  
  Гэта значыць пасля таго, як місія Картэра была завершана і АХ перадала ім сваю справу.
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  Алі Маўмед Кашмір жыў у 25-пакаёвым асабняку ў раёне Грэйт-Бэй на беразе Джэрсі. Дом уяўляў сабой няпростае спалучэнне міжземнаморскіх і каланіяльных амерыканскіх элементаў і размяшчаўся на трыццаці двух акрах лясістай мясцовасці з прыкладна пяцісотфутавым прыватным пляжам, звернутым да ўласнасці.
  
  
  У тую ноч невялікая прыстань для яхт, басейн, асабняк і доўгая звілістая жвіровая дарога, якая вядзе да яго, былі ўпрыгожаны дзесяткамі бліскучых люстраў, прыглушаных ліхтароў і палаючых паходняў.
  
  
  У высокіх варот з каванага жалеза аб'явіўся лімузін. Яны расчыніліся, і вялікая машына бясшумна праслізнула праз іх.
  
  
  На заднім сядзенні, падобным на пячору, сядзела станістая жанчына з цёмна-карымі вачыма і валасамі колеру крумкачовага крыла, у руцэ ў чорнай пальчатцы яна трымала карычневую цыгарэту.
  
  
  Яна была высокай, з ганарлівай фігурай. Чорна-жоўтая сукенка з прынтам пяшчотна затуляла яе якія звужваюцца выгібы.
  
  
  Яе клікалі Карлота Полці. Яна нарадзілася ў Фларэнцыі, Італія, а зараз працавала ў Рыме ў якасці аўтара нарысаў для аднаго з найболей левых часопісаў краіны. На працягу апошніх двух гадоў Карлота Полці таксама была сябрам з добрай рэпутацыяй La Amicizia di Liberia Italiana, адной з найбольш ваяўнічых партызанскіх/тэрарыстычных груповак у яе роднай краіне.
  
  
  Яна працавала цяжка ў гэтыя два гады, каб набыць сабе павагу і падняцца па кар'ернай лесвіцы ў сяброўстве італьянскага гурта Liberty. Але быць журналістам і партызанам - не яе сапраўдныя заняткі.
  
  
  Насамрэч яна працавала ў якасці галоўнага тайнага агента антытэрарыстычнага падраздзялення італьянскай арганізацыі ўнутранай бяспекі SID.
  
  
  Аўтамабіль спыніўся перад глыбокай верандай асабняка, і шафёр адразу апынуўся ў дзвярэй.
  
  
  Па-за машынай жанчына здавалася яшчэ вышэй, з маленькай пругкай грудзьмі, жаноцкімі сцёгнамі і якія звужваюцца нагамі ідэальных прапорцый. Хоць ёй было ўсяго дваццаць сем, яе твар быў жорсткім, не па гадах, а тлеючыя цёмныя вочы былі гэтак жа панурыя, як і эратычныя.
  
  
  "Я паклапачуся аб вашых сумках, сіньёрына".
  
  
  "Грацыя".
  
  
  Карлота паднялася па лесвіцы, і на паўдарогі праз веранду слуга ў смокінгу адчыніў дзверы і пакланіўся ёй. Унутры яна заявіла пра сябе дварэцкаму, таксама бездакорна апранутаму. Толькі натрэніраванае вока, такое як яе, магло заўважыць характэрныя выпукласці пад курткамі швейцара і дварэцкага.
  
  
  Абодва мужчыны былі ўзброены, як і шафёр і ахоўнік, якія ахоўвалі вароты.
  
  
  Яна прайшла праз высокі арачны праход у вялікі пакой з высокай столлю,
  
  
  і перад ёй паўстаў Алі Маўмед Кашмір.
  
  
  Карлота адразу заўважыла яго стройнае, магутнае цела. За год, які прайшоў з моманту іх апошняй сустрэчы твар у твар, яна заўважыла некалькі змен, акрамя павелічэння сівізны ў валасах і дадання цалі ці каля таго ў жываце.
  
  
  «Ах, Карлота, няўжо прайшоў год? Ты прыгажэй, чым калі-небудзь!
  
  
  Яе ўсмешка, калі ён пацалаваў яе руку, была шчыра цёплай. Яна практыкавала гэта шмат год.
  
  
  "Спадзяюся, паездка з Манхэтэна была прыемнай?"
  
  
  “Вядома. Гэта вельмі зручная машына».
  
  
  Кашмір паціснуў плячыма, усмешка на яго твары была амаль хітрай. «У капіталізму ёсць свае ўзнагароды. Хадземце, я пазнаёмлю вас з іншымі гасцямі».
  
  
  Яны прайшлі праз вялікі пакой да бара, і Кашмір прадставіў Карлотту як італьянскую журналістку і старога сябра з Рыма.
  
  
  Гэта было толькі паўпраўдай.
  
  
  Адзіная яе папярэдняя сустрэча з Кашмірам заключалася ў заключэнні здзелкі аб куплі стралковай зброі для Ліберці. У выніку, гэтая зброя - па ананімным навядзенні - патрапіла ў рукі SID, а не ў кватэры тэрарыстаў-партызан. Але кантакт быў усталяваны, і гэта было сапраўдным чыннікам паважаць Карлотту больш.
  
  
  У гасцях былі і суседзі, і шоумены з Нью-Йорка, і дзелавыя знаёмыя Кашміра. Дзелавыя знаёмствы, хутчэй за ўсё, былі законнымі. Некаторыя з прадпрыемстваў гэтага чалавека былі законнымі, напрыклад, імпарт і распаўсюджванне дываноў і цацанак з Марока, каштоўных камянёў з Тайланда, а таксама вытанчанага фарфору і шкла з Еўропы.
  
  
  Аднак ні гэтыя намаганні, ні яго спадчына не маглі растлумачыць стыль жыцця, якім ён атрымліваў асалоду, або велізарныя сумы, якія захоўваюцца для яго ў банках Швейцарыі і Ліхтэнштэйна.
  
  
  Менавіта гандаль вялікай колькасцю незаконнай зброі зрабіў Алі Маўмеда Кашміра вельмі багатым чалавекам.
  
  
  Урэшце яны дайшлі да бара.
  
  
  "Чаго б ты хацела?"
  
  
  «Кампары».
  
  
  У руку ёй тут жа сунулі шклянку. Алі стаяў, усміхаючыся ёй, прымаючы манерную позу, якая, здавалася, была яго візітнай карткай як плэйбоя.
  
  
  Яе вочы ляніва кружылі па пакоі, пакуль яна пацягвала свой напой. "Ты жывеш добра, Алі".
  
  
  «Плён маёй катаржнай працы».
  
  
  "А твае сябры здаюцца даволі ... састарэлымі".
  
  
  Ён паціснуў плячыма і загаварыў цішэй. "Яны - частка гэтага аспекту майго жыцця… вельмі неабходная частка".
  
  
  «Яны выглядаюць як Санкт-Морыц зімой, Биарриц або Лідо ўлетку, яхты, пераабсталяваныя з эскортных эсмінцаў, полюс…»
  
  
  «Усё гэта і шматлікае іншае», - перапыніў ён, дазволіўшы лёгкай усмешцы скакаць на яго тонкіх вуснах, калі ён таксама агледзеў групу. “Я нарадзіўся для гэтага. Часам мне гэта надакучае, часам забаўляе. Але староннія, як ты, - доўгачаканая змена… асабліва калі яны такія прыгожыя».
  
  
  «Я прыйшла сюды не для таго, каб упрыгожваць вашую вечарынку. Алі».
  
  
  "Вядома, не", - уздыхнуў ён. «Але пагадзіцеся, гэта ідэальнае асяроддзе для абмеркавання нашага бізнэсу. Гэтыя ідыёты ніколі не бачаць нічога, акрамя ўласнага носа».
  
  
  "Калі?"
  
  
  «Хутка, калі ўсе будуць поўнасцю задаволены сабой. Я дам вам ведаць. А пакуль прабачце мяне. Паслабцеся і атрымлівайце асалоду, мая дарагая. Яны могуць быць даволі забаўнымі».
  
  
  Карлота глядзела, як ён рухаецца скрозь натоўп, і адчувала, як папераджальныя пальцы слізгалі уверх і ўніз па яе спіне. Кашмір быў майстрам выжывання. Калі ён меў хоць нейкае ўяўленне аб сапраўднай прычыне, па якой яна тут, або аб тым, што ў гэты самы момант амерыканскі агент Нік Картэр і некалькі яго паплечнікаў ляжалі ўдалечыні ад берага, гатовыя штурмаваць дом па яе сігнале, Карлотта ведала што яе жыццё нічога не варта.
  
  
  Чакаючы якога-небудзь знака з Кашміра, яна нядбайна рухалася праз групу людзей, якія смяюцца і балбочуць, уважліва назіраючы за гаспадаром краем вока. Цяпер ён быў з невялікай групай у каміна і размаўляў з зоркай амерыканскага экрана. Яна, у сваю чаргу, была сярод пяцярых мужчын, якія лавілі кожнае яе слова.
  
  
  Карлота даведалася яшчэ некалькі вядомых асоб у пакоі з часопісаў і газет па ўсім свеце, і яна дазволіла ўсмешцы скрывіць вусны.
  
  
  Большасць людзей былі добра заўважныя. Пра многіх з іх пісалі амаль штотыдзень, недзе, і часта расказ пра іх суправаджаўся фатаграфіяй.
  
  
  Не такі папулярны быў Кашмір. Наколькі ёй вядома, яго ніколі не фатаграфавалі, і вельмі нямногія людзі, з якімі ён меў справу, калі-небудзь сустракаліся з ім твар у твар.
  
  
  Карлота ведала, што адной з прычын, па якой яна была ўдастоена такога гонару, быў факт распусты Кашміра. Падчас іх папярэдняй сустрэчы ён некалькі разоў спрабаваў прывабіць яе ў свой ложак, але беспаспяхова. На гэты раз, калі яна звязалася з ім, ён быў толькі шчаслівы прыняць яе прапанову прыехаць да яго ў ЗША.
  
  
  Карлота выявіла, што размаўляе са старэючым брокерам з Уол-стрыт, пастаянна пераводзячы погляд на Кашміра. Мужчына ўсміхнуўся ёй, даўшы выйсце сваім самым глыбокім думкам аб чалавецтве, аб кірунку, у якім рухаецца свет, і аб сумнай сэксуальнай свабодзе сярод моладзі.
  
  
  У канцы сваёй выкрывальнай прамовы ён далікатна ўшчыкнуў яе за зад і пайшоў прэч.
  
  
  "Сіньёрына?"
  
  
  Гэта быў дварэцкі, падобны на быка, з выпукласцю пад левай падпахай.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Ён хацеў бы бачыць вас у сваім офісе. Гэта першыя дзверы справа наверсе лесвіцы».
  
  
  Карлота кіўнула, працягнула яму сваю шклянку і перасекла пакой. Разумова яна прагледзела спіс пакупак зброі, які яна прыгатавала для Алі Маўмеда Кашміра, гандляра смерцю.
  
  
  * * *
  
  
  "Хэдлі, ты на месцы?"
  
  
  «Дакладна. Я з Крысам, прыкладна ў мілі ад варот».
  
  
  “Добра. Барзоні?… Хэл?»
  
  
  «Барзон тут. Я знаходжуся злева па перыметры. Я бачу тэрыторыю проста ўніз».
  
  
  «Гэта Хэл. Я на месцы справа, на ўзгорку».
  
  
  "Праверыць", - адказаў Картэр. «Яна ўнутры. Спускайся і адпачывай спакойна. Ноч, напэўна, будзе доўгай».
  
  
  Адказы раздаваліся на яго праз маленькую партатыўную рацыю. Картэр пстрыкнуў, каб "прыняць", прышпіліў яго і павярнуўся да трох іншых людзей у катэры.
  
  
  Двое з іх былі ў чорных гумавых гідракасцюмах, як і ён сам. Трэці мужчына быў апрануты ў камбінезон, чорную кашулю і цёмную куртку. Ён быў пілотам катэра, які зараз калыхаўся пасярод Грэйт-Бэй. Яго звалі Харыс, і, як і катэр, ён быў запазычаны ў берагавой аховы для аперацыі.
  
  
  "Тэд, Марка ... вы абодва зразумелі або хочаце яшчэ раз паўтарыць?"
  
  
  "Насамрэч, нічога асаблівага", - адказаў больш высокі з двух мужчын. "Мы з Марка бярэм ахову гавані і перыметра, а вы ідзяце за крыніцай энергіі, каб перакрыць плот".
  
  
  Картэр кіўнуў. «Не забівайце нікога, калі гэта не з'яўляецца абсалютнай неабходнасцю. Мы не жадаем крывавай бойні, калі мы можам яе пазбегнуць».
  
  
  "Што робіць у гэтым неабходнасць?"
  
  
  "Любы, хто спрабуе падаць сігнал трывогі", - адказаў Картэр, затым ступіў праз люк катэры ў маленькую кабіну.
  
  
  Першапачаткова ў ім былі камбуз, стол і пара ложкаў. Камбуз застаўся, але нары і стол прыбралі і замянілі камунікацыйным абсталяваннем.
  
  
  Адзін маленькі прыёмнік паміж двума вялікімі свяціўся пульсавалым зялёным святлом. Калі Карыёта Полці атрымала вестку з Кашміра аб тым, што заказ можа быць выкананы, а самавываз і аплата былі пацверджаны, гэтае святло стала чырвоным.
  
  
  Гэта быў іхні сігнал ісці.
  
  
  Картэр закурыў і сеў глядзець і чакаць.
  
  
  * * *
  
  
  «Гэта вельмі доўгі і складаны спіс», - сказаў Кашмір, праглядаючы запісы, якія ён зрабіў неразборлівымі крамзолямі. «Ці плануеце вы на гэты раз зрынуць увесь урад?»
  
  
  «Вы проста гандлюеце зброяй, Алі. Мы з вамі ведаем, што вам напляваць, што мы з ім зробім, калі за яго заплацяць».
  
  
  "Тушэ".
  
  
  "Ці можаце вы гэта паставіць?"
  
  
  Яго ўвага вярнулася да нататак. Вочы зараз былі халоднымі, разлічваючы прыбытак. Знікла насмешлівая, завучаная ўсмешка плэйбоя.
  
  
  Снайперскія вінтоўкі, L39AI ...
  
  
  "Так?"
  
  
  "Іх надзвычай цяжка дастаць, асабліва ў такіх колькасцях".
  
  
  Кариота глыбока зацягнулася цыгарэтай і дазволіла двум клубам дыму вырвацца з яе ноздраў, перш чым адказаць. «Тады я мяркую, яны будуць даражэйшыя».
  
  
  "Цалкам", - адказаў ён з тонкай усмешкай. Ці падыдзе новы брытанскі Parker-Hale .222, калі яны ёсць у наяўнасці? У яго такая ж хуткасць, але без празмернага пранікнення».
  
  
  Падобна, яна шмат думала пра гэта. Насамрэч, колькасць і характар зброі практычна не мелі значэння. У любым выпадку яны будуць выкарыстоўвацца толькі ў якасці прынады і доказаў, і, як і больш ранняя партыя ад Кашміра, ніколі не патрапяць у рукі La Amicizia di Liberia Italiana.
  
  
  Канешне, яна не хацела, каб Кашмір ведаў пра гэта.
  
  
  «Так, мы аддалі б перавагу ІІ, але мы б прынялі Parker-Hales у якасці замены».
  
  
  "Пластыка, пісталеты-кулямёты і ўсталяваныя лазерныя прыцэлы не будуць праблемай". Кашмір падняў вочы, яго вочы свідравалі яе. "У вас ёсць уласны сертыфікат канчатковага выкарыстання, ці я магу яго даць?"
  
  
  "Гэта будзе залежаць ад месца дастаўкі".
  
  
  «Я б аддала перавагу Амстэрдаму. Брусэль зараз вельмі небяспечны».
  
  
  "Тады нам спатрэбіцца сертыфікат".
  
  
  Ён кіўнуў. "Вы асабіста прымеце дастаўку?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Вельмі добра. Цяпер… аплата».
  
  
  «Палова па кантракце, палова пры дастаўцы. Першая палова праз швейцарскія рахункі, другая палова наяўнымі».
  
  
  "Швейцарскія франкі?"
  
  
  "Калі вы таго пажадаеце".
  
  
  "Я веру вам", - сказаў Кашмір, злазячы з крэсла і абышоўшы стол. «На адказ спатрэбіцца каля гадзіны. А пакуль чаму б табе не далучыцца да вечарыны?»
  
  
  Карлота ўстала і пайшла з ім да дзвярэй.
  
  
  "Мой шафёр сказаў мне, што вы прывозілі свае сумкі з сабой".
  
  
  "Хіба гэта не было тваёй прапановай?… Я застануся на ноч?"
  
  
  “Вядома. Я вельмі здзіўлены тым, што вы вырашылі зрабіць гэта. Калі мы ў апошні раз сустракаліся, я павінен сказаць, што вы даволі холадна паставіліся да маіх прапаноў».
  
  
  Ён спыніўся, павярнуўшыся да яе целе. Цяпер ён павольна вадзіў рукамі уверх і ўніз па яе спіне і далікатна прыціскаў ніжнюю частку цела да яе.
  
  
  Карлота адчула, як ад яго дакранання яе ахапіла дрыготку агіды, і здушыла яго.
  
  
  «Гэта было ў апошні раз, Алі. На гэты раз".
  
  
  Яго цёмныя вочы ўспыхнулі. «Я ў прыўзнятым настроі. З такім прыгожым кліентам будзе прыемна сумясціць крыху задавальнення са справай».
  
  
  Яна спакойна сустрэла яго позірк. "Толькі не забывай, што асноўная мэта гэтага візіту – бізнэс".
  
  
  “Вядома. Можа быць, пазней, калі наша невялікая здзелка будзе заключана, мы зможам крыху выкупацца пры месячным святле? ... Аголенымі, вядома».
  
  
  "Наўрад ці", - сказала яна са смяшком. «Я не ўладкоўваю з сябе відовішча, і мне не цікавыя оргіі».
  
  
  "Вы маеце на ўвазе іншых гасцей?"
  
  
  "Так."
  
  
  Кашмір засмяяўся. «Ёсць простае вырашэнне гэтай праблемы. Мой маленькі гурт разыдзецца крыху раней, і ўсіх адправяць дадому».
  
  
  Карлотта прымусіла сябе не дазволіць аблягчэнні адбіцца на яе твары. Калі ўсё пойдзе па плане ў раннія ранішнія гадзіны, зусім неабходна, каб вакол не было ні ў чым не вінаватых, законапаслухмяных людзей, якія толькі перашкодзяць.
  
  
  "Добра?"
  
  
  «Я думаю, паўночнае плаванне - аголеным, вядома, - было б захапляльным».
  
  
  "Выдатна!"
  
  
  Ён выпусціў яе за дзверы і хутка вярнуўся да сцяны за сваім сталом. Спрытны паварот невялікага кавалка ляпніны, і панэль у сцяне высунулася дастаткова шырока, каб дазволіць яму прайсці.
  
  
  Пакой быў маленькі, дастаткова вялікі, каб размясціць кампутар, пісьмовы стол і тэлефон.
  
  
  Кашмір актываваў аўтамат і, калі ён дастаткова прагрэўся, набраў спецыяльны манхэтэнскі нумар. Калі мадэм пстрыкнуў, пачаў адпраўляць.
  
  
  * * *
  
  
  Наомі Барцінэлі рэдка піла. У святле лямпы на начным століку яна ўбачыла, што ўжо выпіла палову бутэлькі шэры побач з ёй.
  
  
  Прайшло чатыры ночы з таго часу, як яна бессэнсоўна аддалася высокаму прыгожаму мужчыну, якога сустрэла ў Дубавым пакоі гатэля «Плаза». На наступную раніцу ён з'ехаў, сказаўшы, што не зможа пабачыцца з ёй, прынамсі, некалькі тыдняў, пад недарэчнай падставай дзелавой паездкі.
  
  
  Яна ведала, што гэта хлусня. Яна больш ніколі яго не ўбачыць. Гэта была гісторыя яе жыцця.
  
  
  Як ні дзіўна, яна задавалася пытаннем, уразілі б яго амаль два мільёны даляраў на яе рахунках гэтак жа моцна, як яе цела, відавочна, уразіла яго. Целы былі часовымі; грошы былі самавітымі.
  
  
  Не, яна больш ніколі яго не ўбачыць, і было шкада. Ён быў выдатным палюбоўнікам. Але, магчыма, гэта было так добра. Як яна калі-небудзь растлумачыць яму крыніцу свайго багацця?
  
  
  Вось чаму Наомі так глыбока акунулася ў бутэльку шэры. Аднойчы яна зноў уявіла сябе самотнай багатай бабулькай.
  
  
  Яна пстрыкнула малюсенькім схаваным выключальнікам на лямпачцы, якая адключыць выключальнік, каб лямпачка працягвала гарэць, і прайшла праз гасціную ў яе офіс.
  
  
  На апрацоўку замкаў у яе спатрэбілася на пару хвілін даўжэй звычайнага. Яе вочы, здавалася, не хацелі факусавацца.
  
  
  Нарэшце яна была ў пакоі, і абсталяванне гуло. Седзячы, яна надрукавала "Пераду", і на адным з экранаў з'явілася слова "JASMINE".
  
  
  Алі коды і паролі бяспекі яе розных кліентаў даўно былі старанна вывучаны, таму нават у сваім злёгку заблытаным стане Наомі адразу змагла адказаць.
  
  
  "АЛЬФА-ЗОНА".
  
  
  «ПРАЗНАЦЬ… ЗАМОВІЦЬ… ЖАСМІН У ААХЕРСТ».
  
  
  "ПАРОЛЬ?"
  
  
  "ДЭЦЫБЕЛ."
  
  
  "ДОБРА"
  
  
  На экране з'явілася доўгая серыя лічбаў і закадаваных слоў, якая скончылася простай мовай «КАЛІ ЛАСКА, ПАДТВЕРДЗІЦЕ АДЗІН ГАДЗІН».
  
  
  "ДАЦЬ ЗГОДУ."
  
  
  Экран загас, і Наомі пацягнулася да тэлефона, каб атрымаць доступ да трансатлантычнай лініі.
  
  
  * * *
  
  
  У другі раз за вечар Карлотта паднялася па лесвіцы. Ззаду яе вечарынка ўжо развальвалася. Калі павязе, усе госці сыдуць з тэрыторыі менш як праз паўгадзіны.
  
  
  «Уваходзь, мая дарагая».
  
  
  Карлота села ў тое ж скураное крэсла з высокай спінкай і прыняла прапанаванае ім святло.
  
  
  «Тавар ёсць у наяўнасці. Палова L39AI, якую вы прасілі. Я магу аформіць замову ў Parker-Hales».
  
  
  "Добра. А дастаўка?"
  
  
  Сёння панядзелак. Скажам у пятніцу? У Амстэрдаме? "
  
  
  "Добра. Як будзе ўсталяваны кантакт?"
  
  
  «Пойдзем, пойдзем, мая дарагая. Вы ведаеце, я не магу даць вам гэтую інфармацыю, пакуль вы не прыедзеце і грошы не будуць пераведзены».
  
  
  "Вядома." Яна ўсміхнулася, затушываючы цыгарэту. "А цяпер цана".
  
  
  Дзвесце дваццаць тысяч. Гэта ўключае сертыфікат канчатковага выкарыстання і дастаўку да пункта адпраўлення.
  
  
  «Вельмі добра», - адказала Карыёта, устаючы. "Я звяжуся з нашымі людзьмі ў Швейцарыі раніцай".
  
  
  Кашмір падышоў да яе бліжэй, абвіў рукамі яе стан і абхапіў яе ягадзіцы рукамі. «Я дашлю праверку і сустрэну вас у басейна праз паўгадзіны. Гэта значыць, калі вы не раздумаліся…»
  
  
  Карыёта дазволіла свайму целу растаць насупраць яго, калі словы Картэра пранесліся ў яе галаве:
  
  
  Заставайся з ім, Карыёта ... заставайся з ім з моманту адпраўкі. У яго напэўна ёсць выйсце ў надзвычайнай сітуацыі. Заставайцеся з ім прылепленымі і сочыце, каб ён не праслізнуў. Уся аперацыя залежыць ад затрымання Кашміра, каб ён не змог з'явіцца пазней і ўсё сапсаваць. Калі, калі мы ўвойдзем, адбудзецца нешта, якое папярэджвае яго, пераканайцеся, што ён не ўцячэ!
  
  
  Яго вусны накрылі яе, і Карыёта не тузанулася, калі яго мова пачаў пранікаць у яе рот.
  
  
  "Мы будзем прыгожыя разам, табе не здаецца, мая дарагая?"
  
  
  "Ды прыгожыя."
  
  
  "Басейн? Паўгадзіны?"
  
  
  "Паўгадзіны", - сказала яна, павярнуўшыся і пайшла хутка да дзвярэй.
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Басейн меў васьмікутную форму і заключаны ў бурбалкавы купал. Пад яго паверхняй свяцілася прыглушанае святло. Паколькі асвятленне ўнутранага дворыка і большая частка святла ў задніх пакоях асабняка былі пагашаны, адзінай крыніцай святла быў басейн.
  
  
  Кашмір ужо быў там, ён стаяў на нізкай дошцы ў далёкім канцы, яго мускулістае цела былі без касцюма.
  
  
  Кариота памахала рукой і падышла да краю басейна. Яе доўгія чорныя валасы былі заплеценыя ў касу і абгорнутыя вакол галавы. На ёй быў чорны шаўковы халат, які абліпаў яе цела і сканчаўся да сярэдзіны сцягна, агаляючы дзіўную даўжыню яе станістых канечнасцяў. У правай руцэ ў яе была невялікая чорная сумка. У сумцы была пачак цыгарэт і запальнічка.
  
  
  У падставу запальніцы было ўбудавана малюсенькая прылада саманавядзення, якое пры актывацыі пасылала адзіночны сігнал прыкладна на мілю.
  
  
  «Гэта цудоўны вечар», - крыкнуў Алі, гледзячы праз купал на цёмнае, абсыпанае зоркамі неба.
  
  
  «Так. Гэта так. Усё вырашана на пятніцу?»
  
  
  «Цалкам. Наш бізнэс завершаны».
  
  
  Ён уляцеў у басейн і чыста разрэзаў ваду. Калі ён падплыў да яе, Карыёта сунула цыгарэту паміж вуснамі і пстрыкнула запальнічкай. Незадоўга да таго, як яна паклала яе і сумку на столік у басейна, яна павярнула падставу запальніцы, уключыўшы гукавы сігнал.
  
  
  Галава Алі ўсплыла прама пад ёй. Яго зубы ззялі ў шырокай усмешцы, а вочы шукалі халат у пошуках відавочнай прыкметы таго, што пад ім быў купальны гарнітур.
  
  
  "Ты ідзеш?"
  
  
  "Вядома." Карлота пацягнула за пояс. Халат разышоўся, і, калі яна паціснула плячыма, спаўз уніз, утвараючы лужыну ля яе ног.
  
  
  «Прыгожа», - уздыхнуў Алі.
  
  
  Святло ў басейне, які прасейвае ваду, ствараў танцуючыя цені на гнуткіх выгінах і западзінах яе аголенага цела. Яе ягадзіцы былі цвёрдымі і круглявымі, стан тонкай, а сцягна гладкімі. У яе быў суцэльны загар, і калі яна паспрабавала выкінуць цыгарэту, яе скура на святла набыла залацістае адценне.
  
  
  "Мы будзем плыць павольна", - сказаў Алі. "Я хачу атрымліваць асалоду ад вамі павольна".
  
  
  "Так, Алі, давай вельмі доўга".
  
  
  Карлотта саслізнула ў ваду, захоўваючы маску на твары, калі яго рукі абнялі яе.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр ускочыў на палубу. "Тэд, Марка ... гатова!"
  
  
  Трое мужчын рушылі на карму. Праз некалькі секунд яны зашпілілі перапончатыя рамяні вакол сябе. Да рамянёў былі прымацаваныя баявыя нажы Fairbairn і дзве воданепранікальныя сумкі з пісталетамі з глушыцелем і запаснымі абоймамі.
  
  
  Будзем спадзявацца, што нож і пісталет - усё, што ім спатрэбіцца. Усё павінна было адбывацца ціха.
  
  
  Картэр зняў рацыю з пояса і раўнуў у яе. "Хэдлі?"
  
  
  "Гэй!"
  
  
  “Гэта ход. Вы ведаеце часовую паслядоўнасць».
  
  
  "Правільна."
  
  
  «Барзоні?… Хэл?»
  
  
  "Вось."
  
  
  "На."
  
  
  «Падыдзі да агароджы. Калі патухне святло, ты даведаешся, што электрычнасць выключана».
  
  
  "Праверце."
  
  
  Картэр выключыў радыё і схаваў яго ў джэмперы ад гідракасцюма, перш чым павярнуцца да мужчын побач з ім. "Добра, пайшлі".
  
  
  Усе трое саслізнулі з веернага хваста катэры, адзін павярнуў направа, іншы налева, а Картэр накіраваўся прама ў док.
  
  
  * * *
  
  
  Седан форд спыніўся прама ў варот. Фары патухлі, засталіся толькі габарытныя агні, вадзіцельскія дзверы адчыніліся, і з машыны выйшаў чалавек у яркай спартыўнай кашулі.
  
  
  Ахоўнік сунуў руку пад куртку і рушыў да цэнтра брамы.
  
  
  «Я думаю, што мы з прыяцелем заблудзіліся. Ты ведаеш правільную дарогу ў Мідвейл?
  
  
  "Ніколі пра гэта не чуў", - адказаў ахоўнік.
  
  
  "Гэта прама тут, на гэтай карце, але я не магу знайсці правільную дарогу, якая вядзе да яго".
  
  
  Рука, якая трымала карту, прасунула скрозь краты. Інстынктыўна ахоўнік пацягнуўся да яе. Яго пальцы ледзь стуліліся на паперы, калі іншы мужчына схапіў яго за горла.
  
  
  Ён спрабаваў палічыць да трох, перш чым яго цела абмякла.
  
  
  Ледзь ахоўнік упаў, як другі мужчына выйшаў з машыны. Як гімнаст, ён скокнуў на капот, а адтуль - на верх брамы. Без намаганняў ён перавярнуўся праз уверх. На долю секунды яго цела было акрэслена на фоне начнога неба, а затым яго красоўкі з мяккай падэшвай зарыпелі аб жвір ўнутры варот.
  
  
  Праз некалькі секунд цела ахоўніка адцягнулі ў бок, і вароты расчыніліся.
  
  
  Без гуку абодва мужчыны растварыліся ў дрэвах і накіраваліся да дома. Да таго часу, як яны падышлі да групы дрэў насупраць шырокай веранды, двух іншых вартавых напаткаў той жа лёс, што і вартаўнікі ля варот.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр усплыў пад пірс і накіраваўся ўздоўж яго да лодкавы домік. Падымаючыся па лесвіцы, ён чуў галасы. Дзверы прыадчыніліся ад вільготнай начной спёкі, і ў ёй апынуліся двое мужчын. Яны сядзелі за сталом і штурхалі шашкі па дошцы.
  
  
  Падышоўшы да дзвярэй, Картэр выцягнуў свой 9-міліметровы «Люгер» Вільгельміну з воданепранікальнай торбы на поясе. Ён спрытна праверыў глушыцель і ўсадзіў у патроннік зарад.
  
  
  Абодва мужчыны імгненна ўбачылі савіныя вочы, калі ён нагой расчыніў дзверы і ўвайшоў унутр, трымаючы пісталет на адлегласці выцягнутай рукі абедзвюма рукамі перад іх тварамі.
  
  
  "Не выдайце ні гуку, ні варушыцеся інакш гэта будзе твой апошні рух".
  
  
  Рушыла ўслед двухсекундная ашаломленая паўза, а затым ссунуўся правы. Яго рука пацягнулася да пояса, а затым рука паднялася па дузе.
  
  
  Ён быў неверагодна хуткі. Нож Фэйрберн у яго руцэ быў сапраўды такі ж, як на поясе Картэра, і па тым, як рука была паднятая, Картэр ведаў, што ён дакладны.
  
  
  Рука для кідання была толькі што ўзведзена, за мілісекунду да выпуску, калі Кілмайстар стрэліў яму ў грудзі двума кулямі з «Люгера». На яго футболцы з'явіліся барвовыя плямы на адлегласці двух цаляў сябар ад сябра, і яго цела адляцела назад ад удару 9-мм кулі.
  
  
  Нумар два быў такім жа адважным і хуткім.
  
  
  Ён пачаў набліжацца да яго, яго рукі, падобныя на кумпякі, сціснуліся для забойства, а затым адступіў направа ад Картэра.
  
  
  Картэр зрабіў адзін стрэл, да якога ў яго захварэла вуха ад удару. Ён адчуў, як адна з вялікіх рук ударыла яго па запясці, і «Люгер» вылецеў з яго рук і прызямліўся на падлозе ў куце.
  
  
  Рука стукнула Картэра ў галаву. Яна адляцела ад яго скроні, не стукнуўшы ў поўную сілу, калі Кілмайстар пакаціўся на арэлях, каб ухіліцца. Картэр рэзка разгарнуўся, а затым разгарнуў тыльны бок перадплечча па шырокай дузе, завяршыўшы круг і ўдарыў з глухім стукам у твар і галаву чалавека.
  
  
  Косць трэснула ў мужчыны ў скуле, і яго вочы шырока расплюшчыліся ад нечаканага здзіўлення. Ён упаў, моцна стукнуўшыся аб сцяну, яго раздробненая сківіца рухалася, але з яго горла не даносілася ні гуку.
  
  
  "Ідзі зараз, - прахрыпеў Картэр, - і заўтра ты яшчэ будзеш дыхаць".
  
  
  Ні за што.
  
  
  Ён разгарнуўся як бык. Картэр прыгнуўся і моцна стукнуў іншага каленам у пахвіну. Удар быў сустрэты які рвецца стогнам болю, і цела нахілілася наперад, каб спатыкнуцца, утварыўшы тугі круг.
  
  
  Картэр ступіў у бок і падрэзаў рукой шыю мужчыны ззаду.
  
  
  Ён упаў, як пшаніца пад касой.
  
  
  Картэр праверыў першага. Ён быў мёртвы, а іншы будзе адсутнічаць некалькі гадзін. Нават калі ён ачуняе раней, яму будзе складана арыентавацца. І ўсё роўна будзе ўжо занадта позна.
  
  
  Звонку Картэр саскочыў з пірса на пляж і падышоў да невысокай каменнай сцяны. Ён пераскочыў цераз яе і, пазбягаючы сцежкі, рушыў уверх па ўзгорку праз сады, якія раўнамерна перасякаліся з лужком ад задняй часткі дома да вады.
  
  
  Ярдах за пяцьдзесят справа ад яго ўвайшоў Марка.
  
  
  "Двое ў лодачнай хатцы", - сказаў Картэр. "Вы?"
  
  
  "Я свайго атрымаў."
  
  
  "Паехалі."
  
  
  Яшчэ дваццаць пяць ярдаў прывялі іх да невялікага сталёвага хлява. Дзверы не зачынены. Картэр уварваўся ў пакой, другі агент за ім па пятах ужо асвятліў ліхтарыкам інтэр'ер.
  
  
  Картэр растлумачыў кароткімі адрывістымі прапановамі.
  
  
  “Гэта галоўны сілавы блок. Выключыце гэты выключальнік, зацісніце тут перамычку, затым зноў уключыце харчаванне. Пасля адключэння электраэнергіі аварыйны генератар уключыцца прыкладна праз трыццаць секунд».
  
  
  "Зразумеў."
  
  
  «Прыбярыце тут аварыйную сітуацыю. Табе лепш заглушыць і яе, на выпадак, калі нехта праедзе міма нас».
  
  
  "Роджэр."
  
  
  Картэр выехаў і пачаў рэшту шляху ўверх па ўзгорку да дома.
  
  
  Да цяперашняга часу Хэдлі і Крыс ужо прайшлі праз вароты і былі гатовыя наперадзе. У Марка справа быў ахоўнік унутранага перыметра, і ён знаходзіўся ў ангарах. Тэд, спадзяюся, ачысціў бы ўнутраную частку плота злева і, як Картэр, рушыў бы да дома.
  
  
  Калі пашанцуе, Барзон і Хэл скінулі б вартавых і ўжо стаялі са снайперскімі вінтоўкамі на ўзвышшы, трымаючы пад прыцэлам тыл да самай вады.
  
  
  Іх загад: Калі хто-небудзь вырвецца з дому, страляць у яго.
  
  
  Картэр хутка агледзеў басейн. Ён убачыў дзве цёмныя галовы, якія пагойдваліся на паверхні каля дробнага канца, і ўсміхнуўся сам сабе.
  
  
  Добрая дзяўчынка. Карлота трымалася блізка да Кашміра.
  
  
  Ён ляніва варажыў, наколькі блізка.
  
  
  Насупраць службовага ўваходу ён прысеў і нацягнуў на вочы начныя акуляры.
  
  
  Калі павязе, усё скончыцца праз пятнаццаць хвілін.
  
  
  * * *
  
  
  Задняя частка яе шыі і плечы былі над вадой. Карлота адчула, як на гэтай частцы яе цела выступіў пот.
  
  
  Як доўга? - падумала яна.
  
  
  Яна ведала, што больш не можа адмаўляць юрлівасць Кашміра. Яна адчувала, як гэта напружвае яе сцягно.
  
  
  Ён быў падобны на васьмінога, усе рукі і пальцы хапаліся за яе грудзі і ягадзіцы, мацалі паміж яе сцёгнаў.
  
  
  "Ты дражніш мяне для задавальнення, Карлота?"
  
  
  "Вядома, не", - адказала яна, стрымліваючы сарамлівую ўсмешку. "Я раблю гэта, каб узмацніць прадчуванне".
  
  
  «Маё чаканне досыць моцнае», - прашыпеў ён, моцна прыціснуўшы яе да краю басейна.
  
  
  Ён выкарыстоўваў свае калені, каб рассунуць яе. Карлота ўхапілася за яго сцягна рукамі і змагла прыцягнуць яго да сябе, але адштурхнула ў апошнюю секунду.
  
  
  "Ты сука".
  
  
  «Вядома, кахаю. Гэта дадае рызыкі».
  
  
  "Чорт цябе пабяры", - прагыркаў ён, затым ірвануўся наперад, раздзіраючы яе хватку.
  
  
  Яна напружыла мышцы, калі адчула яго спробу ўвайсці.
  
  
  Але яна ведала, што гэта ўсяго толькі пытанне секунд.
  
  
  А потым усё пацямнела.
  
  
  Цела Кашміра напружылася. На секунду Карлотте здалося, што ён пакіне яе і вылезе з басейна. Адной рукой яна абвіла яго шыю, а другую на ўсякі выпадак паднесла да лёгкага завітку валасоў.
  
  
  "Што здарылася"
  
  
  "Збой харчавання", - адказаў ён.
  
  
  Раптам святло зноў уключылася, але толькі на імгненне, і басейн зноў пагрузіўся ў цемру.
  
  
  Карлота ўбачыла, што вочы Кашміра звузіліся ў месячным святле, і ў яго рысах з'явілася напружанае чаканне.
  
  
  Зараз ён забыўся аб сваёй юрлівасці.
  
  
  "Аварыйны генератар павінен хутка ўключыцца".
  
  
  Ледзь словы сарваліся з яго вуснаў, як вада зноў заззяла.
  
  
  Яго вусны выгнуліся ў хітрай усмешцы. "А цяпер, прыгожая сучка, я цябе дастану".
  
  
  * * *
  
  
  Картэр глядзеў на секундную стрэлку сваіх гадзін. Калі з моманту спрацоўвання аварыйнага генератара прайшло 50 секунд. ён рушыў да дома рыўком.
  
  
  На паўдарозе святло зноў патухла апошні раз.
  
  
  Картэр з цяжкасцю стукнуў у дзверы. Адразу за ім быў невялікі алькоў, а потым кухня. Вялікая шыракаплечая малпа ў смокінгу стаяла пасярод пакоя каля мяснога блока. Ёй удалося запаліць адзін лягерны ліхтар, і яна працавала над другім.
  
  
  Калена Картэра зачапіла крэсла, і малпа закружылася ад гуку.
  
  
  Кілмайстар не спыніўся ні на крок у сваім бегу. Ён апусціў плячо ў смокінг на жываце і прыціснуў мужчыну да вялікага двухдзвернага халадзільніка.
  
  
  Смуроднае дыханне вырвалася ў вуха Картэра, калі іншы мужчына зваліўся, яго рукі інстынктыўна намацвалі яго цёмную куртку.
  
  
  Картэр адзін раз ударыў яго па шыі ствалом і глушыцелем "Люгера", а затым па шляху ўніз даў яшчэ адзін удар.
  
  
  За кухняй была невялікая сталовая, а за ёй - вялікі пакой. Картэр стукнуў гэтыя дзверы ў той момант, калі Хэдлі і Крыс увайшлі ў парадную дзверы, цягнучы несвядомае цела шафёра паміж сабой.
  
  
  "У мяне ёсць адзін на кухні", - прахрыпеў Картэр.
  
  
  “А гэта двое. Засталося двое».
  
  
  Хэдлі і яго партнёр кінулі мужчыну паміж сабой і рушылі ў чорны як смоль пакой. Калі яны ўвайшлі ў паток месячнага святла, які пранікае праз адно з высокіх вокнаў, якія нагадваюць сабор, Картэр заўважыў рух злева ад сябе наверсе лесвіцы.
  
  
  Ён упаў на адно калена і закаціў вочы. Праз начныя акуляры ён убачыў, як з боку аднаго з мужчын вылецеў пісталет-кулямёт, а другі кінуўся ўніз па лесвіцы.
  
  
  "Рулон!" - раўнуў Картэр.
  
  
  Хэдлі і Крыс нырнулі. Картэр зрабіў два хуткія стрэлы. Абодва былі трапнымі, але недастаткова хуткімі.
  
  
  Пісталет-кулямёт у руках мужчыны пачаў стукаць, пасылаючы пырскі куль па падлозе і сцяне, каб разбіць вялізнае акно.
  
  
  "Дзярма." - прашыпеў Картэр. "Хлопцы, вы ў парадку?"
  
  
  «Крыс злавіў адну кулю ў сцягно».
  
  
  «Паклапаціся пра яго. Я пайду за іншым!
  
  
  Картэр кінуўся да задняй часткі дома, спадзеючыся, што Карлота так добрая, як можна было падумаць.
  
  
  Калі аварыйны генератар адключыўся, запал Алі Кашміра астудзіўся разам з ім.
  
  
  "Нешта не так."
  
  
  «Забудзься пра гэта», - сказала Карлота, прыціскаючы яго да сябе, паклаўшы левую руку яму на шыю. "Вы сказалі, што гэта проста адключэнне электраэнергіі".
  
  
  "Не, надзвычайная сітуацыя..."
  
  
  "Ідзі да мяне, Алі", - прабуркавала яна. "Я гатова."
  
  
  Ён пачаў зноў садзіцца паміж яе сцёгнаў, але па напружанні ў яго целе і насцярожанасці ў вачах яна магла сказаць, што любы гук або рух вакол яго адправяць яго ва ўцёкі.
  
  
  Ён адкрыў вусны, каб нешта сказаць, але Карлотта прымусіла яго замаўчаць, прыціснуўшы вусны да яго роце. У той жа час яна выгнула сцягна, церціся аб яго.
  
  
  Да таго часу, калі ён адарваў свае вусны ад яе вуснаў і падняў галаву, штылет схаваўся з-пад увагі за яго плячом.
  
  
  «Мне лепей пайсці праверыць. Хтосьці павінен быць…»
  
  
  Наступіла ноч. Раздалося гучнае заіканне стрэлаў, і раптам адно з вялізных вокнаў басейна вылецела вонкі, раскідаўшы аскепкі шкла над каменным панадворкам.
  
  
  «Алі… Алі, мы….!»
  
  
  Карлота ўбачыла над галавой постаць, якая выскачыла з акна. З узгорка справа ад яе вырваўся паток полымя, і мужчына пахіснуўся.
  
  
  "Чорт!" Кашмір закрычаў, калі мужчына нахіліўся наперад і саслізнуў амаль да краю басейна.
  
  
  Вочы Алі закаціліся і сустрэліся з Карлотта, і ў гэты момант ён зразумеў.
  
  
  Ён цягнуўся да яе горла, калі Карлотта моцна абвіла нагамі яго спіну і склала ступні разам. Яна ўсё яшчэ сціскала яго шыю і сваю левую руку і пальцам лічыла гузы на яго верхніх пазванках.
  
  
  Яму ўдалося прыбраць пальцы з яе шыі і самкнуць імі горла.
  
  
  "Сука!" ён ахнуў, калі іх дужанне пагрузіла іх пад ваду.
  
  
  Карлота адчула, як сціскаюцца яго пальцы. Яна знайшла тую частку яго пазваночніка, якую хацела, і ўваткнула вастрыё штылета на восьмую цалі ў скуру.
  
  
  Ад рэзкага ўколу болю яго пальцы імгненна пакінулі яе горла і пацягнуліся, каб спыніць укол.
  
  
  Ён спазніўся.
  
  
  Яна ўзялася аберуч за рукаяць штылета і
  
  
  сіла ў яе руках штурхнула лязо ўніз, да яе грудзей, слізгануўшы пад ім.
  
  
  Гэта быў сапраўдны хіт. Хрыбетнік акуратна перарэзаны, і яго цела абмякла побач з ёй.
  
  
  Да таго часу, калі Картэр падышоў да краю басейна, яна ўжо стаяла ў вадзе па пояс, яе маленькія грудзі ўздымаліся.
  
  
  Побач з ёй лунаў Алі Кашмір тварам уніз, струменьчык крыві сачылася з-за ручкі штылета, які тырчыць з яго шыі.
  
  
  "Ты ў парадку?"
  
  
  Яна павярнула галаву да яго тварам. Яе вочы былі ясныя, а ніжняя губа злёгку дрыжала.
  
  
  «Так. Нічога не зробіш».
  
  
  Картэр схапіў цела Кашміра за валасы і пацягнуў яго ў бок. Стылет быў яго ўласным, другім са смяротных сяброў Ніка Картэра па мянушцы Х'юга.
  
  
  Ён выцягнуў лязо, прамыў яго ў вадзе, каб выдаліць чырвоную рэшту, і засунуў яго за пояс.
  
  
  Затым ён падняў з цэменту чорную шаўковую павязку Карлотты правай рукой і працягнуў левую жанчыне.
  
  
  «Ён не вялікая страта. Давай».
  
  
  * * *
  
  
  "Ал?"
  
  
  "Так", - адказаў Гаррет з пакоя матэля прыкладна ў пяці мілях ад таго месца, дзе стаяў Картэр, у офісе Алі Кашміра наверсе.
  
  
  "Мы ў бяспецы. Прынясіце гэта!"
  
  
  "Дваццаць хвілін."
  
  
  Тэлефон адключыўся. Картэр падняў вочы, калі Марка ўвайшоў у пакой.
  
  
  "Усё ў парадку. Мы загадаем зборшчыкам смецця прыбраць бляшанку. Астатнія ляжаць у вінным склепе».
  
  
  "Як Крыс?"
  
  
  “З ім усё будзе ў парадку. Шмат крыві, але нічога сур'ёзнага».
  
  
  "Добра."
  
  
  Марка абышоў стол. "Некаторыя з іх былі толькі рады пагаварыць". Ён павярнуў ляпніну, і панэль у сцяне адкрылася.
  
  
  Картэр хутка зазірнуў унутр і ўсміхнуўся. «У Эл Гарэта будзе мяч».
  
  
  "Я ўсталюю ахову па перыметры".
  
  
  Картэр кіўнуў і разам з ім выйшаў з пакоя. Марка спусціўся па лесвіцы, Картэр - па калідоры. Ён спыніўся каля другіх дзвярэй, да якіх падышоў, і пастукаў.
  
  
  "Увайдзіце."
  
  
  Яна сядзела за туалетным столікам з вялікім лазневым ручніком у еўрапейскім стылі, абматаным вакол яе цела. Яе вочы сустрэліся з яго поглядам у люстэрку, але рука, якая праводзіць пэндзлем па яе доўгім бліскучым чорным валасам, не спынялася.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ ў парадку?"
  
  
  “Вядома. Гэта не першы раз».
  
  
  "Я не думаў, што гэта было".
  
  
  Ён спыніў руку і паднёс да вуснаў. Ён пяшчотна пацалаваў яе.
  
  
  "Ты ў парадку."
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  "Але гэта толькі пачатак."
  
  
  "Я ведаю. Не турбуйся пра мяне».
  
  
  "Вы тэлефанавалі ў Рым?"
  
  
  Карлота кіўнула. "Я паведаміла Палморы, што сам Кашмір будзе суправаджаць мяне ў Амстэрдам і дапаможа ў канчатковай дастаўцы тавараў у Італію".
  
  
  "Ёсць статыка?"
  
  
  «Не. Палморы лічыць Кашміра сябрам нашай справы».
  
  
  "І ты ўпэўнена, што ніхто з іх не пазнае мяне, калі прыйдзе час?"
  
  
  "Ніхто. Я адзіная ў Ліберце, хто меў асабісты кантакт з Кашмірам.
  
  
  "Добра." Ён паглядзеў на гадзіннік. Світанак павінен быў быць менш чым праз гадзіну. «Табе лепш паспаць. Мы паедзем на Манхэтэн каля пяці на лімузіне. Наш самалёт вылятае з Кэнэдзі сёння ў дзесяць пятнаццаць».
  
  
  Яна кіўнула і вярнулася да расчэсваннем валасоў. Яе голас спыніў Картэра, калі ён падышоў да дзвярэй.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што вашы людзі змогуць забяспечыць бяспеку гэтага месца, пакуль працягнецца аперацыя?"
  
  
  "Я ўпэўнены", - адказаў Картэр. "І Эл Гаррет будзе ведаць дастаткова аб бізнэсе Алі Кашміра на працягу тыдня, каб кіраваць усім гэтым прама з таго кампутара ў офісе".
  
  
  "А як наконт сяброў ... дзелавых ці асабістых?"
  
  
  "Кашмір у працяглай камандзіроўцы ..." Картэр замоўк, усміхаючыся. "Што часткова дакладна".
  
  
  "І калі ў газетах з'яўляецца інфармацыя аб тым, што Алі Кашмір быў заключаны ў турму ў Італіі за гандаль зброяй і тэрарыстычную дзейнасць…?"
  
  
  Картэр зноў усміхнуўся. «У нас ёсць людзі, спецыяльна навучаныя ўсталёўваць і падтрымліваць сховішча, што б ні здарылася. Задаволены?»
  
  
  «Давольная, Нік…»
  
  
  "Так?"
  
  
  "Як бы там ні было, думаю, я збіраюся правесці з табой рэшту часу".
  
  
  "Гэта ідзе ў абодва бакі".
  
  
  Ён асцярожна зачыніў за сабой дзверы, але не паспеў мімаходам убачыць, як Карлотта Полці стаіць, кідае ручнік і рухаецца да ложка.
  
  
  У спальні яна выглядала нашмат прыгажэй, чым у басейне з які плавае побач з ёй мёртвым целам.
  
  
  Унізе ён паглядзеў на бутэлькі за стойкай і знайшоў там самы дарагі скотч. Ён наліў на тры пальцы ў шклянку і праглынуў. Ён апрацаваў чатыры пальцы лёдам і толькі пачаў гэта рабіць, калі Эл Гарэт і яго світа тэхнікаў увайшлі ў парадную дзверы.
  
  
  "Хто-небудзь застаўся жывы?"
  
  
  "Некалькі", - адказаў Картэр. «Яны ў вінным склепе. Марка кажа, што некаторыя з іх вельмі гаманкія, калі вам трэба нешта даведацца».
  
  
  Гарэт кіўнуў і павярнуўся да якія чакаюць ззаду яго мужчынам. «Добра, хлопцы, размясціцеся і знайдзіце пакоі. Як толькі вы складзеце свой рыштунак, вяртайцеся сюды. Мы неадкладна прыступім да працы. У нас ёсць вялікая кампанія».
  
  
  "Як вы думаеце, колькі часу гэта зойме?"
  
  
  "Гэта ведае толькі Картэр", - сказаў ён, зноў павярнуўшыся да Картэра.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Месяц, не больш за пяць тыдняў. Мы думаем, што дата вялікага саміту паміж КДБ і тэрарыстычнымі групоўкамі будзе прыкладна ў гэты час. Дарэчы, рукі прэч.
  
  
  ад першых двух спальняў злева наверсе лесвіцы. Яны нам з дамай спатрэбяцца сёньня”.
  
  
  Было некалькі кіўкоў, і людзі разышліся. Гарэт падышоў да стойкі бара і зрабіў глыток напою.
  
  
  "Гэта заб'е цябе", - сказаў Картэр.
  
  
  "Гэтак жа як старасць і адмова ад рамянёў бяспекі", - адказаў Гарэт. "Дзе гэта знаходзіцца?"
  
  
  "Уверх па лесвіцы."
  
  
  "Пайшлі."
  
  
  * * *
  
  
  Гарэт пагрузіўся ў кампутар і кнігі запісаў побач з ім, калі Картэр асцярожна ўвайшоў за стол. Картэр закурыў, адпіў глыток і набраў асабісты вашынгтонскі нумар Дэвіда Хока.
  
  
  "Гэта я, сэр".
  
  
  "Як прайшло?"
  
  
  «Пяць дрэнных хлопцаў зніклі марна разам з самім Кашмірам. Тры скрыні з насілкамі з разбітымі галовамі. Яны ў вінным склепе, прыбіральшчыкі ідуць пазбаўляцца ад нябожчыкаў».
  
  
  "А нашы?"
  
  
  «Ранен Крыс. Гэта несур'ёзна. Ён ужо едзе ў Бетэсду».
  
  
  "Як пажывае італьянская лэдзі?"
  
  
  «Як чэмпіён. Яна сама забіла Кашміра».
  
  
  «Выдатна. Значыць, ты не сумняваешся, што яна зможа вынесці астатняе?
  
  
  "Не. Што мы чуем з Рыма?"
  
  
  «Ва ўмоўна-датэрміновым вызваленні П'етра Амані было адмоўлена. Мы, вядома, мелі да гэтага нейкае дачыненне, але гэта вядомы факт, што Нікала Палморы паспрабаваў бы забіць яго, калі б ён быў вызвалены, таму адмова ва ўмоўна-датэрміновым вызваленні вельмі праўдападобная».
  
  
  «Што-небудзь яшчэ наконт сустрэчы?… Час?… Месца?»
  
  
  «Нічога. Па ўсім свеце гудуць, таму мы ведаем, што гэта адбудзецца. Але гэтая аперацыя па-ранейшаму застаецца адзіным рэальным шанцам даведацца, калі і дзе».
  
  
  "Дастаткова добра", – сказаў Картэр, дапіваючы рэшткі скотчу ў шклянцы. "Дастаўка ў Амстэрдам, пятніца".
  
  
  «Я ўсталюю сродкі перамяшчэння. Што-небудзь яшчэ прама зараз?»
  
  
  "Нічога падобнага. Я звяжыцеся з вамі незадоўга да таго, як мы ўдарым па Італіі».
  
  
  "Добра".
  
  
  Развітання не было. Размова паміж кіраўніком AX і яго галоўным агентам быў лёгка выкананы з танальнай інтанацыяй.
  
  
  Картэр падышоў да сценавай панэлі. Гарэт нешта напяваў, прабягаючы пальцамі па клавішах.
  
  
  "Што вы думаеце?"
  
  
  «Кавалак торта. Чувак, гэты хлопец ва ўсім расколаты».
  
  
  «Вы ўпэўненыя, што зможаце прастрэліць Бартынэлі ў Амстэрдам, не пакінуўшы нам чаявых?»
  
  
  «Станоўча. Мусіць, сёння ўвечары яна адключыла свой канал. Яна перадала сёе-тое простай мовай, затым разгарнулася і адправіла тое ж самае ў кодзе. Дапамагла ўзламаць яго за лічаныя хвіліны».
  
  
  «Я збіраюся крыху паспаць. Выкліч мяне каля двух».
  
  
  "Ты зразумеў."
  
  
  Картэр увайшоў у хол. Ён спыніўся каля дзвярэй Карлоты Полці, успамінаючы, як яна выглядала, калі выпусціла ручнік.
  
  
  Косткі пальцаў былі на паўдарогі да дзвярной панэлі, калі ён раздумаўся і рушыў па калідоры ў іншую спальню.
  
  
  «Дастаткова часу для гэтага, - падумаў ён.
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  Пашпарты ў Кэнэдзі не складалі праблемы. Карлота выкарыстоўвала свой. Картэр выкарыстаў пашпарт Алі Маўмеда Кашміра. Ён быў ліванскі, і адзін з каманды Эла Гарэта ідэальна падрабіў яго з дапамогай фатаграфіі Картэра і штампа, які не паддаецца доказу фальсіфікацыі.
  
  
  KLM 747 узляцеў роўна ў дзесяць пятнаццаць, і напоі былі пастаўлены перад імі ў той момант, калі яны дасягнулі крэйсерскай вышыні.
  
  
  "Дзе мы спынімся ў Амстэрдаме?" Яе вочы былі яснымі і яркімі. Бесперапынны дзённы адпачынак прынёс ёй шмат карысці.
  
  
  «Амстэл», - адказаў Картэр, - «да таго часу, пакуль не будзе ўсталяваны кантакт і ўсё наладжана. Адтуль мы будзем гуляць на слых».
  
  
  Яна задуменна адпіла свой напой. "Ад Амстэрдама да Італіі будзе доўгі шлях".
  
  
  Картэр кіўнуў. "І нават далей адтуль... Бог ведае куды".
  
  
  "Я ведаю." Яна адкінула галаву на сядзенне, паднесла да вушаў маленькія пластыкавыя навушнікі з запісам забаўляльнай праграмы ў палёце і закрыла вочы, калі заспакаяльная музыка напаўняла малюсенькі навушнік.
  
  
  Картэр пагрузіўся ў свае думкі.
  
  
  Яго розум адзначаў, што ўжо было зроблена і чаго яны спадзяваліся дасягнуць у наступныя некалькі тыдняў.
  
  
  Цягам апошніх некалькіх месяцаў спецслужбы ўсяго свабоднага свету збіралі чуткі аб тым, што тэрарыстычная дзейнасць збіраецца актывізавацца. Пасля некалькіх тыдняў збірання разам рознагалоссяў з інфармацыі, чутак і некалькіх пераканаўчых фактаў узнікла тэорыя, што КДБ рыхтуецца вярнуцца ў сусветны тэрарызм абедзвюма нагамі.
  
  
  Ціха пайшлі чуткі з плошчы Дзяржынскага № 2 - штаб-кватэры КДБ у Маскве - што Вялікі Папа сам хацеў бы сустрэчы з лідэрамі тэрарыстаў.
  
  
  Нібыта, сустрэча мусіла планаваць будучыя тэрарыстычныя атакі ў іх краінах пад кіраўніцтвам КДБ. Таксама высветлілася, што, верагодна, будзе дасягнута дамоўленасць адносна грошай і зброі, якія Расія-матухка ўкладзе ў праграмы па актывізацыі тэрарыстычнай дзейнасці на Захадзе.
  
  
  Калі было сабрана дастаткова фактаў і лічбаў, была сабрана каманда і сфармуляваны план. У выніку, ключавы паварот у плане быў перададзены Дэвіду Хоук і AX.
  
  
  "Канчатковы вынік даволі просты, N3", – сказаў Хоук, жваючы цыгару і хмурачыся, гледзячы на свайго галоўнага агента праз увесь свой захламлены стол. "Мы хацелі б ведаць, дзе і калі адбудзецца гэтая сустрэча".
  
  
  "А затым?"
  
  
  "Разбурыць гэта, вядома.
  
  
  Але што яшчэ больш важна, мы хацелі б атрымаць нейкія канкрэтныя доказы таго, што КДБ сапраўды падтрымлівае сусьветны тэрарызм».
  
  
  "Гэта быў бы пераварот".
  
  
  «Адзін з самых вялікіх», - прагыркаў Хоук, бліснуўшы рэдкай злоснай усмешкай. "У нас ёсць план, які можа прывесці вас на гэтую сустрэчу".
  
  
  П'етра Амані быў заснавальнікам некалі магутнага італьянскага партызанскага гурта пад назвай La Amicizia di Liberia Italiana. Яго жыццё - і яго выпадак - былі дзіўнымі. Як нашчадак багатай італьянскай выдавецкай сям'і, здавалася немагчымым, каб Амані стаў лідэрам групы, адзінай мэтай якой было звяржэнне таго самага класа, членам якога ён быў.
  
  
  Але гэта сапраўды так.
  
  
  Аднак Амані быў большы, чым левы мільянер. Ён хацеў увайсці ў гісторыю як італьянскі Фідэль Кастра, так званы вызваліцель свайго народа. Паступаючы такім чынам, Амані выдаткаваў амаль увесь свой стан, спрабуючы купіць тое месца ў гісторыі, якое ён так прагнуў.
  
  
  Яго няўдача на сённяшні дзень, верагодна, адбылася з-за таго самага гурта, які ён заснаваў, Liberta. Калі не ўся група, меркавалася, што прынамсі адзін з яе чальцоў, Нікола Палморы - адзін з лейтэнантаў Амані - здрадзіў лідэру.
  
  
  Калі Амані быў арыштаваны за забойства, пастаўку зброі вядомым тэрарыстам і здраду, яго ворагі ў групе - на чале з Палморы - захапілі тое, што засталося ад стану Амані і групы.
  
  
  Сам Амані знаходзіўся ў турме строгага рэжыму ў Кастэль-Манферата тэрмінам на дваццаць пяць гадоў.
  
  
  Ішоў восьмы год яго зняволення, і яго былая група - пад кіраўніцтвам Нікола Палморы - знаходзілася ў бязладзіцы.
  
  
  "Мы здагадваемся, - працягнуў Хоук, - што калі б Амані выйшаў з турмы, менавіта ён, а не Палморы, быў бы прадстаўніком Ліберыі на маленькай вечарынцы КДБ".
  
  
  Картэр у думках застагнаў, але твар яго заставалася невыразнай маскай. Ён ужо бачыў, што набліжаецца.
  
  
  «І, Нік, калі ты заваяваў давер Амані тым, што вырваў яго з турмы, цябе таксама могуць абраць, каб суправаджаць яго ў якасці, скажам так, яго абаронцы».
  
  
  "Навошта яму патрэбен абаронца?"
  
  
  Хоук адвёў вочы, раптам вельмі зацікавіўшыся карцінай на сцяне далёкага офіса. «Што ж, - сказаў ён нарэшце, - відавочна, калі Амані будзе на волі, людзі Палморы пойдуць за ім. Акрамя таго, паколькі Амані не заўсёды згаджаўся з рускімі, калі ён быў ва ўладзе, можна меркаваць, што яны таксама , хацелі б адгаварыць яго ад удзелу”.
  
  
  Картэр адчуў, як у яго падняліся валасы, і дазволіў ім.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што я павінен выцягнуць гэтага хлопца з турмы, не паведамляючы яму, што я падасланы, а затым трымацца далей і КДБ, і яго людзей, пакуль я не змагу даставіць яго ў месца, чорт ведае куды для сустрэчы Бог ведае калі і з кім?
  
  
  «Цалкам дакладна. Гэта прама на тваім завулку, Нік. Цяпер у нас ёсць план. У Манхэтэне ёсць жанчына па імені Наомі Барцінэлі…»
  
  
  Картэр дапіў і ўсміхнуўся, ставячы шклянку назад на паднос перад сабой.
  
  
  "Што-небудзь пацешнае?" — Спытала Карлота, прыбіраючы навушнікі і пстрыкаючы выключальнікам на пульце кіравання ў падлакотніку.
  
  
  "Проста абдумваю ўсё гэта ў сваёй галаве".
  
  
  "І гэта смешна?"
  
  
  "Вар'яцка", - адказаў ён. "Я вырашыў, што ў нас ёсць прыкладна дзесяць працэнтаў шанцаў выйсці жывымі".
  
  
  * * *
  
  
  Яны прызямліліся ў амстэрдамскім аэрапорце Схіпхол у адзінаццаць дзесяць. Мытня прайшла хутка, і да поўдня яны ўжо ехалі ў таксі "Мэрсэдэс" па кірунку да прафесара Тулплейн.
  
  
  Яны падняліся па прыступках да вялікага каменнага збудавання Амстэла і ўвайшлі ў шырокі трохпавярховы галоўны вестыбюль.
  
  
  «У мяне бронь. Два сумежныя пакоі. Кашмір».
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Абодва пакоі былі раскошнымі і высокімі з выглядам на ўвесь горад.
  
  
  "Мы не зможам нічога зрабіць да сённяшняга вечара", – сказаў Картэр. "Ты стамілася?"
  
  
  Карлота паціснула плячыма. "Адчуваю сябе хутчэй неспакойна, чым стомлена".
  
  
  Картэр правёў вуснамі па яе лбе і злёгку пагладзіў яе шчокі рукамі. «Я пазваню Гарэту. Хутчэй за ўсё, ён ужо мае кантакт для нашай сустрэчы. Чаму б табе не асвяжыцца і не паспрабаваць крыху адпачыць? Мы можам крыху раней павячэраць».
  
  
  Карлота кіўнула і рушыла да сумежных дзвярэй. Перад тым, як яна зачыніла дзверцы, Картэру здалося, што ён злавіў яе погляд.
  
  
  Ён адпусціў яго, калі пстрыкнуў замак, і накіраваўся ў вестыбюль да тэлефона-аўтамата.
  
  
  «Гэта зойме каля дваццаці хвілін, сэр», - сказаў замежны аператар на англійскай мове з амаль без акцэнту. "Калі вы пакінеце сваё імя на стойцы рэгістрацыі ў гатэлі, я патэлефаную вам".
  
  
  Картэр схапіў хуткі бутэрброд і толькі што піў каву, калі прыйшла старонка.
  
  
  "Гэта Кашмір".
  
  
  «Так, сэр. Я гатовы да вашага званку. Працягвайце. Нью Ёрк".
  
  
  Абодва мужчыны чакалі выразнай пстрычкі аператара, які сыходзіць з лініі, і затым Картэр загаварыў.
  
  
  "Гэта я. Ты на сувязі, Ал?"
  
  
  "О так. Усё гатова. Наша лэдзі на Манхэтэне - вельмі эфектыўны канал сувязі».
  
  
  "А з кампутарнымі кодамі праблем не было?"
  
  
  «Не. Дзіцячая гульня для такога старога генія, як я».
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. «Мне падабаецца твая сціпласць. Дай мне яе».
  
  
  "Добра. Ты Жасмін. Твой пароль - Окхерст.
  
  
  Пароль будзе пацверджаны словам "дэцыбел". Выкарыстоўвайце гэта ў сказе ".
  
  
  "Зразумела", - адказаў Картэр. "Калі?"
  
  
  "Сёння ўвечары. Пракоціцеся на лодцы па канале Сінгел у дзевяць гадзін; гэта лодка нумар тры. Сыйдзіце на прыпынку Кроман. У двух кварталах ад канала ёсць кафэ пад назвай «Джазмен». Ваш кантакт сустрэне вас там. . Гэта будзе жанчына”.
  
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Можа быць", - сказаў Ал і на імгненне адарваўся ад тэлефона. Калі ён вярнуўся, Картэр пачуў, як грымяць паперы. «Я выявіў пару больш ранніх здзелак, у якіх Кашмір выкарыстоўваў пароль Окхерст. Магчыма, вам будзе карысна даведацца пра іх, як яшчэ адзін доказ таго, хто вы».
  
  
  "Добры чалавек, Ал".
  
  
  Гарэт хутка прагледзеў дэталі двух папярэдніх зброевых здзелак, а Картэр у розуме іх каталагізаваць.
  
  
  "Вось і ўсё. Я ня думаю, што зноў пачую ад цябе».
  
  
  "Мне не падабаецца, як ты гэта кажаш, Ал", - усміхнуўся Картэр. «Я павінен табе абед у Арлінгтане праз шэсць тыдняў. Я буду там, каб адплаціцца».
  
  
  "Вы жартуеце."
  
  
  "Чао."
  
  
  Картэр вярнуўся ў свой пакой, распрануўся і прыняў працяглы душ. Калі ён выйшаў з ванны з ручніком вакол таліі, дзверы, якая злучае яго пакой з пакоем Карлотты, была прыадчынена.
  
  
  Яна ляжала ў ложку, яе доўгае стройнае цела затуляла прасціна. Яе вочы былі адчыненыя, і яны закаціліся, калі ён увайшоў у дзвярны праём.
  
  
  "Мы на сувязі?"
  
  
  Картэр кіўнуў. "Сёння ўвечары. Я раскажу табе падрабязнасці за вячэрай. Ты не можаш спаць?»
  
  
  "Я ж сказала табе, што мне больш не па сабе, чым стомленасць".
  
  
  Погляд быў старым, і Картэр яго не выпусціў. Ён падышоў да краю ложка і спыніўся, гледзячы на ??яго. Шторы былі зашмаргнуты, адзінае святло зыходзіў з яго пакоя праз адчыненыя дзверы ззаду яго.
  
  
  Ён нахіліўся наперад, зачапіў вялікім пальцам прасціну наверсе яе грудзей і павольна апусціў яе да каленяў.
  
  
  Яна была голая.
  
  
  Толькі яе рука рухалася, калі яна сцягвала ручнік з яго цела.
  
  
  Яе вочы ўхваляльна блукалі па яго целе. Яго грудзі ўяўляла сабой цвёрдую пласціну мускулаў, а жывот нагадваў пральную дошку. Тоўстыя вяроўкі цягліц спусціліся з яго плячэй праз яго рукі, і ён лёг у ложак побач з ёй.
  
  
  Не кажучы ні слова, яна падышла да яго, цалуючы яго грудзі, яе вусны сагравалі плоць, а рукі працавалі, каб узбудзіць яго.
  
  
  "Як вы думаеце, гэта мудра?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Не, але мне напляваць. А табе?"
  
  
  "Не."
  
  
  Яе твар быў блізка да яго. Ён распусціў завіткі яе валасоў, і яны спадалі ёй на плечы, як чорны вадаспад. Яна круціла галавой з боку ў бок, узбіваючы яго твар шаўковымі пасмамі.
  
  
  «Садыст», - паддражніў ён.
  
  
  «Мазахістка», - адказала яна. "Я працягваю агонію".
  
  
  "Тады давайце прыступім да справы".
  
  
  Яго рукі пацягнуліся за яе спіной, каб запоўніць пышныя выпукласці яе ягадзіц. Затым ён пацягнуў яе наперад, пакуль яго вусны не знайшлі кончыкі яе пульсавалых грудзей.
  
  
  Карлота запусціла пальцы ў яго валасы, на секунду мацней прыціснулася яго тварам да сябе, затым адкінула яго галаву назад.
  
  
  "Я люблю гэта."
  
  
  "Тады навошта спыняцца?"
  
  
  "Таму што я хачу большага".
  
  
  Яе галава зноў варухнулася, а валасы хвасталі яго па ўсёй даўжыні, не выпускаючы ні аднаго квадратнага цалі скуры.
  
  
  Картэр увесь гэты час не заставаўся пасіўным. Яго рукі пагладжвалі шаўкавістую даўжыню яе спіны, сціскалі яе ягадзіцы, скручвалі і фармавалі яе грудзей, якія звісалі з яе цела, калі яна нахілялася.
  
  
  «Хопіць», - нарэшце зароў ён, прыціскаючы яе да сябе.
  
  
  Яна прыціснулася да яго, яе грудзей рассунуліся, калі яны прыціснуліся да яго грудзей. Ён дзіка пацалаваў яе, затым адхіліўся і перавярнуў яе.
  
  
  Ён схапіў яе за адну скрышальную секунду, і пакой пачаў кружыцца вакол іх. Яго вусны заглушылі яе крыкі, калі ён прыціснуўся да яе.
  
  
  Яго цела ідэальна падыходзіла да яе целе, калі яго рукі дакраналіся яе грудзей. Кожны раз, калі ён урэзаўся ў яе, цела Карлотты рухалася на цалю ці два па гладкай паверхні прасціны.
  
  
  Яна раптам закрычала. - «Зрабі гэта… зрабі гэта!»
  
  
  Ён рабіў усё гэта, пакуль яна не выгнулася да яго, падганяючы яго кожным жэстам і гукам.
  
  
  Павольна і разам, у супадальным рытме яны рухаліся, адчуваючы прыліў нарастаючага запалу ў іншым, пакуль іх целы не ператварыліся ў віры апантанага руху.
  
  
  Раптам, упіўшыся пазногцямі ў яго напружаную спіну, яна выгнулася і курчылася, як быццам усё яе цела ператварылася ў тугую вяроўку, гатовую парвацца.
  
  
  А потым гэта адбылося, і Картэр з ёй.
  
  
  Абодва іх цела супакоіліся, курчы памяншаліся, пакуль Картэр не перакаціўся да яе. Яна прыціснулася да яго. шчыльна прылягаючы да яго.
  
  
  "У які час вы едзеце?" - Спытала яна, у яе голасе знікла ўсё жаданне.
  
  
  "Каля дзевяці".
  
  
  "Гэта будзе няспынна адтуль, ці не так?"
  
  
  "Так", - сказаў ён і кіўнуў.
  
  
  "Удачы", - прашаптала яна.
  
  
  Яна расслабілася побач з ім, і якраз перад тым, як заснуць, ён адчуў, як яна пацягнула яго руку ўверх, каб схаваць надзьмутую цвёрдасць яе грудзей.
  
  
  * * *
  
  
  "Джазмен" быў запоўнены хіпі ва ўзросце ад падлеткавага да сарака гадоў. У паветры лунаў рэзкі з'едлівы пах. і сталы былі запоўнены віннымі бутэлькамі.
  
  
  Было відавочна, чаму была абрана маленькая кавярня; Картэр вылучаўся, як хворы палец. Ён здагадаўся, што хто б ні кантактаваў
  
  
  яна таксама будзе "адрознівацца" ад натоўпу.
  
  
  Прама за дзвярыма за маленькім столікам сядзела нешта, якое нагадвае Вампіра, з адчыненай скрынкай для цыгар перад ёй.
  
  
  Картэр кінуў у скрынку некалькі купюр, мінуў у клуб і знайшоў тое, што выглядала апошнім пустым сталом.
  
  
  На сцэне сядзела гарыла з тварам херувіма, балбочучы банджа ў лапах. На ім былі зашмальцаваныя матацыклетныя чаравікі, выцвілыя сінія джынсы з латкамі і мятая сіняя працоўная кашуля.
  
  
  Сумныя і неразборлівыя гукі зыходзілі паміж яго вуснаў, калі ён млява брынкаў на банджа.
  
  
  Хударлявая бландынка падышла да Картэра. Ногі ў яе былі босыя, а валасы да плячэй спадалі ў пучок. На выгляд ёй было гадоў шаснаццаць.
  
  
  Віно?"
  
  
  "Скотч", - адказаў Картэр.
  
  
  "У нас ёсць толькі віно.
  
  
  «Я вып'ю віна… дзве шклянкі».
  
  
  Яна знікла, злёгку калыхаючыся, і вярнулася менш чым праз хвіліну. Яна пляснула бутэльку на стол і перанесла вагу на адно сцягно.
  
  
  "Ты таксама хочаш гашыш?"
  
  
  Нос Картэра зморшчыўся. Цяпер ён пазнаў пах, які ўдарыў яго ноздры, калі ён увайшоў у клуб. У Амстэрдаме гашыш быў распаўсюджаны і легальны.
  
  
  "Не."
  
  
  «Пяць флорынаў», - сказала яна, працягваючы руку.
  
  
  Ён даў ёй купюру ў пяць фларынаў і некалькі манет. Яна пайшла прэч, і Картэр наліў шклянку віна. Гэта было жахліва, але, прынамсі, ён не скрывіўся.
  
  
  Картэру не прыйшлося доўга чакаць. Журботная спявачка якраз ішла на перапынак, калі яна ўвайшла ў дзверы. Яна прайшлася па пакоі вачыма, і яго заўважылі.
  
  
  Яна была невысокага росту і кампактная пад вялікім понча і парай абліпальных джынсаў. Яе твар быў зусім белым, без макіяжу, а вочы амаль схаваныя цёмнай челкой.
  
  
  Картэр падумаў, што яна б выглядала нядрэнна, калі б не яе рукі. Яны заўсёды расказваюць гісторыю, і гэтыя сколатыя рукі казалі, што маляня ў понча больш ніколі не ўбачыць сарака.
  
  
  "Ці магу я далучыцца да цябе?"
  
  
  "Калі ласка, зрабі гэта."
  
  
  Яна сядзела, пакуль ён наліваў віно ў другі келіх.
  
  
  "Вы турыст у Амстэрдаме?"
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «У мяне ёсць справы з містэрам Окхерстам».
  
  
  "А як цябе клічуць?"
  
  
  «Жасмін».
  
  
  Лёгкая напруга пакінула руку і руку, якая трымала шклянку. Яна паставіла яго на стол і нахілілася наперад.
  
  
  "І…?"
  
  
  «І ўзровень дэцыбел балбатні ў гэтым месцы аглушальны. Мы можам пайсці куды-небудзь яшчэ?
  
  
  "Адзін момант."
  
  
  І мужчын яна пайшла, у цемру за задняй дзвярыма кафэ.
  
  
  Картэр здагадаўся, што недзе ў мінулым там быў тэлефон. Ён закурыў цыгарэту і пачаў чакаць.
  
  
  Яна вярнулася менш як праз дзве хвіліны. «Містэр Окхерст побач».
  
  
  Картэр узяў яе за локаць, каб правесці праз натоўп. Ён амаль прапусціў гэта - хуткі, але спрытны абмен думкамі паміж жанчынай і двума шумнымі мужчынамі ў бары. Калі яны, узяўшыся за рукі, выйшлі на вуліцу, Картэр убачыў, як двое мужчын аддзяліліся ад астатняга натоўпу.
  
  
  Яны маўчалі два кварталы, перш чым Картэр загаварыў краёчкам рота. "За намі сочаць".
  
  
  "Я ведаю. Яны належаць да нас».
  
  
  "Давяраючы - правярай, ці не так?"
  
  
  "Не", - сказала яна і ўсміхнулася. «Гэта вельмі небяспечны бізнэс. Вы павінны гэта ведаць».
  
  
  Каля канала яны павярнулі і пайшлі за ім яшчэ некалькі кварталаў. Раптам яна схапіла яго за руку і спынілася.
  
  
  «Вось, чацвёрты паверх. Пастукайце двойчы, пачакайце і зноў пастукайце».
  
  
  Гэта была старая хата з абсыпанай чырвонай цэглы, якая з гадамі стаў шэрым. Яна пераканалася, што ён разумее, які менавіта, потым знікла з яго боку ў цені.
  
  
  Ён паволі рушыў да ўваходу і падняўся па прыступках. Парадная дзверы адчынялася ў невялікі алькоў. За другімі дзвярыма былі калідор і гнілыя ўсходы.
  
  
  Картэр пераадолеў чатыры лесвічныя пралёты па тры за раз і рэзка пастукаў у адзіныя дзверы на падлозе. Ён пачакаў дзесяць секунд, потым зноў пастукаў. Вуха да тонкай панэлі падказала яму, што нехта вельмі асцярожна паварочвае замак з другога боку.
  
  
  "Так?" - раздаўся тонкі, пранізлівы голас праз шчыліну ў дзвярах.
  
  
  «Мяне клічуць Жасмін. Я прыйшоў убачыць містэра Окхерста».
  
  
  "Увайдзіце."
  
  
  Картэр ступіў праз расколіну ў апраметную цемру.
  
  
  "Устаньце прама тут, калі ласка".
  
  
  Голас быў ззаду яго. Рукі, якія папляскалі яго, прайшлі спераду.
  
  
  "Ён не ўзброены".
  
  
  Дзверы за ім зачыніліся, і ў столі міргала голая лямпачка. Пакой быў струхлелы, стол, некалькі крэслаў і дзіцячы ложачак былі адзінай мэбляй.
  
  
  Чалавек перад Картэрам быў невысокім і прысадзістым. Яго твар быў пакрыты маршчынамі, а скура пад шыяй зморшчылася, як быццам калісьці ён быў нашмат цяжэй, але зморшчыўся. Вальтар ППК лёгка трымаўся ў правай руцэ.
  
  
  "Вы Окхерст?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Я Окхерст".
  
  
  Картэр павольна павярнуўся.
  
  
  Ён быў высокім і худым, як пудзіла. Яго твар пад густой барадой быў змардаваным, шчокі запалі, вочы ўпалі ў цёмныя кішэні.
  
  
  Ён выглядае ўсхваляваным, падумаў Картэр, ці сухотным.
  
  
  Картэр зразумеў, што гэта апошняе, калі мужчына падышоў да стала і адразу ж пачаў кашляць у гатовую хустку, які трымаў у правай руцэ.
  
  
  "Я спадзяюся, што нашы апошнія два абмены былі адобраны вамі?" ён здолеў сказаць паміж прыступамі кашлю.
  
  
  «Цалкам», - сказаў Картэр, слізгануўшы на крэсла насупраць.
  
  
  Прысадзісты мужчына, усё яшчэ гуляючы з вальтэрам, падышоў да падаконніка і сеў. «За выключэннем таго, што камізэлькі ў першай партыі былі не той якасці, пра якую вы сказалі, а ў другой вы недаклалі мне дзве скрыні мінамётных снарадаў».
  
  
  Тонкія вусны мужчыны скрывіліся ва ўсмешцы, і Картэр у думках уздыхнуў, моўчкі падзякаваўшы Гарретт за аналітычнае мысленне.
  
  
  «Прынаю свае прабачэнні. Я кампенсую вам гэтыя выдаткі».
  
  
  Ён расклаў на стале аркуш паперы і карту.
  
  
  «А зараз пяройдзем да справы? Цяпер тавары знаходзяцца на складзе ў Гаазе. Яны ўсё яшчэ законныя, з сертыфікатам канчатковага выкарыстання для Каракаса. Мы можам адправіць тавар па паветры ці па моры, у залежнасці ад вашага сапраўднага пункта прызначэння. "
  
  
  Картэр перавярнуў карту і правёў пальцам па ўзбярэжжы Італіі. "Вось."
  
  
  Позірк мужчыны кінуўся ўніз, а затым зноў сустрэўся з Картэрам. Лінія падбародка пад яго барадой напружылася, калі ён сціснуў зубы. "Мы не можам адправіць тавар на такую адлегласць, і вы гэта ведаеце".
  
  
  "На гэты раз даставіце", - роўным, роўным голасам адказаў Картэр. Прысадзісты мужчына прыўзняў азадак з падваконніка і падтрымаў вальтар. "І скажы свайму мужчыну прыбраць гэта, ці я пастаўлю яму клізму".
  
  
  Мужчына зрабіў крок наперад, і Окхерст падняў руку. «Мне давядзецца патэлефанаваць. Хвілінку».
  
  
  Ён устаў і прайшоў праз фіранку, якая служыла дзвярыма ў іншы пакой. Картэр закурыў і павярнуўся да іншага мужчыны.
  
  
  "Сядай."
  
  
  Ён зрабіў гэта і засунуў вальтар за пояс.
  
  
  Прайшло амаль паўгадзіны, перш чым барадаты мужчына вярнуўся на сваё месца.
  
  
  “Гэта можа быць зроблена. Лівійскае грузавое судна Alamein адпраўляецца з Марсэля праз два дні. Мы перамаркуем груз і адправім як ганчарныя вырабы».
  
  
  "Ці можна абмяняцца ў моры?"
  
  
  Мужчына кіўнуў і запісаў у блакнот. «Гэтыя каардынаты праз пяць дзён. Апоўначы… роўна».
  
  
  Картэр запомніў каардынаты і дакрануўся запальнічкай да паперы. Калі ён ператварыўся ў попел, ён устаў.
  
  
  "Цяпер грошы".
  
  
  Картэр расшпіліў кашулю. Ён дастаў з-пад яго тоўсты пояс з грашыма і накінуў яго на стол.
  
  
  Ёсць пяцьдзесят тысяч. Астатняе, калі ў мяне будуць усе тавары».
  
  
  "Згодны", - адказаў мужчына, але крывая ўсмешка з-пад барады сказала Картэр праўду.
  
  
  Ён толькі што здзейсніў кардынальную памылку, купіўшы боепрыпасы ў нелегальнага гандляра зброяй. У Окхерста было пяцьдзесят тысяч, а груз застаўся.
  
  
  Такім чынам, ён мог застацца з першапачатковым унёскам і прадаць зброю наступнаму ўдзельніку таргоў.
  
  
  Гэта было неэтычна, але вельмі практычна.
  
  
  Чалавек, падобны на барадатага да яго, не будзе турбавацца аб страце такога добрага пакупніка, як Жасмін. Прама за кутом было занадта шмат іншых добрых кліентаў, і пяцьдзесят тысяч - добрая начная праца, калі за гэта не трэба нічога дастаўляць.
  
  
  Але Картэр зрабіў гэтую кардынальную памылку наўмысна. Калі і быў такі чалавек, як Окхерст, які баяўся больш, чым дрэннай здзелкі, дык гэта самой смерці. Ён пойдзе на ўсё, каб абараніць сваю шкуру, нават калі застанецца сумленным. Яму проста трэба было пазначыць шлях.
  
  
  Картэр хацеў менавіта гэта.
  
  
  "Дарэчы, дайце мне гэты нумар тут - на выпадак, калі планы памяняюцца пасля таго, як я звяжуся з дастаўкай сёння ўвечары".
  
  
  Двое мужчын абмяняліся насцярожанымі позіркамі, а затым барадаты, здавалася, паціснуў плячыма.
  
  
  Картэр амаль мог прачытаць яго думкі: чаму б не даць нумар гэтаму дурню? Ён ніколі не пражыве дастаткова доўга, каб набраць яго!
  
  
  Ён сказаў нумар тонкімі вуснамі, і Картэр выйшаў з пакоя.
  
  
  На вуліцы Картэр спыніўся, каб закурыць цыгарэту, кутком вочы ўтаропіўшыся ў акно чацвёртага паверха. Калі святло двойчы згасла і загарэлася, яно рушыла ўстойлівым хуткім крокам.
  
  
  Пятая глава.
  
  
  Гэта была гульня ў коткі-мышкі амаль пятнаццаць хвілін. Картэр ніколі не бачыў іх ззаду сябе, але ён чуў, як стук іх абцасаў адпавядаюць яго кроку, калі ён прасоўваўся ўсё далей і далей у старую частку горада.
  
  
  Вуліцы даўно ператварыліся ў вузкія завулкі, а вулічных ліхтароў не было. Адзінае асвятленне зыходзіла з рэдкіх вокнаў за кратамі высока ў сцяне, праз якія ён праходзіў.
  
  
  У пошуках патрэбнага месца Картэр не спрабаваў выслізнуць ад іх. Яго ўласныя абцасы наўмысна пакінулі выразна чутны след, па якім не мог бы прайсці толькі глухі.
  
  
  А потым ён убачыў гэта - малюсенькі завулак. Гэта быў не больш за калідор паміж невысокімі будынкамі.
  
  
  Ён павярнуўся да яго і адразу кінуўся бегчы. Яны ўсё яшчэ былі ззаду яго, самі паварочваючы, калі Картэр згарнуў паміж будынкамі. Бегчы, ён спыняўся ў кожным алькове, каб апрабаваць знойдзеныя дзверы.
  
  
  Ззаду яго ён пачуў тупат дзвюх пар ног. Ён задавалася пытаннем, наколькі блізка будзе за імі жанчына.
  
  
  Картэр збіраўся спыніцца і паспрабаваць гульню на сваім месцы, калі завулак перад ім раздвоіўся налева і направа. Ён абраў левы бок і за вуглом спыніў свой бег з задаволеным рыкам.
  
  
  Завулак сканчаўся цяжкімі падвойнымі дзвярыма з жалезнымі заклёпваннямі. Уваход быў злёгку прыадчынены, і голая лямпачка кідала жудаснае жоўтае святло скрозь шчыліну паміж дзвярыма і вушаком.
  
  
  Гэта было ідэальна.
  
  
  Ззаду яго крокі асцярожна замарудзіліся.
  
  
  Яны думалі, што Картэр блакіраваны, і зараз яны зоймуцца забойствам.
  
  
  Картэр выскачыў у шчыліну і пакінуў цяжкія дзверы адчыненых за сабой.
  
  
  Гэта быў вялікі вінны склеп з доўгімі радамі стэлажоў, на якіх стаялі сотні пыльных бутэлек пад беласнежным каменным дахам. Ён кідаўся ўздоўж сцяны, паспешліва аглядаючы кожны шэраг. Кожны заканчваўся глухой каменнай сцяной... акрамя апошняй. У далёкім канцы былі невялікія скляпеністыя дзверы.
  
  
  Картэр праверыў яе і задаволена ўсміхнуўся, выявіўшы, што яна зачынена.
  
  
  Іншага выйсця не было.
  
  
  "Цяпер, - падумаў Картэр, садзячыся на кукішкі за адной з высокіх стэлажоў для віна, - дзічына становіцца паляўнічым".
  
  
  Напружанне ў цягліцах яго правага перадплечча вызваліла спружыну ў ножнах Х'юга, і смяротны штылет саслізнуў у яго руку.
  
  
  Наступіла трунная цішыня, а затым слабы рыпанне адчыняных уваходных дзвярэй. Не доўга думаючы, Картэр схапіў з адной з стоек паўбутэлькі віна і беспамылкова шпурнуў яе ў лямпачку.
  
  
  Калі святло згасла, пачулася бавоўна, а затым гучны трэск, калі бутэлька разбілася аб каменную падлогу. За гэтым хутка рушылі ўслед гартанныя праклёны і гук падальных целаў, калі яны ўдваіх уляцелі ў пакой. Затым Картэр пачуў глухі стук якія зачыняюцца за імі дзверы.
  
  
  «Ён не ўзброены», - сказаў раней прысадзісты мужчына, які паляпаў Картэра.
  
  
  Спадзяюся, ён перадаў гэтую інфармацыю двум староннім мужчынам і жанчыне.
  
  
  Цяпер у склепе было зусім цёмна. Сціскаючы ў руцэ штылет, Картэр прысеў у куце і абдумаў свой наступны крок. Іх было двое, і неўзабаве да іх магла далучыцца трэцяя жанчына.
  
  
  Яны, верагодна, выкарыстоўвалі б нажы, але Картэр здагадаўся, што ў іх таксама будуць пісталеты. Ён мог толькі спадзявацца, што яны, як і ён сам, хацелі захаваць гэта ў таямніцы. Калі так, то зброя не мела б значэння.
  
  
  Паколькі іх было ўсяго двое, яны не маглі абшукваць праходы паміж шэрагамі вінных стэлажоў адзін за адным і пераканацца, што ён не праслізнуў міма неахоўнага канца.
  
  
  Картэр выказаў здагадку, што трэба пачаць з асцярожнага абмацвання навакольных сцен, каб альбо падштурхнуць яго да іншага, які будзе яго чакаць, альбо прымусіць Картэра рушыць з месца і, магчыма, выдаць сваё месцазнаходжанне лёгкім шумам.
  
  
  Калі Картэр адгадаў правільна, то які манеўр лепш за ўсё яму супрацьпаставіць?
  
  
  Яго адзіная надзея складалася ў тым, каб першым дабрацца да аднаго з іх і спадзявацца, што іншы скарыстаецца гукам у мітусні.
  
  
  Праблема была ў тым, куды ісці? Ён не ведаў, у які бок яны рушаць вакол вонкавых сцен.
  
  
  Усё яшчэ прысядаючы, ён уважліва слухаў. Не было ніякіх крокаў, але калі яны і рухаліся, то, верагодна, на карачках.
  
  
  Потым яму здалося, што ён пачуў слабы звон, быццам адна бутэлька дакранулася да другой. Падобна, яно прыйшло з далёкага канца правай сцяны, якая вядзе ад яго кута.
  
  
  Па-ранейшаму прысядаючы, яго пальцы ног ледзь шапчаліся аб каменную падлогу, Картэр рушыў направа. Дайшоўшы да кута ў далёкім канцы сцяны, па якой ён рухаўся, ён спыніўся, каб яшчэ раз прыслухацца. Ён быў упэўнены, што сцяна, да якой ён падышоў, вяла да ўваходных дзвярэй.
  
  
  Ён падумаў аб тым, каб пашумець і ўцягнуць іх, калі пачуў дыханне амаль побач з сабой.
  
  
  З найвялікшай асцярожнасцю Картэр намацаў канец найблізкага віннага стэлажа і пралез праз прастору ў праход паміж гэтай і наступнай стойкай. Нягледзячы на напругу, яму атрымалася спачатку затрымаць дыханне, а затым ціха і асцярожна дыхаць.
  
  
  Чаго ён не мог вырашыць, дык гэта таго, ці было яго дыханне імгненнем або двума раней для гэтага чалавека гэтак жа відавочна, як яго дыханне для Картэра.
  
  
  Дыханне больш не было чуваць. Ён корпаўся ў кішэні штаноў, пакуль пальцы не знайшлі запалку. Ён асцярожна засунуў клапан пад запалкі і склаў дзве з іх. Утрымліваючы запалкі на месцы вялікім пальцам над ударнай паверхняй, ён напружана сканцэнтраваўся, спрабуючы адрозніць найменшыя прыкметы таго, дзе знаходзіцца яго ахвяра.
  
  
  А потым ён пачуў гэта: ледзь улоўнае драпанне пальцам нагі або скураной падэшвай чаравіка аб камень. Ён зыходзіў ад сцяны прама насупраць яго.
  
  
  Напружваючыся ўсім целам, Картэр скрэб запалкамі па паражальнай паверхні.
  
  
  Яны падманулі яго. Адзін стаяў прама перад ім, са здзіўленнем гледзячы на ??паляючыя запалкі ў левай руцэ Картэра. Але іншы быў не ў іншым канцы пакоя, як думаў Картэр. Ён быў у наступным праходзе і ўжо рухаўся да яго.
  
  
  Але зараз у Картэра быў час толькі на таго, хто стаяў перад ім, калі той зрабіў выпад. Картэр зрабіў кідок наперад левай рукой, кінуўшы запаленыя запалкі мужчыну ў твар. Яго правая рука, якая трымала штылет, ударыла з падлогі.
  
  
  Раздаўся крык болю, калі запалкі абпалілі твар чалавека, але ён ператварыўся ў сухі трэск, калі штылет затрымаўся ў яго горле. Зноў было цёмна, але Картэр даведаўся, што забіў гэтага чалавека, калі ён адчуў, як па руцэ цячэ цёплая кроў.
  
  
  Нумар адзін упаў, як камень, і як толькі ён зваліўся, другі нанёс скрышальны ўдар па спіне Картэра. Картэр адхіснуўся да сцяны. Ён ударыў, разгарнуўся і ўзмахнуў левай рукой.
  
  
  Гэта быў удалы ўдар. Далонь яго рукі стукнула нумар два прама ў твар. Ён адчуваў, як храсткі, косці і мышцы ператвараюцца ў месіва. Затым мужчына саслізнуў ўніз сваім целам, спрабуючы ўтрымацца, у той час як Картэр з такім жа намаганнем спрабаваў выкруціцца.
  
  
  Нейкім чынам яму ўдалося схапіць шчыкалатку і пацягнуць. Ногі Картэра вылезлі з-пад яго, і калі ён упаў, Х'юга выйшаў з-пад яго рукі. Ён пачуў, як ён упаў на падлогу і саслізнуў недзе пад бутэлькі. У імгненне вока ўся вага цела іншага чалавека зваліўся на Картэра, збіўшы і прыціснуўшы.
  
  
  Гэтак жа хутка Картэр адчуў, што яго перавярнулі. Рука слізганула па яго твары, і ўнутраны бок локця намацала яго горла.
  
  
  Намер быў занадта ясным. Мужчына збіраўся адкідваць галаву Картэра, пакуль не зламаецца хрыбетнік.
  
  
  Картэр напружыў мускулы горла, перш чым хватка стабілізавалася. Пры гэтым яму ўдалося злёгку патрапіць падбародкам пад запясце мужчыны.
  
  
  Гэта было не так ужо і шмат для рычага, але гэтага было дастаткова, каб глыбока пагрузіць яго зубы ў плоць.
  
  
  Ён укусіў з усіх сіл у сківіцы, выклікаўшы выццё болю з горла мужчыны. Картэр пачакаў, пакуль не адчуў смак крыві і абмацаў зубамі костку, а затым пачаў грызці.
  
  
  Гэта спрацавала.
  
  
  Рука вызваліла яго горла. Картэр уздрыгнуў, прыўзняўшы з сябе якое сядзіць цела. Перш, чым чалавек змог зноў спусціцца. Картэр праслізнуў і, з храбусценнем стукнуў абодвума каленамі ў пахвіну.
  
  
  Пачулася яшчэ адно выццё болю, і чалавек бязвольна ўпаў наперад. Картэр перакінуў левую руку праз дыхальнае горла, абвіў правай рукой шыю і сціснуў яе ў цісках.
  
  
  Нават у несвядомым стане мужчына супраціўляўся, але ўсяго некалькі секунд. Затым ён заціх насупраць Картэра.
  
  
  Картэр збіраўся скінуць з сябе мёртвы груз, калі пачуўся драпаючы гук і раптам успыхнуў прамень святла.
  
  
  З таго месца, дзе ён ляжаў, прыціснуты да падлогі, Картэр мог бачыць пад бутэлькамі, расстаўленымі на паліцах з віном. У далёкім куце пакоя, дзе былі зачынены скляпеністыя дзверы, цяпер на каменную падлогу падала яркае святло.
  
  
  Ён бачыў дзве пары чаравік. Прадмет, які апускаюць на падлогу паміж імі, ён вырашыў, што гэта скрыня для віна. Відавочна, праз невялікія дзверы з кухні наверсе ўвайшлі двое слуг, каб забраць віно.
  
  
  «Праклятае святло зноў згасла».
  
  
  "Вы прынеслі ліхтарык?"
  
  
  "Канешне не."
  
  
  «Адкрыйце дзверы крыху шырэй. Можа, гэтага будзе дастаткова святла».
  
  
  Чаравікі рухаліся па стойках, набліжаючыся да праходу, у якім Картэр ляжаў побач з ім, а іншая палова ляжала на ім.
  
  
  Ён напружыўся, гатовы скінуць труп і бегчы. калі яны згарнулі адзін праход і рушылі па ім.
  
  
  Яны рухаліся па праходзе, збіраючы па дарозе бутэлькі. Не смеючы дыхаць, Картэр прасачыў за двума парамі чаравік у касым жоўтым святле.
  
  
  А затым яго погляд злавіў водбліск металу на падлозе. Прама перад першай парай чаравік ляжаў яго штылет. Яшчэ чатыры, можа, яшчэ тры крокі, і адзін з ботаў штурхне яго ці наступіць на яго.
  
  
  Выкарыстоўваючы кожную часцінку сваёй сілы, усё яшчэ часткова ўтрымліваючы труп над сабой, каб нешта ў кішэнях мужчыны не ляскала, калі выпадзе, Картэр круціўся ў бок. Дзюйм за дзюймам ён падпаўзаў да стойкі з віном.
  
  
  Боты шоргалі ўбок, пад звон бутэлек у насілку.
  
  
  Чаравік быў у шасці цалях ад штылет, калі Картэр прасунуў руку пад ніжнюю паліцу.
  
  
  Кончыкі яго пальцаў адпавядалі адлегласці паміж чаравіком слугі і нажом: два цалі.
  
  
  Ён зноў круціўся. Цела саслізгвала з яго.
  
  
  Адбылася аварыя, яны выпусцілі бутэльку.
  
  
  "Ты ідыёт! Што здарылася?" Яго чаравік ударыў штылет прама ў руку Картэра, але гук разбіваецца бутэлькі адцягнуў яго.
  
  
  «Занадта страшэнна цёмна. Давай выберамся адсюль, пакуль не разбілася яшчэ».
  
  
  "Што наконт гэтай бязладзіцы?"
  
  
  «Прыбяры гэта заўтра».
  
  
  Картэр прыставіў нож да свайго боку стойкі і затрымаў дыханне, пакуль за імі не зачыніліся дзверы. У той момант, калі ён пачуў, як засаўка слізганула, ён адштурхнуў цела і кінуўся да вонкавых дзвярэй.
  
  
  Адзін хуткі погляд праз шчыліну ў дзвярах сказаў яму, што ў непасрэднай блізкасці ад дома нікога няма.
  
  
  Але гэта магло быць - і, верагодна, было - увядзеннем у зман. Засталася жанчына.
  
  
  Ён кінуўся ў завулак і спыніўся. Па вузкім прамяні святла, які падае з верхняга акна, ён ацаніў пашкоджанні.
  
  
  Гэта было нядобра.
  
  
  Фізічна ён быў у парадку, але выглядаў так, нібы толькі што перажыў трэцюю сусветную вайну.
  
  
  На яго куртцы была дзірка, і адзін рукаў напалову звісаў. Яшчэ адна прарэха на яго кашулі адкрыла пачварны чырвоны рубец. Пад ім усё, што ён насіў, было заліта крывёй.
  
  
  Трэба было вярнуцца назад у гатэль.
  
  
  Але толькі пасля невялікага аб'езду.
  
  
  Картэр ведаў, што дзесьці каля ўваходу ў выгінаюцца завулак паміж будынкамі перад ім яна будзе чакаць.
  
  
  Ён хутка расшпіліў чаравікі і прывязаў іх да задняй часткі пояса пад курткай. Затым ён рушыў наперад, нізка прыгнуўшыся, амаль цалкам хаваючыся ў цені.
  
  
  Ён рухаўся па крывой без паўзаў, а затым каля секунды.
  
  
  Прама наперадзе Картэр убачыў яе, прыкладна за дваццаць футаў ад іх. У кожнай руцэ быў туфель са знятым абцасам. Замест абцаса на кожным туфлі быў шасціцалевы двухбаковы кінжал.
  
  
  "Амаль…?"
  
  
  Картэр не адказаў ёй і не зменшыў хуткасці. Яе часткова асвятляла лужынка святла з суседняга дома. Калі ён кінуўся да таго ж святла, яна пазнала яго і прыняла баявую стойку.
  
  
  Картэр не змяніў кірунак, не спыніўся ці не павярнуў назад. Ён проста ірвануўся наперад. У трох футах ад яе яна зрабіла ілжывы выпад налева. Замест таго, каб супрацьстаяць ёй і спрабаваць уцячы ад яе, Картэр рухаўся разам з ёй.
  
  
  Гэта заспела яе знянацку, але яна адважна паспрабавала прыбіць яго, перш чым ён ударыў.
  
  
  Гэта не спрацавала.
  
  
  Картэр схапіў яе за запясці і павярнуў іх, калі яны сутыкнуліся. Нажы ўпіліся глыбока, па адным у мясістую частку кожнага пляча.
  
  
  Яна здушыла свой крык болю, калі яна ўпала, і Картэр падбег да яе.
  
  
  Каля ўвахода ў завулак ён адзін раз азірнуўся і ўбачыў маску пакуты і болі на яе твары, калі яна выцягнула спачатку адзін, а затым другі кавалак сталі са свайго цела.
  
  
  Ён выйшаў на вялікую вуліцу, прайшоў квартал, а потым кінуўся ў дзвярны праём. Ён чакаў, прысеў, кантралюючы сваё дыханне. Калі прайшло дзесяць хвілін, ён зірнуў.
  
  
  Нічога.
  
  
  Павольна, усё яшчэ ў шкарпэтках, ён вярнуўся па сваіх слядах і паглядзеў уніз, у вузкі завулак.
  
  
  Яна сыйшла.
  
  
  Яму спатрэбілася яшчэ дзве хвіліны, каб знайсці пляму крыві на тратуары, а затым яшчэ адну.
  
  
  Ён ішоў за плямамі на працягу сямі кварталаў, пакуль не быў упэўнены ў яе пункце прызначэння, а затым спыніўся і накіраваўся да гатэля.
  
  
  У двух кварталах ад Амстэла, на цьмяна асветленай вуліцы, ён уварваўся ў тэлефонную будку і набраў нумар, які даў яму гандляр зброяй.
  
  
  Жанчыне трэба было праехаць менш адлегласці, чым Картэр да гатэля. Можна было паспрачацца, што яна прыйшла.
  
  
  На пятым гудку адказалі.
  
  
  «Окхерст, гэта Жасмін».
  
  
  "Так." Голас быў здушаным.
  
  
  "Вы атрымалі маё паведамленне?"
  
  
  "Так." Цяпер гэта быў шэпт.
  
  
  "Яна жывая?"
  
  
  "Толькі".
  
  
  “Шкада. Двое іншых знаходзяцца ў вінным склепе… мёртвыя. Вам лепш даведацца ў яе, дзе, перш чым іх знойдуць. Вы слухаеце?
  
  
  "Так."
  
  
  «Я дазваляю гэтаму здарыцца толькі адзін раз, Окхерст. У мяне доўгая рука. Калі гэта здарыцца зноў, ты застанешся без справы… назаўжды. Вы разумееце?"
  
  
  "Я зраблю ваш заказ"
  
  
  «Тады я буду чакаць, што мая сустрэча адбудзецца з усім таварам у цэласці і захаванасці. Гэта адбудзецца, праўда, Окхерст?
  
  
  «Гэта адбудзецца, Жасмін. Даю слова».
  
  
  «Тваё слова для мяне - гэта як тваё жыццё… дзярмо. Проста запомні гэта».
  
  
  Картэр павесіў трубку і правёў два астатнія кварталы да гатэля. Ён абышоў грузавы док і ўвайшоў туды. Паміж кухняй і падлогай ён сустрэў толькі аднаго чалавека, п'яніцу, які выглядаў горш Картэра, і дарэмна спрабаваў знайсці дзірку для свайго ключа.
  
  
  Картэр прайшоў праз свой пакой у пакой Карлотты. Там было пуста, але святло ў ваннай гарэла.
  
  
  Яна паставіла адну нагу на падлогу, а другую падняла, збіраючыся надзець начную кашулю.
  
  
  "Прыгожа", - прашаптаў Картэр.
  
  
  Ступня ўпала, і сукенка прытулілася да яе аголеным целе.
  
  
  Калі яна зразумела, хто гэта быў, яна са свістам выдыхнула і нядбайна кінула сукенку назад на падлогу.
  
  
  "Божа мой, што з табой здарылася?"
  
  
  "Вы павінны ўбачыць іншых хлопцаў".
  
  
  Ён абышоў яе і ўключыў душ.
  
  
  "Добра?"
  
  
  «Гатова, - сказаў ён, папраўляючы краны. Лівійскае грузавое судна будзе ў берагоў Італіі праз пяць дзён. Я сустрэну і падрыхтую кропку разгрузкі на беразе».
  
  
  "Тады я павінна патэлефанаваць Палморы сёння ўвечары".
  
  
  Картэр кіўнуў. «А я пазваню ў аэрапорт і закажу табе ранішні рэйс у Рым. А пакуль…»
  
  
  Ён без намаганняў падняў яе і ўвайшоў у ванну.
  
  
  «Нік… твой гарнітур…»
  
  
  "Ён усё роўна сапсаваны", - сказаў ён лёгка. "А зараз, прыкладна сёння ўвечары..."
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  Картэр вылецеў у Ніцу праз Парыж, пераканаўшыся, з дапамогай некалькіх удалых хабараў у доках, што скрыні з "гліняным посудам" былі загружаныя на борт грузавога судна Alamein. З Ніцы ён накіраваўся праз Манака і праз італьянскую мяжу ў Сан-Рэма.
  
  
  Апрануўшыся непрыкметна, як амерыканскі турыст з абмежаваным бюджэтам, ён пасяліўся ў невялікім пансіёне на ўзгорках высока над пляжам. Ён не стаў распакоўваць сваю маленькую сумку, бо прабудзе ў пакоі ўсяго некалькі гадзін.
  
  
  Хутка задрамаўшы, ён пераапрануўся ў сінюю джынсавую куртку, джынсы і працоўную кашулю і сышоў з пансіёну. Неба пацямнела, і лёгкі які маросіць дождж прымусіў пакупнікоў сыходзіць з вуліц, а якія купаюцца - з пляжаў.
  
  
  На пошце падсунуў кашмірскі пашпарт праз клетку і атрымаў назад два лісты.
  
  
  Абодва былі адпраўленыя ў Рым двума днямі раней.
  
  
  Першы быў ад Карлоты, з ключом:
  
  
  Рандэву Торта, час 5:00.
  
  
  Восем: тры назіральнікі, пяць апрацоўшчыкаў.
  
  
  Сродкі ўстанаўліваюцца па папярэдняй дамоўленасці.
  
  
  Палморы не выклікае падазрэнняў, але не будзе прысутнічаць.
  
  
  У другім канверце ён знайшоў яшчэ больш сціснутую запіску:
  
  
  Гвіда на Віа Калона. 3:00
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік. Было ўжо крыху больш за гадзіну. Але гэта не мела значэння, Сантані пачакае.
  
  
  Ён ведаў толькі вялікія вуліцы невялікага курортнага пасёлка, але адно-адзінае пытанне мінака лёгка прывяло яго на вуліцу Калона.
  
  
  У Гвіда было вялікае вулічнае кафэ з прыкладна дваццаццю столікамі звонку і такімі ж усярэдзіне. Пад падстрэшкам было некалькі якія п'юць і якія абедаюць, але ніхто з іх нават не зірнуў на Картэра.
  
  
  Ён ступіў у дзверы і прыжмурыўся ад цемры. Сталы і будкі былі пакрыты клятчастай тканінай, а ў цэнтры кожнай - вечна прысутная вінная бутэлька з кроплямі зацвярдзелага воску і танная свечка, уваткнутая ў рыльца.
  
  
  Картэр заўважыў свайго чалавека ў цемры кутняй будкі. Двое мужчын кіўнулі, і Картэр прайшоў праз сталы. "Ты спазніўся."
  
  
  "Я прапусціў свой першы цягнік з Ніцы".
  
  
  "Сядай."
  
  
  Тоні Сантані быў невысокім шчыльным мужчынам гадоў сарака. У яго былі кучаравыя чорныя валасы, бледны твар ураджэнца паўднёвай Італіі і разумныя вочы.
  
  
  На працягу многіх гадоў ён быў зарэгістраваны як галоўны капітан за ўсё, што плавала са 165 футаў і ніжэй.
  
  
  Парусны спорт быў яго запалам.
  
  
  Асноўны занятак быў антытэрарызм.
  
  
  Тоні Сантані быў маёрам SID Італіі, і апошнія дзесяць гадоў ён быў адным з лепшых таемных агентаў урадавага агенцтва.
  
  
  Картэр ужо папрацаваў з гэтым чалавекам над вялікай колькасцю чалавек на адной аперацыі, і ён поўнасцю яму давяраў.
  
  
  З вялікага графіна з віном ужо былі напоўнены два куфлі. Сантані падштурхнуў адну да Картэра і ўсміхнуўся.
  
  
  "Ты выглядаеш у добрай форме", - сказаў ён. "Хіба ты ніколі не старэеш?"
  
  
  «У нашым бізнэсе, Тоні, ніхто не старэе. Мы проста ўстаём і паміраем у адзін цудоўны дзень».
  
  
  ""Нажаль, гэта так. Аддаю гонар!"
  
  
  Двое мужчын выпілі, і мужчыны нахіліліся наперад, іх вочы былі прыкаваныя да куфляў.
  
  
  "У вас ёсць лодка?"
  
  
  Італьянец кіўнуў. «Саракафутавы Corsair з зачыненай кабінай і двума маторамі Cummins. Ён будзе развіваць хуткасць больш за шэсцьдзесят вузлоў у спакойным моры, і ён ужо гатовы да ўзбраення».
  
  
  "Кантрабандны катэр?"
  
  
  "Што яшчэ? Мы вызвалілі яго ад групы турак у Адрыятыцы каля двух месяцаў таму».
  
  
  "Ён гатовы каціцца?"
  
  
  «Цалкам дакладна, з запаснымі бакамі. Як далёка нам трэба ісці?
  
  
  Картэр вывудзіў лісток паперы з джынсавай курткі і разаслаў яго паміж імі.
  
  
  «Мы сустракаемся з грузавым суднам тут, на паўночны захад ад Корсікі, апоўначы».
  
  
  Сантані пачухаў шчацінне на падбародку краем келіха. «Нам лепш пайсці адразу пасля наступлення цемры. Нават тады нам давядзецца паспяшацца».
  
  
  "Але мы можам гэта зрабіць?"
  
  
  "Так. Куды мы дастаўляем груз?"
  
  
  "Тут, паміж Чачынай і Ліворна, ёсць рыбацкая вёска пад назвай Торта".
  
  
  "Я ведаю гэта."
  
  
  "Разлічыўшы на разгрузку паўгадзіны, ці зможам мы паспець да пяці гадзін раніцы?"
  
  
  "Вы можаце разлічваць на гэта". - сказаў Сантані з шырокай усмешкай. «Гэты маленькі бамбіна будзе сапраўды лётаць».
  
  
  "Што, калі гэты шторм стане горш?"
  
  
  "Не будзе. Ён ужо рухаецца на поўнач. Праз гадзіну ў нас, верагодна, будзе спакойнае мора».
  
  
  "Добра. Нам патрэбна каманда?"
  
  
  "Не, калі ты такі ж добры марак, як раней".
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. "Я думаю, што я зладжуся." Ён склаў паперу і сунуў яе ў пінжак іншага чалавека. «Я забяру нашага скарбніка, як толькі пайду адсюль. Дзе я цябе сустрэну?
  
  
  «Прама па гэтым баку мяжы ёсць бухта. Вы ведаеце Ristorante Roma, на прыбярэжнай шашы?
  
  
  "Я ведаю гэта."
  
  
  «Гэта на ўсход адсюль. Як мага хутчэй пасля наступлення цемры».
  
  
  Картэр сціснуў запясце іншага чалавека і саслізнуў з крэсла. «Я пакінуў рэчы Кашміра і паперы ў пансіёне Гарыбальдзі, на ўзгорку».
  
  
  "Я паведамлю мясцовым, што гэта наш бізнэс".
  
  
  А іх будзе восем, верагодна, трое па перыметры і добра ўзброеныя.
  
  
  "Я скажу нашым людзям, каб яны спачатку забілі іх".
  
  
  "Чао", - кіўнуў Картэр і выйшаў з кафэ.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр павярнуў па прыбярэжнай дарозе і прайшоў амаль мілю, перш чым павярнуў па вузкай сцяжынцы ў пагоркі. Пачаўся дождж. і насунулася некалькі навальнічных аблокаў.
  
  
  Ён амаль прамахнуўся па маленькай хаціне сярод скал, і зрабіў бы гэта, калі б не ўбачыў дым, які клубіўся ў небе.
  
  
  Дзверы складаліся з дзвюх частак, з малюсенькім зашклёным шклом на ўзроўні вачэй. Зашчапка не паддавалася, таму ён паспрабаваў ключ.
  
  
  Гэта быў адзін вялікі, рэдка абстаўлены пакой з адчыненай кухняй у задняй частцы і невялікім калідорам справа ад яго. Ён быў на паўдарогі да калідора, калі з яго ў пакой выйшла маладая жанчына.
  
  
  У яе быў круглы напружаны твар, цёмна-аліўкавы колер твару і чорныя валасы, якія вільготна спускаліся ніжэй плячэй.
  
  
  Убачыўшы Картэра, яна рэзка спынілася, трымаючы ручнік у руках на паўдарогі да валасоў. Калі магчыма, яе юныя рысы сталі яшчэ больш цвёрдымі.
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі?"
  
  
  Яна накіравалася назад у калідор. Пояс, які трымаў яе
  
  
  лёгкі хатні халат разам крыху аслабеў, агаліўшы большую частку яе стройнай фігуры і цяжкай грудзей, якая не падыходзіла да твару яе маленькай дзяўчынкі.
  
  
  «Калі вы заўважыце, - сказаў Картэр. "Я ўвайшоў з ключом".
  
  
  Ён працягнуў левую руку далонню ўверх з ключом у цэнтры. Гэта спыніла яе рух, і жывёльная напружанасць, здавалася, знікла ў яе вачах і целе.
  
  
  Яна пацягнулася за ключом, але незадоўга да таго, як яе пальцы закранулі ключа, Картэр адвёў руку. Калі яна схапіла яго, ён схапіў яе. сталёвы хваткай сваёй левай рукой сціснуў абодва яе запясці. У той жа час ён сціснуў Х'юга ў сваю правую руку і прыціснуў кончык штылет да яе горла, стукнуўшы яе аб сцяну.
  
  
  «Не задавай мне дваццаць пытанняў, дзяўчынка. Я мушу сустрэць тут мужчыну. Дзе ён?"
  
  
  "Я… я тут адзіная".
  
  
  "Тады хто ты?"
  
  
  «Палморы. Я Сафія Палморы».
  
  
  Картэр кінуў яе і зноў прыбраў Х'юга. "Ты павінна была так сказаць. Дачка Нікало?"
  
  
  «Так. Я была напалохана. Вы Алі Кашмір?»
  
  
  Картэр кіўнуў. "Чаму менавіта ты?"
  
  
  «У нашай арганізацыі было шмат унутраных рознагалоссяў. Я была адзінай, каму мой бацька мог даверыць такую ​​велізарную суму грошай».
  
  
  Яна зацягнула халат і адступіла. Яе вочы, калі паніка і страх зніклі, ужо зноў зацялося.
  
  
  "Колькі табе гадоў?"
  
  
  "Васямнаццаць", - адказала яна, дэманстратыўна выставіўшы падбародак наперад. «Але я дасведчаны салдат. Я змагаюся за нашу справу супраць падпальшчыкаў вайны і імперыялістаў з дванаццаці гадоў».
  
  
  «Госпадзе, - падумаў Картэр. Хворая на галаву.
  
  
  "Дзе гэта знаходзіцца?"
  
  
  "Грошы?"
  
  
  "Што яшчэ? Гэта ўсё, што мяне цікавіць». Яна завагалася, яе поўная ніжняя губа слізганула паміж роўнымі белымі зубамі. «Няма грошай, няма здзелкі. Я не з'еду з Сан-Рэма, пакуль не ўбачу яго».
  
  
  Яна пайшла па вузкім калідоры. Картэр прама за ёй. З-за дзвюх незамацаваных дошак у глыбіні шафы яна дастала партфель вучня. На ложку яна пстрыкнула зашчапкамі і падняла вечка.
  
  
  "Швейцарскія франкі і даляры".
  
  
  Яны ляжалі акуратнымі чаркамі, вялікія банкноты ўсё яшчэ былі пераплецены ў банкаўскія абгорткі.
  
  
  Картэр наўздагад абраў двух з іх і пакалашмаціў іх каля свайго вуха.
  
  
  "Хіба ты не хочаш лічыць?"
  
  
  "Я ўжо гэта зрабіў", - адказаў ён. «Зачыні яго зноў. У цябе ёсць тут што-небудзь паесці?
  
  
  * * *
  
  
  Картэр спусціўся па вузкіх, амаль нябачных прыступках, уручную прасечаным у скале. Далёка над імі і збоку мігацелі агні Ristorante Roma на фоне чыстага начнога неба.
  
  
  У адпаведнасці з прагнозам надвор'я Тоні Сантані, шторм вось-вось аціхне і зараз накіроўваўся на поўнач, у Францыю.
  
  
  Дзяўчына, апранутая ў цёмны швэдар, сінія джынсы і красоўкі, ішла проста за ім па пятах.
  
  
  "Пачакай."
  
  
  Ён спыніўся так рэзка, што яна ледзь не ўрэзалася яму ў зад. Яны знаходзіліся ўсяго ў некалькіх футах ад вады, бледны месяц ззяў на яе паверхні, але не паказваў нічога на берагавой лініі, акрамя чорных выступоўцаў камянёў.
  
  
  Картэр двойчы пстрыкнуў выключальнікам на ліхтарыку, затым жэстам паказаў дзяўчыне наперад.
  
  
  "Для чаго гэта было?"
  
  
  «Каб мой чалавек ведаў, што мы ідзем. Ён не любіць дзівіцца».
  
  
  Яны пагрузіліся ў глыбокую лагчыну, і там, цалкам схаваны ад мора і скал, быў доўгі гладкі «Карсар», які мякка пагойдваўся ля імправізаванага пірса.
  
  
  Каля яго зіготкіх рэек валяўся Тоні Сантоні, з пісталет-кулямётам «Узі», які трымаў у руках, як спячага немаўля.
  
  
  «Гэта Тоні. Тоні, Сафія Палморы».
  
  
  "Дзяўчына?"
  
  
  «Жанчына, вырадак», - прашыпела яна.
  
  
  Сантані ўсміхнуўся, яго вочы слізганулі па яе пярэдняй частцы, дзе яе грудзей, здавалася, былі гатовыя вырвацца з-пад швэдар.
  
  
  «У гэтым няма асаблівых сумневаў», - пажартаваў ён. "Прыходзьце на борт!"
  
  
  Сантані скінуў насавой і кармавой строп, калі Картэр і Сафія ўвайшлі ў рубку.
  
  
  Яна ахнула. - "Гэта цудоўна." "Вы валодаеце гэтым?"
  
  
  “Мы здаем у арэнду… на вельмі кароткі тэрмін. Праз гэты люк знаходзіцца галоўная каюта. Недзе ўнізе ёсць бар. Вазьмі сабе што-небудзь і адкрый мне піва. Я буду праз хвіліну».
  
  
  Па хмурным твары Картэр зразумеў, што яна не любіць падпарадкоўвацца загадам, але яна пайшла, стукнуўшы партфелем аб люк, калі праходзіла праз яе.
  
  
  Ён уключыў здвоеныя дызелі Каммінз і адчуў, як па яго скуры прайшла рабізна, калі рухавікі завяліся. Па лодцы разнёсся гартанны роў. Ён усталяваў падвойныя дроселі на халасты ход і ўлучыў пераносны радар, які быў усталяваны на прыборнай панэлі прама пад лэбавым шклом.
  
  
  Апарат забзыкаў, экран успыхнуў белым, а затым ён вярнуўся да свайго звычайнага зялёнага колеру з жоўтай кружыцца палачкай.
  
  
  Сантані пералез праз нізкую пераборку і саскочыў на палубу рубкі.
  
  
  "Усе лініі чыстыя?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Усё чыста."
  
  
  Вялікая лодка адрэагавала, як гоначны балід, калі Картэр ссунуў дросель наперад, і нос падняўся. У імгненне вока яны выйшлі за заліў, развіўшы хуткасць крыху больш за сарака вузлоў, і Картэр усталёўваў курс, пакуль Сантані называў каардынаты.
  
  
  "Вазьмі гэта!" - сказаў Картэр, перакрыкваючы роў рухавікоў.
  
  
  Ён ссунуўся з руля, і італьянец сеў на яго месца. Яны слізгалі па вадзе каля мілі.
  
  
  Сантані закурыў цыгарэту і скоса зірнуў на Картэра.
  
  
  "Чаму стары Палморы паслаў яе?"
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. "Думаю, нікому больш не давярае".
  
  
  «Ці не давярае табе… ці Карыёце».
  
  
  "Чаму ты гэта сказаў?"
  
  
  "Таму што я яго ведаю", - адказаў Сантані. «Тэчка Сафіі такая ж тоўстая, як і ў яе бацькі. Яна найлепшае, што ў яго ёсць».
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  "Пяць забойстваў, пра якія мы ведаем, двое з іх на вуліцах Рыма сярод белага дня".
  
  
  "Гэта не нармальна."
  
  
  “Вядома, гэта балюча, але яны ўсе хворыя. Гэта частка гульні… прамываюць ім мазгі проста з пялёнак. Глядзі ўважліва, Нік».
  
  
  "Я буду асцярожны."
  
  
  Картэр спусціўся ўніз. Адкрытае піва стаяла ў люльцы на стойцы бара. Дзяўчына стаяла за ім з куфлем віна ў руцэ і глядзела ў ілюмінатар.
  
  
  Месяц заліў яе рысы мяккімі светлымі і цёмнымі тонамі. Гэта быў першы раз, калі ён заўважыў, што яна прыгожая.
  
  
  "Дзе ключ?" - спытаў Картэр, робячы вялікі глыток піва.
  
  
  "Навошта?"
  
  
  "Дык я змагу падзяліць грошы… іх кошт і сваю камісію".
  
  
  Сафія напышліва перасунула ключ праз стойку. "Вы капер".
  
  
  "Вядома", - сказаў Картэр, адкрываючы партфель і пачынаючы адлік.
  
  
  "Нам патрэбны такія людзі, як ты". яна мякка сказала: «Каб падтрымаць рэвалюцыю. Але аднойчы…»
  
  
  "Аднойчы, дзяўчынка, мы ўсе памром, і ні адна праклятая душа не ўспомніць, хто прадаваў або страляў з таго, што мы купляем і прадаем".
  
  
  “Смерць для мяне нічога не значыць. Я рэвалюцыянер».
  
  
  “Добра. Таму што, калі мой пастаўшчык зноў паспрабуе мяне падмануць, мы, напэўна, атрымаем перастрэлку, перш чым мы адыдзем ад гэтага грузавога судна. Вы можаце выкарыстоўваць Тыран?
  
  
  «Я магу абыходзіцца з любой зброяй, якая калі-небудзь выраблялася».
  
  
  "Трымаю ў заклад, ты гэта можаш".
  
  
  І ён меў гэта на ўвазе.
  
  
  Гэта было ў яе вачах: радасць забойства. Цяпер ён быў рады, што застаў яе без зброі ў катэджы. Калі б у яе тады была маленькая «Берэта», якая, як ён ведаў, зараз была за поясам яе джынсаў, ён, магчыма, быў бы змушаны забіць яе.
  
  
  "Уся мужнасць для справы і вельмі мала важкіх аргументаў, - падумаў ён, - вось як іх навучаюць".
  
  
  Ісусе, выкарыстоўваючы сваю ўласную дачку.
  
  
  Картэр спадзяваўся, што аднойчы ён перасячэ дзейнасць Палморы, перш чым усё гэта скончыцца.
  
  
  І ў яго было таемнае прадчуванне, што ён гэта зробіць.
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  "Я бачу іх на радары".
  
  
  Голас Сантані ў люка імгненна разбудзіў Картэра. Ён скаціўся з ложка і паглядзеў на гадзіннік, паднімаючыся па лесвіцы. Было 11:45.
  
  
  «Прама там, прыкладна за восем міляў па правым борце. Мы павінны заўважыць іх прыкладна праз пяць хвілін».
  
  
  Картэр знайшоў маленькую выразную кропку на экране радара. «Я ўсталю дваццатку на даху. Сафія…?»
  
  
  "Так?"
  
  
  «Вазьмі іншы Тыран знізу і ўсталюй краму ў насавой частцы».
  
  
  На гэты раз яна кіўнула і рушыла без пытанняў. Картэр звузіў вочы і назіраў, як пазнака павольна набліжаецца да свайго становішча на сетцы.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта Аламейн?"
  
  
  "Амаль станоўча", – адказаў Сантані. "Сёння тут не так шмат караблёў, і нічога такога вялікага так блізка да зямлі".
  
  
  Картэр паверыў свайму слову і адкрыў скрыню-пераборку, прыстаўлены да левага поручня рулявой рубкі. З грудзей ён падняў да пляча 8-мм буйнакаліберны кулямёт Fiat Model 35. Пераноснае мацаванне Fiat было заменена адмысловымі блакіроўкамі з чэкай, якія падыходзілі да замаскіраваных стацыянарных мацаванняў на даху рулявой рубкі.
  
  
  На падлозе куфра ляжалі чатыры неразбуральныя рамяні па трыста патронаў. Картэр перакінуў праз плячо толькі адну.
  
  
  Калі трыста патронаў ад "Фіята" і пашкоджанні ад двух "узі" не паглынуць падвойны падман Окхерста, то нічога не атрымаецца.
  
  
  На даху ён падабраў палазы, уставіў балты на месца і ўставіў ключы на месца. Ён прабіў чатыры патроны, адзін пратараніў у цэль і пакінуў зброю ўзведзеным.
  
  
  Fiat быў старадаўнім кулямётам з мноствам недахопаў, але для начной працы ён суцэль падыходзіць. Аднаго толькі погляду на яго выродлівую пысу і якая вісіць на ім стужку з боепрыпасамі для людзей на грузавым судне, верагодна, было бы досыць.
  
  
  "Там, на гарызонце!"
  
  
  Картэр прасачыў за лініяй рукі Сантані і ўбачыў малюсенькую кропку надбудовы грузавога карабля, якая расце ў месяцовым святле.
  
  
  Ён якраз заканчваў устаноўку ліхтара, калі Сафія вярнулася на палубу і прайшла пад ім, накіраваўшыся да носа. Яна надзела порхаўка і нацягнула каптур так, што ён закрываў яе галаву і большую частку асобы.
  
  
  Картэр задавалася пытаннем, ці турбавалася яна аб тым, што яе даведаюцца, ці яна думала, што Тыран у яе руках будзе мець большы ўплыў, калі падлогу яго ўладальніка будзе невядомы.
  
  
  "Пашліце ім пару хуткіх!" - крыкнуў Сантані, даючы ручку газу на халастым ходу каля дзесяці вузлоў.
  
  
  Картэр двойчы міргнуў промнем святла і, прыжмурыўшыся, паглядзеў на грузавое судна. Адказу не было. Ён пачакаў аж дзве хвіліны, затым паўтарыў сігнал.
  
  
  На гэты раз адказ быў двухразовым, і Картэр заўважыў невялікую змену курсу.
  
  
  Сантані зноў націснуў на педаль газу, і «Карсар» скокнуў наперад, як абпалены кот.
  
  
  Праз пяць хвілін яны праслізнулі пад носам па левым борце, і італьянец падняў магутную лодку на 360 градусаў. Ён устаў прама пад вялізнымі загрузнымі люкамі і вярнуўся да пяці
  
  
  вузлам, якія адпавядаюць хуткасці грузавога судна.
  
  
  "Гэй, Аламейн!" - крыкнуў Картэр паміж складзенымі далонямі.
  
  
  У парэнчаў з'явіўся высокі сіваваты мужчына ў доўгім чорным паліто і фуражцы. «Так, мы Аламейн з Марсэля».
  
  
  "А вы капітан Райнэмаер?"
  
  
  "Я. А ты?"
  
  
  «Жасмін».
  
  
  "Магу я падняцца на борт?"
  
  
  "Вы можаце."
  
  
  Вяровачная лесвіца выслізнула з пагрузачнай пляцоўкі, калі Картэр адышоў ад кулямёта і саскочыў у рубку. Праз некалькі хвілін высокі капітан спусціўся па лесвіцы і далучыўся да яго.
  
  
  "Вы выглядаеце так, быццам чакаеце непрыемнасцяў".
  
  
  "Мы", - без усмешкі вымавіў Картэр. "Ваш працадаўца і мой пастаўшчык спрабаваў забіць мяне некалькі дзён таму ў Амстэрдаме"
  
  
  Капітан паціснуў плячыма. “Я нічога гэтага не ведаю. Я толькі аддаю тавар і бяру свае камісійныя».
  
  
  "Унізе", - сказаў Картэр і пайшоў наперадзе.
  
  
  Райнэмаеру спатрэбілася ўсяго дзесяць хвілін, каб пералічыць і перакласці грошы з аднаго партфеля ў іншы.
  
  
  "Ён вельмі дасведчаны ў гэтым", - падумаў Картэр, праводзячы яго на палубу.
  
  
  "Разгрузіць".
  
  
  стрэлы двух кранаў выкаціліся амаль да таго, як слова зляцела з вуснаў капітана. На кожнай з іх былі ўсталяваныя паддоны, на кожнай з якіх знаходзілася па дзве скрыні.
  
  
  Усяго было дванаццаць скрынь, і ўся аперацыя была завершана яшчэ за дваццаць хвілін.
  
  
  Калі апошнія два паддоны былі выгружаны, капітан падняўся на адзін з іх. Ён зрабіў жэст, і без адзінага слова яго паднялі.
  
  
  «Спадзяюся, ты справішся хутка», - прамармытаў Сантані. «Я б хацеў, каб Інтэрпол цьвікамі прыбіў гэтага ўблюдка ў Каракасе».
  
  
  «Наша рыба нашмат, нашмат больш, чым гэты хлопец», - прагыркаў Картэр. Выключыце рухавікі .
  
  
  Сантані так і зрабіў, і грузавое судна праплыло міма.
  
  
  Калі стала ясна і яны набралі вузлы, ён павярнуў кола і заціснуў дроселі.
  
  
  "Думаеце, дабаўленая вага паўплывае на наш разліковы час прыбыцця?"
  
  
  Сантані паківаў галавой. "Гэты катэр быў створаны для такога роду перавозак".
  
  
  Картэр кіўнуў і спусціўся ўніз. Ён распрануўся да шортаў і якраз апранаўся ў начны гарнітур, калі Сафія ўляцела праз люк. Картэр быў рады адзначыць, што Сантані падняў «Узі», калі яна праходзіла міма яго.
  
  
  "Гэта было добра?"
  
  
  «Так, гэта так, - адказаў ён. «На ложку ёсць набор начных строяў. Яны могуць быць крыху вялікімі. Я думаў, ты будзеш мужчынам».
  
  
  "Яны падыдуць".
  
  
  Не паварочваючыся, яна нацягнула швэдар праз галаву і выслізнула з джынсаў. На ёй не было бюстгальтара, а яе трусікі былі празрыстымі і ледзь прыкметнымі.
  
  
  Картэр зірнуў і адвярнуўся.
  
  
  * * *
  
  
  Нік Картэр стаяў за рулём побач з Тоні Сантані. Абодва былі ў начных гарнітурах і шчыльна абцягнутых чорных пальчатках, а іх твары былі прыцемненыя ад чорным тлушчам.
  
  
  Сафія Палморы распластаўся на жываце ў насавой частцы. Падобна мужчынам, яна прыцьміла свой твар, і цяпер яе рукі ў чорных пальчатках нервова перабіралі пальцы на Тыране.
  
  
  З гэтага моманту гэта было яе шоу. Яна ведала, хто чакаў, дзе яны былі і што яны чакалі ўбачыць і пачуць.
  
  
  Адзін з прамянёў з даху рулявой рубкі быў пераўсталяваны на насавой палубе прама побач з ёй. Ён быў забяспечаны рэгуляванай дыяфрагмай, якая магла накіроўваць яго магутны прамень на палоску святла дыяметрам менш за цалю.
  
  
  Яна ўжо падала сігнал адзін раз і атрымала хуткі адказ.
  
  
  Гэта было прыкладна за чатыры мілі. Цяпер, калі адзін з дызеляў Cummins спыніўся, яны рухаліся з хуткасцю менш за пяць вузлоў.
  
  
  На такой хуткасці нос моцна хіліўся па меры набліжэння да берага. Хоць і Картэр, і Сантані ведалі сцэнар таго, што ўжо адбылося на пляжы - і што вось-вось павінна было адбыцца, - яны разыгрывалі яго па прынцыпе, знешне асцярожна, прытрымліваючыся кожнай брэшучай камандзе Сафіі Палморы.
  
  
  Сантані руліў, тузаючыся і паварочваючыся, як павольна які рухаецца зламаны заяц, часам саслабляючы газ і зніжаючы хуткасць, але ні разу не ўтрымліваў руль у нерухомым стане даўжэй некалькіх секунд.
  
  
  Паміж двума мужчынамі не было слоў. Яны ўжо сказалі ўсё, што трэба сказаць.
  
  
  Абодва "Узі" - той, што быў у руках Картэра, і той, які Сафія цяпер трымала ў луку, - утрымоўвалі крамы з мяккімі гумовымі кулямі. Сантані паклапаціўся пра гэта.
  
  
  Верныя сябры Картэра - Люгер, Вільгельміна і на шпільцы, Х'юга, былі загорнуты ў цыратовы мяшок і схаваны пад стойкай.
  
  
  «Я буду сумаваць па іх. Паклапаціцеся пра іх і пераканайцеся, што я вярну іх пасля перапынку».
  
  
  "Зраблю."
  
  
  Ганарар Картэра вярнуўся ў чамадан Сафіі. Калі ўсё пойдзе добра, ён вернецца ў Лібэрыю.
  
  
  Картэр падумаў, што гэта будзе добра для сувязяў з грамадскасцю.
  
  
  "Направа... дзесяць градусаў". - хрыпла прашаптала Сафія.
  
  
  Сантані лёгенька павярнуў кола, і руль адказаў.
  
  
  Яркія агні Ліворна злева ад іх і невялікая і больш цьмяная група Марына ды Чэчына справа ад іх былі амаль не бачныя берагавой лініяй.
  
  
  Стрэлка тахометра ледзь пагойдвалася, калі Сафія ў апошні раз уключыла святло. Адказ рушыў услед неадкладна.
  
  
  "Вазьміце прама ўнутр!" - Прашыпела яна.
  
  
  «Будзьце гатовыя кінуць якар», - сказаў Сантані, імкнучыся ўтрымаць нос ад плыні.
  
  
  Картэр заклікаў да лёсу і згорбіўся над выпускам якара.
  
  
  Некалькі аблокаў несліся над тым, што быў месяц, афарбоўваючы нават берагавую лінію.
  
  
  Сафія прахрыпела. - "Цяпер!"
  
  
  Картэр адпусціў якар у той момант, калі Сантані заглушыў адзіны дызель. Ён адчуў, як кіпцюр тузануўся, а затым схапіўся.
  
  
  Вялікая лодка пахіснулася, і пачала ляніва пагойдвацца на якарным ланцугу, яе рух быў прадыктаваны ўваходным і выходным прылівам.
  
  
  Усё было смяротна нерухома. Але толькі на секунду.
  
  
  Яны былі добрыя, Картэр павінен быў аддаць ім належнае. Яны падпаўзлі да лодкі на плыце зусім нябачнымі. Адзіны гук - гумовыя колы на борце плыта, мякка якія ўдараюць аб лодку, перш чым яны перавалілі за борт.
  
  
  Першы, які залез на палубу, выглядаў як перажытак неандэртальскага перыяду. У яго былі доўгія брудныя валасы, якія падалі на яго вадалазку і спускаліся па яго масіўных плячах.
  
  
  Ён глядзеў на Картэра двума круглымі злымі вочкамі і плоскім тварам.
  
  
  Ён прабурчаў нешта неразборлівае і падышоў да Картэра, працягваючы велізарную лапу.
  
  
  Кілмайстар прымусіў сябе прыязна ўсміхнуцца яму і паціснуў лапу.
  
  
  Сафія імгненна апынулася побач з мужчынам, ззяючы. Яна пацалавала яго пачварнае твар і прадставіла яго як Вомба.
  
  
  Яшчэ двое мужчын вылецелі праз парэнчы ўслед за пачварай, калі ён глядзеў на скрыні.
  
  
  "Плыт будзе прымаць толькі тры з іх адначасова". Яго голас быў падобны да наждачнай паперай па сталі і гучаў так, як быццам ён зыходзіў з глыбіні студні. "Колькі іх там?"
  
  
  "Дванаццаць", - адказаў Картэр.
  
  
  Твар мужчыны ператварыўся ў маску напружанай засяроджанасці. "Гэта азначае чатыры паездкі".
  
  
  Картэр быў уражаны, што ён зразумеў гэта.
  
  
  Вомба загадаў двум іншым узяць адну са скрынь. Яны змагаліся з гэтым некалькі футаў, пакуль да іх не далучыліся Сантані, а затым і сам Картэр. Нарэшце чацвярым з іх удалося перацягнуць яго да парэнчаў і перадаць астатнім двум людзям на плыце.
  
  
  Калі яны павярнуліся, Вомба цярпліва чакаў, са скрыняй, лёгка балансуе на яго плячы.
  
  
  "Божа мой", - выдыхнуў Картэр, калі велікан апусціў яго, таксама сам.
  
  
  «Вомба вельмі моцны», - сказала Сафія ў яго пляча.
  
  
  "Я б сказаў, так", - адказаў Картэр, скоса зірнуўшы на яе.
  
  
  Яе вочы ўсё яшчэ ззялі, калі яна назірала, як гэты нерэальны мужчына ідзе за іншай скрыняй. Пад начным гарнітурам. Картэр мог паклясціся, што бачыў, як яе грудзей паднімаліся і апускаліся пры кожным руху вялікага чалавека.
  
  
  "Вось гэта, - падумаў Картэр, - вельмі дзіўная пара!"
  
  
  Картэр сеў на плыт і дапамог разгрузіць першыя тры скрыні. Пры гэтым ён напружана глядзеў у цемру навокал і над сабой, але не бачыў ніякіх прыкмет руху.
  
  
  Яны збіраліся адсунуць плыт для другога набору скрынь, калі Картэр спакойна заўважыў: "У вас дзесьці тут ёсць ахоўнікі па перыметры, ці не так?"
  
  
  Гігант адказаў чымсьці накшталт "Ух" і паказаў на тры месцы ў скалах.
  
  
  Картэр хутка прагледзеў іх і па-ранейшаму не заўважыў руху. Але ён не хваляваўся. Калі б каманда Тоні Сантоні была гэтак жа добрая, як і сам Сантоні, трох вартаўнікоў ужо прыбралі б.
  
  
  Другая паездка прайшла гладка і без здарэнняў. Трэці камплект скрынак толькі што быў загружаны, калі Сафія пачала перапаўзаць у плыт.
  
  
  "Куды ты ідзеш?" - спытаў Картэр.
  
  
  «На бераг. Засталося толькі тры скрыні».
  
  
  Картэру даводзілася думаць хутка. Вельмі важна, каб адзін чалавек пазбег сеткі. Сафія была гэтым чалавекам. Ёй прыйшлося б застацца на лодцы.
  
  
  "На плыце няма месца".
  
  
  "Адзін з іншых можа застацца".
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. "Я застануся".
  
  
  Вомба і дзяўчына абмяняліся поглядамі. У гэтага гандляра зброяй былі грошы, а на лодцы ў трох астатніх скрынях яшчэ заставаўся невялікі стан.
  
  
  «Я застануся», - сказала яна, здымаючы перавязку «Узі» з пляча і сціскаючы яе ў руках.
  
  
  Картэр усміхнуўся пра сябе, кінуў хуткі погляд і кіўнуў Сантані ў рулявой рубцы. Перабраўшыся праз борт, ён убачыў, як ён пстрыкнуў адным з тумблераў на прыборнай панэлі.
  
  
  Пераключальнік уключаў падвойныя хадавыя агні, але белыя прамяні не пранікалі скрозь ноч. Замест гэтага за лінзамі будзе цьмяна-фіялетавае свячэнне, ледзь адрознае чалавечым вокам.
  
  
  У супрацоўнікаў SID на скалах будуць начныя акуляры. Для іх інфрачырвоныя прамяні, якія зыходзяць ад насавых агнёў, былі б яркімі і выразнымі.
  
  
  І іх паведамленне: "Вазьміце іх у гэтую паездку!"
  
  
  Пяцём з іх, плюс Картэр, спатрэбілася некалькі хвілін, каб выцягнуць плыт на пясок дастаткова далёка, каб яго ўтрымаць. Толькі пасля гэтага вялікі Вомба павярнуўся, каб агледзець тэрыторыю вакол скрынь, ужо выгружаных на беразе.
  
  
  Картэр мог прачытаць кожную думку, якая адбывалася ў маленечкім мозгу гэтага чалавека, па тым, як яго плоскі твар скрывіўся, змянілася замяшаннем і зноў скажалася глыбокай задуменнасцю.
  
  
  Двое мужчын… былі тут… сышлі… дзе, чорт вазьмі, яны?
  
  
  Дзве лямпачкі загарэліся за пустымі зрэнкамі яго вачэй, калі пражэктары залілі пляж і большую частку бухты яркім белым святлом.
  
  
  Зверху пачуўся голас, часткова прыглушаны.
  
  
  «Мы агенты італьянскага ўрада! Вы цалкам акружаны! Рукі за шыю...»
  
  
  Гэта ўсё, што ён атрымаў у адказ. Вомба зароў і выцягнуў з-за пояса вялізны магнум. Астатнія чацвёра мужчын нырнулі за стрэльбамі, якія былі пакінуты каля скрыні, але іх ужо не было.
  
  
  Картэр адчапіў "узі", адступіў на некалькі крокаў у ваду і зваліўся на жывот.
  
  
  Узброеныя людзі ў чорных касцюмах нібы па чараўніцтве з'явіліся са скал. Яны прасунуліся да самага краю свету і перайшлі ў баявую стойку.
  
  
  Ззаду яго Картэр чуў, як з ровам выбухаюць здвоеныя дызелі «Каммінз». У той жа час ён пачуў брэх «Узі» Сафіі, які пасылае гумовыя кулі ў скалістыя ўцёсы.
  
  
  Кароткія адрывістыя з лодкі здаваліся каталізатарам.
  
  
  Пачалося пекла.
  
  
  Картэр пасылаў гумовыя кулі з уласнага «узі» высока ў скалы. Мужчыны там адказалі агнём, але высока. Яны не ведаюць, хто з іх Алі Маўмед Кашмір, і хай дапаможа ім Бог, калі яны заб'юць яго, і ўся аперацыя скончыцца, перш чым яна сапраўды пачнецца.
  
  
  Картэр выпадкова азірнуўся праз плячо, калі з-за скрыні выйшлі яшчэ больш апранутых у чорнае фігур і пачалі атакаваць чальцоў Ліберты на пляжы.
  
  
  Магутны "Карсар" ужо вылятаў з бухты, яго нос рассякаў ваду высока, белая пена ішла за яе следам.
  
  
  "Добры чалавек", - падумаў Картэр, пераводзячы погляд на бойку.
  
  
  З пяці, відавочна, толькі Вомба не падумаў уторкнуць пісталет за пояс. Цяпер ён усляпую страляў па надыходзячых постацях. Большасць куль мазалі, паколькі рэзкія пражэктары свяцілі яму прама ў вочы.
  
  
  Астатнія чацвёра аддзяліліся, двое з іх беглі па пляжы, двое іншых спрабавалі прарвацца праз сустрэчную лінію апранутых у чорнае салдат SID і пракрасціся ў цемру і бяспеку скал.
  
  
  Апошнія два былі пераадолены націскам цел. Двое, якія ішлі па пляжы, выглядалі так, як быццам яны маглі гэта зрабіць.
  
  
  Картэр абстраляў іх ногі чаргой з «Узі», і яны паваліліся. Ён падняўся на ногі і пабег да Вомба.
  
  
  Магнум вялікага чалавека даўным-даўно пстрыкнуў пустым затворам. Цяпер ён выкарыстоўваў яго як дубінку, секчы салдат SID так хутка, як яны дабіраліся да яго.
  
  
  "Вомба!"
  
  
  "Ух?"
  
  
  "Сюды, ідзі за мной!"
  
  
  "Ух".
  
  
  Ён разбіў яшчэ дзве галавы і рушыў за Картэрам. Яны дасягнулі першага скалістага плато, і Картэр заўважыў сцежку, велікан бег прама за ім.
  
  
  Яны мінулі агні і ўжо падымаліся да апошняй вяршыні, калі на іх зверху абрынуліся целы, як вялізныя чорныя кроплі дажджу.
  
  
  Картэр лёг пад натоўпам людзей. Краем вока ён убачыў, што велікан зрабіў тое ж самае.
  
  
  Хлопчыкі з SID зрабілі гэта добра. Яны пачалі збіваць яго. Канешне, яны не ведалі, хто ён, таму не адрознівалі.
  
  
  Сантані, верагодна, сказаў ім: «Папрацуйце ўсіх, каб усё выглядала добра, але не забівайце нікога з іх, калі можаце. Вы можаце забіць не таго».
  
  
  Картэр гуляў у гэтую гульню, пакуль не адчуў, як кроў цячэ па яго твары, і не зразумеў, што яго вочы апухлі. Калі пачуццё пачало пакідаць яго спіну і ён быў упэўнены, што яго вось-вось вырве, ён здаўся і скруціўся ў позе эмбрыёна на зямлі.
  
  
  Кулакі і ступні адмовіліся ад яго і звярнулі ўвагу на Вомба.
  
  
  Нік Картэр не мог паверыць сваім вачам.
  
  
  Сама меней дзесяць чалавек адначасова білі вялікага балвана. Нейкім чынам яму ўдалося прабіцца праз іх і ўцячы.
  
  
  Картэр на імгненне ўбачыў на выступе скал яго масіўны контур, а затым той знік.
  
  
  "Адпусцілі яго", - думаў Картэр. Ён падтрымае гісторыю.
  
  
  Але ён не мог вымавіць слоў праз апухлыя і патрэсканыя вусны.
  
  
  Ён якраз скончыў апаражняць страўнік, калі яго паднялі на ногі. Усмешлівы твар маладога італьянскага афіцэра з суровым тварам і выпуклай сківіцай быў у дзюймах ад яго ўласнага.
  
  
  "Вы арыштаваны."
  
  
  "Ды пайшоў ты", - прашыпеў Картэр.
  
  
  Жалезны кулак у жываце пагасіў апошняе святло.
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  Італьянскае правасуддзе аператыўна, асабліва калі яно зыходзіць непасрэдна з абвінаваўчых заключэнняў урада, і абвінавачанне заключаецца ў дапамозе рэвалюцыі і кантрабандзе зброі.
  
  
  Гэта было яшчэ хутчэй у выпадку з Алі Маўмедам Кашмірам, ён жа AX Killmaster Нік Картэр. Гэтаму, вядома ж, спрыялі гара доказаў супраць яго, а таксама вельмі ціхія ўмяшанні і заклікі SID і яшчэ больш ціхіх амерыканскіх сакрэтных агенцтваў.
  
  
  Яго фатаграфія з асобай, часткова забінтаванай і амаль непазнавальнай пасля жорсткіх збіванняў на пляжы, была ва ўсіх газетах свету.
  
  
  У яго доме ў Нью-Джэрсі быў праведзены ператрус, і былі канфіскаваны запісы аб дзесяцігадовай незаконнай кантрабандзе зброі. Яго супрацоўнікі вельмі хацелі даць паказанні, каб выратаваць свае шкуры, калі Кашмір вернецца ў Штаты, каб паўстаць перад судом.
  
  
  Але гэта будзе надалей. Італія хацела яго асудзіць першай.
  
  
  Жанчына, Наомі Барцінэлі, была арыштаваная ў Нью-Ёрку і абвінавачаная ў дапамозе Кашміру ў яго здзелках са зброяй па ўсім свеце. Некалькі іншых падпольных
  
  
  тэрарыстычных арганізацый і дзелавыя адносіны міжнародных злачынных сем'яў былі скампраметаваныя, калі кампутарныя запісы жанчыны былі канфіскаваныя ў яе кватэры на Манхэтэне.
  
  
  Праз два дні пасля інцыдэнту на пляжы на поўдзень ад Ліворна Кашмір паўстаў перад судом. Праз тры дні пасьля гэтага адбыўся суд. Праз тыдзень ён быў прызнаны вінаватым і прыгавораны да пяцідзесяці гадоў зняволення ў турме строгага рэжыму Кастэль Манферата.
  
  
  Падчас суда пратачылася адно дзіўнае сведчанне. Байцы SID змаглі правесці гэты бліскучы рэйд супраць рэвалюцыянераў Liberta дзякуючы навядзенню. Уцечка - што гэта быў інфарматар - вядома ж не была перададзена праз газеты або да шырокай грамадскасці. Яна трапіла ў злачынны свет і вядомыя тэрарыстычныя ячэйкі ў Рыме, Фларэнцыі і Мілане.
  
  
  У адзенні, сумцы і дакументах, знойдзеных у пансіёне ў Сан-Рэма, ясна гаварылася, што зброя была куплена ў чалавека па імені Окхерст з Амстэрдама. Окхерст спрабаваў забіць Кашміра, і ён заплаціў за гэта трыма сваімі лепшымі людзьмі.
  
  
  Для Нікола Палморы і яго памочнікаў было занадта відавочна, што гэты чалавек Окхерст быў тым, хто данёс на іх SID.
  
  
  Праз два дні пасля вынясення прыгавору Кашміру і сямі членам La Amicizia di Liberta Italiana у Кастэль Манферата ў Фларэнцыі была склікана сустрэча лідэраў Liberta.
  
  
  Была амаль апоўначы, калі Карыёта Полці прыпаркавала седан Hat на плошчы Незалежнасці ў Фларэнцыі. На пасажырскім сядзенні побач з ёй сядзела Сафія Палморы ў светлым парыку, які цалкам прыкрываў яе чорныя як смоль валасы.
  
  
  Без слоў абедзве жанчыны выйшлі з машыны і перасеклі плошчу. Даехалі да Віа Занобі і павярнулі налева. Вуліца, забудаваная добра адрамантаванымі старымі хатамі і кафэ, была шырынёй ці ледзь дзве машыны.
  
  
  Паколькі было так позна, ні вуліца, ні кавярня не былі перапоўненыя. Жанчыны ўвайшлі ў другую кавярню, у якую яны падышлі.
  
  
  Яны селі ў задняй будцы і замовілі віно. Калі прынеслі графін рэзкага мясцовага чырвонага, абедзве жанчыны налілі сабе шклянкі, але ні адна з іх не піла.
  
  
  Яны сядзелі з каменнымі тварамі, амаль не гледзячы на добра апранутых маладых людзей вакол іх.
  
  
  Адзін за адным трое маладых людзей выступілі з адкрытымі прапановамі. Ім адмовілі ці праігнаравалі. Мужчыны хутка сышлі, і пасля таго, як трэці паспрабаваў, ніхто больш не падышоў.
  
  
  Сафія паднялася першай. Яна прайшла праз сталы па калідоры ў жаночы пакой. Усярэдзіне яна адкрыла трымальнік для ручнікоў, выцягнула ключ з-за скрутка і адамкнула другія дзверы з надпісам Storage. Яна вярнула ключ і перайшла ў адну з кабінак, каб пачакаць.
  
  
  Праз тры хвіліны ўвайшла Карыёта, і абедзве жанчыны ўвайшлі ў дзверы, замкнуўшы яе за сабой. Усходы былі крутыя і вузкія, і прыступкі вялі глыбока ў склеп пад кафэ і кватэры наверсе.
  
  
  Унізе лесвіцы былі яшчэ адны дзверы. Кариота пастукала, і ў вочка бліснула святло.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Гэта Карыёта і Сафія».
  
  
  Дзверы адразу адчыніліся, і жанчыны ўвайшлі. Гэта быў вялікі, падобны на свіран пакой з убогай мэбляй. Адзін кут упрыгожвалі два жалезныя ложкі з бруднымі матрацамі. У другой была імправізаваная кухня з кафейнікам на пліце. На голай падлозе не было кілімка, а гнілыя дошкі выглядалі так, быццам іх не падмяталі год.
  
  
  Так выглядала гламурнае жыццё стала ўцякаючага партызана-тэрарыста.
  
  
  Над вялікім круглым сталом, акружаным некалькімі ланцугамі, вісела голая малаватная жоўтая лямпачка, якая ледзь асвятляла штосьці за межамі сферы стала.
  
  
  "Аб маё дзіця!" - Нікола Палморы зароў хрыплым голасам і абняў дачку.
  
  
  Ён нядбайна пацалаваў кожную з яе шчок і павярнуўся да Карлотта, якую прымусілі прыняць той жа прыём. Яе жывот перавярнуўся, калі праз плячо лідэра тэрарыстаў яна ўбачыла, як Вомба ўзяў маладую дзяўчыну сваімі вялізнымі рукамі і ўварваўся ў яе рот сваёй мовай.
  
  
  Акрамя Палморы і Вомба ў пакоі былі яшчэ двое мужчын: Норда Кампары. і чалавек, якога Карлота ведала толькі як Покі.
  
  
  Абодва яны былі маньякамі-забойцамі і рэдка заставаліся па-за полем зроку Нікола Палморы. Кампары быў амаль такім жа вялікім, як Вомба, з плоскімі няправільнымі рысамі асобы, чорнымі тоўстымі валасамі і гнілымі зубамі. У Пакі былі хлапечыя рысы асобы і непаслухмяныя светлыя валасы. Яму было за трыццаць, але ён цалкам мог сысці за дваццаць. Яго самай прыкметнай рысай, апроч пустых блакітных вачэй, была сталёвая клюшня, якую ён насіў у чорнай скураной аправе замест правай рукі.
  
  
  "Сядзіце, сядзіце, усё сядзіце", - прахрыпела Палморы. "Норда, налі сарое віно!"
  
  
  Карлота прыняла шклянку і здолела не здрыгануцца, калі рука Кампары лашчыла яе руку, перадаючы яе. Ён больш за год спрабаваў спакусіць яе, але Карлотте заўсёды ўдавалася трымаць яго ў страху. Аднойчы яна зрабіла гэта, прарэзаўшы васьміцалевую рану на яго жываце, калі ён перапіў і занадта стараўся.
  
  
  Падобна, гэта яго не спыніла. Ён усё яшчэ спрабаваў.
  
  
  Палморы пачаў размаўляць.
  
  
  «Мы павінны адпомсціць за гэтую абразу! Сем добрых людзей у турме з-за дробнай прагнасці адной свінні і смагі помсты!»
  
  
  "Восем чалавек", - сказала Карлота. "Кашмір быў амаль адзіным нашым пастаўшчыком зброі ".
  
  
  «Напэўна, але ён таксама свіння! Алі Кашмір выканаў сваю задачу. Што б нам зараз не так важна, ён можа згніць у Кастэль Манферата з П'етра Амані. Але нашы сем таварышаў і помста за іх? ... Ах, гэта ўжо іншая гісторыя. "
  
  
  Пакуль Палморы казаў, яго тоўсты жывот падымаўся і апускаўся над поясам, Карлотта дазволіла сваім вачам блукаць па стале. Яна думала, што гэта рэшткі лідараў Ліберты. Калі б не ўзнікла неабходнасць вызваліць П'етра Амані, яна магла б падстроіць іх самазнішчэнне за некалькі месяцаў да гэтага.
  
  
  Адзіная ў пакоі, у каго ёсць мазгі, акрамя яе самой. была Сафія. А Сафія была апантаная, у першую чаргу, справай Liberta і сэксам.
  
  
  Ды дапаможа Бог наступнаму мужчыне, у якога Сафія вырашыць пакахаць пасля таго, як яна стоміцца ад Вомба, разважала Карлота. Вялікі звер, верагодна, заб'е іх абодвух, калі гэта адбудзецца!
  
  
  "Вы згодны, Карыёта?"
  
  
  «Што…? Прабач, мае думкі блукалі…»
  
  
  "Цяпер, калі мы ведаем асобу гэтага Окхерста і дзе ён знаходзіцца, ці не думаеце вы, што мы павінны прыняць меры?"
  
  
  «Вызначана», - адказала Карлота, пацягваючы дрэннае віно.
  
  
  «Вызначана, - падумала яна. Калі нехта з нас заб'е Окхерста, тады Інтэрпол. SID, Масад або любую колькасць іншых агенцтваў не павінны турбавацца.
  
  
  Палморы абмалёўваў план. Ён амаль скончыў, калі Карыёта сцяміла, што яна павінна стаць прыладай спынення бескарыснага жыцця Эміля Добрука, псеўданіма Окхерста.
  
  
  «Але, Ніколя, вы ўжо загадалі мне прывесці ў дзеянне план па вызваленні нашых таварышаў з Кастэль Манферата. Як я магу зрабіць гэта і адначасова адправіцца ў Брусель?»
  
  
  "Гэта праўда…"
  
  
  Сафія неадкладна ўстала, на яе вуснах з'явілася крывая ўсмешка. «Я паеду ў Брусель», - сказала яна, глыбока ўздыхнуўшы, каб павялічыць свае вялікія грудзі ў занадта цесным швэдры. "Мне, маладой жанчыне, усё роўна будзе лягчэй выбавіць гэтую свінню".
  
  
  Нікола згодна кіўнуў.
  
  
  Карлота падумала: «Дурная сука, ідзі!
  
  
  «Я пайду разам з Сафіяй у якасці падстрахоўкі», - сказаў Пакі, падняўшы правую руку і ўсміхаючыся.
  
  
  Кіпцюр у яго скураной амуніцыі быў заменены васьміцалевым шыпом.
  
  
  * * *
  
  
  Кастэль Манферата быў жахлівай крэпасцю, якая ўзвышаецца над раўнінай Алесандра Праванса, у трыццаці мілях на паўднёвы ўсход ад Турына.
  
  
  Ён перадаваўся з сям'і ў сям'ю з часоў сярэднявечча. Цяпер, з-за непрыступных сцен вышынёй у тысячу футаў, вартавых веж і гіганцкага інтэр'ера памерам з невялікі горад, ён ператварыўся ў турму.
  
  
  Арды марадзёраў больш не спрабавалі прабіць яго чатырохфутавыя сцены звонку. Цяпер Кастэль Манферата трымаў мужчын у сваіх сценах.
  
  
  Як і ўсе італьянскія турмы, у Манферата выкарыстоўвалася сістэма чаявых. Гэта значыць, калі далонь добра змазана, яна папляскае па спіне таго, хто змазвае.
  
  
  Алі Кашмір быў такім. З-за яго дрэннай славы - і яго здольнасці здабываць ліры за сценамі - ён быў вызвалены ад працы і амаль не меў права працаваць у турме.
  
  
  У адрозненне ад пенітэнцыярнай тэорыі амерыканскіх турмаў, дзе ў ідэале робяцца спробы рэабілітацыі, італьянскія турмы прызначаны выключна для пазбаўлення волі. Але, як і ў амерыканскіх турмах, вязняў кідаюць у басейн і просяць плаваць з іншымі акуламі.
  
  
  Картэр занадта добра засвоіў гэта ў першы тыдзень. Асноўнай запаведдзю кожнага чалавека было выжыванне. А выжыванне было дасягнута толькі праз павагу.
  
  
  Увесь цэнтр комплексу ўяўляў сабой двор. Частка тэрыторыі была адведзена пад рамесныя майстэрні, дзе больш дасведчаныя зняволеныя маглі адчыняць невялікія майстэрні, каб вырабляць і прадаваць свае тавары іншым, багацейшым зняволеным. Астатняя частка тэрыторыі выкарыстоўвалася для практыкаванняў і адпачынку, а таксама для боек, якія вызначалі іерархію.
  
  
  У другой палове трэцяга дня Картэра ўпершыню абследавалі. Ён стаяў адзін, ляніва назіраючы, як некаторыя са старэйшых сукамернікаў гуляюць у бочы.
  
  
  Яны былі галаварэзамі, двое з іх. Яны рушылі па абодва бакі ад яго.
  
  
  «Ты дэндзі, багаты, Кашмір, якому не трэба пацець у пральні!»
  
  
  "Я Кашмір", - ціха адказаў Картэр.
  
  
  "Вы не італьянец!"
  
  
  "Я ліванец".
  
  
  «Ах, тады вы губіце нашу італьянскую дзяржаву! Гэта будзе правільна, што вы павінны плаціць за ежу і пражыванне ў гэтым выдатным гатэлі, які наш урад падало для вас!»
  
  
  «Так, гэта праўда, Кашмір. Мы - мой сябар і я - будзем збіраць грошы для дзяржавы з вас кожны тыдзень».
  
  
  Гульня ў бочы замарудзілася да апатыі, гульцы зараз больш цікавіліся драмай па-за гульнёй. Кола сакамернікаў сфармавалася вакол Картэра і двух мужчын, якія кінулі яму выклік.
  
  
  Картэр паглядзеў на мужчыну злева, затым перавёў погляд на іншага мужчыну справа.
  
  
  "Вы абодва можаце адправіцца ў пекла".
  
  
  Адзін павярнуўся направа, а другі хацеў схапіць рукі Картэра і прыціснуць іх да сваёй спіны. Ён не паспеў злавіў тую, якая ўдарыла. Мужчына ўсё яшчэ лаяўся і крычаў ад болю, калі Картэр зноў ударыў нагой. На гэты раз шкарпэтку Картэра ў чаравіку патрапiў яму проста ў твар.
  
  
  З яго носа хлынула кроў, і некалькі зубоў пацяклі з рота, калі ён упаў.
  
  
  Іншы, які трымае Картэра, зароў і паспрабаваў
  
  
  зламаць плечы, скрыжаваўшы рукі за спіной.
  
  
  Картэр нахіліўся наперад, не адрываючы ног ад зямлі. Ён закруціў ногі за шчыкалаткі іншага чалавека і адхіснуўся.
  
  
  Яны абодва ўпалі з Картэрам наверсе, яго хвасцец ўрэзаўся ў пахвіну іншага мужчыны. Яго крык болю зрабіў папярэдні гук падобным на хныканне, і рукі Картэра былі вольныя.
  
  
  Ён адкаціўся і падняўся на ногі, калі першы адарваўся ад зямлі ў выпадзе, яго твар ператварыўся ў крывавую маску.
  
  
  У гэтага чалавека было вагі больш за сорак фунтаў, чым у Картэра, так што ўдар аказаўся эфектыўным.
  
  
  Яны абодва ўпалі, але падчас падзення Картэр атрымалася схапіць чалавека за вялікія пальцы рукі. Да таго часу, як яны стукнуліся, ён павярнуў іх абодва назад. Абодва вялікія пальцы трэснулі, як галінкі.
  
  
  Гэта шакавала чалавека дастаткова надоўга, каб Картэр перавярнуў яго. Затым ён сеў на грудзі і метадычна біў твар, пакуль ён не ператварыўся ў мясістую масу.
  
  
  Калі пад ім не было ніякага руху, Картэр устаў і падышоў да другога мужчыну, які ўсё яшчэ катаўся па зямлі, абхапіўшы рукамі свае разарваныя яечкі.
  
  
  Картэр цьмяна ўсведамляў, што іншыя сукамернікі шчыльна акружылі іх, каб абараніць бітву ад турэмных ахоўнікаў.
  
  
  Не тое каб ахоўнікі ўсё роўна ўмешваліся; гэта было зроблена для лепшага відовішча.
  
  
  Картэр ударыў мужчыну нагой у грудзі. Ён перавярнуўся і атрымаў яшчэ два моцныя ўдары па нырках.
  
  
  Картэр толькі што прыцэліўся ў яго шыю, калі адчуў, як рука асцярожна дакранулася да яго пляча.
  
  
  "Сіньёр ..."
  
  
  Картэр павярнуў галаву. Побач з ім быў стары абветраны твар, пакрыты шчаціннем. "Сі?"
  
  
  "Я думаю, сіньёр, што калі вы пняце яго яшчэ раз, ён памрэ".
  
  
  Картэр паглядзеў на цела ў сваіх ног. "Так, гэта было б ніякавата", - прамармытаў ён.
  
  
  Ён адступіў і пайшоў скрозь маўклівы натоўп. Яны разышліся перад ім хваляй і павольна разышліся.
  
  
  Ніхто не звярнуў увагі на двух скалечаных мужчын на зямлі.
  
  
  У той вечар, пасля таго, як у вялізнай абедзеннай зале накрылі шасцігадзінны абед, Картэр вяртаўся ў сваю камеру. Ён быў амаль каля мэты, калі маленькі чалавечак з тварам тхара, апушчанымі вачыма і спусцістымі плячыма ступіў за ім.
  
  
  "Сіньёр Кашмір?"
  
  
  "Так?"
  
  
  "Адзін з мужчын сёння ў двары… Анцыо…?"
  
  
  "Што наконт яго?"
  
  
  «Ён у лазарэце. Кажуць, у яго моцны крывацёк знутры. Кажуць, ён памрэ».
  
  
  "Так?"
  
  
  Маленькі чалавечак паціснуў плячыма і ўсміхнуўся, паказваючы крывыя і зламаныя зубы. "Для мяне не больш важна, чым для цябе, калі гэтая свіння памрэ, але ў яго ёсць сябры".
  
  
  "А гэта значыць, што мне патрэбны сябры, так?"
  
  
  Усмешка стала шырэй і пачварней. «Цалкам дакладна. Тут ёсць толькі два тыпы людзей, сіньёр… звычайныя злачынцы-свінні, такія як Анцыё, і палітычныя зняволеныя, такія як я».
  
  
  "Вас узначальвае Пьетра Амані".
  
  
  Праўда. Паколькі вы ўжо маеце нейкае дачыненне да Ліберты, было б разумна, калі б вы знайшлі сіньёра Амані і папрасілі ягонай абароны».
  
  
  "Па ім кошце, без сумневу".
  
  
  Ізноў пацісканне плячыма. «Сіньёр Амані паважае той факт, што вы дапамагалі Лібэрыі, калі вас арыштавалі, але тут вы зарабляеце па-свойму. Такі чалавек, як вы, з вашым талентам, мог бы быць вельмі карысны для нашага боку».
  
  
  "Не Дзякуй."
  
  
  «Сіньёр Кашмір. Сіньёр Амані не прымае адказу «не». Ён бос, і босы павінны ўсё кантраляваць».
  
  
  "Не мяне."
  
  
  Усмешка знікла. «Гэта адзіная прапанова, якая будзе зроблена».
  
  
  «Скажы сіньёру Амані, каб ён засунуў сваю прапанову ў азадак».
  
  
  Было каля паўночы, калі Картэр выявіў ключ, устаўлены ў дзверы яго камеры. Адным прыжмураным вокам ён убачыў эмісара Амані, маленькага тхара, які ссоўвае дзверы ў бок.
  
  
  Ён гэтага чакаў. Калі яны не далучацца да вас, скончыце з імі. Гэта было правілам. Ён падтрымліваў дысцыпліну. Ніхто не павінен супрацьстаяць босам.
  
  
  Чалавечак прайшоў праз дзверы, як кот на мяккай падэшве. Картэр убачыў, як яго рука перамясцілася да пояса, затым апусцілася на бок.
  
  
  Або імправізаваны штылет, альбо ледаруб. Мусіць, другое, іх было лягчэй знайсці. Што тычыцца ключа ад яго камеры, то яго мог атрымаць любы зняволены, заплаціўшы правільны хабар патрэбнаму ахоўніку.
  
  
  Гэта быў самы хуткі спосаб вырашыць праблему: ледасек у юсе і ціхае пахаванне за сценамі.
  
  
  Картэр пачакаў, пакуль ён не ўбачыў, як рука пачала апускацца, перш чым ён працягнуў левую руку і стуліў пальцы на запясце мужчыны. У той жа час ён штурхнуў нагой і працягнуў свае ногі вакол мужчыны.
  
  
  Калі яго ногі апынуліся злучаныя за спіной іншага, Картэр пацягнуў яго на сябе. Картэр павярнуў запясце і набіў сваёй правай рукой тоўстыя валасы мужчыны.
  
  
  Гэта быў ледаруб, і цяпер яго востры вастрыё іголкі проста працякаў крывёю пад выцягнутым падбародкам мужчыны.
  
  
  "Амані паслаў цябе".
  
  
  Цішыня.
  
  
  "Ты ўсё роўна памрэш."
  
  
  "Не няма…"
  
  
  "Так."
  
  
  Картэр ткнуў плячом у левую руку, паслаўшы ледасек праз горла мужчыну ў яго мозг.
  
  
  Зачыніўшы і замкнуўшы дзверы камеры, ён засунуў цела пад ложак. Потым лёг і паставіў у галаве будзільнік на чатыры гадзіны.
  
  
  Праз некалькі секунд пасля чатырох раніцы ён прачнуўся. Праз дзесяць хвілін міма прайшоў стражнік, зрабіўшы апошні абыход перад світаннем.
  
  
  Картэр дачакаўся часу,
  
  
  перад тым, як скаціцца з ложка, крокі цалкам заціхлі. Ён адамкнуў дзверы, затым падняў труп сабе на плячо.
  
  
  У адных панчохах на нагах ён прайшоў да канца калідора і спусціўся на другі ўзровень. У гэты час раніцы сон быў самым глыбокім. Ні адна галава не паднялася з падушкі, і ні адзін храп не перапыніўся, калі Картэр праходзіў па камерах са сваім жудасным цяжарам.
  
  
  Камера Амані была чатырнаццатым нумарам на другім узроўні. Ціха, як смерць. Картэр прасунуў рукі чалавека праз рашотку камеры Амані і замацаваў іх рамянём трупа.
  
  
  Праз пяць хвілін ён вярнуўся ў сваю камеру, і заснуў, дзверы былі зачынены, а ключ быў схаваны ў адной з ножак ложка.
  
  
  Бліжэй да канца прагулкі ў той дзень П'етра Амані сеў на лаўку побач з Картэрам.
  
  
  Гэта быў буйны мужчына, вышэй за шэсць футаў, з некалі магутным атлетычным целам, якое цяпер збіралася таўсцець. Картэр ведаў, што яму толькі што споўнілася шэсцьдзесят, але выглядаў ён на дзесяць гадоў маладзей.
  
  
  "Вы вельмі бязлітасны чалавек, Кашмір". Ён казаў, не паварочваючы галавы да Картэра, і яго вусны амаль не варушыліся.
  
  
  "Я?"
  
  
  «Выдаленне цела Гвіда без справаздачы наглядчыку дорага мне каштавала».
  
  
  "Зрабіў гэта зараз?" - Картэр выпусціў цыгарэту з рота і заціснуў яе чаравіком.
  
  
  "Я не хачу весці з табой прыватную вайну, і я не хачу бачыць цябе на другім баку".
  
  
  "Вы не будзеце."
  
  
  “Добра. Я так ня думаў. Тут сіла - усё, ты згодзен?»
  
  
  "Я абараняюся."
  
  
  «Ты і я, у нас яшчэ шмат гадоў за гэтымі мурамі. Вы зробіце мне вялікую паслугу, калі дапаможаце мне захаваць твар, хаця б намінальна аддаючы мне сваю адданасць. Я больш не буду прасіць ад вас, і я абяцаю, што праз у бліжэйшыя гады я магу дапамагчы табе ".
  
  
  "Я так не думаю".
  
  
  Шыя Амані пачала чырванець, а цела напружылася. Картэр паспяшаўся растлумачыць.
  
  
  "Вы мала што можаце зрабіць для мяне, сіньёр Амані, у бліжэйшыя гады, таму што мяне тут не будзе".
  
  
  "Як?"
  
  
  "Я планую збегчы".
  
  
  Вялікі італьянец засмяяўся нізкім, грукатлівым смехам з глыбіні яго жывата. «Многія спрабавалі, Кашмір, многія. І ні ў кога не атрымалася. Хабарамі мы можам тут рабіць практычна ўсё, што захочам, але нават хабарамі мы не выберамся адсюль».
  
  
  «Магу і без хабараў».
  
  
  Павольна варушылася грыва сівых валасоў, пакуль Картэр не глядзеў прама ў ясныя блакітныя вочы мужчыны.
  
  
  "Я думаю, ты сур'ёзна, Кашмір".
  
  
  «Так, - адказаў Картэр. "Калі вы азартны чалавек, вы можаце паспрачацца пра гэта".
  
  
  "Калі?"
  
  
  "На працягу тыдня".
  
  
  Картэр практычна бачыў, як за вачыма мужчыны загарэліся маленькія лямпачкі.
  
  
  На працягу тыдня.
  
  
  Калі б ён змог збегчы, ён мог бы захапіць уладу Нікола Палморы і зноў захапіць Ліберыю. Ён мог сустрэцца з рускімі і зноў пачаць свой тэрор, які зрыне італьянскую дзяржаву.
  
  
  "Сёння ўвечары, калі ласка, прыходзьце да мяне ў камеру пасля таго, як патухне святло".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што, сіньёр Кашмір, калі вы можаце выцягнуць мяне з гэтага свінарніка і ў пэўную частку свету за дзевяць дзён, я магу звязаць вас з пэўнымі людзьмі, якія ў вашай сферы дзейнасці могуць зрабіць вас вельмі багатым чалавекам".
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  Кватэра знаходзілася ў доме, які быў дакладна падобны на сваіх суседзяў на ўзгорках над Манмартрам. У ім былі гасцёўня, дзве маленькія спальні, маленечкая кухня, ванны пакой і пярэдні пакой. Мэбля сучасная, танная, але зручная.
  
  
  Яна была ідэальнай ва ўсіх адносінах, уключаючы канфідэнцыяльнасць і бяспеку. Карлота Полці праверыла ўсё да дробязяў.
  
  
  Гэта было б ідэальным сховішчам для яе, Картэра і Пьетра Амані пасля перапынку, пакуль стары не прадыктаваў бы наступны крок.
  
  
  Зумер зазваніў на пяці паверхах ніжэй, і Карлотта націснула кнопку. "Так?"
  
  
  "Мяне клічуць Джасцін."
  
  
  "Заходзь."
  
  
  Яна ўставіла голас і прыўзняла спадніцу. Да яе правага ўнутранага боку сцягна з дапамогай мяккай замшавай абвязкі была прымацаваная шестидюймовая трубка, якая выглядала не больш за храмаванай трубкай з невялікім поршнем на адным канцы. Насамрэч, гэта быў адназарадны пісталет з куляй «думдум».44.
  
  
  З адлегласці пяці футаў ці менш ён мог вырваць бок мужчыну.
  
  
  Карлота праверыла груз, скінула спадніцу і рушыла, каб адказаць на стук у дзверы.
  
  
  Яна паглядзела ў вочка, а затым ціха прамармытала: "Адыдзі, калі ласка".
  
  
  "Я адзін."
  
  
  "Я сказала, адыдзі ў бок".
  
  
  Ён зрабіў гэта. Пераканаўшыся, што ён сапраўды адзін, яна адчыніла дзверы і вярнулася ў гасціную.
  
  
  Джэйсан Генры быў буйным мужчынам з яркім тварам, на якім была звычайная ўхмылка, а вочы блішчалі, што можна было ахарактарызаваць толькі як гарэзнае.
  
  
  Ну-ну, - сказаў ён, набліжаючыся да Карлотце на адлегласць фута і дазваляючы вачам атрымліваць асалоду ад тым, што яны бачылі.
  
  
  «Вы выглядаеце здзіўленым. Містэр Генры».
  
  
  “Я. Падонкі, якія звычайна наймаюць мяне такім чынам, звычайна невысокія, тоўстыя, з вачыма-пацеркамі і з цяжкасцю могуць размаўляць па-французску ці па-ангельску сваімі слінявымі вуснамі».
  
  
  «Прабач, што расчаравала цябе».
  
  
  «Паверце, я не расчараваны. Тут ёсць што выпіць»
  
  
  "Віно?" — Спытала Карлота, ужо ведаючы адказ. «Віно? Чорт. !»
  
  
  "Там бутэлька амерыканскага віскі і шклянкі.
  
  
  Мне таксама,"
  
  
  Ён усміхнуўся і паплёўся да стала з хадой марака. Пакуль ён наліваў віскі, Карлотта запаліла цыгарэту і перабрала ўсё, што бачыла, і тое, што яна ведала аб Джэйсане Генры.
  
  
  Яго адзенне было далёкае ад парыжскага шыку: штаны колеру хакі і кашуля з закатанымі рукавамі да сярэдзіны выпуклых біцэпсаў. У яго былі парусінавыя боты, шкарпэтак ён не насіў. Ён быў добрых шэсць з паловай футаў ростам і ніколі больш не будзе дзвесце пяцьдзесят фунтаў, якую б дыету ён ні выкарыстоўваў.
  
  
  У яго равучай манеры Карлотта адчула падступства і дасціпнасць сапраўднага інтэлекту, а таксама адчувальнасць за межамі асобы, якую ён паказаў свету. Ён мог быць нью-ёркскім паліцыянтам, грузчыкам з Нью-Джэрсі, бостанскім палітыкам або радыкалам ІРА ў Скары - кім заўгодна, але толькі не амерыканскім эмігрантам на еўрапейскі кантынент.
  
  
  Ён праслужыў дванаццаць гадоў у войску ЗША і атрымаў званне маёра ў В'етнаме. Калі гэтая вайна скончылася, Генры пайшоў працаваць на ЦРУ.
  
  
  З-за бюракратыі - а агенцтва не выкарыстоўвала яго шматлікія таленты - Джэйсана Генры стала сумна. Ён падаў у адстаўку. але дзякуючы шматлікім кантактам, якія ён устанавіў, ён змог знайсці працу наймітам.
  
  
  Паміж гэтымі працамі ён запаўняў свой час - і свой банкаўскі рахунак - авіяперавозкамі. Было вядома, што ў яго былі некаторыя сумневы, але большасць з іх можна было пераадолець з дапамогай патрэбнай сумы грошай.
  
  
  Перш чым яго абрала і звязалася з ім Карлота, амерыканцы і яе ўласная SID старанна праверылі яго апошнія выхадкі. Многае з таго, чым ён займаўся, было ценявым або зусім незаконным, але гэта толькі рабіла яго больш прыдатным для гэтага задання.
  
  
  Генры працягнуў ёй шклянку і падняў свой у знак прывітання. "Да чорта і прыгожым жанчынам!"
  
  
  Карлота ўсміхнулася і падняла келіх. "Каб яны былі адным і тым жа, містэр Генры".
  
  
  "Дама майго сэрца!" Ён выпіў і прыцмокнуў. "Калі мы збіраемся разам задаволіць пекла і закружыць галаву, чаму б табе не пачаць называць мяне Джэйсанам?"
  
  
  «Дастаткова сумленна. Мяне клічуць Карлота».
  
  
  "Карлота што?"
  
  
  «Карлота не твая справа. А цяпер чаму б нам не сесці і не пагаварыць?»
  
  
  Яго ўхмылка, калі магчыма, стала шырэй, а агеньчыкі ў вачах сталі ярчэй. "Карлота, я думаю, ты мне спадабаешся".
  
  
  Ён сеў на крэсла, яна на канапу насупраць, паміж імі стаяў часопісны столік. Яна расклала на стале паперы і карты і падняла вочы. "Перад фактычным пачаткам місіі неабходна правесці пэўныя падрыхтоўкі".
  
  
  "А місія?"
  
  
  «Ён складаецца з дзвюх частак. Першая - дапамагчы двум мужчынам збегчы з Кастэль Манферата ў Італіі».
  
  
  Генры свіснуў. - "Гучыць пацешна."
  
  
  "Цяпер, выкажам здагадку, мы прыступім да гэтага".
  
  
  Яна гаварыла хутка, адрывістымі прапановамі, але ўсё ж ёй спатрэбілася больш за гадзіну, каб растлумачыць усю аперацыю з усімі яе наступствамі.
  
  
  Калі яна скончыла, Генры ўстаў і наліў сабе яшчэ шклянку віскі. Вярнуўшыся ў крэсла, ён прынёс бутэльку з сабой.
  
  
  "Добра?"
  
  
  «Лэдзі, ээ, Карлота… вы ведаеце, пра што просіце?»
  
  
  "Я ведаю. Я толькі што выклала большую частку гэтага».
  
  
  «Вам патрэбныя тры непрасочвальныя машыны, якія можна выкарыстоўваць для перавозкі, вядзення і пераследу. Вам патрэбныя тры іншыя стрэлкі, якім можна давяраць, вы хочаце пераабсталяваць верталёт і хочаце, каб мой уласны самалёт паляцеў у пекла ... ведае-дзе. "
  
  
  "Гэта менавіта тое, што я хачу".
  
  
  "Як я ўжо сказаў, табе патрэбен вузел грошай!"
  
  
  Карлота паклала перад ім блакнот, узяла ручку і напісала лічбу. "Я плачу гэта плюс выдаткі".
  
  
  Генры паглядзеў на лічбу і зароў ад смеху, ад якога літаральна ўздрыгвалі сцены пакоя. "Карлота, я твой мужчына".
  
  
  Яна перакінула карцінку праз стол. "Вы можаце лятаць на гэтым?"
  
  
  H-34? Чорт, так. Я лётаў на гэтых бананавых лодках даволі доўга».
  
  
  Яна перавярнула карту. «Гэтая машына ў цяперашні час знаходзіцца тут, у бухце прыкладна за трыццаць кіламетраў ад італьянскай мяжы. Яе трэба перафарбаваць і праверыць. Таксама ёсць пад'ёмная прылада, якая была знята, але павінна быць пераўсталяваная з дапамогай пад'ёмнага крука».
  
  
  Ён кіўнуў. «Напэўна, такі ж, які мы выкарыстоўвалі ў Наме. Я ведаю гэта. Калі ўсё гэта павінна быць гатова?
  
  
  «Праз сорак восем гадзін».
  
  
  "Ісус."
  
  
  "Ці можна гэта зрабіць?"
  
  
  Джэйсан Генры зноў зірнуў на блакнот з фігурамі і ўсміхнуўся. "Гэта можна зрабіць."
  
  
  * * *
  
  
  Эміль Дабрук выйшаў з машыны і накіраваўся па вузкай дарожцы да клуба «Парыж». Кіроўца без вуснага загада застаўся ў машыне, а двое іншых пасажыраў, новыя целаахоўнікі Добрука, увайшлі ў клуб разам з ім.
  
  
  Каля дзвярэй яго сустрэлі з вялікім паклонам і пашанай і праводзілі да лепшага стала ў доме. Так было заўсёды, калі ён быў у Бруселі і вырашаў правесці ноч у клубе "Парыж".
  
  
  Эміль Дабрук валодаў клубам і большай часткай нерухомасці вакол яго.
  
  
  Яго мэнэджар, Маншар, убачыў, як увайшоў яго бос, і, ведаючы смак Добрука, неадкладна даў знак новай дзяўчыне, якую ён наняў за два дні да гэтага, каб яна прыслужвала яму.
  
  
  «Сафі, гэта мсье Дабрук».
  
  
  "Так."
  
  
  "Глядзіце, каб ён атрымаў усё, што хоча… усё, што заўгодна".
  
  
  "Так."
  
  
  Дабрук заўважыў яе яшчэ да таго, як яна прайшла палову пакоя і накіравалася да
  
  
  яго стале, і ўсміхнуўся.
  
  
  Яе шчодрыя сцягна рухаліся, як метраном. Вышэй таліі на ёй была толькі тонкая, вельмі тонкая шаўковая блузка. Ён быў расшпілены вельмі нізка і завязаны вузлом пад яе пышнымі грудзьмі. На ёй не было бюстгальтара, таму большая частка крэмавага плоці была аголена амаль да саскоў. Самі соску, хоць і не былі аголены, усё яшчэ былі бачныя, падвойныя ружовыя кропкі пругкасці прыціскаліся да цеснай тонкасці блузкі.
  
  
  Ніжэй таліі на ёй былі штаны з вельмі нізкім выразам спераду і ззаду. Яны былі з чорнай эластычнай сеткі.
  
  
  “Я тут, каб служыць вам. Месье Дабрук».
  
  
  Яе голас быў падобны шоўку, і ацаленне ад яе амаль аголенага цела, здавалася, цякло вонкі і абпаліла яго.
  
  
  "Ты новенькая".
  
  
  "Я пачала толькі ўчора".
  
  
  "Вы не з Бруселя".
  
  
  "Не, я іспанка". Яна хлусіла.
  
  
  "І ваша імя?"
  
  
  "Сафі."
  
  
  Ён кіўнуў. "Бармэн ведае, што я п'ю".
  
  
  Дабрук глядзеў, як яна аддаляецца. Яна была маладая і прыгожая, і, паколькі ён быў тым, кім быў, яна будзе даступная.
  
  
  Калі яна вярнулася з яго напоем, яна правяла сеткай, якая пакрывае яе сцягно, аб яго плячо, зноў прапальваючы яго плоць праз куртку.
  
  
  Ён пакапаўся ў паперніку.
  
  
  “Гэта бясплатна. Месье Дабрук».
  
  
  «Я ведаю», - адказаў ён, складаючы вялікі пачак і сунуўшы яе ёй у дэкальтэ. Магчыма, пазьней вы далучыцеся да мяне на шоў».
  
  
  "Я не ведаю…"
  
  
  "Я зраблю гэта".
  
  
  Яна вярнулася, як толькі ў доме пагасла святло. Тым часам яна зняла адкрыты касцюм і замяніла яго вузкім швэдрам і спадніцай. Вулічная адзежа чамусьці рабіла яе яшчэ больш сэксуальнай і маладзейшай.
  
  
  Маншар дакладна ведаў, што падабаецца Дабруку.
  
  
  Да канца шоу дзяўчына, Сафі, прымусіла яго замазаць свае рукі.
  
  
  «Мая хата ўсяго ў дзесяці хвілінах хады», - хрыпла прахрыпеў ён.
  
  
  "Мой гатэль знаходзіцца ўсяго ў дзвюх хвілінах… у некалькіх хвілінах хады".
  
  
  "Але нам можа быць зручней…"
  
  
  "Не, я буду адчуваць сябе ў большай бяспецы ў сваім пакоі", - адказала яна.
  
  
  Дабрук збіраўся раззлавацца. Ён збіраўся паведаміць ёй, хто ён такі і якой сілай валодае, калі адчуў яе рукі на сваіх сцёгнах пад сталом.
  
  
  Праз пяць хвілін яны ішлі пад руку з клуба.
  
  
  "Сюды." - сказала яна, паварочваючы направа. "Хто яны?"
  
  
  Дабрук паціснуў плячыма. "Яны мае паплечнікі".
  
  
  "Яны ўсюды ідуць за табой?"
  
  
  "Амаль усюды."
  
  
  «Я спадзяюся, не ў спальню», - нясмела сказала яна.
  
  
  "Не, мой маленькі анёлак, не ў спальню".
  
  
  Але амаль. Адзін з целаахоўнікаў застаўся ў холе гатэля. Іншы рушыў услед за імі на паверх і знайшоў крэсла ў холе.
  
  
  "Ён проста будзе сядзець там?" - спытала Сафі, адчыняючы дзверы.
  
  
  "Калі ён мне не патрэбен", - ухмыльнуўся Дабрук.
  
  
  «Будзем спадзявацца, што ты гэтага не зробіш», - засмяялася яна, скінуўшы куртку і выйшаўшы ў ванну. Праходзячы міма, яна ўключыла радыё. "На камодзе брэндзі".
  
  
  Дабрук дрыготкімі пальцамі наліў у шклянку дзве шклянкі бурштынавай вадкасці.
  
  
  «Мая ноч», - падумаў ён, ужо ўяўляючы сабе наступную гадзіну з гэтай юнай прыгажуняй. Гэта будзе мая ноч!
  
  
  А потым яна вярнулася, апранутая ў тонкую сукенку, якая не пакідала нічога для ўяўлення. Яна ўзяла адзін з ачкоў і ўзяла яго на рукі.
  
  
  «Ты вельмі прыгожая, мая дарагая… маладая пачуццёвая жывёла».
  
  
  «У мяне лацінская кроў», - напявала яна яму ў вуха.
  
  
  Яна была лёгкай у яго руках, і яе валасы мякка дакраналіся да яго шчокі. Ён прыціснуў яе да сябе, падштурхоўваючы да ложка, і яна не супраціўлялася.
  
  
  «Ад яе пахне лімонам», - падумаў ён, калі яе калені стукнуліся аб ложак.
  
  
  Пад празрыстай празрыстасцю яе сукенкі ён адчуваў, як яе грудзей слізгаюць па яго грудзях. Яе сцягна сустрэліся з яго, і ён уздрыгнуў ад вадкага руху яе цела.
  
  
  "Я хачу цябе", - прагыркаў ён.
  
  
  "Вы вельмі багатыя, месье Дабрук?"
  
  
  “Вельмі. Досыць багаты, каб даць табе ўсё, што ты жадаеш».
  
  
  Яна сагнула верхнюю палову свайго цела ў коле яго рук. Асушыўшы шклянку і выпусціўшы яе на дыван, яна павярнулася да яго тазам і сцёгнамі.
  
  
  "Тады распрані мяне ... тут", - сказала яна, паказваючы на пояс на сваёй таліі.
  
  
  Ён асушыў сваю шклянку, выпусціў яе і той жа рукой пацягнуўся да зашпількі. Ён тузануў яе і ахнуў.
  
  
  Раптам тонкая сукенка аказалася кучай ля яе ног, а пад ім апынулася цела ў аліўкава-ружовых танах.
  
  
  Чорны карункавы бюстгальтар ледзь стрымліваў рашучую цягу яе грудзей з высокай пасадкай, а чорны пояс гетры неадэкватна абліпаў круглявы выгін яе сцёгнаў.
  
  
  На ёй не было трусікаў, і доўгія якія звужваюцца ногі падтрымлівалі захапляльны дух тулава наверсе. Завяршэннем эратычнай фантазіі і выгнаннем усяго астатняга з розуму Дабрука быў чысты чорны бант, прымацаваны да пояса для падвязак.
  
  
  "Вы - бачанне".
  
  
  "А цяпер, - сказала яна, апускаючыся на ложак і рассоўваючы сцягна, - распраніся ... і вазьмі мяне".
  
  
  Яго пальцы паляцелі. Яго вочы былі затуманены, пажыраючы толькі яе цела, так што ён не бачыў шырокай усмешкі, якая расцягнулася на яе вуснах, калі ён выпусціў вальтэр і кабуру са свайго пляча на падлогу.
  
  
  Калі ён таксама быў аголены, ён абапёрся каленам на ложак і пачаў паўзці ўверх па раскошнай мяккасці яе валявога цела. Так напоўнены былі яго пачуцці пры выглядзе,
  
  
  паху і дакрананні да яе, што ён не чуў, як дзверы ў ванную адчыняецца ззаду яго.
  
  
  Ён збіраўся ўвайсці ў яе, але ўбачыў, што яе вочы шырока адчыненыя. Яны раптам пацьмянелі, і ўсмешка на яе вуснах была падобная на выклікалую насмешку.
  
  
  "Не бойся, мая дарагі".
  
  
  "Я не", прамармытаў ён. "Паверце, я не такі".
  
  
  Эміль Добрук адчуў толькі слабы боль у падставе шыі, перш чым Поккі ўсадзіў шып унутр, перарэзаўшы яму пазваночнік.
  
  
  Ні гуку, ні кроплі крыві. Выкарыстоўваючы толькі ўрэзаны шып у якасці рычага, Поккі падняў знежывелае цела з Сафіі і дазволіў яму скаціцца на падлогу.
  
  
  "Спяшайся!" - сказаў ён, чысцячы загваздку на покрыве. «Апранайся! Мы скарыстаемся дахам. Машына чакае ў завулку ў квартале адсюль!
  
  
  Сафія не адказала. Калі ён падняў вочы, яе вочы ўсё яшчэ заставаліся ашклянелымі, а цела дрыжала.
  
  
  "Сафія, апранайся!"
  
  
  "Не, не зараз."
  
  
  "Якая?"
  
  
  Яна павярнулася да яго. «Покі, здымі адзенне».
  
  
  Яна лягла на ложак, прыняўшы позу, якую толькі што прыняла перад Добрукам.
  
  
  І тады ён зразумеў.
  
  
  "Сафія, ты злуешся ...?"
  
  
  «Так. Распраніся, Поккі ... паспяшайцеся. У нас ёсць час… паспяшайцеся!»
  
  
  Гэта было ўтрапёнасцю, але ўсё ж неяк падыходзіла. Яе вочы прыцягвалі яго, як магніт, калі ён важдаўся са сваёй вопраткай.
  
  
  А потым яе цела пацягнула яго, паглынула ...
  
  
  * * *
  
  
  Картэр правёў рукой скрозь краты, павярнуў ключ і праз некалькі секунд бясшумна адчыніў дзверы камеры.
  
  
  Усё ішло як па алеі.
  
  
  П'етра Амані ўсё гэта праглынуў. Картэр ведаў усю гісторыю, аж да таго моманту, калі сход павінен быў быць скліканы.
  
  
  Адзінае, што ўтойваў Амані, - гэта месца. Але Картэр ведаў, што, калі Амані чакаў дастаўкі туды, ён хутка даведаецца і пра гэта.
  
  
  Карлота і яе супрацоўнікі SID выступілі як чэмпіёны. Рыштунак, у якім ён меў патрэбу, было дастаўлена раніцай, схаванае пад падлогай фургона, які дастаўляе новых зняволеных. Картэр ужо перанёс яго ў закінуты хлеў для інструментаў у самай невыкарыстоўваемай частцы двара.
  
  
  Роўна ў тры гадзіны ночы ён праслізнуў на жываце некалькі пакінутых футаў да камеры Амані і лёгенька пастукаў па рашотцы.
  
  
  Імгненна перад кратамі паказаліся твар старога і шэрая грыва. "Ты гатовы?"
  
  
  "Так. Вашы людзі ведаюць, што рабіць?"
  
  
  "Яны будуць працаваць у дакладнасці", - шэптам адказаў мужчына.
  
  
  Картэр быў упэўнены, што так і будзе. Калі б яны гэтага не зрабілі, і гэта было прычынай няўдачы, стары тэрарыст хацеў бы, каб іх змясцілі ў трупярню.
  
  
  "Вы паклалі манекен у ложак?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так, я гатовы."
  
  
  "Тады наперад!"
  
  
  Сваім ключом Амані адчыніў камеру, выслізнуў і зноў замкнуў яе за сабой.
  
  
  Разам двое мужчын спусціліся па ярусе.
  
  
  Выйсці з турэмнага корпуса ў двор было б самай складанай часткай плана. Было б прасцей, калі б хто-небудзь у турме, няхай гэта будзе ахоўнік або адзін з адміністрацыйных супрацоўнікаў, мог трапіцца на выкрут. Але і Картэр, і супрацоўнікі SID наклалі вета на такую ​​авантуру.
  
  
  Хабарніцтва, хабарніцтва і карупцыя былі занадта распаўсюджаныя. Немагчыма было быць упэўненым, што той, каго ўпусцяць у план, не пойдзе прама да самога Амані і прапануе прадаць інфармацыю аб тым, што яго абвяшчае агент урада Злучаных Штатаў.
  
  
  Яны дасягнулі канца корпуса, нікога не разбудзіўшы, і Картэр спыніўся. У думках ён падзякаваў за недахоп энергіі. Увесь блок паміж камерамі асвятлялі толькі дзве малаватныя жоўтыя лямпачкі.
  
  
  Калі б нехта са зняволеных бачыў, як яны праходзілі, ён не змог бы адрозніць іх ад абыходзячых абыход ахоўнікаў.
  
  
  Там, дзе яны зараз стаялі, была поўная цемра.
  
  
  «Тут вузкі калідор, паміж сцяной і апошняй камерай. Хапай мяне за пояс і трымайся бліжэй!
  
  
  Картэр увайшоў у калідор, прыгнуўшыся, італьянец наступаў яму на пяткі. Ён прайшоў каля дваццаці футаў навобмацак і спыніўся, калі яго абмацальная рука дакранулася да дрэва.
  
  
  "Вось."
  
  
  "Што гэта такое?" - прашаптаў Амані.
  
  
  «Запалкі. Запалі адну і прыкрывай сваім целам».
  
  
  Скрыгат запалкі быў падобны да стрэлу ў мёртвай цішыні. У мігатлівым святле відаць былі дзверы чатырох футаў вышынёй са старадаўнім замкам.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  Картэр загаварыў, калі прыступіў да працы з замкам. «Некалькі гадоў таму ўлады турэмнай сістэмы вырашылі, што гэтае праклятае месца - пажарная пастка».
  
  
  "Так яно і ёсць", - усміхнуўшыся, сказаў італьянец.
  
  
  "Згодны", - сказаў Картэр, адкрываючы замак. «Яны павінны былі задаволіць шлях для зняволеных, каб яны маглі спускацца з трэцяга яруса на першы на выпадак, калі ўсходы будуць заблакаваныя».
  
  
  Святло міргнуў і згас. Да таго часу, як Амані запаліў яшчэ адну запалку, Картэр ужо адчыніў дзверы.
  
  
  Амані ахнуў. - "Пажарны слуп!"
  
  
  «Ага, - сказаў Картэр. "Гэта задаволіла ахоўнікаў, але, груба кажучы, ніхто не папрацаваў сказаць зняволеным, што гэта было тут".
  
  
  "Але калі мы дойдзем да першага яруса, мы ўсё роўна будзем у турэмных камерах".
  
  
  «Не, не будзем, таму што мы не спускаемся… мы падымаемся. Зніміце абутак і шкарпэткі і павяжыце іх сабе на шыю.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  «Таму што тычка гладкая - лёгка спусціцца, цяжка падняцца наверх. Вы можаце атрымаць больш рычагоў уздзеяння ад голай скуры».
  
  
  Яны абодва хутка знялі абутак і шкарпэткі і завязалі іх вакол шыі. Затым Картэр запаліў усю скрынку запалак і нахіліўся ў дзірку, трымаючы ліхтар над галавой.
  
  
  "Думаеш, ты зможаш гэта зрабіць?" Да вяршыні і люка, які вёў на дах, было футаў сорак.
  
  
  Амані кіўнуў. "Я зраблю гэта. У гэтым тлушчы яшчэ шмат цягліц».
  
  
  "Дастаткова добра. Калі ты адчуваеш, што пачынаеш саслізгваць, хапай мяне за нагу».
  
  
  Картэр выцер рукі, задзьмуў запалкі і схапіўся за тычку. Як малпа, ён падышоў да яе падэшвамі і крануўся.
  
  
  Ён чуў, як Амані ззаду яго ўжо пыхкае, і спадзяваўся, што гэты чалавек пратрымаецца, пакуль ён, Картэр, не зможа адкрыць мне пастку і адкінуцца назад, каб дапамагчы яму.
  
  
  "Ты ў парадку?"
  
  
  «Так», - рушыў услед задыхальны адказ. «Колькі… колькі…»
  
  
  "Далей?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Я там."
  
  
  Пастка жудасна рыпнула, калі яе адкрылі, але Картэр атрымалася мякка апусціць яе на дах. Ён вылез з дзіркі і тут жа павярнуўся, каб зноў пагрузіць адну руку.
  
  
  "Вазьмі мяне за руку!"
  
  
  Амані атрымалася абгарнуць адну руку, а затым абедзве рукі вакол запясці Картэра, нават калі ён пачаў саслізгваць з тычкі.
  
  
  На здзіўленне старога, ён адчуў, што яго паднімаюць уверх, як быццам яго вага была не большая за вагу хлопчыка.
  
  
  Апынуўшыся на даху, з цяжкасцю дыхаючы, ён павярнуўся да Картэра.
  
  
  "Ты вельмі, вельмі моцны, Кашмір.
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Картэр, ухмыляючыся. «Не забывайся пра гэта ў наступныя дні. Давай сюды!»
  
  
  Калі яны беглі па даху, Картэр разматаў нейлонавай стужку з-пад кашулі. Ён прымацаваў яго да вентыляцыйнай трубы, зазірнуў у бок і з шыпеннем выпусціў на зямлю.
  
  
  «Мы знаходзімся над старой часткай двара, куды скідаюць смецце і дзе размешчаны падстрэшкі для садовых прылад.
  
  
  "Я ведаю гэта", - адказаў Амані і ўсміхнуўся. “Вельмі мудра. Агні тут патухлі ўжо некалькі месяцаў.
  
  
  «Згарэлі. Ублюдкі замянілі іх пазаўчора. Я ўвесь дзень сёння правёў з рагаткай і камянямі, зноў іх разбіваючы».
  
  
  "Як далёка гэта ўнізе?"
  
  
  "Каля ста футаў. Зможаце?"
  
  
  «Спусціцца, Кашмір, нават на такую адлегласць будзе лягчэй, чым тое, што я толькі што зрабіў!»
  
  
  “Добра. Вось, вазьмі пару гэтых пальчатак. Вяроўка нейлонавая, і нават калі яна завязана вузламі на кожным фуце або каля таго, яна спаліць табе рукі, калі ты паслізнешся. І зноў надзень туфлі».
  
  
  Калі яны абодва былі гатовы. Картэр перабраўся цераз борт і пачаў спускацца ў цемру.
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  Карлота Полці кінула апошні погляд на кватэру, перш чым выключыць святло. За апошнія некалькі дзён у гэтых пакоях было зроблена шмат. Раптоўная сутычка ў жываце прымусіла яе, як ні дзіўна, захацець затрымацца.
  
  
  Але гэта было немагчыма. Цяпер усё прыйшло ў рух, і нішто не магло яго спыніць.
  
  
  Зачыніўшы і замкнуўшы дзверы, яна спадзявалася, што будзе жывая, каб зноў убачыць гэтае месца праз дванаццаць гадзін.
  
  
  "Удачы для тваіх думак", - сказаў Джэйсан Генры, усміхаючыся ёй з лесвічнай пляцоўкі.
  
  
  Карлотта ўсміхнулася ў адказ. Яна пакахала вялікага амерыканца. Ён рассмяшыў яе. "Усе мае думкі - страчаная нявіннасць".
  
  
  "Я б не ведаў пра гэта", - адказаў ён. “У мяне іх ніколі не было. Пойдзем, яны ўжо прыгатуюць нашу птушку».
  
  
  На вуліцы яркія агні кафэ струменіліся злева ад падножжа Манмартра. Гук смеху, змяшаны з сумнай, амаль блюзавай музыкай, дасягнуў іх вушэй, калі яны ішлі да машыны. Падаў лёгкі снег.
  
  
  Карлоттэ захацелася схапіць вялікага амерыканца за руку і павесці яго ўніз з узгорка. Добра было б пасядзець у адной з кавярняў, выпіць віна і забыць хоць на гадзіну.
  
  
  Але ў іх не было гадзіны. Карлота не магла ўспомніць, калі ў апошні раз яна так праводзіла гадзіну.
  
  
  Яна адкінула свае плаксівыя думкі і кінула сумку ў кузаў маленькага седана Фіят .
  
  
  «Я думала, ты абраў нешта хутчэйшае… Ягуар ці Мэрсэдэс», - пракаментавала яна, сядаючы на пасажырскае сядзенне.
  
  
  "Не для такой справы", – сказаў Генры. «Гэта вядзерца з нітамі не так кідаецца ў вочы, і, акрамя таго, калі хтосьці нас і вылічыць, ад хуткасці мала карысці».
  
  
  Карлота была кінута ў крэсла літарай G пры старце, а затым яны павярнулі і панесліся па вузкіх вулачках да знешняй паласы бульвараў, якія павінны былі весці іх вакол Парыжа, міма Булонскага лесу, да аўтамагістралі A10. Яны пойдуць па галоўнай артэрыі на поўдзень у Арлеан.
  
  
  Калі яны праязджалі Буа, Генры ўсміхнуўся. «Сустрэў там сваю першую жонку… у нядзелю днём. Абклаў яе той ноччу, а ў наступную сераду мы пажаніліся».
  
  
  Карлота гучна засмяялася. «Яна, мусіць, была добрая».
  
  
  "О, яна была добрая".
  
  
  "Чаму гэта не працягнулася?"
  
  
  «Бедная жанчына была дастаткова дурная, каб захацець, каб я быў яе цалкам і цалкам. Я не мог заставацца такім. Ніколі не быў і, верагодна, ніколі не буду».
  
  
  "Падобна, ты аматар жанчын".
  
  
  «Цалкам гліна ў іхніх руках. Кожны раз заводзіць мяне ў бяду».
  
  
  Вы таксама не маеце на ўвазе непрыемнасці, у якія жанчына збіраецца вас уцягнуць? "
  
  
  Ён пасмяяўся. "Я мог бы ўявіць."
  
  
  Яна бліснула яму ўсмешкай у святле падсветкі прыборнай панэлі. «Я пастараюся даць табе бонус. Уключы абагравальнік, добра? Становіцца крыху халаднавата».
  
  
  Ён нахіліўся і націснуў на рычаг тэмпературы, каб гарачая вада патрапіла ў змеявікі лекара, затым злёгку прыадчыніў вентыляцыйныя адтуліны ў падлозе. Карлота разгарнула ногі і рушыла наперад да краю, каб гарачае паветра абліла яе ногі.
  
  
  "Лепш?"
  
  
  "Так дзякуй."
  
  
  "Атрымлівай асалоду ад гэтага, пакуль можаш", - сказаў ён, яго твар раптам стаў змрочным. "Будзе нашмат халадней".
  
  
  * * *
  
  
  "Што, чорт вазьмі, усё гэта?" - спытаў Амані, калі Картэр выкінуў рыштунак з хлява і пачаў яго разбіраць.
  
  
  «Гэта балоны з геліем, гэта паветраны шар, гэта шпулька з нейлону і пластыка, і гэта пераробленыя рамяні бяспекі. Вось, залазь у гэтую куртку!»
  
  
  Яна была цяжкай, з футравай падшэўкай. «Я так разумею, нам стане крыху холадна».
  
  
  «Мы збіраемся адправіцца праз горы ў Францыю. Калі гэтая шпулька не спрацуе, мы паднімемся вышэй і нам стане вельмі холадна».
  
  
  Амані нацягнуў куртку і падняў рукі па камандзе Картэра. Вельмі асьцярожна. Картэр прышпіліў яго да рамяня бяспекі, затым праверыў, як ён мацуецца да другога рамяня, у які ён хутка ўлезе.
  
  
  Затым ён расцягнуў шар на зямлі і прымацаваў балоны з геліем да яго впускным клапанам. «Вось, вазьмі… але не цягні».
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Просты маленькі светлавы шнур. Калі паветраны шар напаўняецца і мы падымаемся, вы цягнеце за шнур… але не раней, чым я вам скажу. Да вялікага круглага вушка на вяршыні шара прымацаваныя два чырвоныя маякі. яны дазволяць пілоту верталёта патрапіць сваім гакам у мэту».
  
  
  «Божа мой, спачатку я падумаў, што мы проста пераляцім праз мяжу».
  
  
  “Мы маглі б, але яны зловяць нас праз паўгадзіны. А з верталётам хутчэй, мы перасячэм мяжу з Францыяй і сыдзем».
  
  
  "Геніяльна", - заявіў Амані, гледзячы ў чорнае неба. "Спадзяюся гэта спрацуе."
  
  
  Картэр усміхнуўся, калі ўбачыў, як на твары мужчыны раптам выступіў пласт поту. "Так і будзе."
  
  
  Ён залез у сваю палову рамяня бяспекі і зноў праверыў, ці ўсе зашпількі-маланкі і кнопкі надзейна замацаваны.
  
  
  Пераканаўшыся, што яны верныя, ён сеў, захапляючы за сабой Амані.
  
  
  "Што адбываецца?" - спытаў стары італьянец.
  
  
  "Чакаем."
  
  
  * * *
  
  
  H-34 стаяў, як вялікі банан, у высокім старым свірне. Яго цалкам перафарбавалі, знялі ўсе прылады і мацаванні.
  
  
  На яго ярка-жоўтым баку быў нанесены выдуманы нумар, а таксама назва неіснуючай авіякур'ерскай службы.
  
  
  "Што ты скажаш?"
  
  
  Карлота паціснула плячыма. "Я не ведаю. Гэта ваша частка. Я мяркую, што ўсё зроблена правільна».
  
  
  "Гэта так, але, прынамсі, можна сказаць, што гэта прыгожа".
  
  
  "Гэта прыгожа. Як нам выбрацца адсюль?»
  
  
  "Мы штурхаем яго".
  
  
  "Як?"
  
  
  «Каціцца, як дзіцячы вазок».
  
  
  Гэта было так. Праз пяць хвілін вялікая машына была на замаскіраванай цэментнай пляцоўцы перад адрынай, і яны апынуліся ўсярэдзіне.
  
  
  Генры правёў старанны, але хуткі праверачны старт, і ротар над імі пачаў скрыгатаць. Калі яго прагрэлі, роў быў аглушальным, але затым верш, калі ён адрэгуляваў паліўную сумесь.
  
  
  Калі ён быў задаволены, ён уключыў святло на прыборнай панэлі і накіраваў прамень святла на калені Карлоты. З-за сядзення ён дастаў дошку з картай і паклаў яе ёй на калені.
  
  
  «Мы будзем дзядзець на вышыні ад двухсот да двух пяцідзесяці футаў, пакуль не дабяромся сюды. Я акрэсліў маршруты і каардынаты на мапе. Сачыце за гэтымі датчыкамі… вышынямерам… адлегласцю… кірункам… і трымайце мяне ў курсе. Зразумела. ? "
  
  
  "Так", - сказала яна, хутка кіўнуўшы.
  
  
  "Калі мы сюды прыедзем... бачыце?"
  
  
  "Так."
  
  
  «Прыйдзецца падняцца, вельмі высока. Гэта Грайскія Альпы. Мы перасячэм мяжу тут, на перавале Мон-Сені. Будзь пракляты, трымай мяне на вышыні, якую я заўважыў, назіраючы за вышынямерам. з гэтага моманту. Калі вы гэтага не зробіце, мы ў лайне”.
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Гэта азначае, што мы ўразаемся ў край Альпа", - крычаў ён, перакрываючы роў ротараў, калі яны адрываліся ад пляцоўкі, і нос верталёта павярнуўся ў бок Італіі і Кастэль Манферата.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр змакрэў. Ён паглядзеў на гадзіннік, яшчэ крыху змакрэў і наладзіў вушы на неба.
  
  
  "Я нічога не чую", - сказаў Амані.
  
  
  "Я таксама", - адказаў Картэр. «А твае хлопчыкі аб…»
  
  
  Ён так і не скончыў прапанову. На супрацьлеглым баку двара пачуўся выбух, і адразу за ім пачуліся галасы ўгневаных, спалоханых людзей.
  
  
  Невялікі шар аранжавага агню лунаў у небе, які захапляўся шэрым дымам, і ўся турма была ў хаосе.
  
  
  Вялізныя пражэктары загарэліся па ўсім двары, а маленькія ліхтары скакалі ў кратавых вокнах турмаў.
  
  
  "Яны пачалі!" - прашаптаў Амані.
  
  
  «Так. У нас ёсць хвілін пяць, а потым трэба ісці, гатовы апарат ці не».
  
  
  Картэр адкрыў галоўны вентыль чатырох геліевых трубак і назіраў, як абалонка паветранага шара пачала паднімацца.
  
  
  Ні адзін з агнёў не пранікаў у маленькі зацішны куток, дзе яны размясціліся, але, калі шар будзе дастаткова поўным,
  
  
  • яго будуць ясна бачыць як мінімум дзве вартавыя вежы.
  
  
  Яны чулі, як людзі, відаць, ахоўнікі, бягуць да турэмнага корпуса, адкуль даносіліся ўсе крыкі.
  
  
  Тры хвіліны.
  
  
  "Давай, уставай!"
  
  
  Амані ўстаў, і Картэр зашчоўкнуў два апошнія рамяні, якія ўтрымлівалі іх ногі разам.
  
  
  "Ды добра, чорт вазьмі!" ён прашыпеў, "дзе ты ..."
  
  
  Пару хвілін.
  
  
  З неба не даносілася ні гуку, і зараз над імі пачаў фармавацца паветраны шар.
  
  
  Адна хвіліна, і крыкі зняволеных сталі мацнейшымі.
  
  
  "Яны выйшлі з кварталаў у двор!" - хрыпла прашаптаў Амані. "Хтосьці абавязкова прыйдзе сюды!"
  
  
  "Я ведаю. Нам трэба ляцець».
  
  
  Картэр цалкам адкрыў галоўны вентыль, і шар пачаў павялічвацца з галавакружнай хуткасцю.
  
  
  Праз некалькі секунд іхнія ногі адарваліся ад зямлі.
  
  
  “Паехалі. Калі вы веруючы чалавек. Амані, маліцеся, каб вецер перанёс нас праз сцяну, а не праз двор!»
  
  
  «Найсвяцейшай Багародзіцы Марыі…»
  
  
  Вецер ударыў па паветраным шары, як гіганцкая рука, зацягваючы іх рамяні і перакрываючы ім паветра, а таксама далейшую прамову.
  
  
  Затым паветраны шар апынуўся над сцяной, і яны дзіка разгойдваліся пад ім. Малітва акупілася. Паветраны шар пераляцеў праз сцяну і працягваў паднімацца… але нядосыць хутка.
  
  
  "Сачы за сваімі нагамі!" - выклікнуў Картэр. "Сцяна!"
  
  
  Удар быў аглушальным, але большая частка прыйшлася на падэшвы іх ног.
  
  
  Затым яны перавалілі сцяну і пачалі паднімацца, узлятаючы над гектарамі дрэў і абгінаючы вёску Манферата.
  
  
  "Кашмір!" Амані раптам крыкнуў. "Ты чуў гэта?"
  
  
  "Так, - адказаў Картэр, - адтуль".
  
  
  Калі ён угадаў трыста футаў, ён адключыў клапаны і вырваў балоны з геліем. Яны паляцелі ўніз, і шар выстаяў на ветры.
  
  
  "Вось яно!"
  
  
  "Зразумеў!" - выклікнуў Картэр. "Пацягніце за шнур!"
  
  
  Амані тузануў за шнур, і нічога не адбылося.
  
  
  «Госпадзе… зноў… будзь далікатней!»
  
  
  Ён зрабіў гэта, і два промні чырвонага святла адразу ж закружыліся над імі. Імгненна пад верталётам загарэліся два светлавыя індыкатары. Іх зачаплялі проста на кручок, які вісеў пад носам верталёта.
  
  
  Усё, што трэба было зрабіць пілоту, - гэта кінуць крук паміж спіральнымі чырвонымі бэлькамі на паветраным шары.
  
  
  Так, падумаў Картэр, вось і ўсё.
  
  
  Вялікая машына адхілілася ад іх ярдаў за дзвесце, спынілася на халастым хаду і рушыла ў дарогу.
  
  
  «Рыхтуйцеся!» - крыкнуў Картэр. "Гэта будзе страшэнна выдатна!"
  
  
  Амані кіўнуў, перахрысціўся і закрыў вочы.
  
  
  Картэр глядзеў на два маленькія чырвоныя вочы, як на матылькоў, а выпукласць над ім была полымем.
  
  
  Пяцьдзесят... дваццаць... дзесяць футаў...
  
  
  Ён схапіўся за рамяні, падвярнуў галаву, выгнуў спіну і ...
  
  
  Нічога.
  
  
  Верталёт закружыўся над імі і паляцеў, выбух ротараў апусціў паветраны шар прыкладна на сорак футаў і закруціў яго, як ваўчок.
  
  
  "Што здарылася?" Амані ахнуў, утрымліваючы галаву ад галавакружэння.
  
  
  “Як вы думаеце, што здарылася? Ён прамахнуўся!» - выклікнуў Картэр. "Рыхтуйся, ён зноў ідзе!"
  
  
  Раптам паветраны шар, якія звісаюць людзі і верталёт заліліся яркім белым святлом.
  
  
  Картэр хутка павярнуў галаву. Іх улавілі пражэктары з замка Манферата. У двары ён бачыў мужчын з вінтоўкамі за плячыма.
  
  
  "Яны страляюць!"
  
  
  "Так, але мы па-за дасяжнасцю", - уздыхнуў Картэр. "Пачакай!"
  
  
  На гэты раз крук злавіў і ўтрымаў. Картэр падумаў, што кожная костачка ў яго целе злілася разам. Вочныя яблыкі Амані закаціліся, а рукі вылецелі з цела.
  
  
  На імгненне Картэр падумаў, што стары памёр, але затым чырвань вярнуўся да яго твару, і яго вусны пачалі рухацца.
  
  
  "Што ... што зараз адбываецца?" ён справіўся.
  
  
  «Яна прымацоўвае галоўны трос на гэтых рамянях да лябёдкі, мы вызваляем шар, і нас паднімаюць».
  
  
  Набор чырвоных ліхтароў згас. Картэр адчапіў трасы ад паветранага шара да рамяня бяспекі, і паветраны шар імгненна знесла.
  
  
  Над імі, у адкрытым люку, Картэр мог бачыць твар Карлотты і шалёна трапяткія чорныя валасы, калі яна заканчвала прывязку і запускала электрычную лябёдку.
  
  
  Амані таксама ўбачыў яе і схапіў Картэра за плячо. Ён паказаў угору, і яго вусны варушыліся, але гук выносіўся парывам ветру, калі яны праносіліся над дрэвамі з хуткасцю шэсцьдзесят міль у гадзіну.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма і склаў вуснамі слова "Пачакай".
  
  
  Лябёдцы спатрэбілася добрых дзесяць хвілін, каб падвесці іх пад пуза коптара. Затым машына нахілілася, і, не адчуваючы супраціву ветра, яны праляцелі праз заліў.
  
  
  Карлота зачыніла дзверы і адразу ж павярнулася, каб дапамагчы ім пазбавіцца ад рамянёў бяспекі.
  
  
  "З вамі ўсё ў парадку, сіньёр Амані?" - Спытала яна, прыціскаючы яго да сябе, калі рамяні адпадалі.
  
  
  "Я так думаю", - выдыхнуў ён. "Баліць, але гэта ўсё".
  
  
  Картэр вывярнуўся з рамяня бяспекі і дапамог Карлотте перамясціць італьянца ў адно з бакавых сядзенняў у пераборкі.
  
  
  «Сіньёр Амані, я Карлота…»
  
  
  "Полти. Я ведаю, ты адна з людзей Палморы.
  
  
  - ледзяным тонам сказаў ён.
  
  
  "Я працавала з людзьмі Палморы, так, але запэўніваю вас, я заўсёды была верная вам як нашаму лідэру".
  
  
  Амані перавёў погляд на Картэра, які паціснуў плячыма. «Я нічога не ведаю пра вашыя ўнутраныя сваркі. Калі я быў арыштаваны, я працаваў з Лібертай. Калі я папрасіў дапамогі ва ўцёках, яна прапанавала - пры ўмове, што я вазьму вас з сабой».
  
  
  Амані зноў павярнуўся да жанчыны. "Гэта праўда?"
  
  
  "Гэта праўда. Калі мы прыедзем у Парыж, і вы зможаце звязацца з тымі, хто ўсё яшчэ верны вам у Італіі, вы выявіце, што я таксама была дакладная».
  
  
  Амані, здавалася, прыняў гэта і адкінуўся на спінку крэсла. Картэр схапіў Карлотту за плячо і кіўнуў у бок кабіны.
  
  
  "Генры?"
  
  
  Яна кіўнула. Картэр прабраўся наперад і сеў у крэсла другога пілота.
  
  
  "Джэйсан Генры?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Алі Кашмір".
  
  
  Галава тузанулася. "Гандаль зброяй?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Будзь я пракляты."
  
  
  "Чаму ты гэта сказаў?"
  
  
  "Таму што ты сукін сын".
  
  
  Картэр ніколі не бачыў такога гневу на твары мужчыны. Ён напружыўся, чакаючы, што іншы мужчына накінецца на яго. "Ты мяне ведаеш?"
  
  
  «Не асабіста, вырадак. Але я рушыў для цябе груз з Юкатана ў Паўднёвую Амерыку два гады таму, і ты падмануў мяне на тры тысячы долараў».
  
  
  "Я гарантую, што вы гэта атрымаеце", – сказаў Картэр.
  
  
  “Выдатна, я вазьму гэта. Але як толькі я пасаджу цябе на зямлю і збяруся, я выйду з гэтай здзелкі. Я ненавіджу цябе. Калі б дама сказала мне, каго я адтуль забіраю, Я б дазволіў табе згніць. Хто іншы чувак? "
  
  
  «П'етра Амані».
  
  
  "Італьянскі камуніст?"
  
  
  Картэру прыйшлося кіўнуць.
  
  
  «Госпадзе, зараз я сапраўды ведаю, што выходжу з гэтай угоды!»
  
  
  Картэр праслізнуў назад у нетры верталёта і адвёў Карлотту ў бок. "У нас праблемы".
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Некаторы час таму Генры працаваў на Кашміра. Кашмір падмануў яго, і зараз ён ненавідзіць мяне. Яму таксама не падабаецца Ліберыя».
  
  
  «Тады рашэнне простае, сябры мае».
  
  
  Гэта быў Амані. Ён перабраўся праз палубу і зараз прысеў побач з імі.
  
  
  "Што гэта значыць?" - спытаў Картэр.
  
  
  Амані паціснуў плячыма. «Забі дурня, калі мы прызямлімся».
  
  
  Картэру амаль пачаў падабацца стары італьянец. Цяпер, у гэтую кароткую секунду, ён раптам успомніў, хто ён такі і што ўвасабляе.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр выйшаў з верталёта да таго, як лопасці цалкам перасталі круціцца. Астатнія рушылі ўслед за імі, Джэйсан Генры замыкаў іх.
  
  
  Ярдаў за трыццаць ад іх стаялі фургон і нізкі гладкі «Сітраен». Трое мужчын прыхінуліся да крылаў "сітраена", адзін з іх быў апрануты ў сіні камбінезон, а двое іншых - у цёмныя штаны і скураныя курткі.
  
  
  Карлота павяла Амані да фургона. Генры кінуўся да Картэра.
  
  
  «Гэта дрэнныя хлопчыкі, Кашмір, але яны робяць тое, завошта ім плацяць. Яны даставяць вас у Парыж. Вы ўтрох паедзеце ў задняй частцы фургона з хлопцам у камбінезоне. Двое іншых будуць водзіць Citroen. Гэта ваша аварыйная машына, калі яна вам патрэбная».
  
  
  "Гэта тыя ж тры, што мы будзем выкарыстоўваць у другой частцы аперацыі?"
  
  
  «Яны ёсць, але з гэтага моманту вы самі заключаеце з імі здзелку. Я не ў гэтым, памятаеце?»
  
  
  Як бы падкрэсліваючы свае словы, Генры расшпіліў куртку. Прыклад магнума 44-га калібра ляжаў прама пад яго падпахай, ствол амаль натыкаўся на пояс. Плечавы рамень меў раздымнае шво для хуткага ходу.
  
  
  Картэр перавёў погляд з апаратуры на вочы Джэйсана Генры. Ён быў амаль упэўнены, што гэты чалавек разбіраўся ў магнуме.
  
  
  Але нават калі б у яго былі сумневы, Картэр не стаў бы яго браць. Яны занадта мелі патрэбу ў ім.
  
  
  "Што, калі я падніму стаўку?"
  
  
  "Засунь сабе ў азадак".
  
  
  "Амані думае, што я павінен забіць цябе".
  
  
  "А ён? Чаму б табе не паспрабаваць?"
  
  
  Картэр усміхнуўся і падняў рукі далонямі ўверх. "Калі грошы не зробяць гэтага, што будзе?"
  
  
  «Нічога падобнага, вырадак. Я зраблю што заўгодна дзеля грошай, але не дзеля цябе ці таго хлопца ў фургоне».
  
  
  Картэр уважліва вывучыў халодныя блакітныя вочы і правільны твар мужчыны. Можа, ён і найміт, але відавочна сумняваецца.
  
  
  Проста іх поспех.
  
  
  "Куды вы ідзяце адсюль?"
  
  
  «Адвяду верталёт назад у бухту. Адсюль прыкладна гадзіна».
  
  
  "А потым?"
  
  
  «Я пакідаю гэта ў адпаведнасці з нашай здзелкай. Палова здзелкі завершана. Мне заплацілі палову кошту. Вось і ўсё, гатова».
  
  
  "А як наконт грошай, якія, на вашую думку, я вам павінен?"
  
  
  «Захавайце гэта. Я спішу гэта на развіццё персанажа».
  
  
  "Ты патрэбен нам, Генры".
  
  
  «Ну, чорт вазьмі, ты мне не патрэбен. Пакуль, вырадак».
  
  
  Картэр прыняў імгненнае рашэнне. Гэта ўсё, што ён мог зрабіць. Без гэтага пілота і яго сувязяў уся здзелка магла б сарвацца.
  
  
  Яны зайшлі занадта далёка, каб гэта здарылася зараз.
  
  
  «Генры, пачакай хвілінку».
  
  
  "Ідзі да чорта."
  
  
  "Чорт вазьмі, трымайся!"
  
  
  Мужчына спыніўся. Ён разгарнуўся тым жа рухам, і хутчэй, чым Картэр гэта заўважыў, пісталет 44-га калібра быў, яго рулю ткнулася яму ў жывот.
  
  
  Картэр паглядзеў уніз, а затым з усмешкай уверх. "Ты ў парадку."
  
  
  "Дастаткова добры, каб забіць цябе, калі ты націснеш нашмат больш".
  
  
  «Што, калі я скажу вам, што я не Алі Кашмір?» - сказаў ён шэптам.
  
  
  "Я б сказаў вам, што вы былі поўныя лайна".
  
  
  "Што, калі я скажу, што я агент урада Злучаных Штатаў?"
  
  
  "У Кастэль Манферата?"
  
  
  "Маё імя
  
  
  - Нік Картэр. Я працую ў агенцтве з Вашынгтона”.
  
  
  Нешта ў тоне Картэра прымусіла Генры дастаць пісталет з жывата. "ЦРУ?"
  
  
  "Не."
  
  
  "Што тады?"
  
  
  "Ёсць аловак і ліст паперы?"
  
  
  "Да уж."
  
  
  "Дай мне".
  
  
  Генры выцягнуў з кішэні пінжака нататнік і ручку левай рукой. Правая працягвала ўтрымліваць магнум.
  
  
  Картэр пісаў на калене.
  
  
  «Вось. Як толькі вы знойдзеце чысты тэлефон-аўтамат пасля прызямлення, патэлефануйце па гэтым нумары. Уявіцеся і паведаміце ім сваё меркаванне аб сённяшнім вечары. Яны раскажуць вам астатняе».
  
  
  Генры сунуў блакнот у кішэню. "Чаму б табе проста не сказаць мне?"
  
  
  "Таму што вы ім паверыце".
  
  
  "Дзе нумар?"
  
  
  "Вашынгтон", - сказаў Картэр. "Патэлефануй ім!"
  
  
  Ён падышоў проста да фургона, коратка кіўнуў мужчыну, які трымаў дзверы, і пралез унутр.
  
  
  Калі яны рушылі, Карлота загаварыла. "Усё добра?"
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Невялікая розніца ў меркаваннях. Цяпер усё ў парадку».
  
  
  "Добра", - сказаў Амані. "Але калі б узнікла неабходнасць, я мог бы забіць яго на месцы".
  
  
  Картэр паглядзеў уніз. Амані трымаў у руках 9-міліметровую «Берэту».
  
  
  "Як доўга ў вас гэта было?"
  
  
  "З першага тыдня майго зняволення ў Кастэль", - адказаў ён з усмешкай.
  
  
  "Зразумела", - адказаў Картэр, сціскаючы кулакі, каб не даць ім патрапіць у горла мужчыну. «Скажы мне, Амані, ты б застрэліў яго да таго, як ён застрэліў мяне… ці пасля?
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  Рэзкая пстрычка абцасам па паркеце прымусіў Ніка Картэра імгненна прачнуцца і сесці на канапу ў гасцінай.
  
  
  Карлота стаяла ў кухонным алькове, трымаючы ў руцэ пакет з прадуктамі.
  
  
  "Добрай раніцы."
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік. "Вы маеце на ўвазе добры апоўдні".
  
  
  Ён працёр вочы і глядзеў, як яна выслізнула з курткі з футравай падшэўкай і паставіла прадукты на прылавак. Яна наліла кубак кавы, паставіла яе і кошык з круасанамі на паднос і рушыла да яго.
  
  
  Карлота, разважаў Картэр, выдатная як ніколі. Як быццам небяспека і хваляванне мінулай ночы прымусілі яе расцвісці.
  
  
  Дзве верхнія гузікі яе кашулі былі расшпіленыя, джынсы запраўлены ў высокія чорныя боты, а валасы сабраны назад. Без макіяжу яна выглядала як студэнтка каледжа.
  
  
  "Ці добра спалася?"
  
  
  Картэр кіўнуў. "Амані?"
  
  
  «Усё яшчэ спіць. Я толькі што знайшла гэта пад дзвярыма».
  
  
  Картэр узяў газету ў яе з рук і разгарнуў.
  
  
  Зрабіў званок. Верце, што вы маеце рацыю. Падключай мяне!
  
  
  481-776. Генры
  
  
  Картэр уручыў ёй цыдулку. "Набяры гэта, пакуль я паліваю твар вадой".
  
  
  Калі ён вярнуўся з ванны, выціраючы твар ручніком, яна працягвала да яго тэлефон.
  
  
  "Генры?"
  
  
  «Так. Давай пагаворым".
  
  
  "Дзе? ... Не тут".
  
  
  "Я магу зразумець чаму", - усміхнуўся Генры. «Фіят, на якім мы з Карлатай ехалі мінулай ноччу, зноў стаіць на паркоўцы ў завулку побач з вашым домам. Ключ знаходзіцца пад кілімком з боку кіроўцы».
  
  
  "Выдатна."
  
  
  "Вы ведаеце Парыж?"
  
  
  "Як тыльны бок маёй рукі", - адказаў Картэр.
  
  
  "Забяры мяне праз гадзіну на бульвары Берцье, насупраць кафэ Trois Roussettes".
  
  
  "Праз гадзіну", - сказаў Картэр і павесіў трубку.
  
  
  "Гэта таму з ім?"
  
  
  "Падобна на тое", - адказаў Картэр, хапаючыся за штаны.
  
  
  Адна з дзвярэй спальні адчынілася, і ў пакой увайшоў Пьетра Амані - вымыты, паголены і апрануты. "Ах, кава?"
  
  
  Карлота кіўнула і рушыла ў бок кухні.
  
  
  Картэр агледзеў адзенне мужчыны. "Падыходзіць ідэальна".
  
  
  "Так", - кіўнуў Амані. "Я здзіўлены."
  
  
  Карлота вярнулася і працягнула яму кубак. «Некалькі чалавек ведалі вашыя дакладныя памеры. Я толькі што дадаў некалькі фунтаў з-за часу прастою ў турме».
  
  
  Амані ўсміхнуўся. "Мудры ход". Ён павярнуўся да Картэра. "У нас усё яшчэ ёсць пагадненне?"
  
  
  "Мы робім", - адказаў Картэр. «Я дастаўлю вас куды заўгодна - за пэўную плату і з улікам тых уяўленняў, якія вы згадалі».
  
  
  “Добра. Мне трэба будзе зрабіць некалькі тэлефонных званкоў сёння ўвечары і, верагодна, даслаць некалькі тэлеграм заўтра раніцай».
  
  
  "Тэлефон там".
  
  
  «Не. Мне спатрэбіцца чысты тэлефон-аўтамат на мой выбар - і поўная канфідэнцыяльнасць».
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Гэта азначае, што табе давядзецца выйсці. Гэта можа быць небяспечна».
  
  
  «Мне давядзецца рызыкнуць», - адказаў італьянец і ўсміхнуўся. "Пакуль я не ўпэўнены, што вам абодвум можна давяраць".
  
  
  «Няхай будзе так», - паціснуў плячыма Картэр, устаючы і перасякаючы пакой. Ён вярнуўся з маленькім чамаданам і адкрыў яго. «Карлота зробіць вам стрыжку… вельмі кароткую стрыжку. Тут ёсць чорны парык і іншыя асновы, якія зменяць вашу знешнасць. Я мяркую, вы не пярэчыце, калі Карлотта будзе ісці за вамі на адлегласці, у выпадку ўзнікнення праблем? "
  
  
  "Вядома, не", - сказаў Амані. "Але я думаю, што гэта буду я - Амані - хутка буду ствараць праблемы!"
  
  
  * * *
  
  
  Джэйсан Генры чакаў, прыхінуўшыся да акна кафэ. Калі ён заўважыў Fiat, ён пакруціў галавой і павярнуў указальны палец на адзін абарот каля свайго вуха.
  
  
  Картэр зразумеў і працягнуў. Ён павярнуў да Порт-дэ-Клішы і абмінуў вялікі квартал Парыжскай вежы Баціньёля. Калі ён зноў спусціўся па бульвары Берцье, Генры чакаў яго на тратуары.
  
  
  Ён перакаціўся на пасажырскае сядзенне яшчэ да таго, як Fiat спыніўся, і Картэр зноў паехаў, перш чым дзверы зачыніліся.
  
  
  "Куды мы ідзем?"
  
  
  «Едзьце па дарозе да Клішы, і я скажу вам, што рабіць пасля гэтага».
  
  
  Яны заехалі ў прыгарад Клішы, і Генры накіраваў яго на ўсё меншыя і меншыя вуліцы, пакуль яны не апынуліся на вузкай прасёлкавай дарозе. Нарэшце яны спыніліся перад зачыненымі варотамі ў доўгай каменнай сцяне.
  
  
  Генры выйшаў з машыны, дастаў ключ з кішэні пінжака і адчыніў вароты.
  
  
  "Дзе мы?" - спытаў Картэр.
  
  
  «У далёкім канцы Клішы. Дом належыць аднаму. Абедалі?»
  
  
  "Не."
  
  
  "Добра."
  
  
  Вярнуўшыся ў машыну, яны праехалі праз вароты і па дарожцы са жвіру, якая вілася праз парк з кветкавымі кветнікамі, лужкамі і вялізнымі дрэвамі.
  
  
  У рэшце рэшт яны выйшлі на эспланаду, абрамленую невысокай каменнай сцяной. За сцяной быў другі вялізны лужок.
  
  
  "Ваш сябар павінен наняць шмат садоўнікаў", – пракаментаваў Картэр.
  
  
  "Некалькі", - усміхнуўся Генры. "Павярні сюды".
  
  
  Замак быў вялізным, з чырвоным чарапічным дахам, шырокай тэрасай і прыватным возерам ззаду.
  
  
  Яны выбраліся з машыны, і Картэр рушыў услед за Генры ў вестыбюль з мармуровай падлогай і габеленамі.
  
  
  «Джэйсан, ты вярнуўся! На тэрасе гатовы абед!
  
  
  Сябар Генры быў высокім і гнуткім, з тварам і фігурай, якія маглі б прама сысці з вокладкі Vogue ці Elle.
  
  
  «Селеста, я хачу, каб вы пазнаёміліся з маім сябрам, месье Картэрам».
  
  
  «Сардэчна запрашаем у Шато Ромбуар, месье Картэр». Жанчына цёпла ўсміхнулася. "Вы таксама займаецеся экспартным бізнесам?"
  
  
  - Не, мадэмуазель, - адказаў Картэр, усміхнуўшыся ў адказ. "Я проста прадавец страховак".
  
  
  "Не важна. Заўсёды рады любому сябру Джэйсана».
  
  
  Яна павярнулася да Генры. «Адвядзіце месье Картэра на тэрасу, mon chèr. Я неадкладна закажу абед».
  
  
  Калі яна сышла. Картэр склаў усё разам. "Графіня Селеста Ромбуар", - прамармытаў ён ціхім свістам. "Вы круціцеся па класных колах!"
  
  
  Генры паціснуў плячыма. "У чужой краіне добра мець моцных мясцовых сяброў".
  
  
  "Выдатная дама."
  
  
  «Ёй удаецца сагрэць мяне халоднымі начамі. Хадземце».
  
  
  Абед быў насычаны цудоўнай ежай і балбатнёй, але Картэр быў рады, калі ён скончыўся.
  
  
  "Я пакіну вас дваіх на каньяк і справы", - сказала графіня. Яна цмокнула Генры ў шчаку і знікла.
  
  
  Ён закурыў цыгару і жэстам запрасіў Картэра ісці за ім. Яны прайшлі да сярэдзіны вялізнага лужка за домам і селі ва ўпрыгожанай кветкамі альтанцы.
  
  
  «Я зразумеў усю гісторыю, Картэр. Ты дкржыш тыгра за хвост».
  
  
  «Так, я, ведаю, - пагадзіўся Картэр. "Але калі я змагу высветліць, дзе праходзіць гэтая сустрэча, і атрымаць сёе-тое істотнае аб тым, хто там і чаму, вы можаце ўявіць сабе рычаг".
  
  
  «Я, чорт вазьмі, магу. Ты ўпэўнены, што Амані не пераступіць табе дарогу, калі прыйдзе час?
  
  
  "Не, але мне давядзецца скарыстацца гэтым шанцам".
  
  
  Генры кіўнуў і адпіў брэндзі, перш чым зноў загаварыць. «Я сам крыху праверыў. У маім бізнэсе вы ведаеце большасць людзей, якія лезуць ва ўсе дзіркі».
  
  
  "Я мяркую, што так", - суха адказаў Картэр.
  
  
  «З Італіі прыйшла вестка, што Палморы і яго група вар'яты і напалоханыя да чорцікаў. Фракцыі Ліберта падзяліліся на два ўзброеныя лагеры, як толькі стала вядома аб з'яўленні Амані».
  
  
  "Мы разлічвалі на гэта".
  
  
  «Пройдзе крыху часу, і яны зразумеюць, што ён у Францыі і, магчыма, у Парыжы. У іх будзе кантракт з ім... і, верагодна, з вамі таксама».
  
  
  «І Карлотай», - дадаў Картэр. "Яна павінна была выкарыстоўваць грошы Палморы, каб вывесці іншых членаў Liberta, а не нас".
  
  
  "Як яна падыходзіць?"
  
  
  "Італьянская SID".
  
  
  "Гэтыя з Ліберта сапраўдныя бандыты". - Генры замоўк, яго ясныя вочы ўпіліся ў твар Картэра. "Я дам вам тры дні ў Парыжы, перш чым гарматы пачнуць вылятаць з-за дрэва".
  
  
  «Спадзяюся, мы не прабудзем тут так доўга. Вось дзе вы ўваходзіце».
  
  
  "Куды паляцім?"
  
  
  "Я яшчэ не ведаю. І не буду ведаць, пакуль Амані не збярэ ўсё разам. Сёння днём ён пачынае тэлефанаваць па тэлефоне».
  
  
  "Мая першая думка па-ранейшаму - выбрацца з гэтага да д'ябла".
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Ваш выбар, але я магу падсаладзіць пілюлю».
  
  
  "На грошы дзядзькі Сэма або Амані?"
  
  
  "Амані".
  
  
  Генры дапіў брэндзі і зацягнуўся цыгарай. «Тады я ўваходжу. Нумар, які я табе даў, тут, у замку. «Ён усё яшчэ ў цябе? »
  
  
  "Так."
  
  
  Ён устаў. - "Трымай мяне ў курсе."
  
  
  "Я буду."
  
  
  Селеста Ромбуар сустрэла іх ля ўваходных дзвярэй. "Ах, мсье Картэр, вы павінны пакінуць нас так хутка?"
  
  
  «Так, баюся, я павінен, графіня, - сказаў Картэр. "Абед быў цудоўным".
  
  
  "Мэрсі", - адказала яна, хупава кіўнуўшы, затым лёгенька паклала руку яму на плячо. «Мы плануем невялікую вечарынку ў гэтыя выходныя - некалькі дваран, некалькі палітыкаў, адзін ці два амерыканскія мільянеры. Гэта будзе цудоўна. Калі ласка, прыходзьце!»
  
  
  Картэр на імгненне завагаўся, затым пакруціў галавой. "Мне вельмі шкада, графіня, але я баюся, што буду за мяжой… па справах".
  
  
  Яна ўскінула рукі ў прытворнай роспачы. «Ах, бізнэс такі стомны! Я ўвесь час кажу Джэйсана сысці на пенсію, але ён кажа, што не хоча быць жыгала і жыць на мае грошы!»
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. "Магчыма, графіня, калі нашы справы пойдуць добра, мсье Анры зможа пайсці на пенсію на свае грошы".
  
  
  * * *
  
  
  Нік Картэр марудліва паехаў назад у Парыж. Карлота гуляла
  
  
  у італьянскую маму, калі ён увайшоў у кватэру, на кухню, па локаць у пасце.
  
  
  Ён чуў, як у ванне льецца душ.
  
  
  "Амані?"
  
  
  Яна кіўнула. «Гэта другі душ, які ён прыняў з таго часу, як мы вярнуліся. Ён кажа, што неабходна ачысціць скуру ад бруду Манферата».
  
  
  «Ён шматгранны стары, - разважаў Картэр.
  
  
  «Ён рэвалюцыйны тэрарыст з эгаізмам, які дазваляе яму рабіць што заўгодна», - ледзяным тонам сказала Карлота. “Я бачу яго толькі з аднаго боку. Я бачыў яго ахвяр».
  
  
  "Тушэ. Як прайшоў дзень?"
  
  
  “Ну, я думаю. Ён зрабіў чатыры званкі, кожны працягласцю не менш за пятнаццаць хвілін. Мяркуючы па той колькасці манет, якую я бачыла, як мінімум тры з іх былі за межамі краіны.
  
  
  "Які быў у яго настрой пасля апошняга?"
  
  
  «Абсалютна вясёлае. Мы выпілі і паабедалі, і ён ставіўся да мяне як да даўно страчанай дачкі».
  
  
  "Тады ён табе давярае?"
  
  
  «Цалкам, я думаю. Але так і мусіць быць. Я добра заклала аснову».
  
  
  "Ён згадаў…?"
  
  
  "… Калі мы з'едзем?" Як быццам яна чытала думкі Картэра. "Так, паслязаўтра".
  
  
  "Але не куды?"
  
  
  «Не. Але я папярэдзіла яго, што калі адлегласць вялікае, на самалёт неабходна ўсталяваць дадатковыя бакі. Мы павінны ведаць аб гэтым загадзя».
  
  
  "Ах, Кашмір, сябар мой!"
  
  
  Картэр павярнуўся. Амані блукаў па гасцінай, энергічна расціраючы ручніком свае, зараз ужо нашмат карацейшыя сівыя валасы.
  
  
  "Амані", - сказаў Картэр.
  
  
  «Я хачу, каб ты прынёс мне некалькі картаў палётаў. Спіс там, на тэлефонным століку. Ах, Карлота, макароны! Сёння мы балюем!»
  
  
  Картэр прачытаў спіс: Швейцарыя, Францыя, Італія, Іспанія, Паўночная Афрыка.
  
  
  Божа мой, падумаў Картэр, гэта магло быць дзе заўгодна.
  
  
  * * *
  
  
  П'етра Амані, не губляючы часу, аднавіў свой кантроль над Liberta.
  
  
  На наступную раніцу ў парыжскіх штодзённых газетах, а таксама ў International Herald Tribune была апублікаваная гісторыя забойства Нікола Палморы. Гэта адбылося ў падвале пад кафэ і жылым домам у Фларэнцыі.
  
  
  Норда Кампары і два яго падначаленыя былі забітыя разам з ім.
  
  
  Прачытаўшы справаздачы, Карлотта пакінула адзіны кароткі каментар. "Гэта пакідае Пакі, Вомба і Сафію Палморы… усе яны больш небяспечныя, чым сам стары".
  
  
  «А калі да іх крыважэрнасці дадасца помста, - сказаў Картэр, - яны стануць яшчэ больш небяспечнымі».
  
  
  Паўгадзіны праз Амані выйшаў са свяцілішча сваёй спальні і асвятліў навіны.
  
  
  «Адплата салодка» - быў яго адзіны каментар.
  
  
  Карлота выдалілася на кухню. Картэр узяў сябе ў рукі.
  
  
  «Калі мы з'яжджаем заўтра ўвечар, Амані, мне спатрэбіцца некаторая інфармацыя сёння».
  
  
  “Вы атрымаеце яе. Па-першае, вось тэлеграмы, якія я хачу, каб вы адправілі сёньня раніцай».
  
  
  Картэр узяў іх, хутка прачытаў і ўнікліва кіўнуў.
  
  
  Яны былі глупствам; усё нагадвалі лісты сябрам ці старым чальцам сям'і. Яны былі падпісаныя "Бацька", і іх пунктамі прызначэння былі Берн, Рым, Франкфурт і Кордова.
  
  
  "Я адпраўлю іх прама цяпер", – сказаў Картэр. "Я спадзяюся, што паездка ў Швейцарыю - за маімі грашыма".
  
  
  "Гэта так", - адказаў Амані. "Нумар рахунку закадаваны ў тэксце тэлеграмы".
  
  
  Картэр быў здзіўлены. Пальцы Амані па-ранейшаму распасціраліся нашмат далей, чым меркавалі хлопцы з аналітычнага цэнтра AX.
  
  
  "Нешта яшчэ?"
  
  
  "Самалёт сіньёра Генры ўсё яшчэ ў Арлеане?"
  
  
  Картэр кіўнуў. «Прыватны маёнтак - вельмі прыватна - вуліца на поўдзень ад горада».
  
  
  "Выдатна."
  
  
  Стары разгладзіў паміж імі вялікі ліст паперы.
  
  
  Гэта быў мудрагеліста намаляваны план палёту з Арлеана ў X. Ён меў вышыню, адлегласць, прыблізны час палёту і коды для міжнароднага дазволу.
  
  
  Адзіная праблема заключалася ў X. Не было ніякіх апазнавальных арыенціраў ці назваў гарадоў ці вёсак, каб даць Картэру намёк адносна кірункі, у якім яны будуць ляцець.
  
  
  "А як наконт каардынат і сродкаў пасадкі?" - рызыкнуў Картэр.
  
  
  Усмешка старога была гарэзлівай, адно вока прыкрытае. "Я дам вам іх, калі мы будзем у бяспецы ў паветры".
  
  
  «Ты асцярожны чалавек, Амані, - сказаў Картэр.
  
  
  “Вельмі. Я быў слабым і даверлівым толькі раз у жыцці. Гэта каштавала мне шмат гадоў у Манферата. Я больш не буду такім дурным».
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. “Гэта ваша вечарынка. Мне патрэбны пачатковыя грошы сёння».
  
  
  «Я адправіў ліст аб зняцці сродкаў у свой банк у Жэневе. Вы можаце забраць сродкі ў любы час сёння ў Credit Suisse тут, у Парыжы».
  
  
  "Пад імем Дзюбена?"
  
  
  "Так."
  
  
  Эрык ДзюБейн быў у новым пашпарце, які Картэр атрымаў напярэдадні ўвечар, ласкава прадстаўлены офісам Paris AX. Ён таксама набыў пашпарты на новыя імёны для Карлоты і Амані.
  
  
  "Вось і ўсё. Я вярнуся да Генры».
  
  
  "І я зраблю свой апошні званок".
  
  
  Амані выдаліўся ў спальню, а Картэр далучыўся да Карлотте на кухні.
  
  
  «Назірайце за ім, як за каршаком. Ён разумная старая птушка, і невядома, што ён можа паспрабаваць зрабіць».
  
  
  "Я буду глядзець."
  
  
  «Калі хто-небудзь - я маю на ўвазе каго-небудзь - падыдзе дастаткова блізка, каб перадаць яму нешта ці нават шапнуць яму, зрабіце здымак!»
  
  
  "Вы можаце разлічваць на гэта".
  
  
  "Я гатовы!" - крыкнуў Амані з гасцінай.
  
  
  "Удачы", - прамармытаў Картэр, калі Карлотта ўвайшла ў кухню.
  
  
  Ледзь яны выйшлі за дзверы, як Картэр набіраў нумар у тэлефона.
  
  
  "Оуі?" Гэта быў музычны голас Селесты Ромбуар.
  
  
  Графіня, я хацела б пагаварыць з Джэйсанам, калі ласка. "
  
  
  «Ах, мсье Картэр, я даведаюся ваш голас. Гэта як басо ў оперы! Джэйсан зараз спіць. Гэта важна?"
  
  
  "Гэта так."
  
  
  «Тады я разбуджу яго. Адно імгненне».
  
  
  Прайшло каля пяці хвілін, перш чым на трубцы раздаўся хрыплы сонны голас Джэйсана Генры. "Да уж?"
  
  
  "Як справы?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Машыны і зброя гатовы. Самалёт гатовы. Усё, што мне трэба ведаць, гэта бакі і дазволы. Акрамя таго, я павінен падаць план палёту на мытню да сённяшняга вечара. Куды, чорт вазьмі, мы ідзем?»
  
  
  Картэр цяжка ўздыхнуў. - "Гэта ўсё яшчэ ў цемры". «Мне трэба пабачыць цябе сёння днём. Дзе мы можам сустрэцца?»
  
  
  "Ператэлефаную праз дзве хвіліны".
  
  
  Сувязь перарвалася. Картэр наліў сабе кубак свежай кавы і закурыў. Яны абодва амаль зніклі, калі зноў зазваніў тэлефон.
  
  
  "Да уж?"
  
  
  «Ёсць завулак пад назвай Bedouins Row, у ру Жэрмэн у Пігаль. Вы яго ведаеце?
  
  
  "Не, але я знайду".
  
  
  «У канцы завулка крама эротыкі. Прайдзіце праз фіранкі і падніміцеся па лесвіцы. Гэта публічная хата. Яе клічуць мадам Золя. Выкарыстоўвайце імя Дзюбена».
  
  
  "Зразумеў."
  
  
  "Праз гадзіну?"
  
  
  «Зрабі праз паўтары гадзіны. Я павінен забраць здабычу».
  
  
  Картэр павесіў трубку і накіраваўся ў спальню Амані. Яму запатрабавалася пяць хвілін, каб знайсці карты палётаў, і яшчэ пяць, каб J нічога з іх не пазнаў.
  
  
  Астатняя частка пакоя нічога не паказала. Калі Амані рабіў запісы, то яны былі альбо ў яго ў галаве, альбо ў яго асабіста.
  
  
  Ён хутка апрануўся і паехаў на "фіяце" да Елісейскіх палёў.
  
  
  Швейцарскія касіры ўважліва праверылі суму вэксалі і яго пашпарт, а затым гучна ўздыхнулі, перадаючы яго зваротна.
  
  
  Ім было балюча аддаваць наяўныя грошы.
  
  
  "Як вам, месье ... чэк?"
  
  
  "Наяўныя."
  
  
  "Наяўныя, месье?" Твар мужчыны быў балючым.
  
  
  "Наяўныя, разнастайныя купюры".
  
  
  «Гэта будзе вялікая сума… большая частка, мсье…»
  
  
  "У мяне ёсць партфель".
  
  
  Калі ён напоўніўся, Картэр папрасіў, каб яго накіравалі да задняга выхаду з банка. "Я ўпэўнены, што ты разумееш".
  
  
  "Oui, monsieur".
  
  
  Картэр выйшаў з банка і прайшоў некалькі кварталаў да станцыі метро Etoile. Ён сеў на лінію нумар 2 і выйшаў на Пігаль. Выявіўшы вуліцу Жэрмэн, ён абышоў яе і абышоў участак у шэсць кварталаў, увайшоўшы з іншага канца.
  
  
  З-за свайго тэмпу - хуткага, павольнага, хуткага, павольнага, з вялікай колькасцю пакупак у вітрынах і паўзаў - ён быў упэўнены, што, калі ён узяў хвост, ён таксама страціў яго.
  
  
  Завулак быў менавіта такі, дастаткова шырокі, каб прайсці два чалавекі, і цёмным, як ноч, пасярод дня.
  
  
  Пара ўбогіх сутэнёраў, якія спрытна працуюць з кусачкамі для пазногцяў, акінула яго позіркам, калі ён увайшоў у яркую краму.
  
  
  Клерк, падобны на аспіранта Сарбоны. падняў вочы, кіўнуў і вярнуўся да свайго падручніка.
  
  
  Картэр каля пяці хвілін уважліва разглядаў аголеных жанчын, аголеных мужчын, аголеных мужчын і жанчын і некалькі вокладак часопісаў, а затым накіраваўся да задняй фіранкі.
  
  
  "Мэсье?"
  
  
  «Мадам Золя».
  
  
  "Oui, monsieur."
  
  
  Картэр заўважыў, што рука мужчыны націснула на кнопку пад стойкай, затым прайшла праз фіранку.
  
  
  Усходы асвятлялася серыяй ярка-чырвоных лямпачак.
  
  
  Ён падумаў, што французы прыгожыя. Яны вераць у традыцыі.
  
  
  Сталёвыя дзверы адчыніліся, калі яго нага дакранулася да верхняй прыступкі.
  
  
  "Мэсье?"
  
  
  "Мадам Золя?"
  
  
  "Oui."
  
  
  "Я ДзюБэн".
  
  
  "Ідзі сюды."
  
  
  Яна была вельмі шырокая, і за ёй лёгка было сачыць. Яны рушылі па калідоры з адчыненымі і зачыненымі дзвярыма. Картэр мог чуць мяўканне, буркаванне і перыядычныя стогны запалу ці роспачы з-за зачыненых дзвярэй.
  
  
  "Мэсье Джэйсан прама тут, у нумары S&M". Яна адчыніла дзверы і адступіла ў бок. "Ідзі прама ўнутр!"
  
  
  Картэр зрабіў гэта, і дзверы за ім зачыніліся.
  
  
  На сценах было шмат ланцугоў і скуры, яркія чырвоныя дывановыя дарожкі і парцьеры, а таксама вялізны круглы ложак з чорным скураным покрывам.
  
  
  У цэнтры ложка сядзеў Джэйсан Генры з бутэлькай віна і талеркай сыра.
  
  
  «Што ж, - сказаў Картэр, азіраючыся, - гэта гняце».
  
  
  "Рады, што табе спадабалася", - сказаў Генры, скочваючыся з ложка і ўсаджваючыся на палову таго, што было падобна на жалезную панну. "Такім чынам, што ў нас ёсць?"
  
  
  Картэр перадаў план палёту. Генры згладзіў гэта і стварыў навігацыйны кампутар і свае ўласныя карты Еўропы.
  
  
  Картэр сеў на іншую палову прылады катаванняў і закурыў.
  
  
  Праз паўгадзіны ён спытаў: "Ну?"
  
  
  "Жорстка".
  
  
  Картэр працягваў паліць і выліў некалькі глыткоў з віннай бутэлькі. Праз дваццаць хвілін Генры ўстаў і пакрочыў, праціраючы вочы.
  
  
  «Гэта зойме некаторы час. У канцы залы бесперапыннае сэкс-шоў…»
  
  
  "Я пачакаю тут."
  
  
  Прайшла яшчэ гадзіна, перш чым Генры перавярнуў карты і старанна складзены план палёту Амані і раскрыў свае высновы.
  
  
  «Добра», - сказаў ён, хутка намачыўшы горла з бутэлькі з віном. «У нас ёсць пяць варыянтаў палёту, у залежнасці ад часу палёту і паліва, а таксама ад яго абазначэнняў вышыні. Я мяркую, што Італія сыходзіць. Вам абодвум там занадта горача».
  
  
  "Добрая здагадка", – сказаў Картэр.
  
  
  "Германія выйшла; у плане палёту не ўказана вышыня.
  
  
  І Ангельшчыны няма, нават калі ён спрабаваў падмануць нас, просячы больш бензіну, чым яму трэба».
  
  
  "Так што застаецца ...?"
  
  
  «Праз Швейцарскія і Аўстрыйскія Альпы сюды, недалёка ад Вены… ці праз Пірэнэі сюды, на поўдзень Іспаніі».
  
  
  Картэр успомніў тэлеграму да Кордавы. "Паспрабуйце Кардову".
  
  
  Генры хутка сцяміў, падняў вочы і кіўнуў. «Гэта падышло б. Акрамя таго, мы перасякаем толькі адну мяжу… значна менш рызыкоўна».
  
  
  Картэр задумаўся над дыяграмамі, затым пакруціў галавой. «Калі гэта Кардова, я думаю, гэта плацдарм. Многія высокапастаўленыя тэрарысты, якія прыбываюць у Іспанію, будуць заўважаны».
  
  
  "Тады я мяркую, што ён устанаўлівае сабе дадатковы транспарт, каб дабрацца сюды".
  
  
  Картэр убачыў, як вастрыё алоўка Генры ўпала на паўночны ўскраек Алжыра, і кіўнуў. "Гэта было б па-чартоўску добра".
  
  
  "І калі гэта так, Амані ўжо загадзя запрасіў нас на вечарынку ў Іспанію".
  
  
  "Здавалася б, так". Картэр устаў і пацягнуўся.
  
  
  "Дык што ж нам рабіць?"
  
  
  "Паехалі", - сказаў Картэр. "Гэта ўсё, што мы можам зрабіць".
  
  
  Ён паднёс партфель да ложка і адчыніў яго.
  
  
  «Вось ваш заробак… плюс».
  
  
  "Прыгожа", - уздыхнуў Генры. "Вельмі прыгожая сума."
  
  
  "Наколькі моцна вы можаце давяраць найманаму вамі персаналу?"
  
  
  "Каштоўнасцямі кароны, пакуль ім плацяць".
  
  
  «Добра, - сказаў Картэр. «Мы з'яжджаем заўтра ў дзесяць вечара».
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Карлота і Амані выйшлі праз заднія дзверы жылога дома. Джэйсан Генры забраў іх у фургоне ў трох кварталах ад іх.
  
  
  Картэр перабраўся праз дах і спусціўся на маленькую вулачку ў квартале адсюль. Вялікі чорны сітраэн чакаў з заведзеным маторам.
  
  
  "Як вас завуць?"
  
  
  "Морыс".
  
  
  "Вы ведаеце маршрут?"
  
  
  "Oui."
  
  
  Яны сустрэліся як раз міма Буа з яшчэ чатырма наймітамі ў седане Renault. Да поўдня ад Парыжа яны згарнулі з A10 і знайшлі старую дарогу на Арлеан, Route 20.
  
  
  "Дзе будзе фургон?"
  
  
  «Прама перад Арпажонам. Ёсць прыпынак для адпачынку».
  
  
  Недалёка ад Парыжа туман перайшоў у дождж. Калі кіроўца Морыс згарнуў з шашы, дождж хутка ператварыўся ў снег.
  
  
  Картэр адзначыў, што Renault паскорыўся.
  
  
  Апроч фургона ў зоне адпачынку стаялі дзве машыны. Калі машына спынілася. Картэр саслізнуў з пасажырскага сядзення і ўвайшоў у будынак.
  
  
  Джэйсан Генры ўжо быў у пісуар.
  
  
  "Ёсць праблемы?"
  
  
  "Не. А вы?" - спытаў Картэр.
  
  
  “Мы ў справе. Я выведу цябе».
  
  
  “Добра. А што наконт двух іншых машын?
  
  
  "Пары… дзеці, якія не могуць дазволіць сабе нумар у гатэлі", - растлумачыў Генры з ухмылкай.
  
  
  Выйшаўшы з машыны, Генры забраўся на кіроўчае сядзенне "Сітраена", а Картэр павярнуў да фургона.
  
  
  Амані сядзеў з боку пасажыра, яго "Берэта" ляжала ў яго на каленях. Карлота стаяла ля задніх дзвярэй, трымаючы «узі». На месцы вадзіцеля была яшчэ адна Берэта, камплімент Генры. Картэр сунуў яе ў кішэню паліто і залез у фургон.
  
  
  Ніхто не сказаў ні слова, калі Картэр спыніўся ззаду "Сітраена", і яны накіраваліся на поўдзень. Прыкладна ў трох мілях ззаду іх спыніўся Рэно , сфармаваўшы караван.
  
  
  На паўдарогі паміж Арпажонам і Этампам пайшоў моцны снегапад.
  
  
  "Ён можа лётаць у гэтым?" - спытаў Амані.
  
  
  "У нас ёсць кантрольны прыпынак у Ангервіле", – адказаў Картэр. "Мы зробім прагноз надвор'я".
  
  
  Ён пстрыкнуў перамыкачом дворнікаў на высокі ўзровень, і яны вярнуліся ў цішыню. Картэр чуў, як доўгія пазногці Карлотты ў задняй частцы фургона стукалі па ствале "узі".
  
  
  На дарозе было мала машын, і ўсе ехалі асьцярожна. Сам Картэр замарудзіўся, рухаючыся па паваротах з меншай хуткасцю і менш паскараючыся, калі выязджаў з іх. Сцяна снегу нібы асела вакол фургона, ізалюючы іх белым коканам. Нават якія чаргуюцца лясы і адчыненыя палі па абодва бакі ад іх здаваліся далёкімі, калі машына прарэзала пячору скрозь падальныя шматкі.
  
  
  "Пракляты ідыёт!" Картэр раўнуў, калі іншы фургон, цёмна-сіні з прыцемненымі вокнамі, павярнуўся вакол іх і занадта хутка павярнуў на правы завулак перад імі.
  
  
  У нейкі момант Картэр убачыў, як іншы фургон урэзаўся ў заднія ліхтары "рэно". На імгненне яму здалося, што кіроўца фургона - хаця і быў бліжэй - іх не бачыць.
  
  
  Затым фургон згарнуў і абмінуў Рэно , занадта хутка імчачыся па шашы.
  
  
  Яны прайшлі праз Этамп, і на поўдзень ад горада Карлота папаўзла наперад.
  
  
  «Алі…?»
  
  
  Усяго на секунду. Картэр не адказаў на свой псеўданім. Яго вочы хутка кінуліся да Амані, каб убачыць, ці злавіў стары гэта. Ён драмаў.
  
  
  "Так?"
  
  
  Гэты фургон быў прыпаркаваны ў Этампе, каля бістро”.
  
  
  "Я бачыў. Вы заўважылі жанчыну на пасажырскім сядзенні?»
  
  
  «Так, але я не магу сказаць, ці была гэта Сафія. Але яна носіць светлы парык».
  
  
  «Мы параўнаем запісы, калі спынімся ў Ангервіле».
  
  
  * * *
  
  
  Калі Картэр выйшаў з рэстарана, снег крыху адступіў, але працягваў падаць раўнамерна. Халоднае, цяпер вільготнае паветра было цяжкім, ад яго пахла парамі бензіну і пахам кавы з мяшка ў руцэ. Час ад часу цяжкі гул грузавіка дасягаў яго вушэй з шашы.
  
  
  Renault ужо заправіўся і рушыў да паўднёвага канца праезду.
  
  
  Фургон усё яшчэ стаяў ля помпаў, а "сітраен" быў у паўночным канцы дарогі, побач з тэлефоннай будкай.
  
  
  Джэйсан Генры быў у будцы.
  
  
  Картэр прапусціў каву праз акно фургона. «Будзь напагатове. Я зараз вярнуся".
  
  
  Перабіраючы "Берэту" ў кішэні. Картэр накіраваўся да стаянкі на краі будынка.
  
  
  Ён абышоў увесь рэстаран да бліжэйшай запраўкі і спыніўся сярод снегу ў асветленай бухце. На другой стаянцы таксама нічога падазронага не было.
  
  
  "Чым магу дапамагчы, месье?"
  
  
  Гэта быў хлопчык, які рамантаваў шыну ў заліве.
  
  
  "Не, мерсі", - сказаў Картэр і раздумаўся. Ён выцягнуў з кішэні аловак і дарожную карту Мішлен, якую яны з Генры вывучылі ў рэстаране, і падышоў да хлопчыка. Магчыма, ты зможаш гэта зрабіць. Вы жывяце ў гэтым раёне?»
  
  
  "Вунь, месье".
  
  
  Праз дзесяць хвілін. Картэр падышоў да Генры, калі той выйшаў з тэлефоннай будкі.
  
  
  "Добра?"
  
  
  "Лепш бы гэта была Іспанія", – адказаў Генры. «Гэты буран рухаецца на поўнач і паўночны ўсход. Калі мы адарвемся ад зямлі, адзіны шлях - на поўдзень».
  
  
  “Добра. Выцягніце артылерыю з «Сітраена», пакладзяце яе пад паліто і далучайцеся да нас у фургоне».
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Проста здагадка", - адказаў Картэр. "На тым фургоне, які праязджаў міма і спыніўся каля Этампа, была антэна CB. Больш яны не праязджалі, але маглі высачыць нас. Калі што-небудзь здарыцца па дарозе, я думаю, было б лепш, калі б мы былі ўсе разам."
  
  
  Калі яны ішлі да фургона. Картэр правёў ліхтарыкам па мапе. Апроч апублікаваных маршрутаў, зараз былі накрэслены лініі, якія перасякаюць дарогу 20 і найблізкую аўтамагістраль A10.
  
  
  "Што адбываецца?"
  
  
  "Хто ведае?" - сказаў Картэр і паціснуў плячыма. "Але памятаеце, што вы сказалі аб тым, што нас заўважылі, калі мы застанемся ў Парыжы занадта доўга?"
  
  
  "Да уж?"
  
  
  «Магчыма, мы засталіся надта надоўга.
  
  
  Генры завёў рухавік і выехаў з паркоўкі. Ён уключыў фары, і зноў Renault вырваўся наперад, а Морыс і Citroen не адставалі. На шашы яны хутка набралі хуткасць, і заднія ліхтары Renault зніклі ў снезе.
  
  
  Раптам вакол іх разгарнулася невялікая спартовая машына і адразу ж прытармазіла.
  
  
  "Ублюдак!" Генры зашыпеў і ўдарыў у сігнал.
  
  
  "Ці можаце вы перагнаць яго?" - сказаў Картэр.
  
  
  «Не ў гэтым лайне. Мы губляем Рэно!»
  
  
  Картэр паглядзеў на задняе шкло. Ён не бачыў фар "сітраена".
  
  
  "Мне гэта не падабаецца", - прагыркаў ён, устаўляючы снарад у камеру "Берэты". На гук адказаў такі ж пстрычка, як Карлотта рыхтавала «Узі».
  
  
  "Наперадзе нешта ёсць!" - крыкнуў Генры. "Госпадзе, гэта ж кантрольна-прапускны пункт!"
  
  
  Картэр ірвануў наперад.
  
  
  Машыны не было відаць, але на іх паласе дарогі былі падняты дзве стойкі з чырвонымі ліхтарамі наверсе і варотамі паміж імі. Каля дарогі стаялі трое мужчын у форме, але па снезе было немагчыма вызначыць, у якой форме яны былі.
  
  
  Спорткар ужо спыніўся каля варот. Рэно не было відаць.
  
  
  "Амані, сядай у спіну!"
  
  
  "Як вы думаеце, нас шукае паліцыя?"
  
  
  "Паехалі!" - раўнуў Картэр. Ён з цяжкасцю мог сказаць гэтаму чалавеку, што страшэнна добра ведаў, што гэта не паліцыя.
  
  
  Як толькі Картэр праслізнуў наперад, Генры націснуў на тормазы.
  
  
  "Глядзі, там, у дрэвах!"
  
  
  Картэр паглядзеў. Гэта быў канец седана Renault. У гэтую секунду спартовы аўтамабіль узляцеў, а затым занёсся бокам перад імі. Двое з трох мужчын у форме выцягнулі пісталеты і пабеглі да фургона.
  
  
  Картэр падстрэліў аднаго з іх прама праз бакавое акно, а Генры пачаў дужацца з рулём. Да таго часу, як фургон цалкам разгарнуўся, Карлотта ўжо адчыніла заднія дзверы і страляла з «Узі».
  
  
  «У маленькай спартовай машыне…?» - гэта Амані сядзеў у Картэра за спіной.
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Сафія Палморы!"
  
  
  «Будзем спадзявацца, што «Узі» прыб'е яе», - сказаў Картэр, ужо праводзячы ліхтарыкам па карце. «Тут каля дзвюх міль ёсць бакавая дарога. Павярніце налева!»
  
  
  Ледзь ён сказаў гэтыя словы, як дзве фары вырваліся са снегу прама на іх.
  
  
  "Гэта сіні фургон!" - крыкнуў Картэр.
  
  
  «Чорт вазьмі, яны, мусіць, прыкончылі Морыса!» - выклікнуў Генры, здолеўшы своечасова згарнуць, каб пазбегнуць сустрэчы з іншай машынай.
  
  
  Ён заняў кут і ўбачыў чыстую белую безназоўную стужку, якая вядзе да A10.
  
  
  "Госпадзе, спадзяюся, пад гэтым ёсць дарога", - прамармытаў Генры, затым уключыў фургон на максімальнай хуткасці і націснуў на педаль акселератара.
  
  
  Яна была цвёрдай пад белым парашком.
  
  
  "Што зараз?"
  
  
  Картэр зверылі з картай. “Ёсць падземны пераход. З іншага боку, звярніце налева. Гэта з'езд на A10».
  
  
  Картэр чапляўся за сядзенне і дзвярную ручку датуль, пакуль ён не задаволіўся кіроўчымі якасцямі Генры, і яны папаўзлі бокам па рампе. Затым ён павярнуўся да сядзення і паглядзеў на Амані і Карлотту. Ён убачыў святло ў ніжняй частцы ўезду, а затым каламутны жоўты колер двух протівотуманнымі фар іншага фургона.
  
  
  "Што гэта такое?" - спытаў Генры.
  
  
  "Яны", - адказаў Картэр. "Яны ідуць за намі "
  
  
  Яны выехалі на поўдзень па шашы A10 з хуткасцю 60 міль у гадзіну, і Генры зрабіў усё, што мог, каб павялічыць хуткасць. Побач з ім на пасажырскім сядзенні. Картэр зноў спраўджваўся з картай.
  
  
  "У іх павінен быць нагнятальнік", – сказаў Генры. "Яны выйграюць у хуткасці!"
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Картэр, зірнуўшы на які праязджае знак і хутка вярнуўшыся да карце.
  
  
  “Выдатна. Такім чынам, зараз мы па поўнай!»
  
  
  "Глядзі на дарогу і едзь, Генры".
  
  
  Картэр зноў зазірнуў у задняе акно. Адлегласць паміж дзвюма машынамі скарачалася з кожнай секундай.
  
  
  «Ён добры, - сказаў Генры. «Занадта добра. Нам ніколі не ўцячы ад яго».
  
  
  "Я сказаў вам, што ведаю гэта", - адказаў Картэр.
  
  
  Ён саслізнуў з пасажырскага сядзення і накіраваўся да задняй часткі фургона. Ён узяў «узі» з рук Карлоты, выцягнуў краму і ўставіў новы.
  
  
  «Карлота, вы з Амані расхінаеце дзверы і трымаеце іх адчыненымі, калі я вам скажу! Генры…»
  
  
  "Да уж?"
  
  
  Наперадзе круты паварот. Калі вы выйдзеце за межы яго, прытармазіце! "
  
  
  "Папаўся!" Генры адказаў гучным смехам, ужо бачачы намеры Картэра.
  
  
  Яны пачалі паварот і на паўдарозе зачапілі кавалак лёду. На шчасце, Генры ўжо зніжаў хуткасць, таму яму было лёгка накіраваць фургон і звярнуць.
  
  
  "Адкрывайце!" - Картэр заплакаў, калі ўбачыў, як загарэліся промні протівотуманнымі фар. Амані і Карлота расчынілі заднія дзверы і прытрымалі іх нагамі.
  
  
  На тым жа месцы на павароце іншы фургон зачапіўся за ледзяное покрыва. Але яго хуткасць не дазваляла зрабіць тую ж рэакцыю, якую мог зрабіць Генры.
  
  
  Картэр прыжмурыўся ад парываў халоднага паветра і снягі, які запоўніў заднюю частку фургона, і пачаў страляць з Тыран. Ён трапіў у левую пярэднюю фару і ўбачыў, як кулі прабілі крыло, дзверы, а затым разбілі ўсе вокны фургона.
  
  
  Пачуўся пранізлівы металічны рыпанне, калі фургон стукнуўся аб парэнчы і праехаў міма іх па зямлі.
  
  
  Да гэтага часу Генры ўжо ледзь поўз. Калі ён поўнасцю спыніўся. Картэр выкаціўся з кузава фургона, Амані ішоў прама за ім, а Генры вывальваўся з машыны.
  
  
  Як і спадзяваўся Картэр, раптоўны пераход у наступальную пазіцыю ашаламіў пасажыраў іншага фургона. Ён быў у дзесяці футах ад задняй часткі фургона і бег, калі дзверы раптам адчыніліся. За імі скурчыўся монстар, магнум у яго руках выглядаў як цацачны. Ён атрымаў адну кулю, перш чым Картэр стрэліў з "Берэты".
  
  
  Ён паглядзеў проста ў вочы здаравяку перад тым, як яны зачыніліся.
  
  
  Дзверы з боку пасажыра фургона адчыніліся, і двое мужчын вылецелі, калі Картэр вырабіў яшчэ адну чаргу. Злева ад яго ён пачуў тупат ног па заснежанай маставой. Гэта быў Генры, які ўжо страляў са сваёй «Берэты». Ён стрэліў у кіроўцы прама ў бакавое акно і стукнуўся аб пярэдняе крыло, калі Картэр выйшаў з-за фургона.
  
  
  З моманту першага крушэння прайшло менш за паўгадзіны.
  
  
  За агароджай быў бераг з дрэнажнай канавай на дне. Картэр уставіў у «узі» свежую краму, нырнуў за агароджу і пакаціўся.
  
  
  Да таго часу, як ён трапіў у канаву, ён не прывабіў агонь, таму ён выпадкова зазірнуў праз яе край у лес.
  
  
  Па-ранейшаму няма агню.
  
  
  Ён перавярнуўся праз насып і прапаўз каля дрэў ярдаў на дваццаць. Густаму снегападу замінала густое лісце дрэў наверсе. Тыя ж дрэвы зараз загароджвалі святло ад фар фургона наверсе.
  
  
  Картэр зрабіў два крокі наперад, і хлапечага выгляду мужчына з кіпцюром замест правай рукі пракаціўся вакол дрэва ў дзесяці ярдаў перад ім.
  
  
  Кіпцюр трапіў на спускавы кручок пісталета-кулямёта.
  
  
  Картэр прастрэліў чаргой яму грудзі, і ў той момант, размыты рух прыцягнуў яго погляд направа.
  
  
  Гэта быў Амані, і рулю яго «Берэты» выпраменьвала шафранавае полымя. Ён усадзіў усю абойму другому мужчыне, які сядзеў у малітоўнай позе ў дваццаці ярдаў ззаду ахвяры Картэра.
  
  
  Мужчына прастагнаў і ўпаў. Калі Амані падышоў да яго, ён ударыў яго нагой у бок, як быццам ён быў яшчэ жывы.
  
  
  «Ублюдак», - прашыпеў ён, затым перазарадзіў «Берэту».
  
  
  «Вомба мёртвы ў фургоне. Гэта быў Пакі, якога ты толькі што забіў».
  
  
  Карлота стаяла ў локця Картэра. "А астатнія трое?"
  
  
  Яны падобныя да французаў, верагодна, мясцовых жыхароў, якіх Сафія наняла ў Парыжы».
  
  
  "А Сафія?"
  
  
  Карлотта паківала галавой. Яна паспрабавала б дабрацца да кантрольна-прапускнога пункта, але, думаю, я не сумавала б па ёй”.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма і рушыў назад на бераг. "Генры!"
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Іх фургон ссунецца?"
  
  
  "Я думаю так."
  
  
  "Выбіце другую фару і пераганіце яе па насыпе, праз дзірку, якую яны ўжо прабілі ў агароджы".
  
  
  "Добра!"
  
  
  Картэр рушыў назад да сваёй машыны, Карлотта і Амані рушылі ўслед за ім. Ён праслізнуў на кіроўчае сядзенне, калі яны забраліся на задняе сядзенне.
  
  
  Ледзь аціх гук скрыгат металу, як Генры ўладкаваўся на пасажырскім сядзенні.
  
  
  "Паехалі!"
  
  
  Яны рушылі ў дарогу, і праз пяць хвілін яны панесліся на поўдзень па трасе A10 у бок Арлеана са ўсёй хуткасцю, з якой фургон мог іх несці.
  
  
  Мінуўшы горад, Генры даў Картэру кірунак на аэрадром. Гэта было крыху больш, чым паласа зямлі, выразаная на невялікім фермерскім полі. Ангар уяўляў сабой вялікі адкрыты свіран.
  
  
  Картэр спыніў фургон і павярнуўся да Амані. «Добра, зараз мы павінныя ведаць, куды мы ідзем, таму што мы, магчыма, не зможам пайсці. Скажы яму, Джэйсан».
  
  
  Гэты шторм ідзе на поўнач і ўсход. Калі вы думаеце пра Швайцарыю, Аўстрыю ці Нямеччыну, забудзьцеся пра гэта».
  
  
  Амані ўсміхнуўся. "Мы ідзем на поўдзень, джэнтльмены ... у Іспанію".
  
  
  "Дзе ў Іспаніі?" - нецярпліва спытаў Картэр.
  
  
  «Побач з Кардовай», - адказаў італьянец, затым нахіліўся наперад і змясціў «Берэту» адразу за левым вухам Картэра. «Запэўніваю вас, сіньёр Кашмір, я давяраў вам да гэтага часу… але - на ўсякі выпадак - я хачу, каб вы і Генры перадалі сваю зброю Карлотэ».
  
  
  Картэр з цяжкасцю стрымаў усмешку, перадаючы "Тузі" і "берэту" Карлотте Полти.
  
  
  Апошнія словы, якія яна шаптала яму перад тым, як яны з Амані выслізнулі з парыжскай кватэры, круціліся ў яго галаве: ён не збіраецца забіваць ні цябе, ні Джэйсана, але ён будзе трымаць цябе на руках, пакуль мы двое працягваем.
  
  
  "І калі ты пойдзеш далей, - падумаў Картэр, - я пайду прама за табой!"
  
  
  Па загадзе Амані Карлота закапала ўсю зброю, акрамя «Берэты», якую ён трымаў. Генры праверыў самалёт, пакуль Картэр пераносіў сумкі.
  
  
  «Павер мне, Алі Кашмір, я не падманваю цябе. Я проста не магу ўзяць цябе з сабой на ўсю дарогу. Калі мы дабяромся да Кардовы, табе і Генры будуць цалкам заплачана».
  
  
  «А іншая палова нашай дамовы? Знаёмства з пэўнымі людзьмі?
  
  
  «Ах, я баюся, што гэта была маленькая нявінная хлусня. Ці бачыш, аднойчы, тым самым людзям, пра якіх я казаў, не трэба будзе купляць у цябе зброю».
  
  
  Самалёт быў двухматорным Beechcraft. Ён лёгка перанясе шэсць пасажыраў.
  
  
  Генры ўжо быў у кабіне, і шрубы павярнуліся, калі астатнія забраліся ўнутр.
  
  
  «Мне шкада, што мы павінны хутка растацца на сумнай ноце, Алі», - сказала Карлотта дастаткова гучна, каб Амані пачуў.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Пакуль мне плацяць. І я заўсёды атрымліваў асалоду ад Іспаніяй… асабліва ў аплатным адпачынку». Ён нахіліўся наперад і паляпаў па палатнянай лётнай сумцы. "Я нават узяў з сабой фотаапарат!"
  
  
  Карлота ўсміхнулася. Гэта яна засунула камеру ў дарожную сумку ў той дзень пасля таго, як агент AX накінуў яе ёй на плячо ў натоўпе метро, ​​а Амані знаходзіўся за дваццаць крокаў ад яе.
  
  
  Картэр зірнуў наперад. Ён бачыў, што Джэйсан Генры бурліць.
  
  
  Ён хутка ўстаў і абышоў Амані на правае месца. Прышпільваючыся, ён пераключыў перамыкач радыё ў становішча "гарнітура" і прашаптаў: "Астынь!"
  
  
  Вочы Генры пашырыліся, а затым звузіліся. "Гэтая сука", - прашаптаў ён. "Яна нас падманула!"
  
  
  «Не, мой сябар. Гульня вядзецца даволі добра».
  
  
  Трынаццаты раздзел
  
  
  Паласа мала чым адрознівалася ад той, з якой узляцелі ў Францыі: шырокі ўчастак расчышчанай зямлі на полі фермера.
  
  
  Незадоўга да прызямлення Амані даў указанні Генры: Радыё Кордова, у вас праблема з рухавіком!
  
  
  Генры двойчы перадаў па рацыі паведамленне разам з каардынатамі, якія яму даў Амані. Тады стары італьянец нахіліўся наперад і зламаў радыёпрымач адвёрткай.
  
  
  «Цяпер вы можаце прызямліцца. Каардынаты ў мілях адсюль, недалёка ад партугальскай мяжы. Вось дзе яны будуць шукаць вас!
  
  
  Генры пасадзіў самалёт, зрабіўшы ўсяго пару скачкоў па парэзанай, шчыльна ўтрамбаванай зямлі, і выруліў да канца імправізаванай узлётна-пасадачнай паласы.
  
  
  Ангара не было, толькі пара аліўкавых адрын, а паміж імі стаяла няхітрая «Цесна-210» з лётчыкам арабскага выгляду, які разваліўся ў фюзеляжа.
  
  
  «Наш новы шафёр чакае, Карлота», - усміхнуўся Амані.
  
  
  Чатыры чалавекі з аўтаматамі атачылі самалёт, калі Генры спыніўся і заглушыў рухавікі. Трое з іх былі іспанцамі ці арабамі, у аднолькавых чорных скураных куртках і цёмных штанах. Чацвёрты быў у мехаватым цёмным гарнітуры і выглядаў скандынавам або славянінам.
  
  
  Гэта быў славянін.
  
  
  Картэр ўлавіў рускі акцэнт у англійскай, калі ён абняў Амані, і яны абмяняліся прывітаннямі.
  
  
  Той жа расеец прывітаў Карлотту, калі іх прадставіў Амані. Затым, адзін за адным, Амані паціснуў рукі тром баевікам у скураных куртках.
  
  
  Ня трэба было быць геніем, каб зразумець, што гэта былі баскі з поўначы, верагодна, члены рэнегацкага тэрарыстычнага падраздзялення ETA.
  
  
  Амані ўвайшоў у ціхую гутарку з усімі чатырма з іх. Пакруціўшы галавой і некалькі разоў усміхнуўшыся, італьянец вярнуўся да Картэра і Генры.
  
  
  «Сіньёр Кашмір, вы аказаліся неацэннымі. Але, як я ўжо казаў, я не магу дазволіць вам суправаджаць мяне на апошнім этапе майго вандравання».
  
  
  «Такім чынам, яны расстраляюць нас», - прагыркаў Картэр, ківаючы галавой у бок чацвярых мужчын.
  
  
  "Хутчэй наадварот", - пасмейваючыся, адказаў Амані. «Яны проста будуць трымаць вас тут, пакуль я не прызямлюся ў пункце прызначэння. Гэта не павінна доўжыцца больш за чатыры гадзіны».
  
  
  "А потым?" - спытаў Генры скрозь сціснутыя зубы.
  
  
  «Затым вас адпусцяць, і вы працягнеце свой палёт у Кардову. Тое, чым вы абодва будзеце займацца, - гэта ваша асабістая справа.
  
  
  Вашы грошы, сіньёр Кашмір, ужо былі пераведзены ў Швейцарыю. Ці бачыце, я чалавек словы ".
  
  
  "Адзін з гэтых людзей - рускі, Амані", - сказаў Картэр. "Гэта тыя, з кім вы зараз маеце справу?"
  
  
  Амані нахмурыўся, але толькі на секунду. Затым яго губы расплыліся ў шырокай усмешцы. «Я памірыўся з маімі расейскімі таварышамі. З іх дапамогай у мяне будзе Італія. Гэта тое, чаго я заўсёды хацеў».
  
  
  Тры скураныя курткі выступілі наперад і жэстам паказалі Картэру і Генры на адзін з адрын для алівак.
  
  
  Картэр схапіў сваю лётную сумку, і рускі пачаў крычаць: "Не, не!"
  
  
  Картэр запытальна паглядзеў на Амані. «Я такі ж які адшукваецца, як і ты. Мне спатрэбіцца мая маскіроўка і змена адзення, каб прайсці іспанскую мытню ў Кордове».
  
  
  Амані кіўнуў і супакоіў асцярогі рускага. «Перад ад'ездам з Францыі мы з дамай знялі ўсю зброю. Сумкі таксама былі абшуканы».
  
  
  Супрацоўнік КДБ неахвотна кіўнуў, і іх заштурхалі ў адзін з аліўкавых адрын.
  
  
  Калі яны ўвайшлі і дзверы за імі былі зачынены, Генры павярнуўся да Картэра.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?"
  
  
  "Не больш, чым я чакаў", - адказаў Картэр. "Вы добра разгледзелі вочы гэтага рускага, пакуль Амані размаўляў з намі?"
  
  
  "Вы трымаеце заклад, што я зрабіў".
  
  
  "А што ты бачыў?"
  
  
  "Ён збіраецца забіць нас, як толькі Амані і жанчына сыдуць!"
  
  
  Картэр кіўнуў, назіраючы за тым, што адбываецца звонку праз расколіну ў дошках, прыбітых да адзінага акна. «Дакладна мае пачуцці. І я пайду на адну здагадку далей. Гатовы паспрачацца, яны плануюць пахаваць нас дзе-небудзь тут, у гарах, і самі выкарыстоўваць ваш Бічкрафт».
  
  
  Вакол хлява на цвёрдай земляной падлозе былі раскіданы скрыні з алівамі. Генры плюхнуўся на адну з іх і ўздыхнуў.
  
  
  "Ведаеш, Картэр, гэта сапраўды не той шлях, якім я разлічваў".
  
  
  "Вы нікуды не пойдзеце, акрамя як адсюль". Картэр сеў на іншую скрыню і пачаў капацца ў сваёй лётнай сумцы. «Падыдзі да акна і раскажы мне, як яны выходзяць вонкі. Думаю, яны прыйдуць за намі, як толькі «Цэсна» адарвецца ад зямлі».
  
  
  Генры рушыў да акна, але, падобна, ён не чуў усіх слоў Картэра. "А гэтая маленькая сучка, Карлота... Я думала, ты сказаў, што яна італьянка з бяспекі!"
  
  
  "Яна адтуль", - адказаў Картэр, вымаючы з сумкі цяжкі футарал для фотаапарата і штатыў. «І яна па-чартоўску выдатная акторка».
  
  
  «Яна сука! Яны «Цэсну» выграваюць».
  
  
  «Нам прыйшлося згуляць так, таму што мы не ведалі канчатковага месца сустрэчы… сапраўды, куды збіраўся Амані».
  
  
  "Мы да гэтага часу гэтага не ведаем".
  
  
  “Мы зробім гэта. І калі мы гэта зробім, я ўжо знайшоў спосаб звязацца з Карлатай. Ці бачыш, Генры, Амані зараз давярае ёй. Маючы яе ўнутры, я магу атрымаць дакладную інфармацыю, якая мне патрэбна».
  
  
  "Якая…?"
  
  
  «Разарваць гэтую невялікую тусоўку важна, так. Але важней атрымаць факты і доказы таго, што КДБ плануе дапамога і падбухторванне. Калі яны ў нас будзе, мы можам звязаць ім рукі!
  
  
  Генры адвярнуўся ад акна і паглядзеў на Картэра. Здавалася, за яго вачыма ўспыхвае лямпачка.
  
  
  «І вы думаеце, што Карлотта зможа падысці дастаткова блізка, каб атрымаць гэты доказ?»
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Яна вельмі дасведчаная і вельмі прыгожая. Так, я думаю, яна зможа. І калі мы даведаемся, што такі доказ - і дзе ён - мы з вамі высветлім, як яго атрымаць».
  
  
  Генры раптам зразумеў, што Картэр разбірае дарагую камеру Rolleiflex і спрытна збірае дэталі ў сябе на каленях.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ты робіш?"
  
  
  «Гэта спецыяльна зменены 9-міліметровы парабелум мадэлі 951 Italian Beretta. Яго праца была зменена з паўаўтаматычнай з адтэрміноўкай на цалкам аўтаматычны рэжым. Даўжыня ствала была скарочана да трох цаляў, але павялічана для працы з прасвідраванымі паўмагнітнымі кулямі. Пачатковая хуткасць кулі роўная ўсё ж лепш, чым тысяча футаў у секунду, а крамы з чатырма загрузкамі могуць быць змацаваныя ланцугом з канца ў канец, да пяці, так што яны падспружыняць дваццаць патронаў. Гэтыя секцыі штатыва насамрэч зьяўляюцца зараджанымі крамамі».
  
  
  Картэр злучыў крамы, уставіў верхні ў прыклад і рэзка пацягнуў затвор, каб уставіць баявы снарад у патроннік. Затым ён падняў яго, каб Генры ўбачыў канчатковы вынік.
  
  
  «І вуаля! Ён ператвараецца ў міні-пісталет-кулямёт, важыць менш за паўтара фунта!»
  
  
  "Будзь я пракляты."
  
  
  Звонку зароў рухавік «цесны», і самалёт пачаў руленне. Па чаргавых гуках абодва мужчыны маглі вызначыць, калі самалёт узляцеў.
  
  
  "Добра, хутка прыйдуць галаварэзы", – прашыпеў Картэр. «Устань проста перада мной, калі яны ўвойдуць. Каціся, калі ты адчуеш гэты ствол у сваёй спіне!
  
  
  Астатняе Картэр растлумачыў кароткімі, з'едлівымі прапановамі, і Генры кіўнуў у знак разумення.
  
  
  Ключ у замку за дзвярыма хутка звёў іх разам.
  
  
  "Гатовы?"
  
  
  "Гатова", - прашаптаў Генры.
  
  
  Дзверы адчыніліся. Двое з іх падышлі гужам, а затым разгрупаваліся, адзін прыкрываўся сваім пісталетам-кулямётам, другі набліжаўся, каб схавацца ад іх.
  
  
  Картэр пачакаў, пакуль надыходзячы чалавек апынуўся прама перад Генры, затым зачапіў Генры па спіне кароткім ствалом "Берэты".
  
  
  Генры ўпаў як чорт і пакаціўся, калі "Берэта" пачала страляць.
  
  
  Ні адзін з мужчын не паспеў міргнуць, перш чым сустрэў свайго Стваральніка.
  
  
  Шэсць 9-мм кулі патрапілі першаму ў грудзі. Калі ён хіснуўся назад і ўніз. Картэр працягваў страляць. Адна куля адарвала яму падбародак на шляху ўніз, а яшчэ пяць куль прайшлі па яго падальнаму целу, зрабіўшы трупам другога.
  
  
  Ён ледзь ударыўся аб зямлю, як Генры атрымаў яго пісталет-кулямёт, затым Генры і Картэр выбеглі за дзверы і кінуліся ўцякаць.
  
  
  Трэці ў скураной куртцы запраўляў у «Бічкрафт» паліва. Генры кінуўся на яго на поўным хаду, калі мужчына нырнуў за сваёй стрэльбай за дзесяць футаў ад зямлі.
  
  
  Ён так і не зрабіў гэтага.
  
  
  Генры разрэзаў яго напалову чаргой вертыкальна, ад пахвіны да грудзіны, калі яго пальцы знайшлі пісталет.
  
  
  "Дзе іншы? Рускі?"
  
  
  "Глядзім вакол", - крыкнуў Генры ў адказ, падаючы на жывот, нага да нагі, разам з Картэрам.
  
  
  Абодва яны цэліліся са сваіх аўтаматаў па дузе на сваіх паловах круга.
  
  
  Яны ўжо збіраліся ўстаць, як раптам загуў рухавік, і невялікі седан Сеат паляцеў да іх з-за другога адрыны для алівак.
  
  
  "Спыніце яго, перш чым ён патрапіць у самалёт!" - крыкнуў Картэр, устаючы на адно калена.
  
  
  Абодва пісталета-кулямёта загрымелі. Кулі разарвалі пярэднюю частку крылаў і радыятар. Пярэдняя частка машыны адразу ж залілася парай. Але зараз у іх быў дыяпазон.
  
  
  Лабавое шкло разбілася, трымалася секунду, а затым поўнасцю разляцелася. Ззаду яго ляжаў на сядзенні супрацоўнік КДБ, шырока раскінуўшы рукі, і палова асобы адсутнічала.
  
  
  Але машына яшчэ ехала.
  
  
  "Страляйце ў шыны!" - крыкнуў Картэр.
  
  
  Абодва пісталета зноў абстралялі пярэднюю частку аўтамабіля, пакуль машына не ўпала і не пачала ўхіляцца. Ён пахіснуўся на двух колах, затым цалкам перавярнуўся на бок, на дах і зноў апынуўся на колах.
  
  
  «Скончыце запраўляць самалёт бензінам», - прагыркаў Картэр. "Я прыбяру гэтую бязладзіцу!"
  
  
  Ён выцягнуў два целы з хлява і запіхнуў іх у Сеат, а затым далучыў да іх забойтага Генры.
  
  
  Да таго часу, як ён скончыў, Бічкрафт быў запраўлены палівам, і Генры адкочваў пераносны балон з дарогі.
  
  
  "Не выключайце яго", – сказаў Картэр, забіраючы шланг з рукі. "Падыміцеся на борт!"
  
  
  Генры кіўнуў і накіраваўся да самалёта. Картэр падцягнуў пераносны балон да сядзення і заліў машыну бензінам. Затым ён зрабіў дваццаціметровую дарожку для бензіну ад машыны і падштурхнуў пераносную цыстэрну назад досыць блізка да сядзення машыны, каб яны абодва ўзарваліся разам.
  
  
  Ён зрабіў самаробны ўзрывальнік з прасякнутай бензінам насоўкі і каробкі запалак і памчаўся да самалёта.
  
  
  "Госпадзе, ты ўважлівы", - сказаў Генры, націскаючы дросель наперад.
  
  
  «Менш тлумачэнняў. Думаеш, мы зможам іх злавіць?
  
  
  "Без праблем. Мы амаль упэўненыя, што яны пойдуць на поўдзень праз Міжземнае мора, праўда?
  
  
  "Дакладна", - пагадзіўся Картэр.
  
  
  «Добра, я магу патроіць іхнюю хуткасць, і, магчыма, нават больш, на вышыні. Яны, верагодна, ляцяць нізка, каб не патрапіць пад радар. Пачыні адзін з гэтых радыёпрымачоў і падлучыся па радыё да вежы Кордовы».
  
  
  "Новы план палёту?"
  
  
  "Верна", - сказаў Генры, выстаўляючы самалёт супраць ветра. «Мы пададзімся ў Марракеш. Гэта дастаткова далёка на поўдзень у Марока, і мы, верагодна, зможам паехаць куды заўгодна легальна, а ім давядзецца ляцець нелегальна».
  
  
  Яны толькі ўзляталі, калі за імі ўзарвалася машына.
  
  
  * * *
  
  
  "Вось ён!"
  
  
  Картэр нахіліўся наперад. Яму запатрабавалася некалькі секунд, каб заўважыць, як на срэбнай ашалёўцы "цесны" паблісквае эмблема банка.
  
  
  "Ён займаецца банкаўскай справай?".
  
  
  "Я злавіў яго", - сказаў Генры, змяншаючы абароты.
  
  
  Яны назіралі, як меншы самалёт ляціць да падножжа Атласкіх гор, дзе яны сустракаліся з морам. Раптам бераг спыніўся, і «Цесна» літаральна скокнула праз жывую загарадзь па невысокіх горах.
  
  
  "Што ж, мы ведаем адно", – заявіў Генры. «Гэта Марока. Калі гэты вар'ят вырадак не ўляціць у схіл гары!»
  
  
  Абодва мужчыны затаілі дыханне, калі пілот "Цессны" пакаціўся па краі плато, дазволіў сваёй паветранай калымагу набраць хуткасць, сыходзячы ў даліну, а затым зноў знізіў хуткасць, ледзь дасягнуўшы наступнага піка.
  
  
  "Што вы думаеце?"
  
  
  Генры паціснуў плячыма. «Гэта суцэльная пустыня. Ён можа прызямліцца дзе заўгодна, як толькі пераадолее гэтыя горы».
  
  
  «Але ж гэта будзе недалёка ад Феса ці Марракеша, праўда?»
  
  
  "Павінна быць. Гэта ўсё, што ёсць паміж акіянам і гарамі».
  
  
  Генры пралез яшчэ крыху вышэй, каб іх не заўважылі, і яны абодва ўладкаваліся на сваіх месцах, каб пагуляць у коткі-мышкі.
  
  
  Старая сталіца Феса сыходзіла далёка ўнізе і справа ад іх. Затым яшчэ паўгадзіны быў бясконцы пясок, пакуль на далёкім гарызонце яны не заўважылі чырвоны горад Марракеш.
  
  
  "Яны прызямляюцца!"
  
  
  Картэр выцягнуў шыю, зазірнуўшы ў бінокль.
  
  
  "Цесна" прызямлілася на стужцы чырвонай глінянай дарогі, якая вяла ад перадгор'я Атласа ў пустыню. Пакуль шруба ўсё яшчэ круцілася, Амані і Карлота выйшлі з самалёта.
  
  
  "Ці могуць яны нас бачыць ці чуць?" - спытаў Картэр.
  
  
  Генры пакруціў галавой. Мы занадта далёка, каб яны маглі чуць рухавік, а мы прама на сонца .
  
  
  Картэр кіўнуў і назіраў, як з невялікай берберскай вёсачкі прыкладна за восем міляў ад таго месца, дзе сёлы «Цесна», імчыцца машына.
  
  
  Да таго часу, як самалёт зноў узляцеў, машына даехала да пары.
  
  
  «Ідзі за самалётам трохі, - скамандаваў Картэр.
  
  
  Генры рабіў гэта, пакуль яны абодва не былі ўпэўненыя ў яго напрамку і верагодным пункце прызначэння.
  
  
  "Алжыр?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Падобна на тое. Гэты хлопец сапраўды ўмее лятаць, і ён, відавочна, ведае гэтыя горы. Ён, напэўна, ужо шмат гадоў кіруе тут паветраным таксі.
  
  
  «Я мяркую, што гэта лёгкі доступ з Алжыра, Лівіі і мора. Акрамя таго, гэта нейтральная зямля і плавільны кацёл для турыстаў. Любая нацыянальнасць можа змешвацца, не выдзяляючыся. Давайце вернемся да машыны!»
  
  
  Здалёк яны прайшлі па пыльнай следзе маленькага седана, пакуль не былі ўпэўненыя ў яго пункце прызначэння.
  
  
  "Я б сказаў Марракеш", - сказаў Генры.
  
  
  «Я б сказаў, што вы маеце рацыю. Калі ласка, вярніцеся ў Тэс і прызямліцеся там, на ўсякі выпадак. Мы паедзем уніз. У вас ёсць мараканскія сувязі?
  
  
  Генры засмяяўся. "Сябар, у мяне ўсюды сувязі".
  
  
  «Я падумаў, - сказаў Картэр. «Пастаў мяне на зямлю. Мне трэба знайсці тэлефон!»
  
  
  Чатырнаццаты раздзел.
  
  
  Вяршыні Высокіх Атласкіх гор удалечыні былі засыпаны снегам. Было змярканне, і калі сонца апусцілася ўсё далей за гарызонт, неба стала ярка-аранжавым. Чарады чапель і іншых птушак нізка праносіліся над чырвонымі дахамі горада, вяртаючыся дадому на начлег.
  
  
  Картэр у цёмных акулярах і з маленькім біноклем сядзеў на даху Cafe des Mille et Une Nuits. Ён адпіў шклянку мятнай гарбаты і назіраў за пяцігадзінным наплывам турыстаў і мясцовых жыхароў на плошчу пад ім.
  
  
  Ён абапёрся рукамі на парапет і паглядзеў на рознакаляровы чалавечы дыван, які пакрываў велізарны адкрыты рынак Джэма Эль Фна.
  
  
  Плошча была забітая. Апроч адкрытых прылаўкаў гандляроў, тут былі варажбіткі, пажыральнікі агню, заклінальнікі змей і апавядальнікі, кожны з якіх быў акружаны захопленай публікай.
  
  
  А ў цэнтры ўсяго гэтага быў фон і сцэна Фокусніка.
  
  
  Картэр паправіў акуляры, каб заклінальнік змей і яго памагаты працавалі на боку сцэны Фокусніка. Памочнік выглядаў як светласкуры бербер з гор. Яго адзенне было рознакаляровымі: шафранавымі, сінімі і залатымі. Яны пакрывалі ўсё яго цела і палову твару, а па-над тканінай, якая пакрывала пераноссе, Картэр бачыў, як насцярожаныя вочы бегалі паўсюль - гэтак жа, як і вочы Картэра - аглядаючы кожнага мінака.
  
  
  Памочнікам заклінальніка змей быў Джэйсан Генры.
  
  
  Гэты чалавек апынуўся больш за здольны выканаць любую задачу, пастаўленую перад ім Картэрам.
  
  
  Ішоў чацвёрты дзень з таго часу, як яны прыехалі і спыніліся ў трох пакоях таннай гасцініцы на авеню Махамеда V.
  
  
  Мясцовыя супрацоўнікі ЦРУ і AX былі прывезены з Касабланкі, каб заняцца бегатнёй. Але калі прыйшоў час пачынаць трукі, менавіта Генры ўмеў вербаваць наймітаў.
  
  
  Картэр не здзівіўся, даведаўшыся, што Амані зняў нумары ў самым шыкоўным курортным гатэлі Марракеша, Мамуніі. Гэты чалавек можа змагацца за сацыялізм, але ён не поўнасцю адмовіўся ад свайго густу да капіталістычнага камфорту.
  
  
  Мясцовыя супрацоўнікі КДБ былі паўсюль, але на другі дзень было нескладана падсунуць Карлоттэ сродкі сувязі на падносе са сняданкам.
  
  
  У той дзень яна з прагнасцю назірала за заклінальнікам змей, выйшаўшы з дзвярэй атэлье на далёкім канцы плошчы.
  
  
  Кожны вечар больш за сотню кішэннікаў перамяшчаліся па плошчы, палюючы на турыстаў. Двое з іх зараз працавалі на Генры.
  
  
  Пасля кіўка Генры, які апазнаў Карлотту, маладыя людзі прыступілі да працы.
  
  
  Карлота ніколі не адчувала такога моцнага рыўка за сумачку, перакінутую праз плячо.
  
  
  Праз дзесяць хвілін некалькі дырхамаў перайшло з рук Картэра ў рукі юнакоў, і Кілмайстар чытаў яе запіску:
  
  
  ""Нас больш за сорак і трое прадстаўнікоў КДБ. Мы жывем па ўсім горадзе, некаторыя за горадам. Кожны дзень нам будуць прапаноўваць новы маршрут, але сустрэчы заўсёды ў адным месцы. Пад крамамі на заходнім канцы плошчы знаходзіцца вялізны сутарэнны склад. Ён належыць гандляру дыванамі. Гэта тамака. Кожнае слова старанна запісваецца, і, калі ў канчатковым выніку будзе дасягнута якое-небудзь пагадненне, я думаю, што яно таксама будзе запісана і падпісана. Я думаю, што гэтыя дакументы кожную ноч прывозяць у адно і тое ж месца і замыкаюць. Спадзяюся хутка даведацца дзе."
  
  
  Дзе б гэта ні было. Картэр выказаў меркаванне, што там будзе сейф і сховішча. Увечары пасля вячэры ён даў Генры поўны спіс матэрыялаў, якія маглі яму спатрэбіцца.
  
  
  Гэты чалавек быў геніем.
  
  
  Да паўночы ўсё было бяспечна сабрана і схавана ў сваіх пакоях.
  
  
  На наступны дзень працэс зносін паўтарыўся. На гэты раз абмяняліся купюрамі. Картэр падрабязна распісаў, што Карлота павінна рабіць, калі прыйдзе час.
  
  
  Хлопчыку спатрэбілася ўсяго некалькі хвілін, каб здзейсніць абмен і вярнуцца да Картэра.
  
  
  "Мэрсі".
  
  
  "Вельмі прыгожая лэдзі. Твая?"
  
  
  "На самой справе, не."
  
  
  "Шкада. Вы хочаце жанчыну сёння вечарам?"
  
  
  "Не сёння."
  
  
  "Вельмі дрэнна."
  
  
  Хлопчык паціснуў плячыма і пайшоў, а Картэр разгарнуў запіску.
  
  
  * * *
  
  
  ""Па месцы захоўвання нічога новага, але я ўсё бліжэй. Я не магу дачакацца, каб зноў быць з табой."
  
  
  * * *
  
  
  Картэр спыніўся, адчуў, як яго пахвіну тузанулі
  
  
  успаміны аб тым, калі яны ў апошні раз былі разам, а затым працягнулі чытаць.
  
  
  ""Мы з Амані абмеркавалі нашы планы ад'езду, калі прыйдзе час. Думаю, усё атрымаецца.""
  
  
  На наступны дзень кашалёк быў пусты. Картэр уздыхнуў. Цяпер гэта была гульня чакання.
  
  
  Ён зняў акуляры з вачэй і сцёр з іх пыл.
  
  
  Тонкае выццё трысняговых жалейак, удары барабанаў і гукі талерак у пстрыкаючых пальцах танцораў жывата даносіліся да яго вушэй.
  
  
  Паўсюль быў гук і рух. На шматлікіх кіёсках ужо запальваліся ацэтыленавыя ліхтары ў чаканні надыходзячай цемры.
  
  
  І ён убачыў яе.
  
  
  Яна ішла па люднай плошчы, як высокая багіня з валасамі колеру Воранава крыла ў лёгкай белай баваўнянай сукенцы. Яна спынілася ўсяго на імгненне перад цыноўкай заклінальніка змей і палезла ў сумачку.
  
  
  Картэр затаіў дыханне.
  
  
  Затым ярка-чырвона-залаты шалік лёг на яе валасы, і Картэр уздыхнуў з палёгкай.
  
  
  Гэта быў сігнал.
  
  
  Сустрэчы завяршыліся, пагадненні падпісаны. У яе была інфармацыя.
  
  
  Усё было скончана, і трэба было ісці.
  
  
  Замест таго, каб кіўнуць маладому кішэнніку, Генры павярнуў галаву і кінуў погляд на Фокусніка ў цюрбане, які ўжо збіраўся дзейнічаць па суседстве.
  
  
  Карлотта падышла і ўстала ў першым радзе перад сцэнай, і Картэр мацней прыціснуў акуляры да вачэй.
  
  
  Фокуснік пачаў сваю балбатню. Яго вочы на змардаваным барадатым твары пад ярка размаляваным цюрбанам, здавалася, змяталі натоўп. Затым, пасля бясконцай тырады, яны напалі на Карлотту.
  
  
  Ён імгненна сышоў са сцэны і пацягнуў яе наперад. Яна адсунулася, ківаючы галавой і збянтэжана аглядаючы натоўп.
  
  
  Картэр бачыў, як вусны чараўніка хутка варушыліся, заклікаючы яе далучыцца да весялосці. Ён жэстам загадаў натоўпу падбадзёрыць іх.
  
  
  Яны зрабілі гэта з бурнай балбатнёй і апладысментамі.
  
  
  Карлота капітулявала.
  
  
  Фокуснік падвёў яе да вялікай вертыкальнай скрыні ў задняй частцы сцэны і змясціў яе ўнутр. Яна нервова паглядзела на натоўп, калі мужчына пачаў сваё мумба-джамба.
  
  
  Ён абышоў скрынку, пакруціў яе для натоўпу, а затым ударыў па ёй, каб паказаць, што яна трывалая.
  
  
  Затым дзверы зачынілі і замкнулі. Скрыня была задрапіраваная вялізнай чорнай фіранкай, і Фокуснік зноў здзяйсняў свае жэсты і загаворы.
  
  
  Картэр паправіў акуляры.
  
  
  Генры і заклінальнік змей ужо сабралі рэчы. Несучы паміж сабой вялізны кошык з саломай, яны хутка прабіраліся скрозь натоўп.
  
  
  Ён перанёс акуляры на іншы бок сцэны. Па стойлах ужо рухалася асліная фурманка з абцягнутай брызентам саломай.
  
  
  Фокуснік даў скрыні апошні апошні паварот, і два памочнікі паднялі чорную заслону. Каляска з ослікамі проста праязджала за сцэнай, калі адчынялася скрыня.
  
  
  Картэр ужо спускалася на вуліцу, калі дзверы адчыніліся, і з ложы выйшла цемнаскурая, напаўголыя танцорка, яе жывот затросся, а талеркі на яе пальцах зазвінелі.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр прачыніў дзверы пакоя, калі пачуў крактанне на лесвіцы. Калі галава Генры з'явілася над пляцоўкай, ён цалкам расхінуў яе і кінуўся ў хол.
  
  
  "Былі праблемы з перамыкачом?"
  
  
  "Ні кроплі. Дайце нам руку!"
  
  
  Картэр дапамог ім з кошыкам прайсці ў пакой. Заклінальнік змей зноў знік у калідоры, проста на ўсялякі выпадак.
  
  
  Генры зачыніў і замкнуў дзверы, калі Картэр падняў крышку кошыка.
  
  
  «О, Божа», - прастагнала Карлота. «Я чула, як змеі поўзаюць па ілжывым дне! Вы ўжо выпілі?
  
  
  "Вядома," сказаў Картэр, хутка пацалаваўшы яе ў вусны і наліўшы ёй віскі.
  
  
  Яна праглынула яго адным глытком і працягнула шклянку іншаму.
  
  
  "Што ў цябе ёсць для мяне?" - спытаў ён, напаўняючы шклянку.
  
  
  Яна выйшла з кошыка і падышла да ложка, дзе высыпала змесціва сваёй сумачкі. З бязладзіцы яна выбрала цюбік для губной памады і разабрала яго. З аднаго яго канца выйшаў малюсенькі рулон паперы.
  
  
  «Вось спіс усіх прысутных… іх імёны, псеўданімы і прыкладны час іх заўтрашняга ад'езду. Я змагла атрымаць толькі каля паловы метадаў і маршрутаў».
  
  
  Картэр узяў паперу і абняў яе. "Гэта будзе лёгка зрабіць." Ён перадаў паперу Генры. "Вы ведаеце, што з гэтым рабіць?"
  
  
  «Я страшэнна ўпэўнены».
  
  
  Картэр зноў павярнуўся да Карлотце. "А цяпер, мая цёмнавалосая італьянская прыгажуня, што яшчэ ў цябе ёсць для мяне?"
  
  
  «Гэта ювелірная крама, якая гандлюе вельмі дарагімі каштоўнымі камянямі высокага класа. Вось адрас».
  
  
  Картэр запомніў адрас, спаліў лісток і павярнуўся да Джэйсану Генры.
  
  
  «Ты ведаеш, што з гэтага моманту рабіць, Джэйсан. Паклапаціся пра яе. Цяпер гэта мая ўласная гульня ў мяч».
  
  
  "Нік, гэта значыць…?"
  
  
  Яна схапіла яго за плечы і разгарнула.
  
  
  «Гэта азначае, Карлота, што я не ўбачу цябе да заўтрашняга дня. Але ты можаш зрабіць для мяне сёе-тое асаблівае».
  
  
  "Якая?"
  
  
  Ён нахіліўся наперад, пакуль яго вусны не закранулі яе вуха. "Прыміце ванну, надушыцеся ... і агаліцеся".
  
  
  Усміхнуўшыся, ён схапіў з ложка карычневую джэлабу і пару сандаляў і выйшаў за дзверы, перш чым яна змагла адказаць.
  
  
  * * *
  
  
  Было каля дзесяці гадзін, калі Картэр дабраўся да новай часткі горада. Ён прарабіў увесь шлях ад маленькага гатэля ў Медыне да перапоўненых кірмашоў, каб пераканацца, што за ім ніхто не сочыць.
  
  
  Пад шаравата-карычневай джэлабай, якая пакрывала яго ад цёмнай галавы да сандаль, быў скрутак з матэрыялам, які Генры здабыў некалькі дзён таму.
  
  
  Крама, якую шукаў Картэр, знаходзілася на старой вуліцы ў новай частцы горада. Ён пераходзіў ад таннага і трухлявага да мудрагелістага і квітнеючага.
  
  
  Вуліца трымала на паляванні некалькі хлопчыкаў-падлеткаў і некалькі прастытутак, якія спрабуюць зацікавіць кліентаў. Рух быў парушаны раптоўным лёгкім дажджом, які толькі што пачаў падаць з неба.
  
  
  Картэр падышоў да двух дзвярэй крамы і адступіў у цень дзвярнога праёму, каб прыкурыць цыгарэту, калі заўважыў надыходзячую патрульную машыну. Ён нацягнуў капюшон сваёй джэлабы супраць дажджу і слізгануў у сядзячае становішча, калі машына наехала побач.
  
  
  Вочы двух паліцыянтаў прачасалі вуліцу з боку ў бок праз залітыя дажджом акна. Уключыўся пражэктар, і Картэр сцяўся ў камяк і уткнуўся падбародкам у халат.
  
  
  Пражэктар праляцеў міма, спыніўся, потым вярнуўся. Картэр адчуў, як у яго ў жываце ўтварыўся халодны цвёрды вузел, калі яркае святло заліло яго, ззяючы скрозь зачыненыя павекі. Яго дыханне стала перарывістым. Агульнавядома, што паліцыя спыняе і часам абшуквае лайдакоў у гэтым раёне ў пошуках наркотыкаў.
  
  
  З тым, што Картэр схаваў пад адзеннем, ён ніяк не мог вытрымаць ператрусу. Калі машына спыніцца і яны выйдуць, ён ужо вырашыў, што яму давядзецца бегчы і вярнуцца пазней.
  
  
  Рухавік машыны хрыпла мармытаў на халастым ходу, затым пражэктар згас, і машына зноў рушыла наперад. Паліцыянты відавочна не жадалі выходзіць пад дождж з-за жабрака, які спіць у дзвярным праёме.
  
  
  Картэр выпрастаўся і перайшоў вуліцу да іншага дзвярнога праёму насупраць будынка, у якім знаходзілася крама. Праз дождж ён заўважыў маленечкі прыцемнены выхад у завулак у далёкім канцы магазіна. Ён дачакаўся, калі праедуць дзве машыны і пешаход, потым перайшоў вуліцу ў завулак.
  
  
  Усе вокны першага паверха былі абаронены цяжкімі сталёвымі кратамі, а вокны, якія прымыкаюць да пажарнай лесвіцы ў задняй частцы будынка, былі зачыненыя знутры аканіцамі з тоўстай драцяной сеткі.
  
  
  Ён падняўся па пажарнай лесвіцы на дах, затым пералез праз парапет і павольна прайшоў па даху, узіраючыся ў цьмянае святло. Пасярод даху быў будынак, які нагадвае хлеў, з дзвярыма з аднаго боку. Відавочна, гэта быў доступ да лесвіцы, якая вядзе ўніз, але дзверы былі зроблены з цяжкага металу і зачыняліся знутры.
  
  
  Устаўшы на калені перад дзвярыма, Картэр расшпіліў джэлабу і паправіў кашулю. З-пад кашулі ён разгарнуў падобную на чарвяка вяроўку з магніевага пластыка. Падзяліўшы яе на дзве роўныя часткі, ён абгарнуў выступоўцы дзвярныя завесы пластыкам і прычыніў запалку ў руках, каб запаліць яе. Ён зашыпеў, схапіўся і загарэўся асляпляльным белым святлом, асвятляючы будынак асляпляльным мігатлівым святлом.
  
  
  Картэр прыкрыў вочы ад святла і з непакоем агледзеў суседнія будынкі на выпадак, калі нехта заўважыць яркае асвятленне. Ні ў адным з вокнаў не гарэла святло, і раптам магній згас.
  
  
  Дзверы нахілілася да яго, калі ён прасунуў пальцы ў расколіну наверсе і пацягнуў. Ён асцярожна выцягнуў яго з рамы і ўпёрся ў цяжкую вагу. Калі яна шчасна лягла на дах, ён спусціўся па прыступках. Унізе была лесвічная пляцоўка і яшчэ адна дзверы. Ён застыў як укапаны, калі ўбачыў святло, якое зыходзіць з-за шчыліны ў дзверы.
  
  
  Ці было святло з-за дзвярэй проста начнікам?
  
  
  Картэр стаў на калені і прыклаў вуха да дзвярэй, уважліва прыслухоўваючыся. Мінулі імгненні, і адзіным гукам быў стук яго ўласнага сэрца. Ён павярнуў ручку і націснуў. Дзверы адчыніліся, і ён улез у пакой, зрабіўшы паварот на 360 ®, перш чым падняцца на ногі.
  
  
  Пакой быў пусты. Побач з захламленым сталом ярка гарэла невялікая лямпа.
  
  
  Картэр хутка дастаў палатняны мяшок і прайшоў праз офіс. Акрамя простых асабістых рэчаў, якія маюць некаторую каштоўнасць і крыху наяўных, у сумку патрапіла вельмі мала.
  
  
  Другі паверх быў больш прадуктыўным. Ён прайшоўся па вітрынах, выбраўшы толькі тыя каштоўныя рэчы, якія зацікавяць прафесійнага злодзея. На другім паверсе ўсё было фабрычным, уключаючы стандартныя кольцы, каралі, брошкі і гадзіннік.
  
  
  На першым паверсе была яшчэ адна выставачная зала з зачыненымі скрынямі і зручны хол, дзе кліенты маглі атрымаць асалоду ад напоямі або фуршэтам, выбіраючы свае пакупкі або заказваючы канкрэтны тавар.
  
  
  За грубымі фіранкамі ззаду ён знайшоў іншы, меншы пакой, які, здавалася, быў не больш чым месцам для захоўвання рэчаў.
  
  
  Картэр здагадаўся, што ёсць яшчэ сёе-тое.
  
  
  За наборам скрынак вышынёй да столі ён знайшоў люк. З гэтага моманту ён будзе шукаць усляпую. Было відавочна, што сапраўдныя смачнасці былі недзе ў падвале. Усё каштоўнае ў Марракешы захоўвалася недзе ніжэй за ўзровень вуліцы.
  
  
  Падвал, здавалася, складаўся толькі з каморы. Затым у святле свайго ліхтарыка Картэр заўважыў тоўсты пучок правадоў у куце столі драбінчастай клеткі. Ён уважліва іх прасачыў. Яны зніклі праз сцяну ў куце за грудай бедуінскага антыкварыяту, побач з моцнымі цяжкімі дзвярыма, мала чым адрознівалася ад тых, якія ён падарваў на даху.
  
  
  Яшчэ адна вяроўка з магніевага пластыка была ўведзена ў эксплуатацыю, і праз дзве хвіліны ён апынуўся ў сховішчы для прысмакаў.
  
  
  У сумку ўвайшлі неапрацаванае золата, каштоўныя камяні, два падносы з антыкварнымі манетамі і розныя ўпрыгожанні. Затым ён выцягнуў з-пад джэлабы стетоскоп і прыступіў да працы над сапраўдным аб'ектам сваіх пошукаў: васемнаццаціцалевым міні-боксам Бэнінгтана, убудаваным у бетонную секцыю памерам чатыры на чатыры.
  
  
  Картэр здагадваўся аб гэтым. Калі б сховішча ўнутры сховішча не належала Бенінгтану, ён быў упэўнены, што гэта быў бы аўтаномны сейф з адной адзінкай і такой жа неразбуральнай канструкцыяй.
  
  
  Толькі нямецкая фірма Bennington вяла буйны бізнэс у сферы бяспекі ў Марока.
  
  
  Каб узламаць яго, спатрэбіцца больш магнію і іншых хімічных выбуховых рэчываў, чым Картэр мог панесці. І тады была б вялікая верагоднасць, што пакой апынецца ў бязладзіцы, бетон ператворыцца ў друз, а бесшарнірны суцэльны рэзервуар самага невялікага сховішча будзе ляжаць на падлозе ў цэласці і захаванасці.
  
  
  Акрамя таго, падумаў Картэр, прыступаючы да працы са стетоскоп і сваімі таленавітымі пальцамі, яго мэта не складалася ў тым, каб абрабаваць сейф з мэтай крадзяжу.
  
  
  Прайшло амаль чатыры гадзіны, перш чым ён пачуў, як дванаццаты і апошні тумблер стаў на месца з ледзь прыкметнай пстрычкай. Да таго часу, калі ён расчыніў дзверы, яго пальцы анямелі, яго пачуцці напружыліся, а ўсё яго цела было заліта потым.
  
  
  Усяго адзін рух па бліскучай сталёвай унутранай частцы, і ён знайшоў тое, што шукаў, сярод аксамітных футаралаў з неацэннымі каштоўнымі камянямі.
  
  
  Скрыня была сталёвая, з падвойным кодавым замком. У параўнанні з сейфавым замкам, які ён толькі што адчыніў, гэта было дзіцячай забавай.
  
  
  Ён прыўзняў вечка, затаіўшы дыханне, затым уздыхнуў з палёгкай.
  
  
  Усе яны былі там, старанна падшыты і праіндэксаваны майстар-лістом. Ён не ведаў некаторых рускіх абазначэнняў, але ведаў большасць.
  
  
  Ён асцярожна ўстанавіў святло са спецыяльнай лямпачкай высокай інтэнсіўнасці над адным з латкоў з каштоўнымі камянямі, а затым пачаў раскладваць дакументы.
  
  
  Ён сфатаграфаваў набор за раз і вельмі акуратна паклаў іх у тэчку.
  
  
  Здымка заняла яшчэ гадзіну, але час таго каштаваў.
  
  
  Калі ён скончыў, ён пераканаўся, што не пакінуў ніякіх слядоў таго, што быў усярэдзіне самога сховішча. Калі гэта было зроблена, ён зноў замкнуў дзверы, скінуў таймер і вярнуўся на першы паверх.
  
  
  У задняй частцы будынка былі цяжкая сталёвая дзверы, праз якую можна было патрапіць у завулак і выйсці з яго. Ён абмацваў дзверы пальцамі, пакуль не знайшоў провад, які злучае паездку з ахоўнай сігналізацыяй. З дапамогай двух заціскаў тыпу «кракадзіл», злучаных дротам, ён абышоў прерыватель і затым прымацаваў адзін канец вялікай шпулькі шпагату да дроту.
  
  
  Задаволены, ён адчыніў завалы і ланцугі, якімі былі замацаваныя дзверы. Ён асцярожна прачыніў дзверы і ўздыхнуў у цішыні.
  
  
  Ён знайшоў і закараціў правы провад.
  
  
  У завулку было ціха і ціха, чутны былі толькі гук падальнага дажджу і цурчанне вады ў вадасцёках і вадасцёках.
  
  
  Калі яго мех са здабычай быў надзейна згорнуты і замацаваны на поясе пад джэллабай, ён ступіў праз дзверы ў завулак.
  
  
  Ён асцярожна рушыў да вуліцы, разгортваючы за сабой шпагат. Тэрыторыя перад будынкам была пустэльная, і зараз дождж ліў мацней. Картэр перайшоў вуліцу і тузануў за вяроўку.
  
  
  Трывога імгненна запоўніла намоклае ад дажджу начное паветра.
  
  
  Ён хутка скруціў шпагат на хаду. Да таго часу, як ён дайшоў да кута, у яго ў руцэ быў акуратны мяч. Ён сунуў яго ў кішэню і павярнуў на вуліцу, па якой людзі хадзілі больш актыўна, і свяцілася жоўтым ад святла кафэ.
  
  
  Ён заўважыў цёмны аўтамабіль афіцыйнага выгляду - "Рэно" з дыпламатычнымі нумарамі - квартал перад сабой.
  
  
  Ён рушыў да яго і кінуўся на пасажырскае сядзенне перш, чым малады кіроўца заўважыў яго прысутнасць.
  
  
  "Эшбум?"
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  «Я Картэр. Паехалі!»
  
  
  Машына з ровам ажыла, і яны імчаліся ў бок паўночна-заходняга сектара горада.
  
  
  "Як доўга ехаць да Касабланкі?"
  
  
  «Каля дзвюх гадзін. Я мог бы зрабіць гэта за паўтары гадзіны ў гэты час ночы».
  
  
  «Зрабі гэта за паўтары гадзіны. Тваё радыё працуе?»
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  «Патэлефануйце наперад, - сказаў Картэр, запаўзаючы на задняе сядзенне, - і няхай хто-небудзь падрыхтуе каго-небудзь у фоталабараторыі».
  
  
  "Я так разумею, сэр, што ў нас ёсць?"
  
  
  «Сынок, мы ўзялі іх за яйкі. Абудзі мяне на ўскраіне Касабланкі! »
  
  
  "Ды сэр!" - ускрыкнуў малады чалавек. "Магу я быць першым, сэр, каб павіншаваць вас?"
  
  
  Картэр не чуў ні слова, сказанага маладым афіцэрам.
  
  
  Ён ужо моцна спаў.
  
  
  Пятнаццаты раздзел.
  
  
  Роўна апоўдні Рональд У. Хатфілд, намеснік старшыні амерыканскай місіі ў Касабланцы, Марока, сеў у мяккае крэсла ў прыёмнай місіі СССР у Касабланцы.
  
  
  Ён пачакаў пятнаццаць хвілін, перш чым каржакаватая бландынка ў спадніцы і блузцы, якая чамусьці выглядала як уніформа, з'явілася з-за двух высокіх дзвярэй з цікаў дрэва.
  
  
  "Старшыня Хэтфілд?"
  
  
  "Так."
  
  
  «Таварыш старшыня Залянкоў зараз вас прыме».
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  Хэтфілд лёгка праходзіў праз вароты, і яго цёпла сустрэў Ігар Залянкоў.
  
  
  «Рональд, з тэніса прайшло два тыдні. Як наконт суботы?»
  
  
  «Выдатна, Ігі. Спачатку абед?»
  
  
  “Я ўпэўнены, што змагу выжыць. Замежны клуб?»
  
  
  "Гэта было б добра, Ігі".
  
  
  Двое мужчын ведалі адзін аднаго тры гады. Яны часта разам гулялі ў тэніс і разам з жонкамі абедалі ў лепшых рэстаранах Касабланкі і Рабата.
  
  
  "Што ж, Рональд, чым я магу вам дапамагчы?"
  
  
  «Баюся, гэта засмучае. Таварыш старшыня».
  
  
  «Ах, сапраўдны бізнэс», - сказаў рускі, прымаючы пачак папер, які перадаецца праз стол.
  
  
  Ён перачытваў іх пяць хвілін, і калі ён зноў падняў вочы, аблокі закрылі яго твар.
  
  
  "Я мяркую, ёсць некалькі копій?"
  
  
  «Ёсць, - сказаў Хэтфілд. «Поўны камплект мусіць быць у Вашынгтоне на працягу гадзіны. Пры неабходнасці мы маглі б даставіць іх у ААН да раніцы па нью-ёркскім часе».
  
  
  "Ясна. Вы мяне прабачце?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  Рональд В. Хэтфілд выкурыў маленькую цыгару, пакуль чакаў. Нядоўга да таго, як Залянкоў вярнуўся ў офіс.
  
  
  "Я мяркую, у вас ёсць патрабаванні?"
  
  
  Хэтфілд уручыў яму надрукаваны спіс.
  
  
  "Я павінен сказаць, што гэта немагчыма", - адказаў расеец пасля хуткага чытання.
  
  
  “Вядома, ведаеш. Але, Ігар, я прапаную табе вярнуцца да сваёй кодавай машыны, пакуль я тут».
  
  
  Залянкоў кіўнуў і зноў выйшаў з офіса.
  
  
  Хэтфілд якраз тушыў цыгару, калі вярнуўся.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Пагадненне".
  
  
  "Завершана?"
  
  
  "У кожнай дэталі".
  
  
  Хэтфілд зачыніў партфель, паціснуў руку і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  "Ах, старшыня Хэтфілд ...?"
  
  
  "Так, старшыня Залянкоў?"
  
  
  "Я, напэўна, не буду займацца тэнісам у суботу".
  
  
  Хэтфілд кіўнуў. «Гэтага і трэба было чакаць, Ігі. Магчыма, у іншы раз».
  
  
  "Так, магчыма… будзем спадзявацца на гэта".
  
  
  Залянкоў надрапаў у блакноце. Ён перадаў яго Хэтфілду.
  
  
  Чортава КДБ
  
  
  Хэтфілд напісаў сваёй ручкай.
  
  
  Я ЦАЛКАМ згодны
  
  
  Трыццаць тры мужчыны і жанчыны замежных грамадзян, усе з падробленымі пашпартамі, былі затрыманыя на розных памежных станцыях.
  
  
  Адным з іх быў Пятро Амані, калі ён збіраўся сесці на рэйс Air Maroc у Вену.
  
  
  Ён не супраціўляўся, а моўчкі прайшоў паміж двума афіцэрамі ў форме. Яны выйшлі з тэрмінала і зайшлі на стаянку. Яны былі на паўдарогі да паліцэйскага фургона, калі маладая прывабная бландынка вырвалася з групы людзей і падышла да іх ззаду.
  
  
  Апынуўшыся ў двух кроках ад зняволенага, яна выцягнула пісталет з-пад плашча, які насіла, і паднесла да твару.
  
  
  Яна закрычала. - "Свіння Амані!"
  
  
  Амані і абодва афіцэры адначасова павярнуліся.
  
  
  «Сафія…»
  
  
  Пісталет утрымліваў абойму на дванаццаць патронаў. Ёй атрымалася ўсадзіць восем куль вялікага калібра ў цела Амані, перш чым яна сама памерла ад зваротнага агню афіцэраў.
  
  
  * * *
  
  
  Джэйсан Генры спрытна правёў невялікі магутны катэр праз хвалярэз.
  
  
  За шэсць міль на поўдзень ад Касабланкі ён прышвартаваўся ля прыватнага пірса. Два доўгія ярусы драўляных прыступак вялі ўверх па схіле ўзгорка да чароўнай вілы.
  
  
  Генры саскочыў на бераг і ўтрымаў катэр, калі Картэр падышоў да пірса.
  
  
  "Божа мой, гэта прыгожа".
  
  
  "У цябе гэта на цэлых два тыдні".
  
  
  «Куды мне адправіць чэк на арэнду?»
  
  
  "Вы не зробіце гэтага". Генры сказаў падчас запуску, ужо заварочваючы рухавік: "Гэта называецца Віла Ромбуард!"
  
  
  Перш чым Картэр паспеў адказаць, Генры сышоў, накіроўваючыся ў заліў.
  
  
  Яна чакала ў цэнтры вялікай гасцінай-сталовай. За ёй стаяў стол з выдатным фарфорам і свечкамі.
  
  
  "Сардэчна запрашаем дадому."
  
  
  "Мне сказалі, што на працягу двух тыдняў", – адказаў Картэр, падыходзячы да яе.
  
  
  «Я ўжо прыгатавала вячэру… на потым. Мы пачнем з saumon fumé і пяройдзем да truite à la hussarde і délices de sole d'Antin. Адтуль будзе валтузня з ris de veau і étuve de boeuf маканэзы, усё ў камплекце з рознымі гарнірамі і падаецца з марачнымі вінамі Рэйна, Бургундыі і, нарэшце, шампанскім».
  
  
  "Гучыць цудоўна", - сказаў Картэр. "А тым часам?"
  
  
  Ён быў прама перад ёй, яго вусны амаль дакраналіся да яе.
  
  
  «А пакуль я купаюся і пахне, і, - Карлотта паціснула плячыма, і тонкі халат заслізгаў па яе целе, - і аголена».
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Забойства У Макао
  
  
  
  Забойства ў Макао
  
  
  Нік Картэр
  
  
  
  НАДРУКОВАНА Ў ЗЛУЧАНЫХ ШТАТАХ АМЕРЫКІ Прысвячаецца мужчынам
  
  
  Сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  Разня ў Макао
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Нік Картэр прачнуўся ад водару свежазаваранай кавы. Ён пацягнуўся,
  
  
  затым дазволіў шырокай усмешцы расплыцца па яго твары, калі ён паляпаў
  
  
  вольнае месца побач з ім на ложку і ўспомніў папярэдні
  
  
  вечар.
  
  
  Яе клікалі Фэнсі Адамс, і яна была ўсім, што меркавала яе імя. яна
  
  
  была пазаштатным супрацоўнікам AX, але вельмі надзейным і часта выкарыстоўвалася для
  
  
  адказнай праца.
  
  
  Іх з Картэрам загадзя папярэдзілі аб некалькіх заданнях,
  
  
  але на гэты раз гэта была проста ўдалая выпадковая сустрэча.
  
  
  Картэру пашанцавала.
  
  
  Фэнсі была на заданні ў Токіа, займалася сувязямі з грамадскасцю і рабіла
  
  
  некалькі рэкламных ролікаў амерыканскай касметычнай кампаніі, якая запускае новую лінію
  
  
  на Далёкім Усходзе.
  
  
  Прынамсі, гэта было яе прыкрыццём. Фактычна, яна вяла
  
  
  назіранне за вялікай групай уплывовых японскіх бізнесменаў
  
  
  для ЦРУ. Цяпер яе выклікалі назад у Вашынгтон на
  
  
  разбор палётаў.
  
  
  Картэр не ведаў, у чым заключалася яе задача, і яму было ўсё роўна. якая
  
  
  ён сапраўды клапаціўся аб тым, каб сутыкнуцца з ёй у бістро Паўла,
  
  
  у Вашынгтонскай кальцавой дарогі, якое ён часта наведваў, калі бываў там
  
  
  паміж заданнямі.
  
  
  «Божа мой, Фэнсі Адамс! Гэта было .. . два гады!"
  
  
  «Я згодна, на два гады больш, чым трэба», - сказала яна са смехам,
  
  
  рукі. "Маямі, праўда?"
  
  
  "Правільна.
  
  
  Гэта быў "Нфіямі". Фэнсі была пешкай у плане, які дазволіў
  
  
  Картэр схаваць і адправіць у Іспанію перабежчыка з усходняга блока і
  
  
  знайсці маленькую чорную кніжку, схаваную за чорным крыжом.
  
  
  Перш чым яны расталіся, ён і Фэнсі правялі два вар'яцкія дні ў
  
  
  Нумары ў гатэлі Nfiami.
  
  
  Картэр гэтага не забыўся.
  
  
  Ён спытаў, ці ёсць у яе. хлопец
  
  
  Яна сказала "Ты смяешся?", яе зялёныя вочы бліснулі пад гарой
  
  
  рудых валасоў.
  
  
  "Хто ты працуеш з удзелам ЦРУ?"
  
  
  «Некаторыя хлопцы з гэтай кампаніі. Строга платанічныя адносіны.
  
  
  Далей яна патлумачыла, дзе была ў апошні месяц і што
  
  
  яна рабіла ў Вашынгтоне.
  
  
  "Дзе вы спыніліся?"
  
  
  «Кандамініум кампаніі тут, у Арлінгтоне.
  
  
  "Што б здарылася, калі б ты не вярнулася дадому сёння ўвечары?" гарэзна Картэр спытаў
  
  
  
  "Ні чорта", - адказала яна і ўсміхнулася. «Мяне апытваюць, і я
  
  
  вяртаюся ў Нью-Ёрк паслязаўтра.
  
  
  «Мужчыны, чаму б нам не праверыць не сёння ўвечары, а на наступны дзень?
  
  
  Ці праз два дні-"
  
  
  "Больш ні слова! «
  
  
  Яна пажадала дабранач сваім тром суправаджаючым, і праз дзве гадзіны яны
  
  
  важдаліся на ложку памеру «king-size» ва ўласным кандамініюме Картэра на
  
  
  верхнім паверсе вышыннага будынка ў Арлінгтане.
  
  
  «А якая гэта была валтузня, - падумаў Картэр, глыбока ўдыхаючы
  
  
  водары даносяцца з яго кухні. З поўным днём і пакінутай ноччу!
  
  
  Ён скаціўся з ложка і надзеў халат.
  
  
  Ён увайшоў на кухню, і з-за кухні паказалася Фэнсі.
  
  
  дзверы халадзільніка. Яе вогненныя кучары ўсё яшчэ былі растрапаныя, прыгожыя
  
  
  маса чырвонага апраўляе яе выдатныя рысы асобы і зіготкія зялёныя вочы. Правільна
  
  
  цяпер у гэтых вачах свяціўся вясёлы настрой.
  
  
  "Ты ўстаў", - усміхнулася яна, пасылаючы яму паветраны пацалунак.
  
  
  На ёй было цёмна-зялёнае шаўковае кімано з бязладным поясам, а
  
  
  сонечнае святло скрозь кухонныя вокны прымушала агаляць яе ногі.
  
  
  і жывот і грудзі панадліва блішчалі.
  
  
  «Добрай раніцы», - сказаў Картэр, абняўшы яе за стан і
  
  
  цалаваць мяккую западзіну на шыі.
  
  
  "Цяпер", - прамармытала яна.
  
  
  Яна ціха засмяялася
  
  
  як яго рукі слізгалі па гладкай выпукласці яе
  
  
  ягадзіцы.
  
  
  Картэр застагнаў, і яна ў адказ мацней прыціснулася да яго. Яе
  
  
  прыгожае дно было цвёрдым і круглым пад шоўкам.
  
  
  "Сняданак гатовы. Толькі апельсінавы сок, кава і тосты. Я была проста занята
  
  
  атрыманым соку. Кажучы гэта, яна рассунула сцягна і захапіла
  
  
  адзін з іх паміж імі.
  
  
  Картэр усміхнуўся і адхіліўся. "Я зразумею", - сказаў ён, пераходзячы да
  
  
  reffigerator, інакш кава будзе халодным да таго часу, як мы дабяромся да яго. «
  
  
  "Нешта не так?" - сарамліва спытала Фэнсі, выдатна ведаючы, як яна
  
  
  ўздзейнічае на яго.
  
  
  Ён занёс пластыкавы графін да стала і засяродзіўся
  
  
  пры напаўненні дзвюх шклянак, ужо пастаўленых побач з кававымі кружкамі. «Не,
  
  
  нічога .. . наогул нічога. Як было ў Токіа? »
  
  
  Фэнсі слізганула ў куток для сняданку побач з ім, сцягно да сцягна, і
  
  
  пачала балбатаць аб выпрабаваннях і нягодах працы мадэллю ў
  
  
  замежным шоу.
  
  
  Картэр адпіў каву і паглядзеў на яе па-над кубкамі. Ён
  
  
  атрымліваў асалоду ад гучаннем яе голасу амаль гэтак жа, як і выглядам яе
  
  
  часткова схаванай галізна Яго ніколі не пераставаў здзіўляць, як яна магла
  
  
  быць зусім абыякавай і раскаванай з-за адсутнасці адзення, і
  
  
  як яна часта дзівілася, выяўляючы, што яе абыякавасць здольна
  
  
  бянтэжыць і ўзбуджаць яго.
  
  
  Ён выявіў, што глядзіць на яе вялікую і прыгожа круглявую
  
  
  грудзі.
  
  
  Яны важка пагойдваліся кожным жэстам яе рукі, і ён глядзеў у
  
  
  зачараванні, успамінаючы іх адчуванні, іх густ і
  
  
  захапленне ад іх.
  
  
  Яна хрыпла засмяялася. «Я б хацела, каб ты перастаў так на мяне тарашчыцца,
  
  
  Нік.
  
  
  Гэта вельмі бянтэжыць. «
  
  
  "Ідзі сюды", - прашаптаў ён, пацягнуўшы яе за руку і накіроўваючы яе.
  
  
  стол да яго на калені. Ён пацалаваў свабодна прапанаваныя вусны і напоўніў
  
  
  далонню яе грудзьмі, яго вялікі палец далікатна і з каханнем масажуе
  
  
  яе кончык.
  
  
  Фэнсі ўдыхнула яму ў рот і лашчыла яго вусны сваёй мовай,
  
  
  кончыкі яе пальцаў гуляюць з яго вухам. "Табе падабаецца, калі цябе чапаюць, не
  
  
  ці так?"
  
  
  - Прамармытаў Картэр, адчуваючы, як соску пачынаюць цвярдзець.
  
  
  "Мне гэта падабаецца", - мякка адказала яна, адкідваючыся на яго.
  
  
  «Я ведаю лепшае месца для дакранання. «
  
  
  Ён падняў яе і накіраваўся ў спальню. На паўдарогі да ложка
  
  
  тэлефон зазваніў.
  
  
  - Забудзься, - сказаў Фэнсі, хапаючы яго за плечы, калі ён адвярнуўся ад
  
  
  яе.
  
  
  "Не магу. Гэта гарачы тэлефон.
  
  
  У кватэры Картэра было дзве тэлефонныя лініі. Адзін быў звычайная
  
  
  лінія. Іншы быў на скрэмблеры і быў падлучаны непасрэдна да
  
  
  офіс галоўнага супрацоўніка AXE, Дэвіда Хока.
  
  
  «Так, Картэр тут.
  
  
  «Гэта Джынджэр, Нік.
  
  
  «Чорт.
  
  
  Джынджэр Бейтман была правай рукой Ястраба, яго альтэр-эга і тым, хто
  
  
  звычайна перадаваў Хоўку загад рухацца. Яна амаль ніколі не тэлефанавала яму
  
  
  калі толькі нешта не было гарачым.
  
  
  "Гэта не так дрэнна, як вы думаеце", - сказала Джынджэр са смяшком.
  
  
  - Гатовы паспрачацца, - адказаў Картэр, пераводзячы погляд на Фэнсі Адамс. У яе быў
  
  
  зняла кімано і зараз расцягнулася ўпоперак ложка нагамі
  
  
  прызыўна адкрываць.
  
  
  Адзін джэнтльмен з Сан-Францыска вельмі хоча патрапіць унутр
  
  
  дакрануцца да вас. «
  
  
  «Я больш нікога не ведаю ў Сан-Францыска, - сказаў Картэр. "Яны
  
  
  усе мёртвыя. «
  
  
  "Гэты вельмі жывы, і я перадаю яго па той прычыне, што
  
  
  ён ведае большасць правільных нумароў, па якіх можна патэлефанаваць, каб зьвязацца з вамі. я
  
  
  думаю, вы пагадзіцеся, што гэта даволі незвычайна. «
  
  
  Вусікі Картэра падняліся, і на імгненне ён забыўся пра Фэнсі.
  
  
  Сакавітае цела Фэнсі Адамс. AX быў, верагодна, самая
  
  
  сакрэтная арганізацыя. Як галоўны агент AX, з абазначэннем N3 Killmaster
  
  
  
  Нікалас Картэр быў такім жа суперсакрэтным
  
  
  Калі б хтосьці ведаў дастаткова, каб паспрабаваць звязацца з ім у Amalgamated
  
  
  Press і па тэлефоне.
  
  
  Паслугі на Дзюпон Серкл у Вашынгтоне, акруга Калумбія » што нехта быў
  
  
  альбо стары сябар, альбо стары вораг.
  
  
  У любым выпадку Картэр быў зацікаўлены.
  
  
  "Як яго імя?"
  
  
  "Не дала б ніводнага", - адказала Джынджэр. «Яго голас гучаў як усходні, і як быццам
  
  
  гэта была надзвычайная сітуацыя. Ён тэлефанаваў тры разы з таго часу, як я патрапіла ў
  
  
  офіс у сем раніцы. Паколькі гэта чатыры гадзіны раніцы, Заходняй
  
  
  Часу ўзбярэжжа, ён, мусіць, сапраўды хоча з табой звязацца. «
  
  
  "Ён сказаў, аб чым ідзе гаворка?"
  
  
  "Ні словы. Але ў апошні раз калі ён
  
  
  патэлефанаваў, ён сказаў, што ты памятаеш
  
  
  яго па Operation Crossroads. «
  
  
  Картэр хутка прагартаў свае разумовыя файлы і выявіў
  
  
  дэталі аперацыі "Скрыжаванне".
  
  
  Гэта было ў гушчы в'етнамскай блытаніны. Ён быў адпраўлены
  
  
  пад прыкрыццём
  
  
  у Сайгон у якасці аўдытара па забеспячэнні войска. Яго сапраўдная праца заключалася ў тым, каб раскрыць
  
  
  велізарнае кольца чорнага рынку.
  
  
  Буйны кантрабандыст па імені Чарлі Лу, выкарыстоўваючы шантаж, сабраў.
  
  
  кампанію паўднёвав'етнамскіх генералаў.
  
  
  Генералы далі Чарлі Лу поўную свабоду дзеянняў у дачыненні да паступаючых ваенных запасаў у
  
  
  адказ за яго маўчанне аб сваіх гнюсных справах. Лу выкарыстоўваў свой
  
  
  уплыў, каб нахабна абкрасці войска. У сваю чаргу, ён купляў наркотыкі і
  
  
  гэта працягвалася доўга. Шмат іх ён экспартаваў, але таксама падвал іх тонамі
  
  
  амерыканецам.
  
  
  
  Картэр змог разарваць гэты заганны круг, але так і не прыбіў Чарлі.
  
  
  Лу.
  
  
  Джынджэр Бэйтман зноў загаварыла. "Ну што, тэлефанаваць у званы?"
  
  
  
  «Ён даў мне нумар 555-4027. Я ўжо гэта праверыла. Гэта
  
  
  Кітайскі рэстаран у акрузе Марын пад назвай Lu Fong's Hunan House.
  
  
  "Добра" - сказаў Картэр.
  
  
  "Добрага дня.
  
  
  "Дзякуючы. Чао."
  
  
  Картэр адключыў сувязь, дачакаўся сігналу і набраў нумар.
  
  
  Адказалі па першым гудку.
  
  
  "Ды ўжо? «Мяне клічуць Картэр.
  
  
  «Калі гэта так, ты, мусіць, скажаш мне, дзе ўзяць лепшую азадак.
  
  
  у
  
  
  Сайгон. «Мама Пуанг у Чэры-Хілз.
  
  
  «Як вы маеце рацыю. Што вы любіце піць?"
  
  
  «Тры пальцы Чываса з адным кубікам. «Госпадзе, Нік Картэр., я рады, што
  
  
  звязаўся з табой!
  
  
  Картэр задумаўся. Раптам успомніў. -Білі
  
  
  Дуонг? "
  
  
  «У плоці, мой чалавек!
  
  
  Картэр усміхнуўся, успомніўшы маленькага чалавечка з шырокімі грудзьмі.
  
  
  усмешка, зіготкія чорныя вочы і бліскучы розум.
  
  
  Білі Дуонг быў адным з двух чалавек, якія дапамаглі Картэр прастукаць.
  
  
  Чарлі Лу
  
  
  І выбіць яго з сядла. Іншая была прыгожай еўразійскай дамай
  
  
  са Штатаў.
  
  
  Яна была мёртвая, дзякуючы Чарлі Лу.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, вы робіце ў Штатах?"
  
  
  «Доўгая гісторыя, Нік, вельмі доўгая гісторыя. Але я вельмі рады, што навучыўся
  
  
  кампутарнаму бізнэсу.
  
  
  Гэтае выдатнае прычыненне.
  
  
  "Пакрыццё? Прыкрыццё для чаго? »
  
  
  - Я па срацы, Нік. І адгадайце, як я дайшоў да гэтага? . Ідучы
  
  
  прамы, вы б паверылі!
  
  
  "Што адбываецца?
  
  
  «Занадта доўга для тэлефона. Ці зможаце вы вылецець сюды сёння? «
  
  
  "Можа быць. Праінфармуйце крыху, каб я мог апраўдаць выдаткі сваіх людзей
  
  
  . «
  
  
  “Добра, але хутка. Пасля таго, як старая радзіма ўзарвалася, я жыў
  
  
  каля трох гадоў, у асноўным у Ганконгу. Мая сястра ўсё яшчэ
  
  
  там. Затым я атрымаў некалькі законных дакументаў, і з імі законную працу
  
  
  з Куло
  
  
  Электроніка. Гэта японская фірма. «
  
  
  "Я ведаю гэта.
  
  
  «Што ж, будучы геніем, я хутка паднімаюся ў кампанію. Яны пераводзяць мяне ў
  
  
  хатні офіс у Токіа каля года таму. Каля трох месяцаў таму
  
  
  я шантажыраваўся трыма вельмі дрэннымі хлопцамі. «
  
  
  "Білі, калі ты пераводзіў грошы ці нешта ў гэтым родзе, гэта з ...
  
  
  «Ні завошта, Нік. Я абсалютна законны, і дакладны. Але як ты
  
  
  ведаеш маё мінулае не белае як лілея».
  
  
  - Па меншай меры, - усміхнуўшыся, пагадзіўся Картэр.
  
  
  «Вы можаце смяяцца, але гэтыя хлопцы ведаюць усё пра мяне і маё мінулае. Я
  
  
  у кампаніі пад назвай Уільям Су Луонг з фальшывым дыпломам
  
  
  з
  
  
  Стэнфард і NUT у Штатах. «
  
  
  - Гэта дрэнна, - прастагнаў Картэр.
  
  
  «Так, ну, яны хочуць, каб я скраў чарцяжы і спецыфікацыі і перадаў іх
  
  
  ім, ці яны выкрыюць мяне.
  
  
  «Старамодны шантаж?»
  
  
  Ты зразумеў. Што ж, стары Білі ў лютасці. Я мяркую, што магу быць такім жа хітрым
  
  
  як яны. Я капаюся і шмат думаю. «
  
  
  "Напрыклад, хто за гэтым стаіць?"
  
  
  «Так, як Чарлі Лу.
  
  
  Валасы ўсталі дыбам, і скура ззаду на шыі Картэра напружылася.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ там?"
  
  
  «Так, - сказаў Картэр, - я ўсё яшчэ тут. Раскажы мне больш.
  
  
  Чарлі разыграў сваю старую афёру прама тут, у Японіі.
  
  
  калі
  
  
  Я атрымліваю дастаткова пагроз, я лічу, што гэта больш, чым мой гонар ці мая праца. я звальваю
  
  
  усё гэта на калені майго вялікага боса.
  
  
  "І .. . ? »
  
  
  «І ў тую ж ноч яны спрабуюць вывесці мяне ў рэстаран.
  
  
  але ў маёй кватэры ўжо ёсць бомба. Яны сумуюць па мне
  
  
  але на гэты раз мяне даўно няма. «
  
  
  Маленькія колы пстрыкнулі ў глыбіні душы Картэра. Яго погляд збіўся
  
  
  зноў Фэнсі Адамс на ложку. Але на гэты раз ён не глядзеў на яе
  
  
  цела. Ён вывучаў яе вочы і спрабаваў успомніць кавалачкі і кавалачкі
  
  
  яна расказала яму напярэдадні вечарам у перапынках паміж гульнямі аб сваім прызначэнні ў Токіо.
  
  
  .
  
  
  Звышсакрэтныя праграмныя і апаратныя кампаненты ад вядучых кампаній у
  
  
  
  Штатах, Заходняй Германіі і Японіі знаходзілі свой шлях у рускія рукі.
  
  
  
  Было задзейнічана некалькі кампаній, але нікога не ўдалося затрымаць
  
  
  Шантаж - хто за ім стаіць?
  
  
  Чарлі Лу.
  
  
  «Білі…? »
  
  
  "Так, чувак?"
  
  
  «Я вылечу першым рэйсам.
  
  
  «Ты літаральна выратавальнік», - рушыў услед адказ, які суправаджаецца глыбокім
  
  
  уздыхам. «Я дам вам усе падрабязнасці, калі вы прыедзеце сюды. Я-"
  
  
  "Я ведаю дзе ты. Проста заставайся там. Убачымся праз некалькі
  
  
  гадзін.
  
  
  «Я пералічу кожнага з іх на сваёй джойсціцы. І, Нік ... ? »
  
  
  "Так?"
  
  
  "Дзякуючы.
  
  
  "Ты зразумеў, Білі".
  
  
  Картэр павесіў трубку і павярнуўся да Фэнсі. Яна паціснула плячыма і нацягнула кімано
  
  
  па яе целе.
  
  
  “Я магу прачытаць гэты погляд. Ён кажа, што ты не ў настроі кахаць, яна
  
  
  - сказала яна, шчыльна абхапляючы яе поясам.
  
  
  "Вы маеце рацыю. Ды добра, кава і размова.
  
  
  Чатыры кубкі кавы і паўпачкі цыгарэт праз Картэр даведаўся
  
  
  столькі, колькі ведала Фэнсі.
  
  
  Адчувальныя кампутарныя кампаненты сапраўды перакідваліся праз Японію,
  
  
  верагодна, у Ганконг, а потым у Савецкі Саюз. Яна не ведала
  
  
  нічога пра Чарлі Лу, але наведваючы шмат шыкоўных кактэйляў
  
  
  вечарынак, на якіх яна была блізкая да пары дзяў электронікі. Адзін
  
  
  з іх быў
  
  
  Ашарні Акамота. Ён быў галоўным канструктарам Kulo Computer.
  
  
  Кампаненты, падраздзяленне Kulo Electronics.
  
  
  У канцы свайго такійскага шоу Фэнсі суправаджала Акамота ў Гонг.
  
  
  Конг у камандзіроўцы. Людзі, з якімі яна бачыла, як ён вядзе справы
  
  
  не былі падобныя на кампутарных геніяў.
  
  
  Картэр зноў быў на гарачай лініі.
  
  
  «Джынджэр, здаравяк ужо тут?»
  
  
  «Так, ён толькі што ўвайшоў.
  
  
  «Злучы мяне. «Нешта цікавае ў тым званку ў Фрыску?»
  
  
  "Вельмі цікава. Праз трыццаць секунд пачуўся хрыплы голас Дэвіда Хока.
  
  
  на лініі. "Так,
  
  
  N3, што гэта? У мяне N6 спрабуе абрацца з Вугоршчыны.
  
  
  Нік Картэр выклаў гэта кароткімі, адрывістымі прапановамі па сутнасці. У тым выглядзе
  
  
  наколькі мог, ён суадносіў тое, што сказаў яму Білі Дуонг, з тым, што
  
  
  ён пазнаў у Фэнсі. «Хлопцы з ЦРУ займаюцца гэтым, але паколькі
  
  
  У мяне ёсць кантакт з
  
  
  Білі, можа, яны не будуць супраць дапамогі. Было рык, рыпанне
  
  
  кашаль і глыбокі ўдых яшчэ адной порцыі таннага цыгарнага дыму перад тым, як
  
  
  Нарэшце адказаў Хоук. «Можа быць, вы патрапілі ў адну з іх. Гэта не
  
  
  сапраўды наша справа, але я пазваню ў іншы горад і пагляджу,
  
  
  што нам цікава.
  
  
  "Я буду тут. Картэр прайшоў на кухню і наліў сабе
  
  
  яшчэ адну кубак кавы.
  
  
  "Табе трэба неадкладна вярнуцца ў Нью-Ёрк?"
  
  
  «Мне не трэба нічога рабіць, Фэнсі адказала:« Чаму?
  
  
  «Таму што вы маглі б дапамагчы ў Сан-Францыска.
  
  
  "У аплатнай ведамасці?"
  
  
  «У зарплаце.
  
  
  «Гэта ўгода! Тэлефон зазваніў. Праз яго плячо, калі ён накіраваўся да
  
  
  у спальні, Картэр пачуў, як Фэнсі спявае «Каліфорнія, я іду», выкарыстоўваючы яго
  
  
  уласную лірыку.
  
  
  «Вы нешта зразумелі, N3. Хлопчыкі ЦРУ спрабавалі ўзламаць
  
  
  гэта амаль год. Яны будуць рады вашай дапамогі і дадуць вам поўнае
  
  
  супрацоўніцтва ва ўсім свеце. "Я паспрабую. Я ўсё роўна ў даўгу перад Білі
  
  
  Дуонгам.
  
  
  «Я аддам цябе Бэйтман. Было шмат гудзення і пстрычак, так як
  
  
  званок быў перанесены, затым Джынджэр дала інструкцыі.
  
  
  «Вашым кантактам у Сан-Францыска будзе Мэл Кромптан. Ён сустрэне вас у
  
  
  аэрапорце. Вы пад сваім імем на гадзінных рэйсах TWA
  
  
  з Далеса. «Ты такі ўмелы, што я ў захапленні. Ператэлефануй ім і
  
  
  зрабі гэта на дваіх з... Фэнсі Адамс.
  
  
  
  «Калі я памятаю, F будзе крыху менш за шэсць футаў,
  
  
  з вялікай колькасцю рудых валасоў. «Ваша памяць таксама натхняе.
  
  
  «Гэта агаворкі на дваіх. Сцеражыся, Сан-Францыска!
  
  
  Размова абарвалася, і Картэр адчуў запал у спіне. Ён павярнуў направа
  
  
  у абдымкі Фэнсі.
  
  
  "Я не паеду ў Нью-Ёрк"
  
  
  Мне няма чаго надзець у Сан
  
  
  Францыска. "Што не так з тым, што вы насілі ў Токіа і тут?"
  
  
  «Яно зношанае.
  
  
  Картэр усміхнуўся і дазволіў ёй пхнуць яго назад праз ложак. «Я думаю, што мой
  
  
  расходны рахунак расцягнецца. “Добра. Калі нам трэба зьяжджаць?»
  
  
  “Ні на гадзіну. «Не так шмат часу, - прамармытала яна, - але я абыдуся.
  
  
  Не кажучы ні слова, яна накрыла яго мяккай, мясістай коўдрай.
  
  
  Другі раздзел
  
  
  Было дзесяць гадзін, але сонца ўжо было высока і закіпала, калі ён
  
  
  прыпаркаваў універсал на стаянцы гандлёвага цэнтра. Лот быў напалову
  
  
  перапоўненыя, і пакупнікі спяшаюцца з машын у крамы і назад
  
  
  чарговы раз.
  
  
  Ён пакінуў рухавік машыны уключаным, а вентыляцыйныя адтуліны кандыцыянера астуджалі.
  
  
  яго рукі, калі ён пстрыкнуў зашчапкамі на партфелі побач з ім у
  
  
  сядзенне.
  
  
  Унутры знаходзіўся аўтаматычны карабін Universal Enforcer Model 3000.
  
  
  крама на трыццаць патронаў была зараджана кулямі для карабіна MI, іх галовы
  
  
  злёгку прасвідраваны.
  
  
  Гэта было зроблена для таго, каб куля пры ўдары распаўсюджвалася, забіраючы шмат костак.
  
  
  і плоць з ім на яго траекторыі.
  
  
  Ён уставіў краму і ўставіў у патроннік патрон. Калі
  
  
  праверыў дзеянне рычага, замяніў карабін сямнаццаць цаляў
  
  
  у партфель і зачыніў вечка.
  
  
  Заглушыўшы рухавік, ён замкнуў універсал і пайшоў па
  
  
  стаянка і праз ГЦ. За крамамі была вузкая
  
  
  завулак, куды грузавікі дастаўлялі тавары і збіралі смецце
  
  
  уверх.
  
  
  У рэшце рэшт алея прывяла да невялікай дарогі, якая абгінала возера.
  
  
  У цёмных штанах і белай кашулі-пола з кардігана ён выглядаў як
  
  
  прадавец робіць яго абыход. Цёмныя акуляры закрывалі вочы, і
  
  
  твар пад імі быў моцна загарэлы. Ён быў чалавекам, які правёў вялікую
  
  
  шмат часу на сонца.
  
  
  На паўдарозе да возера, у атачэнні дрэў, быў кітайскі
  
  
  рэстаран,
  
  
  Хунаньскі дом Лу Фонга. Задні ўваход у рэстаран накіраваны
  
  
  да возера, пярэдні бок звернуты да меншай , якая вядзе ад асноўнага
  
  
  дарога, якая выходзіць на гандлёвы цэнтр.
  
  
  Ён спыніўся на краі дрэў, уважліва аглядаючы ўсё з
  
  
  за цёмнымі лінзамі.
  
  
  У задняй дзверы стаяў стары пікап. Старая мадэль Лінкальна
  
  
  і замежныя аўтамабілі былі адзінымі машынамі на пярэдняй стаянцы.
  
  
  Ён пазбягаў задняй дзверы і падышоў да пярэдняй. Як ён прайшоў
  
  
  офіс, ён зірнуў праз адкрытыя ламелі жалюзі. Гэта
  
  
  быў пусты.
  
  
  Уваходныя дзверы былі не зачынены. Унутры ён убачыў бар злева ад яго.
  
  
  і сталовая справа ад яго.
  
  
  Іх было трое. Тоўсты чалавечак з ужо афарбаваным потам
  
  
  падпахамі яго свежай белай кашулі папаўняў бутэлькі
  
  
  у бары.
  
  
  Лу Фонг, уладальнік.
  
  
  Яго жонка, у сукенцы з разрэзам да сцёгнаў, сядзела за сталом займаючыся
  
  
  згортваннем сталовага срэбра ў сурвэткі.
  
  
  Жылісты чалавечак у белай футболцы і камбінезоне рухаў швабрай.
  
  
  млява праз падлогу сталовай.
  
  
  Гэта быў Білі Дуонг.
  
  
  Мужчына ў сонцаахоўных акулярах падышоў да бара. Ён асцярожна ўсталяваў
  
  
  партфель перад ім і заняў адзін са крэслаў.
  
  
  "Субота. Сёння няма абеду. Адкрыты ў суботу ў чатыры гадзіны. Вы прыйшлі
  
  
  рана. «
  
  
  Мужчына ўсміхнуўся. "Вы маеце на ўвазе, што тут няма нікога, хто мог бы нават абслужыць
  
  
  кубкам кавы?"
  
  
  «Не, без кавы. Тут нікога няма. Вяртайся.
  
  
  Мужчына працягнуў картку праз стойку. «Я працую ў Bay Fisheries. Я б
  
  
  хацеў бы пагаварыць з вамі аб скарачэнні вашых выдаткаў. «
  
  
  Лу Фонг ацаніў карту. Ён заўсёды быў рады скараціць выдаткі. "Мы
  
  
  ідзем у офіс, пагаворым. «
  
  
  Мужчына глядзеў, як Лу Фонг ідзе да канца бара. Гэта было
  
  
  ідэальным. Лу Фонг праходзіў па праходзе паміж барам і
  
  
  табліцы. Ён праходзіў міма сваёй жонкі, адкрываючы іх абодвух для дакладнага
  
  
  стрэлу.
  
  
  Перагародка паміж двума пакоямі была нізкай. Яму трэба толькі
  
  
  падняць ствол карабіна на шэсць цаляў, каб дастаць Білі Дуонга
  
  
  стрэлам.
  
  
  Ён расшпіліў зашчапкі на партфелі і падняў вечка.
  
  
  Лу Фонг абмінуў далёкі кут бара і рушыў па праходзе. Ён
  
  
  зрабіў паўзу і пачаў ціха размаўляць з жонкай.
  
  
  Яна кіўнула і збіралася адказаць, калі ў яе вушах грымнуў гром.
  
  
  і яна ўбачыла, што пярэдняя частка грудзей яе мужа стала ярка-чырвонай. яна
  
  
  была на паўдарозе да крэсла, калі яна зразумела, што куля стукнула ў
  
  
  цэнтр яе ўласнай грудзей, і яна была
  
  
  паднята і
  
  
  адкінута назад.
  
  
  Да таго часу, як яна ўпала на падлогу, яна была мёртвая.
  
  
  Білі Дуонг пазнаў гэты гук у той момант, калі першая куля патрапіла ў цела Лу
  
  
  Фонга. Ён падняў вочы, убачыў цёмныя акуляры, малюсенькую ўсмешку і
  
  
  затым бразгатлівы карабін.
  
  
  Ён павярнуўся і пабег у калідор паміж прыбіральнямі, які вёў да
  
  
  задняй паркоўцы.
  
  
  Дзве кулі патрапілі яму ў паясніцу, з-за чаго ён прамахнуўся
  
  
  і ўрэзацца ў будку.
  
  
  Ён спрабаваў ускочыць на ногі, калі карабін зазвінеў
  
  
  ізноў жа, значна бліжэй.
  
  
  Ён адчуў толькі адну з дзевяці астатніх куль, якія разарвалі яго цела.
  
  
  практычна напалову.
  
  
  Мужчына перавярнуў Білі Дуонга нагой і праверыў яго пульс.
  
  
  Задаволены, ён вярнуўся да Лу Фонгу і яго жонцы і зрабіў тое ж самае.
  
  
  
  Вярнуўшы карабін у партфель, ён пераступіў цераз цела Білі Дуонга,
  
  
  прайшоў па кароткім вузкім калідоры і выйшаў у заднія дзверы
  
  
  
  Стук карабіна быў хуткім і прайшоў без прамаруджвання.
  
  
  нават патурбаваў птушак на дрэвах вакол возера.
  
  
  Каля прыстані была прывязана невялікая лодка. Ён адштурхнуўся, і хвілінай
  
  
  пазней ён быў на паўдарозе да самага глыбокага месца возера.
  
  
  Уцяжаранаму партфелю спатрэбілася менш за дзесяць секунд, каб патануць
  
  
  і яшчэ пяць хвілін, каб мужчына веславаў на астатнюю частку
  
  
  шляхі праз возера.
  
  
  Каля фургона ён зірнуў на гадзіннік.
  
  
  Было 10:30.
  
  
  У яго быў прызначаны час у 11.30.
  
  
  Ён зробіць гэта лёгка.
  
  
  "Дзе?"
  
  
  «Госпадзе, гэта падобна на чарговую вайну тонгаў ці нешта тут, Уорд. я
  
  
  значыць, іх шмат ... уладальнік, яго жонка і ўборка
  
  
  мужчына. Госпадзе, усе трое прыкладна напалову! «
  
  
  «Я не сказаў што, засранец, я сказаў дзе!
  
  
  «На ўскраіне акругі, недалёка ад гандлёвага цэнтру Plaza на
  
  
  Лейкв'ю-роўд. Кітайскі рэстаран пад назвай Hunan House Лу Фонга. «
  
  
  “Я ведаю гэтае месца. Вы кажаце, іх трое?
  
  
  "Ды ўжо. Ёсць адзін сведка, чорны хлопец, мыйшчык посуду. Ён быў у
  
  
  кухню і бачыў усё гэта праз тыя маленькія акенцы. Вы
  
  
  ведаеце, якія яны ў гэтых ворных дзвярах...
  
  
  "Захавай гэта. Праінфармуеце мяне, калі я прыеду! Ён паглядзеў на гадзіннік. "Прыйдзецца
  
  
  выкарыстоўваць верталёт каля паўгадзіны.
  
  
  "Праверце. «
  
  
  Афіцэр Дж. Крыстафер паклаў трубку назад на падстаўку і
  
  
  энергічна пацёр вочы вялікімі пальцамі рук.
  
  
  Яны згарэлі. Але тады яны вінаватыя. У яго было шэсць гадзін выкрадання
  
  
  і недастаткова сну ў папярэднія два дні.
  
  
  Занадта вялікая нагрузка.
  
  
  Хіба гэты маньяк не дачакаўся панядзелка, каб звар'яцець? Яго правая
  
  
  рука вярнулася да тэлефона. Ён ледзь зірнуў на інструмент, як
  
  
  яго ўказальны палец высунуў добра вядомы лік.
  
  
  "Добры дзень?"
  
  
  "Доні?"
  
  
  "Тат, ваў, калі я?"
  
  
  «Паслухай, сынок, дазволь мне пагаварыць з тваёй маці.
  
  
  Пальцы яго вольнай рукі барабанілі па стале і выступіў пот.
  
  
  на яго лбе, пакуль ён чакаў. Праклятыя кандыцыянеры ніколі не працуюць
  
  
  калі яны вам патрэбны. Прама як копы, ніколі не з'яўляйцеся, пакуль не памраце.
  
  
  Не хвалюйцеся, сэр, зараз, калі ў нас ёсць труп, мы дабяромся да самой сутнасці
  
  
  гэта.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Клэр, гэта я. Уорд.
  
  
  «Я ведаю, Уорд. Мне твой сын сказаў.
  
  
  «Так, Клэр, я не змагу забраць дзяцей у гэтыя выходныя. «
  
  
  Паўза была бясконцай.
  
  
  "Што гэта такое? Згвалтаванне, падпал, забойства.
  
  
  Клэр ...
  
  
  «Збіццё жонак, крадзеж дзяцей, наркотыкі...? »
  
  
  «Клэр, чорт вазьмі!
  
  
  "Так?"
  
  
  “Гэта забойства. Уладальнік рэстарана і яго жонка на возеры. «
  
  
  На іншым канцы провада цішыня.
  
  
  «Клэр, ты ўсё яшчэ тут?»
  
  
  "Да уж. "
  
  
  Яшчэ адна паўза, чутнае дыханне з іншага канца провада.
  
  
  Ён ведаў гук. Яна збіралася падарвацца, ці.
  
  
  «Уорд? «
  
  
  "Да уж. "
  
  
  "Быць асцярожны.
  
  
  "Да уж. "
  
  
  Развітання не было. Яны абодва паклалі трубку адначасова. Яны
  
  
  дзялілі гэта гадамі.
  
  
  Ён зрабіў яшчэ адзін званок.
  
  
  «Ангар дзяржаўнага бюро, Доакс.
  
  
  «Гэта Уорд Крыстафер. Лу там?
  
  
  «Так, лейтэнант, але ледзь. Яму патэлефанаваў салдат
  
  
  станцыя на беразе возера. Яны хочуць пабегаць па ўзбярэжжы».
  
  
  «Скажы яму падляцець праз дзесяць хвілін.
  
  
  трэба падвезці.
  
  
  "Зраблю."
  
  
  Гэта быў буйны, марудлівы мужчына.
  
  
  цяпло, якое стукнула яго за межамі будынка SBI, прымусіла яго рухацца яшчэ больш
  
  
  павольна.
  
  
  На другім баку вуліцы вялікія лічбавыя кропкі на шыльдзе банка паказвалі 980.
  
  
  Чортавая вільготнасць, мусіць, 92. Які жахлівы дзень для смерці.
  
  
  «Картар?
  
  
  Нік Картэр адарваў галаву ад канвеернай стужкі. Ён быў
  
  
  тыпам падобным на студэнта, гадоў трыццаці, з роўнымі вачыма і сур'ёзным, неўсмешлівым тварам. Ён
  
  
  насіў стандартную форму: цёмны гарнітур-тройку з чорным гальштукам і
  
  
  оксфарды з бліскаўкамі.
  
  
  «Так, я Картэр. «
  
  
  «Мэл Кромптан, Заходняе ўзбярэжжа, Далёкі Усход.
  
  
  Мужчына пачаў даставаць дакументы, і Картэр паківаў галавой. «Не
  
  
  трэба.
  
  
  Гэта міс Адамс. «
  
  
  Хлопец быў айсбергам. Калі ён прызнаў Фэнсі, ён ніколі не глядзеў
  
  
  ніжэй яе плячэй.
  
  
  «Баюся, у нас кепскія навіны.
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  Кромптон зноў паглядзеў на Фэнсі і падумаў.
  
  
  «Усё ў парадку, - запэўніў яго Картэр. «У яе наш заробак.
  
  
  Крамптону амаль удалося ўсміхнуцца. «Атрымаў па паліцыянце радыё
  
  
  гадзіну таму. Забілі ў графстве Марын трое ўсходніх жыхароў. Не ведаю
  
  
  вядома, але адзін з іх можа быць вашым мужчынам. Месца пад назвай Lu Fong's ..
  
  
  .
  
  
  "Гэта тое месца", - прарычэў Картэр, не спрабуючы схаваць гнеў і
  
  
  роспач, якая, як ён ведаў, заквітнела на яго твары. "Ведаеце якія-небудзь падрабязнасці?"
  
  
  "Не, сэр. «
  
  
  «У вас ёсць кіроўца?»
  
  
  "Ды сэр. «
  
  
  "Я вазьму тваю машыну", – сказаў Картэр. «Вазьміце мае сумкі і міс
  
  
  Адамс.
  
  
  Дзе мы спыніліся? »
  
  
  «У нас ёсць кандамініюмаў кампаніі на беразе заліва, на поўдзень ад горада. «
  
  
  "Добра. Пакажы мне сваю машыну!
  
  
  Як звычайна, у Уорда быў суцэльны ўздых і поўны пераварот.
  
  
  Вялікі жывот Крыстафера абурыўся, калі верталёт узляцеў, закруціўся ў паветры,
  
  
  і нахіліўся наперад, каб ляцець. Ён быў амаль упэўнены, што пілот Лу
  
  
  Джэнкінс паскорыў усе гэтыя манеўры толькі для жарту.
  
  
  У Дзяржаўным бюро расследаванняў было вядома, што
  
  
  Крыстафер да смерці баяўся ўсяго механічнага, што рухалася,
  
  
  наземны ці паветраны транспарт. Ён нават паехаў бы ў аўтамабілі, калі б
  
  
  ён ехаў, і гэта звычайна складала ад трыццаці пяці да сарака міль у
  
  
  гадзіну.
  
  
  Ён нават лодак баяўся.
  
  
  "Думаеш, гэта нейкі псіх?" - крыкнуў Джэнкінс скрозь выючы ротар.
  
  
  і роў рухавіка.
  
  
  «Так, падобна на гэта. «
  
  
  «Што з гэтымі хлопцамі? Яны павінны быць вар'ятамі.
  
  
  «Яны ўсе крыху вар'яты, Лу. Яны напіваюцца ці накурацца,
  
  
  ці наколюцца ... усё, што ім трэба, гэта пісталет і хто-небудзь каб
  
  
  навесці ствол на яго, каб атрымаць труп. «
  
  
  «Госпадзе, гэта не падобна на старыя часы. Прынамсі, Дылінджэр зрабіў гэта для
  
  
  грошай.
  
  
  Псіх
  
  
  Крыстафер не хацеў гаварыць; ён хацеў думаць. Ён нахіліў сваю галаву з
  
  
  густы капой чорных валасоў з сівізной на ледзь выкладзеным
  
  
  падгалоўніку і закрыў вочы.
  
  
  Афіцэр Джэры Крыстафер, пяцьдзесят гадоў, дваццаць пяць гадоў у паліцыі.
  
  
  Ён стаў дэтэктывам усяго за шэсць гадоў у гарадской паліцыі. Чатыры гады
  
  
  пазней цытата губернатара штата прыцягнула да яго ўвагу
  
  
  
  Бюро расследаванняў.
  
  
  "Пятнаццаць гадоў.
  
  
  "А?"
  
  
  “Проста падумай. Я працаваў у SBI пятнаццаць гадоў. Цяжкія гады. «
  
  
  У 61-га ўсяго шэсць, але, чорт вазьмі, усё нашмат прасцей
  
  
  тут, чым там унізе. «
  
  
  - Ага, - сказаў Крыстафер, засоўваючы ў рот сухую трубку і жадаючы
  
  
  гэта былі цыгарэты.
  
  
  Верталёт нахіліўся і пакаціўся.
  
  
  "Чорт пабяры, Лу, ты павінен гэта зрабіць?"
  
  
  «Прабач, Уорд», - сказаў Джэнкінс з ухмылкай, калі выраўнаваў верталёт.
  
  
  і лайдачыў. Крыстафер быў упэўнены, што яму зусім не шкада. Але
  
  
  затым падколваць
  
  
  Уорд Крыстафер быў прыемным спосабам пацешыцца для ўсіх у Бюро ад
  
  
  нуды. І старшы лейтэнант быў выдатны хлопец, які
  
  
  трываў гэта.
  
  
  Возера ... рэстаран там. Я выпушчу цябе
  
  
  на гэтую пустку. «
  
  
  "Дзякую. У цябе ёсць цыгарэта, Лу?
  
  
  "Ды ўжо. Думаў, ты кінуў ... язвы ці нешта ў гэтым родзе. "Трымай. «
  
  
  Верталёт перавярнуўся, і Крыстаферу здалося, што ён падае
  
  
  як на першым трампліне ў парку Playland. Ён ненавідзеў
  
  
  Playland Park.
  
  
  Ён толькі раз вадзіў туды дзяцей.
  
  
  Машына прызямлілася
  
  
  і Крыстафер выслізнуў са
  
  
  бакі пасажыра з ротарамі, якія верцяцца. Ён быў ледзь на нагах, калі
  
  
  Лу Джэнкінс зноў узляцеў, ледзь не паваліўшы яго патокам паветра ад лопасцяў.
  
  
  - Вырадак, - прамармытаў Квістафер, затым перасек пустка.
  
  
  Ён перакінуў сваё цела праз драцяную агароджу і перасёк шчыльна ўтрамбаваную зямлю.
  
  
  дарогу да стаянкі рэстарана. Было ціха, і гукі кантры
  
  
  усплылі з возера. Нават шумнае гудзенне цыкад і
  
  
  кваканне жаб было нейкім мірным. Але пачуццё гэта было
  
  
  менш, чым бліжэй ён падыходзіў да плошчы рэстарана,
  
  
  Размова, тэхнічныя гукі і агульны шум, які зыходзіць з
  
  
  адчыненых вокнаў былі занадта знаёмыя.
  
  
  «Стрэл тут, у яго галаву ... а затым яшчэ адзін з астатніх
  
  
  тут на сцяне.
  
  
  Крыстафер зморшчыўся.
  
  
  «Лейтэнант, рады, што вы тут. У мяне ёсць запісы пра ўсё...
  
  
  Яго звалі Майла Фэрыс. Ён быў самым маладым сяржантам у
  
  
  Спецыяльным
  
  
  Бюро, а таксама самым разумным. Яго галоўная праблема, паколькі Уорд
  
  
  Крыстафер быў занепакоены тым, як яму так падабалася быць
  
  
  эфектыўным.
  
  
  Крыстафер затушыў цыгарэту, раз-пораз ківаючы, калі
  
  
  Фэрыс інфармаваў яго.
  
  
  Кулі былі магутныя, верагодна, з вайсковага
  
  
  M16.
  
  
  Іх таксама давялі да разрыўных. Ніводны з трох
  
  
  ахвяр не пражыў больш за некалькі секунд.
  
  
  "Што-небудзь узята?"
  
  
  - Не, сэр, - нараспеў вымавіла Фэрыс. «Сведка, нехта Рэндольф Д. Браўн,
  
  
  посудамыйнік, кажа, што хлопец нават не абрабаваў касу і нічога не ўзяў
  
  
  Ён проста забіў і сышоў.
  
  
  Крыстафер уздыхнуў. "Выключае рабаванне..."
  
  
  «Так, сэр, я думаю дакладна. Як ты думаеш, гэта можа быць вайна за тонг?
  
  
  Лейтэнант?"
  
  
  «Фэрыс, я не ведаю, што і думаць. Дзе ён?
  
  
  «Хто, сэр? «
  
  
  «Посудамыйнік, чорт вазьмі.
  
  
  Ой. Ззаду. Ён да смерці напалоханы, усё яшчэ трасецца.
  
  
  «Я магу ўявіць, - кіўнуў Крыстафер, накіроўваючыся на кухню.
  
  
  .
  
  
  - Лейтэнант.
  
  
  "Да уж?"
  
  
  Фэрыс падышоў да яго, дастаткова блізка, каб Крыстафер мог адчуць пах
  
  
  кава ў яго дыханні.
  
  
  «Тут з вамі хоча пагаварыць ФРС.
  
  
  "Што?"
  
  
  “ФРС.
  
  
  -ФБР?
  
  
  Я во, не. 91
  
  
  "Што тады?"
  
  
  «Я не ведаю, ён проста там.
  
  
  Крыстафер закаціў вочы, не рухаючы галавой, яго паліцэйскі мозг
  
  
  хутка каталагізуючы чалавека, якога ён бачыў: жорсткія вочы, пусты твар, загарэлая
  
  
  скура, ростам каля шасці футаў два цалі, складзены як атлет.
  
  
  На ім быў карычневы гарнітур, ідэальна пашыты, каб схаваць пісталет пад яго.
  
  
  левай падпахай любому, акрамя натрэніраванае вочы.
  
  
  «Я ўбачу яго пасля таго, як пагавару са сведкам. Фэрыс збялеў. «Ух,
  
  
  Лейтэнант, ён кажа, што хоча з вамі пагаварыць ... у цяперашні час."
  
  
  "О, ён ведае, ці не так?"
  
  
  Крыстафер заціснуў у зубах сухую трубку і перасёк
  
  
  пакой.
  
  
  «Я лейтэнант Уорд Крыстафер. Давай паглядзім пасведчанне асобы.
  
  
  “Вядома, лейтэнант. Імя Нік Картэр, адмысловы аддзел,
  
  
  Картэр перадаў яму адно са шматлікіх пасведчанняў асобы, да якіх ён прывязаў машыну.
  
  
  якраз такая нагода. Аператыўнікі AX могуць быць кім заўгодна з ЗША.
  
  
  Агент казначэйства дыпламатычны аташэ, проста выкарыстоўваючы належнае пасведчання асобы, якое яны
  
  
  стала возяць з сабой.
  
  
  Крыстафер зрабіў усё, але паднёс карту да святла, затым
  
  
  перадаў назад.
  
  
  «Добра, я паведамлю табе ўсё, як толькі атрымаю звесткі.
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Я хачу ўсё з першых рук, лейтэнант. «
  
  
  "Пайшоў ты.....
  
  
  «Я думаю, нам лепш паразмаўляць.
  
  
  Крыстафер лёгка апярэджваў іншага мужчыну вагой на пяцьдзесят фунтаў, але
  
  
  яго рука адсоўвала яго, як пёрка. Калі яны былі за некалькі футаў ад дзвярэй.
  
  
  Майла
  
  
  Фэрыс і двое патрульных у форме вызвалілі хватку.
  
  
  "Паслухай, Картэр, я стаміўся ад вас, федэральных ублюдкаў, якія ўваходзяць ..."
  
  
  "Захавай гэта! Я тут не для таго, каб умешвацца ў ваша расследаванне. Я магу пазбавіць
  
  
  вас ад многіх клопатаў, калі вы дазволіце мне разабрацца першаму, але я хачу, каб вы
  
  
  супрацоўнічалі ўзамен. «
  
  
  "А калі я яго не аддам?"
  
  
  «Я магу захапіць вашу ўладу адным тэлефонным званком.
  
  
  Крыстафер некалькі секунд вывучаў напружаныя цёмныя вочы. потым
  
  
  інтуіцыя копа падказала яму, што гэты чалавек, Картэр, меў на ўвазе кожнае слова, якое ён
  
  
  сказаў.
  
  
  "Добра, што ў цябе ёсць?"
  
  
  «Гэта быў прафесіянал
  
  
  Сапраўднай мэтай быў прыбіральшчык. я
  
  
  не ведаю, якое імя ён выкарыстоўваў тут, у Штатах, але яго сапраўднае імя
  
  
  было
  
  
  Білі Дуонг. Нядаўна ён працаваў у кампаніі ў Токіа пад назвай
  
  
  Су Лонг
  
  
  Электроніка пад імем Уільям Су Луонг. «
  
  
  "Гэта можна прасачыць", - сказаў Крыстафер. «Ён быў адным з вашых? «
  
  
  “Не, але мы думаем, што ён натыкнуўся на нешта важнае, што мы можам выкарыстоўваць. я хачу
  
  
  паглядзець на яго асабістыя рэчы і штогадзінны выклад таго, што вы знойдзеце.
  
  
  «
  
  
  Крыстафер адчуў сябе нашмат лепш. Гэты хлопец быў сапраўдным.
  
  
  "Я зразумеў", - кіўнуў ён. «Пойдзем пагаворым са сведкам.
  
  
  «
  
  
  Рэндольфу Д. Брауну было каля васямнаццаці гадоў, ён быў дастаткова высокі, каб дацягнуцца да
  
  
  баскетбольнага кольцы, не паднімаючыся на дыбачкі, і ўсё яшчэ тросся, як
  
  
  ліст.
  
  
  «Крута, я маю на ўвазе, што маці была як лёд! Ён проста выцягвае пісталет і
  
  
  бах... бах... бах...
  
  
  «Добра, Мік. Браўн, ты можаш проста расказаць мне ўсё, што бачыў. «
  
  
  Малады чорны чалавек расказаў гэта хвілін за дзесяць, а затым
  
  
  Крыстафер прымусіў яго прайсці праз усё гэта яшчэ двойчы. Калі гэта было зроблена,
  
  
  лейтэнант пачаў задаваць падрабязныя пытанні.
  
  
  Картэр, верны свайму слову, застаўся ў цені, прыслухоўваючыся і
  
  
  курачы.
  
  
  Нарэшце Крыстафер зірнуў на Картэра з пытаннем у вачах:
  
  
  "Што-небудзь хочаце спытаць?"
  
  
  Адказ быў "Не", таксама з дапамогай толькі вачэй, і двое мужчын
  
  
  вярнуўся ў сталовую.
  
  
  Картэр быў справядлівы. кажучы «Зброя, якую ён апісаў, гучыць як
  
  
  пісталет-кулямёт нейкі. Па памеры, можа, Сцёчкін. «
  
  
  "Гэта ж руская мова, ці не так?"
  
  
  Картэр кіўнуў. «Так, але «Стэчкін» не будзе прымаць кулі МІ. Тым не мяненне,
  
  
  ёсць аўтаматычны карабін 3000, які называецца Universal Enforcer.
  
  
  «
  
  
  «Вы ведаеце сваё ўзбраенне.
  
  
  "Гэта частка майго бізнесу", – катэгарычна заявіў Картэр. «Але я не кап. якая
  
  
  карысць, што ты адмовіўся ад разглагольстваў Браўна?
  
  
  "Можа, што-небудзь яшчэ", - адказаў Крыстафер, пасмоктваючы сухую трубку. "Ён
  
  
  сказаў, што забойца быў невысокі, жылісты, з прамымі чорнымі валасамі. Ён насіў
  
  
  сонцаахоўныя акуляры, каб Браўн не мог бачыць яго вочы, але калі гэта
  
  
  прафесійны забойца, і калі б ваш чалавек быў мэтай ... «
  
  
  "Забойца, верагодна, быў з Усходу", - выказаў меркаванне Картэр.
  
  
  "Правільна. Яшчэ сёе-тое мяне ўразіла. Браўн заўважыў, што яго правая рука
  
  
  быў цямнейшы за яго левую. Таксама была тонкая палоска больш светлай скуры.
  
  
  вакол лініі валасоў на лбе. «
  
  
  Картэр на імгненне збянтэжыўся, затым паціснуў плячыма. «Ты злавіў мяне. «
  
  
  «Пальчатка для гольфа. ""Якая?"
  
  
  «Хлопец носіць пальчатку для гольфа. Ён правша, таму носіць пальчатку
  
  
  на левай руцэ, калі ён гуляе.
  
  
  «Таму яго правая рука атрымлівала ўсё сонца...
  
  
  "Правільна. Акрамя таго, казырок закрыў бы частку яго ілба!
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Ты добры паліцыянт, Крыстафер. Такім чынам, у нас ёсць забойца
  
  
  хто гуляе ў гольф, верагодна, з Усходу, і, магчыма, звязаны з
  
  
  электроніка.
  
  
  "Я неадкладна прыцягну да гэтага сваіх людзей".
  
  
  "Добра, а пакуль я хацеў бы прайсціся па рэчах Білі Дуонга ў
  
  
  яго пакоі.
  
  
  «Я папрашу Фэрыс дапамагчы табе.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, назіраць за мной, каб пераканацца, што я аддаю вам усё, што ў мяне ёсць?"
  
  
  "Можна так сказаць", - сказаў Крыстафер і ўсміхнуўся.
  
  
  Гэта была закутка з пакоя, напалову каморы, напалову жылога памяшкання, з
  
  
  стол, пара крэслаў і дзіцячы ложачак.
  
  
  Яны знайшлі ўсю маёмасць Білі Дуонга, акрамя некалькіх рэчаў,
  
  
  у марскім мяшку.
  
  
  «Тут няшмат. «
  
  
  «Трохі, - пагадзіўся Картэр, - але, можа быць, хопіць.
  
  
  Пашпарт быў фальшывым, на выдуманае імя. Было тры літары
  
  
  з паштовым штэмпелем з Ганконга з Лін Зыонг.
  
  
  Картэр выказаў здагадку, што гэта была сястра, пра якую згадваў Білі Дуонг.
  
  
  Лісты былі датаваны прыкладна месяцам. Першыя два былі проста
  
  
  навіны, але ў апошняй, датаванай ўсяго два тыдні, было крыху зместу
  
  
  .
  
  
  Я знайшоў адрас жанчыны, пра якую вы пытаецеся, Коні Чу. Гэта
  
  
  Цзюлун нумар 18
  
  
  Дарагая вуліца. Яна павінна быць вельмі багатая, каб жыць у такім месцы,
  
  
  Яе родны брат багаты. Ад яе слугі я даведаўся, што ў яе ёсць джонкі, і яна
  
  
  таксама ўладальнік ігральнага дома ў
  
  
  Макао, "Галодны цмок".
  
  
  Я пастараюся высветліць апошняе з таго, што вам трэба, і адправіць яго ў сваім
  
  
  наступным ліст.
  
  
  Картэр усміхнуўся. Цяпер ён ведаў, што Чарлі Лу быў у рэйтынгу
  
  
  і Білі Дуонг капаў даволі глыбока.
  
  
  Калісьці Коні быў
  
  
  быў па сумяшчальніцтве саюзнікам Лоа. Калі хто-небудзь у
  
  
  свеце можа звязацца з Чарлі Лу, гэта, верагодна, будзе Коні
  
  
  Чу.
  
  
  "Прынясі мне гэтыя копіі, Фэрыс?"
  
  
  “Вядома, сэр. «
  
  
  Картэр вярнуўся ў сталовую. Беспарадак быў амаль прыбраны,
  
  
  а звонку ставілі блакады і таблічкі з надпісам
  
  
  НЕ ПЕРАХОДУ - ПАЛІЦЭЙСКАЕ РАСЛЕДАВАННЕ.
  
  
  Ён спісаўся з Крыстаферам, даў яму нумар і адрас.
  
  
  
  Фірмы, і знайшоў яму машыну і кіроўцу.
  
  
  Паездка праз мост і ўніз па паўвостраве заняла дзве гадзіны. «У
  
  
  кандамініюмаў ён быў адным з чатырох, вельмі шыкоўных, і быў на скале з выглядам на
  
  
  мора. Калі ён даведаўся, што гэта быў службовы аўтамабіль, Картэр
  
  
  адпусціў кіроўцу.
  
  
  «Кромптан усё яшчэ тут. Я пачакаю яго.
  
  
  “Добра. «
  
  
  На паўдарозе яго сустрэў Кромптан. "Беспарадак?"
  
  
  - Вялікі, - нацягнута сказаў Картэр. «Я тэлефаную ў Вашынгтон. Шанцы ёсць.
  
  
  Я напагатове з гэтага моманту. «
  
  
  На твары іншага мужчыны з'явілася выраз палягчэння. «Нам вельмі падыходзіць, - сказаў ён, -
  
  
  а затым усміхнуўся. «Ваша лэдзі хадзіла па крамах. Яна ўнутры. «
  
  
  Калі Картэр увайшоў у кватэру, Фэнсі была мадэллю.
  
  
  "Табе падабаецца?"
  
  
  "Што гэта за вяртанне майго расходнага рахунку?"
  
  
  «Крыху больш за паўтары тысячы», - сказала яна, паціскаючы плячыма.
  
  
  «Пакінь гэта. Мы адсвяткуем ваша здабытае багацце за вячэрай. «
  
  
  Картэр наліў сабе на тры пальцы Chivas і знайшоў
  
  
  тэлефон.
  
  
  Джынджэр Бэйтман зняла на другім званку і працягнула трубку
  
  
  да
  
  
  Ястрабу.
  
  
  Картэр распавёў падзеі дня, а затым пачакаў, пакуль Хоук іх абдумаў
  
  
  
  "Я яшчэ пару разоў гутарыў з людзьмі па ўсім горадзе",
  
  
  - прарычэў Ястраб. "Яны больш за шчаслівыя кінуць гэта нам на калені,
  
  
  тым больш, што ты ведаеш Чарлі Лу.
  
  
  - Тады я застануся на ім?
  
  
  "Да канца. Які ў цябе план атакі?
  
  
  «Пару дзён тут, на выпадак, калі мясцовыя жыхары нешта знойдуць.
  
  
  аб забойцы, а затым Ганконг і, верагодна, Токіо. «
  
  
  «Я папярэджу брытанцаў у Ганконгу і нашых сяброў у Токіа. Гэта
  
  
  гучыць так, як быццам вам спатрэбіцца ўся даступная дапамога. «
  
  
  "Я буду на сувязі.
  
  
  Картэр ледзь паклаў тэлефон, як ён зазваніў.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Картар, калі ласка.
  
  
  "Гавары. Гэта я"
  
  
  «Крыстафер тут. Магчыма, нам пашанцуе. Звязак кампутара
  
  
  генія з поўдня Крамянёвай даліны няшмат
  
  
  пагаднення са сваімі японскімі і нямецкімі аналагамі. «
  
  
  "Дзе?"
  
  
  «Яны размешчаны на двух гольф-курортах: Сі Кліфс і
  
  
  Альгамбра.
  
  
  Гэта двухдзённы турнір, сёння і заўтра, з прывітальнай вячэрай.
  
  
  сёння вечарам у Альгамбры.
  
  
  "Гэта блізка да таго месца, дзе я знаходжуся?"
  
  
  «Каля дзесяці хвілін. Я магу дастаць нам стол.
  
  
  "Зрабі гэта. Зрабіце гэта для траіх."
  
  
  "Ціна?"
  
  
  "Правільна. Са мной адна дама была замяшаная ў гэтым. Гэта проста
  
  
  здагадваюся, але яна, магчыма, бачыла гэтага хлопца ў Японіі ці Ганконгу.
  
  
  “Усё, што дапаможа. Убачымся праз гадзіну.
  
  
  Фэнсі ўвайшла ў спальню, калі сувязь абарвалася. «Дзе мы
  
  
  будзем?"
  
  
  Картэр адказаў на яе пытанне сваім. «Я ведаю, ты магла б
  
  
  даведацца любога з людзей, якіх вы бачылі з Акамота ў Ганконгу, калі вы
  
  
  убачыце іх зноў? » "Вядома. Чаму?" Я: «Проста здагадка.
  
  
  Мы ідзем у загарадны клуб! "
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Тэлефонная будка была ў зоне басейна, і дзверы былі зачынены.
  
  
  было душна. Пот ужо прасочваўся скрозь яго кашулю
  
  
  пад смокінгам, пакуль ён чакаў, пакуль замежны аператар
  
  
  ўсталяваць сувязь.
  
  
  Будку можна было ўбачыць з галоўнай залы клуба, таму ён
  
  
  адкруціў лямпачку. Час ад часу ён пазіраў з
  
  
  вокны.
  
  
  Гэта быў мусіць выпадак, але рудая жанчына магла выйсці
  
  
  каб падыхаць паветрам, пакуль ён тэлефанаваў.
  
  
  «Хай? «Сітуацыя выпраўлена.
  
  
  «Выдатна, але, магчыма, у планах ёсць новая змена. я проста
  
  
  атрымаў званок ад майго прадстаўніка японскай службы бяспекі тут, у Токіо.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Да гэтай справы быў прыцягнуты федэральны агент з Вашынгтона. Я ведаю
  
  
  яго шмат гадоў таму. Яго клічуць Нік Картэр. Ён у Сан-Францыска
  
  
  зараз, і хутка прыедзе ў Токіа, паводле маёй крыніцы. Я не
  
  
  хачу, каб ён прыбыў у Токіа. «
  
  
  У глыбіні душы чалавека зазванілі званочкі. Спачатку ён было
  
  
  падумаў, што з'яўленне высокага з рудай магло быць супадзеннем.
  
  
  Цяпер ён ведаў інакш.
  
  
  «Апішыце мне гэтага чалавека, Картэра. «
  
  
  Ён слухаў, ківаючы галавой і раз-пораз пазіраў на
  
  
  вокны, як Чарлі Лу ў дасканаласці апісаў аднаго з двух мужчын
  
  
  які сядзіць з рудай.
  
  
  «Гэты чалавек тут, у гольф-клубе, зараз. Ён са шлюхай
  
  
  якая суправаджала Акамота ў Ганконг на апошнім рэйсе. «
  
  
  «Тады яна таксама павінна быць агентам, і Акамота павінен быць скампраметаваны.
  
  
  Гэта азначае, што, калі вы вернецеся дадому, у вас будзе дадатковая праца. «
  
  
  «Я паклапачуся аб праблеме яшчэ сёння ўвечары.
  
  
  Сувязь абарвалася без развітання. Нічога не трэба было дадаць.
  
  
  Ён выслізнуў з будкі і абышоў басейн, імкнучыся
  
  
  заставацца па-за святлом з вокнаў сталовай. Курортная
  
  
  тэрыторыя была шырокай, у галоўным гатэлі было больш за дзвесце нумароў.
  
  
  і крыху менш за сотню кабін для перапранання, якія былі раскіданыя па дагледжаных
  
  
  газонам і праз асфальтаваныя дарожкі.
  
  
  Дасягнуўшы сваёй хаткі, ён увайшоў унутр і неадкладна пачаў
  
  
  распранаць яго афіцыйнае адзенне. Замест яго ён надзеў чорны
  
  
  швэдар з высокім каўняром і пару цёмных штаноў.
  
  
  Можа быць супадзеннем, што гэты мужчына Картэр і жанчына з вялікімі грудзьмі
  
  
  былі ў клубнай сталовай, але калі гэта не так, значыць, яны
  
  
  былі на нешта нацэлены.
  
  
  У другога чалавека за сталом з імі на твары было напісана "паліцэйскі".
  
  
  
  Але калі б яны ведалі ягоную асобу, напэўна арыштавалі б яго.
  
  
  замест таго, каб спакойна павячэраць.
  
  
  Значыць, яны лавілі рыбу.
  
  
  Ён зняў трубку ў кабіне і набраў нумар галоўнага стала.
  
  
  "Я магу вам чым-небудзь дапамагчы?"
  
  
  "Так, можна мне пакой містэра Ніка Картэра, калі ласка?"
  
  
  "Адзін момант. «Аператар вярнуўся праз некалькі секунд. "Прабачце, сэр, але
  
  
  не зарэгістравана ніводнага чалавека з такім імем.
  
  
  "Я бачу. Дзякуй. «
  
  
  Ён паклаў прыладу назад на падстаўку і сціснуў пальцы.
  
  
  перад яго тварам у задуменні.
  
  
  Выкарыстанне яго вопыту гульні ў гольф у якасці прыкрыцця для гэтага задання было
  
  
  была памылка. Асабліва ў турніры з такой вялікай групай мужчын.
  
  
  якія былі ўсходнімі людзьмі і займаліся электронным бізнэсам.
  
  
  Відавочна, Білі Дуонг нейкім чынам звязаўся з гэтым чалавекам Картэрам. Усё выдаў ён, але
  
  
  можна было спадзявацца, што Дуонг не расчыніў усяго да таго, як яго
  
  
  жыццё скончылася.
  
  
  У любым выпадку, ухіленне Картэра і жанчыны скончыць з
  
  
  праблемай.
  
  
  Ён дастаў з шафы запасны набор дубінак і асцярожна ўзяў
  
  
  дзве з іх. Унутры тонкага шпону
  
  
  пакрыцці былі магутныя ручныя гранаты.
  
  
  З-пад фальшывага дна торбы ён дастаў Ruger .357 magnum. Ён
  
  
  паклаў гранаты і пісталет пасярод некалькіх ручнікоў са свайго
  
  
  шафкі і выйшаў з кабіны.
  
  
  Ён узяў узятую напракат машыну са стаянкі і аб'ехаў
  
  
  доўгі падковападобны пад'езд, прыпынак і паркоўка былі
  
  
  прыкладна за сто ярдаў ад галоўнага ўваходу ў клуб.
  
  
  З таго месца, дзе ён сядзеў, ён мог бачыць, як усё сыходзяць.
  
  
  Ежа была незабыўнай, забаўка - тым больш. Размова
  
  
  складаўся з поглядаў і слоў тут і там.
  
  
  Картэр напоўніў Fancy падчас кароткай паездкі па ўзбярэжжы, так што большая частка
  
  
  яе час быў патрачаны на тое, каб выслухоўваць кожнага ўсходняга мужчыну ў пакоі.
  
  
  Гэта азначала амаль сотню асоб. ,
  
  
  Да дзесяці гурт распаўся, і яны ні да чаго не прыйшлі.
  
  
  «Хочаце, каб гэта скончылася ноччу? - спытаў нарэшце Уорд Крыстафер. "Мы можам
  
  
  стартуем раніцай на першай тройцы. Гэта значыць, калі вы думаеце, што міс
  
  
  Адамс сапраўды можа выявіць нашага чалавека. Картэр уздыхнуў і кіўнуў.
  
  
  "Вы ўпэўнены, што мыйшчык посуду Браўн не зможа ідэнтыфікаваць
  
  
  яго?"
  
  
  "Я ўпэўнены. На ім былі вялікія акуляры-авіятара, і большую частку часу
  
  
  яго твар быў павернуты ад вокнаў кухонных дзвярэй.
  
  
  Сыходзячы, Фэнсі сказала, устаючы, - я збіраюся асвяжыцца. Картэр кіўнуў
  
  
  чарговы раз. “Я атрымаю чэк. Мы сустрэнем вас каля ўваходных дзвярэй.
  
  
  Абодва яны назіралі, як яна рухалася паміж сталамі, а затым Крыстафер
  
  
  хіхікнуў. "Добранькая лэдзі".
  
  
  - Вельмі, - сказаў Картэр, устаючы, - і разумная.
  
  
  Яны аплацілі рахунак і пераехалі ў вялікае фае клуба. Крыстафер
  
  
  перадаў кіраванне машыны шафёру, затым павярнуўся да Картэра. "Я не ў курсе
  
  
  Дапусцім, вы хочаце адукаваць мяне
  
  
  Раскажыце далей аб тым, што было раней
  
  
  усяго гэтага. Картэр закурыў і падумаў. Ён паважаў і давяраў
  
  
  гэтаму лейтэнанту паліцыі. Гэты чалавек быў не толькі добрым паліцыянтам, але і
  
  
  кемлівым. Імпульсіўна, ён вырашыў даць Крыстаферу хаця б
  
  
  намёк.
  
  
  Да таго часу, калі ён скончыў, ужо прыкрытыя вочы Крыстафера сталі
  
  
  амаль зачынена. "Гэта не ў маёй лізе", - сказаў ён. "Калі ён такі вялікі,
  
  
  гэты хлопец сапраўдны профі. Я сумняваюся, што ў нас будзе шанец на яго. "Вы
  
  
  верагодна, маюць рацыю, і калі мы яго злавілі, я сумняваюся, што ён ведае, хто насамрэч наняў яго.
  
  
  Машына пад'ехала і спынілася ля падножжа лесвіцы.
  
  
  Праз імгненне да іх далучылася Фэнсі, і ўсе трое ішлі моўчкі.
  
  
  назад у кватэру.
  
  
  «Хочаш зайсці выпіць шкляначку на ноч?»
  
  
  Крыстафер паціснуў плячыма. "Чаму б і не?"
  
  
  Падышоўшы да дзвярэй, Картэр заўважыў, што твар копа са швамі
  
  
  яго рухі былі рэзкімі і адрывістымі, як быццам яго мышцы
  
  
  не адказвалі належным чынам.
  
  
  "Як доўга ты быў копам, Крыстафер?"
  
  
  "Занадта доўга. Як доўга вы былі .. . кім бы ты ні быў?"
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Дастаткова доўга, каб выдаткаваць сем з дзевяці
  
  
  жыццяў."
  
  
  Фэнсі здрыганулася, і яны ўвайшлі ў вялікую кватэру.
  
  
  "Я збіраюся пераапрануцца", - сказала яна і згарнула ў спальню.
  
  
  "Вы, вядома, ведаеце, што мы ніколі не зразумеем гэтага хлопца", - сказаў Крыстафер.
  
  
  апускае сваё вялікае цела на канапу.
  
  
  "Я дастану яго", - адказаў Картэр. «Калі не тут, дык дзе-небудзь. Што ты
  
  
  любіш выпіць? »
  
  
  "Што-небудзь . брэндзі, калі ён ёсць.
  
  
  «Corning UP. J
  
  
  Напоі былі налітыя, і Фэнсі якраз увайшла ў пакой, калі
  
  
  акно злева ад Картэра ўзарвалася. Бліскучы аб'ект праплыў міма яго галавы
  
  
  і прызямліўся на дыван пасярод пакоя.
  
  
  Усе трое былі загіпнатызаваны, гледзячы на тое, што выглядала як
  
  
  галава клюшкі коціцца проста да канапы, дзе сядзеў Крыстафер.
  
  
  Раптам трэніроўка Картэра і шостае пачуццё пстрыкнулі.
  
  
  «Граната! - закрычаў ён і ўпаў, як камень, на падлогу.
  
  
  Выбух быў падобны да грому шаснаццаціцалевых прылад лінкора ў
  
  
  зачыненым пакоі. Картэр адчуў, як падлогу ўздыбіўся, а затым штанга ўпала.
  
  
  на яго, калі шклянка і бутэлькі за ім выбухнулі.
  
  
  Вострыя болі пранізвалі яго патыліцу, шыю і ногі.
  
  
  Спатрэбілася цэлая хвіліна, каб яго галава ачысцілася ад шоку
  
  
  страсенне мозгу, і яшчэ дзве хвіліны, каб вызваліцца з
  
  
  друзу з бруса.
  
  
  Пакой быў цалкам разбураны. Мэбля была пераўтворана ў
  
  
  падпалкі, і ў падлозе прама пад тым месцам, дзе быў
  
  
  канапа.
  
  
  Сама канапа была на шматках, як і Уорд Крыстафер.
  
  
  Картэр адным поглядам убачыў, што гэты чалавек мёртвы.
  
  
  З Фэнсі Адамс была іншая гісторыя, халат быў
  
  
  практычна былі сарваны ад яе цела, а само цела ўяўляла сабой масу
  
  
  малюсенькіх асколачных ран, якія мінулі крывёй.
  
  
  Але яна была жывая.
  
  
  Картэр абмацаў кішэні таго, што засталося ад курткі Крыстафера.
  
  
  пакуль ён не знайшоў ключы ад машыны. Затым ён адхапіў фіранку з акна
  
  
  і пракаціўся
  
  
  Уявіце сабе гэта. Апошняе, што ён зрабіў, перш чым схапіць яе
  
  
  рукі былі запоўненыя, у правай руцэ 9-мм пісталетам Люгера, Вільгельміна, з
  
  
  плечавага рамяня пад курткай.
  
  
  Дзесяць да аднаго, што кідальніка гранаты ўжо даўно няма, але заўсёды ёсць
  
  
  гэты адзіны шанц.
  
  
  Ён уварваўся ў разбітыя дзверы і пабег з жанчынай у яго.
  
  
  руках да машыны.
  
  
  Ва ўсіх суседніх будынках загарэлася святло, а ў некаторых
  
  
  людзі стаялі ў адчыненых дзвярных праёмах.
  
  
  Адным рухам ён пасадзіў Фэнсі ў машыну, уключыў чырвонае святло.
  
  
  дах, і завёў рухавік. Праз некалькі секунд ён ехаў па вуліцы
  
  
  і пстрыкаў кнопкамі, пакуль радыё не зарабіла.
  
  
  Калі ён атрымаў голас, ён націснуў кнопку "адправіць" на ручным мікрафоне.
  
  
  «На Кліффісайд Драйв, дзевяць адзінаццаць, адбыўся выбух. Лейтэнант
  
  
  Крыстафер мёртвы. Я федэральны чыноўнік, Нікалас Картэр,
  
  
  у мяне параненая жанчына, і я вяду машыну Крыстафера. Я ля акіяна
  
  
  рухаюся на поўнач. Куды мне звярнуцца, каб патрапіць у Мемарыяльны шпіталь? »
  
  
  Радыё затрашчала, і пачуўся бойкі, паваротлівы і спакойны жаночы голас.
  
  
  «Звярніце направа на Чэстэр, прайдзіце пяць кварталаў ад
  
  
  акіяна, і вы ўбачыце бальніцу. «
  
  
  "Праверце. Няхай сяржант Майла Фэрыс сустрэне мяне ў бальніцы, і
  
  
  адпраўце
  
  
  адпраўце каманду па адрасе Cliffside. Без рэпарцёраў
  
  
  Паўтараю, без рэпарцёраў. Будынак - канспіратыўная кватэра ЦРУ. «
  
  
  Пачулася пацверджанне, і Картэр націснуў на педаль газу.
  
  
  "Так, бяспечны дом", - гучна прашыпеў ён, кінуўшы хуткі погляд на
  
  
  іншае месца.
  
  
  Твар Фэнсі, на якім не было запечанай крыві, быў бледны.
  
  
  белым.
  
  
  Большая частка яе валасоў і броваў зніклі. Ён намацаў пальцамі
  
  
  яе горла, і калі ён не мог знайсці пульс, ён паклаў руку на яе
  
  
  грудзі.
  
  
  Яна ўсё яшчэ дыхала, але ледзь-ледзь.
  
  
  Дзесяць хвілін праз ён спыніўся перад бальніцай у.
  
  
  аварыйнага ўваход. Яна проста падхапіў яе, калі чатыры
  
  
  фігуры ў белых мундзірах, якія цягнулі каталку, з'явіліся каля дзвярэй.
  
  
  «Я доктар Хаген. Мы яе возьмем.
  
  
  "Напэўна, страсенне мозгу", – прахрыпеў Картэр. «Парэзы, верагодна,
  
  
  аскепкі сталі і аскепкі дрэва, можа, шкла. «
  
  
  Яны ўжо паклалі Фэнсі на каталку і накіраваліся да дзвярэй. Адзін
  
  
  мужчын павярнуўся і абняў Картэра за плячо.
  
  
  "Ці зможаце вы прайсці ўнутр?"
  
  
  "Чорт, так, а чаму б і не?"
  
  
  «Блін, з цябе кроў капае, як праз рэшата.
  
  
  Картэр правёў рукой па патыліцы. Ён ішоў увесь у крыві.
  
  
  у чырвоным.
  
  
  
  Ён зрабіў два крокі і страціў прытомнасць на руках стажора.
  
  
  Ён ачуўся, голы, тварам уніз на мяккім стале. Маладая, прывабная
  
  
  медсястра стаяла ля яго галавы, перадаючы рэчы ў рукі, якія працавалі
  
  
  над яго целам.
  
  
  "Як справы?"
  
  
  «У табе было каля фунта шкла ад галавы да кончыкаў пальцаў ног»,
  
  
  - сказаў грубы мужчынскі голас. «І ў вас былі дзве вельмі сур'ёзныя раны, поўныя
  
  
  драўляных трэсак. На гэта спатрэбілася каля сарака швоў.
  
  
  Я цябе ненадоўга пакладу спаць. «
  
  
  «Сюды едзе сяржант міліцыі... Майла Фэрыс. я хачу потым
  
  
  прачнуўся, каб пагаварыць з ім, калі ён прыйдзе».
  
  
  "Ты потым прачнешся."
  
  
  Картэр адчуў укол іголкі і зноў страціў прытомнасць.
  
  
  Ён міргнуў адзін, два, тры разы, а затым яго вочы засталіся расплюшчанымі.
  
  
  На гэты раз ён ляжаў на ложку тварам уніз у бальнічным халаце. Шэры світак сачыўся
  
  
  праз акно, і кожная частка яго цела адчувала сябе як на
  
  
  агоне. Краем вока ён убачыў Майла Фэрыса, які сядзіць каля
  
  
  ложак. Тая ж медсястра, якая раней перадавала рэчы, стаяла
  
  
  у дзвярным праёме з шырока адчыненымі вачамі.
  
  
  "Добра?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Граната ўяўляла сабой мадыфікаваную М-80. Мы знайшлі незвычайныя фрагменты дрэва ў
  
  
  шрапнелі...
  
  
  «Яна была замаскіраваная пад клюшку для гольфа… драўляная галоўка.
  
  
  Крыстафер?"
  
  
  «Ён так і не даведаўся, што яго ўразіла.
  
  
  "Міс Адамс?"
  
  
  «Яна памерла каля гадзіны таму.
  
  
  "Сукін сын. Медсястра!
  
  
  "Ды сэр .. . «
  
  
  "Прэч. І зачыні за сабой дзверы!"
  
  
  Яна рухалася, як апараная котка.
  
  
  Фэрыс быў на нагах. «У нас няма рэальных патэнцыйных кліентаў, акрамя гальфістаў.
  
  
  У мяне ёсць каманда, якая гатовая дапытаць усіх жыхароў Усходу.
  
  
  гэтай раніцай.
  
  
  «Не.
  
  
  «Што, чорт вазьмі, ты маеш на ўвазе, Картэр? Уорд Крыстафер мёртвы! Гэта
  
  
  наш чалавек! «
  
  
  «Я ведаю, што ты адчуваеш, Фэрыс, але з гэтым нельга справіцца з дапамогай
  
  
  сілы. Ці можам мы зрабіць ранішнія навіны?
  
  
  Фэрыс быў валявым чалавекам і добрым паліцыянтам, але лютасць Картэра.
  
  
  запалохала яго. «Так, я магу гэта зрабіць. «
  
  
  "Зрабі гэта. Я хачу, каб вы заявілі, што Крыстафер
  
  
  загінуў у выніку выбуху. Мы з міс Адамс выжылі, пакуль не дасягнулі
  
  
  бальніца.
  
  
  Мы абодва памерлі, не прыходзячы ў прытомнасць. Запомніў усё гэта?
  
  
  "Так. «
  
  
  "Добра. Пакляніся, што ўсе гэтыя дактары і медсёстры захаваюць гэта ў таямніцы, нават калі табе давядзецца
  
  
  пазначыць на час незапатрабаваны труп маім імем. Акрамя таго, няхай гэта выслізне да
  
  
  сродкам масавай інфармацыі, што помста падазраецца як матыў. Назавіце гэта злачынным светам
  
  
  тэрорам ці яшчэ які то іншы бздурой. Вывядзі мужчыну ў кватэру, каб забраў маю
  
  
  адзенне. Скажы яму, каб па дарозе назад зазірнуў у цырульню. Узяць
  
  
  сёе-тое!"
  
  
  Фэрыс выцягнуў блакнот і запісаў усе прадметы, пакуль Картэр дыктаваў.
  
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Ды ўжо. Вазьміце мэнэджара Альгамбры і таго, хто адказвае за
  
  
  турнір па гольфе. Нічога не кажы ім і прывядзі іх сюды! «
  
  
  «Я ўжо ў дарозе.
  
  
  "Пачакай хвіліну. Пакладзі тэлефон побач з маёй галавой.
  
  
  "Я не ведаю, што вы плануеце", – сказаў Фэрыс, перамяшчаючы тэлефон.
  
  
  "Але дакументы гавораць, што ты не можаш выйсці з бальніцы тыдзень.
  
  
  
  «Што яны ведаюць? Глупства!
  
  
  Ледзь дзверы за Фэрысам зачыніліся, як зазваніў тэлефон.
  
  
  у кватэры Джынджэр Бэйтман у Арлінгтане.
  
  
  Сонны голас прамармытаў у тэлефон «Прывітанне», і Картэр усміхнуўся.
  
  
  «Я падумаў, ты ўсё яшчэ будзеш у ложку.
  
  
  «Чаму мне не быць? Раніца нядзелі. Нік?"
  
  
  "Да уж. "
  
  
  "Дзе ты?
  
  
  "У бальніцы. Фэнсі Адамс мёртвая.
  
  
  "О не!"
  
  
  "Ды ўжо. І паўдзённыя навіны там раскажуць вам, што я
  
  
  таксама вельмі мёртвы. Патэлефануйце вялікаму чалавеку і раскажыце яму гэта"
  
  
  
  "Як ён да вас дабярэцца?"
  
  
  «Некаторы час ён гэтага не зробіць. Я звяжыцеся з вамі з Ганконга ці
  
  
  Токіа, гледзячы як сёння пойдзе праца. Калі вам патрэбна дадатковая інфармацыя,
  
  
  у гэтым дапаможа мясцовы паліцыянт, сяржант Майло Фэрыс.
  
  
  "Праверце.
  
  
  "Пазней. Я заняты"
  
  
  Ён павесіў трубку, калі мілая медсястра прайшла праз
  
  
  дзверы.
  
  
  "Ёсць што-небудзь, што я магу вам прапанаваць, сэр?"
  
  
  - Сяржант вам падказаў?
  
  
  "Ды сэр. Прыёмная камісія мяняе вашыя запісы прама цяпер. "Колькі
  
  
  людзі на гэтым паверсе ведаюць праўду? »
  
  
  «Толькі я, інтэрн і лекар, які вас лячыў.
  
  
  «Упэўніцеся, што так і застанецца.
  
  
  "Ды сэр. «І прынясі мне чатыры яйкі, стейк, крыху бульбы,
  
  
  і гаршчок з кавы. Але гэтага няма ў меню. Прынясіце гэта
  
  
  знадворку зароў Картэр. «Якога чорта, я ўсё роўна мёртвы. Хто будзе
  
  
  ведаць?"
  
  
  Чацвёрты раздзел
  
  
  Настрой Ніка Картэра было адначасова стомленым і узбуджаным, калі ён заехаў у
  
  
  загараднага клуба і здаў арандаваны аўтамабіль
  
  
  да суправаджаючага.
  
  
  Быў поўдзень, і ранішняя спякота змянілася святлом.
  
  
  ветрык і пахмурнае неба. На захадзе, над акіянам, слабая пляма
  
  
  цытрынава-жоўтага святла мігцела, слаба кантрастуючы з шэрасцю
  
  
  вялізны белы клуб і ультра-зялёных агнёў.
  
  
  У велізарным вестыбюлі Картэр спыніўся, каб праверыць сваю новую знешнасць.
  
  
  антыкварнае люстэрка ў арэхавай раме.
  
  
  Маршчыны на яго твары, выкліканыя пахам жавальнай гумкі і адценнем броваў, былі
  
  
  трымаецца добра, як і сівыя вусы, якія былі прадстаўлены
  
  
  яго верхняя губа. Пад якая адпавядае шэрым парыком яго цалкам стрыжаны
  
  
  скура галавы крыху чухалася ад дотыку брытвы.
  
  
  «Вы ўпэўненыя, што сядзеце? - сказала маладая медсястра, узрушаная яго
  
  
  запытам.
  
  
  "Я ўпэўнены. Пабры гэта ... усё гэта. Зрабі мяне лысым, як більярдавы
  
  
  мяч, мілая. «
  
  
  За гэты час яна толькі двойчы парэзала яго хворую верхавіну, што Картэр
  
  
  быў удзячны за.
  
  
  Ён паправіў свой добра пашыты пінжак, дакрануўся да гальштука і прайшоў
  
  
  праз сталовую ў клубную гасціную. «У пакоі цемра
  
  
  палягчала толькі нізкія засні лямпы на сталах і наогул
  
  
  безуважлівае свячэнне з вобласці стрыжня. Недзе зазвінела піяніна.
  
  
  прыглушаны фон для гулу галасоў.
  
  
  Ён заўважыў Жуля Манро ў задняй будцы і накіраваўся ў шлях.
  
  
  Манро быў адным з двух мужчын, затрыманых раніцай Майла Фэрысам.
  
  
  і даставілі ў бальніцу. Ён быў прадстаўніком па сувязях з грамадскасцю, які
  
  
  арганізаваў з'езд і турнір па гольфе. ,
  
  
  іншым чалавекам быў Колін Макінтайр, дужы стары шатландзец,
  
  
  менеджэр курорта. Менавіта Макінтайр агучыў самую вялікую
  
  
  пярэчанні супраць патрабаванняў Картэра.
  
  
  «Мы стары і паважаны гатэль і клуб, сэр. Я пратэстую. Мы
  
  
  не можа ўрывацца ў прыватнае жыццё нашых гасцей такім чынам! «
  
  
  «Мой дарагі Макінтайр, - адказаў Картэр, імкнучыся спачатку паспрабаваць тактоўнасць, - я паважаю
  
  
  гэта, але гэта забойства. «
  
  
  "Незалежна ад таго. Каб вы маглі шпіёніць за нашым госцем ...
  
  
  "Г-н. Макінтайр, калі мне не прапануюць супрацоўніцтва, аб якім я прашу, гэта
  
  
  будзе нашмат горш для ўсіх вашых гасцей.
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?
  
  
  "Я зачыню ваш маленькі турнір па гольфе, схаваю вашых гасцей
  
  
  а пакоі іхнія, і буду дапытваць іх аднаго за адным. Гэта можа заняць некалькі дзён.
  
  
  «
  
  
  Колін Макінтайр хутка пагадзіўся.
  
  
  Картэр пратачыўся сваім ныючым задам у будку насупраць Жуля Манро.
  
  
  і ўздрыгнуў, выцягваючы партабак.
  
  
  «Прабачце, сэр, але вам давядзецца сесці за іншы столік. Я чакаю ...
  
  
  «Усё ў парадку, Манро. Гэта я.
  
  
  "Божа .. . «
  
  
  «Дзіўна, ці не праўда?» Картэр усміхнуўся. "Што ў цябе? «
  
  
  Манро адшпіліў партфель, які стаяў на сядзенні побач з ім, і дастаў
  
  
  некалькі дакументаў. Ён акуратна расклаў іх на стале, затым вывучыў
  
  
  іх з нахмураным ілбом. Яго ў астатнім гладкае твар з
  
  
  акуратна падстрыжанымі вусамі, быў пустым і пакорлівым у ззянні
  
  
  настольнай лямпы.
  
  
  Картэр лічыў яго чалавекам, які часам можа праяўляць пэўную чароўнасць,
  
  
  і гэтак жа лёгка неспасціжна адступіць за лінзы сваіх
  
  
  ачкоў у пластыкавай аправе, калі ён лічыў гэта неабходным.
  
  
  «Ёсць пяць чалавек, якія адпавядаюць агульнай схеме, якую вы мне далечы.
  
  
  раніцай у шпіталі».
  
  
  Ён ужо збіраўся перавярнуць паперы на стале, калі афіцыянтка
  
  
  прыбыла, трымаючы шкляны гаршчок з гарачым кавы. - «Не хацелі б вы
  
  
  выпіць, сэр?
  
  
  «Не, я проста вып'ю кавы, калі ты не супраць.
  
  
  Яна наліла яму кубак, усміхнулася і пайшла.
  
  
  Картэр прагартаў паперы. Яны былі даволі ўсёабдымнымі
  
  
  кароткі выклад мужчын, якіх Манро абраў на аснове дадзеных Картэрам
  
  
  тэхнічных характарыстык. Самі спецыфікацыі былі ў асноўным здагадкамі.
  
  
  Картэра, але яго мінулы досвед зносін з прафесійнымі
  
  
  кілерамі далі яму свой унутраны след.
  
  
  У гэтым выпадку мужчына, хутчэй за ўсё, быў бы ўсходнім, маленькага.
  
  
  ростам, чалавек, які шмат гуляў у гольф і які, верагодна, выкарыстоўваў
  
  
  турнір па гольфе ў якасці прыкрыцця для пераследу Білі Дуонга. Ён бы
  
  
  таксама быць самотным, падарожнічаў у адзіноце, эканамічным транспартам або дарагім, але
  
  
  кансерватыўным.
  
  
  Людзі, якія забіваюць, каб зарабіць сабе на жыццё, любяць марнаваць свае грошы на добрае
  
  
  але не любяць прыцягваць да сябе ўвагу, раскідваючы іх.
  
  
  Мужчыны, апісаныя на пяці лістах паперы перад Картэрам
  
  
  выканалі кожны пункт у спісе.
  
  
  Картэр уздыхнуў. «Добра, давай капнём крыху глыбей. Колькі з іх
  
  
  пяцёра не былі на бяседзе ўчора ўвечары?
  
  
  Манро зазірнуў у блакнот, які трымаў у руцэ, зірнуў на яго.
  
  
  прасціны і пацягнуў да сябе адну з іх.
  
  
  «Усе чацвёра былі на кактэйлі, але не на вячэры. «
  
  
  Картэр кіўнуў. Гэта адпавядала яго тэорыі аб тым, што забойца
  
  
  заўважыў Фэнсі, пазнаў яе і ведаў, што яна пазнае яго, калі б яна
  
  
  ўбачыла яго ў сталовай.
  
  
  Картэр прагледзеў спецыфікацыі чацвёркі, а потым яшчэ раз.
  
  
  Нарэшце ён падняў вочы на Манро.
  
  
  «Двое з гэтых хлопцаў з'яўляюцца прафесіяналамі ў гольф у Японіі.
  
  
  "Гэта правільна. Мы часта запрашаем пару прафесіяналаў ад кожнага ўдзельніка
  
  
  краіны. Гэта нібы ажыўляе турнір. Яны звычайна
  
  
  спансуецца адной ці некалькімі якія ўдзельнічаюць кампаніямі. «
  
  
  "Вы ведаеце, хто спансіраваў гэтых дваіх?"
  
  
  «Не, але я магу даведацца. «
  
  
  "Рабі", - сказаў Картэр. "І пакуль вы гэта робіце, праверце запісы гатэля
  
  
  і даведайцеся, як і калі гэтыя хлопцы з'яжджаюць, калі гэтая вечарынка
  
  
  скончыцца.
  
  
  "Зраблю."
  
  
  "У вас ёсць для іх пары і час пачатку гульні?"
  
  
  Манро кіўнуў і нешта надрапаў у блакноце. Калі ён скончыў, ён
  
  
  перадаў даклад Картэру, а таксама макет курса.
  
  
  «Яны, канешне, не разам. Осамі быў бы тут прыкладна
  
  
  цяпер, а Камуку будзе прыкладна на чатырнаццатай лунцы. «
  
  
  "Добра. Ці можаце вы падмацаваць мяне афіцыйнай курткай і гольфмобилем? я
  
  
  хачу зірнуць на іх.
  
  
  "Кінуць згляд .. . ?
  
  
  "Дакладна", - сказаў Картэр з усмешкай. «У мяне накшталт шостае
  
  
  пачуццё, калі справа даходзіць да выяўлення чалавека, які забівае іншых мужчын. Гэта ў
  
  
  вачах. «
  
  
  Картэр не дадаў, што для таго, каб яго пазнаць, патрэбен адзін нюанс.
  
  
  На працягу наступнай гадзіны Картэр гуляў у Course Ranger, катаючыся на гольф-мабіле.
  
  
  наперад і назад паміж двума групамі гульцоў у гольф.
  
  
  Абодва мужчыны вызначана належалі да «загадкавых усходніх» тыпаў. Фактычна яны
  
  
  маглі быць клонамі адзін аднаго. Некалькі разоў яму ўдавалася
  
  
  наблізіцца да Кікі Осамі і Ішы Камуку, і нічога ў іх
  
  
  манерах ці тое, як яны выглядалі фізічна, прымусілі яго інстынкты адгадаць
  
  
  з іх кілера.
  
  
  У рэшце рэшт ён здаўся, вырашыў паспрабаваць апошнюю здагадку і накіраваўся назад.
  
  
  за васемнаццаты зялёны.
  
  
  Ён ведаў, што, улічваючы дастаткова часу і працоўнай сілы, Майла Фэрыс і астатнія работнікі
  
  
  аддзела паліцыі маглі сабраць разам такую ​​інфармацыю, якая
  
  
  будзе прабіваць сваю здабычу.
  
  
  Але ў Картэра не было такога часу.
  
  
  Ён знайшоў Манро ў намёце бамбардзіра, вывеў яго вонкі і
  
  
  канфідэнцыйна з ім пагаварыў.
  
  
  "Яны абодва з'язджаюць заўтра", - прамармытаў Манро. «Восамі ў Токіо
  
  
  апоўдні "Пан Ам" і Камуку на рэйсе ў два пятнаццаць у Ганконг. «
  
  
  Картэр кіўнуў, яму.
  
  
  Я іду з хуткасцю 90 міль у гадзіну. Гэта ўсё яшчэ можа быць
  
  
  любы з іх, паколькі Чарлі Лу мог дзейнічаць з любога
  
  
  месцы.
  
  
  Ён задаў вялікае пытанне. "Хто спансіраваў іх на турніры?"
  
  
  «Дазвольце мне паглядзець, як Манро зверылі са сваім усюдыісным блакнотам і азірнуўся назад.
  
  
  для
  
  
  Картэра. -Kulo Electronics спансавала іх абодвух. «
  
  
  "Чорт", - сказаў Картэр.
  
  
  «Але ёсць адно але. "Што?"
  
  
  «Камуку быў заменены на апошняй хвіліне.
  
  
  "Ой?"
  
  
  "Ды ўжо. Профі па імі Надаме патрапіў у аварыю на матацыкле недалёка ад Токіо.
  
  
  і
  
  
  Камуку паспешна заняў яго месца.
  
  
  Колы пстрыкнулі ў мозгу Картэра.
  
  
  "Які нумар пакоя ў Камуку?"
  
  
  «Няма месца. Ён у адной з кабінак для перапранання. Ён настаяў на аднамесным нумары
  
  
  далей ад іншых. «
  
  
  «Бінга», - падумаў Картэр і так хутка і моцна схапіў Манро за руку.
  
  
  што іншы мужчына скокнуў.
  
  
  «Дай мне ключ ад гэтай хаткі. «
  
  
  «Госпадзе, Картэр, Макінтайр…»
  
  
  Ir Jet it!
  
  
  Картэр абследаваў кожны цаля дзвярной скрынкі, перш чым выцягнуў ключ і
  
  
  зайшоў у кабіну.
  
  
  Ложак, іншая мэбля і практычна пустыя сумкі нічога не далі.
  
  
  Было два туалеты. Ён зноў зацікавіўся дзвярыма першага
  
  
  перад адкрыццём.
  
  
  Ён быў пусты.
  
  
  Картэр быў гэтак жа асцярожны, перш чым нырнуць у другой.
  
  
  Адзенне Камуку была ў асноўным спартыўнай, з парачкай дарагіх.
  
  
  летніх гарнітураў на замову, кашулі на замову і шаўковыя гальштукі ў камплекце складалі ўвесь
  
  
  яго гардэроб. Амаль на ўсім адзенні былі этыкеткі з назвай
  
  
  краўца Hong Конг
  
  
  Картэр у думках запомніў гэта, затым прагледзеў кішэні.
  
  
  Нічога, нават насоўкі ці запалкі.
  
  
  Хлопец быў скурчаны, аж да таго, як усе вешалкі паказвалі
  
  
  гэтак жа аднолькава.
  
  
  У шафе засталіся толькі невялікая дарожная торба і
  
  
  дадатковы набор клюшак. У невялікай сумцы быў камбінезон для размінкі, некаторыя
  
  
  красоўкі і дзве пары поручняў для запясця і захопу
  
  
  і кандыцыянаванне.
  
  
  Картэр збіраўся схапіць сумку для гольфа, калі яго рука замерла.
  
  
  Доўгія чорныя валасы былі тонка прадзеты праз шво за
  
  
  ручкай і прылеплены да сцяны туалета, верагодна, сліной.
  
  
  Гэта магло быць выпадковасцю ці супадзеннем, але Killmaster
  
  
  не думаў так.
  
  
  Далікатнай рукой ён дастаў з шафы сумку з дубінкамі,
  
  
  асцярожна, каб валасы дакраналіся толькі сцены, а не
  
  
  дзяржальні.
  
  
  «Ад старых звычак цяжка пазбавіцца», - падумаў ён, усміхаючыся, і звычайна яны ўсё не паміраюць
  
  
  
  У лузах знаходзілася толькі звычайная атрыбутыка гальфіста: мячы,
  
  
  футболкі, маркеры, пластыры і дадатковую пару абутку.
  
  
  Мяркуючы па маркіроўцы, амаль усё было набыта ў
  
  
  Hitaga
  
  
  Загарадны клуб, недалёка ад Кобі ў Японіі.
  
  
  Скончыўшы з кішэнямі, ён зноў зашпіліў маланку і зняў іх адзін за адным.
  
  
  клубы.
  
  
  Яму спатрэбілася пятнаццаць хвілін, каб дэталёва вывучыць кожную, і ён не быў
  
  
  узнагароджаны абсалютна нічым. «Чорт пабяры, - прамармытаў ён, - вырадак
  
  
  нездарма гэтую сумку прамаркіраваў! «
  
  
  Толькі пры замене клюшак заўважыў нешта дзіўнае. Яны
  
  
  не дайшлі да дна сумкі. І, параўноўваючы з
  
  
  адной з іх, ён выявіў, што калі б яны гэта зрабілі, галоўкі не дасягнулі б
  
  
  верха.
  
  
  «Дзіўна, - падумаў ён, - з-за гэтага гальфісту будзе вельмі цяжка.
  
  
  лёгка іх выцягнуць.
  
  
  Яму спатрэбілася менш за хвіліну, каб знайсці зашчапку, якая адкрыла
  
  
  ілжывае дно ў сумцы для гольфа.
  
  
  Але нават яго наяўнасць не была пераканаўчым доказам. Усе, хто падарожнічаў
  
  
  як і Камуку, верагодна, крыху займаўся кантрабандай.
  
  
  Тым не менш, фальшывы адсек стаў яшчэ адной праверкай са станоўчага боку.
  
  
  што Камуку быў яго чалавекам, нават калі ён знайшоў яго пустым.
  
  
  Ён паклаў сумку назад у шафу і збіраўся замяніць валасы.
  
  
  уласнай сліной, калі ён успомніў нешта яшчэ. Было два
  
  
  свабодныя галаўныя ўборы ў кішэнях. Ён праверыў іх і знайшоў
  
  
  лічбы I і 3, выбітыя залатым шыццём на скуры. Там
  
  
  У сумцы было дзве клюшкі: 4 і 5.
  
  
  Картэр не быў гульцом у гольф, але ён ведаў крыху пра гульню і яе
  
  
  інструментах.
  
  
  Нумар I Вуд быў драйверам, які можна было выкарыстоўваць па-за гульнёй. Лік 3
  
  
  Вуд быў самай доўгай клюшкай.
  
  
  Ніводны гальфіст, не кажучы ўжо пра профі, не будзе бегаць з
  
  
  наборам з гэтых двух клюшак
  
  
  .
  
  
  Ён хуценька паставіў усё на месца, як знайшоў, і выйшаў.
  
  
  замыкаючы за сабой дзверы.
  
  
  Камуку быў на васемнаццатым зялёным, калі Картэр вярнуўся.
  
  
  Манро нервова ходзіць каля палаткі бамбардзіра.
  
  
  «Госпадзе, - уздыхнуў мужчына, на яго твары з'явілася адкрытая маска палягчэння, - я рады
  
  
  ты вярнуўся. Мой мозг спрабуе знайсці спосаб утрымаць яго
  
  
  Вось.
  
  
  Вы што-небудзь знайшлі? »
  
  
  «Можа быць, а можа і не. Вы ведаеце многіх гульцоў у гольф, якія носяць
  
  
  толькі дзве клюшкі ў іх сумках, чатыры і пяць? "
  
  
  «Вы маеце на ўвазе, без кіроўцы?»
  
  
  «Так, і без іншых клюшак
  
  
  «Можа, але гэта будзе рэдка. Ён, напэўна, быў бы сапраўдным дурнем, які
  
  
  ахвяраваў бы адлегласцю дзеля дакладнасці. Можа быць, нават выкарыстоўваць прас з
  
  
  траяком.
  
  
  «Але не профі?»
  
  
  "Ні за што. "
  
  
  "І Камуку - профі".
  
  
  Манро кіўнуў. «Ён, вядома, не ў вышэйшай лізе, але так,
  
  
  ён вызначана профі. «
  
  
  Картэр ужо сыходзіў. "Заставайся тут! Я хутка вярнуся! "
  
  
  Ён далучыўся да натоўпу вакол лужка. Камуку ўжо скончыў
  
  
  і стаяў са сваёй кэдзі каля краю разлому ў
  
  
  натоўп, які вёў да палаткі бамбардзіра, чакаючы, пакуль яго скончыць яго партнёр
  
  
  Картэр прабіваўся скрозь людзей, пакуль не змог практычна
  
  
  дакрануцца да мужчыны.
  
  
  Ён зірнуў на торбачку для гольфа Камуку, дзе кэдзі свабодна трымаў яе.
  
  
  паміж яго рукамі.
  
  
  У сумцы было чатыры клюшкі, і два з іх вызначана былі
  
  
  кіроўца і нумар 3.
  
  
  Як мага асцярожней Картэр праштурхнуўся локцем у пустэчу і рушыў наперад.
  
  
  назад да чакаючай фігуры Манро.
  
  
  Гэта было не зусім дакладна, у асноўным здагадка, але гэтага было б дастаткова, каб
  
  
  прыйшоў Майла Фэрыс і затрымаў Камуку з Осамі і двума ці трыма
  
  
  іншымі для інтэнсіўнага допыту. Шанцы былі прыстойныя,
  
  
  дастаткова для зандавання, Камуку можна было затрымаць і нават звязаць па ўскосных
  
  
  сведчанням.
  
  
  Але на гэта спатрэбіцца час, зашмат часу.
  
  
  І калі б гэта быў Камуку, яго б папярэдзілі. Картэр хацеў яго вызваліць
  
  
  са свабодным розумам. Павінен быў быць спосаб прымусіць Камуку паказаць руку
  
  
  не ведаючы, што ён гэта зрабіў.
  
  
  «Манро ... T '
  
  
  "Што зараз?"
  
  
  «Дайце мне маршрут ... што ты ведаеш, і што ты здагадваешся што Камуку
  
  
  можа зрабіць паміж сапраўдным часам і заўтра ў два пятнаццаць, калі яго рэйс вылятае
  
  
  для Ганконга.
  
  
  "Ты думаеш, гэта ён?"
  
  
  "Я мяркую", - адказаў Картэр, паціснуўшы плячыма. «Больш я не магу нічога
  
  
  зрабіць на гэтым этапе гульні. Што ў цябе?"
  
  
  Манро на імгненне падумаў, а затым усміхнуўся. «Я ведаю дакладна адно
  
  
  тое, што ён будзе рабіць.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Наведванне вечарыны на лужку і бяседы ля басейна сёння ўвечары. «
  
  
  "Як вы можаце быць упэўнены?"
  
  
  “Ён толькі што выйграў турнір. Гэта не PG А. » але за першае месца
  
  
  плацяць дзесяць штук. Я ўпэўнены, што ён прыйдзе іх узяць. «
  
  
  Картэр крочыў цэлых пяць хвілін, а затым ледзь не ўскрыкнуў. Ён меў
  
  
  гэта, амаль ідэальны спосаб.
  
  
  «Нумар Getz у гатэлі. Фактычна, гэта люкс з дзвюма спальнямі! «
  
  
  «Божа, чувак, я не магу проста так.
  
  
  Але Картэр быў ужо на паўдарогі да будынка клуба і
  
  
  тэлефон.
  
  
  Ён атрымаў інфармацыю ў раёне Лос-Анджэлеса і хутка
  
  
  атрымаў нумар часопіса Sport Times. Затым ён набраў прамой і
  
  
  перфараваны ў пазу па камандзе аператара.
  
  
  "Lewiston Publications, офіс у Лос-Анджэлесе".
  
  
  «Барані Райлі, калі ласка. Ён са Sport Times.
  
  
  "Ды сэр. Адзін момант, калі ласка."
  
  
  За шмат гадоў да гэтага Барні Райлі атрымаў дзве добрыя затрэшчыны ў
  
  
  чэмпіянаце ў сярэдняй вазе. Ён заўсёды быў добрым байцом, але
  
  
  ніколі не бывае так добра. Ён прайграў абодва матчы, а затым сышоў.
  
  
  Ён атрымаў адукацыю і стаў спартовым аглядальнікам.
  
  
  Шляхі Картэра і Райлі перасякаліся пару разоў, галоўны з якіх -
  
  
  калі Райлі расследаваў некалькі баёў у Маямі, а
  
  
  фіксатары апынуліся звязаныя з кучай допінг-бегуноў
  
  
  Кубы.
  
  
  Картэр спрабаваў адмяніць дапендэры. У рэшце рэшт,ён
  
  
  і
  
  
  Райлі аб'ядналі намаганні для дасягнення тых жа мэт.
  
  
  Гэты чалавек аказаўся разумным і здольным саюзнікам у крайнім выпадку.
  
  
  «Так, тут Райлі.
  
  
  «Барані, ты ўсё яшчэ можаш кінуць правы хук, як калі б ты згінаў локаць ад
  
  
  бара?"
  
  
  "Хто гэта, чорт вазьмі?"
  
  
  «Маямі, семдзесят чацвёрты год, Антоніа Гансалес. Ты зламаў яму сківіцу адным
  
  
  ударам, і я засунуў яму ў горла крыху белага парашка, каб ён не
  
  
  прачынайся. "Картэр?"
  
  
  "Ніхто іншы.
  
  
  «Госпадзе, мужык, ты мёртвы! Гэта паўсюль у газетах, і мы нават зрабілі
  
  
  старонку за дзесяць цэнтаў Times тут унізе! «
  
  
  «Проста хачу паказаць, што паліцыянты і федэральныя афіцэры не вельмі высока вас ацэньваюць. «
  
  
  «Значыць, вы жывыя?
  
  
  «Вельмі, Барні, але я, верагодна, патраціў яшчэ адно сваё жыццё.
  
  
  Мне патрэбна паслуга .. . можа, вялікая. «Для цябе ўсё што заўгодна. Як хутка
  
  
  ты зможаш дабрацца ад Сан-Францыска? » «Максімум тры гадзіны. Што
  
  
  трэба зрабіць? »
  
  
  «Я хачу, каб вы адыгралі ролю, шмат выпілі і няшмат
  
  
  крыху бойкі. - «Я буду праз дзве гадзіны!» "Я сустрэнуся з вамі ў
  
  
  аэрапорт. О, дарэчы, вазьміце смокінг. «Смокінг? Вы маеце на ўвазе, як у
  
  
  смокінг?"
  
  
  «Як у смокінгу». Барні Райлі стагнаў, павесіўшы трубку.
  
  
  Пятая глава
  
  
  Басейн гатэля быў перапоўнены. Сэксуальныя, амаль аголеныя целы разваліліся вакол
  
  
  борцікаў на шэзлонгах, надзіманых матрацах або прама на таніраваным у сіні колер
  
  
  цэменце.
  
  
  У басейне пачалася гульня па водным пола, хлопцы дзейнічалі як коні.
  
  
  з даўганогімі дзяўчынамі з бронзавай скурай на плячах, іх
  
  
  тонка прычыненыя грудзі падскоквалі, калі яны ездзілі як жакеі на мужчынах.
  
  
  На лужку ў басейна ўсталявалі два бары, а таксама некалькі
  
  
  сталоў, на якіх быў накрыты раскошны буфет. Гэта было крыху пазней
  
  
  васьмі гадзін, але ўжо госці - большасць з іх - паспелі
  
  
  набыць прыемны кайф, які, як ведаў Картэр, паддаецца ўсякім падзеям
  
  
  Нік Картэр уладкаваўся ў аднаго з бараў, пацягваючы безалкагольны напой.
  
  
  дзе нешта шыпела. Манро змог атрымаць для яго смокінг.
  
  
  праз персанал гатэля, просты чорны без празмернасцяў.
  
  
  Ён быў падобны на стомленага пенсіянера, які даўно растварыўся на
  
  
  заднім плане.
  
  
  У групе мужчын злева ад яго, на далёкім канцы басейна,
  
  
  разгарэлася хрыплая спрэчка. Не паварочваючы галавы, Картэр даведаўся
  
  
  Голас Барні Райлі вышэй тонам усіх астатніх.
  
  
  Менш чым за паўгадзіны Райлі ўдалося з'есці вялікую колькасць ежы
  
  
  выпіць спіртнога і стаць непрыемным прыкладна для васьмідзесяці працэнтаў
  
  
  гасцей.
  
  
  Ён яшчэ не засяродзіўся на Камуку, але гэта быў план, план, які
  
  
  раней у іх нумары прымусіў Коліна Макінтайра стаць
  
  
  крэйдава-белым.
  
  
  “У мяне гэтага не будзе! Божа мой, змагацца тут, у гатэлі, сярод
  
  
  гасцей? І вы хочаце, каб мае супрацоўнікі службы бяспекі дазволілі гэтаму працягвацца?
  
  
  «Аж да апошняга ўдару», - сказаў Картэр, затым дапусціў крыху
  
  
  большы слоўны ціск.
  
  
  На гэта сышло каля паўгадзіны, але стары шатландзец нарэшце
  
  
  пагадзіўся, развёў рукамі і ўцёк з світы.
  
  
  «Я не ведаю, што, на вашую думку, гэта дакажа», - сказаў Райлі,
  
  
  седзячы на адной з ложкаў і папівае віскі.
  
  
  "Для ўпэўненасці? Я таксама не ведаю, Барні. Але я мяркую, што калі
  
  
  гэта
  
  
  Камуку, я думаю, эксперт, ён вам наваліць
  
  
  зусім асаблівым чынам. «
  
  
  «Па-чартоўску суцяшальная думка, Нік.
  
  
  Картэр замовіў яшчэ што-небудзь, што шыпела, і глядзеў з
  
  
  кутком вочы, пакуль Барні няўмольна прасоўваўся да групы
  
  
  з
  
  
  Японцаў, у тым ліку Камуку.
  
  
  Ён паглядзеў на маладога японца. Камуку насіў
  
  
  пару плаўленняў пад халатам са свабодным поясам, які быў
  
  
  сцягна. Ён быў нашмат менш па масе, чым Барні Райлі, але яго цела
  
  
  выглядаў такім жа магутным і значна больш гнуткім, калі праходзіў праз
  
  
  групу ўсміхаўся і балбатаў з анімацыяй. прывітанне. «
  
  
  Яна была ідэальная як жанчына, у злітным купальніку.
  
  
  гэта хутчэй падкрэслівала, чым хавала ўсе выгібы і западзіны яе цела.
  
  
  Яе ногі былі неверагодна доўгімі і такой ідэальнай формы, што здавалася,
  
  
  яны былі вылеплены. Яе грудзей, ледзь стрымваныя гарнітурам,
  
  
  пышныя штуршкі ўверх і вонкі.
  
  
  Яна заўважыла кірунак погляду Картэра і ўсміхнулася. «У іх ёсць дапамога
  
  
  стоячы ў адзіночку "
  
  
  «Я не мог не задацца пытаннем, - усміхнуўся Картэр.
  
  
  «Мяне клічуць Лілі. Вы з пагадненнем? "
  
  
  Картэр ледзь было не сказаў "не", заўважыў нешта ў яе тоне і адказаў на
  
  
  сцвярджальны замест гэтага.
  
  
  "Вам патрэбна кампанія?"
  
  
  І тады ён ведае. Лілі была адным з прафесіяналаў, якіх прыцягнула Манро.
  
  
  каб суцешыць адзіны кантынгент чальцоў канвенцыі
  
  
  . Яна была
  
  
  адной з наезніц без сядла ў басейне. Прысутныя на з'езд
  
  
  прывялі сваіх жонак былі ўсе ў смокінгах вакол бара і сталоў з ежай,
  
  
  панура гледзячы на тых, хто ў басейне.
  
  
  "Чаму я? - спытаў Картэр. «Я стары. Ён правёў рукой па
  
  
  яго шэры парык, як бы падкрэсліваючы яго словы.
  
  
  "Таму што ты выглядаеш бяспечным", - прызналася яна. "Я атрымала сваю долю грубага абыходжання
  
  
  у гэтыя выходныя.
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Вядома, выпі.
  
  
  Калі ён замовіў перавагу лэдзі ў бармэна, ён пачуў, што
  
  
  Голас Райлі зноў павысіўся ад гневу. Хуткі погляд сказаў яму, што
  
  
  Хішман дабраўся да групы Камуку, і ён засяродзіўся на фарсістым
  
  
  японскі гальфіста.
  
  
  Картэр не мог пачуць усіх слоў, але было відавочна, што Райлі
  
  
  ужо атрымаў мужчынскую тэму. Асноўная ідэя аргументу здавалася
  
  
  быць розніцай паміж стылямі барацьбы, старыя
  
  
  рок-'em-sock-'em
  
  
  Амерыканскі стыль у адрозненне ад мудрагелістай працы ног і вытанчанасці, уласцівай
  
  
  далёкаўсходнія стылі баявых мастацтваў.
  
  
  "Блін, - прагыркаў Райлі, - я аднойчы сустрэўся лоб у лоб у Лос-Анджэлесе". у кітайскім квартале,
  
  
  з адным з вашых гарачых экспертаў па каратэ. "Хай каратэ!" ён кажа мне,
  
  
  варушачы праклятымі рукамі і згінаючы пальцы ног, як вы, эксперты.
  
  
  Ведаеш што
  
  
  Я зрабіў? Ну, чорт вазьмі, я сказаў: "Хай, крэсла!" і зламаў аднаго ўблюдка
  
  
  вось што я зрабіў! Ён упаў, як малюсенькае дрэўца, і не ўставаў!
  
  
  «
  
  
  Камуку ўсміхнуўся, загадкава кіўнуў і паспрабаваў сысці ад Райлі.
  
  
  хамства Райлі не хацеў гэтага і пераследваў сваю здабычу,
  
  
  край басейна, праціскаючы яго да канца.
  
  
  «У мяне сто-чорт, пяцьсот-гэта кажа, што я магу стукнуць цябе дзесяць разоў.
  
  
  перш чым крануць мяне пальцам! «
  
  
  Камуку падняў рукі далонямі вонкі, усміхнуўся, кіўнуў і пакланіўся. Ён
  
  
  сказаў нешта ціха, што магла чуць толькі Райлі. Гэта прынесла роў
  
  
  смеху ад ірландца, які накінуўся на плячо меншага чалавека.
  
  
  Удар быў слізгальным, але Камуку ледзь не быў збіты з ног.
  
  
  «Цікава, - сказаў Картэр Лілі. «Пацешная інтэрмедыя. Павінен
  
  
  мы?"
  
  
  Прысутнасць дзяўчыны на яго руцэ дадала б прыгожага прыкрыцця.
  
  
  "Не", - хутка адказала яна, адыходзячы. -Што? «
  
  
  "Я ведаю гэтага японскага ўблюдка", – цвёрда сказала яна. «Я была з ім
  
  
  Учора ўвечары. Ён садыст. «
  
  
  "Цікава, - падумаў Картэр, - і гэта яшчэ адна поспех". Ён захапіў
  
  
  руку дзяўчыны і, перш чым яна змагла пратэставаць далей, павёў яе
  
  
  да бойкі.
  
  
  «Ах, не хвалюйся, мая дарагая. Цяпер ты са мной.
  
  
  Яна рухалася з ім, але ён мог сказаць па яе твары, што яна не хоча
  
  
  бачыць Ішы Камуку.
  
  
  Спрэчка моцна напальвалася. Крычучы адзін на аднаго,
  
  
  двое мужчын цяпер гаварылі павольна, нізкім злавесным тонам.
  
  
  «Я ведаю, што вы былі баксёрам, містэр Райлі, - сказаў Камуку.
  
  
  мадуляваным тонам. «Я не хачу непрыемнасцяў з табой. «
  
  
  "Чаму? Таму што ты не можаш з гэтым справіцца?" - зароў Барні Райлі. "Ты толькі
  
  
  сказаў, што вы вывучалі старажытнае мастацтва курназузу, ці
  
  
  такая хрэнь. Вы не верыце ў гэта? "
  
  
  "Так, містэр Райлі, але вы п'яныя".
  
  
  "Чорт вазьмі, я мог бы забіць траіх з вас, п'яны ці цвярозы!"
  
  
  "Я не хачу праблем з вамі, містэр Райлі", - паўтарыў Камуку, яго твар
  
  
  чырванее, яго цела напружваецца.
  
  
  Картэр з цяжкасцю стрымаў смяшок. Барні рабіў
  
  
  выдатную працу. Ён толькі спадзяваўся, што экс-баксёр не загінуў у яго.
  
  
  намаганнях.
  
  
  - Гулец у гольф, - падштурхнуў Райлі. "Госпадзе, калі ты так разбіраешся ў
  
  
  kakazumu - ці як там, чорт вазьмі, ты гэта завеш - чаму ты патрапіў у
  
  
  маленькія белыя шарыкі для жыцця? І я разумею, што табе трэба гуляць з
  
  
  аматарам добра на гэта глядзець! «
  
  
  Цяпер сам Картэр напружыўся. Твар маленькага японца быў напоўнены
  
  
  гневам. Можа, Картэр пераацаніў яго. Можа, Камуку не змог
  
  
  усё ж такі кантраляваць сябе.
  
  
  Калі гэта так, то ў Райлі вялікія праблемы.
  
  
  «Я разумею, містэр Райлі, - прашыпеў Камуку скрозь зубы, - што
  
  
  вы зараз пішыце для другагатунковага часопіса. «
  
  
  «Прынамсі, гэта праклятае жыццё, і я жыву гэтым у сваёй уласнай краіне!».
  
  
  - зароў Райлі. “У мяне ёсць выдаткі, але я не жыву за кошт іншых людзей.
  
  
  Спачатку падаткі, потым аліменты - у маім выпадку на дзвюх жонак. І
  
  
  дзве жонкі атрымалі па смаркач. Я да гэтага часу не ведаю, мае яны ці
  
  
  не, але я плачу ім аліменты. Тады ты павінен жыць на
  
  
  дастаткова вялікі маштаб у гэтым дурным бізнэсе, так што ўсе будуць
  
  
  
  скажы, што ты без працы ці на санках! «
  
  
  Картэр адчуў, як у яго целе расце напружанне. Райлі можа быць
  
  
  зайшоў занадта далёка.
  
  
  "Пойдзем адсюль", - сказала Лілі побач з ім.
  
  
  Картэр мацней прыціснуў яе руку да сябе. «Хутка, мая дарагая. Гэта
  
  
  цікава. «
  
  
  Ён хацеў, каб яна была побач. Калі б яна правяла папярэднюю ноч
  
  
  з удзелам
  
  
  Камуку, яна магла б расказаць вельмі павучальную гісторыю.
  
  
  Камуку спрабаваў абысці буйнейшага чалавека. "Калі
  
  
  вы мне прабачце, містэр Райлі.
  
  
  «Прабачце? Ха! «
  
  
  Райлі прызямліў адным ударам, прама ў жывот іншаму. Падняў Камуку
  
  
  па меншай меры ў двух футах ад зямлі і кінуў яго ў басейн.
  
  
  З-за сталоў сабраўся натоўп, і Картэр мог чуць
  
  
  стаўкі, зробленыя на зыход таго, што павінна было прывесці да
  
  
  бойка.
  
  
  У любым выпадку стаўкі былі прыкладна пяцьдзесят на пяцьдзесят. Некалькі чалавек
  
  
  ужо пазналі Барні Райлі і ведалі яго мінулае.
  
  
  Картэр бачыў, як ахоўнікі збіраюцца на ўскраіне
  
  
  натоўпу, але ніхто з іх не спрабаваў разагнаць яе. Макінтайр
  
  
  пакуль заставаўся верным свайму слову.
  
  
  Камуку падабраў ногі пад сябе і павольна выйшаў з басейна.
  
  
  Ён зноў працягнуў рукі перад сабой далонямі да Райлі.
  
  
  «Паўтараю, я не хачу сварыцца з табой, Райлі.
  
  
  "Ці не так?" - адказала Райлі, павольна адпіваючы са шклянкі
  
  
  шампанскае, якое ён выратаваў з суседняга століка.
  
  
  "Не, я не. Гэта глупства. «
  
  
  Са смешнай усмешкай на твары, якую ён насіў на працягу ўсяго
  
  
  спрэчкі з Райлі асцярожна нахілілася да іншага мужчыны. Амаль
  
  
  асцярожна ён кінуў рэшту шампанскага ў
  
  
  асоба.
  
  
  "Вы п'яны дурань, містэр Райлі".
  
  
  Барні Райлі не адказаў, але яго вусны расплыліся ў шырокай п'янай усмешцы.
  
  
  Ён згорбіўся і рушыў наперад, прыносячы каментары ад
  
  
  разявак. Звычкі Райлі была падобная на дасведчанага байца.
  
  
  У натоўпе хутка разышліся новыя стаўкі, і зараз у Барні ўжо чатыры да аднаго.
  
  
  фаварытам з-за яго лішніх сямідзесяці пяці фунтаў на Камуку, плюс
  
  
  указанне на тое, што ён быў знаёмы з баямі.
  
  
  І тое, што ён ірландзец, ніколькі не пашкодзіла.
  
  
  Японец усё яшчэ адступаў, калі жорсткая, вострая левая напаткала
  
  
  яго высока на правай скроні. Ён нічога не мог зрабіць, акрамя як
  
  
  ўстаць перад вялікім чалавекам.
  
  
  Левы бок Райлі пайшоў у разведку, а Камуку прыкрыўся. Той
  
  
  пстрыкнуў зноў, стукнуўшы меншага па плячы і здрыгануўшыся. А з
  
  
  правай прыйшло з ніадкуль да іншага пляча з штуршковай сілай. Ён
  
  
  здзейсніў поўны круг і ледзь утрымаўся ад раўнавагі, каб утрымацца ад
  
  
  зноў падае ў басейн.
  
  
  Маленькі чалавечак хутка адступіў перад надыходзячым ірландцам, каб
  
  
  перабудаваць яго абарону. «Я кажу вам, містэр Райлі, я не хачу
  
  
  бой. Я нават прашу прабачэння! «
  
  
  Райлі надыходзіў. Цяпер ён не выглядаў п'яным.
  
  
  Яго вялікае цела рухалася на каціных лапах, а яго цяжкія плечы, здавалася, былі на
  
  
  добра змазанай восі, калі яго рукі сціснуліся ў кулакі.
  
  
  «Прашу прабачэння,] аб'яву, - усміхнулася Райлі. "Я ўмею
  
  
  біцца, як вы, з зачыненымі вачамі. Калі я добра цябе паб'ю і
  
  
  чорт вазьмі, тады я прыму твае прабачэнні! «
  
  
  Картэр зноў праверыў ахоўнікаў. Яны выглядалі так, як быццам яны былі
  
  
  вось-вось гатовы, але ніводзін з іх не падышоў, каб спыніць бойку.
  
  
  
  І падвыпілы натоўп любіў раптоўны перапынак у нудзе.
  
  
  Левы бок Райлі ўспыхнуў зноў, так хутка, што Камуку не змог яе заблакаваць,
  
  
  зноў і зноў. Кроў раптам пацякла ракой з
  
  
  яго ноздраў, і на абедзвюх яго шчоках з'явіліся парэзы.
  
  
  Вага ірландца была наперадзе, на падушачках яго ног. Ён наступаў з
  
  
  грацыяй, якая не адпавядала яго масіўнай фігуры. Камуку прымаў адзін удар
  
  
  пасля іншага.
  
  
  Затым, з выразам спалоханага раздражнення на скрываўленым твары, ён выявіў, што
  
  
  сам ляжыць на спіне на клумбе.
  
  
  Для натоўпу гэта было занадта відавочна - тыя, хто яшчэ не
  
  
  ведаў што
  
  
  Райлі адзін час у сваім жыцці быў на прафесійным рынгу. Той
  
  
  вопыт плюс большую вагу чалавека зрабілі ўсё гэта
  
  
  супрацьстаянне поўнай неадпаведнасцю.
  
  
  Жаночы голас пачуўся з краёў натоўпу, сказаўшы:
  
  
  шмат.
  
  
  «Стой! Ён профі. Ён цябе на кавалкі парэжа! «
  
  
  Райлі працягваў танчыць вакол распасцёртага цела Камуку, насміхаючыся над ім.
  
  
  "Атрымай, яшчэ адзін удар, - прарычэў ён. «Мы толькі пачалі.
  
  
  Нейкім чынам Камуцэ ўдалося падняцца на ногі і прыняць
  
  
  падабенства стойкі баксёра, якую ўжо выкарыстоўваў Райлі.
  
  
  Ірландзец зноў увайшоў, на гэты раз хутчэй. Ён набываў упэўненасць,
  
  
  прыняўшы меру свайго суперніка і выявіўшы яго недахопы,
  
  
  Камуку паспрабаваў заблакаваць, паспрабаваў прайсці направа і налева.
  
  
  сам, і пацярпеў няўдачу. Ён атрымаў яшчэ адзін ашаламляльны ўдар у сэрца, але
  
  
  на гэты раз ён толькі адхіснуўся, каб не ўпасці.
  
  
  Хтосьці крыкнуў з супрацьлеглага боку басейна: «Спыні! Спыніце
  
  
  гэтую глупства! Райлі заб'е яго! «
  
  
  «Заткніся! – п'яна прабурчаў нехта іншы. «Гэта добры бой.
  
  
  Райлі, падобна, шанавала публіку. Ён пачаў працаваць больш
  
  
  эфектна. Яго ўдары сталі спрытнымі, хітрымі, але без
  
  
  жаданні прыбраць Камуку. Як быццам Райлі нацягвала
  
  
  уладкаваць разню, жадаючы падоўжыць момант сваёй славы.
  
  
  Ён спрытна танцаваў убок, а потым хутка падышоў. Ён кінуў
  
  
  разумны, рэзкі левы. Камуку падаўся. Разбуральны правай
  
  
  стукнуў яго па вуснах, і ён зноў упаў, на гэты раз страціўшы прытомнасць
  
  
  у самы кароткі момант,
  
  
  "Вы прайшлі?" - Спытала Райлі, выскокваючы на некалькі крокаў. "Дастаткова,
  
  
  маленькі чалавек?"
  
  
  Усе эмоцыі, нават гнеў, раптоўна зніклі з твару Усходу. Гэта
  
  
  як быццам гумка прайшла па дошцы яго
  
  
  функцыі, пакінуўшы іх цалкам пустымі. Ён апусціў рукі на зямлю
  
  
  і зноў выпрастаўся. Ён плюнуў кроў і частку адколатага зуба і
  
  
  падняў рукі перад сабой.
  
  
  - Добра, містэр Райлі, - сказаў ён роўным, смяротна манатонным голасам.
  
  
  «Цяпер паглядзім, хто выкладае ўрок. Давайце працягнем. «
  
  
  Ён прыціснуўся да цела, паставіўшы адну нагу наперад, шкарпэткі
  
  
  паказвае прама наперад, злёгку сагнутыя ў каленях, рукі наперад,
  
  
  косткамі пальцаў. Ён здаваўся амаль паралельным зямлі.
  
  
  Райлі няўцямна паглядзела на яго. "Што за чартаўшчына? Вы
  
  
  збіраешся біцца ці адціскацца? "
  
  
  "Давайце працягнем, містэр Райлі", - прабурчаў Камуку.
  
  
  Райлі паціснуў плячыма, засмяялася і, танцуючы, выйшаў наперад. Ён усё яшчэ выкарыстоўваў
  
  
  імклівы крок баксёра, яго рукі ўсё яшчэ свяціліся
  
  
  хуткасцю дзеянняў прафесіянала.
  
  
  Але на гэты раз ніводны з яго ўдараў не прыйшоўся па целе Камуку. Яго там не было.
  
  
  Гартаннае рык, а затым пранізлівы пранізлівы крык
  
  
  
  , калі ён злёгку нахіліўся направа ў
  
  
  рух уніз. У той жа час ён моцна кінуў левы блок
  
  
  супраць запясці Райлі, заціскаючы яго ў цісках пальцаў. З яго
  
  
  левага боку, Камуку хутка ўзмахнуў запясцем і пачаў круціць Райлі
  
  
  рука ўнутр і вонкі.
  
  
  Правай рукой, сагнутымі косткамі пальцаў у выглядзе кіпцюра, а не кулака, ён
  
  
  стукнуў буйнейшага мужчыну ўдарам Цінга за вуха.
  
  
  Ірландзец закрычаў ад болю. Камуку хутка адпусціў запясце,
  
  
  адступіў правай нагой і рушыў наперад левай
  
  
  прамы ўдар каратэ ў жывот Райлі.
  
  
  Калі цяжэйшы чалавек пачаў разбурацца, ён упаў наперад. Камуку пераехаў
  
  
  і нанёс які сячэ ўдар, перабіўшы далонню ключыцу Райлі.
  
  
  
  Да таго часу, як ахоўнікі і лекар перабраліся, каб дапамагчы
  
  
  
  Райлі, Картэр ужо вёў дзяўчыну Лілі ў самоту
  
  
  лаўнж клуба.
  
  
  Ён толькі што назіраў, як Камуку выканаў амаль ідэальны
  
  
  Кокуцу-ды чы Гэта было настолькі добры ці лепш, чым мог бы мець любы зроблены майстрам
  
  
  
  Картэр ведаў. Ён сам быў майстрам.
  
  
  Гэта была майстэрня, якую можна было выкарыстоўваць для самаабароны.
  
  
  у такім выглядзе
  
  
  Картэр толькі што быў гэтаму сведкам. Але гэта не была строгая падрыхтоўка.
  
  
  нармальны прыхільнік баявых мастацтваў займаўся спортам у адзіночку.
  
  
  Гэта было занадта складана, занадта доўга і занадта займальна чыстым актам аднаго
  
  
  чалавек забівае іншага толькі голымі рукамі ў якасці зброі.
  
  
  Картэр не сумняваўся, што гэта забойца Ўорда Крыстафера і Адамс.
  
  
  
  Барні Райлі застагнаў, адкрыў вочы і ўбачыў, што ў Картэра тры галавы,
  
  
  і зноў закрыў іх.
  
  
  Картэр уклаў шклянку ў руку ірландца і правёў тканінай па ім
  
  
  ілбе.
  
  
  "Як я пажываю?" Калі ён загаварыў, голас Райлі быў хрыплым. Ён
  
  
  спрабаваў выпіць змесціва шклянкі і скончыў задыхаючыся.
  
  
  -Ты выдатна справіўся, - адказаў Картэр. «Калі быў сумнеў
  
  
  раней, зараз няма. І яшчэ я даведаўся сёе-тое цікавае
  
  
  ад вельмі мілай дзяўчыны аб перакручаных сэксуальных адносінах нашага містэра Ішы Камуко.
  
  
  
  "Брава, узрушаюча", - сказала Райлі, асушваючы шклянку і працягваючы яго.
  
  
  для папаўнення. «Гэты пракляты вырадак ледзь не забіў мяне.
  
  
  "Вы адчуваеце сябе жывым?"
  
  
  Райлі паспрабавала кіўнуць і выявіў, што не можа. Яго шыя была ў
  
  
  клямары. Затым ён падвёў вынікі і выявіў, што яго левая рука перавязана, а яго
  
  
  грудзі забінтаваная.
  
  
  "Божа правы, што гэты педэраст са мной зрабіў?"
  
  
  «Зламаў ключыцу, зламаў дзве рэбры і вывіхнуў левае
  
  
  запясце.
  
  
  Табе пашанцавала, што ён усё кантраляваў.
  
  
  "Вы называеце гэта поспехам?" - зароў Райлі.
  
  
  «Барані, калі ён такі добры, як я думаю, ён мог бы разарваць тваю
  
  
  трахалку або зламаць табе шыю ў любы час, калі б захацеў. «
  
  
  Твар Райлі збялеў. «Як ты мог быць так упэўнены, што ён такі моцны
  
  
  , Калі ты прапанаваў мне пачаць нашу невялікую спрэчку? "
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Ён бы не адважыўся перад усімі гэтымі
  
  
  людзі. Гэта выклікала б расследаванне, і менавіта гэтага
  
  
  ён хоча пазбегнуць. Усё, што ён зараз хоча, гэта з'ехаць з краіны як
  
  
  як мага хутчэй і цішэй.
  
  
  "Значыць, ты атрымаў тое, што хацеў?"
  
  
  "Я страшэнна ўпэўнены", - адказаў Картэр, далікатна сціскаючы
  
  
  яго руку. «І я зраблю табе ўсе зламаныя косткі, пачынаючы
  
  
  прама зараз. «
  
  
  Картэр падышоў да дзвярэй, якая злучае дзве спальні, адкрыў яе і
  
  
  вярнуўся з самай высокай, самай прыгожай бландынкай Барні Райлі, якую калі-небудзь бачыў
  
  
  бачыў.
  
  
  «Яе клічуць Лілі, Барні, і яна хоча сустрэцца з табой самай жудаснай выявай.
  
  
  «
  
  
  "Гэта так?" - сказаў ірландзец, яго твар раззлаваны
  
  
  ухмыльнулася.
  
  
  "Ну, сядзь прама тут, на ложак, мілы". «
  
  
  «Божа, містэр Райлі, вы былі цудоўныя! Вы сапраўды былі чэмпіёнам
  
  
  свету?"
  
  
  "Я сапраўды быў, дарагая", двойчы. Амаль. Табе не цёпла з усімі гэтымі
  
  
  вопраткай?"
  
  
  I Гэта проста пляжны халат па-над маім бікіні, - адказала яна, паціснуўшы плячыма.
  
  
  "Я ведаю. Халат выглядае вельмі цёплым.
  
  
  Калі Картэр выходзіў за дзверы, халат спадаў з Лілі.
  
  
  плечы. Ён гадаў, ці зможа Барні апераваць
  
  
  у яго шлейках і павязках.
  
  
  Было б цікава даведацца, але яму трэба было патэлефанаваць.
  
  
  Адзін званок для Майла Фэрыса, каб расказаць яму пра ўсё і пераканаць яго не
  
  
  арыштаваць Ішы Камуку.
  
  
  Яшчэ адзін у Pan Am, каб забраніраваць месца на рэйс наступнага дня ў 2:15 да
  
  
  Ганконг. на шэсць
  
  
  
  
  Палёт прайшоў без здарэнняў, Камуку зарэзерваваў месца ў першым класе.
  
  
  Картэр па пашпарце, вырабленаму AX, на імя Сайласа Кавендыша,
  
  
  імпарцёра ўсходняга мастацтва, сядзеў у далёкім заднім месцы для курэння
  
  
  турыстычны раздзел.
  
  
  У якасьці дадатковай меры перасьцярогі ён трымаўся далей ад Камуку.
  
  
  на пасадцы і сеў на самалёт наперадзе яго. Было мала
  
  
  шанцаў, што Камуку запомніць яго з натоўпу ў басейна,
  
  
  але
  
  
  Картэр не рызыкаваў.
  
  
  Ён даў слова Майлу Фэрысу, што справа на
  
  
  забойства Крыстафера / Адамс будзе зачынена праз тыдзень. Ён меў на ўвазе
  
  
  стрымаць гэта абяцанне.
  
  
  Яны прызямліліся ў аэрапорце Кай Так на баку Коўлун у Ганконгу.
  
  
  Трохі пасля сямі вечара. Наўмысна Картэр узяў толькі
  
  
  ручную паклажу, каб ён мог абыйсці зону выдачы багажу і сысці
  
  
  адразу праз мытню.
  
  
  Паліцыянт у форме чакаў на адкрытай пляцоўцы за мытняй. Яго вочы
  
  
  пашырэў, калі ён убачыў Картэра. Як быццам забойца мог бачыць
  
  
  шасцярні ў яго мозгу
  
  
  Ідэнтыфікатар, які быў перададзены ў яго офіс па тэлексе з Інтэрпола ў Сан
  
  
  Францыска: шэсць футаў два цалі, сярэдняга целаскладу, злёгку сутулаваты,
  
  
  кульгае. На выгляд крыху больш за шэсцьдзесят, з маршчыністым тварам, носіць
  
  
  вусы прыкладна таго ж адцення сівізны, што і яго валасы.
  
  
  Мужчына збіраўся выйсці наперад і прадставіцца, калі Картэр
  
  
  пакруціў галавой і прайшоў міма яго, не спыняючыся. «Малады афіцэр
  
  
  зразумеў і пайшоў ззаду яго крокаў на пяць.
  
  
  На вонкавым праходзе, па-за полем зроку багажнага аддзялення, Картэр запаволіў рух.
  
  
  свайго кроку і кіўком галавы жэстам рушыў чалавека наперад.
  
  
  "Г-н. Картэр?
  
  
  "Так.
  
  
  «У нас дзве машыны чакаюць, сэр, як вы і прасілі. Тхі
  
  
  Надышла чарга Картэра рушыць услед за афіцэрам. Яны прайшлі
  
  
  шлях праз натоўп выючых таксістаў і дзве асветленыя стаянкі.
  
  
  У канцы другой стаялі два чорныя седаны, абодва занятыя.
  
  
  Картэр быў рады бачыць, што акрамя афіцэра, за якім ён ішоў, ніхто з
  
  
  мужчын не быў у форме.
  
  
  Двое кітайцаў у пярэдняй частцы першага седана ледзь кіўнулі, калі ён
  
  
  прайшоў міма.
  
  
  Афіцэр адчыніў заднюю дзверы другой машыны, і Картэр сеў.
  
  
  ўнутр.
  
  
  Наперадзе былі кітаец і малады еўрапеец.
  
  
  На заднім сядзенні сядзеў пажылы мужчына з тоўстымі.
  
  
  вусамі і бычынай фігурай.
  
  
  
  Менавіта з ім загаварыў афіцэр у форме, зачыніўшы дзверы.
  
  
  ззаду Картэра. "Гэта ўсё, сэр?"
  
  
  "Сапраўды, дзякуй, сяржант", - адказаў мужчына, затым павярнуўся да
  
  
  Кілмайстру, працягваючы руку. "Г-н. Картэр, я камандзір Джуліян
  
  
  Джарвіс».
  
  
  "Нік. Рады сустрэчы з вамі, камандзір.
  
  
  «Як бачыце, мы ўважліва ідзем насустрач вашым просьбам.
  
  
  Мужчыны ў абедзвюх машынах адны з маіх найлепшых. Мы маглі б адсачыць яго да
  
  
  Кітайскай мяжа без яго выяўлення сачэння.
  
  
  «Ёсць якія-небудзь звесткі аб ім тут, у Ганконгу?»
  
  
  «Не, прынамсі, пад тым імем, якое вы нам далі. Мы сачылі за гэтым
  
  
  Вы прапанавалі гольф-нітку і нічога не прыдумалі. Таксама няма ні
  
  
  аднаго ў спісах бежанцаў, спісах замежнікаў або падатковых спісах з
  
  
  імем
  
  
  Ішы Камуку. «
  
  
  "Я не думаў, што гэта адбудзецца", - сказаў Картэр і ўздыхнуў. "Ён працуе
  
  
  з Японіі. Я мяркую, што ў яго тут ёсць бяспечны дом, які ён выкарыстоўвае тут.
  
  
  паміж працамі. Мусіць, пад выдуманым імем. «
  
  
  Джарвіс кіўнуў. «Цалкам магчыма. Амаль чвэрць людзей
  
  
  якія паступаюць у калонію і якія выходзяць з яе так робяць гэта незаконна. Як вядома,
  
  
  статус Ганконга
  
  
  робіць практычна немагчымым угнацца за ўсімі. Цыгарэту? »
  
  
  Картэр кіўнуў і ўзяў цыгарэту з залатога футарала ў мужчынскі.
  
  
  рука. «Ён мусіць хутка выйсці. Ён апрануты ў спартыўны касцюм "белае па белым"
  
  
  кашуля, карычневы летні гарнітур і дзве сумкі, адна вялікая і адна
  
  
  ручная паклажа, а таксама пара сумак для гольфа. «
  
  
  Ледзь Картэр сарваў апошняе слова, як кіроўца выйшаў на
  
  
  двухбаковую радыёсувязь, перадаючы апісанне першым мужчынам у
  
  
  седане.
  
  
  Картэр задаволена ўсміхнуўся, нахіліўшы галаву і прыняўшы прыкурыць.
  
  
  ад Джарвіса.
  
  
  Гэтыя хлопчыкі былі добрыя; ён мог гэта адчуць.
  
  
  «Відаць, Рэ добрае шоў», - суха сказаў камандзір. «Вы можаце намаляваць гэта?
  
  
  для мяне?"
  
  
  Картэр сустрэў ясную пранізлівую напружанасць у вачах суразмоўцы і
  
  
  нахіліў галаву да пярэдняй часткі машыны.
  
  
  «Ніякага спалоху. У іх абодвух аднолькавы ўзровень допуску. Усё
  
  
  заморская каланіяльная бяспека.
  
  
  «Тут напісана M16?»
  
  
  Усмешка была як лёд, але казала аб розных мірах. "Вядома.
  
  
  Картэр даў яму кароткі выклад, але гэта было больш за
  
  
  дастаткова, каб расказаць яму, што адбылося да гэтага моманту і што было
  
  
  стаўка з пункту гледжання бяспекі
  
  
  «Гучыць дастаткова буйна, каб крыху павесяліцца. «
  
  
  “Я ўпэўнены, што так і будзе, камандзір. Дарэчы, вы змаглі зрабіць мне
  
  
  браніраванне гатэля?"
  
  
  «Як вы і прасілі, Шангры-Ла, Мадзі-роўд, тут, на Коўлуне.
  
  
  бакавіца. Гэта лепшы варыянт, але, наколькі я разумею, у вас, хлопцы,
  
  
  свабода ў вашых выдатках.
  
  
  «Толькі калі праца такая вялікая, камандзір.
  
  
  «Сэр, ён выходзіць! «
  
  
  Машына ажыла, і Картэр быў у захапленні, калі ўбачыў усё
  
  
  зачапленне шасцерняў без адзінай каманды. Вядучы седан ад'ехаў
  
  
  моўчкі, мінуў доўгую чаргу таксі і накіраваўся да
  
  
  галоўнае выйсце з аэрапорта Кай Так. Недзе там яны будуць чакаць
  
  
  пачаць хвост.
  
  
  Камуку сеў у таксі, і яны паехалі.
  
  
  На працягу некалькіх хвілін яны перабіралі ўсе мажлівыя
  
  
  тыпу тутэйшага равучага руху, ад рыкш і калясак да таксі і
  
  
  ровараў.
  
  
  Калі яны рухаліся, проста за таксі Камуку, Ганконг
  
  
  і Коўлун праплыў у акно машыны, скрышыўшы Картэра.
  
  
  Прайшло шмат гадоў з таго часу, як ён быў тут, і цяпер усё, здавалася,
  
  
  былі забудавана ... літаральна ўверх. Хмарачосы былі ўсюды,
  
  
  дасягаючы неба і распаўсюджваючыся да ўзнімальных пагоркаў, якія вядуць да
  
  
  
  Кітайскай мяжы.
  
  
  І ўсё ж нічога не было ў парадку.
  
  
  Ноч была па-ранейшаму яркай неонавымі шыльдамі, і здавалася, што мыццё
  
  
  паўсюль, вісіць на знешніх лініях у надзеі, што ён высахне раней
  
  
  раніцы ў вільготным паветры. Брудная бялізна, здавалася, счаплялася з
  
  
  шэрымі будынкамі, лесвічныя вуліцы і тысячамі
  
  
  апантана тоўпяцца людзі І ўсё гэта праймаюць пахі.
  
  
  Практычна ўсюды, у любым буйным горадзе свету ёсць
  
  
  характэрны пах.
  
  
  Востраў Ганконг і яго сусед Коўлун нічым не адрозніваюцца.
  
  
  "Нешта?"
  
  
  Голас Джарвіса вывеў Картэра з задуменнасці. Ён раптам зразумеў
  
  
  што ён марыў.
  
  
  "Нічога .. . Я проста думаў аб гуках і пахах. У
  
  
  вецер поўны кветак, а гукі, якія ён прыносіць, - гэта лічыльнікі
  
  
  лічачы грошы. «
  
  
  Джарвіс усміхнуўся. «Я бачу, што вы правялі некаторы час у Ганконгу. «
  
  
  «Ён выходзіць з таксі, сэр.
  
  
  Голас кіроўцы пракраўся ў думкі Картэра, вярнуўшы яго ў
  
  
  справа пад рукой.
  
  
  "Дзіўны хлопец", - сказаў Джарвіс. «Ён адыходзіць ад свайго багажу. «
  
  
  «Не, гэта не так, - сказаў Картэр. "Я мяркую, што яму дадзены інструкцыі
  
  
  таксісту, дзе яго пакінуць. Ён больш спрытны, чым я думаў
  
  
  Але тады для яго гэта лад жыцця - сачыць за сваёй
  
  
  ананімнасцю. «
  
  
  Картэр раўнуў прапановы Джарвісу, які перадаў іх простым кіўком.
  
  
  яго галовы. Вадзіцель, у сваю чаргу, звярнуўся да іншай машыны наперадзе.
  
  
  Усе рухаліся як адзін. Картэр і іншы ангелец пакінулі
  
  
  седан.
  
  
  Адзін з двух мужчын у іншай машыне таксама выйшаў, калі яго таварыш памчаўся.
  
  
  ісці за таксі. Джарвіс застанецца са сваім кіроўцам, каб дзейнічаць як
  
  
  вузел сувязі для сталкераў.
  
  
  "Зваць Джайлз Гордан".
  
  
  «Ты ведаеш маё імя, - сказаў Картэр. “У вас ёсць двухбаковая сувязь?
  
  
  Мужчына расшпіліў куртку, каб паказаць Картэру двухбаковую радыёсувязь, прымацаваную да
  
  
  на яго поясе. "Мы ўсё гэта маем.
  
  
  "Добра. Паехалі!"
  
  
  Усе трое чаргаваліся ззаду Камуку, калі ён блукаў па
  
  
  вузкім вулачкам без відавочнай мэты. Але Картэр меў
  
  
  адчуванне, што гэты чалавек меў намер страціць хвост, хоць
  
  
  Кілмайстар быў упэўнены, што маленькі японец не знайшоў
  
  
  факт, што ён у яго быў.
  
  
  Гэта была проста частка жывёлы, якой ён быў, які жыве па кодэксе, які
  
  
  прадыктаваў адно: выжыванне.
  
  
  Двойчы ён ездзіў на рыкшах, а пасля апошняга заскочыў на
  
  
  трамвай.
  
  
  Картэр выконваў указанні і загады Гордана і яго кітайскага таварыша.
  
  
  Яны ведалі тэрыторыю і маглі практычна здагадацца аб Камуку куды ён
  
  
  рухаецца.
  
  
  Як і меркаваў Картэр, людзі Джарвіса былі добрыя. Паміж сабой і
  
  
  двое іншых мужчын, іх здабыча ніколі не хавалася. радыё патрэсквала
  
  
  на поясе Гордана. Ён паднёс яго да вуха і прамармытаў адказ. "Ён
  
  
  накіроўваючыся ўглыб старога квартала, ля вады. «Любы шанец
  
  
  страціць яго там? »
  
  
  «Ёсць шанец, - адказаў Гордан, - але ён невялікі. Мая чарга ўзяць
  
  
  весці. Глядзі на маю спіну! Картэр так і зрабіў і заўважыў, што
  
  
  кітайскі афіцэр перарэзаў два кварталы, каб кінуцца наперад і выйсці ўнутр.
  
  
  перад Камуку. Калі ён прайшоў, ён падняў, а Гордан выпусціў
  
  
  таму.
  
  
  Яшчэ два павароты, і яны апынуліся ў амаль бязлюдным завулку. Толькі
  
  
  адна неонавая шыльда прабівалася скрозь цемру паміж абліцоўваннем будынкаў
  
  
  абодва яго бакі.
  
  
  Чырвоная Шапачка.
  
  
  «Гэта рэстаран і бар.
  
  
  Словы ледзь зляцелі з яго рота, калі выйшаў іншы афіцэр.
  
  
  дзверы Чырвонай Шапачкі і трушком пабеглі да іх.
  
  
  «Ён п'е ў бары. Я амаль упэўнены, што ён гатовы зрабіць
  
  
  яго апошні ход. "Добра", - кіўнуў Гордан. «Задняе выйсце?»
  
  
  «Так, выходзіць на Зладзейскую алею і бяжыць да вады. Я вазьму
  
  
  Гэта. Ён паспяшаўся прэч, а Гордан рушыў далей па завулку. Калі ён быў
  
  
  за некалькі ярдаў ад дзвярэй рэстарана ён кінуўся ў
  
  
  цемра дзвярнога праёму.
  
  
  Картэр закурыў і прайшоў у нішу паміж будынкамі, каб
  
  
  Пачакайце.
  
  
  Яго вочы былі цяжкія. Шаснаццацігадзінны палёт пачынаў адбівацца на
  
  
  яму.
  
  
  Ён здолеў паспаць большую частку паездкі, але драмаў у
  
  
  сядзячае становішча ніколі не было яго сумкай для спакойнага сну.
  
  
  Ён толькі што заціснуў цыгарэту падэшвай, калі ўбачыў Гордана.
  
  
  вяртаючыся на сваё месца.
  
  
  “Наш чалавек пераехаў. Лінг зараз ідзе за ім. Ён змяніў
  
  
  адзенне, напэўна, у мужчынскім пакоі... Кітайская піжама. Ён гуляе
  
  
  кулі, і
  
  
  рухаецца да заліва.
  
  
  "Ты думаеш, хто то яму дапамог у Чырвонай шапачцы?"
  
  
  «Можа быць, - сказаў Гордан, - але сумнеўна. У яго напэўна была адзежа
  
  
  схаваў дзе-небудзь у туалеце. Лінг сказаў, што ў яго быў
  
  
  загорнуты ў паперу скрутак пад яго мышкай. Верагодна, гэта быў яго запасны гарнітур.
  
  
  
  Радыё зноў затрашчала. Гордан зняў яго з пояса і трымаў.
  
  
  паміж сабой і Картэрам. "Як справы! "
  
  
  «Ён даплыў да барака. Ён пастаўлены на якар ярдаў у пяцідзесяці ў
  
  
  заліў. У лесвіцы яго сустрэла жанчына.
  
  
  "Якое ваша становішча?"
  
  
  Афіцэр, Лінг, прагрымеў, і яны рушылі ў дарогу.
  
  
  Яны былі амаль ля вады, калі радыё загаварыла яшчэ крыху. Гордан
  
  
  слухаў, правяраў і размаўляў з Картэрам, пакуль яны рухаліся.
  
  
  «Ваша здагадка была дакладнай. Таксіст выкінуў усе свае валізкі да
  
  
  кіроўцу рыкшы.
  
  
  "І .. . ? »
  
  
  «І кіроўца рыкшы паехаў назад у аэрапорт і паклаў.
  
  
  іх у шафцы. «
  
  
  Картэр усміхнуўся. “Наш хлопчык вельмі ўважлівы. Відавочна, ён не гуляе ў гольф
  
  
  у
  
  
  Ганконгу. «
  
  
  Яны выйшлі на Бэй-стрыт, бок Коўлун, які быў не больш чым
  
  
  шырокая цэментная пліта з пабудовамі на адным баку і выступоўцамі апорамі на
  
  
  іншы.
  
  
  Амаль да кожнага пірса была прывязана якая-небудзь лодка. У бухце,
  
  
  ярдах у пяцідзесяці было некалькі дзясяткаў джонак, прывязаных адзін да аднаго
  
  
  у доўгай бясконцай лініі.
  
  
  Лінг сустрэў іх прама каля ўваходу ў Алею Злодзеяў. "Гэта "Зорка Токіа"
  
  
  .
  
  
  Гэты вялікі барк. Калі ён належыць Камуку, ён чалавек са сродкамі.
  
  
  Картэр прасачыў за ўказальным пальцам мужчыны. Барк быў вялікім,
  
  
  як мінімум на трэць больш, чым хто-небудзь з навакольных. Ліхтары махалі з яго
  
  
  носа, кармы і мачтаў, і ў іх святле Картэр мог бачыць, што гэта
  
  
  азначала.
  
  
  Джонкі такога памеру і ў экіпіроўцы, як Tokyo Star, не каштавалі
  
  
  танна.
  
  
  «Добра, Картэр, мы яго злавілі. Што зараз?"
  
  
  Кілмайстар правёў хуткую разведку і вярнуўся да двух мужчын.
  
  
  «Там у гэтым будынку ёсць тэлефонная будка, а яшчэ адна ўнізе,
  
  
  там.
  
  
  Зможаш іх праслухаць?
  
  
  “На працягу гадзіны. «
  
  
  - І я мяркую, што ў гэтага судна ёсць радыё на борце.
  
  
  «Я б сказаў, што гэта па антэнах на мачце», - прапанаваў Лінг. «І
  
  
  магутны. «
  
  
  Гордан ускочыў. «Мы можам адсочваць гэта з дапамогай радыёпеленгатара.
  
  
  Не трэба шмат часу, каб пазнаць яго частату. «
  
  
  - Добра, - кіўнуў Картэр. «Акрамя таго, што кругласутачна
  
  
  сачыць за ім адсюль, з запаснымі, каб сачыць за кожным, хто яго наведвае, я
  
  
  не магу думаць ні аб чым іншым. «
  
  
  «Гатова, - сказаў Гордан. «Ты выглядаеш пабітым.
  
  
  "Я адчуваю гэта."
  
  
  “Мы возьмем гэта адсюль.
  
  
  Ён зноў уключыў радыё, і праз тры хвіліны седан Джарвіса пад'ехаў.
  
  
  каля пірса прыкладна за сто ярдаў ад мяне.
  
  
  Картэр паціснуў абодвум мужчынам рукі і пабег да машыны.
  
  
  «Выдатная праца, камандзір», - сказаў ён, сядаючы на задняе сядзенне. "Мы
  
  
  павінна даведацца нешта цягам сутак. «
  
  
  Праз дзесяць хвілін яго высадзілі ў «Шангры-Ла». Ён блішчаў
  
  
  на фоне агнёў гавані Вікторыя і агнёў Ганконга
  
  
  за гранню, як вялізны камень з чорнага граніту.
  
  
  "Я буду на сувязі", – сказаў Картэр, выходзячы з машыны.
  
  
  «Права. І не хвалюйся, Картэр. Мае хлопчыкі застануцца на сачэнні за ім.
  
  
  «Я ні на хвіліну не сумняваюся ў гэтым, камандзір. Дабранач.
  
  
  Вестыбюль быў такім жа вялікім, як і знешні выгляд, з паліраваным белым.
  
  
  мармурам, аўстрыйскія крыштальныя люстры і паліраваныя латуневыя кашпо
  
  
  усюды.
  
  
  «Ваш нумар гатовы, містэр Кавендыш, ззаду, тварам да Гавані Вікторыі.
  
  
  і востраву. «
  
  
  "Дзякуй. Не маглі б вы адправіць хлопчыка з сумкамі? Я хацеў бы атрымаць
  
  
  выпіць і што-небудзь паесці. «
  
  
  "Вядома, сэр", - сказаў клерк, зірнуўшы на гадзіннік. "Яны
  
  
  падаюць бутэрброды ў галоўнай ложы да дванаццаці. Вы знойдзеце
  
  
  ліфты прама за кутом ёсць. Ідзі на дах, а потым
  
  
  сочыце за гукам музыкі. «
  
  
  Ліфт падняў яго на дах, і ён выйшаў у вузкую
  
  
  зала з дывановым пакрыццём з тоўстага ворса. Гук амерыканскага року афарбаваны
  
  
  з усходнімі струнамі прывяла яго направа ў гасціную.
  
  
  Шангры-Ла быў шыкоўным месцам, і яго лаундж з захапляльным дух
  
  
  від на гавань і Ганконг нічым не адрозніваўся.
  
  
  Але ў тую ноч гэта было падобна на суботнюю ноч у любым вялікім гатэлі ў ЗША.
  
  
  са з'ездам у горад.
  
  
  Маладая дзяўчына, якой было занадта шмат, рухалася па пакоі, не гледзячы
  
  
  на любога мужчыну, які знойдзе час, каб прыстаць. Стары хлопец у
  
  
  яркай
  
  
  гавайская кашулі і кулі-капялюш занадта груба схапіў яе. Яна
  
  
  крычала на яго, і калі ён не адпускаў, яна цьвікамі прыбіў яго.
  
  
  прама з развароту, ударам, якім Барні Райлі мог бы ганарыцца.
  
  
  Некаторыя з мужчын, якія стаялі каля бара, зараўлі ад смеху, і
  
  
  сівая жанчына з вельмі шляхетным акцэнтам сказала нешта пра вельмі
  
  
  найнізкі клас аб дзяўчыне. У рэшце рэшт, з'явіўся пасыльны і
  
  
  праводзіў дзяўчыну.
  
  
  Картэр чуў яе крыкі на ўсім шляху да ліфта.
  
  
  Гэта быў канец тыповага вечара ў Ганконгу.
  
  
  Бар быў цьмяна асветлены і заліты штучнымі раслінамі, шмат
  
  
  бамбука і некалькі маленькіх пальмаў. Пахла джынам і
  
  
  п'янлівы пах жаночых духаў, жорсткі рытм групы і
  
  
  прыгнятальны жар мноства здушаных цел.
  
  
  Картэр знайшоў столік каля вокнаў з карцінамі і сеў. А
  
  
  Афіцыянтка спынілася ля бліжэйшай будкі, зняла чаявыя і пару
  
  
  пустых шклянак, затым падышла да яго.
  
  
  «Мяне клічуць Су. Я магу вам чым-небудзь дапамагчы?
  
  
  Картэр замовіў невялікую страву з димсамом і моцны падвойны скотч.
  
  
  "Гэта ўсё?"
  
  
  Магчыма, ён памыляўся, але яму здалося, што ён бачыў гэта ў яе шырокай міндальнай
  
  
  вачах, выгіне яе вуснаў і тое, як яна пакінула дзве верхніх
  
  
  гузікі яе мундзіра расшпіленымі.
  
  
  "Пакуль", - адказаў ён.
  
  
  Ён сапраўды ведаў, калі яна вярнулася з ежай і пітвом, а таксама
  
  
  як пачак Cabons, цвёрдая турэцкая цыгарэта.
  
  
  Картэр іх ненавідзеў, і мала хто гэтага не рабіў. Вось чаму, калі яны былі
  
  
  дастаўлены без замовы, яны сталі выдатным сродкам
  
  
  ідэнтыфікацыя.
  
  
  Ён паклаў цыгарэты ў кішэню і сербануў. Су перагнулася цераз
  
  
  стол, апаражняючы попельніцу і даючы Картэру - як і падвыпіламу мужчыну
  
  
  за суседнім столікам - выдатны від на яе мілю дэкальтэ.
  
  
  "Паклапаціцца аб чым-небудзь яшчэ?"
  
  
  «Я ў нумары дзевяць-адзінаццаць.
  
  
  Яна кіўнула. «Я выходжу праз паўгадзіны.
  
  
  Яна сыйшла. Калі Картэр атакаваў пяльмені з мясам, мужчына
  
  
  за сталом побач з ім нахіліўся.
  
  
  «Блін, але ты шчасліўчык. Кожны хлопец у гэтым месцы быў
  
  
  спрабуючы дабрацца да гэтага ўсю ноч! »
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. - Думаю, усяго адзін з маіх дзён. Ён скончыў свой
  
  
  выпіў, праглынуў рэшткі дымсама і накіраваўся ў нумар.
  
  
  Роўна праз паўгадзіны пачуўся лёгкі стук у дзверы.
  
  
  Картэр адкрыў яе, яна ўвайшла ў пакой, а ён зачыніў яе за
  
  
  яе.
  
  
  Тады, і толькі тады ён правёў вуснамі па шчацэ Су.
  
  
  Лі
  
  
  Калпепер, агент N 11, AX Далёкі Усход, раён Ганконга.
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  Су Лі не змог стрымаць хіхікання, зняўшы парык, каб паказаць
  
  
  яго паголеную галаву.
  
  
  «Званок Хоўка сказаў, што я чакаю іншага N3 з карцінак, якія я бачыў,
  
  
  але гэта нашмат больш, чым я марыў! " яна сказала
  
  
  і засмяяўся за лялечную руку.
  
  
  Картэр усміхнуўся і прыбраў вусы разам з пінжаком.
  
  
  кашуля і гальштук. «Гэта быў цяжкі тыдзень. «
  
  
  "Я чуў. Хочаце спачатку пазнаёміць мяне з апошнімі навінамі? Гэта можа адпавядаць
  
  
  без розніцы
  
  
  Я ўжо выкапаў.
  
  
  "Дастаткова добра. "
  
  
  Яна рушыла ўслед за Картэрам у ванну і села на край ванны.
  
  
  пакуль ён зняў рэшткі макіяжу і выдаліў дзённы рост
  
  
  барады.
  
  
  Ён падрабязна расказаў пра ўсё і расказаў Су Лі пра вячэрнюю
  
  
  пагоні, ён кінуў хуткія погляды ў яе бок.
  
  
  Яны ніколі раней не працавалі разам, але, як і іншыя агенты ў
  
  
  сусветнай сеткі AX, Картэр ведаў яе мінулае і ведаў, што яна
  
  
  добрая.
  
  
  Яе бацька быў ангельцам, а маці кітаянкай. Вынік
  
  
  шлюбу быў выдатны.
  
  
  Калі ён убачыў яе зараз, яна сядзела, як маленькая дзяўчынка на ванне, з рукамі на
  
  
  каленях, скрыжаваўшы ногі, ён ляніва варажыў, ці зможа ён сумясціць
  
  
  задавальненне са справай.
  
  
  Яна замяніла ўніформу, якую насіла ў гасцінай, узрушаючым
  
  
  сукенкай з белага шоўку. У яе быў круглы ліф з тонкімі шлеі на
  
  
  плячах. Яркасць белага рэзка кантраставала з яе глыбокага
  
  
  аліўкавага колеру скурай і бліскучымі доўгімі чорнымі валасамі.
  
  
  Ніжэй простая ліфа спадніца сабралася ў фіесце.
  
  
  вузкіх зморшчын як
  
  
  вадаспад вадка-белы, з найчыстым
  
  
  унізе белым паралонам карункавых ніжніх спадніц.
  
  
  Да таго часу, калі ён скончыў свой інструктаж, Картэр адкрыта глядзеў на
  
  
  яе.
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Не зусім", - адказаў ён з крывой усмешкай. "Я проста падумаў
  
  
  як цнатліва і салодка на шаснаццаць гадоў ты выглядаеш у гэтай сукенцы. «
  
  
  "Гэта частка вокладкі", - сказала яна, усміхаючыся ў адказ.
  
  
  “Добрая. Ён вярнуўся ў нумар і пайшоў проста да
  
  
  міні-бар на ноч. Гэта дапаможа яму заснуць. "Напой?
  
  
  «Божа, не. Пасля таго, як я нюхаў гэтае рэчыва апошнія дзве ночы, я не мог
  
  
  стаяць і піць. «
  
  
  "Ёсць праблемы з атрыманнем працы тут у такі кароткі тэрмін?"
  
  
  "Не", - сказала яна. «Мэнэджар - стары сябар. «
  
  
  "Добра." Картэр упаў на спіну праз ложак, закурыў цыгарэту і
  
  
  прыўзняўся на падушках. Цяпер ваша чарга.
  
  
  Су Лі глыбока ўздыхнула, выцягнула некалькі нататак і тое, што выглядала
  
  
  як фота з сумачкі і пачалося.
  
  
  «Лін Зыонг сышла ў падполле адразу пасля таго, як пачула пра
  
  
  смерці.
  
  
  "Любая лінія?"
  
  
  «Не, і ў мяне ёсць вушы па ўсім горадзе. Хаця ёсць шанец,
  
  
  і вам лягчэй сачыць за гэтым, чым мне.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Яе суседка па пакоі. Дзяўчынку завуць Мімі; яна францужанка. Яна і Лін
  
  
  Дуонг ведалі адзін аднаго ў Сайгоне. Мімі працуе ў месцы пад назвай
  
  
  Азіяцкая тэпціка.
  
  
  Гэта бардэль на алеі По, недалёка ад бульвара Георга V.
  
  
  «Лінь там працавала?»
  
  
  «Не. Відавочна, Білі Дуонг паслаў ёй дастаткова грошай, каб жыць. Яна захавала
  
  
  заняты часткова ва ўрадзе ў якасці сакратара».
  
  
  «Але яна засталася сябраваць з прастытуткай?»
  
  
  Су Лі ўсміхнулася. «Такое сяброўства вельмі моцнае
  
  
  на Усходзе,
  
  
  Нік, ты павінен гэта ведаць. «Тавучы», - адказаў ён. "Я слухаю. Працягвай."
  
  
  «Гэта лепш, чым нават грошы, што Лін і Мімі працягваюць размаўляць. Твой
  
  
  хлопчык, Камуку, можа нават пайсці за ёй, калі ён даведаецца пра яе
  
  
  існаванне. «
  
  
  “Я мяркую, што ён гэтага не зробіць. А як наконт Коні Чу
  
  
  "Цяпер яна сапраўдны пераможца", - сказала Су Лі. «У яе дваццаць джонак,
  
  
  і робіць страшэнна шмат гандлю ўсюды, ад Сінгапура да
  
  
  Тайвань.
  
  
  У адносінах да яе таксама дзейнічае палітыка неўмяшання, таму яна можа
  
  
  гандляваць з Камуністычным мацерыком.
  
  
  "Яна займаецца кантрабандай?"
  
  
  «Для пратаколу, не. Але ніхто з уладальнікаў лодак адсюль да Макао
  
  
  не займаецца кантрабандай. Гэта няпісаны закон. У любым выпадку,
  
  
  Коні Чу – вельмі багатая жанчына, і яна становіцца ўсё багацейшай».
  
  
  Яна выбрала фатаграфію са сваёй чаркі і перадала яе Картэру.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  «Яе маленькая хаціна на гары на вяршыні Коулун-роўд. Гэта
  
  
  белы дом ... самы вялікі. «
  
  
  Фатаграфія была зроблена далёка ўнізе шырокавугольным аб'ектывам. Гэта
  
  
  паказаў узгоркі на поўнач да мяжы, усеянай невялікімі
  
  
  святыні, густая зеляніна і некалькі раскошных віл.
  
  
  Адна віла, яе сцены масіўней, чарапічны і нахільны дах яшчэ
  
  
  дамінуючы, вылучаўся сярод усіх астатніх. Нават яго пазіцыянаванне,
  
  
  чапляючыся за самую вяршыню амаль недаступнай вяршыні, зрабіла яе больш
  
  
  больш унушальна, чым яго суседзі.
  
  
  Картэр перавярнуў фатаграфію і ткнуў у яе пальцам. "Яе?"
  
  
  Су Лі кіўнула. «Прыгожа, ці не праўда? І пабудавана як крэпасць.
  
  
  Паміж вонкавымі сценамі і самай вілай вельмі шмат
  
  
  узброенай аховы і сабак.
  
  
  "Значыць, у дамы шмат ворагаў?"
  
  
  Жанчына гучна засмяялася. «Ва ўсіх у Ганконгу з вялікімі грашыма
  
  
  ёсць ворагі. Картэр ведаў, што адна з прычын, па якой Су Лі так добра працуе.
  
  
  Гэтая вобласць была яе спазнаннем - і сяброўствам - вываратам жыцця
  
  
  калоніі.
  
  
  «Што пра яе гавораць на вуліцы і ў заліве?
  
  
  «Што яна багатая кітайская шлюха з Сайгон, але больш нічога.
  
  
  Людзі, якія ў яе працуюць, згуртаваны і маўклівыя. Яна ім плаціць
  
  
  добра. «Ці можа яна ўсё яшчэ быць звязана з Чарлі Лу?»
  
  
  "Яна магла б", - сказала Су Лі. «Але тады яна магла мець сувязь з
  
  
  сям'ёй мафіі Нью-Ёрка. Калі хто ведае, ніхто не гаворыць. "Добра.
  
  
  Якія дзве іншыя фатаграфіі? "
  
  
  «Фатаграфія Мімі і адна з Лін Дыёнга.
  
  
  Картэр зірнуў на іх і сунуў у кашалёк. "Дзве
  
  
  рэчы.
  
  
  «Страляй. «Даведайцеся, што вы можаце пра джонку пад назвай Tokyo Star. Ня
  
  
  толькі тое, што M16 прыдумае, сапраўдны матэрыял». "Я буду старацца. я
  
  
  
  
  «І паглядзіце, ці зможаце вы знайсці шчыліну
  
  
  у персанале Коні Чу. Яны не могуць
  
  
  усё будзь адданым. «Ёсць адзін капітан... Швед па імені Ёхансан.
  
  
  Гэта ўсяго толькі чуткі, але я над гэтым папрацую. "Рабі", - сказаў Картэр і
  
  
  здушыў пазяханне.
  
  
  «Ты выглядаеш пабітым.
  
  
  "Я?"
  
  
  "Тады табе не патрэбна кампанія", – сказала яна, прыадчыніўшы вусны, каб паказаць
  
  
  самыя белыя зубы, якія Картэр калі-небудзь бачыў.
  
  
  Ён думаў, што бачыў гэты бляск у яе вачах, калі яна была
  
  
  седзячы на краі ванны. Ён ведаў, што гэта было на яго погляд, калі
  
  
  яна заўважыла, што ён так пільна глядзіць на яе.
  
  
  Але гэта быў доўгі-доўгі дзень.
  
  
  "Так, але баюся, што гэта будзе бескарысная спроба", – адказаў ён.
  
  
  у адпаведнасці з яе ўсмешкай.
  
  
  «Можа, ты прабудзеш у Ганконгу дастаткова надоўга», - сказала яна, прыкладваючы свае
  
  
  вусны на яго і рухаючыся да дзвярэй.
  
  
  "Патэлефануй мне раніцай?"
  
  
  "Я патэлефаную. "
  
  
  Дзверы за ёй зачыніліся, і Картэр з цяжкасцю сцягнуў штаны.
  
  
  з ног, перш чым ён упаў на ложак у глыбокім сне.
  
  
  На наступную раніцу Картэр прачнуўся ў дзевяць ад званка тэлефона і змены гадзінных паясоў.
  
  
  Пахмелле. Па нейкім дзіўным чынніку ў яго таксама была невыразная выява Су Лі.
  
  
  Калпепер, аголены, на адваротным баку стагоддзе.
  
  
  Гэта быў яе голас па тэлефоне. "Вы добра выспаліся?"
  
  
  "Які жах. Я ўсю ноч марыў пра цябе голай, і што мне, напэўна,
  
  
  адмоўлена. «
  
  
  «Я зноў выходжу апоўначы сёння ўвечары», - сказала яна, усміхаючыся.
  
  
  голас.
  
  
  «Будзем спадзявацца, што я тут і прачнуся. Ёсць што-небудзь?
  
  
  «Толькі тое, што, напэўна, ужо ёсць у брытанскіх хлопцаў. Tokyo Star - гэта
  
  
  належыць кампаніі Chansung Import-Export, Limited з Макао. Што цікава
  
  
  у тым, што яны, у сваю чаргу, прыналежаць Kulo Electronics. «
  
  
  "Вельмі цікава. Што-небудзь яшчэ?"
  
  
  «Капітан Ёхансан завершыць рэйс з Тайваня каля трох.
  
  
  сёння днём. Я збіраюся быць у доках, каб прывабіць яго. «
  
  
  "Быць асцярожная
  
  
  "Зраблю. Картэр выпусціў тэлефон і тут жа заснуў у
  
  
  чарговы раз.
  
  
  Апоўдні ён прымусіў сябе прачнуцца. Ён замовіў сняданак з нумара
  
  
  службы, сказалі, што ён можа толькі паабедаць, і крычаў, пакуль яны
  
  
  пагадзіўся адправіць сняданак за дадатковую плату.
  
  
  У ванне ён прыняў душ, зноў пагаліўся і зноў нанёс макіяж, надзеў парык,
  
  
  і вусы.
  
  
  Да дзвюх гадзін ён адчуў сябе памаладзелым і патэлефанаваў па нумары, які
  
  
  Камандзір
  
  
  Джарвіс даў яму напярэдадні вечарам. Ён быў у парадку да канца.
  
  
  - Што-небудзь пра Камука, камандзір?
  
  
  "Пакуль няма. Ён нават не ўключаў радыё, і адзіныя наведвальнікі
  
  
  у джонку былі гандляры ... свежая гародніна, рыба і некаторае
  
  
  такое.
  
  
  Але жанчына аднойчы раніцай сышла на бераг і пазваніла.
  
  
  "Ты прыняў?"
  
  
  «Кожнае слова на стужцы, хаця я не думаю, што гэта тое, чым ты будзеш
  
  
  зацікаўлена. Яна патэлефанавала ў медыцынскую клініку, каб забраць яе
  
  
  рэцэпт на жаночую праблему.
  
  
  ІІІ заставацца на сувязі.
  
  
  «Права. Картэр забіў дзень, арандаваўшы машыну і разведваючы
  
  
  вобласць вакол
  
  
  Вілы Коні Чу. Ён пакінуў яе напрыканцы ў гэтай маленькай гульні, так што
  
  
  ён быў вельмі асцярожны, каб не прыцягваць да сябе ўвагу.
  
  
  Пад вечар вярнуўся ў гатэль. Тэлефанаваў Джарвіс.
  
  
  «Яшчэ адзін званок, і гэты цікавы.
  
  
  "Я буду прама там. Штаб-кватэра Джарвіса знаходзілася ў Ганконгу на
  
  
  бакавіцы. Картэр узяў таксі
  
  
  і прайшоў некалькі пакінутых кварталаў да невялікага пабеленага
  
  
  будынка, на якім была толькі малюсенькая таблічка побач з дзвярыма, каб паведаміць наведвальніку
  
  
  афіцыйную назву.
  
  
  Джайлз Гордан чакаў і праводзіў яго ў кабінет Джарвіса.
  
  
  "Феа?" - спытаў стары камандзір.
  
  
  «Не, дзякуй, - адказаў Картэр. - Я толькі што зрабіў.
  
  
  - Тады дастаткова добра. Давай пяройдзем да справы. Джайлз?
  
  
  Гордан падышоў да магнітафоннай кансолі ў сцяне і пачаў націскаць кнопкі.
  
  
  Картэр сеў на крэсла і закурыў.
  
  
  «Гэта было зроблена каля гадзіны таму, - сказаў Джарвіс, - па адным са званкоў.
  
  
  са скрыні ўздоўж апор».
  
  
  А потым пакой запоўніў вельмі знаёмы голас.
  
  
  «Окамото прыбудзе заўтра з новай партыяй. Ён будзе
  
  
  даставіць звычайным спосабам. Я не хачу, каб ён вяртаўся ў Токіа. гэта
  
  
  відавочна, што ён быў скампраметаваны. Картэр устаў, напружаны, у сваім
  
  
  крэсла. «Гэта Чарлі Лу. Я даведаюся голас дзе заўгодна! Джарвіс
  
  
  падняў руку, і тут з'явіўся Камуку.
  
  
  «Пра гэта паклапоцяцца. «Акрамя таго, я лічу, што ў мэтах бяспекі файлы павінны
  
  
  пераехаць, на ўсялякі выпадак. Гэта сапраўдная сіла, якая ў нас ёсць.
  
  
  "Вядома", - адказаў Камуку.
  
  
  «Колькі часу ў вас спатрэбіцца, каб знайсці новае месца?»
  
  
  Рушыла ўслед паўза, і калі Камуку адказаў, было шмат
  
  
  напружанне ў яго голасе. «Цяжка сказаць. Мы іх перамясцілі
  
  
  чатыры разы за апошнія паўгода. «Я ведаю гэта, але, чорт вазьмі, гэта павінна
  
  
  гатова! Без іх у нас няма сродкаў абароны інфармацыі, якую мы
  
  
  прадам нашым рускім сябрам. Файлы не павінны падвяргацца небяспецы!
  
  
  “Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах. "Выдатна. І, дарэчы, віншую з
  
  
  справа Картэра. Вельмі добра зроблена!
  
  
  "Дзякуй. «І я, магчыма, ужо знайшоў новага нованавернутых у Куло, каб
  
  
  замяніць Окамото. Нашы людзі зараз працуюць над яго кампрамісам. Калі
  
  
  файл сабраны, я паведамлю вам і адпраўлю яго звычайным
  
  
  сродкі. «
  
  
  Пачуўся храбусценне статыкі, якое часткова затуманіла развітанне
  
  
  двое мужчын, а затым запіс замоўк.
  
  
  "Я спадзяюся, што ўсё гэта значыць для вас больш, чым для нас", - сказаў Джарвіс.
  
  
  «Гэта можа… Спадзяюся, – адказаў Картэр. "Думаю, я вып'ю гарбаты
  
  
  у цяперашні час. «
  
  
  Ён хадзіў і разважаў, пакуль Джайлз Гордан рыхтаваў тры кубкі ў
  
  
  англійскай стылі, густы ад вяршкоў, а затым вярнуўся на сваё месца.
  
  
  «Мы думаем, што ахвяры шантажу займаюць кіруючыя пасады ў некалькіх
  
  
  Японскія кампутарных і электронных фірмах. З сумы
  
  
  інфармацыя, якая была перададзена, іх, верагодна, некалькі.
  
  
  «
  
  
  Гордан падскочыў: "Значыць, файлы шантажу тут, у Ганконгу?"
  
  
  «Я б сказаў так, мяркуючы па тым, што Чарлі Лу сказаў на гэтым запісе. Гэта гучыць так
  
  
  хоць
  
  
  Ашанці Акамота - кур'ер, а таксама крыніца інфармацыі. Можа
  
  
  вы даведаецеся, дзе ён жыве, да каго ён прыязджае, чым ён займаецца, пакуль знаходзіцца ў
  
  
  
  Ганконгу? Думаю, наведванні частыя. «
  
  
  "Павінна быць даволі проста", - сказаў Джарвіс.
  
  
  «Мяркуючы па ўсім, - прамармытаў Картэр, - дадзеныя шантажу таксама
  
  
  пірацкая электроніка і кампутарная інфармацыя збіраюцца ў Японіі
  
  
  Чарлі Лу.
  
  
  Затым яго адпраўляюць у Ганконг. Шантаж знаходзіцца ў
  
  
  master файлах тут, і нейкім чынам прадаваная інфармацыя перадаецца
  
  
  Рускім тут.
  
  
  "Дык што ж наш наступны крок?"
  
  
  «Для вас і вашых людзей, камандзір, я б параіў заставацца на Ішы Камуку як
  
  
  прылепленымі.
  
  
  Здаецца, ён большы, чым проста наёмны забойца. «
  
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзіўся Джарвіс. «Відаць, ён ідзе да гэтага канца. «
  
  
  - Магчыма, - прагыркаў Картэр. "Будзем спадзявацца, што мы зможам абмеркаваць гэтыя
  
  
  файлы ад яго. А пакуль я пагляджу, ці змагу я знайсці
  
  
  Сястру Білі Дуонга. Ёсць добры шанец, што Білі па-чартоўску шмат ёй распавёў
  
  
  больш, чым мы думаем. «
  
  
  Картэр узяў таксі да гавані бульвара Георга V і пайшоў пешшу.
  
  
  таму. Уваход на алею По быў такі вузкі, і знак, які пазначае яго
  
  
  так незразумелы, што ён амаль прапусціў гэта.
  
  
  Нумар 12 быў ціхім двухпавярховым домам у секцыі, у якой
  
  
  калісьці быў поўнасцю каланіяльным. Ён захаваў частку былога зачаравання,
  
  
  знаходзіўся ўбаку ад завулка і ахоўваўся невысокім плотам.
  
  
  Ён прайшоў праз вароты і падняўся па каменнай дарожцы. Дзверы фарсіла
  
  
  старым званочкам з белай фарфоравай ручкай. Ён выцягнуў гэта і
  
  
  чакаў.
  
  
  Ён чакаў жанчыну. Маленькі стары, які адчыніў дзверы, паглядзеў
  
  
  як дзядзька Фу Маньчжу, якога падлучылі да трубкі з опіюмам
  
  
  крыху занадта доўга.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Мне сказалі, што джэнтльмен можа правесці некалькі забаўляльных гадзін пад
  
  
  вашым дахам. «
  
  
  Дзверы адчыніліся, і Картэра запрасілі ўнутр. Унутры была пярэдні пакой.
  
  
  цёмна, як падземная пячора.
  
  
  "Сюды", - прамармытаў стары і накіраваўся да
  
  
  святла.
  
  
  Картэр рушыў услед за ім у тое, што выглядала як старамодную гасціную,
  
  
  хіба што там быў бар і некалькі столікаў. Мужчыны, якія сядзелі на іх
  
  
  былі і кітайцамі, і каўказцамі. Усе яны выглядалі паспяховымі
  
  
  бізнесмены на чаяванні.
  
  
  "Пачакай тут", - сказаў стары. «Выпі, калі хочаш. «
  
  
  Картэр замовіў падвойны скотч у бармэна, маладога з велізарнымі
  
  
  ачкамі, які быў падобны на студэнта. Напой распаўсюджвае расслабляльнае цяпло
  
  
  праз сваё цела, гледзячы на ??сваіх калег-кліентаў. Ніхто з іх
  
  
  нават зірнуў на яго.
  
  
  «Я мадам Вонг. Ці магу я быць карыснай? "
  
  
  Нават па кітайскіх мерках яна была матронай, з добрым круглым тварам і
  
  
  яе чорныя валасы былі моцна зачасаны таму з маршчыністага асобы.
  
  
  «Мне сказалі, што ў вас
  
  
  мілыя дамы і што ваш дом вельмі
  
  
  прыстойны. «
  
  
  "Я бачу. У вас ёсць пасведчанне асобы? У нас тут вельмі дзіўныя законы
  
  
  у
  
  
  Ганконгу. «
  
  
  Картэр перадаў ёй пашпарт Сайласа Кавендыша і міжнародныя
  
  
  правы кіроўцы пад тым жа псеўданімам.
  
  
  Яна вывучыла дакументы, вярнула іх і міла ўсміхнулася. "Нам
  
  
  трэба быць асцярожнымі, асабліва з новымі кліентамі. «
  
  
  “Я разумею. Мне парэкамендавалі дзяўчыну… Мімі?
  
  
  «Ах так, вельмі міла і вельмі папулярна. Вы ведаеце, яна францужанка. У вас
  
  
  ёсць дарожныя чэкі ці наяўныя? "
  
  
  "Наяўныя. «
  
  
  Усмешка стала шырэй. «Мімі ў шостым пакоі, прама ўверх па лесвіцы. я
  
  
  скажу ёй, што ў яе ёсць той, хто тэлефануе. Вы можаце падняцца, калі будзеце гатовыя.
  
  
  Проста пакіньце сваё ахвяраванне на падносе ў падножжа ўсходаў. «
  
  
  Картэр кіўнуў, і яна адышла.
  
  
  "Ахвяраванне", - падумаў ён. Як цікава. Гэта было класнае месца, не
  
  
  згадка аб суме. Вядома, калі "ахвяраванне" было занадта маленькім, ён
  
  
  быў упэўнены, што будзе прапанавана дадаць яшчэ да таго, як наверсе
  
  
  гулянні пачаліся.
  
  
  Ён дапіў свой напой і накіраваўся да лесвіцы. У падноса ён быў
  
  
  вельмі шчодры, потым ён без праблем знайшоў нумар шэсць.
  
  
  Дзверы былі прыадчынены, таму ён проста ўвайшоў.
  
  
  «О, ты мяне здзівіў! «
  
  
  Яна стаяла ля туалетнага століка, апранутая - ці распранутая - у самую яркую
  
  
  ночнушку, што Картэр калі-небудзь бачыў. Яе маленькія грудзі ззялі белым скрозь.
  
  
  матэрыял, і цёмныя соску выклікалі зморшчыны на тканіны, дзе
  
  
  яны адштурхнулі яе ад астатняй часткі яе цела.
  
  
  «На жаль, дзверы былі прыадчынены.
  
  
  «Усё ў парадку, - сказала яна і ўсміхнулася. «Я Мімі. Нам будзе выдатна
  
  
  весела разам, так? Твар яе быў дзёрзкі, гарэзны, з цёмнымі вачыма,
  
  
  малюсенькі нос і ярка-чырвоныя вусны.
  
  
  «Так, вельмі весяла. Картэр зачыніў дзверы і хутка прагледзеў
  
  
  пакой. Яна не была пустая, але ў ёй было не больш за самае неабходнае. Ён
  
  
  сумняваўся, ці гэта была памылка.
  
  
  Яна падышла да яго, усё яшчэ ўсміхаючыся, і ўзяла яго рукі ў свае.
  
  
  Яна была невысокага росту, але стаяла вельмі проста. Калі яна паднялася на дыбачкі,
  
  
  сукенка расчынілася, агаліўшы яе грудзі.
  
  
  Картэр паглядзеў, а затым адвярнуўся.
  
  
  «Вы сарамлівыя, - хіхікнула яна чароўным высокім голасам. "Не трэба
  
  
  хвалявацца, Мімі паклапоціцца пра гэта. Яна пачала з яго гальштука, але
  
  
  Картэр спыніў яе рукі.
  
  
  «Не саромейся, Мімі, я хачу пагаварыць з табой. "Казаць? Ах ты павінна быць
  
  
  амерыканец! Добра, спачатку пагаворым. Яна сядзела на баку
  
  
  ложак і схіліла галаву набок, як калі б яна была маленькай птушачкай. Картэр
  
  
  прысунуў крэсла і сеў на яго край.
  
  
  Яго калені амаль дакраналіся яе, калі ён узяў яе рукі і трымаў
  
  
  іх.
  
  
  «Мімі, я амерыканец. Я працую на ўрад.
  
  
  «Многія спадары з урада наведваюць Мімі, - сказала яна.
  
  
  «Я шукаю Лін Дыонг. Яе твар і цела скамянелі.
  
  
  Яна выгіналася, як маленькая котка, каб сысці, але Картэр трымаў яе за рукі
  
  
  у цісках.
  
  
  "Я ведаю, што ў Лін могуць быць праблемы", - прашаптаў ён.
  
  
  "Я нічога не ведаю! Адпусці мяне, калі ласка! »
  
  
  «Я сябар Білі Дуонга, блізкі сябар. Я той чалавек, якім быў Білі
  
  
  спрабую звязацца ў ЗША. Барацьба спынілася, але
  
  
  вочы ўсё яшчэ ўспыхвалі, як у пераследуемага звера.
  
  
  "Адкуль я ведаю, што гэта праўда?"
  
  
  «Я не магу табе гэта даказаць, але ты павінна мне паверыць. я думаю
  
  
  Білі, магчыма, шмат расказваў сястры пра свае беды.
  
  
  Магчыма, ён таксама згадаў мяне Лін. Я мушу з ёй пагаварыць. «
  
  
  “Я ня ведаю, дзе яна. Адпусці мяне!"
  
  
  Картэр рызыкнуў і адпусціў яе. На секунду ён падумаў, што яна
  
  
  кінуўся да дзвярэй, але замест гэтага яна моцна абняла
  
  
  вакол сябе і пачала хадзіць.
  
  
  "Вы з амерыканскім урадам?"
  
  
  "Так.
  
  
  "Адкуль яна магла цябе даведацца?"
  
  
  «Яна не магла прыгадаць мяне асабіста. Яна была вельмі маладая, калі мы сустрэліся
  
  
  у
  
  
  Сайгон. Але яна ведае маё сапраўднае імя.
  
  
  "І якое імя?"
  
  
  Картэр вагаўся. Калі гэта быў тупік і Мімі ведала пра Камука,
  
  
  рэчы могуць стаць ліпкімі. Ён не хацеў, каб маленькі японскі забойца
  
  
  ведаў, што ён яшчэ жывы ... прынамсі, не цяпер.
  
  
  "Вы асцярожныя", - сказала яна абвінавачвальным тонам, калі спынілася.
  
  
  прама перад ім.
  
  
  «Так, я згодзен, - сказаў Картэр. «Ёсць пэўныя людзі ў
  
  
  
  Ганконгу, якія не павінны ведаць, што я тут. «
  
  
  Здавалася, яна ўзважыла гэта, паціснула плячыма і вярнулася на ложак. "Я
  
  
  думаю, я мушу табе давяраць. Перад ад'ездам Лін сказала, што нехта можа
  
  
  быць родам з Амерыкі.
  
  
  "Яна не ў Ганконгу?"
  
  
  "Не ведаю. Але ёсць жанчына, сябар для нас абодвух, якая
  
  
  ведае, дзе яна. «
  
  
  "Вы можаце папрасіць гэтую жанчыну звязацца са мной?"
  
  
  "Я магу."
  
  
  «Я знаходжуся ў «Шангры-Ла», апартаменты дзевяць-адзінаццаць. Я зарэгістраваны пад
  
  
  імя Сайласа Кавендыша. Ты можаш гэта ўспомніць?
  
  
  «Я магу», - спакойна сказала Мімі, не адводзячы позірку ад Картэра. "Што такое
  
  
  сапраўднае імя Лін даведаецца? "
  
  
  Картэр паглядзела ёй у вочы. «Я думаю, табе будзе больш бяспечна, Мімі, калі ты
  
  
  не даведаешся. Вочы звузіліся, і цяпер маленькія цёмныя зрэнкі былі
  
  
  напоўнены страхам.
  
  
  «Я звяжыцеся з гэтай жанчынай. Картэр кіўнуў і пацёр яе па лбе.
  
  
  вуснамі. «Вы не пашкадуеце. Ён дастаў свой кашалёк знутры
  
  
  у кішэні пінжака і дастаў з яго тоўсты пачак банкнот.
  
  
  "Для чаго гэта? Вы заплацілі ўнізе.
  
  
  «Міс не мае нічога агульнага з гэтым месцам ці вашым бізнэсам. Гэта грошы
  
  
  для вас, каб выбрацца з Ганконга. Як толькі вы звязаліся з жанчынай,
  
  
  і вы ўпэўненыя, што яна сустрэне мяне, я хачу, каб вы сышлі,
  
  
  У цябе ёсць куды пайсці? »
  
  
  "Я раблю. "Добра. Ён паглядзеў на гадзіннік. «Няўжо прайшло дастаткова часу, каб яны
  
  
  не буду нічога падазраваць, калі я пайду? "
  
  
  «Так, - сказала яна, прымушаючы хіхікаць. «Некаторым мужчынам патрабуецца ўсяго пяць хвілін.
  
  
  Мадам Вонг сустрэла яго ля падножжа лесвіцы. "Вам спадабалася
  
  
  наведаць Мімі?
  
  
  «Вельмі, - адказаў Картэр. «Я буду рэкамендаваць ваш дом усім сваім у
  
  
  бізнес Асацыяцыі. «Так моцна яна цябе накаўтавала, - усміхнулася яна, нізка пакланіўшыся.
  
  
  калі ён увайшоў у дзверы.
  
  
  На вуліцы ён узяў таксі і вярнуўся ў Шангры-Ла. Там
  
  
  на стале не было паведамленняў, а на тэлефоне не гарэла чырвоная лямпачка.
  
  
  у яго пакоі.
  
  
  Ён заказаў вячэру з абслугоўвання нумароў і еў, гледзячы на тэлефон.
  
  
  Да званка заставаўся амаль гадзіну.
  
  
  "Так? "
  
  
  «Гэта Сайлас Кавендыш?»
  
  
  "Так, Мімі, гэта я".
  
  
  «Я размаўляў з дамай. Яна адмовілася сустрэцца з вамі.
  
  
  "Чорт.
  
  
  «Але я перакананая, што вам трэба гэта зрабіць. Я назаву табе яе імя і
  
  
  адрас. У мяне рэйс у Сінгапур праз гадзіну. Калі ласка, не тэлефануй
  
  
  пакуль не паляціць мой рэйс.
  
  
  "Даю слова".
  
  
  «Гэта місіс Бруна Фолкнер, нумар 888-45 1.
  
  
  «Да спаткання і дзякуй, Мімі.
  
  
  «Да спаткання, хто б вы ні былі. «
  
  
  Ён праглынуў яшчэ дзве цыгарэты і яшчэ адзін кубак
  
  
  кавы.
  
  
  Званок у офіс камандзіра Джарвіса для атрымання апошняй інфармацыі аб Камуку скончыўся.
  
  
  яшчэ пятнаццаць хвілін.
  
  
  Забойца Білі Дуонга не рушыў з месца, нават не тэлефанаваў па
  
  
  тэлефоне.
  
  
  Ён патраціў яшчэ дваццаць хвілін на шпацыр, а затым патэлефанаваў у аэрапорт.
  
  
  проста каб пераканацца, што рэйс сінгапурскі быў у паветры.
  
  
  Гэта было. Ён павесіў слухаўку і набраў нумар, які дала яму Мімі.
  
  
  «Доктар. Рэзідэнцыя Фолкнэра.
  
  
  Г-жа. Фолкнэр?
  
  
  «Не, я пакаёўка. Вы хочаце пагаварыць з місіс Фолкнер?
  
  
  "Ды калі ласка."
  
  
  Прайшло дзве ўсхваляваныя хвіліны, перш чым прагучаў халодны, ідэальна мадуляваны голас.
  
  
  з лёгкім нямецкім акцэнтам на лініі. «Гэта місіс Фолкнер.
  
  
  «
  
  
  «Мімі дала мне твой нумар. Не вешай трубку.
  
  
  "Што ты хочаш?" Голас стаў ледзяным.
  
  
  «Каб пагаварыць з вамі пра Лін Зыонг. «
  
  
  «Я ніколі не чуў аб такім чалавеку.
  
  
  «У нас у Амерыцы ёсць прымаўка, місіс Фолкнер, лухта сабачая. «
  
  
  «Цяпер я ведаю, што не хачу з табой размаўляць!
  
  
  Картэр ведаў, што хутка губляе яе. Ён вырашыў пайсці сваім шляхам. "Калі
  
  
  ты можаш звязацца з Лін Зыонг, зрабіць гэта і сказаць ёй, што Картэр у горадзе.
  
  
  «Я не разумею» «Можа і не, але я спадзяюся, што яна зразумее. Я ў люксе
  
  
  дзевяць-адзінаццаць у Шангры-Ла. Не забывай, скажы ёй, што Картэр зараз
  
  
  ў горадзе! Ён не даў ёй магчымасці запярэчыць. Ён павесіў трубку. Тэлефон
  
  
  зноў патэлефанаваў праз 20 хвілін. "Так? «Ёсць карабельны
  
  
  рэстаран. Ён плыве па гавані. Су Чоу. Любое воднае таксі будзе
  
  
  ведаць дзе гэта.
  
  
  "Калі?" "Гадзіна. Я сустрэнуся з вамі ў гасцінай. Лінія абарвалася,
  
  
  і
  
  
  Картэр пацягнуўся за курткай.
  
  
  8
  
  
  Су Чоу сапраўды быў рэстаранам, пераабсталяваным з вялізнай джонкі. У
  
  
  Кіроўца воднага таксі патлумачыў, што ён ходзіць кожны вечар па адным і тым жа маршруце
  
  
  вакол гавані
  
  
  Вікторыя
  
  
  ці, каб яго было лёгка знайсці.
  
  
  Апроч унікальнасці знаходжання на вадзе, гэта была лепш любой іншай
  
  
  закусачнай па ўсім свеце.
  
  
  Картэр падняўся на борт і прайшоў міма сталовай у гасціную, размешчаную
  
  
  у насавой частцы.
  
  
  Быў столік, будкі ці столікі для абслугоўвання афіцыянтаў, зэдлікі.
  
  
  за невялікай стойкай каля паравога стала і доўгім барам, дзе двое мужчын
  
  
  у белых куртках падавалі змешаныя напоі, разлітае віно і піва без вечка на
  
  
  бутэльцы.
  
  
  Картэр знайшоў пустую будку і замовіў выпіўку. Перш, чым ён прыбыў,
  
  
  Г-жа.
  
  
  Фолкнер слізганула ў будку.
  
  
  Ёй было каля трыццаці, у яе былі вельмі светлыя валасы і ўзорная стройная постаць.
  
  
  У вузкай кітайскай сукенцы яе сцягна былі вуглаватыя і шырока расстаўленыя.
  
  
  Сукенка замест традыцыйнага высокага каўняра мела авальны выраз, які
  
  
  упаў наперад, калі яна гэта зрабіла.
  
  
  «Мяне клічуць Пат, а не Патрыс, а вы Нікалас.
  
  
  "Нік. Як вы даведаліся, як я выглядаю? "
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?"
  
  
  «Ты адразу ж накіраваўся да гэтай будкі, як толькі ўвайшоў.
  
  
  відавочна ведаў, як я выглядаю. У адваротным выпадку, чаму б вам не паспрабаваць
  
  
  будку далей? Тамака адзін мужчына. І ёсць
  
  
  яшчэ адзін .
  
  
  «Мімі расказала мне. Даволі?"
  
  
  "Даволі. "Добра. Цяпер у вас ёсць ідэнтыфікацыя, якая даказвае
  
  
  хто ты?"
  
  
  Картэр не стаў турбавацца аб паперах Сайласа Кавендыша. Ён прайшоў міма
  
  
  сапраўдная рэч.
  
  
  Яна зірнула, уздыхнула і развалілася. "Дзякуй Богу. "Я бяру гэта
  
  
  ты задаволены? "
  
  
  "Вельмі. Лін сказала мне, што шукаць, калі я сустрэў цябе. «Яна ў бяспецы?
  
  
  «Так, але я думаю, містэр Картэр, я магу сказаць вам усё, што вы хочаце.
  
  
  ведаць. Ці бачыце, большая частка інфармацыі, якую атрымаў Білі Дуонг, была ад мяне.
  
  
  "Я не разумею. Якія ў вас былі адносіны з Білі? І як ты
  
  
  ставішся да Лін? "
  
  
  Патрыс Фахмер нервова ўтаропілася на свае пальцы, пакуль яна іх церла.
  
  
  разам, потым паглядзелі ўверх. «Мы з Лін былі палюбоўніцамі амаль два
  
  
  гады. «
  
  
  Картэр здолеў схаваць шок і закурыў. «Нешта падказвае
  
  
  мне трэба пагаварыць у больш адасобленым месцы. "Вы маеце рацыю. Пойдзем
  
  
  разам. У мяне ёсць прыватнае бунгала на ўзгорках. «Гэта дзе Лін
  
  
  хаваецца?"
  
  
  "Так.
  
  
  Картэр кінуў на стол некалькі купюр і рушыў услед за ёй.
  
  
  Пэт Фолкнэр.
  
  
  Лін Зыонг.
  
  
  Палюбоўніцы.
  
  
  «Ганьба, - падумаў Картэр, - пракляты ганьба.
  
  
  Пэт Фолкнэр вяла машыну. Вышэй за Коўлуна дарогі звужаліся. Праехалі Фароф
  
  
  Злева ад яго Картэр мог бачыць вялікую белую вілу, якая належала
  
  
  Коні Чу.
  
  
  «Гэта паварот», - падумаў ён, калі машына выслізнула з варот і пад'ехала да
  
  
  прыпынак у падстрэшку, схаваным ад вуліцы.
  
  
  «Вось і ўсё, - сказаў Пат. «Мой муж памёр бы, калі б даведаўся, што я
  
  
  купіла яго на свае несумленныя даходы, і ён, верагодна, заб'е мяне
  
  
  калі б ён даведаўся, для чаго я яго выкарыстоўвала. «
  
  
  Картэр не адказаў, калі яна адамкнула дзверы, і яны ўвайшлі ў
  
  
  велізарны пакой з высокімі столямі. Адзін пакой быў большай часткай бунгала, з
  
  
  невялікай кухняй з аднаго канца і спальняй і ваннай з другога.
  
  
  Жанчына падышла да дзвярэй спальні. Акрамя гэтага, Картэр мог
  
  
  чуць шум душа.
  
  
  «Лін ... ? »
  
  
  «Так», - рушыў услед змоклы адказ.
  
  
  "Мы тут. «
  
  
  «Я зараз пайду.
  
  
  Пэт Фолкнэр павярнуўся да Картэра. "Хочаце выпіць?"
  
  
  «Скотч будзе ў парадку. Прыкладна два пальцы і адзін кубік. «
  
  
  Гук вады спыніўся прыкладна ў той час, калі Пат працягнула яму віскі. А
  
  
  імгненне праз пакой напоўніў чысты пах духмянага мыла,
  
  
  за ёй рушыла ўслед Лін Зыонг у доўгай мандарынавай сукенцы, якая зачыняе яе ад
  
  
  ад шыі да шчыкалаткі. Яе вільготныя валасы былі коратка зачасаны назад за вушы.
  
  
  хваль, а яе худы твар быў пазбаўлены макіяжу, пакінуўшы натуральны
  
  
  колер яе шчок і вуснаў выглядаў стомленым, але маладым.
  
  
  Картэр падумаў, што яна выглядала свежай і чыстай і ні ў якай меры не сэксуальнай.
  
  
  Яна спынілася ў дзвярным праёме, яе вочы шырока расчыніліся ад шоку, калі яна агледзела
  
  
  твар Картэра. Ён бачыла, што ўзрост, які ён адлюстроўваў, не быў жартаўлівым.
  
  
  з тым, што яна яго даведалася.
  
  
  «Знешнасць зманлівая, Лін. Гэта накладныя валасы і маршчыны.
  
  
  Яна крыху расслабілася, але вочы яе па-ранейшаму былі насцярожанымі.
  
  
  - Сядзь, - усклікнуў Пэт Фолкнер. «Мы ўсё выглядаем так, нібы стаім
  
  
  на кактэйльнай вечарынцы. «
  
  
  Яны селі, і Лін загаварыла першай. «Вы былі там, калі
  
  
  яго забілі
  
  
  містэр Картэр? Яе голас быў такім жа маладым, як
  
  
  астатняя частка яе.
  
  
  «Не, я прыехаў занадта позна.
  
  
  "Але вы яго бачылі?"
  
  
  Картэр вырашыў сказаць. «Так, Лін, я яго бачыў...
  
  
  мёртвым.
  
  
  Відовішча было не з прыемных. «
  
  
  Дзяўчына была стойкай; яна толькі кіўнула. Пэт Фолкнер уткнулася тварам у
  
  
  яе рукі.
  
  
  "Гэта я была вінаватая!"
  
  
  "Як гэта, місіс Фолкнер?"
  
  
  «Я была тым, хто праз майго мужа ўладкавала Білі на працу. «
  
  
  - Зразумела, - прамармытаў Картэр. «Выкажам здагадку, вы пачынаеце з самага пачатку. «
  
  
  Бруна Фолкнер сустрэў і ажаніўся на Патрысе, якая толькі што скончыла медыцынскую школу ў
  
  
  Нямеччына. Ён хутка, занадта хутка заняўся прыватнай практыкай у
  
  
  Мюнхене. Яго пабочным выглядам былі забароненыя наркотыкі, хаця яна і не ведала
  
  
  гэта ў той час.
  
  
  Яны эмігравалі ў Англію раней за тэрмін. Але да гэтага часу
  
  
  Фолкнэр прывык да грошай, і ўлады сачылі за ім.
  
  
  Справа была ў Токіа і выкладчыцкай пасадзе. У рэшце рэшт ён атрымаў
  
  
  невялікую практыку на баку ў якасці лекара кампаніі да вялізнай электроннай
  
  
  Кампанія.
  
  
  "Гэта была Kulo Electronics?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Гэта было так", - адказала жанчына. «Я была яго медсястрой. Менавіта тады
  
  
  Я даведалася сапраўдную крыніцу нашага багацця. Ён увозіў опіум-сырэц
  
  
  з
  
  
  Бангкока праз Токіа ў ЗША. «
  
  
  Картэр кіўнуў. Аб астатнім ён мог здагадацца. Яна падманула гэта, калі
  
  
  яна зноў пачала гаварыць.
  
  
  Хтосьці ў Куло - яна думала, што гэта адзін з лепшых спецыялістаў - выявіў
  
  
  што адбывалася. Але замест таго, каб здаць Фолкнэра, яны заключылі здзелку.
  
  
  з ім.
  
  
  "Шантажыраваў? «
  
  
  "Так. Мы пераехалі б у Ганконг, адкрылі б тут клініку і станем адным з іх.
  
  
  звяном у ланцугі, якая будзе перапраўляць матэрыялы з Японіі праз Ганконг.
  
  
  Конг у
  
  
  Бог ведае куды.
  
  
  "Вы не ведалі, што гэта быў за матэрыял?"
  
  
  "Не, не тады".
  
  
  - Працягвай, - настойваў Картэр.
  
  
  Жанчына ўздыхнула. «Мой шлюб заўсёды быў няўдалым. І, вядома ж,
  
  
  заўседы была мая ... тэндэнцыі. Я сустрэла Лін, і ... «
  
  
  Лін Зыонг працягнула руку і сціснула руку жанчыны. Яны
  
  
  абмяняліся поглядамі, і малодшая сястра Білі Дуонга пачала
  
  
  апавяданне.
  
  
  Білі Дуонг быў у бегах. Яму патрэбна была новая асоба і законны шлях.
  
  
  З-за свайго кампутарнага досведу Пэт Фолкнер падумала, што яна
  
  
  можа знайсці яму працу ў старога працадаўцы яе мужа.
  
  
  Гэта было лёгка. Праблема была ў тым, што Дуонг быў добры. Ён вырас у кампаніі
  
  
  пакуль ён не быў пераведзены ў Японію і ў канчатковым выніку стаў валодаць
  
  
  звышсакрэтнай інфармацыяй. Менавіта тады яны накінуліся, выкарыстоўваючы яго фальшывыя.
  
  
  паперы як рычаг для шантажу. Толькі Дуонг не паддаваўся на гэта.
  
  
  «Ён звязаўся са мной, - сказаў Лін, - і сказаў мне, што чалавека, які
  
  
  наняў яго, Ашанці Окамото, таксама шантажавалі. Акамота б
  
  
  рабіў дублікаты праграм за ўсё, над чым працавала Kulo Electronics.
  
  
  Таксама ён атрымаў інфармацыю ад высокапастаўленых працадаўцаў з іншых краін.
  
  
  Электроніка фіртрыс. Калі было шмат інфармацыі
  
  
  назапасіўшы яе, Акамота адправіўся ў камандзіроўку ў Ганконг. У Куло
  
  
  тут шмат даччыных кампаній. - Тады, - умяшалася Пэт Фолкнер, -
  
  
  інфармацыя была перададзена майму мужу. Білі хацеў, каб мы даведаліся
  
  
  куды ён пайшла адтуль. «
  
  
  "А ты зрабіла?"
  
  
  Лін кіўнула. «Адразу пасля кожнага візіту Акамота маладая жанчына
  
  
  прыязджала ў клініку. Пэт выпадкова заўважыў, што рэцэпты
  
  
  якія яна падабрала, ніколі не рэгістраваліся ў офісных кнігах. «
  
  
  «Я праверыла аднойчы, перш чым яны былі перададзены жанчыне. Кантэйнеры таблетак
  
  
  былі запоўнены мікрафільмамі. Лін рушыла ўслед за жанчынай »
  
  
  - І, - перапыніў Картэр, зараз часткі хутка кладуцца на свае месцы,
  
  
  «Яна пайшла да джонкі ў гавані пад назвай Tokyo Star. «
  
  
  Лін кіўнула. «Так, і неўзабаве пасля гэтага я даведаўся, што яна пакаёўка.
  
  
  у доме Коні Чу. «
  
  
  Картэр уздыхнуў і затушыў цыгарэту. Ён цалкам мог здагадацца аб
  
  
  апошнім звяне ў ланцужку паставак. Адна з джонак Коні Чу сустрэла
  
  
  рускі траўлер або падводную лодку ў моры і перадавалі мікрафільмы.
  
  
  для адпраўкі ў Маскву.
  
  
  Ён задавалася пытаннем, як у Су Лі справы з капітанам Ёхансанам.
  
  
  «Вы ўжо зрабілі нямала, - сказаў ён. "Вы можаце зрабіць больш?"
  
  
  Дзве жанчыны зноў абмяняліся поглядамі, і затым загаварыла Пэт Фолкнер. "Я
  
  
  змагла атрымаць падробленыя пашпарты і пасведчанні асобы
  
  
  за
  
  
  Лін і я праз
  
  
  падпольныя каналы. Тыя ж, што і выкарыстоўваюцца Білі.
  
  
  Але мы ніколі не зможам бегчы, пакуль чалавек у Японіі не апынецца ў турме ці не памрэ.
  
  
  «
  
  
  «Мы не ведаем, хто ён, - сказала Лін, - але ён вельмі моцны і валодае
  
  
  многімі сябрамі. Доктар Фолкнэр аднойчы паспрабаваў уцячы, і гэты чалавек знайшоў
  
  
  яго на працягу некалькіх дзён. Ён ледзь выратаваў сваё жыццё. «
  
  
  «Я ведаю, хто гэты чалавек, - прагыркаў Картэр, - і я думаю, што змагу
  
  
  яму дапамагчы памерці.
  
  
  Але перш чым я пераеду, мне трэба разабрацца з дзвюма рэчамі. «
  
  
  "Так?
  
  
  «Мне патрэбны асобы людзей, якіх шантажуюць, і дасье на
  
  
  іх. «
  
  
  "Я сумняваюся, што мой муж ведае, дзе яны", - сказала Пат. "Я не
  
  
  думаю, ён нават не ведае, куды ідзе мікрафільм пасля таго, як ён пападае
  
  
  у яго клініку. «
  
  
  "Магчыма не. Але тады ён можа ведаць, нават не ўсведамляючы, што ён
  
  
  ведае. У вас ёсць ключы ад клінікі? » Пэт Фолкнер кіўнуў. "Добра.
  
  
  Вось што я хачу, каб ты зрабіла. «
  
  
  Наступныя 20 хвілін Картэр перабіраў, што шукаць у
  
  
  файлах клінікі. Калі ён скончыў, ён устаў і пацягнуўся.
  
  
  «Я буду падтрымліваць сувязь з Лін тут. Ёсць тэлефон? »
  
  
  Лін кіўнула і набрала нумар. Картэр паўтарыў гэта двойчы
  
  
  а затым рушыў да дзвярэй. «Я спушчуся з узгорка і злаўлю
  
  
  таксі.
  
  
  Думаю, з гэтага моманту будзе разумна больш не заўважаць мяне ў тваім.
  
  
  аўтамабілі. «
  
  
  Яны праводзілі яго да дзвярэй. Незадоўга да таго, як ён выйшаў у
  
  
  ноччу яны пацалавалі яго ў шчокі.
  
  
  Калі ён спускаўся з узгорка, у яго ўзнікла дзіўнае пачуццё.
  
  
  Вярнуўшыся ў гатэль, ён праверыў хол на даху. Су Лі Калпепер
  
  
  у той вечар не прыйшла на працу.
  
  
  У сваім пакоі ён выявіў, што на тэлефоне міргае чырвонае святло.
  
  
  «Гэта Кавендыш, дзевяць адзінаццаць. У мяне ёсць паведамленне? »
  
  
  "Ды сэр. Я прышлю яго прама цяпер. «
  
  
  Картэр замовіў лёгкую вячэру, каб выратаваць калідорнага ад двух паездак і
  
  
  распрануўся для душа.
  
  
  Калі ён выйшаў, яго чакалі запячатаны канверт і паднос з ежай. У
  
  
  паведамленне было ад Су Лі.
  
  
  Падобна на выйсце. Капітан Дж. Не супраць ценявой працы, але ненавідзіць
  
  
  тых людзей за заслонай. Паспрабую зладзіць спатканне ў
  
  
  у той жа час сёння ўвечары. SL
  
  
  Ён еў перад высокім акном, якое выходзіць на гавань, і пераасэнсаваў
  
  
  наступны ход.
  
  
  Калі б Ёхансана можна было пераканаць, гэта палегчыла б справу. Калі не,
  
  
  спатрэбіцца больш лабавых нападаў, і гэта толькі калі Патрыс
  
  
  Фолкнер магла даць правільную інфармацыю.
  
  
  І незалежна ад таго, як і калі файлы былі абаронены, Картэр ведаў, што
  
  
  у рэшце рэшт яму давядзецца сутыкнуцца з Коні Чу. Ён не ведаў напэўна,
  
  
  але ён выказаў здагадку, што адзіны спосаб дабрацца да Чарлі Лу і забраць у яго - гэта
  
  
  можа, праз яе.
  
  
  Ён звязаўся з Джарвісам і знайшоў Джайлза Гордана. Быў толькі адзін
  
  
  рэпартаж, аб двух наведвальніках Tokyo Star на водным таксі. Адзін
  
  
  Капітан Су Лі. «Іншы быў вядомым персанажам злачыннага свету ў
  
  
  Ганконгу
  
  
  па імені Кім Сі Лонг.
  
  
  “Мы прыставілі хвост да іх абодвух, але я сумняваюся, што нешта атрымаецца.
  
  
  гэтага. Картэр распавёў Гордану аб сувязі з клінікай і Бруна Фолкнерам.
  
  
  «Сумняваюся, што мы зможам вельмі хутка праслухаць тэлефоны, дружа, але
  
  
  мы можам назіраць за добрым доктарам. «Не, - адказаў Картэр. "З гэтага пункту гледжання
  
  
  гэта можа быць занадта небяспечна. Проста адпраўце каго-небудзь у клініку. "Той
  
  
  павінен зрабіць гэта зараз. Гордан патэлефанаваў, і Картэр пазяхнуў, распранаючыся.
  
  
  яго шорты. Кінуўшы апошні погляд на якія мігцяць агні Ганконга, ён
  
  
  расцягнуўся на ложку, каб адпачыць гадзіну да абнадзейвальнага прыбыцця
  
  
  Су Лі.
  
  
  Калі ў дзверы пастукалі, ён імгненна прачнуўся і саслізнуў
  
  
  ложак амаль прама ў штанах
  
  
  "Так .. .
  
  
  "Гэта я. "
  
  
  Ён прачыніў дзверы і зачыніў іх, як толькі яна выслізнула з яе. Ён
  
  
  па узбуджаным бляску яе вачэй можна было сказаць, што ёй трэба шмат што
  
  
  сказаць яму.
  
  
  «Ты кіпіш. "Я ведаю", - сказала яна. «Я пазнаёміўся з Ёхансанам у матроскім.
  
  
  бары ў старым квартале. Каля гадзіны мы адгарадзіліся, а потым я
  
  
  вырашыў вываліць усё на стол. Вы б бачылі яго
  
  
  твар! «
  
  
  “Думаю, я магу здагадацца. Кантрабанда - гэта адно; Камуністычная змова
  
  
  гэта іншае. «Дакладна, і я думаю, ён можа даць нам джэкпот!
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Ён атрымаў выклік сёння рана ўвечары ад Камуку. Я сустрэла Ёхансана
  
  
  адразу пасля. -І .. . ? »
  
  
  «А заўтра раніцай ён адпраўляецца на «Токіо Стар» у Макао. Яны
  
  
  збіралі скрыні, якія былі
  
  
  
  
  дастаўлены туды каля трох тыдняў
  
  
  таму назад,
  
  
  "Файлы! - прашыпеў Картэр.
  
  
  «Падобна на тое. Ён пераносіў гэтыя скрыні некалькі разоў у мінулым,
  
  
  заўседы на борце Tokyo Star. Ён ведае, што яны каштоўныя, бо
  
  
  Камуку заўсёды прыводзіць на борт некалькіх наёмных ахоўнікаў, калі тыя перамяшчаюць іх.
  
  
  «І ёсць верагоднасць, што Камуку плануе вярнуць іх сюды, каб
  
  
  Hong
  
  
  Конг на захоўванне.
  
  
  «Так думае Ёхансан. «Як мы з гэтым справімся? Ёхансан
  
  
  хоча грошай? »
  
  
  Галава Су Лі трэслася з боку ў бок, і яе барвовыя вусны
  
  
  шырокая ўсмешка. “У яго ёсць грошы. Ён хоча падоўжыць свой міжнародны білет.
  
  
  Ён страціў яго чатыры гады таму за кантрабанду. Картэр уздыхнуў. "Гэта можа быць
  
  
  жорстка. Няма ніякіх гарантый, што ён больш не правязе кантрабанду. «Абсалютна ніякага.
  
  
  Фактычна ён сказаў мне, што, верагодна, будзе. Але ён сказаў, што не будзе
  
  
  зрабі гэта зноў для Коні Чу. “Добра, я пагляджу, што я магу зрабіць. І калі я
  
  
  можа, што тады? - Вы адправіцеся на ранішнім судне на падводных крылах у Макао. Гэта
  
  
  каля паўтары гадзіны язды. Заезд у Эштарыл. Заўтра
  
  
  Увечары ідзем у казіно.
  
  
  Ёхансан звяжацца з вамі там. Калі ў цябе ёсць яго білет, а іншы
  
  
  дакументы па парадку, ён раскажа, як забраць хлам.
  
  
  "Мы?"
  
  
  Су Лі кіўнула. “Я буду на борце. Я далучаюся да яго каманды на борце
  
  
  Токіа
  
  
  Раніцай зорка адправіцца ў Макао.
  
  
  Ты звар'яцеў.
  
  
  "Чаму?" - спытала яна рэзкім голасам, а на твары - маска рашучасці.
  
  
  Картэр не магла прыдумаць добрага і хуткага адказу, і яна яго ўбачыла.
  
  
  -Як бы вы ні збіраліся браць хлам, будзе нашмат лепш, калі вы
  
  
  ёсць саюзнік на борце. «
  
  
  «Але жанчына? Як Камуку прыме ...?
  
  
  "Нік, калі ласка", - перапыніла яна. «Больш за палову экіпажаў кожнай джонкі ў
  
  
  Hong
  
  
  Kong Harbour - жанчыны. У Азіі мы працуем разам з мужчынамі ...
  
  
  усё працуюць, незалежна ад задачы. «
  
  
  Ён ведаў, што яна мае рацыю, і так сказаў. "Добра, дамовіліся. Дайце падумаць
  
  
  якія
  
  
  Я магу прыдумаць. «
  
  
  Ён падышоў да тэлефона і набраў нумар офіса Джарвіса. Гордан выйшаў
  
  
  зноў, і пасля невялікай спрэчкі ён даў Картэру камандзірскі
  
  
  нумар прыватнага дома.
  
  
  Сам Джарвіс адказаў, і гэта не вельмі спадабалася. Ён гучаў як
  
  
  калі б ён прачнуўся ад моцнага сну.
  
  
  «Прабач, камандзір, непазбежнае зло», - сказаў Картэр.
  
  
  «Зло, дружа, гэта якраз тое слова. Ну што гэта так страшэнна
  
  
  важны?"
  
  
  Картэр сказаў яму жыва і па справе, апусціўшы падрабязнасці
  
  
  сапраўднага налёту на джонку. Былі пэўныя рэчы аб
  
  
  метад
  
  
  Картэр планаваў выкарыстаць гэта, што магло б заахвоціць Джарвіса падумаць, што
  
  
  Амерыканец планаваў стварыць буйны міжнародны інцыдэнт.
  
  
  Было б лепш, калі б чалавек M16 даведаўся пра гэта постфактум,
  
  
  асабліва калі гэта адбылося.
  
  
  «Божа мой, чувак, гэта вельмі ліпка!
  
  
  «Я гэта разумею, камандар, - адказаў Картэр самым роўным голасам.
  
  
  мог сабраць. «Але я думаю, што ўзнагароды - як нашай краіне, так і…
  
  
  вельмі добра засланяюць магчымыя наступствы таго, што можа зрабіць Ёхансан.
  
  
  пазней.
  
  
  «Але, чорт вазьмі, мужык, калі ў яго гаспадара адклікалі білет - і менш
  
  
  чым пяць гадоў таму, пры гэтым запатрабавалася б Рада маракоў Каралевы, паколькі
  
  
  а таксама прадстаўнікі Lloyds, каб аднавіць яго! «
  
  
  «Было б так, камандзір? ... Калі было ўжыта правільнае ціск? «
  
  
  «Ну, былі выпадкі - вельмі рэдкія, заўважце, - але яны былі
  
  
  вядома, што мы парушаем закон, калі былі ўцягнутыя нашы людзі. Што рабіць
  
  
  Вы рыхтуецеся да выйгрышу, магу я спытаць? «
  
  
  «Калі мне пашанцуе, файлы, якія Чарлі Лу расказаў Камуку. Гэты
  
  
  можа быць перапынак, які нам патрэбен. «
  
  
  Спатрэбілася яшчэ дзесяць хвілін спакойных угавораў, але Картэр нарэшце
  
  
  ёсць
  
  
  Запэўненне Джарвіса, што ён ссуне неба, зямлю і мараплаўцаў
  
  
  Савет Ганконга, каб зрабіць гэта.
  
  
  «Вы не пашкадуеце, камандзір.
  
  
  «Госпадзе, спадзяюся, што не. «
  
  
  «І, дарэчы, мне спатрэбіцца партугальская віза ў Макао. Я забяру іх
  
  
  раніцай у вашым офісе. «
  
  
  Было нашмат больш пырсак, але Картэр стаміў яго. Менш
  
  
  чым праз хвіліну ён змог выбрацца з
  
  
  размова.
  
  
  У прыўзнятым настроі ён вярнуўся да пустога пакоя. Толькі тады ён пачуў што душ
  
  
  працуе.
  
  
  Ён усміхнуўся. "Dijd vu", - падумаў ён, успамінаючы сцэну з "Пэта".
  
  
  Бунгала Фалмера, калі Лін Зыонг выйшла з душа.
  
  
  Ён запаліў
  
  
  цыгарэту і чакаў. Ён пачуў, як спыніўся душ і дзверы
  
  
  адкрыты. Ён павольна затушыў цыгарэту, пачуўшы шоргат
  
  
  ручніком па голай скуры Су Лі.
  
  
  А потым яна выйшла, яго халат свабодна павярнуўся вакол яе. Яна спынілася
  
  
  усяго на секунду ў дзвярным праёме, затым увайшоў у выгін
  
  
  рукі.
  
  
  "Добра?"
  
  
  Цудоўна.
  
  
  На блізкай адлегласці колер яе вымытага твару здаваўся
  
  
  рэдкай і мілай рэччу. Яе авальнае твар з цёмнымі міндалепадобнымі вачыма проста
  
  
  выпраменьвала сапраўдную прыгажосць, але тым не менш яна была захапляльнай і яркай.
  
  
  «Што табе спатрэбіцца, каб узяць джонку?» - хрыпла спытала яна.
  
  
  голас. - Я маю на ўвазе зброю.
  
  
  «Мы можам пагаварыць пра гэта пазней? «
  
  
  «Ты маеш рацыю», - прамармытала яна. "Я б лепш пачакала."
  
  
  Яго пальцы падняліся, каб абраміць яе твар, і яго вочы адзначылі яе доўгія цёмныя
  
  
  вейкі і нязмушанае адкідванне чорных валасоў
  
  
  лоб. Гэта былі бліскучыя валасы, хвалістыя, але не кучаравыя, з невялікай колькасцю
  
  
  распушчаныя пасмы ўюцца і казычуць яе плечы.
  
  
  Калі ён прыціснуўся да яе вуснаў, яе мова слізгануў паміж яго вуснамі, і
  
  
  чамусьці халат рассунуўся. Пацалунак быў узбуджальным, але не такім.
  
  
  гэтак жа, як гарачая мяккасць яе грудзей, нецярпліва прыціскаюцца да яго
  
  
  грудзі.
  
  
  Яго рукі слізганулі пад мантыю, знялі яе з яе плячэй і
  
  
  потым пайшоў да яе назад.
  
  
  Нарэшце, неахвотна, ён адарваў свой твар ад яе асобы. Яна стаяла на
  
  
  на дыбачках, яе грудзей ўсё яшчэ ўпіраліся ў яго, яе галава нахіленая
  
  
  злёгку ў бок, прыадчыніўшы вусны ва ўсмешцы чыстай
  
  
  пачуццёвасць.
  
  
  "Пасцель?" ён прашаптаў.
  
  
  "Пасцель.
  
  
  Яны рухаліся як адно цэлае, і Картэр нейкім чынам здолеў пазбавіцца ад
  
  
  яго штаноў і шортаў.
  
  
  Ён не ведаў чаму, але замест таго, каб груба абняць яе
  
  
  і гвалтуючы яе, як ён думаў, што ён хацеў, ён пяшчотна штурхнуў яе
  
  
  таму, пакуль яны не ляглі побач.
  
  
  Су Лі паглядзела на яго яснымі вачыма. Тонкія лініі яе асобы
  
  
  здавалася, скокнулі на яго. Пах яе цела запоўніў яго ноздры
  
  
  з п'янкім парфумай, духамі яе падлогі. Ад гэтага яму захацелася далікатна
  
  
  абняць жанчыну перад ім і пагрузіцца ў яе
  
  
  цела.
  
  
  Іх вусны сустрэліся, толькі злёгку прыадчыніўшыся ў пацалунку, які гаворыць пра пяшчоту.
  
  
  і туга, а не неўтаймаваны запал. Гэта быў доўгі пяшчотны пацалунак,
  
  
  і калі ўсё скончылася, іх рукі слізганулі адзін да аднаго, і яны
  
  
  абняліся.
  
  
  "Чаму?" - проста спытаў ён.
  
  
  «З кімсьці ў бізнэсе прасцей і бяспечней.
  
  
  «Так, я разумею, што ты маеш на ўвазе. «
  
  
  "І акрамя таго", - усміхнулася яна, праводзячы кончыкам мовы па яго
  
  
  юшку, «ты легенда. Якая паўнакроўная дзяўчына не хацела б гэтага рабіць
  
  
  хоць раз з легендай? »
  
  
  "Заткніся!
  
  
  Ён заціснуў ёй рот рукой і пачаў асцярожна рухаць сцёгнамі.
  
  
  туды і назад, калі іх целы сустракаюцца. Ён паглядзеў на яе. Яе валасы
  
  
  быў выдзелены там, дзе ён каскадам струменіўся вонкі ад яе твару хвалямі на
  
  
  падушка. Яе вочы былі зачыненыя.
  
  
  Яе рукі блукалі па яе ўласным целе, час ад часу спыняючыся, каб мясіць і
  
  
  выклікаць узбуджаны румянец на яе скуры. Яна абхапіла грудзі, сціскаючы яе.
  
  
  вонкі да яго грудзей і яшчэ больш падкрэслівае яе цвёрдасць.
  
  
  Адна яе нага была крыху перакінута праз другую, як быццам яна
  
  
  абараніла сябе. Яе зіхатлівыя аліўкавыя сцягна зліліся разам, апраўлены
  
  
  трыкутнік паміж імі і распальванне яго юрлівасці яшчэ больш.
  
  
  "Я хачу цябе", - прахрыпеў ён. "Цяпер!
  
  
  "Так .. . так, уздыхнула яна.
  
  
  Упіўся пазногцямі ў яго напружаную спіну, яна прыўзняла яго.
  
  
  яе якая выгінаецца форма. Картэр уладкаваўся паміж яе сцёгнаў і з нізкім
  
  
  застагнаў, увайшоў у яе.
  
  
  Гэта было падобна на шпацыр па паветры, гарэнне і расцяжку пасля
  
  
  добры сон і нараджэнне і смерць і многае іншае, што ён не мог
  
  
  думаю ў дадзены момант.
  
  
  Усё, пра што ён мог думаць, было аб мяккай падушцы яе грудзей пад ім,
  
  
  мора яе цела падкідвае яго, падганяючы яго,
  
  
  атачаючы яго. Яна не сказала ні слова, але сваім целам сказала яму
  
  
  усё. І ён адказаў.
  
  
  «Хутка, дык хутка! - яна раптам крыкнула, яе цела выгнулася,
  
  
  пад ім.
  
  
  Картэр гучна застагнаў ад адчування, якое рушыла ўслед за яе голасам.
  
  
  папярэджаннем.
  
  
  Ён закрыў вочы і дазволіў сваім рукам блукаць па яе ўласным целе.
  
  
  згоду, калі хвалі захаплення пракаціліся па ім. Яна здрыганулася
  
  
  люта, калі яе галава каталася з боку ў бок на падушцы.
  
  
  Чароўнае мастацтва кахання
  
  
  
  разбурыла яго дакрананне да рэальнасці,
  
  
  і ён адчуваў сябе захопленым вірам відавочных адчуванняў.
  
  
  Ён напружыўся, яснасць вярнулася на адно мігцяць імгненне. Ён прахрыпеў яе
  
  
  імя і яго рукі груба ўмольвалі яе. Выбух рушыў услед
  
  
  хутка, і гэта было жорстка і зруйнавальна. Ён адчуваў сябе дрыготкім
  
  
  калі ён спускаўся з вышыні, і ён пачуў яе заспакаяльны шэпт, як
  
  
  яна адмовілася ад яго. Ён пагрузіўся ў заўчасную інэрцыю і паплыў
  
  
  у бязважкасці.
  
  
  "Нік? "
  
  
  Ён паварушыўся, прыпадняўшы вейкі, не ў сілах вызначыць, колькі часу
  
  
  ён спаў. Яна стаяла ля падножжа ложка, яе цела цалкам
  
  
  у адзенні, з акуратна прычасанымі валасамі, з нядаўна нафарбаваным тварам,
  
  
  Ён пацягнуўся і выявіў, што яна прыкрыла яго цела
  
  
  
  «Соні я заснуў.
  
  
  Су Лі ўсміхнулася. «Вы заслужылі адпачынак. Ты гэта заслужыў. «
  
  
  Затым яна зноў занялася бізнэсам, перабіраючы даступныя рукі.
  
  
  Картэр сказаў ёй, што яму спатрэбіцца.
  
  
  «Яны будуць чакаць цябе на падводных крылах са скарбнікам. «
  
  
  "Ты сыходзіш зараз?"
  
  
  «Я павінна», - кіўнула яна і яшчэ больш пашырыла сваю ўсмешку, - «хоць я
  
  
  сапраўды не хачу. Да раніцы трэба шмат чаго зрабіць. «
  
  
  Яна падышла да дзвярэй, адчыніла яе і праверыла хол. Незадоўга да
  
  
  зачыніўшы яго за сабой, яна сціснула вусны ў пацалунку. "Бачыла цябе ў
  
  
  Макао.
  
  
  Картэр усміхнуўся. "У Макао".
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  Картэр выйшаў з праходу, моўчкі падзякаваўшы за вынаходства
  
  
  падводнага крыла. Гэта было хуткае і прыемнае слізгаценне па спакойнай вадзе.
  
  
  ад Вікторыі да найстарэйшага еўрапейскага паселішча на Далёкім Усходзе,
  
  
  Макао.
  
  
  Ён трапіў у доўгую чаргу людзей і паліў, пакуль не дасягнуў
  
  
  самотнага мытніка ля брамы. Апынуўшыся там, ён падняў чамадан
  
  
  ён аднёс да прылаўка і адкрыў яго, не пытаючыся.
  
  
  Мужчына з соннымі вачыма, густымі вісячымі вусамі і ірваном
  
  
  мундзіры ледзь кінуў погляд на пярэстае адзенне чамадан
  
  
  змяшчаецца.
  
  
  “Passaporte, por Favor.
  
  
  Картэр працягнуў яму паперы Кавендыша і закурыў яшчэ адну цыгарэту.
  
  
  - Tem alcodlicas, сеньёр?
  
  
  «Адна бутэлька, - адказаў Картэр па-партугальску.
  
  
  «Цыгарэты?
  
  
  "Усяго дзве пачкі".
  
  
  «Прычына вашага візіту ў Макао, сеньёр, ээ… Кавендыш?
  
  
  «Азартныя гульні і жанчына… калі яе можна знайсці.
  
  
  Усмешка была ўхмылкай. "У Макао, сеньёр, гэта будзе нескладана".
  
  
  
  Кавендыш відавочна быў еўрапейцам - афіцэр вырашыў быць ветлівым.
  
  
  і ветлівым. Ён зачыніў чамадан і падняў яго назад
  
  
  у якія чакаюць рукі Картэра.
  
  
  Ён так туды і не прыбыў.
  
  
  На твары мужчыны было напісана: просты вузельчык адзення
  
  
  ніяк не адпавядаў вазе гэтай валізкі.
  
  
  Прычынай такой вагі была колькасць сталі, за ілжывым
  
  
  дном сумкі. Апроч яго 9-мм Люгера, Вільгельміна і чатырох дадатковых
  
  
  абоймы, там быў брытанскі пісталет-кулямёт Mark V Sten, спецыяльна
  
  
  ствол з патроннікам для 9-мм кулі парабелума, чатыры цалкам зараджаных
  
  
  каробкавых крам на трыццаць два патроны, пяць светлавых гранат і фунт
  
  
  пластычных выбуховых рэчываў.
  
  
  «Эмм момант, сеньёр.
  
  
  Супрацоўнік мытні паставіў чамадан на прылавак, адшпіліў яго і
  
  
  пачаў капацца ў вопратцы. Пад імі ён знайшоў дзесяць кварт
  
  
  дарагога скотч д'юці фры.
  
  
  «Адна бутэлька, сеньёр…? »
  
  
  "Кавалак успамінаў", - адказаў Картэр, узяўшыся за рукі.
  
  
  мужчыны на чамадане і раскатаў пальцы.
  
  
  У кожнай руцэ быў туга згорнуты і перавязаны гумай рулон Ганконга.
  
  
  долараў, усяго дзясяткамі.
  
  
  Рукі вусатага мужчыны рухаліся, як дзве галодныя гусі. Грошы
  
  
  ледзь ~ зніклі ў кішэнях, як штамп быў налеплены на
  
  
  сумка.
  
  
  "Добрага дня ў Макао, сеньёр"
  
  
  Картэр са свістам падышоў да стаянкі таксі.
  
  
  У Эштарыяле ён прайшоў праз вялізны, багата ўпрыгожаны вестыбюль, пакуль не знайшоў
  
  
  грамадскія прыбіральні.
  
  
  У зачыненай кабінцы, перад люстэркам на каленях, ён змяніў знешнасць
  
  
  
  Сайласа Кавендыша. Праз дзесяць хвілін ён выйшаў, яго Шызы шар галава
  
  
  была пакрыта тонкім пухам якая зараджаецца кароткай стрыжкі і чорнымі якія звісаюць
  
  
  вусамі на верхняй губе.
  
  
  «Падыдзе любы пакой; У мяне няма браніравання. Толькі сышоў з судна, мне
  
  
  толькі на адну ноч, выпрабаваць мой поспех у казіно. «
  
  
  Клерк усміхнуўся, ледзь зірнуў на яго пашпарт і прад'явіў
  
  
  ключ. «Вядома, містэр Кавендыш. Гатэль перапоўнены, але нумар
  
  
  заўсёды можна знайсці. «
  
  
  Ганконскія пяцьдзесят даляраў зьніклі з пашпарта, калі ён яго ўручыў.
  
  
  
  Картэр уклаў у руку пасыльнага яшчэ адну цыдулку і схапіў
  
  
  сам чамадан. «Я зладжуся, дзякуй.
  
  
  «О, сеньёр Кавендыш... ! «
  
  
  Гэта быў клерк, які размахваў белым канвертам.
  
  
  "Так? "
  
  
  «Гэта было пакінута для вас сёння раніцай.
  
  
  "Дзякуй. «
  
  
  Па ўхмылцы на твары мужчыны суправаджае канверт Картэр здагадаўся, што вельмі вялікая чаявыя.
  
  
  .
  
  
  Гэты амаль лысы мужчына з халоднымі вачыма і недарэчнымі вусамі быў
  
  
  менавіта такі тып, які кахалі супрацоўнікі гэтага гатэля.
  
  
  У сваім пакоі Картэр шпурнуў ключ і сумку на ложак і разарваў яе.
  
  
  канверт. У ім была запіска, напісаная ад рукі і відавочна зроблена
  
  
  жанчына.
  
  
  Мяне завуць Уршуля. У нас ёсць агульны сябар, капітан. Капітан
  
  
  звязаўся са мной, што яго першы план сустрэчы немагчымы.
  
  
  Аднак у мяне ёсць неабходная вам інфармацыя.
  
  
  Выязджайце з Макао па Лісабонскай шашы. Дайдзіце да яго канца і павярніце направа. Там
  
  
  ёсць невялікая безназоўная дарога, якая вядзе ў бок Пенья Кропка.
  
  
  Вы ўбачыце гэта ўдалечыні. За тры кіламетры ад яе
  
  
  злева ад вас будзе вузкая дарога, якая вядзе да пляжу. Мой
  
  
  бунгала прама на вадзе, апошні з пяці.
  
  
  Вы можаце прыйсці сёння днём у любы час.
  
  
  Картэр двойчы перачытаў ліст. Гэта можа быць хітрасць, ці пастка, ці гэта
  
  
  магло быць па-сапраўднаму.
  
  
  У яго сапраўды не было выбару.
  
  
  Вярнуўшыся ў спальню, ён зняў гальштук, кашулю і пінжак. У
  
  
  іх месца, ён надзеў пышную спартыўную кашулю квадратнага крою,
  
  
  можна было насіць без штаноў.
  
  
  З фальшывага дна валізкі ён узяў Вільгельміну. Пасля
  
  
  правяраючы яе краму, ён засунуў Люгер за пояс
  
  
  і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  У двух кварталах ад Эштарыла ён спыніўся каля невялікай крамы і зняў
  
  
  матацыкл. Дакументы і залог занялі амаль паўгадзіны.
  
  
  Была гадзіна ночы, сонца высока над Макао і кітайскім
  
  
  мацерыком, калі ён выехаў на Лісабонскую шашу.
  
  
  Хто б вы ні былі, Уршуля, я іду!
  
  
  Мора было спакойным. Яно расцягвалася без хваляў і руху да паласы
  
  
  упартага туману, які ляжыць на далёкім гарызонце. Плыло некалькі невялікіх лодак
  
  
  згорнутыя мініяцюрныя белыя капялюшыкі, якія ламаюцца і хрумсткія па краі
  
  
  бераг.
  
  
  Картэр замарудзіў крок, праязджаючы міма дома, уважліва аглядаючыся. An
  
  
  дзверы верхняга гаража была паднята, і ён убачыў кабрыялет Мэрсэдэс
  
  
  
  Кім бы ні была Ўршуля, яна мела вялікі банкаўскі рахунак.
  
  
  Ён праехаў пару сотняў ярдаў да месца, дзе мог
  
  
  развярнуцца, затым ён паехаў назад і прыпаркаваўся насупраць. Выключыўшы
  
  
  рухавік, ён сеў і доўга глядзеў на невысокі дом з яго
  
  
  галечная дахам і увіты плюшчом, на лужок, зачыненую ад
  
  
  пяску. За цішынёй мармытаў павольны ўсплёск і гул прыбоя.
  
  
  Ён злез з матацыкла і пайшоў праз лужок да хаты.
  
  
  Вокны былі зашмаргнуты шторамі. Калі ён націснуў кнопку, ён
  
  
  пачуў дзвярны званок у глыбіні дома, і хоць ён патэлефанаваў
  
  
  другі раз дзверы заставаліся зачыненымі. Ён павярнуўся і пайшоў па
  
  
  пазначанай дарожцы, якая агінала дом і вяла ў Паціа з нізкімі сценамі на
  
  
  тыл. Калі ён падышоў да брамы, да яго данеслася музыка. І
  
  
  калі ён падняў зашчапку і штурхнуў вароты, ён убачыў яе.
  
  
  Яна расцягнулася на шэзлонгу на сонейку, уткнуўшыся галавой у
  
  
  адценне пляжнага парасона. Ён убачыў гладкую аголеную руку, расслабленую
  
  
  цераз край шэзлонга і выцягнуўшы перад ёй доўгія ногі, адна
  
  
  тонкая карычневая шчыкалатка перасекла іншую. На каваным стале
  
  
  побач з ёй, побач з грудай часопісаў і газет, транзістарны радыёпрымач
  
  
  выліваў глыбокі рытмічны рытм ... дастаткова тлумачэння чаму
  
  
  яна не чула званка ў дзверы. І яна не павярнулася да
  
  
  гук зачынення варот.
  
  
  Картэр прайшоў наперад і, абмінуўшы парасон, убачыў, што
  
  
  музыка і моцны запал паклалі яе спаць. Яна загарала ў
  
  
  нічым, акрамя пунсовага шаўковага купальніка ~ - ці, хутчэй, у яго часткі.
  
  
  Задыхаючыся, ён спыніўся на паўдарозе. Што можна было назваць верхняй паловай
  
  
  проста кавалак яркага матэрыялу_
  
  
  -было скінуты і ляжала побач з
  
  
  радыё.
  
  
  У яго перахапіла дыханне, калі ён стаяў, гледзячы на ??яе, на
  
  
  яе залатая прыгажосць. Відавочна, яна так загарала
  
  
  нейкі час, таму што не было лініі рамяня, каб сапсаваць рудавата-карычневы
  
  
  грудзі. Ён мог бачыць самую тонкую лінію беласнежнай плоці там, дзе
  
  
  Ніз бікіні дакранаўся да яе круглявага жывата ніжэй пупка.
  
  
  Ён зрабіў яшчэ два крокі, перш чым зразумеў, што вочы не зачыненыя,
  
  
  толькі прыжмураныя. Яна не спала. Наадварот, яна была вельмі
  
  
  вельмі напагатове і сачыла за кожным яго рухам.
  
  
  Ён быў у пяці футах ад шэзлонга, калі яе рука праслізнула пад падушку
  
  
  пад яе галавой і вярнуўся з "Уэблі" 45-га калібра. Паглядзеў
  
  
  як гармату ў яе маленькім кулаку, але яна трымала яго непахісна,
  
  
  морда была накіравана прама яму ў жывот.
  
  
  "Гэтага дастаткова.
  
  
  «Вы Ўршуля?»
  
  
  "Я мог бы быць. Хто ты?"
  
  
  «Кавендыш... Сайлас Кавендыш».
  
  
  «Калі вы Кавендыш, у вас ёсць ліст.
  
  
  «Калі вы Ўршуля, вы гэта напісалі. Хто наш агульны сябар? «
  
  
  “Капітан. Пакажы мне ліст.
  
  
  Ён аддаў яго. Яна вельмі асцярожна ўзяла яго за вугал, таму Картэр
  
  
  не было магчымасці схапіць яе за запясце і адкінуць пісталет.
  
  
  «Яна была добрая», - падумаў ён, гледзячы, як яна хутка праглядае ліст.
  
  
  адным вокам, а іншы не спускае з яго.
  
  
  Цяпер ён ведаў, чаму гэта было напісана ад рукі. Што можа быць лепш за ідэнтыфікацыю, чым
  
  
  ліст уласнымі рукамі? Вельмі складана скапіяваць у кароткія тэрміны.
  
  
  Яна кіўнула, усміхнулася, і Уэблі зноў знік пад падушкай.
  
  
  «Ваша жанчына апісала вас інакш, чым Ларс. старэй, з сівымі
  
  
  валасамі і вусамі.
  
  
  "Хто Ларс?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Ёхансан. «
  
  
  Задаволены, Картэр сеў у крэсла побач з шэзлонгам. "У
  
  
  бізнэсе дзе
  
  
  я знаходжуся, змена знешнасці часта суправаджаецца зменай ніжняй бялізны.
  
  
  «
  
  
  "І які гэта будзе бізнэс?"
  
  
  «Табе сапраўды не трэба ведаць ... вам?"
  
  
  "Не, не зусім. «
  
  
  "У цябе цудоўная грудзі", - нядбайна сказаў Картэр. яна
  
  
  апусціла вочы, затым пацягнулася да тонкай вяршыні на бетоне. "Як
  
  
  здарылася так, што капітан Ёхансан не змог сустрэць мяне ў казіно?
  
  
  - спытаў ён, калі яна была занятая.
  
  
  Яна не куксілася і хутка вярнула сабе стрыманасць і лідэрства.
  
  
  размова. "Давай зойдзем унутр. «
  
  
  Жанчына ўстала і ўпэўненым крокам прайшла міма Картэра. Ён
  
  
  рушыў услед. Яны абмінулі край басейна, адлюстраванне
  
  
  яе ног танчаць у блакітнай вадзе. Кароткі лесвічны пралёт і
  
  
  за светлымі драўлянымі дзвярыма яны ўвайшлі ў гасціную, аздобленую
  
  
  бязлітасна і сучасна, усё ў хроме і белым.
  
  
  "Уладкоўвайцеся ямчэй. Напой?"
  
  
  «Проста Perrier і лайм, калі ен у вас ёсць. Падобна, гэта можа быць
  
  
  доўгі дзень і яшчэ доўгая ноч».
  
  
  Яна пачаставала яго, потым наліла сабе гарэлку на лёд. На зваротным шляху
  
  
  з напоямі яна ўзяла ў бары нататнік для малявання.
  
  
  «Звычайна, калі капітан сплывае, Рэ гэта з Хонга.
  
  
  Конг - асабліва на борце Tokyo Star і да Макао - гэта ноч.
  
  
  паездка. Вось чаму ён падумаў, што сустрэне вас у
  
  
  гатэль-казіно. Ён часта туды ходзіць. «
  
  
  «Але гэтым разам трэба забраць тавар і вярнуцца да Вікторыі.
  
  
  "Так.
  
  
  Яна прыцягнула пуфік да яго крэсла і адарвала некалькі старонак ад
  
  
  нататнік для малявання перад тым, як пацягваць напой. Картэр паглядзеў на цень
  
  
  вейкі на шчацэ, як гладкая лінія рукі падымае
  
  
  шклянку, рух яе горла, калі яна піла.
  
  
  Яна не адпавядала таму, што ён ведаў пра Ёхансана. Ён сказаў ёй пра гэта і
  
  
  спытаў,
  
  
  "Якая сувязь?"
  
  
  "Ён мой бацька .. . і мой дзелавы партнёр. Гэтак жа, як мне не трэба ведаць
  
  
  нічога аб вашым канкрэтным справе, вам не трэба нічога ведаць аб нашым.
  
  
  Дастаткова сказаць, што яго гаспадарскі білет вельмі важны для нашай
  
  
  прыбытку. «
  
  
  Картэр кіўнуў, усміхнуўся і нічога не сказаў. Іх кантрабанда была
  
  
  праблема каланіяльных улад. Яму трэба было пячы рыбу пабольш
  
  
  "Я мяркую, што ў вас ёсць дакументы майго бацькі аб аднаўленні ў
  
  
  Радзе Маракоў, інакш цябе б тут не было. «
  
  
  «Гэта добрая здагадка, - сказаў Картэр. Ён падняў штаніну,
  
  
  разгарнуў хустку, прыціскаючы канверт да шчыкалатцы, і перадаў
  
  
  гэта ёй.
  
  
  Уршуля Ёхансан пільна, але хутка іх прагледзела. Гэта
  
  
  было відавочна
  
  
  што яна дакладна ведала, што шукаць.
  
  
  "Выдатна. Мы выканаем сваю частку здзелкі. Яна ўстанавіла
  
  
  канверт у бок і пачаў раскладваць лісты з нататніка.
  
  
  «Гэта малюнак унутранай гавані. Вось прычал, дзе
  
  
  Tokyo Star прыстыкуецца. «
  
  
  «У капітана ёсць разліковы час прыбыцця? «Так, сёння каля дзесяці гадзін. Яны
  
  
  верагодна, будзе там не даўжэй за гадзіну. Калі скрыні былі
  
  
  прывезены з Ганконга ў апошні раз, мой бацька сказаў, што былі
  
  
  два з іх. У яго няма падстаў меркаваць, што гэты лік зменіцца.
  
  
  «
  
  
  "Адкуль мне ведаць, што яны там будуць?"
  
  
  “Я падыходжу да гэтага. Тут, на верхнім паверсе гэтага дома, ёсць бар.
  
  
  дом прыкладна ў трох кварталах ад прыстані. У цябе ёсць палявы бінокль?
  
  
  акуляры?"
  
  
  "Я ... не прынёс яго".
  
  
  «Купіце сёння днём. З васьмі заставайцеся ў сваім гасцінічным нумары. я
  
  
  Я бачу кропку ўваходу ў бухту з ганка. Калі я ўбачу Tokyo Star
  
  
  
  каля кропкі ўваходу, я патэлефаную вам у гатэль.
  
  
  «І я іду ў бар.
  
  
  Дакладна. Ён называецца «Марак». Пасядзіце за столікам у
  
  
  вокны.
  
  
  Калі ўбачыце, што тавар загружаны, адразу вяртайцеся сюды.
  
  
  "Сюды? «
  
  
  "Так. Яна выбрала іншы эскіз. «Вось план бухты.
  
  
  шлях да Пенья-Пойнт. Правільна, спадар, адразу пасля гэтага,
  
  
  як марына будавалася. Гэта далёка не скончана, але ёсць
  
  
  некалькі апор на месцы. Гэта апошні шанец паміж Макао і Хонгам.
  
  
  Конг за барахло, якое можна пакласці на рамонт без сварак на адкрытым паветры
  
  
  мора з кітайскімі кананерскімі лодкамі. «
  
  
  "Нешта здарыцца з Tokyo Star?"
  
  
  «Мой бацька ўжо прыслабіў пёры руля. Яны будуць
  
  
  зноў напружаны, заходзячы ў бухту. Мой бацька добры марак.
  
  
  Руль кірунку стане практычна бескарысным адразу за Пенья-Пойнт. Картэр
  
  
  праглядзеў эскіз некалькі разоў. «Магу я дабрацца да прыстані па сушы?
  
  
  адсюль .. . ці тут? »
  
  
  «Так, магчыма, днём, але ўначы гэта было б вельмі рызыкоўна.
  
  
  Кітайскія патрулі пасля наступлення цемры не зважаюць на межы. Яны
  
  
  часта перасякаюць іх уначы ў пошуках кантрабандыстаў. Калі б вы былі кітайцам,
  
  
  яны проста папрасілі б сімвалічны хабар і дазволілі б вам працягнуць свой шлях.
  
  
  Але. “Я разумею. Вось чаму вы хочаце, каб я вярнуўся сюды.
  
  
  "Цалкам дакладна", - адказала жанчына. «У мяне ёсць невялікая рыбацкая лодка, дванаццаць
  
  
  футаў даўжыні, адна мачта. Ты ўмееш плаваць? »
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  «Добра, але ў любым выпадку ў яго ёсць падвесны рухавік на дзве з паловай конскіх сілы.
  
  
  Лодка даставіць вас да прыстані. Што вы робіце і як вы гэта робіце
  
  
  табе вядома.
  
  
  Мой бацька прасіў толькі аб адным. "І гэта ... ? »
  
  
  «У ягонай камандзе чацвёра, акрамя тваёй жанчыны. Гэтыя чатыры чалавекі будуць
  
  
  у вадзе працаваць на рулі. Калі пачынаецца ваша дзеянне, яны
  
  
  паплывуць сюды, дзе я іх забяру. "А твой бацька?"
  
  
  «У яго будзе пісталет, зараджаны халастымі патронамі, і ён дапаможа Кім Сі Лонгу і
  
  
  Лучану ахоўваць тавар. Ён, вядома, мяркуе, што вы не будзеце
  
  
  забіваць яго."
  
  
  “Я буду вельмі выбарчым. Кім Сі Лонг - мясцовы найміт?
  
  
  "Так. Чацвёра яго людзей будуць ахоўваць на борце "Токіо Стар".
  
  
  Не варта недаацэньваць яго ці яго людзей. Яны добрыя салдаты, усе перабежчыкі з
  
  
  
  Кітайскай арміі. Лучан часта імі карыстаецца. «Вы калі-небудзь сустракаліся з Лучанам?
  
  
  «Я бачыў яго аднойчы. - Р
  
  
  «Апішыце яго мне. Уршуля выдатна апісала Ішы Камуку.
  
  
  Цяпер Картэр ведаў, што гэты маленькі забойца быў кітайцам.
  
  
  Ну, падумаў ён, спадзяюся, пасля сённяшняй ночы яны больш не будзе выкарыстоўваць яго
  
  
  для гэтага.
  
  
  «Я не магла прыдумаць лепшага плана, каб патрапіць унутр карабля, Картэр.
  
  
  пракаментаваў. «Што да атрымання тавараў пасля таго, як я сяду, гэта залежыць ад мяне.
  
  
  Ёсць прапановы, як мне выбрацца?
  
  
  “Гэта залежыць ад вас. Яна адкінулася назад, абапіраючыся на локаць і вывучаючы Картэра.
  
  
  цераз край шклянкі, пакуль яна пацягвала напой.
  
  
  "На што?"
  
  
  “Вы можаце пагрузіць тавар у лодку і вярнуцца сюды. Калі
  
  
  ніхто з людзей Кім Сі Лонга не застаўся ісці за табой, я дазволю табе прыстыкавацца. Калі
  
  
  яны застануцца дзе заўгодна, я застрэлю цябе, перш чым ты прычаліш.
  
  
  Картэр усміхнуўся і згодна кіўнуў. "Справядліва. І я мяркую,
  
  
  за пэўную плату вы б ведалі, як атрымаць жанчыну, мяне і
  
  
  тавар і шчасна вярнуўся ў Ганконг. Надышла яе чарга ўсміхнуцца. "Я
  
  
  выказаў бы здагадку, што ваша здагадка прыкладна на сто адсоткаў дакладна.
  
  
  "Адно пытанне.
  
  
  Так?"
  
  
  «Ці ведае Лучан ці хто-небудзь з ягоных людзей пра вас, вашы адносіны з
  
  
  капітанам, ці нават аб вашым існаванні? "
  
  
  «Не, зусім не, - цвёрда сказала яна. «Я ягоная абарона і страхоўка. «
  
  
  "Добра. На самой справе выдатна. Магу я ўзяць гэта? " Ён узяў
  
  
  эскізы.
  
  
  "Вядома. «Вы можаце пачаць рыхтавацца да паездкі назад у
  
  
  Ганконг. Уршуля ўстала і рушыла зь ім да дзьвярэй. "Вы
  
  
  вельмі высокага меркавання аб сабе. «Вельмі высокага, - адказаў ён. "Я ўбачу
  
  
  цябе сёння ўвечары двойчы.
  
  
  Пяройдучы праз дарогу ён уключыў матацыкл і паехаў назад у
  
  
  цэнтр Макао.
  
  
  Пасля перадачы машыны аднаму з абслуговага персанала гатэля,
  
  
  ён зноў выйшаў на вуліцу і ішоў, пакуль не знайшоў стары квартал.
  
  
  У розных крамах купіў мехаватую чорную кашулю, пару чорных,
  
  
  мехаваты штаноў і цёмныя парусінавыя туфлі. Апошні прыпынак быў
  
  
  за канічным саламяны капялюш, падобны на той, які носяць усякія людзі плывучыя на джонках і
  
  
  рыбакі ў бухце і кампактную воданепранікальную торбу.
  
  
  Вярнуўшыся ў гатэль, ён аб'ехаў майстры. Ён
  
  
  Дастаткова было толькі адзін раз пракансультавацца з эскізам Уршулі, каб вызначыць прычал, дзе
  
  
  Tokyo Star звяжацца той ноччу.
  
  
  Праз будынак склада за прычалам вісела вялікая шыльда.
  
  
  Партугальская, англійская і кітайская: CHANSLNG IMPORT-EXPORT LTD. З
  
  
  MACAO.
  
  
  Чансона належала Tokyo Star, а яны, у сваю чаргу, належалі Куло.
  
  
  Электроніка Японіі.
  
  
  Вяртаючыся да Эштарыла, Картэр абдумваў гэта ў сваёй галаве.
  
  
  Цяпер ён быў амаль упэўнены, што калі ён нарэшце ўдарыў Японію і
  
  
  Чарлі
  
  
  Лу, ён знойдзе чалавека праз Куло.
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  Было роўна 9:10, праз трыццаць хвілін пасля званка Уршулі Ёхансан, калі
  
  
  тое
  
  
  Кілмайстар увайшоў у бар «Марынер».
  
  
  Ён унёс перадаплату ў гатэлі, таму не было неабходнасці выязджаць.
  
  
  Чамаданы і выпадковае адзенне былі выкінуты ў смеццеправод. Усё, але
  
  
  чатыры бутэлькі віскі засталіся ў пакоі.
  
  
  Дзве з гэтых чатырох бутэлек былі зараз у руках маленькага мудрага
  
  
  хлапчук на вуліцы, коштам свайго жыцця які ахоўваў матацыкл. Яны
  
  
  складалі палову аплаты хлопчыка. Іншая палова была ў воданепранікальнай сумцы
  
  
  Картэр нёс разам з абсталяваннем з ілжывага дна
  
  
  чамадан. "Бар, сеньёр або стол?"
  
  
  "Стол напэўна".
  
  
  "Вядома. Метрдатэль накіраваўся да нетраў пакоя.
  
  
  «Ах, столік ля акна, калі не пярэчыце.
  
  
  «Прашу прабачэнні, сеньёр, але ў гэты час вечара.
  
  
  "Я люблю глядзець на заліў", - сказаў Картэр, устаўляючы вялікую банкноту ў
  
  
  мужчынскую руку.
  
  
  "Я разумею. Прашу за мной.
  
  
  З аднаго погляду Картэр мог сказаць, што Mariner быў пераацэнены і
  
  
  завышаны ў кошце. Была спроба стварыць атмасферу Паўднёвых мораў
  
  
  з барнай стойкай з чырвонага дрэва карабля і пакрытымі лакам бамбукавымі цыноўкамі на
  
  
  сцены.
  
  
  Нічога з гэтага не спрацавала, але за сталом была бачная частка
  
  
  бухта і ўся набярэжная.
  
  
  Ён замовіў бутэльку самага дарагога віна ў меню разам з
  
  
  адной шклянку. Гэта адцягне іх ад яго абеду. Калі гэта
  
  
  прыйшло, ён зняў бінокль, які купіў у гандляр
  
  
  каля ўваходу ў гатэль. Усяго за некалькі ганконскіх долараў ён
  
  
  мог бы ўзяць з сабой камеру.
  
  
  Яны быў не лепшымі, але досыць моцным для яго мэт.
  
  
  Ён адпіў першую шклянку, пакуль ён не стаў пустым, зноў напоўніў яго і запаліў
  
  
  цыгарэту.
  
  
  Было каля дзесяці, калі ў поле зроку з'явілася "Такійская зорка". Яны былі
  
  
  ярдаў за дзвесце ад прычала, але ветразі ўжо былі
  
  
  спушчаны, і Картэр мог сказаць, што дызель джонкі працаваў ціха.
  
  
  
  Ёхансан быў добры. Ён накіраваўся прама да пірса і, нарэшце
  
  
  па-другое, паставіў вялікую джонку бокам. Ён упёрся ў прычал
  
  
  гумовым бамперам, і тры члены экіпажа пераскочылі праз борт
  
  
  прывязаць яе.
  
  
  Картэр уважліва агледзеў іх і астатніх, якія снавалі па палубе. Ён
  
  
  ўбачыў
  
  
  Як Лучан, ён жа Камуку, загадвае Ёхансану і яшчэ аднаму чалавеку, каб
  
  
  выглядаць стромкім.
  
  
  Ён не мог знайсці Су Лі, але тады ён ведаў, што яна, верагодна,
  
  
  атрымала незлічоную колькасць спраў унутры.
  
  
  Не было змешвання экіпажа з наймітамі. Апошнія,
  
  
  акрамя іх лідэра, усе былі апрануты ў чорныя штаны, вузкія і цёмныя, аб'ёмныя.
  
  
  курткі
  
  
  Курткі былі занадта цяжкімі для надвор'я, але ідэальна падыходзілі для
  
  
  схавання пад сабой зброі.
  
  
  Як толькі джонку прывязалі і трап спусцілі,
  
  
  дзве чорныя курткі выйшлі на пірс. Яны загналі каманду назад
  
  
  на борт і занялі пазіцыі па абодва бакі ад трапа.
  
  
  Камуку быў наступным. Дасягнуўшы пірса, ён спыніўся і павярнуўся. Ёхансан
  
  
  і начальнік скураных куртак, апрануты ў летні гарнітур з
  
  
  чырвонай кашуляй і чорным гальштукам - у парэнчаў.
  
  
  Яны абмяняліся словамі, і Камуку пайшоў. Картэр змог сачыць за ім,
  
  
  ён падняўся па лесвіцы на партовую вуліцу і сеў у таксі.
  
  
  "Чорт пабяры, - падумаў ён, - я мог бы прыбіць тавар да галоўнай крыніцы".
  
  
  Але не, менавіта тады падчас перадачы яны будуць найбольш напагатове.
  
  
  Гэта быў найлепшы спосаб. Гэта значыць, калі б Уршуля і Ёхансан былі на ўздыме.
  
  
  і ўверх.
  
  
  Зноў глядзіць на джонку. Ціха. Дым ад курэння.
  
  
  Ён паставіў бінокль на стол і пацёр вочы.
  
  
  «Яшчэ віна, сеньёр? «
  
  
  „Што?… О не, усё ў парадку».
  
  
  Палова пачка цыгарэт пасля ўсяго толькі тры засталося ўнутры.
  
  
  на дне віннай бутэлькі прабіліся агні чорнага седана Ягуар
  
  
  ён выйшаў з завулка і павярнуў да пірса Чансан.
  
  
  Было 11:30.
  
  
  Гэта было хутка - ні размовы, ні бескарыснага руху.
  
  
  Кіроўца застаўся ў "Ягуары". Камуку выйшаў і адкрыў багажнік.
  
  
  Двое ахоўнікаў выйшлі наперад. Адзін узяў скрыню, яны накіраваліся назад у
  
  
  джонку.
  
  
  Яны ледзь былі на борце, Камуку быў прама за імі, калі экіпаж
  
  
  падымаўся па трапе і адпраўляўся.
  
  
  Картэр хутка аплаціў рахунак і накіраваўся на вуліцу.
  
  
  Аблокі несліся па месяцы, утвараючы вар'яцкую мазаіку,
  
  
  дарога неаднародная, светлы-цёмны, светлы-цёмны эфект.
  
  
  Картэр дабраўся да вузкай дарогі, якая вядзе да пляжу.
  
  
  і бунгала Уршулі Ёхансан. На павароце ён выключыў фары матацыкла
  
  
  і на паўдарозе ўніз па ўзгорку ён пстрыкнуў выключальнікам запальвання,
  
  
  заглушыўшы маленькі рухавік.
  
  
  Ледзь ён спыніўся на навесе побач з мэрсэдэсам, як
  
  
  яна матэрыялізавалася ў дзвярным праёме, які вядзе ва ўнутраны дворык.
  
  
  “Вы добра правялі час.
  
  
  "Калі я выплыву на галоўную дарогу, руху не будзе", - адказаў ён, хапаючы сумку.
  
  
  і рухаючыся да яе.
  
  
  «Яны прыкладна пасярэдзіне бухты, і ўжо руль
  
  
  выглядае крыху няўстойліва. «
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  «Я гэта бачу», - адказала яна з лёгкай пагардай у голасе. ««
  
  
  далёкі прыцэл у акне маёй спальні - Exed з альтэрнатыўнымі лінзамі,
  
  
  начныя тэлеаб'ектыў. Падпісвайцеся на мяне."
  
  
  «Усё больш і больш, - падумаў Картэр, - дзівячыся маленькай Уршулі і яе татам».
  
  
  Яны былі далёкія ад аматараў у гэтай справе.
  
  
  Ён рушыў услед за ёй па вузкай звілістай сцяжынцы да пляжу. Яна насіла
  
  
  аблягае чорны гідракасцюм, які абдымаў кожную яе выгін і западзіну
  
  
  доўгае гнуткае цела. Час ад часу, калі месяц заходзіла за
  
  
  воблака
  
  
  Картэр ледзь не губляў яе сярод лістоты.
  
  
  Нарэшце яго чаравікі намацалі пясок. Ён павярнуўся і пашукаў
  
  
  дом.
  
  
  Цемра. Пляж ляжаў перад імі пустым шэрым дываном.
  
  
  "Сюды!
  
  
  Маленькая драўляная адрына знаходзілася ўсяго за трыццаць ярдаў ад яго, але Картэр не заўважыў
  
  
  яго. Уршуля адчыніла дзьверы, і яны абодва праслізнулі ўнутр.
  
  
  "Ёсць святло?"
  
  
  "Так.
  
  
  Ён загарэўся імгненна, маленькая ватная лямпачка выфарбаваная ў чырвоны колер,
  
  
  
  Уршуля не прапусьціла ніводнага трука.
  
  
  Па абодва бакі ад вузкага пірса стаялі дзве лодкі. ён рыбалка
  
  
  Лодка, якую павінен быў выкарыстоўваць Картэр, была нізкай і шырокай. Іншым быў
  
  
  шаснаццаціфутавы магутны катэр, нізкі і гладкі. Картэр выказаў здагадку, што
  
  
  вельмі магутны Chrysler marine пад бартавым падстрэшкам.
  
  
  Не кажучы ні слова, яны абодва прыступілі да працы. Уршуля скокнула ў катэр
  
  
  як котка, і Картэр атакаваў змесціва сумкі.
  
  
  Ён вельмі асцярожна распрануўся, пакінуўшы толькі шорты. Ён пацягнуў
  
  
  чорную піжаму і завязаў завязкі вакол яго таліі, вакол яго
  
  
  грудзі, а затым прывязаў іх сабе на шыі. Да гальштукаў ён прымацаваў
  
  
  гранаты і пластык. Ён надзеў блузку і напоўніў яе вялікай
  
  
  кішэні з дадатковым крамамі для Сцяна і Вільгельміны.
  
  
  «Будзьце асцярожныя, каб не ўпасці за борт», - пасмейваючыся, сказала Уршуля.
  
  
  «Ты патонеш, як камень. «
  
  
  Ён зірнуў угору. Яна якраз заканчвала прымацаванне
  
  
  буйнакалібернага кулямёта 7,62
  
  
  да штатыва на носе катэры.
  
  
  невялікія дзверцы адчыніліся ў паліраваным дрэве, і з яе вырвалася
  
  
  істужачная падача. Нацягваючы пояс, яна зірнула і ўбачыла што
  
  
  Картэр назірае за ёй.
  
  
  «Даволі магутны. «
  
  
  «Я не рызыкую… гэтым.
  
  
  Яна перавярнула зашчапку вечка над затворам і наладзіла кулямёт на
  
  
  стральбу. Яна прывязвала Уэблі, якога ён бачыў раней у той дзень
  
  
  вакол яе таліі, калі Картэр вярнуўся да сваіх справах. '
  
  
  Ён праверыў спружынны фіксатар Х'юга - востры як брытва штылет, які ён насіў.
  
  
  прымацаваў да яго правага перадплечча ў замшавых ножнах, а затым прымацаваў
  
  
  кабуру да пояса піжаме на паясніцы. калі
  
  
  Глушыцель Вільгельміны быў на месцы, ён праверыў нагрузку і ссунуў.
  
  
  Люгер у кабуру.
  
  
  Яму спатрэбілася менш за трыццаць секунд, каб зняць прыклад са Сцяна.
  
  
  і прымацуеце адну з крамаў на трыццаць два патроны. Затым ён ссунуў пісталет-кулямёт
  
  
  пад блузкай і з дапамогай стандартных заціскаў замацаваў яго на стужках.
  
  
  вакол яго грудзей.
  
  
  Ён праверыў рух зброі пад блузкай, падышоўшы
  
  
  па пірсе некалькі разоў. Калі ён пераканаўся, што гэтага не можа быць
  
  
  выяўлена, што ствол быў цалкам скрыты
  
  
  нізам блузкі, ён адчапіў яе і асцярожна ўставіў у ніз
  
  
  лодкі.
  
  
  "Гатова", - сказаў ён.
  
  
  "Добра. Ты першы. Выкарыстоўвайце рухавік да ўпора. Адтуль
  
  
  паблізу, вам лепш усталяваць ветразі. Ніводны рыбак не варта солі
  
  
  тут калі будзе марнаваць газ пры пастаянным ветры, як
  
  
  сёння ноччу. «
  
  
  Картэр толькі кіўнуў. Ён слізгануў за боўлін і падняўся на борт. Павольна
  
  
  ён уручную вывеў лодку з-пад сховішча.
  
  
  "Яшчэ сёе-тое.
  
  
  "Так?
  
  
  - У вас ёсць план, каб падтрымаць прытворства майго бацькі?
  
  
  "Так", - сказаў Картэр. «Адзіна крама для Люгера запоўненая халастымі патронамі
  
  
  Ён будзе ведаць, што рабіць, калі прыйдзе час. «
  
  
  "Дзякуй", - прашаптала яна.
  
  
  - Дзякуй, - адказаў Картэр і пацягнуў за пускавы шнур рухавіка.
  
  
  Ён ажыў, і ў імгненне вока ён рушыў з хуткасцю пяць вузлоў
  
  
  ўздоўж узбярэжжа.
  
  
  З прыстані выходзіла больш лодак, чым заходзіла,
  
  
  але
  
  
  Картэр змог змяшацца і саслізнуць на пірс у пяці месцах ад
  
  
  прышвартаванай Tokyo Star.
  
  
  Яе было лёгка заўважыць з таго моманту, як ён павярнуў лодку і
  
  
  падняў ветразь. Дапаможныя агні на карме самой джонкі, і
  
  
  на пірсе, свяцілі ў ваду вакол вялікага руля.
  
  
  Чым бліжэй ён падыходзіў, тым лягчэй было адрозніць пагойдваюцца галовы ў
  
  
  вадзе дзе рабілі рамонт. Адна постаць у чорнай піжаме была наверсе на
  
  
  карме, выконваючы спуск і ўздым матэрыялаў і інструментаў у вядры для
  
  
  чальцоў экіпажа ўнізе.
  
  
  Картэр выказаў меркаванне, што гэта будзе Су Лі. Ён таксама мог чуць устойлівы
  
  
  пульс пераноснага газавага генератара, і ён спадзяваўся, што яго гаспадар
  
  
  будзе дастаткова блізка да яго руцэ, каб забіць яго, калі прыйдзе час.
  
  
  Ён праслізнуў у сярэдзіну чаргі лодак такога ж памеру і прывязаўся
  
  
  да стрынгера.
  
  
  Тры лодкі ўнізе, стары рыбак, скрыжаваўшы ногі, сядзеў перад чыгуном.
  
  
  гарэў агонь пасярод яго лодкі. Картэр адчуваў пах ежы стары
  
  
  рыхтаваў і ледзь кіўнуў, калі рука была паднята ў знак прывітання.
  
  
  Прапанова была зроблена, але была адхілена. Нават не
  
  
  паціснуўшы плячыма, стары вярнуўся да свайго агню.
  
  
  Картэр праверыў, а затым яшчэ раз праверыў свае рукі. Калі ён быў цалкам
  
  
  задаволім, што ён можа дабрацца да ўсяго за долі секунды, ён падняў
  
  
  рулон сеткі да яго левага пляча і адправіўся.
  
  
  Ён паварушыўся павольнай, перакочваецца хадой чалавека, які доўга
  
  
  гадзін балансуе вертыкальна ў якая рухаецца лодцы. Чым бліжэй ён падыходзіў да
  
  
  джонке, тым больш ён плёў, высвечваючы цені.
  
  
  Ён рухаўся тварам да носа, з яркімі агнямі на карме.
  
  
  з другога боку двух вартавых у трапа.
  
  
  Не змяняючы тэмпу, Кілмайстар падняў правую руку і
  
  
  пад мехаватай кофтачкай яго пальцы стуліліся на прыкладзе
  
  
  Вільгельміны, а затым яна выйшла, рухаючыся ў невядомасці пад
  
  
  сеткай на плячы.
  
  
  Месяц выбраў гэты момант - калі ён знаходзіўся ярдаў у сарака ад
  
  
  барты джонкі - выйшла з аблокаў. Ніводны з ахоўнікаў не звярнуў на яго
  
  
  увагі, але ўсё ж ён крыху збавіў тэмп.
  
  
  Чым бліжэй ён падыходзіў, тым больш яго вочы кідаліся ўверх, аглядаючы джонку.
  
  
  
  Ён чакаў момант. Цяпер, калі б ён проста пратрымаўся яшчэ адну поўную
  
  
  хвіліну ..
  
  
  Святло лілося з-за штор у кармавой каюце.
  
  
  Цьмяны ліхтар, які вісеў на носе, асвятляў трэцяга вартавога.
  
  
  яго ўвага была прыкавана да мора. Апроч яго сілуэту супраць
  
  
  месяца, на палубе не было ніводнай душы.
  
  
  Абодва вартавыя палілі. Яны былі каля пяці ярдаў
  
  
  паасобку, і абодва глядзелі на людзей у вадзе.
  
  
  Картэр быў у дзесяці кроках ад мяне, яго палец сціскаў спускавы кручок.
  
  
  Люгер маўчаў, узяўшы слабіну і падрыхтаваўшыся стрэліць.
  
  
  Адзін з мужчын павярнуўся. Яго твар быў мяккім, але, як здалося Кілмайстру,
  
  
  бліжэй, яго рысы набылі падазроны выгляд.
  
  
  Ён падняў рукі, нібы хацеў спыніць Картэра, і калі Кілмайстар працягнуў
  
  
  падазрэнне на твары змянілася адкрытай варожасцю, і яго
  
  
  правая рука знікла пад цёмнай курткай, якую ён насіў.
  
  
  Яго рука, трымаючы кольт войска ЗША Colt .45, як раз выходзіла на
  
  
  святло, калі Картэр стрэліў. Дзве 9-міліметровыя кулі сапсавалі твар мужчыну.
  
  
  Ён ледзь ударыўся аб палубу, калі яго прыяцель злавіў
  
  
  кулі, якія адправілі туды яго напарніка.
  
  
  Ён таксама выцягнуў пісталет з-пад курткі, але да таго часу
  
  
  куля патрапіла яму ў галаву. Ён выдаў адзін гук, скажонае бурчанне, калі
  
  
  Вільгельміна спусціла яго ўніз
  
  
  Ён хіснуўся, усё яшчэ стоячы на нагах, і пахіснуўся наперад. Картэр трымаючы
  
  
  сетку ў яго левай руцэ, выкарыстоўваючы ўласны імпульс, каб качнуць яго
  
  
  вакол.
  
  
  Пры гэтым падняў рулю глушыцеля да ўпора.
  
  
  да кірпатага каўняра курткі.
  
  
  Гэты атрымаў толькі адну кулю, зверху ад хрыбетніка і направа.
  
  
  у цэнтр яго мозгу.
  
  
  Ён хіснуўся наперад, і Картэр апусціў цела ў ваду з дапамогай
  
  
  сеткі. Калі ён выпусціў яго, твар з'явілася побач з вады
  
  
  "Ісці! - выдыхнуў Картэр.
  
  
  Вузкія міндалепадобныя вочы раптам акругліліся.
  
  
  Праз некалькі секунд Картэр ўбачыў якія выгінаюцца целы, якія плылі,
  
  
  у цемры за межамі агнёў.
  
  
  Ён паглядзеў на насавы поручань. Су Лі выкінула свой саламяны капялюш.
  
  
  Яе твар блішчаў у святле.
  
  
  Яны зрабілі дзесяць секунд мовы жэстаў, а затым Картэр згарнуў
  
  
  Першы вартавы падышоў да краю джонкі.
  
  
  Ён зноў паглядзеў уверх.
  
  
  Су Лі кіўнула.
  
  
  Картэр скокнуў.
  
  
  Святло згасла ў той момант, калі цела ўпала ў ваду.
  
  
  Картэр з цяжкасцю паднімаўся па трапе. Ахоўнік ужо прыйшоў
  
  
  з правага борта. Ён рухаўся на карму ў добрым тэмпе, з
  
  
  старым Энфілдам на грудзях і збянтэжаным позіркам.
  
  
  Карф урэзаўся ў трап праз тры секунды і шэсць крокаў пасля таго як
  
  
  мужчына прайшоў. Наўмысна ён ударыў прыкладам Вільгельміны аб поручань.
  
  
  Мужчына разгарнуўся, вылаяўшыся і апусціўшы рулю "Энфілда".
  
  
  Сто восем макулінак свінцу патрапілі прама ў.
  
  
  правую брыво. Куля расплюшчылася, калі патрапіла ў цвёрдую костку
  
  
  чэрап, які павялічыўся больш чым у два разы ў параўнанні з першапачатковым памерам. Косць
  
  
  зламаўся і падаўся, фрагменты разляцеліся па мозгу ва ўсіх
  
  
  напрамкі, скажаючы яго да непазнавальнасці, у той час як сама куля
  
  
  ухілілася, зламала чэрап ззаду і, нарэшце, выйшаў.
  
  
  Мужчына быў мёртвы з мікрасекунды, калі свінец урэзаўся яму ў галаву,
  
  
  але ён працягнуў паўкроку наперад, перш чым перакуліўся наперад і стукнуўся
  
  
  аб палубу.
  
  
  Кілінастэр скокнуў наперад і ў бок, каб не патрапіць на
  
  
  труп. У той жа час ён у думках лічыў і прысеў, каб праверыць як размяшчаецца
  
  
  экіпаж ніжняй палубы праз адкрыты ілюмінатар.
  
  
  - Чорт, - прашыпеў ён.
  
  
  Адбыўся пралік. Прама зараз было трое забітых.
  
  
  «Павінен быў застацца яшчэ адзін, акрамя Камуку і гангстэраў,
  
  
  
  Але там, у каюце экіпажа, гулялі ў кітайскія косці. тры цёмныя курткі.
  
  
  
  Беглы погляд на карму сказаў Картэр, што Су Лі на месцы.
  
  
  Ён уклаў Вільгельміну ў кабуру і адшпіліў гранаты. Развязваючы іх з
  
  
  яго правае перадплечча на грудзях, ён выцягнуў чэкіі і кінуў іх
  
  
  за секунду
  
  
  Да таго часу, як спрацавала першая, ён вызваліў Сцен і быў у
  
  
  месцы для іх выхаду.
  
  
  Яны выбеглі
  
  
  разгарнуўшыся і з пустымі рукамі, усе яны былі ў агні.
  
  
  Картэр, паставіўшы адно калена на дэку, пашыў іх па чарзе, а затым
  
  
  закруцілася, сталі адчыняцца дзверы кармавой каюты.
  
  
  Ён убачыў, як зашчапка апусцілася, а затым дзверы прыадчыніліся. Ён
  
  
  падняў Сцен, накіраваўшы яго якраз на тое месца, дзе з'яўлялася галава.
  
  
  Дзверы прыадчыніліся, працягнула руку, з Уэблі,
  
  
  
  рука была заключана ў цёмны матэрыял з ярка-чырвонай абшэўкай.
  
  
  Кім Сі Лонг.
  
  
  "Я тут", - прашыпеў Картэр.
  
  
  Дзверы расчыніліся, і «Уэблі» плюнуў аранжавым. Тры кулі забзыкалі
  
  
  бясшкодна над галавой Картэра.
  
  
  Кілмайстар выціснуў адну чаргу, якая распаўсюдзіла па сінім касцюме,
  
  
  кроў і косткі па ўсёй знешняй пераборцы. Мужчына слізгаў
  
  
  ва ўласнай запечанай крыві, калі Картэр зноў прышыў яго ўпоперак грудзей
  
  
  - добрая мера.
  
  
  Перабор?
  
  
  Так, мусіць, падумаў Картэр. Але гэта было лепш, чым незабойства.
  
  
  Ён падышоў да люка і зазірнуў у шчыліну.
  
  
  Камуку сядзеў за драўляным сталом са стрэльбай 357-га калібра ў руцэ і цяжкім
  
  
  Кольтам у іншы. Ён балансаваў на локцях і каленях,
  
  
  зброя цэлілася ў адчынены люк.
  
  
  «Гэта я, Камуку. Картэр. Маленькі японец пачаў страляць
  
  
  пры гуку голасу Картэра. Драўляныя трэскі лёталі паўсюль,
  
  
  паўтузіна кулі прабілі люк.
  
  
  Картэр адступіў на паўтузіна крокаў.
  
  
  «Су Лі!»
  
  
  Ледзь імя дамы зляцела з вуснаў Картэра, як
  
  
  акно ў кармавой частцы каюты было выбіта. Кулі з яе Сцяна разарвалі
  
  
  палубу, у дзюймах ад таго месца, дзе прысеў Камуку.
  
  
  Ён выраўноўваўся, паварочваўся, спрабуючы знайсці мэту за межамі
  
  
  разбітага шкло, калі Картэр стрэліў у дзверы. Су Лі адкрылася
  
  
  зноў у той жа час.
  
  
  Крыжаваны агонь згас, і Камуку ведаў гэта. Ён выпусціў зброю
  
  
  і заціх.
  
  
  Картэр правёў хуткую разведку. Дзверы ў галаву былі зачынены, але там
  
  
  пад ёй было святло.
  
  
  "Хто там?" - раўнуў ён.
  
  
  Камуку нават не зірнуў. Картэр павярнуўся і пырснуў на дзверы побач
  
  
  у самы верх.
  
  
  "Я выходжу .. . Я выходжу!
  
  
  Дзверы адчыніліся, і з яго выйшаў капітан Ларс Ёхансан з рукамі ўверх.
  
  
  яго галовы.
  
  
  "Заставайся там! - раўнуў Картэр і павярнуўся да Камука. "Уставай!"
  
  
  Ён усміхнуўся. «Я мяркую, што паведамленні аб вашай смерці з
  
  
  паліцыянтам і жанчынай былі перабольшаныя. Ён быў вельмі круты, і вельмі
  
  
  спакойны. Усё, што Картэр мог зрабіць, гэта сціснуць
  
  
  Сцен і паглядзець, як будзе выглядаць гэты чалавек.
  
  
  Замест гэтага Кілмайстар адпавядаў яго ўсмешцы. "Гэта быў цікавая
  
  
  гульня. Я вывучаў вас усю дарогу са Штатаў
  
  
  бровы забойцы прыўзняліся на гэтым. “Мы былі ў адным самалёце. ? »
  
  
  Затым Картэр коратка выклаў яму кожны рух Камуку з тых часоў.
  
  
  пасадка ў Коўлуне.
  
  
  „Я бачу. Тады я бачу, што мая карыснасць тут скончылася».
  
  
  «Усё, - адказаў Картэр. Ён выдыхнуў інфармацыю, якая ў іх была.
  
  
  медыцынская клініка, Коні Чу і, нарэшце, файлы. «Такім чынам, вы бачыце,
  
  
  Камуку, у нас ёсць усе ... усё, акрамя Чарлі Лу.
  
  
  Камуку ўсміхнуўся яшчэ шырэй. Чарлі Лу, я ніколі не чуў гэтага імя».
  
  
  "Хіба ты не памрэш зараз?" - сказаў Картэр. "Мы ўбачым гэта, калі я цябе
  
  
  заб'ю ў ціхім месцы, мы зусім адны, толькі мы двое.
  
  
  "Ці ёсць яны ў вас?"
  
  
  Гэта быў голас Су Лі аднекуль з цемры за межамі
  
  
  кабіна.
  
  
  - Ага, - крыкнуў Картэр. «Спусціцеся на галоўную палубу і накрыйце іх
  
  
  
  "Правільна. Ён пачуў тупат яе ног і паплыў вачыма
  
  
  па салоне.
  
  
  "Дзе скрыні?"
  
  
  "Якія скрыні?" Камуку адказаў, яго мёртвыя вочы нічога не казалі і ніколі
  
  
  не пераходзілі з рук Картэра на Сцяне.
  
  
  «Калі ласка, кажаце, - прашыпеў Картэр. «Скрыні, якія я бачыў, як вы загружалі
  
  
  у Макао. Калі японец нічога не сказаў, Картэр павярнуўся да Ёхансана.
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  «Ёхансан. Я капітан і рулявы.
  
  
  "Дзе скрыні, якія вы ўзялі на борт у Макао?"
  
  
  Ёхансан не міргнуў. Ён таксама маўчаў. Картэр стрэліў
  
  
  у шасці цалях над яго галавой.
  
  
  Ёхансан па-ранейшаму не міргаў і не казаў.
  
  
  «Хопіць гэтага», - падумаў Картэр і падаўся назад.
  
  
  "Вонку, вы абодва!" - раўнуў ён. "Су Лі?"
  
  
  "Так.
  
  
  “Яны выходзяць.
  
  
  «Камуку, ты першы.
  
  
  Паменш мужчына рушыў, і Ёхансан рушыў услед за ім. Незадоўга да
  
  
  ён падышоў да люка, капітан схіліў галаву і міргнуў.
  
  
  вочы на ложкі ў далёкім канцы хаціны.
  
  
  Картэр міргнуў у адказ.
  
  
  «Су Лі, яны ў цябе на прыцэле.
  
  
  «Я магу разбіць іх абодвух адным стрэлам», - рушыў услед упэўнены адказ.
  
  
  Картэр падышоў да двух шмат'ярусных ложкаў і асцярожна перасунуў іх.
  
  
  Ён асцярожна правёў рукой па дошках палубы. Маленькія
  
  
  секцыі - адна дошка даўжынёй каля васьмі цаляў - крыху саступала па даўжыні
  
  
  Выкарыстоўваючы Вільгельміну, ён падняў яго і ўсміхнуўся.
  
  
  Пад ім было жалезнае кольца люка. І пад люкам ён
  
  
  знайшоў дзве скрыні. Адзін за адным ён іх выцягваў. На іх месца
  
  
  ён дастаў з-пад блузкі два зарады пластыка, іх
  
  
  таймер-дэтанатар усталяваны на 20 хвілін.
  
  
  "Як справы?" Су Лі патэлефанавала.
  
  
  “Зразумела! «
  
  
  Картэр перакінуў Сцен праз плячо і пацягнуў скрыні да
  
  
  люку. Ніводны з іх не быў занадта цяжкім, але, як ён разважаў,
  
  
  арыгіналы фрагментаў шантажу і, верагодна, мікрафільмы
  
  
  нешта на пяць ці шэсць чалавек не будзе шмат важыць.
  
  
  Ён выпусціў адзін Ёхансану, іншы Камуку, і выцягнуў Люгер.
  
  
  з-пад блузкі. На гэтай адлегласці пісталет быў пераважней.
  
  
  «Хапай іх! «
  
  
  Ёхансан падняў адну са скрынь. Камуку не рушыў з месца,
  
  
  на яго твары з'явілася загадкавая ўсмешка.
  
  
  Кілмайстар убачыў Вільгельміну абедзвюма рукамі і паўтарыў
  
  
  каманда.
  
  
  Калі забойца ўсё яшчэ не рухаўся, Картэр стрэліў.
  
  
  Камуку закрычаў, калі куля прайшла праз далонь яго левай рукі.
  
  
  Затым ён упаў на калені, лаючыся і працягваючы параненую руку.
  
  
  перад ім, як калі б ён мог пазбавіцца ад жахлівага болю.
  
  
  Картэр рушыў наперад і рыўком паставіў мужчыну на ногі за спіну.
  
  
  куртка на шыі. Заадно заклаў рулю Люгера.
  
  
  уздоўж пахвіны Камукі.
  
  
  «А зараз табе знясуць яйкі.
  
  
  "Мая рука .. . "
  
  
  «У цябе яшчэ ёсць адна здаровая. Падымай скрынку.
  
  
  Пот струменіўся ў поўных нянавісці вачах маленькага японца, калі ён нахіліўся.
  
  
  да скрыні. Ён падняў яго здаровай рукой,
  
  
  і ўсе яны рушылі да трапа, а Камуку пакінуў устойлівы след
  
  
  крыві з яго раны.
  
  
  Су Лі пайшла першай, Картэр ззаду і двое апорных скрыні.
  
  
  пасярэдзіне. Калі яны спусціліся па трапе, Картэр катапультаваўся.
  
  
  Заціск Вільгельміны і ўставіў той, які ён загрузіў балванкамі.
  
  
  Ледзь Ёхансан паставіў сваю скрыню на самым краі пірса,
  
  
  калі ён зрабіў свой ход.
  
  
  Мажны капітан падняў штаніну, паднімаючыся наверх, і разгарнуўся.
  
  
  Картэр з аўтаматам у руцэ. Ён зрабіў адзін стрэл, пакуль
  
  
  Кілмайстар стрэліў тры.
  
  
  Ёхансан быў добрым акцёрам. Ён выпусціў булькатлівы крык і ўпаў
  
  
  з прычала ў ваду. Картэр пабег наперад і для эфекту
  
  
  кінуў яшчэ адну кулю ў нібы якое супраціўляецца цела.
  
  
  Ёхансан зрабіў «0» з двух пальцаў і ўжо ныраў.
  
  
  пад вадой і сплыў
  
  
  "Нік ... "
  
  
  Картэр павярнуўся, паднімаючы "Люгер", але потым зразумеў, што гэта бескарысна.
  
  
  Камуку быў хуткі, як дзіўная кобра. Да таго часу, як Картэр
  
  
  разагнаўшы Сцяна, іншы чалавек накрыў Су Лі, як коўдру,
  
  
  выкарыстоўваючы яе цела, каб абараніць сябе.
  
  
  Ён абняў яе за плечы і з усіх сіл спрабаваў пазбавіць яе ад
  
  
  Марк Н. у яе быў.
  
  
  На долю секунды яна вырвала падводную лодку з яго рук і зрабіла адзіны
  
  
  рашэнне, якое можа прыняць дасведчаны агент.
  
  
  Яна накіравала пісталет у бок Картэра.
  
  
  У думках Карнуку быў такім жа хуткім.
  
  
  Яго рукі падняліся і ўмела абвіліся вакол шыі Су Лі. Яна закрычала
  
  
  ад болю пры націсканні на горла.
  
  
  - Ты ведаеш трум, Картэр?
  
  
  "Я ведаю гэта. "
  
  
  «Тады ты ведаеш, што гэта тупік, вырадак.
  
  
  Ён ужо адступаў да доўгай прыстані маленькай рыбацкай лодкі.
  
  
  
  Рухаючыся, ён працягваў трымаць цела жанчыны перад сабой.
  
  
  свая.
  
  
  "Кілмайстар" не мог адарвацца ад стрэлу.
  
  
  Ён зрабіў два крокі наперад. Усё, што было зроблена, было яшчэ адным
  
  
  пранізлівы крык болю Су Лі.
  
  
  Камуку быў
  
  
  неверагодна моцны для свайго памеру і гэтак жа манеўраны. Неяк
  
  
  яму ўдалося адчапіць адну з лодак і маніпуляваць сабой і Су
  
  
  Ці на карму, не рызыкуючы ніводным месцам на сваім целе, якое магло б даць
  
  
  Картэр забойны стрэл.
  
  
  Картэр ведаў, што Камуку хопіць, каб забіць
  
  
  стрэлам.
  
  
  Што-небудзь яшчэ, і Камуку зламае ёй шыю.
  
  
  Ён адчуваў сябе аслом, зусім бескарысным з магутным Сценам у яго.
  
  
  рукамі, калі Камуку разгарнуў лодку вакол Tokyo Star.
  
  
  Каму толькі што схаваўся з-пад увагі вакол джонкі, калі
  
  
  пластыкавыя бомбы
  
  
  Картэры ўзарваліся. Дошкі, цвёрдая ашалёўка і полымя ўзарваліся
  
  
  у начным небе.
  
  
  Картэр быў у снукеры, і ён ведаў гэта. Ён нічога не мог
  
  
  рабіць. Калі ён паспрабуе рушыць услед за ім, Камуку заб'е Су Лі, як толькі ён падыдзе
  
  
  занадта блізка.
  
  
  Была альтэрнатыва ... здзелка, здзелка.
  
  
  Але гэта павінна адбыцца пазней.
  
  
  Прама зараз выбух і пекла Такійскай зоркі
  
  
  усё ў межах мілі да прыстані.
  
  
  Картэр рушыў. Ён падняў скрыні і накіраваўся на сваёй лодцы да берага.
  
  
  
  Ён проста адштурхоўваўся, калі ён падняў вочы і ўбачыў старога праз некалькі
  
  
  лодак, які павольна ўтыкаў ежу з рысавай міскі ў рот
  
  
  палачамі для ежы.
  
  
  Відавочна, стары бачыў усё, што адбывалася
  
  
  і ў гэты момант ён купаўся ў святле полымя
  
  
  пажыралым "Такійскую зорку".
  
  
  Ён нават не падняў вочы на Картэра.
  
  
  Адзінаццаты раздзел
  
  
  З дапамогай Уршулі Ёхансан і яе бацькі Картэр вярнуўся ў
  
  
  Ганконг да пяці раніцы.
  
  
  Уршуля падабрала каманду джонкі і Ларса Ёхансана.
  
  
  Падчас плавання капітан западозрыў, што нешта нядобрае
  
  
  Праз гадзіну Картэр прыбыў у бунгала і распавёў ім, што
  
  
  высветлілася. Ён таксама сказаў ім, што хоча падтрымліваць
  
  
  сувязь з імі. Чаму? Бо яму, хутчэй за ўсё, спатрэбіцца яшчэ
  
  
  дапамога ад іх.
  
  
  -Тут запратэставала Ўршуля. «Мы выканалі сваю частку здзелкі. Мы можам
  
  
  больш нічога не рабіць. «
  
  
  Картэр суха растлумачыў, што пакуль Чарлі Лу будзе
  
  
  у жывых,
  
  
  Капітан Ёхансан павінен маліўся аб тым, каб выратаваць сваю шкуру.
  
  
  Гэта быў козыр Картэра. Пасля паспешнай, вельмі асабістай
  
  
  кансультацыі на тэрасе, бацька і дачка дамовіліся аб супрацоўніцтве.
  
  
  за плату.
  
  
  Картэр не пярэчыў. Найміты часта становяцца лепшымі салдатамі.
  
  
  Ён ледзь паспеў заехаць у гатэль у Ганконгу, як ён патэлефанаваў па тэлефоне, каб
  
  
  Камандзір Джарвіс зноў абудзіўся ад моцнага сну.
  
  
  У ангельца практычна здарыўся апаплексічны ўдар, калі Картэр
  
  
  расказаў яму пра начныя падзеі.
  
  
  «Усё добра, каммандэр, але ў нас ёсць крыніца інфармацыі Чарлі Лу.
  
  
  скрыні з файламі.
  
  
  "А жанчына?"
  
  
  «У мяне ёсць падазрэнне, што Камуку не кране яе, прынамсі, пакуль. Яна
  
  
  Галоўны козыр. «
  
  
  Джарвіс уздыхнуў, цяпер ужо змірыўшыся з падыходам Дзікага Захаду, які выкарыстоўваў Картэр
  
  
  для ўладжвання спраў. "Што ж тады далей?"
  
  
  «Я хачу, каб кожны ліст паперы, кожны кавалачак мікрафільма, кожны кавалачак зместу
  
  
  тых скрынь скапіявалі. Ці зможаце вы хутка дабрацца да Макао? ... а
  
  
  верталёт?"
  
  
  "Вядома.
  
  
  "Добра. «
  
  
  Картэр сказаў яму, дзе забраць скрыні і што яшчэ з імі рабіць.
  
  
  
  «Акрамя таго, я хачу, каб гэта пратачылася да кожнай злачыннай супольнасці
  
  
  Ганконга, што Нік
  
  
  Картэр тут,
  
  
  , і я гатовы да справы. Капітан і яго дачка зробяць
  
  
  тое ж самае ў Макао».
  
  
  "Вы мяняеце гатэлі?"
  
  
  "Вядома. З таго часу яны мяне заўважаць і прыкрыюць.
  
  
  "Хто яны'?"
  
  
  «Я б прадставіў Коні Чу, напрыклад. Прама зараз, калі Камуку сышоў у
  
  
  падполле, ён шукае сувязь з Чарлі Лу. Калі я ведаю Чарлі, ніхто не зробіць нічога
  
  
  без яго згоды. «
  
  
  Картэр павесіў трубку, затым набраў нумар тэлефона бунгала, які місіс Бруна Фолкнер
  
  
  дзяліла з Лін Дыонг.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Лін, гэта Картэр. Што-небудзь ад Патрыса ў клініцы?
  
  
  "Нічога. Яна праверыла зняцце сродкаў з банкаў, дэпазіты і
  
  
  квітанцыі міжгародняй тэлефоннай сувязі. Няма сувязі
  
  
  паміж яе мужам і Японіяй. «
  
  
  «Падобна, Камуку - адзінае злучнае звяно паміж доктарам і
  
  
  Чарлі Лу.
  
  
  «Гэта было б напэўна так...
  
  
  
  "Цела трымацца. Патэлефануй мне, калі што-небудзь атрымаеш. Сёння раніцай я
  
  
  пераеду да Regent пад сваім імем.
  
  
  "Думаеш, гэта разумна?"
  
  
  «Цяпер я ведаю. Пазней. «
  
  
  Ледзь сувязь была перапынена, як Картэр вярнуўся на
  
  
  у офіс Джарвіса і вельмі стомленага Джайлза Гордана.
  
  
  «Божа мой, Божа мой, Божа мой», - быў адзіны каментар Гордана, калі
  
  
  Картэр прынёс усе апошнія навіны.
  
  
  «Камандзір ператэлефануе вам праз некалькі хвілін, я ўпэўнены,
  
  
  у вас самая апошняя інфармацыя аб усім гэтым. Тым часам, што ў вас ёсць? "
  
  
  «Мы прыставілі хвост да Ашамі Акамота ў тую хвіліну, калі ён выйшаў з самалёта.
  
  
  Ён пасяліўся ў гатэлі, зрабіў некалькі пакупак - усё нармальна.
  
  
  а затым, незадоўга да заканчэння працоўнага дня, ён адправіўся ў клініку.
  
  
  "І .. . ? »
  
  
  «І ён даставіў апошнюю партыю. Прыехала жанчына ад Камуку
  
  
  адразу пасля таго, як ён сышоў. Мы прасачылі за ёй да брамы Коні Чу, і
  
  
  потым, як вы і сказалі, мы яе забралі. У яе было чатыры рулоны
  
  
  мікрафільмаў ... вельмі цікавы матэрыял. «
  
  
  "Допыт?"
  
  
  "Нічога. Яна маўчыць як малюск і цвёрдая, як цвік.
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік. Было амаль сем раніцы.
  
  
  «Арыштуй яго, калі ён спусціцца да сняданку. Калі ён замовіць з нумара
  
  
  службы, падыдзі з падносам і вазьмі яго тады. «
  
  
  «Права. Па якім абвінавачанні? »
  
  
  «Ахоўнае заключэнне. Калі ён закрычыць занадта гучна, нагадайце яму
  
  
  Камуку-Чарлі Лу
  
  
  І мікрафільмы. Гэта мусіць яго пераканаць.
  
  
  "А ты?"
  
  
  «Пару гадзін сну. Мой розум - як гародніна. Але патэлефануй мне, калі
  
  
  што-небудзь усплывае.
  
  
  "Зраблю. «
  
  
  Картэр павесіў трубку, праверыў ланцуг на дзверы і зваліўся ў пасцелю
  
  
  ложак.
  
  
  Намацваючы адной рукой, ён уключыў сігналізацыю і заснуў.
  
  
  
  Было 10:10, калі Картэр прачнуўся. Ён быў захоплены адным
  
  
  непераадольным жаданне: кінуць гэтыя агідныя гадзіны-будзільнік у
  
  
  ганконскі заліў.
  
  
  
  Ён заказаў сняданак з абслугоўвання нумароў, а праз паўгадзіны
  
  
  прыняў душ, апрануўся, наеўся і паехаў да "Рэгенту".
  
  
  Гатэль "Рэгент" быў першакласным, раскошным і дарагім. Лобі
  
  
  каля дзвярэй было шматлюдна, у канторкі мала людзей: некалькі выездаў,
  
  
  змрочная жанчына за стойкай рэгістрацыі ранняга прыбыцця і тлустая фігура на
  
  
  шэзлонгу з цёмнымі вусамі, які быў занадта паглынутая сваёй
  
  
  газета.
  
  
  «Картэр… Нікалас Картэр, – сказаў ён сталу занадта гучна.
  
  
  клерку. «Я тэлефанаваў, каб забраніраваць столік сёння раніцай з Шангры-Ла.
  
  
  «
  
  
  "Ды сэр. Працягласць вашага знаходжання? "
  
  
  «Напэўна доўга, пакуль займаюся сваім бізнэсам.
  
  
  Папера натапырылася ў руках вусатага мужчыны.
  
  
  „Ды сэр. Усё, што ў нас ёсьць, — гэта люкс».
  
  
  "Усё ў парадку. "
  
  
  "Пашпарт, калі ласка?"
  
  
  Картэр прайшоў усе фармальнасці пры рэгістрацыі, затым
  
  
  суправаджаемы хлопчыкам пайшоў да вялізнага шэрагу ліфтаў. Незадоўга да таго, як увайсці ў
  
  
  кабіну ліфта, ён азірнуўся на адзіночнае крэсла ля стала.
  
  
  Яно было пуста.
  
  
  Таўстун падышоў да стала і ўважліва вывучаў
  
  
  рэгістрацыйную картку, падпісаную Картэрам. Ён кіўнуў клерку, усміхнуўся,
  
  
  і паплёўся сваёй тушай да шэрагу тэлефонаў.
  
  
  «Я веру, - падумаў Картэр, - што мяне хутка абвесцяць мадам.
  
  
  Коні Чу.
  
  
  Тэлефон зазваніў, калі за пасыльным зачыніліся дзверы.
  
  
  «Картэр тут.
  
  
  "Гордан. Мы падабралі Ашамі Окамото. Ён вельмі нервовы джэнтльмен.
  
  
  "Ты прайграў касету?"
  
  
  "Мы зрабілі. Ён гаворыць гэтак жа хутка, як працуе наш магнітафон.
  
  
  Я думаю. Kulo Electronics - гэта падстаўная асоба, створанае Чарлі Лу для брокера
  
  
  і збіраць інфармацыю ад людзей з іншых фірмаў, якія ён шантажуе.
  
  
  "У цябе выйшла. Окамото сцвярджае, што ён невінаватая ахвяра
  
  
  шантажу, але ён таксама прызнаецца, што стаў мільянерам у
  
  
  апошнія два гады. «Прымусьце яго казаць і трымайце яго ў сябе. Што пра
  
  
  дзяўчыну, якую вы падабралі ў Коні Чу?
  
  
  «Яна цяжкая. Мы кінулі ў яе ўсё што змаглі, і яна не ссунулася з месца.
  
  
  Думкі Картэра пстрыкнулі. «Наколькі яна блізкая да Камукі?»
  
  
  «Не так ужо і блізка, калі ты збіраешся абмяняць яе на Су Лі.
  
  
  Вызначана не ў стылі Камуку: невысокая, тоўстая, брыдкая, але дакладная ...
  
  
  За аеньгі. А яшчэ яна разумная. Кажа, што не ведала, чым была
  
  
  дастаўка
  
  
  Яна, верагодна, выйдзе, калі мы не зможам утрымаць яе на чым-небудзь яшчэ.
  
  
  Мясцовыя жыхары ўжо бурчаць аб нашым умяшанні ў
  
  
  Паліцэйскае ўпраўленне Вікторыі. «Трымайся за яе як мага даўжэй. Што небудзь
  
  
  з вуліц? «Мы сказалі, што вы хочаце паразмаўляць.
  
  
  Пакуль нічога няма. Картэр усміхнуўся. «Я, напэўна, пачую раней за цябе.
  
  
  «Камандзір ужо ўнутры.
  
  
  "Ды ўжо? «Гарача, вельмі горача. Думае, ты павінен быў упусціць нас у Токіо
  
  
  Зорны бізнэс. "Што вы думаеце?"
  
  
  Гордан усміхнуўся. «Я сам часам хутчэй самотны воўк, дружа.
  
  
  Бюракратыя можа зрабіць так шмат, што часам хлопец павінен
  
  
  узяць справу ў свае рукі. «
  
  
  "Добры чалавек", - уздыхнуў Картэр. «Захоўвайце яго спакой, калі можаце. Я патэлефаную
  
  
  табе.
  
  
  «Права. я чакаю.
  
  
  Картэр замовіў велізарны абед і наеўся. Ён ведаў, што будзе
  
  
  яму патрэбна ўся энергія, якую ён мог атрымаць на бліжэйшыя 24 гадзіны.
  
  
  Так ці інакш, ён збіраўся даведацца, дзе Камуку трымаў
  
  
  Су Лі.
  
  
  Апошнім сродкам будзе сама Коні Чу, але, спадзяюся,
  
  
  спачатку акупіцца нешта іншае.
  
  
  Тэлефон зазваніў зноў, калі ён наліваў трэці кубак кавы.
  
  
  "Так?
  
  
  «Нік, я так рада чуць, што твой скон быў плёнам нечага
  
  
  уяўленне!
  
  
  Коні Чу.
  
  
  Ён пазнаў бы гэты нізкі, гарачы голас без акцэнту дзе заўгодна, ад
  
  
  на дно студні ці побач з ім у ложку.
  
  
  «Прывітанне, Коні. Я чуў, што гады тут добра да цябе ставіліся. «Фінансава,
  
  
  так. Астатнія? ... Некалькі радкоў тут і там, правісанне ці два. На самай справе,
  
  
  Я не магу скардзіцца. «
  
  
  "Я здзіўлены, што ты вярнулася да супрацоўніцтва з Чарлі", - сказаў Картэр.
  
  
  “Я маю на ўвазе, улічваючы, што гэта вы дапамаглі яго арыштаваць.
  
  
  во
  
  
  В'етнаме.
  
  
  "Гэты тэлефон праслухоўваецца?"
  
  
  «Не.
  
  
  "Я веру табе .. . Ваша слова заўсёды было добрым. Вось чаму Чарлі
  
  
  усё яшчэ давярае мне. Вы ніколі не дазваляеце нікому ведаць, што гэта я дала вам
  
  
  неабходную інфармацыю. "
  
  
  “Каб выратаваць сваю шкуру.
  
  
  «Дзяўчына павінна выжываць. Гэта цяжкі свет, Нік.
  
  
  Картэр глыбока ўздыхнуў. Гэта была авантура. «Хочаш зрабіць гэта зноў
  
  
  Коні?"
  
  
  Яна смяялася. Насамрэч гэта быў нізкі хрыплы смяшок, і ў ім гаварылася:
  
  
  няма Killmaster. Яе словы падмацавалі гэта.
  
  
  «Баюся, што не на гэты раз. Чарлі па-ранейшаму трымае ўсе карты.
  
  
  «А ты, Коні, заўсёды гуляеш з выйгрышнай рукой.
  
  
  “Вядома, вы гэта ведаеце. У нас ёсць жанчына, у вас ёсць файлы.
  
  
  Калі я скапірую файлы, я дабяруся да мужчын, якія
  
  
  шантажавалі. Гэта робіць файлы бескарыснымі для вас. «
  
  
  «Цалкам дакладна. Таму перад перасыланнем мы павінны агледзець скрыні.
  
  
  яны зроблены з сакрэтам. «
  
  
  Думкі Картэра закружыліся. "Яны спецыяльна запячатаны?"
  
  
  "Так .. . запячатаны лазерам. Калі кантакт парушаны, увесь матэрыял сыходзіць у
  
  
  высокае неба. Я мяркую, паколькі вы жывыя, каб казаць, вы не зламалі
  
  
  пломбы пакуль няма. Не трэба! Калі вы гэта зробіце, вы страціце абодва шляхі. «
  
  
  «Я павінен параіцца, ты гэта ведаеш.
  
  
  “Я гэтага чакаў. Што, калі ты патэлефануеш мне ў пяць?
  
  
  “Пяць. «
  
  
  "Добра. Як выдатна зноў чуць твой голас, Нік. Я не
  
  
  забылася добрыя моманты, паверце мне. «
  
  
  Тэлефон адключыўся. Картэр хутка абарваў сувязь
  
  
  і, як дзікі чалавек, набраў нумар офіса Джарвіса.
  
  
  Сакратар адказаў.
  
  
  «Джайлз Гордан ... хуткі!
  
  
  "Ды сэр. «
  
  
  Картэр зацягнуў цэлую цыгарэту за тры хрыплівы удыху, секунды
  
  
  крычаць, пакуль ён чакаў.
  
  
  «Гордан тут. «
  
  
  «Гордан, Картэр! Вы яшчэ што-небудзь зрабілі са скрынямі? «
  
  
  «Запушчаныя, але яны неяк запячатаныя. Мы запрасілі эксперта. «
  
  
  «Стой, спыні яго прама зараз! «)ХУТКА!!!»
  
  
  «Хутка дабярыся да яго і спыні яго!
  
  
  Тэлефонная трубка з шумам упала на стол. Гордан быў добрым чалавекам.
  
  
  Хтосьці накшталт Ніка Картэра крычаў не дарма, і ён ведаў гэта.
  
  
  "Гатова. Што адбываецца?" - сказаў ён, вяртаючыся да лініі.
  
  
  «Скрыні былі запячатаны лазерам і замініраваны. Чарлі Лу
  
  
  не рызыкуе. Не чапай іх, пакуль не пачуеш ад мяне
  
  
  чарговы раз! «
  
  
  «Насамрэч яны астуджаныя ў лёдзе, - адказаў Гордан.
  
  
  дрыготка ў яго голасе. «Акрамя таго, у нас ёсць справаздача ад нашага чалавека ў
  
  
  клініцы.
  
  
  На працу сёння ніхто не з'явіўся. «
  
  
  - Чорт, - прамармытаў Картэр, жадаючы зараз пагадзіцца на
  
  
  хвост на Бруна Фолкнэра. "Вы праверылі яго дом?"
  
  
  «Не, трымаўся далей. Гэта былі твае інструкцыі.
  
  
  "Так, я ведаю. Надзеньце каго-небудзь на яго зараз ..
  
  
  "Зраблю. «
  
  
  Наступныя дзве гадзіны Картэр хадзіў і курыў. Калі не было ні слова
  
  
  з вуліцы або з любой іншай крыніцы, яму давядзецца мець справу з
  
  
  Коні
  
  
  Чу.
  
  
  Ён ведаў, як ён з гэтым справіцца. блеф, які на самой справе не быў блефам "Я
  
  
  хачу дзяўчыну, а мне патрэбныя файлы Коні. Але файлы больш
  
  
  важныя. Су Лі - агент. Ёй плацяць за тое, што яна рызыкуе сваім жыцьцём. «
  
  
  "Ты хочаш сказаць, Нік, што дазволіш дзяўчынцы памерці?"
  
  
  «Вось што я кажу. Вядома, наўзамен я цябе заб'ю...
  
  
  але так яно і ёсць. «
  
  
  Ён спадзяваўся, што да гэтага не дойдзе, таму што, калі б чысты прыбытак быў
  
  
  дасягнута, Картэр ведаў, што Су Лі будзе прынесена ў ахвяру.
  
  
  Такі быў спосаб гульні.
  
  
  У 16:10 зазваніў тэлефон, і Картэр накінуўся на яго.
  
  
  Гэта была Лін Зыонг, і яна была ў істэрыцы, на мяжы вар'ята.
  
  
  «Супакойся, Лін, супакойся. Патрыс тэлефанаваў?
  
  
  "Так, і я магу сказаць, што нешта вельмі не так!"
  
  
  «Няправільна. Добра, што яна сказала?
  
  
  «Яна дала мне спіс пакупак! «Спіс пакупак.
  
  
  Тут дзяўчына зноў зламалася. Картэр паспрабаваў разабраць словы
  
  
  паміж рыданнямі, але выявіў, што гэта немагчыма.
  
  
  «Цс, цс. Слухай, Лін, не варушыся. Заставайся там, дзе стаіш.
  
  
  «Ой, як я баюся, як я баюся!»
  
  
  «Так, так, я ведаю, Лін. Я буду там. Калі ласка, не рабі
  
  
  што заўгодна, і заставайся ў тэлефона! Праз некалькі хвілін Картэр быў у таксі, потым перасеў у трамвай.
  
  
  Трамвай будзе нашмат хутчэй, чым таксі
  
  
  спрабуючы праехаць палову вяршыні праз пробкі.
  
  
  Ён толькі спадзяваўся, што калі дабярэцца туды, ён зможа разабрацца ў
  
  
  тым, што
  
  
  Патрыс Фолкнэр сказаў Лін Зыонг.
  
  
  Ён выйшаў з трамвая каля Альберт-роўд і прайшоў вакол піка да
  
  
  анклаў дамоў, у якіх знаходзілася бунгала Патрыса Фолкнэра.
  
  
  Лін сустрэла яго каля дзвярэй. Яна была менш істэрычнай, але яе вочы былі
  
  
  поўны страху.
  
  
  Спатрэбілася амаль пяць хвілін і некалькі глыткоў з келіха для брэндзі.
  
  
  перш чым Картэр супакоіў дзяўчыну дастаткова, каб выразна расказаць пра
  
  
  званок ад Пат.
  
  
  «Я ледзь павіталася, а яна сказала, - засмяялася яна. я
  
  
  не ведала, ці жарт гэта ці што.
  
  
  У галаве Картэра ўжо звінелі званочкі. "Працягвай. Што зрабіла
  
  
  яна тады казала? І пастарайся запомніць усё, кожнае слова. "Я не
  
  
  памятаю большую частку гэтага. Яна сказала мне запісаць гэта. Яна сказала
  
  
  у апошні раз, калі яна заказвала, на рынку не было некалькіх тавараў,
  
  
  і яна не хацела, каб гэта паўтарылася. Яна практычна крычала на мяне!
  
  
  "Дзе запіс?"
  
  
  "Вось."
  
  
  Картэр узяў нататнік і ўтаропіўся на старонку.
  
  
  "В'етнамскі. Пішу хутчэй ангельскай.
  
  
  Картэр быў цярплівы. «Добра, перакладзеце і запоўніце тое, што не напісана
  
  
  ўніз. «
  
  
  Лін адкінула галаву, на імгненне сканцэнтравалася, а затым пачала.
  
  
  «Яна сказала, што ў яе і дактары былі нечаканыя госці. Ім будзе патрэбен
  
  
  замова патрэбен вельмі хутка. Пасля яна дала мне спіс прадуктаў.
  
  
  «
  
  
  Картэр выслухаў доўгі спіс, і пры гэтым ён адчуў стомленасць.
  
  
  знясіленне цела і паслабленне цягліц.
  
  
  Патрыс Фолкнэр была сапраўднай лэдзі, вельмі праніклівай.
  
  
  Камуку, відавочна, адвёз Су Лі ў рэзідэнцыю доктара, і
  
  
  неяк
  
  
  Патрыс змог пагаварыць з ёй.
  
  
  Хоць спіс быў доўгім, колькасць кожнай пазіцыі была аднолькавая.
  
  
  па лініі: адзінаццаць куранят, пяць фунтаў сырога рысу, адзінаццаць галоў
  
  
  капусты, пяць пучкоў спаржы, адзінаццаць маленькіх мяшкоў грэцкіх арэхаў,
  
  
  пяць лістоў нарэзанай кубікамі свініны ... і гэтак далей.
  
  
  Картэр мог толькі здагадвацца, але ён выкладзе нават грошы, ён меў рацыю.
  
  
  11 .. . НДІ ... Су Лі Калпепер.
  
  
  "Пяць, толькі пяць, не больш", - сказала Патрыс.
  
  
  Пяцёра могуць быць усё ў доме, ці гэта могуць быць Камуку і чацвёра
  
  
  з
  
  
  Людзей Коні Чу, якіх ён наняў у апошнюю хвіліну.
  
  
  Картэр здагадаўся аб апошнім.
  
  
  «Добра, Лін, што яшчэ?» «Тройчы яна сказала мне, у якія вароты
  
  
  выкарыстоўваць, каб увайсці ў зямлю.
  
  
  І тройчы прасіла мяне падысці да ўваходу ў кухню, а не ў
  
  
  уваход прыслугі. Яна сапраўды падкрэсьліла гэта. "Не прыходзь у
  
  
  уваход для слуг, - сказала яна, - слуг адправілі дадому. "Яна
  
  
  будзе гатаваць сама, і яна хацела, каб ежу прынеслі
  
  
  прама на кухню. «
  
  
  «Добра, Лін, проста ўзрушаюча. Цяпер тут
  
  
  гэта тое, што я хачу, каб вы зрабілі.
  
  
  У цябе ёсць нумар Патрыса?
  
  
  "Так.
  
  
  Картэр пацягнуўся да тэлефона, пакуль растлумачыў.
  
  
  Лін Дыонг набрала нумар дрыготкім пальцам, затым злёгку патрымаў трубку.
  
  
  далей ад яе вуха, каб усё, што з другога канца было чуваць
  
  
  Картэру.
  
  
  «Фалькнерская рэзідэнцыя. «
  
  
  Лін цяжка праглынула, і Картэр абняў яе далікатную
  
  
  плечы.
  
  
  Памылкі не было. Голас у тэлефоне належаў Ішы
  
  
  Камуку.
  
  
  «Місі Фалькенер, калі ласка.
  
  
  "Хто тэлефануе?"
  
  
  «Гэты рынак Вонг Чоу. Нфісі Фалькенер, яна раней заклікала да парадку.
  
  
  «
  
  
  "Так, што наконт гэтага?"
  
  
  «Усе грузавікі зараз з'ехалі. Не магу даставіць да васьмі гадзін гэтага дня
  
  
  вечар. Усё ў парадку з Місі Фалькенер?
  
  
  «Так, усё будзе добра.
  
  
  "Вялікі дзякуй. Бывай.
  
  
  Рука дзяўчыны так моцна трэслася, што Картэр прыйшлося самому пакласці
  
  
  трубку.
  
  
  "Выдатна?"
  
  
  "Выдатна", - заявіў ён, ужо набіраючы нумар. «Выпіце яшчэ брэндзі. Добра
  
  
  вазьмі адсюль, і Патрыс будзе ў парадку. Камандзір Джарвіс,
  
  
  калі ласка,
  
  
  Картэр тэлефануе. «
  
  
  «Джарвіс тут. «Гэта не заняло 10 секунд. «У нас няма ні слова пра
  
  
  дзяўчыне. «
  
  
  "Так, і ў мяне ёсць спосаб увайсці. Я хачу, каб вы патэлефанавалі ў месца, якое называецца
  
  
  Вонг
  
  
  Chow Market і прыкладзеце крыху моцных паліцыянтаў. Пагаварыце толькі з уладальнікам, і
  
  
  вось як ты справішся...
  
  
  На гэты раз Джарвіс не стаў спрачацца. Ён пагадзіўся з усім планам і атрымаў
  
  
  ідэальных мужчыны, якія маглі адлюстроўваць з сябе кіроўцаў.
  
  
  «Яшчэ сёе-тое, камандзір. Улічваючы час, колькі часу гэта зойме ў
  
  
  вашых людзі, каб зламаць гэтыя скрыні бяспечна, не руйнуючы тое, што
  
  
  ўнутры? »
  
  
  «Дваццаць чатыры гадзіны плюс-мінус.
  
  
  "І ці можна іх зноў запячатаць?"
  
  
  "Цяжка сказаць. Для гэтага ў нас ёсць абсталяванне. Гэта проста залежыць ад таго, як
  
  
  неабходна шмат пашкоджанняў, каб адкрыць іх.
  
  
  “Мы скарыстаемся гэтым шанцам. Ідзі папрацуй над імі! »
  
  
  "Зраблю."
  
  
  Затым Картэр зрабіў, як ён спадзяваўся, апошні званок дня. А
  
  
  мужчына адказаў.
  
  
  «Рэзідэнцыя Чу. Хто тэлефануе? »
  
  
  «Міс Чу чакае майго званка.
  
  
  Калі яна адказала, яе голас быў падобны на сіроп.
  
  
  «Нік, ты на пяць хвілін раней.
  
  
  «Мая старая звычка.
  
  
  "Добра?"
  
  
  «Гэта ўгода… на маіх умовах.
  
  
  "Я паслухаю", - адказала яна.
  
  
  «Камандны цэнтр у вас дома. Я буду там апоўначы. Мы зробім
  
  
  гандаль у гадзіну ночы, вы размаўляеце па тэлефоне са сваімі людзьмі, я на
  
  
  іншы з маімі.
  
  
  “Пакуль што гучыць добра. «
  
  
  «Я пастаўлю скрыні ў фургоне на Галівуд-роўд, перад мужчынам ля Храма.
  
  
  
  Дзе мне ўзяць жанчыну? »
  
  
  "Заставайцеся на лініі .. .
  
  
  Гэта была проста пстрычка, і ён спыніўся.
  
  
  "Ты яшчэ там?"
  
  
  «Вядома, я ўсё яшчэ тут, затаіўшы дыханне.
  
  
  Ён усміхнуўся. «Ты такая чароўная. Шкада, што гэта павінна быць падобна на
  
  
  гэта,
  
  
  Нік, але ...
  
  
  «Я ведаю, дзяўчына мусіць зарабляць на жыццё. Захавай гэта. Дзе!
  
  
  «Рэпалс Бэй. Яна будзе прывязана да адной з рыбацкіх лодак, якія стаяць на якары.
  
  
  у бухце. Адпраўце сваіх людзей у хаціну Pie How's на кітайскім рынку.
  
  
  Наш чалавек тамака падкажа, на якой лодцы. «
  
  
  «Разумна, - падумаў Картэр, - вельмі разумна. Месца, дзе, калі ўсё
  
  
  не пойдзе, яны могуць вывезці яе ў Кітайскае
  
  
  Мора для пахавання.
  
  
  "Узгоднена? «Згодзен, - адказаў Картэр. "Убачымся ноччу.
  
  
  «Чывас, ці не так? ... Адзін куб? »
  
  
  "Гэта правільна. «Я пачакаю.
  
  
  Картэр кінуў тэлефон на падстаўку, закурыў цыгарэту і
  
  
  вярнуўся з уздыхам.
  
  
  "Г-н. Картэр ... ? »
  
  
  Ён падняў вочы. Цяпер яна была даволі спакойная,
  
  
  "Так?
  
  
  "Дзякуй.
  
  
  "Пакуль не дзякуй мне, дарагая", - адказаў ён. "Гэта будзе доўгая
  
  
  ноч.
  
  
  - Дванаццаты раздзел.
  
  
  Дом знаходзіўся ў элітным жылым раёне на Шанхайскай дарозе,
  
  
  прама перад тым, як выслізнуць з уласна Коўлуна ў Новы.
  
  
  Тэрыторыі.
  
  
  Асабняк застаўся з часоў каланіяльнай эпохі. Гэта было вялікае,
  
  
  уражлівы, зусім белы, з высокім кованым плотам,
  
  
  па ўсім перыметры.
  
  
  Картэр з Джайлсам Горданам за рулём праехалі тры разы на
  
  
  немаркіраваным седане.
  
  
  «Падобна на тое, гараж быў старой стайняй, якая стаіць удалечыні ад галоўнага дома.
  
  
  як гэта.
  
  
  Картэр кіўнуў, яго вочы напоўніліся думкамі аб фатаграфіях, якія трэба было разабраць
  
  
  Прайшоўшы праз пярэднія вароты, круг падзяліўся; адна дарога прывяла да
  
  
  велізарнай пярэдняй верандзе дома, іншая па ўсім перыметры
  
  
  ззаду.
  
  
  Апынуўшыся там, яна павярнула і зноў разгарнулася вакол гаража.
  
  
  і накіравалася назад да галоўнай брамы.
  
  
  Па абодва бакі пад'езда дома і гаража гібіскус і алеандр.
  
  
  раслі густа, як пустазеллі, і ў гэты час года яны былі
  
  
  красаванне.
  
  
  «Хутчэй за ўсё, уваход для слуг знаходзіцца з таго боку дома, проста
  
  
  не лічачы тылу. «
  
  
  Гордан пагадзіўся. «Гэта адпавядала б планіроўцы большасці гэтых старых
  
  
  асабнякоў. Раней коннаму возу было лягчэй перамяшчацца.
  
  
  разгрузіцца там, і гэта таксама дало б слугам лёгкі доступ да
  
  
  стайні і знешняй кухні »
  
  
  «Я загадаю хлопцам адвезці назад і разгрузіцца. Тады я скажу
  
  
  да спаткання, калі яны зробяць паварот вакол гаража. Дзесяць да аднаго
  
  
  Людзі Камуку сочаць толькі за варотамі і праезнай часткай. «
  
  
  «Я б сказаў, што ты маеш рацыю.
  
  
  «Добра, вернемся да фургона.
  
  
  Гэта быў перароблены белы лендравер, прыпаркаваны прыкладна ў мілі ад
  
  
  дарогі
  
  
  Картэр выклаў план двум кітайскім агентам N116, а затым праглядзеў
  
  
  у якая захрасла заднюю частку фургона.
  
  
  Скрынкі з прадуктамі стаялі пад столлю, з замовай Фолкнэра.
  
  
  каля задніх дзвярэй. Астатняе было ўладкована так, каб яны
  
  
  забяспечыла закутак у цэнтры, каб схаваць вялікае цела Картэра.
  
  
  "Усё гатова, містэр Картэр?"
  
  
  «Гатова!»
  
  
  Пасля яны паехалі.
  
  
  Картэр праверыў падвойныя зарады ў спілаваным драбавіку Webley і
  
  
  перакінуў смяротную частку праз плячо.
  
  
  Не было неабходнасці правяраць «Люгер», размешчаны ў яго пад левай падпахай. Ён
  
  
  пачысціў яго і зарадзіў свежай крамай, перш чым пакінуць
  
  
  бунгала Патрыс Фолкнер у той дзень.
  
  
  Лін Зыонг быў запакаваная і ўжо ў аэрапорце. Калі ўсё прайшло добра, адзін з
  
  
  людзей Джарвіса прымусілі б Пэт Фолкнер далучыцца да яе менш чым
  
  
  дзве гадзіны.
  
  
  Гэта было меншае, што Картэр мог зрабіць для жанчыны, і, акрамя таго, ён хацеў
  
  
  усе саюзнікі з краіны да сапраўднага вялікага справы з Чарлі Лу
  
  
  адышлі
  
  
  Фургон пачаў запавольваць ход. Картэр выцягнуў шыю з адтуліны.
  
  
  Скрозь кавалак лабавога шкла ён убачыў вароты і ўражлівы
  
  
  каменны асабняк за яго межамі.
  
  
  "Так?" раздаўся прыглушаны голас з дамафона, які падключаў вароты
  
  
  да дома.
  
  
  "Дастаўка .. . Рынак Вонг Чоу.
  
  
  Адказу не было, але апошняе, што ўбачыў Картэр перад тым, як
  
  
  галаву назад былі дзве вялікія створкі варот, якія ляніва і ціха ішлі.
  
  
  ўнутр.
  
  
  Ён адчуў паварот, калі фургон заехаў з-за вугла дома ў
  
  
  задні двор ля ўваходу ў кухню.
  
  
  «Прама там добра! «
  
  
  Гэта быў грубы мужчынскі голас. Картэр гэтага не пазнаў. Але потым ён
  
  
  не чакаў; Ішы Камуку не апускаўся так нізка, каб назіраць за
  
  
  разгрузка прадуктаў.
  
  
  Ён хутчэй пачуў, чым убачыў, як мужчыны M16 у белых халатах выслізнулі з
  
  
  грузатаксі.
  
  
  Праз некалькі секунд заднія дзверы фургона шырока расчыніліся, і
  
  
  разгрузка пачалася.
  
  
  Праз малюсенькую шчыліну паміж скрынкамі Картэр мог бачыць іх у
  
  
  яркае святло суровых начных паводак у двары.
  
  
  Прайшло хвілін пятнаццаць, а потым дзверы зноў зачыніліся. Адзін з
  
  
  мужчын забраліся ў пасажырскую частку фургона Іншы застаўся
  
  
  у задняй частцы аўтамабіля.
  
  
  "Вы падпішыце, калі ласка?"
  
  
  «Так», - рушыў услед адказ, і голас з кудахтанню дадаў: «Я
  
  
  падпішу. «
  
  
  Рука працягнулася да кардоннай скрынкі з доўгай лёскай. Картэр узяў
  
  
  Гэта.
  
  
  Ён прашаптаў. "Бачыце каго-небудзь з іх?"
  
  
  «Так», - рушыў услед адказ. «Двое кітайцаў дапамаглі разгрузіць прадукты.
  
  
  На задняй верандзе сядзелі два чалавекі, падобных на індыйцаў. Не
  
  
  абсталяванне паказвае. Яны неслі пад паліто, без сумневу,
  
  
  Гэта.
  
  
  "Дастаткова добра. Убачымся.
  
  
  "Удачы!"
  
  
  Картэр адсунуў скрынкі і накіраваўся да задняй часткі фургона.
  
  
  калі кіроўца сеў у машыну.
  
  
  Ён хутка прымацаваў шнур да ўнутранай ручкі аднаго з
  
  
  дзверы.
  
  
  Калі прыйдзе час, лінія будзе служыць двум мэтам. Па-першае, гэта было для
  
  
  падачы яму сігналу да выхаду. Па-другое, гэта дало б чалавеку N116
  
  
  спосаб зачыніць заднюю дзверы пасля выхаду Картэра пры ад'ездзе.
  
  
  
  Фургон рушыў наперад, і Картэр, напружыўшыся, прысеў на кукішках.
  
  
  падушачкі яго стоп, калені ў грудзях.
  
  
  Вага крыху змянілася, калі фургон пачаў разгортвацца вакол
  
  
  гараж, і святло згасла за расколінамі вакол фургона.
  
  
  дзверы.
  
  
  Трымаючыся адной рукой за вяроўку, Картэр адчапіў Webley і ўзяў яго.
  
  
  пад яго правай падпахай.
  
  
  Лёска напружылася, аслабла і зноў напружылася. Усё адным рухам, Картэр
  
  
  павярнуў ручку, штурхнуў і катапультаваўся ў вільготнае начное паветра
  
  
  Ён утрымаўся на нагах, прыціснуўся і клубком пакаціўся направа пад
  
  
  высокую, тоўстую жывую загарадзь з олеандра і карлікавых фруктовых дрэў
  
  
  за межамі.
  
  
  Калі ён падышоў, прысеўшы, прыклад Webley заграваў
  
  
  ад пярэдняй да задняй часткі гаража.
  
  
  Нічога.
  
  
  Ён вылез з-за дрэў, прыгнуўшыся, і дабраўся да кута.
  
  
  гаража перад прыпынкам.
  
  
  З задняй часткі дома, верагодна, праз адчыненае акно, ён пачуў
  
  
  зрыўкі размовы і мужчынскага смеху.
  
  
  Але нікога не было відаць.
  
  
  Проста насупраць таго месца, дзе ён прысеў, за дваццаць ярдаў ад яго знаходзілася
  
  
  простыя, мораныя драўляныя дзверы ўваходу для слуг.
  
  
  Ён асцярожна выглянуў з-за вугла гаража і агледзеў.
  
  
  дагледжаныя сады за заднім дваром. Нічога і нікога, што
  
  
  ён мог бачыць спераду.
  
  
  Ён зрабіў глыбокі ўдых і літаральна кінуўся наперад, яго бягучы цела
  
  
  моцна разагналася. Ён ледзь спыніўся каля дзвярэй,
  
  
  Вырываў яе і штурхаў рулю Уэблі першым.
  
  
  Гэта быў невялікі калідор, асветлены самотнай маленькай ватнай лямпачкай у бра наверсе.
  
  
  яго галава. Было тры дзверы: левая, правая і ў цэнтры
  
  
  перад ім.
  
  
  Расколіна ў левай адкрывала пустую гасціную з высокай столлю. Ён
  
  
  падкраўся наперад і зазірнуў у цэнтральныя дзверы. Гэта прывяло да сталовай
  
  
  пакой і да кухні за яе межамі.
  
  
  Як ён і меркаваў, пакінутыя дзверы адчыняла вузкую ўсходы
  
  
  .
  
  
  Ён быў упэўнены, што яны прывядуць прама да спячых слуг.
  
  
  чацвёртага паверха, верагодна, на гарышчах чацвёртага паверха,
  
  
  вуліца.
  
  
  Пад'ём быў хуткім, і з-за палубнага абутку з мяккай падэшвай, якую ён насіў,
  
  
  Наверсе ён асцярожна адчыніў другія дзверы.
  
  
  Пляцоўку добра асвятляў потолочный свяцільня, а з
  
  
  парэнчы ён мог бачыць усю дарогу ўніз па лесвіцы да зямлі
  
  
  Ён замёр, нібы статуя, яго вушы былі ўважлівыя да кожнага гуку
  
  
  з кухні ўсё яшчэ даносіўся гул - прынамсі, з
  
  
  першага паверха. Ён не мог выявіць ніякага гуку ні на секунду,
  
  
  і з трэцяга паверха.
  
  
  Ззаду яго былі адчыненыя дзверы ў калідор для слуг. Ён мог бачыць
  
  
  вузкія палосы святла пад двума дзвярыма далёка ўнізе, бліжэй да канца.
  
  
  Ён думаў. Ці было лепш спачатку праверыць гэтыя пакоі? Калі нехта ў засадзе
  
  
  за гэтымі дзвярыма, ён мог быць абстраляны, калі ўсё пекла разарвалася
  
  
  унізе.
  
  
  Ён вырашыў рызыкнуць і рушыў да лесвіцы. Крок за крокам ён
  
  
  бязгучна спусціўся на пляцоўку трэцяга паверха.
  
  
  У калідоры было пяць дзвярэй. Дзве побач, дзве побач з самым
  
  
  пярэднім канцом вялізнага эркера з відам на Шанхайскую дарогу. Пятая
  
  
  дзверы былі значна менш багата упрыгожана, чым чатыры іншых. Ён здагадаўся аб карыснасці
  
  
  сцянных шаф. Святло прасочвалася з далёкіх правах дзвярэй.
  
  
  Калі Картэр рушыў наперад, ён напружыў мускул на правым перадплеччы,
  
  
  стрэліў цёплай дзяржальняй Х'юга ў далонь. Як толькі ён цягнуўся да
  
  
  ручку, ён пачуў прыглушаны сліў унітаза.
  
  
  хутка рушыла ўслед тое, што гучала як тук-тук-тук рэзкіх жаночых
  
  
  абцасаў.
  
  
  Ён не рызыкнуў і падышоў да дзвярэй, расплюшчваючыся
  
  
  спіной да сцяны.
  
  
  Патрыс Фолкнэр адкрыла рот, каб закрычаць, калі ўбачыла тонкі аловак.
  
  
  лязо штылета тырчала прама пад яе правай ноздраў.
  
  
  У тое ж імгненне яна паглядзела за штылет і ўбачыла ўсмешлівы твар Картэра
  
  
  Яе калені падкасіліся, і яна нахілілася наперад.
  
  
  Картэр хутка адсунуў штылет убок і злавіў яе на выгіне
  
  
  яго правай рукі.
  
  
  «Божа мой, - прастагнала яна, - ты да смерці напалохаў мяне!»
  
  
  «Шшш! - прашыпеў ён. “Вы мяне чакалі. «
  
  
  "На самой справе, не. Я толькі спадзявалася. Лін так сумелася на
  
  
  тэлефоне. «
  
  
  «Што ж, гэта спрацавала. Вы вельмі вынаходлівая лэдзі. Дзе яна? «
  
  
  "Другі паверх", - адказала яна. «У тым самым месцы, што і гэтыя. «
  
  
  Яна схіліла галаву назад у пакой, з якой толькі што выйшла, і
  
  
  Картэр кіўнуў. "Выдатна. Ці ёсць ванная ў задняй дзверы? »
  
  
  Яна кіўнула. “Прама з кухні.
  
  
  "Добра. Спускайся туды хутка і запрысь. Не выходзь ні за
  
  
  што заўгодна, колькі б пякельнага шуму вы ні чулі. Калі гэта
  
  
  спрацуе,
  
  
  Я за табой прыйду. Не адчыняй дзверы, пакуль не пачуеш мой
  
  
  голас.
  
  
  Цяпер рухайся! «
  
  
  Яе ногі ўсё яшчэ дрыжалі, але ёй удалося дабрацца да лесвічнай клеткі і
  
  
  затым Картэр прасачыў за ёй вачыма.
  
  
  Ён пачакаў, пакуль не пераканаецца, што яна патрапіла на першы паверх.
  
  
  затым ён пачаў рухацца сам. Недалёка ад лесвіцы ён пачуў
  
  
  стук у дзверы ў пакоі слуг над ім.
  
  
  «Сукін сын», - прарычэў ён сабе пад нос, ведаючы, што
  
  
  здзейсніў памылку, не праверыўшы святло пад гэтымі дзвярыма. Паспешліва,
  
  
  ён знайшоў выключальнік святла і выключыў яго, пакінуўшы пляцоўку ва
  
  
  цемры. Адзінае святло ішло ад паверха ніжэй.
  
  
  Калі Картэр вярнуўся ў калідор, ён пачуў крокі.
  
  
  спуску па лесвіцы. Першае, што ён убачыў, была выродлівая руля
  
  
  пісталета-кулямёта. Неўзабаве за ім рушыў услед невысокі тоўсты кітаец,
  
  
  цалкам апрануты ў чорнае з галавы да пят.
  
  
  Ён хутка прааналізаваў свае варыянты: дазволіць мужчыну працягнуць ці забіць аднаго з
  
  
  стаіцца.
  
  
  Рашэнне было прынята за яго.
  
  
  Калі мужчына дасягнуў пляцоўкі, замест таго, каб спусціцца да
  
  
  другому паверсе, ён згарнуў у калідор і сутыкнуўся тварам да твару з
  
  
  Картэр.
  
  
  Як толькі яго вочы пашырэлі, Картэр пстрыкнуў яркім святлом над галавой.
  
  
  святло, якое часова асляпляе яго. У той жа час ён ударыў
  
  
  ствалом
  
  
  Уэблі па запясці мужчыны. Гэтак жа, як пісталет-кулямёт выдаў
  
  
  прыглушаны глухі ўдар па тоўстым дыване, Картэр перавярнуў Х'юга і
  
  
  плаўна ўваткнуў смяротны клінок паміж рэбрамі мужчыны.
  
  
  Не было ні гуку, калі цела саслізнула на падлогу.
  
  
  Кілмайстар перакінуў Уэблі праз плячо і схапіў чалавека.
  
  
  за пояс адной рукой, а фурнітуру з дывана
  
  
  іншы. За пяць хуткіх рыўкоў ён адступіў да
  
  
  пакоі з адчыненымі дзвярыма і засунуў цела ўнутр. Схаваў пісталет-кулямёт
  
  
  і накіраваўся на другі паверх.
  
  
  Ён рушыў праз пляцоўку, патушыўшы святло, праходзячы міма. На
  
  
  дзверы ён спыніўся, яго вушы напружыліся, каб пачуць любы гук з другога боку.
  
  
  Іх не было, але ён быў упэўнены, што дзяўчыну не пакінуць без нагляду.
  
  
  Ён сціснуў кулак і злёгку пастукаў у дзверы.
  
  
  Рушыў услед хрыплы адказ, і Картэр адказаў тым жа, прыглушыўшы яго
  
  
  голас яго рукой. «Чай для цябе. «
  
  
  Ён не чуў гуку знутры пакоя, але праз некалькі секунд
  
  
  пачуліся мяккія крокі, і завала адсунулася. Павольна дзверы
  
  
  пачаў адкрывацца.
  
  
  Картэр адступіў на крок, і ў тую секунду, калі загарэлася святло
  
  
  праз яго ён кінуўся наперад. Яго плячо стукнулася аб дзверы
  
  
  моцна, пляснуўшы ім па ахоўніку і разгарнуўшы яго. У
  
  
  чалавек упаў, спатыкнуўшыся, і Картэр быў на ім у
  
  
  імгненны.
  
  
  Ён ударыў мужчыну плячом па жывот і ўпаў на
  
  
  яму.
  
  
  Ён якраз пераносіў ствол Уэблі праз
  
  
  галава, калі дзве магутныя рукі схапілі яго за запясце.
  
  
  Як і ахвяра Х'юга, гэтая была невысокай, прысадзістай і моцнай, як
  
  
  бык.
  
  
  За мікрасекунду ён ачуняў ад нечаканасці атакі і
  
  
  круціў Webley, пакуль ствол не накіраваўся ў бок пляча Картэра.
  
  
  У той жа час ён схапіў пальцы Картэра за
  
  
  спускавы кручок і аказваў ціск.
  
  
  Няўмольна паварочвалі пісталет, каб навесці на яго, і Картэр ведаў, што
  
  
  што праз секунду ці дзве на яго пачнуць
  
  
  страляць. Х'юга ўсё яшчэ быў у правай руцэ.
  
  
  Картэр зрабіў адзіна магчымае. Ён зноў пстрыкнуў нажом, накіраваў яго
  
  
  ўніз, і ўпаў на рукаяць грудзьмі. Лязо апусцілася па рукаяць
  
  
  у горле які змагаецца мужчыны, і тут жа лінуў струмень крыві.
  
  
  з раны.
  
  
  Але на апошнім уздыху мужчына прыціснуў палец Картэра да
  
  
  Курок Уэблі. Роў драбавіка, які ўстрэліў, быў падобны на стрэл мінамёта.
  
  
  у ціхім пакоі.
  
  
  Імгненна ў вушах Картэра зазвінеў гэты гук, так што ён не мог чуць
  
  
  трэск бліжэйшай лямпы. Але ён бачыў як багата упрыгожаны пастамент і
  
  
  засні выбухнулі. Ён адкаціўся ад чалавека пад ім і страсянуў
  
  
  галаву, каб ачысціць гэта. Ён ужо чуў стук ног па дыване.
  
  
  усходы.
  
  
  Рабіць не было чаго. Ён хутка разблакаваў Webley, штурхнуў
  
  
  два свежыя патроны ў камеры, хутчэй адчуў, чым пачуў пстрычку, як
  
  
  ён замкнуў яго і чакаў.
  
  
  Першым, хто ўвайшоў у дзверы, быў адзін з індыйцаў.
  
  
  Ён быў элегантны, апрануты ў цёмны шаўковы пінжак з цёмна-чырвоным гальштукам на
  
  
  шыя. Яго вочы за ачкамі ў форме паўмесяца былі шырока адчыненыя і глядзелі
  
  
  усюды, калі ён урэзаўся ў дзверы.
  
  
  Яны сталі яшчэ шырэй, калі Картэр стрэліў адну партыю карцечы ў кропку.
  
  
  у яго грудзях. Ён падняў яго на фут ад падлогі і ўрэзаў ва
  
  
  другую фігуру ў калідоры. Целы пераблыталіся, калі яны
  
  
  упаў на падлогу, і Картэр падняўся на ногі. Незадоўга да таго, як пляснуць
  
  
  дзвярыма, ён стрэліў з другога ствала Уэблі, спадзеючыся ўразіць абодвух. .
  
  
  Калі дзверы зачыніліся і надзейна замкнулася, ён павярнуўся і нахіліўся.
  
  
  супраць яго, аглядаючы пакой.
  
  
  Су Лі ляжала на ложку, напалову ў скамечаным і разарваным
  
  
  сукенка. Яе валасы і твар былі ў бязладзіцы, і было вольнае месца,
  
  
  невідушчы погляд у яе шырока расчыненых вачах.
  
  
  - Чорт, - прашыпеў Картэр, занадта добра пазнаўшы гэты погляд.
  
  
  Яна была пад наркотыкамі і моцна.
  
  
  «Так многа, - падумаў ён, - пра яе нерухомасць».
  
  
  На прыложкавай тумбачцы стаяў тэлефон. Ён падняў трубку і
  
  
  уздыхнуў з палёгкай.
  
  
  Лінія была мёртвая.
  
  
  Хлопчыкі Джарвіса рабілі сваю справу.
  
  
  Якія грукнулі цяжкая дзверы і ўзбуджаныя галасы вярнулі яго да справы.
  
  
  пад рукой.
  
  
  Камуку, доктар і астатнія ахоўнікі не змаглі выбрацца.
  
  
  Цяпер у Гордана і Джарвіса будуць мужчыны паўсюль.
  
  
  Сапраўды гэтак жа Картэр не мог растацца з Су Лі, асабліва
  
  
  у тым стане, у якім яна была.
  
  
  Беглы погляд у акно сказаў яму, што ў гэтым напрамку няма выхаду.
  
  
  
  Гэта павінна была быць зала.
  
  
  Ён асцярожна адсунуў завалу і прачыніў дзверы на дзюйм.
  
  
  Абодва целы былі ў крыві і нерухомыя. Другі ствол Уэблі
  
  
  выканаў свой абавязак.
  
  
  Гуляючы ў азартныя гульні, Картэр сунуў руку і Уэблі ў хол.
  
  
  Нічога.
  
  
  Хуткі погляд пацвердзіў гэта.
  
  
  Камуку і астатнія чакалі яго на першай пляцоўцы. Чаму?
  
  
  Гэта было б нашмат прасцей, чым падняцца па лесвіцы і атрымаць
  
  
  на тую ж долю, што Картэр ужо адмераў двум
  
  
  ляжалым у калідоры.
  
  
  Але можа быць і іншае выйсце.
  
  
  Ён адмовіўся ад Webley, вычысціў і зноў прыбраў Х'юга. Затым ён
  
  
  узяў у правую руку пісталет люгер і падышоў да ложка.
  
  
  Абняўшы Су Лі, ён увайшоў у калідор. Яе плоць
  
  
  быў ліпкай, без якога-небудзь жывога цяпла. Яе вочы былі
  
  
  адкрыты, гледзячы проста яму ў твар, але ён ведаў, што яна нічога не бачыць. яна
  
  
  была напампавана такой колькасцю наркотыкаў, што яна не магла зразумець, што
  
  
  адбывалася.
  
  
  Магчыма, падумаў ён, так было лепей.
  
  
  Яна была не больш чым пёркам у яго руках, калі ён рухаўся па
  
  
  калідор у бок пляцоўкі.
  
  
  Унізе была смяротная цішыня, калі Картэр напружыў сваё цела
  
  
  Ён заставаўся далёка ў цені, чакаючы стрэлаў.
  
  
  агульныя прынцыпы, калі не што іншае.
  
  
  На павароце ён прыціснуўся спіной да сцяны і ўскочыў.
  
  
  Быў добры шанец, што яны адправілі чалавека на трэці паверх,
  
  
  ці нават памяшканні для слуг, але яму давядзецца рызыкнуць.
  
  
  Крыху ніжэй за ўзровень пляцоўкі трэцяга паверха ён паставіў Су Лі.
  
  
  і асцярожна падняў галаву.
  
  
  Пуста.
  
  
  Усё ідзе нармальна.
  
  
  Ён схапіў яе і кінуўся на пляцоўку ў адзін з тылавых.
  
  
  нумары. Як толькі ён зачыняў дзверы, ён пачуў крык
  
  
  ніжэй.
  
  
  «Яго тут няма, а жанчыны няма!
  
  
  Быў яшчэ адзін шлях у пакой, дзе трымалі Су Лі,
  
  
  і
  
  
  Картэр гэта не заўважыў. Вось чаму яны не знайшлі час пачаць
  
  
  лабавую атаку з калідора; яны лічылі, што могуць здзівіць
  
  
  яго.
  
  
  Ён бесцырымонна кінуў Су Лі на ложак і адкрыў адно з
  
  
  задніх вокнаў
  
  
  настолькі далёка, наколькі гэта магчыма. Заблакаванае выступам даху
  
  
  акно з двара, і вялізны старадаўні дах
  
  
  кандыцыянер засланяў большую яго частку з вуліцы.
  
  
  Ён хутка разарваў прасціны на ложку і яшчэ некалькі з
  
  
  каморы побач. Калі палосы былі звязаныя разам, ён нацягнуў пятлю.
  
  
  у адным канцы і сунуў пад рукі нечуванай жанчыне.
  
  
  Пераканаўшыся, што яна дастаткова надзейная, каб утрымліваць яе вага, ён прывязаў
  
  
  іншы канец да вадасцёкавай трубы і пачаў яе спускаць. Калі ў яго скончыўся
  
  
  даўжыні, ён моцна высунуўся ў акно, каб праверыць.
  
  
  Яна мякка пагойдвалася ўзад і ўперад прыкладна за дваццаць пяць футаў ад зямлі.
  
  
  у прыцемненай западзіне паміж выступоўцамі сценамі фасада і
  
  
  заднія спальні.
  
  
  Картэр усміхнуўся. Нават калі яны яго зловяць, у іх будзе страшэнна мала
  
  
  часу знайсці яе.
  
  
  Ён ведаў, што можа паклікаць людзей Джарвіса, але калі яны з'явяцца з шумам,
  
  
  Коні Чу не магла не пачуць пра гэта. І гэта было
  
  
  апошняе, чаго хацеў Картэр.
  
  
  Акрамя таго, на экране ўсё яшчэ мільгалі бачання знявечанага цела Фэнсі Адамс.
  
  
  задняя частка яго стагоддзе.
  
  
  Ён хацеў Ішы Камуку для помсты.
  
  
  Як толькі завала на дзвярах адчынілася, ён вярнуўся да акна. Ён
  
  
  слізгануў нагамі наперад праз адтуліну і стаў даследаваць, пакуль не знайшоў
  
  
  трывалую апору. Як толькі гэта было зроблена, ён зачыніў акно і пакруціў
  
  
  абодва бакі, пакуль фіксатар пад'ёмніка не стаў на месца.
  
  
  Пасля ён палез.
  
  
  На паўдарозе па даху да фасада дома ён мог чуць
  
  
  гукі знізу. Яны хадзілі па пакоях, спрабуючы знайсці і забіць
  
  
  яго.
  
  
  Рухаючыся, ён праводзіў падлік забітых. Засталося трое. Патрыс
  
  
  сказала пяць. Гэта азначала Карнуку, аднаго ахоўніка і, магчыма, доктара.
  
  
  Картэр сумняваўся, што доктар Фолкнер быў тым, хто небяспечны.
  
  
  Ён мінуў вежкі на гарышчы жылых памяшканняў для прыслугі і
  
  
  дасягнуў пярэдняй часткі даху, калі за ім расчынілася акно і
  
  
  справа ад яго.
  
  
  Ён не чуў гуку, але краем вока ён бачыў аранжавае полымя
  
  
  раскалола цемру гэтак жа, як куля ўрэзалася ў мяккую смалу даху
  
  
  у яго ног.
  
  
  Ён павярнуўся, падымаючы Вільгельміну.
  
  
  Мужчына моцна высунуўся з акна, і Картэр мог бачыць бляск
  
  
  месячнага святла на пісталеце, які ён трымаў.
  
  
  Ён зрабіў яшчэ адзін стрэл, калі Картэр стрэліў.
  
  
  Постаць у акне сутаргава тузанулася, перакулілася наперад і ўпала.
  
  
  з ванітным стукам па цвёрдым цэменце двара
  
  
  унізе.
  
  
  Картэр не спыніўся. Яго першапачатковы план складаўся ў тым, каб спусціцца, выкарыстоўваючы
  
  
  адну з вадасцёкавых труб у пярэдняй частцы дома. Але Камуку зараз
  
  
  ведаў, што яго апошні чалавек упаў. Калі Картэр правільна здагадаўся аб
  
  
  маленькім забойцы, таму не падабаліся роўныя шанцы.
  
  
  Ён пабег да задняй часткі дома і праверыў. Басейн быў
  
  
  на заднім краі двара недалёка ад
  
  
  дома.
  
  
  Ён падаўся да сярэдзіны даху, устаў і пабег. Ён адарваўся ад плоскага
  
  
  краю даху,. У паветры ён скруціўся ў клубок і
  
  
  выкаціўся з яго нагамі наперад.
  
  
  На паўдарозе ён ведаў, што зробіць гэта з пяці футаў да
  
  
  вады.
  
  
  Незадоўга да ўдару ён асцярожна кінуў Вільгельміну да травы.
  
  
  у краю басейна.
  
  
  Ён ударыўся, пайшоў пад ваду і за секунды выштурхнуў назад на паверхню. ,
  
  
  Ледзь яго галава адышла ад вады, як ён пачуў крык ззаду
  
  
  дома. Ён проста караскаўся да краю басейна, калі
  
  
  Камуку грукнуў у заднюю дзверы. У яго быў здзіўлены погляд
  
  
  твар, калі ён убачыў Картэра. Затым раздаўся яшчэ адзін крык, і Камуку
  
  
  закруціўся.
  
  
  Менавіта тады Картэр убачыў прычыну такога погляду і даведаўся ашаламляльны
  
  
  спосаб перамяшчэння чалавека.
  
  
  Рукаяць дзесяцідзюймовага хлебнага нажа тырчала высока ў спіне Камуку.
  
  
  мужчына разгарнуўся.
  
  
  Картэр знайшоў Вільгельміну, але яму не спатрэбілася агнявая моц.
  
  
  Патрыс Фолкнер выйшла праз заднія дзверы, трымаючы «Уэблі» 45-га калібра ў руках.
  
  
  Яна разрадзіла поўную семізарядную краму ўвогуле
  
  
  напрамак Камуку, калі яна ішла.
  
  
  Не ўсе кулі знайшлі сваю мэту, але дастаткова, каб перакуліць
  
  
  японца спіной да басейна.
  
  
  Ён плыў тварам уніз, цёмная пляма, якая ўвесь час пашыралася, згушчала ваду.
  
  
  вакол яго.
  
  
  Картэр праз некалькі секунд быў побач з Патрысай, забраўшы ў яе пісталет.
  
  
  "Доктар?"
  
  
  Яна кіўнула, і Картэр памчаўся праверыць.
  
  
  Ён мог здагадацца, што здарылася.
  
  
  Патрыс не вытрымала. Яна выйшла з ваннай. Святло было ўключана
  
  
  усё яшчэ працягвалася, і дзверы былі адчыненыя.
  
  
  Бруна Фолкнер сядзеў за кухонным сталом. У працэсе забойства
  
  
  перарэзаўшы горла доктару, Камуку, павінна быць, пакінуў Уэблі на
  
  
  стале.
  
  
  Патрыс бачыла, што ён рабіў ці ўжо зрабіў. Драўляная стойка
  
  
  а астатнія нажы былі раскіданыя па падлозе.
  
  
  Але хлебны нож у спіне не забіў Камуку, таму яна
  
  
  схапіў Webley.
  
  
  Цяпер спешкі не было. Картэр закурыў цыгарэту, выходзячы з
  
  
  ўваходныя дзверы і ўніз па пад'язной дарожцы, каб выклікаць камандзіра Джарвіса.
  
  
  Ён спадзяваўся, што ў камандзіра вельмі добрая смеццевая брыгада. Гэта было б
  
  
  доўгая начная праца па ўборцы гэтай бязладзіцы.
  
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. Было адзінаццаць гадзін.
  
  
  Убачымся праз гадзіну, Коні Чу.
  
  
  Трынаццатая РАЗДЗЕЛ
  
  
  Дом быў сучасным, але спалучаў у сабе колер і архітэктурныя элементы.
  
  
  дэталі на дзвярах і ўздоўж лініі даху, у яго быў стыль
  
  
  стары Кітай.
  
  
  Як і дом нядаўна памерлага доктара Бруна Фолкнэра,
  
  
  вакол быў высокі плот.
  
  
  Двое мужчын у варотах былі цвёрдымі тыпамі, але яны сталі надзвычай
  
  
  ветліва, калі Картэр прадставіўся.
  
  
  Ён пакінуў машыну прама перад дзвярыма
  
  
  Картэр быў спакойны, амаль улагоджаны, як ноч вакол яго.
  
  
  «Якая перамена, - падумаў ён, - у параўнанні з гадзінай раней».
  
  
  Джарвіс урачыста прыняў камандаванне. Су Лі апусцілі на
  
  
  зямлю і адразу ж даставілі ў бальніцу. Пасля кароткага
  
  
  допыту
  
  
  Патрыс Фолкнер адвезлі ў аэрапорт Кай Так.
  
  
  А потым зборшчык смецця прыступіў да працы.
  
  
  Як ні дзіўна, і на гэта Картэр усміхнуўся, не было ніводнай справаздачы.
  
  
  у паліцыю наконт парушэнняў.
  
  
  Эмпірычнае правіла ў Ганконгу: жыві і дай жыць іншым.
  
  
  Уваходная дзверы была масіўнай, з латуневай фурнітурай і дзесяццю пластамі.
  
  
  глянцавага чырвонага шеллак. Ён націснуў кнопку званка, і аднекуль
  
  
  па тым боку дзвярэй некалькі прыглушаных кітайскіх гонгаў абвясцілі яго.
  
  
  афіва
  
  
  Яна адразу адкрылася.
  
  
  11C
  
  
  Позні вечар, містэр Картэр. Мадам Чу чакае вас ззаду
  
  
  тэраса.
  
  
  Вы рушыце ўслед за мной, калі ласка?
  
  
  У яго былі выдатныя манеры і дакладная гаворка добрага камердынера ці
  
  
  дварэцкага, але ў яго была жылістая грацыя і лёгкая хада баявых мастацтваў
  
  
  майстар.
  
  
  У яго таксама былі вельмі разумныя вочы. Яны прасканавалі цела Картэра і ў
  
  
  секунды заўважылі выпукласць плечавага рамяня Вільгельміны пад яго левым
  
  
  падпаха.
  
  
  Яны прайшлі праз гасціную, уся прасціна акружана
  
  
  падвесныя габелены і тоўстыя ўсходнія пледы. Адкрытыя бэлькі і
  
  
  іншае дрэва на столі вышынёй васемнаццаць футаў было пакрыта лакам, як
  
  
  дзверы.
  
  
  Дом да гэтага часу цячэ жар і холад, але ўсё ж асабісты
  
  
  асобу яго ўладальніка.
  
  
  Яе мужчына адкрыў высокую французскую дзверы, і Картэр выйшаў на
  
  
  тэраса.
  
  
  «Добры вечар, Нікалас.
  
  
  Яна сядзела за сталом удалечыні ад святла. Паднос з напоямі быў у
  
  
  яе локаць, і два тэлефоны ляжалі на нізкім круглым стале перад
  
  
  яе.
  
  
  Картэр здушыў уздых палёгкі. Не было вольных канцоў, нікога
  
  
  патэлефанаваў і паведаміў ёй, што зараз ён гуляе са складзенай калодай
  
  
  і яна трымала мёртвую руку.
  
  
  Пакуль ён ішоў наперад, яна ўзяла з падноса напой, устала і
  
  
  працякала да яго.
  
  
  «Чывас, адзін кубік. «Ваша памяць захавалася гэтак жа добра, як і ўсё астатняе.
  
  
  ты. Ён зрабіў глыток, вывучаючы фарфор Коні Чу.
  
  
  асаблівасці па краі шкла.
  
  
  Яе смех быў хрыплым. Гэта можна было назваць толькі змучаным, як яе цёмная,
  
  
  задуменныя вочы і жорсткія тонкія вусны. «Ты таксама не змяніўся,
  
  
  Мікалай… акрамя гэтай жахлівай стрыжкі. «
  
  
  «Раней гэта было галенне. Можна сесці? У мяне быў доўгі вечар. «
  
  
  "Вядома."
  
  
  Ён глядзеў, як яна перамясціла грацыёзную котку з джунгляў назад на крэсла. Яна была
  
  
  у чыстым белым колеры, без аксесуараў, якія псуюць суровую выяву. У
  
  
  шаўковую сукенку чапляла вільготную марлю за кожны груд і западзіну яе нерухомага
  
  
  цудоўнае цела.
  
  
  Яе высокая пругкая грудзі падштурхнула сябе да стрымліваючай
  
  
  матэрыял, як калі б гэта было іх асабістая абраза. Яе рух быў
  
  
  чыстая хвалістасць, даследаванне жаночых рухаў, калі яна села на крэсла.
  
  
  
  «Я думала, ты можаш хаця б пацалаваць мяне», - буркавала яна, скрыжаваўшы ногі.
  
  
  так што дзве палоўкі чонсама разышліся.
  
  
  "Пазней .. . магчыма. Ён слізгануў у крэсла насупраць і паказаў
  
  
  партабак. "Вашыя людзі на месцы?"
  
  
  "Вядома. І вашыя?"
  
  
  Картэр кіўнуў. «Колькі ў вас тут стрэльбаў, акрамя дварэцкага?
  
  
  і двое каля брамы?
  
  
  Яна паціснула плячыма. "Гэта ўсё. Больш за гэтых трох мне не трэба.
  
  
  Усе яны экспэрты. «
  
  
  “Я ўпэўнены, што так. Адпусьціце дваіх каля брамы». "Што? "
  
  
  «Я сказаў, пашлеце дваіх да брамы ўніз з узгорка. Скажыце ім атрымаць
  
  
  піва ці паспаць, мне ўсё роўна. Я хачу, каб шанцы былі больш роўнымі
  
  
  пасля таго, як наша здзелка будзе завершана. «
  
  
  І без таго вузкія вочы прыжмурыліся, і Картэр амаль чуў
  
  
  тумблеры пстрыкаюць у яе вывастраным мозгу.
  
  
  Нарэшце яна паціснула плячыма і падняла палец са шклянкі.
  
  
  "Ды мадам?"
  
  
  Картэр напружыўся. Дварэцкі з'явіўся і выйшаў вонкі
  
  
  Ён павінен будзе памятаць аб гэтым, калі прыйдзе час.
  
  
  Коні Чу раўнула доўгую фразу на кантонскім дыялекце, і мужчына
  
  
  знік.
  
  
  Картэр агледзеўся. «Апошнім часам справы ідуць добра.
  
  
  "Гэта ніколі не было дрэнна", - запярэчыла яна. «Занадта шмат прагных людзей
  
  
  у свеце, які так і трымаецца. -Чаму не Чарлі Лу? »
  
  
  "Чаму б і не? Гэта была ідэальная ўстаноўка і падыходзіла да астатняй часткі маіх
  
  
  аперацый. Усё, што мне трэба было зрабіць, гэта перадаць невялікі пакет і пазычыць
  
  
  некалькі рук Ішы, калі яны былі патрэбныя.
  
  
  "Значыць, Камуку тут галоўны?"
  
  
  Яна кіўнула. «Ён і Чарлі вельмі блізкія ... вы маглі б сказаць звязаныя,
  
  
  у некаторым родзе. Сястра Ішы - палюбоўніца Чарлі. «
  
  
  «Усё адна, вялікая, шчаслівая сям'я. Картэр дапіў сваю шклянку.
  
  
  "Іншае? "
  
  
  Ён пакруціў галавой. «Адна мая мяжа, калі я працую. Твой дварэцкі
  
  
  гэтак жа добры, як Камуку?
  
  
  - Магчыма, лепш. Чаму? «
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Проста цікава, колькі намаганняў мне давядзецца прыкласці
  
  
  забіваючы яго. «
  
  
  Гэта яе дастала. Амаль вадкая сутуласць знікла з яе цела. тое
  
  
  ногі не скрыжаваны, і калі яна нахілілася наперад, суставы вакол яе
  
  
  шкло рэзка кантраставала з малінавым колерам яе доўгіх пазногцяў.
  
  
  «Спадзяюся, вы не плануеце сёння дурных гульняў, Нікалас. ты
  
  
  вельмі небяспечны чалавек, але я павінен вам сказаць, я баюся Чарлі Лу значна больш
  
  
  чым
  
  
  я баюся цябе. «
  
  
  «Табе не давядзецца доўга чакаць. Я планую ліквідаваць Чарлі Лу ...
  
  
  з вашай дапамогай. «
  
  
  Не было гумару ў тым, як яна адкінула сваю прыгожую галаву і дазволіла
  
  
  Доўгі слупок яе горла вагаўся ад смеху.
  
  
  «Каб забіць Чарлі Лу, Нікалас, вам давядзецца яго знайсці. Павер мне,
  
  
  гэта немагчыма. «
  
  
  Картэр нарэшце закурыў цыгарэту, якую катаў у
  
  
  пальцах. Ён зрабіў занадта глыбокую зацяжку і дазволіў дыму спаліць далёкія глыбіні.
  
  
  яго лёгкіх перад выдыхам.
  
  
  «Я веру вам, калі вы кажаце, што ў Чарлі Лу вельмі глыбокая дзірка. Ён
  
  
  занадта разумны, улічваючы, што ён адшукваецца прыкладна ў пяці краінах.
  
  
  Камуку быў, верагодна, адзіным чалавекам, які ведаў месцазнаходжанне Чарлі і як
  
  
  дабрацца да яго. Але я думаю, Коні Чу, ты ведаеш, як патрапіць унутр
  
  
  закрануць
  
  
  Чарлі.
  
  
  Яе гладкі лоб нахмурыўся. Яна рассякала яго
  
  
  кожнае слова.
  
  
  А потым яна яе атрымала. Картэр бачыў, як у
  
  
  гэтыя вугальна-чорныя зрэнкі.
  
  
  «Вы сказалі« быў », калі казалі пра Ішы.
  
  
  "Ён памёр. Прыкладна гадзіну таму ў доме Фолкнераў. Бруна Фолкнер
  
  
  таксама купіў яго разам з усімі сваімі людзьмі. Усё скончана, мадам
  
  
  Чу «Гэта немагчыма! «
  
  
  "Гэта? Ёхансан жывы. Ён дасць паказанні ў абмен на недатыкальнасць. Я
  
  
  ёсць скрыні, і мы іх адкрыем. Усё скончана, прынамсі, для цябе,
  
  
  Коні.
  
  
  Я магу сумаваць па Чарлі ... у гэты раз .. . але я цябе дастану. «
  
  
  Рух быў такі лёгкі, на гэты раз толькі мезенца, што
  
  
  меў
  
  
  Картэр на долю секунды адвёў погляд, ён бы прапусціў.
  
  
  Гэта.
  
  
  Як бы там ні было, палец амаль не паднімаўся, калі Картэр выкаціўся з
  
  
  крэсла. Спружына спуску ўдарыла Х'юга ў далонь, нібы дзіўны
  
  
  змяя.
  
  
  Дварэцкі знаходзіўся ў пяці футах ад крэсла Картэра, трымаючы прыглушаны рэвальвер 38 калібра.
  
  
  Краем вока Кілмайстар убачыў
  
  
  што падушка, на якой нядаўна адпачывала яго спіна, узарвалася
  
  
  
  Усё гэта было зроблена адным плыўным плыўным рухам. Яго калена стукнулася аб калоду
  
  
  тэрасе, яго рука паднялася па плаўнай дузе, запясце адпусціла
  
  
  штылет у самы зручны момант.
  
  
  Ён хацеў шыю, калі магчыма, трахею, але прамахнуўся на чатыры цалі.
  
  
  Лязо ўвайшло пад левую ключыцу, далёка не для забойства, але
  
  
  больш чым дастаткова, каб прымусіць чалавека закрычаць ад болю і парушыць яго
  
  
  канцэнтрацыю.
  
  
  Картэр быў скача плямай прама за Х'юга. Перш чым яго ахвяра магла
  
  
  разгарнуць .38 для яшчэ аднаго стрэлу, Картэр быў на паўдарогі да яго.
  
  
  Дварэцкі паспрабаваў павярнуцца і рушыць услед за ім, але Картэр зрабіў піруэт і падышоў да яго
  
  
  на кончыках пальцаў ног і апусціў мазолістую руку ўніз
  
  
  на шыю мужчыны. Кілмайстар пачуў і адчуў некалькі
  
  
  пазванкі паддаюцца і ламаюцца.
  
  
  Ён мог бы пакінуць усё як ёсць, але ён ведаў, што трэба сказаць нешта. А
  
  
  погляд на Коні Чу пацвердзіў гэта. Яна адчайна спрабавала
  
  
  выкапаць малюсенькі пісталет-кулямёт 22-га калібра з-пад падушак канапы.
  
  
  Картэр падняў часткова несвядомага, але ўсё яшчэ які вые ад болю мужчыну.
  
  
  і пачакала, пакуль яна не падняла пісталет абедзвюма рукамі.
  
  
  Іх погляды сустрэліся, і затым Кілмайстар рушыў амаль у запаволеным тэмпе.
  
  
  Ён абвіў правай рукой шыю іншага, пакуль кончык
  
  
  падбародак упіраўся яму ў локаць. Затым, выкарыстоўваючы свой левы локаць у якасці
  
  
  апоры на яго правую руку, Картэр выставіў левую далонь наперад на
  
  
  патыліцу мужчыны.
  
  
  Картэр ведаў Коні Чу. Яна была зла да глыбіні сваёй цудоўнай
  
  
  цела.
  
  
  У яе не было абсалютна ніякіх згрызот сумлення з нагоды таго, каб загадаць забіць аднаго ці
  
  
  дзесяць чалавек.
  
  
  Але ў яе выпадку ключавым словам было "загад". Яна ненавідзела каб
  
  
  яе ўласныя рукі былі бруднымі, і ў самой яе сутнасці была педантычнасць, спароджаная
  
  
  страх, што ў разгар гвалту ёй самой можа быць нанесена шкода.
  
  
  Картэр упёр каленам у паясніцу мужчыны. Быў
  
  
  хуткі ўздым, круты паварот, і храбусценне хрыбетніка было як прыглушанае
  
  
  стрэл з вінтоўкі праз тэрасу.
  
  
  Вочы Коні Чу пашырыліся, і яе цела пачало трэсціся.
  
  
  прыцэл у яе руках уздрыгнуў, але ёй усё ж удалося выціснуць
  
  
  адзін, а затым другі стрэл па меры прасоўвання Картэра.
  
  
  Абедзве кулі бясшкодна патрапілі ва ўжо зусім мёртвае цела.
  
  
  Картэр бесцырымонна накінуў труп на крычаць Коні Чу.
  
  
  Двума пальцамі ён узяў пісталет у яе з рук і нядбайна кінуў
  
  
  гэта праз бок тэрасы. Ён прасунуў правую руку пад
  
  
  куртку, агаліў Люгер і адступіў, каб паглядзець на жанчыну.
  
  
  якая выкручваецца пад акрываўленым целам яе слугі.
  
  
  Калі яна гэта зрабіла, Картэр зноў ступіў наперад і дакрануўся да яе кончыка.
  
  
  носа выродлівым руляй Люгера.
  
  
  "Ляжы спакойна і слухай!"
  
  
  Яна не выдала ні гуку, і яе цёмныя вочы былі амаль скрыжаваны, гледзячы на ??
  
  
  Люгер.
  
  
  "Ты слухаеш?" Ён зняў засцерагальнік і крыху штурхнуў.
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  "Я цябе не чую!
  
  
  «Я… Я цябе слухаю!
  
  
  "Добра. Гатова, мадам Чу. Але я хачу Чарлі Лу. я праз цябе хачу
  
  
  звязацца з ім. Пачуй мяне?"
  
  
  "Я чую цябе. «Я даю табе другі шанец выратаваць тваю выдатную,
  
  
  убогую шкуру.
  
  
  Я хачу, каб ты сказала Чарлі, што ў цябе ёсць тавар, абедзве скрыні. Раскажы
  
  
  яго купілі Камуку і Фолкнер, але вашы людзі змаглі
  
  
  здзейсніць здзелку. У заўтрашнім Ганконгу будуць запасныя гісторыі
  
  
  дакументаў, недастаткова, каб сказаць усё, але дастаткова, каб пераканаць Чарлі
  
  
  што ён можа вярнуць сваю залатую жылу. Цяпер, што ты думаеш, ён будзе
  
  
  рабіць?"
  
  
  Ёй не прыйшлося доўга думаць. “Ён сам прыйдзе па іх.
  
  
  «Гэта дакладна, таму што тут нікога няма, ён можа
  
  
  давяраць. Цяпер, калі ён трапіцца на вуду, вось як мы зможам пастку
  
  
  закрыць. Калі рулю Люгера ўсё яшчэ казытала яе нос, Картэр
  
  
  падрабязна растлумачыў, што ён хацеў, каб яна сказала і як
  
  
  яна павінна адрэагаваць на тое, што скажа Чарлі Лу.
  
  
  На гэта спатрэбілася каля дзесяці хвілін, і да канца яна шмат што зразумела
  
  
  і сказала.
  
  
  «Не маглі б вы прыбраць гэтую штуку з майго твару? Гэта відавочна
  
  
  ты не збіраешся страляць у мяне.
  
  
  "Вядома.
  
  
  Картэр прыбраў "люгер" і нядбайна наліў сабе яшчэ выпіць.
  
  
  "Што гэта значыць для мяне?" - Спытала яна, паднімаючыся на ногі.
  
  
  Картэр усміхнуўся праз край сваёй шклянкі. Яна была зачэпленая
  
  
  «Калі я атрымаю Чарлі Лу, мне на цябе напляваць. У цябе
  
  
  усё яшчэ ёсць твае грошы і іншае. На днях ты з'едзеш,
  
  
  і мясцовыя жыхары цябе не зловяць. З носа няма скуры.
  
  
  Раптоўнае ззянне ў яе вачах і ўхмылка, якая расплылася па яе худы
  
  
  вусны перадалі яму яе думкі лепш, чым словы: шанцы на гэта!
  
  
  "Я зраблю гэта."
  
  
  "Я ведаў ты б. Цяпер табе лепш пайсці прыняць душ і пераапрануцца, перш чым
  
  
  мы робім званок. На табе крывавая калатуша… яго кроў».
  
  
  Яна паглядзела ўніз, ахнула і паспяшалася прэч, прыкрыўшы рот рукой.
  
  
  і адзінай рукой на жываце.
  
  
  Картэр зноў усміхнуўся.
  
  
  Усё, што Коні Чу ела на абед, было страчана.
  
  
  Чатырнаццаты раздзел
  
  
  Deep Water і Repulse фактычна складалі адну бухту з паўвостравамі.
  
  
  з
  
  
  Стэнлі з аднаго боку і Оўшэн-парк з другога. Было некалькі
  
  
  невялікіх астравоў у цэнтры, якія падзялялі залівы.
  
  
  Гэта было б праблемай, але Картэр разлічваў на
  
  
  прылада гукавы сігналізацыі, якое ён падклаў у касметычку Коні Чу, каб паведамляць ім
  
  
  дзе яна была ва ўсе часы.
  
  
  Спадзяюся, у бліжэйшыя некалькі гадзін Коні будзе ў тым самым месцы.
  
  
  і выглядзе
  
  
  Каб датэлефанавацца, спатрэбіліся тры тэлефонныя званкі ў Японію з яе вілы.
  
  
  З-за прагнасці і зноў здабытага страху перад Картэрам Коні згуляла яе
  
  
  жаданне растацца добра.
  
  
  Камуку і чацвёра яе людзей былі мёртвыя, але скрыні былі ў яе. чаго
  
  
  ён хацеў, каб яна зрабіла?
  
  
  Скрыні ўсё яшчэ запячатаны?
  
  
  Так.
  
  
  Ён ператэлефанаваў ёй: «Мне здавалася, што 24 гадзіны чакання
  
  
  бясконцыя. У той час Картэр шчыльна прыціснуўся да
  
  
  Камандуючаму Джарвісу і Джайлзу Гордану. Калі Чарлі
  
  
  Лу заглынуў прынаду і выйшаў са сваёй нары, каб справіцца з гэтай хітрасцю.
  
  
  сітуацыі асабіста, немагчыма было даведацца, як ён прыедзе.
  
  
  Ім даводзілася планаваць усе непрадбачаныя абставіны на моры, па паветры і нават па сушы.
  
  
  Картэр быў амаль упэўнены, што ў Чарлі Лу былі кантакты, каб неадкладна звязацца з ім.
  
  
  з мацерыковага Кітая, калі ён таго пажадае.
  
  
  Су Лі Калпепер выпісалі з бальніцы з добрым
  
  
  здароўем.
  
  
  Яна хацела забіць. З-за таго, што яна перажыла,
  
  
  Картэр не адважыўся ёй адмовіць.
  
  
  Нарэшце раздаўся другі званок.
  
  
  Ці была Коні Чу ўпэўнена, што Картэр і брытанская разведка не
  
  
  звязалі яе?
  
  
  Яна была ўпэўнена. І ёй было адкрыта, што Камуку забіў доктара Фолкнэра яшчэ да таго, як усталяваць сувязь
  
  
  Па тэлефоне Чарлі Лу здаваўся перакананым, але ён сказаў Коні
  
  
  чакайце яшчэ адно паведамленне.
  
  
  Больш тэмпаў, больш цыгарэт і больш выпіўкі, каб змякчыць агонію
  
  
  чаканні. Су Лі правяла ноч з Картэрам, але яны абодва
  
  
  былі такія напружаныя, што нават не дакраналіся адно да аднаго.
  
  
  З такім жа поспехам яны маглі пакласці ў ложак пакавальную дошку.
  
  
  "Пазней, калі гэта скончыцца", - сказаў Картэр.
  
  
  "Я згодна. Возьмем лодку напракат. У мяне ёсць гэты домік на гэтым маленькім
  
  
  востраве ... «
  
  
  Яны амаль не спалі.
  
  
  Затым, у 10:00 папярэдняга вечара, Чарлі Лу зноў патэлефанаваў ...
  
  
  аднекуль з раёна Ганконга.
  
  
  «Госпадзе Ісусе, - прабурчаў Картэр Джайлз Гордану, - ён ужо тут! Як
  
  
  чорт вазьмі, ён гэта зрабіў? "
  
  
  "Адзін з пяцісот спосабаў", - уздыхнуў Гордан. «Слон мог паслізнуць
  
  
  у Ганконг або Новыя тэрыторыі незаўважанымі, калі б яны мелі права
  
  
  злучэнні. «
  
  
  Указанні Чарлі Лу былі канкрэтнымі. Коні Чу павінна была весці машыну
  
  
  адразу на поўдзень выспы і зайсці ў заліў Рэпалс.
  
  
  Гатэль. На наступную раніцу роўна ў дзевяць яна павінна была выехаць з дому.
  
  
  - з усім багажом і ісці на прычал.
  
  
  Вось яна і павінна была чакаць.
  
  
  Гэта быў добры план. У гэты ранішні час заліў будзе
  
  
  забітыя лодкамі, а шырокія пясчаныя пляжы будуць густа набітыя загараючымі.
  
  
  Да таго ж Чарлі Лу мог прыхаваць машыну дзе-небудзь паблізу.
  
  
  па. Бульвар Рэпалс-Бэй будзе забіты да ніткі рухам.
  
  
  Ён мог перадаць справы і рушыць у паездку па зямлі.
  
  
  «Я так не думаю, - прапанаваў Джайлз. "Калі ў яго ёсць сапраўдная хуткасная лодка,
  
  
  ён мог зрабіць любы з тузі астравоў. Акрамя таго, ён мог падняцца сюды,
  
  
  у Абердзін і згубіўся сярод лодачнікаў. Ёсць цэлы
  
  
  горад там на вадзе, і калі мы паспрабуем узяць яго, гэта не
  
  
  кажучы, колькі людзей ён возьме з сабой.
  
  
  Яны прыйшлі скласці максімальна поўны план, выкарыстоўваючы ўсё
  
  
  даступнае чалавеку, а затым накрыць яго з самімі скрынямі.
  
  
  "Яны гатовы?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так. Нам удалося скапіяваць дастаткова, каб пераканаць бізнесменаў у Японіі
  
  
  выйсці з бізнесу, і мы змесцім вашыя пакеты-сюрпрызы ў абодва
  
  
  з іх, перш чым мы іх зноў запячаталі. «
  
  
  Тут Гордан спыніўся, гледзячы на твар Картэра з сумневам
  
  
  у яго вачах.
  
  
  "А што наконт жанчыны Чу?"
  
  
  "Тое, што аб ёй?"
  
  
  “Яна нам дапамагае. Я маю на ўвазе, калі вам трэба выкарыстоўваць апошні сродак.
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Яна загадае нас забіць значна
  
  
  хутчэй, чым я націсну на яе кнопку. "Ты нешта ведаеш,
  
  
  Картэр?
  
  
  "Што? «Я проста зразумеў, што мы ёй не вельмі падабаемся.
  
  
  Цяпер Картэр сеў за руль магутнага маторнага катэры. Ён быў на
  
  
  халастым ходу ў аднаго з астравоў у цэнтры бухты.
  
  
  Гордан быў у іншым катэры каля прычала гатэля.
  
  
  На беразе па бульвары Рэпалс-Бэй стаялі пераапранутыя паліцыянты, і шэсць
  
  
  мужчын былі раскіданыя па тэрыторыі гатэля, у тым ліку каля пірса.
  
  
  Ім загадалі выконваць палітыку неўмяшання, пакуль не
  
  
  стаў ясны план уцёкаў Чарлі Лу.
  
  
  Ідэя заключалася ў тым, каб вывесці Чарлі Лу на адкрытую прастору да таго, як будзе зроблена якая-небудзь спроба ўзяць яго
  
  
  У якасці падстрахоўкі да ўсяго, камандор Джарвіс быў напагатове
  
  
  верталёт у некалькіх сотнях ярдаў ад мора.
  
  
  Ва ўсіх сэнсах і мэтах Картэр ведаў, што ўсё перакрыта.
  
  
  Але ён таксама ведаў Чарлі Лу.
  
  
  Гэты чалавек быў падобны на хітрага вугра. Ён мог праслізнуць праз што заўгодна, і калі
  
  
  ён быў загнаны ў кут без выхаду, ён быў бы як люты пацук.
  
  
  Усё было гатова. Але як і дзе?
  
  
  Картэр толкам не ведаў. На самой справе ў яго не было дакладнага плана, акрамя
  
  
  наступнага
  
  
  Чарлі Лу, як толькі ў яе былі скрыні, і ён спадзяваўся, што там ёсць чыстая
  
  
  магчымасць узяць яго.
  
  
  Картэр адрэгуляваў гучнасць радыё і націснуў кнопку на мікрафоне.
  
  
  у яго руцэ.
  
  
  «Джайлз… Джайлз, ты тут? Над.
  
  
  «Вось, стары. Вакол акіяна спускаецца буйны
  
  
  Пакажыце, але ўсё яшчэ занадта далёка, каб разглядзець якія-небудзь адзнакі. Пераезд
  
  
  хоць хутка.
  
  
  Над.
  
  
  "Трымай мяне ў курсе. Над.
  
  
  "Зраблю. З. «
  
  
  Картэр збіраўся павесіць мікрафон, калі камандзір Джарвіс
  
  
  голас прарваўся скрозь перашкоды.
  
  
  «Картэр ... ? »
  
  
  «Тут, камандзір. Як справы.
  
  
  "Міс Чу знаходзіцца на пірсе з багажом і скрынямі".
  
  
  "Добра. Трымайце сваіх людзей дастаткова блізка. Калі ён адчувае сябе ў бяспецы, ён можа ступіць
  
  
  з лодкі для назірання за пагрузкай. Тады гэта толькі пытанне
  
  
  колькі людзей вакол яго.
  
  
  «Права. «Картар. Гэта была іншая лодка. «Давай, Гордан.
  
  
  «Гэты вялікі катэр ідзе вакол Оўшэн-Хед і хутка ўваходзіць у заліў! Адзін
  
  
  чувак, я не бачу экіпажа. Гэта прыгажосць ... здвоеныя дызелі і не
  
  
  грузу, які едзе высока ў вадзе.
  
  
  "Вы можаце адрозніць якія-небудзь адзнакі?"
  
  
  "Пачакай хвіліну .. . так, гэта "Майстар Драконаў" з Макао. Гэта павінна
  
  
  быць Лу ... ён накіроўваецца да заліва, які мяжуе з
  
  
  гатэлем!
  
  
  «Я злавіў яго, - сказаў Картэр. «Паведаміце мне, калі ён дабярэцца да
  
  
  пірса!
  
  
  "Зраблю". .
  
  
  Далоні Картэра за рулём змакрэлі. Але гэта было не з-за
  
  
  страху; гэта было чаканне. Ён хацеў Чарлі Лу. Ён сумаваў па ім
  
  
  аднойчы, і няхай гэта будзе пекла або паводка, ён больш не збіраўся па ім сумаваць.
  
  
  Рушыла ўслед доўгае чаканне, а затым больш статычны голас Гордана.
  
  
  «Нік ... ? »
  
  
  "Вось. Выдатна!"
  
  
  «Ублюдак сапраўды гуляе ў гэта.
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Ён стаіць прыкладна за пяцьдзесят ярдаў ад пірса і паклікаў
  
  
  таксі.
  
  
  Таксі едзе за Чу!
  
  
  «Сімпатычна, - падумаў Картэр, - значыць, па моры.
  
  
  «Скажы сваім хлопчыкам на пляжы, каб яны ляглі спаць. Цяпер гэта наша гульня ... ты,
  
  
  я і камандзір. «Права. Яна ў водным таксі, і яны
  
  
  9рэ вярталіся. - Вы ўсё гэта чыталі, камандзір?
  
  
  «Сцвярджальна. Гатовыя і чакаем. Удалага палявання.
  
  
  "Вось так! - сказаў Картэр. "З. - Р
  
  
  Ён паклаў мікрафон і ўключыў пераносны радар. Набор
  
  
  гуў, экран успыхнуў белым, а затым
  
  
  нармальнага зялёнага колеру з жоўтай кружыцца палачкай. Гукавы сігнал і
  
  
  маленькі белы шарык станавіўся ясным кожны раз, калі кругавая лінія перасякала
  
  
  месца, дзе была.
  
  
  Коні Чу
  
  
  
  
  Картэр усміхнуўся. Ён угадаў правільна. Коні сапраўды несла яе
  
  
  касметычку, куды б яна ні пайшла. Малюсенькі транзістарны біпер
  
  
  усярэдзіне цюбіка з памадай быў наладжаны канал на экран пераноснага радара
  
  
  побач з ім.
  
  
  Калі ён назіраў, як маленькая белая кропка рухаецца па экране,
  
  
  пад ім ажыў магутны марскі рухавік Крайслера.
  
  
  Чарлі Лу трымаў магутныя рухавікі Dragon Master на халастым ходу.
  
  
  ён глядзеў, як Коні Чу падымаецца на борт яхты з вады
  
  
  таксі.
  
  
  Гэта быў невысокі кампактны мужчына з магутнымі плячыма, тонкай таліяй і
  
  
  вузкімі сцёгнамі. Яго твар, як заўсёды, не выказваў ніякага выразы. Толькі бляск
  
  
  у яго мармуровых вачах выдаваў тое, што ён жывы.
  
  
  Цяпер гэтыя вочы вывучалі цела Коні Чу ў шаўковым адзенні. гэта было
  
  
  прывабным, але ён ужо адчуў гэта ў поўнай меры, так што ў яго
  
  
  не было цягі.
  
  
  Яго погляд прайшоў міма жанчыны на двух мужчын у водным таксі.
  
  
  На борт трапілі дарагія сумкі і невялікі чамаданчык. яны былі хутка
  
  
  Выгружаны і за імі дзве скрыні.
  
  
  Тады і толькі тады яго тонкія вусны расплыліся ў падабенстве ўсмешкі.
  
  
  «Кіроўцу воднага таксі ледзь заплацілі», калі Чарлі Лу даў
  
  
  падвойны дросель наперад і носам вялікай лодкі ў бок
  
  
  цэнтра бухты.
  
  
  Ззаду яго Ён мог чуць стук, стук, стук высокіх абцасаў Коні Чу
  
  
  на палубе.
  
  
  «Дурны пераможн», - падумаў ён, чуючы абцасы на борце лодкі!
  
  
  Затым яна апынулася ў рубцы і рушыла наперад, каб устаць побач.
  
  
  з ім.
  
  
  «Гэта было даўно, Чарлі. Я маю на ўвазе, паколькі мы сапраўды бачылі
  
  
  адзін аднаго асабіста. «
  
  
  «Сарамацкая сука», - падумаў ён. Ці можа яна сапраўды думаць, што я хачу яе для любога
  
  
  акрамя таго, каб служыць лёкаем?
  
  
  «Сайгон быў даўным-даўно, - катэгарычна адказаў ён. "Вы адправілі
  
  
  смецце, як я табе сказаў?
  
  
  "Я зрабіла. "
  
  
  І яна гэта зрабіла. Вядома, яна не сказала Картэр, што пасылае ўсе свае
  
  
  джонкі ў моры па дакладных схемах і па канкрэтных напрамках былі часткай
  
  
  з
  
  
  загада Чарлі Лу.
  
  
  Гэта быў бы яе ахоўны клапан, калі б Картэр не забіў Лу.
  
  
  «Гэта тое, што мы збіраемся рабіць ... сесці на адну з маіх джонак у моры?
  
  
  "Магчыма", - адказаў ён, яго голас нічога не сказаў. "Я не магу дапусціць каб
  
  
  мяне арыштавалі ў міжнародных водах, калі вы скампраметавалі мяне?
  
  
  “Чарлі, я зрабіла ўсё, што ты сказаў.
  
  
  Яна здрыганулася, калі ён павярнуўся да яе. Яго вочы, падумала яна, маглі
  
  
  забіць поглядам.
  
  
  «А пакуль мы адпраўляемся ў павольны круіз, дык чаму б не
  
  
  ты спусцішся ўніз і пераапранешся ў што-небудзь больш прыдатнае для круізу? »
  
  
  «Вядома, Чарлі.
  
  
  Яна паспрабавала пацалаваць яго ў шчаку, але ён адвярнуўся.
  
  
  Яна выскачыла з рулявой рубкі і, адзін за адным, пацягнула свае сумкі.
  
  
  ніжэй.
  
  
  Чарлі Лу уключыў аўтапілот і пайшоў на карму, каб праверыць
  
  
  скрыні.
  
  
  Пераканаўшыся, што яны не былі падроблены, ён вярнуўся да
  
  
  рулявой рубцы і паднёс да вачэй магутны бінокль.
  
  
  вочы.
  
  
  Двойчы ён зрабіў 360-градусную дугу вакол бухты, не гледзячы
  
  
  нічога.
  
  
  Ён не бачыў нічога незвычайнага, ні часткі заліва, ні
  
  
  пляжа, які быў эвакуіраваны.
  
  
  Але ўсё ж нешта было не так. Ён адчуваў гэта, адчуваў гэта.
  
  
  І Чарлі Лу заўсёды прытрымліваўся ўказанням свайго ўнутранага
  
  
  пачуцці.
  
  
  Яно шмат разоў ратавала яго ад бедстваў.
  
  
  Картэр спыніў катэр на плыткаводдзе ўздоўж боку выспы.
  
  
  У свой бінокль ён назіраў, як Коні Чу цягае свае сумкі.
  
  
  ніжэй.
  
  
  Гэта было добра. Няма экіпажа.
  
  
  Затым ён уздыхнуў з палёгкай, калі ўбачыў, як Чарлі Лу аглядае
  
  
  скрыні і, відаць задаволены, вяртаюцца ў рубку.
  
  
  Калі нешта і магло пераканаць яго, што ён у бяспецы, дык гэта непашкоджанае
  
  
  стан лазерных замкаў на скрынях. Ён не ведаў, што ў Картэра
  
  
  і кампаніі трэба было змесціва гэтых скрынь, каб перакуліць яго маленькі
  
  
  картачны домік.
  
  
  Іх нельга было б перадаць так лёгка, калі б у іх не стралялі. І
  
  
  так старанна праверыўшы скрыні, ён, відавочна, быў упэўнены, што
  
  
  не было зроблена.
  
  
  Калі ён убачыў, як Чарлі Лу глядзіць у бінокль, Картэр пусціў у ход катэр.
  
  
  Гэта была гульня чакання. Да гэтага часу Чарлі Лу не прымаў
  
  
  напрамкі. Дасягнуўшы сярэдзіны бухты, вялікая яхта
  
  
  
  выгнулася і цяпер павольна працавала на халастым ходу ў двух- ці трохсотфутавым.
  
  
  крузе.
  
  
  Вакол яго былі меншыя лодкі. Было б немагчыма
  
  
  здзейсніць чыстае забойства, не параніўшы як мінімум два дзясяткі іншых людзей.
  
  
  Жыццё на Усходзе было не дарагое, але не такое таннае. Камандзір Джарвіс
  
  
  ужо папярэдзіў Картэра, што ён не пацерпіць іншага эпізоду накшталт
  
  
  тое
  
  
  Tokyo Star, хоць у гэтым выпадку не было ні ў чым не вінаватых вечарынак.
  
  
  ўдзельнічае.
  
  
  "Картэр?"
  
  
  "Так, камандзір?"
  
  
  "У цябе ёсць ён?"
  
  
  «Ясна, як звон. Я думаю, Гордан на другім баку.
  
  
  "Добра. Мне давядзецца крыху пераехаць углыб краіны. Калі мы застанемся тут у
  
  
  верталёце занадта доўга, ён абавязкова што-небудзь адчуе. «
  
  
  «Добра, камандзір. Джайлз?
  
  
  "Вось.
  
  
  "У цябе ёсць яго кірунак?"
  
  
  Я гэта раблю. Я слізгаю па пляжы метраў у двухстах ад яго.
  
  
  "Добра. Не напружвайся, я паспрабую зірнуць бліжэй
  
  
  да верхавіны выспы! «
  
  
  Падазрэнні Чарлі Лу ўзмацніліся на два пункты, калі ён убачыў верталёт.
  
  
  які звярнуў углыб сушы, але які заставаўся над пляжам.
  
  
  Патруляванне пляжа пачыналася толькі апоўдні. Яшчэ не было адзінаццаці. потым
  
  
  ён бачыў перароблены кітайскі патрульны катэр, які няўхільна рухаецца ўздоўж берага
  
  
  занадта блізка для рыбалкі. Наяўнасць другой лодкі той жа маркі,
  
  
  ад таго ж памеру, калі ён выязджаў з аднаго з астравоў, у яго мурашкі па скуры.
  
  
  Думаючы, ён адкрыў панэль радара і пачаў пошук з дапамогай
  
  
  частотны сканер.
  
  
  Яму спатрэбілася амаль дзесяць хвілін, але ён знайшоў гэта. устойлівы ўсплёск.
  
  
  Яшчэ 10 хвілін, і ён знайшоў гэта ... прама там, дзе ён быў.
  
  
  Ён быў злы, але не ўзрушаны. Ён павінен быў гэта падазраваць. Коні
  
  
  Чу была верная толькі сабе.
  
  
  Маленькая лэдзі ўвайшла на борт з ВЧ-пеленгатарам.
  
  
  Картэр яго пацешыў. Чалавек хацеў яго забіць, Чарлі Лу, больш
  
  
  чым ён хацеў скрыні.
  
  
  Ці, магчыма, амерыканскі агент думаў, што ён дастаткова добры, каб атрымаць і тое, і іншае.
  
  
  На ўсякі выпадак пераправерыў.
  
  
  Ён зноў уключыў кіраванне на панэлі HF-DF і павярнуў ручку на
  
  
  "Пошук. «
  
  
  На гэты раз на тое, каб прыцэліцца, спатрэбілася крыху менш за дзве хвіліны.
  
  
  гукавы сігнал, і на гэты раз яму не трэба было ісці да сеткі, каб знайсці
  
  
  крыніца.
  
  
  Картэр марыў падысці дастаткова блізка, каб стрэліць з
  
  
  магутнай снайперскай вінтоўка на сядзенне побач з ім. Нават лепш, калі
  
  
  Чарлі
  
  
  Лу была закалыхана пачуццём бяспекі, Картэр мог скокнуць
  
  
  на парэнчы і яна ўбачыць чалавека з Вільгельмінай.
  
  
  Картэр быў за дваццаць ярдаў ад вялікага карабля, калі пачуў гук як
  
  
  два дызелі з наддувам набіраюць абароты.
  
  
  Майстар Драконаў прарэзаў вялікую прыгожую паласу і затым накіраваўся прама
  
  
  на яго. У рулявой рубцы Картэр ўбачыў твар усмешлівага Чарлі Лу.
  
  
  Па радыё прагучаў голас Гордана, які крычаў скрозь перашкоды: «Картэр
  
  
  . Божа мой, ён цябе пратараніць! «
  
  
  «Хіба ты думаеш, што я гэта не ведаю», - зароў Картэр, калі ён круціў
  
  
  дросель наперад, адначасова круцячы руль.
  
  
  Ён ледзь пазбег носа вялікай лодкі, але злавіў удар у
  
  
  борт. Яго страўнік пагражаў запоўніць горла, калі пайшоў
  
  
  уверх, а затым далей уверх. Усё, што ён мог бачыць, здавалася,
  
  
  вечнасць, было неба.
  
  
  Потым ён паваліўся з ванітным трэскам, і пачуўся гудзеў роў.
  
  
  з кармы, калі апора паднімалася з вады.
  
  
  Падвойнае круцільны рух адкінула Картэра ўверх і на лабавое шкло.
  
  
  верхняя паласа хрому над лабавым шклом, балюча ўдарыла яго
  
  
  над яго тазам. Млоснасць і боль уразілі адначасова, але ён
  
  
  удалося ўтрымацца і зноў упасці ў кабіну.
  
  
  Ён пакруціў галавой з боку ў бок, каб прачысціць яе, і адчайна схапіўся за
  
  
  салёная вада з яго вачэй. Калі ён нарэшце змог убачыць, ён зразумеў
  
  
  лодка робіць вар'ят зігзагападобны паварот і накіроўваецца да скалістага
  
  
  беразе на поўнай хуткасці.
  
  
  Яго рука знайшла запальванне, але было ўжо позна. Удар узяў яго
  
  
  над адной якая выступае водмеллю, і як толькі катэр урэзаўся ў іншую,
  
  
  матор зашыпеў і памёр.
  
  
  Ззаду яго ён мог бачыць велізарны след Уладыкі Драконаў, які выгінаецца
  
  
  у пяці сотнях ярдаў ад заліва і абгінаючы Оўшэн-Пойнт.
  
  
  Чарлі Лу абмінуў Оўшэн-Пойнт і спыніўся. Ён прыслабіў дракона
  
  
  Прайшоўшы праз вузкі канал у малюсенькую прыватную прыстань для яхт.
  
  
  Дзве лодкі стаялі на якары ля прычала, але не было ні душы
  
  
  Дрэвы абаранялі прыстань ад вілы за сотню ярдаў ад берага. Ён
  
  
  будзе ў бяспецы, калі толькі хто-небудзь з вілы не вырашыцца адправіцца ў плаванне. Але
  
  
  нават гэта было нязначнай праблемай.
  
  
  Ён будзе ў прыстані ўсяго некалькі хвілін.
  
  
  Ён пакінуў дызелі на халастым хаду і залез на дах.
  
  
  рулявой рубкі.
  
  
  Спрытнымі рукамі ён прыступіў да працы над палатновай абрлочкай. Праз некалькі хвілін гэта было
  
  
  выключана, складзена і ўпала на ніжнюю палубу
  
  
  Ён амаль вярнуўся на асноўную палубу, калі Коні Чу выйшла з
  
  
  люка.
  
  
  "Божа мой, Чарлі, што гэта, чорт вазьмі?"
  
  
  Ён прасачыў за яе позіркам да даху рулявой рубкі, а затым павярнуўся.
  
  
  глядзець ёй у твар. «Гэта, мая дарагая, набор войска ЗША пяцідзесятага калібра.
  
  
  счацвяроныя станковыя кулямёты.
  
  
  «Машына… ? »
  
  
  «Коні, не магла б ты распрануцца, калі ласка? Усе яны. «
  
  
  «Я, вядома, не буду… прынамсі, не тут, – адказала яна.
  
  
  сарамліва.
  
  
  Лу пагладзіў яе сукенку і адным магутным
  
  
  тузанула, сарвала яго і бюстгальтар з яе цела.
  
  
  Чарлі ... Божа мой .. . ! «
  
  
  "Туфлі таксама, Коні", - прашыпеў ён, спачатку ірвануўшы бюстгальтар і,
  
  
  нічога не знаходзячы, пераходзім да сукенкі. Тупа яна працягнула яму сваю
  
  
  абутак, калі ён кінуў зламанае адзенне ў ваду. Ён разарваў
  
  
  туфлі і прымусіў яе ахнуць, калі ён раскалоў іх напалову голым
  
  
  Рукі.
  
  
  «Кашалёк, Коні… у цябе быў кашалёк, калі ты падняўся на борт. Дзе
  
  
  Гэта?"
  
  
  «Унізе, - слаба сказала яна, ведаючы, што нешта жудасна
  
  
  няправільна. Усё ішло зусім не так, як планаваў Картэр.
  
  
  Ён ужо прайшоў міма яе і спускаўся па лесвіцы. Ён заўважыў
  
  
  кашалёк на ложку. Выкінуўшы яго змесціва, ён здрабніў сумку.
  
  
  «Госпадзе Ісусе, Чарлі, гэта Гучы.
  
  
  "Заткніся! - Плюнуў ён, метадычна праглядаючы яго змесціва,
  
  
  ірвучыя і якія разбіваюць кампакты, кашалёк і, нарэшце, памаду. Ён
  
  
  выцягнуў малюсенькую капсулу і паднёс да святла, якое цячэ праз
  
  
  ілюмінатар.
  
  
  "Што гэта за бздура?"
  
  
  "Гэта, мая дарагая, малюсенькі перадатчык", - адказаў ён, кладучы яго пад
  
  
  пятку і расціраючы да кашыцы. «Цябе праслухоўвалі. «Памылка ... але
  
  
  ён мне не сказаў.
  
  
  «Хто табе не сказаў... Картэр?
  
  
  «Не, Чарлі ... не, я не ...
  
  
  Затым ён павярнуўся да яе тварам. Мабыць, гэта было ў яго вачах, бо
  
  
  раптам яна напружылася. Яе пальцы сціснуліся ў кіпцюры. Тады як быццам яна
  
  
  ведала, што ў яе няма шанцаў, яна наляцела на яго, драпаючы яму вочы
  
  
  яе кіпцюрамі падобнымі на цвікі.
  
  
  Чарлі схапіў яе за запясці адной рукой і развёў рукамі.
  
  
  ад яго асобы, калі адзін з яе пазногцяў пакінуў доўгую глыбокую драпіну ў
  
  
  яго шчака. Ён моцна ўдарыў яе па роце задняй часткай
  
  
  яго рукі.
  
  
  Яе плоць зламалася пад яго косткамі, калі кроў хлынула з яе вуснаў і
  
  
  нос.
  
  
  Яна задыхнулася ад болю, і яе вочы напоўніліся слязамі, калі кроў
  
  
  лінула па яе твары. Лу сціснуў зласлівую хватку левай рукі
  
  
  над абодвума яе запясцямі і слізгануў прама паміж яе грудзей і над
  
  
  яе горла.
  
  
  «Чархе… што з табой? ... што гэта?" Ён
  
  
  сціснуў, і яе голас стаў прыгнечаным. "Я меў патрэбу ў Табе,
  
  
  Коні, каб патрапіць у бухту ... каб атрымаць скрыні на адкрытым паветры. У цяперашні час
  
  
  што яны ў мяне ёсць, ты мне больш не патрэбная. "Я не ...
  
  
  Разумею, прахрыпела яна. «Чарлі... Калі ласка. якія .. . ты .. .
  
  
  раблю...? »
  
  
  «Гэта вельмі проста, мая дарагая, - адказаў ён. «Я забіваю цябе. Я я
  
  
  На гэта спатрэбілася амаль пяць каштоўных хвілін з магутным бартавым марскім ветрам.
  
  
  каб адбіць нос катэры ад пясчанай касы.
  
  
  Сэрца Картэра шалёна калацілася, калі ён адступіў і чакаў. Быў
  
  
  корпус са шклапластыка раскалоўся? Ён прымаў марскую ваду?
  
  
  Ён паступова перамясціў лодку на вялікую глыбіню. Рулявое кіраванне было
  
  
  няўстойлівы, верагодна, з-за бездані ніжэй ватэрлініі, але катэр быў
  
  
  на плаву і мабільным.
  
  
  Яго вочы хутка агледзелі заліў, ад Стэнлі да выступу.
  
  
  паўвостраў Оўшэн-Пойнт. Джонкі, некалькі водных таксі, але без задавальнення
  
  
  лодкі. асабліва ніводнага класа і памеру Майстра Дракона.
  
  
  Картэр дадаў абароты і накіраваўся да вусця бухты. У тое ж
  
  
  час, ён пацягнуўся да мікрафона.
  
  
  "Гордан?"
  
  
  "Вось! Я бачыў. Ты ў парадку?"
  
  
  "Я думаю так. Дзе ён?"
  
  
  «Я страціў яго каля Оўшэн-Пойнт. Картэр.
  
  
  "Ды ўжо? «Я страціў адзнаку.
  
  
  Картэр праверыў свой радар і вылаяўся. Яго сківіцы сціснуліся, а вусны
  
  
  пастаўлены ў тугую тонкую лінію. «Я пастараюся пазбавіцца ад яго. «
  
  
  Прыкладна на паўдарогі да паўвострава, бліжэй да сушы,
  
  
  Берагавая лінія выгнутая ўнутр. Было каля дваццаці вузкіх каналаў
  
  
  вядзе да прыватных док і прыстаняў для яхт праз дрэвы і трывалыя
  
  
  горныя пароды.
  
  
  Чарлі Лу чакаў у адным з іх.
  
  
  Картэр зноў уключыў радар і зноў праверыў.
  
  
  Не было гуку, акрамя гуду, і не было малюсенькага зялёнага шарыка
  
  
  парушаючы плыўнае рух жазла па экране.
  
  
  «Прабач, Коні Чу, - прамармытаў ён сабе пад нос, - але гэта грубая
  
  
  гульня. «
  
  
  «Чорт вазьмі, плаціць зараз», - прашыпеў ён сам сабе. Калі Чарлі адмовіцца ад
  
  
  скрынь і пабяжыць у пошуках хованкі, ён можа быць страчаны назаўжды.
  
  
  Вядома, пакуль ён не прыдумае яшчэ адну маленькую схему!
  
  
  Картэр запусціў катэр на поўную магутнасць і павярнуў штурвал, пасылаючы
  
  
  лодку ў першы ўваход.
  
  
  Да прычала прышвартавана шпацырнае судна сярэдняга памеру, катамаран.
  
  
  устаў на якар у цэнтры бухты.
  
  
  Няма ўладара драконаў.
  
  
  Лодка разгарнулася, і Картэр зноў апынуўся ў адкрытым моры. Удвая больш ён
  
  
  выканаў тое ж практыкаванне з тым жа вынікам.
  
  
  Ён набліжаўся да вусця чацвёртага канала, калі над
  
  
  роў борта катэры, ён пачуў роў больш магутнай усталёўкі
  
  
  рухавікоў.
  
  
  Картэр павярнуў галаву налева якраз своечасова, каб убачыць вялікую
  
  
  востры нос лодкі нясецца да яго ў вузкім праліве.
  
  
  Замест таго, каб павярнуць у канал, ён круціў кола ў процілеглым напрамку.
  
  
  напрамак.
  
  
  Інэрцыі запуску было дастаткова, каб ссунуць яго ў бок і ў бок.
  
  
  ад Уладара Драконаў.
  
  
  Вялікая лодка з ровам праляцела, пакінуўшы катэр скакаць, як трус.
  
  
  па яго следзе.
  
  
  Картэр мог адрозніць постаць Чарлі Лу ў рулявой рубцы. На гэта
  
  
  Гэтае абсталяванне на даху рулявой рубкі прыцягнула яго ўвага.
  
  
  На секунду Майстар Кіл затаіў дыханне, яго розум прымусіў Чарлі
  
  
  Лу, каб нос вялікай лодкі трымаў курс у адкрытае мора.
  
  
  Калі ён паверне на поўнач, у бок перапоўненага Абердзіна, пагоня будзе працягвацца.
  
  
  і напэўна бескарысна.
  
  
  Затым Картэр уздыхнуў. Майстар Драконаў урываўся проста ў
  
  
  тое
  
  
  Кітайскае мора. - Ты мёртвы, Чарлі Лу, - прамармытаў Картэр, заклікаючы
  
  
  кожную ўнцыю хуткасці, якую ён мог з запуску.
  
  
  Калі ён ехаў, ён працягнуў руку і адкрыў маленькую чорную скрыню пад
  
  
  радыёлакацыйнай сістэмай. Правады цягнуліся ад скрынкі да магутнага пускавага
  
  
  генератару. Але нават такі магутны дэтанатар у
  
  
  скрынцы толькі падарвала б пластыкавую выбухоўку ў скрынях ад
  
  
  адлегласць менш за сто ярдаў.
  
  
  Картэру давядзецца заставацца так блізка, пакуль яны не апынуцца далёка ад мора.
  
  
  Яны імчаліся ўсё далей і далей, і, што дзіўна, Картэр не адставаў.
  
  
  І тут ён атрымаў гэта: катэр на гарызонце, кулямёты ў
  
  
  рулявой рубцы.
  
  
  Коні падманула яго і сябе адначасова.
  
  
  Чарлі Лу накіраваўся да джонкі. У апошнюю хвіліну ён прастойваў
  
  
  уніз, паставіць яхту на аўта і падняцца на дах рулявой рубкі.
  
  
  Затым, з 50-м калібрам, ён панясе любую пагоню з вады.
  
  
  Але недастаткова востра.
  
  
  Картэр быў за пяцьдзесят ярдаў ад яхты, калі ён дакрануўся да пальцаў.
  
  
  маленькая чорная скрыня.
  
  
  Ён пераключыў перамыкач на "Укл." І чырвоную кнопку са словам «Пажар» у
  
  
  яго цэнтр загарэўся.
  
  
  «Да спаткання, Чарлі Лу. «
  
  
  Картэр рэзка павярнуў катэр налева, націскаючы чырвоную
  
  
  кнопку.
  
  
  Уладар Драконаў падзяліўся напалову і стаў часткай таго, хто ўзвышаецца.
  
  
  варонкі вады, якая ўзнікла ў выніку выбуху.
  
  
  «Проста яшчэ адна аварыя ў моры», - падумаў Картэр, нават не азіраючыся назад.
  
  
  накіраваўся да заліва Рэпалс.
  
  
  Развіта прасочваўся за гарызонт, пакуль яны ляжалі, забіўшыся ў шэзлонг, аголеныя.
  
  
  пад коўдрай на ранішнім падбародку.
  
  
  «Мне падабаецца твая выспа. «
  
  
  «Дзякуй», - сказала яна, слізгануўшы адной нагой паміж яго сцёгнамі і
  
  
  глыбока дыхаючы.
  
  
  Яе грудзі пашырэла ў яго далоні, і Картэр задаволена ўздыхнуў.
  
  
  Яго задуменнасць была нядоўгай, перапыненай звінячым тэлефонам.
  
  
  "Ці павінен ты?" - прастагнаў ён.
  
  
  "Ты робіш гэта. Скажы ім, што ты слуга, а нас тут няма. «
  
  
  Картэр выслізнуў з-пад коўдры, падышоў да бліжэйшага стала і
  
  
  падняў тэлефон.
  
  
  "Вы
  
  
  Раздаўся трэск статыкі, а затым знаёмы голас Дэвіда
  
  
  Ястраба.
  
  
  «Малайчына, Нік, малайчына! Было задзейнічана сем кіраўнікоў.
  
  
  Яны пераканаліся, што адстаўка - лепшае выйсце.
  
  
  «Добра, сэр. «
  
  
  «Жахлівая сувязь. Вы мяне добра чуеце? "
  
  
  Картэр на імгненне завагаўся. «Ці наўрад, сэр. »-Куло Электронікс
  
  
  быў захоплены нашымі людзьмі. Калі пашанцуе, мы можам пасадзіць чалавека ў
  
  
  там, каб перадаць нейкі фальшывы матэрыял, магчыма, звесці на нішто ўжо нанесеную шкоду.
  
  
  “Добрая ідэя, сэр. Ён мусіць працаваць. «
  
  
  "Так. Ну, N3, добра, што ты там, дзе ёсць. Я хачу, каб ты спусціўся
  
  
  да
  
  
  Сінгапур. Калі вы прыедзеце, вас праінфармуюць. Бязладная сітуацыя.
  
  
  Проста поспех, што ты ўжо ў гэтым раёне...
  
  
  Картэр зірнуў на раскошнае аголенае цела Су Лі Калпепер. У
  
  
  ранішні ветрык дзьмуў па яго целе.
  
  
  Гэта была цудоўная абстаноўка.
  
  
  Я «Што гэта, сэр?
  
  
  “Я сказаў, што хачу, каб вы паехалі ў Сынгапур.
  
  
  «Страшная сувязь, сэр. Я табе ператэлефаную, калі будзе
  
  
  ачышчана. «Нік, ты чуеш?
  
  
  Картэр асцярожна паклаў тэлефон на месца і скруціўся назад пад коўдру.
  
  
  "Сезон тайфунаў", - сказала Су Лі. "Я ведаю. Лініі могуць быць невыразнымі на працягу некалькіх дзён.
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Белая смерць
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Белая смерць
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Кроў густа і пунсовага колеру расцяклася па камізэльцы рыбака. Гэта была акуратная лужына крыві, якая павольна сцякала па грудзях мерцвяка. Ён зручна ўладкаваўся, прыхінуўшыся да хвоі, з вудай у руцэ, чакаючы ўкусу.
  
  
  Далёкі горны ручай нёсся і спяваў сярод папараці і пакрытых мохам валуноў. Паветра Новай Зеландыі было свежым і чыстым, іскрылася пульсавалым крыкам птушак. Нік Картэр бясшумна рушыў наперад і паставіў скрыню для снасцяў і вуду на пакаты бераг. Ён сеў на кукішкі перад мёртвым чалавекам.
  
  
  Прылада смерці была вельмі складанай атрутнай дроцікам, выпушчаным з вінтоўкі з вялікай адлегласці. Гэтую зброю часцей за ўсё выкарыстоўвалі міжнародныя агенты. Забойства было майстэрска ціхім, адбылося недзе за апошнія пятнаццаць хвілін. Кроў была свежай, цёплай. Забойца ведаў, дзе знайсці сваю мэту. Да цяперашняга часу ён бы знік.
  
  
  Картэр намацаў кішэні мерцвяка і дастаў кашалёк. Джером Макензі, паводле правоў кіроўцы, сорак два гады, рост пяць адзінаццаць, вага восемдзесят, адрас у Велінгтоне. У ліцэнзіі не гаварылася, што гэты чалавек таксама быў раздзелам грамадзянскай авіяцыі Новай Зеландыі.
  
  
  Картэр праверыў іншыя кішэні і знайшоў у сярэбраным футарале наяўныя грошы, манеты, складаны нож і калыпок. Ён праглядзеў мяшок з абедам і скрыню для снасцяў, запоўненую мухамі і грузамі. Нічога карыснага.
  
  
  Ён адкінуўся назад, паціраючы новую бараду аб падбародак. Ён быў у адпачынку. Некаторы водпуск. Ён узяў свой рыштунак і пайшоў назад на дарогу.
  
  
  * * *
  
  
  Горны паліцэйскі ўчастак быў пабудаваны з бруса з доўгім ганкам, які прымыкаў да іншых грубых пабудоў у маленькай вёсцы. Высокія дрэвы гойдаліся над галавой, у той час як жыхары вёскі рабілі пакупкі і ездзілі на джыпах па адзінай асфальтаванай дарозе. Брахалі сабакі. Авечка ў загоне за запраўкай задуменна жавала сена.
  
  
  У штабе паліцыі Нік Картэр выпіў кубак цёплай кавы і ўсміхнуўся падазроным вачам начальніка мясцовай паліцыі.
  
  
  «Вы кажаце мне, што прыехалі са Злучаных Штатаў, проста пагаворыце з Макензі?» - сказаў начальнік.
  
  
  У яго быў шырокі твар колеру старой скуры. Сонца і вецер абветрылі яго скуру і знясілілі яго цярпенне. Ён барабаніў пальцамі па падлакотніку крэсла.
  
  
  "Адпачынак", - зноў сказаў Картэр. «Мой сябар з Вашынгтона папрасіў мяне знайсці Макензі, паколькі я ўжо быў тут. Паглядзі, ці ведае Макензі што-небудзь аб зніклым амерыканскім лётчыку па імі Рокі Дайманд».
  
  
  «Рокі Дайманд? Вы думаеце, што я паверу такому імені?»
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. Іронія сітуацыі прымусіла яго ўсміхнуцца. У сваёй працы ён шмат разоў выкарыстоўваў выкрут, будучы ў адпачынку. Ён быў №3, Кілмайстар з AX, самым сакрэтным з усіх шпіёнскіх агенцтваў United Stales. Хітрасць звычайна спрацоўвала. Але цяпер, калі ў яго сапраўды быў выходны, гэты паліцыянт з маленькага мястэчка ў глыбінцы Новай Зеландыі, які паняцця не меў, кім на самай справе быў Картэр, не збіраўся яму верыць.
  
  
  "Гэта імя", - сказаў Картэр. «Парайцеся з Велінгтонам».
  
  
  Ён пагладзіў сябе па шчоках, адчуваючы на пальцах мяккую новую бараду. Чорт вазьмі. Ён хацеў гэтага водпуску!
  
  
  «Гэта правяраецца», - прагыркаў начальнік паліцыі. «Турысты, згоншчыкі аленяў, плантацыі марыхуаны! З такім жа поспехам я мог бы быць у Оклендзе!» Ён устаў і падышоў да акна. «Законы прыфастрыгоўваць рамяні бяспекі і ліцэнзаваць вашага сабаку. Папугаі, якія ядуць надвор'е, здзіраюць лабавое шкло вашай машыны». Раздражненне наконт дзеянняў урада і Бога пачырванела правадыра, як калі б яны былі накіраваныя выключна на яго. Ён павярнуўся да Картэра.
  
  
  "Я толькі знайшоў яго", - мякка сказаў Картэр.
  
  
  «Але як вы даведаліся, дзе яго знайсці? Вы таксама збіраліся забіць яго?»
  
  
  "Мой сябар у Вашынгтоне", - растлумачыў Картэр. «Ён быў у кантакце з афіцыйнымі прадстаўнікамі авіяцыі Велінгтана».
  
  
  "А гэты твой сябар?"
  
  
  «Прабач. Высокапастаўлены ўрадавы чыноўнік. Цалкам сакрэтна. Не магу назваць табе імя».
  
  
  Начальнік паліцыі скрывіўся. Яму не спадабалася ў першы раз, калі Картэр сказаў яму. Цяпер яму гэта падабалася менш.
  
  
  "Здаецца, вы шмат чаго не можаце мне сказаць", - сказаў начальнік. Ён наліў гарачай кавы ў кружку і зноў сеў за стол. «Вы кажаце, што з'яўляецеся інжынерам-хімікам з Каліфорніі ў адпачынку, але гэта не тлумачыць, чаму нейкая буйная постаць у Вашынгтоне хоча, каб вы выканалі для яго сакрэтную працу. Вы не ведаеце, чаму гэты Скалісты алмаз важны. Я нічога не ведаю пра забойства Джэрома Макензі. Што ты ведаеш? "
  
  
  Картэр засмяяўся.
  
  
  «Мая кава астыў», - сказаў ён, узяў імбрычак на краі стала шэфа і наліў. «Паслухайце, - сказаў ён і адкінуўся назад, - я б хацеў дапамагчы, але ў мяне ўсяго тыдзень водпуску. Усё, што я хачу, - гэта лавіць рыбу і папраўляць бараду. Як бы там ні было, я страціў большую частку сёння. Засталося ўсяго чатыры дні, а стронга дзяўбе. Вы атрымалі маю заяву. Мае дакументы ў парадку. Чаму б вам не аказаць нам абодвум паслугу і не дазволіць мне пайсці адсюль? "
  
  
  Шэф звузіў вочы. Яго твар пачырванеў. У яго на ўчастку адбылося забойства, прычым не звычайнага мясцовага жыхара
  
  
  
  
  . Макензі была важнай і чужой. Велінгтон, рэзідэнцыя ўрада краіны, будзе за спіной правадыра. Але ў яго не было законных падстаў утрымліваць Картэра. Ён уздыхнуў.
  
  
  "Мяркую, няма прычын затрымліваць вас", - прызнаў ён. "Але заставайся ў гэтым раёне".
  
  
  "З радасцю." Картэр устаў і дапіў каву. "Тут шмат ручаёў, каб заняць мяне".
  
  
  Калі ён падняў капялюш, скрыню для снасцяў і вуду, пярэднія дзверы адчыніліся. Ён падышоў да дзвярэй.
  
  
  Малады патрульны ўвайшоў у пакой са складзеным лістом паперы ў руцэ. Яго твар быў спярэшчаны ад прайгранай бітвы з вуграмі.
  
  
  "Сочыце за вамі", - сказаў Картэр шэфу і пачаў сыходзіць.
  
  
  "Ноэль Кэш?" - сказаў патрульны Картэру.
  
  
  "Верна", - сказаў Картэр, выходзячы на ганак.
  
  
  "Хвіліначку, сэр", - ветліва сказаў патрульны. Ён пачакаў, пакуль Картэр не спыніцца.
  
  
  Раздражненне паколвала на шыі Картэра.
  
  
  Патрульны перадаў паперу начальніку, і той яе прачытаў. Ён падняў вочы і ўпершыню ўсміхнуўся Картэр.
  
  
  "Думаю, мне давядзецца цябе замкнуць", - сказаў ён з задавальненнем. Ён устаў, выпусціўшы газету на стол. Ён выцягнуў звязку ключоў. «Telegram паведамляе, што нехта з Велінгтона будзе тут праз гадзіну, каб дапытаць вас».
  
  
  Картэр агледзеў двух мужчын з галавы да ног. Шэф быў буйным, мускулістым. Хутка будзе малады патрульны. Напорысты юнак выцягнуў пісталет з-за пояса, нацэліў яго на Картэра і жэстам паказаў на драўляную дзверы ў задняй частцы офіса.
  
  
  Падтрыманне парадку ў горным раёне зрабіла іх цягавітымі і моцнымі. Мусіць, таксама хітры. Але Картэр ведаў, што пасля некалькіх хуткіх удараў па караце начальнік і яго малодшы будуць нерухомыя на падлозе, а Картэр будзе вольны.
  
  
  Надышла чарга Кілмайстра ўздыхнуць. Ён быў у адпачынку. Ён нічога не мог зрабіць.
  
  
  «Я пайду спакойна, - сказаў ён, насміхаючыся над сабой.
  
  
  Шэф урачыста кіўнуў, выпусціўшы жарт, і павёў Картэра ў задні хол з чатырма камерамі.
  
  
  Насельнік першай камеры гучна хроп. Ад яго ложка зыходзіў слабы водар віскі.
  
  
  "Гары цябе не патурбуе", - весела сказаў шэф і кіўнуў спячаму п'янаму. Цяпер, калі ён мог перадаць Картэра камусьці з большай уладай, ён мог быць згодзен. "Добрадушны тып", - дадаў ён і адкрыў крайнюю ячэйку справа. "У ты ідзеш".
  
  
  Картэр прайшоў і павярнуўся. Дзверы камеры з ляскам зачыніліся. П'яны фыркнуў і перавярнуўся. Шэф павярнуў ключ, замкнуўшы Картэра. Двое паліцыянтаў вярнуліся ў свой кабінет, пагаварылі і зачынілі дзверы.
  
  
  Картэр стаяў у цэнтры сваёй невялікай вальеры, акружаны доўгімі кратамі і рашоткамі іншых камер. Ён апынуўся ў пастцы ў лесе кратаў. Там былі ручаі з стронгай, якія чакалі лоўлі, і ён быў зачынены. Тоўстая вясёлка і стронга. На імгненне яму захацелася, каб ён быў на заданні. Тады прынамсі ён зможа вырвацца з гэтай праклятай камеры.
  
  
  Ён кінуў свой рыштунак пад ложак і ўпаў на вузкі ложак. Было адно маленькае акно, высока наверсе, за кратамі. Паўдзённае сонечнае святло ззяла, утвараючы яркі прастакутнік на падлозе, разрэзаны ценямі яшчэ некалькіх рашотак.
  
  
  Ён скрыжаваў рукі за галавой і ўтаропіўся на бярвеністую столь. Гэта было тое, чаго ён заслужыў, аказаўшы Хоўку паслугу. "Уся пара пытанняў", - сказаў Хоук. Нічога асаблівага. Зусім не павінна займаць шмат часу.
  
  
  Ён ніколі не павінен быў адгукнуцца на заклік выпраменьвальнага цеплыня сігналу пад скурай. Ён ніколі не павінен быў тэлефанаваць у офіс Хоука.
  
  
  Ён закрыў вочы, адчуваючы поўную агіду. Звонку гудзела тэхніка. Людзі казалі, смяяліся. Крычалі ў гульні дзеці. Вабіў пах соснаў на свежым горным паветры. Час ішоў марудна.
  
  
  Ён абраў Новую Зеландыю, таму што гэта была ціхая краіна ў міжнароднай палітыцы. У адрозненне ад краін Блізкага Усходу, Паўднёваўсходняй Азіі ці Цэнтральнай Амерыкі. Гэта былі два невялікія астравы ў форме коскі на дне свету: Паўночны востраў, дзе ён знаходзіўся цяпер, і Паўднёвы востраў. Яго найбліжэйшым вялікім суседам была Аўстралія і Антарктыда, калі лічыць гэты замарожаны шматнацыянальны кантынент краінай.
  
  
  Авечка за бензакалонкай забляяла. Брахалі сабакі і спявалі птушкі. Па дарозе праязджалі джыпы і грузавікі. Гэта былі звычайныя гукі ў краіне, вядомай сваёй міралюбнасцю і адсутнасцю міжнародных інтрыг. Менавіта тут быў заключаны ў турму Нік Картэр, галоўны Кілмайстар, адзін з лепшых агентаў у свеце.
  
  
  Нарэшце дзверы з офіса адчыніліся. Увайшоў правадыр у суправаджэнні высокай жанчыны з распушчанымі каштанавымі валасамі. П'яны ўсё яшчэ хроп, згубіўшыся ў свеце сваіх мараў.
  
  
  Вось ён, - аб'явіў злодзей, яго маршчыністы твар яшчэ больш зморшчыўся ад шырокай усмешкі. Палягчэнне значна палепшыла яго настрой. Ён пампезна паказаў на Картэра і адамкнуў дзверы камеры. "Ён увесь твой".
  
  
  "Дзякуй", - сказала жанчына. У яе былі яркія блакітныя вочы і доўгае стройнае цела ў лёгкім камбінезоне, прылеглым да яе выгібам. Яна ўвайшла ў камеру. "Я буду дапытаць яго аднаго", - сказала яна шэфу, гледзячы на Картэра. Маленькая ўсмешка гуляла па кутах яе рота.
  
  
  
  
  
  "Цалкам сакрэтна", - патлумачыла яна.
  
  
  Шэф паціснуў плячыма. "Як скажаш", - сказаў ён і, сыходзячы, замкнуў дзверы.
  
  
  Гэта была Мішэль Стрэндж, вядомая ў колах міжнародных агентаў як Майк, галоўны агент новазеландскай разведкі, цесна звязаны з МІ-6 у Лондане. Паколькі ў Новай Зеландыі было так мала агентаў, яны маглі дазволіць сабе быць прыдзірлівымі. З ёй яны атрымалі і розум, і прыгажосць.
  
  
  Картэр назіраў за ёй са сваёй койкі і ўсміхнуўся.
  
  
  Яна кінула сумку на падлогу і паглядзела на яго.
  
  
  "Сволач!" - Прагыркала яна. "Чаму ты ў Новай Зеландыі не патэлефанаваў мне?"
  
  
  Два
  
  
  Мішэль Стрэндж задрыжала ад энергіі. Распушчаныя каштанавыя валасы, кучаравыя на яе плячах, злосна падскоквалі. Пакуль яна казала, яе рукі працавалі ў паветры.
  
  
  "Як ты смееш!" яна штурмавала. «Мы былі разам занадта шмат разоў. Ты нячулы хам! Дзе твае манеры? Калі я ведаю, што ты побач, я заўсёды тэлефаную табе. Адпачынак. Ха!»
  
  
  "Майк…"
  
  
  Нік Картэр скаціўся з койкі.
  
  
  "Хіба ты не Майк мяне" Яна тупнула нагой.
  
  
  «А зараз, Майк, - сказаў ён з усмешкай. «Я збіраўся патэлефанаваць табе. Сур'ёзна».
  
  
  Ён пагладзіў яе па шчацэ. Яна адкінула яго руку.
  
  
  "Як толькі я вярнуся з рыбалкі", - сказаў ён і ўсміхнуўся.
  
  
  "Нават калі я на працы, я тэлефаную табе!"
  
  
  "Вам не патрэбны смярдзючы рыбак", - сказаў ён. "Вам патрэбен захапляльны агент".
  
  
  Яна павярнулася спіной.
  
  
  "Хто сказаў, што я ўвогуле хачу цябе?"
  
  
  Ён прасунуў руку пад грыву валасоў і пацалаваў яе ў шыю.
  
  
  "І барада", - сказала яна. "Ага".
  
  
  Яе скура здавалася свежай, духмянай вадой з ванны. Ён правёў рукамі па яе спіне, па круглявых сцёгнах, па баках. Яна здрыганулася, але не адсунулася.
  
  
  «Мне не так проста, - сказала яна.
  
  
  «Табе ніколі не бывае лёгка, - сказаў ён. “Проста прыгожа. Пажадана».
  
  
  Яна адкінулася назад.
  
  
  Картэр правёў пальцамі па абрысах яе поўных грудзей, а затым узяў іх у далоні. Яна глыбока ўздыхнула. Ён пацёр вялікімі пальцамі саскі. Яна прыціснулася да яго сцёгнамі. Яна павярнулася да чатырох камер.
  
  
  «Мы не адны», - сказала яна, назіраючы за спячым п'яным, які працягваў мірна храпці.
  
  
  Картэр павярнуў яе. Яе галава закінулася, вусны прыадчыніліся.
  
  
  "Цябе хвалюе?" ён спытаў.
  
  
  Яна апусціла яго галаву.
  
  
  Яны пацалаваліся, яе вусны былі гарачымі і вільготнымі. Ён расшпіліў маланку на яе камбінезоне, затым адхіліўся, каб паглядзець на яе. Грудкі выпалі, ружовыя і саспелыя.
  
  
  Шэф можа прыйсці ў любую хвіліну, - выдыхнула яна.
  
  
  Ён усміхнуўся, мужчыны сцягнулі плечы камбінезона да яе ног.
  
  
  Яна была зусім голай. Ні жмутка ніжняй бялізны. Усе крывыя і лініі. Ружовая скура паказвала зваротны сілуэт бікіні, астатняя частка цела была да мядовага загару пад новазеландскім летнім сонцам. Грудзі пагойдваліся. Трохкутнік каштанавых валасоў на стыку яе ног уяўляў сабой мяккія пругкія валасам.
  
  
  Ён прасунуў руку паміж ног. Яна расшпіліла маланку на яго штанах і застагнала. Ён адчуў яе гарачую слізкасць.
  
  
  Яна схапіла яго за стан і зацягнула паміж ног, выгнуўшы спіну. Кроў забілася яму ў галаву. Яна ўкусіла яго за вуха.
  
  
  Яны асцярожна пачалі рухацца разам, яе сцягна ўпіраліся ў яго. Яе рухі сталі карацей, шалёнымі, змагаючыся з сабой.
  
  
  Пакуль яна не ўзарвалася. Закрычаў яму ў плячо. Прыглушаны звярыны гук паразы і ўрачыстасці.
  
  
  Ён падняў яе, апухлую ад жадання, і аднёс да ложка. Яна правяла пазногцямі па яго спіне, усхліпваючы.
  
  
  Больш. Яна хацела большага.
  
  
  Ён паклаў яе на край, звесіўшы ступні да падлогі, і стаў на калені паміж яе ног. Яна падняла галаву, гледзячы на ??яго спалоханымі блакітнымі вачыма. Вочы загарэліся новай патрэбай.
  
  
  Ён закінуў яе ногі сабе на плечы і ўвайшоў у яе. Жорсткая мужчына, мяккая жанчына. Яна ўстала на дыбкі і зноў выбухнула. Твар скрывіўся. Вусны і зубы адкусваюць крык.
  
  
  Гром пракаціўся па ім. Уцягнула яго ў сябе, пакуль ён таксама не ўзарваўся ў цемры перамогі.
  
  
  * * *
  
  
  Petit mort, маленькая смерць, якую дасягаюць мужчына і жанчына пры аргазме. Гэтая думка прымусіла Картэра ўсміхнуцца. Ён ляжаў у поце побач з Майкам. Маленькая смерць, якая прынесла новае жыццё, новую энергію. Ён мусіў ёй патэлефанаваць.
  
  
  Яна пагладзіла яго бараду.
  
  
  «Ён вельмі кароткі», - заўважыла яна, вывучаючы яго сківіцу.
  
  
  Ён усміхнуўся.
  
  
  "Прама цяпер у мяне зусім мала".
  
  
  Яна правяла рукой па яго жываце. «Оууу…» Чорт вазьмі гэтую жанчыну.
  
  
  "Я думаю, табе трэба яго пагаліць", - сказала яна.
  
  
  "Што??"
  
  
  Яна ціха засмяялася.
  
  
  Бараду, ты дурань». Яна лягла, задаволена ўсміхаючыся. «Нам пара сыходзіць. Шэф вельмі хацеў перадаць вас мне, але ў рэшце рэшт яго цікаўнасць возьме верх».
  
  
  "Ты вырываеш мяне?"
  
  
  “У мяне ёсць паўнамоцтвы. Шэф сустрэне вас абдымкамі і пацалункамі».
  
  
  "Ён не на мой густ".
  
  
  Яна зноў засмяялася. Ён паглядзеў на свае рыбалоўныя снасці.
  
  
  ён сказаў. "Вы любіце лавіць рыбу?"
  
  
  «Перастань, Нік», - сказала яна і ўсміхнулася. «Нам трэба паразмаўляць пра справы. Тады я паклапачуся аб тым, каб цябе выцягнуць. Што гэта за Макензі?»
  
  
  "Я не ведаю больш таго, што я сказаў начальніку".
  
  
  Яна паглядзела на яго прыжмуранымі вачыма. Яна вярталася да старога Майка. Жорсткая. Прафесійны. Недавер. Яна перавярнулася праз яго і ўстала, падазроная, з арэолам каштанавых валасоў. Прыгажэй, чым калі-небудзь.
  
  
  Яму прыйшлося ўсміхнуцца.
  
  
  "Спыні, Нік,
  
  
  
  
  - Агрызнулася яна. "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" Яна ўзяла сваё адзенне.
  
  
  "Наколькі я магу меркаваць, гэта пытанне грамадзянскай авіяцыі".
  
  
  «Не здавайце мне смецце CAA. AX не працуе з пытаннямі CAA».
  
  
  "Ніколі раней".
  
  
  «Вы хлусіце мне. Я ведаю гэта. Чаго жадае AX у Новай Зеландыі?»
  
  
  Яна нацягнула камбінезон, накінула яго на сцягна і заправіла ўспыхнулую грудзі.
  
  
  "Я тут адзіны аператыўнік AX", – сказаў ён, усё яшчэ усміхаючыся. «Усё, што я хачу, гэта мой водпуск. Ты таксама можаш крыху адпачыць?»
  
  
  Яна паглядзела на яго. Блакітныя вочы ўспыхнулі. Яна зашпіліла камбінезон.
  
  
  «Макензі была забітая экспертам, і па нейкай страшэнна важнай прычыне», - сказала яна. "У нас у Новай Зеландыі няма такіх выдасканаленых забойцаў".
  
  
  "Расследаванне больш падобна на вашу працу, чым на маю".
  
  
  «Не, калі яго забіў Сякеру».
  
  
  "Гэта азначае, што вы думаеце, што я забіў яго".
  
  
  Ён сабраў сваю вопратку, кінуў яе на ложак і пачаў апранацца. П'яны курчыўся на ложку і фыркнуў.
  
  
  "Wha'zit?" - сказаў п'яны Гары, пляскаючы па паветры. Ён рэзка сеў, наносячы ўдары ўяўным дэманам. "Чорт пабяры! Крывавыя злодзеі!" Ён расплюшчыў вочы і агледзеўся.
  
  
  Картэр зашпіліў кашулю.
  
  
  "А як наконт самога Макензі?" - ціха спытаў Картэр Майка. "Можа, ён ведаў нешта, чаго яму не трэба было".
  
  
  "Я што-небудзь прапусціў?" - спытаў п'яны, каламутнымі вачыма гледзячы на Картэра і Майка. «Прабач, калі я патурбаваў цябе», - невыразна прамармытаў ён.
  
  
  Картэр засмяяўся.
  
  
  «Вы нас ані не патурбавалі. Выспацца?»
  
  
  Гары пацёр вочы і звесіў ногі з боку койкі.
  
  
  «Оооо», - прастагнаў ён, адкідваючыся назад.
  
  
  - Ублюдак, - прашыпела Майк Картэру. “Я хачу ведаць, што адбываецца! Навошта табе Макензі?
  
  
  "Як я сказаў шэфу", - сказаў Картэр. «Мяне папрасілі зрабіць ласку, даведацца ў гэтага чалавека, ці ёсць у яго якая-небудзь інфармацыя аб зніклым амерыканскім лётчыку. Сапраўдны індывідуаліст. Рокі Дайманд».
  
  
  Яна пільна паглядзела на яго і нарэшце кіўнула.
  
  
  "Шэф Мэрыт!" - Крыкнула яна ў дзверы офіса. "Я выдыхлася!"
  
  
  Яна ўзяла сумку праз плячо, і Картэр сабраў свае рыбалоўныя снасці. Праз маленькае акенца камеры неба было шэрым з серабрыстымі аблокамі. Былі прыцемкі. Горная ноч настане хутка. Картэр збіраўся паспаць і выходзіць на досвітку лавіць рыбу. Ён ужо адчуваў пах вільготнага ранішняга паветра, чуў плёскат стронгі.
  
  
  Шэф пакрочыў да іх па калідоры з ключамі ў руцэ.
  
  
  «Прывітанне. Маршал», - паклікаў п'яны, зноў сядаючы. "Час выпусціць мяне?"
  
  
  "Яшчэ не, Гары", - сказаў шэф і ўсміхнуўся. «Атрымайце добрую ежу. Правядзіце ноч».
  
  
  П'яны задуменна кіўнуў са сваёй койкі.
  
  
  "Вы гатовыя?" - Спытаў шэф Мэрыт Майка.
  
  
  "Так."
  
  
  Шэф адчыніў дзверы, і яна прайшла, Картэр рушыў услед за ёй. Яна схапілася за кратаваныя дзверы і зачыніла іх перад яго носам.
  
  
  "Майк!"
  
  
  "Ён хлусіць скрозь зубы", - сказала яна начальніку. "Трымай яго для дазнання і ўважліва сачы за ім!"
  
  
  Яна пайшла па калідоры. П'яны ўстаў і наткнуўся на краты. Ён схапіўся за пруты, узяў сябе ў рукі і паглядзеў на яе.
  
  
  «Па-чартоўску прыгожая баба», - заўважыў ён.
  
  
  "Чорт вазьмі, Майк!" - крыкнуў Картэр.
  
  
  Шэф зірнуў на Картэра, яго абветраны твар быў весела. Потым ён успомніў, што ў яго ўсё яшчэ на руках Картэр, ён жа Ноэль Кэш. Ён нахмурыўся, замкнуў камеру і сунуў ключы ў кішэню.
  
  
  "Пачакайце!" ён паклікаў Майк. "Я адкрыю табе дзверы!"
  
  
  Ён пабег наперад, каб адчыніць дзверы кабінета Майку, важнаму ўрадаваму чыноўніку з Велінгтона з двума лепшымі нагамі, якія ён калі-небудзь бачыў.
  
  
  Яна азірнулася праз плячо, каб галоўны маршал Мэрыт не бачыў. Яна злосна ўхмыльнулася Картэру, высунула мову і знікла ў офісе. Яна не вернецца. Шэф зачыніў за імі дзверы.
  
  
  Картэр кінуў свой рыштунак і бразнуўся назад на ложак.
  
  
  "Яна твая?" п'яны хацеў ведаць. «Я маю на ўвазе, калі б у мяне быў такі…» Ён замоўк, успомніўшы. "Гэтага дастаткова, каб прымусіць чалавека спыніць піць", - вырашыў ён.
  
  
  Бомба ўзарвалася ўспышкай святла і цяпла.
  
  
  Удар прагрымеў па турме. Вонкавая сцяна камеры паміж Картэрам і п'яным узарвалася. Бярвенне, вялікія кавалкі дрэва і трэскі рассякалі паветра. Ложкі бразгаталі і падскоквалі. Адзін туалет спантанна змыўся.
  
  
  Частка сцяны ў камеры п'янага Гары разбурылася падчас выбуху. Ён трымаўся за краты і задуменна паглядзеў на раскрытыя дзірку. Не тое каб ён асабліва хацеў быць вольным. Але калі магчымасць была прадастаўлена на сподачку з блакітнай аблямоўкай, ніхто не павінен яе ігнараваць. Ён пабег да дзіркі на хісткіх нагах.
  
  
  "Стоп!" Картэр крыкнуў на яго. "Вы не ведаеце, што там!"
  
  
  Сцены і рашоткі камеры Картэра былі цэлыя. Цямнеючая ноч праліла цені скрозь шчыліну ля сцяны турмы. Звонку калыхаліся хвоі, вугальна-чорныя. "Гары, стой!"
  
  
  Але Гары выбег. Ён ніколі не азіраўся праз плячо. Гэта быў прынцып справы.
  
  
  Імгненна пачуліся стрэлы, якія парушылі ашаломленую цішыню вёскі. Першая куля ўвайшла ў левую долю лёгкага Гары і выйшла праз яго спіну. Другая куля патрапіла ў яго, калі ён спатыкнуўся ад болю
  
  
  
  
  
  Яна ўвайшла ў верхнюю частку яго чэрапа і адарвала яму патыліцу.
  
  
  Тры
  
  
  Другі выбух адбыўся практычна імгненна. Ён разбурыў сцяну камеры насупраць Ніка Картэра. Картэр упаў на падлогу. Крыкі і праклёны напоўнілі паветра. Уначы пранеслася страляніна. Гэта былі двое паліцыянтаў, сельскія жыхары… а хто яшчэ?
  
  
  Дзверы офіса расхінулася. Распусціўшы валасы, Майк Стрэндж націснуў на выключальнік і пабег па кароткім калідоры ў цемры. Малады паліцыянт, яго рябое твар скажаўся страхам і турботай, пабег за ёй.
  
  
  "Пара", - сказаў Картэр.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?" яна запатрабавала.
  
  
  "Не ведаю". Ён усміхнуўся. "Я ў адпачынку, памятаеш?"
  
  
  "Адпачынак! Ха!" - сказала Майк, працягваючы яму пісталет 45-га калібра. "Ідзі туды!" - загадала яна паліцэйскаму.
  
  
  Калі яна адамкнула камеру Картэра, малады чалавек адамкнуў і праслізнуў у камеру Гары. П'яны ляжаў знадворку, акрываўлены, распластаны, як лялька. Яркае святло поўнага месяца асвятляла яго труп.
  
  
  Кулі прабілі дзірку ў сцяне камеры п'янага. Картэр і Майк упалі на падлогу. Паліцыянт упаў, яго лоб закранула куляй. Рашуча, дрыготка, ён прыцэліўся і стрэліў у ноч.
  
  
  "Я нічога не бачу!" - сказаў малады чалавек, зноў страляючы.
  
  
  Кулі рыкашэтам адскоквалі ад агароджы і адскоквалі ад прутоў.
  
  
  "Сачыце за іх агнём!" - сказаў яму Картэр з падлогі. "Вы ўбачыце паласы святла".
  
  
  Картэр і Майк падпаўзлі да камеры насупраць п'яніцы, дзе была ўзарвана другая сцяна.
  
  
  Гэтая штука працуе? »- спытаў Картэр, націскаючы на курок. Ён ударыў яго ў руку, куля бясшкодна трапіла ў зямлю. Гэта быў добры пісталет, але не такі добры, як Вільгельміна, яго 9-мм люгер.
  
  
  "Было б лепш". Майк сказала: "Сачы за вавёркамі іх вачэй!"
  
  
  "Ты занадта шмат глядзела тэлевізар", - усміхнуўся Картэр, затым ён засяродзіўся на адной з імклівых ценяў, якія пляталіся сярод соснаў.
  
  
  Ён націснуў на курок. Рукі фігуры ўзляцелі ўверх, і цела перавярнулася назад.
  
  
  З боку будынка пачуліся стрэлы, накіраваныя на цёмныя рухі ў дрэвах.
  
  
  "Шэф Мэрыт?" - спытаў Картэр.
  
  
  Майк кіўнула і стрэліла. Фігура ўдалечыні сагнулася ўдвая і кульгала.
  
  
  «Начальнік за вуглом разам з намеснікам», - сказала яна.
  
  
  «Падобна, тамака каля тузіна», - разважаў Картэр, выглядаючы мэту.
  
  
  “Мы ў меншасці. Але ў нас ёсць некалькі шанцаў»,
  
  
  Два агенты спакойна засяродзіліся на сваёй працы, пакуль гарачы смурод стрэлаў павольна напаўняў турму. Яны чакалі рухаў або відавочных палос стрэлаў, якія пакажуць ім мэту. Часам над іх галовамі свісталі кулі. Яны стралялі ў адказ, часта прамахваючыся, паколькі нападнікі хаваліся за дрэвамі і сыходзілі ў цені. Хваёвыя галінкі спявалі на які ўзмацняецца ветры, жудасны гук завываў паміж расколінамі стрэлаў. Кожная паўза паміж кулямі даўжэла. Паветра ўшчыльнілася ад напругі.
  
  
  "Занадта ціха", - нарэшце прашаптаў Майк. "Яны нешта плануюць".
  
  
  Раптам малады паліцыянт, які стаіць за імі, стаў страляць.
  
  
  Яны ідуць! »- Крычаў ён, страляючы зноў і зноў.
  
  
  Майк пабегла.
  
  
  "Давай!" - крыкнула яна Картэру.
  
  
  Картэр пачаў паднімацца, але раздумаўся і зноў упаў.
  
  
  "Вы ідзяце!"
  
  
  Яна прабегла праз турму і прыціснулася да паліцыянта. Старанна цэлячыся, яна стрэліла. Гэта не было падобна на сур'ёзны напад.
  
  
  Картэр саслізнуў у бок дзіркі, яго цела было схавана за абломкамі сцяны камеры. Ён лічыў секунды. Калі гэта і павінна было здарыцца, дык хутка.
  
  
  Яго вострыя вочы вывучылі вагальную цемру. Нічога. Нападаючыя былі адважнай групай. І яны прыйшлі падрыхтаванымі ў цёмным адзенні, якое гарманіравала з ноччу. У іх была дакладная зброя, і ў турме было нешта - ці нехта - што яны хацелі. Мёртвы. Яны не былі дурнямі. Картэр не мог паверыць, што яны настолькі дурныя, каб…
  
  
  Потым ён іх убачыў. Чацвёра. Яны паўзлі да закінутага ўваходу, як яны спадзяваліся. Затым, калі ў іх не пападалі кулі, яны ўпэўнена пабеглі, аб'ядноўваючы сілы. Група на другім баку турмы, па якой стралялі Майк і малады паліцыянт, была адцягненнем. Гэтая невялікая група супраць Картэра была адзінай, якая хацела захапіць турму.
  
  
  Валодаючы неверагодна хуткімі рэфлексамі, пра якія хадзілі легенды, Кілмайстар спадзяваўся ўсцерагчыся ад смерці, ён высунуўся з-за няроўнага краю сцяны.
  
  
  Ён прыцэліўся ў постаць, якая выходзіць са сляпой плямы, і стрэліў.
  
  
  Цела паляцела ў нябыт.
  
  
  Картэр адскочыў.
  
  
  Тры кулі ўпіліся ў сцяну вакол галавы Картэра. Ляцелі аскепкі. Ён ускочыў і выйшаў з новага месца. Кулі прабілі тое месца, дзе ён быў.
  
  
  Ён хутка прыцэліўся і двойчы стрэліў.
  
  
  Яшчэ двое ўпалі, цёмныя, як вугаль, на фоне чорных ценяў зямлі.
  
  
  Куля патрапіла ў сцяну, затым іншая. Драўляны пыл паліў яму вочы, і ён закрыў іх, чакаючы заспакаяльных слёз.
  
  
  "Што адбываецца?" - крыкнула Майк ззаду.
  
  
  Картэр апусціўся на калені. Ён пачуў тупат ног, лёгкае, але цяжкае цела, якое не магло схаваць сваёй масы.
  
  
  
  
  
  Картэр крыкнуў Майк. "Дзе ты!"
  
  
  "Яны схаваліся!" - сказала Майк. «Мы не можам дастаць ніводнага з іх. Гэта як страляць па прывідах».
  
  
  Зламыснік уляцеў у дзверы.
  
  
  Вочы Картэра расплюшчыліся, зрок засцілася. Яго вочы гарэлі, як агонь.
  
  
  Пісталет уяўляў сабой вагальную чорную палку ў руцэ нападніка.
  
  
  Картэр перакаціўся па нагах.
  
  
  Пісталет упаў, рассякаючы паветра.
  
  
  Картэр ускочыў.
  
  
  штурхнуў.
  
  
  Прамахнуўся, пхнуў пісталет па камеры.
  
  
  "Прэч з дарогі, Нік!" - усхвалявана закрычаў Майк. "Я не магу дакладна стрэліць!"
  
  
  Вялікія рукі слізганулі па шыі Картэра. Ён ясна бачыў рукі. Тоўстыя рукі з шырокімі пальцамі, якія звыкнуліся да цяжкай працы.
  
  
  Картэр адкінуўся назад і ўдарыў локцем які нападаў у грудзі.
  
  
  Трэснулі рэбры. Нападнік хмыкнуў і адступіў убок.
  
  
  Картэр адхапіў кулак, якога хапіла б, каб раздушыць гарылу. Гэтага чалавека ён возьме жывым, а потым пытанне.
  
  
  Раздаўся стрэл.
  
  
  "Не!" - крыкнуў Майк. "Нік узяў яго!"
  
  
  Жывот нападаючага ўзарваўся. Выйшаў вулкан крыві. Пачарнелы твар нападаў ашаломлена паглядзеў на сябе. Раптам турма і наваколлі заціхлі. Здавалася, ён прыслухоўваецца да цішыні, затым ён упаў на калені, пахіснуўся і падняў нагу, каб устаць. Картэр бездапаможна назіраў. Мужчына быў ужо мёртвы. Нарэшце ён прызнаў свой канец. Ён упаў на падлогу ў моры крыві.
  
  
  «Праклён, Пэры», - сумна паскардзілася Майк маладому паліцыянту. "Мы маглі б дапытаць яго".
  
  
  Ззаду Майк поўня вісела нізка над гарызонтам, асвятляючы няправільны ўчастак ўнутры турмы, дзе яна стаяла, гледзячы на маладога чалавека.
  
  
  Паліцыянт па імі Пэры тупа паглядзеў на яе. Ён зноў і зноў выціраў далонь адной рукі аб калашыну, а другая нервова стукала руляй пісталета па іншай назе. Гэта была яго першая перастрэлка. Ён будзе нервавацца некалькі дзён.
  
  
  Майк уздыхнула і паляпала яго па спіне.
  
  
  "Ужо занадта позна", - сказала яна. "Забудзься гэта."
  
  
  Картэр падышоў да яе. Пэры ўтаропіўся на яго няшчасным поглядам.
  
  
  "Астатнія знікаюць?" - спытаў Картэр.
  
  
  Яна кіўнула. “Проста спыніліся. Яны не атрымалі таго, што хацелі».
  
  
  "Мне лепш праверыць звонку", - сказаў ён. “Давай. Пэры. Давай паглядзім, што мы зможам знайсці».
  
  
  Малады чалавек утаропіўся на яго, у цемры на яго твары засталіся рабіны.
  
  
  "Калі табе страшна, лепш што-небудзь зрабіць", - ласкава сказаў Картэр. «У цябе куля ў лобе. Ты ўжо паранены. Горшае ўжо ззаду. Хіба ты не хочаш ведаць, дзе твой начальнік?
  
  
  Бровы юнакі раптам узляцелі. Ён вялікімі крокамі перасёк пакой і выйшаў праз дзірку ў сцяне турмы, дзе быў Картэр.
  
  
  Картэр коратка ўсміхнуўся.
  
  
  Я вярнуся, - сказаў ён Майк, пакінуўшы яе правяраць мёртвага які нападаў на падлозе турмы.
  
  
  Ён праслізнуў міма беднага Гары ў свежую ноч. Пах дыму ад стрэлаў атручваў горнае паветра. Павольна зноў заспявалі птушкі. Высокія елкі гойдаліся над галовамі грэшным ветрам.
  
  
  Бясшумна крочачы, з пісталетам у руцэ, Картэр рухаўся па перыметры расчышчанай зямлі за грубай турмой. Хваёвыя іголкі дакрануліся да яго шчокі. Засохлы мох змякчыў зямлю пад яго нагамі. Ён хутка знайшоў, дзе зламыснікі схаваліся падчас апошняй дыверсіі. Тоўстае бервяно было завалена галінкамі. Ззаду яго была пакрытая зблытаная трава, мох скінуты ў кучу там, дзе расцягнуліся целы, каб страляць у Майка і Пэры.
  
  
  Ён пайшоў далей, прыслухоўваючыся да чалавечых гукаў у лесе. Усяго ён знайшоў сем трупаў, некаторыя з якіх былі недалёка ад лесу, а іншыя - каля турмы. Яны былі апрануты ў чорныя камбінезоны. Каўказцы, іх шнуркі зачарнены для маскіроўкі. Усе былі ўзброены новымі савецкімі 5,45-мм аўтаматамі Калашнікава 5,45 мм АК-74, версіямі меншага калібра традыцыйнай мадэлі АК-47 калібра 7,62 мм. Новыя мадэлі былі лёгкімі, трывалымі і простымі ў стральбе, што ідэальна падыходзілі для рускага стылю бою, які патрабаваў бесперапыннага агню чэргамі, а не прыцэльнымі стрэламі.
  
  
  Ён вярнуўся ў турму. Святло зноў запалілася. Жыхары вёскі ціха рушылі да будынку, нерашуча, не размаўляючы. Некаторыя мелі паляўнічыя стрэльбы.
  
  
  Унутры шэф Мэрыт сядзеў на зэдліку, пакуль лекар лячыў яго руку з кулявым раненнем. Яго скурысты твар быў бледны, змарнелы. Жыхары вёскі агледзелі разбураныя сцены і мякка параіліся. Пэры прыхінуўся да кратаў камеры, яго цела было жорсткім і драўляным. У разбуранай турме вісела накідка.
  
  
  Майк агаліў нападаючага, якога забіў Пэры. Ён ляжаў голы, бледны, як выбеленыя косці, на падлозе. У яго таксама быў савецкі аўтамат. У яго таксама была татуіроўка на верхняй частцы левага сцягна. Гэта была маленькая лятаючая птушачка. Пад ім былі рускія словы "Сярэбраны Голуб", "Сярэбраны голуб".
  
  
  Майк паглядзела на Картэра. Ён жэстам загадаў ёй ісці за ім. Яны выйшлі з ліхтарыкам.
  
  
  У кожнага з тэл была адна і тая ж татуіроўка на левым сцягне.
  
  
  «Змова», - ціха сказала Майк з заклапочаным тварам, пакуль яны папляліся да яе машыны.
  
  
  "Гэта не выглядае добра", – урачыста пагадзіўся Картэр.
  
  
  * * *
  
  
  Машынай Майк была Holden Camira 1600 аўстралійскай вытворчасці, невялікая машына, спецыяльна абсталяваная негабарытным маторам.
  
  
  
  
  Яна лёгка вяла яго па звілістай горнай дарозе, міма валуноў, соснаў і хацін, якія былі толькі маленькімі далёкімі агнямі. Яна ўмела круціла выгібы. Уверсе сярод вузкіх аблокаў мігацелі зоркі.
  
  
  "Arc, ты ўпэўнены, што ты тут не для AX?" - Спытала яна нарэшце.
  
  
  "Толькі водпуск", - сказаў ён. «Я спадзяваўся добра выспацца і заўтра да світання адправіцца на рыбалку».
  
  
  Яна паглядзела на яго ацэньваючым позіркам.
  
  
  "Цяжка паверыць, што ты калі-небудзь возьмеш адпачынак", - сказала яна.
  
  
  Ён пацёр сваю новую бараду і на імгненне падумаў аб стронзе, якую яму будзе не хапаць раніцай.
  
  
  "Мне таксама цяжка паверыць". Ён сумна ўсміхнуўся. "Можа быць, табе пара расказаць мне, што адбываецца".
  
  
  "А як наконт амерыканскага лётчыка?" спытала яна.
  
  
  «Ты ведаеш столькі ж, колькі і я. Нічога».
  
  
  Ехала яна моўчкі, думаючы.
  
  
  "Прайшло шмат часу з таго часу, як мы выконвалі адно і тое ж заданне", - сказаў ён паслужліва. "Але нашы ўрады - саюзнікі, памятаеце?"
  
  
  Яна павольна кіўнула.
  
  
  "Гэта даволі непрыемна", - прызнала яна. «Велінгтон у гневе. Я нават не ведаю, з чаго пачаць». Яна пастукала пальцамі па рулявым коле, затым схапіла яго, каб зрабіць паварот. «І я не ведаю, ці мае гэта якое-небудзь дачыненне да вашага амерыканскага флаера. Але гэта сапраўды зьвязана з расейцамі і гэтай татуіроўкай”.
  
  
  "Сярэбраны Голуб. Сярэбраны голуб".
  
  
  "Гэта яно." Яна паглядзела на яго. "Як заўсёды, ваш рускі бездакорны".
  
  
  Ён пасмяяўся.
  
  
  Яна дазволіла сабе ўсміхнуцца, але не зводзіла вачэй з цёмнай дарогі.
  
  
  «Усё пачалося ў савецкім пасольстве», - працягнула яна. «Тыдзень таму пасольства патэлефанавала з просьбай аб медыцынскай дапамозе. Гэта само па сабе выдатна. У іх ёсць свае лекары, не такія прасунутыя, як у нас, але яны людзі ўпартыя. Ніколі не могуць прызнаць, што чужыя тэхналогіі лепшыя. Такім чынам, нас просяць дапамагчы. Мы пытаемся ў іх, які лекар ім патрэбен. Тэрапеўт? Хірург? Анколаг? Можа, акушэр? Само пасольства, вядома, вельмі спакойнае. па-мярцвяцку спакойна, можа быць, больш прыдатнае слова. Ва ўсякім разе, яно кажа, што яму патрэбен спецыяліст па трапічных хваробах і ядах. Што ж, гэта не адзін лекар, а два».
  
  
  "Трапічная хвароба ў Новай Зеландыі?" - прамармытаў Картэр. "Цікава."
  
  
  «Не зусім такі клімат тут, праўда? У нас вільготны і ўмераны. Марскі», - пагадзіўся Майк. «Такім чынам, мяне паслалі ў якасці фельчара гэтых двух дактароў у той дзень. Ніхто не падвяргаў сумневу мае паўнамоцтвы. Гэты матэрыял проста прывёў нас у гэтую асабістую спальню. Твары ўсіх савецкіх людзей надзвычай змрочныя. калі ты так напалоханы, што нават не можаш плюнуць. Мы знаходзім чалавека ў коме. Яго апісалі аташэ. Яны сказалі, што ён быў у камандзіроўцы і вярнуўся хворым. Калі я спытаў дзе, яны глядзеў прама скрозь мяне. Відавочна, што задалі няправільнае пытанне. Такім чынам, нашы лекары раяцца з іх лекарам. Ён кажа ім, што не можа ідэнтыфікаваць хваробу ... падобна на атруту, магчыма ... ён не ўпэўнены, ніколі не бачыў нічога падобнага. аташэ прыбыў у пасольства той раніцай на досвітку, сеў з кубкам кавы і адключыўся. Так што я застаюся там, пакуль нашыя хлопчыкі праводзяць разнастайныя аналізы. У аташэ неверагодна высокая тэмпература, і ён усё яшчэ знаходзіцца ў бальніцы. кома. Нашы лекары працуюць з ім, а я назіраю. Я бачу вельмі хворага чалавека, у яго татуіроўка на сцягне, прама як у нашых сяброў, якія напалі на турму. А ўнізе па-руску напісана «Сярэбраны голуб. »
  
  
  "Чалавек памёр?"
  
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  «Абгрунтаваная здагадка. Калі б ён гэтага не зрабіў, вы б знайшлі спосаб застацца з ім і ведалі б значна больш, чым зараз. Верагодна, працавалі б над справай, замест таго, каб ісці за мной».
  
  
  Майк цвяроза кіўнула.
  
  
  «Дакладна. Ён быў хворы толькі адзін дзень, увесь час у коме. Так і не выйшаў з яе».
  
  
  "А медыцынскія аналізы?"
  
  
  «Рады рабілі іх у сваёй лабараторыі і захоўвалі вынікі. Нашы лекары бачылі некаторых з іх, але інфармацыя была непераканаўчай. Указвалі на любую колькасць хвароб, усе яны смяротныя. Яны выключылі яды».
  
  
  «Значыць, рускі з татуіроўкай памёр ад невядомай хваробы», - задуменна сказаў Картэр. «І тыя, хто напаў на турму, верагодна, таксама былі расейцамі, улічваючы татуіроўкі і зброю савецкай вытворчасці. Вы прыйшлі, каб знайсці мяне, а замест гэтага вы выяўляеце расійскае ўварванне. Гэта не выпадковасць. Што вы ведаеце, што не расказваеце мне?"
  
  
  "Ты выпадковасць", - сказала яна і ўсміхнулася. "Я не магла дазволіць табе з'ехаць з Новай Зеландыі, не ўбачыўшы цябе". Яна сціснула яго нагу. "Шкадую?"
  
  
  "Шкада толькі, што я не патэлефанаваў табе першым".
  
  
  "Гэта тое, што мне падабаецца чуць". Яна шчасліва ўсміхнулася. «Цяпер вялікая навіна заключаецца ў тым, што пасольства адправіла назад у Маскву сваіх медыцынскіх экспертаў для правядзення ўскрыцця і праверкі вынікаў лабараторных даследаванняў. Спрачаемся, вы не можаце адгадаць, каго паслаў Крэмль».
  
  
  "Я нічога не ведаю аб іх медыцынскай супольнасці", – прызнаўся Картэр.
  
  
  «Табе не абавязкова. Паглядзі на гэта».
  
  
  Адной рукой Майк залезла ў яе сумачку, расшпіліла ўнутраную кішэню і выцягнула фатаграфію двух мужчын і прыгожай маладой бландынкі.
  
  
  Картэр нахіліў яе да акна, каб злавіць месячнае святло.
  
  
  
  
  Бленкачоў! "
  
  
  "Ты ведаеш гэта", - сказала Майк, задаволеная. «Кіраўнік вялікага K-GOL, самага сакрэтнага і самага небяспечнага агенцтва ў КДБ. Агенцтва, якое кіруе ўсімі грамадскімі аперацыямі КДБ, а таксама сакрэтнымі аперацыямі, пра якія нават Палітбюро ніколі нічога не даведаецца».
  
  
  Картэр трымаў фатаграфію.
  
  
  "Як ты гэта атрымала?" - ціха спытаў ён.
  
  
  «Фатаграфія была зроблена таемна ў аэрапорце Велінгтон, калі яны прыбылі», - ганарліва сказала яна. "Іх ахова добрая, але гэта наш аэрапорт".
  
  
  Картэр уважліва вывучыў фатаграфію. Адзіныя фатаграфіі Бленкачева, якія ў AX былі, былі пяцігадовымі і імглістымі, зробленыя кратом на дачы Блянковава пад Масквой. Гэтая фатаграфія была добрай і паказвала відавочнае падабенства з Бленкочевым, тоўстым мужчынам гадоў пяцідзесяці дзевяці, з густымі чорнымі валасамі, залізанымі і акуратнымі ззаду. Цяпер яму было шэсцьдзесят восем, але выглядаў ён гадоў на дзесяць маладзей. Пісьмовая праца пагадзілася з ім. Рысы яго твару былі грубыя. Славянскімі, каравымі. Прыкрытыя вочы глядзелі праз плячо свайго суразмоўцы, нібы ён глядзеў прама на Маскву. У яго таўшчыні было нешта жорсткае і агрэсіўнае, як калі б ён быў старым быком, які выжыў, загартаваным на рынгу. Ніводзін просты смяротны ніколі не мог дакрануцца да яго. І ніякая фатаграфія не магла аддаць яму належнае. Гэта не магло паказаць яго вялізную сілу. Мужчын і жанчын, якіх ён прыгаварыў да смерці. Тыя, у якіх ён меў патрэбу і захаваў на дадзены момант. Сетка высокакваліфікаваных шпіёнаў, для якіх ён быў зямным богам у бязбожнай краіне.
  
  
  "Я ніколі не бачыў, каб ён з'яжджаў з Расіі", – задуменна сказаў Картэр.
  
  
  "Я таксама", - сказала Майк.
  
  
  Яны ехалі моўчкі, думаючы аб магутным, смяротным Бленкачове. Што было такога важнага, каб вывесці яго з радзімы, дзе ён стане мішэнню для любой колькасці міжнародных агентаў, якія страцілі сяброў з-за яго загадаў? Новазеландская дарога спускалася па схіле гары да зіготкіх агнёў маленькага мястэчка. Аўтамабіль муркаў, добра настроены. Яны глядзелі, як агні становяцца большымі і ярчэйшымі.
  
  
  "Што ім было патрэбна?" - раптам занепакоіўся Майк.
  
  
  «Мужчыны ў турме? Можа быць, ты».
  
  
  "Але ..." Яна павярнулася да яго шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  «Верагодна, яны сачылі за вамі з часоў амбасады. Гэта быў першы раз, калі вы зрабілі нешта незвычайнае, незвычайнае для вашага распарадку».
  
  
  «Дакладна. Была машына, якая магла пераследваць мяне… Але ў апошні час я ў асноўным падштурхоўвала паперы. Нічога пра гэта не думала. Чакаю развіцця, загадаў, разумееце».
  
  
  «А потым было забойства Макензі. Вы едзеце, відаць, для расследавання».
  
  
  «Вы думаеце, што Макензі звязаны са справай Сярэбранага голуба?»
  
  
  "Было б разумна пазнаць".
  
  
  Чатыры
  
  
  Аэрапорт быў маленькім, усяго два будынкі - тэрмінал з адным пакоем і ангар, які сядзіць на кукішках на плоскай сухой тэрыторыі, якая калісьці была горным лугам. Вокны тэрмінала свяціліся прамавугольнікамі святла.
  
  
  Ноч была яснай і яснай. Тут вецер глыбока дыхаў цераз горы. Адзіны ангар знаходзіўся каля тэрмінала. Вакол яго стаяў невялікі лёгкі самалёт, крылы якога злёгку пагойдваліся на ветры.
  
  
  Майк Стрэндж працавала над яе аднаматорным самалётам. Яна ўмела праверыла шыны і напоўніла бензабак, рыхтуючы карабель да ўзлёту.
  
  
  Нік Картэр накіраваўся да тэрмінала. Больш нікога не было. Была поўнач - непапулярны час для гарадскіх падарожнікаў, якія выкарыстоўвалі аэрапорт для экскурсій у Велінгтон і Окленд, уборкі ўраджаю, выпасу жывёлы і экскурсій для нямногіх замежных турыстаў, якія імкнуліся адкрыць для сябе аддаленыя раёны сурова прыгожай Новай Зеландыі.
  
  
  Картэр прайшоў праз тэрмінал, кіўнуўшы самотнаму мужчыну за сталом, які сонна паглядзеў на яго. Тэлефонная будка знаходзілася ў далёкім канцы пакоя, побач з паліцай ірваных зачытаных часопісаў.
  
  
  Дэвід Хок, кіраўнік AX, не чакаў званка Картэра. Учора ў Вашынгтоне было 7 раніцы, і Хоук хутка з'яжджае ў офіс. Ён заўсёды быў там першым. Картэр перапыніў свой распарадак.
  
  
  «Я думаў, ты ў адпачынку», - раздражнёна сказаў Хоук.
  
  
  "Я таксама", - сказаў Картэр. «Я знайшоў Макензі».
  
  
  "Вы тэлефанавалі, каб сказаць мне гэта?"
  
  
  "Я знайшоў яго мёртвым".
  
  
  Удалечыні Картэр пачуў пстрычку бутанавай запальніцы Хока. У Хоўка была адна слабасць - танныя цыгары - і ён імі ганарыўся. Ён толькі што закурыў першую цыгару за дзень.
  
  
  - Значыць, вы нічога не знайшлі аб Рокі Дайманд? - сказаў Хоук, шумна выдыхаючы.
  
  
  «Нічога. Але адбылося яшчэ сёе-тое, што, як я думаў, магло вас зацікавіць».
  
  
  "Добра?"
  
  
  Аб нецярпенні Хоука хадзілі легенды. Ён належыў на сваіх людзей - ён быў змушаны - але ён заўсёды ставіўся з падазрэннем, нават да свайго каханага і самага выбітнага забойцы, Ніку Картэру.
  
  
  Картэр сказаў яму. «Блянкачоў знаходзіцца ў Новай Зеландыі».
  
  
  Гэта была простая заява з вялізным падтэкстам.
  
  
  У Вашынгтоне Хоук маўчаў.
  
  
  Нарэшце Картэр пачуў, як ён зацягнуў цыгару. Хоук і Блянчэчаў пачалі сваю кар'еру ў вайсковай выведцы падчас вайны, і цяпер абодва ўзначалілі свае ўласныя магутныя шпіёнскія агенцтвы. Яны былі даўнімі супернікамі, кожны хваравіта ўсведамляў талент і хітрасць іншага.
  
  
  Па чутках AX, аднойчы, даўным-даўно ў Эфіопіі, Бленкочев пакінуў Хока паміраць параненым у пустыні.
  
  
  
  
  Іншым разам, як абвяшчае гісторыя, Хоук схапіў Бленкачова, звязаў яго і перадаў іншым агентам для адпраўкі ў Злучаныя Штаты. Кожнаму ўдалося здзейсніць дзёрзкія ўцёкі. Цяпер, калі тыя дні асабістых баёў - з неадкладным поспехам і няўдачай - прайшлі, два лідэры сутыкнулі сваіх агентаў адзін супраць аднаго ў даўняй вайне розуму, навучання і тэхналогій. Гэта была гіганцкая шахматная партыя з узрушаючымі магчымасцямі, і двума галоўнымі гульцамі былі Ястраб і Бленкачоў.
  
  
  Хоук прачысціў горла.
  
  
  "Вы бачылі яго?" ён сказаў.
  
  
  «Фатаграфія ў аэрапорце Велінгтон. Ён быў з расейскім медыцынскім экспертам».
  
  
  "Скажы мне, што ты ведаеш", - сказаў Хоук халодным, як Арктыка, голасам.
  
  
  Картэр распавёў аб падзеях свайго доўгага дня ў сельскай мясцовасці Новай Зеландыі і аповядзе Майка аб загадкавай смерці ў савецкім пасольстве.
  
  
  Хоук уздыхнуў, і Картэр разумова ўбачыў кірпаты падбародак лідэра топар з расце гневам і турботай, калі ён сціскаў цыгару яшчэ мацней у зубах.
  
  
  "Мы ўжо ведаем аб аташэ", - нарэшце сказаў Хоук. «Наш флаер можа спатрэбіцца, але я пакуль не разумею, як гэта зрабіць. Ён прыватны, але ў яго ёсць сябры тут, у Вашынгтоне, якія ведалі дастаткова, каб раздражняць мяне і прымушалі яго правяраць. Тым не менш, нам пашанцавала. становішча, каб даведацца пра Бленкачеве ". Ён зрабіў паўзу. "Добра. Бленкачоў у Новай Зеландыі не для таго, каб павесяліцца. Гэта значна больш важна, чым тое, што з'яўляецца на паверхні. Я хачу ведаць аб гэтай хваробе. Адкуль яна ўзялася. Што гэта такое. І хто ці што такое ёсць Сярэбраны голуб". Паглядзіце, ці ёсць сувязь са зніклым і смерцю аташэ. Вы зразумелі, N3? "
  
  
  Прысутнасць Бленкачева афарбоўвала звычайныя падзеі ў шпіёнскім свеце ў патэнцыял міжнароднай пагрозы.
  
  
  «Я разумею, - сказаў Картэр.
  
  
  «Шкадую аб тваім адпачынку, N3. Нічога не зробіш».
  
  
  Картэр на імгненне падумаў аб рыбалоўных снасцях у багажніку Майка.
  
  
  «Мы зараз едзем у Велінгтон», - сказаў ён свайму начальніку. "Майк прыляцела на самалёце".
  
  
  “Добра. Я звяжыцеся там з нашым стрынгерам AX і паклапачуся аб тым, каб вы атрымалі сваё абсталяванне. Гэта, напэўна, зойме некалькі гадзін. Затым праверце кампутар. Я загадаю нашым людзям падзяліцца ўсім, што ў іх ёсць аб Rocky Diamond. "
  
  
  Зноў наступіла паўза, калі Хоук рассеяна фыркнуў. Ён думаў аб мінулым.
  
  
  «Заставайся на сувязі, Нік, - сказаў ён нарэшце, - і трымайся далей ад Бленкачева». Яго голас быў поўны папярэджанняў.
  
  
  * * *
  
  
  Майк чакала ў кабіне яе невялікай аднаматорнай "Цесны 180". Яна памахала Картэру, калі ён выйшаў на ўзлётную паласу. Верхнія агні адбіваліся ад серабрыстых крылаў самалёта. Наперадзе маленькія каляровыя агеньчыкі паказвалі ўзлётную паласу даўжынёй прыкладна з два футбольныя палі.
  
  
  "Вы паклалі мой рыштунак на борт?" - крыкнуў ён ёй скрозь роў матора карабля.
  
  
  «Не смела забыцца пра гэта», - засмяялася яна.
  
  
  Ён збіраў, і яна прыціснула дросель наперад. Самалёт прамчаўся па ўзлётна-пасадачнай паласе ў зорную ноч. Неба было незвычайна чыстым для Новай Зеландыі, краіны, вядомай сваім драматычным надвор'ем. У чатырнаццатым стагоддзі палінезійскія маоры, якія засялілі гэтую зямлю, назвалі яе Аотеароа - Зямля доўгага белага аблокі.
  
  
  "Ты доўга ляжаў у ваннай", - заўважыла яна, выраўноўваючы самалёт. Яна была такім жа добрым пілотам, як і кіроўцам. Яна плаўна ехала па ўзыходзячых патоках. "Як Хок?"
  
  
  Ён усміхнуўся. Яго не здзівіла, што яна ведала, з якой мэтай ён зайшоў у тэрмінал аэрапорта.
  
  
  «Адчувае сябе добра. Перадае прывітанне».
  
  
  Яна зноў засмяялася, як быццам увесь свет быў яе. У яе было захапляльнае заданне і яшчэ больш захапляльны таварыш, з якім можна было падзяліцца ім. Пазней яна падумае аб небяспецы.
  
  
  Яна абляцела самалёт над горадам па доўгай, павольнай, непатрэбнай пятлі. Раптам яна вярнула дросельную засланку і выгнула карабель па глыбокім выгібе да вяршыні неба. Мільгануў месяц.
  
  
  "Хопіць, Майк!" - запратэставаў Картэр. «Давайце працягнем. Гэта заданне перарывае мой водпуск!»
  
  
  Яна хіхікнула і зноў выраўняла самалёт.
  
  
  "Ты збіраешся пагаліць бараду?" - паддражніла яна.
  
  
  Цяпер яны ляцелі на поўдзень, у бок Велінгтона. Гэта быў другі па велічыні горад у Новай Зеландыі, каля 320 000 стойкіх душ, якія жылі ў продуваемой вятрамі сталіцы, кіравалі зямлёй прыкладна памерам і насельніцтвам з Каларада.
  
  
  "Я падумаю аб гэтым", - сказаў ён і адкінуўся на сядзенне. Яго рыбалоўныя снасці ляжалі ззаду яго, складзеныя на падлозе. Яна ўсё гэта памятала.
  
  
  Яна паклала руку яму на сцягно і сціснула. Па ім разлілося цяпло.
  
  
  «Я як кабатажнае судна», - сказала яна. «Вырасла на заходнім узбярэжжы, вільготным баку Новазеландскіх Альпаў. Мы ведаем пра рыбалку, паляванне, сельскую гаспадарку і г. д.».
  
  
  "Паўднёвы востраў", - кіўнуў ён. «Калі вы атрымліваеце новую пару скураных чаравік, вам давядзецца кожны дзень змазваць іх алеем і захоўваць на зямлі. Калі павязе, яны праслужаць вам два тыдні».
  
  
  "Верна", - сказала яна і, усміхаючыся, вярнула руку да дроселя. «Гэта было цудоўна. Леднікі, горы і мора. Расліннасць такая пышная, што яна заглушае рэзкія абрысы зямлі. У сярэднім у нас бывае каля ста дзюймаў дажджу за год. Папараць пунга запаўняюць дарогі і закрываюць святло».
  
  
  
  
  Яна глядзела ў зорную ноч. «Там усё было так проста. Мы супраць стыхій, але ў той жа час жылі ў гармоніі з імі. Гэтая краіна - рай. Які б клімат ці геаграфія вам ні падабаліся. Ад адной думкі аб тым, што гэтыя рускія штурмавалі турму і што тут Бленкачоў, у мяне перахапляе дыханне. Што ім трэба ад Новай Зеландыі? "
  
  
  “Як вы кажаце, гэта адкрытая краіна. Адно гэта можа быць прывабным».
  
  
  «Наш урад не ў сілах зладзіцца з імі. Гэта не Вашынгтон, Лондан, Парыж ці Цюрых, дзе міжнародныя агенты прыходзяць і сыходзяць, як турысты».
  
  
  «Часам маскіруецца пад турыстаў».
  
  
  "У нас тут проста няма нічога, што магло б быць для іх важным".
  
  
  «Заўсёды ёсць стратэгічнае значэнне. Добрая адпраўная кропка для Аўстраліі і Злучаных Штатаў. Можа быць, Крайстчэрч іх цікавіць».
  
  
  «Крайстчэрч», - задумліва паўтарыла яна. "Вось дзе ў вашага ўрада ёсць База глыбокай замарозкі Антарктыды".
  
  
  «Гэта магчыма, - сказаў Картэр. "Якія-небудзь новыя дзеянні там унізе?"
  
  
  “Ня тое, каб я пра гэта ведаў. Але я даведаюся».
  
  
  Зямля пад імі была цёмнай. Месячнае святло адбівалася ад рэк доўгімі серабрыстымі косамі. Выпадковыя аўтамабільныя агні рухаліся па вузкіх шэрых дарогах, якія выгіналіся паміж гарадамі, дзе вулічныя ліхтары цьмяна асвятлялі кабіну "Цесны". Зямля плаўна перакочвалася. Лугі, палі і вінаграднікі. Час праляцеў неўзаметку. Не далёка наперадзе будзе вялікае возера Вайрарапа. Прыкладна за дваццаць пяць міляў далей будзе аэрадром Велінгтана, размешчаны ў заліве насупраць праліва Кука.
  
  
  Майк паглядзела ўніз, нахіліўшы галаву, з нецярпеннем чакаючы знакаў, якія паказваюць на тое, што яна набліжаецца да дома.
  
  
  «Ёсць Мастертон», - сказала яна, паказваючы. “Добры горад. Яшчэ каля пяцідзесяці кіламетраў, і мы ўбачым Фезерстан і возера Вайрарапа».
  
  
  Удар быў невялікім, і пад чулым кантролем Майка самалёт хутка аднавіўся.
  
  
  "Рухавік?" - сказаў Картэр.
  
  
  Яна кіўнула, сцяла губу і паглядзела на датчыкі.
  
  
  "Мы губляем сілу", - ціха сказала яна.
  
  
  Ён глядзеў, як яна працуе, тонкая галава з капой каштанавых валасоў трымаецца вертыкальна, пакуль яна наладжвае перамыкачы, паварочвае ручкі. Нічога не дапамагло.
  
  
  "Лепш забяры яе", – параіў Картэр.
  
  
  Яны пакінулі Мастэртан ззаду і імчаліся да возера Вайрарапа ўдалечыні і Велінгтон за ім.
  
  
  "Не! Мы так блізка!"
  
  
  “Не так блізка. Патрабуецца занадта шмат часу для палёту. Прыбяры яе. Зараз жа!"
  
  
  З носа пайшоў дым. Успыхнула невялікае полымя. Самалёт голуб.
  
  
  Картэр схапіў дросель і пацягнуў, дужаючыся з жаданнем карабля па спіралі паляцець прама ў зямлю.
  
  
  Ён змагаўся з дроселем. Твар яго заліў потым. Паволі нос падняўся. Ён дадаў газу. Ён тросся. Яго рукі дрыжалі.
  
  
  Ён не мог павярнуць самалёт. Ім трэба было ісці проста. Пры павароце ён страціць усякі кантроль і закруціцца па спіралі.
  
  
  Ён глядзеў на зямлю і нацэліў самалёт на адну з шэрых палос дарогі ўнізе. На шчасце, раніца не была папулярным часам для кіравання. Трафіку практычна не было.
  
  
  Косткі пальцаў Майка збялелі, калі яна схапілася за ручкі свайго сядзення.
  
  
  Полымя ахапіла нос.
  
  
  Картэр сачыў за рухам транспарту і за высокімі дрэвамі, якія маглі ўчапіць лёгкі самалёт і разарваць яго на шматкі.
  
  
  Зямля падымалася ім насустрач з галавакружнай хуткасцю.
  
  
  Картэр адчуў, як кроў сцякае з яго асобы. Яго рукі анямелі на дроселі.
  
  
  Яны павінны былі спусціцца ўніз, перш чым полымя паглынула рухавік. І бензабак.
  
  
  Самалёт супраціўляўся, біўся.
  
  
  Органы кіравання ператварыліся ў кашу.
  
  
  Але ўнізе цёмна-шэрая дарога рассцілалася, нібы прывітальны кілімок.
  
  
  Ён штурхнуў неакуратны дросель наперад, каб прызямліцца. Колы віскаталі і скакалі па асфальце. Няма кіравання. Ён тузануў і тузануў за дросель.
  
  
  Судна павярнула. З невялікім супрацівам паветра полымя ўспыхнула ў начным небе. У салоне падняўся запал.
  
  
  "Цесна" ўрэзалася ў высокія прыдарожныя дрэвы, патрэскваючы полымя. Адарвалася правае крыло. Самалёт нырнуў у густы зараснік букаў. Удар адкінуў Картэра і Майк на рычагі кіравання, лабавое шкло, сядзенне і столь.
  
  
  Самалёт уздрыгнуў, затым спыніўся. Зароў полымя. Цяпло скрала паветра з кабіны.
  
  
  Картэр паківаў галавой, задыхаючыся. У яго балела ўсё цела. Спякота была задушлівай. Бензабак сыдзе ў любую хвіліну.
  
  
  "Майк!"
  
  
  Яе галава схілілася набок, вочы зачыненыя. Без прытомнасці.
  
  
  Ён выцягнуў яе мёртвым грузам.
  
  
  Ён падняў яе, перакінуў цераз плячо і пабег.
  
  
  Густы лес высокіх букаў стаяў маўкліва і нерухома, ахоўваючы ад раптоўнага выбуху, які скалынуў зямлю пад нагамі Картэра.
  
  
  Ён упаў разам з Майк на зямлю, кінуўшыся на яе, каб абараніць яе.
  
  
  Выбух раскруціў у паветры метал і палаючае дрэва. Гэта былі смертаносныя ракеты, якія маглі калечыць і забіваць.
  
  
  Гэтак жа раптоўна паветра стала ціхім, нерухомым. Цяпло распаўсюджвалася на іх ад вогненнага шара, які быў самалётам.
  
  
  Ён перавярнуў Майка і памацаў пульс. Ён быў рэгулярным і моцным.
  
  
  Ён аднёс яе да абочыны шашы і на імгненне прысеў побач з ёй на траве.
  
  
  
  
  Удалечыні ў цішыні сельгасугоддзяў, быдла нервова мычэў. Брахалі сабакі. Бляяла авечка. Зямля была ўзгорыстай і пакрытай травой, з невялікімі зараснікамі лесу ў нізінах, дзе збіралася вада. Ён не бачыў дамоў.
  
  
  Картэр стаяў на краі шашы, чакаючы машыну. Ззаду яго самалёт гарэў ярка-чырвоным і сінім святлом.
  
  
  Першая машына запаволіла рух пры выглядзе агню, затым прамчалася міма якія махаюць рук Картэра, не жадаючы ўмешвацца. Калі ён пачуў другую машыну, Картэр пабег да цэнтра завулка, дзе спыніўся і памахаў рукой. Аўтамабіль павінен быў бы збіць яго ці выехаць на іншую паласу руху і рызыкнуць быць збітым сустрэчным аўтамабілем.
  
  
  Гэта была маленькая Мазда , спартовая мадэль ярка-жоўтага колеру. Яго колы завішчалі, і ён рэзка павярнуў праз дарогу і спыніўся не на тым баку, насупраць Майка і таго напрамку, у якім ён рухаўся.
  
  
  "Нік!"
  
  
  Майк сядзеў, стагнаў, трымаючы яе за бок. Яна ўпала і закрычала ад болю.
  
  
  Ён пабег да яе.
  
  
  "О, Божа, Нік!" усклікнула яна. "Што здарылася! Няшчасны выпадак?" Яна скруцілася клубочкам з другога боку.
  
  
  «Не выпадкова», - змрочна сказаў ён, прыбіраючы валасы з яе асобы. «У тваю «Цэсну была» закладзена нейкая выбухоўка».
  
  
  Да яго ног упала аптэчка і невялікая радыёстанцыя CB. Ён падняў вочы, але дарыльшчык ужо імчаўся назад да жоўтай «мазды».
  
  
  "Прывітанне!" ён назваў. "Стоп!"
  
  
  Але постаць грукнула дзвярыма Mazda, і машына панеслася ў ноч.
  
  
  Картэр адкрыў камплект, знайшоў ліхтарык і ўключыў яго. Майк была пакрыта сажай, яе твар быў у сіняках. Ён пяшчотна намацаў яе бок. Яна сцяла губу.
  
  
  «Рабра, мусіць», - прамармытаў ён.
  
  
  «Яны па-чартоўску баляць», - сказала яна, напружана спрабуючы схаваць боль.
  
  
  «Звычайна так і робяць. Тут я мала што магу зрабіць для вас. Нам лепш адвезці вас у шпіталь», - сказаў ён, уключаючы радыё.
  
  
  
  Пятая глава.
  
  
  У Велінгтон серфінгісты імчаліся праз гавань, калі світальнае сонца паходзіла жоўтыя палосы на шэрае неба. Натоўпы мужчын з бочкападобнай грудзьмі ў шортах рашуча беглі ў моцны шторм, рыхтуючыся да рэгбі, нацыянальнаму віду спорту.
  
  
  Высокія пальмы кідаліся ўзад і ўперад, стойкія тыя, хто выжыў у адным з самых ветраных гарадоў свету. У Велінгтоне бывае больш за сто дзён у годзе, калі хуткасць ветру перавышае сорак міль у гадзіну. Гараджане жартуюць, што ім даводзіцца заганяць нават капусту і гарбуз, якія яны вырошчваюць у сваіх агародах.
  
  
  Нік Картэр думаў пра гэта, праязджаючы па шашы 1, міма заліва Порт-Нікалсан, да лякарні ў цэнтры Велінгтона, якую паказаў Майк Стрэндж. Яна ляжала, не жалячыся, на заднім сядзенні старога «кадзілака», паклаўшы галаву Картэр на калені, з зачыненымі вачамі. Жыхары Велінгтона - усёй Новай Зеландыі - былі вядомыя сваёй цягавітасцю і стаіцызмам перад тварам катастрофы.
  
  
  Шаша скончылася ля ратушы, і кіроўца працягнуў рух па заліве ў бок цэнтра горада.
  
  
  «Прабач за маленькую лэдзі», - сказаў ён шосты раз са сваім шырокім акцэнтам на Сярэднім Захадзе ЗША. Спачатку ён адказаў на званок SOS, які пакутуе бессанню ўладальнік мяснога рынку - Harold's Butchery - чыё начное захапленне радыёслуханнем альбо забаўляла яго, калі ён не мог заснуць, альбо - ён са смехам прызнаваўся - не даваў яму заснуць яшчэ доўга пасля таго, як ён расслабіўся. дастаткова, каб заснуць.
  
  
  "Шэл, усё ў парадку", - запэўніў Картэр і Гаральда, і Майка, і самога сябе.
  
  
  «Зламаныя рэбры», - пагадзіўся Майк, усё яшчэ закрываючы вочы. "У мяне было і горш".
  
  
  «Адна з выдатных асаблівасцяў Новай Зеландыі - гэта сацыялізаваная медыцына. Вы хворыя? Урад бярэ на сябе рахунак», - працягнуў кіроўца і пстрыкнуў пальцамі. «Прыехаў з Чыкага ў рай, і, далібог, я знайшоў яго!»
  
  
  - З вамі ездзіў на кадылак? - спытаў Картэр.
  
  
  "Прыгажуня, праўда?" - сказаў кіроўца Гаральд. «Шэсцьдзесят восем, і яна простая». Ён паляпаў па прыборнай панэлі. "Бядняжка. У яе ёсць агідная звычка збіраць штрафы за паркоўку. У Вялікай машыны для зносу – для нас гэты ўрад Новай Зеландыі – ёсць некалькі недахопаў, але разумны хлопец можа іх абысці. Бяскарна, ці ведаеце. У палове выпадкаў вы выходзіце."
  
  
  «Тут захапляюцца вынаходлівасцю, – сказаў Картэр.
  
  
  Кіроўца засмяяўся.
  
  
  "Хіба я гэтага не ведаю!" ён усміхнуўся. «Вось чаму я пераехаў сюды. Рай!»
  
  
  Бальніца Велінгтона знаходзілася недалёка ад будынка Парламента і Улья, структурны кілімок, у якім размяшчаліся ўрадавыя ўстановы краіны. Гаральд разгарнуў «кадылак» да аварыйнага ўваходу, выскачыў і неўзабаве вярнуўся з двума мужчынамі, якія душаць жуйку.
  
  
  "Калесніца для цябе, маленькая лэдзі", - велічна сказаў ён і расчыніў заднюю дзверы.
  
  
  Са старамоднай ветлівасцю ён суправадзіў групу ў лякарню, пацалаваў Майка ў шчаку, паглядзеў Картэра ў прыёмную камісію, пляснуў Картэра па спіне на развітанне, а затым знік, як дух з іншай эпохі, за дзвярыма.
  
  
  Здзіўленая жанчына за сталом запытальна глядзела ўслед знікаючаму мужчыну.
  
  
  "Скутаваць?" - ветліва сказаў Картэр.
  
  
  У бледным пакоі пахла антысептыкам. Металічныя гукі, размовы і катанне каталак даносіліся з залы. Побач чакалі некалькі чалавек, адны драмалі ў крэслах, іншыя нервова гарталі старонкі часопісаў, якія прыкідваліся чытачамі.
  
  
  
  
  
  Медсястра паглядзела на Картэра, убачыла яго брудную вопратку, яго пакрыты сажай твар, яго растрапаныя валасы, яго занадта кароткую бараду.
  
  
  Яна сказала. - "Што здарылася з жанчынай, якую вы прывялі?"
  
  
  Пакуль ён казаў, яна запаўняла анкеты.
  
  
  «Пройдзе час», - сказала яна, запоўніўшы апошні пусты радок. "Адзін з лекараў паведаміць вам пра гэта".
  
  
  Ён падпісаў там, дзе яна паказала.
  
  
  "Сядзьце з іншымі", - сказала яна. "Часам гэта займае час".
  
  
  Яна жэстам запрасіла Картэра сесці на крэсла з групай расчараваных, якія чакаюць людзей.
  
  
  Замест гэтага ён падышоў да тэлефоннай будкі і зрабіў два званкі: адзін стрынгеры AX у Велінгтоне, іншы - разведцы Новай Зеландыі.
  
  
  Затым ён выйшаў на вуліцу і закурыў.
  
  
  * * *
  
  
  Панэльны грузавік быў афарбаваны ў белы колер. Вялікі чорны шрыфт абвяшчаў "Новазеландскі лён". Двое мужчын выгрузілі скруткі, загорнутыя ў поліэтылен і пазначаныя як стэрыльныя. Картэр глядзеў, як яны працуюць. Яны былі эфектыўныя, але марудныя. Здавалася, ніхто не пярэчыў. Яны абменьваліся жартамі з урачамі і медсёстрамі. Іх тут ведалі і кахалі. Яны аднеслі вузлы ў лякарню, склалі іх на каталцы і вярнуліся за новымі вузламі.
  
  
  Нарэшце, ніжэйшы мужчына - асмуглы, з прыгожымі, завітымі на канцах вусамі - не вярнуўся з іншым. Розніца была, мусіць, у хвіліну, затым ён уцёк і далучыўся да свайго калегі па працы.
  
  
  Картэр затушыў цыгарэту аб тратуар і павольна накіраваўся ў лякарню да мужчынскай прыбіральні. Медсястра за прыёмнай была занята картамі. Тэлефон зазваніў. Калі яна падняла яго, Картэр праслізнуў у мужчынскі пакой і замкнуў дзверы.
  
  
  На задняй сценцы бака ляжаў белы скрутак у поліэтыленавым пакаванні. Ён адкрыў гэта. Ён дастаў валік для ручнікоў, уставіў яго ў вешалку для ручнікоў побач з ракавінай і сцягнуў белы валік так, каб яго можна было лёгка дастаць для любой ручной посудамыйнай машыны. Ён выцягнуў канапавыя вяхоткі і навалачкі і ўсміхнуўся. Груз з Вашынгтона прыбыў.
  
  
  Ён зноў залез у пластык і ўзяў у рукі Вільгельміну, свой дзіўна дакладны 9-міліметровы Люгер. Ён утрымаў у руцэ свайго старога сябра, затым прымацаваў кабуру на паясніцы і сунуў «люгер» пад рыбалоўную камізэльку. Раптам ён адчуў сябе апранутым.
  
  
  Затым ён узяў Х'юга, свой тонкі, як аловак, штылет, і выцягнуў яго са спецыяльнага замшавага футарала. Лязо бліснула ў верхнім святле. Ён падкінуў Х'юга ў паветра і спрытна злавіў яго назад у футарал. Ён прымацаваў футарал да свайго правага перадплечча, каб Х'юга пры паторгванні мускулаў слізгаў яму ў руку.
  
  
  Нарэшце ён узяў П'ера, яго маленькую газавую бомбу. Ён падняў яе, і яго пальцы фамільярна сціснуліся вакол яе. Бомба ідэальна прыціснулася да яго далоні. Сотні разоў Пірс рабіў магчымым уцёкі Картэра ад дакладнай смерці. Ён прымацаваў сферу высока на ўнутраным боку сцягна, дзе яна адпавядала трэцяму яечку.
  
  
  У малодшай Картэр паглядзеў на свой пакрыты сажай твар. Ён памыўся, правёў пальцамі па валасах і ўсміхнуўся. Адпачынак заняў яшчэ большы час, але ён будзе насіць бараду да таго часу, пакуль не вызваліцца вольны час.
  
  
  Ён ведаў, што для ўсіх астатніх адзінае адрозненне яго ад таго моманту, калі ён увайшоў у ванную, - гэта тое, што ён быў больш ахайны. Але ён адчуў вялізную розніцу - фізічная прысутнасць сваіх старых сяброў. Яны былі шчытом і запрашэннем. Ён падумаў аб прызначэнні Бленкачева.
  
  
  Ён зноў палез у пластыкавы мяшок. Ён узяў невялікі радыёпрымач, падобны на Sony Walkman, і кашалёк з пасведчаннем асобы, наяўнымі і крэдытнымі картамі. Ён выйшаў з ваннай і зачыніў дзверы.
  
  
  * * *
  
  
  "Яна пракалола лёгкае", - растлумачыла маладая жанчына-лекар Картэру. «Асколак рабра. Невялікая дзірка, як вы разумееце». Голас яе быў поўны спагады.
  
  
  "Тады яна хутка ўстане".
  
  
  «Так. Вось і ўсё», - сказала яна, удзячная за яго разуменне. Нават у раі ёй прыйшлося распавесці занадта шмат дрэнных навін занадта шматлікім блізкім. Цяпер ёй было ніякавата выказваць нават аптымістычны прагноз, калі яна не была ўпэўненая ў прыёме. Яна была яшчэ маладая; праз дзесяць гадоў яна або зрабіцца жорсткай, або прымірыцца з яе чалавечнасцю.
  
  
  "Як доўга ёй давядзецца заставацца?" - спытаў Картэр.
  
  
  Доктар усміхнуўся.
  
  
  "Калі ўсё пойдзе добра, толькі тыдзень", - сказала яна. "У яе больш баляць рэбры, чым лёгкае, але нам трэба сачыць за лёгкімі".
  
  
  "Я разумею. Магу я ўбачыць яе?"
  
  
  «Вядома, але яна аслабла ад абязбольвальных. Яна можа не пазнаць цябе».
  
  
  "Я рызыкну".
  
  
  * * *
  
  
  Каля дзвярэй бальніцы Майк стаялі двое ахоўнікаў. Яны былі апрануты ў звычайныя дзелавыя касцюмы, старыя і зручныя касцюмы, якія дапаўнялі іх паўсядзённае сутуласць і незацікаўленыя асобы. Той ці іншы зрэдку блукалі па холе, віталіся ў бальнічнай палаце або размаўлялі з добраахвотнікамі, якія кацілі цукеркі і развесяліліся па антысептычным калідоры. Гэта была новазеландская разведка, і яны даведаліся Ніка Картэра.
  
  
  "Яна спіць, бедная дзяўчынка", - сказала старэйшы. У яго быў балбатлівы рот і светлыя вочы. "Напалохала нас. Не ведаю, ці дзякаваць вам за яе выратаванне або выбіць вам праклятыя зубы. Калі б яна памерла там, яна б не палохала нас. не хапіла б для скаргаў, ці не так?"
  
  
  
  
  Ён чароўна ўхмыльнуўся, але ў яго яркіх вачах лунала неспакой. Хто б ні ўсталяваў выбухоўку ў "Сесне" Майк, ён можа паспрабаваць знішчыць яе зноў.
  
  
  "Ёй пашанцавала, што ты тут, каб ахоўваць", - сказаў Картэр і адчыніў дзверы.
  
  
  Абодва ахоўнікі агледзеліся вакол Картэра, ястрабіным позіркам агледзелі пакой, затым кіўнулі. Ён зачыніў дзверы. У другім канцы пакоя на вузкім бальнічным ложку ляжала маленькая і нерухомая Майк.
  
  
  У адзіноце ён устаў побач з ёй, затым узяў яе за руку. Нутравенныя трубкі ўваходзілі ў яе левую руку. Яе каштанавыя валасы густым веерам рассыпаліся па падушцы. У ёй была бледнасць, якая прымушала думаць аб смерці, але гэта ўсяго толькі траўма ад ран, сказаў сабе Картэр. Яна будзе жыць.
  
  
  "Нік." Яна заспакаяльна ўсміхнулася. Потым яна задуменна нахмурылася і ўздыхнула. "Я буду сумаваць". Нават у сваім аслабленым затхлым стане яна была абураная.
  
  
  Ён усміхнуўся. Яна была прыгожая, таленавітая, разумная і ўпартая. Жыццё было на дзесяць працэнтаў натхненнем і дзевяноста працэнтамі поту. Майк была пераможцам.
  
  
  «Прабач», - сказаў ён. «Падобна, у цябе водпуск. Я зраблю нататкі і раскажу табе ўсё, калі ўсё скончыцца».
  
  
  Яе вочы пстрыкнулі.
  
  
  "Я пайду адсюль заўтра!" - Паабяцала яна, але яе твар сказіла боль.
  
  
  "Не заўтра", - ціха сказаў ён. «Тыдзень. І я не хачу ніякіх тваіх чароўных уцёкаў. Двое тваіх сяброў ужо на парозе. Яны будуць трымаць усіх падазроных далей ... і, калі давядзецца, яны будуць трымаць цябе тут, пакуль лекары не скажуць. ты можаш ісці. "
  
  
  "Некаторыя сябры."
  
  
  Ён зноў засмяяўся. Праз тры дні яна будзе планаваць уцёкі. Праз дзень ці два, у залежнасці ад яе сілы, яе не будзе. Яе было не спыніць.
  
  
  «Мне трэба ісці, Майк. Прабач».
  
  
  Яна злосна паглядзела на яго.
  
  
  "Забаўляйся", - сварліва сказала яна і ўсміхнулася. «Я буду думаць пра цябе. Не хочаш пацалаваць на развітанне сябра-шпіёнку?
  
  
  * * *
  
  
  Картэр сядзеў у парку каля лякарні, надзеўшы на вушы слухаўкі маленькага двайніка Sony. Побач гулялі закаханыя. Падлеткі смяяліся і хіхікалі пад летнім сонцам Новай Зеландыі. Дзеці гарэзавалі па траве пад пільным позіркам маці ці старэйшых братоў і сясцёр. Рух быў умераным, павольным, як гэта прынята ў Новай Зеландыі. На імгненне яму здалося, што ён убачыў жоўтую "Мазду", якая кружыла па парку. За рулём ехаў чалавек у там-о'-шантэры і з маленькім тварам. Гэта мог быць той самы чалавек, які пакінуў аптэчку і радыё пасля крушэння "Цесны". Немагчыма сказаць напэўна.
  
  
  Картэр расслабіўся. Ён быў проста яшчэ адным аматарам парка, які атрымлівае асалоду ад свежым паветрам, цёплым сонцам і запісам Сімфанічнага аркестра Новай Зеландыі. Ён націснуў на куток машыны. Музыка знікла. Маленькая клавіятура выслізнула са спецыяльнай машыны AX, якая выкарыстоўвала спадарожнікавую электроніку для падлучэння да гіганцкага кампутара AX у Вашынгтоне, акруга Калумбія. Ён націснуў кнопкі патрэбнага кода.
  
  
  "Ах! Нік!" сэксуальны жаночы голас прашаптаў яму ў вушы. «Прайшло занадта шмат часу. Што я магу для цябе зрабіць?
  
  
  Картэр ухмыльнуўся і паківаў галавой, адказваючы на запыт. Гарачы голас быў адным з жартаў Хоўка.
  
  
  «Рокі Дайманд», - прамурлыкаў голас. Яна казала, як котка, якая толькі што вылізана сподак са сліўкамі. Сапраўднае імя Філіп Шэлтан. Авантурыст, нарадзіўся 23 чэрвеня 1945 года ў Амаху. Выпускнік Ваенна-паветранай акадэміі, самыя нізкія адзнакі ў класе 1967 года. Найбольш вядомы сваімі пропускамі на выходныя. Правёў час у ВПС, выбраўся пры першай магчымасці.
  
  
  «Гэта было ганаровае звальненне, - працягваў хрыплы жаночы голас, - і мала хто шкадаваў, што ён з'яжджае. Пасля гэтага ён кідаў нажы на перасоўным кірмашы эпохі Адраджэння, біў кароў у Ваёмінгу, працаваў на багатую пажылую ўдаву ў Лос-Анджэлесе. , і ў рэшце рэшт вярнуўся да палётаў. Яго апошняя праца, наколькі мы можам меркаваць, была для прыватных падрадчыкаў. Ён "па найму". Калі ёсць праца, якая будзе прыносіць яму дастаткова грошай, ён будзе лятаць.
  
  
  «Яго характар ненадзейны, за выключэннем выпадкаў, калі ёсць дастаткова грошай, каб стабілізаваць яго для працы. Аднак у яго ёсць адзін актыў». У механічным голасе сэкс-кацяняці з'явілася ўсмешка. «Ён вельмі прывабны для жанчын. Яго сэксуальнае жыццё вымотвае. Яго любімы напой - марціні з дабаўленнем перно. Недзе за апошнія дзесяць гадоў ён змяніў англійскі акцэнт і англійскую выяву жыцця і жыве адпаведна. Яму сапраўды шэсць да аднаго. паўтара і важыць адзін восемдзесят пяць. Часам яго валасы каштанавыя, часам светлыя. Пышны, спартовы, паліць трубку». Голас спыніўся, амаль задыхаючыся ад расповеду пра важныя справы. "Ёсць што-небудзь яшчэ, дарагі Нік?"
  
  
  Картэр здушыў падахвочванне падзякаваць яго рэальным голасам. Замест гэтага ён даволі ўсьміхнуўся. Хоук знайшоў дастаткова інфармацыі, каб пачаць пошукі.
  
  
  * * *
  
  
  Нік Картэр думаў пра Новую Зеландыю, пакуль ехаў на ціхім ліфце праз складскі будынак каля чыгуначнага паромнага тэрмінала. Нацыя была ізаляваная геаграфічна ад астатняга свету, і гэтая ізаляцыя была пераўтвораная грамадзянамі ў перавагу. Яны стварылі свой уласны брэнд цывілізацыі, які ім падабаўся
  
  
  
  нягледзячы на аналагічныя супярэчлівыя спробы, якія пацярпелі няўдачу ў Еўропе.
  
  
  На складзе пахла пылам, драўнінай і замасленай тэхнікай. На першым паверсе скрыні памерам з пакой былі складзеныя настолькі высока, што для іх разборкі спатрэбіліся пад'ёмныя краны. Ліфт, на якім Картэр ехаў адзін, тузануўся. Кабелі застагналі, калі ён спыніўся.
  
  
  Ён ступіў на фанерную падлогу сакрэтнага офіса, месцазнаходжанне якога было яму апісана толькі пасля яго другога тэлефоннага званка ў новазеландскую разведку. У добрай арганізацыі ўсе кантакты старанна правяраліся.
  
  
  Ён прайшоў па вузкім пустэльным холе. Аўтаматычныя дзверы ліфта зачыніліся за ім. Гэта было звычайнае складское памяшканне. Па кутах паднялася пыл. Адзіная лямпачка над галавой давала цьмянае святло. Але ён заўважыў схаваныя камеры памерам з цэнт ЗША, якія выглядалі як дзюры ў грубых драўляных дошках, якія служылі сценамі. Верагодна, некаторыя з дошак саслізнулі, каб утоеныя кампутарныя прылады маглі пры неабходнасці адкінуцца.
  
  
  Ён падышоў да адзіных дзвярэй. Ён паклаў правую руку на бліскучую карычневую таблічку з надпісам "Офіс". Бляшка ненадоўга нагрэлася. Ён прыбраў руку. Дзверы расчыніліся, і палкоўнік Чэстэр Ффолкс, начальнік разведкі Новай Зеландыі, працягнуў руку.
  
  
  
  Шосты раздзел
  
  
  Гукі гутарак, званкоў тэлефонаў і якія пляскаюць кампутарных друкарак пранесліся праз адчыненыя дзверы ў маленькі складскі пакой, дзе стаяў Нік Картэр. Штаб новазеландскай разведкі быў не толькі майстэрска схаваны, але і быў абаронены гукаізаляцыяй за зманлівымі сценамі з грубых дошак.
  
  
  Палкоўнік Чэстэр Ффолкс прачысціў горла. Яму было крыху за шэсцьдзесят, жылісты мужчына сярэдняга росту. Яго твар быў румяны, а пярэднія зубы пакрыты золатам. У яго было сардэчны поціск рукі і бестурботны погляд, калі яго востры погляд абвёў пусты складскі пакой вакол Ніка Картэра.
  
  
  «Прабач, стары», - сказаў ён Картэру, выцягваючы «Кілмайстра» праз парог, зноў заглушаючы гукі за дзвярыма офіса і праводзячы амерыканскага агента па выкладзеным пліткай калідоры. «Хацеў бы разаслаць чырвоную дывановую дарожку, але ў нашай справе...» Ён выразна паціснуў плячыма.
  
  
  «Я разумею, - сказаў Картэр.
  
  
  Уздоўж залы стаялі карты і фатаграфіі Новай Зеландыі. Побач віселі графікі і спісы. У куце булькаў фантан. Сцены былі пафарбаваны ў вясёлы жоўты колер. Здавалася, што працуе паўтузіна агентаў і сакратароў, іх сталы ў маленькіх кабінках завалены паперамі і кнігамі.
  
  
  «Ваш начальнік, Дэвід Хок, звязаўся са мной, - сказаў палкоўнік, уваходзячы ў невялікі офіс. Ён зачыніў дзверы.
  
  
  «Вазьмі крэсла. Вазьмі там скураны. Ён самы зручны».
  
  
  Яго ацэньваюць вочы глядзелі на які сядзіць Картэра. Толькі тады ён падышоў да свайго стала і ўладкаваўся ў сваім шырокім крэсле. Ён назіраў за Картэрам, назіраў за плаўнымі рухамі, хуткімі фізічнымі рэакцыямі.
  
  
  "Я шаную, што вы ўбачылі мяне так хутка". - сказаў Картэр. Ён дастаў свой залаты партабак. "Не пярэчыце, калі я закуру?"
  
  
  Погляд зноў слізгануў па Картэр, спыніўшыся на чамадане. Палкоўнік Ффолкс дазволіў сабе ўсміхнуцца. Ён ведаў, што праяўляе празмерную асцярожнасць, але тады ён доўгі час жыў у небяспечным бізнэсе. Асцярожнасць была адным з галоўных фактараў даўгалецця.
  
  
  "У захапленні", - сказаў Ффолкс. "Ці магу я?"
  
  
  Картэр прапанаваў яму адкрыты футарал, і начальнік выведкі абраў адну з цыгарэт, зробленых на замову для «Кілмайстра». Гэта была адна з нямногіх прыхільнасцяў Картэра. Акрамя таго, што кожны фільтр выраблены са спецыяльна адабранага тытуню, на кожным фільтры ёсць залатыя ініцыялы NC.
  
  
  Ффлкс з размахам запаліў цыгарэту Картэра, а затым і сваю. Правадыр Новай Зеландыі мімаходам зірнуў на манаграму. Яго вочы ўспыхнулі ад удзячнасці за добры густ агента, які сядзіць насупраць яго, мужчын, якім ён смакаваў тытунь.
  
  
  Двое мужчын ціха палілі, кожны добра разумеў, што яны саюзнікі, але ўтоенасць іх працы перашкаджала іх супрацоўніцтву.
  
  
  "Як яна?" - спытаў Ффолкс.
  
  
  Картэр распавёў аб высновах лекара, а затым апісаў сваю размову з самім Майк.
  
  
  Ффолкс кіўнуў, усміхаючыся.
  
  
  «Добрая дзяўчына, гэтая, - сказаў ён. «Хацеў бы я мець тузін такіх, як ён».
  
  
  "Ёсць яшчэ інфармацыя аб Сярэбраным галубе?" - сказаў Картэр.
  
  
  «Дагэтуль не ведаю, ці з'яўляецца гэта кодам ці ён наўпрост адносіцца да чалавека, месца ці арганізацыі. Ваш Ястраб кажа, што Silver Dove для вас таксама навіна».
  
  
  «Як бы там ні было, яно павінна быць дастаткова вялікім, каб вывесці Бленкачова з Расіі». У фразе "Сярэбраны голуб" было нешта крыху знаёмае. Магчыма, ад іншай аперацыі…
  
  
  «Так. Бленкачоў».
  
  
  Румяны твар Ффолкса выглядаў абыякавым. Ён добра сябе дысцыплінаваў. Тым не менш, цела часам змяняла волі. Жыла на скроні начальніка разведкі пульсавала ад хвалявання ці ўзрушанасці, а можа і ад таго і іншага.
  
  
  "Вы сустракаліся з Бленкачовым?" - сказаў Картэр.
  
  
  "У мяне было гэтае няшчасце", - прызнаў Фолкс.
  
  
  Ён барабаніў пальцамі па стале, і ўспаміны прамільгнулі ў яго вачах. Распад пачаўся па краях асобы. Мускулы памякчэлі. Затым ён засмяяўся магутным рогатам, які парушыў яго дысцыплінаваную строгасць і заразліва адгукнуліся ў душы.
  
  
  
  
  Картэр усміхнуўся, чакаючы, пакуль новазеландскі правадыр выцер вочы вялікай белай насоўкай.
  
  
  "Калі б ён не быў такім небяспечным, я б дазволіў сабе часцей атрымліваць ад яго задавальненне", – растлумачыў Ффолкс. Ён высмаркаўся і сунуў хустку назад у кішэню.
  
  
  "Вы таксама былі з ім у полі?" - сказаў Картэр, туша цыгарэту.
  
  
  "Мы ўсе ведалі адзін аднаго", - сказаў Ффолкс і адкінуўся на спінку крэсла. «Ястраб, Бленкачоў, Марш са Скотланд-Ярда, Парата з Інтэрпола, іншыя. Выпускнікі спецслужбаў часоў Другой сусветнай вайны». Ён дастаў адну са сваіх цыгарэт, і Картэр запаліў яе за яго. «Я быў маладзейшы, мне трэба было нечаму навучыцца, і Бленкачоў глядзеў на Новую Зеландыю як на патэнцыйнага савецкага саюзніка. Ён праявіў да мяне цікавасць. Гэта было да Карэі. Да лядоўні войны. Яшчэ тады, калі Саветы былі сябрамі прынамсі на словах гэта дапамагло нам выйграць вайну».
  
  
  "Гэта доўжылася нядоўга".
  
  
  “Цікава, што мы назвалі гэта сусьветнай вайной. Дакладней была б сусветная грамадзянская вайна. Адзін свет, але ўсе мы змагаліся адзін з адным, як калі б мы былі з розных планет». Дысцыплінаваная стрыманасць вярталася.
  
  
  "А Бленкачоў?"
  
  
  Ффолкс усміхнуўся. Смех вярнуўся ў яго голас.
  
  
  «Ён і Ястраб былі як два сабакі, якія пераследваюць адну і тую ж суку ў цечцы. Рыкалі і пстрыкалі зубамі сябар на сябра, але былі так занятыя пераследам гэтай сукі, што не жадалі шкадаваць лайма для вырашальнай бітвы. Іх краіны заўсёды былі на першым месцы. Тым не менш, па-свойму. Думаю, яны падабаліся адно аднаму. Можа быць, «паважаць» — найлепшае слова», — згарнуў цыгарэту ў попельніцы.
  
  
  «Мяне рассмяшыў Блянкачоў», - сказаў ён. «Аднойчы ноччу на Кенігсалеку ў Дзюсельдорфе Блянкачоў напіўся піва. Гэта само па сабе не характэрна, але вы павінны разумець, аб якім чалавеку мы гаворым. Гэты чалавек насіў зубную шчотку, нават калі яму даводзілася ўсё кідаць. Яшчэ. Ён загадваў накрухмаліць сваю ніжнюю бялізну. Ён чытаў і перачытваў знакамітыя баявыя кампаніі Юлія Цэзара. Ён быў пераборлівы, скурчаны, і ягоная ўвага да дэталяў зрабіла яго грозным ворагам».
  
  
  "Потым ён напіўся".
  
  
  «Так. Ён пазнаёміўся з нямецкім півам. Ён, вядома, любіў гарэлку, а гарэлка настолькі мацнейшая за любое піва, што ён думаў, што можа піць піва, як ваду. Велічэзная памылка. Ён скончыў вечар распранутым да пояса. яго штаніны закатаны, а ён гарэзіць на століку ў піўной з шлюхамі і афіцыянткамі ў ружовых фартухах”.
  
  
  Картэр ухмыльнуўся, прадставіўшы ў розуме выгляд тоўстага, шэрага Бленкочева танцуючым маньякам.
  
  
  "Сорамна, - сказаў Картэр, - але не смяротна".
  
  
  Затым Блянкачоў выявіў, што гэта ўсяго толькі фатаграфіі, - сказаў Ффолкс, атрымліваючы асалоду ад успамінамі аб жудаснай тырадзе Блянковава. - І нямецкі фатограф, якога ніхто не купіць ці не стане пагражаць. Фатограф перажыў вайну. Пасля гэтага нават Бленкачоў не мог яго напалохаць. Бедны Блянкачоў быў па-за сябе. Ён мог выканаць самае складанае заданне з Масквы - пасадзіць кратоў або ўчыніць бессэнсоўныя забойствы, - але не змог пераканаць фатографа не публікаваць фатаграфіі. І, відавочна, ён не адважыўся забіць яго”.
  
  
  "Так?"
  
  
  «У тую раніцу, калі фатаграфіі павінны былі з'явіцца ў Дзюсельдорфе, Бленкачоў пайшоў да будынка газеты з чэкам на пяцьсот тысяч нямецкіх марак. Ён купіў газету на месцы, папрасіў журналістаў выкінуць выданне, назіраў, як галоўны фатограф знішчае адбіткі і негатывы, а пасля з'ехаў з горада. Наколькі я ведаю, ён ніколі не вяртаўся”.
  
  
  «Я не здзіўлены, - сказаў Картэр.
  
  
  «Неўзабаве пасля гэтага газета збанкрутавала. Ніхто не стаў яе выпускаць. Але ад Бленкачова не паступіла скарга. Ніхто не ведаў, як і дзе ён атрымаў грошы. Хадзілі чуткі, што яны былі атрыманы ад прыбытку на абяскроўленым чорным рынку. пеніцылінам, але хто ведае? .. Іронія заключалася, вядома, у тым, што бедны Бленкачев здрадзіў сваю ідэалогію. Ён быў вымушаны выкарыстоўваць капіталістычныя сродкі для вырашэння этычнага пытання», - весела засмяяўся Ффолкс. «Бедны Бленкачоў. Колькі б разоў ён ні мыў рукі, пляма ўсё роўна застанецца».
  
  
  "Рэальнасць - жорсткі настаўнік", - з усмешкай пагадзіўся Картэр і закурыў для сябе яшчэ адну цыгарэту.
  
  
  - Не зразумейце мяне няправільна, Картэр, - задуменна працягнуў кіраўнік новазеландскай разведкі. «Я смяюся над Блянчэчавым зараз толькі таму, што ён не выклікаў тут ніякіх праблем… пра якія мы ведаем. Ён прыкладна гэтак жа прыязны да Захаду, як гадзюка да мышы, і гэтак жа заслугоўвае даверу. У яго ёсць ідыясінкразіі, але ён іх выкарыстоўвае. у яго рабоце. Настойлівасць. Бязлітаснасць. Хітрасць. Я б ніколі не хацеў супрацьстаяць яму».
  
  
  "Нікому не падабаецца гэтая ідэя".
  
  
  Тады мы разумеем адзін аднаго, - сказаў Ффолкс, зноў усміхаючыся. - І гэта вяртае нас да нашай справы. Ён выпусціў кольца дыму ў паветра. Яго зубы з залатымі асадкамі засвяціліся ў флуарэсцэнтным асвятленні. пытанне. Вы ўпэўненыя, што ваш зніклы амерыканскі пілот існуе? "
  
  
  "Станоўча", – сказаў Картэр, дакранаючыся інфармацыі, якую ён атрымаў раней у той жа дзень ад кампутара AX. "Некаторыя з яго былых працадаўцаў аказвалі ціск на Ястраба, каб той знайшоў яго. Дайманд надзейны, калі атрымлівае дастаткова грошай,
  
  
  
  
  і гэтыя працадаўцы ня хочуць губляць яго каштоўныя будучыя паслугі».
  
  
  "Для мяне яны гучаць як незаконныя паслугі".
  
  
  Надышла чарга Картэра смяяцца.
  
  
  «Магчыма, - сказаў ён, - але зараз мы ўдзячныя, таму што яго пошукі могуць прывесці нас да таго, чаму Сярэбраны Голуб важны і што выклікаў землятрус, якое вырвала Блянкочава з Крамля. Нашы крыніцы надзейныя. Яны абсалютна станоўчыя. Дайманд быў у Новай Зеландыі, хоць яны не ведаюць, чым ён займаўся і на каго працаваў».
  
  
  Ффолкс задуменна курыў.
  
  
  "У нас вялікая праблема з адсочваннем самалётаў", – сказаў ён Картэр. «Няма ніякіх запісаў, якія паказваюць, што Філіп Шэлтан, ён жа Рокі Дайманд, калі-небудзь прыбываў або пакідаў Новую Зеландыю. Ні планаў палёту, ні грузавых дэкларацый, нічога. Што да афіцыйных справаздач, у нас ніколі не было чалавека з якім-небудзь з гэтых імёнаў у нашай краіне. Гэтак жа, як таямнічая хвароба забіла расійскага аташэ. У нас не было б ніякіх доказаў гэтага, акрамя Майк і нашых лекараў, якія бачылі гэта на свае вочы. У вас няма такога шчаслівага выпадку з Diamond. Як вы плануеце адсачыць неіснуючага чалавека? "
  
  
  Картэр усміхнуўся.
  
  
  «Калі вы ведаеце пра кагосьці дастаткова, - проста сказаў ён, - яны заўсёды пакідаюць сведчанні пераходу, незалежна ад таго, як моцна яны - ці хто-небудзь яшчэ - спрабуе гэта схаваць».
  
  
  * * *
  
  
  Выкарыстоўваючы адно са сваіх пасведчанняў асобы з адпаведнымі крэдытнымі спасылкамі, Картэр зарэгістраваўся ў Wellington Arms, віктарыянскім будынку з чырвонай цэглы з белымі пернікамі, размешчаным на Адэлаід-роўд, недалёка ад цэнтра горада Велінгтон. Ён кінуў сваю саракавую цыгарэту за дзень у плоскую скрыню каля стойкі рэгістрацыі, ветліва пазначаны «Курцы, калі ласка», націснуў нажны рычаг, і цыгарэта знікла на другім узроўні.
  
  
  Клерк за сталом з удзячнасцю ўсміхнуўся і даў Картэру пакой на пятым паверсе з відам на Заалагічны сад.
  
  
  Картэр падпісаў рэестр, а затым паклаў на прылавак дваццаць (новазеландскіх долараў). Клерк утаропіўся на іх, затым на Картэра. Ён быў насцярожаны, але зацікаўлены.
  
  
  "Вы заўважылі, што за апошнія пару тыдняў сюды прыязджаў амерыканец або ангелец?" - нядбайна сказаў Картэр. «Высокі мужчына прыкладна майго росту. Цяжкі. Англійская акцэнт. Любіць марціні з прымешкай перно?
  
  
  Прагныя вочы клерка пацьмянелі. Ён не атрымае лішніх грошай. Ён пакруціў галавой. Ён быў сумленны.
  
  
  "Папулярнага сярод жанчын", – дадаў Картэр, падбадзёрвальна ўсміхаючыся. "Сапраўдны яркі тыпаж".
  
  
  - Прабачце, сэр, - расчаравана сказаў клерк. "Я не памятаю нікога падобнага, ды і дзяжурны я амаль кожны дзень".
  
  
  Картэр кіўнуў. Гэта было б падобна на паляванне за адной канкрэтнай ракавінкай на пляжы Коні-Айленда. Дрэнныя шанцы.
  
  
  «Вазьмі грошы, сынок, - сказаў Картэр. «Папытай. Можа, яго бачыў нехта з іншай змены».
  
  
  Грошы зніклі ў кішэні клерка. На яго твары з'явілася шырокая ўсмешка. У сацыялізаванай Новай Зеландыі падаткі былі высокімі. Чаявыя былі страхоўкай ад інфляцыі.
  
  
  «З радасцю, сэр», - сказаў клерк, працягваючы яму ключ ад нумара. "Усё, што я магу зрабіць".
  
  
  Картэр выйшаў з гатэля, каб пайсці ў найбліжэйшы мужчынскі магазін, каб купіць адзенне. Не задумваючыся, ён аўтаматычна глядзеў на вуліцы ў пошуках ярка-жоўтай Mazda. Нічога. Ён пайшоў у краму скураных вырабаў і купіў чамадан. На кароткі час ён успомніў аб рыбалоўных снасцях, якія згарэлі дашчэнту ў «Цэсне» Майк.
  
  
  Ён пакруціў галавой, спакаваў чамадан і вярнуўся ў вестыбюль гатэля. Мазды не было відаць. І ніхто, падобна, не асабліва цікавіўся амерыканскім турыстам з кароткай барадой, які толькі што апрануўся ў прыгожае новазеландскае адзенне.
  
  
  У вестыбюлі Картэр купіў карту цэнтра Велінгтона, рэстаран і даведнік. Прайшло трыццаць шэсць гадзін з таго часу, як ён апошні раз спаў. Яго ахапіла стомленасць. Ён падняўся наверх у свой пакой, каб спланаваць сваё паляванне за Рокі Дайманд, прыняць душ і паспаць.
  
  
  Сем
  
  
  Назвы раёнаў Велінгтона адлюстроўваюць яго маоры, англійскае і амерыканскае мінулае. Такія імёны, як Khandallah, Ngaio, Crofton Downs, Kilbimie і Brooklyn расчароўвалі Картэра, таму што яны паказвалі больш, чым мінулае; яны распавялі аб цяперашніх велізарных памерах Велінгтон. Больш за 300 000 жыхароў размясціліся па дузе вакол заліва. І Картэр трэба было высачыць аднаго-адзінага чалавека, старонняга, у якога не было ніякіх запісаў аб тым, што ён калі-небудзь быў у Новай Зеландыі.
  
  
  Было толькі адно лагічнае месца для пачатку: міжнародны аэрапорт Велінгтон. Ён абышоў наваколле, затым пракансультаваўся з кіраўніцтвам па рэстаранах і рэстаранах для бараў.
  
  
  * * *
  
  
  У Новай Зеландыі людзі ездзілі па левым баку дарогі, паштовыя скрыні былі пафарбаваны ў каралеўскі чырвоны колер і мелі форму лялечных домікаў, і раз на тры гады на ўсеагульных выбарах галасавалі за забарону алкаголю. Гэта яшчэ не прайшло, але гадзіннік бара быў суразмерна кароткі ў краіне, дзе рух за ўстрыманне мог лёгка выйсці з-пад кантролю. Бары зачыніліся ў дзесяць гадзін.
  
  
  Нік Картэр памятаў пра гэта, калі ішоў па Брадвеі, схіліўшы галаву супраць ваючага ветру, да склепа Баярд Стоктон. Міжнародны аэрапорт знаходзіўся на поўдні. Вялікія самалёты з ровам ляцелі туды-сюды, міргалі агні.
  
  
  Было 18:00. Халодны шторм Велінгтана прарэзаў гарнітур Картэра, як быццам ён быў марляй.
  
  
  
  
  Але Картэр выспаўся, добра паеў і адчуваў сябе выдатна, жадаючы даведацца, што ж ляжала ў аснове дзіўных падзей у Новай Зеландыі.
  
  
  Падрыхтаваны, ён насіў сваіх старых сяброў Вільгельміну, П'ера і Гюго. Дзіўна, як іх прысутнасць паўплывала на настрой Кілмайстра.
  
  
  Ён штурхнуў абцягнутыя пластыкам дзверы склепа Баярд Стоктон. Цыгарэтны дым і пах затхлага спіртнога скамячылі паветра. У пад'ездзе была павялічаная каляровая фатаграфія сарданічнага чалавека з рудымі валасамі. Пад фатаграфіяй быў надрукаваны надпіс: «Дыктар радыё Баярд Стоктан, чалавек з залаціста-жвіровым голасам, знік з Крайстчэрча ў ліпені 1984 года». Фатаграфія і надпіс былі заклеены празрыстым пластыкам, прымацаваным да сцяны. Картэр пакруціў галавой і прайшоў у склеп. Не звычайная высакакласная ўстанова.
  
  
  У бары было цёмна, і святло зыходзіла толькі ад маленькіх лямпачак, схаваных за таннымі крывава-чырвонымі засні. Шпалеры таксама былі чырвонымі і моцна пацяклі. За стойкай сядзелі чатыры чалавекі, паміж кожным стаялі пустыя крэслы. Яны заяўлялі аб сваёй ізаляцыі. За стойкай было вялікае размаляванае палатно, дрэнна зробленая імітацыя аголенай скуры Мадзільяні. У бара былі імкненні. Ён хацеў вырасці ў публічны дом.
  
  
  Картэр сеў на зэдлік у канцы стойкі і развязаў гальштук. Абагравальнік быў уключаны. Нават летам ночы ў Велінгтон могуць быць халоднымі. Яго твар успыхнуў ад цяпла і затхлага паветра. Бармэн паглядзеў на яго.
  
  
  "Піва льва", - сказаў Картэр.
  
  
  Бармэн кіўнуў, узяў шклянку і паставіў яе пад кран. Пакуль разлівалася піва, Картэр агледзеў сваіх таварышаў па выпіўцы: дзвюх жанчын і двух мужчын.
  
  
  Кожны з мужчын крадком і ветліва зірнуў на Картэра. Жанчыны ўтаропіліся ў свае напоі. Нячаста ў гэтай краіне вы бачылі жанчын у бары адных. І яны проста пілі. У адной быў віскі, а ў другой ром з колай. Яны не былі падобныя на тыпы Рокі Дайманд.
  
  
  Бармэн глядзеў, як Картэр вывучае жанчын.
  
  
  Гуртка з півам стукнулася перад Картэрам. Яно пралілося цераз край кружкі. Жанчыны ўзнялі вочы.
  
  
  «Добрая ноч», - заўважыў Картэр, з цікаўнасцю ўсміхаючыся панураму бармэну.
  
  
  "Вы кагосьці шукаеце?" - запатрабаваў адказу бармэн.
  
  
  У яго былі жорсткія вочы, кароткі забіяцкі нос і вушы колеру каляровай капусты. Ён ніколі не быў на Алімпійскіх гульнях, проста біўся на скрыжаваннях, маючы занадта шмат вольнага часу і не маючы здаровага сэнсу. Цяпер ён быў старэйшы і ведаў жыццё лепш, але ён не адмаўляўся ад задачы, якую мог выканаць.
  
  
  «Наогул-то я, - сказаў Картэр.
  
  
  "Вы не знойдзеце яе тут", - сказаў бармэн.
  
  
  Бармэн усё гэта высветліў. У Новай Зеландыі жанчыну трэба было абараняць. У адрозненне ад Злучаных Штатаў, дзе мяжа паміж дзяўчынай і вулічнай прастытуткай сціралася з-за часам неадметнай сукенкі, у Новай Зеландыі шлюха выглядала як пірог, а жанчына - як нечая маці. Дзве жанчыны ў бары або былі маці, або хацелі імі стаць. Іхнія бровы былі ўстрывожаныя.
  
  
  "Твая сястра?" - спытаў Картэр, зірнуўшы на бліжэйшую з дзвюх жанчын.
  
  
  "Кузіна", - груба сказаў бармэн. «Выпі піва і сыходзь».
  
  
  Картэр паставіў на планку 20 даляраў. Бармэн умеў рабіць паспешныя высновы. Можа, ён пайшоў бы іншым шляхам, каб матывацыя змянілася.
  
  
  Рука бармэна апусцілася на дваццатку.
  
  
  Але перш чым ён паспеў ссунуць банкноту ў касавую скрыню, рука Картэра рэзка апусцілася зверху. Здзіўлены, бармэн здрыгануўся і паспрабаваў выцягнуць грошы і руку з-пад яе.
  
  
  Рука была абезрухомлена.
  
  
  Вочы бармэна звузіліся. Ён задумаўся над сітуацыяй, яго лоб нахмурыўся ад напругі.
  
  
  Вольнай рукой Картэр нядбайна ўзяў піва і выпіў.
  
  
  Бармэн зноў паспрабаваў тузануць прэч, але сталёвыя мускулы Картэра ўтрымлівалі байца на месцы.
  
  
  Картэр паставіў піўную кружку.
  
  
  "Я сказаў, што шукаю кагосьці", - сказаў ён.
  
  
  "Так?"
  
  
  Бармэн не саступіць ні на ёту. Але яго рука пачала ўспацець. Час ад часу ён рабіў таемныя спробы вярнуць сабе годнасць, выслізгваючы.
  
  
  Чатыры чалавекі ў бары ўтаропіліся, не зусім разумеючы, што адбываецца.
  
  
  Бармэн ведаў. Ён і раней гуляў у гульні з запалохваннем, казалі яго заплюшчаныя вочы, але ён заўсёды сачыў за тым, каб у яго была правільная роля - роля хулігана.
  
  
  "Амерыканскі лётчык", - працягнуў Картэр. "Калі ён кажа, ён размаўляе па-ангельску".
  
  
  Бармэн аблізнуў вусны. Загіпнатызаваны, ён назіраў, як Картэр лёгка гуляе са сваім півам, як калі б новазеландцу не прыйшлося напружвацца.
  
  
  Прыліў неспакою падняўся па шыі бармэна. Нягледзячы на тое, што ён выкарыстаў гэтае апраўданне, ён не змагаўся за жанчын, гонар ці патрыятызм. Ён змагаўся, бо чакаў перамогі. Знішчэнне іншых даказала, што ён быў рэальным.
  
  
  «Тут ужо занадта шмат чортавых амерыканцаў», - прагыркаў бармэн.
  
  
  "Англійскі акцэнт", - паўтарыў Картэр. “Высокі мужчына. Любіць марціні з даданнем перно. Таксама любіць дам». Картэр ветліва кіўнуў двум утаропіўшымся жанчынам у бары. У іх была б свежая гісторыя, каб расказаць іх сябрам, на гэты раз пра барадатага нахабнага янкі.
  
  
  
  
  «Прабач, але ў яго вялікая рэпутацыя. Вельмі паспяхова падбірае жанчын і ўкладвае іх спаць. Завуць Рокі Дайманд». Ён усміхнуўся бармэну. "Я хачу знайсці гэтага чалавека", - шматзначна сказаў ён.
  
  
  Бармэн паціснуў плячыма.
  
  
  Картэр балюча прыціснуў руку да стойкі. Бармэн паспрабаваў здушыць стогн болю.
  
  
  "Буду ўдзячны за любыя зачэпкі, якія вы мне дасце", - сказаў яму Картэр. «Або пра яго, альбо пра тое, хто бачыў ці ведае яго».
  
  
  Бармэн сціснуў зубы.
  
  
  "Ніколі пра яго не чуў", - прашыпеў ён.
  
  
  Затым рука бармэна ўдарыла. Гэта была пакрытая шнарамі рука, з якой часцей перамагалі, чым прайгравалі.
  
  
  Картэр уздыхнуў.
  
  
  Вольнай рукой ён ударыў бармэна па сківіцы. Гэта быў ідэальны ўдар.
  
  
  Вочы байца пашырыліся ад здзіўлення. Кроў цякла з кутка яго рота. Збіты бармэн зноў урэзаўся ў аголенага Мадзільяні. Бутэлькі з бурбонам, ромам і джынам разляцеліся на падлогу. Лятаючае шкло ўбудавалася ў танную алейную карціну.
  
  
  Бармэн рэзка сеў пасярод бязладзіцы. Ён упаў на палі, якія паваліліся з алкагольнымі напоямі. Яго галава, апраўленая вушкамі з каляровай капусты, схілілася да грудзей.
  
  
  Зачараваныя, наведвальнікі схіліліся над стойкай, каб паглядзець, як які страціў прытомнасць мужчына павольна перакульваецца. Яго галава прызямлілася на цэлую бутэльку крэм-дэ-мент. Здавалася, ён усміхнуўся.
  
  
  Усё яшчэ нахіліўшыся, усе чацвёра павярнуліся тварам да Картэра. Яны зноў селі на свае зэдлікі.
  
  
  «Хто-небудзь з вас бачыў Рокі Дайманд? Чуў што-небудзь пра яго? - спытаў Картэр.
  
  
  Яны пахіталі галовамі.
  
  
  "Не ведаю гэтага імя", - сказаў адзін мужчына.
  
  
  "Тут шмат турыстаў", - дадаў іншы.
  
  
  «Прабач», - сказала стрыечная сястра. Затым яна ўсміхнулася. Злёгку, але ўсё ж усмешка. Ёй таксама не вельмі спадабаўся стрыечны брат.
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. Ён дапіў піва.
  
  
  "Я буду ў Wellington Arms, калі вы што-небудзь пачуеце". Ён даў ім імя, пад якім зарэгістраваўся.
  
  
  Бармэн на падлозе застагнаў. Ніхто не глядзеў.
  
  
  Картэр паўторна завязаў свой гальштук.
  
  
  "А як наконт грошай?" - спытаў першы наведвальнік-мужчына, зірнуўшы на бар.
  
  
  Картэр паклаў яшчэ дваццаць на першае.
  
  
  "Скажы яму, каб ён узяў урокі бокса".
  
  
  * * *
  
  
  У ноч Велінгтона дзьмуў вецер. Зоркі былі схаваныя за завіваючымся пластом шэрых і вугальных аблокаў.
  
  
  Наступныя некалькі гадзін Картэр праходжваўся па Брадвеі і яго завулках, пераходзячы з бара ў бар. Ён заказваў піва на кожным прыпынку, але не дапіваў. Яму трэба было быць напагатове.
  
  
  Часам ён хацеў, каб у ягоным распараджэнні было некалькі агентаў. Ці хаця б памочнік. Любы, хто дапаможа падзяліць беганіну па простым апісанні і задачы простага пытання. Вы бачылі ці чулі пра гэтага чалавека?
  
  
  Яго ногі нямелі ад начнога холаду. Нос у яго замёрз. Ён зноў адчуў недасыпанне, але ўсё ж вытрымаў гэтую ветраную ноч.
  
  
  Часта місію правальвалі проста з-за дрэннай працы ног. Адказы рэдка прыходзілі на срэбнай талерцы. Часцей за ўсё іх даводзілася выкопваць цяжкай працай.
  
  
  Бармэны, афіцыянткі і наведвальнікі, да якіх ён набліжаўся ў барах і рэстаранах Велінгтона па ўсім аэрапорце, былі схільныя да падазронасці і маўчанні. Часткова гэта была яго растрапаная барада. Але ў асноўным гэта была стандартная - і нармальная - рэакцыя.
  
  
  Такім чынам, кожны раз яму даводзілася шукаць тое, што развяжа ім мовы - хабарніцтва, спачуванне, прымус, а часам, для самотнага які п'е, сяброўскую гутарку.
  
  
  Допыт патрабаваў чакай, энергіі і грошай, а ўсё гэта ў яго сканчаліся. І ніхто з тых, з кім ён размаўляў, не сустракаў і не чуў пра Rocky Diamond.
  
  
  * * *
  
  
  Да закрыцця заставалася паўгадзіны, і Картэр нахіліў галаву, каб зноў увайсці ў ноч, якая прадзімаецца ветрам. Бар, з якога ён выходзіў, быў "Плуг і анёл". Наступным, да чаго ён пойдзе, быў Месяцовы Твар, праз два дзверы.
  
  
  Яго туфлі на скураной падэшве пляскалі па халодным асфальце. Ён глыбока засунуў рукі ў кішэні пінжака і згорбіўся, калі вецер гнаў яго па пустым тратуары. У большасці жыхароў Велінгтон хапіла розуму апынуцца дома ў такую ​​ноч. І падумаць толькі, што гэта было ўлетку.
  
  
  Злева ад яго была алея. Чорная прамавугольная дзірка. Ён прамчаўся міма, рухомы штармом.
  
  
  Тым не менш бакавым зрокам ён убачыў імгненны выбліск ляза нажа ў цемры ў уваходу ў завулак.
  
  
  Ён працягваў рухацца. Толькі яшчэ адна крама, ювелірная крама з чаканымі ўручную залатымі і срэбнымі каралямі, выстаўленымі ў вітрыне, і тады ён будзе ў наступным бары. Месяцовы твар.
  
  
  Той, хто быў у завулку, павінен быў быць нашмат хутчэй, калі б чакаў злавіць кагосьці, каго абрабаваць у гэтую ветраную ноч.
  
  
  Пасля ён пачуў крокі.
  
  
  Яны з грукатам выбеглі з завулка. Іх было дзесяць. Апрануты ў чорныя камбінезоны. Іх твары цямнелі на фоне гарадскіх агнёў. Апрануты і замаскіраваны, як і група, якая напала на горную турму.
  
  
  Картэр схапіў Вільгельміну за паясніцу.
  
  
  Адзін з іх кінуўся Картэр ў ногі.
  
  
  Ён адскочыў.
  
  
  Яны акружылі яго.
  
  
  Картэр разгарнуўся, размахваючы пісталетам
  
  
  
  
  Ён ударыў другога ў шыю. Яго рука была такой халоднай, што ён амаль не адчуў моцнага ўдару.
  
  
  Вочы мужчыны закаціліся, і ён пакорліва апусціўся.
  
  
  Але астатнія атакавалі, з поўнай рашучасцю.
  
  
  Іх было вельмі шмат. Яны маглі дазволіць сабе мець рэфлексы крыху павольней, чым у Кілмайстра.
  
  
  Яны пайшлі на яго з усіх бакоў.
  
  
  Картэр біў сваім пісталетам, локцямі, рукамі і нагамі.
  
  
  Гэта было падобна на дужанне з лавінай.
  
  
  Ён ударыў аднаго ў жывот. Нападнік сагнуўся напалову, і яго вырвала.
  
  
  Іншы ён ударыў па шчацэ. Чорны макіяж саскрабціла з беласнежнага твару, які хутка пачырванеў ад крыві.
  
  
  Яны схапілі яго за рукі. Вырвалі Вільгельміну з ягоных рук. Прыціснулі яго да цаглянай сцяны. Іх было зашмат.
  
  
  Незадоўга да таго, як ён вырваўся на волю, адзін з іх патрапіў яму ў сківіцу. Іншы нанёс два моцныя ўдары па селязёнцы.
  
  
  Чырвона-чорны боль успыхнуў за вачыма Картэра.
  
  
  "Забудзьцеся аб брыльянце!" - прарычэў адзін мужчына.
  
  
  Гэта быў нізкі голас, замаскіраваны. Англійская, але з рускім акцэнтам.
  
  
  "Якім?" Ён хацеў зноў пачуць голас.
  
  
  "Ідзі дадому!" прахрыпеў іншы.
  
  
  Яны былі чорнымі прывідамі ўначы. Кожны быў падобны да іншага. Копіі з тонкімі вуснамі, апранутыя ў чорныя камбінезоны, абароненыя ад ветра. У іх былі рэвальверы. Яны працавалі ва ўнісон, былі добра навучаны і поўныя энтузіязму.
  
  
  "Сярэбраны голуб!" - сказаў Картэр.
  
  
  Гэта зрабіла ўсё. Кулакі патрапілі Картэру ў твар, шыю, грудзі і жывот. Ізноў і ізноў. Караючы яго за веды.
  
  
  Ён змагаўся.
  
  
  Яны білі мацней, серыя выбуховых боляў прымусіла яго задыхацца і тыкацца ў грубую цагляную сцяну.
  
  
  "Не спрабуй сачыць за Даймандам!" - папярэдзіў новы голас, канчатковасць у словах. "У наступны раз ты будзеш мёртвы!"
  
  
  Каб падкрэсліць гэтую думку, іншы зламыснік схапіў Картэра за галаву і ўдарыў ёю аб цагляную сцяну.
  
  
  Рукі выпусцілі Картэра. Ён саслізнуў уніз, кожны мускул яго цела крычаў. Цёплая ліпкая кроў сачылася з яго патыліцы. Вуліца Велінгтона вар'яцка кружылася. Ён адчуў слабасць за некалькі секунд да страты прытомнасці.
  
  
  Нападаючыя ўрачыста ўтаропіліся на яго.
  
  
  Маўкліва яны павярнуліся і пабеглі па бязлюднай вуліцы.
  
  
  * * *
  
  
  Начны холад зыходзіў з тратуара. Картэр прачнуўся ў гэтай далікатнай цішыні, ведаючы, што яму трэба ўстаць, ведаючы, што ён здранцвеў бы, можа, нават захварэў і выйшаў бы з ладу, калі б ён гэтага не зрабіў.
  
  
  Пары паспяшаліся міма яго з насмешкай у галасах, калі яны з агідай ішлі прэч. Яны думалі, што ён п'яны, ці лайдак, а можа, і таго горш. Праехалі некалькі машын, іх яркія агні асвятлілі тратуар. Музыка і смех разносіліся па тратуары, калі ўверх і ўніз па вуліцы адчыняліся і зачыняліся дзверы бараў і рэстаранаў.
  
  
  Картэр устаў. Яго захліснула хваля млоснасці. Дрыготкімі рукамі ён бескарысна праціраў пінжак. Ён схапіўся за сцяну, каб не ўпасці.
  
  
  Калі па вуліцы павольна пад'ехала іншая машына, ён выйшаў у завулак. Там ён знайшоў Вільгельміну ў чарнільным цені. Ён кінуў "люгер" у кішэню пінжака і, спатыкаючыся, вярнуўся на асветлены тратуар. Збіццё было майстэрскім і ўладкована так, каб яго цела не забылася гэта.
  
  
  Ён паляпаў па кішэнях у пошуках цыгарэты. Машына была маленькая, жоўтая. Вярнулася млоснасць, на гэты раз якая суправаджаецца прытомнасцю. Яго калені ператварыліся ў ваду, але яго розум усё яшчэ працаваў.
  
  
  Жоўтая машына была "маздой", і яна павольна папаўзла перад ім.
  
  
  Раптам калені падагнуліся. Яго ахапіла галавакружэнне. Ён забыўся цыгарэту і жоўтую мазду. І зноў ён без прытомнасці ўпаў на халодны тратуар.
  
  
  * * *
  
  
  Калі ён прачнуўся, яго непакоілі сны, калі яго цягнуць. Гэта былі невыразныя сны, ускладненыя тым, што ён утульна сядзеў у ложку ў сваім гасцінічным нумары, сонца свяціла яркім і нявінным праз акно, а бінты і розныя смярдзючыя мазі пакрывалі часткі яго цела.
  
  
  Ён асцярожна пацягнуўся. Адчуў рабізна ў балючых мышцах. Боль прымусіў яго ўсміхнуцца. Прынамсі, ён быў жывы. Ён рухаў косткамі і суставамі. Нічога не зламана.
  
  
  Ён адкінуў коўдру і сеў. Аголены, ён асцярожна, а затым з большай упэўненасцю прайшоў у ванную.
  
  
  Ён уздыхнуў з палёгкай і паглядзеў у люстэрка. Белыя павязкі атачалі яго барадаты твар коўдраю. Ён зняў павязкі. Радзімы і парэзы, але нічога сур'ёзнага. Ён вярнуўся да тумбачкі, каб паглядзець на гадзіннік.
  
  
  Было адзінаццаць сорак пяць. Ён спаў доўга, можа, дванаццаць гадзін. Што было неабходна, каб ажывіць яго разбітае цела. Калі над вамі працуюць прафесіяналы, акрыянне не бывае хуткім і лёгкім, але гэта дапамагае быць у надзвычай падрыхтаваным стане Killmaster. Ён агледзеў пакой. Яго шафа была адчынена, адзенне з учорашняга дня акуратна развешана. Ён зняў трубку.
  
  
  "Ды сэр?" - сказаў учора службовец знізу.
  
  
  "Ёсць паведамленні для мяне?"
  
  
  "Я праверу."
  
  
  Рушыла ўслед хвіліна маўчання, затым вярнуўся нецярплівы малады чалавек.
  
  
  «Нічога, сэр. Прабачце».
  
  
  "Няўжо мінулай ноччу мяне прывезлі за рулём жоўтай Мазды?"
  
  
  «Уласна кажучы, мой калега згадаў пра гэта. Прыемны хлопец. Дапамог вам дабрацца да вашага нумара. Выклікаў лекара гатэля».
  
  
  "Як яго імя? Мне б хацелася падзякаваць яго "
  
  
  
  
  «Не, сэр. Сказаў, што ён быў проста добры самарыцянін. На вас напала адна з грубых банд на набярэжнай».
  
  
  Картэр уздыхнуў. Самарыцянін відавочна быў чалавекам у жоўтай «маздзе». Вось адкуль прыйшла тая займальная частка ягонай мары.
  
  
  Нібы ў тумане ён успомніў, як яго паднялі на ногі і напалову цягнулі, напалову цягнулі да маленькай машыны. Ён успомніў, як грукнулі дзверы, адкрыў рот, каб падзякаваць свайму дабрадзею, а затым зноў адключыўся.
  
  
  Незнаёмец уяўляў сабой сапраўдную загадку, якую зараз немагчыма ідэнтыфікаваць. Картэр не разглядзеў твар гэтага чалавека. Ён не ведаў узросту і нават колеру валасоў, таму што мужчына насіў каптур нізка да вушэй. Не ведаў нумарнога знака машыны. Не ведаў, чаму - і ці сапраўды - незнаёмы сачыў за ім.
  
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  «Ну… ёсць яшчэ нешта. Але я не ведаю, наколькі гэта важна…»
  
  
  "Рокі Дайманд?" - раптам насцярожыўся Картэр.
  
  
  «Нічога асаблівага, - папярэдзіў малады службовец, - але я ўспомніў, што вы сказалі аб роспытах, і адна са служанак сказала, што бачыла такога чалавека, як вы апісалі. Ён прыйшоў п'яным з жанчынай, каб наведаць аднаго з нашых гасцей. Ён замовіў у бары марціні з пярно. Пакаёўка не памятала, у якога госця яны былі ў гасцях. У любым выпадку, яны смяяліся па ўсім вестыбюлі, ідучы да ліфта. Вельмі няварта, падумала яна.
  
  
  "Пакаёўка чула, што ён сказаў што-небудзь?"
  
  
  «Крайстчэрч», - сказаў служачы гатэля, задаволены тым, што ён можа даставіць інфармацыю госцю, які так шчодра заплаціў. Грошы не могуць купіць каханне, але на іх можна рэгулярна купляць супрацоўніцтва. «Ён згадаў Крайстчэрч. Жанчына павісла яму на руку і ўмольвала ўзяць яе з сабой».
  
  
  Картэр ухмыльнуўся.
  
  
  "Будзь я пракляты", - сказаў ён.
  
  
  
  Восьмы раздзел
  
  
  Як горад, заснаваны англійскімі джэнтльменамі дзевятнаццатага стагоддзя, Крайстчэрч быў хутчэй кансерватыўным, чым модным. Фармальныя кветкавыя сады ўпрыгожвалі асабнякі багатых, у той час як акуратныя клумбы з ільвінай зяпай і букетамі ўпрыгожвалі бунгала працоўнага класа. Лебедзі са зборнікаў апавяданняў плавалі ў ручаях і сажалках. Школьнікі з малюначкамі-паштоўкамі насілі зялёныя блэйзеры і традыцыйныя клюшкі для хакея на траве.
  
  
  Крайстчэрч жыў павольна, амаль нядбайна. Гэта было адлюстраваннем выхавання, якое падкрэслівала добры густ, а не колькасць прададзеных аўтамабіляў сёння і не тое, колькі грошай будзе зароблена заўтра. Бізнэс квітнеў без ажыятажу. Фінансавым поспехам захапляліся, але не хвалілі ў гэтым самым англійскім горадзе па-за межамі Вялікабрытаніі.
  
  
  Нік Картэр думаў пра гэта, калі наступныя два дні правёў, спакойна прабіраючыся праз горад з насельніцтвам больш за 300 000 чалавек. Было больш рэстаранаў за бараў. Крайстчэрч быў горадам крамнікаў, кожны з якіх валодаў невялікімі па-ангельску эксцэнтрычнасцямі, якія адрознівалі іх установы.
  
  
  Ён пайшоў у рэстаран Grimsby's, размешчаны ў пераабсталяванай сярэднявечнай царкве. Нясмачнай Шангры-Ла, якая абяцала ў пластыцы тое ж, што і ў фільмах з цэлулоіда. Оксфардскай кампаніі Victualling, упрыгожанай старымі драўлянымі будкамі і жалезнымі лямпамі на гусінай шыі. У Lounge Waimairi, дзе маладыя жаніліся, па дарозе абмяркоўвалі рэгбі і палітыку. І ў розныя кітайскія, мексіканскія, італьянскія, амерыканскія, англійскія, нямецкія і любыя іншыя этнічныя бары ці рэстараны можа прыдумаць урадлівы розум.
  
  
  Ён стаміўся і выклікаў нястраўнасць, але ён працягваў. Нават у горадзе з 300000 індывідуалістаў. Картэр ведаў, што настойлівасць акупіцца - гэта толькі пытанне часу. Калі павязе.
  
  
  * * *
  
  
  Змярканне другога дня. Маладыя людзі еўрапейскага паходжання праязджалі на веласіпедах па Саборнай плошчы Крайстчэрча.
  
  
  Ратуша і англіканскі сабор дамінавалі над паркавай зонай. Чайкі кружылі і крычалі над галавой. Беспрацоўныя падлеткі маоры стаялі на рагу, ссутуліўшыся ў плячах, і палілі цыгарэты. Іх асмуглыя палінезійскія твары з прыгожымі плоскімі косткамі здаваліся панурымі і маркотнымі ў дагасаючым святле. Не ўсё было ідэальна ў гэтым натхнёным ангельцамі раі.
  
  
  Картэр прайшоў міма іх, міма плошчы, міма гатэля "Савой", каб працягнуць свае метадычныя пошукі. Ён быў апрануты ў касцюм з Фліт-стрыт, прывезены з Лондана, і вясёлы выгляд, які хаваў яго расце расчараванне. Яго барада пачынала больш быць падобным на прыкідванне грашовага бізнэсмэна, чым на нядбайнасць жабрака ізгоя.
  
  
  Наступным прыпынкам быў Wyndham Club, шыкоўны трохпавярховы гатэль, высечаны з палявога каменя. На арачных вокнах былі цяжкія парчовыя запавесы, а ў уваходных дзвярэй - састарэлы лёкай. Лёкай пакланіўся і дакрануўся да краю фуражкі, калі Картэр падняўся па прыступках. Правільнае адзенне і правільнае стаўленне прынясуць вам павагу, а то і душэўны спакой.
  
  
  Пахі дарагога віскі, брэндзі, партвейну і старога дрэва араматызавалі паветра абабітага панэлямі бара на першым паверсе. Бармэн выцер белую тканіну аб бліскучую стойку і ацэньвальна ўсміхнуўся Картэр.
  
  
  Ён спытаў. "Лондан?" Картэр устаў у бара, паставіў нагу на парэнчы і кіўнуў.
  
  
  "Толькі што адтуль".
  
  
  Скажыце чалавеку, што ён чакае пачуць, і вы пацвердзіце яго розум. Імгненнае паразуменне. «Аднойчы я быў у Лондане», - працягнуў бармэн
  
  
  
  
  У яго былі бледна-блакітныя вочы і тонкія серабрыстыя валасы, зачасаныя назад да галавы. Яго велічная пастава падыходзіла для прыглушанага бара.
  
  
  "Табе спадабалася?"
  
  
  «Я быў расчараваны, сэр. Я чакаў туману. Вы ведаеце, густы туман з гарохавага супу Шэрлака Холмса і Джэка Патрашыцеля?» Бармэн высакакласнай установы любіў прыгоды. «Але калі я дабраўся туды, яны сказалі мне, што туман насамрэч быў смогам, проста забруджваннем паветра, і што ў Лондане ёсць новыя пастановы супраць гэтага. З шасцідзесятых не было гарачага супу з гароху. Вельмі прыкра».
  
  
  "Я магу ўявіць", - сказаў Картэр.
  
  
  Бармэн перастаў паліраваць і паглядзеў на свайго адзінага пакупніка.
  
  
  "Што б вы хацелі выпіць, сэр?"
  
  
  "Марціні з даданнем перно".
  
  
  "Незвычайны напой", - сказаў бармэн, ідучы на працу.
  
  
  "Падавай гэта каму-небудзь яшчэ ў апошні час?"
  
  
  "Не, сэр."
  
  
  Бармэн па адным кідаў у Шэйкер кубікі лёду, бомкаючы. Ён наліў джын Boodles, закусіўшы рыльца бутэлькі ў самы зручны момант. Яго рукі рухаліся з размахам і драматызмам канцэртнага піяніста. Ён падняў бутэльку вермута «Чынзана».
  
  
  "Дванаццаць да аднаго?" ён спытаў.
  
  
  "Вось і ўсё", - кіўнуў Картэр і працягнуў. «Ён быў бы высокім, стройным. Прыкладна майго росту. Англійская акцэнт. Пілот».
  
  
  Сівавалосы бармэн працаваў без перапынку. Ён дадаў якасны вермут і перамяшаў сумесь. Ён плюхнуў Перно ў шклянку на ножцы, наліў марціні, наматаў на яго цэдру цытрыны і лёгкім рухам пальцаў кінуў цэдру ў сумесь.
  
  
  Ён адступіў, скрыжаваў рукі. Ён быў генералам, якія чакалі выніку важнай бітвы.
  
  
  Картэр задуменна адпіў.
  
  
  "Выдатна", - абвясціў ён. "Пяшчотная, без папроку".
  
  
  Бармэн заззяў. Картэр дабіўся свайго.
  
  
  У знак удзячнасці Картэр выпіў.
  
  
  Прыбіраючы, бармэн назіраў, як пакупнік атрымлівае асалоду ад пладамі яго таленту.
  
  
  - Ясна, у вас ёсць новая бутэлька Pernod, - сказаў нарэшце Картэр.
  
  
  Бармэн завагаўся і паглядзеў на бутэльку, вяртаючы яе ў ракавіну.
  
  
  «Сапраўды. Мы не часта адчыняем бутэлькі. Нават улетку».
  
  
  Пярно быў летнім напоем, які звычайна падавалі з лёдам. Зялёны ад бутэлькі, ён стаў малочна-жоўтым пры ўдары аб лёд. Лікёр шанаваўся за слабы густ лакрыцы.
  
  
  "Цікава, хто з іх піў апошні раз", - нядбайна сказаў Картэр.
  
  
  Бармэн нічога не сказаў. Ён выцер барную стойку. Ён апаласнуў акуляры. Ён выціраў пыл з бутэлек.
  
  
  "Вы маглі б патэлефанаваць", - прапанаваў Картэр, сёрбаючы. "Спытай іх."
  
  
  Бармэн, які атрымліваў асалоду ад сваёй працай, але ўсё яшчэ прагнуў прыгод у лонданскіх туманах Шэрлака Холмса, кіўнуў, адарваў погляд ад фартуха і выйшаў з пакоя.
  
  
  Картэр спадзяваўся, што гэта менавіта тая поспех, якую ён так доўга чакаў.
  
  
  Бармэн тэлефанаваў сваім калегам-бармэнам Wyndham, каб пазнаць, ці не прасіў ці хто-небудзь з джэнтльменаў у апошні час марціні з кропляй Pernod.
  
  
  Яго не было дваццаць хвілін. Калі ён вярнуўся, Картэр дапіў марціні.
  
  
  "Цікавая сітуацыя", - прызнаўся бармэн, здымаючы фартух.
  
  
  Картэр цярпліва чакаў. Гэта быў момант славы бармэна. Тым не менш, у яго было жаданне задушыць яго. Гэта былі доўгія два дні.
  
  
  "Вы дабіліся поспеху?" ён спытаў.
  
  
  "Думаю, што так", - урачыста сказаў бармэн. «Тут быў джэнтльмен, госць гатэля па імені Шэлтан Філіпс. Прыгожы мужчына. Нават хвацкі, прынамсі, так думалі дамы».
  
  
  Картэр усміхнуўся. Звалі Рокі Дайманд пры нараджэнні Філіп Шэлтан.
  
  
  "На мінулым тыдні?" - сказаў Картэр. "У вас яшчэ ёсць квітанцыі?"
  
  
  «Яго пакой, сэр. Вядома, вам гэта патрэбна».
  
  
  Паслужлівы бармэн прагледзеў квітанцыі бара. Калі здаралася поспех, яе часта было шмат. Але ў той час як вы ўпарта, безнадзейна праследуеце няўлоўную інфармацыю, што вы яе забыліся.
  
  
  Нумар пакоя быў 203.
  
  
  * * *
  
  
  Калі Нік Картэр сунуў ёй у кішэню дваццаць даляраў, пакаёўка на другім паверсе клуба Wyndham успомніла Шэлтана Філіпса.
  
  
  Яна ўспамінала, што Філіпс усё яшчэ здымаў дарагі пакой. Гэта была невысокая брунэтка з яркімі вачыма і рухомым ротам. Ён заплаціў да наступнага тыдня.
  
  
  З яшчэ дваццаццю доларамі пакаёўка адамкнула дзверы, паслала Картэру паветраны пацалунак і знікла, каб нанесці цытрынавы воск у наступны пакой.
  
  
  Пакой Рокі Дайманд у Wyndham Club быў упрыгожаны распісанымі ўручную фарфоравымі талеркамі, латуневай арматурай, цяжкай мэбляй з чырвонага дрэва, паркетнай падлогай і завязаным уручную ўсходнім дываном, які пачынаўся прама ад дзвярэй і павялічваў даўжыню даўгаватага пакоя да самага нізу. высокі ложак з полагам.
  
  
  Рокі Дайманд любіў марнаваць грошы. Гэта было яго… ці кагосьці яшчэ?
  
  
  Картэр пачаў са скрынь у камодзе, знайшоў звычайны набор шкарпэтак, ніжняй бялізны і насоўак. У шафе былі два дзелавыя касцюмы - цёмна-сіні і шэры ў тонкую палоску, а таксама туфлі і адзенне для адпачынку.
  
  
  Куды б Дайманд ні быў, ён узяў з сабой няшмат. Паездка ў рэжым строгай эканоміі, а можа, яго проста выкралі, забілі, а яго цела разразалі на прынаду для акул.
  
  
  Картэр праверыў падшэўку і кішэні адзення, перавярнуў і страсянуў туфлі, затым прагледзеў астатнія скрыні ў пакоі.
  
  
  
  Ён знайшоў канцтавары Wyndham Club, Біблію Гідэона, жаночы бюстгальтар і трусы ад бікіні, сурвэткі і скрыню мужчынскіх упрыгожванняў. Ён працаваў з дакладнасцю, старанна замяняючы ўсё, як ён знайшоў.
  
  
  Але яго поспех зноў скончыўся. Не было ніякіх фінансавых справаздач. Ні чэкавых кніжак, ні крэдытных карт, ні нават квітанцый з мясцовых крам або запалкавых пушак.
  
  
  Гэта было амаль так, як калі б Дайманд чакаў, што яго пакой абшукаюць. Яго рэчы былі асабістымі, але нічога не раскрыла ні яго сапраўднай асобы, ні яго намераў у Крайстчэрчы або Новай Зеландыі.
  
  
  Акрамя таго, што ён планаваў вярнуцца.
  
  
  Натрэніраваным поглядам Картэр абвёў пакой. Што ён не праверыў?
  
  
  Сцены, столь і падлогу.
  
  
  Ён зноў узяўся за працу, правяраючы мэблю ззаду і пад ёй, абагравальнік падлогі, падлогу ў туалеце, пад кілімком, пласціны за свяцільнямі, вентыляцыйную рашотку. Нічога.
  
  
  Затым ён пачуў гук ля дзвярэй.
  
  
  Ціхі гук, спрабуючы замаўчаць.
  
  
  Іншых дзвярэй не было. Картэр апынуўся ў пастцы.
  
  
  Ён хутка перасек пакой і штурхнуў акно.
  
  
  Там быў вузкі выступ шырынёй каля дваццаці чатырох дзюймаў, а затым двухпавярховы спуск прама ўніз.
  
  
  Не вялізная адлегласць, але дастаткова, каб зламаць нагу… або пазваночнік. І паміж ім і бетонам унізе не было ні падстрэшкаў, ні дрэў.
  
  
  Картэр выслізнуў з акна на выступ. Пад ім пешаходы куплялі вітрыны, а аўтамабілі выпускалі выхлапныя газы ў паветра.
  
  
  Калі павязе, ніхто яго не заўважыць, прыцягне ўвагу іншых, увага паліцыі. Або Сярэбраны голуб.
  
  
  Калі ён зачыніў акно, дзверы ў гасцінічны нумар адчыніліся і зачыніліся.
  
  
  Мужчына быў хударлявы, хуткі. Ён сунуў адмычкі назад у кішэню штаноў.
  
  
  Картэр усміхнуўся сам сабе. У нейкім сэнсе ён чакаў яго.
  
  
  Гэта быў той самы чалавек, які пакінуў радыёстанцыю CB і аптэчку для Майка на Паўночным востраве. Той самы чалавек, які вярнуў Картэра ў яго гатэль у Велінгтон пасля нападу рускіх. Мужчына, які вадзіў жоўтую «Мазду», насіў кепку там-о'-шантэр, нізка спушчаную да вушэй, і меў маленькія рысы твару.
  
  
  Яго рухі былі асцярожнымі, дасведчанымі. Ён прытрымліваўся той жа схеме пошуку, што і Картэр. На гэты раз ён не шукаў Картэра і не быў рабаўніком. Ён быў прафесійным агентам.
  
  
  Картэр назіраў з акна высока, цвёрда паставіўшы ногі на выступ шырынёй у два футы. Яго цела было па-за полем зроку. Была бачная толькі яго галава, калі б іншы агент дзейнічаў дастаткова хутка.
  
  
  Вакол яго свістаў вецер. Перыядычна ён хаваўся з-пад увагі, паколькі той, хто шукае, становячыся расчараваным, спыняўся, каб агледзець пакой і падумаць.
  
  
  Гэта быў адзін з тых выпадкаў, калі ўласны погляд Картэра ўбачыў кавалак паперы. Гэта быў кавалак паштовай паперы, складзены так, каб змясціўся ў кашалёк або скрыню для ключоў, які ляжаў у верхняй частцы ніжняй часткі шыбы ў пакоі. Ён лёгка мог упасці, калі дзве рукі - а не адна чаканая рука - павінны былі працягнуць руку, каб адчыніць акно з падвойным шкленнем. (Гэта было цвёрдае акно.) І абломкі заставаліся незаўважанымі пакаёўкамі, якія прыбіралі толькі тое, што было відаць.
  
  
  Картэр шырока і цярпліва ўсміхнуўся, калі агент завяршыў метадычны ператрус пакоя. Мужчына выдаткаваў на гэта добрую гадзіну, нават зняўшы пласціны, якія зачыняюць выключальнікі святла і электрычныя разеткі. Ён таксама быў пасля Рокі Дайманд. Але ў чым была яго прычына… і на каго ён працаваў?
  
  
  Нарэшце, расчараваны і расчараваны, агент прыціснуў вуха да дзвярэй. Калі гукі знадворку сказалі яму, што гэта бяспечна, ён адчыніў дзверы і выслізнуў.
  
  
  Картэр зноў адчыніў акно, схапіў складзены ліст паперы і рушыў услед за ім.
  
  
  Агент прайшоў міма санаторыя House of Natural Health Foods, аптэкі New Market Butcherym Reynolds Chemists, Woolworth's Variety і вярнуўся на Саборную плошчу Крайстчэрча.
  
  
  Гэта быў хударлявы мужчына, апрануты ў карычневыя штаны з кароткімі рукавамі, вятроўку "Лонданскі туман" і бойкі там-о-шантэр. Ён хадзіў, засунуўшы рукі ў кішэні, яго плечы былі паслаблены, не паказваючы, што ён занепакоены тым, што за ім сочаць. Аднаго гэтага было дастаткова, каб выклікаць у Картэра падазрэнні.
  
  
  Такі добры агент, як гэты, будзе пераходзіць вуліцы, ныраць у крамы і выходзіць з іх, вяртацца назад - таму што, калі ён выконвае заданне, ён пазначаны чалавек. Нехта, каго ён часта не ведае.
  
  
  Ён таксама заўсёды шукае незвычайную цікавасць да яго ці да таго, што ён робіць. Гэта можа прывесці яго да патрэбнай інфармацыі. Для Картэра асцярожнае выкарыстанне вуліц было другой натурай. Рэдка за ім сачылі без яго ведама. Учора ён страціў як мінімум адзін хвост у Крайстчэрчы. І два ў Велінгтоне. Частка працы.
  
  
  Калі яны ўвайшлі на плошчу, Картэр адступіў яшчэ далей.
  
  
  Дзіўны агент зліваўся з еўрапейскімі новазеландцамі, яго вельмі ангельскае адзенне было падобным на вельмі ангельскае адзенне іншых жыхароў плошчы.
  
  
  Картэр ніколі не чуў галасы незнаёмца, варожачы, ці будзе там шатландскі акцэнт, які падыходзіць да там-о-шантэра, ці іншы акцэнт - усходнееўрапейскі. Амерыканец, рускі - тамака там-о'-шантэр насілі для адцягнення.
  
  
  
  
  
  Агент павярнуўся да падстаўкі з кветкамі насупраць вялікага цагляна-каменнага паштовага аддзялення. У яго была дзіўная хада, вельмі своеасаблівая. Калі ў Картэра было дастаткова часу, каб вывучыць яго ...
  
  
  Замест гэтага Картэр марудліва сышоў, відаць, накіроўваючыся ў мужчынскі туалет.
  
  
  Агент адабраў у кветачніцы букет з жоўтых, белых і сініх рамонкаў. Гэта была простая транзакцыя, напоўненая размовай, і Картэр сумна агледзеў плошчу.
  
  
  Пакуль не ўбачыў Бленкачова.
  
  
  Шэф жудаснага K-GOL праходзіў праз вялікія падвойныя дзверы паштовага аддзялення так нядбайна, як калі б гэта быў Крэмль.
  
  
  Стары агент быў апрануты ў нясмачны памяты гарнітур. Вельмі англійская. Ён перабіраў стос замежных канвертаў, нібы шукаў чэк на перавод.
  
  
  Гэта была добрая маска, і Бленкачова з цяжкасцю можна было даведацца як важнага савецкага чыноўніка на фатаграфіі Майк.
  
  
  Ён быў там, каб сустрэць чалавека ў там-о'-шантэры.
  
  
  Нягледзячы на вялізныя наступствы таго, што галоўны чалавек з КДБ у свеце зноў будзе працаваць на полі, Картэру прыйшлося ўсміхнуцца.
  
  
  Бленкачоў быў добры. Рукі злёгку дрыжалі. Нос быў ярка-чырвоным, што наводзіла на думку, што выпіў зашмат. І тут самае прыдатнае дакрананне - выраз патрэбы на твары Блянковава перарасло ў прагнасць, калі ён знайшоў патрэбны канверт і разарваў яго. Ён заззяў, калі прачытаў суму на фальшывым чэку. Пасля ён пайшоў, нібы шукаў бар.
  
  
  Тым часам малады агент у там-о'-шантэры важдаўся ў кветкавага стэнда, працягваючы гутарыць з кветачніцай. Назіраючы за Блянкочавым краем вока, агент павярнуў букет у руцэ, патрымаў яго на руках, затым кінуў на бок і пастукаў па сцягне. Ён не ведаў, што з гэтым рабіць.
  
  
  Нарэшце, скончыўшы размову, малады чалавек падзякаваў і павярнуўся.
  
  
  Урэзаўся ў Бленкачова.
  
  
  Канверты ўзляцелі ў паветра.
  
  
  Букет упаў.
  
  
  Абодва мужчыны нахіліліся, каб забраць свае рэчы, і Картэр убачыў кароткую гутарку, якая адбылася без адзінага погляду на іншага. Казаў малады агент. Картэр чытаў па вуснах. Старому агенту гэтае паведамленне не спадабалася, і ён аддаў загад. Яны не абменьваліся поглядамі ці пакетамі.
  
  
  Двое ўсталі, паціснулі адзін аднаму рукі, зноў ветлівыя незнаёмцы. Былі прынесеныя прабачэнні.
  
  
  Яны пайшлі ў напрамках на дзевяноста градусаў адна ад адной.
  
  
  Картэр рушыў услед за Блянченковым, пакідаючы яму дастаткова месца.
  
  
  Бленкачоў хуткім крокам прайшоў па плошчы, абмінуў круг, скарыстаўся мужчынскай прыбіральняй, спыніўся на лаўцы ў парку, каб адпачыць, а затым прайшоў вакол пошты на вуліцу.
  
  
  У нейкі момант ён заўважыў Картэра. Але агент AX застаўся з ім. КДБ не надта стараўся страціць Killmasterа.
  
  
  Вярнуўшыся на вуліцу, жоўтая «мазда» стаяла ля тратуара, і Бленкачоў накіраваўся да яе. Яго занадта доўгі пінжак пляскаў па мехаватым штанах.
  
  
  Малады агент пацягнуўся праз пярэднія дзверы і адчыніў дзверы Бленкочеву. Нецярплівы, ён завёў матор.
  
  
  Бленкачоў скокнуў, павярнуўся і паглядзеў у акно.
  
  
  Калі "Мазда" памчалася, стары ліс надарыў Картэра гарэзны ўсмешкай і злёгку памахаў рукой. Гэта быў салют Маці.
  
  
  Ухмыляючыся, Картэр глядзеў, як «Мазда» уплывае ў струмень машын Крайстчэрча. Сачыць за Бленкачовым не мела сэнсу. Картэр знайшоў тое, для чаго Блянкачоў пасылаў маладога агента сюды.
  
  
  Ён дастаў з кішэні складзены лісток, адчыніў яго, перачытаў адрас і злавіў таксі.
  
  
  * * *
  
  
  Пункт прызначэння Картэра знаходзіўся на паўднёвым захадзе, за межамі горада Крайстчэрча, у маланаселеным раёне недалёка ад аэрадрома Віграм. Вербы і дубы ўсейвалі сухі краявід. Закінутыя сельскагаспадарчыя прылады былі іржавым напамінам аб першапачатковым прызначэнні, якое ангельскія джэнтльмены мелі ў выглядзе для зямлі.
  
  
  Цяпер участак быў разбіты на пустцы, чакаючы продажу або выкупу. Сям'я маоры стаяла на абвіслай верандзе, пакуль Картэр праязджаў міма на арандаванай машыне. Гэта былі ціхія людзі, змучаныя жыццём. Яны не махалі рукой, але глядзелі, як Картэр павярнуў на дарогу, якая вяла да адрасу Чарлі Сміта. Яго сыход быў іх забаўкай.
  
  
  Картэр прыпаркаваў арандаваны аўтамабіль у цені вярбы, галіны якой датычыліся зямлі. Летні поўдзень стаў гарачым; было амаль восемдзесят градусаў. Надвор'е ў Новай Зеландыі было не толькі драматычным, але і непрадказальным.
  
  
  Ён выйшаў з машыны і агледзеўся. Дом Сміт-Справы быў крыху больш, чым халупа. На зямлі валяліся кансервавыя слоікі, шыны, скрутак калючага дроту. Пустазеллі вольна выраслі ад смагі. Металічны клапан зламанага жняяркі пляснуў, калі лёгкі ветрык падняў пыл у паветра. Калісьці гэта быў добры, моцны дом. Падмурак быў нават каменным. Брудная сцежка вяла да правіслага ганка. Картэр падышоў да яго.
  
  
  Ён пастукаў.
  
  
  "Сміт-здзелка!"
  
  
  Няма адказу. Ён зноў пастукаў, зноў паклікаў, абышоў ззаду. Тамака таксама нікога няма.
  
  
  Ён вярнуўся наперад, трымаючыся за дзвярную ручку, калі ўбачыў стары джып, які хіснуўся па прасёлкавай дарозе да халупы.
  
  
  Кіроўцу было цяжка вырашыць, ці аддае перавагу ён паскарэнне ці тормаз.
  
  
  
  
  Машына імчыцца наперад, тармозіць амаль да поўнага прыпынку, а затым скача наперад, як трус з шротам у хвасце.
  
  
  Картэр назіраў за няўстойлівым рухам джыпа і ўсміхнуўся.
  
  
  Калі джып нарэшце спыніўся ў пыльным двары, ён пайшоў да яго.
  
  
  "Чарлі Сміт - справа?"
  
  
  "Betcha!" - сказаў кіроўца, выдыхаючы воблака віскі.
  
  
  Яго вочы былі чырвонымі і каламутнымі. Ён перавярнуў бейсболку так, што клапан апынуўся на патыліцы. Ён падняў сваё цела, накіраваў яго за межы джыпа і павольна паставіў на зямлю. Ён усміхнуўся Картэр.
  
  
  "Я вас ведаю?"
  
  
  "Не думаю", - сказаў Картэр, хапаючы Сміт-Дзіла за руку, каб падтрымаць яго.
  
  
  Ён рушыў услед за Сміт-Дзілам уверх па дарожцы да ганка хаціны. Дыл Сміт крыху вагаўся. Мусіць, у хаціне была бутэлька.
  
  
  "Я шукаю сябра", - працягнуў Картэр. «Зваць Рокі Дайманд. Магчыма, вы ведаеце яго як Філіп Шэлтан ці Шэлтан Філіпс».
  
  
  "Ой?" Цікавасць Сміт-Дзіла зніжаўся. Ён адчыніў дзверы. "Трэба выпіць".
  
  
  Пачулася слабая пластыкавая пстрычка.
  
  
  Картэр схапіўся за ногі Сміта. Шпурнуў яго з ганка. Прыціснуў іх да каменнага падмурка.
  
  
  Хаціна ўзарвалася.
  
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  Зямля задрыжала і пакацілася. Роў выбуху скалануў іх барабанныя перапонкі. Пыл і смецце запоўнілі паветра, двое мужчын прыціснуліся да каменнага падмурка і закашляліся.
  
  
  Бомба была ўстаноўлена на перамыкач затрымкі на долі секунды, каб быць упэўненым, што любы ўваходзіць апынецца ўнутры, калі выбухоўка разнясе халупу на часткі. Гэта была мяккая пстрычка, які ўлавіў востры слых Ніка Картэра. Як і ўсе эксперты, спецыялісты па бомбах імкнуліся прадумаць усе непрадбачаныя абставіны.
  
  
  Калі Картэр узяў Чарлі Сміта і трымаў яго за хісткае плячо, ён падумаў пра гэта. Занадта шмат чаго-небудзь часта было дрэннай ідэяй… нават занадта вялікай эфектыўнасцю.
  
  
  Сміт-Дыл глядзеў на каменны падмурак сваёй хаціны, цяпер запоўнены, як кратэр вулкана, драўлянымі аскепкамі, прыдатнымі толькі для вытворчасці калыпкоў. Пыл павольна асядаў на зямлю.
  
  
  "Вось дзярмо", - сказаў ён сумна.
  
  
  «Прабач за гэта», - сказаў Картэр. «Падобна, ты камусьці не падабаешся. Табе патрэбен новы дом».
  
  
  "Не кажы ўжо аб гэтым доме!" - абурана выклікнуў Сміт-Дэйл. "Мая бутэлька была ў ім!"
  
  
  "Я прашу прабачэння." Картэр ухмыльнуўся. «Можа, у цябе няма экстранай бутэлькі? Дзесьці схавана?»
  
  
  Сміт-Дзіл тупа паглядзеў на Картэра. Паступова ўспаміны праясніліся ў яго вачах. Ён пстрыкнуў пальцамі.
  
  
  "Дамі, ты маеш рацыю!"
  
  
  Картэр прайшоў за Сміт-Дзілам праз завалены двор у глыбіню дома. П'яны пайшоў проста да калодзежа з невысокай каменнай сцяной. Верхняя арка, у якой знаходзілася вядро, даўно знікла. Побач стаяла вядро, перавернутае, да яго ручкі была прывязана абарваная вяроўка. Сміт-Дэйл праігнараваў гэта. Замест гэтага ён нацягнуў другую вяроўку, якая была прымацаваная да глыбока ўрэзанага крука ў сцяне студні. Вядро пакінулі знадворку студні, каб не пераблытаць вяроўкі ўначы.
  
  
  Картэр зазірнуў у цемру праз край студні. Павольна з'явіўся збан. Гэта было хатняе піва ў пластыкавай бутэльцы з Адбельвальнікам, а не ў тары. Ён быў там так даўно, што багавінне пакрылі яго слізістай зелянінай.
  
  
  Сьміт з задавальненьнем кукарэкаў. Ён апусціўся побач з студняй, абапіраючыся спіной аб сцяну, падняў бутэльку і выпіў.
  
  
  Картэр прысеў побач з ім.
  
  
  "Відаць, вы добра правялі час", - заўважыў ён. "Доўгае святкаванне чагосьці".
  
  
  «Не магу зразумець, - сказаў Сміт-Дыл, выціраючы рот кулаком, - хто захоча ўзарваць старую хаціну? Я нават не валодаю ёю».
  
  
  «Яны палявалі за табой, а не за халупай».
  
  
  "У гэтым няма ніякага сэнсу".
  
  
  Сьміт зноў піў, доўга і моцна. Нарэшце ён уздыхнуў і паставіў збан побач з ім. Ён трымаў яго за руку.
  
  
  "Вы не хочаце нічога, ці не так?" - спытаў ён.
  
  
  "Не мог бы і марыць пазбавіць цябе", - сказаў Картэр.
  
  
  Сміт-Дыл заззяў і павярнуў бейсболку так, што палі зноў закрылі яму вочы, абараняючы твар ад паўдзённага сонца. Яму было ледзь за сорак, стройны мужчына меў патрэбу ў галенні. Яго плоць была мясістай, амаль беззмястоўнай. Ён піў ужо шмат гадоў і нават амаль не еў. Ён шанаваў тых, хто не прымаў спіртное, якім ён замяніў правільнае харчаванне.
  
  
  «Гэта не так ужо і выдатна», - прызнаўся новазеландзец і зноў выпіў. «Але ты можаш мець. Канечне. Ты выратаваў мне жыццё. Я думаю. Ці не так?"
  
  
  Картэр засмяяўся.
  
  
  «Магчыма, але ты пакінеш сабе выпіўку. Замест гэтага, магчыма, ты адкажаш на некалькі пытанняў. Што-небудзь ведаеш аб самалётах?
  
  
  Сміт-Дзілі павольна міргнуў, пераварваючы словы Картэра.
  
  
  "Механік", - адказаў ён, усё яшчэ збянтэжаны.
  
  
  "Ведаеш лётчыка па імі Рокі Дайманд?"
  
  
  Сьміт-Дылі ўхнуў і ляпнуў сябе па сьцягне.
  
  
  "О, ён цяжкі выпадак, ён!" ён сказаў. "Адзін з самых цяжкіх выпадкаў!"
  
  
  "Вы бачылі яго на мінулым тыдні?"
  
  
  Бровы механіка задуменна нахмурыліся. Яго лоб падазрона наморшчыўся.
  
  
  "Чаму ты хочаш ведаць?"
  
  
  «Калі б я хацеў прычыніць яму боль, я б не стаў размаўляць з табой зараз. Я б апусціў цябе, тваю руку зафіксавалі назад, а тваю шыю выцягнулі адсюль да Окленда. Ты б сказаў мне ўсё, што я хацеў. "
  
  
  
  Сьміт зьбялеў.
  
  
  "Дайманд прапаў", - працягнуў Картэр. «Можа, ён мёртвы. Можа, ён недзе паранены і мае патрэбу ў дапамозе. Калі ён твой сябар, ты захочаш расказаць мне тое, што ведаеш».
  
  
  Сміт-Дыл выпіў, затым паглядзеў на Картэра каламутнымі вачыма.
  
  
  "Ён прыляцеў з Крайстчэрча?" - настойваў Картэр.
  
  
  «Вось і ўсё, - сказаў механік. «Не ведаю, ці хоча ён, каб я сказаў табе ці не. Але тады, калі бедны хлопчык знік...» Ён паціснуў плячыма. «А, добра. Ён павінен быць зараз там, і ніякай шкоды. Ён рабіў стаўку. Хтосьці наняў яго, каб ён здзейсніў каскадзёрскі палёт з Крайстчэрча на Паўднёвы полюс. Ён павінен быў пераначаваць там, а затым паляцець. На Фальклендзкія выспы. Калі ён паляцеў, ён даў мне пачак грошай за дапамогу яму і за тое, каб я трымаў язык за зубамі. Я сышоў святкаваць. З таго часу мяне не было дома”. Ён сумна глядзеў праз двор на рэшткі хаціны.
  
  
  "Гэта выратавала табе жыццё", - нагадаў яму Картэр. "Калі б ты вярнуўся раней, ты б не пачуў пстрычкі і быў бы мёртвы".
  
  
  "Не ведаю, чаму хтосьці хоча мяне забіць". Механік сумна паківаў галавой. Думаючы пра гэта, ён знерваваўся, таму ён зноў выпіў.
  
  
  "Ён меў план палёту?" Картэр працягнуў.
  
  
  “Вядома. Прыйшлося. Усё робяць».
  
  
  "І ў яго было шмат харчоў?"
  
  
  «Усё. У асноўным снежны рыштунак. На ўсялякі выпадак. Ежа таксама і выратавальны рыштунак. Без вынаходстваў. І бензабакі былі поўныя, сам бачыў».
  
  
  «Яго няма ні ў міжнародным аэрапорце Крайстчэрча, ні на аэрадроме Віграм».
  
  
  «Ну, мы ўсё гэта замоўчвалі. Рокі называў сябе неяк інакш - неяк Філіпам - але там павінны быць запісы. План палёту».
  
  
  Картэр устаў і выцер рукі.
  
  
  «Давай, - сказаў ён. "Ёсць сёй-той, з кім табе трэба пагаварыць".
  
  
  Ён падняў Чарлі Сміта за падпахі і паставіў яго на ногі. Механік прыціснуў да грудзей пакрыты багавіннем збан.
  
  
  Дыл Сміт быў адзіным сведкам Картэра ў прысутнасці Рокі Дайманд ў Новай Зеландыі. Сміт верыў у тое, што сказаў яму Дайманд, але дзесьці ў падсвядомасці гэтага чалавека мог быць ключ да разгадкі таго, кім на самой справе быў Дайманд. Картэр заключыць здзелку Сміта з палкоўнікам Ффолксам і дазволіць псіхолагам-экспертам кіраўніка разведкі Новай Зеландыі ўзяць на сябе адказнасць.
  
  
  "Не ўпэўнены, што мне гэта спадабаецца", - прамармытаў Сміт-Дыл, калі Картэр вёў яго.
  
  
  «Нічога не зробіш, - сказаў Картэр, нацэліўшы яго на Ford Laser 1.3, які ён арандаваў у цэнтры Крайстчэрча. «Ніхто не прычыніць табе шкоды. Проста дапамогуць табе лепей успомніць. Можа, табе сапраўды весела. Цікава».
  
  
  "Зусім не падабаецца!"
  
  
  Сьміта нялёгка пераканаць. Алкаголікам не падабаліся перамены. Пад пагрозай аказалася самая галоўная пастаянная ў іх жыцці - алкаголь.
  
  
  Тым не менш Картэр падштурхнуў яго да форда. І Сміт-Дыл, воля якога даўно выпарылася ў алкагольным тумане, пайшоў.
  
  
  Куля працяла сонечнае святло.
  
  
  Агент AX імгненна нырнуў. Ён тузануў Сміта і выцягнуў Вільгельміну.
  
  
  Куля ўпілася ў зямлю ў пяці цалях ад Картэра.
  
  
  Картэр пацягнуў за сабой Сміта, каб схавацца за арандаванай машынай.
  
  
  Сьміт задрыжаў. Яго зубы стукалі, калі ён прыціскаў да грудзей пластыкавую бутэльку з выпіўкай.
  
  
  Свіст яшчэ дзвюх куль раскалоў паветра. Гэта былі пранізлівыя гукі дальнабойнай вінтоўкі. Снайпер - ці снайперы - спрабаваў выцягнуць Картэра і Сміт-Дзядла з-за машыны.
  
  
  "Ч-што зараз адбываецца?" - крыкнуў Сміт-Дэйл.
  
  
  "У цябе ў джыпе пісталет?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Старая паляўнічая стрэльба, але…»
  
  
  "Задняе сядзенне? Пярэдняе сядзенне?"
  
  
  Пад пярэднім сядзеннем, але ...
  
  
  "Не варушыся, - загадаў Картэр, - ці ты мёртвы!"
  
  
  Сміт-Дыл урачыста кіўнуў, яго бледны твар паказваў на тое, што ён зноў апынуўся ў магіле.
  
  
  Картэр паглядзеў на патрапаны брудны джып. Гэта было за дваццаць футаў ад мяне. Паветра было маўчанне, стрэлак або стрэлкі эканомілі кулі, чакаючы мэты.
  
  
  Калі Сміт-Дылі адвінціў бутэльку, Картэр кінуўся да джыпа.
  
  
  Куля прабіла капот джыпа.
  
  
  "Прывітанне!" - крыкнуў Сміт-Дэйл. "Гэта мой джып!"
  
  
  Ён быў брудным і збітым, але - у адрозненне ад халупы - яго. Права ўласнасці было важней бяспекі.
  
  
  «Сміт-Дыл! Кладзіся!» - крыкнуў Картэр.
  
  
  Збіты з панталыку механік прыгнуўся, калі яшчэ адна куля прасвістала над фордам у тым месцы, дзе хвіліну таму была галава Сміта.
  
  
  Па часе паміж стрэламі Картэр зразумеў, што гэта адзін стрэлак. Перш чым снайпер змог паўтарыць спробу, Картэр заскочыў на пярэдняе сядзенне джыпа. Ён выцягнуў старую вінтоўку і кардонную каробку з патронамі. Цяпер яму зноў трэба было выбрацца.
  
  
  Картэр паклікаў. - "Сміт" "У цябе ўсё яшчэ ёсць гэты збан?"
  
  
  "Да уж!"
  
  
  "Вазьмі глыток і трымай яго высока, каб я мог яго ўбачыць!"
  
  
  Механік паслухмяна глынуў і падняў вялікую белую бутэльку над галавой, над капотам форда. "Вышэй!" - настойваў Картэр.
  
  
  "Як так?"
  
  
  Адказ прыйшоў у віскатанне правільна выпушчанай кулі.
  
  
  Яна патрапіла ў вялікую пластыкавую бутэльку. Піва пырснула ў паветра з разбітай бутэлькі, абмываючы твар Сміт-Дзіла. Кавалачкі пластыка ўпалі на зямлю.
  
  
  "Не!" усклікнуў Сміт.
  
  
  Ён пацягнуў ручку ўніз і ўтаропіўся на
  
  
  
  зямлю калі б ён мог сабраць бутэльку нанова. Слёзы цяклі па яго шчоках, і ён лізнуў ўнутраную частку ручкі.
  
  
  Зноў скарыстаўшыся кароткім часам перад паўторным прыцэлам, Картэр пераскочыў праз дзверы джыпа і панёсся да "форда".
  
  
  "Чаму ты прымусіў мяне гэта зрабіць?" Сьміт паскардзіўся. "Я павінен адсекчы табе галаву!"
  
  
  У лютасці п'яны выцер вочы рукой. Картэр меў патрэбу ў гневе, а не ў апусканні ў нерухомасць жалю да сябе. Гнеўны Сміт быў карысней, магчыма, дастаткова карысны, каб выратаваць яго ўласнае жыццё і дапамагчы Картэру злавіць снайпера.
  
  
  "Вось", - сказаў Картэр і сунуў вінтоўку і боепрыпасы Сміт-Дэйлу. “Там толькі адзін. За дрэвамі на ўзгорку. Страляй яго, але не страляй у сябе».
  
  
  Сьміт-Дыл нахмурыўся. Яго вочы звузіліся. Ён пачаў разумець ідэю.
  
  
  "Ты справішся з гэтым?" - сказаў Картэр, правяраючы свой пісталет.
  
  
  "Вы ідзяце за ім?"
  
  
  "У вас ёсць ідэя лепей?"
  
  
  "Мы маглі б проста з'ехаць адсюль".
  
  
  "Ён прастрэліць шыны, бензабак".
  
  
  "Было б бяспечней".
  
  
  Картэр засмяяўся. "Вы маеце на ўвазе, што гэта можа наблізіць вас да яшчэ аднаго напою".
  
  
  Сьміт-Дыл выпрастаўся і прысеў на кукішкі ў брудзе. "Няма нічога дрэннага ў тым, што мужчына час ад часу выпівае".
  
  
  «Усё ў парадку, - пагадзіўся Картэр. «А потым я куплю табе адну. Як хочаш".
  
  
  “Я хачу бутэльку. Лепшае ірландскае».
  
  
  "Вы можаце разлічваць на гэта".
  
  
  Картэр пляснуў Сміта па спіне і падпоўз да канца машыны. "Прайшло шмат часу з апошняга стрэлу.
  
  
  "Ён можа рухацца", - папярэдзіў Картэр Сміт-Дылі праз плячо. "Быць асцярожны."
  
  
  Сміт-Дыл падняў бейсболку, пачухаў скуру галавы і зноў надзеў кепку на галаву.
  
  
  Зразумела , сказаў ён і падняў ствол вінтоўкі над капотам машыны.
  
  
  Імгненна пачуўся яшчэ адзін стрэл, які прызямліўся ў воблаку пылу ў некалькіх футах ззаду машыны.
  
  
  "Відаць, ён назірае за мной", - занепакоена сказаў п'яны.
  
  
  "Добра", - сказаў Картэр і пабег.
  
  
  Павольна Картэр прабіраўся па плаўна перакочваецца, рэдка заселенай раўніне. У краіне, дзе паляванне было адным са спосабаў утрымаць сям'ю ад голаду, не было ніякага прыкметнага хвалявання з нагоды стрэлка на невысокім узгорку, які трымаў Сміт-Дзіла пад замком і спрабаваў спыніць Картэра ў яго імклівых прабегах ад аднаго сховішча да іншага. .
  
  
  Стралок страціў нечаканую перавагу. Аднак ён быў добрым стралком і настойлівым. У рэшце рэшт, калі яго не зловяць, ці ён не здасца, ці ў яго не скончацца боепрыпасы, ён патрапіць у адну ці ў абедзве свае мэты.
  
  
  Але ён не быў прафесійным забойцам.
  
  
  Прафесіянал знік бы пасля першага промаху. Ён бы збег - каб дабіцца поспеху ў наступны раз.
  
  
  Картэру трэба было патрапіць у радыус дзеяння свайго 9-мм люгера. Ён падстрэліць стрэлка, кінецца на яго і схопіць. Ён спадзяваўся.
  
  
  І зноў Картэр ускочыў на ногі і ірвануўся па цвёрдай раўніне.
  
  
  Праляцелі дзве кулі.
  
  
  Ён нырнуў у зарослую зараснікамі дубоў. У паветра ўзняўся сухі ліставы пыл.
  
  
  Ён выцягнуў люгер. Ён быў на мяжы дасяжнасці. Ён вывучаў пагорак, дзе схаваўся стрэлак.
  
  
  Там мноства дрэў узвышалася над сухой травой і паваленым бярвеннем. Узімку бярвенне цягалі на дровы. Але зараз яны забяспечылі стрэлка добрымі шчытамі.
  
  
  Паміж Картэрам і стралком для Картэра больш не было сховішча. Толькі сонца і бруд адкрытай раўніны. Калі Картэр не ўдасца тут удала стрэліць, яму трэба будзе доўгая і небяспечная гонка. Досыць доўгі бег, каб даць стрэлку час сапраўды прыцэліцца і забіць.
  
  
  Картэр зноў заўважыў узгорак. Апошняе месца, адкуль страляў чалавек, было злева ад вялікага клёна, проста над тоўстым бервяном.
  
  
  Картэр ляжаў нерухома і глядзеў.
  
  
  Раптам пачуўся стрэл з форда.
  
  
  Чарлі Сміт-Дылі не забыўся выкарыстоўваць сваю паляўнічую стрэльбу. Куля бясшкодна дагадзіла паміж двума дрэвамі на невысокім узгорку.
  
  
  На ўзгорку, у тым месцы, дзе Картэр чакаў, з'явіўся ствол вінтоўкі. Ён хутка прыцэліўся і стрэліў.
  
  
  Куля не патрапіла, адлегласць усё яшчэ занадта вялікая.
  
  
  Картэр прыгнуўся.
  
  
  Тут жа міма яго пранеслася куля.
  
  
  Сьміт зноў выстраліў, ягоны пранізаны віскі розум засяродзіўся на абяцанай бутэльцы.
  
  
  Зноў стрэлак стрэліў у Сміт Дыла за "фордам", і Картэр памчаўся прэч ад зараснікаў на адкрытую раўніну, без прытулку і небяспекі.
  
  
  Голас быў глухім, амаль як пры кашлі. Падобна, ён клікаў Картэра па імі.
  
  
  Кулі ляцелі з узгорка, адна за адной, роўна, цяпер не зважаючы на Сміта за «фордам».
  
  
  Картэр плёў. Голас зноў закашляўся.
  
  
  Набліжаліся стрэлы снайпера. Картэр рухаўся зігзагам.
  
  
  Куля прайшла праз рукаў Картэра, абпальваючы яго скуру.
  
  
  Наступны стрэл мог забіць яго, але ён быў амаль на ўзгорку.
  
  
  "Картэр!" - сказаў голас.
  
  
  Калі вінтоўка на ўзгорку зноў забрахала, Картэр адкаціўся.
  
  
  Куля патрапіла ў бруд.
  
  
  "Сюды, Картэр!"
  
  
  Картэр зноў адкаціўся, на гэты раз у вузкую траншэю, нябачную з любой адлегласці на раўніне, якая плаўна коціцца.
  
  
  "Палкоўнік Ффолкс", - сказаў Картэр і ўсміхнуўся. "Я якраз збіраўся патэлефанаваць табе".
  
  
  «За табой страшэнна складана прытрымлівацца», - сказаў Ффолкс.
  
  
  
  
  , Яго чырвоны твар прыціснуўся да краю сухой арашальнай траншэі. Яго пакрытыя золатам зубы ззялі на сонцы.
  
  
  «Ты той, каго я страціў у Велінгтоне, а затым у царкве Хрыста».
  
  
  “Пара маіх людзей. Вы ж не думалі, што мы дазволім вам бегаць без нагляду?»
  
  
  "Улічваючы цяперашнюю сітуацыю, я не магу скардзіцца".
  
  
  Два агенты паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  "У вас тут ёсць яшчэ мужчыны?" - сказаў Картэр.
  
  
  "Некалькі", - сціпла сказаў ён.
  
  
  Аперацыя была простай. Картэр, палкоўнік Ффолкс і тры новазеландскія агенты, якія знаходзіліся паблізу, кінуліся на груд з розных бакоў.
  
  
  Снайпер хутка стрэліў.
  
  
  Мужчыны працягвалі наступ, страляючы ў самотнага стрэлка, які імчыць на яго.
  
  
  Пакуль не наступіла цішыня.
  
  
  Ненатуральная цішыня.
  
  
  Картэр рэзка дадаў хуткасці і падышоў ушчыльную да яго. Хоць Фолксу было за шэсцьдзесят, ён быў у выдатнай форме. Яго жылістае цела вялікімі крокамі ўрэзалася ў зямлю.
  
  
  Яны знайшлі снайпера ляжалым за бервяном, якое хавала яго. Палова яго асобы знікла. Апёкі ад пораху былі відавочныя. Самагубства.
  
  
  Нягледзячы на шматгадовы досвед, і Картэр, і Ффолкс вагаліся. Самагубства было нечым большай трагедыяй, чым нават забойствам. Гэта прымушала кожнага ўсумніцца ва ўласным болі.
  
  
  Затым, калі прыбылі іншыя агенты, пашукалі па кішэнях мерцвяка, але нічога не знайшлі.
  
  
  Картэр глядзеў, пакуль Ффолкс не скончыў. Затым ён расшпіліў маланку на штанах мужчын і сцягнуў іх. Татуіроўка "Белы голуб" была на левым сцягне трупа.
  
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  Чай быў гарачым і цудоўным – Lapsang Souchong ад Twinings, «Каманда знатакоў больш за 275 гадоў». Вельмі ангельская сумесь з цяжкім дымным водарам паленай смалы, верагодна, выяўленая, калі чайнае лісце бяздумна складалася на прасмаленых вяроўках у бруху якога-небудзь чатырохмачтавага ветразнага карабля. Разумны гандляр не жахнуўся, а рэкламаваў чай як найноўшы густ Усходу. І ангельцам, з іх цярпімасцю і апетытам да незвычайнага, гэта спадабалася.
  
  
  Нік Картэр піў гарбату з малаком і цукрам, як і варта піць цудоўную чорную кітайскую гарбату. І тое, як палкоўнік Ффолкс узяў свой.
  
  
  Палкоўнік паставіў кубак на пакрыты шрамамі часопісны столік побач са справаздачай. Стомленасць адбілася на маршчынах яго асобы.
  
  
  «Рокі Дайманд не прыбыў на Фальклендзкія выспы», - сказаў Ффолкс, націснуўшы на справаздачу. «Мы праверылі гісторыю механіка ад скарынкі да скарынкі, і большая частка таго, што ён кажа, здаецца праўдай. Наколькі мы можам судзіць, Дайманд вылецеў у сераду на мінулым тыдні, плануючы пераначаваць на Паўднёвым полюсе, а затым паляцець у Стэнлі на Фальклендзкіх выспах. Макензі - стары сябар Дайманд - ведаў пра гэта. Шкада, што ён ведаў. Ён меў на ўвазе сваю смерць. У любым выпадку, ваш янк не вёз нелегальны груз, толькі яго асабістыя харчы. Як вы ведаеце, у Новай Зеландыі прыкладна сто-семдзесят градусаў па даўгаце, а Фальклендзкія выспы знаходзяцца на шасцідзесяці градусах заходняй даўгаты, так што гэта было блізка да прамога скрыжавання полюса. Калі не лічыць надвор'я і стыхійных бедстваў, гэта павінна было быць лёгка. Але нешта здарылася, і небарака нікуды прыбыў."
  
  
  "А яго працадаўцы?"
  
  
  «Ніякіх працадаўцаў. Сьміт памыляўся наконт гэтага. Гэта было асабістае. Стаўка была на аднаго са старых пілотаў-супернікаў Дайманд ў Стэнлі. Вялікага мачо, як вы, янкі, кажаце. І на вялікія грошы, якіх гэты дзёрзкі вырадак чакаў. Сапернік пачынаў спадзявацца, што Дайманд адступіў. Мы яго прыемна здзівілі, калі мы сказалі яму, што Дайманд знік.
  
  
  Картэр і кіраўнік сакрэтнай службы Новай Зеландыі сядзелі адны ў невялікай халупе недалёка ад амерыканскай базы Deep Freeze у аэрапорце Крайстчэрча. Кандыцыянер гудзеў, аблягчаючы канец спякотнага дня і маскіруючы іх галасы ад дапытлівых вушэй.
  
  
  Хаціна без вокнаў была забіта драўлянымі скрынямі для захоўвання рэчаў у канцы, бліжэйшым да дзвярэй. Калідор, які пятляў сярод высокіх чарак скрынак, вёў у маленькую гасціную ззаду, дзе Картэр і Ффолкс раіліся. Ён быў абстаўлены складанымі крэсламі, люмінесцэнтным святлом, халадзільнікам памерам з кватэру, плітой і часопісным столікам, пакрытым апёкамі ад цыгарэт, кававымі кольцамі і пацёртасцямі ад чаравік на цвёрдых абцасах.
  
  
  Звонку ў навакольным комплексе будынкаў размяшчаліся офісы і складскія памяшканні для ВМС ЗША і Нацыянальнай навукі. Персанал Фонду, які падтрымліваў аперацыі Deep Freeze у Антарктыдзе. Яны былі сувязным звяном паміж жыццём і дакладнай замарожанай смерцю для ізаляваных станцый на вялізнай пустцы.
  
  
  Паслугі былі базавымі - вядзенне хатняй гаспадаркі, харчаванне, адзенне, медыцынская дапамога, паштовая сувязь - і зыходзілі са штаб-кватэры ў Порт-Хуенеме, Каліфорнія. Яны былі рэалізаваны ў ажыўленым комплексе Deep Freeze у Крайстчэрчы.
  
  
  Занятасць была тым, што прывабіла сюды людзей. Хата без вокнаў і нявінныя суседзі дапамаглі захаваць сакрэтнасць яго аперацыі.
  
  
  "А стрэлак?" - сказаў Картэр, пацягваючы гарбату. "Ён быў спячым?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - кіўнуў Ффолкс. "Новазеландзец рускага паходжання. Другое пакаленне. Ніякіх паліцэйскіх запісаў, ніколі не было праблем з законам.
  
  
  
  
  Проста звычайны працоўны хлопец, які чакае здзяйснення аднаго вырашальнага дзеяння, якое раскрые яго як таемнага агента замежнай групы”.
  
  
  "Што за працоўны чалавек?"
  
  
  "Дырэктар па персанале вялікай авечкагадоўчай кампаніі".
  
  
  "Ёсць якія-небудзь праблемы?"
  
  
  Палкоўнік узяў рапарт і прачытаў. Перавярнуўшы першую старонку, Картэр убачыў вялікую чырвоную марку з надпісам "Самы сакрэтны".
  
  
  "Яму двойчы рабілі вымову за скаргі на расавую дыскрымінацыю", – задуменна сказаў Ффолкс. "Маоры не прымалі на працу, і тых нямногіх, што працавалі, не прасоўвалі на кіруючыя пасады".
  
  
  «Пасля другой скаргі ён палепшыў сітуацыю настолькі, каб супакоіць пратэстоўцаў», - сказаў Картэр.
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў фолкс, паднімаючы свой кубак. "Скаргі нешта значаць для вас?"
  
  
  "Магчыма", - сказаў Картэр. «Я хацеў бы звязацца з Хоўкам. Паглядзім, што ён скажа».
  
  
  "Вядома", - сказаў палкоўнік і ўстаў. "Я буду чакаць."
  
  
  «Прыемна чуць ад цябе, Нік! Ты выпадкова не ведаеш, які час?»
  
  
  - Здаецца, дзве гадзіны ночы, сэр.
  
  
  Быў доўгая паўза. Картэр адкінуўся на спінку крэсла і стаў чакаць, пакуль Хоук ачысціць яго мозг ад сну.
  
  
  Кілмайстар тэлефанаваў з задняга сядзення VIP-лімузіна, які ён знайшоў на ціхай вулачцы недалёка ад базы Deep Freeze. Ён бачыў, як генерал ЗША падымаўся па прыступках дома з капелюшом у руцэ, а шафёр ішоў ззаду. Мужчыны бывалі тут раней, і кожны ведаў, дзе знайсці забаўкі.
  
  
  Картэр агледзеў вуліцу, затым выявіў замак лімузіна і праслізнуў на задняе сядзенне. У машыне пахла ваўнянай формай і прамасленай скурай. Вокны былі таніраваны, так што пасажыры маглі бачыць, а староннія не маглі глядзець унутр. Гэта было зручнае і адносна бяспечнае месца, дзе Картэр мог патэлефанаваць свайму начальніку па невялікім радыёпрымачы памерам з Sony.
  
  
  Нарэшце ў далёкім Вашынгтоне пстрыкнула бутанавая запальнічка. Раптоўны парыў паветра, калі цыгара Хоўка ажыла.
  
  
  Хоук уздыхнуў і задыхаўся.
  
  
  "Добра, N3", – сказаў ён. Давай. "
  
  
  Картэр паведаміў аб падзеях, якія адбыліся пасля Велінгтона, у тым ліку аб дзіўным насельніку жоўтай Mazda, які сустракае Бленкочева на Саборнай плошчы Крайстчэрча.
  
  
  Хоук маўчаў.
  
  
  "Цікава, што мінулае заўсёды з намі", - сказаў ён нарэшце. «Я думаў, што тыя дні засталіся ззаду. Я нават дазволіў сабе настальгаваць па іх. Старыя добрыя часы. Але насамрэч нічога не змянілася. Мы з Бленкачовым знаходзімся ў стане вайны з 1949 года, калі Мао захапіў Кітай».
  
  
  "Гэта доўга."
  
  
  «У нашых краін ёсць перакананні, якія пагражаюць іншым. Нічога не зробіш. Бленкачоў і я павінны працягваць спробы перахітрыць адзін аднаго.. А зараз у нас ёсць Сярэбраны голуб, які яшчэ больш ятрыць стыхію. "
  
  
  "Тады вы думаеце, што я мае рацыю, сэр?"
  
  
  «Натуральна, – хрыпла сказаў Хоук. Магчыма, гэта была сярэдзіна ночы, але ён усё яшчэ быў у выдатнай форме. «Сярэбраны голуб… Рыцары Белай Камеліі… Белая Ліга… Бледныя Твары… усе назвы розных версій Ку-клукс-клана 1860-х гадоў. Я павінен быў усталяваць сувязь раней. Арганізацыя, якая пачыналася як сацыяльны клюб і ператварылася ў адзін з наймацнейшых падпольных рухаў нянавісьці ў сьвеце».
  
  
  "Імя Сярэбраны Голуб мне таксама здалося знаёмым, - сказаў Картэр, - але я не зразумеў яго, пакуль палкоўнік Ффолкс не згадаў пратэсты супраць расісцкай кадравай палітыкі спячага".
  
  
  «Мы нарэшце дамагліся чагосьці», - задуменна сказаў Хоук, пыхкаючы цыгарай. «Добрая праца, N3. Сярэбраны Голуб. Сучасная расійская версія расавай і маральнай перавагі. Я праверу гэта. Між тым, наша самая прамая сувязь, відавочна, гэта зніклы лётчык Rocky Diamond. Мы павінны высветліць, што гэтая руская група робіць. Вы, вядома, прасочыце палёт Дайманд ".
  
  
  «Гэта павінна быць меркаванне, сэр. План палёту ўсё яшчэ адсутнічае. Палкоўнік Ффолкс падазрае, што савецкі спячы выкарыстоўваў сувязі, каб знайсці яго. А затым знішчыў яго».
  
  
  "Няшчасны", - сказаў Хоук, не здзівіўшыся. У шпіянажы ў добрага спячага ёсць гады, каб развіць сувязі і навыкі, неабходныя для выканання любой задачы. «Не забудзься цёплае адзенне, N3. А яшчэ лепей, я пайду туды і пагляджу, як ты апрануўся».
  
  
  "Сэр?" У Хоўка было шмат граняў, але гэты раптоўны клопат уразіў Картэра.
  
  
  «Блянкачоў знаходзіцца ў Новай Зеландыі». Голас Хоука зноў быў нецярплівым… і поўным энергіі. "Вы чакаеце, што я застануся за сталом у Вашынгтоне?"
  
  
  Картэр запаліў адну са сваіх цыгарэт на заднім сядзенні лімузіна і ўсміхнуўся. Паляванне будзе цяжкім, але цікавым.
  
  
  Цела палкоўніка Ффолкса расцягнулася на падлозе побач з парэзаным шнарамі кававым столікам. Картэр праверыў пакой і апусціўся побач з ім на калені. Ад несвядомага стану румяны твар новазеландца стаў попельным. Разбіўся парцалянавы імбрычак. Складанае крэсла палкоўніка ўпала на бок.
  
  
  Сакрэтная справаздача аб паказаннях Чарлі Сміта, уцёках Рокі Дайманд і біяграфія спячага ляжалі на грудзях начальніка разведкі. Яго там кінулі.
  
  
  
  Хтосьці іншы зараз ведаў, што мэтай Рокі Дайманд былі Паўднёвы полюс і Стэнлі.
  
  
  Картэр абдумаў гэтую новую інфармацыю, прыпадняўшы павекі палкоўніка і праверыўшы яго пульс. Сэрцабіцце палкоўніка было моцным і роўным. На патыліцы ў яго ўтварыўся камяк памерам з гусінае яйка. Картэр намачыў насоўку і выцер твар чалавека, які страціў прытомнасць.
  
  
  Калі вочы дырэктара сакрэтнай службы затрымцелі, Картэр мякка загаварыў.
  
  
  "Вы бачылі іх?" ён спытаў.
  
  
  "Дамі, не", - адказаў Ффолкс. Яго рука пацягнулася да гузы. «Падкраўся да мяне. Але гэта быў толькі адзін. Лёгканогі. Вось». Ён расціснуў пальцы другой рукі. На далоні ляжаў звычайны аліўкава-зялёны гузік. «Думаю, ва мне ўсё яшчэ ёсць крыху старога агента».
  
  
  Картэр падняў гузік. У ёй было ўсяго дзве дзірачкі.
  
  
  "Не пярэчыш, калі я захаваю гэты нейкі час".
  
  
  "Гэта меншае, што я магу зрабіць". Палкоўнік Ффолкс крыва ўсміхнуўся.
  
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  Атамная падводная лодка слізгала прама пад паверхняй Ціхага акіяна. Абдзімаемы ветрам і змёрзлы ад паездкі на адкрытым траўлеры, Картэр назіраў за працай чальцоў павозкі і прыслухоўваўся да глухіх гукаў гутаркі, піску гідралакатара і ціхай пстрычцы кампутарызаванага абсталявання, пакуль ён ішоў за лейтэнантам праз плыўна якая працуе працоўную зону і па вузкім калідоры.
  
  
  "Вы ўмееце плаваць?" - весела спытаў бледны лейтэнант Картэра, пакуль яны ішлі.
  
  
  "Некалькі."
  
  
  «Тады не прасі заданні на падводную лодку», - параіў лейтэнант. «Гэта выдаткаваны марна навык. Мы спускаемся, усё роўна, у піжаме вы ці ў гидрокостюме, у вас не будзе магчымасці паплаваць. Ні чорта, што вы можаце зрабіць».
  
  
  "За выключэннем таго, каб гэтага не здарылася".
  
  
  «Вось і ўсё», - сказаў лейтэнант і заззяў. Яму падабалася складанасць яго працы.
  
  
  "Кар'ера ў флоце?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Ці ёсць іншы шлях?"
  
  
  Дэвід Хок, начальнік AX, чакаў у воблаку цыгарнага дыму ў невялікіх прыватных спальных памяшканнях. Кандыцыянер беспаспяхова ўсмоктваў шэрую смугу.
  
  
  «Пара, Нік», - прагыркаў Хоук. «Заходзь. Табе давядзецца сесці на ложак. Госпадзе, ты адгадаваў бараду!
  
  
  Дырэктар ТОПАР моўчкі кіўнуў маладому лейтэнанту. Лейтэнант спрытна адсалютаваў і зачыніў дзверы.
  
  
  "Добры афіцэр", – сказаў Хоук, затым звярнуў сваю ўвагу на Картэра. «Вы будзеце рады той барадзе, куды вы едзеце. У нас бязладзіца з гэтай справай з Срэбным голубам».
  
  
  У Дэвіда Хоўка быў шырокі твар і каржакаватае цела, якое добра паддаецца маскіроўцы і адаптацыі. Ён быў сярэдняга росту, усё яшчэ моцныя мускулы не былі прыкметныя пад яго гарнітурам-тройкай "Вашынгтон". Толькі мускулы на яго энергічнай сківіцы здаліся, калі ён працаваў над цыгарай. Яго адзінай выбітнай асаблівасцю была капа сівых валасоў.
  
  
  З дапамогай пракладкі ён мог быць замаскіраваны пад заможнага еўрапейскага бізнэсмэна. З правільнай свабоднай вопраткай ён мог бы быць валацугам. З дапамогай макіяжу, таніраваных лінзаў і афарбаваных валасоў ён мог упісацца практычна ў любую культуру. Ён мог рабіць гэта нават сёньня. Імгненна.
  
  
  У якасці палявога агента ён быў падлетак-хамелеон. І зараз, калі яму было за шэсцьдзесят, калі ён паліў цыгару ў маленькай кабіне падводнай лодкі, Нік Картэр адчуў, што дырэктар AX зноў гэтага жадае.
  
  
  На дадзены момант Хоук зноў захацеў стаць першым забойцам. Лепшы агент, а не найлепшы кіраўнік агенцтва. Ён не хацеў быць натхняльнікам, які адправіў Картэра ці кагосьці яшчэ для выканання гэтай працы. Ён хацеў зрабіць гэтую працу сам. Ён хацеў пазмагацца з Блянчэчавым і канчаткова зацьвердзіць сваю перавагу ў вайне розуму і нэрваў.
  
  
  - З амбасадаў СССР па ўсім свеце ў Крэмль ідзе паток паведамленняў, - змрочна сказаў Хоук.
  
  
  Ён сядзеў за маленькім сталом, яго твар быў спакойны. Ён цячэ сілу, як жанчына ўдыхае духі. Сіла зыходзіла з глыбіні яго душы, вывастраная вопытам і інтэлектам. Яна была настолькі яго часткай, што ён гэтага не ўсведамляў. Але для ўсіх паблізу гэта было падобна на халодны вецер.
  
  
  "Што яны гавораць?" - спытаў Картэр.
  
  
  “Мы яшчэ не ўзламалі код. Яны выкарыстоўваюць высакакласную экстраную сувязь. Зарэзервавана толькі для найгоршых сітуацый… напрыклад, войны».
  
  
  "Сярэбраны голуб?" - сказаў Картэр з ложка і закурыў.
  
  
  «Больш нічога незвычайнага не адбываецца. Яны, мабыць, гавораць аб Сярэбраным галубе. Прама зараз мы мяркуем, што група Голубя з'яўляецца адной з "неафіцыйных" тэрарыстычных арганізацый КДБ. У мяне ёсць людзі ў Маскве, якія правяраюць гэта».
  
  
  «Якое дачыненне мае Сярэбраны Голуб да Рокі Дайманд і мёртваму аташэ пасольства ў Велінгтоне?»
  
  
  Хоук дазволіў сабе кароткую ўсмешку.
  
  
  «Гэта тваё заданне, Нік, - сказаў Хоук. «Даведайцеся, што робіць Сярэбраны голуб. А гэта азначае Антарктыку. Правёўшы бэкчэкінг, мы выявілі, што «дзелавая» паездка савецкага аташэ ўключала Парыж, Рым, Маскву, Ганконг, Сіднэй і недзе ў Антарктыду раней. ён вярнуўся ў пасольства. Антарктыда не была запланавана. Мы думаем, што ўсё, што там адбываецца, уплывае на савецкі шум”.
  
  
  "Я бачу."
  
  
  "Я думаў, што ты мог бы". Хоук задуменна фыркнуў.
  
  
  
  «Сярэбраны голуб, здаецца, буйная арганізацыя. І старая і досыць устояная, каб мець прынамсі аднаго спячага агента, які чакаў свайго прызначэння добрыя пятнаццаць гадоў. Для амбасады няма нічога незвычайнага ў тым, каб ня ведаць пра аднаго з супрацоўнікаў КДБ. Калі іх аташэ паміраў, яны дзейнічалі не ведаючы, каб выратаваць яго. А потым прыбыў Блянкачоў, і ён не сышоў дадому. Нешта адбываецца з Сярэбраным Голубем, што ён павінен накіроўваць ці трымаць пад кантролем».
  
  
  «Тое, што зацікавіла іншыя савецкія амбасады», - сказаў Картэр. "Або непакояцца".
  
  
  "Верна", - сказаў Хоук, трымаючы цыгару ў роце. Атрутнае шэрае воблака павялічвалася.
  
  
  "І што вы будзеце рабіць, сэр?"
  
  
  Хоук паглядзеў на Картэра. Начальнік AX устаў, прайшоў тры крокі праз пакой, павярнуўся і пайшоў назад. Яго зубы сціснулі цыгару. Яго рукі сашчапіліся за спіной. Ён хадзіў узад і ўперад, як тыгр у клетцы. Магутны тыгр у клетцы.
  
  
  Пачакайце. Глядзіце, - сказаў дырэктар AX. - Гэта не адзіная аперацыя, якая ў мяне ёсць. У мяне ёсць людзі ў камандзіроўках на Блізкім Усходзе, у Берліне, Бейруце, у Цэнтральнай і Паўднёвай Амерыцы, Паўднёвай Афрыцы, вы называеце гэта. Усё магло ўзарвацца. Цяпер антарктычны вузел самы актыўны, самы адказны. А вось з Бленкачовым… ну, вы пра гэта ведаеце. Але тым часам у мяне ёсць брыгада людзей, якія спрабуюць заглушыць вулканы патэнцыйнага гвалту. Што яшчэ я магу зрабіць?"
  
  
  "Ты мог бы пайсці са мной у поле".
  
  
  Хоук перастаў хадзіць. Ён паглядзеў на Картэра. Ён выцягнуў цыгару з рота, вывучыў яе і заштурхаў назад.
  
  
  "Вядома, я гэтага хачу", - ціха сказаў ён.
  
  
  “Нас будзе двое. Больш шанцаў на поспех».
  
  
  Ястраб маўчаў, яго сталёвыя вочы раптам заблішчалі. Ён агледзеў невялікі белы пакой.
  
  
  Спальны квартал, дзе сустрэліся Картэр і Хоук, належаў афіцэру з жонкай і дзвюма маленькімі дочкамі. Сямейная фатаграфія стаяла на нізкай ракавіне над сталом. Светлавалосы афіцэр у белай сукенцы, жонка ў летняй сукенцы з добрымі плячыма і сонечным характарам, а таксама дочкі ў накрухмаленых фартухах па-над сукенкамі з фальбонамі. Гэта была ўсмешлівая шчаслівая сям'я, якая трымалася за рукі, кожная з дзяўчынак на каленях у бацькоў. Лепшыя з нас. У чым заключалася свабода.
  
  
  Падбародак Ястраба рашуча падняўся.
  
  
  "У цябе ёсць праца", - груба сказаў ён, - "у мяне ёсць свая".
  
  
  "А Бленкачоў?"
  
  
  «Блянкачоў - пракляты дурань. Заўсёды быў. Падступны і праніклівы, але схільны да крайнасцяў. Я мяркую, што ён працуе з гэтым чалавекам у Mazda, выкарыстоўваючы яго ў якасці свайго прамога памочніка. прычына для мяне. Але затое ў яго ёсьць бюракратыя глыбінёй у шаснаццаць пластоў, якая будзе падтрымліваць яго працу».
  
  
  «Што вас спакушае, дык гэта тое, што вы ведаеце яго лепш, чым любы з нас».
  
  
  Хоук дазволіў сабе ўсміхнуцца ўдзячнасці. Картэр зразумеў.
  
  
  "Мяркую, гэта мая ганарлівасць", - прызнаў магутны кіраўнік AX. «Найвялікшы супернік, з якім я калі-небудзь сутыкаўся. Хітры як ліс. Зусім амаральны. Што ён задумаў? Гэтага дастаткова, каб спакусіць мяне на глупства. Ты адзіны агент, якому я давяраю, каб пазмагацца з ім, Нік. Бленкачоў ніколі не быў занадта ганарлівы, каб атрымаць дапамогу нават з агідных крыніц. Silver Dove - гэта не маё ўяўленне пра гурт з павагай. Яны фанатыкі. Яны набіраюць чальцоў з рускіх, якія стала прасоўваюць камуністычную ідэалогію супраць рэлігій усіх выглядаў, асабліва габрэяў. Выступленні супраць іх. Для іх недастаткова рэлігійнай практыкі. Яны бамбуюць цэрквы, саборы і сінагогі. Яны забіваюць рэлігійных лідэраў. Тыя, хто надзелены ўладай, не дазваляюць габрэям эміграваць. Замест гэтага яны кідаюць іх у турмы і "бальніцы", дзе іх падвяргаюць катаванням. Адна справа быць атэістам. Іншая справа - ненавідзець людзей, у якіх ёсць бог толькі таму, што ў іх ёсць бог. А затым вы дадаеце іх атрутнае стаўленне да розных рос - чорным, жыхарам Усходу і г.д. - і жанчынам… сапраўды вялікая група прыхільнікаў”.
  
  
  "Або супрацоўнікаў".
  
  
  «Так. Супрацоўнікаў».
  
  
  Хоук зноў сеў у крэсла ля стала. Ён рассеяна махнуў рукой скрозь цыгарны дым і паклаў кепска недакурак у попельніцу.
  
  
  Сістэма вентыляцыі працавала ўпарта на цеснай атмасферы. Маленькія жылыя памяшканні з ярка-белымі сценамі былі змрочныя не толькі ад дыму, але і ад думак двух мужчын.
  
  
  "Мы не зможам зрабіць свет лепшым, пакуль унутранае жыццё людзей не будзе кіравацца любоўю і спагадай, а не страхам і нянавісцю", - заўважыў Картэр.
  
  
  "Людзі не могуць стаць лепш, пакуль краіны не будуць заахвочваць паразуменне і ўдзячнасць адзін да аднаго. Яны павінны ўсвядоміць, што нацыянальныя страхі і нянавісць у канчатковым выніку прыводзяць толькі да разбурэння. І калі ўрады таксама створаны, каб гарантаваць асноўныя патрэбы мужчыны ці жанчыны", - дадаў ён. тады людзі змогуць разьвіць сябе і свой патэнцыял да найвышэйшага ўзроўню».
  
  
  Картэр затушыў цыгарэту. Мужчыны ўсталі. Падводная лодка хутка ўсплыве.
  
  
  «Я мяркую, што адказ, - сказаў Картэр, - заключаецца ў тым, што і тое, і іншае павінна адбывацца адначасова. Людзі і нацыі разам імкнуцца да лепшага».
  
  
  "А пакуль, - дадаў Хоук, - нам ёсць над чым папрацаваць"
  
  
  
  Картэр кіўнуў, затым адчыніў дзверы пажылому чалавеку.
  
  
  «Блянкачоў і Сярэбраны голуб», - сказаў Картэр.
  
  
  * * *
  
  
  Айсбергі з плоскімі вяршынямі жахліва свяціліся ў неспакойным Паўднёвым Ціхім акіяне. Яны праплывалі міма падводнай лодкі, як тоўстыя элегантныя матроны на шляху да берага.
  
  
  У Антарктыдзе было лета, студзень, час кругласутачнага сонечнага святла і пульсавалай актыўнасці міжнароднай групы навукоўцаў, якія вывучаюць вятры, горныя ўтварэнні, тэктанічныя рухі, марское жыццё, акіянскія плыні, абледзяненне і чалавечую прыроду.
  
  
  Станцыя Мак-Мерда знаходзілася недалёка, адразу за морам Роса і пралівам Мак-Мерда. Станцыя, якая кіруецца ЗША, стане адпраўной кропкай для Картэра. Гэта таксама быў галоўны Антарктычны порт для навуковай дзейнасці ў ЗША і Новай Зеландыі.
  
  
  Ён стаяў побач з Ястрабам і капітанам, захутаны ў вопратку колеру хакі ўцепленую, напоўненую валакном, і глядзеў на мастку падводнай лодкі, калі яны набліжаліся да самай паўднёвай зямлі свету. Сама Антарктыда пайшла ад грэцкага слова antarktikos, што азначала "насупраць мядзведзя", паўночнага сузор'я.
  
  
  Вецер быў рэзкім і рэзкім. Шырокакрылыя паморнікі кружылі і ныралі за рыбай. Імператарскія пінгвіны ў сваіх смокінгах плавалі і гулялі.
  
  
  "Добры дзень для прыбыцця", - заўважыў Хоук, яго вочы ў бінокль аглядалі бела-шэрую зямлю наперадзе.
  
  
  «Спадзяюся, так і будзе», - пагадзіўся капітан, таксама вывучаючы антарктычнае ўзбярэжжа ў бінокль. «Надвор'е страшэнна зменлівае».
  
  
  На працягу гадзіны вада, забітая айсбергамі, магла змяніцца з цёмна-сіняй на серабрыстую, на шэрую і на чорную, а неба з сапфірава-сіняга на бурную белую і вугальна-небяспечную для жыцця завіруху.
  
  
  Злева ад падводнай лодкі вымалёўваўся шырокі шэльфавы ледавік Рос, шырынёй амаль шэсцьсот міль. На далёкім канцы яе заключылі ў дужкі "Маленькая Амерыка" і на гэтым канцы станцыя Мак-Мерда, абедзве эксплуатуюцца Злучанымі Штатамі.
  
  
  Справа ад Мак-Мерда ўзвышаліся суровыя суровыя горы Каралевы Мод, такія ж скалістыя вяршыні, як і любая іншая на зямным шары. Картэру прыйшлося б пераляцець праз іх, каб дасягнуць Паўднёвага полюса.
  
  
  Падводная лодка абмінула мыс Адэр і стогнучую ледзяную фабрыку айсбергаў, якая выпадкова адкалола груды лёду памерам з хлебніцы і склады ў бурлівае мора. Яны абмінулі востраў Рос, дзе велічна ўзвышалася гара Эребус, адзін з нямногіх пастаянна дзеючых вулканаў у Антарктыдзе. І вось, калыхаючыся зоркамі і палосамі над галавой, падводная лодка падышла да порта Мак-Мэрда.
  
  
  * * *
  
  
  У ледзяной хаціне Хоук правёў астатак дня, назіраючы за экіпіроўкай Картэра. Ён абраў самае лепшае і найноўшае абсталяванне. Адзенне, рыштунак для выжывання на снезе, апрацаваная ежа і - самае галоўнае - невялікі верталёт, дастаткова вялікі для пілота і пасажыра. Калі павязе, пасажырам апынецца знойдзены Рокі Дайманд.
  
  
  Двое мужчын самі спакавалі рыштунак, разумеючы, што памылка - нешта страчанае, недарэчнае або забытае - можа азначаць смерць Картэра. Агенту Сякеры даводзілася змагацца не толькі з Сярэбраным Голубем і Блянчэчавым, але і з самым жорсткім надвор'ем у свеце.
  
  
  Хоук размясціў ахову на верталёце і рыштунку, які ў ім знаходзіўся, затым двое мужчын павячэралі і знайшлі пустыя ложкі. Яны ўстануць роўна праз восем гадзін.
  
  
  За час знаходжання на базе яны не знайшлі нікога, хто бачыў ці чуў пра Рокі Дайманд.
  
  
  * * *
  
  
  Далей на поўнач, далёка за Паўночным палярным кругам, было світанне. Але на станцыі Мак-Мерда ў Антарктыдзе, дзе Картэр і Хоук выйшлі да верталёта, гэта была проста яшчэ адна звычайная гадзіна ў бесперапынным летнім дні. Дзве трэці гады кантынент на дне свету быў зачынены і недаступны, поўнасцю замарожаны. Пустошы былі настолькі захоплены жорсткімі завеямі і бясконцай ноччу, што нават мясцовыя расліны і марское жыццё не маглі прайгравацца.
  
  
  Картэр разважаў пра гэта, калі ён знаходзіўся вакол яго ў яркім сонечным святле, грузавікі каціліся са станцыі па ледзяной дарозе, несучы ветраныя машыны. Навукоўцы і будаўнікі ў яркіх зімовых касцюмах працавалі і крычалі. Пінгвіны, цюлені і птушкі клыпалі і ныралі. У пустцы жыццё квітнела, калі магло. Нішто натуральнае не магло спыніць жыцьцё. Толькі штучныя, створаныя рукамі чалавека сілы разбурэння могуць поўнасцю пакласці канец жыцця.
  
  
  "Усё гатова?" - спытаў Хоук.
  
  
  Ён выцягнуў цыгару з рота і ўтаропіўся на поўдзень, як калі б ён бачыў Паўднёвы полюс. Адзіны запланаваны прыпынак Картэра.
  
  
  "Падобна на тое."
  
  
  Картэр сеў у маленькі верталёт. Сляды ад лыж на ўтрамбаваным снезе ззаду яго паказвалі, куды яго толькі што сюды паставілі. Чалавек, якога Хоук даручыў ахоўваць, ціха і стомлена выдаліўся.
  
  
  "У цябе ёсць чатыры дні", - працягнуў Хоук. "Вось і ўсё. Тваіх асноўных харчоў хопіць на столькі. У надзвычайных сітуацыях хопіць на два тыдні. Я чакаю атрымліваць ад цябе весткі кожны дзень. Але на ўсякі выпадак дам табе чатыры. Тады я дашлю каго-небудзь за табой».
  
  
  "Я разумею."
  
  
  "Ніхто дакладна не ведае, што вы робіце, таму сочыце за сваімі радыёперадачамі".
  
  
  Картэр усміхнуўся. Ён ніколі не бачыў такога ўсхваляванага Ястраба.
  
  
  «Як ты выбраўся з той эфіёпскай пустыні, у якой цябе пакінуў Бленкачоў?» - спытаў Картэр прабягаючы вачыма і пальцамі па прыборах верталёта.
  
  
  
  
  Ён зірнуў на Хоўка.
  
  
  Хоук вывучаў яго, звузіўшы вочы.
  
  
  «Як ты даведаўся пра гэта? Не, не. Усё роўна», - сказаў ён і сунуў цыгару назад у рот. «Мяне знайшоў бедуін. Яго жонкі паклапаціліся аб маіх ранах, і ён падвёз мяне на сваім вярблюдзе да Міжземнага мора».
  
  
  «Вы гаворыце лёгка. Вы былі пры смерці. Як вам пашанцавала, што бедуін знайшоў вас? Гэтая пустыня займае тысячу квадратных бязлюдных міль».
  
  
  Ястраб упіўся позіркам. Ён правёў цыгарай па роце.
  
  
  «Я разабраў свой гадзіннік, - неахвотна сказаў ён, - залез на самую высокую выдму, якую змог знайсці, і выкарыстаў крышталь, каб адлюстроўваць святло. Я проста працягваў свяціць ім, пакуль бедуін не знайшоў мяне. Я вырашыў, што ўсё роўна памру, з такім жа поспехам мог бы пайсці па пустыні
  
  
  "Добрае мысленне для чалавека, які знаходзіцца на мяжы смерці".
  
  
  Хоук паціснуў плячыма. Ён дазволіў усмешцы зайграць на яго вуснах.
  
  
  "У Антарктыцы бедуінаў няма", - папярэдзіў ён. "Быць асцярожны." Ён адступіў. "І шчаслівага палявання!"
  
  
  Картэр зачыніў пластыкавыя дзверцы верталёта і ўключыў матор. Ён дазволіў яму сагрэцца, пакуль Хоук тупаў нагамі і выпускаў цыгарны дым у чыстае паветра. Хоук выглядаў амаль шчаслівым, як быццам ён адпраўляў частку сябе з Картэрам, лепшую частку, частка, якая зноў прагнула яго ўласных прыгод. Толькі аднойчы Картэр убачыў, як ён нахмурыўся.
  
  
  Верталёт узляцеў уверх, яго шрубы хутка круціліся. Паморнікі, буравеснікі Вільсана і снежныя буравеснікі разляцеліся прэч, узмахваючы крыламі ў зіхатлівым небе.
  
  
  Картэр завіс на вышыні прыкладна трыццаці футаў. Раптам Хоук падняў руку і махнуў рукой. Калі Картэр паказаў яму вялікі палец уверх, Хоук кіўнуў, заклаў рукі за спіну і пайшоў прэч. У яго была свая праца.
  
  
  У верталёце Картэр перасек шэльфавы ледавік Роса, частка ледзянога покрыва, які пакрывае палярны кантынент лёдам на тры мілі па вертыкалі. Ён сачыў за прыкметамі збітага самалёта. Шэльфавы ледавік быў настолькі велізарны, што ўтрымліваў больш за семдзесят працэнтаў запасаў прэснай вады на Зямлі.
  
  
  У бясхмарны дзень адкрываўся агляд на трыста міль ва ўсіх кірунках. Дзе-нідзе выраслі выдаленыя навуковыя станцыі і часовыя паселішчы краін-удзельніц Дагавора аб Антарктыцы. Аванпасты ўяўлялі сабой маленькія кардонныя скрынкі на бліскучым снезе і лёдзе. Але разбітых самалётаў не было. Дагавор, які павінен быў быць перагледжаны ў 1991 годзе, ператварыў Антарктыду ў міжнародны прытулак для мірных даследаванняў, і Картэр убачыў шчаслівыя вынікі гэтага.
  
  
  Картэр думаў пра гэта, пакуль маленькі верталёт ляцеў да ледавіка Бірдмор, дзе ён павінен быў праляцець над зубчастымі гарамі Каралевы Мод. Відавочна, самы непажаданы аб'ект нерухомасці ў свеце стаў месцам зараджэння міжнароднага свету.
  
  
  Праз некалькі гадзін, калі дзень ператварыўся апоўдні, Картэр нарэшце дасягнуў ледніка Бердмор. Па-ранейшаму ніякіх прыкмет таго, што Дайманд праходзіў там.
  
  
  На гарызонце клубіліся злавесныя шэрыя аблокі. Дзікая прырода Антарктыды знікла. Нават таўстапёрыя буравеснікі рэдка заходзілі так далёка ўглыб сушы.
  
  
  Леднік Бердмор распасціраўся наперад і ўверх у зіготкім бела-блакітным ззянні. Тут Эдгар Эванс, член злашчаснай палярнай партыі капітана Роберта Скота, памёр у 1912 годзе, калі група з пяці чалавек прабівалася назад да базы, якая ў канчатковым выніку прывяла іх да штаб-кватэры экспедыцыі ў праліве Мак-Мерда.
  
  
  Картэр зноў націснуў на газ, і верталёт падняўся, ідучы за жахлівым ледавіком паміж вострымі горнымі вяршынямі. На ледавіку ўтварыліся шырокія расколіны, утвораныя расколінамі ўнізе. Ён раз-пораз пазіраў на надвор'е, якое згушчалася на гарызонце, а затым на пустынныя леднікі.
  
  
  Ён глядзеў у неба. Аблокі на гарызонце набіралі сілу, раскінуўшыся, як нажы, па небе. Ён ляцеў, яго ўвага была падзелена паміж зямлёй і атмасферай. Усяго трыста міль да пункта прызначэння на полюсе.
  
  
  Неба над верталётам Картэра зараз было цёмным, але ён быў амаль над ледніком. Ён не бачыў Дайманд. Раўніны, якія змяшчаюць Паўднёвы полюс, распасціраліся за межы ледніка. Калі трэба, ён зможа накрыць верталёт намётам і перачакаць шторм на полюсе.
  
  
  Верталёт раптам захістаўся, як ліст. Вецер люта хвастаў па палярнай раўніне, шпурляючы ў паветра снег і лёд. Шэрыя хмары выпускалі густы клубісты снег. Тэмпература паветра рэзка ўпала, лабавое шкло верталёта запацела. Радыё адключылася, стаўшы ахвярай палярных перашкод. Халодны пот выступіў на лбе Картэра, калі ён спрабаваў кіраваць верталётам.
  
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Антарктычнае паветра было пакрыта снегам. Бачнасць была нулявая. Нік Картэр не мог адрозніць шчыльнае снежнае паветра ад палярнай шапкі ўнізе. Гэта была вялізная белая цемра, неба і зямля былі такімі ж. Белая смерць на белай паверхні.
  
  
  Яму трэба было пасадзіць верталёт. Але яму прыйшлося чакаць перапынку ў надвор'і, каб ён мог бачыць.
  
  
  Картэр трымаў верталёт роўна, як мог, кіраванне станавілася млявым. Няўжо раптоўная бура ахапіла і Рокі Дайманд?
  
  
  Верталёт нёсся то ў адзін бок, то ў другі. Уверх і ўніз. Галавакружна. Збівае з панталыку. Без накіравання. Знаходзячыся пад уплывам Паўднёвага магнітнага полюса, ніводзін компас не быў надзейным.
  
  
  Некалькі гадзін Картэр ляцеў па ветры, чакаючы моманту, калі яму стане відаць, каб ён мог прызямліцца. Ён павінен быў не спаць; ён не мог падысці занадта блізка да зямлі і рызыкаваць быць убітым у зямлю ўраганнымі парывамі.
  
  
  Часам здавалася, што рука пачвары бессэнсоўна шпурляе верталёт у невядомасць з хуткасцю святла. У іншых выпадках верталёт, здавалася, стаяў на месцы перад узбітым белымі пугай тарнада, замарожаны на ўсю вечнасць.
  
  
  Калі настаў перапынак, Картэр яго ледзь не выпусціў.
  
  
  Змучаныя, вочы за адбівалым шклом акуляраў адчувалі рэзкі боль, які папярэднічаў снежнай слепаце, усплёск блакітнага неба пранёсся міма.
  
  
  Картэр падняў вочы.
  
  
  У завіруху наступіла зацішша. Натуральнае ваганне, калі вецер і снег раздзяліліся, а неба і зямля здаваліся асобнымі і выразнымі.
  
  
  Ён павярнуў млявы верталёт.
  
  
  Так, блакітнае неба ўверсе і белая зямля выразна відаць унізе. Не чакаючы, не шукаючы арыенціраў, нават не думаючы, Картэр дазволіў сваім рэфлексам ўзяць верх.
  
  
  Ён зноў націснуў на газ і пстрыкнуў перамыкачамі.
  
  
  Як змучаная птушка, верталёт апусціўся ўніз.
  
  
  Снежныя д'яблы, якія спараджаюць паблізу маленькія цыклоны, зніклі ў клубах, калі лопасці верталёта паслалі ў іх новы вецер.
  
  
  Лыжы верталёта прызямліліся на лёд. Снег выслізнуў.
  
  
  Ён пасадзіў верталёт у тунэлі з белых сцен і белай зямлі. А наверсе блакітнае неба згасала, калі зноў набліжалася завіруха.
  
  
  Раптам завыў вецер. Верталёт разгойдваўся ад яго ўдараў. Завея аднавілася ва ўсёй сваёй лютасці.
  
  
  Ён быў безнадзейна запячатаны ў белай магільні.
  
  
  Ён выключыў матор. Цяпер, нарэшце, яго рукі былі дастаткова вольныя, каб паклікаць Хоука. Ён чакаў, што не будзе працаваць радыёпрымач верталёта, але не спецыяльны радыёпрымач AX, які працуе з любой кропкі зямнога шара.
  
  
  Адкуль заўгодна, толькі не ў Антарктыду ў завіруху. Ён не атрымліваў нічога, акрамя статыкі ад маленькага магутнага радыёапарата.
  
  
  Ён з непакоем праверыў свой рыштунак для выжывання на снезе. Усё было там. Ён надзеў спецыяльна падаграваемую тэрмабялізну. Ён распакаваў маленькую палатку.
  
  
  Тэмпература ў верталёце ўпала. Пакуль ён чакаў новага перапынку ў надвор'і, паветра ў верталёце сціснулася вакол яго, як ледзяны кулак.
  
  
  У Антарктыцы былі зарэгістраваны тэмпературы ніжэй за 120 градусаў па Фарэнгейце. Ён быў удзячны за старанна прадуманую ўпакоўку, якую Хоук і ён зрабілі ў Мак-Мэрда.
  
  
  Калі нарэшце наступіў чарговы перапынак у штарме, Картэр выбег на вуліцу і паставіў верталёт у тэнт, забіваючы калы глыбока ў вечную мерзлату. Нягледзячы на нагрэтае адзенне, ад моцнага холаду ён прамерз да касцей.
  
  
  Ён вярнуўся ў палатку, зашпіліў маланку і надзейна замкнуў яе, вярнуўся ў верталёт і залез у спальны мяшок.
  
  
  Ён падагрэў суп і прымусіў сябе яго выпіць. Ён так стаміўся, што ў яго дрыжалі рукі.
  
  
  Калі ён адкладаў запасы ежы, на вуліцы бязлітасна завывала завіруха. Смяротны шторм мог лёгка падоўжыцца дзевяць дзён, як і той, у якім загінулі адважны Скот і двое яго астатніх таварышаў.
  
  
  Але ў Картэра было лепшае абсталяванне. Прынамсі, на два тыдні. Ён сказаў сабе гэта, калі, змучаны, пагрузіўся ў сон.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр прачнуўся ў цішыні. Цішыня, злавесная ў сваёй паўнаце. Не было нават вятры. Калі падала хоць адна сняжынка, дык было так ціха, што ў гэты момант ён быў упэўнены, што чуе яе.
  
  
  Ён усміхнуўся. Завея скончылася. Гэта быў кароткі шторм, усяго шэсць гадзін. Ён выйшаў на вуліцу, каб агледзець. Снег быў завалены з аднаго боку намёта.
  
  
  Вакол яго магутныя бязладныя штармы змяталі снег з некаторых кропак, агаляючы ледзяную вечную мерзлату, а ў іншых месцах утваралі насыпы снега.
  
  
  Сонца ззяла. Неба было блакітным, як яйка малінаўкі. Над галавой плылі некалькі пухнатых аблокаў. Здавалася, што лютасьці апошніх некалькіх гадзінаў ніколі і не існавала.
  
  
  Справа ад Картэра былі горы. Ён не ведаў, якія горы. Ён мог лёгка быць панесены ў дыяпазон Каралевы Мод, але, улічваючы час, які ён знаходзіўся ў паветры, яго таксама магло панесці на больш далёкія адлегласці. Магчыма, горы Пенсакола. Горы Элсуорт.
  
  
  Незалежна ад таго ён згроб і адважны снег з намёта. Зняў яе, вытрас і перапакаваў.
  
  
  Ён паспрабаваў радыё карабля, потым маленькае радыё AX. Ні тое, ні іншае не працавала. Верагодна, атмасферная праблема.
  
  
  Ён узяў з прыпасаў два чырвоныя і два зялёныя сцягі і выйшаў з верталёта. Ён праводзіў лініі на снезе пад вуглом дзевяноста градусаў да верталёта. Яны былі падобныя на лініі компаса, толькі ён не ведаў, у якім напрамку на поўнач. Ён стварыў вялікі крыж з верталётам у цэнтры.
  
  
  Ён паставіў чырвоны сцяг на кожным канцы адной лініі і зялёны сцяг на кожным канцы другой лініі. Ён вярнуўся на сваё месца пілота ў верталёце і скрыжаваў пальцы.
  
  
  
  
  Ён уключыў матор.
  
  
  Матор завёўся, і ён з палёгкай уздыхнуў.
  
  
  Ён узляцеў, праляцеўшы ўздоўж лініі чырвонага сцяга, якая ішла паралельна гарам. Снег і лёд гола свяціліся. Ніякіх прыкметаў чалавецтва.
  
  
  Ён праляцеў некаторую адлегласць, затым павярнуўся і паляцеў у процілеглым напрамку, перасек месца, дзе правёў ноч, і іншы чырвоны сцяг. Зноў пераадолеўшы прыстойную адлегласць, ён нічога не ўбачыў.
  
  
  Ён вярнуўся, каб завіснуць над тым месцам, дзе прызямліўся верталёт.
  
  
  На гэты раз ён павярнуў налева, прытрымліваючыся лініі зялёнага сцяга ў бок ад гор. І зноў гіганцкая белая пустка раскінулася пад ім.
  
  
  Ён зноў устрывожаны вярнуўся да цэнтру сцягоў.
  
  
  Ён прайшоў за апошнім зялёным сцягам проста да гор. Яго вочы аўтаматычна сканавалі дыяпазон у пошуках перадач.
  
  
  Раптоўны парыў ветру абрынуўся на цені горнага схілу, распырскваючы снег з усіх бакоў.
  
  
  Унізе ўспыхнула яркае святло. Адлюстраванае святло. Нешта… магчыма, металічнае… злавіла сонечныя промні і адбіла іх.
  
  
  Картэр павярнуў верталёт і павольна павёў яго туды, дзе дзьмуў вецер. Ён зноў убачыў святло.
  
  
  Ён знайшоў месца для прызямлення ў цені гары. Апынуўшыся на зямлі, ён выключыў матор і надзеў заплечнік, напоўнены адмысловымі кароткатэрміновымі харчамі AX. Ён пакінуў верталёт і пайшоў па выгібе гары назад да святла.
  
  
  Ён не пайшоў далёка, калі пачуў лопасці другога верталёта.
  
  
  Валасы на яго шыі ўсталі дыбам. У яго раптам з'явілася пачуццё небяспекі, інстынкт, які ратаваў яму жыццё больш разоў, чым ён хацеў успомніць.
  
  
  Ён пабег назад да верталёта і пацягнуў яго па лёдзе і снезе ўглыб цені гары, дзе яго наўрад ці заўважылі.
  
  
  Іншы верталёт праляцеў недалёка, лятучы, здавалася б, прамой лініяй над гарамі.
  
  
  Гэта быў расійскі верталёт, які, відавочна, рабіў дзелавы рэйс з аднаго пункта ў іншы. Саветы падтрымлівалі сем пастаянных і некалькі сезонных станцый у Антарктыдзе.
  
  
  Да якой з іх быў блізкі Картэр?
  
  
  Агент AX выйшаў з верталёта, каб вярнуцца назад да пробліску святла, які ён заўважыў.
  
  
  Ён клыпаў вакол пакрытых белымі валуноў. Ад халоднага летняга паветра яго твар анямеў. Пад яго нагамі храбусцеў лёд. Ён ішоў па доўгіх вузкіх далінах са снегу і лёду, належачы толькі на сваё пачуццё напрамкі.
  
  
  Калі ён павярнуў за паварот, ён убачыў гэта.
  
  
  Маленькі самалёт Рокі Дайманд.
  
  
  Ён ляжаў у ідэальным стане, адно крыло было накіравана ў бок гор.
  
  
  Снег засынаў серабрысты самалёт. За ім распасціралася пасадачная паласа самалёта, частка якой усё яшчэ была бачная дзякуючы нясталым вятрам. Гэта быў прамы курс пасадкі, без здарэнняў.
  
  
  Картэр расхінуў дзверы і панюхаў паветра, адчуваючы пах смерці. Ізноў нічога.
  
  
  Інтэр'ер самалёта быў ідэальным... і без людзей.
  
  
  Прыпасы Дайманд былі там. Рыштунак для выжывання на снезе, брылі, карты і нават бутэлька Pernod. Але не было пілота. І ніякіх падказак у паперах і картах у кабіне.
  
  
  Картэр выйшаў вонкі. Судзячы па ўсім, Дайманд проста знік.
  
  
  Агент AX не паверыў гэтаму.
  
  
  Ён абышоў самалёт кругамі, якія павольна пашыраліся. Магчыма, завіруха пакінула яшчэ адзін след або ключ да разгадкі.
  
  
  Ён знайшоў сляды скімабіля ў іншым цені гары. Са свайго боку яны прыходзілі і адыходзілі ад самалёта.
  
  
  Ён ішоў побач з імі, вывучаючы іх. Адзін з двух набораў гусеніц быў глыбейшы, нібыта на ім быў цяжкі груз. Можа быць, выносячы несвядомага Рокі Дайманд.
  
  
  Картэр палез у ізаляваную кішэню свайго заплечніка і выцягнуў невялікі, але магутны радыёпрымач AX. Магчыма, усё, што трывожыла атмасферу, аслабла.
  
  
  Ён дазваніўся да Хоўка з першай спробы.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, ты быў, N3?"
  
  
  "Будзь я пракляты, калі ведаю".
  
  
  Картэр апісаў шторм, які, відаць, парушыў радыёсувязь, і «ноч», якую ён правёў у верталёце, калі на вуліцы завывала завіруха. Затым ён распавёў Хоуку аб самалёце Рокі Дайманд.
  
  
  "Цікава", – сказаў Хоук, але Картэр пачуў у яго голасе нотку ўзбуджэння. "Пачакай, пакуль я займуся табой".
  
  
  Бутанавая запальнічка ажыла ў Мак-Мэрда, калі Хоук працаваў. Неўзабаве дырэктар AX шумна выдыхнуў.
  
  
  «Блін! Ён амаль на Навалазараўскай!» Гэта быў іншы голас. Палкоўнік Чэстэр Ффолкс: "Блянкачоў будзе дыхаць яму ў шыю!"
  
  
  "N3?" - сказаў Ястраб удалечыні. "Ты чуў?"
  
  
  «Так, сэр. Узбярэжжа прынцэсы Астрыд павінна быць за гарамі», - сказаў ён. "Палкоўнік Ффолкс, што-небудзь пра Майк?"
  
  
  - Ёй было дрэнна ў бальніцы. Хутка выпісваецца, дабраславі яе, - з палёгкай сказаў палкоўнік Ффолкс. «Выдатна, Картэр. Навалазараўская! Вельмі важна, мы вырашым гэтую праблему ў бліжэйшы час».
  
  
  "Вы даведаліся нешта новае?" - спытаў Картэр.
  
  
  Ён тупнуў нагамі і пацёр нос рукой у рукавіцы. Яму было б цяплей стаяць на сонейку, але цяпер ён баяўся, што яго ўбачаць. У цені былі бяспечней.
  
  
  "На жаль", - сказаў Хоук. "Быў другі выпадак захворвання, якое забіла савецкага аташэ.
  
  
  
  Палкоўнік Ффолкс паслаў лекара, які лячыў аташэ, для расследавання. Чылійскі салдат, які знаходзіўся на антарктычнай базе гэтай краіны ў Бернарда О'Хігінс. У гэтага не было татуіроўкі Сярэбранага голуба. Мужчына мёртвы”.
  
  
  «Гэта нагадвае мне пра смерці ў Еўропе пасля Другой сусветнай вайны», - сказаў Фолкс Хоўку. «Памятаеце? Пацыенты паміраюць у шпіталі без бачнай прычыны».
  
  
  "Ніхто не мог забыць", - змрочна сказаў Хоук. «Пеніцылін настолькі разведзены, што ён быў горшы, чым бескарысны. Лекары належылі на яго, цуд-прэпарат, і не сталі лячыць аб чымсьці іншым».
  
  
  “Нам спатрэбілася шмат часу, каб знайсці крывавыя крыніцы. Забойцаў».
  
  
  «Так і не ўдалося знайсці іх усіх. У выніку, нашы лабараторыі ў ЗША вырашылі праблему, вырабляючы такую колькасць пеніцыліну, што попыт на яго на чорным рынку спыніўся».
  
  
  "Блянкачоў?" - сказаў Картэр.
  
  
  "Хадзілі чуткі, што ў яго быў вялікі чорны рынак пеніцыліну", – сказаў Ффолкс. "Прыбытак быў у яго ў кішэні, а ваенная казна Крамля была знясілена".
  
  
  "Але мы не змаглі знайсці ніякіх пераканаўчых доказаў", – сказаў Хоук.
  
  
  “За выключэннем таго, што ў яго былі грошы, Дэвід. І сувязі з чорным рынкам, якія былі дзіўнымі. Калі камусьці быў патрэбен сапраўдны пеніцылін, яны маглі атрымаць яго праз яго».
  
  
  "Памятаеце піўной на Кенігсаллеі?" - сказаў Хоук свайму старому сябру. "Блянкачоў на сталах?"
  
  
  Кіраўнікі двух агенцтваў ад душы засмяяліся. Гэта быў жарт над Бленкачовым, які будуць захоўваць да смерці апошняга сведкі. У іх недаўгавечнай і небяспечнай справе смех быў рэдкасцю. Па магчымасці гэтым карысталіся самыя здаровыя чальцы супольнасці.
  
  
  - Такім чынам, - сказаў нарэшце ффолкс з усмешкай у голасе.
  
  
  «Так, так», - згадзіўся Хоук, весела пыхкаючы ўдалечыні.
  
  
  Па гуку голасу Хоук Картэр зразумеў, што дырэктар AX зноў прымірыўся са сваёй працай. Седзячы за сталом і плануючы, ён адчуваў хваляванне, адрознае ад палявых прыгод. Тым не менш, гэта было хваляванне.
  
  
  «Працягвай, N3, - працягнуў Хоук. «Выконвайце па слядах скімабіляў. Калі магчыма, знайдзіце Дайманд. Даведайцеся, што адбываецца на савецкай базе на Навалазараўскай».
  
  
  «І сцеражыцеся гэтага Бленкочева», - дадаў Ффолкс. «Калісьці ён быў лепшым і самым бязлітасным забойцам у свеце. Толькі лепш, чым Хоук, у тым сэнсе, што ён быў такім бессардэчным».
  
  
  Наступіла цішыня. Двум мужчынам больш не было чаго дадаць, кожны згубіўся ва ўспамінах аб мінулым. Картэр выйшаў, паклаў рацыю назад у заплечнік і пайшоў назад да верталёта за харчамі для зімовага пераходу. Каб перасекчы горы, спатрэбілася б некалькі дзён. Ён хацеў падрыхтавацца.
  
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  Нік Картэр плаўна перамясціў адну лыжу наперад. Гэта быў цудоўны антарктычны дзень, ясны і яркі. Ён прайшоў па лыжных трасах скімабіляў уверх па спадзістым снежным схіле, выкарыстоўваючы бегавыя лыжы Trek, гнуткія і доўгія, і лыжныя палкі для рук у рукавіцах. На спіне ён нёс заплечнік і спальнік.
  
  
  У сонечным святле снег асляпляў. Мільёны маленькіх часціц святла мігацелі, як брыльянты. Сляды скімабіляў то былі бачныя, то заснежаныя. Ён рушыў услед за імі па зіготкім белым дыване ў лёгкім рытме лыжніка. Гэта была форма бегу трушком са слізгаценнем, якая расцягвае мышцы да таго часу, пакуль яны не пачнуць спяваць.
  
  
  Над галавой праляцелі два блукаючыя альбатросы - знак таго, што бераг знаходзіцца прама за гарамі. Гэта былі вялікія птушкі з адзінаццаціфутавым размахам крылаў, на якіх яны ляцелі, як чароўныя дываны, падарожнічаючы па паўднёвай палове свету. Час ад часу яны пераглянуліся, як людзі, якія ведаюць аб сваіх блізкіх. Вандроўныя альбатросы звычайна бяруць шлюб на ўсё жыццё, а для іх гэта можа быць больш за пяцьдзесят гадоў.
  
  
  Картэр абдумваў гэта, прасоўваючыся наперад у адзіноце гор. Сонечнае святло пранікала скрозь бліжэйшы ледавік, ствараючы незямную блакітную смугу. Многія ўрокі жыцця можна атрымаць з гэтага цудоўнага запусцення. Каханне, вернасць, адвага.
  
  
  Удалечыні чуліся рэдкія грукаты. Гэта былі снежныя схілы, занадта цяжкія, каб трымацца даўжэй, ці выступоўцы ў рэльефе канцы леднікоў. Гэта была драматычная краіна і небясьпечная.
  
  
  Пакуль ён катаўся на лыжах, маленькія ўзгоркі снегу слізгалі па расколінах і пляскаліся да яго ног. Ён праходзіў праз вузкія даліны, па грабянях, паміж валунамі, заўсёды караскаючыся па сцежках. Снег і лёд звісалі з стромых сцен па абодва бакі ад яго. Прыпынена. У чаканні падзення і запаўнення даліны, якую ён перасёк. Чакае, каб задушыць яго ў мяккім вільготным забыцці.
  
  
  Самотны ў цудоўнай адзіноце, неба і сонца былі яго адзінымі спадарожнікамі, ён катаўся на лыжах, час ад часу набіраючы жменю снегу і дазваляючы яму раставаць у роце. Ён быў свежым і чыстым, без салёных вуліц і смогу. Нездарма сюды цягнуліся людзі. Калі б ён не быў на заданні, гэта магло быць амаль яго перапынены водпуск.
  
  
  Ён пагладзіў сваю мяккую бараду і паглядзеў наперад. Гусеніцы скімабіляў працягвалі паднімацца ўверх, заўсёды паднімаючыся ўверх.
  
  
  Затым ён пачуў гук матора.
  
  
  Ён хутка схаваўся ў цені.
  
  
  Самалёт нізка праляцеў над гарамі. Картэр убачыў савецкую маркіроўку.
  
  
  
  
  Карабель зрабіў тры праходы, затым паляцеў у бок Маладзёжнай, савецкага антарктычнага штаба.
  
  
  Картэр аднавіў сваё падарожжа, упэўнены аб тым, што яго знайшлі.
  
  
  Ён павінен быў прадоўжыць. У яго не было выбару. Ён сканцэнтраваўся на пастаўленай задачы. Неўзабаве ён зноў патрапіў у гіпнатычны рытм лыжніка. Ён пратрымаецца яшчэ гадзіну, потым разаб'е лагер і адпачне.
  
  
  Картэр узбіраўся па крутым снежным схіле, яго доўгія лыжы прарэзалі крыжаваныя крокі, пакуль ён ішоў за больш спрытным скімабілем. Мусіць, расійскі скімабіль. Можа, скімабіль Silver Dove. Нясе бездапаможнага амерыканца. Антарктыда была запаведнікам дзікай прыроды, але яшчэ не запаведнікам чалавецтва.
  
  
  Затым Картэр усміхнуўся. Дух усеагульнага міру і гармоніі Антарктыды быў настолькі моцны, што ўсе станцыі кантынента былі адчыненыя па дагаворнай дамове для наведвальнікаў з любой краіны ў любы час. Яго цікавіла Навалазараўская. Руская станцыя.
  
  
  Ён не збіраўся падыходзіць да справы і пытацца, ці распаўсюджваецца іх палітыка адчыненых дзвярэй на шпіёнаў. Не сутыкацца з Бленкачовым так блізка.
  
  
  У поце ён дасягнуў вяршыні грэбня. Перад ім раскінуліся гарманічныя зморшчыны снежных далін і скалістых горных вяршыняў. Ён выцер твар рукавіцай. Яго дыханне было срэбнай парай у паветры.
  
  
  Ён агледзеў велічныя і бязлюдныя горы Антарктыкі. Па другі бок ад іх была Навалазараўская. Чаму менавіта Бленкачоў з'ехаў з Расіі? Чаго ён спадзяваўся дасягнуць у Новай Зэляндыі?
  
  
  У розуме Картэра пачаў фармавацца новы адказ на гэтае пытанне.
  
  
  Затым ён пачуў уварванне ў белую цішыню.
  
  
  Верталёт ляцеў ціха, яго шрубы былі прыглушаны за схілам гары.
  
  
  На грэбні, дзе стаяў Картэр, не было ценяў.
  
  
  Яму няма дзе схавацца.
  
  
  На лыжах Картэр зноў нырнуў уніз па схіле, па якім толькі што падняўся. Боль працяў яго стомленае цела, калі ён паслізнуўся і ўпаў.
  
  
  Ён упаў глыбока ў цень яра.
  
  
  Верталёт рухаўся павольна. Рускі верталёт. Відавочна шукаю кагосьці… ці нешта падобнае.
  
  
  Картэр заставаўся ў самай цёмнай частцы цені, яго цягліцы і косткі хварэлі. Назіральнікі ў верталёце могуць заўважыць яго лыжную трасу, але не павінны бачыць яго.
  
  
  Ён глядзеў.
  
  
  Падышоў верталёт. З кабіны выглядала галава.
  
  
  Не спыняючыся, верталёт павольна праляцеў міма.
  
  
  Картэр у чаканні глыбока ўздыхнуў.
  
  
  Верталёт рушыў далей, старанна прарабіўшы адзін раз тое, што савецкі самалёт зрабіў хутка тройчы.
  
  
  Картэр дазволіў сабе лёгкую пераможную ўсмешку, затым праверыў сваё цела на прадмет сінякоў і пераломаў. Ён быў цэлы, але вельмі стаміўся. Ён разаб'е лагер, як толькі знойдзе добрае сховішча.
  
  
  Ён зноў узбіраўся па схіле, яго выдатная цягавітасць і воля прылівалі новую сілу назад у яго змучанае цела.
  
  
  Зноў на вяршыні, дзе горы раскінуліся вакол яго ў скалістай панараме, ён працягваў каціцца на лыжах, ныраючы ў каньёны і выходзячы з іх, ідучы па следзе скімабіля.
  
  
  Час ішоў, антарктычнае сонца мала рухалася наперад. Картэр шукаў добрае месца для адпачынку.
  
  
  Нарэшце ён завярнуў за паварот у слаістых ценях, дзе валуны і снежныя апоўзні пакрывалі плоскую паверхню зямлі.
  
  
  Снег - добрае роўнае палатно, дастаткова вялікае. Валуны былі добрым сховішчам. Некаторыя памерам з пакой, яны абапіраліся адзін на аднаго, пакуль не ўтварыўся дах.
  
  
  Картэр выпусціў заплечнік пад дах.
  
  
  Ён бы паставіў тут палатку, прытулак ад новай буры. Ён будзе абаронены ад назірання з верталёта валунамі наверсе.
  
  
  Затым ён убачыў рух цені.
  
  
  Сярод гукаў снегападу і далёкіх лавін ён пачуў шум слізгацення лыжаў.
  
  
  Гэта было насупраць яго, нехта ўваходзіў на роўную пляцоўку з другога боку.
  
  
  Ён хутка сцягнуў заплечнік, зняў рукавіцу і сунуў штылет у руку. У Антарктыдзе стрэліць толькі вар'ят. Шум выкліча лавіны і разбурэнні на многія мілі вакол.
  
  
  Ён хутка вярнуўся назад тым самым шляхам, якім прыйшоў. Ён быў асцярожны, каб не збіцца са шляху.
  
  
  Калі ён схаваўся з-пад увагі на раўніне, ён азірнуўся праз плячо і ўбачыў сваю адзіную лыжную трасу. Ён чуў гукі іншага лыжніка, чуў паўзу, калі лыжнік выявіў след Картэра, а затым хуткасць грабкоў, калі ён пераследваў Картэра.
  
  
  Картэр узмахнуў рукамі і саскочыў са сцежкі, прызямліўшыся спіной на мяккі снег.
  
  
  Рукавіцай і рукой ён зноў гладка правёў па гурбе, адступаючы за вялізны валун.
  
  
  Калі павязе, праследавальнік убачыць толькі лыжную трасу, якая працягваецца трасамі для скімабіляў.
  
  
  Картэр ціхенька абмінуў валун, каб назіраць за пераследам пачаткоўца.
  
  
  Слізгаценне сустрэчных лыж было прыглушаным гукам у антарктычнай цішыні, гукі паглыналіся снегам.
  
  
  Спачатку Картэр убачыў востраканечны сіні капялюш, якая зашпіляецца пад падбародкам, затым тоўстую сінюю парку і штаны. Лыжнік быў рускім.
  
  
  Мужчына быў невысокага росту, рухавы, з нізка схіліўшыся тварам, вывучаў след Картэра.
  
  
  Калі ён з'явіўся ў поле зроку
  
  
  
  Пасля таго, як Картэр саскочыў, ён замарудзіў крок. Ён падняў твар і паглядзеў наперад.
  
  
  Картэр усміхнуўся.
  
  
  Гэта быў таварыш Блянкочава, чалавек з жоўтай Маздой.
  
  
  Выраз твару з дробнымі рысамі выказваў здзіўленне. «Нешта не так», - казаў выраз твару, але ён не ведаў, што менавіта. Ён павольна паехаў наперад.
  
  
  Картэр хутка вярнуўся, абмінуўшы валун, каб рушыць услед за ім.
  
  
  Нож блішчаў на сонцы.
  
  
  Нож рускага чакаў Картэра там, дзе ён саскочыў са сцежкі. Цяпер настала чарга прыяцеля Бленкачева ўсміхнуцца. Ён здагадаўся, як Картэр пакінуў след. Ён павярнуўся, каб сустрэць яго.
  
  
  "Цябе тут не павінна быць", – мякка сказаў расійскі агент, прыставіўшы нож да падбародка Картэра. Ён размаўляў па-ангельску.
  
  
  "Чаму б і не?" Картэр адказаў па-руску, паказваючы свой штылет.
  
  
  Стылет быў забаўкай.
  
  
  Ён ускінуў іншую руку і збіў з ног рускага.
  
  
  Заціскі для пальцаў расіяніна ўжо былі выпушчаны. Яго чаравікі былі вольныя, ён штурхнуў нагой.
  
  
  Ён сказаў. «Таму што гэта не твая справа!»
  
  
  Картэр прыгнуўся.
  
  
  Рускі змяніў прыцэл. Яго нага беспамылкова зачапіла штылет у руцэ Картэра, адправіўшы Х'юга ўверх.
  
  
  Картэр хутка зняў лыжы з ног.
  
  
  Нажа і штылета нідзе не было відаць.
  
  
  Два агенты імчаліся па снезе. Іх чаравікі апускаліся на шэсць цаляў у мяккі снег.
  
  
  І зноў рускі ўдарыў нагой.
  
  
  Картэр злавіў яго.
  
  
  Рускі скруціўся.
  
  
  Картэр тузануў.
  
  
  Затрыманыя снегам, яны ўпалі наперад.
  
  
  Змагаліся.
  
  
  Раптам Картэр павярнуў назад, яго вочы пашырыліся.
  
  
  Грудзі. У рускага былі грудзі. Жанчына. Чаму шпацыр быў іншы. Чаму там-о'-шантэр нацягвалі да вушэй.
  
  
  Жанчына ўзмахнула кулаком.
  
  
  Картэр павярнуўся ў бок.
  
  
  Ён пацягнуўся назад, расшпіліў папружку на падбародку і падняў сінюю востраканцовую фуражку жанчыны.
  
  
  Доўгія льняныя валасы спадалі на плечы сіняга парку. Валасы былі падобныя пасмамі шоўку, свабодна трапяткім ў ледзяным антарктычным паветры. У пеіспектыве з'явілася маленькая асоба. Занадта маленькі мужчына ператварыўся ў жанчыну выдатных прапорцый з пульхнымі вуснамі, прамым носам і шырока расплюшчанымі вачыма, якія ззяюць пад халодным сонцам. Яна была бландынкай на фатаграфіі з аэрапорта, якую Майк паказаў яму. Прыгожая бландынка.
  
  
  "Будзь я пракляты", - прамармытаў Картэр.
  
  
  «Дастаткова доўга», - сказала яна, ударыўшы яго па падбародку. "Гэта працуе кожны раз".
  
  
  Заспеты знянацку, пахіснуўшыся ад удару, Картэр адхіснуўся.
  
  
  Яна абмякла.
  
  
  Ён злавіў яе да таго, як яна ўпала на зямлю. Ён не меў намер высекчы яе.
  
  
  Яна была лёгкай. Яе галава закінулася, светлыя валасы павольна спадалі на снег.
  
  
  Ён паклаў яе, затым знайшоў нож і штылет у бліжэйшых гурбах. Ён надзеў лыжы і падняў яе. Яна застагнала, усё яшчэ без прытомнасці. Ён перакінуў яе цераз плячо ў пераносцы пажарнага, схапіў яе лыжы другой рукой і на лыжах вярнуўся на роўную паверхню, каб разбіць лагер.
  
  
  * * *
  
  
  Калі яна прачнулася, ён варыў суп. Змяшаў чатыры жмені снегу і пакет абязводжанага мяса, фасолю і агароднінны суп у лёгкім рондалі.
  
  
  "Колькі яшчэ?" - спытала яна, прыкусіўшы падбародак. "Я маю з'есці слана".
  
  
  "Хіба ты не хочаш спачатку пабіцца?"
  
  
  «Пазней. Калі да мяне вернуцца сілы».
  
  
  Яна была смелай і прыгожай.
  
  
  Ад супу пахла цудоўным пахам цвёрдага паліва. Картэр паставіў аднамесны намёт, пачысціў і зноў нацёр іх лыжы, кінуў у намёт спальныя кілімкі і кайстры і абшукала яе заплечнік. У бакавой кішэні ён знайшоў яе «Вальтар», а ў іншай - радыё. Ён паклаў абодва з яе нажом у свой заплечнік. Астатні яе рыштунак быў стандартным для зімовага кемпінгу.
  
  
  "Прыемна бачыць, што ты не злуешся", - сказаў ён.
  
  
  Яна прамяніста ўсміхнулася і ўзяла кубак гарачага супу, якую ён ёй працягнуў.
  
  
  "У Расіі ёсць прымаўка: ніколі не кусай руку, якая цябе корміць".
  
  
  "Цікава, як прыказкі перасякаюць усе рысы".
  
  
  Універсальнасць чалавечай натуры, - сказала яна і паціснула плячыма.
  
  
  Яны елі.
  
  
  Ён сказаў. - "Выйшла з Навалазараўскай?"
  
  
  "Можа быць."
  
  
  «Ты быў не ў гэтым напрамку. Але, магчыма, ён быў у іншым накірунку?»
  
  
  "Калі табе ёсць што сказаць, кажы прама".
  
  
  «Добра, - павольна сказаў ён. "Што за сакрэтная праца тут вядзецца, забіваючы людзей хваробамі, якія вашыя вучоныя не могуць кантраляваць, а нашы вучоныя не прызнаюць?"
  
  
  "Магчыма, вы пытаецеся не таго чалавека", - сказаў глыбокі культурны рускі голас.
  
  
  Картэр падняў вочы.
  
  
  Лявон Блянкачоў, бязлітасны кіраўнік магутнага агенцтва КДБ K-GOL, стаяў на краі навісаючых валуноў. Ён накіраваў Люгер прама ў сэрца Картэра.
  
  
  
  Чатырнаццаты раздзел.
  
  
  Нік Картэр не чуў ні гуку, ні слізгацення лыж, ні кашля. Ён з павагай паглядзеў на Лявона Бленкачова.
  
  
  "Верталёт і самалёт заўважылі мяне?" ён сказаў.
  
  
  Цар КДБ адмахнуўся ад пытання.
  
  
  «Кіньце сюды свой пісталет і нож, - уладна сказаў ён.
  
  
  Ён пачакаў, пакуль Картэр падкіне зброю на дзесяць футаў да сваіх чаравікаў, затым дырэктар K-GOL накіраваўся наперад.
  
  
  Яго грудкаваты славянскі твар свяціўся на сонейку. На ім быў сіні гарнітур з напаўняльнікам, як у жанчыны, востраканцовая кепка, святлоадбівальныя сонцаахоўныя акуляры, заплечнік і духі. Духі былі духмянымі. Ці не занадта. Афектацыя чалавека, дастаткова моцнага, каб напляваць на ўсё
  
  
  
  Бленкачоў быў моцным і моцным, гадоў за шэсцьдзесят. Значна больш, чым проста актыўнасць, ён выпраменьваў пачуццё моцнага самавалодання, якое прыцягвала ўвагу, куды б ён ні пайшоў.
  
  
  Тут, у Антарктыдзе, калі пісталет непахісна накіраваны на Картэра, ён вызначана прыцягнуў увагу Картэра. Бленкачоў не блефаваў. Яму не даводзілася.
  
  
  «Нарэшце я сустракаюся з вялікім Бленкачовым», - сказаў Картэр і ўсміхнуўся.
  
  
  «Не будзь мілым, N3», - сказаў Бленкачоў. "Гэта табе не падыходзіць".
  
  
  "Вы мяне даведаецеся".
  
  
  "Слава заўсёды прыцягвае маю ўвагу".
  
  
  «Я ўражаны, улічваючы, што файлавая сістэма КДБ - гэта зала, поўная кардонных каробак».
  
  
  Бленкачоў нахмурыўся, а яго светлавалосы таварыш хутка схаваў усмешку за яе кубкам супу. Яна таксама была дабрадушнай.
  
  
  "Я галодны, Ганна". - абвясціў Блянкачоў.
  
  
  Ён шматзначна паглядзеў на гаршчок з супам. Пазней ён разбярэцца з Картэрам. Ён перадаў свой пісталет агенту Ганне, і яна нацэліла яго на Картэра.
  
  
  "Вы прынеслі ежу?" - спытаў Картэр. "Гэта не Армія выратавання Антарктыкі".
  
  
  Бленкачоў зняў заплечнік і кінуў яго ў снег. Ён развязаў кілімок для сядзення.
  
  
  "Не?" ён сказаў. «Магчыма, гэта версія Алімпійскіх гульняў 1980 гады. Не хочаш гуляць? Ідзі дадому. Ура, ЗША».
  
  
  Картэр засмяяўся.
  
  
  "Вы хочаце медаль за гэта?" - спытаў Бленкачоў і ўсміхнуўся. "Вы не атрымалі нічога ў 1980 годзе".
  
  
  Бленкачоў сеў на цыноўку на снезе, і ў паветры луналі духі. Ён выцягнуў нагу перад ім. На імгненне на яго твары з'явілася выраз задавальнення, задавальненне ад таго, дзе ён быў, ад таго, што рабіў. Потым хутка сцёр яго. Ён усё кантраляваў.
  
  
  «Спачатку мы ямо. Потым размаўляем», - сказаў цар КДБ. «Ганна, у маім заплечніку ёсць харчы. Я вазьму сваю зброю».
  
  
  Яна працягнула яму пісталет, затым расшпіліла яго заплечнік. Яе льняныя валасы спадалі на цёмна-сіні падшываны гарнітур. У яе быў гарачы твар, яшчэ больш прывабны дзякуючы інтэлекту. Небяспечная камбінацыя для ворага. Каштоўны для сябра. І зноў пісталет быў накіраваны на Картэра.
  
  
  «Цяпер я ведаю, чаму ты не турбавалася, калі прачнулася, - сказаў ёй Картэр, калі яна прыгатавала яшчэ супу. «Вы чакалі Бленкачова».
  
  
  "Гэта была магчымасць", - сказала яна.
  
  
  "Вас ёсць яшчэ тут?"
  
  
  "Колькі ты хочаш?" - сказаў Бленкачоў. «Увесь гэты клопат аб колькасці. Шкада. Якасць стала справай мінуўшчыны».
  
  
  "Я падазраю, што мінулае не моцна адрознівалася ад сённяшняга", – мякка сказаў Картэр.
  
  
  «І падарунак не такі ўжо добры, - сказаў Бленкачоў. Ён скрыжаваў рукі, паклаўшы пісталет злева, усё яшчэ накіроўваючы яго на Картэра. «Калі сучаснасць непрыемная, а будучыня выклікае турботу, мы схільныя адыходзіць у звыклае мінулае».
  
  
  "А што вас турбуе?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Якасць, відавочна», - сказаў Бленкачоў. Лёгкая ўсмешка выгнулася ў кутках яго рота, калі ён гуляў са словамі Картэра. «Я б упадабаў выдатную паэлью або сытны буябес. Замест гэтага я атрымліваю папярэдне перавараны сублімаваны суп, які адпрэчваецца гурманамі з нашых сібірскіх шахцёраў і вашых тэлевізійных наркаманаў. Гэтага дастаткова для КДБ. Але я не скаржуся”.
  
  
  Ганна працягнула Бленкочеву поўны кубак супу, і ён адпіў. Яго рука злёгку дрыжала. Знаходзіцца ў полі для яго было не так лёгка, як раней, але яго румяны твар і стараннасць паказалі, што ён цалкам атрымлівае асалоду ад гэтага.
  
  
  "Я чуў, ты забойца", - сказаў Картэр.
  
  
  «Сказана», - адказаў Блянкачоў над дымным супам. Каб вывесці яго з раўнавагі, спатрэбіцца нешта большае, чым проста абвінавачанні. «Значыць, нас двое, Кілмайстар».
  
  
  Праз тры хвіліны ў антарктычным паветры суп астыне. Таму стары агент хутка піў.
  
  
  "Чаму ты тут?" - спытала Ганна Картэра, пакуль яе начальнік даеў.
  
  
  "Усё пачалося як водпуск, - сказаў Картэр, - але мне ніхто не паверыў".
  
  
  "Мішэль Стрэндж, таксама вядомая як Майк", - сказала Ганна. «Я мяркую, у вас быў сэксуальны перапынак з ёй у аддаленай горнай турме. Няўжо вы не лічыце гэта дзіўным? Гэта правільнае слова… дзіўны?»
  
  
  "Гэта тое, што вы мелі на ўвазе", - сказаў Картэр. "Вы таксама былі там?"
  
  
  "Я не Сярэбраны Голуб, калі ты гэта маеш на ўвазе". У яе голасе прагучала нотка абурэння.
  
  
  «Кілмайстар, - перабіў Блянкачоў, - мне патрэбна намёт. У мяне ёсць прыдатная палатка, прывязаная да дна заплечніка. Калі ласка ..."
  
  
  Бленкачев расшпіліў шлейкі і шпурнуў па снезе Картэру. Гэта быў загад, а не просьба. Ён нядбайна пацёр рукой пісталет і працягнуў Ганне пусты кубак. Яна зноў напоўніла яго.
  
  
  "Мне таксама дастаць вашу зубную шчотку?" Картэр усміхнуўся.
  
  
  «Дзякуй, не. Ён у мяне ў кішэні».
  
  
  «Чыстыя шкарпэткі? Шорты? Брытва з батарэйным харчаваннем?
  
  
  “На жаль, не было месца, каб сабраць іх. У наступны раз, калі я вырашу адправіцца ў поле, я абяру свае рэчы больш старанна».
  
  
  Бленкочев сунуў заплечнік за спіну і зручна адкінуўся на спінку, пакуль Картэр прыступіў да працы.
  
  
  "Можа быць, вы хочаце паслухаць казку AX на ноч?"
  
  
  
  Картэр спытаў як толькі ён разгарнуў лёгкую аднамесную палатку Бленкочева.
  
  
  «У мяне няма пярэчанняў», - сказаў Бленкачоў. У ягоным голасе быў намёк на падазрэнне. Ён зноў піў суп.
  
  
  «Верталёт і самалёт мяне не шукалі, - сказаў Картэр. «Яны шукалі цябе. А ты тут быў адзін. Ніякай падтрымкі».
  
  
  Ён расклаў палатку на іншым канцы крытай роўнай пляцоўкі і дастаў калы. Ён паглядзеў на Бленкачова.
  
  
  Шэф K-GOL, нібы абыякавы, паціснуў плячыма.
  
  
  "Калісьці Сярэбраны Голуб, павінна быць, быў адным з вашых самых надзейных прылад забойства", - працягнуў Картэр. «Вы набіраеце іх са спартоўцаў за іх фізічную сілу, са студэнтаў універсітэтаў за іх інтэлект і з супрацоўнікаў амбасады за іх кантакты, чаму б не з фанатыкаў з-за сілы іх нянавісці? Чалавек, які дастаткова ненавідзіць, зробіць усё, каб абараніць свае ідэі. Гэта тое, дзеля чаго ён жыве. Але потым нешта здарылася. Сярэбраны Голуб выйшаў з-пад кантролю. Памаленьку. Ледзь заўважна. Да гэтага часу ў вашых руках паўнавартасны крызіс. І гэта ваш крызіс. Палітбюро не проста так. ахоўвае сваю дачу, калі Сярэбраны Голуб выканае тое, што пагражае».
  
  
  "А чым гэта пагражае, мой цудоўны малады турак?"
  
  
  Бленкачаў кінуў Ганне свой пусты кубак. Яна злавіла яго адной рукой у рукавіцы, затым штурхала ў снег і выцягвала яго, каб памыць. Бленкачоў ведаў, што Картэр не ведаў аб пагрозе, і яго ўсмешка высмейвала высновы, зробленыя Картэрам.
  
  
  «Як бы там ні было, яно было дастаткова вялікім і важным, каб вывесці самую вялікую мэту ў Расіі з бяспекі для Радзімы. Выгаранне, крызіс сярэдняга ўзросту ці нават нуда па мінулым не прывялі вас у поле зроку. Хаця я думаю, што вы» Я рады быць тут, - дадаў Картэр. Ён забіваў калы намёта. “Гэта страх. Звычайны старамодны страх».
  
  
  Ён азірнуўся цераз плячо і ўбачыў, што Бленкачоў здрыгануўся. Пісталет злёгку хіснуўся. Тым не менш, калі Картэр павінен быў выканаць сваю місію, ён павінен быў прадоўжыць. Бленкачева прыйшлося агаломшыць, каб змяніць сваё стаўленне роўна настолькі, каб дапамагчы яму.
  
  
  «Не толькі страх страціць працу і, магчыма, сваё жыццё, - працягнуў Картэр, - але і страх за бяспеку вялікай колькасці людзей. Можа, нават за ўвесь свет. У прыватнасці, ваш свет і мой па абставінах. Такім чынам, вы прыляцелі ў Новую Зеландыю з Ганнай. Толькі адзін памагаты. Ваша адзіная саступка ўзросту. Але жанчына, каб вы прыцягвалі менш увагі. Вы правялі расследаванне ў пасольстве, і яна выйшла ў поле. Замаскіраваная. Яна пачула пра нашага зніклага лётчыка. Яна спрабавала знайсці Макензі, калі яна выпадкова праязджала міма Майк і мяне пасля аварыі. Яна пазнала мяне і пакінула аптэчкі. Яна ўжо пачала мне памагаць. Чаму? "
  
  
  Відавочна, без усякай цікавасці, калі посуд быў памыты і перапакаваны, Ганна лягла на свой заплечнік і закурыла. Спакойны прафесіянал. Яна выпусціла кольцы ў халоднае паветра.
  
  
  «Таму што мы не біліся», - сказаў Картэр і падняў лёгкія алюмініевыя тычкі, каркас намёта. «Таму што мы пераследвалі адно і тое ж, і калі б яна сачыла за мной, і я знайшоў гэта першым, яна магла б скрасці гэта. Адзіная праблема заключалася ў тым, што».
  
  
  «А вы не ведаеце», - задаволена сказаў Бленкачоў.
  
  
  “Я магу здагадацца. Гэта звязана з біялагічнай вайной».
  
  
  Бленкачоў нічога не сказаў, падціснуўшы вусны. Яго маўчанне пацвердзіла Картэру, што ён мае рацыю.
  
  
  «Новы штам бактэрый ці вірусаў, які распрацоўвае Сярэбраны Голуб недзе тут. Можа, на Навалазараўскай, хаця я сумняваюся ў гэтым, бо станцыі Антарктыкі павінны заставацца адкрытымі для ўсіх. Але, напэўна, паблізу. Досыць блізка, каб той лётчык - калі ён здзейсніў аварыйную пасадку - убачыў тое, чаго яму не трэба было бачыць, і яго прыйшлося везці. Гэта ставіць вас у няёмкае становішча. З біялагічнай вайной вы не можаце проста кінуць гэтае месца. Хтосьці можа зламаць адну маленькую бурбалку і свет заражаны. Калі вы маеце справу з фанатыкамі, загад, які яны лічаць непрыемным, будзе парушаны. А людзі, асноўнай матывацыяй якіх з'яўляецца нянавісць, не рэагуюць на развагі. Таму, калі вы не можаце выкарыстоўваць сілу, загады ці развагі, вы павінны перахітрыць і абыйсці іх з флангу ".
  
  
  Картэр засунуў каркасныя жэрдкі ўнутр намёты.
  
  
  «Працягвайце, - сказаў Бленкачоў. "Слухаю."
  
  
  «Што таксама тлумачыць, чаму ты не забіў мяне, - усміхнуўся Картэр, - і чаму ты трымаеш накіраваны на мяне гэты недарэчны пісталет. Вы не будзеце страляць тут. Ты абрынеш на нас усю гэтую праклятую гару. Гэта ніколі не адновіць цябе з Чарненкам».
  
  
  Цяпер настала чарга Бленкачева ўсміхнуцца, і ён падняў іншую руку. У ім быў штылет, блізнюк штылета Картэра.
  
  
  "Я не зусім не гатовы", - прамармытаў стары хітры агент.
  
  
  «Не, і ты дазволіў мне так блукаць з нейкай мэтай. Ты хочаш ведаць, як шмат Хок ведае. Наколькі я здагадваюся. І ці хочаш ты, каб я табе дапамагаў. Нашмат лепш мець мяне з табой, тым больш, можа справы ідуць горш. Іншы варыянт, вядома, забіць мяне ".
  
  
  Бленкачоў выдаў глыбокі гартанны смех. Ганна з павагай глядзела на Картэра.
  
  
  "Ах, N3, шкада, што цябе нельга купіць!" Ён трымаўся за жывот і смяяўся. «Я хацеў бы выкрасці цябе ў Ястраба. Нарэшце я звяжуся са старым ублюдкам!»
  
  
  Калі магутны чалавек з КДБ зароў ад смеху, Картэр паставіў каркас намёта на месца, затым сеў на кукішкі, каб палюбавацца сваёй працай.
  
  
  
  
  "Твая палатка скончана", - мякка сказаў ён. "Цяпер я хацеў бы пачуць вашу прапанову".
  
  
  «Спачатку аддайце Ганне яе зброю», - сказаў Бленкачоў. Ён зняў акуляры і выцер вочы рукавом. "Я ведаю, што вы яго недзе схавалі".
  
  
  "А мой Люгер?"
  
  
  «Ганна», - сказаў Бленкачоў.
  
  
  Стары агент стаміўся і нарэшце адчуў сябе камфортна. Ён не збіраўся рушыць з месца, пакуль яму не спатрэбіцца.
  
  
  Ганна прынесла пісталет Картэра, а ён дастаў з рукзака вальтар і нож. Яны абмяняліся зброяй, і Ганна цікава ўсміхнулася яму.
  
  
  "Вы чулі пра чылійскага салдата?" - спытаў Картэр, запячатваючы свой уласны ізалявальны снежны кілімок.
  
  
  «На жаль, так», - сказаў Бленкачоў. Яшчэ адзін цвік у труну. На мінулым тыдні група з Чылі наведала Навалазараўскі раён. Не было магчымасці сачыць за ўсімі з іх, і, акрамя таго, гэта не выглядае прыязна, калі занадта відавочна, што за імі назіраюць. Адзін ці больш, відаць, выслізнула. Альбо яны ведалі, што рабілі, альбо не”. Супрацоўнік КДБ паціснуў плячыма. “Цяпер гэта неістотна. Цяпер, калі той мёртвы”.
  
  
  "Калі былі выжылыя, то вы павінны ведаць, дзе яны тут".
  
  
  Бленкачаў дазволіў сабе кароткую ўсмешку.
  
  
  "У мяне ёсць пэўная інфармацыя", - прызнаў ён.
  
  
  «Не скромнічай. Бленкачоў. Ніхто гэтаму не верыць».
  
  
  Зноў жывёльны смех.
  
  
  «Нядзіўна, што ты ўлюбёнец Хоку», - усміхнуўся ён.
  
  
  "Такім чынам, мы збіраемся знайсці гэтую сакрэтную ўстаноўку", – сказаў Картэр. «Інсталяцыя, якую ваш новазеландскі аташэ таксама наведаў без чыйго-небудзь ведама».
  
  
  «Тое ж самае», - пагадзіўся Бленкачоў. Ён устаў і пацягнуўся. «Цяпер мне час спаць, я стары, але ў Маскве не прызнаю гэтага. Тут мне напляваць. Тут мой узрост можа быць перашкодай». Ён паглядзеў на гадзіннік, яго твар стаў змрочным. «Мы з'яжджаем праз чатыры гадзіны. Больш няма. Адпачывайце. Я ведаю, што вы абодва ў выдатнай форме». Ён глядзеў на поўнач праз горы, як быццам мог зазірнуць у будучыню. "Гэта вар'яцтва можа разбурыць маю краіну".
  
  
  Велічны і магутны, як стары загартаваны леў, Бленкачоў увайшоў у свой намёт і выпусціў адкідную створку. Духі затрымаліся на імгненне, а затым іх забраў лёгкі ветрык.
  
  
  Картэр і Ганна маўчалі, пагружаныя ў турботу. "Вы стаіце на варце?" - сказаў нарэшце Картэр, адзначыўшы адсутнасць у Ганны цікавасці да ўсталёўкі ўласнага намёта.
  
  
  «Так, стражнік», - сказала яна, паслабіўшыся спіной да сваёй сумцы.
  
  
  Яе светлыя валасы ззялі золатам у промнях сонца. Яе твар быў сур'ёзным, насцярожаным, яго ўвага была звернута на Картэра. Як толькі ён адышоў у сваю палатку, яна засяродзіла сваю пільнасць на мясцовасці вакол іх.
  
  
  Яна паклала вальтар сабе на грудзі і свабодна трымала нож у руцэ. Прыгожы, разумны, дабрадушны і грунтоўны прафесіянал. У Блянкочава былі важкія прычыны выбраць яе, але іх павінна было быць больш. Прычына, па якой ён давяраў ёй больш, чым іншым сваім агентам. На коне стаяла не толькі яго кар'ера і лад жыцця, але і свет, які ён дапамагаў фармаваць апошнія сорак гадоў. У яго было менш спагады да міру, чым ён ганарыўся неўміручасцю сваёй працы.
  
  
  "Вы выраслі ў Маскве?" - спытаў Картэр.
  
  
  Яна чакала, калі ён сыдзе, хацела быць на сваёй працы. Як і многія агенты, ёй лепей працаваць у адзіночку. І ўсё ж яна цікавілася ім. Не магла адарваць ад яго вачэй. Яшчэ адна прычына, па якой яна хацела, каб ён сышоў.
  
  
  "Я шаную вашу дапамогу ў Новай Зеландыі", - сказаў ён і ўстаў. Ён не хацеў сыходзіць, але трэба было, каб ён таксама трымаўся на адлегласці.
  
  
  Яна ўсміхнулася яму.
  
  
  "Я вучылася музыцы", - сказала яна. «Скрыпка. Камерная музыка. Гэта дапамагае?»
  
  
  "Не зусім. Чаму Блянкачоў абраў менавіта цябе?»
  
  
  Яна паглядзела на яго, і яе твар стаў невыразным. Яна спрабавала вырашыць, ці казаць яму што-небудзь і, калі так, то казаць яму праўду. Яна была жанчынай, якую трэба было ведаць. Нарэшце яна прачысціла горла.
  
  
  "Ён мой бацька."
  
  
  Адзіны адказ, аб якім Картэр не здагадаўся. Яна пытальна назірала за ім, каб даведацца, як ён успрыме навіны. Цяжка было ўявіць Бленкачева сэксуальна звязаным з кім-небудзь. Але нават самыя абуральныя, самыя стрыманыя, самыя адцягненыя часам выяўлялі вытанчанасць фізічнай блізкасці. Яе маці, відаць, была выдатная. Ён спадзяваўся, што Бленкачоў яе кахае.
  
  
  «Яму пашанцавала, - сказаў Картэр і ўвайшоў у сваю палатку.
  
  
  
  Пятнаццаты раздзел
  
  
  Нік Картэр, Лявон Блянкачоў і Ганна Блянковава праехалі на лыжах па трасе скімабіля па некранутым снезе. Бленкачоў вёў. Ён ведаў, куды ідзе, і не хацеў губляць элемент нечаканасці, які ён мог атрымаць ад нечаканага прыбыцця на тэрыторыю Сярэбранага Голубя.
  
  
  Часам ён выкарыстоўваў сонечны компас са свайго заплечніка, каб вызначыцца. Ведаючы мясцовае антарктычнае час і тое, што летняе сонца кружыць над гарызонтам з хуткасцю прыкладна пятнаццаць градусаў у гадзіну, ён з вялікай дакладнасцю вылічаў, дзе яны знаходзяцца і куды ім трэба ісці далей.
  
  
  Пры гэтым не было неабходнасці шукаць Картэра. Бленкачоў і Ганна першымі перасеклі рэйкі для скімабіляў, не ведаючы, што Картэр быў паблізу.
  
  
  
  
  Лідэр КДБ паслаў сваю дачку даследаваць у адным напрамку, а ён пайшоў у іншым. Калі яна не вярнулася, як было запланавана, ён пайшоў за ёй і выявіў Картэра.
  
  
  Цяпер усе трое каціліся на лыжах па некранутым снезе, па чарзе пераадольваючы сцежку. Картэр заўважыў, што назірае за Ганнай, заінтрыгаваны нечым, што ён не мог назваць. Часам ён заўважаў, што назірае за ім.
  
  
  Некалькі альбатросаў праляцелі над галавой на паветраных плынях. Гэта былі ідэальныя птушкі, якія плануюць. Чым мацней вецер, тым лягчэй здаваўся іх палёт. Неба заставалася ўзрушаюча чыстым, блакітным, яркае сонца крыху сагравала зіхоткую зямлю.
  
  
  Нарэшце, яшчэ вельмі высока ў гарах, і вецер кружыў вакол іх, Бленкачоў даў знак запаволіць ход.
  
  
  Ведучы, ён ціха рушыў наперад. Яго цела згорбілася ад засяроджанасці. Ён, відаць, быў змучаны, але не падаваў знак гэтага. Ён накіраваўся ў шторм.
  
  
  Ён спыніўся ля вялікай стромай скалы, якую пакрыла снегам. Ён расшпіліў лыжы і паплёўся наперад, апускаючыся з кожным крокам.
  
  
  Ён жэстам паказаў Картэру і Ганне ісці за ім.
  
  
  Ён знік за скалой, калі два агенты на лыжах праехалі наперад, адчапілі лыжы і пайшлі за ім.
  
  
  Пад імі распасціралася даліна. Яна была глыбокай і доўгай, аголенай для сонца, парэзаным валунамі і скаламі. Гэта было месца з амаль пастаянным ветрам, таму ўсе выступоўцы аб'екты не былі заснежаныя.
  
  
  Гэтую даліну, акружаную пікамі і якія звісаюць скаламі, будзе цяжка ўбачыць з паветра. Утоеная даліна.
  
  
  Здавалася, што на доўгім вузкім белым дні даліны нейкі рух. Картэр не мог зразумець, што гэта было. Ён пагладзіў бараду і вывучаў даліну.
  
  
  Бленкачоў перадаў Картэру маленечкі магутны бінокль.
  
  
  "Там." - сказаў Бленкачоў, жэстыкулюючы.
  
  
  Дзве рассоўныя дзверы, такія вялікія, што яны былі б вялізнымі нават для авіяцыйнага ангара, былі ўбудаваны ў граніт на краі даліны. Яны былі пафарбаваны ў цьмяна-шэры колер у тон скале. Яны былі прыадкрыты. Рабочыя, апранутыя ў зусім белыя ўцепленыя зімовыя камбінезоны, уваходзілі і выходзілі, адны на белых джыпах, іншыя на белых лыжах. Рабочых было амаль не бачна.
  
  
  "Сярэбраны голуб?"
  
  
  «Падобна, зараз на Сярэбранага голуба», - сцісла сказаў Бленкочев. «Раней гэта была звычайная савецкая база. Мы адмовіліся ад яе, калі падпісалі Дамову аб Антарктыцы. Больш не было дужання за кантынент. Прайшло так шмат часу, што пра гэта амаль забыліся».
  
  
  "Сярэбраны Голуб не забыўся", - прамармытала Ганна. Яна паглядзела на Картэра і ўсміхнулася.
  
  
  Блянчэчаў зірнуў на сваю дачку, свайго памочніка, свайго супрацоўніка. На яго шырокі славянскі твар на імгненне напоўнілася гонарам. Затым ён прагнаў гэта. Няма месца для сантыментаў, калі трэба было зрабіць працу. Ён не прасіў літасці і не даваў. Нават яго дачкі.
  
  
  «Мы збіраемся вылучацца там, на снезе», - сказаў Картэр, паказваючы на сінюю вопратку Бленкачева і яго ўласны колер хакі.
  
  
  «У рэшце рэшт, гэта можа нас выратаваць», - ціха сказаў Бленкачоў.
  
  
  Ён кінуў заплечнік і прысеў на кукішкі, каб расшпіліць яго. Ён выцягнуў мяшок і адкрыў яго.
  
  
  «Вось той аварыйны рыштунак, які ты прынёс», - гучна сказаў ён Картэру. «Мы закапаем яго. Забяры пазней, у выпадку крайняй неабходнасці».
  
  
  Ён адкрыў ізаляваны мяшок і паказаў Картэру невялікі радыёпрымач, падобны на той што быў у Картэра, запасы харчавання, лёгкая снежная коўдра, якое складалася да памераў насоўкі, і аптэчку. Ён прыйшоў падрыхтаваным.
  
  
  "Я вазьму гэта!"
  
  
  Голас быў рэзкім, уладным. Зверху.
  
  
  "Падкіньце яго!"
  
  
  Дазорны наставіў на іх даўгаствольную стрэльбу. Гэта быў спецыяльны пнеўматычны пісталет, бясшумны. Зусім бяспечны ў лавінанебяспечнай пустцы.
  
  
  Назіральнік у белым гарнітуры для глыбокіх маразоў стаяў на скале. Ён мог бы быць там гадзінамі, мог бы назіраць за іх набліжэннем, схаваўшыся, чакаючы, пакуль яму перададуць па рацыі інструкцыі.
  
  
  «Выдатна», - сказаў Бленкачоў.
  
  
  Раптам па абодва бакі стромай скалы сабралася яшчэ больш людзей, усё ў белай вопратцы, як нямецкія лыжныя салдаты часоў Другой сусветнай вайны. Яны былі незаўважнымі, дрэйфавалі наперад, як частка ландшафту. У кожнага быў вышыты на тканіне над сэрцам маленькі срэбны голуб.
  
  
  Бленкачаў уладарна падняў руку.
  
  
  «Я Блянчэчаў», - велічна сказаў ён на сваёй інтэлігентнай расейскай мове. «Я злавіў праславутага Ніка Картэра. Ён імперыялістычны агент AX з той тоўстай свінні са Злучаных Штатаў».
  
  
  Яго сталёвыя вочы слізгалі па мужчынскіх савецкіх асобах, патрабуючы, каб яны слухалі і слухаліся. У іх партызанскіх уроках не было раздзела аб такім чалавеку, як Бленкочев. Яны выйшлі з падпарадкавання. Ён адразу гэта ўбачыў. Цяпер яны былі згодлівымі. Ён холадна ўсміхнуўся ціхім мужчынам і працягнуў.
  
  
  "Ён небяспечная амерыканскі шпіён", - сказаў ён. "Я правёў яго па доўгім шляху, і мы стаміліся".
  
  
  Ён пагардліва паказаў на Картэра і кіўнуў Ганне. Яна зразумела падказку і палезла ў заплечнік Картэра за яго зброяй.
  
  
  "Хто тут галоўны?" - сказаў магутны Бленкачоў.
  
  
  "Я, сэр," адказаў адзін з мужчын.
  
  
  Ён ступіў наперад, яго пнеўматычная вінтоўка была накіравана на Картэра. Толькі яго загарэлы твар, які ззяў на фоне асляпляльна зіхоткага снегу, паказваў, што пад усім гэтым белым набіваннем магчыма ёсць нешта чалавечае.
  
  
  
  
  Ганна схапіла зброю Картэра пад паху. Сярэбраны Голуб непрыхільна зірнуў на жанчыну-агента. Жанчынам належаў дом, поўны немаўлят, а не суровая Антарктыка, якая прыкідваецца, што ў іх цягавітасць і інтэлект мужчыны.
  
  
  «Мая дачка, – коратка сказаў Бленкачоў, – і мая памагатая».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Сярэбраны Голуб, уражаны крэўнымі, але не працоўнымі адносінамі. "Я забяру іх, таварыш".
  
  
  Ён сабраў зброю і дазволіў сабе асцярожна ўхмыльнуцца, так, як яму здавалася, Бленкачоў не мог гэта бачыць. Калі яна была недастаткова добрая для таго, каб мужчына ажаніўся з ёй, у дачкі былі іншыя магчымасці. Фанатызм знаходзіў апраўданне ўсяму, што мог уявіць распусны чалавек.
  
  
  «Вы нас павядзеце», - абвясціў Бленкачоў.
  
  
  Ён таксама паглядзеў на Ганну, але выраз яго твару было перасцерагальным. Ён казаў ёй не забіваць шавіністычнага балвана. Прынамсі, пакуль.
  
  
  Яна змрочна кіўнула, і Картэр, Бленкачевы і група Сярэбраных Галубоў аб'ехалі на лыжах вакол валуна і спусціліся па доўгай звілістай сцежцы ў даліну.
  
  
  * * *
  
  
  Вялізны ўваход у комплекс "Сярэбраны голуб" быў ледзяным. Горкі вецер свістаў праз адчыненыя сталёвыя дзверы і над грузавікамі, джыпамі, лыжнымі мабілямі і невялікімі верталётамі, прыпаркаванымі акуратнымі радамі. Іншыя машыны прыходзілі і сыходзілі. Выхлап клубіўся і смярдзеў у паветры.
  
  
  Закінуўшы лыжы на плечы, трое агентаў і іх група суправаджэння прайшлі сярод машын. Некаторыя былі пафарбаваны ў белы колер, на крылах былі намаляваны цьмяныя сярэбраныя галубы. Астатнія былі аліўкавага колеру з рускай маркіроўкай. Ніводны з верталётаў не быў падобны на той, які абшукваў горы.
  
  
  Група рушыла да задняй часткі склада, дзе дзверы былі прарэзаны ў граніце.
  
  
  Рабочыя ў белых ізаляцыйных касцюмах правяралі колы і бензін, неслі чаркі папер і размаўлялі ў рацыі. Над іхнімі сэрцамі былі вышыты маленькія сярэбраныя галубкі. Усе яны былі белымі і мужчынамі.
  
  
  Яны без асаблівай цікавасці паглядзелі на навічкоў і вярнуліся да працы. Або тыя, хто працаваў на ўтоеным аб'екце «Срэбны голуб», абвыклі да наведвальнікаў, або іх натуральная цікаўнасць была забаронена.
  
  
  Картэр назіраў за Бленкачовым.
  
  
  Твар рускага было абыякавым, але вочы насцярожанымі. Яны агледзелі вялізны пакой. Ён нешта шукаў. Або каго-небудзь. На імгненне яго позірк спыніўся на квадратным мужчыне з густымі чорнымі вусамі. Калі і было прызнанне ад каго-небудзь, яны гэта добра хавалі. Картэр чакаў, калі зноў з'явіцца квадратны мужчына з густымі чорнымі вусамі.
  
  
  * * *
  
  
  Мужчына каля шырокага стала з арэхавага дрэва быў таксама апрануты ў белае - белы шаўковы трапічны дзелавы касцюм-тройку з зашчыпамі на таліі.
  
  
  Ён стаяў ля стала, калі Картэр, Бленкачоў і Ганна ўвайшлі ў кабінет у суправаджэнні толькі трох з іх першапачатковых суправаджаючых. Тры Сярэбраных Голубя накіравалі свае пнеўматычныя вінтоўкі на Картэра. У куце абагравальнік зашыпеў ад цёплага паветра.
  
  
  «Блянкачоў», - стрымана вымавіў чалавек ля стала.
  
  
  Бленкачоў згодна кіўнуў.
  
  
  “Я мусіў ведаць, што гэта будзеце вы. Скобелеў», - сказаў ён. "Рады бачыць цябе."
  
  
  З нагруднай кішэні генерала Яўгена Скобелева тырчала бліскучая чырвоная шаўковая насоўка. Голуб на кішэні быў вышыты бліскучай срэбнай ніткай. Яго туфлі таксама былі белымі, адпаліраваны да колеру арэхавага стала. Яго кашуля была бледна-ружовай, толькі крыху больш за ружовай, чым яго скура. З яго густымі белымі валасамі, светла-блакітнымі вачыма і дзіцячай ружовай скурай ён быў партрэтам у пастэльных танах. За выключэннем ярка-чырвонай насоўкі ... які з крывавай важнасцю апраўляў сярэбранага голуба.
  
  
  "Чаму ты тут, Бленкачоў?" - сказаў генерал Скобелеў.
  
  
  Савецкі генерал нічога не казаў, нават ветлівага прывітання. Ён падышоў да свайго стала і сеў у скураное крэсла.
  
  
  У яго былі ўсе выгоды, нават карціны рускіх пейзажаў на чатырох абтынкаваных сценах яго офіса, лямпы замест люмінесцэнтных лямпаў і халадзільнік памерам з кватэру на падлозе за яго крэслам. Побач былі другія дзверы, на гэты раз з вочкам.
  
  
  Бленкачоў усё гэта зразумеў адным напышлівым позіркам. Яго не запалохаць. Ён упаў у абцягнуты скурай крэсла перад сталом, скрыжаваў ногі, зняў рукавіцы і расшпіліў куртку. Яго духі напоўнілі пакой.
  
  
  Калі Картэр паспрабаваў сесці, Бленкочев махнуў рукой, і трое ахоўнікаў загналі агента Сякеры ў кут.
  
  
  Картэр не пратэставаў, выконваючы сваю ролю. Бленкачеву ён не давяраў, але нейкі час падыгрываў яму. Яму трэба было дакладна ведаць, што адбывалася ў станцыі "Сярэбраны голуб". Тое, што ён сказаў Бленкачову, было толькі абгрунтаванымі здагадкамі, і яму трэба было пацверджанне. Яму патрэбна была канкрэтная інфармацыя, на падставе якой можна было меркаваць, што рабіць. Канкрэтная інфармацыя для Хоука.
  
  
  Ганна глядзела, потым таксама села і расшпіліла тоўстую вопратку.
  
  
  "Ёсць каву?" - спытаў Блянкачоў, абяззбройна ўсьміхаючыся.
  
  
  Скобелеў мімаходам зірнуў на яго, потым на аднаго з ахоўнікаў Сярэбранага Голубя. Ахоўнік кіўнуў і выйшаў з пакоя.
  
  
  «А зараз, Лявон, - сказаў генерал Скобелеў. "Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  
  
  «Я мог бы задаць вам тое ж пытанне, – пагардліва сказаў Бленкачоў, – за выключэннем таго, што гэта мая справа – спачатку даведацца адказ». Ён пляснуў рукамі па драўляных падлакотніках свайго крэсла. Гук разнёсся па маленькім пакоі, і двое пакінутых ахоўнікаў падскочылі. «Я прыйшоў, каб далучыцца да цябе, Яўген. Мая дачка і я. Іншага спосабу растлумачыць гэта немагчыма. Я прывёў Картэра, каб паказаць сваю шчырасць».
  
  
  Скобелеў праявіў самавалоданне. Яго рот апусціўся за ўсё на долю цалі. Затым ён аднавіў свой твар, і яго манера паводзінаў зноў стала манерай магутнага савецкага генерала, блізкага да Палітбюро, правай рукі Чарненкі, асобы, вядомай усёй Расіі па шматлікіх з'яўленнях на афіцыйных савецкіх навінавых фатаграфіях. святкаваннях Першага траўня і іншых ваенныя падзеі.
  
  
  Вучыўся ў Бленкачова. Асабістая ўлада двух савецкіх лідараў запоўніла пакой.
  
  
  «Мае людзі чулі, што вы збіраецеся закапаць харчы разам з Картэрам, - сказаў Скобелеў. «Тэрміновыя харчы, за якімі вы вернецеся. Спатрэбяцца пазней, магчыма, пасля ўзяцця нашай базы».
  
  
  «Хітрасць, - плыўна растлумачыў Бленкочев, - адцягненне ўвагі. Я хацеў застацца на адным месцы дастаткова доўга, каб вашыя людзі мяне знайшлі».
  
  
  «У Картэра была свая зброя», - парыраваў важак Сярэбранага Голубя. "Ён быў тваім таварышам, а не тваім палонным".
  
  
  «Картэр сумна вядомы ўцёкамі», - лёгка сказаў Блянчэчаў. «Часам поспех больш надзейны з дапамогай хітрасці, чым з дапамогай сілы. І памятайце, ён улюбёнец Дэвіда Хока. Некаторыя з ягоных трэніровак зыходзілі ад Хоўка асабіста».
  
  
  Імя магутнага начальніка ТОПара прымусіла Скобелева задумацца.
  
  
  «Так. Дэвід Хок».
  
  
  Сівавалосы рускі генерал пастукаў пальцамі па стале. Па выразе яго асобы Картэр здагадаўся, што ў яго былі ўласныя сутычкі з Хоўкам. Гэтага досведу было дастаткова, каб пераканаць Скобелева ў тым, што Картэра занадта небяспечна, каб яго можна было лёгка злавіць, і што яго варта перахітрыць.
  
  
  "Вы ведаеце нашы мэты?" Скобелеў папярэдзіў патэнцыйнага нованаверненага Бленкачова. «Што мы плянуем рабіць? Чалавеку са млоснасцю ў жываце і адсутнасцю зроку варта вярнуцца ў бяспечную Расею-матухну, а не быць тут, на мяжы новага ладу жыцця».
  
  
  «Я ведаю дастаткова, каб заінтрыгаваць мяне, - сказаў Бленкачоў і ўсміхнуўся. - Досыць, каб думаць, што ты належыш на нешта важнае. Перавага форм жыцця. Што тычыцца астатняга, магчыма, табе лепш расказаць мне».
  
  
  Дзверы ў кабінет Скобелева адчыніліся, і вярнуўся ахоўнік з падносам і двума кружкамі дымлівай кавы. Ён паставіў кружкі на стол, адну перад Скобелевым, а іншую перад Бленкочевым. Не для Ганны.
  
  
  У гневе Ганна ўтаропілася на бацьку, але мігаценне яго павек папярэдзіла яе, каб яна маўчала. У іх была праца. Некалі выпраўляць дробную несправядлівасць. Яна сціснула вусны і склала рукі на каленях. На яе шчоках успыхнулі дзве яркія плямы. Яна паглядзела на Картэра, і ён убачыў усю глыбіню яе пачуцці несправядлівасці. Яна была гарачай жанчынай.
  
  
  Скобелеў не заўважыў. Ён узяў кубак і хупава адпіў. Яго жэсты былі акуратнымі і бездакорнымі, як яго адзенне. Чалавек, для якога дасканаласць, магчыма, было богам.
  
  
  «Насамрэч усё проста, - сказаў ён. «Толькі найлепшыя людзі павінны кіраваць светам. Чаму ў нас так шмат праблем? Так шмат войн? Бо не тыя людзі займаюць кіруючыя пасады. Іх падманваюць, прымушаючы давяраць неіснуючым багам. Генетычна і гарманальна яны няздольныя на гэта. прымаць разумныя рашэнні, якія прынясуць карысць кожнаму".
  
  
  "І вы?" - ціха сказала Ганна, яе твар стаў ярка-чырвоным.
  
  
  Скобелеў нават не зірнуў на яе. Але Бленкачоў зрабіў. Ізноў папераджальны погляд. Яна апусціла вейкі.
  
  
  "Вядома!" - упэўнена сказаў Скобелеў, упіраючыся грудзьмі ў шаўковы касцюм. "І гэта падводзіць нас да пытання аб Картэры".
  
  
  Ён паглядзеў на Бленкачова. Ён кідаў выклік. Што рабіць з амерыканскім шпіёнам?
  
  
  Бленкачоў холадна паглядзеў на Картэра, і ў гэты момант агент Сякеры зразумеў, што яго карыснасць для Блянковава скончылася. Яго кінулі.
  
  
  "Рабіце, што хочаце", - сказаў супрацоўнік КДБ. Ён зарабіў сваю рэпутацыю бязлітаснага чалавека, поўзаючы па трупах сваіх бескарысных таварышаў. «Ён мала ведае аб вашай аперацыі. А гэта значыць, што Хоук амаль нічога не ведае». Адмовіўшыся ад Картэра, ён умацаваў свае пазіцыі са Скобелевым і Сярэбраным Голубем.
  
  
  "Тады вы недальнабачныя", - сказаў Картэр.
  
  
  Усе ў пакоі павярнуліся і паглядзелі на Картэра. Пакуль ён не загаварыў, ён быў прадметам мэблі. Цяпер яны ўспомнілі, што ў яго было сваё жыццё і свая воля. Рэпутацыя. Гэта зрабіла іх нервовымі, яшчэ больш яны хацелі пазбавіцца ад яго, як і любая патэнцыйна небяспечная жывёла. Толькі Ганна спачувальна паглядзела на яго. І яна была бяссільная, як і ён.
  
  
  "Прыбярыце яго", – сказаў Скобелеў, з агідай пстрыкаючы пальцамі па агенту AX. "Забі яго."
  
  
  
  Шаснаццаты раздзел.
  
  
  Абагравальнік у куце насупраць Ніка Картэра зашыпеў. У цёплым душным офісным паветры пахла духамі Лявона Блянковава. Гарачыя вочы савецкай гвардыі былі сканцэнтраваны на Картэры, падпаленыя цудоўнай перспектывай яго забойства.
  
  
  Два Сярэбраныя Голубі схапілі яго за рукі.
  
  
  Картэр нядбайна паціснуў плячыма, устаўшы паміж імі.
  
  
  
  
  Картэр па-ранейшаму не меў неабходнай інфармацыяй. Яго зброі не было. Змагацца было рана.
  
  
  Яго не здзівіла адмова Бленкачова. Калі прыйдзе час, яму давядзецца прыдумаць спосаб збегчы, але яшчэ не час. Яго погляд слізгануў па савецкіх гвардзейцах і спыніўся на генералу Скобелеве.
  
  
  "Вы плануеце нейкую біялагічную вайну", – сказаў Картэр. “Але гэта вам не дапаможа. У нас амаль ёсць сыроватка для барацьбы з гэтым».
  
  
  Настала чарга Скобелева паціснуць плячыма.
  
  
  «Я не ўражаны, - сказаў генерал Сярэбранага Голубя, - калі ў вас няма доказаў наяўнасці вашай сыроваткі».
  
  
  «Ніякіх доказаў тут няма, але я магу вам сказаць, што новазеландскія лекары, якія лячылі аташэ і чылійскага салдата, працуюць з нашымі медыкамі. Хутка будзе прарыў». Картэр усміхнуўся, амаль паверыўшы хлусні. Чарговы цуд сучаснай медыцыны. Да канца тыдня».
  
  
  Скобелеў толькі імгненне вывучаў Картэра. Упэўненасць ахапіла генерала. Яго пастэльная, фарсістая постаць вібравала разам з гэтым.
  
  
  "Глупства", - вырашыў лідэр Сярэбранага Голубя. "Вазьміце яго!"
  
  
  "Ахоўнікі мацней сціснулі рукі Картэра, і яны праводзілі яго да дзвярэй.
  
  
  "Калі ўвесь свет будзе смяяцца над вашымі пагрозамі, вы не паверыце, што гэта глупства", - сказаў Картэр.
  
  
  Ён дазволіў сабе ўсміхнуцца ў голасе.
  
  
  Шчокі генерала павялічыліся. Ён не хацеў, каб яго выстаўлялі дурнем. Тым не менш, ён кіўнуў ахоўнікам, і яны падштурхнулі Картэра бліжэй да дзвярэй.
  
  
  «Яны скажуць:« Дурны Сярэбраны Голуб… састарэлы, як дыназаўр! »- Засмяяўся Картэр. «Значыць, у мінулым яны не маглі нават выйграць спаборніцтва па барацьбе з заразай! Як вы думаеце, хто-небудзь прыслухаецца да пагроз біялагічнай вайны, калі Злучаныя Штаты бясплатна падзеляцца сыроваткай з усімі?
  
  
  "Даволі!" - раўнуў генерал.
  
  
  Скобелеў устаў. Ён быў прамалінейным, годным насуперак немагчымым абвінавачванням Картэра. Ён так глыбока верыў у сябе, што нявер'е іншых толькі ўмацоўвала яго.
  
  
  Ён яшчэ не звар'яцеў, але яго нежаданне разважаць давяло яго да фанатызму.
  
  
  "Ва ўсіх амерыканцаў адна агульная хвароба", - горача заўважыў генерал. Яны думаюць, што непераможныя. У рэшце рэшт, гэта іх знішчыць! "
  
  
  Ён адчыніў дзверы за сваім сталом. Яго рухі натапырыліся гонарам. Ён быў цалкам захоплены сабой, калі ён крочыў праз суровую вуліцу і жэстам загадаў ахоўнікам ісці за імі.
  
  
  "Я пакажу табе, Нік Картэр!" - абвясціў ён. "Вялікі забойца. Вялікі дурань!"
  
  
  Картэр усміхнуўся павольнай глыбокай задаволенай усмешкай. Цяпер, магчыма, ён даведаецца, што адбываецца ў станцыі "Сярэбраны голуб", так добра схаванай ўнутры антарктычнай гары.
  
  
  * * *
  
  
  Лабараторыя па іншым боку кабінета генерала Скобелева была яшчэ адным велізарным памяшканнем. Тэмпература паветра кантралявалася, тэрмометры стратэгічна размяшчаліся над лабараторнымі сталамі і абсталяваннем.
  
  
  Шкло і сталь блішчалі ў святле флуарэсцэнтных лямпаў. Кубкі для культывавання, гарэлкі Бунзена, шэрагі прабірак і флаконаў, электронныя інструменты, якія запісваюць прылады, а таксама ўрачы і лабаранты ў белых халатах - усе мужчыны - запаўнялі ажыўлены пакой. Картэр яшчэ не бачыў ніводнай жанчыны, акрамя Ганны, у станцыі "Сярэбраны голуб". Каля далёкай сцяны ўспыхвалі і згасалі яркія агні на кансолях кампутараў.
  
  
  У цэнтры навуковага масіву пакоя знаходзілася тоўстая шкляная клетка памерам дзесяць на дзесяць футаў. Навукоўцы працавалі па-за шкляной клеткай, трымаючы рукі ў пальчатках. Кожны рух іх хвіліннай стрэлкі ў дакладнасці капіявалася рухамі рук адпаведных робатаў усярэдзіне шкляной клеткі. Робаты пераносілі, разлівалі, награвалі і зрушвалі ўзоры пад мікраскопамі - чаго б ні патрабавалі рукі працуючых вучоных.
  
  
  "Вельмі прафесійна", - заўважыў Картэр.
  
  
  Ён стаяў у дзвярах са Скобелевым, Бленкачовым, Ганнай і ахоўнікамі. Кінуўшы погляд на наведвальнікаў, навукоўцы працягнулі працу.
  
  
  Скобелеў з гонарам глядзеў на месца здарэння.
  
  
  "Вядома", - пагардліва сказаў Скобелеў. "Тут мы распрацавалі штам SD-Forty-two".
  
  
  "Сярэбраны голуб сорак два", - прамармытала Ганна.
  
  
  Скобелеў мімаходам зірнуў на яе, потым выкінуў яе з галавы. Прысутнасць яе полу была раздражненнем, напамінкам аб сусветнай недасканаласці.
  
  
  "А першапачатковая бактэрыя?" - сказаў Картэр. "Ці было гэта знойдзена тут?"
  
  
  Скобелеў махнуў рукой, каб абняць гару.
  
  
  "Тут яны мутавалі і выраслі", - сказаў ён. «Хутка мы будзем гатовы! Адзін з нашых касманаўтаў натыкнуўся на яе ў адкрытым космасе. Ён трымаў яе ў стэрыльных умовах, пакуль у нас тут не зарабіла лабараторыя. Такую знаходку было лёгка схаваць у пластах расейскай бюракратыі з залішняй вагой».
  
  
  «Я мяркую, Рокі Дайманд апынуўся для вас карысным», - змрочна сказаў Картэр, уявіўшы сабе пакутлівую смерць Дайманд.
  
  
  "Амерыканскі авіятар?" - сказаў Скобелеў. «Так. Такая цягавітасць. Тым не менш, ён сканаў за дваццаць чатыры гадзіны. Здаецца, гэта максімальны час, неабходны для таго, каб бактэрыі пачалі працаваць. Яму было шкада, што яму прыйшлося прызямліцца тут з няспраўнасцю рухавіка, а затым ён убачыў маіх людзей. Мы схапілі яго, калі ён перадаваў нашыя паведамленьні».
  
  
  "І зараз?" - спытаў Блянкачоў. "Цяпер, калі ўсё гатова, калі мы пераязджаем?"
  
  
  Лідэр КДБ выглядаў нецярплівым, як калі б ён сапраўды быў сябрам «Срэбнага голуба», які фармаваў новую будучыню. Магчыма, прыход Бленкачова не быў хітрасцю.
  
  
  
  
  Картэр уважліва паглядзеў на яго.
  
  
  «Хутка», - усміхнуўся Скобелеў. «Вельмі хутка, дарагі Бленкачоў, мы раскажам Чарненка і астатнім, што ў нас тут. Бактэрыялагічная вайна, якая знішчыць усе чалавечыя жыцці, якіх яна закране! Яны будуць крычаць і скардзіцца, але ў іх ня будзе выбару. Яны». Перададуць кантроль над матухнай-Расіяй. І, далучацца да нас з вамі, мы будзем кіраваць Расіяй! Я вазьму ўзброеныя сілы, а вы - урад. Затым мы хутка прымусім народы свету сесці за стол свету. , і вялікая матухна Расія будзе вечна міласэрна кіраваць зямлёй! »
  
  
  "Ах!" - ззяў Бленкачоў.
  
  
  "Я не ўпэўнены". - сказаў Картэр. «Як вы думаеце, людзі, якія змагаліся за ўладу ў сваіх краінах, так лёгка капітулююць? Змагацца за тое, у што яны вераць, - другая натура. Як толькі наша сыроватка будзе распрацавана, ваш план мёртвы».
  
  
  Скобелеў закінуў галаву і засмяяўся. Яго пастэльная постаць трэслася ад весялосці. Нарэшце ён выцягнуў з кішэні малінавы хустку і прамакнуў вочы.
  
  
  "Ваша сыроватка заснавана на дадзеных чылійскага салдата і новазеландскага аташэ?" - пасмейваючыся, спытаў лідэр Сярэбранага Голубя.
  
  
  "Так", - сказаў Картэр.
  
  
  "Тады гэта нічога не каштуе!" - сказаў Скобелеў. «Гэтыя двое памерлі ад старога штаму бактэрый! Дайманд забіў новы. Ён трапіў у нашыя рукі якраз своечасова, каб стаць нашай першай чалавечай марской свінкай. Гэта спрацавала так добра, што мы адмовіліся ад астатніх. Штам - той, які мы выкарыстоўваем, каб заваяваць свет. Твая так званая сыроватка нічога не каштуе! "
  
  
  * * *
  
  
  Камера, у якую кінулі Ніка Картэра, была лядоўні і волкай. Гэта была дзірка, выбітая з гранітнай гары. Цяжкія сталёвыя дзверы з ляскам зачыніліся, і ён апынуўся ў паўзмроку, асветленым толькі святлом у калідоры, пранізлівым рашотку высока на дзвярах. Недзе ў падземных камерах ён чуў жаночыя галасы, нізкія, прыглушаныя, збітыя.
  
  
  Ён устаў, тупнуў нагамі і абышоў камеру. У яго не было абсталявання. Ягонай зброі і радыё не было. Яму трэба было збегчы, каб паведаміць Хоўку аб тым, што ён даведаўся.
  
  
  Ён хадзіў па камеры. У ёй была вузкая ложачак, ракавіна і туалет. У ёй лунаў пах жанчын. Ён прайшоў міма іх камер, калі яго прывялі сюды.
  
  
  Жанчыны ў пасёлку Сярэбранага Голубя былі недастаткова добрыя ні для чаго, акрамя сэксу. Удалечыні адна з іх праспявала пранізлівую песню смутку і здрады. Зачыненыя да выкліку, працягвалі прымаць супрацьзачаткавыя парашкі, змешаныя з ежай, яны былі тут толькі для фізічнага задавальнення Сярэбраных Галубоў.
  
  
  Гэтае задавальненне было адзінай мэтай жанчыны ў жыцці, скарочанай з-за зняволенні і безнадзейнасці. Уласныя жанчыны Сярэбраных Галубоў - іх законныя жонкі - будуць дома ў Расіі, гадаваць дзяцей і чакаць сваіх гераічных мужчын.
  
  
  Картэр прайшоў уздоўж камеры, потым зноў вярнуўся. Жанчыны казалі. Недзе капала вада. Ён амаль мог чуць маторы аўтамабіляў ля ўвахода на склад над галавой. Ён амаль адчуваў халоднае свежае паветра антарктычнага лета. На імгненне ён падумаў аб скачках стронгі ў высокія азёры Новай Зеландыі.
  
  
  Яго погляд блукаў па камеры, як калі б яна таксама была зялёнай пустыняй, якая гудзе жыццём, і ён быў чалавекам, вольным атрымліваць асалоду ад гэтага.
  
  
  Потым яго вочы спыніліся. На гранітнай сцяне злева ад дзвярэй камеры адна з жанчын надрапала: «Божа, захоўвай мяне. Божа, захоўвай усіх нас».
  
  
  * * *
  
  
  У калідоры за дзвярыма камеры Картэра рэхам разнесліся крокі. Ён падышоў да дзвярэй і паглядзеў паміж высокай ашэсткам. Гэта была Ганна. Кульгала. Амаль без прытомнасці. Яе светлыя валасы струменіліся па сінім снежным гарнітуры амаль да падлогі.
  
  
  Двое ахоўнікаў Сярэбранага Голубя падтрымалі яе пад пахамі, пакуль яны цягнулі яе па калідоры міма камеры Картэра.
  
  
  "Куды мы яе змесцім?" - сказаў адзін з ахоўнікаў іншаму па-руску.
  
  
  "Усюды, дзе ёсць месца", - сказаў іншы.
  
  
  Другі мужчына быў рускім з квадратным тварам і густымі чорнымі вусамі. Чалавек, з якім - магчыма - Блянкачоў абмяняўся маўклівым знакам прызнання, калі група ўпершыню ўвайшла ў "Сярэбраны голуб".
  
  
  "Скобелеў хоча яе сабе", - сказаў першы. "Пасля першага разу ў яе будзе ўласная камера".
  
  
  "Да таго часу ты можаш змясціць яе сюды", - сказаў Картэр з-за прутоў.
  
  
  Двое паглядзелі праз свае плечы і нахмурыліся.
  
  
  «Блянкачоў хацеў бы гэтага», - працягнуў Картэр. «Яго памагаты. Тут у яе будзе адзінота».
  
  
  Яго погляд перамясціўся на вусатага ахоўніка. Картэру здалося, што ён убачыў хвіліну задуменнага ваганні, жаданне дагадзіць Бленкочеву. Магчыма, гэта ключ да ўстаноўкі Silver Dove.
  
  
  «А цяпер, калі Бленкачоў і Скобелеў - партнёры, - працягнуў Картэр, - ну… я ўпэўнены, вы разумееце, чаму лепш за ўсё дагадзіць абодвум будучым кіраўнікам свету».
  
  
  Заклік да ганарыстасці і самазахавання працаваў на іх тоўстых асобах.
  
  
  "Гэта можа быць лепш", - сказаў вусаты ахоўнік.
  
  
  Іншы абыякава паціснуў плячыма. Яны разгарнулі Ганну і пацягнулі яе аб ў камеру Картэра.
  
  
  Дзверы з шумам адчыніліся, упускаючы сумныя гукі далёкіх палонніц.
  
  
  Мужчыны жэстам паставілі Картэра на сцяну, затым кінулі Ганну на ложак. Калі яны павярнуліся, каб пайсці, іх боты гучна стукалі па гранітнай падлозе, Картэр ступіў наперад.
  
  
  
  .
  
  
  "Што наконт першай дапамогі для яе?" ён сказаў.
  
  
  Першы ахоўнік засмяяўся і накіраваўся да дзвярэй, другі з вусамі застаўся ззаду.
  
  
  «Яна больш, чым памочнік Блянковава», - мякка сказаў Картэр за спіной другога ахоўніка.
  
  
  Боты вусатага ахоўніка шумна слізгалі па падлозе, хаваючы голас Картэра ад першага ахоўніка. Плечы мужчыны сціснуліся, але ён не павярнуўся.
  
  
  "Яна яго дачка", - сказаў Картэр. "Скажы яму, дзе яна".
  
  
  * * *
  
  
  Сіняк на лбе Ганны быў вялікім і чырвоным, дастаткова, каб высячы мужчыну ўдвая больш за яе. Картэр трымаў яе на руках, саграваючы, пакуль ён абараняў яе на ложку з ёй. Яму не падабалася думаць, што яна далучаецца да асуджаных жанчын у камерах па калідоры.
  
  
  Мяркуючы па памеры яе зрэнак, ён лічыў, што яна пазбегла страсення мозгу. Ён будзе чакаць і спадзявацца, што яна прачнецца сама. Калі б яна гэта зрабіла, ён быў бы ўпэўнены, што з ёй усё ў парадку. Цяпер ён больш нічога не мог зрабіць.
  
  
  Яна была маленькай жанчынай, якая зручна сядзела каля яго. Яго цела акружала яе, як быццам яны часта бывалі разам. Ён падумаў аб тым, як яна глядзела на яго, перш чым ён увайшоў у сваю палатку на плоскай заснежанай зямлі. Ён успомніў завуаляванае жаданне, а затым ушчыльненне ў горле, калі ён захапляўся яе бялявай прыгажосцю.
  
  
  Яе сэрцабіцце было роўным, дыханне салодкім. Ён дакрануўся да вуснамі духмяных шаўкавістых валасоў і заплюшчыў вочы. Яна застагнала і рушыла да яго, маленькая параненая жывёліна, пачуццёвая, не ўсведамляючы гэтага.
  
  
  * * *
  
  
  Пацалункі пад яго падбародкам былі лёгкімі і далікатнымі. Пальцы прасачылі абрысы яго вуха. Вусны рушылі ўверх па яго шыі, і яго ахапіла глыбокая цеплыня.
  
  
  "Нік", - прамармытала яна.
  
  
  "Ганна, з табой усё ў парадку ...?"
  
  
  Яе вусны ўпалі на яго рот. Галодныя. Патрабавальныя.
  
  
  Ён уцягнуў яе ў сябе. Яе цела растала, яго напаліла жаданне.
  
  
  Ён праглынуў вільгаць з яе рота. Яе мова слізгануў паміж яго зубамі, даследуючы. Яго ахапіла дрыготку сілы.
  
  
  Ён падняў яе і зняў з яе куртку. Яна зняла яго.
  
  
  Яны распранулі адзін аднаго, стоячы, дакранаючыся, абмацваючы ў халоднай камеры.
  
  
  У яе была вузкая стан і высокія вялікія грудзі, ззяючая ў цьмяным святле, як слановая косць. Прыгожая жанчына ва ўсім.
  
  
  Яе вусны прыадкрыліся, апухлыя ад жадання.
  
  
  Ён абняў ідэальную грудзі, пацалаваў соску. Яна адкінула галаву і выгнула спіну.
  
  
  "Аб Божа!" яна прастагнала.
  
  
  Ён падняў яе, адчуваючы, што яна горача абяцае, што яна ў ягоных руках.
  
  
  Яна ўкусіла яго за шыю і зароў. Задыхаючыся, Картэр паклаў яе на ложак.
  
  
  Яна пацягнула яго ўніз, і ён увайшоў у яе.
  
  
  Яны гойдаліся разам, як заўсёды аб'ядноўваліся мужчыны і жанчыны, скаваныя непазбежнай сілай жадання.
  
  
  * * *
  
  
  Пазней яны ляжалі, пераплятаючыся, на вузкім ложку, іх адзенне было навалена на іх для цяпла. Яна была грубым агентам, праўдападобна замаскіраваным пад мужчыну, але ў ложку яна была мяккай і пахучай, з яе ўласным водарам, які прымусіў Картэра ўспомніць французскія палявыя кветкі.
  
  
  Ён пацалаваў шышку на яе лбе.
  
  
  "Усё яшчэ баліць?" прамармытаў ён.
  
  
  "Гэта адзінае месца, якое можа хварэць". Яна ўсміхнулася. “Я адчуваю сябе так добра. Паўсюль. Я нават больш не сярдую».
  
  
  "На Скобелева?"
  
  
  "На ўсіх. Як яны звяртаюцца з жанчынамі, з іншымі меншасцямі. Праклятыя Сярэбраныя Галубы!
  
  
  "А твой бацька?"
  
  
  Яна памаўчала, затым паціснула плячыма.
  
  
  “Ён не ведае, што я тут. Ён хадзіў абедаць са Скобелевым. «Мужчынскія размовы», - усміхнулася яна, сціскаючы кулакі.
  
  
  «Жанчына не зразумее. Таму я пайшла ў сталовую. Некаторыя мужчыны… хацелі мяне. Адбылася бойка. Я… атрымала парачку ўдараў. Потым нехта схапіў мяне».
  
  
  "Адзін з галубоў, якія вас прывёз, сказаў, што вы патрэбны Скабелеву".
  
  
  Яна паглядзела на яго.
  
  
  "Скобелеў?" - Сказала яна, скрывіўшы вусны. "І я?"
  
  
  "Я так разумею, ты аддаеш перавагу іншаму".
  
  
  Краі яе рота скрывіліся ва ўсмешцы. Потым яна засмяялася.
  
  
  «Ён смешны! Як нехта мог яго хацець?»
  
  
  «Ён не думае, што ён смешны. Ён думае, што збіраецца кіраваць светам. З дапамогай твайго бацькі».
  
  
  Яна маўчала. Яна агледзела гранітную камеру.
  
  
  "У нас няма ніякага абсталявання", – коратка сказала яна. "Як мы збіраемся выбрацца?"
  
  
  "Ты не ведаеш, ці звярнуўся твой бацька", - сказаў ён, назіраючы за яе прыгожымі правільнымі рысамі асобы.
  
  
  Выраз яе асобы не змянілася.
  
  
  "Ён тут не мой бацька", - сказала яна. «Гэта Лявон Бленкачоў, вялікі кіраўнік небяспечнага агенцтва КДБ K-GOL. Ён аддае мне загады, і я яго не пытаю».
  
  
  «Ён мог падмануць нас абодвух і здрадзіць сваёй краіне. Вашу краіну».
  
  
  Яна закрыла вочы.
  
  
  "Я не ведаю, што рабіць", - прызналася яна.
  
  
  Ён пагладзіў доўгія светлыя валасы. Яна ўздыхнула, прыціснуўшыся лбом да яго шыі. Яе дыханне было цёплым на яго скуры.
  
  
  "Мы больш нічога не можам зрабіць", - сказаў ён. «Толькі пачакай».
  
  
  Яна нахіліла галаву і паглядзела яму ў вочы.
  
  
  "Я хацела цябе ў першы раз, калі ўбачыла цябе", - мякка сказала яна. "У Новай Зеландыі".
  
  
  Яна ўзяла яго за руку і прыклала да сваіх круглых грудзей. Ён узяў яго кубкам, дакрануўся да саска, і ён устаў прама.
  
  
  Ён пацалаваў яе, затым прыцягнуў да сябе, прыціскаючы да сябе, адчуваючы, як яго ўласнае цяпло паднімаецца гарачым і цвёрдым.
  
  
  Замак дзвярэй зарыпеў
  
  
  
  
  Ключ павярнуўся.
  
  
  Яна адштурхнулася ад яго, вочы пашырыліся ад раптоўнага жаху.
  
  
  «Скобелеў», - прашыпела яна. "Я не пайду з ім! Я не пайду!"
  
  
  
  Сямнаццаты раздзел
  
  
  Аголены Нік Картэр прабег праз гранітную камеру і спыніўся за дзвярыма. Ён чуў знадворку толькі аднаго чалавека. Працягваючы сядзець на ложку, Ганна Блянковава нацягнула адзенне і хутка агледзела камеру, напагатове і напагатове.
  
  
  Дзверы расчыніліся.
  
  
  Картэр далічыў да трох, затым ударыў па ім.
  
  
  Наведвальнік паляцеў, прызямліўшыся з глухім стукам аб сцяну калідора.
  
  
  Картэр расчыніў дзверы. Ганна кінула на яго адзенне.
  
  
  Яна пабегла міма яго ў калідор, шукаючы небяспекі ў абодва бакі.
  
  
  "Давай!" прашаптала яна. "Спяшаемся!"
  
  
  "Пачакайце!" - сказаў ён, хапаючы яе за руку. "Ты яго ведаеш?"
  
  
  Яны ўтаропіліся на квадратнага Сярэбранага голуба з густымі чорнымі вусамі.
  
  
  "Я ... я так думаю ..."
  
  
  Яна пайшла наперад.
  
  
  «Леў Ларыёнаў. Ён праваслаўны сьвятар. Прынамсі, ён быў раней».
  
  
  "Зноў у камеры", - сказаў Картэр і падняў мужчыну.
  
  
  Картэр паклаў Ларыёнава на ложак, а Ганна зачыніла дзверы. Навічок застагнаў і паківаў галавой.
  
  
  "Цікава, што ён тут робіць", - сказала Ганна, спрабуючы адчыніць дзверы, каб пераканацца, што яна не зачыненая.
  
  
  «Я падазраю, што яго падкінуў твой бацька», - сказаў Картэр, апранаючыся. “Ён хацеў бы, каб у кожнай з падгруп КДБ былі свае людзі. Цяпер у мяне пытанне, чаму Ларыёнаў вярнуўся».
  
  
  «Блянкачоў… даслаў мяне…» - слаба сказаў Ларывонаў. "Я рады ... ты сказаў мне".
  
  
  Ён схапіўся за сцяну за ложкам і прыўзняўся. Ганна села на ложак побач з ім.
  
  
  "Вы можаце выцягнуць нас адсюль?" - сказаў Картэр.
  
  
  "Сказаў табе што?" - збянтэжана сказала Ганна.
  
  
  "Картэр паслаў мяне сказаць твайму бацьку, дзе ты", - сказаў Ларыёнаў, трымаючыся за галаву. "І я паспрабую выцягнуць цябе".
  
  
  Яна паглядзела на агента Сякеры.
  
  
  "Ты давяраў майму бацьку, хоць нават я не давярала", - сказала яна, яе вочы былі поўныя здзіўлення.
  
  
  «Я ведаю ягоную рэпутацыю, - сказаў Картэр. «Ён самы плаўны ў інтрыгах. Цяпер ён двойчы перасякае «Сярэбраных галубоў» Скобелева. Але яму таксама нялёгка. Ён не мог давяраць нам, каб мы сапраўды ведалі, што ён задумаў». Ён паглядзеў на былога сьвятара. "Нам лепш пайсці".
  
  
  Ларывон кіўнуў і перахрысціўся.
  
  
  "Я буду рады, калі гэта заданне скончыцца", - сказаў ён.
  
  
  Ён устаў, расплюшчыў і закрыў вочы. Цяпер яны былі яркія, знік той тупы, дурны выгляд, які ён прымаў раней, як Сярэбраны Голуб.
  
  
  «Блянкачоў хоча, каб вы вярнуліся з падмацаваннем», - сказаў Ларыёнаў.
  
  
  "Ён не сыходзіць адсюль?" - сказала Ганна. "Тады я не пайду".
  
  
  "Тут для цябе небяспечна", - пагадзіўся Картэр. «Вы сказалі зашмат. Скобелеў ведае, што вы ў корані з ім не згодны».
  
  
  "А Скобелеў будзе трымаць вас тут разам з астатнімі", - папярэдзіў Ларыёнаў. «Блянкачоў не можа дапамагчы вам, не паставіўшы пад пагрозу місію. Ён загадвае вам пайсці».
  
  
  Яна збялела, заломваючы рукі на каленях, калі зразумела сітуацыю.
  
  
  "У цябе няма выбару", - мякка сказаў ёй Картэр. Затым ён паглядзеў на прамавугольнага Ларыёнава. "У вас ёсць утоенае радыё, па якім я магу з вамі звязацца?"
  
  
  Ларывон кіўнуў і даў Картэр частату. Затым святар адчыніў дзверы і выглянуў вонкі. Ён знік на імгненне і вярнуўся з мяшком.
  
  
  "Дзве пнеўматычныя вінтоўкі", - растлумачыў Ларыёнаў. "У скімабілі будуць запасы для выжывання".
  
  
  Ён даваў ім указанні, пакуль Картэр і Ганна правяралі зброю.
  
  
  "Яны падумаюць, што мы скралі іх па дарозе", - сказаў Картэр, адчыняючы дзверы. «Ляжы там, дзе зваліўся, Ларыёнаў. У цябе сіняк на галаве. Не трэба цябе зноў біць».
  
  
  "Ты дапаможаш майму бацьку?" - спытала Ганна, калі былы святар саслізнуў па сцяне калідора.
  
  
  "Вядома", - проста сказаў Ларывонаў. «Мы ўсе павінны спыніць Сярэбранага Голубя. Верым мы ў Бога ці не, мы павінны верыць у права людзей выбіраць».
  
  
  Картэр і Ганна пабеглі па калідоры міма безаблічных дзвярэй камеры і ўсхваляваных жанчын па грубым граніце.
  
  
  Падышоўшы да крутога кута, яны замарудзілі рух. Ларыёнаў папярэдзіў, што з іншага боку чакаюць рашоткі ад падлогі да столі, зачыненыя дзверы і ахоўнік.
  
  
  Яны паглядзелі з-за краю гранітнай сцяны. Далей былі гіпса-кардонныя сцены, прытокавае паветра, замкнёныя закратаваныя дзверы і не адзін ахоўнік, а тры. Пакуль што толькі адно прадказанне Ларыёнава аказалася няслушным.
  
  
  Двое з трох мужчын палілі, прыхінуўшыся да сцяны. Трэці сядзеў перад металічным сталом і піў каву. Яны гучна размаўлялі, расказвалі гісторыі і анекдоты. Яны былі цалкам паглынуты сабой, не звяртаючы ўвагі на слабыя гукі зачыненых, аслабленых жанчын.
  
  
  Іх пнеўматычныя вінтоўкі былі на руках. Двое былі правшамі; трэці быў ляўшун. Іх рамяні былі напоўнены нажамі, рацыямі, ключамі, сапамі і кастэтамі. Нявыкарыстаны арсенал, у якім яны адчувалі сябе мужчынамі.
  
  
  "Што мы зробім?" Прашаптала Ганна.
  
  
  "Няма часу і выбару", - сказаў Картэр. Яны патрэбныя яму жывымі, патрэбен хаця б адзін з іх, дастаткова здаровы, каб адчыніць дзверы камеры.
  
  
  Ён кіўнуў ёй назад, затым падняў вінтоўку. Ён прыцэліўся і стрэліў двум з іх у правую руку, а трэці - у левую, перш чым любы з траіх змог падняць уласную зброю і нанесці зваротны ўдар.
  
  
  
  Параненыя закрычалі ад здзіўлення і болі. Іх пнеўматычныя вінтоўкі з грукатам упалі на падлогу. Кроў на імгненне запырскала дробнымі пырскамі, якія хутка растварыліся ў паветры, а чырвоныя лужыны расцякліся па іх руках.
  
  
  "Адкрыйце дзверы!" - загадаў Картэр.
  
  
  Адзін мужчына нырнуў за сваёй пнеўматычнай вінтоўкай.
  
  
  Іншы залез за стол, рыхтуючыся пабегчы па калідоры ў бяспечнае месца.
  
  
  Картэр стрэліў з пнеўматычнай вінтоўкі "Сярэбраны голуб", калі мужчына пацягнуўся за ёй. Ён заслізгаў па падлозе.
  
  
  Ён стрэліў над сталом, паслаўшы ў паветра аскепкі металу - папярэджанне.
  
  
  "Адчыні дзверы!" - зноў загадаў Картэр.
  
  
  Трэці Сярэбраны Голуб прыжмурыўся, гледзячы на Картэра.
  
  
  Раптам з-за стала вылецеў нож.
  
  
  Картэр прыгнуўся.
  
  
  Нож бескарысна стукнуўся аб гранітную сцяну ззаду Картэра.
  
  
  Картэр прысеў.
  
  
  "Не трэба!" - папярэдзіў ён, але Сярэбраных Галубоў так лёгка не спыніць.
  
  
  Мужчына з вузкімі вачыма выцягнуў рацыю і паспяшаўся за стол у бяспечнае месца. Цяпер ён быў у таго, хто паляваў за яго пнеўматычнай вінтоўкай. А той, хто стаяў за сталом, раптоўна ўстаў і пабег па калідоры.
  
  
  Калі вакол яго раздаліся стрэлы, Картэр стрэліў у які ўцякаў Голубя. Мужчына спатыкнуўся і зваліўся, з ран на кожнай назе хлынула кроў.
  
  
  Картэр паваліўся плазам на падлогу, і стрэліў па рацыі. Рацыя разляцелася на тысячу частак.
  
  
  Ён нарэшце стрэліў у неабдуманага Голубя з пнеўматычнай вінтоўкі, які без прыкрыцця сядзеў ля гіпсавай сцяны. Ён прарабіў акуратную дзірачку ў плячы чалавека, а затым стрэліў з пнеўматычнай вінтоўкі ў іншую затвор праз хол.
  
  
  Пераможаныя Галубы са здзіўленнем паглядзелі на Картэра.
  
  
  "Адкрый гэтую праклятую дзверы!" ён замовіў.
  
  
  Цяпер яны паглядзелі адзін на аднаго, потым той, хто страціў рацыю, падкраўся да дзвярэй, не зводзячы вачэй з пнеўматычнай вінтоўкі Картэра.
  
  
  Ён адчыніў дзверы і адступіў.
  
  
  З агідай Картэр увайшоў да мужчын ля стала. Ганна знайшла вяроўку, і два агенты хутка звязалі траіх ахоўнікаў і памчаліся па калідоры.
  
  
  Яны асцярожна скруглялі куты, часам даводзілася чакаць ці кідацца ў пусты пакой, пакуль хол не ачысціўся. Яны прайшлі праз частку спальных памяшканняў за бязладзіцай масіўнай кухні і ўздоўж шэрагу офісаў, дзе грымелі пішучыя машынкі і тэлефанавалі тэлефоны. Напрамкі Льва Ларыёнава былі добрымі. Іх самая вялікая праблема заставалася нераскрытай.
  
  
  Як толькі яны ўвайшлі праз чорны ход у пад'езд склада, спрацавала сігналізацыя.
  
  
  Гэта быў пранізлівы крык, узмоцнены гучнагаварыцелямі па ўсім комплексе.
  
  
  Сярэбраныя галубы ў сваіх белых зімовых гарнітурах і камбінезонах вадзілі грузавікі, працавалі на джыпах, неслі планшэты і праглядалі маніфесты, рэзка звярнуўшы ўвагу і схапілі зброю.
  
  
  Пранізлівы крык працягваўся.
  
  
  Неўзаметку Картэр і Ганна праціснуліся ўздоўж сцяны да скімабілю. Вялізныя сківіцы складскіх дзвярэй павольна зачыняліся. Усё, што было настолькі вялікім, патрабавала чакай, каб рухацца. За дзвярыма паказаліся снежныя латкі. Гэта можа быць яшчэ адна спроба.
  
  
  "Гатова?" - сказаў Картэр, заскакваючы ў скімабіль, які сказаў ім Ларывонаў.
  
  
  Ганна кіўнула, і Картэр уключыў матор - невялікі шум у параўнанні са страшным выццём сігналізацыі.
  
  
  Ён павярнуў руль, і скімабіль прамчаўся па цэнтры загружанага склада. Ён разлічваў на нечаканасць.
  
  
  Сярэбраныя Галубы былі здзіўлены, але таксама ўпартыя і добра навучаны.
  
  
  Яны ўзнялі свае пнеўматычныя вінтоўкі і адкрылі агонь.
  
  
  Прыгнуўшыся, Ганна адкрыла агонь у адказ, пакуль Картэр разганяў скімабіль да большай хуткасці, чым ён быў прызначаны.
  
  
  Вакол іх свісталі стрэлы, удараючы па металічных сценках скімабіля.
  
  
  Праём вялікіх дзвярэй стаў меншы.
  
  
  Картэр працягваў націскаць, пакуль Ганна страляла.
  
  
  Яны абмінулі групу грузавікоў у шквальным агні і панесліся да зачыняюцца дзвярэй.
  
  
  Праём быў настолькі вузкім, што бакі скімабіля краналі яго, калі яны праязджалі.
  
  
  Стральба з пнеўматычных вінтовак і крыкі рушылі ўслед за імі праз адтуліну, затым аўтаматычныя дзверы зачыніліся. Пройдзе некаторы час, перш чым Сярэбраныя Галубы змогуць іх зноў адкрыць.
  
  
  Яны засталіся адны ў раптоўнай густой цішыні.
  
  
  На дадзены момант яны былі ў бяспецы ад фанатыкаў у сакрэтнай усталёўцы. Цяпер яны сутыкнуліся, магчыма, з вялікім ворагам - антарктычным надвор'ем.
  
  
  У адкрытым скімабіле ледзяное паветра хвастала іх, пакуль яны несліся па даліне. Яны апраналі адзенне, калі сняжынкі хвасталі, як стужачкі на ветры. Неба было затуманена шэрымі і карычневымі аблокамі. Гэта было падобна на мяцеліцу, якая насоўвалася, але нічога не зробіш. Ім трэба было працягваць.
  
  
  Ганна адкрыла купэ перад імі і хутка абшукала, пакуль не знайшла радыё. Яе пальцы былі чырвонымі і вільготнымі.
  
  
  "Табе балюча!" - сказаў Картэр.
  
  
  Яна паціснула плячыма, надзела рукавіцы і прынялася працаваць на радыё.
  
  
  «Нічога падобнага, - сказала яна. "У любым выпадку, зараз з гэтым нічога не зрабіць".
  
  
  "Дзе?" - спытаў ён занепакоена.
  
  
  "Сцягно".
  
  
  Яна надзела навушнікі на вушы, паслухала, а потым загаварыла. Картэр нахіліўся і ўбачыў рану Ганны. Яе прасякнуты крывёю сіні зімовы камбінезон хутка замерзне.
  
  
  «Радыё не працуе», - сказала яна.
  
  
  «Я не здзіўлены. Як толькі надвор'е палепшыцца, усё будзе добра». "Я не здзіўлены
  
  
  
  
  Ён зірнуў на яе і ўбачыў змучаны твар. Яе трэсла ад моцнага холаду. Скімабіль быў шырока адчынены. Ніякай абароны.
  
  
  "Або ты паклапоцішся аб гэтай ране цяпер, альбо я спынюся тут і зраблю гэта сам".
  
  
  Яна пацягнулася за імі і пакапалася ў іх рыштунку. Яна накінула на калені цеплавую коўдру, падціснула ногі і адкрыла аптэчку. Нарэшце яна нацягнула коўдру і праз зімовы камбінезон высыпала парашок антыбіётыка ў адтуліну. Яна сцяла губу.
  
  
  "Куля ўсё яшчэ там?"
  
  
  "Так."
  
  
  Яна абматала нагу марлевымі павязкамі. Ім давядзецца пачакаць, каб выняць кулю. Калі б яны паспрабавалі зараз, наступіла б пераахаладжэнне, і яна літаральна змерзла б да смерці. Ёй трэба было сагрэцца і не рухацца, каб не скончылася столькі крыві.
  
  
  Якая пачалася ліхаманка пачырванела яе шчокі і пацьмянела. Яна накінула на твар вязаную балаклаву.
  
  
  "Куды?" - адважна сказала яна.
  
  
  «Мы ніколі не трапім у Новолазаревскую ў такую ​​надвор'е. Паспрабуем выбрацца з гор і знайсці мой верталёт. Можам прадоўжыць шлях і сагрэцца там». Яму трэба было сагрэць яе.
  
  
  Яны ехалі ў суровую Антарктыку, мяцеліца павольна нарастала. Яна трымала вакол сябе цеплаізаляваную коўдру. Тым не менш яе трэсла ад холаду і ліхаманкі. Занепакоены, бездапаможны, Картэр назіраў за ёй, паколькі ён рабіў адзінае, што мог зрабіць - ісці наперад.
  
  
  
  Васемнаццаты раздзел.
  
  
  На скімабілі Нік Картэр і Ганна Бленкочева адправіліся зваротна ўніз па даліне, вакол і ўверх да стромай гары, дзе іх злавілі Сярэбраныя галубы.
  
  
  Адтуль, выкарыстоўваючы трэніраваную памяць і сляды іх старой лыжнай трасы, Картэр адступіў у згушчальным снежным шквале.
  
  
  Яны падарожнічалі гадзінамі, карычнева-шэрае неба яшчэ не расчынілася, каб уразіць іх завеянай завеяй. Сонечнае святло было імглістым, умовы дрэнныя. Снежныя ўзгоркі змерзлі ў цьмяных алмазападобных крышталях, статуях нерухомасці. Бачнасць паменшылася.
  
  
  Галава Ганны ўпала на сядзенне.
  
  
  "Не кладзіся спаць!" Картэр папярэдзіў яе.
  
  
  "Я не буду", - сказала яна. "Я так стамілася".
  
  
  "Сядзь".
  
  
  Ён патрос яе за плячо. Яна павярнула галаву набок і паглядзела на яго.
  
  
  "Давай, сядзь!" ён сказаў.
  
  
  Яна з цяжкасцю паднялася.
  
  
  "Пагавары са мной", - загадаў ён.
  
  
  Перарывістым голасам яна расказала яму пра Расію, пра Маскву, дзе яна вырасла. Храм Васіля Блажэннага з цыбульных купалоў. Магіла Леніна. Крэмль. Парк Горкага. Паступова яе голас узмацніўся ад цікавасці. Аб уроках музыкі, канцэртах для скрыпкі. Аб маці, якая выхоўвала яе, у той час як адсутны бацька часам прыязджаў да нас па выходных. Яна гаварыла далей, пакуль згусціўся снег, і халодны антарктычны дзень сцяўся вакол іх, як кулак.
  
  
  "А потым, аднойчы, ён з'явіўся са сваім чамаданам і сказаў, што ён назаўжды дома", - сказала яна са здзіўленнем у голасе. «Пасля гэтага ён большую частку начэй праводзіў дома. Я была падобная да іншых маленькіх дзяўчынак. У мяне былі і маці, і бацька».
  
  
  "Яна павінна быць выдатнай, твая маці".
  
  
  "Так." Яна ўсміхнулася.
  
  
  "Каго-небудзь ён сустрэў падчас працы?"
  
  
  "Напэўна, яшчэ адна прычына, па якой я таксама агент".
  
  
  «Ніхто ў маім урадзе не ведаў, што ён быў жанаты. Ён трымаў яе ў сакрэце, і нд таксама. На гэта ёсць прычына, - задуменна сказаў Картэр. - Яна іншаземка?
  
  
  Ганна шырока ўсміхнулася.
  
  
  «Я мяркую, гэта не пашкодзіць сказаць зараз. Прайшло столькі гадоў».
  
  
  "Амерыканка?" Голас Картэра быў недаверлівым.
  
  
  «Леслі Уорнер. Яна была з AX».
  
  
  Яны паехалі далей. Картэр адчуваў яе смех побач з сабой. Сямейны жарт.
  
  
  «Блянкачоў ніколі б не ажаніўся з амерыканкай, калі б у яго не было сур'ёзных падстаў давяраць ёй», - сказаў Картэр. "Яна выратавала яму жыццё?"
  
  
  "Можа быць." Ганна ўсміхнулася. «Яна выратавала яго, прынамсі, ад зняволення. Ваш Ястраб схапіў яго і перадаў іншым агентам, каб яны забралі яго ў вашу краіну для допыту. Яна была адным з іншых агентаў. Усе думалі, што ён забіў яе падчас уцёкаў».
  
  
  Ганна зноў адкінулася на спінку сядзення.
  
  
  "Дык вось як ён пайшоў", - сказаў ён. "Я ніколі не ведаў."
  
  
  Картэр разважаў аб радыкальным павароце падзей, які адбыўся, калі ў справу ўступілі чалавечыя эмоцыі. Колькі інфармацыі страцілі Злучаныя Штаты з-за таго, што адна жанчына страціла сэрца праз крыніцу інфармацыі.
  
  
  І Бленкачоў, мусіць, таксама любіў яе, інакш ён ніколі б не знайшоў час ажаніцца з ёю. Замест гэтага яе пасадзілі б у маскоўскую кватэру з халоднай вадой, а затым саслалі б у працоўны лагер у Сібіры.
  
  
  Цяпер яна жыла ў бюракратычнай раскошы ў маскоўскай кватэры, а на выходныя і ўлетку ў яе была дача з выглядам на Маскву-раку. Нядзіўна, што Бленкачоў заўсёды разумеў сваю хісткасць. Ён, відаць, тузаў за нітачкі, падкупляў і пагражаў, каб усцерагчы яе ад долі большасці палонных замежных агентаў у Расіі. Тузін раўнівых, злапомных бюракратаў чакае, каб зрынуць яго пры першай жа магчымасці.
  
  
  "Яна шчаслівая?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Неспакойная, але шчаслівая, як любы з нас", - сказала Ганна, зачыніўшы вочы з цяжкімі стагоддзямі.
  
  
  «Чорт вазьмі, Ганна! Сядай!»
  
  
  "Мне вельмі шкада", - слаба сказала яна. Яна зноў паднялася.
  
  
  Яе вусны былі сінімі. Яны дрыжалі ад холаду і спякоты.
  
  
  Наперадзе стужкі снега ператварыліся ў фіранкі.
  
  
  
  
  Вецер завываў на вяршыні грэбня, па якім яны ішлі. Скімабіль разгойдваўся ад урагану, як быццам яго біў гігант.
  
  
  "Я мала што бачу", - сказала Ганна, гледзячы наперад. Яна сціскала скімабіль, каб яе не выкінула.
  
  
  "Я таксама не бачу", - змрочна сказаў Картэр. «Прыйдзецца спыніцца. Ты знайшла снежную палатку ў рыштунку?»
  
  
  "Ззаду", - сказала яна. "Мне здаецца, што мы былі тут раней".
  
  
  «Гэта тая ж самая сцежка, - сказаў Картэр. «Я хачу прайсці крыху далей, назад у тое абароненае месца, дзе я паставіў намёты».
  
  
  Яна кіўнула, седзячы з зачыненымі вачыма.
  
  
  "Ганна!"
  
  
  Вочы расхінуліся.
  
  
  Яго пальцы анямелі ў рукавіцах. Яго вусны былі жорсткімі. У яго было моташнае, безнадзейнае пачуццё, якое прыйшло з-за таго, што холад няўмольна пранікаў у косці і мозг. Хутка ім давядзецца спыніцца і разбіць лагер.
  
  
  «Прынамсі, Сярэбраны голуб не пойдзе за намі ў такую ​​надвор'е», - сказаў ён. "Яны будуць спадзявацца, што мы памром у гэтай буры".
  
  
  Ён глядзеў як мог. Ён убачыў грады і валуны, якія бачыў раней, цяпер пакрытыя клубячыміся снежнымі пакровамі. Яны рухаліся занадта марудна.
  
  
  Затым, калі бура, нарэшце, перарасла ў лютасць, ён убачыў тое, што хацеў. Прама наперад. Валуны, якія выпалі на дах над раўнінай.
  
  
  Ён праехаў пад падстрэшкам скалы і выскачыў.
  
  
  «Выходзь, Ганна. Ідзі вакол. Цяпер!»
  
  
  Яна паслухмяна выйшла, калі ён адмыкаў замак на задняй частцы скімабіля. Нязграбнымі пальцамі ён расклаў палатку, забіў калы, злучыў стрыжні яе ўнутранага каркаса і ўставіў каркас у палатку. Яго трэсла ад холаду. Ганна моўчкі стаяла побач.
  
  
  Ён прымацаваў шнур да рухавіка скімабіля і ўнёс змены. Іншы канец шнура і звязку запасаў ён зарабіў для намёта.
  
  
  "Залазь!" ён сказаў ёй.
  
  
  Яна рухалася нацягнута і павольна.
  
  
  Ён падняў яе і панёс. Унутры палаткі ён абгарнуў вакол яе адмысловую электрычную коўдру, падлучанае да скімабілю.
  
  
  "Гэта сагрэе цябе", - сказаў ён ёй. «Мы паклапоцімся пра кулю, калі ты дастаткова адужэеш».
  
  
  Ён вярнуўся да скімабіля, паставіў яго на тормаз, зняў з яго харчы і аднёс іх у палатку. Ганна ляжала пасіўна з зачыненымі вачамі. Тэмпература яе ўсё яшчэ была небяспечна нізкай. Ёй трэба было нешта гарачае ўнутры яе.
  
  
  Ён нагрэў суп над цвёрдапаліўнай гранулай, трымаў яе за галаву і паклаў лыжкай ёй у рот, пакуль яна слаба глытала.
  
  
  Нарэшце яна аблізнула вусны і ўздыхнула.
  
  
  Ён піў суп, пакуль не адчуў сябе гарачым і сытым.
  
  
  Ён залез разам з ёй у нагрэты мяшок з коўдрамі, сцягнуў з яе і сваю вопратку, і прыціснуў яе ўсё яшчэ халоднае аголенае цела да сябе.
  
  
  На наступны дзень дзікая завіруха ўсё яшчэ стагнала і выла за палаткай. Картэр даў Ганне вялікую дозу снатворнага.
  
  
  Калі яна засыпала, ён нагрэў антысептык над паліўнай таблеткай. Ён выпусціў нож і шчыпцы з аптэчкі.
  
  
  Ён паправіў нагрэтую коўдру так, каб на рану яе сцягна трапляла халоднае паветра. Ён прамыў скуру. Гэта была ірваная адтуліна, але яна была ў мясістай частцы нагі. Куля не патрапіла ў костку.
  
  
  Расклаў ніткі і іголкі, антыбіётыкі і марлевыя павязкі. Затым ён зрабіў разрэз стэрылізаваным нажом.
  
  
  Хлынула кроў. Прыйдзецца працаваць хутка. Ён зноў разразаў і ўставіў абцугі. Пот выступіў на яго халодным ілбе. Ганна ўскрыкнула ў сне.
  
  
  Нарэшце ён адчуў цвёрдасць кулі. Ён павярнуў шчыпцы, зачыніў іх і пацягнуў. Ганна слаба плакала.
  
  
  Кроў пакрыла яго руку, гарачая і ліпкая. Ён уклаў у рану антыбіётыкі. Пашыў. Перавязаў .. Яго рукі злёгку націснулі, каб спыніць крывацёк.
  
  
  Ён паглядзеў на яе скрыўлены твар, на слёзы, якія бескантрольна цякуць у сне. Скажонае ад болю твар. Дзякуй богу, яна была без прытомнасці.
  
  
  Ён вымыў прылады, пачысціў і спадзяваўся.
  
  
  Пасля амаль дванаццаці гадзін неспакойнага сну Ганна прачнулася. Яе твар быў шэрым.
  
  
  «Я марыла аб ангельцу Скоце», - сказала яна. «Ён у адзіночку цягнуў сабачую запрэжку праз шэльфавы ледавік. Сабачая запрэжка была пустая. Ніякіх харчоў. Зусім бескарысная для яго. Але ён не адмовіўся ад яе. Гэта яго смерць».
  
  
  Картэр занепакоена назіраў за ёй.
  
  
  "Як вы сябе адчуваеце?" ён сказаў.
  
  
  "Слаба", - сказала яна. "Я не ведала, што з-за стрэлу ты так жудасна сябе адчуваеш".
  
  
  Ён прыгатаваў суп, і яны яго спакойна выпілі. Яна зноў закрыла вочы і заснула, калі завіруха з ровам абрынулася на іх палатку.
  
  
  На працягу наступных двух дзён яна прачыналася яшчэ пяць разоў. Кожны раз яна сцвярджала, што ёй становіцца лепш, але Картэр бачыў, што яна крыху паправілася, калі наогул палепшылася. Колер яе скуры быў дрэнным. У яе паднялася тэмпература. Рана была пакрыта апухлай чырвонай інфекцыяй. Ён адкрыў яго, наліў яшчэ антыбіётыкаў і настаяў, каб яна таксама прымала антыбіётыкі. Замест таго каб спрачацца, яна зрабіла тое, што ён сказаў.
  
  
  У канцы трэцяга дня яна ад душы выпіла суп і папрасіла яшчэ. Ён даў ёй гэта, задаволены, і загадаў ёй узяць столькі, колькі яна магла.
  
  
  “Ці чулі вы пра станцыю Усход, што здарылася зімой 1982 года?” –
  
  
  
  
  спытала яна, гледзячы па-над сваім кубкам.
  
  
  "Рускі вакзал", - сказаў ён. "Наколькі я памятаю, электрастанцыя згарэла ў выніку пажару".
  
  
  «Цалкам дакладна. Іх было дваццаць чалавек. Яны выжылі, выкарыстоўваючы свечкі на дызельным паліве і ледагенератар для энергіі. Бракавала цяпла для ўсяго. Практычна ўсё іх абсталяванне змерзла. Але, нягледзячы на цяжкасці, яны працягвалі свае навуковыя назіранні. і пашырылі глыбокую лунку, якую яны вывучалі. Ратавальнікі не прыбылі, пакуль не прайшло восем месяцаў. Калі Антарктыда замярзае на зіму, яна становіцца недаступнай”.
  
  
  "Цяпер лета", - нагадаў ёй Картэр.
  
  
  Яна паглядзела на сцены палаткі і ўбачыла, як яны ўздрыгваюць і трасуцца. Яна прыслухоўвалася да моцы жорсткага ветру.
  
  
  «Мы зараз недаступныя», - сказала яна, ставячы кубак. "Як доўга мы тут?"
  
  
  Ён сказаў ёй, і яна ўздыхнула.
  
  
  "Я стрымліваю цябе", - сказала яна. "Без мяне ты б працягнуў".
  
  
  «Я быў бы ідыётам, калі б пайшоў куды-небудзь зараз. Ніхто там нічога не бачыць. Мне патрэбна сховішча, як і табе».
  
  
  Але ўсё ж яна мела рацыю. Ён думаў пра станцыю "Сярэбранага голуба" ўсе чатыры дні, калі яны там затрымаліся. Занепакоены тым, што Скобелеў ужо рэалізаваў план кантактаў з Расіяй. Занепакоены тым, што здарыўся няшчасны выпадак, і бактэрыі зніклі з лабараторыі, каб нашкодзіць свету. Нават перажываў, што Скобелеў абвінаваціў Бленкачева ў іх уцёках і пакараў смерцю яго. Картэру патрэбен быў Блянкачоў ўнутры ўстаноўкі, ён меў патрэбу ў яго дапамозе. Але нават Картэр пакуль не мог працягваць. Ён павінен быў чакаць, каб вылілася завіруха. Тады яму давядзецца ісці павольна і асцярожна з-за Ганны. Нават са скімабілем яму давядзецца часцей адпачываць, каб клапаціцца пра яе. Ён не хацеў, каб з ёю нешта яшчэ здарылася.
  
  
  Яна глядзела на яго, гледзячы яму ў вочы.
  
  
  Ён усміхнуўся.
  
  
  "Ідзі сюды", - сказала яна. Зніміце вопратку і ўвайдзіце да мяне».
  
  
  Вочы ў яе былі сапфірава-блакітныя, такія ж яркія, як яе льняныя валасы. Ён правёў рукой ад яе бялявай верхавіны да кончыкаў мяккіх шаўкавістых пасмаў. Ён пацалаваў духмяныя валасы.
  
  
  "Я хачу цябе", - проста сказала яна.
  
  
  Цяпер яе вочы былі далікатнымі, усмешлівымі, ззяючымі, як зоркі.
  
  
  Ён таксама хацеў яе, запал расла ў ім.
  
  
  Пакуль яна глядзела з галоднымі вачыма, ён зняў вопратку і слізгануў пад коўдру.
  
  
  Яна абвіла рукамі яго шыю, раствараючыся ў ім, перавязаная нага моцна і цвёрда прыціскалася да яго.
  
  
  Ён пацалаваў яе, і яна правяла пальцамі па яго грудзях, настойліва масажуючы яго бакі.
  
  
  Ён уткнуўся тварам у яе валасы, пакуль яны датыкаліся, смакуючы соль і саладосць адзін аднаго. Адчуў інтымныя месцы, якія прымушалі іх парыць. Яны займаліся каханнем, дасягаючы вяршыняў так марудліва, як быццам свет спыніўся для іх.
  
  
  Пазней Картэр заснуў сном змучанага. Апошнія некалькі дзён цяжка ціснулі на яго: сталае назіранне і клопат Ганны; пастаянная турбота і планаванне дзейнасці Сярэбраных галубоў; расчараванне, што ён не можа выйсці і нешта з гэтым зрабіць. Але зараз ён быў шчаслівы, змучаны, але шчаслівы, як усе мужчыны, калі яны з правільнай жанчынай.
  
  
  Калі ён прачнуўся, яе не было.
  
  
  Спальны мяшок быў пусты. Намёт быў пусты.
  
  
  Надышоў шок ад таго, што гэта значыла.
  
  
  Аголены, ён пабег на выючы вецер.
  
  
  "Ганна! Ганна!"
  
  
  Адказу не было.
  
  
  
  Дзевятнаццаты раздзел.
  
  
  Голы Нік Картэр не мог пераследваць Ганну. Ён пабег назад у палатку, накінуў вопратку і выбег вонкі. Ён утаропіўся ў густую беласць. Яе не было відаць. Не было б. Яна паклапоціцца пра гэта, і шторм дапаможа. Завея абсыпала заслонай тоўстых мокрых шматкоў. Вецер шпурляў снег з зямлі. Тэмпература павінна была быць сорак ніжэй за нуль.
  
  
  Ён прабіваўся скрозь сумёты, робячы шырэйшыя дугі вакол намёта. Яна магла адсутнічаць восем гадзін. Пры падыходных умовах яна была б мёртвая праз пятнаццаць хвілін.
  
  
  Ён прадзіраўся далей, палатка паступова знікла з-пад прасціны беласці. Холад працяў яго косці. Ён выкінуў небяспеку з галавы. Яна сышла, каб ён мог хутка завяршыць місію. Сон аб пустых сабачых запрэжках Скота, словы аб тым, што яна яго стрымлівае, вярнуліся, каб пераследваць Картэра. Ён уздрыгнуў і рушыў далей, спадзеючыся знайсці ярка-сіні зімовы камбінезон.
  
  
  Потым патрапіў у гурбу.
  
  
  Ён быў мяккі, вільготны, як зыбучы пясок, які ўсмоктваў яго ўсё глыбей і глыбей. Ён драпаў снег, кашлянуў, хапаючы ротам паветра. Ён адчуваў, што апускаецца ў забыццё. Гэта было лёгка. Ён стаміўся, і было вельмі лёгка заставацца ў снежнай улонні. І памерці.
  
  
  Ён тузануўся з гэтай думкай. Яго розум стаў млявым ад холаду. Хутка яму ўсё роўна.
  
  
  Ён з усяе сілы знайшоў выступ скалы, на якім быў ухіл сумёта, і праціснуўся скрозь снег. Ён прымусіў свае рукі і ногі працаваць, пакуль не вылез з яго, спрабуючы вылезці з яго, каб легчы на паверхню, цяжка дыхаючы.
  
  
  Ён не мог там заставацца. Прыйшлося працягваць. Знайдзі Ганну. Ён скаціўся з заносу і ўскочыў на ногі. Куды далей?
  
  
  Ён агледзеўся. Ён не ведаў. Ён збіраўся памерці, бо не ведаў. І Сярэбраны Голуб завершыць іх план захапіць свет.
  
  
  
  
  З усёй сваёй велізарнай воляй Картэр прымусіў сябе засяродзіць свой здранцвелы розум. Ён павінен быў вярнуцца ў палатку ці загінуць. Яму прыйшлося прыняць ахвяру Ганны.
  
  
  Потым ён убачыў гэта. Кароткачасовы бляск хрому. Скімабіль. Белая фіранка зачынілася, але Картэр цвёрда трымаў у розуме кірунак і, ашаломлены і засмучаны, прабіўся назад да сховішча палаткі.
  
  
  * * *
  
  
  На наступны дзень завіруха спынілася. Халодная цішыня ахутала адзінокую палатку. Картэр тут жа ўключыў радыё. Усё, што ў яго было чуваць, было статычным трэскам. Ён апрануўся і выйшаў вонкі.
  
  
  Яна нічога не ўзяла з сабой. Яна надзела свой сіні зімовы камбінезон і пайшла. Любы напрамак. Як мага далей. Дзе ён не мог яе знайсці. Не ўдалося яе выратаваць.
  
  
  Ён падышоў да скімабіля і штурхнуў яго нагой. Аднойчы. Двойчы. Ён хацеў скінуць яго праз схіл гары. Ён хацеў разбіць гару на мільён частак і кінуць іх у твар бязлітасным багам.
  
  
  Замест гэтага агент AX спакаваў харчы і зняў намёт. Ён загрузіў усё ў скімабіль. Ён ведаў, куды ідзе. Ён спланаваў найкароткі і самы хуткі шлях да найблізкай базы, якой, як ён быў упэўнены, мог давяраць.
  
  
  Ён завёў матор і з'ехаў, прыгожы твар Ганны з распушчанымі ільнянымі валасамі назаўжды запомнілася яму.
  
  
  * * *
  
  
  На паўночны ўсход ад Антарктычнага паўвострава ў моры Уэдэла стаялі скрынкі са збожжавымі на брытанскай станцыі Галяў. Пасля страты фінансавання падчас баёў на Фальклендзкіх выспах станцыя зноў пачала актыўна працаваць, у асноўным за кошт новага абсталявання высакахуткаснай спадарожнікавай сувязі і новай геафізічнай абсерваторыі.
  
  
  Быў ясны антарктычны дзень, сонца ззяла над гарызонтам. Розныя навукоўцы і абслуговая брыгада гулялі па заснежанай тэрыторыі, правяраючы, ці няма пашкоджанняў, нанесеных завеяй.
  
  
  У ціхім офісе, папярэджаным, нарэшце, па радыё верталёта Картэра, сядзелі Дэвід Хок і Чэстэр са змрочнымі тварамі.
  
  
  «Прабач за Ганну», - сказаў Хоук. Ён выцягнуў з кішэні цыгару і задуменна паглядзеў на яе. «Блянкачоў і Леслі Уорнер. Іх дачка. Мусіць, па-чартоўску добры агент». Ён паглядзеў на Картэра. «Ты шмат думаў пра яе. Бывае».
  
  
  «Дык вось як гэты чортаў вырадак збег, Дэвід», - сказаў Ффолкс і ўсміхнуўся. Золата на яго зубах ззяла ў верхнім святле. “Ён так і не пайшоў звычайным шляхам. І ўсе гэтыя гады мы думалі, што ён забіў бедную Леслі. Прабач, яна апынулася ў Маскве. Сумнае месца. Грэй. Кажуць, Сібір горш, але я не веру. вось што яна атрымлівае за дэзерцірства”.
  
  
  Хоук кіўнуў і закурыў цыгару. Ён глядзеў на Картэра ў чаканні.
  
  
  «Я звязаўся са Львом Ларывонавым па радыё», - паведаміў Картэр. «Ён перадасць план Блянкачову і раскажа яму пра Ганну. Яе смерць павінна трымаць яго ў цуглях, хаця я думаю, што ён шчыры ў тым, што не хоча, каб ва ўладзе былі генерал Скобелеў і Сярэбраныя галубы».
  
  
  «Трохі складана, – сказаў Ффолкс, – пракрасціся ў месца, дзе вырабляюць бактэрыі для біялагічнай вайны. Нам спатрэбяцца ўсе трое. Да таго часу, як вы даберацеся туды, мы падрыхтуем войскі».
  
  
  Картэр кіўнуў. Яго думкі, энергія і эмоцыі зараз былі сканцэнтраваны толькі на адным: місіі.
  
  
  "Удачы, Нік", - урачыста сказаў Хоук. "Баюся, вам гэта спатрэбіцца".
  
  
  * * *
  
  
  Майк Стрэндж чакала яго ў маленькім верталёце. Яе твар пачырванеў ад хвалявання. Лыжная кепка хавала яе каштанавыя валасы, толькі некалькі бліскучых пасмаў луналі на ветры.
  
  
  "Я буду пілотам", - радасна сказала яна. «Божа! Як добра быць па-за домам!»
  
  
  Яе энтузіязм прымусіў яго ўсміхнуцца.
  
  
  «Добра, - сказаў ён. «Рады, што ты зноў здаровая. Мы пойдзем у бок. Навалазараўская, я знайшоў месца, дзе мы можам прызямліцца, недалёка ад станцыі «Срэбны голуб»».
  
  
  Яна ўключыла верталёт і з задавальненнем прыслухалася да яго шуму.
  
  
  "А нашы антытэрарыстычныя атрады падтрымкі?" яна сказала.
  
  
  «Яны прыляцяць з супрацьлеглага кірунку. Амерыканцы, новазеландцы, ангельцы і рускія праз спячага «Срэбнага голуба» Бленкачова. Міжнародная сіла для вырашэння глабальнай праблемы. Яны будуць чакаць, схаваўшыся звонку на скімабілях. Наша задача - пракрасціся, захапіць генерала Скобелева і ізаляваць лабараторыю. Калі час будзе прыдатным, падразьдзяленьні змогуць увайсьці і паклапаціцца пра астатніх Сярэбраных Галубоў да таго, як Галубы схопяць нас».
  
  
  Яна паглядзела на яго занепакоенымі цёмнымі вачыма.
  
  
  "Ёсць так шмат рэчаў, якія могуць пайсці не так", - сказала яна. «Занадта шмат», - пагадзіўся ён.
  
  
  "А калі мы не зможам перашкодзіць аднаму з фанатыкаў выпусціць на волю некалькі смяротных бактэрый?"
  
  
  «Тады гэта не мае значэння, - змрочна сказаў Картэр. "Мы ўсё роўна будзем мёртвыя".
  
  
  Маўкліва паглынутыя сваімі думкамі і клопатамі, яны ўзляцелі ў шкляное антарктычнае паветра, над снегам і скаламі Зямлі Коўтс у Зямлю Каралевы Мод і да гор, якія акружалі Бераг Прынцэсы Астрыд. Насцярожаныя, яны назіралі ў небе за самалётамі Silver Dove.
  
  
  Наперадзе горы, дзе была схавана станцыя Сярэбранага голуба, былі грубымі і камяністымі, снег ляжаў пухнатым і нявінным, як аблокі ў далінах.
  
  
  
  
  Недзе ў тых снежных глыбінях пахавана цела адважнай Ганны.
  
  
  "Я шкадую аб ёй", - нарэшце сказаў Майк. «Ганна Бленкачова».
  
  
  "Так."
  
  
  Яны праляцелі над парай снежных буравеснікаў, цягавітых антарктычных птушак, якія гняздуюцца на горных скалах на адлегласць да двухсот міль углыб сушы, а затым над паласатым каракарай, цёмнай і падобнай на каршака, адной з самых рэдкіх драпежных птушак у свеце. Два агенты ляцелі далей, сонца паволі кружыла над гарызонтам, а цені рухаліся, як марудлівыя здані, па зіхоткай камяністай зямлі.
  
  
  Яны прызямліліся на раўніне, дзе разбілі лагер Картэр і Ганна. Сляды іх палаткі і скімабіля ўсё яшчэ былі там.
  
  
  Пакуль Майк спусціла новы скімабіль з задняй часткі верталёта, Картэр крочыў па якія пашыраюцца дугам вакол. Ён ведаў, што гэта безнадзейна, але ён павінен быў упэўніцца. І ён хацеў пахаваць цела Ганны належным чынам.
  
  
  Але яе не было відаць. Снег ад завеі ў некаторых месцах быў накладзены яшчэ на пятнаццаць футаў. Ён пакрыў усю плоскую паверхню, а затым размясціўся па краі. Яна не магла прасунуцца далей у гэтай жорсткай і моцнай буры. Ён успомніў гісторыі пра некаторыя целы, знойдзеныя праз трыццаць гадоў пасля таго, як яны былі страчаныя ў антарктычных завеях.
  
  
  "Нік!" Майк патэлефанаваў. "Паехалі!"
  
  
  Гэта было скончана. Ганна мёртвая, і ён не знойдзе яе цела. Думаць інакш было нерэальна. Яму трэба было выкінуць яе з галавы. Вярніся да жыцця. Калі ласка, вярніцеся да жыццёва важнай працы, якую ён павінен быў зрабіць.
  
  
  Ён паплёўся назад да скімабілю, і Майк сустрэў яго на паўдарогі. Яе яркі твар са спагадай назіраў за ім.
  
  
  "Я буду весці машыну", – сказаў ён ёй.
  
  
  Яна кіўнула, слізгаючы па сядзенні. Ён заскочыў унутр і адчуў гудзенне кола пад яго рукамі. Гэта было знаёмае адчуванне. Машыны ў рабоце. Надзейны. Надзейны. У залежнасці ад вашага догляду. Але без эмоцый і рызыкі. Што зрабіла чалавецтва асаблівым. Чаму ён любіў сваю працу, робячы свет лепшым для людзей.
  
  
  Ён усміхнуўся, разгарнуў скімабіль і накіраваўся назад па знаёмай сцежцы да станцыі Сярэбранага Голубя.
  
  
  "Глядзі", - папярэдзіў ён Майка. «Голубы будуць патруляваць. І яны ў белых касцюмах. На фоне снегу і лёду іх амаль немагчыма ўбачыць».
  
  
  Яна кіўнула, затым зірнула на зімовую вопратку колеру хакі на яе і Картэра.
  
  
  «Але калі нашы антытэрарыстычныя войскі пачнуць працу, – сказала яна, – яны, прынамсі, змогуць адрозніць нас і сябе ад «Сярэбраных галубоў»».
  
  
  "Гэта ідэя."
  
  
  Картэр умела вадзіў скімабіль па сцежцы, па грабянях, грабянях, паміж схіламі і ўніз па далінах, набліжаючыся да горнай даліны, на якой знаходзіліся Сярэбраныя галубы.
  
  
  Нарэшце Картэр спыніў машыну. Ён жэстам паказаў Майк, каб тая надзела яе бегавыя лыжы, і ён надзеў свае. З рукзакамі і лыжнымі палкамі яны бясшумна, неўзаметку прабіраліся па новым шляху, які, як спадзяваўся Картэр ...
  
  
  Раптам ён падняў адмысловую пнеўматычную вінтоўку, якую Леў Ларыёнаў так даўно падарыў яму ў вязніцы Галубоў. Ён павінен быў дзейнічаць хутка, перш чым яго заўважылі.
  
  
  Бровы Майк здзіўлена прыўзняліся. Яна агледзелася ў пошуках мэты.
  
  
  Картэр праляцеў праз шырокую цясніну. Стрэл выдаў глухі ціхі гук.
  
  
  Погляд Майк прасачыў за лініяй яго траекторыі. Насупраць іх раптам устала высокая постаць, апранутая ва ўсё белае, схапіўшыся за грудзі. Ён быў дастаткова далёка, каб быць маленькім, як дзіцячая лялька. Ён выдаў ціхі крык болю і паваліўся на высокую ўзгорыстую паверхню, круцячыся з боку ў бок, пакуль не прызямліўся ціха ўнізе, амаль нябачны ў снезе.
  
  
  "Адзін з вартавых?" Сказала Майк, уражаная.
  
  
  Картэр змрочна кіўнуў.
  
  
  Той, хто звязаўся па рацыі са штабам Dove з просьбай аб падмацаванні, калі я і Ганна, Бленкочев і я хацелі, каб іх схапілі, - сказаў ён. пазней невыяўлены”.
  
  
  "Гэта небяспечны спосаб атрымаць інфармацыю".
  
  
  "Але часам гэта адзінае выйсце", - сказаў ён. «Цяпер мы можам вярнуцца назад і нейкі час ісці па сцежцы з меншымі шанцамі на адкрыццё. На другім баку гэтага ўзгорка знаходзіцца даліна, у якую закапаліся Сярэбраныя галубы».
  
  
  Яны вярнуліся на лыжах да стромай каменнай сцяны, адкуль яны маглі глядзець уніз. Майк назіраў за белымі фігуркамі ўнізе ў бінокль.
  
  
  "Іх было б немагчыма ўбачыць з паветра", - прамармытала яна. "Яны могуць быць фанатыкамі, але яны разумныя".
  
  
  Яна вярнула бінокль Картэру. Ён сунуў іх у заплечнік і паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  "Шэсцьдзесят чатыры хвіліны", - сказаў ён. "Павінна быць шмат часу".
  
  
  Яна ўсміхнулася, і яны моўчкі спусціліся з гары. Яны спыніліся за валуном памерам з дом. Непадалёк чуліся шумныя маторы грузавікоў і джыпаў.
  
  
  Яны знялі лыжы і заплечнікі, адкрылі заплечнікі і разгарнулі белыя гарнітуры, пашытыя персаналам Галлея, каб адпавядаць апісанню Картэра. Абодва агенты надзелі камбінезоны паверх касцюмаў колеру хакі. У сэрцы кожнага белага касцюма быў вышыты срэбны голуб.
  
  
  Яны выкапалі за сабой яму ў гурбе і закапалі заплечнікі. Яны селі ў свае белыя бегавыя лыжы і прышпілілі іх да чаравікаў. Яны накінулі сапраўдныя пнеўматычныя вінтоўкі Silver Dove на плечы, нацягнулі белыя лыжныя маскі на валасы і твары і, як два вартавых, якія вяртаюцца да абеду, праехалі на лыжах вакол двух вялізных валуноў у даліну Сярэбранага Голубя.
  
  
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  «Трыццаць тры хвіліны», - сказаў ён Майку.
  
  
  Яна паглядзела на свой гадзіннік і кіўнула.
  
  
  Яны ехалі на лыжах, а белыя джыпы і грузавікі з будаўнічымі брыгадамі і скрынямі ўпэўнена ехалі па заснежанай дарозе. Валуны былі знесены бульдозерам. Запісаная на плёнка руская народная мелодыя, гуляла з нечага скімабіля.
  
  
  Два замаскіраваных агента накіраваліся да масіўных дзвярэй, якія вядуць ва ўсталёўку «Срэбны голуб». Ніхто з працоўных даліны не глядзеў на Картэра і Майка больш, чым бяздзейная цікаўнасць, верагодна, удзячны, што ў іх няма сумнай працы вартавога.
  
  
  Напружанне нарастала, выкарыстоўваючы інфармацыю, якую яму далі яго ўважлівыя назіранні, Картэр і Майк на лыжах вылецелі праз дзверы ў запоўнены выхлапнымі газамі склад. Усярэдзіне высокіх дзвярэй яны глядзяць з лыж і кладуць іх сабе на плечы.
  
  
  "Дваццаць адна хвіліна", - сказаў ён ёй.
  
  
  Яны пранеслі свае лыжы і лыжныя палкі міма шэрагаў машын і працоўных. Картэр ішоў наперадзе, Майк моўчкі ззаду, да дзвярэй, высечаных у граніце.
  
  
  Тут Картэр спыніўся і накінуў лыжную маску на галаву. Майк зрабіў тое ж самае, яе доўгія каштанавыя валасы былі схаваныя пад пакінутай шапкай. Без макіяжу, хада з разгойдваюцца плячыма, а не сцёгнамі, суровы выраз на звычайна ззяючым твары, яна выглядала дастаткова мужнай, каб прайсці павярхоўны візуальны агляд.
  
  
  Яны пакінулі лыжы прыхінутымі да грубай гранітнай сцяны, знялі рукавіцы і прайшлі праз дзверы ў ацяпляны калідор. Іх ціхі, эфектыўны і бяспечны пераход не мог працягвацца вечна.
  
  
  Яны прайшлі па калідоры міма грукатлівых машынак і званкоў тэлефонаў. Офісныя работнікі ў белых штанах і кашулях хадзілі ўзад і ўперад па градзе з блакнотамі і чаркамі папер.
  
  
  Картэр і Майк па-дзелавому глядзелі прама перад сабой. Яны былі двума звычайнымі вартавымі, якія вярталіся да сваіх ложкаў.
  
  
  Яны працягнулі рух па калідоры, завярнуўшы за кут, да дзвярэй кабінета генерала Яўгена Скобелева. Картэр паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  "Пятнаццаць хвілін", - прамармытаў Картэр сабе пад нос Майку.
  
  
  Яна кіўнула, бязгучна насвістваючы.
  
  
  Яны спыніліся ля фантана і папілі, людзі праходзілі ўзад і наперад па холе.
  
  
  Падчас кароткага зацішша, зала ненадоўга апусцела, яны ўзмахнулі вінтоўкамі ў руках.
  
  
  "Дванаццаць хвілін", - сказаў Картэр.
  
  
  Яны падрэзалі яго блізка. Але калі б у іх не было праблем, час быў бы ідэальным.
  
  
  Нацэліўшы зброю прама наперад, Картэр адчыніў дзверы Скобелева.
  
  
  "Кінь зброю!" - рэзка загадаў Скобелеў.
  
  
  Ён трымаў Люгер Картэра, Вільгельміну, і ён быў накіраваны прама ў сэрца Картэра. Картэр мог забіць Скобелева. Стрэл у галаву, і ўсё будзе скончана. Але яму быў патрэбен Скобелеў, а час быў на зыходзе.
  
  
  
  Дваццатая частка.
  
  
  Тузін Белых галубоў уварваўся праз дзве дзверы, якія вядуць у хол і лабараторыю. Яны накіравалі зброю на агентаў, атачыўшы іх ухмылкамі і пагрозай імгненнай смерці.
  
  
  «Не глядзі так і не дзівіся, Кілмайстар, - задаволена сказаў Скобелеў. «Мы сочым за вамі з таго часу, як вы забілі нашага вартавога. Вы думалі, мы не чакалі вашага вяртання? Ён паклаў «люгер» Картэра на стол і сцёр уяўную плямку з яго бліскучага ствала. «Вы павінны шанаваць сваю рэпутацыю. Калі мяцеліца не забіла вас, мы можам меркаваць не менш, чым вашае вяртанне».
  
  
  «Вы сачылі за вартавымі, - сказаў Картэр.
  
  
  «Цалкам дакладна, мой разумны Кілмайстар», - сказаў Скобелеў, ззяючы адабрэннем. Было прыемна забіць годнага суперніка. «На ўсіх вартавых былі замацаваныя спецыяльныя электронныя прылады. Калі адно з іх сэрцаў спынялася, на суседнім кампутары загаралася адпаведнае святло. Пасля гэтага ўсё было лёгка. Мы ведалі, як вы ўвойдзеце, і маглі назіраць за вамі . "
  
  
  Картэр задуменна кіўнуў, падобна, уражаны.
  
  
  «Гэта мой «Люгер», - сказаў Картэр, паказваючы на пісталет на стале Скобелева.
  
  
  "Я ведаю", - задаволена сказаў генерал. "У мяне ёсць усё ваша абсталяванне".
  
  
  "Не зусім усё", - сказаў Картэр, у сваю чаргу ўзрадаваўшыся.
  
  
  Ён сагнуў калена, і з яго выскачыла шпілька маленькай газавай бомбы, блізнюк П'ера. Бомба ціха ўпала з яго штаніны на падлогу, пакуль усе Сярэбраныя галубы засяродзілі сваю ўвагу на сваім лідэры і Ніку Картэры.
  
  
  "Дзевяць хвілін", - ціха сказаў Майк побач з ім. "Лепш паскорыся".
  
  
  "Якая?" - раздражнёна сказаў Скобелеў. «Гавары! Ты ўсё роўна хутка памрэш. Гэта твой апошні шанец пагаварыць...»
  
  
  Бомба гучна зашыпела і ўзарвалася смяротным газам без паху. Картэр і Майк затаілі дыханне, чакаючы, лічачы. Чалавеку спатрэбілася ўсяго трыццаць секунд, каб страціць прытомнасць ад газу, і яшчэ трыццаць секунд, каб ён памёр, калі яго не перамясціць у бяспечнае паветра.
  
  
  "Картэр!" - крыкнуў Скобелеў. «Што ён зрабіў? Мікалай? Аляксей? Што ён зрабіў!?»
  
  
  Скобелеў устаў і перагнуўся цераз стол, каб паглядзець.
  
  
  У замяшанні Сярэбраныя Галубы завагаліся, гледзячы адзін на аднаго. Некаторыя з іх няўпэўнена панюхалі паветра. "
  
  
  
  
  "Гэта бомба!" - крыкнуў Скобелеў. "Вазьмі гэта!"
  
  
  Адзін з Галубоў убег у калідор праз дзверы офіса. За імі рушылі ўслед яшчэ трое.
  
  
  Двое больш адважных нырнулі, каб схапіць бомбу і кінуць яе ўслед трусам.
  
  
  Астатнія Галубы павярнуліся да Картэра.
  
  
  Не рухаючыся, не дыхаючы, не жадаючы больш прыцягваць да сябе ўвагу, Картэр глядзеў, як іх пальцы сціскаюцца на спускавых гапліках. Іх адрэналін бушаваў. Яны будуць дыхаць цяжэй. Затым ён убачыў, як іх вочы ўспыхнулі. Іх целы вагаюцца. Яны ўздыхнулі яшчэ глыбей. Іх вочы зашклянелі. Ва ўнісон Картэр і Майк залезлі пад шапкі і апранулі маленькія супрацьгазы, каб прыкрыць насы і раты.
  
  
  Крык трывогі разнёсся па ўсёй устаноўцы. Сярэбраныя галубы, якія ўцяклі з офіса, уключылі яго.
  
  
  Скобелеў падняў цяжкія вочы і выглянуў у дзверы. Ён упаў на стол. Адзін за адным у пакоі ўпалі іншыя Галубы.
  
  
  Картэр і Майк пераскочылі праз целы. Яны схапілі Скобелева за рукі і зацягнулі ў лабараторыю, дзе ён мог дыхаць. Ён быў ім патрэбен.
  
  
  Яны замкнулі дзверы, каб ніхто не мог увайсці ў офіс.
  
  
  Навукоўцы з лабараторыі паднялі вочы. Іх было сямёра. Іх вочы пашырыліся ад здзіўлення. Яны схапілі пнеўматычныя вінтоўкі.
  
  
  "Восем хвілін!" - сказаў Майк. «Усяго восем хвілін! Дзе, чорт вазьмі, Бленкачоў?»
  
  
  Картэр узмахнуў пнеўматычнай вінтоўкай, збіўшы бліжэйшага вучонага з ног і ўпаўшы назад на стол. Шкляныя флаконы і прабіркі разбіты аб падлогу.
  
  
  За адзінымі дзвярыма, густыя чорныя валасы атачалі яго галаву дзікім арэолам. Бленкачоў, як бык, уварваўся ў лабараторыю. Ён таксама замкнуў дзверы.
  
  
  Яго тоўсты твар быў запоўнены гневам. Яго бездакорнае адзенне было растрапана. Яго рукі былі вільготнымі і крывацечныя.
  
  
  "Яны забілі Ларыёнава", - сказаў лідэр КДБ.
  
  
  Ён схапіў вучонага Сярэбранага Голубя, падняў яго, як ляльку, і кінуў праз пакой у двух іншых вучоных, якія адчайна спрабавалі вырашыць, у каго страляць першым. Усе трое паваліліся на падлогу.
  
  
  «Тады я сам паклапачуся аб вонкавых дзвярах». - сказаў Картэр.
  
  
  Але спачатку траім трэба было засцерагчы лабараторыю, перш чым шкляная клетка будзе адкрыта або ўзламана і смяротныя бактэрыі вызваляцца.
  
  
  Майк падняла яе пнеўматычную вінтоўку, як калі б гэта была сякера. Навуковец кінуўся да яе, каб напасці на Картэра. Калі ён праходзіў міма, яна ўдарыла вінтоўкай яму па галаве. Ён спыніўся як укапаны, здзіўлены. Затым ён паваліўся на падлогу.
  
  
  Картэр разгарнуўся і ўдарыў шостага вучонага па носе. Навуковец закрычаў, хапаючыся за свой пляскаты нос, калі кроў цякла па яго пальцах.
  
  
  Бленкачоў падхапіў апошняга вучонага за пярэднюю частку лабараторнага халата, разгойдваў яго ўзад і ўперад, як таран, а затым адправіў яго слізгаць па лабараторным стале, як калі б ён быў куфлем піва. Мікраскопы паляцелі са стала ўслед за металам і шклом.
  
  
  Картэр зняў свой белы зімовы камбінезон і зноў быў у адзенні колеру хакі. Ён падняў Скобелева і патрос яго. Скобелеў застагнаў.
  
  
  "Прачніся, чорт вазьмі!" - сказаў Картэр.
  
  
  Бленкачоў і Майк ужо зацягвалі навукоўцаў у кут, дзе яму было лепш назіраць.
  
  
  Нехта пастукаў у дзверы лабараторыі. Картэр з трывогай паглядзеў на свой гадзіннік. Майк распрануўся да касцюма колеру хакі. Бленкачоў па-ранейшаму насіў сінюю.
  
  
  "Чатыры хвіліны", - змрочна сказаў Картэр. "Скобелеў!" Ён зноў страсянуў важака Сярэбранага Голубя, затым ударыў па шчоках.
  
  
  Вочы Скобелева расплюшчыліся. Ён нахмурыўся. Картэр паставіў яго на ногі.
  
  
  «Мы ідзем», - сказаў Картэр Бленкачеву і Майку. «Трымайце тэрыторыю ў бяспецы. Не ўпускайце нікога».
  
  
  Ён пацягнуўся да дзвярэй офіса.
  
  
  «Вы занадта нахабныя, N3», - сказаў Бленкачоў.
  
  
  Ён прачыніў дзверы і зазірнуў унутр з гатовай пнеўматычнай вінтоўкай. Ён коратка кіўнуў і праслізнуў у кабінет.
  
  
  Ззаду Картэра Майк падняла сваю пнеўматычную вінтоўку, каб ахоўваць кучу напаўпрытомных навукоўцаў.
  
  
  Картэр упіхнуў Скобелева ў кабінет. Праходзячы міма стала, Кілмайстар узяў Вільгельміну і сунуў яе ў кішэню.
  
  
  У дзверы ў хол зноў выглянуў Блянкачоў. Галасы, крокі і замяшанне рэхам разносіліся з калідора.
  
  
  "Вельмі дрэнна. Занадта шмат Галубоў», - сказаў ён Картэру. "Лепш дазволь мне разабрацца з гэтым".
  
  
  Перш чым Картэр паспеў запярэчыць, Бленкочев увайшоў у хол і зачыніў дзверы.
  
  
  Ногі рушылі, замарудзіліся, спыніліся. Раздаўся гул галасоў, настолькі шмат, што ніхто не вылучаўся. Затым пераважаў голас Бленкачева, моцны рускі голас, які прыцягваў увагу. Зноў узняўся шум, дагнаўшы Блянкочава.
  
  
  Картэр, гатовы, балансаваў Вільгельміну ў руцэ.
  
  
  Раптам пачуўся крык, галасы зліліся. Праклёны напоўнілі паветра. Ногі забіліся па калідоры.
  
  
  Дзверы адчыніліся. Картэр падаўся назад, Скобелеў кульгаў побач з ім. Ён узняў свой люгер.
  
  
  "Спяшайцеся!" - сказаў Бленкачаў, яго вялікая галава здалася ў дзвярах. «Усе сышлі. Цяпер сюды. Кароткі шлях!»
  
  
  Ён адчыніў дзверы ў калідоры і выбег у новы калідор, у якім Картэр ніколі не бываў.
  
  
  "Усяго дзве хвіліны!" - сказаў Картэр.
  
  
  
  Картэр, цягнучы Скобелева, пабег за Блянчэчавым міма іншых кабінетаў і канферэнц-залаў.
  
  
  "Што ты ім сказаў?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Што вы ўварваліся ў лабараторыю? Выпусцілі бактэрыі. Яны гэтаму паверылі».
  
  
  "Ісус Хрыстос."
  
  
  "У гэтым будынку лепш за ўсё не дапускаць траплення ў яго рэлігіі", - заўважыў цар КДБ.
  
  
  Задыхаючыся, ён спыніўся перад цяжкімі сталёвымі дзвярыма. Ён перавёў дух.
  
  
  "Унутры знаходзяцца органы кіравання электронным абсталяваннем устаноўкі", - сказаў ён.
  
  
  "Уключаючы вялікія вонкавыя дзверы?"
  
  
  "Дакладна."
  
  
  Картэр і Бленкачоў ўтаропіліся на Скобелева.
  
  
  «Ты мне ніколі не падабаўся», - сказаў Бленкачоў Скобелеву. «Ты маленькая братка, якая хныкае. Без сэрца. І, што яшчэ горш, без мазгоў».
  
  
  Скобелеў выпрастаўся і паправіў свой размазаны белы шаўковы касцюм-тройку.
  
  
  "У мяне няма часу быць тактоўным", – сказаў Картэр, гледзячы на Скобелева. «Калі мы ўвойдзем туды, зачыні вароты. Калі не, я цябе заб'ю».
  
  
  «Калі вы заб'яце мяне, - пагардліва сказаў Скобелеў, - вы ніколі не адчыніце вароты. Яны зачыняюцца аўтаматычна, калі спрацоўвае сігналізацыя. Яны ўжо зачыненыя. Толькі сакрэтны код адкрые іх зноў».
  
  
  Бленкачоў узяў Скобелева за шыю. Ён кіўнуў маленькага чалавечка, як ківач.
  
  
  «Калі ты іх не адкрыеш, - сказаў Бленкачоў, - мы ўсё роўна мёртвыя. І я заб'ю цябе. Прайшло шмат часу, але я памятаю, як».
  
  
  Ён кінуў вінтоўку на падлогу і выцягнуў штылет з похваў у сінім гарнітуры. Ён разрэзаў спераду курткі Скобелева срэбную галубку на сэрцы. Куртка расхінулася. Скобелеў адмовіўся глядзець уніз, але ў вене ў яго на скроні пачала пульсаваць.
  
  
  "Я б з задавальненнем цябе забіў", - змрочна сказаў супрацоўнік КДБ. "Такі мілы маленькі здраднік, як ты".
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  "Трыццаць секунд".
  
  
  Ён расчыніў дзверы, прыгатаваўшы пнеўматычную стрэльбу.
  
  
  На падлозе валяліся чатыры мёртвыя скрываўленыя целы. Адным з іх быў былы святар Леў Ларыёнаў. Астатнія трое былі тэхнікамі Сярэбранага Голубя.
  
  
  Картэр паглядзеў на Бленкачева.
  
  
  «Чаму я спазніўся», - проста сказаў Бленкачоў.
  
  
  Ён штурхнуў Скобелева ў пакой. Генерал-здраднік спатыкнуўся і ўпаў на труп Ларыёнава. Ён прыўзняўся, яго твар пабляднеў, яму хацелася адскочыць, але ён адмаўляўся паказаць сваю слабасць. Ён разгладзіў свой пінжак і прайшоў праз пакой да кампутарнай кансолі.
  
  
  Бленкочев рушыў услед за ім, пакуль Картэр глядзеў на адзін з тэлеэкранаў, на якім былі бачныя гіганцкія сталёвыя дзверы. Яны былі зачыненыя, як і сказаў Скобелеў. У дзвярах склада салдаты Сярэбранага голуба раздавалі пнеўматычныя вінтоўкі і боепрыпасы.
  
  
  Скобелеў моўчкі стаяў ля пульта. Бленкачоў уваткнуў яму ў спіну пісталет. Савецкі генерал паволі працягнуў руку наперад. Павольна пальцы націскалі кнопкі на кансолі. На маніторы было напісана: "Вы ўпэўненыя?" Нецярплівы Блянкачоў націснуў «так». Успыхнулі каляровыя агні.
  
  
  "Дзесяць секунд", - сказаў Картэр.
  
  
  Павольна дзверы пачалі адчыняцца.
  
  
  Стральба, апранутыя ў хакі антытэрарыстычныя войскі праслізнулі ў якая пашыраецца шчыліну.
  
  
  «Вось і мае людзі», - сказаў Бленкачоў, накіраваўшы погляд на потолочные маніторы. «Вядзе Юры Самолаў. Добры чалавек. Надзейны».
  
  
  Амерыканцы, новазеландцы і брытанцы змяшаліся з рускімі, страляючы па апранутых у белае Сярэбраным галубам. Некаторыя кінуліся да кутоў. Іншыя схілілі калені, не адрываючыся, адмаўляючыся адыходзіць, калі Галубы сабраліся ў лютым нападзе. На падлозе пачалі валяцца целы. Тым не менш сіла ўварвання павольна, але няўхільна рухалася да задняй часткі склада, да дзвярэй, кіроўным у астатнюю частку комплексу.
  
  
  Скобелеў павярнуўся, яго твар змяніўся ад страху да самаўпэўненасці, усё яшчэ быў небяспечны чалавек. Нягледзячы на тое, што ягоныя справы здаваліся пройгрышнымі, ён не здаваўся. Ён ужо прыдумваў, як адгаварыць Палітбюро ад сваёй адказнасці за Срэбных Галубоў, якія праваліліся. Яшчэ да таго, як яго вызвалілі ад абвінавачанняў, ён бы сфарміраваў іншую групу. Фанатык - гэта чалавек, які падвоіў свае намаганні пасля таго, як яго мэты былі страчаныя. Скобелеў быў не столькі прыхільнікам перавагі, колькі чалавекам, які слепа пераследваў неіснуючую мэту любой цаной для іншых.
  
  
  Бленкачаў ацэньвальна паглядзеў на хітрага генерала. Вялікі чалавек з КДБ таксама ведаў, што мелася адбыцца. Яго твар казаў, што гэта занадта. Ён адхапіў вялізны кулак і ўдарыў здрадніка генерала.
  
  
  Калі Скобелеў без прытомнасці расцягнуўся на падлозе, Бленкачев агледзеў пакой. Картэр узяў складанае крэсла і паставіў яго за сабой. Бленкачоў удзячна кіўнуў і сеў. Ён нахіліў галаву, каб паглядзець на экран тэлевізара. Прысеўшы і страляючы, Дэвід Хок і Чэстэр Ффолкс убеглі на склад. Яны расталіся, каб палепшыць свае шанцы на поспех.
  
  
  Войскі захопнікаў працягвалі змагацца. Сярэбраныя галубы прымусілі міжнародныя сілы заплаціць раненнямі і смерцю за кожны выйграны дзюйм.
  
  
  Блянчэчаў уздыхнуў і паклаў скрываўленыя рукі сабе на ногі. Рукі дрыжалі.
  
  
  "Я шкадую аб Ганне", - сказаў Картэр.
  
  
  Бленкачоў назіраў за боем на экране.
  
  
  "Ты любіў яе?" ён сказаў.
  
  
  "Так."
  
  
  "Прынамсі, у яе гэта было".
  
  
  Бленкачаў сядзеў на крэсле, каржакаваты і дужы, шэсцьдзесят васьмігадовы агент, які страціў дачку.
  
  
  
  
  Ён не мог аб гэтым думаць. Ён чакаў, каб пабедаваць, калі застанецца дома адзін. Замест гэтага ён з задавальненнем назіраў, як міжнародныя падраздзяленні, нарэшце, прайшлі праз дзверы, якія вядуць у комплекс Сярэбранага голуба. Неўзабаве ў мілях калідораў рэхам разнёсся агонь вінтовак.
  
  
  Скобелеў застагнаў і сеў.
  
  
  "Наконт пеніцыліну", – сказаў Картэр. Ён паглядзеў на Бленкачова. "Вы разводзілі гэта?"
  
  
  Дырэктар K-GOL маўчаў. Ён глядзеў на экраны, адсочваючы бітву. Рукі дрыжалі мацней.
  
  
  «Вы разводзілі гэта, зараблялі грошы», - сказаў Картэр. "Можа быць, вы самі паклалі прыбытак у кішэню".
  
  
  Погляд Скобелева пераводзіўся з аднаго агента на другога. Ён пачаў разумець.
  
  
  "Вось так вы змаглі купіць газету ў Дзюсельдорфе", - сказаў Картэр.
  
  
  «Мінулае - мінулае», - сказаў нарэшце Блянкачоў. Ён не хацеў нават гэтага казаць. "Я сам заплаціў за газету".
  
  
  Скобелеў засмяяўся і ўстаў. Яго хістала, але ён трымаўся, як быццам гэта не так. У ім была свежая рашучасць.
  
  
  "Не многія з тых, хто цяпер жыве, ведаюць гэтую гісторыю!" - сказаў генерал Скобелеў. «Прыйдзецца нагадаць Чарненка».
  
  
  У дзверы раптоўна пастукалі. Картэр пайшоў на гэта.
  
  
  "N3!" Гэта быў голас Хоўка. "Адкрыць!"
  
  
  Калі Картэр адчыніў дзверы, там стаялі Хоук і палкоўнік, іх вочы ззялі перамогай.
  
  
  "Гэта бяспечна, стары", - весела сказаў Ффолкс Картэру. «Там крывавая калатуша, але праклятыя Галубы не змогуць атруціць свет, як яны абяцалі».
  
  
  Пакуль Ффолкс казаў, Хоук прайшоў міма Картэра. Ён зірнуў на Бленкачова, яго погляд быў поўны ўдзячнасці за супрацоўніцтва Расіі. Затым ён накіраваўся проста да генерала Скобелева.
  
  
  "Скобелеў!" - прарычэў Ястраб. "Такім чынам, вы знайшлі новы спосаб даставіць нам непрыемнасці!"
  
  
  Скобелеў, раптам няўпэўнены ў сабе, падаўся да Блянкочава. Магутны K-GOL стаяў, злосна гледзячы на лідэра Срэбнага Голубя.
  
  
  «Я вярнуся ў Маскву», - сказаў Скобелеў. «З Бленкачовым».
  
  
  "Ты думаеш, ты выйдзеш бяскарна?" - у жаху сказаў Ффолкс.
  
  
  Хоук з цікавасцю назіраў за сарамлівым савецкім генералам.
  
  
  «Яму ёсць чым гандляваць, - вырашыў Хоук.
  
  
  «Пеніцылін», - коратка сказаў Бленкачоў.
  
  
  Хоўк, Ффолкс і Картэр паглядзелі на Бленкочева.
  
  
  «Я выконваў загад», - сказаў Бленкачоў. На яго твары не было ні сораму, ні раскаяння, калі ён выкарыстоўваў падставу старажытнага салдата, каб пазбегнуць адказнасці. «Загады Сталіна. Мы рабілі свет лепшым. Мы ўсё рабілі тое, што не зрабілі б інакш. Гэта было пасля вайны, і маёй краіне былі патрэбны грошы. уверсе ўсё змянілася. Калі б сітуацыя з пеніцылінам паўтарылася, гэта было б з-за індывідуальных рашэнняў на месцах, а не загадаў зверху».
  
  
  "Такім чынам, старыя дзеянні зараз схаваныя", - сказаў Ффолкс. "Супраць палітыкі".
  
  
  «Схавана як замена забытаму», - сказаў Хоук.
  
  
  «А калі мінулае паднімае свой пачварны твар, Палітбюро з лямантам разбягаецца». - сказаў Картэр.
  
  
  "Я не ганаруся гэтым". - сказаў Бленкачоў, падняўшы галаву і акінуў поглядам пакой сталёвымі вачыма. “Я зрабіў тое, што мусіў зрабіць. Мой абавязак. Мая краіна павінна была выжыць».
  
  
  "Цікава, ці заслугоўвае краіна выжывання пры такой высокай цане", - сказаў Картэр.
  
  
  «Вырашаць гэта - глупства, - сказаў Бленкачоў. "Я раблю толькі тое, што неабходна".
  
  
  Скобелеў ад душы засмяяўся гэтым жарце.
  
  
  «Я запомню гэта, калі буду размаўляць з Чарненка!» - сказаў Скобелеў.
  
  
  Упэўненасць вярнулася ў стваральніка Сярэбраных Галубоў. Скобелеў успомніў, што значыць быць савецкім генералам. Быць правай рукой Чарненка. Умець перахітрыць большасць з тых, хто прыйдзе на змену Чарненка. Ён зноў ведаў, што значыць быць такім магутным, што жыццю навакольных яго людзей пастаянна падвяргаліся небяспекі па яго капрызе.
  
  
  Хоук і Бленкачоў доўга пераглянуліся. Кожны ведаў, што Скобелеў дакладна разумее сітуацыю. Калі мінулае Бленкачова выплыве вонкі. Бленкачева давядзецца забіць або саслаць, і, што больш важна, у Скобелева будзе час пабудаваць новую базу сілы, з дапамогай якой ён зможа знішчыць свет.
  
  
  Хоуку гэта надакучыла. Ён падняў вінтоўку і стрэліў.
  
  
  Гэта быў дакладны ўдар у сэрца Скобелева. Мярцвяк здзіўлена ўтаропіўся на Хоука. Ён падняў руку, каб бескарысна прыціснуць да раскрытыя дзіркі, з якой хлынула кроў. Здзіўленыя яго вочы, здавалася, гаварылі пра яго здраду, і ні ў кога іншага не хапіла розуму на гэта.
  
  
  Блянчэчаў задуменна назіраў, затым кіўнуў Хоўку. Хоук цвяроза кіўнуў у адказ. Яны не любілі адно аднаго, але разумелі сваю справу.
  
  
  * * *
  
  
  У даліне Сярэбранага Голубя Картэр стаяў каля велізарных падвойных дзвярэй і паліў цыгарэту. Вакол яго людзі выкрыквалі загады, і рухавікі ажывалі.
  
  
  Міжнародныя антытэрарыстычныя войскі саджалі пераможаных Галубоў у адкрытыя грузавікі на першым этапе іх зваротнага шляху ў Маскву на суд. Галубы маўчалі, іх твары былі сярдзітымі і спалоханымі, калі яны глядзелі на сваю новую будучыню.
  
  
  У зачыненых ацяпляных грузавіках салдаты дапамагалі жанчынам, зачыненым у нетрах горы.
  
  
  
  
  Гэта былі жанчыны, якіх Галубы завербавалі па ўсім свеце ў сваіх падарожжах. Ім абяцалі высокую заработную плату і цікавую працу, але замест гэтага яны аказаліся выкрадзенымі і пазбаўленымі ўсякай надзеі. Некаторыя трымалі галовы высока, ганарлівыя тым, што перамаглі, выжыўшы. Іншыя хапаліся адзін за аднаго, запалоханыя страхамі, якія маглі запляміць іхнюю будучыню.
  
  
  Картэр закурыў цыгарэту і пайшоў уздоўж гары. Яго крокі рыпелі па цвёрдым снезе.
  
  
  У верталёт, абаронены герметычнымі свінцовымі кантэйнерамі, спецыяльныя агенты загрузілі флаконы з бактэрыямі. Яны адпраўляліся ў адмысловую лабараторыю ў Жэневе, дзе вывучаліся бактэрыі, каб пазнаць іх сакрэты, а затым, калі не было спрыяльных магчымасцяў, яны былі б знішчаныя.
  
  
  Паветра ў Антарктыцы было свежым і чыстым. Картэр глыбока ўдыхнуў і затушыў цыгарэту. Ён пайшоў па даліне, адчуваючы напружанне сваіх мускулаў. Гэта дало яму зразумець, што ён жывы.
  
  
  Ён павярнуў за паварот даліны да таго месца, дзе яна пашырэла. Ён спыніўся і ўтаропіўся.
  
  
  Наперадзе, перад верталётам, стаялі Дэвід Хок і Лявон Блянкачоў, два магутныя раздзелы сакрэтных агенцтваў суперніка. Яны былі зусім адны. Старыя ворагі стаялі на адлегласці выцягнутай рукі і размаўлялі на белым полі. Яны былі апрануты ў зімовыя камбінезоны, тоўстая постаць Блянковава - у сінім, а Ястраб - у хакі, з рота тырчала цыгара. Дым падняўся ў паветра і хутка знікаў.
  
  
  Картэр усміхнуўся гэтай важнай нагоды.
  
  
  "Нік!"
  
  
  Картэр павярнуўся, і Майк падбегла да яго.
  
  
  "Вось ты дзе", - сказала яна. "Я шукаў цябе."
  
  
  Картэр кіўнуў Хоўку і Блянкочаву.
  
  
  "Гара прыйшла да Махамеда", - сказаў Картэр. "Але хто можа сказаць, хто з двух з'яўляецца гарой?"
  
  
  Здзіўленая Майк глядзела наперад.
  
  
  Старыя ворагі захоўвалі дыстанцыю. Спачатку загаварыў адзін, потым іншы. Гэта была ветлівая, годная размова.
  
  
  "Што ўсё гэта значыць?" - падумала Майк.
  
  
  "Я не ведаю, - сказаў Картэр, - і сумняваюся, што мы калі-небудзь даведаемся".
  
  
  "Леслі Уорнер?" - сказаў Майк. «Ганна Бленкачова? Меры засцярогі ад будучых сярэбраных галубоў?
  
  
  "Можа быць. Ці, можа, гэта проста размовы. Раздражненне ад кіравання сакрэтнымі агенцтвамі».
  
  
  «Як складана зараз знайсці добрых шпіёнаў», - сказаў Майк і ўсміхнуўся.
  
  
  "Высокі кошт інфарматараў", – выказаў меркаванне ён. "Праца з начальствам, якое не разумее праблем, звязаных з працай кіраўніка агенцтва".
  
  
  Майк ціха засмяяўся і ўзяў яе за руку.
  
  
  "Пойдзем", - сказала яна, захапляючы яго назад у даліну. "Яны ніколі нам нічога не раскажуць".
  
  
  "Куды?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Мяне таксама чакае верталёт", - сказала яна. «Загад Ястраба».
  
  
  Ён падазрона паглядзеў на яе. Яна тузанула яго за бараду.
  
  
  "Адпуск!" Яна смяялася. «Форэль! І ніякіх іншых жанчын. У такім выпадку ты вельмі ненадзейны. Больш не ўлюбляйся! Я падару табе водпуск», - паабяцала яна, вочы яе скакалі, - «лепшы пракляты водпуск, які ў цябе калі-небудзь быў!»
  
  
  Картэр засмяяўся. "Гатовы паспрачацца, ты будзеш", - сказаў ён.
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Берлінская мішэнь
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Берлінская мішэнь
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Пакуль усё ішло як па алеі, але тады пачатак аперацыі - прывядзенне яе ў дзеянне - заўсёды было самай простай часткай. Было шмат самых сур'ёзных перашкод, але яны яшчэ наперадзе.
  
  
  Неба над Севастопалем было чыстым сінім, а сонца, якое асвятляе «Савецкую Фларыду» - паўднёвы Крым, - было цёплым. Так цёпла, што Нік Картэр зняў паношаную, парэпаную скураную куртку і перакінуў праз плячо.
  
  
  Ён перасек плошчу Нахімава і выйшаў на Прыморскі бульвар, набярэжную. Ён мінуў музей, Дваровую гавань, дзе размяшчаўся савецкі Чарнаморскі флот, і працягнуў свой шлях у больш стары і брудны раён горада.
  
  
  Вуліца Батава была не больш за завулкам, кіроўным ад шырокага бульвара да драўлянай набярэжнай і мора. Гэта была вуліца з маленькімі кафэ, піцейнымі дамамі і бістро з таннымі спальнымі пакоямі наверсе для вартавых наведвальнікаў ці вандроўцаў з начлегам. Вуліца Батава была месцам, куды рабочыя на адпачынку ці мясцовыя рыбакі маглі пайсці за таннай гарэлкай, сытнай ежай і недарагім жыллём. Калі б хтосьці мог сабе гэта дазволіць, можна было б арганізаваць сяброўскія зносіны разам з пакоем.
  
  
  Месца называлася Сярэбраны дэльфін, і яго было лёгка выявіць. Унутры гэта быў клон любога іншага месца на вуліцы; драўляны брус, які быў старажытным да таго, як Пётр быў царом усяе Русі, некалькі цвёрдых сталоў і крэслаў і мяккія лаўкі ўздоўж сцен. Нягледзячы на тое, што на вуліцы было восемдзесят градусаў цяпла, усюдыісны самавар, дымячыся, стаяў у куце бара.
  
  
  Картэр кінуў торбу ў стойкі і забраў адзін з крэслаў. Бармэнам апынуўся стары ў фартуху да каленяў колеру старога бетону. Ён выкарыстоўваў брудную анучу, каб абыйсці смецце на стойцы бара, і прамармытаў прывітанне.
  
  
  "Гарэлка", - сказаў Картэр.
  
  
  Астатнія наведвальнікі бара былі па большай частцы апранутыя як Картэр. За адным са столікаў за гарбатай пляткарылі дзве пажылыя сялянкі. Тры маладыя жанчыны былі працуючымі дзяўчатамі, зарабляючы крыху больш на выходных.
  
  
  Для прадаўшчыц і дробных служачых было агульнавядома - і гэта было прымальна ў курортных раёнах - часам падкідваць кучу сена.
  
  
  Каля акна ў крэсле драмаў тоўсты стары, перад ім на стале стаяла шклянка халоднай гарбаты. Кот у яго на каленях выцягнуўся і таксама заснуў. Картэр выказаў здагадку, што яны абодва, не расплюшчваючы вачэй, маглі сказаць яму, колькі гузікаў у яго было на кашулі.
  
  
  У старога магло быць таўро «інфарматара» на лбе.
  
  
  "Гарэлка."
  
  
  "Дзякуй", - адказаў Картэр, кідаючы рахунак на стойку. "У вас ёсць пакоі?"
  
  
  "Зрабіць ... на ноч?"
  
  
  «Так. Я толькі што прыбыў ранішнім цягніком з Харкава. Раніцай з'яжджаю ў працоўны лагер у Суча».
  
  
  "Адпачынак?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  «Мне спатрэбіцца ваш праязны і пасведчанне асобы вашага працоўнага».
  
  
  Картэр перадаў іх і вярнуўся да трох жанчын. Ён ведаў, што бармэн гэтага не прапусціць. Праз некалькі хвілін стары вярнуўся з рэгістрацыяй білетаў.
  
  
  Картэр праглядзеў гэта:
  
  
  Узрост: 36
  
  
  Месца нараджэння: Валкі
  
  
  Месца жыхарства: г. Харкаў, праспект Карпалава, 110
  
  
  Месца працы: слесар, Народны трактарны завод, г. Харкаў
  
  
  Картэр надрапаў унізе бланка свой подпіс: «Міхаіл Іванавіч Асалаў».
  
  
  Пры гэтым ён згадаў бармэну, якое гэта было доўгае, сухое і самотнае падарожжа.
  
  
  Мужчына разумела кіўнуў. "Вы жадаеце кампаніі, таварыш?"
  
  
  "Вы можаце даць нейкую кампанію?"
  
  
  Ён паціснуў плячыма, яго плечы падняліся да вушэй. "Такое, ці ведаеце, незаконна… але я магу паведаміць адной з жанчын нумар вашага пакоя".
  
  
  «Высокая брунэтка з маленькімі грудзьмі», - сказаў Картэр.
  
  
  "Я пагляджу, таварыш".
  
  
  Жанчына сядзела адна за адным са столікаў, папіваючы гарбату і гартаючы часопіс. Бармэн падышоў да яе, прашаптаў ёй на вуха і стаў чакаць. Яна зірнула на Картэра, узважыла цану, якую магла папрасіць, і кіўнула.
  
  
  «Дзяўчыну клічуць Людміла Алекмаўна. Як доўга вы жадаеце ёй кампаніі, таварыш?
  
  
  "Ноч."
  
  
  “Зразумела. Гэта будзе трыццаць пяць рублёў, і сюды ўваходзіць бутэлька».
  
  
  Картэр зморшчыўся, але не стаў прыдзірацца. Ён заплаціў, схапіў сумку і рушыў услед за мужчынам наверх у пакой.
  
  
  «Туалет знаходзіцца паверхам вышэйшым, таварыш. Вы можаце прымаць ванну з сямі да васьмі гадзін вечара і з шасці да сямі гадзін раніцы». Ён паставіў бутэльку і дзве шклянкі на стол.
  
  
  Картэр кіўнуў і падзякаваў яму, і мужчына выслізнуў з пакоя.
  
  
  Кілмайстар наліў трыма пальцамі белай маланкі ў шклянку і падышоў да цёмнага акна. Ён уздыхнуў, гледзячы на ??гавань. Ад Вашынгтона да таго месца, дзе ён зараз стаяў, былі доўгія тры тыдні і сем тысяч міль.
  
  
  Тры тыдні таму, у той жа дзень, Дэвід Хок праінфармаваў яго ў офісе AX высока над Дзюпон-Серкл у Вашынгтоне.
  
  
  .
  
  
  «Шэсць месяцаў таму мы звярнуліся па дапамогу да тайнага агента па імені Пітэр Лімптан. Яго сапраўднае імя - Барыс Сіманаў, і ён працаваў брокерам па продажы высокатэхналагічнага абсталявання высокага ўзроўню, які вырабляецца ў Злучаных Штатах».
  
  
  Пакуль Хоук паведамляў яму агульныя дадзеныя, Картэр перачытваў дэталі з дасье гэтага чалавека.
  
  
  Асноўнай задачай Піцера Лімптана было стварэнне падстаўной заходнегерманскай кампаніі для закупкі амерыканскага электроннага абсталявання. Ён зрабіў гэта, а таксама распрацаваў метад і маршрут перакідання гэтага абсталявання ва Ўсходнюю Нямеччыну, а затым у Маскву.
  
  
  Прыкладна ў той час, калі ў яго было ўсё гатова, яго ўзарвалі і павярнулі. Але перш чым Лімптана можна было выкарыстоўваць у якасці дублёра, яго выклікалі назад у Маскву. Прычынай, па якой Масква выступіла, было іх раптоўнае рашэнне, што Лімптан павінен абзавесціся жонкай, каб дапамагчы яму.
  
  
  Залішне казаць, што ягоная жонка павінна была быць агентам КДБ нават лепшай, чым ён сам.
  
  
  Але Вашынгтон зразумеў, што гэта зусім не так. Насамрэч, якраз наадварот. Лімптана прадставяць яго "жонцы", і ім разам дадуць водпуск на Чорным моры, каб яны маглі лепш пазнаць адзін аднаго.
  
  
  «Насамрэч, Нік, - працягнуў Хоук, - новая жонка пазбавіцца ад Лімптана ўсімі спосабамі і метадамі, плюс кантакты, якія ён усталяваў у Штатах…»
  
  
  "І тады яго караюць смерцю КДБ", - скончыў Картэр.
  
  
  Хоук кіўнуў. «Вось як мы гэта зразумелі. Мы самі жадаем атрымаць усю гэтую інфармацыю. Вось чаму мы павінны выцягнуць яго».
  
  
  Лімптан і яго жонка з КДБ павінны былі правесці два тыдні на поўдні Крыма на эксклюзіўным VIP-курорце ў раёне Сочы.
  
  
  Двума днямі раней Картэр падняўся на борт турэцкага лайнера "Іліён" пад выглядам грузчыка. Падчас плавання па Чорным моры ў Адэсу яму была прадастаўлена спецыяльная частка брыга.
  
  
  Але Картэр апрануў акваланг і нырнуў у мора ў пяцідзесяці мілях ад узбярэжжа Крыму і Севастопаля. Праз паўгадзіны яго падабраў рыбалоўны траўлер.
  
  
  У іх было ўсё гатова для яго: прыдатнае адзенне, чамадан з дадатковым адзеннем, дакументы, якія сведчаць асобу, праязны і ануляваны карэньчык на цягнік з Харкава ў Севастопаль.
  
  
  Траўлер зайшоў у гавань Севастопаля незадоўга да світання. Картэр заставаўся на ніжняй палубе, пакуль улоў не быў выгружаны, а затым апоўдні сышоў на бераг у складзе каманды.
  
  
  Гэта быў далёкі траўлер «Ружа» з Севастопаля, і ён часта курсіраваў па ўсім крымскім узбярэжжы ў пошуках рыбы.
  
  
  Картэр не ў апошні раз выкарыстоўваў «Ружу» і яе капітана Арлева Гільдэнкава.
  
  
  Стук у дзверы вярнуў яго ў сучаснасць.
  
  
  "Так".
  
  
  Дзверы расчыніліся, і яна ўстала, паклаўшы рукі на сцягна, яе плечы і таз рухаліся ва ўсіх кірунках адначасова. Яна была далёка не прыгожай, але прыгожай, з дзіўна бледным тварам і сінявата-чорнымі валасамі. Сукенка была таннай і аблягае, а на галаве ў яе быў малюсенькі капялюшык, пастаўленая пад дзёрзкім кутом.
  
  
  "Вы хочаце ўбачыць Людмілу, таварыш?" - сказала яна занадта гучна.
  
  
  Картэр кіўнуў ёй з усмешкай, і яна зачыніла і замкнула за сабой дзверы.
  
  
  "Мы можам пагаварыць?" - спытаў ён, закочваючы вочы па пакоі.
  
  
  Яна кіўнула. "Тут толькі ў гасцініцах Інтурыста ставяць падслухоўваюць прылады".
  
  
  "Колькі ён табе даў?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Дзесяць рублёў".
  
  
  "Злодзей, я даў яму трыццаць пяць."
  
  
  «Так. Я прызначыў сустрэчу з Каколевым на сёння, а дзесятай гадзіне».
  
  
  "Да таго часу мы застанемся ў пакоі".
  
  
  "Добра, тады я змагу на час пазбавіцца ад гэтага". Яна зняла чорны парык і страсянула ззяючую грыву светлых валасоў мядовага колеру.
  
  
  «Прабач, што спазніўся. Я чакаў на станцыі, пакуль не прыедзе цягнік, у якім я мусіў ехаць».
  
  
  "Нічога страшнага." сказала яна са смяшком. «Я была задаволеная сабой. Ведаеце, я магла б сёння зарабіць больш за дзвесце рублёў?»
  
  
  * * *
  
  
  Картэр выпісаўся з пакоя на падставе таго, што вырашыў крыху раней з'ехаць на поўдзень.
  
  
  Людміла пайшла за гадзіну да яго.
  
  
  Несучы чамадан, ён дайшоў да плошчы Ушакова і стаў у чаргу ў чаканні аўтобуса. Ён мог бачыць залаты арэол яе валасоў у пярэдняй частцы чаргі. Яна адмовілася ад таннай вопраткі прастытуткі і цяпер насіла строгі цёмны гарнітур, туфлі на нізкім абцасе і несла велізарную кайстру праз плячо.
  
  
  Цяпер яна выглядала такой, якой яна была на самой справе: правадніком Інтурыста.
  
  
  Гэта было ідэальнае прычыненне для яе сапраўднай ролі кур'ера. Яна атрымлівала дакументы ці інфармацыю ад маскоўскіх агентаў па адпачынку і перадавала іх сваім ангельскім ці амерыканскім турыстычным зборшчыкам.
  
  
  Яе роля сувязнога / правадыра для Картэра была небяспечнай і далёкай ад яе лініі, але аперацыю трэба было пачынаць у спешцы.
  
  
  Падышоў аўтобус, і доўгая чарга пратачылася ў яго. Картэр сядзеў ззаду, Людміла - прама за кіроўцам. Калі яна выйшла на прыпынку на гары Сапун, ён рушыў услед за ёй.
  
  
  Уначы стала халаднавата, але вузкія вулачкі маленькіх
  
  
  У вёсцы было поўна людзей, якія гулялі, балбаталі. Гара Сапун была чысцей і прыгажэй Севастопаля, з мноствам перапоўненых вулічных кафэ і сутарэнных бістро.
  
  
  Па меры набліжэння да мора іх акружаў лёгкі туман. Людміла зігзагападобна мяняла напрамак і нават двойчы вярталася назад. Картэр ведаў, што яна правярае наяўнасць хваста, і пайшоў далей.
  
  
  Калі яна нарэшце спынілася, ён працягнуў ісці, пакуль не дагнаў яе.
  
  
  «Гэта ўжо недалёка, проста прайдзіце крыху па моры, а потым да таго шэрагу дамоў - вось».
  
  
  Картэр кіўнуў, і яны рушылі ў дарогу.
  
  
  Праз пяць хвілін яны падняліся на марскі бок доўгага шэрагу аднапавярховых дамоў з бетонных блокаў.
  
  
  «Ідзі туды і пачакай. Лепш, каб ягоная жонка і дзеці цябе не бачылі».
  
  
  Картэр кіўнуў. Яны не маглі апісаць твар наведвальніка, якога ніколі не бачылі.
  
  
  Ён выбраўся на навіслую скалу і забіўся сярод скал. Ледзь ён закурыў, як з'явілася Людміла. Яна прысела насупраць Картэра, а затым вялізны чарнавалосы мужчына заблакаваў месяц, перш чым усесціся на скале.
  
  
  "Я Каколеў".
  
  
  Картэр кіўнуў. Ён не назваў гэтаму чалавеку свайго імя. Каколеу ведаў, хто такі Картэр; не было патрэбы ў гэтым.
  
  
  Ён разглядаў іншага мужчыну ў месячным святле, і яму спадабалася тое, што ён убачыў. Па баках яго рота прарэзаны глыбокія маршчынкі. Яго скура, якая агрубела ад уздзеяння сонца, ветру і дажджу, была туга нацягнута на татарскія скулы, туга нацягнута на запалыя шчокі. Пад якія тырчаць чорнымі бровамі і бледна-блакітнымі вачыма яны глядзелі на Картэра з роўнай увагай.
  
  
  «Ваша мэта прыбыла ў Сочы пазаўчора».
  
  
  "З жанчынай?"
  
  
  «Так. Яны жывуць на дачы ў падворку каля ракі Мацеста, прама на беразе мора. Тут адпачываюць усе вышэйшыя дзяржаўныя службоўцы».
  
  
  "Так што гэта вельмі добра ахоўваецца".
  
  
  Каколеў кіўнуў. «Высокі, электрыфікаваны плот у трох чвэрцях кіламетру вакол, і патруляванне на пляжы. Там працуюць двое маіх стрыечных братоў, так што я ведаю, у якім яны доме».
  
  
  "У цябе ёсць план?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так." Каколеу выняў з-пад кашулі карту і разаслаў яе на зямлі. У яго руцэ з'явіўся ліхтарык і пачаў скакаць над паперай.
  
  
  «Вы дамовіліся, каб рыбалоўны траўлер падабраў вас, праўда?»
  
  
  "Так", - сказаў Картэр і кіўнуў. «Усё, што мне трэба ведаць, гэта тое, дзе менавіта мы пакідаем узбярэжжа. Тады я магу ўзгадніць каардынаты з Гільдэнковым. У вас ёсць падводныя сані, якія я прасіў?
  
  
  «Так. Яны старыя, але ў добрым стане». Ён вярнуўся да карце. «Працоўны комплекс тут. Менавіта сюды вы і Людміла прыедзеце заўтра днём. Ён упіраецца ў комплекс урадавых чыноўнікаў - тут».
  
  
  "Мяркуючы па эскізе, гэта практычна крэпасць", – пракаментаваў Картэр.
  
  
  Каколеў усміхнуўся. - "Гэта так." "Яны не хацелі б, каб староннія, сапраўдныя працоўныя, забрыдалі сюды і глядзелі, як яны раскошна жывуць. Сам комплекс абгароджаны, з двума ўваходамі, кожны з якіх ахоўваецца парай вартавых. Яшчэ двое вартавых дзейнічаюць як рухаецца патруль, адзін з боку пляжу і адзін на тэрыторыі комплексу”.
  
  
  "Гэта поўны план дачы?"
  
  
  “Жанчына, якая дала мне яго, працуе ў Міністэрстве інжынерыі. Гэта дакладны план паверха, па якім будаваўся кожны будынак у комплексе».
  
  
  "Хітра", - прагыркаў Картэр. «Нам давядзецца пазбавіцца ад хаця б адной групы ахоўнікаў каля аднаго з уваходаў. Тады, нават пасля таго, як я апынуся ўнутры, двое ахоўнікаў будуць занятыя не менш за гадзіну».
  
  
  "Верна", - адказаў Каколеў. "І вось як, я думаю, гэта можна зрабіць".
  
  
  Наступныя дваццаць хвілін здаравяк абдумваў план, і Картэр спрабаваў яго абвергнуць.
  
  
  Ён не змог. Гэта выглядала самавіта.
  
  
  "Гэта азначае, што нам спатрэбяцца два чалавекі, акрамя цябе, плюс зброя і ўніформа".
  
  
  "Я ўжо набыла ўсё гэта", - прапанавала Людміла.
  
  
  «А двое вашых стрыечных братоў? Яны будуць супрацоўнічаць?»
  
  
  «Яны ўжо тыдзень агітуюць ахову», - адказаў Каколеў. “Насамрэч, гэта было вельмі лёгка. Яны вельмі зайздросцяць тым, каго ахоўваюць».
  
  
  "Выглядае добра. Ну ідзі".
  
  
  Каколеў кіўнуў і ўсміхнуўся. «У мяне заўтра дастаўка каля Сучы. Я забяру дваіх мужчын і абсталяванне ў грузавіку. Вы з Людмілай паедзеце дзесяцігадзінным аўтобусам. Мы сустрэнемся з вамі заўтра ў дзесяць вечара тут. Людміла…»
  
  
  "Я ведаю гэтае месца".
  
  
  Кокалеў склаў эскіз і працягнуў Картэру. «Табе захочацца вывучыць гэта. Спалі гэта раніцай перад ад'ездам».
  
  
  Не кажучы больш ні слова, ён устаў і, як котка, накіраваўся назад да шэрагу дамоў.
  
  
  "Сюды." Людміла прамармытала Картэру, устаючы. «Сёння мы спынімся ў доме брата Каколева. Ён і яго жонка зручна з'ехалі на некалькі дзён. Гэта на ўскраіне сяла».
  
  
  "Суседзі…"
  
  
  Мы двое палюбоўнікаў з поўначы ў адпачынку, і мы не вырашаемся разам засяліцца ў гатэль.
  
  
  Картэр кіўнуў і схапіў свой чамадан. Ён рушыў услед за ёй па абрыве, затым спыніўся на шпацыры па акіяне на секунду.
  
  
  "Што ты думаеш?"
  
  
  "Проста гэта вельмі небяспечная гульня для ўсіх вас, з вельмі маленькай узнагародай".
  
  
  "Давайце разгледзім гэта", - ціха адказала Людміла. "Акрамя таго, мы татары".
  
  
  Яна зноў адышла, і Майстар Кілер рушыў услед за ёй.
  
  
  Татары.
  
  
  Ён дакладна ведаў, што яна мела на ўвазе. Пры Савецкай уладзе ў 1921 годзе была ўтворана Татарская Крымская Аўтаномная Рэспубліка. Яны кіравалі сабой і рабілі гэта добра. Але падчас Другой сусветнай вайны Крым быў акупаваны немцамі на тры гады. Гэта мела трагічныя наступствы для ганарлівых татараў.
  
  
  Іх абвінавачваў Сталін у супрацоўніцтве з нацыстамі. Увогуле, гэта няпраўда. Але для савецкага мядзведзя гэта была добрая нагода паглынуць зямлю ў канцы вайны і адмяніць самакіраванне.
  
  
  Сем'і крымскіх татараў былі сабраны і сасланы ў савецкія рэспублікі Сярэдняй Азіі. У рэшце рэшт, многія з іх атожылкаў, такія як Людміла і Каколевы, вярнуліся, толькі каб разлютавацца і расчаравацца, калі яны апынуліся грамадзянамі трэцяга гатунку на сваёй зямлі.
  
  
  «Вось і мы», - сказала яна, адчыняючы дзверы.
  
  
  Катэдж не рабіў уражанні звонку, а тым больш усярэдзіне. Ён быў абсалютна голым, з правіслымі драўлянымі крысамі без дываноў і спартанскай мэбляй.
  
  
  Святло ад адзінай вугальна-алейнай лямпы асвятляла вялікі пакой з маленькім драўляным ложкам, сталом, трыма крэсламі і дзвюма канапамі, якія бачылі лепшыя дні дзесяцігоддзя таму. Кухня ўяўляла сабой маленечкую прыбудову, у якую можна было патрапіць праз адтуліну, выбітую ў сцяне. У куце стаяла старадаўняя ванна, у сцяне праходзіла дрэнажная труба. Не было відаць труб для падачы вады ў ванну.
  
  
  Людміла ўбачыла яго твар, калі яго погляд блукаў па пакоі.
  
  
  “Гэта вельмі бедныя людзі. Яны не могуць дазволіць сабе жыць так, як вы жывяце на Захадзе».
  
  
  Картэр мякка ўсміхнуўся. «Захад - гэта яшчэ не ўтопія, Людміла. Там таксама ёсць беднякі. Я займу адну з канапаў».
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - спакойна адказала яна. "У ложку ёсць месца для дваіх".
  
  
  Не чакаючы адказу, яна адправілася на пошукі бялізны.
  
  
  Картэр знайшоў бутэльку гарэлкі. Ён наліў сабе шклянку і паднёс ёй бутэльку. Яна паківала галавой і вытрасла прасціну.
  
  
  Ён адпіў моцную вадкасць і назіраў, як яна рухаецца вакол ложка. У яе было доўгае гнуткае цела.
  
  
  "Гатова", - сказала яна нарэшце і пагасіла лямпу.
  
  
  Ён пачуў, як яе туфлі ўпалі на падлогу, а затым яна падышла да акна. Калі яна загаварыла, яе голас здаваўся бесцялесным, нібы словы не былі яе ўласнымі.
  
  
  "Заўтра ўвечары будзе ясная месячная ноч".
  
  
  "Магчыма", - адказаў Картэр, скінуўшы свой абутак.
  
  
  "Вы напалоханы?"
  
  
  "Так, чаму?"
  
  
  "Без прычыны", - прамармытала яна, сцягваючы куртку. "Я проста падумала, ці баяцца такія людзі, як ты".
  
  
  Ён распрануўся да шортаў і лёг на адзін бок ложка. Яна не адышла ад акна, і ў месячным святле ён бачыў, як яе рукі здымаюць адзенне.
  
  
  Млява Картэр гадаў, ці варта яна знарок на святла, ці ж яна так пагрузілася ў свае думкі, што не разумела, што ён можа бачыць кожны яе рух.
  
  
  Назіраючы за тым, як яна распранаецца, ён выявіў, што яго кранула і ўразіла аголеная складнасць яе плячэй і спіны. У яе была прыгожая спіна, але зараз плечы злёгку згорбіліся.
  
  
  «Гэты чалавек, гэты Барыс Сіманаў… ён, мусіць, вельмі важны для вашага народа».
  
  
  "Напэўна."
  
  
  Яна павярнулася, балансуючы ў промні мігатлівага месячнага святла, на імгненне нерухомая, перш чым рушыць да ложка. Людміла не была жанчынай асаблівай прыгажосці, але, гледзячы на ??яе аголеную даўжыню, Картэр адчуваў цяжкі смутак, таму што яна магла так лёгка стаць прыгожай.
  
  
  Ён не здзівіўся, калі, калі яна асцярожна слізганула ў ложак, яна адразу ж падышла да яго. Яна выгіналася насупраць яго і абвіла нагой яго сцягна.
  
  
  «Я падумала сёння ўвечары на імгненне, - уздыхнула яна, - як было б вельмі добра паехаць з табой».
  
  
  "Вы не хочаце?"
  
  
  "Не, не зусім."
  
  
  Яна маўчала. Потым яшчэ рух, пакуль адна з яго ног не апынулася паміж яе сцёгнамі. Ён мог адчуваць яе вільготнасць, а таксама яе мяккасць.
  
  
  Ён прыцягнуў яе да сябе. Яна скончыла ахвотна, і яе доўгае гладкае цела прыціснулася да яго яшчэ даўжэйшаму, мускулістым торсу. Ён правёў рукой уверх і ўніз па яе спіне і злёгку правёў падбародкам па пахкім залатым арэолу яе валасоў. Ад яе прыемна пахла, і ёй стала яшчэ лепш. Яго рашучасць не заблытацца пачала слабець.
  
  
  "Я ніколі не магла сысці", - прашаптала яна. "Хоць я і здрадніца, але я руская".
  
  
  "Вы лічыце сябе здраднікам?"
  
  
  "Так. Хочаш заняцца са мной любоўю?"
  
  
  "Так."
  
  
  "У мяне вельмі маленькія грудзі".
  
  
  "Я не заўважыў", - сказаў ён, імкнучыся не чуць усмешку на вуснах.
  
  
  "Добра."
  
  
  Яе рука слізганула скрозь пучок валасоў на яго грудзях, уніз па яго жываце. Яе пальцы знайшлі цяжкі ўзор з рубцовай тканіны і спыніліся.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Тое, чаго ў цябе ніколі не будзе".
  
  
  Апускайцеся, пакуль яе пальцы не намацваюць гумку яго шорт.
  
  
  Гэта адбылося так хутка, што ў яго літаральна перахапіла дыханне. Яе дакрананне было спрытным, імгненна ўзбудзіўшы яго. Раптам яна перакаціла яго над сабой і схапіла яго сцягна сваімі напружанымі сцёгнамі.
  
  
  «Вось», - прашаптала яна, і яе мяккасць ахутала яго.
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  Паездка на аўтобусе доўжылася крыху менш за дзве гадзіны. Яны абодва зарэгістраваліся ў Цэнтры адпачынку працоўных Суча крыху пазней паўдня. Картэра ў мужчынскую палову, Людмілу ў жаночую.
  
  
  Картэр падумаў, што ў гэтым ёсць доля іроніі, улічваючы вельмі гарачыя заняткі каханнем, якія яны падзялілі мінулай ноччу. Ён падумаў пра гэта, але зрабіў разумовую нататку, каб нічога не казаць. У тую раніцу, перш чым яны па асобнасці з'ехалі на аўтобус, які павязе іх на поўдзень, Людміла была спакойнай і дзелавой.
  
  
  «Калі мы прыедзем, не рабіце нічога незвычайнага. Зарэгіструйцеся, распакуйце рэчы і займіцеся пляжам».
  
  
  "Як вы думаеце, усё ў парадку, калі ў нас будзе магчымасць сустрэцца на пляжы?"
  
  
  Яна задумалася на імгненне, а затым кіўнула. "Я так думаю. У гэты час года, верагодна, будзе даволі дзікі і п'яны натоўп. Ніхто не ўспомніць, што бачыў нас разам».
  
  
  Халасцяцкая кабінка, якую яму адвялі, была запасной, але чыстай і ўтрымоўвала ўсё самае неабходнае, і ён падзяляў ванну толькі з трыма іншымі мужчынамі. «Гэта не зусім «Club Med», - суха падумаў ён.
  
  
  Выконваючы інструкцыі, Картэр распакаваў рэчы і накіраваўся ў сталовую. Быў абедзенны перапынак, і ва ўсіх быў такі занятак. Ён атрымаў талерку сэндвічаў і вялікую кружку піва і пазбег крычаць дзяцей, перабраўшыся ў агульную гасціную.
  
  
  Сучасныя канапы і крэслы былі згрупаваны вакол сталоў са шкла і хрому пад вялікай люстрай з маленькімі яркімі лямпачкамі з празрыстага шкла. Уздоўж адной сцяны бліскучая кансоль Telefunken гучала сумессю сумнай рускай музыкі, рок-н-ролу і амерыканскіх поп-песень 1940-х і 1950-х гадоў.
  
  
  Людміла сядзела з дзвюма жанчынамі на адной з канап, збіраючы ежу з падноса для каленаў. Дзве жанчыны, побач з ёй, бесперапынна балбаталі. Адна была каржакаватай гадоў пяцідзесяці, з рэзкім выразам жорсткіх вачэй, бліскучых з-за акуляраў. Яна зграбала ежу з падноса ў рот, як быццам не ела з дзяцінства. Іншая была высокай, з тонкім, як трыснёг, целам, вузкімі рысамі твару і моцна абстрыжанымі валасамі.
  
  
  Картэр пачаў набліжацца да іх, але папераджальны погляд Людмілы спыніў яго. Ён адышоў і знайшоў для сябе столік ля акна.
  
  
  Калі яна ўстала, каб сысці, яе вусны бязгучна вымавілі словы "Пляж, адна гадзіна".
  
  
  Картэр, як добры партыйны працаўнік, выдаткаваў паўгадзіны на чытанне прапаганды, а затым вярнуўся ў сваю кабіну. Ён надзеў плаўкі, надзеў спартовую кашулю, каб прыкрыць пакрытую шнарамі верхнюю частку тулава, узяў адно з махрыстых ручнікоў і адправіўся на пляж.
  
  
  Ён пазагараў, прапускаючы яшчэ паўгадзіны, не шукаючы яе. Ён думаў, што яна знойдзе яго. І яна гэта зрабіла.
  
  
  Яна ішла па пляжы ў пастаянным флірце. І ёй было з чым фліртаваць у гэтым працэсе.
  
  
  На ёй была пунсовая тканіна, абматаная вакол яе галавы, па модзе цюрбан, і пунсовы вязаны топ, настолькі абліпальны, што кожны намёк на выгін на яе гладкай постаці быў паказаны з максімальным эфектам. Швэдар быў з высокім каўняром, а рукавы сканчаліся крыху вышэй локцяў. У яе былі тонкія, асмуглыя рукі, рукі хупавай формы, пакрытыя пунсовым лакам для пазногцяў. Ніжняя частка купальніка ледзь закрывала самае неабходнае, пакідаючы яе доўгія, якія звужваюцца ногі, прыгожа аголенымі, каб можна было любавацца.
  
  
  Гэта быў добры трук. Прыкладна праз кожныя 20 ярдаў самотны мужчына падыходзіў, каб прайсці з ёй некалькі футаў. Ні адзін з іх не прыцягнуў яе ўвагу, але Картэр мог зрабіць тое ж самае, калі яна патрапіла ў яго прастору.
  
  
  "Магу я купіць вам выпіць, таварыш?"
  
  
  «Не, таварыш, але я б хацела цыгарэту», - сказала яна з трапяткое вейкамі і бліскучымі вуснамі.
  
  
  Ён вытрас адну з рукзака, і яны абодва паклалі далоні на запалку ў яе вуснаў.
  
  
  "Мы ідзем рана", - прашаптала яна.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  «Адзін з людзей Каколева даслаў мне паведамленне. Апоўначы яны выязджаюць з лецішча. Замовілі машыну.
  
  
  "Тады ў жанчыны ёсць інфармацыя, якую яна хоча".
  
  
  "Гэта ж мне так здаецца. Восем гадзін, там жа"
  
  
  «Кокалеў даведаўся, хто гэтая жанчына?»
  
  
  «Так. Імя мне не знаёмае… гэта Ганна Пальміткова». Яе вочы кінуліся дастаткова доўга, каб убачыць спалоханы, а затым змрочны выраз твару Картэра. "Ты ведаеш яе?"
  
  
  "Так, я ведаю яе."
  
  
  «Восем гадзін», - сказала Людміла і сышла, не задумваючыся аб яго раптоўнай змене настрою.
  
  
  Картэр плюхнуўся на ручнік і засланіў вочы ад сонца цёмнымі акулярамі і перадплеччам.
  
  
  Ах так, ён ведаў Ганну Пальміткову. Яна была добрая, вельмі добрая, спецыяліст па Нямеччыне. Яна некалькі разоў хавалася ў Берліне. У адзін з такіх выпадкаў Картэр выступіў супраць яе і яе агента-палюбоўніка.
  
  
  Картэр забіў яе палюбоўніка, але не Ганну Пальміткова. Фактычна, вышчэрблены ліловы шнар, які цягнуўся ад грудзей да правага сцягна, быў падарункам Ганны яму ў той час у Берліне.
  
  
  Не, ён ніколі не забудзе Ганну Пальміткову.
  
  
  Лёгкая ўсмешка выгнула яго вусны, калі ён расслабіўся і дазволіў сонцу сагрэць яго.
  
  
  Вечар абяцаў быць цікавым і захапляльным.
  
  
  Яны выцягнулі веласіпеды з аздараўленчага басейна з розніцай у пятнаццаць хвілін і пакінулі лагер у розных напрамках. Роўна ў сем яны зноў сустрэліся ў некалькіх мілях ад пляжа.
  
  
  "Хто паедзе першы?"
  
  
  "Не, я няўпэўнены", - прагыркаў Картэр.
  
  
  "Вельмі добра. Я буду весці».
  
  
  Людміла накіравалася да завулку, які ішоў уздоўж пляжу паміж пяском і скаламі. Яшчэ дзве мілі, і яна спынілася. Яны схавалі веласіпеды сярод скал і пачалі паднімацца. На паўдарозе яна праслізнула ва ўваход у пячору, якую Картэр прапусціў бы, калі б ён адзін.
  
  
  "Вярніся сюды!" раздаўся гартанны голас.
  
  
  Картэр рушыў за ёй, а потым яго рука схапіла яго. Яго зацягнулі ў нізкі каменны пакой, падобны на камеру, і запалілі свечку.
  
  
  «Віншую, вы прыбылі», - сказаў Каколеў, спрабуючы праявіць першую кроплю гумару, якую Картэр убачыў у сведчанні гэтага чалавека.
  
  
  "Дзе мы?" - спытаў Картэр.
  
  
  «У трох кіламетрах на захад ад агнявой лініі, і нам давядзецца праплысці як мінімум два кіламетры ў бок мора, каб пазбегнуць сетак бяспекі. Вось!»
  
  
  Перад тым, як надзець гідракасцюм. Картэр перадаў свае дакументы Людміле. Яна мяняла фатаграфіі, а сам Каколеў на другім веласіпедзе вяртаўся да рабочага падворка і заначаваў там з Міхаілам Асалавым.
  
  
  Каколеў ужо апрануў свой гідракасцюм, той, які, відавочна, павінен быў надзець Барыс Сіманаў. У яго быў 9-мм пісталет Макарава ПМ з глушыцелем у воданепранікальнай цыратавай кабуры, прывязанай да яго.
  
  
  Ён перадаў яго блізнюка Картэр.
  
  
  "Вашы двое мужчын устаноўлены?"
  
  
  Каколеў кіўнуў. «Вечарынка ў каравульным памяшканні ўжо пачалася. Як толькі заспакойлівае падзейнічае, двое маіх людзей у форме стануць перасоўным патрулём з двух чалавек».
  
  
  "Як яны ўвайшлі?"
  
  
  «Сёння днём у смеццявозе. Паехалі».
  
  
  Каколеу пагасіў свечку і рушыў у ноч, Картэр ішоў за ім, а Людміла замыкала. Каля ўвахода ў пячору яна схапіла яго за локаць. Ён павярнуўся, і яна падышла да яго.
  
  
  Пацалунак выклікаў шчырую цеплыню, а не запал. Таксама сцісла і па справе.
  
  
  «Да спаткання», - прамармытала яна і адышла, каб узлезці на выступ скалы.
  
  
  Картэр глядзеў на яе, пакуль яна не сышла. «Яна сапраўдная лэдзі», - падумаў ён і рушыў да пляжу.
  
  
  "Ідзем сюды", - прашаптаў Каколеў.
  
  
  Картэр нацягнуў ласты, паправіў маску і саслізнуў у ваду прама за мужчынам.
  
  
  Яны плылі проста, здавалася, цэлую вечнасць, перш чым Каколеў павярнуў налева. Затым яны плылі паралельна берагу яшчэ пятнаццаць хвілін, пакуль чалавек не загадаў спыніцца.
  
  
  "Мы чакаем тут!"
  
  
  Яны хадзілі па вадзе яшчэ пятнаццаць хвілін, а затым малюсенькая ўспышка ліхтарыка на беразе паведаміла ім, што іх уласная група перасоўных ахоўнікаў ужо на месцы.
  
  
  Калі яны пачалі плыць да берага. Картэр быў удзячны за тое, што яны выбралі гэты план. Пад вадой, дзе яны плавалі, ляжаў каменны насып, ствараючы спакойнае люстэрка ў заліве.
  
  
  Адзін непрыязны мужчына на пляжы з АК-47 мог заўважыць іх усплыванне з прыстойнай адлегласці. Дадайце да гэтага трыццаць ярдаў чыстага белага, залітага месячным святлом пяску на беразе, і яны загінуць.
  
  
  Месячнае святло, якое пранізвала празрыстую ваду, стварала вакол іх жудасную злавесную аўру, калі яны выпаўзалі на пясок.
  
  
  Яны пабеглі па пляжы, яшчэ раз удзячныя за тое, што ў іх бок не нацэліліся аўтаматы АК. Каля невысокай каменнай сцяны яны практычна ўрэзаліся ў чалавека ў форме, які разваліўся ля каменя з вінтоўкай на плячы.
  
  
  "Гэта цудоўная ноч", - прабурчаў ён.
  
  
  "Яны ўсё яшчэ там?" - спытаў Каколеў.
  
  
  Мужчына кіўнуў. «Жанчына на лецішчы. Мужчына сышоў у будынак адміністрацыі, мяркую, падпісаць бланкі ад'езду».
  
  
  Картэр зняў ласты з ног, расшпіліў кабуру і пераскочыў праз сцяну. Пры гэтым ён краем вока ўбачыў, што Каколеў ужо вылазіць з гідракасцюма, а чалавек у форме рухаецца па беразе.
  
  
  на звычайным шляху ахоўнікаў.
  
  
  Нізка нахіляючыся. Картэр прайшоў па шырыні двух пляжных домікаў і спусціўся ў задні сад адзінай хаты, дзе гарэлі агні.
  
  
  Паветра было салодкае квітнеючымі кветкамі і кішэў казуркамі. Адзіным гукам, пакуль ён прабіраўся праз кусты і нізкія цытрусавыя дрэвы, было радыё, якое прайгравала нешта сентыментальнае з аднаго з суседніх пакояў.
  
  
  Ён накіраваўся ў тым жа напрамку і асцярожна падняў вочы праз падваконнік.
  
  
  Ён якраз паспеў. Гэта была спальня на дачы, і Ганна як раз выходзіла з ваннай, зусім голая. Ён назіраў, як яна нацягнула празрыстыя трусікі і закінула свае пышныя грудзі карункавым бюстгальтарам, які быў вельмі непралетарскім.
  
  
  Па-над ім быў аблягае швэдар і вузкая спадніца - убор, ад якога валасы на патыліцы і ўнутраным боку сцёгнаў павінны былі страсянуць.
  
  
  Гэта не так.
  
  
  Ад гэтага шнар на грудзях чухаўся і хварэў.
  
  
  Ён агледзеў пакой. На ложку ляжаў адкрыты напалову чамадан. Каля дзвярэй стаялі дзве закрытыя скрыні. Ён не бачыў тэлефона і не было ніякіх слядоў зброі.
  
  
  Ганна ўзялася за свае цёмныя валасы, а Картэр абышоў увесь дом. Ён вярнуўся да рассоўных шкляных дзвярэй, якія вядуць з саду ў вялікую гасціную.
  
  
  Пакой і яе ўбранне былі прыкладна гэтак жа адрозніваліся ад халупы, у якой ён і Людміла начавалі, як Вашынгтон ад Масквы.
  
  
  Партыйная эліта і яе заступнікі не пакутавалі ад беднасці.
  
  
  Пакой зроблена добра, у мяккіх танах, мэбля сучасная і дарагая. Храмаваныя прынты і старадаўнія габелены нейкім чынам гарманавалі на сценах. Копіі былі карцінамі французскіх імпрэсіяністаў і, як ні дзіўна, у асноўным былі аголенымі рэнуарамі.
  
  
  Рассоўныя дзверы лёгка адчыніліся, і ён увайшоў у пакой. Нарэшце ён знайшоў тэлефон і перарэзаў шнур. Калі дамафон на сцяне заклінавала, ён перайшоў да добра ўкамплектаванага пераноснага бара.
  
  
  «Гэта было неразумна», - падумаў ён, але нешта глыбока ўнутры прымусіла яго захацець справіцца з гэтым такім чынам.
  
  
  Ён наліў гарэлку ў шклянку, дастаў Макарава з кабуры і сеў чакаць.
  
  
  Гэта было нядоўга. Яна праслізнула ў пакой, усё яшчэ расчэсваючы валасы, і рэзка задыхнулася ад нечаканасці за шэсць футаў ад таго месца, дзе ён сядзеў.
  
  
  Спераду яна была яшчэ прыгажэй і прывабней, чым ззаду. А зблізку аблягае адзенне мала што пакідала для ўяўлення.
  
  
  «Ты! Як…?»
  
  
  «Добры вечар, Ганна», - сказаў Картэр, вітаючы доўгім носам глушыцеля Макарава.
  
  
  Гэта моцна стукнула яе, але ёй запатрабавалася ўсяго некалькі секунд, каб аднавіць самавалоданне.
  
  
  «Яна была крутым агентам», - падумаў ён, калі яна адкінула валасы з твару і адразу ўбачыла пісталет і гідракасцюм. Цвёрдыя цёмныя вочы нарэшце спыніліся на яго. Яны ўтрымлівалі выклік, і ён адказаў на яго.
  
  
  "Падводная лодка?" - Прагыркала яна.
  
  
  «У Чорным моры? Канешне не. Гэта небясьпечная тэрыторыя. Гэта было б надта небяспечна. Але я сапраўды зьявілася з мора, як німфа».
  
  
  Яна пачала паварочвацца ў спальню, яе моцныя сцягна няўхільна рухаліся, пышна праглядаючыся пад спадніцай. Яны спыніліся, калі Картэр стукнуў куляй у дзвярны вушак у двух цалях ад яе пляча.
  
  
  Калі яна і была засмучаная, калі павярнулася да яго тварам, яна не паказала гэтага. Але яе розум відавочна працаваў, і яе погляд кідаўся ад Картэра да шкляных дзвярэй.
  
  
  «Давай, - сказаў ён. «Але я б не раіў. Тваёй аховы тут няма».
  
  
  Яна паціснула плячыма і падышла да бара. "Я павінна была пераканацца, што ты мёртвы ў Берліне".
  
  
  "Так, ты павінна была".
  
  
  "Вы разумны, небяспечны і знаходлівы чалавек".
  
  
  "Так."
  
  
  Яна наліла сабе выпіць і прайшла міма яго да канапы насупраць. Яна падціснула пад сябе доўгія ногі, як котка. Калі яна зноў загаварыла, яна таксама прамурлыкала.
  
  
  "Вы прыйшлі за Барысам".
  
  
  Картэр кіўнуў. “Навошта праходзіць усё гэта, каб атрымаць тое, што ён ведае? Чаму б проста не выкарыстоўваць іголку?»
  
  
  «Дзве прычыны, - адказала яна нудным голасам, - і вы павінны ведаць іх абедзве. Мы рэгулярна, штодня прымаем проціяддзя для барацьбы з хімічнымі рэчывамі праўды… вашымі. Нажаль, яны таксама супярэчаць нашым уласным лекам. шпіталізаваць Барыса, пакуль не падзейнічаюць хімічныя рэчывы”.
  
  
  "А другая прычына?"
  
  
  "Мы не былі ўпэўненыя, што ён звярнуўся". Яна адпіла свой напой і ўсміхнулася. Усмешка была далёка не цёплай і прыязнай, але яна зрабіла фантастычныя рэчы на яе цудоўны твар. "Цяпер мы."
  
  
  "Тушэ", - адказаў Картэр, сам усміхаючыся.
  
  
  «Барыс - бесхрыбетны дурань, але ён добра працуе на Захадзе. У яго таксама ёсць здольнасць ствараць арганізацыі».
  
  
  «Арганізацыя, аб якой вы зараз цалкам дасведчаныя».
  
  
  "Магчыма". Яе вочы падняліся, адлюстроўваючы яго ўласную пустую халоднасць. «Табе неяк удалося трапіць сюды, але ты ніколі не выберашся, асабліва вы двое. І, акрамя таго, я не ўпэўнена, што Барыс пойдзе з вамі… зараз».
  
  
  “Я думаю, што так і будзе. Ты вельмі прыгожая, Ганна, але недастаткова прыгожая, каб за яго памерці».
  
  
  Дзверы адчыніліся, зачыніліся, і Барыс Сіманаў выйшаў з нішы і ўвайшоў у пакой.
  
  
  Ён быў высокі і хударлявы, са слабым падбародкам. Яго шэра-блакітныя вочы пашырыліся ад шоку, калі ён убачыў перад сабой гэтую карціну.
  
  
  "ШТО…"
  
  
  «Прывітанне, Барыс. Або я мяркую, што павінен называць цябе Пітэрам, раз ужо я прыйшоў, каб цябе выцягнуць».
  
  
  "Як ты…"
  
  
  Ганна саслізнула з канапы і слізганула да яго. Яна ўладна абняла адну з яго рук.
  
  
  «Яго клічуць Нікалас Картэр», - сказала яна. "Гэта амерыканская каманда забойцаў, якая складаецца з аднаго чалавека, і ён, верагодна, прыйшоў забіць вас".
  
  
  Сіманаў збялеў яшчэ больш і перавёў погляд з Картэра на жанчыну і назад.
  
  
  "Дазвольце мне сказаць вам прама, Барыс", - прагыркаў Картэр, устаючы на ногі і правяраючы, ці нацэлена рулю "Макарава" выключна на жанчыну. «Яны даведаліся, што мы перавербавалі вас. Вось чаму вам ператэлефанавалі. Гэтая "жонка", якую вы павінны былі набыць, была прызначаная толькі для таго, каб атрымаць тое, што ў вас у галаве, каб іншы агент глыбокага прычынення мог увайсці і заняць тое месца, якое вы пакінулі. "
  
  
  "Недарэчна!" - сказала Ганна і пацягнула мацней, спрабуючы ўтрымаць яго.
  
  
  Гэта не спрацавала. Сіманаў ужо адступаўся ад яе, яго твар быў белым, а цела дрыжала ад страху.
  
  
  «Гэта праўда, Барыс. Ганна павінна была атрымаць ад цябе ўсё, што магла, а потым ты вяртаўся ў Маскву. Куды ты накіроўваўся, калі сыходзіў сёння ўвечары, Барыс?
  
  
  "Масква", - прамармытаў ён.
  
  
  «А адтуль у найлепшым выпадку быў ГУЛАГ. У горшым…» Картэр паціснуў плячыма, падаўшы Сымонаву папоўніць непазбежнае.
  
  
  "Гэта праўда, ці не так?" - сказаў спалоханы мужчына, гледзячы на жанчыну, з якой, верагодна, займаўся каханнем апошнія дзве ночы. "Ці не так?"
  
  
  Ганна ведала, што яе выкрылі. Кілмайстар бачыў гэта ў яе вачах.
  
  
  Картэр памылкова падумаў, што яна пойдзе за ім. Ганна была занадта дасведчаным агентам. Замест Картэра яна пайшла за Сіманавым. Калі б рускія не змаглі захаваць тое, чаго ён дабіўся на Захадзе, то і ў амерыканцаў гэтага не было б.
  
  
  Яна была падобная на пантэру, хуткая і рэзкая. У імгненне вока яна нацягнула вузкі ланцужны рамень з таліі на шыю Сіманава. Яе рукі былі натрэніраваны і ўмелыя ў забойстве.
  
  
  Сіманаў загароджваў яе, і Картэр не мог патрапіць у мэту, не трапіўшы ў яго. Рамень ператварыўся ў гарроту, а яе калена ў паясніцы выконвала астатнюю працу.
  
  
  У Картэра былі ўсяго некалькі секунд, і ён іх выкарыстоўваў.
  
  
  Было марна спрабаваць абысці яе. Куды б Кілмайстар ні падыходзіў, яна паварочвала цела Сіманава, каб спыніць яго.
  
  
  Нарэшце ён здаўся і ўрэзаўся ў іх абодвух. Яго плячо стукнула Сіманава ў жывот, адганяючы ад яго і шпурляючы Ганну ў сцяну.
  
  
  Доўгі ствол «Макарава», які ўдарыў адно з яе запясцяў, прыслабіў рамень настолькі, што дазволіў пальцам Картэра патрапіць паміж ім і шыяй мужчыны.
  
  
  Калі Картэр выцягнуў яго, Сіманаў упаў на падлогу, задыхаючыся. Ганна імгненна акрыяла, хоць было відавочна, што яе правае запясце зламанае. Сціснуўшы пальцы левай рукі, яна пацягнулася да горла Картэра.
  
  
  Ён ледзь пазбег смяротнага ўдару па горле, павярнуўшыся і прыняўшы ўдар па вуху. У ім зазванілі званы, і ён пахіснуўся, але яму ўдалося працягнуць кручэнне і ўрэзацца каленам у яе жывот.
  
  
  Калі яна сагнулася напалову, ён прыціснуў даўгаствольны глушыцель да яе патыліцы.
  
  
  Ледзь яна павалілася на падлогу, як Картэр апынуўся на ёй, кончык «Макарава» уткнуўся носам прама за яе левым вухам.
  
  
  Ён толькі сціскаў, калі Сіманаў нахіліўся і пацягнуў Картэра за руку. Магутны пісталет стрэліў, але куля бясшкодна ўпіліся ў дыван.
  
  
  "Будзь ты пракляты!" - Прашыпеў Картэр, адштурхоўваючы мужчыну праз пакой плячом у жывот Сіманава.
  
  
  "Не!" Сіманаў ахнуў, схапіўшыся абедзвюма рукамі за жывот і з такім выглядам, як быццам усё, чаго ён хацеў на свеце, было вырваць. "Не, не забівайце яе!"
  
  
  "Чаму б і не!" Картэр перамясціў "Макараў" назад да чэрапа жанчыны.
  
  
  "Не!" – крыкнуў Барыс самым гучным голасам, які ён мог сабраць, і зноў пахіснуўся да Майстра забойстваў.
  
  
  «Ты пракляты дурань! Аднойчы яна ледзь не забіла мяне, і яна б забіла цябе на працягу наступных трох ці чатырох дзён!
  
  
  «Не... калі ласка. Я пайду з табой, зрабі ўсё, што твае людзі хочуць ад мяне, але не забівай яе...»
  
  
  Картэр паглядзеў на боль у скажоным твары мужчыны, затым на прыгожую жанчыну на падлозе.
  
  
  Відавочна, Барыс Сіманаў быў нармальным чалавекам, схільным эмоцыям і запалам нармальнага чалавека.
  
  
  "Што ты ёй сказаў?"
  
  
  "Клянуся, нічога важнага!" - адказаў Сіманаў. «Клянуся! Я здагадаўся, што яны рабілі. Я сказаў ёй, што ўсё запісаў у справаздачу, і што гэта было ў маёй маскоўскай кватэры. Вось чаму мы з'яжджалі сёння ўвечар. Гэта была мая страхоўка».
  
  
  "Што вы збіраліся рабіць, калі прыедзеце ў Маскву?"
  
  
  Яго вочы ўпалі. "Я яшчэ не зразумеў гэтага".
  
  
  "Асобы", - прагыркаў Картэр. «Калі ты ілжэш, Сіманаў, ты ведаеш, што ад цябе мала карысці для нас. Калі яна даведаецца тое, што ты ведаеш, мы вернем цябе ім».
  
  
  «Яна не ведае, клянуся! Яна крыху ведае, так. Кавалачкі і ўрыўкі, якія я сказаў ёй, каб яна прывяла яе, заваявала яе давер ... але толькі некалькі рэчаў. Не забівай яе, Картэр, калі ласка».
  
  
  Бедны дурань. Картэр падумаў, але падняў жанчыну на ногі. Затым ён прасунуў руку пад яе прыгожую азадак, падняў яе высока ў паветра і накіраваўся ў спальню.
  
  
  "Што ... што ты робіш?"
  
  
  «Я павінен з ёй нешта зрабіць - я не магу проста пакінуць яе тут ляжаць. Яна хутка ачуняе. Сіманаў…»
  
  
  "Так?"
  
  
  «Вяртайся ў офіс адміністрацыі. Растлумач, што ты і яна раздумаліся. Зразумела?»
  
  
  "Так так".
  
  
  «Няхай яны зменяць замову вашай машыны на сем раніцы. Няхай яны адпаведна зменяць ваша браніраванне да Масквы. Зразумела?»
  
  
  "Так."
  
  
  «Калі вернешся, нават не заходзь сюды. Ідзі на пляж, праз сцяну. Там чалавек у гідракасцюме. Надзень яго і будзь гатовы ісці, калі я прыеду».
  
  
  "Я зраблю гэта."
  
  
  "Вы б лепш гэта зрабілі."
  
  
  Сіманаў накіраваўся да дзвярэй, затым спыніўся і павярнуўся. «Картэр…»
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Ты абяцаеш?"
  
  
  "Я абяцаю."
  
  
  "Як джэнтльмен?"
  
  
  “Паслухай, Барыс. Я далёкі ад таго, каб быць гробаны джэнтльменам, але ты даеш слова, і яна будзе жывая, калі я пайду адсюль».
  
  
  Рускі выскачыў за дзверы, а Картэр працягнуў шлях у спальню. Ён бесцырымонна кінуў Ганну на ложак і стаў шукаць у адкрытым чамадане трусікі. Да таго часу, калі яе вочы пачалі міргаць, і яна прачыналася, яе рукі і ногі былі надзейна прывязаны да полага.
  
  
  Яна прастагнала. - "Ублюдак, ты зламаў мне шыю!"
  
  
  "Табе пашанцавала, вось і ўсё", - сказаў Картэр.
  
  
  Чарга рускіх праклёнаў, якіх нават Картэр не ведаў, вырвалася з яе рота, калі ён зноў пакорпаўся ў сумцы.
  
  
  "Табе лепш забіць мяне, вырадак, таму што, калі мы калі-небудзь зноў сустрэнемся, я заб'ю цябе… і як мага павольней".
  
  
  "Ты нешта ведаеш?" - сказаў ён, спыняючыся ў пошуках. "Я табе веру. Адзіная прычына, па якой я не ўстаўлю табе іголку ў руку, - гэта зрабіць Сіманава шчаслівым».
  
  
  Яна пачала выкрыкваць яму яшчэ адну серыю лаянак, але яна рэзка абарвалася, калі Картэр скруціў трусікі ў клубок і засунуў іх ёй у рот.
  
  
  Выкарыстоўваючы шалік з сумкі, ён заткнуў ёй кляп, а затым спыніўся, гледзячы на ??яе. «Заставайся тут. Ганна. Не прыязджай зноў на Захад. Калі ты гэта зробіш, я сачу цябе, як гадзюку».
  
  
  Яе вочы бліснулі чыстай нянавісцю ў адказ, калі Картэр абышоў пакой, зачыніўшы шторы і выключыўшы святло. Ён зрабіў тое ж самае ў гасцінай, а затым выйшаў у сад.
  
  
  Кокалеў чакаў з Сіманавым і двума фальшывымі рускімі ахоўнікамі. Абодва яны ўжо знялі форму і свае вінтоўкі для плавання. Сіманаў надзеў гідракасцюм.
  
  
  "Добра, паехалі!"
  
  
  «Картар, - прамармытаў Сіманаў, - яна…»
  
  
  "Яна жывая", - прагыркаў Картэр. "Але яе не будзе ў жывых, калі я калі-небудзь убачу яе зноў".
  
  
  Усе чацвёра саслізнулі ў ваду. Яны паўтарылі заплыў, які Картэр і Каколеў здзейснілі раней.
  
  
  Людміла чакала. Яна прыцягнула сані на пляж.
  
  
  Перад самым адштурхваннем Картэр павярнуўся да Каколева. "Калі вы, ці яна… ці хто-небудзь з вас калі-небудзь захоча пайсці…"
  
  
  Каколеў перапыніў яго, падняўшы руку. "Мы не будзем сыходзіць".
  
  
  Кілмайстар разумела кіўнуў. Ён паціснуў руку здаравяку і зірнуў на Людмілу. "Удачы", - мякка сказаў ён. Потым звярнуўся да рускай. "Давай, Барыс!"
  
  
  Праз дзве гадзіны яны кінулі сані і перабраліся цераз поручні «Ружы».
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Прыгожыя, звычайна мяккія рысы асобы Лізы Бэрынгтан былі выяўленыя ў жорсткіх лініях, калі яна кіравала маленькім спартовым аўтамабілем праз Кі-Брыдж з Арлінгтана. Прайшоўшы праз мост, яна павярнула направа, на шашу Уайтхерст і павярнула на Вісконсін-авеню ў цэнтр Джорджтаўна.
  
  
  Яе цёмна-русыя валасы блішчалі на сонцы, калі вецер развяваў імі яе плечы. Яе блакітныя вочы і тонкія рысы асобы засяродзіліся на якія рухаюцца вакол яе аўтамабілях. але ўважлівы назіральнік заўважыў бы, што яе думкі былі занятыя не толькі ваджэннем.
  
  
  Ліза была прыгожая ў вытанчаным, класічным стылі. Яна паходзіла са старадаўняй арыстакратычнай сям'і Вірджынія, і ў ёй не было нічога грубага, хоць, што б яна ні насіла, яе постаць кружыла галавы dctv, куды б яна ні пайшла.
  
  
  Цяпер яна апранута проста ў мятна-зялёны швэдар, а на шыі быў павязаны цёмна-сіні шалік.
  
  
  Ці наўрад яна абрала б такі ўбор у той дзень, але яна спяшалася пакінуць сваю кватэру, калі Джынджэр Бейтман пагадзілася з ёй сустрэцца.
  
  
  Джынджэр была не зусім старым сябрам, але, паколькі Ліза была звязана з парай работ, звязаных з AX, яна даволі добра ведала кіраўніка сакратара гэтага агенцтва і яго правую руку.
  
  
  Ліза спадзявалася, што дастаткова добра ведае Джынджэр. Яна зразумела, што просьба, якую яна збіралася зрабіць да гэтай жанчыны, была даволі дзіўная.
  
  
  Яна сапраўды кіравала магутным маленькім спартовым аўтамабілем, вадзіла агрэсіўна і з веданнем справы, правая рука на пераключэнні, доўгія ногі спрытна перабіралі газ, тормазы і счапленне.
  
  
  На пад'язной дарожцы да папулярнага Джорджтаўнскага рэстарана «П'ер» яна пакінула матор уключаным і аддала паркоўшчыку. Машына з ровам выехала на паркоўку, калі Ліза ўвайшла ў будынак.
  
  
  "Столік на аднаго, мадэмуазель?"
  
  
  "Не, я сустракаюся з кімсьці… міс Бейтман".
  
  
  «Ах, так. Менавіта сюды».
  
  
  Унутраны дэкор уяўляў сабой прыемную сумесь дарагой скуры, высокіх столяў і вокнаў, элегантных драпіровак і вялікай колькасці зеляніны.
  
  
  Метрдатэль правёў яе да стала на дваіх у адной з невялікіх сталовых. Яны былі на паўдарозе, калі Ліза любавалася бліскучымі чорнымі валасамі Джынджэр Бейтман і высокай фігурай.
  
  
  Жанчына падняла вочы і ўсміхнулася. Ліза ўсміхнулася ў адказ, усаджваючыся на крэсла насупраць.
  
  
  "Прыемна бачыць вас зноў."
  
  
  "Дзякуй", - адказала Ліза. "Гэта было доўга."
  
  
  "Мадэмуазель захоча выпіць?"
  
  
  «Адзін з іх будзе ў парадку», - сказала Ліза, ківаючы на сумесь, якая сядзіць перад Джынджэр.
  
  
  Мэтрдатэль выслізнуў, а Джынджэр нахілілася наперад, панізіўшы голас. "Як Лэнглі?"
  
  
  "Без змен. Мяне павысілі. Цяпер я кур'ер».
  
  
  «Віншую».
  
  
  Ні адна з жанчын не агучыла тое, пра што гаварылі іхнія вочы. AX двойчы займаў Лізу ў ЦРУ для выканання складаных місій. Другі раз яе ледзь не забілі. Пасля, калі яе вярнулі ў Кампанію, яе падвысілі да статуту палявога агента.
  
  
  Было балюча, але Ліза прыняла гэта. Яе начальства баялася, што яна страціла самавалоданне. Ліза баялася таго ж, таму прыняла "белую" працу і пісьмовы стол.
  
  
  Праца кур'ерам была для яе вялікім крокам назад.
  
  
  Падышла выпіўка, і дзве жанчыны адсалютавалі адна адной келіхамі.
  
  
  «Павінна сказаць, я была крыху здзіўленая, калі пачула твой званок», - сказала Джынджэр, вывучаючы іншую жанчыну праз край сваёй шклянкі.
  
  
  «Так, мяркую, ты была здзіўленая. Мне патрэбна паслуга, Джынджэр… вялікая».
  
  
  "Я буду рабіць тое, што змагу".
  
  
  "Мне трэба звязацца з Нікам Картэрам".
  
  
  Твар Бэйтмана скамянеў. Яе суровыя вочы перасталі згадваць аб галоўным агенце AXE.
  
  
  «Прапаную паабедаць, а затым пракаціцца па прыгожым Джорджтаўне».
  
  
  Ліза кіўнула. "Гэта можа быць добрай ідэяй".
  
  
  "Можа, замовім?" Назва французская, але ў іх ёсць цудоўныя нямецкія стравы, - сказала Джынджэр, зноў усміхаючыся.
  
  
  Яны абодва замовілі катлету з цяляціны ў паніроўцы, пасыпаную яечняй і пададзеную са свежай гароднінай. Джынджэр згадала віно, але Ліза запярэчыла, прапанаваўшы замест гэтага Пер'е.
  
  
  Яны елі не спяшаючыся, пераходзячы да трапезы, нядбайна балбочучы аб растучых выдатках на жыццё ў сталіцы краіны і недарэчнасці апошніх модных тэндэнцый, арыентаваных на моладзь.
  
  
  Джынджэр бачыла, што яе суразмоўніца за сняданкам нервуецца з кожнай хвілінай. Яна перадала дэсерт і запатрабавала чэк.
  
  
  "Дазвольце мне ..." запратэставала Ліза.
  
  
  "Не, я пастаўлю гэта на рахунак", - адказала Джынджэр, махнуўшы рукой. "У рэшце рэшт, падобна, што мы збіраемся абмеркаваць справу".
  
  
  Яна заплаціла па чэку, і яны прайшлі праз парадную дзверы.
  
  
  "Што ты вядзеш?"
  
  
  "Альфа", - адказала Ліза. «Кабрыялет».
  
  
  «Мы возьмем маю. Я паеду… ты кажаш куды».
  
  
  Джынджэр перадала дзяжурнаму свой аўтамабільны чэк, і праз пяць хвілін яны выехалі са стаянкі і накіраваліся на поўнач, міма Ваенна-марской абсерваторыі, у бок Чэві-Чэйза.
  
  
  "Нік у Штатах?"
  
  
  "Вы ведаеце, я не магу вам гэтага сказаць".
  
  
  «У мяне ёсць ягоны хатні нумар. Я тэлефанавала яму ўсю ноч і сёння раніцай. Адказу не было».
  
  
  Джынджэр ведала, што Картэр і гэтая жанчына працавалі разам. Адзін погляд на твар і постаць Лізы Бэрынгтан падказаў ёй, чаму ў яе быў нумар кватэры Картэра ў Джорджтаўне.
  
  
  «Яго зараз няма ў вёсцы, Ліза. Ты ведаеш, гэта ўсё, што я магу табе сказаць, пакуль ты не раскажаш мне больш».
  
  
  "Я ведаю", - уздыхнула Ліза. "Вы ведаеце маю сястру. Дэлейн?"
  
  
  Джынджэр усміхнулася. “Я ведаю пра яе. Я бачыў яе фатаграфію ў газеце некалькі сотняў разоў. Я не круціся па гэтых колах».
  
  
  "Але вы ведаеце яе мужа, Стэфана Канвея".
  
  
  "Так, я ведаю пра яго".
  
  
  Ліза ўсміхнулася і сустрэлася вачыма з Джынджэр. "Файл?"
  
  
  Джынджэр кіўнула. Больш казаць няма пра што. У ЦРУ і ФБР былі шырокія дасье на Стэфана Канвея. AX таксама захоўваў копію гэтых файлаў як
  
  
  само сабой якое разумеецца.
  
  
  Стэфан Канвей быў сапраўдным мужчынам ці персанажам, у залежнасці ад таго, з якога боку ад яго стаяў чалавек.
  
  
  У шасцідзесятых ён быў юным камп'ютарным геніем і студэнцкім актывістам. У рэшце рэшт ён страціў бунтарскі характар, адмовіўся ад ліберальнай актыўнасці і заснаваў невялікую кампанію па вытворчасці кампутарнай электронікі Protec, якая расла і расла, пакуль Канвей не стаў багатым чалавекам нават па стандартах Крамянёвай даліны.
  
  
  Але для яго гэтага было недастаткова. Валодаючы ўладай і багаццем, якія прыйшлі з яго шлюбам з Дэлейн Бэрынгтан, ён дамогся велізарных дзяржаўных кантрактаў ... і атрымаў іх. Ён пачаў скупляць невялікія кампаніі і злівацца з буйнейшымі па ўсім свеце, заўсёды захоўваючы за сабой кантрольны пакет.
  
  
  Да пачатку 1980-х гадоў кампанія была безумоўным лідэрам у сваёй вобласці і галоўным пастаўшчыком для ўрада электронных радараў і сістэм навядзення ракет.
  
  
  Гэтае веданне сучасных тэхналогій у спалучэнні з яго багаццем, яго дзелавымі інтарэсамі ва ўсім свеце і велізарным уплывам яго вашынгтонскіх кантактаў нядаўна выштурхнула Стэфана Канвея на палітычную арэну.
  
  
  Тое, што ён будзе балатавацца ў Сенат на маючых адбыцца выбарах, было неабвешчаным фактам.
  
  
  "Учора ўвечары мне патэлефанавала Дэлейн з Заходняга Берліна".
  
  
  "Так?"
  
  
  «Гэта зводзіць мяне з розуму», - выпаліла Ліза.
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Насамрэч дзве прычыны. Па-першае, сам Стэфан. Як вы, верагодна, ведаеце, нашыя бацькі пакінулі нас абодвух вельмі забяспечанымі. Я заўсёды думала, што Стэфан ажаніўся з Дэлейнам выключна з-за нашага прозвішча, сувязяў і яе багацця».
  
  
  "А зараз шлюб псуецца?" - суха спытала Джынджэр.
  
  
  «Я думаю, што гэта было непрыемна з самага пачатку, і Дэлейн толькі што ўсвядоміла гэта. Яна не толькі размаўляла па тэлефоне вельмі ціха, але і здавалася спалоханай… закамянелай».
  
  
  Джынджэр выехала на адну з вузкіх зацененых дрэвамі вуліц Чэві-Чэйза, праехала яшчэ паўквартала і спынілася ля тратуара.
  
  
  "Баюся?" - спытала яна, калі заглушыла рухавік.
  
  
  "Так, вельмі."
  
  
  «Ненавіджу гэта казаць, Ліза, але чаму Нік? Я маю на ўвазе, што яго наўрад ці навучылі разбірацца ў бытавых сварках».
  
  
  «Я ведаю гэта», - адказала Ліза, яе твар злёгку пачырванеў. «Ёсць яшчэ сёе-тое. Дэлейн намякнуў, што з'явіліся сябры з мінулага Стэфана. Гэта адбылося некалькі тыдняў таму ў Каліфорніі. Адбылася жудасная бойка, і калі Дэлейн падышла да яго з гэтай нагоды, ён назваў іх «шантажыруючымі ўблюдкамі» і сказаў, што ён сказаў ім ісці да д'ябла».
  
  
  "Але гэта яшчэ не канец?"
  
  
  "Не", - адказала Ліза. “Прынамсі. Дэлейн так не думае. Стэфан нерваваўся ўсё больш і больш. І ён пачаў зачыняцца ў сваім кабінеце позна ўвечары і рабіць усялякія дзіўныя тэлефонныя званкі. І калі яны пачалі гэты тур па Еўропе з выступамі, ён наняў чатырох целаахоўнікаў”.
  
  
  "Агітацыйны тур?"
  
  
  «Так, ён едзе ў пяць краін для Дзярждэпартамента. Ён выступае на мітынгах, спрабуючы пераканаць іх у мудрасці і бяспецы ракет НАТА».
  
  
  «Зразумела», - уздыхнула Джынджэр. «Ужо адно гэта дасць яму падставу наняць целаахоўнікаў».
  
  
  “Так, я мяркую, што так і будзе. Але апошняе, што сказала Дэлейн, мяне ўзрушыла. Учора ўвечары, незадоўга да яе тэлефоннага званка, яны былі на званай вячэры з групай нямецкіх саноўнікаў, і Дэлейн падслухала, як Стывен распавёў двум высокапастаўленым асобам. Нямецкія афіцыйныя асобы заявілі, што яны былі ўпэўненыя ў змове з мэтай яго забойства”.
  
  
  Гэта выратавала Джынджэр ад няўпэўненасці. «Ну, гэта пралівае іншае святло на гэтае пытанне. Але Нік…?»
  
  
  «Я не хацеў ісці ні да каго ў кампаніі. Я баяўся, што яны палічаць мяне вар'яткай, тым больш, што ў Стэфана і Дэлэйна сапраўды ёсць хатнія праблемы. Акрамя таго, я ведаю Ніка асабіста, і я ведаю, на што ён здольны. Чорт вазьмі, Джынджэр, калі б ты проста паразмаўляла са сваім босам..."
  
  
  Джынджэр нахмурылася і задуменна падціснула вусны. У яе была даволі добрая ідэя, што Дэвід Хок будзе альбо смяяцца да болю, альбо ўзарвецца ад гневу пры думцы аб тым, што яго галоўны аператыўнік пабяжыць, каб уладзіць унутраныя праблемы будучага сенатара.
  
  
  З іншага боку, калі Стэфана Канвея шантажавалі і яму пагражалі, гэта магло стаць сур'ёзнай бомбай для бяспекі.
  
  
  Трэба было падумаць і аб самой Лізе. Яна была вельмі разумнай жанчынай, знаёмай з рэаліямі шпіёнскай гульні, звычайна ўраўнаважанай і рацыянальнай, вызначана не схільнай да істэрыі. Цяпер яе нервы відавочна змучаныя, і яна, відаць, цвёрда верыла, што ўсё, чаго баялася яе сястра, мела пад сабой падставы. Калі яна была такая ўзрушаная, гэта патрабавала прынамсі збеглага расследавання.
  
  
  «Вось што я табе скажу, Ліза. Я не магу шмат абяцаць, але зраблю ўсё, што магу».
  
  
  "Калі?"
  
  
  "Гэта першае, што я зраблю з раніцы."
  
  
  "Хіба ты не можаш пагаварыць з ім сёння днём ці ўвечары?"
  
  
  "Сёння нядзеля, і я не ўпэўнена, што ён наогул у горадзе", - адказала Джынджэр.
  
  
  І, падумала яна, нават калі ён быў - і пагадзіўся дазволіць Картэру дапамагчы - дзе быў N3?
  
  
  Ён даставіў Барыса Сіманава ў Стамбул, і апошняе, пра што Джынджэр чула, гэта тое, што яны рыхтавалі фальшывыя дакументы, каб адправіць яго ў Англію ці Парыж на іншую працу.
  
  
  «Я абяцала Дэлэйн, што першым самалётам вылечу ў Франкфурт, а затым у Берлін. Я еду сёння ўвечары. Калі б я магла, я хацеў бы штосьці даведацца перад ад'ездам».
  
  
  Джынджэр паціснула плячыма і завяла машыну. "Як я сказала, я зраблю ўсё, што змагу".
  
  
  Яна паехала на Канэктыкут-авеню і павярнула на поўдзень. Праз некалькі хвілін яны выйшлі з акругі Мантгомеры і ўвайшлі ў акругу Калумбія.
  
  
  Джынджэр спыніла машыну, калі заўважыла кутнюю тэлефонную будку.
  
  
  "Пачакай."
  
  
  Ліза нервова сцяла губу і патрывожыла маленькую сумачку на каленях, засяродзіўшыся на твары Джынджэр праз празрыстыя сценкі будкі.
  
  
  Тэлефонны званок, здавалася, доўжыўся цэлую вечнасць.
  
  
  Калі, нарэшце, Джынджэр вярнулася, Ліза адчула, як па яе спіне струменіцца пот, з-за чаго швэдар прыліпае да скуры.
  
  
  "Табе пашанцавала. Ён убачыць цябе. Але акрамя гэтага, хто ведае?
  
  
  «Я буду пераконваць», - уздыхнула Ліза.
  
  
  * * *
  
  
  Яна вельмі старанна прыгатавала яго напой, а калі скончыла, устала тварам да яго ў стойкі бара. Было нешта асаблівае ў тым, як яна глядзела на яго. Яе вочы пацьмянелі і сталі дымнымі з-за доўгіх веек, а ад яе поўных грудзей у яго перахапіла горла, калі яна ляніва ўздыхнула.
  
  
  "Ты баішся".
  
  
  "Ці не так?" ён адказаў.
  
  
  "Цяпер ужо занадта позна для страху, мая дарагая".
  
  
  Яна падышла да яго праз пакой, свабоднай рукой запраўляючы блузку пад спадніцу, нацягваючы яе на пышных выгібах.
  
  
  "Можна мне цыгарэту?" - Спытала яна, працягваючы яму напой.
  
  
  Ён працягнуў пачак, і яна вырвала з яе цыгарэту доўгімі пальцамі з малінавым кончыкам. Яна прасунула наканечнік фільтра паміж такімі ж чырвонымі вуснамі і нахілілася да полымя.
  
  
  Пярэдняя частка яе блузкі расхінулася, і яго погляд слізгануў у глыбокую цемру паміж яе грудзьмі.
  
  
  Яго губа задрыжала, а ў роце перасохла.
  
  
  «Ён гатовы», - сказала яна, гледзячы на ??яго смелымі ацэньваюць вачыма. «Палова грошай дастаўлена. Другую палову я ўжо задаволіў. У яго ёсць абсталяванне. Павер мне, дарагі, хутка яно скончыцца».
  
  
  Яна падняла яго на ногі. Яна стаяла так блізка, што ён адчуваў лёгкае дакрананне яе грудзей да сваіх грудзей і запал яе дыхання на сваёй шыі.
  
  
  "Ты дрыжыш, дарагі".
  
  
  Ён быў, і ён ведаў гэта. Але цяпер ён не ведаў, ці было гэта праз страх перад тым, што яны збіраліся зрабіць, ці праз блізкасць яе цела.
  
  
  "Пойдзем, мілы ... у спальню".
  
  
  Яна пацягнула яго за руку, і ён рушыў услед за ёй, як робат. Калі ён падышоў да ложка, туман жадання на імгненне пакінуў яго мозг.
  
  
  "Я не павінен… яны будуць чакаць…"
  
  
  "Дарагая, паслязаўтра будзе час… гэта можа быць наш апошні раз надоўга".
  
  
  Яна павольна расшпіліла блузку і агаліла пад ёй цела. Затым яна спрытна расшпіліла маланку на спадніцы і паціснула плячыма, адзенне ўпала ля яе ног.
  
  
  "Божа, - выдыхнуў ён, - ты такая прыгожая".
  
  
  Яе грудзей былі цяжкімі, але цвёрдымі і высокімі, крэмава-белымі, з каралавымі кончыкамі, зіготкімі, як маякі жадання. Яе плечы былі моцнымі і шырокімі, але яны маглі ператварыцца ў топленае масла, калі патрэбны мужчына абняў іх. Яе рэбры узбуджальна дакраналіся бездакорнай скуры пад грудзьмі, паказваючы стрэламі на яе пупок і ніжэй.
  
  
  «Заўтра», - прастагнаў ён, здымаючы адзенне са свайго цела. "Заўтра ўсё будзе скончана".
  
  
  Яна зноў лягла на ложак, і ён упаў ёй паміж ног.
  
  
  "Не, мая дарагая, заўтра гэта толькі пачнецца… для нас".
  
  
  * * *
  
  
  Картэр акуратна прыгатаваў скотч і прайшоў на балкон гатэля. Дождж, які ахутаў Парыж апошнія сорак восем гадзін, сціх. Цяпер агні горада прызыўна міргалі пад ясным зорным небам.
  
  
  Картэр стаміўся. Гэта быў доўгі дзень. Але ён таксама чухаўся. Гэта была добрая місія, і яна прайшла добра, але ён памятаў Людмілу і апошнія некалькі гадзін гадаў, як доўга яна пратрымаецца.
  
  
  Яму трэба было выкінуць яе з галавы.
  
  
  Удалечыні ён бачыў агні Манмартра і ззяючы купал Сакре-Кер.
  
  
  Ён ведаў пару маленькіх кавярняў вакол плошчы, дзе ён мог лёгка знайсці каго-небудзь, хто прагоніць думкі пра Людмілу з яго галавы. Ён дапіў сваю шклянку і сунуў гальштук пад каўнер. Ледзь завязаўся вузел, калі зазваніў тэлефон.
  
  
  "Да уж?"
  
  
  «Нік, Карпэнтэр у офісе».
  
  
  "Так?"
  
  
  «Званок дадому. Яны хацелі б, каб вы завезлі іх адсюль».
  
  
  "Я буду прама там."
  
  
  Ён вылаяўся, нацягнуў куртку і спусціўся ўніз. Каб дабрацца да офісаў Amalgamated Press and Wire Services, спатрэбілася пятнаццаць хвілін.
  
  
  Усярэдзіне ён набраў правільны код у заднім ліфце, які перанёс яго на верхні паверх і ў сапраўдныя офісы: AX, парыжскае аддзяленне.
  
  
  Хэл Карпэнтэр памахаў яму рукой, калі ён увайшоў у кампутарную залю. «Выкарыстоўвайце трэцюю лінію на тэлефоне са скрэмблерам. Яна ўжо цалкам адкрыта».
  
  
  "Каму?"
  
  
  "Самому старому".
  
  
  "О божа, - прагыркаў Картэр, - вось і мае тыднёвыя вакацыі".
  
  
  "Сем-чатыры-сем".
  
  
  «Джынджэр, Нік тут. Што здарылася?"
  
  
  "Гэта было хутка."
  
  
  "Я раб каманды".
  
  
  "Я правяду цябе".
  
  
  Картэр чакаў, а затым грубы, сапсаваны цыгарай голас прагрымеў над морам і паловай Францыі. "N3, добрая праца… віншую".
  
  
  "Дзякуй, сэр."
  
  
  "Як прайшоў допыт?"
  
  
  “Добра. У нас ёсць усе кантакты, маршруты і большасць прагных ублюдкаў у Штатах, якія былі гатовыя прадаць. Сіманаў пагадзіўся зноў пайсці на гарачую руку, пакуль амерыканскія хлопцы не падставяць джала».
  
  
  "Дастаткова добра. Дзе ён зараз?"
  
  
  «Па дарозе ў Лондан. Супрацоўнікі МІ-6 жадаюць яго сёння ўвечар апрабаваць. Нашы хлопцы даставяць яго да Эндруса раніцай».
  
  
  "Гэта тое, што мне падабаецца", - усміхнуўся Дэвід Хок. «Выдатны пакет. Я ўдакладняў у Alma Control каля гадзіны таму. Вы прасілі некалькі дзён».
  
  
  «Так, сэр. Думаў, што ўдарыў бы ў Ніцу, каб крыху сонейка. Яно выключана?»
  
  
  "Не зусім. Памятаеш Лізу Бэрынгтан?"
  
  
  Запатрабавалася ўсяго дзве пстрычкі яго слоік памяці. "Я памятаю."
  
  
  “У яе праблема. Гэта асабістае, жадае пагаварыць з табой».
  
  
  "Але яна ўжо гаварыла з табой".
  
  
  «Так. Мы нічога не можам з гэтым зрабіць, але мы ёй сёе-тое павінны».
  
  
  "Так, ёсць", - адказаў Картэр, успомніўшы, як жанчына выглядала на падлозе гасцінічнага нумара Ганконга з куляй у ёй.
  
  
  Гэта была лёгкая місія. Ніхто не павінен быў пацярпець. Ліза Бэрынгтан амаль купіла ферму.
  
  
  “Я сапраўды не магу нічога дазволіць і не буду. Але калі пасля размовы з ёй вы захочаце гэта праверыць. Вы можаце. Вы ў адпачынку на тыдзень».
  
  
  Картэр падумаў аб усіх прыгожых, аголеных целах на галечных пляжах Ніцы і гэтак жа выдатных пейзажах недалёка ад Кан і Сен-Сцежцы.
  
  
  Затым ён падумаў аб Лізе Бэрынгтан.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ там, N3?"
  
  
  «Так, я ўсё яшчэ тут. У цябе ёсць нумар?»
  
  
  Хоук даў яму нумар тэлефона ў Александрыі недалёка ад Вашынгтона, і ён распісаўся.
  
  
  "Карпэнтэр?"
  
  
  "Так, Нік?"
  
  
  "У вас ёсць што-небудзь выпіць тут?"
  
  
  "Вы ведаеце, што гэта супярэчыць палітыцы кампаніі, Нік".
  
  
  «Я не пытаўся ў вас пра палітыку кампаніі».
  
  
  «Апошняя скрыня справа ад вас».
  
  
  Картэр ненавідзеў танную марку, але ў той час гэта быў любы порт у шторм. Да таго ж, гэта было лепш, чым гарэлка, якую ён піў не так шмат дзён таму.
  
  
  Наліў на тры пальцы ў запацелае шкло і набраў нумар.
  
  
  "Добры дзень?"
  
  
  Голас не быў адрозны з-за скажэння на лініі шыфравання. "Ліза Бэрынгтан?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Ліза, гэта Нік Картэр".
  
  
  "О, дзякуй богу ..."
  
  
  «Я толькі што размаўляў з Вашынгтонам. Я чуў, у вас праблема».
  
  
  "Шмат".
  
  
  Яна кінулася да яго і з цяжкасцю паставіла коску або кропку, пакуль не скончыла. Да таго часу, як яна канчаткова згарнула, ён прыкончыў тры пальцы.
  
  
  «Вось і ўсё ў праславутай шкарлупіне. Трохі, так?»
  
  
  "Баюся, што не. Чаму я, Ліза?"
  
  
  Ён пакляўся, што чуе, як яна праглынула, перш чым яна зноў загаворыць. «Таму што ты страшэнна эфектыўны… і ты, здаецца, ведаеш так шмат людзей па ўсім свеце… і Дэлейн выглядала так напалоханай… Я думала, ты зможаш пагаварыць са Стэфанам і пакапацца…»
  
  
  «Гэй, пачакай, пачакай… павольней, дарагая».
  
  
  «І калі нешта не так, я мяркую, вы можаце тварыць цуды. Джынджэр сказала, што вы былі ў Еўропе. Яна не сказала, дзе».
  
  
  Картэр на імгненне задумаўся і вырашыў, што гэта не мае значэння… зараз. “Я ў Парыжы. Вы сказалі, што прыедзеце?»
  
  
  «Так. Я вылятаю з Кэнэдзі ў дзевяць сорак пяць. Я як раз выходзіла з кватэры, каб паспець на шатл у National, калі вы патэлефанавалі».
  
  
  "Франкфурт?"
  
  
  «Так, з адным прыпынкам у Лондане. Мой рэйс прыбывае ў Франкфурт у дзесяць трыццаць. Я перасаджваюся на самалёт і прыбываю ў Берлін у гадзіну трыццаць. Стэфан выступае на антыядзерным з'ездзе ў гадзіну, таму я сказала Дэлейн, што сустрэнуся з ёй. у гатэлі ў тры ".
  
  
  “Добра. Які ў цябе нумар рэйса ў Берліне?»
  
  
  "Дзевяць-два-два".
  
  
  "Я буду на гэтым".
  
  
  "Дзякуй, Нік, вялікае".
  
  
  "Але калі нічога не здарылася, я патрабую чатыры дні бурнага начнога жыцця ў Берліне".
  
  
  "Ты зразумеў", - сказала яна, нарэшце стрымліваючы смех.
  
  
  "Убачымся."
  
  
  «Тады да заўтра. І яшчэ раз дзякуй, Нік», - адказала яна, і лінія абарвалася.
  
  
  "Карпэнтэр!"
  
  
  «Госпадзе, Нік, што здарылася? Мне трэба запоўніць яшчэ чатыры справаздачы, перш чым я змагу паесці,
  
  
  не ведаю калі скончу, а ўжо амаль поўнач”.
  
  
  «Прабач, стары прыяцель. Ты можаш забраць мяне адсюль у Франкфурт раніцай, каб паспець на рэйс Nine-two-two Pan Am у Берлін?»
  
  
  "Пачакай, я праверу".
  
  
  Картэр адпіў яшчэ віскі. Праз некалькі хвілін Карпентэр вярнуўся.
  
  
  "Вы гатовыя. Я дашлю квіткі ў ваш гатэль заўтра рана раніцай. Яны будуць ля стойкі рэгістрацыі, так?»
  
  
  "Гэта яно."
  
  
  "Што ў Берліне?"
  
  
  «Старое полымя», - сказаў Картэр і выйшаў у парыжскую ноч, усе думкі аб двух кафэ на Манмартры вылецелі з яго галавы.
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  Фройляйн Гертруда Кламмер трымала левым запясцем правае запясце, каб яно не дрыжала, калі яна наносіла памаду на свае тонкія вусны.
  
  
  Яна была даволі прыгожая, крыху старэючая, са светла-каштанавымі валасамі, якія яна заўсёды збірала ў строгі пучок на патыліцы. Спадніца і пышная блузка, якія яна насіла, былі такімі ж строгімі. Па-над блузкай на ёй быў шырокі кардіганы. У яе была нервовая звычка выцягваць кардіганы разам, як быццам яе чапурыстасць магла схаваць яе вельмі выдатную постаць.
  
  
  Цяжар і чапурыстасць былі набыты характарыстыкамі. Гэтая выдатная постаць была набыта ва ўзросце дванаццаці гадоў, і менавіта ў гэтым яна вінаваціла вялікую частку свайго клапатлівага жыцця.
  
  
  З трынаццаці гадоў Гертруда вабіла мужчын, і яна не магла супраціўляцца ім. І ўсё, што яна калі-небудзь атрымлівала ад мужчын, - гэта дзіця… і запіс у паліцыі аб прастытуцыі і дробным крадзяжы, якім яна займалася, каб пракарміць свайго сына.
  
  
  Цяпер хлопчыку было семнаццаць, і ён быў залічаны ў Акадэмію Хаўптдорта ў Лейпцыгу. Ён быў джэнтльменам і не ведаў, што яго маці займалася гэтым у закутку, абслугоўваючы сутэнёраў і шлюх, а побач размяшчаўся невялікі гатэль, у якім спаганялася пагадзінная аплата за нумары.
  
  
  Гэта была добрая праца, надзейная і бяспечная, хоць і мала аплатная. І з гэтай прычыны Гертруда была не супраць час ад часу падзарабляць.
  
  
  Паведамленні, якія заўсёды складваліся вакол банкноты ў пяцьсот марак, пачалі прыходзіць за тры тыдні да гэтага. Гэта не першы раз, калі таямнічы працадаўца звяртаўся да яе з просьбай аб паслугах падобнай выявай.
  
  
  Усяго іх было тры, простыя, надрукаваныя на звычайнай паперы і праслізнулі пад яе дзверы.
  
  
  Вельмі хутка нам спатрэбяцца вашыя паслугі, прачытайце першую.
  
  
  Праз тыдзень прыбыла другая: белы седан Mercedes быў зарэзерваваны для вас у пракаце аўтамабіляў Europa. Атрымайце машыну ў аэрапорце Тэгель у пятніцу, роўна ў тры гадзіны дня.
  
  
  Гертруда забрала машыну і вярнулася ў гатэль, дзе яна пакінула яе ў кругласутачным гаражы недалёка ад Курфюрстэн Дам.
  
  
  У тую нядзельную раніцу яна прачнулася ў халодным поце, і стала яшчэ горш, калі яна заўважыла белы канверт каля ўваходных дзвярэй.
  
  
  Паведамленне было нашмат даўжэй, але не менш лаканічна ў сваіх патрабаваннях. У канверце таксама быў ключ.
  
  
  Сёння ўвечары, роўна апоўначы, вы даставіце машыну на Wiebe Strasse, дом 9. Ён знаходзіцца ў Маабіт-алеі на поўдзень ад вясельнага квартала. Дом пустуе. Ключ ад замка на дзвярах гаража. Прыпаркуйце машыну ўсярэдзіне і пакіньце ключ ад замка і ключы ад машыны на сядзенне. Пад двума цэглай злева ад дзвярэй знаходзіцца палова вашага бонуса, 1000 марак. Зачыніце дзверы, калі пойдзеце.
  
  
  У аўторак вы атрымаеце яшчэ адно паведамленне аб тым, дзе забраць машыну. Калі вы даставіце яго назад у Тэгель, заклад будзе дастаўлены вам наяўнымі. Вы можаце пакінуць яго сабе як астатнюю частку бонуса.
  
  
  Зразумела. Фройляйн Кламмер, вы ніколі не атрымлівалі ніводнага з гэтых паведамленняў.
  
  
  Фройляйн Кламер паправіла швэдар, узяла сумачку і выйшла са сваёй кватэры на верхнім паверсе. На паўдарозе ўніз яна сутыкнулася з начной пакаёўкі.
  
  
  "Guten Tag, Fräulein Klammer", - сказала старая, праходзячы міма яе, сагнуўшы плечы наперад з грузам бялізны, якое яна несла.
  
  
  "Добрай раніцы табе, Мары. Занята?"
  
  
  «Джа, джа… такі грэх у суботу! Вось да чаго мы прыйшлі!»
  
  
  Мары мела рацыю. Стол на паверсе над вуліцай быў перапоўнены. Чатыры дзяўчыны стаялі ў чарзе, чакаючы ключоў ад пакоя. Іх кліенты сарамліва стаялі ў цені ля далёкай сцяны.
  
  
  "Георг?"
  
  
  "Ja, Fräulein?"
  
  
  «Я сыходжу ненадоўга. Я не павінна быць больш за гадзіну ці каля таго».
  
  
  "Джа, так".
  
  
  Яна зазірнула ў бар гатэля на паверсе. Было шматлюдна, і паветра было напоўнена аглушальнай амерыканскай рок-музыкай, а таксама пахам нясвежага піва і прыкрымі таннымі духамі. Затаіўшы дыханне і зацягнуўшы швэдар, як заўсёды, яна прайшла праз задымлены пакой і выйшла на Рошер-штрасэ.
  
  
  Злева ад яе даносіліся начныя гукі Ку'Дамма. Яна хутка рушыла да гуку і яркім неонам. Апынуўшыся на Ку'Даме, яна прайшла міма піп-шоў, начных стрыптыз-клубаў і сэкс-фільмаў да гаража.
  
  
  "Я нічога не ведаю", - думала яна, сядаючы за руль "мерседэса". Я ні ў чым не вінаватая, акрамя як паставіла машыну і забрала яе зваротна. Тое, навошта яна выкарыстоўваецца, не мае нічога агульнага са мной.
  
  
  Я ні ў чым не вінаватая.
  
  
  Але калі фройляйн Гертруда Кламмер выехала на Ку'Дам і павярнула на поўнач у бок вясельнай часткі Заходняга Берліна, яна паклялася, што гэта будзе апошні раз, калі яна прыме адзін з канвертаў і ўтоеныя ў ім каманды.
  
  
  * * *
  
  
  Дытэр Клаўсвіц прыглушыў вялікі магутны BMW і накіраваў яго налева. Ён умела ўхіліўся ад сустрэчнага руху на See Strasse і слізгануў у Volkspark Rehberge.
  
  
  Наперадзе цягнулася шырокая аўтамагістраль, якая раздзяляла парк з усходу на захад. Справа ад яго быў Плацэнзеі. Прыкладна за сотню ярдаў ад уваходу ён накіраваў магутны матацыкл на пешаходную і веласіпедную дарожку ў дрэвах.
  
  
  Было некалькі пешаходаў, якія ўхіліліся ад яго матацыкла, але ніводзін з іх не крычаў абразы ў яго адрас. Пешаходы прывыклі да нявыхаваных доўгавалосых маладых людзей, якія ездзілі на сваіх магутных машынах усюды, дзе захочуць.
  
  
  Яны толькі ківалі галовамі і працягнулі вячэрнюю прагулку пад ровам матацыкла Клаўсвіца вакол возера.
  
  
  Але пад чорнай скурай і шлемам з цёмным казырком не было грубага маладога чалавека з доўгімі валасамі і лоевай барадой.
  
  
  Дытэр Клаўсвіц быў чыста паголены, з халоднымі ярка-блакітнымі вачыма і стройным арыйскім тварам. Яго валасы былі надзіва светлымі і старанна падстрыжанымі. А пад скураной курткай і скуранымі штанамі было падцягнутае спартовае цела.
  
  
  Дытэру Клаўсвіцу было трыццаць восем гадоў, і ён быў дасведчаным злодзеем.
  
  
  У юнацтве ён давёў сваё цела да дасканаласці. Калі ён рос у Баварыі, ён хацеў стаць выдатным гарналыжнікам.
  
  
  Гэта не ўдалося.
  
  
  Замест гэтага ён трэніраваўся ў лыжным біятлоне. Ён навучыўся абыходзіцца з усімі тыпамі вінтовак, вядомых чалавеку, і стаў экспертам. У рэшце рэшт яго інструктары палічылі яго адным з лепшых стралкоў, якіх яны калі-небудзь бачылі. Таксама яны лічылі яго адным з найгоршых лыжнікаў.
  
  
  І ў Клаўсвіца быў яшчэ адзін недахоп. Ён любіў прыгожыя рэчы… адзенне, добрую ежу, лепшыя віны, самых прыгожых жанчын.
  
  
  Ён стаў злодзеем, прычым добрым. Яго спартыўнае цела дазваляла яму ўзбірацца па сценах, як мусе, а яго пільны розум і спрытныя пальцы дазвалялі яму адчыняць сейфы ў любы час.
  
  
  Але Клаўсвіца злавілі. Ён патрапіў у турму, быў вызвалены і зноў быў злоўлены.
  
  
  Цяпер ён чакаў суда, і яго старыя навыкі абыходжання з вінтоўкай павінны былі яго выратаваць. У яго не было згрызот сумлення ў адносінах да забойства каго-небудзь, каго заўгодна, калі б ён мог атрымаць новую асобу, шмат грошай і пазбегнуць новага турэмнага тэрміну.
  
  
  Вось чаму ён быў у Volkspark Rehberge і вёў справы з герам Оскарам Хеслінгам.
  
  
  У самай заходняй частцы парка былі могілкі, абнесеныя сцяной. Дарожка рэзка канчалася дрэвамі, якія аддзялялі возера ад могілак.
  
  
  Клаўсвіц выехаў на BMW у бок дрэў, пакуль яго цалкам не ахутала цемра. Ён заглушыў рухавік і сядзеў некалькі секунд. Пераканаўшыся, што ніхто не заўважыў і зацікавіўся яго манеўрам, ён паставіў матацыкл на падстаўку і бязгучна рушыў паміж дрэвамі.
  
  
  Ён з лёгкасцю пераскочыў каменную сцяну і, нібы здань, прайшоў праз надмагільныя пліты. Праз цёмны казырок перад яго тварам было цяжка прачытаць імёны і даты на фламастэрах, але ён не адважыўся падняць яго. Менш за ўсё ён хацеў, каб турак убачыў яго твар.
  
  
  «Ён заўсёды дастаўляе тавар», - сказаў Хеслінг. «Ён мяне не ведае; ён не павінен ведаць вас. Ён перадасць тавар; вы перадасце канверт. Вы ніколі больш не ўбачыце адзін аднаго».
  
  
  Клаўсвіцу прыйшлося даверыцца Оскару Хеслінгу. Ён быў планавальнікам. Ён усё спланаваў да драбнюткіх дэталяў. Нічога не засталося, каб збіцца са шляху.
  
  
  Вось чаму Клаўсвіц пагадзіўся аказаць гэтаму чалавеку гэтую паслугу. Гэта і, вядома ж, дадатковыя перавагі.
  
  
  Калі ў глыбіні могілак стала занадта цёмна, каб ісці, ён уключыў ліхтарык.
  
  
  Нарэшце ён знайшоў гэта: KRONER LANE, УДЗЕЛКІ 16-34.
  
  
  Ледзь ён выключыў святло, як з ніадкуль матэрыялізавалася невысокая цёмная постаць у джынсах і цёмнай куртцы.
  
  
  "Добры вечар, эфендзі".
  
  
  "Ты турак?"
  
  
  "Я."
  
  
  «Тут жа пахаваная фраў Хорнінг».
  
  
  "Я лічу, што яна ў нумары васямнаццаць".
  
  
  "У цябе ёсць тавар?"
  
  
  "У вас ёсць канверт для мяне?"
  
  
  Клаўсвіц двума пальцамі выцягнуў з-пад курткі просты белы канверт.
  
  
  "Адна секунда."
  
  
  Турак растварыўся ў цемры і вярнуўся праз некалькі секунд. Ён прысеў ля насыпу магілы і паставіў паміж імі скураны футарал.
  
  
  "Трымай святло", - сказаў Клаўсвіц, перадаючы святло іншаму мужчыну.
  
  
  Скрыня была прыкладна два футы на адзін фут і прыкладна пяць цаляў у глыбіню. Ён пстрыкнуў дзвюма зашпількамі і адкрыў вечка, адначасова павярнуўшы футарал так, каб святло адчыняў яго змесціва.
  
  
  Гэта французскі F1, Tireur d'EIite, 7,62 мм. Яны кажуць, што ён будзе паслядоўна рабіць дзесяць стрэлаў у круг менш за цалю на адлегласці больш за дзвесце метраў».
  
  
  Чорны шлем кіўнуў, і пад цёмным забралам тоўстыя вусны Клаўсвіца скрывіліся ва ўсмешцы. "Так і будзе."
  
  
  Дытэр Клаўсвіц выкарыстаў і раней французскую снайперскую вінтоўку,
  
  
  але ніколі з глушыцелем. Гэта была прыгажуня, разбітая на пяць частак. Былі прымацаваныя сошкі, а ствол забяспечылі полымягаснікам.
  
  
  Чалавек за казырком любіў зброю. Ён глыбока шкадаваў, што яму давядзецца адмовіцца ад гэтага пасля таго, як ён зробіць сваю працу.
  
  
  "Наколькі гэта чыста?"
  
  
  «Выкрадзена ў Марсэлі два тыдні таму», - адказаў турак. «Цалкам немагчыма адсачыць. Вам патрэбны патроны?»
  
  
  "Не. Пра гэта паклапаціліся". Клаўсвіц перадаў канверт і зачыніў вечка валізкі.
  
  
  "Удалага палявання", - усміхнуўся турак, і двое мужчын растварыліся ў цемры ў розных напрамках.
  
  
  Праз некалькі секунд парк запоўніў роўны бас рухавіка BMW, і гоншчык накіраваўся на поўнач у бок Ведынг і Вибе-штрасэ.
  
  
  * * *
  
  
  Гертруда Кламмер загнала "мерседэс" у гараж з бруднай падлогай. Яна выключыла святло і рухавік, а ўсе ключы пакінула на пярэднім сядзенні.
  
  
  Канверт быў пад цэглай, як і гаварылася ў паведамленні. Гертруда не стала правяраць змесціва. Яна ведала, што там будзе тысяча марак.
  
  
  Запіхнуўшы яго ў сумачку, яна выйшла на вуліцу Вибе-штрасэ і асцярожна зачыніла дзверы. Калі замак зачыніўся, яна паспяшалася да святла на вялікай Маабіт-алеі.
  
  
  Квартал "Вяселле" палохаў яе. Ён быў поўны пустых дамоў, занадта старых, каб гаспадары не маглі іх паправіць. Іх займалі маладыя пасяленцы тыпу хіпі і самотныя замежныя працоўныя, таму што яны маглі рабіць гэта бясплатна.
  
  
  Але ў гэтым раёне былі і самыя розныя злачынцы. Яна была ў захапленні ад таго, што ў двух кварталах адшукала крэйдавальнае таксі.
  
  
  * * *
  
  
  Фрэйлен Гертруда Кламер не ведала, што ў яе быў абаронца. Ён сядзеў у BMW на іншым канцы Вибе-штрасэ ў цемры паміж двума дамамі. Ён не рушыў з месца, пакуль жанчына шчасна не апынулася ў кабіне таксі і не выслізнула.
  
  
  Менш за ўсё Клаўсвіц хацеў, каб да гэтай жанчыны прыставалі якім-небудзь чынам. Для паліцыі было б катастрофай сумнявацца ў яе прычынах, па якіх яна знаходзіцца ў вясельным квартале ў такую гадзіну.
  
  
  Ён не заводзіў матацыкл. Ён націснуў на нумар 9 і адамкнуў дзверы другім ключом, які даў Хеслінг.
  
  
  Унутры ён быў увасабленнем эфектыўнасці. Ён шчыльна зачыніў дзверы і ўключыў святло BMW, накіраваўшы яго так, каб прамень асвятліў заднюю частку гаража і "мерседэс". Потым са крокваў гаража зняў плецены кошык для пікніка і чамадан.
  
  
  У плеценым кошыку былі бутэрброды, садавіна і тэрмас з сокам. Ён усё прыўзняў і паклаў на дно кошыка гільзу. Пасля замены тэрмаса і ежы кошык напоўніўся ідэальна да вечка.
  
  
  Чамадан патрапіў у багажнік машыны. Унутры быў партфель і поўны гардэроб які вандруе бізнэсмэна.
  
  
  Клаўсвіц хутка зняў скуру і чаравікі. Пад імі ён быў цалкам аголены. З чамадана ён узяў і надзеў шкарпэткі, шорты, цёмна-сінія штаны ў тонкую палоску і белую кашулю. Ён акуратна завязаў блакітны гальштук і надзеў пінжак.
  
  
  Усё падышло, уключаючы пару чорных лофераў Gucci, на ўнутраным боку пяткі якіх надрукаваны знак італьянскай шавецкай крамы Fifth Avenue у Нью-Ёрку.
  
  
  Фактычна, усё адзенне насіла амерыканскія лэйблы.
  
  
  Ён зняў куртку і туфлі і паклаў іх на задняе сядзенне "мерседэса". Асцярожна, утрымліваючы вузел на гальштуку, ён зняў яго і надзеў на пінжак.
  
  
  Было нялёгка нацягнуць скуру па-над адзеннем, але ён справіўся.
  
  
  Затым ён праверыў партфель.
  
  
  Усе дакументы былі ў парадку і бездакорна дакладныя. Яны падрабязна распавялі аб апошніх дзелавых аперацыях паміж Mockdendorf Limited з Заходняга Берліна, вытворцам цацак, і Klein Enterprises з Олбані, Нью-Ёрк.
  
  
  Mockdendorf была суцэль рэальнай кампаніяй з офісамі ў Заходнім Берліне, Гамбургу і Франкфурце.
  
  
  Klein Enterprises была выдумкай, але ахоўнікі Вопо на кантрольна-прапускным пункце Чарлі ніколі гэтага не даведаюцца.
  
  
  Ён замяніў паперы і ўзяў пакет з пашпартам. Унутры ён знайшоў пашпарт ЗША, выдадзены на імя Дэвіда Кляйна. Адрас: 414-C Shamrock Towers, Олбані, Нью-Ёрк. Пасада: прэзідэнт, Klein Enterprises.
  
  
  Ён прагартаў апошнія старонкі пашпарта, дзе былі прастаўлены памежныя штампы. Давід Кляйн прыбыў у Заходнюю Нямеччыну на два дні раней праз Франкфурт.
  
  
  На пашпартнай фатаграфіі быў светлавалосы ўсмешлівы Дзітэр Клаўсвіц.
  
  
  Таксама ў пакеце быў ваўчар на аплату гатэля «Метраполь». Гэта яму спатрэбіцца, каб пераначаваць у ГДР. І яму давялося застацца на ноч, таму што ў пакеце застаўся білет першага класа на рэйс Аэрафлота ў аўторак раніцай з Усходняга Берліна ў лонданскі аэрапорт Хітроў.
  
  
  Выдатна, падумаў Дытэр, вельмі добра. Дзякую вам, гер Оскар Хеслінг.
  
  
  Апошнім прадметам у партфелі была невялікая квадратная каробка. Унутры яго знаходзілася дзесяць 7,62-мм сталёвых гільзаў. Кожны патрон быў апрацаваны, у іх наканечнікі была дабаўлена малюсенькая колькасць цыяніду калію.
  
  
  Клаўсвіц быў упэўнены, што яму спатрэбіцца толькі адзін, самае большае два, але ён паклаў усе дзесяць патронаў у кішэню на маланкі сваёй чорнай скураной курткі.
  
  
  Ён зачыніў і замкнуў дзверы і вечка багажніка седана, а затым агледзеў машыну і гараж.
  
  
  Усё было гатова да яго вяртання на наступны дзень.
  
  
  Надзейна прымацаваўшы плецены кошык да задняй часткі матацыкла, ён выкаціў яго з гаража і замкнуў дзверы. На Маабіт-алеі ён запусціў вялікую машыну і ірвануў на поўдзень, у бок яркіх агнёў цэнтра Берліна.
  
  
  Па меры таго як ён ехаў, ён аднаўляў план і маршрут уцёкаў. Да таго часу, як ён прыпаркаваў машыну ля падножжа гары Інсуланер, ён у думках абдумаў яе тройчы ў драбнюткіх падрабязнасцях.
  
  
  У канцы вайны Берлін быў разбураны. Перш чым можна было пачаць працэс аднаўлення, велізарная колькасць скручанай сталі, бетону, цэглы і іншага смецця прыйшлося ўтылізаваць ці спаліць.
  
  
  Рашэнне, якое ў канчатковым выніку было прынята, складалася ў тым, каб скласці раскіданыя кучы друзу ў велізарныя штучныя груды, засыпаць іх глебай і засеяць цалкам травой, кустамі і невялікімі дрэвамі. У выніку гэтыя "горы" з абломкаў зараз усеялі гарызонт Берліна.
  
  
  Самым вялікім з іх быў "Інсуланер", які ўзлятаў на 260 футаў уверх. З яго вяршыні была відаць большая частка Заходняга Берліна.
  
  
  Але на наступную раніцу Дзітэра Клаўсвіца зацікавіць толькі адна частка нерухомасці Заходняга Берліна: шырокія прыступкі Амерыканскай мемарыяльнай бібліятэкі. Менавіта на гэтых прыступках, праз крыху пазней за дванаццаць гадзін, выступяць некалькі высокапастаўленых асобаў Заходняй Германіі і амерыканец Стэфан Канвей.
  
  
  Клаўсвіц зняў плецены кошык з задняй часткі BMW і прайшоў праз Мерынг Дам да тэлефоннай будкі.
  
  
  Ён паклаў патрэбныя манеты і набраў нумар. На тэлефон адказалі пасьля першага званка. Ён лёгка пазнаў ужо знаёмы хрып.
  
  
  «Гер Гесслінг, гэта Пілігрым».
  
  
  "Ja, mein Herr. Аўтамабіль?"
  
  
  "Усё добра, і валізкі таксама".
  
  
  "Выдатна", - пачуўся хрып. "А паперы?"
  
  
  «Таксама добра. Усё ў парадку".
  
  
  «Я ўжо праінфармаваў нашага працадаўцу. Грошы павінны паступіць да мяне на працягу гадзіны. Яны будуць пераведзены на рахунак Багамскіх астравоў праз дзесяць секунд пасля пацверджання выпуску навін».
  
  
  "Было прыемна мець з вамі справу".
  
  
  «Данцы. Аўф Відэрсехен, гер Пілігрым».
  
  
  "Auf Wiedersehen, гер Хеслер".
  
  
  Дытэр Клаўсвіц вярнуўся праз бульвар, абмінуў плот, які абмяжоўвае басейн, пабудаваны на ніжнім ярусе камяністай гары, і пачаў узыходжанне на Інсуланер.
  
  
  * * *
  
  
  Оскар Хеслінг націснуў кнопку адключэння тэлефона і пацягнуў свае кароткія пальцы да недаедзенай скрынцы шакаладных цукерак. Ён сунуў адну ў рот, жаваў і запіў глытком шнапса.
  
  
  «Добры чалавек, - прахрыпеў ён і адрыгнуў, - па-чартоўску добры чалавек. Я ведаў, што ён будзе згодзен. І адзіночка. Ідэальна».
  
  
  Оскар Хеслінг меў звычку гучна размаўляць сам з сабой. Часта ён задаваў сабе пытанні і даваў сабе адказы. Гэта нетутэйша з-за шматлікіх гадоў адзіноты. Гэта была толькі адна з незлічоных дзівацтваў гэтага чалавека. Па-другое, у вялізных дваццаці з лішнім пакоях асабняка, у якім ён зараз сядзеў, не было ніводнага люстэрка.
  
  
  Прычына гэтага заключалася ў тым, што Оскар Хеслінг не мог глядзець на сябе.
  
  
  Ён быў велізарны. Нават тлусты, празмерна тоўсты ці які пакутуе атлусценнем не мог апісаць 450 фунтаў млявага тлушчу, якія хвалямі каціліся пад яго падобным на намёт адзежай.
  
  
  Яго сківіцы звісалі далёка ніжэй падбародка абапал, а вочы былі падобныя на малюсенькія цёмныя дзірачкі ў хваравіта-белым шары на яго твары.
  
  
  Але якім бы тоўстым і пачварным ні быў Оскар Хеслінг, гэта не паўплывала на хітрасць яго вострага, як брытва, розуму. У адрозненне ад Ханса-Ота Фойгта - іншага крымінальнага аўтарытэту ў Заходнім Берліне - Хеслінг не ствараў вакол сябе войска марыянетак.
  
  
  Ён зрабіў усё неабходнае, каб назапасіць свой велізарны стан з дапамогай толькі свайго банка тэлефонаў.
  
  
  Цяпер ён прыжмурыўся, глыбока засяродзіўшыся. За дзве секунды ён знайшоў жаданае лік з больш за пяцісот у слоіку памяці свайго фенаменальнага розуму.
  
  
  "Джа?"
  
  
  “Guten Morgen, Frulein. Паломнік прызямліўся».
  
  
  "Я разумею."
  
  
  "Я магу чакаць цябе ў бліжэйшы час?"
  
  
  "Майн, гер, я думаю, было б разумней…"
  
  
  «Мая дарагая лэдзі, я выжыў усе гэтыя гады, быўшы надзвычай асцярожным. Я чакаю вас праз пятнаццаць хвілін».
  
  
  "Але…"
  
  
  З гучнагаварыцеля тэлефона гудок запоўніў пакой. Хеслінг набраў новы нумар. Яму не трэба было думаць, каб набраць гэты. Ён часта гэтым карыстаўся.
  
  
  "Залаты цяля".
  
  
  "Антоніа!"
  
  
  "Вядома, гер Гесслінг".
  
  
  «Залатое цяля» было толькі адным са шматлікіх трохі неахайных начных клубаў, якімі валодаў Хеслінг на Ку'Даме або ў яго наваколлях, дзе выступалі стрыптызёршы ці мужчыны-трансвестыты.
  
  
  "Ja, mein Herr?"
  
  
  «Гутэн Морган. Ты заняты, Тоні?
  
  
  "Толькі справядліва."
  
  
  “Добра, добра. У мяне хутка з'явіцца далікатны кавалак, Тоні. Клас і знешнасць, сапраўдная прыгажосць. Табе яна спадабаецца».
  
  
  "Звычайная плата, майн гер?"
  
  
  «Вядома, мой хлопчык… і, магчыма, невялікі бонус. Гэта вельмі асаблівае. Скажам, гадзіна?»
  
  
  "Я буду тут."
  
  
  "Добра."
  
  
  Ён перапыніў сувязь, падумаў і зноў набраў нумар. Лонданскі нумар зазваніў некалькі разоў, перш чым раздаўся рэзкі жаночы голас на аўтаадказчыку.
  
  
  «Офіс Піцера Лімптана. Містэра Лімптана няма. Калі вы пакінеце сваё імя, нумар і паведамленне ў гудку, містэр Лімптан ператэлефануе вам як мага хутчэй».
  
  
  Хеслінг пачакаў, пакуль не прагучыць глухі тон, затым выдыхнуў. «Я веру, што ўсё ж такі змагу даставіць партыю радыёдэталяў, містэр Лімптан. Калі вы патэлефануеце мне праз дзень ці каля таго па берлінскім нумары, які я вам даў, мы можам абмеркаваць фінансавыя пытанні».
  
  
  Калі гудок напоўніў пакой, Хеслінгу ўдалося засмяяцца. У яго балелі грудзі. Ён запіў яшчэ шакалад шнапсам і набраў апошні нумар, які спатрэбіцца яму сёння ўвечары.
  
  
  «Штазі, капрал Клейман».
  
  
  «Палкоўніка Балянкова, бітэ».
  
  
  "Бітэ".
  
  
  Штазі быў скарачэннем ад Staatssicherhehsdienst, службы дзяржаўнай бяспекі Усходняй Германіі. Палкоўнік Валаторый Балянкоў быў сувязным маскоўскага КДБ са Штазі.
  
  
  Хеслінг выцер сліны са свайго падбародка і ўсміхнуўся, пакуль чакаў. Ён захапляўся ўласным розумам. Хутка ён атрымае ўсё, і што можа быць лепей, каб прымусіць амерыканца прадаць яму тавары, чым заручыцца дапамогай рускіх. Ім не трэба было ведаць, што ён прадаваў ім тавар назад праз Піцера Лімптана.
  
  
  «Балянкоў».
  
  
  "Guten Morgen, mein Herr", - прахрыпеў Хеслінг.
  
  
  «Ах, Хеслінг. Мне было цікава, калі ты збіраешся патэлефанаваць. Што я атрымаю за свае маленькія паслугі?
  
  
  «Пакуль, палкоўнік, я не ўпэўнены. Але перспектыва атрымання ўзнагароды вялікая. Сёння днём, бліжэй да вечара, амерыканец Дэвід Кляйн заедзе ў «Метраполь».
  
  
  "Так?"
  
  
  «Яго сапраўднае імя - Дзітэр Клаўсвіц. Ён заходні немец, у цяперашні час вызвалены ўмоўна-датэрмінова і чакае суда за рабаванне. Гэтага павінна хапіць, каб утрымаць яго на працягу некалькіх дзён, ці не так?»
  
  
  "Больш чым дастаткова. Але чаму?"
  
  
  “Я мушу зьвязацца з вамі ў аўторак. Я патэлефаную вам у той жа вечар і паведамлю, што з ім рабіць і наколькі вялікія будуць абедзве нашы ўзнагароды. Auf Wiedersehen, палкоўнік».
  
  
  "Wiedersehen, гер Хеслінг".
  
  
  Хеслінг націснуў кнопку адключэння і наліў сабе яшчэ шклянку шнапсу. Тэлефон больш не спатрэбіцца.
  
  
  Ён амаль бачыў, як твар рускага пачырванеў, і чуў, як цераз сцяну на яго абвальваюцца праклёны.
  
  
  Геслінг было ўсё роўна. Ён аказаў шмат паслуг рускай свінні. Гэта, у рэшце рэшт, будзе яшчэ адна. Залішне казаць, што гэтая паслуга таксама разарвала б банкаўскія рахункі Hessling.
  
  
  «Але хопіць справы, - падумаў ён. Нетутэйша час паразважаць аб задавальненнях, якія неўзабаве адбудуцца.
  
  
  Антоніа і жанчына.
  
  
  Яго сэрца ўжо занадта моцна стукала. Яму трэба быць асцярожным і не надта хвалявацца.
  
  
  * * *
  
  
  Яна прыпаркавалася за некалькі кварталаў ад дома і пайшла па звілістай вуліцы, апраўленай высокімі платамі. Над імі яна магла бачыць шыферныя дахі і высокія франтоны вялізных велічных дамоў на фоне цёмнага неба.
  
  
  Выявіць асабняк гера Оскара Хеслінга было нескладана. Ён быў большы і грандыёзны, чым усе астатнія на вуліцы.
  
  
  Злёгку якая калоціцца рукой яна націснула кнопку ўваходнага зумера. Яна не любіла займацца бізнесам у раннія ранішнія гадзіны.
  
  
  "Джа?" - сказаў голас праз краты дынаміка.
  
  
  "Я каля брамы".
  
  
  «Ах так, фройляйн, уваходзьце. Уваходныя дзверы не зачынены».
  
  
  Пачуўся гудок, і вароты расчыніліся. Яна ўвайшла і зачыніла дзверы за сабой.
  
  
  Дом знаходзіўся ўдалечыні ад вуліцы, за кругам U-вобразнай, абсаджанай дрэвамі пад'язной дарогі. Было смяротна ціха, калі не лічыць паляпванні яе абцасамі па брукаванай дарожцы. Уваходныя дзверы адчыніліся са скрыгатам завес і яна ўвайшла ў доўгую залу з высокімі столямі.
  
  
  і вялізнымі дубовымі дзвярыма, якія вядуць у добра абсталяваныя пакоі па абодва бакі.
  
  
  Апошнія дзверы справа, мая дарагая. Гэта мой кабінет”.
  
  
  Голас зыходзіў з невялікага дынаміка, схаванага недзе ў сцяне над ёй.
  
  
  Дом быў баронскім, з цёмнымі сценамі, абабітымі драўлянымі панэлямі, потолочными бэлькамі з грубым аздабленнем, балконамі з дэкаратыўнай разьбой, выставамі пудзілаў жывёл і задуменнымі габеленамі. У канцы залы над камінам віселі нават скрыжаваныя шаблі і рыцарскі шлем.
  
  
  Хеслінг сядзеў у спецыяльным крэсле, якое было спраектавана і ўзмоцнена з улікам яго вялізнай масы. На стале ў форме падковы вакол яго стаялі тэлевізійныя экраны, кампутарныя кансолі і тэлефоны, якія ён выкарыстоўваў для кіравання сваёй імперыяй.
  
  
  Пакой быў такі ж гіганцкі, як і яе ўладальнік, і сцены ад падлогі да столі былі абвешаны фаліянтамі ў скураной вокладцы. Яна была ўпэўнена, што ні адзін з іх ніколі не адчыняўся.
  
  
  "Guten Morgen, Fräulein".
  
  
  "Гер Гесслінг".
  
  
  "Ты нават прыгажэй, чым на нашай апошняй сустрэчы".
  
  
  Гесслінг адчуваў ціск у яго дрыготкім сэрцы, калі ён глядзеў, як яна слізгае па пакоі. Яе дзіўнае цела было апрануты ў дарагую чорную сукенку, якое стыльна адкрывала багата выгнутыя сцягна, расклёшаныя сцягна і выступае грудзі.
  
  
  Жанчына не была класічнай прыгажуняй, але была яркай, і здавалася, што ад яе працякае эротыка. І нават больш, чым яе пачуццёвасць, Хеслінг адчуў, што пад гэтай спакойнай, халоднай прыгажосцю хаваецца сапраўдны драпежнік.
  
  
  Хеслінг гэта спадабалася. Гэта дадало вастрыні таму, што ён збіраўся прымусіць яе зрабіць.
  
  
  Не зважаючы на ўхмылку ягоных свіных вачэй - і стараючыся не глядзець на яго грубасць сваімі ўласнымі - жанчына паставіла партфель на стол побач з ім. Яна пстрыкнула зашчапкамі і адкрыла вечка. "Там усё… у доларах".
  
  
  Перш чым яна паспела адступіць, ён схапіў яе за руку. Яе жывот скруціла, калі яго тоўстыя вусны слізганулі па тыльным баку яе рукі.
  
  
  "Ты дрыжыш, мая дарагая".
  
  
  "Чаму я не павінна дрыжаць?" прамармытала яна. "Я не часта ўладкоўваю забойства".
  
  
  «Дакладна. Але я думаю, ты дрыжыш яшчэ і таму, што знаходзіш мяне агідным».
  
  
  На гэты раз яна сустрэла яго позірк прама. «Так. Я ведаю», - адказала яна, вырываючы сваю руку з яго хваткі і адступаючы.
  
  
  Яго масіўныя плечы паціснуў плячыма. "Не важна. Мяне гэта не турбуе. Усё, усё маё жыццё знаходзілі мяне агідным. Я навучыўся гэтым харчавацца».
  
  
  «Не маглі б вы пералічыць грошы? Мне трэба вярнуцца. Залішне казаць. У мяне наперадзе доўгі дзень».
  
  
  "Так, ты робіш гэта, ці не так". Ён засмяяўся, і смех імгненна ператварыўся ў задыханы хрып. Прайшло некалькі імгненняў, перш чым ён змог зноў узяць пад кантроль дыханне. «Бар там, ля сцяны. Зрабі сабе выпіць».
  
  
  Ёй не хацелася праводзіць з ім ні хвіліны больш, чым трэба, але выпіўка дапаможа. Яна адчувала, як яго малюсенькія вочкі здзіраюць з яе вопратку, калі яна налівала лікёр у шклянку.
  
  
  Калі яна павярнулася да яго тварам, было яшчэ горш. Калі яго мясістыя рукі здабывалі з партфеля звязаныя пачкі стодоларавых банкнот, яго вочы не адрываліся ад яе.
  
  
  Яна здрыганулася. Ёй здавалася, што ён насамрэч гвалтаваў яе вачыма.
  
  
  "Я праверыў… зрабіў некалькі запытаў".
  
  
  "Так?"
  
  
  «Я ведаю, хто вы, фройляйн. Я ведаю вашыя сувязі, і, мяркуючы па некаторых высновах, я думаю, што магу з упэўненасцю сказаць, што вы робіце гэта не толькі з уласнай ініцыятывы».
  
  
  "Табе заплацілі", - сказала яна, дарэмна спрабуючы стрымаць нервовую дрыготку ў голасе. "Што б вы ні ведалі, грошы ідуць на куплю вашага маўчання, а таксама на здзелку".
  
  
  "Думаю, не." Ён скончыў складаць грошы і надаў ёй усю сваю ўвагу. "Я думаю, што маё маўчанне патрабуе некаторай дадатковай платы".
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "О, не грашовай".
  
  
  "Што тады?" Вочы звузіліся да таго часу, пакуль яна не стала наогул бачыць зрэнкі. Цяпер усё яе цела дрыжала.
  
  
  “Вы вельмі прыгожыя. Фройляйн. Я ўпэўнены, што ваша цела пад гэтым адзеннем - твор мастацтва. Я хацеў бы бачыць вас аголенай».
  
  
  "Вы вар'ят."
  
  
  «Не, не вар'ят… а юрлівы. Пад гэтай гмахам я вулкан бурлівай юрлівасці».
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што хочаце, каб я ..."
  
  
  «Займацца сэксам? Так. Але не са мной. Я не магу, разумееце. Мае лекары кажуць мне, што ўзбуджэнне заб'е мяне. Маё сэрца, ці ведаеце».
  
  
  Яна паставіла шклянку на стойку. Цяпер яе рукі дрыжалі так моцна, што яна не магла іх утрымаць.
  
  
  «Што ж тады…» - прамармытала яна.
  
  
  «Я хачу паглядзець, як ты займаешся каханнем. Я ўжо дамовіўся аб тым, што бліжэйшым часам зойдзе малады чалавек».
  
  
  "Не!"
  
  
  «Ён італьянец і даволі прыгожы. Ён таксама, запэўніваю вас, вельмі ахайны. Я сапраўды веру, мая дарагая, што ў рэшце рэшт вам гэта спадабаецца».
  
  
  "Вы сышлі з розуму, зусім вар'яты!" - Усклікнула яна, нахіляючыся да яго, не ўсведамляючы цалкам, што робіць. “Я не буду гэтага рабіць! Вы не можаце прымусіць мяне! Вы не можаце сказаць ні слова! Вы гэтак жа замяшаныя, як і я!
  
  
  «Ах, вось дзе вы памыляецеся. Гэта было б ваша слова супраць майго. І я запэўніваю вас, мая дарагая. Я магу прадставіць уладам дастаткова інфармацыі, каб яны не паглядзелі далей за вас ці вашага палюбоўніка».
  
  
  Раптам яго левая рука рванулася наперад і схапіла яе запясце. Яго сіла была велізарнай, і хуткасць, з якой ён пацягнуў яе да сябе, уразіла яе.
  
  
  Яго правая рука была такой жа хуткай і спрытнай, калі ён учапіўся пальцамі ў яе сукенку.
  
  
  «Стой! Перастань, свіння!»
  
  
  Яго рука тузанулася, і гузікі ад гарсажу да прыполу рассунуліся. Амаль такім жа рухам яго пальцы слізганулі пад адну з кубкаў яе бюстгальтара і пачалі пакутліва камячыць яе грудзі.
  
  
  «Прыгожая, абсалютная дасканаласць», - прахрыпеў ён.
  
  
  "Ублюдак!" яна завішчала і стукнула яго па правым баку асобы кіпцюрамі левай рукі.
  
  
  Кроў лінула з чатырох роўных чырвоных ліній на яго тлустай шчацэ. Яна сабралася ў яго на падбародку і капала, утвараючы малінавы пляма на яго кашулі.
  
  
  Але ён не завыў ад болю і не прыбраў руку з яе грудзей. Замест гэтага ён усьміхнуўся.
  
  
  «Драпежніца… гладкая котка з кіпцюрамі. Зніміце ніжнюю бялізну… і мы падрыхтуем вас для Тоні, калі ён з'явіцца».
  
  
  Цяпер яго дыханне было перарывістым, настолькі напружаным, што ён ледзь мог вымавіць словы. Ён моцна спацеў, і яго грудзі цяжка ўздымалася.
  
  
  «Твая… плоць… узбуджае… мяне…»
  
  
  Раптам яна перастала спрабаваць адысці ад яго. Лютасць знікла з яе твару, змяніўшыся ўсмешкай. Яе вочы звузіліся, калі ідэя авалодала ёю, і яе цела стала падатлівым пад яго рукамі.
  
  
  "Маё цела… яно табе падабаецца?" - прамурлыкала яна.
  
  
  "Не варта рабіць гэтага... небяспечна... для мяне".
  
  
  "Адпусці маю руку, каб я магла зняць бюстгальтар".
  
  
  "Ды прыгожая…"
  
  
  Нахіліўшыся наперад, каб яе пах запоўніў яго ноздры, яна падняла ногі і зняла туфлі. Склаўшы абедзве рукі за шыю, яна ляніва пацягнулася, як котка, грудзі ўздымалася ўверх.
  
  
  Гесслінг прыціснуў свае рукі да грудзей, як быццам такім чынам ён мог аблегчыць неверагодны боль, які ён адчуваў ўнутры яе. Ён паспрабаваў адвесці позірк, але выявіў, што гэта немагчыма. Яе вочы і яе цела прымушалі яго ігнараваць яе, не ўсведамляць, што яна прапануе.
  
  
  Яна паціснула плячыма, і падраная сукенка слізганула па яе плячах, руках і сцёгнах, падаючы кучай да яе ног. У яе была вытанчаная постаць, юрлівае ўпрыгожванне ідэальных прапорцый. Яна нахілілася, каб падабраць сукенку, пышныя грудзей нецярпліва рухаліся ў цеснаце бюстгальтара.
  
  
  Яна ўсміхнулася, кладучы сукенку на крэсла. Дакрануўшыся мовай да ніжняй губы, яна засяродзілася на дакрананні чорнага бляску трусікаў да шчыкалатак, затым выйшла на волю. Жывот быў плоскім, ногі моцныя і хупава мускулістыя, лініі цела вольныя ад уздуцця і мяккасці.
  
  
  Ён ахнуў ад захаплення як ад адпрацаванай гульні, так і ад бясспрэчнай прыгажосці.
  
  
  Карункавы бюстгальтар быў настолькі вузкім, што ўрэзаўся ў гладкую плоць. Адчапіўшы яго, яна сцягнула яго сабе на рукі. Яе грудзі былі высокай, канічнай, з далікатна-ружовымі кончыкамі.
  
  
  Плыўным рухам сцёгнаў яна зняла чорныя трусікі і адкінула іх.
  
  
  «Гэтага… цяпер дастаткова», - выдыхнуў ён, пляскаючы сябе ў грудзі мясістымі кулакамі. «Будзем чакаць хлопчыка…»
  
  
  "Навошта?" - папракнула яна, праводзячы рукамі па грудзях.
  
  
  Яна ступіла наперад і ўзяла яго за руку. Яна была сціснута ў кулак.
  
  
  Утрымліваючы яго запясце адной рукой, яна правяла пазногцямі другой рукі па скручаных пальцах. Калі яны адкрыліся, яна прасунула руку паміж ног і заціснула яе сцёгнамі.
  
  
  «О, Божа… ой, Божа…»
  
  
  Яна заціснула яго галаву паміж грудзей і сціснула іх мяккую паўнату локцямі.
  
  
  Яго рука міжвольна пачала рухацца паміж яе ног. Яе духі прымусілі яго мозг закружыцца, і нават калі ён адчуў, як дыханне пакідае яго, ён рыдаў паміж двума пагоркамі мяккай плоці, якія не дазвалялі яму дыхаць.
  
  
  «Ох… кісларод…» - выдыхнуў ён, яго вольная рука слізганула па стале.
  
  
  Яна ўбачыла рух і спыніла яго ўласнаручна.
  
  
  Яна паскорыла свае рухі. Да яго абцяжаранага дыхання далучыўся стогн. Цяпер яго цела ўздыбілася. і ён пачаў ныць. А потым ныццё ператварылася ў хрып.
  
  
  Раптам ён хіснуўся, адштурхнуўшы яе да стала. Ён ускочыў на ногі, схапіўшыся за грудзі, а затым з глухім стукам упаў на падлогу.
  
  
  «Свіння», - прашыпела яна, слёзы цяклі з яе вачэй. "Брудная свіння!"
  
  
  Яна не хацела зноў дакранацца да яго, але павінна была. Ёй практычна прыйшлося прыціснуцца пальцамі да зморшчын на яго шыі, перш чым яна пераканалася, што ён мёртвы.
  
  
  Яна хутка апранулася. Яна знайшла гузікі, якія былі сцягнуты з яе сукенкі, і кінула іх у сумачку. Сашчэпкамі яна зашпіліла сукенку, а затым вярнула чаркі банкнот у партфель.
  
  
  Затым з партфелем і сумачкай у руцэ яна спынілася каля дзвярэй і ў апошні раз агледзела пакой.
  
  
  Шклянка. Гэта было ўсё, чаго яна дакранулася, акрамя дзвярной ручкі.
  
  
  Яна працерла шкло спадніцай і працерла ручку, калі выйшла.
  
  
  Ледзь уздыхнуўшы, яна пабегла да машыны і ўвалілася ўнутр.
  
  
  Пасля яна адключылася.
  
  
  Прайшло дваццаць хвілін, перш чым яна змагла прымусіць пальцы ўставіць ключ у замак запальвання.
  
  
  Праязджаючы міма «Хеслінга» у перадсвітальнай цемры, яна ўбачыла высокага прыгожага маладога чалавека, які націскае кнопку.
  
  
  Пятая глава.
  
  
  Паміж рэйсамі было амаль паўтары гадзіны. Картэр выказаў здагадку, што прыпынак Лізы будзе прыкладна такі ж.
  
  
  Яго першая здагадка адносна таго, дзе яна правядзе час, была прама ў кнопкі: кактэйль-бар у зале Pan Am аэрапорта Франкфурта-на-Майне.
  
  
  Тое, як яна гаварыла па тэлефоне напярэдадні ўвечар. Картэр выказала здагадку, што ёй спатрэбіцца некалькі Крывавых Мэры.
  
  
  Увайшоўшы ў гасціную, ён адразу пазнаў яе нават за цёмнымі акулярамі і новай, больш кароткай прычоскай. На ёй была блакітная сукенка з высокімі грудзьмі, тонкай таліяй і мяккімі круглявымі сцёгнамі.
  
  
  Нейкім чынам яна адчула яго набліжэнне і разгарнулася да яго на ўзброеным крэсле. Яе вочы былі на адным узроўні з яго, і ён задавалася пытаннем, што яны рабілі за гэтымі цёмнымі ачкамі.
  
  
  Яна не ўсміхалася. Картэр гэтага не чакаў. Яму было цікава, ці памятае яна - як і ён - тую ноч: засаду ў гасцінічным нумары, хаос перастрэлак, пах кордита і вар'яцкую паездку ў лякарню, да якой яны ледзь паспелі дабрацца.
  
  
  "Прывітанне, Ліза".
  
  
  «Прывітанне. Жадаеце параўнаць шнары?»
  
  
  Цяпер яна ўсміхнулася, і лёд крануўся. Ён далікатна, але цвёрда дакрануўся да яе вуснамі і слізгануў на суседняе крэсла.
  
  
  "Дзякуй што прыйшлі."
  
  
  «Я ў адпачынку», - паціснуў ён плячыма і кіўнуў бармэну. "Адзін з такіх, не занадта гарачы".
  
  
  «Вы разумееце, што гэта можа быць проста Дэлэйн. Мы можам быць сёстрамі, але мы зусім іншыя. Яна мае схільнасць крыху нервавацца».
  
  
  Картэр адпіў «Крывавую Мэры» і ўсміхнуўся. "Я зраблю ўсё, што змагу, але я сапраўды прыйшоў да цябе".
  
  
  "Будзем спадзявацца, што ў Берліне проста весела".
  
  
  "Так, будзем спадзявацца".
  
  
  Яго антэны дрыжалі. Гэта было шостае пачуццё, якое кожны добры агент набываў за доўгія гады, калі заставаўся жывы.
  
  
  Пакуль Ліза працягвала гаварыць, Картэр слухаў адным вухам і дазваляў вачам падарожнічаць па маленькай гасцінай; старая з маладым светлавалосым хлопчыкам; пара студэнтак з такімі доўгімі валасамі, што яны сядзелі на іх; невысокі сівы мужчына чытае ранішнюю газету; пажылая пара пасярод ціхай спрэчкі.
  
  
  Картэр перавёў погляд на сівога мужчыну. Вочы за палучкамі падняліся з-за старонак і сустрэліся з вачамі Картэра.
  
  
  Яны глядзелі сябар на сябра некалькі секунд, а затым мужчына склаў газету. Ён праверыў свой рахунак, паклаў грошы на стол і пайшоў.
  
  
  Купюру акуратна склалі і зноў склалі, пакуль яна не стала нагадваць зорку.
  
  
  «Ліза…»
  
  
  "Так?"
  
  
  «Прабачце мяне на секунду, добра? Прырода кліча».
  
  
  "Вядома."
  
  
  Афіцыянтка спрабавала разгарнуць рахунак, не раздзіраючы яго, калі праходзіў Картэр. Ён чуў, як яна нешта бурчала з нагоды вялікіх чаявых або адсутнасці вялікіх чаявых, ёй хацелася, каб кліенты не спрабавалі быць такімі мілымі.
  
  
  Мужчына мыў рукі, калі Картэр штурхнуў дзверы. Ён убачыў ногі пад адной з дзвярэй стойла і рушыў да дзвярэй двума ўніз.
  
  
  Іх вочы сустрэліся ў люстэрку, і абедзве галавы ледзь кіўнулі.
  
  
  Прайшло амаль пяць хвілін, перш чым мужчына выйшаў са стойла, вымыў рукі і сышоў.
  
  
  "Як прайшоў ваш рэйс з Парыжа?"
  
  
  "Добра".
  
  
  - Я мяркую, вы на Pan Am Nine-two-two.
  
  
  "Так, у Берлін".
  
  
  “Вельмі зручна. Піцеру Лімптану вельмі раніцай патэлефанаваў з Лондана адзін з яго знаёмых з Заходняй Нямеччыны».
  
  
  "Пакупнік ці прадавец?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Відаць, прадавец". Ён выцягнуў з унутранай кішэні пінжака тонкі манільскі канверт і паклаў яго на паднос для люстэрка перад Картэрам. «Яго клічуць Оскар Хеслінг. Усё, што ў нас ёсць на яго, знаходзіцца ўсярэдзіне».
  
  
  "Што сказаў Лімптан?"
  
  
  «Хеслінг ціснуў на буйнога амерыканскага вытворцу электронікі. Раней ён сказаў Лімптану, што тавары будуць з чыстага золата. Насамрэч, яны каштуюць больш, чым золата для людзей Лімптана. Відавочна, націск не спрацаваў. Хеслінг выклікаў яго пару тыдняў таму і сказаў, што здзелка не адбылася ".
  
  
  "А мінулай ноччу гэта было зноў?"
  
  
  Мужчына кіўнуў і пачаў выціраць рукі. "Ён загадаў Лімптану патэлефанаваць яму ў аўторак у Берліне. Альма хоча, каб вы
  
  
  у гэтым пакапаліся. "
  
  
  "Зраблю."
  
  
  "Прыемнага палёту."
  
  
  Картэр вярнуўся ў гасціную і адказаў праўдай на запытальны позірк Лізы. "Бізнес."
  
  
  "Значыць, ты не ў адпачынку".
  
  
  "Здавалася б, не", - адказаў ён. «Але гэта проста руціна. Я ўсё роўна займуся тваёй праблемай».
  
  
  Рэйс 922 быў выкліканы на пасадку. Калі яны прайшлі праз ахову, Ліза ўзяла Картэра за руку і нахілілася да яго вуха.
  
  
  "Вы падарожнічаеце зараз без сяброў?"
  
  
  "О не. Ілжывае дно ў чамадане, якое я праверыў».
  
  
  Пад «сябрамі», пра якіх яна казала, былі 9-міліметровы «Люгер» Картэра, які ён ласкава называў Вільгельміна, смяротны маленькі штылет па імені Х'юга і газавая бомба памерам з грэцкі арэх пад назвай «П'ер».
  
  
  Картэр сапраўды падумаў, у тую сонечную раніцу, шпацыруючы па вестыбюлі аэрапорта з прыгожай і прывабнай жанчынай на руцэ, што яму не спатрэбяцца яго «сябры» у гэтай паездцы ў Берлін.
  
  
  * * *
  
  
  Кожны дзень апоўдні Freiheitsglocke у будынку Амерыканскай мемарыяльнай бібліятэкі адбіваў гадзіну. Ён гучаў кожны поўдзень, каб нагадваць Берліну і ўсяму свету, што ўсе людзі маюць права на свабоду ў роўнай ступені ад Бога.
  
  
  Дытэр Клаўсвіц не клапаціўся ні пра сімвалы, ні пра Бога. Што тычыцца яго свабоды, у яго была нязгасная страсць да яе захавання. Ён дастаў пяць частак вінтоўкі са скуранога чамаданчыка, і пачаў іх збіраць.
  
  
  Са свайго сонечнага курасадні вышынёй 260 футаў над Берлінам яму адкрываўся выдатны від на бульвар перад бібліятэкай. На прыступках майстры завяршалі працу над трыбунай і сядзеннямі са сцяжкамі для мітынгу.
  
  
  На тратуарах і ў адной з палос часткова перакрытага бульвара ўжо пачалі збірацца цікаўныя, дэманстранты і энтузіясты.
  
  
  Берлінская паліцыя стаяла на барыкадах, яе бездакорная форма і белыя шлемы блішчалі. Салдаты і супрацоўнікі СОБ ва ўніформе і цывільным са змрочнымі асобамі стаялі на спякоце.
  
  
  Яны выглядалі няўтульна.
  
  
  Сам Клаўсвіц адчуваў сябе крыху няўтульна. Яго цягліцы хварэлі ад таго, што ён усю ноч ляжаў на зямлі. Але гэтага было недастаткова, каб паставіць пад пагрозу ягоную працу. З-за дадатковага адзення пад скурай ён спатнеў, але не настолькі, каб аслабіць яго рашучасць.
  
  
  Калі F1 была цалкам сабрана і праверана, ён пакапаўся ў зямлі, пакуль не знайшоў ідэальны кавалак цвёрдай роўнай паверхні для сошак. Калі гэта было зроблена, ён прыціснуў прыклад да пляча і прыклаў вока да прыцэла.
  
  
  Лінія ад адкрытага канца аптычнага прыцэла ўніз па ствале дыяметрам дваццаць восем цаляў, над мушкай і глушыцелем была чыстай і чыстай аж да прыступак бібліятэкі.
  
  
  На трыбуне стаяў электрык у сінім камбінезоне, падлучаючы і наладжваючы групу мікрафонаў.
  
  
  Клаўсвіц перамяшчаў перакрыжаванне прыцэла ў напрамку да прыцэла, пакуль не з'явілася кнопка на левай нагруднай кішэні мужчыны. Ён адрэгуляваў дыяпазон, затым павярнуў лупу на поўную.
  
  
  Гузік, здавалася, узарваўся ў прыцэле.
  
  
  "Блін, - сказаў Клаўсвіц, - ты мёртвы".
  
  
  Ён адкрыў каробчатую краму і, адзін за адным, зарадзіў яго гільзамі, апрацаванымі цыянідам. Калі магазін быў скінуты, ён зрабіў яшчэ адзін прыцэльны разлік.
  
  
  Выдатна.
  
  
  Ён падышоў да плеценага кошыка, выцягнуў тэрмас і бутэрброды і, як і многія рабочыя пад ім, прыступіў да абеду.
  
  
  * * *
  
  
  Мядовае адценне яе цёмна-русых валасоў, выгіб броваў і ярка-блакітныя вочы былі адзіным рэчыўным доказам таго, што Дэлейн Бэрынгтан Канвей была сястрой Лізы.
  
  
  Калі ў Лізы была поўная і круглявая пяшчотная постаць, то ў Дэлэйн - вуглаватая, з маленькімі грудзьмі і амаль хлапечымі тонкімі сцёгнамі.
  
  
  Нават яе асобе, з яго вострымі косткамі і плоскасцямі, не хапала мяккасці Лізы.
  
  
  У гэты момант яна была апранута ў просты белы бюстгальтар і белыя трусікі. Яна сядзела ля свайго туалетнага століка, ляніва катаючы аловак для вачэй узад і ўперад паміж пальцамі.
  
  
  «Ісус Хрыстос, ты яшчэ не апранулася? Мы павінны сысці праз дзесяць хвілін!»
  
  
  Дэлейн падняла вочы і ўбачыла свайго выбітнага мужа, яе абаронцы прамысловасці, які хмурна глядзіць на яе з дзвярнога праёму.
  
  
  "Мне сапраўды не хочацца ісці, Стэфан".
  
  
  «Лухта сабачая. Ты ідзеш, вось і ўсё!»
  
  
  Дэлейн утаропіўся на яго ў люстэрка. Няцяжка зразумець, чаму яна закахалася ў гэтага чалавека, выйшла за яго замуж і трывала яго апошнія чатыры гады.
  
  
  "Табе трэба ісці, Дэлейн", - сказаў ён, яго твар пацямнела ад пагрозы.
  
  
  Твар у яго быў дакладны, скурысты, але не грубы. Доўгі нос аднойчы выпадкова зламалі, але ён захаваў арліную грацыю. І доўгая гарызантальная ямачка на яго левай шчацэ ніколі не губляла сваёй прывабнасці, нават калі ён моцна сціснуў сківіцы, як цяпер. Яго вочы, звычайна цёплыя і панурыя шэрыя, цяпер былі схаваны пад моцна нахмураным ілбом.
  
  
  "Хто яна была, Стэфан?"
  
  
  "Хто?"
  
  
  «Заваёва мінулай ноччу. У цябе тут ёсць палюбоўніца ў штаце, ці ты прывёз яе з намі са Штатаў? "
  
  
  "Я не разумею, пра што ты кажаш".
  
  
  «Гэта не падобна на тое, што ты набываеш танны пірог на вуліцы, Стэфан. Акрамя таго, духі, якія я нюхала ад цябе ўчора ўвечары, калі ты клаўся спаць, былі занадта дарагімі для пірага».
  
  
  «Дзялейн, калі ласка, мы павінны ўдавацца ў гэта…»
  
  
  «Думаю, я б упадабала, каб гэта быў пірог. Гэта азначае, што вы забудзецеся яе на наступную раніцу. Але вы не забываеце аб гэтай. І гэты парфума стаў вам знаёмы. Вам варта прытрымлівацца жанчын, якія выкарыстоўваюць мой брэнд духаў, Стэфан ".
  
  
  «Госпадзе, Дэлейн, мы пагаворым пра гэта сёння ўвечары…»
  
  
  "Я хачу пагаварыць аб гэтым зараз!"
  
  
  "Ну, я не ведаю!" - крыкнуў ён і накіраваўся да шафы. Са сярдзітым рыкам ён расчыніў дзверы і склаў адзенне ў сваіх вялікіх руках.
  
  
  Затым ён падвёў іх да яе і кінуў на падлогу. Ён падняў яе, як пёрка з туалетнага століка, і паставіў на ногі пасярод вопраткі.
  
  
  Ён важдаўся ў бязладна кінутай купцы адзення, пакуль не знайшоў сукенку.
  
  
  «Надзеньце гэта і вазьміце сябе ў рукі. Пазней мы разбярэмся з вашай паранояй».
  
  
  Дэлейн скрывілася ад агіды пры выглядзе яркай чырвонай сукенкі, якое ён сунуў ёй у рукі.
  
  
  "Ці павінен я?"
  
  
  "Вы павінны."
  
  
  "А калі я не буду?"
  
  
  «Калі ты гэтага не зробіш, маленькая дзяўчынка, я сапраўды дам табе тое-сёе, каб развесціся са мной! Ты патрэбная мне сёння на гэтай сцэне. Гэта было б аплявухай іншым, калі б цябе не было побач, стоячы побач са мной."
  
  
  «Не маглі б вы ўдарыць мяне яшчэ раз, Стэфан? У вас гэта вельмі добрае атрымліваецца, таму гэтага не відаць».
  
  
  Без папярэджання ён ударыў яе сціснутым кулаком у жывот. Яна ахнула і скруцілася ў клубок эмбрыёна пасярод груды адзення.
  
  
  "Вось адказ на ваша пытанне?" - прашыпеў ён.
  
  
  Яна заткнула рот.
  
  
  «Даю дзесяць хвілін. Будзьце гатовыя».
  
  
  Ён вылецеў са спальні, і Дэлейн паднялася на ногі. Усё яшчэ змагаючыся з млоснасцю ад болю, яна пацягнулася за чырвонай сукенкай. Яна ненавідзела гэта; гэта быў зусім не яе стыль - чырвоны дызайн з круглым выразам і спадніцай-футаралам, які яна лічыла занадта яркім і танным на свой густ. Але Стэфан быў непахісны, калі купіў яго для паездкі.
  
  
  Да гэтага часу яна адмаўлялася яго насіць.
  
  
  «О, Божа», - прашаптала яна, нацягваючы аблягае адзенне праз галаву. «Паспяшайся, Ліза, пасьпяшайся! Прыйдзі і забяры мяне ад гэтага вар'ята!
  
  
  * * *
  
  
  Хорст Вінтнер быў буйным мужчынам з тоўстай круглай шыяй. Сувязь была настолькі моцнай, што галава, плечы і цела паварочваліся адначасова, як калі б адна частка заставалася нерухомай без дапамогі двух іншых. Вочы, глыбока пасаджаныя і павольна якія рухаюцца, пераварвалі ўсё, што бачылі, не заўважаючы нічога.
  
  
  У гэты момант яны скрупулёзна аглядалі вокны і дахі па перыметры, які ягоныя людзі падрыхтавалі для мітынгу. Не тое каб ён быў занадта занепакоены. Высокапастаўленыя асобы былі дробнымі, якія не прадстаўлялі асаблівай цікавасці для таго, што засталося ад тэрарыстычных груповак у Заходнім Берліне.
  
  
  Насамрэч заданне было вельмі руцінным. Вінтнер і яго каманда SSD былі там, каб зрабіць здымкі і, калі магчыма, пазнаць імёны дэманстрантаў. Ніякіх непрыемнасцяў не чакалася.
  
  
  Хорст Вінтнер усё сваё жыццё быў паліцыянтам. Ён пераследваў злодзеяў, аферыстаў, гвалтаўнікоў, забойцаў і тэрарыстаў. Праца па кіраўніцтве камандай SSD для аховы наведвальных VIP-асоб і кантролю магчымых дэманстрацый была проста чымсьці, чым ён быў заняты да пенсіі.
  
  
  Вінтнеру было шэсцьдзесят два гады, а да пенсіі заставалася шэсць месяцаў.
  
  
  "Яны прыбываюць, сэр".
  
  
  «Я бачу гэта, Брухнер. Абярыце двух мужчын, якія выглядаюць найбольш прыкметнымі, і змясціце іх па абодва бакі лесвіцы».
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  "І праінфармуйце афіцэраў у форме, каб яны перакрылі астатнюю частку бульвара".
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Памочнік Вінтнера рушыў скрозь натоўп, які збіраўся, і паднёс запалку да чашы сваёй трубкі.
  
  
  У тую раніцу начальства паведаміла яму, што амерыканцу пагражалі смерцю. Стэфан Канвей. Вінтнер размаўляў з Канвеем у яго гатэлі неўзабаве пасля гэтага па тэлефоне.
  
  
  «Верагодна, гэта хутчэй асабістая вендэта, чым штосьці іншае, гер Вінтнер. Некаторы час таму я стаў ахвярай спробы шантажу ў Штатах. Я думаў, што, калі я сказаў ім ісці да д'ябла, гэта знікне. Але апошнім часам пагрозы сталі больш дзіўнымі».
  
  
  Вінтнер не расследаваў шантаж. На той момант гэта не ўваходзіла ў ягоную працу. Яго задачай было захаваць жыццё геру Стэфана Канвея, пакуль ён быў на нямецкай зямлі.
  
  
  Пакуль Хорст Вінтнер пыхкаў трубкай і аглядаў натоўп, яму хацелася, каб ён зноў гнаўся за забойцамі або пайшоў на пенсію, таго ці іншага.
  
  
  Гэты прамежкавы абавязак быў пеклам.
  
  
  * * *
  
  
  Калі Дзітэр Клаўсвіц убачыў першага выступоўцы на трыбуне, ён азнаёміўся з раскладам выступоўцаў, які яму даў Хеслінг.
  
  
  Усяго павінна было быць чатыры прамоўцы. Амерыканец Стэфан Канвей будзе апошнім. У канцы яго прамовы жонка Канвея, трое немцаў і іх жонкі выходзілі на ганак.
  
  
  Там яны б стаялі па стойцы рахмана, пакуль гімны абедзвюх краін не будуць сыграныя.
  
  
  «Гэта, Пілігрым час, калі ты страляеш. Не раней».
  
  
  Ён зрабіў яшчэ адзін погляд праз прыцэл Fl, ад чалавека на трыбуне да тых, хто сядзіць па раскладзе выступоўцаў. Ён выявіў прамую постаць Стэфана Канвея, апранутага ў светла-карычневы летні гарнітур. Побач з ім, у ярка-чырвонай сукенцы, утаропіўшыся вачыма на калені, была жонка амерыканскага бізнэсмэна.
  
  
  * * *
  
  
  Оскар Хеслінг ніколі не быў танным злодзеем. Ён пачаў сваё злачыннае жыццё ў якасці пастаўшчыка мяса для бардэляў Бейрута і астатняга Блізкага Усходу. Маладыя нявінніцы з беднай Нямеччыны адпраўляліся ў белае рабства ў гэтых публічных хатах, і, калі яны былі асабліва прывабныя - бландынкі і пышныя, - іх запіхвалі ў гарэмы шэйхаў пустыні.
  
  
  Гэта быў прыбытковы бізнэс, які дазволіў Хеслінг пашырацца. У перыяд паміж 1960 і ў цяперашні час, ён сфарміраваў злачынную імперыю, заснаваную на допінгу, прастытуцыі, вымагальніцтве, шантажы, парнаграфіі і продажы нелегальнай зброі.
  
  
  Было вядома, што ён будзе купляць і/ці прадаваць усё, што заўгодна Ўсходняму блоку народаў, уключаючы Расею-матухну.
  
  
  Нядзіўна, што Барыс Сіманаў у ролі Піцера Лімптана стварыў канал для вядзення бізнесу з Хеслінгам.
  
  
  Што дзіўна, дык гэта тое, што ўлады Заходняй Нямеччыны шмат ведалі пра бізнэс Хэслінгу, але ніколі не маглі ператварыць ніводнага арышту ў абвінаваўчы акт.
  
  
  Картэр, сунуўшы дасье гэтага чалавека ў партфель, задумаўся, што б ён мог прыдумаць, калі б увесь апарат бяспекі і паліцыянты кіраванні ўрада Заходняй Нямеччыны не змаглі б нічога прыдумаць.
  
  
  "Ты не выглядаеш шчаслівым", - сказала Ліза, стоячы побач з ім. "Вы рэдка ўздыхаеце".
  
  
  "Тупік", - адказаў Картэр, сціскаючы яе руку. "Я раскажу вам пра гэта пазней".
  
  
  Яны спускаліся на апошнім этапе заходу на пасадку ў аэрапорт Тэгель. З паветра. Заходні Берлін выглядаў як асобны кавалак мазаікі. Ён быў абмежаваны сотняй міль бетоннай сцяны і "палосай смерці" Германскай Дэмакратычнай Рэспублікі шырынёй у пяцьдзесят ярдаў. Пяшчаную падлогу «паласы смерці» кожную раніцу старанна зачышчалі. Паміж дзвюма бетоннымі сценамі можна было знайсці нават след поўзаючай змеі.
  
  
  Картэр звузіў вочы і паглядзеў на горад, не бачачы сцены і палосы. Ён быў велізарны і прыгожы: пяцьдзесят квадратных міль азёр, паркаў і лясоў з аленямі, дзікамі і лясамі. Гэта была самая вялікая зялёная зона любога горада ў свеце. Картэр ведаў, што гэта адна з прычын, па якой заходнія берлінцы не вар'яцеюць у сваёй ізаляцыі ад астатняй Заходняй Германіі.
  
  
  Пасадка прайшла гладка, і яны прайшлі мытню менш як за пятнаццаць хвілін.
  
  
  Картэр загадаў загадзя забраніраваць два люксамі ў гатэлі Victoria на Курфюрстэн Дам. Паездка на таксі ад Тэгеля да цэнтра горада займала трыццаць хвілін, і большую частку паездкі яны абодва маўчалі.
  
  
  У дзвярэй нумара Лізы. Картэр правёў вуснамі па яе шчацэ.
  
  
  «Ты не спаў усю ноч. Трохі задрамні, перш чым пабачыцца з сястрой у тры. Я зраблю некалькі тэлефонных званкоў і крыху памацаюся».
  
  
  Яна кіўнула з падзякай у вачах і рушыла ўслед за ношчыкам у нумар. Картэр перабраўся ў свой пакой па калідоры і даў чаявыя насільшчыку.
  
  
  Калі мужчына пайшоў, ён сеў на ложак ля тэлефона і закурыў. З вузкай шчыліны паміж скуранымі сценкамі паперніка ён дастаў тонкі ліст паперы. На ім асабістым кодам Картэра было пяцьдзесят імёнаў і тэлефонных нумароў.
  
  
  "Guten Tag, Сусветны банк".
  
  
  «Джаміль Эрхані, біт».
  
  
  "Бітэ".
  
  
  Яму прыйшлося прайсці праз яшчэ двух сакратароў, перш чым ён пачуў знаёмы голас, які размаўляў па-нямецку з моцным індыйскім акцэнтам.
  
  
  «Джаміль, гэта Нік Картэр. Як справы?"
  
  
  «Аб божа, рускія нарэшце пераходзяць сцяну. Колькі ў нас засталося?
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Не ўсё так дрэнна, сябар мой. Насамрэч я тут больш па сацыяльных прычынах, чым па справах».
  
  
  "Гэта так шмат лайна, але прыемна чуць, што ты яшчэ жывы".
  
  
  "Вялікі дзякуй. Я хачу забраць твае мазгі, успаміны аб тваёй бруднай маладосці».
  
  
  "Дзе ты?"
  
  
  "Вікторыя на Ку'Даме".
  
  
  "Я знаходжуся ў сярэдзіне прыкладна да шасці".
  
  
  "Усё ў парадку. Як наконт сямі ў бары гатэля?"
  
  
  "Гучыць добра. Што-небудзь - ці хто-небудзь - вас асабліва цікавіць?"
  
  
  "Так, лепшы сабака па імені Оскар Хеслінг".
  
  
  «Ой, тады давай зробім гэта ў Залатым Цяльцы. Гэта клуб трансвестытаў на Рошэр Штрасэ, недалёка ад Ку'Дамма».
  
  
  "Мяне задавальняе. Нейкая канкрэтная прычына?"
  
  
  «Так. Хеслінг валодае ім. Ён заходзіць час ад часу. Хто ведае, вы можаце ўбачыць тоўстую свінню асабіста».
  
  
  «Сем. Чао».
  
  
  "Відэрсехен".
  
  
  Картэр затушыў цыгарэту і лёг на ложак. Калі хто і мог расказаць яму пра Оскара Хеслінга або наблізіць яго да яго, дык гэта Джаміль Эрхані.
  
  
  Да сямі заставалася некалькі гадзін, і паміж гэтым і тым не было нічога, акрамя сустрэчы Лізы з сястрой у тры.
  
  
  Картэр закрыў вочы. Ён сам мог бы задрамаць.
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  Рукі Дзітэра Клаўсвіца пад чорнымі вадзіцельскімі пальчаткамі злёгку змакрэлі. Гэта было зразумела, і Клаўсвіц ведаў, што гэта не страх. Гэта было чаканне, чаканне правільнага выканання добра прадуманага плана з вялізнымі ўзнагародамі ў канцы.
  
  
  Калі Стэфан Канвей скончыў сваю прамову, ён адступіў з трыбуны. Гук роўных апладысментаў і кпінаў з натоўпу дасягнуў вушэй Клаўсвіца, але ён заглушыў іх.
  
  
  Цяпер уся яго ўвага была прыкавана да верхніх прыступак бібліятэкі. Трое немцаў з жонкамі на руках усталі. Выстраіўшыся ў лінію з расплывістымі ўсмешкамі на тварах, яны рушылі да Канвея.
  
  
  Жанчына ў чырвонай сукенцы сядзела нерухома, як і ва ўсіх выступах, уключаючы выступы мужа.
  
  
  "Рухайся, чорт цябе пабяры, рухайся!" - прашыпеў Клаўсвіц, убачыўшы хмурны выраз на твары Канвея.
  
  
  Нарэшце амерыканец адступіў, узяў жонку за локаць і пацягнуў яе за сабой. Калі гукі гімна Заходняй Нямеччыны запоўнілі паветра, часткова супакойваючы натоўп, да іх далучыліся карычневы гарнітур і чырвоная сукенка.
  
  
  F1 была вінтоўкай з падоўжна-слізгальнай засаўкай. Стралок адсунуў затвор назад, а затым наперад, усадзіўшы адзін са смяротных снарадаў у патроннік. Ён адключыў засцерагальнік за спускавым кручком, а затым пагладзіў сам спускавы кручок паказальным пальцам правай рукі.
  
  
  "Чорт чорт чорт!" - шыпеў ён, пакуль гімн працягваўся і гучаў, і яны абодва заставаліся зачыненымі ад яго лініі агню іншымі ў чарзе.
  
  
  Цяпер першая думка аб страху прыйшла ў галаву Клаўсвіцу.
  
  
  Што, калі б яны застануцца тамака да амерыканскага гімна? Ён ніколі не зробіць дакладнага стрэлу. І потым, перш чым спусціцца па прыступках да лімузін, трэба будзе бадзяцца па баках.
  
  
  "Чорт!" = «Усеяны зоркамі сцяг» нарэшце прагучаў
  
  
  і на лбе Клаўсвіца выступілі пацеркі поту.
  
  
  Пасля гэта здарылася. Канвей зрабіў крок наперад, яго спіна была прамой, шырокія плечы распраўлены, яго суставы амаль збялелі ў тым месцы, дзе ён сціскаў локаць жонкі.
  
  
  У яе не было выбару, акрамя як зрабіць крок наперад.
  
  
  Клаўсвіц удыхаў, павольна выдыхаў, пакуль амаль не выдыхлася ўсё паветра і ўсё яго цела не расслабілася.
  
  
  Потым націснуў курок.
  
  
  * * *
  
  
  Хорст Вінтнер стаяў за трыццаць футаў перад трыбунай і крыху збоку ад прыступак. Яго цела напружылася, калі яно адрэагавала на музыку.
  
  
  Але яго вочы не пераставалі рухацца. Яны ўвесь час падмяталі прыступкі і людзей на іх.
  
  
  Вінтнер адрэагаваў першым, калі ўбачыў, што чырвоная сукенка над левай грудзьмі жанчыны ўзарвалася.
  
  
  Партатыўнае радыё было ў яго вуснаў, і ён узбягаў па прыступках з хуткасцю, якую маглі несці яго шасцідзесяцідвухгадовыя ногі.
  
  
  «Перакрыць усе вуліцы на адлегласці да двух ад Мерынг! Не дазваляйце транспартным патокам выязджаць з бульвара! Жанчына была застрэлена!»
  
  
  Вінтнер убачыў усё адразу, калі ўпіўся Стэфану Канвею ў жывот.
  
  
  Жанчына была ўжо мёртвая, яе вочы ўсё яшчэ адкрыты, яна тупа глядзела, пакуль яна спускалася да прыступак.
  
  
  Двое яго людзей беглі да цэнтру лесвіцы, а астатнія стаялі, гледзячы на іх, не рухаючыся. Ніхто з іх яшчэ не ўсведамляў, што адбываецца.
  
  
  Вінтнер і Канвей грувасціліся па прыступках. Ледзь яны перасталі каціцца, як Вінтнер, менш чым у фуце ад пляча Канвея, убачыў доўгую баразну, якая з'явілася ў бетоне. Ён пачуў рыкашэт і ўбачыў, як афіцэр у форме каля дзвярэй бібліятэкі схапіўся за правае сцягно.
  
  
  Вінтнер накрыў цела Канвея сваім. "Ляжаць спакойна! Не рухацца!"
  
  
  "Мая жонка…"
  
  
  «Ваша жонка мёртвая. Ён усё яшчэ страляе! Вінтнер перакаціўся на спіну і пачуў, як Канвей рохкнуў пад цяжарам грузу.
  
  
  Усё прамільгнула ў галаве ў ветэрана паліцыі і ў яго вачах адначасова.
  
  
  Шырокая алея ля падножжа прыступак і бульвар за ёй былі хаосам. Два канцы Мерынга і шырэйшы перыметр здаваліся спакойнымі, калі не лічыць навалы транспарта.
  
  
  Кожны рабіў сваю справу.
  
  
  Кут быў зверху... жанчына не была паднята з ног сілай кулі... яе адкінула ўніз і назад... другая куля таксама была зверху... амаль проста ў бетон.
  
  
  Вочы Вінтнера глядзелі на дахі офісных будынкаў і шматпавярховых жылых дамоў праз бульвар, нават калі ён раўнуў гэтую інфармацыю ў сваё радыё.
  
  
  «Дах! Не дазваляйце нікому - мужчыну, хлопчыку, жанчыне ці сабаку - пакідаць тэрыторыю!»
  
  
  Адказы прыходзілі хутка і люта.
  
  
  "Усе выхады з будынка забяспечаны, сэр!"
  
  
  "Мерынг забяспечаны!"
  
  
  "Перыметр шчыльны, сэр!"
  
  
  Вінтнер апусціў рацыю. "Брухнер!"
  
  
  "Тут, сэр!"
  
  
  Мужчына ўжо сядзеў на кукішках ля пляча Вінтнера, яго ўласнае цела дапаўняла шчыт над Канвеем, з яго службовым рэвальверам у руцэ.
  
  
  «У дзвярэй была ўніформа».
  
  
  «Так, сэр, у сцягно. Але ён мёртвы».
  
  
  «Божа правы, а ў артэрыю патрапіла?»
  
  
  "Не, сэр, толькі драпіна на назе збоку, але ён мёртвы".
  
  
  Дасведчаны мозг Вінтнера ўжо збіраў гэта разам.
  
  
  Плоць рана, але забітая.
  
  
  Кулі з наканечнікам з цыяніду.
  
  
  Прафесійны хіт.
  
  
  * * *
  
  
  Ледзь Дзітэр Клаўсвіц убачыў вынік другой кулі, як шлем быў на яго галаве і ён імчаўся з другога боку ўзгорка.
  
  
  Ён пераадолеў адлегласць да басейна за секунды, і, хоць ён бег на поўную шпульку, ён дыхаў нармальна, калі перайшоў на крок.
  
  
  Ён спакойна падняўся па прыступках на вуліцу, адну за адной, і завёў BMW. Транспартныя патокі на тым баку высокага ўзгорка яшчэ нават не ўсведамлялі хаос на другім баку перад бібліятэкай.
  
  
  Ён накіраваўся на поўдзень па Тэмпельхофер Дам, міма старога аэрапорта. Вакол яго рухаліся ў абодвух напрамках матацыклісты, апранутыя сапраўды гэтак жа, як ён. На паўднёвым канцы Штэгліца ён трымаў курс направа.
  
  
  Ён ехаў па вялізнай дузе, якая займала амаль тры чвэрці шляху па горадзе, прыкладна аднолькава выкарыстоўваючы галоўныя артэрыі і завулкі.
  
  
  Пазбягаючы шашы з усходу на захад, ён зігзагамі праехаў па завулках у невялікіх жылых кварталах у бок Цэлендорфа. У парку ён зноў рушыў на поўнач, у бок Халензеі. Апынуўшыся там, ён вылецеў на шашу і націснуў дросельную засланку.
  
  
  На хуткасці восемдзесят пяць міль у гадзіну яму не спатрэбілася часу, каб дабрацца да развязкі на Мюлер-штрасэ і спусціцца ў Ведынг.
  
  
  Вібе-штрасэ была пустынная, за выключэннем аднаго старога на яе паўночным ускрайку, які не падняў вачэй, пакуль Клаўсвіц праязджаў.
  
  
  У гаражы з зачыненымі дзвярыма ён праверыў час.
  
  
  З перавышэннем хуткасці матацыкла над аўтамабілямі ён пераадолеў амаль тры чвэрці кальца Заходняга Берліна за чатырнаццаць хвілін.
  
  
  Ён зняў скураныя штаны і адкінуў іх у бок. Спачатку завязаўся гальштук пад каўнер, потым пінжак. Ён перанёс чамадан і партфель у перадпакой частка аўтамабіля, і праз дзве хвіліны пасля таго, як заехаў у гараж на BMW, ён выехаў на белым "мэрсэдэсе".
  
  
  Ён павярнуў на поўнач у бок аэрапорта Тэгель, заўсёды адыходзячы ад месца здарэння. Як і ў выпадку з BMW, яго атачалі белыя мэрсэдэсы амаль на кожным святлафоры.
  
  
  На развязцы перад аэрапортам быў блокпост.
  
  
  Ён гэтага чакаў. Ён мог бы пазбегнуць гэтага, выкарыстоўваючы адну з больш дробных вуліц, каб абысці возера Тэгелер, але замест гэтага ён далучыўся да чаргі. Перад ім было ўсяго тры машыны.
  
  
  "Guten Tag, mein Herr."
  
  
  "Guten Tag. У чым праблема?"
  
  
  "Проста чэк для страхавых картак, майн гер".
  
  
  Дайтэр Клаўсвіц перадаў дакументы на арэнду аўтамабіля. Афіцэр нават не зірнуў на іх.
  
  
  "Вы едзеце па дарозе ў аэрапорт, майн гер?"
  
  
  «Не, у мяне бізнэс у раёне Шпандаў. Я амерыканец».
  
  
  Выраз асобы мужчыны адразу змянілася. Ён хутка адсканаваў пашпарт і вярнуў яго. «Вельмі добра, гер Кляйн. Вы можаце выйсці са строю тут. Schwarzer Weg на поўдзень ад мора. Гэта будзе хутчэй».
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  "Bitte sehr."
  
  
  Ён выкаціў "мерседэс" з чаргі і павярнуў налева, каб спусціцца да маляўнічага, пасаджанага дрэвамі Шварцэр-Вег і вакол вялізнага возера. Ён ехаў у межах устаноўленай скорасці. Па яго гадзінах у яго заставалася дваццаць тры хвіліны.
  
  
  Абышоўшы возера, ён пераправіўся цераз раку Ховел і паскорыўся па Нелендавер-штрасэ на поўнач.
  
  
  У турме Шпандаў ён зрабіў вялізную дугу, якая абгінала тэрыторыю, і знайшоў стаянку для турыстаў. Ён выцягнуў партфель і чамадан, замкнуў машыну і пайшоў назад на бульвар, паклаўшы ключы на верхнюю левую пярэднюю шыну пад крылом студні.
  
  
  Яму спатрэбілася трыццаць секунд, каб спыніць таксі.
  
  
  "Куды, мой гер?"
  
  
  «Метро Рухлебен».
  
  
  "Bitte, mein Herr".
  
  
  Таксі пакацілася наперад. Дытэр Клаўсвіц адкінуўся на спінку сядзення і закурыў першую цыгарэту, выкураную за дванаццаць гадзін.
  
  
  Ён зняў з рук тонкія чорныя вадзіцельскія пальчаткі і сунуў іх у кішэню курткі. Ён скінуў іх у смеццевае вядро на станцыі метро.
  
  
  Пакуль што... ідэальна. Застаўся ўсяго адзін крок.
  
  
  * * *
  
  
  З звычайнай нямецкай эфектыўнасцю і ўвагай да дэталяў, тэрыторыя была заблакаваная ў лічаныя секунды пасля стральбы. Цяпер пешаходаў выпускалі па адным, і кожнага старанна аглядалі.
  
  
  Увесь аўтамабільны транспарт па-ранейшаму знаходзіўся на каранціне.
  
  
  Хорст Вінтнер зладзіў камандны пункт у пярэдняй чытальнай зале бібліятэкі. Праз высокія вокны ён меў выдатны від на ўсю мясцовасць, і для дадатковай сувязі былі ўведзены дадатковыя радыётэлефоны.
  
  
  На ўсіх дарогах праз Заходні Берлін, а таксама на чатырох маршрутах праз сцяну, якія вядуць да аўтабана і Заходняй Германіі, былі блокпасты. Усе прыватныя самалёты былі спыненыя ў аэрапортах Тэмпельхоф і Тэгель, а на пад'язных шляхах да Тэгеля і камерцыйных авіяліній былі ўзведзены блокпасты.
  
  
  "Гер Вінтнер ..."
  
  
  "Джа?"
  
  
  "Яны скончылі агляд і гатовы выдаліць целы".
  
  
  "Джа." Вінтнер кіўнуў, чухаючы свае ініцыялы на бланку, выстаўленым перад ім. У Нямеччыне, са шкадаваннем падумаў ён, усё, акрамя звычайнага спаражнення, патрабуе формы і подпісы.
  
  
  "Гер Канвей хацеў бы вярнуцца ў свой гатэль".
  
  
  Галоўны інспектар кіўнуў і махнуў рукой.
  
  
  "Гер Вінтнер ..."
  
  
  "Джа, Брухнер?"
  
  
  «Усе дахі правераны. Нічога. Ператрус па офісах і па пакоях таксама амаль завершаны, але нічога».
  
  
  «Яму прыйшлося пазбавіцца ад вінтоўкі. Смеццевыя бакі, аўтамабілі, каналізацыя…?»
  
  
  «Праверана, мой гер. Нічога».
  
  
  «Чорт вазьмі, Брухнер! Гэта ўсяго толькі шэсць кварталаў, а ў нас там трыста чалавек!
  
  
  "Я ведаю, мой гер, але ..."
  
  
  Вінтнер абапёрся локцямі аб стол і падпёр рукамі падбародак. Ён замарудзіў усё: адрэналін, які гойдаецца па яго венах, яго разумовыя працэсы і рух яго вачэй.
  
  
  "Адкуль… адкуль гэты вырадак страляў?"
  
  
  Ён рушыў направа, каля брамы Мерынга. Не, вугал быў няправільны.
  
  
  У думках ён перамясціў уласнае цела на прыступкі. Ён змясціў яго гэтак жа, як ён запомніў позу Дэлейн Канвеі, злёгку павярнуўшыся налева, паменшыўшы свой рост з шасці футаў да яе пяці футаў васьмі.
  
  
  Яго погляд соты раз за апошнюю гадзіну прабегся па дахах дамоў праз Мерынг Дам. І соты раз нічога не прыдумаў.
  
  
  Але ў першы раз ён працягнуў рух налева, уніз па Мерынг Дам… а затым уверх.
  
  
  "Груд Інсуланер", - прашаптаў ён.
  
  
  "Што?"
  
  
  «Інсуланер, Брухнер! Інсуланер! Вазьміце чатыры каманды, па дзесяць чалавек у кожнай, і падніміцеся на Інсуланер. Пачніце з вяршыні з гэтага боку і рухайцеся ўніз!
  
  
  "Джа, гер Вінтнер".
  
  
  Вось і ўсё. Вінтнер быў у гэтым упэўнены. Інсуланер.
  
  
  Божа, гэта было б больш за чатырыста метраў.
  
  
  Гэты сукін сын быў па-чартоўску добры, нават калі ён і прамахнуўся.
  
  
  * * *
  
  
  Дытэр Клаўсвіц абраў ідэальны час. Ён прыбыў на рэйкавы шлях роўна за дзве хвіліны да таго, як пад'ехала экспрэс-метра 2:41 да Schlesisches Tor.
  
  
  Ён сеў на адно з сядзенняў, гледзячы наперад. Ён не павінен быў. Назіранне за тым, як пралятаюць усе маленькія прыпынкі, толькі дадае напругі. Але тады напруга і небяспека былі часткай гэтага.
  
  
  Ён лічыў толькі прыпынкі экспрэсаў: стадыён Алімпія ... Ной-Вэстэнд ... Тэадор-Хойс-Платц ...
  
  
  Спінка яго кашулі прахарчавалася потым, але ён прывітаў гэта. Апошнія некалькі хвілін заўсёды былі горшыя. Калі ў вас была здабыча, і вы адступілі ў акно ці на дах, каб здзейсніць апошнія ўцёкі, гэта заўсёды было горшай часткай.
  
  
  Кайзер Дам ... Сафі-Шарлота-Платц ... Бісмарк штрасэ ...
  
  
  Гэта была развязка паміж гарадамі і доўгі прыпынак. На сядзенні побач з ім села жанчына велізарных памераў і з яркім тварам.
  
  
  "Guten Tag, mein Herr."
  
  
  "Ну... добры дзень, мадам". Ён павінен быў памятаць: англійская з гэтага моманту. Ён быў проста бізнэсмэнам, які нічога не ведаў нямецкага, акрамя іх выдатнай здольнасці вырабляць танныя цацкі.
  
  
  Deutsche Oper… Ernst-Reuter-Platz… Zoologischer Garten…
  
  
  "Engländer?"
  
  
  "Нэйн… не, я амерыканец".
  
  
  "Ах, мне так шкада".
  
  
  "Шкадую?"
  
  
  «Я. Der Amerikaner. Гер Стэфан Канвей. У яго нядаўна стралялі ў бібліятэку».
  
  
  Клаўсвіцу хацелася, каб тоўстая бабулька не гаварыла па-ангельску. "Гэта жудасна!"
  
  
  "Джа."
  
  
  Віртэнберг-пляц… Нолендорф-пляц… Ку'Дам…
  
  
  Прама зараз ён будзе праходзіць амаль пад сваёй старой кватэрай. Клаўсвіц загадаў, каб цягнік рухаўся хутчэй паміж станцыямі, а прыпынкі былі карацейшыя.
  
  
  Gleisdreieck… Mockernbruke…
  
  
  "Дамы і спадары... Hallesches Tor, Hallesches Tor..."
  
  
  Клаўсвіц сабраў свае сумкі і ўстаў. «Мой прыпынак».
  
  
  "Відэрсехен".
  
  
  «Да спаткання, мадам».
  
  
  Ён выйшаў на сонечнае святло, міргаючы, і здушыў жаданне зірнуць праз плячо на дамбу Мерынг і ўбачыць вынік хаосу, які ён выклікаў амаль паўтары гадзіны таму.
  
  
  Ён застрэліў жанчыну і двойчы аб'ехаў амаль увесь Заходні Берлін, выкарыстоўваючы чатыры віды транспарту: матацыкл, аўтамабіль, таксі і метро.
  
  
  Цяпер ён вярнуўся, за тры кварталы на поўнач ад таго месца, дзе было ўчынена злачынства, недалёка ад перыметра паліцэйскай службы бяспекі і выкарыстоўваў свой пяты і апошні спосаб перамяшчэння: ногі.
  
  
  Бадзёра размахваючы сумкамі, ён пайшоў на поўнач па Фрыдрых-штрасэ. Амерыканскія салдаты на заходнегерманскім баку КПП Чарлі ледзь зірнулі на вокладку пашпарта і кіўнулі.
  
  
  У адрозненне ад сваіх субратаў з фалькспаліцай за пяцьдзесят ярдаў ад іх ім было ўсё роўна, хто пакінуў горад.
  
  
  "Вашыя дакументы, мой гер".
  
  
  Твар капрала фалькспаліцай пад яго шлемам-кутнікам быў малады, але цвёрды. Ледзяныя блакітныя вочы ніколі не пакідалі Клаўсвіца, калі ён перадаваў свой пашпарт і прадаплочаную ўязную візу.
  
  
  "Вы ведаеце пра каменданцкую гадзіну апоўначы, гер Кляйн?"
  
  
  "Так, але я застаюся на ноч і вылятаю з ГДР раніцай".
  
  
  Клаўсвіц перадаў яму аднадзённы ваўчар у гатэлі "Метраполь" і прадаплочаны білет Аэрафлота. Ён не зводзіў вачэй з аўтамата АКМ калібра 7,62 мм і шэрай курткі з пяццю гузікамі за ёй, пакуль мужчына вывучаў астатнія дакументы.
  
  
  «Вельмі добра, гер Кляйн. Вы можаце памяняць валюту ў першым жа акне».
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  "Бітэ".
  
  
  Попа амаль усміхнуўся, калі Клаўсвіц падышоў да акна. Усходнія немцы і рускія заўсёды былі рады дапамагчы любому, хто жадаў выдаткаваць шмат даляраў ці марак на Аэрафлот, а не на заходнія камерцыйныя авіялініі.
  
  
  Каб заехаць ва Ўсходнюю Нямеччыну, вандроўца павінен абмяняць дваццаць пяць заходнегерманскіх марак на дваццаць пяць усходнегерманскіх марак, і гэтыя грошы павінны быць патрачаны ў ГДР. Таксама неабходна дэклараваць усе грошы любога віду.
  
  
  Да таго часу, як Клаўсвіц падышоў да акна, у яго былі гатовы свае дваццаць пяць марак. Іншы фалькспаліцай, на гэты раз з шаўронам на руцэ, узяў грошы і ўручыў Клаўсвіцу ваўчар дэкларацыі валюты.
  
  
  Ён запоўніў яго, атрымаў маркі ГДР і забраў свае торбы.
  
  
  "Мытня там, спадар".
  
  
  Клаўсвіц перасек праход і паставіў свае сумкі на стол.
  
  
  Мытны інспектар загаварыў з ім па-нямецку.
  
  
  «Прабачце, я вельмі дрэнна размаўляю па-нямецку», - адказаў Клаўсвіц, ганарыўшыся тым, што не даў аўтаматычнага адказу.
  
  
  "Ці абкладаюцца якія-небудзь з гэтых рэчаў пошлінай?" - спытаў мужчына па-ангельску.
  
  
  «Не-не, усё для асабістага карыстання. У мяне ў партфелі дзелавыя паперы».
  
  
  Праверка валізкі была павярхоўнай. Былі прачытаныя ўсе паперы ў партфелі.
  
  
  "Вы займаецеся тут бізнэсам?"
  
  
  "Не ў гэты раз", - усміхаючыся, адказаў Клаўсвіц. "Магчыма, наступным разам".
  
  
  "Ja. Pass."
  
  
  Клаўсвіц узяў свае сумкі і пайшоў па Фрыдрых-штрасэ, міма Унтэр-дэн-Ліндэн, а праз дзесяць хвілін увайшоў у вестыбюль «Метраполі».
  
  
  * * *
  
  
  Хорст Вінтнер стаяў і глядзеў на французскую снайперскую вінтоўку F1. У адной руцэ ён трымаў часопіс. У другой руцэ ён трымаў дзве стрэляныя гільзы і астатнія восем баявых патронаў.
  
  
  «Гэта добра, - сказаў Брухнер са свайго боку, - што ў яго не было часу на трэці стрэл. Ён напэўна застрэліў бы Канвея».
  
  
  «Так, вядома», - адказаў Вінтнер, нахмурыўшы бровы.
  
  
  Ён ужо вывучыў кончыкі куль. Яму не трэба было атрымліваць вынікі ўскрыцця двух целаў, каб ведаць, што яны былі апрацаваны цыянідам. Ён занадта часта бачыў гэты метад.
  
  
  У руках добрага стралка гэтыя патроны з гэтай вінтоўкай былі дакладныя і смяротныя на яшчэ большай адлегласці, чым ад узгорка Інсуланер да бібліятэкі.
  
  
  Атручаныя кулі і выбар зброі падказалі Вінтнеру, што ён меў справу не толькі са стралком, але і з дасведчаным стралком і профі.
  
  
  Жанчына атрымала кулю проста ў сэрцы. Яна забіла яе, верагодна, яшчэ да таго, як цыянід падзейнічаў.
  
  
  Хорсту Вінтнеру гэта не спадабалася. Пахла .....
  
  
  "Галоўны інспектар..."
  
  
  "Джа?"
  
  
  «У нас можа быць… два сведкі».
  
  
  * * *
  
  
  Картэр усталяваў таймер на тэлевізары, перш чым задрамаць. Голас дыктара разбудзіў яго, але прайшло некалькі секунд, перш чым манатонны голас чалавека ператварыўся ў словы ў яго мозгу. Калі гэта адбылося, ён рэзка выпрастаўся на ложку і пільна паглядзеў на экран.
  
  
  «…На шчасце, у забойцы не было часу зрабіць трэці стрэл. Нават з улікам гэтага, паводле нашых відэазапісаў і справаздачаў відавочцаў, толькі хуткія дзеянні галоўнага інспектара SSD Хорста Вінтнера выратавалі сёння жыццё амерыканскага прамыслоўца Стэфана Канвея”.
  
  
  Картэр ужо цягнуўся за сваёй курткай, калі камера паказала, як над галовамі натоўпу знаходзіліся Стэфан і Дэлейн Канвей, якія стаяць на прыступках бібліятэкі. Раптам ён убачыў, як Дэлейн Канвей павалілася на мужа, і з натоўпу выбег высокі каржакаваты мужчына.
  
  
  «Аднак інцыдэнт, як бачыце, меў трагічныя наступствы. Забойца сапраўды забраў дзвюх ахвяр. Місіс Канвей - былая свецкая львіца Вірджыніі Дэлейн Бэрынгтан - сканала імгненна ад кулявога ранення ў верхнюю частку грудзей. Другая ахвяра…»
  
  
  Астатняга Картэр не чуў. Ён ужо быў за дзверы і імчаўся па калідоры. Ён ударыў кулаком спачатку па адных дзвярах нумара Лізы, а затым па другіх.
  
  
  «Ліза… Ліза! Ты там? Адкажы мне!"
  
  
  "Чым магу дапамагчы, гаспадару мой?"
  
  
  Пасярэдзіне хола стаяла пульхная пакаёўка з вялізным звязкам ключоў на доўгім ланцужку на шыі.
  
  
  "Адкрыйце дзверы! Паспяшайся!"
  
  
  "Nein, mein Herr".
  
  
  "Ja! Schnell! Хутка!" - зароў Картэр.
  
  
  "Джа, джа, джа", - адказала жанчына і з відавочнай неахвотай уставіла ключ у замак.
  
  
  Картэр уварваўся ў пакой. Ён адразу прааналізаваў усю сцэну.
  
  
  Ліза зрабіла тое ж самае, што і ён, выкарыстоўвала таймер на тэлевізары, каб абудзіць яе. Калі было абвешчана, яна была ў працэсе апранання. Цяпер яна сядзела, бледная, з шырока расплюшчанымі вачыма, у кататанічным стане на краі ложка, гледзячы на экран.
  
  
  На ёй была спадніца і бюстгальтар, а блузка была нацягнута толькі на адно плячо.
  
  
  "Ліза ..." Картэр падышоў да яе ўшчыльную. «Ліза…»
  
  
  Галава павярнулася, вочы пашырыліся, а потым яна пачала крычаць.
  
  
  "Mein Gott!" пакаёўка ўскрыкнула і кінулася да дзвярэй.
  
  
  "Заставайся тут!" Картэр загарлапаніў, абдымаючы Лізу сваімі магутнымі рукамі, прыціскаючы яе рукі да яе баках, а яе цела - да яго. "Доктар ... ёсць доктар?"
  
  
  "Джа!" Пакаёўкі прыйшлося закрычаць, каб яе пачулі істэрычныя крыкі Лізы.
  
  
  "Тэлефон ... дастаўце яго сюды!"
  
  
  Гэта заняло ўсяго пару хвілін, і, калі чалавек прыбыў, ён быў вельмі працаздольны. Пакуль Картэр прыціскаў яе да ложка, лекар даў ёй заспакойлівы, прама ў арганізм праз вену на правай руцэ.
  
  
  Карацей кажучы, урыўкавыя прапановы, - растлумачыў Картэр.
  
  
  "Шок", - сказаў доктар, скончыўшы. «Магчыма, лепш за ўсё на дзень ці два паехаць у шпіталь. Вы яе муж?»
  
  
  «Сябар, блізкі сябар. Згодзен, бальніца».
  
  
  Да таго часу, калі прыехалі двое служыцеляў з каталкай, Ліза супакоілася. Калі яе прывязвалі, яна амаль вылецела, але ёй удалося загаварыць.
  
  
  "Нік…"
  
  
  "Так, Ліза?"
  
  
  «Нік… Нік…»
  
  
  "Я тут, Ліза, я тут".
  
  
  Ён схапіў яе за руку. Яе вочы адкрыліся, завагаліся і ў рэшце рэшт знайшлі яго.
  
  
  "Гэта няправільна, Нік… гэта няправільна".
  
  
  "Так, дзетка…"
  
  
  «Ён зрабіў гэта, Нік… Стэфан забіў яе…»
  
  
  «Ліза…»
  
  
  Яна хутка згасала, але як толькі яе вочы заплюшчыліся, ён пачуў, як яна сказала яшчэ адну рэч: «Гэтая сукенка… жахліва. Дэлейн ніколі не надзела б гэтую сукенку ... »
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  "Мне вельмі шкада, гер Картэр, але галоўны інспектар не можа вас бачыць".
  
  
  Яна была буйной, пышнай, бландынкай і выглядала так, быццам павінна насіць дзіду ў вагнераўскай оперы. Акрамя таго, на думку ўсіх, каго ён ужо бачыў, яна была адзіным шляхам да Хорста Вінтнера, чалавека, у якога былі адказы на ўсе пытанні, якія грымяць у галаве Картэра.
  
  
  "Паслухайце, усё, што я хачу зрабіць, фройляйн..."
  
  
  "Мецгер… Марыя Магдалена Мецгер".
  
  
  "Што ж, фройляйн Мецгер, калі б я мог пагаварыць з ім некалькі хвілін..."
  
  
  «Нэйн. Цяпер ён занадта заняты, каб сустрэцца з амерыканскім прыватным дэтэктывам. Гутэн Таг».
  
  
  Перш чым Картэр зразумеў гэта, яна выштурхнула яго ў хол і зачыніла дзверы свайго офіса перад яго носам.
  
  
  "Чорт пабяры", - прагыркаў ён і паклікаў першага, міма каго прайшоў, невысокую брунэтку ў вялізных акулярах і нахмурыўшыся, закрываючы ўвесь твар. «Фройляйн…»
  
  
  "Так?"
  
  
  Яна не спынялася, і Картэр прыходзілася ісці хутка, каб не адставаць ад яе. "Тут ёсць тэлефон?"
  
  
  "Вы ўпаўнаважаны?"
  
  
  "Гэта не падобна на гэта".
  
  
  "Акрамя таго, на першым паверсе ў бакавога ўваходу ёсць таксафон".
  
  
  Яна пайшла, як і Картэр ўніз па лесвіцы.
  
  
  Ён выкарыстоўваў нумар гарачай лініі ў офісах AX у Заходнім Берліне, але калі адказаў жаночы голас, ён не запытаў шыфратар. Ён проста гаўкнуў.
  
  
  «Гэта Картэр, N3! Дастаньце мне Марці Джэйкабса… зараз жа!
  
  
  Яна пераехала. Пстрычка, пстрычка, гудзенне, гудзенне, і кіраўнік AX Berlin апынулася на лініі.
  
  
  «Госпадзе, Нік, ты не зарэгістраваўся, калі прыехаў. Я не ведаў, што ты быў у горадзе».
  
  
  «Я збіраўся зрабіць гэта пазней. Марці, мне патрэбны дзеянні, і яны патрэбны мне цяпер».
  
  
  Картэр хутка расказаў яму пра падзеі і пра тое, што ён хацеў.
  
  
  «Я не ведаю, Нік - гэты хлопец Вінтнер моцны арэшак, стары чалавек».
  
  
  "Мне напляваць, калі ён рэінкарнацыя Адольфа, мне патрэбна сустрэча".
  
  
  «Мне давядзецца патэлефанаваць у акругу Калумбія, пагаварыць з самім старым, каб атрымаць такі ўплыў».
  
  
  "Зрабі гэта!"
  
  
  "Добра. Чаму прычыненне з прыватным дэтэктывам?"
  
  
  "Дзве прычыны. Па-першае, гэта адзіныя альтэрнатыўныя паўнамоцтвы, якія ў мяне ёсць. Па-другое, пакуль я не высветлю, у чым справа, я сумняваюся, што стары хоча нас
  
  
  афіцыйна ўцягнуць”.
  
  
  «Разумна. Я звяжыцеся. Гэта не зойме больш за гадзіну».
  
  
  "Скароціце гэта напалову, калі можаце!"
  
  
  Картэр павесіў трубку, выйшаў на вуліцу і накіраваўся да бара, які ён ужо заўважыў. "Скотч, падвойны".
  
  
  Ён заплаціў за выпіўку, калі яна прыйшла, і аднёс яе разам са здачай у тэлефон-аўтамат у куце.
  
  
  «Клінкам-Шарлотэнбург, добры дзень».
  
  
  "Дайце мне старэйшую медсястру на Чатыры Усходы".
  
  
  "Адзін момант."
  
  
  «Чатыры Усходы. Гэта сястра Грубер».
  
  
  «Сястра Грубер, гэта Нік Картэр. Я суправаджаў Лізу Бэрынгтан у бальніцу і запісаў яе».
  
  
  "Так, так, гер Картэр".
  
  
  "Як яна?"
  
  
  «Цяпер спіць моцна. Мы далі ёй яшчэ адно заспакойлівае».
  
  
  "Яна наогул прасыралася?"
  
  
  «Толькі адзін раз, і, баюся, яна ўсё яшчэ была крыху ў істэрыцы. Але я ўпэўнена, што да заўтрашняга дня з ёй усё будзе ў парадку, мой гер». Дзякуй. Я пазваню яшчэ раз сёньня ўвечары”.
  
  
  Ён дапіў скотч і вярнуўся праз вуліцу ў штаб-кватэру SSD. На другім паверсе ён прыпаркаваўся на той жа цвёрдай драўлянай лаўцы, якую ўжо грэў амаль дзве гадзіны.
  
  
  Праз дваццаць хвілін фрэйлен Мецгер напала на яго ў калідоры, як танкавая дывізія з адной жанчыны.
  
  
  "Сачыце за мной!" яна хмыкнула, разгарнулася і падалася назад прэч.
  
  
  «Данцы», - адказаў Картэр з шырокай усмешкай, ідучы за ёй па калідоры ў кабінет.
  
  
  Завесы задрыжалі, калі яна зачыніла за сабой дзверы.
  
  
  Офіс быў спартанскім і шэрым, амаль брудным. На паношаным дубовым стале ляжалі тэлефон, мільён няўзгодненых папер і каля дзясятка трубак. Два крэсла і драўляная картатэка несумнеўнай старажытнасці складалі астатнюю частку мэблі. Непакрытая паркетная падлога была няроўнай і трэшчынаватай, а сцены былі пафарбаваны ў ванітна-зялёны колер дзесяць ці два гады таму.
  
  
  Увогуле, гэта было вельмі ўбога і чамусьці, па меркаванні Картэра, зусім не па-нямецку.
  
  
  Картэр глядзеў на квадратную пляму на сцяне, дзе калісьці віселі карціна або каляндар, калі за ім адчыніліся дзверы.
  
  
  "Картэр?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Я Вінтнер".
  
  
  Ён быў прыкладна шасці футаў, на пару дзюймаў ніжэй Картэра, але ўдвая шырэй і мускулісты. Ён быў добра апрануты ў патрапаны летні гарнітур, які ідэальна падыходзіў да яго постаці, але насіў яго без асаблівага нюху. Ён выглядаў «паліцыянтам», з тых людзей, адзенне якіх губляе характар і чые чаравікі, хоць і начышчаныя, ніколі не здаваліся такімі яркімі, як павінны быць.
  
  
  «Я размаўляю па-нямецку, - сказаў Картэр па-нямецку.
  
  
  «Ні храна. Я таксама», - адказаў Вінтнер на ангельскай мове з нью-ёркскім акцэнтам. «Але ў суадносінах дзесяць да аднаго мая англійская лепшая за вашу нямецкую. Сядайце».
  
  
  Картэр сеў на крэсле з цвёрдай падэшвай і прамой спінкай, а Вінтнер сеў на патрэсканае скураное. Старэйшы інспектар сунуў трубку паміж зубамі і падпаліў яе, гледзячы на ??Картэра праз створаную ім дымавую заслону.
  
  
  Яго твар быў разбіты. Яго нос быў зламаны і дрэнна папраўлены; на яго падбародку быў шнар і слабая чырвоная лінія ў лініі росту валасоў там, дзе яго сівыя валасы адмаўляліся расці. Увогуле, гэта быў твар, які бачыў войны.
  
  
  «У вас добрая англійская. Я б сказаў арыстакратычны».
  
  
  "Прынстан, 43 клас".
  
  
  Гэта быў захоп, і Картэр не спрабаваў схаваць рэакцыю.
  
  
  «Мая маці адвезла мяне ў Штаты з-за вайны распачатай Гітлерам у 39 году».
  
  
  "Калі ты вярнуўся на радзіму?"
  
  
  «У 45, з Патанам. Чаго ты хочаш, Картэр?
  
  
  «Руку дапамогі. Вы даяце яе мне, я даю вам. Што вы кажаце?
  
  
  «Перш за ўсё, я кажу, не трэба мне лупцаваць лухту. Ніводны ІП у свеце не мае такога ўплыву, які толькі што запхнуў мне ў азадак. «Хто ты, чорт вазьмі? »
  
  
  Картэр узважыў сітуацыю і чалавека і прыняў рашэнне. "Толькі паміж мной і табой?"
  
  
  "Я дам табе ведаць, калі даведаюся".
  
  
  Картэр кіўнуў. Ён адчуваў, што знаходзіцца на роўных з гэтым чалавекам і, значыць, знаходзіцца на бяспечнай тэрыторыі. Ён выцягнуў свой негабарытны кашалёк для пашпарта і выцягнуў з фальшывага боку ў скуры свае сапраўдныя ўліковыя дадзеныя.
  
  
  Вінтнер зірнуў на іх, аддаў назад і адкінуўся на спінку крэсла. "Добра, што ў цябе ёсць?"
  
  
  "Ты першы", - сказаў Картэр, запальваючы цыгарэту, каб больш не баяцца трубавых аблокаў.
  
  
  "Яны абодва застрэлены з французскага F1, Tireur d'Elite, 7,62 мм".
  
  
  Картэр свіснуў. "Снайперскае спецыяльнае".
  
  
  Вінтнер кіўнуў. «Жанчына памерла імгненна. Афіцэр, Ганс Эрліхман, памёр у сорак пяць секунд ад драпіны на сцягне».
  
  
  "Цыянід?"
  
  
  "Так, яны толькі што пацвердзілі гэта".
  
  
  "Які быў дыяпазон?"
  
  
  «Больш за чатырыста метраў. Мы знайшлі пісталет на вяршыні ўзгорка Insulaner. Вы яго ведаеце?
  
  
  "Я ведаю гэта", - адказаў Картэр. "Ёсць адбіткі?"
  
  
  «Не. Пару дзяцей важдаліся на коўдры на тым баку ўзгорка. Яны выслізнулі з басейна. Якраз своечасова, здаравяк у чорнай скуры і шлеме ледзь не наступіў на іх, уцякаючы, як у пекле. ўніз па схіле."
  
  
  "Яны бачылі яго твар?"
  
  
  Вінтнер пакруціў галавой. «У яго быў апушчаны казырок. Яны бачылі, як ён садзіўся на вялікі матацыкл BMW і з'ехаў».
  
  
  "Але яны не запомнілі нумар матацыкла?"
  
  
  "Не, але хлопчык назваў марку, мадэль і год выпуску. Мы гаворым аб усюды, дзе гэта важна. Хутчэй за ўсё, байк быў скрадзены на працягу апошніх двух тыдняў. Зараз ваша чарга."
  
  
  Картэр распавёў яму аб Лізе Бэрынгтан, тэлефонным званку, разладзе ў шлюбе Канвея і сваіх уласных прычынах, па якіх ён быў уцягнуты ў скандал.
  
  
  "Делейн Канвей не ведала больш канкрэтна, чаго яна баялася, ці не так?"
  
  
  "Не", - адказаў Картэр. «Але я пастараюся атрымаць яшчэ крыху заўтра. Да таго часу Ліза павінна вярнуцца ў рэальнасць. А як наконт самога Канвея?»
  
  
  Вінтнер паціснуў плячыма. "Усяго толькі павярхоўнае… гора і ўсё такое".
  
  
  "Ага", - сказаў Картэр, заўважыўшы ў голасе мужчыны іронію. "Калі вы возьмеце яго паказанні?"
  
  
  «Заўтра каля поўдня. Ён у амбасадара ў Берліне. Я сказаў яму, што мы можам зрабіць гэта там”.
  
  
  "Вы не пярэчыце, калі я займуся?"
  
  
  "Як ні круці. Проста памятай, гэта не для цябе. Я коп».
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Няма праблем, ты мужчына. Але ў нас абодвух ёсць тэорыі, ці не так?
  
  
  Раптам гранітная асоба вялікага старэйшага інспектара расплылася ва ўласнай усмешцы. "Так, думаю, так".
  
  
  "Тым больш што я "прыватны дэтэктыў", а не на сувязі". Вінтнер кіўнуў, і Картэр працягнуў. "Такога роду поспех запатрабуе шмат грошай для фінансавання, ці не так?"
  
  
  "Вы ведаеце, што гэта будзе".
  
  
  «Сёння а сёмай гадзіне ў мяне прызначаная сустрэча з чалавекам, які можа дапамагчы нам у гэтым раёне. А пакуль у вас ёсць копія відэазапісу з тэлевізара?»
  
  
  "Вядома."
  
  
  Ён пацягнуўся за тэлефонам, і праз хвіліну ўвайшла фрэйлен Мецгер. "Гер Картэр хацеў бы паглядзець фільм", - сказаў ёй Вінтнер на каманднай нямецкай мове.
  
  
  "Так, гер галоўны інспектар", - адказала яна, гледзячы на Картэра новымі вачыма.
  
  
  "Вось нумар, па якім вы можаце звязацца са мной у любы час дня і ночы".
  
  
  Картэр паклаў картку ў кішэню. "Я ў Вікторыі". Ён рушыў за жанчынай, затым спыніўся ў дзвярным праёме. "Яшчэ адна рэч, з якой ты мог бы мне дапамагчы…"
  
  
  "Госпадзе, мужык, ты не хочаш шмат чаго".
  
  
  "Нічога асаблівага. Што ў вас ёсць пра Оскара Хеслінга?»
  
  
  Вочы Вінтнера засяроджана звузіліся, затым ён паціснуў плячыма. «Не зашмат. Час ад часу ён гуляе з іншым бокам, так што ў нас ёсць дасье на яго. Па сутнасці, ён праблема мясцовай паліцыі».
  
  
  "Не маглі б вы даць мне доступ да гэтага файла?"
  
  
  "Думаю так. Ператэлефануйце мне праз пару гадзін. Хеслінг - наводчык. Думаеш, ён меў да гэтага нейкае дачыненне?»
  
  
  “Калі б ён гэта зрабіў. Я нічога пра гэта не ведаю», - адказаў Картэр. "Гэта справа акругі Калумбія".
  
  
  "Патэлефануй мне."
  
  
  "Я патэлефаную."
  
  
  Картэр праглядзеў фільм чатыры разы. У гэтым было некалькі тонкасцяў, якія маглі пацвердзіць раптоўнае меркаванне Лізы аб тым, што сапраўднай мэтай была Дэлейн Канвей, а не яе знакаміты муж.
  
  
  Картэр у думках пазначыў кожную з іх, каб перадаць Вінтнеру пазней, а затым пакінуў штаб-кватэру SSD і накіраваўся да "Залатога Цяля".
  
  
  У сем гадзін вечара на Рошэр-штрасэ ўсё яшчэ было адносна ціха. Ку'Дамм і кіроўныя ад яго вуліцы, такія як Рошер-штрасэ, не пачыналі разгойдвацца, пакуль коткі не пачалі выць каля паўночы.
  
  
  Гэта была вуліца звонку. Унутры прутоў і палос была іншая гісторыя, у тым ліку і Залатое цяля.
  
  
  Праз два крокі ў дзверы, Картэр прама ў твар ударыў выбух шуму. Гэта было спалучэнне хард-рока, какафоніі крычаць размоваў п'юць і пастаяннага звону куфляў і бутэлек за ажыўленым барам.
  
  
  На кожнага мужчыну даводзілася па шэсць жанчын. Большасць з іх - тыя, што былі цалкам апрануты - былі абвешаны бліскаўкамі. Афіцыянткі і пяць ці шэсць дзяўчат, якія танцуюць на маленькіх сцэнах па пакоі, насілі толькі адны бліскаўкі і нічога, акрамя шыпаваных абцасаў або жаночай версіі ботаў штурмавікоў.
  
  
  Картэр атрымаў некалькі сотняў адзнак, калі прасоваўся праз апранутыя ў больш ціхае месца.
  
  
  Ён пазяхнуў. Гэта была ўніверсальная прыкмета таго, што яго не было на рынку. Іх вочы шукалі лепшую гульню, і целы расталіся для яго.
  
  
  Клон Марыі Магдалены Мецгер з'явіўся ў той момант, калі ён сёлаў. Толькі гэты быў маладзейшы. І яна была голая.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Бір", - сказаў ён, падняўшы два пальцы. "У мяне ёсць сябар".
  
  
  Яна падалася назад і хутка вярнулася з двума кружкамі пены. Картэр заплаціў ёй і сербануў, гледзячы на чаргу ўздоўж стойкі. Гэта была гульня, у якой трэба было адрозніць сапраўдных дзяўчынак ад хлопчыкаў, апранутых як дзяўчынкі.
  
  
  Ён знайшоў шэсць і вырашыў, што гэтае шоў у дзесяць, дванаццаць і дзве гадзіны, якія рэкламуюцца на вялізным насценным плакаце.
  
  
  "Як справы з плашчом і кінжалам?"
  
  
  Картэр разгарнуўся на сваім крэсле, усміхнуўся і прыняў працягнутую руку Джаміля Эрхані.
  
  
  «З кожным днём становіцца ўсё цішэй».
  
  
  «Няпраўда. Вы састарэлі. Дзякуй за піва».
  
  
  Джаміль Эрхані быў высокім для індыйца, з шырокімі плячыма, тоўстымі грудзьмі, без таліі і сцёгнаў. Ён мог бы стаць спартоўцам у сваім родным Бамбеі, калі б не вырашыў, што злачынства - хутчэйшы шлях да багацця.
  
  
  Менавіта тэніс прывёў яго ў Злучаныя Штаты і даў адукацыю ў міжнародных фінансах.
  
  
  Адначасна ён стаў кампутарным геніем да таго, як кампутары сталі папулярныя.
  
  
  Неўзабаве пасля заканчэння каледжа Эрхані перабраўся ў Англію, дзе ўстанавіў трывалыя сувязі са злачынным светам. Адтуль ён трапіў у Еўропу, дзе ягоны геній быў па-сапраўднаму прызнаны. У імгненне вока ён адмываў усе віды сродкаў па ўсім свеце. Меркавалася, што калісьці Эрхані распараджалася больш за трыма чвэрцямі адмытых і распаўсюджаных па ўсім свеце злачынным светам сродкаў.
  
  
  Але і гэтага амбіцыйнаму маладому індыйцу было мала. Ён імкнуўся да незалежнасці, таму стаў дурнем. Ён убачыў магчымасць для "вялікага". Ён быў упэўнены, што гэта надзейна. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта памяняць некалькі правадоў тут і там, зрабіць адзін ці два тэлефонныя званкі на свой уласны камп'ютарны мадэм, устаноўлены ў прыватным парадку, і ён забярэ ў Сусветнага банка некалькі мільёнаў долараў.
  
  
  Махлярства яму ўдалося раскрыць, але яго злавілі. Далі яму дваццаць год. Ён адсядзеў пяць, калі Картэр папрасіў яго дапамагчы на місіі. Усё прайшло паспяхова, і Кілмайстру ўдалося дабіцца яго поўнага ўмоўна-датэрміновага вызвалення.
  
  
  "Як справы, Джаміль?"
  
  
  "Сумна", - сказаў ён і паціснуў плячыма, яго бліскучыя белыя зубы агаліліся ў зіхатлівай усмешцы. «Але законна. Я адказваю за бяспеку камп'ютарных сістэм Сусветнага банка. Я сачу за тым, каб ніхто не зрабіў тое, што зрабіў я, і пазбег пакарання за гэта».
  
  
  "Гэта падводзіць нас да справы".
  
  
  "Хеслінг?"
  
  
  «Так, але спачатку сёе-тое яшчэ. Ці можаце вы праз сваю сістэму падключыцца практычна да любога банка, каб даведацца, куды і куды рухаюцца грошы?
  
  
  "Гэта магчыма. Канешне, у большасці выпадкаў гэта таксама вельмі незаконна».
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. - "Я ведаю." "Вось чаму я пытаю цябе".
  
  
  Эрхані засмяяўся. - "Ах, Нік, ты знаходка!"
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  “Таму што ты прымушаеш гэтыя рэчы адбывацца. Гэта пазбавіць ад нуды! Чаго ты хочаш?"
  
  
  “Я хачу, каб вы падключыліся да Protec International Limited. Я хачу ведаць аб любым буйным руху наяўных грошай за апошнія шэсць месяцаў, здзейсненым кампаніяй і яе прэзідэнтам Стэфанам Канвеем».
  
  
  «Гэта тая самая штука, якая ледзь не забіла яго сёння днём», - адказаў Эрхані, яго твар пацямнеў за межы свайго ўжо адцення чырвонага дрэва.
  
  
  «Дакладна. Толькі ягоную жонку забілі замест гэтага. Я хачу ведаць, чаму, і вы можаце даць мне адказ».
  
  
  Картэр амаль бачыў, як звіняць званы ў жывым мозгу іншага чалавека.
  
  
  «Падобна на насоўку. Гэй, Нік, гэта не твая сцэна, тушэнне сямейных пажараў».
  
  
  “Гэта магло быць больш, чым гэта. У Канвея быў вялікі допуск з Пентагонам. Ён рабіў вельмі адчувальнае электроннае абсталяванне высокага ўзроўню».
  
  
  «Protec, верагодна, перамяшчае даволі вялікія пачкі наяўных грошай па ўсім свеце. Можа, складана вызначыць, што вам трэба».
  
  
  «Я веру ў цябе, Джаміль. Акрамя таго, ты можаш вярнуцца да першага дня, прысвечанага жонцы. Дэлейн? Яе дзявочае прозвішча было Берынгтан. Старыя грошы Вірджыніі. Я хачу ведаць, што здарылася з імі, калі яна выйшла замуж за Канвея».
  
  
  "Гэта павінна быць лёгка".
  
  
  "Яшчэ піва, спадару мой?"
  
  
  Картэр паглядзеў на захапляльнае відовішча. «Э…» Ён паглядзеў на Эрхані.
  
  
  «Зрабі мне шнапс. Мяне гэта забаўляе».
  
  
  "Два шнапсы, бітэ".
  
  
  "Джа."
  
  
  Эрхані ўдзячным позіркам паглядзеў, як маладая жанчына выдаляецца.
  
  
  "Табе падабаюцца вялікія?" - спытаў Картэр са смяшком.
  
  
  "О так. Бяда толькі ў тым, што праз пяць гадоў яна будзе выглядаць як скрынка і будзе важыць больш за мяне на сорак фунтаў».
  
  
  Прыйшоў шнапс, і Картэр заплаціў ёй шчодрыя чаявыя. Кінуўшы грошы ёй на паднос, ён выпадкова агледзеўся вакол. Каля бара ён заўважыў пажылую жанчыну, кансерватыўна апранутую ў спадніцу і кардіганы, якія яна шчыльна прыціскала да грудзей.
  
  
  Ён бы нічога пра гэта не падумаў, калі б не той факт, што жанчына глядзела прама на іх, і Картэр мог улавіць амаль балючы страх як у яе манерах, так і ў яе вачах.
  
  
  Калі іх погляды сустрэліся, жанчына хутка павярнулася і накіравалася да дзвярэй, якая вядзе ў суседні гатэль.
  
  
  "Хто гэтая жанчына?"
  
  
  Афіцыянтка паглядзела. «Фройляйн Кламер. Яна менеджэр. Чаму вы спыталі?»
  
  
  «Павінна быць цікава, чаму яна так на нас тарашчылася».
  
  
  Дзяўчына засмяялася, прымусіўшы яе аголеную грудзі заскакаць па падносе пад імі. "Яна, напэўна, думае, што ты з паліцыі", - сказала яна і адышла.
  
  
  "Гэта будзе халодны дзень у пекле", – сказаў Эрхані, смеючыся.
  
  
  "Які?"
  
  
  "Дзень, калі ўсе ў гэтым клубе баяцца паліцыі!"
  
  
  Картэр адмахнуўся ад дзіўнага пачуцця, якое дала яму пільна якая глядзіць жанчына, і зноў нахіліўся наперад, панізіўшы голас. «Добра, зараз Хеслінг».
  
  
  Індыец уздыхнуў. «Ён загадка, Нік. Ты чуеш апавяданні, але нічога канкрэтнага. Ён страшэнна слізкі і ва ўсё ўчапіўся пальцамі, але толькі ён ведае што робіць. Ён адзіночка. Напэўна, пад ягоным пальцам дзьве ці тры сотні чалавек, але ніводзін зь іх ня ведае, хто іншы».
  
  
  "Як я магу дабіцца ад яго лініі, асабліва ад яго здзелак з Усходам і кім-небудзь у Штатах?"
  
  
  Эрхані задумаўся на імгненне, яго вузкі прыгожы твар сканцэнтравалася, а затым ён усміхнуўся. "Фойгт".
  
  
  "Фойгт хто?"
  
  
  "Ханс-Ота Фойгт. Усё цёмнае або бруднае, чым Хеслінг не валодае або ў чым не ўдзельнічае, - гэта Фойгт. Гэта дзве сілы тут. Гэта была амаль вайна на працягу многіх гадоў, але яны абодва настолькі магутныя, што засталіся супрацьстаянне, калі хтосьці ведае пра Хэслінг больш, чым паліцыя, дык гэта, верагодна, Фойгт.Назавіце гэта злачыннай формай прамысловага шпіянажу».
  
  
  "Як я магу дабрацца да гэтага Фойтга?"
  
  
  «Даволі круты. Ён на пенсіі займаецца толькі буйнымі здзелкамі. Яго сын Эрых займаецца паўсядзённымі справамі. У старога ёсць замак на востраве ў Гавелі. Ён амаль ніколі не пакідае яго, калі не сам едзе на поўдзень за сонцам”.
  
  
  "Паглядзі, што ты можаш для мяне наладзіць".
  
  
  “Я паспрабую, але гэта можа быць груба. Ёсць што-небудзь, што можна выкарыстоўваць у якасці прынады?
  
  
  "Мог бы ўявіць", - адказаў Картэр, гледзячы на гадзіннік.
  
  
  Вінтнер сказаў, каб ён патэлефанаваў яму прыкладна праз дзве гадзіны, каб атрымаць паліцэйскую справу Хеслінга. Прайшло дзве з паловай гадзіны.
  
  
  «Пачакай тут хвілінку. Мне трэба патэлефанаваць». Ён спыніўся каля бара і спытаў, дзе знаходзіцца таксафон.
  
  
  «Уверх па лесвіцы, ля стала», - адказаў бармэн, махнуўшы рукой у бок дзвярэй, дзе знікла спалоханая жанчына.
  
  
  На паўдарозе ён сустрэў яе. Яна стаяла, скрыжаваўшы рукі за пазухай, шырока расставіўшы ногі. Хоць страх на яе твары быў мацней, чым раней, яна відавочна перагароджвала яму шлях.
  
  
  "Што ты хочаш?"
  
  
  "Каб скарыстацца тэлефонам, фройляйн Кламер".
  
  
  "Адкуль ты ведаеш маё імя?"
  
  
  "Адна з вашых дзяўчынак сказала мне".
  
  
  «Я ведаю ўсю паліцыю на Ку'Даме. Вы не паліцыя».
  
  
  Ты SSD .
  
  
  "Нэйн".
  
  
  "Чаму вы спыталі маё імя?"
  
  
  "Цікаўнасць."
  
  
  «Хлус», - прашыпела яна і спусцілася вакол яго па лесвіцы.
  
  
  Картэр толькі паціснуў плячыма і рушыў уверх па лесвіцы да тэлефона.
  
  
  "Дзяржаўная бяспека".
  
  
  "Старэйшы інспектар Вінтнер, біттэ".
  
  
  "Адзін момант, калі ласка." Рушыла ўслед кароткая паўза, і яна вярнулася. "Давай, мой гер".
  
  
  "Вінтнер".
  
  
  «Картар. Табе ўдалося дастаць дасье на Хеслінга?»
  
  
  "Так, але я сумняваюся, што гэта прынясе вам шмат карысці".
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Ён мёртвы. Нам тэлефанавалі каля гадзіны таму».
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  Дытэр Клаўсвіц абедаў у вялікай, аформленай у загарадным стылі сталовай гатэля Metropol. Ён збіраўся неадкладна вярнуцца ў свой пакой, але замест гэтага выявіў, што блукае па Фрыдрых-штрасэ.
  
  
  Ён адпачываў пасля абеду, перш чым вярнуцца ў свой пакой і паспрабаваць заснуць.
  
  
  Справа ён убачыў сцяну, жахліва асветленую натрыевымі лямпамі. Гэта выклікала ў яго дзіўнае пачуццё. Ён шмат гадоў пражыў у Заходнім Берліне, але ўпершыню пабываў ва ўсходнім сектары.
  
  
  Хтосьці аднойчы сказаў: "Калі вы хочаце даведацца, якім быў Берлін да вайны, адпраўляйцеся на Усход".
  
  
  Гэта была праўда.
  
  
  Тэмп быў не такім шалёным, на вуліцах было менш машын і людзей, і паўсюль былі Фолькспаліцаі ў форме, якія, здавалася, сачылі за любым аб'ектам, які рухаўся.
  
  
  Каля Унтэр-дэн-Ліндэн Клаўсвіц спыніўся і закурыў. Справа ад яго, у канцы бульвара шырынёй дзвесце футаў, была Брандэнбургская брама. Ён ніколі не бачыў іх зблізку, не кажучы ўжо аб тым баку сцяны.
  
  
  Па-свойму вялізны будынак быў сімвалам як старой, так і новай Германіі. Клаўсвіц падумваў прагуляцца пад высокімі ліпамі і апошні раз зірнуць бліжэй. Затым краем вока злева, на поўдзень ад Унтэр-дэн-Ліндэн, ён убачыў будынак.
  
  
  Гэта была вялікая крэпасць з тоўстымі сценамі і вузкімі вокнамі даўжынёй больш за чатырыста футаў. Гэта было савецкае пасольства.
  
  
  Клаўсвіц вярнуўся ў «Метраполь».
  
  
  * * *
  
  
  «Адтуды ён вярнуўся ў гатэль. Ён выпіў у бары брэндзі і падняўся ў свой нумар».
  
  
  Палкоўнік Волатой Балянкоў кіўнуў з абыякавым шырокім тварам, калі ён слухаў даклад маладога лейтэнанта аб перамяшчэннях амерыканца Дэвіда Кляйна.
  
  
  «Пашпарт у кансьержа ў «Метраполі»?
  
  
  «Так, гер палкоўнік. Эксперты гэта высветлілі».
  
  
  "Аўтэнтычны?"
  
  
  "Выдатны, гер палкоўнік".
  
  
  "Чорт!" Палкоўнік пляснуў рукой па стале і ўстаў. У акно ён глядзеў на Фрыдрыхштрасэ на Метрапаль.
  
  
  «Якая бязладзіца, - падумаў ён. Ці варта рабіць стаўку на тое, што Оскар Хэслінг сказаў праўду?
  
  
  Яго пальцы рассеяна прабегліся па стужачках над левай нагруднай кішэняй шэрай тунікі. Медалі былі ўражлівымі. Герой Савецкага Саюза, чырвона-жоўтага ордэна Леніна, ордэна Чырвонага Сцяга, бардовага і ружовага за ўзяцце Берліна.
  
  
  Спіс працягваўся і працягваўся, і любы, хто мог іх прачытаць, убачыў бы, што Волаты Балянкоў зрабіў выбітную ваенную кар'еру.
  
  
  Але для Масквы гэта нічога не значыла б, калі б ён арыштаваў амерыканскага бізнэсмэна і яму не было нічога прад'явіць, акрамя абвінавачання ў тым, што ён заходнегерманскі злачынец.
  
  
  "Што б вы зрабілі, лейтэнант?"
  
  
  Твар лейтэнанта Штазі рэзка ўзняўся ад папер у яго руках. Гэта не было падобна на рускага, не кажучы ўжо аб рускім палкоўніку, пытаць меркаванне лейтэнанта з Усходняй Нямеччыны.
  
  
  «Грунтуючыся на тым факце, што гер Хеслінг ніколі не даваў нам няправільнай інфармацыі, я б затрымаў яго для допыту, нават калі нічога іншага няма». Балянкоў уздыхнуў і вярнуўся да свайго стала. «Вы маеце рацыю, лейтэнант. Праблема ў тым, што… з мёртвым герам Оскарам Хеслінгам мы не ведаем, за што нам арыштаваць Кляйна ці што з ім рабіць, калі ён Клаўсвіц».
  
  
  Гэта было праўдай толькі збольшага. Падазроны і хуткі розум Балянкова ўвесь дзень збіраў магчымасці па кавалачках. Апошнія дзве гадзіны ён перачытваў файлы, якія прадаставіў іх інфарматар у паліцыі Заходняй Германіі.
  
  
  Той жа інфарматар расказаў ім пра дзённыя хаатычныя падзеі на Захадзе, і менш чым за пятнаццаць хвілін да гэтага ён патэлефанаваў, даведаўшыся пра сардэчны прыступ Хеслінга.
  
  
  Цяпер Балянкоў зноў узняў справу Клаўсвіца. Яго погляд слізгануў уніз па ёй і, як гэта было шмат разоў за апошнюю гадзіну, адразу звярнуўся да дасягненняў чалавека да таго, як ён стаў злачынцам.
  
  
  Ён быў стралком, знаўцам стралковай часткі біятлону. Калі Дэвід Кляйн сапраўды быў Дзітэрам Клаўсвіцам, яны цалкам маглі б займець бомбу, чалавека, які спрабаваў забіць амерыканца. Стэфана Канвея.
  
  
  Думкавыя працэсы Балянкова ўжо пайшлі яшчэ далей. Калі Оскар Хэслінг ведаў пра гэта, ён, верагодна, гэта і падстроіў. Акрамя таго, калі ён здрадзіў свайму стралку, у яго ў галаве было нешта значна больш далёкае - і значна больш прыбытковае.
  
  
  Праблема была ў тым, што гэта было, чорт вазьмі?
  
  
  "Доказы былі змешчаныя ў гасцінічны нумар?"
  
  
  "Так, гер палкоўнік".
  
  
  Балянкоў пацёр вочы, пакуль яны не сталі вадзяністымі, а затым зірнуў на маладога чалавека.
  
  
  «Арыштуйце яго».
  
  
  * * *
  
  
  Інспектар паліцыі Клаўс Рэймер быў чалавекам, які паважаў загады і ўладу. Калі ад Хорста Вінтнера і яго начальніка прыйшло паведамленне, што яны павінны адказаць на ўсе пытанні Ніка Картэра і супрацоўнічаць з ім, Рэймер не стаў сумнявацца ў гэтым.
  
  
  "Несумненна, гер Картэр… натуральныя прычыны, сардэчны прыступ".
  
  
  «Але драпіны…»
  
  
  "Зроблена жанчынай і, верагодна, незадоўга да сваёй смерці", - адказаў Рэймер.
  
  
  Гэта ўзгадняецца з гісторыяй італьянца .
  
  
  "Так."
  
  
  "А калі б была жанчына і барацьба, - сказаў Картэр, - гэта магло б выклікаць сардэчны прыступ?"
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Я хацеў бы пагаварыць з італьянцам".
  
  
  "Ён там, у гасцінай".
  
  
  Картэр увайшоў у дзверы, кіўнуў маладому афіцэру, які неадкладна сышоў, і павярнуўся да Антоніа Мантана.
  
  
  Яму было каля дваццаці, высокі, шыракаплечы, з чорнымі павойнымі валасамі і точанай прыгожай знешнасцю, якую італьянскія скульптары ўслаўлялі на працягу стагоддзяў.
  
  
  "Я хацеў бы пачуць вашу гісторыю", - сказаў Картэр, запальваючы цыгарэту.
  
  
  "Я ўжо казаў гэта дзесяць разоў".
  
  
  "Скажы гэта мне яшчэ раз".
  
  
  Мантана ўздыхнуў і зноў пачаў мармытаць.
  
  
  «Гер Хеслінг патэлефанаваў у "Залаты Цялец". Ён хацеў, каб я зайшоў да яго».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Сустрэць жанчыну".
  
  
  "Якая жанчына?"
  
  
  "Я не ведаю. Ён не сказаў».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  Малады чалавек паціснуў плячыма, яго твар пачырванеў. "Хто ведае? Я прыйшоў, патэлефанаваў у званок. Няма адказу. Я вярнуўся да Цяльца і патэлефанаваў. Няма адказу. Гэта вельмі незвычайна для гера Хеслінга. Я занепакоіўся. Я вярнуўся, пералез цераз плот, улез у адно з вокнаў і знайшоў яго. Я спалохаўся – таму не патэлефанаваў у паліцыю да сёньняшняга вечара».
  
  
  Картэр пагасіў цыгарэту. "Я так не думаю. Я думаю, ты вельмі прыгожы. Я думаю, што Хеслінг паслаў па цябе, таму што хацеў гомасэксуальнага рамана. Я думаю, ты яму адмовіў. Ты сварыўся з ім. Ты падрапаў яму твар, і ў яго здарыўся сардэчны прыступ і ён памёр. Гэта не зусім забойства, але я думаю, што паліцыя магла б зрабіць з гэтага выпадак ненаўмыснага забойства”.
  
  
  Мантана засмяяўся. «Хеслінг мог быць перакрутам, але ён не быў гамасэксуалістам».
  
  
  "Тады чаму ён запрасіў цябе сюды пасярод ночы?"
  
  
  "Я ж сказаў табе, каб пазнаёміцца з жанчынай". Яго пальцы цяпер крыжаваліся адзін з адным, а вочы кідаліся па пакоі, удараючыся аб усім, акрамя асобы Картэра.
  
  
  "Проста каб сустрэцца з ёй?"
  
  
  Ён паціснуў плячыма.
  
  
  «Чаму ты не скажаш мне, Тоні? Рэймеру напляваць на цябе, і мне таксама. Мы жадаем чагосьці значна большага».
  
  
  Картэр бачыў замяшанне на яго маладым твары. Раптам яго шырокія плечы апусціліся, і ён адкінуўся на канапе.
  
  
  “Добра. Ён хацеў, каб я займаўся каханнем з гэтай жанчынай. Адзін ці два разы на месяц на працягу апошняга года ён тэлефанаваў і запрашаў мяне прыехаць. Заўсёды была дзяўчына, ён глядзеў."
  
  
  "Ён плаціў вам?"
  
  
  «Так. Заўсёды сто марак».
  
  
  "А жанчыне?"
  
  
  "Часам."
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  Яшчэ адзін поціск плячыма. «У большасці выпадкаў яны былі вулічнымі дзяўчынамі ці з аднаго з ягоных клубаў. Яны таксама заўсёды атрымлівалі па сто марак. У іншых выпадках… ну, яны былі іншыя».
  
  
  "Як гэта так?"
  
  
  "Ісус, мужык ..."
  
  
  "Як, Тоні?"
  
  
  «Яны… яны ненавідзелі гэта. Было такое адчуванне, што ён іх прымушаў, а я іх гвалтаваў».
  
  
  "Як быццам у яго нешта было на іх, і вось як ён прымушаў іх маўчаць?"
  
  
  "Можа быць."
  
  
  «Добра, Тоні. Такім чынам, гэтай раніцай… было нешта асаблівае ў гэтай раніцы?
  
  
  Малады чалавек падумаў хвіліну і кіўнуў. «Мяркуючы па ўсім, я мог атрымаць нашмат больш за сотню марак. Гэты выпадак быў нечым асаблівым. Судзячы па тым, як ён пускаў сліны па тэлефоне, гэта было падобна на тое, што яна кіназорка ці нешта ў гэтым родзе».
  
  
  Картэр устаў. "Добра малы. Я думаю, ты чысты. Проста раскажы Рэймер ўсё, што ты сказаў мне, і я не думаю, што ў цябе ўзнікнуць якія-небудзь праблемы. Ён успомніў». Што ты ведаеш аб Гертруда Кламер? "
  
  
  «Трохі. Яна кіруе Цяльцом і гатэлем, і падпарадкоўваецца толькі Хеслінгу… адказвае толькі Хеслінгу».
  
  
  "Як вы думаеце, у Геслінга ёсць што-небудзь на яе?"
  
  
  Мантана ўсміхнуўся. На гэты раз гэта было шчыра. «У Хеслінга нешта было на ўсіх, хто працаваў на яго. Калі гэтага было недастаткова, ён дадаваў бонусныя грошы, каб прымусіць іх рабіць усё, што ён хацеў».
  
  
  "Ці магла Гертруда Кламмер быць гэтай жанчынай?"
  
  
  «Гэта магчыма, я мяркую, але я сумняваюся ў гэтым. Хеслінг яны падабаліся даволі маладымі і прыгожымі».
  
  
  Картэр кіўнуў. «Яшчэ адно. Ці былі калі-небудзь паўторы… адна і тая ж дзяўчына ці жанчына двойчы?»
  
  
  "Ніколі."
  
  
  Картэр паінфармаваў Реймера і папытаў правесці поўную праверку Гертруды Кламмер, распавёўшы яму аб яе дзіўных паводзінах той ноччу ў "Залатым цельцы".
  
  
  «Але не бяры яе… пакуль не. Тэлефоны чыстыя?
  
  
  "Так, давай".
  
  
  Ён патэлефанаваў у лякарню. З Лізай Бэрынгтан нічога не змянілася.
  
  
  Хорста Вінтнера ў штаб-кватэры SSD не было.
  
  
  Эрхані адказаў на першым званку, калі Картэр набраў прыватны нумар Сусветнага банка, які яму даў індыец.
  
  
  "Вы працуеце позна".
  
  
  "Хіба ты не гэтага хацеў?"
  
  
  "Як гэта працуе?"
  
  
  «Нашмат лепш, чым я чакаў, але спіс Protec вялікі. Раздрукоўка будзе даўжэйшай за «Вайну і мір», але я думаю, што змагу атрымаць яе для вас заўтра днём».
  
  
  "Добра. А што наконт іншага пытання?"
  
  
  “Як я і думаў. Няма ніякага спосабу дабрацца да старога, калі не прайсці праз сына, Эрыха Фойгта».
  
  
  "Дзе я знайду яго ў гэты час ночы?"
  
  
  «У яго ёсць офіс над бруднай установай пад назвай «Баварскі». Нумар дзесяць на Кнэзебекштрасэ, недалёка ад Ку'Дамма».
  
  
  "Ці ўсё побач з Ку'Дамам?"
  
  
  «Усё побач, - хіхікнуў Эрхані. «Згодна з маімі крыніцамі, менавіта ў гэты час Фойгт лічыць дзённую выручку кожную ноч».
  
  
  "Дзякуй, убачымся."
  
  
  Картэр вярнуўся да Рэймера. "Вы згадалі, што збіраецеся трымаць смерць Хеслінга ў сакрэце на працягу некалькіх дзён?"
  
  
  "Калі змагу", - сказаў мужчына. «Калі ён мёртвы, гэта можа быць добрай магчымасцю наскрэбці шмат бруду».
  
  
  «Што, каб пра гэта ведаў Ганс-Ота Фойгт?»
  
  
  Твар Рэймера скрывіўся ад болю. «Ён мабілізуе свае войскі, каб захапіць тэрыторыю Хеслінга, як толькі мы адступім».
  
  
  "Вы не пярэчыце, калі я яму скажу?"
  
  
  Рэймер усміхнуўся. "Гэта прынясе вам карысць?"
  
  
  "Можа быць".
  
  
  «Наперад. Войт усё роўна даведаецца гэта да таго, як гэта распішуць газеты. Як гэта ні сумна, але ў яго, верагодна, ёсць нехта ў аддзеле».
  
  
  «І разам з файлам Хеслінга, ці можаш ты дастаць мне ўсё пра Фойгт?»
  
  
  "Джа, я прышлю яго ў гатэль раніцай".
  
  
  «Данцы…».
  
  
  Картэр накіраваўся да дзвярэй. Маленькі чалавечак у глыбіні яго свядомасці стукаў, кажучы яму, што існуе сувязь паміж замахам на Канвея, смерцю Дэлэйн і Оскара Хеслінга.
  
  
  * * *
  
  
  Дытэр Клаўсвіц драмаў у крэсле каля акна, за яго спіной ціха гуло радыё, калі ў дзверы пастукалі.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Служба бяспекі, гер Кляйн. Можна з вамі пагаварыць?
  
  
  Калі ён упершыню скокнуў да дзвярэй, рушыла ўслед секунда панікі. Але ён хутка супакоіўся. Ён быў амерыканскім бізнэсмэнам. Усё было ў поўным парадку.
  
  
  Ён адчыніў дзверы.
  
  
  Іх было двое, у цывільным. За іхнімі плячыма ён убачыў двух Фалькспаліцаяў з вінтоўкамі ўпоперак іх.
  
  
  У гэтым не было нагод для турботы. Яны былі паўсюль і, відаць, спалі са сваімі вінтоўкамі.
  
  
  "Што я магу зрабіць для вас?"
  
  
  «Руціна, гер Кляйн. Магу я паглядзець вашыя дакументы, калі ласка?»
  
  
  Яны ўвайшлі ў пакой без запрашэння, прымусіўшы Клаўсвіца пайсці з імі.
  
  
  "Мой пашпарт і ўязная віза на стойцы рэгістрацыі".
  
  
  «Мы ведаем гэта, гер Кляйн. Не маглі б мы ўбачыць вашую валютную дэкларацыю, калі ласка?»
  
  
  "Вядома." Ён вывудзіў яе з партфеля і перадаў.
  
  
  Мужчына ўважліва прагледзеў яе, потым падышоў да ложка. "Не маглі б вы выкласці сваю валюту, каб мы маглі яе параўнаць, калі ласка?"
  
  
  Клаўсвіц захоўваў спакой. Усё было ў парадку. Нічога не заставалася на волю выпадку. Ён быў амерыканцам. Яго пашпарт быў сапраўдным, выдадзены прама праз офіс амерыканскага сенатара. Ён мог нават пайсці з пратэстам у амерыканскую амбасаду.
  
  
  "Вось ты дзе." Ён выклаў усе свае банкноты: брытанскія фунты, амерыканскія даляры, заходнегерманскія маркі, тое, што засталося ад дваццаці пяці ўсходнегерманскіх марак, якія ён абмяняў на кантрольна-прапускным пункце Чарлі, і сваю здачу. "Вы Фалькспаліцыя?"
  
  
  «Штазі», - рушыў услед адказ, калі мужчына старанна пералічваў грошы.
  
  
  "Паліцыя дзяржаўнай бяспекі", - падумаў Дытэр. Што яны шукаюць?
  
  
  "Гэта ўся ваша валюта, гер Кляйн?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  Другі мужчына прыступіў да працы з двума мяшкамі і іх змесцівам.
  
  
  "Глядзіце, я амерыканец…"
  
  
  «Звычайная руціна, гер Кляйн», - сказаў лічыльнік грошай, калі падышоў да шафы і пачаў паляпваць два дадатковыя гарнітуры.
  
  
  Раптам ён спыніўся, зняў з вешалкі адзін з пінжакоў і занёс да ложка. Складаным ножыкам пачаў разразаць падшэўку.
  
  
  «Глядзі сюды! Ты не можаш проста зайсці сюды і зрабіць гэта! Як ты асмеліўся…!» Клаўсвіц спыніўся на паўслове, яго твар пабляднеў.
  
  
  З-пад падкладкі пінжака выступілі ўсходнегерманскія маркі высокай добрай якасці.
  
  
  «Увоз усходніх марак у Германскую Дэмакратычную Рэспубліку з'яўляецца незаконным, гер Кляйн. Паколькі, згодна з вашай валютнай дэкларацыяй, вы не маглі купіць іх з моманту прыбыцця…»
  
  
  Клаўсвіц маўчаў. Ён ведаў, што гэта не дапаможа. Гэта была падстава. Грошы былі падкінуты. Але чаму?
  
  
  «Вы арыштаваныя, гер Кляйн. Вы пойдзеце з намі, калі ласка?»
  
  
  * * *
  
  
  "Баварыц" мала чым адрозніваўся ад Залатога Цяльца, толькі быў пабольш. Дзяўчынкі былі такімі ж мясістымі, кліенты былі такімі ж гучнымі, а мужчынская абслуга была такой жа подлай.
  
  
  "Скотч, чысты".
  
  
  Бармэн, чалавек з зямлістым тварам і без шыі, наліваў ваду з бутэлькі. "Пяць марак".
  
  
  Картэр паставіў на планку дваццаць. "Пакінь сабе. Я б хацеў убачыць Эрыха Фойгта».
  
  
  "Яго няма сёння ўвечары".
  
  
  "Я думаю, што ён там, наверсе лічыць свае бязбожныя даходы".
  
  
  Бармэн звярнуў на Картэра лазерныя вочы. "Паліцыя?"
  
  
  "Не, проста заклапочаны грамадзянін".
  
  
  "Чаму б табе не выпіць свой напой і не знайсці іншы бар?"
  
  
  "Чаму б табе не пайсці і не сказаць Фойгту, што яго хоча бачыць вельмі важны чалавек?"
  
  
  Бармэн пацягнуўся да яго, але Картэр быў хутчэй. Ён выліў скотч мужчыну ў вочы і штурхнуў яго.
  
  
  "Што тут за праблема?"
  
  
  Ён быў гарой у смокінгу прама ў локця Картэра. У яго быў плоскі твар, свіныя вочы і рукі памерам з нагі Картэра.
  
  
  "Няма праблем. Хто ты?"
  
  
  "Я чалавек, які спыняе непрыемнасці".
  
  
  «Добра, Бісмарк. Тады скажы свайму босу, што амерыканец Нік Картэр хоча пагаварыць з ім пра Оскара Хеслінга».
  
  
  Калі Картэр загаварыў, гіганцкія рукі падняліся. Цяпер яны спыніліся, і яго твар, калі магчыма, стаў задуменным. "Хеслінг?"
  
  
  «Дакладна. Думаю, гер Фойгт вельмі раззлуецца, калі я яго не ўбачу». Картэр мог прачытаць нерашучасць мужчыны. "Кераскаеш!"
  
  
  Бісмарк рушыў, і Картэр зноў павярнуўся да кіпячага твару бармэна.
  
  
  «Сукін сын», - прашыпеў мужчына.
  
  
  "Цяпер, заткніся", - адказаў Картэр і наліў сабе свежага напою.
  
  
  Ён якраз канчаў яе, калі ўбачыў, як гігант махае яму з невялікага калідора ў задняй частцы пакоя. Картэр прабіўся скрозь натоўп і далучыўся да яго.
  
  
  "Сюды."
  
  
  Яны падняліся па лесвіцы, і Картэр увайшоў у бліскучы, аздоблены хромам і шклом кабінет, зусім не падобны на тое, што знаходзіцца ўнізе. За вялізным сталом сядзеў невысокі хударлявы светлавалосы мужчына з кірпатым носам, намаляваным ротам і маленькімі рэзкімі карымі вачыма.
  
  
  Ён зірнуў на які ўвайшоў Картэра, скрывіў вусны і вярнуўся да раскладзеных перад ім чарак грошай.
  
  
  "Эрых Фойгт?"
  
  
  «Вось каго ты хацеў убачыць. Хто ты, чорт вазьмі? У яго быў грубы голас, які не адпавядаў яго памерам, і ён быў апрануты ў гарнітур і каштоўнасці на пяць тысяч.
  
  
  "Мне патрэбна інфармацыя".
  
  
  "Мне таксама. Хто ты?"
  
  
  "Картэр, амерыканскі прыватны дэтэктыў".
  
  
  "Я не размаўляю з дэтэктывамі, прыватнымі ці не".
  
  
  “Мяне гэта задавальняе. Я ўсё роўна хачу пагаварыць з тваім бацькам. Я заўсёды веру ў тое, што трэба ісці проста да вяршыні».
  
  
  Пануры выгляд быў сапраўдным, і яго голас, калі ён зноў загаварыў, стаў яшчэ цішэй і грубейшы. "Вы бачылі майго мэнэджара ўнізе і майго вышыбайлавы?"
  
  
  "Да уж."
  
  
  «Разам яны важаць больш за пяцьсот фунтаў».
  
  
  "Так?"
  
  
  "Так што я думаю, табе лепш пайсці, пакуль я не зламаў табе рукі і ногі".
  
  
  "Вы не хочаце чуць пра Хеслінг?"
  
  
  «Што… што ён мёртвы? Я ведаў гэта праз пяць хвілін пасля выяўлення цела».
  
  
  Гэта было падобна на цяжкую траўму, але Картэр не завагаўся. "Вы звязаны лепш, чым я думаў".
  
  
  Фойгт скончыў гуляць са сваімі грашыма, наматаў гумку на стос банкнот і паклаў пачварны пісталет Вальтар на стол паміж імі.
  
  
  "У цябе ёсць пяць секунд, каб выбрацца адсюль, перш чым я застрэлю патэнцыйнага злодзея".
  
  
  Картэр устаў. "Скажы Гансу-Ота, што самае мудрае, што ён зробіць у наступныя некалькі дзён, - гэта сустрэцца са мной".
  
  
  Маленькі чалавечак пацягнуўся за пісталетам, калі Картэр выйшаў за дзверы. Унізе бармэн хутка размаўляў па тэлефоне. Бісмарка нідзе не было відаць.
  
  
  Картэр выйшаў на вуліцу, павярнуў направа, прайшоў каля дзесяці ярдаў і замёр. Ён быў пусты. На два цвёрдыя блокі не было ні душы. Гэта была самая высокая частка ночы. Паміж барамі павінны былі быць турысты і мясцовыя жыхары, прастытуткі і іх кліенты, якія смяяліся.
  
  
  Не было нічога, нікога, ні гуку. Гэта было падобна на зону баявых дзеянняў незадоўга да пачатку бітвы.
  
  
  Ён зрабіў яшчэ некалькі крокаў і пачуў, як за ім пачуліся крокі па вуліцы. Гэта было падобна на сігнал. Яны выйшлі з прыцемненых дзвярных праёмаў перад ім, Бісмарк і яшчэ двое амаль такія ж моцныя. Картэр кінуў хуткі погляд праз плячо і ўбачыў, што да яго набліжаецца бармэн з дубінкай.
  
  
  Удар быў дрэнна накіраваны. Картэр ухіліўся, і ён бясшкодна прайшоў міма яго спіны. Кілмайстар ударыў бармэна ў горла левай рукой, якая прайшла ўсяго дванаццаць цаляў.
  
  
  Мужчына зрабіў невялікі крок назад, крэкчучы і глытаючы паветра. Картэр ударыў яго нагой у жывот, а затым ударыў ў другі раз у грудзі. Ён упаў.
  
  
  Засталіся Бісмарк і іншы яго прыяцель. Картэр пачаў ісці ім насустрач, але спазніўся.
  
  
  Пара кулакоў, падобных на жалезныя, ударылі яму проста ў сярэдзіну спіны, і ён упаў на зямлю. Ён бачыў, як бармэн усё яшчэ ляжаў на зямлі за некалькі футаў ад яго, усё яшчэ сціскаючы сваё горла і жывот, але астатнія трое былі гатовы да працы.
  
  
  Яму пачалі біць нагамі, і Картэр прыкрыўся.
  
  
  "Сачы за яго галавой!"
  
  
  "Так, пакінь яго дыхаць ... не забівай яго!"
  
  
  "Ублюдкі", - падумаў Картэр і зрабіў тры-восьмых абарачэння на сцягне, выставіўшы ногі. Ён збіў дваіх з іх і ўскочыў на ногі.
  
  
  Бісмарк набліжаўся да яго. Абедзве рукі былі выцягнуты перад ім, далоні напружаны, а вялікія пальцы схаваны.
  
  
  Ён рушыў да Картэра, яго правая рука рэзка апусцілася ўніз. Кілмайстар падышоў да яго і моцна стукнуў яго нагой у левую галёнку. Бурчанне яго тоўстых вуснаў было чыстай агоніяй.
  
  
  Усякі боль ёсць боль, і Картэр адчуваў сваю долю ад чаравік. Але боль у костках - гэта зноў нешта іншае.
  
  
  Бісмарк на секунду падскочыў, і гэта дало Картэру час стукнуць яго па іншай галёнкі.
  
  
  Двое другіх набліжаліся зноў. Кілмайстар стукнуў аднаго з іх локцем у жывот, але іншы моцна стукнуў у скронь справа ў галаву. Картэр прыкінуўся, што падае, і ўдарыў яго локцем у яечкі, калі падаў на яго.
  
  
  Затым ён пайшоў за стогне Бісмаркам. Картэр ведаў, што яму трэба дзейнічаць хутка. Яго спіна, рэбры і галава балелі, нібы канец быў блізкі. Ён ведаў, што болей не вытрымае.
  
  
  Ён усадзіў два ўдары ў жывот Бісмарку, з усіх сіл, якія засталіся ў яго ў руках, і схапіў яго за левае запясце. Картэр завёў руку мужчыне за спіну і павярнуў яе.
  
  
  Потым ён моцна схапіў яго за шыю і, другой рукой за пояс, павёў па тратуары.
  
  
  Галава гіганта з глухім стукам стукнулася аб цагляную сцяну, і Картэр дазволіў яму саслізнуць на цэмент.
  
  
  Бармэн устаў, млявы і схапіўся за горла, але працягваў ісці. Картэр ступіў наперад і ўдарыў нагой з-пад сябе. Ён упаў, крыху хутчэй, так што яго калена чакала ўдару ў кішкі здаравяка.
  
  
  Да таго часу, калі ён ляжаў на тратуары на спіне, у ім амаль не засталося жадання барацьбы.
  
  
  "Як вас завуць?"
  
  
  Цішыня, нянавісць у яго вачах, кроў цячэ з рота.
  
  
  Картэр учапіўся пальцамі ў валасы і пару разоў стукнуўся патыліцай аб тратуар.
  
  
  "Пагавары са мной."
  
  
  "Дырк ..." ён здушыў рот.
  
  
  «Добра, Дырк, пасля таго, як ты прыбярэш гэтую бязладзіцу, ты вернешся і скажаш маленькаму Эрыху, што гэта толькі пачатак. Чуеш мяне?
  
  
  Морганне і неразуменне.
  
  
  Кілмайстар яшчэ некалькі разоў ударыў галавой аб бетон. Калі гукі прагучалі як "Так", ён спыніўся.
  
  
  «Скажы яму, што я ў «Вікторыі». Калі я не атрымаю вестку да раніцы, што я ўбачу Ханса-Ота, гэта вайна».
  
  
  Картэр, хістаючыся, пайшоў па вуліцы і выйшаў на Ку'Дамм. Да стаянкі таксі было паўквартала, і ён ледзьве дайшоў.
  
  
  Кіроўца спакойна агледзеў яго. "Бальніца?"
  
  
  "Вікторыя".
  
  
  "Вы ўпэўненыя, мой гер?"
  
  
  "Я ўпэўнены. Але калі ты ведаеш пра чорны ўваход, гэта дапаможа».
  
  
  * * *
  
  
  У яго пакоі гарэла святло, а на краі ложка сядзела Ліза Бэрынгтан.
  
  
  "Госпадзе, што з табой здарылася?"
  
  
  "Якога чорта ты тут робіш?"
  
  
  «Перша-наперш».
  
  
  «Я спрабаваў давесці, наколькі я мачо, не ў тым раёне горада. Цяпер ты. Як ты сюды патрапіла?»
  
  
  «Пакаёўка. Яна думае, што ў нас раман».
  
  
  "А ў бальніцы?"
  
  
  «Я прачнулася і была разважлівая. Прыйшоў паліцыянт па імі Брухнер з SSD і забраў маю заяву. Калі ўсё скончылася, я запатрабавала, каб ён мяне выпісалі».
  
  
  "З табой усё ў парадку?"
  
  
  «Лепш, чым з табой. Дазволь мне дапамагчы табе з гэтым».
  
  
  Яна дапамагла яму з пінжаком, паклала на ложак і наліла два моцныя напоі. Пакуль ён піў яго, яна пачала здымаць з яго вопратку.
  
  
  "Ты ў парадку?"
  
  
  "Не. Дурное пытанне. Як ты сябе адчуваеш?"
  
  
  "Ты ўжо спытала мяне аб гэтым".
  
  
  "Я зноў пытаю".
  
  
  «Мяне крыху нудзіць, калі я занадта шмат думаю пра гэта. У асноўным зло. Хочаце, каб я была ў курсе?
  
  
  Ён так і зрабіў, калі яна скончыла распранаць яго амаль дагала, а затым пачала рабіць цудоўныя рэчы з яго хворымі цягліцамі сваімі рукамі.
  
  
  «Гэта павінна даказаць гэта, ці не так? Што Стэфан наняў кагосьці, каб забіць маю сястру?»
  
  
  - Абавязкова, - прагыркаў Картэр. “Нам трэба больш. Матыў. Хто. Забойца да гэтага часу хаваецца».
  
  
  "Божа, усё тваё цела становіцца чорным і сінім".
  
  
  "Што б вы ні рабілі, гэта дапамагае".
  
  
  Яна адышла ад ложка. Цяпер яна вярнулася, зноў узяўшыся за рукі. Ён ляжаў з зачыненымі вачамі. У наступны момант ён уздрыгнуў і ледзь не ўскрыкнуў, калі абмацвальныя пальцы знайшлі боль у выцятых цягліцах яго спіны.
  
  
  "Ой, дастаткова!" усклікнуў ён.
  
  
  "Не трэба", - сказала яна, калі ён паспрабаваў адштурхнуць яе. «Проста паслабся. Я не думаю, што нешта зламанае».
  
  
  "Яшчэ не!"
  
  
  "Шшш".
  
  
  Картэр уздыхнуў і здолеў расслабіцца. Яна была добрая. Яе масажуюць пальцы, здавалася, змаглі пракрасціся ў самую сутнасць яго болю. Была дзівосная агонія, але пасля яе яго ахапіў заспакаяльны спакой.
  
  
  Пасля гэтага адзінага, слабога пратэсту Картэр адчуў, што ён слабее, і не супраціўляўся лячэнню. Ён мог чуць яе манатонны гудзячы голас, але амаль не разумеў, пра што яна казала.
  
  
  Ён адчуў, як яе рукі здымаюць з яго апошні прадмет адзення, яго шорты. Затым яна працавала над болем, калі ўдары кулакамі каралі яго ныркі. Доўгімі заспакаяльнымі рухамі яе моцныя пальцы прабеглі па калоне яго спіны, па змучаных плячах, па схіле яго грудной клеткі. Ён адчуваў, як агонія выслізгвае, змяняючыся цудоўным пачуццём дабрабыту, а затым, што неверагодна, цудоўным адраджэннем сілы.
  
  
  "Дзякуй", - нарэшце выдыхнуў ён. "Ты страшэнна добрая медсястра!"
  
  
  «О, я амаль забылася. Калі афіцэр SSD, Брухнер, пакінуў мяне ў баку…»
  
  
  "Да уж?"
  
  
  «Жанчына - вялікая бялявая жанчына - з яго офіса чакала вас у холе. Яна пакінула гэта».
  
  
  Картэр узяў з рук Лізы два манільскіх канверта і разарваў іх. Ён хутка прагледзеў дасье Фойгта.
  
  
  "Дай мне блакнот з партфеля, добра?"
  
  
  Яна зрабіла. "Гэта важна?"
  
  
  "Вельмі." Ён недвухсэнсоўна расказаў ёй, хто такі Ханс-Ота Фойгт і які ўплыў у гэтага старога. «Я думаю, што ён можа даць адказы лепш і нашмат хутчэй за мяне ці паліцыю. Мне проста трэба дабрацца да яго».
  
  
  "Няўжо гэта так складана?"
  
  
  "Вельмі, але я думаю, што ў мяне ёсць спосаб". Картэру ўдалося перакаціць ногі з ложка, а затым са стогнам устаў.
  
  
  Толькі тады ён зразумеў, што цалкам аголены. «Угу, гэта крыху няёмка…»
  
  
  "На самой справе, не." Яна ўсміхнулася. Яе пальцы пачалі працаваць над сукенкай.
  
  
  "Я мог бы надзець халат".
  
  
  "Я б аддала перавагу, каб ты гэтага не рабіў", - сказала яна, яе ўсмешка стала шырэй.
  
  
  калі яна зняла сукенку. Яна стаяла ў паўкамбінезоне і станіку, смела ацэньваючы яго. Грудзі, якая раздзімае бюстгальтар да разрыву, цяжка і туга вісела за чорнымі карункамі. "Лепш?"
  
  
  "Амаль."
  
  
  Калі ён падышоў да тэлефона, яна апускала камбінізон ўніз.
  
  
  Ён звязаўся з аператарам гарачай лініі AX і назваў ёй імя Марці Джэйкабс і чырвоны код. Яна перайшла да скрэмблера і вярнулася праз некалькі секунд. «Містэра Джэйкабса тут няма, сэр».
  
  
  “Я падумаў, што гэта ня так. Злучыце мяне з ім дома».
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Вельмі сонны голас прамармытаў нешта накшталт: "Ага, хто гэта?"
  
  
  "Марці, гэта Картэр".
  
  
  «Божа, Нік, цяпер тры гадзіны ночы!»
  
  
  «Барацьба за свабоду ніколі не спіць. Ёсць аловак?
  
  
  "Дай мне хвілінку". Ён вярнуўся праз дзесяць секунд. Страляй.
  
  
  «Я хачу аказаць ціск на Ганса-Ота Фойгта і яго маленькага хлопчыка Эрыха».
  
  
  "Што за ціск?"
  
  
  Картэр сказаў яму, а затым прачытаў свае ўласныя запісы, зробленыя з файла. "Колькі ў вас мужчын?"
  
  
  "Шэсць у доме, і я магу атрымаць яшчэ каля пятнаццаці".
  
  
  "Гэтага павінна быць дастаткова".
  
  
  «Нік, ты звар'яцеў? Ты хочаш пачаць Трэцюю сусветную вайну ў Заходнім Берліне, не кажучы ўжо пра тое, што паліцыя зробіць з намі, калі нешта пойдзе не так!
  
  
  «Я паклапачуся пра паліцыянтаў. Вы толькі што сабралі тры каманды. Пачніце з яго ранішніх кур'ераў, якія адвозяць абаротны капітал у нелегальныя казіно. Акрамя таго, вазьміце чатырох ці пяць яго букмекераў і сейф у Баварыі».
  
  
  "Ты не ў сваім розуме!"
  
  
  «Я ведаю, але я пакладу табе дваццаць адзін, гэта спрацуе. Я дам табе ведаць раніцай, калі трэба рухацца».
  
  
  "Я пайду прама на гэта".
  
  
  «Ты добры чалавек, Джэйкабс. Чао».
  
  
  Картэр кінуў блакнот і файлы на тэлефонную стойку, устаў і павярнуўся да Лізе. Яна расцягнулася на ложку аголенай.
  
  
  "Хіба вы не рызыкуеце жудасна?" спытала яна.
  
  
  «Так, але ты змагаешся з агнём іншым агнём».
  
  
  "Давай, пацалуй мяне".
  
  
  "Упэўнена?"
  
  
  "Я ўпэўненая. Я не хачу спаць у адзіноце. Калі я з табой, мне не будзе сноў. Мне будзе завошта трымацца».
  
  
  Картэр дабраўся да ложка, дзе яна падышла і вызваліла яму месца. Яна павярнулася і легла бокам на ложак тварам да яго, яе вага ляжала на яго локці, яе галава падпіралася рукой. Ён адчуў, як яе цвёрдыя цёплыя грудзі апусціліся на яго грудзі. Папраўляючы падушку пад галавой, каб лепш разгледзець яе, ён правёў рукой па яе валасах. Ён быў вільготным ад яе намаганняў над ім.
  
  
  "Ён зрабіў гэта, ці не так?" - ціха прашаптала яна.
  
  
  Картэр кіўнуў. "Думаю так. Стралок быў добры, занадта добры, каб прамахнуцца. Я ня думаю, што ён прамахнуўся. Я думаю, што Фойгт можа сказаць мне напэўна, і калі Хеслер наняў стрэлка, я думаю, у нас ёсць матыў».
  
  
  Яна дрыжала. "Ублюдак".
  
  
  Картэр выключыў святло і пяшчотна дакрануўся да яе пляча. Яна выступіла супраць яго добраахвотна, бессэнсоўна.
  
  
  "Ты ўпэўнена?" ён пацалаваў ёй у шыю збоку.
  
  
  "Я ўпэўнена", - прамармытала яна.
  
  
  Картэр адчуў, як яна рухаецца па ім, адчуў цяпло яе вуснаў, а затым і ўсяго рота.
  
  
  "Паслабся", - сказала яна. "Помні, я дакладна ведаю, што раблю".
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  "Мы працавалі з ім у групах усю ноч, гер палкоўнік".
  
  
  Перад тым, як загаварыць, Балянкоў саскроб з правага боку твару яшчэ крыху барады. "І ён не сказаў табе нічога, акрамя свайго імя, звання і серыйнага нумара".
  
  
  "Што, гер палкоўнік?"
  
  
  "Нічога. Што ён кажа?"
  
  
  "Ён сцвярджае, што ён такі, як напісана ў яго дакументах, і патрабуе патэлефанаваць у сваё пасольства".
  
  
  Палкоўнік кіўнуў свайму адлюстраванню ў люстэрку і выцер пену з твару. «Гэта забойца. Яго немагчыма збіць з панталыку. Тое, што ў яго ёсць, занадта моцна».
  
  
  Лейтэнант трымаў мундзір старэйшага мужчыны. "Ці павінны мы выкарыстоўваць перакананне?"
  
  
  «Магчыма, нам давядзецца, але толькі ў крайнім выпадку. Не, я думаю, што ў выпадку гера Кляйна / Клаўсвіца мы паспрабуем розум».
  
  
  Балянкоў не стаў удавацца ў падрабязнасці, і лейтэнант Штазі больш не стаў яго распытваць. Двое мужчын пакінулі даволі спартанскую кватэру расіяніна і спусціліся да "Чайкі", якая чакае.
  
  
  "Ваш офіс. Таварыш палкоўнік?"
  
  
  «Не. Кэмпельстаф».
  
  
  Чорны аўтамабіль з высокім кузавам выехаў з абочыны на Карла Маркса штрасэ і накіраваўся да Ліхтэнберга і турме строгага рэжыму Усходняга Берліна.
  
  
  Лейтэнант пачаў размову, але Балянкоў яго супакоіў лёгкім узмахам рукі. Думка палкоўніка працавала, перабіраючы ўсе грані інфармацыі, якую яны запазычылі аб падзеях на Захадзе напярэдадні.
  
  
  У яго ўжо была тэорыя, часткова пацверджаная Масквой напярэдадні ўвечар. Але скласці ўсё астатняе было галаваломкай з некалькіх частак.
  
  
  У рэшце рэшт ён выцягнуў з партфеля нататкі, нататкі, файлы і нататнік. Ён старанна перачытваў кожную лапіку інфармацыі і рабіў нататкі па меры чытання.
  
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да турмы, Балянкоў быў цалкам упэўнены, што зможа прывесці важкія довады.
  
  
  * * *
  
  
  Картэру ўдалося прыняць душ, пагаліцца, апрануцца і выслізнуць з пакоя, не разбудзіўшы Лізу Бэрынгтан.
  
  
  Па дарозе ў сталовую ён спыніўся ля стала. "Любыя званкі
  
  
  або паведамленні для пакоя сем-чатырнаццаць, Картэр? "
  
  
  "Nein, mein Herr".
  
  
  За тостамі, сокам і кава Картэр запісаў пытанні, на якія ён хацеў бы атрымаць адказы ад Стэфана Канвея. Было амаль дзевяць, калі ён расплаціўся па чэку і вярнуўся да стойкі рэгістрацыі.
  
  
  "Па-ранейшаму нічога, гер Картэр".
  
  
  "Данцы". Ён павярнуўся і практычна сутыкнуўся з Брухнерам.
  
  
  «Інспектар Вінтнер у машыне».
  
  
  "Я буду толькі секунду", - адказаў Картэр. "Адзін званок".
  
  
  Аператар AX уключыў скрэмблер у той момант, калі згадаў сваё імя, і праз некалькі секунд на лініі апынуўся Марці Джэйкабс з хрыплым голасам.
  
  
  «Спадзяюся, ты крыху паспаў».
  
  
  «Трохі, не шмат», - адказаў Картэр, успомніўшы амаль ненаедныя патрабаванні, якія Ліза прад'явіла да яго хворага цела раней. "Як далёка мы прасунуліся?"
  
  
  «Усталюйце. Вядома, мы павінны будзем быць крыху абачлівымі ў дзённы час. Сапраўднае дзеянне пачнецца не раней, чым сёння ўвечар. То бок, калі гэта пачнецца”.
  
  
  Па нервовасці ў голасе мужчыны Картэр зразумеў, што спадзяваўся, што адказ Картэра будзе адмоўным.
  
  
  "Гэта ідзе… цалкам".
  
  
  "Аб Божа".
  
  
  «Не маркоціся, Марці. Усё, што атрымаюць твае хлопчыкі, мы ахвяруем на вашу любімую дабрачыннасць».
  
  
  "Вы, вядома, ведаеце, што мы парушаем законы дружалюбнай краіны".
  
  
  «Як і Фойгты. Я патэлефаную вам для справаздачы аб праведзенай працы сёння днём».
  
  
  Апроч кіроўцы і Брухнера, там была маладая бландынка-стэнаграфістка, якая выглядала вельмі дзелавой. Картэра прадставілі, калі ён праслізнуў на задняе сядзенне, і Вінтнер адказаў кіўком на пытанне Кілмайстра: размаўляць можна.
  
  
  "Нешта новае?"
  
  
  "Па-чартоўску мала", - адказаў галоўны інспектар. «F1 быў скрадзены з французскага вайсковага склада ў Марсэлі. Мы правялі агляд, але да гэтага часу ва ўсіх прафесіяналаў, якіх мы запрасілі для допыту, ёсць цвёрдае алібі. Я думаю, што нам трэба нешта, што страсяне вуліцу, каб атрымаць адказы”.
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Я думаю, што ў мяне ёсць спосаб зрабіць тое, чаго няма ў вас".
  
  
  Ён удакладніў, а затым затаіў дыханне, пакуль на твары Вінтнера не расплылася шырокая ўсмешка. "Я перадам Рэймеру слова пасла, каб яго людзі аслеплі".
  
  
  "Я думаю, гэта спрацуе". - сказаў Картэр.
  
  
  "Я таксама. Вядома, я не чуў ні слова з таго, што вы сказалі».
  
  
  "Вядома." Картэр перадаў мужчыну спіс пытанняў, якія ён задаў за сняданкам. «Я б упадабаў, каб вы спыталі пра гэта. Я думаю, што зараз лепш, каб Канвей не ведаў, хто я».
  
  
  "Гер Вінтнер?" Гэта быў Брухнер з пярэдняга сядзення.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Радыё… відавочна, тэрарыстычны акт на пад'ездзе да прыватнай рэзідэнцыі ў Груневальдзе. Былі ўзарваныя два аўтамабілі, ніхто не пацярпеў».
  
  
  Вінтнер пачаў цягнуцца да радыётэлефона на заднім сядзенні і раптам спыніўся. "Даведайся, каму належалі машыны!"
  
  
  "Так." Брухнер вярнуўся да сваёй гарнітуры і праз некалькі секунд павярнуўся да задняга сядзення. "Mercedes апошняй мадэлі і новы Rolls-Royce, зарэгістраваныя на Эрыха Фойгта".
  
  
  "Скажыце паліцыі аддзялення, каб яны разабраліся з гэтым".
  
  
  "Ja, mein Herr."
  
  
  Вінтнер павярнуўся да Картэра і ўсміхнуўся. "Вашыя людзі не губляюць часу дарма".
  
  
  * * *
  
  
  «Гер Кляйн, я палкоўнік Волатой Балянкоў».
  
  
  Дытэр Клаўсвіц праігнараваў працягнутую руку і падняўся ва ўвесь рост. Яго вочы былі слязлівымі і чырвонымі ад бяссонніцы, але ў яго твары была змрочная рашучасць.
  
  
  "Палкоўнік, як амерыканскі грамадзянін, я патрабую, каб мне дазволілі звязацца з маім пасольствам".
  
  
  «У свой час. Гер Кляйн». Балянкоў сеў і пачаў раскладваць свае паперы.
  
  
  "Я таксама патрабую агледзець маю куртку".
  
  
  "Твая куртка?"
  
  
  «Так. Я думаю, што падшэўка майго пінжака была адпораная, у яго былі ўстаўленыя банкноты ГДР, а пінжак быў зноўку пашыты».
  
  
  "Хто б гэта зрабіў, гер Кляйн?"
  
  
  "Напэўна, пакаёўкі ў гатэлі, па вашым загадзе".
  
  
  "Я бачу, вы нас вельмі мала паважаеце, гер Кляйн".
  
  
  "У мяне наогул няма да вас павагі".
  
  
  Адно брыво рэзка выгнулася. «Я павінен нагадаць табе, дзе ты…»
  
  
  “Вам наўрад ці трэба гэта рабіць. Я ведаў, што знаходжуся ў паліцэйскім участку з таго моманту, як праязджаў праз КПП Чарлі».
  
  
  
  "Чаму вы паехалі ва Ўсходнюю Нямеччыну, гер Кляйн?"
  
  
  "У мяне ёсць білет на Аэрафлот да Лондана".
  
  
  Ёсць рэйсы ў Лондан з Заходняга Берліна».
  
  
  "Мне было цікава."
  
  
  "Я бачу." «Гэты чалавек добры, - падумаў Балянкоў. ён добра блефаваў. Палкоўнік толькі спадзяваўся, што яго ўдасца падмануць. «Калі ласка, прысядзьце, mein Herr. Я хачу, каб вы сёе-тое прачыталі, а потым, магчыма, мы зможам абмеркаваць маю тэорыю».
  
  
  Неахвотна бландзін сеў і ўзяў тэчку з паперамі. Балянкоў уважліва сачыў за яго тварам і праклінаў сябе, калі не было ні моргання, ні паднятай бровы, ні прыкметнай змены выразу твару.
  
  
  Гэта было дасье паліцыі Заходняга Берліна на Дзітэра Клаўсвіца.
  
  
  "Цікава, але пры чым тут я?"
  
  
  «Магчыма, нічога, але тры рэчы ў гэтай справе, нягледзячы на тое, што Клаўсвіц - вядомы злачынец, інтрыгуюць мяне. Вы ведаеце, што такое біятлон?
  
  
  "Я лічу, што гэта спартыўнае мерапрыемства, якое ўключае ў сябе бегавыя лыжы і стральбу".
  
  
  «Стральба з вінтоўкі, так. Са справы вы заўважыце, што Клаўсвіц - выдатны стрэлак. Вы таксама заўважыце, што падчас сваёй кароткай ваеннай кар'еры ён знаходзіўся ў Штутгарце, а пасля службы ў войску вучыўся ў Амерыканскім універсітэце ў Мюнхене. Я падазраю, што англійская мова гера Клаўсвіца гэтак жа добрая, як мая… ці ваша».
  
  
  «Я сустракаў некалькіх немцаў, якія выдатна размаўлялі па-ангельску».
  
  
  "Вядома", - адказаў палкоўнік. «Патрывайце мяне, гер Кляйн; я сёе-тое складаю. Вам вядома, што ўчора ў Заходнім Берліне быў здзейснены замах на амерыканскага бізнэсмэна?
  
  
  "Не, я не ведаў пра гэта".
  
  
  "Не важна. Гэты чалавек не быў забіты. Яго жонка і паліцыянт былі забітыя».
  
  
  "Паслухайце, я стаміўся ад усяго гэтага..."
  
  
  "Гер Кляйн, заткніцеся". Балянкоў падышоў да сваіх запісаў. «У нас ёсць падставы меркаваць, што нейкі Оскар Хеслінг наняў Дзітэра Клаўсвіца для здзяйснення гэтага злачынства. Учора ўвечары я атрымаў цыдулку з Першага ўпраўлення КДБ у Маскве, якая звязвае гера Кляйна з Оскарам Хеслінгам. Падобна, што Хеслінг спрабаваў шантажаваць гера Кляйна некалькі гадоў таму. Мы думаем, што гэты замах цалкам мог быць новай спробай шантажу”.
  
  
  «Я зноў пытаю вас, якое дачыненне ўсё гэта мае да мяне?»
  
  
  «Я думаю, гэта вельмі шмат, гер Кляйн. З моманту стральбы да таго моманту, як вы прайшлі праз сцяну, прайшла роўна гадзіна і пятнаццаць хвілін. Нашыя людзі на Захадзе таксама зрабілі сёння раніцай асцярожныя запыты да афіцыйных асобаў Mockdendorf Limited. Яны сапраўды нядаўна вялі справы са спадаром Дэвідам Кляйнам, але толькі па тэлефоне і тэлексе. Па іх словах, Дэвід Кляйн асабіста не быў у Нямеччыне больш за год».
  
  
  Балянкоў спыніўся, вывучаючы здабычу. Гэта было нязначна, але прыкметы прысутнічалі: лёгкае ўшчамленне вакол рота, ледзь прыкметнае правісанне ў іншых квадратных плячах, дрыгаценне ноздраў.
  
  
  Палкоўнік гэта адчуваў. Ён амаль атрымаў свайго мужчыну.
  
  
  «І, вядома, быў тэлефонны званок ад гера Хеслінга за дзень да вашага прыезду».
  
  
  "Які?"
  
  
  «О так, гер Хеслінг і я ў мінулым вялі нямала спраў».
  
  
  Балянкоў выцягнуў з партфеля невялікі касетны магнітафон і націснуў кнопку прайгравання.
  
  
  «Штазі, капрал Клейман».
  
  
  «Палкоўнік Балянкоў. Бітэ».
  
  
  "Бітэ".
  
  
  «Балянкоў».
  
  
  "Guten Abend, mein Herr."
  
  
  «Ах, Хеслінг. Мне было цікава, калі ты збіраешся патэлефанаваць. Што я атрымаю за свае маленькія паслугі?
  
  
  «Пакуль. Палкоўнік, я не ўпэўнены. Але перспектыва атрымання ўзнагароды вялікая. Сёння, бліжэй да вечара, амерыканец Дэвід Кляйн прыедзе ў «Метраполь».
  
  
  "Так?"
  
  
  «Яго сапраўднае імя - Дзітэр Клаўсвіц. Ён заходні немец, у цяперашні час вызвалены ўмоўна-датэрмінова і чакае суда за рабаванне. Гэтага павінна хапіць, каб утрымаць яго на працягу некалькіх дзён, ці не так?»
  
  
  "Больш чым дастаткова. Але чаму?"
  
  
  “Я мушу зьвязацца з вамі ў аўторак. Я патэлефаную вам у той жа вечар і паведамлю, што з ім рабіць і наколькі вялікія будуць абедзве нашы ўзнагароды. Auf Wiedersehen, палкоўнік».
  
  
  "Wiedersehen, гер Хеслінг".
  
  
  Балянкоў націснуў кнопку «Стоп» і паглядзеў на чалавека праз стол. Прыгожы твар цяпер пашарэў, і ён трымаўся за віскі рукамі.
  
  
  “І так. Дытэр, разумееш, цябе здрадзілі з самага пачатку. І я думаю, мы ведаем чаму. Табе было загадана не забіваць Стэфана Канвея, ці не так?»
  
  
  "Не."
  
  
  "Гэта была жанчына ўвесь гэты час, ці не так?"
  
  
  "Ja", - адказаў Клаўсвіц па-нямецку. "Der Fell Schweinhund!"
  
  
  «Я цалкам згодзен. Гер Клаўсвіц, з вашым меркаваннем аб геру Хеслінг. А зараз выкажам здагадку, што мы пачнем з самага пачатку, з самага пачатку, уключаючы ўсе імёны, якія вы ведаеце».
  
  
  "Што я атрымаю ад гэтага?"
  
  
  Балянкоў паціснуў плячыма. "Я мяркую, вы ўжо аформілі яшчэ адзін пашпарт на іншае імя ў Англіі, паколькі Дэвід Кляйн сапраўды існуе?"
  
  
  «Так. Я збіраўся ў Партугалію, а затым у Аргенціну».
  
  
  «Так, упэўнены, у вас было б шмат сяброў», - суха адказаў Балянкоў. "Я не бачу прычын, па якіх, калі ў нас ёсць тое, што мы хочам, вы не можаце працягваць ваша падарожжа."
  
  
  "Як я магу давяраць табе?"
  
  
  «Насамрэч у вас няма выбару. Але я скажу наступнае: мы не жадаем скандалу з забойцам, які праязджае праз Усходнюю Нямеччыну. Чым хутчэй вы прыберацеся, тым лепш для нас».
  
  
  Клаўсвіц уздыхнуў. "Можна мне цыгарэту?"
  
  
  "Вядома." Балянкоў пхнуў адчынены пачак праз стол і націснуў кнопку «Запіс» на магнітафоне.
  
  
  Дзітэр Клаўсвіц казаў дзве гадзіны сем хвілін. Па сканчэнні гэтага часу палкоўнік Балянкоў запоўніў усё з іншага боку медаля - боку Хеслінга, - чаго Клаўсвіц не мог ведаць. Ён вырашыў, што знайсці іншую жанчыну будзе нескладана.
  
  
  "Вельмі добра, Дитер", - сказаў ён нарэшце, збіраючы ўсё і кладучы ў партфель. "Цяпер вы можаце адпачыць, і будзем спадзявацца, што вы хутка адправіцеся ў шлях". Ён сустрэў лейтэнанта ў калідоры. "Яна прыехала?"
  
  
  «Я, гер палкоўнік, каля паўгадзіны таму. Яна ў холе шостага паверха».
  
  
  Балянкоў падняўся на ліфце на шосты паверх і спусціўся па калідоры ў гасціную для старэйшых афіцэраў.
  
  
  Ён ведаў пра яе рэпутацыю і чуў пра яе прыгажосць, але рэальнасць яе ўразіла яго, калі ён нарэшце сустрэўся з ёй твар у твар.
  
  
  "Палкоўнік Балянкоў?"
  
  
  "Так".
  
  
  «Я палкоўнік Ганна Пальміткова. Пойдзем проста да справы?
  
  
  * * *
  
  
  Стэфан Канвей быў забітым горам мужам. Блеф і бравада старога добрага хлопца ў тэхаскім стылі і хітры бізнэсмэн.
  
  
  Ледзь Картэр паціснуў мужчыну руку, як зразумеў, чаму СМІ танчылі пад дудку Канвея. Ён быў вялікім, прыгожым, пачцівым і грубым адначасова. Ён добра лаяўся і расказваў анекдоты, у якіх змяшаліся дасціпнасць і царкоўная набожнасць.
  
  
  Ён таксама прымудраўся ўстаўляць «дарагая мілая жонка» у кожную трэцюю прапанову.
  
  
  «Мне патрэбен маньяк, які гэта зрабіў. Інспектар, і я хачу, каб яго задніца была прыбіта да сцяны!»
  
  
  Прайшло паўгадзіны з таго часу, як яны ўвайшлі ў кватэру амбасадара ў Берліне, а Вінтнер яшчэ не змог задаць ніводнага пытання.
  
  
  Акрамя інспектара, стэнографа, Картэра і Канвея, была цэлая фаланга прыхільшчыкаў вялікага чалавека, шэсць мужчын і тры жанчыны. Канвей не знайшоў час прадставіць іх за межамі хвалі і фармальнай «часткі майго персаналу».
  
  
  Мужчын можна было падзяліць на катэгорыі адвакатаў-бухгалтараў. Двое з іх былі амерыканцамі, чацвёра - немцамі. Дзве жанчыны былі сакратаркамі амерыканскага тыпу, ахайнымі. здаровым і руплівым, як і пакладзена якія працуюць у пасаду.
  
  
  Гэта была трэцяя жанчына, якая цікавіла Картэра, і мяркуючы па тым, як стэнаграфістка Вінтнера кідала хуткія касыя погляды, ёй таксама было цікава. Цікаўна ці з трапятаннем.
  
  
  Картэр здагадаўся аб апошнім і зразумеў, чаму.
  
  
  Ён ледзь улавіў яе імя, Уршуля Райнэман, але ня мог прапусьціць яе прысутнасьці. Ніхто, нават у пакоі з сотняй прыгожых жанчын, не прапусціць гэтага.
  
  
  Гэта была высокая станістая жанчына гадоў дваццаці-трыццаці. У яе былі кароткія цёмныя валасы з лёгкімі завіткамі па баках, якія атачаюць вытанчана складзены твар, схаванае маскай сур'ёзнасці. Яе вочы, якія пільна глядзелі на пытальніка Вінтнера, былі роўнымі, халоднымі і нявызначанага колеру пад доўгімі цёмнымі вейкамі.
  
  
  У яе было зачаравальнае твар і пачуццёвая фігура, якія прыцягвалі ўвагу мужчын. Картэр нічым не адрозніваўся.
  
  
  Толькі калі галасы Вінтнера і Стэфана Канвея павысіліся ад гневу, Кілмайстар зноў звярнуўся да двух мужчын.
  
  
  «Якім бы банальным ні здаваўся вам гэты допыт, гер Канвей, запэўніваю вас, што гэта не так. А зараз раскажыце, калі ласка, пра спробу шантажу?»
  
  
  Канвей нахмурыўся і паглядзеў на сваіх адвакатаў. Напэўна, быў нейкі непрыкметны ківок згоды, бо ён пачаў гаварыць.
  
  
  “Калі я быў студэнтам, я далучыўся да пары левых арганізацыяў. Гэта была адна з тых ідэалістычных рэчаў у каледжы», - сказаў ён, паціснуўшы плячыма. “Калі я даведаўся, што яны зьвязаныя з камуністамі, я сышоў. Усё вельмі проста».
  
  
  Вінтнер кіўнуў. "Але, відавочна, нехта ўспомніў".
  
  
  «Так. Са мной звязаўся чалавек у Сан-Францыска і паказаў некалькі петыцый, якія я падпісаў шмат гадоў таму. Мне сказалі, што матэрыялы будуць заблакаваныя, калі я згодны прадаць пэўныя электронныя тэхналогіі і абсталяванне фірме тут, у Заходняй Нямеччыне».
  
  
  "І?"
  
  
  "І я сказаў ім ісці да чорта".
  
  
  "Такім чынам, гэтыя петыцыі былі пададзены ў амерыканскае ФБР".
  
  
  "Так."
  
  
  "І вас расследавалі?"
  
  
  «Я быў расследаваны і ачышчаны. Я не разумею, якое дачыненне гэта мае да замаху на маё жыццё».
  
  
  "Магчыма, нічога, магчыма, нешта". - спакойна сказаў Вінтнер. "Вы ведаеце каго-небудзь, хто хацеў бы забіць вашу жонку?"
  
  
  "Канешне не! У яе не было ворагаў у свеце».
  
  
  "Але тваім жыцці былі пагрозы".
  
  
  "Так."
  
  
  "Калі?"
  
  
  "Раніцай мы прыехалі ў Берлін".
  
  
  «Як?… Лісты? Да вас нехта прыйшоў?»
  
  
  Канвей завагаўся. Ізноў збеглы погляд на яго людзей. Вінтнер гэтага не заўважыў. Ён глядзеў на свае запісы. Картэр зрабіў. Глядзельны кантакт быў прама з Уршуляй Райнэман.
  
  
  "Не, гэта быў тэлефонны званок.
  
  
  Мне, тут, у гатэлі”.
  
  
  "А чаго яны хацелі?"
  
  
  «Тое ж самае, электроніка. Я думаю, гэта праклятыя камуністы».
  
  
  Вінтнер пераключыў перадачы. «У мяне тут заява ад вашай нявесткі, спадарыні Лізы Бэрынгтан, у якой гаворыцца, што вы і ваша жонка былі на мяжы разводу».
  
  
  "Гэта недарэчна!" - загрымеў Канвей, ускокваючы на ногі. «Ліза - сука! Яна ніколі не кахала мяне і заўсёды рабіла ўсё, што было ў яе сілах, каб падзяліць нас! О, у нас з Дэлэйн былі спрэчкі, але якая пара іх не мае?»
  
  
  "Я бачу." Вінтнер уздыхнуў. Ён сабраў свае паперы і ўстаў. "Калі вы едзеце з Германіі, гер Канвей?"
  
  
  «Я ведаю, што мая дарагая жонка хацела б, каб я працягваў сваю працу. Праз чатыры дні я мушу выступіць у Мюнхене. Я, верагодна, з'еду з Берліна гэтай раніцай».
  
  
  "Дзякуй за супрацоўніцтва."
  
  
  Ён ужо быў за дзвярыма. Картэр рушыў услед за ім і спыніўся.
  
  
  "Гер Канвей, цікава, ці магу я задаць вам яшчэ адно пытанне?" Картэр размаўляў па-ангельску з моцным нямецкім акцэнтам.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Вы ведаеце чалавека па імі Оскар Хеслінг?"
  
  
  Гэты чалавек быў добрым акцёрам, але пытанне ўзнікла невыпадкова, і ён не быў цалкам гатовы абараняць гэты кірунак.
  
  
  Было вельмі лёгкае паторгванне правага вока, лёгкае дыханне і пачатак новага погляду на жанчыну, якога ён своечасова спыніў.
  
  
  "Не, я ніколі не чуў гэтага імя".
  
  
  “Зразумела. Данке».
  
  
  Вінтнер першы загаварыў у ліфце. "Што вы думаеце?"
  
  
  "Я думаю, што ён вінаваты", - адказаў Картэр.
  
  
  Вінтнер кіўнуў. «Я таксама, але гэта будзе цяжка даказаць без стрэлка ці чалавека, які яго наняў. Гэта даволі складаная афёра, каб проста пазбавіцца сваёй жонкі. Амаль неверагодная».
  
  
  "У мяне ёсць тэорыя", - сказаў Картэр. «Шантаж быў сапраўдным. Канвей хоча пазбавіцца ад сваёй жонкі, таму ён выкарыстоўваў яго, каб распаўсюджваць чуткі аб тым, што яго вось-вось заб'юць, але на самой справе мэта - жонка».
  
  
  «Як я ўжо сказаў, - адказаў Вінтнер, - даволі старанна і надумана. І страшэнна складана даказаць».
  
  
  "Можа быць." Картэр павярнуўся да бялявай стэнаграфістцы. «Я бачыў, як ты глядзела на высокую цёмнавалосую жанчыну. Ты яе ведаеш?
  
  
  Дзяўчына кіўнула. «Яе клічуць Уршуля Райнэман. Некалькі гадоў таму яе фатаграфія была на вокладках усіх часопісаў Германіі. Яна была фотамадэллю. Цяпер яна яшчэ прыгажэйшая».
  
  
  "Якая ў яе сувязь з Канвеем?"
  
  
  Вінтнер зверылі з раздрукоўкай адміністрацыйнага персаналу Protec. "Яна кіраўнік аддзела па сувязях з грамадскасцю ў Еўропе".
  
  
  "Гэта пякельная праца для фотамадэлі", – пажартаваў Картэр.
  
  
  Вінтнер паціснуў плячыма. «Не, калі ў яе розум і прыгажосць. Гэта можа быць плюсам. Пра што ты думаеш?"
  
  
  «Старамодны, вельмі просты трыкутнік».
  
  
  «З Уршуляй Райнэман у ролі іншай жанчыны?» - сказаў Вінтнер, выгнуўшы густыя бровы.
  
  
  "Вы бачылі яе. Што вы думаеце?"
  
  
  Вінтнер кіўнуў. "Я пастаўлю на яе каманду".
  
  
  Брухнер з усмешкай чакаў іх ля машыны. «У нас ёсць матацыкл! Малады панк быў затрыманы за перавышэнне хуткасці на Бісмаркштрасэ. Ён прызнаецца, што скраў яго з гаража ў Ведынгу».
  
  
  "Ці ёсць шанец, што ён наш стрэлак?"
  
  
  Брухнер пакруціў галавой. «Не. Ён дробны зладзюжка, доўгі паслужны спіс, але на гэта не здольны. Каманда ўжо дапытала суседзяў на Вібе-штрасэ. Стары ўспамінае, як байкер зайшоў у гараж на BMW і вярнуўся на белым Mercedes. "
  
  
  "Нумар ліцэнзіі? Апісанне кіроўцы?"
  
  
  Твар Брухнера ўпаў. «Ніякага нумара, і ўсё, што ён памятае, гэта тое, што кіроўца быў бландынам».
  
  
  Прынамсі, гэта пачатак , сказаў Картэр, запаўзаючы ў машыну. «Кіньце мяне да Тэсінера Штубена. У мяне сустрэча з чалавекам, у якога могуць быць некаторыя адказы”.
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  "Фройляйн Кламер?"
  
  
  "Так." Далоні Гертруды Кламер, якія прачынілі дзверы, змакрэлі. Гэтая жанчына была не з Ку'Дамма, але і на паліцыю яна не была падобная.
  
  
  «Я хачу пагаварыць з вамі, фройляйн Кламер».
  
  
  "Цяпер я занятая."
  
  
  Белы "мерседэс" павінен быў вярнуцца ў Тэгель. Ёй не патэлефанавалі, каб падняць слухаўку. Яна не ведала, дзе яго забраць. Яна не ведала, што рабіць. Ці была гэтая жанчына з Еўропы?
  
  
  «Я хацеў бы пагаварыць з вамі аб белым мэрсэдэсе, фройляйн Кламер».
  
  
  Твар Гертруды Кламер збялеў, як машына. "Вы з Еўропы?"
  
  
  «Не, фройляйн Кламер. Я хачу, каб вы сёе-тое прачыталі».
  
  
  Папера прапушчана праз расколіну. Гертруда прачытала яго і прыціснулася да сцяны, дазволіўшы дзверы шырока расчыніцца.
  
  
  "Mein Gott ..."
  
  
  Жанчына ўвайшла і зачыніла за сабой дзверы. «Я хачу, каб вы падпісалі гэты дакумент, фройляйн Кламер».
  
  
  «Але гэта прызнанне! У ім гаворыцца, што я дапамагла забойцу збегчы!»
  
  
  «Так, фройляйн Кламмер, калі вы ўзялі «мерседэс» напракат і пакінулі яго ў гаражы на Вибе-штрасэ».
  
  
  "Хто ты, з паліцыі?"
  
  
  «Не. Усё роўна, хто я. У нас ёсць гэтыя веды, і ў нас ёсць яго прымяненне. Запэўніваю вас, фройляйн Кламер, мы не збіраемся выкарыстоўваць яго супраць вас».
  
  
  «Але я нават не ведаў, што мяне наняў Оскар Хеслінг!»
  
  
  "Мы гэта ведаем. Проста падпішыце, фройляйн Кламер.
  
  
  Я хацела б з'ехаць з Берліна... "Жанчына паклала на стол чарку банкнот у тысячу марак і ручку." Падпішыце, фройляйн Кламер ".
  
  
  Гертруда Кламер адчувала, як у яе пачашчаецца пульс. "У мяне няма выбару, ці не так?"
  
  
  «Не. Калі вы гэтага не зробіце, копія будзе адпраўлена на SSD. Гэта будзе толькі пытаннем часу».
  
  
  Гертруда села і дрыготкай рукой падпісала паперу.
  
  
  Яна ледзь адчула, як тонкая струна раяля дакранулася да яе горла, як яна задыхнулася.
  
  
  * * *
  
  
  Рэстаран быў ружовым у промнях паўдзённага сонца. Пахла свежымі кветкамі і добрай ежай. Картэр замовіў выпіўку, піва і падвойную порцыю палтуса з лукам-пореем у папілоце.
  
  
  Ён на два пальцы апусціў сваю шклянку, калі вельмі стомлены Джаміль Эрхані слізгануў у крэсла насупраць і кінуў шасціцалёвы скрутак перад Картэрам.
  
  
  "Ты быў заняты".
  
  
  Эрхані адпіў піва. "Падтрыманне мадэмаў у гарачым стане".
  
  
  "Прасвятлі мяне".
  
  
  Індыец глыбока ўздыхнуў і нырнуў унутр. «Protec вялікі, я маю на ўвазе сапраўды вялікі. І адна з прычын – велізарнае пераліванне мегабаксаў у патрэбны час».
  
  
  "Грошы Дэлэйн".
  
  
  "Ты зразумеў. Канвей зжор маленькія кампаніі, як акулы глынаюць пяскуроў падчас кармлення, як толькі ён атрымаў у свае рукі яе здабычу і яе крэдытную лінію».
  
  
  «Атрымайце адзін бал на нашым баку. А як наконт аперацый з наяўнымі за апошнія шэсць месяцаў?»
  
  
  «Protec раскідвае мільёны, нібыта яны выйшлі з дзіцячага каляднага рахунку. Але, як ні дзіўна, гэта спрацавала на нашу карысць».
  
  
  "Як жа так?"
  
  
  «Таму што меншыя сумы выдзяляюцца як чорт вазьмі. Гэта адбываецца так. Protec-Europe фінансуецца з Цюрыха. Калі якія-небудзь сродкі пераводзяцца з дому - Сан-Францыска або Нью-Ёрка - у Цюрых, гэта заўсёды па асаблівай прычыне. І гэта заўсёды вялікія грошы. Каля трох тыдняў таму быў перавод на дзьвесьце пяцьдзесят тысяч даляраў з Нью-Ёрку ў Цюрых”.
  
  
  "І гэта мала?"
  
  
  «Самы маленькі рахунак з калі-небудзь. Ён быў зарэзерваваны для фонду Protec-Berlin».
  
  
  "Хто кантралюе гэты фонд?"
  
  
  «Дама на імя Уршуля Райнэман».
  
  
  "Бінга", - прашаптаў Картэр.
  
  
  "Якое?"
  
  
  "Нічога. Давай, куды падзелася чвэрць мільёна?"
  
  
  «Каб купіць фірмовы замак на рацэ Гавэл. Але праз 24 гадзіны пасля ўнясення першапачатковага ўнёску ён быў адкліканы. Быў трохпрацэнтны штраф, але гэта дробязі».
  
  
  "Хто мяняў грошы?"
  
  
  «Deutschbank, тут, у Бэрліне. У мяне там прыяцель, які ўспомніў аб здзелцы. Грошы не былі пераведзены зваротна на рахунак Protec. Яны былі знятыя наяўнымі».
  
  
  "Уршуля Райнэман?"
  
  
  “У цябе ёсць гэта. Але гэта яшчэ ня ўсё. Асабістае для жонкі. Яна зняла дзвесце пяцьдзесят тысяч гатоўкай са свайго асабістага рахунку за два дні да таго, як яны з Канвеем з'ехалі ў Еўропу».
  
  
  Картэр зароў. - "Ублюдак наогул нічога не прапускае з рук, ці не так?"
  
  
  «А зараз два апошнія павароты». Эрхані спыніўся, атрымліваючы асалоду ад півам і прадчуваннем Картэра. «Оскар Хэслінг не захоўвае шмат грошай у гэтай краіне. На самой справе, ён не захоўвае шмат грошай, і кропка. Яго капітал у золаце, і ён любіць купляць яго нелегальна. Так танней. Ён выкарыстоўвае хлопца па імені Пітэр Роэнстафер. Крыху больш за два тыдні таму гер Піцер купіў у Лондане золата за дзвесце пяцьдзесят тысяч долараў і пераправіў яго ў Цюрых для Хеслінга; гэтая навіна прыйшла ад сябра-спекулянта ў Лондане».
  
  
  «Усё да гэтага часу падыходзіць».
  
  
  Усмешка на твары Эрхані распаўсюдзілася ад вуха да вуха. «Цяпер надыходзіць званок. Гэтай раніцай, адразу пасля адкрыцця, амаль дзвесце пяцьдзесят тысяч гатоўкай былі ўнесены ў касавы фонд Protec у Deutschbank».
  
  
  «Уладальнік Уршуля Райнэман».
  
  
  "Ты зразумеў!"
  
  
  Картэр задуменна пацёр падбародак. «Гэта ўсё яшчэ ўскосна, але ёсць пэўны след. У вас ёсць адрас гэтага Роэнстафера?»
  
  
  "Я думаў, ты спытаеш".
  
  
  Эрхані працягнуў кавалак паперы і нырнуў у ежу перад ім.
  
  
  "Добрага абеду", - сказаў Картэр, кідаючы на стол некалькі банкнот. "Я твой даўжнік."
  
  
  "Гэта не можа чакаць?"
  
  
  "Не так хутка, як я думаю, у бліжэйшыя дваццаць чатыры гадзіны ўсё будзе развівацца", – сказаў Картэр праз плячо і накіраваўся да фае да тэлефона.
  
  
  Па словах Марці Джэйкабса, хлопчыкі з AX звязвалі Фойгтаў вузламі, і дзень быў яшчэ пачынаўся.
  
  
  Хорста Вінтнера не было, але Брухнер выслухаў аповед пра Піцера Рагенстафера і пагадзіўся заехаць па Картэра праз дзесяць хвілін.
  
  
  Ён зрабіў апошні званок у нумар Лізы ў "Вікторыі".
  
  
  "Чорт вазьмі, Нік, я б хацела, каб ты заходзіў часцей", - сказала яна, пачуўшы яго голас.
  
  
  «Быў заняты. Што ты ведаеш пра Ўршулю Райнэман?
  
  
  "Імя тэлефануе ў звон, але я не магу яго вызначыць".
  
  
  «Я думаю, што яна другая жанчына ў трыкутніку. Я хачу, каб вы патэлефанавалі ўсім агульным сябрам, якія былі ў вас з Дэлейн, і паглядзелі, ці згадвала ваша сястра калі-небудзь гэтае імя. авіяперавозчыкі. Я хачу ведаць даты, калі такія былі, калі Райнэман наведала Штаты”.
  
  
  «Падыдзе. Дарэчы, я сапраўды не лайдачыла».
  
  
  "Ой?"
  
  
  «Дзялейн і я купілі шмат адзення ў маленькім буціку Фігара на Пятай авеню ў Нью-Ёрку. Я добра ведаю ўладальніка і патэлефанавала ёй».
  
  
  "Чырвоная сукенка?"
  
  
  «Так. Прадаўшчыцу звалі Кей. Я пагаварыў з ёй, і яна добра памятае гэты інцыдэнт. Дэлейн зненавідзела гэтую сукенку і нават не прымярала яго. Стэфан прыйшоў у такую ​​лютасць, што напалохаў усіх у краме. У рэшце рэшт, ён выйграў. , і яны купілі сукенку ".
  
  
  Яны абодва думалі пра адно і тое ж; гэта было падобна на ESP праз лінію.
  
  
  Сукенка была яшчэ лепш, апазнавальнай мэтай для стрэлка.
  
  
  "Ён хітры, Ліза, але гэта можа быць яшчэ адзін цвік у труну".
  
  
  Ён павесіў трубку і вынес на вуліцу грувасткі пачак кампутарных раздруковак Эрхані. Брухнер якраз пад'язджаў да абочыны.
  
  
  "Вось адрас".
  
  
  "Што гэта такое?" Мужчына кіўнуў у бок скрутка Картэра.
  
  
  «Фінансавае жыццё Стэфана Канвея і Пратэка, маё вячэрняе чытанне. Вы зразумелі?»
  
  
  Брухнер прайшоў праз тоўсты мясісты пластыкавы канверт. «Гэтая фігня - чыстае золата на вуліцы. Хлопчыкі там прыйшлі, каб зрабіць арышт і пераканацца, што яны вернуць яе».
  
  
  Картэр павярнуў галаву. Двое паліцыянтаў у цывільным ішлі за імі ў седане без апазнавальных знакаў. Іх твары былі квадратнымі і змрочнымі, і яны не адрывалі вачэй ад машыны SSD.
  
  
  Картэр сунуў фунт гераіну ва ўнутраную кішэню паліто і закурыў. Г-н Пітэр Рагенстафер быў бы невялікім звяном, але тут падыдзе любы доказ.
  
  
  * * *
  
  
  Адрас знаходзіўся ў старым раёне паўночнага Берліна, над лесам Тэгель на Вайдэн-штрасэ. Гэта тупіковы пераход у завулак. Картэр загадаў Брухнеру спыніцца за кутом, а за імі заехалі двое паліцыянтаў.
  
  
  Картэр пакінуў справаздачу Protec у машыне SSD і рушыў уніз па квартале. З надыходам змяркання ўключыліся аўтаматычныя ліхтары.
  
  
  Нумар 32 быў неадрозны ад сваіх двухпавярховых суседзяў. Картэр патэлефанаваў у званок і максімальна пільна паглядзеў на свой твар.
  
  
  Рабоі твар з-пад зачасаных сівых валасоў з'явіўся ў шчыліне дзвярэй. Картэр не даведаўся б, што гэта жанчына, калі б яна не загаварыла.
  
  
  "Што ты хочаш?"
  
  
  «Я хацеў бы пагаварыць з Пітэрам Роэнстаферам».
  
  
  "Што трэба?"
  
  
  "Я б хацеў сказаць яму сам".
  
  
  "Яго тут няма".
  
  
  "Дзе ён?"
  
  
  "Не твая справа. Яго няма ў горадзе».
  
  
  "Ясна. Хто ты?"
  
  
  "Я яго маці".
  
  
  "О, добра, не маглі б вы сказаць спадару Рагенстаферу, што ў нас ёсць агульны сябар, які толькі што памёр?"
  
  
  "Што?"
  
  
  “Ён будзе ведаць. Скажы яму, што я павінен весці бухгалтэрыю».
  
  
  Рот жанчыны запляскаў, але перш чым з яго даносіўся які-небудзь гук, Картэр павярнуўся і спусціўся па прыступках.
  
  
  З адыходам дзённага святла ўтварыўся лёгкі туман, размываючы святло вулічных ліхтароў у змрочныя цені.
  
  
  Картэр падышоў да кута, дзе лямантавалі дзве машыны, затым рушыў назад. Каля завулка ён узяў гадзіннік пад ганкам праз вуліцу і двума дамамі бліжэй да завулку, чым нумар 32.
  
  
  Па яго гадзінах было восем хвілін, калі ён убачыў, што фіранкі на пярэдніх вокнах злёгку рассунуліся. Праз дзве хвіліны дзверы нумара 32 адчыніліся, і высокая постаць у цёмным плашчы саслізнула па прыступках. У яго быў грувасткі партфель, і, мяркуючы па хуткасці яго перамяшчэння і яго экіпажу, Картэр змясціў яго недзе за трыццаць.
  
  
  Ён перасек вуліцу, мінуў ганак, дзе яго чакаў Картэр, і накіраваўся да завулку. Картэр даў яму пяць секунд і рушыў услед за ім. На павароце завулка мужчына быў ярдаў у дзесяці наперадзе.
  
  
  Картэр дагнаў яго да таго, як мужчына пачуў яго крокі.
  
  
  "Вы гер Пітэр Рагенстафер?"
  
  
  Ён павярнуўся, каб бегчы, але Картэр заблытаў сваю нагу паміж нагой іншага чалавека і той упаў. Калі ён падышоў, Кілмайстар схапіў яго за гальштук і прыціснуў да сцяны.
  
  
  "Каля трох тыдняў таму вы зрабілі куплю золата ў Лондане для Оскара Хеслінга ..."
  
  
  "Пакінь мяне ў спакоі! Я не разумею, аб чым ты кажаш
  
  
  «Вы пераправілі золата ў Цюрых і перадалі яго Хеслінгу».
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  "Чалавек, які хоча атрымаць адказ… адзін адказ".
  
  
  "Ідзі да чорта."
  
  
  Ён паспрабаваў прыціснуць калена да пахвіны Картэра. Кілмайстар злавіў яго на сцягне і ўдарыў яго правым кулаком у жывот.
  
  
  "Як вы даведаліся, што Хеслінг мёртвы?"
  
  
  На гэты раз ён паспрабаваў нагу па галёнцы. Гэта падключылася, і Картэр ад болю закусіў губу.
  
  
  "Добра, мой гер".
  
  
  Картэр зрабіў яшчэ адзін удар у жывот і прыціснуў галаву на цаглянай сцяне.
  
  
  «Стой! Божа, стой, ты раскалоў мне чэрап…!»
  
  
  Картэр спыніўся і расцер мускул правага перадплечча. Імгненна ён адчуў гладкую рукоять Х'юга на далоні. Ён прасунуў лязо на паўцалі ў правую ноздру Роэнстафера і сабраў пасмы яго валасоў, каб утрымліваць яго галаву.
  
  
  «У мяне няма часу гуляць у гульні, і мне ўсё роўна, ці будзеш ты жывы ці памрэш. Кажы!»
  
  
  "Тоні патэлефанаваў мне... сказаў, што Оскар мёртвы". Мужчына быў блізкі да рыданняў.
  
  
  "Калі вы павінны былі забраць другі пачак?"
  
  
  «Мінулай ноччу. Хеслінг збіраўся патэлефанаваць мне адразу пасля выплаты. Замест гэтага патэлефанаваў Тоні».
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "Тое ж, што і іншы, дзвесце пяцьдзесят амерыканцаў".
  
  
  "Чаму Тоні патэлефанаваў табе?"
  
  
  "Ён ведае, што я чалавек Хеслінга".
  
  
  "Дык ты ведаеш усе дзеянні Оскара?"
  
  
  Цішыня.
  
  
  Картэр праліў крыху крыві на Х'юга.
  
  
  "Mein Gott, не забівай мяне!"
  
  
  «Што ў партфелі? Файлы? Запісы?»
  
  
  "Так."
  
  
  "Ёсць што-небудзь аб працы, за якую плацілі паўмільёна амерыканцаў?"
  
  
  «Не, гэта была прыватная здзелка. Хеслінг займаўся ўсім пасля кантакту».
  
  
  "Але вы зрабілі першы кантакт?"
  
  
  «Так. Гэта была жанчына па тэлефоне. Яна пакінула дзесяць тысяч задатку. Я падумаў, што яна сур'ёзная, таму я адправіў яе Хеслінгу».
  
  
  "Што яна хацела за свае грошы?"
  
  
  "Я не ведаю." Картэр яшчэ крыху паказытаў мужчыну нос. "Я не ведаю, клянуся!"
  
  
  Картэр выцягнуў лязо з носа, але пакінуў яго блізка. «Пасля таго, як здзелка была заключана, вы, мусіць, прынялі некаторыя меры. Хеслінг не пэцкаў рукі».
  
  
  «Я не ведаю, зрабіў я гэта ці не. Я шмат раблю для яго».
  
  
  Як дастаць матацыкл BMW… ці выкрасці яго .
  
  
  Роэнстафер кіўнуў.
  
  
  "Куды вы яго даставілі?"
  
  
  «Паркоўка ў аэрапорце. Я пакінуў яго з ключамі».
  
  
  "Нешта яшчэ?"
  
  
  "Нічога."
  
  
  “Павінна быць нешта яшчэ. Вы ведаеце, што такая плата патрабуе нечага вялікага. Не кажыце мне, што вы не здагадаліся».
  
  
  Вочы ашалелі і пачалі круціцца. Картэр ведаў, што губляе яго. На гэты раз востры кончык Х'юга падышоў да яго шыі.
  
  
  «Я не ведаў, пакуль не пачуў пра гэта ў навінах!» ён рыдаў. «Клянуся! Я думаў, што гэта будзе хіт, але ніколі не меркаваў, што гэта будзе амерыканец!
  
  
  "Вы гандляваліся за вінтоўку, ці не так?"
  
  
  «Так. Я ведаю яго толькі як турка. Ён гандлюе ў публічным доме ў Ведынгу пад назвай Nightbird Hotel».
  
  
  "Я думаю, вы кажаце мне праўду".
  
  
  "Я клянуся".
  
  
  "Нешта яшчэ?"
  
  
  «Эээ… эээ, машына. Я не ведаю, ці мае яна якое-небудзь дачыненне да гэтага, але я даручыў Гертруда Кламмер даставіць арандаваны «Мэрсэдэс» у гараж на Вибе-штрасэ».
  
  
  "Ты добры чалавек, Рагенстафер".
  
  
  Картэр ударыў яго па шыі ззаду. Ён стаў на калені і разам з Х'юга заняўся партфелем. Ён адкрыўся за секунды. Пад парай кашуль, шкарпэткамі і ніжняй бялізнай ён знайшоў залатую жылу.
  
  
  Ён выкінуў вопратку і зачыніў партфель. Пакінуўшы гераіну Рагенстаферу, ён пабег назад па квартале і слізгануў у машыну SSD побач з Брухнерам.
  
  
  "Добра?"
  
  
  «Вялікі бізнэс. Ён мірна спіць у завулку».
  
  
  "Хлам на ім?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  Брухнер вылез з машыны і пайшоў назад да двух паліцыянтаў. Ён абмяняўся кіўкамі і словамі і вярнуўся.
  
  
  «Яны з ім разбяруцца. Праклятыя гандляры наркотыкамі. Што небудзь яшчэ?"
  
  
  «Я раскажу табе па дарозе. Ты ведаеш "Залатога Цяля" на Ку'Даме?»
  
  
  "Хто не ведае?" - усміхнуўся Брухнер. Ён разгарнуў машыну і накіраваўся назад да цэнтру горада. "Што ў партфелі?"
  
  
  Жыццё і дзейнасць Оскара Хеслінга. Вы можаце рабіць копіі для сваіх і мясцовых жыхароў. Арыгіналы – прынада для Ханса-Ота Фойгта».
  
  
  «Што ў «Залатым цельцы», акрамя танных шпіёнаў і шлюх?»
  
  
  «Вельмі нервовая жанчына па імі Гертруда Кламер».
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  Брухнер падтрымаў яго на лесвіцы, пакуль Картэр пастукаў. Адказу не было.
  
  
  "Фройляйн Кламер?"
  
  
  Адзіным гукам была балбатня якія выпіваюць у бары ўнізе і перыядычны стогн з аднаго з іншых пакояў.
  
  
  "Я збіраюся яе забраць".
  
  
  Брухнер кіўнуў.
  
  
  І бармэн, і мужчына за стойкай сказалі ім, што жанчына была ў сваёй кватэры ўвесь дзень.
  
  
  Рукі Картэра змакрэлі, калі ён выявіў замак двума адмычкамі. У яго ўжо было даволі добрае ўяўленне аб тым, што ён збіраецца знайсці.
  
  
  Ён не памыляўся.
  
  
  "Брухнер!"
  
  
  "Так?" Картэр кіўнуў яму і зачыніў дзверы. "Mein Gott".
  
  
  Было два пакоі: гасцёўня і малюсенькі алькоў спальні за ірванымі шторамі.
  
  
  Гертруда Кламмер акуратна ўладкавалася на ложку, адкрыўшы вочы і гледзячы на лабірынт расколін у тынкоўцы столі. Яркая чырвоная рана на яе шыі расказвала гісторыю яе апошніх секунд.
  
  
  "Гаррота?"
  
  
  Картэр кіўнуў. «Струна ад піяніна, вельмі хутка і вельмі ціха».
  
  
  Брухнер падняў трубку, а Картэр заняўся двума пакоямі. Ён не чакаў, што знойдзе шмат, але тады ён шукаў толькі адну рэч.
  
  
  Той, хто набраў нумар Гертруды Кламер, нічым не цікавіўся. Месца было акуратным, як шпілька.
  
  
  “Яны будуць тут праз пятнаццаць хвілін. Я сказаў ім выкарыстоўваць чорны ход і стрымліваць хваляванне».
  
  
  "Добра", - адказаў Картэр. Ён амаль скончыў і нічога не знайшоў.
  
  
  «Вы думаеце, што гэта быў стрэлак, які замятаў сляды пасля таго, як ён даведаўся пра смерць Хеслінга?»
  
  
  "Можа быць." Картэр падышоў да трупа.
  
  
  «Тое, да чаго прывыкаеш», - падумаў ён, асцярожна ўстаўляючы палец у мясістую частку шыі. Палец трымаўся каля трох секунд. Жанчына была мёртвая каля пяці гадзін таму.
  
  
  Цела было цалкам апранутым, без сінякоў ці якіх-небудзь іншых прыкметаў барацьбы.
  
  
  Ці ведала Гертруда Кламер свайго нападніка? Здавалася б, так.
  
  
  Картэр асцярожна расшпіліў гузікі яе блузкі, глыбока ўздыхнуў і правёў пальцам пад правай кубкам бюстгальтара.
  
  
  Нічога.
  
  
  Іншы бок быў больш прадуктыўным: тонкі складзены лісток паперы. Картэр зірнуў на яго і працягнуў Брухнеру.
  
  
  «Квітанцыя на «Мэрсэдэс».
  
  
  "Ага", - сказаў Кілмайстар. «Гэта азначае, што я даведаўся праўду ад гера Піцера. Вазьмі трубку і адпраў каманду на пошукі гэтага турка».
  
  
  "Зраблю."
  
  
  Не пярэчыце, калі я паеду на вашай машыне зваротна ў Вікторыю ? Мне трэба шмат працаваць, і я хачу атрымаць копіі дакументаў Хеслінга».
  
  
  «Давай, - сказаў Брухнер. "Я буду чакаць тут прыбіральшчыкаў".
  
  
  Да таго часу, як Картэр накіраваў машыну ўверх па Ку'Даму і вакол Тыргартэна ў бок будынка, у якім размяшчаліся офісы SSD, у паветры накаціў дождж.
  
  
  Хорста Вінтнера ўсё яшчэ не было ў офісе. Картэр кінуў партфель з інструкцыямі вярнуць яго яму ў "Вікторыя", як толькі яго змесціва будзе скапіявана, а затым вярнуўся ў машыну.
  
  
  "Ёсць паведамленні для Картэра?" - спытаў ён, калі вярнуўся ў гатэль.
  
  
  "Ja, mein Herr."
  
  
  Картэр разарваў канверт. Гэта было ад Лізы.
  
  
  «Я ў офісе кампаніі. Вы шмат пытаецеся. Вы ведаеце, колькі рэйсаў трэба праверыць? Калі я паспею да васьмі... вячэра?
  
  
  Картэр падняўся на ліфце на свой паверх. Як толькі ён увайшоў у пакой, ён адчуў гэта: нехта тут быў. Яго лішняя пара абутку была ў трох цалях ад адзнакі ля падножжа ложка. Яго чамадан злёгку ссунулі, роўна настолькі, каб адарваць валасы, якія ён прымацаваў да аднаго яго баку сліной.
  
  
  Ён асцярожна пераходзіў ад кута да кута, ад сцяны да сцяны, ад тэлефона да тэлевізара.
  
  
  Нічога.
  
  
  Затым ён прагледзеў сумку і свае асабістыя рэчы - кашулі, гальштукі, шкарпэткі, ніжнюю бялізну - уважліва агледзеўшы кожны прадмет, перш чым выняць яго.
  
  
  У ваннай ён праверыў сваё брытвавае прыладдзе і адчуў пах ласьёна пасля галення і зубной пасты. Ён нават дэзадарант разабраў. Малюсенькая іголка з цыяністым наканечнікам або шпілька, якая захрасла ў трубцы, дзее цуды.
  
  
  Ён быў амаль задаволены тым, што гэта быў усяго толькі пошук, калі заўважыў невялікую расколіну паміж фарфорам і гумовым коркам на вечку сядзення ўнітаза.
  
  
  Ён устаў на карачкі і ўключыў ліхтарык. Вось яны: дзве малюсенькія спружынкі, устаўленыя ў гумовыя коркі.
  
  
  Трымаючы рукі як мага больш устойлівымі, ён падняў вечка з верхняй частцы рэзервуара. Два правады выйшлі з трубы для прамывання. Яны былі прымацаваныя да звязку з цыраты, пагружанай у ваду. Ён асцярожна зачыніў вечка і прайшоў у спальню да тэлефона.
  
  
  «SSD», - рушыў услед кароткі адказ на трэці званок.
  
  
  "Хорст Вінтнер, біттэ".
  
  
  У трубку адразу ж раздаўся рыкаючы голас. "Вінтнер".
  
  
  «Картар. Наколькі блізкія да таго, каб мае копіі былі гатовыя?»
  
  
  "Хвілінку", - ён адразу вярнуўся. «Яшчэ паўгадзіны. Я правяраў іх, калі яны здымаліся. Вельмі цікава чытаць».
  
  
  “Добра. Калі яны будуць дастаўленыя, няхай гэта зробіць эксперт па бомбе».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Так, у мяне ва ўнітазе каля шасці шашак дынаміту".
  
  
  Ён павесіў трубку і нырнуў у берлінскі даведнік.
  
  
  "Der Bavarian".
  
  
  "Эрых Фойгт, біттэ".
  
  
  "Гер Фойгт не ўвайшоў".
  
  
  «Так? Ну, скажы яму, што тэлефанаваў Картэр. Бомба не ўзарвалася».
  
  
  "Што гэта…?"
  
  
  «Гэта лухта сабачая. Скажы яму, што я павялічваю ціск удвая».
  
  
  Картэр павесіў трубку і вярнуўся ў ванную. Ён асцярожна плюхнуў вадой на твар, а затым сеў, каб прачытаць гісторыю прыходу да ўлады Стэфана Канвея.
  
  
  * * *
  
  
  Набліжэнне прыцемку і пачатак лёгкага, але цёплага марозу прымусілі большасць купальшчыкаў пакінуць травяністыя берагі Халлензее. Тыя, каго пакінулі, прытрымліваліся свайго аголенага геданізму.
  
  
  Турак ляжаў на траве проста пад прылаўкам.
  
  
  За пяцьдзесят ярдаў ад возера ля прычалаў пагойдваўся плыт. У адрозненне ад пар, якія атачалі яго, турак быў у гарнітуры.
  
  
  Ён быў там, дзе мусіў быць. Дзе была жанчына?
  
  
  Ён праверыў яе крыніцу ў Гамбургу. Яна была ў парадку. Яна ўзгадніла цану па тэлефоне. Не так ужо і незвычайна. Людзі, якія спяшаліся са зброяй, звычайна не спрачаліся аб кошце.
  
  
  Побач са сцягном турка, шчыльна завязаны ў воданепранікальнай кайстры, прымацаванай да рамяня, быў узор тавара - Walther PPK з глушыцелем.
  
  
  Яна сказала яму па тэлефоне, што ёй трэба дзесяць штук. Турак падняў цану на тысячу марак за штуку. Яна пагадзілася, калі якасць была добрай. Яна таксама намякнула, што можа рушыць услед буйнейшы загад.
  
  
  Ён праверыў якое дагасае святло. Павінна быць каля шасці гадзін. Яна спазнілася амаль на паўгадзіны.
  
  
  А потым ён убачыў яе. Яна была проста перад ім, стоячы каля вады. Яна была падобная на багіню з валасамі колеру крумкачовага крыла, верхняя палова яе цела вымалёўвалася на фоне шэрага неба. Яе адзеннем быў бюстгальтар на шыі і спадніца з пахам.
  
  
  Я буду насіць топ і спадніцу ў тон у чорна-белую палоску.
  
  
  Потым яе рукі пачалі працаваць, і спадніца ўпала на траву.
  
  
  Яна ўстала, пераканаўшыся, што турак яе заўважыў, затым павярнулася да вады і пацягнулася на дыбачкі.
  
  
  Рот турка напоўніўся сліной. Можа, яму ўдасца атрымаць невялікую дадатковую плату. Яна была прыгожай, не з тых жанчын, з якімі звычайна меў зносіны турак.
  
  
  Доўгія ногі, здавалася, дрыжалі ад сілы, якая даходзіла да гэтак жа дрыготкіх круглявых ягадзіц. Яе жывот быў плоскім, з выманне паміж вострымі сцёгнамі. Грудзі была вялікай, моцна выступаючы з грудной клеткі.
  
  
  «Можа быць, я ўсё ж такі заключу табе здзелку па кошце, жанчына», - прамармытаў турак, нацягваючы пояс на таліі і зашпільваючы яго.
  
  
  Яна выгнулася ў ваду, і турак пайшоў за ёй. Сонца пякло большую частку дня, прыкладна за гадзіну да гэтага, робячы ваду цёплай.
  
  
  Яна лёгка запаўзла на плыт і выцягнулася, выцягнуўшы пальцы ног да травяністага схілу, а галаву - да цэнтра возера. Турак далучыўся да яе ў той жа позе, яго сцягно штурхнула яе.
  
  
  "Вы прынеслі ўзор?"
  
  
  Яе нямецкі быў злёгку падкрэслены, але турак не мог вызначыць яе родную мову.
  
  
  "Я прынёс."
  
  
  "Дайце падумаць."
  
  
  Ён зняў пояс і засунуў сумку перад іхнімі галовамі, каб ніхто не мог яе ўбачыць на беразе. Ён расшпіліў маланку, адсунуў унутраную воданепранікальную падшэўку і выцягнуў "Вальтар".
  
  
  "Глушыцель?"
  
  
  Ён зняў глушыцель і прыкруціў яго да носа вальтэра. «Гэта першакласны аб'ект, цалкам перабудаваны. Я магу даць вам усё, што вы хочаце».
  
  
  Яна перакацілася на левы бок і прыціснулася да яго сваім целам. Турку было цяжка думаць аб справах, калі яе мяккія грудзі лашчыла яго плячо.
  
  
  Яна парылася ў цемры пад грудзьмі і дастала невялікі мяшочак з цыраты. З кожным рухам на целе турка выступала ўсё больш поту.
  
  
  "Я павінен сказаць, што гэта самы дзіўны спосаб дастаўкі, які я калі-небудзь рабіў".
  
  
  Яна ўсміхнулася. Але вы павінны прызнаць, што гэта асабістае. Ніхто на беразе не звяртае на нас ніякай увагі, і ніхто нас не чуе».
  
  
  "Праўда."
  
  
  Яна працягнула яму тры гільзы з мяшочка. «Зарадзіце гэта».
  
  
  "Зарадзіць…?"
  
  
  “Вядома. Мне не патрэбныя пісталеты з няспраўнымі байкамі».
  
  
  Турак паціснуў плячыма і выкінуў абойму. Уставіў тры гільзы. Ён уставіў абойму назад у прыклад. "Добра?"
  
  
  "Так." Яна кіўнула, часткова перакочваючыся па яго целе. "Агонь, аднойчы, у ваду".
  
  
  Ён пераклаў пісталет у правую руку і стрэліў. Яе рука была крыху вышэй за яго, яе цёплае дыханне дакраналася яго шыі. Напэўна, яе бюстгальтар саслізнуў. Ён адчуваў, як яе аголеныя соску цвярдзеюць на яго спіне.
  
  
  "Давольная?" - прамармытаў ён.
  
  
  "Чарговы раз." Ён выпусціў у ваду другую кулю. "Цяпер дазволь мне".
  
  
  Яна пацягнулася за пісталетам. Усё яе цела рухалася над ім. Адчуванне яе скуры было ап'яняльным, настолькі ап'яняльным, што ён не заўважыў, што на яе правай руцэ яна насіла пальчатку, празрыстую пальчатку пластычнага хірурга.
  
  
  Яна дастала пісталет з яго рукі, але замест таго, каб стрэліць у ваду трэцім і апошнім патронам, павярнула ствол да яго галавы. Перш чым ён паспеў спыніць яе, тупы нос глушыцеля ўпіўся ў мяккую ямку за яго правым вухам.
  
  
  "Што за…?"
  
  
  «Шшш, цішэй і цішэй».
  
  
  "Што робіш?"
  
  
  "Я нахіляю ствол так, што калі я стрэлю, куля трапіць прама ў ваш мозг".
  
  
  "Звар'яцелая сука ...!"
  
  
  Ён замёр. Яе левая рука рухалася, каб пакласці ліст паперы і маленькую ручку на плыт пад яго тварам.
  
  
  "Прачытайце гэта і падпішыце".
  
  
  Турку прыйшлося выцерці пот нервовымі пальцамі з вачэй, перш чым яны змаглі сфакусавацца.
  
  
  "Ты вар'ятка сука!"
  
  
  "Хіба вы не паставілі F1 для Хеслінга?"
  
  
  Цішыня. Яна яшчэ глыбей прыціснула глушыцель.
  
  
  "Ой, чорт цябе пабяры!"
  
  
  "Ці не так?"
  
  
  “У мяне ёсць адвакат! Свінням не сыдзе гэта з рук…»
  
  
  Яна ўсміхнулася яму ў вуха. "Я не SSD або паліцыя".
  
  
  "Чаму…?"
  
  
  «Шантаж. Я ведаю, хто наняў Хеслінга, каб той знайшоў Клаўсвіца».
  
  
  «Я не ведаю Клаўсвіца».
  
  
  "Не важна. Калі ўсё складзецца разам, будзе шмат грошай. Доказы павінны быць неабвержнымі. Калі вы будзеце супрацоўнічаць, вы атрымаеце гэта прызнанне назад. Магчыма, вы нават атрымаеце некаторы прыбытак».
  
  
  Яна адчувала, як яго цела крыху расслабляецца пад ёй.
  
  
  "Але калі гэта дастанецца паліцыі…" - прамармытаў ён.
  
  
  "Яны не будуць ведаць. Падпішыце!"
  
  
  Турак узяў пяро дрыготкай правай рукой. Ён самкнуў левую руку на правым запясці, каб яно было ўстойлівае, і напісаў свой подпіс унізе старонкі: Дэметрыюс Баклевіч.
  
  
  "Вельмі добра."
  
  
  Яна выцягнула ручку і паперу з-пад яго твару і выпусціла трэцюю кулю ў яго мозг.
  
  
  Яна асцярожна склала паперу і вярнула яе разам з ручкай у сумку. Калі мяшочак быў надзейна замацаваны ў бюстгальтары, Ганна Пальміткова саслізнула ў ваду і паплыла назад да травяністай берагавой лініі.
  
  
  Было адразу пасля сямі. Калі павязе, яна задаволіць сустрэчу паміж сабой і Стэфанам Канвеем да канца вечара.
  
  
  * * *
  
  
  Ліза патэлефанавала ў сем, калі Картэр спусціўся па калідоры ў свой нумар за ежай.
  
  
  Атмасфера была напружанай, калі ён расказваў ёй пра тое, што ён даведаўся.
  
  
  Уршуля Райнэман за апошнія шэсьць месяцаў рабіла ня менш за дзьве паездкі ў Штаты ў месяц: у Нью-Ёрк, частку ў Сан-Францыска. Гэта магло быць проста бізнэсам, ці ж тут магло быць шмат іншага. Немагчыма было сказаць, не праверыўшы ўсе перамяшчэнні Стэфана Канвея ў Штатах, а гэта было б вельмі складана.
  
  
  Ліза прыедзе раніцай.
  
  
  "Гэта ўсё свабодна, ці не так?" яна ўздыхнула. "Акалічнасці".
  
  
  "Пакуль", - прызнаў Картэр. «Калі Райнеман з'яўляецца часткай трыкутніка, гэта выглядае так, як быццам Канвей паставіў яе наперад з усім. Калі адбудзецца падзенне, гэта яе слова супраць яго».
  
  
  Яны скончылі трапезу ў маўчанні. Картэр не сказаў ёй, што крыху больш за гадзіну таму хлопцы з унітаза ў яго пакоі прыбралі восем дынамітных шашак.
  
  
  Мяркуючы па змучаным выразе яе асобы, яна не магла зразумець гэта разам з усім астатнім, што яна засвоіла за апошнія некалькі дзён.
  
  
  Каля дзвярэй яна нядбайна пацалавала яго ў шчаку. Для Картэра было цалкам відавочна, што яна хацела - і мела патрэбу - у адзіноце гэтак жа моцна, як і ён.
  
  
  «Добра выспіс», - прамармытаў ён, далікатна сціснуўшы яе плячо.
  
  
  "Я буду старацца."
  
  
  "Прымі таблетку."
  
  
  Зноў у сваім пакоі, ён зноў пагрузіўся ў дакументы Хеслінга. Яны шмат гаварылі, але нічога такога, што дапамагло б яму прабіць Канвея. Адзіная рэальная інфармацыя складалася ў тым, што, чытаючы паміж радкамі, гер Хеслінг сапраўды меў некаторыя трывалыя сувязі ва ўсходнім сектары, якія былі вельмі прыбытковымі.
  
  
  Картэр амаль скончыў, калі ў дзверы пастукалі.
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Вінтнер".
  
  
  Картэр адчыніў дзверы, і здаравяк увайшоў у пакой. Ён упаў у крэсла, расшпіліў гальштук і расшпіліў гузікі верхняй кашулі.
  
  
  "Доўгі дзень?"
  
  
  “Вы гэта ведаеце. Вашы хлопчыкі развязалі Трэцюю сусветную вайну там. Дзякуй Богу, Фойгты не ведаюць, дзе нанесці зваротны ўдар!»
  
  
  "Акрамя таго, што ледзь не ўзарвалі мне азадак ... літаральна", - прагыркаў Картэр. «Хочаш выпіць? У мяне ёсць брэндзі і скотч».
  
  
  «Брэндзі ў парадку. Ёсць вынікі?»
  
  
  "Яшчэ не." Картэр працягнуў яму шклянку. Ён знік за адзін глыток. "Што-небудзь аб турцы?"
  
  
  «Яго клічуць Дземетрыюс Баклевіч. І ён знік».
  
  
  "Па справам?"
  
  
  "Хто ведае? Можа, стары Фойгт раскажа вам, калі вы калі-небудзь даберацеся да яго».
  
  
  Картэр інфармаваў супрацоўніка SSD аб усіх дэталях, сабраных ім у той дзень. Вінтнер сядзеў, сутулячыся і панура глядзеў на пустую шклянку, што кацілася паміж яго вялікімі рукамі.
  
  
  "Такім чынам, што ў нас ёсць?" - сказаў ён нарэшце.
  
  
  “У мяне шмат дробязяў, якія паказваюць на Ўршулю Райнэман, і па ёй мы здагадваемся, што гэта Канвэй”.
  
  
  "Але нічога, што магло б яго прыціснуць", – дадаў Картэр.
  
  
  "Як сястра гэта ўспрыняла?"
  
  
  "Дрэнна."
  
  
  "Як вы гэта разумееце?"
  
  
  Картэр уздыхнуў, дапіў сваю шклянку і зноў напоўніў іх шклянкі.
  
  
  «Канвей ажэніцца на Дэлэйн з-за яе грошай і сувязяў. Грошы працуюць, шлюб - не. Калі на сцэну выходзіць Райнеман, становіцца яшчэ горш. Хтосьці спрабуе шантажаваць Канвея. Ён бачыць у гэтым спосаб паставіць пад пагрозу сваё жыцьцё. адпраўляе Райнэман на паляванне за стралком”.
  
  
  «І яна знаходзіць Хеслінга».
  
  
  «Дакладна. Іронія ў тым, што Хеслінг, верагодна, знайшоў яе, толькі яна гэтага не ведала».
  
  
  Картэр вырашыў адкрыта распавесці аб сувязі Піцера Лімптана / Барыса Сіманава з Хеслінгам.
  
  
  «Я мяркую, што Хеслінг наняў стрэлка і даў яму інструкцыі застрэліць Дэлэйн і зрабіць усё магчымае, каб усё выглядала так, як быццам мэтай быў Канвей. Хеслінг захоўвае ўсе доказы, а калі ўсё астыне, у яго сапраўды ёсць матэрыял для шантажу. "
  
  
  Вінтнер падняўся з крэсла. «Гэта падышло б. Але з мёртвым Хеслінгам, доказ таксама».
  
  
  "Калі толькі мы не атрымаем стрэлка".
  
  
  "Так, калі толькі мы не атрымаем стрэлка".
  
  
  "Заходзь да мяне раніцай".
  
  
  «Добра», - прабурчаў галоўны інспектар і зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Картэр сеў у мяккае крэсла каля акна, выключыў лямпу і паглядзеў на горад.
  
  
  Стралок усё яшчэ там ці яго даўно няма? Тэлефонны званок Хеслінга Лімптану / Сымонаву азначаў, што гэты чалавек быў упэўнены, што атрымае тавар. Гэта азначала, што Хеслінг трымаў стрэлка ў запасе на выпадак, калі ён спатрэбіцца яму для падмацавання шантажу.
  
  
  Думкі аб гэтым стамлялі Картэра. Ён задрамаў. І дрымота стала глыбей і ператварылася ў сон.
  
  
  Тэлефон падняў яго на крэсле. Ён уключыў святло і зірнуў на гадзіннік. Было тры гадзіны ночы.
  
  
  "Картэр тут".
  
  
  «Добра, сукін сын, адкліч сваіх сабак!»
  
  
  "Прыемна, што ты патэлефанаваў, Эрых".
  
  
  «Мой лімузін будзе ля бакавых дзвярэй гатэля праз пятнаццаць хвілін».
  
  
  "А Ганс-Ота?"
  
  
  "Мой бацька чакае цябе на востраве".
  
  
  "Прыемна мець з табой справу, Эрых".
  
  
  Ён спыніў злучэнне і паўторна набраў нумар AX Berlin. Калі ён звязаўся з Марці Джэйкабсам на лініі, ён загадаў спыніць вайну.
  
  
  Затым ён прыняў працяглы душ, пагаліўся і надзеўся ў чыстае адзенне.
  
  
  Праз сорак пяць хвілін пасля тэлефанавання Эрыха Фойгта ён спусціўся ўніз.
  
  
  "Да чорта іх!" - падумаў Майстар Кіл. Прымусілі чакаць два дні, могуць яшчэ паўгадзіны пачакаць.
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Маёнтак быў менавіта тым, што мелася на ўвазе пад гэтым тэрмінам, а потым яшчэ няшмат. Ён займаў вялікую выспу пасярод ракі Гавэл.
  
  
  Яны прыкрылі яго з абодвух бакоў, калі выходзілі з лімузіна "Мэрсэдэс". На прычале яны папляскалі яго і знайшлі Вільгельміну. Адзін з іх пачаў прасоўваць валасатую лапу пад куртку Картэра, і Кілмайстар схапіў яго за запясце.
  
  
  «О не, ты не ведаеш», - прашыпеў ён. "Гэты хрысціянін не сустракае львоў голым".
  
  
  "Гэта немагчыма!"
  
  
  "Тады мы спыняем перамір'е".
  
  
  "Чакай тут."
  
  
  Ён падышоў да катэра і пачаў працаваць з тэлефонам. Картэр павярнуўся да іншага.
  
  
  "Ёсць запалка?"
  
  
  Неахвотна ўспыхнула запальнічка, і Картэр глыбока ўдыхнуў. Цыгарэта напалову скончылася, калі вярнуўся раз'юшаны галаварэз, яшчэ больш разгневаны, чым калі-небудзь.
  
  
  "Праходзь!"
  
  
  Гэта было пятнаццаць хвілін язды і яшчэ пяць хвілін хады ад элінгі. Ханс-Ота не стаў расслабляцца ў пытаннях бяспекі. У час прагулкі. Картэр налічыў дзевяць чалавек, узброеных пісталетамі-кулямётамі ці драбавіком. Побач з кожным мужчынам стаялі вялікія нямецкія аўчаркі.
  
  
  "Шосты танкавай дывізіі было б цяжка справіцца з гэтым", - падумаў Картэр.
  
  
  Праходзячы паміж двума мужчынамі праз густа зарослыя дрэвамі сады, Забойца адзначаў тое, што ён запазычыў з паліцыянтаў файлаў аб Хансе-Ота Фойгце.
  
  
  Ён быў актыўным антынацыстам падчас Другой сусветнай вайны. Калі яму было дваццаць, ён далучыўся да невялікай элітнай групы ў Берліне, якая займалася звяржэннем нацыстаў з дапамогай унутранага шпіянажу.
  
  
  Адразу пасля вайны ён выжыў, выкарыстоўваючы тыя ж каналы кантрабанды, каб сфарміраваць вялізны чорны рынак. Але не толькі які выжыў, але і прыроджаны лідэр, хітры і бязлітасны.
  
  
  Гэта было толькі пытаннем часу, калі кантрабанда і чорны рынак стануць толькі невялікай часткай яго дзейнасці. Да канца пяцідзесятых гадоў Фойгт быў прызнаным лідэрам злачыннасці ў Заходнім Берліне і паўночнай Нямеччыне. І з таго часу ён змог захаваць гэтую імперыю некранутай.
  
  
  Віла пабудавана на ўзвышэнні прама ў цэнтры вострава. Дарога ўверх ад вады была доўгай і звілістай, яна праходзіла міма аддаленых дамоў, садоў і яшчэ некалькіх ахоўнікаў са зброяй.
  
  
  Архітэктурна гэта была мешаніна замка на рацэ Рэйн і імітацыя англійскага замка Цюдораў. Мяркуючы па ўсім, яго пабудаваў нейкі даўно памерлы ці звар'яцелы тэўтонскі рыцар, а не сучасны, жывы ўладар банд.
  
  
  Адна з двух вялізных дубовых дзвярэй з меднымі заклёпваннямі адчынілася, і Картэр увайшоў у вялізны калідор. Эрых Фойгт чакаў яго.
  
  
  "Я хачу твой пісталет".
  
  
  Адзіны спосаб атрымаць гэта - гэта ўзяць".
  
  
  Малады чалавек ступіў наперад. Картэр не рушыў з месца. Ён усміхнуўся.
  
  
  "Сволач."
  
  
  «Я прыйшоў не для таго, каб слухаць тваё ныццё, Эрых».
  
  
  «Мой бацька ў цяпліцы. Сюды».
  
  
  Картэр рушыў услед за ім праз лабірынт калідораў, зазіраючы ў добра абстаўленыя пакоі, пакуль яны рухаліся. Паўсюль былі свежыя кветкі.
  
  
  Звонку дом здаваўся вялікім. Унутры ён быў велізарны. Нягледзячы на тое, што ён быў параўнальна новым, ён валодаў шырокай цвёрдай аўрай старажытнага хараства; Картэр лічыў гэта добрым будаўнічым густам і пераважным выкарыстаннем дарагіх парод дрэва і каменя для будаўнічых матэрыялаў.
  
  
  Эрых правёў яго праз шырока адчыненыя французскія дзверы ў малюсенькі Эдэм, цалкам акружаны высокай, бездакорна падстрыжанай міртавай загараддзю. Жывая агароджа акружала мора камелій, алеандраў, гваздзікоў і незлічоных батанічных цудаў, якія Картэр не мог назваць.
  
  
  Зверху і вакол усё было са шкла, які бараніў ад рачнога брызу, паху горада і захоўвае ўнутры тое, што было… цяпліцай.
  
  
  Пасярод мора кветак стаяў багата аздоблены фантан. Побач з фантанам стаяў стол і чатыры крэсла. Адзін са крэслаў быў заняты невысокім шырокім мужчынам. Твар быў пасівелы ад узросту, але ўсё яшчэ прыгожы ў дакладных тэўтонскіх рысах. Вочы былі пранізліва-блакітнымі пад густымі цёмнымі бровамі, якія не адпавядалі грыве сталёва-шэрых валасоў.
  
  
  "Вы Картэр?" Голас быў хрыплаватым, як быццам ён выкурыў пачак цыгарэт за апошнюю гадзіну.
  
  
  "Я Картэр".
  
  
  "Некалькі гадоў таму я б проста застрэліў цябе і пахаваў у Гавелі".
  
  
  «Некалькі гадоў таму я меў бы справу непасрэдна з вамі, і мне б не прыйшлося мець справу з хлопчыкам».
  
  
  Пры слове хлопчык Эрых выйшаў наперад, сціснуўшы кулакі.
  
  
  «Эрых, сядай», - прашыпеў стары. "Ён мае рацыю."
  
  
  Эрых сеў. Картэр таксама. Ганс-Ота нахіліўся наперад, і ў яго жорсткіх блакітных вачах бліснуў гарэзны агеньчык. "Табе падабаецца мой сад?"
  
  
  «Выдатна. Кветкі прыгожыя».
  
  
  “Добра. Калі ты памрэш сёння ўвечары, я ўбачу, што ты атрымаеш лепшы букет. Чаму ты каштуеш мне такіх грошай?
  
  
  "Таму што я хацеў з табой пагандляваць, а ў твайго сына каменныя вушы".
  
  
  "Такім чынам. Што ў вас ёсць? Што вы хочаце?"
  
  
  Картэр падвесіў партфель да стала і адкрыў яго. «У мяне Оскар Хеслінг».
  
  
  Стары хутка прагартаў паперы, але Картэр зразумеў, што нічога не выпусціў. Калі ён скончыў, ён закрыў чамадан і тым жа рухам ударыў Эрыха па твары.
  
  
  "Думмкопф!"
  
  
  "Тата…"
  
  
  "Заткніся! Прэч з маіх вачэй!" Калі Фойгт-малодшы сышоў, Ханс-Ота зноў паглядзеў на Картэра, пастукваючы па футарале. "Хто ты?"
  
  
  "Нехта вельмі важны".
  
  
  «Ты, відаць, перавярнуў маіх людзей з ног на галаву. Гэта», - ён мацней націснуў на футарал, - «гэта, я б забіў каго заўгодна дзеля гэтага.
  
  
  "Гер Фойгт, - Картэр павольна закурыў, кажучы нізкім мадуляваным тонам, - калі я хачу, каб кагосьці забілі, я раблю гэта сам".
  
  
  Жорсткія блакітныя вочы Фойгта прыжмурыліся, затым ён кіўнуў. "Так, я думаю, ты б стаў".
  
  
  «Мне патрэбная інфармацыя і цела… жывое, калі магчыма. Я хачу ведаць, хто яго наняў і хто той стрэлак, які спрабаваў забіць амерыканца Стэфана Канвея».
  
  
  "Я не наймаў яго".
  
  
  “Мяне б тут не было, калі б я думаў, што ты гэта зрабіў. Калі ты даведаешся, хто страляў, мне патрэбна твая дапамога, каб знайсці і злавіць яго».
  
  
  "Згодзен. Што яшчэ?"
  
  
  "Я яшчэ не ведаю. Можа, нешта… можа, нічога».
  
  
  Ганс-Ота быў чалавекам хуткіх рашэнняў. Старыя вочы міргнулі адзін раз, а вялікая галава рэзка паднялася. "Эрых!"
  
  
  "Так?"
  
  
  «Дай мне тэлефон і крыху піва. Якога піва ты хочаш, Картэр?
  
  
  "Галандскага, гэта даражэй".
  
  
  "Галандскае піва! І рухайся!"
  
  
  Картэр пачуў, як малады чалавек убег у хату, і адкінуўся на спінку крэсла. Яго здагадка была дакладнай. Калі хто і мог даведацца, хто і дзе быў стрэлак, дык гэта Ганс-Ота Фойгт.
  
  
  * * *
  
  
  Ганна Пальміткова пастукала ў дзверы. Яе адразу адкрылі, але толькі крыху. Святло не гарэла, і твар у шчыліне быў у цені.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Фрэйлен Райнеман?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Я толькі што размаўляла з табой па тэлефоне".
  
  
  "Заходзь, хутка!"
  
  
  Ганна Пальміткова выскачыла ў дзверы. Яна была хутка зачынена і зачынена за ёй. Як толькі ўключылася святло, яна спусцілася ў патанулую гасціную і, расквітаючы, павярнулася тварам да іншай жанчыны.
  
  
  "Хто ты?" - запыталася Ўршуля, сьціскаючы пустую шклянку віскі дзьвюма дрыготкімі рукамі.
  
  
  «Хто я, ня мае значэньня. Запэўніваю вас, у мяне ёсць матэрыялы, якія я так няпэўна згадала па тэлефоне».
  
  
  Ганна зняла з пляча вялікую сумку, якую несла. Яна пакапалася ў ім і выцягнула тры аркушы паперы і манільскую папку.
  
  
  «Сядзь», - коратка сказала яна, зірнуўшы на іншую жанчыну.
  
  
  Уршуля пачырванела. «Гэта мая кватэра. Як ты пасмела…»
  
  
  Рука рускай жанчыны выгнулася, як бізун, і стукнула, як лятучая змяя. Плоская далонь трэснула Ўршулю па галаве, прымусіўшы яе расьцягнуцца, і шклянка віскі разьбілася аб камінную паліцу.
  
  
  "Цяпер ты паслухаеш?" - Прашыпела яна.
  
  
  "Так." Па прыгожым твары Ўршулі Райнэман цяклі сьлёзы. Яе цела дрыжала, і яна была ўпэўненая, што не зможа стрымаць тое нямногае з ежы, якое было ў яе ў страўніку. "Што ты хочаш?"
  
  
  «Запэўніваю вас, нічога з таго, што вы не зможаце даць. А зараз я раскажу вам гісторыю…»
  
  
  Наступнай гадзіны Ўршуля слухала. Чым больш яна слухала, тым бялей і балючай станавілася.
  
  
  Яна ведала! Гэтая жанчына ведала практычна ўсё, амаль да таго моманту, калі яны са Стэфанам упершыню распрацавалі план!
  
  
  «Гэта прызнанне жанчыны па імені Гертруда Кламер. Маленькае само па сабе, але злучнае звяно. Яшчэ адна, больш дзіўная спасылка – гэта заява дробнага незаконнага гандляра зброяй Дземетрыюса Баклевіча».
  
  
  "Я нікога з гэтых людзей не ведаю…"
  
  
  "Чытай!"
  
  
  Уршуля прачытала, выпусьціла паперы і выбегла з пакоя. Гукі ваніт з суседняй ванны Ганну Пальміткову не турбавалі. Яна прыгатавала напой з добра ўкамплектаванага буфета іншай жанчыны і запаліла цыгарэту.
  
  
  Урэшце Ўршуля вярнулася, узрушаная і села на сваё месца. "Я нічога пра гэта не ведаю".
  
  
  "Ці не так? Трэці ліст паперы быў заціснуты ў руцэ Ўршулі». Гэта заява Дзітэра Клаўсвіца аб тым, што ён быў наняты Оскарам Хеслінгам для забойства Дэлэйн Бэрынгтан Канвей. У ім таксама гаворыцца, што вы і Стэфан Канвэй замовілі гэтае забойства праз Оскара Хэслінга».
  
  
  "Гэта немагчыма! Забойца нават не ведаў, што мы са Стэфанам…»
  
  
  Уршуля раптоўна закрычала і моцна сьціснула губы.
  
  
  Усмешка Ганны Пальмітковай была драпежнай.
  
  
  «Цяпер Дытэр Клаўсвіц знаходзіцца ва ўсходнегерманскай турме».
  
  
  "Гэта нічога не значыць!" Уршуля ахнула. «Гэта абсалютна нічога не значыць! Нішто з гэтага не можа быць звязана ні са мной, ні са Стэфанам!
  
  
  «Магчыма, не, наўпрост. Але некалькі тыдняў таму адзін з нашых агентаў працаваў з Оскарам Хеслінгам. Яго пад прыкрыццём клікалі Піцер Лімптан. Яго сапраўднае імя - Барыс Сіманаў. Ён аказаўся здраднікам пасля таго, як быў злоўлены амерыканцамі, але некалькі аперацый, якія ён пачаў, прынеслі плён нават без яго ведама. Гэта, напрыклад”.
  
  
  З манільскага канверта Ганна выняла дзесяць адбіткаў памерам восем на дзесяць. Усе былі жывога, цялеснага колеру. Кожны з іх быў пад розным вуглом, і ўсе яны паказалі Уршулю Райнэман і Стэфана Канвэя на розных этапах каханьня.
  
  
  Уршуля закрыла твар рукамі. Маўклівыя слёзы капалі з яе пальцаў, і яна пабляднела
  
  
  "Ты не з паліцыі", - нарэшце сказала яна, гледзячы ўверх, яе голас быў роўным і пазбаўленым эмоцый. "Што ты хочаш?"
  
  
  Пераможная ўсмешка з'явілася на твары Ганны Пальмітковай. "Гэта больш падобна на гэта", - сказала яна, дастаючы яшчэ адзін ліст паперы і рухаючыся да іншай жанчыны. «Вось абноўлены спіс доказаў, якімі Оскар Хеслінг ужо спрабаваў шантажаваць Стэфана Канвея. Ёсць таксама падрабязныя інструкцыі адносна таго, куды і як іх трэба накіраваць».
  
  
  "Стэфан ніколі не пагодзіцца!"
  
  
  "Я думаю, што ён пагодзіцца". - сказала Ганна, спакойна пацягваючы свой напой. - Думаю, твой палюбоўнік пагодзіцца на ўсё, каб выратаваць сваю шкуру. Пакліч яго.
  
  
  "Цяпер?"
  
  
  «Цяпер. Я ўпэўнена, што ў яго ёсць асабісты тэлефон».
  
  
  "Так." Уршуля кіўнула. «Ён усталёўвае скрэмблер, куды б ён ні пайшоў… па справах».
  
  
  "Добра, нават лепш. Патэлефануй яму!"
  
  
  Урсула ўсё яшчэ плакала, падсунула да сябе тэлефон і набрала нумар.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Стэфан... гэта я".
  
  
  "Урсула, як ты смееш тэлефанаваць мне сюды… нават па гэтым тэлефоне!"
  
  
  "Стэфан, адбылося нешта вельмі важнае…"
  
  
  "Чорт вазьмі, Уршуля, а не пачакай да раніцы?"
  
  
  "Не, чорт вазьмі, не можа!"
  
  
  «Добра, добра, дарагая… супакойся. Што гэта?"
  
  
  Уршуля, задушаным і плачучым голасам, прачытала тры прызнаньні, а потым распавяла яму пра фотаздымкі.
  
  
  Калі яна скончыла, на іншым канцы провада запанавала доўгая трунная цішыня.
  
  
  "Стэфан? ... Ты ўсё яшчэ там?"
  
  
  "Ды я тут. Я думаю. Жанчына ўсё яшчэ там?
  
  
  "Так."
  
  
  "Дай ёй тэлефон!"
  
  
  Яна працягнула трубку рускай. "Ён хоча пагаварыць з табой".
  
  
  Ганна Пальміткова зняла завушню Cartier і загаварыла па тэлефоне. "Так."
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  "Гэта не мае значэння. Важна тое, што я гатовая схаваць наяўную ў мяне інфармацыю ў абмен на пэўныя… паслабленні з вашага боку».
  
  
  "Вы прасіце мяне здзейсніць здраду!"
  
  
  "Забойства, здрада… усё роўна".
  
  
  "Будзь ты праклятая!"
  
  
  "У мяне вельмі мала часу, містэр Канвей. Што вы скажаце?"
  
  
  "Я хачу сказаць табе, каб ты пацалавала мяне ў азадак".
  
  
  Яна нявесела ўсміхнулася. - "Я ўпэўнены, што ты б стаў".
  
  
  "Мне трэба спачатку ўбачыць цябе ... пагаварыць з табой асабіста".
  
  
  Ганна зрабіла паўзу, разважаючы. - "Гэта можна задаволіць".
  
  
  «Я павінен агледзець свой завод у Шпандаў раніцай. На Пінінбергерштрасэ ў Штаакене, ля сцяны, ёсць піўная».
  
  
  "Я магу знайсці гэта".
  
  
  "Ці павінны мы сказаць апоўдні?"
  
  
  «Поўдзень будзе добра. Guten Morgen, Herr Conway».
  
  
  Ганна павесіла трубку і вярнула завушню на месца.
  
  
  “Ён не збіраецца гэтага рабіць”, – сказала Ўршуля, яе і без таго шырока расплюшчаныя вочы сталі яшчэ шырэй.
  
  
  “Ён хоча паразмаўляць. Але я ўпэўнены, мая дарагая, што ён гэта зробіць».
  
  
  * * *
  
  
  "Ты прачнуўся?" - спытала яна з цемры побач з ім.
  
  
  "Так."
  
  
  Картэр перамясціў руку ёй на жывот, але адказу не было. Яна чакала ў ягоным пакоі, дакладней, у ягоным ложку, калі ён вярнуўся з сустрэчы з Фойгтам.
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  - спытаў Картэр, калі ён распрануўся і слізгануў у ложак побач з ёй.
  
  
  Яны казалі, і чым больш яны гэта абмяркоўвалі, тым больш абыякавай яна рабілася. Картэр зрабіў спробы, і яна адказала слаба. Заняткі каханнем былі механічнымі, без запалу, з мінімальным вынікам.
  
  
  Пасля гэтага яны шмат імгненняў праляжалі ў цішыні паасобку.
  
  
  Цяпер здавалася, што ёй трэба пагаварыць яшчэ раз, а Картэр быў не гатовы да гэтага.
  
  
  «У мяне ёсць інтуіцыя, прама тут, - яна прыціснула яго руку, - што ўсё роўна, што вы адкрыеце, усё гэта прывядзе да жанчыны Райнеман, і Стэфан у канчатковым выніку сыдзе».
  
  
  "Не, калі я магу дапамагчы".
  
  
  «Магчыма, нават ты, Нік, на гэты раз не зробіш цуду. Чым больш мы даведаемся пра Стэфана, тым больш я разумею, што ён багаты, разумны, магутны і зусім амаральны. Такім людзям можа сысці з рук усё. Для іх няма законаў”.
  
  
  Яго ўразіў глухі манатонны голас. Гэта было не падобна на яе, і фаталістычны пункт гледжання, які яна прытрымлівалася, мог быць небяспечным.
  
  
  «Гэй, - сказаў ён, абдымаючы яе.
  
  
  "Што?"
  
  
  «Я думаю, у вас посткаітальная дэпрэсія».
  
  
  "Не апекай мяне, Нік".
  
  
  «Добра, - уздыхнуў ён, - не буду. Нам патрэбен стрэлак. Думаю, Ганс-Ота аддасць яго нам».
  
  
  "А потым, спадзяюся, усё стане на свае месцы?"
  
  
  “Спадзяюся. Усё ў гэтым бізнэсе раскідана па кавалачках. Вы толькі маліцеся, каб яны сабраліся разам».
  
  
  "Памятаеце Ганконг?" - Спытала яна хрыплым ад настрою голасам.
  
  
  "Да уж."
  
  
  «Ты заставаўся са мной усю ноч і наступны дзень. На наступную ноч я прачнулася і назвала цябе. Ты пакінуў маю бальнічную палату. Я ведаю, куды ты пайшоў і што зрабіў, Нік».
  
  
  Картэр асцярожна адкаціўся ад яе.
  
  
  Ён памятаў. Ён вельмі старанна працаваў з кітайскім злачынным светам і купіў сабе аўтамат Тыран. Затым ён адправіўся на склад Коўлуна і забіў траіх мужчын.
  
  
  Ніякай справаздачы не было, і не было ўсталявана ніякіх сувязяў.
  
  
  Але Ліза ведала.
  
  
  Раптам ён зразумеў, што яна ўстала, устала з ложка і нацягнула халат.
  
  
  "Куды…?"
  
  
  "Табе патрэбен сон", - адказала яна, рухаючыся да дзвярэй. "Заўтра вялікі дзень… для нас абодвух".
  
  
  Ён пачаў пярэчыць, але дзверы за ёй ужо зачынялася.
  
  
  Картэр вельмі стаміўся, але пасля таго, як яна пайшла, ён доўга ляжаў без сну, турбуючыся аб тым, як, на яго думку, яе розум, магчыма, гуляе з ёй жарты.
  
  
  Гэта былі першыя промні сонца, калі, нарэшце, ён дазволіў сваім вачам зачыніцца і дазволіць сну дагнаць яго.
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  Стэфан Канвей сунуў фатаграфіі і лісты паперы назад у манільскі канверт і кінуў іх на стол паміж сабой і жанчынай. Нягледзячы на тое, што яны знаходзіліся ў вельмі адасобленай, зачыненай кабіне, ён агледзеўся, перш чым загаварыць, нібы нехта глядзеў праз яго плячо.
  
  
  «Калі не лічыць фатаграфій, гэтая чыстая здагадка», - прагыркаў ён. «І што з таго? У шматлікіх жанатых мужчын ёсць раманы. Палова мужчын, якія працуюць на мяне, верагодна, трахаць сваіх сакратарак».
  
  
  "Калі яны працуюць на вас, - холадна адказала цёмнавалосая жанчына, - яны, верагодна так робяць".
  
  
  «Ты - з'едлівая сука».
  
  
  Яе чырвоныя вусны зайгралі ўсмешкай. «Ваша меркаванне мяне не турбуе і не цікавіць. У дадатак да таго, што вы бачылі, мы можам адправіць Клаўсвіца на Захад асабіста, каб ён распавёў яго гісторыю».
  
  
  "Гэта ўсё роўна мяне не кране".
  
  
  «Магчыма, не. Але гэта нанясе сур'ёзны ўдар па вашым аўтарытэце. Вы маглі б, як вы, амерыканцы, кажаце, пацалаваць палітыку на развітанне».
  
  
  Стэфан Канвей пацёр віскі. "Што ты хочаш?"
  
  
  Ганна Пальміткова перадала той самы спіс, які перадала Уршулі Райнэман у ранішні дзень той раніцы.
  
  
  Канвей уважліва прагледзеў яго, а затым з агідай шпурнуў на стол.
  
  
  "Гэта здрада!"
  
  
  «Гэта бізнэс. І калі ты не хочаш займацца бізнэсам…»
  
  
  Яна сабрала спіс і тэчку з вабілай і стала паднімацца.
  
  
  "Сядай." Канвей уздыхнуў і расцер незапаленую цыгару ў кававы кубак. "Калі я згодны, я хачу атрымаць больш, чым гэты матэрыял".
  
  
  "Такія як…?"
  
  
  "Знішчыць усе сляды".
  
  
  Ганна Пальміткова закурыла. Яна глыбока ўдыхнула і дазволіла дыму пратачыцца з яе ноздраў. «Мужчына, які прадаў вінтоўку, ужо мёртвы. І жанчына, фройляйн Кламер таксама».
  
  
  Руская шпіёнка чакала, што мужчына насупраць яе пабляднее, ахне або нейкім іншым чынам выкажа шок ад усведамлення яе бязлітаснасці.
  
  
  Яна была зусім не гатовая да яго ўласнай жорсткасці.
  
  
  “Добра. Я хачу, каб гэты Дзітэр Клаўсвіц таксама быў мёртвы. Я хачу, каб яго цела было дастаўлена заходнегерманскім SSD разам з іншым прызнаннем, што ён збіраўся забіць мяне».
  
  
  "Я думаю, гэта можна задаволіць".
  
  
  «Гэта будзе зроблена», - прашыпеў Канвей. «І гэта яшчэ не ўсё. Я хачу прыбраць Уршулю з дарогі, і я хачу, каб гэта выглядала як выпадковасьць”.
  
  
  Надышла чарга жанчыны міргнуць. Яе навучылі адмаўляцца ад любых эмоцый, забіваць без пытанняў, выкарыстоўваць сваё цела па любой прычыне на загад. Літаральна не было нічога, што яна не зрабіла б для сваёй справы.
  
  
  Але нават яна была шакаваная.
  
  
  "Гэта можа быць складана".
  
  
  "Але гэта можа быць зроблена." - запярэчыў ён.
  
  
  "Так, гэта павінна быць зроблена."
  
  
  «Я з'яжджаю сёння раніцай у Мюнхен. Я хачу быць там, калі гэта адбудзецца”.
  
  
  «Прабачце. Я павінна патэлефанаваць».
  
  
  Стэфан Канвей замовіў свежую каву і брэндзі, пакуль чакаў. Ён разгарнуў новую цыгару і на гэты раз закурыў. Да таго часу, як руская вярнулася, усё ішло добра.
  
  
  "Добра?"
  
  
  «Патэлефануй ёй. Скажы ёй, што ты павінен убачыць яе асабіста, але не ў Заходнім Берліне. Скажы ёй, каб яна праехала праз Усходнюю Нямеччыну і выехала на захад па аўтабане нумар пятнаццаць у бок Гамбурга. Скажы ёй, каб яна з'ехала ў шэсць гадзін вечара. "
  
  
  "Вядома."
  
  
  «У Людвігслусце яна павінна ехаць па шашы на поўнач у бок Швэрына. Скажыце, што вы сустрэнеце яе на гэтай дарозе. Таму яна павінна быць дакладнай».
  
  
  "Гэта будзе падобна на няшчасны выпадак".
  
  
  "Так і будзе."
  
  
  Канвей кіўнуў. Ён нават усміхнуўся. "Яна водзіць…"
  
  
  Новы шэры кабрыялет Mercedes 190 SL, нумар ліцэнзіі D944-941. Мы вельмі ўважлівыя, містэр Канвей. Цяпер ваша частка здзелкі».
  
  
  Канвей паглядзеў на гадзіннік. «Я магу атрымаць замову ў наш даследчы цэнтр у Каліфорніі на працягу гадзіны. Яны перададуць яго на наш склад у Пенсільваніі. Гэта можа быць у пяць гадзін рэйса з Далеса па часе Вашынгтона».
  
  
  "Значыць, ён будзе тут у пяць раніцы".
  
  
  "Без уліку надвор'я ў Франкфурце".
  
  
  "Заўтра апоўдні, г-н Канвей, улады Заходняй Германіі будуць праінфармаваныя аб тым, каб забраць цела Дзітэра Клаўсвіца на кантрольна-прапускным пункце Чарлі".
  
  
  "А арыгіналы… прызнанні і фатаграфіі?"
  
  
  «Гэта будзе дастаўлена вам у Мюнхен, як толькі абсталяванне будзе ва Усходнім Берліне. Я сама буду суправаджаць перадачу».
  
  
  "А калі вас зловяць з Франкфурта?"
  
  
  «Будзе нехта, хто зойме маё месца. Нам проста трэба будзе паспрабаваць яшчэ адну партыю, ці не так?»
  
  
  Гэта заспела Канвея знянацку, але ён хутка акрыяў і адказаў, вярнуўшыся ў наступ.
  
  
  «Я не ведаю, хто вы, але магу здагадацца, хто вы: расейская, і, верагодна, шпіён КДБ. Ну, ведаеце што? Мне пляваць, пакуль я атрымліваю сваю долю. У мяне столькі ж грошай столькі ж улады і кантактаў, колькі ў большасці краін трэцяга свету”.
  
  
  "Я ўпэўнены, што ты ведаеш".
  
  
  «Запомні гэта. Таму што, калі гэта скончыцца, калі ты калі-небудзь зноў паспрабуеш звязацца са мной, я загадаю забіць цябе, як я забіў маю жонку. Толькі гэта не будзе так хутка і бязбольна. І я зраблю гэта. дзе б вы ні знаходзіліся, нават у Маскве».
  
  
  З гэтым ён сышоў.
  
  
  Ганна Пальміткова прасачыла за струменьчыкам дыму ў цыгарэце ў руцэ.
  
  
  Пальцы, якія трымалі яе, дрыжалі.
  
  
  * * *
  
  
  "Гер Картэр?"
  
  
  "Так." Картэр адразу пазнаў голас у тэлефоне і скаціўся з ложка, абтрасаючы з сябе туман.
  
  
  "Ці трэба мне казаць, хто гэта?"
  
  
  "Не. Што ў цябе ёсць?"
  
  
  «Нашага мужчыну нанялі праз Оскара Хеслінга. Гэта зрабіла жанчына, якая звязалася з першым чалавекам у ЗША. Але чамусьці я адчуваю, што ў вас ужо была гэтая інфармацыя, праўда?»
  
  
  «Так. Я цябе правяраў».
  
  
  “Я паважаю гэта. Мужчыну, якога вы хочаце, было вельмі складана ідэнтыфікаваць, бо ён не быў прафесіяналам».
  
  
  "Ён не быў ім?"
  
  
  «Не, але ён быў надзвычай кваліфікаваны. Геній гэтага ўблюдка Хеслінга знаходзіў такіх людзей».
  
  
  "Хто ён?"
  
  
  «Яго клічуць Дзітэр Клаўсвіц».
  
  
  Картэр закурыў цыгарэту і дазволіў дыму абпаліць яго лёгкія, пакуль ён слухаў кароткую гісторыю стрэлка.
  
  
  "Дзе я магу яго дастаць?" - сказаў ён нарэшце.
  
  
  «Баюся, гэта будзе складана. Прама зараз. Клаўсвіц утрымліваецца ў турме Усходняй Германіі. Ён таксама знаходзіцца пад строгай аховай як дзяржаўны вязень».
  
  
  "Чорт."
  
  
  "Гэта ўсё, што я магу вам сказаць, гер Картэр.
  
  
  Вы згадалі, што вам можа спатрэбіцца іншая паслуга да завяршэння нашага пагаднення? "
  
  
  "Не ... пачакай, можа быць. Пачакай!"
  
  
  Картэр выпусціў тэлефон. Ён прайшоў у ванную і наліў у ракавіну лядоўню ваду. Ён хутка двойчы акунуў галаву ў ваду, каб ачысціць розум.
  
  
  "Рызыкоўна, - падумаў ён, - яго мозг зноў працуе на поўную магутнасць, але гэта можа стаць рычагом".
  
  
  "Фойгт?"
  
  
  "Я ўсё яшчэ тут."
  
  
  "Я хачу, каб ты выкраў жанчыну і трымаў яе".
  
  
  "Гэта зойме некаторы час, назіранне, настройка…"
  
  
  "Я хачу, каб гэта было зроблена сёння ўвечары".
  
  
  "Я зраблю гэта".
  
  
  «Яе клічуць Уршуля Райнэман…»
  
  
  * * *
  
  
  "Уршуля?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Падыдзі да кутняга тэлефона і патэлефануй мне".
  
  
  Канвей паклаў слухаўку на падстаўку і зачыніў два свае грувасткія валізкі. Ён заўсёды збіраў рэчы сам. Гэта было яго фетышам - заўсёды ведаць, дзе ўсё знаходзіцца, нават ніжняя бялізна і насоўкі.
  
  
  Ён схапіў тэлефон пры першым званку.
  
  
  "Гэта я, што здарылася?"
  
  
  «Паслухай, дарагі, у мяне зараз няма часу расказаць табе ўсё. Я павінен цябе ўбачыць».
  
  
  "Але як? Гэта было б занадта небяспечна, каб нас убачылі…»
  
  
  «Мне ўсё роўна, Уршуля, дарагая. Я павінна ўбачыць цябе зараз больш за ўсё».
  
  
  «Я мяркую, гэта можа быць проста бізнэс», - сказала яна, крыху падумаўшы. "Я павінен прыехаць у гатэль?"
  
  
  "Не… не, я хачу, каб ты паехала ў Заходнюю Нямеччыну".
  
  
  "Куды?"
  
  
  Канвей асьцярожна даў ёй інструкцыі, якія дала яму руская жанчына. А потым ён паўтарыў іх.
  
  
  "Але дзе я цябе сустрэну?"
  
  
  «Проста працягвай ехаць па маршруце. Я цябе сустрэну».
  
  
  Па тэлефоне раздаваліся рыданні. «О, Стэфан, гэта ўсё нас дагоніць, ці не так!»
  
  
  «Не, не, гэта не так, калі мы будзем захоўваць галаву. Проста зрабі, як я кажу, Уршуля, і мы будзем разам назаўсёды… хутка. А, Уршуля...?
  
  
  "Так?"
  
  
  "Не кажы нікому, куды ты ідзеш".
  
  
  "Я не буду. Гэтая жанчына, якая прыйшла ўчора ўвечары, мае да гэтага нейкае дачыненне?"
  
  
  Кануэй амаль адказаў адмоўна, але раздумаўся. "Так, у некаторым сэнсе".
  
  
  "О, Стэфан, ты ж не збіраешся аддаваць ім абсталяванне?"
  
  
  «Уршуля, як ты ўвогуле можаш пра гэта падумаць? Тое, што мы зрабілі, - гэта для нас, але я ніколі не стану здраднікам. Ты гэта ведаеш».
  
  
  «Так, вядома, кахаю. Я кахаю цябе, Стэфан».
  
  
  «І я кахаю цябе, дарагая. Убачымся сёння ўвечары». Ён павесіў трубку і рэзка рушыў да дзвярэй. "Джон? ... Джон, дзе ты, чорт вазьмі?"
  
  
  Прама тут, сэр.
  
  
  "Машына гатова?"
  
  
  "Так, сэр, і самалёт гатовы да вылету ў Тэгеле".
  
  
  “Добра. Вазьмі мае валізкі. Пайшлі да д'ябла адсюль!
  
  
  * * *
  
  
  Картэр набраў нумар Лізы, і адказаў сонны голас.
  
  
  "Гэта я", - сказаў ён. "Адчуваеш сябе лепш?"
  
  
  "Нічога асаблівага. Проста сонная».
  
  
  «Давай, збірай рэчы. Калі мы зможам скончыць гэтую справу да вечара, мы накіруемся ў Мюнхен».
  
  
  "Мюнхен?"
  
  
  «Каб націснуць на Стэфана Канвея. Ён паехаў туды рана; я толькі што гаварыў з Вінтнэрам. Я накіроўваюся ў ягоны офіс».
  
  
  "Нешта новае?"
  
  
  "Мы ведаем, хто страляў".
  
  
  "Нік, я пайду".
  
  
  "Няма неабходнасці. Сядзі спакойна, я буду трымаць цябе ў курсе».
  
  
  Ён павесіў трубку, перш чым яна паспела задаць яшчэ нейкія пытанні, і накіраваўся да ліфта. Аўтамабіль SSD і кіроўца, якога яму даў Вінтнер, чакалі ў тратуара.
  
  
  Паездка доўжылася дваццаць хвілін па дажджлівых і слізкіх вуліцах.
  
  
  «Добрай раніцы», - сказаў Картэр, наліваючы сабе гарачы кубак кавы і садзячыся насупраць чалавека з SSD.
  
  
  «Сёння апоўдні. Вось дасье Клаўсвіца. У яго кароткае абвінаваўчае заключэнне, але фон адпавядае профілі».
  
  
  "Ці ёсць шанц патаргавацца для яго?"
  
  
  "Залежыць ад таго, ці ведаюць яны, што ў іх ёсць".
  
  
  Картэр кіўнуў і сербануў дымлівае варыва, гартаючы файл. Вось пра што я думаў. Акрамя таго, калі ён трапіў туды адразу пасля забойства, то гэта не Клаўсвіц забіў фраў Кламер».
  
  
  «Прачытаўшы гэта, я думаю, вы пагадзіцеся, што гэта ўсё роўна будзе не ў ягоным стылі. Ён мог бы прыдушыць яе голымі рукамі, але ніколі - кавалкам фартэпіяннага дроту. Я паслаў агента цераз сцяну. Нам проста давядзецца пачакаць. Так, Брухнер, што гэта? "
  
  
  Картэр падняў вочы. Брухнер стаяў у дзвярным праёме, яго твар азмрочваўся сумессю агіды і здзіўлення.
  
  
  «Турак. Яны знайшлі яго на плыце пасярод Халензеі каля гадзіны таму… мёртвым».
  
  
  "Як ён гэта атрымалася?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Стрэл, адна куля за правым вухам. Яны ўжо апазналі пісталет. Гэта адзін са шматлікіх, выкрадзеных каля месяца назад са зброевай казармы ў Пратазе».
  
  
  "На плыце?" - сказаў Вінтнер.
  
  
  «Так, сэр. Яго адбіткі - адзіныя на пісталеце. Яны называюць гэта самагубствам».
  
  
  Картэр і Вінтнер абмяняліся поглядамі. Іх вочы казалі ўсе: лухта сабачая.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэннае надвор'е яшчэ пагоршылася. Праз высокія вокны неба над Заходнім Берлінам у патухлым святле стала колеры свінцу. Дождж разносіўся па горадзе шэрым плямай, што зрабіла Картэра яшчэ больш прыгнечаным, чым ён ужо сябе адчуваў.
  
  
  Цяпер сабраць гэта было нескладана. КДБ або Усходнегерманскі Штазі - ці і тое, і іншае - звхапілі Дзітэра Клаўсвіца
  
  
  Яны не толькі захапілі яго, але і ўжо дзейнічалі згодна з тым, што ён ім сказаў.
  
  
  Хуткі тэлефонны званок у акругу Калумбія і некалькі хуткіх пытанняў Лімптану / Сымонаву запоўнілі некаторыя прабелы. Пад інтэнсіўным допытам былі рэчы, якія ён успомніў, расказваючы Ганне Пальмітковай. Напрыклад, сувязь, якую ён усталяваў з Оскарам Хеслінгам, каб шантажаваць Стэфана Канвея.
  
  
  Калі Дзітэр Клаўсвіц трапіў да іх, гэта было падобна на манну нябесную ці плод добрай аперацыі, у залежнасці ад таго, як на гэта глядзець.
  
  
  Звязаць разам забойства фраў Кламер і «самагубства» турка падыходзіла Картэру. Хутчэй за ўсё, для забойства была дасланая група з Усходняй Нямеччыны. Гэта азначала, што Усход ужо зразумеў гэта і нашмат апярэдзіў Захад.
  
  
  Наступны крок?
  
  
  Атрымаць ад Канвея тое, што яны хацелі.
  
  
  Бачыць Бог, падумаў Картэр, калі ён правільна здагадаўся, у іх больш за досыць боепрыпасаў.
  
  
  Яны нанялі кагосьці, каб назіраць за Канвеем і яго світай у Мюнхене. У Берліне было цяжка сачыць за кожным ягоным крокам. Вінтнер яхідна паведаміў Картэру, што «ў гера Канвея шмат вельмі ўплывовых сяброў. Двое мужчын, якія былі ў мяне з ім, былі затрыманыя пасля некалькіх тэлефонных званкоў у Бон».
  
  
  "Палітыка", - падумаў Картэр, гледзячы на святлацень аўтамабіляў і гарадскіх агнёў далёка ўнізе.
  
  
  "Чорт."
  
  
  Картэр рэзка павярнуўся. Джаміль Эрхані сядзеў за вялізным сталом у форме падковы перад побач кампутарных экранаў. Ён адкінуўся на спінку крэсла, яго пальцы ўпіліся ў галаву.
  
  
  "Табе трэба яшчэ кавы, Джаміль?"
  
  
  «Не, мне трэба сорак пальцаў і два мозгі. Няўжо ты не можаш зразумець гэта законна? Прашыць значок ці нешта ў гэтым родзе?»
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Баюся, Канвей занадта добра затуляе сваю азадак. Працягвай».
  
  
  Картэр падышоў да стала, застаўлены сэндвічамі і велізарнай кававаркай.
  
  
  "Патрапіць на яго банкаўскі рахунак было прасцей простага ў параўнанні з гэтым", – прастагнаў індыец. «Госпадзе, Нік, адгрузка, інвентар і класіфікацыя прадукцыі такой кампаніі, як Protec, усё роўна што спрабаваць узламаць Форт-Нокс з вадамётам!»
  
  
  Картэр працягнуў яму кубак свежай дымлівай кавы. «Працягвай, мой сябар. Калі ў КДБ ёсць рычаг ціску на Канвея, я хачу ведаць, згінаецца ён ці перакульваецца. Цяпер гэта ўсё, што ў нас ёсць».
  
  
  Уздыхнуўшы, Эрхані адпіў каву і пакаціўся на крэсле, каб набраць яшчэ некалькі паслядоўнасцяў у спробе знайсці ключ, які дазволіў бы яму ўвайсці ў кампутары Protec.
  
  
  Тэлефон зазваніў. Картэр заўважыў лінію і схапіў яе. "Картэр тут".
  
  
  «Гэта Ліза, Нік. Вінтнер даў мне гэты нумар. Што новага?"
  
  
  "Трохі." Ён хутка прывёў яе ў курс справы.
  
  
  «Яны схапілі яго, - адказала яна, - і звернуць яго. Ён зробіць усё, каб пазбегнуць чагосьці падобнага і захаваць сябе беласнежным!
  
  
  У яе голасе зноў прагучала дрыготка, якая мяжуе з істэрыяй.
  
  
  "Супакойся, Ліза, мы робім усё, што можам".
  
  
  «Ведаю, ведаю. Гэта проста… ну, чорт вазьмі, гэта хвалюе!»
  
  
  «Я ведаю, што гэта… страшэнна непрыемна».
  
  
  "Што-небудзь я магу зрабіць?"
  
  
  «Не, заставайся спакойнай у гатэлі. Я пазваню табе, калі нешта зламаецца».
  
  
  "Дзякуй".
  
  
  "Да уж."
  
  
  Картэр выпусціў тэлефон і паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  Было сем гадзін. Хлопчыкі Ганса-Ота проста прыедуць да Ўршулі Райнэман.
  
  
  * * *
  
  
  Уршуля пераадолела апошнюю барыкаду і прымусіла моцны рухавік завываць, пераключаючы перадачы. Наперадзе белай стужкай перакручвалася аўтабан.
  
  
  У люстэрка задняга выгляду яна ўбачыла, што чорны Вольва ўсё яшчэ ідзе за ёй. Машына падабрала яе ў варот Шпандаў і заставалася з ёй, не адстаючы ад яе хуткасці, праз усю Ўсходнюю Нямеччыну.
  
  
  Яна некалькі разоў запавольвалася Вольва заўсёды запавольваўся разам з ёй. На паўдарогі праз ГДР яна вырашыла, што Стэфан сядзіць у «Вольва». Хто яшчэ мог бы рушыць услед за ёй такім чынам?
  
  
  Яна аднавіла нармальную хуткасць для аўтабана, якая, вядома, была такой жа хуткай, як і "мерседэс".
  
  
  Дворнікі лабавога шкла гіпнатычна змагаліся з дажджом. Яны выклікалі ў яе дрымотнасць, і сталае назіранне за машынай ззаду яе не дапамагала.
  
  
  Яна падумала аб тым, каб спыніцца ў Перлебургу, адзнацы ў тры чвэрці, але наклала вета і паехала далей. У Людвігслусце яна заўважыла знак на шашы 106 і накіравалася на поўнач у бок Швэрына. Дарога тут звужалася, і, паколькі яна была шчыльна аперазана дрэвамі, было намнога цямней.
  
  
  Ёй прыйшлося знізіць хуткасць да пяцідзесяці міль у гадзіну.
  
  
  Вольва адстаў далёка ззаду, але яго агні ўсё яшчэ былі бачныя ўдалечыні.
  
  
  Раптам з-за павароту на пляцоўку для адпачынку на дарогу згарнуў вялікі седан "Мэрсэдэс" і згарнуў на паласу прама побач з ёй. У машыне было двое мужчын, і бокам Уршулі магла бачыць, як яны глядзяць на яе.
  
  
  Яна паскорылася, і яны таксама. Яна замарудзілася, і яны таксама.
  
  
  Наперадзе прыкладна дзве мілі дарога звузілася, каб увайсці ў тунэль. Яго тоўстыя бетонныя сцены блішчалі ў святле сустрэчных агнёў.
  
  
  Ззаду яе яна магла бачыць агні - яна выказала здагадку, што яны належалі «Вольва» - якія набіраюць хуткасць і хутка надыходзячыя.
  
  
  Уршуля павялічыла хуткасць. Раптам месца не аказалася. Седан набліжаўся да яе.
  
  
  Яна зняла нагу з акселератара і націснула на педаль тормазу.
  
  
  Было занадта позна.
  
  
  Яна ехала з хуткасцю восемдзесят пяць міль за гадзіну. Тормаз запаволіў яе да шасцідзесяці, калі нос маленькага кабрыялета ўрэзаўся ў бетонны бок тунэля.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр назіраў, як пальцы Эрхані лётаюць па клавіятуры, літары і знакі ўсплываюць, а затым знікаюць на экране кампутара.
  
  
  Індыец гэтага не сказаў, але Картэр мог сказаць па ашклянелых вачах гэтага чалавека, што ён дамагаецца прагрэсу.
  
  
  "У цябе выйшла"
  
  
  “Не зусім, але я думаю, што я блізкі. Коды доступу былі простымі. Я проста зрабіў іх надта складанымі. Атрымайце гэта, добра?»
  
  
  Картэр схапіў тэлефон. "Так?"
  
  
  "Гер Картэр?"
  
  
  Да цяперашняга часу Картэр добра ведаў хрыплы голас. "Гаворачы. У цябе ёсць яе?"
  
  
  «Баюся, што не. Мае людзі былі гатовыя рушыць, але яна пакінула сваю кватэру і праехала скрозь сцяну».
  
  
  "Ва Усходні Берлін?"
  
  
  «Не. Яна паехала па аўтабане нумар пятнаццаць у Заходнюю Нямеччыну».
  
  
  Картэр змакрэў. «Гэта павінна было аблегчыць захоп».
  
  
  "Было б, - адказаў Фойгт, - калі б яна не ўрэзалася ў сцяну тунэля".
  
  
  "Здарэнне?"
  
  
  “Уладам гэта будзе падавацца так. Двое маіх людзей ішлі за ёй. Яны бачылі, як вялікі седан Mercedes разбіўся».
  
  
  "Яна мёртвая", - прашыпеў Картэр.
  
  
  «Так. Яе галава прайшла праз лабавое шкло, а яе грудзі раздушыла рулявое кола».
  
  
  "Вашы людзі не атрымалі нумар машыны, ці не так?"
  
  
  "Так, але пазней".
  
  
  "Пазней…?"
  
  
  «Залішне казаць, што яны не засталіся на месцы здарэння. Калі яны вярталіся, «Мэрсэдэс» абагнаў іх па ўсходнегерманскім аўтабане. Яны бачылі, як ён крануўся з Nauen».
  
  
  Картэр ахнуў. - "З Усходняй Германіі?"
  
  
  "Цалкам".
  
  
  Фойгту не трэба было ўдавацца ў падрабязнасці. Калі людзі, якія забілі Ўршулю Райнэман, пакідалі аўтабан ва Ўсходняй Нямеччыне, асабліва ўначы, яны былі афіцыйнымі асобамі.
  
  
  "Я мяркую, гер Картэр, што наша пагадненне завершана?"
  
  
  «Скончана, гер Фойгт. Данке».
  
  
  "Бітэ".
  
  
  Сувязь была перапынена, і Картэр вярнуў тэлефон на месца.
  
  
  Занадта шмат людзей загінула, надта моцная сувязь з Усходам.
  
  
  Ён быў амаль упэўнены, што зараз ён у яго ёсць. Гэтым завяршылася забойства Уршулі Райнэман. Яна была Апошнім звяном, якое магло паставіць Стэфана Канвея ў тупік.
  
  
  "Я зразумеў!"
  
  
  Картэр падышоў да кансолі ззаду Эрхані. Ён ужо ведаў, што адбылося. КДБ апярэдзіў яго. Яны палічылі забойства няправільным шляхам і ўсклалі адказнасць на Канвея.
  
  
  Дзесяць да аднаго будучы сенатар замятаў сляды, каб выратаваць сваю шкуру.
  
  
  Эрхані пацвердзіў гэта.
  
  
  "Вось яна, партыя, амаль да апошняга мікрачыпа, які вы атрымалі ад Пентагона".
  
  
  "Чый код аўтарызацыі?"
  
  
  "Асабістае, Стэфан Канвей".
  
  
  "Куды гэта ідзе?"
  
  
  «Lufthansa з Далеса. Прызямляецца ў Франкфурце а пятай раніцы па мясцовым часе».
  
  
  "Яны перагрузяцца ў аэрапорце адразу пасля мытні".
  
  
  "Плануецца перавесці яго на ваенны транспарт у Заходні Берлін".
  
  
  "У іх будуць гатовыя фальшывыя скрыні", – прагыркаў Картэр.
  
  
  "Гэта ваш аддзел, а не мой", – сказаў Эрхані, павярнуўшыся да Картэра.
  
  
  Кілмайстар ужо накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  * * *
  
  
  У руцэ ад'ютанта затрашчала радыё. Ён паднёс яе да вуха і загаварыў. Калі ўсё сціхла, ён павярнуўся да свайго начальніка.
  
  
  "Таварыш палкоўнік?"
  
  
  "Так".
  
  
  «Ён зараз у забароненай зоне, накіроўваючыся да брамы Мітэ».
  
  
  «Так, я яго бачу», - адказаў Балянкоў, рухаючы разам з паспешлівым мужчынам звышмагутны бінокль. "Ён строга прытрымліваецца інструкцый".
  
  
  У жываце Балянкова закіпела жоўць. Ён сам даў Дзітэру Клаўсвіцу інструкцыі, якія адправяць яго на смерць.
  
  
  "Баюся, гер Клаўс, мы не можам дазволіць вам пакінуць Усходні Берлін на борце Аэрафлота.
  
  
  Аднак вы можаце вярнуцца ў Заходні Берлін. Вароты Міт будуць адкрыты для вашага пераходу. Я ўпэўнены, што вашых амерыканскіх папер будзе дастаткова, каб дазволіць вам збегчы ".
  
  
  Балянкоў перамясціў бінокль да зачыненых варот, а затым назад да Клаўсвіца. Мужчына заўважыў закінутыя вароты. Палкоўнік са свайго наглядальнага пункта на даху амаль бачыў страх і ўсведамленне на твары забойцы.
  
  
  Клаўсвіц разгарнуўся, яго вочы бачылі расчышчаны пясок нейтральнай зоны паміж двума сценамі. Цяпер яго розум ведаў, што яго падманулі. Але ён усё яшчэ быў вольны. Ён мог пералезці цераз сцяну і атрымаць другі шанц на волю?
  
  
  Ён не мог.
  
  
  Яго адзіным выбарам была сельская мясцовасць Усходняй Нямеччыны.
  
  
  Ён адышоў ад сцяны і пабег.
  
  
  Пасля гэта здарылася.
  
  
  Асляпляльнае белае святло асвятліла вуліцу і бягучую постаць. Начную цішыню парушылі адрывістыя чэргі.
  
  
  Клаўсвіц упаў, перакаціўся і зноў ускочыў. Ён пахіснуўся.
  
  
  Раздалася яшчэ адна кароткая чарга, і ён упаў.
  
  
  На гэты раз ён не рушыў з месца.
  
  
  "Скрыначка гатовая?"
  
  
  «Так, таварыш палкоўнік».
  
  
  «Я паведамлю SSD, што забойца быў забіты пры спробе да ўцёкаў. Акрамя таго, у нас ёсць падпісанае прызнанне ў тым, што ён спрабаваў забіць Стэфана Канвея».
  
  
  «Таварыш палкоўнік, Пальміткова - жанчына грунтоўная, - з гонарам сказаў памочнік.
  
  
  - Так, - суха адказаў Балянкоў і ў думках дадаў. Няўжо мы не ўсе вельмі эфектыўныя машыны для забойства?
  
  
  * * *
  
  
  Картэр паліў і глядзеў скрозь маленькія хвалі дажджу, якія сцякалі па лабавым шкле. Побач з ім закруціўся на сядзенне Брухнер. Марці Джэйкабс ціха сядзеў ззаду.
  
  
  Яны знаходзіліся ў адным з самых старых і брудных кварталаў Франкфурта, гледзячы на ??стары брудны склад.
  
  
  Ведаючы, што шукаць, было лёгка знайсці груз на складзе. Скрынкі паўсядзённага радыёабсталявання былі заменены абсталяваннем Protec. Чатыры скрыні Protec былі перамаркіраваны і загружаны на грузавік разам з астатнім некласіфікаваным абсталяваннем.
  
  
  Чацвёра людзей Брухнера ўжо чакалі, каб накінуцца на грузчыкаў, якія зрабілі замену.
  
  
  Усе трое пайшлі за грузавіком на гэты склад. Цяпер яны чакалі.
  
  
  "Нехта едзе ... гэта фургон!"
  
  
  "Я бачу гэта", - сказаў Картэр, гасячы цыгарэту.
  
  
  Фургон пад'ехаў да шырокіх падвойных дзвярэй, і хтосьці ступіў з боку кіроўцы. У святле фар фургона адбыўся рух, і дзверы расчыніліся. Постаць павярнулася і на кароткі час цалкам асвятлілася.
  
  
  "Ісус Хрыстос", - прашыпеў Марці Джэйкабс. "Гэта сама Ганна Пальміткова!"
  
  
  «Так, чорт вазьмі», - прагыркаў Картэр, калі фургон увайшоў у будынак, і дзверы за ім зачыніліся. "Цяпер шмат што ясна".
  
  
  І ўсе стаўкі зняты! - падумаў ён, вылазячы з машыны.
  
  
  "Вы абодва застанецеся тут. Гэта асабістае!"
  
  
  Ніводзін з мужчын не рушыў з месца.
  
  
  Картэр перасёк мокры тратуар да бакавых дзвярэй склада далей ад галоўных падвойных дзвярэй.
  
  
  Ён ужо ўзламаў замак, так што змог праслізнуць ціха і хутка. Ён зняў абутак і прайшоў праз груды скрынь, складзеных на драўляных паддонах.
  
  
  Яна якраз цягнула з грузавіка апошнюю скрыню. Яна рухалася хутка, эфектыўна. Кардонныя скрыні былі грувасткімі, але не цяжкімі. Яна лёгка ўзяла адзін і накіравалася да фургона.
  
  
  Картэр праслізнуў ззаду яе і пачакаў, пакуль яна не ўпадзе на падлогу.
  
  
  "Я сказаў вам заставацца ў Расіі, таварыш".
  
  
  На яе твары адбіліся шок і здзіўленне. З відавочным намаганнем яна ўзяла сябе ў рукі і загаварыла нягучна. "Гэта не мае значэння. У нас ёсць доказы на Кануэй. Калі гэтая партыя не будзе дастаўлена, ён знойдзе спосаб даставіць нам іншую, а не разбурыць сваю будучыню».
  
  
  “Я ўжо здагадаўся пра гэта. Ганна», - сказаў Картэр, рухаючыся да яе, калі ён падрыхтаваў пісталет люгер "Вільгельміну", але пакінуў засцерагальнік. «Вось чаму я заключу здзелку. Я хачу Канвея».
  
  
  "Ой?"
  
  
  "Дакладна. Што ў цябе ёсць на яго?" Яна сказала яму, і Картэр кіўнуў. "Я так і думаў. Мы стрыгуемся. Вы даяце мне магчымасць раздушыць Канвея, і вы можаце атрымаць скрынкі Protec».
  
  
  «Ты думаеш, я дурніца, Картэр? Акрамя таго, фатаграфіі і прызнанні знаходзяцца ва Усходнім Берліне. У мяне іх няма для абмену».
  
  
  "Тады я проста заб'ю цябе і зраблю ўсё, што змагу, каб схапіць Канвея".
  
  
  Яна паціснула плячыма і ступіла направа, далей ад адчыненых дзвярэй фургона. Картэр падняў пісталет. Ён не збіраўся страляць, ён збіраўся блефаваць.
  
  
  Ён хацеў забіць яе, але жывая, яна магла быць ключом да сутычкі з Канвеем.
  
  
  Яна чытала яго як кнігу.
  
  
  Хуткім рухам яна абышла фургон і накіравалася да вялікіх падвойных дзвярэй.
  
  
  Усхваляваны яе раптоўным дзеяннем. Картэр не злавіў яе, пакуль яна не апынулася амаль у дзвярэй. Ён схапіў яе за стан адной рукой, калі іх інэрцыя стукнула іх абодвух у зачыненыя дзверы.
  
  
  Яна была спрытнай і хуткай - можа быць, нават хутчэй Картэра.
  
  
  Яна ачуняла першай, выгнулася і ткнула яго каленам у пахвіну. Ён заблакаваў гэта сцёгнам. Яна схапілася за руку, якая трымала Вільгельміну, драпаючы пальцы з дзіўнай сілай. Яе палец упіўся ў яго спускавы клямар. Але бяспека ўсё яшчэ была ўключана.
  
  
  Змяніўшы тактыку, яна павярнулася сцёгнамі да яго жывата і падрыхтавалася кінуць яго. Картэр ведаў з мінулага досведу, што яна моцная як мужчына, і змагалася з ціхім адчаем.
  
  
  Ён заблакаваў спробу кідка і вывернуў пісталет з яе рук. Гэта была памылка. Яна прыўзняла яго, стукнула патыліцай па яго твары і абедзвюма рукамі ўчапілася яму ў пахвіну.
  
  
  Яго вочы запалалі, і ён адчуў, як кроў хлынула з разбітага носа. Бязгучны крык падняўся ў яго задыханым горле, калі яе сціскаючыя пальцы знайшлі яго яечкі.
  
  
  Яго рука міжвольна расціснулася, выпусціўшы пісталет Вільгельміну на бетон. Яе ўздыхі ператварыліся ў бурчанне, калі яна сціснула мацней і ўпала на адно калена. Як змяя, адна рука вызваліла яго і кінулася да "Люгеру". Гэтым жа рухам ён убачыў, як яна павярнула засцерагальнік у становішча "ўключана" і падняла пісталет.
  
  
  Яна хацела перакінуць рулю праз плячо, і ён убачыў, што гэта спрацуе.
  
  
  У яго не было выбару.
  
  
  Яго правая рука абхапіла яе горла, і яе напружаныя ўздыхі аціхлі. Пісталет быў цяпер у яе пляча, і яго рука сціснула яе шыю. Павольна рука ў яго пахвіне расслабілася, але яна ўсё яшчэ спрабавала цэліцца ўсляпую з люгера.
  
  
  Ён мацней націснуў, і нарэшце яна абмякла.
  
  
  Ён сціснуў у апошні раз, каб пераканацца, а затым дазволіў яе знежывеламу целе асесці на бетонную падлогу. Ён выцягнуў з кішэні хустку і выцер слёзы з вачэй і кроў з твару, гледзячы на ??нерухомае цела.
  
  
  Яна не рухалася. Яго пальцы знайшлі сонную артэрыю на яе шыі. Пульса не было. Яна была мёртвая.
  
  
  "Я папярэджваў цябе, Ганна", - сказаў ён і паплёўся да дзвярэй.
  
  
  У той момант, калі ён выйшаў на вуліцу, ён убачыў, як да яго бягуць Брухнер і Марці Джэйкабс.
  
  
  "Ты…?" - сказаў Джэйкабс.
  
  
  "Яна мёртвая", - прахрыпеў Картэр. «Скрыні Protec знаходзяцца ў грузавіку. Загрузіце іх і яе ў нашу машыну».
  
  
  Ён накіраваўся да тэлефоннай будкі на рагу. Ззаду яго ён пачуў голас Брухнера. "Вы атрымалі ад яе што-небудзь, што мы можам выкарыстоўваць на Канвея?"
  
  
  "Не", - прагыркаў Картэр праз плячо. «Сукін сын застаўся чысты».
  
  
  Яму спатрэбілася пяць хвілін, каб дабрацца да Заходняга Берліна і Хорста Вінтнера. У сціслых прапановах ён выклаў чалавеку SSD апошнія дзве гадзіны.
  
  
  «Значыць, адзіны спосаб злавіць ублюдка - гэта займець Клаўсвіца. Перакінь мяне цераз сцяну і не кажы ім, што мілая Ганна памерла. Скажы ім, што яна ў нас, і мы абмяняемся».
  
  
  На іншым канцы провада была доўгая паўза, а затым ціхі стогн. «Клаўсвіц ужо ў дарозе, - сказаў Вінтнер. "У труне."
  
  
  "Дзярмо", - прастагнаў Картэр.
  
  
  «Але не турбуйся аб Канвеі», - сказаў Вінтнер амаль шэптам. «Паўгадзіны таму Ліза Бэрынгтан спустошыла ў яго 9-міліметровую берэту ў яго гасцінічным нумары».
  
  
  Картэр замёр, яго думкі закружыліся. Ён павінен быў ведаць... Ганконг... яе настрой... Ён павінен быў ведаць.
  
  
  "Ці былі сведкі?"
  
  
  «Я думаў тое ж самае», - адказаў Вінтнер. “Але мы нічога ня можам зрабіць. Яна застрэліла яго на вачах у пяці чалавек».
  
  
  Картэр нават не адказаў. Ён проста паклаў тэлефон на падстаўку і пайшоў назад да складу. Раптам ён спыніўся, закурыў цыгарэту і раздумаўся.
  
  
  Ён павярнуўся на абцасах і пайшоў пад дажджом. Было амаль світанне, і святло ніколькі не рабіла вуліцы менш бруднымі.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Аперацыя Петраград
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Аперацыя Петраград
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Пралог
  
  
  Гэта быў неспакойны дзень нават па такійскіх мерках. Амерыканскае пасольства апынулася ў аварыйным рэжыме з-за візіту прэзідэнта Рэйгана. Пол Тыбет, які старшынстваваў на спецыяльнай нарадзе па бяспецы ў экранаваным пакоі, важдаўся з блакнотам перад сабой. Кожны рух прэзідэнта, з моманту яго прызямлення на борт Air Force One і да яго адбыцця трыма днямі пазней, быў старанна спланаваны. Сумна для Тыбета, які быў чалавекам нумар два ў аперацыях ЦРУ ў Японіі, але, тым не менш, неабходны.
  
  
  Боб Уілсан, начальнік службы бяспекі Вашынгтона, азнаёміў з маршрутам прэзідэнта. «Мне спатрэбіцца ваш водгук на працягу сутак, - сказаў ён. "Усё, што не жэле, усё выглядае небяспечным для цябе - наогул усё - я хачу ведаць неадкладна".
  
  
  "А як наконт бяспекі ў Імператарскім палацы?" - спытаў праз стол намеснік начальніка консульства Ханс Фасэ.
  
  
  «Пра гэта ўжо паклапаціліся», - сказаў Уілсан. «Чалавек уваходзіць і выходзіць. Унутры японцы паклапоцяцца пра яго».
  
  
  Тыбет паморшчыўся. За год, праведзены ў Японіі, ён пазнаў і паважаў японскі народ. Праз сваю працу ён жыў за кошт эканомікі, каб мець больш свабодны доступ да патрэбных людзей.
  
  
  "У цябе ёсць што дадаць, Пол?" - спытаў Уілсан.
  
  
  Тыбет паціснуў плячыма. «Наколькі я разумею, мы гатовы да яго. І ў нас яшчэ ёсць шэсць дзён. Да гэтага мы яшчэ пару разоў разгледзім сцэнар”.
  
  
  - Тады ўсё, - задаволена сказаў Уілсан.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і ў пакой увайшла сакратарка Тыбета. Усе паглядзелі ўгору.
  
  
  "Вам патрэбны тэлефонны званок, сэр".
  
  
  "Я прасіў, каб мяне не турбавалі", - раздражнёна сказаў Тыбет.
  
  
  «Выбачайце, сэр. Але гэта гучала тэрмінова. Я думаў, вы захочаце з гэтым разабрацца».
  
  
  «Прабачце мне», - сказаў Тыбет астатнім. Ён устаў і ўслед за сакратаром выйшаў з канферэнц-залы праз ажыўлены калідор чацвёртага паверха ў свой кабінет.
  
  
  "Хіба гэта не магло пачакаць?"
  
  
  “Ён ведае, хто вы. Ён спытаў вас па імені. Гэта руская».
  
  
  Страўнік Тыбета сцяўся. Толькі што Саветы былі вельмі актыўныя ў Японіі, крадучы японскія электронныя тэхналогіі. Яго праца, звязаная з японскай разведкай, заключалася ў тым, каб спыніць іх. Апошнія шэсць месяцаў ён працаваў шыфравальшчыкам у савецкім пасольстве. Гэта цалкам магло быць тым перапынкам, якога ён так чакаў.
  
  
  «Пакладзі гэта на дыктафон», - сказаў ён свайму сакратару, пакуль праходзіў рэшту шляху ў свой кабінет.
  
  
  Ён паглядзеў на яе праз адчыненыя дзверы, калі яна націснула кнопку ўключэння дыктафонаў, затым падняў трубку.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Містэр Пол Тыбет?"
  
  
  "Хто кажа?"
  
  
  "Вы мяне не ведаеце, але ў мяне для вас ёсць сёе-тое вельмі важнае".
  
  
  Акцэнт быў відавочна рускі, хоць мужчына нядрэнна размаўляў па-ангельску. Для Тыбета гэта прагучала як пастка.
  
  
  «Я думаю, што вы памыліліся партыяй», - сказаў Тыбет - стандартны адказ.
  
  
  «Вы ведаеце, што ў НАТА называюць падводнай лодкай тыпу «Петраград»? Я думаю, што ведаеце».
  
  
  Жывот Тыбета зноў сцяўся. Ён быў буйным мужчынам. Ён так моцна сціснуў тэлефон, што яго суставы збялелі. Падводная лодка савецкага флота тыпу "Петраград" была новенькай. Узровень развіцця. Меркавана здольны да нябачнасці… практычна не выяўляецца, знаходзячыся пад вадой любым вядомым метадам гідралакатара ці спадарожнікавага назірання. Пакуль што ЗША не ўдалося прыдумаць нічога тэхнічна вартага.
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  «Лейтэнант Мікалай Фёдар Лаўроў. Я марскі афіцэр, але я КДБ. Да нядаўняга часу я знаходзіўся на Светлай. Вы ведаеце гэтае месца?»
  
  
  Тыбет зрабіў. Саветы ўтрымлівалі вельмі вялікую базу падводных лодак недалёка ад сібірскага горада на поўнач ад Уладзівастока. Але гэта было ўсё, што было вядома пра гэтае месца; бяспека там заўсёды была надзвычай жорсткай.
  
  
  “Навошта мне гэта казаць? Што вам трэба?"
  
  
  «Я прынёс сёе-тое з сабой для цябе. Я схаваў гэта… тут, у горадзе».
  
  
  "У абмен на што?"
  
  
  “Я хачу, каб мяне адправілі ў Злучаныя Штаты. Я хачу пластычную аперацыю, я хачу новую асобу і хачу мільён долараў».
  
  
  Тыбет засмяяўся. «Вы ведаеце, што мы не плацім за інфармацыю… прынамсі, такімі грашыма».
  
  
  «У мяне ёсць кіраўніцтва па эксплуатацыі і абслугоўванні Petrogard. На кампутарным чыпе. Усё».
  
  
  У Тыбета перахапіла дыханне, яго думкі раптоўна актывізаваліся, візіт прэзідэнта цалкам забыўся.
  
  
  "Дзе мы можам сустрэцца?"
  
  
  "Парк Уэна", - сказаў расеец. «Заалагічны сад. Апоўдні. Гэта дае вам дзве гадзіны».
  
  
  "Як я пазнаю цябе?"
  
  
  «Вы не будзеце, містэр Тыбет. Але я буду ведаць вас». Рускі разарваў сувязь.
  
  
  Тыбет зламаў трубку. "Ты атрымаў усё гэта?" - спытаў ён свайго сакратара.
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  «Няхай амбасадар патэлефануе мне. Тады звяжыцеся з Бернгольцам - ён можа ўсё яшчэ дома. І забяспечце мне бяспечную сувязь з Лэнглі».
  
  
  "Мне патэлефанаваць маёру Рышыры?"
  
  
  Тыбет задумаўся на імгненне. Галоўным быў яго кантакт з японскім ЦРУ. «Не, - сказаў ён.
  
  
  Пакуль яго сакратар тэлефанавала ёй, Тыбет патэлефанаваў у Архіў у склепе, каб даведацца сёе-тое аб Belarus.
  
  
  
  
  
  Абяцалі ператэлефанаваць праз пяць хвілін, калі што-небудзь прыдумаюць. Затым ён патэлефанаваў наверх свайму босу, начальніку аддзела ЦРУ Арнольду Скату, які без перапынку слухаў, пакуль Тыбет тлумачыў, што адбываецца.
  
  
  "Змова дэзінфармацыі, Пол?" - спытаў Скот.
  
  
  «Магчыма. Але ў нас ёсць дастаткова часу, каб падставіць яго».
  
  
  Тыбет амаль чуў думкі пажылога мужчыны. Яны працавалі разам у Японіі год, але пяць гадоў таму яны разам папрацавалі ў Чылі. У іх была вялікая ўзаемная павага.
  
  
  "Зрабі гэта. Але трымай мяне ў курсе і не рызыкуй занадта моцна. Для мяне гэта гучыць як падстава».
  
  
  "Гэта варта паспрабаваць".
  
  
  «Удалага палявання».
  
  
  * * *
  
  
  Амерыканскае пасольства размяшчалася ў сучасным будынку ў Кадзімаці-ку, раёне на паўднёвым захадзе Токіа. Парк Уэна, адзін з найбуйнейшых у Токіа, знаходзіўся на паўночным захадзе вялізнага разрослага горада. Рух быў інтэнсіўным, як звычайна, і Тыбету спатрэбілася каля гадзіны, каб дабрацца да парка.
  
  
  Амбасадар Цімермана нерваваўся з нагоды гэтага праекту, але ён маўкліва дабраславіў Тыбета. Аднак ён быў крыху занепакоены тым, што японскае ЦРУ не было праінфармаванае. Чарлі Бернхольц, бягун нумар адзін у паўшар'і, пайшоў наперад са сваімі людзьмі, каб падрыхтаваць, і незадоўга да таго, як Тыбет пакінуў пасольства, Архівы патэлефанавалі з той невялікай інфармацыяй, якую яны мелі пра лейтэнанта Мікалая Лаўрова. быў тым, кім ён сябе назваў: ваенна-марскім афіцэрам у званні лейтэнанта, які таксама быў капітанам у КДБ. У рэестры савецкіх афіцэраў ён значыўся як афіцэр палітычнай бяспекі ваенна-марской базы падводных лодак "Светлая". астатняе па ім цікава.
  
  
  Тыбет прыпаркаваў машыну ў паўквартале ад уваходу ў парк і рэшту шляху прайшоў пешшу. Быў канец кастрычніка, і ўжо ў паветры стаяў халадок. Зіма абяцала быць вельмі лядоўні.
  
  
  У парку знаходзіліся тысячы людзей. Тут размяшчалася вялізная багата ўпрыгожаная Імператарская бібліятэка, Імператарскі музей і заалагічныя сады. Многія школьнікі на экскурсіях блукалі групамі са сваімі настаўнікамі.
  
  
  Тыбет заўважыў людзей Бернгольца прама ля галоўных варот і ў некалькіх добрых месцах у самім парку.
  
  
  Неба было чыстым, толькі лёгкі ветрык шапацеў галінамі дрэў. Усюды былі людзі. Гэта нагадала Тыбету аб яго юнацтве на дзяржаўных кірмашах у Аёве.
  
  
  Ён прайшоў міма мядзведжых клетак прама каля ўвахода ў заапарк і за пяцьдзесят ярдаў спыніўся перад вялікім натуральным вадаёмам, у якім тузін цюленяў гуляў у вадзе. Дзеці куплялі рыбу і працягвалі яе праз плот, каб цюлені скакалі высока ў паветра, выхоплівалі рыбу з малюсенькіх рук і ныралі з вялізным усплёскам, а дзеці кожны раз вішчалі ад захаплення.
  
  
  Тыбет на імгненне затрымаўся каля плота і закурыў. Цюлень скокнуў за кавалкам рыбы, калі невысокі, напружанага выгляду малады чалавек спыніўся і перагнуўся цераз плот. Тыбет зірнуў на яго.
  
  
  "Прыемна чуць дзіцячы смех", - сказаў мужчына з рускім акцэнтам.
  
  
  "Лейтэнант Лаўроў?" - Спытаў Тыбет.
  
  
  Лаўроў кіўнуў. Яго ўсмешка была сумнай. «Вы ведаеце, я жанаты. У мяне двое ўласных дзяцей, якіх я больш ніколі не ўбачу».
  
  
  "У вас ёсць кампутарны чып?"
  
  
  “Не са мной. Спачатку пагаворым…»
  
  
  Чэрап рускага выліўся ярка-чырвоным гейзерам крыві, яго цела перавярнулася праз плот. Тыбет адступіў у той момант, калі пачуў трэск магутнай вінтоўкі.
  
  
  Абарочваліся дзеці і іх настаўнікі ці маці. Здавалася, усё адбываецца ў запаволеным тэмпе.
  
  
  Краем вока Тыбет бачыў самога Бернгольца, які імчыць па шырокай дарожцы з пісталетам напагатове. Тыбет пачаў паднімаць руку, калі нешта жудасна гарачае і моцнае ўрэзалася яму ў галаву, і ён адчуў, што яго перакідаюць праз плот.
  
  
  Ён ніколі не чуў стрэлу, які забіў яго ...
  
  
  Адзін
  
  
  На вышыні 10 000 футаў цэнтр Вашынгтона, акруга Калумбія, у 12 мілях на паўднёвы захад, выглядаў як старанна прадуманая архітэктурная мадэль сталіцы. Пышная зялёная сельская мясцовасць Мэрыленда раскінулася пад нагамі Ніка Картэра, калі ён падрыхтаваўся да стойкі крыла Cessna 180, вецер церабіў яго цела, калі яны набліжаліся да зоны падзення.
  
  
  Гэта быў высокі, добра складзены мужчына з цёмнымі разумнымі вачыма, якія часам маглі станавіцца амаль чорнымі. Моманты найвялікшага задавальнення прыходзілі яму тады, калі ён сутыкаўся з сур'ёзным супернікам, няхай гэта будзе іншы чалавек ці проста свае ўласныя здольнасці. Гэтая дзівацтва асобы ў спалучэнні з амаль звышчалавечай воляй да выжывання ідэальна падыходзіла яму для працы з AX, вузкаспецыялізаваным агенцтвам па зборы разведдадзеных і спецыяльных дзеянняў. Усё, што не магла зрабіць ваенная разведка – ці нават ЦРУ, – было перададзена AX, якая працавала пад прыкрыццём Amalgamated Press and Wire Services. Унутры арганізацыі Картэра прызначылі N3: у яго была ліцэнзія на забойства.
  
  
  Яны набліжаліся да зоны высадкі над даследчым цэнтрам Міністэрства сельскай гаспадаркі ЗША на поўнач ад Цэнтра касмічных палётаў імя Годдарда НАСА. Картэр
  
  
  
  
  
  
  павярнуўся і паглядзеў на пілота Джона Ховарда, які ўсміхнуўся і пакруціў галавой.
  
  
  «Ты вар'ят вырадак, і я, верагодна, страчу ліцэнзію на гэты трук», - сказаў яму Говард перад іх узлётам.
  
  
  "Тады мы атрымаем каго-небудзь яшчэ".
  
  
  Ховард, які часам працаваў па кантракце з AX, падняў руку ў знак пратэсту. «О не, я б ні завошта гэтага не прапусціў».
  
  
  Картэр зірнуў праз салон невялікага, спецыяльна абсталяванага самалёта на свайго скакуна Тома Рэдмана, які паказаў яму вялікі палец уверх. З-за шуму рухавіка і ветру казаць было немагчыма. Але яны адрэпеціравалі гэты манеўр ужо дзясятак разоў, так што ў размове не было неабходнасці.
  
  
  Ховард падняў руку. Рэдман напружыўся. Апроч асноўнага парашута і рэзервовага заплечніка, Рэдман павінен быў панесці з сабой трэці парашут, які Картэр спакаваў сам.
  
  
  На гэты раз Картэр не насіў парашута. Нават запаснога парашута.
  
  
  Рука Ховарда ўпала, і з яго выйшаў Рэдман, яго акуратна знесла прэч.
  
  
  Праз імгненне Картэр убачыў, як ён падае, а праз некалькі секунд яго парашут адкрыўся, калі самалёт рэзка павярнуў направа, назад у тым кірунку, якім яны прыляцелі.
  
  
  Картэр чытаў аб гэтым узрушаючым скачку з парашутам дваццаць гадоў таму. Ён дачакаўся прыдатнага моманту, каб самому паспрабаваць. Як ён сказаў свайму босу Дэвіду Хоук, ён станавіўся мяккім. Ён быў па-за працай амаль шэсць месяцаў. Яго вастрыня пачала знікаць. Ён пачаў расслабляцца. Фатальныя заганы ў яго бізнэсе.
  
  
  Яму трэба нешта, каб вярнуць рэзкасць. Канешне, ён не афішаваў, што збіраецца рабіць. Ведалі толькі Рэдман і Ховард. Ніводны з іх не ўхваліў, але яны былі гатовыя пайсці на шпацыр.
  
  
  Ховард перавёў іх так, што яны апынуліся на некалькі тысяч футаў вышэй Рэдмана і больш чым на мілю назад.
  
  
  Картэр мог проста адрозніць ярка афарбаваны жолаб далёка ўнізе.
  
  
  Ён зноў зірнуў на Ховарда, які пакруціў галавой, затым падняў руку. Картэр напружыўся. Адзін стрэл - усё, што ў яго было. Ён альбо падыдзе дастаткова блізка да Рэдмана, каб схапіць запасны парашут, альбо не. Калі ён прамахнецца, шляхі назад не будзе.
  
  
  Ховард выпусціў руку, і Картэр, не разважаючы, сышоў са стойкі, і ён упаў.
  
  
  Першую секунду ці дзве ён куляўся, але лёгка выпрастаўся ў позе распасцёртага арла, сагнуўшы ногі ў каленях, выцягнутыя рукі, і ён ляцеў.
  
  
  На гэтай вышыні была невялікая бачная хуткасць; заўсёды здавалася, што ён проста плыве на моцным ветры.
  
  
  Навес Рэдмана быў цяпер нашмат бліжэй і крыху лявей. Картэр нахіліў сваё цела такім чынам, каб наблізіцца да правільнай траекторыі.
  
  
  На працягу наступных некалькіх секунд Картэр выкрасліў са сваёй свядомасці той факт, што ён падае на зямлю з хуткасцю лепш, чым сто міль у гадзіну, і замест гэтага засяродзіўся на Рэдмане. Ён павінен быў увайсці пад пакатым кутом пад падстрэшкам скакуна і перад тросамі парашута. Калі б яны заблыталіся, яны абодва ўпалі б да смерці. Ні ў аднаго з іх не было абсалютна ніякіх шанцаў на акрыянне.
  
  
  Картэр зноў адкарэктаваў кут свабоднага падзення. Цяпер ён мог ясна бачыць Рэдмана. Старэйшы скакун глядзеў уверх.
  
  
  Рэдман заўважыў Картэра, разгарнуўся тварам да сябе і працягнуў запасны парашут на адлегласці выцягнутай рукі.
  
  
  Адбылося гэта хутка. Купал Рэдмана прамільгнуў перад асабовай панэллю Картэра, і калі ён злучыўся з выцягнутым парашутам, ён адчуў жудасны шок, а затым капітан скакуна апынуўся вышэй і ззаду яго.
  
  
  Картэр працаваў хутка, але метадычна. Страціць парашут зараз было б дакладнай смерцю. І зямля неслася з неверагоднай хуткасцю.
  
  
  У яго быў парашут на спіне, але яму спатрэбіліся каштоўныя секунды, каб знайсці і замацаваць нажныя рамяні, а затым стабілізаваць сваё кулёк.
  
  
  Яго альтыметр сярдзіта гудзеў, папярэджваючы яго, што ён пераадолеў тысячу футаў, і тады ён быў гатовы.
  
  
  Цяпер зямля не здавалася далікатнай панарамай. Цяпер ён востра ўсведамляў сваю хуткасць.
  
  
  На вышыні шасцісот футаў ён нацягнуў трос. Здавалася, што на працягу цэлай вечнасці нічога не адбылося, але затым жолаб пачаў паступаць з зграі, адкрываючыся, калі ён быў усяго ў двухстах футах над зямлёй.
  
  
  Картэр усміхнуўся. Ён ведаў, што аднойчы ён паспрабуе прамахнуцца. Але не на гэты раз.
  
  
  * * *
  
  
  Брэд Уільямс, які кіраваў далёкаўсходнім сталом AXE з дакладнасцю ангельца, прыхінуўся да сваёй машыны, сіняму Chevrolet Caprice, у пяцідзесяці ярдаў ад мэты зоны падзення, калі Картэр прызямліўся ў трох футах ад вялікага белага X.
  
  
  Ён падышоў да яго, калі Картэр сцягваў свой балдахін і расшпільваў рамяні бяспекі. У яго на шыі вісеў бінокль. Ён падняў вочы.
  
  
  "Той Том Рэдман там наверсе?"
  
  
  Картэр кіўнуў. "Ястраб ведае?"
  
  
  Уільямс усміхнуўся. «Калі ты зразумееш, мой хлопчык, што Ястраб ведае ўсё. Гэта ягоная справа, ты ж ведаеш».
  
  
  Хоук быў упартым і якія палілі цыгары дырэктарам AX. Ён выйшаў з OSS пасля Другой сусветнай вайны, дапамог стварыць ЦРУ, а затым стварыў AX, калі стала відавочна, што такое агенцтва вельмі неабходнае. Ён і Картэр сышлі
  
  
  
  
  
  каб вярнуцца разам. Іх адносіны часам межавалі з адносінамі бацькі і сына. На свеце не было іншага чалавека, якога Картэр паважаў бы больш.
  
  
  "Ён паслаў цябе сюды?"
  
  
  «Так, але не для таго, каб цябе спыняць. Што-небудзь здарылася".
  
  
  "Прызначэнне?" - спытаў Картэр, яго пульс пачасціўся.
  
  
  Уільямс кіўнуў. Ён падняў вочы, калі Рэдман адыходзіў на пасадку. "Даволі трук, які ты выканаў".
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. Выскокваць з самалёта без парашута было звычайнай справай у параўнанні з большасцю яго заданняў. Цяпер ён быў гатовы. Больш за гатова.
  
  
  Рэдман прызямліўся, калі іх машына рушыла па полі. Картэр падышоў да свайго прыгуру, і яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  "Добры скачок, Том".
  
  
  Рэдман паглядзеў на Уільямса. "Бяда?"
  
  
  "Не, але мне трэба ісці".
  
  
  "Убачымся, калі вернешся".
  
  
  * * *
  
  
  Была нядзеля, таму на бульвары Балтымор-Вашынгтон не было вялікага руху, і яны хутка вярнуліся ў горад.
  
  
  "Што ты можаш мне сказаць, Брэд?" - спытаў Картэр. Ён запаліў адну са сваіх цыгарэт, вырабленых па індывідуальнай замове, з залатымі ініцыяламі на фільтры.
  
  
  «Цябе адправяць у Токіа. Фрыско сёння ўвечары, потым без перапынку».
  
  
  "Што там адбываецца?"
  
  
  «Я сам не ведаю ўсёй гісторыі, Нік, але Хоук бачыў прэзідэнта сёння раніцай. Падобна, ЦРУ магло быць крыху не ў сабе. Іх чалавек нумар два, хлопец па імені Пол Тыбет, быў застрэлены разам з ім. з савецкім ваенна-марскім лейтэнантам у Такійскім заапарку».
  
  
  "Уцёкі?"
  
  
  «Падобна, але ёсць яшчэ сёе-тое. Рускі прывёз некаторыя тэхнічныя дадзеныя па адной з іх новых падводных лодак. Ён схаваў іх недзе ў Токіа, і яны пераварочваюць горад, спрабуючы знайсці яго. Падобна, шмат людзі могуць апячыся ад гэтага. "
  
  
  "Ёсць лінія на трыгеры?"
  
  
  “КДБ, гэта відавочна. Але не, у нас няма ніякай лініі на іх», - сказаў Уільямс. Ён зірнуў на Картэра. Казука прасіў цябе. Канкрэтна».
  
  
  Картэр адкінуўся на спінку крэсла і ў думках вярнуўся ў Токіо сем ці восем гадоў таму. Кіраўніком станцыі AXE у Токіа ў тыя дні быў Оўэн Нашым. Яго забілі, калі ён вяртаўся ў Штаты, каб пагаварыць з Картэрам. Гэтае заданне ледзь не каштавала Картэру жыцця, але звяло яго з Кадзукам Акіямам, прыгожай жанчынай, на якой ён амаль ажаніўся.
  
  
  З таго часу яны разам працавалі над парай іншых заданняў. Цяпер яна ўзначальвала ўсю далёкаўсходнюю дзейнасць AXE.
  
  
  Уільямс кіраваў шоу з Вашынгтона, а Казука - з поля. Ён вырашыў, што будзе добра зноў убачыць яе.
  
  
  Штаб-кватэра AXE размяшчалася на Дзюпон-Серкл, дзе сыходзіліся авеню Нью-Гэмпшыра і Масачусэтса. Уільямс заехаў у падземны гараж, і яны з Картэрам прайшлі некалькі праверак бяспекі, перш чым іх дапусцілі ў апартаменты Хока.
  
  
  Іх чакаў Хоук. Гэта быў невысокі каржакаваты мужчына з густой беласнежнай галавой і ўсюдыіснай смуроднай таннай цыгарай, заціснутай у зубах. Ён падняў вочы.
  
  
  "Як быў скачок?"
  
  
  Картэр ведаў, што лепш не пытацца Хоука, як ён атрымаў свае веды. Гэты чалавек быў неверагодным. Мала што магло прайсці міма яго.
  
  
  "Проста добра, сэр".
  
  
  Хоук доўга крытычна паглядзеў на яго. "Як вы сябе адчуваеце?"
  
  
  "Я ў добрай форме, сэр".
  
  
  - Мяркую, зараз у вас няма гэтай лухты ў сваёй сістэме?
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  “Добра. У мяне ёсць для цябе праца. Сядзь».
  
  
  Картэр і Ўільямс селі за стол насупраць Хока, які адкрыў тоўстую тэчку з файламі і перадаў Картэру некалькі здымкаў, зробленых са спадарожнікавага назірання.
  
  
  «Я мяркую, Уільямс ужо распавёў вам пра Поля Тыбета і лейтэнанта Лаўрова».
  
  
  "Па дарозе, сэр", - сказаў Картэр, гледзячы на фатаграфіі. Яны паказалі ўчастак берагавой лініі з парэзанай паверхняй, уздоўж якой знаходзілася нешта накшталт збудавання, магчыма, ваенна-марской базы. Але выглядала ён вельмі добрае абароненым.
  
  
  «Светлая. На поўнач ад Уладзівастока», - сказаў Хоук. «Вялікі плацдарм для падводных лодак і даследчы комплекс. Лейтэнант Лаўроў быў там лейтэнантам. Але ён таксама меў званне капітана КДБ».
  
  
  Картэр падняў вочы. «Брэд сказаў, што ён дэзерціраваў. І ён нешта прынёс з сабой…?»
  
  
  Хоук уручыў эскіз савецкай падводнай лодкі. "Петраградскі клас. Свае апошнія".
  
  
  Картэр на імгненне вывучыў дыяграму. "Няма фатаграфій?"
  
  
  «Не, і чорт пабяры, акрамя чутак аб тым, што лодка здольная ўтойліва. Немагчыма выявіць яе, пакуль яна знаходзіцца пад вадой. Мне сказалі, што яна можа падысці прама ў гавань Нью-Ёрка ў любы час, калі захоча, і мы не даведаемся яна была там ".
  
  
  "Ядзерная зброя на борце?"
  
  
  «Вадародныя бомбы і сістэмы для іх запуску. Адзін з гэтых караблёў можа пачаць, весці і скончыць Трэцюю сусветную вайну без таго, каб мы маглі зрабіць стрэл у адказ. Мы ніколі не даведаемся, што нас уразіла».
  
  
  "Ён нёс інфармацыю аб падводнай лодцы?"
  
  
  «Мікрачып з кампутарных банкаў субмарыны, наколькі я разумею. Аперацыйныя дадзеныя, дэталі абслугоўвання, уся гульня ў мяч. Ён сказаў Тыбету, што схаваў чып недзе ў Токіа. Патрабуецца пластычная аперацыя, новая асоба тут, у Штатах, і мільён гатоўкай".
  
  
  "Але ён ніколі не казаў Тыбету, дзе?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Яны абодва былі забітыя да таго, як ён перадаў яго.
  
  
  
  
  
  
  Цяпер Токіа практычна зона баявых дзеянняў. Рускія жадаюць вярнуць свой кампутарны чып”.
  
  
  "І мы хочам яго аднавіць".
  
  
  «У горшым выпадку, Нік. Прэзідэнт удзяліў гэтаму першачарговую ўвагу. У цябе ёсць поўная свабода дзеянняў».
  
  
  "А як наконт японскага ўрада?"
  
  
  Хоук адкінуўся на спінку крэсла і дастаў цыгару з рота. «На дадзены момант гэта адзіная загваздка, Нік. Японцы не ведаюць, што адбываецца. На іх погляд, Тыбет працаваў не па сваім статуце; ён быў узрушаны, калі паспрабаваў устанавіць кантакт з савецкім пасольствам. Пасол Цімермана выдаваў усе патрэбныя гукі, каб паспрабаваць супакоіць іх ускудлачаныя пёры, але яны не пустышкі. Для іх відавочна, што нешта адбываецца. ЦРУ адпраўляе каманду для працы з імі ... але толькі знайсці забойцу Тыбета. Нічога не было сказана аб кампутарным чыпе”.
  
  
  "Я павінен яго знайсці".
  
  
  «Любым коштам, Нік. Любым коштам».
  
  
  * * *
  
  
  Рэйс Картэра павінен быў выляцець у Сан-Францыска праз некалькі хвілін восьмага. Ён пакінуў штаб AX прыкладна ў дзве гадзіны пасля таго, як вычарпаў усю наяўную ў Research інфармацыю аб падводных лодках тыпу "Петраград", а таксама аб самой базе "Светлая". Інфармацыі было няшмат, але адно імя пастаянна ўсплывала ў якасці крыніцы: лейтэнант-камандзір Ховард Пэйтан, які цяпер працаваў у Бюро ваенна-марской разведкі ў Вашынгтоне. Паводле запісаў, ён да нядаўняга часу працаваў ваенна-марскім аташэ пасольства ЗША ў Маскве. Калі ў кагосьці ёсць дадатковая інфармацыя аб субмарыне і яе магчымасцях, дык гэта Пэйтан.
  
  
  Картэр паспяшаўся ў свой дом з карычневага каменя ў Джорджтаўне, дзе ён спакаваў свой чамадан і ўсталяваў тры свае зброі ў спецыяльна сканструяваны магнітафон, які дазволіў яму лёгка пранесці іх праз службу бяспекі любога аэрапорта свету. Першай была Вільгельміна, яго 9-міліметровы Люгер з дадатковай абоймай і глушыцелем. Затым з'явіўся Х'юга, тонкі, як аловак, востры як брытва штылет, які ў полі ён насіў на правым перадплеччы ў замшавых ножнах. Нарэшце, П'ер - маленькая газавая бомба, якую ён насіў высока на сцягне - змясціўся за высоўнай платай. Ён прывёў двух з іх.
  
  
  Калі ён быў спакаваны, ён паехаў па адрасе Паўночнага Арлінгтана, які знайшоў для лейтэнант-камандэра Пэйтана. Гэта аказаўся ўражліва вялікі каланіяльны дом.
  
  
  Калі ён патэлефанаваў, дзверы адчыніла пакаёўка.
  
  
  «Мяне клічуць Нік Картэр, і я хацеў бы пагаварыць з камандзірам Пэйтанам, - сказаў Картэр.
  
  
  Служанка ўпусціла яго, сказала, каб ён пачакаў у вестыбюлі, і знікла ў гасцінай. Дом быў добра абстаўлены. Відавочна, Пэйтан быў незалежна багаты. Заробак капітан-лейтэнанта быў невысокі.
  
  
  Пэйтан апынуўся высокім мужчынам ад сарака да сарака гадоў з знешнасцю патрыцыя. Ён быў апрануты ў кашулю з адчыненым каўняром і кардіганы. Ён курыў люльку.
  
  
  "Містэр Картэр", - сказаў ён, паціскаючы руку. "Ці павінен я цябе ведаць?"
  
  
  «Не, сэр. Я прыйшоў пагаварыць з вамі аб падводных лодках. Савецкіх падводных лодках. Але спачатку я хачу, каб вы пераканаліся, што вам трэба пагаварыць са мной». Картэр даў яму нумар тэлефона кіраўніка адміністрацыі Белага дома. "Яны чакаюць вашага званка".
  
  
  Было відавочна, што Пэйтан ведаў нумар. Ён кіўнуў. "Чакай тут." Ён павярнуўся, спусціўся па шырокіх усходах і ўвайшоў у пакой.
  
  
  Ён вярнуўся менш чым праз дзве хвіліны і паклікаў Картэра, які рушыў услед за ім у абстаўлены кнігамі кабінет. Пэйтан зачыніў і замкнуў дзверы.
  
  
  "Хочаце выпіць?" ён спытаў.
  
  
  «Трохі брэндзі, – сказаў Картэр. “Але ў мяне мала часу, сэр. Мне трэба паспець на самалёт праз пару гадзін».
  
  
  Пэйтан наліў ім выпіць, і яны селі адзін насупраць аднаго ў скураныя крэслы. «Белы дом дае вам высокія адзнакі, містэр Картэр, але яны не скажуць мне, хто вы. А вы можаце?»
  
  
  «Не, сэр. Але я прыйшоў пагаварыць з вамі аб савецкай базе падводных лодак на Светлай і лодках тыпу "Петраград"».
  
  
  Пэйтан на імгненне задумаўся. "Відавочна, у вас быў доступ да маіх справаздач".
  
  
  "Так, сэр, але там было няшмат".
  
  
  «У нас не так шмат інфармацыі, містэр Картэр. І гэта страшэнна ганьба. Калі нешта не будзе зроблена, то хутка мы апынемся ў сапраўднай заторы».
  
  
  "Вось чаму я прыйшоў да вас". Картэр паставіў шклянку. «Усё, што сказана, не можа пакінуць гэты пакой. Ні пры якіх абставінах».
  
  
  «Я разумею», - кіўнуў Пэйтан.
  
  
  "Не выключана, што мы зможам аднавіць кампутарны чып Петраграда".
  
  
  Вочы Пэйтана загарэліся. "Дзе, у імя Бога?"
  
  
  “Я не магу сказаць. Але савецкі ваенна-марскі афіцэр паспрабаваў уцячы на Захад. Ён і ягоны кантактны афіцэр былі забітыя. Да таго, як гэта адбылося, рускі сказаў нам, што ён прывёз з сабой петраградскі чып».
  
  
  "І ты пойдзеш за ім?"
  
  
  «Так, сэр. Але, здаецца, ніхто не можа сказаць мне, што менавіта я шукаю. Наколькі ён вялікі? Як ён выглядае? Як я змагу яго распазнаць?»
  
  
  Пэйтан глыбока ўздыхнуў. «Баюся, я не магу табе дапамагчы, Картэр. Ніхто не ведае".
  
  
  "Я разумею гэта, але калі хто і мог здагадацца, то гэта ты".
  
  
  Пэйтан задуменна кіўнуў. "Сам чып будзе маленькім. Можа быць, удвая больш
  
  
  
  
  
  чым паштовая марка. Але яго трэба будзе трымаць у даволі стабільным асяроддзі. Я мяркую, што ён можа ўтрымлівацца ў нечым памерам з невялікай чамадан. Тое, у чым можна было б кантраляваць тэмпературу і вільготнасць. Можа нават запатрабавацца невялікі сталы ток для схем памяці. Але я толькі здагадваюся”.
  
  
  "Гэта было б далікатным?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Куля праз чамадан сапсуе яго?"
  
  
  «Амаль напэўна», - сказаў Пэйтан. «Але Божа на нябёсах, чалавек, калі ты знойдзеш гэтую рэч, не дазваляй ёй прычыніць шкоду! Гэтая рэч жыццёва важная, абсалютна жыццёва важная! Калі б быў шанец…»
  
  
  «Ёсць толькі невялікі шанец, што я змагу яго знайсці, перш чым… гэта зробяць канкурэнты. Але ў мяне ёсць іншае пытанне. Што вы ведаеце аб бяспецы на Светлай?»
  
  
  «Нічога больш, чым пазначана ў маіх справаздачах. Гэта складана. Напэўна, ахоўваецца больш старанна, чым любая ўстаноўка ў свеце».
  
  
  "Вы не можаце нічога дадаць?"
  
  
  Пэйтан паківаў галавой. "Вы ж не збіраецеся туды патрапіць, ці не так?"
  
  
  «Апошняе пытанне, сэр. Дзе менавіта на падводнай лодцы будзе знаходзіцца чып?
  
  
  Пэйтан глыбока ўздыхнуў. «Дзесьці ў непасрэднай блізкасці ад баявой рубкі, усярэдзіне і сярод электронных блокаў кіравання лодкай… абсталяванне электроннага процідзеяння. Аднак вам спатрэбіцца чахол для пераноскі».
  
  
  "Маглі б вы распрацаваць такі чахол?"
  
  
  Пэйтан павольна кіўнуў. "Вы плануеце пайсці за ім".
  
  
  Картэр падняўся. «Так ці інакш, сэр. Патэлефануйце па тым жа нумары, калі скончыце. Яны будуць ведаць, што рабіць з гэтай справай. І, калі ласка, сэр, ніхто не павінен ведаць, што мы сустракаліся ці што мы абмяркоўвалі. "
  
  
  "Я ведаю, што ад гэтага будзе залежаць тваё жыццё".
  
  
  "Дзякую за вашу дапамогу."
  
  
  «Удачы», - сказаў Пэйтан, але Картэр ужо быў за дзвярыма і не чуў яго.
  
  
  Два
  
  
  Токіо перасёк міжнародную лінію дат, на чатырнаццаць гадзін пазней Вашынгтона, акруга Калумбія. Тое, што павінна было быць для Картэра позняй раніцай, было толькі за поўнач, калі яго Боінг 747 прызямліўся. Надвор'е было халаднаватым, і дажджавыя хмары пагражалі ўнутры краіны. У горадзе пахла выхлапнымі газамі; гэта быў той самы пах, што і ў Нью-Ёрку, ці Лондане, ці Парыжы, і ўсё ж тут была розніца. Гэта быў Далёкі Усход. Таямнічы Усход.
  
  
  Кадзука Акіяма чакаў яго ў мытні. Гэта была мініяцюрная жанчына з тонкімі рысамі асобы. Сёння яна была апранута ў пашыты на замову шэры гарнітур, шаўковую блузку колеру слановай косці і чорныя туфлі.
  
  
  Яны не бачыліся пару гадоў. Калі яны расталіся, яны былі палюбоўнікамі і сябрамі. Аднак зараз яе прыём здаваўся прахалодным. Было крыху балюча, хоць Картэр не хацеў прызнавацца сабе ў гэтым.
  
  
  "У цябе быў добры палёт, Нікалас?" - афіцыйна спытала яна.
  
  
  "Доўга", - стомлена адказаў Картэр.
  
  
  "У мяне ёсць машына прама перад домам", – сказала яна, павярнулася і павяла Картэра праз загружаны тэрмінал, уніз па шырокім эскалатары і, нарэшце, на вуліцу да месца пасадкі, дзе быў прыпаркаваны яе чырвоны Datsun 300ZX.
  
  
  Ён закінуў свае сумкі на спіну, затым забраўся на пасажырскае месца, калі яна прышпіліла рамень бяспекі і запусціла рухавік. Уся тэрыторыя аэрапорта была асветлена як днём і нават у гэты час была вельмі загружана.
  
  
  «Прышпілі рамень, Нікалас, - сказала яна. "Так заўсёды нашмат бяспечней, асабліва пры руху ў Токіа".
  
  
  Нешта ў яе манерах, у тоне яе голасу, у тым, як яна трымалася, раптам уразіла Картэра. Ён праклінаў сваю дурасць, прыфастрыгоўваючыся. Рускія былі тут у сіле. Яны ведалі Кадзуку ці, вядома, маглі здагадацца, што яна была большая, чым уяўляла, і зараз яны будуць на Картэры. Несумненна, у той момант яны былі вельмі блізкія.
  
  
  Казука крануўся, аб'язджаючы міні-аўтобус і лімузін аэрапорта, а затым націснуў педаль на падлогу, рухавік з турбанаддувам ажыў з раптоўным гнеўным рыкам.
  
  
  Яна толькі што запаліла святло на далёкім баку тэрмінала Pan Am, і некалькім ашаломленым людзям прыйшлося ўскочыць на тратуар.
  
  
  Картэр азірнуўся і ўбачыў, як шэры "мерседэс" ад'ехаў і рушыў услед за імі.
  
  
  "Мы падабралі хвост", - сказаў ён.
  
  
  "Мэрсэдэс?"
  
  
  "Правільна."
  
  
  Яны імчаліся па эстакадзе, якая вяла на поўдзень да Ёкагаме і на поўнач да самога Токіа, шыны вішчалі, калі яна ўзяла паварот з хуткасцю трыццаць міль у гадзіну на адзнацы семдзесят пяць.
  
  
  Яны вылецелі з пад'язной дарогі на шасціпалосную супермагістраль, якая была загружана, нягледзячы на гадзіну, Казука ўмела кіраваў магутным аўтамабілем, рэзаў паміж грузавікамі, часам перасякаючы чатыры палосы руху за долі секунды, узмахнуўшы малюсенькімі запясцямі. .
  
  
  Картэр зноў двойчы азіраўся. Першы раз ён убачыў "мерседэс" далёка, але другі раз нямецкую машыну ўжо не было відаць.
  
  
  "Мы страцілі іх", - сказаў ён, паварочваючыся назад.
  
  
  Спадніца Казукі задралася, агаліўшы большую частку яе стройных ног і сцёгнаў. Яна зірнула на яго і ўсміхнулася, калі зразумела, на што ён глядзіць.
  
  
  "Прыемна ўсведамляць, што ты не змяніўся", - сказала яна.
  
  
  Картэр засмяяўся. "Я пачаў думаць пра цябе там".
  
  
  «Яны пераследвалі мяне як клей з тых часоў, як Пол Тыбет забіў сябе. У іх была парабалічная антэна, якая ўлоўлівала кожнае слова, якое мы казалі кожнаму з іх.
  
  
  
  
  
  
  
  Я заўважыў іх па шляху".
  
  
  Яна зірнула ў люстэрка задняга віду.
  
  
  "Рана ці позна яны б даведаліся, што я тут", - сказаў Картэр. "Вы змаглі што-небудзь даведацца?"
  
  
  "Нічога падобнага", - адказала Казука, ківаючы галавой. Яе доўгія цёмныя валасы былі сабраны ззаду, агаляючы хупавую шыю і малюсенькія вушкі. «За імі назірае большая частка экіпажа. Але я не думаю, што рускія самі разумеюць, дзе лейтэнант схаваў чып».
  
  
  "У вашым офісе было апавяшчэнне аб сустрэчы загадзя?"
  
  
  «Ні словы, Нік. Усе ў пасольстве апошнія два тыдні бегаюць навокал, рыхтуючыся да візіту прэзідэнта. Я не бачыў Пола як мінімум месяц. Відавочна, гэта адбылося нечакана».
  
  
  «Ёсць ідэі, як доўга Лаўроў прабыў тут, у Токіа?»
  
  
  "Усяго пару дзён", - сказаў Казука. «Вы павінны захапляцца яго хуткай працай па выяўленні Тыбета».
  
  
  «Значыць, яны, мусіць, былі на ім з першага дня, - сказаў Картэр.
  
  
  "Тым не менш, ён змог схаваць чып".
  
  
  Картэр думаў аб гэтым парадоксе. Калі калегі лейтэнанта Лаўрова ў савецкім пасольстве ведалі, што ён рыхтуецца да дэзерцірства - ведалі, каб яны маглі наладзіць яго і Тыбета на забойства ў заапарку - чаму яны не ведалі месцазнаходжанне кампутарнага чыпа? Што яму не хапала?
  
  
  «Я забраніраваў вам нумар у гатэлі «Тамака». Тут ціха і далёка ад дарогі».
  
  
  Картэр паглядзеў на яе. Ён усміхнуўся. "Абавязкова вярну некаторыя ўспаміны".
  
  
  Яна таксама ўсміхнулася. “Я спадзяваўся, што гэта магчыма, Нікалас. Прайшло шмат часу".
  
  
  "Занадта доўга", - сказаў Картэр. "Занадта доўга".
  
  
  * * *
  
  
  Астатняя частка іх паездкі ў горад прайшла без здарэнняў, хаця Казука некалькі разоў асцярожна абышоў тэрыторыю гатэля, каб быць абсалютна ўпэўненым, што іх не забралі.
  
  
  Калі яна была задаволеная, яны прыпаркаваліся на рампе ў паўквартале ззаду гатэля і ўвайшлі пешшу. Гэтая частка Токіа, званая Канда, знаходзілася вельмі блізка да ракі Суміда, якая падзяляла горад на дзве часткі. У гэты час ночы было ціха, а завулкі і вузкія вулачкі хаваліся ў цемры.
  
  
  Тамака, што ў перакладзе з японскага азначае «жамчужына», уяўляў сабой шаснаццаціпавярховы будынак крэмавага колеру. Унутры ліслівы клерк зарэгістраваў Картэра, і калідорны дапамог ім падняцца наверх.
  
  
  Калі яны засталіся адны, Казука абняў яго, і ён прыціснуў яе да сябе. Ён забыўся, наколькі добра яна сябе адчувала. Праз імгненне ці дзве яна паглядзела яму ў вочы, і яны глыбока пацалаваліся, месяцы і гады расстання раставалі, як быццам іх ніколі і не было.
  
  
  «Я не забылася цябе, Нікалас, - сказала яна. "Не прайшло і дня, каб я не думаў пра цябе".
  
  
  Картэр стомлена ўсміхнуўся. «Я б стаў паршывым мужам».
  
  
  "Мне ўсё роўна. Цяпер ты тут. Учора сышло назаўжды, а заўтра невядома».
  
  
  Яна дапамагла Картэр зняць пінжак, затым расшпіліла гальштук, сцягнула яго і пачала расшпільваць кашулю.
  
  
  "Сёння мы нічога не можам зрабіць", - сказала яна. "Акрамя таго, вы будзеце пакутаваць ад змены гадзінных паясоў".
  
  
  «Дэзарыентацыя», - прапанаваў ён.
  
  
  Яна скінула яго кашулю з яго плячэй і пацалавала яго грудзі. "Летаргія".
  
  
  "Няма жадання", - сказаў ён.
  
  
  "Няма жадання", - ціха прамурлыкала яна.
  
  
  Картэр скінуў туфлі і падняў яе з ног. Яны пацалаваліся па дарозе ў ванную, дзе ванна ўжо была ўключана і дымілася. Яна скінула туфлі каля дзвярэй. Прама ўнутры Картэр падышоў назад адной нагой і зачыніў дзверы, каб захаваць цяпло.
  
  
  «Мне вельмі шкада, што Пол Тыбет быў забіты», - сказала яна. "І ўсё ж мне ўсё роўна... ён прывёў цябе сюды".
  
  
  Картэр паклаў яе, і яны скончылі распранаць адзін аднаго. Грудзі Казукі была маленькай і ганарлівай, і Картэр узяў кожную з іх у рот, праводзячы мовай па больш цёмным арэолу яе саскоў. Яна выгнула спіну, ціхі стогн сарваўся з яе вуснаў.
  
  
  Ён пацалаваў вобласць паміж яе грудзьмі, а затым пачаў рухацца ўніз, Казука трымаў галаву ў яе руках, калі ён сцягнуў з яе спадніцу і трусікі.
  
  
  "Нікалас?" яна ўздыхнула.
  
  
  Ён пацалаваў яе там, павольна, яго мова затрымаўся, усё яе цела вібравала ад задавальнення, а яе сцягна пачалі рухацца амаль па ўласнай волі.
  
  
  Картэр быў гатовы. З ёю гэта было вельмі даўно. І яе цела было такім мілым.
  
  
  Ён хутка падняўся і падняў яе на сябе, уваходзячы ў яе такім чынам, іх вочы сустрэліся адзін з адным, яе вусны прыадчыненыя і вільготныя, яе дыханне перарывалася.
  
  
  Ён асцярожна апусціўся разам з ёй, так што яны ляжалі на тоўстым мяккім кілімку перад ваннай, і ён глыбока штурхнуў, яе цела паглынула яго, яе мышцы сціснуліся, павялічваючы яго задавальненне ў дзесяць разоў.
  
  
  Калі яны займаліся каханнем, марудліва, наўмысна, з спазнаннем досведу і з відавочным пачуццём адзін да аднаго. Картэр бачыў, як у яе вачах расце задавальненне, і ад гэтага яму стала яшчэ лепш.
  
  
  Ён пачаў мяняць свой рытм, часам моцна штурхаючы, часам затрымліваючыся на секунду ці больш амаль па-за яе целам, пакуль Казука не быў амаль гатовы крычаць ад вытанчанага болю яе чаканага задавальнення, а затым ён зноў утыкаўся ў яе, яе таз паднімаецца насустрач яго.
  
  
  Тройчы яны былі на піку, але кожны раз адыходзілі,
  
  
  
  
  
  
  не жадаючы так лёгка адпускаць сваё задавальненне. Тады яны адпачнуць разам, жадаючы, каб іх сэрцы замарудзіліся, жадаючы, каб яны зноў здабылі кантроль. Але з кожным разам стрымлівацца рабілася ўсё цяжэй, і нарэшце Картэр не спыніўся. Нарэшце ён адмовіўся ад усякага кантролю, яе выдатныя ногі шчыльна абвіліся вакол яго таліі, яго рукі на яе ягадзіцах цягнулі яе ўверх, іх целы счапіліся ў ідэальным адзінстве.
  
  
  "Мікалай!" Казука закрычаў, і Картэр убачыў, што яна была побач з ім, і адпусціў яе, пранікаючы глыбока ў яе і ўтрымліваючы, пакуль усё іх існаванне было засяроджана на адным ідэальным моманце, які, здавалася, працягваўся і працягваўся.
  
  
  * * *
  
  
  Яны залезлі ў ванну, прамоклі і ні пра што не казалі. Потым яны леглі спаць і зноў заняліся каханнем, на гэты раз яшчэ больш павольна і з яшчэ большым задавальненнем. Было амаль пяць раніцы, калі Картэр пагрузіўся ў прыемна змучаны сон, у якім яны з Казукам беглі праз духмяны лес каля горнага дома яе дзядзькі.
  
  
  Гэта быў прыемны сон, і ён доўгі час не хацеў прачынацца раніцай. У рэшце рэшт, аднак, ён успомніў, дзе знаходзіцца і навошта прыйшоў сюды, і сеў, здрыгануўшыся.
  
  
  Казука ўжо пайшоў у офіс AX. Яна пакінула яму цыдулку па тэлефоне. Апоўдні яны павінны былі разам паабедаць у невялікім рэстаране ў такійскім раёне Гіндза, які яны абодва добра ведалі.
  
  
  Картэр замовіў каву і тосты з маслам. Чакаючы абслугоўвання нумароў, ён хутка прыняў душ і апрануўся, праверыўшы і замацаваўшы сваю зброю.
  
  
  Англамоўная газета Tokyo Tribune прынесла яго паднос, але ў ранішніх навінах не было нічога значнага. Калі японцы ведалі, што рускія бегаюць у пошуках зніклага кампутарнага чыпа і забіваюць пры гэтым агентаў амерыканскага ЦРУ, яны не публікавалі гэта ў сваіх газетах.
  
  
  Было амаль дзесяць трыццаць, калі ён выйшаў з пакоя і спусціўся на ліфце ў вестыбюль.
  
  
  Маёр Мацу Рышыры, які ўзначальваў контрразведку японскага ЦРУ, чакаў. Ён устаў і перасёк вестыбюль, каб сустрэць Картэра. Гэта быў невысокі, жорсткага выгляду мужчына з доўгім вышчэрбленым шрамам над правым брывом і фальшывай левай рукой, прычыненай чорнай пальчаткай. Дзесяць гадоў таму ён быў малодшым лейтэнантам. Ён і Картэр разам працавалі як у Токіа, так і на поўдні, недалёка ад Нагасакі, змагаючыся са змовай кітайскіх камуністаў. Разарвалася граната, якая адняла руку Рышыры і амаль яго жыццё. У той час ён не вельмі кахаў амерыканцаў; ён адчуваў, што Усход і яе праблемы варта пакінуць на меркаванне жыхароў Усходу. Яны з Картэрам не расталіся лепшымі сябрамі.
  
  
  «Сардэчна запрашаем у Токіо, містэр Картэр», - сказаў маёр Рышыры небяспечнай ноткай у голасе.
  
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  "Відавочна, ваша кампутарная сістэма пашпартнага кантролю ўстаноўлена і працуе добра", – сказаў Картэр. Ён разлічваў хаця б на некаторую ананімнасць на працягу сутак. Аднак зараз здавалася, што ўсе ў Токіо ведалі, што ён быў там.
  
  
  Рышыры паціснуў плячыма. Ён узяў Картэра за руку, і яны разам выйшлі на вуліцу. Раніца была прахалодная, але сонечная. Вуліцы былі забіты машынамі.
  
  
  «Мне сказалі, што ты правёў ноч з прыгожай жанчынай», - сказаў Рышыры, пакуль яны ішлі.
  
  
  Кіроўца маёра ехаў за імі на сваёй машыне.
  
  
  "У мяне тут сябры".
  
  
  "Хто-небудзь, каго я павінен ведаць?"
  
  
  Картэр памаўчаў. «Што прывяло вас сёння раніцай праз увесь горад з Кадзімачы-ку, Мацу-сан?»
  
  
  "Трэба аддаць даніну павагі старым сябрам".
  
  
  «Я тут, каб даведацца пра забойства Пола Тыбета».
  
  
  "Менавіта так", – адказаў Рышыры. «Але вы мяне непакоіць, Нікалас-сан. Куды б вы ні пайшлі, смерць і разбурэнне». Ён падняў сваю металічную руку ў чорнай пальчатцы. «Прайшло зусім няшмат часу, я да гэтага часу не памятаю болі».
  
  
  "Ты заўсёды мог бы мяне выключыць".
  
  
  «Гэтая думка прыйшла мне ў галаву, паверце мне. Але я думаю, што магу сутыкнуцца з некаторымі праблемамі». Рышыры пакруціў галавой. "Замест гэтага я думаю, што буду проста глядзець і чакаць".
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Для чаго?"
  
  
  «Каб вы раскрылі сапраўдную прычыну, па якой Пол Тыбет быў забіты ў парку Уэна. І чаму зараз так шмат рускіх бегаюць па маім горадзе». Рышыры падышоў крыху бліжэй. «Мяне ўражвае, Нікалас-сан, што яны нешта адчайна шукаюць. Цікава, што гэта можа быць?
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Картэр.
  
  
  Рышыры гучна засмяяўся, спыніўся на імгненне, затым зноў гучна засмяяўся, калі ён павярнуўся і забраўся на задняе сядзенне сваёй машыны. Перад тым як пайсці, ён паглядзеў на Картэра.
  
  
  «Цяпер гэта мой горад, Картэр. Было б разумна не забыць яго».
  
  
  "І было б мудра, маёр, не забыцца, што я твой сябар, а не вораг".
  
  
  Рышыры ўключыў шкло, і машына плаўна ад'ехала ад узбочыны, зліваючыся з патокам машын.
  
  
  Некаторы час Картэр заставаўся стаяць на месцы. Несумненна, людзі Рышыры былі паблізу, назіраючы за ім. Гэта сапраўды быў буйны горад. Рышыры мог накласці на аднаго чалавека столькі каманд, што іх усіх было практычна немагчыма пахіснуць. Але расейцы таксама выставілі шмат мужчын. Прыйшоў час адцягнуцца, Картэр
  
  
  
  
  
  што цалкам можа забіць двух зайцаў адным стрэлам.
  
  
  * * *
  
  
  Савецкае пасольства размяшчалася ва ўнушальным цагляным будынку, які натапырыўся антэнамі, у Кадзімаціку, дыпламатычнай частцы Токіа. Картэр узяў таксі праз горад ад Канды, загадаўшы кіроўцу высадзіць яго ў пары кварталаў ад пасольства.
  
  
  Заплаціўшы кіроўцу, Картэр змог выявіць прынамсі тры каманды Рышыры: адну на другім баку вуліцы на чорнай Toyota Celica; адзін ззаду ў нейкім фургоне без вокнаў са мноствам антэн; а наперадзе таксі, на якім гарэла шыльда занята , але на заднім сядзенні было пуста. Картэру прыйшлося ўсміхнуцца. І ўсё ж Рышыры папярэдзіў яго, каб яны не лічылі за неабходнае хавацца. Але ёсць і іншыя, падазраваў Картэр. Іншыя, менш відавочныя.
  
  
  Ён абышоў таксі, але замест таго, каб працягнуць рух па шматлюдным тратуары, Картэр павярнуўся, дачакаўся прыпынку руху і паспяшаўся праз вуліцу.
  
  
  Як і ўсюды ў Токіа, гэты раён быў вельмі ажыўленым, вуліцы былі запоўнены людзьмі, аўтамабілямі, грузавікамі і аўтобусамі.
  
  
  Ён нырнуў у невялікі магазінчык, у якім прадаваліся скураныя вырабы. Пара наведвальнікаў здзіўлена паднялі вочы, калі ён багата папрасіў прабачэння на японскай, затым абышлі прылавак праз занавешаны дзвярны праём і выйшлі з задняй часткі ў вузкі завулак.
  
  
  Людзі Рышыры з'явіліся з абодвух канцоў завулка, як і падазраваў Картэр. Ён павярнуўся і пабег да канца завулка, двое мужчын спакойна чакалі яго. У апошні момант ён нырнуў у задні ўваход іншай крамы - на гэты раз фларыст выскачыў наперад і выскачыў на тратуар, якраз у той момант, калі таксі выгружала пасажыра. Ён забраўся ў машыну і загадаў кіроўцу ў савецкую амбасаду. Калі таксі ад'язджала, людзі Рышыры з завулка паказаліся перад крамай.
  
  
  Картэр выглянуў у задняе акно, усміхнуўся і памахаў рукой.
  
  
  Шлях да савецкай амбасады заняў усяго пару хвілін. Картэр вырашыў, што дастаткова часу, каб каманды Рышыры перагрупаваліся і рушылі ўслед за ім. Менавіта тое, што ён хацеў.
  
  
  Картэр заплаціў кіроўцу і выйшаў праз дарогу ад пасольства, ля ўваходу ў невялікі парк з сінтаісцкім храмам ззаду.
  
  
  Побач быў кіёск, дзе прадавалі рыбу, рыс, гарбату і піва. Картэр падышоў да яго, замовіў піва і закурыў цыгарэту, чакаючы, калі пачнецца ўцечка.
  
  
  Гэта не заняло шмат часу. Міма праехала чорная «Таёта Селіка», кіроўца заўважыў Картэра. Праз некалькі секунд фургон пад'ехаў у пяцьдзесят ярдаў і прыпаркаваўся.
  
  
  Картэр быў навідавоку ва ўсіх у пасольстве. Да цяперашняга часу яго твар быў вядомы з аэрапорта. Рускім не спатрэбіцца шмат часу, каб заўважыць яго і прыбегчы.
  
  
  Той жа "Мэрсэдэс" з аэрапорта выехаў з варот пасольства і павольна накіраваўся ўверх па квартале. Адна з каманд Рышыры ў таксі праязджала міма, і яна панеслася ўслед за нямецкай машынай.
  
  
  Праз некалькі імгненняў з варот пасольства выйшлі чацвёра бегуноў. Двое з іх накіраваліся да кута, а двое іншых накіраваліся прама праз вуліцу да Картэра.
  
  
  Людзі Рышыры ў "Селіку" і фургоне выйшлі з машыны і нервова назіралі за Картэрам, які трымаўся яшчэ пару секунд, пакуль ён дапіваў піва.
  
  
  Ён паглядзеў уверх, проста тварам да рускіх, якія пераходзілі вуліцу, выкінуў цыгарэту, павярнуўся і ўвайшоў у невялікі парк.
  
  
  Рускія на рагу пабеглі, як і тыя, хто пераходзіў вуліцу. Людзі Рышыры пайшлі за імі.
  
  
  У парку Картэр нырнуў за свяцілішча, дзе ён пералез праз высокую цагляную сцяну. Наверсе ён азірнуўся ў той момант, калі першы рускі перасякаў парк, прыціскаючы да свайго цела пісталет з глушыцелем.
  
  
  Рускі заўважыў Картэра, падняў пісталет і збіраўся стрэліць, калі раздаўся стрэл, і ён упаў наперад на калені, у яго ўзарвалася патыліцу.
  
  
  Картэр упаў у невялікі сад прыватнага дома, калі ў парку крычала жанчына, нехта лаяўся па-руску, і пачуліся новыя стрэлы.
  
  
  Калі ён спяшаўся праз сад, рассоўныя дзверы з рысавай паперы ў задняй частцы дома адчыніліся, і ў дзвярным праёме з'явілася сімпатычная маладая жанчына, апранутая ў кімано.
  
  
  Яна чула стрэлы. Яна паглядзела ад сцяны, праз якую перайшоў Картэр, а затым зноў на Картэра. Яна вагалася імгненне, але затым паклікала і адступіла ў бок, паказваючы, што ён можа прайсці праз яе дом.
  
  
  Картэр хутка зняў туфлі, нізка пакланіўся жанчыне, пажадаў ёй усяго найлепшага, а затым паспяшаўся праз хату, двое дзяцей у гасцінай глядзелі на яго шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  У кветніку Картэр зноў надзеў чаравікі і вызірнуў за вароты. Вуліца там была ажыўленая, але ён не бачыў ні следу людзей Рышыры ці рускіх, хоць ведаў, што ўсяго праз хвіліну ці каля таго яны перабяруцца праз сцяну ці, прынамсі, прыйдуць. вакол гэтай вуліцы.
  
  
  Ён азірнуўся. Маладая жанчына і яе дзеці глядзелі на яго. Дзеці махалі і ўсміхаліся. Картэр памахаў у адказ, затым выйшаў на вуліцу, перайшоў вуліцу і звярнуў у далёкі кут.
  
  
  
  
  
  дзе ён злавіў таксі.
  
  
  Маёру Рышыры не спатрэбіцца шмат часу, каб зноў знайсці свой след, і на гэты раз Картэр не думаў, што гэты чалавек будзе такім жа сардэчным.
  
  
  Аднак адно яго збянтэжыла. Ён чакаў, што рускія захочуць рушыць услед за ім, як толькі яго заўважаць перад іх пасольствам. Але той, хто ўвайшоў у маленькі парк, выцягнуў пісталет. Ён атрымаў загад страляць.
  
  
  Тры
  
  
  Казука спазніўся на дзесяць хвілін. Картэр пачаў турбавацца аб ёй, калі яна нарэшце задыхалася. Яна была занепакоеная.
  
  
  «Яны не ў сіле», - сказала яна, цалуючы Картэра ў шчаку і сядаючы.
  
  
  Яны былі ў невялікім рэстаране ў Гіндзэ, раёне Токіа, дзе размяшчалася большасць начных клубаў і забаўляльных устаноў. Раён уяўляў сабой спалучэнне лонданскага Соха, Нью-Йоркскай Таймс-сквер і берлінскага Кудамна. Раён ніколі не спаў.
  
  
  "Рускія?" - спытаў Картэр.
  
  
  Казука кіўнуў. "Яны былі пры мне з таго моманту, як я пакінуў гатэль".
  
  
  "Ці былі ў вас праблемы?"
  
  
  «Я страсянуў іх па дарозе ў офіс, але калі вярнуўся, яны былі там. Было не так проста страціць іх, прыходзячы сюды, але я страціў. На дадзены момант мы ў бяспецы».
  
  
  "Чаму раптоўная эскалацыя?" - спытаў Картэр. "Я не разумею".
  
  
  Прыйшоў іх афіцыянт, і яны размясцілі замову на асарці сушы, тэрыякі з ялавічыны, рыс і сакэ. Багаты абед, але Картэр адчуваў, што ён яму спатрэбіцца.
  
  
  "Думаю, у мяне ёсць адказ на гэтае пытанне", - сказаў Казука. "Вы мелі справу з лейтэнант-камандзірам Говардам Пэйтанам?"
  
  
  Картэр падаўся наперад. "Што здарылася?"
  
  
  «Гэта было па радыё сёння раніцай, Нікалас. Яго знайшлі застрэленым у сваім доме ў Паўночным Арлінгтане. Падобна, яго катавалі».
  
  
  "Ублюдкі", - напалову сказаў сабе Картэр.
  
  
  «Хоук даслаў для вас параду. Ён сказаў, што Пэйтан быў свайго роду экспертам па Светлай, савецкай базе падводных лодак. Вы яго ведалі?
  
  
  "Я сустрэўся з ім за пару гадзін да вылету", – сказаў Картэр.
  
  
  "Гэта магло быць проста супадзеннем", - сказаў Казука.
  
  
  Картэр пакруціў галавой. “Не, яны ведалі, што я сустракаўся з ім. Верагодна, яны ад яго пазбавіліся. Ублюдкі». Картэр хутка растлумачыў сваю сутычку з маёрам Рышыры і запланаваную дыверсію перад савецкім пасольствам. «У рускага быў пісталет. Ён збіраўся застрэліць мяне сярод белага дня ў сінтаісцкім парку. Гэта вар'яцтва!
  
  
  "У Саветаў было б шмат дыпламатычных праблем".
  
  
  «Вы, чорт пабяры, правы, былі б праблемы, а гэта значыць, што яны не маюць ні найменшага падання, дзе Лаўроў схаваў кампутарны чып. Калі яны даведаліся ад Пэйтана, пра што я пытаўся, яны прыйшлі ў лютасць. Яны думаюць, што я ведаю, дзе чып схаваны".
  
  
  "Якая?"
  
  
  Картэр растлумачыў далікатнасць малюсенькага чыпа і валізкі, які Пэйтан пагадзіўся пабудаваць.
  
  
  "Калі б ён сказаў рускім, што будуе такі чамадан, - сказаў Казука, - яны б паверылі, што вы ведаеце, што гэта за чып і дзе ён знаходзіцца".
  
  
  "Што таксама азначае, што яны яго яшчэ не знайшлі", - сказаў Картэр. «Інакш яны не сталі б так адчайна спыняць мяне».
  
  
  У галаве Картэра пачаў фармавацца яшчэ адзін план. Знайсці кампутарны чып у Токіа было б практычна немагчыма. Цяпер ім мог дапамагчы толькі сляпы поспех. Мікрачып можа быць дзе заўгодна, нават на дне Такійскага заліва. Магчыма нават, што Лаўроў абдурыў іх усіх - сваіх людзей, а таксама Пола Тыбета. Магчыма, у яго ніколі не было чыпа. Ці ў роўнай ступені магчыма, што ён схаваў яго дзесьці за межамі Токіа, толькі сказаўшы Тыбету, што ён знаходзіцца ў горадзе, каб скінуць яго.
  
  
  Пра шанцы знайсці камп'ютарны чып, які, паводле слоў Лаўрова, ён прынёс, не варта думаць. Аднак Картэр сапраўды ведаў, дзе знаходзіцца хаця б адна мікрасхема.
  
  
  Светлая.
  
  
  * * *
  
  
  Пасля абеду яны вярнуліся ў Кіабашы, велізарную тэлевізійную вежу, створаную па ўзоры парыжскай Эйфелевай вежы, якая ўзвышаецца ўдалечыні да поўначы. Казука зрабіў два праходы міма офіса AX, кожны раз заўважаючы іншую савецкую каманду. Яна прыпаркавалася ў квартале ад іх, і яны накіраваліся назад у высокі жылы дом побач з будынкам, у якім размяшчалася кампанія Amalgamated Press and Wire Services.
  
  
  У склепе яны паспяшаліся па цьмяна асветленым калідоры для тэхабслугоўвання, запоўненым кабелямі, вадаправодам і ацяпляльнымі каналамі, да тоўстых сталёвых дзвярэй, якія Казука адчыніў.
  
  
  Унутры яны падняліся на ліфце ў яе офіс.
  
  
  Тое, што рускія стаялі перад уваходнымі дзвярыма, не толькі ўскладняла гэтую аперацыю, але і мяшала звычайнаму бізнэсу AX. Неўзабаве трэба будзе нешта зрабіць, каб пазбавіць Amalgated Press ад любых падазрэнняў. Іх сховішча было пабудавана занадта старанна, каб яно пайшло насмарку з-за аднаго задання.
  
  
  Казука правёў Картэра ў заднія пакоі, якія былі абаронены ад любога электроннага назірання. Вонкавыя офісы былі занятыя. Апроч заданняў AX, Amalgamated Press была законнай працавальнай тэлеграфнай службай, якая збірала і перадавала рэальныя навіны.
  
  
  Быў позні вечар у Вашынгтоне, калі Картэр патэлефанаваў Хоук.
  
  
  «Вы чулі пра Пэйтан», - сказаў Хоук.
  
  
  "Так, сэр. Ён рабіў сёе-тое
  
  
  
  
  
  
  "Орк для мяне", - сказаў Картэр і хутка растлумачыў, што яны абмяркоўвалі з Пэйтанам і што флот абяцаў зрабіць.
  
  
  "Якое тваё становішча, Нік?"
  
  
  «Нядобра, сэр. Я не думаю, што ў нас ёсць шанец знайсці тут петраградскі чып. Рускія не ведаюць, дзе шукаць. І яны сталі нядбайнымі і шчаслівыя».
  
  
  "Я баяўся гэтага".
  
  
  «Я маю на ўвазе сёе-тое яшчэ, сэр, - сказаў Картэр. Ён падняў вочы. Казука глядзеў на яго.
  
  
  «Давай, – сказаў Хоук.
  
  
  "Мне спатрэбіцца супрацоўніцтва нашай амбасады і Арнольда Скота, а таксама японцаў".
  
  
  "Рышыры ўжо звязваўся з вамі?"
  
  
  «Ён чакаў гэтай раніцай у холе майго гатэля».
  
  
  «Тады ім давядзецца сказаць. Гэта тое, што вы кажаце?
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  «Вы хочаце зладзіць дыверсію там, у Токіа. Прымусьце рускіх думаць, што ЦРУ і японская разведка праводзяць інтэнсіўныя пошукі чыпа. А пакуль… вы хочаце пракрасціся ў Светлую».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Картэр. "І для гэтага мне спатрэбіцца вялікая дапамога".
  
  
  «У цябе ёсць гэта, Нік. Прэзідэнт даў нам зялёнае святло на ўсё, акрамя татальнай перастрэлкі. Мы жадаем той кампутарны чып!»
  
  
  «Я пагляджу, ці змагу я прынесці вам яго. А пакуль паглядзім, ці зможа хто-небудзь з супрацоўнікаў Пэйтана прыдумаць такі чамадан. Прынясіце яго мне як мага хутчэй».
  
  
  «Удачы, Нік».
  
  
  "Дзякуй, сэр, думаю, мне спатрэбяцца".
  
  
  Картэр павесіў трубку, падышоў да акна з аднабаковым рухам і паглядзеў на ажыўлены горад. Для таго, што ён задумаў, яму вызначана спатрэбіцца супрацоўніцтва маёра Рышыры. Каб пагадзіцца з гэтай аперацыяй, на японцаў трэба было аказаць вялікі ціск. Савецкі Саюз знаходзіўся на адлегласці двухсот міль па Японскім моры ад Хакайда, паўночнай выспы. Вялізны рускі мядзведзь заўсёды злавесна маячыў на поўначы.
  
  
  "Ты ідзеш да Светлай", - мякка сказаў Казука.
  
  
  Картэр кіўнуў і павярнуўся да яе. Яе твар адлюстроўвала яе страхі. "Мы ніколі не знойдзем тут чып".
  
  
  "Гэта так важна, Нікалас?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  Здавалася, яна сабралася з духам. Яна ўсміхнулася і кіўнула. «Тады мы зробім усё правільна, каб ты вярнуўся. Дом майго дзядзькі ўсё яшчэ там, у гарах, чакае нас».
  
  
  "Каго мы паднялі на Хакайда?"
  
  
  «У нас ёсць невялікі пост праслухоўвання ў рыбацкай вёсцы на поўдзень ад Вакканая… гэта на самым паўночным ускрайку Хакайда. У асноўным гэта зараснікі гарыстай мясцовасці з гарамі ўнутры краіны. Вельмі холадна ў гэты час года».
  
  
  "Як наконт рыбацкай лодкі і каманды?"
  
  
  "Каб завезці вас да Светлай?" спытала яна. Яна пахітала галавой. «Вы не зможаце наблізіцца да гэтага месца бліжэй, чым на пяцьдзесят міль. У вас сапраўды ніколі не будзе магчымасці прызямліцца».
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Хто ведае?" ён сказаў. "Зрабі што-небудзь для мяне".
  
  
  "Калі ты хочаш пайсці?"
  
  
  «Сёння ўвечары», - сказаў Картэр, і Казука затаіла дыханне.
  
  
  "Няхай хто-небудзь забярэ мае рэчы ў гатэлі".
  
  
  "Дзе я цябе ўбачу?"
  
  
  "Як мне дабрацца да Хакайда?"
  
  
  "Па паветры", - сказала яна. Яна назвала маленькую ўзлётна-пасадачную паласу за горадам.
  
  
  "Тады ўбачымся", - сказаў Картэр. "Дзесяць гадзін."
  
  
  "Куды збіраешся?"
  
  
  "Каб зладзіць іншую дыверсію".
  
  
  Спускаючыся ў склеп, Картэр падумаў аб маёры Рышыры. Ён абвінаваціў амерыканскі інтэрвенцыянізм у рэгіёне ў страце сваёй рукі. Ён быў бы слабым звяном у гэтай аперацыі, хаця ў многіх адносінах мог бы быць самым важным.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр без здарэнняў дабраўся да амерыканскага пасольства ў Кадзімачы-ку. Унутры яго на працягу першых дзесяці хвілін абыходзіў малодшы супрацоўнік консульскага аддзела, пакуль нехта не пачаў разумець, што, прынамсі, у іх ёсць нехта, хто ведае ўсю аператыўную схему ЦРУ ў Токіа. Нарэшце, Арнольда Скота выклікалі.
  
  
  Скот быў адным са старых працоўных даўным-даўно. Яму трэба было працаваць у Лэнглі, але ён аддаваў перавагу палявыя заданні. Ён і Хоук ведалі адзін аднаго, і хоць Скот чуў пра Картэра, яны ніколі не сустракаліся.
  
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі, калі Скот з'явіўся ў офісе консульства. "Мне толькі што патэлефанаваў ваш бос", - сказаў ён.
  
  
  Яны падняліся на чацвёрты паверх офіса Скота. Яго сакратар прынесла ім каву, і, калі яны засталіся адны, Скот выцягнуў са свайго стала бутэльку бурбона і наліў крыху ў кожную з іх кававых кубкаў.
  
  
  "Хоук выцягнуў буйную зброю", - сказаў Скот. "Мы атрымалі гэта звыш, што мы будзем супрацоўнічаць з вамі на сто працэнтаў".
  
  
  "Я цаню гэта."
  
  
  Скот пакруціў галавой. "Хоук сказаў нешта аб тым, што ніколі не знайшоў чып тут, у Токіо ...?"
  
  
  "Нават калі ён тут, я не думаю, што мы знойдзем яго за сто гадоў пошукаў".
  
  
  "Так што мы ўсё тут робім?"
  
  
  «Не дастаткова. Мне спатрэбіцца адцягненне. Чым больш, тым лепш".
  
  
  Вочы Скота звузіліся. "Што ў цябе ў галаве, Картэр?"
  
  
  «Нам патрэбен Петраградскі чып. Гэта найвышэйшы прыярытэт».
  
  
  "Але ты толькі што сказаў ..."
  
  
  «Дакладна - мы ніколі не знойдзем чып тут, у Токіо. Але я ведаю, дзе яшчэ адзін».
  
  
  Скот пачаў пратэставаць, але затым адкінуўся на спінку крэсла са здзіўленнем на твары. "Светлая".
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  "Ты збіраешся падняць
  
  
  
  
  
  Кампутарны чып савецкай падводнай лодкі ў цэнтры самай ахоўнай базы ў свеце.
  
  
  «Нешта накшталт гэтага. Але калі рускія тут, у Токіа, падумаюць, што мы перасталі шукаць, яны могуць пачаць турбавацца аб Светлай і яшчэ больш узмацніць сваю бяспеку».
  
  
  Скот падумаў аб гэтым на імгненне ці дзве. Картэр зрабіў глыток крутой кавы. Гэта было добра.
  
  
  "Японцы павінны быць праінфармаваныя", – сказаў Скот. "Як Хок да гэтага ставіцца?"
  
  
  "Гэта зробіць аперацыю больш законнай".
  
  
  «Але мы не збіраемся расказваць ім, што адбываецца на самой справе?»
  
  
  Гэта было няпроста. «Яшчэ не, я не думаю, - сказаў Картэр. «Маёр Мацу Рышыры і я вялі справы раней, і ён не асабліва клапоціцца пра мяне».
  
  
  Скот зноў замоўк, абдумваючы гэта. "Вы дамовіліся, каб дабрацца да Светлай?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Я не хачу пра гэта ведаць". Скот пакруціў галавой. «Пол Тыбет быў добрым чалавекам. Яны забілі яго прама тут, у Токіа, з-за чыпа. Яны таксама не будуць добрыя да вас, калі вас зловяць».
  
  
  "Не, яны не будуць".
  
  
  Скот працягнуў руку і пстрыкнуў кнопкай інтэркама. «Патэлефануй маёру Рышыры па тэлефоне. Скажы яму, што я хацеў бы сустрэцца з ім тут - неадкладна. Галоўны прыярытэт».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў яго сакратар.
  
  
  Скот наліў ім яшчэ кавы і бурбона. "Паміж людзьмі Рышыры і маім народам мы павінны мець магчымасць стварыць даволі прыстойны смурод".
  
  
  "Той, у якім мне давядзецца асабіста ўдзельнічаць", - дадаў Картэр.
  
  
  "Якая?"
  
  
  «Я хачу, каб рускія бачылі мяне. Я хачу, каб яны ведалі, што я тут, у Токіа».
  
  
  "Калі яны ўбачылі вас тут і паверылі, што вы ўсё яшчэ тут, яны не западозраць, што вы бяжыце да Светлай".
  
  
  "Нешта накшталт гэтага", - сказаў Картэр, ухмыляючыся.
  
  
  Сакратарка Скота патэлефанавала яму праз пяць хвілін. «Містэр Скот… маёр Рышыры ўжо тут, сэр».
  
  
  Бровы Скота прыўзняліся. "Пашліце яго".
  
  
  «Ён сачыў за мной паўсюль, - сказаў Картэр. Ён і Скот падняліся на ногі, калі ўвайшоў маёр.
  
  
  «Я чакаў гэтай маленькай сустрэчы», - холадна сказаў Рышыры. Ён не выглядаў занадта шчаслівым.
  
  
  «Добры дзень, маёр, - сказаў Скот. - Думаю, вы ведаеце містэра Картэра.
  
  
  «На самой справе», - сказаў Рышыры. «Па словах містэра Картэра, сёння раніцай я правёў паўгадзіны пакутлівых выпрабаванняў з маім босам і маім дзяржсакратаром. Гэта два вельмі пераканаўчыя чалавекі, якім не падабаецца быць уцягнутымі ў асабістыя сімпатыі ці антыпатыі сваіх падначаленых».
  
  
  "Тады вы будзеце супрацоўнічаць з намі?" - раўнуў Картэр. Ён стаміўся гуляць з гэтым мужчынам у гульні.
  
  
  "На дадзены момант, містэр Картэр, на дадзены момант".
  
  
  "Мы пачынаем сёння вечарам, маёр".
  
  
  "Пачаць што?" - спытаў Рышыры.
  
  
  «Вы спыталі мяне, што шукалі расейцы і чаму быў забіты Пол Тыбет. Цяпер я вам скажу».
  
  
  Рышыры паглядзеў на Скота. «Картар - гэта ЦРУ? Ён працуе на вас? Яго прызначаць тут, у Токіа?»
  
  
  «Няма ўсяму вышэйпералічанаму. Містэр Картэр проста знаходзіцца тут з асаблівым даручэннем. Калі яно будзе выкананае, ён сыдзе».
  
  
  «Добра», - сказаў Рышыры. “Добра. Цяпер раскажы мне ўсё, Нікалас-сан».
  
  
  Картэр паўтарыў большую частку гісторыі зноў, уключаючы справу з лейтэнантам Лаўровым, які спрабаваў абмяняць петраградскі чып на таемнае адступніцтва. Ён не згадаў аб сваёй размове з Говардам Пэйтанам і, вядома ж, не згадаў аб Кадзуку, AX, і яго планах пакінуць Хакайда той ноччу.
  
  
  Калі Картэр скончыў, Рышыры пагрузіўся ў задуменнае маўчанне. Скот паглядзеў на Картэра і паціснуў плячыма.
  
  
  «Адзіныя, у каго будзе шанец знайсці чып, - гэта самі расейцы. Мы павінны ісці за імі. Усе яны. Уначы і днём. Як толькі яны знойдуць чып, мы яго забярэм», - сказаў Скот. .
  
  
  "У рэшце рэшт, гэта іх уласнасць", – разумна сказаў Рышыры.
  
  
  «Падводная лодка тыпу «Петраград», калі яна будзе цалкам уведзена ў строй, сур'ёзна парушыць баланс сіл. Гэта можа азначаць вайну».
  
  
  "Пазбаў мяне ад спектакля, Картэр".
  
  
  "Ці будзе ў нас ваша супрацоўніцтва?"
  
  
  Рышыры вагаўся. У рэшце рэшт, аднак, ён кіўнуў. “Вядома. Будзе цікава паглядзець, як рускія адрэагуюць на вашу прысутнасць. Іх чалавек у парку насупраць іх пасольства мёртвы. Іх амбасадара выклікалі да майго прэм'ер-міністра. Вы тут наўрад ці дваццаць год. чатыры гадзіны, і ўжо бяда. Будзе болей. Але мне няма чаго сказаць з гэтай нагоды».
  
  
  * * *
  
  
  Маёр Рышыры зладзіў два пакоі на дваццаць першым паверсе новага гатэля Tokyo Hilton, адкуль адкрываўся добры від на савецкае пасольства. На працягу некалькіх гадзін у адным з пакояў была ўсталяваная поўная сетка сувязі, а ў іншы было ўсталявана абсталяванне для назірання, так што за самім пасольствам можна было назіраць візуальна, на слых і ў электронным выглядзе. Усе сістэмы былі пасіўнымі, таму рускія не маглі выявіць назіранне. Аднак яны змогуць кантраляваць сетку сувязі.
  
  
  У Рышыры было прынамсі два тузіны сваіх людзей на полі бою, у той час як Скот змог сабраць толькі паўтузіна сваіх легіянераў. Аднак гэтага было дастаткова, каб поўнасцю прыкрыць дзеянні савецкага пасольства і асабліва аперацый КДБ. Рускім было таксама дастаткова ведаць, што нешта адбываецца. Як яны ішлі
  
  
  
  
  
  можна было толькі здагадвацца.
  
  
  Картэр здолеў праслізнуць у вестыбюль гатэля бліжэй да вечара, каб патэлефанаваць Казука і пацвердзіць, што яна змагла зрабіць усё неабходнае.
  
  
  "Усё гатова, Нікалас", - сказала яна. «Але што адбываецца з расейскай амбасадай? Там вельмі шмат актыўнасці».
  
  
  «Перазваніце нашым людзям. Гэтае шоў Скота і Рышыры», - сказаў Картэр.
  
  
  "Вы звязаны з гэтым?"
  
  
  “Так, але паслухай мяне вельмі пільна, Казука. Усё роўна, што ты чуеш… што б ты ні думаў, што б ні адбывалася, прытрымлівайся нашага раскладу. Ты разумееш?"
  
  
  "Спадзяюся, Нікалас".
  
  
  "Убачымся сёння ў дзесяць".
  
  
  "Удачы", - сказала яна.
  
  
  Картэр павесіў трубку і вярнуўся наверх. Жадаць яму ўдачы на гэтым заданні стала звычкай. Гэта пачынала дзейнічаць яму на нервы.
  
  
  * * *
  
  
  Да шасці вечара стала відавочна, што задумалі расейцы. Яны падзялілі свае намаганні на шэсць каманд, кожная з якіх была прызначаная ў адзін з галоўных раёнаў Токіо: Канда, Хонга, Киобаши, Асакуса, Ніханбашы і Кадзімачы-ку.
  
  
  Відавочна, яны мелі спіс месцаў і кантактаў Лаўрова, а таксама месцы сустрэч і кантактаў іншых супрацоўнікаў амбасады.
  
  
  Крок за крокам яны літаральна разбіралі Токіа - тытанічная задача, у якую яны кінуліся з апантанасцю.
  
  
  І з-за гэтага былі непрыемнасці. Акрамя рускага, забітага ў сінтаісцкім парку насупраць іх пасольства, два японскіх докера былі забітыя ў Ніханбашы, калі яны спрабавалі перашкодзіць двум невядомым мужчынам пракрасціся на борт судна, які прыбыў з Савецкага Саюза пяццю днямі раней. Паліцыя Токіа не ведала, хто былі забойцы, у адрозненне ад людзей Рышыры. Але ім было загадана толькі прытрымлівацца і назіраць, а не ўмешвацца, калі рускія не знойдуць чып.
  
  
  Да васьмі магчымасць, якую так чакаў Картэр, нарэшце, прадставілася. Час набліжаўся, але ён хацеў пераканацца.
  
  
  У Гіндзэ ўспыхнула невялікая бязладзіца паміж парай рускіх і некалькімі дзясяткамі японскіх хуліганаў-падлеткаў. Рышыры паспяшаўся паглядзець, што ён можа зрабіць, каб супакоіць сітуацыю, не прыцягваючы занадта шмат увагі паліцыі.
  
  
  Картэр і Скот пакінулі гатэль праз пару хвілін, падзяліўшыся перад імі. У Скота былі інструкцыі па пікапе. Ідэя яму не вельмі спадабалася, але ён быў дастаткова старым палявым чалавекам, каб зразумець - улічваючы недахоп часу - што варыянтаў не так шмат.
  
  
  Скот пайшоў за сваёй машынай, а Картэр пешшу накіраваўся прама да савецкага пасольства. Будынак быў асветлены, як цырк з трыма кольцамі, і быў гэтак жа загружаны, каманды прыходзілі і сыходзілі.
  
  
  Кадзімаці-ку быў сучасным раёнам Токіо. Ён быў у асноўным добра асветлены і загружаны аўтатранспартам.
  
  
  Здаецца, у Картэра амаль дзесяць хвілін, каб дабрацца да амбасады. Ён зноў размясціўся на другім баку вуліцы каля ўваходу ў сінтаісцкі парк, хоць цяпер схаваўся ў цені.
  
  
  Рускія хацелі яго хаця б таму, што адзін зь іхных людзей быў забіты ад ягонага імя.
  
  
  У дамоўлены час, праз чатыры хвіліны, Картэр выйшаў з ценю і апынуўся навідавоку ля амбасады. З варот выехала машына. Картэр выцягнуў блакнот і запісаў нумар ліцэнзіі.
  
  
  Праз імгненне ён накіраваўся да прадуктовага кіёска - і ўбачыў, як з пасольства выбягае пара агентаў. Картэр павярнуўся і выцягнуў свой "люгер" у той жа момант, калі ўбачыў, што машына Скота павярнула за кут.
  
  
  Картэр падняў пісталет і стрэліў высока. Тут ён вёў небяспечную гульню. Цяпер ягонае жыццё залежала ад таго, што двое агентаў КДБ праз дарогу былі прафесіяналамі і ўмелі страляць.
  
  
  Яны адкрылі агонь, тры кулі патрапілі Картэру высока ў грудзі, адкінуўшы яго назад, з ног.
  
  
  Рух спыняўся, людзі крычалі і крычалі.
  
  
  Скот спыніўся праз долю секунды і кінуўся туды, дзе ляжаў Картэр. Рускія вярнуліся на тэрыторыю пасольства і з ценю назіралі, як Скот паспешна зацягнуў Картэра назад да машыны і бесцырымонна кінуў на задняе сядзенне.
  
  
  Скот спыніўся на імгненне, каб паглядзець на пасольства, затым ён скокнуў у сваю машыну і з'ехаў, калі ўдалечыні зазванілі паліцэйскія сірэны.
  
  
  Чатыры
  
  
  «У нас тут паранены! Картэр паранены!» - крыкнуў Скот у рацыю.
  
  
  "Роджэр гэта", – парадаваў аператар іх цэнтра назірання ў Хілтане. "Дзе ты?"
  
  
  «Мы выходзім з Кадзімачы-ку. Але я думаю, што ў нас ёсць хвост».
  
  
  "Вам дапамагчы?"
  
  
  "Адмоўны, адмоўны", - сказаў Скот. Ён выцягнуў машыну за кут, затым узбег па пандусе і накіраваўся на ўсход па аўтастрадзе.
  
  
  «Першы блок, дайце нам ваша дакладнае месцазнаходжанне», - зароў рацыя.
  
  
  Скот працягнуў руку і выключыў яго. Ён зірнуў у люстэрка задняга віду. "Як у вас там справы?"
  
  
  "Я адчуў сябе лепш", - сказаў Картэр, напружана садзячыся. Ён азірнуўся туды, адкуль яны прыйшлі. Гэта здавалася ясным, хаця было цяжка сказаць. У той час быў вельмі ажыўлены рух.
  
  
  "Вы прымалі што
  
  
  
  
  
  
  У мяне там пякельны шанец, - сказаў Скот.
  
  
  У Картэра хварэлі грудзі ў тым месцы, дзе тры кулі патрапілі ў кеўларавую камізэльку. "Я хачу, каб маё цела было на наступным самалёце назад у Штаты".
  
  
  «Скрынка выйдзе са строю раніцай. Але, магчыма, Рышыры захоча яе ўбачыць».
  
  
  «Калі вашы людзі будуць рухацца досыць хутка, у яго не будзе часу штосьці прымусіць», - сказаў Картэр, здымаючы куртку і расшпільваючы куленепрабівальную камізэльку. «Калі вы сутыкнецеся з занадта вялікімі непрыемнасцямі, патэлефануйце Хоук. Ён зможа тузаць за нітачкі».
  
  
  Скот з цяжкасцю мог прыняць тое, што адбываецца. «Ці можаце вы сказаць мне, з кім вы працуеце тут, у Токіа? Хто паклапоціцца аб тым, каб вы падняліся на Хакайда?»
  
  
  "Не не магу".
  
  
  "У мяне няма магчымасці звязацца з…"
  
  
  «Слухай, Скот, - сказаў Картэр, сядаючы наперад. «Я не хачу, каб вы, людзі, спрабавалі пераследаваць мяне. Я не хачу, каб хто-небудзь стаяў ля маіх задніх дзвярэй. Гэта і так будзе дастаткова складана».
  
  
  «Вар'ят, калі вы спытаеце мяне».
  
  
  "Проста пераканай усіх, што я мёртвы".
  
  
  «Уключаючы маёра Рышыры».
  
  
  «Асабліва яго, - сказаў Картэр.
  
  
  * * *
  
  
  Было ўжо далёка за дзевяць гадзін, калі Скот высадзіў Картэра ў Хонга на далёкай поўначы Токіо. Яны зрабілі вялікае кола вакол горада, каб быць абсалютна ўпэўненымі, што за імі не сочаць.
  
  
  “Я не магу сказаць, як мне гэта падабаецца, Картэр. Калі і калі ты дзе-небудзь зробіш вялікі фурор, Рышыры зразумее, што я зманіў яму. Пасля гэтага будзе складана з ім працаваць».
  
  
  "Я ведаю. Але гэта важна».
  
  
  "Дакладна", - сказаў Скот і падаў у адстаўку. "Ну поспехі."
  
  
  Картэр нейкі час глядзеў на яго, затым пакруціў галавой, павярнуўся і сышоў.
  
  
  Уначы Хонга быў адносна ціхім раёнам горада, таму што менавіта тут размяшчалася большасць школ і каледжаў.
  
  
  Картэру запатрабавалася амаль дзесяць хвілін, каб знайсці таксі, каб адвезці яго назад у горад, дзе Казука пакінуў яму маленькую "хонду" на паркавальнай рампе. Ён пару разоў абмінуў мясцовасць пешшу, затым сеў у машыну і адразу ж паехаў на ўсход, выехаўшы з горада.
  
  
  Па словах Казукі, поле камерцыйнай авіяцыі Хаціёдзі практычна не функцыянавала, яго аб'екты былі старамоднымі і трухлявымі. Пара японскіх штурмавікоў, якія лётаюць на старых біпланах Steerman, прывезеных са Штатаў, былі адзінымі, хто выкарыстаў гэтае поле на рэгулярнай аснове. У далёкім канцы вуліцы ў маленькай хаце жыла пажылая пара. Яны абслугоўвалі ўзлётна-пасадачныя палосы, сачылі за тым, каб святло працавала, і трымалі паліўныя бакі поўнымі.
  
  
  Картэр згарнуў з другараднай шашы і павольна паехаў па грунтавай дарозе, якая вяла зваротна да аэрадрома. Праз мілю яго фары асвятлілі вароты, якія былі адчынены. Ён спыніўся. Казука даў яму ключ ад брамы. Але зараз ён быў адкрыты.
  
  
  Ён выйшаў з машыны і падышоў да плота, асветленага яго фарамі.
  
  
  Замак вісеў на цяжкім ланцугу. Ён быў адчынены. Ён падняў яго і агледзеў пры святле. Яго не прымушалі, хаця яго можна было падабраць. Ён падняў вочы. Ён пачаў адчуваць дрэннае прадчуванне з гэтай нагоды.
  
  
  Вярнуўшыся ў машыну, Картэр выключыў святло фар, праехаў праз вароты і накіраваўся праз поле да будынка аэравакзала, у якім было цёмна.
  
  
  На супрацьлеглым баку поля ён мог бачыць цьмянае святло дома наглядчыка, але з гэтага боку паласы не гарэлі нават агні ангараў.
  
  
  Абышоўшы бліжэйшы ангар, Картэр заўважыў двухматорную «Цесну 310», якая стаяла на пероне перад будынкам аэравакзала, і рэзка спыніўся.
  
  
  У самалёце было цёмна, і з таго месца, дзе ён знаходзіўся, ён не мог бачыць, ці ёсць хто-небудзь усярэдзіне або паблізу. Некалькі імгненняў ён проста сядзеў там, але затым ён уключыў задні ход і адступіў за ангар, дзе выключыў рухавік і выйшаў.
  
  
  Рускія пераследавалі Казуку па ўсім Токіа. Магчыма, на гэты раз ёй не ўдалося іх страсянуць, і яны высачылі яе тут.
  
  
  Картэр выцягнуў свой "люгер", але потым раздумаўся. Ён сунуў пісталет назад у кабуру. Афіцыйна ён быў мёртвы. Ён не хацеў, каб сюды прыехала паліцыя, каб расследаваць перастрэлку. Ён выцягнуў Х'юга, лязо штылета блішчала ў святле зорак, пакуль ён пешшу абыходзіў ангар.
  
  
  Будынак быў пабудаваны з гафрыраванага металу на драўляным каркасе. Ён рыпеў і бразгатаў на лёгкім ветры. Двойчы Картэра спынялі, думаючы, што ён пачуў бразганне дзвярэй. Аднак кожны раз ён вырашаў, што гэта проста вецер, і працягваў.
  
  
  У далёкім канцы ангара ён выглянуў з-за кута. Чырвоны "Дацун" Казукі быў прыпаркаваны ззаду двухпавярховага будынка тэрмінала з белай тынкоўкай. Нідзе не свяцілі агні. Як быццам увесь гэты бок поля адключыўся ад электрычнасці.
  
  
  Ён доўга заставаўся ў цені, назіраючы за тэрміналам, але руху не было. Магчыма, ён сам напалохаў. Магчыма, Казука проста забыўся зачыніць вароты, і цяпер яна чакала яго ўнутры. Але нейкі ўнутраны голас, нейкае шостае пачуццё казалі яму інакш. Яму гэта здавалася няправільным.
  
  
  Ён павярнуўся і вярнуўся да акна ў задняй сцяне ангара. Узламаўшы яе, ён забраўся ўнутр і амаль
  
  
  
  
  
  
  адразу ж яго ўдарыў рэзкі пах бензіну. Ангар быў запоўнены газавымі парамі. Адна іскра, адна запалка - і ўсё выбухне.
  
  
  Вялікія службовыя дзверы ў пярэдняй частцы ангара былі часткова адчыненыя, але вецер дзьмуў з таго кірунку, затрымліваючы пары ўнутры.
  
  
  З таго месца, дзе ён стаяў, Картэр мог адрозніць нешта на бетоннай падлозе ў некалькіх футах ад дзвярэй.
  
  
  Раптам яго ахінула, што ён бачыць і чаму ангар напоўнены газамі. Ён адышоў ад акна і паспяшаўся праз ангар туды, дзе тварам уніз ляжаў чалавек у скураной лётнай куртцы пасярод вялікай лужыны бензіну, якая вылілася з пяцігалоннай каністры, якую ён нёс. Яго патыліца была адстрэлена. Картэр здагадаўся аб буйнакаліберным пісталеце ... верагодна, Грац Буйра, каханай прыладай забойства рускіх.
  
  
  Верагодна, ён быў пілотам, якога Казука зладзіў, каб адвезці Картэра на Хакайда. Але чаму яны стралялі ў яго? І што яны зрабілі з Казукам?
  
  
  Картэр абышоў бензін і вызірнуў вонкі, у заднюю частку будынка аэравакзала праз шырокую рулежную дарожку. У хаце было ціха і цёмна. Гэта нічога не значыла. Яны маглі назіраць знутры, чакаючы, пакуль ён падасца… калі толькі Казука не змог не сказаць ім, каго яна чакае. У такім выпадку яны ня будуць чакаць нікога іншага.
  
  
  Сабраўшыся з сіламі для стрэлу, Картэр выслізнуў з ангара і памчаўся праз рулежную дарожку да "Дацуна" Казукі.
  
  
  Нічога не здарылася. Трывогі не паднімаліся. Стрэлаў не было. Ніхто не прыбег.
  
  
  Картэр асцярожна паглядзеў на будынак праз край дзвярэй. Па-ранейшаму не было руху. Ключы Казукі матляліся з замка запальвання.
  
  
  Картэр абышоў машыну і, прыгнуўшыся, паспяшаўся апошнія некалькі футаў да тэрмінала, дзе прыціснуўся да сцяны.
  
  
  Яму прыйшлося нырнуць пад вокны, каб дабрацца да краю будынка, і ён паглядзеў за кут на прыпаркаваную перад ім «Цэсну».
  
  
  У самалёце нікога не было. Ён мог ясна бачыць кабіну з таго месца, дзе ён прысеў. Люкі доступу да бензабакам на абодвух крылах былі адчыненыя. Пілот Казукі, відавочна, увайшоў, адчыніў закрылкі і збіраўся заправіць паліўныя бакі, калі ў яго патрапілі.
  
  
  Але як наконт Казукі?
  
  
  Картэр накіраваўся да фасада будынка, дзе зноў павагаўся, перш чым вызірнуць з-за кута. Шэры мэрсэдэс з аэрапорта быў прыпаркаваны ля ўваходных дзвярэй за некалькі ярдаў ад хваставой часткі «цэсны». Картэр не мог бачыць машыну, калі пад'язджаў, таму што яна знаходзілася за вуглом ад пад'язной дарогі. Але гэта таксама азначала, што калі б хто-небудзь знаходзіўся ў машыне ці побач з ёй ці глядзеў у пярэднія вокны, яны б не заўважылі яго набліжэння без фар.
  
  
  Па-ранейшаму быў шанец, што яны яго не чакалі.
  
  
  Картэр пачаў выходзіць з ценю, калі нехта выйшаў з тэрмінала, абышоў пярэднюю частку «мерседэса» і накіраваўся да «цэсны».
  
  
  Са свайго пункта гледжання Картэр мог бачыць, што гэты чалавек, верагодна, быў рускім; ён быў вялікім і масіўным, яго рысы, нават з такой адлегласці, асмуглыя і славянскія.
  
  
  Расіянін з цяжкасцю з-за свайго памеру залез на крыло «Цесны», адчыніў дзверы і зазірнуў унутр.
  
  
  Картэр выйшаў з-за кута і, прыгнуўшыся, прамчаўся па фартуху і абмінуў кончык крыла "цэсны". Рускі, адчуўшы, што хтосьці ідзе ззаду яго, пачаў разварочвацца, калі Картэр схапіў жменю свайго паліто і сцягнуў яго з крыла на зямлю.
  
  
  Рускі крэкнуў, як свіння, калі яго галава адскочыла ад цвёрдай зямлі. Ён пачаў цягнуцца да сваёй стрэльбе, калі Картэр паднёс вастрыё штылета да горла мужчыны.
  
  
  "Вы страціце шмат крыві, таварыш, калі вам перарэжуць горла", – сказаў Картэр па-руску.
  
  
  Вочы аператыўніка КДБ пашырыліся. Доўгі час здавалася, што ён паспрабуе дастаць пісталет, нягледзячы на лязо ў чвэрці цалі ад яго соннай артэрыі, але затым ён адкінуўся назад, з глыбокім уздыхам які сарваўся з вуснаў.
  
  
  «Мудрае рашэнне, паверце мне, - працягнуў Картэр па-руску. "Хто яшчэ ў будынку?"
  
  
  Рускі проста глядзеў на яго.
  
  
  “Я расчараваны. Вы забілі майго пілота. Я знайшоў ягонае цела. Цяпер мне спатрэбіцца вельмі важкі чыннік не забіваць вас».
  
  
  Першы намёк на страх пачаў выяўляцца ў вачах рускай.
  
  
  "Хто яшчэ знаходзіцца ў тэрмінале і дзе менавіта яны?"
  
  
  "Толькі мой партнёр і жанчына", - сказаў мужчына нізкім голасам.
  
  
  "Якая жанчына?"
  
  
  Вочы рускага звузіліся. «Рэдактар тэлеграфных паслуг. Твой сябар".
  
  
  "Вы былі з аэрапорта?"
  
  
  Рускі кіўнуў.
  
  
  "Чаму ты сачыў за ёй?"
  
  
  Рускі маўчаў.
  
  
  Картэр пстрыкнуў лязом направа, пакінуўшы рускаму на падбародку невялікі парэз. Мужчына рэзка тузануўся, па яго шыі цякла невялікая струменьчык крыві.
  
  
  «У мяне няма цярпення, таварыш, - прашыпеў Картэр. «Я заб'ю цябе ў гэты момант, калі ты не адкажаш на мае пытанні…»
  
  
  Рускі, відаць, больш напалоханы наступствамі адказаў на пытанні, чым клінком Картэра,
  
  
  
  
  
  
  пахіснуўся ўправа, выбіўшы Картэра з раўнавагі. Картэр паспрабаваў абхапіць руку з нажом, калі мясісты кулак рускага сціснуў яго запясце, згінаючы яго назад да кропкі разрыву. У апошні момант Картэр прымусіў сваю руку абмякнуць, а каленам рэзка ўдарыў расейца па рэбрах.
  
  
  Стылет Картэра ўпаў на зямлю. Рускі перавярнуўся і ўскочыў на ногі, учапіўшыся ў пінжак у пошуках пісталета.
  
  
  Не было часу на тонкасці. Картэр адкаціўся назад і падскочыў абедзвюма нагамі, трапіўшы рускаму ў пахвіну. Буйнейшы мужчына з крактаннем упаў, але пісталет у яго быў напагатове.
  
  
  Картэр падняў вочы, пакуль рускі адводзіў малаток, спрабуючы ўтрымаць мэту. У роспачы Картэр працягнуў руку, яго пальцы сціскалі ручку штылет. Адным плыўным рухам ён з усіх сіл накіраваў лязо ў бок рускага, і лязо ўвайшло ў грудзі агента КДБ.
  
  
  Рускі выглядаў збянтэжаным. Ён больш не мог трымаць пісталет. Ён паглядзеў на нож, які тырчыць з яго грудзей, затым зноў на Картэра. Ён пачаў трэсці галавой, але не змог, і ён упаў тварам уніз. Мёртвы.
  
  
  Картэр зірнуў на тэрмінал і падняўся на ногі. Ніхто не выйшаў на расследаванне. Яшчэ.
  
  
  Ён хутка перавярнуў рускага на спіну, выцягнуў штылет і выцер лязо аб кашулю мужчыны.
  
  
  Рускі выйшаў зазірнуць унутр "цесны". Чаму? Картэр узлез на крыло і зазірнуў унутр. Карты былі раскіданыя па пасажырскім сядзенні. Расіянін спрабаваў высветліць, куды накіроўваўся самалёт. Адзін з графікаў дакладна паказаў Хакайда. Як толькі рускія даведаюцца, што хтосьці з Токіа будзе ляцець на паўночную выспу - хтосьці, звязаны з пошукамі петраградскай мікрасхемы, - яны, верагодна, складуць два і два і зразумеюць, што хтосьці збіраецца паспрабаваць знайсці Светлую.
  
  
  Картэр разгарнуўся і злез з крыла. Хто б ні знаходзіўся ўсярэдзіне, трэба было спыніць. Любым коштам.
  
  
  На другім баку рулежнай дарожкі Картэр прыціснуўся да сцяны побач з уваходнымі дзвярыма. Знутры не было ні гуку, ні святла.
  
  
  Ён прачыніў дзверы, паглядзеў у доўгі калідор, а затым увайшоў унутр, прыгнуўшыся за прылавак справа.
  
  
  З-пад дзвярэй на паўдарогі ўніз па калідоры свяцілася святло. Звонку не было відаць святла. Відавочна, гэта быў унутраны пакой без вокнаў.
  
  
  Будынак быў стары, пабудаваны ў заходнім стылі. Картэр падазраваў, што ён выкарыстоўваўся як цэнтр паветраных аперацый амерыканскіх пасляваенных акупацыйных сіл. Для японцаў было незвычайна марнаваць такое поле і будынак.
  
  
  Картэр ціхенька прайшоў па калідоры і прыклаў вуха да дзвярэй. Спачатку ён нічога не чуў. Але затым ён пачаў адрозніваць ціхі хныклівы гук, як быццам унутр загналі параненую жывёліну.
  
  
  Валасы на патыліцы ўсталі дыбам, а мускулы сціснуліся. Гэта быў Казука!
  
  
  Картэр падаўся назад і стукнуўся плячом у тонкія драўляныя дзверы, уклаўшы ў яе ўсю сваю вагу. Дзверы расчыніліся, напалову сарваўшыся з завес.
  
  
  Ён імгненна ўбачыў сцэну.
  
  
  Пакой калісьці быў офісам. Гэта было ў бязладзіцы. Аголены Казука груба ляжаў на драўляным крэсле, спружына якога была зламаная, так што ён ляжаў спіной да сцяны.
  
  
  Кроў цякла па яе грудзях з серыі невялікіх парэзаў, а на ўнутраным боку сцёгнаў быў тузін яркіх чырвоных меткаў ад кончыка цыгарэты.
  
  
  Ручнік для рук быў заткнуты ёй у рот і прылеплены стужкай.
  
  
  "Казука", - мякка сказаў Картэр.
  
  
  Яна падняла вочы і адчайна кіўнула направа ад Картэра, калі нешта вельмі цвёрдае стукнула яго па галаве.
  
  
  Ён упаў, яго калені падкасіліся, і ён урэзаўся ў стол. Краем вока ён убачыў, што да яго твару спускаецца чаравік з тоўстай падэшвай, і яму ўдалося адпаўзці ў бок.
  
  
  У вушах у яго звінела, і ён бачыў слабы падвойны малюнак. Рускі над ім быў нашмат буйнейшы, чым той, хто стаяў ля самалёта. Яго паліто было знята, гальштук распушчаны, а рукавы кашулі закатаны. Ён спацеў. Ён быў тым, хто катаваў Казуку. І, робячы гэта, ён спацеў.
  
  
  Гэтая думка натхніла Картэра. Ён падскочыў на адно калена, калі рускі адступіў назад, каб ён мог зрабіць яшчэ адзін удар цяжкім дрэвам паліто.
  
  
  Аднак Картэр быў занадта хуткі для яго, скокнуўшы ўнутр чалавека, дрэва паліто бясшкодна павалілася на стол, раскалоў верх. Картэр двойчы стукнуў яго па твары, рускаму раскалоўся нос, пралілася кроў.
  
  
  Рускі быў неверагодна моцным чалавекам. Ён падаўся назад і адштурхнуў Картэра, як гігант можа пляснуць раздражняльную муху.
  
  
  Калі Картэр зноў атакаваў, расеец урэзаў яму ў грудзі чатыры хуткія плыні. Кілмайстар думаў, што яго сэрца спыніцца; пакой напаўняўся крывава-чырвонай смугой. Тым не менш рускі пайшоў за ім, стукаючы яму ў жывот, грудзі і бок па галаве.
  
  
  Рускі падняў Картэра з ног і шпурнуў да сцяны. Уся пабудова трэслася.
  
  
  
  
  
  
  Картэр упаў на калені. Яму спатрэбілася ўсяго секунда ці дзве, каб адсапціся, спыніць кружэнне ў галаве, хваравітае, разбітае пачуццё ў грудзях.
  
  
  Ён падняў вочы, калі рускі павярнуўся, каб падняць паліто. Вобраз мужчыны, здавалася, вагаўся ўзад і ўперад.
  
  
  Картэру ўдалося падняцца на ногі. Рускі пачаў паварочвацца ў той жа момант, калі Картэр скокнуў яму на спіну, схапіў мужчыну за галаву абедзвюма рукамі і скруціў усё, што ў яго засталося.
  
  
  Рускі зароў, як паранены бык. Ён выпусціў паліто і падаўся назад, зноў ударыўшы Картэра аб сцяну. Картэр па-ранейшаму трымаўся, сціскаючы хватку і яшчэ мацней цягнуў рускага за галаву.
  
  
  Цяпер гэта ператварылася ў адчайнае дужанне не на жыццё, а на смерць. Рускі працягваў біць Картэра аб сцяну, а Картэр круціў галавой.
  
  
  Апошняе, што запомніў Картэр, - гэта погляд у шырока расхінутыя ад страху вочы Казукі, а затым пакой пачаў цьмянець, і ён падаў.
  
  
  Здавалася, прайшло некалькі гадзін. Картэр адчуў глыбокі боль у грудзях і той жа гук плачу, што і раней. З болем ён прыўзняўся і расплюшчыў вочы.
  
  
  Доўгі час у яго былі праблемы з засяроджаннем на чым-небудзь, але затым усё гэта вярнулася да яго ў вялікай спешцы, і ён змог падняцца на ногі.
  
  
  Вялікі рускі ляжаў мёртвы на падлозе са зламанай шыяй і пад жудасна нерэальным кутом. Калі ён памёр, ён страціў кантроль над сваімі мускуламі і апаражніў кішачнік. Ён не выглядаў і не пахла вельмі прыгожа.
  
  
  Картэр падышоў да Казукі, дзе асцярожна зняў скотч з яе твару і кляп з яе рота. Яна зрабіла глыбокі глыток паветра, калі Картэр узяў свой штылет і перарэзаў путы на яе руках і нагах.
  
  
  "З табой усё ў парадку?" - прахрыпеў ён, ледзь стрымліваючыся.
  
  
  «Я думала, ты мёртвы, Нікалас. Я не ведала ... »Па яе шчоках цяклі слёзы.
  
  
  "З табой усё ў парадку, Казука?" - настойваў Картэр, дапамагаючы Ёй падняцца.
  
  
  "Яны нічога не зламалі", - сказала яна, але было відавочна, што ёй балюча. «А як наконт цябе? З тваімі грудзьмі ўсё ў парадку?»
  
  
  «Думаю, пара зламаных рэбраў. Але мы павінны прыбірацца адсюль».
  
  
  "Як толькі іх целы будуць знойдзены, яны даведаюцца ў пасольстве, куды мы накіроўваемся".
  
  
  «Нехта з офіса павінен будзе выйсці і прыбраць гэтую бязладзіцу. Яны могуць скінуць целы ў раку».
  
  
  "А як наконт Кодзі?" - усклікнуў Казука, раптам успомніўшы пілота.
  
  
  «Ён мёртвы. Яны забілі яго».
  
  
  «Я не ўмею лётаць…»
  
  
  "Я магу", - сказаў Картэр. «Але мы павінны прыбірацца адсюль - і прама зараз!»
  
  
  5
  
  
  Невялікая ўзлётна-пасадачная паласа ў Хабара на заходнім узбярэжжы вострава Хакайда знаходзілася прыкладна ў шасцідзесяці мілях на поўдзень ад рыбацкай вёскі, дзе іх кантакт AX падтрымліваў радыёсувязь.
  
  
  Было амаль тры гадзіны ночы, перш чым Картэру і Казуке ўдалося прывесці ўсё ў парадак на ўзлётна-пасадачнай паласе за межамі Токіа, прывесці сябе ў парадак і арганізаваць дастаўку спецыяльнай валізкі з Вашынгтона.
  
  
  Сонца ўжо падыходзіла да ўсходніх горных далін, калі яны заўважылі поле за паўмілі ад мора. Там унізе было холадна. Неяк ноччу на востраве з'явіўся снежны пыл. У некалькіх сотнях міль па Японскім моры Светлая была б яшчэ халадней, паколькі яе падтрымлівалі горы Сіхатэ-Алін, праз перавалы якіх даносіліся снежныя буры.
  
  
  Казуке ўдалося крыху паспаць па дарозе наверх, хаця ёй было балюча. Яе раны былі ў асноўным павярхоўнымі, але яны былі створаны так, каб прычыняць максімальную боль.
  
  
  Картэр хацеў, каб яна засталася ў Токіо, але ў рэшце рэшт яна пераканала яго, што яму трэба пазнаёміцца тут з падазронымі рыбакамі паўночнай выспы. Ён быў высокім, еўрапеоідным, ён будзе чужынцам.
  
  
  Сам ён быў не ў вельмі добрай форме. Яго рэбры былі перавязаныя стужкай, і ён не мог зрабіць глыбокі ўдых, не выклікаўшы вострай болі. І ён выказаў здагадку, што, верагодна, атрымаў лёгкае страсенне мозгу. Ён нічога не сказаў Казуку, але двойчы за шэсцьсот міль палёту ў яго пачыналася дваенне ў вачах. Заклінанні доўжыліся кожны раз усяго секунду ці дзве, але яны былі надакучлівымі.
  
  
  Узлётна-пасадачная паласа абслугоўвалася мясцовымі рыбаперапрацоўчымі кампаніямі, якія прывозілі на такійскі рынак частку свежага ўлову.
  
  
  Казука ўключыў рацыю і атрымаў дазвол на пасадку, і Картэр плаўна выраўняўся па шырокай узлётна-пасадачнай паласе.
  
  
  Вецер быў парывістым, але 310-ы быў цяжкім самалётам, і ён добра тануў, ля невялікага краба, для ідэальнай пасадкі.
  
  
  Праз пяць хвілін яны вырулілі да аднаго з прыватных ангараў, якія выкарыстоўваюцца такійскай авіятурнай службай, выключылі рухавікі і паставілі самалёт пад ахову, а затым прайшлі праз аперацыйны офіс і невялікую чайную.
  
  
  Казука прыняў неабходныя меры для абслугоўвання і захоўвання самалёта і даставіў іх для перавозкі ў выглядзе патрапанага, але чыстага пятнаццацігадовага Шэўрале Імпала з усім прывадам, ніводны з якіх не працаваў вельмі добрае.
  
  
  Хабара быў горадам з добрымі судовымі пазовамі, у якім пражывала больш за трыццаць тысяч чалавек. Картэр быў занепакоены тым, што іх
  
  
  
  
  
  Прыбыццё было б заўважана.
  
  
  «У Хабара і з Хабара шмат машын, - сказаў Казука. «Апроч рыбнай прамысловасці, яны думаюць, што магла быць знойдзена нафта. Так што зараз да нас прыязджае шмат заходніх геолагаў».
  
  
  "Хіба гэта не прымушае рускіх нервавацца?"
  
  
  «Я так не думаю, Нікалас. Не больш, чым аляскінцы нярвуюцца з-за таго, што Савецкі Звяз знаходзіцца ўсяго ў дваццаці мілях праз Берынгаў праліў ад мацерыка. Мы не можам змяніць геаграфічныя факты».
  
  
  Вузкая шаша ішла па няроўнай берагавой лініі на поўнач. Гэты рэгіён быў моцна засаджаны дрэвамі. Унутры краіны ўзгоркі паднімаліся да заснежаных гор. Уздоўж узбярэжжа размяшчаліся мудрагелістыя маленькія рыбацкія вёсачкі, кожная неверагодна ахайная і амаль дакладная копія сваіх суседзяў з саламянымі дахамі і малюсенькімі панадворкамі.
  
  
  Картэр шмат разоў бываў у Японіі. Яго заўсёды ўражваў кантраст паміж горадам і вёскай. У Токіо, Осацы і Кіёта жыццё была вельмі заходняй і ішла шалёнымі тэмпамі, як і ў любым іншым вялікім горадзе свету. Але ў сельскай мясцовасці старая Японія ўсё яшчэ была відавочна. Жыццё было ўпарадкавана і рухалася вельмі стабільна. Людзі тут жылі днём і ноччу, і часам года, а не днём тыдня ці месяцам у годзе. У сельскай мясцовасці Японіі. Картэр заўсёды адчуваў пэўны спакой, але ўсяго ў некалькіх мілях па іншым боку мора - незалежна ад таго, што мясцовыя жыхары думалі аб зваротным - была сістэма зброі, якая магла ўцягнуць увесь мір у ядзерную вайну.
  
  
  * * *
  
  
  Кантактнай асобай AXE на Хакайда быў Хейдонара Ішына-Мары, моцны стары, па словах Кадзука, які жыў са сваімі пяццю моцнымі дочкамі, якія працавалі на яго на рыбацкай лодцы і пакланяліся зямлі, па якой ён ішоў. Яго жонка і адзіны сын загінулі дзесяццю гадамі раней у выніку аварыі ў моры з удзелам савецкага рыбалоўнага траўлера. Ён не сказаў, што менавіта адбылося, але з тых часоў ён і яго дачкі падалі AX пост для праслухоўвання і дакладвалі аб руху савецкіх караблёў у гэтым раёне.
  
  
  Яго сябры клікалі яго Хэйда, і апроч японскага ён ніштавата гаварыў па-руску і жудасна няправільна прамаўляў ангельскую. Яго дом размешчаны на ўзгорках за межамі Вакканая, з відам на Японскае мора на захадзе і на поўначы, на праліў Ла-Перуз, які аддзяляў Хакайда ад прыналежнага Савецкаму Саюзу вострава Сахалін.
  
  
  Дзве яго дачкі выйшлі з галоўнага дома, калі Картэр і Казука пад'ехалі па крутой дарозе і загадалі ім прыпаркаваць «Шэўрале» ў нізкім хляве за домам.
  
  
  Казука выйшаў першым і падышоў да дома, каб пагаварыць з Хэйда, у той час як Картэр прыпаркаваў машыну і дастаў іх сумкі з задняга сядзення.
  
  
  Абедзве дзяўчыны ўзялі ў Картэра валізкі і з маленькімі паклонам і сарамлівымі ўсмешкамі паказалі яму, каб ён вёў шлях да хаты. Яны не размаўлялі па-ангельску.
  
  
  «У вас тут вельмі прыгожая выспа», - сказаў Картэр, даволі добра імітуючы айнскі, мясцовы дыялект сялян.
  
  
  Дзяўчынкі здзіўлена хіхікнулі, але затым глыбока пакланіліся з вялікай павагай.
  
  
  "Дзякуй, Картэр-сан", - сказаў адзін з іх.
  
  
  Картэр усміхнуўся і вярнуў жэст у правільнай форме, затым разгарнуўся і накіраваўся да дома - як гэта зрабіў бы любы сапраўдны японскі джэнтльмен, - пакінуўшы дзяўчат стаяць у двары з адкрытымі ротамі.
  
  
  Галоўны дом быў вялікім па японскіх стандартах і быў трывала пабудаваны з-за ўмоў надвор'я. Рэзкі халодны вецер то дзьмуў з мора, ці то ўніз з гор. Ужо ў пачатку восені выпала шмат снегу, і Картэр вырашыў, што тэмпература павінна быць значна ніжэй за нуль.
  
  
  Перад домам распасціралася шырокая веранда. Прама ўнутры Картэр зняў абутак і ўвайшоў у шырокі прасторны цэнтральны хол, у якім сотні раслін стваралі адчуванне лета.
  
  
  Іншая дачка Хейда, гэтая крыху маладзей і сімпотней першых двух, вітала яго і дапамагла яму зняць паліто.
  
  
  «Сюды, калі ласка», - сказала дзяўчына напеўнай ангельскай.
  
  
  Картэр рушыў услед за ёй у заднюю частку дома, і яна правяла яго па калідоры, пакрытым рысавай паперай і падлогай, пакрытым татамі, да лазні, дзе вялікая круглая дымлівая ванна была патоплена ў ярка вымытай кедравай падлозе.
  
  
  Было выкладзена свежае баваўнянае кімано, тоўстыя белыя баваўняныя шкарпэткі і некалькі вялікіх лазневых ручнікоў.
  
  
  Дзяўчына адклала паліто Картэра і дапамагла яму зняць спартовую куртку. Яна абсалютна не адрэагавала на яго наплечную кабуру і Люгер. Але калі яно адарвалася, яна з вялікай павагай узялася за зброю, асцярожна паклаўшы яе на высокую паліцу далей ад ванны.
  
  
  "Як вас завуць?" - спытаў Картэр на Японскай.
  
  
  Яна здзіўлена паглядзела на яго і ўсміхнулася. "Мяне клічуць Марыка".
  
  
  "Марыка", - паўтарыў Картэр. "Я…"
  
  
  "Картэр-сан", - сказала Марыка. "Твая кашуля, калі ласка?"
  
  
  Яна скончыла распранаць яго і толькі падышоўшы да П'ера, паказала нервовасць. Але гэта сышло амаль адразу.
  
  
  Пакуль Картэр прымаў традыцыйны папярэдні душ, Марыка распранулася. Яна далучылася да яго, намыльваючы яго спіну, ногі і ступні.
  
  
  Гэта была Японія цёплых успамінаў Картэра. Ён расслабіўся і
  
  
  
  
  
  дазволіў сабе служыць.
  
  
  Калі Марыка падышла да павязкі вакол яго рэбраў, яна была вельмі далікатнай. Картэр працягнуў руку і дакрануўся да яе шчокі. Яна паглядзела на яго і ўсміхнулася.
  
  
  Гэта была невысокая дзяўчынка з малюсенькімі грудзьмі, хлапечымі сцёгнамі і моцнымі нагамі. Было відавочна, што яна прывыкла да цяжкай працы, і ўсё ж у ёй была мяккасць, якую Картэр знаходзіў прывабнай.
  
  
  Вада ў вялікай ванне была вельмі гарачай і духмянай. Спачатку гэта было балюча для яго параненага цела, але затым, калі ён пагрузіўся ў яго, цеплыня была амаль як наркотык, і ён дазволіў сабе сысці, цалкам паслабіўшыся, упершыню за вельмі доўгі час.
  
  
  Марыка залезла разам з ім у ванну і павольна і метадычна пачала масажаваць яго мышцы, пачынаючы з падставы чэрапа і паступова рухаючыся ўніз. Яна была вельмі добрая; яна ведала ўсе прыдатныя пункты ціску, і ў яе былі сілы для гэтай працы.
  
  
  Крыху пазней да іх далучылася яшчэ адна дачка Хейда, хоць Картэр не пазнаў яе імя. Ён адчуваў, што дрэйфуе, напалову прачынаючыся, напалову прачынаючыся. Другая дзяўчына прынесла прахалодныя ручнікі для яго ілба, а затым зрабіла глыток сакэ, якое неадкладна стукнула яму ў галаву.
  
  
  Праз некаторы час, хоць Картэр ніколі не ведаў, колькі пазней, дзяўчынкі дапамаглі яму выбрацца з ванны, асцярожна высушылі яго цела і дапамаглі надзець кімано. Затым Марыка павяла яго назад па калідоры, дзе яна адчыніла дзверы з рысавай паперы ў напаўцёмную, духмяную спальню.
  
  
  "Калі ласка, Картэр-сан?" - сказала Марыка, усміхаючыся.
  
  
  Картэр падумаў пра Казука, і ён пачаў трэсці галавой, але яна мякка падштурхнула яго ў пакой і зачыніла за ім дзверы.
  
  
  Некаторы час Картэр стаяў у цёмным пакоі, пакуль цёплыя рукі не прывялі яго да мяккіх футонаў на падлозе, затым зняў кімано.
  
  
  "Нікалас", - сказаў Казука яму на вуха. Яна была аголенай і некалькі доўгіх імгненняў прыціскала яго да сябе, цяпло яе цела было цудоўным у халодным паветры. Затым яна дапамагла яму спусціцца на падлогу.
  
  
  "Табе балюча", - прамармытаў Картэр. Для яе было б немагчыма займацца каханнем з апёкамі на сцёгнах.
  
  
  «Цяпер не час для размоваў, Нікалас-сан. Цяпер час атрымліваць асалоду ад».
  
  
  Вочы Картэра прывыклі да безуважлівага святла, якое пранікае скрозь тонкія сцены з рысавай паперы. Казука падкалоў ёй валасы. Яе вусны былі вільготнымі, соску яе грудзей тырчалі.
  
  
  Ён працягнуў руку і пагладзіў яе грудзі кончыкамі пальцаў. "Табе не трэба гэтага рабіць ..."
  
  
  «Цяпер не размаўляй», - прамурлыкала яна, нахілілася і пацалавала яго ў лоб, затым у вочы.
  
  
  Пасля павольна і вельмі мякка Казука пачаў рабіць Картэру масаж, які моцна адрозніваўся ад таго, які рабіла яму Марыка. На гэты раз, замест таго, каб паслабіць яго мускулы, яе мэтай было павялічыць яго задавальненне, вельмі павольна даводзячы яго да гатоўнасці.
  
  
  Яе пальцы і вусны затрымаліся на яго вушах і шыі, затым на яго сасках і ўніз па яго жываце. Яна пяшчотна працавала над яго нагамі і сцёгнамі, так што ў нейкі момант яго мышцы пачалі падскокваць. Некаторы час яна проста ляжала побач з ім, яе цела было цёплым, мяккім і заспакаяльным.
  
  
  Калі ён стаў спакойным і цёплым, яна пачала зноў з яго пальцаў рук і ног і ўнутранага боку сцёгнаў.
  
  
  Па меры таго як яна працягвала, усё астатняе, здавалася, было сцёртае з усведамлення Картэра, толькі задавальненне ад моманту і цела Казукі побач з ім мелі нейкае значэнне.
  
  
  Яго задавальненне нарастала, павольна, пакрысе, пакуль ён не падумаў, што выбухне, а затым Казука ўзяў яго ў рот, і ён падаў усё хутчэй і хутчэй, здавалася, што задавальненне ніколі не скончыцца, але будзе працягвацца да таго часу, пакуль ад яго цела нічога не засталося.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр, здрыгануўшыся, прачнуўся. У пакоі было вельмі цёмна, і яму было цёпла і камфортна пад тоўстай коўдрай. Казукі не было, але пачуццё яе цела побач з ім усё яшчэ захоўвалася.
  
  
  Ён падняў руку і паглядзеў на які свеціцца цыферблат свайго гадзінніка. Было некалькі хвілін на дзевятую. Увечары. Ён сеў. Ён праспаў увесь дзень.
  
  
  Адкінуўшы коўдру, Картэр устаў і прайшоў праз пакой, дзе адчыніў дзверы і вызірнуў у калідор. Ён чуў, як нехта размаўляе недзе ў напрамку цэнтральнага пакоя, і адчуваў цудоўны пах ежы.
  
  
  Ён знайшоў выключальнік і ўключыў яго, і спальня залілася мяккім святлом. Яго чамадан быў выкладзены разам са свежапапрасаваным адзеннем. Рассоўныя дзверы ў далёкім канцы пакоя былі адчыненыя ў ванны пакой у заходнім стылі, дзе яго брытвавыя прылады былі акуратна раскладзены на паліцы. Нават яго зброя была ачышчана і змазана, раскладзена ў акуратным парадку на маленькім стале.
  
  
  Пятнаццаць хвілін праз ён быў пагаліўся і апрануўся, яго рэбры ўсё яшчэ хварэлі, але з імі можна было зладзіцца, і ён накіраваўся па калідоры зваротна ў цэнтральную залу, запоўненую раслінамі.
  
  
  Марыка сустрэла яго. "Ах, Картэр-сан", - сказала яна, нізка пакланіўшыся.
  
  
  "Дзе ўсе?"
  
  
  "Сюды, калі ласка, Картэр-сан", - сказала дзяўчына.
  
  
  Картэр рушыў услед за ёй у іншае крыло дома, дзе яна адсунула дзверы з рысавай паперы, затым адступіў у бок, каб ён увайшоў.
  
  
  Казука, апрануты ў традыцыйнае шаўковае кімано, сядзеў за нізкім столікам.
  
  
  
  
  злева ад суровага старога з маршчыністым скурыстым тварам і жылістым целаскладам. Калі ён увайшоў, яны паднялі вочы.
  
  
  "Як ты сябе адчуваеш, Нікалас?" – спытаў Казука.
  
  
  "Адпачыў", - сказаў Картэр.
  
  
  Казука прадставіў яго, і вусны Хейда расплыліся ў зубастай ухмылцы.
  
  
  «Мае дочкі распавядаюць мне загадкавыя рэчы аб тваім целе, Картэр-сан, - сказаў Хейда, смеючыся. "Напрыклад, яны кажуць, што вы былі бласлаўлёны трыма шарамі і што вы носіце зброю, каб абараніць іх".
  
  
  Картэр засмяяўся і заняў сваё месца за сталом. "Перабольшанне, высокашаноўны сэр", - адказаў Картэр сапраўды на Японскай.
  
  
  Хейда ухвальна кіўнуў. Картэр зразумеў, што толькі што мінуў нейкае выпрабаванне.
  
  
  Рассоўныя дзверы адчыніліся, і ўвайшлі дзве дачкі Хейда з вячэрай Картэра: рыба, рыс, мясная страва, шмат гародніны, цёплае сакэ і халоднае піва. Пасля таго, як яны яго абслужылі, яны выйшлі з пакоя.
  
  
  Казука кажа мне, што вы хочаце ўбачыць Светлую. Яна вельмі перажывае наконт такой паездкі», - сказаў Хейда.
  
  
  Картэр праігнараваў заходняе срэбра, якое яму падарылі. Замест гэтага ён выкарыстоўваў палачкі для ежы як эксперт. Ён быў галодны, і ежа была цудоўнай.
  
  
  "Як вы да гэтага ставіцеся?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Да самой Светлай па моры было б немагчыма. Іх кананерскія лодкі паўсюль. Але мы маглі б наблізіцца да ўзбярэжжа на поўдзень. Што менавіта вы хочаце ўбачыць?
  
  
  "Падводныя загоны".
  
  
  Хэйда задуменна кіўнуў. "Магчыма, вы высокі, але мы можам зрабіць з вас японскага рыбака…"
  
  
  "Ёсць яшчэ сёе-тое", - перапыніў яго Казука.
  
  
  Вочы Хэйдзі звузіліся. "Так?"
  
  
  "Я таксама хачу патрапіць на базу", – сказаў Картэр. «Да саміх загонаў падводных лодак».
  
  
  "Ці дазволена мне спытаць, якой мэце вы хочаце служыць?"
  
  
  "Мне трэба нешта выкрасці".
  
  
  Хэйда слаба ўсміхнуўся. «Магчыма, вы хочаце скрасці падводную лодку. І ўсё, Картэр-сан?
  
  
  "Нешта нашмат меншае".
  
  
  "Можа быць, каб змясціцца ў чамадан?" - Спытаў Хейда.
  
  
  Картэр пільна паглядзеў на Казуку.
  
  
  «Гэта здарылася позна ўвечары, калі вы спалі», - сказала яна. "Хоук даслаў яго на ваенным самалёце, і адзін з маіх людзей падняў яго".
  
  
  "Як справы ў Токіо?"
  
  
  «Напружана. Усе лічаць, што ты мёртвы. Нават у газетах паведамляецца, што амерыканскі бізнэсмэн па імі Нік Картэр быў забіты невядомымі злачынцамі».
  
  
  "Як наконт маёра Рышыры?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Чарлі не сказаў".
  
  
  Картэр зноў павярнуўся да Хэйда. "Калі мы можам пайсці?"
  
  
  «Як толькі вы скончыце вячэраць, Картэр-сан. Мае дзяўчынкі рыхтуюць лодку».
  
  
  Казука хацеў нешта сказаць, але Картэр абарваў яе.
  
  
  «Вы застаяцеся тут. І гэта загад!»
  
  
  * * *
  
  
  Марыка і Кім, малодшая з пяці дачок, павінны былі застацца ў доме з Казукам, хаця ўсе яны спусціліся на прычал.
  
  
  На вуліцы было цёмна як смоль і вельмі холадна. Моцны вецер з паўночнага захаду дзьмуў з другога фронту, прыносячы з сабой яшчэ больш снегу.
  
  
  Яны выкарыстоўвалі суп з грэцкіх арэхаў, каб запэцкаць скуру Картэра па ўсім целе, і апранулі яго ў традыцыйную рыбалоўную вопратку, якая складаецца з абгорнутых легінсаў, доўгай стеганой курткі і валёнак пад гумовымі марскімі ботамі. Улічваючы надвор'е, адзенне было не вельмі цёплым.
  
  
  Чорны чамадан з анадаванага алюмінія быў вельмі цяжкі; Картэр ацаніў яго вага каля сямідзесяці фунтаў. Галоўным чынам ён быў запоўнены батарэямі і іншым абсталяваннем, каб падтрымліваць у чыпе ідэальную тэмпературу і вільготнасць.
  
  
  Дзяўчынкі забяспечылі лодку - рыбалоўны траўлер даўжынёй 42 футы - вялікай колькасцю ежы і паліва для двухсотмільнага пераходу, а затым зваротнага шляху з вялікім запасам ходу. Пры крэйсерскай хуткасці каля васьмі вузлоў - пры ўмове, што надвор'е не пагоршыцца, пры ўмове, што іх не заўважыць і не спыніць руская канонерская лодка, і пры ўмове, што з лодкай Хэйда (якая, на думку Картэра, выглядала старэй і больш зношанай, чым яго ўладальнік) - ім спатрэбілася б 24 гадзіны, каб выйсці на бераг савецкага ўзбярэжжа.
  
  
  У іх на борце не было ніякай зброі, акрамя асабістага арсенала Картэра.
  
  
  «Калі яны спыняць нас і не знойдуць зброі, у нас будзе адзін вельмі добры аргумент, які даказвае, што мы не што іншае, як простыя рыбакі», - сказаў Хэйда.
  
  
  "Аднак, як толькі яны знойдуць чамадан, мы прайграем гэты аргумент", – сказаў Картэр.
  
  
  Хэйда стаічна кіўнуў. Ён павярнуўся і падышоў да рулявой рубкі, каб запусціць рухавікі. Яго дачкі чакалі на носе і карме з лініямі.
  
  
  «Будзь асцярожны, Нікалас, - сказаў Казука з прыстані. "Я хачу, каб ты вярнуўся да мяне".
  
  
  "Калі гэта скончыцца, у нас будзе дом твайго дзядзькі на вакацыі".
  
  
  Дызелі траўлера загулі з жахлівым ровам, і далейшыя размовы на палубе былі немагчымыя. Казука ўсміхнуўся і памахаў, калі дзяўчаты кінулі вяроўкі на прычал, а Хейда захапіў іх у цёмнае, раздзімаемае ветрам мора, траўлер падымаўся, сустракаючы кожную хвалю, а затым цяжка асядаў з вялізным усплёскам у кожную лагчыну.
  
  
  Праз некалькі хвілін нават агні на беразе патухлі ў чорнай ночы. Картэр падышоў да рулявой рубкі, дзе Хэйда перадаваў кіраванне лодкай Міошы, старэйшай з яго дачок. Яна здавалася вельмі кампетэнтнай і моцнай, калі садзілася за руль.
  
  
  
  
  
  
  па-майстэрску дзейнічаючы кожны раз, калі лодка пампуецца або перакочваецца.
  
  
  Дзве іншыя дзяўчаты спусціліся ўніз, каб крыху паспаць. Яны возьмуць вахту на ноч, пакінуўшы Хейда і Картэра адпачыць.
  
  
  Унізе, у галоўнай каюце, Хэйда вынес свае карты савецкіх прыбярэжных вод. Большая частка дэталяў і інфармацыі была атрымана ўручную ў выніку прамога назірання, хаця меліся добрыя спадарожнікавыя карты.
  
  
  Хэйда сказаў, што рускія ўжо садзіліся на яго. Яны надавалі вельмі пільную ўвагу ягоным картам. Калі б ён меў спадарожнікавыя карты на борце, яны б ведалі, што ён быў больш, чым просты рыбак.
  
  
  Ён працаваў з гэтымі водамі са сваімі дочкамі некалькі гадоў, і яго скура ўсё яшчэ была некранутай. У яго была моцная інтуіцыя ў стаўленні рускіх, і Картэр ведаў, што не можа нічога лепш, чым даверыцца меркаванню гэтага чалавека.
  
  
  «Светлая», - сказаў Хейда, ткнуўшы тупым пальцам у карту.
  
  
  Паводле інфармацыі Картэра, горад быў прымітыўным сібірскім селішчам, якое стала амаль адрэзаным ад астатняга свету ў суровыя зімы.
  
  
  Сама база падводных лодак знаходзілася за восем міляў на поўнач ад горада. Бліжэйшымі іншымі гарадамі былі Амгу, за пяцьдзесят міляў на поўдзень, і Самарга, прыкладна на такой жа адлегласці на поўнач.
  
  
  На карце Хейда, аднак, была намалявана рыбацкая вёска паміж Светлай і ваенна-марской базай.
  
  
  «Савецкая-Сеньеў», - сказаў Хейда.
  
  
  "Вось куды я хачу пайсці", - адказаў Картэр.
  
  
  Шэсць
  
  
  Позні світанак наступіў цёмным і халодным над вялікім морам за сотню міль ад савецкага ўзбярэжжа. Хэйда не спаў ужо гадзіну, калі Картэр апрануўся і накіраваўся да рулявой рубцы. Суйко, другая старэйшая дачка, была ля руля, а яе бацька вывучаў мора ў бінокль.
  
  
  «Добрай раніцы, Картэр-сан», - сказала Суйко.
  
  
  "Добрай раніцы."
  
  
  Хэйда апусціў бінокль і агледзеўся. "Ваш страўнік і галава ў парадку сёння раніцай?"
  
  
  Картэр быў адным з тых нямногіх, хто ніколі не хварэў марской хваробай. Толькі аднойчы, калі ён знаходзіўся на борце касмічнага чоўна ў вольным падзенні, ён адчуў лёгкую млоснасць. Сёння раніцай ён адчуваў сябе ў добрай форме і адпачыў. Нават боль у грудзях з-за зламаных рэбраў паменшылася да памяркоўнага ўзроўню.
  
  
  «Я ў парадку, - сказаў ён. "Ёсць прыкметы рускіх?"
  
  
  «Не, - сказаў Хейда. "Раней на поўначы былі агні, але я лічу, што гэта была яшчэ адна японская рыбацкая лодка". Ён выглянуў у акно. "Аднак у нас могуць быць некаторыя цяжкасці, Картэр-сан".
  
  
  "Так?" - спытаў Картэр, гледзячы на неспакойнае мора і белыя шапкі.
  
  
  «Мае дочкі кажуць, што ўначы яны чулі шмат расейскіх радыёперадач. Сёння могуць быць нейкія ваенна-марскія вучэнні. Калі гэта так, мы не наблізімся ні да якой часткі ўзбярэжжа».
  
  
  Картэр зірнуў на магутную радыёстанцыю на стойцы над месцам пілота. Было ціха.
  
  
  «Яны захоўваюць радыёмаўчанне з шасці раніцы», - сказала Суйко.
  
  
  «Гэта заўсёды так, калі яны праводзяць свае манеўры», - дадаў Хэйда.
  
  
  Картэр зноў паглядзеў на мора. Магчыма, сказаў ён сабе, рускія не трапіліся на яго хітрасць у Токіо. Цалкам магчыма, што яны ведалі пра канструкцыю адмысловага футарала для пераноскі кампутарнага чыпа і зразумелі, што хтосьці можа спрабаваць знайсці чып на Светлай. Калі гэта было так, то ранішнія ваенна-марскія вучэнні былі закліканы спыніць любую такую ​​спробу.
  
  
  «Рускія дзейнічалі эфектыўна і бязлітасна, - падумаў Картэр. Крушэнне карэйскага самалёта з усімі яго пасажырамі недалёка ад таго месца, дзе яны зараз знаходзіліся, было даказана. Рускія, вядома, не вагаючыся патопяць сваю лодку і дазволяць усім рукам апусціцца разам з ёй.
  
  
  Наступным пытаннем у галаве Картэра было пытанне, ці хацеў ён падвергнуць Хэйда і яго трох дачок такой рызыцы.
  
  
  "Што вас турбуе, Картэр-сан?" - Спытаў Хейда.
  
  
  "Гэтая ваенна-марская аперацыя можа азначаць, што яны ведаюць або падазраюць, што я тут".
  
  
  Хэйда доўга глядзеў на яго. "Тое, што ты хочаш скрасці ў іх… гэта так важна?"
  
  
  «Так, гэта так, - сказаў Картэр.
  
  
  "Калі яны сядуць на борт і знойдуць чамадан, яны напэўна даведаюцца, што вам трэба?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  "Але выкінуць чамадан за борт зробяць вашу місію невыканальнай, так?"
  
  
  Картэр зноў кіўнуў.
  
  
  «Цяжкае рашэнне, Картэр-сан», - задуменна сказаў Хэйда. Ён доўга глядзеў на сваю старэйшую дачку, затым паглядзеў на мора. «Але гэта вашае рашэнне. Мы зробім усё, што вы пажадаеце, бо часам яны з'яўляюцца ўрадам без сумлення».
  
  
  Картэр ведаў, што Хейда думае аб сваёй жонцы і сыне. Кілмайстар зразумеў, што старому павінна быць вельмі цяжка жыць так блізка да рускіх, не маючы магчымасці штосьці з імі зрабіць.
  
  
  Картэр павярнуўся і вярнуўся ў галоўную каюту, дзе дастаў карты Хэйда савецкага ўзбярэжжа і зноў іх вывучыў.
  
  
  "Павінен быць іншы спосаб", - сказаў ён сабе. Той, у якім не будзе рызыкі для грамадзянскіх асоб, такіх як Хэйда і яго дачкі. Аднак зараз яны былі так блізка - менш за за сотню міль ад загонаў для падводных лодак. І ўсё ж гэта можа быць гэтак жа, як мы
  
  
  
  
  
  
  Я прайшоў мільён міль, пакуль расейскі флот праводзіў вучэнні.
  
  
  Ён закурыў цыгарэту, спрабуючы прыдумаць альтэрнатыўны план. За сваю кар'еру ён выканаў шэраг, здавалася б, невыканальных місій - аперацый, у якіх шанцы на поспех былі настолькі малыя, што іх наўрад ці варта было разглядаць.
  
  
  Магчыма, сказаў ён сабе, гэта была адзіная невыканальная місія, адзіная місія, у якой не было абсалютна ніякіх шанцаў на карысць яго поспеху. Калі б гэта было так, ён бы кінуў не толькі сваё ўласнае жыццё ў спробе, ён бы пазбавіўся жыццяў усіх, хто дапамагаў намёкам.
  
  
  Ён падышоў да чамадана і адкрыў яго. Ён быў шчыльна забіты батарэямі і электронным абсталяваннем. Толькі малюсенькая шчыліну за подпружиненными шклянымі дзверцамі была пустая, каб прыняць кампутарны чып падводнай лодкі.
  
  
  Якім коштам? - спытаў ён сябе. Калі аперацыя прайшла паспяхова, кошт быў бы прымальным. Калі ён пацерпіць няўдачу, цана будзе занадта высокая.
  
  
  Ён зноў паглядзеў на раскладзеныя на стале табліцы. Павінен быў быць іншы спосаб.
  
  
  У дзвярах з'явілася Міёшы. «Картэр-сан - рускія тут!» - настойліва сказала яна.
  
  
  Картэр павярнуўся. "Яны селі на нас?"
  
  
  "Яшчэ не. Але яны менш чым за пяцьдзесят метраў ад нашага левага борта».
  
  
  «Мы простыя рыбакі», - адрэзаў Картэр на выдатным японскім. "Вы можаце сказаць свайму бацьку, што нам пара вяртацца дадому".
  
  
  Міошы нізка пакланіўся, павярнуўся і паспяшаўся назад у рубку. Картэр схапіў чамадан і пабег з ім на борт па правым борце.
  
  
  Мора было вельмі моцным. Ён мог чуць магутныя дызелі рускага карабля нават па ветры. Пераканаўшыся, што зашчапкі валізкі адчыненыя, ён выкінуў яго за борт. Хваля падхапіла чамадан, на імгненне падняла яго высока, а потым ён перавярнуўся ў карыта і затануў.
  
  
  Картэр падняўся ў рубку якраз у той момант, калі Хэйда ціснуў назад, каб запаволіць іх. Руская кананэрская лодка была проста ля іх левага борта. Па радыё раздаўся голас савецкага капітана, спачатку на рускай, а затым на вельмі беднай японскай, загадваючы ім прадставіцца. У Хэйда быў мікрафон.
  
  
  «Прабачце іх тысячу разоў, але мы думалі, што ўсё яшчэ ў міжнародных водах», - сказаў Картэр.
  
  
  Хэйда ўключыў мікрафон і паўтарыў паведамленне Картэра на хуткастрэльнай японскай.
  
  
  Радыё на імгненне замоўкла.
  
  
  "Скажыце ім, хто мы такія", - сказаў Картэр.
  
  
  Хэйда прадставіўся, зноў на хуткай японскай. Картэр мог проста бачыць, як савецкі капітан і ягоны перакладчык спрабавалі зразумець паведамленні.
  
  
  «Рыхтуйцеся да абардажу», - паведаміў расеец.
  
  
  Картэр пакруціў галавой.
  
  
  «Прашу прабачэння, сэр, але мы не можам гэтага дапусціць, бо мы відавочна знаходзімся ў міжнародных водах», - парадаваў Хейда.
  
  
  "Вы будзеце падпарадкоўвацца!" - зароў савецкі капітан.
  
  
  Хэйда ўсміхнуўся. Ён працягнуў руку і пераключыў перамыкач каналаў на міжнародную частату бедства. "Міошы кажа, што вы пазбавіліся ад чамадана?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  Хэйда зноў павярнуўся да мікрафона. “Mayday, Mayday, Mayday. Гэта японскае рыбалоўнае судна Tiger Lily, якое ў міжнародных водах кліча Mayday».
  
  
  Практычна адразу ж адказала Японская служба берагавой бяспекі: "Рыбалоўнае судна "Тыгравая лілея", скажыце сваё дакладнае месцазнаходжанне і характар аварыі".
  
  
  Савецкая канонерская лодка раптам адышла на захад, дзе ў пары сотняў ярдаў яна спынілася са зброяй напагатове. Было ясна, што ён проста хацеў заблакаваць далейшае прасоўванне.
  
  
  "Вернемся назад", - сказаў Картэр.
  
  
  Хэйда відавочна адчуў палёгку. "Вельмі мудрае рашэнне, Картэр-сан, улічваючы абставіны".
  
  
  "Тыгравая Лілі, скажы яшчэ раз аб сваім становішчы і характары бедства", - зараўло радыё.
  
  
  Хэйда павярнуў руль Міошы, і, калі яны накіраваліся назад да Хакайда, ён уключыў рацыю і папрасіў прабачэння перад аператарам Службы берагавой бяспекі, падзякаваўшы ім за пільнасць, але паведаміўшы, што іх паводка зараз пад кантролем і на дадзены момант яны ў дапамозе не маюць патрэбы.
  
  
  Картэр выйшаў з рулявой рубкі на халодны вецер і азірнуўся на савецкую кананерку. Гэта былі міжнародныя воды, і савецкі капітан не хацеў рызыкаваць. Не тут. Аднак гэта была памылка рускіх. Калі б капітан дазволіў ім наблізіцца да берага, у яго быў бы добры выпадак для іх абардажу.
  
  
  «Светлая», прынамсі, па моры, немагчымая, падумаў Картэр. Але быў бы іншы спосаб. Павінна быць. Яго адзіным клопатам быў час. Рана ці позна ўсе падводныя лодкі тыпу "Петраград" былі б выведзены са "Светлай". Яны будуць у моры. Да таго часу будзе ўжо занадта позна штосьці з імі рабіць.
  
  
  Хэйда выйшаў на палубу. Картэр даў яму цыгарэту, і яны абодва некаторы час палілі ў цішыні, пакуль руская кананерка знікла ўдалечыні.
  
  
  «Я падазраю, што вы не адмовіцеся ад гэтага, Картэр-сан, - сказаў Хэйда.
  
  
  "Не, гэта занадта важна".
  
  
  Хэйда кіўнуў.
  
  
  Казука і дзяўчынкі чакалі іх на прыстані, калі яны вярнуліся ў той вечар адразу пасля наступлення цемры. Раніцай яны сачылі за савецкімі трансляцыямі вучэнняў, а затым
  
  
  
  
  
  паміж Хэйда і капітанам савецкай кананэрскай лодкі.
  
  
  "А як наконт валізкі для пераноскі?" – спытаў Казука, калі яны былі звязаныя.
  
  
  "Яго няма. Я выкінуў яго за борт, калі мы думалі, што расейцы могуць нас сесці на борт. Сёння ўвечары мы вяртаемся ў Токіа».
  
  
  "Светлая сышла?"
  
  
  "На дадзены момант, і вы таксама", – сказаў Картэр. Яны пайшлі назад да дома. Казука быў не надта задаволены сваім рашэннем.
  
  
  "Токіа па-ранейшаму мая станцыя, Нікалас".
  
  
  «Калі я прыеду, там стане крыху валасатым. Асабліва калі рускія заўважаць мяне. Я хачу, каб ты ненадоўга падняўся ў дом свайго дзядзькі. Прынамсі, пакуль усё не ўляжацца».
  
  
  Казука спыніў яго. У цьмяным святле яна паглядзела яму ў вочы. «Тваю турботу кранальна, Нікалас. Але я начальнік станцыі AX. А Токіа - мой горад».
  
  
  "Яны катавалі цябе на смачныя!"
  
  
  "І яны зламалі табе рэбры", - успыхнула яна. "Ты збіраешся вярнуцца ў Вашынгтон, пакуль не выправішся?"
  
  
  Хэйда падышоў да іх ззаду. Ён смяяўся. «Картэр-сан - мужчына з Захаду. Ён яшчэ не ведаў пра стойкасць жанчын».
  
  
  Картэр нарэшце пакруціў галавой у знак паразы. Казука працягнуў руку і пацалаваў яго ў шчаку.
  
  
  "Так лепш", - сказала яна.
  
  
  Яны падышлі да дома, і пакуль дзяўчаты ішлі за машынай, Картэр і Казука ўвайшлі ў пакой сувязі Хэйда, схаваную насупраць саду камянёў, недалёка ад цэнтральнай часткі дома. Магутныя прымачы сканавалі некалькі дзясяткаў савецкіх вайсковых каналаў, а вялікія магнітафоны запісвалі ўсё. Кожныя дванаццаць гадзін яго дачкі праглядалі запісанае на плёнку, зважаючы бацьку на ўсё, што здавалася важным.
  
  
  У яго была бяспечная сувязь з офісам AX у Токіо, а адтуль аўтаматычна па спадарожнікавай сувязі да Вашынгтона.
  
  
  Каб усталяваць злучэнне і зазваніў тэлефон Хоўка, спатрэбілася каля хвіліны. Казука сышоў, каб пагаварыць з Хэйда і спакаваць чамаданы.
  
  
  "Гэта я", - сказаў Картэр, калі на трубку выйшаў Хоук.
  
  
  "Вы ў Ісінамары на Хакайда?"
  
  
  «Так, сэр. Мы спрабавалі знайсці Светлую ўчора ўвечар».
  
  
  "Ці быў хто-небудзь паранены?"
  
  
  «Не, сэр, і місія не была скампраметаваная. Але адсюль дабрацца туды не атрымаецца».
  
  
  Чарга доўгі час маўчала.
  
  
  "Сэр?" - падказаў Картэр.
  
  
  “Я зноў размаўляў з прэзідэнтам. Японскі ўрад заявіў пратэст і нам, і Савецкаму Саюзу. Але паслухайце мяне, N3. Мы думаем, што рускія збіраюцца вывесці свае петраградскія падводныя лодкі са Светлай у самы бліжэйшы час. у найбліжэйшай будучыні – верагодна, у бліжэйшыя некалькі дзён».
  
  
  “Мы павінны спачатку дабрацца да іх. Калі яны сыдуць, мы іх ніколі не дагонім».
  
  
  «Дакладна, значыць, нам давядзецца рухацца хутка. Як ты - усё яшчэ ў форме? На ўзлётна-пасадачнай паласе, наколькі я разумею, былі праблемы».
  
  
  "Дастаткова добра, сэр", - сказаў Картэр. Гэта не зусім хлусня, але зараз ён не збіраўся выконваць гэтае заданне. "Што ў цябе ў галаве?"
  
  
  “Я ўсё яшчэ працую над гэтым. Калі ты вернешся ў Токіа?»
  
  
  «Прыкладна да шасці раніцы па мясцовым часе, сэр. І я падумаў, што, калі б можна было даставіць мяне ва Уладзівасток, я мог бы паспрабаваць адтуль».
  
  
  «Баюся, усё будзе больш складана. На гэты раз гэта не ў маіх руках».
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "ЦРУ будзе ўдзельнічаць у гэтым", - стомлена сказаў Хоук. Картэр чуў напружанне ў яго голасе.
  
  
  "Ні ў якім разе?" - спытаў Картэр. Ён вельмі паважаў Цэнтральнае разведвальнае ўпраўленне; проста іх аперацыі былі вельмі буйнымі, вельмі дарагімі і часта вельмі бруднымі. З іншага боку, аперацыі AX былі амаль заўсёды невялікімі, хуткімі і чыстымі.
  
  
  «Прабач, Нік. Загад прэзідэнта».
  
  
  Віцэ-прэзідэнт быў былым кіраўніком ЦРУ. Гэтае рашэнне не было для Картэра нечаканасцю.
  
  
  «Калі вы вернецеся ў Токіо, я хачу, каб вы даклалі Арнольду Скату. Ён добры чалавек».
  
  
  «Так, сэр. Мы ўжо сустракаліся».
  
  
  «Ты працуеш не на яго ці на кампанію, Нік. Але і яны не працуюць на цябе. Гэта будзе сумесная аперацыя».
  
  
  "Нам спатрэбіцца яшчэ адна сумка для пераноскі".
  
  
  «Два іншыя былі зроблены. Яны накіроўваюцца да вас разам з Томам Барберам, яшчэ адным супрацоўнікам кампаніі, які будзе суправаджаць вас».
  
  
  Картэр амаль баяўся спытаць, ці ёсць яшчэ.
  
  
  «Міс Акіяма і наш офіс у Токіа павінны стаць прынадай як для рускіх, так і для японцаў. Вы мёртвыя. І гэта афіцыйная лінія. Так што вам давядзецца трымацца далей ад Токіо. "
  
  
  "Так, сэр", - змрочна сказаў Картэр. Гэта азначала, што Кадзука не толькі зноўку будзе выстаўлены на ўсеагульны агляд, гэта таксама азначала, што ўсе аперацыі Tokyo AX былі пад пагрозай. Кампутарны чып падводнай лодкі быў надзвычай важны.
  
  
  «Атрымай чып, Нік, - сказаў Хоук. "Ты павінен."
  
  
  "Я зраблю ўсё магчымае".
  
  
  Картэр перапыніў злучэнне і вярнуўся ў галоўную частку дома, калі Хейда і Казука развітваліся.
  
  
  «Ах, Картэр-сан, - сказаў Хейда. "Вы гатовы пайсці зараз?"
  
  
  Картэр кіўнуў. «Дзякуй за дапамогу, Хэйда».
  
  
  “Мне шкада, што гэта не прывяло да жаданых вынікаў. Але я лічу, што сёньня раніцай вы прынялі мудрае рашэньне”.
  
  
  Картэр склаў рукі і нізка пакланіўся.
  
  
  * * *
  
  
  На працягу гадзіны
  
  
  
  
  
  Па дарозе ў аэрапорт за межамі Хабара Картэр растлумачыў Казуку тое, што сказаў яму Хоук. Яна была не вельмі задаволеная сітуацыяй, але разумела, што яе ўдзел у тым, каб трымаць рускіх і японцаў занятымі і адцягвацца, дапаможа забяспечыць канчатковы поспех місіі.
  
  
  Як і Картэр, яна была занепакоеная тым, што сумесная аперацыя можа прывесці да непрыемнасцяў, асабліва калі яна будзе вялікай і шумнай.
  
  
  Было ўжо далёка за поўнач, калі яны дабраліся да ўзлётна-пасадачнай паласы, адрамантавалі і прагрэлі самалёт і, нарэшце, падняліся ў паветра для зваротнага палёту ў шэсцьсот міль.
  
  
  Нягледзячы на пратэсты японскага ўрада, Картэр падазраваў, што рускія па-ранейшаму добра затуляюць Токіо. Які прыбывае рэйс Cessna 310 з поўначы ў тры ці чатыры гадзіны раніцы быў бы досыць незвычайным, каб хтосьці заўважыў. Замест гэтага яны абмінулі Токіа на ўсход, праляцелі над Такійскім залівам і прызямліліся ў Ёкасуку, прыкладна ў трыццаці мілях на поўдзень.
  
  
  Першыя цягнікі адправіліся ў Токіа каля пяці гадзін, так што ў іх было дастаткова часу, каб арганізаваць захоўванне самалёта і адвезці таксі ў дэпо. Яны не палічылі мэтазгодным падарожнічаць разам, таму Казука сеў першым цягніком.
  
  
  «Будзь асцярожны, Нікалас, - сказала яна.
  
  
  "Ты таксама. Калі мы схопім, тут вырвецца ўсё пекла. Аднойчы яны схапілі цябе; наступным разам яны могуць забіць цябе».
  
  
  Яна пацалавала яго ў шчаку. «Саянор, Картэр-сан».
  
  
  Картэр сеў на наступны цягнік, які адправіўся праз восем хвілін. Станцыя ўжо пачала запаўняцца людзьмі, якія ездзілі ў Токіа на працу.
  
  
  У цягніку гарбату і каву падавалі сімпатычныя гаспадыні. Нягледзячы на шматлюднасць, усе былі ветлівыя і акуратныя.
  
  
  Было крыху больш за палову шостага, калі Картэр сышоў з цягніка ў такійскім аддзяленні Хонга. Ён знайшоў грамадскі тэлефон і патэлефанаваў Арнольду Скату ў рэзідэнцыю пасольства. Імя Картэра не згадвалася ў выпадку праслухоўвання тэлефона.
  
  
  «Мы чакалі цябе. Дзе ты?"
  
  
  "У тым жа месцы, дзе ты мяне высадзіў".
  
  
  "Дакладна", - сказаў Скот і перапыніў сувязь.
  
  
  Картэр адышоў ад тэлефоннай будкі, перайшоў вуліцу і слізгануў у ціхі парк. У гэты ранішні час там нікога не было, хаця неўзабаве месца павінна было запоўніцца студэнтамі.
  
  
  Праз дваццаць хвілін пасля яго званка сіні фургон без вокнаў павярнуў за вугал і паволі рушыў па вуліцы. Картэр не пазнаў кіроўцы, але Арнольд Скот сядзеў з пасажырскага боку.
  
  
  Картэр прапусціў фургон і павярнуў за вугал; ён займаў сваё месца ў парку. Калі б Скот быў хоць колькі-небудзь добры, ён бы пераканаўся, што за ім не сочаць - ці што ён страціў хвост - перад тым, як з'явіцца.
  
  
  Праз пяць хвілін іншыя машыны не праехалі міма парка, і сіні фургон зноў праехаў па квартале. На гэты раз Картэр выйшаў з парка. Фургон пад'ехаў, бакавыя дзверы адчыніліся, і Картэр скокнуў унутр.
  
  
  "Ці былі за вамі сочаць?" - спытаў Картэр, калі ён зачыніў дзверы, і яны ўзляцелі.
  
  
  "Мы былі ў пасольстве, але паспелі кінуць іх у Асакусе, перш чым павярнуліся сюды", - сказаў Скот.
  
  
  "Як справы за апошнія трыццаць шэсць гадзін?"
  
  
  «Шумна, - сказаў Скот. «Напярэдадні ноччу яны знайшлі пару трупаў рускіх, якія плаваюць у рацэ. Вы выпадкова не мелі да гэтага ніякага дачынення, ці не так?»
  
  
  "Як у вас справы з маёрам Рышыры?"
  
  
  Скот проста доўга глядзеў на Картэра. Нарэшце ён пакруціў галавой. "Не вельмі добра. Але нам з табой давядзецца разам папрацаваць над гэтым…»
  
  
  "Я ведаю. Том Барбер ужо з'явіўся?
  
  
  Вочы Скота пашырыліся. "Як вы даведаліся аб Томе?"
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. "Ён ужо з'явіўся?"
  
  
  Кіроўца, грубаваты мужчына, які Картэр выказаў здагадку, што яму было гадоў за трыццаць, зірнуў у люстэрка задняга выгляду, а затым зноў прасунуў руку праз плячо.
  
  
  «Рады пазнаёміцца, містэр Картэр. Я шмат пра вас чуў».
  
  
  "Нядрэнна", - сказаў Картэр, усміхаючыся. Ён паціснуў мужчыну руку. "Калі ты ўвайшоў?"
  
  
  «Пару гадзін таму. Я сёе-тое прынёс для цябе».
  
  
  "Скрыні для пераноскі?"
  
  
  “Двое з іх. Я так разумею, у цябе ўзніклі невялікія праблемы».
  
  
  «Мне прыйшлося адмовіцца ад той, якую я нёс, - сказаў Картэр. Барбер выглядаў дастаткова падцягнутым. Картэр спадзяваўся, што ён зладзіцца са сваёй працай.
  
  
  Сем
  
  
  Рускіх размясцілі на шостым паверсе офіснага будынка ў паўкватэралі ад пасольства ЗША. Са свайго пункта гледжання яны маглі назіраць за якія прыбываюць і якія сыходзяць праз пярэдні і бакавы ўваходы. Аднак, нягледзячы на іх курасадню і складанае абсталяванне, яны не маглі выявіць прысутнасць кагосьці ў задняй частцы фургона без вокнаў.
  
  
  Картэру далі магчымасць навесці парадак у рэзідэнцыі пасольства, а затым яго перавялі ў ахоўны пакой, дзе яго чакалі Скот, Барбер і некалькі іншых мужчын. Пакой быў доўгім і вузкім, у ім стаяў адпаліраваны да бляску стол для перамоваў. Вокны былі зачыненыя тоўстай драцяной сеткай, якая забяспечвае электронную абарону ад прылад назірання.
  
  
  Скот прадставіў іх.
  
  
  Справа побач з Барберам сядзеў Эдвард Форэстэр, лейтэнант ВМФ, які
  
  
  
  
  
  быў экспертам па бартавых кампутарах, а Чак Хансэн - капітанам ВМФ і спецыялістам па савецкім флоце. Абодвум мужчынам было за трыццаць. Барбер, які сам быў былым ваенна-марскім флотам, спецыяльна абраў гэтых дваіх для місіі.
  
  
  З процілеглага боку стала сядзеў Боб Уілсан, мужчына сярэдніх гадоў з сівымі валасамі і невялікім брушкам, які быў начальнікам службы бяспекі Вашынгтона падчас візіту прэзідэнта ў Токіа. Побач з ім быў Ганс Фасе, намеснік начальніка консульства.
  
  
  Картэр мог зразумець Форэстэра і Хансена, хоць і з цяжкасцю. Але двум іншым не было ніякай справы, і ён так сказаў.
  
  
  «Думаю, мы самі разгледзім гэта», - напышліва сказаў Уілсан.
  
  
  "Колькі ім сказалі?" - спытаў Картэр Скота.
  
  
  «Нічога, акрамя таго, што мы плануем місію супраць Савецкага Саюза, якая базуецца ў Японіі».
  
  
  "Вось чаму мы тут, Картэр", - адрэзаў Уілсан. "Каб атрымаць інфармацыю".
  
  
  "Тады я прапаную папрасіць іх сысці", – працягнуў Картэр, гледзячы на Скота.
  
  
  «Глядзі сюды…» - прамармытаў Уілсан.
  
  
  Картэр павярнуўся да яго. "Чаму вы тут, у Токіо, містэр Уілсан?"
  
  
  Вочы Ўілсана звузіліся. "Каб гарантаваць бяспеку візіту прэзідэнта".
  
  
  «Тады я прапаную вам заняцца гэтым. Тое, што мы збіраемся абмеркаваць сёння раніцай, не мае дачынення да візіту прэзідэнта».
  
  
  Уілсан усміхнуўся непрыязным жэстам. «Асмялюся сказаць, што я вышэйшы за вас, містэр Картэр».
  
  
  Картэр, які яшчэ не сеў, кіўнуў у бок тэлефона ў далёкім канцы канферэнц-стала. "Патэлефануй яму".
  
  
  "Якая?"
  
  
  “Патэлефануйце прэзідэнту. Спытайце яго, ці павінны вы ўдзельнічаць у гэтай сустрэчы», - сказаў Картэр. Ён зноў павярнуўся да Скота. "Ён можа атрымаць бяспечнае злучэнне з Вашынгтонам па гэтым тэлефоне, ці не так?"
  
  
  Скот кіўнуў.
  
  
  "Мне не трэба нікому тэлефанаваць, каб даведацца, у чым мае паўнамоцтвы".
  
  
  Картэр хутка абышоў стол, і Уілсан адскочыў. "Тады я зраблю гэта". Картэр зняў трубку. "Сувязь", - адрэзаў ён.
  
  
  Уілсан перавёў погляд з Фосса, які не сказаў ні слова, на Скота, а затым зноў на Картэра.
  
  
  «Мне патрэбна зашыфраванае злучэнне з Вашынгтонам. Код чырвоны-чатыры. Нумар...» Картэр даў асабісты нумар прэзідэнта.
  
  
  Уілсан даведаўся нумар і напружыўся. "Пачакай", - ціха сказаў ён.
  
  
  Картэр паглядзеў на яго.
  
  
  «Хвіліначку, містэр Картэр».
  
  
  "Пачакай гэты ланцуг", - сказаў Картэр у трубку. Ён заціснуў рукой муштук. «Цяпер, містэр Уілсан, у нас шмат працы. Тое, што вы ўжо ведаеце, засакрэчана, сакрэтна, прэзідэнцкі доступ. Я прапаную вам нічога не казаць пра тое, што вы тут бачылі ці чулі… асабліва пра тых, каго вы тут бачылі».
  
  
  Уілсан падняўся на ногі і выскачыў з пакоя. Фасе таксама падняўся. “Я заняты візітам прэзідэнта. Я ўвогуле не меў ніякага дачынення да гэтай сустрэчы», - ён сышоў.
  
  
  Картэр прыціснуў трубку. Скот глядзеў на яго.
  
  
  "Ты нават не набраў нумар", - сказаў Скот.
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Думаю, я забыўся". Ён закурыў і сеў. "Цяпер мой бос кажа мне, што мы будзем працаваць разам".
  
  
  «Дакладна, - сказаў Хансен. "Вы ведаеце нас, але не зусім ясна, хто вы".
  
  
  "Я ручаюся за яго", - умяшаўся Барбер.
  
  
  «Пачакай секунду, Том. Маё жыццё будзе тут на коне. Я хачу ведаць, хто, чорт вазьмі, гэты хлопец».
  
  
  "Пакіньце гэта, капітан", - адрэзаў Барбер. "Я сказаў, што паручуся за яго".
  
  
  Хансен упіўся поглядам у Картэра, але адкінуўся назад. "Дакладна", - сказаў ён нарэшце.
  
  
  У Картэра ўжо было дрэннае прадчуванне наконт гэтай місіі. Пачатак быў вельмі кепскім. Ён спадзяваўся, што ўсё хутка наладзіцца, таму што, як сказаў Хансэн, іх жыццё залежыць ад іх сумеснай працы.
  
  
  "Што табе ўжо сказалі, Том?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Няшмат што, акрамя таго факту, што наша місія складаецца ў тым, каб выкрасці кампутарны чып для ECM-пакоі падводнай лодкі савецкай пабудовы. І што вы зрабілі гэта самі, але пацярпелі няўдачу. Але не было зразумела, дзе менавіта мы павінны былі знайсці гэтую субмарыну, ці нават калі чып быў на борце субмарыны”.
  
  
  «Гэта на борце падводнай лодкі, добра, - сказаў Картэр. «Падводная лодка тыпу «Петраград». Вы пра яе чулі?
  
  
  Было відавочна, што яны ўсе мелі. Рот Хансена адкрыўся, і Барбер і Форэстэр былі здзіўленыя.
  
  
  «Тут няма Петраградаў, – сказаў Барбер.
  
  
  "Яны ўсё ў Светлай", - дадаў Хансен. "І ты павінен быць дурным, каб думаць аб тым, каб патрапіць унутр…" Ён спыніўся.
  
  
  "Вы ляцелі на Хакайда?" - спытаў Скот.
  
  
  Картэр кіўнуў. «Даехалі на рыбацкай лодцы да берага СССР у межах ста міль, але іх флот праводзіў вучэнні, і нас спынілі».
  
  
  "Ці былі вы селі?" - спытаў Скот.
  
  
  «Не. Я не быў заўважаны як амерыканец. Але мне прыйшлося выкінуць чамадан за борт. Я не мог рызыкаваць шанцам, што рускія яго ўбачаць».
  
  
  "Я не разумею, Картэр", - адрэзаў Хансен. "Вы хочаце сказаць, што планавалі выйсці на бераг, зайсці на ваенна-марскую базу ў Светлай і выкрасці камп'ютарны чып з самай лодкі?"
  
  
  «Гэта даволі дурная ідэя, ці не так, - сказаў Картэр рэзкім адценнем у голасе.
  
  
  "Я скажу", - сказаў Хансен, адкідваючыся назад.
  
  
  "Тады табе не давядзецца ісці з табой, капітан, таму што гэта менавіта тое, што я планую зрабіць".
  
  
  сківіца Хансена
  
  
  
  
  
  адвісла яшчэ больш. Барбер падаўся наперад.
  
  
  «У нас ёсць падлодка з запячатанымі загадамі. Яна павінна рабіць усё, што мы ад яе просім», - сказаў Барбер.
  
  
  Хоук сказаў, што ўсё яшчэ над нечым працуе. Падводная лодка, мабыць, была ім. Цяпер Картэр было ясна, што ім рабіць. Што было незразумела, дык гэта навошта трэба было ўключыць Барбера, Хансена і Форестэра.
  
  
  "Падлодка павінна будзе высадзіць мяне дзе-небудзь на беразе", – сказаў Картэр. "Я б проста зрабіў гэта адзін ..."
  
  
  «Няма шанцаў, - умяшаўся Барбер. - Час Кампаніі зрабіць што-небудзь на ўра».
  
  
  "Я магу дапамагчы з самім кампутарам", – сказаў Форэстэр. Ён быў хударлявы і ціхі.
  
  
  «Гэтая берагавая лінія ў гэты час года даволі суровая, камандуючы, - сказаў Картэр. "Амаль напэўна будзе кровапраліцце".
  
  
  Форэстэр здолеў усміхнуцца. "Думаю, я зладжуся, пакуль не праліваецца мая кроў".
  
  
  «Я ведаю размяшчэнне базы», ​​– прарычэў Хансен.
  
  
  «Мы ідзем у каманду, - сказаў Барбер. "Так яно і было перададзена мне".
  
  
  "Мяне праінструктавалі даць вам усё неабходнае, уключаючы наземную падтрымку з гэтага боку", – сказаў Скот. Ён павярнуўся да Барбер. «Аднак для Картэра будзе небяспечна быць заўважаным дзе-небудзь у Токіа. У нас ёсць трэніровачная база і прытулак недалёка ад Міта, прыкладна ў шасцідзесяці мілях уверх па ўзбярэжжы».
  
  
  Барбер зірнуў на гадзіннік. «Насамрэч, да субмарыны трыццаць шэсць гадзін. Мы маглі б сустрэцца ля берага. Гэта дасць нам крыху практыкі». Ён падняў вочы. “Але гэта твая аперацыя. Картэр. Мы зробім усё, што ты скажаш».
  
  
  "Фігня!" - Раўнуў Хансен, ускокваючы на ногі.
  
  
  «Супакойся. Чак, ці цябе няма», - сказаў Барбер.
  
  
  «Я бачу за гэтым сталом дзвюх ваенна-марскіх сіл, адзін былы ваенна-марскі флот. І гэта падводная лодка ВМС ЗША, стаялая наперадзе, каб падабраць нас».
  
  
  "Вы выйшлі, капітан", - рэзка адрэзаў Барбер.
  
  
  Картэр з агідай паківаў галавой і таксама ўстаў. "Не, гэта не так. Калі мы ўвойдзем у каманду, ён нам спатрэбіцца».
  
  
  Хансэн пачаў пратэставаць, але Картэр праігнараваў яго.
  
  
  «Неадкладна падрыхтуйце наш транспарт для Міта, - сказаў ён Скату. «Спачатку мне трэба патэлефанаваць. Мы можам сысці адсюль на працягу гадзіны?
  
  
  "Вядома", - сказаў Скот.
  
  
  Барбер і Форэстэр кіўнулі.
  
  
  «Я не падпарадкоўваюся тваім загадам, Картэр…» - прамармытаў Хансен.
  
  
  Картэр павярнуўся. "О, я думаю, ты будзеш, Чак", - сказаў ён. Ён павярнуўся і выйшаў з зачыненага пакоя.
  
  
  * * *
  
  
  Казука быў у офісе. Картэру ўдалося ўстанавіць бяспечную сувязь праз цэнтр сувязі ў падвале пасольства, і ніхто з дзяжурных не зразумеў, каму ён тэлефануе.
  
  
  "У цябе не было праблем з вяртаннем?" ён сказаў.
  
  
  "Не. Вы?"
  
  
  «Тут усё добра. Я з'яжджаю з Токіа на працягу гадзіны і збіраюся пераехаць у Міта».
  
  
  "Комплекс ЦРУ".
  
  
  "Гэтае месца. Вы яго ведаеце?"
  
  
  «Я быў там», - сказаў Казука.
  
  
  «Гэта бяспечна? Мне, магчыма, давядзецца прабыць там паўтара дня.
  
  
  «Гэта дастаткова бяспечна, Нікалас. Але маёр Рышыры ведае пра гэтае месца. Гэта трэніровачная пляцоўка, якую яны выкарыстоўваюць у сумесных місіях. Калі ён даведаецца, што нешта не так, можна паспрачацца, што ён будзе там шпіёніць».
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр. «Калі нешта здарыцца, не спрабуйце звязацца са мной напрамую, калі толькі гэта не надзвычайная сітуацыя. Ідзіце праз Ястраба».
  
  
  "Вы робіце яшчэ адну спробу?"
  
  
  «Так. Гэта на падводнай лодцы. Але ў мяне на буксіры будуць аператыўнік ЦРУ і два афіцэры ВМС ЗША. Калі ёсць што-небудзь, пра што я павінен ведаць, Казука - усё, што тычыцца місіі - дайце ведаць Хоўку. Ён разумее ўсю сітуацыю».
  
  
  "Будзь асцярожны, Нікалас".
  
  
  "Ты таксама", - сказаў Картэр і павесіў трубку.
  
  
  * * *
  
  
  Незадоўга да дзесяці яны прыехалі на вялікім смеццевозе. Рускія былі на іх з таго моманту, як пакінулі тэрыторыю амбасады, і не здаваліся, пакуль грузавік не скінуў смецце на перапрацоўчым прадпрыемстве ў некалькіх мілях на поўдзень ад Ёкагамы.
  
  
  Калі рускія сышлі, Картэр, Барбер, Форэстэр і ўсё яшчэ пануры Хансен вылезлі з вялікага гідраўлічнага адсека і селі ў які чакае іх фургон.
  
  
  Кіроўца быў адным з людзей Скота, які запэўніў іх, што дабраўся да звалкі без хваста. Яны абмінулі горад далёка на захад, перш чым адправіцца назад на паўночна-ўсходняе ўзбярэжжа.
  
  
  Mt. Фудзі і крутыя ўзгоркі знаходзіліся на поўдні і паўднёвым захадзе, так што праз некалькі міль яны зноў спусціліся да пакатых пагоркаў, якія вядуць да акіяна. Картэра зноў уразіла акуратнасць ферм і вёсак у зборніку апавяданняў, хоць нават выпадковаму назіральніку было відавочна, што Японія - густанаселеная краіна.
  
  
  Калі яны дабраліся да Міта, сталіцы прэфектуры Ібаракі і гарады з насельніцтвам каля 150 000 чалавек, быў выдатны, але прахалодны дзень.
  
  
  Асноўная частка горада размяшчалася ў некалькіх мілях ад мора. Сам комплекс ЦРУ знаходзіўся прама на беразе мора за высокім драцяным плотам; мясцовыя жыхары лічылі, што гэты маёнтак багатага японскага прамыслоўца.
  
  
  Нізкая паласа ўзгоркаў хавала большую частку тэрыторыі комплексу ад прыбярэжнай шашы. Праз вароты іх прапусціў злосны карэйскі ахоўнік. - Японцы ненавідзяць карэйцаў, - растлумачыў Картэр Барбер. Іх простая прысутнасць на
  
  
  
  
  
  
  варотах комплексу страхоўка ад таго, што сярэдні японец не апынецца на адлегласці выцягнутай рукі.
  
  
  Шырокая, добра выбрукаваная дарога вяла да вельмі вялікай хаты ў заходнім стылі, размешчаным на краі абрыву, адкуль адкрываўся від на бязмежныя прасторы Ціхага акіяна. З-за мора каціліся вялікія буруны, грукаючы аб скалы ля падножжа ўцёсаў. Яны амаль адчувалі, як уся берагавая лінія ўздрыгвае кожны раз, калі ўдараецца бурун.
  
  
  Акрамя галоўнага дома, на тэрыторыі комплексу было некалькі іншых будынкаў, большасць з якіх былі пабудаваны, каб выглядаць як адно цэлае, але прызначаліся для выкарыстання для зусім іншай мэты. Вузел сувязі выглядаў як будынак астранома-аматара. У каменным будынку, які насамрэч выглядаў як гараж, размяшчаўся невялікі зброевы склад. У вялікай аранжарэі размяшчаўся цэнтр планавання.
  
  
  Картэр заўсёды атрымліваў задавальненне ад вялізных сум грошай, якія ЦРУ магло раскідваць, у той час як AX даводзілася зарабляць на мізэрным бюджэце.
  
  
  «Многае з гэтага - глупства, сэр», - растлумачыў кіроўца Скота. «Японцам падабаецца думаць, што яны акупляюць свае грошы, дазваляючы Кампаніі свабодна дзейнічаць на іх тэрыторыі. У асноўным мы праводзім тут шмат трэніровак па барацьбе з паўстанцамі. Воіны па выходных і ўсё такое».
  
  
  Ён высадзіў іх з сумкамі каля ўваходных дзвярэй галоўнага дома, затым паехаў назад на ўзгорак да брамы. Яму давядзецца вярнуцца ў Токіа, каб рускія не нерваваліся з-за зніклага фургона.
  
  
  Дом уяўляў сабой двухпавярховы цагляны дом з крутым дахам і некалькімі комінамі. Гэта было падобна на нешта, што магло б быць больш дарэчным у ангельскай сельскай мясцовасці ці, магчыма, у Канэктыкуце ўздоўж праліва Лонг-Айлэнд, чым у гадзіне ці каля таго на поўнач ад Токіо.
  
  
  Скот паабяцаў, што, за выключэннем супрацоўнікаў службы бяспекі і тэхнічнага абслугоўвання, у іх будзе месца, пакуль яны не павінны сустрэцца з падводнай лодкай наступным вечарам, каля васьмі.
  
  
  Унутры яны схавалі свой рыштунак у сваіх пакоях і пераапрануліся ў шэрую трэніровачную форму, якую там выкарыстоўвала ЦРУ, пакуль кухар прыгатаваў ім позні абед з супу і бутэрбродаў.
  
  
  Яны сустрэліся ў адной са сталовых у задняй частцы дома з узрушаючым відам на акіян.
  
  
  Хансен стаў панурым і адмовіўся глядзець Картэру ў вочы ці наогул штосьці казаць. Forester пакутаваў ад змены гадзінных паясоў. Яго абудзілі пасярод ночы ў сваёй хаце ў Сан-Дыега і пасадзілі ў самалёт у Японію, перш чым ён зразумеў, куды ён накіроўваецца і чаго ад яго можна чакаць. Але Барбер быў гатовы і вельмі хацеў пачаць.
  
  
  «Ці можам мы звязацца з падводнай лодкай напрамую, каб дамовіцца аб сустрэчы, ці нам давядзецца выкарыстоўваць сродкі сувязі Ціхаакіянскага флоту?» - спытаў Картэр.
  
  
  «Яна ўсплыве ў адзінаццаць гадзін вечара па Грынвічы; сёння восем гадзін па нашым часе - і зноў у дваццаць тры сотні па Грынвічы, што будзе ў восем гадзін нашага часу заўтра раніцай. Тады мы зможам з ёй паразмаўляць».
  
  
  "Як мы выберамся да яе адсюль?"
  
  
  "Чопер".
  
  
  І зноў Картэра ўразіла пачуццё марнасці. Барбер справіўся б добра, але двое іншых павінны былі даглядаць яго. «Калі яны дабраліся да месца сустрэчы з падводнай лодкай», - змрочна падумаў Картэр. Паміж сённяшнім днём і заўтрашняй ноччу можа адбыцца шматлікае.
  
  
  Пасля абеду Хансен разам з Форэстэра адправіўся ў цэнтр планавання, дзе яны распрацавалі тыпавы план ваенна-марской базы Светлая, а таксама кампутарны макет сваёй лепшай здагадкі аб планіроўцы памяшкання ЭСУД «Петраград».
  
  
  Картэр пайшоў на шпацыр, каб агледзець тэрыторыю. Барбер дагнаў яго, перш чым ён прайшоў сотню ярдаў.
  
  
  "Не пярэчыце супраць кампаніі, Картэр?"
  
  
  "Зусім не. Але клічце мяне Нік. Падобна, мы будзем знаходзіцца ў цесным кантакце прынамсі ў бліжэйшыя некалькі дзён».
  
  
  "І табе гэта не вельмі падабаецца, праўда?" - сказаў Барбер, калі яны прайшлі міма цэнтра сувязі і накіраваліся да густога лесу.
  
  
  "Я прывык працаваць самастойна".
  
  
  Барбер усміхнуўся. «Значыць, вы дакладна не супрацоўнік кампаніі. Мы ўсё робім - і я маю на ўвазе ўсё - камітэтам».
  
  
  "Што добра для некаторых рэчаў".
  
  
  "Але не твая рэч".
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. Тое, што ён ужо бачыў у Барберы, яму спадабалася. Ён падумаў, што ў залежнасці ад таго, што адбудзецца ў гэтай аперацыі, ён пагаворыць з Хоўкам аб тым, каб прапанаваць гэтаму чалавеку працу з AX.
  
  
  «Гэтай раніцай, вяртаючыся з Хонга, вы сказалі, што чулі пра мяне», - сказаў Картэр. "Дзе?"
  
  
  "Вакол."
  
  
  "Не маглі б вы быць больш канкрэтнымі, Том?"
  
  
  Барбер паглядзеў на яго з новым выразам у вачах. "Цябе не асабліва клапоцяць людзі, якія чуюць пра цябе, ці не так?"
  
  
  "Не асабліва".
  
  
  Барбер кіўнуў. «Мой бос згадаў вашае імя. Ён сказаў, што вы былі адным з лепшых палявых спецыялістаў у гэтай галіне ... нашага або іх боку. Я чуў, як вашае імя згадвалася каля трох гадоў таму падчас аперацыі ў Лівіі. І ўсё".
  
  
  Картэр уздыхнуў. Не існавала герметычнага хованкі. Ні для яго, ні для каго-небудзь яшчэ. Тым не менш, калі ваша жыццё залежала ад ананімнасці, вас крыху раздражняла тое, што ў вас ёсць рэпутацыя - добрая ці дрэнная.
  
  
  "Ты думаеш, у нас мала шанцаў, ці не так?"
  
  
  
  
  
  сказаў Барбер.
  
  
  «З Форэстэра ўсё ў парадку, але мы павінны пра яго паклапаціцца. А ў Хансена чып на плячы».
  
  
  "Хоць ён добры чалавек".
  
  
  «Вось што я табе скажу, Том. Я хачу правесці невялікую трэніровачную місію сёння ўвечары.
  
  
  "Ты збіраешся крыху сагнуць яго?"
  
  
  "Можа быць."
  
  
  "Чаму?"
  
  
  Картэр спыніўся. «Паслухай мяне, Том. Калі мы ўсе разам пяройдзем на іншы шлях, наша жыццё будзе залежаць ад самага слабога звяна ў камандзе. І калі справа даходзіць да яго, што, верагодна, так і будзе, кожнаму з нас, магчыма, давядзецца спадзявацца не толькі на досвед іншага чалавека, але таксама і яго добрай волі”.
  
  
  "Я разумею, што вы маеце на ўвазе", - сказаў Барбер. «Але вы не збіраецеся будаваць добрыя адносіны з Хансен, калі прычыніце яму шкоду».
  
  
  "Можа, павага".
  
  
  Барбер засмяяўся. «Прабач, Нік, калі я не перавярнуся і не прыкінься мёртвым. Я сапраўды не ведаю, на каго ты працуеш - на Дзяржаўны дэпартамент ці на што - але дай нам перапынак. . "
  
  
  Яны зноў пайшлі. На некалькі хвілін Картэр засяродзіўся на сваіх думках. Ён не мог пачаць падлічваць у розуме колькасць мужчын і жанчын, якія былі на адным баку, як выказаўся Барбер, але якія, тым не менш, былі мёртвыя, таму што яны проста не ведалі, якога чорта яны рабілі. Таму што яны спрабавалі гуляць у гульні ў рэальным свеце, даведаўшыся правілы з кнігі.
  
  
  Картэр зноў спыніўся і павярнуўся да Барбер. "Ты б даверыў сваё жыццё Хансену і Форэстэра, Том?"
  
  
  Барбер пачаў ківаць.
  
  
  "Незалежна ад абставін?"
  
  
  На гэты раз Барбер вагаўся.
  
  
  "Як бы цяжка гэта ні было?"
  
  
  «Я разумею, што ты маеш на ўвазе, Нік, - сказаў супрацоўнік ЦРУ.
  
  
  «Я спадзяюся на гэта, таму што сёння ўвечары я збіраюся абаперціся на Хансена. Калі ён скінецца, ён вылеціць».
  
  
  "А калі ён гэтага не зробіць?"
  
  
  "Паглядзім."
  
  
  8
  
  
  Картэр быў здабычай. Згодна з сцэнарыем, ён ужо падняў камп'ютарны чып і спрабаваў уцячы. Аднак трое лепшых Светлых пайшлі гэтым шляхам; на самой справе яны былі такія блізкія, што яму трэба было вярнуцца назад і знішчыць іх, перш чым ён зможа сысці. Ім трэба было не толькі абараніць сябе, але і ліквідаваць яго і вярнуць чып.
  
  
  Том Барбер быў кіраўніком савецкай групы; Хансэн і Форэстэр былі яго памагатымі. Усе яны былі ўзброены аўтаматамі для падаўлення масавых беспарадкаў, зараджанымі гумовымі кулямі.
  
  
  «Не будзе ніякіх асноўных правілаў, - сказаў ім Картэр, - за выключэннем таго, што не будзе рыцарства ці гонару. Мэта - усё».
  
  
  Яны былі ў цяпліцы цэнтра планавання. Картэр прывязаў да спіны адзін з цяжкіх футаралаў для кампутарных мікрасхем, каб яшчэ больш змадэляваць місію, з якой ім неўзабаве трэба будзе сутыкнуцца.
  
  
  "Што, калі мы стукнемся па пераноснай торбе?" - спытаў Барбер.
  
  
  «Добрая думка, Том. Гэта будзе палова тваёй місіі. Табе ўсё роўна давядзецца пайсці за мной. Калі б гэта адбылося, я б прыгатаваў для цябе сюрпрыз».
  
  
  "Які…?" - спытаў Хансен.
  
  
  Картэр толькі ўсміхнуўся яму. "Было б не дзіўна, калі б я сказаў вам, ці не так?"
  
  
  Барбер паглядзеў на гадзіннік. «Гэта ўсяго дваццаць дзвесце гадзін. Мы дамо вам фору ў шэсцьдзесят секунд. Калі скончыцца місія?
  
  
  "Калі вы ўсё памраце", - сказаў Картэр. Ён павярнуўся на абцасах, выслізнуў за дзверы і накіраваўся прама праз пад'язную дарогу да гадавальніка, які ўяўляў сабой шырокі ўчастак яблынь, пасаджаных правільнымі шэрагамі.
  
  
  Ён прайшоў усяго трыццаць ярдаў, калі яны адкрылі агонь з цяпліцы. Ён разгарнуўся налева, зрабіў пару стрэлаў у іх агульным кірунку, затым пабег зігзагам, абараняючы дрэвы.
  
  
  Яны стралялі зноў, на гэты раз злева, калі Картэр нырнуў і перакаціўся, як мог.
  
  
  Ён зрабіў трэці стрэл, на гэты раз па постаці, якая імкліва адыходзіць налева міма галоўнага дома.
  
  
  Паўтузіны стрэлаў былі зроблены проста перад ім - адзін так блізка, што ён адчуў подых паветра ў вуха, - перш чым ён паспеў плюхнуцца і адказаць парай стрэлаў.
  
  
  Усяго на долю секунды постаць аднаго чалавека вымалявалася на фоне паўднёвага лесу, а затым знікла.
  
  
  Картэр ляжаў на жываце, цэліўшыся са сваёй стрэльбы ў наваколлі лесу і верталётнай пляцоўкі па гэты бок пад'язной дарогі. Але рухі не было.
  
  
  Гэта было загадкава. Чалавек, які прабег міма галоўнага дома, быў Хансэн; Картэр быў у гэтым упэўнены. Фігура, якая знікла ў лесе, была Барбер. Ён пазнаў сваю мужчынскую постаць. Які пакінуў Forester. Дзе?
  
  
  Прынамсі, яны не далі яму шасцідзесяцісекундную фору. Калі б яны гэта зрабілі, Картэр звольніў бы іх на месцы. Галоўнае - не стрымаць слова.
  
  
  Ён асцярожна заглыбіўся ў яблыневы сад, перш чым асцярожна падняўся на ногі.
  
  
  Пры яго сямідзесяці фунтах сумка для пераноскі на яго спіне была не больш за лёгкай перашкодай для яго вольнага перасоўвання - на дадзены момант. Ён ведаў, што з часам гэта будзе страшэнна складана. Гэта азначала, што яму трэба было дзейнічаць зараз.
  
  
  Ён ухмыльнуўся. Было б цікава паглядзець, ці прыйшоў Барбер да
  
  
  
  
  
  той жа высновы.
  
  
  Картэр прабіраўся скрозь дрэвы, прыгнуўшыся, захоўваючы бязладныя рухі і максімальна зліваючыся з ценямі.
  
  
  Нехта нешта крыкнуў у бок верталётнай пляцоўкі, якая цяпер была злева ад Картэра. Картэр спыніўся, каб прыслухацца, напружваючы ўсе свае пачуцці, каб выявіць прысутнасць Цырульніка або Форестэра наперадзе.
  
  
  Ноч была ціхай, і Картэр прайшоў крыху глыбей у яблыневы сад. Яны чакалі, што ён будзе працаваць з торбай для пераноскі. Усе яны ведалі, які ён цяжкі, і ведалі, што гэта запаволіць яго.
  
  
  Нехта зноў крыкнуў злева ад яго. На гэты раз Картэр пазнаў голас Форэстара. Ён спыніўся і прыслухаўся.
  
  
  "Том!" Голас Лесніка даносіўся з лесу. Гэта гучала так, нібы яму было балюча. "Чорт вазьмі, гэта ўжо не чортава гульня!"
  
  
  Картэр азірнуўся праз плячо, адкуль прыйшоў. Хансэн пайшоў гэтым шляхам. Дзе? Без сумневу, каб кружыць вакол. Але ён не мог быць такім хуткім. Ён не мог прайсці праз паўночны лес своечасова, каб вярнуцца туды. Яшчэ не.
  
  
  Форэстэр зноў выгукнуў імя Барбера. На гэты раз гэта дакладна гучала так, як быццам яму было балюча.
  
  
  Картэр павярнуўся налева, імкнучыся як мага менш шумець, пакуль не дабраўся да ўзлеску яблынь, дзе ён прысеў за каравым ствалом аднаго з дрэў з голымі галінамі ў гэты час года.
  
  
  "Том!" - крыкнуў Форэстэр гучным голасам.
  
  
  Некалькі імгненняў Картэр не мог бачыць чалавека, але, нарэшце, заўважыў рух. Галава Форэстэра паказалася над купінай збоку ад верталётнай пляцоўкі.
  
  
  "Праклён!" - крыкнуў Леснік. Ён залез на пляцоўку. Падобна, яго левая нага была зламаная.
  
  
  Сур'ёзна? - падумаў Картэр. Ці хітрасць? Яму гэта здавалася няправільным. І ўсё ж устаноўка была занадта відавочнай, на яго думку. Ён бачыў, як Барбер знікаў у лесе, у тым жа напрамку, куды пайшоў Леснік. Хансен узляцеў у процілеглым кірунку.
  
  
  Гэта была падстава.
  
  
  Картэр падаўся ад краю яблыневага гадавальніка, а затым, рухаючыся так хутка, як толькі асмельваўся, ён агледзеў наваколле, вярнуўшыся туды, адкуль прыйшоў, і нарэшце знайшоў кучу кустоў і зрэзаныя галіны.
  
  
  Ён адшпіліў ад спіны сумку для пераноскі і засунуў яе глыбока ў груду галінак, пераканаўшыся, што яна добра прычынена, перш чым павярнуцца і накіравацца да аранжарэі.
  
  
  Леснік быў прынадай. Цырульнік быў дабаўленай прынадай. План складаўся ў тым, каб Картэр стрэліў у Форестэра, а затым дачакаўся нападу Барбера з паўночных лясоў. Калі Барбер атрымаецца, аперацыя скончыцца. У адваротным выпадку можна было б чакаць, што Картэр рушыць назад у паўночны лес у тым кірунку, куды сышоў Хансен. Толькі Хансэн будзе чакаць яго дзе-небудзь бліжэй.
  
  
  Картэр падышоў да краю яблыневага саду прама насупраць цяпліцы. Ніякага руху. Аднак зноў ён адчуў моцнае пачуццё небяспекі.
  
  
  Форэстэр перастаў крычаць. Можа, ён іх пераацаніў.
  
  
  Картэр адкаціўся налева ў той жа момант, калі гумавая куля ўрэзалася ў дрэва ў некалькіх цалях ад яго галавы.
  
  
  Стралок быў ззаду яго.
  
  
  Картэр стрэліў у сад, затым выйшаў на адкрытае месца і панёсся праз пад'язную дарогу прама да аранжарэі.
  
  
  Яшчэ два стрэлы прагучалі з лесу ззаду яго. Нехта імчаўся з боку верталётнай пляцоўкі. Картэр краем вока ўлавіў рух. Ён паднёс вінтоўку да сцягна і на бегу зрабіў два стрэлы, другі трапіў у цэль.
  
  
  "Сукін сын!" - крыкнуў Форэстэр, падаючы.
  
  
  «Гэта была выкрут, - падумаў Картэр. Але ён мог захапляцца сваім мысленнем.
  
  
  Яшчэ адзін стрэл прагучаў з яблыневага саду, калі Кілмайстар звярнуў за кут аранжарэі, разгарнуўся, падняў вінтоўку і стрэліў адным плыўным рухам, калі Том Барбер на бегу выйшаў з-за дрэў.
  
  
  Стрэл трапіў Барбер прама ў грудзі, сагнуўшы яго напалову. Ён крыкнуў ад болю, калі ўпаў.
  
  
  "Мы думалі, ты вернешся сюды", - сказаў Хансен ззаду яго.
  
  
  Картэр пачаў абарочвацца.
  
  
  "Не трэба", - загадаў Хансен. «Гэта ўсяго толькі гумавая куля, але мне сказалі, што яны могуць нанесці немалыя страты, калі патрапяць прама - скажам, у падмурак чэрапа ці дзе-небудзь у хрыбетнік - ва ўпор».
  
  
  Картэр паклаў вінтоўку. "Цікава, што скажа ваш камісар, калі вы прынесяце яму маё цела".
  
  
  "Я атрымаю медаль", - сказаў Хансен са смехам.
  
  
  "Калі ты прынясеш яму маё цела, але… не кампутарны чып".
  
  
  Хансен уцягнуў паветра. Раптам яго ахінула, што ў Картэра няма валізкі. "Ублюдак!" ён вылаяўся. "Дзе гэта знаходзіцца?"
  
  
  Барбер смяяўся, калі перасякаў поле.
  
  
  «Трымайся далей, Том, - крыкнуў Картэр. "Ты нябожчык."
  
  
  "У нас ёсць ты".
  
  
  «Хансэн злавіў мяне», - сказаў Картэр. "Паглядзім, што ён са мной зробіць".
  
  
  Форэстэр устаў і набліжаўся.
  
  
  Хансен уторкнуў ствол вінтоўкі ў шыю Картэра ззаду. "Добра, ас, пойдзем за чамаданам, калі хочаш разгуляць усё гэта".
  
  
  "Чак!" крыкнуў Барбер
  
  
  
  
  
  
  .
  
  
  "Вяртайся ў дом, Том", - загадаў Картэр. "Мы сустрэнемся з вамі там".
  
  
  Барбер завагаўся. Ён быў відавочна засмучаны.
  
  
  «Я зараз не гуляю ў гульні, Картэр», - сказаў Хансэн дастаткова гучна, каб Картэр пачуў.
  
  
  “Я не думаў, што ты быў. Скрыня для пераноскі зноў у яблыневым садзе, на паўдарогі паміж гэтым месцам і верталётнай пляцоўкай».
  
  
  - Тады пойдзем за ім, - сказаў Хансен, зноў ткнуўшы Картэра ствалом вінтоўкі.
  
  
  Барбер адступіў у бок, калі Картэр і Хансен прайшлі міма яго і накіраваліся назад у яблыневы сад.
  
  
  "Праклён, Хансен…" - крыкнуў Барбер.
  
  
  "Трымайся далей ад гэтага", - сказаў Картэр праз плячо.
  
  
  Яны павольна рухаліся праз яблыневы сад, Хансен быў не больш чым на крок ззаду Картэра, трымаючы палец на спускавым кручку вінтоўкі.
  
  
  Калі яны дасягнулі груды кустоў, яны спыніліся.
  
  
  "Ён там", - сказаў Картэр.
  
  
  «Выцягні яго», - загадаў Хансен, ткнуўшы ствалом у спіну Картэра.
  
  
  Картэр рушыў наперад, адштурхнуў частку пэндзля і выцягнуў гільзу, разгойдваючы з усіх сіл, толькі ўчапіўшыся за канец ствала пісталета.
  
  
  Стрэльба стрэліла, куля бясшкодна прабіла галінкі. У наступнае імгненне Картэр выпусціў чамадан і вырваў вінтоўку з рук Хансена. Ён тыцнуў ствалом Хансена ў грудзі, адштурхнуўшы чалавека назад.
  
  
  "Ты ведаеш, што мяне раз'юшвае, Чак?" - люта сказаў Картэр. «Гэта маленькія чалавечкі з вялікімі дробкамі на плячах, якія ходзяць і тыкаюць зброю ў спіны».
  
  
  Картэр зноў усадзіў ствол у грудзі Хансена, затым адкінуў пісталет у бок.
  
  
  «Цяпер засталіся толькі ты і я, Чак. Па нейкай прычыне ты хацеў займець мяне з таго моманту, як мы сустрэліся. Цяпер твой вялікі шанец».
  
  
  "Гэта проста практыкаванне на смак", - асцярожна сказаў Хансен, адыходзячы.
  
  
  «Гэта выслізнула з галавы, калі мы вярнуліся ў аранжарэю», - сказаў Картэр, набліжаючыся.
  
  
  "Чорт", - сказаў Хансен, робячы ілжывы выпад налева.
  
  
  Картэр чакаў яго, пакуль флот разгарнуўся з развароту направа. Картэр нырнуў пад яе і ўдарыў па носе акуратным кароткарукім ударам. Ад зусім нечаканага ўдару Хансен адкінуў галаву назад, і ён цяжка сеў.
  
  
  Картэр адступіў і стаў чакаць чалавека. Невялічкі струменьчык крыві сачылася з носа Хансена, калі ён падняўся на ногі і паглядзеў на Картэра з новай павагай.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі?"
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. «Усё, што я магу вам сказаць, гэта тое, што мы на адным баку. Мы змагаемся з адным і тым жа ворагам».
  
  
  «Я мог бы выцягнуць пісталет прама зараз і стрэліць у цябе», - сказаў Хансен.
  
  
  «Калі б вы паспрабавалі гэта, я б выказаў меркаванне, што вы працуеце на апазіцыю. І ў гэтым выпадку я буду змушаны забіць вас, перш чым ваша рука кране вашай зброі».
  
  
  Хансэн доўга глядзеў на яго. Ён вельмі асцярожна працягнуў руку, расшпіліў паліто і абедзвюма рукамі шырока расхінуў яго, каб паказаць, што ён не ўзброены. "Няма пісталета".
  
  
  Картэр злёгку павярнуўся, каб Хансен мог бачыць сваю правую руку, засоўваючы штылет назад у замшавыя ножны.
  
  
  Вочы Хансена пашырыліся. "Я проста хацеў ведаць, хто ты, Картэр, вось і ўсё".
  
  
  Картэр доўга глядзеў на яго. Нарэшце ён кіўнуў. "Вы амаль даведаліся".
  
  
  * * *
  
  
  Была поўнач, калі іх прыбралі, і ўсе яны сустрэліся ў цэнтры планавання цяпліц. Барбер хацеў ведаць, што адбываецца ў садзе, але Картэр адмовіўся штосьці сказаць.
  
  
  Увайшоў Хансен з выразам шкадавання на твары: "Я паеду назад у горад раніцай".
  
  
  "Гэта чаму?" - спытаў Картэр, адрываючыся ад экрана кампутара. "Вы сыходзьце?"
  
  
  «Я…» - сказаў Хансен, збянтэжана ківаючы галавой. «Я не думаў…»
  
  
  "Ідзі сюды", - сказаў Картэр. «Мы спрабуем распрацаваць гэтую вашую праграму планавання. Калі мы ўсе ідзём разам, нам усім лепей ведаць, што адбываецца».
  
  
  «Так, сэр», - адрэзаў Хансен і паспяшаўся наперад.
  
  
  Барбер пераводзіў погляд з Картэра на Хансена і назад, прыадчыніўшы рот.
  
  
  "Праграма на самой справе належыць Эду Форэстэра, але мы разам працавалі над фарматам і ўводам", - пачаў Хансен.
  
  
  «Чак – эксперт па савецкім флоце, а я кампутарнік», – дадаў Форестэр. «Мы дамо вам нашы найлепшыя адзнакі зараз і будзем стала абнаўляць іх па меры паступлення новых дадзеных».
  
  
  Хансен націснуў патрэбныя клавішы, і з'явіўся ўчастак расійскага ўзбярэжжа: Светлая - горад унізе, а Светлая - ваенна-марская база - наверсе.
  
  
  «Ваенна-марская база знаходзіцца прыкладна за восем міляў на поўнач ад самога горада», - пачаў Хансен.
  
  
  "Што вы паказваеце паміж імі?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Трохі, містэр Картэр".
  
  
  "Там ёсць рыбацкая вёска, прыкладна за тры мілі на поўдзень ад базы".
  
  
  "Ты ўпэўнены, Нік?" - спытаў Барбер.
  
  
  "Разумна", - сказаў Картэр. «Яна называецца Савецкая-Сеньеў. Але акрамя гэтага, я не магу вам шмат расказаць».
  
  
  Хансэн увёў новыя дадзеныя, і на поўдзень ад ваенна-марской базы з'явілася маленькая кропка з назвай горада. «Гэта будзе азначаць, што нам давядзецца сачыць за іх рыбалоўным суднам, калі мы ўвойдзем».
  
  
  "Гэта таксама магло б забяспечыць нам добрае прыкрыццё на ўваходзе і выхадзе", – сказаў Картэр. «Калі яны будуць лавіць рыбу адтуль на рэгулярнай аснове, савецкія ваенна-марскія радары не будуць занадта ўсхваляваныя, калі ўбачаць надыходзячую невялікую лодку на сваім экране.
  
  
  
  
  
  
  
  «Нам давядзецца прызямліцца на поўдзень ад вёскі і абысці яе. Я ўпэўнены, што супрацоўнікі службы бяспекі базы вельмі ўважліва цікавяцца тэрыторыяй паміж вёскай і іх платамі па перыметры».
  
  
  «Я падазраю, што гэта справа містэра Картэра», - сказаў Хансэн.
  
  
  Барбер проста паглядзеў на яго і кіўнуў. "Проста раблю прапанову".
  
  
  "Мы згуляем гэта на слых, калі дабярэмся да месца", – сказаў Картэр. "Што яшчэ ў нас ёсць?"
  
  
  Хансэн націснуў іншую кнопку, і на экране з'явілася новая дыяграма. На гэтым быў паказаны больш падрабязны ўчастак узбярэжжа, на якім база Светлая займала большую частку экрана. L-вобразны хвалярэз выступаў больш за на паўмілі ў Японскае мора, атачаючы досыць добра абароненую гавань для ладнай колькасці ваенна-марскіх судоў усіх памераў. Шырокі і вельмі глыбокі канал прарэзаў паўднёвы канец гавані і на трыста ярдаў сыходзіў у штучную лагуну, ад якой былі выразаны загоны для падводных лодак, кожная з якіх была пакрыта звычайным бомбаўстойлівым жалезабетонным дахам. Адміністрацыйны цэнтр знаходзіўся прама на поўначы, даследчая зона за асобным плотам знаходзілася на паўночным захадзе, казармы войскаў знаходзіліся на паўднёвым захадзе і толькі на поўначы і поўдні, нізкія зараснікі і светлыя лясы. Прыкладна ў паўтары мілях да поўначы ад саміх загонаў для падводных лодак была поўная база МіГаў, уключаючы пару двухмільных узлётна-пасадачных палос з цвёрдым пакрыццём.
  
  
  "Усё гэта мы атрымалі са спадарожнікаў", - сказаў Хансен.
  
  
  "У нас няма прамой разведкі на месцах?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Нічога асаблівага. І тое, што мы атрымалі, мае тэндэнцыю рабіць не што іншае, як пацверджанне таго, што мы ўжо бачылі па нашых вачах-птушках».
  
  
  Картэр згорбіўся перад экранам і ўважліва вывучыў накід. Ён тыцнуў пальцам у берагавую лінію.
  
  
  «А бераг? Пясок? Камяні? Скалы? Што?»
  
  
  «Скалы на поўначы і невялікі шлях на поўдзень. За імі зямля спускаецца да вельмі скалістага берага», - сказаў Хансен. «Сама ваенна-марская база з'яўляецца сапраўдным дасягненнем інжынернай думкі. Яна была ў значнай ступені выцесненая са скалы. Падводная лагуна ўяўляла сабой прэснаводнае возера на сушы. Калі яны адкрылі канал, возера высахла, і тое, што ў іх засталося, было ледзь не лужынай. дваццаць футаў глыбінёй, якую яны павінны былі выкапаць ".
  
  
  "Гэта было там нейкі час?"
  
  
  «Яны пачалі гэта за некалькі гадоў да Другой сусветнай вайны, і праца сапраўды паскорылася падчас вайны з нацысцкімі ваеннапалоннымі. Рабская праца. Яны працягваюць паляпшаць гэтае месца кожны год».
  
  
  "Як наконт бяспекі?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Мы можам толькі здагадвацца, - адказаў Хансен, - але я падазраю, што радар, гідралакатар, інфрачырвоныя датчыкі па перыметры, дэтэктары гуку ў межах некалькіх сотняў ярдаў ад любога плота.
  
  
  "Якая?"
  
  
  «Пешыя патрулі. Сабакі. І сама рыбацкая вёска. Думаю, у іх тамака ёсць інфарматары. Наглядчыкі».
  
  
  "У дадатак да гэтага ў нас ёсць варожае мора на ўсходзе, горы на захадзе, пустыннае ўзбярэжжа на поўначы і поўдні, а зараз зіма", - сказаў Картэр.
  
  
  "Мы не маглі выбраць лепшага часу", - сказаў Барбер.
  
  
  "Я згодзен", - адказаў Картэр. «Іх пільнасць будзе ніжэйшай у параўнанні з тым, што было б улетку». Ён зноў павярнуўся да Хансена. "А як наконт саміх падводных лодак петраградскага класа?"
  
  
  «Немагчыма даведацца, сэр. Пакуль мы не дабяромся туды, таму што ўсё пад прыкрыццём. Я мяркую, што падлодкі будуць бліжэй за ўсё да даследчага цэнтра, што прывядзе да іх размяшчэння з паўночнага боку загонаў».
  
  
  "Але гэта была толькі здагадка".
  
  
  Хансэн кіўнуў.
  
  
  «Мы пойдзем з гэтым, пакуль не даведаемся інакш. Што ў вас ёсць на саміх падводных лодках?
  
  
  "Зноў жа, не вельмі", - прызнаў Хансен. Ён націснуў клавішу, і базавая дыяграма знікла, замест яе з'явіўся эскіз падводнай лодкі тыпу "Петраград": "Гэта наша лепшая здагадка адносна таго, як лодка выглядае па памеры і канфігурацыі".
  
  
  Яна была нашмат больш сярэдняй атамнай падводнай лодкі, больш за тысячу футаў у даўжыню, з адпаведна вялікай шырынёй і вялікім уляганнем.
  
  
  У дадатак да яе здольнасці да нябачнасці, яна несла складаны набор тэрмаядзернай зброі, сістэм дастаўкі і атакавалых кампутараў.
  
  
  «Яе нібыта практычна немагчыма выявіць, акрамя візуальнага назірання», - казаў Хансен, гледзячы на дыяграму.
  
  
  "Як?"
  
  
  Хансен падняў вочы. «Гэта пытанне на шэсцьдзесят чатыры тысячы долараў, мф. Картэр. Кампутарны чып, я мяркую, дасць нам гэты адказ».
  
  
  "Якое ваша здагадка?"
  
  
  Хансэн выглядаў амаль задаволеным. Канструкцыя корпуса, тып афарбоўкі, для пачатку. Ціхія рухавікі. Правільная падводная канфігурацыя, якая забяспечвае найменшую колькасць шуму руху. Але апроч гэтага, я мяркую, што ў іх ёсць сістэмы электроннага супрацьдзеяння – ECM – сістэмы, якія прымаюць уваходны імпульс радара ці сонара, апрацаваць і адправіць назад крыніцы з адмоўнай інфармацыяй».
  
  
  «Увесь корпус лодкі павінен быць адчувальнай прыёмнай антэнай, каб можна было ўлавіць кожны біт гідраакустычная імпульсу».
  
  
  «Так, сэр. Было б вельмі цікава пабачыць. У кампутарным чыпе будзе ўсё, што нам трэба».
  
  
  Картэр выпрастаўся і перавёў погляд з Хансена на Форэстэра і, нарэшце, на Барбер. "Я ўсё яшчэ хацеў бы зрабіць гэта самастойна".
  
  
  
  
  
  Барбер паціснуў плячыма. "У мяне таксама ёсць загады".
  
  
  Картэр зірнуў на гадзіннік. "Падлодка будзе тут прыкладна праз дзевятнаццаць гадзін". Ён зноў зірнуў на кампутар. «Мы можам крыху паспаць зараз. Калі-небудзь заўтра, я думаю, мы павінны прайсці ўсё зноў, а затым распрацаваць хаця б папярэдні план з некалькімі рэзервовымі копіямі».
  
  
  «Добра», - сказаў Форэстэр, паціраючы грудзі. "Я хачу нанесці што-небудзь на гэтую чорна-сінюю адзнаку".
  
  
  "Вы даволі добры акцёр", - сказаў Картэр. "Я быў страшэнна блізкі да пераканання, што ты зламаў сабе нагу там".
  
  
  «Я думаю, што было б пераважней гумавая куля ў грудзі».
  
  
  Дзевяць
  
  
  Было каля шасці гадзін, калі Картэр прачнуўся ад глыбокага сну, калі нехта ціха пастукаў у яго дзверы. Знадворку было ўсё яшчэ цёмна. Са шчыліны пад дзвярыма відаць была толькі слабая палоска жоўтага святла.
  
  
  "Так?" - крыкнуў Картэр.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Арнольд Скот. "У нас праблемы ў Токіо".
  
  
  Картэр адкінуў коўдру, устаў з ложка і ўключыў настольную лямпу. Скот прайшоў рэшту шляху ў пакой і зачыніў дзверы.
  
  
  «Твой бос патэлефанаваў мне. Ён не хацеў скідаць цялежку з яблыкамі. напалохаць астатніх».
  
  
  Картэр нацягваў адзенне. "Што гэта такое?"
  
  
  «Вы ведаеце каго-небудзь… японку… на імя Кадзука Акіяма?»
  
  
  Страўнік Картэра сцяўся, але ён гэтага не паказаў. "Так."
  
  
  «Хоўк сказаў, што нехта забраў яе. Але ён сказаў, што толькі вы павінны справіцца з гэтым, што мы павінны трымацца далей ад гэтага”.
  
  
  Ястраб ачуньваў, перадаўшы імя Казукі Скоту. Але ён бы пайшоў яшчэ далей, патэлефанаваўшы сюды і папярэдзіўшы Барбер і астатніх. Яна была ў рускіх; у гэтым у яго было мала сумневаў, роўна як і не было асаблівых сумневаў у тым, чаму яны засяродзілі свае намаганні на ёй.
  
  
  Яны ўлавілі яе першыя рухі некалькі дзён таму, калі яна пачала капацца пасля забойства Пола Тыбета. Яны рушылі за ёй у аэрапорт, дзе яна забрала Картэра. Пасля гэтага ў яе з'явілася звычка хавацца і хавацца з-пад увагі, што турбавала рускіх, асабліва пасля таго, як пара іх бегуноў апынулася мёртвай у рацэ. Рускія хацелі б ведаць больш. Зніклыя кампутарныя чыпы і мёртвыя агенты моцна нерваваліся. І вельмі подла.
  
  
  "Я не думаю, што ты можаш сказаць мне, хто яна", - спытаў Скот.
  
  
  Картэр прышпіліў штылет і нацягнуў кашулю. Ён падняў вочы і пакруціў галавой. "І я прапаную вам забыцца, што вы калі-небудзь чулі яе імя".
  
  
  "Хоук сказаў мне тое ж самае".
  
  
  «Я сур'ёзна, Арнольд. Гэта вельмі важна".
  
  
  "Нават важней, чым мір з японцамі?"
  
  
  «Маёр Рышыры на сцежцы вайны?»
  
  
  «Гэта перамяншэнне года. Ён, чорт вазьмі, ледзь не скокнуў на самалёт у Вашынгтон, каб убачыць ваша цела. Ён не верыць, што вы мёртвыя. Ён таксама чуў, што мы праводзім тут невялікае практыкаванне. Я трымаў яго. адсюль да позняга вечара, калі ты ўжо пойдзеш. Мы пастараемся прыдумаць для яго што-небудзь пераканаўчае”.
  
  
  Картэр прышпіліў свой "люгер", праверыў, ці правільна ён загружаны і што засцерагальнік, а затым нацягнуў куртку.
  
  
  "Але…?" ён спытаў.
  
  
  «Ты вернешся ў Токіа па гэтую жанчыну. У мяне такое пачуццё, што сёння пекла вырвецца вонкі».
  
  
  "Гэта вельмі магчыма, Арнольд".
  
  
  «Рышыры сыдзе на мяне».
  
  
  «Табе давядзецца ўтрымаць яго».
  
  
  "Гэтая жанчына так важная… у дадзены момант?"
  
  
  «Так, яна ёсць. Калі я не знайду яе і не завязу ў бяспечнае месца, нам давядзецца скончыць гэтую місію». Картэр падышоў да дзвярэй і выглянуў у калідор. Астатнія яшчэ не ўсталі. Ён павярнуўся назад. "А як наконт транспарту?"
  
  
  Скот кінуў яму звязак ключоў. «Мая Toyota Supra. Мне давядзецца застацца тут, каб трымаць усё пад кантролем».
  
  
  «Нічога не кажы астатнім, акрамя таго, што мне давялося пайсці на некалькі гадзін, каб заняцца нечым, што мае непасрэднае дачыненне да нашай місіі. Я вярнуся своечасова, каб сустрэцца з падлодкай».
  
  
  "А калі не?"
  
  
  «Адмяніць праект. Хоук звяжацца з вамі».
  
  
  «Хансэн даставіць нам праблемы…» - пачаў казаць Скот.
  
  
  "Я так не думаю", - перапыніў яго Картэр, а затым выслізнуў з пакоя, паспяшаўся ў канец калідора і спусціўся па лесвіцы.
  
  
  Было вельмі холадна. З мора дзьмуў моцны вецер. На ўсход неба толькі пачынала святлець з надыходзячым світанкам. Картэр праехаў па галоўнай пад'язной дарозе, карэйскі ахоўнік адчыніў яму вароты, і ён накіраваўся назад у вялікі горад, пхаючы машыну з усіх сіл.
  
  
  Казука быў вялікай дзяўчынкай і раздзелам буйнога офіса AX, паўтараў ён сабе. У яе не было звання забойцы, але яна страшэнна добрая ў тым, што рабіла. Тым не менш, нават лепшыя не маглі абараніцца ад праўзыходных сіл. Калі б апазіцыя нацэліла вас альбо на забойства, альбо на захоп, яны рана ці позна злавілі б вас. Відавочна, Кадзука стаў мішэнню.
  
  
  * * *
  
  
  Але куды яны яе забралі, што з ёю зрабілі і колькі ўжо даведаліся? Хто-небудзь з яе офіса мог бы дапамагчы, але офіс
  
  
  
  
  
  Сам быў мэтай. Калі хтосьці з Amalgamated Press пачне занадта прафесійна шпіёніць, не толькі жыццё Казукі будзе страчана, але і будучыя аперацыі AX у Токіо.
  
  
  Было ўжо далёка за сем, і ў ранішнюю гадзіну пік рух было вельмі інтэнсіўным, калі Картэр з'ехаў з супер-шашы на заправачную станцыю / кафэтэрый на ўскраіне Токіо. Ён прыпаркаваўся перад стаянкай для грузавікоў у заходнім стылі і знайшоў тэлефон-аўтамат побач з прыбіральнямі.
  
  
  Ён не мог пайсці ў офіс AX, каб патэлефанаваць, і ён не давяраў цэнтру сувязі ЦРУ. Калі б ён ведаў маёра Рышыры, у японцаў быў кантроль за ўсімі сувязямі з лагера.
  
  
  Аператару спатрэбілася некалькі хвілін, каб устанавіць злучэнне праз Ціхі акіян, і Хок адказаў па першым гудку. Ён чакаў званка.
  
  
  "Што ты сказаў Барбер і астатнім?"
  
  
  «Нічога, сэр. Скот зараз там. Ён растлумачыць, што можа. Што вы мне скажаце?
  
  
  «Роджэр Дхалгрэн дзейнічаў у якасці яе запамога. Ён трэці чалавек у офісе».
  
  
  Картэр цьмяна ведаў яго як маладога, але даволі добрага аператыўніка.
  
  
  «Відавочна, яна спрабавала вярнуць усё ў норму, таму яна наведала прэсавую канферэнцыю ў Сейме. Руцінная праца. Як кіраўнік бюро тэлеграфных паслуг».
  
  
  "Ці быў Далгрэн з ёй усярэдзіне?"
  
  
  «Не. Ён назіраў за падыходамі. Ён нічога не бачыў, пакуль яна не выйшла з двума рускімі, не села ў шэры «мерседэс» і не з'ехала. Ён, вядома, спрабаваў ісці за імі, але працаваў ва ўмовах інваліднасці. ён не мог дазволіць сабе быць заўважаным сам ".
  
  
  "Такім чынам, яны сышлі".
  
  
  "Яна знікла ўчора з чатырох гадзін дня па тваім часе".
  
  
  "Чаму мне не патэлефанавалі раней, сэр?"
  
  
  «Дхалгрэн і іншыя хацелі спачатку паглядзець, ці змогуць яны што-небудзь прыдумаць».
  
  
  "Нічога?"
  
  
  «Мэрсэдэс і двое яе выкрадальнікаў сёння раніцай вярнуліся да расейскай амбасады. Без Казукі».
  
  
  Картэр глыбока ўздыхнуў. "Гэта азначае, што яны альбо схавалі яе ў бяспечным месцы, альбо забілі яе і пазбавіліся яе цела". Ён зрабіў паўзу. "У нас ёсць нумар ліцэнзіі на Mercedes?"
  
  
  "Так", - сказаў Хоук і працягнуў яму. «Але вам будзе занадта небяспечна працягваць місію, калі яе не знойдуць. Вы ўсё можаце патрапіць у вялікую пастку».
  
  
  “Я разумею, сэр. Я знайду яе. Але ў нас, верагодна, будуць праблемы з японцамі, а дакладней з маёрам Рышыры. Ён з падазрэннем ставіцца да труны, якую Арнольд адправіў назад у Вашынгтон».
  
  
  "Я ведаю. Нам патэлефанавалі з Дзяржаўнага дэпартамента. Яго імя было згадана. Ён хацеў пацверджання вашай смерці».
  
  
  "Што яны сказалі яму?"
  
  
  "Пакуль нічога", - сказаў Хоук. «І ён павінен заставацца такім, што азначае, што табе давядзецца трымацца далей ад яго шляху».
  
  
  «Магчыма, мне давядзецца перавярнуць каляску з яблыкамі тут, у Токіо, у наступныя некалькі гадзін, сэр. Насамрэч я магу амаль гарантаваць гэта».
  
  
  «Проста знайдзі Казуку, Мік. Дай мне паклапаціцца пра маёра».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Картэр і павесіў трубку.
  
  
  * * *
  
  
  У Токіа было цяплей, чым за горадам, але над вялізным горадам вісела заслона смогу. Людзі былі паўсюль; вуліцы былі забітыя транспартным струменем, тратуары былі пешаходнымі ад сцяны да сцяны, кафэтэрыі запаўняліся ранішнім натоўпам, а праз гадзіну ўніверсальныя крамы адкрыюцца для штодзённага націску хатніх гаспадынь.
  
  
  Картэр паехаў у аэрапорт, прыпаркаваў машыну Скота на доўгатэрміновай стаянцы і арандаваў Ford Mustang, які ён узяў назад у горад. Маёр Рышыры ведаў машыну Скота, і рускія таксама не сумняваліся.
  
  
  На зваротным шляху ў горад думкі Картэра звярнуліся да Казукі. Рускія ўжо аднойчы схапілі яе і катавалі. Нягледзячы на боль, яна прааперыравалася на Хакайда і зноў тут, у Токіо, як ні ў чым не бывала. Картэр выявіў, што яго павага і захапленне яе растуць, і ў яго ўзнікла вар'яцкае жаданне памчацца да савецкага пасольства, уварвацца ўнутр і пачаць расстрэльваць яго.
  
  
  Паездка на працу скончылася, калі Картэр прабраўся ў Кадзімачы-ку, дзе ён прыпаркаваўся ў паўквартале ад савецкага пасольства. Рух быў нармальным для гэтага часу сутак.
  
  
  Ён паправіў люстэрка бакавога агляду і апусціўся крыху ніжэй на сядзенне. У люстэрка ён мог бачыць парадную браму пасольства, незаўважна для назіральнікаў унутры будынка.
  
  
  Саветы не наймалі японцаў у сваіх пасольствах, але многія з іх дыпламатаў і чыноўнікаў ніжэйшага ўзроўню жылі за межамі пасольстваў. Каля дзевяці гэтых людзей у пасольства было шмат людзей, з якіх выходзілі толькі зрэдку работнікі начной змены.
  
  
  Неўзабаве пасля дзесяці калона з паўтузіна аўтамабіляў, усё вялікія лімузіны "Мэрсэдэс", з трапяткімі на крылах маленькімі савецкімі сцягамі, выйшла з комплексу, падабрала ганаровая варта гарадской паліцыі Токіо і з крыкам панеслася ў бок Імператарскага палаца.
  
  
  Няшмат адбылося да поўдня, калі з пасольства выехалі некалькі машын і не менш за дзесятак пешых людзей. «Напэўна, на абед у горадзе», - падумаў ён. Ён пачаў турбавацца аб часе. Каб вярнуцца ў Міт, спатрэбіцца не менш за гадзіну.
  
  
  
  
  
  і яны павінны былі сустрэцца з падводнай лодкай у восем гадзін. Гэта азначала, што ім давядзецца пакінуць тэрыторыю не пазней за сем.
  
  
  У яго не хапала часу.
  
  
  Лімузіны вярнуліся за некалькі хвілін да гадзіны, сірэны, як і раней, завылі, і ў мітусні Картэр ледзь не прапусціў шэры "мерседэс", які выслізнуў з варот і накіраваўся ў процілеглым кірунку ад таго месца, дзе ён быў прыпаркаваны. Ён толькі што мімаходам убачыў нямецкую машыну ў люстэрку задняга выгляду, калі яна павярнула за кут у канцы квартала.
  
  
  Картэр завёў свой "Мустанг", дачакаўся перапынку ў корку, затым разгарнуўся і панёсся ўслед за "мерседэсам", прымусіўшы некалькіх паліцыянтаў, якія суправаджалі расійскіх дыпламатаў, зірнуць у яго бок.
  
  
  За вуглом "мерседэса" не было відаць. Картэр прамчаўся міма першага скрыжавання і на другім убачыў машыну злева. Ён праехаў на чырвонае святло і ледзь не ўрэзаўся ў аўтобус. роў рагоў і крыкі людзей.
  
  
  Калі б яго зараз падабраў даішнік, місія, жыццё Казукі, усяму было б канец. "Мэрсэдэс" сыдзе, і аб яго прысутнасці паведамяць маёру Рышыры. Калі японцы не прад'явяць яму абвінавачванні ў забойстве, прынамсі, яны адправяць яго дадому.
  
  
  Паліцыя, аднак, не прыехала, і яшчэ праз некалькі кварталаў ён супакоіўся, ехаўшы ззаду "мерседэса", але дастаткова блізка, каб пераканацца, што нумар ліцэнзіі супадае з тым, што даў яму Хок.
  
  
  Яны накіраваліся на поўнач праз Канду, а затым павярнулі на пагоркі Токіа, якія былі не вельмі высокімі, але забяспечвалі некаторую палёгку ад манатонна плоскага пейзажу цэнтра горада. Удалечыні на паўднёвы захад, Mt. Фудзі быў бачны ў ранішняй імзе.
  
  
  Колькасць дамоў у гэтым раёне стала скарачацца. Гэта быў багаты раён Токіа. Тут пражывала шмат заможных кіраўнікоў, а дамы былі нашмат больш - некаторыя з іх пабудаваны ў заходнім стылі - чым тыя, што былі бліжэй да цэнтра горада. Участкі былі даволі вялікімі, многія з мудрагелістымі альпінарыя за высокімі сценамі.
  
  
  Рух быў значна меншы, і Картэру прыйшлося трымацца яшчэ далей, каб яны не заўважылі яго. Ён ледзь не прамахнуўся па мэрсэдэсе. Дарога павярнула налева. На трыццаць секунд нямецкая машына схавалася з-пад увагі, а калі Картэр завярнуў за кут, вуліца наперадзе была пустая. Ён паскорыўся і выпадкова паглядзеў направа, калі праязджаў міма асабліва вялікай хаты ў японскім стылі. На мэрсэдэсе як раз зачыняліся аўтаматычная дзверы гаража. Калі б ён быў на дзве секунды пазней, ён бы ніколі іх не ўбачыў.
  
  
  Ён праехаў астатнюю частку шляху ўверх па квартале, павярнуў направа і паехаў на наступны праспект, які рухаўся далей уверх па ўзгорку, калі ён пераключаўся туды і назад. Тут было шмат дрэў, кустоў і камянёў. За выключэннем асобных участкаў, зямля была пакінута ў амаль некранутым стане. Гэта магло быць дакрананне дзікай прыроды ўсяго ў некалькіх хвілінах ад цэнтра Токіа. Такую прастору маглі дазволіць сабе толькі вельмі багатыя людзі.
  
  
  Высокая бетонная сцяна, увянчаная чырвонай дахавай чарапіцай, атачала сад прама над тым, што Картэр выказаў здагадку, было савецкім сховішчам унізе. Ён прыпаркаваў свой «Мустанг» і выйшаў.
  
  
  Тут было вельмі ціха. Машыны не было абсалютна, а бліжэйшы дом знаходзіўся ў палове квартала далей па вуліцы, напалову схаваны за паваротам за гаем дрэў.
  
  
  Картэр паспяшаўся да далёкага кута сцяны і паглядзеў уніз з крутога ўзгорка. Бар'ер спускаўся ўніз да вуліцы, што азначала, што ён агароджваў адзін участак зямлі. Саветам належала ўся тэрыторыя паміж дзвюма дарогамі.
  
  
  Азірнуўшыся назад, каб пераканацца, што ніхто не ідзе, ён сышоў з дарогі і пачаў спускацца цераз лес уздоўж сцяны, пакуль не апынуўся ў пункце, адкуль яго не было відаць зверху.
  
  
  Было б нашмат прасцей, сказаў ён сабе, калі б ён мог дачакацца ночы, каб увайсці ўнутр. Але гэта было немагчыма; ён бег на час.
  
  
  Прыкладна за восемдзесят ярдаў ад дарогі Картэр забраўся на дрэва ля сцяны і зазірнуў у будынак савецкіх войскаў. Дом унізе быў вельмі вялікім і па большай частцы схаваны ў густым лесе. Картэр мог толькі бачыць лінію даху і частку задняй сцяны другога паверха. Ззаду дома быў шырокі сад камянёў з невялікім вадаспадам і вялікімі сажалкамі з залатымі рыбкамі. Бліжэй да ўзгорка ўчастак быў крутым, густа зарослым і некранутым.
  
  
  Картэр заставаўся нерухомым на працягу некалькіх хвілін, вывучаючы тое, што ён мог бачыць з дому і мясцовасці ўнізе, на прадмет якіх-небудзь прыкмет актыўнасці. Але нічога не было. Месца магло быць бязлюдным.
  
  
  Ён прасунуўся далей па канечнасці, і, паколькі яна небяспечна сагнулася пад яго вагай, ён ступіў на сцяну. Некалькі чырвоных плітак адламаліся і паваліліся на камяні. Праз імгненне недзе ў бок дома зазваніў звон.
  
  
  Картэр вылаяўся, раззлаваны сваёй нядбайнасцю. Якія адсутнічаюць пліткі агалілі тонкі чырвоны провад. Сцяна была ўстрывожаная.
  
  
  Ён саскочыў на тэрыторыю, пачакаў тамака ўсяго секунду, каб пераканацца, што яго не заўважылі, затым схапіў галінку дрэва і перавярнуў яе на верхавіну сцяны.
  
  
  
  
  
  
  Ён амаль прайшоў поўнасцю, але затым балансаваў на плітках.
  
  
  Картэр павярнуўся і пайшоў назад у лес крыху далей па ўзгорку. Ён прысеў за грудай камянёў, адкуль ён мог бачыць лінію даху дома ўнізе і частку сцяны, на якую ён прыйшоў.
  
  
  У поле зроку з'явіліся двое буйных мужчын з пісталетамі. Яны спыніліся, каб агледзець разбітую плітку. Адзін з іх паказаў на галінку і сказаў нешта, што Картэр не мог разабраць.
  
  
  Іншы паглядзеў уверх, пакруціў галавой, а затым павярнуўся і агледзеў лес у тым кірунку, куды сышоў Картэр. Картэр нырнуў за камяні і паглядзеў праз плячо ў пошуках выхаду. Падняцца проста на ўзгорак не магло быць і гаворкі; яны заўважаць яго перш, чым ён дасягне дзесяці футаў. Тое ж дакладна і для хуткаснага спуску. За ім яму шлях перагарадзілі некалькі вялікіх валуноў. Ён затрымаўся.
  
  
  Ён паглядзеў цераз край скал. Двое рускіх накіроўваліся проста да яго. Ён нырнуў назад. Калі тут будзе чутны які-небудзь шум, ён папярэдзіць усіх, хто знаходзіцца ўнізе ў хаце. Калі б Кадзука быў там, яшчэ жывы, яны б выкарыстоўвалі яе ў якасці заложніцы.
  
  
  Картэр залез унутр штаноў і выцягнуў П'ера, яго газавую бомбу. Ён усталяваў таймер стральбы на двухсекундную затрымку, каб стрэл спрацаваў у паветры, апырскваючы надыходзячых рускіх, калі яны падаюць.
  
  
  Ён зноў зірнуў на камяні. Рускія былі ўсяго за дваццаць футаў ад іх. Яны заўважылі Картэра і пачалі паднімаць зброю ў той жа момант, калі ён націснуў на П'ера і шпурнуў у іх зверху.
  
  
  Яны інстынктыўна прыгнуліся, калі малюсенькі прадмет падышоў да іх. Ён пачуўся з лёгкай бавоўнай, і Картэр нырнуў за камяні, затрымаў дыханне і вельмі павольна палічыў да трыццаці.
  
  
  Калі ён азірнуўся ўніз з узгорка, расейцы расцягнуліся на зямлі. Ён паспяшаўся да іх і праверыў іх пульс. Яны былі жывыя, але ледзь-ледзь; іх вочы былі вытарашчаны, іх мовы распухлі ад уздзеяння магутнага газу.
  
  
  Яму прыйшла ў галаву думка скончыць працу сваім штылет. Цяпер было б так лёгка перарэзаць ім глоткі і дазволіць ім задушыцца ўласнай крывёй. Яны не далі Полу Тыбету асаблівага шанцу. І цалкам магчыма, што гэтыя двое катавалі Казуку, як іншыя на аэрадроме.
  
  
  Яго рука дрыжала ад спакусы. Але ён адступіў. Так яны рабілі. Ён быў не такім. Яны будуць без прытомнасці яшчэ дзесяць ці дванаццаць гадзін. Сёння будзе холадна, і, хутчэй за ўсё, яны ўсё роўна не выжывуць. Ён не дапамагаў і не перашкаджаў працэсу. Нават калі б яны выжылі, яны былі б не ў стане адказваць на пытанні на працягу некалькіх дзён пасля гэтага.
  
  
  Картэр выцягнуў Вільгельміну, праверыў, ці ёсць баявы патрон у камеры стрэлу, затым пстрыкнуў засцерагальнікам і пачаў спускацца з узгорка.
  
  
  Картэр выйшаў з лесу да краю сажалкі з залатымі рыбкамі, у той час як на веранду выйшаў высокі, напружанага выгляду мужчына, узброены пісталетам-кулямётам.
  
  
  Картэр стаяў у цені. Першыя некалькі імгненняў рускі яго не бачыў; ён глядзеў на груд у бок сцяны.
  
  
  Раптам ён заўважыў Картэра. "Вы!" - крыкнуў ён па-руску. Ён падняў пісталет.
  
  
  Картэр стрэліў адзін раз, і ў выніку стрэлу большая частка рускага трапіла ў лоб, кроў, косці і тканіны мозгу запырскалі дзверы з рысавай паперы ззаду яго.
  
  
  Цела рускага ўсё яшчэ білася аб палубу, пакуль Картэр плыў па сажалцы з залатымі рыбкамі. Два вялікія даберманы выскачылі з-за вугла. Ён стрэліў у іх абодвух, іх целы перавярнуліся назад, затым ён апынуўся на верандзе. Ён падняў зброю рускай і выбіў акрываўленыя дзверы з рысавай паперы, калі двое ўзброеных людзей прайшлі па доўгім калідоры.
  
  
  Іх вочы пашырыліся, калі яны ўбачылі Картэра, які падняў стрэльбу рускага і стрэліў доўгай чаргой, разграбаючы зала, адштурхоўваючы двух мужчын таму, кроў цякла паўсюль.
  
  
  "Казука!" - крыкнуў ён, рынуўшыся па калідоры.
  
  
  Ён расчыніў наступныя дзверы, але пакой быў пусты. Ён штурхнуў іншыя дзверы, якія выходзілі на кухню. Яму здалося, што ён пачуў шум, і ён абстраляў пакой з аўтаматычнага агню, адна куля патрапіла ў газаправод. Велізарны струмень полымя вылецеў з печы, і адразу ж загарэлася адна сцяна і столь.
  
  
  Картэр адступіў. Прыкладна праз хвіліну ўсё гэтае месца ператварылася б у пекла.
  
  
  "Казука!" - зноў крыкнуў ён.
  
  
  "Мікалай!" Голас Казукі раздаўся з пярэдняй часткі дома.
  
  
  Картэр прамчаўся па калідоры і ўвайшоў у вестыбюль, калі ў поле зроку з'явілася руская з тоўстай шыяй. Ён трымаў Казуку за шыю, Грац Буйру ў правым кулаку, ствол вялікага пісталета ля скроні Казукі.
  
  
  «Кінь зброю, ці яна…» - пачала казаць руская.
  
  
  Картэр стрэліў ад сцягна, прынамсі дзве кулі патрапілі расейцу ў галаву ўзбоч, адарваўшы вялікую частку яго чэрапа.
  
  
  Яго вялікае цела рэзка перавярнулася назад, і ён захапіў за сабой Казуку.
  
  
  Картэр быў зверху на мужчыне праз долю секунды, пацягнуў Казуку і стрэліў яму ў грудзі.
  
  
  На адлегласці ён мог
  
  
  
  
  
  пачуўшы сірэны, Казука ляжаў у напаўпрытомным стане ў яго ног, кроў сачылася з парэзаў, зробленых нажом на яе грудзях і жываце.
  
  
  Двое расейцаў прайшлі праз парадныя дзверы. Картэр стрэліў у іх апошнімі патронамі пісталета-кулямёта, выштурхнуўшы іх назад вонкі, калі па калідоры з ровам загарэлася полымя.
  
  
  10
  
  
  "Ты можаш ісці?" - спытаў Картэр, дапамагаючы Казуку падняцца на ногі. На гэты раз яна была ў даволі дрэннай форме. Здавалася, яна страціла шмат крыві; яе твар быў смяротна бледным, а вусны пасінелі.
  
  
  "Я не ведаю", - слаба адказала яна.
  
  
  Картэр накінуў паліто ёй на голыя плечы, затым падняў яе і панёс па кароткім калідоры, які, як ён меркаваў, вёў у гараж.
  
  
  Шэры "мерседэс" быў прыпаркаваны ўнутры разам з невялікай "хонда". Ключы былі ў абедзвюх машынах. Картэр паспешна пасадзіў Кадзуку на пасажырскае сядзенне "мерседэса", затым сеў за руль і ўтаропіўся на матор.
  
  
  Сірэны паліцыі і пажарнай машыны былі вельмі блізка, калі Картэр рэзка павярнуў машыну заднім ходам і прарваўся праз зачыненыя дзверы гаража, полымя ўжо прапальвала заднюю сцяну дома. Ён разгарнуўся на вуліцы і ў звычайным тэмпе накіраваўся ўніз па квартале.
  
  
  Першая з паліцыянтаў машын завішчала з-за кута ў падножжа ўзгорка, але яны не звярнулі ўвагі на "мерседэс", калі імчаліся да падпаленай хаты.
  
  
  Картэр трымаўся ў баку ад асноўных магістраляў і аўтамагістраляў, пакуль ён вяртаўся праз горад над Кандай, пакуль не павярнуў на шашу, якая вядзе да Ёшыда, маленькага мястэчка ў падножжа гары. Fuji. Дом дзядзькі Казукі знаходзіўся ля падножжа гары.
  
  
  «Яны нічога не атрымалі, Нікалас, - сказаў Казука.
  
  
  Ён зірнуў на яе. Яна здавалася вельмі слабай, але трымалася.
  
  
  "Ці ёсць хто-небудзь у доме для вас?" ён спытаў.
  
  
  Яна кіўнула. «Прыслуга майго дзядзькі. Яны будуць ведаць, што рабіць”.
  
  
  "Ніякіх наркотыкаў?" - мякка спытаў Картэр. Ён ненавідзеў так яе распытваць, але яе адказы былі жыццёва важныя. І яна была прафесіяналам.
  
  
  "Не", - сказала яна. «Першая група вярнулася ў амбасаду, каб забраць стандартны камплект. Яны толькі што вярнуліся, калі вы з'явіліся».
  
  
  "Я не думаў, што яны ўсё яшчэ такія грубыя".
  
  
  «Гэта быў Раскоў. Ён сказаў, што яму гэта спадабалася. Катаванні былі яго асабістай справай».
  
  
  Калі б яны з самага пачатку ўжывалі наркотыкі, місія Светлай была б зусім немагчымай. Але Картэр ёй гэтага не сказаў.
  
  
  Яна заплакала.
  
  
  "Лёгка", - заспакаяльна сказаў Картэр. "Мы хутка будзем у вашага дзядзькі".
  
  
  «Гэта другі раз, калі яны схапілі мяне, Нікалас. Я нават не заўважыў іхняга набліжэння».
  
  
  «Іх тут шмат. Самыя лепшыя з іх».
  
  
  "Гэта мой горад."
  
  
  “Ніхто не можа змагацца з гэтымі перашкодамі. Нават японскі ўрад не можа зладзіцца з імі».
  
  
  "Мне так дрэнна", - сказала яна.
  
  
  «Яны не ведаюць аб місіі. На дадзены момант гэта ўсё, што мае значэнне, Казука. Падумай аб гэтым. Ты ім нічога не сказаў. І ніхто з жывых не ведае, што я бегаю».
  
  
  - Значыць, ты працягваеш гэта рабіць? - Спытала яна, гледзячы ўверх.
  
  
  "Сёння ноччу."
  
  
  Казука доўга маўчаў. Калі яна загаварыла, яе голас ледзь не завагаўся. "Я баюся за цябе".
  
  
  "Гэта будзе не так проста…"
  
  
  «Я сур'ёзна, Нікалас. Нічога не адбылося з гэтым заданнем. З таго часу, як быў забіты Пол Тыбет. Усё пайшло вельмі няправільна. Баюся, нічога не зменіцца».
  
  
  "Яснабачанне?"
  
  
  "Інтуіцыя", - сказала яна.
  
  
  "Жаночая інтуіцыя", - сказаў Картэр, імкнучыся не марнаваць на яе ўвагі. "Ці можаце вы ўявіць, што Хок сказаў бы з гэтай нагоды?" Ён усміхнуўся.
  
  
  Казука пачаў смяяцца, але затым яна зноў заплакала, ціха, скруціўшыся абаранкам на сваім крэсле, як маленькае дзіця, якое шукае суцяшэння і цяпла. Картэр працягнуў руку і дакрануўся да яе шчакі кончыкамі пальцаў, але яна не адказала. Ён вырашыў, што яна спіць - ці без прытомнасці.
  
  
  * * *
  
  
  Яны спусціліся да Ёсіды крыху раней за тры гадзіны. Дзень зноў стаў пахмурным, і вялізная гара насіла тоўстую туманную карону з прынесенага ветрам снегу.
  
  
  Казука не прачнуўся, калі Картэр ехаў па доўгай пад'язной дарожцы. Дом яе дзядзькі знаходзіўся недалёка ад задняй часткі маёнтка плошчай пяць акраў на схілах гары. На поўначы і поўдні зямля была падзелена тэрасамі акуратных ферм, але тут, як і на тэрыторыі рускіх уладанняў за межамі Токіо, зямля засталася такой жа, якой яна заўсёды была, - лясістай глушы. Праз тэрыторыю хлынуў горны ручай. Вялікі дом быў пабудаваны прама над раўчуком, сярод вялікіх валуноў і дрэў, не парушаючы яго. Вада цякла па хаце, дрэвы выступалі скрозь дах, а камяні былі або часткай канструкцыі, або часткай дэкору.
  
  
  Картэру тамака заўсёды падабалася. Дом і маёмасць былі мірнымі. Нічога не рэзала. Ён падазраваў, што забаронены нават гучныя гукі.
  
  
  Дзядзька Казукі валодаў вялізным кангламератам электронікі ў Токіа, але ён рэдка бываў тут, хоць і любіў гэты дом; ён быў вельмі занятым чалавекам. Картэр сустракаўся з ім двойчы: першы раз быў фармальным, але на другой сустрэчы ён стаў сям'ёй. З Казукам ці без, дом і тэрыторыя.
  
  
  
  
  Картэр у любы час без папярэдняга апавяшчэння па любой прычыне.
  
  
  Картэр якраз падымаўся на шырокую веранду з Казукам на руках, калі маёр Рышыры выйшаў з парадных дзвярэй. Твар Рышыры паблякла, калі ён зразумеў, што Кадзука паранены.
  
  
  "Рускія?" - спытаў ён, адступаючы ўбок.
  
  
  "Яны катавалі яе", - адрэзаў Картэр. "Яна страціла шмат крыві".
  
  
  Унутры галоўная эканомка накіравала Картэр ў задні пакой, дзе яна ўзяла на сябе кіраванне з дапамогай некалькіх іншых служачых.
  
  
  "Усё ў парадку, Картэр-сан", - сказала эканомка. "Мы паклапоцімся пра яе".
  
  
  "Вы не павінны звязвацца з бальніцай або ўладамі", – сказаў Картэр.
  
  
  Жанчына пайшла па калідоры да таго месца, дзе стаяў маёр Рышыры. Але яна паважліва кіўнула. "Як хочаце, сэр."
  
  
  «Я мушу сысці цягам гадзіны. Калі ласка, паклапаціцеся пра яе як мага лепш».
  
  
  Жанчына разумела ўсміхнулася і зноў пакланілася. "Усё будзе так, як ты кажаш".
  
  
  «Дзякуй, - сказаў Картэр. Ён таксама пакланіўся, затым павярнуўся і вярнуўся да Рышыры. Двое мужчын прайшлі ў вялікі пакой з відам на ручай. Яны селі за нізкі лакіраваны столік, звернуты да сцяны з люстранымі вокнамі; від на сад быў выдатным і мірным.
  
  
  Як толькі яны селі, дзве маладыя жанчыны прыйшлі з міскамі для пальцаў і цёплымі, вільготнымі, духмянымі ручнікамі, затым гарачым сакэ для маёра і каньяком для Картэра.
  
  
  Калі яны засталіся адны, Рышыры прапанаваў свой кубак з тостам. "Да твайго адраджэння, Картэр-сан".
  
  
  Картэр не стаў турбавацца аб тосце. Замест гэтага ён закурыў. Гэта было крайняй абразай. Рышыры застыў.
  
  
  "Ты скажаш мне, што адбываецца, ці я буду вымушаны цябе арыштаваць?"
  
  
  "Цалкам магчыма, што калі ты паспрабуеш гэта, я палічу неабходным забіць цябе".
  
  
  Маёр пераварваў гэта на імгненне ці дзве, затым крыху схіліў галаву ў знак удзячнасці. «Гэта мусіць быць вельмі важна для вас. Жанчына павінна быць асаблівай».
  
  
  «На працягу гадзіны я пайду адсюль. Калі я вярнуся, гэта будзе на неафіцыйнай аснове. Маё заданне будзе выканана».
  
  
  "Я магу заблакаваць ваш паўторны ўезд у маю краіну".
  
  
  "Так, ты мог бы", - сказаў Картэр, гледзячы мужчыну ў вочы.
  
  
  "Вы нічога не можаце мне сказаць?" - спытаў маёр Рышыры пасля доўгай паўзы.
  
  
  "Толькі тое, што праект, над якім я працую, вельмі важны не толькі для майго ўрада, але і для стабільнасці міжнароднага балансу сіл".
  
  
  «Ракавыя словы, якія натхняюць, Картэр-сан. Але для мяне іх недастаткова».
  
  
  "Яны павінны быць такімі, Рышыры", – сказаў Картэр. «Японія спрабавала ізалявацца сто гадоў таму, і гэта не спрацавала. Ваш народ спрабаваў заваяваць свет пяцьдзесят гадоў таму, і гэта не спрацавала. Цяпер вы зноў шукаеце ізаляцыі.
  
  
  «Не спрабуй вучыць мяне гісторыі», - прашыпеў Рышыры.
  
  
  "Не ўмешвайся ў маю працу".
  
  
  "Гэта мая краіна."
  
  
  Картэр прызнаў яго пункт гледжання. «Мне шчыра шкада, што мне прыйшлося прыехаць сюды і парушыць мір у Японіі. Аднак мы - саюзнікі. І гэты бізнэс мае жыццёва важнае значэнне для нашай свабоды».
  
  
  Маёр Рышыры адкінуўся на спінку крэсла і паглядзеў у акно на тое месца, дзе ручай выходзіў у сад. «Тут вельмі міла, Картэр-сан. Я бачу, што вас прынялі ў гэтым доме. Вы размаўляеце на маёй мове і разумееце мае звычаі лепш, чым я размаўляю на вашай мове ці разумею вашыя звычаі. Дык што, калі я адвярнуся, вы з'едзеце з Японіі? "
  
  
  "Сёння ноччу."
  
  
  "Гэта ўжо было запланавана?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Але калі я падыму шум?"
  
  
  "Гэта было б памылкай", - сказаў Картэр.
  
  
  Рышыры падумаў пра гэта на імгненне ці дзве. Затым ён кіўнуў, асушыў свой кубак сакэ і падняўся на ногі. "Я падазраю, што вы маеце рацыю ў гэтым", - сказаў ён. "Мае прычыны пакінуць вас сам-насам з вашымі прыладамі на наступныя 24 гадзіны могуць быць не вашымі прычынамі, але гэта не мае значэння".
  
  
  Картэр устаў. «Дзяўчына, якую я прывёў сюды, не мае да гэтага ніякага дачынення. Мне было б вельмі непрыемна, калі б вы паспрабавалі яе дапытаць».
  
  
  “І мне вельмі непрыемна чуць такія словы. Але я ніякім чынам не буду турбаваць яе, хаця, калі яна вернецца ў Токіа, я буду вымушаны ўзяць яе пад варту, пакуль Савецкі Саюз дзейнічае».
  
  
  «Я разумею, - сказаў Картэр.
  
  
  Рышыры доўга глядзеў на яго, нібы хацеў сказаць яшчэ, але ў рэшце рэшт павярнуўся і выйшаў з дому.
  
  
  Картэр не бачыў машыны маёра, калі пад'язджаў. Ён глядзеў спераду, як адзін з служачых дома прывёў машыну Рышыры ззаду. У гэтым не было ніякіх сумневаў; мужчына быў разумны. Ён нейкім чынам пазнаў імя Казукі, знайшоў яе адносіны з дзядзькам і гэтым домам, і калі Казука схаваўся з вачэй, маёр прыйшоў сюды і паглядзеў. Але ён прадбачліва схаваў сваю машыну.
  
  
  Пасля таго, як Рышыры з'ехаў, Картэр вярнуўся туды, дзе пакаёўкі скончылі купаць Казуку і перавязваць яе раны, якія выглядалі нашмат горш, чым яны былі. Яна страціла шмат крыві, і пройдзе некаторы час, перш чым яна цалкам паправіцца, але з ёй усё будзе ў парадку.
  
  
  Яны далі ёй нешта, каб яна заснула, і калі Картэр зірнуў на яе, яна была вельмі соннай, яе вочы былі прыплюшчаныя.
  
  
  "Нікалас?" - ціха прамармытала яна.
  
  
  
  
  
  
  Картэр падышоў да яе і пацалаваў яе ў лоб. "Я сыходжу. Тут ты ў бяспецы. Адпачывай».
  
  
  «Не сыходзь», - прашаптала яна, спрабуючы сесці. «Ты не можаш ісці. Гэта не бяспечна".
  
  
  "Усё будзе добра".
  
  
  «Не, паслухай мяне, Нікалас. Я ведаю. Усё абярнулася супраць таго, што ты збіраешся зрабіць».
  
  
  «Рускія ня могуць нас чакаць, Казука. Усё будзе добра. Абяцаю».
  
  
  Яна лягла на ложак і паглядзела на яго. "Вярніся да мяне", - сказала яна. "Я пачакаю…"
  
  
  "А цяпер спі", - сказаў Картэр. Ён зноў пацалаваў яе і выйшаў з пакоя.
  
  
  У дадзены момант нікога з персанала не было, але гэта не мела значэння. Яны ведалі, што рабіць, каб паклапаціцца пра Казука без далейшых інструкцый. І калі яны сапраўды сутыкнуцца з нейкімі праблемамі, яны назавуць яе дзядзькам, і з ягонай уладай і ўплывам ніхто не дабярэцца да яе. Тут яна была ў бяспецы, як і ў любым іншым месцы.
  
  
  Перад ад'ездам ён перазагрузіў Вільгельміну. Ён, вядома, нічога не сказаў Казуке, але ў яго таксама пачыналася адчуванне, што гэтую місію нейкім чынам сурочылі. З таго моманту, як яму далі заданне, справы пайшлі не так. Цяпер Казука быў не толькі паранены, але і адчуваў адказнасць за жыцці палявога работніка ЦРУ і двух марскіх афіцэраў.
  
  
  * * *
  
  
  Падняўся вецер, і да таго часу, калі Картэр выехаў на шашу, пайшоў лёгкі снегапад, часам даводзячы "мерседэс" да мяжы. Горы цягнуліся на поўнач і поўдзень, утвараючы хрыбет Хансю, галоўнай выспы. Картэр выйшаў з гор і пабег па прыбярэжных узгорках і раўнінах, праязджаючы маленькія вёсачкі і тэрасіраваныя палі.
  
  
  У буйных гарадах, такіх як Хаціёдзі, Амія і Цуціура, яму даводзілася зніжаць хуткасць. Цяпер час быў занадта дорага, каб яго спыніў які-небудзь мясцовы паліцыянт за парушэнне правілаў дарожнага руху. Увесь гэты час ён зноў і зноў думаў аб місіі - аб тым, што яны знойдуць, калі выйдуць на бераг у Савецкім Саюзе, і, што больш важна, аб ступені бяспекі на Светлай.
  
  
  Аднак чым бліжэй ён падыходзіў да Міта і штаб-кватэры ЦРУ, тым больш у яго пачыналася адчуванне, што нешта яшчэ пайшло не так. У выпадку з Казукам гэта была жаночая інтуіцыя. У яго было шостае пачуццё, на якое ён зважаў, але ніколі не дазваляў дамінаваць над яго мысленнем.
  
  
  У самім горадзе, здавалася, нічога не змянілася, хаця ішоў даволі моцны снег і дзьмуў парывісты вецер. Ён падумаў, што ў пілота верталёта будуць праблемы з дастаўкай іх на субмарыну, калі дрэннае надвор'е працягнецца.
  
  
  З іншага боку ад Міта Картэр выцягнуў свой «люгер», зняў засцерагальнік і паклаў яго побач з сабой на сядзенне.
  
  
  Сам комплекс знаходзіўся крыху на поўнач ад прыбярэжнай вёскі Накаміната. Ён павярнуў на доўгі круты паварот шашы, затым павярнуў на пад'язную дарожку, якая вяла да брамы комплексу. Набліжаючыся, ён працягваў шукаць карэйскага стражніка, але чалавека нідзе не было відаць, а самі вароты былі адчынены.
  
  
  У мозгу Картэра зазвінелі званочкі. Ён узяў свой «люгер» і, трымаючы яго на каленях, замарудзіў крок да брамы.
  
  
  Дзверы гаўптвахты адчыніліся, і з яе выйшаў мужчына ў шчыльным шэрым паліто. Ён дакладна не быў карэец. Ахоўнік падняў руку ў знак прывітання, калі Картэр выключыў акно.
  
  
  Картэр раптам зразумеў, што гэта руская; яны даведаліся аб гэтым месцы. Кілмайстар падняў свой «Люгер», калі рускі зразумеў, хто за рулём, і пачаў пераносіць свой аўтамат.
  
  
  Картэр стрэліў двойчы, першы стрэл патрапіў рускаму ў грудзі, адкінуўшы яго назад, а яго ўласная зброя стрэліла ў зямлю; другая стукнула мужчыну па твары, разбурыўшы яго чэрап, калі ён упаў, кроў заліла яму вочы.
  
  
  Рускі даведаўся "мерседэс" і падумаў, што за рулём быў яго ўласны. Фатальная памылка.
  
  
  Картэр спыніў машыну, выскачыў з машыны і зацягнуў цела рускага назад на гаўптвахту. Карэйскі ахоўнік з адарванай патыліцай ляжаў у лужыне крыві ў куце. Картэр дакрануўся да шчакі. Было яшчэ цёпла. Гэты чалавек памёр не так даўно. Гэта азначала, што расейцы толькі што прыбылі.
  
  
  Вярнуўшыся на вуліцу, Картэр праехаў рэшту шляху праз плот, затым пайшоў да пад'язной дарогі, зачыніў і замкнуў вароты. Ён не хацеў, каб хто-небудзь за яго спіной заходзіў на тэрыторыю комплексу - ні больш рускіх, ні тым больш японскія ўлады, якія маглі б з'явіцца, каб расследаваць стральбу.
  
  
  Было ўжо позна. У пахмурным небе ўжо згасала святло. Верталёт павінен быў з'явіцца вельмі хутка, калі б пілот змог адарвацца ад зямлі ў Токіа.
  
  
  Пад'язная дарога прарэзала край паўднёвага лесу над пляцоўкай для пасадкі верталёта, затым пралегла праз фруктовы сад, перш чым выйсці на адкрытую частку комплексу, дзе галоўны дом і іншыя будынкі размяшчаліся ўздоўж краю скал, якія спускаліся да мора.
  
  
  Картэр спыніўся прама ў садзе і прайшоў рэшту шляху пешшу, прайшоўшы апошнія пяцьдзесят ярдаў праз сам сад.
  
  
  Калі б не было двух Мэрсэдэсаў, такіх як той, які ён вёў, прыпаркаваны,
  
  
  
  
  
  Перад галоўным домам усё выглядала б нармальна. Па чатыры чалавекі ў кожнай машыне, не лічачы аднаго на пасадзе аховы, азначала, што на тэрыторыі было да сямі ўзброеных прафесіяналаў.
  
  
  Аднаго чалавека, узброенага толькі люгерам, і штылетам было недастаткова. Картэр падумаў, што яму спатрэбіцца эквалайзер, перш чым ён уварваўся туды. Нешта, што крыху зраўняла б шанцы.
  
  
  Ён павярнуўся і паспяшаўся назад праз фруктовы сад да месца, дзе нават на пад'язной дарожцы ён быў бы па-за полем зроку ўсіх у доме. Ён перайшоў на паўночны бок і прабіўся скрозь дрэвы да месца, якое, як ён вырашыў, знаходзілася далёка за цэнтрам сувязі і проста насупраць зброевага склада.
  
  
  На ўскрайку саду ён агледзеў шэсцьдзесят ярдаў адкрытага грунта да зброевага склада. Нічога не рухалася. Ніякія агні не бачныя ні з аднаго з будынкаў, акрамя галоўнай хаты ў некалькіх сотнях ярдаў на поўдзень. Аднак магчыма, што рускія былі дастаткова разумныя, каб выявіць вузел сувязі і кагосьці там размясціць. Але ён трымаў заклад, што ў іх не хапіла часу.
  
  
  Кіроўца Скота ўчора патлумачыў, што гэты комплекс часта выкарыстоўваўся для супрацьдзеяння паўстанцам, каб зрабіць уражанне на японцаў. Значыць, у арсенале будзе зброя для барацьбы з беспарадкамі. Зброя, прызначанае для знішчэння ці, прынамсі, падпарадкаванні вялікай колькасці людзей.
  
  
  Снег станавіўся ўсё цяжэй, і, прынамсі, на дадзены момант Картэр быў удзячны за прадстаўленае яму прыкрыццё.
  
  
  Пакінуўшы абарону дрэў, ён кінуўся праз адкрыты лужок, напалову чакаючы гуку стрэлаў у любы момант.
  
  
  Да таго часу, як ён дабраўся да каменнага гаража, нікога не было. Яму спатрэбілася некалькі нервовых хвілін, каб узламаць замкі, але неўзабаве ён апынуўся ўсярэдзіне. Гараж быў запоўнены стойкай з аўтаматамі, драбавіку для падаўлення беспарадкаў, пускавымі ўстаноўкамі са слёзатачывым газам і абсталяваннем для абясшкоджвання бомбаў.
  
  
  Картэр схапіў штурмавую вінтоўку з патранташам з дадатковымі патронамі і пускавую ўстаноўку са слёзатачывым газам з паўтузінам балончыкаў. Затым ён памчаўся да будынка сувязі і прыціснуўся да сцяны побач з акном.
  
  
  Ён хутка зазірнуў унутр. Радыётэхнік ляжаў мёртвы на падлозе. Двое расейцаў вывучалі абсталяванне.
  
  
  Картэр зарадзіў пускавую ўстаноўку слёзатачывага газу, адступіў і стрэліў з балончыка ў акно.
  
  
  Імчачыся да фасада будынка, ён пстрыкнуў аўтаматам на поўную аўтаматычную стральбу і апырскаў дзвярны праём, калі двое рускіх выскачылі вонкі, кашляючы густым воблакам слёзатачывага газу. Яны паваліліся крывавымі кучкамі.
  
  
  Перш, чым яны перасталі тузацца. Картэр імчаўся да галоўнай хаты.
  
  
  Хтосьці выбег з далёкага кута дома. Ён стрэліў у Картэра, і той коратка стрэліў з сцягна, збіўшы чалавека з ног у кусты ў веранды.
  
  
  Уваходныя дзверы расчыніліся, і двое мужчын, левы і правы, выкаціліся, страляючы з аўтаматаў на падыходзе.
  
  
  Картэр скокнуў наперад, страляючы, нават калі зваліўся. У аднаго з мужчын выбухнула галава, але другі зноў перакаціўся і працягваў страляць, кулі зрыкашэцілі ад жвіровай дарогі. Картэр ускочыў у той жа момант, калі заклінавала яго стрэльбу. Ён адкінуў яго ў бок, нырнуў налева і пацягнуўся за сваім "люгерам". Рускі стаў на адно калена і пачаў страляць, калі яго з сілай адкінула наперад чаргу з дому.
  
  
  Картэр выцягнуў свой люгер, і ён так круціў.
  
  
  "Гэта я!" - крыкнуў Барбер.
  
  
  Картэр спыніўся.
  
  
  "Усё ў парадку! Астатнія мёртвыя!» - крыкнуў Барбер. Ён асцярожна з'явіўся ў дзвярах.
  
  
  Картэр апусціў пісталет. "Ці ўсё там у парадку?"
  
  
  Цырульнік выйшаў на ганак. «Скот купіў яго, але з Хансен і Форэстэра ўсё ў парадку».
  
  
  Праз шум ветру яны пачулі надыходзячы верталёт, і Картэр зірнуў на гук, але ўсё, што ён убачыў, быў снег.
  
  
  «Яны ніколі не чакаюць, што мы зрушымся з месца ў такую ​​надвор'е», - сказаў Барбер.
  
  
  «Цікава, - прамармытаў Картэр. Можа, Казука ўсё ж меў рацыю.
  
  
  11
  
  
  Скот стрэліў у галаву з вельмі блізкай адлегласці. Сіла ўдару зламала яму шыю. Ён ляжаў у пярэднім калідоры галоўнага дома. Хансэн быў злы, але Форэстэр быў узрушаны.
  
  
  "Яны, павінна быць, забілі карэйскую ахову наверсе", – сказаў ваенна-марскі кампутарны эксперт.
  
  
  "Яны зрабілі", сказаў Картэр. «Яны таксама забілі сувязіста. Хто-небудзь яшчэ пацярпеў тут?»
  
  
  "У іх не было часу дабрацца да персаналу", – сказаў Хансен. Ён паглядзеў праз плячо Картэра на ўваходныя дзверы. "Куды падзеўся Барбер?"
  
  
  «Шрубалёт уваходзіць. Ён пайшоў яму насустрач».
  
  
  "Божа правы, ты ўсё яшчэ не збіраешся спрабаваць гэта зрабіць, ці не так?" - спытаў Форэстэр. "У такую ​​надвор'е?"
  
  
  "Вы можаце вярнуцца ў Токіо, калі хочаце", - адказаў Картэр. "На самой справе, я б аддаў перавагу, каб ты".
  
  
  Форэстэр і Хансен паглядзелі адзін на аднаго. "Калі ты пойдзеш, мы паедзем", - сказаў Форэстэр.
  
  
  Картэр сунуў свой "люгер" у кабуру і нахіліўся над целам Скота. Ён стаміўся. Мінулай ноччу ён не выспаўся, а сёння быў цяжкі.
  
  
  Хансэн падышоў з коўдрай, і яны накрылі цела начальніка аддзялення ЦРУ.
  
  
  
  
  
  . Першы Тыбет, а зараз Скот былі мёртвыя, не кажучы ўжо пра многіх рускіх. Колькі яшчэ, падумаў Картэр, загіне, перш чым гэтая справа скончыцца?
  
  
  «Мы паняцця не мелі, што нас уразіла», - сказаў Хансен. «Скот першым выйшаў з калідора, калі яны ўвайшлі. Ён пацягнуўся за пісталетам».
  
  
  Картэр выпрастаўся. «Падыдзіце да вузла сувязі і вазьміце праграмы кампаноўкі «Светлая» і «Петраград», якія вы распрацавалі з Forester. Мы пройдземся па іх на борце субмарыны».
  
  
  «Дакладна, - сказаў Хансен і сышоў.
  
  
  "Як наконт нашага арктычнага рыштунку?" - спытаў Картэр Форэстэра.
  
  
  "Гэта гатова наверсе".
  
  
  «Бяры. Мы паляцім на працягу паўгадзіны, калі пілот верталёта вырашыць, што зможа даставіць нас на падлодку».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Форэстэр і падняўся наверх.
  
  
  Картэр стаяў адзін у калідоры, гледзячы на ??постаць Скота пад коўдрай. Ён усё думаў аб папярэджанні Казукі. Ён ніколі раней не быў напалоханы заданнем, але на гэты раз пачуццё вызначана прысутнічала. Яму гэта не падабалася, але адмаўляць уласнае шостае пачуццё рабілася ўсё цяжэй. Выскокванне з самалёта без парашута пачынала здавацца самай разумнай і бяспечнай справай, якую ён рабіў за ўвесь тыдзень.
  
  
  Уваходныя дзверы расчыніліся. Картэр разгарнуўся, упаў на адно калена і выцягнуў свой "люгер", калі Барбер уварваўся ўнутр. Супрацоўнік ЦРУ рэзка спыніўся, яго рот прыадкрыўся.
  
  
  Картэр апусціў пісталет і падняўся на ногі. «Гэта дрэнная ідэя, Том. Не цяпер".
  
  
  «Прабач», - нясмела сказаў Барбер. «Пілот верталёта чакае нас. Ён затрымаўся са сваёй машынай з-за ветра».
  
  
  "Ён адвязе нас на падлодку?"
  
  
  «Калі мы сыдзем прама зараз, Нік. Гэты шторм павінен узмацніцца».
  
  
  "Дзе падлодка?"
  
  
  «Каля васьмідзесяці міль. Яна бяжыць па паверхні, чакаючы нас».
  
  
  «Хансэн знаходзіцца ў цэнтры сувязі, купляе кампутарныя мадэлі для Светлай і субмарыны. Адвядзіце яго да верталёту. Я прынясу Forester і наша абсталяванне».
  
  
  «Дакладна, - сказаў Барбер. Ён павярнуўся і паспешліва выйшаў.
  
  
  Картэр узбег па лесвіцы, пакуль Форэстэр укладваў рэшткі іх рэчаў у пакеты.
  
  
  "Мы гатовы да працы?" - спытаў марак.
  
  
  «Прама зараз, - сказаў Картэр. Ён узяў пару тоўстых пакетаў і адну з алюмініевых скрынь для пераноскі.
  
  
  Форэстэр памарудзіў.
  
  
  "Апошні шанец", – сказаў Картэр.
  
  
  Форэстэр паціснуў плячыма. "Я зайшоў так далёка - з такім жа поспехам магу вытрымаць".
  
  
  Яны паспяшаліся ўніз і праз пад'езд да ўваходных дзвярэй. І зноў Форэстэр завагаўся. Ён зноў паглядзеў на цела Скота.
  
  
  "Што наконт гэтай бязладзіцы тут?"
  
  
  «Персанал прыбярэ гэта. А я буду рабіць справаздачу з падлодкі».
  
  
  Форэстэр паглядзеў на яго. «Хто ты, чорт вазьмі, Картэр? Тут было восем рускіх, у тым ліку той, што стаяў каля брамы. Ты знішчыў большасць з іх. Хто ты?"
  
  
  «Мне пашанцавала, - сказаў Картэр з усмешкай. "Ну, ты застаешся ці пойдзеш?"
  
  
  Не кажучы ні слова, Форэстэр павярнуўся і выйшаў.
  
  
  Хансэн і Барбер ужо былі на верталётнай пляцоўцы. Вялікі выратавальны верталёт Sikorsky Sea King Navy паўсюль мяцеў снег і выдаваў так шмат шуму, што казаць было немагчыма. Пілот літаральна кіраваў машынай па зямлі, каб моцны вецер не перакуліў яе.
  
  
  Яны кінулі свой рыштунак унутр і пралезлі праз галоўны люк. Сябра экіпажа ВМФ у ахоўным шлеме і гарнітуры зачыніў люк, сказаў нешта ў мікрафон, і яны пахіснуліся з пасадачнай пляцоўкі, павярнуўшыся бокам на млосна доўгае імгненне або два, але затым яны падняліся ў паветра і паляцелі ў мора. снег і аблокі стульваюцца над імі, што падымаюцца штормам хвалі ў пяцідзесяці футах ніжэй.
  
  
  Як толькі яны выбралі курс, Картэр падышоў да кабіны, каб пагаварыць з пілотам.
  
  
  "У нас разліковы час прыбыцця на падлодку ў дзевятнаццаць трыццаць, сэр", - крыкнуў пілот. "Прыкладна трыццаць дзве хвіліны палёту адсюль".
  
  
  "Нас скануе радар?" - спытаў Картэр.
  
  
  Сувязіст верталёта кіўнуў. «Так, сэр. Японскі прыбярэжны радар знайшоў нас. Але гэтыя палёты даволі звычайныя».
  
  
  "Нават у такую ​​надвор'е?"
  
  
  «Так, сэр. Часам».
  
  
  "Як наконт мора?" - спытаў Картэр.
  
  
  Сувязіст пстрыкнуў парай перамыкачоў. "Так, сэр", - сказаў ён, паварочваючыся назад. "Сярэбраная рыбка - гэта падводная лодка, з якой мы сустракаемся - у нас ёсць".
  
  
  "Хто-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Як па-руску?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  Зноў сувязіст нешта зрабіў са сваім абсталяваньнем. "Пакуль усё чыста, сэр", - сказаў ён, зноў паварочваючыся. "Але мы так нізкія, што не бачым вельмі далёка".
  
  
  «Я разумею, - сказаў Картэр. Ён паглядзеў на пілота. «Калі нас заўважыць расейскі радар - мне ўсё роўна, з якога тыпу карабля - мы будзем чысціць гэтую місію. Мы павінны дабрацца да нашай субмарыны. Вы разумееце?"
  
  
  "Так, сэр", - сказаў пілот.
  
  
  "Дайце мне ведаць, калі ў нас узнікнуць праблемы".
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Картэр вярнуўся ў галоўную каюту, дзе былі прывязаныя Форэстэр і астатнія. Форэстэр выглядаў зялёным, але рашучым. У Картэра зноў з'явілася моцнае прадчуванне, што мусіць адбыцца нешта дрэннае.
  
  
  "Там усё ясна?" - спытаў Барбер.
  
  
  "Пакуль", - сказаў Картэр. "Але там унізе гэта выглядае крыху няроўна. Гэта не будзе
  
  
  
  
  
  асабліва лёгка патрапіць на борт «Срэбнай рыбкі». "
  
  
  Барбер ухмыльнуўся. «Вы гаворыце тут з камандай усяго флоту, Нік. Мы справімся».
  
  
  * * *
  
  
  Калі яны падышлі да Сярэбранай рыбкі, было цёмна як смоль. Падлодка дала ім перарывісты маяк саманавядзення, таму знайсці лодку было вельмі лёгка. Як толькі яны апынуліся на вышыні пяцідзесяці футаў над пярэдняй палубай, залітай чырвоным святлом, члены экіпажа верталёта прыгатавалі выратавальны каўнер і лябёдку.
  
  
  Па светлавым сігнале знізу Forester пайшоў першым. Пілот верталёта быў вельмі добры, але мора было моцным. Падводная лодка кацілася і валялася, і Эд Форэстэр даволі моцна стукнуўся аб палубу.
  
  
  Члены экіпажа на падлодцы выцягнулі яго з ашыйніка і дапамаглі яму спусціцца. Наступным быў Хансэн, і ён таксама даволі моцна ўдарыў па калодзе.
  
  
  Члены экіпажа верталёта затрымаліся на імгненне, размаўляючы з кімсьці ўнізе, на палубе падлодкі.
  
  
  "Яны хочуць прыпыніць аперацыі, сэр", – сказаў сябра экіпажа Картэру.
  
  
  - Адмоўна, - крыкнуў Картэр. "Мы рызыкнем".
  
  
  "Так, так, сэр".
  
  
  Наступным пайшоў Барбер. На гэты раз член экіпажа лябёдкі адлічыў апошнія дзесяць футаў троса, лёгка прызямліўшы Барбера на палубу субмарыны, а затым дазволіў лябёдцы аслабнуць, калі лодка скацілася ў жолаб.
  
  
  Картэр кіўнуў і паляпаў мужчыну па спіне. «Яшчэ раз, сапраўды гэтак жа, - сказаў ён.
  
  
  «Так, сэр. І поспехі».
  
  
  Картэр нацягнуў выратавальны ашыйнік, а затым ён боўтаўся па снезе, паднятым ветрам, яго арктычны заплечнік і чамадан былі на рамяні пад ім, і ён падаў у бок хісткай лодкі.
  
  
  Яго спуск запаволіў апошнія некалькі футаў, калі лодка стукнулася аб карыта і пачала паднімацца. На вяршыні хвалі Картэра хутка апусцілі на апошнія дзесяць футаў і дагналі хутка якая рухаецца палубай. Амаль імгненна члены экіпажа падлодкі знялі каўнер, і падлодка зноў узляцела па грэбні хвалі з вялізным паскарэннем.
  
  
  Верталёт адрываўся на паўднёвы захад, калі Картэра зацягнулі ўніз, і люк быў зачынены. Праз некалькі секунд прагучаў сігнал аб апусканні, і гукавая сістэма лодкі зароў: «Нырнуць, нырнуць, нырнуць!»
  
  
  * * *
  
  
  Срэбная рыбка была даволі новай ударнай падводнай лодкай з ядзерным рухавіком, але яна была ці ледзь на дзве траціны менш лодак тыпу Петраград . Тым не менш у яе было шмат месца. Афіцэрская каюта была большая, чым многія каюты надводных караблёў часоў Другой сусветнай вайны. Калідоры і праходы былі шырокія і добра асветленыя. Купэ былі вялікія, добра вентыляваныя і прыгожа абстаўленыя. Усё абсталяванне выглядала ўльтрасучасным і прадукцыйным.
  
  
  Іх рыштунак быў укладзены ў адсекі, і іх правялі ў кают-кампанію, дзе ім сказалі, што шкіпер і яго памочнік хутка прыедуць. Тым часам яны пілі каву, а карабельны повар рыхтаваў ім познюю трапезу.
  
  
  Форэстэр выглядаў трохі бледным, але ён сцвярджаў, што нічога не зламаў і не расцягнуў, хоць ён ударыў дастаткова моцна, каб на пару хвілін яго ашаламіла. Хансэн быў у парадку, і Барбер вельмі хацеў пачаць, хоць яго турбавала, што да гэтага часу яны не распрацавалі канкрэтны план.
  
  
  "Гэта залежыць ад таго, у які час мы прыедзем заўтра, як блізка мы зможам падысці да берага і які бераг", – сказаў Картэр.
  
  
  Увайшоў невысокі фарсісты мужчына з цёмна-сінімі вачыма і капітанскай нашыўкай на пагонах, за ім рушыў услед больш высокі, дужы мужчына з густымі цёмнымі валасамі.
  
  
  "Хто з вас Картэр?" - спытаў шкіпер.
  
  
  "Я", - сказаў Картэр.
  
  
  Капітан доўга глядзеў на яго, затым кіўнуў. «Я Сцюарт МакДаўэл». Ён паказаў на іншага мужчыну. «Мой начальнік, Кевін Адысан».
  
  
  Картэр прадставіў астатніх, і ўсе яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  «Самая кароткая замова, якую я калі-небудзь атрымліваў за сваю кар'еру», - сказаў МакДаўэл, наліваючы сабе каву. «Мне сказалі адвезці вас куды заўгодна. Гэта на падставе прэзідэнцкіх паўнамоцтваў».
  
  
  Форэстэр пільна паглядзеў на Картэра.
  
  
  "Вам далі тэрмін, капітан?" - спытаў Картэр.
  
  
  МакДаўэл пакруціў галавой. "Я ваш на час. Куды вы, хлопцы, хочаце пайсці?"
  
  
  "База савецкіх падводных лодак на Светлай".
  
  
  МакДаўэл апусціў кубак і свіснуў. «Цяпер не красавік, так што гэта не можа быць першакрасавіцкі жарт. Ці можаце вы сказаць мне, што вам трэба і як вы плануеце гэта атрымаць?»
  
  
  «Кампутарны чып з падводнай лодкі тыпу «Петраград», – сказаў Картэр.
  
  
  МакДаўэл зірнуў на свайго начальніка. «Гэта даволі складаная задача, містэр Картэр. Відавочна, у вас ёсць досвед у такіх рэчах, інакш вас бы не паслалі. Што менавіта мы можам вам зрабіць? »
  
  
  Картэр нахіліўся наперад. "Вы знаёмыя з берагавой лініяй вакол Светлай?"
  
  
  «Так. Гэтым разам гэты ўчастак знаходзіцца ў межах маіх крэйсерскіх загадаў. Горад і сама база знаходзяцца на некаторай адлегласці сябар ад сябра. За некалькі міляў на поўдзень ад базы ёсць рыбацкая вёска. Вельмі блізка вада вельмі глыбокая. Сам бераг камяністы, але тут няма скал. У вас могуць быць праблемы, калі будзе прыбой. Гэтая частка ўзбярэжжа адкрыта для ціхаакіянскіх хваль праз праліў Ла-Перуз». МакДаўэл паціснуў плячыма. "Вядома, у гэты час года, калі вы выйдзеце на бераг, ніякага пікніка не будзе.
  
  
  
  
  
  там. Шмат зімовых бур і завеяў за гарамі».
  
  
  "Як хутка мы зможам туды дабрацца?"
  
  
  МакДаўэл паглядзеў на свайго старэйшага афіцэра, які зірнуў на яго гадзіннік. «Бег пад вадой, я б сказаў, заўтра рана ўвечары. Прыйдзецца праверыць наш навігацыйны кампутар».
  
  
  "Наколькі складана вам будзе застацца незаўважаным на беразе?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Гэта няпростае пытанне", - разважаў шкіпер. «Калі надвор'е дрэннае, мы маглі б заставацца на нявызначаны тэрмін. Калі яна высветліцца, іх спадарожнікі могуць убачыць нас, або іх патрульныя катэры могуць выявіць нас, калі мы не застанемся на дне. Але тады мы не зможам даведацца, калі вы выходзіць."
  
  
  «Калі б яны знайшлі вас, яны б стралялі ў вас?»
  
  
  «Мы застанемся ў дванаццаці мілях ад вас пасля таго, як высадзім вас. Але з гэтага моманту яны будуць пераследаваць нас. У вас не будзе магчымасці вярнуцца да нас».
  
  
  «Усплываць кожную поўнач на працягу пяці хвілін. Калі вы зразумееце наш сігнал, заходзіце за намі. Калі не, зноў апускайцеся».
  
  
  "На колькі доўга?"
  
  
  Картэр паглядзеў на астатніх. «Адна ноч у хаце, наступная ноч па-за домам, калі толькі мы не сустрэнемся на беразе ў непагадзь».
  
  
  МакДаўэл зноў пільна глядзеў на Картэра некалькі секунд. Ён устаў. "У вас ёсць арктычнае рыштунак?"
  
  
  Картэр кіўнуў. "Нам спатрэбяцца пайкі і перадатчык".
  
  
  "Зброя?"
  
  
  "Мы прывезлі свае", - сказаў Барбер. "Mac дзясяткі".
  
  
  Картэр не ведаў, што яны прынеслі зброю, але быў задаволены іх выбарам. Mac 10 уяўляў сабой кампактны пісталет-кулямёт 45 калібра. Ён быў не вельмі дакладным, але надзейным і вельмі малым.
  
  
  "Вам прызначылі кватэру?"
  
  
  «Так, ёсць, - сказаў Картэр.
  
  
  «Тады я прапаную вам крыху паспаць - я падазраю, што вам гэта спатрэбіцца. Я дам вам ведаць, калі мы будзем у гадзіне язды ад савецкага ўзбярэжжа».
  
  
  «Яшчэ сёе-тое, капітан, - сказаў Картэр.
  
  
  "Так?" - спытаў МакДаўэл у дзвярах.
  
  
  "Калі нас знойдуць на шляху, я хачу ведаць неадкладна".
  
  
  МакДаўэл кіўнуў. "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Перш чым мы пройдзем праз праліў, я хачу адправіць зашыфраванае паведамленне ў Вашынгтон".
  
  
  «Базз, містэр Адысан, калі будзеце гатовыя яго адправіць. Ён паклапоціцца пра гэта за вас».
  
  
  «Дзякуй, - сказаў Картэр.
  
  
  «Думаю, я пачакаю, Картэр, пакуль ты не вернешся на борт», - сказаў МакДаўэл, і яны з Эдысанам сышлі.
  
  
  Іх вячэра прыйшла праз некалькі хвілін, і пасля гэтага яны ўсё вярнуліся. Картэр напісаў Хоуку кароткае паведамленне, у якім падрабязна апісаў, што адбылося на дадзены момант, і якія яго планы. Адысан спыніўся ля свайго купэ, каб атрымаць паведамленне і паабяцаў адправіць яго неадкладна. Ім прыйшлося б працаваць у паверхні, каб антэна магла быць паднята над паверхняй.
  
  
  Картэр доўга ляжаў на сваёй койцы ў цемры, пакуль не заснуў. Быў вельмі добры шанец, што гэтая аперацыя не атрымаецца, што ўсе яны будуць забітыя заўтра ўначы. Аднак выйсця не было. Яны ніколі не знойдуць схаваны чып у Токіо. Ён таксама не думаў, што дыпламатыя спрацуе. Саветы збіраліся разгарнуць новую, надзвычай эфектыўную сістэму ўзбраенняў. Усе канферэнцыі ў Жэневе ў свеце не перашкодзілі б ім выкарыстоўваць яго. Перш чым перамовы аб раззбраенні ўвянчаліся поспехам, неабходна было зраўняць гэтую перавагу.
  
  
  Калі ён нарэшце адышоўся, яму сніўся Казука. Яна і маёр Рышыры бралі шлюб на сінтаісцкай цырымоніі. Гэты сон трывожыў Картэра, але ён ведаў, што бачыць сон.
  
  
  Раніцай, пасля сняданку, у кают-кампаніі ўстанавілі партатыўны камп'ютэрны тэрмінал. Хансэн і Форэстэр разгледзелі распрацаваныя імі мадэлі базы і падводнай лодкі. Але дэталі былі месцамі ўрыўкавыя і засноўваліся, па прызнанні абодвух мужчын, не больш за на здагадках.
  
  
  «Мы думаем, што гэта так, - сказаў Форэстэр у нейкі момант. «Але магчыма, што ўсё, што мы настроілі, можа быць зусім няправільным. Адсюль няма ніякага спосабу даведацца».
  
  
  "Абгрунтаванае меркаванне лепш, чым нічога", – сказаў Картэр.
  
  
  На экране з'явілася карта базы падводных лодак. Барбер падаўся наперад і ўважліва паглядзеў на яго. "Што ў цябе ў галаве, Нік?" ён спытаў.
  
  
  "У вас ёсць глушыцелі для дзясяткаў Mac?"
  
  
  Барбер кіўнуў. "Так, але гэта зніжае іх дакладнасць".
  
  
  «Уваход з мора немагчымы. Гэта было б занадта цяжка, і іх бяспека там павінна быць строгай. На поўначы знаходзіцца база МіГ, а на захадзе - казармы войскаў».
  
  
  «Што пакідае лес на поўдні», - сказаў Барбер.
  
  
  Картэр кіўнуў. «Мы павінны быць у стане дабрацца хаця б да краю паваротнай западзіны ў канцы канала».
  
  
  "Ахова там будзе надзвычай жорсткай, асабліва калі ў адным з загонаў апынецца петраградская падводная лодка".
  
  
  "Дакладна", - сказаў Картэр, гледзячы на карту. Ён працягнуў руку і ўзяў тэлефон карабля, затым націснуў на кнопку старшага афіцэра. Адысан з'явіўся неадкладна.
  
  
  "Exec."
  
  
  «Містэр Адысан, гэта Картэр. Я ў кают-кампаніі».
  
  
  "Ды сэр?"
  
  
  "У вас ёсць чалавек з UDT на борце гэтай лодкі?"
  
  
  «Так, сэр. Гэта будзе старэйшы старшына Морган. Магу я адправіць яго ў кают-кампанію?
  
  
  «Калі ласка, - сказаў Картэр. "І дзякуй."
  
  
  Барбер ківаў. Ён паказаў на паўднёвы край паваротнай упадзіны. "Мы можам увайсці сюды з аквалангам, пракласці шлях да патрэбнага загону, сесці на падводную лодку, выкрасці чып і вярнуцца".
  
  
  "
  
  
  
  
  
  нешта ў гэтым родзе, - сказаў Картэр.
  
  
  На твары Форэстэра быў выраз жаху. "Я не ўмею плаваць", - сказаў ён.
  
  
  "Вы з Хансен будзеце прыкрываць наш зваротны шлях", – сказаў Картэр. "Хто гаворыць па-руску?"
  
  
  «Так, - сказаў Хансен. "Але я лепш пайду з табой".
  
  
  «Барбер і я ідзем унутр. Вы і Форэстэр захаваеце наш шлях да адступлення. Мы ўстаранім усіх ахоўнікаў, якія апынуцца на нашым шляху. Калі яны абсталяваныя сродкамі сувязі, хтосьці павінен будзе ўстаць».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Хансен.
  
  
  "Магчыма, мы нават зможам зрабіць гэта за адзін вечар", – сказаў Картэр, хоць употай сумняваўся ў гэтым. "Калі мы зможам без праблем сысці на бераг каля васьмі вечара, дайсці да базы да дзевяці, зайсці да дзесяці, выйсці да адзінаццаці і вярнуцца да месца сустрэчы да паўночы…"
  
  
  Барбер ухмыльнуўся. "Заўсёды можна спадзявацца".
  
  
  Хтосьці пастукаў у дзверы кают-кампаніі.
  
  
  "Увайдзіце", - сказаў Картэр.
  
  
  Увайшоў мужчынскі бульдог. Яго шыя была такой жа вялікай, як сцягна нармальнага мужчыны, і яго біцэпсы былі такімі ж вялікімі. "Хтосьці хацеў, каб я быў тут… сэр?" ён сказаў.
  
  
  "Морган?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так, сэр", - прагыркаў мужчына з UDT.
  
  
  "У вас ёсць кіслароднае абсталяванне на борце гэтай лодкі?"
  
  
  “Вядома, сэр. Але куды ён ідзе, я іду».
  
  
  Дванаццаць
  
  
  «Сярэбраная рыбка» знаходзілася на перископической глыбіні менш за ў двух мілях ад савецкага ўзбярэжжа да поўначы ад горада Светлая. Надвор'е за апошнія дваццаць чатыры гадзіны сапсавалася, і цяпер а восьмай вечара на вуліцы бушавала завіруха.
  
  
  Праз моцны снегапад і штармавыя хвалі нічога не было відаць. Картэр адвёў погляд ад перыскопа.
  
  
  «Там не вельмі добра, Картэр, - сказаў шкіпер.
  
  
  "Яны не чакаюць, што нехта выйдзе на бераг у гэтым".
  
  
  МакДаўэл паглядзеў у перыскоп. "З табой тут будзе ўсё ў парадку, але як толькі ты наблізішся да берага, у цябе будуць рукі занятыя". Ён падняў вочы. «Адна хваля падхопіць цябе якраз і шпурляе аб камяні, і ўсё будзе скончана, акрамя крыкаў - і гэтага не будзе».
  
  
  "Як наконт Моргана?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Ён добры чалавек", - сказаў капітан. «Але я не супраць сказаць вам, што мне гэта не падабаецца. Мне гэта зусім не падабаецца. Мы - каманда падводнай лодкі, а не група шпіёнаў».
  
  
  "Загадай яму застацца".
  
  
  "Хіба ён табе не патрэбен?"
  
  
  Як бы Картэр не жадаў гэтага прызнаваць, Морган быў бы вялікай запамогай, калі яны апынуліся б усярэдзіне дадатковых загонаў. Нават у гэтым выпадку ён усё роўна хацеў бы дзейнічаць у адзіночку. У адзіноце яму не было пра што турбавацца; ён мог рухацца хутчэй і цішэй, і яму не прыйшлося б спыняцца і нікому тлумачыць сябе.
  
  
  "Мы можам выкарыстоўваць яго", – сказаў Картэр.
  
  
  Капітан кіўнуў. «З ім у цябе прынамсі будзе шанец сысці на бераг цэлым. У цябе ёсць усё, што табе трэба?
  
  
  Яны правялі дзень, пераглядаючы свае планы і збіраючы камплекты. Морган у гэтым таксама вельмі дапамог. "Так", - сказаў Картэр. Ён зірнуў на гадзіннік. Было за некалькі хвілін да васьмі. «Падвядзіце нас як мага бліжэй, і мы неадкладна выйдзем. Слухайце наш сігнал сёння апоўначы».
  
  
  "Падыдзе", - сказаў МакДаўэл. Ён паціснуў руку Картэру. "Удачы."
  
  
  "Дзякуй, капітан", - сказаў Картэр. Ён пакінуў рубку кіравання і накіраваўся назад у тарпедны адсек, дзе яго чакалі астатнія.
  
  
  "Гэта ход?" - спытаў Форэстэр. Ён вельмі нерваваўся.
  
  
  "Так", - сказаў Картэр. «Шкіпер падвядзе нас крыху бліжэй, а затым усплыве на паверхню, так што кармавая палуба выйдзе з вады. Але паслухайце мяне - тамака вельмі груба. Васьмі- і дзесяціфутавыя хвалі на беразе, затым разбіваюцца аб камяні».
  
  
  "Мы ўсе апрануты ў арктычныя выратавальныя касцюмы", - сказаў Морган. «Такім чынам, калі хто-небудзь упадзе ў напой, у вас будзе хаця б шанец зрабіць гэта».
  
  
  "Апошні шанец адступіць", – сказаў Картэр. «Я б упадабаў, каб ніхто з вас не пайшоў».
  
  
  Форэстэр пакруціў галавой, Хансен заняўся тым, што дапамагаў Моргану з выратавальнымі касцюмамі і вялікім выратавальным плытом, а Барбер паціснуў плячыма. «Мы зайшлі так далёка, Мік. Мы не адступім».
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр.
  
  
  * * *
  
  
  Выратавальныя касцюмы былі зроблены з тоўстай чорнай гумы, пакрытай ізаляцыйным матэрыялам касмічнай эры. Яны абаранялі ўладальніка ў вадзе або па-за ёй. На беразе яны таксама будуць у парках, тоўстых нейлонавых штанах і ўцепленых чаравіках.
  
  
  У дадатак да сваёй зброі і дадатковым боепрыпасам у кожнага з іх былі высокаэнергетычныя саманагравальныя пайкі і іншы выратавальны рыштунак. Хансэн нёс адзін з іх радыёпрымачоў, а Форэстэр - іншы. Барбер і чалавек з UDT, Морган, неслі кіслароднае абсталяванне для аднаўлення дыхання, у тым ліку ласты і маскі для траіх з іх, а Картэр нёс цяжкі чамадан для пераноскі кампутарнага чыпа.
  
  
  Іх план складаўся ў тым, каб сысці на бераг у пары міль на поўнач ад рыбацкай вёскі, дзе яны схаваюць гумовую лодку ў скалах. Адтуль яны адправяцца на поўнач, да базы, і знішчаць столькі ахоўнікаў, колькі спатрэбіцца, каб дабрацца да дадатковых загонаў. Затым Морган, Барбер і Картэр адправяцца пад ваду да падводнай лодкі "Петраград". На борце яны здабывалі кампутарны чып з яго машыны ў пакоі радыёэлектроннага процідзеяння, замацоўвалі яго ў пераносны сумцы і вярталі тым жа шляхам, якім прыбылі.
  
  
  Было так шмат пераменных, так шмат рэчаў, якія трэба было напісаць
  
  
  
  
  
  
  Ой, што Картэр нават не хацеў аб гэтым думаць. У яго была праца, і ён быў тут. Нетутэйша час гэта зрабіць.
  
  
  Карабельны камунікатар завішчаў. Картэр падняў яго. "Картэр".
  
  
  "Ты гатовы там?" - спытаў МакДаўэл.
  
  
  "Пяць хвілін. Мы на пазіцыі?"
  
  
  «Мы ўсяго за паўмілі ад берага. Мы дамо вам пяць хвілін, а затым мы ўсплывем. У вас будзе роўна дзве хвіліны, каб падняцца на палубу, надзьмуць плыт і выбрацца».
  
  
  "Мы будзем гатовыя", - сказаў Картэр. Ён павесіў трубку.
  
  
  "Мы там?" - спытаў Форэстэр.
  
  
  "Мы ўсплываем праз пяць хвілін".
  
  
  Яны хутка надзелі выратавальныя касцюмы, прышпілілі рыштунак і падрыхтавалі вялікі гумовы плыт да адплыцця. Яны счарнелі свае твары, так што яны былі амаль нябачныя ў ночы. Вочы Лесніка пашырыліся. Ён працягваў аблізваць вусны. Картэру было яго шкада, але ў яго хапіла мужнасці.
  
  
  Яны былі прыстасаваны для амаль бясшумнага бегу так блізка да берага, так што адзінай прыкметай таго, што яны ўсплылі, было жоўтае святло, якое стала чырвоным, у той час як белыя агні ў адсеку таксама сталі чырвонымі. Праз дзевяноста секунд яны часткова падняліся з мора, хвалі разгойдвалі вялікую лодку.
  
  
  Морган узлез па лесвіцы да люка, і, калі індыкатар стану замігцеў зялёным, ён павярнуў сабачае кола і адкрыў люк. Калі Морган ускарабкаўся на палубу, унізе спусцілася шмат вады. Картэр і Барбер падштурхнулі да яго выратавальны плыт, а затым дапамаглі Хансену і Форэстэра падняцца. Наступным пайшоў Барбер, апошнім - Картэр. Адзін з чальцоў павозкі зачыніў люк.
  
  
  Вецер і мора былі жахлівымі. Нават з гэтага далёкага берага яны маглі чуць, як прыбой разбіваецца аб камяні. Снег валіў гарызантальна. Нават апранутыя ў выратавальныя касцюмы яны адчувалі моцны холад.
  
  
  Моргану ўдалося надзьмуць вялікі гумовы плыт і пераляцець праз борт за сорак пяць секунд. Ён трымаў шнур, пакуль яны ўсё падымаліся на борт, затым падняўся на борт і адштурхнуў іх ад падлодкі.
  
  
  Вецер і мора тут жа прывялі іх да берага, іх кароткія алюмініевыя вёслы ледзь маглі ўтрымліваць карму.
  
  
  Яны ніколі не чулі і не адчувалі апусканні Сярэбранай Рыбкі. Пасля першых дваццаці ярдаў яны ўсё зразумелі, што змагаюцца за сваё жыццё. Кожны грэбень хвалі пагражаў або затапіць іх, або перавярнуць гумовую лодку. У любым выпадку ў іх не было б шанцаў выжыць.
  
  
  Здавалася, што цэлую вечнасць яны не маглі бачыць наперадзе нічога, і злавесны шум прыбою рабіўся ўсё гучнейшым і гучнейшым.
  
  
  Картэр заўважыў прама перад імі вялізны камень. "Порт! Порт!" ён крыкнуў.
  
  
  Морган і Барбер убачылі валун адначасова і пагрузілі вёслы ў кіпячую ваду, пацягнуўшы лодку налева.
  
  
  Велізарная хваля разнесла іх міма валуна, штурхнуўшы на бок. Картэру здалося, што Форэстэр вывальваецца з лодкі, і ён паспрабаваў схапіць яго, але прамахнуўся, а затым ледзяныя сібірскія воды стуліліся над яго галавой, і ён пачаў змагацца за ўласнае выжыванне.
  
  
  Яго плячо ўрэзалася ў нешта, адкінуўшы яго направа, затым уверх нагамі, перш чым ён працягнуў руку і схапіўся за нешта накшталт краю гумавай лодкі.
  
  
  Наступная хваля адцягнула яго ад лодкі, якая была над ім, і ён стукнуўся аб калені. Нейкім чынам ён апынуўся на нагах, яго галава была над вадой. Ён зрабіў некалькі крокаў да камяністага берага, калі другая хваля падняла яго і кінула на бераг.
  
  
  Хансен ляжаў тварам уніз у прыбоі. Картэр з цяжкасцю падбег да яго і пацягнуў яшчэ далей па камянях. Вочы Хансена затрымцелі, і ён пачаў адкашлівацца, таму Картэр зняў чамадан і паспяшаўся назад на пляж.
  
  
  Вецер завываў вакол скал, і кожныя некалькі секунд вялізная хваля разбівалася аб бераг. Морган і Барбер з'явіліся з цемры, цягнучы за сабой вялікую гумовую лодку. Кроў цякла па твары Барбер, але з ім усё было ў парадку.
  
  
  "Вы бачылі Forester?" - крыкнуў Картэр скрозь вецер.
  
  
  "Не", - крыкнуў Барбер. "Як наконт Хансена?"
  
  
  "Ён у парадку. Ён на скалах. Я бачыў, як Форэстэр перабраў», - сказаў Картэр. Ён дапамог Барбер і Моргану выцягнуць лодку на бераг, а затым яны ўтрох вярнуліся да берага, дзе і падзяліліся.
  
  
  Картэр выявіў, што кампутарны эксперт заціснуты паміж двума камянямі, усё яго цела сагнута назад у жахліва гратэскавым становішчы. Яго спіна была зламаная як мінімум у паўтузіна месцаў. Яго вочы былі адчыненыя, а мова высоўваўся з рота. Прывязаная да яго спіны рацыя таксама была разбіта.
  
  
  Да таго часу, як Картэр выцягнуў сваё цела назад на пляж, Барбер і Морган вярнуліся. Морган праверыў пульс Форэстэра.
  
  
  «Бедны вырадак, - сказаў Барбер.
  
  
  «Нам давядзецца схаваць яго цела, пакуль мы не вернемся», - сказаў Картэр. "Мы можам пакласці яго на выратавальны плыт".
  
  
  "Адно можна сказаць напэўна", - сказаў Барбер. «Яны страшэнна ўпэўненыя, што яны не ведаюць, што нехта сышоў на бераг. Не ў гэтым лайне».
  
  
  "Не будзь такім упэўненым", – адрэзаў Морган.
  
  
  «Ён мае рацыю, - сказаў Картэр. «Давайце збярэмся разам і прыбіраемся адсюль да д'ябла».
  
  
  * * *
  
  
  Хансэн
  
  
  
  
  
  Ён быў ашаломлены, але мог рухацца самастойна, калі яны схавалі гумовую лодку паміж камянямі, а разам з ёй і цела Форестэра.
  
  
  Яны падзялілі рыштунак і рушылі на поўнач уздоўж узбярэжжа, рухаючыся так хутка, як толькі маглі. Часам ім даводзілася сыходзіць углыб сушы, перш чым яны маглі знайсці праход вакол выхадаў скал. У астатні час яны маглі шпацыраваць па камяністым пляжы. На сушы ім даводзілася мець справу са снегам, які часам быў па сцягна. На пляжы ім даводзілася змагацца з пранізлівым ветрам і хвалямі, якія разбіваліся аб скалы.
  
  
  Пакуль яны прасоўваліся на поўнач, Картэр шмат думаў пра Форэстэра. Гэты чалавек ніколі не мусіў удзельнічаць у гэтай місіі. Але тады ні Барбер, ні Хансэн не павінны. Гэта былі пасівы. Морган з яго навыкамі UDT і зносу быў бы карысны. Але астатнія будуць перашкодай.
  
  
  Ім спатрэбілася амаль гадзіна хуткага перамяшчэння скрозь шторм, перш чым яны ўбачылі агеньчыкі на базе падводных лодак. Яны толькі што пакінулі пляж і прабіраліся праз узгорак. Картэр падняў іх на грэбень.
  
  
  «Вось», - сказаў ён, паказваючы на святло на агароджы па перыметры.
  
  
  «Госпадзе, - сказаў Хансен.
  
  
  Паміж іх пазіцыяй і плотам быў нейкі хмызняк, за якім была шырокая нічыйная паласа, абмежаваная лесам, намаляваным Хансен на карце. Калі накід быў дакладны, на іншым боку лесу былі загоны для падводных лодак.
  
  
  Яны ляжалі на грэбні ўзгорка, і вецер завываў вакол іх, пакуль Картэр сачыў за любымі прыкметамі руху ўздоўж плота - звонку ці ўсярэдзіне. Але нічога не было, што азначала, што Рады, верагодна, належылі на візуальныя назіранні са вартаўнічых вышак уздоўж плота. У спалучэнні з ізаляцыяй базы бяспека па перыметры не будзе гэтак жа цвёрдай, як бяспека вакол падводных загонаў, і асабліва вакол самай падводнай лодкі «Петраград». Сёння вечарам цемра і моцны шторм закрыюць іх уваход на базу.
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік. Было крыху больш за дзевяць. Яны не надта адставалі ад графіка. Калі ўсё пойдзе дастаткова добра, усё яшчэ магчыма, што яны змогуць сустрэцца з Сярэбранай рыбкай у поўнач.
  
  
  Ён адарваўся ад грэбня і павярнуўся да астатніх. «Мы праходзім праз агароджу і праз адкрытую паласу ў лес. Хансэн, заставайся ў межах дрэў і сачы за плотам. Калі пралом будзе знойдзены, табе давядзецца прыйсці за намі».
  
  
  Хансэн кіўнуў.
  
  
  Картэр павярнуўся да Барбер і Моргана. «У залежнасці ад таго, што мы знаходзім па тым боку лесу, я жадаю адправіцца пад ваду да петраградскай загоны. У ідэале я хацеў бы сесці на борт, узяць чып і выйсці, каб ніхто пра гэта не ведаў».
  
  
  "Гэта малаверагодна, праўда?" - сказаў Барбер.
  
  
  "Паглядзім", - сказаў Картэр. «Па дарозе Морган збіраецца закласці выбухоўку ў корпус «Петраграда». Калі нам давядзецца страляць, ён іх узарве. Калі пашанцуе, бязладзіца схавае нашы ўцёкі».
  
  
  Морган кіўнуў.
  
  
  “Мы вернемся тым жа шляхам, якім прыйшлі. Калі шторм аціхне, мы можам абрацца сёння ўвечар».
  
  
  "Давай скончым з гэтым", - сказаў Хансен.
  
  
  "Стральба не будзе, калі яна не стане абсалютна неабходнай… калі толькі ад гэтага не залежыць ваша жыццё", - сказаў Картэр. "Вы разумееце?"
  
  
  Усе кіўнулі.
  
  
  “Добра. Я купляю першы раунд, калі мы вернемся ў Токіа», - сказаў Картэр.
  
  
  Яны пачалі за груд, трымаючыся нізка, пакуль не дасягнулі хованкі, а затым прамчаліся апошнія сотню ярдаў або каля таго да краю расчышчанай тэрыторыі ўздоўж лініі плота.
  
  
  Яны зноў спыніліся, чакалі і адсочвалі любыя прыкметы руху. З усходу і захаду ўздоўж плота моцныя ліхтары асвятлялі нічыйную тэрыторыю, і яны маглі толькі адрозніць абрысы вартавых веж. Аднак падрабязнасцяў яны не ўбачылі. Ахоўнікі ў вежах не ўбачаць нічога ўнізе. У звычайны вечар уся тэрыторыя была б ярка асветлена як днём. Нішто не магло рухацца неўзаметку. Сёння, аднак, іх уваход закрые шторм.
  
  
  Картэр жэстам запрасіў Моргана ісці наперад. Мужчына з UDT адпоўз ад кустоў, перасек адкрытую пляцоўку, выцягнуў ля плота свае кусачкі і ўзяўся за працу.
  
  
  На працягу дзевяноста секунд Морган прарабіў вялікую дзірку ў плоце і жэстам запрасіў астатніх выйсці наперад.
  
  
  Ніякіх сігналаў трывогі не было, што азначала, што агароджа не была падключана. Пакуль што ім спадарожнічаў поспех.
  
  
  Картэр і Морган прытрымлівалі адтуліну, пакуль Барбер і Хансен прапаўзлі праз яго. Наступным пайшоў Морган, а Картэр пайшоў апошнім, зачыніўшы драцяную сетку, каб пры выпадковым аглядзе не выявілася, што яна была разрэзана.
  
  
  Трывога па-ранейшаму не гучала, але Картэр адчуў сверб паміж лапаткамі. Ён азірнуўся цераз плот, адкуль яны прыйшлі, але не ўбачыў нічога, акрамя снегу.
  
  
  "Што гэта такое?" - спытаў Барбер.
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Картэр. Але ў яго было моцнае пачуццё, што яны больш не адны, што нехта назірае
  
  
  
  
  
  
  "Ёсць хтосьці там ззаду?" - спытаў Хансен.
  
  
  "Я не ведаю", - зноў сказаў Картэр, узіраючыся ў цемру. Ён пакруціў галавой. Ён нічога не чуў; ён нічога не бачыў. І ўсё ж у яго было непрыемнае адчуванне, што нехта быў там ззаду, што нехта пайшоў за імі.
  
  
  Ён павярнуўся назад. «Нічога падобнага, - сказаў ён. "У нас ёсць праца - давайце зробім яе!"
  
  
  Прыгнуўшыся, яны паспяшаліся праз нейтральную паласу ў абарону лесу, дзе Картэр зноў азірнуўся назад, адкуль яны прыйшлі.
  
  
  Хансен выцягнуў свой Mac 10 з глушыцелем.
  
  
  "Ніякай стральбы, калі для цябе няма іншага выйсця", - сказаў Картэр.
  
  
  Хансэн кіўнуў. «Проста паспяшайся. Я не хачу стаяць тут усю ноч».
  
  
  Картэр узяў на сябе ініцыятыву і накіраваўся проста на поўнач праз лес. Гэта было дзіўна на ветры. Яны чулі гэта ў верхавінах дрэў, і снег сцякаў да іх амаль як тонкі туман.
  
  
  Двойчы Картэр спыняўся, каб паслухаць. Кожны раз ён азіраўся цераз плячо, адкуль яны прыйшлі. Морган станавіўся нецярплівым, і Барбер быў напалоханы. Але ніводзін з іх нічога не сказаў.
  
  
  Праз паўмілі хваёвы лес рэзка скончыўся паднімальным схілам з груды камянёў і валуноў, якія цягнуліся на ўсход і захад так далёка, наколькі яны маглі бачыць у які спаў снег. Схіл быў не менш за дваццаць футаў у вышыню, а яго вяршыня была ўвянчаная бетоннай сцяной.
  
  
  Відавочна, басейн для павароту дапаможнага загону знаходзіўся на другім баку каменнай дамбы. Дамба, верагодна, была пабудавана для стрымлівання прыліваў і адліваў.
  
  
  Зверху было шмат святла. Калі ў іх і ўзнікнуць праблемы з бяспекай, яны будуць там.
  
  
  Картэр жэстам загадаў ім адступіць далей у лес.
  
  
  «Заставайся там. Я пайду наверх, каб паглядзець, што адбываецца», - сказаў ён.
  
  
  "Я пайду з табой", - сказаў Барбер.
  
  
  «Не. І калі нешта пойдзе не так - я маю на ўвазе наогул што заўгодна - я хачу, каб ты прыбіраўся адсюль да д'ябла на дублі. Вы разумееце?"
  
  
  Барбер хацеў запярэчыць, але Морган утрымаў яго. «Так, так, сэр», - сказаў вайсковец з UDT.
  
  
  Картэр сцягнуў рамяні валізкі, выцягнуў свой штылет і паспяшаўся зваротна да ўскрайку лесу. Ён моўчкі рушыў па крутой каменнай дамбе.
  
  
  За некалькі футаў ад вяршыні ён спыніўся на некалькі імгненняў, каб прыслухацца. Недзе па той бок працавала тэхніка. Картэру гэта здалося падобным на дызельны рухавік. Вялікі. Магчыма, суднавы рухавік.
  
  
  Ён дапоўз да краю і асцярожна прыўзняўся, каб бачыць зверху. Дамба была ўвянчана шырокай бетоннай дарогай шырынёй не менш за трыццаць ярдаў. Лёгкія стойкі былі размешчаны прыкладна праз кожныя пятнаццаць ярдаў уздоўж жалезнай агароджы, якая ішла на ўсход і захад.
  
  
  Прама насупраць яго сканчалася дарога. За ім не было нічога, акрамя смутных арэолаў святла ўнізе і ўдалечыні. Злева праезная частка спускалася ўніз да шэрагу шырокіх востраканцовых бетонных дахаў, якія былі нашмат даўжэй, чым іх шырыня. Картэр сцяміў, што гэта загоны для падводных лодак. Справа дамба, здавалася, выгіналася да мора.
  
  
  Уздоўж вяршыні дамбы не было руху ні налева, ні направа, а таксама не было ніякіх слядоў на снегу на праезнай частцы.
  
  
  Картэр узлез наверх і памчаўся праз праезную частку да плота паміж лёгкімі апорамі. У дзесяці футах ніжэй дарогі відаць была паверхня віру, вада чорная і алеістая, калі яна рухалася ад хваляў за хвалярэзам у акіяне.
  
  
  На ўсходзе пралягаў канал, які выходзіць у мора, а на захадзе і поўначы - самі загоны для падводных лодак, адкрытыя для павароту, некаторыя з іх былі асветлены, іншыя - цёмныя. Бліжэй да паўночнага краю западзіны, скрозь віхравы снег, Картэр мог разгледзець кармавы канец чагосьці, што выглядала як вельмі вялікая падводная лодка. Велізарная лодка. Нашмат больш, чым іншыя. Гэта была падводная лодка тыпу "Петраград". І, наколькі ён мог меркаваць, ён быў адзіным.
  
  
  Картэр паспяшаўся назад праз праезную частку і спусціўся па камянях туды, дзе ўнізе чакалі Барбер і Морган.
  
  
  "Як ён там выглядае?" - нервова спытаў Барбер.
  
  
  «Ён шырока адчынены. У нас не будзе праблем з уваходам. Але гэта дзесяціфутавы перапад паверхні вады, таму нам давядзецца знайсці іншае выйсце».
  
  
  "Лодка там?" - спытаў Морган. "Петраград?"
  
  
  "У адным з апошніх загонаў на далёкім баку таза", – сказаў Картэр. "Гэта там, добра".
  
  
  Морган кіўнуў. "Мы ідзем за ёй?"
  
  
  «Прама зараз, - сказаў Картэр.
  
  
  Яны паспешна выцягнулі свой вадалазны рыштунак, прывязаўшы кіслароднае абсталяванне да грудзей. Кожны блок быў заключаны ў невялікі пакет і ўключаў каністру з вапны, малюсенькі балон з кіслародам і рэгулятар. Гэта была зачыненая сістэма. Карыстальнік удыхнуў кісларод. Выдыхі былі адфільтраваны ад вуглякіслага газу ў каністры з вапнай і вернуты ў сістэму. Бурбалкі, якія маглі б прабіць паверхню вады, не ўтвараліся, але рыштунак быў бяспечным толькі на адлегласці дваццаці пяці ці трыццаці футаў.
  
  
  Калі яны былі гатовы, яны вярнуліся на вяршыню дамбы. Па-ранейшаму нікога не было. Ужо папярэднія трэкі Картэра
  
  
  
  
  
  ён ледзь не засыпаны мяцеліцай.
  
  
  Разам яны ўскочылі, памчаліся праз праезную частку, а на супрацьлеглым баку пералезлі цераз плот і скокнулі на дзесяць футаў уніз у халодную цёмную ваду, іх пырскі не былі чутны скрозь шум дызеля і вецер.
  
  
  Трынаццаць
  
  
  Вада была цёплай у параўнанні з тэмпературай паветра. Картэр, Барбер і Морган усплылі паміж парай загонаў на заходнім баку разваротнай катлавіны прыкладна на паўдарогі паміж дарогай і «Петраградскай». Яны былі там у цені і ўсплылі па сігнале Картэра, каб зарыентавацца.
  
  
  Картэр выплюнуў муштук і прыцягнуў Моргана бліжэй. «Як толькі мы завернем за кут у загон, я хачу, каб вы заклалі выбухоўку».
  
  
  "Як доўга вы хочаце на таймеры?"
  
  
  «Пачакай, пакуль мы выйдзем. Я табе тады скажу. Але мы можам збегчы, так што табе давядзецца працаваць хутка».
  
  
  "Так, так", - сказаў Морган.
  
  
  "Ты ў парадку?" - спытаў Картэр у Барбера. Мужчына, здавалася, моцна дыхаў.
  
  
  "Давайце працягнем", - раздражнёна адрэзаў ён.
  
  
  Картэр спрачаўся сам з сабой, ці варта яму адправіць чалавека з ЦРУ чакаць з Хансен. Але было позна ўжо. Для іх было б значна бяспечней пайсці далей, чым падзяліцца і рызыкнуць расчыніцца.
  
  
  Яны зноў пагрузіліся ў ваду і працягнулі рух па ўсёй даўжыні паваротнага басейна. Яны былі ўсяго за некалькі футаў ад паверхні. Унізе і па баках вада была чарнільна-чорнай. Але наверсе яны маглі бачыць дзіўныя формы ад яркіх агнёў, якія ззяюць у многіх асобных загонах падводных лодак.
  
  
  Бліжэй да далёкага канца паваротнага таза яны заехалі ў загон «Петраграда» і ўсплылі прама за кармой велізарнай лодкі.
  
  
  Картэр працягнуў руку і дакрануўся да чорнага корпуса. Паверхня была мяккай, амаль гумовай; гэта нагадала яму шкуру дэльфіна. Відавочна, гэта была спецыяльная апрацоўка паверхні, якая дапамагла паглынаць імпульсы радараў і гідралакатараў, як і ў амерыканскіх самалётаў з магчымасцю малапрыкметнасці.
  
  
  З хвіліну Картэр глядзеў уздоўж лодкі ў пошуках прыкмет актыўнасці. Серыя вельмі яркіх потолочных агнёў асвятляла большую частку лодкі. Але гарэла толькі кожнае чацвёртае святло, і на палубе не было ні працоўных, ні маракоў.
  
  
  Ён павярнуўся і жэстам загадаў Моргану пагрузіцца ў ваду і размясціць узрыўчатку. «Мы ідзем на борт, - прашаптаў ён. «Як толькі будзеш гатовы, стой тут. Калі нешта пойдзе не так на борце, усталюеце таймер на некалькі хвілін і прыбірайцеся да чорта».
  
  
  Морган кіўнуў і моўчкі схаваўся з-пад увагі. Цяпер ён быў у сваёй стыхіі, і Картэр ведаў, што гэты чалавек зробіць менавіта тое, што яму сказалі.
  
  
  Савецкі ахоўнік з аўтаматам, перакінутым цераз плячо, з'явіўся на памосце перад загонам, прайшоў да канца, павярнуўся і павольна пайшоў назад тым жа шляхам, што і прыйшоў, знікшы за баявой рубкай. Яму было сумна. Ён нават не зірнуў на падлодку, калі праходзіў міма.
  
  
  Картэр пацягнуўся ўніз, сцягнуў ласты, прышпіліў іх да пояса і ўскараскаўся на кармавую палубу, выкарыстоўваючы вентыляцыйныя адтуліны ў якасці апор для рук.
  
  
  Барбер далучыўся да яго праз некалькі секунд, калі Картэр выцягнуў астатнюю газавую бомбу і заглушаны Mac 10. Барбер выцягнуў пісталет.
  
  
  Моўчкі яны паспяшаліся наперад да вялізнага ветразя, на якім знаходзілася сама баявая рубка, перыскопы, антэны і масток.
  
  
  Яны стаіліся ў цемры. Праз некалькі секунд нудны ахоўнік перасек подыум, зноў павярнуўся і пайшоў назад.
  
  
  У той момант, калі ён схаваўся з-пад увагі, Картэр і Барбер забраліся на палубу для цыгарэт, а затым абышлі масток. Люк быў адчынены. Знізу ззяла цьмянае белае святло, і яны маглі чуць, як нехта ціха кажа.
  
  
  Картэр жэстам загадаў Барбер сачыць за ахоўнікам на подыўме, затым усталяваў таймер на П'ера, пачакаў секунду ці дзве і кінуў бомбу ніжэй.
  
  
  Ён ударыў з металічным грукатам. На імгненне ўнізе спыніліся размовы, потым нехта вылаяўся. Праз імгненне П'ер з ціхай бавоўнай пайшоў.
  
  
  Картэр падняў вочы, калі ахоўнік на подыўме зноў прайшоў. Але ён нічога не чуў. Гукі які працуе дзесьці паблізу дызельнага рухавіка былі досыць гучнымі, каб заглушыць любыя староннія шумы.
  
  
  Ахоўнік павярнуўся і пайшоў у другі бок, зноў знікшы.
  
  
  Усё гэта пачало турбаваць Картэра. Бяспека тут павінна была быць вельмі строгай. Але агароджа па перыметры не была электрыфікавана, і не было ніякіх пешых патрулёў у лесе або на краі загонаў. У дадатак да ўсяго, ахоўнік тут, на самой «Петраградскай» падводнай лодцы, здаваўся абыякавым да свайго абавязку. У гэтым не было асаблівага сэнсу.
  
  
  Картэр перакінуў ногі цераз край люка і асцярожна спусціўся ў лодку. У паветры пахла сумессю міндаля - астатку газу П'ера - і новага электроннага абсталявання.
  
  
  На верхняй палубе нікога не было. Было відавочна, што гэтая лодка ўсё яшчэ будуецца. У стойках для абсталявання былі белыя плямы, адсутнічалі датчыкі, боўталіся правады, гатовыя да падлучэння.
  
  
  Барбер спусціўся па лесвіцы, зачыніў люк ззаду сябе і спыніўся.
  
  
  Картэр паглядзеў на ніжні паверх. Тут пах міндаля быў мацнейшы
  
  
  
  
  
  . Ён бачыў, як мінімум два чалавекі ўпалі, адзін з іх упаў на электроннае абсталяванне.
  
  
  Барбер паглядзеў праз плячо Картэра.
  
  
  "Пакой ECM", – мякка сказаў ён. "Чып там унізе".
  
  
  Нешта вызначана было не так. Дзе бяспека?
  
  
  Картэр выбраўся праз люк у пакой ECM. Трэці мужчына, скамечаны, ляжаў на палубе перад высокай стойкай для абсталявання. Электроннае абсталяванне было забіта амаль ва ўсіх даступных месцах вялікага адсека.
  
  
  Цырульнік спусціўся.
  
  
  "Сачыце за пярэднім люкам і сочыце за кармой", – сказаў Картэр. Ён зняў футарал для пераноскі, адкрыў яго на палубе і адкрыў маленечкае аддзяленне для чыпа.
  
  
  Цяпер ён спацеў у цёплым паветры падлодкі. Нешта пайшло не так. Зусім няправільна. Ён адчуваў, як гэта густа ў атмасферы.
  
  
  Барбер знік праз кармавы люк, калі Картэр выпрастаўся і агледзеў купэ. Галоўны кампутар займаў пярэдні правы кут, прыкладна тамака, дзе, як меркаваў Форэстэр, мог быць. Гэта таксама не моцна адрознівалася ад яго здагадкі.
  
  
  Картэр падышоў да яе, пару імгненняў вывучаў панэль, затым адкруціў чатыры ручкі з накаткай, з-за якіх упала празрыстае пластыкавае акно. Усярэдзіне трохкутная пласціна з нержавеючай сталі фіксавалася трыма зашчапкамі. Картэр расшпіліў іх і асцярожна зняў вечка, выцягваючы яе з тоўстай гумавай пракладкі.
  
  
  З вузкай кабінкі ззаду выйшаў паток цёплага сухога паветра. Сам чып быў устаўлены ў даўгаватае гняздо памерам з дзве вялікія паштовыя маркі. Ён утрымліваўся на месцы парай шруб з крыжападобным шлицем.
  
  
  Картэр выцягнуў свой штылет і, працуючы павольна, каб не сарваць галоўкі шруб, вывернуў іх.
  
  
  Вярнуўся Барбер. «У лодцы ёсць яшчэ нехта», - настойліва прашаптаў ён.
  
  
  Картэр падняў вочы. "Дзе?"
  
  
  «Карма. Думаю, каюты экіпажа. Падобна, іх шмат. Можа быць, цэлы тузін».
  
  
  "Вы можаце замкнуць люк знутры?"
  
  
  Барбер пакруціў галавой. «Я магу закрыць і злавіць яго, але няма ніякага спосабу заблакаваць люкі на лодцы, за выключэннем аварыйных умоў апускання. І тады кожны люк замыкаецца абапал».
  
  
  «Тады стой на варце. Калі хто-небудзь з'явіцца, забіце іх», - адрэзаў Картэр. Ён зноў павярнуўся да чыпа. Тонкая электронная схема ўжо страціла кантроль над тэмпературай і вільготнасцю. Ён паняцця не меў, як доўга прапрацуе чып па-за сваім ахоўным коканам, але не думаў, што гэта будзе вельмі доўга.
  
  
  Ён залез унутр і выцягнуў малюсенькі чып з гнязда. Імгненны кантакт быў перарваны, панэль кампутара адключылася, і цішыню парушыў клаксон.
  
  
  Картэр зразумеў, што кампутар сам сябе абараняе. Чып быў устрывожаны. Вось чаму бяспека на базе, здавалася, была такой слабой.
  
  
  "Давай выбірацца адсюль!" - крыкнуў Барбер.
  
  
  "Глядзі на карму", - спакойна сказаў Картэр. Ён асцярожна перавярнуў чып і перанёс яго ў адкрытую скрыню для пераноскі.
  
  
  "На гэта зараз няма часу!" - крыкнуў Барбер.
  
  
  "Глядзі на карму!" - раўнуў Картэр, не паднімаючы вачэй. Ён паклаў чып у малюсенькі адсек у кейсе для пераноскі, затым зачыніў і замкнуў адкідное вечка над гняздом. Тры індыкатары міргалі зялёным на маленькай панэлі кіравання: адзін паказваў, што кантралюецца вільготнасць, іншы кантралюе тэмпературу, а трэці паказвае на падачу малюсенькага току абслугоўвання, які падаецца ў чып для падтрымання яго памяці.
  
  
  Картэр зачыніў і запячатаў кейс для пераноскі, калі Барбер выпусціў чаргу са свайго Mac 10. Хтосьці застагнаў.
  
  
  Плыць на карму не магло быць і гаворкі, як і аб баявой рубцы. Ахоўнікі чакалі, што яны выйдуць менавіта так.
  
  
  "Сабака люк!" - крыкнуў Картэр. Ён перакінуў сумку цераз плячо і падышоў да насавога люка, які вядзе ў афіцэрскую зону, за якой знаходзіліся тарпедныя адсекі і ракетны пускавы комплекс.
  
  
  Праз імгненне да яго далучыўся Барбер. "Што ты робіш, для бліноў?"
  
  
  "Мы не можам ісці на карму, і яны будуць сачыць за нашым выхадам праз рубку", – сказаў Картэр, уваходзячы ў радыёрубку.
  
  
  Увайшоў Барбер і пачаў зачыняць люк.
  
  
  «Пакіньце яго ў асноўным адкрытым, - сказаў яму Картэр. Ён падышоў да пярэдняга люка і адчыніў яго. Там нікога не было.
  
  
  "Але яны ідуць!" - абурыўся Барбер.
  
  
  "Калі яны ўбачаць, што люк адкрыты, яны падумаюць, што мы пайшлі наверх", – сказаў Картэр. Ён ступіў у галоўны калідор на тэрыторыю афіцэраў. «Давай, Том, - крыкнуў ён у адказ.
  
  
  Барбер памчаўся праз радыёрубку і нырнуў у люк.
  
  
  "Гэтага мы закрываем", - сказаў Картэр. Пакуль Барбер зачыняў і пераследваў люк, Картэр паспяшаўся наперад міма афіцэрскай каюты, акумулятарнага пакоя і вакол ракет у іх пускавых трубах.
  
  
  Клаксан здаваўся тут далёка. На дадзены момант пошук будзе засяроджаны на карме і на самай баявой рубцы. Але ім не спатрэбілася шмат часу, каб зразумець, што адбылося.
  
  
  Аднак самай вялікай і самай надзённай праблемай для іх быў Морган, які наляпіў пластык на корпус лодкі. Да цяперашняга часу, калі б ён выканаў загад, ён бы ўстанавіў таймер і быў бы на шляху да выхаду. Картэр і Барбер павінны дастаць нас
  
  
  
  
  
  Калі ім патрэбен хоць нейкі шанец выжыць, яны павінны пакінуць субмарыну да таго, як яна ўзарвецца.
  
  
  Люк тарпеднага адсека быў зачынены. Картэр трымаўся, пакуль Барбер не дагнаў яго.
  
  
  "Ці ёсць спосаб даведацца, што адбываецца ўнутры?" - спытаў Картэр.
  
  
  Барбер пакруціў галавой. "Не за выключэннем таго, каб увайсці ў сувязь з лодкай".
  
  
  Картэр адступіў і падняў свой Mac 10. «Адкрыйце яго, - сказаў ён.
  
  
  Барбер пераводзіў погляд з Картэра на люк і назад.
  
  
  «Давай, Том. У нас тут мала часу».
  
  
  Барбер, здавалася, выйшаў са здранцвення. Ён павярнуўся да люка, павярнуў кола, расхінуў цяжкія металічныя дзверы і адступіў назад.
  
  
  У тарпедным адсеку было цёмна, за выключэннем аднаго чырвонага агеньчыка наверсе пасярэдзіне пакоя каля трапа люка насавой палубы.
  
  
  "Нехта падняўся", - прашаптаў Барбер. Кожны раз, калі ўначы адчыняўся вонкавы люк, у адсеку прама пад ім звычайна згасалі белыя агні.
  
  
  Картэр увайшоў у купэ і паспяшаўся да лесвіцы, дзе асцярожна паглядзеў уверх. Люк быў адчынены. Нехта быў там і падняўся пры гуку будзільніка.
  
  
  Картэр адступіў. Яны не маглі вярнуцца тым самым шляхам, якім прыйшлі. Гэта было іх адзінае выйсце. І ім трэба было пайсці зараз жа.
  
  
  "Што здарылася?" - спытаў Барбер.
  
  
  «Падніміце рукі, - сказаў Картэр.
  
  
  "Якая…?"
  
  
  «Падніміце рукі. Цяпер! І што б ні здарылася, не здавайцеся!»
  
  
  Барбер адступіў і падняў рукі над галавой. Картэр паклаў свой Mac 10, выцягнуў штылет і ступіў за ўсходы.
  
  
  "Ён у мяне тут", - крыкнуў ён па-руску праз адчынены люк. "Ён тут! Дапамажыце мне!"
  
  
  Картэр не мог бачыць адчынены люк, але Барбер мог, і ён напружыўся і адступіў. «Калі б там было больш за адну рускую, у іх з Барбер былі б вялікія праблемы», - падумаў Кілмайстар. Але ў іх ужо былі праблемы, таму крыху больш не мела значэння.
  
  
  На лесвіцы з'явілася пара ног. Картэр адступіў яшчэ далей у цемру, калі ў поле зроку з'явіўся астатні савецкі марак.
  
  
  "Хто ён…?" - пачаў пытаць рускую, калі зразумеў, што нешта не так. Ён пачаў паднімаць пісталет.
  
  
  Картэр ступіў з процілеглага боку ўсходаў і зірнуў у адчынены люк. На гэты раз ім пашанцавала. Больш там нікога не было, хаця ён чуў крыкі сірэн ва ўсіх загонах.
  
  
  Рускі, адчуўшы, што за ім нехта ідзе, павярнуўся. Картэр увайшоў у яго, яго левая рука заціснула яму рот, а правай усадзіў вострае, як брытва, лязо Х'юга ў грудзі чалавека, працяўшы яго сэрца.
  
  
  Усё скончылася за секунды. Вочы рускага ашалелі, ён на імгненне застыў, а затым яго ногі абрынуліся пад ім, кроў заліла яго форму.
  
  
  Картэр паклаў цела на палубу, выцягнуў свой клінок і ўклаў яго ў ножны, не марнуючы часу на тое, каб змыць кроў. Барбер у жаху адступіў, усё яшчэ трымаючы рукі над галавой.
  
  
  Картэр схапіў свой Mac 10. "Пойдзем", - сказаў ён і падняўся па лесвіцы. Ён высунуў галаву крыху вышэй краю і выглянуў вонкі.
  
  
  Агні, здавалася, успыхвалі паўсюль вакол загонаў, аднак большая частка з іх была засяроджаная на баявой рубцы «Петраграда», пакідаючы насавую частку ў адноснай цені. На подыўмах перад загонам было шмат актыўнасці; Картэр чуў, як бегаюць людзі і выкрыкваюць загады.
  
  
  Картэр падумаў, што ў мітусні ў іх будзе шанец. Але ім давядзецца прыняць гэта прама цяпер.
  
  
  Ён адскочыў і паглядзеў на Барбера, які быў крыху ніжэй за яго па лесвіцы.
  
  
  «Мы ідзем наверх - перасякаем палубу і скачам у ваду. Надзеньце муштук, і што б ні здарылася, не спыняйцеся, не збаўляйце хуткасць, не аглядайцеся - проста прытрымлівайцеся за мной!
  
  
  Барбер няўпэўнена кіўнуў.
  
  
  "Тады давай зробім гэта", - сказаў Картэр. Ён заціснуў муштук паміж зубамі, паглядзеў цераз край - нічога не змянілася - затым пралез астатак шляху на палубу.
  
  
  Захоўваючы нізкі ўзровень. Картэр рушыў проста на левы борт. Спусціўшыся з краю палубы ў ваду, ён азірнуўся праз плячо і ўбачыў Барбер прама за ім. Затым вада стульвалася над яго галавой, і ён паплыў уніз і налева, вынікаючы выгібу корпуса.
  
  
  Ён падняўся, каб пераканацца, што Барбер ідзе проста за ім, і разам яны паспешліва падплылі да кармы лодкі.
  
  
  Нешта дакранулася да калена Картэра знізу, і ён інстынктыўна павярнуўся налева і пацягнуўся за сваім штылет. Але гэта быў Морган. Мужчына з UDT з'явіўся перад асабовай маскай Картэра. Барбер быў побач з імі. Падобна, яму зноў стала цяжка дыхаць. Гэта быў страх.
  
  
  Картэр паказаў на гадзіннік, а затым на борт лодкі. Морган пакруціў галавой, паказваючы, што ён яшчэ не ўсталяваў таймер на выбухоўцы.
  
  
  Картэр зноў паказаў на кіль і зрабіў скручвае рух вялікім і ўказальным пальцамі правай рукі.
  
  
  Морган паказаў на свой гадзіннік. Картэр падняў пяць пальцаў. Пяць хвілін. Морган кіўнуў і жэстам рушыў на поўдзень, каб яны сыходзілі.
  
  
  Картэр пачаў пратэставаць, але Морган
  
  
  
  
  
  пакруціў галавой і настойліва паказаў на поўдзень.
  
  
  Чалавек з UDT меў рацыю. Цяпер чып быў важней, чым склейванне. Картэр зноў падняў пяць пальцаў і жэстам паказаў Моргану ісці на поўдзень, калі той скончыў. Морган кіўнуў і нырнуў уздоўж корпуса да месца насупраць ядзернага рэактара лодкі. Калі ён скончыць, у мінулае сыдзе не толькі Петраград, але і ўся база падводных лодак. Уся вада ў загонах будзе забруджана ядзернымі адходамі, што зробіць базу непрыдатнай для выкарыстання на доўгія гады.
  
  
  Картэр нацягнуў ласты, і яму прыйшлося падштурхнуць Барбер да таго ж. Калі яны былі гатовы, яны выйшлі з загона Петраграда, праплыўшы футаў на дзесяць пад паверхняй.
  
  
  Картэр глядзеў на свой компас. Калі ён сцяміў, што яны амаль перасеклі паваротны басейн, ён павярнуў проста на поўдзень. Яны не змогуць вярнуцца тым жа шляхам, якім перасеклі праезную частку наверсе дамбы. З вады туды не падняцца. Замест гэтага яны вывелі карабельны канал да канца дамбы і ўзлезлі на скалы.
  
  
  Яны былі па-за загонам менш за дзевяноста секунд, калі падводны выбух ударыў у іх з неверагоднай сілай.
  
  
  Здавалася, што ўсю вечнасць Картэр не мог дыхаць, і ў цёмнай вадзе ён не меў ніякага выразнага ўяўлення, дзе знаходзіцца верх. Здавалася, быццам кожная косць у яго целе раздробнена; яго вушы раўлі, а вочы гарэлі і пульсавалі.
  
  
  Дзіўнае высокае святло, здавалася, калыхалася недзе ўдалечыні злева ад яго. Але ён не мог прымусіць сваё цела працаваць, каб яно адпавядала яго патрэбам.
  
  
  Яго галава вырвалася на паверхню, і ён выплюнуў муштук, задыхаючыся ад паветра, яго жывот бурліў, ваніты выходзілі з яго рота і носа, кроў цякла з вушэй і вачэй.
  
  
  У галаве Картэра крышталізавалася адзіная думка: Морган быў там.
  
  
  Ён павярнуўся так, што апынуўся тварам да твару з полымем, якое ўзвышаецца над тонучымі рэшткамі падводнай лодкі «Петраград». Але гэта было так далёка. Картэр паспрабаваў разгадаць гэта. Ён не мог быць больш за пяцьдзесят ярдаў ад лодкі, калі адбыўся выбух, і зараз ён выявіў, што знаходзіўся амаль на паўднёвым канцы разгортваецца басейна. Але як, калі толькі сіла выбуху не стварыла моцную падводную плынь, якая штурхнула яго ў басейн…
  
  
  Адно было зразумела. Морган загінуў у выніку відавочна заўчаснага выбуху. Нават калі б ён падышоў проста за імі, ён быў бы занадта блізка.
  
  
  Што пакінуў Барбер.
  
  
  Галава Картэра пачала праясняцца, хоць на імгненне яго слых знік, за выключэннем бесперапыннага рову - амаль такога ж гуку, як у вельмі вялікага вадаспаду - і тонкая чырвоная смуга, здавалася, закрывала яго зрок. Полымя, якое даходзіла да начнога неба з-пад пяра «Петраграда», афарбоўвала завіруху ў чырвоныя тоны.
  
  
  Па тым боку загонаў для падводных лодак кіпела актыўнасць. Міргалі агні. Салдаты былі ўсюды. Картэру было цяжка штосьці адрозніць у замяшанні і яго ашаломленым стане, але, назіраючы, ён не мог памыліцца, як салдаты-звязкі выцягвалі з басейна амаль прама насупраць таго месца, дзе ён калыхаўся, прама на паверхні.
  
  
  Гэта было Цела Барбер. Морган не мог зайсці так далёка, і чарапіца, якую яны выцягнулі з вады, вызначана была целам у цёмным выратавальным касцюме.
  
  
  Картэр з болем пацягнуўся праз плячо і дакрануўся да абнадзейлівай сумцы для пераноскі. Немагчыма было сказаць, ці перажыла мікрасхема вялізную падводную ўдарную хвалю выбуху, але ён зайшоў так далёка з ёй і не збіраўся пакідаць яе там.
  
  
  Да гэтага часу з-за гэтага чыпа загінула шмат людзей. Акрамя Тыбета, там былі пілот AX за межамі Токіо, карэйскі вартавы варот, радыётэхнік і Арнольд Скот на тэрыторыі комплексу Міта, а зараз і Форэстэр на камяністым пляжы, Морган пад Петраградам і Барбер праз паваротны басейн. . І мінімум дваццаць расейцаў.
  
  
  Калі гэта скончыцца?
  
  
  Картэр кінуў апошні доўгі погляд праз таз. Рускія салдаты звар'яцелі; яны ўрэзаліся прыкладамі аўтаматаў у цела Барбер. Застаўся толькі Хансэн, і ў яго было іх адзінае радыё для сувязі з падлодкай. Але ў Картэра было яшчэ адно прадчуванне, што Хансэн таксама сышоў.
  
  
  Ён узяў муштук у рот і павольна пагрузіўся назад у цёмную, халодную ваду, яго цела было гатова кінуць яго, толькі яго воля і рашучасць утрымлівалі яго.
  
  
  14
  
  
  Вялізныя сталёвыя дзверы ля ўваходу на паварот зачыняліся. Картэр не мог чуць грукату машын, але ён адчуваў вібрацыю вады і сапраўды ведаў, што адбываецца. Ён падвоіў свае намаганні.
  
  
  Той, хто праводзіў пошукавую аперацыю, быў рэзкі. У яго не было магчымасці даведацца, колькі мужчын UDT увайшло ў загоны. У яго было толькі адно цела. Але ён не рызыкаваў.
  
  
  У звычайных умовах вялікія сталёвыя дзверы выкарыстоўваліся для абароны загонаў ад штармавых хваль з акіяна. Яны могуць
  
  
  
  
  
  таксама можна выкарыстоўваць для абароны ад падводных лодак суперніка. Аднак у гэтым выпадку яны будуць выкарыстоўвацца для стрымлівання зламыснікаў.
  
  
  Плаваючы, Картэр выцягнуў рукі перад сабой, як сляпы, які перасякае дзіўны пакой. Ён ведаў, што рухаецца па правільным компасе курса да выходнага канала, але не мог ведаць, як далёка ён яшчэ знаходзіцца. І ён не хацеў рызыкаваць усплыць на паверхню. Калі б яны зачынялі дзверы, каб утрымаць яго ўнутры, яны таксама маглі б паставіць ахову на ўваходзе ў канал або каля яго, каб сачыць за ўсплылым нырцом.
  
  
  Яго левая рука закранула сталёвую паверхню адной з дзвярэй, і ён адразу ж павярнуўся направа, утрымліваючы руку ў кантакце са сталлю. Дзверы рухаліся ўнутр, але павольна.
  
  
  Картэр зноў павялічыў свае намаганні, яго цела заклікала да адпачынку. Цяпер было цяжка дыхаць; Здавалася, быццам на яго ціснула вялізная рука, раздушваючы яго цела, выціскаючы паветра з яго лёгкіх.
  
  
  Быць злоўленым тут, у басейне, азначала дакладную смерць. Рана ці позна яму давядзецца выйсці на паветра або патануць. Калі ён падымецца, яго заўважаць.
  
  
  Сталёвыя дзверы, здавалася, працягвалася вечна. Картэр пачаў верыць, што дзейнічае ў свеце сноў; усё гэта не было сапраўдным. Яшчэ адна частка яго мозгу, на больш інстынктыўным узроўні, выдатна разумела, што гэта было вельмі рэальна, і яго жыццё залежала ад яго працягу барацьбы.
  
  
  Край паўночных дзвярэй адзначаны тоўстым сталёвым фланцам. Прыліў набліжаўся, і раптам Картэр змагаўся з нарастаючай плынню, якая ўзмацнялася звужае адтулінай.
  
  
  Ён абышоў край фланца, правай рукой дакрануўшыся да паўднёвых дзвярэй. Затым ён прайшоў праз адтуліну, адштурхваючыся.
  
  
  У апошнія секунды сіла току павялічылася, зноў штурхаючы яго назад у адтуліну. З апошніх сіл ён адштурхнуўся.
  
  
  Нешта схапіла яго плаўнік, і ён тузануў нагой, калі вялізныя дзверы зачыніліся, і віхравыя плыні, якія ствараліся супраць іх усё яшчэ насоўваецца прылівам, ахапілі яго вялікім кругам па каменнай накідзе, якая паднімалася да краю грэбня. земляная дамба.
  
  
  Ён куляўся з ног на галаву, яго і без таго разбітае цела ўдаралася аб камяні, супрацьплынь на краях канала штурхала яго ў бок мора.
  
  
  Нарэшце ён усплыў на крутым спуску, стукнуўшыся аб камяні на паўднёвым баку канала. Шторм узмацніўся, агонь і пражэктары знаходзіліся ўсяго за сотню ярдаў ад загону, ледзь прыкметнага на снезе.
  
  
  З болем ён вылез з вады, далей на скалы, і поўная лютасьць шторму і моцны холад абрынуліся на яго з дзікай сілай.
  
  
  Арктычны касцюм ці не, ён не зможа доўга тут пражыць. На імгненне ці дзве ён адкінуўся назад і дазволіў вачам зачыніцца. «Было б лёгка, - падумаў ён, - проста заснуць». Тут было так камфортна. Нават холад пачаў знікаць.
  
  
  Ён прымусіў сябе адкрыць вочы і сесці. Ён дзесьці страціў адзін з плавальных ласт, а Mac 10, усё яшчэ вісеў у яго на плячы, ужо замярзаў. Па-ранейшаму ніякія гукі не пранікалі ў яго разбітыя барабанныя перапонкі. Было цяжка рухацца ці нават думаць, і яму спатрэбілася некалькі спроб, перш чым ён змог падняцца на ногі. Сямідзесяціфунтавая сумка для пераноскі здавалася яму невыносным цяжарам. У яго ўзнікла жаданне расшпіліць рамяні і пакінуць гэта. Але тады ўсе, хто загінуў у гэтай крывавай місіі, загінулі б дарма. І траўмы Казукі былі б марнымі.
  
  
  Засяродзіўшыся на захаванні раўнавагі і пасоўванні наперад, Картэр нейкім чынам здолеў падняцца па крутым нагрувашчванні камянёў і валуноў, якія атачаюць канал.
  
  
  Наверсе поўная лютасць ветру ледзь не збіла яго з ног. Ён пералез праз грэбень і пачаў спускацца з другога боку ў лес, дзе павінен быў чакаць Хансэн.
  
  
  Унізе ў яго падкасіліся ногі, і ён цяжка сеў у снег. Яго лёгкія гарэлі ад уцягвання халоднага паветра, і ён прымусіў сябе запаволіцца, каб зрабіць неглыбокі ўдых праз нос. Ён адчуваў, як яго сэрца б'ецца ў грудзях. На імгненне ці каля таго ірацыянальны страх, што яго сэрца вось-вось узарвецца, узнік у яго розуме, як нейкая цёмная пачвара, амаль прымусіўшы яе запанікаваць.
  
  
  Ён стрымліваў сябе, замест гэтага засяродзіўшыся на тым, каб зноў устаць на ногі. Але гэта было так цяжка, і кожны раз, калі ён уставаў, галава ў яго кружылася.
  
  
  У лесе ён трымаўся за дрэва для падтрымкі, і калі ў яго перахапіла дыханне, ён хіснуўся на некалькі футаў да наступнага дрэва, дзе зноў падняўся. Холад, калі ён быў па-за ветрам, здаваўся яшчэ мацнейшым, чым раней. Да Японіі было далёка. Гэта здавалася немагчымай адлегласцю.
  
  
  Прабіраючыся глыбей у лес, ад дрэва да дрэва, Картэр спрабаваў прымусіць свой мозг працаваць, спрабаваў абдумаць сваю сітуацыю. Але гэта было складана. Усё здавалася такім далёкім, такім нерэальным.
  
  
  У Хансена было сваё радыё. Картэр засяродзіўся на гэтай думцы. Разам яны дабяруцца да берага, дзе схавалі гумовы плыт. Яны назавуць Сярэбраную рыбку, і яна будзе
  
  
  
  
  
  Я ўвайду.
  
  
  Хансену прыйдзецца рабіць большую частку веславання на падводную лодку. Але як толькі яны выйдуць з прыбоя блізка да берага, усё будзе не так ужо дрэнна.
  
  
  Картэр зноў спыніўся, каб адсапціся. Калі яны перавернуцца, ён ведаў, што не выжыве. Або, калі падводная лодка не атрымае іх сігнал, і ім давядзецца пераначаваць і заўтра тут, ён ведаў, што не паспее.
  
  
  Але ў яго быў камп'ютарны чып. Калі ён і Хансэн змогуць пакінуць базу незаўважанымі, у рускіх ёсць вельмі добры шанец паверыць у тое, што ўсе былі забітыя ў загонах.
  
  
  Ён напалову ўпаў, напалову саслізнуў у вузкую западзіну, а затым папоўз на іншы бок. Наперадзе скрозь клублівы снег свяціліся яркія агні. На працягу доўгага часу яго розум не мог устанавіць сувязь; ён проста тупа глядзеў на агні і які рухаецца снег, не ведаючы, што ён бачыць.
  
  
  Але потым пракралася. Ён дабраўся да ўскрайку лесу. Ён знаходзіўся на нейтральнай паласе па гэтым баку агароджы. Святло было на адной з вартавых веж.
  
  
  Аднак ён выйшаў з канала, а не з паваротнага басейна, што азначала, што ён, верагодна, знаходзіўся на ўсход ад хованкі Хансена. Але як далёка на ўсход? У яго не было магчымасці пазнаць. І на працягу вельмі доўгіх секунд ці двух ён паняцця не меў, дзе знаходзіцца ўсход.
  
  
  Картэр вярнуўся ў лес, і ўвесь цяжар яго цяжкага становішча і яго фізічны стан моцна ўдарылі па ім. Яму спатрэбяцца ежа і прытулак. І вельмі хутка, інакш ён проста не выжыў бы; ён будзе блукаць тут кругамі, пакуль альбо не замерзне да смерці, альбо рускія не падбяруць яго.
  
  
  Трымаючыся за дрэва, ён глядзеў на агні скрозь снег і спрабаваў прымусіць галаву працаваць. Спрабаваў гэта разважыць.
  
  
  Хансэн быў справа. Ён будзе вельмі блізка да ўскрайку лесу. Ён будзе чакаць.
  
  
  Картэр спатыкнуўся ў тым напрамку, кожны мускул яго цела крычаў аб дапамозе. Для адпачынку.
  
  
  І зноў час, здавалася, набыў самастойны сэнс. Адзінае, што было важна - рухацца наперад. Любым коштам. Кожны раз, калі ён падаў, ён падцягваўся ўверх, пакуль урэшце не выявіў, што ляжыць тварам уніз на вялізным участку крывавага снегу.
  
  
  Ён прыўзняўся і перавёў погляд з крыві на плот. Патрулёў не было відаць, ды і не было падобна, што дзірка, якую яны выразалі ў плоце, была патрывожаная.
  
  
  Але нешта тут памерла. На снезе былі прыкметы жудаснай барацьбы. Ён паспрабаваў разабрацца, але паўсюль было так шмат слядоў... потым ён быў.
  
  
  Картэр падпоўз да самага краю лесу і паглядзеў праз нічыйную тэрыторыю на плот. Два асобныя крывавыя сляды вялі прама. Дзве сцежкі. Хансэн, а хто яшчэ?
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на ўласныя траўмы і параненае цела, Картэр падняўся на ногі, выскачыў з лесу і накіраваўся праз нейтральную зону, снег і вецер зноў абрынуліся на яго, калі ён быў у адчынены.
  
  
  У плоце праём быў запіхнуты на месца, і вакол яго і з другога боку была кроў. На вонкавым баку плота.
  
  
  Ён паглядзеў праз сетку на груд, які вёў ад базы. З іншага боку быў скалісты бераг, у якога "Сярэбраная рыбка" чакала пад вадой паведамленні аб рандэву… паведамлення, якое было немагчыма адправіць зараз, калі Хансен сышоў з іх адзіным пакінутым радыё.
  
  
  Таксама за ўзгоркам знаходзілася рыбацкая вёска Савецкая-Сеньеў. Расейскія ўлады, несумненна, абвінавацілі жыхароў вёскі ў тым, што яны дапамагаюць сачыць за ўзбярэжжам.
  
  
  Хтосьці з вёскі гнаўся за імі з мора? Ён вельмі моцна адчуў чужую прысутнасць, калі яны ўпершыню прыбылі туды ў той вечар. Хтосьці схапіў Хансена?
  
  
  Ён адкрыў засланку ў плоце з драцяной сеткі, пралез праз яго і насыпаў снег вакол адтуліны. Калі ён пачаў падымацца па ўзгорку цераз кусты, нешта яшчэ пранікла ў яго абложаны мозг: нават на нейтральнай паласе - на адкрытым паветры - сляды крыві ўсё яшчэ былі відаць. Але дзьмуў вецер, падаў снег. Гэта павінна было азначаць, што той, хто забіў ці параніў Хансена, пацягнуў яго за апошнія некалькі хвілін; інакш снег пакінуў бы іх сляды.
  
  
  На грэбні ўзгорка Картэр ляжаў у снезе і глядзеў праз край. З-за шторму не было на што глядзець. Тым не менш, ён павярнуў свой Mac 10 і пару разоў ссунуў жорсткую засаўку наперад і назад, каб аслабіць механізм.
  
  
  Ён азірнуўся цераз плячо. Ззаду яго не было відаць нічога, акрамя агнёў на вартаўнічых вежах, якія невыразна мігцелі ў начным небе. Падпаленай лодкі ў загонах нічога не было відаць. Цела Моргана зноў было ў вадзе. Барбер таксама памёр там. «Добрыя людзі, - падумаў Картэр, - якім ні ў якім разе не варта было выходзіць сюды на бераг».
  
  
  Сабраўшы апошнія запасы сіл, ён падняўся на ногі, спатыкнуўся аб грэбень узгорка і спусціўся з другога боку, адправіўшыся на поўдзень уніз па ўзбярэжжы туды, дзе яны пакінулі цела Лесніка і гумовы плыт.
  
  
  * * *
  
  
  Што ўзялі чатыры здаровыя, якія адпачылі
  
  
  
  
  
  - хоць і мокрых і лядоўняў - мужчын на гадзіну хапіла, Картэру запатрабавалася тры. Часам ён збіваўся са шляху, забываючы аб'ехаць углыб сушы, і апыняўся на краі абрыву, па якім немагчыма было пераадолець перашкоду, і яму даводзілася вяртацца назад.
  
  
  Спачатку ён шукаў новыя сляды крыві, але да цяперашняга часу снег фактычна пакрыў усе сляды.
  
  
  Некалькі разоў на сваім шляху ён прачынаўся і выяўляў, што ляжыць тварам уніз у снезе або скруціўся клубком за выступам скалы. З кожным разам рабілася ўсё цяжэй падняцца, падняцца на ногі, прымусіць сябе ўстаць.
  
  
  Аднойчы ён адступіў амаль на дзвесце ярдаў, таму што пераканаў сябе, што забыўся сумку для пераноскі. Калі ён дабраўся да таго месца, дзе, як ён думаў, пакінуў яго, у снезе не было нічога, акрамя западзіны, дзе ён некаторы час адпачываў. У паніцы ён падумаў, што за ім нехта ідзе, і падняў чамадан. Але потым ён пацягнуўся цераз плячо і дакрануўся да яго. Ён зразумеў, што ў яго галюцынацыі. Чамадан быў увесь час прывязаны да яго спіне.
  
  
  Ён зноў пачаў чуць гукі, але ў рэшце рэшт ён амаль мінуў вышчэрбленую кучу камянёў, якая адзначала шлях, па якім яны падняліся з пляжу. Ён спатыкнуўся і ўпаў на калені. На гэты раз ён не ведаў, ці хопіць у яго сіл зноў устаць, але калі ён зірнуў угору, ён убачыў камяні і раптоўна даведаўся, дзе знаходзіцца. Ён зрабіў гэта. Ён зрабіў гэта!
  
  
  Картэр падняўся на ногі, пералез праз груд і грэбень, каб убачыць акіян. Доўгія грабеньчыкі цяжка ўваходзілі і разбіваліся аб камяні. Ён мог чуць гэта, і ён мог чуць вецер, але ўсё было на адлегласці.
  
  
  Некаторы час ён глядзеў на мора. Было цяжка прайсці плыт праз гэты прыбой, але не складаней, чым прайсці скрозь шторм з загонаў для падводных лодак. Ён зайшоў так далёка; ён ні за што не здаўся б зараз.
  
  
  Ён спусціўся да высокіх камянёў, дзе схавалі цела Лесніка і гумовы плыт. Але іх там не было.
  
  
  Картэр стаяў, калыхаючыся на нагах, яго калені былі слабымі, ён адчуваў пустэчу ў жываце, гледзячы на ??пустое месца за камянямі.
  
  
  Ён адступіўся і агледзеўся, каб пераканацца, што не памыліўся, што гэта сапраўды тое месца, дзе схавалі цела Лесніка і плыт. Але гэта было правільнае месца; ён быў у гэтым упэўнены. Плыт проста знік, а разам з ім і яго шанцы на выратаванне.
  
  
  Доўгі час ён заставаўся там, гледзячы на камяні, але нарэшце павярнуўся і падумаў, што, відаць, спіць.
  
  
  Маладая сібірская жанчына з адкінутым назад капюшонам паркі, з доўгімі чорнымі косамі, якія развяваліся на ветры, з круглымі вачыма, з ясным аліўкавым колерам асобы, стаяла і глядзела на яго. Яна ўсміхнулася.
  
  
  "Дзе іншыя твае сябры?" - крыкнула яна праз вецер на перарывістай англійскай мове.
  
  
  Картэр мог проста разабраць яе словы; як быццам яны спусціліся па доўгім мяккім тунэлі. Ён падняў свой Mac 10. "Хто ты?"
  
  
  "На'такт", - сказала яна. «У нас ёсць твая гумавая лодка, трупы твайго сябра і адно з-за плота».
  
  
  "Ты забіў яго?"
  
  
  Дзяўчына ўрачыста паківала галавой. «Рускія знайшлі вашага сябра. Яны забілі яго. Мы забілі іх і павезлі з сабой іхнія целы. Але як наконт двух іншых вашых сяброў, якія пайшлі з вамі ў загоны падводных лодак?
  
  
  Картэр паглядзеў на яе. Яна была з рыбацкай вёскі недалёка ад узбярэжжа; у гэтым не было сумневаў. Відавочна, менавіта яна і яе людзі ішлі за імі.
  
  
  "Яны мёртвыя", - крыкнуў Картэр скрозь вецер. Ягоны ўласны голас здаваўся далёкім. Проста пагаварыць было сапраўдным намаганнем, і твар дзяўчыны, здавалася, то пераходзіў, то расфакусаваўся. "Ты знайшоў радыё?"
  
  
  «У такую ​​надвор'е нельга спрабаваць выйсці ў мора», - сказала дзяўчына.
  
  
  "Я павінен."
  
  
  "Вы б памерлі ў прыбоі, або патрульныя катэры з базы стралялі б у вас. У іх ёсць гарматы. Яны вельмі засмучаныя тым, што вы зрабілі з іх лодкай. Аднак яны не ўпэўненыя, што вас больш , але яны ўпэўненыя, што адна з вашых падводных лодак павінна быць там і чакаць».
  
  
  "Я павінен вярнуцца ..." - пачаў Картэр, але, нарэшце, яго ногі ў апошні раз падкасіліся, і ён кінуўся наперад, яго свет стаў мяккім і цёмным.
  
  
  Яму прыснілася, што ў яго забіраюць валізку, але яго дужанне безвыніковая. Яму таксама прыснілася, што яго адзенне забралі і што ён нарэшце сагрэўся, а затым яго сны сталі эратычнымі. Дзве жанчыны былі з ім у ложку, сагравалі яго, займаліся з ім каханнем...
  
  
  Картэр прачнуўся праз дванаццаць гадзін. Ён ляжаў на мяккім ложку, яго галізну было пакрыта пуховай коўдрай. Ён адчуваў сябе адпачылым, хаця ўсё яго цела балела. Толькі невялікая алейная лямпа ў куце давала нейкае асвятленне. Пад коўдрай было цёпла, але ў пакоі не было ацяплення. Ён бачыў сваё дыханне.
  
  
  Ён пачаў садзіцца, калі дзверы адчыніліся і ўвайшлі дзве маладыя жанчыны. Адна з іх несла чару дымлівага булёна, іншая - слоік квасу - зброджанага рускага напоя, падобнага на піва.
  
  
  "Як ты
  
  
  
  
  
  сябе адчуваеш? »- спытаў адзін, даведаўшыся яе па камяністым беразе.
  
  
  "На'такт?" ён спытаў.
  
  
  Яна шырока ўсміхнулася, а другая хіхікнула. “У цябе вельмі добрая памяць. Ты што-небудзь яшчэ ўспомніў?
  
  
  "Дзе маё адзенне і чамадан?"
  
  
  «Вашая вопратка чысціцца, а ваш чамадан знаходзіцца ў іншым пакоі. Нічога не пацярпела».
  
  
  "Ты чамадан не адчыняў?"
  
  
  «Не», - сказаў На'такт. Яна і іншая дзяўчына падышлі да ложка і пачалі карміць Картэра булёнам і напоем. Гэта было вельмi добра.
  
  
  "Салдаты прыйшлі раніцай, але нічога не знайшлі", - сказала другая дзяўчына. Яе англійская была нашмат лепш, чым у На'тукта. Яны абодва былі апрануты ў доўгія мантыі з цюленай скуры, іх ногі былі басанож, а валасы спадалі на плечы.
  
  
  «Мой бацька слухаў радыё, якое было з ім у вашага сябра, - сказаў На'такт. «Ён кажа, што твая падводная лодка пайшла. Яны думаюць, што ты мёртвы».
  
  
  "Я павінен прыбірацца адсюль", - сказаў Картэр. "Гэта вельмі важна."
  
  
  "Мы ведаем", - сказала іншая дзяўчына. “І мы можам вам дапамагчы. Але спачатку вы павінны аднавіць свае сілы».
  
  
  Ён зразумеў, што пратэставаць бескарысна, і адкінуўся назад. "Як яны цябе клічуць?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Малама», - сказала дзяўчына.
  
  
  "Гэта вельмі сібірскія назвы для гэтай часткі Савецкага Саюза", – сказаў Картэр. "А дзе ты навучыўся размаўляць па-ангельску?"
  
  
  «Усю нашу вёску сюды прывезлі з Ахоцку флот. Патрабавалася вывучыць англійскую мову», - сказаў Малама.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Каб спыніць такіх шпіёнаў, як ты", - суха сказала яна.
  
  
  "Тады чаму вы не перадалі мяне ўладам?"
  
  
  Дзяўчаткі паглядзелі адна на адну і ўсміхнуліся. «У нас было добрае жыцьцё ў Ахоцку. Гэта быў наш сямейны дом. Аднак наша жыццё тут было вельмі складаным. Нашы людзі засялялі Сібір задаўга да рускай рэвалюцыі, і мы будзем сібіракамі яшчэ доўга пасля змены ўрада ў Маскве. зноў рукі ".
  
  
  «Мы не дапамагаем вам так моцна, як не дапамагаем ім», - сказаў На'такт. "Цяпер час перастаць казаць.
  
  
  Яна і Малама адклалі міскі і без папярэджання знялі мантыі. Яны абодва былі аголены пад імі. Іх скура была ззяючай і гладкай; іх грудзей высокія і ганарлівыя, іх вялікія і цёмныя соску, пасму валасоў на лабку інтэнсіўна чорная.
  
  
  "Што гэта?" - смеючыся, спытаў Картэр.
  
  
  Дзяўчынкі забраліся пад коўдру па абодва бакі ад яго.
  
  
  "Табе там было вельмі дрэнна", – мякка сказаў На'такт. Яна прыкусівала Картэра ззаду за шыю, лашчачы яго грудзі.
  
  
  "Ты быў амаль змёрз, калі цябе прывезлі сюды", - сказаў Малама. Яна пацалавала Картэра ў лоб, яго нос і вусны, высунуўшы язык.
  
  
  Картэр адчуваў, што адказвае. Малама радасна засмяяўся, і На'такт пацягнуўся і пакратаў яго.
  
  
  "Бачыць?" - Прамурлыкала яна яму ў вуха. "Мы даведаліся лекі ад працяглага знаходжання на зіму".
  
  
  На імгненне Картэр задумаўся, як ён павінен задаволіць дзвюх жанчын адначасова. Але потым ён лёг. "Да чорта ўсё гэта", - сказаў ён сабе. Гэта былі лекары.
  
  
  Пятнаццаць
  
  
  Зноў была ноч. Вецер і снег не сціхалі. Картэр ляжаў без сну ў мяккай пасцелі, яго слых і зрок дашлі ў норму, а яго змучанае цела адпачывала.
  
  
  Яны сказалі яму, што, як толькі расейскія патрулі спыняцца, яны пераправяць яго на рыбалоўны флот. Насамрэч яны не змаглі б патрапіць у прыбярэжныя воды Японіі, але яны маглі б падысці дастаткова блізка, каб Картэр праехаў апошнія дванаццаць міль на ветразнай лодцы, калі б надвор'е ўсталявалася.
  
  
  Ён зразумеў, што гэта могуць быць дні, можа, нават тыдні. У той жа час існуе небяспека, што рускія могуць прыйсці сюды сілай, каб абшукаць кожны квадратны дзюйм вёскі ў пошуках зніклага кампутарнага чыпа падводнай лодкі тыпу "Петраград".
  
  
  Штармы на ўзбярэжжа часта доўжыліся па пяць-шэсць дзён. За гэты час выйшла вельмі мала рыбацкіх лодак; адважацца толькі самыя ўстойлівыя ці самыя дурныя. Аднак станоўчым фактарам дрэннага надвор'я было тое, што рускія не маглі адпраўляць на пошукі самалёты. Менавіта ў тыя часы яны былі найбольш уразлівымі, хаця іх патрульныя катэры заставаліся ў страі.
  
  
  Картэр устаў з пасцелі і прамыў халоднай вадой у таз у рукамыйніцы, затым надзеў камбінезон, шкарпэткі і чаравікі, якія былі яму выкладзены. Яго зброя таксама была ачышчана і змазана. Ён праверыў іх, затым прышпіліў.
  
  
  Калі ён сканчаў, Малама ўвайшоў у яго пакой і асцярожна зачыніў дзверы. Яна была відавочна засмучаная.
  
  
  "Што здарылася?" - спытаў Картэр.
  
  
  «З базы прыйшлі двое расейскіх салдат. Яны глядзяць па баках», - сказала яна.
  
  
  "Ці ёсць іншыя, ці яны адны?"
  
  
  «Яны адны. І я не думаю, што яны тут на загад. Яны прыходзяць сюды час ад часу».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  Малама паглядзеў на яго ў цьмяным святле. «На базе няма дзяўчат, Амерыканскі. Разумееш?»
  
  
  Сківіца Картэра сціснулася. Ён кіўнуў. «Мне давядзецца схавацца. Ты хоць уяўляеш, калі мы зможам сысці?
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна. "Бацька кажа, што гэтая бура можа працягнуцца яшчэ шмат дзён.
  
  
  
  
  
  
  давядзецца пачакаць і паглядзець. А пакуль заставайся тут. Усё роўна, што адбудзецца."
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  Малама паглядзеў яму ў вочы. "Аднойчы я таксама заб'ю рускіх", - сказала яна. Яна павярнулася на абцасах і выйшла з пакоя.
  
  
  Картэр пачакаў пару секунд, затым падышоў да дзвярэй і прыслухаўся. Ён не выходзіў з гэтага пакоя з таго часу, як прыехаў, але яму сказалі, што гэта галоўны будынак у вёсцы. Тут жылі старэйшыны са сваімі сем'ямі, тут праводзіліся сельскія зборы, захоўваліся прадметы забеспячэння і інвентар, якія былі камунальнымі для сяла. Гэта быў адзіны двухпавярховы будынак у пасёлку на 150 чалавек.
  
  
  Ён мог чуць нечую размову, але гэта было вельмі слаба і невыразна. Гэта прыйшло аднекуль знізу. Ён прачыніў дзверы і выглянуў.
  
  
  Яго пакой знаходзіўся на другім паверсе, відаць, у задняй частцы вялікага будынка. Перад яго дзвярыма выходзіў балкон, які вёў да шырокай лесвіцы, якая вядзе ў цэнтральны пакой, дзе пераважаў вялізны каменны камін. Атмасфера ў вялікім пакоі здавалася задымленай. Размова ішла знізу.
  
  
  Трымаючыся ў цені, Картэр пакінуў свой пакой і павольна рушыў да краю балкона, за вялікі падпорку, каб ён мог бачыць уніз у галоўны пакой.
  
  
  Унізе, акрамя Маламы і На'тукта, было паўтузіна сельскіх жыхароў. Там жа былі два савецкія памежнікі ў форме з зялёнымі кантамі на каўнярах. Яны відавочна былі п'яныя. Абодва яны былі ўзброены.
  
  
  "Мы паляўнічыя за шпіёнамі", - сказаў адзін з іх.
  
  
  Іншы засмяяўся. "Так, і мы хочам піць і вельмі, вельмі холадна". Ён працягнуў руку і груба намацаў грудзі На'тукта. Яна не рухалася.
  
  
  "Добра", - сказаў ён. "Мне расказалі пра цябе".
  
  
  Першы няпэўна махнуў аўтаматам Калашнікава ў бок дзвярэй. «Добра, астатнія прыбірайцеся адсюль. Надышоў час для нашай сустрэчы. Сам-насам».
  
  
  Адзін са старэйшын вёскі выступіў наперад. "Прабачце, сэр, але ваш камандзір базы сказаў..."
  
  
  "Што ты сказаў?" - раўнуў салдат. Памежнікі былі падраздзяленнем КДБ. Сківіца Картэра сціснулася, мышцы сціснуліся.
  
  
  "Мне вельмі шкада, сэр ..."
  
  
  "Прэч адсюль!" - працягваў салдат у лютасці. «Прэч адсюль і трымай свой брудны сялянскі рот на замку, інакш ты больш ніколі не ўбачыш гэтыя маленькія кавалачкі. Яны не падыходзяць для прынады!»
  
  
  Мужчыны падаліся назад, затым павярнуліся, не азіраючыся, і выйшлі за дзверы ў шторм.
  
  
  «Цяпер, - смеючыся, сказаў адзін салдат, - спачатку крыху павесялімся, а потым, магчыма, што-небудзь паесці і выпіць. Нам не трэба вяртацца да раніцы».
  
  
  Картэр адступіў з-пад увагі. Калі ён праявіць сябе, яму давядзецца іх забіць. Ён не пярэчыў бы зрабіць гэта, але ведаў, што вінаватыя будуць вінаваціць жыхары вёскі і будуць строга пакараныя.
  
  
  - ускрыкнуў Малама. Адзін з памежнікаў гучна засмяяўся. Картэр выцягнуў свой "люгер". Яму было немагчыма схавацца, пакуль з дзяўчатамі дрэнна абыходзіліся. Ён проста не быў такім уладкованы.
  
  
  Тады ў яго было рашэньне. Выйсце з яго дылемы. Ён усміхнуўся.
  
  
  "Дзе твой пакой? Наверсе?" - спытаў адзін з супрацоўнікаў КДБ.
  
  
  «Не. Не, гэта тут, унізе», - спалохана сказаў Малама.
  
  
  Картэр паспяшаўся па калідоры, трымаючыся далей ад парэнчаў, каб не было відаць знізу. Ён затрымаўся каля шырокіх усходаў, ледзь пераступаючы парог, пакуль не ўбачыў На'тукта і аднаго з рускіх, якія знікаюць праз дзверы збоку, у той час як іншы салдат пацягнуў Маламу да вялікага каміна спіной да ўсходаў. .
  
  
  У той момант, калі На'такт і адзіны стражнік схаваліся з-пад увагі, Картэр пачаў спускацца па лесвіцы, не зводзячы вачэй з рускага з Маламай.
  
  
  Пакой быў вельмі вялікі. З аднаго боку былі доўгія сталы і крэслы для агульных збораў і абедаў; на другім - вялізны камін, у каміне гарэў вялікі агонь, на жалезным круку вісеў вялікі сталёвы чайнік.
  
  
  Унізе Картэр вагаўся, перш чым рушыць наперад. Рускі павярнуўся і глядзеў у бок дзвярэй, праз якія знік іншы салдат. Варта было яму толькі злёгку павярнуць галаву налева, і ён убачыў бы Картэра, які стаяў нерухома.
  
  
  Малама заўважыла Картэра і ціхенька ўздыхнула.
  
  
  Рускі павярнуўся да яе. "Скажы мне, ты сумуеш па маме?" - сказаў ён, смеючыся. Ён ударыў яе, адкінуўшы назад.
  
  
  Картэр сунуў Вільгельміну ў кішэню, калі ён імчаўся па пакоі на падушачках ног, каб не выдаваць ні гуку.
  
  
  У апошні момант салдат, адчуўшы, што нехта ці нешта набліжаецца да яго, пачаў паварочвацца. Картэр на поўнай хуткасці стукнуў мужчыну ў спіну, схапіў яго за галаву абедзвюма рукамі і рэзка тузануў назад. Шыя і спіна рускага трэснулі з ванітным гукам. Салдат выдаў здушаны крык, затым упаў на падлогу мёртвым, калі Картэр адпусціў і адступіў.
  
  
  «Не, не», - казала Малама, прыціснуўшы рукі да рота.
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Картэр, падыходзячы да яе.
  
  
  "Яны адкажуць на маю вёску".
  
  
  «Яны не будуць. Я выпраўлю гэта. Паверце мне». Картэр паглядзеў на дзверы, праз якія
  
  
  
  
  
  На'такт і іншая руская сышлі. "Куды яна яго забрала?" ён прашаптаў.
  
  
  "Там ёсць кватэры", - сказала яна.
  
  
  «Дзе ўсе вашыя людзі? Чаму іх тут няма?» Картэр паглядзеў на гадзіннік. Было амаль восем вечара. “Яны павінны быць тут. Унутры».
  
  
  “Нам сказалі шукаць шпіёнаў. Калі яны зловяць нас адпачывальнікамі да таго, як праца будзе завершана, гэта будзе вельмі цяжка для ўсіх нас». Малама паглядзеў на мёртвага рускага. Яна пахітала галавой. «Для нас ужо занадта позна. Забіце іншага, пакуль ён не нашкодзіў На'тукту».
  
  
  «Ідзіце за сваімі людзьмі. Я павінен з'ехаць сёння ўвечары, незалежна ад надвор'я», - сказаў Картэр. Ён павярнуўся і паспяшаўся праз грамадскі пакой. Нізкі вузкі калідор вёў назад да трох дзвярных праёмаў, кожны з якіх быў пакрыты толькі тканкавай коўдрай. Там было вельмі холадна.
  
  
  Картэр праслізнуў у хол і прыслухаўся да першага дзвярнога праёму, але знутры не даносілася ні гуку. Ён пачаў цягнуць коўдру, калі На'такт закрычаў у суседнім пакоі.
  
  
  "Брудная сялянская шлюха!" - крыкнуў рускі.
  
  
  Картэр павярнуўся, скокнуў у наступны пакой і адкінуў коўдру. На такт ляжала на халоднай падлозе побач з нізкім ложкам, яе адзенне была разарваная, у той час як вялікі рускі стаяў над ёй, яго паліто і туніка былі зняты.
  
  
  «Сукін сын», - вылаяўся Картэр.
  
  
  Рускі павярнуўся, лязо вялізнага паляўнічага нажа ў яго правай руцэ бліснула ў цьмяным святле. "Амерыканскі?" - сказаў ён, прысядаючы.
  
  
  "Амерыканскі шпіён, свіння без маці", - выплюнуў Картэр на выдатнай рускай мове. "А калі я скончу з табой, ты больш ніколі не паднімешся, бабулька!"
  
  
  Расеец прыйшоў у лютасць ад абразы. Ён кінуўся, як і хацеў Картэр. Картэр выставіў нагу, і расеец спатыкнуўся, цяжка паваліўшыся.
  
  
  Картэр не жадаў прычыняць мужчыну відавочную шкоду. Прынамсі, са зброяй.
  
  
  Рускі ўскочыў, зароў і зноў кінуўся ў атаку. Картэр ухіліўся ад удару вялікага нажа і двойчы вельмі моцна стукнуў расейца кулаком у грудзі. Румянец сышоў з асобы рускай, калі ён адступіў.
  
  
  Картэр пайшоў за ім, з усіх сіл бязлітасна наносячы ўдары па сонечным спляценні і рэбрах над яго сэрцам.
  
  
  Вочы ахоўніка КДБ вылезлі вонкі, яго рот адкрыўся, каб перавесці дыханне, якое ў яго ніколі не было, таму што яго сэрца спынілася, і ён прыкусіў язык, і калі ён упаў на падлогу, з яго рота хлынула кроў.
  
  
  На'такт ўстала і накінула халат на сваю галізну. Яе вочы былі шырока расчыненыя, а вусны прыадчыненыя, калі яна перакладала погляд з мёртвага рускага на Картэра і назад.
  
  
  "Ты забіў яго ... голымі рукамі", - прашаптала яна.
  
  
  "З табой усё ў парадку?"
  
  
  Натакт няўпэўнена кіўнуў. “На яго не было часу. А як наконт іншага?»
  
  
  "Ён мёртвы", - сказаў Картэр, падыходзячы да дзвярэй і гледзячы ў калідор. «Я збіраюся забраць яго. Я хачу, каб вы прыбралі гэтую бязладзіцу. Калі яны з'явяцца, я не хачу, каб яны ведалі, што гэтыя двое калі-небудзь былі тут».
  
  
  Яна кіўнула. «Але калі яны не вернуцца на сваю базу, іхнія людзі будуць шукаць іх. Яны будуць думаць, што мы забілі іх».
  
  
  "Не, не будуць", - сказаў Картэр. "Павер мне." Ён вярнуўся ў пакой, пацалаваў яе ў лоб, а затым прыціснуў да сябе. Калі яны расталіся, ён паглядзеў ёй у вочы. «Дзякуй, На'такт. За маё жыццё».
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  Картэр апрануў вялікага рускага, затым падняў яго цела, імкнучыся не выпацкаць сябе крывёй, і вярнуў яго ў галоўны пакой.
  
  
  Малама вярнуўся з некалькімі старэйшынамі. «Тады гэта праўда, - сказаў адзін са старых. Ён паглядзеў на Картэра. "Калі мы заб'ем яго, нашы праблемы скончацца".
  
  
  "Не!" - ускрыкнуў Малама. "Ён выратаваў нам жыццё".
  
  
  "Ад гэтых дваіх", - сказаў стары. "Але іншыя прыйдуць".
  
  
  "Вось тады", - сказала яна. «Гэта зараз. А за дабрыню ты адплаціш здрадай?»
  
  
  Стары раздражнёна тупнуў нагой. Астатнія глядзелі на Картэра.
  
  
  "Ведаеце, яна мае рацыю", - сказаў адзін з іх.
  
  
  Стары глыбока ўздыхнуў і кіўнуў. "Так я ведаю. Я спадзяваўся на прасцейшае рашэнне. Тое, што мы маглі б выканаць без рызыкі. Але гэтага не павінна быць». Ён паглядзеў на Картэра. «Такім чынам, малады чалавек. Вы прыйшлі сюды са сваёй зброяй, з чамаданам, які, як мы можам выказаць здагадку, утрымлівае некаторыя жудасныя сакрэты, і зараз вы хочаце вярнуцца дадому. Але вы павінны разумець, што мы не можам даставіць вас да вашай падводнай лодцы. Гэта знік."
  
  
  "А як наконт радыё?"
  
  
  Стары паглядзеў на астатніх. «Яго таксама няма, як і трупаў вашых сяброў. Такія рэчы будуць азначаць нашу сьмерць. Вы павінны зразумець…»
  
  
  «Так, - сказаў Картэр. «І я таксама дзякую вам за вашу дапамогу. Цяпер мне трэба дабрацца да Хакайда».
  
  
  Стары кіўнуў. “Гэта будзе складана, але магчыма. А як наконт гэтых двух хлопчыкаў?
  
  
  "У іх ёсць машына наперадзе?"
  
  
  «Палова…» - пачаў стары, але потым на яго твары з'явілася разуменне. "Мора", - сказаў ён. «Яны патрапяць у жахлівую аварыю на гэтым падступным беразе. Іх машына ўпадзе ў мора. Гэта была аварыя».
  
  
  "Так", - сказаў Картэр.
  
  
  "Я прышлю вам дапамогу", - сказаў стары. "У гэты час
  
  
  
  
  
  мы падрыхтуем нашы рыбацкія лодкі. Мы выйдзем цэлым флотам раніцай… яшчэ да світання. Такім чынам, яны не выклічуць падазрэнняў”.
  
  
  * * *
  
  
  Флот «Савецкая-Сянёў» складаўся з трынаццаці лодак, усе яны былі вялікімі, у асноўным адкрытымі суднамі з байдарачнымі кармамі, з аднаго борта каткамі і лябёдкамі для працы з доўгімі сеткамі. На кожнай лодцы знаходзілася каманда з чатырох чалавек; адзін з іх - старэйшына, які ўмее кіраваць, адзін з іх вельмі малады і моцны, каб выпускаць і нацягваць сеткі, і двое сярэдняй сілы і ўзросту, каб выцягваць рыбу з сетак, адну за іншы.
  
  
  Выбрацца з водазабору было ўзрушаюча. Часам здавалася, што лодкі стаяць дыбам у вялізных хвалях; у іншых выпадках Картэр быў перакананы, што вялізныя хвалі перакуляць іх, адправіўшы на дно і іх смерць.
  
  
  Аднак у некалькіх сотнях ярдаў ад берага хвалі былі не такімі крутымі, хоць і нашмат буйней, і ісці было лягчэй.
  
  
  Цяпер з гор дзьмуў вецер, які меў тэндэнцыю адштурхоўваць іх ад берага. Неўзабаве яны засталіся адны ў неспакойным моры, і былі ўсталяваны кароткія, кароткія мачты, а лацінскія ветразныя лодкі былі задраены для працяглага пераходу праз паўночнае Японскае мора.
  
  
  Савецкія канонерскія лодкі тройчы праходзілі дастаткова блізка, каб бачыць іх агні, чуць працу рухавікоў і адчуваць пах выхлапных газаў. Парады альбо ніколі не бачылі іх у велізарных хвалях, альбо аддавалі перавагу ігнараваць тое, што, па іх меркаванні, было не больш за працавітым савецкім рыбалоўным флотам.
  
  
  У той вечар рэчы Картэра, уключаючы футарал для пераноскі кампутарнага чыпа, былі загружаныя на борт дванаццаціфутавай ветразнай шлюпкі.
  
  
  Перш чым адплыць, ён зірнуў на сібірскіх рыбакоў. Ён хацеў сказаць ім, што тое, што ён зрабіў, зробіць іх жыццё лепшым. Але не змог. Калі ўвесь свет і ўсё жывое ў ім не будуць знішчаны, незалежна ад таго, якія поспехі былі дасягнуты ў тэхналогіях, незалежна ад таго, якія краіны павярнуліся да ЗША, а якія - да Савецкага Саюза, іх жыццё кардынальна не зменіцца. Для іх жыццё было цёплай зімой, прахалоднай летам, сухой на моры і накармілі круглы год. Больш нічога не мела асаблівага значэння.
  
  
  "Дзякуй", - крыкнуў Картэр па-руску скрозь вецер.
  
  
  "Бог з табой", - крыкнуў стары, які стаяў ля руля.
  
  
  Эпілог
  
  
  Фермы і лясы на ўсход ад Фудзіямы свяціліся чырвоным у нямым досвітку. Неба над галавой было чыстым. Толькі на гарызонце была нейкая смуга, і з-за гэтага ўзыход сонца быў захапляльным.
  
  
  У тую раніцу было холадна, калі Картэр паліў цыгарэту на верандзе. Ён быў апрануты толькі ў кімано, нічога на нагах, без зброі. І гэта было добра. Упершыню за доўгі час ён адчуў сябе ўлагоджаным. Кампутарны чып быў адпраўлены ў Вашынгтон чатыры дні таму, і ўжо ў першых справаздачах выкарыстоўваліся такія словы, як неверагодны, надзвычайны, цудоўны. Хоук паслаў свае віншаванні, і нават прэзідэнт, які нарэшце з'явіўся ў Токіа, паслаў падзяку праз аднаго са сваіх супрацоўнікаў.
  
  
  Адзіным цёмным ценем была адстаўка Казукі. Учора ўвечар яна сказала Картэру, што скончыла з… не толькі з AX, але і з бізнэсам.
  
  
  "Я страціла Оўэна некалькі гадоў таму, - растлумачыла яна, - і ледзь не страціла цябе".
  
  
  "Гэта частка працы".
  
  
  "Я ведаю", - сказала яна. «Мне пара пасталець, Нікалас. Нараджаць дзяцей. Паклапаціцца аб гаспадарцы. Рабіць пакупкі. Зрабіць чайную цырымонію».
  
  
  "Хто-небудзь, каго я ведаю?" - спытаў Картэр.
  
  
  Яна праігнаравала пытанне, і пазней яны заняліся каханнем, павольней і далікатней, чым калі-небудзь раней.
  
  
  Ён адчуў яе прысутнасць каля дзвярэй з рысавай паперы ззаду яго.
  
  
  "Гэта цудоўны світанак", - сказаў ён.
  
  
  «Так, Нікалас, - мякка сказала яна.
  
  
  "Мае рэчы спакаваныя", - сказаў ён пасля доўгай паўзы.
  
  
  "Я бачыў."
  
  
  "Ты не запросіш мяне на вяселле?"
  
  
  "Я так не думаю. У любым выпадку вы, верагодна, будзеце на заданні».
  
  
  "Хоук зноў тэлефанаваў?"
  
  
  «Так. Ён жадае, каб вы вярнуліся ў Вашынгтон. Адбылося нешта важнае».
  
  
  "Я бачу."
  
  
  "Я думаў аб тым, каб папрасіць цябе адмовіцца, застацца, але потым я зразумеў, што гэта будзе несправядліва не толькі ў адносінах да цябе, але і да мяне".
  
  
  Картэр кіўнуў. Ён глыбока зацягнуўся цыгарэтай, уцягваючы дым у лёгкія. Ён ведаў, што яго жыццё было дзіўным. Але ён не мог уявіць сабе іншага.
  
  
  Ён затушыў цыгарэту і павярнуўся да яе. Па шчоках Казукі цяклі слёзы. "Гэта маёр Рышыры?"
  
  
  Яна кіўнула. «Я кахаю цябе, Нік… але ж для цябе заўсёды знойдзецца яшчэ адна петраградская фішка?»
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  Яна працягнула руку і пяшчотна пацалавала яго ў вусны. "Бывай маё каханне."
  
  
  
  
  
  
  
  Кроў сокала
  
  
  
  Кроў сокала
  
  
  Прысвячаецца мужчынам і жанчынам Сакрэтнай службы Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Адной гарачай раніцай у пачатку чэрвеня "Меліна" стаяла на якары ў мілі ад узбярэжжа Ізраілю. Грузавое судна ўяўляла сабой якая плавае бомбу, кіраваную камандай кілераў.
  
  
  Перспектыва сысці з карабля не ўзрадавала ветэрана-тэрарыста Басама Абу-Бакіра. Пайсці можна было толькі на лодцы, і 32-гадовы палестынец, народжаны на сушы, ненавідзеў усю марскую справу. Падчас гэтай паездкі ён пакутаваў на марскую хваробу. Нават зараз ён адчуваў сябе дрэнна.
  
  
  Хутка яму стане горш. Нашмат горш.
  
  
  Хасім дражніў яго. «Абу-Бакір, чаму такі змрочны? Вялікі дзень нарэшце надышоў. Тваё сэрца павінна ўзрадавацца ў радасці!
  
  
  «Маё сэрца ўзрадуецца, калі яно шчасна вернецца на сушу, а не раней. Іншалах, - дадаў Абу-Бакір, - калі таго пажадае Бог».
  
  
  Хасім кіўнуў. «Наш лёс знаходзіцца ў руках Алаха. Калі нам наканавана памерці ў моры, няхай так і будзе. Калі не, то нішто не можа нашкодзіць нам. У любым выпадку, усё, што напісана, спраўдзіцца».
  
  
  "Якое ў вас суцяшэнне". Абу-Бакір плюнуў праз парэнчы ў мора.
  
  
  Малады Хасім быў класіфікаваны як "спецыяліст па зносе". Гэта азначала толькі тое, што ён мог усталяваць простую бомбу, не ўзарваўшыся.
  
  
  "Меліна" магла ўзарвацца без дапамогі Хасіма ці каго-небудзь яшчэ. У цэнтральным грузавым адсеку захоўваліся чатыры тоны пластычнай узрыўчаткі тыпу С-4, набытыя на Кіпры па вельмі выгадным кошце. Занадта рана яна аказалася небяспечна нестабільнай. З тых часоў большая частка экіпажа жыла ў страху, што які-небудзь лёгкі скалынаючы ўдар выкліча ланцуговую рэакцыю ў грузе, падарваўшы карабель
  
  
  Сітуацыя зусім не турбавала Хасіма. Ліванскі шыіт, ён быў там па найму ў сваім мясцовым аддзяленні групы "Ісламскі джыхад". У параўнанні з яго справамі ў Тыры даліны Бека гэта марское падарожжа было шпацырным круізам.
  
  
  Як жартаўнік, Хасім любіў жартаваць з суровага Абу-Бакіра. Ён падштурхнуў палестынца. "Гэй, вось і твой прыяцель, Салана!"
  
  
  Абу-Бакір натапырыўся. "Што дзе…?"
  
  
  Прасачыўшы за поглядам Хасіма, Абу-Бакір убачыў Салана, чалавека, якога ён вельмі хацеў забіць. Яго твар пацямнеў, а пахмурны позірк яшчэ больш.
  
  
  Хасім працягнуў: «Якое шчасце, што вы двое ў адным атрадзе! Вы такія добрыя сябры, я ведаю, што вы не можаце вынесці разлукі».
  
  
  Абу-Бакір зусім не ўзрадаваўся.
  
  
  «Калі вы і італьянец будзеце змагацца з ворагам напалову гэтак жа моцна, як вы змагаецеся адзін з адным, сіяністы будуць скінуты ў мора ў імгненне вока».
  
  
  «Калі б у мяне быў час, Хасім, я б паказаў табе, што я думаю пра твой гумар».
  
  
  Хасім хіхікнуў.
  
  
  Салана і Вернекс падышлі да зоны падрыхтоўкі ля парэнчаў, несучы ў руках свой бедны асабісты рыштунак.
  
  
  П'ер-Мішэль Вернекс калісьці быў аспірантам і ўсё яшчэ выглядаў адпаведным чынам. Бледны швейцарац, у яго былі маркоўныя валасы, скура колеру рэпы і грушападобнае цела. У мінулым ён разбіраў філасофскія трактаты з дапамогай навуковай логікі. Цяпер ён дэканструяваў капіталістычнае таварыства з дапамогай інструментаў тэрору.
  
  
  Ваўчкі паспяховых рабаванняў банкаў і выкраданняў высокапастаўленых супрацоўнікаў НАТА зрабіла Джакама Салана хуткарослай зоркай палітычнага злачыннага свету. Высокая рызыка атрымаць высокую заработную плату была яго формулай добрага жыцця. Валодаючы бязлітасна прыгожым тварам і выдатным целаскладам, ён здаваўся больш плэйбоем, чым злачынцам.
  
  
  Анархіст, бамбіст, забойца - кім бы ён ні быў, было ясна, што Салана быў крыху дэндзі. Як заўсёды, яго гладкія чорныя валасы былі акуратна зачасаны назад, а барада акуратна падстрыжана. На ім была яркая яхтавая фуражка, цёмна-сіняя нейлонавая вятроўка, белая кашуля з адчыненым каўняром, бэжавыя штаны чынос і туфлі без шкарпэтак.
  
  
  Вернекс фыркнуў. "Вы падобныя на буржуазнага банкіра, які збіраецца катацца на лодцы".
  
  
  "Тое, што гэта банда тэрарыстаў, не азначае, што мне трэба непрыгожа апранацца", - сказаў Салана.
  
  
  Раней у падарожжы Абу-Бакір насміхаўся над Салана за тое, што ён лічыў недарэчным клопатам аб чысціні і добрым доглядзе, і нават адкрыта называў яго «пухавіком». Яго насмешкі працягваліся аж да Вялікай разні дэльфінаў і яе наступстваў, пасля чаго яго пагарда ператварылася ў гарачую, грубую нянавісць.
  
  
  Ніхто не ведаў, якое дзіўнае самавалоданне спатрэбілася зараз Абу-Бакіру, каб адвярнуцца ад пачаткоўцаў і свядома ігнараваць іх.
  
  
  Салана было не так лёгка адкласці. «Добрай раніцы, Хасім».
  
  
  Хасім усміхнуўся і кіўнуў.
  
  
  «І табе добрай раніцы, Абу-Бакір».
  
  
  У адказ палестынец рыпеў зубамі ў бяссільнай лютасьці.
  
  
  Салана паклаў сумку, пацягнуўся, падышоў да поручня і зрабіў некалькі глыткоў свежага паветра. «Ах, гэта добра! Якое задавальненне будзе нарэшце выбрацца з гэтай смярдзючага трума карабля! Я ўпэўнены, ты згодзен, Абу-Бакір. Ты сёння не занадта гаманкі, праўда? У чым справа, сябар мой? праглынуў сваю мову? "
  
  
  Салана прыкінуўся, што вывучае шырокі сіні марскі пейзаж. "Хммм, я сёння не бачу дэльфінаў..."
  
  
  Няўпэўнены ў рэакцыі палестынца на насмешку, Хасім, які больш не ўхмыляецца, далучыўся да Вернекса і хутка рушыў у бок, далей ад патэнцыйнай лініі агню.
  
  
  Стрыманасць не была характэрна Абу-Бакіру.
  
  
  Яго твар перасмыкнуўся. Яго рукі дрыжалі ад барацьбы з яго смагай забойства.
  
  
  Дрыжучы ад гневу, стрымліваючы вусны, Абу-Бакір пайшоў прэч, Хасім рушыў услед за ім у некалькіх кроках.
  
  
  Вернекс выдыхнуў, пакуль затрымліваў дыханне. "Ты жывеш небяспечна, Салана".
  
  
  Шырокая ўсмешка Салана бліснула асляпляльна белымі зубамі на загарэлым твары. "Наш таварыш па зброі не любіць мяне так моцна, а?"
  
  
  "Вы вельмі дурныя, каб справакаваць яго".
  
  
  «Я злавіў гэтага ўблюдка, які страляе з кулямёта дэльфінаў, як для стральбы па мішэнях, і збіў яго з ног. Што з гэтага?
  
  
  "Вы забралі ў яго яго пісталет і прыгразілі выкарыстоўваць яго, калі ён зробіць гэта зноў", - нагадаў Вернекс італьянцу.
  
  
  «Гэта было абяцанне, а не пагроза. Акрамя таго, Абу-Бакір - экстрэміст. Няма чаго марнаваць дарма патроны», - сказаў Салана. «Ва ўсякім разе, я люблю дэльфінаў. Такія прыгожыя істоты! Ведаеш, забіваць іх - дрэнная прымета».
  
  
  «Горш за ўсё злаваць Абу-Бакіра. Ён заб'е цябе, як толькі зірне на цябе».
  
  
  "Дык чаму ён не спрабуе?"
  
  
  «Адзінае, што замінае яму стрэліць у вас, - гэта тое, што шальная куля можа выклікаць выбух».
  
  
  "Адзінае? Цікава ..."
  
  
  "Калі мы пакінем карабель - будзьце асцярожныя", - папярэдзіў Вернекс.
  
  
  “Я магу паклапаціцца пра сябе. Але я дзякую вам за турботу».
  
  
  "Мяне турбуе ўсё, што можа адмоўна паўплываць на нашу місію".
  
  
  "Ты адданы чалавек, Вернекс".
  
  
  «Дакладна. Прысвечаны справе сусветнай сацыялістычнай рэвалюцыі».
  
  
  «Я адданы святой справе Салана».
  
  
  «Ваш цынізм агідны», - прамармытаў Вернэкс.
  
  
  "Але я страляю на вышэйшым узроўні", - сказаў Салана. "Вось чаму я знаходжуся тут."
  
  
  Затым з'явіўся вялізны чалавек-гара, вядомы толькі як "Ілія".
  
  
  «А, вось і вы! Я вас шукаў, хлопцы».
  
  
  Эліяс больш за ўсё нагадваў мядзведзя, які клыпаў на задніх лапах. Падыходнае параўнанне, паколькі адзін удар любой з яго вялікіх нязграбных рук мог знявечыць мужчыну твар або разбіць чэрап. Ён належаў да ETA-Militar, агрэсіўнай басконскай сепаратысцкай арміі. Ён быў далёка ад свайго горнага дома ў Пірэнэях, але атрымаў гэтых дзіўных таварышаў. Калі яго камандзіры сказалі, што яго пазычылі іх таварышам па міжнароднай тэрарыстычнай сетцы, Эліяс пакорліва падпарадкаваўся.
  
  
  Эліяс, Абу-Бакір, Салана, Вернекс. Чатыры члены атрада ракетнай атакі.
  
  
  «Наша лодка загружана, - сказаў Эліяс. "Пара ісці." Ён агледзеўся ў пошуках зніклага члена каманды. "Дзе Абу-Бакір?"
  
  
  * * *
  
  
  Абу-Бакір злосна крочыў па дарозе надбудовы карабля. Ён сутыкнуўся з Дрысам, рабом Махтара. У выніку сутыкнення Дрыс расцягнуўся.
  
  
  "Дурань!" - раўнуў Абу-Бакір. "Чаму б табе не паглядзець, куды ты ідзеш!" Змагаючыся з жаданнем ударыць меншага, ён пайшоў прэч.
  
  
  Шустры Дрыс ускочыў з палубы, пагнаўся за Абу-Бакірам, злавіў яго і прыціснуў да рукава. "Ён хоча вас."
  
  
  "Хто?"
  
  
  Дрыс фыркнуў. "Вы ведаеце, хто."
  
  
  Абу-Бакір ведаў, хто, добра, але ён быў не ў настроі, каб з ім жартавалі, нават кіраўніку аперацыі. «Скажы свайму гаспадару, што я занадта заняты, каб балбатаць. Мне трэба падарваць сіянісцкую нафтавую звалку».
  
  
  "Вы думаеце, ён гэтага не ведае?" Дрыс адпусціў рукаў Абу-Бакіра. Не кажучы ні слова, ён павярнуўся і пайшоў прэч.
  
  
  Пасля паўзы для роздуму Абу-Бакір памчаўся за ім. "Пачакай! Куды ты ідзеш?"
  
  
  "Каб сказаць Махтару, вы адмаўляецеся ад яго выкліку".
  
  
  "Ня спяшайся. Вядома, я ўбачу яго. Дзе ён?"
  
  
  "Ідзі за мной", - скамандаваў раб.
  
  
  Абу-Бакір падпарадкаваўся. Дрыс правёў яго па крутых металічных усходах у верхнюю частку карабля, па трапе правага борта, за кут, праз цёмны калідор, за іншы кут у сляпучае дзённае святло, па вузкім праходзе, за яшчэ адзін глухі кут і ў нішу. крыты падстрэшкам у зялёную палоску.
  
  
  Раптам, нечакана ўстаў Махтар. Абу-Бакір спыніўся, каб не натрапіць на гэтага чалавека.
  
  
  Махтар зрабіў знак свайму рабу. Дрыс знік.
  
  
  Махтар быў лысым, шыракатварым, з чорнымі вусамі і бародкай. Яго ўзрост быў нявызначаным. Ён мог быць безуважлівымі сарака або энергічнымі шасцідзесяццю. На ім быў пакамячаны карычневы дзелавы гарнітур у тонкую палоску і карычневыя туфлі з крыламі. Шэрая кашуля з доўгімі рукавамі была зашпілена да каўняра. На ім не было гальштука.
  
  
  У верхняй частцы штаноў тырчаў рэвальвер, іспанская копія Smith \u0026 Wesson.38. Ён аддаваў перавагу вінтоўцы, з якой ён быў стралком чэмпіянату, але пісталеты былі непазбежным злом. Асабліва пры працы ў цеснаце, напрыклад на борце Melina.
  
  
  Патрэбны былі і нажы. Ён насіў кідальны нож з плоскім лязом, заціснуты паміж лапатак, па-за полем зроку, але ў межах лёгкай дасяжнасці.
  
  
  Неўспрымальная да паўдзённай спёкі, яго плоць была сухая, як пыл. Так быў яго голас, калі ён сказаў: "Ты памятаеш нашу маленькую гутарку, Абу-Бакір?"
  
  
  "Так."
  
  
  Абу-Бакір занадта добра гэта памятаў. Інцыдэнт з дэльфінамі адбыўся ў першы дзень выхаду з порта, да таго як лятучы груз паклаў канец гульняў на борце карабля. Падчас скандалу Салана займеў АК-47 Абу-Бакіра, яго верны аўтамат Калашнікава. Перш чым вярнуць яго, Салана дастаў магазін са зброі і кінуў яго на палубу.
  
  
  Махтар перахапіў палестынца, пакуль той біўся з усіх сіл, каб зараджаная абойма разрадзілася ў Салана. «Італьянец зараз патрэбен. Зрабі яму шкоду, і ты павінен будзеш адказаць майму гаспадару».
  
  
  "Я нікому не адказваю!" - заявіў Абу-Бакір. «Мой спадар - адзін Алах!»
  
  
  «Мой гаспадар - Рэгіба».
  
  
  Гэта засмуціла Абу-Бакіра. "Рэгіба"?"
  
  
  Махтар дазволіў сабе тонкую ўсмешку пры відавочным засмучэнні іншага. «Вы ведаеце гэтае імя - Рэгіба? Вы чулі пра чалавека, які носіць гэтае імя?»
  
  
  "Я так. Я чуў пра яго».
  
  
  «Тады будзе дастаткова слова да мудрых. І гэтае слова - Рэгіба», - заключыў Махтар, адпускаючы яго.
  
  
  Абу-Бакір пачуў і падпарадкаваўся. Гэта была адзіная прычына, па якой Салана быў яшчэ жывы.
  
  
  Але цяпер, пад падстрэшкам у зялёную палоску, Махтар пайшоў іншым шляхам. «У нас павінна быць яшчэ адна невялікая размова. Я шмат думаў аб адным прадмеце».
  
  
  "Так?"
  
  
  "Калі твая місія будзе выканана - і толькі тады - было б добра, калі б гэтага чалавека Салана больш не было".
  
  
  Абу-Бакір быў асцярожны. "Гэта жаданне Рэгібы?"
  
  
  «Рэгіба не клапоціцца аб такіх дробязях. Ён патрабуе толькі, каб ваш набег быў паспяховым. Гэта маё жаданне. І, без сумневу, ваша запаветнае жаданне».
  
  
  "Будзь упэўненым." Радуючы, Абу-Бакір хутка кіўнуў. "Тысяча разоў дзякуй, Махтар!" Яму ў галаву прыйшла ідэя. "А што наконт двух іншых няверуючых, волата і швейцарца?"
  
  
  "Што з імі? Як вы кажаце, яны ўсяго толькі няверуючыя. Рабіце, што хочаце, але я нагадваю вам, што аднаму лягчэй пазбегнуць паляўнічых, чым траім. Няўжо гэта не так?
  
  
  "Вядома!"
  
  
  Махтар узняў руку ў рытуальным блаславенні. «А зараз ідзі і забі, Басам Абу-Бакір! І няхай будуць з табою дабраславеньні Прарока».
  
  
  "Як загадаеце". Абу-Бакір зрабіў саламед, аддаляючыся ад Махтара, і ў яго галаве ярка танчылі бачання забойства.
  
  
  
  Другі раздзел
  
  
  
  Усходы для жылых памяшканняў стаяла ў правага борта карабля. Адмыслова ўсталяваны для місіі, яго ярка-жоўтыя металічныя лясы кантраставалі з чорным, іржавым корпусам, як новенькія пажарныя ўсходы, урэзаная ў разбураны будынак. У яго падставе гайдалася плывучая платформа-док. Да прычала былі прышвартаваны здвоеныя маторныя лодкі з элегантна абцякальнымі высокапрадукцыйнымі працамі.
  
  
  Лодкі здзейснілі вандраванне конна на караблі. Калі «Меліна» кінула якар у Тэль-Авіва, іх паднялі з прычалаў кармавой часткі палубы і спусцілі ў мора, што стала цяжкім выпрабаваннем як для кранаўшчыка, так і для каманды, улічваючы ўразлівасць грузу да раптоўных удараў.
  
  
  Цяпер лодкі былі ў вадзе, гатовыя да працы. Адзін быў зарэзерваваны для ракетнага атрада. Іншы быў катэр для ўцёкаў, які планавалася выкарыстоўваць, калі каманда пакінула карабель. Не трэба было быць геніем, каб убачыць, што катэр не здольны панесці ўсіх чальцоў павозкі карабля, але ўсё лічылі, што гэта быў іншы хлопец, які атрымаў бы яго ў шыю, калі прыйдзе час.
  
  
  Горгіяс, першы памагаты капітана, кіраваў парай маракоў, якія рабілі ўсю працу па выраўноўванні лодак.
  
  
  Калі квартэт ракетчыкаў сабраўся на прычале платформы, Горгіяс бачком падышоў да іх. Кінуўшы скрыўлены погляд на верхнюю частку карабля, ён прашыпеў: "Чым цяпер займаецца капітан Фармінгдэйл?"
  
  
  "У апошні раз я яго бачыў, ён быў на мосце, заняты сваёй справай", - адказаў Салана. "Капітану напляваць, каб яго асацыявалі з такімі, як мы".
  
  
  “Гэта добра для цябе. Знаходзіцца побач з ім небяспечна».
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  «Яго нешанцаванне можа адбіцца на табе. Ты добра яго пазбавіўся. Я не магу дачакацца, пакуль я».
  
  
  Салана ўсміхнуўся. "Усё яшчэ прытрымліваешся сваёй каханай тэорыі?"
  
  
  “Гэта не тэорыя, гэта факт. Я ведаю!" Горгиас быў цёмнавалосым, прысадзістым, моцным чалавекам, прыгнечаным дакучлівым страхам. Бойцеся не грузу, а капітана. Першы памагаты выглядаў хворым, з ліпкай шэрай скурай і чорнымі кругамі ў яго трывожных вачах.
  
  
  «Спытайце любога марака, які калі-небудзь адпраўляўся з ім, і яны скажуць вам тое ж самае - тыя, хто вярнуўся ў порт, гэта значыць. Капітан Фармінгдэйл - праклён. Джона!»
  
  
  Страхавыя кампаніі добра дасведчаныя аб феномене людзей, якіх завуць "схільнымі да няшчасных выпадкаў", няшчасных людзей, якіх не па сваёй віне пераследуе катастрофа. Маракі называюць такіх людзей «Іёнамі» ў гонар біблейскага прарока, першага марака-няўдачніка.
  
  
  Сябра экіпажа стаяў наверсе трапа і крычаў ўніз. «Гэй, Горгіяс! Капітан хоча цябе бачыць!»
  
  
  Змрочна мармычучы, першы памагаты ўскінуў рукі ў роспачы - ці, магчыма, пакоры - і паспяшаўся да маста.
  
  
  Вернекс хмыкнуў. «Іёны і праклёны - што за лухта! Даверся мараку праглынуць такую ​​дурную лухту! Нават у гэтым выпадку паехалі. Навошта заставацца тут даўжэй, чым гэта неабходна?
  
  
  Чацвёра мужчын забраліся на борт адной з лодак. Перад пультам кіравання стаяла пара стыльных ковшеобразных сядзенняў. Салана сеў за руль, а Вернекс сеў побач з ім. Эліяс і Абу-Бакір сядзелі на карме, тварам адзін да аднаго. Паміж імі на дне лодкі была складзена звышмагутная зброя, загорнутая ў воданепранікальныя мяшкі.
  
  
  Абу-Бакір карыстаўся стратэгічнай перавагай, знаходзячыся за спіной Салана. Ён быў рады, што яго цалкам зараджаны АК-47 перакінуты праз плячо.
  
  
  Але ён ненавідзеў адмаўляцца ад трываласці карабля дзеля небяспекі гэтага параўнальна малюсенькага катэра, які калыхаецца ў вялікім сінім моры. Увесь час гледзячы сабе ў ногі і ні ў які іншы бок, ён пазбавіўся ад млоснасці.
  
  
  Салана завёў яго. Здвоеныя рухавікі круціліся, як сон, плаўна мурлыкаючы. Стрэлкі павярнуліся да сваіх адзнак на манометрах і цыферблатах.
  
  
  "Яна прыгажуня!" - сказаў Салана.
  
  
  Удасканалены дызайн катэры і крывалінейны корпус тыпу «крыло чайкі» вызначылі яго як Superbo Mark V, першакласнае судна, не гэтулькі пабудаванае, колькі з каханнем уручную створанае сусветна вядомымі генуэзскімі верфямі сям'і Аньелі. У параўнанні з гэтым яна магла б зрабіць самы хуткі патрульны катэр падобным на праславуты павольны прагулачны катэр для Кітая.
  
  
  Швартавыя тросы былі развязаны. Лодка адштурхнулася, павольна ўхіляючыся ад "Меліны".
  
  
  "Глядзець." Эліяс паказаў на самотную постаць, якая стаіць ля кармы карабля і моўчкі праводзіць іх. «Махтар».
  
  
  Вернекс памахаў яму. Яго трапяткая рука бязвольна абарвалася, калі ён зразумеў, што Махтар не меў ні найменшага намеру адказаць развітальным салютам.
  
  
  Вернекс паціснуў плячыма і ўладкаваўся на сваім месцы. «Дзіўны хлопец».
  
  
  Абу-Бакір не змог утрымацца ад лёгкага прадчування злараднасці. «Ён глыбокі… вельмі глыбокі. Глыбей, чым вы маглі калі-небудзь марыць. А ягоны гаспадар яшчэ глыбейшы».
  
  
  "О? І хто гэта можа быць?" - спытаў Вернекс. "Я думаю, мы ўсе хацелі б даведацца асобу таямнічага працадаўцы, які наняў нас на гэтую працу".
  
  
  Няўжо ён занадта шмат аддаў? - падумаў Абу-Бакір. Ён вырашыў згуляць хітрасць. «Уладар Махтара? Чаму, вядома, ніхто іншы, як Бог. Алах - уладар усіх людзей».
  
  
  "Глыбока", - усміхнуўся Вернекс. "Гэта вельмі глыбока".
  
  
  Кіруючы адной рукой, Салано пастукаў па скрыні з лодкай, прыкручаны да маснічыны. "Што ўнутры?"
  
  
  Вернекс адкрыў вечка і пачаў капацца ў рыштунку. «Карты… компас… сігнальны пісталет… лёска… аптэчка… усё, што трэба для марскога круізу. Наш бос вельмі ўважлівы».
  
  
  «Хто б ён ні быў, - сказаў Салана.
  
  
  "Мой бос - людзі, масы".
  
  
  "Так, так, усё, што скажаш".
  
  
  "Суперба" выйшаў з ценю карабля ў асляпляльную паўнату паўдзённага сонца. Салана надзеў палярызаваныя сонцаахоўныя акуляры Porsche. Ён адкрыў дросель. Лодка плыла на поўдзень.
  
  
  Вернекс закрычаў, каб яго пачулі скрозь роў двух бартавых рухавікоў. "Я не супраць сказаць вам, я рады, што пакінуў карабель!"
  
  
  Абу-Бакір ухапіўся за гэта. "Вы баяліся".
  
  
  "Выбуху карабля? Вядома!"
  
  
  «Ха! Я не баяўся». Ухмыляючыся, Абу-Бакір адкінуўся на спінку крэсла з выглядам перавагі, як быццам у яго быў Вернекс, праўзыходны ўсіх на ўсе часы.
  
  
  У карме "Меліна" на поўначы паменшылася. На захадзе адкрытае мора распасціралася да выгнутага гарызонту. На ўсходзе ляжаў разрослы горад Тэль-Авіў, сучасныя будынкі вырасталі, як крышталі, са скал гэтай старажытнай зямлі. Сапраўднае саступіла месца мінуламу, калі з поўдня адкрыўся стары партовы горад Яфа.
  
  
  Менш чым за чвэрць гадзіны рыўком яны аказаліся ў межах дасяжнасці мэты.
  
  
  У некалькіх мілях на поўнач ад Ашкелона і Ашдода берагавая лінія выгіналася ў бок мора, утворачы мыс. На яго вяршыні знаходзіўся нафтавы комплекс Шамаш, нядаўна пабудаваная нафтабаза са сховішчамі і нафтаперапрацоўчымі прадпрыемствамі.
  
  
  Мішэнь ракетчыкаў.
  
  
  Запанавала цішыня, калі Салана выключыў маторы і спыніў лодку дастаткова далёка, каб не прыцягваць увагу цікаўных.
  
  
  Удалечыні міма штучнай гавані плылі шматлікія невялікія судны. Каля прычалаў гэтага месца даўжынёй у чвэрць мілі стаялі два трансатлантычныя супертанкеры, якія выгружалі свой каштоўны груз. Сапраўды каштоўна для краіны, якая імпартуе 100 працэнтаў свайго паліва.
  
  
  Вялізны галоўны комплекс узвышаўся над гаванню, як зачараваны горад. На вялізных серабрыстых цыліндрах і сферах быў нанесены тлусты бела-блакітны лагатып дзяржаўнай кампаніі "Шамаш" у выглядзе сонечных прамянёў. Гэтыя рэзервуары для захоўвання былі працяты тонкай сеткай масткоў, труб і апорных стоек. Гэта была сцэна бурнай дзейнасці.
  
  
  Вернекс аблізнуў вусны і парушыў цішыню. "Адстрэл качак".
  
  
  «Прасцей, - сказаў Салана. "Качкі не сядзяць на месцы, чакаючы, што ты іх знясеш".
  
  
  "Не будзем прымушаць іх чакаць".
  
  
  "Узламайце пускавыя ўстаноўкі!" - Прагыркаў Эліяс.
  
  
  "Так, вядома". Вернекс накіраваўся на карму, дзе чакала зброю. Яны былі спакаваныя ў мяшкі, а не ў скрыні, каб паменшыць вагу і максымізаваць хуткасць лодкі.
  
  
  Па сутнасці, Superbo уяўляла сабой марскую ракетную платформу. Ракетчыкі праносіліся ў гавань, знішчалі комплекс і любыя іншыя зручныя мэты, такія як танкеры, а затым імчаліся да месца сустрэчы.
  
  
  Вернекс, Эліяс і Абу-Бакір разарвалі зашпількі ярка-аранжавых нейлонавых сумак. Адкрыццё зброі пагрузіла іх у першапачатковае ажыўленне, свайго роду сэксуальна напружаны транс. У сапраўдны момант Абу-Бакір нават забыўся аб сваёй млоснасці, хоць і не аб сваім наўмысным падвойным кросе.
  
  
  За выключэннем таго, што Салана прыйшоў першым.
  
  
  "Прывітанне!" Салана сказаў гэта яшчэ два разы гучна, перш чым астатнія паднялі вочы. Калі яны гэта зрабілі, яны ўбачылі пісталет у яго руцэ.
  
  
  Гэта быў масіўны квадратны пісталет Токарава ТТ-33 савецкай вытворчасці, і ён быў накіраваны на іх.
  
  
  Акрамя таго, іх млоснасць не мела нічога агульнага з марской хваробай.
  
  
  Толькі лёгкая хваля, якая пляскае па корпусе, парушыла напружаную цішыню.
  
  
  Нарэшце Вернэкс сказаў: "Што гэта, Салана?"
  
  
  "Канец аперацыі".
  
  
  Вымушаная ўсмешка Вернекса рассыпалася па краях. «У нас шмат працы, таму, калі ласка, не жартуйце».
  
  
  Ён прыкідваўся. Ён ведаў, што гэта не жарт. Яго вочы звузіліся, калі ён разлічваў свае шанцы. Ён не мог паверыць, што аказаўся не на тым баку пісталета.
  
  
  "Здраднік!" - усклікнуў Абу-Бакір.
  
  
  «Насамрэч шпіён», - сказаў Салана. «Вечарынка скончана, хлопчыкі».
  
  
  Салана таксама скончыўся. У гэты момант ён перастаў існаваць. Насамрэч ён наогул ніколі не існаваў, нягледзячы на доказы зваротнага. Таму што «Джакама Салана» быў чалавекам, якога ніколі не было. Гэта была штучна створаная асоба, "легенда" на прафесійным жаргоне. Гэта шпіянаж, асабліва шпіянаж тыпу AX.
  
  
  AX быў звышсакрэтным кампанентам разведвальнага супольнасці ЗША. Адна з апошніх сапраўдных таямніц адкрытага, дэмакратычнага грамадства і, цалкам магчыма, апошняя апора гэтага грамадства супраць глабальнай анархіі.
  
  
  Агент AX, які быў «Салана», зараз зняў гэтую асобу, як гарнітур. Яго звалі, яго сапраўднае імя - Нік Картэр.
  
  
  Пад кодавым імем N3, Картэр быў лепшым кілмайстрам AXE.
  
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Эліяс ашалеў.
  
  
  Будучы фаталістам, ён ведаў, што калі-небудзь яго нумар з'явіцца, гэтак жа як ён ведаў, што ніколі не патрапіць у турму, ніколі не будзе ўзяты жывым. Калі ён думаў аб уласнай смерці, яму заўсёды здавалася, што ён выйдзе ў ззянні славы, узяўшы з сабой банду паліцыянтаў, каб скласці яму кампанію ў пекле.
  
  
  Хто быў гэты недарэчны Юда, гэта падступная казурка, якая пагражае яму сваёй недарэчнай гарматай? Такая фанабэрыстасць была абразлівай, і яе нельга было трываць.
  
  
  «Шпіён! Пракляты шпіён!» Гэтая падзея здалася Абу-Бакіру настолькі пацешнай, што ён выліўся істэрычным смехам.
  
  
  Равячы, Эліяс кінуўся на Картэра.
  
  
  Кілмайстар не стаў марнаваць дарма словы. Ён зрабіў два стрэлы ў Эліяса, абодва трапленні патрапілі ў тулава. Але калі прыходзіць у рух такое вялікае цела, яго цяжка спыніць.
  
  
  Картэр паспрабаваў ухіліцца ад імклівага рыўка баскаў, але цесната пярэдняга купэ пакідала яму мала месца для манеўру. Эліяс урэзаўся ў яго, збіўшы яго з ног.
  
  
  Картэр цяжка зваліўся, уразіўшы плячыма лодкавы бокс. Яго пісталет са злосным ударам стукнуўся аб корпус, але нейкім чынам ён утрымаў яго.
  
  
  Эліяс валяўся на Картэры, спрабуючы перахапіць дыханне. Вялізныя рукі абшукалі горла агента, знайшлі яго, сціснулі.
  
  
  Сіла гэтай зруйнавальнай хваткі была надзвычайнай. Калі б Эліяс не аслабеў ад двух куль у жывот, ён бы павярнуў Картэру шыю, як калі б гэта была курыца.
  
  
  «Забі яго! Забі яго!»
  
  
  Вернекс выцягнуў з кішэні пісталет і пачаў страляць. Ён быў хуткі, але не дакладны. Разарвалася тры стрэлы: адзін бясшкодна патрапіў у мора, а два іншых не патрапілі ў Картэра, трапіўшы ў Эліяса.
  
  
  Баск скалануўся ад пранікальнага ўдару кулі. Ён апошні раз сціснуў шыю Картэра, затым абмяк.
  
  
  Страсянуўшыся ад істэрыкі, Абу-Бакір зняў аўтамат. Лютасць і страх абудзілі ў ім жаданне забіваць.
  
  
  "Не!" Вернекс ведаў, што здарыцца, калі Абу-Бакір стрэліць чаргой з АК-47: кулі разарвуць шпіёна наскрозь, выб'юць органы кіравання, праб'юць дно лодкі.
  
  
  Яго вольная рука адчайна махнула рукой. "Не трэба! Ты нас патопіш!"
  
  
  Але Абу-Бакіра нельга было ўспомніць. Ён пераключыў селектар на аўтаматычную стральбу, чаго Вернекс і баяўся. Ён пацягнуўся да спускавага кручка, калі Вернекс стрэліў у яго.
  
  
  Стрэленая ва ўпор, куля з мясістым стукам упілася ў здзіўленага палестынца і патрапіла яму ў бок.
  
  
  Абу-Бакір пахіснуўся, застагнала. Ён размахваў руляй аўтамата, калі Вернекс стрэліў у яго яшчэ два разы, крычучы: "Памры, памры!"
  
  
  "Не, ты памрэш!" Абу-Бакір разгарнуў аўтамат, пакуль той не паказаў на Вернекса.
  
  
  Крык Вернэкса быў заглушаны ровам хуткастрэльных снарадаў. Ён быў знішчаны разам са сваім крыкам, быўшы разрэзаным амаль напалову працяглым выбухам.
  
  
  Яго мёртвая вага стукнулася аб дно лодкі.
  
  
  Праз імгненне да яго далучыўся Абу-Бакір. Сагнуўшыся наперад на каленях, тэрарыст выпусціў зброю і прыціснуўся да раздробненай грудзей.
  
  
  Кроў пакрыла яго рукі, капаючы скрозь пальцы. Чырвоная пена тапырылася з яго стогнучага рота.
  
  
  Усё гэта адбылося ўсяго за некалькі секунд.
  
  
  Нік Картэр быў не з тых, хто глядзіць у зубы надараванаму каню. Ён круціўся, вызваляючы верхнюю частку цела ад Эліяса, пакуль не сеў. Яго пісталет намаляваў пацеру на схіленай галаве Абу-Бакіра. Ён націснуў на курок, каб нанесці ўдар.
  
  
  Нічога не здарылася.
  
  
  Токараў, відаць, затрымаўся, калі вытрымаў гэтае моцнае падзенне.
  
  
  Гарачае святло мігцела за плёнкай пацьмянелых вачэй Абу-Бакіра. Ён з першага погляду ацаніў сітуацыю.
  
  
  Картэр павярнуў затвор, беспаспяхова спрабуючы вызваліць затвор пісталета.
  
  
  "Аааа ... праблемы, шпіён?" Пасмейваючыся, Абу-Бакір падняў вінтоўку. Ён перастаў хіхікаць, закашляўшыся крывёй, але працягваў усміхацца.
  
  
  Нават які заклінаваў пісталет на нешта падыходзіць. Картэр кінуў яго ў Абу-Бакіра. Ён бясшкодна адскочыў ад пляча палестынца,
  
  
  але Картэр добра выкарыстаў прадстаўленую ім дзель секунды.
  
  
  Кілмайстар адчыніў вечка скрыні лодкі, схапіў сігнальны пісталет і стрэліў. Мініяцюрнае сонейка вырвалася са ствала, узарваўшыся квадратам пасярод усмешлівага твару Абу-Бакіра.
  
  
  Палестынец з крыкам ускочыў, яго абпаленая плоць закіпела. Яго твар ператварыўся ў абвуглены дымлівы кавалак мяса. Размахваючы рукамі, бароды і валасы гарэлі, твар раставаў, ён адскочыў ад борта лодкі.
  
  
  Ён занадта моцна стукнуўся аб планшыр левага борта і перавярнуўся за борт. На месцы, дзе ён упаў у мора, быў адзначаны вялікі ўсплёск. Яго рыштунак ціснуў на яго, і ён хутка схаваўся з-пад увагі.
  
  
  Нік Картэр выцягнуў ногі з-пад Эліяса і забраўся на сядзенне за рулём. Ён расцягнуўся там, папраўляючыся, ацэньваючы свае траўмы.
  
  
  Яго горла балела ад мёртвай хваткі баскаў. Ён ледзь мог глытаць. Там, дзе ён стукнуўся аб лодку, яго верхняя частка спіны была падобная на адзін вялікі сіняк. Яго рэбры былі пабітыя, але цэлымі. Ён быў задубелым, хісткім і балючым, але нічога не зламалася.
  
  
  Яму пашанцавала, што ён так лёгка адкараскаўся. Асабліва пасля таго, як нарабіў такую ​​глупства.
  
  
  Яму трэба было забіць усіх траіх без папярэджання, але ён хацеў убачыць выраз іх твараў, калі яны выявілі, што іх місія правалілася. Гэтае невялікае асабістае задавальненне ледзь не каштавала Картэру жыцця. Ён прысягнуў, што не дазволіць сваім эмоцыям замінаць працы.
  
  
  Высока над галавой срэбны струмень рассек мелава-белы інверсійны след над далёкім блакітным купалам неба. Ззяла сонца. Картэр уяўна прадставіў залатыя пляжы Тэль-Авіва, запоўненыя аматарамі забаў у гэты цудоўны дзень.
  
  
  І ў любы момант «Меліна» зробіць апошні прабег, магчыма, ужо робіць гэта, нават зараз...
  
  
  Час рухацца.
  
  
  Картэр пакруціў галавой, змагаючыся з галавакружэннем. Ён адкінуў валасы, якія ўпалі на яго твар, зачасаў іх пальцамі. Яго рукі былі дастаткова цвёрдымі.
  
  
  Застагнала, ён спатыкнуўся на карму, прабіраючыся праз Эліяса і Вернекса. Ён не бачыў ніякіх слядоў Абу-Бакіра, ні нават рабаціны ці бурбалкі. Вельмі дрэнна. Фракцыі Абу Нідаля з Фронту вызвалення Палестыны проста прыйшлося б абысціся без яго.
  
  
  Ён узяў Токарава і пакруціў галавой. Нават Саветы адмовіліся ад гэтага на карысць Макарава С.Л. Гэта было тое, што ён атрымаў за выхад у поле без Вільгельміны, яго смяротнага Люгера. Але ён знаходзіўся пад найглыбейшым прыкрыццём і не мог рызыкаваць, што яго пазнаюць як грознага аператыўніка AX, які знішчыў так шмат галоўных варожых агентаў з дапамогай 9-мм люгера.
  
  
  Калі «Такараў» заклінавала, гэта быў трывожны момант, але ў Картэра былі рэсурсы. Калі б сігнальнага пісталета не было пад рукой, у яго ўсё роўна быў бы козыр у рукаве - у літаральным сэнсе. Ён не пакінуў дома ўсіх сваіх старых сяброў.
  
  
  Ён кінуў пісталет у мора. Нетутэйша час падняць сур'ёзную артылерыю. На шчасце, іх у яго была поўная лодка.
  
  
  Ён таксама быў поўны крыві. Труп Вернэкса расцягнуўся на зброі. Працяглы выбух Абу-Бакіра рассек Вернекс пасярэдзіне. Калі Картэр падняў мёртвага чалавека, верхняя палова Вернекса аддзялілася ад яго ніжняй.
  
  
  З усіх сіл імкнучыся стрымаць змесціва свайго страўніка, Картэр выкінуў абедзве паловы за борт. Рыбы сёння добра накормяцца.
  
  
  Эліяс мог нейкі час заставацца на месцы. У Картэра не было ні часу, ні сіл, каб перабіць гэты велізарны гмах.
  
  
  Ён выцягнуў наперад дзве даволі сухія торбы са зброяй і паклаў іх на пасажырскае сядзенне. Адкрыўшы адзін, ён дастаў гранатамёт.
  
  
  Партатыўны кулямёт для стральбы з пляча, гладкаствольная труба для стральбы ўяўляла сабой кавалак аліўкава-шэрай пластмасавай трубы даўжынёй тры футы і таўшчынёй з чалавечую руку. Тарцы былі зачыненыя ахоўнымі кажухамі, а прыцэльны і спускавы механізмы былі адкінуты ўніз.
  
  
  Картэр зняў торбу з іншай пускавы ўстаноўкі, зафіксаваўшы абедзве пад рукой. Ён знайшоў свае сонцаахоўныя акуляры пад пультам кіравання, цэлымі і цэлымі. Апрануўшы іх, ён зірнуў на комплекс Шамаша. Ён таксама быў цэлым і цэлым.
  
  
  «З такім жа поспехам можна зрабіць гэта стыльна, - падумаў Картэр. Ён надзеў сваю яхтавую фуражку, злёгку нахіліўшы яе.
  
  
  Ён разгарнуў Superbo, разгарнуўшы яе так, каб яе лук быў накіраваны на поўнач, затым шырока адкрыў дросель. Катэр узляцеў, як куля.
  
  
  Далёкі сілуэт Меліны быў бачны, калі Картэр выявіў, што ён не адзін.
  
  
  Ваганне слізгальнай цені, усхліпвае бурчанне, шэпт руху, больш адчувальны, чым чутны з-за пульсавалых рухавікоў ...
  
  
  Картэра ўдарыла нешта накшталт тоны цэглы.
  
  
  Эліяс не памёр. Смяротна паранены баск, якога цяжка забіць, гуляў дохлага апосума, збіраючы рэшткі некалі вялікай сілы, каб зрабіць апошнюю спробу.
  
  
  Падняўшыся за Кілмайстрам, Эліяс абвіў рукамі шыю Картэра і з усіх сіл стараўся зламаць яе.
  
  
  Ён ужыў задушлівы захоп. Праца ззаду давала яму перавагі ў вазе і рычагу ўздзеяння, якія толькі часткова кампенсаваліся яго слабасцю. У поўнай сіле Эліяс мог без працы зламаць Картэру хрыбетнік.
  
  
  Картэр адпусціў руль. Superbo накіраваўся наперад на поўным ходу. Картэр схапіўся за валасатае перадплечча таго хто стараўся раздушыць яго гартань.
  
  
  Ён прыціснуўся падбародкам, каб спыніць спробу.
  
  
  Лодка выйшла з-пад кантролю. Калыхаючыся, палохаючы рыбу, яна небяспечна хілілася з боку ў бок.
  
  
  Галава Эліяса навісла над правым плячом Картэра. Ён хмыкнуў, ахнуў, але нічога не сказаў. Ад яго дыхання пахла зверам, яно было гарачае, агіднае, пахкае крывёй.
  
  
  Картэр не змог вырвацца з захопу да таго, як Эліяс зламае яму шыю, таму ён спыніў спробы. Замест гэтага пальцы яго правай рукі стуліліся на Х'юга.
  
  
  Х'юга, прэцызійны штылет у замшавых ножнах, прывязаны да ўнутранага боку правага перадплечча Кілмайстра. Х'юга, стары і дарагі сябар, быў козырам у яго рукаве.
  
  
  Роў гуў у ягоных вушах. Цемра затуманіла яго зрок, цемра, якая згушчалася з кожнай секундай, дросельная засланка перакрывала кісларод у яго мозгу. Каляровыя агні скакалі перад яго вылупленымі вачыма, бліскаючы вясёлкавымі кропкамі на чорным полі.
  
  
  Удушэнне было недастаткова хуткім, каб задаволіць Эліяса. Ён прымусіў Картэра закінуць галаву, каб зламаць сабе шыю аб спінку сядзення.
  
  
  Паторгванне мускулаў рукі Картэра спатыкнула подпружиненные ножны Х'юга, і дзяржальня апынулася ў яго руцэ. Ён наносіў удары праз плячо з усіх сіл, так моцна, што яго рука паколвала да локця ад сілы ўдару.
  
  
  Пачуўся жудасны храбусценне, калі штылет упіўся ў лоб баскоў, прабіў чэрап і затрымаўся глыбока ў мозгу. Смерць наступіла імгненна.
  
  
  Эліяс упаў, як бычок з сякерай у ілбе.
  
  
  Картэр схапіўся за штурвал, вяртаючы лодку пад кантроль. Знізіўшы хуткасць да пары вузлоў, ён праверыў, ці сапраўды Эліяс на гэты раз мёртвы.
  
  
  Сапраўды быў. Але ён усё яшчэ мог аказаць важную паслугу Майстру забойстваў.
  
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  Капітан Фармінгдэйл добра ведаў сваю агідную рэпутацыю сярод маракоў. Гэты ярлык «Ёна», які вісеў у яго на шыі, як альбатрос, быў глупствам, глупствам і да таго ж страшэнна несправядлівай. У кожнага марака была свая доля няўдач на працягу жыцця, праведзенага ў моры. Навошта выдзяляць беднага старога Фармінгдэйла для абразы?
  
  
  Так, ён прызнаў бы сваю долю няўдач і шмат чаго іншага, але насамрэч ні ў адным з іх не было яго віны. Любы капітан мог кіраваць адной з марскіх кананерскіх лодак Яе Вялікасці на пясчанай водмелі на рацэ Янцзы, што справакавала міжнародны крызіс. У інцыдэнце з нафтавым танкерам, які разбіўся аб скалы ў Брэтані, які апаганіў французскае ўзбярэжжа разлівам шырынёй у мілю, ён абвінаваціў няякаснае навігацыйнае абсталяванне і злачынна неэфектыўных падпарадкаваных.
  
  
  Зусім нядаўна ён камандаваў караблём, які перапраўляў паломнікаў праз Чырвонае мора ў Меку. Пазбягаючы векавой традыцыі, калі лодка затанула падчас шторму, ён і каманда выратаваліся ў адзіных выратавальных шлюпках, у той час як пасажыры спусціліся на дно разам з караблём. Чыя гэта была віна? Суднаўладальнік за недастатковую колькасць выратавальных шлюпак? Божа, за тое, што паслаў шторм?
  
  
  Бедства зрабіла яго персонай нон грата ў гэтых водах, але мела спрыяльны эфект, бо ён прыцягнуў увагу яго цяперашніх працадаўцаў. Кожнае воблака мае срэбную падшэўку, і гэта дазваляла яму набіваць кішэні не срэбрам, а золатам.
  
  
  Золата ўжо было дэпанавана на яго нумарны банкаўскі рахунак у Цюрыху. Перадаплата была яго асабістым страхавым полісам, каб прадухіліць забойства паплечнікаў, каб зэканоміць на ганарары.
  
  
  У яго кішэні зараз ляжаў маленькі пісталет 32-га калібра. Не тое каб ён думаў аб здрадзе. Але было бязглузда заставацца без зброі сярод узброеных людзей.
  
  
  Ён спусціўся ў кавернозны трум карабля, каб праверыць наяўнасць узрыўчаткі.
  
  
  Паветра пад палубай было густым, гнятлівым, бачным як смуга. Нячастыя пражэктары адкідаюць доўгія слупы святла ў шырокае цьмянае прастору.
  
  
  Выбухоўка была дастаўлена ў каністрах па 50 галёнаў, упакаваных па чатыры ў скрыню. Скрыні былі складзеныя вялікімі кубікамі, абгорнутыя ланцугамі і звязкамі, каб прадухіліць іх зрушэнне нават на невялікі градус. На скрынях была выгравіравана зманлівая этыкетка «Аліўкавае масла».
  
  
  Узбраенне паступіла са старой схованкі з боепрыпасамі, які застаўся пасля адной з частых выбліскаў грэка-турэцкай грамадзянскай вайны на востраве Кіпр. Груз купляўся за бясцэнак, але гэта не было выгаднай здзелкай.
  
  
  Пасля вытрымкі ў вільготным памяшканні пластыка пачала пацець. На каністрах зіхацелі росообразные кропелькі кандэнсату, канцэнтраванай вадкай эсэнцыі С-4. Кожная вельмі лятучая кропля магла зрабіць міні-выбух, здольны адарваць руку чалавека. Усяго адна мог выклікаць ланцуговую рэакцыю, якая ўзарвала ўвесь груз.
  
  
  Кроплі выціралі - акуратна. Але яны працягвалі з'яўляцца.
  
  
  Здавалася залішнім мець Хасіма і Алі, падрыўнікоў, свідравых дэтанатараў для ключавых кропак спрацоўвання ў складзеных скрынях, але нестабільная выбухоўка - гэта дзіўна. Ніхто не хацеў рызыкаваць, што выбух можа не адбыцца ў тэрмін.
  
  
  Ліванская моладзь смяялася і жартавала падчас працы. Фармінгдэйл нахмурыўся. «Гэтыя хлопцы ставяцца да гэтага даволі лёгка, ці не так?»
  
  
  «Паказваць страх - гэта не па-мужчынску. Яны не баяцца», - сказаў Махтар.
  
  
  “У асцярожнасці няма нічога нечалавечага. Толькі не з гэтым грузам. Гэта парахавая бочка.
  
  
  Нагадаю, я б не ўзяўся за гэтую працу, калі б ведаў аб стане грузу. Не, калі мне, чорт вазьмі, не заплацяць больш”.
  
  
  «Майму дырэктару сказалі пра іх нізкую якасць. Галовы будуць каціцца… але гэта не павінна нас турбаваць».
  
  
  "Я ўсё яшчэ адчуваю, што заслугоўваю прэмію за гэты надзвычай небяспечны прабег..."
  
  
  «Хадземце, капітан. Вам добра заплацілі, дастаткова, каб пакрыць любую рызыку. Акрамя таго, мой прынцыпал лічыць свае кантракты жорсткімі».
  
  
  «Між іншым, стары, хто ж гэты твой таямнічы дырэктар? Я ў гэтым таксама глыбока, як і ты. Гэта правільна, што я павінен ведаць, хто мяне наняў».
  
  
  «Калі б ты ведаў асобу майго дырэктара, стары, ты хутка быў бы вельмі мёртвы», - сказаў Махтар. І ён усміхнуўся.
  
  
  «Вось гэта жахлівая ўсмешка», - падумаў Фармінгдэйл. Ці было гэта хітрасцю ўяўлення ці яго зубы на самой справе былі заменчаныя?
  
  
  Фармінгдэйл прачысціў горла. «Так. Правільна. Што ж, тады мы больш не будзем аб гэтым казаць. Мне ўсё роўна, хто - божа!
  
  
  Хасіму патрэбен быў дэтанатар. Алі кінуў яму адзін. Хасім злавіў гэта і вярнуўся да працы.
  
  
  Дэтанатары таксама былі хітрымі і лятучымі. Калі б Хасім намацаў улоў і выпусціў яго, на гэтым усё магло б скончыцца.
  
  
  Фармінгдэйл збялеў. «Гэты пракляты дурань мог нас усіх падарваць!»
  
  
  "Так, гэта было даволі нядбайна". Махтар рэзка звярнуўся да двух шыітаў. Слабага арабскага капітана было недастаткова, каб перавесці сапраўдныя словы, але іх значэнне было зусім ясна. Дурныя ўхмылкі расталі на тварах Алі і Хасіма. З прамымі тварамі, сур'ёзнымі, адкінуўшы ўсякую клаўнаду, яны вярнуліся да працы.
  
  
  "Думаю, я пабягу назад на масток", - сказаў капітан і пабег.
  
  
  Прыгавораныя Алі і Хасім хутка завяршылі сваю задачу. Неўзабаве яны з Махтаром выйшлі з трума. Пасля змрочнай пагрозы яркае сонечнае святло было такім жа хвалюючым, як прыпынак пакарання.
  
  
  "Хвілінку, калі ласка", - сказаў Махтар.
  
  
  Алі з нудой глядзеў на калыхаецца за кармой лодку. «Часу становіцца мала, брат. Няўжо нам не сысці?»
  
  
  «Ваша неразважлівасць паставіла пад пагрозу нашу місію».
  
  
  Хасім вярнуўся ў прыўзнятым настроі. «Алах не пажадаў, каб мы памерлі ўнізе. Няўжо гэта не так? Інакш нас бы тут не было, гаворачы пра гэта».
  
  
  "Праўда." Махтар пацягнуўся, нібы хацеў аслабіць каўнер. "Алах жадае, каб ты памёр тут ад маёй рукі".
  
  
  Махтар выцягнуў кінжал, укладзены ў ножны ззаду курткі, паміж лапаткамі. Рэзаўшы яму ўпоперак, ён перарэзаў горла Хасіму з такой сілай, што ліванец ледзь не былі абезгалоўлены.
  
  
  Булькаючы ад недаверу, Хасім плюхнуўся на калоду.
  
  
  "Не!" У жаху Алі адступіў, разгарнуўся і пабег.
  
  
  Спрытная пстрычка запясці строс кроў з ляза. Кідок Махтара прымусіў яго закружыцца ў паветры. Ён ударыў Алі ў шырокую спіну.
  
  
  Алі тузануўся, зрабіў яшчэ некалькі крокаў наперад і пацягнуўся за нажом. Перш чым ён авалодаў ёю, смерць авалодала ім.
  
  
  Па волі выпадку капітан Фармінгдэйл завярнуў за кут і з'явіўся якраз своечасова, каб Алі зваліўся тварам уніз да яго ног. «Што… якога д'ябла тут робіцца?»
  
  
  Махтар вырваў свой клінок з трупа, выцер яго аб кашулю Алі перад тым, як укласці ў ножны. «Хасім і Алі палічылі за лепшае застацца на борце».
  
  
  «Хммм? Ах так. Не магу сказаць, што вінавачу цябе, стары. Гэтыя дамы ўспрынялі гэта занадта лёгка, на мой густ».
  
  
  Махтар і капітан хутка падышлі да рубкі. Цяпер, калі ўзрыўчатка ўзброена, чым раней яны пакінуць карабель, тым лепш.
  
  
  Побач з Гарджыясам за рулём стаяў прапаршчык Біная Керфуд, былы служачы лівійскага флоту. Доўгавязы малады чалавек з сумнымі вачыма падахвоціўся на місію, каб нанесці ўдар па сіянісцкіх саюзнікам Вялікага Сатаны, Злучаным Штатам.
  
  
  "Ёсць неспакой?" - спытаў Фармінгдэйл.
  
  
  «Не», - адказаў Горгіяс.
  
  
  «Наша гісторыя на вокладцы дзейнічае як крывавае зачараванне. Ізраільцяне ўсё яшчэ вераць, што мы едзем у Яффо з грузам аліўкавага алею! Пракляты разумнік, ваш бос - разумны і дбайны!
  
  
  "Я ведаю гэта", - сказаў Махтар. "Хутка свет даведаецца пра гэта".
  
  
  Канчатковым пунктам прызначэння "Меліны" была залатая паласа пляжу, якая належыць раскошным гатэлям Тэль-Авіва, пляж, які зараз перапоўнены сотнямі, калі не тысячамі турыстаў і мясцовых жыхароў. Керфуд будзе пілатаваць мелкасядзячы карабель на плыткаводдзе, пасадзіўшы яго на мелізну.
  
  
  Што адбудзецца далей, у некаторых дэталях было пытаннем здагадак, хоць жудасны зыход ніколі не падвяргаўся сумневу. Груз можа ўзарвацца ад удару аб дно, а можа і не.
  
  
  Калі выбухне, добра. У адваротным выпадку Керфуд актываваў свой партатыўны радыёперадавальнік, задаўшы частату, якая запускала б спачатку дэтанатары, а затым тоны выбухоўкі.
  
  
  "Меліна" была самай вялікай у свеце марской супрацьпяхотнай бомбай. Выбух ператворыць яе ў буру распаленай дабяла сталі, кожны аскепак якой стане смяротнай ракетай. Гледачоў, якія тоўпіліся на беразе, скасіла б, як пустазелле пад касой.
  
  
  "Ты гатовы?" - спытаў Махтар.
  
  
  "Я гатовы", - сказаў Керфуд.
  
  
  Махтар абняў яго. "Мы зноў сустрэнемся ў раі".
  
  
  "Я не падвяду!"
  
  
  Капітан Фармінгдэйл энергічна салютаваў лівійцу. "Працягвай!"
  
  
  Горгі патрос руку Керфуда мармычучы: «Удачы… эээ, гэта значыць, э, я маю на ўвазе… ну, вы разумееце, пра што я».
  
  
  "Давай, давай прыбіраемся адсюль да д'ябла!" - сказаў Фармінгдэйл.
  
  
  Капітан, першы памочнік капітана і Махтар выйшлі з рулявой рубкі. Махтар дазволіў сабе апошні позірк. Усё было ў парадку. Керфуд заняў гераічную пазіцыю, усведамляючы сваю цэнтральную ролю і поўны рашучасці наладзіць добрае шоу. Яго погляд шукаў за гэты гарызонт, у мір будучы.
  
  
  Махтар быў вялікім прыхільнікам сістэм рэзервовага капіявання. Капітан запэўніў яго, што будзе лёгка ўстанавіць аўтаматычнае кіраванне, каб накіраваць карабель да берага, але Махтар не давяраў тэхніцы. Ён быў больш задаволены, што Керфуд пілатаваў апошні шлях.
  
  
  Ён не давяраў людзям не менш, чым машынам. Вось чаму ў яго быў другі перадатчык, блізнюк таго, што быў у Керфуда. Калі ў лівійца не вытрымае нервы, калі ён адмовіцца ад сваёй спробы самагубства, Махтар узарве бомбу з дапамогай дыстанцыйнага кіравання.
  
  
  І Керфуд ведаў гэта. У любым выпадку, асуджаны, у яго былі ўсе падставы памерці слаўным героем і пакутнікам.
  
  
  Махтар пакінуў яго там, стоячы ля руля.
  
  
  Няма сэнсу лайдачыць зараз. Махтар паспяшаўся прайсці па галерэі правага борта. Сам сабе ён сказаў: "Так пачынаецца аперацыя Іфрыт!"
  
  
  Горгіяс і капітан стаялі ля парэнчаў, Фармінгдэйл разглядаў паўднёвы гарызонт у бінокль.
  
  
  Дзіўна... насамрэч аперацыя павінна была пачацца ўжо з уражлівага разбурэння комплексу Шамаша. Але Махтар не чуў аддаленага рэха выбухаў. Прыкрыўшы вочы ад яркага святла, ён паглядзеў на поўдзень. Ніякае дымнае пекла не цешыла яго вочы.
  
  
  Што ён сапраўды бачыў, дык гэта тое, што Суперба імчаўся да яго.
  
  
  "Я кажу! Гэта страшэнна дзіўна!" Збянтэжанасць Фармінгдэйла змянілася абурэннем, калі бінокль вырваўся з яго рук. «Тут, зараз няма падставы для грубасці!»
  
  
  Махтар глядзеў у акуляры.
  
  
  Катэр імчаўся, слізгаў па хвалях, пакідаючы белы след над вадой, ідучы па захапляльнай траекторыі прама да карабля.
  
  
  * * *
  
  
  У Ніка Картэра была кампанія на яго выкрыцці. Эліяс ехаў разам з ім.
  
  
  Несумненна мёртвы, Баскаў быў прывязаны прама да сядзення побач з Картэрам, прышпілены парай павуціных рамянёў, у руках у яго была заціснутая вінтоўка.
  
  
  Гэта была простая, адчайная стратэгія - прынада для прыцягнення варожага агню. Абаронцы карабля не ведалі, што Эліяс не быў у гэтым з Картэрам, нават не ведалі, што ён мёртвы. Здалёк ён выглядаў дастаткова жывым. Труп-прынада падвоіў мэты, паменшыўшы ўдвая шанцы Картэра злавіць кулю.
  
  
  Ракетныя ўстаноўкі былі самымі дасканалымі з наяўных. Адна ў Картэра была запраўлена, вечкі былі зняты, прыцэльны і спускавы механізмы на месцы. Але для правільнай працы зброя патрабавала выкарыстанні абедзвюх рук.
  
  
  Картэр вырашыў гэтую праблему. Ён нізка згорбіўся, прапаноўваючы найменш магчымую мэту. Ён быў заціснуты ў сядзенне, скрыжаваўшы ногі, босыя ступні ціснулі на руль. Падстаўка для гранатамёта шчыльна прылягала да яго пляча, яе якая пашыраецца рулі перасякала лабавое шкло Вентуры лодкі. Ён адкрыў Superbo і на поўнай хуткасці ірвануў наперад.
  
  
  Размах паўночнага гарызонту адступіў; карабель маячыў перад ім. Ён мог адрозніваць якія рухаюцца па дарожках постаці, адчайна жэстыкулюючыя.
  
  
  Яны ведалі, што ён ідзе за імі.
  
  
  Меліна расла і расла, яе чорны корпус выгінаўся ўверх. Ён засланяў усё больш і больш марскога пейзажа, запаўняючы яго поле зроку.
  
  
  У яго стралялі. Кулі хвасталі над галавой, гудзячы, як раз'юшаныя чмялі. Іх цэлы вулей. Адзін разбіў лабавое шкло. Сонцаахоўныя акуляры Картэра абаранялі яго вочы ад смецця.
  
  
  Катэр скалануўся ад трапляння ў яго куль, якія рваліся. Эліяс тузануўся з боку ў бок, калі кулі разарвалі яго галаву і плечы.
  
  
  Тым не менш, шлях Superbo працягваўся. Картэр быў занадта блізка, каб прамахнуцца. Калі ён падыдзе нашмат бліжэй, ён не зможа своечасова вырвацца.
  
  
  * * *
  
  
  Капітан Фармінгдэйл заламаў рукі і застагнаў: "Што за херня!"
  
  
  Людзі Махтара выстраіліся ўздоўж парэнчаў, страляючы з аўтаматаў, як пажарныя шлангі, выкачваючы патокі кулі. Іх мэта была бескарыснай, пераважная большасць стрэлаў бясшкодна праносіліся над мэтай або раскідвалі ваду вакол яе.
  
  
  "Ён збіраецца нас пратараніць!" - усклікнуў Фармінгдэйл.
  
  
  Горгіяс павярнуўся да капітана. "Пракляты Ёна!"
  
  
  «Ты злуешся? Што ты робіш ?! Не, не трэба…»
  
  
  Рыча, першы памагаты капітана паспрабаваў задушыць шкіпера.
  
  
  Махтар крычаў, каб нехта даў яму вінтоўку, але яго людзі былі вельмі ўсхваляваныя, каб звяртаць на яго ўвагу. У рэшце рэшт, ён вырваў адну з рук здзіўленага стрэлка.
  
  
  Які нарадзіўся і вырас у пустыні налётчык - і як доўга ён мінуў з гэтай пустыні на службе ў свайго гаспадара - Махтар валодаў вінтоўкай з ранняга юнацтва. Зброя была яго прыладай; ён мог гуляць на ёй віртуозна. Ён быў выдатным стралком, які мог уразіць усё, што бачыў.
  
  
  Яго далоні пляскалі прыкладам і ствалом, калі ён выхапіў вінтоўку ў свайго чалавека. З плыўнасцю і лёгкасцю майстэрства ён намаляваў кропку на галаве Картэра.
  
  
  І гэта было апошняе, што Махтар калі-небудзь рабіў, бо Кілмайстар стрэліў першым.
  
  
  * * *
  
  
  БУМ!
  
  
  Пускавая ўстаноўка нахілілася ад стрэлу, з рулі вылецела ракета з рэбрамі.
  
  
  Картэр не стаў чакаць вынікаў. Кінуўшы пускавую ўстаноўку, ён схапіўся за штурвал абедзвюма рукамі, моцна павярнуўшы яго направа, і зрабіў паварот амаль на 90 градусаў.
  
  
  Ракета патрапіла ў Меліну прама на мідэлі, прыкладна ў васьмі футах над ватэрлініяй. Яна ўдарыла, як молат Тора.
  
  
  Сталёвыя пераборкі ўзарваліся ад удару бранябойнага снарада, які разарваўся ўнутры карабля. Гэты выбух, якім бы магутным ён ні быў, быў усяго толькі іскрай, якая патрапіла ў парахавую бочачку.
  
  
  Праз некалькі секунд раздаўся бясконца моцны выбух, калі загарэўся выбуханебяспечны груз «Меліны».
  
  
  Каністра за каністрай з C-4 імгненна знікала ў хвалі цяпла, газу і ціскі. Серыя выбухаў адбылася так хутка, што здавалася, быццам гэта адзін усё які ўзмацняецца роў.
  
  
  Ніводны карабель не мог стрымаць абвостранай лютасці. Катаракты полымя выліваліся з люкаў і вентыляцыйных шахт. Палуба і верхнія часткі былі пераўтвораны ў пякучы агністы шар. Палі полымя рассеклі корпус на часткі, рассякаючы яго па швах. Астанкі Меліны ўтварылі маленькую чорную постаць у падставы вялізнага вогненнага слупа.
  
  
  Велізарная якая пашыраецца хваля ціску падкінула Superbo высока ў паветра. Перш чым Картэр змог падумаць аб тым, каб адскочыць, ён ляцеў у адзін бок, а лодка плыла ў іншы.
  
  
  Гіганцкая нябачная рука шпурнула Картэра ў мора, кідаючы яго ўніз, уніз, уніз.
  
  
  Вада мяняла колер, калі ён падаў у глыбіню, з жоўта-зялёнай на цёмна-зялёную, на зелянява-чорную. Струмені насіліся з ім, трэсліся, шпурляючы яго туды-сюды.
  
  
  Вада вібравала з прыглушаным гулам, пакуль працягваліся выбухі.
  
  
  Картэр быў ашаломлены, збіты з панталыку. Які шлях быў уверх?
  
  
  Сярэбраныя бурбалкі струменіліся міма яго, паднімаючыся ўверх. Яны зыходзілі з яго носа і рота. Ён дыхаў вадой. Ён тануў!
  
  
  Ён сачыў за бурбалкамі, выкарыстоўваючы магутныя выспяткі і ўдары. Здавалася, што халоднай аднастайнай чарноцця, якая атачае яго, не было канца. Праз нейкі час ён стаў святлейшым, пераходзячы праз градыент колеру ў зваротным кірунку, ад чорнага да зялёнага і жоўта-зялёнага.
  
  
  Яго галава нарэшце вырвалася на паверхню. Ён закашляўся, задыхаючыся. З рота і ноздраў вывяргалася саланаватая вада, балючая і пякучая.
  
  
  Дзень стаў ноччу. Заслона чорнага дыму закрывала неба, зацямняла сонца. Чырвонае святло вогнішча асвятліў аблокі, крывавіў ваду. Зверху сыпаліся абломкі.
  
  
  Тое, што засталося ад корпуса "Меліны", раскалолася напалам. Феерверкі хлынулі з двух палов карпусоў, якія хутка танулі. Нафта пацякла з абломкаў, як чорная кроў, расцякаючыся па каламутнай вадзе.
  
  
  Калі палоўкі апусціліся, утварыўся вір. Усмоктванне пацягнула Картэра, спачатку асцярожна, затым прагна, патрабавальна.
  
  
  Ён ударыў, адплываючы ад пашыраецца віхуры, імкнучыся не праглынуць алей.
  
  
  Асобныя плямы алею гарэлі, хутка зліваючыся ў вогненную коўдру. Жар паколваў плоць Картэра. Вада стала цяплейшай, нашмат цяплейшай.
  
  
  Палаючае кольца наступіла яму на пяткі, ледзь не дагнаўшы. Ён плаваў пад вадой.
  
  
  Калі ён падышоў, каб дыхаць, яго акружылі полымя і задушлівы дым. Ён цяжка дыхаў, пайшоў пад ваду і паплыў, пакуль не падумаў, што яго лёгкія вось-вось лопнуць. «Лепш гэта, - падумаў ён, - чым спаліць іх алейным агнём».
  
  
  Калі ён нарэшце ўсплыў, ён апынуўся за межамі полымя і віруючы. Ідучы па вадзе, ён назіраў, як астанкі Меліны знікаюць з-пад увагі. Шыпячыя аблокі пару падняліся і далучыліся да дыму.
  
  
  Яго ахапіла трывога. Ён схапіў правую руку, з палёгкай выявіўшы, што заспакаяльная сталь Х'юга надзейна замацавана на месцы. Лязо было старым сябрам, і яму было б непрыемна яго страціць.
  
  
  «Пацешна, як усё склалася, - разважаў Картэр. "Меліна" сустрэла свой лёс недалёка ад шумнага порта Яффо. Яфа - старажытны горад, у біблейскія часы які зваўся Іоппіяй - быў месцам, дзе арыгінальны Ёна адправіўся ў злашчаснае плаванне, у выніку якога ён патрапіў ва ўлонне кіта.
  
  
  Капітан Фармінгдэйл, магчыма, ацаніў бы іронію. З іншага боку, ён не мог ужо гэтага зрабіць.
  
  
  Картэр гэта зрабіў.
  
  
  Бераг здаваўся далёкім. Картэр паплыў да яго. Ён не сышоў вельмі далёка, калі ізраільскі патрульны катэр вылавіў яго ў моры.
  
  
  
  Пятая глава.
  
  
  Напярэдадні інцыдэнту з "Мелінай" Абрам Мальц, намеснік памочніка міністра марскога гандлю, паспрабаваў уцячы.
  
  
  Мальц хаваўся ў цені падземнага гаража пад элітным шматпавярховым жылым комплексам у Тэль-Авіве. Чатырнаццаццю паверхамі вышэй за яго жонка дваццаці аднаго года спала і храпла, не звяртаючы ўвагі на тое, што яе муж пайшоў.
  
  
  І абрусам дарога! - падумаў Мальц. Адмовіцца ад гэтай каровы Эстэр было адзіным выхадам з гэтай бязбожнай бязладзіцы.
  
  
  Ён падарожнічаў улегцы. Акрамя адзення на спіне, у яго былі толькі пашпарт, дакументы і кейс-аташэ, набіты гатоўкай.
  
  
  Ён выходзіў са справы, пакуль яшчэ мог. Ён, відаць, быў вар'ятам, каб забрацца так глыбока. Ганьба, поўнае спусташэнне было б лепш. Ягоныя «паплечнікі» займаліся забойствамі гэтак жа нядбайна, як дарожны паліцыянт раздае штрафы.
  
  
  Нават Лемняк баяўся. Лемняк, з яго міжнароднымі сувязямі і квартэтам вялікіх, моцных, добра ўзброеных целаахоўнікаў. Гэта было вырашальным аргументам для Мальца. Калі такі буйны гулец, як Лемняк, спрабаваў выкруціцца і скласці прыватную ўгоду, каб выратаваць сваю шыю - а ён гэта зрабіў - то якія шанцы былі ў яго, Мальца?
  
  
  Менш чым нічога, але ён гэтага яшчэ не ведаў.
  
  
  Пустынны гараж здаваўся трывожным і жудасным апоўначы. Яго састарэлы служыцель утульна ўладкаваўся ў сутарэнным памяшканні і, як звычайна, спаў на працы. Мальц абмінуў яго раней, калі на дыбачках спусціўся ў гараж.
  
  
  Мальц чакаў на ніжняй пляцоўцы лесвіцы, выглядаючы праз злёгку прачыненыя пажарныя дзверы. Гледзячы на прыпаркаваныя машыны, ён нікога не ўбачыў. Гэта суцяшала, бо ён быў упэўнены, што за ім сочаць апошнія некалькі дзён.
  
  
  Ён хацеў быць абсалютна ўпэўненым, што ён адзін, але не мог чакаць вечна. Яму трэба было паспець на самалёт, на рэйс у Нью-Йорк. Калі ён шчасна прыбудзе ў пункт прызначэння, ён звяжацца з уладамі і паведаміць ім.
  
  
  Мальц зрабіў свой перапынак. Ён выскачыў за дзверы, паспешліва накіраваўшыся па праходах да сваёй машыны.
  
  
  Гулі, мігацелі рады потолочных люмінесцэнтных лямпаў. Аднекуль чуўся далёкі гук машын. У далёкім канцы гаража знаходзіўся выйсце, шырокая арка, якая выходзіць на пандус, які падымаўся да ўзроўню вуліцы. Праз яго ліліся начныя гукі клапатлівага горада.
  
  
  Яго машына стаяла пасярод гаража. Мальц важдаўся з ключамі, калі раздаўся свіст.
  
  
  Ён вінавата пачаў, гледзячы ўверх. Свіст пачуўся з вуліцы, але ён нікога не ўбачыў.
  
  
  Нешта заляцела ў гараж.
  
  
  Мальц замёрз, потым растаў. Мусіць, вецер садзьмуў з вуліцы дзіцячы паветраны змей. Толькі - вятры не было. Кайту таксама няма.
  
  
  Гэта была птушка з крыламі, якія ляпалі, вялізная птушка, падобнай якой ён ніколі не бачыў. Ляціць прама да яго, з чатырохфутавым размахам крылаў, залаціста-карычнева-карычневым плямістым целам, злосна выгнутай дзюбай і выцягнутымі кіпцюрамі.
  
  
  Драпежная птушка. Быстая, беспамылковая, са смяротным намерам.
  
  
  "Шу! Шу!" Мальц не хацеў выдаваць сваю прысутнасць крыкам, але баяўся. У жаху. Тым больш што вялікая птушка набліжалася на сустрэчных курсах.
  
  
  Ён ускінуў рукі, прыкрыўшы твар чамаданам, затым закрычаў, калі вострыя, як брытва, кіпцюры разарвалі яго рукі.
  
  
  Птушка парыла, паляцела, апусціла крыло, каб абляцець бетонны апорны слуп, затым вярнулася, каб зрабіць яшчэ адзін праход.
  
  
  Мальц кідаўся ў яе, лунаючая птушка лёгка ўхілялася ад яго нязграбных узмахаў. Чамадан аташэ стукнуўся аб крыло аўтамабіля і расхінуўся, разваліўшы чаркі банкнот на падлозе.
  
  
  Птушка ішла яму па галаве, рвала, рвала. Кожны кіпцюр быў падобны на чатырохцалевы вышчэрблены рыбалоўны кручок, які раздзірае яго плоць. Напаўсляпы ад крыві, страху і болі Мальц закрыў твар рукамі.
  
  
  Кіпцюры сапсана разарвалі мяккае горла Мальца.
  
  
  Трымаючыся за шыю, спрабуючы спыніць паток крыві, рыдаючы, булькаючы, Мальц спатыкаўся па праходзе, штурхаючы пачкі грошай, уцякаючы ад машын, паміраючы.
  
  
  Кожны ўдар яго ўтрапёнага сэрца выклікаў новыя патокі крыві, якія пульсуюць з яго знявечанага горла, з яго пашкоджаных вен і артэрый. Ён заткнуў рот, плюнуў, упаў, расцягнуўся, скалануўся.
  
  
  Зноў пачуўся пранізлівы свіст. Адказваючы на кліч свайго гаспадара, сапсан спыніў напад, разгарнуўшыся. Некалькі ўзмахаў яго магутных крылаў, і ён выслізнуў праз арачны выхад на вуліцу і схаваўся з-пад увагі.
  
  
  Абрам Мальц скончыўся крывёй да таго, як прыбыла дапамога.
  
  
  Ізраільскія дэтэктывы па расследаванні забойстваў і судова-медыцынскія эксперты, якія ведаюць спосабы гвалтоўнай смерці, былі вымушаны сутыкнуцца з новай і новай тэхнікай, унікальнай у іх вопыце:
  
  
  Забойства сокалам.
  
  
  * * *
  
  
  Апоўдні наступнага дня Дэвід Хок заняў столік у сталовай на адкрытым паветры ў прыемным прыморскім курортным мястэчку Лулаў. Кафэ Etrog было знакаміта на ўсю краіну сваёй фірмовай стравай - сакавітым цытрынавым куранём. Хоук паабедаў больш мяккімі стравамі, філе рыбы і салатай. Ён хацеў засяродзіцца на маючай адбыцца сустрэчы, а не на ежы.
  
  
  Размешчаны на поўнач ад Тэль-Авіва і на поўдзень ад Герцліі, Лулаў быў чароўным, шыкоўным і недарагім. Кавярня знаходзілася на рагу скрыжавання ў элегантным гандлёвым раёне горада. Па абодва бакі вуліцы размяшчаліся буцікі і крамы, у якіх прадаваліся тавары: вырабы са срэбра, скураныя вырабы, кераміка, ювелірныя вырабы, прадметы даўніны, мноства вырабаў ручной працы таленавітых майстроў. Рух на вуліцы быў слабы, пешаходаў было шмат.
  
  
  Галоўная зала кафэ была аздоблена белай ляпнінай, аздоблена бэлькамі з цёмнага дрэва і працята круглымі вокнамі. Ва ўнутраным дворыку было дваццаць сталоў, большасць з якіх былі заняты. Кожны стол быў забяспечаны парасонам, які можна было адчыняць або зачыняць уручную; Хоўкс быў адкрыты. Яго цень і часам лёгкі марскі брыз змякчалі дзённую спякоту.
  
  
  Уважлівы афіцыянт зняў талерку Хоўка і прынёс яму свежую гарбату з лёдам. Сівавалосы зоркі амерыканец ляніва круціў цыгару ў пальцах, аглядаючы сваіх калегаў па абедзе.
  
  
  Увогуле, гэта была тыповая выбарка турыстаў і мясцовых жыхароў,
  
  
  заспакаяльных сваёй залітай сонцам нармалёвасцю.
  
  
  Недалёка ад таго месца, дзе ён сядзеў, маладая жанчына-салдат пацягвала безалкагольны напой і гартала зборнік вершаў. Яе знак адрозніваў апранутую ў стомленасць прыгажуню як капрала запасу. «Напэўна, яна на перапынку ці не на працы, - падумаў Хоук. Побач стаяла яе аўтаматычная вінтоўка "Галіл", прыхінутая да балюстрады павільёна вышынёй па пояс.
  
  
  У Ізраілі хутка абвыклі да таго, што салдаты мужчынскай і жаночай падлогі размяшчаюцца нават у самых мірных месцах. Бяспека была вышэй за ўсё.
  
  
  Яе вобраз закрануў успаміны ў Хоуку, нагадаўшы яму аб некаторых жанчын, якіх ён ведаў, прыгожых, небяспечных і адважных. Падчас Другой сусветнай вайны, калі ён быў адным з брыгады УСС Дзікага Біла Донована, скачучы з парашутам у тыле ворага, каб злучыцца з партызанамі супраціву, ён ведаў даму макі, Мары ... яна ўпала на сцяну агню гестапаўцаў. атрад у студзені 1944 года.
  
  
  Хоук уздыхнуў. Капрал, відаць, чуў яго. Яна нядбайна зірнула наверх. Ён усміхнуўся. Яна таксама ўсміхнулася і вярнулася да сваёй кнігі.
  
  
  Што стала з гэтым сырым навабранцам так даўно, безразважным маладым Дэвідам Хоўкам, які думаў, што гэтага голага нерва і хуткай зброі дастаткова, каб выратаваць свет?
  
  
  Цяпер ён быў раздзелам AX, і гадоў сорак з лішнім усё яшчэ высоўваў шыю.
  
  
  Хоук быў адзіным за сваім сталом, але ён быў не адзін. З ім былі два з яго галоўных агентаў. Адзін з іх падышоў да свайго стала.
  
  
  Эндзі Стэнтан быў моцным, прыгожым маладым хлопцам, былым марскім коцікам, нанятым AX і якія праславіліся ў палявых умовах. Ён прыкладаў усе намаганні, каб дасягнуць жаданага рэйтынгу Killmaster.
  
  
  Ён быў падобны на тыповага амерыканскага турыста, які здзяйсняе паездку на Святую Зямлю. Праходзячы праходы паміж столікамі, ён ухіліўся ад афіцыянта, нагружанага талеркамі, і наўмысны аб'езд прывёў яго проста да Хоўка.
  
  
  Эндзі прашаптаў у бок: «Грыф заўважыў нашага чалавека». Ён працягваў ісці, не збаўляючы кроку. Ён паглядзеў на капрала з адкрытым захапленнем. Яе павольны касой погляд паказаў, што яна не пярэчыць супраць увагі вялікага прыгожага мужчыны.
  
  
  З іншага боку прыўзнятага ўнутранага дворыка ў балюстрадзе ўтварылася шырокая шчыліна, праз якую шырокія неглыбокія лесвіцы выходзілі на тратуар.
  
  
  Па гэтых усходах паспяшаўся персанаж з сумнеўнай знешнасцю, апрануты ў мяты белы гарнітур і саламяны капялюш Барсаліна. Згорбіўшыся наперад, сагнуўшыся, засунуўшы рукі ў кішэні, ён перасек павільён, нібы жадаючы хутчэй уцячы з сонца.
  
  
  Хоуку запатрабавалася імгненне, каб прадставіць гэтага змятага нервовага чалавека некалі ветлівым і элегантным Дэласам Лемняком.
  
  
  Не гледзячы ні налева, ні направа, ні ўверх, ён прабіраўся міма сталоў і наведвальнікаў, знаходзячыся на мяжы сутыкнення паўтузіна разоў, але нейкім чынам заўсёды сыходзіў прэч у апошнюю секунду.
  
  
  Прынамсі, адно ў Лемняка не змянілася. Ён усё яшчэ катаўся на каньках на краі прорвы.
  
  
  Лемняк накіраваўся да стала Хоўка. Ён цяжка дыхаў, засопшыся: «Халоўэй, рады цябе бачыць».
  
  
  "Дэлас", - прызнаў Хоук.
  
  
  Дэлас Лемняк дзесяцігоддзямі падарожнічаў па Леванце і ўсходнім Міжземнамор'і. Ён быў наладчыкам і гандляром, гандляром, спекулянтам, карупцыянерам. Інфармацыйная служба. Усе сябры, і ніхто не сябар. Яго прыстойнасць была добра вядомая: ён быў няўхільна верны таму, хто прапаноўваў самую высокую цану, незалежна ад расы, веравызнання ці прычыны.
  
  
  Ён ведаў Хока як "Барта Холаўэя". Холлоуэй быў прычыненнем, створаным Хоуком больш пакалення назад, яшчэ да падставы AX. Як Холаўэй, Хоук наладзіў шмат карысных сувязяў, і ён палічыў карысным час ад часу ўваскрашаць легенду.
  
  
  Такія як зараз. Лемняк «ведаў», што Халаўэй быў з ЦРУ. Працуючы праз іншую крыніцу - Лемняк адправіў паведамленне з просьбай аб сустрэчы. Гэта было.
  
  
  Калі б Хоук на секунду западозрыў, што Лемняк ведае яго сапраўдную асобу як кіраўніка AX, рандэву не адбылося б. Сам Дэвід Хок быў нумарам адзін у дзесятцы спісаў забойцаў.
  
  
  Нягледзячы на меры засцярогі, Хоук рызыкаваў. Але ён атрымліваў асалоду ад гэтай гульнёй з мноствам асоб і магчымасцю зноў папрацаваць у полі.
  
  
  Акрамя таго, у Лемняка можа быць нешта каштоўнае.
  
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. У Лемняка было мяккае, вільготнае, цёплае. Ён быў падобны на вараную рыбу і быў настолькі змакрэў, што рука Хоўка стала мокрай. Хоук выцер яе сурвэткай, а Лемняк сеў. Ён сеў тварам да вуліцы.
  
  
  Афіцыянт наляцеў на іх. Лемняк замовіў кампары з содавай. Ледзь ён быў дастаўлены, ён праглынуў яго і адразу ж замовіў яшчэ адну шклянку.
  
  
  "Ну, Дэлас, што ў цябе ў галаве?" - сказаў Хоук.
  
  
  “Мне ёсць што прадаць. Нешта вялікае».
  
  
  "Несумненна, з адпаведным коштам".
  
  
  "Гэта варта таго."
  
  
  "Слухаю."
  
  
  Лемняк выцер твар мяккай хусткай. Ён ужо быў прасякнуты вадой, так што выціранне ім асобы служыла толькі для адводу поту.
  
  
  "Мая цана - адзін мільён залатых плюс новае імя ў краіне, якую я абраў", - сказаў ён.
  
  
  Усмешка Хоука была ледзяной. "Чаму б не папрасіць і месяц, пакуль ты на ёй?"
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  "У Штатах, наш урад набірае абароты
  
  
  дэфіцыт у трыльён долараў. Дзядзька Сэмі ў даўгах, і прыйшоў час зацягваць паясы. Не тое каб я мог зарабіць табе мільён нават у самыя лепшыя дні”.
  
  
  «Мільён танна для таго, што ў мяне ёсць», - прашыпеў Лемняк.
  
  
  «Што ў цябе ёсць? Ты ведаеш, як вядзецца гульня, Дэлас. Мы не купляем ката ў мяшку. Дай мне якое-небудзь уяўленне аб тым, што ў цябе ёсць, тады мы пагаворым».
  
  
  "Добра я ..."
  
  
  Лемняк люта ўздрыгнуў, калі два весела віскочуць юнакі прамчаліся міма стала. Седзячы за некалькімі столікамі ад іх, іх маці дала Хоуку адно з гэтых «што ты ўмееш?»? выглядае.
  
  
  Лемняк перастаў трэсціся і ўзяў сябе ў рукі. Ён быў у сумным стане, клубок нерваў.
  
  
  «Ваяўнічы іслам», - сказаў ён.
  
  
  Хоук уздыхнуў. «Калі гэта ваш вялікі сакрэт, дык мы маглі б пакласці гэтаму канец. Мы ведаем аб ваяўнічым ісламе з таго часу, як гэтая арганізацыя была створана ў Куме шэсць месяцаў таму. Прыемна бачыць вас зноў, Дэлас. Выпіўка на мне».
  
  
  Лемняк апынуўся пад ціскам, і Хоук закруціў гайкі, зрабіўшы выгляд, што збіраецца сыходзіць.
  
  
  «Не будзь такой самаўпэўненай, Холаўэй». Лемняк быў узрушаны і паказаў гэта. «А як наконт аперацыі «Іфрыт»? Гэта што-небудзь для вас значыць?
  
  
  Сапраўды, так яно і было. З таго часу, як вялікая тройка радыкальных ісламскіх дзяржаў - Лівія, Іран і Сірыя - заснавала групоўку ваяўнічага ісламу ў святым горадзе Кум, Блізкі Усход гудзеў ад чутак аб новай хвалі тэрарыстычных нападаў. Дзеянне насіла кодавы назоў Operation Ifrit.
  
  
  Не выпадкова, у апошнім паведамленні, атрыманым AX ад агента N3, гаварылася, што ён сачыў за гарачым следам, які тычыцца той жа аперацыі. Гэта было больш за шэсць тыдняў таму. З таго часу Картэра ніхто не бачыў і не чуў. Зямля нібы паглынула яго.
  
  
  Нешта на твары Хоўка выслізнула. Ён праявіў цікавасць, і Лемняк заўважыў гэта, што абнадзеіла, прадэманстраваўшы тым самым, што стары махляр не так ужо далёка зайшоў, каб страціць усялякае крытычнае меркаванне. Менавіта таму Хоук і спраектаваў наўмыснае слізгаценне. Магчыма, на меркаванне Лемняка можна было давяраць і ў іншых пытаннях.
  
  
  Лемняк накінуўся. «Я бачу, гэта нешта для цябе значыць! Цябе б зараз не было ў Ізраілі, калі б не Іфрыт».
  
  
  "Чаму б табе не прадаць ізраільцянам усё, што ў цябе ёсць?"
  
  
  «Не будзь абсурдным! Яны не раскідваюць такія грошы».
  
  
  "Мы таксама".
  
  
  “Акрамя таго, я ім не давяраю. Яны скампраметаваныя».
  
  
  "Скампраметаваныя?"
  
  
  Хоук не стаў хаваць свайго недаверу. "Кім?"
  
  
  "Ага". Лемняк з дакорам махнуў пальцам. "Гэта частка таго, што я павінен прадаць".
  
  
  "Гэта можа чагосьці каштаваць - калі гэта праўда".
  
  
  «Гэта праўда, добра, і гэта толькі частка таго пакета, які я прапаную. Ведаеце, Ізраіль - не адзіная мэта. Арабскія саюзнікі Амерыкі таксама падлягаюць пакаранню».
  
  
  "Скажы мне што-небудзь, чаго я не ведаю".
  
  
  «Што такое нікчэмны мільён долараў у параўнанні са стратамі жыццяў і маёмасцю, якія вы выратуеце? Вы б заплацілі мільён, каб заблакаваць прыход Хамейні да ўлады? Каб выратаваць Садата? Каб вашыя марскія пяхотнікі не былі падарваныя ў Бейруце? Вядома, вы сказаў бы вам, гэтыя паразы - дзіцячая гульня ў параўнанні з Іфрытам. "
  
  
  «Гэта вяртае нас да вялікага пытання. Што ў вас ёсць? - спытаў Хоук.
  
  
  "Бос тэрору". Лемняк быў самаздаволены, адчуваючы перамогу ў перамовах. "Стрыжань, натхняльнік усяго сюжэту".
  
  
  "Гэта хто?"
  
  
  “Я ведаю, хто ён і дзе ён. Ён недалёка адсюль». Самазадаволенасць Лемняка перарвалася дрыготкай. «У вас яшчэ ёсць час забіць яго, калі вы пачнеце дзейнічаць зараз. Не спрабуйце ўзяць яго жывым. Ён занадта небяспечны для гэтага. Забіце яго».
  
  
  "ШТО?"
  
  
  “Я вам гэта скажу. Без астатняй інфармацыі гэта не прынясе вам ніякай карысці». Лемняк нахіліўся наперад. «Яго клічуць Р…»
  
  
  Выкрыццё было перапынена стральбой.
  
  
  * * *
  
  
  Пятра Кэлі не любіла спяшацца. Яны былі асабліва рызыкоўнымі тут, у Краіне Сіёна, дзе ўсеагульная ваенная служба і ўзброеныя грамадзянскія салдаты складалі аснову супраць паспяховага дзеяння.
  
  
  Але ёй яшчэ менш падабалася паміраць. Яе гаспадар праводзіў аднастайную палітыку ў дачыненні да такіх парушэнняў, як непаслушэнства, непадпарадкаванне, невыкананне задання. Злачынцы пакараныя. Брудна.
  
  
  Яна была адзінай дачкой і старэйшай дачкой багатага дублінскага гандляра. Яе бунт супраць багацця і прывілеяў прывёў яе ў крыло Прав ІРА. Яна хавала сваё сямейнае паходжанне, баючыся, што з-за гэтага яе не прымуць як сур'ёзнага таварыша. Пасля таго, як яна здзейсніла сваё першае забойства, ніхто ніколі не казаў ёй зноў заварваць гарбату.
  
  
  Яна добра спраўлялася са сваёй забойнай працай. Хто б мог падумаць, што такая мілая зялёнавокая калега была тэрарысткай? Паўночная Ірландыя аказалася занадта маленькай пляцоўкай для аднаго з яе талентаў, таму яна выйшла на міжнародны турнір, сеючы хаос па ўсёй Еўропе і Міжземнамор'і.
  
  
  І вось аднойчы яна ўдзельнічала ў аперацыі "Іфрыт", і з тых часоў яе жыццё перастала належаць ёй. Душой і целам яна належала свайму гаспадару.
  
  
  Ён ніколі не браў яе, нават не чапаў. Ён хацеў толькі, каб яна працягвала рабіць тое, у чым яна такая добрая: забіваць. І забойства.
  
  
  Ёй падабалася праца, але яна яго баялася. Зусім індывідуальны чалавек, які наводзіў жах на тэрарыстаў.
  
  
  Пятра была даўганогай і гнуткай. Яе кароткія рудыя валасы былі сабраны ў сетку і пляскаты пад светлы парык. Негабарытныя сонцаахоўныя акуляры закрывалі большую частку яе эльфійскага твару, надаючы ёй смутны выгляд, падобны на жука.
  
  
  На ёй была белая сукенка без рукавоў з V-вобразным выразам, якое падкрэслівала выгібы яе пругкай пругкай грудзей. На плячы ў яе быў перакінуты вялікі тканы саламяны мяшок, які можна знайсці на кожным сувенірным кіёску, тыповы для многіх турыстаў.
  
  
  Пятра была не адна. Да яе далучылася Улі Швоб, з фракцыі Нямецкай Чырвонай Арміі. Улі была на дзесяць гадоў старэйшая за яе, на паўгалавы вышэйшая і на пяцьдзесят фунтаў цяжэйшая. Яна была пабудавана як Брунгільда ў трэцягатунковай вагнераўскай опернай трупе.
  
  
  Улі таксама была ў лёгкай летняй сукенцы і, як і ў Петры, у яе была саламяная сумка. Пара села за столік недалёка ад Хока.
  
  
  Улі працягвала выцягваць шыю, узіраючыся ў вуліцу. Цяпер яе трыванне было ўзнагароджана.
  
  
  Таксі пад'ехала да тратуара, выкінуўшы чатырох узброеных мужчын. Яны выглядалі ўстрывожанымі, але змрочна збіраліся заняцца сваёй справай.
  
  
  Майстар падаў для гэтай працы шмат агнявой моцы.
  
  
  Пятра і Улі прыступілі да працы. Яны ўсталі і пачалі страляць.
  
  
  * * *
  
  
  Пакуль ён славесна лаяўся з Лемняком, вочы Ястраба былі ў пастаянным руху, сістэматычна скануючы асяроддзе ў пошуках рэзкіх дэталяў, якія азначаюць небяспеку. Нешта ў Пятры і Улі не давала спакою яго шостаму пачуццю, і яго позірк увесь час вяртаўся да іх.
  
  
  Магчыма, гэта былі такія ж саламяныя сумкі, якія насілі дзве ўяўныя нявіннымі жанчыны. Не было ніякіх прычын, па якіх у таварышаў маглі быць розныя сумкі, але, вядома ж, гэта было больш, чым супадзенне, што яны абодва залезлі ўнутр сябе адначасова.
  
  
  На вуліцы і тратуары чулася страляніна.
  
  
  Улі і Пятра выцягнулі Тыран з сумак і ўсталі. Нечаканая перастрэлка ззаду іх перашкодзіла ім разлічыць час.
  
  
  Ястраб ужо быў у руху.
  
  
  Ён не стаў марнаваць час на выкрыкваемыя папярэджанні. Нават калі ён кінуўся з крэсла, ён пацягнуў Лемняка ўніз і ўбок.
  
  
  Першыя стрэлы смяротнай пары прайшлі над галавой, не трапіўшы ў двух ляжачых мужчын, але ўразіўшы афіцыянта. Адкрыты дворык кафэ ператварыўся ў сцэну імгненнага хаосу. Пандэманіум.
  
  
  Сталы пераварочваліся, патроны ў паніцы кідаліся на падлогу, крыкі і рыданні адбівалі бязладныя стрэлы з высакахуткасных аўтаматаў.
  
  
  Ёга падтрымлівала Хока гнуткасцю, але падзенне на падлогу скаланула яго косці. Ён перавярнуўся праз стол, яго цяжкі вобад з аглушальным грукатам разбіў камяні.
  
  
  Лемняк хныкаў і мармытаў адначасова.
  
  
  Рэгулюючы лінію агню, Пятра нізка апусціла свой "узі", накіроўваючы кулі ў бок Лемняка. Кулі прарабілі сляды адтулін на каменнай падлозе.
  
  
  Нешта зусім нечаканае здарылася з Петрам. Яе застрэлілі. Двойчы. Яна ўпала.
  
  
  Адкуль, чорт вазьмі, гэта ўзялося? - падумаў Хоук. Краем вока ён убачыў, як Эндзі Стэнтан нізка прысядае і робіць стрэлы.
  
  
  Добры хлопчык. Ён бы зрабіўся Кілмайстрам, калі б усе яны перажылі гэтую бітву.
  
  
  Улі рана зняла капрала, па меншай меры, так яна падумала. Правая рука выдатнай сабры была напалову адарваная ад пляча, але нейкім чынам яна ўцягнула свой Галіле ў гульню.
  
  
  Яна разбіла Улі залпам. Улі падняла рукі, як быццам яны маглі прадухіліць трапленне кулі ў яе. Яна ўпала пад градам куль.
  
  
  Квартэт баевікоў трапіў у бяду, як толькі выскачыў з таксі. Імя стрэлка было Грыф. Уся стральба прайшла з апярэджаннем графіка, бо чорны агент AX пачаў страляць, калі забойцы выйшлі на тратуар.
  
  
  Толькі два члены арыгінальнай чацвёркі выжылі ў перастрэлцы з Грыфам. Двое іншых ляжалі мёртвымі на тратуары.
  
  
  Грыф нырнуў за дрэва, абмяняўшыся стрэламі з таксістам, які выкарыстоўваў сваё таксі для хованкі.
  
  
  Наступіла зацішша, амаль маўклівая паўза.
  
  
  Лемняк устаў.
  
  
  "Не трэба!" Хоук схапіўся за нагу Лемняка са становішча лежачы, але прамахнуўся. Лемняк паспяшаўся да галоўнага будынка.
  
  
  Капрал упала са свайго месца мёртвым, яе зброя заслізгала па плітах. Хоук падпоўз да яго.
  
  
  Лемняку трэба было ісці, усяго некалькі крокаў, але гэта было занадта далёка.
  
  
  Два апошнія баевікі штурмавалі павільён. Яны прыйшлі на страляніну.
  
  
  Лемняк амаль дасягнуў бяспечнага месца, калі абодва баевікі адкрылі па ім агонь адначасова. Ён упаў.
  
  
  І яны таксама. Эндзі Стэнтан двойчы ўдарыў па адным. Хоук вярнуў у гульню "Галіл" капрала, страляючы са становішча лежачы. У ім усё яшчэ знаходзілася палова абоймы, якую ён высыпаў забойцам.
  
  
  У Грыфа скончыліся патроны, і яму прыйшлося перазарадзіць. Таксіст ускочыў у сваю машыну і ўключыў перадачу.
  
  
  Пятра Кэлі ўпала, але не выбыла. Адна з куль Стэнтана вырвала кавалак яе пляча. Іншы патрапіў не ў яе, а ў яе зброю, вырваўшы яго з рукі з такой сілай, што яе палец быў зламаны спускавы клямарам. Наступіў шок; яна амаль не адчувала сваіх ран. У яе хапіла розуму згуляць апосума, пакуль у стральбе не наступіла зацішша.
  
  
  Яна ўскочыла, хуткімі рухамі, калі яна пераскоквала праз сцяну павільёна.
  
  
  Стэнтан стрэліў у яе - дакладней, націснуў на курок, і курок упаў у пустую камеру. У замяшанні ён забыўся сачыць за сваімі стрэламі, і зараз у яго больш не было.
  
  
  Пятра з крыкам падбегла да таксі. «Пачакайце! Пачакайце! Не пакідайце мяне!»
  
  
  Яна не паспела адчыніць дзверы. Яна проста кінулася галавой наперад праз адчыненае акно, пакуль таксі ехала. Яе доўгія ногі высоўваліся з правага задняга акна, калі машына ўзляцела.
  
  
  Шыны вішчалі, дыміліся, гарэла гума. Машына на двух колах зайшла ў паварот, набліжаючыся ўдалячынь.
  
  
  Стэнтан паспяшаўся да Хоука. "Вы ў парадку, сэр?"
  
  
  "Так."
  
  
  Ён дапамог Хоўку падняцца. "У цябе крывацёк".
  
  
  «Проста парэзы. Я ў парадку. Яны ўсе мёртвыя?
  
  
  «Божа, я не ведаю. Пачакай - гэта Грыф!»
  
  
  Грыф быў асцярожным чалавекам. З пісталетам у руцэ ён асцярожна кружыў над двума збітымі Ястрабамі. Яны былі мёртвыя. Улі таксама.
  
  
  «Відаць, усё скончана, акрамя выкрыцця», - сказаў Грыф.
  
  
  Нявінныя прахожыя няўпэўнена падняліся на ногі, не зусім верачы, што прайшлі праз гэта жывымі.
  
  
  Жанчына ўскрыкнула, рэзкая і пранізлівая. Маці, якую Хок бачыў раней. Адзін з яе дзяцей быў паранены.
  
  
  "Чорт вазьмі", - прашаптаў Стэнтан. "Якая бязладзіца!"
  
  
  Лемняк быў яшчэ жывы. Ён быў смяротна паранены, але трымаўся так доўга, як мог.
  
  
  Ястраб, стоячы на каленях побач з ім, мякка спытаў: "Хто?"
  
  
  Рукі Лемняка ўскінуліся, схапілі Хоўка за кашулю і апусцілі галаву. Яго рот працаваў, спрабуючы сфарміраваць слова, імя.
  
  
  Хоук паспрабаваў зноў. "ХТО?"
  
  
  - Рэгіба, - прахрыпеў Лемняк. Пасля ён памёр.
  
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  У ізраільскай разведкі двухкамернае сэрца. Масад займаецца замежнымі аперацыямі. Унутраная бяспека - гэта правінцыя Шерут Хабітахон, вядомая як Шын-Бэт, ці СБ.
  
  
  Персанал СБ называе свой рыштунак "Інстытутам". Падраздзяленнем па барацьбе з тэрарызмам Інстытута кіраваў доктар Хаім Бар-Зохар. Бар-Зохар выглядаў як інтэлектуальны джазавы музыка.
  
  
  "Ты вельмі непаслухмяны хлопец, Хоук", - сказаў ён.
  
  
  Была сярэдзіна дня пасля крывавай бойні ў кавярні "Этрог". Бар-Зохар прывёў Хока не ў штаб-кватэру Інстытута, а ў адно са сховішчаў свайго падраздзялення, падземны модуль, размешчаны пад крамай антыкварных кніг. У невялікім прытулку ўвесь час знаходзілася група з пяці чалавек, не лічачы наведвальнікаў і адмысловых госцяў.
  
  
  Бар-Зоар працягнуў: «Вось мы і працуем разам над сумесным дзеяннем, а затым вы выслізгваеце ад маіх людзей і забіваеце іх самастойна. Я б сказаў, не вельмі па-суседску».
  
  
  «Гэта было не вельмі па-добраму з твайго боку, калі за мной сачылі, - сказаў Хоук.
  
  
  «У цябе не было асаблівых праблем з трасянінай хвастом. Акрамя таго, ты ведаеш, што калі яны не шпіёняць за сваімі ворагамі, сябры шпіёняць за сябрамі».
  
  
  "Наколькі правільна."
  
  
  «Гэта не значыць, што я пярэчу супраць вашай несанкцыянаванай вылазкі ў маёй краіне. Але ўявіце сабе наступствы, калі б вы былі параненыя ці горшыя, не дай Бог. Як бы я растлумачыў гэта прэм'ер-міністру? Вашаму прэзідэнту?»
  
  
  «Ён бы зразумеў, - сказаў Хоук. "Ён любіць ініцыятыву".
  
  
  "Такім чынам, мы заўважылі", - суха сказаў Бар-Зохар. «Што ж, у цябе ўсё атрымалася. А вось з Лемняком шкада. Мы вельмі хацелі распытаць яго пра ягонага сябра Абрама Мальца».
  
  
  "Хто ён?" - спытаў Хоук.
  
  
  “У кожнай арганізацыі ёсць ключавы чалавек, чалавек, які сапраўды выконвае ўсю працу. У Міністэрстве марскога гандлю гэтым чалавекам быў Мальц. На жаль, ён працаваў на кагосьці, апроч дэпартамента.
  
  
  «Ён злоўжыў сваім уплывам, каб падрабіць маніфест для „Меліны“, дазволіўшы ёй падысці прама да берага. Падобна, Мальц быў унутраным чалавекам у кольцы, якое кантрабандай увозіла ў краіну велізарную колькасць зброі і выбуховых рэчываў».
  
  
  «Мяркуючы па тым, як вы выкарыстоўвалі мінулы час, я мяркую, што Мальц ужо ў мінулым, - сказаў Хоук.
  
  
  "Ты праў. Самым дзіўным у ягоным жыцці было тое, як ён яе пакінуў». Бар-Зохар зрабіў паўзу, цешачыся чаканнем. "Яго забіў драпежнік".
  
  
  "Што?"
  
  
  «Драпежнік», - паўтарыў Бар-Зохар. «Драпежная птушка, такая як арол, сокал ці… каршак. Я здзіўлены, што вы не ведалі гэтага, улічваючы ваша імя».
  
  
  «Я проста выказваў здзіўленне з нагоды такой гратэскавай прычыны смерці».
  
  
  «Гэта гратэск, ці не так, - сказаў Бар-Зохар, злёгку здрыгануўшыся. "Вельмі незвычайна. Нашы спецыялісты ўсё яшчэ скарачаюць кола пытанняў, але яны схільныя меркаваць, што гэта быў сапсан. Сокал, навучаны забіваць людзей. Што вы думаеце пра гэта?
  
  
  "Гэта можа быць звязана з тым, што мне сказаў Лемняк", - сказаў Хоук.
  
  
  «Так? Працягвайце».
  
  
  "Я скажу табе пазней."
  
  
  «Добра, будзь таямнічым. Шкада, што Лемняк не прыйшоў да нас. Мы маглі б абараніць яго».
  
  
  "Я не ўпэўнены", - сказаў Хоук. «Гэта стасуецца з тым, што мне сказаў Лемняк».
  
  
  «Падобна, вы двое крыху пабалбаталі».
  
  
  “Мы рабілі гэта, пакуль гэта не было перапынена. Я дам вам усе падрабязнасці…»
  
  
  «Пазней. Я ўпэўнены, што ў цябе ёсць прычыны быць такімі загадкавымі. Так здарылася, што ў мяне табе ёсць уласны сюрпрыз. Ідзіце сюды, калі ласка», - загадаў Бар-Зохар.
  
  
  Ястраб рушыў услед за Бар-Зохарам па вузкім калідоры да дзвярэй. Адкрыўшы яго, Бар-Зоар сказаў:
  
  
  «Гэта наш аддзел знаходак. У нас ёсць сёе-тое, што належыць вам ".
  
  
  Хоук запытальна паглядзеў на ізраільцяніна.
  
  
  "Ідзіце проста".
  
  
  Бар-Зохар адступіў убок, прытрымліваючы дзверы, каб Хоук мог увайсці першым. Хоук пераступіў парог і замёр, калі ўбачыў чалавека, які жыве ў пакоі.
  
  
  "Нік!"
  
  
  Картэр быў апрануты ў чыстую вопратку, і ён еў гарачую ежу. Ён быў абноўлены і гатовы заваяваць свет. Ён устаў і сказаў: "Добры дзень, сэр".
  
  
  «Гэта зараз. Рады бачыць цябе, Нік. Па-чартоўску добра». Хоук паціснуў Картэру руку.
  
  
  Ззяючыя вочы Хоўка выдавалі яго задавальненне ад нечаканага ўз'яднання, але ён успомніў сябе своечасова, каб вярнуць маску сталёвага сарданізму.
  
  
  «Некаторыя людзі ледзь было не палічылі цябе аблудным».
  
  
  "Але не вы, сэр".
  
  
  «Я ведаў лепей. Я сказаў, што вы, верагодна, былі на нейкім пустэльным востраве з цудоўнай дамай і забаўляліся за кошт адзення ».
  
  
  "На самой справе, гэта не так ужо і далёка ад ісціны, сэр", - сказаў Картэр. «Я ездзіў у марскі круіз, але дакладна не для задавальнення. І гэта аказалася зусім не весела для маіх таварышаў па плаванні. Я раскажу вам усё пра гэта».
  
  
  Хоук падняў руку. "Пакінь гэта на потым, Нік". Ён звярнуўся да Бар-Зохару. «Я хачу, каб мае памагатыя таксама гэта чулі. Акрамя таго, у вас ёсць бяспечная канферэнц-зала?»
  
  
  "Мой дарагі Хоук, мне падабаецца думаць, што ўсе нашы пакоі ў бяспецы", – сказаў Бар-Зохар.
  
  
  «Вам проста, магчыма, давядзецца пераасэнсаваць гэта. Нам патрэбны пакой, які сертыфікаваны як вольны ад усіх прылад назірання і запісы. Куды вы ідзяце, калі хочаце зрабіць заяву аб тым, што вы ўпэўненыя, што гэта будзе не для запісу?
  
  
  "Гэта будзе нумар пяць".
  
  
  «Гэта нумар пяць, - сказаў Хоук.
  
  
  «Я пайду ўсё зраблю», - сказаў Бар-Зохар і выйшаў.
  
  
  * * *
  
  
  Пакой 5 быў пусты, чысты, стэрыльны і маленькі. У скрыні з белымі сценамі знаходзіліся даўгаваты стол, крэслы і абсталяванне адладкавых манітораў, якія зараз сведчылі, што пакой вольны і вольны ад любога выгляду электрамагнітнага назірання.
  
  
  «Я проста не магу паверыць у заяву Лемняка аб тым, што ў нас праніклі», - сказаў Бар-Зохар.
  
  
  "Нехта дабраўся да Мальца", - заўважыў Хоук.
  
  
  «Так, але гэта Міністэрства марскога гандлю, а не Шын Бэт. Я не магу ў гэта паверыць. Гэта падобна на дэзінфармацыйную змову з мэтай пасеяць рознагалоссі і недавер паміж саюзнікамі і ў нашым уласным Інстытуце. Дапусцім, ён сказаў вам, што У AX праніклі. Вы б паверылі гэтаму? "
  
  
  «Гэтая бойня ў кафэ сапраўды надавала гісторыі Лемняка пэўны давер, - сказаў Хоук.
  
  
  Бар-Зохар быў незадаволены. «У любым выпадку, гэты пакой у бяспецы, і я бяру на сябе асабістую адказнасць за сваіх памагатых».
  
  
  «Я ручаюся за свой персанал, - сказаў Хоук.
  
  
  "Тады мы можам пачаць".
  
  
  На сустрэчы прысутнічалі, акрамя двух правадыроў, Картэр, Грыф, Стэнтан і двое самых давераных памочнікаў Бар-Зохара, Бергер і Тыгдал.
  
  
  Бергер быў хударлявы, жаўтлявы і трупны. Ваеннае мінулае лейтэнанта Аві Цігдала было відавочна па вострых як нож зморшчынах на яго штанах. Ён быў вялікім, рэзкім, крутым, эфектыўным.
  
  
  Грыф і Стэнтан былі менш стрыманыя, чым іх бос, у выразе свайго задавальнення ад вяртання Картэра. Грыф аблаяў Картэра: "Ты вызначана абраў выдатны час, каб перастаць валяць дурня і вярнуцца да працы".
  
  
  Картэр толькі ўсміхнуўся.
  
  
  Паведамленне было дастаўлена Бар-Зохару, які распавёў групе яго сутнасць. «Чатыры мужчыны, якія прыйшлі забіць Лемняка, былі апазнаныя».
  
  
  "Хто яны?"
  
  
  «Яго целаахоўнікі».
  
  
  Хоук фыркнуў. «Відаць, нехта зрабіў ім больш выгадную прапанову».
  
  
  "Бачыце, што адбываецца, калі вы недаплачваеце свайму ключавому персаналу?" - сказаў Стэнтан.
  
  
  "Я думаю, мы можам абысціся без жартаў, Стэнтан".
  
  
  «Эээ, праўда. Прабачце, сэр».
  
  
  "Ёсць якія-небудзь прыкметы збеглай бландынкі з кіроўцам?" - спытаў Грыф.
  
  
  "Не", - адказаў Бар-Зоар. «Таксі было знойдзена недалёка ад кавярні. Яны, відаць, перайшлі на другую машыну. Мы палюем за імі, але пакуль няма ніякіх слядоў».
  
  
  Ён павярнуўся да Картэра. "Я мяркую, у вас ёсць сёе-тое для нас аб інцыдэнце з "Мелінай"?"
  
  
  "Так."
  
  
  Картэр хутка накідаў у агульных рысах звілісты след, па якім ён ішоў на працягу некалькіх месяцаў.
  
  
  Пад выглядам Салана ён працаваў у італьянскім рытме, дзе некалі бяздзейная Чырвоная Брыгада адрадзілася з падвоенай сілай. Пракраўшыся ў гэтую нявызначанасць, дзе перасякаюцца крымінальны і палітычны міры, ён прыцягнуў увагу вышэйшых босаў італьянскага тэрору, якія завербавалі яго для адмысловага дзеяння, які адбываецца за межамі гэтай краіны: аперацыі "Іфрыт".
  
  
  У мусульманскіх паданнях іфрыт быў дэманічнай істотай, падобнай на джынаў арабскіх начэй. Аперацыя "Іфрыт" абрыне на Злучаныя Штаты дэмана разбурэння, пакараўшы яе саюзнікаў.
  
  
  Акцыя спансавалася і аплачвалася радыкальнай групоўкай «Ваяўнічы іслам». Але ажыццяўленне шматнацыянальнага тэрарыстычнага наступу было справай рук аднаго чалавека, зманлівага галоўнага злачынца, які выкарыстаў шырокі арсенал смяротных талентаў.
  
  
  «Я яшчэ не змог устанавіць яго асобу…»
  
  
  "Я магу дапамагчы табе ў гэтым, Нік", - умяшаўся Хоук. "Але працягвай".
  
  
  «Але ў мяне ёсць сёй-той амаль такі ж добры, - працягнуў Картэр. "Вялікае кола, якое асабіста завербавала мяне ў Італіі - разведчык талентаў, як яго можна назваць - здарылася з
  
  
  "адпачываць" прама цяпер на сваёй віле ў Лулаве. У мяне спатканне з сяброўкай у яго асяроддзі”.
  
  
  "Хто ён?"
  
  
  «Джані Джыроці», - сказаў Картэр.
  
  
  "Джыроці?" - сказаў Тигдал. «Гэты плэйбой? Я не веру! Дык жа яго ідэя рэвалюцыйнага акта - пайсці на абед без гальштука!»
  
  
  «Не трэба верыць у гэта, - сказаў Картэр. “Я ведаю, што гэта праўда. Яго дылетанцкая пастава падманула многіх людзей».
  
  
  «Чаго мы чакаем? Давайце возьмем яго і дапытаем! - сказаў Бергер.
  
  
  «Ён страмчэй, чым здаецца. Вы ніколі нічога не даможацеся ад яго сілай», - папярэдзіў Картэр.
  
  
  "Ці ёсць у вас спосаб лепей?"
  
  
  «Уласна кажучы, так, - сказаў Картэр. «План, які не толькі прывядзе нас да Джыроці і яго прыяцеляў, але і можа прывесці нас прама да галоўнага гульца».
  
  
  "Цяпер я кіну свае два цэнты", – сказаў Хоук. «Перад смерцю Лемняк даў мне імя, таямнічы містэр Біг, які стаіць за аперацыяй «Іфрыт». Мне гэта не спадабалася, але, магчыма, адзін з вас зможа дабіцца большага».
  
  
  "Паспрабуйце нас", - сказаў Бар-Зохар.
  
  
  "Рэгіба".
  
  
  Гэтае імя было сустрэта збянтэжанымі поціскамі плячыма і калыханнем галавой.
  
  
  "Рэгіба", - задуменна вымавіў Бар-Зохар. «Рэгіба, Рэгіба, Рэгіба». Ён паглядзеў уверх. "Хто, чорт вазьмі, Рэгіба?"
  
  
  * * *
  
  
  «Мне балюча», - усхліпнула Пятра Кэлі. "Аб Божа, мне балюча!"
  
  
  "Заткніся!" - раўнуў таксіст. Ён больш не вадзіў таксі. Яго кінулі за некалькі кварталаў ад кавярні, на загадзя абумоўленым месцы, дзе чакала другая машына для ўцёкаў. Цяпер ён вёў гэтую машыну, а Пятра сцякала крывёй на заднім сядзенні. Яны былі на адзін кароткі скачок наперадзе хутка зацягваецца сеткі.
  
  
  Пятра прыціснула ватную чырвоную анучу да раны на плячы, каб спыніць крывацёк. Ануча была жоўтай, перш чым яна выкарыстоўвала яе. Прайшло дастаткова шоку, і яна адчула боль, падобную якой яна ніколі не ведала.
  
  
  Што пайшло не так? Гэтага не магло здарыцца з ёю. Гэта было немагчыма. Простая кара ператварылася ў разгром, у бойню. Яна была абураная. Ахвяры не павінны былі страляць у адказ; гульня вялася не так.
  
  
  «Божа! Я мічу крывёй!»
  
  
  "Заткніся!" - зноў закрычаў кіроўца. Было досыць цяжка прабірацца па партовых вуліцах і завулках старога Яффо без гэтай ірландскай сучкі, якая крычыць сваёй дурной галавой. Шкада, што яго не сарвала.
  
  
  Кіроўцам быў Дзітэр Тэн Эйк, найміт-бур, які ўдзельнічаў у аперацыі «Іфрыт» у пошуках вялікіх грошай і хуткіх дзеянняў. Грошы былі нядрэнныя - хоць і не дастаткова для таго, што ён толькі што перажыў, - і дзеянне было занадта хуткім. Яго маглі збіць з ног пяром, калі той чорны хлопец з'явіўся з ніадкуль, каб застрэліць двух вераломных целаахоўнікаў Лемняка. Пасля гэтага ўсё пайшло да д'ябла.
  
  
  Тэн Эйк не мог больш выносіць стогны Петры. Калі б яна не заткнулася, ён бы ...
  
  
  Але яму не прыйшлося. Яны прыбылі ў прытулак, закінуты склад на набярэжнай.
  
  
  Толькі вось ён не быў закінуты. Тэн Эйк ударыў па рулі далонню, выдаўшы рэзкі набор кароткіх і доўгіх гудкоў, якія складаюць код распазнання. У гукаючым прывітанні была яркая весялосць, якую ён палічыў зусім недарэчнай, улічваючы акалічнасці.
  
  
  Са стогнам Пятра села. «Паспяшайся! Я сьцякаю крывёю!»
  
  
  "Добра."
  
  
  "Ты паршывае дзярмо!"
  
  
  Перш чым яна паспела выліцца сваёй тырадай абраз, сегментаваць сталёвыя дзверы цяжкавагава адкацілася ўверх, адкрываючыся ў цьмяны інтэр'ер склада.
  
  
  Тэн Эйк заехаў унутр вялізнага, падобнага на адрыну будынка. Дзверы за ім адкаціліся, зачыніліся, замкнуўшы інтэр'ер у паўзмроку, сутаргава разбіты невялікімі квадратнымі вокнамі, размешчанымі высока, прама пад карнізам.
  
  
  Тэн Эйк і Пятра былі часова аслеплены раптоўным пераходам ад святла да цемры. Астатнія ўнутры былі не ў такім стане.
  
  
  Імклівыя крокі несліся па машыне з усіх бакоў. Фігуры акружылі машыну.
  
  
  Тэн Эйк саслізнуў з пярэдняга сядзення. «Рады бачыць вас, хлопцы! Мы натыкнуліся на ... цьфу!»
  
  
  Яго білі з пісталета па твары, ашаламляльны ўдар, які, здавалася, зламаў яму сківіцу. Другі ўдар з храбусценнем патрапіў яму ў галаву. Ён упаў.
  
  
  Яго супернік не спыніўся на дасягнутым, а ўстаў над Тэн Эйкам і ўдарыў яго нагой у жывот. Іншыя рукі вырвалі заднія дзверы і схапілі Пятру.
  
  
  "Што робіш?" - завішчала яна. «Вы звар'яцелі? Мы на вашым баку!»
  
  
  "Шлюха!"
  
  
  Яна закрычала і зноў закрычала, калі яе выцягнулі з машыны. Яе параненая рука была вырваная так моцна, што здавалася, што яна вывіхнута. Яна ледзь не страціла прытомнасць, і вельмі хацела гэтага. Яе кінула на цвёрдую падлогу.
  
  
  Нехта засмяяўся.
  
  
  Хтосьці яшчэ ўсміхнуўся, і гэты гук быў поўны садысцкага задавальнення.
  
  
  Мужчына, які ўдарыў Тэн Эйка нагой у жывот, адскочыў назад, каб пазбегнуць які вывяргаецца бруі ваніты паўднёваафрыканца. "Ты свіння!"
  
  
  Зверху пачуліся цяжкія, трапяткое крылы. У гвалце наступіла паўза. Пятра ўтаропілася на сваё кола катаў. Яна ведала іх лепш, чым ёй хацелася, гэтых чальцоў світы гаспадара.
  
  
  Мансур быў арабам з худым злосным тварам і жылістым гнуткім целам. Ён выглядаў як модная талерка ў лёгкім, прыгожа пашытым гарнітуры. Тонкія чорныя скураныя пальчаткі закрывалі яго руку.
  
  
  якая сціскала пісталет, якім ён ударыў Тэн Эйка.
  
  
  Не было таямніцай, як Вярблюд заваяваў сваё імя. Яго падабенства з гэтым зверам было незвычайным. Падоўжаны, нязграбны, ён насіў чырвоную феску з чорным пэндзлікам і сціскаў пісталет з глушыцелем.
  
  
  Ідзір быў невысокім, прысадзістым, самавітым, флегматычным. Праца з нажамі была яго спецыяльнасцю і яго задавальненнем. Цяпер ён трымаў адзін з іх, злавесна выгнуты і бліскучы кінжал, бяздзейна гуляючы з ім. Ён выглядаў сарамлівым, амаль какетлівым.
  
  
  Лотах быў сенегальцам, моцным вугальна-чорным гігантам, які з-за дзіцячай хваробы стаў зусім безвалосым. Да таго, як далучыцца да майстра, ён працаваў каралеўскім катам для розных маўрытанскіх шэйхаў. Ён мог адсекчы любую галаву ўдарам ятагана адной рукой. Яго рукі былі зараз пустыя; самі па сабе яны былі смяротнай зброяй.
  
  
  Пятра ўсхліпнула. "Я не разумею! Чаму ты гэта робіш?
  
  
  Тэн Эйк, у напаўпрытомным стане, курчыўся ад ваніт.
  
  
  У поле зроку з'явіўся чалавек, якога Ідзір, Мансур, Вярблюд і Лота прызналі сваім вярхоўным спадаром:
  
  
  Рэгіба.
  
  
  Высокі і худы, з арлінымі рысамі твару і абветранай скурай ураджэнца пустыні, Рэгіба быў апрануты ва ўсё чорнае, яго руху былі марудлівымі і злавеснымі.
  
  
  На ім была туніка ў стылі мілітары з высокім каўняром, атарочаная на каўняры і манжэтах залатой тасьмой. Мешкаватыя чорныя баваўняныя штаны былі запраўлены ў боты з мяккай скуры па калена. На абодвух сцёгнах былі спараныя Colt.45.
  
  
  Выязджаючы на вуліцу, ён, вядома, насіў больш звычайнае адзенне. Але тут, у сваёй вобласці цемры, ён апранаўся - і рабіў - як яму было заўгодна.
  
  
  «Скажы гэтае слова, о дасканалы гаспадар, і гэтыя сабакі мёртвыя», - сказаў Мансур.
  
  
  "Ці былі яны пераследаваны?" - спытаў Рэгіба.
  
  
  "За намі не сачылі!" - усклікнула Пятра. "Клянуся, за намі не сачылі!"
  
  
  Яна скурчылася, калі Мансур паспрабаваў стукнуць яе. Рэгіба спыніў яго, злёгку кіўнуўшы. Яго людзі былі вельмі ўважлівыя да кожнага яго жадання.
  
  
  Ён зноў спытаў, ці сочаць за парай. Лота пакруціў галавой. Гэта задаволіла Рэгібу.
  
  
  Тэн Эйк быў не ў стане казаць. Рэгіба адправіўся да Пятры. «Не ўставай. Я аддаю перавагу глядзець на цябе зверху ўніз. Тваё забойства Лемняка было, скажам так, менш за кампетэнтным».
  
  
  "Але мы яго злавілі!" - запратэставала Пятра.
  
  
  «Але ён амаль уцёк. Я паслаў шасцярых, каб забіць аднаго. Двое вярнуліся».
  
  
  «Мэта павінна была быць мяккай! Мы не ведалі, што ён абаронены!»
  
  
  «Я скажу вам сёе-тое яшчэ, чаго вы не ведалі. Чалавек, якога Лемняк сустрэў у кафэ, - амерыканскі шпіён».
  
  
  Ад гэтай інфармацыі Пятра адчула сябе яшчэ горш. "Як - адкуль вы гэта ведаеце?"
  
  
  "Усё роўна, адкуль я гэта ведаю, галоўнае, каб я гэта ведаў", - сказаў Рэгіба.
  
  
  «У ночы тысяча вачэй. У Рэгібы дзесяць тысяч вачэй! - аб'явіў Мансур. Ён быў вялікім лісліўцам.
  
  
  «Калі б у цябе хапіла розуму забіць шпіёна разам з Лемняком, я мог бы пакінуць цябе ў жывых», - сказаў Рэгіба. "Але як гэта ..."
  
  
  Ён не скончыў прапанову, ды і не трэба. Не ўсе яго людзі размаўлялі па-ангельску, але ўсе ведалі, калі іх гаспадар аб'явіў смерць. Усе яны ўсміхаліся, як заўсёднікі публічнага дома, якія чакаюць сваёй чаргі ў гасцінай.
  
  
  "Чаму я?" Пятра ўсхліпнула. «Гэта не мая віна! А як наконт астатніх?»
  
  
  «Яны заплацілі кошт няўдачы. І вы таксама». Рэгіба паказаў на Тэн Эйка, які ляжыць на падлозе нажом. "Ён таксама".
  
  
  Людзі Рэгібы аспрэчвалі спосаб адпраўкі. Мансур сказаў: "Чаму б не застрэліць іх?"
  
  
  "Навошта марнаваць кулі на такіх, як яны?" Лотах хацеў ведаць. "Гэтыя рукі зламаюць свае бледныя тонкія шыі".
  
  
  "Наш шлях заўсёды быў шляхам нажа!" Ідзір сцвярджаў. «Перарэжце ім глоткі і скончым з гэтым».
  
  
  «Занадта проста, - сказаў Вярблюд. "Занадта лёгка."
  
  
  Рэгіба быў схільны згаджацца з Вярблюдам. З-за няўдалага забойства Лемняка і бяскрыўднага знішчэння «Меліны» ў моры ён быў у дрэнным настроі і меў патрэбу ў пацешнай забаўцы.
  
  
  Трымаючы вяроўку, Рэгіба заўважыў: «Як тонкая вяроўка, якая звязвае нас з жыццём!»
  
  
  Ён завязаў на канцах вяроўкі пару завес. Вяроўку перакінулі праз кроквенную бэльку, завесы звісалі на ўзроўні адзін аднаго. Пад кожную пятлю паставілі лаўкі.
  
  
  Пятра і Тэн Эйк сядзелі на лаўках тварам адзін да аднаго, іх рукі былі звязаныя за спіной. Завесы былі з каханнем замацаваныя на іх шыі.
  
  
  Ідзір прывязаў да шчыкалатак Пятры цяжкі цэментны блок, паклаўшы яго на лаву. Гэта кампенсавала б цяжэйшую вагу Ten Eyck. Для паспяховай гульні неабходна было раўнамерна размеркаваць ахвяр.
  
  
  Вярблюд указаў, што Пятра паранена, а ў Тэн Эйка дзве здаровыя рукі.
  
  
  "Гэта праўда." Рэгіба выцягнуў пісталет і стрэліў Тэн Эйку ў руку. Грукатлівы даклад знёс пыл са крокваў.
  
  
  Тэн Эйк быў збіты з лаўкі, якая ўпала на падлогу. Падтрымка Пятры вылецела з-пад яе. Дзякуючы блоку, прывязанаму да яе шчыкалатак, яна і свідар былі больш-менш роўныя па вазе. Іх павесілі тварам у твар на адной вяроўцы.
  
  
  Рэгіба нацягнуў на правую руку баявую пальчатку і свіснуў. Яго сокал зляцеў з бэлек даху, прызямліўшыся на працягнутую руку. Ён пагладзіў птушку па галаве, назіраючы за весялосцю.
  
  
  Вытанчанасць жорсткасці была абвешчана
  
  
  Рукі ахвяр былі вызваленыя ад путаў, усяляючы ў іх пакутлівую надзею, надзею, што яны змогуць падняцца і як-небудзь прыслабіць задушлівы ціск завесы.
  
  
  Ілжывая надзея, але ад гэтага не менш пакутлівая.
  
  
  Людзі Рэгібы весела правялі час, атрымліваючы асалоду ад смяротнай барацьбой, як і іх гаспадар. Гэта была першая светлая пляма ў змрочны дзень няўдач.
  
  
  Значна пазней, калі ўлады нарэшце знайшлі склад, яны сутыкнуліся з ахвярамі падвойнага павешання. Да таго часу паліцыянты былі ўжо настолькі ашаломленыя гвалтам, які меў месца раней, што нават не звярнулі ўвагі на дзіўнае пакаранне.
  
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  Стомленая ад свету выдасканаленасць Джані Джыроці была высечаная ў камені. Яго шматлікія знаёмыя ў элітным свеце кафэ ведалі яго як перасычанага лайдака, чыёй самай жорсткай рэакцыяй на скандал ці крызіс было прыўзнятае брыво, памяркоўная ўсмешка і красамоўны поціск плячыма. Яго таварышы па міжнароднай тэрарыстычнай сетцы ведалі, што ён не менш абыякавы.
  
  
  Але калі яго людзі заштурхалі Ніка Картэра ў яго прысутнасць, Джыроці выглядаў так, быццам яго ткнулі рогам.
  
  
  Яго вочы вытарашчаны. Яго сківіца адвісла. Запаленая цыгарэта ўпала з яго разяўленага рота на калені і прапаліла дзірку ў яго дарагіх пашытых на замову штанах. Ён ускочыў з крэсла, як у адказ на нечаканае з'яўленне Картэра, так і ў адказ на балючы апёк, нанесены цыгарэтай.
  
  
  "Салана! Што ты тут робіш?"
  
  
  "Здзіўлены мяне бачыць?" - сказаў Картэр. "Я не павінен дзівіцца".
  
  
  "Я думаў, ты памёр!"
  
  
  «Я не… не, дзякуй табе і гэтым ідыётам, з якімі ты аб'яднаў мяне. І, кажучы аб ідыётах, скажы сваёй марыянетцы, каб ён дастаў пісталет з маёй спіны».
  
  
  Была ноч, і Картэр прыехаў на вілу Джані Джыроці, вялікую пабудову, усталяваную на вяршыні скалістага ўзгорка з выглядам на горад Лулаў на беразе заліва.
  
  
  Віла? Палацца было больш дакладным апісаннем. Пабудаваны ў 1920-х гадах, ён спалучаў у сабе міжземнаморскія і турэцкія матывы ў шматпакаёвым, раскошным і шырокім асабняку. Яго акружалі тэрасы, сады і аркады. На яе тэрыторыі нават былі некаторыя старажытныя каменныя блокі, маўклівыя напамінкі аб тым, што віла была толькі дзёрзкім пачаткоўцам у гэтай легендарнай краіне.
  
  
  На тэрыторыі таксама было мноства ахоўнікаў, некаторыя з якіх узялі Картэра ў рукі, калі ён ішоў па звілістай дарозе, якая вядзе з горада. Яны завялі яго ў дом, дзе яго перадалі больш жорсткім і жорсткім ахоўнікам.
  
  
  Адзін з іх, Татл, амерыканец, прыціснуў рулю свайго магнума 357 да хрыбетніка Картэра, калі яго даставілі да Джыроці. Подлы неанацыст з Небраскі, Татл бег са сваёй радзімы пасля чарады жорсткіх злачынстваў, учыненых на Сярэднім Захадзе. Ён прагнуў апраўдання, каб кагосьці пакрыўдзіць, і Картэр / Салана здаўся яму найбольш верагодным кандыдатам.
  
  
  Джыроці адпачываў на тэрасе крытага басейна, размешчанага ў асобным крыле. Басейн быў крыху меншы за алімпійскі памер. Яго асвятлялі рознакаляровыя падводныя агні. Вільгаць, насычаная хлорам, згушчала паветра.
  
  
  Значна больш эфектным, чым басейн, была бландынка, якая плыве ў ім на плыце. Яна ляніва развалілася на жываце, склала левую руку, паклаўшы галаву на падушку, правая рука ляніва валаклася ў вадзе.
  
  
  Даўганогая і гладкая, з зіготкім загарам, на ёй былі толькі шакавальныя ружовыя плаўкі ад бікіні. Толькі жанчына з боскай формай адважылася б надзець такі мінімалістычны гарнітур. І гэтай узрушаючай жанчыне не было чаго хаваць - амаль літаральна.
  
  
  Яе форма была адзіным боскім у ёй. Гэта была Ева Райхенбах, амаральная, жорсткая, геданістычная і распусная. Менавіта Ева прадаставіла Картэру ўваход у найбліжэйшае асяроддзе Джані Джыроці ў Мілане два месяцы таму. Джыроці выкарыстоўваў яе як «мядовую пастку» для рэалізацыі сваіх шматлікіх планаў.
  
  
  Ева заварушылася, ляніва падняўшы вочы, калі пачула шум, выкліканы зноў прыбылымі. Калі яна даведалася Картэра ў цэнтры сцэны, яе ярка-блакітныя вочы пашырыліся, звузіліся, а затым загарэліся жаданнем.
  
  
  "Салана!"
  
  
  Яе крык раздаўся ў гулкай зале. Яна скацілася са свайго плыта ў ваду і хуткімі моцнымі ўдарамі паплыла да далёкага канца басейна.
  
  
  Яна вылезла з басейна і пабегла па плітцы, пляскаючы босымі нагамі. Кароткія валасы апраўлялі точаны нардычны твар, нібы залатую шапку. Яе загар быў аднастайным, без якіх-небудзь бледных ліній бікіні. На ёй не было топу. Яе поўныя грудзей былі нахабна прыўзняты, увянчаныя акуратнымі цёмнымі саскамі.
  
  
  Картэр ухмыльнуўся. "Калі хочаш ведаць, яна - галоўная прычына, па якой я вярнуўся".
  
  
  Рыканне змянілася яго ўхмылкай, калі Татл ткнуў яго рэвальверам.
  
  
  Татл сказаў: «Гэй, а як наконт нас, хлопчыка, які гаворыць па-ангельску, каб я мог ведаць, пра што вы балбочаце?»
  
  
  «Добра, Татл, - сказаў Джыроці. «Калі гэта зробіць вас шчаслівымі. У вас, амерыканцаў, няма дару моў».
  
  
  Картэр мог бы пасмяяцца над гэтым. Дзякуючы бездакорнай італьянскай мове ён некалькі месяцаў лічыўся роднай. Але Татл быў не такім ужо смешным. Ён пачаў відавочна раздражняць Кілмайстра.
  
  
  Больш небяспечны, чым клоунскі небрасканец
  
  
  быў дуэт двух асабістых целаахоўнікаў Джыроці дуэт Картэр ў думках назваў Боб і Біл.
  
  
  Білам быў Гільерма Лопес-Ортыс, моцны аргентынскі дэндзі, які пакінуў дзікія пампасы, каб заняцца гандлем баевікамі на кантыненце.
  
  
  Боб быў Раберта Марцінес. Біл быў хударлявы і хударлявы, а Боб - вялізны фізічна, з спусцістымі плячамі і шырокімі косткамі. Боб быў родам з Уругваю, адным з першых тупамаро. Усе яго паплечнікі па гэтай справе былі мёртвыя ці гнілі ў турме, але на іншым канцы свету ён усё яшчэ заставаўся моцным. Яго цёмныя вочы, шырокі твар і высокія скулы сведчылі аб тым, што ў яго жылах цякла індзейская кроў.
  
  
  Нягледзячы на сваю грубую знешнасць, Боб быў мозгам пары. Ён і Біл былі партнёрамі, працуючы толькі ў камандзе. Пару небяспечных прафесіяналаў.
  
  
  Цяпер яны акружалі свайго боса Джыроці, які ніколі не выходзіў з дому без іх, а таксама не заставаўся дома без іх. Яны лайдачылі з уяўнай нядбайнасцю, як быццам іх не магло менш цікавіць пабочная гульня, але яны прыкрылі Картэра яшчэ да таго, як ён увайшоў у пакой.
  
  
  «Салана, ты прыгожы вырадак, я ведаў, што ты занадта моцны, каб памерці!» - сказала Ева. Адчуўшы напружанне, яна спынілася за некалькі крокаў ад яго. "Што здарылася?"
  
  
  Да гэтага часу Джыроці часткова аднавіў сваё майстэрства. «Нам трэба сёе-тое ўладзіць з нашым сябрам Салана, Ева».
  
  
  Яна была нікім, акрамя выжылай, ведаючы, калі адступіць.
  
  
  Біл і Боб былі добрыя, усё ў парадку. Яны павінны былі быць добрымі, каб не адцягваць увагу на эратычную прыгажосць Евы. Іх пільныя вочы ніколі не пакідалі Картэра.
  
  
  Застаючыся ў выяве Салана, Картэр паслаў Еве паветраны пацалунак. «Загрэй мяне, дзетка. Нам трэба нагнаць упушчаны час».
  
  
  Ева моўчкі ўсміхнулася. Яна не стала б браць на сябе абавязацельствы так ці інакш, пакуль не ўбачыла б, у чым заключалася здзелка.
  
  
  "Заткніся!" Татл моцна ўдарыў Картэра. Раней ён схапіў Картэра за руку, каб павесці яго да Джыроці. Ён быў так скаваны жылістымі цягліцамі, што здавалася, быццам ён хапаецца за галіну дрэва. Але Татл ужо забыўся пра гэта.
  
  
  «Так раскажы нам, Салана, што здарылася з Мелінай?»
  
  
  - працягнуў Джыроці.
  
  
  "Хіба вы не глядзіце тэлевізар?"
  
  
  "Я хачу пачуць гэта ад цябе".
  
  
  «Яна ўзарвалася. Гэтыя ідыёты на караблі, павінна быць, перасеклі не тыя правады ці нешта ў гэтым родзе, і - бах!
  
  
  "Чаму ты не ўзарваўся гэтым?"
  
  
  "Мой атрад ужо пайшоў".
  
  
  «Вы не ўзарвалі нафтабазу», - папракнуў Джыроці.
  
  
  "Пасля выбуху вада кішэла патрульнымі катэрамі і прыкрывалася верталётамі", - растлумачыў Картэр. "Я падпісаўся на працу, а не на самагубства".
  
  
  "І - іншыя ў вашай групе?"
  
  
  "Вы ведаеце Абу-Бакіра?"
  
  
  «Палестынец? Я чуў пра яго».
  
  
  "Шкада, што вы не папярэдзілі мяне аб ім", - сказаў Картэр. «Мы дабраліся да берага без праблем, але гэтаму хлопцу не спадабалася, як некаторыя паліцыянты глядзелі на яго. Ён пачаў страляць. Яны стралялі лепш. Мне пашанцавала. Астатнім не спадабалася».
  
  
  "Вы кінулі таварышаў пад агнём?" — пяшчотна спытаў Джыроці.
  
  
  "З задавальненнем. Вы не можаце кінуць мерцвякоў, і яны сапраўды здаваліся мне мёртвымі. Я збег, скраў машыну і прабраўся сюды».
  
  
  Картэр раззлаваўся. «Ты прайграў 20 пытанняў? Мне здаецца, што я паранены тут! Я падпісаўся на прафесійную працу з прафесіяналамі і што я атрымаю? Паездка ў адзін канец на караблі дурняў, які амаль забіваў мяне не адзін раз, але часта! Я лічу цябе адказным, Джыроці! "
  
  
  "Я сказаў табе расслабіцца, тоўсты шар!" - Прагыркаў Татл.
  
  
  "Дзе ты ўзяў гэтага каўбоя з аптэкі?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Чаму ты брудны ..."
  
  
  "Дастаткова, Татл!" — Раўнуў Джыроці.
  
  
  "Вы купляеце гэтую гісторыю?"
  
  
  "Што ты параіш?"
  
  
  "Чорт, для мяне гэта не загадка!" - сказаў Татл. «Гэты хлопец жоўты, проста жоўты, вось і ўсё! Ён спалохаўся і збаяўся на працы, ды і на сваіх партнёрах таксама! Вы самі сказалі - ён пракляты дэзерцір з лілеямі!»
  
  
  «Я думаю, што не, - сказаў Джыроці.
  
  
  "Вы яму давяраеце?"
  
  
  "Я таксама гэтага не казаў".
  
  
  "Выкарыстоўвайце сваю галаву", – сказаў Картэр. «Я мог бы купіць сабе імунітэт і самавітую ўзнагароду, здаўшы вас усіх. Замест гэтага я прыйшоў сюды. Можа, гэта была памылка, га?
  
  
  «Гэта было для цябе, прыяцель, - прагыркаў Татл.
  
  
  "Хто тут загадвае, Джыроці?" - запатрабаваў адказу Картэр. "Ты ці гэты ідыёт?"
  
  
  «Я», - сказаў Джыроці. «Прыбяры свой пісталет, Татл».
  
  
  "Але…"
  
  
  «Я не пытаю вас, я кажу вам! Пакладзіце пісталет і перастаньце яго труціць!
  
  
  Татл панура падпарадкаваўся.
  
  
  «Прабач, але ў гэтым бізнэсе нельга быць занадта асцярожным. Шкадую і аб працы, але, э-э, такія рэчы здараюцца. Я рады, што ты справіўся», - сказаў Джыроці.
  
  
  «Я таксама», - прамурлыкала Ева.
  
  
  Джыроці працягнуў руку. Картэр паціснуў яе. Боб і Біл аслабілі разуменне сваіх намераў.
  
  
  «Мой бос захоча пагаварыць з вамі», - сказаў Джыроці.
  
  
  «Вы ведаеце, дзе мяне знайсці, - сказаў Картэр. "О так, яшчэ сёе-тое".
  
  
  Правая рука Кілмайстра была вокамгненной плямай, калі ён паставіў цвёрды квадрат кулака на падбародку Татла.
  
  
  Пачуўся цвёрды, які задавальняе ўдар кулака па плоці, пстрычка, калі сківіцы Татла зачыніліся, і парыў паветра, калі Татл адступіў, рукі з
  
  
  . Сцяна перапыніла яго пасоўванне. Ён саслізнуў уніз і паваліўся на падлогу, адкінуўшы галаву і замёр.
  
  
  Картэр паціснуў пярэднімі косткамі пальцаў. "Салодкіх сноў, прыяцель".
  
  
  Боб і Біл абмяняліся позіркамі, уражаныя.
  
  
  Картэр сказаў: «Калі вы не пярэчыце, я хацеў бы атрымаць крыху добрай ежы. Прайшло занадта шмат часу з таго часу, як я еў прыстойную ежу. Усё, што яны калі-небудзь падавалі на борце карабля, было кускусам. Калі я калі-небудзь я зноў убачыў яшчэ адну талерку з памыямі, мяне вырве».
  
  
  «Думаю, вам спадабаецца наш рахунак за праезд», - сказаў Джыроці з усмешкай.
  
  
  «Ведаючы вашыя густы гурманаў, я ў гэтым упэўнены. І, калі ўжо я кажу пра гэта, крыху віна таксама не пашкодзіць».
  
  
  «Вінны склеп шырокі. Адчувайце сябе як дома».
  
  
  "Дзякуй, я так і зраблю", - сказаў Картэр.
  
  
  «Ах, адно, Салана. Было б лепей, калі б ты пакуль не спрабаваў пакідаць вілу».
  
  
  «З пагоняй у самым разгары, а я без пашпарта? Куды мне ісці?
  
  
  "Мае настроі ў дакладнасці".
  
  
  Картэр абняў Еву за стан. Яе атласная скура ўсё яшчэ была вільготнай пасля басейна.
  
  
  «Салана, ммммм», - яна нахілілася да яго. "Даўно не бачыліся."
  
  
  «Ты і паловы не ведаеш. Я не бачыў жанчын больш за шэсць тыдняў».
  
  
  "Вы мяне бачыце".
  
  
  "Я зраблю значна больш, чым убачу", - паабяцаў ён.
  
  
  "Тады чаго мы чакаем?"
  
  
  "Вядзі, карысіма". Узяўшыся за рукі, яны пайшлі да выхаду. Картэр спыніўся пад аркай, каб зрабіць развітальны стрэл. «У твайго наёмнага работніка шкляная сківіца, Джыроці».
  
  
  Татл усё яшчэ быў халодным. Ён ачуўся пасля таго, як Боб і Біл кінулі яго ў басейн.
  
  
  * * *
  
  
  Кардон ізраільскіх спецназаўцаў атачыў вілу. Скарыстаўшыся цудоўнай хованкай, якая забяспечваецца перасечанай мясцовасцю, яны адышлі на некалькі дзясяткаў ярдаў ад будынка, дзе з нецярпеннем чакалі сігналу "ісці". Ахоўнікі Джыроці, якія патрулююць тэрыторыю, былі ў блажэнным няведанні аб замаскіраванай баявой групе, якая хаваецца за два крокі ад іх.
  
  
  Гэта была ізраільская аперацыя, і кантынгенту AX прыйшлося адысці на другі план. Грыфа і Стэнтана раздражняла вымушанае бяздзеянне.
  
  
  Хоук сказаў ім: «Помніце, мы тут, каб паназіраць, вось і ўсё. Наша невялікая выхадка сёння днём дакладна не зрабіла нас самымі папулярнымі дзецьмі ў раёне. Вядома, калі нехта кпіць з нас, мы можам страляць назад. "
  
  
  "Гэта суцяшэнне", - сказаў Грыф. «Вы думаеце, гэты выкрут пазбавіць ад вялікага боса, Рэгібу?»
  
  
  "Варта паспрабаваць."
  
  
  Стэнтан доўга і пільна глядзеў на вілу. "Цікава, як у Ніка зараз справы?"
  
  
  * * *
  
  
  Вячэра, якую шэф-кухар Джыроці паслаў у гасцявы пакой на другім паверсе, выглядаў і пахнуў цудоўна. Нік Картэр не адкусіў ад гэтага кавалачка. Суправаджальнае віно было выдатным ураджаем. Картэр не выпіў ні кроплі.
  
  
  Ён не падазраваў, што ежа і віно былі атручаны. Джыроці хацеў захаваць яму жыццё, прынамсі, да таго часу, пакуль яго бос не дапытае адзінага які выжыў на Меліне. Але гэта магло быць наркотыкам. Накаўтаваць яго было б простым спосабам трымаць яго ў напрузе, пакуль ён не спатрэбіцца. Ён нават не мог выкарыстоўваць Еву як міжвольнага дэгустатара ежы, паколькі яны былі цалкам здольныя напампаваць яе наркотыкамі разам з ім, каб надаць упэўненасці хітрасці.
  
  
  Ён не мог есці і не мог піць. Гэта пакінула яго толькі адна крыніца забаўкі: Ева. Яна была ў суседняй раздзявальні, прыняўшы душ пасля купання.
  
  
  Пакой - фактычна анфілада - быў багата ўпрыгожаны, напоўнены цяжкай антыкварнай мэбляй і прадметамі мастацтва. Крыштальная люстра, авальнае пазалочанае люстэрка, вялікі ложак. Ложак, якая выглядала асабліва прывабна.
  
  
  Насупраць ложка французскія дзверы выходзілі на невялікі каменны балкон. Картэр выйшаў падыхаць свежым паветрам.
  
  
  Ахоўнік, які стаяў ва ўнутраным дворыку ўнізе, падняў вочы. Картэр па-сяброўску памахаў яму рукой, але ніхто не адказаў і не адказаў.
  
  
  Лёгкі рух мільгануў у куце яго вочы. Павярнуўшыся, каб выявіць яго крыніцу, ён убачыў іншага ахоўніка, які стаяў на балконе ў двух пакоях ад яго.
  
  
  Ён не бачыў ніякіх прыкмет ізраільскай баявой групы, якая мусіла быць да таго часу на пазіцыі. Гэта было да лепшага. Калі ён іх не бачыў, дык і ворагі таксама. Калі б ён мог іх убачыць, у яго сапраўды былі б прычыны для турботы.
  
  
  "Я буду з табой", - праспявала Ева.
  
  
  "Добра." Зачыніўшы французскія дзверы, Картэр вярнуўся ў пакой. Ева далучылася да яго.
  
  
  Ён свіснуў. "Беллісіма!"
  
  
  "Табе падабаецца?" - паддражніла яна.
  
  
  "Мне падабаецца."
  
  
  Было шмат чаго кахаць. Гэта значыць шмат Евы. Ён ужо бачыў яе амаль аголенай сёння ўвечары, таму для змены тэмпу яна надзела нешта больш прыдатнае для спальні, малюсенькі суцэльны прадмет адзення з чорнага шоўку і карункі. Яна завязвалася недоуздком ззаду на шыі, напаўпразрыстая тканіна абхапіла пругкія грудзі. Яго чорны карункавы падол ледзь даходзіў да верха яе сцёгнаў, амаль нічога не робячы, каб схаваць светлы трыкутнік паміж імі.
  
  
  Гармоны Картэра ўзляцелі да мяжы. Гэта было даўно, вельмі даўно...
  
  
  Чорныя туфлі на шпільках дадавалі сантыметраў да яе і без таго высокаму росту. Яна зрабіла піруэт, дэманструючы выгляд ззаду, шчокі яе пругкіх ягадзіц толькі напалову прыкрываліся плюшавым мішкай.
  
  
  Картэр прывітаў агульны эфект. Ева здрыганулася, калі падышла да яго.
  
  
  "Ой!"
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  "Я ледзь магу хадзіць у гэтых праклятых рэчах".
  
  
  "Тады навошта іх насіць?"
  
  
  “Мне падабаецца, як яны выглядаюць. Акрамя таго, - дадала яна, - мне не трэба шмат хадзіць у ложку».
  
  
  "Дарэчы кажучы ..." - сказаў Картэр, абдымаючы яе. Ева зрабіла цэлы ахапак. У яе было твар і фігура мадэлі высокай моды, якой яна калісьці была да таго, як яе запал да штурхяля і небяспекі прывялі яе ў дрэнную кампанію.
  
  
  Яе рот быў гарачым, салодкім, пажыраючым. Картэр паспрабаваў яго на смак, пакуль яго рукі пагладжвалі яе спіну да яе высокай круглявай Папкоў. Ён абхапіў яе голыя ягадзіцы ніжнім бялізнай, уцягваючы яе таз у свой. У яе каленях з'явілася слабасць, калі яна ўперлася сцёгнамі ў яго цвёрдасць.
  
  
  Не парушаючы рытму пацалункаў, ён развязаў аброць на яе шыі. Ён расшпіліўся, агаліўшы верхнюю частку яе цела. Яна пагладзіла жорсткія соску па яго грудзях, узбуджэнне ахапіла яе.
  
  
  Раптам яна падрапала яго шыю ззаду, зламаўшы скуру пазногцямі.
  
  
  Страх астудзіў Кілмайстра. Ён ведаў пра выкрут старога забойцы, які вылучаў яд пад пазногцямі, а затым уводзіў яд у крывацёк ахвяры, драпаючы яе.
  
  
  Булькаючы смех Евы пераканаў яго, што гэта не падступная тэхніка, а ўсяго толькі яе перакручаная прэлюдыя.
  
  
  «Я прычыніў табе боль, Салана? Зрабі мне балюча».
  
  
  Ён схапіў яе за валасы, адкінуў яе галаву назад і прыціснуўся да яе вуснаў.
  
  
  "Мммм, мне гэта падабаецца", - прамармытала яна, калі яны падышлі падыхаць паветрам.
  
  
  Гэта падказала Картэр, як гуляць астатнюю частку гульні. Ён прасунуў руку паміж яе аголенымі грудзьмі і штурхнуў яе назад на ложак.
  
  
  Яна перакулілася на ложак, падскокваючы на матрацы, ніякавата ўпаўшы так, што прызямлілася, шырока расставіўшы ногі. Яна не стала іх зачыняць. Яна заціснула адну руку паміж ног, а іншы паклікала яго да сябе.
  
  
  Картэр расшпіліў кашулю спераду, але пакінуў яе. Ён стаў на калені на ложку, навісаючы над Евай.
  
  
  "Хіба ты не збіраешся здымаць адзенне?"
  
  
  "Вядома", - прарычэў ён. «Дапамажы мне крыху». І яна гэта зрабіла, і затым Картэр дапамог сабе ўсё, што магла прапанаваць юрлівая Ева.
  
  
  * * *
  
  
  Ева аголеная сядзела ля туалетнага століка, яе голыя ягадзіцы прыціснуліся да плюшавай белай атласнай падушцы на лаўцы. Яна фарбавала твар і пудрыла нос. Парашок утварыў невялікі ўзгорак на люстэрку. Ева нахілілася над ім і фыркнула люлечкай для кактэйлю.
  
  
  "Што гэта, какаін?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Не, гераін".
  
  
  "Цяжка яму патрапіць у гэтую краіну".
  
  
  «О, Джані можа атрымаць усё. Ты яго ведаеш». Яна прынюхалася і прынюхалася.
  
  
  «Так, я яго ведаю. Асцярожней з гэтым».
  
  
  "Я ведаю, што я раблю." Яна падняла вочы, белая пудра засцілала ёй ноздры. "Хачу крыху?"
  
  
  "Не Дзякуй. У маёй працы я не магу дазволіць сабе нічога, што магло б мяне запаволіць».
  
  
  Ева паціснула плячыма, затым прапыласосіць яшчэ некалькі радкоў. Калі яна скончыла, яна паднялася, крыху хістаючыся. Картэр трымаў яе за руку, падтрымліваючы да таго часу, пакуль не прайшла хваля галавакружэння.
  
  
  "Уф! Гэта чыста!" Яе вочы то паплылі, то расфакусаваліся. Яна трымалася за яго.
  
  
  «Эм, Салана, чалавек, якога яны не могуць забіць. Такі жорсткі, такі жорсткі… такі вельмі жорсткі», - прамармытала яна. Яе ласкавыя рукі прабегліся па ім. "Такое задавальненне для разнастайнасці быць з чалавекам моцным, цвёрдым і дасведчаным".
  
  
  "Ты мне таксама падабаешся, Ева".
  
  
  "Хочаце перайграць?" спытала яна.
  
  
  Ён гуляў з яе жорсткімі саскамі, пасмейваючыся. «Зноў? Дык хутка? Вы ненаедныя».
  
  
  "Я гэта значыць, але я не гэта меў на ўвазе". Яна выслізнула з яго абдымкаў. "Я пакажу табе што-небудзь мілае".
  
  
  Ева перасекла пакой да сценавай панэлі, упрыгожанай фрэскай Гранд-канала ў Венецыі. Яе пальцы намацалі яго ніжні край, адключыўшы схаваны перамыкач. Утоеная зашчапка адкрылася з пстрычкай.
  
  
  Заінтрыгаваны, Картэр пайшоў на гэта. Валасная расколіна, раней нябачная, праходзіла па цэнтры фрэскі, падзяляючы яе на пару панэляў, якія Ева зараз раскінула вонкі, адчыняючы сакрэтную шафу.
  
  
  Ён быў забіты электронным абсталяваннем, цэнтральным элементам якога быў відэаманітор.
  
  
  "Ну, я буду брудным…" - пачаў Картэр.
  
  
  «Ты быў, дарагая. І ўсё яшчэ ёсць на плёнцы. Вось, я цябе зірну».
  
  
  Ева пераматала стужку, затым уключыла кнопку "play".
  
  
  Выява ўзнікла. У шэра-белых танах на чары з залатой рыбкай на экране быў адлюстраваны поўны рост Картэра і Евы, якія курчацца на ложку ва ўзаемным экстазе.
  
  
  «Я ўключыла ўтоеную камеру перад тым, як мы пачалі. Спадабалася?» - сказала Ева.
  
  
  Картэр, вывучаючы дзеянне, сказаў: "Я нядрэнна выглядаю там".
  
  
  "Падобнае становішча ёсць амаль у кожным пакоі на віле".
  
  
  «Я не ведаў, што Джыроці быў вуайерыстам».
  
  
  Ева злосна засмяялася. «Сказаць па праўдзе, Джані не падыходзіць ні для чаго, акрамя назірання. Але ён устанавіў іх не для гэтага».
  
  
  «Не кажы мне. Я здагадваюся. Шантаж».
  
  
  «Ён называе гэта «рычагом». З таго часу, як мы прыехалі, гэта была адна пастаянная вечарынка. Джані прывёў з сабой паўтузіна таварышаў па гульнях, прыгожых хлопчыкаў і дзяўчынак, якія ўсё вельмі ветлівыя. Мы забаўлялі вяршкі мясцовага грамадства. Палітыкаў Кнэсета, прамыслоўцаў з Рамата, навукоўцы з Рахавата, інтэлектуалы Cafe Cassit.
  
  
  "Ён быў вельмі запатрабаваны. Усе жадаюць атрымаць запрашэнне на адну з вечарынак Джані. Мы ўладкоўвалі вялікіх мужчын і іх нудных жонак на вечарынках, дзе выпіўка не спыняецца, а весялосць не спыняецца. Для тых, хто жадае чагосьці большага, чым шампанскага, ёсць какаін, гашыш, таблеткі, гераін.І шмат прыгожых маладых людзей любога полу, з якімі можна пагуляць.Толькі калі вы граеце, вы павінны плаціць.Не грашыма, а ласкамі і паслухмянасцю".
  
  
  «Я зразумеў, - сказаў Картэр. "Вы забяспечваеце і вечарынку, і пахмелле".
  
  
  «Дакладна. Джані наладзіў сабе невялікую сетку за той кароткі час, што мы тут».
  
  
  "Я бачу, чаго мне не хапала, пакуль я затрымаўся на гэтым паршывым караблі".
  
  
  Картэр націснуў кнопку "стоп".
  
  
  "Гэй, што ты робіш?"
  
  
  Ён выцягнуў касету, затым выцягнуў некалькі дзясяткаў футаў стужкі, склаў іх у кучу, перш чым выкінуць беспарадак у кошык для смецця. У свеце Картэра чым менш існуе яго карцінак, тым лепш.
  
  
  Ён пажартаваў над гэтым. "Навошта здавольвацца імітацыяй, калі ў вас ёсць сапраўдная рэч?"
  
  
  Ева надзьмула вусны. "Спойлспорт".
  
  
  У дзверы нумара пастукалі. "Так, хто гэта?" - паклікала Ева.
  
  
  «Гэта я, Джані. Скажы Салана, каб ён апрануўся і спусціўся ўніз. Хтосьці жадае з ім сустрэцца».
  
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  Паядынак адбыўся ў тым, што Ева назвала "пакаёй для оргій".
  
  
  "Пачакай, пакуль не ўбачыш", - захоплена сказала яна. «Гэта сапраўды нешта! Апошняе слова ў забаўках».
  
  
  "Я з нецярпеннем чакаю гэтага", - сказаў Картэр. “Я таксама з нецярпеннем чакаю сустрэчы з вялікім босам. Што ён за хлопец?
  
  
  "Я не ведаю. Я ніколі яго не сустракаў. Ён павінен быць вельмі ўтойлівым. Ён сустракаецца толькі з Джані. Табе павінна быць прыемна, што ён прыйшоў сустрэцца з табой».
  
  
  "Я", - сказаў Картэр.
  
  
  Час было пераходзіць да медных цвікоў. Пачуцці Картэра былі ў поўнай баявой гатоўнасці. Яго цела вібравала з кожным ударам сэрца. У роце перасохла, далоні вільготныя. Ён выглядаў такім спакойным і абыякавым, нібы гуляў па Віа Венета. Ён засяродзіўся на тым, каб трымаць сваё цела паралізаваным. Гнуткасць заўсёды пераўзыходзіць калянасць. Калі прыйдзе час, яму давядзецца дзейнічаць хутка.
  
  
  Ён адчуваў сябе Даніілам, які ўваходзіў у логава льва. Логава льва? Рот Льва быў больш падобны на гэта.
  
  
  Аднак ён быў добра экіпіраваны. Ён узяў з сабой пісталет, чакаючы, што яго знойдуць, што і адбылося. Татл знайшоў яго і забраў у яго. Але яго збеглы агляд Кілмайстра не змог выявіць Х'юга ў рукаве Картэра, не кажучы ўжо пра П'ера, мініятурнай газавай бомбе, надзетай на яго сцягно паміж ног. Ён зняў свой асабісты арсенал, пакуль Ева была ў распранальні, але зараз усё было на месцы.
  
  
  Татл таксама выпусціў з-пад увагі прылада сувязі Картэра, але гэта нядзіўна, паколькі яно было ўбудавана ў стыльныя наручныя гадзіны, якія ён насіў на левай руцэ. У ім быў мікрамініятурны перадатчык, які можна было актываваць, націснуўшы на адно з пёраў для ўсталёўкі часу. Даволі складанае абсталяванне, яно нават паказвала правільны час.
  
  
  Картэр быў падрыхтаваны настолькі, наколькі гэта было магчыма.
  
  
  Ева выдатна выглядала ў бірузова-белай трыкатажнай сукенцы без рукавоў і басаножках на высокім абцасе. "Мы тут."
  
  
  "Пасля Вас." Картэр рушыў услед за ёй праз дзверы ў "пакой для оргій".
  
  
  Вялікая зала была па-майстэрску падзелена на сістэму ступеністых тэрас, якія ўтвараюць ямы, басейны, нішы і платформы - панадлівае асяроддзе круглявых формаў і плыўных выгінаў без рэзкіх бакоў. Схема непрамога асвятлення стварала зоны мяккага вабнага святла і яшчэ больш інтымнага ценю. Слоікі духмяных ганчарных раслін і хмызнякоў падзялялі прастору на лабірынт зацішных куткоў і закуткаў. Салодкі водар ладану напаўняў паветра водарам.
  
  
  Камера смерці для Killmaster.
  
  
  Картэр зразумеў гэта, як толькі ўвайшоў у пакой. Прысутнічалі Джыроці, Боб, Біл і Татл. Ніхто іншы, ніхто, хто мог бы быць Рэгібай. Але гэта не значыла, што яго там не было. У пакоі для оргій было шмат месцаў, у якіх ён мог бы схавацца, калі б захацеў.
  
  
  Немагчыма было схаваць той факт, што Джыроці і кампанія раскрылі сакрэт яго маскараду. Раней яны былі падазроныя, але набылі яго гісторыю. Цяпер яны ведалі, што ён фальшывы. Іх веды хаваліся за далікатным фасадам халоднай нядбайнасці.
  
  
  Як і раней, Джыроці акружалі яго целаахоўнікі, якія стаялі, паклаўшы рукі на рукі, каля пісталетаў у насцегнавых і наплечных кабурах.
  
  
  Татл не быў крутым. Выродлівая злараднасць адбілася на яго твары, як і вялізны пурпурны сіняк ад накаўтуе ўдару Картэра.
  
  
  «Табе трэба было забіць мяне, калі ў цябе быў шанец, прыяцель, - сказаў Татл.
  
  
  «Я магу выправіць гэта зараз, калі хочаш», - парыраваў Картэр.
  
  
  «Ты той, хто паправіцца, разумнік».
  
  
  Наднырачнікі Картэра прымушалі яго бегчы ці ваяваць.
  
  
  Татл рушыў да яго. «Я знясу цябе, як разбураны будынак».
  
  
  Джыроці падняў руку. «Баюся, табе давядзецца адмовіцца ад гэтага задавальнення, Татл. Салана належыць камусьці іншаму. Ці, магчыма, мне трэба называць яго сапраўдным імем - Нік Картэр».
  
  
  
  Пісталеты з'явіліся ў руках Боба і Біла. Яны былі добрыя, усё ў парадку. Картэр амаль не бачыў, каб яны маляваліся, яны былі такімі хуткімі.
  
  
  Ева падалася назад ад Картэра. Яна ведала, куды дзьмуць вятры, нават калі ёй не хапала агульнай карціны.
  
  
  "Больш гульняў?" - спытаў Картэр. "Выкажам здагадку, ты скажаш мне, і я таксама змагу згуляць".
  
  
  "Ты добры. Вельмі добра. Табе трэба быць добрым, каб так доўга мяне ашукваць. Я, Джані Джыроці, вітаю твае здольнасці, Картэр».
  
  
  "Мяне клічуць Салана".
  
  
  Джыроці пакруціў галавой. «Не трэба больш дзейнічаць, Картэр. Ваша прыкрыццё раскрыта. Я ведаю, хто вы і што вы ўяўляеце. Ці мне трэба сказаць, кім вы былі. Таму што з сённяшняга дня з вамі скончана».
  
  
  Татл закруціўся, не ў сілах больш стрымлівацца. "Мне ўсё роўна, Джымі Картэр, мне трэба звесці рахункі з гэтым хлопцам, і я не жартую".
  
  
  Бровы Джыроці нахмурыліся. «Пакінь нас, Татл. Ты таксама, Ева».
  
  
  Ева была добра навучана. Не кажучы ні слова, яна разгарнулася на высокіх абцасах і выйшла з пакоя.
  
  
  "Чао, карысіма", - крыкнуў ёй услед Картэр.
  
  
  Яна не адказала.
  
  
  «Я сказаў табе пайсці, Татл, - сказаў Джыроці.
  
  
  "Ніхто не дае мне кайфу".
  
  
  «Я не буду спрачацца, Татл. Я кажу табе, каб ты ішоў, пакуль ты яшчэ можаш».
  
  
  "Sheeeyit." Татл пацягнуўся за рэвальверам, заткнутым за пояс.
  
  
  Раздаліся два стрэлы. Боб нядбайна стрэліў ад сцягна, яго куля трапіла ў верхавіну Татла ў мяккім вільготным выбуху крыві, мозгу і костак. Біл выкарыстоўваў больш класічную стойку стрэлка, страляючы з выцягнутай рукой. Яго стрэл патрапіў Татлу прама ў сэрца.
  
  
  Татл быў мёртвы ўдвая.
  
  
  Картэр устрымліваўся ад сваёй гульні, хоць смерць Татла стала першай забаўкай. Джыроці занадта моцна атрымліваў асалоду ад сваёй маленькай гульнёй у коткі-мышкі, каб перапыніць яе, забіўшы Картэра. Тым не менш, гэтая гульня ў чаканне была пеклам на нервы Killmaster.
  
  
  Зірнуўшы на акрываўлены труп Татла, Картэр сказаў: «Дзякуй. Вы толькі што пазбавілі мяне ад непрыемнасцяў».
  
  
  «Ты класны», - сказаў Джыроці. "Паглядзім, які ты круты, калі пачнецца боль".
  
  
  "Я не ведаю, кім вы мяне лічыце, але вы робіце вялікую памылку…"
  
  
  «Ён не змываецца, містэр Картэр. Вы ведаеце чалавека па імені Тигдал?
  
  
  "Ніколі пра яго не чуў".
  
  
  “Ён ведае вас. Ён мой канал у верхні эшалон шынбетаўскага аддзела СБ. У Тигдала была сястра, сімпатычная, але трохі распешчаная і безразважная. Яна прыйшла сюды, каб пагуляць, але калі я даведаўся, кім быў яе брат, ну, я проста не мог яе адпусціць. Тыгдал не паверыў, што яна ў мяне, таму я адправіў яму пярсцёнак, які ён падарыў ёй на дзень нараджэння».
  
  
  Джыроці зрабіў паўзу, затым вымавіў кульмінацыю. «Яе палец усё яшчэ быў прымацаваны да кальца. З таго часу лейтэнант быў вельмі спагадлівы».
  
  
  Картэр лічыў Джыроці тыпам людзей, якія з радасцю маглі б злараднічаць усю ноч. Але прыбыццё яго гаспадара спыніла гульню.
  
  
  Джыроці і яго целаахоўнікі стаялі на ўзвышэнні, гледзячы на Картэра. У сценах ззаду іх з'явілася трэшчына, пярэдні беражок даўгаватай цемры адкрылася, калі патаемныя дзверы слізганулі назад.
  
  
  Рэгіба ступіў праз гэта.
  
  
  Трыо паглядзела ў яго бок, калі ён увайшоў. Картэр скарыстаўся выпадкам, каб засунуць руку ў кішэню, прасунуўшы пальцы ў шчылінападобнай адтуліну, каб дакрануцца да П'ера. Кантакт быў бясконца абнадзейваючым.
  
  
  Рэгіба стаяў царска, злавесна ў сваім чорным адзенні, так якія нагадваюць вопратку ніндзя. Але ніводны ніндзя ніколі не насіў на сцёгнах кабуру з двума пісталетамі 45-га калібра.
  
  
  Як яму ўдалося праслізнуць праз кардон вакол вілы? - падумаў Картэр. Ці быў ён так добры ці замяшаны ў вераломстве?
  
  
  Рэгіба ўтаропіўся на Картэра. Нешта дзіўнае ў яго вачах... вясёлкавая абалонка такая ж цёмная, як зрэнкі, без размежавальнай лініі паміж імі. Яны стварылі жахлівую ілюзію двух чорных дзірак, прасвідраваных у яго вочных яблыках, пары вачэй, як рулю пісталета. Рэгіба так холадна паглядзеў на Картэра, што ў пакоі маглі ўтварыцца ледзяшы.
  
  
  Джыроцці без патрэбы сказаў: «Гэта Картэр».
  
  
  «Я ведаю», - сказаў Рэгіба. "Ён падобны на чалавека, які мог бы патапіць мой карабель".
  
  
  Ён гаварыў прама з Картэрам. «Вы каштавалі мне немалых клопатаў і выдаткаў, абавязак, які вы вернеце ў тысячу разоў».
  
  
  Картэр нічога не сказаў. Што тамака было сказаць?
  
  
  Рэгіба сказаў Джыроці: «Твая праца тут зроблена. Сабакі наступаюць табе на пяткі. Пакуль я кажу, паляўнічыя зацягваюць сетку вакол твайго жылля».
  
  
  "Як?"
  
  
  "Ты пойдзеш зараз са мной".
  
  
  "Але я пакуль не магу пайсці..."
  
  
  "Вы павінны."
  
  
  Джыроці выглядаў здзіўленым. "Але мая праца, усё, што я тут зрабіў…"
  
  
  «У Аль-Хабайку для вас ёсць праца. Прыходзьце».
  
  
  "Добра, дазволь мне сёе-тое сабраць".
  
  
  Рэгіба пакруціў галавой. «Час сыходзіць. Мы павінны ісці».
  
  
  «Я…» Разумеючы бескарыснасць спрэчак з Рэгібай, Джыроці прыняў непазбежнае. Ён паказаў на Картэра. "Што наконт яго?"
  
  
  «Прывядзі яго. Я спаганю поўную меру крэўнага абавязку, які ён мне вінен».
  
  
  Боб і Біл пачалі спускацца з памоста да таго месца, дзе стаяў Картэр.
  
  
  Рэгіба меў рацыю. Час выйшаў.
  
  
  Кілмайстар двойчы націснуў малюсенькую спускавую кнопку П'ера, якая засцерагае прыладу ад выпадковага ўключэння.
  
  
  Ён быў актываваны і гэта было не выпадкова. Ён зняў адмысловую стужку, і яна скацілася па яго назе і ўпала на падлогу, маленькае свінцовае яйка з трохсекунднай ахоўнай затрымкай.
  
  
  Картэр у думках сфатаграфаваў становішча чацвёркі, затым зажмурыўся.
  
  
  Ён добра падабраў сваё ўзбраенне. Гэты канкрэтны П'ер быў камбінаванай дымавой шашкай, карыснай прыладай для аднаго аператара пасярод яго ворагаў.
  
  
  П'ер выбухнуў імгненна, з гучнай бавоўнай! Гэта было падобна на спрацоўванне гіганцкай лямпы-выбліскі, асляпляльнае святло. Нават з заплюшчанымі вачыма яго погляд быў рэзкім і балючым.
  
  
  Картэр кінуўся на падлогу. Раздаліся стрэлы, ніводзін з іх не наблізіўся да яго, калі ён пакаціўся бокам да трупа Татла.
  
  
  З маленькай бомбы вырываліся клубы задушлівага дыму.
  
  
  Картэр схапіў пісталет 357, Татла які захрас у верхняй частцы штаноў мерцвяка. Гэта было больш пісталета, чым ён аддаваў перавагу, але яно спрацавала і сёе-тое яшчэ.
  
  
  Перад яго вачыма танцавалі ружовыя і жоўтыя рэшткавыя выявы. Ён мог уявіць сабе асляпляльны эфект, які ўспышка павінна была вырабіць на тых, у каго былі шырока адчыненыя вочы, калі яна спрацавала.
  
  
  Джыроці і яго целаахоўнікі спатыкаліся, як тры сляпыя мышы, дарэмна хапаючыся за вочы, размахваючы рукамі, страляючы далёка ад Забойцы.
  
  
  У Рэгібы былі лепшыя рэфлексы. У той момант, калі П'ер перакаціўся па падлозе, ён кінуўся назад праз патаемныя дзверы, праз якія ўвайшоў.
  
  
  Картэр прысеў на адно калена, трымаючы пісталет дзвюма рукамі. Ён выціснуў тры стрэлы.
  
  
  Тры стрэлы, тры забойствы. Джані Джыроці, Боб і Біл кружыліся, як шарнірныя мішэні ў працяжнік. Яны спусціліся, каб не паўстаць да Суднага Дня.
  
  
  Картэр зрабіў паўзу, каб даць сігнал да выхаду. Ён націснуў на перамыкач на сваім наручным гадзінніку, і іх складаныя пласты вафлевых мікрачыпаў перадалі сігнал баявой групе.
  
  
  Нібы па пульце дыстанцыйнага кіравання, знадворку вілы раздаўся глухі гук грукатлівых гранат і стук аўтаматаў на пішучай машынцы.
  
  
  Рэйд працягваўся.
  
  
  Картэр ускочыў на памост, вочы яго слёзы ад задушлівага дыму, які абкурвае пакой. Ён нырнуў у дзвярны праём, пераследуючы Рэгібу, прыціснуўся да сцяны, каб пазбегнуць засады. Ён успомніў блізнят Рэгібы. 45; яго магнум утрымліваў у лепшым выпадку яшчэ тры стрэлы. Ён бы схапіў адзін з пісталетаў целаахоўніка, але дым быў занадта густым, каб знайсці зброю.
  
  
  Яго не сустрэлі стрэлы. . Картэр пайшоў услед за Рэгібай.
  
  
  Ён прайшоў па доўгім вузкім выгнутым калідоры, цьмяна асветленым. Сакрэтны праход быў чымсьці накшталт падобнага праходу, які выгінаецца за заднімі сценамі розных пакояў на першым паверсе вілы. Картэр не бачыў бакавых выхадаў.
  
  
  У Рэгібы было ўсяго некалькі секунд да старту. Яго мяккія чаравікі заглушалі яго крокі, але не настолькі, каб Картэр іх не чуў.
  
  
  "Уф!"
  
  
  Наперадзе пачуўся крык, праход заканчваўся адчыненымі дзвярыма. За ёй знаходзілася гасцёўня. На падлозе ляжаў адзін з наймітаў Джыроці, буйны бандыт, якога Рэгіба збіў падчас вар'яцкіх уцёкаў.
  
  
  У процілеглым канцы пакоя былі яшчэ адны дзверы. Картэр прыбыў якраз своечасова, каб убачыць, як Рэгіба зачыніў дзверы за сабой.
  
  
  Ашаломлены галаварэз сеў, прачысціў галаву і ўбачыў Картэра. Ён схапіўся за пісталет, які ляжаў на падлозе недалёка ад яго рукі.
  
  
  Картэр ударыў яго нагой спераду, стукнуўшы падушачкай ногі хлопцу ў сківіцу. Некаторы час ён не ўставаў, калі ўвогуле ўстаў.
  
  
  Картэр перапыніў крок дастаткова, каб узяць пісталет галаварэза. Цяпер ён адчуў сябе лепш, маючы два пісталета.
  
  
  Ён падышоў да зачыненых дзвярэй збоку, а не прама. Вярнуўшыся да сцяны, ён павярнуў дзвярную ручку.
  
  
  Тры кулі прабілі дзвярную панэль на ўзроўні грудзей. Адтуліны ад куль згрупаваны ў вузкі круг, што забяспечвае цудоўную стральбу з патронніка 45 калібра.
  
  
  Картэр расхінуў дзверы, расчысціўшы шлях аглушальным стрэлам з "357". Зваротнага агню не было.
  
  
  Ён нырнуў у вузкую залу даўжынёй не больш за дзесяць футаў. У яго далёкім канцы быў шырокі, прасторны пакой, які грукатаў ад стрэлаў, і ніхто з іх не накіроўваўся ў яго бок.
  
  
  Людзі Джыроці змагаліся з нападаючымі. Двое з іх стаіліся за перавернутай мэбляй, якая забарыкадавалася побач з раскрытым дзіркай на месцы карціннага акна. Яны адкрылі агонь па камандас, які ўварваўся ў дом.
  
  
  Яны былі ўражаны з'яўленнем Рэгібы, які бег па пакоі. Перш чым яны паспелі адрэагаваць, ён знік за вуглом.
  
  
  Але яны бачылі Картэра. Ён нырнуў на падлогу і стрэліў у іх адтуль.
  
  
  Перш чым ён змог падняцца, кулямётны агонь звонку ўварваўся ў пакой, прасвістаў над яго галавой, выбіваючы дзіркі ў сцяне выбухамі белай тынкоўкі, якая падала, як дробны снег.
  
  
  У гэтай перастрэлцы ён быў такой жа мішэнню для сваіх саюзнікаў, як і для ворагаў.
  
  
  Ён прапоўз на жываце рэшту шляху з пакоя, устаючы, калі ён знаходзіўся па-за лініяй агню. Ён знаходзіўся ў маленькай, абліцаванай пліткай пярэдняга пакоя, прапахлай хлорам.
  
  
  Постаць Рэгібы ў чорным пранеслася скрозь корпус крыла ў закрыты басейн.
  
  
  Картэр стрэліў у яго з пісталета ў левай руцэ і прамахнуўся.
  
  
  Рэгіба разгарнуўся і зрабіў стрэл. Ён узарваў прыгожа выгравіраваную шкляную панэль у двух футах справа ад Картэра.
  
  
  Рэгіба спусціўся па лесвіцы і знік з вачэй.
  
  
  Картэр рушыў услед за ім. Бетонныя ўсходы з металічнымі прыступкамі спускалася ў затхлы склад пад басейнам. Паветра было настолькі гнятлівым, што Картэр ледзь мог дыхаць.
  
  
  Сховішча прыглушыла гукі бітвы. Некалькі малаватных лямпачак пралілі паўзмрок над нечым накшталт падземнага гарышча. Тут валяліся груды каробак, скрынь і кардонных каробак, а таксама некалькі прадметаў манументальнай скульптуры, дрэнныя імітацыі класічнай скульптуры.
  
  
  Пыл быў густы, і гэта добра: ён выдаваў маршрут, пройдзены Рэгібай праз скрыні і дзівоцтва.
  
  
  Магчыма, занадта добра, каб быць праўдай. Рэгіба мог хавацца недалёка ад сцежкі, чакаючы Картэра.
  
  
  Картэр працягваў.
  
  
  Раптам ён пачуў ляск, нібы вечка люка ўпала на месца. Гук быў так блізкі, што Картэр ледзь не выскачыў з яго скуры. Ён працягнуў свой шлях, прыгнуўшыся, караскаючыся па вечках скрынь, саскочыў на паляну сярод антыкварнага барахла.
  
  
  Нават цьмянае святло не магло схаваць абрысы люка ў падлозе. У яго цэнтры было жалезнае кольца, дастаткова шырокае, каб у ім змясцілася рука.
  
  
  Картэр расхінуў цяжкі люк.
  
  
  Стромкі вузкі пралёт каменных усходаў спускаўся ў невялікую квадратную залу. Змрок хаваў цёмнае цела Рэгібы, за выключэннем бледнага авала яго асобы і рук. Ён згорбіўся над часткай сучаснага абсталявання, сагнуўшыся, як чалавечы пытальнік, хутка, крадком папраўляючы тое, што выглядала як перамыкачы і рычагі.
  
  
  Стрэліўшы з патрона 45-га калібра, ён стрэліў у Картэра. Killmaster быў прыціснуты да падлогі, да таго часу, пакуль стральба не спынілася.
  
  
  Калі Картэр зноў зірнуў, Рэгіба ўжо бег.
  
  
  Картэр спусціўся па лесвіцы. Паветра, хоць і было шчыльным, рухалася, цыркулявала. У далёкім канцы шахты адкрылася пашча тунэля. Ён быў выразаны з жывой скалы мыса. Ён быў стары, вельмі стары. Картэр выказаў здагадку, што яна праціснулася скрозь нетры скалы да схаванага выхаду.
  
  
  Каралі старажытнасці, як вядома, пракладалі шляхі адступлення пад сваімі палацамі і замкамі, і гэтая зямля была акупаваная з пачатку запісанай гісторыі. Хто капаў гэты тунэль? Крыжакі? Габрэі Старога Запавету? Хананэі? Ці яшчэ больш старажытныя людзі?
  
  
  Нядзіўна, што Рэгіба змог праслізнуць праз кардон па сваім жаданні!
  
  
  Той факт, што тунэль не быў арэнай масавых уцёкаў кагорт Джыроці, даказаў, што яго існаванне было старанна хаваецца таямніцай.
  
  
  Квадратная металічная скрынка, прыкручаная да сцяны побач з усходамі, была такой жа новай, як і тунэль. Ён быў падобны на блок засцерагальнікаў, але засцерагальнік у ім не быў выключальнікам; гэта было ўзбраенне. Кабель у металічнай абалонцы цягнуўся вертыкальна ўверх па сцяне і сыходзіў у дзірку ў столі. Калі Картэр не памыліўся ў сваёй здагадцы, нябачны канец кабеля сканчаўся грузам выбухоўкі.
  
  
  Перамыкач унутры каробкі быў пераведзены ў становішча ВКЛ.
  
  
  Адтэрмінаваная рэакцыя - але як доўга? Другі? Дзесяць секунд? Цэлую хвіліну? Картэр вырашыў, што гэта зойме не больш за хвіліну, і ён не збіраўся затрымлівацца, каб даведацца.
  
  
  Ён рабіў тое, што мог. Ён павярнуў выключальнік назад у становішча "ВЫКЛ.", Схапіў кабель у металічнай абалонцы і парваў яго. Яго было занадта складана зламаць голымі рукамі. Ён сумняваўся, што Х'юга зможа распазнаць гэта. Ён стрэліў, адскочыўшы ад рыкашэту, які падышоў небяспечна блізка, пакінуўшы кратэр у каменнай сцяне недалёка ад яго.
  
  
  Можа быць, ужо занадта позна спыняць машыну, але, прынамсі, ён паспрабаваў. Ён прамовіў маўклівую малітву падзякі за тое, што Хок і людзі AX былі адсунуты на задні план для гэтага шоў.
  
  
  А Ева? Ёй проста трэба было рызыкнуць.
  
  
  Картэр увайшоў у тунэль услед за Рэгібай.
  
  
  Ён спускаўся пад даволі крутым вуглом. Пандус не спускаўся прама ўніз, а праз кожныя сорак футаў паварочваўся пад прамым кутом, апісваючы форму лейцара, калі ён спускаўся ўніз.
  
  
  Лініі электраперадач з гумовай ізаляцыяй былі працягнуты ўздоўж нізкай столі і ўтрымліваліся металічнымі клямарамі, падаючы ток да цьмяным голым лямпачкам, якія выходзяць з металічных разетак праз няроўныя прамежкі часу. Святла было ледзь відаць.
  
  
  Картэр упаў бокам у стойцы баскетбаліста, дэманструючы найменшы профіль мэты. Бакавая стойка моцна адбівалася на цягліцах сцягна, але забяспечвала добрую манеўранасць.
  
  
  Сцены слізгалі міма. Дакладна выразаны квадратны ўчастак тунэля скончыўся, яго замяніла яшчэ больш старая выемка, груба выдзеўбаная ў скале. Сцены ўціскаліся ўнутр, звужаючыся, столь падала, так што яму прыйшлося паклапаціцца аб тым, каб не разбіцца мазгамі аб нізка віслыя ручкі.
  
  
  Агнёў было менш, і ён знаходзіўся далёка адно ад аднаго, што прымушала яго пераадольваць доўгія ўчасткі ў амаль цемры. Картэру здавалася, што ён прабіраецца скрозь гіганцкую каменную кішку.
  
  
  Раптам гэты каменны кішачнік задрыжаў.
  
  
  Выбухоўка, уключаная перамыкачом, дасягнула крытычнага ўзроўню. Віла на беразе бухты развалілася, як вулкан, які ўзарваў сваю вяршыню.
  
  
  ;
  
  
  Нават тут, з дзясяткамі футаў каменя, служачымі буферам, удар быў значным. Картэра паваліла на падлогу, калі згасла святло.
  
  
  Выява Евы, выдатнай Евы, знішчанай выбухам, пранёсся па істоце Картэра з пакутлівым болем. Можа, яна і заслужыла свой лёс, але...
  
  
  Некалькімі ўдарамі сэрца Картэра ўразіла задушлівае воблака пылу і абломкаў, якое захліснула яго. Стоячы на карачках з безнадзейна страчаным пісталетам, ён поўз наперад па спуску.
  
  
  «Для яго было б пякельнай цыдулкай зайсці так далёка, толькі каб задыхнуцца ў каменнай магіле», - змрочна падумаў ён.
  
  
  Ён не сышоў далёка, калі падлога выраўнялася і пачаў паднімацца. Над ім гулялі патокі паветра. Пыльныя аблокі працягвалі насоўвацца, але ён мог дыхаць.
  
  
  І наперадзе было нейкае святло, цьмянае свячэнне.
  
  
  Картэр не рухаўся. Калі Рэгіба выпусціць кулю ў яго бок, яна праляціць над галавой.
  
  
  Раздалася пстрычка спружыны і мяккая бавоўна дзяржальні Х'юга, слізгальнай па яго адкрытай далоні. Доўгі штылет быў чароўным жазлом, які шукае не ваду, а кроў.
  
  
  Кроў Рэгібы.
  
  
  Тунэль заканчваўся расселінай у падставе ўзгорка, якая рэзка паварочвала направа, затым налева. Свежае паветра ажывіла яго, прымусіўшы ўсвядоміць, як шмат дробназярністай задушлівай пясчынкі запоўніла яго лёгкія, самыя пары яго скуры.
  
  
  Картэр прабіраўся праз зараснікі шчыльна выкладзеных калючых кустоў і ў рэшце рэшт выбраўся з бруду і камянёў у падножжа ўзгорка.
  
  
  Ён знаходзіўся на паўночнай сцяне скалы, у пустыннай і пустыннай мясцовасці. Мыс стаяў паміж ім і гарадскімі агнямі Лулава, але ён бачыў дастаткова добра. Святло вогнішча падпаленай вілы адкідаў чырвоныя блікі і жудасныя цені на ніжнія схілы.
  
  
  Картэру нічога не заставалася, як глядзець на агонь.
  
  
  Рэгіба збег.
  
  
  Шляхі Кілмайстра перасекліся з майстрам-забойцам.
  
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  На наступны дзень Нік Картэр быў на шляху ў квазінезалежны эмірат Аль-Хабайк, Саудаўская Аравія. Яму было пра што думаць падчас палёту.
  
  
  У баявой групы Бар-Захара адзін чалавек загінуў, двое цяжка паранены і некалькі атрымалі лёгкія раненні. Толькі жорсткае супраціўленне прапанаванае мужчынамі Джыроці, і як гэта было. Абаронцы вілы стрымлівалі тых, хто нападаў аж да магутнага выбуху.
  
  
  Механізм самазнішчэння прадэманстраваў, што Рэгіба быў чалавекам, які рабіў усё магчымае. Верагодна, ён быў устаноўлены, каб паслужыць нечаканым завяршэннем адной са знакамітых вечарынак Джыроці, знішчыўшы адным махам натоўп важных і ўплывовых гасцей. Імітуючы ўласную смерць, Джыроці мог з'явіцца з новай асобай.
  
  
  Замест гэтага Рэгіба выкарыстоўваў пякельную ўстаноўку, каб выцерці шыфер. Толькі двое пакінутых у жывых былі вынятыя з дымлівых абломкаў, і яны былі тым, што Ева назвала «таварышамі па гульнях», сэксуальнымі прынадамі, простымі пешкамі, якія не маюць важнай інфармацыі.
  
  
  Уначы загінуў яшчэ адзін лейтэнант Аві Тыгдал, які стрэліў сабе ў галаву менш чым праз хвіліну пасля выбуху вілы. Сярод яго асабістых рэчаў было знойдзена прызнанне - трагічны аповяд аб тым, як ён быў змушаны да здрады ў марнай надзеі выратаваць сваю сястру. Дэбору Тигдал больш ніхто не бачыў і лічыў мёртвай.
  
  
  Картэр прайшоў інтэнсіўны сеанс разбору палётаў, які доўжыўся да світання. Дзякуючы яго апісанню быў складзены фотаробат Рэгібы, першы раз, калі яго выява была захавана. Зрабіць здымак было прасцей, чым захаваць чалавека, але тысячы копій састаўной выявы былі разасланыя ў кожную паліцыю і воінскае падраздзяленне Ізраіля.
  
  
  Рэгіба быў аб'ектам аднаго з самых маштабных пошукаў у гісторыі краіны. Невялікая армія шукальнікаў ледзь не перавярнула краіну з ног на галаву, але яны прыйшлі з пустымі рукамі.
  
  
  "Ёсць усе падставы меркаваць, што ён пакінуў краіну гэтак жа лёгка і незаўважаным, як і ўвайшоў у яе", - сказаў Бар-Зохар. "Гэты чалавек перасякае міжнародныя межы, як быццам іх не існуе".
  
  
  Яго следчым удалося сабраць першую дакладную інфармацыю, якая датычыцца Рэгібы. Раніцай сівы стары па імені Салахудзін Ізкору - "Салах" - быў дастаўлены ў штаб-кватэру "Шын Бэт", каб распавесці сваю гісторыю. Перакладчык пераклаў з іўрыта на англійскую мову для людзей АХ-.
  
  
  Салах быў мараканскім габрэем, які пражыў жыццё, поўнае прыгод, і большую частку яе часу служыў у ваеннай паліцыі ў паўднёвай пустыні недалёка ад маўрытанскай мяжы. Гэта была суровая, непрыступная зямля з гарамі і сухімі, як косці, крамяністымі раўнінамі, рэдка парэзанымі аазісамі і вадаёмамі. Не менш суровыя былі і яго людзі, качавыя плямёны, якія ўсё яшчэ жылі векавымі традыцыямі набегаў і крэўнай помсты.
  
  
  Больш за ўсё сярод жыхароў пустыні баяліся плямёны рэгібат. У іх клапатлівых суседзяў была прымаўка: "Рэгібат - гэта чорнае воблака над сонцам". Гэта адносілася не толькі да племяннога звычаю насіць цалкам чорнае адзенне, але і да іх майстэрства ў мастацтве.
  
  
  , рабавання і забойстваў.
  
  
  Апошні пост, які Салах займаў перад адыходам са службы каля дваццаці гадоў таму, быў у горадзе Гулімін, адкуль Рэгібат прыехаў гандляваць. Тут ён пачуў цікавую гісторыю.
  
  
  Клан напышлівага Якба Рэгібата выгнаў маладога воіна за парушэнне нейкага святога табу. Невядомае злачынства гэтага безназоўнага юнака было настолькі цяжкім, што старэйшыны племя пазбавілі яго мужнасці, і яго насеньне не зьявілася, каб забрудзіць зямлю.
  
  
  Знявечаны юнак пакінуў пустыню на карысць гарадоў, дзе хутка зрабіў сабе імя як сілавік і забойца сіндыкатаў рабоў і наркотыкаў. Ён быў вядомы толькі як «Рэгіба» ці проста «Рэгіба», адзіны лік у назве племя. Ён быў самым незвычайным персанажам.
  
  
  Жорсткі і бясстрашны, ён у імгненне вока прабіўся на вяршыню мараканскага злачыннага свету. Пра яго было мала што вядома, акрамя таго, што яго галоўнымі прыхільнасцямі былі сакрэтнасць, сакалінае паляванне і забойствы.
  
  
  Што да клана, які яго спакладаў і выгнаў, то яны спынілі сваё існаванне. Большасць мужчын памерла за адну ноч, стаўшы ахвярамі масавага атручэння на гулянцы. Не пашкадавалі і жанчын і дзяцей. Адзін за адным яны былі выкаранены і знішчаны бязлітасным праследавацелем, пакуль у жывых не застаўся толькі Рэгіба з усяго яго клана.
  
  
  * * *
  
  
  "У Аль-Хабайку для вас ёсць праца".
  
  
  Гэта была адна з апошніх рэчаў, якія Рэгіба сказаў Джыроці. Гэта азначала, што для Кiлмайстра таксама была праца.
  
  
  Самалёт ВПС ЗША мог бы хутка даставіць яго ў эмірат, але прыцягнуў бы занадта шмат увагі. Прамых камерцыйных рэйсаў з Ізраіля ў Саудаўскую Аравію не было. Хуткі пералёт на верталёце даставіў Картэра ў міжнародны аэрапорт Бейрута, дзе ён злавіў самалёт да месца прызначэння на беразе Персідскага заліва.
  
  
  Ён падарожнічаў не адзін. З ім было 9-міліметровае проціяддзе ад праблемы Рэгібы, яго дакладная спадарожніца ў незлічоных місіях, Вільгельміна.
  
  
  Хоук здзівіў Картэра Люгерам, праводзячы яго ў аэрапорце. «Гэты пакет быў толькі што дастаўлены спецыяльным кур'ерам, Нік. Я паслаў па яго, калі ты з'явіўся.
  
  
  У пакеце знаходзілася Вільгельміна, зачыненая ў кабуры з хутказдымным мацаваннем. Картэр не стаў хаваць свайго задавальнення, узважыўшы высокадакладны пісталет, атрымліваючы асалоду ад яго самавітай вагай і здавальняючым балансам.
  
  
  «Дзякуй, сэр. Вялікі дзякуй".
  
  
  "Я ўпэўнены, што вы знойдзеце яму добрае прымяненне".
  
  
  "На гэта можна спадзявацца", – сказаў Картэр.
  
  
  Са смуроднай чорнай цыгарай, заціснутай у кутку рота, ствараючы літаральную дымавую заслону, Хоук быў у прыўзнятым настроі.
  
  
  «Яшчэ ў трыццатыя гады, да вашага часу, хуліган па імені Лепцы загарэўся яркай ідэяй спецыялізавацца на забойствах. Ён сфармаваў хеўру кілераў, якія займаюцца выключна забойствамі для нацыянальнага злачыннага сіндыката, арганізацыі пад назвай Murder, Incorporated».
  
  
  «Я чуў пра гэта, - сказаў Картэр.
  
  
  «Рэгіба прыдумаў сучасны варыянт гэтай класічнай тэмы. Ён паставіў тэрарызм на дзелавой аснове. Назавіце гэта Terror, Incorporated».
  
  
  Картэр тонка ўсміхнуўся. «Наколькі я памятаю, у выніку Лепцы смажыўся на электрычным крэсле. У мяне такога няма, але Рэгіба я нагрэю пабольш».
  
  
  Хоук не чакаў меншага. «Ёсць вялікая верагоднасць, што Рэгіба праводзіць у эміраце аперацыю ў рамках аперацыі «Іфрыт». Прысутнасць Ходлера там, здаецца, пацвярджае гэта».
  
  
  Карл Курт Ходлер быў усходнегерманцам, бландынам-гігантам, былым алімпійскім спартоўцам, сталым ліквідатарам. Самотны забойца. Ходлер працаваў разам з Джыроці ў паўночнай Італіі, узначаліўшы хвалю выкраданняў, каленных суставаў і забойстваў.
  
  
  «Я выкуру Рэгібу праз Ходлера», - сказаў Картэр.
  
  
  "Вам варта мець на ўвазе, што наш чалавек у Эль-Хабайку быў забіты неўзабаве пасля таго, як убачыў Ходлера. Не варта недаацэньваць усходнегерманца. Вы будзеце занятыя ім, нават калі Рэгіба не з'явіцца."
  
  
  «Я думаю, што ён гэта зробіць, сэр, асабліва калі ён даведаецца, што я на месцы здарэння. Я разбіў яму нос, а Рэгіба не з тых, хто дазваляе забыць мінулае».
  
  
  «Такі план, Нік. Ты прынада. Ты адзін з нямногіх, хто бачыў твар Рэгібы і дажыў да таго, каб расказаць гэтую гісторыю», - сказаў Хоук. «Прынамсі, ты не будзеш працаваць цалкам у адзіночку. Эмір Бандар на сто працэнтаў супрацоўнічае з намі. Відавочна, яму не занадта падабаецца ідэя, што банда галаварэзаў намышляе ўкрасці яго каралеўства.
  
  
  «Ваш мясцовы кантакт - прынц Хасан. Мяркуючы па тым, што я чуў, ён сапраўдны персанаж Bon vivant, аматар гоначных аўтамабіляў, жаночы ўгоднік».
  
  
  «Відаць, у нас шмат агульнага, - сказаў Картэр з ухмылкай.
  
  
  «За выключэннем таго, што ён чалец адной з найбагацейшых сем'яў у міры, пакуль ты на рахунку нашых выдаткаў», - прагыркаў Хоук. "Так што пастарайся, каб выдаткі заставаліся ў межах разумнага, добра?"
  
  
  "Я зраблю ўсё магчымае, сэр".
  
  
  * * *
  
  
  Адмыслова распрацаваны і выраблены ў стылі AX валізка для аташэ дазволіў Картэру сесці ў самалёт у Бейруце са сваім мэнэджарам з траіх Гюго, П'ера і Вільгельміны. Ён надзене тройцу на сябе, як толькі прызямліцца. Ён быў нядаўна вымыты, чыста паголены, апрануты ў чыстае новае адзенне і паспеў нават падстрыгчыся ў цырульні аэрапорта.
  
  
  Сімпатычная сцюардэса паглядзела ў яго бок сваімі цёплымі цёмнымі вачыма, але Картэр быў занадта стомлены, каб займацца чымсьці вялікім, чым просты выпадковы флірт. Ён праспаў большую частку палёту, наганяючы выпушчанае.
  
  
  Ён прачнуўся перад апошнім этапам палёту, калі самалёт наблізіўся да яго. Малюсенькі, багаты нафтай эмірат размешчаны на ўсходнім узбярэжжы Арабскага бота, на паўдарогі паміж Шатт-эль-Арабам і Армузскім пралівам, на мяжы з правінцыяй Хаса.
  
  
  Бясконцыя абшары выпаленай сонцам зямлі саступілі месца прыбярэжным балотам, а затым серабрыста-блакітнаму Персідскаму заліву.
  
  
  Самалёт здзейсніў пасадку на адной з многіх узлётна-пасадачных палос тэрмінала Дхарбар, які за кошт нафтадаляраў ператварыўся ў адно з самых сучасных і шырокіх аб'ектаў падобнага роду ў свеце. Бязмежная сіняя прастора абмяжоўвалася гарызонтам, калі самалёт прызямліўся, шасі закранулі асфальт з выбоем і віскам.
  
  
  Рыхтуючыся да высадкі, Картэр успомніў апошняе, што сказаў стары Салах. Ён працытаваў яшчэ адну старую прыказку аб пустыні:
  
  
  «Калі вы сустрэнеце кобру і рэгібу, пашкадуйце кобру».
  
  
  * * *
  
  
  «Сардэчна запрашаем у Аль-Хабайк, містэр Флетчар. Я Вутэн. Грыр паслала мяне адвезці вас у горад».
  
  
  "Рады пазнаёміцца", - сказаў Картэр.
  
  
  На гэты раз ён знаходзіўся пад лёгкім прыкрыццём, выдаючы сябе за нейкага Люіса Флетчара і маючы пры сабе пасведчанне асобы. У яго дакументах ён быў пазначаны як высокапастаўлены супрацоўнік ЦРУ, якому будзе аказана ўсялякая дапамога. Ён перасягнуў Грыр, якая была прадстаўніком кампаніі ў Эль-Хабайку. Толькі аперацыйны дырэктар ЦРУ і жменька яго самых давераных памагатых ведалі, што AX выкарыстала агенцтва для прычынення агентаў па адмысловых даручэннях, такіх як Картэр.
  
  
  Ім не спадабалася такое выкарыстанне, але яны прынялі яго як адзін з сумных фактаў жыцця ў цяперашнім палітычным клімаце. Розніца паміж ЦРУ і AX была падобная розніцы паміж паліцыянтам кіраваннем вялікага горада з тысячамі супрацоўнікаў і камандай SWAT.
  
  
  AX не быў зборшчыкам разведдадзеных, хоць гэта было часткай яго місіі. AX быў сілавым механізмам, які ажыццяўляў таемную дзейнасць, якой ЦРУ больш не магло займацца. ЦРУ было сітам, які прасочваўся як дзірка.
  
  
  Шчыра кажучы, Картэр часта задаваўся пытаннем, з якім энтузіязмам ён паставіцца да выканання сваіх заданняў, калі яму, як і яго калегам з ЦРУ, давядзецца турбавацца аб тым, што яго дзеянні стануць прадметам слуханняў у Кангрэсе і загалоўкамі на першых палосах газет у будучыні.
  
  
  Такім чынам, ён быў Люісам Флетчэрам з ЦРУ датуль, пакуль яго аблічча здавалася карысным.
  
  
  Картэр абышоў мытню дзякуючы ветлівасці эміра Бандара аль-Джалубі, абсалютнага кіраўніка малюсенькай дзяржавы, чые сервітары ўладкавалі так, каб Забойца праходзіў праз працаёмкую бюракратыю, ад якой пакутавалі звычайныя наведвальнікі. Эмір Бандар любіў думаць аб сабе як аб усемагутным, але калі б ён сапраўды быў ім, ён бы не стаў баяцца пагрозы Рэгібы.
  
  
  Гэта быў першы візіт Картэра ў Аль-Хабайк, хоць гэта было далёка не яго першае знаёмства з Аравійскім паўвостравам. Тэхнічна эмірат быў незалежны ад Дома Саудаў, хаця і быў цесна звязаны з ім, але ў іх была ідэнтычная культура. Для жыхара Захаду гэта была дзіўная краіна, пурытанская краіна, дзе мытнікі вырывалі фатаграфіі красунь у бікіні ў амерыканскіх часопісах навін, а пакаранні смерцю праз абезгалоўліванне трансляваліся ў прамым эфіры па дзяржаўным тэлебачанні. Падобна іншым культурам, якія падвяргаліся сэксуальнаму прыгнечанню, ён быў поўны гарачага запалу, якія маглі перарасці ва ўспышкі жахлівага гвалту.
  
  
  Картэр сустрэў Вутэна пад вялікай таблічкай з надпісам на англійскай і арабскай мовах: УВАГА! УЛАДАЛЬНІКІ НАРКОТЫКАЎ БУДУЦЬ ПАРАВАНЫ
  
  
  Вутэну было за сорак, ён быў вялікі, моцны, рудавалосы, шыракаплечы. На ім былі выпацканая потым кашуля колеру хакі і штаны, чырвоная хустка і чаравікі на тоўстай падэшве.
  
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Картэр назваў Вутэна мачо, які падвяргаў выпрабаванню ўсіх астатніх мужчын, таму ён быў гатовы, калі Вутэн паспрабаваў прымяніць скрышальны зух.
  
  
  Вутэну падалося, што ён трапіў у гідраўлічны прэс. Картэр працягваў мякка ўсміхацца, аказваючы ціск, прымушаючы моцнага мужчыну выгінацца. Мінулы досвед навучыў яго, што лепш за ўсё з самага пачатку ўсталяваць сваё панаванне з тыпам агрэсіўнага мужчыны Вутэна. Калі ён падумаў, што ўрок засвоены, ён адпусціў руку Вутэна, зараз чырвоную і пульсавалую.
  
  
  "Не, не хвалюйцеся, я панясу сваю сумку, дзякуй", - сказаў Картэр.
  
  
  Вутэн не прапаноўваў; гэта быў проста спосаб Картэра даць яму папярэджанне.
  
  
  "У вас нядрэнная хватка", - сказаў Вутэн. Калі Картэр не глядзеў, ён згінаў анямелую руку, каб аднавіць кровазварот.
  
  
  З чамаданам у руцэ, Картэр рушыў услед за Вутэнам праз прастору тэрмінала і выйшаў праз парадную дзверы. Гэта было падобна на пападанне ў печ.
  
  
  Цяпер настала чарга Вутэна ўсміхнуцца. “Мяккі дзень. У цені не павінна быць больш за сто градусаў. Вядома, у цені няма пра што казаць».
  
  
  Картэр быў апрануты ў лёгкую куртку ў стылі сафары, кашулю з кароткімі рукавамі і адкрытым каўняром, вольныя карычневыя штаны, баваўняныя шкарпэткі і чаравікі для пустыні.
  
  
  Калі ён ступіў на сонца, гэта было амаль як фізічны ўдар. Прынамсі, яго трапічная адзежа ўтрымлівала пот і не давала яму занадта хутка выпарацца. Абязводжванне і цеплавы ўдар маглі лёгка ўразіць неакліматызаванага чалавека, і нават спякотнае сонца Міжземнага мора не магло падрыхтаваць чалавека да гэтай спякоты.
  
  
  Не кажучы ўжо пра тое, што куртка-сафары хавала Вільгельміну ў рамянях бяспекі.
  
  
  Гэта быў доўгі жамчужна-шэры лімузін з таніраваным шклом. Паказаўшы сваю паслугу, Вутэн адчыніў Картэр заднія дзверы. "Твая калясьніца чакае".
  
  
  Картэр закінуў валізку на задняе сядзенне, затым падышоў да ўваходных дзвярэй са боку пасажыра. «Я думаю, арабы пакідаюць задняе сядзенне для сваіх жанчын. Мужчыны заўсёды сядзяць наперадзе».
  
  
  «Напэўна, прыяцель. Але мы не арабы».
  
  
  "Тым не менш, я б не хацеў губляць твар сярод мясцовых жыхароў". Картэр сеў на пярэдняе сядзенне.
  
  
  Утэн зачыніў заднюю дзверы. «Усё, што скажаш, Флетчар. Ты бос. Ва ўсякім разе, гэта тое, што мне сказала Грыр». Ён сеў за руль, завёў машыну і з'ехаў.
  
  
  Васьміпалосная супермагістраль злучала тэрмінал Дхарбар з партовым горадам Аль-Хабайк, сталіцай правінцыі і адзіным рэальным горадам. Па ўражліва спраектаванай паласе дарогі было мала рухі. У невялікай часткі насельніцтва былі машыны, але тыя нямногія, хто сапраўды ездзілі на вялікіх дванаццаці- і шаснаццаціцыліндравых баках, як лімузіны. Патрабаваўся магутны рухавік, каб прывесці ў рух цяжкі аўтамабіль, а кандыцыянер працаваў на поўную магутнасць.
  
  
  Адзіным абмежаваннем хуткасці было тое, наколькі хутка можа ехаць машына. Вутэн атрымліваў жорсткае задавальненне, кіруючы машынай на высокіх хуткасцях па доўгіх крутых паваротах дарогі. Калі ён думаў, што Картэр настолькі нервуецца, што просіць яго прытармазіць, ён сышоў з розуму. Сам Кілмайстар спяшаўся.
  
  
  Узбочына дарогі была ўсеяна згарэлымі, разбуранымі рэшткамі машын. «Хабайкіс яшчэ не зусім навучыўся бяспечнаму ваджэнню», - сказаў Вутэн і ўсміхнуўся.
  
  
  Падышоўшы да горада, яны прайшлі міма бясформенных фігур у чорным, басаногіх жанчын, якія вядуць мулаў і вярблюдаў. У краіне, якая дбайна ахоўвала сваіх жанчын, жанчыны былі цалкам схаваныя вэлюмам.
  
  
  Яны каціліся па зрэзаных горных хрыбтах на захад ад горада, якія служылі пасткай для вільгаці, якая паступае з заліва, што і складала бледна-зялёныя зараснікі ўзбярэжжа. Паміж горным хрыбтом і горадам раўніну пакрывала шырокае скопішча трушчоб, падобнае на калаж, зроблены з кавалкаў хламу, які кішыць адчайна згалелымі.
  
  
  «Гэта патэнцыйная праблема для эміра, – падумаў Картэр. Адна са шматлікіх.
  
  
  Затым яны ўбачылі заліў і горад, які выходзіць на яго, горад, які існаваў з часоў гандлю ладанам больш за дзве тысячы гадоў таму.
  
  
  Аль-Хабайк выглядаў як ілюстрацыя да "Казкам арабскіх начэй". Асляпляльнае навала белых кубоў, натапыранае востраканцовымі купаламі і шпілямі мінарэтаў. Праз марскі порт працякала павуцінне тэлефонных ліній і ліній электраперадач.
  
  
  Пры больш уважлівым падыходзе выявілася мудрагелістае афармленне шырокіх рынкавых пляцаў, кірмашоў, кірмашоў з незлічонымі намётамі, якія прапануюць свае тавары. "Калі ты хочаш знайсці лямпу Аладзіна, то гэта прыдатнае месца", - падумаў Картэр.
  
  
  Гавань была запоўнена лодкамі ўсіх тыпаў, ад нафтаналіўных танкераў да дау, з іх хупавымі трохкутнымі лацінскімі ветразямі, нязменнымі з тых часоў, калі Сіндбад адправіўся ў свае легендарныя вандраванні.
  
  
  Маўклівы мужчына, Вутэн дастаткова разагнуўся, каб дазволіць: "Нядрэннае відовішча, а, Флетчар?"
  
  
  "Цалкам".
  
  
  * * *
  
  
  У адрозненне ад супрацоўнікаў ЦРУ ў мякчэйшым палітычным клімаце, Грыр не быў прымацаваны да амбасады ЗША ў Эль-Хабайку. З моманту першапачатковага крызісу з заложнікамі ў Іране да ісламскіх радыкалаў дайшла вестка аб тым, што надзейную крыніцу амерыканскіх шпіёнаў можна знайсці ў мясцовай дыпламатычнай місіі.
  
  
  Праца Грир прыкрыццём была даволі расплывістай пасадай з дылерскім цэнтрам, якія пастаўляюць дарагія спажывецкія тавары багатым арабам, а таксама вайскоўцам і камісарам, якія працуюць у Петра-Тауне каля нафтавых радовішчаў.
  
  
  Офіс Грыра размяшчаўся ў нядаўна пабудаваным дзелавым і ўрадавым раёне на поўнач ад горада, на схіле ўзгорка на некаторай адлегласці ад набярэжнай.
  
  
  «Паветра тут нашмат чысцейшае, - сказаў Вутэн. "Вы атрымліваеце марскі брыз, але не пах горада".
  
  
  Вяршыня ўзгорка была сплясканая і залітая бетонам. Вакол цэнтральнай плошчы ўзвышаліся мадэрнісцкія офісныя будынкі, якія выглядалі б як дамы ў любым прамысловым парку свету. Картэр адзначыў, што вакол іх былі стаянкі, забітыя машынамі, некаторыя з якіх былі амерыканскай вытворчасці.
  
  
  Канструкцыя была новай, але на ёй было шмат кропкавай карозіі ад пяску, які абліваў яе ветрам. Вокны кабінета Грыра былі апрацаваны пескаструменнай ачысткай амаль да непразрыстасці, псуючы тое, што інакш было б захапляльным відам на горад з чатырнаццатага паверха.
  
  
  Офіс быў стандартным. Там быў той жа стол і мэбля, асвятленне, нейтральныя пастэльныя сцены і пасрэднае абстрактнае мастацтва, якія Картэр бачыў у мностве аналагічных офісаў па ўсім свеце.
  
  
  Грыру было за трыццаць, з радзеючымі каштанавымі валасамі, круглым ружовым тварам з абадком пясочных вусоў.
  
  
  Ён сустрэўся з Картэрам, пакуль Вутэн астываў у знешняй прыёмнай.
  
  
  Пасля рытуальнай фармальнасці абмену кодамі распазнання Грыр сказаў: "Вы вельмі моцна нападаеце, містэр Флетчар".
  
  
  "Што прымушае цябе казаць гэта?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Адзін з людзей эміра патэлефанаваў і спытаўся, ці могуць яны што-небудзь зрабіць, каб паскорыць вашу місію. Вельмі ўражвае! Я тут ужо больш за васемнаццаць месяцаў, і я нават не магу папрасіць намесніка міністра адказаць на мае тэлефонныя званкі. Між іншым, ён не сказаў, у чым заключаецца ваша місія”.
  
  
  "Тады я таксама не буду", - сказаў Картэр.
  
  
  Грыр не пакрыўдзіўся. «Усё вельмі сакрэтна, хммм? Добра. У такім выпадку я не буду задаваць пытанняў, каб вам не давялося мне хлусіць. Рэгіянальны кантроль кажа, што я буду поўнасцю супрацоўнічаць з вамі. Вы павінны даць даволі высокую адзнаку. Кампанія таксама. Дык чым я магу вам дапамагчы? "
  
  
  «Я хацеў бы пагаварыць з Говардам Сейлам, калі ласка», - сказаў Картэр.
  
  
  Грир выглядаў збянтэжаным. "Што?"
  
  
  «Говард Сэйл. Ён мясцовы дылер кампаніі Securitron. Ён паставіў сістэму бяспекі для гэтай кампаноўкі».
  
  
  "О, ты маеш на ўвазе Хаўі!" Грыр усміхнулася. «Вядома, я ведаю Хаўі! Мне спатрэбілася ўсяго адна хвіліна, каб звязаць імя з асобай. Хаўі Сейл, вядома! Ён зялёны працаўнік, але ён мне падабаецца. Я не бачыў яго пасля пажару».
  
  
  "Які пажар?"
  
  
  «На мінулым тыдні ў ягоным офісе здарыўся моцны пажар», - сказаў Грыр. «З таго часу я не бачыў Хоуі, таму падумаў, што Кампанія адклікала яго дадому. Я не супраць сказаць вам, гэта прымусіла мяне панервавацца. Гэта значыць пажар. Спадзяюся, сістэма, якую ён тут устанавіў, не працуе каб закараціць і спаліць гэтае месца”.
  
  
  «Я б вельмі хацеў звязацца з Говардам Сейлам. У вас ёсць адрас яго офіса?
  
  
  “Вядома. Табе таксама не давядзецца далёка хадзіць. Гэта проста праз плошчу».
  
  
  «Мне таксама патрэбны ягоны хатні адрас. І імёны яго сяброў і паплечнікаў».
  
  
  «Нічога не магу зрабіць з гэтым», - сказала Грыр. «Хоўі - гэта адзін чалавек, і ён займаў гэтую пасаду адзін. Што тычыцца ягоных сяброў, гэта для мяне загадка».
  
  
  "Можа быць, ты мог бы пытацца".
  
  
  "Я зраблю гэта. Што да яго хатняга адраса, я ведаю, што ў яго былі халасцяцкія апартаменты ў Петра-Таўне. Я магу патэлефанаваць ім і запісаць яго для вас, калі хочаце».
  
  
  «Я б хацеў, - сказаў Картэр.
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  Картэр спыніўся ля тэлефона-аўтамата ў вестыбюлі.
  
  
  «Вы маглі б патэлефанаваць бясплатна з офіса Грыра», - сказаў Вутэн.
  
  
  «Я спрабую крыху зэканоміць падаткаплацельшчыкам».
  
  
  "Або, можа быць, вы не хацелі, каб Грыр слухаў трубку". Вутэн завіс у Картэра за спіной, выцягнуўшы шыю, каб паглядзець, па якім нумары тэлефанаваў Майстар Кіл.
  
  
  Картэр зароў. - "Вы не супраць, калі я зраблю гэта прыватны званок, ці не так?"
  
  
  "Цалкам сакрэтны матэрыял, а?" - сказаў Вутэн. Паціснуўшы плячыма, ён адышоўся на некалькі крокаў. «Удачы табе з падключэннем. Тэлефонная сувязь тут не такая ўжо гарачая».
  
  
  Вутэн меў рацыю. Працуючы па памяці, Картэр набраў нумар, які даў яму Хок. Праз пяць сумных хвілін, калі ён быў напалову перакананы, што яго памяць, магчыма, ужо не так горача, ён звязаўся з аўтаадказчыкам прынца Хасана. Картэр пачаў па-арабску, але голас на іншым канцы лініі адказаў па-ангельску.
  
  
  Прынца Хасана не было ў горадзе і ён часова недаступны, але калі які тэлефанаваў пакіне паведамленне, у якім паказана, дзе з ім можна звязацца, прынц звяжацца з ім пры першай жа магчымасці.
  
  
  Картэр назваў сваё імя Люіса Флетчара і сказаў, што з ім можна будзе звязацца пасля шасці вечара ў гатэлі Grand Sojourn.
  
  
  З Вутэнам на буксіры ён перасек плошчу і накіраваўся да будынка, дзе размяшчаўся офіс Говарда Сейла.
  
  
  Офіс Секьюрытрон уяўляў сабой абгарэлы анфас трыбушэнных, счарнелых ад агню пакояў. Праз тыдзень у паветры ўсё яшчэ лунаў пах абвугленых абломкаў. Фанерныя панэлі былі прыбіты цвікамі там, дзе раней былі дзверы, у імправізаванай спробе запячатаць пакоі. Збеглага погляду праз шчыліну ў бар'еры было дастаткова, каб вызначыць, што ўсё ўнутры было цалкам разбурана.
  
  
  Ад гэтага Картэр адчуў сябе крыху лепш.
  
  
  Кароткачасовы агонь высокай інтэнсіўнасці прывёў да абвалу Securitron, ледзь закрануўшы суседнія офісы.
  
  
  «Гэта страшэнна падазрона, калі вы спытаеце мяне, - сказаў Вутэн. "Гэта падпал".
  
  
  Ён меў рацыю, але не ў тым сэнсе, у якім ён меў на ўвазе. Ховард Сейл быў аператыўнікам AX, палявым агентам, які затуляўся мясцовым прадстаўніком Securitron, якія прадаюць электронныя прылады бяспекі. Насамрэч існаваў Securitron, які базуецца ў Лоўэле, штат Масачусэтс. Гэта была ўласная кампанія AX, чый рэальны бізнэс вырабляў камеры з высокім дазволам для арбітальных спадарожнікаў-шпіёнаў. Даследаванне было настолькі закрытым, што ніводная грамадзянская кампанія не змагла прыняць неабходныя меры бяспекі. Такім чынам, кампанія цалкам належала AX. Securitron таксама прадавала лінейку ахоўных сігналізацый і дэтэктараў дыму ў якасці пабочнага прадукта, каб замаскіраваць сапраўдную мэту кампаніі.
  
  
  Офіс быў разбураны не падпальшчыкам, а машынай для падпалу - апошнім механізмам самазнішчэння, звязаным са складанымі камп'ютарнымі тэрміналамі ў памяшканні. Нейкі старонні чалавек спрабаваў атрымаць доступ да слоікаў памяці кампутара без правільнага пароля.
  
  
  і ўваходнага ключа, выклікаючы распалены дабяла распалены агонь, які пакінуў у машынах так шмат бескарыснага дзындры, а таксама які спальвае офіс.
  
  
  «Я бачыў усё, што можна тут убачыць, - сказаў Картэр. "Паехалі."
  
  
  "Куды?" - спытаў Вутэн.
  
  
  "Пётр Таун".
  
  
  * * *
  
  
  Штучны аазіс Петра-Таўн знаходзіўся прыкладна за дваццаць міляў на паўночны захад ад горада. Патрапіць туды не было праблемай. У эміраце была адна з лепшых сістэм аўтамагістраляў, з якімі калі-небудзь сутыкаўся Кілмайстар, і рух на дарогах было невялікім.
  
  
  Петра-Таўн вырас у межах бачнасці на паўднёвым краі Зубейрскай упадзіны, аднаго з самых нафтанасычаных месцаў на планеце. Некалькі помпаў стаялі на варце па перыметры.
  
  
  Для працы ў такой маштабнай сферы патрабуецца дапаможны персанал - інжынеры і адміністратары, механікі, вадзіцелі, грузчыкі, мантажнікі, спецыялісты па гідраўліцы, геолагі і многія іншыя. Большую частку тэхналагічна дасведчанага персанала прыйшлося прывозіць з-за межы.
  
  
  Петра-гарадок існаваў для іх пражывання і абслугоўвання. Гэта быў надзвычайны кавалачак Амерыканы ў пустыні, анклаў з больш чым трыццаці пяцісот душ. Яго планіроўка была падобная на ваенныя пасты ў іншых частках свету, і ён мог пахваліцца ўсімі хатнімі выгодамі: школамі, цэрквамі, двума кінатэатрамі і нават боўлінгам.
  
  
  Тут бяспека была канцэпцыяй, а не рэальнасцю. Картэр уздрыгнуў ад балючай уразлівасці гэтага месца, схематычнасці навакольнага яго плота, млявага гумару гарачых, стомленых, нудных ахоўнікаў, якіх было няшмат.
  
  
  Ён ненавідзеў думаць пра тое, што можа зрабіць тут тэрарыст-смяротнік, ці пра тое, якую шкоду могуць нанесці некалькі ўдала выпушчаных ракет. Якая галоўная мэта!
  
  
  Ахоўнік каля брамы накіраваў Картэра і Вутэна ў рэзідэнцыю Говарда Сейла. Сейл не быў нафтавіком, але жыў у Петра-Таўне сярод сваіх суайчыннікаў.
  
  
  Ён жыў у невялікім акуратным бунгала з плоскім дахам, які выходзіць на квадрат выпаленай лужка ў секцыі, якая належыць халасцякам. Урочышча на другім баку праспекта ўтрымлівала сямейных мужчын з жонкамі і дзецьмі. Пасля Аль-Хабайка, дзе некалькі жанчын за мяжой былі захутаныя і пакрытыя традыцыйнай чадрой, было трохі хвалююча бачыць жанчын і дзяўчат, адкрыта якія ходзяць у халатах, шортах і штанах.
  
  
  Халасцяцкімі памяшканнямі ведала амерыканская пара Гас і Мілі Фергюсан. Ён быў рамонтнікам, які працаваў на нафтавых радовішчах, але ўжо часткова пайшоў на пенсію з гэтай рамонтнай працы. У яго была шэрая кароткая стрыжка і жывот, на якім гаварылася, што гэта чалавек, які купляў сваё піва не шасцю банкамі, а пакаваннем. Мілі была мясістай, счырванелай, спатнелай і раздражняльнай з-за таго, што ёй даводзілася выходзіць у спякотны дзень, каб упусціць Картэра і Вутэна ў апартаменты Ховарда Сейл.
  
  
  «Не ведаю, як мне ўпусціць цябе», - сказала Мілі, важдаючыся са звязкам ключоў. «Я маю на ўвазе, што містэра Сейл тут няма».
  
  
  «Вось чаму мы тут, місіс Фергюсан, - сказаў Картэр. «Мы крыху турбуемся аб Ховардзе. Яго людзі не чулі ад яго нейкі час. Я ўпэўнены, што вы будзеце рады дапамагчы».
  
  
  "Ну, калі так сказаць..."
  
  
  «Я сам крыху турбаваўся аб хлопцу, - сказаў Фергюсан.
  
  
  "Чаму гэта, містэр Фэргюсан?"
  
  
  «Кліч мяне Гас».
  
  
  "Рады", - сказаў Картэр. "Вы турбаваліся аб ім, вы сказалі?"
  
  
  “Так. Ён заўсёды здаваўся мне прыстойным чалавекам – прыемны, ціхі, прыходзіў у звычайныя гадзіны. Вы ведаеце. Але за апошнія некалькі тыдняў ён змяніўся. Не прыходзіў па некалькі дзён, прыходзіў апоўначы і адразу ж сыходзіў. зноў. Такія рэчы”.
  
  
  Мілі чмыхнула. «Я не клапацілася аб кампаніі, якую ён складаў. Быў адзін хлопец, які прыходзіў сюды некалькі разоў, мудрагелісты араб, якога я не хацела бачыць».
  
  
  "Вы б пазналі яго, калі б зноў убачылі?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Дзеля бога, не! Я не магу адрозніць іх аднаго ад другога!
  
  
  «Вы не маглі забыць гэтую яго шыкоўную машыну», - сказаў Фергюсан. Вялікі чырвоны спартовы аўтамабіль, больш падобны на пракляты касмічны карабель, чым на аўтамабіль .
  
  
  Калі Мілі павярнула дзвярную ручку, каб уставіць ключ у замак, дзверы адчыніліся. «Ну, гэта смешна! Ён не быў зачынены. Спадзяюся, ніхто нічога не ўзяў».
  
  
  "Тут шмат крадзяжу?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Толькі ад белых", - сказаў Фергюсан. «Арабы нічога не крадуць. Пакаранне за крадзеж - адсяканне рукі».
  
  
  "Гэта было б стрымліваючым фактарам".
  
  
  Мілі сказала: «Калі чагосьці бракуе, мы не нясем адказнасці за гэта. Мы не можам правяраць дзверы, каб пераканацца, што яны зачыненыя».
  
  
  "Няма прычын, па якіх вы павінны несці адказнасць", – спакойна сказаў Картэр.
  
  
  Яны ўвайшлі. Ховард Сейл быў ахаваны, асабліва для халасцяка. Беглы агляд нічога важнага не знайшоў.
  
  
  На камодзе стаяў фотаздымак у рамцы. Картэр пазнаў Сейла па фатаграфіях, паказаным яму Хоўкам. Ён быў малады і выглядаў сур'ёзным, шчырым, сур'ёзным. Малюнкі і твары могуць хлусіць; Інстынкты Картэра падказалі яму, што гэта не так. На здымку Сейл абдымае простую дзяўчыну з мілым тварам.
  
  
  Насценны каляндар пакінуў пранізлівую запіску. Ён быў упрыгожаны сцэнай альпійскага пейзажа. Сэйл зрабіў тое, што яны абвыклі зваць у сэрвісе, "каляндарам кароткатэрміновага таймера", адзначаючы чырвоным крыжыкам
  
  
  дні месяца. X скончыліся ў сярэдзіне мінулага тыдня, як раз у той час, калі Сейл паведаміў AX аб тым, што Ходлер знаходзіцца ў гэтым раёне.
  
  
  Яшчэ крыху агледзеўшыся, Картэр сказаў: «Мы паглядзелі тут. Дзякуй».
  
  
  Яны выйшлі, Картэр і Вутэн першымі, Фергюсаны затрымаліся, каб замкнуць. Картэр прашаптаў Вутэну: "Нехта абшукаў месца перад намі".
  
  
  "Так, я таксама гэта заўважыў", - сказаў Вутэн.
  
  
  Гас Фергюсан прамармытаў клятву. «Дзверы не зачыняюцца. Яна ўзламаная».
  
  
  За побач дамоў стаялі модульныя блокі з рассоўнымі потолочнымі дзвярыма. "Што гэта?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Гаражы», - сказаў Фергюсан. «Сонца і вецер гуляюць дрэнна на фінішы машыны. Пясок пападае ў рухавік, псуе яго…»
  
  
  "Ці ёсць у Сейла адзін?"
  
  
  "Вядома, прама за яго домам".
  
  
  «Давай паглядзім, - сказаў Картэр.
  
  
  Дзверы гаража былі апушчаны, зачынены. Картэр адчуў пах непрыемнасцяў… і нечага яшчэ.
  
  
  Пасля некаторых пошукаў Фергюсан знайшоў правільны ключ. Робячы выгляд, колькі намаганняў гэта яму каштавала, ён адамкнуў дзверы і закатаў яе. "Якога чорта…!"
  
  
  Мілі заціснула нос і абмахвалася паветрам перад сваім тварам. "Уф! Тут смярдзіць!"
  
  
  Унутры быў кіпячы кубік карычневага мяса. У ім не было машыны, толькі адзіная сюррэалістычная нотка пяцідзесяцігалоннай алейнай бочкі. Яго бакі і падлога вакол былі пакрытыя чорнымі плямамі.
  
  
  "Чорт вазьмі!" - сказаў Гас. "Вы ніколі не зможаце выцягнуць гэта!"
  
  
  Картэр знайшоў на працоўным стале ў сцяны прас і працягнуў яго Вутэну. "Як наконт таго, каб адкрыць гэта?"
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што я галоўны".
  
  
  "Вялікі дзякуй, прыяцель". Вутэн падышоў да бочкі, зморшчыўшы нос ад агіды. "Пахне саспелым".
  
  
  "Так", - сказаў Картэр.
  
  
  Фэргюсан паківаў галавой. «Я думаў, у гэтага хлопца больш розуму. Навошта яму барэль нафты? Гэта ўсё роўна, што прадаваць лёд эскімосам!»
  
  
  "Можа быць, Сейл гэтага не сказаў", – сказаў Картэр. «Можа, нехта іншы зрабіў».
  
  
  «А? Навошта камусьці спатрэбіцца такі дурны жарт? Нейкі розыгрыш?»
  
  
  Верх барабана зачыняўся металічнай якая зашчоўкваецца вечкам. Вутэн прарабіў клін шыны з-пад яго. «Чорт! Я толькі што запэцкаў штаны!
  
  
  «Дашліце рахунак за ўборку Грыр», - сказаў Картэр. "Адкрый гэта".
  
  
  «Гэта прывядзе да жудаснай бязладзіцы», - сказала Мілі.
  
  
  "Мы будзем рады паклапаціцца аб любых выдатках, мэм".
  
  
  Вечка адкрылася з бавоўнай, калі яе знялі.
  
  
  Ад яго зыходзіла агідная смурод. Задыхаючыся, Вутэн адкінуў вечка, якое з ляскам упала на падлогу.
  
  
  Зачыніўшы рот і нос рукой, Вутэн адскочыў ад ствала. Картэр узяў у яго металічную шыну, затаіў дыханне і пакапаўся ў бочцы.
  
  
  Масла было проста кансервантам. Чалавечая постаць была змешчана ў бочку ў позе эмбрыёна, верхавіна яго прасякнутай алеем галавы пагойдвалася і дрэйфавала.
  
  
  "Святая Ханна!" Фэргюсан уздыхнуў. "Што ... што гэта?!"
  
  
  «Я не здзіўлюся, калі гэта Говард Сэйл», - сказаў Картэр.
  
  
  Лямант Мілі Фэргюсан заціх, перш чым дасягнуў рэальнай гучнасьці. Яна страціла прытомнасць на падлогу.
  
  
  * * *
  
  
  Вызначыць труп будзе няпроста. Хуткі агляд Картэра паказаў, што галава без вушэй, носа і вуснаў. Ён амаль не сумняваўся, што і іншыя часткі яго анатоміі былі выразаны аналагічнай выявай. І ён не сумняваўся, што ахвярай катаванняў і забойства стаў Говард Сейл.
  
  
  Картэр падумаў, ці не суцешыўся Сэйл тым, што ён апошнім смяяўся над сваімі мучыцелямі. Ён панёс сакрэт самазапальваючай прылады ў магілу, не даўшы сваім забойцам узламаць кампутарызаваную камунікацыйную сетку AXE.
  
  
  Сейл будзе адпомшчаны. Гэта мала суцешыла б мёртвага чалавека, але даставіла б вялікае задавальненне Майстру забойстваў.
  
  
  «Але навошта змяшчаць небараку ў бочку з маслам?» Грыр хацеў ведаць, калі Картэр сустрэўся з ім у Аль-Хабайку. "І навошта хаваць яго ў сваім гаражы?"
  
  
  «У кагосьці перакручанае пачуццё гумару. І яго павінны былі знайсці. Назавіце гэта хітрасцю псіхалагічнай вайны. Забіць аднаго, напалохаць сотню».
  
  
  Грир пакруціў галавой. “Грубыя рэчы. Хто б мог такое зрабіць?»
  
  
  "Гэта тое, што я спрабую высветліць", – сказаў Картэр. Ведаючы аб здрадзе Тигдала, Картэр не давяраў Гриру. Ён адчуваў сябе ў большай бяспецы, гуляючы ў адзіночку. "У цябе ёсць што-небудзь для мяне?"
  
  
  «Я прыдумаў тое, што можа вам спатрэбіцца. Згодна з маімі крыніцамі. У апошнія некалькі тыдняў Сейл быў рэгулярна ў Клубе Паўмесяца».
  
  
  "Клуб Паўмесяца? Што гэта?"
  
  
  «Я здзіўлены, што Вутэн не згадаў пра гэта вам. Ён сам даволі любіць гэтае месца. Ці бачыце, хабайкі вельмі падобныя на нас, амерыканцаў - яны крывадушнікі. У іх ёсць законы, якія забараняюць практычна ўсё, што знаходзіцца пад сонцам, але неяк заўсёды ёсць спосаб іх абысці.
  
  
  "Начное жыццё Хабайкі - гэта супярэчнасць у тэрмінах, за выключэннем шчаслівага Клуба Паўмесяца. Калі вы хочаце згуляць у азартныя гульні, выпіць або пацешыцца, клуб Паўмесяца - адзінае месца ў горадзе. Гэта месца, дзе адбываецца ўсё, што заўгодна, абы вы маглі заплаціць за гэта ".
  
  
  "Гучыць шматабяцальна", - сказаў Картэр. "Я б хацеў зірнуць на гэта "
  
  
  "Я не сумняваюся ў гэтым", - сказаў Грыр.
  
  
  "Як туды патрапіць?"
  
  
  «Гэта прыкладна за дзесяць міляў адсюль, на паўднёвай шашы, - сказаў Грыр. «Вутэн ведае, як туды дабрацца. Ён можа адвезці цябе туды сёння ўвечары».
  
  
  "Добра."
  
  
  «Як, дарэчы, у цябе справы з Вутэнам? Часам ён можа быць сварлівым».
  
  
  "О, я думаю, мы разумеем адзін аднаго", - сказаў Картэр.
  
  
  “Добра. Адна невялікая рада - сочыце за сваёй хадой у клубе. У ім часта бываюць даволі грубыя персанажы».
  
  
  "Вы былі там?"
  
  
  "Але вядома", - сказаў Грыр, ухмыляючыся. «Хабайкі ці замежнік, любы, хто хоча добра правесці час, з'яўляецца ў клубе «Паўмесяц». Як я ўжо сказаў, гэта адзіная гульня ў горадзе».
  
  
  У дасье Карла Курта Ходлера прыкметна згадваецца яго віртуальная прыхільнасць да цялесных задавальненням. Ходлер прагнуў віна, жанчын і песень. Узор пачаў складацца ...
  
  
  "Убачымся пазней", - сказаў Картэр, памахаўшы рукой.
  
  
  * * *
  
  
  Гатэль «Гранд Саджурн» быў новым. За выключэннем Старога квартала горада, усё ў Аль-Хабайку, здавалася, было пабудавана за апошнія дваццаць гадоў, дзякуючы вялізным даходам ад нафты.
  
  
  Картэр здаў сваё вячэрняе адзенне персаналу гатэля для прасавання. Ён выкупаўся ў крытым басейне, выбіўшы круг за паўмілі. Хоць гэта і было асвяжальным, плаванне не змагло сцерці якая пераследвае выява Говарда Сейла ў бочцы.
  
  
  Прынамсі, практыкаванне крыху зняло напружанне. Картэр адчуваў сябе свабодным, гнуткім і здольным увабраць усё, што прынясе вечар.
  
  
  Ён адзін абедаў абыякавай французскай кухняй у рэстаране гатэля. Вярнуўшыся ў свой пакой, ён выявіў, што простыя дэтэктары, якія ён пакінуў на месцы, не былі задзейнічаныя, што паказвае на тое, што несанкцыянаванага пранікнення не было.
  
  
  Пасыльны вярнуўся ў сваім афіцыйным адзенні. На Картэры быў белы смокінг, чорны гальштук, чорныя штаны і бязбожнае трыа Х'юга, Вільгельміна і П'ера.
  
  
  Па шляху да выхаду ён спыніўся каля стала, каб паглядзець, ці няма паведамленняў для Люіса Флетчара. Прынц Хасан яшчэ не ператэлефанаваў.
  
  
  Самалюбству Картэра парадавала постаць, намаляваная на люстраных сценах вестыбюля. Вутэн чакаў яго, прыхінуўшыся да жамчужна-шэрага лімузіна, прыпаркаванага ля галоўнага ўваходу.
  
  
  Ён усміхнуўся. «У такім уборы ты выглядаеш як мэтрдатэль».
  
  
  Картэр пакінуў заўвагу. Ён заўважыў выпнутымі гузамі пад неахайнай спартовай кашуляй Вутэна, якая паказвае на прысутнасць пісталета.
  
  
  Картэру не трэба было турбавацца аб тым, што ён занадта апрануты. Прыйшла ноч, і, як і ў іншых пустынных краінах, тэмпература рэзка ўпала, прыкладна на трыццаць градусаў ці больш, з таго часу, як зайшло сонца. Было нават крыху ажыўлена.
  
  
  Аўтамабіль выехаў з падковападобнай дарогі гатэля, каб звярнуць на паўднёвую шашу. Справа ўзнімаліся пагоркі; Злева над горадам з мора паднімаўся разадзьмуты аранжавы паўмесяц. Шаша ўяўляла сабой гладкую срэбную стужку, якая коціцца па змрочна захапляльнаму месяцовым пейзажы.
  
  
  Не прайшло і пяці хвілін, як Вутэн сказаў: "У нас ёсць хвост".
  
  
  Заўважыўшы ў люстэрку задняга выгляду пару адлюстраваных фар, Картэр не здзівіўся. «Згарніце на наступнай дарозе, на якую вы прыйдзеце. Давайце пераканаемся, што яны сапраўды ідуць за намі, а не проста едуць на поўдзень».
  
  
  "Добра, бос".
  
  
  "Я думаў, што Грыр - твой бос".
  
  
  «Ты перасягнуў яго па рангу. Калі я правільна разыграю свае карты, можа, ты зможаш выправіць гэта, і я стану яго начальнікам».
  
  
  "Ніколі не скажаш", - сказаў Картэр.
  
  
  Вутэн павярнуў направа, выехаўшы на двухпалосную асфальтаваную дарогу, якая вядзе на захад і падымаецца на доўгі спадзісты ўзгорак. "Яны ўсё яшчэ ідуць".
  
  
  "Паскорайся".
  
  
  Прычапная машына таксама разагналася. «Яны даганяюць нас - хутка, - сказаў Вутэн. "Не хвалюйся, я страчу іх!"
  
  
  На доўгім прамым участку Вутэн зрабіў так званы «ход бутлегераў» на поўдзень ад лініі Мэйсан-Дыксан. Не збаўляючы хуткасці, ён націснуў на аварыйны тормаз і рэзка павярнуў кола налева.
  
  
  Шыны завылі, калі аўтамабіль здзейсніў непераўзыдзены кіраваны намець, разгарнуўшыся на 180 градусаў, накіраваўшы нос у процілеглым кірунку.
  
  
  Картэр адчуваў сябе так, нібы ён пакінуў свой жывот на сотню ярдаў таму. Вутэн націснуў на аварыйны тормаз і націснуў на педаль газу. Машына рванулася наперад і проста наляцела на праследавацеля. Утэн абапёрся на руль, дадаючы блытаніны.
  
  
  Аўтамабіль пераследу рэзка павярнуў направа, каб пазбегнуць аварыі. «Нядзіўна, што ён так лёгка іх дагнаў, - падумаў Картэр. Гэта быў хуткасны Паршэ з нізкай пасадкай.
  
  
  Хуткасць была яго гібеллю. Ён з'ехаў з дарогі, яго нос і фары патухлі, пакуль ён змагаўся з доўгім доўгім насыпам. Воблака пылу адзначала яго дрыготкі спуск.
  
  
  "Панкі!" Утэн кукарэкаў. "Гэта паклапоціцца пра іх!"
  
  
  Картэр задумаўся. Белы Porsche – прынц Хасан – «заўзяты энтузіяст гоначных аўтамабіляў», – сказаў Хоук.
  
  
  Вутэн пайшоў па дарозе ў процілеглым напрамку, зноў выехаўшы на паўднёвую шашу. Яны не прайшлі больш мілі, калі ён сказаў: "Ой-ой ..."
  
  
  "Нешта не так?" - спытаў Картэр.
  
  
  Не думаю, што гэты мудрагелісты манеўр быў занадта добры для машыны. Кола пацешна цягне ў бок. Адчуваеш?»
  
  
  "Умм." Картэр зрабіў выгляд, што не заўважыў падвоху
  
  
  Утэн рэзка націснуў педаль тормазу.
  
  
  «Можа быць, шына спусціла», - заклапочана сказаў Вутэн. «Я лепей спынюся і пагляджу. Мы б не хацелі выбуху».
  
  
  "Добра."
  
  
  Прытармазіўшы, Вутэн павярнуў з дарогі на абочыну і спыніўся. Іншых машын не было відаць.
  
  
  Вутэн сказаў дастаткова весела. - «Я думаю, што давядзецца яе памяняць».
  
  
  "Вось чаму ты тут".
  
  
  "Ты жорсткі чалавек, Флетчар, але ты мне падабаешся".
  
  
  Машына стаяла на ўтрамбаванай зямлі. Квадратныя абрысы і вогнішчы невялікага селішча бачыліся далёка на поўдні. Картэр і Вутэн былі адзінымі жывымі душамі на гэтай шырокай прасторы.
  
  
  Яны выйшлі з машыны. Вутэн павярнуўся з пісталетам у руцэ. "У мяне ёсць сёе-тое для цябе, Фі ..."
  
  
  Вутэн зрабіў падвойную спробу. Картэра не было відаць.
  
  
  Кілмайстар сядзеў на кукішках, выкарыстоўваючы машыну ў якасці прычынення. Вутэн упаў у баявую стойку, спрабуючы агледзець усё адначасова.
  
  
  Картэр трымаў «люгер» пад машынай і стрэліў Вутэну ў шчыкалатку.
  
  
  Вутэн закрычаў, двойчы стрэліўшы ў пустое паветра, калі ён упаў. Картэр падскочыў, спусціўшыся з другога боку, дзе расцягнуўся Вутэн, праклінаючы яго, пакутлівае дыханне прабівалася скрозь сціснутыя зубы.
  
  
  Вутэн быў гатовы, але перш чым ён змог зноў пусціць зброю ў ход, Картэр з сілай наступіў на запясце яго рукі, якая нясла зброю, і раздушыў яе.
  
  
  Прыціснуўшы ствол Вільгельміны да лба Вутэна, Картэр вырваў пісталет з пальцаў і сунуў яго ў кішэню.
  
  
  "Сволач!" Вутэн застагнаў.
  
  
  "Шшшш". Картэр нічога не прыняў як належнае і хутка, але старанна абшукаў Вутэна. Адзінае, што ён знайшоў у якасці зброі, - гэта складаны нож, які Картэр кінуў у цемру.
  
  
  Нахмурыўшыся, Картэр змахнуў пыльныя кругі на каленях штаноў, якія засталіся пасля таго, як ён упаў на калені і схаваўся з-пад увагі. "Давай пагаворым, Вутэн".
  
  
  Непрыстойны крык Вутэна быў перапынены ўдарам Картэра па параненай назе.
  
  
  «Выкажам здагадку, вы пазбавіце сябе ад мноства непрыемнасцяў і скажаце мне, хто вас даслаў», - сказаў Картэр.
  
  
  "Пайшоў ты!"
  
  
  Ты хочаш быць цяжкім кліентам? Добра». Абклаўшы свой «люгер» у кабуру - Вутэн быў пазбаўлены нажа, - Картэр падышоў да перадпакоя часткі машыны і націснуў кнопку, якая адмыкае багажнік. Ён прайшоў праз гэта, каб убачыць, ці зможа ён знайсці што-небудзь цікавае, што магло б пераканаць Вутэна быць больш адкрытымі.
  
  
  Злучальныя кабелі - дамкрат - паляўнічая стрэльба і скрыня з патронамі - бутэлька піва - балтарэз - скрыня для інструментаў - слоік з магутнай вадкасцю для ачысткі хрому. Гэта зрабіла б гэта.
  
  
  Картэр схапіў Вутэна за каўнер і выцягнуў яго на некалькі крокаў ад машыны. Паміж стогнамі Вутэн сказаў: "Гэй, што ты робіш?"
  
  
  Картэр прачытаў этыкетку з якая чысціць вадкасцю пры святле багажніка. "Скажыце, вы ведалі, што гэты матэрыял лёгка запальваецца?"
  
  
  «Ч-што? Гэй, што ты робіш? Не…»
  
  
  Скачучы, кашляючы, прыкрываючы твар рукамі, Вутэн круціўся, калі Картэр выліў на яго змесціва банкі, убіраючы яго. У прэпарата быў моцны пах алкаголю.
  
  
  "Што ты робіш, маньяк?"
  
  
  "Вы чулі выраз" добра гарыць "?" - сказаў Картэр. «Што ж, бастар, калі ты не дасі адказаў, гэта сапраўды будзе для цябе».
  
  
  "Ты б не стаў!"
  
  
  «Не? Глядзі на мяне». Картэр вывудзіў з кішэні пачак запалак і запаліў адну. Ён абараняў іх ад ветра, маленькае жоўтае полымя ўвесь час гарэла.
  
  
  Картэр перавярнуў запалку ў бок Вутэна.
  
  
  "Святы Хрыстос, не!" Вутэн адскочыў ад месца, дзе на зямлі гарэла запалка.
  
  
  «Вось, вазьмі яшчэ адну», - сказаў Картэр, яшчэ крыху перавярнуўшыся. Вутэн крычаў кожны раз, калі побач з ім трапяталася запалка. Адна прамазала крыху побач з яго траўміраванай нагой, і калі ён інстынктыўна адхапіў яе, ён закрычаў ад болю.
  
  
  "Не трэба, дзеля кахання да Бога!"
  
  
  "Цікава, ці казаў гэта Говард Сейл, калі над ім працавалі?" - задумаўся Картэр.
  
  
  «Я нічога пра гэта не ведаю! Клянуся!»
  
  
  "Я таксама не вельмі люблю людзей, якія спрабуюць мяне забіць".
  
  
  "Пачакайце!" Вутэн цяжка дыхаў. «Пачакай. Ты ўсё няправільна зразумеў, Флетчар. Я не збіраўся цябе забіваць. Проста пакалашмаціць цябе, вывесці з ладу! Клянуся!»
  
  
  "Я не ў настроі для казак, Вутэн". Картэр адклаў запалкі і дастаў запальнічку.
  
  
  «Пачакай! Дай хлопцу адпачыць, добра?
  
  
  «Ховард Сэйл атрымаў сапраўдны перапынак». Картэр адрэгуляваў кнот на максімальную дыяфрагму, так што, калі ён пстрыкнуў запальнічкай, з яго вырваўся шыпячы дванаццаціцалевы язычок жоўтага полымя. «Я не хачу падпальваць свет. Толькі тую яго частку, якую ты займаеш, Вутэн».
  
  
  Вутэн зламаўся перш, чым яркае полымя наблізілася да яго. «Я буду казаць, я буду казаць, калі ласка, стой!»
  
  
  Картэр пагасіў полымя, трымаючы запальнічку напагатове на выпадак, калі Вутэн не пачне балбатаць. Вутэн зрабіў на яго даволі змрочнае відовішча. Картэр цярпець не мог, калі дарослы мужчына плача, хоць у гэтым выпадку ён мог змірыцца з гэтым.
  
  
  Ён распытваў Вутэна, не даючы яму часу прыдумаць хлусню. "На каго ты працуеш?"
  
  
  "Табе вядома."
  
  
  "Скажы гэта."
  
  
  "Добра, я працую на Ходлера!"
  
  
  "Цяпер мы дамагаемся прагрэсу", – сказаў Картэр. "Што ён сказаў табе рабіць?"
  
  
  «Пазбаўся цябе».
  
  
  Як ты пазбавіўся ад Сэйла? "
  
  
  «Я не меў да гэтага ніякага дачынення», - сказаў Вутэн. «Гэта ўсё было працай Ходлера. Сэйл быў шчыльна звязаны з людзьмі эміра. Ён гойсаў вакол, падыходзіў заблізка, абнюхваў клуб».
  
  
  "Клуб Паўмесяца?" - сказаў Картэр. "Што там адбываецца?"
  
  
  «Гэтае месца сустрэчы Ходлера. У яго там дрэнна з адной з лялек”.
  
  
  "Жанчына? Хто?"
  
  
  «Танцоўшчыца, яна называе сябе Султана. Ён без розуму ад яе».
  
  
  "Вы хлусіце", - сказаў Картэр. "Ходлер не з тых, хто дазваляе жанчыне залезці сабе пад скуру".
  
  
  «Гэтая зрабіла. Гэй, што ты робіш з той запальнічкай? Клянуся, гэта праўда! Ён без розуму ад яе закаханы - не можа заставацца ад яе ўдалечыні. Нават пасля таго, як Сэйл зрабіў яго ў клубе, Ходлер не стаў бы». Недарэмна. Замест гэтага ён пазбавіўся ад Сэйла”.
  
  
  "Хто здаў яму Сэйла? Ты?"
  
  
  «Не. Не! Ходлеру не трэба, каб нехта казаў яму, калі яго пераследуюць. Сэйл быў вар'ятам, каб схапіць такую жывёлу!»
  
  
  «Не вар'ятам. Проста рабіў сваю працу. Добра, - сказаў Картэр, - дзе мне зараз знайсці Ходлера? У клубе?»
  
  
  "Не." Вутэн пакруціў галавой, пакуль у яго не зарыпелі зубы, а можа, яны проста балбатаў ад страху. «Ходлер адправіўся ў падарожжа па пустыні. Ён павінен быў сустрэцца з вялікім босам».
  
  
  "Хто гэта?"
  
  
  "Я не ведаю. Чорт, ты думаеш, ён мне нешта гаворыць? Я для яго проста марыянетка, вось і ўсё».
  
  
  "Я магу ў гэта паверыць", - сказаў Картэр. "Што плануе Ходлер?"
  
  
  "Паняцці не маю."
  
  
  “Шкада. У цябе таксама было так добра да гэтага часу». Жоўтамоўнае полымя вырвалася з запальніцы.
  
  
  Гэта ўскалыхнула памяць Вутэна. «Шыіты! Ён працуе з шыіцкімі радыкаламі! Яны збіраюцца адысці ад эміра і захапіць нафтавыя радовішчы!»
  
  
  Гэта мела сэнс у святле таго, што Картэр ведаў аб Аль-Хабайку. Эмір Бандар аль-Джалубі і яго каралеўская сям'я, як і яго стрыечныя браты, былі членамі бедуінскай секты мусульманскіх вахабітаў. Але масы горада былі шыітамі, той жа сектай, што і іх радыкальныя іранскія стрыечныя браты па іншым боку Персідскага заліва.
  
  
  "А як наконт Грыра?" - спытаў Картэр. "Дзе ён упісваецца?"
  
  
  «Гэты засранец? Ён не ведае, які канец. Вось чаму Ходлер не хацеў, каб вы даведаліся. Ён баяўся, што Кампанія нарэшце дашле кагосьці, хто ведаў, што ён рабіў».
  
  
  «Я хачу ўбачыць Ходлера. Дзе ён?"
  
  
  "Я не ведаю, клянуся!" - усклікнуў Вутэн. “Я ня ведаю, калі ён вернецца пасьля сустрэчы з вялікім босам. У іх ёсць узлётна-пасадачная паласа дзесьці ў пустыні. Гэта ўсё што я ведаю. Нават калі вы спаліце мяне, я не магу вам больш сказаць».
  
  
  "Добра, я зраблю гэта", - сказаў Картэр. Ён зрабіў некалькі блізкіх праходаў з полымем, у той час як Вутэн курчыўся, рыдаў, катаючыся па зямлі.
  
  
  Калі ён не казаў праўды, ён даваў прадстаўленне на прэмію Оскар.
  
  
  Агні сустрэчнага аўтамабіля былі бачныя здалёку ў гэтай шырокай плоскай прасторы. У Картэра было дастаткова часу, каб адвесці Вутэна да далёкага краю машыны, па-за полем зроку з дарогі.
  
  
  «Калі гэта твае прыяцелі, Вутэн, першая куля належыць табе», - прагыркаў Картэр. "І каб ты не памёр занадта хутка, ты атрымаеш гэта ў жывот".
  
  
  Сустрэчны аўтамабіль запаволіўся, калі яго агні асвятлілі лімузін. Картэр стаяў, хаваючы за спіной Вільгельміну.
  
  
  Перад ім спыніўся трывалы «лендравер», кіраваны чальцамі апалчэння Аль-Хобайк, бедуінскага атрада, меркавана лаяльнага трону.
  
  
  З машыны выскачылі двое салдат з вінтоўкамі напагатове, а трэці з камандзірскім выглядам адчыніў пасажырскія дзверы для маладога чалавека гадоў трыццаці з невялікім.
  
  
  Ён быў каржакаватым, з насмешлівым ротам, напалову схаваным вісячымі вусамі. Яго гутра была шаўковай, дарагая тканіна галаўнога ўбору падкрэслівала яго каралеўскі статут і кантраставала з пашытым на замову еўрапейскім гарнітурам.
  
  
  Картэр пазнаў яго па фатаграфіях, зробленым Хоўкам на заключным брыфінгу ў Бейруце. Ён сунуў пісталет назад у кабуру.
  
  
  "Прынц Хасан, я мяркую?"
  
  
  «Сапраўды, так! І вы, мусіць, няўлоўны містэр Флетчар. Або, хутчэй, містэр Картэр. Мне дастаўляе вялікае задавальненне нарэшце пазнаёміцца з вамі. Прызнаюся, калі ваш кіроўца збіў нас з дарогі, я баяўся, што мы бачылі вас апошні раз. Я ўжо складаў сваю ноту шкадавання вашаму ўраду”.
  
  
  Прынц Хасан убачыў няшчасную постаць Вутэна, ад якога пахла якая чысціць вадкасцю, бруднага, які пакутуе, які даглядае разбітай куляй шчыкалаткай, калі ён змрочна паваліўся на лімузін.
  
  
  Прынц Хасан усміхнуўся. "Я бачу, што вы трымаеце сітуацыю ў руках".
  
  
  
  Адзінаццаты раздзел
  
  
  У кожнай краіне ёсць свая доля архітэктурных вар'яцтваў, і Аль-Хабайк не быў выключэннем. Чвэрць стагоддзя таму эксцэнтрычны член каралеўскай сям'і Джалубі пабудаваў палац высока на ўзгорку з відам на пакрытыя хмызняком ўсходнія раўніны і першыя ўзгорыстыя выдмы заходняй пустыні. Эксцэнтрык скончыў свае дні як вар'ят, выкрыкваючы ў мяккай камеры. Прайшоўшы праз мноства ўладальнікаў, яго белы слон з палаца зараз ператварыўся ў Клуб Паўмесяца.
  
  
  Хадзілі чуткі, што палац усё яшчэ належаў каралеўскай сям'і, якая прагнула задавальненняў, якія ён прапаноўваў, не менш, чым любы з іх падданых. Здаўшы яго ў арэнду сіндыкату пасярэднікаў, яны збіралі яго прыбыткі і атрымлівалі асалоду ад яго задавальненнямі каб трымаць рукі ў чысціні.
  
  
  Канешне, яго ўладальнікі мелі ўплыў. Новая дарога адгаліноўвалася ад прыбярэжнай шашы, сыходзячы на шматлікія мілі ўглыб краіны, каб злучыцца з горным палацам. Crescent Club зрабіў выдатны бізнэс. На пад'язной дарозе Картэр убачыў больш аўтамабільнага руху, чым дзе-небудзь яшчэ ў Эль-Хабайку.
  
  
  Кілмайстра ў клуб даставіў Фаўваз, малодшы брат прынца Хасана. Сувязі Хасана з эмірам былі занадта добра вядомыя; грамадскі дзеяч, вядомы як кіраўнік таемнай паліцыі, з'яўленне Хасана магло адпудзіць Ходлера ад з'яўлення ў клубе.
  
  
  Хасан быў рады займець Вутэна. «Такім чынам, вось нягоднік, які разбіў маю прыгожую машыну!»
  
  
  "Паклапаціцеся аб ім", - сказаў Картэр. "Калі мой план не спрацуе, можа, мы зможам выкарыстоўваць яго як прынаду, каб выбавіць Ходлера з таго месца, дзе ён хаваўся".
  
  
  "Не хвалюйцеся, я вельмі добра аб ім паклапачуся", - паабяцаў прынц. "У мяне ёсць месца для гэтага дрэннага хлопца".
  
  
  Машына князя была разбіта, але не яго двухбаковая радыёсувязь. Хасан адправіў паведамленне на дарожны пост 58, які адправіў на «лендраверы» падраздзяленне, каб забраць яго. Затым атрад здзейсніў круіз па шашы, пакуль не натыкнуўся на Картэра і Вутэна.
  
  
  Абмеркаваўшы план дзеянняў з Кілмайстрам, Хасан і яго людзі адвезлі Вутэна на дарожны пост 58, а Фаўваз адвёз Картэра ў клуб на шэрым лімузіне.
  
  
  Палац на вяршыні ўзгорка акружала бетонная сцяна васьмі футаў вышынёй, галоўныя вароты якой былі шырока расчынены, каб не прапусціць бесперапынны паток доўгіх раскошных аўтамабіляў, якія дастаўляюць у клуб заможных, добра падрыхтаваных наведвальнікаў.
  
  
  Вартавыя, што стаялі каля варот, былі людзьмі лютага выгляду, узброенымі вінтоўкамі і кінжаламі, якія захраснулі за паясамі. Але меры бяспекі былі мінімальнымі, і машыну Картэра ўвагналі ў цэнтральны двор.
  
  
  Кругавая язда дазволіла транспартным сродкам скідаць пасажыраў ля галоўнага ўваходу ў клуб. Многія машыны былі прыпаркаваны ўбаку, іх вадзіцелі лайдачылі і палілі, чакаючы вяртання гаспадароў.
  
  
  Такім чынам, Нік Картэр прыйшоў у пазалочаны палац граху Аль-Хабайка.
  
  
  Галоўны будынак уяўляў сабой мудрагелістую сумесь маўрытанскіх матываў з крыжаваным апыленнем і вінтажным бляскам Лас-Вегаса, ярка аформленых з літога бетону, шкла і напружанай сталі. Фантастычнае тварэнне было пабудавана цяжкім шляхам, на грошы, выціснутыя са збяднелай зямлі да адкрыцця нафтавага купала Зубейра.
  
  
  Па абодва бакі ад цэнтральнага будынка адыходзілі доўгія прамавугольныя двухпавярховыя крылы. Іх першыя паверхі былі пустыя, без акон. Арачныя вокны верхніх паверхаў зачыняліся дэкаратыўнымі кратамі з каванага жалеза, праз якія зрэдку можна было разгледзець невыразныя фігуры насельнікаў пакояў.
  
  
  У гэтых флігелях размяшчаліся так званыя сады задавальненняў, населеныя рабамі мужчынскага і жаночага полу. Рабства забаронена законам чалавека, але не Каранам. Гэты старадаўні звычай, афіцыйна абвешчаны па-за законам у эміраце, усё яшчэ жывы і квітнее.
  
  
  Англійская Фавваза быў не такі добры, як арабскі Картэра, але ён здолеў пажадаць Кілмайстру ўдачы. Картэр паціснуў яму руку, развітаўся, вылез з машыны і глядзеў, як шэры лімузін аб'язджае праезную частку і выязджае з тэрыторыі.
  
  
  Нецярплівыя наведвальнікі накіраваліся праз плошчу пад порцік у палац. Картэр далучыўся да іх.
  
  
  Унутры яго ноздры ўлоўлівалі мноства пахаў: смажаную бараніну, масла, спецыі, тытунь, ладан, духі, пот. Шум разносіўся па сценах. Спякота закіпела.
  
  
  Кліентура была змешанай, даволі пароўну падзеленай паміж элітай Хабайкі і заможнымі замежнікамі. Клуб Паўмесяца квітнеў, нягледзячы на грэбаванне ісламскім і грамадзянскім правам, бо ўладная структура хацела гэтага. Выглядала так, быццам сёння іх тут было даволі многа.
  
  
  Картэр неспакойна блукаў, убудоўваючыся ў сцэну, улоўліваючы яе. Як ён заўсёды рабіў пры першым уваходзе ў якое-небудзь месца, ён шукаў і запамінаў размяшчэнне выхадаў, холаў і лесвіц. Калі здарыцца бяда - калі што тое зламаецца - не будзе часу марнаваць час на пошукі выхаду.
  
  
  Пракладваючы сабе шлях праз натоўп у вялікім пярэднім холе, ён накіраваўся ў галоўную залу, уласна клуб.
  
  
  Некаторыя звычаі ўніверсальныя. Не замяніўшы дзяжурнага, які адказвае за рассадку жменькі супернікаў, Картэр купіў стол, які, хоць і знаходзіўся не ў лепшым месцы, быў гэтак жа добры, як любы, вылучаны для аднаго чалавека, у адрозненне ад вечарынкі з вялікімі выдаткамі.
  
  
  Картэр даследаваў сумесь шукальнікаў задавальненняў з Блізкага Усходу і Захаду. Былі ўрадавыя чыноўнікі, нафтавікі, дылеры і гандляры, пакупнікі і прадаўцы. Тут сядзела трое егіпцян, апранутых у кансерватыўныя дзелавыя касцюмы, іх галовы былі ўвянчаныя чырвонымі фескамі. Там сядзелі сівабародыя шэйхі, знутры ахоўныя пахмурнымі супляменнікамі пустыні.
  
  
  Жанчыны былі нешматлікімі і рэдкімі. Аравія была перш за ўсё мужчынскім светам. Тое, што было няшмат жанчын, было еўрапейскімі ці амерыканскімі, гладка-дарагімі цацкамі, якія займаліся сваім векавым рамяством у эміраце як цацкі магутных уладароў. Картэр задавалася пытаннем, колькі з іх завершаць сваё знаходжанне ў Хабайкі,
  
  
  быўшы прададзеным у рабства і адпраўленым у гарэм нейкага шэйха ў вялікай пустыні. "Больш чым некалькі", - вырашыў ён.
  
  
  Многія наведвальнікі пілі з парцалянавых кубкаў, але роў натоўпу наводзіў на думку, што яны сілкаваліся чымсьці больш высокаактанавым, чым чай.
  
  
  Павысіўшы голас, каб яго пачуў афіцыянт, Картэр спытаўся, ці можна выпіць.
  
  
  Сапраўды, гэта было магчыма. Яго віскі падавалі яму ў кубку, знешне выконваючы прыстойнасці. Яно было разбаўленым, слабым і дарагім, але дастаткова аўтэнтычным.
  
  
  Інтэнсіўны агляд наваколля не выявіў ніякіх прыкмет Ходлера. Высокі ўсходнегерманец вылучаўся б у любым натоўпе.
  
  
  Картэр павярнуўся твар у твар, каб паглядзець на шоу. У вялікія калонкі гучаў гучны еўрапейскі дыска-поп, папулярны 10 гадоў таму. Але адсутнасць цікавасці да музыкі з лішкам кампенсавалася жывымі выступамі.
  
  
  На ўзвышэнні трыа дзяўчын курчыліся, як полымя на моцным ветры. Яны былі ў вышэйшай ступені сладастрасныя, бо іх бедныя гарнітуры з вышываных бліскаўкамі бюстгальтараў, стрынгаў і тонкіх шалікаў адкрываліся да задавальнення ўсіх зацікаўленых бакоў. Іх успацелыя целы блішчалі залатым бляскам у святле пражэктараў.
  
  
  Круцячыся індывідуальна, трыа спляталася адзін з адным у мудрагелістым менуэце танца жывата. Нягледзячы на тое, што яны былі амаль аголенымі, іх твары былі схаваныя пад вачыма. Іх ласкавыя рухі, калі яны слізка перапляталіся, казалі аб тым, што гэтыя мілыя дзяўчыны больш за платанічна кахалі адзін аднаго.
  
  
  Спякота, дым і шум запоўнілі прастору. Танцоры гулялі перад самай удзячнай публікай, якая апладыравала, тупала і ўхваляльна раўла.
  
  
  Па меры таго, як музыка дасягнула крэшчэнда, дзеянне расло. У гэтых танцораў была пад кантролем кожная частка сваёй анатоміі, з дыннымі грудзьмі, круглявым жыватом, падцягнутымі сцёгнамі і саспелымі ягадзіцамі, якія круціліся ў такт іншаму бубначу адначасова.
  
  
  Гэта не было стрыптызам, хоць да піку нумара яны скінулі свае зіготкія аброці і ўсе вэлюму, акрамя той, што хавала іх твары. Уздымаюцца грудзей прымушалі цёмныя соску закручвацца ў процілеглых кірунках, ягадзіцы сціскаліся і расціскаліся, цяжкія сцёгны штурхаліся і штурхаліся, імітуючы напорыстыя руху сэксу.
  
  
  Калі музыка дасягнула піка, тры грацыі ўздрыгнулі, кожная ўзляцела высока па сваёй уласнай арбіце, выпараючыся аргазмічнай дрыготкай, калі гук раптам спыніўся, і сцэна адключылася.
  
  
  Пасля ашаломленай паўзы ў імгненне вока сцены задрыжалі, калі гледачы закрычалі ў адзін шматгалосы голас.
  
  
  Пот на твары Картэра не меў нічога агульнага з тэмпературай. Гэта быў спектакль!
  
  
  Калі на сцэне зноў загарэлася святло, танцораў ужо не было. Картэр адзначыў, што яны не былі настолькі захопленыя сімуляваным запалам, каб забыцца сабраць вэлюму і адзенне, якую яны скідалі ў танцы.
  
  
  Афіцыянты хадзілі, прымалі і размяркоўвалі замовы. Картэр спыніў аднаго з хутка якія рухаюцца маладых людзей жменяй рыялаў.
  
  
  Кілмайстар здзівіў афіцыянта, загаварыўшы з ім па-арабску. "Калі танчыць Султана?"
  
  
  Афіцыянт выглядаў засмучаным. «Нажаль, Султана больш не танчыць. Але ёсць шмат іншых выдатных выканаўцаў, якія з задавальненнем зладзілі б прыватную выставу свайго майстэрства для шчодрага джэнтльмена».
  
  
  «Без сумневу, але маё сэрца было прывязана да Султана».
  
  
  "Нажаль, гэта немагчыма".
  
  
  Картэр перадаў яму яшчэ рыялы, якія хутка зніклі. "Усё магчыма па разумнай цане".
  
  
  Афіцыянт пакруціў галавой. «Гаспадар султаны - вельмі раўнівы чалавек».
  
  
  "Кім можа быць гэты шчасліўчык?"
  
  
  «Замежны д'ябал няверуючага - прашу прабачэння, сэр. Але ён злы чалавек, сівы волат».
  
  
  "Дзе ён захоўвае гэтую бясцэнную жамчужыну?"
  
  
  "Там."
  
  
  Уздоўж абедзвюх доўгіх сцен залы, якія атачаюць сцэну, былі балконы, падзеленыя на шэрагі прыватных скрынь, мудрагелістыя шырмы і рассоўныя дзверы якіх можна было адчыняць, каб паглядзець на сцэну, або зачыняць для больш інтымных заняткаў.
  
  
  Указальны палец афіцыянта паказаў на каробку на сцэне злева.
  
  
  "Султана тут?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Калі ласка, прыміце гэты маленькі знак маёй удзячнасці". Картэр сунуў складзеныя рыялы ў нагрудную кішэню афіцыянта. Яго задавальненне ад чаявых было кампенсавана яго трывогай з нагоды неразважлівасці Картэра. «Асцярожна, незнаёмец! Яе гаспадар адсутнічае, але ён загадаў сваім сабакам ахоўваць сваю ўласнасць!
  
  
  "Сабакі могуць быць рассеяны некалькімі ўдалымі ўдарамі нагамі".
  
  
  "Але гэта ж злыя людзі - забойцы!"
  
  
  "Яшчэ раз дзякуй, вы вельмі дапамаглі". Картэр праслізнуў міма афіцыянта, які сумна паківаў галавой ад такой неабдуманасці.
  
  
  У галерэю паднімаўся круты пралёт вузкай драўлянай лесвіцы. Картэр залез на іх.
  
  
  Ахоўнік у цюрбане стаяў за шырмай са скрыжаванымі на грудзях мускулістымі рукамі, блакуючы ўваход у ложу, у якой знаходзілася Султана і два яе вартавыя сабакі. Ён быў на паўгалавы вышэй Картэра. Яго злосны твар прызначаўся для хмурнага позірку, у той час як яго мускулісты целасклад быў створаны для гвалту.
  
  
  "У мяне ёсць паведамленне для Султаны", - сказаў Картэр.
  
  
  "Я пагляджу, што яна атрымае".
  
  
  "Паведамленне прызначана толькі для яе вушэй".
  
  
  "Прэч, сабака".
  
  
  Картэр спачатку паспрабаваў лёгкі шлях. "Я табе таксама скажу,
  
  
  - Ён працягнуў жменю рыялаў.
  
  
  Узяўшы хабар, ахоўнік скамячыў купюры і кінуў іх на падлогу. "Ідзі, маленькі чалавек".
  
  
  Картэр зрабіў ілжывы выпад, нібы спрабуючы праслізнуць міма яго. Ахоўнік схапіў Картэра за перад кашулі і разарваў яе.
  
  
  Картэр паклаў правую руку на ахоўніка, нібы паляпаў па ёй. Замест гэтага ён ужыў захоп кіпцюром, які скрыжаваў пальцы стражніка так, што нервы апынуліся заціснутыя паміж косткамі. Пакутлівае падпарадкаванне.
  
  
  Ахоўнік быў жорсткім. Ён не крычаў, толькі выдаў задыханы стогн. Але ён выявіў, што не можа супраціўляцца караючай хватцы Кілмайстра, паколькі яго рука была скручана ўніз.
  
  
  Закатаныя вочы ахоўніка акругліліся, калі ён упаў на калені. Гэта паставіла яго ў пазіцыю для ўдару Картэра наперад, які патрапіў яму прама ў жывот. Цвёрды, напружаны жывот, ён памякчэў гэтым ударам.
  
  
  Картэр прыкончыў яго рэзкім які сячэ ўдарам па нервовым злучэнні за кутом яго сківіцы. Удар адкінуў вартаўніка ў бездань сну.
  
  
  Картэр нават не цяжка дыхаў, хоць крыху змакрэў, адцягваючы страціў прытомнасць ахоўніка ў бок, падпіраючы яго сцяной.
  
  
  Зрабіўшы паўзу, каб паправіць гальштук-матыль і заправіць кашулю, ён адсунуў ссоўную панэль і ўвайшоў у скрыню, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  
  Султана напаўляжала на канапе па арабску. Нават цёмны плашч з капюшонам, які захутаў яе, не мог схаваць зачараванне яе станістага целаскладу. Пад вэлюмам яе вочы былі міндалепадобнай формы, выразныя, у колцавай аправе. Яна выглядала жудасна нуднай, пакуль яе млявы погляд не спыніўся на постаці Кілмайстра.
  
  
  Рэакцыя яе вартавых сабак была больш ажыўленай.
  
  
  Абдула быў буйны, мускулісты, з сівой бародкай. Місаб быў доўгім, кашчавым і барадатым. Абодва сядзелі і пілі за васьмівугольным сталом.
  
  
  Абдула быў начальнікам ці, магчыма, адзіным з пары, хто размаўляў па-ангельску. Яго хмурны выгляд з-за таго, што яго перапынілі, ператварыўся ў хмурны погляд на гэтага дзёрзкага янкі з яго жахлівай ухмылкай.
  
  
  "Што ты тут робіш?" - запатрабаваў адказу Абдула.
  
  
  "У мяне ёсць паведамленне для лэдзі".
  
  
  Султана выглядала разгубленай, прынамсі, яе вочы - усё, што Картэр мог бачыць на яе твары. Яму спадабалася тое, што ён убачыў. Ён вырашыў, што хацеў бы бачыць яе больш, нашмат больш.
  
  
  Але спачатку трэба было паклапаціцца аб яе апякунах.
  
  
  Абдула быў відавочна раззлаваны. "Як вы прайшлі ахову?" Павысіўшы голас, каб выйсці за межы каробкі, ён крыкнуў: «Кізар! Кізар! Дзе гэты дурань?
  
  
  "Баюся, ваш чалавек спіць на працы", - сказаў Картэр.
  
  
  Абдула быў босам, зразумела. Ён кінуў на Місаб змрочны, уладны погляд, але Місаб ужо адсоўваў крэсла, каб устаць.
  
  
  Картэр ударыў Місаба моцным ударам кулака, які заліў носам палову яго асобы. Удар збіў бы яго з крэсла, калі б Картэр не злавіў яго за валасы і тузануў галавой наперад, стукнуўшыся тварам аб край стала.
  
  
  Бутэлька на стале пакацілася на краі. Картэр адпусціў Місаба. Яго рука была размытым рухам, калі яна вылецела, папраўляючы бутэльку.
  
  
  Місаб, яго разбіты твар ператварыўся ў маску крыві, саслізнуў з крэсла і ўпаў пад стол.
  
  
  Абдула ўстаў, яго валасатая рука кінулася да кішэні пінжака і пацягнулася за пісталетам. Ягоны розыгрыш так і не пачаўся. Яго рука ўсё яшчэ была ў кішэні, калі Картэр нанёс пярэдні ўдар нагой у пахвіну, ператварыўшы яечкі Абдулы ў жэле.
  
  
  Абдула стаў пурпурным. Ён дастаў руку з кішэні, схапіўся абедзвюма рукамі за пахвіну і склаў. Ён стаў на калені на падлогу, адкрыўшы рот, як рыба ў сетцы, якая прагне паветра.
  
  
  Картэр нахіліўся, палез у кішэню Абдулы і дастаў маленькі пісталет з жамчужнай ручкай. Ён захаваў яго, не жадаючы гэтага, але толькі для таго, каб потым пазбавіцца ад яго. Ён выкарыстоўваў куртку Абдулы, каб выцерці з рукі масла для валасоў Місаба.
  
  
  Цёмныя вочы Султаны былі практычна круглымі. Яна перастала лайдачыць і села. Яе вэлюм мякка здрыганулася, калі яна сказала з немалым захапленнем: "Ты ненармальны!"
  
  
  Ён размаўляў з ёй на яе ўласнай мове. «У нас у краіне ёсць прымаўка: слабое сэрца ніколі не пакарыла цудоўнай лэдзі».
  
  
  Картэру здалося, што ён убачыў усмешку пад вэлюмам. - Значыць, ты думаеш выйграць мяне? яна сказала.
  
  
  "Яшчэ не, але я працую над гэтым".
  
  
  «Хто б вы ні былі, вы як мінімум пацешныя. І хто вы?»
  
  
  "Сябар."
  
  
  У яе вачах закралася насцярожанасць. "Усе мужчыны хочуць быць сябрамі Султаны".
  
  
  Картэр паказаў на Абдулу і Місаба. "Гэтыя двое былі не вельмі прыязныя".
  
  
  "Яны мне не сябры". Змрочнае падазрэнне азмрочыла яе твар, як быццам яна адчула пах чагосьці гнілога. «Значыць, гэта выкрут? Ён паслаў цябе праверыць мяне?
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Мой абаронца", - выплюнула яна гэтае слова, нібы гэта была гнюсная клятва.
  
  
  "Не." Картэр усміхнуўся. “Я сказаў, што ў мяне ёсць паведамленне для вас. Вось яно. Я чуў, што вы прыгожыя. Я прыйшоў, каб упэўніцца ў гэтым сам. Не тое каб я сумняваўся ў аповядах аб вашай прыгажосці. Але я хачу ўбачыць гэта сам. "
  
  
  Ён кінуў на Султану палаючы погляд, які не пакідаў сумненняў у яго намерах.
  
  
  
  Яна сказала. - «Ты сапраўды можаш быць вар'ятам, незнаёмец, але твой выгляд зусім не непрыемны. Я пачаў баяцца, што ўсе мае прыхільнікі спалохаліся. Але папярэджваю цябе, ты стаў перад магутным і небяспечным супернікам».
  
  
  Картэр паціснуў плячыма. "Якое гэта мае значэнне, калі ты ў мяне ў сябрах?"
  
  
  "Тое, што ў цябе ёсць, незнаёмец". Султана паднялася. «Ідзі за мной, о безразважны. Я ведаю адасобленае месца, дзе можа расквітнець наша новаздабытае сяброўства».
  
  
  Місаба быў без прытомнасці. Абдула застаўся там, дзе Картэр пакінуў яго, прысеў на падлозе, схапіўшыся за пахвіну, згорбіўшыся так далёка наперад, што яго лоб дакрануўся да дывана.
  
  
  Султана падняла хупавую нагу, прыціснула падэшву сваёй упрыгожанай каштоўнасцямі туфліка да пляча Абдулы і штурхнула. Ён перавярнуўся на бок, але ў астатнім застаўся нерухомым. Усё, што ён мог зрабіць, гэта задыхацца.
  
  
  Султана смяялася пагардліва. Картэр узяў яе за руку і праводзіў. Каля парога пакоя ён спыніўся, каб перадаць сваё апошняе пасланне Абдуле.
  
  
  "Скажы свайму босу, што я забіраю яго жанчыну".
  
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Статус султаны ў палацы граху быў неадназначным. Яна не была рабыняй, хоць Ходлер, відавочна, думаў інакш. Яна была вольная і нікому не адказвала. Калі Картэр ішоў за ёй праз заблытаныя звіліны мармуровых залаў і цёмных аркад, яны часам сустракалі ахоўнікаў. Ніхто з іх не спыняў і нават не кідаў ёй выклік, а замест гэтага паважліва падпарадкоўваўся ёй. Картэр здагадаўся, што гэта хатнія ахоўнікі, а не каманда Ходлера. Ён не ведаў, што яны зрабілі з ім. Можа, яны таксама думалі, што ён адзін з каманды Ходлера. Ці, можа, яны не хацелі ўдзельнічаць у чужой бітве. Было ясна, што яго ўраўноўванне з Абдулой, Місабам і Кізарам не выклікала ніякай хвалі супраціву.
  
  
  Картэру было цяжка ўтрымліваць свой унутраны компас сярод лабірынта калідораў і паваротаў, на цёмных верхніх паверхах, удалечыні ад шумнай весялосці клуба. Яго адцягвала сама Султана, яе блізкасць. Ад яе зыходзіў ап'яняльны водар, які складаецца з духаў, спецый і яе ўласнага мускусу.
  
  
  Зморшчыны цёмнай чадры хавалі, але не хавалі яе жаночае цела. Султана была нададзена круглявай фігурай у выглядзе пясочных гадзін, якая не дае спакою модным дызайнерам, але запальвае мужчын.
  
  
  Яны прайшлі пад скляпеністым парталам вежы, Султана павяла іх уверх па каменнай вінтавой лесвіцы, праз другую арку і ўніз па L-вобразным кароткім калідоры. Спыніўшыся перад дзвярыма, яна палезла ў складкі сваёй вопраткі, выцягнула доўгі пацьмянелы латуневы ключ, адамкнула дзверы і паклікала Картэра ўнутр.
  
  
  Яны былі ў пярэднім пакоі. Неверагодна старажытная жанчына спала, скруціўшыся абаранкам на кілімку, захутаная і захутаная ў чорныя адзення.
  
  
  Магчыма, яна не спала, а проста адпачывала, бо села, як толькі ўвайшла ў пакой. Яна была такая старая і маршчыністая, што здавалася жывой муміяй. Яе балбатня была ажыўленай, а потым і некаторай, з яе бяззубага рота вывяргаўся паток таго, што гучала як абраза, калі яна ўбачыла Картэра. Яе дыялект быў незразумелым і такім хуткім, што Картэр не мог зразумець, што яна казала. Здавалася, гэта было пра яго, і ён сумняваўся, што гэта было кампліментарна.
  
  
  Султана прымусіла яе замаўчаць некалькімі кароткімі сказамі, таксама сказанымі на гэтым дыялекце з дзіўным акцэнтам. Яе словы прымусілі старую зірнуць на Картэра новымі вачыма - нялёгкая задача, паколькі яе шары былі пагружаныя ў мясістыя мяшочкі і зняты ад узросту. Але ў яе пільным поглядзе быў бянтэжачы розум.
  
  
  "Яна Фаранья, мая рабыня", - сказала Султана. "Яна непрыемная, але яна была са мной так доўга, што я б не ведаў, што мне рабіць без яе".
  
  
  Яна хітра паглядзела на Кілмайстра. "Я сказаў ёй, што ты прыйшоў выратаваць мяне ад майго злога выкрадальніка".
  
  
  "Здаецца, яна не занадта ўражаная", - сказаў Картэр.
  
  
  «Фарання сказала, што было б здорава, калі б вы, няверныя, забілі адзін аднаго. Яна вельмі пабожная».
  
  
  Султана прагнала рабыню. Шкада завываючы, старая вылецела за дзверы, ківаючы галавой і заломваючы рукі.
  
  
  Султана зачыніла і замкнула знешнія дзверы. Яна правяла Картэра ў свае асабістыя пакоі за фіранкай з пацерак, якая зачыняе арку.
  
  
  Унутраная гасцёўня была раскошная ў арабскім стылі. Мудрагелісты персідскі дыван цягнуўся ад сцяны да сцяны. На доўгіх нізкіх канапах ляжалі падушкі і падушкі з парчы. Майстэрска выразаныя шырмы і панэлі з сандалавага дрэва цешылі вочы і напаўнялі паветра водарам. Багатыя габеленавыя габелены ўпрыгожвалі сцены буянствам каляровых арабесак.
  
  
  "Як вас завуць?" - спытала Султана.
  
  
  "Нік."
  
  
  "Нік".
  
  
  "Дастаткова блізка", - сказаў Картэр з усмешкай. "Скажы мне, як цябе назвалі Султанай?"
  
  
  "Гэта вы хутка адкрыеце для сябе".
  
  
  Яе рукі былі заняты зашпількамі чадры. Ён расшпіліўся, саслізнуўшы з яе выгібаў і ўпаўшы да яе ног. Картэра ўразіла хараство яе адзення, і яшчэ больш - хараство яе цела.
  
  
  Яна была цудоўная. Яе дзіка саспелае цела было ўпрыгожана каштоўнасцямі. Упрыгожаныя каштоўнасцямі кольцы блішчалі на яе пальцах.
  
  
  Каралі, абсыпаныя каштоўнымі камянямі і жэмчугам, падалі на яе цяжкія грудзі. На ёй быў топ з чырвонымі бліскаўкамі і стрынгі, вышываныя крышталямі. Праз імгненне Картэр зразумеў, што тое, што ён прыняў за чырвоныя бліскаўкі, насамрэч былі рубінамі, а стрынгі былі ўпрыгожаны дыяментамі.
  
  
  "Вы такія ж моцныя на полі кахання, як і на полі бітвы?" - паддражніла Султана.
  
  
  Картэр абняў яе. Яна зрабіла цэлы ахапак. Ад яе плоці зыходзіў духмяны жар, гладчэйшы, чым найтонкі шаўковы вэлюм.
  
  
  Ён хацеў яе тэрмінова, але не спяшаўся. Павольна… марудна… вельмі марудна. Гэта было найлепш.
  
  
  «Пара прыпадняць заслону», - хрыпла сказаў ён.
  
  
  Ён зняў з яе маску для асобы. Яна была дасканаласцю, яе надзьмутыя вусны - запрашэнне. Па меры таго як яе ласкі раслі ў яе жаданні, яна пахла яшчэ саладзей.
  
  
  Ён знайшоў пастку на яе аброць - да вар'яцтва хітрую зашпільку. Яго расшпілілі, і яе цяжкія грудзі вызваліліся, а соску нагадвалі сердалік. Ён паліраваў іх мовай. Са стогнам яна пагладзіла яго па валасах, шыі, плячах.
  
  
  Яна выслізнула з яго абдымкаў, скінуўшы свае шоўку, каралі і цацанкі ў танцы, які быў стары, калі Саламея была маладой.
  
  
  Яна адышла ад яго, пакуль ён распранаўся, але не занадта далёка. Аголеная і гладкая, з жаўтлява-карычневай скурай, ззяючай у святле лямпы, яна расцягнулася на шэзлонгу, звесіўшы ногі па баках, скрыжаваўшы рукі за галавой. Картэр ніколі не бачыў такой эратычнай выявы.
  
  
  Гледзячы на яго магутнае узбуджанае цела, якое стаіць у канцы шэзлонга, яна ўсміхнулася і прамармытала: «Вазьмі мяне».
  
  
  Ён нырнуў паміж яе рассунутых сцёгнаў, і ў яго перахапіла дыханне.
  
  
  Яна мела рацыю. Картэр зусім хутка даведалася, як яна заслужыла сваё імя. Гэта быў гарэм з адной жанчыны, які прымушаў мужчыну адчуваць сябе каралём. Або, у дадзеным выпадку, султанам.
  
  
  * * *
  
  
  Фаранья пастукала ва ўваходныя дзверы. Картэр стаяў на адкрытым балконе, гледзячы на двор. Было яшчэ цёмна, але світанак быў не такі ўжо далёкі, тая гадзіна, калі добры мусульманін можа адрозніць белую нітку ад чорнай і таму ведае, што настаў час для ранішняга закліку да малітвы.
  
  
  Каля галоўнай брамы панавала нейкая мітусня.
  
  
  Картэр быў амаль апрануты. Ён паправіў рамяні на плечавым рамяні і ўклаў Вільгельміну ў кабуру. Цяпер ён быў цалкам апрануты.
  
  
  Султана накінула мантыю і адчыніла дзверы. Фарання балбатала з ёй. Султана закрыла вочы, затым глыбока ўздыхнула, каб супакоіцца. "Ён тут", - сказала яна.
  
  
  «Я ведаю, - сказаў Картэр.
  
  
  Злева ад яго была Вільгельміна, на яго пахвіны - П'ер, а на правай руцэ - Гюго. Ён быў гатовы зладзіць вясёлае пекла. "Пойдзем", - сказаў ён Султане.
  
  
  Яна ішла з ім. Ён не збіраўся пакідаць гатовую ахвяру дзеля помсты Рэгібы.
  
  
  Султана ўзяла скураны мяшочак, напоўнены яе каштоўнасцямі, адзіны прадмет, які яна брала з сабой. Узнікла невялікая праблема. Яна таксама хацела ўзяць з сабой Фаранью.
  
  
  «Я не магу пакінуць яе, - сказала яна.
  
  
  Але Фаранья не хацела сыходзіць. Яна паківала галавой, адбіваючы яе далонямі, галосячы аб сваім моцным негатыве.
  
  
  Султана была занепакоена і раззлавана. «Яна не жадае сыходзіць. Яна не выходзіла за сцены будынка больш за дзесяць гадоў».
  
  
  "Вы двое вырашыце гэта", - сказаў Картэр. "Я пайду і павітаю нашага госця". Ён накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  Яна спыніла яго, мякка узяўшы за руку. "Нік".
  
  
  "Так?"
  
  
  Яна пацалавала яго ў шчаку. «Алах з табой».
  
  
  «Дзякуй. Будзьце гатовыя да працы, як толькі страляніна спыніцца».
  
  
  Картэр выйшаў з нумара. Фаранья і Султана ўсё яшчэ спрачаліся аб тым, ці будзе рабыня суправаджаць іх. У гулкіх залах палаца запанавала цёмная цішыня. Яго насельнікі будуць чакаць гэтага сутыкнення за зачыненымі дзвярыма. Султана сказала яму, што ахоўнікі не будуць умешвацца. Іх адзіная адданасць была палацу граху.
  
  
  Ён пайшоў на сустрэчу з Ходлер.
  
  
  * * *
  
  
  Карл Курт Ходлер быў вундэркіндам з Усходняй Нямеччыны. Дзяржава была яе бацькам і маці, і яна ператварыла яе ў навукова распрацаваны інструмент, спачатку для спартыўных спаборніцтваў, а затым для разбурэння.
  
  
  Ходлер з'ехаў у Мюнхен у 1972 году, каб пазмагацца за алімпійскае золата. Ён прывёз дадому бронзавы медаль, выйграны ў знясільваючай пяцібор'і. Сёння ён не выйграе ні золата, ні бронзу, а свінец, які выходзіць з рулі 9-мм люгера. Ён бы зрабіў гэта, калі б Кілмайстру пашанцавала ў гэтай справе. І Картэру спатрэбіцца гэты поспех, паколькі Ходлер лічыўся стралком сусветнага класа з пісталетам.
  
  
  Ходлер прывёз больш, чым бронзу ў 72. Ён бачыў працу палестынскай каманды "Чорны верасень", якая забіла адзінаццаць ізраільскіх спартоўцаў у Алімпійскай вёсцы. Гэта было адкрыццём для Ходлера. Ён нарэшце знайшоў каманду, да якой хацеў далучыцца, а менавіта лігу міжнароднага тэрарызму сусветнага ўзроўню. З таго часу ён сто разоў выйграваў свае медалі ў сабатажы і забойствах.
  
  
  Тэхнічна ён усё яшчэ быў прымацаваны да ўсходнегерманскай шпіёнскай каманды, якая спецыялізуецца на мокрай працы, але насамрэч ён быў больш-менш вольным агентам, здольным перасоўвацца, як яму заманецца, датуль, пакуль яго праца супадала з мэтамі савецкага блока. Ён не быў дома больш за дзесяць гадоў.
  
  
  Аперацыя "Іфрыт" не была савецкай. Ваяўнічы іслам не меў патрэбу ў указаннях з боку Саветаў, хоць яны былі рады прыняць усю расійскую зброю і дапамогу, якія маглі атрымаць, да таго часу, пакуль не было ніякіх абмежаванняў. Паколькі мэты Іфрыта былі такімі ж, як і ў Саветаў - дэстабілізацыя варожых рэжымаў у ісламскім свеце, - рускі мядзведзь быў больш за шчаслівы працягнуць руку дапамогі.
  
  
  Ходлер быў галоўным арганізатарам і экспедытарам. Калі ты забойца, лёгка матываваць людзей. Два месяцы таму ён прыбыў у Эль-Хабайк па ўказанні Рэгібы, каб узяць на сябе перамяшчэнне і перакананні.
  
  
  Ходлер шмат працаваў і шмат гуляў. У першую ноч яго знаходжання ў эміраце гаспадары завялі яго ў клуб «Паўмесяц», вырашыўшы паказаць госцю, як можна добра правесці час.
  
  
  У тую ноч з Ходлерам здарылася нешта ўнікальнае з яго досведу. Ён уважліва паглядзеў на цудоўную Султану і трапіўся на яе кручок, лёску і грузіла.
  
  
  Ледзяная ўсходнегерманская машына смерці вар'яцка закахалася ў куртызанку Хабайкі. Ён быў залежным. Ён павінен быў поўнасцю валодаць ёю. Ніводзін іншы мужчына не мог займець яе, дакрануцца да яе, нават зірнуць на яе.
  
  
  Першапачаткова некаторыя прыхільнікі Султаны былі схільныя аспрэчваць гэты момант. Адзін быў знойдзены застрэленым, у другога была вырваная гартань з горла забойцам, які зламаў спіны двум целаахоўнікам, каб дабрацца да яго. Пасля гэтага агульныя адносіны былі такія, што калі Ходлер так моцна яе хацеў, ён быў ёй рады.
  
  
  Жадання Султаны не мелі значэння. Ходлер не дрэнна з ёй звяртаўся, нават пальцам не крануў у гневе. І ён часта злаваўся на яе стрыманасць. Яна падпарадкоўвалася целам, але не розумам. Яго шчодрыя дары не ўразілі яе; яго заняткі каханнем пакінулі яе абыякавай.
  
  
  Незалежна ад таго. Ходлер быў упэўнены, што з часам яна навучыцца кахаць яго. Тым больш, што ён сачыў за тым, каб да яе не набліжаўся ніякі іншы мужчына.
  
  
  Калі ён быў далёка ад яе ў частых паездках, ён пакінуў траіх сваіх людзей ахоўваць яе. Але ўчора позна ўвечар, калі ён вярнуўся з пустыні, прывезшы Рэгібу з кампаніяй, Ходлер сутыкнуўся з трыма разбуранымі астанкамі караблёў па імі Абдула, Кізар і Місаб. Даведаўшыся, што невядомы янкі справіўся з трыма стражнікамі і рушыў на Султану, Карл Курт Ходлер сышоў з розуму ад рэўнасці.
  
  
  Яго, як воцат на адкрытай ране, абпальваў вобраз Султаны, яго жанчыны, якая выгінаецца ў экстазе, якога яна ніколі не паказвала яму, прапаноўваючы ўсе вабноты свайго ідэальнага цела незнаёмцу.
  
  
  Яго гучныя крокі перашкаджалі птушкам, якія гняздзіліся пад палацавымі карнізамі. Яны выдалі пытальнае варкаванне.
  
  
  Ходлер узбег па прыступках пад порцік.
  
  
  Голас паклікаў яго па імені: "Ходлер!"
  
  
  З-за калоны выйшаў мужчына. Ходлер не мог паверыць сваім вачам, калі ўбачыў, хто гэта быў.
  
  
  "Салана?"
  
  
  Ён ненадоўга сустрэўся з Салана ў Турыне на адным з арганізацыйных сходаў Джані Джыроці. Італьянец здаўся яму нахабным, дзёрзкім, але абсалютна здольным.
  
  
  А ўчора ўвечары Рэгіба сказаў яму, што Салана на самой справе быў забойцам AX па імі Нік Картэр. Аб гэтым амерыканскім агенце Ходлер чуў шмат гадоў. І калі ён даведаўся, што менавіта Картэр сарваў дзеянні ў Ізраілі, ён прыйшоў у лютасць.
  
  
  Але ён ніколі ў сваіх самых смелых марах не падазраваў, што незнаёмец-янкі, які выкраў яго жанчыну, быў сам Нік Картэр. Да гэтага часу. Цяпер ён усвядоміў усе аспекты вялікай карціны, і Карл Курт Ходлер ледзь не сышоў з розуму. Яго лютасьці не было мяжы.
  
  
  Усе гэтыя думкі закружыліся ў яго хістаецца мозгу, калі ён убачыў Картэра. І гэта было занадта шмат разважанняў. Таму што, пакуль ён спрабаваў разабрацца ва ўсім, каб зразумець іх, Кілмайстар дзейнічаў.
  
  
  І стрэліў проста ў рукі Ходлера.
  
  
  Удар зламаў руку Ходлер, нават калі пісталет паляцеў. Ходлер амаль не заўважыў. Ён зусім ашалеў. Бяззбройны, ён кінуўся на пісталет Картэра.
  
  
  Картэр не збіраўся біцца яго з былым чэмпіёнам па боксе і цяжкаатлетам ростам шэсць футаў шэсць цаляў. Ён стрэліў Ходлеру ў левую нагу.
  
  
  Ходлер хіснуўся наперад, амаль адразу ж ускочыўшы на ногі, нахіліўшыся наперад на адной здаровай назе, яго вялізныя рукі былі выцягнуты, каб рваць і рваць. Белая пена тапырылася з яго рота.
  
  
  Картэр зноў стрэліў яму ў правы каленны кубачак.
  
  
  Ходлер зноў упаў.
  
  
  «Гэта ласкава прадстаўлена Говардам Сейлам», - выплюнуў Картэр.
  
  
  Ходлер усё яшчэ гайдаўся, змагаючыся за тое, каб цягнуць мёртвае цела па камянях, каб дабрацца да Картэра. Прагрэс быў павольным, як чарапаха, але ён быў паляўнічым.
  
  
  Картэр паківаў галавой, мімаволі ўражаны. Фізічнае майстэрства ўсходнегерманскага гіганта было надзвычайным. Ходлер быў падобны на аднаго з тых непаражальных персанажаў у дрэнным фільме пра пераслед. Куля проста паміж вачэй спыніць яго, але гэта апошняе, чаго хацеў Картэр. Ходлера прыйшлося ўзяць жывым.
  
  
  Ходлер замёр. Азірнуўшыся праз плячо, Картэр зразумеў прычыну. Султана выйшла з палаца з Фараньяй на буксіры.
  
  
  Упершыню Ходлер паказаў боль, нуду.
  
  
  «Султана - чаму?» усклікнуў ён.
  
  
  "Султана - не раб", - сказала яна.
  
  
  Яна пачала спускацца ўніз па лесвіцы.
  
  
  "Трымайся далей ад яго", - папярэдзіў Картэр, але яна праігнаравала яго.
  
  
  Яна стаяла над ім, па-за яго дасяжнасцю.
  
  
  "Але я кахаю цябе!" Ходлер застагнаў.
  
  
  "Ненавіджу цябе." Аднекуль са складак мантыі яна выцягнула кінжал і высока падняла яго для смяротнага ўдару. Ходлер выглядаў так, нібы яму гэта спадабалася. Але гэтага не адбылося.
  
  
  Сыходная дуга нажа была накіравана ў шырокую, якая ўздымаецца спіну ўсходнегерманца, але так і не дасягнула сваёй мэты. Раздаўся гук бавоўны, калі запясце Султаны стукнулася па адкрытай руцэ Картэра, прадухіляючы ўдар.
  
  
  "Што робіш?" - закрычала яна. "Дазвольце мне забіць яго!"
  
  
  "Не." Як мага асцярожней Картэр вырвала кінжал з яе пальцаў. У той жа час на яго назе стульвалася мядзведжая пастка.
  
  
  Ходлер схапіў Картэра за шчыкалатку, спрабуючы вывесці яго з раўнавагі. Вольная нага Картэра ўдарыла Ходлера па лбе узрушаючым ударам пяткай. Ходлер адпусціў, але ён усё яшчэ быў у прытомнасці.
  
  
  Новы квартал адцягваў гасцей ад гартаннага буркатання, якое даносілася з боку галоўнай брамы.
  
  
  Мужчына, а не адзін з ахоўнікаў, штурхнуў цяжкія драўляныя дзверы, дазволіўшы неверагоднай машыне заехаць у двор, вакол фантана і да галоўнага ўваходу.
  
  
  Гэта быў аўтамабіль «касмічны карабель», які бачыў Гас Фергюсан, калі прынц Хасан прыехаў у Петра-Таўн, каб параіцца з Говардам Сейлам. Гэта быў Rotwang Plus-X, экзатычны паўнапрывадны канцэптуальны аўтамабіль з сярэднім размяшчэннем рухавіка, з турбанаддувам і сістэмай упырску паліва. Назва чырвонага аўтамабіля з чатырма пасажырамі і аэрадынамічна абцякальнымі формамі перакладаецца як Red Wing , але з яго доўгай мордай і агрэсіўным заднім спойлерам ён больш ні пра што не нагадваў Картэру, як пунсовую акулу.
  
  
  Па кошце ў чвэрць мільёна долараў на сённяшні дзень у свеце захавалася каля тузіна Red Wings. Вось адзін з іх.
  
  
  Прынц Хасан выскачыў. Задавальненне згладзіла маршчынкі стомленасці на яго твары, калі ён убачыў Ходлер. "Добрая праца, Нік!"
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Картэр. "Ты якраз своечасова".
  
  
  Твар Хасана выказаў яшчэ большае задавальненне, калі ён убачыў Султану. "А хто ваш мілы і чароўны спадарожнік сёння раніцай?"
  
  
  "Султана, пазнаёмся з прынцам Хасанам", - сказаў Картэр.
  
  
  "Рады пазнаёміцца. Рады!" прынц заззяў.
  
  
  Картэр нахіліўся над які знаходзіцца ў паўнесвядомым стане Ходлерам і падрэзаў яго за вуха ствалом Люгера, прымусіўшы змерзнуць. Стоячы на каленях побач з ім, Картэр расціснуў ліхтарныя сківіцы Ходлера.
  
  
  Засунуўшы два пальцы ў рот Ходлер, Картэр абмацаў яго заднія зубы. Канешне, адзін з яго задніх карэнных зубоў выскачыў. Картэр выцягнуў яго.
  
  
  "Што ты робіш ?" - спытаў прынц Хасан.
  
  
  Картэр падняў зуб. «Гэта атручаная таблетка. Усё, што яму трэба было зрабіць, - гэта моцна ўкусіць яе, каб атрымаць добры глыток цыяніду».
  
  
  «Мы б гэтага не хацелі! Персанал майго дзядзькі, э-э, следчых, з нецярпеннем чакае доўгіх і прадуктыўных сустрэч з таварышам Ходлер!
  
  
  "Трымаю заклад." Картэр ведаў, што пад "следчымі" прынц меў на ўвазе катаў эміра. Сесія пытанняў і адказаў Khobaiqi звычайна пачыналася з гарачых брэндаў, а потым станавілася непрыемнай.
  
  
  Картэр выцер пальцы аб кашулю Ходлера і адкінуў зуб.
  
  
  Хасан спытаў Султану: "Я згадваў, што мой дзядзька - Эмір Бандар, мой дарагі?"
  
  
  "Вы можаце сказаць ёй у машыне", – сказаў Картэр. "Яна ідзе з намі".
  
  
  "Выдатна!"
  
  
  «Фарання перадумала», - сказала Султана. "Яна таксама ідзе".
  
  
  Гэта не пакідала для Ходлера шмат месца. Картэр і Хасан паднялі ўсходнегерманца і запхнулі яго ў багажнік. Нават калі яны абодва неслі, Ходлер быў цяжкім грузам. Ім прыйшлося пазбавіцца ад лішняга запаснога, каб ён змясціўся ўсярэдзіне, і нават тады ён быў цесным.
  
  
  Картэр атрымліваў асалоду ад іроніяй. Ліквідатар з Усходняй Германіі зробіць сваю апошнюю паездку на суперкары заходнегерманскай вытворчасці. І гэта будзе яго апошняя паездка. Як толькі ён быў дастаўлены ў вязніцу эміра, Ходлер пакіне яе толькі для таго, каб прысутнічаць на сваёй кары. Па звычаю Хабайкі, ён ішоў да ката. Хоць у выпадку з Ходлер яму, верагодна, прыйшлося б перасоўвацца на інваліднай калясцы.
  
  
  З першага погляду было відавочна, што трапленне ў "Чырвонае крыло" пецярых: Хасана, Картэра, Султаны і яе рабыні, а таксама малодшага брата Хасана Фаўваза, які стаяў на варце каля варот і аглядаў даліну ўнізе, будзе цяжка.
  
  
  Мы заўсёды можам выкрасці машыну пабольш , выказаў здагадку Картэр.
  
  
  «Вы маглі б скрасці машыну пабольш, мой сябар, але не хутчэйшую», - сказаў Хасан.
  
  
  Чацвёрка села ў машыну, жанчыны ззаду, Хасан за рулём, Картэр побач. Усталяваная на прыборная панэль двухбаковая радыёстанцыя патрэсквала ад статычнай электрычнасці.
  
  
  Я звязаўся па рацыі з Road Post Fifty-8, каб даслаць нам рэзервовую машыну , сказаў Хасан. "Дзіўна… яны ўжо павінны былі быць тут".
  
  
  Фаўваз стрэліў у паветра, каб прыцягнуць іх увагу. Ён адчайна замахаў рукамі.
  
  
  Калі Чырвонае Крыло спынілася каля варот, каб дазволіць Фаўвазу забрацца ззаду, яны ўбачылі, што яго так усхвалявала. Трыо вугальна-чорных лімузінаў узнялося ўверх па горнай дарозе, ужо на траціне шляху.
  
  
  Хасан сказаў: "Яны не мае".
  
  
  «Яны належаць Ходлер, - сказаў Картэр. "Давай выбірацца адсюль!"
  
  
  Фавваз не пярэчыў сесці
  
  
  
  у такой непасрэднай блізкасці ад Султаны, але ён быў ашаломлены патокам ненарматыўнай лексікі, накіраванай яму бяззубай Фараньяй, якая абразіла яго за тое, што ён выпадкова тыцнуў яе прыкладам сваёй аўтаматычнай вінтоўкі.
  
  
  Хасан спатыкнуўся аб зашчапку пад прыборнай панэллю, адкрыўшы патаемны адсек са зброяй і боепрыпасамі.
  
  
  «Гэта варыянт», - пажартаваў Картэр, выбіраючы шведскі пісталет-кулямёт Carl Gustav M-45, уставіўшы ў яго ўдасканаленую ромбападобную абойму на трыццаць шэсць патронаў. Пад рукой было шмат запасных абоймаў, а таксама гранаты і абрэз "Рэмінгтон".
  
  
  Тры чорныя лімузіны былі больш чым на паўдарогі да гары, калі «Чырвонае крыло» выйшла на дарогу з другога боку, спускаючыся па крутым паўднёвым схіле.
  
  
  Хасан кіраваў аўтамабілем як прафесіянал у гэтай дзікай паездцы на амерыканскіх горках, перамыкаючыся назад праз серыю ўздымаюцца валасоў.
  
  
  Картэр азірнуўся. Султана рэзка выпрасталася, шырока расплюшчыўшы вочы. Фаранья закрыла вочы рукамі і застагнала. Фаўваз шырока ўсміхнуўся. Ён выдатна праводзіў час.
  
  
  Апошні паварот скончыўся, спусціўшыся праз перадгор'і, каб адразу патрапіць на раўніну.
  
  
  Сапраўдны аўтамабільны фанатык, Хасан крыкнуў: Цяпер я пакажу табе, на што сапраўды здольная гэтая машына, Нік!
  
  
  Рэзкае паскарэнне штурхнула Картэра глыбока ў сядзенне, калі Чырвонае крыло разгарнулася і выстраілася наперад. Гарызонт скокнуў наперад, а праследавацелі адступілі ўдалячынь.
  
  
  У гэты момант узышло сонца. Яго сярдзіты чырвоны шар ззяў доўгімі лалавымі прамянямі над пустэльным ландшафтам, дакранаючыся да яго агнём. Зубчастыя скальныя вяршыні і спічакі адкідалі падоўжаныя цені на раўніну.
  
  
  Далёка-далёка трое праследавацеляў паўзлі, як тры чорныя жукі, па паласатай дарозе.
  
  
  Хасан засмяяўся. «Яны ніколі нас не зловяць! Мы будзем на пасту праз дзесяць хвілін!»
  
  
  Картэра турбавала турботу. "Хіба вы не казалі, што яны адпраўляюць нейкія падраздзяленні?"
  
  
  «Чаму, так. Мы ўжо мусілі сустрэцца з імі. Я іх не бачу, а вы? Я лепш пазваню яшчэ раз».
  
  
  Улучыўшы свой партатыўны мікрафон, Хасан паспрабаваў падняць заставу, але не змог. Нарэшце ён устанавіў кантакт. Кароткі кантакт.
  
  
  Радыст заставы крычаў. «Мы атакаваны вялікімі сіламі добра ўзброеных партызан! Паўтараю, мы атакаваны! Мы не зможам стрымліваць іх доўга! Вяртайся, прынц Хасан. Паўтараю, вяртайся!»
  
  
  Вось і ўсё. Пасля гэтага паведамлення застава спыніла перадачу, больш не адказваючы на тэрміновыя радыёвыклікі Хасана.
  
  
  «Рэгіба ў дарозе, - сказаў Картэр.
  
  
  «Нам давядзецца павярнуць на ўсход на наступным скрыжаванні і выехаць на прыбярэжную шашу! Але ў трывозе няма неабходнасці». Хасан усміхнуўся. "Нішто на дарозе нас не дагоніць!"
  
  
  На дарозе нічога няма.
  
  
  На скрыжаванні не было засад і ўсяго астатняга, акрамя шашы і землі. Red Wing запаволіўся да 70 міль у гадзіну, каб павярнуць налева, яго якая плавае падвеска не паказвала ніякіх сімптомаў стрэсу. Упэўнена ўзяўшы курс на ўсход да берага, машына зноў павялічыла хуткасць.
  
  
  Непрыемнасці ўзніклі з поўначы, спачатку праявіўшы сябе як асляпляльнае ззянне ў небе.
  
  
  Блізкасць дазволіла круцёлцы патрапіць у ротары верталёта, які нёсся да іх па хуткай, дакладнай траекторыі, якая павінна была перахапіць іх у лічаныя хвіліны.
  
  
  Яго цень праляцеў над раўнінай, наганяючы Чырвонае Крыло. "Ні адзін з нашых", - сумна сказаў прынц Хасан.
  
  
  Верталёт уяўляў сабой лёгкі чатырохмясцовы самалёт, белы фюзеляж якога быў аздоблены зялёнымі палосамі. Гэта не ваенная мадэль, за якую Картэр быў глыбока ўдзячны, верталёт быў упадабаным тыпам геолагаў, якія праводзілі аэрафотаздымку і таму падобнае. У яго не было буйнакаліберных кулямётаў, і гэта быў прарыў. Але ў яго сапраўды былі артылерысты, якія стралялі з аўтаматычных вінтовак з ілюмінатараў і зеўральнага бакавога люка, адкінутага назад, каб стрэлкі маглі вісець на паўдарогі з яго для лепшай агнявой пазіцыі.
  
  
  Паветраны вакуум скалануў «Чырвонае крыло», калі верталёт праляцеў над ім. Яго пасадачныя санкі не дакраналіся даху аўтамабіля крыху больш чым на шэсць футаў.
  
  
  Зрабіўшы рэзкі паварот, верталёт зрабіў яшчэ адзін праход. Крыклівы крык верталёта быў супрацьпастаўлены перарывістаму агню з аўтаматаў.
  
  
  Red Wing злавіў канец выбуху, здрыгануўшыся ад удараў адбойнага малатка. Султана ўскрыкнула, калі задняе шкло ўзарвалася, і ў салон лінула бяспечнае шкло. Яна і Фаранья стаялі так нізка, як толькі маглі. У ствале былі прабіты адтуліны. Калі б бензабак быў падбіты, усё было б адразу ж, але, на шчасце, ні адна з куляй не пазначыла яго.
  
  
  Прынц Хасан вёў машыну ўнікліва, бязладна пераходзячы з паласы на паласу, запавольваючыся і паскараючыся, каб збіць з панталыку артылерыстаў.
  
  
  Картэр высунуў верхнюю частку цела ў акно. Паветраны струмень ірваўся на яго, спрабуючы вырваць М-45 з яго рук. Ён сеў наверсе дзвярэй, моцна сашчапіўшы ногі, каб не ўпасці.
  
  
  Фаўваз далучыўся да групы, высунуўшы рулю вінтоўкі ў акно і накіраваўшы ствол уверх.
  
  
  Верталёт праляцеў над дарогай, ідучы за імі. Сцёгны Картэра ўжо хварэлі ад напругі, калі ён укліньваўся ў падваконнік.
  
  
  але для дакладнай стральбы яму спатрэбіліся абедзве рукі - ва ўсякім разе, дакладней, чым пісталет-кулямёт.
  
  
  Падвойныя агністыя спіцы сыходзіліся ў задняй частцы машыны.
  
  
  Тактыка ўхілення Хасана не дазволіла Картэр прыцэліцца, але Кілмайстар наўрад ці мог чакаць, што ён перастане ўхіляцца. Яму заставалася толькі чакаць свайго шанцу, і калі ён прадставіўся, ён адкрыў агонь з М-45, выціскаючы кароткія рэзкія чэргі. Ён нацэліўся не на верталёт, а на артылерыстаў, якія звешваюцца з борта.
  
  
  Ён патрапіў у аднаго. Стралок выпусціў зброю і ўпаў наперад, ратуючыся, утрымліваючыся за пасадачную пляцоўку.
  
  
  Часовае зацішша. Яно не магло пратрымацца больш за некалькі секунд. Яго прыяцель пацягнуўся да яго, спрабуючы зацягнуць назад унутр, калі паранены страціў хватку і зваліўся з верталёта.
  
  
  Ён ляцеў восьмую мілі, перш чым яго разадраны труп спыніўся.
  
  
  Палягчэнне, якое забойства набыло для Чырвонага Крыла, было нядоўгім. Верталёт сутыкнуўся з імі, нізка набліжаючыся да дарогі, набліжаючыся да курса, падобнага да сустрэчнага.
  
  
  Паветраны бой ператварыўся ў курыную гульню. Страта чалавека, відаць, нервавала другога стрэлка, ніводзін са стрэлаў якога не быў нанесены ў гэты праход.
  
  
  Кулі Картэра разарвалі дно верталёта. Ён наліў яго, ідучы за бензабакам самалёта. Пасадкавыя санкі падышлі так блізка, што яму прыйшлося прыгнуць галаву, каб яна не сарвалася. Фаўваз таксама страляў.
  
  
  Роў верталёта перарываўся нерэгулярным кашлем.
  
  
  Вораг не так моцна рваўся да новага нападу. У іх былі праблемы. Вузлы дыму вырываліся з вузла коптара, згушчаючыся за секунду ў тоўстых чорных змей, якія абвіваліся вакол карабля.
  
  
  Дзе дым, там агонь. Як толькі пачалося гарэнне, яно хутка выйшла з-пад кантролю.
  
  
  Пачуўся свіст, храбусценне, затым першы выбух - невялікі. Бледна-жоўтае полымя акружала цела стракозы машыны. Рухавік забурчаў, верталёт гойсаў, гойдаўся, уздрыгваў.
  
  
  Стралок паспрабаваў выратавацца скачком. Калі б ён быў зроблены з гумы, ён мог бы перажыць падзенне. Як гэта было…
  
  
  Верталёт узарваўся, узляцеўшы на новы ўзровень, у параўнанні з якім бледнае сонца пустыні стала бледным. Маса кіпячага полымя з чорным сілуэтам верталёта ў цэнтры.
  
  
  Лятаючае пахавальнае вогнішча нядоўга заставалася ў паветры. Нахіліўшыся бокам, ён урэзаўся ў зямлю, зрабіўшы яшчэ больш уражлівы выбух.
  
  
  Канец верталёта.
  
  
  Картэр зноў забраўся на сваё месца, яго нервы пачалі доўгі, доўгі працэс паслаблення.
  
  
  Фаўваз у захапленні выпусціў рэшту сваёй абоймы ў пустое паветра, каб паказаць сваю весялосць.
  
  
  "Усё ў парадку?" - спытаў Картэр.
  
  
  Ніхто не пацярпеў, за выключэннем некалькіх дробных драпін і сінякоў, атрыманых Султанай і Фараньяй. Задняе шкло знікла. Лінія тоўстых чорных дзюр утварала заднюю частку машыны. Правы бок лабавога шкла быў пакрыты павуціннем ад удараў.
  
  
  Прынц Хасан шчыра сказаў: "Слава Алаху!" пры іх удалых уцёках.
  
  
  Red Wing без здарэнняў дабраўся да Эль-Хабайка.
  
  
  * * *
  
  
  Баявыя атрады бедуінскага апалчэння эміра былі мабілізаваны ў поўную баявую гатоўнасць. У штаб-кватэры сакрэтнай паліцыі была ўзмоцнена бяспека, дзе прынц Хасан спыніў "Чырвонае крыло".
  
  
  Гэтыя кулявыя адтуліны ў ствале не спадабаліся Карлу Курту Ходлеру. Замак заклінавала, і дужаму ахоўніку прыйшлося крышаном адкрыць вечка багажніка.
  
  
  Ходлер скруціўся абаранкам у позе эмбрыёна, пагружаны ў лужыну сваёй ярка-чырвонай крыві. Пазней было выяўлена, што ён атрымаў тры кулі, кожная з якіх магла забіць яго.
  
  
  Султана, абдымаючы сябе, спытала: "Ён мёртвы?"
  
  
  "Неверагодна мёртвыя", – сказаў Картэр.
  
  
  У рэшце рэшт, Карл Курт Ходлер смяяўся апошнім. Ён падмануў і Сякера(АХ), і сякеру ката. Цяжкі перапынак, але Картэр не выглядаў так засмучаным, як чакаў прынц.
  
  
  Пасля паспешнай кансультацыі з усхваляваным памочнікам Хасан спахмурнеў. «Яшчэ дрэнныя навіны. Дарожны пост Пяцьдзесят восем быў забіты, знішчаны да апошняга чалавека. Гэта ўключае Вутэна, якога я пакінуў там на захоўванне. Ён быў застрэлены ў сваёй камеры».
  
  
  Князь быў кіслым. «Якая страта! Уся гэтая праца, і мы страцілі абодвух нашых сведкаў, Вутэна і Ходлера. Нам давядзецца пачаць усё спачатку, і ... але ты ўсміхаешся, мой сябар. Што ты можаш знайсці ў гэтым пацешнага? няўдача? "
  
  
  «У нас ёсць крыніца, якая лепшая, чым Вутэн, і лепшая, чым у Ходлера», - сказаў Картэр.
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Султана. Клуб Паўмесяца падаў Ходлеру ідэальнае прычыненне. Ён выкарыстаў яго для сустрэчы з кіроўнымі падрыўнымі элементамі ў AI Khobaiq. Прыкідваючыся не больш за шукальнікамі задавальненняў, радыкалы сустрэліся ў задніх пакоях клуба, каб абгаварыць рэвалюцыю з Ходлерам. "
  
  
  "Ходлер мёртвы, Нік".
  
  
  «Султана вельмі жывая. Ходлер быў вар'яцка раўнівым і ўласніцкім».
  
  
  "Я разумею, чаму", - сказаў Хасан, гледзячы на Султану.
  
  
  "Ён ніколі не выпускаў яе з поля зроку", - сказаў Картэр. "Трымаў яе з сабой увесь час, калі ён быў у клубе, нават калі ён быў заняты планаваннем змовы са сваімі радыкальнымі сябрамі. Султана ведае іх усіх і апазнае іх. Як толькі вы пакладзеце на іх руку,
  
  
  Іду ў заклад, што хутка адзін з іх падкажа нам, дзе хаваецца Рэгіба. "
  
  
  "Я бачу." Хасан кіўнуў, усміхаючыся. Яго ўсмешка стала шырэйшай, чым да нас. Калі яго ўразіў поўны эфект выгібаў Султаны, ён амаль ззяў. "Гэта добра. Вельмі добра!"
  
  
  Картэр усміхнуўся ў адказ. "Я атрымаў такую-сякую гісторыю ад яе мінулай ноччу, але я ўпэўнены, што вы хацелі б пагаварыць з ёй самі".
  
  
  "Сапраўды, я б! Вы прабачце мяне, калі ласка!"
  
  
  Прынц Хасан накіраваўся да Султана, і ў імгненне вока іх дзве галавы апынуліся разам. Картэр пачуў, як Султана пытаецца ў яго: "Скажы мне, ты сапраўды прынц?"
  
  
  “Я прынц? Ну вядома! Эмір Бандар - брат майго бацькі! Эмір рэгулярна раіцца са мной па пытаннях бяспекі!
  
  
  Хасан узяў яе за руку. «Але гэта не месца для такой прыгажуні, як ты, тут, у пыле і на сонцы! Давай знойдзем месца больш прыдатнае. Мы можам выпіць мятную гарбату і лепш пазнаць адзін аднаго».
  
  
  "Было б нядрэнна", - сказала Султана.
  
  
  Яны сышлі. Картэр ведаў, што Султана ў надзейных руках. Ці князь быў у надзейных руках?
  
  
  Злавіўшы погляд Кілмайстра, Фаранья кіўнула яму, падміргнула і ўсміхнулася. Затым яна паспяшалася па гаспадыню.
  
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  Картэр трымаў Рэгібу менавіта там, дзе ён хацеў, проста ў цэнтры прыцэла яго вінтоўкі з аптычным прыцэлам. Гэта было больш падобна на растрэл, чым на ваенную аперацыю.
  
  
  Кілмайстар быў не адзін. З ім было пяцьдзесят членаў Зялёнага Легіёна эміра, эліты бедуінскага апалчэння. Кожны член гэтага першакласнага камандас быў узброены такой жа вінтоўкай, як у Картэра, і меў кваліфікацыю стралка.
  
  
  Яны былі лязом, авангардам гэтага начнога нападу. Непадалёк, чакаючы сваёй гадзіны, па-за полем зроку, сабраліся шэсць рот пяхоты Апалчэння, чыя агнявая моц памножана на кулямётныя джыпы і бронетранспарцёры.
  
  
  Гэта была ўборка.
  
  
  Картэр меў рацыю, калі сказаў, што не зойме шмат часу, каб даведацца пра месцазнаходжанне Рэгібы. Султана прыбыла ў штаб таемнай паліцыі ў сярэдзіне раніцы. Апоўдні спецыяльныя атрады гойсалі па Аль-Хабайку, арыштоўваючы змоўшчыкаў, якіх яна назвала. Каб атрымаць інфармацыю ад змоўшчыкаў, не патрабавалася шмат намаганняў, асабліва ў краіне, дзе распалены прас і вешалка былі стандартнай працэдурай паліцыі. Апоўдні падазроныя ўжо не маглі стрымаць свайго жадання прызнацца ва ўсім, што ведалі.
  
  
  Па паведамленнях, Эмір Бандар быў шакаваны маштабамі змовы, у якую былі ўцягнутыя некаторыя з вядучых сем'яў горада. Ён не павінен быў гэта быць. Яго каралеўская сям'я, Джалубі, была патомнай арыстакратыяй, якая захоўвала мёртвай хваткай усе цэнтры ўлады эмірата. Многія змоўшчыкі кіраваліся не рэвалюцыйным запалам, а жаданнем займець частку дзеяння.
  
  
  Але Кілмайстра гэта не хвалявала. У феадальным кантэксце арабскай палітыкі эмір быў не лепшы і не горшы за абсалютныя манархі тузіны іншых каралеўстваў. Картэра не было там, каб пачаць рух за рэформы.
  
  
  У чым бы ні складаліся яго недахопы, эмір не мог быць такім дрэнным, як тое, што Рэгіба планаваў для Аль-Хабайка.
  
  
  Упадзіна Зубейр уяўляла сабой неглыбокую чару працягласцю каля дваццаці міль. Пад ім знаходзіцца адно з самых шырокіх нафтавых радовішчаў у свеце. Пасля таго, як купал быў выкрыты і свідравіны ўвайшлі ў ваду, Аль-Хабайк быў затоплены морам нафты і грошай.
  
  
  На акрах зямлі вырас лес свідравых вышак. Раён, пазначаны як Поле 89, быў арэнай таемных, апантаных дзеянняў, калі хабайскі кампанент аперацыі "Іфрыт" набіраў абароты. Эпіцэнтрам беспарадкаў стаў абгароджаны комплекс шырынёй з футбольнае поле.
  
  
  Дамінаваў над прасторай падстрэшак для абсталявання велічынёй з ангар дырыжабля. Тут быў аўтапарк і склад для грузавікоў, землярыйных машын, трубаўкладчыкаў, кранаў, вілачных пагрузчыкаў і г. д. У яго таксама быў стан на кантрабанднай зброі і выбуховых рэчывах, якія зараз як мага хутчэй перадаваліся арганізатарам паўстання.
  
  
  Гіганцкі маштаб засланяе мурашыныя патокі грузчыкаў і грузчыкаў, якія перамяшчаюць зброю. Пастаянны паток дызельных грузавікоў уязджаў на тэрыторыю, пад'язджаючы да пагрузачных докаў, набіваючыся зброяй. Тэхніка прызначалася для баявых ячэек шыіцкіх рэвалюцыянераў з ліку радавых нафтавікоў.
  
  
  Увядзенне ваеннага становішча ў Эль-Хабайку прывяло да таго, што тэрміны дастаўкі былі паскораны, але недастаткова хутка. Час выйшаў. Нулявы час быў блізкі.
  
  
  Апалчэнне было гатова здушыць баевікоў. Яны былі гатовыя вытрымаць страту поля 89, каб захаваць усе астатнія палі. Яны згрупаваліся за межамі зоны святла, акружылі тэрыторыю, гатовыя рэзка рушыць, як толькі будзе дадзены сігнал. Гэты момант быў пазначаны як нулявая гадзіна.
  
  
  Але Эмір Бандар быў асабліва заклапочаны тым, каб знішчыць верхаводаў. З гэтай мэтай у бой быў адпраўлены спецыяльны атрад Зялёнага Легіёна, які пракраўся і пакараў смерцю.
  
  
  Картэр быў на вечарынцы. Яго прысутнасць была жыццёва важнай, паколькі ён быў адным з нямногіх жывых людзей, якія маглі ідэнтыфікаваць Рэгібу. плус,
  
  
  Плюс ён бы не хацеў сядзець тут без справы. Войскі Рэгібы шмат стралялі ў яго, і было б вялікім задавальненнем адказаць на яго просьбу.
  
  
  Як і члены Зялёнага Легіёна, Картэр быў апрануты ў баявую форму з камуфляжным малюнкам, чорныя спартыўныя чаравікі і чорны берэт. Як і ў іх, яго твар быў чорным для дадатковага прыкрыцця.
  
  
  Двума гадзінамі раней падраздзяленне пачало пранікненне на тэрыторыю суперніка, з усіх сіл імкнучыся пазбегнуць выяўленні. Складанае механічнае асяроддзе вышак, помпаў, труб і рэзервуараў для захоўвання забяспечвала выдатнае хованка.
  
  
  Вартавыя і пікеты знішчаліся з дапамогай нажа, арбалета і пятлі.
  
  
  Камандас, нібы прывідныя цені, пераходзілі з аднаго хованкі ў іншае, набліжаючыся да тэрыторыі. Помпы і рэцыркулятары з пыхканнем заглушылі гук іх набліжэння. У комплексе было шумна: грузавікі стаялі на халастым ходу, пад'ёмнікі былі загружаны, а скрыні са зброяй загружаліся ў мітусню.
  
  
  Падвойныя, падобныя на пліты дзверы хлява з абсталяваннем былі расчынены насцеж, а яго ўнутранае ўбранне палала святлом, якое лілося на тэрыторыю. Гэта было гудзелае сэрца гэтага асінага гнязда.
  
  
  Чыгунка абгінала яго сапраўдную сцяну, абгінаючы яе і астатнюю тэрыторыю. Пагрузачныя докі выходзілі на гусеніцы. На бетонных платформах стаялі доўгія склады з плоскімі дахамі. Яны ўтварылі высокую сцяну, якая праходзіць па ўсёй даўжыні паўночнага перыметра комплексу.
  
  
  На пазіцыі, выцягнуўшыся ніцма на прастакутным даху склада, стаялі дваццаць пяць стралкоў Зялёнага Легіёна. Картэр давёў рахунак да дваццаці шасці.
  
  
  Высокі дах забяспечвала чыстае поле агню, якое ахапіла ўвесь комплекс і большую частку велізарнага інтэр'еру ангара. У стралкоў мэтай былі дыверсанты ў смяротным працяжнік.
  
  
  Іншая палова атрада камандас дыслакавалася на супрацьлеглым, паўднёвым баку. Гэты раён уяўляў сабой нагрувашчванне рэзервуараў і веж, якія прадстаўляюць мноства кропак агляду для снайпераў.
  
  
  Картэр падлічыў, што на тэрыторыі знаходзілася каля двухсот дыверсантаў. Калі пачнецца нулявая гадзіна, яны патрапяць пад крывавы крыжаваны агонь.
  
  
  Там, унізе, вілачныя пагрузчыкі дастаўлялі скрыні да кузаваў грузавікоў, куды іх складалі шмат спатнелых мужчын. Дзёрзкія ўзброеныя людзі расхаджвалі, выстаўляючы напаказ сваю зброю, пагарджаючы ручной працай.
  
  
  Як хутка будуць знойдзеныя мёртвыя вартавыя?
  
  
  Калі пачнецца нулявая гадзіна?
  
  
  Картэр узіраўся ў высокагатунковы начны прыцэл; яго збіраючае святло лінза высокай інтэнсіўнасці ператварала ноч у шэры фосфарны змрок.
  
  
  Быў Рэгіба!
  
  
  Яго нельга было зблытаць. Картэр мог бы заўважыць яго нават без спецыяльнага прыцэла. Яго характэрнае цалкам чорнае адзенне, высокі рост і напышлівая хада былі беспамылковымі.
  
  
  Які суправаджаецца на буксіры, Рэгіба перасёк тэрыторыю і ўвайшоў у ангар аўтабазы. Картэру здавалася, што ён спацеў крывёй, ён быў так засмучаны. Калі Рэгіба зойдзе занадта глыбока ў ангар, ён сам таго не ўсведамляе, выдаліцца з лініі агню.
  
  
  Не. Рэгіба спыніўся на парозе, уступаючы ў нейкую канфрантацыю з двума іншымі мужчынамі, якія яго паклікалі і паспяшаліся да яго. Аргумент, судзячы па дзікіх жэстах пары пачаткоўцаў. Яны выглядалі такімі ж усхваляванымі, як Рэгіба быў крут.
  
  
  Прынц Хасан паглядзеў на гадзіннік і прашаптаў: «У любую секунду…»
  
  
  Картэр крыху адкарэктаваў прыцэл, удакладняючы малюнак мэты. Перакрыжаванне прыцэлавана ў цэнтры тулава Рэгібы. Картэру нават не трэба было дзівіць жыццёва важны орган, каб прыкончыць Рэгібу. Вінтоўка валодала такой высокай хуткасцю і прабіўной здольнасцю, што нават нанясенне пазнакі па канечнасці магло апынуцца фатальным для мэты, бо яна была збітая з ног з велізарным ціскам.
  
  
  Вакол Рэгібы знаходзілася яго бліжэйшае асяроддзе, абраная каманда няўдачнікаў, якія не цікавілі Картэра. Галоўны чалавек быў ягонай мэтай сёння ўвечары.
  
  
  Узбуджаны персанаж з крыкам і размахваючы рукамі ўварваўся ў будынак. Яго словы былі нячутныя, яго трывога несумненна. Турбота скавала брыгаду злучэння, якая спыніла працу, каб паглядзець, у чым справа.
  
  
  Дзесьці ў заблытаным механізме, які мяжуе з паўднёвым перыметрам комплексу, ракетніца выпусціла зоркападобны снарад. Ракета паднялася па парабалічнай дузе, узарваўшыся чырвоным вогненным шарам над тэрыторыяй.
  
  
  Надышла нулявая гадзіна.
  
  
  Картэр нават не думаў аб трапленні ў мэту. Ягоная канцэнтрацыя была значна глыбей. Ён быў мэтай, атаясамляючыся з ёй амаль у стане дзэн.
  
  
  Зусім спакойна выдыхнуўшы, ён націснуў на спускавы кручок, зрабіўшы стрэл, які зачыніць файл Рэгібы ў суперкампутары AXE.
  
  
  Дваццаць пяць вінтовак стралялі амаль адначасова з яго, кожны снайпер страляў па розных чалавечых мэтах. Ён быў падвоены другой патрэскваючай чаргой, якая вырвалася з вінтовак другой паловы атрада, якая адкрыла агонь з поўдня.
  
  
  У падворку выліўся татальны пандэманіум.
  
  
  Прынц Хасан нацэліўся на кіроўцу грузавіка, які прастойваў каля брамы. Куля прайшла праз лабавое шкло і грудзі вадзіцеля. Ён адскочыў ад сядзення і ўпаў на рулявое кола, абапіраючыся на клаксон, які няспынна роў.
  
  
  А яшчэ лепш было тое, што грузавік заблакаваў вароты, заступаючы шлях да ўцёкаў.
  
  
  Чырвонае святло ракеты было колерам, які менш за ўсё пашкодзіў бы начнога зроку снайпераў. Дульныя ракеты міргалі з дахаў, вежаў і іншых высокіх кропак, пакуль стрэлкі стралялі па сваіх мэтах.
  
  
  Свінцовы град скасіў радыкалаў. Яны былі ў сляпой паніцы, кідаліся туды і сюды, не ведаючы, у каго і куды страляць, збітыя з панталыку кулямі, якія ляцелі з таго, што здавалася паўсюль. Некаторыя стралялі ў пустэчу, проста каб нешта зрабіць. Іншыя, што ацалелі пасля першага націску, нырнулі за тую маленькую сховішча, якая была там, хаваліся пад грузавікамі і за скрынямі.
  
  
  Шум на ўсходзе і захадзе паказваў на тое, што роты апалчэння наступалі ва ўпор. Магутныя пражэктары ўрэзаліся ў будынак, надаючы разні выгляд рэзкага рэльефу.
  
  
  Баявікі кружыліся, танчылі, кружыліся, паміралі. Ніводная жывая істота не магла доўга перажыць смяротны абстрэл. Гэта не было бітвай; гэта было масавае пакаранне. Поўны разгром. Да таго часу, як апалчэнне прыбудзе на месца здарэння, ім застанецца толькі пералічыць целы.
  
  
  Картэр адчуваў сябе пякельным мсціўцам.
  
  
  Рэгіба быў яшчэ жывы.
  
  
  * * *
  
  
  "Той, хто плаціць, заказвае музыку".
  
  
  Рэгіба так не лічыў. Нядзіўна, бо менавіта ён і быў тым дударом. Садэг Сасані і Нуры Шамзеры зрабілі гэта. Яны служылі вачыма і вушамі касіраў ваяўнічага ісламу. Залішне казаць, што яны выклікалі мноства рознагалоссяў за той кароткі час, на працягу якога Рэгіба быў абцяжараны маладымі іранскімі наглядчыкамі.
  
  
  Сасані быў малады, жорсткі, набожны, нетрывальны і непахісны. Шамзеры, знаўца Карана, быў больш інтэлектуальным і філасофскім, але не менш непахісным. Сотню раз у дзень, з таго часу, як усе яны прыляцелі ў Аль-Хабайк на адным самалёце, Рэгуіба шчыра жадаў пазбавіцца ад раздражняльнай пары.
  
  
  Вышэйшая рада ваяўнічага ісламу паслаў Садэга Сасані і Нуры Шамзеры паглядзець, як марнуюцца іх грошы. Пакуль што аперацыя "Іфрыт" не мела вялікага поспеху. Асаблівае значэнне для іранцаў мела частка акцыі "Аль-Хабайк".
  
  
  На паперы план здаваўся праўдападобным. Гэтыя саудаўскія марыянеткі, джалубы, складалі фракцыйную меншасць, якая дамінуе над шыіцкімі масамі дзякуючы свайму лютаму бедуінскаму апалчэнню. Узброіце масы, падніміце заклік да паўстання і паламайце эміра і яго каралеўскую сям'ю.
  
  
  Сасані неахвотна прызнаў, што Рэгіба ўстанавіў транзіт для вялікай колькасці зброі, закупленай у Саветаў ваяўнічым ісламам. Замаскіраванае пад трубы, свідравыя каронкі і іншыя прылады нафтавага гандлю, скрыні са зброяй былі выгружаныя ў порце, а затым размеркаваны вадалазамі і іншымі сродкамі сярод патэнцыйных паўстанцаў. Вялікая колькасць іх была адпраўлена па чыгунцы на нафтавыя радовішчы, каб выкарыстоўваць іх для вялікага паўстання.
  
  
  Сасані быў настроены скептычна. Па праўдзе кажучы, здавалася, што яго браты Хабайкі менш чым прагнулі слаўнага пакутніцтва. О, яны былі больш за гатовыя ўзяць гэтулькі зброі, колькі маглі, але хто бы не стаў? Але што да выкарыстання іх для звяржэння эміра і ўсталявання фундаменталісцкага каранічнага рэжыму, ім не хапала гэтага найважнейшага святога агню, і яны здаваліся больш чым задаволенымі захаваннем статус-кво.
  
  
  Што тычыцца Рэгібы, то нават кароткі час, праведзены ў яго прысутнасці, пераканаў іранца ў тым, што гэты чалавек быў бязбожным і злым. У Куме западозрылі гэта, але Вярхоўная рада палічыла мэтазгодным нацкаваць яго на бязбожных няверных і іх паслугачоў. Сасані не быў так упэўнены ў мудрасці гэтага аргументу, і зараз ён быў перакананы яшчэ менш. Рэгіба і яго каманда былі д'ябламі. Д'яблы!
  
  
  Горш таго, яны не дабіліся вынікаў.
  
  
  Акцыя супраць сіяністаў стала катастрофай. Яго правал быў тым, што пераканала Вярхоўную раду паслаць Сасані і Шамзеры ўважліва паглядзець, як марнуюцца іх грошы.
  
  
  Сасані не быў у Егіпце, таму ў яго не было магчымасці скласці разумнае меркаванне аб шанцах на поспех гэтага дзеяння. Але нават той кароткі час, які ён правёў у Аль-Хабайку, пераканаў яго ў тым, што гэтая аперацыя спалучана з сур'ёзнымі праблемамі.
  
  
  Гэта было дрэнна, бо найбольш іранцаў хвалявала місія Аль-Хабайк. Шэраг падраздзяленняў іранскіх «змагароў за свабоду» былі гатовыя ўварвацца ў эмірат пры найменшай прыкмеце народнага паўстання. У Сасані было трывожнае прадчуванне, што войскі будуць чакаць вельмі доўга.
  
  
  Мітусня і мітусня, якія адбываліся на тэрыторыі комплексу, не натхнялі яго. У яго было жудаснае бачанне таго, як уся гэтая дарагая зброя трапляе ў рукі славалюбівых дробных правадыроў, якія будуць выкарыстоўваць яго не для справы Веры, а для вядзення сваіх прыватных войн.
  
  
  Шамзеры падзяляў гэтыя асцярогі, і таму два іранцы вырашылі перагаварыць з Рэгібай з гэтай нагоды. Сасані падазраваў, што паўночнаафрыканцы атрымлівалі нядрэнны асабісты прыбытак ад размеркавання зброі.
  
  
  Сасані быў энергічным маладым чалавекам з павойнымі валасамі і жылістым целам.
  
  
  і вачыма як дзве масліны. Шамзеры быў невысокім, каржакаватым, з вялізнымі вачыма за тоўстымі шкламі ачкоў у драцяной аправе.
  
  
  Заўважыўшы Рэгуібу і яго каманду, якія накіроўваюцца да ангара, Сасані і Шамзеры перахапілі іх. Рэгіба паспрабаваў адмахнуцца ад іх, але ад іх не так лёгка было пазбавіцца, як чалавек у чорным ужо выявіў, да свайго раздражненне.
  
  
  «Супакойся», - сказаў Рэгіба, выслухаўшы як мага больш скарг пары. Страта Ходлера пакінула яго ў агідным настроі. «Вашыя асцярогі беспадстаўныя. Усё ідзе па плане. Поспех забяспечаны».
  
  
  Як звычайна, Мансур выступіў з ліслівасці. «Вы адважваецеся ўсумніцца ў майстру, дасканалым цудзе стагоддзя? Толькі Рэгіба мог узяць пад кантроль такі хітры план! Ён - палаючы меч ісламу!»
  
  
  Захоплены ўласнай рыторыкай, Мансур ступіў наперад, каб націснуць на кропку, захоўваючы сваю смерць.
  
  
  Бо ў гэты самы момант палец Кілмайстра сціснуў спускавы кручок яго магутнай вінтоўкі.
  
  
  У прыцэльванні Картэра не было нічога дрэннага; гэта было ідэальна. Але Мансур, які шырока жэстыкулюе, абраў менавіта тую секунду, каб устаць перад Рэгібай.
  
  
  Сасані пачуў гук, падобны на гук удару кіркі аб ялавічную тушу. Гэта быў стрэл кулі, які трапіў Мансуру проста ў грудзі.
  
  
  Мансур адляцеў назад, у абдымкі Рэгібы. Пачуўся трэск пяцідзесяці вінтовак. Ішла бойня.
  
  
  Рэгіба ўбачыў чырвоны кратэр у грудзях Мансура. Яго паслядоўнік быў мёртвым грузам, але ўсё яшчэ быў карысны майстру. Рэгіба выкарыстаў Мансура, каб абараніць яго, калі той адступаў у ангар.
  
  
  Сасані і Шамзеры не ведалі, што рабіць, таму таксама пабеглі ў ангар. Звонку кожнае імгненнае сэрцабіцце вымярала далейшае зніжэнне рэйтынгаў.
  
  
  Яны ўбеглі ўглыб будынка, на імгненне выслізнуўшы ад лініі агню.
  
  
  «Поспех? Ты так гэта называеш? Ты, рабацяга! Дурань!» - крыкнуў Сасані.
  
  
  Рэгіба не губляў часу дарма. Ён шукаў выйсце. Далёкі канец ангара ўяўляў сабой суцэльную сцяну, за якой не было ні дзвярэй, ні нават вокнаў.
  
  
  Але ў ангары стаяла цяжкая тэхніка: кран, трубаўкладчык, бульдозер.
  
  
  Бульдозер!
  
  
  Рэгіба даў указанні сваім людзям. Сасані і Шамзеры ішлі за ім па пятах, абражаючы яго.
  
  
  Ідзір і Лота сабралі ўзрыўчатку і зброю, склаўшы іх на бульдозеры. Вярблюд будзе весці машыну; Аднойчы ён выконваў прымусовыя працы на будаўніцтве дарогі падчас зняволення і нядрэнна ведаў цяжкую тэхніку.
  
  
  Крадзеж аўто ведаў нават лепш. Праўда, у бульдозера не аўта, але прынцып быў той жа. Для запуску рухавіка Camel не патрэбен быў ключ.
  
  
  Ён выцягнуў некалькі правадоў з замка запальвання, зняў з іх ізаляцыю і дакрануўся да аголеных канцоў. Загарэліся сінія іскры.
  
  
  Сасані сказаў: «Вялікі Рэгіба - ха! Вялікі разявака! Гэта таксама частка твайго хітрага «плана»?»
  
  
  Рэгіба, здавалася, яго не чуў. Ён накінуў патранташ на рукі, кінуў іх на бульдозер, затым схапіў паўтузіна вінтовак і склаў іх у кучу.
  
  
  Вярблюд здолеў уключыць запальванне. Магутны дызельны рухавік зашыпеў, тузаўся, тросся, а затым ажыў. Нават паток стрэлаў не мог здушыць роў рухавіка, які перайшоў у поўную моц, скаланаючы бетонны фартух пад яго гусеніцамі.
  
  
  "Што нам рабіць, Садэх?" Шамзеры галасіў. Здавалася, ён не памятаў аб сваім часта заяўляемым імкненні памерці за Веру.
  
  
  Рэгіба і яго памагатыя забраліся на бульдозер, прыціснуўшыся адзін да аднаго ззаду, вакол і пад яго выступамі.
  
  
  Сасані схапіў Шамзеры за руку, напалову пацягнуўшы яго да бульдозера. "Дапамажыце нам устаць!"
  
  
  Раптам іранцы паглядзелі на ствол аднаго з біг-45 Рэгібы.
  
  
  «Вось пасланне для вашых святых настаўнікаў у Куме», - сказаў Рэгіба. Ён збіў Сасані і Шамзеры, а затым упершыню за дзень усміхнуўся.
  
  
  Але не было калі злараднічаць. Кулі ўляталі глыбока ў ангар, адбіваючы цяжкае абсталяванне, прабіваючы дзюры ў сценах.
  
  
  Некалькі баевікоў, якім удалося захаваць разважлівасць, зразумелі, што робіць Рэгіба, і паспрабавалі праехацца на бульдозеры. Ён іх таксама збіў.
  
  
  Падпарадкоўваючыся інструкцыям свайго гаспадара, Вярблюд кінуў рычагі кіравання, якія паднялі вялікую выгнутую паліцу машыны, так што ён апынуўся досыць высокім, каб абараніць людзей у кабіне з адчыненым конна.
  
  
  Вярблюд падскокваў на сядзенне кіроўцы, кідаючы перамыкачы, тузаючы рычагі, уключаючы перадачы і адчыняючы дросель. Бульдозер з грукатам скаціўся па бетонным фартуху і ірвануў наперад.
  
  
  Ідзір і Лота аснасцілі кулямёт 50-га калібра, каб прыкрыць свае тылы. Лотах кіраваў стрэльбай, а Ідзір працаваў з падачай боепрыпасаў, не даючы яму засмечвацца ці заблытвацца.
  
  
  Бульдозер з грукатам ірвануўся да задняй сцяны ангара, цяжкавагава лязгаючы гусеніцамі, падняўшы лязо. З трубак клубіўся чорны дым.
  
  
  Лязо ўрэзалася ў сцяну. Сцяна вытыркала вонкі, зборныя панэлі выскоквалі з бэлек, гафрыраваны металічны ліст вішчаў, як зашліфаваныя цвікі на дошцы.
  
  
  Вертыкальныя стойкі зашчоўкнуліся. Ангар гайдаўся на падмурку. Нехта не на бульдозеры закрычаў, што на іх вось-вось абрынецца дах.
  
  
  Пярэдні край праступяў прагрыз панэлі і бэлькі. Ноч і прастора праступалі скрозь разбураную сцяну.
  
  
  Імгненне супраціву, і затым бульдозер вырваўся вонкі, прабіўшы сцяну вонкі.
  
  
  Той, хто крычаў, меў рацыю. Дах праваліўся. Гэтак жа і астатні ангар.
  
  
  Разня спынілася на імгненне, калі здзіўленыя снайперы назіралі за разбурэннем ангара.
  
  
  Вялікі, як танк, бульдозер знёс некалькі платоў і некалькі салдат Апалчэння, якія не змаглі пайсці з дарогі. Паласа разбурэнняў адсочвала яго прагрэс праз Поле 89.
  
  
  Мінула хвіліна, потым дзве.
  
  
  Картэра зусім не здзівіў жудасны выбух, які асвятліў неба. Да цяперашняга часу ён меў даволі добрае ўяўленне аб тым, як працуе розум Рэгібы. Добра, гэты чалавек быў вернікам. Прыхільнік празмернасцяў.
  
  
  Бульдозер урэзаўся ў нафтавую вышку. Вежа-шкілет перавярнулася, як ліхтарны слуп, збіты п'яным кіроўцам.
  
  
  Белая кропка ўзгарання была выкліканая выбухоўкай, якую Рэгіба і кампанія пакінулі на машыне незадоўга да таго, як саскочыць з яе ў бяспечнае месца.
  
  
  Загарэлася адкрытая нафтавая свідравіна. Яркая лінія ўзнялася ўверх, уверх, уверх, паднімаючыся да слупа полымя вышынёй сто футаў. Ён рассякаў начное неба сваёй невыноснай яркасцю.
  
  
  Як адцягваючы выкрут, якая дазволіла Рэгібе і яго камандзе збегчы, гэтая тактыка мела ашаламляльны поспех.
  
  
  Прынц Хасан паспрабаваў суцешыць Картэра. «У мяне будзе войска, якое верне сельскую мясцовасць. Ён далёка не з'едзе».
  
  
  Але, вядома, ведаў.
  
  
  Вось чаму праз некалькі дзён Killmaster вылецеў у Каір.
  
  
  Рэгіба зноў у справе.
  
  
  
  Чатырнаццаты раздзел.
  
  
  Аднойчы познім чэрвеньскім увечар у Каірскім музеі, калі маёр Фуад Акбар Намід з Бюро дзяржаўнай бяспекі чытаў Ніку Картэру лекцыю аб зле заходніх экспрапрыяцый егіпецкіх старажытнасцяў, Кілмайстар раптам выцягнуў пісталет і стрэліў у футарал з муміяй.
  
  
  Намид, мякка кажучы, быў збіты з панталыку. Як і цудоўная дама-прафесар, якую ён і Картэр абаранялі.
  
  
  Намід быў буйным мужчынам гадоў за сорак. Сваім вялікім целаскладам, бліскучай лысінай і плыўнымі вусамі ён нагадваў старога цыркавога асілка.
  
  
  Заўзяты нацыяналіст і ўстойлівы прыхільнік традыцый, Намід не быў у захапленні ад таго, што яму даручылі працаваць няняй у амерыканскага шпіёна і целаахоўнікам прыгожага археолага. Шпіён быў з Вашынгтона, а жанчына павінна належаць дому, даглядаючы мужа і дзяцей.
  
  
  Паводле яго стандартаў, прафесар Хамсіна Асаф была на шляху да таго, каб стаць старой дзевай. Ды ёй было трыццаць, а яна яшчэ не замужам! І занадта худая на яго густ.
  
  
  Картэр не пагадзіўся. Хамсіна паходзіла з добрай старой каірскай сям'і, і яна была вельмі прывабнай, хоць яна з усіх сіл старалася схаваць гэты факт. Яна таксама была вельмі разумная, мела доктарскую ступень і займала важную пасаду ў музеі, была аўтарам больш за дзесятак навуковых артыкулаў, якія адносяцца да сваёй вобласці, і, верагодна, была вядучым аўтарытэтам у свеце па адным з самых малавядомых плямёнаў Нілу, качавыя нефразі.
  
  
  Яе знаёмства з "шэрымі налётчыкамі" пустыні было дзіўным, бо здавалася, што яна больш належыць этнолага, чым археолагу. Але яе антыкварныя даследаванні прывялі яе ў самае сэрца тэрыторыі Нефразі, кінуўшы яе ў працяглы і блізкі кантакт з гэтымі чароўнымі людзьмі.
  
  
  Паварот лёсу і махінацыі Рэгібы зрабілі яе веды неацэннымі. Інфармацыя, якая захоўваецца ў яе галаве, магла раскрыць сакрэт апошняга наступу Рэгібы.
  
  
  Яна была высокай, з выдатнымі рысамі асобы і высокімі грудзьмі. Стыль яе быў строгі, амаль чапуры. Яе каштанавыя валасы былі сабраны ў вузел на патыліцы. Цёмныя цудоўныя вочы хаваліся за савінымі чарапахавымі акулярамі. На ёй не было макіяжу.
  
  
  Яе ўбор складаўся са светла-карычневага пінжака і тонкай спадніцы ў тон. У гэтую спякотную ноч яе цёмна-сіняя блузка была прышпілена да каўняра. Праз плячо была перакінута квадратная сумачка. Яна несла патрапаны партфель, набіты паперамі і запісамі аб Шэрых рэйдэры.
  
  
  Картэр прыбыў у Каір усяго некалькімі гадзінамі раней. Да таго часу, як ён сустрэўся са сваім егіпецкім калегам Намідам, было сапраўды позна. Музей быў зачынены для публікі на працягу некалькіх гадзін. Да таго часу, як Картэр і Намід прыбылі, каб суправаджаць яе, нават большая частка адданага персаналу палічыла гэта за ноч і разышлася па хатах.
  
  
  Звонку Наміду чакалі машына і кіроўца. Калі Хамсіна была гатова да працы, тройца рушыла па заблытаных калідорах музея.
  
  
  Яны знаходзіліся на верхнім паверсе цёмнага крыла, прысвечанага навуковым даследаванням. У мэтах эканоміі энергіі гарэлі некалькі лямпачак, і яны былі мала раскіданы. Моцны пах пылу казытаў Наміду ззаду горла.
  
  
  "Вы былі ў музеі раней, містэр Картэр?" - спытала Хамсіна. Яна здавалася менш зацікаўленай у адказе на сваё пытанне, яна вяла ветлівую гутарку.
  
  
  У пустых залах было ціха.
  
  
  «Калі ласка, назавіце мяне Нік. Так, я хаджу ў музей кожны раз, калі ў мяне ёсць шанец, калі я ў горадзе. Гэта бясконца займальна. Заўсёды ёсць нешта новае, што можна ўбачыць. Або нешта старое, я павінен сказаць».
  
  
  Яны абмінулі шэраг маленькіх перапоўненых офісаў і патрапілі ў невялікую выставачную залу, інтымную галерэю. У процілеглым канцы знаходзілася асветленая пляцоўка мармуровай лесвіцы.
  
  
  Раней Картэр і маёр праходзілі праз гэтую залу па дарозе ў офіс Хамсіны. Потым у галерэі запаліліся агні. Цяпер агні былі пагашаны, і асвятленне забяспечвалася тым, што прасочвалася з пляцоўкі.
  
  
  Па цэнтры галерэі цягнуўся шырокі праход. Па абодва бакі ўзвышаліся шкляныя вітрыны, паліцы якіх былі запоўнены дробнымі прадметамі, такімі як люстэркі, міскі, скрынкі для спецый, слоічкі з маззю і іншыя экзатычныя цацанкі позняга Новага царства.
  
  
  Маёр Намід быў умерана рэлігійным чалавекам, калі гэта не замінала яго службовым абавязкам ці яго задавальненням. Ён ведаў, што гэтыя рэдкія прадметы даўніны датуюцца тым, што мусульмане называюць «Часам невуцтва», да прыходу Прарока, і таму выклікаюць агіду. Днём ён быў бы першым, хто пасмяяўся б з любых забабонных выдумак, але было нешта ў тым, як шкляныя вітрыны выходзілі з цемры, аддзяляючыся ад ценю, што яго крыху трывожыла.
  
  
  Каб адцягнуцца ад такіх думак, ён надаў больш увагі размовы паміж Картэрам і Хамсінай, які ён слухаў у паў-вуха.
  
  
  Яму было прыемна адзначыць, што дама-прафесар праігнаравала прапанову Картэра звярнуцца да яго па імені. Пакуль ён не выяўляў да яе сэксуальнай цікавасці - захоўвай яго Алах ад адукаваных жанчын! - яму не падабаўся флірт амерыканца з яго суайчынніцай.
  
  
  Картэр працягнуў: "Так, гэта адзін з найвялікшых музеяў свету".
  
  
  Раздражнёны Намід сказаў: «Калекцыя была б яшчэ больш выбітнай, калі б вашыя заходнія каланізатары не разрабавалі Егіпет так шмат нашай бясцэннай нацыянальнай спадчыны».
  
  
  Хамсіна раздражнялася з-за яго дрэнных манер, кідаючы на яго погляды, якія ён ігнараваў.
  
  
  Яны наблізіліся да пляцоўкі, якая знаходзілася за квадратным парталам. Па баках ад шырокага дзвярнога праёму стаялі два саркафагі, скрыні для мумій стаялі вертыкальна вертыкальна. Муміі былі даўно выдаленыя і захоўваліся ў герметычных скрынях, каб абараніць іх ад раскладання ад уздзеяння паветра і бактэрый. Вечка адной скрынкі была зачынена; іншы быў адкрыты для дэманстрацыі свайго інтэр'еру.
  
  
  Маёр Намід асядлаў свайго каня: «Мне здаецца непрыстойным, што нашы два вялікія абеліскі зараз знаходзяцца ў Нью-Ёрку і Лондане. Час вашым урадам вярнуць скарбы, разрабаваныя ў егіпецкага народа. Вы, жыхары Захаду, лічыце нашу краіну крыху большым. чым ваша асабістая скарбніца..."
  
  
  "Маёр, калі ласка!" - прамармытала Хамсіна. "Містэр Картэр тут, каб дапамагчы нам ..."
  
  
  "Тут, каб абараніць інтарэсы свайго ўрада, вы маеце на ўвазе".
  
  
  "Што супадае з інтарэсамі вашага ўрада", - адзначыў Картэр.
  
  
  «Мінуў той час, калі вы можаце ўспрымаць нас як належнае і чакаць, што мы будзем паддобрывацца да вас. Павага. Вы павінны паважаць зямлю, якая была цывілізаванай, калі вашыя продкі жылі ў пячорах...»
  
  
  Яго рука расплылася ў руху. Картэр прыцягнуў Вільгельміну, калі ён упаў на кукішкі. Не паспеў пісталет выслізнуць з кабуры, як ён зрабіў тры стрэлы проста ў закрыты футарал для муміі.
  
  
  Хамсіна і Намід былі ашаломленыя. Яна загаварыла першай. «Вы ведаеце, што нарабілі? Вы толькі што сапсавалі бясцэнны саркафаг, якому паўтары тысячы гадоў!»
  
  
  Намид быў зусім ашаломлены. Ён стаяў нерухома, пакуль Кілмайстар шлёпаў па лесвіцы, гледзячы ўверх і ўніз па лесвіцы.
  
  
  З вентыляванага футарала муміі пачуўся рыпанне. Гэта ўзрушыла Наміда яшчэ больш.
  
  
  У галаве ў Наміда кружыліся думкі, як яму пераканаць начальства, што ён нічога не мог зрабіць, каб прадухіліць акт вар'ята вандалізму амерыканца. Ён падскочыў, калі адкрыўся футарал з муміяй.
  
  
  Вечка рухалася спачатку павольна, потым хутчэй, завесы ціхенька рыпелі. Раптам вечка расхінулася.
  
  
  Унутры саркафага стаяў мужчына. Ня мумія, а высокі араб з доўгімі канечнасцямі і выступоўцамі вузлаватымі суставамі. Ён, відаць, меў д'ябальскае цярпенне змяшчаць сваю доўгую форму ў футарал. - падумаў Картэр.
  
  
  Яго мёртвая рука ўсё яшчэ сціскала пісталет-кулямёт. Яго грудзі была разбіта трыма кулямі Кілмайстра. Яны былі размешчаны так блізка адзін да аднаго, што дзірка ў яго грудзях здавалася адной ранай. Перад яго кашулі быў прасякнуты цёмным, бліскучым чырвоным.
  
  
  Ён скончыў падаць, вырваўшыся з саркафага, стукнуўся тварам уніз аб падлогу.
  
  
  «Што… як… хто…» - прамармытаў маёр Намід.
  
  
  "Гэта той, каго называюць Вярблюдам", - сказаў Картэр. «Ён адзін з лепшых гармат Рэгібы. Або, прынамсі, быў».
  
  
  "Але… але як вы даведаліся, што ён там?"
  
  
  "Калі мы прыходзілі сюды раней, абодва саркафага былі адкрыты", – растлумачыў Картэр. «Гэта мяне насцярожыла, калі я ўбачыў, што вечка зачынена. І калі я ўбачыў, што вечка пачала рухацца, я рушыў першым. Вядома, - ён усміхнуўся, - калі б гэта было проста практычнай памылкай
  
  
  , я думаю, у мяне былі б вялікія праблемы".
  
  
  Хамсіна хісталася на нагах. Вольная рука Картэра, не трымалая Вільгельміну, абвівала тонкую талію прафесара, падтрымліваючы яе.
  
  
  Ён спытаў. "З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Ды не. Я не ведаю», - сказала яна. «Я не клапачуся пра яго, але я так засмучаная пашкоджаннем саркафага!»
  
  
  Картэр хмыкнуў. «Я прапаную рушыць далей, маёр. Рэгіба не робіць нічога напалову. Можа быць, на яго ёсць і іншыя».
  
  
  Нарэшце, прачнуўшыся, Намід выцягнуў шыкоўную Берэт, маленькі пісталет, падобны на вадзяны пісталет, у яго вялікай руцэ.
  
  
  "Вы маеце рацыю - іх можа быць больш", - сказаў ён. «Я пайду першым, каб упэўніцца, што шлях вольны. Выконвайце за прафесарам. Мы не смеем рызыкаваць ёю».
  
  
  «Добра, - сказаў Картэр.
  
  
  "Я падам сігнал, калі ўсё ў парадку".
  
  
  Перш чым спусціцца па лесвіцы, Намід падняўся на наступны паверх, пераканаўшыся, што там нікога не чакаюць. Ніхто не чакаў у засадзе.
  
  
  Ён быў вельмі засмучаны. Пачатак сумеснай місіі было жахлівым. Як ён мог прапусціць падрабязнасці зачыненага футарала з муміяй? Агент быў спрытным аператарам. Таксама хуткая нічыя. Маёру давялося альбо вярнуць сабе крыху спіны, альбо сур'ёзна страціць твар. Вось чаму ён падахвоціўся пракласці шлях.
  
  
  Ён зноў спусціўся па лесвіцы, абыходзячы Картэра і прафесара. Амерыканец усё яшчэ абдымаў яе за стан. Яна выглядала звар'яцелай. Цяпер яе галава ляжала на яго плячы, хоць яна зняла яе, калі маёр прайшоў міма.
  
  
  Шпіён-янкі быў спрытным аператарам, усё ў парадку.
  
  
  Чаравікі маёра Наміда стукалі падэшвамі па прыступках лесвіцы. Ён зрабіў паўзу, каб выйсці з іх. У адной руцэ ў яго быў пісталет, у другой - чаравікі. Ён спусціўся па лесвіцы ў панчохах.
  
  
  З'явіўся яшчэ адзін паверх з пляцоўкай, дзвярным праёмам і прыцемненай галерэяй за ім. Яму не спадабаўся выгляд. Ці быў гэта незаўважны шоргат гуку ці гэта ўсяго толькі яго ўяўленне?
  
  
  Трызненне якое то. Ён ганарыўся тым, што не валодаў багатым уяўленнем. Калі ён думаў, што нешта чуў, значыць, ён нешта чуў. Прыслухоўваючыся наверсе лесвіцы, ён нічога не пачуў.
  
  
  Ён адышоў ад сцяны да балюстрады, якая ідзе ўздоўж лесвічнай клеткі, перагнуўся цераз яе і кінуў чаравікі на наступны пралёт ніжэй пляцоўкі, дзе яны раптам загрымелі.
  
  
  Двое мужчын выбеглі з зацемненай залы, думаючы здзівіць яго на першым паверсе. Яны не былі яго людзьмі, у іх былі пісталеты, і яны яму не падабаліся. Гэта ўсё, што яму трэба было ведаць.
  
  
  Адзін з іх пачаў спускацца па лесвіцы, нават не зірнуўшы, што тамака было. Яго напарнік краем вока заўважыў маёра Наміда за імгненне да таго, як Намід прасвідраваў дзірку прама праз гэтае вока ў яго мозгу.
  
  
  У шчаслівага першага персанажа шанцаў было яшчэ менш. Намид не стаў чакаць, пакуль ён разгорнецца, а двума стрэламі ўдарыў яго па спіне.
  
  
  Стралок хіснуўся наперад, стукнуўся аб бок парэнчаў, склаўся і паваліўся ўніз галавой уніз па лесвічнай клетцы, выдаўшы пякельны грукат. Але ён не крычаў, таму што ён быў мёртвы, калі падышоў.
  
  
  Намид блукаў па пярэдняй частцы цёмнай галерэі. Ён здаваўся пустым, вычышчаным ад усіх патэнцыйных наладжвальнікаў засад.
  
  
  Далейшае расследаванне не выявіла пагрозы. Ён крыкнуў уверх па лесвіцы: "Цяпер можаце спускацца!"
  
  
  Картэр і Хамсіна спусціліся. Кілмайстар трымаў яе за руку. Іншай рукой ён трымаў Вільгельміну. Яго бровы прыўзняліся, калі ён убачыў труп. "Добрая стральба".
  
  
  «Іншы пераляцеў праз парэнчы», - сказаў Намід.
  
  
  "Вельмі добра."
  
  
  Маёр Намід адчуў сябе добра. Ён вярнуў сабе павагу, вярнуўшы страчаны твар. У рэшце рэшт, было зусім неймаверна, каб замежнік тут, у яго ўласнай краіне, перамог яго.
  
  
  "Шлях свабодны", - сказаў ён. Ён ужо прыдумваў легенду, каб растлумачыць пашкоджаны футарал з муміяй. Ён мог павесіць яго на вярблюда. Гэта прадухіліла б праблемы, пазбавіла б папяровай цяганіны і задаволіла б яго начальства, калі б папячыцелі музея не звярнулі на гэта ўвагі.
  
  
  Даехалі да паркоўкі без здарэнняў.
  
  
  Кіроўца Наміда, яшчэ адзін супрацоўнік Бюро, сядзеў за рулём, цыгарэта звешвалася з яго вусны, пакуль ён чытаў таблоід пры святле купала аўтамабіля, зусім не зважаючы на перастрэлкі, якія адбыліся ў самым знакамітым музеі Егіпта.
  
  
  "Дзе ты быў?" - Запатрабаваў адказу Намид.
  
  
  "Чаму... прама тут, сэр".
  
  
  "Ты нічога не чуў?"
  
  
  «Не, сэр. Што-небудзь здарылася?"
  
  
  Намид мог надзець кайданкі свайму падначаленаму, але прысутнасць старонніх мела які тармозіць эфект.
  
  
  
  Пятнаццаты раздзел.
  
  
  Што было горш: спякота пустыні Эль-Хабайк на ўсходнім узбярэжжы Аравіі ці гэтае пекла ў Заходняй пустыні Егіпта, размешчанай усяго на валасінку на поўдзень ад Тропіка Рака? «Спрэчнае пытанне, - падумаў Картэр. На яго погляд, абодва пяшчаныя пекла былі аднолькава непрыемныя. Прынамсі, у эмірат яго вазілі ў доўгіх раскошных лімузінах з кандыцыянерам. Тут, у 600 мілях на поўдзень ад Каіра і ў 125 мілях на паўднёвы захад ад Асуана, ён пакутаваў і задыхаўся ў рэканструяваным мікрааўтобусе з потнымі салдатамі, маёрам Намідам з Бюро дзяржаўнай бяспекі, лейтэнантам Асманлі з войска,
  
  
  і разбойнікам-нефразі на імя Зарак.
  
  
  У Картэра ледзь хапіла энергіі, каб падлашчвацца з Хамсінай.
  
  
  «Ці праўда, што нефразі паходзяць ад страчанага клана егіпцян Новага царства?» ён спытаў.
  
  
  "Дзе ты гэта прачытаў?"
  
  
  "У адной з вашых манаграфій", - сказаў ён. «Я мушу прызнаць, што я не эксперт. Я проста бегла прагледзеў найважнейшыя моманты».
  
  
  "Чаму б табе не спытаць Зарака?" яна сказала. «Ён Нефразі».
  
  
  Картэр зірнуў на Зарака, які хмурна сядзеў з другога боку аўтобуса. «Ён не падаецца занадта таварыскім. Дзіўна, што вы так добра ладзіце з ім».
  
  
  «Я сказаў табе, што мяне прысвяцілі ў гэтае племя падчас маёй апошняй паездкі сюды пяць гадоў таму. Цырымонія зрабіла мяне крэўным сваяком усяму племю. Для яго я сястра».
  
  
  Зарак выглядаў як персанаж, які забіў бы сваю ўласную маці, але Картэр трымаў гэтую думку пры сабе. Калі калісьці мужчына і выглядаў народжаным для разбойніка, то так і рабіў Зарак.
  
  
  Ён ведаў, што маёр Намід гэтак жа ставіўся да Шэрага рэйдэры. Намід паходзіў з паліцыі. Зарак быў па-за законам. З таго моманту, як яны тузанулі за нітачкі, каб вызваліць Зарака з турмы Калабша, Намід і Зарак адразу неўзьлюбілі адзін аднаго.
  
  
  Хамсіна сказала: «Каб адказаць на ваша пытанне, ёсць некалькі сур'ёзных здагадак, што гэтае племя паходзіць ад старажытных егіпцян-фараонаў. Іх назва паходзіць ад кораня слова нафр, старога арабскага слова, якое азначае« схаваны ». Большая частка іх культуры практычна ідэнтычная да бедуінаў, але самі бедуіны лічаць нефразі ідалапаклоннікамі, якія выдаюць сябе за добрых мусульман».
  
  
  "Яны таксама называюць іх Шэрымі Рэйдэрамі".
  
  
  "Так, але гэта не азначае прысуду", - сказала яна. «Усе плямёны ў гэтым раёне, бедуіны і нефразі, зарабляюць на жыццё набегамі на гарады і караваны».
  
  
  Міні-аўтобус быў часткай ваеннага канвою, які ішоў углыб тэрыторыі Нефразі, закатаваных спякотай узгоркаў Сауда Хамадзі, Чорнага сугор'я, месцы самай новай і самай гарачай вайны Егіпта з пажарамі.
  
  
  І Рэгіба, падобна, апынуўся ў самай гушчы падзей.
  
  
  Садат быў моцным кіраўніком і заплаціў за гэта кошт. Цяперашні ўрад у Егіпце быў наладжаны з лепшых памкненняў, але быў слабым. У іх былі свае рукі, якія трымалі вечка на хуткаварцы для насельніцтва, якая запаўняла гарады легіёнамі беднякоў, хворых і галадоўнікаў. Нядаўна яны былі ўзрушаны бунтамі ў Александрыі, і ім не хапала працоўнай сілы і агнявой моцы, каб зрабіць сур'ёзныя намаганні па падаўленні беспарадкаў у Сауда Хамадзі.
  
  
  Гэта было шырока вядома як вайна Шэрых Рэйдэраў супраць паліцыі па барацьбе са злачыннасцю.
  
  
  Шэрыя Рэйдэры былі Нефразі, наймацнейшымі з усіх плямёнаў на сваёй традыцыйнай радзіме. За апошнія некалькі месяцаў яны моцна пацярпелі ад крымінальнай паліцыі.
  
  
  Паліцыя па барацьбе са злачыннасцю не так даўно была паліцыяй, малааплатнай, абражанай і сумна вядомай паліцыяй па ахове грамадскага парадку, якая нядаўна патрэсла ўвесь Егіпет сваім шаленствам рабаванняў і разбурэнняў у турыстычным цэнтры Гізы.
  
  
  Беспарадкі паліцыі па ахове грамадскага парадку былі задушаны ваеннымі, але многія тысячы з іх дэзертыравалі і беглі ва ўнутраныя раёны. Большасць з іх рассеяліся па вятрах, але невялікая армія сабралася дзесьці ў суровых землях Сауда Хамадзі.
  
  
  Яны выжывалі і квітнелі дзякуючы бандытызму, крадзяжу і набегам на невялікія вёскі. У гэтым яны мала чым адрозніваліся ад мясцовых жыхароў, але іх паходжанне ў спалучэнні з іх гнюснай дзейнасцю прынесла ім назоў Крымінальная паліцыя.
  
  
  Пачынаючы з таго часу, калі Рэгіба прыняў кантракт на аперацыю "Іфрыт", тое, што было не больш чым непрыемнасцю, рэзка ператварылася ў рэальную пагрозу. Крымінальная паліцыя была арганізавана і забяспечана цяжкім узбраеннем, утворачы невялікае, добра абсталяванае, няўлоўнае партызанскае войска.
  
  
  Іх першымі ахвярамі сталі Нефразі. Яны нанеслі вялікія страты розным кланам. Урад мог бы з радасцю пажадаць чумы ў іх дамах, але крымінальная паліцыя актывізавала свае дзеянні, нападаючы на ваенныя заставы і станцыі, знішчаючы салдат і разрабоўваючы базы са зброяй, набіраючы больш навабранцаў.
  
  
  Падчас перастрэлкі, у якой крымінальная паліцыя прыняла самы горшы ўдзел, сярод трупаў былі знойдзены цікавыя асобы. Некаторыя з іх былі мараканскімі забойцамі, якія, як вядома, былі злучаны з Рэгібай.
  
  
  Місія Ніка Картэра разам з маёрам Намідам заключалася ў тым, каб усталяваць сяброўскія адносіны з Нефразі і з іх дапамогай знайсці і знішчыць Рэгібу і яго злачынную паліцыю.
  
  
  Якім бы гарачым ні было ў палаючым міні-аўтобусе, Хоук быў яшчэ больш гарачым для Забойцаў. Хоук хацеў смерці Рэгібы. Вядома, Картэр таксама, але Хоук не дазволіў яму сарвацца з кручка для ўцёкаў Рэгібы ў AI Khobaiq.
  
  
  Картэр успомніў сваю апошнюю размову з начальнікам AXE перад тым, як адправіцца ў паход на захад ад Ніла.
  
  
  «Між іншым, Нік, - сказаў Хоук, - Грыф і Стэнтан дзейнічаюць у гэтым раёне незалежна ад вашай групы. Яны могуць што-небудзь прыдумаць, калі вы апынецеся ў тупіку».
  
  
  Гэта ўджгнула. Але Кілмайстар не прапанаваў ніякага алібі. Ён трымаў у поле зроку Рэгібу, і Рэгіба збег. Дзеянні значаць больш, чым словы. Рэгіба, мёртвы, зробіць усе размовы
  
  
  няважнымі для Картэра.
  
  
  Вядома, важна не памерці самому.
  
  
  Нефразі ведалі і давяралі прафесару Хамсіне Асаф. Вось дзе яна і прыйшла. Яна таксама была дастаткова заклапочаная іх дабрабытам, каб паставіць на кон сваю ўласную скуру. "Таксама прыгожая скура", - падумаў Картэр не ў першы раз.
  
  
  Німад, Картэр і Хамсіна прыляцелі ў Асуан, горад магутнай плаціны, адносная блізкасць якога да Саўды турбавала егіпецкіх стратэгаў. Калі крымінальная паліцыя калі-небудзь стане дастаткова моцнай, каб здзейсніць набег на плаціну, наступствы могуць быць катастрафічнымі, неймавернымі.
  
  
  З Асуана яны адправіліся на судне на падводных крылах у Калабшу. Менавіта там яны падабралі заклінальніка Зарака.
  
  
  Крыніцы маёра Наміда паведамілі яму, што адзін з прадстаўнікоў Шэрых Рэйдэраў сядзіць у вайсковай турме за розныя гвалтоўныя злачынствы. Хамсіна выказала меркаванне, што вызваленне Зарака пацягне за сабой доўг гонару з боку Нефразі.
  
  
  Мясцовыя ўлады рашуча пратэставалі супраць вызвалення, але ў Наміда быў уплыў, каб гэта адбылося. Зарак пакляўся сваім святым гонарам не парушаць умоўна-датэрміновае вызваленне, дапамагаць тым, хто шукае ў перамовах з яго сваякамі.
  
  
  Картэр і Намід абодва задаваліся пытаннем, чаго вартае слова злодзея, злачынца і верагоднага забойцы, але Хамсіна сцвярджала, што Нефразі ніколі не парушыць сваю святую клятву, таму ім прыйшлося гуляць у мяч. У рэшце рэшт, яна была экспертам.
  
  
  І вось яны, глыбока на тэрыторыі Нефразі, дзікая зямля вадзі, ракавін, пяску, гарачых раўнін і, здавалася б, бясконцай чарады парэзаных шэра-чорных хрыбтоў.
  
  
  Калона складалася з трох джыпаў і мікрааўтобуса. Мікрааўтобус быў спецыяльна адаптаваны да прымітыўных дарожных умоў. Сам па сабе ён быў даволі прымітыўны, цяжкая паездка, але, прынамсі, машына працягвала працаваць і не зламалася. Ён быў абсталяваны радыё і жменькай гарачых, стомленых, добра ўзброеных салдат, якія былі так занепакоеныя, што нават не знайшлі час паглядзець на Хамсіну. Пагрозы лейтэнанта Асманлі аднаму або двум найбольш нахабным ваўкам спынілі гэта ў корані.
  
  
  Джып ехаў наперадзе міні-аўтобуса, другі ехаў ззаду, а трэці, як разведчык, імчаўся наперадзе. На ўсіх трох джыпах былі ўсталяваныя кулямёты. Джып-разведчык таксама быў абсталяваны радыёстанцыяй.
  
  
  Крайняя асцярожнасць выяўлялася кожны раз, калі яны набліжаліся да вузкіх цяснін і сляпым паваротам. Салдаты пешшу пайшлі ў груды ў пошуках патэнцыйных засад. Яны не сустракалі нічога - пакуль.
  
  
  Зарак, чыя поўная пагарда да ўсяго, акрамя Нефразі, было неверагодным, усміхнуўся мерам засцярогі. "Усе вашыя людзі не маглі б спыніць мой народ, калі б хацелі знішчыць нас".
  
  
  Маёр Намід быў занадта гарачы і стаміўся, каб зрабіць нешта большае, чым скрывіць твар агіды, але Картэру было цікава.
  
  
  "Як бы яны гэта зрабілі?" ён спытаў.
  
  
  "Яны скінулі б на цябе гару". Раптам яму стала сумна, і Зарак вярнуўся да свайго любімага занятку - выцягваць мух з паветра.
  
  
  Хамсіна патлумачыла. "Гэта стары трук Нефразі з тых часоў, калі кавалерыя прыходзіла да Саўды, каб турбаваць іх. Яны знаходзілі прыдатнае месца на горным перавале або цясніну, падрывалі частку скалы, забіваючы ў яе доўгія калы, і адрывалі камяні, каб сьцерці ворагаў ".
  
  
  «Гэта дае нам нагоду для турботы. Сцеражыцеся падальных камянёў, а?» - сказаў Картэр.
  
  
  «О, яны не робяць гэтага зараз. Гэта было даўно".
  
  
  "Калі гэта спрацуе з кавалерыяй, то спрацуе і з канвоямі", – адзначыў Картэр.
  
  
  Цяпер ім усім было аб чым турбавацца, і гэта былі не падальныя камяні.
  
  
  Станцыя 6 не адказала.
  
  
  Не форт і не фарпост, Станцыя 6 была канцом лініі, апошнім прыпынкам перад тым, як дарога і паўсучасная цывілізацыя скончыліся. Яна складалася з крыху больш за зрубаў, баракаў, у якіх можна было размясціць тузін чалавек, студні і бензакалонкі. Гэта таксама быў апошні прыпынак для Картэра, Наміда і Хамсіны, перш чым Зарак павёў іх на ўзгоркі, дзе ў Нефразі быў іх схаваны аазіс ... і дзе быў схаваны базавы лагер крымінальнай паліцыі.
  
  
  На станцыі 6 таксама было радыё, але іх сігнал не мог прыняць аператар, які працуе на міні-аўтобусе. Гэта быў малады чалавек са свежым тварам, які з надзеяй сказаў лейтэнанту Асманлі: «Можа быць, іх радыё выйшла са строю, сэр».
  
  
  Ён не паверыў гэтаму, як і ніхто іншы. Салдаты перасталі выглядаць нуднымі і сталі надаваць шмат увагі вінтоўкам і боепрыпасам.
  
  
  Джып-разведчык праехаў наперад, хаваючыся ад астатняй калоны, пакуль яны даследавалі пралом у камунікацыях.
  
  
  Пасля доўгай паўзы разведчыкі па рацыі вярнулі прычыну бесперапыннага маўчання Станцыі 6:
  
  
  "Яны ўсе мёртвыя - знішчаны!"
  
  
  
  Шаснаццаты раздзел.
  
  
  Сцярвятнікі на Станцыі 6 цудоўна бавілі час, гэта быў адзін з лепшых святочных дзён. Тое, што выглядала сотнямі з іх, усяяла зямлю вакол Станцыі 6. Яны, відаць, прабылі там нейкі час. Ад чатырох старанна адабраных шкілетаў, якіх яны дзяўблі, не засталося шмат плоці.
  
  
  Сапраўдны жах быў у сталовай. Тамака таксама было поўна сцярвятнікаў, разумных, якія здагадаліся, што, увайшоўшы ў блокпост, яны патрапяць туды, дзе адбываецца сапраўднае дзеянне.
  
  
  Нехта спрабавалі спаліць станцыю, але засохлая сырцовая цэгла гарыць не так лёгка. Квадратныя вокны атачалі апёкі. Драўляныя дзверы, аканіцы і бэлькі даху былі абвужаныя, счарнелі. Пах гару быў пахам у параўнанні з неапісальным смуродам усярэдзіне.
  
  
  Сталовая была месцам раптоўнай гвалтоўнай смерці. Там, сярод перавернутых сталоў і крэслаў, расцягнулася большая частка салдат. Страшны выгляд, смурод, мухі...
  
  
  Мужчыны загінулі не ў выніку стральбы, нажавых раненняў або ўдараў дубінкамі. Нягледзячы на іх стандартныя паставы, на іх не было меткі. Абследаванне кухні сказала праўду.
  
  
  Атрута.
  
  
  На драўляным стале па-ранейшаму стаяў сродак смерці: металічнае вядро на дзесяць галёнаў, у якім быў пахаваны чарпак з доўгай ручкай. Ён утрымліваў каркадзе, асвяжальны безалкагольны напой з маліны. Паверхня яго была пакрыта тоўстай чорнай пенай, трупамі незлічоных насякомых, якія прыйшлі выпіць атручаны салодкі напой і, выпіўшы, памерлі. Прама як персанал станцыі.
  
  
  Картэр распавёў маёру Намиду гісторыю, якую стары Салах распавёў яму ў тую далёкую раніцу ў штаб-кватэры СБ у Тэль-Авіве, аб клане мужчын Рэгібат, знішчаных атручваннем на гулянцы.
  
  
  Аглядаючы перасечанае чорнае ўзвышша, Картэр сказаў: «Ён тут. Недзе недалёка адсюль мы знойдзем Рэгібу».
  
  
  * * *
  
  
  Няма нічога менш рамантычнага, чым начны шпацыр на вярблюдзе. У некалькіх мілях на захад ад станцыі 6 на краі Сауда Хамадзі, як пухіры, вісеў захламлены гандлёвы пост. Тут былі набыты ездавыя жывёлы для паходу, па адным для кожнага вандроўцы, плюс яшчэ два ў якасці ўючных жывёл.
  
  
  Маёр Намід даў апошнія інструкцыі лейтэнанту Асманлі, даручыўшы яму стварыць базавы лагер, арганізаваць абарону і падтрымліваць рэгулярную радыёсувязь з горадам Дункуль, інфармуючы іх аб сітуацыі.
  
  
  "І, перш за ўсё, пастаянна сочыце за прадуктамі харчавання і водазабеспячэннем", – папярэдзіў Намід.
  
  
  Залішняя рада, паколькі лейтэнант быў глыбока ўзрушаны зверствам на 6-й станцыі.
  
  
  Асманлы сітуацыя не задавальняла. Ён зусім не давяраў Зараку, Картэру вельмі мала, і да жанчыны ён таксама ставіўся падазрона. Але яго загады былі ясныя, і ён будзе ім падпарадкоўвацца.
  
  
  Маленькая група дачакалася ночы, перш чым адправіцца ў дарогу. Не толькі таму, што было халаднавата, хоць адсутнасць сонца было дабраславеньнем, але і таму, што было менш шанцаў патрапіць у засаду Крымінальнага патруля. Днём гэтыя адступнікі перасоўваліся свабодна, але ноч належала Нефразі.
  
  
  Гэта быў не першы раз, калі Killmaster ездзіў на вярблюдзе, але досвед быў не больш прыемным, чым у мінулы раз. Яго верхавая жывёла была панурая, панурая і ўпартая, з усёй злосцю, якой славіцца так званы «карабель пустыні».
  
  
  Маёр Намід нагадаў яго верхавую жывёлу яшчэ адной непрыемнай рысай вярблюдаў. Яны плююцца.
  
  
  "Маёр, шшшшш!" Хамсіна сказала. "Нас пачуюць ва ўсім, калі ты не будзеш стрымліваць свой нораў!"
  
  
  «Мой нораў? Ты бачыў, што гэтая жывёла са мной зрабіла? Ён зрабіў гэта знарок, я ведаю. Паглядзі на яго, д'ябал з мяне смяецца!»
  
  
  Картэр заўважыў, што Зарак таксама ўпершыню смяецца.
  
  
  Бандыт Нефразі атрымліваў велізарнае задавальненне. Цяпер яны былі ў яго свеце, свеце жорсткіх крайнасцяў і пастаяннай барацьбы.
  
  
  Якая таксама апісвала свет Кілмайстра.
  
  
  Картэру прыйшлося пагадзіцца з Намід. Нават у цьмяным месячным святле, якое адкідвалася слізготным паўмесяцам, вярблюд, здавалася, нагадваў апаганенаму Наміду каня.
  
  
  Калі ўсе яны былі асядланыя, яны рушылі па сцежцы адзіным ланцугом, Зарак ішоў наперадзе. На вузкіх камяністых сцежках цокалі капыты.
  
  
  Суровая паездка пагоршылася амаль адразу, і Картэр успомніў яшчэ адзін хваравіты ўспамін, а менавіта, што вярблюджыя сядла па-чартоўску няёмкія. Хісткая, перакочваная хада вярблюда разгойдвала яго з боку ў бок у сядле, неўзабаве прымусіўшы яго пашкадаваць, што ён не прышыў падушку да сядзення сваіх штаноў.
  
  
  Маршрут пралягаў праз цясніну, праз камяністую раўніну ў крута падымаецца, пастаянна звужваецца вадзі. За далінай быў узгорак з круглявым купалам, які яны акружылі. Паход не адрозніваўся ад паходу, здзейсненага тысячу гадоў таму дзікімі качэўнікамі, якія зрабілі гэтую пустку сваёй уласнасцю.
  
  
  Праз дзве гадзіны яны апынуліся глыбока ў Чорным сугор'і. Зарак быў у сваёй стыхіі і ведаў кожны яе цаля, выбіраючы сляды, якія ніхто не мог знайсці.
  
  
  Картэр зарыентаваўся па месяцы і зоркам, але на сцежцы было столькі выгібаў і паваротаў, што яму было цяжка іх усачыць. Ён думаў, што, калі ён будзе абсалютна вымушаны, знайсці дарогу назад. Ён спадзяваўся, што яму не патрэбна.
  
  
  Аднойчы яны ўбачылі агонь на вяршыні далёкага ўзгорка. Ён быў патушаны амаль адразу ж, як яго заўважылі.
  
  
  Час ад часу Зарак спыняўся, выкарыстоўваючы ўсе свае пачуцці, назіраючы, слухаючы, нават нюхаючы паветра, нібы спрабуючы ўлавіць нейкі няўлоўны пах. У адным месцы ён папярэдзіў іх, каб яны не жартавалі і не размаўлялі. Праз 20 хвілін яны выйшлі з напружанай небяспечнай зоны.
  
  
  Апоўначы сцежка стала такой няроўнай, што ўсе яны спешыліся і павялі сваіх вярблюдаў за аброці.
  
  
  Маёр Намід стараўся трымацца далей ад зоны дзеяння звера.
  
  
  У рэшце рэшт зямля выраўнялася, і яны зноў падняліся. Яны знаходзіліся на шырокім плато. Упершыню за многа міль тут пахла свежай зелянінай.
  
  
  Зарак стрымаў сваю клятву і правёў іх у аазіс Нефразі. Па гадзінах Картэра, яны прыбылі неўзабаве пасля дзвюх гадзін.
  
  
  Яны ўвайшлі ў вузкую цясніну з высокімі сценамі. Якія звісаюць уступы блакавалі месяцовае святло, замыкаючы праход у чарнільнай цемры.
  
  
  Гэта быў крык жывёлы? Ці нехта імітуе жывёлу?
  
  
  Вакол іх было адчуванне руху, незаўважнага, імклівага. Над імі. Але нічога не было відаць.
  
  
  цясніна пашырэла, пераходзячы ў плато ў форме чары, акружанае скаламі. Гэта быў аазіс з кішэняй камізэлькі, які нібы выпадкова ўпаў у каменнае сэрца. Пахла вадой. У чары раслі кусты, кусты і маленькія нядобрыя дрэўцы.
  
  
  Злева ад чары клыпалі статкавыя жывёлы: вярблюды, авечкі і козы, якія гучалі глухім бляскам, басам і мыканнем.
  
  
  І там былі намёты, прывідна-шэрыя, востраканцовыя, інтэграваныя ў ландшафт, каб выкарыстаць усе магчымыя хованкі. Іх навалы ўсейвалі чару, замаскіраваную тыгравымі палосамі месяцовага святла і цені.
  
  
  "Але дзе людзі?" - Падумаў Намід.
  
  
  Картэр сказаў: "Яны тут".
  
  
  "Не, гэта бязлюдна!"
  
  
  Не было ні вогнішчаў, ні галасоў, і нікога не было відаць, акрамя чацвярых, іх скакуноў і далёкіх статкаў, якія пасвіліся.
  
  
  Але Картэр ведаў лепш. Ён сказаў маёру Наміду: «Паглядзіце вакол сябе. Яны тут».
  
  
  "Так, мы тут". Зарак засмяяўся. Непрыемны смех, але тады ён быў непрыемным хлопцам.
  
  
  З'явіліся Нефразі.
  
  
  Нібы па чараўніцтве ці па ўзаемным інстынкце, па нейкім агульным сігнале, постаці вырваліся з ніадкуль. Дзесяткі з іх, якія з'яўляюцца, як некалькі падшыванцаў са скрынь, атачаюць Картэра і яго каманду.
  
  
  Племянныя воіны, маладыя і старыя. Ва ўсіх былі вінтоўкі, і ўсе яны былі накіраваны на зламыснікаў. Вінтоўкі натапырыліся, як іголкі дзікабраза.
  
  
  Маёр Намід закруціўся, нібы збіраўся згуляць са сваёй вінтоўкі.
  
  
  «Не трэба, - сказаў Картэр. "Яны перасягнулі нас колькасцю прыкладна сорак да аднаго".
  
  
  Намід сутыкнуўся з Зарак. «Ты падмануў нас! Ты загнаў нас у пастку!
  
  
  «Я думаю, што не», - сказаў Зарак. «Вы шукаеце Нефразі? Вельмі добра. Вось Нефразі. Прынамсі, некаторыя з нас».
  
  
  Хтосьці ў натоўпе стралкоў пазнаў голас, які крыкнуў: "Хо, Зарак, гэта ты?"
  
  
  "Ніхто іншы".
  
  
  Гэта выклікала сапраўдны перапалох у натоўпе. На пярэдні план выйшаў кіраўнік групы, яго людзі пачціва абыходзілі яго бокам.
  
  
  Гэта быў бойкі барадаты старэйшына, велічны, прамы, з тварам, падобным на разную галаву кійка, з доўгай белай барадой казла і вачыма фанатыка.
  
  
  Малік, шэйх племя - а менавіта ён і быў - схапіў за аброць вярблюда Зарака і звярнуў свой прыкрыты позірк на вершніка.
  
  
  Пасля паўзы ён абвясціў племю: "Зараку!"
  
  
  Яны вельмі ўзрадаваліся.
  
  
  Шэйх Малік спытаў: «Як ты апынуўся тут, Зарак? Ты вырваўся з іх смярдзючай каменнай турмы?
  
  
  Зарак указаў на Картэра, Наміда і Хамсіну. «Яны вызвалілі мяне. Ім я абавязаны сваёй свабодай, як бы мне ні было непрыемна прызнаваць гэта».
  
  
  "Хто яны?"
  
  
  "Я магу вам сказаць: яны ворагі нашых ворагаў".
  
  
  "Тады яны нашы сябры!" - сказаў Малік.
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Вялікі дзякуй, Зарак", - прамармытаў Картэр.
  
  
  Затым загаварыла Хамсіна. «Клянуся сівымі валасінкамі тваёй барады, аб шэйх, няўжо ты так састарэў, што забыўся пра сваю маленькую Хамсіну?»
  
  
  Малік пазнаў яе, як і іншыя чальцы племя. Шэйх загадаў сваім паслядоўнікам адкласці вінтоўкі. Трыа спешылася.
  
  
  Клан зведаў мноства змен за пяць гадоў, але, нягледзячы на страты, выкліканыя часам і гвалтам, шматлікія старыя сябры Хамсіны засталіся вітаць яе вяртанне ва ўлонне. Яны не забылі гарадскую дзяўчыну, якая засвоіла свой шлях і была ініцыяваная як крэўная сястра Нефразі. У якасці яе таварышаў маёра Наміда і Картэра сустракалі больш за ветліва, што значна змянілася ў параўнанні з момантам раней. Настрой Картэра паднялося, калі ён больш не глядзеў на вожыка з вінтовачнымі стваламі. Аўтаматычныя вінтоўкі, усюдыісныя АК-47. «Дзіўна, як савецкая зброя трапіла ў самыя аддаленыя куткі», - падумаў ён. Але калі ёсць прадукт, які патрэбен усім, ён становіцца папулярным.
  
  
  Больш далёкія часткі аазісу ачысціліся ад сваіх насельнікаў, паколькі жанчыны і дзеці выйшлі са сваіх хованак, каб далучыцца да імправізаванага святкавання. Нават немаўляты на руках не закрычалі, пакуль не прагучаў сігнал аб адмене.
  
  
  Шэйх Малік абняў спачатку Картэра, затым маёра Наміда. "Тысяча прабачэнняў!" ён сказаў. «Вы прабачце нам за тое, што сумняваемся ў вас. Мы лічылі вас яшчэ больш шпіёнамі, як тыя, якіх мы захапілі ўчора».
  
  
  "Шпіёны?" - сказаў Картэр.
  
  
  «Так, прыйшлі раскрыць нашыя сакрэты! Мы злавілі іх у пастку ў вадзі і злавілі сеткай, як зайцаў! Ён пераможна засмяяўся.
  
  
  Прысадзісты чорнабароды мужчына, пляменнік шэйха, сказаў: "Я ўзяў гэта ў аднаго з іх!"
  
  
  Ён ганарліва паказаў пісталет.
  
  
  Гэта быў Walther PPK з праверанай дзяржальняй, вырабленай на замову.
  
  
  Картэр адчуў, як у яго падціснула жывот. Хутчэй за ўсё, у гэтых краях не было занадта шмат падобных гармат.
  
  
  Ён спытаў. "Гэтыя шпіёны - яны яшчэ жывыя?"
  
  
  "Толькі да таго часу, пакуль мы не сплануем ім годны канец".
  
  
  “У іх было шмат зброі і ежы. Яны ўзбагацілі нас за свой кошт!» - сказаў шэйх Малік.
  
  
  "Я б хацеў іх убачыць", - сказаў Картэр. "Гэта вельмі важна."
  
  
  «Як пажадаеш, так і будзе, о шаноўны госць Нефразі! Я завяду цябе да іх».
  
  
  Картэр і маёр Намід рушылі за сівабародым шэйхам у малюсенькую палатку, якая стаіць асобна ад усіх астатніх. Пляменнік Маліка, Мугрын, падняў вечка.
  
  
  Малік сказаў Картэру: «У святле той вялікай паслугі, якую вы аказалі нам, вярнуўшы нашага дарагога Зарака, я раблю вам падарунак у выглядзе гэтых двух шпіёнаў. Рабіце з імі, што хочаце. Мучыце іх, катуйце іх, забівайце іх, як заманецца. ты."
  
  
  "Я не думаю, што гэта будзе неабходна", – сказаў Картэр.
  
  
  Двое шпіёнаў сядзелі спіной да спіны, звязаныя і з вехцем ў роце, звязаныя па руках і нагах адзін з адным.
  
  
  Паварот запясці, пстрычка спружыны, і Х'юга апынуўся ў руцэ Картэра, тонкай і доўгай, як вязальная спіца, мігатлівай у месячным святле. Драматычная знешнасць Х'юга зрабіла вялікае ўражанне на шэйха і яго пляменніка. Яны паходзілі з доўгай чарады перарэзальнікаў горла, якія вельмі любілі нажы.
  
  
  Картэр увайшоў у палатку і пачаў разразаць вязняў. Праз плячо ён сказаў шэйху: "Хочаце верце, хочаце не, але яны на нашым баку".
  
  
  "Што? Вы мяне дзівіце!"
  
  
  Гэта былі Грыф і Стэнтан.
  
  
  
  Сямнаццаты раздзел.
  
  
  Гэтай раніцай сокал быў неспакойны. Гэта пачалося люта пры слабых гуках. Яго кіпцюры адарвалі доўгія трэскі ад калючай галінкі, на якой ён сядзеў, і ўтварылі ўзгорак з драўляных стружак пад сабой. Хітра галавой, пстрыканне дзюбай, ускудлачванне пёраў - усё гэта выяўляла сваю турботу.
  
  
  Рэгіба пагладзіў яго па галаве, але гэтая істота было нялёгка супакоіць. Яго густыя пёры навобмацак былі далікатнымі, як мех.
  
  
  «Верталёт спазняецца», - сказаў Ідзір.
  
  
  Рэгіба паціснуў плячыма. Яго прызвычаілі да цярплівасці. Усё прыйдзе ў свой час.
  
  
  Неўзабаве назіральнік на вяршыні скалы замахаў рукамі. Ідзір сказаў: «Вось яно!»
  
  
  Вада, камуфляж і зброя былі ключамі да лагера крымінальнай паліцыі. Лагер разбілі на тым месцы, дзе нефразі называлі Айн аль-Дра, Крыніца зброі. Не так даўно гэта быў вадапой Нефразі. Рэгіба ўзяў гэта ў іх. Сам народжаны ў пустыні, ён ведаў яе кошт.
  
  
  Шкада, што супляменнікі і ягоная крымінальная паліцыя былі ворагамі, але як інакш? На абодвух не хапала вады. Нехта павінен быў пайсці да сцяны.
  
  
  Гэтае месца знаходзілася на заходнім баку хрыбта, абароненае ад паўзучых пяскоў пустыні падвойнымі скальнымі адгор'ямі, якія выгіналіся далёка, амаль дакраналіся адзін аднаго, утворачы натуральны бар'ер. Сама крыніца ўяўляла сабой бурлівую лужыну чыстай чыстай вады, абароненую выступамі скал. У сотні футаў над ім быў валун памерам з дом, які нейкі дасціпнасць назваў Насер-Рок з-за яго звышнатуральнага падабенства з профілем нябожчыка егіпецкага лідэра. У далёкім канцы лагера, прама насупраць крыніцы, плоскі каменны авал служыў пасадачнай пляцоўкай для верталётаў.
  
  
  Амаль палову пляцоўкі пакрывала складаная сетка з тэнтавых брызентаў, паднятых на слупах і нацягнутых лініямі, пакрытымі камуфляжнымі ўзорамі. Ён замаскіраваў войскі і харчы ад цікаўных вачэй самалётаў-выведнікаў і спадарожнікаў-шпіёнаў. У ім магло схавацца больш за трыста паліцэйскіх.
  
  
  Рэгібе падабалася думка, што былыя памагатыя закона зараз сталі яго стварэннямі. Пустыня і Нефразі загартавалі іх. Хутка яны будуць гатовы да вялікага.
  
  
  Ён заснаваў лагер даўным-даўно як праект для лівійцаў, якія вельмі хацелі дэстабілізаваць Егіпет. Яны вылучылі яго ў Куме як чалавека, які мог бы ўзначаліць "Іфрыт". Яны забяспечвалі яго крымінальную паліцыю ежай і зброяй.
  
  
  Войскі зараз былі занятыя, трэніраваліся, карыстаючыся нядоўгай ранішняй прахалодай. Цяпер было б занадта горача рухацца. Занадта горача для гараджан-фелахаў, але не для Рэгібы. Ён быў чалавекам пустыні.
  
  
  Лінія забеспячэння была доўгай. Усё пачалося ў Айн-эль-Газале, на паўднёва-ўсходнім ускрайку Лівіі. Грузавікі перапраўлялі матэрыяльныя сродкі праз паўночны Судан праз аазіс Селіма, а затым у Вадзі Хайфа. Адтуль яго перапраўлялі па Ніле ў Эль-Дзіван. Лівійскія агенты і егіпецкія здраднікі назіралі за апошнім колам, даставіўшы харчы на поўнач на паўночны захад на верталётах.
  
  
  Далікатная лінія. Без гэтага яго крымінальная паліцыя хутка завяла б і ўзарвалася.
  
  
  Дыверсій у лагеры было няшмат. Прылёт верталёта заўсёды выклікаў вялікую цікавасць.
  
  
  Двухратарны шырокафюзеляжны карабель забеспячэння прызямліўся на зямлю, як пчала на кветку.
  
  
  Унтэр-афіцэры сфарміравалі людзей, каб разгрузіць харчы. Брыгада дастаўкі не любіла затрымлівацца. Рэгіба быў злёгку здзіўлены, калі паўтузіна з іх выйшлі з верталёта і падышлі да яго палатцы.
  
  
  У іх былі пісталеты. Але чаму гэта павінна яго непакоіць? Ва ўсіх была зброя. Магчыма, нехта з вышэйстаячых камандзіраў
  
  
  наносіць яму візіт, і яго людзі імкнуліся выглядаць дасціпнымі. Рэгіба ўхмыльнуўся такой дурной ганарыстасці.
  
  
  Хлопец у цэнтры групы быў знаёмы. Дзе ён бачыў яго раней? Да таго часу, як ён даведаўся новапрыбылага, яго ахоўнікі нацэлілі вінтоўкі на чалавека ў чорным.
  
  
  Садэх Сасані, іранец!
  
  
  Левая рука Сасані была ў гіпсе і перавязі. Калі падумаць, Рэгіба сапраўды ўспомніў, што страляў занадта далёка злева, калі страляў у Сасані. Ён цэліўся ў сваё сэрца, але Сасані, відаць, ссунуўся з месца.
  
  
  Сасані атрымліваў асалоду ад момантам трыўмфу. "Так гэта я. Не, не рухайся, нават няшмат. Мае людзі хацелі б застрэліць цябе, таму, калі ласка, не дай ім шанец.
  
  
  «Мне дастаўляе велізарнае задавальненне арыштаваць цябе, Рэгіба. Ты будзеш вызвалены ад свайго камандавання і дастаўлены ў Кум, каб адказаць за сваю здраду перад Вярхоўным Саветам, які вынесе пакаранне, якое здаецца прыдатным. Калі б я меў хоць крыху сумняваюся ў тым, што яны цябе караюць смерцю, я б зрабіў гэтую працу сам».
  
  
  Ні Лота, ні Ідзіра не было відаць. «Веры гэтым дурням, што яны адсутнічалі адзін раз, калі яны былі патрэбныя», - падумаў Рэгіба.
  
  
  Ён мякка сказаў: "А як наконт місіі?"
  
  
  "Місія будзе працягнутая тут пад кіраўніцтвам капітана Ваяніда". Сасані паказаў на гнеўнага чалавека, які стаіць побач з ім. "Капітан, выконвай свой абавязак".
  
  
  Ваянід сказаў сваім людзям: «Вазьміце ў сабакі зброю і закіньце яе ў кайданы».
  
  
  А потым узарваўся верталёт.
  
  
  * * *
  
  
  Гледзячы з усіх бакоў на змрочны пейзаж пустыні, Стэнтан сказаў: «Гэта пякельнае месца для вадалаза!»
  
  
  "Вы можаце застацца тут, калі не прад'явіце абвінавачанні правільна", - сказаў Картэр.
  
  
  "Яны маюць рацыю". Калі нешта і ведаў Стэнтан, дык гэта знос дамоў. Ён і Грыф увайшлі ў Сауда Хамадзі з уючным цягніком, загружаным выбухоўкай. Іх гіды сталі прагнымі і паспрабавалі ўзяць гэта, таму ім прыйшлося памерці. Але ў выніку два агенты AX згубіліся ў пустках. Нефразі знайшлі іх і заспелі знянацку. Гэтыя Шэрыя Рэйдэры падкраліся да іх у глушы. Яны былі добрыя ў тым, што рабілі.
  
  
  Як і Эндзі Стэнтан. Апошнія дзве ночы пад наглядам Картэра ён і група Шэрых Рэйдэраў хаваліся на скалах над Айн аль-Дра, закладваючы выбуховыя прылады ва ўсіх патрэбных месцах. Гэта была знясільваючая, выматваючая праца, але яна была выканана і зроблена добра.
  
  
  Пры спрацоўванні радыёкіраванага галоўнага выключальніка знішчэння зарады адначасова выбухаюць. Можна было б убачыць Вялікі выбух, але яго наступствы былі б яшчэ лепшымі.
  
  
  Адной з цацак, якія ён і Грыф неслі на спіне вярблюда, быў мінамёт сярэдняга памеру з запальнымі снарадамі, напалову напалмам, напалову белым фосфарам. Грыф цяпер быў на вышыні, гатовы адкласці свае смяротныя яйкі ў варожым лагеры.
  
  
  Калі яго і Грыфа схапілі Нефразі, Стэнтан быў упэўнены, што ім адразу перарэжуць глоткі. Яны, верагодна, таксама зрабілі б так, калі б супляменнікі не былі збіты з панталыку нейкім дзівосным абсталяваннем і хацелі захаваць ім жыццё дастаткова доўга, каб навучыцца ім карыстацца.
  
  
  Цяпер яны ўсе былі сябрамі. Шэрыя Рэйдэры былі па-свойму класнымі хлопцамі. У іх вызначана было шмат яйкаў. Яны маглі рухацца і хавацца, як здані.
  
  
  Ды іх павінна быць больш за сотню сярод падковападобных скал вакол Айн аль-Дра. Ён ведаў, што яны там былі, але калі не глядзець асабліва ўважліва, яны проста здаваліся часткай краявіду. Добра ўзброеная частка. Пасля вялікага выбуху яны будуць там для зачысткі. Павінна быць пякельнае шоу.
  
  
  Картэр прысеў побач са Стэнтонам, трымаючы ў руках электронную дэтануючую прыладу, вядомае як аварыйны выключальнік. Гэта быў Killmaster, які прыдумаў капёр, і ён павінен быў быць прыгожым. Калі ён выклаў свой вялікі план у дачыненні да Нефразі, ім гэта спадабалася. Гэта сапраўды імпанавала іх гонару традыцыямі.
  
  
  Было вельмі горача. Стэнтан глыбока ўздыхнуў і выпусціў іх вонкі, але яны не знялі напружання. Ён увесь быў узбуджаны.
  
  
  Картэр вывучыў аварыйны выключальнік. Ён ніколі раней не працаваў са Стэнтанам у палявых умовах, але Грыф паручыўся за хлопца, і гэтага было дастаткова. Тым не менш, ён не мог не спытаць: "Вы ўпэўненыя, што ўсё правільна наладжана?"
  
  
  "Вядома, я ўпэўнены".
  
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  
  "Ой, чорт вазьмі ..."
  
  
  "Усё роўна. Тут". Картэр уручыў яму выключальнік. "Вы можаце пераключыць перамыкач".
  
  
  "Гэта ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Але пакуль няма", - сказаў Картэр. "Пачакайце, пакуль я не скажу, ідзіце".
  
  
  «Дзякуй. Вялікі дзякуй".
  
  
  "Добра правесці час".
  
  
  "Калі мне паспрабаваць?" - спытаў Эндзі. "Пачакайце, пакуль маёр Намід не дастане верталёт", - сказаў Картэр. "Я хачу чыстую ўборку".
  
  
  * * *
  
  
  Маёр Намід нарэшце заняў пазіцыю. У яго быў гранатамёт, сумка, поўная гранат, і прыгожае цяністае месца, з якога можна было страляць.
  
  
  Верталёт зрабіў выдатную мэту, такі тоўсты і нахабны. Час страляць з стартавага пісталета.
  
  
  Пускавая ўстаноўка выдала прыемны пляскаючы гук. Гук траплення гранаты ў верталёт быў яшчэ прыемней.
  
  
  Выбухам знесла верціцца ротары, ператварыўшы іх у лятаючую гільяціну.
  
  
  Гэта абезгаловіла і расчляніла дваццаць чалавек пагрузачнай брыгады.
  
  
  Садэх Сасані, капітан Ваянід і чатыры ўзброеныя вінтоўкай ахоўніка павярнуліся спіной да верталёта, калі ён узарваўся. Яны не маглі не павярнуцца і паглядзець, што здарылася.
  
  
  І яны гэта зрабілі. А, але Сасані, якога заспела кашмарнае бачанне.
  
  
  Сасані думаў, што ён мёртвы і ў пекле. Мусульманскае пекла - гэта кругавое пекла, дзе грэшнік навекі асуджаны паўтараць сваё злачынства зноў і зноў на ўсю вечнасць. Ён не глядзеў, таму што застыў на месцы, нібы ведаючы, што будзе далей.
  
  
  Пакуль капітан Ваянід і яго людзі глядзелі на выбух, Рэгіба шукаў галоўны шанец. Ён выцягнуў свае 45-е і пачаў страляць, забіўшы капітана і яго людзей, перш чым яны зразумелі, што іх застрэлілі.
  
  
  Усіх, акрамя Сасані. Яго рука была ў гіпсе, у яго не было пісталета, і нават калі б ён быў, ён не мог яго выцягнуць.
  
  
  У апошні і адзіны раз, калі ён бачыў усмешку Рэгібы, мужчына стрэліў у яго.
  
  
  Рэгіба зноў усміхнуўся.
  
  
  Ён стрэліў Сасані прама паміж вачэй, і тады ў яго не было ні вачэй, ні вялікай часткі яго галавы.
  
  
  * * *
  
  
  Грыф праціснуў ступку праз джунглі і рысавыя палі Нама. Ён быў мінамётчыкам з даўніх часоў, і гэта было падобна на старыя часы, калі ён стрэліў снарадам у трубу, і ён выскачыў назад, проста ў сярэдзіну трохсот паліцэйскіх, якія тапчаліся.
  
  
  Ён выбухнуў чырвона-жоўтым вогненным шарам, выкінуўшы гэты добры гарачы шыпячы спапяляльны напалм. Нават з вышыні свайго месца ён адчуваў запал. Ён стрэліў яшчэ крыху, і там у яго пачалося прыгожае равучае пекла.
  
  
  Чорт, ён бы стрэліў усімі снарадамі. Не тое каб ён атрымаў бонус за тое, што прынясе дадому. Акрамя таго, ён надта весела бавіў час.
  
  
  Як у старыя часы.
  
  
  Вось толькі на гэты раз ён ішоў на перамогу.
  
  
  Пакуль запальваліся феерверкі, Эндзі ўсё пытаўся Картэра: "Цяпер?"
  
  
  «Яшчэ не», - сказаў Кілмайстар.
  
  
  Грыф зладзіў загароду ў тым месцы, дзе паміж двума скальнымі адгор'ямі ўтварылася вялікі пралом. Шыпячая, бурлівая сцяна пякельнага агню зараз блакавала галоўны выхад з Айн аль-Дра, заганяючы масы крымінальнай паліцыі ў тупік.
  
  
  Яны караскаліся, як тэрміты, чый насып быў абпалены падпаленым бензінам, спрабуючы выбрацца па баках. Яны наляцелі на смяротна дакладны ружэйны агонь "Нефразі".
  
  
  Рэгіба не запанікаваў. Ён знайшоў Лота і Ідзіра, і ўсе яны былі накрытыя ля крыніцы, у прахалодным каменным гроце ў падножжа хрыбта. Пякельныя вогненныя снарады не дасягнулі ні таго месца, ні нават блізка, хоць рабілася вельмі цёпла. У любую секунду яны зробяць перапынак...
  
  
  Цяпер!
  
  
  Доўгі жывы цень у хуткім руху, Рэгіба выскачыў з грота, яго людзі рушылі ўслед за ім. Скакаць з каменя на камень, ненадоўга паказваць сябе, галавой замест таго, каб бегчы ў агонь або ў мясасечку агню Нефразі - ды яны ж проста маглі выбрацца з гэтага жывымі!
  
  
  * * *
  
  
  Кілмайстар сказаў Стэнтана: «Не дайце яму сысці».
  
  
  Стэнтан націснуў выключальнік. Быў жудасны момант, калі нічога не адбылося, і Стэнтану здалося, што яго вось-вось званітуе.
  
  
  І раптам усе зарады выбухоўкі, якія ўтварыліся вакол валуноў і выступаў хрыбта, зараз спрацавалі. Скала Насера ​​схіліла сваю стотонную галаву і ўпала з краю, няўмольная сіла, скрышыўшы крымінальную паліцыю па ліку. Іншыя зарады разарвалі велізарныя пліты з каменя і бруду - рукатворную лавіну, не якая выявіла літасці.
  
  
  Усё было скончана, акрамя крыкаў, і пераможныя Нефразі зрабіў шмат гэтага. Як і маёр Намід і агенты AX.
  
  
  З глыбокай павагай, Эндзі сказаў: «Які шлях! Пахаваны пад камянямі гор!»
  
  
  Картэр толькі ўсміхнуўся.
  
  
  * * *
  
  
  Пыл яшчэ не асеў, калі цень прамільгнуў над Нікам Картэрам. Ён падняў вочы, каб убачыць, што яго кінула.
  
  
  Высока.
  
  
  Гэта быў сокал, імклівая птушка з вялізным размахам крылаў. Ён праляцеў паміж двума горнымі вяршынямі і схаваўся з поля яго зроку.
  
  
  Ледзяное паколванне закранула яго пазваночнік.
  
  
  Настрой пайшоў гэтак жа раптоўна, як і прыйшоў. Але сокалы яго менш за ўсё турбавалі. Яго галоўным клопатам быў каршак - Дэвід Хок.
  
  
  Раздзел AX збіраўся стукнуцца аб столь, калі Картэр спазніўся на допыт, праз дзесяць дзён. Дзесяць дзён, на працягу якіх ён будзе атрымліваць асалоду ад раскошным круізам па Ніле з выдатным прафесарам Хамсінай Асаф.
  
  
  І ён збіраўся залічыць паездку на свой рахунак.
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Святая Вайна
  
  
  
  
  НІК КАРТЭР
  
  
  Свяшчэнная вайна
  
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  
  Першы раздзел.
  
  
  
  Разня ў Залатым храме адбылася ў штаце Пенджаб у чэрвені 1984 года, калі прэм'ер-міністр Індзіра Гандзі загадала індыйскай арміі выгнаць добра ўзброеных баевікоў са святыні сікхаў. У гэтай акцыі было забіта больш за дзве тысячы сікхаў. Неўзабаве пасля гэтага г-жа Гандзі была забітая сікхі ў яе асабістай ахове. Мсцівыя індускія натоўпы далучыліся да злачынных груповак, каб катаваць, рабаваць і забіваць сотні сікхскіх мужчын, жанчын і дзяцей.
  
  
  Нейкім чынам беспарадкі былі задушаныя, парадак быў адноўлены, і грамадзяне найбуйнейшай у свеце дэмакратыі жылі ў змрочным і няпростым свеце. Індыя перажыла апошні крызіс.
  
  
  Наступным разам можа быць не так пашанцуе.
  
  
  Барацьба за тое, каб спыніць другую крывавую лазню Залатога Храма, пачалася ў задушліва спякотную чэрвеньскую поўнач у Бенарэсе. Гупціў Гучарві ў адзіноце не спаў на правым і няправільным беразе ракі Ганг.
  
  
  Гупціл быў невысокі і каржакаваты. Валасы на скронях заўчасна пасівелі. Многія з гэтых сівых валасоў былі сувенірамі мінулых прыгод з чалавекам, якога ён павінен быў сустрэць вельмі хутка.
  
  
  На ім была вольная белая баваўняная кашуля з кароткімі рукавамі, цёмныя мехаватыя штаны і сандалі. У кішэні ягоных штаноў ляжаў малакаліберны пісталет. Час ад часу ён гладзіў яе, пераконваючы сябе, што яна ўсё яшчэ там.
  
  
  Ганг свяшчэнны, і самымі святымі з усіх яго наваколляў з'яўляюцца тыя воды, якія абмываюць берагі найстарэйшага пастаянна населенага горада ў свеце.
  
  
  Варанасі, вядомы на Захадзе як Бенарэс. Індусы лічаць, што памерці ў
  
  
  Бенарэс - гэта сапраўды рай. Тыя, каму пашчасціла памерці ў святым горадзе, імгненна пяройдуць у вечнасць чыстага блажэнства. Штодзень з усіх куткоў субкантынента тысячы пажылых паломнікаў прыязджаюць у горад, каб памерці.
  
  
  Бенарэс размешчаны на левым беразе ракі. Індусы таксама вераць, што той, хто памрэ на правым беразе ракі, перарадзіцца аслом.
  
  
  Гупціл Гучарві трымаў вахту на правым беразе. Даўно закінутыя абсыпаюцца тэрасы ступеністымі пластамі спускаліся да алеістай, павольнай ракі. Густыя масівы трапічнай лістоты задыхалі схіл. Зялёны лабірынт быў прарэзаны сеткай сцяжынак, шпацыраў, гульнявых сцежак і пацучыных бегаў.
  
  
  Міні-джунглі амаль занялі тэрасу, на якой стаяў Гупціл. Зарослы гранітны прастакутнік ляжаў на дзве траціны ніжэй за плоскую вяршыню берага ракі, дзе схавана стаяла яго машына.
  
  
  . Са шчылін у кустах адкрываўся панарамны від на раку і горад, цудоўны від, які, тым не менш, не зачараваў яго. Лодка, за якой ён пільна назіраў, усё яшчэ не з'яўлялася.
  
  
  Гупціл зірнуў на свой наручны гадзіннік. Была чвэрць першай, і яго кантакт спазніўся.
  
  
  Нешта зашамацела ў кустах ззаду яго.
  
  
  Гупціў, уражаны, пляснуў рукой па пісталеце. Ён не быў баевіком. Ён быў экспедытарам, наладчыкам, разьбяром бюракратыі, чалавекам, які прымушаў рэчы адбывацца.
  
  
  Тым не менш, ён быў рады, што ў яго ёсць пісталет. Увесь дзень і ноч яму здавалася, што за ім сочаць.
  
  
  Пасля паўзы шоргат аднавіўся. Яны гучалі блізка, не больш чым за два крокі ад іх. Рухі былі занадта гучнымі для рачных пацукоў, нават вялізных мясцовых.
  
  
  Можа, дзікі сабака?
  
  
  Недзе ў кустах трэснула галінка.
  
  
  Гуптыл выцягнуў пісталет з кішэні, прысеў і замёр.
  
  
  Лісце было занадта густое, каб яго было відаць. Наколькі ён ведаў, невялікая армія магла хавацца за гэтай непрыступнай сцяной з расліннасці.
  
  
  Гупціл прыслухаўся. Яго хуткае дыханне было хрыплым, нібы дзве грубыя дошкі церліся адна аб адну. Тоўстая кропля поту скацілася па яго носе, пырснуўшы на камяні.
  
  
  Маленькая хуткая істота вырвалася з падлеску - доўгая, нізкая і спрытная да плыўнасці. Мангуст!
  
  
  Здзіўлены, Гупціл націснуў на цынгель пісталета, але нічога не адбылося.
  
  
  Мангуст перабег цераз ногі Гупціла, перасек тэрасу і знік з вачэй.
  
  
  Нервова пасмейваючыся, Гупціл праверыў свой пісталет. Ён не стрэліў, таму што ён не скінуў засцерагальнік.
  
  
  Што ж, ён першы прызнаў бы, што не разбіраецца ў агнястрэльнай зброі. І падумаць толькі аб тым, што маленькі мангуст ледзь не справакаваў ягоную стральбу.
  
  
  Гупціл паківаў галавой і зноў паглядзеў на святы Ганг. Яму ніколі не прыходзіла ў галаву задацца пытаннем, што магло напалохаць жывёлу, якая зламала сховішча.
  
  
  Праз некалькі хвілін з ракі даносіліся гукі, якія ён так імкнуўся пачуць: прыглушаны плёскат вясёлы і рыпанне ўключын. Да берага падганялі вузкую лодку. Кантактная асоба Гупціла прыбыла.
  
  
  Гуптыл сунуў пісталет назад у кішэню і пайшоў яму насустрач. Ступеністая дарожка, зарослая пустазеллем і ўвітая вінаграднымі лозамі, спускалася да самай абзы вады. Гупціл ішоў асцярожна, баючыся атрутных змей. Стромкі шлях абрамлялі дрэвы, кусты і ліяны. Лісце атачала яго сцяной, загароджваючы від на бераг.
  
  
  Калі ён, нарэшце, спусціўся, ён убачыў мелкасядзячы катэр, выкінуты на каламутны бераг. Але яго кантакту нідзе не было бачна.
  
  
  Гатовае прывітанне Гупціла змоўкла. Ён блукаў узад і ўперад па беразе, але не бачыў чалавека. Яго ціхія, тэрміновыя званкі таксама не атрымлівалі адказу.
  
  
  Гупціл пачухаў у патыліцы. Лодка не плыла па вадзе.
  
  
  Аднак яго насельнік цалкам знік, нібы яго паглынула ноч і рака.
  
  
  Да Гупцілы прыйшло своеасаблівае рашэнне. Многія сцяжынкі і сцежкі падымаліся ад ракі да тэрасы. Магчыма, яго кантакт падняўся на адну з іх, калі Гупціл спускаўся, і яны неўсвядомлена абагналі адзін аднаго.
  
  
  Уздыхнуўшы, Гуптыл павярнуўся і пайшоў назад па сцяжынцы.
  
  
  Падняцца наверх было нашмат цяжэй, чым спусціцца з-за вялікага кута нахілу. Схапіўшыся за ліяны і галінкі, Гупціл падцягнуўся.
  
  
  Кідаючыся і бурчаючы, як буйвал у трыснягу, Гупціл выбраўся на тэрасу. Калі ён дабраўся да яго, ён быў разбіты. Яго адзенне была прасякнута потым. Яго левая сандаля прыціскалася да нагі адным рамянём.
  
  
  Не прывыкшы да такіх нагрузак, ён, цяжка дыхаючы, чапляўся за дрэва, не ведаючы, што яго вырве, страціць прытомнасць або здарыцца сардэчны прыступ.
  
  
  Яго пакуты былі забытыя, калі нехта схапіў яго за руку.
  
  
  "Картэр!" Гупціл ахнуў. "Рады цябе бачыць!"
  
  
  Гэты ж нехта прыставіў рулю пісталета да чэрапа Гупціла. "Не рухайся".
  
  
  "Хто ты?" - спытаў Гупціл. Гэта быў не той чалавек, з якім ён прыйшоў.
  
  
  Невядомы нападнік ударыў Гупціла ствалом пісталета па галаве. "Не шумець."
  
  
  Ашаломлены, Гупціл схапіўся за дрэва, каб не ўпасці. На імгненне ён убачыў падвойнае, затым яго зрок вярнулася ў фокус.
  
  
  Мужчына хутка яго абшукаў. Гупціл адхіснуўся ад яго дакранання. Бандыт прыціснуў рулю сваёй зброі да ніжняй часткі падбародка Гупціла, прымушаючы яго адкінуць галаву. «Я сказаў, маўчы!»
  
  
  Гупціў замёр. Мужчына вывудзіў пісталет Гупціла і сунуў яго ў кішэню. Цяпер, калі Гупціл быў больш упэўнены ў сабе, ён адступіў на некалькі крокаў, і Гупціл нарэшце атрымаў магчымасць зірнуць.
  
  
  Яго жылісты супраціўнік не мог важыць больш за 125 фунтаў.
  
  
  Яго кашчавы твар быў суцэльна вуглаватым і клінам, з бліскучымі чорнымі валасамі, зачасанымі назад у пеўневы грэбень. Ён насіў таннае яркае адзенне і тузаўся і круціўся, як наркаман.
  
  
  Гупціў не ведаў яго, але ён ведаў гэты тып.
  
  
  . Гэты хлопец быў хуліганам, жорсткім дробным злачынцам, хуліганам. Так, дробны панк, але яго даўгаствольная стрэльба была большая за жыццё.
  
  
  Бандыт ухмыльнуўся, яго твар азарыўся кракадзілавай усмешкай. Яго жылістае цела выгіналася ад клапатлівай энергіі. Нават стоячы на месцы, ён здаваўся развязным.
  
  
  «Нейкі час з-за вас я дрэнна сябе адчуваю. Я думаў, мы цябе страцілі, - сказаў ён.
  
  
  "Хто ты?" - зноў спытаў Гупціл. "Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Я хачу забраць тваё жыццё".
  
  
  "Ты-ты вар'ят!"
  
  
  Яго супернік забаўляўся. «Я Шахід. Я гавару вам гэта, таму што справядліва, што вы ведаеце імя чалавека, які збіраецца забіць вас.
  
  
  "Забіць мяне? Навошта?"
  
  
  «Вам не трэба было ўмешвацца ў справы, якія вас не хвалююць, - сказаў Шахід.
  
  
  Гупціл набраўся смеласці, каб вар'яцка нырнуць у кусты. Нават калі ён зловіць пару куль, ён усё роўна зможа ўцячы.
  
  
  "Не дастаўляйце мне клопатаў, калі толькі вы не хочаце паміраць", - сказаў Шахід.
  
  
  На такой блізкай адлегласці Шахід ці наўрад мог прамахнуцца. Гупціл пагрузіўся ў трапяткую няўпэўненасць.
  
  
  Нехта спатыкаўся на схіле над тэрасай. Гуптыл паспрабаваў прыкінуцца, што нічога не чуў, але яму было дарэмна. Шахід таксама гэта чуў, але яго гэта не спалохала.
  
  
  "Гэта мой партнёр", - сказаў ён Гуптылу. «Мы пачакаем яго. Ён быў бы так злы, калі б не ўдзельнічаў у забойстве».
  
  
  Шахід назваў свайго партнёра па імені: "Экар!"
  
  
  «Шахід!» - адказаў хрыплы голас. "Дзе ты?"
  
  
  "Тут!"
  
  
  "Куды? Я цябе не бачу!"
  
  
  «Ідзіце па сцяжынцы і спусціцеся сюды, - сказаў Шахід. "У мяне ёсць наш чалавек!"
  
  
  "Добрая праца! Ён жывы? »
  
  
  "Так, - сказаў Шахід і ўсміхнуўся, - але ненадоўга, так што паспяшайся!"
  
  
  "Я буду прама там! Не пачынай без мяне! »
  
  
  "Я не буду, але паспяшайцеся!"
  
  
  Рух Эккара да іх можна было лёгка адсачыць па які выдаецца ім гуку.
  
  
  Затым раптоўна ён крыкнуў ад болю.
  
  
  «Пракляніце гэтыя цярновыя кусты! Ірвуць мяне на шматкі! »
  
  
  "Перастань быць такой жанчынай і ідзі сюды!" - агрызнуўся Шахідс.
  
  
  "Я не магу знайсці шлях!"
  
  
  "Проста працягвай ісці сваёй дарогай".
  
  
  «Правільна! Цяпер я гэта бачу, - сказаў Экар.
  
  
  Шахід і Гупціл усё яшчэ не бачылі Экара. У кустах зноў грукаталі і трэсліся.
  
  
  Раптам пачуўся гук, падобны на звон басовай струны электрагітары, але глыбейшы і рэзанансны.
  
  
  "Што гэта было?" Цяпер надышла чарга дзівіцца Шахіду. "Экар?" Яны больш не чулі, як Экар прабіраўся скрозь зараснікі.
  
  
  Трымаючы пісталет нацэленым на Гупціла, Шахід блукаў па краі заблытанай расліннасці, выкрыкваючы імя свайго партнёра з нарастаючай прыкрасцю. «Экар, ты дзе? Чаму ты не гаворыш? Экар, Экар! »
  
  
  Няма адказу.
  
  
  Шахід больш не ўсміхаўся сваёй рэптыльнай ухмылкай.
  
  
  "Можа, ён упаў у яму і зламаў сабе шыю", - выказаў меркаванне Гупціл.
  
  
  "Калі ён гэта зрабіў, гэта не выратуе цябе", - адрэзаў Шахід. Яго пісталет не адрываўся ад Гупціла, не даючы яму магчымасці зрабіць перадыхнуць.
  
  
  У Гуптыла было адчуванне, што Шахід толькі што прыняў рашэнне, і вынік для яго самога будзе вельмі непрыемны.
  
  
  "Мы можам заключыць здзелку?" - спытаў Гупціл.
  
  
  "Не" Хваляванне перад непазбежным забойствам вярнула агідную ўхмылку Шахіда. Ён любіў націскаць на курок. "Прыгатуйся памерці!"
  
  
  Раптам нешта прамільгнула на паляне і ўдарыла Шахіда ў спіну паміж лапатак. Вузкая страла прайшла скрозь яго, выпускаючы з яго грудзей вышчэрбленую галаву, заліваючы яго крывёй.
  
  
  Шахід закрычаў і выпусціў пісталет. Яго рукі сутаргава абхапілі які капае наканечнік стралы, які тырчыць з зламанай грудзіны.
  
  
  Ён упаў тварам уніз. Страла ўпілася яму ў грудзі і вылецела са спіны. Стогн Шахіда ператварыўся ў перадсмяротны хрып. Некалькі ўдараў, сутарга - і ён быў мёртвы ...
  
  
  Кусты ззаду целы рассунуліся, і ў поле зроку з'явіўся чалавек з арбалетам. Вялікі амерыканец, высокі, асмуглы і смяротны.
  
  
  Гэта быў Нік Картэр.
  
  
  Кілмайстар прыйшоў на сустрэчу.
  
  
  Трыццаць шэсць гадзін таму Картэр боўтаўся на вяроўцы над прорвай глыбінёй 1500 футаў у Ісландыі, гуляючы ў коткі-мышкі з агентам КДБ. Ён ледзь паспеў пазбавіцца ад холаду, як адправіўся ў Індыю. Апошні этап падарожжа ён здзейсніў камерцыйным рэйсам, і яго самалёт затрымалі на пяць гадзін з-за пагрозы выбуху. Двума тыднямі раней самалёт Air India узарваўся ў паветры, у выніку чаго загінулі 332 пасажыры і члены экіпажа. Радыкальная сікхская тэрарыстычная групоўка Khalistan узяла на сябе адказнасць за выбух. Затрымка наўрад ці была спрыяльным пачаткам для яго падарожжа, але ён дабраўся да Індыі цэлым і цэлым. Канешне, сысці такім было няпроста.
  
  
  У Бенарэсе было невыносна горача і вільготна. Картэру здавалася, што ён прымае паравую ванну, пакуль насіў яго ісландскія швэдры.
  
  
  Тым не менш, гэта было нішто ў параўнанні са спякотай, якую Хоук падвяргаў яго патрабуючы хуткіх вынікаў.
  
  
  Дэвід Хоук быў сівым, чокнутым цыгарамі босам AX, суперсакрэтнага ўрадавага агенцтва ЗША, якое ўтойліва займалася таемнымі дзеяннямі, якія лічыліся крытычна важнымі для нацыянальнай бяспекі.
  
  
  Хоук адказваў вельмі нямногім людзям, адзін з якіх быў прэзідэнтам. Ён без ваганняў сказаў бы каму-небудзь ці ўсім, што ім рабіць, калі б думаў, што яны памыляюцца. Вось чаму Хоук заставаўся ва ўладзе, хаця адміністрацыі прыходзілі і сыходзілі. Ён казаў ім тое, што яны павінны былі пачуць, а не тое, што яны хацелі пачуць.
  
  
  Хоук таксама быў выдатным стратэгам, які накіроўваў сваіх агентаў па свеце, як калі б яны былі чалавечымі фігурамі на глабальнай шахматнай дошцы. А Нік Картэр, прызначаны агентам N3, быў яго галоўным забойцам, што зрабіла Картэра лагічным кандыдатам, каб адпомсціць за забойствы ў Дэлі.
  
  
  У ЗША ёсць пасольства ў Дэлі. Сярод супрацоўнікаў Дзярждэпартамента выдзяляецца шэраг аператыўнікаў ЦРУ, якія працуюць у мясцовых умовах. Некалькімі днямі раней пяцёра такіх агентаў не вышлі на працу.
  
  
  Усе яны працавалі ў адным падраздзяленні, і кіраўнік групы быў сярод зніклых без вестак. Гэта былі агенты ЦРУ, якія адлюстроўваюць з сябе бюракратычную групу сярод дыпламатаў. За ноч супрацоўнікі растварыліся ў паветры.
  
  
  Але Эйкс даведаўся, што быў сведкам таямнічага знікнення, і менавіта таму Картэр адчуў сябе задыханым у Бенарэсе.
  
  
  Картэр і раней працаваў у Індыі, але не лічыў сябе старым індыйцам. Але Гупціл Гучарві быў. Гэта была яго тэрыторыя. Картэр узяў Гупціла на справу.
  
  
  З яго сувязямі Гуптылу не спатрэбілася шмат часу, каб знайсці сведку. Картэр дамовіўся аб сустрэчы з Гуптылам на правым беразе Ганга ў адасобленым месцы, якое ён выкарыстоўваў раней.
  
  
  Картэр ніколі ні ў што не ішоў слепа; ён заўсёды спачатку правяраў размяшчэнне аб'ектаў. Калі яго лодка прычаліла, Картэр саскочыў на бераг і растварыўся ў цені. Ён хацеў агледзецца.
  
  
  Яго рухі былі добрыя; ніхто не чуў, як ён краўся. Але ён чуў і бачыў Шахіда і Эккара. Аднаго погляду было дастаткова, каб выклікаць у яго падазрэнні.
  
  
  Калі Шахід знайшоў Гупціл, у Картэра ўзнікла праблема.
  
  
  Ён павінен быў абясшкодзіць Эккара, не падбухторваючы Шахіда забіць Гупціла. У яго не было глушыцеля для пісталета, таму страляць у Эккара не варта было. Падлесак быў занадта заблытаны, каб ён мог кінуцца на Эккара і нейтралізаваць яго ўдарам каратэ або якой-небудзь спрытнай працай з нажом. Найноўшая цацка Картэра падала элегантнае рашэнне. Гэта быў арбалетны пісталет Power-Slam, укамплектаваны сталёвай спружынай і цецівай з троса.
  
  
  Нават з ручной прыладай узвядзення «казіная лапа» патрабавалася шмат сілы, каб нацягнуць цеціву. Выстрэльваная на адлегласці пяцідзесяці футаў ад мэты, зброя магла прабіць шасціцалёвым нітам са сталёвай галоўкай хваёвую дошку таўшчынёй у адзін дзюйм.
  
  
  Шум, які так збянтэжыў Шахіда і Гупціла, быў гукам вібрацыі арбалета пасля стрэлу ніта.
  
  
  Экар быў зроблены з матэрыялу значна менш шчыльнага, чым хваёвая дошка. Ніт з вострым наканечнікам прабіў яго наскрозь. Адзін быў забіты, адзін застаўся.
  
  
  Картэр уставіў новую стралу ў свой арбалет, пракраўся за Шахідам і стаў чакаць стрэлу. Так і сталася.
  
  
  Нік Картэр падставіў нагу пад Шахіда і перавярнуў яго. Твар для яго нічога не значыў. "Хто ён?"
  
  
  «Не ведаю, - сказаў Гупціл. «Ён сказаў, што яго клічуць Шахід, Танны дурань, наёмны забойца».
  
  
  "Наняты кім?"
  
  
  "Нехта, хто не хоча, каб вы сустракаліся з вашым каштоўным сведкам", - сказаў Гупціл. "Гульня становіцца жорсткай".
  
  
  Ён апусціўся на адно калена побач з целам. Яго пісталет тырчаў з верха штаноў Шахіда, і Гупціл забраў яго. "Мне гэта спатрэбіцца".
  
  
  Ён паглядзеў на пісталет Шахіда, буйнакаліберны аўтамат. У яго значна больш энергіі, чым у яго ўласнага пісталета. Ён паклаў пісталет у кішэню і трымаў пісталет Шахіда. «Гэта можа спатрэбіцца.
  
  
  У рэшце рэшт, у мужчыны не можа быць занадта шмат стрэльбаў.
  
  
  «У дакладнасці мае пачуцці», - сказаў Картэр, выварочваючы кішэні Шахіда і аглядаючы іх змесціва, выяўляючы тоўсты пачак банкнот. «Добрыя грошы, асабліва для двухбітнага панка. Яму, відаць, загадзя заплацілі за забойства. Ён кінуў Гупцілу кашалёк з рупіямі. «Баявая аплата».
  
  
  «Усе чаявыя з радасцю прыняты, сахіб», - пажартаваў Гупціл, кладучы грошы ў кішэню. AX плаціў вельмі добра, але любыя дадатковыя выдаткі былі ацэнены.
  
  
  Апроч грошай, пошук Картэра не даў нічога цікавага. Ён устаў і павярнуўся да Гуптыла. "Дзе твая машына?"
  
  
  „Недалёка адсюль. Спадзяюся, гэтыя хуліганы не пашкодзілі яе».
  
  
  "Калі яны гэта зрабілі, мы возьмем іх машыну", – сказаў Картэр. «Хадзем, пайшлі. І спыні размахваць пісталетам, напрамілы бог, Ты мяне нервуеш.
  
  
  Гупціл усміхнуўся. "У тваім целе няма нервовых клетак".
  
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  
  Аўтамабіль Гуптыла быў пабітым, але спраўным белым седанам. Перад запускам
  
  
  Картэр і Гуптыл старанна агледзелі яго, каб упэўніцца, што ніхто не падклаў пад яго бомбу.
  
  
  "Куды?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Мулагская турма".
  
  
  “Сьведка ў турме? Ён у нейкім выглядзе пад вартай?
  
  
  "Не зусім." Гупціл усміхнуўся. «Яна арыштаваная за крадзеж, супраціў афіцэру і правакаванне беспарадкаў».
  
  
  "Яна?"
  
  
  "Хіба вы не ведалі, што сведкам з'яўляецца жанчына?"
  
  
  «У мяне не было часу на падрыхтоўку, - прызнаўся Картэр.
  
  
  «У такім выпадку дазвольце мне першым паведаміць вам, што вы купляеце сапраўдны прызавы пакет. Я праверыў нашу зорную выканаўцу, міс Вашці Такоры. Клан Такоры вядомы ў Дэлі, як і міс Вашці. Як і ўсе астатнія сябры яе сям'і, міс Вашці – малка-сансі». Ён зірнуў на Картэра. «Ты ведаеш, што гэта, Нік? Малка-сансі? »
  
  
  "Я думаю так. Нейкі злодзей, так?"
  
  
  «Мякка кажучы так. Гэта спадчынная каста злодзеяў, чальцы якой нарадзіліся і выраслі да рабаўнікоў. Яны маюць зносіны са злодзеямі, жэняцца на злодзеях і гадуюць сваіх дзяцей злодзеямі. Мае кантакты ў паліцыі Дэлі кажуць мне, што Такорэс - дасведчаныя злодзеі практыкуючыя ў сваёй прафесіі. Ці, прынамсі, былі.
  
  
  "Чаму мінулы час?" - спытаў Картэр.
  
  
  - Таму што дзве ночы таму Такорэс патрапілі ў паліцэйскі рэйд і ўсе знаходзяцца пад арыштам у Дэлі. Дасканалае супадзенне, ці не праўда? "
  
  
  «Я не веру ў супадзенні, - сказаў Картэр.
  
  
  «У гэтым выпадку я згодзен з табой, Нік. Але для нас гэта поспех. Калі б Такорэс былі на волі, іх сёстры не было б у Мулагскай турме, чакаючы, калі белы рыцар прыйдзе ёй на дапамогу.
  
  
  "Як хутка мы туды дабяромся?"
  
  
  "Хутка, - сказаў Гупціл, праязджаючы праз цёмны горад, - хутка".
  
  
  Картэр адкрыў вечка партабак. "Хочаш закурыць?"
  
  
  "Дзякуй, так".
  
  
  Яны запалілі, абодва атрымлівалі асалоду ад тытунем, прыгатаваным на замову - адным з асабістых задавальненняў Картэра.
  
  
  Картэр быў добра дасведчаны аб заяве галоўнага хірурга аб тым, што курэнне небяспечна для здароўя. Але галоўнаму хірургу не даводзься ўхіляцца ад цёмных завулкаў, гуляючы ў гульні не на жыццё, а на смерць з замежнымі агентамі, наёмнымі галаварэзамі, блізкаўсходнімі тэрарыстамі і мноствам іншых не менш смяротных супернікаў.
  
  
  Картэр падумаў, што калі яму споўніцца 50, ён падумае аб тым, каб кінуць паліць. Калі ён дасягне пяцідзесяцігадовага ўзросту. Кілмайстра яшчэ не быў у гэтым упэўнены.
  
  
  За машынай Гупціла не сачылі. Шахід і Экар, відаць, працавалі без падтрымкі, пара хуліганаў, якія хацелі хутка забіць.
  
  
  Гэта была цяжкая паездка. Старая машына і дрэнныя дарогі разам узятыя, узрушылі Картэра.
  
  
  Неўзабаве яны ўвайшлі ў шырокі раён на поўдзень ад горада, на багністую раўніну, спярэшчаную закінутымі чыгуначнымі пуцямі. У доўгіх нізкіх бараках, падобных да будынка, размяшчаліся ткацкія фабрыкі, фарбавальныя фабрыкі і іншыя аб'екты тэкстыльнага гандлю. Мяркуючы па старым, старым стане раёна, бізнес не асабліва квітнеў.
  
  
  Наперадзе ўзвышаліся шэрыя сцены турмы Мулаг. Змрочны замак, падобны на турму, узнік як форт, пабудаваны магольскім князем у 1689 годзе. З таго часу рэканструкцыя і рамонт каменнай канструкцыі былі мінімальнымі. За выключэннем такіх сучасных прадметаў першай неабходнасці, як пражэктары, калючы дрот і кулямёты, крэпасць практычна не змянілася з моманту яе пабудовы. У турме Мулаг утрымліваліся зняволеныя як мужчынскай, так і жаночай падлогі, і Гупціл спыніў машыну перад варотамі ў жаночае аддзяленне.
  
  
  "Аб усім паклапаціліся", - запэўніў Гуптыл Картэра. "Я пайду і скажу ахоўніку, што мы тут, а потым мы прама ўедзем".
  
  
  Гуптыл выйшаў з машыны і падышоў да масіўных варот з жалезных рашотак. З вартоўні яму насустрач выйшаў ахоўнік у форме.
  
  
  Картэр ясна бачыў Гупціла ў святле фар машыны. Індзеец пачаў злосна размахваць рукамі і крычаць праз краты на ахоўніка. - крыкнуў у адказ ахоўнік. Хіндустані Картэра быў прымітыўным, але яму не патрабаваўся перакладчык, каб ведаць, што паміж двума індзейцамі ўзніклі больш за нязначныя рознагалоссі.
  
  
  Раптам Гуптыл ускінуў рукі і пакрочыў назад да машыны. Ён прасунуў галаву ў акно з боку кіроўцы і, затаіўшы дыханне, сказаў: «Гэта невыносна! Абурэнне! Ахоўнік, якога я падкупіў, каб упусціць нас сёння ўвечары, не з'явіўся на службу, і яго ідыёцкая замена сцвярджае, што ён нічога не ведае аб дамоўленасці! "
  
  
  "Хіба ў вас няма начальства па зарплаце?"
  
  
  "Дакладна так! Сам намеснік начальніка турмы. Ён упусціць нас праз хвіліну, але я не магу звязацца з ім, не прайшоўшы спачатку праз гэтага ідыёта.
  
  
  "Думаю, яго таксама трэба вышмараваць", - уздыхнуў Картэр. Было занадта горача, каб злавацца. "Колькі гэта будзе каштаваць?"
  
  
  Гупціл пакруціў галавой. «На коне рэпутацыя Гуптыл Гучарві.
  
  
  Я сказаў вам, што мы ўвойдзем, і мы ўвойдзем. Я заплачу яму сам.
  
  
  "Ну, што ж, дзякуй."
  
  
  Вы можаце вярнуць мне грошы пазьней».
  
  
  Гуптыл вярнуўся да брамы, палез у кішэню, выцягнуў кашалёк з рупіямі, узяты ў Шахіда, і перадаў палову наяўных праз краты ахоўніку.
  
  
  "Усё астатняе вы атрымаеце, калі мы будзем унутры", - сказаў Гупціл.
  
  
  «Як хочаце, сахіб. Гэта будзе зроблена неадкладна», - сказаў ахоўнік.
  
  
  Хутка Гупціл вярнуўся на месца вадзіцеля. Цяжкія вароты былі адчынены і адчынены. Гуптыл праехаў пад аркай у квадратны, цьмяна асветлены двор. Вароты з ляскам зачыніліся.
  
  
  Узбоч стаяла хуткая дапамога, матор працаваў на халастым ходу. Два санітары ў белай форме сядзелі ў ягонай кабіне, палілі і размаўлялі.
  
  
  Яшчэ да таго, як машына Гупціла спынілася, з'явіўся ахоўнік з працягнутай рукой. Гупціл уклаў пакінутыя рупіі ў сваю далонь.
  
  
  "Дзякуй, сахіб", - сказаў ахоўнік і шырока ўсміхнуўся.
  
  
  "Ба!"
  
  
  Картэр і Гупціл выйшлі з машыны. Здавалася, што Картэр глядзіць у іншы бок, але паглядзеў на хуткую. Ён ведаў, што знешнасць можа быць зманлівая, але пасажыры машыны здаваліся яму парай крутых рабят, лютых жукоў з бровамі.
  
  
  «Спытай у ахоўніка, што тут робіць хуткая дапамога», - сказаў ён Гупцілу.
  
  
  Гуптыл спытаў ахоўніка на хіндустані. «Урач і медсястра аглядаюць зняволенага, які, магчыма, хворы на халеру», - растлумачыў ён Картэру. "Калі яна гэта зробіць, яе трэба неадкладна выдаліць". Гупціў уздрыгнуў. «Вы можаце сабе ўявіць, як хутка гэта распаўсюдзіцца ў гэтай турме. Як лясны пажар! »
  
  
  «Прадстаўнікі органаў аховы здароўя звычайна прыязджаюць так позна ўначы?»
  
  
  Гупціў паціснуў плячыма. «Я мяркую, што так, калі гэта нешта настолькі сур'ёзнае. Эпідэмія халеры была б жахлівай! »
  
  
  Перш чым Картэр паспеў абгаварыць гэтае пытанне, з вартоўні выйшаў другі ахоўнік. Гупціл зірнуў на новапрыбылага, затым двойчы зірнуў, калі пазнаў яго.
  
  
  "Гэта ахоўнік, з якім я дамовіўся!" Гуптыл сутыкнуўся з першым ахоўнікам. «Вы сказалі мне, што ён быў сёння па-за дзяжурствам!»
  
  
  Ахоўнік з прамым тварам адказаў: "Я памыліўся".
  
  
  «Памыліліся? Ха! Ты схлусіў! Ты спланаваў гэта, каб выціснуць з мяне пабольш грошай! »
  
  
  Ахоўнік паціснуў плячыма. «Вы заплацілі яму, але вы не заплацілі мне. Так што я зраўнаваў сітуацыю. Што можа быць больш справядлівым? »
  
  
  «Калі вы думаеце, што вам гэта сыдзе з рук, вы сапраўды моцна памыляецеся! Дай мне-"
  
  
  Картэр схапіў Гупціла за руку і павёў яго прэч. «З гэтымі майстрамі вымагальніцтва вы нікуды не падзенецеся, так што не спяшаецеся».
  
  
  Бесклапотна ўсміхнуўшыся, ахоўнік паказаў на дзверы. «Калі ласка, увайдзіце.
  
  
  Вас чакае намеснік начальніка турмы Датта.
  
  
  Картэр запіхнуў раз'юшанага Гуптыла ўнутр, яго ўласны розум шалёна біўся, а шостае пачуццё было ў поўнай баявой гатоўнасці.
  
  
  Агляд грамадскай аховы здароўя ў турме Мулаг у 13:30?
  
  
  Картэр на гэта не паверыў.
  
  
  
  Трэці раздзел.
  
  
  
  Вашці Такоре не магла заснуць, але бессань была дабраславеньнем, за якое яна была яму вельмі ўдзячная. Апошнія семдзесят дзве гадзіны былі кашмарам наяве, які не падаваў ніякіх прыкмет канца, але куды горш былі бачання, якія пераследвалі яе, калі яна спала. Бо калі яна спала, ёй сніліся сны.
  
  
  Ёй сніўся Нараян, яе брат, і тое, як ён выглядаў, калі яна ў апошні раз бачыла яго ў задняй будцы ў клубе Бліб у Дэлі.
  
  
  За тры дні раней Вашці блукала па логавах, нырцах і трупах акругі Конат-Серкл у Дэлі ў пошуках Нараяна. Няўжо прайшло ўсяго тры дні? - падумала яна. З камеры без вокнаў у Мулагскай турме было цяжка сачыць за часам.
  
  
  Нараян быў дурнем, а калі ён быў п'яны, ён быў вялікім дурнем. У тую ноч у Дэлі ён быў моцна п'яны, па словах знаёмых, якія бачылі, як ён няўстойліва абыходзіў бары.
  
  
  Нараян ведаў сакрэт. А калі быў п'яны, Нараян казаў. Вашці ведала, што ён загаворыць сябе ў магілу, калі не будзе асцярожны. Па меры таго як ноч ішла да канца, яе пошукі станавіліся ўсё больш вар'яцкімі.
  
  
  Шырокая акруга была шумнай, шумнай і небяспечнай. Нават прастытуткі звычайна працавалі парамі для ўласнай абароны. Вашці шукала ў адзіноце. Ёй прыйшлося. Астатнія члены яе сям'і старанна працавалі; яны планавалі працу на працягу некалькіх месяцаў, і гэта была ноч, калі яны збіраліся яе здзейсніць.
  
  
  Вашці была стройнай прыгажуняй гадоў дваццаці пяці. Грыва бліскучых чорных валасоў, якія пераліваліся цёмна-сінімі водбліскамі, спускалася да паясніцы. Яе твар быў шырокім, у форме сэрца, вытанчанай формы, з цёмна-карымі вачыма і сакавітымі вуснамі. Яе неверагоднае цела з цяжкімі грудзьмі, вузкім станам і шырокімі сцёгнамі магло служыць узорам для адной з індуісцкіх багінь, чые пышныя формы рэльефна высечаныя на шматлікіх старажытных храмах.
  
  
  Але Вашці была вельмі сучаснай жанчынай. Яе заходні ўбор - аблягае футболка і вузкія джынсы - толькі падкрэсліваў яе правакацыйную форму. І не менш правакацыйным для легіёнаў мужчын, якія кішаць у акрузе, быў яе адзіночны статус без суправаджэння. Адзінокая жанчына ў раёне Круга была падобная да шлюхі!
  
  
  У любым выпадку, яна была сумленнай здабычай, прынамсі, так думалі маладыя людзі, якія ішлі за ёй.
  
  
  Але ў гэтай бяздомнай коткі былі тыгровыя кіпцюры - мясцовы аналог кастэт, натапыраных вострымі, як брытва, лёзамі кінжалаў. Страты, якія яны маглі нанесці адным ударам, былі велізарныя. Звычайна дастаткова было размахваць імі, каб адпудзіць усіх, акрамя самых настойлівых.
  
  
  Вашці ўжо выкарыстоўвала іх аднойчы ўвечары, калі нейкі смуродны п'яніца схапіў яе і штурхнуў да сцяны. Адзін праход кіпцюроў па абмацвальнай руцэ нанёс ёй пяць глыбокіх парэзаў.
  
  
  П'яны з хвіліну тупа глядзеў на сваю знявечаную руку, гледзячы, як яна сыходзіць крывёй. Боль, нарэшце, пракраўся ў яго замарынаваны мозг, і ён з выццём уцёк, які суправаджаецца насмешлівым смехам здзіўленых гледачоў.
  
  
  Рэзкая пстрычка яе запясці строс з кіпцюроў большую частку крыві. Астатняе яна выцерла хусткай, працягваючы пошукі. Мінула гадзіна, дзве, тры безвынікова.
  
  
  «Пшш! Вашці! »
  
  
  Вашці павярнулася, не бачачы, хто назваў яе імя.
  
  
  "Сюды", - паклікаў голас.
  
  
  Постаць стаяла ва ўтоеным дзвярным праёме, удалечыні ад струменя пешаходаў. Цень засланіў яго. Сціскаючы кіпцюры тыгра, Вашці падышла да яго.
  
  
  "Гэта я, Джасвант!"
  
  
  Джасвант была дробным ашуканцам, які глядзеў на яе. Вашці расслабілася, але зусім няшмат.
  
  
  «Чаму ты хаваешся ў дзвярах?» - Спытала яна яго.
  
  
  "Я не хачу, каб мяне бачылі якія размаўляюць з табой".
  
  
  "Чаму няма?"
  
  
  «Я толькі што прыйшла з кавярні Хамюн. Нараян там.
  
  
  "Хвала Госпаду! ~ Я ўсюды яго шукаў! "
  
  
  “Ну, ён там, добра. У яго ёсць што расказаць дзіўную гісторыю, і ён расказвае яе любому, хто купляе яму выпіўку, - сказаў Джасвант. «Тое, што ён расказвае, Вашці, я не хацеў чуць. Некаторыя рэчы занадта небяспечныя, каб ведаць іх. Табе лепш знайсці яго, перш чым гэта зробіць хто-небудзь іншы.
  
  
  Вашці сарвалася і пабегла. Калі яна дабралася да кафэ Хам'юн, яе брата не было. Калі яна выйшла з кафэ, вулічны хлапчук у лахманах пацягнуў яе за руку.
  
  
  “Скучыш. Такоры?” – павольна сказала знясіленае дзіця.
  
  
  "Хто ты? Чаго ты хочаш?" Нешта нервавала яе ў гэтай кучы анучаў і костак, якая сказала яе імя.
  
  
  "Нараян сказаў мне прыглядаць за табой", - сказаў ён.
  
  
  "Дзе ён?"
  
  
  "Ён чакае вас у Club Blib".
  
  
  «Я ніколі не чула пра гэтае месца», - сказаў Вашці.
  
  
  З пустымі вачыма дзіця проста глядзела на яе, пакуль яна не спытала: "Ну, а дзе гэта?"
  
  
  «Вуліца Айят».
  
  
  «Я ведаю вуліцу Айят. Тамака няма клуба.
  
  
  "Ідзі за мной", - сказаў хлопчык. "Я завязу цябе туды".
  
  
  Шумныя натоўпы, бары і дыскатэкі Connaught Circle неўзабаве засталіся далёка ззаду. Вуліца Айят была брудным тупіком, апошнім прыпынкам перад магілай для самых змучаных прастытутак і абпаленых наркаманаў. Яго ўбогія цагляныя будынкі хавалі невыказныя чалавечыя пакуты за сваімі абсыпаюцца фасадамі.
  
  
  Хлопчык зашоргаў у завулак. Каля яго ўвахода на кукішках сядзеў старажытны жабрак. Ад яго так моцна смярдзела, што Вашці адасобілася яго. Ён праігнараваў зламыснікаў. Ён быў так далёка, што, відаць, нават не падазраваў пра іх.
  
  
  Вашці спыніўся. "Вы ўпэўнены, што гэта патрэбнае месца?"
  
  
  Хлопчык паказаў на даўгаватую дзірку ў глухой цаглянай сцяне пасярод завулка. "Там унізе."
  
  
  Дзюра была лесвіцай, якая вядзе да дзвярэй склепа. Вашці абышла яго, узіраючыся ў цемру. Дзверы вылучаліся жоўтым святлом, якое прасочвалася праз дзвярны вушак. Знізу даносілася прыглушаная музыка. Калі яна падняла вочы, яе малады праваднік знік.
  
  
  Пасля некаторага вагання яна спусцілася па вузкай каменнай лесвіцы. У пад'ездзе пахла мачой. Вашці сціснула кіпцюры тыгра для заспакаення.
  
  
  Яе вольная рука пастукала ў дзверы. Яна стукала ў дзверы, пакуль яе маленькі кулачок не захварэў. Яна якраз павярнулася, каб пайсці, як у дзверы на ўзроўні вачэй адчыніўся невялікі квадратны люк. Вызірнула пара налітых крывёй, расфакусаваных вачэй.
  
  
  «Гэта Club Blib?» - Спытала Вашці. "Я павінен сустрэцца са сваім ..."
  
  
  Люк-вока закрыўся. Раззлаваная, Вашці пачала паднімацца па лесвіцы.
  
  
  Дзверы адчыніліся. Швейцар сказаў: "Гэта тут". Ён быў настолькі лядашчым, што быў падобны на хадзячы труп. Яго высахлая карычневая рука паклікала Вашці ўнутр.
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула і ўвайшла. Маленечкі пярэдні пакой пераходзіла ў шырокі склеп з нізкай столлю. Паветра было затхлым, а сцены пакрыты пылам.
  
  
  На падлозе пад трубай над галавой утварылася чорная лужына.
  
  
  Чатыры сталы з трыма крэсламі кожны займалі цэнтр пакоя. На крэслах не было людзей, акрамя аднаго за сталом злева ад Вашці. У ім сядзеў сутулы мужчына. Яго рукі былі скрыжаваны на стале, а галава ляжала на іх. Ён бесперапынна хроп.
  
  
  У задняй сцяны стаяла брудная стойка. Уздоўж яго верха стаялі старыя цёмна-карычневыя бутэлькі. Старажытны бакелітавы радыёпрымач
  
  
  стаяла побач з імі, крыніца музыкі, якую Вашці чула раней.
  
  
  Злева ад прылаўка вісела вышытая каралямі фіранка ля ўвахода ў вузкі калідор, асветлены чырвонай лямпачкай. Уздоўж правай сцяны выстраіўся шэраг драўляных будак. На першы погляд яны здаваліся незанятымі.
  
  
  Потым яна ўбачыла, што ў далёкай ад яе нехта быў. Кабінкі былі з высокімі спінкамі, таму яна магла бачыць толькі верхавіну чарнавалосай галавы.
  
  
  Яна азірнулася цераз плячо. Стары швейцар сядзеў на драўляным зэдліку і чытаў малітоўнік. На сярэдзіне яго носа ляжалі акуляры ў драцяной аправе. Ён трымаў кнігу абедзвюма рукамі, падносячы да цьмяных вачэй. Ён здаваўся дастаткова бяскрыўдным. Вашці рушыў наперад.
  
  
  Нараян сядзеў у апошняй кабінцы, застаўшыся лядоўням. Палёгка змянілася гневам у Вашці, палёгкай пры выяўленні яе брата і лютасцю з-за таго, што ён знаходзіўся ў такім ганебным становішчы.
  
  
  Ён сядзеў у куце, адвярнуўшыся ад яе. Ад яго пахла выпіўкай і таго горш. Вашці схапіла яго за плячо, каб добра страсянуць.
  
  
  «Нараян!»
  
  
  Яна тузанула яго да сябе. Супраціву не было. Ён быў бязвольны, як лялька. Яго кучаравая галава схілілася набок, агаляючы барвовы твар.
  
  
  Яго сляпыя вочы вытарашчаны, рот разяўлены, счарнелы язык высоўваецца.
  
  
  Глыбока ў яго шыі, амаль схаваны, была прылада пакарання - залаты шнур. Нараян быў задушаны да смерці.
  
  
  Вусны Вашці прыадчыніліся, але горла здавалася паралізаваным.
  
  
  Тоўстая жанчына з'явілася з-за прылаўка, дзе яна хавалася, і падкралася да Вашці. Яна рухалася з дзіўнай утоенасцю для аднаго з яе грубых целаў. Вашці не ведала, што яна там, пакуль не стала амаль запозна.
  
  
  Адчуўшы рух ззаду яе, Вашці пачала паварочвацца. Яна заўважыла, як на яе насоўваецца неверагодна тоўстая жанчына. Мускулістыя рукі заключылі Вашці ў зруйнавальныя мядзведжыя абдымкі.
  
  
  Тоўстая жанчына павярнула яе, перавярнуўшы крэсла. Мужчына, які храпіў ля стала, устаў. Ён быў высокім і худым, з сумнымі вачыма з цяжкімі павекамі і ўрослымі вусамі. Яго плечы трэсліся, і ён захрыпеў ад смеху. Потым у ягоных руках быў залаты шнур, і ён засмяяўся мацней.
  
  
  Жахлівыя рукі трымалі Вашці яшчэ мацней, і маладая жанчына не магла дыхаць у лёгкіх, каб крычаць.
  
  
  Швейцар адзначыў яго месца, закрыў свой малітоўнік і адклаў яго ў бок.
  
  
  Ён устаў з крэсла і павольна падышоў да іх.
  
  
  Худы мужчына з сумнымі вачыма гуляў з залатой вяроўкай, лашчачы яе.
  
  
  «Асцярожна, Прымала. Ты яе зламаеш. Ён не выглядаў занадта занепакоеным.
  
  
  «Я не зламаю яе. Я крыху сагну яе, - адказала тоўстая жанчына.
  
  
  «Нахілі яе наперад, каб я мог злучыць свой рухаў на яе маленькай шыі».
  
  
  Швейцар усё прыходзіў, але дабірацца да яго патрабавалася шмат часу.
  
  
  Мужчына з сумнымі вачыма заціснуў вяроўку ў кулаках. «Вось табе каралі, мой гадаванец, прыгожыя залатыя каралі...»
  
  
  Вашці падняла правую нагу і з усіх сіл стукнула высокім абцасам па ступні Прымалы, зламаўшы косці.
  
  
  Прымала закрычала. «Вашы зноў тупнула, рыпаючы пяткай, пакуль не пачула, як ламаюцца новыя косткі. Прымала закрычала яшчэ раз і аслабіла хватку.
  
  
  Вашці глыбока ўздыхнула і вырвалася з рук Прымалы. Мужчына з сумнымі вачыма схапіў яе.
  
  
  Нарэшце Вашці ўдалося пусціць у ход свае тыгровыя кіпцюры. Яна разанула, раздзіраючы горла Сумнымі вачыма. Мабыць, яна перарэзала галоўную артэрыю, бо раптоўна кроў была паўсюль, яркая чырвоная ўспышка ў гэтым старым цёмна-карычневым склепе.
  
  
  Сумныя вочы пляскалі рукамі па тым, што засталося ад яго горла, але ён не мог стрымаць кроў. Ён склаў калені і прысеў на падлогу.
  
  
  Вашці пабегла да дзвярэй. Швейцар паспрабаваў сыйсці з яе шляху. Яе кіпцюрастая рука стукнула яго па твары, разарваўшы левы яго бок. Са стогнам ён саслізнуў па сцяне і сеў на падлогу.
  
  
  Дзверы былі зачынены на завалу. Вашці адкінуў балты, але штанга аказалася заціснутай.
  
  
  Прымала набліжалася да яе. Стогн, рыдая, лаючыся, тоўстая жанчына клыпала па падлозе. Яна таксама рухалася даволі хутка, нягледзячы на ??боль.
  
  
  Вашці ўдарыла па перакладзіне прыкладам сваёй хваткі тыгровага кіпцюра. Яна ўдарыла яго паўтузіна разоў, перш чым ён адарваўся.
  
  
  Прымала была за некалькі крокаў ад яе. Вашці шпурнула цяжкую штангу ў ногі раззлаванай жанчыны, выбіўшы іх з-пад яе. Тоўстая жанчына з крыкам упала з крыкам.
  
  
  Вашці расчыніла дзверы і пабегла. Яна бегла, бегла і бегла ...
  
  
  Аж да Бенарэса і Мулага.
  
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  
  У адрозненне ад звычайных наведвальнікаў турмы Мулаг, Нік Картэр быў платным кліентам. Ахоўнікі не сталі абшукваць ні яго, ні Гупціла. Што было добра, паколькі Кілмайстар быў добра ўзброены.
  
  
  Картэр быў апрануты ў бэжавы спартовы пінжак трапічнага адцення, бледна-блакітную баваўняную кашулю, карычневыя штаны і карычневыя лоферы. Убор выглядаў суцэль прымальна
  
  
  калі ён упершыню выйшаў з самалёта з кандыцыянерам, які даставіў яго ў Індыю. Праз пяць хвілін, дзякуючы неверагоднай спякоце і вільготнасці перадмусоннага клімату, Картэр выглядаў так, быццам прыняў душ, не здымаючы адзення.
  
  
  Аднак яго куртка большая за дыктат моды. Ён хавала яго 9-міліметровы «Люгер», схаваны пад левай падпахай, і яго штылет, шчыльна прылеглы да ножнаў на правым перадплеччы. Яму падкінулі яшчэ некалькі сюрпрызаў.
  
  
  Намеснік наглядчыка Датта прыняў Картэра і Гупціла ў кабінеце адсутнага наглядчыка, які Датта заняў падчас гэтай начной змены. Датта быў квадратным тварам сярэдняга ўзросту з даволі пацешнымі вусамі, падобнымі на зубную шчотку.
  
  
  У ім было нешта дакучліва знаёмае, хоць Картэр ніколі з ім раней не сустракаўся. Затым на долю секунды Картэр зразумеў, што Датта мае звышнатуральнае падабенства з выявай Гітлера Чарлі Чаплінам у яго фільме 1940 года "Вялікі дыктатар". Ён агледзеў пакой, каб не ўсміхнуцца.
  
  
  У адміністрацыйным офісе панавала радасная блытаніна. Своеасаблівае збавенне ад якая душыць спякоты забяспечыў велізарны потолочный вентылятар. Кожную незамацаваную паперу, тэчку і дакумент у пакоі трэба было абцяжарыць, каб іх не разнесла ветрам.
  
  
  Гуптыл выступіў з прадстаўленнем, апісаўшы Дату як «патрыятычнага адміністратара, які быў дастаткова добры, каб дапамагчы нам у гэтым далікатным пытанні». З ветлівасці ў адносінах да Картэра і ў знак прызнання таго, што хабары былі далярамі AX, размова вялася на англійскай мове.
  
  
  На стале ляжала дасье Вашці Такоры. Дата параіўся з ім.
  
  
  Ён разгледзеў абвінавачанні. «Палонніца была затрыманая, калі яна мацала ў кішэні бамбейскага паломніка ў наш святы горад. Пры затрыманні супраціўлялася, падбіла вока аднаго з афіцэраў, якія яго арыштоўвалі. Калі, нарэшце, яе схапілі, яна паспрабавала справакаваць натоўп разявак, каб перашкодзіць паліцыянтам адвесці яе. Мабыць, яна была занадта пераканаўчая. Натоўп стаў буйным і не адступаўся, пакуль афіцэры не агалілі зброю».
  
  
  Дата зачыніў тэчку. «Вы разумееце, што гэта сур'ёзныя абвінавачанні. Мы тут, у Варанасі, не паблажліва ставімся да тых, хто абкрадвае пілігрымаў. Супраціў арышту і распальванне беспарадкаў таксама з'яўляюцца найбольш сур'ёзнымі абвінавачваннямі».
  
  
  Намеснік начальніка турмы Дата ўхмыльнуўся. «Аднак г-н Гу Чарві пераканаў мяне, што ў гэтай справе ёсць змякчальныя акалічнасці».
  
  
  Спатрэбілася нямала пераканаўчых доказаў. Купля свабоды Вашці Такоры каштавала значна больш, чым прыгаршча рупій. Гуптыл быў шчаслівы, што ўзаемны абмен інфармацыяй паміж рознымі паліцыянтамі юрысдыкцыямі знаходзіліся ў прымітыўным стане. Калі б намеснік начальніка турмы Датта ведаў пра паліцэйскае дасье Вашці ў Дэлі, цана сапраўды ўзляцела б.
  
  
  Намеснік начальніка турмы Дата прачысціў горла. «А зараз, я ўпэўнены, вы, джэнтльмены, хацелі б прыняць зняволеную і адправіцца ў дарогу. Такім чынам, калі б мы маглі проста завяршыць справу..."
  
  
  «Вядома», - сказаў Гупціл і перадаў намесніку начальніка турмы Датэ выпуклы манільскі канверт.
  
  
  «Прашу вас не думаць, што я кідаю цень на вашыя сумленныя адносіны, але я павінен злічыць грошы», - сказаў Датта. «У рэшце рэшт, калі іх акажацца менш за нейкую памылку, я наўрад ці змагу пазней звярнуцца да вас за недаплачанай сумай».
  
  
  «Без крыўд, - сказаў Картэр. «Але, як вы адзначылі, мы спяшаемся. Мы былі б удзячныя, калі б вы маглі паскорыць наш ад'езд, а пакуль прывезлі сюды зняволенага.
  
  
  "Безумоўна." Дата актываваў настольны інтэркам і раўнуў у яго, але абсталяванне не зарабіла імгненна, і ён не мог звязацца са сваім вонкавым офісам. Ён з усяе сілы закрычаў, звяртаючыся да свайго падначаленага.
  
  
  Яго памагаты адчыніў дзверы і прасунуў галаву ва ўнутраны кабінет. Дата загадаў яму прывесці да іх Вашці Такоры.
  
  
  "Неадкладна, сэр".
  
  
  Дата працягнуў лічыць грошы. Вядома, усё было там; Гупціл Гучарві ведаў, што лепш не абараняць намесніка начальніка турмы ў сценах ягонай турмы.
  
  
  Пераканаўшыся, што ён цалкам валодае ўзгодненай сумай, Датта ўсміхнуўся. Але яго добры настрой выпарылася, калі яго памагаты вярнуўся адзін.
  
  
  "Дзе зняволеная?" - Нахмурыўшыся, спытаў Датта.
  
  
  «Яна ў лазарэце», - адказаў ад'ютант.
  
  
  "Навошта? Яна хворая?"
  
  
  «Яе аглядае лекар. На наяўнасць прыкмет халеры», - дадаў памочнік.
  
  
  "Які доктар?" - Запатрабаваў адказу Датта. "Наш чалавек пайшоў дадому а дзевятай гадзіне".
  
  
  «Урач з бюро па барацьбе з хваробамі гарадскога ўпраўлення аховы здароўя. Ён толькі што прыехаў».
  
  
  «О так, зараз я ўспомніў», - сказаў Датта. «Наглядчык сёе-тое згадаў аб прыездзе лекара. Але гэты вязень не хворы. Ён здаровая як бык, як я яе нядаўна бачыў.
  
  
  Падначалены паціснуў плячыма. "Урач спытаўся ў яе па імені". Адчуўшы напругу ў пакоі, памагаты хутка атуліўся. «Начальнік параіў мне цалкам супрацоўнічаць з урачом. Я не
  
  
  думаю, ты хацеў, каб гэта цябе непакоіла”.
  
  
  Картэр ужо ўстаў з крэсла. "Дзе лазарэт?"
  
  
  "У гэтым крыле", - сказаў Датта.
  
  
  «Мы вельмі спяшаемся, - сказаў Картэр.
  
  
  "Вы падазраяце нядобрае?"
  
  
  "Можа быць, калі мы не будзем рухацца хутка".
  
  
  "Адзін момант, калі ласка." Дата адкрыў ніжнюю скрыню стала і дастаў рэвальвер "магнум" 44 калібра з васьміцалевым ствалом. Ён быў настолькі вялікім, што пісталет, які Гупціл забраў у Шахіда, выглядаў як дзіцячая цацка.
  
  
  Калі ён убачыў пісталет, падначалены пераключыўся на падвышаную перадачу. Ён выскачыў з офіса і сабраў некалькіх ахоўнікаў.
  
  
  Намеснік начальніка турмы Датта выйшаў з-за стала з пісталетам у руцэ і пайшоў наперадзе. Гуптыл Гучарві ў думках ударыў сябе тузін разоў за перадачу наяўных грошай, перш чым пераканацца, што «тавар» цэлы. Што б ні здарылася з Вашці Такоры, намеснік начальніка турмы Датта ніколі не верне грошы.
  
  
  Дата, Картэр, Гуптыл, памочнік Даты і трое ахоўнікаў рынуліся па доўгім напаўцёмным калідоры. Ахоўнікі не ведалі, што адбываецца, але калі яны ўбачылі пісталет Даты, яны выцягнулі свае. Картэр страшэнна спадзяваўся, што ніхто не стане шчаслівы націснуць на курок.
  
  
  Беглыя звярнулі за кут і пайшлі па іншым, больш кароткім калідоры. У яго канцы размяшчаўся шпіталь з зачыненымі дзвярыма. Верхняя палова дзвярэй была зроблена з напаўпразрыстага матавага шкла, што не дазваляла ім зазіраць унутр пакоя.
  
  
  Дата паспрабаваў адкрыць дзвярную ручку. Дзверы былі зачынены.
  
  
  «Узламаць!» - крыкнуў ён ахоўнікам.
  
  
  Але ён быў такі ўсхваляваны, што сам выканаў каманду. Ён разбіў ствол пісталета аб шкло. Шкло трэснула, але не разбілася, што яшчэ больш раззлавала Датту.
  
  
  З іншага боку дзвярэй раздаўся здушаны крык.
  
  
  Як люты бык, Дата зноў узмахнуў пісталетам, як дубінай. Гэта зрабіла справу. Шкло разляцелася, на падлогу лазарэта пасыпаліся аскепкі крышталяў.
  
  
  Дата залез унутр, адамкнуў дзверы і расчыніў яе нагой. Але першым увайшоў Нік Картэр. Яго сустрэла дзіўная карціна. Гратэскава тоўстая медсястра, правая нага якой была ў гіпсавай павязцы, дужалася са зняволенай, якая трымала яе ззаду.
  
  
  Выдатная палонніца змагалася з усіх сіл, але яна была бездапаможная ў абдымках вялізнай жанчыны. Худы мужчына з кіслым тварам у белым халаце трывожна танчыў вакол жанчын, трымаючы шпрыц для падскурных ін'екцый, паклаўшы вялікі палец на поршань.
  
  
  Картэр не ведаў, хто была гэтая вялізная жанчына ці мужчына са шпрыцом, але ён быў абсалютна ўпэўнены, што яны не маюць ніякага дачынення да гарадскога бюро па кантролі за захворваннямі.
  
  
  Прымала - бо гэта была яна ва ўніформе медсястры - адной рукой заціснула ніжнюю палову асобы Вашці, заціснула нос і прыкрыла рот. Іншы рукой яна абняла левае запясце Вашці, працягваючы руку вонкі, агаляючы ўнутраную частку перадплечча для іголкі мужчыны.
  
  
  Перад тым як прыступіць да справы, Картэр крыкнуў на сваім абмежаваным хіндустані: «Не страляйце! Вы заб'яце дзяўчыну! "Менш за ўсё ён хацеў, апынуцца пасярэдзіне, калі Датта і ахоўнікі пачнуць страляць. Ён проста спадзяваўся, што ахоўнікі зразумелі яго акцэнт.
  
  
  Хударлявы мужчына адпусціў шпрыц і пачаў хапацца за пісталет у кішэні. Ён усё яшчэ шукаў яго, калі Картэр падышоў да яго. "Забі яе!" - крыкнуў мужчына тоўстай жанчыне.
  
  
  А потым Картэр схапіў яго.
  
  
  Мужчына заўважыў расплывісты рэзкі рух - удар Картэра раскрытай рукой.
  
  
  Рабро рукі Кілмайстра перарэзала яму горла.
  
  
  У гэты момант мужчына перастаў быць актыўным удзельнікам гульні. Ён адхіснуўся, задыхаючыся і задыхаючыся, урэзаўшыся ў сцяну. Ён упаў без прытомнасці.
  
  
  Прымала змяніла тактыку. План складаўся ў тым, каб высекчы Вашці уколам транквілізатара, пагрузіць яе на каталку і вывесці з турмы пад маркай таго, што яна вельмі заразная. Гаспадары Прымалы хацелі, каб Вашці была жывой.
  
  
  Паколькі заўчаснае адкрыццё разбурыла гэты план, Прымала вырашыла скарыстацца другім варыянтам, а менавіта забіць Вашці. Валодаючы велізарнай сілай, Прымала магла зламаць шыю гэтак жа лёгка, як зламаць хлебную палачку. Ён вырашыў зрабіць менавіта гэта.
  
  
  Вашці спрабавала стукнуць Прималу па хворай назе, але тоўстая жанчына была да гэтага гатова. Яна падняла Вашці так, каб яе ногі былі адарваныя ад падлогі.
  
  
  Вашці не магла не прыстасавацца. Так як яна не магла штурхнуць нагой, яна зрабіла наступны крок. Яна ўпялася зубамі ў руку, якой Прымала заціснула ёй рот, і ўкусіла пальцы так моцна, як толькі магла, упіваючыся зубамі ў косці.
  
  
  Картэр падышоў да якія змагаюцца жанчынам, велізарная з якіх крычала ад болю. Ён схапіў Прымалу за руку, каб прымяніць караючы прыём падпарадкавання. Тэхніка стрымлівання патрабавала, каб ён сагнуў яе руку за спіну, а затым ужыў максімальнае намаганне. Але колькі б сілы ён ні прыклаў, ён не мог ссунуць яе руку. Жанчына была складзена як бык, і яе агонія не паменшыла яе сілы.
  
  
  Аднак Кілмайстар ведаў, як супрацьстаяць грубай сіле. Ён рушыў ззаду Прымалы і нанёс магутны ўдар правай у яе патыліцу. Яго кулак урэзаўся ў яе патылічную выпукласць, той нервовы вузел, дзе задняя частка чэрапа злучаецца з шыяй. Гэта быў разбуральны ўдар, які мог накаўтаваць ці нават забіць суперніка пры правільным ужыванні.
  
  
  Гэты ўдар быў нанесены правільна. Калі яго суставы злучыліся, раздаўся рэзкі бавоўна. Прымала была ашаломленая, але не выйшла са строю.
  
  
  Тым не менш, удар прымусіў яе вызваліць Вашці. Вашці аслабіла бульдожаю хватку на руцэ, якую тая кусала, і выслізнула на волю, пабегшы ў іншы канец пакоя.
  
  
  Прымала павярнулася да Картэра. Ён быў уражаны; гэтая вар'яцкая тоўстая жанчына была сілай прыроды. Ён ударыў яе ўдарам, які прыкончыў бы большасць мужчын, але яна вярталася за іншым.
  
  
  Дата крыкнуў сваім людзям. «Не стойце, ідыёты! Спыні гэтую жанчыну! "
  
  
  Ахоўнікі пусцілі ў ход свае дубінкі, ударыўшы Прымалу ззаду. Пакуль яна адбівалася ад іх, Картэр скарыстаўся магчымасцю, каб абысці яе.
  
  
  Траўміраваная ступня Прымалы зрабіла яе інвалідам. Яна пачала падаць пад дажджом зруйнавальных удараў. Увайшоў ахоўнік з паднятай дубінкай, каб нанесці ўдар. Прымала схапіла яго за руку і пацягнула наперад. Ахоўнік загарлапаніў, калі яго ногі адарваліся ад падлогі. Прымала ўзяла ахоўніка пад яго стан і разагнула ногі.
  
  
  Раптам вартаўнік перакінуўся праз яе спіну і пачаў круціцца ў паветры, задыхаючыся ад кручэння. Нага ў гіпсе, укушаная, крывацечная рука, разбуральныя ўдары, якія яна ўжо атрымала, - усё гэта было адхілена Прымалай, якая цяпер была ў лютасці берсерка.
  
  
  Нага ахоўніка, які круціцца, ударыла памочніка Даты ў сківіцу, і той быў адкінуты назад у каляску з інструментамі. Ён упаў на яе, ачысціўшы ад інструментаў, бутэлек, флаконаў і іншых медыцынскіх прылад. Колавая каляска імчалася па пакоі, неахвотна кіраваная напаўпрытомным падпарадкаваным Даты.
  
  
  Ахоўнік, які ўсё яшчэ стаяў абедзвюма нагамі на падлозе, паспрабаваў новую тактыку. Замест таго каб біць дубінкай дубінкай, ён трымаў яе абедзвюма рукамі і ткнуў у Прымалу. Шматабяцальная ідэя, якая магла б аказацца эфектыўнай, калі б Прымала не кінула на яго іншага ахоўніка. Гэтыя двое ўпалі, стогн, пераплятаючыся з рук і ног, выглядаючы як нейкае экзатычнае шматграннае індуісцкае бажаство.
  
  
  На імгненне Прымала здавалася пераможнай, затым рулю пісталета намесніка начальніка турмы Даты стукнула яе па патыліцы. Даце ўдалося адстаць ад яе, пакуль яна была занята іншымі. Яна пахіснулася, вочы яе закаціліся. Дата не рызыкнуў. Ён ударыў яе другі раз, мацней, і Прымала стукнулася аб падлогу з глухім стукам, ад якога закалаціўся будынак. Датта быў вельмі задаволены сабой, але не настолькі шчаслівы, што страціў з-пад увагі цяпер ужо які знаходзіўся ў прытомнасці «доктара», паўзучага на карачках да дзвярэй.
  
  
  Вашці сама рухалася туды, калі Нік Картэр схапіў яе за локаць. Вашці павярнуўся і паглядзеў на лепшага агента AXE. Ёй спадабалася тое, што яна ўбачыла.
  
  
  У незнаёмца быў крыху пабіты, але ўсё ж прыгожы твар, і хоць ён моцна трымаў яе, не прычыніўшы ёй шкоды, у яго вачах было нешта цвёрдае, намёк на жорсткасць і больш, чым лёгкая небяспека. А потым Нік Картэр усміхнуўся ёй, і Вашці раздумалася аб уцёках.
  
  
  Вейкі трапяталі, вусны прыадчыніліся, Вашці страціла прытомнасць - ці яна прыкінулася. Яе схапіла пара моцных рук, адна трымала яе за спіну, а другая - пад калені. Яна ўздыхнула, паклаўшы галаву яму на грудзі. Гупціў ухмыльнуўся. Зачараванне Картэра ніколі не падводзіла; нават у самых нечаканых абставінах.
  
  
  Тым часам намеснік начальніка турмы Датта спыніў прасоўванне худога чалавека да дзвярэй, прыціснуўшы рулю пісталета да яго патыліцы.
  
  
  У поле зроку з'явілася новая група ахоўнікаў.
  
  
  «Не хвалюйцеся, - абвясціў намеснік начальніка турмы Датта. "Усё пад кантролем!"
  
  
  Прымала курчылася на падлозе, спрабуючы падняцца са становішча лежачы.
  
  
  «Арыштуйце гэтую жанчыну!» - Скамандаваў Датта. «Закаваць яе ў кайданы і не рызыкаваць! Зрабі іх удвая мацнейшымі! »
  
  
  Ахоўнік, якога збіў іншы ахоўнік, пакруціў галавой, спрабуючы ачысціць яго. Ён папярэдзіў падмацаванне: «Будзьце асцярожныя! Яна моцная, як буйвал! "
  
  
  Прымала знікла з поля зроку, калі яе акружылі ахоўнікі, усе з якіх спаборнічалі, каб прадэманстраваць сваю стараннасць.
  
  
  Хтосьці працягнуў руку ахоўніку, які ляцеў на самалёце на спіне Прымалы. Колер яго твару быў бледна-жоўтым. Ён хіснуўся да ракавіны, і яго вырвала.
  
  
  Рукі дапамогі дапамаглі памочніку Даты. На яго сківіцы ў тым месцы, дзе яго ўдарылі нагой, утварыўся вялікі сіняк. - Мая сківіца, - прахрыпеў ён скажоным голасам. "Я думаю, яна зламаная".
  
  
  "Што нам з ім рабіць?" - Спытаў Датта ахоўнік.
  
  
  «Адвядзіце яго ў шпіталь», - пачаў было Датта, калі зразумеў, што яны ў шпіталі. Месца было ў бязладзіцы. «Адвядзі яго да майго офісу.
  
  
  Мы пашлем за лекарам.
  
  
  Мужчына з кіслым тварам, прысеўшы на падлогу на карачках, сказаў: "Я лекар".
  
  
  Дата ўсміхнуўся. „Вядома ж. А зараз выкажам здагадку, што вы скажаце мне, хто вы і ў чым ваша маленькая гульня».
  
  
  Мужчына змоўк.
  
  
  "О, дык ты не будзеш казаць, а?" - сказаў Дата. "Паглядзім, ці зможам мы пераканаць вас быць больш адчыненымі!"
  
  
  «Лепш парайцеся са сваім начальнікам, перш чым рабіць тое, пра што вы пашкадуеце», - адрэзаў мужчына ў халаце лекара.
  
  
  "Што гэта павінна азначаць?"
  
  
  «Значыць, табе лепш крыху пагаварыць з наглядчыкам», - сказаў худы мужчына. "Гэта ўсё, што я збіраюся сказаць".
  
  
  «Кіньце яго ў камеру!» - загадаў Датта. "Але, эм, не рабі нічога іншага, пакуль не атрымаеш загад ад мяне".
  
  
  "Так, сэр", - сказаў ахоўнік.
  
  
  Картэр пачаў стамляцца трымаць Вашці, і стаў апускаць яе.
  
  
  Вашці здзівіла яго, спытаўшы па-ангельску: "Хіба табе не падабаецца трымаць мяне?"
  
  
  "У любы іншы час было б прыемна", - сказаў Картэр. «Але гэта бізнэс. Вы хочаце прыбрацца адсюль, ці не так? "
  
  
  Сапраўды, яна гэта зрабіла. Картэр паставіў яе. Вызваліўшыся, Вашці здолела пацерціся аб яго добра мускулісты тулава. Выгіб яе сцягна закрануў яго пахвіну. Картэр адчуў лёгкі рух, але схаваў усмешку.
  
  
  Група ахоўнікаў застагнала ад напружання, прымушаючы Прималу падняцца на ногі. Яе і яе партнёра пацягнулі ў турму.
  
  
  Дата захоўваў маўчанне і задуменнасць з таго часу, як фальшывы доктар выказаўся аб праверцы ў наглядчыка. Кілмайстар не хацеў, каб ён занадта шмат думаў.
  
  
  «Віншую!» - сказаў Картэр. "Ты станеш героем, калі стане вядома аб тым, як ты ў адзіночку захапіў гэтую банду".
  
  
  "Але хто яны?" - Спытаў Датта.
  
  
  Картэр панізіў голас, каб яго мог чуць толькі Датта. "Калі я магу задаць вам асабістае пытанне, намеснік, хто-небудзь з гэтых персанажаў заключыў з вамі якія-небудзь фінансавыя дамоўленасці?"
  
  
  "Яны дакладна гэта не зрабілі!"
  
  
  "Іншымі словамі, яны спрабавалі паставіць вас у няёмкае становішча, пацягнуўшы аднаго з вашых падапечных, нават не маючы прыстойнасці узнагародзіць вас, як гэта зрабіў я".
  
  
  "Свінні!" Абурэнне Даты было шчырым. Сама думка аб тым, што ў турме была заключана прыватная здзелка без яго ўдзелу ў ім, сапраўды прыводзіла ў лютасць.
  
  
  Картэр працягнуў. "Ці не здзівіцца наглядчык, калі даведаецца, што вы злавілі банду з доказамі злачынства і трымаеце яе пад замкам?"
  
  
  "Я скажу, што ён будзе!"
  
  
  «Ты будзеш героем. Магчыма, ты нават будзеш у чарзе на павышэньне».
  
  
  "Адзінае начальства трэба маёй - гэта наглядчык", - сказаў Датта.
  
  
  "Ці трэба мне сказаць больш?" Картэр усміхнуўся і адказаў на сваё пытанне. «О так, ёсць яшчэ сёе-тое. У машыне хуткай дапамогі двое мужчын. Калі я не памыляюся, яны ўдзельнічаюць у гэтай справе. Калі вы будзеце дзейнічаць хутка, вы зможаце іх поўнасцю знішчыць! »
  
  
  "Я ім пакажу!" Дата пакляўся скрозь зубы. "Свіння!" - крыкнуў ён зноў і ірвануў прэч. Картэр узяў Вашці за руку і рушыў услед за ім. Ён не толькі не збіраўся выпускаць яе з поля зроку, але і не збіраўся выпускаць яе са сваёй дасяжнасці. Ён не ведаў, што яна бачыла, але ён амаль страціў яе і не збіраўся дазваляць гэтаму паўтарыцца.
  
  
  Дата даручыў ахову сабраць больш сваіх калег. Намеснік начальніка турмы адамкнуў у кабінеце начальніка вялікую драўляную насценную шафу. Ён быў запоўнены зброяй, вінтоўкамі, драбавіком і вялікай колькасцю боепрыпасаў. З'явіліся новыя ахоўнікі, і Датта раздаў ім зброю. Затым ён палез у заднюю частку шафы і выцягнуў свой асабісты пісталет-кулямёт. Ён уставіў у ствольную каробку барабан на сто патронаў.
  
  
  Ахоўнік размаўляў па тэлефоне, перадаючы слова стражнікам брамы і вежы. Ён павесіў трубку, паведаміўшы: "Яны гатовыя і чакаюць, калі вы падасце сігнал, сэр!"
  
  
  - Добра, я падам сігнал, - прамармытаў Датта. «Выконвайце за мной, мужчыны!»
  
  
  "Добра, калі мы далучымся да шоу?" - сказаў Картэр.
  
  
  «Толькі не замінай».
  
  
  "Не будзем", - урачыста сказаў Картэр.
  
  
  У хваляванні забылася сакрушальная начная спёка. Дата вёў атрад, трымаючы свой пісталет-кулямёт, бегаючы па калідоры, яго ногі гойдаліся, як поршні. Атрад ахоўнікаў паспяшаўся за ім, стараючыся не адставаць.
  
  
  Картэр, Вашці і Гуптыл пайшлі за імі. Картэр не планаваў выступаць перад мясцовай версіяй Keystone Kops, улічваючы ўсю агнявую моц, якую яны трымалі так няёмка і нядбайна. Ён усё яшчэ трымаў Вашці за руку, і яна, падобна, не пярэчыла.
  
  
  Нават звычайна флегматычны Гуптыл быў захоплены хваляваннем. "Што ноччу!
  
  
  "Так, і гэта яшчэ не канец", - нагадаў яму Картэр.
  
  
  Двое мужчын у машыне хуткай дапамогі палілі і спрабавалі не заснуць, калі намеснік начальніка турмы Датта і яго войскі вылецелі за дзверы і выстраіліся ў лінію агню, якая ахоплівае ўвесь двор. На вежах-двайнятах, запаліліся магутныя пражэктары,
  
  
  асвятляючы двор, як здымачную пляцоўку.
  
  
  Даце не патрэбен быў рупар. Ён зароў: «Выходзьце з паднятымі рукамі!»
  
  
  У той жа час ён задзейнічаў сваю зброю і скінуў засцерагальнік.
  
  
  Кіроўца хуткай дапамогі уключыў перадачу і націснуў на педаль газу.
  
  
  Машына хуткай дапамогі была прыпаркаваная насупраць турмы. Вадзіцель уключыў задні ход, разлічваючы, што ён ударыць машыну задам наперад у вароты і праб'е іх.
  
  
  Ён так і не зрабіў гэтага.
  
  
  Дата не загадаў сваім людзям адкрываць агонь. Ён націснуў на спускавы кручок пісталета-кулямёта, зрабіўшы доўгую чаргу. Яго людзі таксама пачалі страляць.
  
  
  Картэр, Вашці і Гупціл схаваліся за дзвярыма турмы. Вашці прыціснулася да Картэра, кажучы: «Я так напалохана! Калі ласка, абдымі мяне! »
  
  
  Картэр не цалкам ёй паверыў, але ўсё роўна прыціснуў да сябе.
  
  
  Вішчалі шыны, хуткая дапамога рванула назад, шалёна тузаючыся. Ахоўнікі не былі лепшымі стрэлкамі ў свеце, але прамахнуцца ў гэтым зачыненым двары было складана. "Хуткая дапамога" была прабіта дзясяткамі куль.
  
  
  Пісталет-кулямёт быў па-чартоўску добры, але намесніка начальніка турмы гэта не спыніла. Дата стаяў, расставіўшы ногі, і змагаўся з аддачай адбойнага малатка, калі ён выпускаў кулі.
  
  
  Людзі ў машыне хуткай дапамогі, верагодна, ужо былі мёртвыя, але машына працягвала рух назад, пакуль не ўрэзалася ў вароты. Задняя частка машыны хуткай дапамогі змялася, як гармонік, але жалезныя краты трымаліся.
  
  
  Дата працягваў абстрэльваць машыну хуткай дапамогі, і ахоўнікі прытрымліваліся яго прыкладу. Даце шчыра хацелася, каб ён страляў у наглядчыка.
  
  
  Хлопцу можа быць жудасна моташна быць другім бананам, чалавекам нумар два, асабліва калі яго начальнік выключае яго са здзелак з прыбыткам.
  
  
  Агонь дасягнуў бензабака. «Хуткая дапамога» выбухнула, ахопленая распаленым дабяла вогненным шарам.
  
  
  "Жах!" - усклікнуў Гупціл.
  
  
  Картэр даў яму некалькі парад. «Наступны раз не звязвайся з памочнікамі. Купіце боса».
  
  
  
  Пятая глава.
  
  
  
  Шэсць гадзін і 459 міль праз Картэр схаваў Вашці Такоры ў канспіратыўным доме ў прыгарадзе Нью-Дэлі. Прыкрыццё, якое было вядома мясцовым жыхарам, заключалася ў тым, што аб'ект абслугоўваецца адным з буйных шматнацыянальных кангламератаў для выкарыстання прыезджымі кіраўнікамі высокага ўзроўню. Насамрэч ён належаў AX і кіраваўся дасведчаным аператыўнікам Пітам Барнс.
  
  
  У ЦРУ былі шырокія аб'екты, аналагічныя таму, што было ў гэтым раёне, але Картэр трымаўся ад іх далей. Кампанія страціла цэлы філіял сваёй сеткі, калі зніклі іх людзі. Прытрымліваючыся бязлітаснай логіцы, Картэр павінен быў зыходзіць з таго, што прычыненне было страчана кожным з іх сховішчаў, палявых агентаў, кантактаў і таемных агентаў.
  
  
  Картэр знаходзіўся ў спальні на другім паверсе. Вашці была ў суседняй ваннай і асвяжалася. Гуптыл Гучар'і быў заняты справамі па горадзе, спрабуючы заключыць здзелку, каб вызваліць астатнюю частку клана Такоры ад пераследу мясцовых улад. Піт Барнс быў унізе ў кабіне аховы, кіруючы пультам кіравання, які быў мозгам складанай электроннай апаратуры, якая кантралюе тэрыторыю прытулку, васьміфутавую сцяну, якая атачае яго, і ўсе шляхі доступу.
  
  
  У комплексе быў уласны генератар, які бараніў абсталяванне для відэаназірання ад асляплення з-за адключэння электраэнергіі. У бяспечнай хаце быў кандыцыянер. Кандыцыянеры працавалі на поўную магутнасць, а тэмпература ў памяшканні была каля сярэдзіны васьмідзесятых. Улічваючы, што на вуліцы было на трыццаць градусаў гарачэй і рабілася ўсё горш, гэта было нядрэнна.
  
  
  Картэр зняў куртку. Яна была прасякнута потым. Ён сумняваўся, што найлепшая хімчыстка ў свеце зможа вярнуць яе да жыцця. Ён павесіў яго на вешалку, павесіў на дзвярны вушак, затым падышоў да зручнага крэсла і сеў, думаючы зараз аб Вільгельміне. 9-міліметровы Luger пад яго мышкай быў класічным прадметам калекцыянавання да Другой сусветнай вайны. Картэр перыядычна перааснашчаў сваю зброю з сямідзесяцігадовым нямецка-амерыканскім збройнікам з Мілўокі, майстрам гэтага мастацтва, чараўніком, маэстра. І тэхнікі AX рамантавалі яе, калі гэта было неабходна. У выніку Вільгельміна сёння была ў лепшай форме, чым калі была ўпершыню створана.
  
  
  Картэр выцягнуў пісталет з кабуры, заўважыўшы, што змоклая скура не хацела адпускаць пісталет. Гэта магло дастаткова запаволіць яго выманне, каб быць забітым.
  
  
  Ён падняў Вільгельміну, вывучаючы зброю. Гэта была нейкая гульня са святлом, ці на варанёнай паверхні з'явіліся новыя драпіны? Ён не мог сказаць напэўна. Шторы былі зашморгнены, у пакоі было цёмна, і ён не збіраўся ўключаць лямпы. «Ад гэтага праклятае месца стане толькі гарачэй», - стомлена падумаў ён.
  
  
  Чысціня ў прытулак давала задавальненне, а адносная прахалода кандыцыянераў - проста рай. Але выгляд вялікай ружовай лятучай мышы
  
  
  даставіў велізарнае задавальненне былой зняволенай Вашці Такоры.
  
  
  Вашці прачыніла дзверы ваннай, выглянула ў яе і ўбачыла Картэра, які сядзіць у крэсле каля акна і церабіць пісталет. Яна прачыніла дзверы, каб пераканацца, што яна не зачынена. А затым, паколькі яна была малка-сансі, а яе бізнэс - крадзеж, яна агледзела адзінае акно ваннай.
  
  
  Высока на сцяне ён уяўляў сабой доўгі тонкі прастакутнік з тоўстага шкла, зняволены ў сталёвую раму. Унутры шкла была сетка з тонкіх сярэбраных дратоў, тонкіх, як каціныя вусы. Як і ўсё астатняе шыба ў доме, гэтае шкло было небіткім і куленепрабівальным. І калі камусьці нейкім чынам атрымоўвалася разбіць шкло, гэтыя тонкія, як валасы, правады датчыка выклікалі чырвоны сігнал трывогі на кансолі кіравання.
  
  
  Калі Вашці ўбачыла, што ёй нельга выбрацца з акна, яна выкінула гэта з галавы. Нават калі б яна магла, яна яшчэ не думала, што сыдзе. Пакуль яна была тут, у бяспечным доме было шмат забаў. Яна падумала пра мужчыну, які сядзіць у суседнім пакоі, і ўсміхнулася.
  
  
  Думка аб Картэры нагадала ёй, што ёй трэба сёе-тое ачысціць; яна хацела зрабіць сябе максімальна прывабнай, панадлівай.
  
  
  Яна сцягнула брудную турэмную вопратку, яе плоць скурчылася ад грубай тканіны. Зняўшы іх, сама думка аб тым, што яна насіла гэтыя анучы тры дні, прымусіла яе здрыгануцца. Трымаючы іх на адлегласці выцягнутай рукі, яна кінула іх у смеццевы кошык пад ракавінай. Яна спадзявалася, што нехта выцягне іх і спаліць.
  
  
  Пасля яе знаходжання ў турме бездакорны ванны пакой здаваўся раскошным, як палац махараджы. Вашці захаплялася святлом, прасторай, пліткай і фарфорам, зіхатлівымі свяцільнямі з нержавеючай сталі, сцяной люстэркаў.
  
  
  Перш за ўсё на парадку дня было вычысціць турэмны смурод і бруд з яе часу.
  
  
  Яна ўключыла душ настолькі горача і моцна, наколькі магла. Стоячы пад пеністымі пырскамі, яна абцірала сябе вялікай вяхоткай.
  
  
  Яна не спынялася, пакуль яе скура не стала ружаватай. Усё яе цела паколвала, і яна адчувала сябе выдатна.
  
  
  Калі яна перастала прымаць душ, яна напоўніла ванну гарачай вадой. У сховішчы часта бывалі жанчыны, таму на паліцах было мноства соляў для ваннаў, алеяў для цела, крэмаў, ласьёнаў і якія ўвільгатняюць сродкаў. Нават духмяная пена для ванны, якую Вашці наліла ў ванну.
  
  
  Душ быў ачышчальным, але ванна была пачуццёвым перажываннем. Радасна ўздыхнуўшы, Вашці апусцілася ў ванну і адмокла. Яна ляжала з заплюшчанымі вачыма і гадала, што яна будзе рабіць далей.
  
  
  Праз некаторы час у яе ўзнікла ідэя, і яна хіхікнула пра сябе. Горы мыльных бурбалак плавалі над вадой. Вашці сабрала да яе падвойны ахапак, прыціскаючы тканіна да яе целе, каб схаваць грудзі. Яна выцягнула з ванны стройную нагу і нагой штурхнулі дзверы.
  
  
  "Нік…?"
  
  
  У іх не спатрэбілася шмат часу, каб пачаць пошук па імені. Картэр падышоў і спыніўся ў дзвярах.
  
  
  "Не маглі б вы вымыць мне спіну?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  Картэр зняў наплечную кабуру і павесіў яе на дзвярную ручку.
  
  
  "Я ведаю, хто ты", - сказала Вашці.
  
  
  "Хто я?"
  
  
  «Гангстэр», - сказаў Вашці.
  
  
  - Вялікі дзякуй, - весела сказаў Картэр. "Што прымушае вас так казаць?"
  
  
  “Гэты пісталет. Гэты нож у цябе на руцэ.
  
  
  "Што, гэтая старая рэч?" - суха сказаў Картэр. Ён расшпіліў тонкія рамяні подпружиненных замшавых похваў са свайго перадплечча. Усярэдзіне атуліўся Х'юга на сваім вострым, як брытва, штылеце. Паварот запясці прывядзе да спрацоўвання спружыннай зашчапкі і патрапіць дзяржальняй нажа ў яго правую руку.
  
  
  "Не хацеў бы намокнуць так". Картэр асцярожна адсунуў Х'юга - у межах дасяжнасці, але не ў межах дасяжнасці Вашці. Яна была пераменным фактарам ва ўраўненні, невядомай велічынёй. Картэр быў асцярожны; гэта ішло з тэрыторыяй.
  
  
  «Я ўпэўнены, што вы гангстэр», - заявіла Вашці. «Вы ўзброеныя і небяспечныя.
  
  
  Вы не паводзіце сябе як урадавы чыноўнік, і вы занадта прыгожыя, каб быць паліцыянтам.
  
  
  "А ты занадта прыгожая, каб быць зладзейкай".
  
  
  "Але я зладзейка". Некаторыя з яе мыльных бурбалак паплылі, агаліўшы цёмна-карычневы сасок. Вашці не стала яго затуляць. «Я зладзейка, а ты… ето? Як вы гэта называеце? О так. Наёмны забойца. Вы ж кілер, ці не так? "
  
  
  "Ты можаш сказаць гэта."
  
  
  "Ты не жартуеш". Вашці ахапіў дрыжыкі, дрыжыкі, якія прабеглі па спіне, пачуццё, якое было далёка не непрыемным. "Ты сур'ёзна.
  
  
  Гэта ты маеш на ўвазе. Вы тое, што Вы робіце?"
  
  
  Картэр зняў змоклую кашулю. Ён быў ужо басанож. Ён зняў штаны.
  
  
  «А цяпер, хвілінку…» - сказала Вашці.
  
  
  Картэр зняў трусы. Вашці паглядзела на яго, утаропілася на яго, яе вочы спыніліся на пакрытым шрамамі магутным целе. Усміхаючыся, Картэр залез у ванну і сеў ззаду яе. Яна села паміж яго ног спіной да яго.
  
  
  «Ты сказала, што хацела, каб табе вымылі спіну. Я вярнуся да той размовы, пазней."
  
  
  Картэр працягнуў руку і абняў яе. Яна была вільготнай, гладкай і гладкай. Яе скура ахутала жарам.
  
  
  Картэр знайшоў вяхотку і кавалак мыла. Ён намыліў цвёрдыя грудзі Вашці, лашчачы іх вельмі далікатна. Яго пальцы лёгенька прабегліся па яе цвёрдым соску.
  
  
  "Уммммм", - уздыхнула Вашці. Яна адчувала, як яго цела павольна рухаецца да яе спіне. Яна выгіналася ад задавальнення.
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Рады, што табе гэта падабаецца". Ён схіліў галаву ёй праз плячо і пакусаў яе за вуха. Ён быў настолькі адцягнены тым, што рабіў, што нейкім чынам здолеў выпусціць мыла. Ён упаў паміж сцёгнамі Вашці.
  
  
  «Я злаўлю, - сказаў Картэр. Яго пальцы знайшлі нешта большае, чым мыла, і ён ведаў усе патрэбныя месцы і ўсе спосабы дакрануцца да яе.
  
  
  Вашці адчувала, што раствараецца ў гарачай вадзе. Напэўна пад кадкай быў агонь, які давёў яе да кіпення. Яе галава закінута, вочы прыплюшчаны, вусны прыадчынены.
  
  
  Затым чарадзейныя пальцы зніклі. «Не спыняйся», - ціха прастагнала яна.
  
  
  "Я не буду". Рукі Картэра былі на ёй, накіроўваючы, пагладжваючы, падганяючы, узбуджаючы.
  
  
  Вада і пена плёскаліся ў ванне, калі Вашці мяняла позу. Яна павярнулася і ўстала на калені перад ім. Картэр лічыў яе цудоўнай істотай з цягліцавым тонусам спартсмена і целаскладам храмавай танцоркі. Яна ўстала на калені, скрыжаваўшы ногі па абодва бакі ад яго. Пад атласнай скурай на яе стройных, дрыготкіх сцёгнах напружыліся мышцы. У месцы злучэння сцёгнаў яна была далікатнай, як кветка.
  
  
  Картэр паклаў рукі на яе шырокія сцягна, прыцягваючы яе да сябе. Яна паклала рукі яму на сцягна і слізганула да яго пахвіны.
  
  
  Яе грудзей пагойдваліся перад тварам Картэра. Ён прыціснуўся да іх вуснамі. Яны былі мокрымі, гладкімі і ідэальнымі. Картэр засунуў адзін з яе цёмных саскоў у рот і пасмактаў. Неўзабаве ён узяўся за іншы.
  
  
  Калі ён больш не мог трываць, Картэр адкінуўся назад і павёў сцёгнамі Вашці па сваіх. Яна апусцілася на яго, і ён магутным штуршком увайшоў у яе. Яна паправіла сцягна, выгінаючыся, калі ён пракраўся ў яе ва ўсю даўжыню. Унутры яна была расплаўленым запалам.
  
  
  Картэр рушыў, сціснутыя ягадзіцы слізганулі па ванне, ногі сагнутыя, рукі трымаліся за сцягна Вашці. Ён штурхаў яе зноў і зноў. Іх якія выгінаюцца цела стваралі прыліўныя хвалі вады ў ванне, якая плёскалася па сценцы ванны. Хваляванне дасягнула свайго экстатычнага піка, а затым нейкім чынам выйшла за яго межы. У цэнтры задавальнення Картэра абрынуўся паток высакавольтных іскраў, ад якіх іголкі зляталі з цыферблатаў.
  
  
  Затым Вашці ўскрыкнула, і ўсё стала размытым… Піту Барнсу было перададзена першачарговае паведамленне па спадарожнікавым промні. Перадача зыходзіла з тэлефона ў штаб-кватэры AX на Дзюпон-Серкл у Вашынгтоне, акруга Калумбія. Сігнал быў аўтаматычна зашыфраваны і закадаваны, і сігнал быў перададзены на геасінхронны спадарожнік сувязі, які знаходзіцца на арбіце на вышыні 23000 міль. Сігнал быў перададзены на прыёмную станцыю на другім баку планеты. Ён перадаваўся па розных каналах, прымаўся камунікацыйнай кансоллю ў прытулак Піта Барнса ў Нью-Дэлі, расшыфроўваўся і расшыфроўваўся.
  
  
  І усё гэта адбывалася ў рэжыме рэальнага часу, што дазваляла дырэктару AXE весці гутарку з гуртом на іншым канцы святла.
  
  
  Але каб паразмаўляць, патрэбны двое, а бок, з якім хацеў пагаварыць рэжысёр, цяпер недаступны. Піт Барнс быў змушаны прыпыніць працу свайго боса, запальчывага Дэвіда Хока.
  
  
  Барнс выходзіў з цэнтра бяспекі роўна столькі, колькі спатрэбілася, каб забегчы наверх і паведаміць Ніку Картэру, што яго шукаюць па тэлефоне, але ён спыніўся, каб замкнуць дзверы, і павярнуў ручку, каб пераканацца, што яна зачыненая. У мужчыны развіваюцца пэўныя звычкі і рэфлексы пасля таго, як ён прапрацаваў у AX больш за два дзесяцігоддзі. Яны ратуюць жыцці.
  
  
  Дзверы ў спальню была зачынена. Барнс падняў руку, каб пастукаць па ёй, калі пачуў жаночы крык. Інстынктыўна ён расчыніў дзверы і ўварваўся ў спальню. Яна была пустая. Дзверы ў ванную былі адчыненыя, і іншы крык працяў паветра.
  
  
  Жадаючы ўзяць з сабой пісталет, Барнс паспяшаўся ў ванную. Ён зазірнуў унутр, затым перавёў дыханне.
  
  
  "Эээ, Нік…?" Збянтэжаны, Барнс асцярожна адвёў погляд.
  
  
  Картэр паглядзеў на дзвярны праём і сфакусаваў погляд. "Да уж?"
  
  
  Усё яшчэ не гледзячы, Барнс прамармытаў: «Паведамленне з акругі Калумбія. Бос хоча пагаварыць з вамі».
  
  
  "Дзярма." Картэр ачысціў свой мозг ад туману і паглядзеў на Вашці, якая лунала над ім. Затым ён паглядзеў на Барнса. «Скажы Хоўку, што я яму ператэлефаную. Цяпер, калі мы з дамай пазнаёміліся, нам трэба сёе-тое сказаць.
  
  
  - Але… - пачаў Барнс.
  
  
  "Не хвалюйся. Проста ідзі і скажы яму, што я хутка з ім пагавару. Ён, напэўна, крыху крычыць, але злуецца ён на мяне, а не на цябе. Дзякуй, Піт, зараз прыбірайся! Да хуткага."
  
  
  Гайдаючы галавой, не чакаючы рэакцыі Хоука, Барнс выйшаў з кватэры.
  
  
  Картэр узяў з бліжэйшай вешалкі некалькі ручнікоў і перадаў іх расчараванай Вашці.
  
  
  «Баюся, што ўсё добрае калі-небудзь заканчваецца. Захутайся ў іх і сустракай мяне ў спальні. Я павінен сёе-тое ведаць. Для пачатку выкажам здагадку, што вы скажаце мне, чаму малка-сансі з Дэлі раптоўна апынуўся на вяршыні хіт-параду».
  
  
  Гэта аказалася сапраўдная гісторыя.
  
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  
  Як і шпіёну, паспяховаму злодзею патрэбна сетка надзейных інфарматараў. У такой амбіцыйнай і галоднай групы, як Takores, была шырокая база разведчыкаў, якія заўсёды шукалі выгадныя перспектывы. У кожнага члена сям'і была свая чарада карэкціроўшчыкаў.
  
  
  Нараян Такоры прыйшоў да сваёй сястры Вашці з канфідэнцыйнай інфармацыяй. Паміж імі быў год розніцы ва ўзросце, і ў дзяцінстве ў іх было шмат агульных інтарэсаў; гэта стварыла цесную сувязь, якая захавалася да нашых дзён.
  
  
  Як і большасць індыйскіх сем'яў, клан Такоры быў патрыярхатам. Бацька быў даўно мёртвы, таму кіраўніцтва лягло на плечы старэйшага сына Санджая. Паколькі Вашці і Нараян былі малодшымі членамі, іх словы не мелі вялікага значэння на сямейных парадах. Да іх нізкага статусу дадавалася тая акалічнасць, што Вашці была жанчынай, а Нараян лічыўся лянівым ні на што не здольным п'яніцам. Калі прыходзіў час дзяліць здабычу з працы, яны атрымалі найменшыя долі, незалежна ад таго, наколькі вялікі іх уклад у дзейнасць групы.
  
  
  Такім чынам, Нараян прыехаў у Вашці з цікавай дзелавой прапановай. Адзін з яго назіральнікаў знайшоў шматабяцальную перспектыву рабавання. Нараян прапанаваў яму і Вашці зрабіць працу самастойна, не паведамляючы пра гэта астатняй сям'і. Такім чынам, яны маглі падзяліць здабычу прама напалову і не бачыць, як ільвіная дзель ластанецца старэйшым.
  
  
  У цвярозым выглядзе Нараян быў умелым злодзеем, што здаралася нячаста. Але ён быў нязграбным і прызямлёным у параўнанні з Вашці, якая была галоўным рабаўніком сям'і.
  
  
  Перш чым работа будзе завершана, спатрэбіцца сур'ёзная падрыхтоўка. Памяшканні павінны быць даследаваны на прадмет бяспекі, уваходаў, выхадаў, шляхоў падыходу і ўцёкаў, колькасці персаналу і ўсіх іншых дэталяў, якія вызначаюць розніцу паміж поспехам і няўдачай.
  
  
  Вашці пагадзілася агледзець участак. Калі атрымаецца, яны з братам справяцца. Яна ўступіла ў пагадненне з асцярогамі, бо яе прыхільнасць да Нараяну не закрывала ёй вочы на яго частую ненадзейнасць.
  
  
  Яе сумневы ўзмацніліся пасля таго, як у ноч, якая была абраная для абследавання аб'екта, Нараян, які павінен быў сачыць за ёй, быў п'яны. Вашці была абураная, але яна была поўная рашучасці ўнесці свой уклад. Яе асабістыя запасы наяўных былі на зыходзе, і яна магла працаваць без Нараяна.
  
  
  Раннія ранішнія гадзіны заспелі яе вандроўнай па незнаёмым раёне Старога Дэлі. Нягледзячы на спякоту, яна была ахутана цёмным вэлюмам, хаваючыся ў яе аб'ёмных зморшчынах. Яна зашаркала наперад, што адлюстроўвала хаду і манеры старой, калі яна разглядала аб'ект, прадстаўлены наводчыкам Нараянай.
  
  
  Наваколле, акружаныя забруджаным прытокам ракі Джамна, уяўлялі сабою коўдру з вар'яткі коўдры, у якой чаргаваліся кварталы трушчобамі, якія напаўразваліліся, і некалі ганарлівыя, але зараз запушчаныя жылыя кварталы.
  
  
  Мэтавы аб'ект знаходзіўся на заходнім беразе безназоўнай ракі, якая калісьці з'яўлялася галоўнай нерухомасцю брытанскіх гандлёвых прынцаў Ост-Індскай кампаніі. Багатыя, але тужлівыя па Англіі, яны даручылі сваім архітэктарам пабудаваць велічныя гарадскія дамы і асабнякі, якія аднавілі б частку Лондана ў самым сэрцы раджа.
  
  
  З таго часу плошча прыйшла ў заняпад не менш, чым імперыя. Пагарда і гніенне пакрывалі груды цаглянага мура, якія разбураліся, некаторыя з якіх былі настолькі небяспечнымі, што нават скванты пазбягалі іх. У шэрагах дамоў зеўралі дзіркі.
  
  
  Абсыпаныя друзам участкі былі аддадзены пустазеллям, пацукам і адважным зграям шакалаў, не якія баяцца блукаць па вуліцах усяго ў некалькіх мілях ад сталіцы краіны.
  
  
  Але асабліва адна хата адрознівалася цікаўнымі прыходамі і сыходамі. Гэта быў дом, за якім назірала Вашці.
  
  
  «Напэўна, будынак і яго тэрыторыя былі прыгожымі стагоддзем раней», - падумала Вашці. Асноўны будынак уяўляў сабой шырокі чатырохпавярховы асабняк з чырвонай цэглы, пабудаваны досыць позна ў віктарыянскі перыяд і мог пахваліцца экстравагантным арнаментам.
  
  
  Яго тэрыторыя і гаспадарчыя пабудовы займалі цэлы квартал. Яго фасад быў звернуты на захад. Яго зад быў звернуты да ракі, дзе крутыя каменныя ўсходы спускалася да пляцоўкі на вадзе. Яго паўднёвы бок выходзіла на вузкую вулачку, якая стаяла пад прамым вуглом да рэчкі. На другім баку завулка знаходзілася разбураная, згарэлая царква. Яго паўночны бок выходзіў на пустку.
  
  
  Дом стаяў далёка ад плошчы і быў абмежаваны цаглянай сцяной дзесяці футаў вышынёй. Галоўныя вароты размяшчаліся пасярэдзіне заходняй сцяны. Невялікі склад
  
  
  стаяў ля паўднёвай сцяны. Ва ўсходняй сцяне быў праём, праз які можна было патрапіць на бераг ракі.
  
  
  Унутры сцен было шмат месцаў, дзе можна было схавацца за грудамі друзу, які пакрывае тэрыторыю. Па ўсёй бачнасці, гэтае месца было закінута на працягу дзесяцігоддзяў. Але зараз у яго з'явіліся новыя арандатары.
  
  
  Каля галоўнай брамы стаяла ўзброеная ахова. Падчас дбання Вашці яны адчынялі вароты, каб прапусціць дарагія аўтамабілі, раскошныя аўтамабілі, якія скалыналі карціну амаль разбамбаванага запусцення. Прайшоўшы праз вароты, машыны ішлі па падковападобнай дарозе, якая вядзе да галоўнага ўваходу - порціку з калонамі, увянчанаму трохкутным франтонам. Машыны выгрузілі пасажыраў - добра апранутых мужчын і некалькі жанчын - якія схаваліся ўнутры будынка.
  
  
  На працягу гадзіны Вашці налічыла каля чатырнаццаці чалавек, якія ўвайшлі ўнутр.
  
  
  Хто яны? Што яны там рабілі?
  
  
  Яна выказала здагадку, што гэта было нешта незаконнае. Азартныя гульні, наркотыкі, прастытуцыя - мабыць, усё разам. Гэта было добра. Загана азначала грошы. У рэшце рэшт, наводчык Нараяна мог выявіць верагодную перспектыву. Патрабавалася далейшае расследаванне.
  
  
  Вашці старанна спланавала свой падыход пасля доўгага вывучэння сцэны. Мінула гадзіна; машын больш не прыбывала. Вашці прымусіла сябе рухацца.
  
  
  Патрапіць на тэрыторыю было лёгка. Яна прабралася па беразе ракі да пляцоўкі, узлезла на вяршыню і праслізнула нібы цень, скрозь шчыліну ў сцяне.
  
  
  Яна ціха ішла, хаваючыся за грудай абломкаў, у цемры.
  
  
  На ёй была яе працоўная вопратка: чорная футболка, чорныя штаны, чорныя красоўкі. Яе валасы былі сабраны ў адну доўгую касу. На канцы касы яна насіла дэкаратыўнае меднае кольца не для ўпрыгожвання, а таму, што - яго вага даваў ёй уяўленне аб яго становішчы, дапамагаючы ёй захоўваць раўнавагу. Доўгая тонкая нейлонавая вяроўка была завязана вакол яе сярэдзіны.
  
  
  Скарыстаўшыся даступным хованкай, яна зігзагамі накіравалася да задняй часткі асабняка. Хуткае і дбайнае абследаванне паказала, што яна не магла ўвайсці з першага паверха. Яна не стала б рызыкаваць падысці з любога іншага боку будынка, бо яе маглі ўбачыць варты варот.
  
  
  У вокнах не засталося шкла. Усе вокны на першым паверсе былі забітыя. Чырвонае святло пранікала скрозь шчыліны ў дошках, але яна не магла бачыць, што адбывалася ўнутры. Галасы чуліся і сціхалі, але асобныя словы разабраць было немагчыма.
  
  
  Яе натрэніраванае вока хутка знайшло спосаб пракрасціся ўнутр. Яна пайшла проста ўверх.
  
  
  На другім паверсе выходзіў балкон з відам на раку. Пакой за ім быў цёмны, здавалася, пусты, і за ім стаялі толькі некалькі выпадкова выкладзеных дошак. Балюстрада гаўбца была ўсеяна рознымі выступоўцамі ручкамі і дэкаратыўнымі завіткамі, выразанымі ў камені.
  
  
  Вашці разматала вяроўку, замацаваўшы на адным канцы пятлю. Пасля некалькіх беспаспяховых закідаў яна накінула пятлю на адну з выступоўцаў дэталяў гаўбца. Яна праверыла гэта сваёй вагай. Гэта трымалася.
  
  
  Яна паднялася на дваццаць футаў над зямлёй, выкарыстоўваючы дэкаратыўныя палосы з каменнага мура ў якасці апор. Тым не менш, гэта быў нялёгкі ўздым.
  
  
  Калі яна нарэшце ступіла на балкон, яна згарнула вяроўку так, каб яе ніхто не бачыў на ўзроўні зямлі, і пакінула прывязанай да парэнчаў балкона для хуткага ўцёкаў.
  
  
  Ноч была цёмнай - месяца не было, - але ў Вашці быў добры начны зрок. Унутраны пакой быў чорны, калі не лічыць самага тонкага і слабога свячэння на сцяне насупраць балкона. Вашці здагадалася, што пад дзвярыма свяціла святло.
  
  
  Некалькі старых дошак былі прыбіты па дыяганалі да выхаду на балкон. Вашці нырнула пад ніжнюю і праціснулася ў пакой. Ціха крадучыся Вашці ступала бакамі сваіх туфляў, каб звесці да мінімуму гук яе крокаў.
  
  
  У цемры, як кажан, яна выкарыстоўвала іншыя пачуцці, каб кампенсаваць сваю няздольнасць сапраўды штосьці бачыць. Кожны квадратны дзюйм яе скуры быў адчувальнай прыладай, якая адсочвае драбнюткія змены ціску і сілы току паветра. Яе вушы былі лепшым варыянтам пасля сонара.
  
  
  Яны папярэдзілі яе, што яна не адна.
  
  
  Яна была прыкладна на паўдарогі да прамяня святла, які выглядае з-пад дзвярэй, калі яна зрабіла гэта жахлівае адкрыццё. Яна замерла. У пакоі было цёмна, як у грабніцы, і Вашці не хацела, каб гэта быў яе апошні прытулак.
  
  
  Ціхі стогн ледзь не прымусіў яе выскачыць са скуры. Гук паўтарыўся.
  
  
  Яна не магла сказаць, ці было гэта зроблена чалавекам ці жывёлай. Прыглушанае паласканне паласкання, напалову рыданне, напалову стогн. Яе рукі былі пакрытыя гусінай скурай, калі яна стаяла і слухала.
  
  
  Ёй было дастаткова журботнага крыку. Яна сыдзе, і хутка. Павярнуўшыся назад, яна ў нешта наткнулася. Нешта вялікае, вільготнае і мясістае, нешта жывое, якое стогне ад яе дакранання.
  
  
  Яна не магла здушыць крык і тут жа заціснула рот рукой, праклінаючы сябе. Як яна магла быць настолькі дурная, каб крычаць?
  
  
  Яе крык справакаваў апантаны выбліск стогнаў. З яго зыходзілі грубыя бясформенныя крыкі, якія пераходзілі ў рэзкую шаленства. Гэта было падобна на нейкі эпілептычны прыпадак.
  
  
  Але што яшчэ горш, стогны выклікалі іншых.
  
  
  З-за дзвярэй даносіліся бурклівыя галасы і тупатныя крокі, і яны хутка набліжаліся.
  
  
  Вашці выбегла на балкон і залезла пад дошкі. Апынуўшыся на вуліцы, яна стаяла ля сцяны.
  
  
  Яна баялася зрабіць перапынак з-за гэтага. Яна ведала, што заставацца на месцы часта больш эфектыўна, чым бегчы. Задыхаючыся, сэрца шалёна калацілася, Вашці малілася, каб яны не вырашылі глядзець на балкон.
  
  
  Унутры цемра адступіла пад хваляй шэрага святла, якое лілося праз адчыненыя дзверы.
  
  
  Роўныя стогны дасягнулі піка страху.
  
  
  Быў нанесены ўдар.
  
  
  Стогны перайшлі ў глухое хныканне.
  
  
  «Так лепш, - сказаў мужчына. "Мне надакучыў твой шум".
  
  
  Другі мужчына, смеючыся, сказаў: «Не хвалюйся, Сундрам, табе не давядзецца доўга з гэтым мірыцца. Гэты сабака дайшоў да канца ланцужка.
  
  
  Вашці была задаволена тым, што новапрыбылыя не падазравалі аб яе прысутнасці.
  
  
  Яна зразумела, што яе цікаўнасць можа паставіць пад пагрозу яе бяспеку, але ёй проста трэба было зазірнуць у гэты пакой.
  
  
  Тое, што яна ўбачыла, прымусіла яе кроў пахаладзець.
  
  
  Які стаяў быў мужчынам. Ён быў прывязаны голым да драўлянага крэсла з высокай спінкай.
  
  
  Што спачатку ўразіла Вашці, дык гэта тое, што ён быў жыхаром Захаду, з доўгімі серабрыста-сівымі валасамі і цёмнымі густымі бакенбардамі. Ён быў бледным, зморшчаным як калена слана, і амаль такой жа шэрай скурай.
  
  
  Ён быў прывязаны да крэсла калючым дротам. Яму заклеілі рот хірургічнай стужкай, што тлумачыла яго гартанныя стогны. Чалавека відавочна катавалі.
  
  
  Двое іншых мужчын былі індыйцамі. Адзін быў барадаты, апрануты ў традыцыйную туніку з высокім каўняром і вольныя белыя баваўняныя брыджы. Іншы быў паменш, чыста паголены, у спартовай кашулі і джынсах.
  
  
  Барадаты мужчына схапіў вязня за ўскалмачаныя валасы і закінуў яму галаву. Сівавалосы мужчына застагнаў. Затым індзеец адпусціў галаву, якая ўпала наперад, упаўшы падбародкам на грудзі. Барадаты мужчына ўсміхнуўся. «Гэта моцная старая птушка. Але ўрэшце ён загаварыў. Яны ўсё гэта робяць.
  
  
  «Яму ніколі не пагражала смерць, Бхарат, - сказаў іншы індзеец. "Не з-за допыту".
  
  
  «Не, Сундрам, яму наканавана дабіцца большага, - сказаў Бхарат. “І я спадзяюся, што хутка. Ён ужо пачынае смярдзець, а ён яшчэ нават не памёр! "
  
  
  У зале пачулася яшчэ больш галасоў. Сундрам высунуў галаву з дзвярэй, каб паглядзець. "Падобна, ты выканаеш сваё жаданне, Бхарат", - паведаміў ён. "Вось яны ідуць."
  
  
  Бхарат сагнуў пальцы. «Я б адразу ж прыкончыў абодвух гэтых замежных сабак», - прамармытаў ён.
  
  
  Сундрам засмяяўся. «Стрымлівайся, мой палкі сябар. Асабіста я спадзяюся, што нашыя шчодрыя заступнікі пражывуць доўгае жыцьцё — прынамсі, пакуль яны застаюцца нашымі касірамі».
  
  
  У пакой увайшлі трое мужчын.
  
  
  Першым быў буйны барадаты індзеец з ястрабіным тварам, якога астатнія звалі Туранам. Нягледзячы на сваё прыгожае адзенне, ён выглядаў як круты хуліган, а сцёкавыя канавы вялікіх гарадоў Індыі такія ж крутыя, як і ёсць. Сундрам і Бхарат падпарадкоўваліся Турану, які валодаў некаторай уладай над імі - няхай гэта будзе па рангу або ў сілу яго праўзыходнай жорсткасці, Вашці не магла сказаць.
  
  
  Следам за Туранам былі двое з Захаду. Малодшы з пары быў мужчынам сярэдняга росту з пясочнымі валасамі і вузкім, падобным на шкілет тварам. Ён быў хударлявы і падцягнуты, яго скура стала жаўтлявай пад глыбокім загарам. Яго вочы былі найбольш ажыўленай часткай яго цела, распалены попел затрымаўся ў пустэчах.
  
  
  Ён падышоў да зняволенага і паляпаў яго па галаве. «Прывітанне, Грэнджэр, стары валацуга».
  
  
  «Багіня становіцца нецярплівай, - сказаў Туран. «Гапаласамі хоча ведаць, калі ў нас будзе гэты чалавек».
  
  
  "Цяпер", - сказаў іншы член замежнага дуэта. "Мы з ім скончылі".
  
  
  Гэты чалавек меў дзіўную, амаль тэатральную знешнасць. Яму было пяцьдзесят, ён быў вялікім і шыракаплечым, і яго магутнае цела было ўбрана ў белы шаўковы гарнітур, які не марнеў нават ад жудаснай спякоты. У яго была поўная галава з хвалістымі валасамі колеру солі з перцам і акуратна падстрыжанымі валасамі.
  
  
  «Здымі з яго кляп, Ландзі», - загадаў ён.
  
  
  Чалавек з кашчавым тварам раўнуў голасам, акцэнт якога выдаваў яго ангельскае паходжанне: "Чаму б табе самому не зрабіць гэта?"
  
  
  «Таму што я не хачу пэцкаць рукі».
  
  
  “Ну, мне гэта падабаецца! А мае рукі ...
  
  
  "І таму што я плачу".
  
  
  - Добра, добра, - прабурчаў Ланди. "Мяркую, што заслужыць аднаму не прычыніць мне шкоды".
  
  
  Ланди працаваў над вехцем Грэнджэр. Кляп быў моцным, і яму прыйшлося працаваць ушчыльную. Яго востры нос зморшчыўся ад агіды. «Божа, ён пахне!»
  
  
  Ланди нарэшце зняў кляп і акуратна выцер пальцы хусткай. Яго напарнік ткнуў зняволенага ў напаўпрытомным стане, каб прыцягнуць яго ўвагу.
  
  
  Пасля серыі рэзкіх удараў Грэнджэр ачуўся.
  
  
  Яму не хапала сілы, каб адарваць падбародак ад грудзей, але ў яго было якраз дастаткова, каб зірнуць на свайго ката яго вачыма нянавісці.
  
  
  Усмешлівы мужчына ў белым касцюме размаўляў з Туранам на хіндустані, як і Ландзі. Цяпер ён загаварыў з Грэнджэрам па-ангельску. Як і для многіх у Індыі, англійская была другой мовай для ўсіх такоры, таму Вашці змагла сачыць за абменам.
  
  
  «Вось і ўсё, Грэнджэр», - сказаў мужчына ў белым. "Ты апошні з іх".
  
  
  Ланди засмяяўся. «Напэўна, лепшае мы пакінулі напрыканцы. «
  
  
  "Цяпер твая чарга. Якія-небудзь апошнія словы, Грэнджэр?"
  
  
  - Ага, - прахрыпела Грэнджэр. "Пайшоў ты, Рогаў".
  
  
  
  У гэты момант Нік Картэр перапыніў аповяд Вашці. "Якое імя вы толькі што сказалі?"
  
  
  - Рогаў, - паўтарыў Вашці. «Вось як гэта гучала для мяне. Так, я ўпэўнены, што гэта быў Рогаў.
  
  
  Нешта з'явілася ў твары Картэра, нешта настолькі халоднае, жорсткае і бязлітаснае, што Вашці раптам усвядоміла, што, калі ўсё было сказана і зроблена, яна сапраўды раскідала свае ласкі забойцы. Яна правільна здагадалася.
  
  
  «Ты ж яго ведаеш, ці не так, - мякка сказала яна. - Я маю на ўвазе Рогава.
  
  
  "Так", - сказаў Картэр амаль сам сабе. "Я ведаю яго."
  
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  
  Вы скончылі з ім? Гатова? - спытаў Туран.
  
  
  "О, вядома", - адказаў Ланди. "Можаце прыняць яго з нашымі кампліментамі".
  
  
  Каля сцяны стаяў драўляны стол. На ім ляжалі самыя розныя інструмэнты. Туран узяў у рукі кусачкі. Цёмна-чырвоныя плямы на лёзах не былі іржой. Ён накіраваўся да чалавека ў крэсле.
  
  
  Жах надаў Грэнджэру сілы адхіснуцца ад Турана. «Не… не, не трэба!
  
  
  Калі ласка, не трэба! "
  
  
  Ландзі павярнуўся да Рогава. "Нам не абавязкова гэта глядзець, праўда?"
  
  
  «Вы нас прабачце, - сказаў Рогаў. "У майго партнёра слабы страўнік".
  
  
  Туран усміхнуўся. "На гэты раз я збіраюся абрэзаць толькі гэтыя пасмы".
  
  
  Калючы дрот, якая звязвала лодыжкі і запясці Грэнджэра са крэслам, разышлася са спружынічымі гукамі, калі разак іх падрэзаў.
  
  
  "Запрашаем вас далучыцца да нас у нашым пакланенні", - сказаў Туран.
  
  
  «Жахліва дзякуй, - працягнуў Ланди, - але зараз мы пойдзем далей. Мы проста хацелі развітацца з нашым прыяцелем».
  
  
  "Як хочаце", - сказаў Туран, затым павярнуўся да сваіх людзей. "Прывядзіце яго!"
  
  
  Сундрам і Бхарата ўсталі па абодва бакі ад слаба пратэстуючага Грэнджэра.
  
  
  Кожны схапіў яго за руку і выцягнулі з крэсла.
  
  
  Вашці ўбачыла садысцкую вытанчанасць, калі Грэнджэр паднялі на ногі. Сядзенне крэсла было знята, без сумневу, каб даць катам свабодны і лёгкі доступ да геніталій ахвяры.
  
  
  Затым яе ўвага была пераключана на больш надзённыя праблемы. Звонку пачуліся галасы. Яна з усіх сіл старалася растварыцца ў цені. Яна прысела ў куце балкона, гледзячы ўніз праз майстэрска выразаныя парэнчы.
  
  
  Два ахоўнікі ішлі па дарожцы, балбочучы. Яны падняліся наверх па каменнай лесвіцы, якая вядзе да ракі, і агледзеліся. Яны не выказвалі ніякіх прыкмет трывогі, таму Вашці здагадалася, што яны здзяйсняюць толькі звычайныя абыходы. Адзін з ахоўнікаў адышоў на абочыну і памачыўся ў кусты. Затым абодва ахоўнікі запалілі цыгарэты і стаялі, смеючыся і размаўляючы, не выяўляючы ніякага жадання рухацца далей.
  
  
  Вашці зноў паглядзела ў пакой. Яна была пустая. Маўчанне. На якую хату жахаў яна натыкнулася? - падумала яна. Цікаўнасць не давала ёй спакою. Яна павінна ведаць. Цалкам магчыма, што ўзнагарода будзе выплачана чалавеку, які б данёс на гэтую банду ў паліцыю. Вашці ніколі не паведаміла б ні аб адной з мясцовых злачынных груповак горада, але гэтая група была ёй невядомая.
  
  
  Не ў сілах супрацьстаяць выкліку, яна праслізнула назад у пакой. Цішыня пераканала яе, што мужчыны пакінулі гэтую частку дома. Калі яна падышла да дзвярэй, яе погляд прыцягнуў прылады катаванняў, складзеныя на стале. Яна здрыганулася пры выглядзе жудаснага відовішча.
  
  
  Хол быў пусты. Глыбока ўздыхнуўшы, Вашці пачала спускацца на дыбачках ўніз, жадаючы мець пісталет ці хаця б свае верныя тыгровыя кіпцюры.
  
  
  У канцы калідора ўспыхнула дымнае чырвонае святло. Быў слабы салодкі пах ладану і шоргаты.
  
  
  Тры каменныя прыступкі, паварот, затым яшчэ тры каменныя прыступкі прывялі яе ў галерэю з відам на цэнтральную вялікую залу дома. З бэлек даху звісалі моцныя жалезныя ланцугі. На іх канцах звісалі каваныя ліхтары з чырвоным шклом, якія залівалі прастору пякельным ззяннем.
  
  
  П-вобразная галерэя ўзвышалася прыкладна на дваццаць футаў над першым паверхам. Ён абапіраўся на тры сцены, а па ўсёй яго даўжыні цягнулася багата ўпрыгожаная балюстрада вышынёй па пояс. Уздоўж яго праз роўныя прамежкі стаялі каменныя слупы, якія падтрымліваюць скляпенні даху.
  
  
  Вашці ўпала на жывот, слізганула да поручня і паглядзела.
  
  
  Зала была храмам, і яе насельнікі здзяйснялі просты рэлігійны абрад. З двух тузін вернікаў, якія сабраліся ўнізе, усе, акрамя жменькі жанчын, былі мужчынамі.
  
  
  Гэтыя людзі былі з усіх пластоў грамадства. Некаторыя былі апрануты ў простыя баваўняныя кашулі і вольныя штаны; іншыя былі элегантна апрануты ў еўрапейскія дзелавыя касцюмы. Іх век вар'іраваўся ад вельмі маладых да вельмі старых, але большасць з іх былі сярэдняга ўзросту.
  
  
  Алтар стаяў ля сцяны, якую не перакрывала галерэя. На ўзвышэнні стаяла статуя багіні ў натуральную велічыню. Гэта было выява прыгожай маладой жанчыны, амаль аголенай, юрліва зачараванне і звілістая грацыя якой не адрозніваліся ад самой Вашці, і яна была прадстаўлена ў позе грацыёзнай нязмушанасці.
  
  
  Статуя была зроблена з золата. Яе вочы былі памерам з грэцкі арэх з крывавымі рубінамі. Ніткі малочнага жэмчугу ўпрыгожвалі яе плечы. Яе канечнасці былі ўпрыгожаны вянкамі з жывых кветак. Пахошчы струменіліся з медных чыгуноў ля яе ног.
  
  
  Яна была багіняй Калі, а гэтае месца было калігхатам, храмам, прысвечаным яе пакланенню.
  
  
  Статуя адлюстроўвала яе ў сваім увасабленні як выдатную нявесту Шывы, надзвычай жаданую. Ззаду статуі габелен, які пакрывае сцяну, адлюстроўваў Калі ў яшчэ адным з яе разнастайных аспектаў.
  
  
  Габелен з яго яркімі яркімі фарбамі быў акном у пекла. Толькі пекла, якое ён адлюстроўваў, было гэтым светам, а не наступным. Гэта быў мір у агні, дзе арды войскаў ваявалі ў тытанічнай бойні. У гэтым свеце вайны, як калос, кіравала гратэскавая постаць каргі з доўгімі валасамі і фіялетавай скурай, якая ўпіваецца хаосам і смерцю. Яна таксама была Гартуй у сваім увасабленні як Цёмная Маці, Багіня Смерці.
  
  
  Калі пакланяліся мільёны законапаслухмяных грамадзян Індыі, але секта, звязаная з гэтым храмам, была зусім іншай. Яны былі членамі адвечнага культу Тагі, сумна вядомых галаварэзаў.
  
  
  Першасьвятар стаяў сьпіной да статуі, гледзячы на Грэнджэра і групу вернікаў. Грэнджэр сядзеў на падлозе, скрыжаваўшы пад сабой ногі, са звязанымі рукамі за спіной.
  
  
  Бандыты скандавалі: «Калі майі кі турма» - Няхай жыве багіня Гартуй!
  
  
  Гэта была іх рытуальная мантра. Сталае паўтарэнне слоў сілы перакладала іх у які паддаецца выкліканню, нават гіпнатычны стан.
  
  
  Святар даў знак распачаць цырымонію. Наперад выйшлі тры мужчыны, Туран і двое іншых. Туран узяў абрываў, святую залатую пятлю галаварэзаў.
  
  
  Гартуй стварыла бандытаў для знішчэння дэманаў, прынамсі, так абвяшчае легенда. Калі б кроў дэманаў пралілася, кожная кропля ператварылася б у новага дэмана. Забойствы павінны былі быць здзейснены бяскроўна - традыцыя, якую да гэтага часу шануюць гэтыя галаварэзы.
  
  
  Дзеянне было імклівым. Туран наматаў шнур на шыю Грэнджэра. Другі мужчына падняў звязаныя ногі Грэнджэр. Трэці мужчына стаў на калені на спіну.
  
  
  Грэнджэр спачатку не супраціўляўся. Смерць была пераважней пякельнай катаванні. У яго было здранцвелы выраз пакоры, калі шнур глыбока ўрэзаўся ў яго шыю, сціскаючы дыхальнае горла, перакрываючы яго ...
  
  
  Грэнджэр хацеў памерці, але яго цела ўпарта чаплялася за жыццё. Пальцы яго звязаных рук курчыліся. Ён біўся нагамі, пачаліся сутаргі. Яго смерць была цяжкай і выродлівай.
  
  
  Вашці не магла бачыць апошнія імгненні гэтага чалавека. Калі яна зноў расплюшчыла вочы, Туран здымаў рухму! з шыі мерцвяка, і бандыты выпусцілі шумны калектыўны ўздых. Вашці ведала, што ніколі не забудзе гэты гук.
  
  
  Усміхаючыся, святар кіўнуў, падахвочваючы сваю паству яшчэ раз праспяваць сваю мантру.
  
  
  «КАЛІ МАЙІ КІ Турма»
  
  
  Крык скалануў бэлькі даху. Грэнджэр закрылі квадратным кавалкам тканіны, разасланым на падлозе.
  
  
  Яго цела было загорнута ў яе, затым двое мужчын вынеслі яго з залы.
  
  
  Рытуал дасягнуў свайго апагею. «Мы аддаём гэтую душу табе, о Калі», - сказаў святар. «Каб запячатаць наша паднашэнне, Цёмная Маці, мы зараз ужываем святога Гура».
  
  
  Бандыты зноў уздыхнулі як адзін.
  
  
  Каля сцяны, пад габеленам, стаяла драўляная шафа. Пакланіўшыся яму, святар адчыніў дзверы і дастаў чорную лакіраваную скрыню, па памеры і форме мала чым адрозную ад сейфа.
  
  
  Сектанты сталі ў лінію. Святар адкрыў каробку. Ён быў напоўнены крупчастым шэра-чорным парашком, свяшчэнным горам. Ён выдаў кожнаму прыхаджану па старанна адмеранай порцыі Гура. Кожны прычашчаўся аблізваў сваю лыжку, экстатычна закаціўшы вочы і прыцмокваючы вуснамі. Затым усе яны селі на падлогу ў позу лотаса, утвараючы круг. Калі апошні з іх атрымаў лыжку, сьвятар атрымаў сваю.
  
  
  Затым ён далучыўся да іх у коле.
  
  
  Неўзабаве Бандыты пачалі разгойдвацца і разгойдвацца, як быццам утрымліваючы час пад музыку, якую маглі чуць толькі яны. Іх галовы пагойдваліся і закочваліся, вочы былі зачыненыя, а адкрытыя раты экстазна стагналі. Яны атрымлівалі асалоду ад масавым трансам. Некаторыя пачалі стагнаць і курчыцца ў прыступах чыстага захаплення.
  
  
  Вашці вырашыла, што зараз самы прыдатны час для яе, каб сысці. Яна вярнулася да пакоя, дзе першапачаткова захоўвалася Грэнджэр. Звонку варты
  
  
  скончылі перакур і перабраліся ў іншую частку тэрыторыі.
  
  
  Вашці зацягнула вяроўку так, каб у яе быў вузел слізгацення. Яна перакінула ногі праз парэнчы балкона, узяла вяроўку і саслізнула па ёй. Калі яе ногі шчасна апынуліся на цвёрдай зямлі, яна задзейнічала слізгальны вузел. Пятля разарвалася, і вяроўка ўпала на яе. Яна згарнула яго і схавалася незаўважанай.
  
  
  І гэта магло б быць канцом, калі б не Нараян.
  
  
  Брат Вашці з нецярпеннем чакаў зыходу яе экспедыцыі, крыху працверазеўшы з тых часоў, як яна бачыла яго ў апошні раз. Ён адмовіўся паверыць ёй, калі яна сказала яму, што яго меркаваная праца не ўдалася. Ён думаў, што яна падманвае яго, каб яна магла сама выканаць працу і захаваць усю здабычу.
  
  
  Вашці расказала яму пра бандытаў. Ён і ў гэта не паверыў, спачатку. Брыдкія абвінавачванні гучалі ўзад і ўперад, перарастаючы ў крык.
  
  
  Нараян паверыў, калі наводчык, які першапачаткова намацаў працу, знік. У нейкім сэнсе гэта было горш. Вашці здзейсніла памылку, распавёўшы свайму брату аб інкруставанай каштоўнасцямі залатой статуі Гартуй, запальваючы яго ўяўленне прагнасцю. Ён падумаў: Чаму, калі б у яго было ўсяго некалькі добрых людзей, якія багацці можна было б атрымаць!
  
  
  Ён не абмяркоўваў свае планы з астатняй часткай клана. Нараян уяўляў сябе натхняльнікам, здольным сабраць усё разам без дапамогі сваіх сумневаў, больш за тое, без братоў.
  
  
  Ён адправіўся ў Конат-Серкл, аб'язджаючы вадапой, які часта наведваецца яго зладзейскімі сябрамі. Яго словы намалявалі зіхатлівыя карціны багаццяў, якія чакаюць, каб іх сарвалі, выявы настолькі фантастычныя, што ім не паверылі.
  
  
  Але іх падслухалі не тыя людзі.
  
  
  Ахоплены прадчуваннем, Вашці адправілася шукаць Нараяна, пошукі скончыліся ў кафэ "Бліб". Бандыты першымі знайшлі Нараяна. Вашці выратавалася ўцёкамі. Яна бегла да цудоўнага дома сям'і Такоры ў прыгожым жылым раёне.
  
  
  Яна зноў спазнілася, але на гэты раз спазненне пайшло ёй на карысць.
  
  
  Яна прыехала адразу пасля таго, як паліцэйскі атрад здзейсніў налёт. Яны раіліся па хаце, па тэрыторыі і па вуліцы, выносячы каштоўныя рэчы і рабуючы памяшканні пад падставай збору доказаў. У пошуках скарбаў яны рвалі маснічыны, ламалі сцены і капалі ямы ў двары.
  
  
  Некалькі шалёных тэлефонных званкоў далі Вашці падрабязнасці катастрофы. Ананімны інфарматар апавясціў закон, што яны могуць злавіць Такорэс з доказамі злачынства. Прайшоўшы па адрасе, паказаным невядомым голасам па тэлефоне, яны злавілі братоў, калі тыя рабавалі асабняк багатага бізнэсмэна.
  
  
  Гонар сярод злодзеяў? Вашці не рызыкавала жыццём дзеля вернасці шматлікіх сяброў і паплечнікаў сваёй сям'і па рабаўніцкай справе. Падобна да таго, як поспех павярнуўся супраць Такорэс, гэтыя фальшывыя сябры павярнуцца супраць яе, аддаўшы яе паліцыі або, што яшчэ горш, галаварэзам.
  
  
  Вашці збегла, пакінуўшы толькі адзенне на спіне і дробязь у кішэнях. У яе ўсё атрымалася нядрэнна. Яна дабралася да Варанасі, перш чым яе поспех скончыўся.
  
  
  Яна была без гроша і галадала. Яна паспрабавала забрацца ў кішэню бамбейскага гандляра, але рука яе страціла спрыт. Ён злавіў яе і трымаў дастаткова доўга, каб некалькі бліжэйшых паліцыянтаў схапілі яе.
  
  
  Яе арыштавалі і кінулі ў турму Мулаг. Ёй не было прад'яўлена ніякіх абвінавачанняў. Улічваючы грувасткую хуткасць індыйскага правасуддзя, яна магла год гніць у камеры, перш чым паўстаць перад судом.
  
  
  Бандыты рухаліся хутчэй. Яны праніклі ўнутр Мулага, каб забраць яе.
  
  
  "Яны хацелі забраць мяне жывы", - сказаў Вашці. «Яны збіраліся вярнуць мяне ў калігхат і прынесці ў ахвяру. Я думаў, што ўсё страчана, але потым прыйшоў ты, Нік. Ты выратаваў мне жыццё, ты ...
  
  
  Вашці перапыніла свае словы, калі Картэр устаў і пайшоў да дзвярэй.
  
  
  Яна запатрабавала. "Пачакай!" "Куды ты збіраешся?"
  
  
  «Мне трэба патэлефанаваць па тэлефоне, – сказаў Картэр. "Я хутка вярнуся."
  
  
  Ён выйшаў за дзверы і паспяшаўся ўніз.
  
  
  "Што здарылася, Нік?" - сказаў Піт Барнс.
  
  
  «Я гатовы пагаварыць з Хоўкам».
  
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  
  Кабіна бяспекі была раем для тэхнафілаў. Пакой без вокнаў быў забіты ад падлогі да столі ўльтрасучасным тэлекамунікацыйным абсталяваннем. Адна сцяна была ўсеяная шэрагамі тэлевізійных экранаў, "вачамі" сістэмы назірання ахоўнага дома. Але відэакамеры з замкнёным контурам, праз якія адчыняліся вокны ў кожны пакой дома, на тэрыторыю і ў наваколлі, былі толькі часткай карціны. Астатнія вокны былі абсталяваны інфрачырвонымі датчыкамі цяпла, кратамі з электрычнымі прамянямі, датчыкамі гуку і рухі.
  
  
  Кабіна бяспекі адпавядала сваёй назве і ў іншым сэнсе. Гэта быў апошні рэдут, апошняя дзірка для нітаў на выпадак пераважнай атакі.
  
  
  Сцены яго былі з жалезабетону таўшчынёй у фут, у якія было цяжка пракрасціся, як у сховішча слоік. Глазурай на торце была абарона знутры з бранявой пласціны таўшчынёй у паўцалі. Калісьці запячатаны пакой быў герметычным і забяспечваўся ўласнай аўтаномнай кіслароднай сістэмай, у якой было дастаткова паветра, каб падтрымліваць жыццё чалавека на працягу 24 гадзін.
  
  
  Аднак Ніка Картэра цікавіла не мноства ахоўных прылад, а масіўная камунікацыйная кансоль, дамінантная ў прасторы.
  
  
  Кансоль аддалена нагадвала старамодны орган Вурлітцэра з тых, што калісьці знаходзілі ў вялізных, багата ўпрыгожаных палацах кіно ў мінулым. Замест клавіятуры на кансолі было мноства перамыкачоў, цыферблатаў, клавіш і лічбавых індыкатараў.
  
  
  Піт Барнс сядзеў у крэсле ў кансолі, працуючы з камбінацыяй клавіш і рэплік, якія маглі злучыць Killmaster з офісамі AX у Вашынгтоне, акруга Калумбія. Як і ўсё сучаснае тэлекамунікацыйнае абсталяванне AXE, кансоль была абсталявана з абаронай ад збояў. -бяспечная прылада. Любая спроба несанкцыянаванага доступу да яго прывядзе да спрацоўвання распаленай запальнай прылады, які ператварае гэтыя мудрагелістыя, элегантныя кампаненты ў масу дымлівай дзындры.
  
  
  У чаканні ўстанаўлення сувязі Картэр атрымліваў асалоду ад прахалодным камфортам кабіны. "Піт, гэта лепшы пакой у доме".
  
  
  Барнс усміхнуўся праз плячо. "Падабаецца?"
  
  
  "Я люблю гэта. Гэта самае зручнае месца з тых, што я адчуваў з таго часу, як выйшаў з самалёта ".
  
  
  «Гэтае месца павінна быць крутым. Калі ртуць у градусьніку падымецца занадта высока, кампутары адключацца». Барнс пяшчотна паляпаў па кансолі.
  
  
  «Гэтае дзіця трэба папесціць. Яны не такія як мы, так?
  
  
  Рэле зашчоўкнуліся, блокі перамыкачоў аўтаматычна пераключыліся, і злучэнне было ўсталявана. Якая гудзе кансоль выдала гукавы сігнал, і загарэлася зялёнае святло.
  
  
  Барнс адсунуў крэсла і ўстаў. "Яна ўся твая", - сказаў ён.
  
  
  "Вам не трэба задзейнічаць якія-небудзь элементы кіравання", – растлумачыў Барнс, калі Картэр сеў за вялікую дошку. «Яна гатова да працы. Проста працягвайце звычайную размову, як калі б вы размаўлялі па тэлефоне. У мікрафона вельмі добры гуказдымальнік, таму не думайце, што вам трэба крычаць. І што б вы ні рабілі, не падманвайце сябе з кіраваннем».
  
  
  «Я гатовы, Піт. Дзякуй."
  
  
  «А пакуль я пайду паглядзець, што я магу пашамацець на кухні. Ведаеце, я нядрэнна рыхтую!
  
  
  Картэру заўсёды падабаўся Барнс, і ён сапраўды шанаваў тое, як гэты чалавек тады хупава сышоў. Гэтая размова павінна была быць строга прыватнай, і Барнс гэта ведаў.
  
  
  З дынаміка раздаўся глухі голас: N3, гэта AX Com-Sat, зараз вы перамыкаецеся на асабістую лінію дырэктара .
  
  
  "Дзякуй." Картэр не ведаў, ці размаўляў ён з аператарам ці з кампутарным галасавым адказам.
  
  
  Пасля паўзы, у якой аратар прамаўчаў, Картэр сказаў: "Агент N3 Хоуку, увайдзіце, калі ласка".
  
  
  Голас Хоука пачуўся. Хрып быў у ягоным грубым голасе, а не ў сістэме сувязі. Галава і заснавальнік AX гучалі так блізка і ясна, як калі б ён знаходзіўся ў адным пакоі.
  
  
  "У цябе ёсць для мяне адказы, N3?"
  
  
  "Вось што ў мяне ёсць, сэр".
  
  
  Хутка, але з важнымі падрабязнасцямі, Картэр паведаміў Хоуку змрочныя факты ў тым выглядзе, у якім ён іх ведаў: падзеі ў Дэлі, у выніку якіх чалавек ЦРУ Дзік Грэнджэр і яго чатыры супрацоўнікі зніклі ў раптоўна, што было здзейснена сектай галаварэзаў.
  
  
  У канцы сваёй справаздачы Картэр выпусціў бомбу. "Бандыты правялі акцыю, але яе арганізаваў Сяргей Рогаў".
  
  
  «Рогаў?» Хоук на імгненне задумаўся. "Вы абсалютна ўпэўнены, што гэта быў Рогаў?"
  
  
  "Ды сэр. У мяне ёсць апісанне відавочцы, якое падыходзіць да яго. Вы ведаеце, як пыхлівы Рогаў ў сваёй знешнасці. Ён ніколі не маскіруецца. Гэта ён, без сумневаў.
  
  
  "Сукін сын!" Ястраб узарваўся. Прайшло імгненне, перш чым ён працягнуў больш спакойна: «Ну, гэта шмат што тлумачыць. Мы чулі, што ён прымаў актыўны ўдзел у некалькіх праблемных кропках там, падліваючы алею ў агонь розных палітычных пажараў.
  
  
  Літаральна ўчора ў мяне было паведамленне пра яго месцазнаходжанне на паўночным захадзе, у Пенджабе».
  
  
  "Грэйнджар, павінна быць, здзейсніў нешта важнае, каб прыцягнуць Рогава ў Дэлі", – выказаў меркаванне Картэр.
  
  
  "Так, нешта вялікае", - пагадзіўся Хоук. «Я збіраюся паглядзець, ці змагу я даведацца, што гэта за нешта. Не сыходзь, Нік. Я звяжыцеся з табой як мага хутчэй.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Картэр, але Хоук ужо адключыў злучэнне.
  
  
  Чакаючы зваротнага званка, Картэр блукаў у пошуках Піта Барнса. Ён знайшоў яго на кухні.
  
  
  «Далучайся да мяне за півам, Нік?»
  
  
  "Гучыць выдатна."
  
  
  Два агенты AX сядзелі і пацягвалі халоднае піва. Барнс паглядзеў у акно на невялікі тэрмометр, прымацаваны да знешняй рамы.
  
  
  "Цяпер сто сем, а ўздым усё яшчэ працягваецца".
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Я не ведаю, як можна вытрымліваць такую ​​спякоту ўвесь час». Ён коратка падумаў аб сваім заданні.
  
  
  Барнс усміхнуўся. “Звычайна гэта не так. Гэта горшая пара года. Прама перад дажджом заўсёды пекла. А сёлета яшчэ горш, бо сезон дажджоў ужо позні. Насамрэч, сёння даволі мяккі дзень. Больш за стодванаццаць не будзе.
  
  
  "Гэта мякка?"
  
  
  "Гэта менш, чым сто дваццаць, якія былі ў нас перад вашым прыездам", – сказаў Барнс са смехам.
  
  
  Кансоль выдала папераджальны зумер, папярэджваючы іх аб уваходным сігнале.
  
  
  Але званок быў не ад Хока; гэта было ад Гуптыля Гучарві, які тэлефанаваў з тэлефона-аўтамата ў цэнтры Дэлі, званок быў накіраваны праз кансоль для прыватнасці.
  
  
  "Як справы, Гупціл?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Як вы, амерыканцы, кажыце, у мяне ёсць. добрыя навіны і дрэнныя навіны. Як вы гэтага хочаце? »
  
  
  "Спачатку дрэнныя навіны".
  
  
  «У турме Мулаг адбылося ўзварушэнне, - сказаў Гупціл. «На ўсеагульнае здзіўленне, наглядчык падаў заяву аб адстаўцы. Па ягоных словах, па стане здароўя. І адгадайце, хто толькі што стаў наглядчыкам? »
  
  
  "Наш добры сябар Датта".
  
  
  «Вы маеце рацыю. Наглядчык сышоў, як і два злоўленых намі паслугачоў, тоўстая жанчына і «доктар».
  
  
  «Давай яшчэ раз, - сказаў Картэр.
  
  
  "Іх адпусцілі сёння раніцай, і адгадайце, хто іх адпусціў?"
  
  
  Картэру не трэба было маляваць карцінку. «Наш добры сябар, зараз галоўны наглядчык Датта».
  
  
  "Зноў жа, дакладна".
  
  
  «Гэта дастаткова лёгка зразумець, - сказаў Картэр. «Усе яны заключылі прыватную здзелку. У Даты былі доказы на наглядчыка, і ён шантажаваў яго, прымушаючы яго сысці. Затым ён адрэзаў сабе лішні кавалак пірага, прадаўшы марыянеткам іх свабоду».
  
  
  "Я таксама так гэта бачу", - згадзіўся Гупціл.
  
  
  "Як наконт добрых навін?"
  
  
  «Я вызваліў Такарэс».
  
  
  "Добрая праца!" - сказаў Картэр. "Як ты гэта зрабіў?"
  
  
  «Гэта было лёгка, Нік, для гэтага патрэбны былі толькі грошы. На гэты раз я зрабіў тое, што вы прапанавалі, і купіў лепшых людзей турэмнай сістэмы замест падпарадкаваных. Або, лепш сказаць, вы іх купілі, раз ужо вы плаціце.
  
  
  «Колькі гэта мне абышлося?»
  
  
  Гупціл сказаў яму.
  
  
  Картэр застагнаў.
  
  
  «Гэй, было нялёгка знайсці колы, якія трэба вышмараваць. Падобна, у гэтым месяцы кожны чыноўнік у горадзе бярэ адпачынак».
  
  
  "Ну, вы атрымліваеце тое, за што плаціце".
  
  
  - І пачакай, Нік, пакуль не ўбачыш, за што заплаціў. Гэтыя Такорэс - бяда!
  
  
  У іх адзін брат памёр, а другі ў бальніцы. Яны гатовыя некага забіць».
  
  
  "Вось як я хачу іх".
  
  
  «Асцярожна, Нік. Яны не занадта пераборлівыя ў тым, каго забіваць.
  
  
  "Дзякуй. Ваша папярэджанне належным чынам прынята да ведама, - сказаў Картэр. "Сустрэча прызначаная?"
  
  
  «Сёння а дзевятай гадзіне. Вось адрас.
  
  
  Картэр запісаў месца і дарогу, а затым прачытаў іх Гуптылу. Раптам успыхнула чырвонае святло і зазваніла зумера. «Мне час ісці, Гупціл. Убачымся ўвечары."
  
  
  "Добра, Нік".
  
  
  Сувязь з Гуптылам была перапынена, і ўваходны прамень быў запраграмаваны. Хоук зноў быў на сувязі.
  
  
  Пытанне Хоука было касым. "Як надвор'е, Нік?"
  
  
  "Гэта забойна, сэр". Картэр насцярожыўся. Хок не быў з тых, хто любіць свецкую размову.
  
  
  "Вельмі горача, праўда?"
  
  
  "Жорсткая спякота".
  
  
  “Тады гэта твой шчаслівы дзень. Ты збіраешся ў горы, Нік.
  
  
  Вы збіраецеся ў Пенджаб. У прыватнасці, Імхоці ў Каліяпуры. Я разумею, што там добра і крута. І вам будзе вельмі цікава».
  
  
  "Рогаў, сэр?"
  
  
  “Правільна. Што намышляе Рогаў? Што ж, ты збіраешся высветліць, што гэта такое, і сарваць гэта”.
  
  
  «Але Рогаў тут, - пачаў Картэр.
  
  
  "Я хачу Рогава!" - раўнуў Хоук. "Ты ведаеш што. Але я таксама хачу, каб уся яго аперацыя была згорнута. У гэтага ёсць некаторыя аспекты, якіх ты яшчэ не ведаеш, Нік. Але інспектар Бхалк раскажа вам пра іх.
  
  
  «Інспектар Бхалк? Хто ён?"
  
  
  «Ён галоўны дэтэктыў, які раней быў кіраўніком нацыянальнага бюро па расследаванні злачынстваў. Цяпер ён па спэцыяльным даручэньні, працуе непасрэдна на прэм'ер-міністра».
  
  
  «Уражальныя дасягненні, - сказаў Картэр. "Але дзе ён тут?"
  
  
  «Апошнія шэсць тыдняў ён працаваў над Пенджабам, набліжаючыся да Рогава з таго канца. Калі вы двое злучыце разам галовы, то Рогаў хутка будзе раздушаны. Гэта не можа доўжыцца доўга, - дадаў Хоук. «На поўначы час сыходзіць. Пенджаб гатовы ўзарвацца».
  
  
  Картэр дыпламатычна сказаў, што ён упэўнены, што Бхалк быў высокапастаўленай асобай, але ён аддае перавагу працаваць у адзіночку.
  
  
  "Гэта рэальная магчымасць для нас наладзіць высокапрафесійныя сувязі і добрую волю ў самых высокіх эшалонах індыйскага ўрада, Нік", - сказаў Хок. «Афіцыйна Індыя з'яўляецца лідэрам так званых краін, якія не далучыліся. Насамрэч ёй было камфортна з Саветамі. Да гэтага часу так і ёсць.
  
  
  «У адрозненне ад сваіх папярэднікаў, новы прэм'ер-міністр не лічыць, што сацыялізм - найлепшы спосаб развіцця яго краіны. Ён рабіў спробы перайсці на наш бок. Гэта зрабіла яго крыху непапулярным у Крамлі і ў камуністаў ва ўласным урадзе.
  
  
  Мы ня хочам яго губляць».
  
  
  "Сітуацыя настолькі сур'ёзная?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Калі Рогаў распальвае пажар? Што вы думаеце?"
  
  
  "Думаю, я збіраюся адправіцца ў падарожжа ў горы, сэр".
  
  
  „Ты атрымаў гэтае заданне. Вы адправіцеся ў шлях, як толькі завершыце дзелійскі кампанент сваёй місіі».
  
  
  "Вы хочаце, каб я працягнуў тут?"
  
  
  “Так, чорт вазьмі! Мы не прымаем ахвярапрынашэнняў нашых мужчын! І ніякая банда рэлігійных псіхаў – а я думаю, што гэта нашмат больш – не павінна штурхаць ЦРУ», – сказаў Хок. «Гэты прывілей зарэзерваваны за Кангрэсам і прэсай».
  
  
  Картэр мімаволі ўсміхнуўся. Погляды Хоўка на следчыя камітэты і назіральнікі за СМІ часта былі недрукаванымі.
  
  
  «Калі ты зможаш перайсці да бандытаў, Нік?» - спытаў Хоук.
  
  
  - Для іх усё будзе гатова праз трыццаць шэсць гадзін, сэр.
  
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  
  Уз'яднанне сям'і Такоры адбылося тым жа вечарам у офісе на шостым паверсе камерцыйнага будынка ў цэнтры Дэлі. Суддзёй выступаў Гуптыл Гучарві.
  
  
  Як толькі ён убачыў Вашці, Гурчуран Такоры ўдарыў яе па твары.
  
  
  Ён быў мускулам клана, другім старэйшым братам, чорнабародым хлопцам. Ён не сказаў ні слова сваёй сястры; ён проста падышоў да яе і пацягнуў з распасцёртай рукой. Аплявуха была такой гучнай, што ў Картэра зазвінела ў вушах. Ён мог уявіць сабе, што адчувала Вашці. Вашці павярнула галаву перад нанясеннем удару, пазбавіўшы яе сілы. Але ад гэтага яна пахіснулася і ледзь не ўпала. Гурчуран падняў руку для другога раунда. Яго далонь прасвістала ў паветры, але так і не дасягнула мэты.
  
  
  Раздаўся ўдар, гук блока Ніка Картэра, які адлюстроўвае ўдар. Гурчуран так і не даведаўся, што яго ўразіла. У адну секунду ён навісаў над Вашці, а ў наступную секунду Картэр нейкім чынам апынуўся паміж імі.
  
  
  Картэр адбіў аплявуху Гурчурана. Затым ён ударыў Гурчурана ў жывот, збіўшы яго з ног.
  
  
  Такорэс ахнулі ад здзіўлення. Іх брат быў такі моцны і жорсткі, што яны самі далі яму мянушку.
  
  
  «Гурчуран Гарыла». Яны маглі бачыць, як яго збілі раней, але яны сапраўды не маглі ўспомніць, калі.
  
  
  Здзіўленне змянілася гневам. Для чальцоў сям'і было добра пляскаць адзін аднаго, але для старонняга - рабіць гэта аднаму з іх...
  
  
  Гурчуран сеў, ківаючы галавой, каб растлумачыць гэта. "Ты ўдарыў мяне", - прахрыпеў ён.
  
  
  - Так, - ціха сказаў Картэр. "І я зраблю гэта зноў, калі ты не будзеш паводзіць сябе добра".
  
  
  "Ты ўдарыў мяне", - ашаломлена паўтарыў ён.
  
  
  Гупціў уздыхнуў. Не тое каб Картэр не атрымаў дастатковага папярэджання.
  
  
  Перад сустрэчай Вашці крыху пабалбатала з ім. Яна патлумачыла, што яе браты не былі такія памяркоўныя і шырокія, як яна. Ім не спадабалася б адкрыццё, што іх адзіная сястра пасябравала з замежнікам. Плюс той факт, што замежнік, магчыма, быў нейкім паліцыянтам.
  
  
  Картэр сказаў ёй, што ён разумее сітуацыю, і гэта сапраўды так. Вашці Такоре давядзецца жыць са сваёй сям'ёй яшчэ доўга пасля таго, як ён сыдзе са сцэны.
  
  
  І яны таксама былі сапраўднай сям'ёй.
  
  
  Санджай Такоры быў старэйшым братам і кіраўніком клана. Ён быў тонкі і востры, як лязо нажа. Ён больш слухаў, чым казаў, і бачыў тое, што ўпускалі іншыя.
  
  
  Наступным пасля Гурчурана старэйшым братам быў Дыліп, які адсутнічаў на сустрэчы. Дыліп быў цяжка паранены падчас рэйду паліцыі, але папраўляўся здавальняюча. Гупціл арганізаваў яго выпіску з турэмнага шпіталя і размяшчэнне ў прыватнай клініцы, пераклад, які значна павысіў яго шанцы на выжыванне.
  
  
  Затым прыйшоў Крышна. Ён быў цёмным і мясістым, з цяжкімі павекамі, доўгімі лопасцевым вушамі і масіўным целам. Ён быў чымсьці накшталт жартаўніка, але ў апошні час яму было не над чым смяяцца.
  
  
  Арум, дзіця ў сям'і, быў стройным прыгожым юнаком у познім падлеткавым узросце і, па агульным меркаванні, лютым энтузіястам матацыклаў. Картэр падумаў, што ў гэтым ёсць нейкая рацыя.
  
  
  Вакол натоўпу былі двое дабрадушных старых, дзядзька Топі і цётка Асілата. Іх дні актыўнай злачыннасці даўно мінулі, але яны па-ранейшаму былі часткай клана.
  
  
  І Картэр меў патрэбу ў гэтым клане, каб рабіць сваю працу правільна. Але ён не збіраўся стаяць там, засунуўшы рукі ў кішэні, пакуль Гурчуран пляскае Вашці. Гурчуран быў незвычайным, і Картэр не мог мірыцца з такімі паводзінамі сваёй каманды. Бо цяпер гэта будзе ў значнай ступені ягоная каманда, і ён хацеў, каб гэта цалкам зразумелі. Ён рабіў стаўку, і прыйшоў час зрабіць гэта крышталёва ясным.
  
  
  Такім чынам, ён збіў Гурчурана з ног.
  
  
  Гурчуран быў у лютасці. Яго шчокі пачырванелі ад гневу. Астатняя частка яго асобы і яго бычыная шыя набылі такі ж колер. Ён ускочыў на ногі, і Крышна і Арум падтрымалі яго гульню. Дзядзька Топі і цётка Асілата стаялі на нейтральнай пазіцыі.
  
  
  Вашці скокнула на бок Картэра.
  
  
  Усе задаткі першакласнага сутыкнення зараз былі на месцы, але яны так і не дасягнулі крытычнай масы.
  
  
  Хутка падумаўшы, Санджай устаў паміж малодшым братам і Картэрам. Яго прысутнасць была адзінай, што магло спыніць Гарылу ад бойкі.
  
  
  Санджай раўнуў: - "Крышна! Арум! Трымайце Гурчурана! » .
  
  
  Санджай быў начальнікам, і калі ён аддаваў загады, яны падскоквалі і падпарадкоўваліся. Яны схапілі Гурчурана, але не змаглі б утрымаць яго ні на секунду, калі б Санджай не блакаваў яго.
  
  
  Санджай ухапіўся левай рукой за перад кашулі Гурчурана. "Ты сышоў з розуму?"
  
  
  Ён ударыў Гурчурана правай. "Ты зусім у сваім розуме?" Ён зноў ударыў яго.
  
  
  Цяпер, калі да яго звярнула ўвагу гарыла, Санджай сказаў: «Калі б у цябе была хоць кропля разумнага сэнсу ў гэтай пустой галаве, ты, бязмозгі звер, ты б плакаў ад радасці, што наша сястра жывая і ў бяспецы сярод нас!»
  
  
  «Калі б не яна, мы б не апынуліся ў гэтай блытаніне!»
  
  
  Санджай зноў ударыў яго. Гурчуран мог раздушыць яго, як блыху, але ён устаў і ўзяў гэта.
  
  
  "Ідыёт!" - сказаў Санджай. «Вашы не наш вораг! Сям'я Такорэс у адзіночку супрацьстаіць тым, хто хоча нас знішчыць! »
  
  
  «Не зусім адна, - сказаў Гупціл. Нетутэйша час пазнаёміць Такорес з фактамі жыцця, і яны лепш успрынялі б гэта ад суайчынніка, чым ад такога жыхара Захаду, як Картэр.
  
  
  "Не зусім адзін", - зноў сказаў Гупціл. «Гэты чалавек, - паказаў ён на Картэра, - той чалавек выратаваў жыццё Вашці. Ён выцягнуў яе з турмы. Ён выцягнуў вас усіх з турмы. Паслухайце, што ён скажа. Гэта проста можа захаваць табе жыцьцё».
  
  
  «Але ён мяне ўдарыў!» - запратэставаў Гурчуран, падобны на раззлаванае дзіця. «Гэты чалавек ударыў мяне!»
  
  
  «Добра, добра, - сказаў Санджай. - Тады стукні мяне, калі табе стане лепш.
  
  
  Давай, стукні мяне. Стукні мяне, малодшы брат! »
  
  
  "Не, не", - сказаў Гурчуран, адыходзячы.
  
  
  "Працягвай! Чаго ж ты чакаеш? Удар мяне!"
  
  
  "Не няма. Я не магу зрабіць табе балюча, брат.
  
  
  "Ты прычыніў мне боль, калі ўдарыў нашу сястру", - сказаў Санджай. "Ты нашкодзіў нам усім!"
  
  
  "Мне вельмі шкада", - рахмана сказаў Гурчуран.
  
  
  «Не кажы мне, што табе шкада - скажы Вашці».
  
  
  Гурчуран выглядаў сарамлівым, як школьнік, пасланы ў кабінет настаўніка. Яго вочы былі апушчаны, масіўныя плечы паніклі. «Прабач, сястра», - прамармытаў ён. "Прабач мяне."
  
  
  Вашці падышла да Гурчурана, устала на дыбачкі і пацалавала яго ў шчаку.
  
  
  Гурчуран абняў яе, зняўшы напружанне. Астатнія рушылі наперад, каб абняць яе.
  
  
  "Як наконт гэтага?" - задумаўся Картэр. "Вялікі хлопец у душы проста слабак".
  
  
  "Калі ты так думаеш, табе варта зірнуць на яго паліцэйскае дасье", - змрочна сказаў Гупціл. «Гарыла - сямейны кілер. Яго падазраюць як мінімум у паўтузіна нераскрытых забойстваў.
  
  
  Усе Takores былі абдымкамі, пацалункамі і слязлівымі ўсмешкамі. Асабліва ўсхвалявала цётка Асілата. Выдаўшы радасныя крыкі, яна кінулася да Вашці, абняла яе, абняла і закрыла твар пацалункамі.
  
  
  У той жа дзень Вашці звязалася са сваёй каханай цёткай, патэлефанаваўшы ёй у прытулак, дзе яны з дзядзькам Топі сышлі ў падполле. Было войска добрых сяброў і прадстаўнікоў злачыннага міру, якія шукаюць паўсюль Такорес, каб здрадзіць іх. Ніводны Такоры не быў у бяспецы, паколькі Бандыты прызначылі кошт за іх галовы.
  
  
  Вашці сказала Картэр, што яна павінна пераканацца, што яе цётка і дзядзька ў бяспецы. Картэр дазволіў ёй патэлефанаваць з канспіратыўнай хаты, чые закадаваныя тэлефоны нельга было адсачыць. Не сказаўшы Вашці, ён папрасіў Піта Барнса кантраляваць званок.
  
  
  Калі званок скончыўся, Барнс паціснуў плячыма і сказаў Картэр: «Я нічога не ўзяў. Званок быў кашэрным».
  
  
  Барнс бегла размаўляў на хіндустані і лёгка сачыў за гутаркай.
  
  
  Але такі клан злачынцаў, як Такарэс, умеў казаць больш, чым меў у выглядзе. Яны распрацавалі складаную стэнаграфію, асабісты вербальны код, з дапамогай якога ўяўныя звычайнымі паўсядзённыя спасылкі фактычна азначалі нешта зусім іншае.
  
  
  Калі Вашці заявіла: «Вы суцяшаеце мяне, цётка. Убачыць цябе сёння ўвечары аблегчыць мае смутку і пазбавіць маё сэрца ад болю, - Барнс падумаў, што гэта не больш чым выраз пяшчоты. Ён не ведаў, што паведамленне было перададзена яму проста пад нос.
  
  
  Але цётка Асілата ведала і дзейнічала зыходзячы з гэтых ведаў.
  
  
  Цяпер, калі яна пяшчотна абдымала і цалавала пляменніцу, яна цішком перадала Вашці невялікі скрутак. Ён быў памерам з кавалак мыла, загорнуты ў грубую белую паперу і перавязаны вяроўкай. Вашці хутка сунула яго ў кішэню, і ніхто не здагадаўся.
  
  
  Картэр сказаў Вашці ў бок, калі старая зноў села: «Не кажы мне, што гэтая мілая бабулька. таксама злодзей! "
  
  
  "О не." Вашці ўсміхнулася. «Цётка з іншай часткі сям'і.
  
  
  Яна ніколі не была злодзеем».
  
  
  "Я рады гэта чуць."
  
  
  Барнс мог бы сказаць Картэру, што "Асілата" - гэта жаночая форма фразы, якая перакладаецца прыкладна як "лязо мяча". Але яны нічога пра гэта не думалі; такое імя ў сям'і злачынцаў не ўяўляла цікавасці.
  
  
  У сям'і былі адноўлены каханне і гармонія, так што зараз Такорэс выступіў перад Картэрам як адзінае цэлае. Санджай выказаўся за ўсіх.
  
  
  "Хто вы і чаму вы робіце гэта для нас?" - спытаў ён Картэра.
  
  
  «Мяне клічуць Картэр, Нік Картэр. Я не філантроп. Я хачу сёе-тое ад цябе.
  
  
  «А, - сказаў Санджай, - адкрыты чалавек. Мне гэта падабаецца, што вам трэба."
  
  
  «Вашы ворагі - мае ворагі. Яны забілі майго сябра. Спытайце сваю сястру; яна бачыла, як яны гэта рабілі».
  
  
  "Вы хочаце адпомсціць".
  
  
  "Я называю гэта справядлівасцю", - сказаў Картэр.
  
  
  Санджай усміхнуўся. «Мы, Такорэс ~, не такія ўзвышаныя, як ты. Мы хочам помсты».
  
  
  "Навошта вы нам патрэбны?" - сказаў Арум Картэру. "Мы можам самі пра іх паклапаціцца!"
  
  
  "Вы прарабілі вялікую працу", – сказаў Картэр. «Наколькі я ведаю, вам, Такорэс, патрэбны ўсе сябры, якіх вы можаце знайсці. Прама зараз у мяне ёсць адзіны шанец.
  
  
  Крышна сказаў. - «Што вы нам заплаціце?»
  
  
  "Ніводнай рупіі", - сказаў Картэр. «У мяне ёсць сёе-тое лепшае за грошы».
  
  
  "Што?"
  
  
  - Зброя, - сказаў Картэр. Затым ён апісаў, якую агнявую моц ён можа падаць.
  
  
  Гэта было вырашальным аргумэнтам. Хоць скептычна настроеныя Такорэс не паверылі б, што гэта праўда, пакуль яны не атрымалі зброю ў свае нецярплівыя рукі, абяцанне таго ж было магутнай спакусай.
  
  
  "У цябе ёсць план?" - спытаў Санджай Картэра.
  
  
  "Так", - сказаў Картэр з нацягнутай усмешкай. "Мы ідзем страляць і забіваем іх усіх".
  
  
  Гурчуран першым парушыў маўчанне. “Добры план. Мне гэта падабаецца!"
  
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  
  Аднойчы ноччу барадаты бандыт па імені Бхарат заняў свой вартаўнічы пост у арліным гняздзе, патрулюючы плоскую, абнесеную сцяной вяршыню мансарднага даху калігхата. Па перыметры межавала алея ўдавы, і Бхарат блукаў па ёй.
  
  
  Бяспека ў храме была павялічана ўдвая, а затым яшчэ больш узмоцнена з-за Такорэс, факт, які моцна абураў Бхарат. З-за гэтага ён быў тут, кіпячы ў чорнай вільготнай ночы, а не там, у храме.
  
  
  Сёння ноччу ў горадзе адбылося забойства, так што свяшчэнны гур будзе даступны. Але не для Бхарата. Ён быў замкнуты на даху, несучы пільнасць з-за гэтага дурня.
  
  
  Такоры? Бхарат нават не чуў гэтага імя ўсяго некалькі дзён таму. Сям'я яго не ўразіла. Ім не хапіла барацьбы. Яны знайшлі дзірку, у якой можна было схавацца, і не адважыліся б паказваць тут свае твары. Але яны ўсё роўна апынуцца тут, высочаныя адзін за адным, якія пераследуюцца няўмольнай сілай Тагі. Тут яны памруць ля рухмала і кінуты ў безназоўную раку, у раку, смурод якой забруджвае начное паветра.
  
  
  На рацэ стаяла лодка, ярдаў за сто вышэй па цячэнні ад калігхата. Бхарат нахмурыўся. Карабель здаўся яму нечым падазроным, і ён вырашыў, што за ім варта прыгледзецца. Яму не спадабалася, як ён поўз да пляцоўкі.
  
  
  Нешта яшчэ прыцягнула яго ўвагу, нешта нечаканае, нешта доўгае, тонкае, чырвонае і мігатлівае. Спачатку ён падумаў, што гэта яму здалося. Потым ён убачыў гэта зноў.
  
  
  Што гэта было? Цеплавая маланка? Магчыма, прадвеснік доўгачаканага сезона дажджоў?
  
  
  Але гэта было бліжэй за неба. Гэта было вельмі блізка. Яно пранеслася па паўднёвым баку даху. Бхарата пайшоў расследаваць.
  
  
  Прыкладна за дваццаць пяць футаў ад іх, на другім баку завулка, стаяла вытрыбушаная, выпаленая грамада разбуранай царквы. Уцалелі толькі дзве сцяны і вежа на іх стыку. Вежа была на некалькі футаў вышэй калігхата.
  
  
  Тонкая чырвоная паласа святла ззяла з вяршыні вежы, свецячыся, як лязо брытвы, на чорным целе ночы.
  
  
  Бхарат са здзіўленнем утаропіўся на яго. Ён глядзеў на яго ў адказ. Прамень дакрануўся да яго.
  
  
  Здзіўлены, ён паглядзеў на свае грудзі. На ім свяціўся чырвоны пункт памерам не больш манеты. Ён быў агніста-чырвоным, такім жа чырвоным, як рубінаў вочы ідала ў храме. Вогненныя вочы Гартуй.
  
  
  Бразнуў нябачны лук. Яго страла скокнула ў чырвоны прамень. Ён прасвідраваў Бхарата прама там, дзе свяцілася лалавае вока. Праз імгненне чырвонае святло згасла - і жыццё Бхарата таксама.
  
  
  Нік Картэр адвінціў лазерны прыцэл ад кранштэйнаў арбалета Power-Slam. Прынцып быў просты. Лазерны прамень, усталяваны на насавой частцы, служыў накіроўвалай для дрэўка. Ён накіроўваў вышчэрбленыя стрэлы на мэту і выпускаў яе туды, дзе свяцілася чырвоная кропка.
  
  
  Аднак стрэл быў складаным, бо Картэр апынуўся ў нязручным становішчы, выкарыстоўваючы дах царкоўнай вежы ў якасці агнявой пляцоўкі.
  
  
  Але стрэл быў зроблены. Картэр паклаў прыцэл назад у мяккі ахоўны футарал, які вісеў на рамяні на шыі. Інструмент вытрымліваў грубіянскі абыход, але марнатравіць ім не было сэнсу. Ён захоча выкарыстоўваць яго, калі дасягне іншага боку.
  
  
  Killmaster быў готаў да працы. На ім была камізэлька з кеўлару, чорныя штаны і цёмныя красоўкі. Вільгельміна ўтульна ўладкавалася ў яго пад пахай, яе наплечный рамень быў прывязаны да бронекамізэльцы. Хьюго моцна трымаў сваё запясце, і паўтузіна малюсенькіх газавых бомбаў былі бяспечна размеркаваны ў добра замацаванай упакоўцы.
  
  
  Ён прышпіліў арбалет за спіной і злез з даху.
  
  
  Ён пралез праз дзірку і саскочыў у пакой у вежы.
  
  
  Ён быў не адзін. З ім былі Вашці і Гурчуран: Вашці, таму што яна была рабаўніцай кватэр, умела працаваць высока над зямлёй, і таму, што яна ўжо залазіць на гэтую вежу раней, выкарыстоўваючы яе ў якасці зручнага паста, калі яна раней даследавала калігхат; Гурчуран, бо ён быў забойцам.
  
  
  Яны былі экіпіраваны аднолькава, але іх узбраенне было іншым. Гурчуран быў у захапленні ад свайго твора, і ён меў на гэта права. Гэта быў аўтамат Калашнікава, які нейкім чынам дастаўся Гуптылю.
  
  
  Гуптыл быў збройнікам для гэтай акцыі. Ён прайшоў праз паўтузіна нелегальных зброевых крам, зняўшы вяршкі, каб забяспечыць Такорэс. Картэр нявесела ўсміхнуўся пры выглядзе АК-47, сапраўды гэтак жа, як ён усміхнуўся пры выглядзе пісталета Токарава ТТ-33, прышпіленага да пояса Вашці. Зброю савецкай вытворчасці збіраліся перадаць наёмным працаўнікам Рогава. Гэта павінна ўмацаваць адносіны КДБ з дэлійскімі галаварэзамі.
  
  
  «Я бачыў, як упаў твой мужчына. Добры стрэл!» Гурчуран захоплена завуркатаў, сціскаючы плячо Картэра.
  
  
  Цені схавалі крывую ўхмылку Кілмайстра. Ён разумеў, што Гурчуран быў адным з тых, хто, калі вы збіваеце іх з ног, альбо паспрабуе забіць вас, альбо стане вашым лепшым сябрам.
  
  
  Цяпер настала чарга Вашці. Гурчуран абвіў яе за талію сваімі вялізнымі рукамі і прыўзняў, падштурхоўваючы да дзіркі ў даху. Вашці выгіналася і прабіралася скрозь яго.
  
  
  Вежу вянчала дэкаратыўная каменная ручка памерам і формай з футбольны мяч. Вашці сядзела, абвіўшы яе нагамі, і размотвала вяроўку. Гэта была доўгая трывалая вяроўка з крукам на адным канцы; кручок абмотвалі гумовымі палоскамі, каб заглушыць гук. Яна замацавала пятлю на вольным канцы, надзела яе на каменны шар і туга зацягнула.
  
  
  Вашці ведала, што яна ніколі не зможа зрабіць выразны кідок, седзячы. Яна паставіла ступні на вузкую арнаментальную паласу, якая абмяжоўвае мяч, затым разгарнула ногі і прысела. Звычайна яна была неўспрымальная да вышыні, але гэта было больш чым крыху трывожна. Яна ўспомніла, як Прымала і яе саўдзельнік збівалі яе ў турэмным лазарэце, яна ўяўляла Нараяна ў будцы ў кафэ, яна думала пра Дыліпа, які ляжыць у сваім ложку ад болю.
  
  
  Затым прыступ млоснасці мінуў, і яна зразумела, што можа працягваць.
  
  
  Ахоўнікі зараз патрулявалі калігхат з сабакамі на павадках. Дзве групы па тры сабакі патрулявалі вакол асабняка ў супрацьлеглых напрамках. Вашці зрабіла свой першы закід, калі сабакі і дрэсіроўшчыкі былі схаваныя на паўночным баку дома.
  
  
  Яе першы закід трапіў у карніз калігхата, але не ўчапіўся і не саслізнуў. Вашці адчайна выцягнула яго і паспрабавала зноў. Яшчэ адна прамашка. Трэцяя спроба аказалася занадта моцнай. Яна завагалася, ледзь не страціўшы раўнавагу, і паправілася пасля імгнення, калі задыхалася. Калі яна зірнула ўніз, свет, здавалася, рэзка зваліўся ад яе. Яна перастала глядзець уніз.
  
  
  Але кідок быў добры. Крук зачапіўся за нешта, і яна праверыла гэта сваёй вагой. Калі зачэп нікуды не падыходзіць, лепш высветліць гэта зараз, чым на паўдарогі. Яна пацягнула, і ён трымаўся. Задаволены, Вашці зноў ускарабкаўся на дах. Яе праца ёй спадабалася; выратавальны трос злучаў царкоўную вежу з калігхатам. Яна выслізнула назад у дзірку і лёгка ўпала на падлогу вежы. Да вяроўкі можна было лёгка дабрацца з арачнага акна вежы, і Вашці хацела ісці першай. "Я нацягнула вяроўку, таму я павінна яе праверыць", - настойвала яна.
  
  
  "Я не люблю раздзірацца, - сказаў Картэр, - але, паколькі я плачу за вечарынку, я пайду першым".
  
  
  "Я ненавіджу высокія месцы", - сказаў Гурчуран. "Што я тут раблю?"
  
  
  «Ты хацеў паказаць усім нам, які ты адважны, мой брат», - паддражніла Вашці.
  
  
  «Дык і зраблю! Так і зраблю! »
  
  
  Картэр апошні раз агледзеў сябе, каб пераканацца, што ўсе яго кішэні зашпілены, а ўвесь яго рыштунак замацаваны. Ён нагадаў астатнім зрабіць тое ж самае.
  
  
  Ён прысеў на шырокі падаконнік, узяўшыся за вяроўку адной рукой.
  
  
  Вежа і асабняк былі занадта раўнамерна падабраны па вышыні, каб іх можна было пераадолець на маленькім прыстасаванні. Яму давядзецца пералезці, як малпы па вінаграднай лазе.
  
  
  Ён кінуў апошні погляд. Лодка на рацэ знаходзілася за дваццаць-трыццаць ярдаў ад прыстані. Бясшумна, без святла, яна плыў па глеістай рацэ. Ахоўнікі і сабакі шчасна адсутнічалі. Час ісці.
  
  
  Картэр ухапіўся за вяроўку абедзвюма рукамі, абвіў яе нагамі і адштурхнуўся ад падваконніка. Ён пайшоў рука аб руку, павіс спіной паралельна
  
  
  зямлі далёка ўнізе. Яму было б лягчэй у пальчатках, але ён аддаваў перавагу прамы кантакт з голай скурай.
  
  
  Некалькімі днямі раней ён вісеў над скалістай ісландскай прорвай, якую скалыналі арктычныя вятры. Цяпер ён боўтаўся, як павук, на вяроўцы ў Дэлі ў страшную спякоту.
  
  
  Але прагрэс быў дасягнуты. На гэты раз ніхто не спрабаваў перарэзаць ягоную лінію, як гэта зрабіў агент КДБ у Ісландыі. Картэру прыйшло ў галаву, што калі Гурчуран і трымаў на яго крыўду, то зараз самы прыдатны час, каб звесці лічыльнікі. Удар нажа па выратавальным коле адправіў бы Картэра прама на смерць.
  
  
  Гэтая непрыемная думка прыходзіла Картэр не ў першы раз, але ён улічыў яе ў сваіх разліках. Гурчуран мог забіць Картэра толькі коштам правалу рэйду на калігхатаў, а Гарыла прагнула вялікага забойства бандытаў. Гэта быў казырны козыр Killmaster.
  
  
  Тым не менш, гэтая думка надавала яго намаганням дадатковую вастрыню, калі такая патрабавалася, і Картэр, нарэшце, дабраўся да іншага боку.
  
  
  Ён паглядзеў на крук, які зачапіўся за дэкаратыўную балюстраду. Надзейная фіксацыя.
  
  
  Барадаты вартавы быў мёртвы. Ніякіх сумневаў наконт гэтага. Дах быў чыстым.
  
  
  Картэр зноў замацаваў лазерны прыцэл на арбалеце, але яшчэ не актываваў яго.
  
  
  Гурчуран наткнуўся на яго, рухаючыся, як гіганцкі драўняны гультай. Ён фыркаў, пыхкаў і энергічна прадзіраўся праз дарогу, яго рыштунак бразгатаў, тузаўся і звінеў. Шум не мог быць такім гучным, як здавалася Картэру, паколькі ні адзін ахоўнік не падняў вачэй, каб даследаваць наваколлі, але Кілмайстар сціснуў зубы, пакуль яго сківіцы не захварэлі, паслабіўшыся толькі тады, калі Гурчуран прабраўся ў адносна бяспечнае месца на дах асабняка.
  
  
  Нават тады ён спрабаваў знайсці кропку апоры, яго туфлі шумна тапталіся па карнізе. Картэр нахіліўся і працягнуў руку дапамогі. Гарыла выпусціла глыбокі ўздых палёгкі, калі нарэшце перакінула ногі цераз парэнчы і ўстала на дах.
  
  
  Вашці перасекла дарогу з найменшай працай. Цяпер яна была спрытнай і ў сваёй стыхіі. Дома яе нельга было засцерагчы, пакуль астатняя частка клана ідзе на бітву. Яе аргумент на карысць уключэння быў неабвержным: галаварэзы спрабавалі забіць яе, не адзін раз, а двойчы.
  
  
  Яна ўмела караскацца і страляць таксама. Картэр праверыў усіх Такоры, каб пераканацца, што яны могуць выкарыстоўваць сваю зброю. Выпрабавальным палігонам служыў мэтавая далёкасць у падвале, прадстаўленая адным з гандляроў зброяй Гупціла. Усе члены сям'і прайшлі з гонарам. Прыйшоў час выкарыстоўваць гэтую незвычайную зброю.
  
  
  Картэр мог бачыць далёка з даху. Тэрыторыя калігхата, плошча, бліжэйшыя вуліцы - усё было наладжана як настольная мадэль.
  
  
  Лодку дрэйфавалі ўніз па рацэ і наблізіліся да прыстані ў некалькіх ярдаў. На некалькіх вуліцах на поўдзень ад плошчы самотны матацыкліст ішоў па, здавалася б, бязмэтнай дарожцы, якая паступова набліжала яго да калігхата. Па шырокім праспекце, які вядзе на плошчу, было мала машын. Панэльны грузавік быў прыпаркаваны на рагу, дзе праспект перасякаў плошчу.
  
  
  Фары свяцілі на праспект, які павольна рухаўся да плошчы. Які пад'язджае аўтамабіль апынуўся вішнёва-чырвоным двухпавярховым аўтобусам з цёмным салонам і без пасажыраў. Тыя нешматлікія мясцовыя жыхары, якія выйшлі на вуліцу, павінна быць, былі здзіўленыя аўтобусам, паколькі ніводны аўтобусны маршрут не абслугоўваў гэты састарэлы раён.
  
  
  Аўтобус пад'ехаў да абочыны і спыніўся недалёка ад таго месца, дзе быў прыпаркаваны панэльны грузавік. Яго агні патухлі, двойчы міргнулі, затым яшчэ раз патухлі.
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  "Без пяці хвілін да нуля", - сказаў ён. "Давай рухацца!"
  
  
  
  Адзінаццаты раздзел
  
  
  
  У 1867 годзе граф Понсонбі, прызначаны віцэ-каралём Індыі спецыяльным следчым і абвінавачаны ў спыненні небяспечнага выбліску задушлівых смерцяў, завяршыў свае працы аптымістычнай заявай: «Я ўпэўнены, што гнюснае крэда Тагі знікне на працягу аднаго пакалення».
  
  
  Ён быў не мае рацыю. Брытанскі радж прыходзіў і сыходзіў у Індыі, але Тагі ўсё яшчэ заставаўся. Яго практыкуючыя былі проста больш абачлівымі, чым раней.
  
  
  Тагі будуць, пакуль існуе Індыя. Так лічыў Гапаласвамі Пандыт Мукерджы, першасьвятар бандытаў Дэлі. Але часы перамен патрабуюць новых спосабаў. Кучка скарбаў у падліковым пакоі сведчыла аб поспеху гэтых новых спосабаў.
  
  
  Рэлігійны чалавек Пандыт Мукерджы лічыў, што набожнасць і прыбытак ідуць рука ў руку. Бандыты заўсёды мелі звычай рабаваць сваіх ахвяр. У рэшце рэшт, задушыць багатага чалавека было так жа лёгка, як і беднага, і гэта было нашмат больш выгадна.
  
  
  Калі Арчдэйл Ландзі ўпершыню высунуў сваю прапанову, Пандыт Мукерджы з цікавасцю выслухаў яго. Ландзі, аматар эзатэрычнага і мудрагелістага, меў шырокія кантакты ў ценявым свеце таемных культаў і сект злачынцаў. Ён прыйшоў да Мукерджы з ідэяй, элегантнай у сваёй лагічнай прастаце.
  
  
  Калі трэба карміць яе дыетай святой ахвяры.
  
  
  Бандытам патрабаваўся свежы запас іх. Раз ужо яны збіраліся забіць, чаму б не атрымаць за гэта грошы?
  
  
  Замест таго, каб выбіраць ахвяр наўздагад, Бандыты маглі нядрэнна зарабіць, расправіўшыся са спецыяльна адабранымі людзьмі. Асобы, якім некаторыя зацікаўленыя бакі з радасцю заплацілі б за тое, каб яны былі паспяхова памерлымі.
  
  
  Ландзі быў заказчыкам забойства, і ён прапанаваў заключыць пагадненне з Бандытамі. Ён паказваў на ахвяр, даючы душыцелям ўсю інфармацыю, якая ім была неабходна для выканання сваіх дзеянняў. Бандытам будзе выплачвацца кругленькая сума за кожнае забойства, і, вядома ж, яны могуць пакінуць сабе любую здабычу, якую ім удасца сабраць у сваіх ахвяр. Калі атрымае свае ахвяры.
  
  
  Іншыя, менш дальнабачныя людзі адхілілі б прапанову Ландзі. Ён не быў бандытам і нават не індусам. Насамрэч ён быў ангельцам, але большую частку свайго жыцця правёў у Індыі. Прайшло сорак гадоў з таго часу, як брытанцы пакінулі субкантынент, але многія індыйцы ўсё яшчэ захоўвалі да іх дрэнныя пачуцці.
  
  
  Пандыт Мукерджы быў гатовы рызыкнуць. Яго гульня акупілася з ашаламляльным поспехам. Чарада заказных забойстваў прынесла калігхату ізноў здабытае росквіт. Дадатковым бонусам былі цесныя сувязі Ландзі з высокапастаўленымі ўрадавымі чыноўнікамі і бізнес-магнатамі, якія самі нажываліся на гэтым рынку забойстваў. Іх аплатны ўплыў трымала закон далёка ад дзвярэй храма.
  
  
  Калі ён бліжэй пазнаёміўся з Ландзі, Мукерджы з шокам пазнавання зразумеў, што ангелец таксама быў у сваім родзе вучнем смерці.
  
  
  Забойствы ахапілі ўвесь спектр: ад нежаданых мужа і жонкі да канкурэнтаў па бізнесе і палітычных кандыдатаў. Цікава, што большасць палітычных ахвяраў былі памяркоўнымі і цэнтрыстамі, а не левымі. Бандытам было ўсё роўна. Яны былі апалітычныя. Іх палітычная адданасць была залатой ніткай рухмаля.
  
  
  Дамоўленасць дзейнічала ўжо больш за год, калі Ландзі прыехаў у Мукерджы з тэрміновай працай. Знішчэнню падлягала не адна, а пяць ахвяр - банкет дары Гартуй.
  
  
  Справа была зроблена. Выкрадаць ахвяр было да смешнага лёгка. Іх прывялі ў калігхат, каб яны па адным праходзілі пад рухмалом. Расчлянёныя трупы апускалі ўніз і кідалі ў раку.
  
  
  Чалавека Грэнджэра пакінулі напрыканцы. Кліент Ландзі, расеец Рогаў, дапытаў яго. Грэнджэр не быў так адкрыты, таму былі ўжытыя крайнія меры, каб прымусіць яго казаць. Ён казаў. Сказаўшы ўсё, што Рогаў хацеў пачуць, Грэнджэр пайшоў шляхам сваіх калегаў пад рухмой! і ў раку. Самая выгадная здзелка для ўсіх. За выключэннем, вядома, ахвяр.
  
  
  Пандыту Мукерджы было лёгка прымірыць забойства з мараллю. Як і яго браты, ён лічыў сябе філантропам, бандыты - дабром для ўсяго чалавецтва.
  
  
  Яго логіка была простая. У чым заключалася галоўная пагроза Індыі? Занадта шмат людзей. Сотні мільёнаў мас, якія рояцца, пагражалі здушыць уладу, закон і парадак. Выдаленне як мага большай колькасці гэтых людзей было дзяржаўнай паслугай.
  
  
  І калі такое выдаленне прынясе прыбытак, тым лепей.
  
  
  Сёння ўвечары адбылося забойства, і храм быў добра запоўнены для гэтага выпадку. Ахвяра была звычайным чалавекам, не звязаным з Ландзі. Нават шматлікія кантракты Ландзі не маглі забяспечыць усіх неабходных ахвяр. Большасць чальцоў храма выйшлі на рытуал. Яны назіралі за забойствам і праглынулі свяшчэннага гоора.
  
  
  Гур быў краевугольным каменем культу. Шэры парашок складаўся са здробненых у парашок каранёў, травы і грыбоў, выбраных за іх снатворнае і галюцынатарнае дзеянне. Паходжанне лекаў было страчана ў невядомасці старажытнасці, але Мукерджы падазраваў, што гэта было тое ж самае рэчыва, што і сома, узрушаючая "ежа багоў", так ярка апісаная ў старажытных арыйскіх пісаннях Рыгведы.
  
  
  Каля сарака забойцаў зараз экстатычна курчыліся па крузе на падлозе храма, пагружаныя ў шчасце Гур. Мігатлівыя чырвоныя і жоўтыя агні адкідалі падоўжаныя цені на сцены храма.
  
  
  Памочнік Мукерджы правёў цырымонію і раздаў гур.
  
  
  Мукерджы ўстрымаўся. У яго былі справы, якія трэба было здзейсніць, і не было ніякіх спраў з галовамі Гура.
  
  
  Поспех стварае свае цудоўныя праблемы. Галаварэзы схавалі ў калігхаце занадта шмат грошай. Мукерджы падумаў, што час укладваць грошы. Скарбніца будзе арэнай яго разлікаў. У яго было больш за тузін фінансавых праспектаў, якія чакаюць яго вывучэння.
  
  
  Мукерджы было пяцьдзесят, моцны і дынамічны. Сваёй бліскучай безвалосай галавой і ваяўніча выпучанай сківіцай ён нагадваў Мусаліні. Ён быў падобны на дыктатара не толькі фізічна, але і па размаху сваіх вышэйшых амбіцый.
  
  
  Цяпер ён падняўся па лесвіцы ў галерэю другога паверха, перасек яе і трапіў у запячатаную скарбніцу. У яго быў адзіны ключ, які вісеў на ланцугу на шыі.
  
  
  Ён адчыніў цяжкія дзверы, адчыніўшы іх. Ён падняў нагу, каб пераступіць парог.
  
  
  У верхніх паверхах калігхата ўспыхнула бурнае хваляванне. Крыкі, стрэлы і крыкі. Люк у даху забяспечваў уваход у калігхат, а на паверх ніжэй вяла ўсходы. Картэр, Вашці і Гурчуран спусціліся ў прасторны лофт. Прастора была запоўнена нізка віслымі кроквеннымі бэлькамі і папярочнымі падпоркамі, на якіх сядзела калонія птушак, іх сотні. Уварванне ў іх дом выклікала выбух хрыплых крыкаў, крыкаў каралёў і трапятання пёраў.
  
  
  Падлога была выслана іх смуродным памётам. Спалучэнне ўтрыманага цяпла і смуроду было амаль пераважнай для людзей, але не для натоўпу тоўстых, смелых пацукоў, якія таксама жылі там. Некаторыя выглядалі вялікімі, як каты.
  
  
  Яны стаялі на задніх лапах, паціраючы пярэднія лапы, рубінавыя вочы гарэлі, хвастападобныя хвасты цягнуліся па масніцу. Яны выказалі сваю незадаволенасць двухногім зламыснікам.
  
  
  У падлозе зеўрала даўгаватая дзірка ў форме труны. Гэта быў пад'езд, і вартавы падняўся па лесвіцы, каб паглядзець, пра што ідзе размова.
  
  
  Ён высунуў галаву з верхняй часткі лесвічнай клеткі: «Спускайся з даху, Бхарат! Табе не давядзецца сядзець там яшчэ гадзіну. Прывітанне!
  
  
  Ты не Бхарат! »
  
  
  У цэнтры яго ўстрывожанай асобы ўспыхнула лалава-чырвоная кропка. На адным дыханні - апошнім з вартавых - рушыў услед арбалетны стрэл, які трапіў яму проста паміж вачэй. Ён упаў назад і з шумам спусціўся з лесвіцы.
  
  
  Картэр уставіў яшчэ адзін ніт у свой арбалет. Ён зачапіў малюсенькія падвойныя зубцы казінай лапкі за цеціву троса, прыклаў сваю мускулатуру і вырваў яе, узводзячы прыладу.
  
  
  Ён і Такарэз збеглі па лесвіцы. Мярцвяк ляжаў верхняй часткай цела на лесвічнай клетцы, выцягнуўшы ногі ў калідор, які быў цьмяным, з жоўтымі сценамі і затхлым. З-за вугла паказаліся два бандыты. Сундрам і Туран прыбылі даследаваць шум.
  
  
  Арбалет заспяваў. Сундрам упаў, з акуратна працятым сэрцам.
  
  
  Туран разявіў рот, каб крыкнуць трывогу. Картэр выпусціў арбалет, пстрыкнуў правай рукой, і Х'юга скокнуў яму на далонь. Ён па-майстэрску кінуў лязо. Якая верціцца срэбная пляма праляцела па зале, Х'юга нарэшце затрымаўся ў горле Турана.
  
  
  Туран паспрабаваў убачыць, што менавіта працяло яго шыю. Калі ён нахіліў галаву, каб паглядзець, ён прымусіў рукоять Х'юга прыціснуцца да яго грудзей, пранікаючы глыбей.
  
  
  Ён паспрабаваў крыкнуць - не ад страху, а для папярэджання, - але не мог вымавіць ні слова, ён задыхаўся ад уласнай крыві. Ён закашляўся, пахіснуўся і памёр.
  
  
  Картэр выцягнуў лязо і выцер яго, перш чым вярнуць Х'юга ў ножны. Нарэшце ён нахіліўся, каб падняць арбалет. Дзеянне рабілася занадта інтэнсіўным для гэтага, таму Картэр перакінуў зброю праз плячо. Вільгельміна скокнула яму ў руку.
  
  
  За вуглом была пляцоўка і лесвічны пралёт. Унізе лесвіцы была яшчэ адна пляцоўка і дзверы, якія вялі на другі паверх.
  
  
  Картэр, Вашці і Гурчуран спусціліся па лесвіцы якраз у той момант, калі ў дзверы ўвайшла тройка галаварэзаў.
  
  
  Гурчурану проста не цярпелася сарвацца з гэтым узрушаючым АК-47, і гэта быў яго момант. Аглушальная чарга з аўтаматычнага агню прагрымела па лесвічнай клетцы, калі Гарыла выпусціла кулі ў новапрыбылых. Два ўпалі. Трэці не прайшоў праз дзверы і скокнуў назад за дзвярны вушак.
  
  
  Той, хто выжыў, крычаў аб дапамозе, але стральба падняла трывогу значна больш эфектыўна, чым ён сам. У галерэю хлынула падмацаванне са зброяй.
  
  
  Гурчуран, якому не цярпелася працягнуць бойню, перабраўся праз парэнчы і саскочыў на пляцоўку. Яго масіўныя сцягна сагнуліся ад удару пры прызямленні. Ён высунуў рулю вінтоўкі ў дзверы і прыстрэліў самотнага выжыўшага.
  
  
  Стрэлы разарвалі дзвярны вушак над яго галавой, запырскаўшы калматую галаву гарылы драўлянымі трэскамі і тынкоўкай. Ён павярнуўся і ўбачыў траіх галаварэзаў, якія нясуцца па калідоры, страляючы на падыходзе. Гурчуран паліваў іх з АК-47. Яны натыкнуліся на свінцовую сцяну і спыніліся як укапаныя.
  
  
  Зусім мёртвыя.
  
  
  Яшчэ некалькі стрэлаў раздаліся з процілеглага боку. Маніякальна ўхмыляючыся, Гурчуран накіраваў на іх аўтамат.
  
  
  Нічога не здарылася. У яго скончыліся патроны.
  
  
  Вашці схапіла яго за каўнер на патыліцы і зацягнула назад у сховішча на лесвічнай клетцы, перш чым ён змог далучыцца да мёртвых.
  
  
  Пажыральнікі Гура пакінулі свае трансы далёка ззаду. Самыя разважныя з іх ужо схапіліся за стрэльбы і імчаліся ўверх па лесвіцы на галерэю, страляючы на падыходзе, ствараючы ахоўны агонь.
  
  
  Калігхат гудзеў, як узбуджанае шаршнёвае гняздо. Вечарына ішла поўным ходам, але прыехалі яшчэ не ўсе госці.
  
  
  Храм быў у выглядзе доўгага прастакутніка,
  
  
  кароткія бакі якога ўтваралі ўваход з аднаго канца і алтар з другога. Усходы, якую трымалі Картэр і кампанія, знаходзілася са боку алтара. Па абодва бакі ад процілеглага ўваходу вялі парадныя ўсходы, кіроўныя ў галерэю другога паверха. Стрэлкі цяпер ляжалі ніцма каля верхняй прыступкі галерэі, толькі іх галовы і зброя былі відаць над самай верхняй прыступкай. Яны прыклалі шмат агнявой моцы без асаблівага эфекту, бо нямногія з іх стрэлаў трапілі ў пад'езд.
  
  
  Больш за непасрэдную небяспеку ўяўляла другая група, якая знаходзілася на пляцоўцы першага паверха лесвічнай клеткі. Яны стрэлілі з шахты, іх кулі разарвалі металічныя рэйкі і прабілі шэрагі дзірак у каменных прыступках.
  
  
  Картэр і два Такоры былі перахопленыя. Стрэлкі ля лесвіцы галерэі замкнулі залу. Стрэлкі ўнізе ператварылі шахту ў кулю. Ні ў аднаго з галаварэзаў яшчэ не было дакладнага стрэлу, але рыкашэты ад стрэлаў былі нават больш небяспечныя, чым іх старанна прыцэльныя стрэлы.
  
  
  Куля адскочыла ад сцен, расплюшчыўшыся свінцовым дыскам аб сцяну ў некалькіх цалях справа ад вуха Картэра.
  
  
  Колькасць выбухаў узмацнілася, паколькі стрэлкі, якія знаходзіліся ўнізе, пачалі прыкрываць агонь. Мэтай залпу было расчысціць шлях некаторым з іх для пад'ёму па лесвіцы.
  
  
  Картэр, Вашці і Гурчуран прыціснуліся да сцен, калі кулі накіраваліся ўверх па дрэўку. Грукат быў грукатлівым, настолькі гучным, што заглушаў крокі якія хаваюцца ўверх па ўсходах. Але Картэр не трэба было іх чуць: ён адчуваў, як іх ногі стукаюць па прыступках.
  
  
  Гурчуран выкінуў пустую абойму і ўставіў новую, падоўжаную абойму з мноствам патронаў.
  
  
  Неразумны галаварэз паспрабаваў уварвацца ў дзверы. Ён прыйшоў страляць, але нікога не паспеў забіць. Вашці стрэліла яму ў лоб.
  
  
  Усходы былі побач. Кілмайстар кіўнуў Гурчурану, які бачком заняў пазіцыю, устаўшы на калені і прыкрыўшы лесвіцу.
  
  
  Неразумная банда кінулася ў атаку. «У гульню з рыкашэтам могуць згуляць двое», - падумаў Картэр. У Гурчурана не было дакладнага прыцэла па іх, але ён стрэліў у глухую сцяну насупраць лесвіцы, штурмаванай рэйдэрамі, утрымліваючы спускавы кручок, вызваляючы абойму. Некалькі дзясяткаў снарадаў адскочылі ад сцяны, раздзіраючы бандытаў.
  
  
  Картэр выцягнуў са сваёй амуніцыі дзве гранаты, узброіў іх і кінуў у шахту. Смяротныя яйкі ўзарваліся магутным выбухам, які нанёс шкоду змешчаным унізе. Крыкі і дым клубіліся ўверх па шахце. Стрэлкі там больш не будуць страляць.
  
  
  Чуліся глухія грукатлівыя страсенні, прыглушаныя сценамі. Але яны не былі водгаласамі гранат, кінутых Кілмайстрам. Яны прыйшлі звонку. Прыбылі іншыя няпрошаныя госці. Вечарына набірала абароты.
  
  
  Паездка Арума Такоры была самай асвяжальнай у горадзе, калі ён вёў матацыкл SOOCC Kawasaki на плошчу з хуткасцю 50 міль у гадзіну. Вецер у твар быў адносна прахалодным, і ён сапраўды ненавідзеў змяншаць хуткасць.
  
  
  Двухпавярховы аўтобус, прыпаркаваны на скрыжаванні праспекта, уключыў фары, асвятляючы самотнага вадзіцеля. Дзіўна выцягнутыя цені Арума і матацыкла праецыяваліся на сцяну, якая абмяжоўвае заходні перыметр калігхата, дзе знаходзіліся галоўныя вароты.
  
  
  Двухстворкавыя драўляныя дзверы на жалезных завесах былі шчыльна зачынены. Калі Арум замарудзіўся, ён пачуў стрэлы знутры калігхата. Ён спыніўся перад тоўстымі падвойнымі дзвярыма. Нехта, відаць, назіраў за ім праз вароты, бо на яго пачалі крычаць, калі ён рэзка спыніўся. Арум палез у седлавую сумку і выцягнуў зарад ранца. Ён націснуў на чырвоную кнопку і пачуў, як яна ўстала на месца, уключыўшы дэтанатар.
  
  
  Таймер быў устаноўлены на дзесяцісекундную затрымку. Утрымліваючы зарад за рамень, Арум павалок яго па тратуары. Ён спыніўся каля брамы варот.
  
  
  Арум павялічыў хуткасць, перамыкаючы хуткасць з шырока адчыненай дросельнай засланкай. Матацыкл падняўся на заднім коле, праехаўшы пяцьдзесят футаў, перш чым яго пярэдняе кола кранула дарогі.
  
  
  Ахоўнік з другога боку варот праштурхнуў ствол праз прарэз для пісталета і прыцэліўся ў хутка знікаючую спіну Арума.
  
  
  Зарад узарваўся.
  
  
  Арум ужо шчасна пакінуў плошчу, дасягнуўшы хуткасці амаль у сотню міль у гадзіну да таго моманту, калі ён завярнуў за кут.
  
  
  Выбух выбіў вароты з масіўных жалезных завес, кінуўшы іх, як перавернутыя ігральныя карты. Іх імклівы палёт знішчыў некалькіх ахоўнікаў.
  
  
  Двухпавярховы аўтобус каціўся наперад, набіраючы хуткасць, імчачыся па плошчы. Далёкае святло фар асвятляла клубы дыму і смецця, якія падымаліся ўверх з дзіркі ў сцяне, дзе раней знаходзіліся вароты.
  
  
  Крышна Такоре вёў украдзены аўтобус. Вакол кабіны вадзіцеля была абсталявана часовая браня з вузкай шчылінай, якая служыла вочкам.
  
  
  Бачнасць была дрэннай, але не настолькі слабой,
  
  
  што Крышна не мог бачыць выбітую браму. Аўтобус праехаў праз іх, выехаўшы на тэрыторыю.
  
  
  Адзіны ахоўнік брамы, які перажыў выбух, стаяў перад аўтобусам і страляў у яго. Ветравое шкло лопнула, абсыпаўшы Крышну асколкамі, парэзаўшы яго на паўсотні месцаў.
  
  
  Зарычаўшы, Крышна павярнуў руль у бок, пераследуючы ўцякаючага ахоўніка. Ахоўнік не быў дастаткова хуткім і з крыкам упаў пад колы.
  
  
  Абаронцы калігхата раптам усвядомілі, што на іх напалі з другога фронту. Дзесятка баевікоў выскачыла з галоўнага ўваходу, выстраілася на прыступках порціка і адкрыла агонь па аўтобусе.
  
  
  Санджай Такоры пачаў дзейнічаць. Апроч кіроўцы, ён быў адзіным пасажырам аўтобуса. Ён ехаў на верхнім узроўні, загорнуты ў самаробны бункер са сталі. Яго спадарожнікам быў кулямёт 50-га калібра.
  
  
  Санджай быў былым пяхотнікам у індыйскай арміі, і працаваць з заікаючымся стрэльбай было падобна на вяртанне дадому.
  
  
  Ён павярнуў зброю на трыножку, націснуў на ўдарныя шпількі і абрынуўся на пярэднюю частку храма магутнай плынню кулі.
  
  
  Тайфун распаленага свінцу выбіваў каменныя кавалкі памерам з кулак з калон і ўсходаў. Тое, што ён зрабіў з плоццю, крывёю і косткамі, было яшчэ горш.
  
  
  Бандыты на параднай лесвіцы выглядалі так, быццам іх кінулі ў мясасечку.
  
  
  Выжыўшыя бандыты пачалі панічныя ўцёкі, каб выратавацца ўцёкамі.
  
  
  Душыцелі, якія імкнуцца да выжывання, беглі як вар'яты, імкнучыся дыстанцыявацца ад калігхата як мага далей.
  
  
  Унутры колькасць стралкоў, якія ўтрымліваюць Картэра і Такарэса на лесвічнай клетцы, скарацілася да нямногіх ацалелых. Картэр вырашыў яшчэ больш скараціць іх лік.
  
  
  Выбраўшы чэку з гранаты, Кілмайстар пакаціў яе па галерэі, як шар для боўлінга. Стрэлкі, якія засталіся на лесвіцы галерэі, заўважылі яго набліжэнне. Яны кінулі зброю і паспрабавалі ўцячы ад яе. Выбух падхапіў іх і адкінуў, як кеглі.
  
  
  Гурчуран абстраляў залу ў супрацьлеглым кірунку, злавіўшы двух няўдачнікаў, якія абралі гэты момант, каб кінуцца праз калідор. Замест гэтага яны сутыкнуліся з вечнасцю.
  
  
  Затым Картэр быў у холе з гранатай у адной руцэ і Вільгельмінай у іншай. У купкі стойкіх на першым паверсе не хапіла розуму бегчы, ратуючы сваё жыццё. Замест гэтага яны стралялі ў яго.
  
  
  Картэр нырнуў за каменную балюстраду ў пошуках сховішча. Пакуль ён ацэньваў месцазнаходжанне стойкіх па куце, пад якім іх стрэлы траплялі ў супрацьлеглую сцяну, справа ад яго адчыніліся цяжкія дзверы.
  
  
  Худы бандыт са злосным тварам высунуў галаву з дзвярэй. Вашці прыцэлілася і падстрэліла яго. Ён упаў наперад, заблакіраваўшы дзверы сваім целам, так, што яе нельга было зачыніць.
  
  
  Картэр падрыхтаваў гранату і шпурнуў яе над балюстрадай уніз у тым кірунку, дзе, як ён меркаваў, знаходзіліся стрэлкі.
  
  
  Выбух не ўразіў іх - кідок прайшоў шырока, - але ён адцягнуў увагу на час, дастатковы для таго, каб гарыла заняў пазіцыю. Ён паставіў АК-47 на парэнчы і стрэліў у храм. Гурчуран быў задаволены забойствам. Яго твар ператварылася ў вар'яцкую маску, калі яго пісталет сек любога, хто рухаўся ў калігхаце.
  
  
  Памерлі і ўстойлівыя.
  
  
  Раптам аказалася, што ніхто больш не страляў у Кілмайстра і яго каманду. Звонку час ад часу даносіліся кароткія чэргі з кулямётаў. Санджай займаўся зачысткай.
  
  
  Вашці прысела побач з Картэрам, паказваючы на пакой з адчыненымі дзвярыма.
  
  
  "Унутры нехта ёсць!"
  
  
  Рука Картэра самкнулася на гранаце, але ён так і не змог яе выкарыстоўваць. Дзверы расчыніліся, і Пандыт Мукерджы выбег з высока паднятымі рукамі з крыкам: «Не страляйце! Я падпарадкоўваюся!"
  
  
  Картэр рэфлекторна ледзь не стрэліў у яго. Ён стрымаў агонь, калі Вашці ахнула: "Гэта іх лідэр!"
  
  
  Але Гурчурану не хапала самавалодання Картэра. Ён разгарнуў рулю пісталета, нацэліў яго на Мукерджы і націснуў на курок.
  
  
  Нічога не здарылася. У яго зноў скончыліся патроны.
  
  
  Але гарылу было не так лёгка падмануць, каб забіць яшчэ раз.
  
  
  Адкінуўшы зброю ў бок, ён кінуўся да Мукерджы. Рычачы, ён схапіўся адной рукой за кашулю першасьвятара, а іншы за пояс. Адным рыўком ён падняў Мукерджы з ног у паветра. Картэр рушыў, каб перахапіць яго, але Гарылу ўжо было не спыніць. Падняўшы крыклівага вярхоўнага жраца над галавой, Гурчуран скінуў яго з галерэі.
  
  
  Мукерджы стукнуўся паверхам ніжэй, як мяшок з камянямі. Ён памёр імгненна, на вялікі жаль Картэра.
  
  
  Картэр быў раздражнёны, але ён не мог вінаваціць Гурчурана. Ён хацеў бы задаць вярхоўнаму жрацу Дэлійскіх галаварэзаў некалькі пытанняў, напрыклад, дзе ён можа знайсці Сяргея Рогава.
  
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  
  Рогаў прытармазіў і нахмурыўся. "Гэта што?"
  
  
  «Я б сказаў, што гэта падобна на пажар, ці не так?» - Сказаў Ланди.
  
  
  "Так, але чаму пасярод дарогі?"
  
  
  «Ну, вы ведаеце Індыю, таварыш», - сказаў Ландзі. "Такія рэчы здараюцца".
  
  
  Рогаў і Ландзі ішлі на ўсход да плошчы Калігхат па галоўнай вуліцы. Яны накіроўваліся ў храм, каб пагаварыць з Пандзітам Мукерджы аб праблеме Такоры. Вёў Рогаў. Ён ганарыўся сваім кіроўчым майстэрствам і заўсёды настойваў на тым, каб садзіцца за руль, калі знаходзіўся ў машыне.
  
  
  Агонь гарэў там, дзе праспект выходзіў на плошчу, эфектыўна перакрываючы праезную частку для ўсіх транспартных сродкаў. Цёмная блокавая форма, акрэсленая ў цэнтры пажару, была грузавіком з панэлямі, які быў прыпаркаваны на рагу перад рэйдам.
  
  
  Дзядзька Топі добра выканаў сваю працу. Выкрадзены грузавік быў абсталяваны Картэрам тэрмітнай бомбай. Дзядзька Топі адвёз яго на плошчу, прыпаркаваў і стаў чакаць. Калі Арум разбамбіў вароты і аўтобус пачаў атаку, Топі завёў грузавік і выехаў на сярэдзіну вуліцы, перакрыўшы абедзве паласы руху. Ён адключыў запальванне, спыніўшы грузавік. Затым актываваў дэтанатар з зададзенай затрымкай у шэсцьдзесят секунд. Загарэлася чырвонае святло, што паказвала на тое, што запальная прылада пачала працаваць і цікаў.
  
  
  Топі задзейнічаў свае старыя косці, калі ён вылез з кабіны і паспяшаўся прэч ад грузавіка. Мінула хвіліна, і ўзарвалася бомба.
  
  
  Дзядзька Топі не запаволіў кроку і не азірнуўся на тэрмітнае пекла, які ахапіў грузавік. Метадычна ён паплёўся да бліжэйшага завулку, дзе стаяла яго машына. Не тое, каб гэта была менавіта яго машына. Яе таксама скралі. Гэта быў шлях Такоры.
  
  
  Ён завёў машыну і з'ехаў, прабіраючыся па звілістым лабірынце вулачак і завулкаў. Адзіная прыстойная дарога на плошчу зараз была перакрыта падпаленым грузавіком. Гэта стане перашкодай для любога ўмяшання паліцыі.
  
  
  У выніку машына дзядзькі Топі выйшла са складанага лабірынта завулкаў на галоўную дарогу, далёка выдаленую ад месца дзеяння. Ён накіраваў нос машыны ў бок прытулку і паехаў туды без далейшых здарэнняў, пакінуўшы месца здарэння і пакінуўшы любыя далейшыя дзеянні.
  
  
  Рагаву і Ландзі пашанцавала. Калі б яны прыбылі на некалькі хвілін раней, яны былі б унутры храма, калі натоўп Забойцаў быў знішчаны. Але яны не палічылі сябе ўдачлівымі, калі ўбачылі палаючы грузавік і пачулі крыкі і выбухі з калігхата. Рогаў выключыў святло, пад'ехаў да абочыны і заглушыў рухавік. Ён і Ландзі выйшлі.
  
  
  Грузавік ледзь не згарэў дашчэнту, але спякота ўсё яшчэ заставалася моцнай.
  
  
  Грузавік уяўляў сабой вытрыбушаны абвуглены корпус з тлеючага чорнага металу. На асфальце шыпелі плямы падпаленага бензіну, а скрыжаванне было абсыпана аскепкамі металу і шкла.
  
  
  Двое мужчын пазбягалі пажару. Яны знайшлі абаронены пункт агляду праз дарогу ад таго месца, дзе раней знаходзіліся галоўныя вароты. Яны маглі бачыць, што калігхат быў полем бітвы. На зямлі валяліся целы. Міма праплылі аблокі дыму. Агонь затрашчаў, але страляніна спынілася.
  
  
  Рогаў выцягнуў пісталет і рушыў наперад.
  
  
  «Куды, чорт вазьмі, ты збіраешся?» - Спытаў Ланди.
  
  
  Не зважаючы на яго, Рогаў пайшоў на поўнач, затым перайшоў вуліцу. Вылаяўшыся сабе пад нос, спрабуючы глядзець ва ўсе бакі адначасова, Ланди кінуўся за ім, яго цела мімаволі напружылася ад куль.
  
  
  Рогаў схаваўся ў цені ля паўночна-заходняга кута перыметральнай сцяны. Ён пачаў рухацца на поўдзень да брамы.
  
  
  "Асцярожна!" - Прашыпеў Ланди. "Мы не ведаем, што тут адбываецца!"
  
  
  "Як вы прапануеце нам гэта высветліць, калі мы самі не паглядзім?"
  
  
  - раўнуў Рогаў.
  
  
  «Я якраз прачытаю заўтра справаздачу паліцыі. Дарэчы кажучы, закон можа з'явіцца ў любы момант, таму я прапаную нам адсутнічаць...
  
  
  Рогаў не слухаў. Ён рушыў наперад. Ён падышоў да брамы, схаванай за сцяной, за якой неахвотна ішоў Ландзі. Ён павольна высунуў галаву з-за вугла масіўнай стойкі варот і ўгледзеўся ў зямлю.
  
  
  Група ўзброеных людзей, абцяжараных мяшкамі са здабычай, выбегла з галоўнага ўваходу ў храм. Яны спусціліся па лесвіцы і паспяшаліся па сцяжынцы, якая вядзе да прыстані ля ракі.
  
  
  Рогаў зрабіў свой ход. Нізка згорбіўшыся, сагнуўшыся амаль удвая, ён пралез праз партал у зямлю, карыстаючыся які даносіцца дымам і друзам, каб схавацца.
  
  
  Калі воблака рассеялася, Рогаў і Ландзі шчасна апынуліся ўнутры тэрыторыі.
  
  
  Шматлікія насыпы абломкаў служылі добрым хованкай. Рогаў рухаўся, як бягун па разбітым полі, зігзагамі і рыўкамі, прасоўваючыся да тылу. Малодшаму Ландзі было цяжка не адставаць.
  
  
  Пара наблізілася да храма, калі яшчэ трое налётчыкаў выбеглі з будынку. Рогаў і Ландзі прыгнуліся, схаваўшыся за зламаным каменным мурам.
  
  
  Была жанчына, вялікі бандыт, і трэці мужчына. Жанчына і бандыт былі нагружаны здабычай. Золата і ўпрыгожванні зіхацелі
  
  
  у мяшках, перакінуты праз спіну. Трэці мужчына нёс кулямёт, рулю якога было ў пастаянным руху, ахопліваючы тэрыторыю, шукаючы мэты, але не знаходзячы іх.
  
  
  Калігхат хаваў сёмуху ў цені, пакуль яны несліся па сцяжынцы.
  
  
  Яны вырваліся з яе на імгненне, калі дасягнулі вяршыні лесвіцы, якая вядзе да ракі.
  
  
  Жанчына і вялікі мужчына, абодва індзейцы, нічога не значылі для Рогава. Але гэта быў трэці чалавек, жыхар Захаду, чый твар узрушыў яго ад пазнавання.
  
  
  Адзін з нямногіх выпадкаў у жыцці Рогаў разгубіўся. Калі ён нарэшце ўспомніў аб пісталеце ў руцэ, было ўжо позна. Кілмайстар рушыў услед за сваімі саюзнікамі ўніз па лесвіцы і сышоў з лініі агню.
  
  
  Рогаў ускочыў. Ланди схапіў яго, спрабуючы пацягнуць пад сховішча.
  
  
  "Ты сышоў з розуму?" - Прахрыпеў Ланди. "Яны нас расстраляюць!"
  
  
  Раптам прахалоднае рулю пісталета прыціснулася да спатнелага лбе Ланди.
  
  
  «Прыбяры ад мяне рукі», - прарычэў Рогаў.
  
  
  Ландзі падпарадкаваўся.
  
  
  "Ніколі больш не накладай на мяне рукі", – сказаў Рогаў. "Калі вы гэта яшчэ раз зробіце, я заб'ю вас".
  
  
  Рогаў хутка пайшоў па сцяжынцы. Упоперак яе ляжаў мёртвы бандыт з вінтоўкай. Рогаў спыніўся, каб пакласці пісталет у кішэню і падняць вінтоўку, якая была зараджана амаль цалкам.
  
  
  Рогаў паспяшаўся да вяршыні доўгай лесвіцы, якая вядзе да крутога берага ракі. У іх падножжа каменная ўцёс высоўваўся ў чорную раку. Там стаяў маторны катэр, гулі яго рухавікі. Большасць рэйдэры ўжо былі на борце. Картэр дапамагаў адвязаць канат.
  
  
  Выдатна. Рогаў быў выдатным стралком, але для трапнай стральбы тут не месца. Ён пераключыў селектар зброі на аўтаматычны агонь. Ён абстраляў амерыканца.
  
  
  Як ён мог прамахнуцца?
  
  
  Каляды для Такорэс наступіла рана. Свята, вядома, нічога не значыла для клана індускіх разбойнікаў. Але калі яны скончылі перастрэлку і выявілі скарбніцу, яны ўскрыкнулі, як група дзяцей, якія ўпіваюцца сваімі падарункамі пад ёлкай у калядную раніцу.
  
  
  Скляпеністы пакой на другім паверсе быў да краёў забіты разнастайнай здабычай. Казачна мудрагелістыя кілімкі былі складзеныя ў рулоны. Там былі цяжкія прадметы антыкварнай мэблі, велізарная бронзавая астралябія, залатыя фігуркі хатніх багоў, а таксама шахматная дошка з оніксу і мармуру, часткі якой уяўлялі сабой прыгожа апрацаваныя выявы багоў індуісцкага пантэона са слановай косці.
  
  
  Прагнасць магла забіць Такорэс там, дзе Бандыты пацярпелі паражэнне. Санджай ведаў гэта.
  
  
  Ён загадаў "Бярыце толькі грошы, золата і каштоўнасці!" .
  
  
  Гэтага было дастаткова, браты не змаглі панесці, нават калі яны зробяць паўтузіна паездак. Яны былі прафесійнымі злодзеямі, яны прыбылі падрыхтаванымі да рабаванняў. Вынеслі мяшкі з рамянямі і пачалі набіваць іх золатам, каштоўнасцямі і валютай.
  
  
  Нік Картэр стаяў ля параднага ўваходу, седзячы за кулямётам, знятым з верхняга паверха двухпавярховага аўтобуса.
  
  
  Ён вырашыў, што калі прыедзе паліцыя, ён сыдзе, незалежна ад таго, ці гатовы Такорэс ці не. Іх смага здабычы не павінна была прывесці яго да перастрэлцы з лепшымі з лепшых у Дэлі, і ён сказаў Санджа менавіта гэта.
  
  
  Ён думаў, што Вашці была наверсе з астатнімі, хапала ўсё, што магла панесці, але на самой справе яна займалася драўлянай шафай за статуяй Калі. Граната ампутавала адну з ног Гартуй і дзве яе рукі, а таксама прабіла большую частку залатой скуры ідала малюсенькімі аскепкамі.
  
  
  Вашці адчыніў шафу і знайшоў каробку з Гоарам. Яна адчыніла вечка.
  
  
  Святы пыл нагадваў шэры вулканічны попел і пахла слаба салодка.
  
  
  Вашці дастала невялікі скрутак, які цётка Асілата дала ёй напярэдадні ўвечар. У ім быў шкляны флакон, зачынены гумовым коркам.
  
  
  Вашці не зманіла, калі сказала Картэр, што цётка Асілата не зладзейка.
  
  
  Асілат рушыла ўслед зусім іншаму прызванню: яна была атручальніцай.
  
  
  Калі пляменніца гаварыла з ёй па тэлефоне з канспіратыўнага дома AX, Асілата без працы адгадала, што яна мела на ўвазе. Вашці сказала: "Ты палегчыш мае смутку і пазбавіш мяне ад болю". Парашкопадобныя белыя крышталі, якія змяшчаюцца ў флаконе, былі экстрактам магутнага смяротнага яду, паэтычна названага Лёгкім Смутку.
  
  
  Вашці зняла корак з флакона. Трымаючы яго далей ад яе, старанна сочачы за тым, каб ні адна макулінка не дакраналася яе скуры, Вашці выліла экстракт у скрынку з Гоорам. Яна адкінула бутэлечку далей і закрыла вечка скрынкі. Затым, шчыльна зачыняючы скрынку, яна добра страсянула, каб яд раўнамерна распаўсюдзіўся па ўсім гару.
  
  
  Вашці ўмела ненавідзець. Некаторыя з галаварэзаў збеглі сёння вечарам. Хуткі агляд мёртвых не дазволіў усталяваць месцазнаходжанне Прымалы ці чалавека.
  
  
  які выдаў сябе за лекара. Несумненна, іншыя члены секты адсутнічалі ў калігхаце гэтай ноччу. Магчыма, якія выжылі вернуцца за сваім святым зёлкамі. Калі б яны гэта зрабілі, Вашці пакінула ім нешта, чым яна запомнілася, гэтак жа, як яна заўсёды будзе памятаць свае кашмарныя выпрабаванні спалоху і ўцёкаў.
  
  
  Яна якраз клала скрынку назад у драўляны куфар, калі Крышна, хістаючыся, з'явіўся ў поле зроку, сагнуўшыся пад цяжкім грузам, які ён нёс.
  
  
  "Што там?" - Весела паклікаў ён. "Што-небудзь варта ўзяць?"
  
  
  "Не, - адказала Вашці, - толькі некалькі бескарысных цырыманіяльных прадметаў".
  
  
  "Думаю, я пагляджу".
  
  
  Вашці дабрадушна засмяялася над братам. “Паглядзі на сябе! Дык жа ў цябе ўжо больш, чым ты можаш панесці! Не скнарнічай. Хай Калі атрымае тое, што належыць ёй».
  
  
  Крышна, здавалася, быў схільны націснуць на кропку, але ў гэты момант Картэр выціснуў дзве хуткія кароткія чэргі з кулямёта.
  
  
  "Гэта сігнал ісці", - сказала Вашці. "Давай выбірацца адсюль!"
  
  
  Сагнуўшыся амаль удвая пад грудай здабычы, браты Такоры і Вашці далучыліся да Картэра на порціку з калонамі. Недзе ўдалечыні завылі паліцэйскія сірэны.
  
  
  Картэр вырваў кулямёт з трыногі і ўзяў яго ў рукі, імкнучыся не скаваць падачу. Ён прычыніў Санджая і Крышну, пакуль яны несліся па сцяжынцы да пляцоўкі. Іх пагрузілі, як запрэжку ўючных мулаў, але яны не адмовіліся б нават ад манеты, каб аблегчыць сваю ношу. Нядаўнія непрыемнасці нанеслі цяжкі ўдар па сямейным стане, якое трэба было як мага хутчэй папоўніць. Сённяшні ўлоў на час паставіць іх на спакойную вуліцу.
  
  
  Адзін з меншых мяшочкаў Гурчурана выслізнуў з зашпілек. Ён упаў, рассыпаўшы масу інкруставаных каштоўнымі камянямі залатых ланцужкоў, караляў і бранзалетаў. Вашці сунула іх назад у сумку, падняла яе і накінула сабе на плечы.
  
  
  Картэр павярнуўся, каб прыкрыць іх кулямётам.
  
  
  "Што здарылася?" - выклікнула Вашці.
  
  
  "Думаў, я нешта бачыў", - сказаў Картэр. Але якое б мігценне ні ўлавіла яго перыферыйны зрок секунду назад, яно знікла. "Давай рухацца."
  
  
  Яны рушылі, Картэр адступіў па сцяжынцы, прыкрываючы іх адступленне. Трыо спусцілася па доўгіх крутых усходах да абзы вады, і Картэр заўважыў другую лодку, дрэйфуючую пасярод ракі, ціхую і цёмную.
  
  
  Гупціў Гучарві кіраваў лодкай, прышвартаванай ля прычала. Паколькі Гупціл не быў баевіком, ён быў рады кіраваць лодкай, пакуль астатнія забівалі. Думаючы аб канчатковым рахунку, які ён прадставіць Картэр за вячэрнюю працу, ён стаў яшчэ шчаслівей.
  
  
  Але Гупціл таксама хваляваўся. Указваючы на загадкавую лодку, якая асцярожна трымалася на адлегласці, ён сказаў: "Нік, глядзі!"
  
  
  «Я гэта бачу, - сказаў Картэр. "Як доўга яна там была?"
  
  
  "Я не ведаю. Я павярнуўся і ўбачыў гэта некалькі хвілін таму. Як вы думаеце, гэта паліцыя?"
  
  
  «Калі гэта так, я б сказаў, што яны не жадаюць удзельнічаць у гэтай акцыі.
  
  
  Але давайце не будзем спыняцца, каб даведацца».
  
  
  "Я гатовы адплыць!" - сказаў Гупціл.
  
  
  Такорэс загрузілі здабычу на борт лодкі, і Картэр вызваліў прычальны трос.
  
  
  Раптам з другой лодкі вырваўся асляпляльны прамень белага святла. Прамень пражэктара быў накіраваны не на пляцоўку, а на тэрасу над берагам ракі.
  
  
  Прамень прыціснуў Рогава, агаліўшы яго ўзброеную постаць. Аслеплены яркім пражэктарам, Рогаў выпусціў чаргу ў тое месца, дзе, як ён меркаваў, было прычалам, але яго здагадка была няслушнай.
  
  
  Ланди падышоў да яго ззаду. Калі загарэлася святло, Ландзі кінуўся са сцежкі і ўхапіўся за зямлю.
  
  
  Картэр ужо ўставіў аўтамат у лодку, але праз долю секунды Вільгельміна апынулася ў яго руцэ. Ён зрабіў некалькі стрэлаў па Рогаве, але дыстанцыя была занадта вялікая для дакладнасці з "Люгерам". Тым не менш, некаторыя з куль прайшлі так блізка да рускага, што Рогаў быў вымушаны стукнуцца аб зямлю побач з Ландзі.
  
  
  Картэр скокнуў у лодку, і Гупціл шырока адкрыў дросель. Карма пагрузілася ў ваду, утворачы дугу, калі яна выслізнула ад прыстані ў сярэдзіну ракі. Лодка плыла ўніз па цячэнні.
  
  
  Пражэктар згас.
  
  
  "Хто гэта?" - крыкнуў Санджай, каб яго было чуваць на праезнай частцы.
  
  
  "Я не ведаю!" - сказаў Картэр. "Але падобна, яны на нашым баку!"
  
  
  Таямнічая лодка кранулася ўслед за Картэрам. Яна была нізкай, гладкай і хуткім, і ў яе не было праблем ісці за імі. Карабель падтрымліваў дыстанцыю ў дваццаць пяць ярдаў паміж сабой і лодкай Картэра.
  
  
  На тэрасе Рогаў ускочыў на ногі. Бягучыя лодкі высякалі пару белых слядоў у рацэ. Раз'юшаны, Рогаў накіраваў у іх бок аўтамат, распыляючы агніста-чырвоныя мовы на чорнае цела ночы. Аднак ноч была адзінай рэччу, у якую ён патрапіў, таму што лодкі даўно ўжо не было. Але Рогаў перастаў страляць толькі тады, калі абойма скончылася.
  
  
  Ландзі быў больш узрушаны ірацыянальнымі паводзінамі Рогава, чым іх уцёкамі. Рогаў быў стрыманым мастаком разбурэння, і Ланди ніколі не бачыў яго такім. Рускі выйшаў з сябе ад лютасьці.
  
  
  Гэта вельмі турбавала Ландзі. Гарачыя галовы ненадзейныя, і калі і было чагосьці, чаго Ландзі пазбягаў, як чумы, дык гэта працы з ненадзейнымі людзьмі.
  
  
  Рогаў цярпліва глядзеў потым адкінуў пустую зброю.
  
  
  Ён з грукатам спусціўся па лесвіцы.
  
  
  "Гульня яшчэ не скончана", - прамармытаў ён. «Убачымся ў Пенджабе, Killmaster».
  
  
  Над ракой бліснулі цеплавыя маланкі. Некаторыя ўспышкі былі такія яркія, што здавалася, быццам гэта быў дзень. Картэр зірнуў на гадзіннік і ўсміхнуўся. сам. Прайшло амаль трыццаць шэсць гадзін з таго моманту, як ён сказаў Хоўку, што завершыць дэлійскі кампанент сваёй місіі.
  
  
  Гуптыл праклаў звілісты маршрут, пакінуўшы галоўны ствол ракі ў бок яго бакавых каналаў, спускаючыся па цёмных рукавах, адыходзячы назад, пераадольваючы бездарожны лабірынт водных шляхоў, якія аблытваюць горад. Але таямнічая лодка працягвала ісці па іх следзе.
  
  
  «Не губляйце іх, - сказаў Картэр. "Я хачу даведацца, хто яны такія".
  
  
  «Гэта добра, таму што я ўсё роўна не магу іх стрэсці», - прамармытаў Гупціл.
  
  
  Крышна паляпаў па зброі, які ляжыць у яго на каленях. "Калі яны хочуць непрыемнасцяў, я сёе-тое зраблю!"
  
  
  "Яны выратавалі нашы шыі, кім бы яны ні былі", - нагадаў яму Картэр. "Нам лепш даведацца, хто яны, перш чым пачынаць перастрэлку".
  
  
  «Давайце высветлім зараз, перш чым яны рушаць услед за намі ў прытулак», - сказаў Санджай.
  
  
  У гэтым быў сэнс. Гуптыл шукаў месца для сустрэчы. Ён знайшоў адну паміж дзвюма палямі пад кансольным чыгуначным мастом, шкілетныя рэбры якога вылучаліся на фоне мігатлівага маланкі неба.
  
  
  Лодка замарудзіла хаду. Гуптыл павярнуў кола, разгарнуўшы сваё судна на 180 градусаў, так што яно сутыкнулася з надыходзячым носам таямнічай лодкі, першым уяўляючы самую маленькую мэту.
  
  
  Такорес і Картэр таксама трымалі свае стрэльбы напагатове, чакаючы ўбачыць, ці сутыкнуцца яны з сябрам або ворагам. У выніку, дзеянні іншай лодкі з пражэктарам маглі быць разумным выкрутам, каб развеяць іх падазроны.
  
  
  «Не будзьце шчаслівыя, - папярэдзіў Картэр. "Але і не варта занадта давяраць".
  
  
  Іх праследавацель спыніўся. Невялікае хуткаснае судна, якое змяшчае двух чалавек. Пілотам была жанчына. Побач з ёй, трымаючы планшыр для раўнавагі, стаяў невысокі хударлявы чалавек у белым ільняным гарнітуры.
  
  
  Ён прыклаў руку да рота, каб узмацніць свой заклік: "Калі ласка, не страляйце!"
  
  
  Ён звярнуўся з просьбай двойчы, спачатку на хіндустані, затым на англійскай.
  
  
  Картэр крыкнуў: - "Назавіце сябе!"
  
  
  «Ах! Містэр Картэр, так? Так прыемна нарэшце пазнаёміцца з вамі. Калі ласка, дазвольце мне прадставіцца, - сказаў худы мужчына. "Я інспектар Бхалк".
  
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  
  Хоук хацеў бы пажартаваць. У гарах было халаднавата, так, халаднавата дзевяноста пяць градусаў на паўдзённым сонцы.
  
  
  Цягнік Картэра затрымаўся ў некалькіх мілях на ўсход ад станцыі Мхоці ў самым цэнтры раёна Самсірбад у Пенджабе. Дзве гадзіны ён не рухаўся; ён проста сядзеў на рэйках, кіпеў пад бязлітасным небам.
  
  
  Раней досвіткам Картэр і двое яго спадарожнікаў селі ў прыватны самалёт на невялікім аэрадроме недалёка ад Дэлі. Сонца толькі ўзнімалася, але ўжо было душна. Панурае шафранавае неба адлівала бледна-ружовым адценнем на ўсходнім гарызонце. Птушкі нерухома сядзелі на галінах агнявых дрэў, якія мяжавалі з узлётна-пасадачнай паласой. Недалёка ад пасадачнай пляцоўкі знаходзілася жменька гліняных хацін, жыхары якіх не звярталі ўвагі на гладкую "Рэактыўную зорку", калі яна ўзляцела.
  
  
  Самалёт падняўся ў паветра, як толькі сонца выйшла за гарызонт. Сонечныя прамяні пабразгалі гладкі абцякальны самалёт, расплавіўшы яго ігольчасты нос, тонкі фюзеляж, які зніжае супраціў паветра, і стрэлападобныя крылы. "Рэактыўная зорка" накіравалася на паўночны захад, пакінуўшы ззаду выпякаюць раўніны па абодва бакі Ганга. Пункт прызначэння знаходзіўся на адлегласці каля 140 міль.
  
  
  У наш час ландшафт, які развярнуўся далёка ўнізе, змяніўся. Патрэсканыя карычневыя раўніны паднімаліся ўгару, няўхільна паднімаючы пласкагор'е. З'явіліся доўгія скалістыя грабяні, якія станавіліся ўсё вышэй і шырэй па меры таго, як самалёт накіраваўся на паўночны захад. Неўзабаве раўніны саступілі месца перасечанай мясцовасці.
  
  
  Прывітальнае дакрананне колеру ўзрадавала вока, калі самалёт увайшоў у паветраную прастору Пенджабі. Рэкі былі падобныя на зіхоткія сярэбраныя ніткі, якія перапляталі горныя хрыбты. Тут былі пышныя сіне-зялёныя лясы і шырокія палі жоўтай кукурузы і залатой пшаніцы.
  
  
  Нездарма Пенджаб называўся
  
  
  "Краіна пяці рэк". Гэтыя бясцэнныя водныя шляхі сілкавалі шырокую сетку арашальных каналаў, вадаскідаў і вадасховішчаў, якія ператварылі штат у засеку Індыі.
  
  
  Картэр асцярожна глядзеў на памагатую інспектара, міс Маджуну Чакработі. Стройная, разумная, цёмнавокая прыгажуня яму падабалася. ;
  
  
  Ціск паветра ў кабіне змянілася, калі нос Jet Star нахіліўся ўніз і пачаў змяншацца. Унізе ляжаў урадлівы трыкутнік зямлі, межы якога былі абмежаваныя гарадамі Фірозпур, Лудхіана і Джуллундур. Па тэрыторыі вілася зіхатлівая сярэбраная стужка ракі Сатледж.
  
  
  Самалёт прызямліўся на невялікім аэрадроме. Яны нанялі машыну і кіроўцу, каб адвезці іх на станцыю, дзе яны сядуць на цягнік да Мхоці. Кіроўца, сікх у сінім цюрбане, быў не адзін. На пасажырскім сядзенні сядзеў з драбавіком яго брат, які трымаў вінтоўку на каленях, яе рулю тырчала з адчыненага акна.
  
  
  "Сумленны чалавек у нашы дні не смее выходзіць на вуліцу без зброі", - змрочна сказаў кіроўца. “Мне вельмі балюча, што ўсё дайшло да гэтага. Вы едзеце з гэтай няшчаснай краіны, сяброве мае. Куды ты едзеш? »
  
  
  «Мы едзем на цягніку да Мхоці, - сказаў Бхалк.
  
  
  Кіроўца і яго брат абмяняліся шматзначнымі поглядамі, і кіроўца пакруціў галавой. «Асцярожна! Вы глыбей апускаецеся ў самае сэрца ўтрапёнасці».
  
  
  "У нас няма выбару, таму, калі ласка, працягвайце рух".
  
  
  Калі яны дабраліся да маленькай станцыі, кіроўца сказаў: «Божа, абарані вас ад злых людзей, сябры мае».
  
  
  «Вось вясёлы хлопец», - сказаў Картэр, калі ён апынуўся па-за межамі чутнасці кіроўцы.
  
  
  «Але, на жаль, ён мае рацыю, - сказаў Маджуна.
  
  
  Картэр быў гатовы. Ён быў узброены бязбожнай тройцай Вільгельміны, Гюго і П'ера, мініяцюрнай газавай бомбай, прымацаванай да яго верхняй часткі сцягна. У ягонай сумцы быў арбалет і некалькі іншых сюрпрызаў. Але таксама ў яго была куля з імем Рогава.
  
  
  Інспектар Бхалк быў знаўцам Рогава, у яго быў час даследаваць яго справы ў раёне Пенджабі за апошнія шэсць тыдняў, і ён інфармаваў Картэра аб тым, што адбываецца з рускім і яго камандай.
  
  
  Адзін з палявых агентаў Дэка Грэнджэра ў Самсірбадзе выявіў важную інфармацыю аб генеральным плане Рогава. Калі двухногія сабакі Рогава наблізіліся да яго, агент збег на поўдзень, у Дэлі, дзе перадаў інфармацыю Грэнджэру.
  
  
  Але Рогаў паспеў да таго, як Грэнджэр змог перадаць інфармацыю па каналах яго начальству. Ён дамовіўся з галаварэзамі аб тым, каб пазбавіцца ад Грэнджэра і іншых чатырох супрацоўнікаў Грэнджэра, цалкам зачысціўшы іх.
  
  
  Іх знікненне магло б назаўжды застацца загадкай, калі б не выпадковае ўступленне Вашці ў гульню. Бхалк пайшоў па следзе Грэнджэра з Пенджаба ў Дэлі, пераключыўшы сваю ўвагу на калігхат з-за інфармацыі, якую перадаў яму Хок.
  
  
  Дзякуючы дзіўнаму адкрыццю Вашці і выдатнай сетцы сувязі AXE, Бхалк і Маджуна падчас рэйду знаходзіліся ў лодцы на рацэ.
  
  
  "Няма сэнсу затрымлівацца ў Дэлі", – сказаў Бхалк Картэру. Падзеі ў Дэлі былі толькі другарадным мерапрыемствам, адцягненнем ад галоўнага тэатра дзеянняў у Пенджабе. Дык вось яны.
  
  
  Яны купілі тры білеты ў купэ першага класа на цягнік да Мхоці, і цягнік прыбыў своечасова. Селі, і гэта было ўсё роўна, што залезці ў печ. Яны паказалі кандуктару, які прыйшоў прабіць іх білеты, што ў іх купэ няма кандыцыянера.
  
  
  Ён сказаў ім, што ні ў адным адсеку няма кандыцыянера. Абсталяванне было зламана. Пры жаданні яны маглі напісаць у офіс чыгункі для частковай кампенсацыі.
  
  
  "Давайце паглядзім на светлы бок", - сказаў Маджуна. У яе англійскай былі плыўныя інтанацыі, якія Картэр знаходзіў чароўнымі. «Мы можам быць шчаслівыя, што адсюль да Мхоці ўсяго некалькі хвілін язды».
  
  
  Імхаці знаходзіўся на адлегласці дваццаці пяці міль. Па дарозе было некалькі кароткіх прыпынкаў, таму звычайна патрабавалася крыху больш за гадзіну, каб дабрацца да станцыі Мхоці ў межах некалькіх міль.
  
  
  Цягнік спыніўся ля падножжа доўгага спадзістага схілу. Праз дзве гадзіны ён не ссунуўся ні на цалю. Адзінае апраўданне, якое кандуктары выкарыстоўвалі для затрымкі, - гэта сказаць, калі яны паспяшаліся да іншай часткі цягніка: "Затрымка".
  
  
  Большасць пасажыраў выйшлі і разышліся. Некаторыя з іх арганізавалі пікнік на травяністых набярэжных.
  
  
  Картэр падумаў, што гэта быў выбар, што было больш непрыемна: выпечка ў вагоне або гарачая пад паўдзённым сонцам.
  
  
  Калі Картэр быў гатовы забраць свае валізкі і прайсці рэшту шляху да станцыі Мхоці, раздаўся свісток цягніка, і кандуктары жэстам запрасілі пасажыраў сесці ў цягнік. Пятнаццаць хвілін праз цягнік скалануўся, ірвануўся наперад і пачаў падымацца ў гару. Прапаўзаючы з пакутлівай хуткасцю некалькі міль у гадзіну, цягнік фыркнуў і накіраваўся да вяршыні.
  
  
  Станцыя Мхоці знаходзілася ў даліне на другім баку гары, на самай паўднёвай мяжы аднайменнага горада. Уласна горад уяўляў сабой нагрувашчванне белых і карычневых кубоў, увянчаных востраканцовымі дахамі і перамежных выпадковымі шпілямі і купаламі, усе пераплеценыя правадамі тэлефона і ліній электраперадач.
  
  
  Чыгуначны вакзал і яго наваколлі былі месцам масавага бязладзіцы. У прахалодным шэрым каменным будынку аэравакзала тоўпіліся сотні гараджан усіх формаў і памераў, іх рознакаляровыя адзення ўтваралі рухомую вясёлку яркіх адценняў. Яны апанавалі веранду і грузавыя платформы. Іх колькасць рассыпалася на рэйкі і на грады жвіру паміж імі. Як быццам горад Мхоці сабраў усіх сваіх жыхароў на чыгуначных станцыях.
  
  
  Агульны імпульс ажывіў натоўп: усё працягвалі глядзець на захад. Іх увага была прыкавана да далёкага гарызонту, дзе залаты выгін зямлі перасякаў шэраг зубчастых карычневых узгоркаў. З даху тэрмінала былі вывешаны яркія дэкаратыўныя транспаранты, і многія ў натоўпе былі апрануты ў лепшае адзенне. Але ў іх быў настрой сапсаванага свята.
  
  
  Яшчэ тры цягнікі былі адведзены ад галоўнай лініі і адведзены ў бок на чыгуначнай станцыі. Працягваючыя цягнікі былі пустыя, іх пасажыры сталі вакол іх. Тыя людзі таксама глядзелі на захад.
  
  
  Цягнік Картэра павольна спускаўся з гары і рэзка спыніўся за дзвесце ярдаў ад тэрмінала.
  
  
  «У гэтага апошняга штуршку было выразнае адчуванне завершанасці, - сказаў Картэр.
  
  
  "Мы правядзем расследаванне?" - прапанаваў інспектар Бхалк.
  
  
  "Давайце."
  
  
  Картэр быў апрануты ў светла-карычневую куртку сафары з доўгімі рукавамі, закатанымі, каб прыкрыць Х'юга, блакітную кашулю і свабодныя штаны для трапічных кветак. Ён перакінуў спартовую сумку праз плячо і падняў невялікі чамадан. У яго была вольная рука, таму ён пацягнуўся за торбай Маджуны.
  
  
  "Чым ты займаешся?" яна сказала.
  
  
  "Проста спрабую быць карысным".
  
  
  "Я магу насіць свае сумкі, вялікі дзякуй", - рэзка сказала яна, інспектар Бхалк ветліва прыкрыў рот рукой, хаваючы вясёлую ўсмешку. Ён добра ведаў свайго цудоўнага і вельмі здольнага памочніка. Звычайна яна была нязменна ветлівай. Яе грубіянства ўказала на яе цікавасць да вялікага амерыканца.
  
  
  Не зважаючы на Картэра, Маджуна ўзяла сваю сумку. Картэру было цяжэй ігнараваць яе. Яна была заўважнай нават у краіне экзатычна прыгожых жанчын.
  
  
  Маджуна Чакработі - былая жанчына-паліцэйскі, якая вызначылася ў шэрагу небяспечных таемных заданняў. Дзякуючы сваёй працы яна пазнаёмілася з інспектарам Бхалком, калі ён працаваў з нацыянальным праваахоўным агенцтвам Бюро крымінальных расследаванняў, індыйскім эквівалентам ФБР. Калі Бхалк быў аддзелены ад CIB, каб працаваць непасрэдна на прэм'ер-міністра, ён наняў Маджуна ў каманду.
  
  
  У Маджуны быў розум, - прыгажуня, і яна таксама была выдатным стралком. Яна больш была падобная на распешчаную каралеву прыгажосці, чым на стрэлка чэмпіянату, але яна была зусім не цяплічнай кветкай.
  
  
  Маджуна быў вельмі высокай для індыйскай жанчыны. Густыя чорныя валасы з праборам пасярэдзіне былі падстрыжаны крыху вышэй плячэй і атачалі яе дзіўнае твар.
  
  
  У яе былі поўныя бровы, вялізныя цёмныя вочы, адчувальны рот і цудоўныя скулы.
  
  
  На ёй была лёгкая карычневая блузка і доўгая бэжавая спадніца, падол якой дакранаўся яе лодыжак. Блузка з доўгімі рукавамі была зашпілена да горла. Сікхі - пурытанскі народ, і яны палічылі б дэманстрацыю аголеных жаночых рук шакавальным парушэннем прыстойнасці. Таму яна пацела ў сваім адзенні, каб задаволіць іх пачуццё сціпласці. Хутчэй за ўсё, падумала яна, намаганні былі бескарысныя. Паколькі яна была не сікхам з вялікага горада, яны, верагодна, падумалі б, што яна блудніца, незалежна ад таго, наколькі кансерватыўна яна апраналася.
  
  
  Аднак яе ўбор не хаваў прыгажосці яе высокай грудзей, тонкай таліі і яе доўгіх ног.
  
  
  Інспектар Бхалк падняўся. Пад пахай у яго была тэчка, мала чым адрозная ад той, якую выкарыстоўваюць юрысты для захоўвання даведак.
  
  
  Бхалк быў сярэдняга росту, але вельмі худы. Яго галава здавалася занадта цяжкай, каб яе зморшчаная шыя магла яе вытрымаць. Яго мяты белы льняны пінжак звісаў з яго кашчавых плячэй, як калі б ён вісеў на вешалцы.
  
  
  Былы інспектар паліцыі Бамбея меў незвычайную кваліфікацыю для місіі ў Пенджабі. Савата Бхалк не быў ні індуістам, ні мусульманінам, ні сікхам. Ён быў парсам, нашчадкам зараастрыйскіх вогнепаклоннікаў, якія пасяліліся ў Бамбеі шмат стагоддзяў таму. Тэарэтычна яго нейтралітэт у вайне індусаў супраць сікхаў за кантроль над Пенджабам павінен быў зрабіць яго прымальным пасярэднікам паміж рознымі фракцыямі. Па праўдзе кажучы, як ён занадта добра ведаў, гэта зрабіла яго аднолькава непрыемным для абодвух бакоў. Білі барабаны вайны, і ніводны з бакоў не выкарыстоўваў нейтралітэт.
  
  
  З усюдыіснай тэчкай пад адной рукой і торбай у іншай руцэ інспектар Бхалк весела сказаў: «Пойдзем?»
  
  
  
  Чатырнаццаты раздзел.
  
  
  
  Вытанчаныя чырвоныя літары абазначалі прывітальныя пасланні на доўгіх белых транспарантах, якія звісалі з веранды тэрмінала. Але не было прывітаннем для Картэра і яго партыі.
  
  
  Інспектар Бхалк, які свабодна гаварыў на пенджабскім дыялекце гэтага раёна, ветліва пацікавіўся прычынай затрымкі. Яго пытанні былі ветлівымі, але людзі на перыферыі натоўпу, якім ён іх адрасаваў, - не. Яны ўхіляліся ад яго, гледзячы варожа і падазрона, і адзін пануры селянін плюнуў у пыл да ног Бхалка.
  
  
  Картэр неадкладна рушыў наперад, але яго спыніў інспектар, які схапіў яго за руку.
  
  
  «Калі ласка, не хвалюйся, - ціха сказаў Бхалк. "Гэтыя людзі адчуваюць глыбокі недавер да незнаёмцаў".
  
  
  «Гэта павінна зрабіць нас тут шалёна папулярнымі, – прабурчаў Картэр.
  
  
  «Ёсць група салдат», - сказаў Бхалк. "Магчыма, яны будуць больш таварыскімі".
  
  
  Невялікі атрад салдат індыйскай арміі ў хакі стаяў у баку, забіваючы час. Гэта былі гарадскія хлапчукі з поўдня, якім не цярпелася пагаварыць з парай сяброўскіх асоб.
  
  
  "Не маглі б вы расказаць мне, што тут адбываецца?" - спытаў Бхалк у маладога капрала, камандуючага атрадам.
  
  
  «Рады, сэр. Капрал Вінабха да вашых паслуг, - сказаў малады чалавек. "Цягнік з Ята Хунда спазняецца на чатыры гадзіны".
  
  
  "Гэта незвычайна?"
  
  
  Капрал Вінабха кіўнуў. «Адзінае, што я скажу з гэтай нагоды - прашу прабачэння, міс, - гэта тое, што цягнікі ходзяць своечасова. Ці раней, да сёньняшняга дня».
  
  
  «Вы, здаецца, ня надта занепакоеныя. Што, калі з цягніком здарыцца нешта сур'ёзнае? Я чуў, што ў гэтым раёне шмат гвалту».
  
  
  «Вы не недачулі, сэр. Але ў цягніку едзе ўзвод пяхотнікаў. Вінобха груба засмяяўся. "Каб спыніць гэта, спатрэбіцца больш, чым банда лялькавых рэвалюцыянераў!"
  
  
  "Я спадзяюся, што ваша ўпэўненасць не пазбаўлена сэнсу". Бхалк паказаў на маляўнічыя сцягі і святочныя ўборы ўстрывожанага натоўпу. "Тут сёння праходзіць нейкае свята?"
  
  
  «Група лекараў і медсясцёр прыязджае працаваць у дабрачынную клініку Махарані. Яны ў затрыманым цягніку. Вось у чым уся мітусня. Але як яны забіваюць адзін аднаго ў гэтым раёне, брыгады лекараў не хапіла б! »
  
  
  "Вы маеце на ўвазе Махарані Шантал Сінгх Сардар?" - сказаў Бхалк.
  
  
  "Так."
  
  
  Бхалк адкрыў свой кашалёк, прад'явіўшы дакументы, якія сведчаць яго прыналежнасць да вышэйшага эшалона індыйскага ўрада.
  
  
  Малады капрал ляніва сканаваў лямінаванае пасведчанне асобы, пакуль не уткнуўся яго імпарт.
  
  
  Раптам ён рэзка змяніў сваю звычайную позу, звярнуўшы ўвагу на яго як шомпал. Перш чым ён загадаў сваёй павольна набірае абароты камандзе рушыць услед яго прыкладу, умяшаўся Бхалк.
  
  
  - Як і вы, капрал. І, калі ласка, ніякіх салютаў. Я хачу прыцягнуць як мага менш увагі».
  
  
  "Вельмі добра, сэр!"
  
  
  Да цяперашняга часу атрад Вінобхі сфармаваў нейкае падабенства ваеннага ордэна. У рэшце рэшт яны зразумелі, што Бхалк быў вялікай гузам.
  
  
  «Мае супрацоўнікі і я хацелі б увайсці ў тэрмінал, - сказаў Бхалк.
  
  
  «Аднак я баюся, што мы не даб'емся вялікага поспеху ў гэтым натоўпе. Магчыма, вы і вашыя людзі будзеце так добрыя, што будзеце суправаджаць нас.
  
  
  "Ды сэр!"
  
  
  «І, калі ласка, капрал, выяўляйце ветлівасць і ўважлівасць па меры нашага пасоўвання. Мы б не хацелі адштурхнуць гэтых добрых людзей дэманстрацыяй благіх манераў».
  
  
  "Няма праблем, сэр". Вінобха бліснуў дзёрзкай ухмылкай. "Яны ўжо ненавідзяць нашы кішкі!"
  
  
  Атрад выстраіўся ў клін, і Вінабха пайшоў першым. Бхалк, Маджуна і Картэр рушылі ўслед за імі. Натоўп неахвотна саступіў месца салдатам, якія рухаліся павольна і асцярожна, пастаянна просячы прабачэння за любыя нязручнасці, якія маглі прычыніць. Гэта былі дзіўныя паводзіны для салдат, якія гэтак жа хутка прарваліся б праз іх.
  
  
  Бхалк праінфармаваў Картэра аб асноўных фактах гутаркі, якая вялася на хутка зменлівай мове хіндустані. Калі ён скончыў, Картэр спытаў: «Хто такая махарані? «
  
  
  «Вельмі незвычайная жанчына, – сказаў Бхалк. «На памяці продкі, якія жывуць яе, былі абсалютнымі гаспадарамі раёна. Яе тытул, вядома, зараз строга ганаровы, але яна па-ранейшаму карыстаецца вялікай падтрымкай. Яна неверагодна багатая, вядомы філантроп. Сама сікх, яна настаяла на тым, каб усе яе добрыя справы былі даступныя як сікхам, так і індуістам. Многія лічаць яе галоўнай сілай свету ў гэтай неспакойнай краіне», - сказаў на заканчэнне інспектар.
  
  
  Падзякаваўшы капралу Вінобху за яго дапамогу і паабяцаўшы, што гэта будзе належным чынам адзначана яго начальствам, Бхалк, Картэр і Маджуна накіраваліся на другі паверх тэрмінала. Тут знаходзіўся цэнтр кіравання чыгуначнай сеткай сувязі, шырокі офіс, у якім панавала блытаніна і крычалі.
  
  
  За дзвярыма ў кантрольную зону стаяла пара жахлівых ахоўнікаў.
  
  
  Іх туга абгорнутыя бірузовыя цюрбаны, трапяткія чорныя бароды, срэбныя бранзалеты на запясцях, брыджы да каленяў і мячы па баках адзначалі іх як сікхаў.
  
  
  Сікхі, якія складаюць менш за два працэнты насельніцтва Індыі, - горды, рэлігійны і ваяўнічы народ. Сёння яны складаюць значную частку індыйскай арміі, і гэты факт вельмі занепакоіў урад у святле нядаўніх хваляванняў, якія ўзрушылі іх родны штат Пенджаб. Нездарма кожны сікхскі мужчына носіць імя Сінгх'ліён».
  
  
  Гэтыя два сікхскія ахоўнікі належалі да прыватнага войска. Іх белыя тунікі і брыджы былі абкручаны чырвоным кантам, а чырвоны пояс атачаў стан. Па-над іх ліўрэі былі перавязаныя чорныя лакаваныя скураныя рамяні Sam Browne. На правым сцягне віселі рэвальверы ў кабуры; на левым сцягне яны насілі кірпан, традыцыйны сікхскі меч.
  
  
  Дуэт ступіў наперад, устаўшы плячом да пляча, каб заступіць шлях да дзвярэй.
  
  
  «Прабачце, калі ласка, - сказаў Бхалк. "Мы хацелі б бачыць начальніка станцыі".
  
  
  У аднаго ахоўніка быў шнар у форме паўмесяца, які ахоплівае лоб, левае брыво і скулу. Без яго ён выглядаў бы дастаткова лютым.
  
  
  "Ідзі!" ён замовіў.
  
  
  Бхалк прадэманстраваў свае паўнамоцтвы, але ахоўнікаў гэта не ўразіла. Іншы ахоўнік, які без шнара сказаў: «Для мяне гэта нічога не значыць. Я не магу прачытаць."
  
  
  «Я магу, - сказаў яго партнёр, - а гэта значыць для мяне яшчэ менш. А цяпер сыходзь, маленькі чалавечак, і перастань турбаваць сябе.
  
  
  Бхалк не здаваўся. «Можа быць, вы будзеце так ласкавы, каб выклікаць начальніка станцыі, каб я пагаварыў з ім».
  
  
  Твар са шрамам пакруціў галавой з выглядам чалавека, чыё шматпакутнае цярпенне падвяргаецца сур'ёзным выпрабаванням. «Ты дрэнна чуеш, маленькі чалавечак? Я сказаў табе пайсці. Ідзі, пакуль яшчэ можаш.
  
  
  Кінуўшы пагардлівы погляд на Маджуна, Твар са шрамам дадаў: «І вазьмі з сабой сваю шлюху і свайго сабаку».
  
  
  Падвойныя чырвоныя каляровыя плямы на шчоках Маджуны папярэдзілі Картэра аб тым, што сказанае Тварам са шнарам не вельмі добрае. Гэта было нармальна.
  
  
  Killmaster таксама адчуваў сябе не вельмі добра.
  
  
  Іншы ахоўнік не хацеў саступаць. "Давай давай!" - Прагыркаў ён, працягваючы цяжкую руку прама да грудзей Бхалка. Картэр пацягнуўся, каб выцягнуць шкілета-інспектара з зоны дасяжнасці ўдару, але гэта было дарма. Бхалк лёгка адступіў у бок, пазбягаючы гэтага.
  
  
  Твар са шрамам усміхнуўся, яшчэ больш раздражняючы свайго партнёра, які толькі што страціў твар з-за таго, што не змог пазначыць балюча выглядаючага хлопца, які, здавалася, стаяў адной нагой у магіле. Раз'юшаны сікх падняў кулак, каб нанесці ўдар.
  
  
  Картэр рушыў, крочачы ўнутр удару, адкідаючы нядбайны кругавой блок для левай рукі, які лёгка адхіліў кулак. Але блок быў толькі часткай камбінацыі адзін-два. Другая палова была ўдарам дзіды адкрытай правай рукой. Удар патрапіў пад дыяфрагму ахоўніка, глыбока пагрузіўшыся.
  
  
  Ён перабіў дыханне гвардзейца. Вочы вытарашчаны, твар зелянее, ён сагнуўся напалову, яго рот ператварыўся ў шырокую чорную дзірку, у якой хапала дыхання.
  
  
  У ім не хапала дыхання, каб задыхнуцца. Трымаючыся за жывот абедзвюма рукамі, ён упаў на калені пасярод падлогі.
  
  
  Твар са шрамам перастаў хіхікаць. Буйны бык з шырокімі плячыма, ён кінуўся на Картэра, які ўхіліўся ад парыву, схапіў Твар са Шрамам за руку і шпурнуў наперад у тым напрамку, у якім ён ішоў.
  
  
  Пачуўся прыемны храбусценне, калі Твар са шрамам стукнуўся галавой аб сцяну. Гэта гучала горш, чым было насамрэч, паколькі пласты яго цюрбана служылі свайго роду амартызатарам, змякчаючы які знаходзіцца пад ім чэрап.
  
  
  Твар са шрамам не забілі, але і ў ім не засталося жадання да барацьбы. Ён расцягнуўся на падлозе, абхапіўшы галаву рукамі. У яго былі пустыя вочы і адвіслая сківіца.
  
  
  Картэр азірнуўся праз плячо. Іншы ахоўнік дастаткова акрыяў, каб ствараць праблемы. Яго рука скрэбла зашпілены клапан кабуры, пацягнуўшыся за пісталетам. Ён усё яшчэ цягнуўся, калі Маджуна штурхнула яго ў жывот вострым наском свайго абутку.
  
  
  Ахоўнік зноў упаў на калені, яго ванітавала.
  
  
  «Хайтант Баліндра! Чым ты займаешся?"
  
  
  Словы прагучалі камандным тонам, голасам чалавека, які звыкся да таго, што яе загады падпарадкоўваюцца. Картэр паглядзеў на жанчыну, якая стаяла ў дзвярным праёме, яе агатавыя вочы ўспыхнулі, калі яна ўбачыла двух ахоўнікаў на падлозе.
  
  
  Твар са шрамам застагнаў, затым яго вочы зноў сфакусаваліся. Іх погляды спыніліся на яго ўласным пісталеце ў кабуры.
  
  
  Жанчына прасачыла за яго позіркам. «Хайтан, стой!»
  
  
  Яна не крычала. Яна ледзь павысіла голас. Але рука, якая паўзла да прыкладу пісталета, адхапілася ад яго, як быццам ён быў абпалены.
  
  
  Сікх са шрамам па імені Хайтан быў крутым. Ён устаў, што было немалым подзвігам, улічваючы тое, як, відаць, адчувала сябе яго галава пасля ўдару аб сцяну.
  
  
  Картэр лічыў, што гэты чалавек правядзе рэшту дня з жахлівым галаўным болем.
  
  
  Некалькі чалавек высунуліся з адчыненых дзвярэй, каб разабрацца ў здарэнні. Мабыць, гэта была сапраўдная кампанія
  
  
  ашаломленыя сікхскіх ахоўнікі; худы інспектар Бхалк; выдатная Маджуна з дрыготкімі ноздрамі і палаючымі агнём вачыма; і сам Кілмайстар.
  
  
  І, вядома ж, жанчына.
  
  
  У яе была дзіўная постаць. Яна была маленькай, стройнай і элегантнай. Яе валасы колеру чырвонага дрэва былі зачасаны назад і сабраны ў вузельчыкавы шыньён на патыліцы. Выдатныя рысы яе асобы фармаваліся з вытанчанай пяшчотай. Яе скура колеру мёда была бездакорнай.
  
  
  Цяжка было вызначыць колер яе выдатных агатавых вачэй. Яны здаваліся залатымі, шэрымі, зялёнымі і сінімі адначасова. Картэр ніколі не бачыў нічога падобнага.
  
  
  Яе ўзрост таксама было цяжка вызначыць. Твар яе здаваўся гадоў сарака, калі не лічыць вока, якія былі аблытаныя тонкай сеткай тонкіх ліній. Па постаці яна была падобная на жанчыну гадоў трыццаці, з цвёрдымі грудзьмі, плоскім жыватом і стройнымі сцёгнамі. Але менавіта яе аўтарытэтны выгляд прымусіў Картэра выказаць здагадку, што ёй было каля пяцідзесяці.
  
  
  На ёй была зманлівая простая сукенка ў заходнім стылі, якая ідэальна ёй ішла. Стыль быў простым і без упрыгожванняў; але гэта быў багаты ружавата-ліловы колер, які мог бы здушыць большасць жанчын, але не гэтую экзатычную прыгажосць.
  
  
  Яе шыю апаясвалі пласты тонкіх залатых ланцужкоў.
  
  
  Залатыя бранзалеты абвівалі яе запясці. І калі дыямент на яе безназоўным пальцы быў сапраўдным - і Картэр здагадалася, што гэта быў дыямент з кнігі рэкордаў.
  
  
  Але дыямент не мог параўнацца з пранізлівымі агатавымі вачыма, якія цяпер глядзелі на гэтую сцэну.
  
  
  Яе погляд слізгануў па вартаўніках, спыніўся на інспектары Бхалку, затым перайшоў на Маджуна. Адным поглядам яна ацаніла Маджуна, ацаніла яе месца ў схеме рэчаў і выключыла яе з разгляду як суперніцу.
  
  
  Затым яна ўважліва паглядзела на Картэра. Ёй спадабалася тое, што яна ўбачыла. Ёй падабаўся напружаны выклік у яго цёмных вачах, і яна шчыра захаплялася яго высокім целаскладам.
  
  
  "Ты анлічанін?" - Спытала яна па-ангельску.
  
  
  "Амерыканец", - адказаў Картэр.
  
  
  "Вы прайшлі доўгі шлях, каб змагацца з маімі людзьмі".
  
  
  "Яны пачалі гэта".
  
  
  Яна была здзіўлена. "І вы скончылі гэта, а?"
  
  
  "Нешта падобнае."
  
  
  Кайтан таксама гаварыў па-ангельску, дастаткова, каб сказаць Картэру: "Гэта яшчэ не скончана!"
  
  
  «Хайтан!» жанчына казала рэзка.
  
  
  Хайтан схіліў галаву. «Дзесяць тысяч прабачэнняў. Мне так сорамна.
  
  
  “Вы ведаеце, я не пацярплю, каб мае людзі ўдзельнічалі ў публічных бойках. Ні прыватнай бойкі, - дадала яна. «Дапамажыце Баліндры паклапаціцца пра сябе».
  
  
  "Але, Махарані, хто будзе ахоўваць цябе?"
  
  
  "Я ў поўнай бяспецы", - сказала яна. "Цяпер ідзі!"
  
  
  "Ваша жаданне для мяне закон." Хайтан нізка пакланіўся. Імкнучыся не дакранацца бруднай вопраткі іншага, ён дапамог таварышу падняцца на ногі. Баліндра ўсё яшчэ не паправілася. Ён нахіліўся наперад, трымаўся, задыхаючыся.
  
  
  Хайтан трымаў яго за руку, падтрымліваючы. Ён праводзіў яго ва ўмывальную, а Баліндра, шоргаючы, крочыў наперад, сутулы і дрыготкі, як вельмі стары чалавек.
  
  
  «Прашу прабачэнні за маю смеласць, - пачаў інспектар Бхалк, - але вы ж услаўлены Махарані Шантал Сінгх Сардар, так?»
  
  
  Шантал звярнула ўвагу на Бхалка, надарыўшы яго царскай усмешкай. "Вы чулі пра мяне?"
  
  
  "Вызначана так. Многія кажуць аб вашых добрых справах, Махарані. І я рады выявіць, што паведамленні аб вашай прыгажосці не перабольшаныя.
  
  
  Усмешка стала шырэй. "Вы вельмі галантны, але я не ведаю вашага імя".
  
  
  „Калі ласка дазвольце мне прадставіцца. Я інспектар Савата Бхалк».
  
  
  «Ах, інспектар! Гэта хуткая праца! Можа быць, вы будзеце так ласкавы, каб расказаць мне, што здарылася з цягніком.
  
  
  «Інспектар, так, але не чыгункі, нажаль. Я інспектар Бюро сельскагаспадарчага развіцця, нядаўна які прыехаў з Дэлі, каб правесці абследаванне арашэння ў вашым раёне. Гэта мой памочнік, міс Маджуна Чакработі.
  
  
  Шантал Сінгх Сардар паблажліва ўсміхнулася Маджуне.
  
  
  "Так прыемна пазнаёміцца, Махарані", - сказаў Маджуна.
  
  
  Махарані праігнараваў яе, вярнуўшы яе ўвагу Картэр. "А хто гэты прыгажун?"
  
  
  «Мяне клічуць Вэбстэр, мэм, Гары Вэбстэр, - сказаў Картэр. Вырашыўшы не саступіць у галантнасці, ён узяў руку махарані і пацалаваў яе. Было халаднавата і суха. У Кілмайстра не было пад рукой Эмілі Пост, каб яна растлумачыла, як правільна вітаць індыйскага махарані, але ў яго быў свой уласны этыкет, калі справа тычылася жанчын, асабліва прыгожых. Ён не мог быць занадта незвычайным, паколькі махарані, здавалася, ацаніў гэты жэст.
  
  
  Маджуна пільна паглядзеў на Картэра.
  
  
  - Вы таксама сельскагаспадарчы інспектар, містэр Вэбстэр? - спытала Шанталь.
  
  
  «Не, мэм. Я фінансавы дарадца Beckhoff Group. Магчыма, вы чулі пра нас? "
  
  
  "Шчыра кажучы, не".
  
  
  «Мы - кансорцыум незалежных таварных брокераў, якія гандлююць ф'ючэрсамі, напрыклад, збожжам і кукурузай. Гэты рэгіён з'яўляецца вядучым вытворцам на сусветным рынку пшаніцы, таму мая група даслала мяне сюды.
  
  
  каб ацаніць пэрспэктывы ўраджаю ў гэтым сэзоне».
  
  
  "Чароўна". Тон Шанталь тонка меркаваў, што гэта было зусім не так.
  
  
  Картэр працягнуў. “Г-н. Бхалк быў дастаткова добры, каб дазволіць мне суправаджаць яго ў яго абходах. Для мяне гэта вялікая дапамога, паколькі я не кажу на гэтай мове ».
  
  
  "Ты вельмі добра спраўляешся з сабой".
  
  
  «О, ты маеш на ўвазе гэтую невялікую справу? У маладосці я служыў у войску Там я навучыўся клапаціцца пра сябе».
  
  
  «На самой справе, - сказаў Шанталь, - Хайтан не звычайны воін. Ён адзін з маіх найлепшых».
  
  
  "Думаю, мне сёння проста пашанцавала", - сказаў Картэр з абыякавым выглядам. «Дарэчы, прашу прабачэння за турботу. Усё, што мы хацелі зрабіць, гэта пабачыцца з начальнікам станцыі, але сувязь перарвалася».
  
  
  «Баюся, што я павінен папрасіць прабачэння, містэр Вэбстэр, - сказаў Шанталь. «Кайтан і Баліндра - члены племя Джанжэры, жорсткія горныя байцы, якія на працягу пакаленняў служылі маёй сям'і. Нават у нашы дні яны настойваюць на захаванні сваёй старажытнай традыцыі абароны Сінгх Сардараў. На жаль, яны часта занадта заўзятыя ў выкананні сваіх абавязкаў, асабліва ў гэтыя няпростыя часы».
  
  
  Яна паклікала іх у офіс. «Але дзе мае манеры - стаяць у холе і вось так размаўляць? Калі ласка, увайдзіце.
  
  
  У вялізнай зале панаваў шум, калі змучаныя чыгуначныя чыноўнікі змагаліся, каб справіцца з многімі праблемамі, выкліканымі зніклым цягніком. Тэлефоны тэлефанавалі без адказу.
  
  
  Іншыя тэлефоны служылі прымачамі для патоку абраз, паколькі амаль істэрычныя дыспетчары спрабавалі высветліць месцазнаходжанне цягніка 429 з Ята Хунда. Асабліва бурна дзейнічалі паўтузіна класных дошак, на якіх быў запісаны час прыбыцця і адпраўлення ўсіх цягнікоў на лініі. Час прыбыцця ўвесь час зрушвалася.
  
  
  Незвычайна прыгожы, добра апрануты малады чалавек падбег да махарані. У яго быў профіль і выправа куміра бамейскага бамонду.
  
  
  «Гэта Ашвін Найду, мой канфідэнцыйны сакратар, - сказаў Шантал.
  
  
  Маджуна фыркнула. Картэр ведаў, аб чым яна думала. Спелая жанчына не трымала такога прыгожага маладога чалавека, як Найду, толькі каб дыктаваць яму.
  
  
  Калі Знайду па чарзе прадстаўлялі кожнаму з пачаткоўцаў, ён злёгку пакланіўся і сказаў: "Рады сустрэчы з вамі".
  
  
  "А гэтая юная лэдзі… мне вельмі шкада, дарагая, але я забылася на тваё імя", - сказаў Шанталь.
  
  
  «Маджуна Чакработі».
  
  
  "Ах так, Маджуна".
  
  
  Цяпер настала чарга Маджуны пацалаваць яе руку. Знайду кінуў на яе палаючы погляд, сказаўшы: "Так рада пазнаёміцца".
  
  
  Маджуна выглядала самазадаволенай.
  
  
  Картэр прачысціў горла. "Можа быць, вы адкажаце на пытанне, якое мяне турбуе", - сказаў ён. "Як можа цягнік знікнуць?"
  
  
  «Гэта пытанне, якое турбуе ўсіх нас, містэр Вэбстэр, - сказаў Найду. «Цягнік чатыры-два-дзевяць не адказвае на радыё. Цяпер яго шукаюць пошукавыя самалёты».
  
  
  «Я ўпэўнены, што гэта ўсяго толькі механічная аварыя, - сказаў Шанталь.
  
  
  "Я спадзяюся на гэта", - сказаў Найду.
  
  
  Аператар адарваў гарнітуру і крыкнуў: "Ідуць!"
  
  
  Начальнік станцыі, мажны, барадаты мужчына, паспяшаўся да нас. «А? Гэта што? Ідзе цягнік чатыры-два-дзевяць?! «
  
  
  "Так! Адзін з пошукавых самалётаў толькі што заўважыў яго на гэтым баку тунэля Шрытрам! »
  
  
  "Яны затрымаліся?"
  
  
  "Не-не, яны ідуць!"
  
  
  Змучаны персанал зняў напружанне гучным, гарачым воклічам, але праз імгненне палягчэнне змянілася гневам. Начальнік станцыі так моцна ўдарыў кулаком па стале, што алоўкі зляцелі з яго.
  
  
  Ён крычаў. - «Мы гадзінамі выпраўляем гэтую бязладзіцу! Гэтым ідыётам лепш даць па-чартоўску добрае тлумачэнне, гэта ўсё, што я магу сказаць! "
  
  
  «Гэта вызначана палягчэнне, - прызнаўся Шантал Сінгх Сардар. «Я пачаў баяцца, што цягнік сустрэўся з бандай. Я ніколі не змагу сабе дараваць, калі што-небудзь здарыцца з адважнымі дактарамі і медсёстрамі, якія прыйшлі нам на дапамогу ў наш цяжкі час».
  
  
  "Можа, мы выйдзем на платформу і сустрэнемся з імі?" - спытаў Найду.
  
  
  «Іх пакуль не будзе тут. Я хацеў бы трымацца далей ад сонца, пакуль яны не прыедуць.
  
  
  "Як скажаш, Шанталь".
  
  
  «Акно вунь там выходзіць на захад. Мы зможам іх убачыць», - сказала Шанталь.
  
  
  Група падышла да вялікага акна.
  
  
  Унізе адкрываўся захапляльны выгляд. Вялізныя залатыя раўніны распасціраліся да гарызонту, пераліваючыся мядовым сонечным святлом. Сляды лініі, якая вядзе да Ятха Хунда, перасякалі велізарную прастору, сходзячыся да шэрагу сіне-шэрых конусаў хрыбта Шрытрам.
  
  
  Праз некаторы час на гусеніцах з'явілася пляма руху, якое завісла на мяжы бачнасці. Прайшло крыху больш часу, перш чым паўзучая клякса ператварылася ў лакаматыў, які цягнуў некалькі легкавых аўтамабіляў і камбуз.
  
  
  "Вось ён нарэшце!" - сказаў Знайду.
  
  
  «Рухаецца павольна, ці не праўда?» - заўважыў Картэр.
  
  
  "Цалкам".
  
  
  Цягнік 429 рухаўся з хуткасцю смаўжа. Спачатку Картэр быў схільны спісваць гэта на ілюзію адлегласці, разважаючы, што раўніны былі настолькі шырокія, што цягнік рухаўся так марудна.
  
  
  Па меры таго як цягнуліся хвіліны, а цягнік не рухаўся наперад, Картэр зразумеў, што выглядае, што ён рухаецца павольна, таму што ён рухаецца павольна. Ён каціўся па рэйках з хуткасцю халоднай патакі, якая бегла ў гару, і, нарэшце, спыніўся за чвэрць мілі ад станцыі Мхоці.
  
  
  
  Пятнаццаты раздзел
  
  
  
  Цягнік 429 з Ята Хунда прыбыў у суправаджэнні паветранага эскорту, але не пошукавых самалётаў, якія ўзляцелі на яго пошукі. Іх праца скончылася, самалёты ўзялі курс на сваю базу. Хутчэй, цягнік суправаджала зграя вялікіх чорных канюкоў, якія луналі ў паветры над вагонамі, ствараючы вялікія кругі ў небе... Адзін з іх, больш смелы, чым астатнія, прызямліўся на адным з пасажыраў. машын і сядзеў там, прыхарошваючыся.
  
  
  Іншага руху не было. Ніякія нясмелыя інжынеры не вылезлі з лакаматыва, каб прапанаваць сваё алібі на выпадак затрымкі. З доўгіх машын пасажыры не вышлі. Салдаты сябе не паказвалі. Цягнік моўчкі стаяў на рэйках.
  
  
  Калі ён упершыню спыніўся, натоўпы, якія запаўнялі станцыю, зліліся з платформ, прабіраючыся па рэйках да цягніка. Кіравалі зграяй чыгуначныя чыноўнікі, якія спяшаліся высветліць, хто вінаваты ў фале. За імі рушыла ўслед маса сяброў і сваякоў пасажыраў.
  
  
  Калі натоўп наблізіўся да цягніка, яго ненатуральная цішыня прымусіла іх спыніцца. Спачатку ніхто не заўважыў слоў, надрапаных на бартах машын.
  
  
  Усе былі занадта занятыя пытаннем, дзе пасажыры. За пустымі вокнамі не было відаць ні душы.
  
  
  Афіцыйны канстэбль прабіваўся праз нерухомы маўклівы натоўп.
  
  
  Жвір храбусцеў пад нагамі, пакуль ён ішоў да цягніка. Падышоўшы да яе, ён спыніўся, пахіснуўся і заткнуў рот. Ён закрыў твар насоўкай і залез у цягнік, увайшоўшы ў пасажырскі вагон.
  
  
  Праз імгненне ён выйшаў, яго твар ператварыўся ў маску жаху. "Яны мёртвыя!"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Яны мёртвыя, усе мёртвыя!" Ён сеў між дарожак і заплакаў.
  
  
  У махарані было больш людзей, чым Кайтан і Баліндра, каб абараніць яе. Усяго дванаццаць апранутых у ліўрэі, добра ўзброеных супляменнікаў Джанжэры склалі яе асабістую ахову. Цяпер, у сувязі з надзвычайным здарэннем, яны акружылі яе. Дужыя супляменнікі крынічылі пільнасць і выгляд смяротнай кампетэнтнасці.
  
  
  Шантал Сінгх Сардар здрыганулася. «Я не магу глядзець! Мяне палохае гвалт! »
  
  
  Ашвін Найду ўзяў яе за руку абедзвюма, сціскаючы яе.
  
  
  Картэр, Маджуна і інспектар Бхалк ужо выйшлі наперадзе натоўпу, ніхто з чальцоў якога не збіраўся праводзіць расследаванне. Здавалася, іх ахапіў амаль звышнатуральны страх. Зноў і зноў людзі выкрыквалі кароткую гартанную фразу, якая мела вышэйшае значэнне, крык, які падхаплялі ўсё больш і больш членаў натоўпу.
  
  
  "Што азначае гэты крык?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Цягнік смерці", - сказаў Маджуна. "Яны кажуць, што Цягнік смерці вярнуўся".
  
  
  На бартах некаторых машын чырвонымі кроплямі былі надрапаны фразы вышынёй у тры футы. У цягніку было спярэшчана менш за тузін кулявых адтулін, і два вокны былі выбіты. Гэта былі адзіныя вонкавыя прыкметы гвалту.
  
  
  Калі Картэр падышоў да цягніка, яго ўразіла смурод. Яно было настолькі моцным, што яму спатрэбілася ўсё яго самавалоданне, каб утрымацца ад ваніт. Пах смерці, масавай смерці, абцяжараны пакутлівым запалам.
  
  
  Прыкрыўшы, як мог, нос і рот, ён пайшоў наперад. Ён зрабіў яшчэ адно адкрыццё. Словы, надрапаныя ў цягніку, былі напісаны не чырвонай фарбай. Яны былі напісаны крывёй.
  
  
  "Што яны гавораць?" - спытаў Картэр. «
  
  
  «Халістан мурдабад»,
  
  
  Бхалк прачытаў, а затым пераклаў. «Смерць Халістану. Гэта дрэнна, вельмі дрэнна».
  
  
  Канюк завішчаў, калі яны падняліся па лесвіцы да карэты.
  
  
  Картэр спыніўся на верхняй прыступцы, яго ўвагу прыцягнула злавесная навіна.
  
  
  Група з прыкладна сотні чалавек выйшла з трушчобаў на поўнач ад станцыі Мхоці. Гэта былі сікхі ў цюрбанах, узброеныя мячамі, нажамі і дубінкамі, і яны накіроўваліся да цягніка.
  
  
  Інспектар Бхалк прамармытаў: "Вельмі, вельмі дрэнна".
  
  
  Трыа ўвайшло ў вагон.
  
  
  Інспектар Бхалк быў дзіцем, калі "Цягнікі смерці" толькі пачалі каціцца, але гэта быў жах, які калісьці быў вядомы, ніколі не мог быць забыты. Гэты кашмар быў родам з неспакойнага Пенджаба і пачаўся ў 1947 годзе, калі субкантынент быў падзелены на індуісцкую Індыю і мусульманскі Пакістан. Пенджаб быў падзелены напалову: палова яго тэрыторыі адышла да Пакістана, а палова - да Індыі. Мусульмане беглі ў Пакістан, а сікхі і індуісты накіраваліся ў Індыю.
  
  
  Абодва бакі ехалі цягнікамі, і тады цягнікі смерці пачалі каціцца.
  
  
  Вагоны поўныя бежанцаў, патрапілі ў засаду, іх пасажыры былі забітыя, а цягнікі адправілі па рэйках, каб прыбыць да месца прызначэння з грузам трупаў.
  
  
  Цягнікі смерці.
  
  
  Прыблізна праз сорак гадоў дзяржава заразіліся новай нянавісцю і гвалтам. Некалі саюзніцкія індуісты і сікхі Пенджаба зараз біліся адзін з адным. Многія сікхі прынялі сепаратысцкую мару аб уласнай нацыянальнай дзяржаве - Халістане, «Краіне чыстых». Індусы не менш горача ставіліся да таго, каб заставацца часткай індыйскай нацыі. Гэта была першапрычына гвалту, якое прывяло да разні ў Залатым храме, гвалт, які дасягае новых вышынь.
  
  
  Канстэбль меў рацыю. Усе пасажыры загінулі. Яны былі мёртвыя ўсяго некалькі гадзін таму, але ўжо кішэлі тлустымі мухамі.
  
  
  Падлогі вагонаў былі высланы трупамі, іх канечнасці былі пераплецены, як змеі. Многія застылі ў скажоных позах, іх твары былі скажоныя агоніяй, іх плоць стала васковай і разадзьмутай. У большасці назіраліся павярхоўныя крывацёкі з вачэй, вушэй, носа і рота.
  
  
  Прычына смерці засталася загадкай. Інжынер, пажарны і частка экіпажа былі застрэлены - ніякай загадкі. Але астатнія памерлі без слядоў гвалту на целе, за выключэннем нязначных траўмаў, атрыманых у выніку курчаў. Нават узвод вайсковых пяхотнікаў загінуў без бою. Але іх зброі, боепрыпасаў і рыштунку не было.
  
  
  Голас Бхалка быў прыглушаны насоўкай, прыціснутай да ніжняй паловы яго твару. «Гэта не яд. Я не магу думаць ні аб чым. ежа ці напоі, якія паўсюдна ўжываліся б пасажырамі як першага, так і трэцяга класаў».
  
  
  "Гэта жудасна", - прашаптала Маджуна. "Ты хоць уяўляеш, чым гэта магло быць выклікана?"
  
  
  «У мяне ёсць тэорыя, - сказаў Картэр. «Я скажу табе звонку. Я больш не адчуваю тут паху.
  
  
  Трыа выйшла на платформу карэты. У натоўпе масавае гора змянілася на больш небяспечныя эмоцыі - нянавісць. А натоўп добра ўзброеных сікхаў з трушчобаў, які далучыўся да натоўпу, з усяе сілы стараўся распаліць вогнішчы.
  
  
  «Пацешна, як гэтыя персанажы з'явіліся так хутка, - сказаў Картэр. "Гэта амаль як калі б яны атрымалі нейкае папярэдняе апавяшчэнне".
  
  
  Бхалк кіўнуў. “Я павінен пагадзіцца. Я прапаную нам як мага хутчэй выдаліцца».
  
  
  Але нясталы натоўп дасягнуў кропкі ўзгарання. Сікхі ў натоўпе паказалі на напісаныя крывёю пасланні па баках цягніка - Халістан мурдабад - смерць Халістану. Яны крычалі, што толькі індусы маглі зрабіць такое, таму што яны былі супернікамі Краіны Чыстых.
  
  
  Ізноў прыбылая банда падбухторшчыкаў спакою крычала гучней і даўжэй усіх. Яны грымелі мячамі і кінжаламі. Яны першымі паднялі крык:
  
  
  «Забіце індусаў!»
  
  
  Індусаў у натоўпе можна было лёгка пазнаць, асабліва тых, хто хадзіў без барады і цюрбанаў. Сцэна перарасла ў крыклівую, крыклівую, крывавую сутычку.
  
  
  Банда сікхаў з трушчобаў не спынялася на тым, каб біць рукамі, нагамі і дзяўбці. Ім патрэбна была кроў. Раздаўся крык, і акрываўлены кірпан з трыўмфам размахваў рукамі, абвяшчаючы аб першым забойстве індуса.
  
  
  Гэта было сігналам для астатняй банды напасці на індусаў са лютасцю, спароджанай фанатызмам. Іншыя, натхнёныя дзеяннямі сваіх ваяўнічых братоў, адразу ж узяліся за справу. Іх імкненне было ўзмоцнена суадносінамі два да аднаго на іх карысць. З усіх бакоў успыхвалі бойня і разня.
  
  
  Хтосьці дабраўся да платформы экіпажа і схапіў Картэра за шчыкалатку.
  
  
  Іншая нага Картэра рэзка ўпала, усадзіўшы ў жэле косткі рукі захопніка. Мужчына адпусціў і з крыкам упаў.
  
  
  Чырвонавокі сікхскі гунда ўскочыў на платформу і схапіў Маджуну, парваўшы яе спадніцу. Яна стукнула сваім каленам паміж яго ног, а затым правяла рубам далоні па яго носе, размеркаваўшы яе па палове яго асобы. Ён зноў упаў у крыклівую масу бунтаўшчыкоў. Іх было так шмат, што яго на імгненне знесла ўгору, а потым пацягнулі ўніз і растапталі.
  
  
  Але на яго месца ірвануўся яшчэ тузін. Толькі ціск натоўпу не дазволіў ім перагнаць цягнік. Дзесяткі кіпцюрастых рук цягнуліся да іх абапал. Маджуна быў індусам, Бхалк выглядаў як індус, а Картэр быў замежнікам і ненавідзеў яго ўдвая.
  
  
  "Давай выбірацца адсюль!" - крыкнуў Картэр.
  
  
  Мяцежнік схапіў Бхалка за ногі і не адпускаў. Маленькі інспектар стаяў там, яго тэчка ўсё яшчэ была заціснутая пад пахай, і імкнуўся вызваліцца.
  
  
  Картэр рушыў, каб дапамагчы яму, але яго ўвага была адцягнена дзікім штуршком цэрпана па яго ўласных нагах. Картэр ускочыў, ухіляючыся ад удару, затым ударыў мечніка нагой прама ў твар.
  
  
  Маджуна ўбачыў, як Бхалка цягаюць. "Інспектар!" усклікнула яна. Яна пацягнулася да яго, спрабавала ўтрымаць яго, але яго вырвалі з яе рук і пацягнулі з платформы.
  
  
  "Не!" - завішчаў Маджуна.
  
  
  «Бхалк! Бхалк! » Картэр больш не мог бачыць Бхалка. Інспектар растварыўся ў натоўпе ўдзельнікаў беспарадкаў. «Бхалк!»
  
  
  "Мы павінны яго знайсці!" - сказаў Маджуна. "Інспектар!"
  
  
  Клінок мечнікоў у сініх цюрбанах праціснуўся да платформы, накіраваўшыся на Картэра і Маджуну.
  
  
  "Інспектар!" Маджуна працягваў крычаць.
  
  
  Атакуючы, чый твар ударыў Картэр нагой, выпусціў сваю цэглу, а майстар забойстваў схапіў яго. Ён падумаў, што гэта можа быць лепш, чым пісталет, каб прабіцца праз натоўп. Іншай рукой ён схапіў запясце Маджуны, адцягваючы яе ад таго месца, дзе ўпаў Бхалк. "Мы павінны выратавацца!"
  
  
  Фанатыкі снавалі абапал, размахваючы нажамі і мячамі, крычучы: «Забі, забі!»
  
  
  Выйсце было адно. Картэр расхінуў дзверцы вагона і ўпіхнуў у яе Маджуна. "Сюды!"
  
  
  Па платформе загрымелі крокі. Дзверы расчыніў нагой сікх з нянавісцю ў вачах і дубінай у руцэ. Ён рушыў наперад.
  
  
  Раптам у руцэ Маджуны апынуўся пісталет. Яна стрэліла яму ў твар, і куля прабіла яму вока, прабіўшы дзірку ў чэрапе.
  
  
  Картэр і Маджуна рушылі па праходзе да задняй часткі машыны. Гэта быў кашмар. Немагчыма было пазбегнуць наступы на мёртвых. Звонку пачуліся стрэлы, перарывістыя стрэлы, якія ніяк не дапамаглі здушыць бунт.
  
  
  Картэр спадзяваўся, што капрал Вінабха і яго каманда змогуць нешта зрабіць ці выклікалі падмацаванне.
  
  
  Нарэшце, прайшоўшы ад машыны да машыны да канца цягніка, яны дасягнулі кропкі, дзе натоўп стаў меншым. Там яны спусціліся на зямлю.
  
  
  Віжачы сікх кінуўся на іх, Кірпан высока падняўся, каб нанесці смяротны ўдар. Але пакуль ён дзіка размахваў мячом, Картэр працяў яго жывот. Кілмайстар павярнуў свой меч, перш чым выцягнуць яго, з яго ляза капала ярка-чырвоная вадкасць. Сікх паваліўся.
  
  
  Станцыя Мхоці ахапіла дзікі гвалт. Мяцежнікі прыйшлі ў лютасць, разбілі вокны і ўварваліся ўнутр, каб расправіцца з не сікхскім персаналам станцыі. Успыхнулі паходні, і будынак падпалілі.
  
  
  "Мы не можам ісці гэтым шляхам!" Картэр задыхаўся. Раён на паўночны захад ад станцыі здаваўся найбольш перспектыўным. Картэр заўважыў дарогу паміж дзвюма гаспадарчымі пабудовамі. Там, дзе была дарога, былі машыны, якія можна было рэквізаваць. Ён і Маджуна пабеглі да яго.
  
  
  За імі выйшла жменька бунтаўшчыкоў.
  
  
  Было нялёгка выбегчы з гэтай цяжкай спякоты, але ў Картэра і Маджуны быў магутны стымул: выжыць. Калі яны былі прыкладна за дваццаць ярдаў ад дарогі, Маджуна спатыкнуўся і ўпаў, і чацвёра іх праследавацеляў пераможна закрычалі, скарачаючы адлегласць.
  
  
  Картэр выпусціў цэглу і вырваў Вільгельміну з кабуры. Ён усадзіў кулю ў кожнага члена квартэта, забіўшы іх усіх да таго, як меч упаў у пыл. Праз секунду яны ўпалі на зямлю. Затым яны з Маджунай прабраліся ў квартал будынкаў і паспяшаліся па завулку на вуліцу за ім. Узбуджаныя людзі кідаліся ўзад і ўперад, большасць з іх ішло ў процілеглым кірунку, да станцыі. У гэтай частцы горада не было ажыятажу. Яшчэ.
  
  
  Але гэта ўсё роўна было дрэнным месцам: у некалькіх кварталах на ўсход стаялі трушчобы, з якіх выйшла банда сікхаў, і там кішэў натоўп.
  
  
  "Куды мы зараз ідзем?" - спытаў Маджуна.
  
  
  "Прэч адсюль", - сказаў Картэр. «Нам патрэбна машына, пачакай хвілінку, паглядзі на гэта!»
  
  
  Калона ў тры машыны праязджала па вуліцы. Галаўны і хваставы вагоны былі патрапанымі, спраўнымі машынамі, начыненымі сікхамі ў белых ліўрэях са зброяй.
  
  
  Аўтамабіль пасярэдзіне ўяўляў сабой раскошны седан хмарна-белы кабрыялет Zimmer Golden Spirit. Адлюстраванае святло адбівалася на пазалочаным арнаменце капота і каўпаках. Яшчэ больш апранутых у белае сікхаў чапляліся за барты машыны, усаджваючыся на падножкі, трымаючы вінтоўкі на сцёгнах.
  
  
  Ствалы вінтовак натапырыліся і ад двух іншых машын.
  
  
  Калона з трох машын набліжалася да іх. Картэр і Маджуна вагаліся, не ведаючы, што рабіць далей.
  
  
  Канвой спыніўся. У задняй частцы Цімера ўстала жанчына.
  
  
  "Гэта махарані!" - выклікнуў Картэр.
  
  
  Яе людзі сышлі з падножак і злезлі з іншых машын. Шантал Сінгх Сардар памахала Картэру, падклікаючы яго.
  
  
  Тым не менш Картэр вагаўся. Ён паглядзеў назад. У непасрэднай блізкасці бунтаўшчыкоў не было.
  
  
  "Што нам трэба зрабіць?" - сказаў Маджуна.
  
  
  «Не ведаю, - сказаў Картэр. "Але ў мяне такое дзіўнае пачуццё, што нам лепш трымацца далей ад яе, пакуль мы не даведаемся, дзе ідуць справы".
  
  
  Маджуна кіўнуў. "Я ёй не давяраю".
  
  
  "Я адкладу вырашэнне гэтага пытання на потым, а пакуль давайце абмяжуемся".
  
  
  Яны пачалі адыходзіць у завулак.
  
  
  Рэзкі голас залямантаваў: "Стой!"
  
  
  Больш пераканаўчым, чым раўнулая каманда, быў грукат многіх вінтовак.
  
  
  - Вось дзярмо, - прамармытаў Картэр.
  
  
  Ён і Маджуна павярнуліся. На іх было накіравана больш за дзесятак вінтовак.
  
  
  «Што ж, - сказаў Картэр, - прынамсі, зараз мы ведаем, дзе мы знаходзімся».
  
  
  «Ці павінны мы ўцякаць ад гэтага?»
  
  
  «Гэта было б падобна на спробу ўцячы ад расстрэльнай каманды», - сказаў Картэр. «Мне не хацелася б даваць маім добрым прыяцелям Хайтану і Баліндры падставу пачаць стральбу».
  
  
  Баліндра адкрыў заднюю дзверы «Залатога духу», насмешліва жэстам запрашаючы пару увайсці.
  
  
  Картэр і Маджуна перайшлі дарогу свінцовымі нагамі. Усмешлівы махарані села на задняе сядзенне і памахаў ім рукой. У поле зроку здаліся клубы дыму ад падпаленага тэрмінала.
  
  
  "Я спадзявалася, што мы знойдзем цябе", - сказала Шантал Сінгх Сардар.
  
  
  «Я таксама», - сказаў Кайтан, усміхаючыся. Яго ўхмылка была другім шрамам, які разразаў яго твар.
  
  
  «Я настойваю на тым, каб вы прынялі маю абарону. Для вашага ж дабра, вядома, - дадаў Шанталь.
  
  
  Картэр лёгка выйшаў наперад, усміхаючыся, як быццам ён не мог быць больш рады яе бачыць. Ён не мог уцячы ад куль, але калі ён падыдзе дастаткова блізка, то зможа ўвесці ў гульню Вільгельміну або П'ера.
  
  
  «Што ж, калі ты настойваеш…» - мякка сказаў Майстар Кілер.
  
  
  Кайтан ударыў Картэра прыкладам сваёй вінтоўкі. Картэр больш нічога не сказаў. Ён упаў.
  
  
  Інспектар Бхалк шмат ведаў аб беспарадках. Ён бачыў дэманстрацыі ў Калькуце, дзе насельніцтва цэлых кварталаў ператварылася ў ваюючы, крыклівы, звар'яцелы ад крыві натоўп. У параўнанні з гэтым выбліск на станцыі Мхоці здавалася стрыманай. Але гэта магло забіць яго гэтак жа напэўна, як і бунты ў вялікім горадзе, якія яму ўдалося перажыць.
  
  
  Калі ён даведаўся, што яго збіраюцца зняць з платформы вагона, Бхалк спыніў змагацца з гэтым. Замест гэтага ён нырнуў у гушчу натоўпу і нырнуў глыбока.
  
  
  Ён быў пагружаны ў паток людзей. Гэта была яго найлепшая абарона. Так шмат людзей спрабавалі забіць яго, што перашкаджалі адно аднаму.
  
  
  Спачатку шчыльна збітыя мяцежнікі заступілі яму шлях, але Бхалк быў спрытным, мэтанакіраваным і настолькі худым, што мог прабірацца скрозь лес ног, якія атачалі яго, вытрымліваючы ўдары і выспяткі. Дасягнуў сваёй мэты, перакаціўся праз парэнчы і пад цягнік.
  
  
  Тыя, хто спрабаваў яго забіць, выклікалі расчараваньне. Яны спрабавалі дацягнуцца да яго, але іх спынілі выпадковыя хвалі натоўпу.
  
  
  Бхалк не стаў затрымлівацца, каб перавесці дыханне. Усё яшчэ сціскаючы тэчку, ён поўз па шпалах і пад вагонамі, накіроўваючыся да пярэдняй часткі цягніка.
  
  
  Тыя, хто бачыў, як ён уцякае, вылі з-за яго крыві, але іх пагоня была сарваная вялікай колькасцю людзей. Праз некалькі секунд Бхалк пакінуў іх ззаду. Бунтаўшчыкі, якія захапілі астатнюю частку цягніка, паняцця не мелі, што ён там.
  
  
  Нарэшце ён спыніўся пад апошнім вагонам перад паравозам. Ён расцягнуўся паміж рэйкамі і прыкінуўся мёртвым, пакуль абапал панаваў хаос. Забітыя мужчыны і жанчыны падалі вакол яго, страшэнна знявечаныя і раздзеленыя. Кроў заліла яго касцюм, што дапамагло яму зліцца з навакольнымі трупамі.
  
  
  Пачалася страляніна, і натоўп парадзеў. Сам будынак вакзала стаў агменем гвалту.
  
  
  Бхалк вымераў свае шанцы, затым выбраўся на правы бок, паставіўшы лакаматыў паміж сабой і станцыяй. Асноўная частка стральбы прыпала на ўсход. Бхалк даведаўся характэрны трэск вінтовак індыйскай арміі. Капрал Вінобха і яго атрад аказвалі энергічны супраціў.
  
  
  Бхалк мог бачыць салдат, якія зараз замацавалася за тоўстымі каменнымі блокамі на базе воданапорнай вежы. Вакол іх валяліся целы. Мяцежнікам ужо надакучыла кідацца насустрач дакладнай смерці, спрабуючы штурмаваць армейскую барыкаду. Навошта нападаць на ўзброеных салдат, калі вакол столькі безабаронных мірных жыхароў?
  
  
  Бхалк не хацеў, каб яго застрэлілі памылкова, таму ён вырашыў дзейнічаць асцярожна. Нізка згорбіўшыся, з тэчкай пад пахай, ён паспрабаваў схавацца.
  
  
  На станцыі Кайтан пазнаў постаць Бхалка ў белым гарнітуры. Ён паслаў за ім траіх сваіх людзей. Адзін спытаў: "Возьмем яго жывым?"
  
  
  Кайтан пакруціў галавой і правёў пальцам па шыі ў жэсце, які перарэзаў горла. Смеючыся, трое прадстаўнікоў племя Джанжэры накіраваліся ўслед за Бхалком. Гэта былі буйныя, моцныя людзі ў піку фізічнай формы, якія маглі біцца ўвесь дзень і п'янстваваць усю ноч, нават не пазяхнуўшы.
  
  
  Яны імчаліся за сваёй здабычай, стукаючы моцнымі нагамі, падскокваючы, лёгка скарачаючы адлегласць.
  
  
  Яны маглі застрэліць яго, але хіба ў гэтым была весялосць?
  
  
  Задыхаючыся, Бхалк, хістаючыся, трапіў у прастору, абмежаваную хацінамі. Надта позна ён зразумеў, што гэта тупік, тупік. Але да таго часу праследавацелі перакрылі яму дарогу да ўцёкаў.
  
  
  Бхалк адступіў. Яго нага стукнулася аб сцяну, і ён зразумеў, што ісці няма куды.
  
  
  Вострыя кірпаны, якія выслізгваюць са сваіх добра змазаных похваў, павялічыліся ў тры разы, калі супляменнікі агалілі мячы. З усмешкамі на тварах яны высякалі пустэчу, набліжаючыся да інспектара.
  
  
  Правая рука Бхалка пацягнулася да бакавога адтуліны тэчкі. Ад яе верху да нізу цягнулася тонкая шчыліну, і Бхалк сунуў руку ўнутр тэчкі. Унутры знаходзіўся вялікі рэвальвер .357 magnum з шасціцалёвым ствалом.
  
  
  Бхалк нават не папрацаваў выняць пісталет з тэчкі. Ён тройчы націснуў на спускавы кручок, прабіўшы тэчку, а таксама трох супляменнікаў.
  
  
  Ён стрэліў кожнаму ў грудзі, і іх кроў неадкладна ўтварыла барвовую пляму ў цэнтры іх мудрагелістых белых тунік. Яму не трэба было больш за адзін стрэл для кожнага з іх.
  
  
  Вось чаму інспектар Савата Бхалк ніколі нікуды не сыходзіў без сваёй патрапанай тэчкі.
  
  
  Абышоўшы вакол целаў, Бхалк прабраўся да воданапорнай вежы. Ён знайшоў добрае прыкрыццё і паклікаў капрала Вінабха, пакуль яго не пачулі падчас зацішша ў перастрэлках. Ён не прайшоў праз шэраг ворагаў толькі для таго, каб яго саюзнікі на фінішы застрэлілі яго.
  
  
  "Прытрымайце агонь, хлопцы!" - крыкнуў капрал Вінобха. "Гэта інспектар!"
  
  
  Бхалк кінуўся ў бяспечнае месца за іх лініяй.
  
  
  
  Шаснаццаты раздзел.
  
  
  
  «Прачніцеся, містэр Вэбстэр».
  
  
  Картэр расцягнуўся тварам уніз на каменнай падлозе. Ён не рушыў з месца.
  
  
  Нехта праліў на яго вядро цёплай слізістай вады. Ён усё яшчэ не рухаўся.
  
  
  «Я яго абуджу», - сказаў другі голас. Падышлі крокі ў чаравіках. "Уставай!"
  
  
  Картэра стукнулі нагой у бок. Ён не рушыў з месца.
  
  
  «Я сказаў, уставай, сабака!»
  
  
  Быў нанесены другі ўдар, але мэта так і не дасягнула мэты. Картэр рушыў.
  
  
  Кілмайстар перакаціўся на бок у той момант, калі Кайтан пачаў удар нагой.
  
  
  Картэр скрыжаваў запясці крыж-накрыж, захапіўшы ступню рукамі. Хутка пераставіўшы хватку, Картэр павярнуў ступню ў не прызначаным для яе кірунку.
  
  
  - Хайтан закрычаў.
  
  
  Сікхі ненадзейна балансаваў на адной назе, паколькі Картэр трымаў другую ў адрыве ад падлогі. Кілмайстар стукнуў нагой па камянях, выбіваючы нагу Хайтана з-пад сябе. Хайтан паляцеў, прызямліўшыся з глухім стукам.
  
  
  Картэр падкасіўся, ускочыў і накіраваўся да Хайтана, каб яго прыкончыць.
  
  
  Яго спыніў гук спрацоўвання тузіна засцерагальнікаў і мноства вінтовак.
  
  
  Першы аратар з'едліва апладыраваў. «Брава, містэр Вэбстэр! Або, лепш сказаць - містэр. Нік Картэр?
  
  
  «Вы можаце казаць, што хочаце, Рогаў, - сказаў Картэр. "На гэты раз у цябе ёсць зброя". .
  
  
  «У цябе не будзе іншага часу, Кілмайстар».
  
  
  Кайтан устаў, аддаючы перавагу назе, якую вывернуў Картэр. Лютасць афарбавала яго твар у пурпурны колер, у параўнанні з якім яго шнар у форме паўмесяца здаваўся мярцвяна-белым. Ён рушыў наперад.
  
  
  Нават з дванаццаццю стрэльбамі, накіраванымі на яго ахоўнікамі Джанджэры ў белай форме, Картэр не збіраўся стаяць і адымаць зброю ў Кайтана. Ён быў гатовы нанесці камбінацыю смяротных удараў.
  
  
  Вялікі сікх не ведаў гэтага, але ён быў вызвалены ад смерці, калі Шантал Сінгх Сардар рэзка сказала: «Хайтан! Адыдзіся ўбок і пакінь яго ў спакоі! »
  
  
  Абсалютнае падпарадкаванне змагалася з абсалютнай лютасцю ў супляменніку. Ён стаяў, які раздзіраўся супярэчлівымі парывамі, яго цяжкія рукі адкрываліся і сціскаліся, яму не цярпелася разарваць незнаёмца, які перамог яго не адзін раз, а двойчы.
  
  
  «Хайтан!»
  
  
  На працягу пакаленняў загады махараджаў і махаранаў Самсірбада былі словам Бога да васалаў Джанжэры, якія кляліся ў поўнай вернасці сваім гаспадарам і гаспадарам. Або, у дадзеным выпадку, улюбёнцам.
  
  
  Хайтан не адступіў, але і не працягваў ісці.
  
  
  Картэр быў удзячны за адрэналін, які ад сутыкнення напампаваў яго арганізм. Ён усё яшчэ адчуваў сябе жахліва; на патыліцы быў адзін вялізны сіняк. Боль была пакутлівай кожны раз, калі пульсавала, і не пераставала.
  
  
  Астатняе пачувалася не нашмат лепш. Ён адчуваў сябе так, як быццам яго збілі, калі яго высеклі. Верагодна, гэта было так. Яго ванітавала і злёгку кружылася галава, і ён спадзяваўся, што яго не вырве.
  
  
  Ён таксама быў голы.
  
  
  Ён агледзеўся. Ён ачуняў, калі яго зацягнулі туды і бесцырымонна кінулі на каменную падлогу. Ён прыкінуўся, што знаходзіцца ў горшай форме, чым быў, спадзеючыся, што гэта закалыхвае яго выкрадальнікаў і дасць яму магчымасць зрабіць перапынак.
  
  
  Ён знаходзіўся ў троннай зале таго, што павінна было быць палацам махарані ў Самсірбадзе, на захад ад Мхоці ў горным хрыбце Шрытрам. Гэта была вялізная каменная зала са скляпеністай столлю, яе столь з бочкападобнай скляпеннем была пакрыта ценямі.
  
  
  Велізарная зала здавалася зусім незаўважнай. Ён стаяў пасярод пакоя.
  
  
  У далёкім канцы ўзвышаўся памост, увянчаны па-майстэрску выразаным драўляным тронам. Па абодвух баках ад яго стаяла пара вялізных біўняў са слановай косткі, жоўтых ад узросту, размешчаных так, што яны ўтваралі арку над тронам.
  
  
  На троне сядзела Шантал Сінгх Сардар. Зніклі модныя сукенкі і італьянскія туфлі. Махарані была апранута ў ярка-чырвоны шоўк, упрыгожаны залатой вышыўкай. Упрыгожанні, якія яна насіла раней у той дзень, выглядалі сціпла ў параўнанні з вагой золата і каштоўнасцяў, якія ўпрыгожвалі яе з галавы да пят. Яе маленькія ножкі былі абуты ў тэпцікі, інкруставаныя каштоўнымі камянямі. Справа ад яе, на прыступку ніжэй за трон, стаяў Ашвін Найду. Злева ад яе, дзвюма прыступкамі ніжэй, быў Сяргей Іванавіч Рогаў і яшчэ адзін жыхар Захаду, якога Картэр не пазнаў, але які адпавядаў апісанню, якое Вашці даў яму пра саўдзельніка, які быў з Рогавым у калігхаце.
  
  
  Перпендыкулярна трону сталі дзве шарэнгі з шасці супляменнікаў Джанжэры, усе ўзброеныя, і ўсё трэніравалі сваю зброю на Картэры.
  
  
  Калі ён так неабдумана кінецца на трон, яны ссякуць яго перш, чым ён паспее зрабіць больш, чым некалькі крокаў.
  
  
  Маджуны нідзе не было відаць.
  
  
  Сітуацыя выглядала даволі змрочнай. Стала яшчэ змрочней, калі Картэр зрабіў якое бянтэжыць адкрыццё. Ён зразумеў, што яго сківіцы моцна баляць; яны адчувалі сябе так, нібы іх разлучылі. Дапытлівы язык Картэра натрапіў на незнаёмую шчыліну ў яго задніх карэнных зубах.
  
  
  Раней яма была занята атручанай пілюляй, а капсула смерці знаходзілася ў па-майстэрску замаскіраваным зубе. Атрутная таблетка была стандартным абсталяваннем для ўсіх Killmasters і іншых агентаў AX, чыя праца падвяргала іх небяспекі. Усё, што трэба было зрабіць, гэта пхнуць сківіцы пад ненатуральным кутом і моцна прыкусіць полы зуб. Гэта прывядзе да імгненнай смерці, якая ратуе захопленага агента ад жахаў катаванняў.
  
  
  Зуба ад атручанай таблеткі ў Картэра не было. Рогаў таксама ведаў гэты трук. Несумненна, у яго было нешта вельмі падобнае на стандартнае паведамленне ад яго босаў з КДБ у сумна вядомым аддзеле 8 Упраўлення S, крамлёўскай брыгадзе нумар адзін.
  
  
  Але Картэр ведаў, што ў горшым выпадку ён можа прымусіць іх забіць яго.
  
  
  Прынамсі, куля - гэта чыстае выйсце. Напад на махарані справакавала б гвардзейцаў на стральбу.
  
  
  Картэр падышоў да трона. Гвардзейцы ішлі за ім з рулямі аўтаматаў.
  
  
  Шанталь сказала: "Няхай ідзе наперад".
  
  
  Калі Картэр быў за дваццаць футаў ад трона, Рогаў сказаў: «Гэтага дастаткова, Кілмайстар».
  
  
  Шанталь павярнулася да яго, яе агатавыя вочы ўспыхнулі. «Я буду аддаваць загады тут!
  
  
  Ніколі гэтага не забывай!"
  
  
  «Тысяча выбачэнняў, ваша вялікасць», - папрасіў прабачэння Рогаў з дрэннай грацыяй. «Але ж вы не ўяўляеце, наколькі небяспечны гэты чалавек! Фактычна, самае разумнае, што я мог зрабіць прама зараз, – гэта пусьціць яму кулю ў галаву». Ён пацягнуўся да свайго пісталета.
  
  
  «Прыбяры пісталет, дурань!» - раўнула Шанталь. «Вы ведаеце, якія ў мяне Джанжэрыс! Яны могуць падумаць, што вы мне пагражаеце, і калі яны гэта зробяць, вам будзе канец! "
  
  
  Гвардзейцы не разумелі ангельскай, але напружыліся, убачыўшы пісталет Рогава. Махарані супакоіла іх некалькімі кароткімі фразамі, і яны адступілі, але глядзелі на Рогава, быццам вымяралі для магілы.
  
  
  «Дзеля ўсяго святога, Рогаў, не будзь ідыётам!» - Сказаў Ланди. "Вы заб'яце нас абодвух!"
  
  
  - Заткніся, - прашыпеў Рогаў.
  
  
  «Я не заткнуся. Я зноў і зноў кажу вам, што не падпарадкоўваюся вашым загадам. Мы роўныя, і не забывайце пра гэта! "
  
  
  "Заткніся!"
  
  
  Ланди заткнуўся. Але Рогаў прыбраў пісталет.
  
  
  "Змоўкніце, вы абодва!" - сказаў Шанталь. «Твая кашульная балбатня ятрыць мае вушы!»
  
  
  «Вы маеце рацыю, што не давяраеце ім, - сказаў Картэр. «Рогаў прадаў бы сваю маці, і я ўпэўнены, што яго прыяцель паступіў бы гэтак жа. Табе трэба будзе глядзець уважліва, Махарані, што яны цябе не прададуць.
  
  
  «Падзяляй і пануй, - сказаў Рогаў з усмешкай. «Самая старая гульня ў кнігах! Захавайце дыханне, Кілмайстар. Табе гэта спатрэбіцца”.
  
  
  «Гэта быў мілы трук, які ты прарабіў сёння ў цягніку, Рогаў, - сказаў Картэр.
  
  
  Рогаў усміхнуўся. "Табе спадабалася? Я сам гэтым вельмі ганаруся. Новая варыяцыя на клясычную тэму».
  
  
  «Не думаю, што вашым начальнікам з КДБ спадабаюцца загалоўкі, калі свет даведаецца, што супраць грамадзян Пенджаба прымяняецца атрутны газ савецкай вытворчасці».
  
  
  «Ой, ты разумніца!» - Сказаў Ланди. "Гэта вельмі добра, праўда!"
  
  
  Па сімптомах, праяўленым ахвярамі "Цягніка смерці", Картэр ведаў, што быў выкарыстаны магутны атрутны газ. Ён бачыў такое ж павярхоўнае крывацёк з адтулін у чэрапе, калі быў заціснуты за лініяй падчас вайны ў В'етнаме. Падтрымліваюцца Савецкім Саюзам в'етнамцы абстралялі камбаджыйскія войскі каністрамі з атрутным газам, шматскладаная класіфікацыя якога была скарочана да Tri-Neuro-Disrupter, або TND.
  
  
  TND быў складанай малекулай, якая забівала сваіх ахвяр не з-за ўдушша, а з-за адключэння іх цэнтральнай нервовай сістэмы. Газ быў бясколерным, без паху і смаку. Пры ўдыханні пацярпелым ён прайшоў праз слізістыя абалонкі і патрапіў у крывацёк. Малекулы TND
  
  
  звязваліся з нервовымі рэцэптарамі ў арганізме, блакуючы іх, таму яны не могуць функцыянаваць. У выніку ўсе вегетатыўныя функцыі цела адключыліся, як выключаныя перамыкачом.
  
  
  Яго вялікай перавагай было тое, што яго трэба было ўдыхаць, каб ён дзейнічаў на нервы. Гэта азначала, што ім мог карыстацца адносна непадрыхтаваны персанал, калі ён быў у простых процівагазах.
  
  
  "Загалоўкі?" - крыкнуў Рогаў. «Загалоўкаў не будзе. Пасьлязаўтра ніхто нават ня ўспомніць цягнік чатыры-два-дзевяць».
  
  
  "Што будзе заўтра?" - сказаў Картэр.
  
  
  «Я не супраць сказаць табе, Картэр, калі ты не будзеш тут, каб убачыць гэта. Шкада таксама. Вы б ацанілі яго геніяльнасць.
  
  
  "Скажы."
  
  
  «Заўтра апоўдні прэм'ер-міністр наведае адмысловую цырымонію ў Залатым храме ў Амрытсары. Ён збіраецца падпісаць пагадненне аб прадастаўленні Пенджабу новай аўтаноміі і квазі-незалежнасці. Толькі ён яго ніколі не падпіша.
  
  
  «Гераічныя змагары за свабоду з атрада камандас Халістана дабяруцца да яго першымі. Пад святыняй ёсць сакрэтны праход, пра які ніхто не ведае, акрамя нас, бо мы ліквідавалі ўсіх ненадзейных людзей, якія мелі веды.
  
  
  Гэтая падземная камера будзе загружана каністрамі ТНД. Якраз у той момант, калі прэм'ер-міністр закране паперу, газ будзе выпушчаны. І гэта будзе ўсё для прэм'ер-міністра».
  
  
  "Разам з усімі ў Залатым Храме", – дадаў Картэр.
  
  
  Рогаў засмяяўся. "Я не збіраюся быць там сам".
  
  
  «Не. Ведаючы, як вы дзейнічаеце, вы будзеце трымаць хвост як мага далей ад Амрытсара».
  
  
  Картэр звярнуўся да махарані. «У маёй краіне ёсць слова для абазначэння персанажаў, якія ўладкоўваюць пажары і ўцякаюць. Мы называем іх агністымі жукамі. Вось і ёсць Рогаў, жук-падпальшчык. Ён атрымае выгаду, але вы заплаціце цану. Вы і ўсе астатнія вашыя суайчыньнікі».
  
  
  "Я думаю, што не", - сказаў Шанталь. «Смерць прэм'ер-міністра азначае пачатак новай эры Халістана. Падыходная помста за бойню ў Залатым храме».
  
  
  "А як наконт вашых уласных людзей, якія памруць разам з ім?"
  
  
  «Яны не мае людзі. Тыя, хто будзе гандляваць з прыгнятальнікамі ганарлівай нацыі сікхаў, заслугоўваюць смерці. У лепшым выпадку яны трусы і прымірыцелі.
  
  
  Адным ударам яны ўсе будуць знішчаныя, пазбавіўшы нас ад ворагаў звонку і знутры».
  
  
  "Мне не трэба зазіраць занадта далёка, каб убачыць, адкуль збіраецца быць новае кіраўніцтва".
  
  
  «Цалкам дакладна, - сказаў Шанталь. «Ой, ты разумніца!»
  
  
  «Але гэта не так, - сказаў Картэр. «Як вы думаеце, Індыя дазволіць вам забіць свайго лідара і аддзяліцца? Яны накрыюць Пенджаб войскамі і крывёю».
  
  
  «Няхай толькі паспрабуюць. Мы, сікхі, не баімся мучанікаў за нашу святую справу. Ты такі адважны?
  
  
  "Давай высветлім", - выдыхнуў Рогаў. "Забі яго!"
  
  
  "Што ты запланавала для мяне, Махарані?" - спытаў Картэр. "Нешта асаблівае, я ўпэўнена".
  
  
  "Я шкадую, што мы не сустрэліся пры іншых абставінах", - разважала Шанталь, гледзячы на сваё цела. «Але сёньня ты мой вораг. Ты павінен памерці."
  
  
  «Вы з ваяўнічай расы. Я прэтэндую на права памерці смерцю воіна, - сказаў Картэр.
  
  
  Рогаў ведаў, куды накіроўвае Картэр, і стараўся не даць яму патрапіць туды. „Запыт? Правы? Дзіўная мова для зрынутага ворага! Вы заслугоўваеце сьмерці, як сабака. І ты павінен».
  
  
  Картэр папрацаваў іголкай: “Хто тут галоўны? Ты, Махарані? Ці гэты баязлівец, які баіцца сустрэцца са мной у адзінаборстве? »
  
  
  - Закрый свой рот, Картэр, - прарычэў Рогаў.
  
  
  - Нават у троннай зале загадваеш, а, Рогаў?
  
  
  "Ты памрэш, Картэр!"
  
  
  - Я захаваю табе месца ў пекле, Рогаў.
  
  
  «Табе давядзецца пачакаць, Кілмайстар. Я не збіраюся паміраць».
  
  
  "Хто?" - сказаў Картэр. «Тут ніхто не збіраецца паміраць. Але яны зробяць гэта, калі дазволяць вам выкарыстоўваць сябе».
  
  
  "Дастаткова!" - сказаў Шанталь. «Змоўкні, вы абодва!»
  
  
  «Вы робіце шмат шуму для чалавека без адзення, Картэр, - сказаў Рогаў.
  
  
  "Але гэта нішто ў параўнанні з шумам, які вы выдасце, калі я пачну закручваць шрубы!"
  
  
  Махарані раздражняўся. «Маўчы, я табе загадваю!»
  
  
  Гвардзейцы паклалі рукі на мячы. Ландзі тузануў рускага за рукаў, мармычучы : «Госпадзе, Рогаў, перастань правакаваць гэтых дзікуноў! Сядзь і заткніся! »
  
  
  Рускі паглядзеў на разгневаных ахоўнікаў, затым сеў і замоўк.
  
  
  "Вы заяўляеце аб смерці воіна?" - сказаў Шантал Сінгх Сардар. "Ды будзе так. Паглядзім, з чаго ты зроблены.
  
  
  СЯМНАЦЦАЦЬ
  
  
  Надвор'е змянілася. Паветра было цяжкім, гнятлівым і вільготным. Нябесная чара была цьмянай, свінцовай, жоўта-шэрага колеру... З поўдня дзьмуў усё мацнейшы вецер, які турыў струменьчыкі аблокаў па распухлым твары сернага сонца, якое заходзіць на захадзе. «Дзень становіцца карацейшым, - сказаў Хайтан. «Але ён перажыве цябе, Янкі».
  
  
  Картэр нічога не сказаў. Як і выказаў здагадку Рогаў, ён ратаваў дыханне. Яму гэта спатрэбіцца.
  
  
  Радавая хата Сінгх Сардараў быў пабудаваны на мысе на вышыні некалькіх сотняў футаў над звілістай пятлёй прытоку ракі Сатледж.
  
  
  Картэр чуў, але не бачыў водны шлях, які быў схаваны ад вачэй ляснымі гушчарамі, якія бягуць зялёнай сцяной уздоўж краю скалы.
  
  
  Ззаду яго стаяў палац махарані. Яна сядзела ў адным з яго шматлікіх павільёнаў у асяроддзі экзатычных кветак. У шоу да яе далучыліся Ашвін Найду, Рогаў і Ландзі. Слугі атачалі саноўнікаў, бесперапынна раздзімаючы паветра гіганцкімі вентылятарамі. Вентылятары ніколі не спыняліся, але яны былі бескарысныя супраць цяжкага паветра.
  
  
  Адразу за Картэрам былі дзесяць вершнікаў, два коні без вершнікаў, а таксама Хайтан і Баліндра. Наперадзе распасціралася некалькі міль плато са стальніцай, якія мякка перакочваліся травяністымі лугамі, якія не давалі сховішча.
  
  
  Каб пагоршыць прыніжэньне, Баліндра прысвоіў сабе Гюго і Вільгельміну. "Люгер" быў прымацаваны да яго сцягна, а штылет затрымаўся за яго чырвоным поясам. Баліндры падабалася тыкаць і тыкаць у Картэра яго ўласным пісталетам, але гэта абяцала збляднець перад будучым паядынкам.
  
  
  Баліндра нешта сказала Хайтану. Кайтан быў толькі шчаслівы перакладаць для Killmaster:
  
  
  «Баліндра кажа, што вы раней выклікалі ў яго моцны боль у жываце. Ён абяцае адплаціць гэтым за паслугу».
  
  
  Картэр ведаў, што Кайтан меў на ўвазе васьміфутавая дзіда, якім размахваў Баліндра. У Хайтана таксама быў адно такое, і ў кожнага з дзесяці коннікаў. Дзіды выкарыстоўваліся для старажытнага крывавага спорту - заколвання свіней - спорту, які заставаўся надзвычай папулярным сярод Джанджэры, асабліва калі "свіння" была двухногім замежным д'яблам.
  
  
  Картэр не звярнуў увагі на іх пагрозы. Гэта быў ягоны шанец, адзіны, які ў яго быў. Яго вочы былі ў пастаянным руху, вывучаючы мясцовасць, запамінаючы яе асаблівасці.
  
  
  «У лесе бачылі дзіка, але ніхто з нас не змог яго злавіць. Цікава, амерыканец, табе павязе гэтак жа, - паддражніў Кайтан.
  
  
  Але Картэр ведаў, што джанжэры не так добрыя, як думалі. Калі пашанцуе, ён зможа забіць Кайтана і Баліндру голымі рукамі і нагамі і, магчыма, вярнуць свой Люгер. Але гэта не прынесла б яму нічога добрага супраць астатніх дзесяці супляменнікаў, якія нецярпліва сядзелі на сваіх конях, чакаючы пачатку гульні. Ва ўсіх былі пісталеты і пікі. Не, гэта быў не спосаб гуляць.
  
  
  У носе Картэра адчуваўся крэмневы прысмак пылу, пах коней і вастрыня яго поту. Яму вярнулі штаны, але не чаравікі. Ён адчуў траву пад сваімі босымі нагамі. Ён быў хрумсткім, высахлым на сонца. Бегаць па ім было б не надта весела.
  
  
  За ім нервова рухаліся коні. Коннікі размаўлялі паміж сабой ціхімі гартаннымі галасамі, якія часам перамяжоўваліся жорсткім смехам. Раптам з павільёна пачуўся рэзкі ўдарны тон. Барабаншчык біў па нацягнутай лупіне барабана, ствараючы злавесны пахавальны рытм.
  
  
  "Вось яшчэ сёе-тое, аб чым ты павінен падумаць, калі бяжыш, амерыканец", - сказаў Хайтан. «У нас з Баліндрай пагадненне. Ён атрымлівае вашу зброю, а я - вашу жанчыну. Пасля таго, як я закалю цябе, як свінню, я яе згвалцяць, а потым заб'ю. Што вы можаце сказаць на гэты конт? » Кайтан уважліва вывучаў яго, ацэньваючы яго рэакцыю.
  
  
  «Яна не мая жанчына, - спакойна сказаў Картэр, - і мне ўсё роўна, што з ёй адбываецца. Гэта яна ўцягнула мяне ў гэты бардак.
  
  
  Картэр спадзяваўся, што супляменнік у цюрбане паверыць яго абуральнай заяве.
  
  
  Гэта быў класічны прыём зваротнай псіхалогіі. Чым больш Кайтан думаў, што Картэр клапоціцца аб Маджуне, тым больш болю ён прычыніць ёй. І наадварот, калі б ён думаў, што Картэр напляваць, пакаранне яе магло б страціць частку сваёй прывабнасці.
  
  
  Падобна, гэтая тактыка магла спрацаваць. Кайтан не чакаў рэакцыі Картэра і не папрацаваў схаваць сваю незадаволенасць.
  
  
  Але хмурны погляд хутка змяніўся касой рысай, якая змянілася ўсмешкай на твары Хайтана, і барабанны дроб стаў павялічвацца.
  
  
  Біццё пачалося павольней, чым чалавечае сэрцабіцце. Паступова ён набліжаўся ўсё хутчэй і хутчэй, і яшчэ хутчэй, пакуль не стаў шалёна біцца, як сэрца чалавека ў смяротным жаху.
  
  
  «Калі барабан спыніцца - бяжы!» - сказаў Хайтан.
  
  
  Кайтан і Баліндра селі ў сёдлы. Картэр патрос рукамі і нагамі, паслабляючы іх. Яго кішкі бурлілі; чаканне заўсёды было горшым. Было б амаль палёгкай працягнуць гэта.
  
  
  Джанжэры хацелі спорту, але не занадта шмат. Яны дадуць здабычы фору, але Кілмайстар ведаў, што гэтага будзе дастаткова, каб зрабіць рэчы цікавымі, але недастаткова, каб даць яму шанец пазмагацца.
  
  
  Прынамсі, яны так думалі.
  
  
  Бой барабанаў ператварыўся ў няўмольны дроб, які грымеў у яго галаве.
  
  
  Ён не стаў азірацца. Уяўным позіркам ён убачыў махарані, якая сядзела сярод сваіх трапічных кветак, абхапіўшы рукой падбародак і зачаравана нахілілася наперад, як быццам яна была паглынутая асабліва захапляльнай шахматнай задачай.
  
  
  Ён таксама мог візуалізаваць Рогава. Расіянам такі паварот падзей не спадабаўся.
  
  
  Ён не быў спартоўцам, ён быў прафесіяналам, і ён ведаў, ён ведаў, што лепшы курс дзеянняў - гэта спыніць гэтае дурасць і пусціць кулю ў галаву Картэру. Ландзі быў заняты, утрымліваючы Рогава ад раздражнення гаспадароў сваімі настойлівымі патрабаваннямі неадкладна ліквідаваць Картэра.
  
  
  А Маджуна? Картэр стараўся не думаць пра яе. Ён не цікавіўся яе дабрабытам па той жа прычыне, па якой ён сімуляваў абыякавасць і абурэнне ў адносінах да Кайтану. Праява заклапочанасці з яго боку было б дакладным спосабам гарантаваць ёй непрыемную долю.
  
  
  Яго думкі кружыліся, як ваўчок, і барабан ператвараў іх у размыты рух.
  
  
  Раптам настала цішыня.
  
  
  Барабан спыніўся.
  
  
  Картэр пабег.
  
  
  Ён не бег, ён бег трушком, і гэтага было дастаткова, каб усё выглядала добра. Ён шмат размахваў рукамі, так што здавалася, быццам ён прыкладае максімум намаганняў.
  
  
  У Картэра сапраўды было адна перавага: гады трэніровак па баявым мастацтвам у додзё AX стварылі тоўсты пласт ахоўных мазалёў на яго нагах.
  
  
  Але яны не маглі вытрымаць большую частку гэтай мясцовасці.
  
  
  Паветра было такім густым і цяжкім, што бегаць па ім было ўсё роўна, што бегаць у вялізнай паравой лазні. Ён не прайшоў больш за дваццаць ярдаў, як яго цела пакрылася потым. Яму здавалася, што яму сніцца адзін з тых жудасных кашмараў, дзе выжыванне залежыць ад хуткасці, а сновідзец захрасае ў пакутлівай павольнай здымцы.
  
  
  Барабан аднавіўся. Ён будзе прытрымлівацца той жа рытмічнай прагрэсіі, што і раней, пераходзячы ад павольнага да хуткага, і калі ён дасягне крэшчэнда, гульня сапраўды пачнецца.
  
  
  Толькі на гэты раз бубнач паскупіўся на павольнае нарошчванне, звядучы яго да мінімуму.
  
  
  Картэр скакаў, сінхранізуючы дыханне з крокамі, знаходзячы зручны рытм. Яго форме дапамагала тое, што ён змазваў жорсткія мышцы і надаваў ім новую гнуткасць. Але ён ведаў, што ягоная адзіночная прабежка працягнецца нядоўга.
  
  
  Барабан спыніўся.
  
  
  Капыты стукалі па цвёрдай зямлі, калі дванаццаць коннікаў пагналі сваіх коней наперад. Картэр дазволіў ім наблізіцца, перш чым азірнуцца праз плячо. Коні хутка скарачалі дыстанцыю!
  
  
  Ён думаў, што ведае, як яны збіраюцца гэта сыграць. Яны расцягвалі весялосць як мага даўжэй, даймалі б яго, калолі, выпускаючы з яго крыху жыцця за раз.
  
  
  Ён зноў азірнуўся. Гоншчыкі скарацілі дыстанцыю ўдвая і хутка набліжаліся. Джанжэры былі прыроджанымі вершнікамі. Гэта было племя кентаўраў, паўчалавек-, паўконь, якое ішло да яго ў шэраг з працягнутымі дзідамі. Калі ён азірнуўся, ён усяліў страх у свой твар, каб задаволіць іх, але ці маглі яны ўбачыць яго выраз? Іх твары здаваліся яму размытымі.
  
  
  Толькі ідыёт ці бягун сусветнага класа мог падумаць, што ён можа абагнаць каня, а Картэр - ні тое, ні іншае. Ён быў байцом, а не бегуном. Надышоў час згуляць сваю гульню як мага хутчэй, пакуль у яго яшчэ заставаліся запасы сіл.
  
  
  Ён чуў ззаду сябе тупат капытоў. Картэр спыніўся і павярнуўся да іх тварам.
  
  
  Ён зрабіў сапраўдную карціну: мокры ад поту басаногі бягун, якога збіраюцца касіць тузін старанных коней. Заходняе сонца надавала дзідам жаўтлявае адценне. Коннікі на флангах шэрагі разышліся ў бакі, спрабуючы злавіць яго ў клюшні.
  
  
  Самотны ўлан збіраўся збіць яго. У апошнюю секунду, перш чым лязо дзіды паспела забіць, Картэр адышоў у бок. Ён зрабіў гэта з наўмыснай нязграбнасцю, зрабіўшы гэта падобным на поспех, а не на ўмелы рух.
  
  
  Камякі зямлі закідваліся капытамі каня і закідвалі яго. Іншы вершнік падышоў да яго. На гэты раз Картэру павезла. Дзіда не патрапіла па ім, але вершнік падышоў так блізка, што спатнелы бок яго каня закрануў Картэра.
  
  
  Картэр ніколі не быў вялікім прыхільнікам карыды, і ён ніколі не чакаў, што сам апынецца на арэне, змучаны пікадорамі Джанжэры.
  
  
  Коннікі разгарнулі коней, каб зрабіць яшчэ адзін праход. Іх мэта складалася ў тым, каб сфармаваць вакол яго круг, каб яны маглі калоць і калоць у вольны час, і ўсе яны супернічалі за гонар праліць першую кроў.
  
  
  Але Картэр спачатку яго намаляваў. Ён ведаў, што дзейнічаць трэба хутка; ён ужо задыхаўся ад ухілення ад серыі імклівых пасаў, калі вершнік за вершнікам спрабавалі стукнуць яго дзідай.
  
  
  Адзін з супляменнікаў на шэрым жарабцы ўбачыў адтуліну і прышпорыў свайго каня да Картэра. Ён трымаў сваю дзіду нізка ў правай руцэ. Картэр устаў справа ад вершніка.
  
  
  Ніхто з Джанжэры не падвяргаў яго смяротнаму ўдару. Яны нацэліліся на яго рукі і ногі, спадзеючыся параніць яго, аслабіць. Гэты вершнік набліжаўся да яго,
  
  
  спадзеючыся стукнуць Картэру па нагах.
  
  
  Іншы вершнік ірвануў з процілеглага боку.
  
  
  У апошні момант Картэр скокнуў направа, кінуўшыся амаль пад нос жывёлы. Яго ход паставіў яго на левы бок жарабца. Вершніку было занадта позна пераключаць дзіду налева.
  
  
  Праходзячы міма, Картэр схапіў вершніка за левую нагу і моцна трымаў.
  
  
  Конь працягваў ісці. Вершнік гэтага не зрабіў.
  
  
  Сікхі закрычаў, упаўшы з каня. Ён прызямліўся на шыю і перастаў крычаць.
  
  
  Картэр ведаў, што ў яго не было часу дастаць стрэльбу мерцвяка, калі іншы вершнік амаль ляжаў на ім, але яму ўдалося схапіць дзіду.
  
  
  Нападаючы індзеец ведаў, што гульня скончана і гэта было па-сапраўднаму.
  
  
  Ён таксама трымаў сваю дзіду справа, калі ён ехаў нізка ў сядле, моцна нахіліўшыся наперад, спрабуючы нанесці смяротны ўдар.
  
  
  Аднак на гэты раз Картэр не ўхіліўся ад каня злева. Абраўшы свой ход, ён засунуў сваю дзіду ў дзіду іншага, адбіваючы яго ў бок. Ён парыраваў і ўторкнуў дзіду прама ў жывот вершніка.
  
  
  Дзіда Картэра раскалолася напалам. Палова з клінком прайшла праз грудзі вершніка і выйшла з яго спіны, пракраўшыся дзякуючы яго ўласнай інэрцыі. Конніка скінулі з каня. Спалоханая і збітая з панталыку жывёла ўстала на заднія ногі, рассякаючы пярэднімі нагамі паветра.
  
  
  Картэр абняў каня за шыю і ўскочыў у сядло. Ён ударыў каня нагамі па баках, і жывёла скокнула наперад, а Кілмайстар асядлаў яго.
  
  
  Весялосць скончылася. Астатнія вершнікі сталі сур'ёзнымі. Усімі душой яны баяліся гневу махарані, калі гэты чалавек уцячэ.
  
  
  Картэр моцна нахіліўся наперад на сваім скакуне, яго сцягна прыціснуліся да ўздымаюцца баках каня. Ён схапіў вісячыя павады і стукнуў пяткамі па жывёле, падахвочваючы яго да большай хуткасці.
  
  
  Лютасць Хайтана была бязмежнай, а рэакцыя - хуткай. Ён выпусціў дзіду, выцягнуў пісталет з кабуры і стрэліў у Кілмайстра, калі той кінуўся ва ўцёкі. Астатнія Джанжэры рушылі ўслед яго прыкладу, і на плато пачалася стральба.
  
  
  Кулі свісталі ў паветры вакол Картэра. Уразіць рухомую цэль з пісталета, які страляе верхам, - нялёгкая справа, але Джанжэры так жылі, і Картэр палічыў некаторыя з іх стрэлаў занадта блізка, каб супакоіцца.
  
  
  Раптам пачулася глухая бавоўна, больш адчувальная, чым чутная.
  
  
  Конь быў збіты. Напалоханая звар'яцелая ад болю жывёла пусцілася галопам.
  
  
  Конь сплывала крывёю, губляючы сілу з кожным ударам свайго доблеснага сэрца. Гэта разбурыла план Картэра перахітрыць паляўнічых. І ён ведаў, што праз гэта яго таксама могуць забіць.
  
  
  Край абрыву быў злева ад яго, калі ён ехаў на поўдзень. Праз прарэхі ў дрэвах ён убачыў раку.
  
  
  Джанжэры хутка набліжаліся. Картэр рэзка павярнуў свайго каня налева, да лініі дрэў. Жывёла здрыганулася, амаль страціўшы раўнавагу. Сховішча наблізілася, але і супляменнікі таксама.
  
  
  Ён быў прыкладна за сто футаў ад зараснікаў, калі конь здаўся. Яе пярэднія ногі склаліся, і яна са жаласным іржаннем упала наперад. Картэр выскачыў з сядла якраз своечасова, каб не быць заціснутай пачварай. Ён стукнуўся аб зямлю, перакочваючыся, паглынаючы ўдар плячыма, не паднімаючы галавы. Мастацтва правільнага падзення было тым, чаму вучыць дзюдо, адчуваючы, што працуе для AX, і Картэр быў здольным вучнем.
  
  
  Картэр выбег з кустоў. Ён быў у сіняках і драпінах, але яго кароткая паездка дала яму магчымасць адсапціся.
  
  
  Падышлі грукатлівыя капыты. Кулі свісталі над галавой, зразаючы лісце з галінак. Картэр кідаў некалькі выпадковых зігзагаў і зігзагаў у рух наперад, запавольваючы яго, але парушаючы прыцэл наезнікаў.
  
  
  Гэта былі кусты, суцэльная сцяна з заблытанага падлеску, якая ахутвала зараснікі дрэў. Картэр заўважыў пралом у лістоце і нырнуў галавой наперад. І не на секунду раней за тэрмін. Крывацечныя падэшвы яго ног закідалі камякамі зямлі, калі вершнікі рэзка прымусілі сваіх коней бегчы і спешыліся.
  
  
  Падлесак быў не такі непраходны, як здаецца звонку.
  
  
  Картэр выявіў, што тут пралягаюць вузкія сцежкі для дзічыны. Прыгнуўшыся, ён круціўся пад клубком калючых кустоў.
  
  
  «Ідзіце туды і вазьмі яго! Не дайце яму збегчы! - закрычаў Хайтан.
  
  
  Гвардзейцы з аголенымі стрэльбамі нырнулі ў кусты, размахваючы стрэльбамі біліся ў кустах. Яны былі ў невыгодным становішчы, бо яны хадзілі высока на двух нагах, у той час як Картэр быў на ўзроўні зямлі, поўзаючы на жываце.
  
  
  Ён выбраўся з калючых кустоў на паляну і кінуўся па ёй.
  
  
  Нехта крыкнуў. "Вось ён!" Куля патрапіла ў ствол дрэва ў некалькіх сантыметрах над галавой Картэра, апырскаўшы яго карой і сокам.
  
  
  Адкрылася тонкая сцежка, якая сыходзіла глыбей
  
  
  у лес. Босыя ногі Картэра стукалі па цвёрдай зямлі. След сыходзіў у лагчыну. Група валуноў была перамяшана разам, утварыўшы расколіну, нару, дастаткова вялікую, каб схаваць чалавека.
  
  
  Картэр сарваў з дрэва некалькі ліставых галінак. Калі ён схаваўся ў нары і прычыніў яе галінкамі, ён мог бы пазбегнуць захопу. Ён мог ляжаць на дне да ночы.
  
  
  Гвардзейцы прабіваліся скрозь кусты па абодва бакі ад яго, страляючы па кустах, каб забіць яго. Грукатлівы голас Кайтана пераважаў, ён крычаў на панджабі сваім людзям. Сікх са шрамам на твары ўносіў у пошукі метадычны парадак.
  
  
  Картэр прысеў каля расколіны ў скале. Адтуль зыходзіў мясісты, вясёлы пах. У нары пачулася сапенне і фырканне, калі пара крывава-чырвоных вачэй ўтаропілася на Картэра.
  
  
  Нара ўжо была занятая.
  
  
  Шоргат лістоты пачуўся ўсяго за некалькі футаў ад мяне. Картэр адсунуўся ад нары, затым нырнуў за ўпалае дрэва ў той момант, калі стражнік урэзаўся ў дупло.
  
  
  У гэтага гвардзейца быў худы маршчыністы твар з блізка пасаджанымі вачыма і выступаючымі скуламі. Ён, відаць, уяўляў сябе кімсьці накшталт следапыта. Яго твар набыў праніклівы выраз, калі ён убачыў свежыя чалавечыя сляды на мякчэйшай глебе паляны.
  
  
  Бліжэйшы таварыш назваў яго імя. "Кушвант!"
  
  
  Кушвант злавіў погляд суразмоўцы і даў яму знак замаўчаць. Хітра ўсміхаючыся, ён прыклаў палец да вуснаў. Ён паказаў на дзірку ў камянях, зноў жэстам патрабуючы цішыні.
  
  
  Кушвант падышоў да нары збоку, апусціўшыся на адно калена.
  
  
  Раптам ён прысеў перад дзірой, прычыніўшы яе сваім пісталетам.
  
  
  "Я злавіў яго!" - праспяваў ён. "Ён тут!"
  
  
  Астатнія гвардзейцы паспяшаліся да лагчыны. Кушвант пагрозліва ўзмахнуў пісталетам. «Выходзь адтуль, ты! Ніякіх фокусаў, а то буду страляць! Ты чуў мяне! Публічна заявіць
  
  
  "Yaaaaaaaahhh!"
  
  
  З нары вылецеў вялікі шчаціністы кабан з вострымі ікламі. 250-фунтавая жывёла была раздражнёна і, не губляючы часу, паведаміла пра гэта Кушванту.
  
  
  Ён ірвануў наперад, разявіўшы пашчу, злосна ўверх выгнутымі ікламі з пашчы капала гарачая, дымлівая сліна.
  
  
  Ён наскочыў на Кушванта, таптаючы яго пад нагамі сваімі вострымі капытамі. Ён упіўся мордай у яго сярэдзіну, знявечаўшы ахоўніка сваімі ікламі, раздзіраючы яго, у той час як крыкі супраціву чалавека напаўнялі паветра.
  
  
  Астатнія супляменнікі рушылі ўслед за яго марознымі кроў лямантамі да дупла і спыніліся на гэтай жудаснай сцэне. Кушвант быў скончаны, вытрыбушаны. Але ён яшчэ не памёр. Яго стогны смяротнай агоніі змешваліся з пырханнем і рохканнем кабана.
  
  
  Спачатку мужчыны былі занадта ашаломленыя, каб штосьці зрабіць. Інстынктыўна яны стрымлівалі агонь, баючыся патрапіць у Кушвант, але было б міласэрна, калі б яны гэта зрабілі.
  
  
  З дапамогай Кушванта кабан атакаваў бліжэйшага Джанжэры, з акрываўленай морды звісалі кавалкі плоці.
  
  
  На яго шчаціністай шэра-карычневай шкуры было шмат старых ран, некаторыя з якіх былі нанесены дзідамі, якімі валодалі людзі верхам на кані. Калі ідэя помсты магла быць часткай прытомнасці звера, то яна гарэла ў кабане. Ненавісныя двухногія істоты злавесна ўварваліся на яго тэрыторыю, і ён быў вельмі злы!
  
  
  Наступны атакаваны гвардзеец рэзка націснуў на спускавы кручок пісталета, усадзіўшы ў жывёлу кулю. Куля не дала асаблівага эфекту, кабан ударыў яго па нагах.
  
  
  Адзіны ўдар жоўтага ікла выявіў нагу ад калена да пахвіны, перарэзаўшы сцегнавую артэрыю.
  
  
  Гвардзеец упаў, і кабан яго растаптаў. Кабан не збіраўся чакаць, пакуль ён скончыцца крывёй. Яго пашча шырока адкрылася, дазваляючы вартаўніку зазірнуць яму ў горла, перш чым яго пашча самкнулася на твары няшчаснага чалавека.
  
  
  Картэр моўчкі павіншаваў кабана, які выслізнуў з дупла.
  
  
  Ён вырашыў, што гэта ягоны шанец выбрацца.
  
  
  Бруд, змяшаная з крывёй, пакрывала падлогу лагчыны. Джанжэры пусцілі ў дзіка кулі са стрэльбаў. Адзін з ахоўнікаў нанёс удар знявечанаму гвардзейцу. Неўзабаве лагчына заціхла.
  
  
  Да таго часу Картэр дыстанцыяваўся ад месца забойства. У яго быў перапынак, калі ён быў больш за ўсё патрэбен, але яго поспех зноў стала змяняць.
  
  
  Па-першае, ён зрабіў сумнае адкрыццё, што гай, у якім ён спадзяваўся знайсці сховішча, быў ізаляванай выспай расліннасці, да таго ж не асабліва шырокім.
  
  
  Затым Хайтан стрэліў у яго. І ён выкарыстоўваў вінтоўку, а не пісталет.
  
  
  Адзін з яго людзей насіў зброю ў седлавых ножнах, і Хайтан пайшоў за ім, у той час як кабан даймаў яго таварышаў. Гэта была буйнакаліберная паляўнічая стрэльба, і яна магла забіць кабана адным дакладным стрэлам, і Кайтан паляваў за буйной дзічынай.
  
  
  Ён заняў пазіцыю на краі дрэў. Са свайго пункту гледжання ён прыкрыў коней і адкрытую мясцовасць, якая ляжала паміж гаем, дзе ён стаяў, і наступным.
  
  
  Паміж двума дрэвамі прамільгнула доўгая пляма руху.
  
  
  Хайтан змог стрэліць у Картэра на долю секунды пазней.
  
  
  Картэра ледзь укусіла гэтая куля.
  
  
  Кайтан стрэліў яшчэ двойчы ў напрамку Картэра. Ён не чакаў, што стрэлы патрапяць у Картэра, але хацеў даць сігнал сваім людзям. Калі яму павязе і ён трапіць у Картэра, тым лепей.
  
  
  Кабан пакінуў дваіх мёртвымі. Картэр налічыў яшчэ дваіх. Шанцы супраць яго падалі, але недастаткова хутка. І Кайтан усё страляў з дапамогай гэтай буйной вінтоўкі.
  
  
  Картэр скурчыўся ў кустах, якія раслі на краі абрыву. Рака ляжала прыкладна за семдзесят пяць футаў ніжэй стромай скалы, глыбокая, бурная і імклівая. Белая вада кіпела вакол вышчэрбленых скал, грозна вымалёўваюцца ў густым прыцемку. Гэта быў доўгі шлях уніз.
  
  
  Пакрыццё было мінімальным. Калі Картэр шукаў сховішча, Хайтан выскачыў з бліжэйшага гаю з вінтоўкай у руцэ. Ён убачыў Картэра яшчэ да таго, як Картэр паспеў прыгнуцца.
  
  
  "Вось! Тут! Не дай яму сысці! "
  
  
  Падбеглі людзі Хайтана. Джанжэры былі прывучаны да смерці і пакутам, асабліва чужым. Жах лютага кабана збялеў перад страхам перад уласным лёсам, калі Картэр уцячэ.
  
  
  Картэр устаў.
  
  
  Здзіўлены Хайтан падумаў, што здаецца. Разнастайныя сцэнары прыніжэнняў, катаванняў і калецтваў мільгалі ў яго галаве, ашаламляючы яго магчымасцямі.
  
  
  Картэр павярнуўся і саскочыў са скалы.
  
  
  Кайтан ўсё роўна стрэліў у яго, але стрэл проста свіснуў у пустаце.
  
  
  Картэр схаваўся з-пад увагі.
  
  
  За дзель секунды да таго, як ён зрабіў рашучы скачок, Картэр абраў у якасці адпраўной кропкі ўступ, які выходзіў на глыбокую секцыю, здавалася бы, вольную ад вялікіх камянёў. Заўсёды была верагоднасць, што камяні ляжаць проста пад паверхняй, але ён ведаў, што ў яго няма асаблівага выбару.
  
  
  У скачку ў яго быў шанец, хоць і невялікі. З Хайтанам і астатнімі яго прыяцелямі ў яго наогул не было шанцаў.
  
  
  Картэр скокнуў так далёка, як мог. Ён упаў прама ўніз, паставіўшы ногі разам, шкарпэткі завостраныя. Паверхня ракі здавалася цвёрдай, як бетон. Ён упаў так хутка, што не было часу нават падумаць.
  
  
  Ён стукнуўся аб цёмную ваду і пайшоў уніз, уніз, уніз. Ён адчуў неверагоднае адчуванне імклівага руху галавой, і яго рукі былі нібы вырваныя з арбіт.
  
  
  Нешта стукнула яго ў бок, ударыўшы так, што ён перавярнуўся пад вадой. Моцная плынь воляй-няволяй падкінула яго... Хайтан і яго людзі сабраліся на краі абрыву, аглядаючы раку.
  
  
  Адзін з гвардзейцаў усхваляваўся і закрычаў: "Я бачу яго!"
  
  
  "Дзе? Дзе?"
  
  
  «Эээ, не, гэта проста камень», - нясмела сказаў мужчына.
  
  
  Хайтан скаваў яго шыпячым ударам наводмаш, які збіў яго з ног.
  
  
  "Амерыканца застрэлілі", - суха сказаў ён астатнім. «Смяротная рана. Ён упаў мёртвым са скалы ў раку. Вось што мы скажам махарані. «
  
  
  Шанталь паверыла ім, калі яны нарэшце паехалі назад і расказала ёй. Але Рогаў гэтага не зрабіў. Рускі ведаў Картэра крыху лепш, чым Шанталь. Ён і Ландзі з'ехалі ў Амрытсар, як толькі змаглі. Гэтак жа паступілі і супляменнікі Джанжэры, на якіх ускладзена велізарная адказнасць выпусціць атрутны газ у Залатым Храме апоўдні наступнага дня.
  
  
  
  Васемнаццаты раздзел.
  
  
  
  Нямногія месцы могуць быць больш самотнымі, чым забытыя могілкі ўчорашніх заваёўнікаў. Нешматлікія могілкі былі так забытыя, як могілкі, размешчаныя на пакатым узгорку з відам на неглыбокую бухту ў некалькіх мілях уніз па рацэ ад прарадзімы Сінгх Сардараў.
  
  
  Самотны шакал блукаў сярод разбураных маўзалеяў, перавернутых надмагілляў і разбітых помнікаў. Ён трымаў нос бліжэй да зарослай пустазеллем зямлі, нюхаючы пах ежы.
  
  
  Нешта плюхнула яму на галаву. Ён глядзеў угору, яго жоўтыя вочы мігацелі, выпраменьваючы ўласнае бледнае святло ў цёмнай, пахмурнай ночы. Шакал пахнуў дажджом, і, вядома ж, на яго бок упала яшчэ адна кропля.
  
  
  Затым ён улавіў пах чагосьці яшчэ - чагосьці жывога. Ён ухіляўся ад паху. Калі б стварэнне было мёртвым, падлам, гэта было б дэлікатэсам. Але істота выжыла.
  
  
  Шакал засмяяўся. Яго смех быў дзіўным гукам, дзесьці паміж кашлем, фырканне і дрыготкім хрыпам.
  
  
  Гэты смех быў адным з самых прыемных гукаў, якія Нік Картэр калі-небудзь чуў.
  
  
  Бо, пачуўшы гэта, ён быў жывы.
  
  
  Збітага з ног магутным патокам, Кілмайстра адкінула больш чым на мілю ўніз па цячэнні, перш чым ён змог вырвацца з яго. Плыўшы па дыяганалі з плынню, ён нарэшце вызваліўся ад якая ўсмоктвае хваткі ракі і выбраўся на бераг у гэтай ціхай бухце. Ён зацягнуў сябе ў сховішча і паваліўся.
  
  
  Цяпер ён прачнуўся, а была ноч. Картэр ацаніў сябе. Ні пераломаў, ні ўнутраных пашкоджанняў. Ён лічыў сябе вельмі ўдачлівым.
  
  
  Ён быў амаль голым і бяззбройным, але ён быў жывы.
  
  
  Моцны вецер кружыў над могілкамі, ганяючы лісце і засохлую траву вакол надмагілляў ангельцаў, якія мінулі вельмі доўгі шлях ад хаты, каб памерці ў Індыі. Картэр падумаў, што амаль далучыўся да іх.
  
  
  Ён сеў, прыхінуўшыся спіной да нахільнага надмагілля, смакуючы ветрык і лёгкую морось на твары. Яго вочы спыніліся на шматлікіх разбураных і разбураных помніках. Нарэшце, калі ён адчуў сябе цалкам адпачылым, ён устаў і пайшоў назад да вады. Картэр па сцягно ўвайшоў у ціхамірныя воды бухты, гледзячы ўверх і ўніз на раку. Ён пазнаў арыенціры на поўначы. Ён зразумеў, што знаходзіцца не так ужо ў шматлікіх мілях ад палаца махарані, і накіраваўся да яго.
  
  
  Пакуль ён ішоў да яго, ягоны мозг працаваў над планам. Прабрацца ў палац, забіць ахоўніка, забраць яго адзенне і зброю. Зайсці ўнутр, узяць больш зброі, забіць больш людзей.
  
  
  І адну жанчыну: махарані Шантал Сінгх Сардар.
  
  
  Ён павінен быў выратаваць Маджуну - калі яна была яшчэ жывая - паведаміць уладам Амрытсара аб змове з мэтай забойства прэм'ер-міністра.
  
  
  О так. У Баліндры былі рэчы, якія належалі Картэру. Яму давядзецца вярнуць Вільгельміну і Х'юга.
  
  
  Картэр дасягнуў плато. Ён абмінуў узлесак, выкарыстоўваючы іх для хованкі пры набліжэнні. Дождж быў падобны на туман, ператвараючы святло ў мяккафокусную смугу, якая зацямняе бачнасць. Дождж быў ягоным саюзнікам.
  
  
  Картэр усё яшчэ знаходзіўся на некаторай адлегласці ад палаца, калі ўпершыню заўважыў, што вакол яго адбываецца патаемная дзейнасць. Ён уважліва агледзеў яго са сховішча, пакуль не ўпэўніўся ў тым, што ўбачыў. Яго думкі ўсё яшчэ былі крыху расплывістыя пасля падзення. Яму спатрэбіўся некаторы час, каб сабраць усё разам, але нельга было памыліцца ў тым, што адбываецца.
  
  
  Кардон салдат акружаў палац. Камандас у баявой форме, добра ўзброены. Іх дзясяткі, а можа быць, і сотні, якія атачаюць палац з аўтаматамі, кулямётамі, мінамётамі, машынамі.
  
  
  Прыбыла індыйскае войска.
  
  
  Картэр падумаў аб тым, каб пасядзець і паглядзець, як б'юцца іншыя хлопцы. Але ён не мог заставацца на месцы; Праз дванаццаць гадзін павінна была адбыцца разня, і ён павінен быў яе спыніць. Ваенная частка будзе мець сродкі сувязі - палявыя тэлефоны і радыёпрыёмнікі. Ён мог перадаць паведамленне ў Амрытсар.
  
  
  Картэр з'явіўся навідавоку, каб здацца першым знойдзеным ім салдатам. У яго гэта атрымалася: выгляд паўраспраненага амерыканца, які ходзіць апоўначы па раўнінах Самсірбада, быў настолькі дзіўным, што салдаты былі занадта ашаломленыя, каб рабіць штосьці, акрамя як глядзець са здзіўленнем.
  
  
  Але надышла чарга Картэра глядзець са здзіўленнем праз некаторы час, калі яго, нарэшце, суправадзілі да камандзіраў, якія азначылі свой канчатковы план нападу на палац.
  
  
  Сярод вайскоўцаў вылучалася знаёмая асоба, якую ён не чакаў зноў убачыць.
  
  
  «Інспектар Бхалк!» - сказаў Картэр з шырокай ухмылкай. "Я думаў, ты памёр!"
  
  
  "А я думаў, што ты", – сказаў Бхалк, у роўнай ступені задаволены, што гэта не так.
  
  
  "Відавочна, паведамленні аб нашых смерцях былі памылковымі!"
  
  
  Каб Картэр адчуў сябе новым чалавекам, не запатрабавалася шмат часу. Камплект баявой формы, пара бутэрбродаў, некалькі кубкаў дымлівай гарбаты, шчодра прасякнутага брэндзі, і ён зноў адчуў сябе бадзёрым.
  
  
  Пакуль Картэр умацоўваў самаадчуванне, інспектар Бхалк праінфармаваў яго аб тым, што адбылося пасля іх расстання на станцыі Мхоці.
  
  
  Аб'яднаўшыся з капралам Вінобхам і яго атрадам, Бхалк і салдаты перажылі беспарадкі на станцыі. Пасля гэтага Бхалк выявіў відавочцаў, якія бачылі Картэра і Маджуна, выкрадзеных людзьмі махарані. Гэта быў дымлівы пісталет, фатальная доказ, якая звязала Шантал Сінгх Сардар з гвалтам, скалыналі Пенджаб.
  
  
  Бхалк звязаўся з камандзірамі індыйскага вайсковага падраздзялення, адпраўленага ў Мхоці для падаўлення паўстання. Пасля таго, як скептычна настроеныя вайскоўцы праверылі яго паўнамоцтвы на вышэйшым узроўні ў Дэлі, яны разгарнулі поўнае і поўнае супрацоўніцтва з інспектарам, даручаным прэм'ер-міністрам.
  
  
  Старанна падабраная каманда суровых гуркхаў, адных з самых жорсткіх воінаў у свеце, была тэрмінова адпраўлена ў Самсірбад для службы ў падпарадкаванне Бхалка. З самага заходу сонца яны асцярожна праніклі ў мясцовасць, рыхтуючыся да ўдару.
  
  
  «А потым вы прыйшлі, - сказаў на заканчэнне Бхалк, - больш мёртвы, чым жывы, і ў вас ёсць сакрэт змовы з мэтай забойства прэм'ер-міністра. На самай справе, містэр Картэр, вы надзвычайны хлопец!
  
  
  «Я магу сказаць тое ж самае пра вас, інспектар, - сказаў Картэр.
  
  
  «Ваша інфармацыя аб абароне палаца апынецца неацэннай», - сказаў Бхалк.
  
  
  Картэр дапіў гарбаты і ўстаў. "Гэта вечарынка, якую я не збіраюся прапусціць, інспектар".
  
  
  «Добры капітан паведамляе мне, што вялікае шоў гатовае да пачатку. Перш чым мы пойдзем, у мяне ёсць сёе-тое, што належыць табе. Баюся, я не змог цябе выратаваць
  
  
  - валізка, але я захаваў гэта, - сказаў Бхалк, перадаючы Картэру спартовую торбу.
  
  
  Картэр расшпіліў маланку і дастаў арбалет Power Slam. «Я не магу вас аддзячыць, інспектар, - сказаў ён. "Гэта можа спатрэбіцца".
  
  
  У поле зроку з'явіўся капітан. "Гатовы ў любы час, інспектар".
  
  
  "Неадкладна, капітан".
  
  
  Капітан сказаў: "Вы далучыцеся да нашага ўдарнага атрада, містэр Картэр?"
  
  
  «Капітан, я б ні завошта не выпусціў гэтага!»
  
  
  Баліндра ненавідзела вартавую службу. І ўсё ж заняць пост у паўднёвым павільёне палаца з выглядам на сады было нашмат лепш, чым поўзаць па тунэлях пад Залатым Храмам з грузам атрутнага газу.
  
  
  Ён таксама ненавідзеў гэты смярдзючы дождж. Ён правёў як мага больш начных дзяжурстваў, хаваючыся пад навісае парапетам, гуляючы са сваімі новымі цацкамі.
  
  
  У Баліндры ніколі не было такога пісталета, як 9-мм "Люгер". Ён уторкнуў яго ў верхнюю частку чырвонага пояса і патрэніраваўся ў хуткім нацяжэнні. Магчыма, з-за дажджу дзяржальні сталі слізкімі, але пісталет, здаецца, не хацеў заставацца ў яго руцэ. Ён ледзь не выпусціў яго паўтузіна разоў. Аднойчы засцерагальнік спрацаваў - ён не ведаў як - і ён ледзь не стрэліў сабе ў нагу.
  
  
  Праз заслону дажджу ён адчуваў больш, чым бачыў рух у садзе.
  
  
  Шакалы? «Толькі не яшчэ адзін дзік, - маліўся ён. Ён здрыгануўся пры ўспаміне аб тым, што здарылася ў гушчары. Затым ён зразумеў, што шум у пахучым садзе быў выкліканы людзьмі, іх дзясяткі, імчаліся ў палац.
  
  
  Перш чым ён паспеў падаць сігнал трывогі, нехта свіснуў за яго спіной.
  
  
  Баліндра рэфлекторна павярнулася.
  
  
  Арбалетная страла ўвайшла яму ў жывот, каб пазнаёміцца з хрыбетнікам.
  
  
  Кілмайстар выслізнуў з ценю, дзе ён хаваўся, хутка пераступіў цераз павільён. Ён апусціўся на адно калена, забраўшы Вільгельміну і Х'юга ў мёртвага Джанжэры. Картэр выцер Вільгельміну насуха, перш чым кінуць яе ў бакавую кабуру свайго сеткавага рамяня. Яна не затрымаецца тамака надоўга. Трэба было папрацаваць.
  
  
  Ён падышоў да краю павільёна і падаў гуркхам знак рухацца наперад.
  
  
  «Не страляйце! Я падпарадкоўваюся!"
  
  
  Можа быць, Ашвін Найду быў баязліўцам, а можа, у яго проста быў разумны сэнс. Але які б ні была прычына, ён быў адным з нямногіх паслядоўнікаў Шантал Сінгх Сардар, якія перажылі напад на палац.
  
  
  Усё было скончана, акрамя зачысткі. Барацьба была хуткай і лютай.
  
  
  Палац не ўкамплектоўваўся з-за спецатрада, які адправіўся ў Амрытсар. Абаронцы Джанжэры былі адважныя да неразважлівасці, але яны былі задушаны вялікай колькасцю лютых гуркхаў. Цяпер паўсюль ляжалі мёртвыя і якія паміраюць.
  
  
  У паветры стаяў пах кордита. Палац уяўляў сабой руіны, спярэшчаныя сотнямі кулявых адтулін і варонкамі ад выбухаў асколачных гранат, якія выкарыстоўваліся, калі баі сталі сапраўды разлютаванымі.
  
  
  «Кіньце зброю і выходзьце з паднятымі рукамі!» - крыкнуў хтосьці Ашвіну Найду.
  
  
  У яго не было зброі. Ён выйшаў з дзвярэй, што вялі ў вязніцы палаца, са жменькай людзей, якія былі зняволены ў турму махараніяй.
  
  
  Адным з іх быў Маджуна Чакработі.
  
  
  Яна не магла паверыць сваім вачам, калі ўбачыла інспектара Бхалка і Ніка Картэра, якія стаяць бок аб бок з дымлівымі пісталетамі ў руках. Яна кінулася да іх і абняла абодвух мужчын.
  
  
  "Мне пашанцавала", - сказаў ім Маджуна. «Хайтану прыйшлося ехаць у Амрытсар, перш чым ён паспеў павесяліцца са мной. Гэты вырадак паабяцаў выратаваць мяне да вяртання і кінуў у камеру».
  
  
  Калі яго адводзілі, Ашвін Найду настойваў: «Махарані загадаў мне забіць палонных, калі вы напалі. Я прысягнуў, што зраблю гэта, але я гэтага не зрабіў! »
  
  
  Інспектар Бхалк сказаў: «Я паклапачуся аб тым, каб аб вашай праяве цярпімасці было даведзена да ведама сусветнага суддзі, адказнага за судовы разгляд па справе аб дзяржаўнай здрадзе, мецяжы і забойстве. Забярыце яго!"
  
  
  Знайду павезлі.
  
  
  «Дзе махарані?» - спытаў Картэр інспектара.
  
  
  "Вельмі добрае пытанне", – адказаў Бхалк. «Прапаную пайсці наверх, дзе знаходзяцца яе асабістыя пакоі».
  
  
  Яны пачалі паднімацца па вінтавой мармуровай лесвіцы, але спыніліся на паўдарогі, калі ў поле зроку з'явілася Шантал Сінгх Сардар.
  
  
  Нехта крыкнуў. "Будзьце асцярожныя!" "У яе ёсць пісталет!"
  
  
  Картэр падняў свой "люгер", і ўсе погляды былі прыкаваныя да фігуры наверсе лесвіцы. Ніхто не выдаў ні гуку і не сказаў ні слова.
  
  
  Шантал Сінгх Сардар выглядала каралевай ва ўсіх адносінах. На ёй была дыяментавая тыяра, мноства ўпрыгожванняў і белы шоўк, працяты залатымі і срэбнымі ніткамі. Яна стаяла наверсе лесвіцы, трымаючы ў адной руцэ пісталет, а ў другой слоік з нечым.
  
  
  Слабая ўсмешка выгнула яе вусны, калі яна ўбачыла Картэра.
  
  
  «Рогаў меў рацыю. Я павінен быў даць табе кулю ў мозг. Замест гэтага я сама прыму яе. .
  
  
  Шанталь перавярнула збан над галавой,
  
  
  выліваючы яго змесціва на сябе.
  
  
  Гэта было масла, якое выкарыстоўваюць у лямпах, і яна прамокла з галавы да пят.
  
  
  Шанталь сказаў Картэр: «Я сказала табе, што не баюся пакутніцтва».
  
  
  Яна прыціснула рулю пісталета да левай грудзей і націснула на спускавы кручок. Стрэл быў прыглушаны.
  
  
  Трымаючы пісталет ва ўпор, яна апаліла адзенне і цела.
  
  
  Іскры ўспалымнілі прасякнутую алеем тканіну, і полымя распаўсюдзілася з галавы да ног за некалькі ўдараў сэрца. У лічаныя секунды яна ператварылася ў чалавечую паходню. Лесвіца стала яе пахавальным вогнішчам. Яе абвугленыя, счарнелыя рэшткі ляжалі на мармуровых прыступках.
  
  
  Саці, старажытны звычай, які патрабаваў, каб новая ўдава кідалася на пахавальны вогнішча свайго нябожчыка мужа падчас крэмацыі яго цела, ужо даўно забаронены ў Індыі.
  
  
  У Шантал Сінгх Сардар не было мужа, але яна была замужам за марай, вар'яцкай марай аб Халістане, Краіне Чыстых, дзе яна будзе валодаць абсалютнай уладай, як калісьці яе продкі.
  
  
  Гэты сон быў мёртвы, і махарані не хацеў яго перажыць.
  
  
  
  Дзевятнаццаты раздзел.
  
  
  
  На наступную раніцу ў Амрытсары ішоў дождж, і непрыемнасці здаваліся немінучымі. Архдэйлу Ландзі надакучыла і тое і іншае. Ён мог справіцца з дажджом, пакінуўшы Пенджаб, і працаваў над вырашэннем сваіх праблем. Вось чаму ён заплаціў, каб прывезці ў гэты горад трох падарожнікаў з Дэлі, якія зараз снедалі разам з ім у адзіноце таннага гасцінічнага нумара.
  
  
  Давер быў усім у ягоным бізнэсе, і ён больш ня мог давяраць Рогаву.
  
  
  Былы высокапрафесійны агент ператварыўся ў эмацыйную, непрадказальную гарачую галаву.
  
  
  Прама зараз банда фанатыкаў Джанжэры паўзла па каналізацыі пад Залатым Храмам, маючы намер выканаць сваю смяротную місію. Да поўдня яны павінны былі здзейсніць злачынства стагоддзя - ці каля таго, Ландзі падабалася думаць аб гэтым.
  
  
  Рогаў быў ненадзейным. Рогаў мог звязаць яго са злачынствам. Ён мог звязаць Рогава са злачынствам. Ландзі вырашыў, што яму лепш пазбавіцца ад Рогава, перш чым Рогаў пазбавіцца ад яго.
  
  
  Ён адпіў гарбату і павіншаваў сябе са сваёй кемлівасцю. Рашэнне праблемы Рогава ляжала побач з ім за сталом для сняданку, рашэнне з трох частак: худы мужчына, тоўстая жанчына і стары з жудасна падрапаным тварам.
  
  
  Ландзі працягнуў праз стол складзены ліст паперы. «Гэта ўсё ўнутры.
  
  
  Вось дзе вы яго знойдзеце. Ён той, хто вам патрэбен, чалавек, які зладзіў разню ў калігхаце.
  
  
  Ніхто з сёмухі не пацягнуўся за паперай. Яны ўсё проста сядзелі і ўважліва вывучалі яго.
  
  
  Ланди падціснуў вусны, адчуваючы горкі прысмак у роце. Ён зразумеў, што ў гарбаце ёсць нешта дзіўнае. Апошняе, што ён убачыў перад тым, як страціць прытомнасць, упаўшы на стол, былі некранутыя кубкі трох сваіх таварышаў.
  
  
  Хударлявы мужчына дастаў залаты шнур, наматаў яго на шыю Ланди і сціскаў, пакуль той не памёр.
  
  
  Нічога асабістага. Бандыты проста думалі, што Ландзі ненадзейны.
  
  
  Яны паспрабавалі адкласці паяданне святога гоора да таго часу, пакуль не задушаць іншага чалавека, паплечніка Ландзі, Рогава.
  
  
  Прымала ўзяла лісток паперы з адрасам Рогава і паклала яго ў сумачку.
  
  
  Іншая тройца ў апошні момант правяла падрыхтоўкі ў каналізацыйным тунэлі пад Амрытсарам. Картэр, Маджуна і інспектар Бхалк завяршылі прымацаванне пластыка да слізістай каменнай сцяны.
  
  
  На іх былі чорныя гідракасцюмы і каскі з шахцёрскімі ліхтарамі. Усю ноч ішоў бесперапынны дождж, і вада хутка паднімалася. Чорны паток, які праходзіць па тунэлі, даходзіў да шчыкалатак.
  
  
  Картэр двойчы праверыў мацаванні, якімі дыстанцыйна кіраваная бомба мацуецца да сцяны тунэля; яны былі прымацаваныя правільна. Сцяна вібравала ад сталай напругі. З іншага боку знаходзілася труба, якая падае, дыяметрам дзесяць футаў, па якой штохвілінна пераносіліся сотні галёнаў рачной вады.
  
  
  Тунэль, у якім яны знаходзіліся, спускаўся ўніз да сакрэтнага праходу, які вядзе пад Дарбар Сахіб, Залаты храм сікхаў. Ашвін Найду быў занадта карысны - выдаў яму ўсё, што ён ведаў аб змове.
  
  
  Картэр, Маджуна і Бхалк вынеслі свой асабісты прысуд змоўшчыкам, і прысуд быў да смерці.
  
  
  «Я шкадую аб гэтым», - сказаў інспектар Бхалк, прыбіраючы свае воданепранікальныя чарцяжы гарадской каналізацыйнай сістэмы. “Але гэта да лепшага. Не павінна быць ні палонных, ні святых пакутнікаў, якія яшчэ больш распальваюць жорсткасць халістанскіх сепаратыстаў».
  
  
  Картэр не пашкадаваў аб гэтым; у гэтым выпадку ён цвёрда верыў, што тыя, хто жыў мячом, павінны памерці ад яго. Неабходна пакласці канец гвалту і нянавісці.
  
  
  Яго адзінае шкадаванне заключалася ў тым, што ён не ўбачыў выразу твару Хайтана, калі сцяна была ўзарвана, і рака, якая накіравалася ўніз па тунэлі, затапіла сакрэтны праход. Лепш за ўсё тое, што газ TND раствараецца ў вадзе і будзе абясшкоджаны паводкай.
  
  
  Бомба была абсталявана дыстанцыйна кіраваным дэтанатарам. Калі Картэр
  
  
  націсне кнопку на сваім міні-перадатчыку, ён будзе генераваць высокачашчынны радыёімпульс, які актывуе дэтанатар.
  
  
  Картэр у апошні раз праверыў бомбу на сцяне. "Добра, хутчэй прыбіраемся адсюль!"
  
  
  Глухое страсенне рэхам адбілася ў цеснаце тунэля, запоўненага камандай забойцаў Джанжэры, нагружаных балонамі з атрутным газам TND.
  
  
  Даўным-даўно сакрэтны праход быў пабудаваны як дзірка для таемных уцёкаў у выпадку аблогі. Але ён мог служыць як уваходам, так і выхадам.
  
  
  Ён павінен быў служыць камерай смерці для каманды з дваццаці чалавек на чале з Хайтанам.
  
  
  Тунэль быў занадта нізкім, каб дазволіць ім ісці вертыкальна, і занадта вузкім, каб ісці любым шляхам, акрамя аднаго шэрагу. Горныя супляменнікі былі добра дысцыплінаваныя, але іх раздражняла клаўстрафобнае асяроддзе.
  
  
  Іх дыскамфорт пагаршаўся процівагазамі, якія яны надзелі з моманту ўваходу ў тунэль. Гэта было для ўласнай абароны на выпадак, калі нехта выпадкова выявіць адну з каністраў TND.
  
  
  Хайтан быў раздражнёны. Ён не мог звязацца з махарані з таго часу, як яго каманда пакінула Самсірбад напярэдадні вечарам. Цесната, душны супрацьгаз, смяротны газ, нават забабоннае трапятанне перад Залатым Храмам - усё гэта дзейнічала на яго звычайна жалезныя нервы.
  
  
  Яго людзі былі ў горшай форме. Нашмат горш. І калі яны пачулі глухі, але магутны гул, які даносіцца аднекуль наверсе ў тунэлі, яны дасягнулі мяжы.
  
  
  Хайтан камандаваў. Ён павярнуўся, каб паглядзець на сваіх людзей і сабраць іх у лінію.
  
  
  "Што гэта быў за шум?" - сказаў адзін з ахоўнікаў.
  
  
  Хайтан засмяяўся. «Вы мужчыны ці жанчыны ў спадніцах? Нічога, толькі рэха з вуліцы.
  
  
  Хтосьці настойваў: «Не, пачакай! Я нешта чую! »
  
  
  "Так, я таксама гэта чую!"
  
  
  Кайтан адкрыў рот, каб задаволіць лупцоўку стражнікам. З таго часу, як ён павярнуўся да іх тварам, ён першым убачыў сцяну вадкай цемры, якая грукатала па тунэлі.
  
  
  Паводка абрынулася на людзей з сілай экспрэса, які ўцёк. Вышэй за іх сотні сікхаў і індуістаў, якія тоўпіліся ў святым храме, каб маліцца і заклікаць працаваць за няўлоўны свет, нічога не чулі.
  
  
  Толькі ўначы наступнага дня паліцыя Амрытсара апавясціла інспектара Бхалка аб вельмі дзіўным выпадку множнага забойства. Калі ён даведаўся падрабязнасці злачынства, інспектар дамовіўся, каб Нік Картэр наведаў з ім месца злачынства.
  
  
  Забойствы - або забойствы і самагубствы - адбыліся ў састарэлым гатэлі ў бедным раёне горада. Целы былі мёртвыя больш за суткі, але злачынства не было раскрытае да нядаўняга часу.
  
  
  Старэйшы афіцэр запэўніў Бхалка, што нічога не было парушана.
  
  
  Картэр і Бхалк увайшлі ў гасцінічны нумар. Сяргей Іванавіч Рогаў ляжаў, расцягнуўшыся на падлозе, з залатой ніткай глыбока ўрэзанай у шыю. Яго задушылі. З ім былі яшчэ тры трупы, ахвяры не ўдушэння, а атручванні.
  
  
  Гэта былі надзвычай тлустая жанчына, стары з моцна скалечанай левай шчакой і худы мужчына сярэдніх гадоў. Ні ў кога не было ніякіх дакумэнтаў.
  
  
  На іх пальцах і вуснах быў размазаны цікаўны шэры парашок, падобны на пяшчаны вулканічны попел. На твары тоўстай жанчыны быў знойдзены пакет памерам з цэглу.
  
  
  "Што вы думаеце пра гэта, містэр Картэр?" - сказаў інспектар Бхалк.
  
  
  Нік Картэр паківаў галавой і паціснуў плячыма. Апошняе слова было за Вашці Такоры. Выдатная зладзейка вымавіла прароцтва і эпітафію, калі напоўніла парашок свяшчэннага Гура атрутай, званым Лёгкасць смутку: «Няхай Гартуй атрымае тое, што належыць ёй. «
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Полымя Цмока
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Полымя Цмока
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Выпадковая сустрэча
  
  
  
  
  
  Нік Картэр, старэйшы забойца ў AX, атрымліваў асалоду ад адным са сваіх рэдкіх момантаў эйфарыі. Кажуць, што нават кату трэба дазваляць моманты задуменнасці і спакойнага разважання. І хоць Нік не быў катам, ён у самым прамым сэнсе быў катам. На дадзены момант адпачываю. Ў адпачынку. Смерць, што тычыцца Кілмайстра, узяла водпуск. Гэта не азначае, што Картэр стаў нядбайным ці страціў пільнасць. Ён выдатна разумеў, што кашчавы стары джэнтльмен кожную секунду стаяў ля яго локця, адпавядаючы яму крок за крокам.
  
  
  Цяпер, седзячы ў глыбокім ротанговым крэсле на задняй палубе сваёй арандаванай яхты «Карсар», Нік назіраў, як яшчэ адзін з цудоўных заходаў Ганконга ператвараецца ў якія цьмеюць вуглі на захадзе. Да поўначы апошнія аскепкі сонца рассыпаліся ружова-пурпуровым ззяннем на шэрых гарах за ракой Шам Чун. Бамбукавая заслона пачалася ў Шам Чун. Дваццаць міль ад яго, прама праз паўвостраў ад Хаў-Хой-Вана да Джанк-Бэй.
  
  
  Нік дапіў рэшткі каньяку і содавай і ляніва падумаў, што «Бамбукавая заслона» - сапраўды эўфемізм. Насамрэч кітайскія чырвоныя скінулі праз аснову паўвострава бар'ер са сталі і бетону - доты, бункеры, танкавыя пасткі і іклы драконаў.
  
  
  Міма Карсара праплыла постаць з высокімі крыламі і ляніва трапяткім карычневым ветразем, і Нік ўбачыў, што гэта постаць дракона, які вывяргае полымя. N3 дазволіў сабе крыва ўсміхнуцца. Цмокі былі вельмі вялікімі на Усходзе. Важным было ўмець адрозніваць два асноўныя тыпы драконаў - папяровых і сапраўдных.
  
  
  Ён прабыў у Ганконгу ўжо тры дні, і, як старому кітайскаму работніку, яму не спатрэбілася шмат часу, каб сабраць дракона. Чуткі несліся па Каралеўскай калоніі, як лясны пажар, і там была бойка на любы густ і вуха. Нешта вялікае, вельмі вялікае адбывалася ў правінцыі Гуандун праз мяжу. Кітайцы перакрылі мяжу і перакінулі войскі і танкі ў вялікай колькасці. Патрапіць у Кітай было досыць лёгка - прынамсі, для сялян і купцоў, - але абрацца адсюль была іншая справа. Ніхто, ну амаль ніхто не выходзіў!
  
  
  Некаторыя песімісты ў барах і клубах, казалі, што вось яно. Вялікі цмок нарэшце збіраўся зжэрці маленькага цмока.
  
  
  Кілмайстар думаў, што не. Ён спрабаваў наогул не думаць пра гэта - ён быў у адпачынку, і гэта не было яго справай, - але яго складаны і добра навучаны розум, настроены на такія ваенна-палітычныя пытанні, працягваў вяртацца да чутак і іх фактычнай аснове. . Такі як было.
  
  
  Кітайцы былі з-за чагосьці ў поце. Яны перабраліся ў колькасці пары дывізій і некалькіх танкавых рот. Падобна, яны зрабілі тонкі грабянец у пошуках чагосьці ці кагосьці на сваім боку мяжы. Што гэта, ці хто?
  
  
  Нік пацягваў каньяк з содавай і размінаў свае вялікія гладкія мускулы. Яму было ўсё роўна. Гэта быў яго першы сапраўдны водпуск за многія гады. Ён адчуваў сябе выдатна, ён бачыў усё ў ружовым колеры. Яго ногі, моцна абмарожаныя падчас яго апошняй місіі ў Тыбеце, нарэшце зажылі. Ён цалкам аднавіў сваю энергію, а разам з ёй і велізарнае запатрабаванне атрымліваць асалоду ад жыццём. У ім пачало абуджацца новае жаданне, нуда. Нік даведаўся, што гэта было - і зацікавіўся.
  
  
  Ён нешта зрабіў з гэтым у той жа вечар.
  
  
  Ён пастукаў срэбным гонгам па століку побач з сабой, не ў сілах стрымаць ухмылку чыстага пачуццёвага задавальнення. Гэта было сапраўды салодкае жыццё. Яму ўсё яшчэ было цяжка паверыць. Хоук, яго начальнік у Вашынгтоне, насамрэч настаяў, каб Нік узяў адпачынак на месяц! Такім чынам, ён быў на «Карсары», які стаіць на якары ў басейне Каралеўскага ганконгскага яхт-клуба. Добра. Ён не хацеў падключацца да берагавых аб'ектаў. Радыёфон паміж караблём і берагам працаваў дастаткова добра, і хоць яго цела магло быць у адпачынку, мозг яго прафесійнага агента - не. Было гэтак жа добра трымаць адлегласць паміж "Карсарам" і берагам. Ганконг быў рассаднікам інтрыг, шпіёнскім скрыжаваннем свету, а ў Кілмайстра было значна больш ворагаў, чым сяброў.
  
  
  Яго легенда была проста плэйбай. Гэта быў Кларк Харынгтан з Талсы, загружаны ўспадкаванымі нафтавымі грашыма, і ў яго былі ўсе дакументы, якія пацвярджаюць гэта. Ястраб быў самым паслужлівым ва ўсіх гэтых справах, і Нік цьмяна задаўся пытаннем - ці не адкормлівае яго для чаго-небудзь Хок?
  
  
  Яго думкі перапыніў плясканне маленькіх гумовых туфляў. Гэта быў Бой, які прынёс яшчэ каньяк і содавую. Нік запазычыў Бою ў Маніле разам з Карсарам і філіпінскай камандай.
  
  
  Бэн Мізнер, які пазычыў яхту Ніку, быў змушаны перапыніць свой круіз, каб вярнуцца ў Штаты па тэрміновых справах. Яны з Нікам коратка пагаварылі ў бары аэрапорта.
  
  
  «Я падабраў беднага маленькага ўблюдка ў Сінгапуры», - растлумачыў Мізнер. «Галадаў на вуліцы. Наколькі я разумею, ён спрабуе патрапіць у Ганконг, каб знайсці сваіх бацькоў, і яму не пашанцавала. Яны разышліся, спрабуючы выбрацца з Кітая. Хлопчык - ён не называе сваё сапраўднае імя - Хлопчык спрабаваў зрабіць гэта адзін на гумавай лодцы з Макао. Уявіце, што гэта спрабуе зрабіць дзевяцігадовы хлопчык! У любым выпадку, ён патрапіў у тайфун, і грузавое судна падабрала яго і адвезла ў Сінгапур. Я абяцаў яму паспрабаваць як-небудзь даставіць яго ў Ганконг калі-небудзь, а зараз самы прыдатны час».
  
  
  Бэн Мізнер растлумачыў, што Карсар патрэбна праца па рамонце, і яна павінна быць зроблена ў Ганконгу.
  
  
  "Я купіў яго там", - сказаў ён. «І я хачу паставіць яго ў сухі док той жа фірмы. Так што вы атрымліваеце яго на патрэбны вам час мяч. Калі вы скончыце адпачынак, перадайце яго будаўнікам, і я потым забяру». А Бэн Мізнер, які быў мільянерам з нараджэння і ведаў Ніка яшчэ ў каледжы, памахаў яму на развітанне і пабег да свайго самалёта. Бэн, вядома, не меў ні найменшага падання аб сапраўднай прафесіі Ніка.
  
  
  Хлопчык узяў са срэбнага падноса высокую матавую шклянку і паставіў яе на стол. Ён падняў пустую шклянку, гледзячы на Ніка вузкімі цёмнымі вачыма. Ты ідзеш byemby dancee house? Я папраўляю адзенне, можа, так?»
  
  
  Нік і Бой вельмі добра валодалі пінжынам. Хлопчык быў з поўначы Кітая і не размаўляў на кантонскім дыялекце. Нік вольна казаў на кантонскім дыялекце, але дрэнна ведаў паўночныя дыялекты. Таму яны пайшлі на кампраміс у стаўленні лінгва-франка Ўсходу.
  
  
  Цяпер N3 паглядзеў на дзіця неўсмешлівым позіркам. Яму падабаўся Бой, і ён забаўляў яго, аднак падчас падарожжа з Манілы ён паспрабаваў прышчапіць крыху дысцыпліны. Гэта было няпроста. Хлопчык быў свабоднай душой.
  
  
  «Можа быць, пойдзем танчыць адзін раз, а можа, і не пойдзем», - сказаў Нік. Ён паказаў на цыгарэту, якая звісае з вуснаў Бою. "Колькі цыгарэт ты выкурваеш сёння?" Ён устанавіў абмежаванне - шэсць чалавек у дзень. Нешта накшталт адлучэння ад грудзей.
  
  
  Хлопчык падняў чатыры пальцы. «Дым толькі чатыры штукі, міс Кларк. Клянуся, толькі чатыры штукі!
  
  
  Нік узяў свежы каньяк і газіроўку. Ён яшчэ ні разу не злавіў Бою на хлусні. «Добры хлопчык, - сказаў ён. "Вы таксама не кралі выпіўку?"
  
  
  Ён забараніў Баю, які меў прыхільнасць да джынаў, спіртное, і ўважліва сачыў за шафай з алкагольнымі напоямі. Цяпер Нік працягнуў руку. "Ключ да выпіўкі, калі ласка".
  
  
  Хлопчык усміхнуўся і працягнуў яму ключ. «Я не хлушу, міс Кларк. У мяне ёсць адна якая п'е. Але не красці - бяры! Клянуся, чорт вазьмі, толькі адна якая п'е».
  
  
  Нік, спрабуючы захаваць спакойны выгляд, разглядаў хлопца над сваёй выпіўкай. На хлопчыку быў мініятурны матроскі гарнітур, зрэзаны для яго адным з чальцоў павозкі, і гумовыя туфлі. Яго валасы былі густымі, чорнымі як смоль і коратка абстрыжаны. Ён быў падобны на далікатную ляльку з шафранавай скурай, цацку, якая магла зламацца ад дотыку, і ніколі яшчэ знешнасць не была такой зманлівай. Хлопчыку было дзевяць гадоў - дзевяноста па мудрасці. Ён ведаў амаль усё, што трэба было ведаць аб сподняга боку жыцця. Ён вырас у бардэлі і быў сам па сабе з пяці гадоў.
  
  
  Нік мякка сказаў: «Ты занадта шмат лаешся. І ты занадта шмат п'еш. Адзін выпіў занадта шмат. Табе лепш паглядзець, малыш, ці ты станеш самым маладым алкаголікам у свеце».
  
  
  Хлопчык сапсаваў свае маленькія рысы. "Не разумею. Што такое алкаголь?"
  
  
  Нік паляпаў яго па плячы. "Алкаголіка ты станеш, калі не перастанеш піць.
  
  
  Мучы дрэнна. А цяпер ты пойдзеш і раскладзеш маё адзенне для вячэры, а? Думаю, я іду ў танцавальны дом byemby. Вы выкладваеце абедзеннае адзенне - танцавальнае адзенне. Вы зразумелі? "
  
  
  Бой глядзеў на яго старымі і насцярожанымі вачыма на маладым, гладкім, як пялёстак, твары. Недакурак цыгарэты з залатым наканечнікам Ніка ўсё яшчэ тлеў у яго на вуснах. Ён, як і ўсе кітайскія беднякі, выкурыў бы да апошняга мікрадзюйма.
  
  
  "Я ем", - сказаў Бой. «Рабі шмат разоў для Missa Miser. Я іду зараз». Ён усміхнуўся Ніку, агаліўшы маленькія жамчужныя зубы, і знік.
  
  
  Нік пацягваў каньяк з содавай і дзівіўся, чаму яму так не хочацца рухацца. Так можна ленавацца, лёгка паддацца гэтаму мяккаму жыццю. Ён глядзеў, як бела-зялёны парай «Стар» плыве ў бок Коўлуна. Паром прайшоў недалёка ад Corsair, і акуратны 65-футавыя катэр мякка калыхаўся на хвалях. У ноздры N3 стукнуў пах гавані, і ён зморшчыўся. Ганконг азначаў «пахучая гавань», але гэта не так. Ён ляніва варожыў, колькі целаў плавае ў бруднай вадзе ў дадзены момант. Ганконг быў выдатным месцам для эфектыўнай працы сякерай і начных забаў.
  
  
  Нік пацягнуўся ў крэсле і напружыў свае мускулы. Затым ён расслабіўся з прыплюшчанымі вачыма і прызнаўся самому сабе - яго водпуск пачаў псавацца. Нейкім чынам за апошнія некалькі гадзін тонкі кінжал турботы пачаў калоць яго. Ці гэта была ўсяго толькі нуда - той падступны клін нуды, які заўсёды мучыў яго, калі ён занадта доўга адлучаўся ад працы? Ён не быў чалавекам, каб сядзець у ціхіх закутках жыцця. У мяне, - прызнаў ён цяпер, - амаль быў водпуск.
  
  
  На дзевяці драконавых пагорках Коўлуна загарэўся мільён залатых лямпаў. Справа ад яго, на якарнай стаянцы падчас тайфуну Яу Ма Тей, папяровыя ліхтарыкі свяціліся, як светлячкі, на кожнай мачце. Яны падпальвалі кулінарыю Цянь Хаў, марской багіні, і Нік адчуў яе з'едлівы прысмак у лёгкім ветрыку. Ганконг, яго багатыя і бедныя, людзі вады і людзі на дахах, жабракі на лесвічных вуліцах і багатыя ў сваіх вілах на вяршыні - усе яны былі Ганконгам, і яны рыхтаваліся да новай ночы. Тыповая ганконгская ноч інтрыг, здрады, падману і смерці. Таксама жыцця, кахання і надзеі. Сёння вечарам у Ганконгу памруць мужчыны і будуць зачаты дзеці.
  
  
  Нік дазволіў халоднаму напою сцячы яму па горле. Цяпер ужо не было сумневаў у сімптомах. Яго ўласныя асабістыя сігналы ляцелі. Ён занадта доўга захоўваў цноту. Што яму трэба сёння вечарам, дык гэта цудоўная дзяўчына, якая ўвойдзе ў дух рэчаў, убачыць свет і пакахае так, як ён іх бачыць. Гнуткая, духмяная, далікатная, маладая і прыгожая дзяўчына, якая аддалася б без абмежаванняў. Як гэта зробіць Нік. Хто будзе аддаваць і браць з радасцю і задавальненнем у далікатныя начныя гадзіны.
  
  
  Сві Ло?
  
  
  Нік Картэр паківаў галавой. Толькі не Сві Ло. Не сёння. Сві Ло была старым і каштоўным сябрам, а таксама палюбоўніцай, і ён павінен убачыць яе перад ад'ездам з Ганконга. Але не сёння ўвечар. Сёння ўвечар гэта павінна быць незнаёмка, прыгожая і хвалюючая незнаёмка. Прыгоды вабілі яго сёння ўвечары. Так што ён, у рэшце рэшт, прыме запрашэнне Боба Ладвела на баль у Крыкетным клубе і паглядзіць, што адбудзецца.
  
  
  Нік пагуляў мускуламі і без дапамогі рук падняўся з глыбокага ротангавага крэсла. Яго мускулы вярнуліся ў форму. Яго мозг пстрыкаў. Ён будзе шукаць прыгод сёння ўвечары, па жаночым тыпе, а заўтра ён патэлефануе Хоук і папросіць аб прызначэнні. Нік спусціўся па трапе па трох прыступках за раз, насвістваючы невялікую французскую мелодыю. Жыць было добра.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яго апартаменты на карме «Корсару» былі раскошней за ўсё, што Нік калі-небудзь бачыў на борце карабля. Бэн Мізнер рабіў больш чым добра - жыў як каліф.
  
  
  Нік, намыльваючы сваё загарэлае цела ў зашклёнай душавой кабіне, зноў сказаў сабе, што пара рухацца далей. Ён быў усяго толькі чалавекам - было шмат мерцвякоў, якія, калі б яны былі жывыя, аспрэчылі б гэта - ён быў усяго толькі чалавекам, і было б занадта лёгка прывыкнуць да раскошы. Гэта магло загубіць чалавека, асабліва агента. Раскоша можа разбэсціць. Як добра гэта ведалі старажытныя рымляне! Ты пачаў занадта шанаваць сваё жыццё, і ў яго прафесіі гэта быў самы дакладны спосаб яе страціць. Вам можа гэта сысці з рук цягам доўгага часу, але аднойчы вы будзеце вагацца, перастанеце думаць, калі не будзе часу думаць. Гэта будзе дзень, калі цябе заб'юць.
  
  
  Нік выцерся ручніком і пачаў галіцца. Ён нахмурыўся, гледзячы на ??сваё адлюстраванне ў запацелым люстэрку. Не для яго. Калі яго заб'юць, гэта зробіць чалавек лепш за яго, а не таму, што ён дазволіў сваім рэфлексам заржавець, а мускулы ператварыліся ў жэле.
  
  
  Худы твар у люстэрку ўсё яшчэ быў крыху змардаваным пасля тыбецкай місіі. Цёмна-каштанавыя валасы раслі, і зараз іх можна было падзяліць злева, густыя і бліскучыя, і зрабіць прыгожую прычоску.
  
  
  Лоб быў высокім і ў спакоі без маршчын. Нос быў прамым і, хоць меліся невялікія сляды збіцця, ніколі не быў зламаны. Вочы над высокімі скуламі шырока расстаўлены. Гэта былі дзіўныя вочы, амаль ніколі не нерухомыя і якія змяняюць колер гэтак жа часта, як мора. Рот, цвёрды і прыгожай формы, з адценнем пачуццёвасці, звычайна быў стрыманым. Ён мог усміхацца і смяяцца, калі гэта было апраўдана, але гэта быў не той рот, які ўсміхаўся занадта ахвотна, і ён не смяяўся з жартаў дурняў. Гэты рот таксама мог быць горкім, цвёрдым і няўмольным.
  
  
  У цэлым твар у люстэрку быў рухомым і выразным, што паказвала на які стаіць за ім ёмісты і вельмі знаходлівы мозг. У моманты тэрміновасці, моцнага стрэсу, калі кідалі смерць жыцця або смерці, гэты твар мог прымаць цвёрдую няўмольнасць чэрапа.
  
  
  Цела пад тварам было ўсім, што маглі зрабіць гады жорсткіх і патрабавальных трэніровак. Цела пасля ўсяго зносу і незлічоных катаванняў, падвергнутых самім сабе ці іншым чынам, усё яшчэ было амаль у ідэальным стане. Плечы былі масіўнымі, але без нязграбнасці, якая псуе адзенне; стан была вузкай, ногі загарэлымі слупамі гладкіх цягліц. Мускулы Ніка не былі вялікімі, асабліва не прыцягвалі да сябе ўвагі, але былі падобныя на сталёвыя тросы. Яны рухаліся пад яго гладкай скурай гэтак жа лёгка, як прамасленыя вяроўкі.
  
  
  Нік выйшаў з ваннай, абвязаны ручніком вакол сваёй хударлявай таліі, і ўвайшоў у прасторную спальню. Хлопец расклаў на ложку яго вячэрнія рэчы: цёмныя штаны ў атласную палоску, белы смокінг, плісаваную кашулю з адкладным каўняром, цёмна-бардовы гальштук, цёмна-бардовы пояс. Ніводны клуб у свеце не быў больш фармальным, чым Ганконскі крыкетны клуб. Вячэрняя сукенка была абавязковай нават на дабрачынных балях.
  
  
  Хлопчык, з рота якога боўталася яшчэ адна доўгая залатая цыгарэта Ніка, дзелавіта паліраваў пару лакаваных туфляў. Як звычайна, ён з трапятаннем глядзеў на тулава Ніка. Хлопчык не ведаў, што такое грэцкі бог, і ён ніколі не чуў пра Праксіцеля - многія жанчыны, якія амаль страцілі прытомнасць, выказвалі думку, што Нік Картэр быў не зусім рэальным, а скульптурай - але Хлопчык ведаў, чым ён захапляўся. . Сам малюсенькі і далікатны, ён усёй сваёй маленькай пустой душой прагнуў валодаць целам, як у AXE-man.
  
  
  Цяпер ён паспрабаваў абедзвюма малюсенькімі рукамі абхапіць біцэпс Ніка. Яго пальцы не сустрэліся. Хлопчык ухмыльнуўся. «Я думаю, мускул нумар адзін. Добра, я паспрабую хоць раз?
  
  
  Нік ухмыльнуўся яму. "Ты ўжо гілі адзін раз. Чаму аскі?"
  
  
  «Я ветлівы хлопчык, міс Кларк. Мне падабаецца, што аднойчы ў яго былі такія ж мускулы, як і ў цябе. Вярніся ў маю вёску і забі ўсіх дрэнных людзей».
  
  
  Нік строс хлопца і нацягнуў белыя баксёркі з ірландскага лёну. «Вы адмовіцеся ад цыгарэт і выпіўкі, і, можа быць, аднойчы вы нарасціце мышцы. Вы паспрабуеце, а?»
  
  
  Хлопчык сумна паківаў галавой. «Я стараюся, добра. Але страшэнна добра. Я ні разу не вырасту такім вялікім, як ты - я заўсёды буду маленькім кітайскім чалавечкам».
  
  
  «Не хвалюйся, - сказаў Нік. "У гэтым жыцці ёсць рэчы, вядомыя як эквалайзеры". Ён зірнуў на ложак. «Гэй, ты забыўся хустку. Хінгкічы. Ты хочаш, каб мяне выгналі з крыкетнага клуба за непадыходную сукенку?»
  
  
  Хлопчык ляпнуў сябе па лбе. «Чорт вазьмі, я забыўся адзін раз.
  
  
  Нік далікатна яго штурхнуў. «Добра, ты ідзі і зрабі гэта хаба. І сачы за гэтай мовай».
  
  
  Калі Бой выйшаў з пакоя, зазваніў тэлефон, які ідзе на бераг. Нік падняў яго. «Прывітанне. Тут Кларк Харынгтан».
  
  
  Лёгкі тэнар сказаў: «Кларк? Гэта Боб. Як усё?»
  
  
  Гэта быў Боб Ладвел, стары сябар. Фактычна, ён быў адным з вельмі нямногіх сапраўдных сяброў Ніка Картэра. Ад БА. Перад AX. У той дзень гэта была чыста выпадковая сустрэча. Нік толькі што пакінуў свайго краўца на Натан-роўд і літаральна ўрэзаўся ў Боба Ладвела. Яны выпілі пару напояў у гатэлі Peninsula у Коўлуне - Боб выконваў нейкае дзіўнае даручэнне, а Нік адправіўся на пароме, - а Боб згадаў танцы ў Крыкетным клубе сёння ўвечар.
  
  
  Цяпер Людвел сказаў: «Ты ідзеш сёння на танцы?»
  
  
  «Так. Я зараз апранаюся. Часу шмат. Ты ж сказаў у дзевяць, ці не так?
  
  
  «Дакладна. Дзевяць. Але я… я падумаў, што мы можам сустрэцца крыху раней, Кларк. Я хацеў бы пагаварыць з табой аб нечым».
  
  
  Нік зноў адчуў найлягчэйшы ўкус кінжала турботы. Было нешта ў тоне Людвела, што яго збянтэжыла, занепакоіла. Калі зыходзіць ад іншага мужчыны, гэта мала што значыла. Але ён ведаў праўду пра Боба Ладвела.
  
  
  «Выдатна, - сказаў ён лёгка. Ён сказаў свайму прафесійнаму "я" адстаць ад яго і застацца там. Напэўна, гэта было нічога. "Дзе, Боб?"
  
  
  Павісла невялікая цішыня.
  
  
  Нарэшце Ладвел сказаў: "Я мяркую, вы возьмеце вала-валу?"
  
  
  «Напэўна. На борце вахты толькі двое мужчын, і я не магу папрасіць іх укамплектаваць катэр. Так, я вазьму воднае таксі».
  
  
  “Добра. Я сустрэнуся з вамі на прыстані ля падножжа Мандрагоры-роўд. Вы гэта ведаеце? Гэта ў сектары Ван Чай».
  
  
  Нік усміхнуўся. «Ты верыш у небяспечнае жыццё, прыяцель. Белы мужчына ў вячэрнім адзенні ў Ван Чай просіць пра гэта, ці не так?»
  
  
  Смех Людвела здаваўся нацягнутым. «Я думаю, мы можам паклапаціцца пра сябе, ці не так? Асабліва ты!»
  
  
  Нік не прапусціў завуаляваную заўвагу. За ўсе тыя гады, што ён ведаў Людвела, гэты чалавек быў бліжэй за ўсё да раскрыцця таго, што ён, у сваю чаргу, ведаў пра Ніка Картэра.
  
  
  Ён дазволіў гэтаму прайсці зараз. "Добра", - сказаў ён коратка. "Я буду там праз паўгадзіны або каля таго".
  
  
  Яны пабалбатаць яшчэ трохі, а затым Нік павесіў трубку. Калі ён вярнуўся да апранання, ён злёгку нахмурыўся. Яму не вельмі спадабалася, як складаўся вечар. Нічога якое адчуваецца, вядома, нічога, на што б ён пальцам не паказаў, але ён умеў чытаць "ніжэй" галасы. І голас Ладвела непакоіў яго. Ён здаваўся ўстрывожаным і спалоханым, як і Боб Ладвел. Мусіць, па чынніку. Боб Ладвел быў кіраўніком ЦРУ ў гэтай частцы свету.
  
  
  Гэта была гульня, у якую яны з Ладвелам гулялі гадамі. Боб ведаў, што Нік быў з AX, і ніколі не згадваў пра гэта. Нік ведаў, што Людвелл быў агент ЦРУ, і ніколі не падумаў бы згадаць пра гэта. Гэта была палітыка. Хоук быў катэгарычна супраць любога змешвання службаў, за выключэннем крайняй неабходнасці. Але гэта было больш за палітыка. Гэта быў разумны сэнс, добрае рамяство. Агенты час ад часу пападалі ў рукі ворага, і ніводны чалавек не мог вечна выносіць катаванні.
  
  
  Боб Ладвел працаваў. Нік ведаў гэта з моманту іх выпадковай сустрэчы ў той дзень. Ладвел абыякава, з абыякавым тварам і ведаючы, што Нік зразумее прафесіянала, ён сказаў яму, што працуе дробным клеркам у амерыканскім консульстве. Гэта была простая легенда. Нік неадкладна пераключыў размову на іншыя тэмы.
  
  
  Хлопчык вярнуўся з свежапапрасаным хінгкічы, і Нік загадаў сабе забыцца пра гэта. Перастань турбавацца. Мусіць, нічога. Можа, Людвел проста хацеў заняць крыху грошай. Калі б ён працаваў пад прыкрыццём, яму прыйшлося б жыць як прыкрыццё, а гэта было б нялёгка ў Ганконгу. Тым не менш, гэта трэба зрабіць. І ЦРУ, і AX старанна падышлі да гэтых пытанняў. Нішто не магло здрадзіць агенту так хутка, як зашмат грошай.
  
  
  «Напэўна, так яно і ёсць, - падумаў Нік. Ён проста хоча заняць некалькі долараў. Ён выкурыў яшчэ адну цыгарэту і выпіў крыху каньяку з содавай, калі скончыў апранацца. Хлопчык зашпіліў пояс і адступіў, каб палюбавацца сваёй працай. "Я думаю, нумар адзін".
  
  
  Нік зазірнуў у доўгую шкляную шклянку і пагадзіўся. Сёння ён не зганьбіць сябе сярод пукка-сахібаў. Ён быў не вышэй за невялікую ганарыстасць і выявіў, што амаль пашкадаваў, што не ўзяў з сабой некалькі сваіх медалёў - медалёў, якія ён ніколі не асмельваўся насіць. Яны б упрыгожылі белы смокінг. Што яшчэ важнейшае, яны маглі прыцягнуць правільны жаночы погляд.
  
  
  Ён вывудзіў з паперніка пачак ганконскіх даляраў і працягнуў Баю. На дадзены момант ганконскі даляр каштаваў каля 17 цэнтаў.
  
  
  "Можа быць, вы аднойчы сыдзеце на бераг сёння вечарам і знойдзеце маці і тату", - сказаў ён. прапанаваў. "Можа, сёння ўвечары знайду".
  
  
  На худым твары хлопчыка з'явілася выраз агіды. «Можа быць, не знайду, я думаю. Тое самае, што і ўчора і пазаўчора. Занадта шмат мам і тат у Ганконгу! Я думаю, можа, Хлопчык будзе сіратой-сынам, пакуль не памрэ».
  
  
  Ніку прыйшлося ўсміхнуцца. Ён падштурхнуў дзіця да дзвярэй. «Я ведаю адно, Джуніёр. Я збіраюся атрымаць вялікі кавалак мыла і вымыць рот».
  
  
  З парога Бой зірнуў на яго з юнацкай хітрасцю. «Я думаю, у цябе можа быць лэдзі сёння ўвечары. Ты не хочаш, каб Бой быў побач?
  
  
  «Ты так маеш рацыю, Канфуцый. А зараз узлятай адзін раз. Пабі яго, перш чым я цябе паб'ю».
  
  
  Хлопчык ухмыльнуўся. «Вы блефуеце, міс Кларк. Не перамагаць. Вы добры чалавек». Ён знік.
  
  
  Нік замкнуў дзверы. Ён падышоў да вялізнага ложка, вывудзіў пад матрацам і выцягнуў вялікі мяшочак прамасленага шоўку. Адсюль ён узяў сваю зброю.
  
  
  Гэта быў «Люгер», 9 мм, урэзаны, гладкі, змазаны і смяротны. Вільгельміна. Яго каханая дзяўчына. І штылет Х'юга на рукояти. Востры як іголка. Рыфлёная для крыві, ідэальна збалансаваны для кідання. З апетытам да сардэчнай крыві. І, нарэшце, спецыяліст П'ер, маленькая газавая бомба. Граната памерам не больш за мяч для гольфа. Імгненная смерць.
  
  
  Нік зірнуў на сваё запясце. Яшчэ шмат часу. Па даўняй звычцы ён разабраў «Люгер» і зноў сабраў яго, працуючы навобмацак, абдумваючы падзеі дня і вечара наперадзе.
  
  
  Ён быў усё яшчэ неспакойны, нервовы. Пачуццё нікуды не падзелася. А N3, Кілмайстар, навучыўся давяраць сваім прадчуванням. Гады небяспек, блізкіх уцёкаў ад смерці стварылі ў ім свайго роду псіхалагічны камертон. Відэлец зараз ледзь дрыжала, выпраменьваючы невялікія небяспечныя хвалі.
  
  
  Нік абраў на вечар штылет. Ён зняў белы смокінг і паправіў мяккія замшавыя ножны на правым перадплеччы, з унутранага боку паміж локцем і запясцем. Ён пратэставаў спускавую спружыну, раптоўна сагнуўшы запясце ўнутр. Стылет лёгка і сапраўды зваліўся яму ў далонь, гатовы да кідка або ўдарам. Нік уставіў яго і надзеў смокінг. Ён паклаў «Люгер» і «П'ер» назад у прамаслены шаўковы мяшочак і зноў схаваў іх пад матрац.
  
  
  Да таго часу, як ён выйшаў на палубу, ён зноў насвістваў французскую мелодыю. Яго настрой быў прыўзняты, і ён з нецярпеннем чакаў вечара, што б ні здарылася. Гэта была камфортная пара года ў Ганконгу з тэмпературай каля шасцідзесяці градусаў і невялікімі дажджамі. Ён стаяў прахалоднай снежаньскай ноччу і глыбока ўдыхаў пах гавані. Olla podrida з рыбы і дызельнага паліва, з джосса і варанага рысу, з гнілога дрэва і нядаўна афарбаванай сталі, з фарбы, шкіпінару і канопляў, турыстаў і заўсёднікаў. Добрых хлопцаў і дрэнных хлопцаў. Жыцці і смерці, каханні і нянавісці.
  
  
  Коулун ззяў, як рознакаляровая калядная ёлка, адпавядаючы незлічоным зоркам у ясным небе. Поўня была жоўтым чэрапам, адбіваючыся ў спакойнай гавані. З дока Коўлун прывязаны белы лайнер выдаў апошні заклік да пасажыраў, якія накіроўваюцца ў Штаты.
  
  
  Нік выклікаў аднаго з філіпінскіх матросаў і папрасіў чалавека паклікаць вала-валу. «Карсар» быў прышвартаваны прыкладна за 500 ярдаў ад берага. Гэта пытанне пяці хвілін, калі ён атрымае маторны катэр, і крыху больш, калі гэта будзе адзін з апранутых у сіняе сампанаў.
  
  
  Боб Ладвел будзе чакаць яго ля падножжа Мандрагрэйк-роўд, недалёка ад Хенесі-роўд з горамі, якія насоўваюцца. Нік пакратаў свой тоўсты кашалёк і злавіў сябе на тым, што горача спадзяецца, што ўсё, што трэба Бобу, - гэта пазыка.
  
  
  Ён зноў глыбока ўздыхнуў і падумаў, што адчуў у паветры новы водар. Духі? Далікатны пах, мяккі і пачуццёвы, якім мог бы быць невялікі прыемны грэх. Нік Картэр усміхнуўся. Жыць было добра. І недзе ва ўсёй гэтай бліскучай прыгажосці Ганконга павінна быць жанчына. Чакаючая. Чакаючая толькі яго.
  
  
  
  
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  Чырвоны Рыкша
  
  
  
  
  
  Па шляху дзяўчына з вала-валу - ёй было не менш за пяцьдзесят, з падцягнутай фігурай і зморшчаным карычневым тварам, апранутая ў чысты блакітны дэнім - спытала Ніка, ці не хоча ён дзяўчыну на вечар. Яна ведала, што ён гэтага не зробіць, прынамсі, не з тых дзяўчат, якіх яна магла прапанаваць, але ў любым выпадку яна адчувала сябе абавязанай рэкламаваць тавар. Гэты прыгожы круглавокі выглядаў паспяховым і добрасардэчным. Жанчына-сампан ведала, што ён не з ангельцаў - ад халоднавокіх сахібаў, якія коратка размаўляюць, мала чаго можна было чакаць.
  
  
  Нік мякка засмяяўся над пытаннем і прызнаўся, што сапраўды шукае дзяўчыну. Але не адну, - хутка дадаў ён, - адна з дзяўчат у Шанхаі Гай. Апошняя была "вуліцай" сампанаў у прытулак ад тайфуну Яу Ма Тей. Дзяўчат, хаця і не атрымалі дазволу ад брытанскай паліцыі, гэта не турбавала, пакуль яны трымалі свае прыгожыя насы далей ад непрыемнасцяў.
  
  
  "Добрая дзяўчынка", - настойвала жанчына-сампан. «Прыемна займацца каханнем. Прыемна чыстая. Табе падабаецца, абяцаю. Для цябе я знаходжу асаблівую дзяўчыну нумар адзін».
  
  
  Нік усміхнуўся ёй. «Не сёння, бабуля. Сёння ўвечар я сам знайду сваю дзяўчыну. Я спадзяюся, гэтае асаблівае месца нумар адзін. Усё роўна дзякуй, але не, дзякуй. Вось, паснедай крыху мяса з рысам». Ён даў ёй немалыя чаявыя.
  
  
  Яе бяззубы твар скрывіўся ад удзячнасці. На мяккім кантонскім дыялекце яна вымавіла: «М'гой. Няхай птушка кахання салодка спявае для цябе».
  
  
  «Хо вау», - адказаў Нік, таксама на кантонскім дыялекце, і ўбачыў здзіўленне ў яе вачах-пацерках. Яго вольнае валоданне кантонскім дыялектам было сакрэтам, які ён звычайна трымаў пры сабе.
  
  
  Яна высадзіла яго на бераг на хісткім пірсе ля падножжа Мандрагоры-роўд. Далікатны ліловы колер змяркання змяніўся яркім цёмна-сінім, халоднай парчой, інкруставанай мільёнамі залатых каштоўных камянёў ганконскіх агнёў. На імгненне Нік затрымаўся ў маленькім анклаве цішыні і цені каля глухой сцяны вялікага ўзгорка. Адзіная жоўтая лямпачка ў алавяным плафоне асвятляла трафарэтныя чорныя літары на маленькіх задніх дзвярах дома: Хунг Хін Хонг, Чандлер.
  
  
  Знак нагадаў Ніку, што ён павінен паклапаціцца аб тым, каб адправіць Карсара ў сухі док, як ён і абяцаў Бэну Мізнеру. Магчыма, заўтра, перш чым ён патэлефануе Хоўку і спытае…
  
  
  Нешта рухалася ў пляме ценю каля абрыву. Чаравік падрапаў бруд. Нік імкліва падышоў да вечка гніючага баларду, сціскаючы штылет у далоні.
  
  
  Ён чакаў, моўчкі і гатовы. Мусіць, нічога. Самотны нюхальнік опіюма, магчыма, будуе пачуццёвыя сны на фоне рэальнасці ночы пад адкрытым небам.
  
  
  "Нік?"
  
  
  Голас Боба Людвела, высокі і напружаны, з лёгкім намёкам на дрыготку. Кілмайстар ціха вылаяўся сам сабе. Чорт! Прывітанне, "Нік", было ўсім, што яму трэба было ведаць. Ладвел прыкрываўся. Ён не проста хацеў заняць грошы. У яго былі праблемы, верагодна, сур'ёзныя непрыемнасці, і ён хацеў падзяліцца гэтым з Нікам. N3 крыва ўсміхнуўся і зноў вылаяўся сабе пад нос. Яго інстынкты былі правільнымі. Але сябры былі сябрамі, і іх было няшмат. І правілы павінны былі парушацца - пры пэўных абставінах. Нік Картэр ніколі не жыў цалкам па кнізе.
  
  
  Ён сунуў Х'юга назад у ножны і выйшаў з-за тумбы. «Прывітанне, Боб. Чаму ўсё гэта мітусіцца? Гэта можа быць небяспечна, чувак!
  
  
  “Я ведаю… я ведаю. Але я працую, як ты павінен ведаць, і мне трэба быць страшэнна асцярожным».
  
  
  Людвел пакінуў цень і ірвануў да пірса. Гэта быў невысокі мужчына, але шырокі і моцны, і з-за шырыні плячэй ён здаваўся ніжэйшым, чым быў на самай справе. Ён быў у вячэрнім адзенні, як і Нік, але быў апрануты ў чорны хомбург і белы шаўковы шалік. Лёгкае паліто было накінута на яго шырокія плечы ў стылі плашча.
  
  
  Падышоўшы бліжэй, Нік убачыў, як паторгваецца мускул на гладка выгаленай шчацэ Людвелла. У той дзень ён заўважыў такі ж цік у бары гатэля Peninsula. У яго сябра быў вельмі дрэнны нервовы стан.
  
  
  Раптам у гэтае кароткае імгненне Нік зразумеў, што гэта было больш, чым проста нервы. Ягоная ўпэўненая інтуіцыя падказвала яму, што гэта было ў Людвела. Страх быў напісаны на ўсім чалавеку. У Людвела скончыліся нервы, ён быў на мяжы. У чалавека, любога мужчыны, было столькі нерваў, столькі мужнасці, а калі яны сышлі - яны сышлі! Назаўжды. Нетутэйша час Людвеллу сысці. Выходзь на вуліцу.
  
  
  Людвелл злёгку дакрануўся да рукі Ніка. «Пойдзем адсюль. Занадта цёмна. Мне трэба пагаварыць з табой, Нік, і мне давядзецца пагаварыць па-за чаргой. Узламаць ахову і прычыненне. Добра?»
  
  
  Нік паглядзеў на свайго сябра мяккім позіркам. «Ты ўжо моцна разабраўся, стары сябар. Мяне клічуць Харынгтан, памятаеш? Кларк Харынгтан. Хто гэты персанаж Нік?
  
  
  Людвел намацаў цыгарэту і закурыў яе злёгку дрыготкімі пальцамі. Ён паглядзеў на Ніка-над кароткай пэндзліка полымя. «Давай забудземся аб прыкрыцці на наступныя паўгадзіны, так? Вы Нік Картэр, а я - ну, я ўсё яшчэ Ладвел. Я не выкарыстоўваю прыкрыццё. PTB не палічыла гэта неабходным. ты з AX, а я - з ЦРУ, і мы будзем так гуляць некаторы час. Добра? "
  
  
  «Добра, - сказаў Нік. «Гэта павінна быць важна, інакш бы вы гэтага не зрабілі. Але ўлада заможным гэта не спадабаецца. Вы гэта ведаеце».
  
  
  Людвел зноў пацягнуў Ніка за рукаў. "Я ведаю гэта. На гэты раз нічога не зробіш. Пайшлі. Тут ёсць праход, які вядзе на Хенесі-роўд. Мы можам узяць таксі».
  
  
  Яны рухаліся па вузкім праходзе паміж абваламі. У свежым паветры пахла рыбай і тунгавым маслам. Нік сказаў, злёгку спрабуючы падняць настрой свайму спадарожніку: «Таксі? У мяне сёння рамантычны настрой. Як наконт рыкшы?»
  
  
  Людвел пакруціў галавой. «Занадта павольна. У нас усяго паўгадзіны. Мне трэба звязацца з крыкетным клубам. У любым выпадку, у рыкшаў доўгія вушы. Мы можам закрыць перагародку ў таксі».
  
  
  Праз некалькі хвілін яны апынуліся ў яркім паўмесяцы Ван Чай, нясмачным раёне кабарэ, бараў і танных гатэляў. Чалавецтва бурліла на вуліцах, як расплаўленая лава - дзындра трэба было змыць раніцай.
  
  
  У такі ранні час на Хеннесі-роўд панавала рух, і пешаходы заблыталіся ў безнадзейнай мешаніне. Маленькія кітайскія копы ў белых нарукаўніках адчайна спрабавалі справіцца з гэтым са сваіх высокіх кіёскаў. Машыны паўзлі, як параненыя драконы. Вялізныя чырвоныя двухпавярховыя аўтобусы вывяргалі свае атрутныя пары ў лабірынт рыкш, веларыкш, таксі і прыватных аўтамабіляў. Начное паветра пахла масляністым пахам смажанай ежы. Праз роў музычнай крамы чуўся пастаянны стук плітак для гульні ў маджонг. Пад неонавай шыльдай «Тыгравы бальзам» стройная кітайская прастытутка спрабавала спакусіць растрапанага чальца Каралеўскага ганконскага палка.
  
  
  Людвел спыніўся і з агідай паглядзеў на гэтую сцэну. «Чорт! Гэта бязладзіца. Мы ніколі не знойдзем тут таксі». Ён узяў Ніка за руку і павёў да выхаду на вузкую вулачку, якая вядзе ўверх. «Давай прарэжам тут да Квінс-роўд. У цябе там больш шанцаў».
  
  
  Яны нырнулі на вузкую сярэднявечную лесвічную вулачку і пачалі паднімацца. Нік убачыў, што Людвелл кідае асцярожныя погляды назад.
  
  
  "Вы чакаеце кампанію, Людвел?"
  
  
  Ён казаў нядбайна, але, тым не менш, быў крыху занепакоены. Людвел відавочна ўхіляўся ад хваста. Хутчэй за ўсё, ён умела ўхіліўся - ён быў стары і дасведчаны аператыўнік. ён не змог страціць хвост, тады Нік быў няўмольна звязаны з чалавекам з ЦРУ. Гэтая думка не спадабалася яму. Яна спадабаецца Хоук яшчэ менш.
  
  
  Нік уяўна ўздыхнуў і паціснуў масіўнымі плячыма. Занадта позна хвалявацца. Яго сябар быў у бядзе, і калі б ён мог дапамагчы, не ахвяруючы AX, ён бы дапамог. І ўзяў на сябе наступствы.
  
  
  У адказ на яго пытанне Ладвел сказаў: «Няма пра што турбавацца. У мяне ўжо пару дзён быў хвост, але я страціў яго сёння ўдзень. Гэта была адна з прычын, па якой мы паехалі на пароме. Я вядома, мы зараз сам-насам. Але ў мяне ёсць звычка, чорт вазьмі. Я нават не магу пайсці ў ванную, не азіраючыся! "
  
  
  N3 мог толькі пасмяяцца ад спагады. Ён ведаў гэтае пачуццё.
  
  
  Угары вуліцы, побач са змяінай крамай, дзе самотная хатняя гаспадыня разбірала змей для заўтрашняга сняданку, яны заўважылі таксі «Мэрсэдэс», якое прабіраецца па Каралеўскай дарозе. Гэта быў адзін з новых дызеляў. Лудвел вітаў яго і даў інструкцыі кіроўцу на кантонскай мове. Затым акуратна закатаў шкляную перагародку.
  
  
  Нік Картэр скрыжаваў свае доўгія ногі і паправіў вострыя, як брытва, зморшчыны на штанах. Ён закурыў цыгарэту з залатым наканечнікам і працягнуў футарал Людвелу, але той адмовіўся. Замест гэтага супрацоўнік ЦРУ выцягнуў цыгарэту са скамечанага сіняга пачка Great Wall і закурыў. Нік панюхаў рэзкі прысмак сук-ены. На вольным паветры ён гэтага не заўважыў. Мясцовы тытунь быў забойствам для заходняга горла.
  
  
  Картэр адмахнуўся ад з'едлівых пароў. «Як ты можаш паліць такую ​​дрэнь? Мне б галаву адарвала».
  
  
  Людвел глыбока ўздыхнуў. "Мне гэта падабаецца. Я надта доўга прабыў у Кітаі, вось у чым праблема. Мне трэба пайсці, Нік. Я збіраюся пайсці - пасля гэтай апошняй працы. Калі…»
  
  
  Ён абарваўся. Яны абмінулі вулічны ліхтар, і Нік убачыў, як цік апантана працуе на шчацэ Людвела. "Калі што, Боб?"
  
  
  Святло прайшло, і яны зноў апынуліся ў цені. Ён пачуў ўздых Людвела. Чымсьці гэта непрыемна нагадала Ніку які памірае чалавека.
  
  
  "Апошнім часам у мяне было непрыемнае прадчуванне", - сказаў Ладвел. «Назавіце гэта прадчуваннем, калі хочаце. І не смейцеся, Нік, пакуль не выслухаеце мяне».
  
  
  "Хто смяецца?"
  
  
  "Добра, тады. Як я ўжо сказаў, у мяне было такое пачуццё, што я не выберуся з гэтага. Я так страшэнна ўпэўнены ў гэтым, што гэта зводзіць мяне з розуму. Я ... я не думаю, што я Павінен сказаць вам , Што мае нервы даволі моцна пакалашмаціліся?
  
  
  "Не", - мякка сказаў Нік. "Ты не павінен мне гэта казаць".
  
  
  Таксі павярнула направа ля багата ўпрыгожанага фасада крамы «Даймару» з гірляндамі яркіх папяровых ліхтароў. Цяпер яны накіроўваліся ў Тай Ганг. Калі яны павярнулі, Нік азірнуўся, са слабым весялосцю падумаўшы, што ён амаль такі ж дрэнны, як Ладвел.
  
  
  Ззаду іх не было нічога, акрамя самотнай чырвонай рыкшы. Ён быў пусты, кулі апускаў галаву. Без сумневу, ён едзе дадому да свайго паддона і рысу ў нейкіх трушчобах з пакавальнымі скрынямі.
  
  
  Людвел зняў чорны хомбург і выцер свой высокі лоб чыстай складзенай насоўкай. Ноч была свежай, амаль лядоўні, але Нік убачыў кроплі поту на бледнай скуры. Ён заўважыў, што Людвел хутка лысее. Нік запусціў вялікую руку ў свае густыя валасы і падумаў: яму, павінна быць, зараз каля пяцідзесяці.
  
  
  Людвел выцер павязку на капелюшы і надзеў яе. Ён закурыў яшчэ адну рэзкую кітайскую цыгарэту і выкінуў запалку ў акно. Не гледзячы на Ніка, ён сказаў: «Ты ведаеш, колькі разоў я быў у Чырвоным Кітаі? І зноў?»
  
  
  Нік сказаў, што не ведае. Не мог адгадаць.
  
  
  «Дваццаць разоў», - сказаў Ладвел. «Гэты стары збан трапляў у студню дваццаць разоў! І заўсёды вяртаўся цэлым - ці амаль так. У мяне было некалькі шнараў. Але зараз мне трэба зрабіць гэта зноў, і ў мяне такое адчуванне, што на гэты раз я не прыеду. І гэтая паездка - найважнейшая з сапраўды вялікіх рэчаў, Нік. Вяршыня! Я мушу гэта зрабіць, але чамусьці не думаю, што змагу. На гэты раз стары збан будзе разбіты, Нік ".
  
  
  Гэта быў вельмі занепакоены чалавек. Нік сцісла падумаў, што ён мог бы сказаць ці зрабіць, каб палепшыць настрой свайго сябра. Напэўна, няшмат. Можа, лепей трымаць рот на замку. Людвел быў ветэранам, дасведчаным і вельмі здольным агентам. Ён не быў неўротыкам і ўжо сапраўды не баязліўцам. І ўсё ж Нік падумаў, што яму лепш паспрабаваць.
  
  
  Іншым тонам ён сказаў: "З якой сівілай вы кансультаваліся ў апошні час?"
  
  
  Людвел кіўнуў. «Я ведаю - гэта цяжка ўспрымаць сур'ёзна. Звычайна я б не стаў. Але на гэты раз усё па-іншаму. Я ведаю! І гэта ўсё роўна, што насіць у жываце сотню фунтаў бетону».
  
  
  Нік усміхнуўся яму і паляпаў яго па калене. «Ды добра, Боб. Усё гэта глупства, і ты гэта ведаеш. Я маю на ўвазе, што да прадчування. Калі ў цябе больш дадзеных, значыць, яно расце, і ты нічога не можаш з гэтым зрабіць. Ніхто з нас не можа. І ніхто не можа нам дапамагчы. Памятайце фразу Фаўста: "Не паведамляйце мне, якія б гукі вы ні чулі, таму што ніхто не можа мне дапамагчы"? Гэта частка жыцця агента, хлопец. Але гэта быў неабвержны факт. . Фаўст асабіста сутыкнуўся з Д'яблам. Прадчуванне, у якое я не веру. Я ня думаю, што гэта адбываецца такім чынам. Калі вы яго атрымліваеце, вы атрымліваеце яго хутка, з нечаканай крыніцы. Ніколі не ведаеш, што цябе ўразіла. . "
  
  
  Людвел пакруціў галавой. «Не. Ты памыляешся, Нік. Мы з табой думаем па-рознаму. І ўвогуле, у мяне няма тваёй нервовай структуры».
  
  
  Нік вывудзіў новую цыгарэту. Ён сказаў лёгка. - "Хто яе мае?"
  
  
  Людвел змрочна паглядзеў на яго. «Так. Ты шчаслівы - ты накшталт супермэна. Але я не такі. І не толькі я, Нік. Усе прыкметы паказваюць на няўдачу».
  
  
  Нік спыніўся, запальваючы цыгарэту, і ўтаропіўся на свайго кампаньёна. Яго вочы злёгку звузіліся, ён спытаў: "Якія знакі?" Няўжо Людвел сапраўды наведваў сівіл?
  
  
  Людвел павярнуўся на сядзенне тварам да агента АХ. Яго вочы шукалі па твары Ніка рэакцыю на яго наступныя словы. "І Цзін", - сказаў ён. «Кніга Перамен. На мінулым тыдні я хадзіў у будыйскі храм, Нік. Я размаўляў з галоўнай жрыцай. Яна пацвердзіла тое, што я адчуваў - я адчуў гэта, Нік!
  
  
  Нік Картэр не засмяяўся. Яму ніколі не хацелася смяяцца менш. Хоць ён не верыў у такога роду прароцтва, тым не менш ён не высмейваў іх. Для гэтага ён быў занадта старым кітайцам. Цяпер ён ціхенька свіснуў і доўга глядзеў на свайго сябра, у якім прысутнічалі сумесь жалю, спагады і пагарды. Апошняе было наўмысна. Людвелл вельмі меў патрэбу ў невялікай напрузе, у невялікай грубай размове з боку патрэбнага чалавека.
  
  
  «У цябе ўсё добра, - сказаў Нік. «Як табе гэта ўдалося! Што жрыца выкарыстоўвала - сцеблы крываўніка або палачкі з прадказаннямі? Ці, можа, пячэнне з прадказаннямі?»
  
  
  Людвел толькі сумна ўсміхнуўся, і тады Нік зразумеў, што гэты аргумент безнадзейны. Калі ён не можа раззлаваць хлопца, у гэтым няма ніякага сэнсу.
  
  
  "Я сказаў табе", - сказаў Ладвел. «Я быў у Кітаі задоўга. Я ўжо не зусім разумею, у што я веру - акрамя таго, што я памру падчас гэтай місіі. І вось дзе ты патрэбен, Нік. Я хачу, каб ты зрабіў нешта для мяне. Нешта асабістае, якое не мае дачынення да аперацыі. Я не магу і не хачу залучаць вас у гэта. Асабліва справа ЦРУ”.
  
  
  «Прыемна гэта ведаць», - сказаў N3 крыху з'едліва. «Прынамсі, вы не цалкам выраклі сябе».
  
  
  Людвел палез у свой смокінг і выцягнуў доўгі тоўсты карычневы канверт. Ён перадаў яго Ніку. «Насамрэч, усё вельмі проста. І ўсё адкрыта. Нічога хітрага ці незаконнага. Гэта датычыцца маёй жонкі і дзяцей».
  
  
  Павольнае таксі да гэтага часу абмінула стадыён і праехала міма гоначнай трасы справа ад іх. Хутка яны апынуцца на Кэнэдзі-роўд.
  
  
  Нік Картэр прыбраў канверт ва ўнутраную нагрудную кішэню. Ён адчуў патрэскванне тоўстай паперы ў канверце. "Што мне з гэтым рабіць?"
  
  
  "Проста патрымай гэта для мяне. Калі я памыляюся наконт гэтага пачуцця, калі я зноў зайду і выйду, я буду побач, каб забраць яго. Калі я не звяжуся з табой на працягу тыдня, ты павінен адкрыць яго. Унутры інструкцыі. Гэта ўсё, што я хачу ад цябе.
  
  
  Нік паглядзеў у акно. «Добра, гэта здзелка. Але ты будзеш адчуваць сябе страшэнна недарэчна, калі я вярну яго табе».
  
  
  «Спадзяюся, Нік. Бог ведае, што я на гэта спадзяюся».
  
  
  Некаторы час яны ехалі моўчкі. Нік азірнуўся. Ззаду іх стаяла пара машын, іх агні ззялі яркімі месяцамі, але ніводнага следу чырвонай рыкшы. Людвел прачысціў горла. «Я хачу сказаць табе яшчэ сёе-тое, Мік. Тое, што я ніколі не думаў, што раскажу каму-небудзь. Але, магчыма, гэта дапаможа табе зразумець пра мяне і пра гэта... гэтае прадчуванне, якое ў мяне ёсць».
  
  
  "Чаму няма?" Нік адкрыў партабак. «Пакуль мы гэта робім, здымі з сябе ўсё, прыяцель. Стары бацька духоўнік Картэр, як яны клічуць мяне».
  
  
  Твар Людвела быў змрочным, барвовым у нешматлікіх мігатлівых агнях. «Вы б назвалі мяне баязліўцам? Ненадзейным агентам? Можа, нават здраднікам? Вы б назвалі мяне чым-небудзь з гэтага?»
  
  
  Нік мог праўдзіва адказаць на гэтае пытанне. Не для пратакола, не мяркуючы, што ён ведае, ён шмат ведаў пра Боба Ладвела. Галоўны чалавек ЦРУ на Далёкім Усходзе. Надзейны. Бездакорны, як жонка Цэзара. Умелы і дасведчаны ў сваёй адказнай працы. Нік без ценю ілжывай сціпласці падумаў, што калі б такія ацэнкі былі, то Ладвел быў бы вельмі блізка ззаду сябе. І Нік лічыў сябе лепшым.
  
  
  «Не, - сказаў ён нарэшце, -
  
  
  Я б не стаў называць вас такімі рэчамі. Ніхто не мог. Так?"
  
  
  Людвел расслабіўся на скураным сядзенні. Ён выпусціў доўгі стомлены ўздых. “Таму што я мусіў пачаць гэтую місію на мінулым тыдні. Я мусіў гэта зрабіць. Я мог бы. У мяне ўсё было гатова. Але я не пайшоў».
  
  
  Ён закрыў твар рукой, нібы абараняючы яго ад AX-man-а. «Я не мог пайсці, Нік! Я страціў душу. Я страціў галаву. Я праваліўся, але добра. Я падвесіў сваіх людзей на другім баку і падвергнуў іх жахлівай небяспецы. Тое, што я зрабіў, было недаравальна. Але я проста не мог Нічога не зробіш - я не мог прымусіць сябе пайсці. Не тады”.
  
  
  Востры прафесійны мозг Ніка кідаўся, убіраючы дэталі і нюансы, як якая прагне губка. Ён ведаў, што Людвел кажа праўду - гэтага чалавека перапаўнялі пачуццё віны і страху.
  
  
  Адзін фактар адразу прыцягнуў увагу N3. Усё, што сказаў яму Людвел, пачало фармаваць сувязь, сувязь са чуткамі, якія цыркулююць па Каралеўскай калоніі.
  
  
  Ён утаропіўся на Людвела. «Але зараз ты ідзеш? Можа, сёння ўвечары?
  
  
  «Так. Я павінен. Думаю, зараз са мной усё ў парадку. Пару дзён я быў п'яны, а потым вырваўся з гэтага стану. Мне пашанцавала. Я спраўляюся з гэтым у поўнай адзіноце. Гэта вельмі далікатна, і ў любым выпадку мы ў мяне зараз недахоп рук. Ніхто не ведаў, што я гэта сапсаваў. Калі я змагу гэта ажыццявіць, ніхто ніколі не даведаецца. Акрамя вас. "
  
  
  Нік адчуў сапраўдны жаль да Людвела. Мужчына, відаць, быў у пекле і вярнуўся. Нават зараз, калі факты калі-небудзь стануць вядомыя, яго пагражалі зганьбіць і звольніць. Можа нават турма.
  
  
  «Вы разумееце, - працягнуў Ладвел, - чаму я павінен выканаць гэтую місію. Нават адчуваючы, як я раблю з ёй. Калі я збіраюся памерці, я хачу спачатку зноў зірнуць на сябе. Паглядзець на сябе без агіды. І я паабяцаў сабе, і я абяцаю вам, што калі я выйду, я неадкладна пайду ў адстаўку. Я павінен, вядома. Я ніколі не змагу зноў давяраць сабе».
  
  
  N3 кіўнуў. «Так, табе давядзецца пайсці ў адстаўку. Пакладзі гэтаму канец і ідзі дадому да жонкі і дзяцей». У прыватным парадку ён думаў, што любы мужчына з жонкай і дзецьмі не мае ніякага дачынення да прафесіі. Гэта было помстай лёсу закладнікаў. Але тады ён сапраўды ведаў пра гэта вельмі мала. Ён не быў з тых, хто любіць трубку і тэпцікі.
  
  
  Людвел закурыў яшчэ адну з'едлівую цыгарэту з іенай. Яго пальцы дрыжалі.
  
  
  Прафесіянал у асобе Ніка сказаў: «Цяпер будзе складаней, ці не так? Я маю на ўвазе ўваходзіць і выходзіць. Больш складана, чым калі б вы пайшлі на мінулым тыдні? Я чуў, камуністы вылучылі пару дывізіяў і некалькі танкаў… справа ў тым, што яны кагосьці шукаюць”.
  
  
  Людвел не глядзеў на яго. «Я не магу пра гэта казаць, Нік. Я ўжо дастаткова сказаў. Так што дзякуй за тое, што дазволіў мне патрывожыць тваё вуха, і давайце лічыць гэтую тэму зачыненай. Толькі не забудзьцеся канверт. Гэй, вось і клуб. . "
  
  
  Таксі згарнула на доўгую дарогу, якая вядзе да нізкага, няскладнага будынка клуба. Дугавыя агні гулялі над паркоўкай, а ланцужкі яркіх папяровых ліхтароў апраўлялі дарожку, якая вядзе да галоўнага ўваходу. У паветры лунала танцавальная музыка.
  
  
  Людвел адкінуўся і ўсміхнуўся Ніку. Трохі ўсмешкі, але мужчына стараўся. Нік схапіў сябра за руку і сціснуў. Людвел здрыгануўся. «Глядзі! Гэтыя твае праклятыя мускулы».
  
  
  Нік засмяяўся. "Мне вельмі шкада. Часам я забываюся. Як наконт выпіўкі, перш чым мы пачнем размаўляць? Пасля гэтага вы можаце пазнаёміць мяне з вельмі прыгожай дзяўчынай без суправаджэння. Я спадзяюся, што на гэтай вечарынцы будуць нейкія людзі?
  
  
  Людвел скончыў плаціць кіроўцу. "Павінна быць. Асабліва сёння ўвечар. Гэта для салодкай дабрачыннасці, і яны гоняцца за грашыма - спатканні не абавязковыя. Але, наколькі я памятаю, у цябе звычайна ўсё добра».
  
  
  "Звычайна." Нік зірнуў на жоўты месяц, які лунаў, як вялізны папяровы ліхтар, над далёкай хвояй і кітайскім баньянам. Па-майстэрску расстаўленыя агні і ліхтары мігацелі, як светлячкі ў класічных садах. Слабы ветрык дзьмуў камфоравым дрэвам.
  
  
  Таксі разгарнулася і пакінула іх. Яны рушылі за ліхтарамі да ўваходу. «Лаймейцы крыху старамодныя, - сказаў Людвел, - але яны дазваляюць праводзіць аленяводства. Гэта больш, чым дапускае Консульства. Вядома, вы павінны ведаць дзяўчыну, перш чым зможаце ўмяшацца - сахібы настойваюць на гэтым. не хвалюйцеся - я пазнаў даволі шмат лялек у Калоніі. Вы былі б здзіўлены тым, што павінен рабіць клерк Консульства! У любым выпадку, чалавеку гэтага не хапае. А зараз давайце адправімся ў гэты бар, а?
  
  
  Людвел узяў білеты ў вуглаватай ангельскай дзяўчыны за столікам каля дзвярэй. У гэтае кароткае імгненне, па даўняй звычцы, Нік азірнуўся.
  
  
  Рыкша-кулі рухаўся недастаткова хутка. Ён быў за пяцьдзесят ярдаў ад дарогі, у цені эўкаліпта каля дарогі. Нік павярнуўся, калі мужчына прывітаўся з чырвоным рыкшай у цені.
  
  
  У гэты момант якая пад'ехала машына асвятліла мужчыну ў святле сваіх фар, і Нік добра яго разгледзеў. Ён нічога яму не сказаў. Яшчэ адна сіняя мурашка ў саламяным капелюшы ад дажджу.
  
  
  З абыякавым тварам ён рушыў услед за Людвелам у будынак клуба. Гурт граў "China Nights" на невялікім узвышэнні ў далёкім канцы доўгай вузкай танцавальнай пляцоўкі. Паветра было густым ад сумесі тытуню, духаў, парашка і добра вымытых целаў вышэйшых пластоў грамадства. Групы рознакаляровых шароў чапляліся за нізкую столь, як разбітыя ядры.
  
  
  Нік не згадаў пра кулю-рыкшу Людвелу. У гэтага чалавека было дастаткова думак. Тым не менш, AX-man, у сваіх асабістых думках, змушаны быў дужацца з магчымасцю таго, што Людвелл быў пад сачэннем, не ведаючы пра гэта. Ён паціснуў шырокімі плячыма пад добра які сядзіць смокінгам. Можа быць не. У Ганконгу было шмат рыкшаў. І шмат чырвоных рыкшаў. Яму прыйшла ў галаву старая французская аксіёма: "Dans la miit ton les chats sont gris".
  
  
  - Усе коткі ноччу шэрыя. І самыя дзіўныя кітайцы падобныя ўначы. Тым не менш Нік не мог дазволіць сабе забыцца пра гэта. Таксі ехала павольна. Рыкша мог бы не адставаць. І нават самыя невуцкія кулі ўмелі карыстацца тэлефонам. Нік дазволіў цені сумневу застацца ў сваёй галаве, каб трохі ўкалоць яго, каб ён не стаў нядбайным.
  
  
  Яны ўвайшлі ў бар, доўгі пакой, які выходзіць пад прамым кутом да бальнай залы. Мужчыны з чырвонымі тварамі і ў белых смокінгах стаялі ля стойкі бара, некаторыя ўвесь час пілі, некаторыя шукалі асвяжальных напояў для сваіх дам. Лічыльнік дэцыбел быў высокім. Размова віравала ў пакоі, як прыглушаны прыбой, выгіналіся яркія валаны дробязяў.
  
  
  Людвел знайшоў месца ў бары. Яны кінуліся туды і замовілі напоі. Кітайскія бармэны працавалі як аўтаматы.
  
  
  Нік Картэр закурыў і павярнуўся спіной да бара, каб агледзецца. Ён адразу яе ўбачыў.
  
  
  Яна нахілілася, каб нешта сказаць старой дзеве ля дзвярэй. На імгненне агляд быў бесперашкодным, і ў Ніка перахапіла дыханне. Яна была царская! Іншага слова для гэтага няма. Ці, магчыма, было: Валькірыя. Атрымалася тое ж самае.
  
  
  Яго вочы злёгку звузіліся, кожная пачуццёвая частка яго ўсведамляла ўплыў яе, ён захапляўся пры выглядзе гэтай жанчыны. Сапраўды, Валькірыя. Высокая, моцная і моцная ў плячах, сцёгнах і грудзях. Яе валасы былі прыкрыты залатым шлемам, высока надзетым. На ёй была простая чорная сукенка без шлеек і чорныя пальчаткі да локця. Пад гэтым кутом ён не мог бачыць яе дэкальтэ, але сукенка было разрэзана да таліі ззаду, агаляючы адзін з самых прыгожых мігатлівых белых шыпоў, якія ён калі-небудзь бачыў. Ніка прабегла лёгкая дрыготка, і ён усвядоміў яе значэнне. Ён хацеў гэтую жанчыну. Ён ужо мог уявіць сабе цудоўны выгін хрыбетніка пад яго пальцамі. І ён яшчэ не бачыў яе асобы.
  
  
  "Спартыўная дзяўчына", - падумаў ён, назіраючы за гульнёй гнуткіх мускулаў пад белай скурай. Ён зазначыў, што, нягледзячы на тое, што дзяўчына была высокай, яна насіла залатыя туфлі на шпільцы. Ёй не было сорамна ці прасіць прабачэння за свой рост. Яму гэта спадабалася.
  
  
  Ён падштурхнуў Боба Ладвела і злёгку нахіліў галаву ў бок дзяўчыны. «Тая, - сказаў ён. "Хто яна?"
  
  
  Ладвел атрымаў карысць ад першага ўлівання алкаголю. Яго колер асобы стаў лепш, яго ўсмешка больш шчырай, калі ён прасачыў за поглядам Ніка. Затым усмешка знікла. Ён утаропіўся на Ніка і павольна паківаў галавой. «Не. О не! Калі толькі ты не шукаеш жонку. І нават тады я б сказаў не!»
  
  
  Нік зноў глядзеў на Валькірыю. Яна перапыніла размову са старой дзевай і павярнулася, каб павітаць некаторых ізноў прыбылых. Яе зіготкая ўсмешка была выдатная. Гэтая ветласць скончылася, і яна на імгненне спынілася, адна ў натоўпе. Яна зазірнула ў бар. Яна сустрэлася поглядам з Нікам Картэрам, пайшла далей, затым вярнулася. Іх вочы сустрэліся і спыніліся. Нік адчуў, як яго пульс паскараецца. Гэта, па-за ўсякім сумневам, была ТАЯ!
  
  
  З абыякавым тварам ён адказаў на яе адкрыты погляд. Ён не выпусціў ніводнай дэталі яе асобы. Яно было гэтак жа цудоўна, як і яе даўганогае, пышнагрудае цела.
  
  
  У яе быў ідэальны авал асобы, неабходны для сапраўднай жаночай прыгажосці. Твар Джота, намаляваны ў майстэрні варыяцыі. Рысы асобы былі не меней чыстымі: грэцкі нос без намёку на дугу, шырока расстаўленыя бясколерныя вочы на такой адлегласці, але ўсё ж выдавалыя якая абуджаецца цікавасць да вялікага мужчыны за стойкай.
  
  
  Яе рот быў цвёрдым і правільным, але мяккім і панадлівым. Не адрываючы вачэй ад Ніка, яна правяла ружовым мовай па вуснах, пакінуўшы лёгкі бляск вільгаці. Зубы былі маленькімі, роўнымі і вельмі белымі.
  
  
  Нік выйграў конкурс, калі такі быў. Нарэшце яна адвяла позірк, з лёгкай чырванню на твары, і загаварыла з парай. Яна рушыла за імі ў бальную залу. Нік паглядзеў ёй услед. Яна дала яму адзін шанц.
  
  
  Ён паглядзеў, як яна знікла ў натоўпе танцораў.
  
  
  Ён павярнуўся да Лудвела. «Што ты маеш на ўвазе - не? Яна цудоўна. Узрушаючая».
  
  
  Людвел пастукаў бармэну. "Я згодны", - сказаў ён. "Шчыра я згодны. Яна згодна. Але сярод халасцякоў Ганконга яна таксама вядомая як Ледзяная Дзіва. Або Ледзяная Дзева. Выбірайце самі. Я спрабую перадаць, сябар, што Мірыям Хант з'яўляецца дрэнным выбарам, калі вы шукаеце крыху весялосці. Яна не весяліцца. Мірыям класная дзяўчына, адна з лепшых, але яна настроена сур'ёзна.Прысвячае сябе справе.У яе вельмі важная праца ў WRO - World Арганізацыя Збаўлення - арганізацыя, якая задавальняе гэты маленькі вечар.Усе прыбыткі ідуць сіротам і беднякам Ганконга.Вы бачыце гэты папяровы значок на яе цудоўнай грудзей?
  
  
  N3 рэзка зірнуў на Людвела. Хлопец выпіў тры порцыі, не болей. Яго сябру было добра пазбавіцца ад напружання, але ён спадзяваўся, што той не перабера. Але ж Людвел ніколі не адрозніваўся стрыманасцю.
  
  
  Ён сапраўды заўважыў папяровы значок - а таксама цудоўныя грудзі, якія так небяспечна падтрымлівала чорную сукенку.
  
  
  «Гэты значок азначае, што яна працуе сёння ўвечары», - растлумачыў Ладвел. “Афіцыйна. Я думаю, што яна сядзелка ці нешта ў гэтым родзе. Калі я сказаў« прысвечаная », я меў на ўвазе менавіта гэта. Ніякай лухты наконт нашай Мірыям. Мая парада - забыцца яе, Нік. Тут шмат іншых дзяўчат. Прыгажуні таксама ёсць. Прыходзьце., і я знайду іх для цябе. Мне хутка давядзецца сыходзіць”.
  
  
  Яны вырваліся з натоўпу ля бара. Калі яны падышлі да бальнай залы, Людвел сказаў: «Я развітаюся, Нік. Дзякуй за ўсё. Ты ведаеш, што рабіць, калі праз тыдзень я не прыйду. Цяпер, калі я цябе прадстаўлю, я проста ціха знікну. Пажадайце мне ўдачы".
  
  
  На кантонскім дыялекце так ціха, што толькі Людвел мог яго чуць, Нік сказаў: «Yat low sun fong». - Няхай твая дарога будзе прамой.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Ладвел. "Я спадзяюся на гэта. Прама ўзад і ўперад. Але гэта, як кажуць нашыя кітайскія сябры, знаходзіцца на каленях у Буды. Цяпер пра дзяўчыну».
  
  
  Нік ухмыльнуўся яму. “Не проста дзяўчыну. Тая! Уявіце мяне ёй; і не забывайце, мяне клічуць Кларк Харынгтан. - Playboy».
  
  
  Людвел уздыхнуў. «Мне трэба было ведаць, што я не магу вас рэкламаваць. Добра, гэта твой вечар, які ты марнуеш марна. Але я лепш цябе папярэджваю - яна асабліва пагардліва ставіцца да плэйбояў. Любіць іх грошы за сірот і бежанцаў, але пагарджае іх. Вы ўпэўненыя, што не ... "
  
  
  Нік зноў яе заўважыў. Сядзела на кволым крэсле для бальных танцаў, адна ў маленькай нішы ў сцяне, працавала з алоўкам і паперай. Яе доўгія ногі былі скрыжаваны, чорная сукенка туга нацягнута, агаляючы дзіўна доўгія моцныя сцягна. Ён убачыў, як яна нахмурылася, гледзячы на паперу ў руцэ, і яе белы лоб, бледны і высокі пад залатой каронай валасоў, зморшчыўся. Яна аблізнула вусны ружовым язычком. Ніка крыху здзівіла імгненнае жаданне, якое ўспыхнула ў ім. Ён прызнаў, што ў прысутнасці такой прыгажосці ён быў не нашмат лепш, чым тупы школьнік. З гэтага моманту больш не існавала мноства іншых мілых і якія смяюцца паненак. Ён зрабіў свой выбар. Вядома, на вечар - можа быць, нашмат даўжэй. Хто ведаў? Пад лёдам, аб якім казаў Людвел, павінна быць, дзесьці ёсць іскра полымя. А Нік Картэр быў чалавекам, які кахаў выклікі, які здавольваўся толькі лепшым, які жыў на вышэйшым узроўні і заўсёды падарожнічаў першым класам.
  
  
  Цяпер ён падміргнуў Людвелу. «Я ўпэўнены, што не стаў бы. Давай, выконвай свой абавязак. Уяві мяне».
  
  
  У гэты момант гурт зайграў вясёлую мелодыю. Маса танцораў пачала падзяляцца на мужчын і жанчын, якія стаяць тварам адзін да аднаго.
  
  
  "Што гэта?" - Спытаў Нік, праціскаючыся скрозь натоўп.
  
  
  "Васьмярковая катушка", - сказаў Ладвел. «Нешта накшталт кадрылі Лаймі. Ты б гэтага не ведаў».
  
  
  "Я магу гэтаму навучыцца", – сказаў агент AX. "З ёй."
  
  
  Ён не дачакаўся, калі Ладвел скончыць іх знаёміць. Ён падняў яе на ногі, не звяртаючы ўвагі на ціхі ўздых пратэсту, адзначыўшы, што яе вочы былі колеры чыстай гарычкі з малюсенькімі плямкамі бурштыну ў іх.
  
  
  "Гэта, - цвёрда сказаў Нік Картэр, - наш танец".
  
  
  Яна прыціснула рукі ў чорных пальчатках да яго вялікіх грудзей, нібы жадаючы адапхнуць яго. Яе ўсмешка была сумнеўнай. Напалову баязлівай? "Я сапраўды не павінна", - сказала яна. “Я працую, разумееце. Я арганізатар. У мяне мільён спраў…»
  
  
  Нік падвёў яе да шэрагу танцораў. "Яны могуць пачакаць", - сказаў ён ёй. "Як я чакаў - гэтага".
  
  
  Яна хупава ўвайшла ў яго абдымкі. Эльфійская ўсмешка дакранулася да кутка яе чырвонага рота. «Я думаю, містэр Харынгтан, што вы ўпарты чалавек. І вы навічок у Ганконгу».
  
  
  Яе шчака прыціснулася да яго аксамітнай шчакі. Нік сказаў: «Верна па першым пункце, міс Хант, але няслушна па другім. Я быў у Ганконгу шмат разоў. Але я думаю, што разумею, што вы маеце на ўвазе, таму дазвольце мне супакоіць цябе.
  
  
  Мне падабаюцца ледзяныя панны”.
  
  
  Ён зірнуў на яе. Гэты бездакорны твар павольна ружавела.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  Далікатны пірат
  
  
  
  Атрыманне адмовы ад жанчыны было новым досведам для Ніка Картэра. Калі справа тычылася жанчын, ён быў пераборлівым чалавекам, але як толькі ён зрабіў свой выбар, у яго з'явілася натуральнае чаканне, што ўсё давядзе да здавальняючага для абодвух бакоў рашэння.
  
  
  Здавалася, што сёньня гэтага ня будзе. Да гэтага часу яму адназначна давалі адпор, яго трымалі на сваім месцы з халоднай усмешкай і ўмелымі ўніклівымі рухамі, якія патрабавалі доўгай практыкі. Натуральна, гэта яшчэ больш яго ўсхвалявала. І Нік выявіў, што для чалавека з велізарным досведам і ўменнем ён быў больш за незадаволены. Магчыма, гэта было пацешна, але ў той жа час стала крыху злым. Сам з сабой. Ён, мусіць, неяк не так з ёй важдаецца! Ніводнае такое выдатнае стварэнне, як Мірыям Хант, не магло быць запар з лёду. Было такім лядоўням.
  
  
  Ён ускладаў на гэты вечар такія вялікія спадзяванні. Пасля танца яна ахвотна пагадзілася на познюю вячэру з ім. Яны шмат танчылі і шмат смяяліся. Здавалася, ён падабаўся ёй.
  
  
  Ён адвёў яе ў рэстаран «Жэмчуг», маленечкая ўстанова на вуліцы Крыло, якім кіруе старажытны кітаец, якога Нік ведаў шмат гадоў. Ежа была лепшай у Ганконгу, і не даводзілася цярпець турыстаў.
  
  
  У таксі па дарозе ў рэстаран, а затым назад да набярэжнай Нік не спрабаваў прарваць яе абарону. Ён не мог сумнявацца ў тым, што яны былі абаронай, бар'ерамі, ужо трывала пастаўленымі на месца. У яе прыязнасці была жалепадобнасць, якая казала гучней слоў - не чапайце!
  
  
  Усё гэта зрабіла яго яшчэ больш рашучым, у далікатным і настойлівым стаўленні да жанчын, якіх ён жадаў. Яны знайшлі вала-валу, і іх адправілі ў Карсар. Калі дзяўчыну ўразіла хараство яхты, яна не падала ўвазе. Нік гэтага не чакаў. Яны шмат казалі, і ён ведаў, што яна з забяспечанай чыкагскай сям'і, вучылася ў школе Сміта і нейкі час працавала ў Нью-Ёрку сацыяльным працаўніком. Яна была ў Ганконгу менш за год, працуючы ў WRO, і мала пра што казала. Нік, які, як і любы мужчына, шкадаваў сірот і бежанцаў, пачаў знаходзіць гэта крыху пераважнай. Больш таго, ён падазраваў, што сталая балбатня аб яе працы была толькі яшчэ адной перашкодай.
  
  
  Некалькі хвілін яны аглядалі палубу, палілі і глядзелі на цьмяныя агні Коўлуна, а затым спусціліся ўніз, у багата упрыгожаны салон Карсара. Нік пераканаў яе з'есці крэм-дэ-ментэ - яна растлумачыла, што п'е рэдка - і прыгатаваў сабе каньяк з содавай. Бою не было відаць. Як мяркуецца, ён усё яшчэ быў на беразе, шукаючы сваіх бацькоў, а двое дзяжурных філіпінцаў або спалі ў сваіх пакоях, або забаўлялі дзяўчат-сампан з Шанхайскага Гая. Ніякай справы да Ніка.
  
  
  Такім чынам, час і запас дробязяў, нарэшце, скончыліся, і яны апынуліся твар у твар у сітуацыі, якую абодва ведалі, нягледзячы на ўсе атрыбуты цывілізацыі, як элементарную і прымітыўную. У Ніка ўсё яшчэ былі вялікія надзеі на тое, што гэтая мілая дзяўчына апынецца паслухмянай. У рэшце рэшт, яна прыйшла з ім на Карсар. І яна была кім заўгодна, толькі не дурніцай.
  
  
  Мірыям Хант сядзела на нізкай канапе як мага далей ад таго месца, дзе стаяў Нік каля прайгравальніка. Яна выкурыла адну з яго доўгіх цыгарэт з залатым наканечнікам, схіліўшы залатую галаву і звузіўшы вочы ад дыму, і холадна назірала за ім. Яе доўгія ногі былі скрыжаваны, прыгожая лінія сцёгнаў адкрывалася пад аблягае чорным сукенкай, а выпукласць яе поўных круглых грудзей была панадлівай. Сукенка без шлеек шчыльна прылягала да гэтых крэмавых верхніх шароў, як ласка палюбоўніка, і Нік адчуў сухасць у горле, калі ён абраў пласцінку і надзеў яе на магнітафон. Спачатку яму не цярпелася згуляць Равеля, Балеро, але ён адмовіўся ад гэтага. Гэта была адукаваная дзяўчына. Яна суцэль магла ведаць, што Балеро першапачаткова звалася Danse Lascive. Ён спыніўся на The Firebird Suite. Гэта не было яго асабістым выбарам у музыцы - ён сам быў джазавым чалавекам - але ён трымаў заклад, што гэта будзе яе выбар.
  
  
  Ён меў рацыю. Калі музыка Стравінскага запоўніла цьмяна асветлены салон, яна, здавалася, паслабілася. Нік знайшоў крэсла і паліў, гледзячы на яе. Яна ўладкавалася глыбей на канапе, адкінулася назад і закрыла вочы. У яе, падумаў ён, цудоўная касцяная структура. Яе цела струменілася пад сукенкай вадкім аксамітам. Яна глыбока дыхала, яе грудзей паднімаліся і апускаліся ў паспешлівым рытме, а вусны былі прыадчыненыя. Ён бачыў кончык яе мовы, ружовы, як у кацяняці. Ён задавалася пытаннем, ці ўзбуджае яе музыка. Далейшае ўзбуджэнне яму не патрабавалася, ён быў ужо напружаны і поўны тугі. І ўсё ж ён стрымаўся. Па-першае, ён павінен ведаць, якая частка ледзяной панны была сапраўднай. Калі б яна была шчырай, ён хутка даведаўся б пра гэта.
  
  
  Калі б холад быў толькі маскай, якая хавае ўнутраны агонь, ён бы гэта таксама ведаў.
  
  
  Музыка спынілася. Мірыям Хант сказала: «Гэта было выдатна. А зараз, я мяркую, пачынаецца спакушэнне?»
  
  
  Нечаканы ўдар патрос яго, але N3 здолеў захаваць абыякавы загарэлы твар. Яму нават удалося адлюстраваць крывую ўсмешку, якая, як ён спадзяваўся, схавала яго кароткачасовае замяшанне. Ён скрыжаваў свае доўгія ногі і дастаў цыгарэту з нефрытавай скрынкі на падстаўцы з цікаў дрэва. Ён надарыў яе лёгкай усмешкай. «Тушэй, Мірыям. Прызнаюся, што я ўсё яшчэ меў на ўвазе нешта падобнае. Думаю, мяне ці наўрад можна вінаваціць. Ты вельмі мілая дзяўчына. Я - і я прызнаю вельмі здаровае эга. - Я не зусім пракажоны. Вядома, час і месца лепшае няма куды».
  
  
  Яна нахілілася наперад, абхапіла рукой ідэальны падбародак і звузіла вочы на яго. "Я ведаю. Гэта адна рэч, якая мяне непакоіць. Усё гэта надта ідэальна. Ты падрыхтаваў добрую сцэну, Кларк. У цябе прафесійны падыход. Выдатны дызайн - толькі гэта не спрацуе».
  
  
  Нік Картэр зразумеў гамбіт. Ён сутыкаўся з гэтым шмат разоў. Яна збіралася ўвечары загаварыць да смерці. Ён мала што мог з гэтым зрабіць. Гэты факт яго раздражняў, але гэта было праўдай. Верагодна, у Мірыям Хант быў вялікі поспех з гэтым гамбітам у мінулым, калі яе загналі ў кут. І ўсё ж ён не мог быць станоўчым. Ці была яна ўсяго толькі яшчэ адным прыхільнікам адмоўнага адказу, які сапраўды меў на ўвазе "так"? Ён так не думаў. На першы погляд яна была занадта разумная для такіх гульняў. Але вы ніколі не ведалі.
  
  
  Такім чынам, усё, што ён сказаў зараз, было: "Гэта не… не даб'ецца поспеху?" І ён надарыў яе ўсмешкай, якая растапіла столькі жаночых сэрцаў. «Магу я спытаць, чаму, Мір'ям? Ты знаходзіш мяне непрывабным?» Сцэна, падумаў ён, пачынала нагадваць дрэнную камедыю ў гасцінай. І ўсё ж ён павінен дазволіць даме задаваць тэмп.
  
  
  Мірыям Хант здрыганулася. Яна абняла грудзі, як быццам ёй было холадна. «Я лічу цябе жахлівым, Кларк. Гэта сапраўдная праблема, я думаю. Ты цудоўны, і я думаю, што ты гэта ведаеш. Я, канешне, ведаю. Я адкрыта прызнаю гэта. Мае ногі працягвалі ператварацца ў гуму ўвесь час, пакуль мы танчылі. Але гэта Проста гэта, ці бачыце. Цябе проста занадта шмат! Калі я аддамся табе зараз, сёння ўвечары, я закахаюся ў цябе. І я загіну. Мая праца будзе сапсаваная. Усё будзе сапсавана. "
  
  
  Нік паглядзеў на яе. Ён дакладна не быў падрыхтаваны ні да чаго падобнага, лічыў яе вытанчанай жанчынай. Цяпер яна казала зусім не так. Ён быў на мяжы таго, каб сесці побач з ёй на канапу, але зараз ён расслабіўся ў крэсле. "Скажы мне адну рэч, Мірыям?"
  
  
  Ён убачыў, што яна адчула палёгку. Яна атрымала перадышку і ведала гэта. Яна скрыжавала свае прыгожыя ногі, узмахнуўшы нейлонам. "Калі я магу."
  
  
  «Навошта ты прыехала са мной на „Карсар“ сёння ўвечары? Прызнаешся, ты ведала, што я меў на ўвазе».
  
  
  «Мне было цікава. І, як я ўжо сказаў, я быў зачараваны табой. У табе ёсць нешта вельмі дзіўнае, Кларк Харынгтан. Ты павінен быць плэйбоем, проста яшчэ адным бескарысным чалавекам з занадта вялікімі грашыма, але чамусьці ты гэтага не робіш. суцэль падыходзіць для гэтай ролі. Ты нават не падобны на плэйбоя. Ты больш падобны да пірата. У цябе мускулы, як у галернага раба - я адчуваў іх пад тваёй курткай. Ты, здаецца, зроблены з жалеза. Але справа не толькі ў гэтым. Вы проста не падобныя на плэйбоя або лайдака. Я… я думаю, вы мяне крыху палохаеце».
  
  
  Нік устаў з крэсла і падышоў да прайгравальніка, думаючы, што павінен паставіць сабе пару недахопаў. Відавочна, ён дрэнна гуляў сваю ролю. Ён быў незадаволены сабой. Ястраб быў бы незадаволены ім.
  
  
  Ён размясціў на іграку групу танцавальных стандартаў і павярнуўся да яе. «Танцы? Я абяцаю, што ніякіх пропускаў, пакуль ты не будзеш да іх гатовы».
  
  
  Яна дазволіла сваёй высокай мяккасці без супраціву калыхацца на яго цвёрдым целе. Яе шчака пяшчотна пахла яго худой сківіцай, яе мускулістая спіна, нібы пялёстак камеліі, ляжала пад яго пальцамі. Яе духі былі далікатнымі, мімалётнымі, з дзіўным п'янлівым водарам, які ён не мог вызначыць.
  
  
  Паступова, пакуль яны моўчкі танчылі, гнуткія лініі яе цела зліваліся з яго. Яна прашаптала яму на вуха: «Я жахлівая. Я ведаю гэта. Мне гэта падабаецца, хоць я напалохана да паўсмерці. Можа, я хачу, каб ты мяне згвалтаваў. Згвалці мяне. Я проста ня ведаю. Я не ведаю. Не думаю, што я ведаю, але я зараз жудасна збіты з панталыку. О, Кларк, калі ласка, будзь са мной далікатным і разумелым. Будзь далікатным і добрым. Не прымушай мяне рабіць тое, чаго я насамрэч не хачу рабіць».
  
  
  Яго прыроджаны цынізм, набыты ў жорсткай школе, сказаў яму, што гэта яшчэ адзін выкрут. Яна гуляла на яго далікатнай баку, папярэджваючы і абяззбройваючы яго. Верагодна, яна даведалася гэта яшчэ ў яе маці на каленях.
  
  
  Яны танчылі. Нік маўчаў. Ён не спрабаваў яе пацалаваць. Прыкладна праз хвіліну яна крыху адсунулася і паглядзела на яго. Яе твар быў ружовым. "Я ... я павінен прызнацца".
  
  
  "Так?" Да цяперашняга часу нічога асабліва яго не здзівіла б.
  
  
  “Вы падумаеце, што я жахлівая. Думаю, я жахлівая. Але гэта здавалася такой цудоўнай магчымасцю».
  
  
  Нік злёгку ўхмыльнуўся. «Дык я і думаў. Толькі, здаецца, я памыляўся».
  
  
  Ружовы колер ператварыўся ў малінавы. «Я не гэта мела на ўвазе! Я… ну, я думала, што змагу атрымаць ад цябе крыху грошай».
  
  
  Нік зрабіў выгляд, што няправільна яе зразумеу. Ён сказаў: «Ну-ну. Ніколі не ведаеш. Я здзіўлены. Ты апошняя дзяўчына ў свеце, пра якую я б падумаў як пра прафесіяналку».
  
  
  Яна уткнулася тварам яму ў плячо. «Для маіх бежанцаў і сірот, дурны чалавек. Я падумаў, што магу атрымаць ад цябе добры фундуш».
  
  
  Са злым, дражнілым бляскам у вачах ён сказаў: «Яшчэ можаш. Калі ты правільна разыграеш свае карты».
  
  
  Яна прыціснулася шчакой да яго. «Мяркую, гэта прымушае мяне быць падобным на прастытутку, ці не так?»
  
  
  "Не зусім. Скажам, проста дзяўчына, якая спявае песні. Значыць, у цябе ёсць добрая справа. Нічога амаральнага ў гэтым няма. Нават незаконнага».
  
  
  Яна адкінулася назад, каб зноў зірнуць на яго, і ён адчуў, як вадкі агонь яе цвёрдага таза дакрануўся да яго. Яго цела, сказаў ён сабе, крыху выходзіць з-пад кантролю. Ён надаваў усё менш і менш увагі загадам свайго розуму. Гэта было незвычайна для яго, які заўсёды быў у стане трымаць свой розум і цела ў строгай дысцыпліне. Гэтая дзяўчына пачынала пранікаць у яго скуру ў многіх адносінах, чым ён думаў.
  
  
  "Дык ты будзеш?" Вочы гарычкі з бурштынавымі крапінкамі былі блізкія да яго. На імгненне ён згубіўся ў гэтых сініх азёрах, блукаючы па чароўнай глушы, раздзіраючыся паміж жаданнем і пяшчотай.
  
  
  "Будзе што?"
  
  
  «Зрабіць унёсак у WRO? О, Кларк, гэта такая годная справа. І ў цябе столькі грошай. Ты ніколі не выпусціш гэта».
  
  
  «Гэта не зусім праўда, - падумаў ён крыху іранічна. У яго быў бягучы рахунак на Кларка Харынгтана - гэта было часткай яго прыкрыцця - але гэта былі яго ўласныя грошы, і іх было дастаткова на той момант. AX плаціў добра, нават шчодра, але Нік Картэр быў чалавекам, які кахаў багатае жыццё, калі не працаваў. Па-ранейшаму...
  
  
  "Так", - сказаў ён ёй. "Я буду."
  
  
  Затым яго плоць не вытрымала, і ён пацалаваў яе.
  
  
  Яна напружылася, ахнула і паспрабавала адарвацца ад яго. Нік далікатна, але цвёрда трымаў яе і працягваў цалаваць. Яе вусны былі пунсовымі, мядовымі. Яна перастала змагацца і прыціснулася да яго. Яе вусны рухаліся самі па сабе, і яна пачала стагнаць. «Не. Божа мой, не! Ты не павінен. Я не магу… о, не трэба… не трэба».
  
  
  Салон зараз кружыўся. Як быццам іх абодвух уразіў тайфун. Паток жадання захліснуў іх, як хвалі, разбіваючы ўсе забароны. Яе рот адкрыўся пад яго, і іх мовы сустрэліся і перапляліся. Нік адчуў паспешны спазм яе салодкага дыхання ў яго ноздрах. Яна абмякла ў яго абдымках, адкінуўшыся назад, яе рукі бязвольна боўталіся побач з ёй, яе рот і яго вусны былі фокусам Сусвету. Яе вочы былі зачыненыя. Ён убачыў, як на яе белым скроні б'ецца сіняя вена.
  
  
  Нік падняў яе і аднёс да канапы. Яна прыціснулася да яго, яе вусны былі прагнуць яго, і працягвала галасіць: «Не… не… ты не можаш. Мы не можам. Калі ласка, калі ласка…»
  
  
  Ён асцярожна паклаў яе на канапу. Яна ляжала нерухома, прыгожыя ногі шырока раскінутыя і безабаронная, пасіўная і не супраціўляецца. Чорнае сукенка адмовілася ад барацьбы і саслізнула з яе грудзей, агаліўшы яго погляду і дакрананню, падвойныя кругі мармуру з пражылкамі, ружовыя соску, напружаныя ў чаканні.
  
  
  Нік на імгненне пастаяў, гледзячы на ??гэтае зачараванне. Было памылкай даць ёй хоць бы хвілінку перадышкі, але цяпер ён не думаў пра гэта. Яго востры, дзіўна выгнуты розум, такі тонкі, але часам такі грубы, думаў, што тут сапраўды спячая прыгажуня. Праўдзівы сімвалізм старой казкі ніколі не быў больш відавочным. Вось-вось павінна была прачнуцца прыгажосць. Нарэшце размяшаць. І ў гэты апошні момант ён сапраўды ведаў, што яна сапраўды нявінніца.
  
  
  Ён апусціўся на калені каля канапы і пацалаваў яе цёплыя грудзі. Мірыям Хант прамармытала: «Дарагі, дарагі, ты сапраўды не павінен. Мы не павінны».
  
  
  "Але мы павінны", - мякка сказаў Нік. "Мы павінны." Яго рука шукала пад чорнай сукенкай, натыкнулася на доўгае ззянне пяшчотнай унутранай плоці, клубок гумкі. Дзяўчына застагнала ад болю. Затым яна раптоўна адвярнулася ад яго. Яе сцягна сціснуліся ў яго якая шукае руцэ. Яна села на канапу, прыбраўшы залатыя валасы з вачэй, гледзячы на ??яго з дзіўнай сумессю жаху і жаданні. Яна паспрабавала знайсці яго руку пад спадніцай і адштурхнула яе. "Я не магу", - сказала яна. «Я проста не магу, Кларк. Мне ... мне так шкада!»
  
  
  Нік Картэр устаў. Яго гнеў быў моцным, але добра кантраляваным. Джэнтльмен умее не толькі выйграваць, але і прайграваць. І ўжо сапраўды ён не хацеў жанчыну, якая не хацела яго
  
  
  "Мне таксама вельмі шкада", - сказаў ён ёй са слабой усмешкай. «Больш, чым ты думаеш. Думаю, мне лепш адвезці цябе дадому».
  
  
  Ён убачыў вільготны бляск у яе вачах і спадзяваўся, што яна не заплача. Гэта ўсё, што яму патрэбна.
  
  
  Але дзяўчына не плакала. Яна выцерла вочы і саслізнула з канапы. Яе блакітныя вочы проста сустрэліся з ім. «Я сапраўды хацела, Кларк. З табой я хацела. Але я проста не магу - не так. Я ведаю, што гэта смешна і банальна, але я такая. Я хачу ўсё гэта - адзін мужчына, толькі адзін, і шлюб, і дзеці, і тое, што назаўжды засталося ззаду. Вы разумееце? "
  
  
  "Я магу зразумець", - сказаў Нік. «Лепш паспяшайся. Ужо позна, і нам трэба знайсці валу-валу. Пакуль ты асвяжышся, я выпішу чэк».
  
  
  Пакуль яна была ў ваннай, ён выпісаў чэк на рахунак Кларка Харынгтана на тысячу даляраў. Гэта было ўсё, што ён мог сабе дазволіць у дадзены момант. Ён хацеў, каб гэта магло быць болей.
  
  
  Мірыям Хант узяла чэк, зірнула на суму і пацалавала яго ў шчаку. «Ты такі добры чалавек, Кларк. Я сапраўды хацела б быць прыдатнай дзяўчынай для цябе».
  
  
  «Калі гэта напісана, - сказаў Нік, - значыць, гэта напісана, і нішто не можа яго змяніць. Гэта Кітай, памятаеце». Ён накінуў ёй на плечы яе баявую куртку, без горычы разумеючы, што сёння ён шмат чаго страціў. Яму прыйшло ў галаву сёе-тое з Пруста: "Адзіны рай - гэта рай, які мы страцілі".
  
  
  Ці, можна сказаць, ніколі не ведаў.
  
  
  Затым яму прыйшлося ўсміхнуцца самому сабе. Ён атрымаў толькі тое, што заслужыў - за тое, што вырашыў сёння быць такім рамантыкам. Няхай гэта будзе яму ўрокам.
  
  
  Яны паклікалі валла-валу, які праходзіць міма, і высадзіліся на беразе ля прычала парома. Мірыям жыла насупраць выспы, у сучаснай кватэры з выглядам на заліў Рэпалс, і зараз яна настойвала, каб ён не суправаджаў яе. Ён пасадзіў яе ў таксі і даў указанні кіроўцу.
  
  
  Яна працягнула руку з акна таксі, і Нік паціснуў яе, хоць поціск рукі з жанчынай яму не асабліва падабалася. Так часта гэта было прызнаннем паражэння. Не тое каб ён ведаў шмат параз.
  
  
  «Мне вельмі шкада, - зноў сказала Мірыям Хант. «Я ведаю, што гэта быў бы цудоўны досвед. У рэшце рэшт, я мяркую, што я ўсяго толькі нявінніца са Сярэдняга Захаду. Ці ўбачымся я зноў, Кларк?
  
  
  Куток рухомага рота Ніка крануў слабая ўсмешка. "Хто ведае? Здаецца, у гэтым няма ніякага сэнсу - але хто ведае? Мы абодва можам зазірнуць у І-Цзін».
  
  
  Яе сумнеўная ўсмешка казала, што яна не разумее. Потым яна сышла, і Нік мінуў праз паромную станцыю да тэлефоннага кіёска. У рэшце рэшт, гэта павінна быць Сві Ло. Вядома, ён не збіраўся вяртацца ў Карсар і спрабаваць заснуць!
  
  
  Пакуль ён шукаў у сваім паперніку неўказаны нумар, які Сві Ло нейкім чынам заўсёды ўдавалася захоўваць, незалежна ад таго, колькі разоў яна рухалася, ён задавалася пытаннем, хто яе цяперашні абаронца. Суі Ло заўсёды называла іх так - сваімі "абаронцамі". Нік ведаў, што у яе іх было даволі шмат. І ўсё ж яна была, і ён заўсёды адчуваў сябе вінаватым пры гэтай думцы, гэтак жа моцна, як і раней, закахана ў Ніка Картэра. Такі, які яна была, калі яны ўпершыню сустрэліся ў гэтым самым Ганконгу, больш гадоў таму, чым яму хацелася б успамінаць.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  Кроў па раніцах
  
  
  
  
  
  Было пасля чатырох раніцы. За межамі старой вілы, якая прымыкала да неапрацаванай скалы, якая выходзіць на Харлех-роўд, хмарнае покрыва закручвалася, пакрываючы вяршыню, маскіруючы зоркі і памяншаючы гук. Віла, здавалася, лунала ў паветры, бесцялесная, адзінокая і адчужаная ў гэтым разрэджаным пласце.
  
  
  Нік Картэр выкаціўся з велізарнага віктарыянскага ложа, імкнучыся не абудзіць Сві Ло, і апрануў цяжкі парчовы халат. Ён засунуў ногі ў тэпцікі. І халат, і тэпцікі былі ўласнасцю цяперашняга «абаронцы» Суі Ло, і зараз Нік без асаблівай цікавасці задумаўся, хто гэты чалавек.
  
  
  Але кім бы ён ні быў, ён быў зараджаны. Гэтая старажытная віла з 30 з лішнім пакоямі калісьці належала сям'і Кардын. Вы не можаце атрымаць больш пуккі, чым гэта. Цяпер тут жыла Суі Ло, еўразійская пеўчая дзяўчына з Маньчжурыі.
  
  
  Яна не выглядала на свае 26 гадоў, калі лёгенька драмала пад пунсовай шаўковай прасцінай. Гэта была хупавая далікатная лялька, выдатная мініяцюра, дасканаласць яе цела ў малых маштабах. У ёй пераважала руская кроў. Яе вочы былі амаль такімі ж круглымі, як і ў яго, яе носік такі ж прамой, без слядоў мангола на скулах. Яе скура была белай, як лілеі.
  
  
  N3 з пяшчотай глядзеў на яе, пакуль капаўся ў кішэні халата ў пошуках цыгарэт. Прасціна ўпала з яе грудзей, маленькай і цвёрдай, памерам не больш за цытрыну. Ён нахіліўся і злёгку пацалаваў адну грудзі, Суі Ло рухалася і стагнала ў сне. Нік на імгненне пагладзіў гладкія чорныя валасы, здзіўляючыся ад дваістасці яго пачуццяў да яе.
  
  
  Часам яна ўсё яшчэ была чароўная і мудрая не па гадах усходнім дзіцем, якому ён дапамог шмат гадоў таму; у многіх адносінах яна нагадвала яму Бою. Абодва пазнаёміліся з самым сырым бокам жыцця ў раннім узросце.
  
  
  Нік выявіў, што ў яго няма цыгарэт, і пайшоў да дзвярэй спальні. Ён падумаў, што Сві Ло пашанцавала больш, чым Баю. Прынамсі, пакуль. У гэтым грэшным свеце ёй было дадзена нешта значна больш запатрабаванае, чым усё, што мог прапанаваць Бой.
  
  
  Ён прайшоў па доўгім, пакрытым пышным дываном холу, у вялікую гасціную. Высокую столь падпіралі чорныя арачныя перакладзіны. У адным канцы вялізнае акно было задрапіравана залатым тайскім шоўкам. На сценах віселі кітайскія карціны на шкле і старадаўняя пекінская шырма, дзе гасцёўня - Сві Ло назваў яе гасцінай - пераходзіла пад аркай у доўгую сталовую. Тоўстым дываном быў Цянь Сін.
  
  
  «Так, - падумаў Нік, - Сві Ло далёка прыехала з Мукдэна». Шэньян, як яго называлі кітайцы. І калі гісторыі, якія яна расказвала яму пасля іх заняткаў каханнем, былі праўдай, яна пайшла яшчэ далей. Яе абаронца збіраўся зрабіць з яе кіназорку!
  
  
  Нік слаба ўсміхнуўся. Суцэль магчыма. У Ганконгу здымалася шмат фільмаў, і не многія зоркі былі сапраўднымі актрысамі. Ло вызначана магла супернічаць з любым з іх па прыгажосці і розуму.
  
  
  Ён вельмі асцярожна не запаліў святло. Ён знайшоў стол з цікаў дрэва з мармуровай стальніцай і пакапаўся ў збане Мін. Ён раней заўважаў там цыгарэты. Ён сунуў некалькі цыгарэт у кішэню і прайшоў праз пакой да задрапіраваным ілюмінатара, бясшумна рухаючыся па тоўстым дыване.
  
  
  N3 спыніўся каля краю ілюмінатараў і стаў прыслухоўвацца. Насамрэч слухаю. Кожнае з яго пачуццяў, вывастраных да грані, нашмат праўзыходнай здольнасці сярэдняга чалавека, было напагатове. Ён не думаў, што небяспека вялікая. Яшчэ не. Але гэта было тамака.
  
  
  Калі ён выйшаў з кіёска і спыніў таксі на паромнай прыстані, яго хвост быў ясны. Але Нік Картэр быў занадта стары, каб прымаць штосьці як належнае. Ён уважліва сачыў за тым, як таксі імчалася па вузкай звілістай дарозе да вяршыні. На павароце на Робінсан-роўд ён заўважыў рыкшу, якая рухалася за ім. З такой адлегласці, пры дрэнным асвятленні, немагчыма было адрозніць колер, але ён бы паставіў мільён ганконскіх даляраў на тое, што ён чырвоны.
  
  
  Нік не дазволіў таму факту, што яго пераследуюць, змяніць яго планы. Ён чакаў гэтага больш за напалову. Боб Ладвел памыляўся, ён не страціў хвост. Ён мяркуе, што ў некаторым сэнсе гэта была віна па асацыяцыі. Хто б ні цікавіўся Ладвелам, зараз цікавіўся і Нікам Картэрам. Або - і тут Нік быў сапраўды занепакоены - у Кларку Харынгтане. У яго не было прычын думаць, што яго ўласнае прыкрыццё было раскрыта, нават калі гэта было прыкрыццё Ладвела, і калі хтосьці захоча цікавіцца тым фактам, што Кларк Харынгтан і Боб Ладвелл былі старымі сябрамі, дазвольце ім.
  
  
  Так ён думаў раней. Затым ён дабраўся да вілы, і Ло, цудоўна апранутая ў мандарынавы паліто і чонс з высокім разрэзам, агаляючы ідэальныя маленькія ногі, кінулася на яго. Пасля першага ўсхваляванага прывітання Нік і Ло не гублялі часу дарма. Гэта былі старыя і дасведчаныя палюбоўнікі, якія даўно расталіся. Яе абаронца з'ехаў па справах. Нейкім цудам яе слугі, усе шасцёра, скарысталіся адсутнасцю гаспадара, каб наведаць свае сем'і.
  
  
  Нік, даведзены да кропкі, дзе ён павінен знайсці заспакаенне ці падарвацца, асцярожна павёў Ло ў бліжэйшую спальню. Яна пайшла без пярэчанняў - гэта было тое, чаго яна чакала - скінуўшы вопратку на хаду. Нягледзячы на гэта, прагная напруга ў ёй балбатала аб яе новым становішчы, яе віле, яе маёмасці, яе даляглядах. У спальні Нік цярпліва слухаў, як ён скончыў распранаць яе. Яна заўсёды была прагнай маленькай дзеўкай, і ў гэтым яе нельга вінаваціць. Жыццё для яе было цяжкім.
  
  
  Пакуль яна цалавала яго і паказвала на Шагала, Дзюфі і Шлюб - на ўсіх сценах спальні! - Нік саслізнуў з яе сярэбраных тонкіх трусікаў.
  
  
  Затым, калі яго цярпенне падышло да канца, ён з дзяўчынай заткнуў ёй рот і аднёс да вялікага віктарыянскага ложка. Яны займаліся каханнем з далікатнай лютасцю.
  
  
  Цяпер N3, яго цыгарэта яшчэ не запалена, адсунуў фіранку на паўцалі і вызірнуў вонкі. Нічога. Да шкла прыклеіўся шэры пушок вільготнага воблака. Па шкле струменіліся малюсенькія кроплі вады. Там была практычна нулявая бачнасць.
  
  
  Над гэтым трэба было крыху падумаць. Нік увайшоў у вялікае фае, зачыненае і без вокнаў. Ён апусціўся на опіумны ложак, абстаўлены падушкамі, і задумаўся, пакуль паліў цыгарэты.
  
  
  Да трэцяй цыгарэты ён прыняў рашэнне. Ён хацеў ведаць, што адбываецца. Верагодна, гэта не датычылася яго, але ён усё ж хацеў ведаць. Гэта павінна быць неяк ціха.
  
  
  Ён далучыўся да Людвела і яго місіі, і N3 не хацеў удзельнічаць у гэтым. Але яго самога пераследвалі, і гэта яму пачынала не падабацца. Цяпер для назіральніка або назіральнікаў на вуліцы будзе холадна і вільготна, і Ніку спадабалася гэтая думка. Няхай нейкі час яны будуць халоднымі і няшчаснымі; вельмі хутка ён збіраўся іх напаліць.
  
  
  Ён пайшоў у спальню за адзеннем. Сві Ло цяпер спала на жываце з аголенай круглай маленькай Папкоў. Нік накінуў на яе покрыва.
  
  
  Ён апрануўся ў багата упрыгожанай ваннай. Арматура была з пазалоты, а ванна - у выглядзе вялізнага лебедзя. Нік зноў злавіў сябе на думцы, што гэта чалавек. Белы чалавек ці кітаец? Ангелец? Партугалец, японец ці рускі? Вы можаце знайсці іх усіх у Ганконгу. Нік паціснуў плячыма. Што за справа? У Ло ўсё было добра, і ён быў рады за яе. Цяпер да справы!
  
  
  Яму прыйшлося пасмяяцца над сваёй выявай у доўгім люстэрку. Белы смокінг, цёмна-бардовы гальштук-матылёк, цёмна-бардовы пояс і цёмныя штаны. Проста касцюм, каб блукаць у тумане. Шпіён, кім бы ён ні быў, мог быць занадта неабдуманы, каб так апранацца.
  
  
  Ён праверыў Х'юга, штылет, устаўляючы і вымаючы яго з похваў. Ідэальная зброя для блізкай працы ў тумане.
  
  
  N3 мякка пайшоў па доўгім калідоры, які вядзе ў кухню і камору дварэцкага ў задняй частцы дома. Насамрэч ён не чакаў вялікіх непрыемнасцяў. Калі назіральнік усё яшчэ быў там - а Нік быў у гэтым упэўнены, - то толькі як назіральнік. Шпіён. Хтосьці быў дастаткова зацікаўлены ў перамяшчэннях Ніка, каб сачыць за тым, што адбываецца. Вось і ўсё, прынамсі, так разважаў Нік. Калі б гэты чалавек быў забойцам, наёмным забойцам, ён бы напэўна нанёс удар раней.
  
  
  Але хто захоча забіць Кларка Харынгтана, плэйбоя?
  
  
  Ён намацаў тое, што, відаць, было вялізнай кухняй, і знайшоў чорны ход. Ён пакруціў ручку, і замкавы язык ціха крануўся. На імгненне Нік вагаўся, жадаючы, каб з ім была Ло. Ён нічога не ведаў аб планіроўцы тэрыторыі. Яго невядомы супернік, які чакае звонку, меў бы там перавага.
  
  
  Нік паспрабаваў успомніць, што ён ведаў аб старых вілах на вяршыні гары. У свой час ён быў у многіх. За домам звычайна знаходзіўся вялікі ўнутраны дворык з басейнам. Магчыма арачны мост. Нават грот, пагада ці дзве?
  
  
  Ён вылаяўся сабе пад нос. Ён проста не ведаў! Тады да д'ябла.
  
  
  Цяпер, стоячы на карачках, ён асцярожна штурхнуў дзверы. Твар яго быў халодны і вільготны. Бачнасць, паводле яго разлікаў, была каля трох-чатырох футаў. Ён убачыў, што сапраўды знаходзіцца ва ўнутраным дворыку, пакрытым вялікай пліткай, выкладзенай мазаікай. Ён убачыў ротангавае крэсла і частку стала. Больш нічога.
  
  
  Ён дазволіў дзверы бясшумна павярнуцца за сабой. Ён пачакаў пяць хвілін, ледзь дыхаючы, набіраючы ротам паветра, калі трэба. Ноздры мужчыны могуць быць гучнымі ў поўнай цішыні.
  
  
  Нічога не варушылася ў маркотнай, шэрай, сырой пустыні. Нік у думках уздыхнуў. Добра. У іх на гэтай рабоце быў добры чалавек. Яму давядзецца ініцыяваць справу. Пакласці крыху прынады.
  
  
  Ён сагнуў штылет у далоні і рэзка пастукаў рукоятью па плітцы. У тое ж імгненне ён хутка і бясшумна рушыў на пару ярдаў направа. Гэта прывяло яго да крэсла з ротанга, і ён прысеў за ім, прыслухоўваючыся. Нічога, акрамя соннага піску гняздучай птушкі. «Разумны вырадак», - падумаў Нік. Ён не збіраўся трапляцца на аматарскія хітрыкі.
  
  
  Яго блукаючыя пальцы знайшлі невялікі кавалак зламанай пліткі, кут, які быў выбіты. Ён кінуў асколак у непразрыстасць перад сабой, кінуўшы яго па высокай дузе. Ён налічыў пяць, калі пачуў лёгкі ўсплёск. Значыць, басейн быў нейкі! Верагодна, гэта азначала мост, сажалку з лотасамі і лілеямі, пагаду.
  
  
  Нік ляжаў на жываце, слухаў і думаў. Калі там была пагада, гэта было лагічным месцам для назіральніка. У ім можна было крыху схавацца ад непагадзі і мець падвышаны пункт агляду, хоць у гэтым супе гэта было не вельмі добрае.
  
  
  Нік заслізгау да басейна, абапіраючыся на локці, бясшумна, як змяя. Ён дабраўся да пліткі і працягнуў руку ўверх і ўніз. Яго пальцы змахнулі халодную ваду.
  
  
  Недзе ў дымлівым тумане закашляўся мужчына. Гэта быў пакутлівы, пакутлівы кашаль, які працягваўся, нягледзячы на адчайныя спробы прымусіць яго замаўчаць. Нарэшце яго заглушылі, і Нік пачуў працяглы хрыплы ўздых. Ён ляжаў нерухома, як смерць, таму што ён толькі што пачуў смерць, і надышоў час зноў падумаць.
  
  
  Ён у думках пераацаніў сітуацыю. Гэты чалавек знаходзіўся ў пагадзе - верагодна, яна была пабудавана ў цэнтры моста з выглядам на басейн або сажалку - і ён, павінна быць, драмаў. Вядома, ён не чуў, як Нік стукнуўся аб зямлю ці кінуў аскепак пліткі. Калі б ён поўнасцю прачнуўся і пачуў, то не закашляўся б. Нік ужо чуў такі кашаль; было шмат такіх у Ганконгу.
  
  
  Такім чынам, гэты чалавек быў хворы, не надта ўважлівы і, верагодна, быў усяго толькі простым кулі, якому плацілі за працу. Калі гэта быў той самы рыкша, ён, відаць, ужо вельмі стаміўся.
  
  
  Гэта таксама азначала, што назіральнікаў павінна быць больш за аднаго. Яны ніколі не пакінуць фасад вілы без нагляду. Але, па ўсёй верагоднасці, гэты назіральнік будзе на дарозе, уніз ад высокіх жалезных варот, якія заступаюць кароткую дарогу, якая вядзе да варот вілы. Несумненна, ён будзе побач з чырвонай рыкшай і хавацца ў дрэвах ці ў зарасніках.
  
  
  Перш-наперш. Нік пачаў абыходзіць басейн, плітка пад яго рукамі была ліпкай і слізкай. Яму трэба было знайсці мост, які вядзе праз басейн.
  
  
  Ён рухаўся роўна, бясшумна, уважліва сочачы за перашкодамі, асцярожна дакранаючыся рукамі вобласці перад сабой, перш чым рушыць. Як быццам вы ў цемры памацваеце міны. Ён не чакаў мін, але ў Суі Ло было шмат слуг, і ў слуг былі дзеці, а дзеці пакінулі шмат хламу. Чалавек у пагадзе прачнуўся.
  
  
  Нік хацеў дастаць яго жывым і гатовым да размовы. Яго ўхмылка была жорсткай, і ў тумане яго хударлявы твар набыў дзіўны выгляд, які нагадвае чэрап. Цяпер ён быў Кілмайстрам, і ён быў на паляванні, і ўсё, акрамя працы, было забыта.
  
  
  Ён знайшоў вільготнае дрэва маста. Жалезныя стойкі і качкі, якія вядуць уверх з пакатым нахілам. Ён прыціскаў сваё вялікае цела да моста на дзюйм за раз, баючыся, што ён можа рыпаць або разгойдвацца. Але гэта была трывалая канструкцыя, добра замацаваная.
  
  
  Слабы салёны брыз працяў туман. Нік адчуў холад на левай шчацэ. Там ляжалі высокія скалы, а потым і гавань. Нік павялічыў хуткасць поўзання, наколькі мог. Цяпер ён быў так блізка да пагады, што мог чуць дыханне чалавека. Любы парыў ветру рассее туман і агаліць яго.
  
  
  Праз імгненне пераменлівы ветрык зрабіў менавіта гэта. Ён моцна кружыў вакол пагады і выносіў туман. Нік Картэр вылаяўся і распластаўся на мосце, спрабуючы схаваць цёмна-бардовы гальштук і пояс. Ён быў дурнем, што насіў іх. Але белы смокінг у белым віры туману мог яму дапамагчы. Калі гэтага не адбылося, то падыход быў скончаны. Ён быў за дзесяць футаў ад назіральніка.
  
  
  Гэта не спрацавала. Мужчына яго ўбачыў. Ён ускочыў на ногі з задушаным «Хай йі!» Ён быў сілуэтам на фоне туману, хударлявы, вуглаваты мужчына ў сінім і саламяным дажджавым капелюшы. Нік, усё яшчэ спадзеючыся ўзяць яго жывым, ускочыў на апошні ўхіл маста. Стылет быў у яго руцэ, гатовы да кідка, але ён не хацеў яго выкарыстоўваць. Для гэтага дастаткова аднаго ўдару па шыі.
  
  
  Гэта не павінна было быць. Ён убачыў вялікі чорны пісталет у руцэ мужчыны. Гэта быў Кольт 45 - дастаткова, каб вырваць яму кішкі. Рука паднялася, і Кольт выпусціў кветку аранжавага полымя. Грукатлівы даклад разарваў ціхі туман на мільён жмуткоў.
  
  
  Забіць зараз ці быць забітым. Нік пстрыкнуў штылет прама перад вухам. Х'юга праспяваў сваю маленькую гудзеў песню смерці, калі ён двойчы перавярнуўся і пайшоў прама да сэрца. Мужчына выпусціў пісталет, яго вочы пашырыліся ад жаху і болю, і ён завішчаў, цярэбячы рукаяць штылета. Ён пахіснуўся і пачаў падаць. Нік скокнуў, каб злавіць яго, ужо думаючы аб будучыні. Ад трупа трэба пазбавіцца, і ён не хацеў, каб яго вывудзілі з сажалкі.
  
  
  Ён злавіў чалавека і апусціў яго на падлогу пагады. Ён паміраў хутка, кроў цякла з разяўленага рота і пэцкала яго карычневыя абломкі зубоў. Гэта было бескарысна, і Нік ведаў гэта, але ён павінен быў паспрабаваць. Ён нахіліўся над які памірае і хутка загаварыў на кантонскім дыялекце.
  
  
  "Хто ты? Чаму ты ідзеш за мной? Ты збіраешся сесці на дракона, так што будзе добра казаць праўду».
  
  
  Мутныя вочы мужчыны расхінуліся. Яго тонкая барада была заліта крывёй. Калі ён глядзеў на Ніка і казаў, таксама па-кантонску, у паміраючых вачах была вялікая абыякавасць.
  
  
  "Не цмок", - сказаў мужчына, яго словы былі дзіўна выразныя скрозь цурчанне крыві. "Я катаюся на тыгры!" - Ён памёр.
  
  
  Нік выпрастаўся з мяккім праклёнам. Цяпер не час аб гэтым турбавацца. Ён павінен быў рухацца хутка. Гэта горача…
  
  
  Яго зноў выратавалі вочы - гэтыя вострыя вочы з цудоўным экстраперыферычным зрокам, якое дазваляла яму бачыць вельмі блізка да прамога куце. Ён глядзеў на вілу, калі справа ад сябе ён убачыў у тумане прывід нейкай постаці на паўдарогі па другі бок маста. Ён убачыў, як гратэскавая постаць узняла руку і нешта шпурнула.
  
  
  Не было калі ныраць. Смерць вылецела з белага дыму з неверагоднай хуткасцю. Нік паспеў толькі адвярнуцца, каб пачаць падзенне, калі прадмет ударыў яго па сэрцы. Ён хмыкнуў і падаўся назад, хапаючыся за парэнчы пагады для падтрымкі. Прывідная постаць павярнулася і пабегла ў туман. Нік мог гэта чуць, як яна прабівалася скрозь густы падлесак і хмызняк.
  
  
  Цяжка дыхаючы, адчуваючы, што пот на лбе і капае ў вочы, Нік Картэр паглядзеў на свае грудзі, на вагу, які ўсё яшчэ вісеў там. Гэта была сякера з кароткай ручкай і вострая як брытва. Ён чапляўся за белы смокінг, як урэзаны ў яго зьвязак ключоў. Упіўся ў тоўсты канверт, які даў яму Людвел. Нік збіраўся пакінуць яго на яхце, забыўся, і зараз гэта выратавала яму жыццё.
  
  
  У яго было некалькі хвілін. Ён сумняваўся, што іншы мужчына вернецца ці будзе хавацца. Было б лепш, калі б ён гэта зрабіў, але Нік ведаў, што не можа спадзявацца на такую ​​поспех. Мужчына ўжо быў у дарозе са сваімі навінамі. Нік вылаяўся, пацягнуўшыся за сякеру і выцягнуў яго. Здавалася, ён пранікае ўсё глыбей і глыбей.
  
  
  Гэта была сякерка. Ён дастаткова наглядзеўся, каб ведаць. Рукаяць была кароткай, наўрад ці шырынёй з чалавечую далонь, а галоўка была шырокай з вострым лязом. Галоўка малатка была заменчаная да вастрыя брытвы. Гэта была жудасная зброя, ідэальна збалансаваная для кідання.
  
  
  Нік узяў пісталет 45-га калібра і сунуў яго ў кішэню курткі. Ён кінуў сякерку побач з целам і, устаўшы на калені, зняў сінюю майку, якую насіў мужчына. Гэты чалавек быў шкілетам яшчэ да сваёй смерці - рукі, падобныя на палкі, схуднелыя рэбры, полыя грудзі, пакрытыя шэрым гарматай.
  
  
  Нік узяў адну з рук і паглядзеў на яе. Так. На правай руцэ крыху вышэй локця была чырвоная метка ад шчыпцоў. Грубы трафарэт тыгра. Tiger Tong? Нік ніколі пра гэта не чуў і крыху ведаў аб шчыпцах.
  
  
  Ён не стаў зноў апранаць мужчыну, а абгарнуў сінюю майку вакол худога тулава так, каб не капала кроў. На целе не было вялікай дзіркі, але Нік не хацеў, каб кроў патрапіла на яго гарнітур. Бог ведаў, што будзе далей! Ён мог нават уступіць у канфлікт з паліцыяй, што зрабіла б усіх няшчаснымі. Асабліва яго боса, Хоўка.
  
  
  Ён падняў цела, якое наогул нічога не важыла, і перакінуў цераз плячо. З кольтам у руцэ ён абмацваў дарогу вакол вілы да брамы, ідучы па траве, калі мог, і вельмі насцярожаны. Ён толькі думаў, што іншы назіральнік уцёк.
  
  
  Цяпер туман стаў неаднародным. Плямы тоўстыя, у іншых амаль зніклі. Нік спрабаваў заставацца ў густых зарасніках, пакуль ішоў па пад'язной дарожцы да высокіх жалезных варот. Ён крыху здагадваўся.
  
  
  Ён меў рацыю. Ён знайшоў чырвоную рыкшу проста за варотамі. Яго ўваткнулі ў густы параснік ружовага верасу пад карлікавымі хвоямі. Калі Нік кінуў цела на сядзенне, ён паглядзеў на худыя ногі і падумаў: гэтыя кітайцы мацней, чым здаюцца, усе яны. Напэўна, гэта было даволі цяжка - пераследваць мяне да самага піка.
  
  
  Ён асцярожна выцер «кольт» насоўкай і паклаў яе на сядзенне разам з целам. Аналагічна сякеры. Адкінуўшы апошняе, ён прызнаў, што недзе тут тоіцца крыху іроніі, калі ў кагосьці ёсць час заняцца гэтым. Сякера была вельмі падобная на мініяцюрную татуіроўку, якую ён насіў на сваёй руцэ вышэй локця. Тыповым для яго жэстам ён паляпаў мёртвага па галаве. Абодва яны ў нейкім сэнсе належалі татуіроўкам!
  
  
  «Мне вельмі шкада, - сказаў ён трупу. “Шкада. Але вы былі дробнай сошкай - а дробная сошка заўсёды ловіць найгоршае з пекла».
  
  
  Ён заўсёды шкадаваў аб гэтым факце. Маленькія людзі, найміты, дробныя ашуканцы звычайна атрымлівалі самы брудны канец палкі. Вялікая рыба часта сыходзіла. Нік шкадаваў аб гэтым. Ён не любіў забіваць маленькіх людзей.
  
  
  Туман усё яшчэ трымаўся над праезнай часткай і ў непасрэднай блізкасці. Ён штурхнуў рыкшу праз дарогу, насупраць варот, і асцярожна пайшоў наперад, пакуль зямля не пачала адвальвацца. Ён ведаў, што тут скалы, але дзе менавіта?
  
  
  Колы рыкшы саслізнулі ў пустату. Менавіта тут быў абрыў. Нік адпусціў штангі, і рыкша пагрузілася ў моры клубіцца туману. Ён стаяў каля краю, схіліўшы галаву, і прыслухоўваўся да гуку яго падзення. Шум працягваўся доўгі час, і ён мог візуалізаваць рыкшу і труп, якія скачуць з каменя на камень. Там былі людзі, у сваіх халупах з бляхі і гудрону, і Нік шчыра спадзяваўся, што нікому не мяшае ў сняданак.
  
  
  Ён вярнуўся ў дом і спыніўся ў ваннай унізе, каб праверыць сябе на кроў. На кашулі была адна малюсенькая плямка, але ён нічога не мог з гэтым зрабіць. Ён падняўся ў спальню. Па шляху ён зірнуў на гадзіннік AX на сваім запясце. Прайшло не больш за паўгадзіны.
  
  
  Сві Ло не спала. Яна сонна ўсміхнулася яму праз накідку да падбародка. «Добрай раніцы, мой мілы Нік. Можа, ты прыгатаваў каву, раз у мяне сёння няма слуг?
  
  
  Яе дыханне было чыстым і салодкім. Калі яна заўважыла пляма крыві на яго кашулі, яна не падала ўвазе. Яна абвіла яго шыю сваімі мяккімі ручкамі і паспрабавала пацягнуць яго на ложак. «Забудзься пра каву. Займайся са мной любоўю, калі ласка!»
  
  
  Нік прымусіў сябе адсунуцца. Ранішняя страсць была адной з сэксуальных асаблівасцяў Ло.
  
  
  Ён з крывой усмешкай аддзяліў яе далікатныя шчупальцы. «Не сёння раніцай, мілая. Я толькі што прыйшоў развітацца. Мне трэба спыніць. Нешта, э-э, усплыло». Ён вельмі хацеў яе менавіта тады, але не адважваўся рызыкаваць. Каханне з яе інэрцыяй можа быць небяспечнае. У яго было непрыемнае прадчуванне, што ў бліжэйшай будучыні яму спатрэбіцца ўсякая пільнасць, на якую ён здольны. Якое дзіўнае жыццё ён пражыў; у якім дзіўным становішчы ён рухаўся! Часам у яго ўзнікала дзіўнае адчуванне, што ён пражывае некалькі жыццяў раўналежна. На імгненне яму захацелася сказаць Ло, што ён толькі што забіў чалавека, - каб паглядзець, як гэта паўплывае на яе пульсавалае маленькае лібіда.
  
  
  Мусіць, зусім няма. Яна ўсё яшчэ хацела б займацца каханнем.
  
  
  На імгненне Ло настойвала. Нік трымаўся па-за дасяжнасцю і сеў на куфар. Ло імкнулася спакусіць дэманстрацыяй сваіх цудоўных маленькіх грудзей. "Я знайшла новы шлях", - кінула яна выклік. «Гэтае месца называецца малпавым сядзеннем. Вы, як вялікі вялізны круглавокі, не пазналі б гэтага. Але гэта за межамі сёмага раю». Яна хіхікнула і нават крыху пачырванела.
  
  
  Нік паглядзеў на яе па-над цыгарэтай. Для іх гэта было знаёмым яблыкам разладу. "Вы - празмерна сэксуальная маленькая дзеўка", - сказаў ён ёй. «Горш таго, вы расавы сноб. Вы думаеце, што толькі ўсходнія людзі ведаюць, як правільна займацца каханнем».
  
  
  Суі Ло рэзка села ў ложку, яе маленькія грудзі дрыжалі. «Цалкам відавочна, што жыхары Захаду не ўмеюць займацца каханнем - пакуль іх не навучыць усходні чалавек. Тады, але толькі тады, некаторыя з іх вельмі добрыя. Як і ты, Нік». І яна хіхікнула.
  
  
  Нік падышоў да акна і адкрыў яго. Цяпер туман хутка рассейваўся. Ён пачуў далёкі гук, якога так доўга чакаў. Трамваі спускаліся з вяршыні. З паўмілі ён чуў гулкі звон фунікулёра.
  
  
  Ён зноў пацалаваў Ло. На гэты раз яна не чаплялася за яго. "Я буду на сувязі", - сказаў ён, накіроўваючыся да дзвярэй. Яму прыйшло ў галаву, калі ён дакрануўся да дзвярной ручкі, што ён заўсёды казаў ёй тое ж самае. Заўсёды казаў, усе гады.
  
  
  "Нік."
  
  
  Ён павярнуўся. Цяпер яна не ўсміхалася. Яе цёмныя вочы былі змрочнымі, і яна хмурылася, што яна рабіла нячаста. Нік усвядоміў, з лёгкім пачуццём шоку, што ён сапраўды мала што ведае пра Сві Ло. Ён нічога не ведаў пра яе нядаўняе жыццё. Нешта рухалася ў яго галаве, што ў дадзены момант ён не спрабаваў вывучыць. Канешне, ён ёй не давяраў. Ён нікому не давяраў - магчыма, за выключэннем Ястраба і Бога. Але давер ніколі не ўваходзіла ў іх адносіны. Ло ніколі не задавала пытанняў і ніколі не бачыла таго, чаго не павінна была бачыць.
  
  
  Цяпер яна сказала: «Не думаю, што табе варта прыходзіць сюды зноў, Нік».
  
  
  Яго погляд быў насмешлівым. "Птушка кахання прыляцела?"
  
  
  «Не, ты вялікі дурань. Я заўсёды буду кахаць цябе! Але мой… мой абаронца вельмі раўнівы. Калі б ён ведаў пра цябе, ён бы вельмі раззлаваўся і мог бы зрабіць дрэнныя рэчы».
  
  
  Яна ўбачыла яго вясёлую ўсмешку і паспяшалася далей. «Я сур'ёзна, Нік. Гэты іншы, не такі, як іншыя. Ён вельмі магутны чалавек і ў шматлікіх сэнсах заганны чалавек. Я… я яго баюся».
  
  
  Што яна спрабавала яму сказаць? На першы погляд, гэта было толькі папярэджанне, увасабленне ўжо прынятага ёю рашэння. Але здавалася, што ёсць нешта большае. На падставе таго, што яна ведала - ці не ведала - аб самім Ніку?
  
  
  «Калі ты яго баішся, - сказаў Нік, - чаму ты застаешся з ім?»
  
  
  Лаў маленечкай рукой памахала рукой па раскошным пакоі. Гэтага было дастаткова, але яна дадала: «Ён вельмі багаты. Бязьмерна. Ён дае мне ўсё. Ён зробіць мяне кіназоркай. Гэта тое, за што я змагалася ўсё сваё жыццё, мой Нік. З таго часу, як я зразумеў, што ты не адказваеш на маё каханне. Што ты ніколі не возьмеш мяне з сабой у Штаты. Але зараз усё гэта не мае значэння. Я толькі хачу, каб ты не сапсаваў мне гэта, калі ласка. "
  
  
  У адчыненае акно ён пачуў ляск іншага трамвайнага вагона. Асцярожнасць падахвочвала яго паспяшацца.
  
  
  "Я пастараюся не рабіць гэтага", - паабяцаў ён. Ён зноў павярнуўся да дзвярэй. «Можа быць, ты маеш рацыю. Я больш не буду цябе турбаваць».
  
  
  "Я не хацела цябе пакрыўдзіць." Ён быў здзіўлены, убачыўшы ў цёмных вачах слёзы. «Я ўбачу цябе, Нік. Толькі я павінна скласці план, я мушу прыйсці да цябе, калі гэта будзе бяспечна. Добра?»
  
  
  "Добра." - Ён махнуў ёй і пайшоў.
  
  
  Ён прайшоў паўмілі да трамвая, трымаючыся пасярэдзіне дарогі, не чакаючы ніякіх непрыемнасцяў і не знаходзячы іх.
  
  
  «Там зараз будзе невялікая перадышка», - падумаў ён, пакуль усё крыху закіпела. Будуць закладацца новыя планы і нараджаюцца новыя інтрыгі. Кім і з якой мэтай ён паняцця не меў - акрамя таго, што яны нейкім чынам павінны быць звязаныя з місіяй Лудвела ў Чырвоным Кітаі.
  
  
  Нік весела вылаяўся, злавіўшы ідучы трамвай. Як, чорт вазьмі, ён дазволіў сабе ўцягнуцца ў гэта?
  
  
  Цяпер, падумаў ён, яму няма чаго баяцца паліцыі. Ён толькі што забіў чалавека, але малаверагодна, што наймальнікі шпіёна, кім бы яны ні былі, паднялі смурод, калі ўжо на тое пайшло, гэты чалавек уварваўся на чужую тэрыторыю. Ён спрабаваў забіць Ніка. У горшым выпадку гэта была відавочная самаабарона.
  
  
  Але да гэтага не павінна даходзіць. Нік у той момант быў вельмі маленькай мышкай і не жадаў прыцягваць увагу вялікага паліцыянта ката.
  
  
  Ён злавіў валла-валу на паромным пірсе і паплыў туды, дзе Карсар блішчаў у слабым сонечным святле, якое пачынала прасочвацца скрозь аблокі. Ён заўважыў невялікі сампан, прывязаны да лука Карсара. Значыць, на борце філіпінцаў сапраўды былі дзяўчыны, і гэта ўсё яшчэ не было яго справай. Пазней, пасля таго, як ён вырашыць, што ён збіраецца рабіць, яму, магчыма, давядзецца іх выгнаць.
  
  
  Ён заплаціў жанчыне-сампану і падняўся на борт. Ніякіх прыкмет Бою, хоць дзіця ўжо павінна быць вярнулася. Нік хацеў зняць адзенне і прыняць працяглы гарачы душ. Ён лёгка спусціўся па трапе і па калідоры ў сваю спальню. Ён адчыніў дзверы і спыніўся. Ён глядзеў. Ён адчуваў сябе так, нібы нехта нанёс яму жудасны ўдар па сэрцы. Пот выступіў на яго лбе, як лёд, і ўсё гэтае доўгае жудаснае імгненне ён стаяў нерухома, уражаны выглядам цела Бою. Ніколі яшчэ дзіця не здавалася такім кволым, як зараз у смерці.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  Кіпцюры тыгра
  
  
  
  
  
  Ёсць стаўленне да сну - і ёсць стаўленне да смерці. Паэты часта блытаюць іх. Нік Картэр ніколі гэтага не рабіў. На момант смерці ён быў старым памагатым, адчуваў яе пах на свежым ветры і адразу пазнаваў гэта, калі бачыў яго. Хлопчык быў мёртвы, задушаны тонкай вяроўкай, якая ўсё яшчэ глыбока ўпіліся ў далікатную дзіцячую плоць яго горла. Яго рукі і ногі былі звязаны. Ён ляжаў на вялізным ложку тварам уверх, яго цёмныя вочы закаціліся, агаляючы вавёркі. На грудзях у яго ляжаў ліст паперы. Звычайны ліст таннай друкаванай паперы, 8 1/2 на 11, і на ім было нешта надрукавана. Кароткае паведамленне.
  
  
  Першы ход N3 быў для яго суцэль тыповы. Ён упаў на калені і пачаў шукаць пад матрацам сваю зброю. Яно ўсё яшчэ было там, «Люгер» і газавая бомба, у бяспецы ў прамасленым шоўку. Нік хутка зняў штылет і ножны і ўклаў іх у шоўк разам з іншай зброяй. Ён адштурхнуў іх зноў, маленькае цела Хлопчыка рухалася ў сімуляцыі жыцця, калі ён нахіляў матрац.
  
  
  Нік падышоў да дзвярэй спальні і замкнуў яе. Ён зашчоўкнуў крышкі ілюмінатара і шчыльна іх закруціў. Затым ён вярнуўся да ложка і ўзяў цыдулку. Ён быў акуратна набраны свежай стужкай.
  
  
  Містэр Харынгтан: Вы замяшаныя ў нечым, што вас не тычыцца. Вы забілі аднаго з нашых людзей. Мы забілі аднаго з вашых. Гэта не мае асаблівага значэння, але няхай гэта паслужыць папярэджаннем. Мы не жадаем цябе забіваць. Утылізуйце цела таемна і пакіньце Ганконг да заходу, і вы будзеце ў бяспецы. Не кажыце нічога. Будзем глядзець. Не паслухаешся ці звернецеся ў паліцыю, і ты памрэш. Падпарадкоўвайцеся, і пра гэта забудуцца. Гэта воля - Таварыства Чырвонага Тыгра.
  
  
  
  
  Пад апошняй прапановай была адзнака "chop" - круглая чырвоная ідэаграма, зробленая драўляным або гумовым штампам. Стары кітайскі іерогліф тыгра.
  
  
  Нік стаяў ля падножжа ложка, гледзячы на Бою, і адчуваў, як у ім назапашваецца лютасьць. Гэта было не правільна. Цяпер гэта бескарысна, і ён не мог дазволіць сабе раскоша гневу, але на гэты раз ён прайграў бітву. Ён адчуў, як па ім струменіцца пот, і быў упэўнены, што яго вырве. Ён пайшоў у ванную, але яго не вырвала. Замест гэтага ён паглядзеў на сябе ў люстэрка і амаль не пазнаў асобы. Ён быў абсалютна бледны, яго вочы глядзелі і здаваліся нашмат больш, чым звычайна. Яго бледнасць была з зялёным адценнем, а косткі асобы тырчалі скрозь цвёрдую плоць. Яго вочы былі гарачымі і грубымі ў чэрапе, і на імгненне яму захацелася знайсці слязу. Слёз не было. Ужо шмат гадоў не было слёз.
  
  
  Прайшло цэлых пяць хвілін, перш чым ён вярнуўся ў спальню, зараз ужо над ёй, лютасьць ўсё яшчэ прысутнічала, але была схавана для выкарыстання пры неабходнасці. Ён аддзяліў мякчэйшую частку свайго розуму і прымусіў усё астатняе працаваць, як выдатны кампутар.
  
  
  Ён паднёс да запіскі запалку і глядзеў, як яна згарае ў попельніцы. Ён падняў цельца і паклаў яго пад ложак, а затым сцягнуў уніз.
  
  
  Ён заткнуў парчовае покрыва так, што яно падмятала падлогу. Ён разгладзіў невялікае паглыбленне. Ён адчыніў дзверы і зноў адчыніў парты. Затым ён прыгатаваў сабе чарку і сеў выкурыць цыгарэту. Яхта была ціхай, калі не лічыць звычайных карабельных шумоў, калі яна мякка пагойдвалася ў патоку. Гуку наперад не было. Меркавана філіпінцы і іх дзяўчынкі яшчэ спалі, ці ...
  
  
  Нік адмёў гэтую думку. Яны не мелі значэння. Ён быў у гэтым упэўнены. Яны б не чулі і не бачылі, каб нехта падняўся на борт у раннім тумане. Ён падумаў, што самае большае - адзін ці два чалавекі ў бясшумна які рухаецца сампане. Мусіць, гэта было так проста. Зусім не задача задушыць дзіця.
  
  
  Лютасць зноў пачала раздзіраць яго мозг, і ён змагаўся з ёй. Ён павінен зберагчы гэта на потым - калі ён знойдзе людзей, якія гэта зрабілі. Калі ён іх знайшоў. Калі б ён нават паспрабаваў іх знайсці. У рэшце рэшт, ён не быў вольным агентам. Ён быў агентам AX, і асабістая помста была раскошай, якую ён рэдка мог сабе дазволіць.
  
  
  Прага помсты. Помста. Гэта былі дзіўныя словы ў прафесійным слоўніку. І ўсё ж Нік паглядзеў на ложак, убачыўшы, што знаходзіцца пад ёй, і вены на яго лбе ператварыліся ў маленькіх ліловых змей. І зноў, з той рэдкай дысцыплінай, якой ён валодаў, ён прымусіў свой розум вярнуцца да бясплодных і халодных фактаў.
  
  
  Вылучылася адно. Ён яшчэ не быў вядомы як Нік Картэр. Цыдулка спрабавала напалохаць яго і выгнаць з Ганконга. Калі б яны ведалі яго сапраўдную асобу, яны б не прыклалі намаганняў. Цыдулка таксама была адрасаваная Харынгтану. Так што для Tiger Tong ён усё яшчэ быў Кларкам Харынгтанам, плэйбоем і лайдаком і замежнікам.
  
  
  Але з розніцай. Ён забіў аднаго з іх людзей. Плэйбоі звычайна не насілі штылет і не ведалі, як імі карыстацца.
  
  
  Маглі яны так хутка знайсці цела кулі-рыкшы? Ці мог быць іншы назіральнік? Трэці мужчына, аб прысутнасці якога Нік нават не падазраваў? Шпіёніў гэтак жа ціха, як птушка з дрэва, глядзеў, як Нік даследуе цела і пазбаўляецца ад яго? Нік кісла нахмурыўся. Гэта мусіць быць так. Ён пачаў гэта!
  
  
  Такім чынам, гэтыя Тыгры былі эфэктыўнай камандай. Эфектыўныя, хуткія і смяротныя, як змеі. Нік пачаў хадзіць па пакоі, гледзячы праз порт на слабое, адфільтраванае туманам сонечнае святло. Яго ўхмылка была жорсткай. У рэшце рэшт, гэта быў Год Змеі ў Кітаі. Удала названы.
  
  
  Яны не былі ўпэўненыя, хто ён такі. Або што. Гэта была іх праблема. Магчыма, з-за сувязі з Бобам Ладвелам яны пазначылі яго як агента ЦРУ. Нік мог знайсці ў сваім сэрцы горкі праклён Людвела. Гэты чалавек, па ім уласнаму прызнанню, дрэнна зладзіўся з гэтай працай, з гэтай місіяй, чым бы гэта ні было. І ўвесь гэты бардак пачаўся з выпадковай сустрэчы з Ладвелам.
  
  
  Нік дастаў карычневы канверт з нагруднай кішэні і паглядзеў на яго. Сякера цалкам прарэзаў тоўстую цвёрдую паперу. Нік намацаў дзірку на перадазе кашулі. Скура пад ім станавілася пурпурна-зялёнай. На яго левым соску была чырвоная паласа на скуры. Пракляты пакет выратаваў яму жыццё!
  
  
  Ён сунуў канверт пад матрац са зброяй. "Тыдзень", - сказаў Ладвел. Ніякага стаўлення да ЦРУ. Асабліва асабістае. Жонка і хлопцы. Нік зноў паправіў матрац і яшчэ раз пракляў свайго сябра, хоць і не так моцна. Як яму хацелася зараз выцягнуць Людвела з Чырвонага Кітая і пагаварыць з ім пяць хвілін! Калі, вядома, гэты чалавек сышоў тым часам. Неўзабаве пасля таго, як мінулай ноччу прадставіў Ніка Мірыям Хант, Людвел стрымаў сваё абяцанне і знік, як прывід.
  
  
  Нік пачаў здымаць вопратку. Хопіць здагадак. У яго ёсць справы. Па-першае, пазбавіцца ад цела. Ісці ў паліцыю было б поўным вар'яцтвам. Яго маглі дапытваць некалькі тыдняў, нават пасадзіць у турму, а яго прыкрыццё разляцелася б з Ганконга ў Маскву. Хок адмовіцца ад яго.
  
  
  Стоячы пад гарачым душам, Нік прызнаў кемлівасць Тыграў Тонга. Яны не былі ўпэўнены ў ім, не ведалі, хто ён такі і як ён звязаны з Ладвелам. Такім чынам, яны кіравалі сілай, ставячы на карту, што ён усяго толькі сябар, і яны могуць яго адпудзіць. Жыццё аднаго маленькага дзіцяці-ўцекача значыла для іх менш ганконскага цэнта. Яны хацелі, каб сябар Людвела пакінуў Ганконг, і далі яму шанец.
  
  
  «Прынамсі, зараз яны будуць ведаць», - думаў Нік, намыльваючы шчокі для галення. Калі ён уцёк і спалохаўся, то гэта быў Кларк Харынгтан. Калі ён застанецца змагацца, ён будзе кімсьці іншым, магчыма, агент ЦРУ, і яны даведаюцца і паспрабуюць забіць яго як мага хутчэй. Навошта? Ён не меў ні найменшага падання. На дадзены момант на гэта мог адказаць толькі Ладвел.
  
  
  Ён апрануў чыстыя штаны, свежую белую кашулю і цвідавы спартыўны пінжак. На імгненне ён не мог знайсці патрэбныя шкарпэткі і ледзь не паклікаў Бою, але ў час успомніў. Звычка была пацешнай штукай. Дзіўна, што ён так прывык да Бая, палюбіў малога так моцна за такі кароткі час.
  
  
  Скончыўшы апранацца, ён ціха пайшоў наперад. Маленькі пакрыты сампан - цыноўка з рысавай саломы, за якой хаваліся дзяўчынкі - усё яшчэ грызла борт Карсара. Паліцыя Ганконга не клапацілася аб дзяўчынках як такіх; паліцыю турбавала тое, што яны маглі пераправіць на бераг.
  
  
  Нік ціха спусціўся па жалезных усходах у каюту каманды. Дзверы былі прыадчынены. Яшчэ не дайшоўшы да яго, ён пачуў хрыплы храп. Ён зазірнуў унутр. На вахце засталіся толькі двое філіпінцаў, кожны з якіх спаў на ложку з дзяўчынай. Абедзве пары спалі аголенымі пад прасцінамі. На стале валяліся зашмальцаваныя талеркі, поўныя попельніцы і пустыя бутэлькі, у якіх магло быць рысавае віно першай дыстыляцыі. Нік паморшчыўся. У гэтых хлапчукоў павінна быць некалькі глыток!
  
  
  Ён ціхенька зачыніў дзверы і пайшоў назад па трапе. Бескарысна іх зараз турбаваць. Было рана; яны прачыналіся і пазбаўляліся ад дзяўчат у зручны для іх час. Ён будзе рабіць выгляд, што ня бачыць. Не тое каб гэта мела значэнне; ён павінен быў знайсці спосаб пазбавіцца ад цела Бою. Гэта наўрад ці можна было зрабіць сярод белага дня, так што даводзілася чакаць цемры. Гэта адбылося ў пачатку снежня ў Ганконгу.
  
  
  Тыгр Тонг, як і Вялікі Брат, будзе назіраць, чакаючы ўбачыць, што ён зробіць.
  
  
  Нік Картэр дазволіў сабе падумаць аб некалькіх вельмі непрыемных рэчах аб Tiger Tong. Затым ён дазволіў сабе злёгку ўсміхнуцца. Ім магло спатрэбіцца доўгае чаканне, таму што ў дадзены момант нават ён не меў ні найменшага падання, што ён збіраецца рабіць. Ён ведаў толькі тое, што не збіраўся рабіць. Ён не збіраўся бегчы!
  
  
  Аднак гэта магло быць добрай тактыкай, каб прымусіць тыграў думаць, што ён уцякае. Можа быць…
  
  
  Ён перапыніў свае думкі, калі заўважыў, што паліцэйскі патрульны катэр набліжаецца да Карсару. Ён ішоў хутка, яго гладкая насавая частка паднімала хвалю ў гавані. «Юніён Джэк» вылецеў з кароткай мачты. Нік бачыў двух кітайскіх салдацікаў, узброеных кулямётам у насавой частцы. Яго сэрца часта забілася, а затым стала крыху халадней. У патрульным катэры было нешта наўмыснае; з першага моманту ён ні разу не сумняваўся, што гэта ідзе да Карсару. Ён падышоў да парэнчаў на мідзе карабля і пачаў чакаць. Выдатны час, каб мяне наведалі копы Лаймі. І ён з целам пад ложкам!
  
  
  Патрульны катэр з прыглушаным ровам падышоў да нас. Рухавікі былі выключаныя, і на карме закружылася жоўтая пена, калі вялікія дызелі разгарнуліся. Патрульны катэр плыў у бок Карсара. Тры рэйкі з лодкавымі гаплікамі стаялі напагатове.
  
  
  Брытанскі афіцэр у ярка-сінім адзенні і фуражцы выйшаў з рубкі і зірнуў на Ніка. У яго быў круглы, пухлы твар, бліскучы ад нядаўняга галення, і яго вочы былі злёгку прыпухлымі. Ён выглядаў стомленым, але яго ўсмешка была яркай, калі ён крычаў Карсару.
  
  
  «Дазвольце падняцца на борт, сэр? Я хачу пагаварыць з містэрам Кларкам Харынгтанам. Афіцыйная справа».
  
  
  Нік паляпаў сябе па грудзях. «Я Харынгтан. Падніміцеся на борт».
  
  
  Ён падышоў да таго месца, дзе прыступкі трапа спускаліся да ўзроўню вады. Патрульны катэр адступаў ад вады, умела прабіраючыся да платформы.
  
  
  Што, чорт вазьмі? Усмешка афіцэра супакойвала, але не моцна. Брытанцы заўсёды былі ветлівыя, нават калі вялі да шыбеніцы.
  
  
  Афіцэр бадзёрым крокам падняўся па лесвіцы. Яго твар выглядаў тоўстым, але гэта не так. У руках у яго была кій, і калі ён падняўся на борт, ён прыклаў яе да сваёй фуражкі. «Старэйшы інспектар Смайт, сэр. Паліцыя гавані Ганконга. Вы кажаце, што вы містэр Харынгтан?
  
  
  N3 кіўнуў. "Я. Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  У інспектара Смайта былі ясныя блакітныя вочы над цьмянымі мяшочкамі. Ён на імгненне акінуў Ніка халодным безасабовым ацэньваючым поглядам.
  
  
  «Вы ведаеце містэра Роберта Ладвела, сэр? Я мяркую, што ён быў клеркам у амерыканскім консульстве тут».
  
  
  Быў? Нік захоўваў абыякавы твар. «Я ведаю Боба Ладвела, так. Мы старыя сябры. Я бачыў яго ўчора ўвечары - на самой справе я хадзіў з ім на танцы. У клуб крыкету. Што здарылася?"
  
  
  Інспектар Смайт зняў фуражку і пацёр які лысее лоб паказальным пальцам. Нік даведаецца аб гэтай манеры паводзін.
  
  
  «Баюся, сэр, што ў мяне для вас даволі кепскія навіны. Містэр Ладвел мёртвы. Яго забілі мінулай ноччу». Нік утаропіўся на яго. Гэта сапраўды спрацавала! У яго было адчуванне, што ён апускаецца ўсё глыбей і глыбей у зыбучыя пяскі. Насамрэч ён не быў моцна здзіўлены гэтай навіной. Але ён ведаў, што павінен дзейнічаць, цягнуць час, цягнуць час, пакуль не зможа пачаць разбірацца ў гэтай вар'яцкай крывавай бязладзіцы. Трое мужчын мёртвыя. Папраўка - двое мужчын і маленькі хлопчык.
  
  
  Нік дазволіў таму, на што ён спадзяваўся, адбіцца на яго твары шок і хваляванне. "Мой Бог!" - выпаліў ён. «Забілі? Боб? Я… не магу паверыць у гэта. Як? Чаму?
  
  
  Афіцэр замяніў прывітанне на ўвагу.
  
  
  Яго вочы не адрываліся ад Ніка. «Яшчэ рана для гэтага, сэр. Мы ведаем, як, дастаткова добра. Яго зарэзалі сякеркамі. Чаму яшчэ адно пытанне. Мы думалі, вы маглі б нам дапамагчы».
  
  
  На гэты раз здзіўленне Ніка было цалкам шчырым. “Я? Чаму ты так думаеш? Учора я бачыў Боба ўсяго некалькі гадзін. Да гэтага я не бачыў яго шмат гадоў». Усё дакладна. Добры хлус заўсёды трымаецца як мага бліжэй да праўды.
  
  
  Інспектар Смайт пастукаў палкай па поручні. «Раніцай у нас быў ананімны тэлефонны званок, сэр. Наш мужчына падумаў, што гэта жанчына, хаця голас можна было замаскіраваць. У любым выпадку, нам сказалі пайсці ў закінутае мястэчка на Шанхайскай вуліцы, дзе мы знойдзем цела белага чалавека ў кошыку”. Мышцы рухаліся пад тлушчам па лініі падбародка інспектара. «Мы зрабілі, і мы знайшлі кошык як след. Даволі маленькі кошык!
  
  
  Ананімны які тэлефанаваў сказаў, што вы сябар нябожчыка, містэр Харынгтан, і што калі мы дапытаем вас, мы можам даведацца што-небудзь аб яго смерці ».
  
  
  «Усё глыбей і глыбей, - думаў Нік з раздражненнем і пачуццём лёгкай роспачы. Няма сэнсу зараз разгадваць гэта. Проста згуляйце прама, дзёрзка і спадзявайцеся на ключ да разгадкі пазней.
  
  
  Ён сустрэў пільны позірк інспектара. «Баюся, я нічога не магу вам сказаць. Учора ўвечары Боб пайшоў з танцаў рана, і з таго часу я яго не бачыў. Так што я не разумею, як я магу вам дапамагчы, хаця мне б вельмі хацелася. "
  
  
  Інспектар Смайт зноў пастукаў палкай па поручні. «Гэта ўсяго толькі руціна, сэр, але я б хацеў, каб вы пайшлі са мной на станцыю T-Lands. У любым выпадку трэба будзе зрабіць апазнанне; я ўпэўнены, што вы не будзеце пярэчыць. проста прыемна пабалбатаць, і, можа быць, мы зможам разабрацца ў гэтым. "
  
  
  Нік падумаў аб целе Бою пад ложкам. "Прама зараз, ты маеш на ўвазе?"
  
  
  Інспектар Смайт не ўсміхнуўся. Калі гэта зручна, сэр.
  
  
  Гэта было страшэнна няёмка. Калі б нехта натрапіў і знайшоў цела, у яго былі б вялікія праблемы. На ачышчэнне могуць спатрэбіцца тыдні, а каршак у клетцы змей не ловіць.
  
  
  «Добра, - сказаў Нік. Ён пачаў на карме. "Я мяркую, мне лепш прынесці свой пашпарт і ўсё такое?"
  
  
  Смайт кіўнуў. Ён ішоў адразу за Нікам. «І судовыя дакументы, калі хочаце, сэр. Звычайны парадак дзеянняў. Проста для пратакола».
  
  
  Інспектар чакаў прама ля дзвярэй спальні, пакуль Нік атрымае свой пашпарт, мытнае афармленне і медыцынскія дакументы. Ён стараўся не глядзець на ложак. Інспектар пастукаў дубінкай па гладкім падбародку і сказаў: "Уладальнік яхты".
  
  
  Нік растлумачыў, як ён запазычыў яго ў Бэна Мізнера. Прынамсі, гэтая частка яго легенды была цвёрдай скалой. Ён знайшоў судовыя дакументы ў скрыні асабістай каюты Мізнера - яму сказалі, дзе іх шукаць, - і яны з інспектарам зноў адправіліся наверх. Афіцэр, відаць, не надта цікавіўся Карсарам, калі не лічыць «уладальніка», і калі ён заўважыў сампан ля борта, то нічога не сказаў.
  
  
  «Напэўна, мне не давядзецца затрымліваць цябе надоўга», - сказаў ён Ніку, калі яны падняліся на борт патрульнага катэры. «Вы ведаеце, гэта фармальнасць. Але ва ўсім гэтым ёсць некалькі даволі загадкавых аспектаў, і вы маглі б дапамагчы».
  
  
  Нік проста кіўнуў і назіраў, як вада ў гавані тапырыцца і закіпае, калі ў яе ўразаецца магутная шруба. Ён мог даволі добра прадбачыць, прынамсі, частку таго, што адбывалася. Яны, верагодна, падазравалі, што Ладвел быў агент ЦРУ, і спадзяваліся, што ён апынецца ў пастцы, каб пацвердзіць гэта.
  
  
  Сам факт таго, што яны не ведалі, што Людвел быў ЦРУ, азначаў, што ён не працаваў з імі, а Лаймі не любілі пазаштатныя аперацыі на іх заднім двары.
  
  
  Побач з ім інспектар Смайт сказаў: «Спадзяюся, у вас моцны страўнік, містэр Харынгтан. Тое, на што вы павінны глядзець, не вельмі прыгожа».
  
  
  
  
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  Зніклая рука
  
  
  
  
  
  Морг знаходзіўся ў падвале станцыі T-Lands, у гэтым змрочным замку, які выходзіць на гавань з боку Коўлуна. Інспектар і Нік прайшлі невялікую адлегласць ад паліцэйскага пірса, і, калі яны згарнулі з Солсберы-роўд, інспектар сказаў: «Я думаю, мы спачатку папросім вас апазнаць цела. Гэта не зойме шмат часу. Пасля мы паедзем. у мой офіс пабалбатаць, пакуль правяраюць вашыя дакументы ".
  
  
  Яны прабіраліся праз лабірынт сырых, цьмяна асветленых калідораў. Нік падумаў, ці не гуляе інспектар у невялікую гульню ў коткі-мышкі. Ён у думках паціснуў плячыма. Ён бы не хваляваўся. Ён не мог зразумець, як яны маглі затрымаць яго - не Кларка Харынгтана. Іншая справа, Кілмайстар! Яны могуць раскрыць яго прыкрыццё і зрабіць Ганконг вельмі непрыемным для яго.
  
  
  Каб страсянуць Кілмайстра, спатрэбілася шмат часу, але цяпер ён быў узрушаны. Яны былі адны ў пакоі трупярні, і інспектар цалкам сцягнуў прасціну з
  
  
  цела замест таго, каб проста адчыняць твар. Нік адразу зразумеў чаму, і захоўваў абыякавы твар, ведаючы, што інспектар уважліва назірае за ім, чакаючы рэакцыі.
  
  
  Нік быў узрушаны не столькі смерцю Людвела, колькі яе манерай. Цела было падзелена на шэсць частак, пасечаных і скалечаных. Дзве нагі, дзве рукі, галава і тулава. Усё на сваіх месцах на рыфленым фарфоравым стале для выкрыцця. Нік злавіў жах адным хуткім поглядам. На сябра, якога ён ведаў, гэта было мала падобна.
  
  
  Інспектар Смайт, усё яшчэ трымаючы ліст у руцэ, чакаў, што Нік дасць каментар. AX-man узяў прасціну ў Смайта і накрыў астанкі Людвела.
  
  
  "Правая рука адсутнічае". Яго погляд быў халодным, і Смайт, па нейкай прычыне, якую ён не мог растлумачыць, адчуў лёгкую халодную дрыготку па целе. Пазней, спрабуючы апісаць гэтае адчуванне іншаму афіцэру, ён сказаў: «Гэта было падобна на хуткі погляд у пекла. Затым дзверы з ляскам зачыніліся».
  
  
  Цяпер ён сказаў: «Так, яе няма. Яго не было ў ... э-э, у кошыку з астатнім. У падобных выпадках гэта не рэдкасць. Я растлумачу гэта пазней, містэр Харынгтан. Але толькі зараз - вы можаце сапраўды ідэнтыфікаваць гэта цела як цела містэра Роберта Ладвела, які працуе клеркам у амерыканскім консульстве? Тон інспектара быў сухім і афіцыйным.
  
  
  Нік адвярнуўся ад стала для выкрыцця. "Я даведаюся. Гэта Боб, добра. Я мяркую, вы звязаліся з консульствам?"
  
  
  «Не, - сказаў інспектар. «Насамрэч мы гэтага не зрабілі. Пакуль няма. О, мы, канешне, звяжамся, але мы хацелі спачатку пагаварыць з вамі. Ананімны тэлефонны званок і ўсё такое, ці ведаеце».
  
  
  Невялікі і даволі маркотны кабінет інспектара выходзіў на гавань. Пасля таго, як яму прапанавалі выпіць, ад чаго ён адмовіўся, Нік закурыў цыгарэту і ляніва разваліўся ў патрапаным скураным крэсле. Цяпер ён павінен згуляць Кларка Харынгтана да канца.
  
  
  Інспектар кінуў фуражку на канапу з ротанга і прыгладзіў светлыя валасы па лысіне. Ён закурыў цыгару і нейкі час важдаўся з невялікай чаркай папер на стале. Нарэшце ён паглядзеў на Ніка. «Як шмат вы ведаеце пра Усход, містэр Харынгтан? У прыватнасці, аб Ганконгу?»
  
  
  Тут трэба было быць асьцярожным. Нік паціснуў плячыма. «Не зашмат, я мяркую. Я мяркую, гэта тое, што ведае любы амэрыканскі турыст. Гэта мой першы візіт за многія гады».
  
  
  Смайт падціснуў вусны вакол цыгары і ўтаропіўся на Ніка. «Так, вядома. Тады ты пагодзішся, што ў нас ёсць права здзіўляцца, чаму цябе ці твайго сябра Людвела варта лічыць замяшанымі ў забойстве Шчыпцамі?»
  
  
  «Забойства абцугамі? Гэта тое, што гэта было?» Ніку было цікава, як знік яго выраз цікаўнай нявіннасці.
  
  
  Смайт коратка кіўнуў. «Вызначана забойства Бандай. І мы ведаем гэтую мову - тэрарыстычную арганізацыю, вядомую як Таварыства Чырвонага Тыгра. Яны ўжо шмат гадоў з'яўляюцца бандай нумар адзін у Ганконгу. Іх палец у кожным брудным пірагу, ад забойства. аж да вымагальніцтва і рэкету. Няма нічога занадта маленькага ці занадта бруднага, калі гэта выгадна. Допінг, дзяўчаты, азартныя гульні, шантаж – вы называеце гэта, і яны гэта робяць».
  
  
  Нік ведаў лепш, але пакуль ён маляваў з сябе невінаватага, ён павінен быў паводзіць сябе як дылетант. «Вы прызнаеце, што ведаеце ўсё гэта, вы нават ведаеце, што яны забілі Людвела, але вы губляеце час, распытваючы мяне. Чаму вы не ловіце гэтых забойцаў? Ён спадзяваўся, што крыху наіўнасці знікне.
  
  
  Інспектар крыху сумна ўсміхнуўся. «Я не буду ўдавацца ў гэта, скажу толькі, што чырвоных тыграў шмат і ў мяне вельмі мала паліцыянтаў. Добрыя людзі, але іх недастаткова. Мы маглі б лёгка злавіць некаторых чальцоў тонгу, але гэта не так». Яны ніколі не размаўляюць. Ніколі. Калі яны гэта зробяць, яны патрапяць у кошык, як ваш бедны сябар. У любым выпадку, містэр Харынгтан, нас больш цікавіць, чаму быў забіты Людвел, а не тое, як і кім. Чаму “Гэта вельмі незвычайна, калі яны забіваюць белага чалавека. Вельмі незвычайна. Як і паўсюль гангстары, яны ніколі не шукаюць непатрэбных непрыемнасцяў. А забойства белага чалавека ў Ганконгу - праблема з вялікім T, містэр Харынгтан. Тыгры павінна быць, у іх была вельмі моцная матывацыя”.
  
  
  Нік моўчкі пагадзіўся. Яму самому хацелася б ведаць, чаму. Але толькі Людвел мог сказаць яму пра гэта - а Людвел знаходзіўся на стале для ўскрыцця, яго правая рука адсутнічала.
  
  
  Ён спытаў Смайта аб руцэ.
  
  
  "Адзін з іх своеасаблівых таварных знакаў", - растлумачыў інспектар. «Часам яны пакідаюць на ахвяры грубіянскую выяву тыгра, ці, можа быць, проста адбіўную, ідэограф, які азначае тыгра, але часам яны бяруць правую руку. Можна сказаць, крыху кітайскай псіхалогіі. Вельмі эфектыўна з кулі і сялянамі. .
  
  
  «Большасць кітайцаў, асабліва бедныя і невуцкія, вельмі баяцца атрымаць калецтвы. Яны будуць супраціўляцца ампутацыі, напрыклад, коштам сваіх пецярых дзяцей. Яны жадаюць, каб іх пахавалі на кітайскай зямлі, і яны жадаюць, каб іх пахавалі цалкам. Яны вераць, што калі частка з іх знікла, іх дух не зможа супакоіцца - іх зданям прыйдзецца блукаць па свеце ў пошуках зніклай рукі ці ногі ці чагосьці яшчэ. Гэтым карыстаюцца тыгры”.
  
  
  Усмешка інспектара была змрочнай. «Таксама вельмі эфектыўна. Калі тыгры сапраўды жадаюць пасеяць жах, яны бяруць кавалачак ахвяры і кідаюць яго ў гавань, дзе яго здань ніколі не зможа знайсці яго, таму што рыба яго з'есць».
  
  
  Яны не скалечылі Бою. Нік ведаў чаму. Усё было проста. Яны не былі ўпэўненыя, што ён зразумее, што гэта значыць. Вы не можаце напалохаць чалавека, калі ён не распазнае вонкавыя прыкметы тэрору.
  
  
  Інспектар выкінуў цыгару і закурыў новую. «Падобна, мы крыху адхіліліся ад тэмы, містэр Харынгтан. Давайце працягнем. А цяпер, і я хачу, каб вы добра падумалі, ці можаце вы прыдумаць якую-небудзь мажлівую прычыну, па якой вашага сябра трэба было забіць тонгам? сказаў вам што-небудзь, ці вы чулі што-небудзь, што-небудзь увогуле, каб паказаць, што ён быў замяшаны з такой справай? "
  
  
  Цяпер пачнецца сапраўдная хлусня.
  
  
  "Няма на абодва пытанні", – сказаў Нік Картэр. «Як я ўжо казаў вам, інспектар, я цалкам у няведанні адносна ўсяго гэтага. Я нічога не ведаю. Наогул нічога".
  
  
  Смайт кіўнуў. "Ты сказаў мне, што не бачыў Людвела задоўга да мінулай ночы?"
  
  
  "Правільна." Нік растлумачыў выпадковую сустрэчу з Ладвелам на Натан-роўд. «І адсюль, - крыва падумаў ён, - усё гэта адбылося. Танцы ў крыкетным клубе. Мірыям Хант. Сві Ло. Мёртвы кулі-рыкша. Хлопчык забіты. Цяпер Ладвел рассечаны на часткі. Ён сам на дыване, і яму пагражае немінучая небяспека, што пад яго ложкам знойдуць цела і, што яшчэ горш, яго прыкрыццё разляціцца да д'ябла. Назавіце гэта прычынай і следствам, ланцужком падзей або проста Лёсам, які кідае загружаныя косткі. Называйце гэта як хочаце, усё гэта ператварылася ў адну смярдзючую бязладзіцу!
  
  
  Інспектар Смайт па-свойму быў няўмольны, як Хоук. Яго блакітныя вочы былі такімі ж лядоўнямі, як мармур, калі ён глядзеў на Ніка. "Такім чынам, раз вы даўно не бачылі Людвела, ён мог быць замяшаны амаль ва ўсім, а вы б гэтага не даведаліся?"
  
  
  Нік павольна паводле кіўнуў. «Я мяркую, ён мог бы. І калі б ён быў… замешаны ў нечым, як вы выказаліся, - я не думаю, што ён сказаў бы мне пра гэта. Мы не былі такімі блізкімі».
  
  
  «Хм… так. Канечне. Наўрад ці".
  
  
  Смайт раптоўна ўзяў новы курс. «Як я сказаў вам, мы думаем, што гэта была жанчына, якая зрабіла ананімнае тэлефанаванне. Ці значыць гэта нешта для вас? Што-небудзь увогуле?»
  
  
  Кілмайстар ветліва паглядзеў на яго. «Не. Чаму гэта мусіць быць? Боб, відаць, ведаў шмат жанчын. З таго няшмат, што мы казалі, я зразумеў, што ён быў у Ганконгу даволі даўно».
  
  
  Смайт пагладзіў свой які лысее лоб пальцам. «Так. Разумееш, гэта адзін з самых загадкавых аспектаў гэтай справы. Мы, я, не думаем, што нехта з «Тыграў» тэлефанаваў ці загадаў патэлефанаваць. У іх, вядома, ёсць жанчыны-сябры».
  
  
  Нік падумаў аб Сві Ло і аб тым, як шмат ён пра яе не ведае. Гэта была магчымасць даследаваць. Пазней.
  
  
  "Гэта не мова тонгаў", - казаў Смайт. "Па-першае, яны хацелі б, каб як мага больш людзей убачыла цела. У гэтым, э-э, стане. Вось чаму яны пакінулі яго ў старым доме, дзе яго ўбачыла б як мага больш кітайцаў, ведаючы, што гэта пакаранне тыграў - смерць белага чалавека асабліва ўразіць іх - і пройдзе яшчэ шмат часу, перш чым у каго-небудзь хопіць смеласці выклікаць паліцыю. Звычайна мы маглі б не знайсці гэтае цела на працягу двух ці трох дзён».
  
  
  Нік сказаў: «Значыць, нехта хацеў, каб яго знайшлі неадкладна. І хацеў, каб я быў зьвязаны з ім».
  
  
  Смайт зноў пацёр лоб. «Так магло б здацца, містэр Харынгтан».
  
  
  Увайшоў сяржант-кітаец у бездакорнай і адпрасаванай форме, з бліскучымі срэбнымі гузікамі. Ён адсалютаваў Смайту і паклаў нейкія паперы на стол. Нік даведаўся свой пашпарт. Ён бачыў, як сяржант ледзь прыкметна кіўнуў свайму начальніку.
  
  
  Сяржант сышоў, і Смайт падштурхнуў паперы да Ніку. «Здаецца, вашыя паперы ў парадку, сэр. Але калі вы не пярэчыце, ёсць яшчэ некалькі пытанняў».
  
  
  Нік расслабіўся ў крэсле. Ён пераадолеў першую перашкоду. Прынамсі, яны не збіраліся яго ўтрымліваць. Гэта азначала, што яны не даслалі групу для ператрусу яхты і не знайшлі цела Бою. Ён прапацеў ад гэтага.
  
  
  Ён сказаў, што зусім не супраць.
  
  
  Інспектару падышла яшчэ адна цыгара. «Учора містэр Ладвел здаваўся сабе нармальным? Учора ўвечары, калі вы двое хадзілі на танцы ў Крыкетным клубе, ён здаваўся нечым занепакоеным? Засмучаным?
  
  
  «Не», - зманіў Нік. «Прынамсі, я нічога не заўважыў. Ён здаваўся зусім нармальным».
  
  
  «А потым - вы двое разам сышлі з клуба?»
  
  
  Тут неабходна асцярожнасць. Нік сказаў праўду.
  
  
  . Людвелл проста знік, і Нік запрасіў Мірыям Хант на вячэру, а пазней - на Карсар.
  
  
  Блакітныя вочы міргнулі пры згадванні імя Мірыям Хант. Але інспектар толькі сказаў: «О так, міс Хант. Вельмі мілая дзяўчына. Выдатна працуе тут. Я сустракаўся з ёй пры выпадку. Я хутчэй зайздрошчу вам, містэр Харынгтан».
  
  
  "Ты б не стаў, - сказаў сабе Нік, - калі б ведаў канец гісторыі". Ён узяў свой пашпарт і дакументы і схаваў іх у кішэню курткі.
  
  
  Інспектар Смайт устаў і абышоў стол. «Мы, вядома, перадамо цела ў амерыканскае консульства як мага хутчэй. Я не ведаю, як хутка гэта будзе, але мяркую, яны зробяць усё неабходнае. Я буду трымаць вас у курсе, калі вы быццам бы, хаця, можа, вы самі захочаце заняцца гэтым, раз ужо ён быў вашым сябрам? "
  
  
  «Так, - сказаў Нік. “Я буду гэтым займацца. Насамрэч, я пайду ў консульства, калі пайду адсюль. Невялікая справа. Але я ўпэўнены, што яны з усім справяцца».
  
  
  Так і было. З максімальнай абачлівасцю. Прыкрыццё Людвела цяпер застанецца непахісным, назаўжды, без адзінай згадкі пра яго мінулае ў ЦРУ. Консульства з меркаванняў бяспекі не даведаецца, і ніхто з тых, хто ведае, не загаворыць. Людвела адправяць назад у Штаты ў якасці дробнага клерка, які, нажаль, патрываў няўдачу. Канец справы.
  
  
  Але гэта яшчэ не канец. Кілмайстар цяпер гэта ведаў. Падчас свайго нядоўгага побыту ў гэтым офісе ён прыняў рашэнне. Ён абураўся не столькі смерцю, колькі яе манерай - рассечаны на кавалкі чалавек і кінутая рука ў мора. Гэта была брудная смерць, і Боб Ладвел быў добрым чалавекам. Яго смерць у спалучэнні з жорсткім забойствам дзіцяці адцягнула Ніка ад яго звычайнай дысцыпліны і спакойнага прафесіяналізму. Яны, ён ці яна, хто заўгодна, збіраліся плаціць!
  
  
  Ён прыняў рашэнне зусім беззваротна і амаль не ўсведамляў гэтага.
  
  
  Інспектар працягнуў руку. «Я вяртаю вам ваш пашпарт, містэр Харынгтан, але папрашу вас пакуль не пакідаць Ганконг. Без асабістага апавяшчэння мяне могуць узнікнуць і іншыя пытанні».
  
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Рука Смайта была сухой і лядоўні, а хватка - дзіўна моцнай.
  
  
  Нік сказаў: "Дарэчы аб пытаннях, інспектар, магу я задаць пару?"
  
  
  Смайт міргнуў. "Вядома. Што б вы хацелі ведаць?"
  
  
  Нік прыхінуўся да дзвярэй, яго буйное цела было ляніва, яго гладкія мышцы былі схаваны за занадта вялікім жакетам і штанамі. Часам яму падабалася, што незнаёмцы думалі, што ён крыху адрузлы.
  
  
  Ён сказаў, з асуджанай усмешкай, парафіяніна, якое задавала, верагодна, дурное пытанне: «Гэтая маска «Чырвонага тыгра», інспектар – у іх павінен быць лідэр? Ці лідэры?»
  
  
  Смайт вярнуўся за свой стол. Яго ўсмешка стала крыху нерухомай. Ці было насцярожана?
  
  
  «О так, - адказаў ён. “У іх сапраўды ёсць лідэр. Я магу сказаць, што сапраўдны вырадак. Яго клічуць Джэймс Пок. Джым Пок, яго сябры клічуць яго. Калі ў яго ёсць сябры. Не тое каб яны яму патрэбны - ён выдатна абыходзіцца без іх. Ён найбагацейшы кітаец у Ганконгу. Жыве на вяршыні гары. Жыве як крывавы султан! "
  
  
  У голасе інспектара прагучала горыч.
  
  
  Нік спадзяваўся, што гэта гучыць безнадзейна па-дылетанцку і няпэўна. Ён сказаў: «Тады чаму вы не можаце яго ўцягнуць? Няўжо гэтыя танганы, гэтыя забойцы не забіваюць без загада зверху?»
  
  
  Ён уважліва сачыў за Смайтам. Мужчына ўзяў са стала свой фанабэрысты кіёк і пагуляў з ёю. Яго косткі вакол гэтай маленькай дубінкі збялелі.
  
  
  «Містэр Харынгтан, - сказаў нарэшце інспектар, - я не думаю, што вы цалкам разумееце. Вядома, Джым Пок аддаў загад аб смерці вашага сябра. Або яго лейтэнант, чалавек па імі Хуанг, гэта зрабіў. Усе кулі ў Ганконгу ведае гэта на дадзены момант. Але яны ня ведаюць чаму, як і мы. І пакуль мы не даведаемся чаму, і ў нас не будзе магчымасці адсачыць матыў, было б вялікім марнаваннем часу зацягнуць Джыма Пакуль і задаць яму У любым выпадку, наколькі мне вядома, ён зараз у Чырвоным Кітаі. У яго шмат спраў з чырвонымі, Джым. Але мы ніколі не зможам яго злавіць. Нам ніколі не злавіць яго ні ў чым. У нас ёсць час ад часу некалькі дробных сошак, некаторых мы саджаем у турму, а часам і вешаем адну, але не чапаем Джыма Пакуль. Ён слізкі, як змяя. Але ў мяне ўсё яшчэ ёсць спадзяванні. А цяпер, містэр Харынгтан, калі вы прабачце, я вярнуся да працы. На жаль, ваш бедны сябар не адзіны пад рукой. Трупаў у Ганконгу заўсёды ў багацці.
  
  
  "Гэты Джым Пок", - спытаў Нік. Яго тон быў мяккім. "Я мяркую, вы ведаеце, дзе ён жыве, інспектар?"
  
  
  Цяпер у поглядзе інспектара стала больш прыкметна насцярожанасць. Яго тон быў рэзкім. “Вядома, я ведаю. А вы не ведаеце, сэр. Лепш так трымаць. Вы не маеце нічога агульнага з Джымам Покам, наогул нічога. Ён наша праблема».
  
  
  "Вядома", – сказаў N3. «Вядома, інспектар. Мне проста было цікава. Выбачыце».
  
  
  Інспектар стомлена адклаў цыгару, якую збіраўся прыкурыць. Калі ён загаварыў, яго голас быў халодным. «Містэр Харынгтан! Я хачу, каб вы сёе-тое зразумелі дастаткова ясна. Я яшчэ мала ведаю пра вас - я даведаюся больш - і, магчыма, у гэтым папярэджанні няма неабходнасці, але я яго зраблю. Я не хачу, каб хто-небудзь умешваўся ў гэтую справу. Мяркуючы па тым, што я бачыў пра вас, я не думаю, што вы былі б настолькі дзёрзкімі і дурнымі, каб праявіць асабістую зацікаўленасць у помсце за свайго сябра. Але калі гэта тое, што ў вашым розуме - не трэба! Я кіну цябе ў самую глыбокую вязніцу, што ў мяне ёсць.
  
  
  «У нас даволі спецыфічныя праблемы ў Ганконгу, містэр Харынгтан, і ў нас іх шмат. У нас ёсць праблема з незаконным золатам, праблема з наркотыкамі і страшэнна складаная праблема з бежанцамі. У нас больш за ладная доля праблем, паверце мне. Мне не хацелася б думаць, сэр, што вы збіраецеся іх дадаць. Я ясна кажу, містэр Харынгтан? "
  
  
  «Вельмі ясна, - сказаў Нік Картэр.
  
  
  Па шляху да прыстані парома Нік не стаў правяраць свой след. Смайт, вядома, прыставіць да яго мужчыну, і ён, без сумневу, будзе добрым чалавекам. Ва ўсім гэтым пульсавалым чалавецтве не каштавала намаганняў спрабаваць яго выявіць.
  
  
  Паром збіраўся сыходзіць. Нік лайдачыў на лаўцы ў парэнчаў побач са старажытным кітайскім джэнтльменам і разважаў аб імклівым струмені спазніліся. Хто з іх быў чалавекам Смайта? Хто быў чалавекам Тыгра? Яны таксама будуць пераследваць яго. Яшчэ адзін, падумаў ён, і гэта будзе сапраўдны парад. Ён задавалася пытаннем, ці ведаюць яны адзін аднаго, шпіён Тонга і шпіён паліцыі. Ці даведаюцца яны, што абодва пераследуюць аднаго і таго ж чалавека? Нік усміхнуўся. Калі б яны пагадзіліся супрацоўнічаць, яны б зэканомілі шмат скуры для абутку і сіл.
  
  
  Калі парай выехаў у жоўтыя воды гавані, пераадольваючы апантаны струмень вала-валасаў, джонак, буксіраў і сампанаў, Нік прызнаў, што яго пазіцыя была некалькі дваякай. Тыгравы Тонг сказаў, ідзі да заходу. Копы сказалі, не пакідайце Ганконг. Што рабіць мужчыну?
  
  
  Зніклі. Знікні, як стары агент, якім ён быў. Складзеце намёт і ціхенька сыдзіце прэч. На востраве, або ў Коўлуне, або на Новых тэрыторыях было мноства хованак. Гэта не павінна быць надта складана. Але час павінен быць прыдатным. Зусім дакладна. Калі парай прышвартаваўся, ён падышоў да амерыканскага консульства і папрасіў паказаць яму аднаго чалавека. Гэтаму чалавеку Кілмайстар прамармытаў слова і лік. Крыху пазней мужчына перачытваў кодавую кнігу. Затым мужчына кіўнуў, усміхнуўся і правёў Ніка ў вельмі маленькі пакой, у якой не было ніякай іншай мэблі, акрамя стала, крэсла і чырвонага тэлефона. На стале ляжала з паўтузіна алоўкаў, завостраных да дзіды, і «аднаразовы» нататнік. Кошык для смецця пад сталом быў забяспечаны прарэзамі наверсе і электрычным здрабняльнікам.
  
  
  Мужчына паказаў на званок каля дзвярэй. "Патэлефануй, калі скончыш". Ён выйшаў і замкнуў дзверы звонку.
  
  
  N3 сеў у крэсла і доўга глядзеў на чырвоны скрэмблер, перш чым узяў інструмент. Ён рызыкнуў і ведаў гэта. Хоук можа не пагадзіцца. Яго начальнік мог быць вельмі запальчывым і часам стараецца, і ён быў катэгарычна супраць любога дубліравання службаў. Каршак мог проста даць яму прамы адмоўны загад.
  
  
  У такім выпадку, сказаў сабе Нік, яму проста давядзецца не падпарадкавацца гэтаму прамому загаду. Цяпер ён прыняў рашэнне, і нават Хоук не збіраўся яго спыняць.
  
  
  N3 уздыхнуў і пачаў набіраць нумар. Гэта будзе прамы скрэмблер у офіс Хоку.
  
  
  Нік падумаў, што яму патрэбна інфармацыя больш, чым дазвол Хоука. Інфармацыя, якую мог атрымаць для яго толькі Хоук - калі б ён гэта зрабіў. Яго бос быў кароткі з бюракратызмам, калі ён перашкаджаў яму, і ён ведаў усе куты.
  
  
  Ён скончыў набор і пачаў чакаць. Ён павінен не забыцца папрасіць Хоука праверыць Мірыям Хант. Лепш не згадваць Сві Ло. Ён усё роўна сумняваўся, што ў Вашынгтоне ёсць што-небудзь пра Ло. Верагодна, нічога аб Мірыям Хант, але ён не мог не заўважыць гэтага.
  
  
  Нік зірнуў на гадзіннік. Усё яшчэ рана. Шмат часу, калі на борце яхты нічога не пайшло не так. У любым выпадку ён не мог рухацца да наступлення цемры, датуль не мог пазбавіцца ад цела Бою. Але ён павінен быў быць побач, заўсёды быць побач, каб сачыць за тым, што адбываецца.
  
  
  Кілмайстар напяваў сваю маленькую французскую мелодыю. Гарачы гнеў пакінуў яго. На змену яму прыйшла халодная лютасьць, якая была больш цярплівай і смяротнай, чым калі-небудзь была яго лютасьць.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  Самая дзіўная русалка
  
  
  
  
  
  Нік Картэр прыехаў на вала-валу да Карсару. Гэта быў страшэнна цяжкі бой, але ён перамог. Хоук моцна пратэставаў на яго жаданне цягаць каштаны для ЦРУ з агню. Паводле яго слоў, ЦРУ здольна абпаліць сабе пальцы. Няхай яны з гэтым і спраўляюся. У любым выпадку нешта вось-вось успыхне ў Італіі, і Ніку лепш вярнуцца і ...
  
  
  N3 выявіў тое, што для яго было манументальным тактам і цярпеннем. Ён не думаў, што ЦРУ зможа з гэтым зладзіцца. Не толькі зараз. Насамрэч, настойваў ён, яму лепш узяць на сябе адказнасць і скончыць справы. Гэта было вельмі важна і тэрмінова. У гэтым ён кляўся сваім прафесійным гонарам. Ён, вядома ж, не схаваў справы, расказаўшы Хоўку ўсю праўду.
  
  
  Яго бос, які вельмі супрацівіцца цмок, нарэшце даў дазвол. Ён быў хітрым старым і добра ведаў свайго кілера нумар адзін. Ён адчуваў, што Нік усё роўна зробіць гэтую працу, з дазволам ці не. Ён паабяцаў прывесці колы ў рух і сабраць усю магчымую інфармацыю. Ён патэлефануе Ніку на "Карсар", як мага хутчэй.
  
  
  Калі вала-вала наблізіўся да Карсару, Нік з палёгкай убачыў, што сампан знік. Вахта нарэшце адправіла іх дзяўчынак на бераг. На яхце не было ніякіх прыкмет актыўнасці. Добра. Філіпінцы, верагодна, зноў заснулі, і было сумнеўна, што хто-небудзь з астатняй каманды вернецца да заходу сонца. Капітан, швед па імені Ларсен, верагодна, быў п'яны недзе ў Ван Чай. Бэн Мізнер папярэдзіў яго аб капітане.
  
  
  Нік заплаціў жанчыне-сампану і падняўся на борт. Ён толькі выпадкова зірнуў на джонку, прышвартаваную прыкладна за 200 ярдаў ад Карсара. Выпадковы погляд - усё, што яму было патрэбна, і, у любым выпадку, ён гэтага чакаў. Тыгр Тонг быў на працы. Джым Пок мог быць у Чырвоным Кітаі, як сцвярджаў інспектар, але яго хлопчыкі працягвалі тут працаваць.
  
  
  З вялікай абыякавасцю Нік працягваў свае справы. Ён прыгатаваў сабе каньяк і газіроўку і, разваліўшыся на карме, пакурыў доўгія цыгарэты і рабіў уражанне чалавека, які глыбока задумаўся. Якім ён быў. Час ад часу ён лавіў водбліск сонечнага святла на шкле з джонкі. Яны пільна назіралі. У нейкім сэнсе, падумаў Нік, гэта магло б спрацаваць у яго карысць.
  
  
  Ён употай вывучаў джонку. Гэта было новенькае і відавочна не працоўнае судна. Гэта было падобна на адну з джонак, пабудаваных для экспарту ў Штаты. Яны адпраўлялі іх на грузавых судах. У ёй былі б усе выгоды, якіх патрабуюць амерыканцы. У яго таксама будзе магутны схаваны рухавік. Зробленая з бірманскага ціка, яна, верагодна, каштавала невялікі стан. «Джым Пок мог сабе гэта дазволіць», - падумаў Нік, гледзячы, як на адзінай высокай мачце джонкі лунае сцяг з пунсовым тыграм. У Джыме таксама няма нічога тонкага. Ён верыў у выстаўленне напаказ сваёй меткі!
  
  
  Нік выпіў дзве чаркі і спусціўся ўніз. Ён пайшоў наперад і праверыў філіпінцаў. Абодва спалі і храплі, змучаныя выпіўкай. У пакоях у роўнай ступені пахла таннымі духамі, танным рысавым віном, таннымі цыгарэтамі і таннымі жанчынамі. Нік уздыхнуў і пайшоў на карму. Прынамсі, яны былі жывыя.
  
  
  Ён праверыў пад ложкам. Хлопчык спаў спакойна. Рыгор толькі-толькі пачаў праяўляцца. Маленькае цела памерла, бедная плоць, здавалася, абрынулася на малюсенькія косці. Ён выглядаў бясконца кволым і вартым жалю. Нік не закрыў вочы хлопчыку. Ён зрабіў гэта зараз.
  
  
  Зачыніўшы дзверы і парты, ён зноў праверыў сваю зброю. На гэты раз ён трымаў іх напагатове. Ён не думаў, што яму давядзецца страляць з Карсара, але лепш было быць гатовым.
  
  
  Погляд на гадзіннік сказаў яму, што гэта будзе доўгі сумны дзень. Ледзь дванаццаць. Ён адчуваў жудаснае нецярпенне, ныючы непакой. Як толькі Кілмайстар пачаў нешта, яму вельмі хацелася ўзяцца за справу, каб з гэтым скончыць. Але зараз ён павінен пачакаць да самай цемры. Тады ён зробіць свае апошнія падрыхтаванні.
  
  
  Ён распрануўся да шортаў і расцягнуўся на ложку. На дадзены момант у зачыненай спальні было дастаткова бяспечна. У яго заставаўся час да захаду, калі Тыгравыя Тонгі стрымалі сваё слова, а ён думаў, што яны будуць яго трымаць. Яны не хацелі больш непрыемнасцяў. Яны проста хацелі, каб ён сышоў.
  
  
  Усмешка Ніка была вельмі слабой, вельмі халоднай. Ён пакажа ім непрыемнасці!
  
  
  Ён грэбаваў ёгай на працягу апошніх некалькіх дзён і зараз пачаў папярэдняе глыбокае дыханне, паступова апускаючыся ў позу шавасан поўнага расслаблення. Ён не хацеў дасягаць трансу - хоць ён так далёка прасунуўся ў ёзе - а проста хацеў даць адпачынак свайму целу і ачысціць свой розум перад маючымі адбыцца выпрабаваннямі. Паступова рухі яго велізарных грудзей замарудзіліся, яго хударлявыя рысы асобы расслабіліся, але не памякчэлі, павекі апусціліся, каб схаваць вочы, якія маглі быць або жорсткімі, або далікатнымі. Хоук, даўным-даўно ў надзвычайнай сітуацыі, натыкнуўся на Ніка Картэра ў такім стане. Ён, як прысягнуў Хоук, выглядаў як мёртвы рыцар у старажытным нармандскім саборы.
  
  
  Было ўжо пасля чатырох, калі Нік прачнуўся без ваганняў, імгненна насцярожаны, ведаючы, што яму трэба рабіць. Ён стаяў пад ледзяным душам пяць хвілін,
  
  
  але не апранаўся. Замест гэтага ён надзеў чорныя плаўкі, думаючы, што мог бы абысціся без адзення для акваланга, але яе не было. Гэта яго мала турбавала. Ён мог праплысці 20 міль, не стамляючыся. Ён мог заставацца пад вадой больш за чатыры хвіліны. Плаванне да берага павінна было стаць самай лёгкай часткай гэтай справы; Важна было час. Час і дымавая заслона, якую ён меў намер пакласці.
  
  
  У Кілмайстра заўсёды была звычка гойсаць па сваім асяроддзі, дзе б і чым бы яно ні было ў дадзены момант. Падчас вандроўкі з Манілы ён гойсаў па Карсары. Ён дасканала ведаў планіроўку яхты. Цяпер ён зноў пайшоў наперад, пазбягаючы каюты каманды, у складское памяшканне на носе карабля.
  
  
  Ён знайшоў вялікі брызент і скрутак лёскі на чвэрць цалі. Яны прадставілі б для Бою саван. Цяпер яму патрэбна была вага. Нешта сапраўды цяжкае. Ён знайшоў невялікі якар вагой каля 150 фунтаў. Яго ніколі не выкарыстоўвалі; шэрая фарба была яшчэ свежай і бліскучай. Нік узваліў яго на плячо і вярнуўся на карму.
  
  
  Зноў замкнуўшы сябе, ён паклаў маленькае цела ў брызент, паставіўшы якар ля ног, і надзейна абгарнуў палатняную труну. Працуючы, Нік бяздзейна варажыў, ці было дзіця добрым будыстам. Магчыма не. Бой, верагодна, не асабліва адрозніваўся гэтым, і ў яго ніколі не будзе магчымасці даследаваць жыццё зараз. Нік вырашыў, калі прадставіцца магчымасць, запаліць свечку для дзіцяці ў якім-небудзь храме. Гэта было меншае, што ён мог зрабіць.
  
  
  Скончыўшы з брызентам, ён адкрыў ілюмінатар. З усходу насоўваўся змрок. Гэта будзе нядоўга. На джонках і сампанах ужо міргалі габарытныя агні. Паром цягнуўся, як рухаецца нітка жоўтых караляў.
  
  
  Нік узяў ліст Боба Ладвела і адкрыў яго. Ён не чакаў ад гэтага асаблівай дапамогі і меў рацыю. Людвел сказаў праўду - гэта не мела ніякага дачынення да спраў ЦРУ. Ён праглядзеў кароткую запіску.
  
  
  Дарагі Нік: Калі ты гэта прачытаеш, я, верагодна, памру. У дадатку вы знойдзеце страхавы поліс, бенефіцыярам якога з'яўляецца мая жонка Лора. Гэта за дзвесце тысяч долараў, і мне прыйшлося заплаціць пякельную прэмію! Я не вельмі ўпэўнены ў кампаніі, ды і ўвогуле вы ведаеце, што такое страхавыя кампаніі. Я, верагодна, парушаю клятву і кантракт з ЦРУ, магчыма, нават з бяспекай, але я цвёрда ўпэўнены, што пра Лору і дзяцей паклапоцяцца. Калі мяне заб'юць пры выкананні службовых абавязкаў, ЦРУ, вядома, ніколі не прызнае мяне, і кампанія можа паспрабаваць правесці мяне. У любым выпадку будзе велізарная цяганіна. Вы знойдзеце адваката і прасочыце, каб Лора забрала грошы? Лаура паселіцца з вамі, калі збярэцца. Твой сябар Боб. PS - Спадзяюся, вы ніколі гэтага не чыталі!
  
  
  Нік зірнуў на тоўсты, падобны на пергамент, страхавы поліс з дробным шрыфтам. Hong Kong Life Assurance, Ltd. належыць японцам, грунтуецца ў Лондане і Ганконгу. Яго ўсмешка была слабой. Можа, ужо ноч, а можа і не. Прыйдзецца пачакаць.
  
  
  Ён падышоў да пісьмовага стала ў куце спальні і паклаў карычневы канверт у ніжнюю скрыню з ключом. Ён выкінуў ключ у ілюмінатар. Інспектар Смайт і кампанія збіраліся абшукаць гэтую яхту, без сумневу, але ён сумняваўся, што яны адкрыюць скрыню. Вельмі правільна. Калі, вядома, яны не думалі, што Нік хаваецца ў скрыні. Ён ухмыльнуўся бездапаможным жарце і падышоў да ложка. Было амаль зусім цёмна.
  
  
  Ён надзеў замшавыя ножны на правую руку і прыбраў Х'юга. Ён распрануўся і паклаў маленькую газавую бомбу П'ера ў металічны кантэйнер паміж ног. Ён вісеў там, як трэцяе яечка. Гэтыя двое павінны бяспечна быць на месцы. Наконт Люгера ён не быў так упэўнены. Ён не хацеў губляць Вільгельміну. Яна ніколі яму не даруе.
  
  
  Ён загарнуў «Люгер» у цырату разам з цяжкім пачкам ганконскіх даляраў і даляраў ЗША.
  
  
  N3 выключыў агні ў каюце. Парты ззялі люмінесцэнтнымі дыярамамі Коўлуна. Ён не мог доўга чакаць званка Хоўка.
  
  
  Тэлефон зазваніў. Нік дасягнуў яго адным доўгім крокам. «Прывітанне. Тут Харынгтан».
  
  
  Голас Хоука быў металічным. Гэта быў запіс, які прайгравалі ў тэлефоне ў Вашынгтоне. Ястраб сказаў: «Procab femnull… procab femnull…» Вось і ўсё. Нік павесіў трубку.
  
  
  Працягвайце. Кабель наступны. Жаночы нуль.
  
  
  Так што ў яго быў знак "ісці". Нік закурыў і панура паглядзеў на ілюмінатары, цямнела з кожнай секундай. Кабель наступны. Пекла! Цяпер ён бескарысны. Прыйдзецца забраць яго пазней у консульстве - калі ён яшчэ спатрэбіцца. І калі ён будзе яшчэ жывы.
  
  
  Нічога ў Вашынгтоне аб Мірыям Хант. Гэта было прыкладна тое, чаго ён чакаў. Праверка была толькі мерай засцярогі, абаронай ад супадзенняў і выпадковасцей.
  
  
  Нік пагасіў цыгарэту. Ён зрабіў акуратную маленькую звязку яго штаноў, кашулі і швэдры. Ён паклаў цыратовую плёнку з люгерам у вузел і змайстраваў рамяні з пакінутай часткі манільскай лёскі. Адзенне, вядома, прамокне, але гэта не мела значэння. У Ганконгу ніколі не было па-сапраўднаму холадна, ды і холад яго не турбаваў. Насамрэч Ніка Картэра мала што турбавала, акрамя дзетазабойцаў і сякерак.
  
  
  Ён падняў пакрытае брызентам цела Бою з такой лёгкасцю, як калі б гэта была лялька - амаль так яно і было, маленькая мёртвая лялька - і выйшаў са спальні. Ён трымаў кармавы корпус паміж сабой і вартаўнічай джонкай, пакуль ішоў наперад да носа правага борта. Ён паклаў брызент пад адну з невялікіх выратавальных шлюпак на яхце і спусціўся па трапе да кают экіпажа. Філіпінцы былі б здзіўлены яго з'яўленнем, але зараз гэта не мела значэння. Гаворка ішла аб невялікай адцягненні.
  
  
  Толькі адзін з вартаўнікоў прачнуўся, пазяхаючы, паціраючы вочы і правяраючы, відаць, вельмі непрыемны сон. Ён глядзеў на Ніка са здзіўленнем і лёгкім страхам - на гэтага вялізнага бронзавага гіганта ў чорным адзенні з нажом, прывязаным да яго запясця.
  
  
  Нік выцягнуў мужчыну з ложка адным лёгкім рухам. Ён усміхнуўся, каб супакоіць марака, які сам быў крыху большы, чым хлопчык. Ён уручыў яму стодоларавую ганконскую купюру.
  
  
  “Слухай уважліва. Выконвай загады. Рабі гэта хутка і рабі правільна, і калі я зноў убачу цябе, будзе яшчэ сотня. Добра? Ты прачнуўся?»
  
  
  Мужчына тупа ўтаропіўся на грошы ў руцэ. Затым ён усміхнуўся. «Ну, сеньёр Харынгтан. Я прачнуўся. Грошы, яна заўсёды прымушае мяне не спаць».
  
  
  "Добра." Нік паляпаў яго па кашчавым плячы. «А зараз слухай уважліва. Я хачу, каб ты разбудзіў свайго прыяцеля. Я хачу, каб ты ўключыў габарытныя агні, агні палубы, столькі агнёў, колькі хочаш. Я хачу, каб ты і твой прыяцель бегалі як вар'яты, разумелі і паводзіць сябе так, быццам мы збіраемся адплыць..."
  
  
  Мужчына разявіў рот. «Плывіце, сеньёр? Але мы ня можам. Капітан і астатнія, яны…»
  
  
  «Заткніся і слухай! На самой справе ты не збіраешся плыць. Але паводзь сябе так, як быццам рыхтуеш яхту. Бегай, свісцячы і крычучы, і таму падобнае. Калі ты ўстаеш на якар, ты павінен мець пэўную працу. Зрабі гэта. Проста так, каб ты выглядаў занятым, рабіў шмат шуму - і паказваў шмат агнёў. Цяпер ты зразумеў? "
  
  
  Мужчына пачухаў у патыліцы, і на імгненне Нік падумаў, што ён збіраецца падаць знак адмаўлення, але ён усміхнуўся і сказаў: «Так, сеньёр. Калі вы гэтага хочаце. У які час? Цяпер?»
  
  
  Нік зірнуў на гадзіннік AX на сваім запясце. "Не цяпер. Роўна праз дзесяць хвілін. У цябе ёсць гадзіннік?
  
  
  Мужчына працягнуў руку. "Sί."
  
  
  “Добра. Памятай, заставайся тут роўна на дзесяць хвілін. Тады зрабі, як я табе сказаў».
  
  
  Матрос пацёр рукой свае лоевыя валасы. Ён быў разумнейшы, чым выглядаў. "Як доўга мы будзем гэта рабіць, сеньёр?..."
  
  
  "Пятнаццаці хвілін павінна хапіць". Нік выслізнуў з сталёвых дзвярэй.
  
  
  Хутка зараз. Яму прыйшлося спусціцца ў ваду, кінуць цела Боя і ўсталяваць як мага большую адлегласць паміж сабой і яхтай, перш чым нешта пачало шумець. Ён кінуў погляд на джонку, рухаючыся наперад па правым борце. Яна лёгка плыла ў гавані, паказваючы ўсе свае фары. Нік падумаў, ці не тачылі яны сякеры ў гэтай цёмнай хаціне.
  
  
  Ён збіраўся апусціць цела над цыбуляй, асцярожна трымаючы яго за вяроўку, таму што не хацеў пырсак, калі пачуў усплёск. Вельмі мяккі ўсплёск, больш падобны на рабізна, але беспамылкова гэта гук які плыве чалавека. Хтосьці накіроўваецца да кармы і якарнага ланцуга?
  
  
  Нік падняў цела і зноў схаваў яго пад выратавальную шлюпку, яго твар скрывіўся ў гідкай ухмылцы. Tiger Tong не губляў часу дарма, ці не так? Што ж, два целы не выклічуць затору ў гэтай старажытнай гавані Ганконга. Ён бачыў іх так шмат.
  
  
  Спружынны механізм ціхенька захіхікаў, калі штылет слізгануў у яго руку. Босыя ногі не выдавалі ні гуку, калі ён заняў пазіцыю прама над люкам правага борта. Любы зламыснік пераскочыць праз парэнчы менавіта тут. Нік скурчыўся ў цемры і стаў чакаць.
  
  
  Карсар асцярожна павярнуўся да яе ланцуга. Раздаўся слабы металічны скрыгат і цяжкае дыханне. Нік паваліўся на палубу. Праходзіў яшчэ адзін паром, і хоць ён знаходзіўся на некаторай адлегласці, ён усё яшчэ кідаў веер святла ў бок Карсара.
  
  
  Постаць у размытым сілуэце на фоне далёкіх агнёў парома хутка і ўзгоднена перамахнула праз поручань. На лязе нажа бліснула святло. Жарт босых мокрых ног, потым цішыня. Нік пачуў, як капае вада.
  
  
  Ён увайшоў, трымаючы штылет у левай руцэ, яго правая ператварылася ў верталёт. Яго нага зашамацела па вымытай палубе. Ён пачуў уздых спалоху, і цёмная постаць павярнулася да яго. Успыхнуў нож. Нік выбіў нож адным ударам сваёй вялікай рукі і працягнуў, каб закалоць чалавека і пацягнуць яго наперад на штылеце. Не павінна быць гуку ...
  
  
  Яго нервы, яго мышцы адрэагавалі раней, чым мозг. Тут нешта не так! Яго пальцы намацалі мяккую грудзі, соску застылі ад холаду. Жанчына!
  
  
  Нік выпусціў штылет. Ён заціснуў ёй рот рукой і прыціснуў якая выгінаецца жанчыну да сваіх мускулістых грудзей.
  
  
  Гэта сапраўды была жанчына. Яна была маладой жанчынай, яе вільготная скура была цвёрдай і гладкай, як цюлень. Гнуткая, добра складзеная і вельмі аголеная маладая жанчына.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  Сіроты з гавані
  
  
  
  
  
  Цяпер Нік трымаў яе ў мядзведжых абдымках, прыціскаючы яе стройнае вільготнае цела да яго вялікага. Яна перастала змагацца з ім, абмякла ў яго лютых абдымках, яе адкрыты рот цяжка дыхаў: «Ф ... сябар! Не забівай мяне! Людвел!»
  
  
  Ён расслабіўся роўна настолькі, каб не зламаць тонкія косткі. "А як наконт Людвела? Хлусня, і ты мёртвая!"
  
  
  Словы ліліся з яе. Добрая ангельская са слабым амерыканскім акцэнтам. Відавочна, яна правяла некаторы час у Штатах. Гэта нічога не значыла. Смайт сказаў, што Тыгры выкарыстоўвалі жанчын.
  
  
  "Я ведала яго", - задыхалася яна. «Клянуся! Я працавала з ім. Ён мусіў прыехаць у Кітай на мінулым тыдні. Ён не прыехаў. Я прыехала ў Ганконг, каб знайсці яго, але было занадта позна. Я бачыла, як яго забралі, а потым ён быў забіты. Я бачыла цябе з ім. Я прыйшла прасіць цябе аб дапамозе».
  
  
  Нік узмацніў хватку. Дзяўчына выдала мяккі крык агоніі. "Ты, Ён", - прагыркаў N3. «Прызнайся. Цябе даслалі Тыгры. Прызнайся! Прызнайся, і я пакіну цябе ў жывых. Я добрасардэчны». Часу было так мала. У любую хвіліну філіпінцы будуць выконваць свае загады.
  
  
  Яна паспрабавала агрызнуцца ў адказ, і яму гэта спадабалася. Ён крыху прыслабіў хватку, і яна паспрабавала стукнуць яго сваімі кулачкамі. «Дурань! Я не Яны! Але я не магу губляць час - забі мяне ці дапамагай мне, ці адпусці шукаць дапамогі ў іншым месцы».
  
  
  Нік адпусціў яе. Яна ведала, што Людвел павінен быў з'ехаць у Кітай, і не з'ехаў. На дадзены момант гэтага было дастаткова.
  
  
  "Вы нікога не будзеце шукаць", - груба сказаў ён. “Слухай. Вяртайся ў ваду і чакай мяне каля якарнага ланцуга. Спакойна. Мы павінны прыбірацца адсюль хутка. Ідзіце!»
  
  
  Яна спынілася, каб падабраць нож. Нік наступіў на яго босай нагой і адштурхнуў яе. "О не! Я паклапачуся пра гэта. Ідзі».
  
  
  Яна знікла праз парэнчы. Нік перакінуў нож цераз борт насупраць. Ён забраў Х'юга і схаваў яго ў ножнах. Пясок цяпер хутка бег праз шкло гадзінніка. Ён вярнуўся да выратавальнай шлюпкі, узяў цела і перакінуў яго за борт на вяроўцы. Калі яно дакранулася да вады, ён лёгка адпусціў яго. Усплёску не было, толькі смактанне і булькатанне, калі маленькі вузельчык упаў уніз. Якар надоўга затрымае Бою.
  
  
  N3 адным лёгкім рухам перасягнуў праз поручань, зачапіўся за фланец, які праходзіць пад партамі, затым зваліўся і ўчапіўся за фланец кручкаватымі пальцамі. Ён бясшумна ўвайшоў у ваду.
  
  
  Дзяўчына чакала, чапляючыся за якарны ланцуг. Нік прыціснуўся вуснамі да яе вуха. «Пачынай плыць. На захад. У бок Сай Інпун. Ідзі першай і нічога не спрабуй - напрыклад, сысці. Ідзі ціха, спыніся, калі мы падыдзем занадта блізка да параму, сампану або джонцы». Як запозненая думка: «З табой усё ў парадку? Ты справішся?»
  
  
  Яна кіўнула. Затым на палубе "Корсара" вылілася пекла. Паўсюль успыхвалі агні, бліскучыя пальцы драпалі цёмную паверхню гавані. Чуўся гук бегаючых ног, пранізлівы свіст, гучныя крыкі. Хлопчыкі вызначана шанавалі Ніка яго грошы.
  
  
  "Пекла!" Нік падштурхнуў яе. «Плыві пад вадой проста з носа».
  
  
  Ён зрабіў глыбокі ўдых і пайшоў за ёй. Ён намацаў яе, адчуў яе галізну, затым зачапіўся пальцамі за пояс далікатных трусікаў, яе адзіную вопратку. Ён трымаў яе так, на адлегласці выцягнутай рукі, адчуваючы моцны тупат яе ног па сваіх. Ён задавалася пытаннем, як доўга яна зможа заставацца пад вадой. Ён быў добры пад вадой чатыры хвіліны, але ён не мог чакаць гэтага ад яе. Няважна, ці ўдасца ім пайсці дастаткова далёка, каб пазбегнуць Карсара. Увага назіральнікаў за хламам будзе прыкавана да яхты.
  
  
  Дзяўчына пратрымалася больш за хвіліну; затым ён адчуў, як яна павярнулася ўгару. Ён пайшоў з ёй, усё яшчэ моцна утрымліваючы яе за гумку трусікаў. Яны ціха прарваліся ў ваду, у добрых 50 ярдах ад адлюстраванага промня святла ад Карсара. Усё ідзе нармальна. Ён адпусціў яе трусікі.
  
  
  Яна цяжка дыхала, крыху кашляла і сплёўвала ваду. Яна прыціснулася да яго, яе рукі ляжалі на яго шырокіх плячах, а яе голыя ногі абвіліся вакол яго. «Т… табе давядзецца мне крыху дапамагчы! Маё запясце - я думаю, ты зламаў яго, калі ўдарыў мяне».
  
  
  Нік лёгка плыў па вадзе, падтрымліваючы яе. «Нічога не зробіш, - сказаў ён. «Не турбуйся пра гэта. Я адбуксірую цябе. А зараз больш ніякіх размоваў. Дыхай, і мы пачнем». Затым яго ахінула думка. Магчыма, яна зможа дапамагчы. «Дзе твая вопратка? Я маю на ўвазе, у цябе ёсць база, прытулак, куды мы можам пайсці?
  
  
  «Мне няма дзе няма месца», - мякка сказала яна, прыціснуўшыся да яго вуснаў. Яе дыханне было салодкім. «Я пакінула сваё адзенне пад пірсам у раёне Ван Чай. Гэта была дробязь - танная сукенка і пара абутку. Я думаў, у нас будзе час паразмаўляць на яхце, што вы маглі б мне сёе-тое дастаць».
  
  
  Не было часу тлумачыць - турбавала джонка. «Цяпер гэта ўсё роўна, - сказаў Нік. "Давай выбірацца адсюль." На джонцы запаліўся пражэктар, і ён пачаў даследаваць ваду вакол Карсара. Гэтыя ўблюдкі мала што ўпускалі.
  
  
  Яна адразу ўлавіла значэнне пражэктара. "Хтосьці нас шукае".
  
  
  «Толькі мяне. Давай, пакладзі сваю здаровую руку мне на плячо і трымайся. Распраўся і пастарайся трымаць свае ногі далей ад маіх».
  
  
  Ад Карсара да састарэлых пірсаў і пляжаў Сай Ян Пун было дзве мілі. Сама адлегласць была дробяззю - Нік Картэр мог праплысці 20 міль, не дыхаючы цяжка. Сакрэт сапраўды быў у дыханні. Як толькі вы асвоіце гэта, плаваць стане гэтак жа лёгка, як і хадзіць.
  
  
  Але дзяўчына была клопатам, нягледзячы на ўсю яе складнасць, і прайшло добрых дзве гадзіны, перш чым яны спыніліся пад самотным і бязлюдным пірсам у Сай Інпуне. Дзяўчына дрыжала і стукала зубамі, чапляючыся за шпалу.
  
  
  Яна сказала. - "Мне так холадна!" «Дык страшэнна холадна! Няўжо мы не можам зрабіць што-небудзь хутка? Я не павінна захварэць - я проста не павінна! У мяне яшчэ ёсць праца».
  
  
  N3 чаплялася за іншую перакладзіну, пакрытую багавіннем і ракавінкамі, і спрабавала ўбачыць яе твар. Насупраць іх, ля суседняга пірса, прышвартаваўся старадаўні іржавы валацуга. Лямпа на адной палубе адкідала слабае шафранавае святло пад прычал. Тым не менш ён мала што мог пра яе сказаць, за выключэннем таго, што яе вочы былі вялізнымі і цёмнымі, а зубы вельмі белымі.
  
  
  Яго розум кідаўся. Ён пачынаў думаць, што зараз можа давяраць ёй, кім бы яна ні была, кім бы яна ні была. Не вельмі ёй давяраць, вядома. Яшчэ не. Але дазвольце ёй сумнявацца. Яна прыплыла ў Карсар адна, яна сёе-тое ведала аб Людвелле і не спрабавала збегчы. На дадзены момант гэтага было дастаткова.
  
  
  Ён спрабаваў падбадзёрыць яе. "Пачакай яшчэ крыху", - сказаў ён ёй. “Я ведаю гэты раён. З надыходам цемры там даволі ціха, і вакол шмат маленькіх крамак. Я пакіну цябе тут і пайду на пошукі ежы. Добра?»
  
  
  Яна здавалася спалоханай. - "Пакінеш мяне ў спакоі?"
  
  
  «Прыйдзецца. У мяне ў заплечніку ёсць адзенне. Баюся, вы прыцягнеце крыху ўвагі, калі будзеце хадзіць голай. Я паспрабую дастаць адзенне і крыху ежы, і я хутка вярнуся. Вы». Вам лепей застацца тут. Я ведаю, што там холадна і брыдка, але бяспечна. Так? "
  
  
  Да яго здзіўлення, яна засмяялася. "Добра. Вы сапраўды прытуліце сірату, ці не так?"
  
  
  Нік паляпаў яе па гладкім плячы. Ён адчуваў мурашкі па скуры. «Мы па-чартоўску ўпэўненыя! А зараз пачакай. Я вярнуся, як толькі змагу».
  
  
  "Паспяшайцеся!" Зубы стукалі. «Калі ласка, паспяшайцеся. Я анямела ўся».
  
  
  «Даволі моцнае дзіця», - падумаў Нік, прабіраючыся праз смярдзючую, слізістую ваду да падставы прычала. Ён прабіраўся ад палі да свае скрозь марскі бруд, асцерагаючыся выступоўцаў шыпоў і бітага бярвення. Па паху ён даведаўся, што паблізу каналізацыя.
  
  
  Ён знайшоў хісткую лесвіцу і падняўся па ёй. Іржавы партал бег па пірсе. Кран адкідаў яркі цень на складзены груз. З карабля даносіліся галасы. Цьмянае святло гарэла на баку. Няма праблем. Усе яны былі п'яныя ці забаўлялі жанчын, ці і тое, і іншае.
  
  
  Нік хутка апрануўся. Яго адзенне прамокла, абутку на ім не было, але гэта не мела значэння. Калі б хто-небудзь заўважыў яго, яны б толькі падумалі, што ён быў п'яны марак, які збіўся з дарогі. Ён праверыў штылет; "Люгер", цяпер ужо засунуты за пояс, швэдар якога быў добра нацягнуты паверх яго; і газавая бомба паміж ног. У яго было шмат грошай.
  
  
  Ён спусціўся з пірса, спусціўся па прычале і падняўся па гнілых драўляных усходах на Des Voeux Road. Галодны сабака скурчыўся пры яго набліжэнні, а пара котак перастала біцца і ўцякла. У адваротным выпадку ён нікога не сустрэў. Яго поспех быў з ім. Зараз аб надзённых патрэбах, а затым - гэта раптам уразіла яго, і ён усміхнуўся. Яму нават было куды пайсці! Сёння ў Суі Ло будзе пара няпрошаных гасцей. Што можа быць лепшым, чым у самым сэрцы варожай краіны? Таму што цяпер ён ведаў - ён быў так упэўнены, што паставіў бы на гадавы заробак - хто абаронца Суі Ло. Джым Пок.
  
  
  Гэта было абгрунтаванае меркаванне. У такіх пытаннях N3 рэдка памыляўся. Усё паказвала на гэта. Як зручна было, што Джым Пок быў зараз у Чырвоным Кітаі! Буда дазволіў, каб ён заставаўся тамака некаторы час.
  
  
  Ён знайшоў закутак і купіў дзяўчыне адзенне і абутак для іх абодвух. Недарагія гумовыя туфлі з загнутымі ўверх шкарпэткамі. Калі гаспадар у акулярах і бачыў нешта дзіўнае ў гэтым вялізным мокрым чалавеку з босымі нагамі, ён трымаў гэта пры сабе.
  
  
  У іншай краме Нік купіў сапраўдныя амерыканскія цыгарэты і вялікую бутэльку рысавага віна. У маленечкім прадуктовым ларку ён знайшоў бліны, абгорнутыя вакол пікантнай гарачай свініны. Ён купіў чатыры. Войска трымаецца на жываце. Так што хавайце сірот.
  
  
  На зваротным шляху да прыстані ён прайшоў міма ўніверсальнай крамы. У акне быў стары скураны папружка на запясце. Ён увайшоў і купіў яго. Ён спадзяваўся, што яе запясце насамрэч не зламана, але ў гэтым выпадку яму давядзецца самому накласці на яго шыну. Яны не маглі пайсці да лекара. Тыгры Тонга шукалі яго, і даволі хутка паліцыя Ганконга будзе шукаць яго. Ён не пакінуў слядоў.
  
  
  Вярнуўшыся на прычал, ён пакінуў свае пакупкі ў пячоры ў кучы цюкоў. Ён спусціўся па лесвіцы і ціхенька свіснуў. Яе зваротны свіст вярнуўся, вельмі слабы. Нік увайшоў у ваду, праклінаючы яе, і падышоў да яе. Яна ўсё яшчэ чаплялася за канат. Нік абняў яе дрыготкае цела. «Цяпер усё ў парадку. У мяне ёсць ежа і адзенне наверсе. Паехалі».
  
  
  Яна прыціснулася да яго, дрыжачы і задыхаючыся. «П-так холадна! Не думаю, што я магла б пратрымацца на хвіліну даўжэй».
  
  
  "У цябе ўсё добра. Абнімі мяне за шыю і трымайся. Сцеражыся шыпоў і іншага».
  
  
  Ён падняў яе па лесвіцы. Яна стаяла дрыготка, расслабленая, не спрабуючы прыкрыць свае пругкія грудзі. Нік упаў на калені і пачаў масажаваць яе доўгія ногі, рухаючыся ўверх ад шчыкалатак цвёрдымі, моцнымі пальцамі. «Гэта можа крыху пашкодзіць, але мы павінны вярнуць кроў. Зрабіце тое самае са сваімі рукамі».
  
  
  Яна пачала шараваць рукі. Нік павярнуў яе і расцерці яе сцягна, пругкія ягадзіцы. "Я павінен быў купіць тоўсты ручнік", - сказаў ён. "Не думаў пра гэта".
  
  
  "Цяпер мне лепш", - сказала яна. Яна падцягнула ногі пад яго рукамі, правяраючы іх, і ён адчуў, як ажываюць гладкія мышцы. Ён па-сяброўску пагладзіў яе. «Я думаю, ты выжывеш. Апранайся і давай паямо. Тады пойдзем. Нам пакуль шанцуе, але я не хачу настойваць».
  
  
  Ён купіў ёй чорны джынсавы гарнітур, спартовую кашулю і белы бюстгальтар. Аб бюстгальтары ўспомніў. Яе грудзей былі дастаткова цвёрдымі і вострымі, але крыху цяжкімі для кітаянкі. Ёй спатрэбіцца бюстгальтар.
  
  
  Не кажучы ні слова, яна сунула грудзі ў кубкі бюстгальтара і павярнулася да яго, каб абняць яго. Затым яна надзела талстоўцы з Дональдам Даком - яна была адзінай - і надзела гарнітур кулі. Яна засунула свае вузкія ножкі ў гумовыя тэпцікі. "Папялушка, новая версія", - прамармытаў Нік. "Яны падыходзяць". Яго ўласныя былі занадта тугімі.
  
  
  Дзяўчына села на кукішкі ў традыцыйным кітайскім стылі. «Вы згадалі аб ежы? Я галадаю».
  
  
  Нік працягнуў ёй загорнуты ў газету бліны. «З'ешце адзін, потым мы пойдзем. Мы можам з'есці астатняе на хаду».
  
  
  Яна адкусіла блін і з'ела палову, перш чым зірнуць на яго. «Мы сапраўды ў бегах, ці не так? Цікава, ці бяжым мы ад аднаго і таго ж?»
  
  
  «Пазней», - сказаў Нік, набіўшы рот бліна. «Пазней пытанні пра іншае. Прама зараз - як вас клічуць?
  
  
  «Фан Су. Гэта маё ранейшае імя. У Штатах я выкарыстоўваю Фрэнсіс. Фрэнсіс Суон. Кларк Харынгтан - ваша сапраўднае імя?
  
  
  N3 нават не міргнуў. “А пакуль гэта так. А зараз даядай і заткніся. Я прыдумаў, куды мы можам пайсці, прынамсі, на сёння. Мы ўсё абмяркуем пазней».
  
  
  Дзяўчына кіўнула. «Я бачу, што вы прывыклі аддаваць загады, містэр Харынгтан».
  
  
  "Я." - Нік дапіў блін і выцер рот газетай. «Яшчэ адна рэч - вы кажаце, што ведалі Боба Ладвела? Вы ведаеце, як ён быў забіты і хто забіў яго? Вы таксама ведаеце, чаму?
  
  
  «Так. Я ўсё гэта ведаю».
  
  
  Нік крануў яе пляча. “Добра. А зараз давайце перастанем казаць. Я рады, што мы сустрэліся сёння ўвечары, дарагая. Ты мне вельмі дапаможаш».
  
  
  Яна была блізка да яго, так блізка, што яе грудзей дакраналіся яго вялікіх грудзей. У цьмяным святле ён убачыў, што, прынамсі, у гэтым дрэнным святле яна была прыгожая. У яе былі карыя вочы з ценямі пад імі, нос прамой, вушы маленькія і блізка прыціснутыя да галавы. У яе голасе прагучала мяккая просьба, калі яна сказала: «Я павінна давяраць вам, містэр Харынгтан. І вы мне. Ёсць шмат працы, якую трэба зрабіць, вельмі небяспечная праца і ў мяне няма часу на яе. у роспачы. Вельмі ў роспачы! "
  
  
  «Толькі час ад часу, - думаў ён, калі яны сыходзілі з пірса, - вы маглі б сказаць, што англійская не была яе роднай мовай.
  
  
  Яны перасеклі Des Voeux Road і падняліся па вузкай вулачцы да Белчар-стрыт. Нік злавіў таксі і растлумачыў яму дарогу. Цяпер ён мог закурыць. Ён раскошна ўдыхнуў і адкінуўся на сядзенне. Нарэшце ўсё ссунулася з мёртвай кропкі.
  
  
  Але дзяўчына нерухома сядзела побач з ім. Яе вочы шукалі яго твар. «Мы ідзем на пік? Куды?»
  
  
  "На вілу чалавека па імені Джым Пок".
  
  
  Ён пачуў шыпенне яе ўдыху. «Джым Пок! Але ён, я маю на ўвазе, што я не магу туды пайсці - ён…»
  
  
  N3 ветліва паглядзеў на яе. - «Я ведаю, хто і што ён такое. Я таксама ведаю, што ён зараз знаходзіцца ў Чырвоным Кітаі. Думаю, ты таксама гэта ведаеш, Фань Су».
  
  
  Праз імгненне яна кіўнула. «Так. Я ведаю. Але я ўсё яшчэ не разумею, навошта мы ідзем на ягоную вілу. Гэта небяспечна. Вельмі небяспечна».
  
  
  «Жыццё небяспечнае, - сказаў Нік Картэр.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  Undertong
  
  
  
  
  
  Нік адпусціў таксі ў трох кварталах ад вілы. Надвор'е зноў рабілася кіслае, туманнае, маросіў халодны дождж. Яны моўчкі ішлі па Харлех-роўд. Нік успомніў тую раніцу, забітага ім кулі, Боя і Людвела. Увогуле, гэта быў пякельны дзень. Але, нарэшце, ён быў у дарозе, і, калі ён дакладна не ведаў, куды ідзе, прынамсі, ён рухаўся.
  
  
  На віле было цёмна, калі не лічыць некалькіх начных агнёў. «Усё роўна», - сказаў ён дзяўчыне, калі яны абмінулі хату ва ўнутраны дворык. Яна трымалася побач з ім, паклаўшы маленькую руку яму на плячо. "Гэта сапраўды дом Джыма Пакуль?"
  
  
  Ён кіўнуў. "Я клянуся. Гэтая здагадка, але яно мае значэнне. Калі б я ведаў сваю Суі Ло - а я ведаю».
  
  
  Яе прыгожыя вусны сціснуліся. «Яна жыве небяспечна, твой сябар. Небяспечна і бескарысна». Ён расказаў ёй сёе-тое аб Суі Ло ў таксі.
  
  
  Дзверы кухні былі зачынены. Нік вырваў пластыкавы канверт з паперніка і, выкарыстоўваючы пластык як зонд, высунуў мову замка. Дзверы расчыніліся. Ён паглядзеў на дзяўчыну. "Давайце ўдакладнім адну рэч, Фань Су. Я камандую. Ло - мая старая сяброўка. Яе характар і норавы не датычацца вас. Калі вы сустрэнецеся з ёй, я буду гаварыць. Вы будзеце ветлівыя і вельмі ўважлівыя., вельмі ціха. Зразумела?"
  
  
  «Зразумела, містэр Харынгтан».
  
  
  Фань Су засталася на кухні, пакуль Нік блукаў па хаце. Ён стараўся не ўключаць святло і не выключаў начное асвятленне. Ніякіх слуг. Сві Ло, верагодна, была ў горадзе. Цяпер яна мела сваю машыну. Нік падумаў, чым яна займаецца. Яна была гарачай маленькай жанчынай, і гэтай раніцай ён пакінуў яе ў адзіноце. Ён зморшчыўся. Гуляць з такім "абаронцам", як Джым Пок, было б небяспечна.
  
  
  Нік прымусіў дзяўчыну прыняць працяглы гарачы душ, пакуль варыў каву. У доме былі добрыя аканіцы і зашморгнены ўсе шторы. Цяпер ён адчуваў сябе ў бяспецы. Людзі Тыгра, пры адсутнасці самога Тыгра, наўрад ці падумалі б зазірнуць у логава Тыгра. Ён выйграў крыху часу. Крыху, але, магчыма, дастаткова, каб разабрацца ў гэтым і прыдумаць нейкі план.
  
  
  Яны сядзелі ў цёмнай спальні, пілі каву і палілі. Нік Картэр сказаў: «Добра, Фань Су, пачні казаць. Я спытаю, ты адкажаш. Як ты даведалася Боба Ладвела? Чаму?
  
  
  Яна была ў выяве цені, якая сядзіць, скрыжаваўшы ногі, на вялікім ложку, у піжаме і шчаслівай куртцы, якая належыць Сві Ло.
  
  
  «Я працавала з містэрам Ладвелам на працягу некалькіх месяцаў. Вы ведаеце, ён быў ЦРУ. Я галоўны агент Undertong у Ганконгу і на Новых тэрыторыях».
  
  
  "Хвіліначку. Што такое Андэртонг?"
  
  
  Яна сказала нешта на мандарынскай, чаго ён не зразумеў. Ён даведаўся пекінскі дыялект, але не зразумеў слоў.
  
  
  «Гэта перакладаецца як падполле», - сказала дзяўчына. «Пад прыкрыццём - група супраціву. Як FFI ці Maquis у Францыі. Можна сказаць, партызаны, хаця мы недастаткова добра арганізаваны, каб змагацца як партызаны. Гэта прыйдзе».
  
  
  Нік закурыў і доўга глядзеў на яе ў вагальным полымя. Яе вочы сустрэліся з ім, не завагаўшыся. "Я думаю, ты хлусіш", - сказаў ён. «Кітайскага падполля няма. Камуністы занадта добра арганізаваныя, іх контрвыведка занадта добрая, а вашыя сяляне не будуць ваяваць». Гэта была сума ўсіх ведаў, якія ён атрымаў з гэтай нагоды. Яго мала турбавала кніга, меркаванне Вашынгтона. Ён хацеў, каб яна адрэагавала на яго насмешкі.
  
  
  Яна ўспыхнула. "Гэта хлусня! Нашыя людзі будуць змагацца - калі ім дадуць зброю і будуць правільна весці. Мы толькі пачалі, гэта праўда, але мы рухаемся наперад. Гэта вельмі небяспечна і вельмі марудна. Пекінскія агенты ёсць усюды... двайнікі і правакатары». Яна ўздыхнула ў змроку. "Калі вы агент Пекіна, я мёртвая жанчына".
  
  
  Ніка змрочна ўсміхнуўся. «Гэта ты, дарагая!
  
  
  Я мушу паверыць табе на слова, што гэта не так. А зараз працягвай. Як вы звязаны з забойствам Людвела? "
  
  
  «Насамрэч няма. Але ён мусіў сустрэцца са мной на мінулым тыдні ў Кітаі, але ён не прыехаў. У той час гэта была звычайная сустрэча. Ён павінен быў прынесці грошы і інфармацыю».
  
  
  «Людвел быў касірам гэтай аперацыі?
  
  
  «Мяркую, што так, калі вы так гэта называеце. Ён працаваў з намі адзін, наш адзіны кантакт з ЦРУ».
  
  
  Мой Бог! падумаў Нік. Нядзіўна, што бедны вырадак нерваваўся. Спрабуючы зладзіць рэвалюцыю ў чырвоным Кітаі, пабудаваць падпольны апарат сам!
  
  
  «Значыць, ён не з'явіўся на мінулым тыдні. І што тады?
  
  
  «Многае адбылося, - сказаў Фань Су. «Вельмі шмат адбылося, і гэта адбылося вельмі хутка. Галоўны чырвоны генерал дэзерціраваў і звязаўся з намі, з Андэртонгам. Ён хоча, каб мы вывелі яго з Кітая. У мяне не было часу звязацца з Лудвелам. Гэта было маё рашэнне і я вырашыла паспрабаваць. Затым я адправіла паведамленне ў Ганконг, да Ладвела, праз нашу звычайную сетку. Ён адказаў, што прыедзе і дапаможа мне вывесці генерала. І што ён прынясе грошы ці сёе-тое з таго, што патрабаваў генэрал».
  
  
  Гэтая навіна не здзівіла Ніка. Кітай быў дзіўнай краінай. "Колькі грошаў?"
  
  
  «Паўмільёна долараў. Ладвел павінен быў унесці сто тысяч гатоўкай у якасці закладу».
  
  
  Нік падумаў, што гэтага мала для высокапастаўленага кітайскага генерала, гатовага казаць вольна. ЦРУ ніколі не даводзілася публічна даваць справаздачу аб грошах. Ды і AX таксама.
  
  
  «Тады навошта вы прыехалі ў Ганконг? Вы ўсё гэта зрабілі ці думалі, што зрабілі. Ладвел прыязджаў за генералам. У яго былі грошы. Чаму вы?"
  
  
  Трохі цішыні. Ён бачыў, як яна паціснула стройнымі плячыма. «Паездка ў Ганконг для мяне нічога не значыць - у мяне выдатнае прыкрыццё. Добрыя дакументы. Часам я перасякаю мяжу два ці тры разы на тыдзень, прывозячы гародніну на рынак. Я павінна працаваць на ферме недалёка ад вёскі Пааан, на Кітайскім баку. Усе ахоўнікі мяне ўжо ведаюць».
  
  
  Ён не быў задаволены. «Тым не менш, табе насамрэч не трэба было прыходзіць. Я ведаю пра гэта - кожны раз, калі ты пераходзіш дарогу, ты рызыкуеш, выкарыстоўваеш крыху ўдачы. Чаму ты прыйшла на гэты раз? Не хлусі мне».
  
  
  «Я не буду хлусіць. Я не магу дазволіць сабе хлусіць. Мне занадта адчайна патрэбна твая дапамога. Я прыйшла праверыць твайго сябра, Ладвела. Я… я не зусім яму давярала. Не яго матывам, а яго здольнасцям. Ён шмат піў і… ну я ведаю, калі мужчына баіцца».
  
  
  Улічваючы тое, што Нік ведаў пра Боба Ладвеле, гэта мела сэнс. "Ты мела рацыю", - прызнаў ён. «Калісьці Ладвел быў добрым чалавекам, але заставаўся там занадта доўга. Ён заплаціў за гэта».
  
  
  "Я ведаю. Я бачыла, як яго забралі. Я нічога не магла зрабіць».
  
  
  Нік нахіліўся да ложка. "Раскажы мне пра гэта".
  
  
  «У мяне быў строгі загад, - працягнула дзяўчына, - не спрабаваць звязацца з Людвелам асабіста ў Ганконгу. Ні пры якіх абставінах! Я нават не павінна была тэлефанаваць яму па тэлефоне. Таму я рушыла ўслед за ім, назірала за ім. Гэта было ўсё, што я магла б зрабіць. Я збіраўся парушыць ахову, не падпарадкоўвацца загадам, калі ён не стрымае сваё слова, і пайсці за генералам. Больш за ўсё мне патрэбны былі грошы. Генерал не прыйдзе, пакуль яны не будуць у яго.
  
  
  «Мы яшчэ паглядзім, - сказаў Нік. Ён думаў пра далёкую будучыню, ужо спрабуючы сплесці план у сваім выдасканаленым мозгу.
  
  
  "У цябе зараз няма грошай", - сказаў ён. "Можа быць, у чырвоных тыграў".
  
  
  "Так." Яна здавалася збянтэжанай. «У Джыма Пакуль ёсць грошы. Або хутка будуць».
  
  
  «Можа, ён не дажыве да гэтага, - сказаў ёй Нік. «Не звяртайце на яго ўвагі. Вы ішлі за Ладвелам? Вы бачылі, як тыгры схапілі яго?»
  
  
  «Так. Я ніколі не адставала. Я была побач, калі ён сустрэў цябе і калі ты хадзіў у клуб крыкету на танцы. Я сачыў за рыкшай кулі, які ішоў за табой».
  
  
  «Чым менш пра гэта будзе сказана, тым лепш, - падумаў Нік. Цяпер ён быў на мяжы даверу ёй - да пэўнай ступені і з некаторымі агаворкамі.
  
  
  «Вы рушылі ўслед за Ладвелам, калі ён сышоў з танцаў? Што ён зрабіў? Куды ён пайшоў?
  
  
  «Ён сышоў з танцаў каля адзінаццаці. Рыкша рушыў услед за ім. Я рушыла ўслед за імі абодвума. Людвел пайшоў да сябе дадому, у кватэру недалёка ад універсітэта, і пераапрануўся. Пакуль ён быў у кватэры, рыкша зрабіў тэлефонны званок. Потым ён сышоў, проста пабег прэч”.
  
  
  «Назад у клуб, каб сачыць за мной, - падумаў Нік. Яны ўжо цікавіліся мною.
  
  
  «Няўжо іншы тонгу падабраў Людвела, калі ён выходзіў з кватэры?»
  
  
  «Так. Я зноў рушыла ўслед за імі абодвума. Я пачала вельмі хвалявацца. Я думала, што ў Людвела зараз павінны быць грошы з сабой, і я ведала Тыграў. Але я нічога не магла зрабіць. Тыгр ніколі не выпускаў Людвела з яго поля зрок. Я не мог папярэдзіць яго, не ўзарваўшыся».
  
  
  Нік пагадзіўся. "Відаць, Людвел ведаў, што за ім сочаць?"
  
  
  «Не. Ён паводзіў сябе так, як быццам ён быў адкрытым. Я да гэтага часу гэтага не разумею».
  
  
  "Я магу зразумець." Ён падумаў аб напоях, якія мужчына піў у клубе. Богу вядома, колькі яшчэ ў яго было дома. Канешне, для нерваў. І быў яго фаталістычны стан розуму. Верагодна, так ці інакш, яму было ўсё роўна.
  
  
  Цяпер N3 сказаў: «Ладуэла, павінна быць, загадай на працягу некалькіх тыдняў, як я гэта бачу. І не ведаў пра гэта. ведалі, што ён быў агентам ЦРУ. Але яго забіў Тыгравы Тонг, а не кітайская контрразведка. Я не ведаю. суцэль зразумела. Як Tiger Tong трапляе ў дзеянне? "
  
  
  Яе ціхі смяшок быў невясёлым. «Гэта прасцей за ўсё, містэр Харынгтан. Грамадства Чырвонага Тыгра - гэта гангстарская арганізацыя. Яны працуюць на кожнага, хто ім плаціць. Чырвоныя кітайцы плацяць ім добра. Для кітайцаў прасцей і, верагодна, танней наняць наёмных працаўнікоў. "Тыграм" маецца быць рабіць сваю брудную працу ў Ганконгу, чым усталёўваць складаны апарат. Вось і ўсё ".
  
  
  «Але яны сапраўды ведалі, калі забіць Людвела. Незадоўга да таго, як ён адправіўся ў Кітай, і калі ў яго былі ўсе гэтыя грошы».
  
  
  "У Пекіне не дурні", - суха сказала яна. “Яны атрымліваюць тое, за што плацяць. Джым Пок вельмі эфектыўны».
  
  
  “Я веру ў гэта. Сёння ён нашмат багацей. Але працягвайце. Калі і як яны атрымалі Ладвела?
  
  
  «Ён сеў на паром да Коўлуна. Было крыху пачакаць, перш чым парай сышоў, і Тыгр зрабіў тэлефонны званок. Затым ён рушыў услед за Людвелам на борт парома. Я таксама. Калі мы дасягнулі боку Коўлуна, Людвел адправіўся ў гатэль Peninsula, каб адпачыць і выпіць. Ці так, я мяркую. Ён увайшоў у бар. Праз некалькі хвілін ён выйшаў і пайшоў на вакзал. Не пасажырскі, а грузавы…"
  
  
  "Фрахт?"
  
  
  «Так. Гэта цёмны і самотны раён па начах. Ён аблегчыў ім задачу. Занадта проста. Я бачыў усё гэта з ценю боскага дома. Побач з ім з віскам падскочыла вялікая машына, і яго зацягнулі ўнутр. Ён паспрабаваў уцячы. біліся, і яны высеклі яго дубінкамі. Я ведаў, што ён быў амаль мёртвы, і я нічога не магла зрабіць. Але я павінна была ісці за імі. Я рызыкнула, узяла таксі і пайшла за імі - гэта зламала мне прыкрыццё, як беднай жабрачкі, але мне прыйшлося гэта зрабіць. Кіроўца таксі падумаў, што я звар'яцела. Ён не рушыў, пакуль я не паказала яму грошы».
  
  
  "Куды яны яго забралі?"
  
  
  “Не вельмі далёка. Гэта мяне крыху збянтэжыла, пакуль я не ўбачыла, што будынак належыць Джыму Паку. Ён знаходзіцца на складскіх дварах. Я чакала, ведаючы, што адбываецца ўнутры, пакуль не выйдуць людзі Пакуль, Тыгры. нясуць кошык”.
  
  
  Упершыню яе голас сарваўся. «Я… я ведала, што было ў кошыку. Я добра ведаю працу тыграў. Я зноў рушыла ўслед за імі, бачыла, як яны пакідалі кошык у старым доме на Шанхайскай вуліцы. Затым яны з'ехалі. На гэты раз я не рушыла ўслед за імі. . Я была ў роспачы і напалохана. Я не ведала, што мне рабіць без Людвела і грошай. Я ... "
  
  
  «А потым, - мякка перапыніў яго Нік, - ты падумала пра мяне. Так?»
  
  
  Ён пачуў яе ўздых у цемры. Калі яна зацягнулася, яе цыгарэта загарэлася. «Так. Б… але як ты даведаўся?»
  
  
  "Я дакладна не ведаў", - прызнаўся Нік. “Я здагадаўся. Вы былі ў роспачы і бачылі, як я сустракаўся з Лудвелам на закінутым пірсе. Вы думалі, што я таксама з ЦРУ?
  
  
  “Я думала, што ты адтуль. Я добра цябе разгледзела, і, ну, ты выглядаў больш здольным, моцным і цягавітым, чым Людвел. У любым выпадку, я думала, што ў гэтых абставінах гэта павінна быць больш, чым проста свецкая сустрэча».
  
  
  "Вы памыляліся", - мякка сказаў ёй Нік. “Гэта было чыста сацыяльным. Ці амаль так. Ён хацеў, каб я аказаў яму асабістую ласку, вось і ўсё».
  
  
  "Як вы кажаце, містэр Харынгтан". - Яна здавалася непераканаўчай.
  
  
  Нік закурыў ім абодвум яшчэ адну цыгарэту. Ён мог бы выпіць, але вырашыў прапусціць. У яго было непрыемнае адчуванне, што праца толькі пачынаецца. Перадаючы ёй цыгарэту, ён сказаў: «Значыць, вы патэлефанавалі ў паліцыю і расказалі ім пра цела? Вы згадалі мяне. Вы хацелі паглядзець, што адбудзецца. Чаму?
  
  
  “У мяне не было шанцу паразмаўляць з вамі. Магчыма, вы з ЦРУ, а можаце і не. Магчыма, вы працавалі на Пекін ці на Джыма Пакуль, і, магчыма, менавіта вы выдалі Людвела. Магчыма, вы нават падставілі яго, быць забітым. Я проста не ведала! "
  
  
  "Але чаму паліцыя?"
  
  
  «Я думаў, што пагляджу і пагляджу, як яны з табой абыходзяцца. Калі яны неўзабаве адпусцяць цябе, а затым ты пойдзеш у амерыканскае консульства, каб зрабіць справаздачу - ну, я думаў, што гэта будзе амаль напэўна, што Вы таксама былі з ЦРУ. Магчыма, вы былі нават начальнікам Людвела, аб якім ён мне не сказаў. Натуральна, ён не стаў бы гэтага рабіць. Але калі я назірала за вамі і Людвелам, у вас было нешта, што прымусіла мяне падумаць, што вы каманда. Я рызыкнула”.
  
  
  «Так, вядома, дзяўчынка. Але табе пашанцавала. Думаю, я знайду твайго генерала. Дзе ён зараз?»
  
  
  Яна сышла ложка і стаяла перад ім на каленях. Яна паклала рукі яму на калені і уткнулася ў іх тварам. "Ты будзеш? Ты сапраўды дапаможаш мне выцягнуць яго? Аб Божа! Я так рада. Так рада. Гэта - гэта вельмі важна, і з таго часу, як Людвел быў забіты, усё гэта было на маіх плячах. напалохана да паўсмерці". Яна плакала.
  
  
  Нік паляпаў яе па гладкай галаве. "Я ведаю. , І перастань хвалявацца. Мае плечы крыху больш за тваіх. Але дзе генерал?»
  
  
  Ён чуў, як яна мацала ў цемры. Яе мыла і пах жанчыны былі салодкімі ў цемры. Яе валасы крынічылі тонкі водар.
  
  
  "Чорт вазьмі", - сказала яна яму. «Які я дурань. І хусткі няма».
  
  
  Нік перасек пакой у цемры і ўзяў з туалетнага століка Сві Ло насоўку. Ён вярнуўся і працягнуў ёй. Яна ўстала і вярнулася да ложка. "Мне вельмі шкада. Я больш не буду гэтага рабіць».
  
  
  "Вы былі ў напружанні", - сказаў ён. «Ты будзеш яшчэ горш. Сказаць няма чаго, а наперадзе ў нас страшэнна шмат працы. А цяпер, чорт вазьмі, дзе генерал?»
  
  
  «Ён хаваецца ў закінутым будыйскім храме недалёка ад вёскі Хэнкангхаў. Гэта недалёка ад чыгункі, але, канешне, нам гэта нядобра».
  
  
  «Зусім не. Як далёка гэтая вёска ад мяжы?»
  
  
  «Каля дзесяці міль па прамой, але мясцовасць дрэнная. Перад самай мяжой ёсць горы, а потым шмат балот. Было б вельмі небяспечна перакінуць яго цераз Шам-Чун. Я спадзяваўся, што магчыма, з тваёй яхтай ці нават джонкай мы маглі б..."
  
  
  "Гэта сышло", - коратка сказаў ён ёй. “Мы ніколі не зможам гэтага зрабіць. У мяне ёсць прычыны так казаць».
  
  
  Бескарысна казаць ёй, што Смайт, верагодна, арыштуе яго ў той момант, калі ён паспрабуе перамясціць Карсар. Смайт, верагодна, усё роўна арыштаваў бы яго, калі б ён заспеў яго ў доме Джыма Пакуль. І там джонка Тыгра; яна будзе пераследваць Карсара кожную мілю, нават калі б ён мог плыць. Ён не хацеў уладкоўваць марскую бітву ў гавані Ганконга. У яго і так было дастаткова непрыемнасцяў.
  
  
  «Ёсць толькі адна дробязь, аб якой ты не згадала», - сказаў ён ёй крыху хітра. Гэта яго развесяліла. Вы не маглі вінаваціць яе за тое, што яна спрабавала паказаць рэчы як мага лепш.
  
  
  "Што?"
  
  
  «Тое, што кітайцы ведаюць ці падазраюць, што ваш генерал недзе недалёка ад мяжы. Вось чаму яны закрылі мяжу і рушылі так шмат войскаў, ці не так? Усе ў Ганконгу гэта ведаюць. Чырвоныя могуць страціць шмат асобы, калі генерал уцячэ і напіша свае мемуары ў Вашынгтоне. Яны не могуць страціць яшчэ больш асобы. У апошні час ім вельмі не павезла, у Афрыцы, Інданэзіі і нават у Пакістане. генерал сыходзіць, гэта можа падарваць усё неба. Усё гэта праўда, ці не так? "
  
  
  "Так", - прызнала Фань Су. «І гэта яшчэ не самае горшае. Генерал паранены. Моцна паранены. Ён і двое суправаджаючых яго мужчын сутыкнуліся з патрулём па дарозе з Кантона. Гэтыя людзі былі чальцамі Undertong. Я думаю, яны абодва былі забітыя. спадзяюся на гэта. Але калі б адзін з іх быў жывы, яго прымусілі б гаварыць, і кітайцы даведаюцца, што генерал знаходзіцца паблізу. Ён быў моцна паранены ў выніку стральбы, але ён уцёк і схаваўся ў будыйскім храме. Калі яны западозраць ён недзе побач, яны ўсё абшукаюць. Яны знойдуць яго - толькі пытанне часу. Нам трэба пасьпяшацца».
  
  
  «Што ж, паспяшайся крыху павольна прама цяпер. Я сказаў, што выцягну яго, і я зраблю гэта, але пра ўсё па парадку. Перш чым мы выберамся з Кітая, нам трэба патрапіць унутр. У цябе ёсць ідэі з гэтай нагоды?»
  
  
  «Не. У мяне не будзе ніякіх праблем, але белы чалавек не можа гэтага зрабіць. Не цяпер. Не як белы. Ладвел сказаў, што ў яго ёсць надзейны спосаб патрапіць унутр, але ён ніколі не казаў мне, што гэта было. "
  
  
  Ніку прыйшлося прызнаць, што ён ніколі не зможа сысці за кітайца. Не з такой строгай аховай.
  
  
  "Ты занадта вялікі і моцны", - пагадзіўся Фань Су. «Яны заўважаць цябе праз хвіліну. І яны абшукваюць усё зараз, прыходзяць і сыходзяць. Я не магу схаваць цябе пад сваёй гароднінай».
  
  
  Мозг Ніка працаваў з вялікай хуткасцю. Павінен быў быць адказ. Патрапіць унутр было няпроста - ён вырашыў, што выб'е сабе дарогу бульдозерам, калі спатрэбіцца.
  
  
  Ён павольна сказаў: "Ты можаш увайсці адна, добра?"
  
  
  «Так. Ніякіх праблем. Яны прывыклі да мяне і майго воза з валамі. Але я б не адважылася паспрабаваць пераправіць…»
  
  
  «Не. Мы не будзем гэтага рабіць. Але вы можаце ўвайсці асобна і далучыцца да мяне. Пытанне - як мне патрапіць?»
  
  
  Ідэя прамільгнула ў мозгу N3 і пачала расці. У Людвела павінна быць усё прадумана, мабыць, у яго быў нейкі трук або выкрут. Можа, яму ўдасца выкалупаць мозг мёртвага чалавека.
  
  
  «Вы кажаце, што Людвел быў у грузавога хлява ў двары?» Нік пацёр шчацінне на падбародку. У Людвела, відаць, была вельмі важкая прычына хадзіць на склад ноччу. "Падумай як след", - сказаў ён Фань Су. "Усё, што вы можаце ўспомніць. Усё!"
  
  
  Цішыня. Ён чуў яе лёгкае дыханне. Потым: «Ну, ён не пайшоў у галоўную грузавую адрыну. Паменш - я зараз успомніла, там захоўваюць скорапсавальныя прадукты. Я чула працу халадзільнага абсталявання».
  
  
  «Хммм… там няшмат. У любым выпадку, гэта ўсё ўваходныя рэчы. Ганконг не дастаўляе ежу. А Людвел з'яжджаў. Яму спатрэбіцца…»
  
  
  "Пачакайце!" У яе тоне было хваляванне. «У тым хляве ёсць яшчэ сёе-тое - трупы!»
  
  
  Нік пстрыкнуў пальцамі. “Вядома. Вось і ўсё, Су! Целы чакаюць, каб вярнуцца ў Кітай, каб іх пахавалі. Яны прыбываюць з усяго свету. Яны павінны адпраўляць іх назад кожны дзень. Далібог, я думаю, у нас гэта ёсць. Людвел збіраўся перасекчы мяжу ў труне! "
  
  
  Яна сумнявалася. - "Вы збіраецеся паспрабаваць гэта?"
  
  
  "Гэта залежыць ад." - Нік быў асцярожны, узважваючы ўсе куты. У Людвела была свая ўласная арганізацыя. Усё было настроена. Ён выконваў прамую ці маментальную, пазаштатную аперацыю, не губляючы часу. Была вялікая розніца.
  
  
  «Гэта залежыць ад цябе, Су. Усё на дадзеным этапе залежыць ад цябе. Наколькі добра арганізаваны твой Undertong у Ганконгу? Наколькі ён эфектыўны - ці зможаш ты зрабіць нешта ў спешцы?
  
  
  “Я думаю, што мы эфектыўныя. Пакуль ёсць толькі кадры, але калі вы не будзеце патрабаваць занадта шмат чаго, магчыма, мы зможам гэта зрабіць. Але мне давядзецца зрабіць гэта ў адзіночку, вы разумееце. Я не магу раскрыць…»
  
  
  Нік рэзка засмяяўся. «Яшчэ не давяраеш мне, га? Добрая дзяўчынка. А зараз паслухай - ты можаш прынесці сюды танную труну з адтулінамі для паветра», якую нельга заўважыць? Ці можаце вы атрымаць тут дакументы аб допуску ў агенцтве Кітая, каб адвезці вашага беднага старога дзядулю назад у Кітай? Гэта самае галоўнае, дакументы”.
  
  
  “Я магу іх падрабіць. Гэта зойме гадзіну ці каля таго».
  
  
  "Зрабі гэта. Вазьмі вопратку для пахавання. Хіба не існуе звычай размалёўваць твары памерлых, каб яны зноў сталі маладымі?
  
  
  Яна падумала секунду. "Ужо не так шмат, але раней гэта было зроблена".
  
  
  «Мой твар будзе размаляваны. Я быў старамодным дзядулем. Вы ведаеце, просьба аб пахаванні. Гэта павінна спрацаваць. Што вы ведаеце аб раскладзе цягнікоў?
  
  
  “Гэта лёгка. За дзень ходзіць толькі адзін цягнік. Ён адпраўляецца з канцавога прыпынку ў Ганконгу апоўдні і прыбывае ў Ло Ву каля гадзіны дня. Кожны павінен перасекчы мяжу і праверыць свае дакументы».
  
  
  "А як наконт грузавых вагонаў?"
  
  
  «Калі яны едуць у Кітай, іх правяраюць на мяжы, а пасля апячатваюць. Гэта цяжкасць у вашым плане. Я думаю, што першым прыпынкам пасля мяжы будзе скрыжаванне Камфар-Хэд. Я павінна была б адправіць туды труну. Цягнікі не буду спыняцца ў маленькіх вёсках. Так што мне давядзецца прыехаць на скрыжаванне Камфар-Хэд, каб выцягнуць вас”.
  
  
  Разумная дзяўчына. Яна ўжо думала наперад, прытрымліваючыся плану. «Гэта можа спрацаваць, - сказаў сабе Нік. Гэта было дастаткова дзёрзка. І яго поспех быў моцным і добрым.
  
  
  "Як далёка ад гэтага скрыжавання да храма, дзе хаваецца генерал?"
  
  
  «Дваццаць міль ці каля таго. Нам давядзецца прайсці пешшу, а мясцовасць суровая».
  
  
  "Нічога страшнага. Мы зробім гэта ноччу і дабяромся да храма досвіткам. Гэта дасць мне цэлы дзень, каб усё абдумаць, пакуль мы кладземся спаць. Абавязкова вазьміце з сабой добрую карту і компас - калі зможаце. рабіце гэта без небяспекі. У адваротным выпадку. прапусціце іх ".
  
  
  «Яны даўно не абшуквалі мяне ці маю каляску. Я падыгрываю некаторым памежнікам - яны дурныя чарапахі і думаюць, што аднойчы яны збіраюцца прывабіць мяне ў свае баракі».
  
  
  Нік устаў і пакрочыў па спальні. «Значыць, гэта ўсё. Прынамсі, мы прыступім да рэалізацыі гэтага плана. Вы сыходзьце зараз і пачынаеце ўсё рухацца. Я застануся і паклапачуся аб Сві Ло, калі яна вернецца дадому. Калі яна гэта зробіць. авантура, але мы павінны гэта зрабіць. Мы павінны трымаць заклад, што Джым Пок не ўмяшаецца, што слугі не вернуцца, і што людзі Пакуль не зразумеюць, дзе мы знаходзімся. Гэта шмат калі. Цяпер вы ідзяце. Вам давядзецца спусціцца да канатнай дарозе - лепш не браць таксі з гэтага раёна - і забраць труну і паперы сюды да світання, калі магчыма. Абавязкова выкарыстоўвайце людзей, якіх вы можаце давяраць. Мы вызначым час пазней. Я не хачу праводзіць у гэтай труне больш часу, чым трэба».
  
  
  Ён выпусціў яе праз заднюю дзверы. Дождж спыніўся, але ўсё яшчэ заставалася туманным і волкім. На ёй зноў былі чорныя джынсы і гумовыя туфлі. Ён агледзеў яе запясце і выявіў, што яно не зламана, а толькі моцна выцята і расцягнута. На ёй быў бранзалет.
  
  
  Збіраючыся выслізнуць у туман, яна завагалася. "Дзяўчына, якая тут жыве - вы не збіраецеся яе забіваць?"
  
  
  “Не, вядома, не. У гэтым не будзе неабходнасці. Але я павінен абараніць яе, калі змагу. Я планую інсцэнаваць фальшывае рабаванне і пакінуць яе звязанай. Гэта крыху замяце нашы сляды і можа нават падмануць Джыма Пакуль”.
  
  
  "Я сумняваюся, што."
  
  
  "Я таксама", - суха сказаў Нік. «Але гэта найлепшае, што я магу прыдумаць. Чаму ты турбуешся пра яе?
  
  
  «Я не ведаю, праўда. Але калі яна невінаватая ва ўсім гэтым, мне б не хацелася, каб ёй было балюча».
  
  
  "І я таксама. Я зраблю ўсё, што мае сілы. А Суі Ло з тых, хто ведае, як паклапаціцца пра сябе. А зараз ідзі».
  
  
  Яна нахілілася да яго і лёгенька пацалавала ў вусны. Яе вусны былі салодкімі, як бутоны лотаса. "Ят нізкае сонца фонг".
  
  
  "І твая дарога таксама", - сказаў Нік. Ён зачыніў дзверы і вярнуўся ў хол, каб дачакацца Суі Ло.
  
  
  Пакуль ён чакаў, ён крыху хваляваўся. Яму трэба было пагрузіцца ў глыбокі транс, ёга-працьяхара, якая выклікае падабенства смерці. Ён ніколі не рабіў гэтага раней. Як ён сказаў дзяўчыне, гэта была пякельная авантура. Ён збіраўся заснуць, і, калі яму павязе, ён ніколі не прачнецца.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  
  Хадзячы труп
  
  
  
  
  
  Яго мозг прачнуўся раней за ўсё астатняга цела. Ён адразу ўсвядоміў рот. Рот і мяхі. Сам па сабе мяккі, чырвоны, бесцялесны рот. Пыхкаючы мех нагнятае ў яго гарачае салодкае паветра. Псіх! Ён, мусіць, усё яшчэ знаходзіцца ў трансе, хоць вы не павінны былі бачыць сон у ёга-трансе. Значыць, яны памыляліся. Яго стары гуру памыляўся. Таму што яму напэўна сніліся гэты гарачы задыханы рот і гэты мех.
  
  
  Нік Картэр расплюшчыў вочы. Ён адчуў дотык лёгкага дажджу да твару. Зубчасты камень прыціснуўся да яго спіны, і яго пальцы, калі аферэнтныя нервы павольна ажылі, адчулі сасновыя іголкі. Яго розум пачаў каталагізаваць раздражняльнікі: ён быў жывы, ён быў на адкрытай мясцовасці, ішоў дождж, было цёмна - і хтосьці яго цалаваў!
  
  
  Усё гэта вярнулася зваротна. Ён быў жывы! Гэта спрацавала. Ён перасек мяжу ў труне, у таварным вагоне з мноствам іншых трунаў, у кожнай з якіх былі кітайцы, якія вярталіся на адпачынак у сваю родную правінцыю. Але чаму пацалункі? Было прыемна, але чаму? Гэта быў пякельны час для пацалункаў! І гарачыя мяхі, якія напампоўваюць яго - усё ж ён палонны? Ці было гэта нейкае новае кітайскае катаванне, хітрае і хітрае?
  
  
  Нік падняў руку і адчуў мяккасць. Грудзі жанчыны. Яна ляжала на ім, яе рот быў прыціснуты да яго вуснаў, дыхаючы ў яго. Ён мякка адштурхнуў яе і сеў. "Я ў парадку."
  
  
  «Дзякуй Богу! Я была такая напалохана. Я думаў, што ты сапраўды мёртвы. Я не ведала, што рабіць, таму, калі я выцягнула цябе з труны, я паспрабаваў рэанімацыю рот у рот. Я сапраўды не думала аб гэтым. Што гэта будзе працаваць? Я, о, я не ведаю, што я думала! Яна пачала рэзка смяяцца, і ён пачуў пачатак істэрыі.
  
  
  Нік далікатна пляснуў яе па твары. Яна адскочыла, потым перастала смяяцца і, усё яшчэ стоячы на ​​каленях, паглядзела на яго. Адна рука лашчыла шчаку, якую ён ударыў. «Ведаеш, ты выглядаў мёртвым! Труну адкрылі на мяжы».
  
  
  "Хрыстос!"
  
  
  Яна зноў засмяялася, усё яшчэ нервуючыся, але зараз з разумнай ноткай у голасе. «Я таксама думала, што памру! Але ты іх падмануў. Ты ўсіх падмануў. Ты выглядаў такім мёртвым!
  
  
  Нік падняўся на ногі і пацягнуўся. Яго вялікія мускулы былі жорсткімі і балючымі пры вяртанні да жыцця. «Гэта працьяхара сапраўды працуе», - сказаў ён. "Як гэта працуе. Я адчуваю сябе мёртвым. Дзе мы?»
  
  
  «У некалькіх мілях на поўдзень ад скрыжавання Камфар-Хэд. Я не магу цягнуць вас далей, і я ўспомніла гэтае месца». Яна паказала на невялікую скалу ззаду Ніка. Яны апынуліся ў густых зарасніках бамбука і гіганцкага баньяна. «Там ёсць невялікая пячора і побач ручай. Але я ня думаю, што нам варта тут заставацца. Гэта занадта блізка да дарогі, і ўсюды салдаты. Рэгулярныя часткі, апалчэнне і нават танкі. Я думаю, што зараз гэта дакладна. што адзін з кур'ераў казаў перад смерцю, і яны ведаюць, што генерал недзе тут. Гэта толькі пытаньне часу, калі яны знойдуць храм».
  
  
  Нібы ў пацверджанне яе слоў Нік пачуў рык грузавікоў з дарогі. Ён зазірнуў праз бамбук і ўбачыў іх, прынамсі, тузін з іх у калоне, якая накіроўвалася на поўдзень.
  
  
  "Ты праў. Нам лепей ісці. Дзе труна?»
  
  
  Яна паказала. "Вунь там. Я не магла падняць цябе, таму мне прыйшлося сапхнуць яго з каляскі. Ён зламаўся, і я выцягнула цябе».
  
  
  Ён паляпаў яе па руцэ. «Добрая дзяўчынка. Вы прарабілі выдатную працу, Фань Су. Я думаю, мы справімся. Але пагаворым пазней. Прама зараз мы пераязджаем!»
  
  
  З ілжывага дна ў труне ён дастаў сваю зброю, а таксама адзенне, карту, компас і плоскую скрыню з аптэчкай. Фальшывае дно было ідэяй Фань Су і Нік прызнаў, што гэта было добра. Лепш, чым везці рэчы ў возе. Калі памежнікі дайшлі да таго, што абшукалі труну на прадмет ілжывага дна, гульня ўсё роўна сарвалася б да д'ябла.
  
  
  Побач з разбітай труной стаяла двухколавая каляска з доўгімі ручкамі, на якой яна перавезла яго з вакзала. Нік знайшоў ручай і пагрузіў твар у халодную ваду, змываючы фарбу з твару, а яна піла і расказвала яму, як гэта было на станцыі.
  
  
  Фань Су была схільная ігнараваць гэта, але час ад часу ён заўважаў дрыготку ў яе голасе. Ён задаваўся пытаннем, як доўга яна зможа пратрымацца ў такой напрузе. Спадзяюся, пакуль яны не пераправяць генерала цераз мяжу, але Нік ведаў, што не можа на гэта разлічваць.
  
  
  "Гэта было сапраўды вельмі лёгка", - склала яна цяпер. «Дакументы былі ў парадку, а на мяжы заўсёды вядзецца сапраўдны ператрус, таму міліцыя бестурботная і лянівая. Я пачакала, пакуль не сцямнела, калі свеціць дрэнна. Яны амаль не звярталі на мяне ўвагі. мой твар і валасы, і я трэслася і скуголіла. Вы былі на платформе з двума іншымі трунамі. Мне прыйшлося даць аднаму маладому нягодніку пяць ганконскіх даляраў, каб дапамагчы мне пагрузіць вас у каляску. Затым я сышла. Ніхто не зважаў. Людзі ўсё напалоханы і сядзяць дома. Да гэтага часу гэта было вельмі лёгка ".
  
  
  Нік прывязваў ножны штылета да рукі і клаў "люгер" у пластыкавую кабуру на поясе. Ён скінуў пахавальную вопратку і цяпер надзеў падшываны гарнітур і шапку з патрапанай сабачай скуры. На адлегласці ён мог бы прайсці праверку на кітайца - вельмі вялікі і тоўсты кітаец - але на буйным плане ён быў бы мёртвы. Літаральна.
  
  
  Ён увайшоў у невялікі хваёвы гай, каб аблегчыцца і паправіць газавую бомбу П'ера паміж ног. Ён пачуў, як Фань Су пайшла ў кусты ў процілеглым напрамку. Калі ён вярнуўся, ён выявіў, што яна ўмывае твар у ручаі. Нік добра падумаў і зараз прыняў рашэнне. Ён расказаў ёй, хто ён такі і на каго працуе. Самае галоўнае, усё, што ёй трэба было ведаць, каб разумець яго і давяраць яму.
  
  
  Дзяўчына ўтаропілася на яго, яе вялікія карыя вочы спалохаліся. «Т-ты сапраўды Нік Картэр! З АХ, арганізацыі забойстваў?»
  
  
  «Нас моцна абгаварылі», - змрочна ўсміхнуўшыся, адказаў Нік. “Нашымі ворагамі. Мы не забойцы, ці ведаеце. Толькі каты. Мы дзейнічаем па нейкім залатым правіле, можна сказаць - мы паступаем з іншымі, перш чым яны змогуць зрабіць з намі!»
  
  
  Ён дадаў: “Гэта строга паміж намі, вы разумееце. Вы будзеце клікаць мяне Нік - больш нічога. Калі ўсё скончыцца, вы забудзецеся, што калі-небудзь бачылі мяне, а я нічога вам не сказаў. Зразумела?»
  
  
  Су выцерла твар рукавом. Цяпер яна прычасала пальцамі свае зблытаныя цёмныя валасы. «Зразумела, Нік. Але забыцца на такога чалавека, як ты, будзе нялёгка. Але я абяцаю паспрабаваць».
  
  
  Нік абняў яе і лёгка пацалаваў. Яна чаплялася за яго, абвіваючы рукамі яго шыю, а яе стройнае цела згодліва супраціўлялася масіўнасці яго костак і сухажылляў. «У нас будзе крыху часу», - прашаптаў ён. "Пазней, калі гэта скончыцца, Су".
  
  
  Ён асцярожна адштурхнуў яе. «А зараз, наперад. Я хачу быць на адлегласці крыку ад храма да світання».
  
  
  Гэта была незабыўная ноч. Нават яго велізарная сіла падвергнулася выпрабаванню; ён ніяк не разумеў, як дзяўчынка вытрымлівала. Паход быў кашмарам, задуманым у пекле. Пасля першай гадзіны ні ў кога не было палявання для размоў. Нік ішоў і яна вяла, упарта, спатыкаючыся і падаючы. Часам Нік пераносіў яе на мілю ці каля таго, пакуль яна не настойвала на тым, каб яе адпусцілі.
  
  
  Яны не адважыліся ехаць па дарозе Хэнкан. Яна была поўная войскаў і грузавікоў, і час ад часу яны чулі злавесны роў танкаў, якія рухаліся. Яны паспрабавалі прайсці паралельна дарозе, у тысячы ярдаў на захад, і неўзабаве апынуліся ў балоце рысавых палёў, дамбаў і канаў па калена ў гразі. Жаласная дробная марось не цішэла. Не было і намёку на месяц, а неба было вільготнай, чорнай задушлівай коўдрай. Нік захапляўся здольнасцю Су не губляць арыентацыю.
  
  
  Падчас кароткага прыпынку для адпачынку яна патлумачыла. "Я нарадзілася недалёка адсюль", - задыхалася яна. «У Вайчоў. Я вырасла ў гэтай краіне - да таго часу, пакуль не пераехала жыць з бабуляй і дзядулем у Штаты і паступіла ў каледж ».
  
  
  Нік выцягнуў твар з бруду, каб даведацца, як называецца яе каледж.
  
  
  «Беннінгтон. У Вермонце. Вы пра гэта ведаеце?
  
  
  "Я ведаю гэта" Аднойчы, даўным-даўно, ён ведаў мілую дзяўчыну з Бэнінгтана. Цяпер ён успомніў, што дзяўчына была ключавым словам. Бруд на яго твары патрэскалася, калі ён усміхнуўся. Дзіўна думаць пра гэта зараз!
  
  
  Верталёты падляцелі да таго моманту, калі яны збіраліся пакінуць канаву. Яны зноў распласталіся ў балоце і слухалі, як круцяцца ротары, калі верталёт пралятаў прама над імі, вельмі нізка
  
  
  «Да гэтага часу, - сказаў Нік, - я лаяў дождж і туман. Цяпер я спадзяюся, што ён працягнецца ўвесь дзень. Я, мусіць, паслізнуўся – я не разлічваў на «коптары».
  
  
  Су ляжала на руках для цяпла. Яна кіўнула яму ў грудзі. «Побач з мяжой ёсць пляцоўка. Яны зноў знікнуць, як толькі яна ачысціцца».
  
  
  Яны пайшлі далей. Неўзабаве дзяўчына рушыла наперад з дарогі, і яны пачалі абгінаць або ўзбірацца на чараду невялікіх пікаў і караскацца праз серыю глыбокіх вузкіх яраў. Аднойчы Нік паслізнуўся на сланцы, ледзь не падвярнуў шчыкалатку і вылаяўся з пачуццём і вялікім артыстызмам. Су прыклала палец да вуснаў. «Мы павінны быць цішэй. Гэты туман падзяляе два шляхі, Нік. Мы іх таксама не бачым. Калі мы натрапім на вартаўнічы пост, будзе дрэнна».
  
  
  "Для іх", - змрочна сказаў ён ёй. Але яна мела рацыю. Пасля гэтага ён вылаяўся сабе пад нос.
  
  
  Яны пачалі ўпэўнена паднімацца. Яны дасягнулі плато, пасаджанага хвоямі, камфарамі і кедрамі. Рэдкая трава пад нагамі ўжо была забіта зімой. Дзе-нідзе валуны збіраліся гратэскавымі ўтварэннямі. Яны спыніліся для яшчэ адной перадышкі, прыціснуўшыся адзін да аднаго ў неглыбокай пячоры, утворанай двума выгнутымі камянямі.
  
  
  Су дрыжала ад холаду. Ён прыціснуў яе да сябе. "З гэтага моманту мы павінны быць асабліва асцярожнымі", - сказала яна. “Не толькі патрулёў. Тут і ваўкі, і кабаны, і, наколькі я чула, шмат бандытаў».
  
  
  "Бандыты?" - Ён рэзка засмяяўся. «Я думаў, што вялікі ўрад у Пекіне знішчыў усіх бандытаў. Але, магчыма, гэта і добра. Ці зможаце вы выкарыстоўваць іх у сваім Андэртонгу?»
  
  
  “Не. Яны ненадзейныя. Большасць з іх насамрэч не бандыты, а проста людзі, якія не могуць перасекчы мяжу. Ці якія збеглі і былі адпраўленыя назад, а затым зноў збеглі ад камуністаў. Яны ніколі не перастаюць спрабаваць дабрацца ў Ганконг”.
  
  
  N3 сказаў, што гэта сапраўды быў пякельны рай - без каламбура - калі трэба было будаваць сцены, каб утрымліваць людзей унутры, а не звонку.
  
  
  Калі прыйшоў час рухацца далей, ён сказаў: «Як далёка зараз да храма? Да світання засталося нядоўга». Ні ў кога з іх не было гадзінніка. Такая раскоша магла лёгка іх выдаць.
  
  
  Фань Су ўстала з лёгкім стогнам, выгнуўшы спіну і страціўшы рукі. «Цяпер недалёка. Магчыма, дзве мілі. Мы падыдзем да крутога абрыву, дзе сканчаецца гэтае плато, а ўнізе ў даліне знаходзіцца храм». Яна прымусіла сябе крыху засмяяцца. «Але мы не зможам убачыць гэта ў гэтым… у гэтым смогу! Ён горш, чым Лос-Анджэлес». "Вы таксама жылі там?"
  
  
  «Я жыла ў шмат якіх месцах, Нік. Я буду жыць у большай колькасці месцаў - пакуль я жыву і буду займацца гэтай працай. Гэта будзе ўсё маё жыццё ці пакуль Кітай не стане свабодным».
  
  
  І гэта, - трохі сумна падумаў Кілмайстар, - верагодна, будзе на ўсё тваё жыццё. Як справы ішлі. Чан, крыху лепш былога бандыта і военачальніка, а зараз у яго трэснуты мачавы пузыр, ніколі б не вярнуўся на мацярык без дапамогі ЗША. Вашынгтон не збіраўся ўвязаць у сухапутнай вайне ў Кітаі. В'етнам быў дастаткова непрыемным. Ён пагладзіў яе запэцканыя брудам валасы, якія чамусьці ўсё яшчэ пахлі свежасцю, і абняў яе.
  
  
  Давай. Чым раней мы выведзем вашага генерала, тым хутчэй вы пачнеце планаваць уварванне. "
  
  
  Яна вывучала яго твар у першай слабой бледнасці зары. «Вы смеяцеся з мяне! Думаеце, я безнадзейны аматар?
  
  
  "Я не ведаю. Ты была надзвычайнай, Су. Нас бы зараз тут не было без цябе. Але з гэтага моманту ўсё будзе цяжка. Сапраўды груба. Давай».
  
  
  Надвор'е стала перакручана суровым. Калі яны дасягнулі краю плато, дождж спыніўся, і аблокі пачалі рассейвацца з дзіўнай хуткасцю. Нік люта пракляў багоў надвор'я, не зважаючы на сінтаксіс і граматыку.
  
  
  «Дождж і туман усю ноч, калі ён нам не патрэбны, а цяпер ён яснее! Цяпер! Гэтыя праклятыя верталёты ўвесь дзень будуць гудзець, як пчолы».
  
  
  Яны схаваліся ў густым параслі мокрай папараці ля краю. Глыбокі яр пад імі ўсё яшчэ быў напоўнены клубком белага туману, які чапляўся за грабяні і валуны, як страчаныя прывіды. Гэта нагадала Ніку адну з другарадных ям пекла Дантэ.
  
  
  "Мы будзем у храме", - сказаў Фань Су. "Яны не могуць нас там выявіць".
  
  
  "Мы таксама будзем нерухомыя і бездапаможныя", - змрочна сказаў Нік. «Гэта не падыходзіць. Мы мусім заставацца мабільнымі. Я павінен быць у стане гойсаць і знаходзіць выйсце. Як далёка, па-вашаму, ад храма да мяжы?»
  
  
  "Можа, міль пяць".
  
  
  Яго смех быў рэзкім і халодным. "Гэта, верагодна, самыя доўгія пяць міль з нашых пяцёрак, дарагая".
  
  
  Яна пацягнула яго за руку. «Магчыма, ты маеш рацыю. Такім чынам, пачнем. Цяпер я даволі лёгка магу знайсці шлях да храма. Дарога слізкая і небяспечная, але я яе добра ведаю. Чаму ты чакаеш?
  
  
  Ён пацягнуў яе ўніз. "Таму што я хачу быць упэўненым, што ўсё там у парадку. Пачакаем, пакуль туман рассеецца і мы зможам убачыць храм. Выкажам здагадку, яны ўжо знайшлі вашага генерала. Вы думаеце, яны гэта пакажуць? Не. Яны пачакаюць, паставяць пастку, ведаючы, што хтосьці прыйдзе за ім.Яны хочуць усё, што могуць, гэтыя ўблюдкі.Яны хацелі б разбіць твой Андэртонг!І ты дапаможаш ім, дарагая, пасля таго, як яны нейкі час над табой папрацуюць.Вы б ім усё распавялі . Павер мне."
  
  
  Яна ўладкавалася ў папараці побач з ім. Ён адчуў яе дрыготку. «Так, - прызнала яна, - ты маеш рацыю. Гэта можа быць пастка. Прабач, Нік. Я не такі прафесіянал, як ты.
  
  
  Ён сціснуў яе калена. "Не. Але ты будзеш рабіць, пакуль ён не з'явіцца, дарагая.
  
  
  Яна падкралася да яго ў абдымкі, і ён далікатна пацалаваў яе. Так блізка да пяшчоты, як толькі мог. Калі ён адчуў, што яе цела пачынае пакараць яго розум, ён адхіліў яе ад сябе. «Дастаткова будзе часу для гэтага, - падумаў ён.
  
  
  Калі яны гэта зробяць.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  
  Генерал
  
  
  
  
  
  Нік Картэр ачысціў невялікае кола зямлі і падняў палку, каб зрабіць грубы сонечны гадзіннік. Мяркуючы па пары года і шыраце, толькі пасля дзевяці туман рассеяўся дастаткова, каб яны маглі ўбачыць храм. Яны ляжалі глыбока ў папараці, пакуль Нік вывучаў сцэну. На захадзе ўсё яшчэ было пахмурна і цёмна, але на ўсходзе слабае сонца прабівалася праз воблачнасць. Хутка будуць гусці верталёты.
  
  
  Храм быў невялікі, пабудаваны з каменя і цэглы бруднага колеру, і стаяў прыкладна на паўдарогі праз даліну, якая ішла з усходу на захад. Яны былі на паўночным краі. Вузкая камяністая сцежка, дастаткова шырокая для вазоў на валах, вяла праз яр. Храм стаяў у баку ад гэтай сцежкі на вялікай паляне, абрамленай бамбукам і доўгімі закінутымі бананавымі і мандарынавымі дрэвамі. Задняя частка храма, відаць, была ўрэзана ў груд ззаду яго, парослы ўзыходзячымі хваёвымі дрэвамі. Ні ў маленькай даліне, ні вакол самога храма не было ніякіх прыкметаў жыцця.
  
  
  Фань Су патлумачыла, што храм быў закінуты амаль сто год таму. “Людзі тут думаюць, што яго захапілі злыя духі. Свяшчэннікі не змаглі выгнаць духаў, таму людзі з'ехалі. Ніхто з жыхароў вёскі ці фермераў не пойдзе да храма».
  
  
  "Гэта дапамагае", - прызнаў Нік. «Нам не давядзецца турбавацца аб шпіёнах. Я сумняваюся, што гэта спыніць камуністаў”.
  
  
  Недзе справа, на захадзе, забрахаў сабака, і ён пачуў патрывожаную ірваную какафонію гусей. Ён скоса паглядзеў на Фань Су.
  
  
  “Там маленькая вёска. Насамрэч пасёлак. Думаю, каля дзесяці дамоў. Ёсць карчма і бардэль. Часам імі карыстаюцца салдаты. Асобай небяспекі для нас няма. Жыхары вёскі не падыходзяць да храма».
  
  
  Нік прыбраў інфармацыю. Там, дзе была карчма і бардэль, былі салдаты. Натуральна. Можа быць дрэнна. Ці гэта можа быць добра.
  
  
  Ён устаў і змахнуў зямлю і галінкі са сваёй вопраткі. «Тады пойдзем. Гэта, напэўна, так ясна, як ніколі. Мы проста пойдзем па сцяжынцы да храма. Я выкарыстоўваю палку і прытвараюся старым і скалечаным. Вы ведзяце мяне. Калі за намі будуць назіраць можа быць, мы зможам сысьці за пару жабракоў ці за кагосьці з кітайцаў ва ўцёках».
  
  
  "Лам?"
  
  
  Ён усміхнуўся і падміргнуў ёй. «Яны занядбалі тваёй адукацыяй у Бэнінгтане. Пайшлі».
  
  
  Але калі яна пачала паднімацца, ён зноў штурхнуў яе. Яго вушы, неверагодна вострыя, пачулі гэта задоўга да яе. Яны зноў закапаліся ў папараць, і Нік нацягнуў на іх крыху цягучай, усё яшчэ вільготнай лістоты. «Не рухайся, - папярэдзіў ён. «Не глядзі ўгору, што б ты ні рабіла. Зачыні твар. Я думаю, наша адзенне дастаткова бруднае і бруднае, каб прайсці міма, але не рухайся!» Рух быў смяротным здраднікам.
  
  
  Верталёт, як кружэлкі матылёк, чыё цела асвятляў слабое сонечнае святло, пранёсся з поўдня. Гэта было вельмі нізка. Нік разлічыў вышыню каля ста футаў. Чорт!
  
  
  Верталёт праляцеў над невялікай далінай. Нік не адважваўся глядзець, але разумеў гэта дастаткова добра. Праклятая істота парыла над храмам. Калі ён прызямліцца, калі яны зараз абшукаюць храм, то ўсё будзе скончана. Яму проста трэба будзе кінуць місію і паспрабаваць вярнуцца ў Ганконг.
  
  
  Яго рот прыціснуўся да маленькага мяккага вуха Фань Су. «Калі ваш генерал зараз блукае звонку, ён у іх ёсць».
  
  
  Ён ледзь мог пачуць яе адказ, нягледзячы на стук лопасцяў ротара. “Ён не будзе выходзіць. Ён моцна паранены. Верагодна, у коме ці нават мёртвы. У любым выпадку, ён у пячоры ззаду храма. Нават калі яны абшукаюць, яны могуць не знайсці яго».
  
  
  Рухавік верталёта павялічыў абароты. Нік мімаходам убачыў карабель, калі ён накіраваўся ўверх і пайшоў. Гэта працягвалася на поўнач. "Можа, гэта добры знак", - падумаў ён. Яны ж яшчэ шукаюць генерала.
  
  
  Але тады ён не ведаў, дзе знаходзіцца іх камандны пункт - і яны будуць на радыёсувязі. Гэта нічога не значыла. Яны заўважылі храм, і Ніку гэта не спадабалася. Гэта выклікала ў яго пачуццё холаду і дыскамфорту.
  
  
  Калі верталёт схаваўся з-пад увагі на поўначы, ён падняў дзяўчыну прама. "Хуба", - загадаў ён. "Давайце спусцімся туды і пад сховішча".
  
  
  Яны спалохаліся толькі адзін раз па дарозе ў касцёл. У бамбуку пачулася крактанне і шоргат, і Нік убачыў іржавую карычневую шкуру. Ён выцягнуў "Люгер", але Фань Су проста прашаптала: "Кабан" і пайшла далей.
  
  
  Яны ўвайшлі ў храм пад гнілай аркай. Яно было маленькім, брудным і пахла часам і пацучыным памётам. Вострыя чырвоныя вочы назіралі за іх уваходам і яны чулі папераджальныя піскі.
  
  
  Фань Су накіраваўся проста да задняй часткі храма. Гэта быў вялікі валун, яго вяршыня была адколатая, утварыўшы нешта накшталт алтара. Дзяўчына паглядзела на Ніка. «Спадзяюся, ты зможаш яго ссунуць. Каб паставіць яго туды, спатрэбіліся ўсе сілы чатырох чалавек. Няма ніякай процівагі, ніякага трука».
  
  
  Раней яна не згадвала такіх мужчын, і Нік без здзіўлення зразумеў, што яна ўсё яшчэ не расказвала яму ўсяго. Ён ухваліў. З яе яшчэ можа атрымацца добры агент, калі яна пражыве дастаткова доўга.
  
  
  Ён упёрся абедзвюма рукамі ў гіганцкі камень і нахіліўся да яго, правяраючы. Ён не ссунуўся з месца. Павінен важыць пяцьсот ці шэсцьсот фунтаў. Ён азірнуўся ў пошуках дапамогі, усяго, што магло б служыць апорай і рычагом. Нічога. Значыць, гэта мусіць быць чыстая мускулатура.
  
  
  N3 упёрся вялікімі рукамі ў камень, глыбока ўздыхнуў і штурхнуў. Ён атакаваў з лютасцю, з усіх сіл, што ў яго было, вены на яго лбе і шчоках выступілі пурпуровым рэльефам. Камень ссунуўся на дзюйм ці два, не больш.
  
  
  Нік спыніўся, задыхаючыся. "Гэта былі чацвёра моцных мужчын", - сказаў ён ёй. «Адыдзі. Мне давядзецца выкарыстоўваць ногі».
  
  
  Дзяўчына глядзела спакойна, захапленне і трапятанне ў яе вачах. "Мы павінны былі задзейнічаць рычаг", - сказала яна. "Я не думала".
  
  
  "Не важна. Я адсунь. Але адсунься зараз - ён можа каціцца».
  
  
  Яна адступіла амаль да ўваходу. Нік устаў спіной да ўзгорка, а дакладней да задняй часткі храма, і напружыўся. Ён расправіў свае масіўныя плечы, падскочыў і упёрся абедзвюма нагамі ў камень. Доўгія мускулы на яго сцёгнах сціснуліся і рухаліся пад плоццю, як змеі пры ўдары. Павольна валун пачаў рухацца. Ён спыніўся, зноў рушыў, калі Нік напружыўся, спыніўся, зноў рушыў і пачаў разгойдвацца. Ён з грукатам упаў, адкаціўся на некалькі футаў і спыніўся.
  
  
  Нік выцер лоб тыльным бокам далоні і ўсміхнуўся Фань Су. «Я, мусіць, крыху не ў форме».
  
  
  Яна ўжо прайшла міма яго і запаўзла ў маленькую чорную дзірку, якую хаваў камень. Нік пайшоў за ёй на карачках. Яна рэзка спынілася, і ён ударыў галавой у яе маленькія цвёрдыя ягадзіцы. Яе голас, прыглушаны цеснымі чорнымі сценамі маленькай пячоры, вярнуўся да яго.
  
  
  «Ён жывы! Я чую яго дыханне».
  
  
  “Добра. Давай выцягнем яго з гэтай дзіркі. Яму не хапае паветра».
  
  
  «Цяпер. Недзе тут запалкі». Ён чуў, як яна мацала і лаялася сабе пад нос. Затым успыхнула жоўтая запалка. Ён глядзеў, як яна запальвае агеньчык свечкі. Малюсенькае полымя паказала круглую дзірку з нізкай столлю, выкапаную на схіле ўзгорка. Не магло быць больш за дзесяць на дзесяць. Пасярод зямнога пакоя на паддоне з бруднай саломы ляжаў мужчына. Побач з паддонам быў разбіты гаршчок, напалову поўны вады і нешта, што магло быць пачкам кніг, загорнутых у ірваныя і запэцканыя газеты.
  
  
  «Вярніся да ўваходу і сачы», - скамандаваў Нік. «Я выведу яго. Цяпер ён жывы, добра, але я не ведаю, як доўга».
  
  
  Калі яна праскочыла міма яго, ён узяў свечку і патрымаў яе, каб лепш разглядзець старога на паддоне. Яго сэрца ўпала. Нябожчык Генерал Сун Ё Чан, з кітайскага генеральнага штаба, выглядаў так, нібыта ён збіраўся гэта зрабіць.
  
  
  Генерал уяўляў сабой худы шкілет цытрынавага колеру. Яго галава здавалася занадта вялікай для яго далікатнага старога цела. На ім былі брудна-белыя мехаватыя штаны, прымацаваныя да яго хударлявага жывата саламянай вяроўкай. Яго ногі былі басанож. Яго адзіным іншым адзеннем была ірваная футболка і шэры падшываны пінжак, на якім былі адарваныя ўсе гузікі. Ён ляжаў на ложку крыва, яго вялізная галава была занадта цяжкай для сцябліністай высахлай шыі, а вочы былі зачыненыя. N3 не спадабаўся гук цяжкага дыхання, хрыплы перагружаны гук, які з'яўляўся занадта рэдка.
  
  
  Больш за ўсё Ніку не спадабаўся няроўны налёт крыві і гною на грудзях генерала, крыху ніжэй знясіленых рэбраў з правага боку. Рана кішкі! Плюс, несумненна, пнеўманія. Калі б яны выратавалі генерала, гэта магло быць цуд. Па твары Ніка прамільгнула крывая ўсмешка. Калі яны наогул абяруцца, гэта адбудзецца цуд! Што ж, ён нядрэнна ўмеў рабіць цуды.
  
  
  Ён апусціўся на калені побач са старым і асцярожна падняў яго, зрабіўшы калыскай яго вялікія біцэпсы. Ён меркаваў бы каля 90 фунтаў. Фань Су будзе важыць больш.
  
  
  Ён паклаў генерала каля ўвахода, каб ён мог атрымаць як мага больш святла і паветра. У іх не было ні ежы, ні вады, акрамя той, што была ў разбітым гаршку, але гэта не мела значэння. Пры ранах кішачніка нельга было есці і піць. Вадой можна было прамыць рану, хоць зараз яна магла быць заражанай.
  
  
  Фань Су ўзяў ваду і аптэчку і прысела побач з ім на кукішкі, пакуль Нік абнюхваў рану. Стары не расплюшчваў вачэй і не казаў.
  
  
  Фань Су ведала, што рабіла. З шырока расплюшчанымі вачыма яна спытала: «Гангрэна?»
  
  
  "Я не ведаю. Я недастаткова лекар, каб быць упэўненым. Пахне не так ужо дрэнна. Але гэта дрэнна - рана кішкі і куля ўсё яшчэ ў ім. Калі мы зможам перакінуць яго праз мяжу і ва ў бальніцу, там змогуць вылечыць гэта. Можа і не. Я ... "
  
  
  Генерал расплюшчыў вочы і паглядзеў на іх. Гэта былі вельмі цёмныя маленькія вочы, каламутныя і ліхаманкавыя, але ў іх свяціўся розум. Ён сказаў нешта, чаго Нік не мог зразумець. Дзяўчына адказала і кіўнула, усміхаючыся старому. Ён зноў закрыў вочы.
  
  
  Нік узяў з камплекта кавалак марлі. Ён вырашыў не выкарыстоўваць ваду. "Пра што ўсё гэта было?"
  
  
  Усё яшчэ седзячы на кукішках, яна ўзяла брудную, крохкую руку генерала з доўгімі пальцамі і ўзяла яе. «Мандарын. Ён крыху разумее па-ангельску, але не гаворыць на ім. Ён сказаў, што, калі доўгая дарога вабіць, ён павінен ісці па ёй. І ён просіць вас аб ласцы».
  
  
  "Якая паслуга?" Нік прыляпіў марлю на рану пасля таго, як паліў шэрай на разарваную якая гноіцца плоць. Гэта было ўсё, што ў яго было, усё, што ён мог зрабіць. Аптэчка першай дапамогі была старой, верагодна, з чорнага рынку, і ніколі не прызначалася для барацьбы з ранамі кішачніка ці гангрэнай.
  
  
  "Ён хоча, каб вы забілі яго, калі нас схопяць", - сказала дзяўчына. «Стрэлілі ў яго. Ён палічыць гэта вялікім ласкам. Ён баіцца, што яго выцягнуць на публічную плошчу ў Пекіне, распрануць і прынізяць перад пакараннем смерцю».
  
  
  Нік кіўнуў. «Калі ён не можа выратаваць сваё цела, ён хоча выратаваць свой твар, а?»
  
  
  «Ён даасіст. Мяркую, таму ён выжыў так доўга. Лао-цзы прапаведаваў гэта - выжыванне амаль любой цаной. Гэта б патлумачыла, чаму ён так доўга гуляў разам з камуністамі». Фань Су паціснуў плячыма. «Мы ў Андэртонгу шмат ведаем пра гэтага чалавека. Мы назіралі за ім. Цяпер ён стары, мне здаецца, яму за семдзесят, і ён гатовы памерці. Вы ведаеце, ён быў сябрам дзяцінства Чанга. І ён у Генеральным штабе шмат гадоў”.
  
  
  Нік паглядзеў на трупападобную постаць старога генерала. Удалечыні прамчаўся самалёт. Недзе ў яры буркаваў голуб.
  
  
  «Ён прыз, - прызнаў Нік. “Я проста спадзяюся, што мы зможам захаваць яму жыцьцё. У гэтым старым лысам чэрапе, мусіць, захоўваецца шмат сакрэтаў». Ён успомніў пакет, які ляжаў побач з паддонам у схованцы. Ён паслаў яе за гэтым. Калі яна вярнулася, яна ўсміхалася. Яна кінула яму пакунак. “Я думаю, гэта вельмі важна. Адчуйце вагу!»
  
  
  Ён ледзь не выпусціў пакет. Ён сарваў газеты і знайшоў тры кнігі ў свінцовых вокладках. Ён утаропіўся на Фань Су. «Кодавыя кнігі. Ваенна-марскі кодэкс, ці, прынамсі, яны належалі ВМФ. Іх трэба ўтапіць у надзвычайнай сітуацыі. Гэта важна, амаль гэтак жа важна, як і ён, калі толькі яны не замененыя, і кітайцы не ведаюць, што яны скампраметаваныя. У такім выпадку яны больш ніколі імі не скарыстаюцца”.
  
  
  Генерал зноў расплюшчыў вочы. На гэты раз ён паглядзеў на Ніка. Цяпер у старых вачах было больш за жыццё. Ён хутка загаварыў з дзяўчынай на кітайскай. Яна слухала і кіўнула, і Нік заўважыў, што яна, падобна, пацешыла.
  
  
  "Што тут смешнага?"
  
  
  «Прабачце. Я не хачу падацца грубым. Але я думаю, што ў такі час добра сьмяяцца».
  
  
  Нік усміхнуўся і паляпаў генерала па далікатным плячы. "Я згодны. Але дазвольце мне расказаць пра гэта. Што за жарт?»
  
  
  «Ці жарт, праўда. Але ён кажа, што ты не той чалавек, якога ён мусіў сустрэць. Ён крыху падазроны».
  
  
  «Я мяркую, ён мае на ўвазе Ладвела? Тады растлумач яму гэта».
  
  
  Аднак перш чым Фань Су змог растлумачыць, генерал сунуў адну са сваіх кашчавых рук у верх сваіх брудных белых штаноў. Ён дастаў невялікі лісток паперы і дрыготкай рукой працягнуў яго дзяўчыне. Нік пацягнуўся за ёй.
  
  
  Гэта быў бляклы здымак Боба Ладвела. «Знята некалькімі гадамі раней, - падумаў Нік, - таму што Людвел не быў такім лысым». На імгненне яго думкі былі змрочнымі, калі ён убачыў фатаграфію мерцвяка і ўспомніў ляжалае на спіне цела на стале для выкрыцця. Затым ён уручыў здымак
  
  
  Вяртаюся да дзяўчыны. "Растлумач яму гэта".
  
  
  Дзяўчына хутка загаварыла на кітайскай. Стары доўга глядзеў на Ніка, затым кіўнуў і адказаў.
  
  
  «Ён пытаецца, ці быў мерцвяк вашым сябрам».
  
  
  «Скажы яму «так». Скажы яму, што я раблю працу, якую мой сябра больш не можа рабіць. І скажы яму, што ён занадта шмат балбоча. Ён павінен захаваць свае сілы».
  
  
  Фань Су перавяла. Але стары загаварыў зноў, хутка, яго вочы закаціліся, а тонкія кіпцюры паторгваліся. Фань Су засмяяўся. Яна паглядзела на Ніка. "Ён хоча сваіх грошай!"
  
  
  Кілмайстар пачухаў свярбячую шчацінне на сваёй худой сківіцы. «Ён жадае свае грошы! Сотню тысяч долараў, вось так? Ён прагны стары персанаж, ці не так? Таксама нервовы. Сапраўдны кітаец. Ён практычна памірае і непакоіцца аб грошах».
  
  
  Фань Су ўсё яшчэ смяялася. "Я ведаю. Я думаю, што яго думкі крыху блукаюць. Ён кажа, што нават калі ён памрэ, грошы могуць быць пахаваны разам з ім».
  
  
  «Вашынгтону гэта спадабалася б», - прамармытаў Нік.
  
  
  Яна паклала руку Ніка на плячо. «Хіба мы не можам яму нешта сказаць, зрабіць што-небудзь, каб супакоіць ягоныя думкі пра грошы? Ведаеце, гэта магло б дапамагчы яму выжыць. Ён такі кволы стары - увесь розум і дух. Ня шмат цела. Ён вельмі сур'ёзна ставіцца да гэтага. Ён не хоча жыць, а потым вымушаны жабраваць на вуліцах Злучаных Штатаў”.
  
  
  «Сумняваюся, што да гэтага дойдзе», - суха сказаў Нік. «Але я пагляджу, што я магу зрабіць - мне толькі што прыйшла ў галаву жахлівая ідэя. Прынамсі, мой бос так падумае. Вярнуся праз хвіліну».
  
  
  Ён падышоў да цёмнага кута храма, расшпіліў штаны і выцягнуў металічную капсулу з П'ерам, газавай бомбай. Вакол бомбы была абгорнута адзінарны друк AX, квадратны цаля клейкай паперы. На ім быў сімвал Сякеру і легенда: KILLMASTER. У нейкім сэнсе, падумаў Нік, замяняючы металічную капсулу, пячатка была яго пазнакай, як і ў тыграў. Гэта, канешне, планаваліся з прыцэлам на эфектыўную псіхалагічную вайну. Грубіянскі здзек над супернікам. Кілмайстар прыйшоў, убачыў, перамог! Гэта было пасланнем пячатак. Гэты быў бы скарыстаны па-іншаму. Нік не змог утрымацца ад смеху, калі вярнуўся туды, дзе Фань Су сядзеў на кукішках з генералам. Хоук збіраўся падарваць сябе!
  
  
  Ён паказаў ёй пячатку. "Табе ёсць чым напісаць?"
  
  
  Яна зрабіла ганконскую шарыкавую ручку. Яны каштуюць капейкі, і без іх ніводнага жабрака не зловяць. "Я купіла яго ў ахоўніка на мяжы", - патлумачыла яна. «Частка майго сяброўскага акта. Але што…»
  
  
  «Вы ўбачыце. Усё, што заўгодна, каб стары быў шчаслівы». Малюсенькім шрыфтам ён напісаў на друку: «Ад імя ўрада ЗША IOU 100 000 даляраў», - падпісаў Нікалас Х. Картэр.
  
  
  Фань Су сумнявалася. "Ці будуць яны гэта паважаць?"
  
  
  Нік усміхнуўся ёй. «Ім лепш ведаць! Калі яны гэтага не зробяць, і мы зробім гэта, я буду расплачвацца за астатняе жыццё. Вось, аддай яму і растлумач, што гэта».
  
  
  Фань Су ўручыў пячатку генералу. Ён схапіў яго чэпкім жоўтым кіпцюром, вывучыў яго, кіўнуў Ніку і, здавалася, заснуў, моцна сціскаючы друк у руцэ.
  
  
  Нік зноў агледзеў павязку, затым сказаў дзяўчыне: «Гэта ўсё, што я магу зрабіць. З гэтага моманту твая праца - захаваць яму жыццё, мая праца - вывесці нас адсюль. Я думаю, у нас павінен быць план на выпадак, калі салдаты прыйдуць» - і вось ён. Няма сэнсу спрабаваць бегчы толькі з ім”. Ён указаў на генерала.
  
  
  "Нам варта зрабіць невялікае папярэджанне, калі яны прыйдуць. Вы і генерал вернецеся ў сховішча, і я адштурхну камень назад. Затым я зраблю вылазку, пачну перастрэлку і выцягну іх Яны могуць праглынуць прынаду і забыцца абшукаць храм. Нават калі яны абшукаюць яго, яны могуць прапусціць дзірку. У любым выпадку, гэта дасць вам другі шанец. Вы ўсё гэта разумееце? На рэпетыцыі часу не будзе.
  
  
  "Я разумею." Яна не глядзела на яго. «Цябе заб'юць. Ты гэта ведаеш!
  
  
  Нік Картэр паціснуў плячыма. "Не хвалюйцеся. Я сустрэну сваю смерць, калі сустрэнуся з ёй. Я ня думаю пра гэта. Мы зробім гэта па-мойму». Ён адкінуўся назад і ўтаропіўся на столь са старадаўніх бэлек ручной працы.
  
  
  "Ты кажаш як кітаец", - сказаў Фань Су.
  
  
  "Магчыма. Што гэта за дзірка ў столі?"
  
  
  “Ён вядзе да званіцы. Насамрэч, гэта не вежа. Проста адчыненая пляцоўка. Платформа, на якой раней стаяў вялікі гонг. Святары білі па ім драўлянымі малаткамі».
  
  
  Нік устаў. «Я збіраюся зірнуць. Застанься з ім. Патэлефануй мне, калі нешта пойдзе не так».
  
  
  Ён скокнуў за бэлькай і лёгка ўскочыў у цёмны прастакутнік, прарэзаны ў столі. Ён знайшоў вузкі подыум ва ўсю шырыню храма. Гэта вяло да акна са аканіцамі, якое выходзіла на даліну. За акном была платформа. Нік, прыжмурыўшыся праз аканіцы, убачыў тоўстую А-вобразную рамку, у якой трымаўся гонг. Ён мог таксама ўбачыць малюсенькую вёску ў далёкім канцы даліны. Як адзначыла дзяўчына, гэта было не больш чым купка запушчаных дамоў. Большасць з іх была пабудавана з сырцовай цэглы з саламяным дахам. Адзін дом, буйнейшы і самавіты, чым іншыя, стаяў трохі ўбаку ў густой зарасніках ядлоўца і камфоры. За домам быў вялікі луг, які спускаецца да ручая.
  
  
  «Вялікі дом», - падумаў Нік, - павінна быць, гэта карчма і бардэль, пра якія казала дзяўчына. Дом задавальнення. Ён зморшчыўся. Ён мог уявіць, якімі будуць дзяўчаты ў такой вёсцы. І ўсё ж гэта можа аказацца карысным. Калі б салдаты сапраўды прыйшлі, іх непазбежна прывабіла б гасцініца, дом задавальненняў. Салдаты былі аднолькавымі ў любым войску, ва ўсім свеце.
  
  
  Ён зноў спусціўся ўніз. Генерал яшчэ спаў. Нік падумаў, што ён выглядае крыху лепш. Старая шафранавая плоць здавалася больш яркай. Нік заняў пазіцыю настолькі блізка да дзвярэй, наколькі ён асмельваўся, і расцягнуўся на бруднай падлозе. Па кроквах прабег пацук. Нік сказаў: "Я б аддаў палову тых грошай, якія я яму абяцаў, на цыгарэту".
  
  
  Яна не ўсміхалася. «Гэта невялікая цяжкасць».
  
  
  "Так." Нік дастаў «Люгер» Вільгельміну з кабуры на поясе і пачаў яго аглядаць. "Раскажы мне аб гэтым Джыме Поке", - сказаў ён. "Вы бачылі яго?"
  
  
  «Двойчы. Калі я працавала ў Ганконгу. Працавала ў Undertong. Тады я бачыла яго толькі на адлегласці - да яго цяжка наблізіцца. Яго тыгры заўсёды з ім».
  
  
  "На каго ён падобны?" Нік пацёр "люгер" рукавом пінжака. Калі-небудзь яго давядзецца забіць.
  
  
  Фань Су сказаў, што Джым Пок выглядаў ідэальнай выявай амерыканска-кітайскага бізнэсмэна. Вельмі ўдачлівы. Невысокі, стройны, заўсёды бездакорна апрануты. Яго англійская таксама была бездакорнай.
  
  
  "Ён вучыўся ў Гарвардзе", - сказала яна. «Яго сям'я вельмі багатая і рэспектабельная ў Штатах. Я думаю, хімчыстка і імпарт. У яго ёсць дзядзька, які некалі быў мэрам кітайскага квартала ў Нью-Ёрку. Самыя рэспектабельныя і добрыя, яго сваякі».
  
  
  Нік Картэр прыжмурыўся, гледзячы на сонца, якое крадзецца ў дзвярным праёме, поўным пылінак, і дзяўчына падумала, што ў вялікім AX-man-е ёсць нешта дзіўна кацінае.
  
  
  Нік сказаў: "Ты шмат аб ім ведаеш".
  
  
  “У нас ёсць дасье. Андэртонг пазначыў яго для знішчэння, калі прыйдзе час. Калі мы будзем дастаткова моцныя».
  
  
  У яго ўсмешцы было нешта жорсткае. На імгненне яна падумала аб чэрапе, аб усмешлівым чэрапе. "Не чакайце занадта доўга", - мякка сказаў ён ёй. "Яго можа не быць".
  
  
  "Ты збіраешся забіць яго, Нік?"
  
  
  Ён толькі глядзеў на яе. Яго вочы, здавалася, мянялі колер, пакуль яна глядзела. "Можа быць", - коратка сказаў ён. «Працягвайце. Як ён пачаў працаваць у Ганконгу? Што робіць яго такім крутым, такім моцным?
  
  
  "Грошы. Што яшчэ?"
  
  
  Нік пазяхнуў. Нараўне з цыгарэтай ён мог бы выкарыстоўваць прыгожую мяккую пасцелю. "Дзе ён узяў грошы?"
  
  
  «Гэтага мы не ведаем. Здаецца, ніхто ня ведае. Гавораць, што першапачаткова ён фінансаваўся сіндыкатам у Штатах. Ён прыехаў у Ганконг каля пяці гадоў таму і захапіў Tiger Tong. Старыя лідэры былі знойдзены плывучымі. у гавані. З таго часу Джым Пок ніколі не спыняўся. Ён як васьміног. Яго шчупальцы паўсюль».
  
  
  «А зараз ён працуе на Кітай. Ён таксама добры. Я даю яму гэта. Нядзіўна, што яго выкарыстоўвае кітайская контрразведка».
  
  
  Нік кіўнуў спячаму генералу. «Калі ён дэзертаваў, камуністы запанікавалі. Але стары добры Джым Пок меў рацыю. Ён, відаць, заўважыў Людвела як агента ЦРУ - альбо гэта, альбо кітайцы падказалі яму - і ён адразу прыступіў да працы. Ён ведаў, што Людвел быў здольны каб увайсці ў Кітай і вывесці генерала, таму ён ліквідаваў гэта ў зародку. Атрымаў сабе таксама прыемны невялікі бонус. І гэта яшчэ не ўсё. Гатовы паспрачацца, сапраўдная прычына, па якой Пок адправіўся з візітам у Чырвоны Кітай, была наладзіць справы, каардынаваць дзеянні на выпадак, калі генерал сапраўды перасячэ мяжу. Яны не здадуцца. Джым Пок і яго Тыгры атрымаюць заданне забіць генерала ў Ганконгу».
  
  
  Яе цёмныя вочы сустрэліся з яго. “Я думаў пра гэта. Але вы ім не дазволіце».
  
  
  "Не. Я не дазволю ім. Ну хопіць балбатаць. Пастарайся крыху паспаць. Гэта будзе доўгі і, спадзяюся, ціхі дзень. Спачатку ты спі. Я цябе разбуджу праз пару гадзін, тады я буду спаць."
  
  
  "Я не ведаю, ці магу я заснуць".
  
  
  "Паспрабуйце", - загадаў ён. “Нам абодвум гэта трэба. Гэта была пякельная ноч».
  
  
  Яна заснула ў лічаныя секунды, расцягнуўшыся на гразі ў куце, падпёршы брудную шчаку рукамі. Кілмайстар паглядзеў на яе прыплюшчанымі вачыма. Яна была добрае дзіця. Трывалая, як старая скура, і прыгожая. Такое спалучэнне здараецца нячаста. Фань Су таксама была прысвечана. Нік слаба ўсміхнуўся. Гэта зрабіла двух адданых сваёй справе жанчын, якіх ён сустрэў за 24 гадзіны - ён не думаў пра Мірыям.
  
  
  Паляванне з самага пачатку гэтай вар'яцкай прыгоды. Ён здзівіўся, што зараз думае пра Ледзяную Дзеву. Гэта вызначана было памылкай!
  
  
  Ён разбудзіў Фань Су праз дзве гадзіны і заснуў у тым жа куце. Ён мог уявіць, што старажытны бруд слаба пахнуў яе целам. Абсурд. Некаторы час ён атрымліваў асалоду ад гэтай фантазіяй, а затым аддаўся забыццю. Гэта было адной з яго моцных бакоў - ён мог спаць у любы час і ў любым месцы, і ён заўсёды прачынаўся адпачылым і гатовым да дзеяння.
  
  
  Нік прачнуўся ад таго, што тузаў яго за плячо. Дзяўчына шаптала: «Нік - Нік! Прачніся. Нешта адбываецца. Я чую грузавікі і машыны - думаю, у вёсцы».
  
  
  Ён сеў проста. Адзін позірк на дзверы сказаў яму, што гэта было позна ўвечары. Яна дазволіла яму паспаць нашмат даўжэй за ўсталяваны ім часу. Але зараз не час для папрокаў. Ён мог чуць гукі з вёскі. Вызначана грузавыя рухавікі.
  
  
  Нік кінуў погляд на генерала праз пусты пакой. "Як ён?"
  
  
  “Я думаю, ня вельмі добра. У яго нашмат вышэй тэмпература, і ён усё больш і больш трызніць. Ён шмат гаворыць, усё на кітайскай, і ўсё гэта не мае сэнсу».
  
  
  Нік вылаяўся. Гэта ўсё, што ён мог зрабіць. Было б пеклам страціць генерала зараз. "Я пагляджу наверсе", - сказаў ён. «Заставайся з ім. Выкарыстоўвайце гэтую ваду ў рондалі, каб зрабіць кампрэс. Не дазваляйце яму піць нічога». Яго ўласны рот быў сухім і апухлым, і ён убачыў, што яе вусны патрэскаліся. Хутка ім спатрэбіцца вада.
  
  
  Тое, што ён убачыў з-за аканіц, узрадавала яго. Сонца ўжо садзілася за абпаленымі вохрыстымі ўзгоркамі за вёскай. Ён стаяў выразным сілуэтам у яркім змрочным святле. Вялікая група салдат разбіла лагер на лузе за гасцініцай. Нік адчуў, як у ім растуць радасць і надзея. Калі б яны разбілі лагер, гэта, верагодна, азначала, што яны не сталі б сёння абшукваць маленькую даліну ці храм. Салдатам не церпіцца патрапіць у карчму, да рысавага віна, піва і дамам задавальненняў. Гэта таксама значыла, што верталёт іх не заўважыў. Калі б гэта было, салдаты былі б тут зараз.
  
  
  Многае залежала ад таго, якія афіцэры кіравалі салдатамі. Нік спадзяваўся, што яны будуць нядбайнымі і няўмелымі, але не мог на гэта разлічваць.
  
  
  Яго вочы былі прыкаваныя да аканіц, ён лічыў салдат як мог. Іх было больш за сотню. Гэта азначала поўную роту. Было паўтузіна грузавікоў. Адзін, мяркуючы па доўгай загваздкай антэне, быў радыёмабілем. Грузавік-сталовая ўжо разгружалася. Ставілі доўгія сталы, выносілі імбрычкі і смеццевыя бакі. Група салдат займалася развядзеннем вогнішча. Нік задуменна пачухаў шчацінне. Гэта была класная каманда, а не апалчэнне. Гэта былі салдаты. Народнае войска! Тым не менш - салдаты былі салдатамі, а была карчма і дом задавальненняў.
  
  
  Тут ён яго і заўважыў - танк. Гэта было крыху ў баку ад асноўнага лагера, на лузе ля ручая, і ён заўважыў, што танкісты, чацвёра з іх, былі пераборлівай партыяй. Яны не змешваліся са звычайнай арміяй. Яны ўжо елі з рондаляў і кубкаў, разваліўшыся на зямлі каля свайго танка. Ідэя, вар'яцкая, дзёрзкая, пачала зараджацца ў галаве чалавека з AX. Гэта было дастаткова вар'яцка, каб мець шанец.
  
  
  Ён уважліва вывучыў танк. Гэта быў сілуэт, і ён адразу яго пазнаў. Гэта быў адзін з самых вялікіх Т-54 расійскай вытворчасці. Сапраўдны монстар. Ён падумаў, што ў іх не можа быць шмат іх, калі не лічыць цяперашняга глыбокага замарожвання адносін паміж Расіяй і Кітаем. Але ў іх быў гэты. І гэта адно было ўсім, што яму было патрэбна.
  
  
  Яго зоркі позірк зноў блукаў па танку. Цяпер святло разгаралася хутка, але яно магло адрозніць пунсовага дракона, намаляванага на вежы танка. Цмок падымаўся на дыбкі, драпаючы кіпцюрамі, і з яго адкрытай пашчы вырывалася полымя. Можа быць?
  
  
  Нік заўважыў выступоўца сопла побач з турэллю. Гэта быў агнямётны танк.
  
  
  Сонца заслізгала за самы ніжні ўзгорак, асмуглае святло прабівалася скрозь яго. Нік у апошні раз зірнуў на салдат - некаторыя з іх капалі прыбіральню недалёка ад карчмы - і вярнуўся да адчыненага люка. Ён лёгка зваліўся на падлогу храма. Дзяўчына, якая сядзела на кукішках побач з генералам, падняла вочы.
  
  
  "Салдаты - яны ідуць?"
  
  
  Нік усміхнуўся ёй. "Не сёння. Нам пашанцавала. Яны не прыйдуць, але мы адыходзім. Як толькі сцямнее».
  
  
  Яе твар пацямнеў. «Але куды, Нік? Ён увогуле не можа хадзіць. Нам давядзецца яго несці. Я не думаю, што мы можам далёка ўцячы».
  
  
  «Прыгатуйце яго да вандравання», - сказаў ёй N3. «Мы не бяжым. Ва ўсякім разе, не адразу. У іх там танк, і я хачу забраць яго. Мы лёгка пяройдзем мяжу».
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  
  Полымя Цмока
  
  
  
  
  
  Як толькі стала дастаткова цёмна, яны пакінулі храм.
  
  
  А на ўсходзе плыў каса бледнага месяца, прыязны месяц праліваў дастаткова святла для падарожжа, але не настолькі, каб асвятліць пейзаж. Нік і Фань Су вывучылі карту перад тым, як сысці, а затым спалілі яе разам з усім, што магло выдаць іх прысутнасць, у схованцы. З гіганцкім намаганнем Нік адкаціў камень перад дзірой. Высілкі дорага яму абышліся. Ён быў гатовы прызнаць, што нават яго вялізная цягавітасць і жыццёвая сіла пачалі слабець.
  
  
  Нік нёс генерала на спіне. Пасля цяжару валуна генерал здаваўся лягчэйшым за пяро. Яны пайшлі па вузкай сцежцы, якая вядзе ў вёску. Яны маглі бачыць, як у карчме ўспыхваюць агні, і чуць дзікі гул салдат, ужо п'яных танным віном і півам. Гэта пачало выглядаць шматабяцальна.
  
  
  Яны ледзь не трапілі ў абдымкі патруля.
  
  
  Нік пачуў іх першым і пацягнуў Фань Су з дарогі на бамбукавы ўчастак. Яны ляжалі, скурчыўшыся, у вартым жалю хованцы, вялікая рука Ніка заціснула рот генералу, у той час як тузін мужчын прайшла з вінтоўкамі і аўтаматамі на павязках. Большасць салдат гучна бурчэлі на кантонскім дыялекце, таму што яны былі на дзяжурстве і ўпусцілі ўсе забавы ў карчме.
  
  
  Калі яны прайшлі, Кілмайстар прашаптаў дзяўчыне: «Гэта было блізка! Іх афіцэр больш уважлівы, чым я думаў. Яны пайшлі, каб запячатаць іншы канец даліны - паставілі корак у бутэльку. час. Цяпер яны знойдуць храм і альбо неадкладна абшукаюць яго, альбо адправяць туды пару чалавек».
  
  
  Цяпер шляху назад не было, нават калі б ён хацеў. І няма сэнсу абгінаць вёску і павярнуць на галоўную дарогу, якая вядзе да мяжы і волі. У добрае надвор'е дарога будзе забітая ваенным транспартам і абавязкова будуць кантрольна-прапускныя пункты. Гэта мусіць быць танк. З танкам і вялікай колькасцю энергіі, каласальным блефам і яго ўласнай асаблівай поспехам, яны маглі б гэта зрабіць.
  
  
  Генерал быў у коме, завошта N3 быў удзячны. Яны выкарыстоўвалі яго саламяны пояс, каб прывязаць рукі за шыю Ніка , і Нік насіў яго на спіне, як дзіця.
  
  
  Асцярожна, прыслухоўваючыся, гатовыя ў любы момант збегчы са сцежкі, яны прабіліся да густога ўчастку іглічных дрэў, баньяна і бамбука. Зямля была яшчэ вільготнай, але пакрытай завялай асакаю і папараць-пакаёўкай. Нік панюхаў паветра. Пахла балотам. Верагодна, балота было за ручаём у далёкім канцы луга.
  
  
  "Мы спусцімся сюды, пакуль я займуся гэтым", - сказаў Нік Фан Су. «Не размаўляйце без крайняй неабходнасці; толькі шапніце». Ён дакрануўся да яе тонкай гладкай рукі. «Усё, што вам трэба зрабіць зараз, гэта прымусіць яго замаўчаць. Калі ён пачне мармытаць ці яму сняцца кашмары, ён можа выдаць нас».
  
  
  Фань Су прыціснулася да генерала. «Ён страшэнна гарачы, Нік. У яго, мусіць, моцна паднялася тэмпература».
  
  
  "Мы нічога не можам зрабіць", - прамармытаў Нік. «Ён моцнае старое цела - ён можа выжыць. А зараз ціха. Я вярнуся за табой, як толькі змагу».
  
  
  Задняя частка карчмы знаходзілася на адлегласці добрых 50 ярдаў. Нік некаторы час вывучаў яе, перш чым пакінуць сховішча з гушчару. У задняй частцы памяшкання было два вокны, па адным па абодва бакі ад дзвярэй. Адно акно было цьмяна падагнана. Ён бачыў, як цёмныя фігуры рухаліся ў гульні ценяў на саламянай цыноўцы, якая пакрывала яго. У іншым акне было цёмна. Пакуль ён глядзеў, нехта падышоў да дзвярэй і кінуў на двор кошык са смеццем.
  
  
  Нік збіраўся пачаць, калі з-за вугла карчмы выйшлі двое салдат. Ён зноў прыгнуўся. Салдаты былі п'яныя і шчаслівыя, балбочучы на дыялекце, якога Нік не разумеў. Яны пайшлі ў прыбіральню, якую Нік бачыў раней, дзе капаюць, дзе адзін прысеў на кукішкі, а іншы застаўся стаяць і сказаў нешта, што прымусіла які сядзіць на кукішках мужчыну засмяяцца і амаль страціць раўнавагу. Нік злавіў слова "піва". Гэта павінна быць паршыва.
  
  
  Калі салдаты вярнуліся ў карчму, ён выйшаў з гушчару. Ён папоўз да задняй часткі карчмы. Ён падышоў, нахіліўшыся, каб схаваць свой рост, і нізка нацягнуў на твар пацёртую кепку з сабачай скуры. Ён паціху пляўся і мармытаў сабе пад нос. У слабым месячным святле ён мог сысці за п'янага кітайца, прынамсі, да таго часу, пакуль не падабраўся дастаткова блізка, каб выкарыстоўваць штылет. Смерць сёння ўвечары павінна быць вельмі, вельмі ціхай.
  
  
  Нік падышоў да задняй часткі карчмы. За асветленым акном ён мог чуць мармытанне галасоў, мужчына і жанчына ціха размаўлялі і раз-пораз смяяліся. Нік прысеў пад падаконнікам і задумаўся. У такой гасцініцы не было асаблівай адзіноты; яны б праганялі салдат-сялян, як нешта па канвееры. Вы маглі б назваць гэта аўтаматычным сэксам.
  
  
  Але ў пакоі адразу за ім панавала ўтульнасць, атмасфера невялікай адзіноты. Здавалася, што размаўлялі толькі два чалавекі, мужчына і жанчына. Не пытанне аб тым, што яны рабілі, ці толькі што скончылі ці збіраўся рабіць.
  
  
  Усё гэта прамільгнула ў хуткім мозгу Ніка за долі секунды, і адказ прыйшоў як быццам з кампутара: Афіцэр!
  
  
  Ён змог апазнаць толькі аднаго афіцэра, калі шпіёніў у той дзень. Мусіць, для адной роты будзе толькі адзін. Чалавек, за якім Нік назіраў у той дзень, не насіў ніякіх знакаў адрозненні - зараз гэта было забаронена, - але яго манеры былі дастаткова паказальнымі.
  
  
  У пакоі жанчына хіхікнула. Мужчына засмяяўся, і пачуліся гукі сяброўскай бойкі. Затым наступіла невялікая цішыня, парушаная нарэшце булькатлівым стогнам жанчыны. Ціха, вельмі павольна Нік адсунуў куток цыноўкі, якая звісала прама за акном.
  
  
  Тоўстая свечка тлуста гарэла на стале каля падлогавага паддона, на якім мужчына і жанчына займаліся каханнем. Свечка патухла і задымілася, калі Нік падняў цыноўку, і ён перастаў дыхаць, але пара не заўважала нічога гэтак малаважнага, як скразняк.
  
  
  Жанчына ляжала на спіне, яе вочы былі зачыненыя, яе тоўстыя ногі былі расстаўлены. Яна была мясістай шлюхай са зблытанымі цёмнымі валасамі. Мужчына быў хударлявы, невысокі, і Нік адразу заўважыў пісталет у кабуры збоку ад паддона. Гэта быў афіцэр.
  
  
  Нік не вагаўся. Калі б ён мог забіць афіцэра і пазбавіцца ад цела, не ствараючы перашкод, гэта быў бы гіганцкі скачок па шляху да ўцёкаў. Кітайскіх салдат набіралі ў асноўным з сялян, і думаць самастойна было не тое, што яны рабілі лепш за ўсё. Яны былі адважнымі, цягавітымі, але і крыху дурнымі. Калі яму ўдасца забіць афіцэра, гэта прадухіліць спрацоўванне сігналізацыі і на доўгі час спыніць пераслед. Гэта дало б ім добрую фору ў танку.
  
  
  Быў толькі адзін сродак забіць іх абодвух ціха - П'ер, газавая бомба. Нік выцягнуў шарык са штаноў і павярнуў ручку крыху направа. П'ер быў гатовы. Як толькі ён адпусціць яго, малюсенькі спружынны каўпачок зляціць, і смяротны газ вырвецца вонкі пад ціскам. Імгненная смерць!
  
  
  Нік не дазваляў сабе думаць аб жанчыне. Іншая шлюха ў гэтым свеце больш-менш не мела значэння, калі так шмат было пастаўлена на карту. Ён не любіў забіваць нявінных, але не мог лічыць сябе адказным за іх. Ёй не пашанцавала.
  
  
  Ён зноў зазірнуў. Двое на паддоне набліжаліся да канца ў шаленстве які выгінаецца гуку. Нік крадком прасунуў руку ў акно і спрытным рухам запясці пстрыкнуў газавай бомбай, цэлячыся ў ножку паддона, дзе яна бязгучна прызямлілася б. Найменшы крык быў бы фатальным.
  
  
  «Нядрэнны спосаб памерці, - падумаў ён. Ён нырнуў пад акно і туга нацягнуў цыноўку, глыбока ўдыхаючы прахалоднае начное паветра, рыхтуючы свае лёгкія да таго, што ён павінен зрабіць. І рабіць вельмі хутка. Пакуль яго поспех быў фенаменальным.
  
  
  Нік адлічваў павольную хвіліну. З карчмы пачуўся парыў п'янага смеху фартысіма. Нік падумаў, ці п'юць танкісты разам з астатнімі ці ўсё яшчэ трымаюцца ўбаку. Ён спадзяваўся, што яны трымаліся разам. Калі яны разыдуцца, гэта стане праблемай. Ён глыбока ўздыхнуў.
  
  
  Хвіліна скончылася. N3 затаіў дыханне і ўвайшоў у пакой, як вялікая котка, асцярожна папраўляючы за сабой падваконнік. Ён у тры крокі перасек убогі пакой і паспрабаваў адчыніць дзверы. Унутры ён трымаўся на простай драўлянай зашчапцы і папружцы. Хто заўгодна можа ўвайсці ў любы час. Але гэты чалавек быў афіцэрам; магчыма, ён загадаў не турбаваць.
  
  
  Ён падняў мёртвага мужчыну з мёртвай жанчыны. Па нейкай прычыне - ён ніколі пра гэта больш не думаў - ён сцягнуў брудную кашулю жанчыны з яе галізны.
  
  
  Мужчына быў поўнасцю голым. Нік абняў бязвольнае цёплае цела сваімі вялікімі рукамі, падышоў да акна і выглянуў вонкі. Месяц быў крыху ярчэй. Яна зрабіла бачным хупавы срэбны адбітак гушчару, дзе чакалі Фань Су і генерал. У прыбіральні нікога не было.
  
  
  Нік на імгненне паклаў цела на зямлю і вярнуўся, каб сабраць вопратку мужчыны, пояс і пісталет. Ён хацеў, каб не знайшлі нічога, што паказвала б на грубую гульню - нічога, акрамя цела жанчыны. Гэта, - падумаў ён з жорсткай усмешкай, - дасць простым салдатам нагода задумацца надоўга. Афіцэр прапаў без вестак, растварыўся ў паветры, а яго задаволеная дзяўчына мёртвая! Гэта дасць яму час - а зараз час быў самім жыццём.
  
  
  Ён прайшоў праз акно з целам на руках. Наступныя 50 ярдаў здаваліся мілейшымі. Калі б яго бачылі зараз, хітрасці было б немагчыма. Яму давядзецца зноў забіць. Забі або бяжы.
  
  
  Ніхто не прыйшоў. Нік кінуў цела ў прыбіральню і павярнуўся туды, дзе рыдлёўка з доўгай ручкай была ўваткнута ў кучу вільготнай жоўтай зямлі. Некалькі саўкоў - і цела накрылася. «Тварам у экскрыментах», - падумаў Нік, але над ім ляжала добрая кітайская зямля.
  
  
  Яго поціск плячыма было нязначным. Ён не жадаў існавання гэтай барацьбы - ён быў прыладай, не больш за тое. Несучы з сабой форму мужчыны і пісталет, ён хутка вярнуўся да зараснікаў елі і бамбука. Яго даўно не было. Фань Су можа хвалявацца.
  
  
  Фань Су хвалявалася, але не за Ніка. Яна сядзела на кукішках побач з генералам, паціраючы тонкія рукі. Стары ўсё яшчэ быў у коме, яго дыханне было цяжкім і цяжкім. «Баюся», - прашаптала дзяўчына Ніку. «Часам ён амаль перастае дыхаць. О, Божа, я не хачу губляць яго зараз! Гэта будзе так шмат значыць, калі мы зможам яго пераправіць - і для яго, і для Захаду, і для Андэртонга. Магчыма, тады мы зможам атрымаць рэальную падтрымку. . "
  
  
  Нік кінуў ёй форму мёртвага афіцэра. «Ты кажаш так, быццам упадаеш у невялікую істэрыку, малая. Спыні. Надзень іх - пісталет і рамень таксама. Ты будзеш адказваць за гэты танк, калi мы яго атрымаем. Ты паедзеш. у вежы ў гэтай форме і будзеш аддаваць загады. Хутчэй, жанчына! У любую хвіліну ў гэтай карчме вырвецца ўсё пекла».
  
  
  Ён хацеў забраць танк і рушыць, пакуль не знойдуць мёртвую жанчыну. Калі афіцэр знік, салдаты былі б збітыя з панталыку. Яны маглі падумаць аб чым заўгодна - магчыма, нават аб тым, што афіцэр быў у танку і што ён рухаўся па законным загадзе.
  
  
  Ён убачыў мігаценне белых трусікаў і станіка дзяўчыны, калі яна распранулася і надзела уніформу. "Табе пашанцавала", - ціха сказаў ён. «Чыстае адзенне. Ва ўсякім разе, гэта разумна. Цяпер я ніколі больш не буду марыць пра белыя Каляды. Толькі пра гарачую душу і вялікую колькасць мыла. Вы гатовыя?" Ён жартаваў з яе наўмысна, каб крыху аслабіць напружанне, якое ён адчуваў у гэтым стройным цудоўным целе.
  
  
  "Я гатова." У месячным святле яна магла сысці за афіцэра на адлегласці. Яна засвярбела свае цёмныя валасы пад фетравую шапку колеру хакі з вялікай чырвонай зоркай. Пісталетны рамень занадта вольна вісеў на ёй, і Нік прарабіў новую дзірачку на шпільцы, а затым шчыльна абгарнуў рамень вакол яе тонкай таліі.
  
  
  "Падыдзе", - груба сказаў ён ёй. "Ідзі за мной і не шумець".
  
  
  Ён нахіліўся, каб падняць генерала. Стары гучна застагнаў. Нік вылаяўся і зноў апусціў яго. «Дык не пойдзе. Адарвіцеся палоску сваёй старой вопраткі і заткніце яму рот».
  
  
  Зрабіўшы гэта, яны пакінулі гушчар. У карчме пакуль няма крыкаў. Салдаты не адважваліся б патурбаваць свайго афіцэра падчас яго заняткаў каханнем. Але рана ці позна гэта адбудзецца.
  
  
  Нік накіраваўся да раўчука ў падножжа луга, трымаючыся за тонкую махры з бамбука і вярбы. Іх крокі заглушалі вільготная зямля і лісце пад нагамі. Яны дасягнулі крутога берага ручая, і Нік жэстам загадаў дзяўчыне спусціцца ў густую якая расце гару. Тут балотны пах быў мацнейшы. Ён прыціснуўся вуснамі да вуха дзяўчыны і прашаптаў: «Я зноў пайду ад вас. Сачыце за генералам; не дазваляйце яму варушыцца і выдаваць гукі. У нас будзе толькі адзін шанец».
  
  
  Яна кіўнула і на імгненне прыціснулася вуснамі да яго грубай шчакі. Потым ён пакінуў яе, крадучыся з папараці і ўздоўж вусця ручая, як прывід. Ён уклаў штылет у руку. Наперадзе больш ціхая праца.
  
  
  У месячным святле ён бачыў жалезны корпус вялікага танка. Цмок, люты ў месячным святле, здавалася, рушыў. Доўгая морда гарматы адкідала выродлівы густы цень, якая выступала з большага ценю, як смяротны фалас.
  
  
  Нік нічога не чуў, пакуль падпаўзаў да танка. Ён ішоў дзюйм за дзюймам, твар у твар у чыстай лугавой траве, цяпер ненавідзячы месяц. Калі б танкісты заўважылі яго, яму проста трэба было атакаваць і страляць. Ён сумняваўся, што гэта сыдзе яму з рук.
  
  
  Пад бакам нешта заварушылася. Нік замер. Мінула вельмі доўгая хвіліна. Ён крыху расслабіўся. Мужчына паварочваецца і мармыча ў сне, вось і ўсё. Танкісты ці некаторыя з іх спалі пад сваім танкам. Гэта была звычайная практыка.
  
  
  Як шмат? Нік хацеў абясшкодзіць іх усіх. Гэта была невялікая элітная група, і ніхто з астатніх не адважваўся сумнявацца ў іх перамяшчэнні, акрамя афіцэра. І ён быў мёртвы.
  
  
  Нік быў ужо блізка да танка, у цені монстра. Ён чуў, як мужчыны дыхаюць, неспакойна выгінаюцца. Пачуўся лёгкі храп.
  
  
  Нік папоўз наперад, пакуль не апынуўся пад доўгім выступоўцам руляй. Ён бачыў больш кароткае сопла агнямёта. Намаляваны цмок паглядзеў на яго зверху ўніз.
  
  
  Пад танкам было цёмна. Занадта цёмна. Ён мог бачыць твар толькі аднаго з трох спячых мужчын. Толькі трое. Чорт пабяры! Але тут нічога не зробіш. Чацвёрты танкіст, верагодна, знаходзіўся ў карчме. Хутчэй за ўсё, гэта будзе галоўны сяржант - і ён абавязкова падасць трывогу, калі пачуе, што танк сыходзіць. Калі толькі ён не будзе п'яны. Выйшаў са строю. Ніку заставалася толькі спадзявацца.
  
  
  Ён вывучаў твар, які бачыў у месячным святле. Толькі дзіця. Тонкі малады твар у рамцы футравага каптура. Гэта былі не мясцовыя войскі і нават не мясцовыя рэгулярныя войскі. У іх было адзенне для халоднага надвор'я. Мусіць, яны былі пасланы з поўначы, каб дапамагчы злавіць генерала.
  
  
  Нік сунуў штылет у зубы і падпоўз бліжэй да спячага хлопчыка. Бледна-карычневы твар быў мяккі і няхітры ў мяккім месячным святле. Цяпер, калі Нік глядзеў і прымаў рашэнне, хлопчык усміхаўся ў сне.
  
  
  N3 вырашыў пакінуць хлопчыка ў жывых. На яго рашэнне не паўплывалі ніякія пачуцці ці жаль, толькі чысты розум і асабістыя інтарэсы. З дзіцем будзе лягчэй справіцца. Лягчэй напалохаць - асабліва пасля таго, як ён убачыў, што Нік збіраўся яму паказаць.
  
  
  Нік абышоў хлопчыка і залез пад бак. Яго вельмі востры зрок падзяліў двух спячых мужчын на асобныя згусткі ценю. Зараз аб гэтым - і вельмі, вельмі ціха аб гэтым.
  
  
  Працуючы навобмацак, а не толькі позіркам, ён знайшоў горла першага чалавека, асцярожна абмацаў пальцамі яремную вену. Мужчына неспакойна заварушыўся пад дакрананнем пяра Ніка. З яго прыадчыненых вуснаў вырваўся доўгі хрыплівы храп.
  
  
  Зараз жа!
  
  
  Нік уторкнуў штылет глыбока ў скуру пад левым вухам і хутка правёў ім праз горла да правага вуха. У той жа час ён з вялізнай сілай заціснуў сваёй вялікай рукой нос і рот мужчыны. Ён адчуў гарачую брую крыві на руцэ. Мужчына рухаўся, напружыўся, скручваўся ўсяго на секунду. Потым ён абмяк, паветра зашыпеў, і ён цяжка ўздыхнуў праз дзірку ў горле.
  
  
  Нік нейкі час ляжаў ціха. Затым ён такім жа ціхім чынам забіў іншага танкіста. Хлопчык усё яшчэ мірна спаў, хоць зараз ён на нешта хмурыўся ў сне.
  
  
  N3 ненадоўга задумаўся. Ён папоўз назад туды, дзе яго чакалі дзяўчына і генерал. Ён не думаў, што дзіця прачнецца - танк, відаць, сёння прайшоў доўгі шлях. І яму быў патрэбна Фань Су. Калі б хлопчык быў з поўначы, ён бы не гаварыў па-кантонску.
  
  
  Ён хутка растлумачыў дзяўчыне. Ён узяў генерала. «Паспяшайся», - адрэзаў ён. «Ідзіце да танка. Павольна, але не шуміце. Сачыце за тым, хто ідзе сюды з карчмы». Чацвёрты танкіст непакоіў Ніка. Ён мог бы ўсё сапсаваць, калі б з'явіўся зараз на месцы здарэння.
  
  
  Стары ўсё яшчэ знаходзіўся ў коме. Нік асцярожна паклаў яго побач з танкам, затым кіўнуў дзяўчыне. У яго руцэ быў штылет, і ён убачыў, што яна глядзіць на яго зверху ўніз. У месячным святле кроў здавалася чорнай.
  
  
  «Я збіраюся абудзіць яго зараз. Вам, верагодна, давядзецца з ім пагаварыць. Але ён усяго толькі дзіця, і я думаю, мы можам напалохаць яго, каб ён дапамог. Гатовыя?»
  
  
  Яе вочы ўсё яшчэ былі прыкаваныя да штылет. «Д-так. Працягвай, разбудзі яго».
  
  
  Нік нахіліўся над спячым хлопчыкам. Ён уторкнуў вастрыё штылета ў далікатную плоць горла, затым уціснуў яго мацней і глыбей, пакуль касыя вочы не адкрыліся. Хлопчык у жаху глядзеў на яго, вавёркі яго вачэй успыхвалі ў месячным святле.
  
  
  Нік прыклаў палец да сваіх вуснаў і крыху мацней прыціснуў штылет. Праз імгненне хлопчык кіўнуў, апусціўшы вочы, спрабуючы ўбачыць тое, што прычыняла яму боль.
  
  
  Нік прашаптаў Фань Су: «Хутчэй. Спытай у яго, ці хоча ён жыць. Паспрабуйце размаўляць на пекінскім дыялекце».
  
  
  Яна казала хутка, выкарыстоўваючы рэзкае паўночнае адценне. Хлопчык закаціў вочы і зноў і зноў ківаў.
  
  
  “Ён кажа, што вельмі хоча жыць. Ён зробіць усё, што скажа замежны д'ябал. Ён ужо заўважыў вас».
  
  
  «Цяпер усё роўна. Спытай у яго, ці можа ён вадзіць танк».
  
  
  “Ён кажа, што не зьяўляецца штатным кіроўцам. Ён наводчык. Але ён ведае як».
  
  
  “Добра. Пачакайце хвілінку». Нік працягнуў ёй "Люгер". Ён нырнуў пад танк і выцягнуў двух мёртвых танкістаў, па адным за кожную нагу. Іх перарэзаныя глоткі адчыняліся чорным у празрыстым месячным святле. Ён пачуў уздых Фан Су. Ён утаропіўся на хлопчыка і паказаў на цела.
  
  
  "Скажы яму, што ён будзе такім, калі ён выдасць гук або якім-небудзь чынам паспрабуе нас спыніць".
  
  
  Фань Су перавяла дрыготкаму танкісту. Ён раз-пораз пазіраў на сваіх мёртвых таварышаў, потым зноў на Ніка. «Шукае мой хвост і рогі, - падумаў Нік.
  
  
  Дзяўчына павярнулася да Ніка, але трымала «Люгер» накіраваным на галаву маладога танкіста. «Ён да смерці напалоханы. Ён будзе падпарадкоўвацца. Я сказаў яму, што мы едзем у Ганконг, і калі ён не прынясе нам клопатаў, ён таксама можа паехаць. Ён, здаецца, думае, што гэта добрая ідэя. Ён кажа, што хацеў дэзертыраваць. на працягу доўгага часу."
  
  
  Нік рэзка засмяяўся. «Тады гэта ягоны вялікі шанец. А зараз давайце прыбірацца адсюль».
  
  
  Праз пяць хвілін танк з грукатам вылецеў з лугу і мінуў карчму. Генерала прывязалі да аднаго з сядзенняў. Нік сядзеў побач з кіроўцам, з Люгерам прыкрываў яго, пакуль ён разбіраўся ў спускавым механізме вялікай гарматы і агнямёту. Абодва, як ён выявіў, былі дастаткова простыя.
  
  
  Фань Су ў форме загінулага афіцэра сядзела ў адкрытай вежы. Яе гумовыя туфлі былі на плячах кіроўцы, каб аддаваць каманды. Танк рухаўся як мага павольней, каб стрымаць шум, хоць нават у гэтым выпадку жалезны цмок звінеў і грукатаў, як кацельня.
  
  
  Яны прайшлі міма карчмы без здарэнняў. Ніку стала крыху лягчэй дыхаць, калі ён убачыў, што дзверы карчмы адчыніліся. Паліўся паток жоўтага святла. Нік, зазірнуўшы ў шчыліну ў вежы, убачыў, як каржакаватая постаць чалавека з'явілася ў дзвярным праёме і паглядзела ўслед танку. Мужчына пахіснуўся і ўчапіўся ў дзвярны вушак, і Нік зразумеў, што ён п'яны. На імгненне мужчына выйшаў вонкі, хістаючыся і ледзь не зваліўся. Затым ён павярнуўся і нырнуў назад у карчму.
  
  
  Нік вылаяўся сабе пад нос. Гэты матэрыял павінен быў уразіць прыхільнікаў зараз. Гэта, відаць, быў сяржант-танкіст - гэта ён прапаў без вестак - і ён не будзе настолькі п'яны, што не даведаецца, што нешта не так. Спачатку ён будзе шукаць свайго афіцэра, а знойдзе толькі мёртвую шлюху. Затым ён, без сумневу, збягае на луг, каб паглядзець, што тамака можна ўбачыць. Ён знойдзе двух сваіх людзей з перарэзанымі глоткамі. Ён павінен быць па-чартоўску п'яны, сказаў сабе Нік, калі гэта не працверазіць яго і не падштурхне да дзеяння.
  
  
  Ён прыціснуў «люгер» да спіны хлапчука-кіроўцы, паказаў на дросель і хутка ўзмахнуў кулаком. "Поўны наперад!"
  
  
  Магутны рухавік роў, танк ірваўся наперад. Кіроўца пстрыкнуў выключальнікам, і магутны прамень святла працяў вузкую дарогу. Нік ведаў, што святло прывабіць самалёты, як матылькоў, але трэба было рызыкаваць. Калі яны перакуляцца ці затрымаюцца, ім канец. І, магчыма, у кітайцаў не было тут начных байцоў.
  
  
  У люку з'явілася твар Фань Су. Яна склала далоні і крыкнула Ніку: «Мы пад'язджаем да галоўнай дарозе. Мы паварочваем налева. Да Шам Чуна крыху больш за чатыры міль. Але мост там…»
  
  
  Нік падняў руку. "Я ведаю", - крыкнуў ён у адказ. «Толькі адзін мост, і гэта чыгуначны мост, і ён вузкі. І што? Мы праходзім яго, вось і ўсё. Проста трымайся і маліся, Су, усім багам, у якіх ты верыш. Ёсць яшчэ якія прыкметы кантрольна-прапускнога пункта? быць нашай першай сапраўднай праблемай".
  
  
  Яна нахілілася да люка, яе бледна-цытрынавы твар пачырванеў. «Яшчэ не, але хвіліну таму я бачыла агні. Мы мусім хутка праехаць адзін. Што нам рабіць, Нік? Паспрабаваць блефаваць - ці разбіць яго?»
  
  
  «Як вы думаеце, вы можаце падмануць іх? Ці ёсць у кітайскім войску дзяўчыны-танкісты?»
  
  
  Фань Су нырнула назад, каб накіраваць кіроўцу. Яна зноў сунула твар у люк. "Я не ведаю. Я сумняваюся ў гэтым. У любым выпадку яны, напэўна, будуць падазронымі, кітайцы не асабліва шмат рухаюцца па начах. Яны могуць захацець паглядзець нашыя дакументы, пры ўмове строгай аховы». Яна азірнулася на генерала, які катаўся і разгойдваўся на сядзенне наводчыка, якога ўтрымліваў толькі саламяны трос. "Як ён?"
  
  
  «Ён дыхаў апошні раз, калі я глядзеў. Мы не можам зараз аб ім турбавацца. Калі мы не пройдзем праз гэта, ён усё роўна мёртвы. Мы ўсе таксама».
  
  
  Фань Су выпрастаўся. Яна крыкнула ў люк: «Прыйдзецца ехаць, Нік! Іх папярэдзілі. Грузавікі блакуюць дарогу».
  
  
  "Спускайся сюды і зачыні люк танка", - загадаў ён. «Паспяшайся. Скажы гэтаму хлопцу, каб ён ехад павольней, пакуль я не скажу, а затым пагнаў».
  
  
  Дзяўчына залезла ў танк і зачыніла люк вежы. Нік пасадзіў яе на месца стрэлка і працягнуў ёй "Люгер". «Трымай гэта пры сабе. І выкарыстоўвай кулямёты. Ведаеш як?
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  «Страляйце ва ўсё, што сустракаецца на нашым шляху. Але сачыце за кіроўцам. Я буду заняты вялікай гарматай і агнямётам». Ён сціснуў яе калена. "Мы збіраемся зрабіць гэта, дарагая".
  
  
  Фань Су абмяняўся з кіроўцам некалькімі рэзкімі словамі. Ён адказаў цвёрдым голасам, і яго цёмны погляд без страху сустрэўся з Нікам.
  
  
  «Я не думаю, што нам трэба турбавацца аб ім зараз», - сказала дзяўчына Ніку. «Ён хоча дабіцца гэтага гэтак жа, як і мы. Ён кажа, што яны заб'юць яго зараз, нягледзячы ні на што. Ён не быў добрым салдатам Кітая».
  
  
  Усмешка Ніка Картэра была змрочнай. «Ён быў бы мёртвы, калі б ён быў ім. Добра - скажы яму, каб ён адкрыў яе. На поўнай хуткасці. Усё, што ў яе ёсць, проста ў бар'ера!
  
  
  Нік уторкнуў снарад у затвор вялікай гарматы. Ён паглядзеў на дарогу. Кантрольна-прапускны пункт быў паражніной асветлены. Грузавікі былі пастаўленыя ў цэнтр дарогі, прынамсі, паўтузіна з іх, два ў глыбіні.
  
  
  Танк зараз набіраў хуткасць. Гэтыя Т 54 маглі развіваць максімальную хуткасць каля 40 міль. Танк пачаў падскокваць і гойсаць, калі гусеніцы ўрэзаліся ў ямы на няроўнай грунтавай дарозе.
  
  
  З-пад засыпання з мяшкоў з пяском Нік убачыў аўтамат, які мігціць сіне-аранжавым полымем.
  
  
  Нік усміхнуўся. Хлопчыкі страляюць з прашчы! Ён павярнуў кулямёт у бок агароджы, страляючы ва ўпор без мэты, і адпусціў яе. Раздаўся роў і ўспышка. Стрэльба тузанулася і адскочыла назад, і смурод выбухоўкі змяшалася са знаёмым пахам масла, гарачага масла і затхлага дыхання. Частка абліцоўвання сыходзіла ўверх.
  
  
  Ня стрэл на аматара!
  
  
  Нік павярнуў сопла полымя і накіраваў яго ў мёртвую кропку грузавікоў, якія блакуюць дарогу. Ён націснуў на спускавы кручок. Давай, Цмок!
  
  
  Сотня футаў агню стукнула наперадзе танка ў цэнтр грузавікоў. Дыханне палаючага дракона. Масляністае полымя выгіналася, патрэсквала і спальвала ўсё, чаго тычылася. Бензабакі ў грузавіках загарэліся і з пунсовым свістам узляцелі ўгору. Грузавікі ўжо гарэлі, як падпалка.
  
  
  Побач з ім Нік пачуў роўны грукат кулямёта. Фань Су страляла спачатку ў аднаго, потым у другога. Ён бачыў, як людзі бегаюць, крычаць і б'юць сваё палаючае адзенне. Яны перастануць бегчы і згінаюцца, расцягваюцца, драпаюць палаючую зямлю, калі іх рассякае свінцовы град.
  
  
  Яны ўрэзаліся ў цэнтр вогнішча з грузавікоў. Вялікі танк скалануўся, скокнуў, урэзаўся гусеніцамі ў зямлю, а затым бульдозерам панёсся наперад. Нік адчуў раптоўны ўсплёск гарачага агню праз вежу. Яны падабралі адзін з грузавікоў і павезлі яго з сабой.
  
  
  Яны прайшлі. Грузавік упаў. Нік разгарнуў гармату і выпусціў пяць хуткіх снарадаў у палаючы хаос ззаду іх. Ён хацеў як мага больш парушыць іх зносіны. Не тое каб зараз гэта мела вялікае значэнне; кот цалкам выпаў з мяшка.
  
  
  Гармата змоўкла. Ён паглядзеў на Фань Су. Яе твар быў брудным і масляністым, і некалькі пасмаў чорных валасоў ўпалі з кепкі на вочы. Яна бліснула яму белымі зубамі. Яе вочы былі шырока раскрыты, і Нік пазнаў дзіўны выгляд. Баявая ліхаманка. "Гэта было добра", - ціха сказала яна. «О, Божа, гэта было так добра. Забіць некаторых з іх!»
  
  
  Кіроўца рэзка загаварыў. Дзяўчына сказала Ніку: «Святло было пашкоджана. Уначы праз вадзіцельскую шчыліну дрэнна відаць. Нехта павінен падняцца і накіроўваць. Я пайду". Яна зноў пачала залазіць у вежу.
  
  
  Нік пацягнуў яе ўніз. «Ты застанешся! Я пайду. Я амаль давяраю яму зараз, але ўсё роўна даглядаю за ім. Выкарыстоўвай кулямёты ці вялікую гармату, калі зможаш. Я буду крычаць так гучна, як магу».
  
  
  Яна ўзяла яго за руку і сціснула. Яна грукнула снарадам у казённік вялікай гарматы і пачала ўводзіць новыя стужкі ў кулямёты. Нік паляпаў кіроўцы па плячы і ўсміхнуўся яму. Хлопчык у адказ хутка ўсміхнуўся.
  
  
  Нік адкрыў вежу і цвёрда паставіў ногі на плечы механіка-кіроўцы. Начное паветра было свежае і салодкае пасля смуроднай блізкасці рэзервуара. Ён глыбока ўздыхнуў і азірнуўся. Доўгія жоўтыя языкі полымя накіраваліся ў неба ад блокпоста.
  
  
  Менш чым у мілі наперадзе ён мог бачыць агні Ло Ву, якая перасякала вузкі Шам Чун. Агні раю. Свабода. Так павінна здавацца сотням тысяч кітайцаў, якія спрабавалі рабіць гэта штогод. Так яму зараз здавалася.
  
  
  Менш за мілі. Танк зараз нёсся пад гару, уразаючыся ва ўскраіну вёскі Шам Чун. У большасці дамоў было цёмна. Калі на вуліцы адбываліся беспарадкі, жыхары заставаліся дома. Гэта было да лепшага. Бескарысна забіваць нявінных людзей.
  
  
  Яны выйшлі на брукаваную вуліцу, і танк пачаў доўгі спуск уніз. Гэта вуліца вяла проста ў мост цераз раку. На паніжэнні танк пачаў набіраць хуткасць. Нік адчуў, як па ім бяжыць пот. Прама зараз - калі нічога не здарылася. Але гэта не магло быць так проста. Проста не магло.
  
  
  Ён бачыў агні моста, бачыў беглыя фігуры на баку Кітая. Яго працяў халодны вецер. Калі б яны паспелі ўзарваць мост! Калі б яны пра гэта падумалі. Гэта спыніла б іх назаўжды.
  
  
  Полымя вырвалася з канца маста. Яны паставілі загароду і абстралялі яе. Дрэва, груды саломы, усё, што можа гарэць. У гэтым не было нічога страшнага. Яны не маглі спаліць мост своечасова, дурні. Калі б толькі не ўзарвалі! Але спатрэбіўся час, каб закласці ўзрыўчатку, пракласці правады і…
  
  
  Нік гэта бачыў. З завулка тырчыць нос другога танка. Выходзіў, каб перакрыць вузкую дарогу. Яго думкі біліся, нават калі ён упіраўся нагамі ў плечы кіроўцы. Больш хуткасці! Поўны наперад! Калі гэты пракляты танк пяройдзе проста праз вузкую вуліцу, ім канец. Яго не так лёгка перамясціць, як грузавікі.
  
  
  Танк кітайцаў стрэліў. Нік убачыў выродлівую выбліск дульнага полымя. Снарад завішчаў, як лазні, у фуце ад яго галавы. Страсенне паветра амаль кіўнуў яго галаву.
  
  
  Танк усё далей выехаў на вуліцу.
  
  
  Вялікі Т-54 ударыў іншы танк пад кутом. Пачуўся ляск і скрыгат металу. Меншы танк разгарнуўся і яго адкінула назад, але пасоўванне Т54 на імгненне спынілася. Салдаты з крыкамі выбеглі з ценю і абстралялі большы танк са стралковай зброі. Нік адкрыў агонь у адказ з Люгера і ўбачыў, што людзі падаюць. Паветра вакол яго было напоўнена свінцовымі пчоламі. Адзін укусіў яго руку. Ён чуў, як у танку бушуюць кулямёты, калі дзяўчына страляла з іх.
  
  
  На танк скокнулі двое салдат. Пісталет стрэліў перад тварам Ніка, але чалавек страціў раўнавагу і прамахнуўся. Нік стрэліў яму ў жывот, а затым павярнуўся і ўбачыў, што іншы салдат кінуў гранату ў люк. Нік, не задумляючыся, зрабіў выпад - калі ён пацерпіць няўдачу, усе яны будуць мёртвыя ў танку - і злавіў гранату. Ён намацаў яе, на нейкі жудасны момант падумаў, што збіраецца выпусціць яе, а затым адкінуў назад, кінуўшы налева. Ён патрапіў у чарговую купку салдат, якія спрабавалі ўзлезці на танк. Плоць ляцела ва ўсе бакі, калі яна ўзарвалася.
  
  
  Чалавек, які кінуў гранату, скокнуў на Ніка з голымі рукамі. Нік накіраваў на яго "люгер" і пачуў, як той пстрыкнуў пустым. Ён схапіў чалавека за горла і адкінуў яго.
  
  
  З акна найбліжэйшай крамы ў дзеянне ўступіў яшчэ адзін кулямёт. Нік саскочыў у люк і зачыніў вежу, як толькі танк зноў рушыў з месца. Нік узяў адзін з кулямётаў і знёс шэраг крам і невялікіх хат. Дым у танку быў такі густы, што амаль не мог бачыць астатніх.
  
  
  Вялікі танк хіснуўся наперад і набраў хуткасць. Кіроўца рабіў усё, што мог, з вельмі абмежаваным аглядам. Ён знішчыў цэлую лінію крам і дамоў, перш чым змог вярнуць танк на дарогу. Яны ўпалі, як кеглі для боўлінга перад жалезным шарам.
  
  
  Цяпер яны былі блізка да моста. Бліжні канец уяўляў сабой адзін вялікі ліст полымя. Яны проста павінны былі б прайсці праз гэта, рызыкуючы быць засмажанымі да смерці, калі танк спыніцца.
  
  
  Нік заўважыў наперадзе якая імчыць штабную машыну, напоўненую крыклівымі і жэстыкулюючымі афіцэрамі. Ён націснуў на спускавы кручок сопла полымя. Шшшшшшшшш - тоўсты язык дракона лізнуў наперадзе. Штабная машына ўзарвалася вогненным шарам і перавярнулася. Нік убачыў, як адзін з афіцэраў прызямліўся на ногі і пачаў бегчы, яго спіна ператварылася ў масу полымя.
  
  
  Свінец біўся аб сценкі танка. У асноўным стралковая зброя. Затым пачуўся грукат, і танк пахіснуўся ўбок, здрыгануўшыся. Іншая. У кітайцаў дзейнічала супрацьтанкавая гармата, але яе калібр быў занадта малы. Снарады адскоквалі.
  
  
  Танк урэзаўся скрозь сцяну полымя ў чыстае паветра ў далёкім канцы маста. Яны былі над Шам Чунам.
  
  
  Нік пхнуў кіроўцы, каб ён запаволіўся. Яны праехалі 500 ярдаў да брытанскай тэрыторыі, перш чым ён штурхнуў яго, каб спыніць. Як ні дзіўна, яму амаль не хацелася адчыняць вежу, выходзіць і пачынаць тлумачэнні. Божа, якое тлумачэнне! Мілі бюракратыі. Але быў генерал - яго трэба як мага хутчэй у лякарню. Рана. Затым у бальнічным самалёце і ў Вашынгтон. Разам з каштоўнымі кодавымі кнігамі.
  
  
  Нік адкрыў люк і асцярожна выглянуў. Брытанцы збіраліся прыйсці ў замяшанне і раззлавацца не менш за кітайцаў. Ён проста мяняў адзін хаос на іншы.
  
  
  Ён быў зусім не гатовы да атрыманага прыёму. Брытанскі бронеаўтамабіль імчаўся да танка, вырыгаючы полымя гармат. Кулі адскоквалі ад вежы і адляталі ад яе.
  
  
  "Чорт пабяры!" Нік зноў нырнуў уніз. Яны не рызыкнулі з танкам-драконам. Здавалася, у парадку дня спачатку было страляць, а потым пытацца.
  
  
  Нік паглядзеў на Фань Су. "Наколькі я памятаю, у вас белыя трусікі?"
  
  
  Яе чырвоны рот шырока адкрыўся, і яна глядзела. "М - мае трусікі?"
  
  
  «Так. Мне патрэбен сцяг перамір'я. Паспяшайцеся, добра? Я б не хацеў, каб нашыя сябры застрэлілі мяне так позна».
  
  
  «Ты павінен іх узяць, Нік? Т-яны брудныя».
  
  
  Ён згуляў прама, не ўсміхаючыся. “Вядома. Мне вельмі шкада. Мы б не хацелі гэтага, ці не так? Тады бюстгальтар. Ненавіджу быць дарыльшчыкам з Індыі, але вось яно. Спяшайся».
  
  
  У той час як дзіця-кіроўца глядзеў з адкрытым здзіўленнем, дзяўчына павярнулася, каб Нік мог расшпіліць яе бюстгальтар. Прыкрываючы грудзі ад хлопчыка, яна сцягнула куртку. Яна кіўнула генералу. «Я толькі што праверыла яго. У той момант, калі мы перасеклі мост. Адвязі яго ў бальніцу, Нік!
  
  
  З дзіўным пачуццём расчаравання, зараз, калі дзеянне было скончана, Нік надзеў бюстгальтар на канец свайго люгера і махнуў ім з вежы. Бронеаўтамабіль падкаціўся да берага, і салдаты ў берэце выскачылі з аўтаматамі напагатове.
  
  
  Нік стомлена і змрочна ўсміхнуўся. «Не страляйце. Я прыходжу са светам і нясу падарункі.
  
  
  Хто тут камандуе? "
  
  
  «Я, - сказаў старэйшы інспектар Смайт. Ён абышоў бранявік, як заўсёды бездакорна, з засунутай пад руку кіем. Яго румяныя пульхныя шчокі блішчалі пасля нядаўняга галення.
  
  
  Нік утаропіўся на яго. «Трохі не ў парадку, ці не так? Гэта не мае нічога агульнага з партовай паліцыяй. У мяне ёсць важны груз…»
  
  
  Вочы інспектара былі нейтральныя. «У гэтым выпадку я ўдвая прашу прабачэння, сэр. У літаральным сэнсе. Нашы ўрады падтрымлівалі сувязь, і я, э-э, атрымаў указанне прапанаваць вам усялякае супрацоўніцтва. Як мага больш поўнае супрацоўніцтва!»
  
  
  Стары добры Ястраб. Зарыва палягчэння прабеглася па N3. Значыць, стары выжыве. Гэта, безумоўна, аблегчыла б шлях. Ястраб мог сабраць шмат сілы, калі захацеў яе прымяніць.
  
  
  Нік крыкнуў дзяўчыне: «Даставайце генерала, дарагая. Хлопчык і ты. І супакойся. Мы не хочам зараз яго страціць».
  
  
  Ён саскочыў і стаў побач з інспектарам, які з цікавасцю разглядаў паранены ў баях танк. "Відаць, вы прайшлі праз пекла, сэр".
  
  
  Нік засмяяўся. “Мы таксама сёе-тое пакінулі. Аб гэтым маім чалавеку - вы разумееце, што ён вельмі хворы?»
  
  
  "Я ведаю. Зараз у дарозе. Хуткая дапамога. Мне далі паўроты для яе аховы. Яна будзе ў шпіталі тут толькі датуль, пакуль гэта абсалютна неабходна, а затым даставяць прама ў Вашынгтон. Але я хачу доўга пагаварыць з вамі, сэр. І з дзяўчынай. "
  
  
  Нік ухмыльнуўся яму. “Добра. Вы можаце атрымаць мяне, і вы можаце атрымаць яе. На разумны час, інспектар. Але я хачу, каб мы абодва вярнуліся як мага хутчэй. Добра?»
  
  
  Пазней, па дарозе на станцыю, Нік задаў інспектару пытанне. «Вы можаце сказаць, інспектар, што Джым Пок - горды чалавек? Ці проста напышлівы?»
  
  
  Адказ рушыў услед неадкладна. "Разам. А чаму?"
  
  
  Нік усміхнуўся пра сябе. “Проста падумаў. Значыць, ён не можа страціць шмат асобы?
  
  
  У паліцэйскай машыне было цёмна. Твару Смайта ён не бачыў, але голас быў строгім. «Я бачу, што вы ведаеце пра Усход больш, чым вы спачатку прыкідваліся, містэр… містэр Харынгтан. Не, Джым Пок не хацеў бы страціць твар. А я, містэр Харынгтан, не хацеў бы, каб з Покам што-небудзь здарылася, пакуль вы» Ён у Ганконгу. Запэўніваю вас, гэта было б вельмі сумна. Падайце яго мне».
  
  
  "Я маю намер", - сказаў Нік Картэр. «О, я маю намер. Ці, можа, камусьці іншаму. Забудзьцеся пра гэта».
  
  
  "Я не забуду гэтага," суха сказаў Смайт. «Маё супрацоўніцтва, містэр… э-э… Харынгтан, не распаўсюджваецца на тое, каб узяць закон у свае рукі».
  
  
  Нік салодка ўсміхнуўся. Вядома, што Хоук называў гэта сваёй усмешкай Грабаўшчыка.
  
  
  "Я б пра гэта не марыў", - сказаў ён інспектару.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  
  Ціхая помста
  
  
  
  
  
  У гавані Ганконга быў мяккі лавандавы вечар з умеранай тэмпературай. Нік валяўся на палубе з каньяком і содавай у руцэ і спрабаваў, з некаторым поспехам, не думаць пра Боя. Яму трэба было падумаць аб многім іншым.
  
  
  Ён правёў дзве гадзіны са Смайтам на станцыі Т-Лэндс, потым амаль столькі ж у консульстве, размаўляючы з Хоўкам. Нік ціха ўсміхнуўся палаючым заходам сонца. Ён расказаў свайму начальніку ўсё - ну, амаль усё. Ён забыўся згадаць пазыковую распіску на сто тысяч долараў, якую ён даў генералу Сун Ё Чану. Ніколі не ўдавалася занадта сур'ёзна праверыць спакой Хоука.
  
  
  Генерал будзе жыць, прынамсі, дастаткова доўга, каб Вашынгтон выкарыстаў яго мазгі. Нік паціснуў плячыма. Генерал быў дужым старым! Ён мог бы нават дажыць да напісання мемуараў. У гэты самы момант ён быў у бальнічным самалёце разам з кодавымі кнігамі. Нік пажадаў яму шчаслівага шляху. Ён вельмі пакахаў генерала.
  
  
  Яго вострыя вочы, якія здаваліся соннымі з-за прыжмураных павекаў, агледзелі ажыўленую гавань. Прыйдзе Джым Пок. Нік рабіў стаўку на гэта, робячы стаўку на свае веды Усходу і народав Усходу. Джым Пок павінен быў прыйсці. Ён быў пагардлівым, ганарлівым чалавекам, і ён прыйдзе. Нік Картэр хацеў толькі паспяшацца. Ён хацеў скончыць з гэтай часткай і перайсці да добрага. Фань Су.
  
  
  І вось ён. Нік падышоў да парэнчаў і паглядзеў, як набліжаецца валу-валу. Ён быў адзін на яхце.
  
  
  Сампан спыніўся, калыхаючыся ля падножжа лесвіцы трапа. Адзіны пасажыр паглядзеў на Ніка. "Магу я падняцца на борт, містэр Харынгтан?"
  
  
  Так што яны працягвалі прыкідвацца. "Пойдзем", – сказаў мужчына з AX. "Я чакаў цябе".
  
  
  Мужчына загаварыў з мужчынам з сампана на мяккім кантонскім дыялекце, загадаўшы прывязаць яго і пачакаць. Пасля ён падняўся на палубу. У пачатку трапа ён спыніўся. «Я не ўзброены, містэр Харынгтан. Я хачу растлумачыць гэта. Ці не хочаце вы мяне абшукаць?
  
  
  Нік патрос яго аб'явай.
  
  
  "Не. Я таксама не ўзброены. Калі ласка, прысядзьце. Хочаце выпіць?"
  
  
  «Я не п'ю, - сказаў Джым Пок. «Вам не падаецца, што мы павінны спусціцца ўніз? Гэта публічна».
  
  
  «Я аддаю перавагу так», - сказаў Нік. «Я думаю, што інспектар Смайт таксама. Я павінен папярэдзіць вас, што, я думаю, у яго ёсць людзі, якія сочаць за гэтай яхтай - поўнасцю яго ідэя, запэўніваю вас». Ён нагой падштурхнуў шэзлонг да Джыма Паку. «Сядзь. Ня бойся гвалту з майго боку. Я вельмі хацеў бы забіць цябе, Пок, але ў дадзены момант гэта немагчыма. Мне вельмі шкада".
  
  
  Пок сеў. Гэта быў невысокі хударлявы мужчына з круглым, як дыня, тварам. Яго вочы былі праніклівымі і цёмнымі. На ім быў вытанчаны шэры цвідавы гарнітур і белая кашуля з сінім гальштукам, завязаным віндзорскім вузлом. Яго зубы зіхацелі. Яго чорныя туфлі былі бліскучымі.
  
  
  "Відаць, што ў некаторых рэчах мы думаем аднолькава", - сказаў ён. «Я патэлефанаваў добраму інспектару перад тым, як прыехаць сюды. Я сказаў яму, што выйду. Калі са мной нешта здарыцца, яны неадкладна арыштуюць вас».
  
  
  Нік нахіліў галаву. “Я ўпэўнены ў гэтым. Так што з табой нічога не здарыцца - ад маіх рук».
  
  
  Джым Пок задумаўся на імгненне. «Ад вашых рук? Ці ёсць у гэтым нейкае значэнне, містэр Харынгтан?»
  
  
  "Калі хочаш. Вырашай сам».
  
  
  Мужчына паціснуў плячыма. «Мы дарма марнуем час. Усё гэта было зроблена дарэмна з самага пачатку, містэр Харынгтан. Мой лейтэнант, нейкі Хуан Кі, перашчыраваў. Я не хацеў, каб Людвела забілі. Я проста хацеў, каб за ім рушылі ў Кітай. Ён прывёў бы нас туды. - ну вы ведаеце да каго. "
  
  
  Гарвардскі акцэнт, Гарвардская граматыка. Увогуле, падумаў N3, бездакорны забойца.
  
  
  "Хуанг заплаціў за сваю памылку", - працягнуў Джым Пок. «Ён мёртвы. У мяне вялікія праблемы з маімі… э… з маімі цяперашнімі працадаўцамі».
  
  
  «Гатовы паспрачацца, - пагадзіўся Нік. «Гэта фіяска не прынясе вам ніякай карысці ў Пекіне. Вы паўсюль страцілі твар».
  
  
  Мяккі тварык напружыўся. Бліскучая цёмная галава кіўнула. «Дакладна. Я прызнаю гэта. Я страціў асобу і магу страціць яшчэ больш і грошы, калі я не змагу іх адыграць. Вось чаму я тут, містэр Харынгтан. Каб заключыць здзелку».
  
  
  Нік Картэр усміхнуўся сваёй самай салодкай усмешкай. «Я б хутчэй меў справу са зьмеяй. Яны чысцейшыя».
  
  
  «Няма патрэбы ў абразах, містэр Харынгтан. Давайце паводзіць сябе як два бізнэсмэны. У мяне ёсць дзяўчына, Сві Ло. Я трымаў яе ў якасці палюбоўніцы, як вы, напэўна, здагадаліся. Ваша фальшывае рабаванне не ашукала мяне. гэта было добра зроблена. Суку Ло катавалі. Яна расказала мне ўсё, што ведае пра цябе, што, я прызнаю, вельмі мала. Але я думаю, што ты ведаеш яе доўгі час і вельмі кахаеш яе. Гэта правільна ? "
  
  
  Нік закурыў і паглядзеў на Пок скрозь дым. Ён баяўся, што хітрасць з рабаваннем не спрацуе. Часу не было. Ён пачакаў і накаўтаваў Сві Ло ззаду. Яна не бачыла яго асобы. Затым ён абшукаў дом і пайшоў з Фань Су. Так што гэта не спрацавала. Ён не змог даць Сві Ло сведчанне аб чысціні замаху.
  
  
  - Збольшага дакладна, - нарэшце сказаў Нік. «Мне падабаецца Сві Ло. І яна невінаватая. Яна не мае нічога агульнага з усім, што я зрабіў».
  
  
  Пок кіўнуў. "Я ведаю гэта. Яна занадта разумная, каб умешвацца ў такія справы. Але гэта не мае значэння. Яна ў мяне, і я збіраюся забіць яе, калі ты не аддасі мне іншую дзяўчыну. Тую, якая была з табой. на вашае… э… прыгода. Простая ўгода, містэр Харынгтан».
  
  
  «Я не ведаю такой дзяўчыны», - лёгка схлусіў Нік. "Вы, мабыць, памыляецеся".
  
  
  «Вы не маеце рацыю, містэр Харынгтан. Я толькі што даведаўся пра яе. Яна з таго, што называецца Ундертонг. Аднаго з яе людзей схапілі, і ён гаварыў перад смерцю. Прызнаюся, я не ведаю яе імя ці як яна выглядае, але я ведаю, што яна існуе. Яна небяспечная. Яна ўжо нанесла вялікую шкоду. Я хачу атрымаць яе».
  
  
  «Ты маеш на ўвазе, - мякка сказаў Нік, - што кітайцы жадаюць яе. І калі ты аддасі яе ім, ты вернеш сабе шлях да іх добрай літасці. Табе гэта патрэбна. Табе гэта вельмі патрэбна. Мне вельмі шкада, Пок. , Але я не ведаю ні адной дзяўчыны. "
  
  
  Мяккі фасад мужчыны крыху патрэскаўся. “Я павінен мець гэтую дзяўчыну. Я павінен! Чаму б не аддаць яе мне? Яна нічога не можа азначаць для цябе».
  
  
  "Наогул нічога. Як яна можа? Я не ведаю такой дзяўчыны».
  
  
  Джым Пок нахіліўся да Ніку, яго дагледжаныя рукі сціснуліся на каленях. «Сві Ло памрэ павольнай і жахлівай смерцю. І я думаю, вы былі палюбоўнікамі. Вам не хацелася б думаць пра яе смерць, містэр Харынгтан».
  
  
  Нік утаропіўся на яго халоднымі вачыма. "Што вы маеце на ўвазе. Як майго сябра?"
  
  
  Джым Пок паціснуў плячыма. «Гэта зноў быў Хуан. Я не дапускаю такіх рэчаў».
  
  
  Нік устаў. Ён вельмі стаміўся ад Джыма Пакуль. Ён узвышаўся над чалавечкам. «Думаю, мы пагаварылі дастаткова. Вы хлусіце. Я расказаў інспектару ўсё пра Су Ло. Вы не адважыцеся крануць яе.
  
  
  І калі ты прычыніш ёй боль, паліцыя цябе дастане. Бывай, Пок. Было непрыемна ведаць цябе, - Нік павярнуўся спіной і пайшоў да парэнчаў.
  
  
  Пок рушыў услед за ім, і зараз у яго голасе чулася паніка. «Калі ласка, ты мусіш перадумаць. Я дам табе многа грошай за дзяўчыну. Я павінен атрымаць яе!»
  
  
  Нік ухмыльнуўся як воўк. «У вас павінна быць горш з Пекінам, чым я думаў. Скажыце, вы выпадкова не згадалі ім, што ў Людвела было сто тысяч даляраў, калі вы яго забілі?
  
  
  Ён бачыў, як стрэл трапіў у цэль. «Гэта пракол з твайго боку», - сказаў Нік. "Вельмі дрэнна. Яны, верагодна, лічаць, што вам дастаткова добра плацяць і так. Ім не спадабаецца, калі яны даведаюцца. Яны могуць нават западозрыць, што вы граеце двудушна - працуючы на абодва бакі. Але, вядома, вы так думаеце, не ці так?
  
  
  Джым Пок пачаў мармытаць. Яго ўсходняя стрыманасць зараз была моцна разбіта. "Я ... я ..."
  
  
  «Да спаткання», - сказаў Нік Картэр. «Дай мне прыемнасць. Інспектар пагражаў мне, калі я прычыню табе боль. Ён нічога не сказаў пра тое, каб цябе крыху выкупаць».
  
  
  Ён схапіў Джыма Пакуль за паліто і штаны свайго ідэальна пашытага касцюма і шпурнуў у гавань.
  
  
  Нік, не аглядаючыся, накіраваўся да сігнальнай шафы. Было амаль зусім цёмна. Фань Су ўбачыла ўспышку з акна свайго гасцінічнага нумара ў Ван Чай. Такім чынам, яны пагадзіліся. Шкада, што гэта павінна быць чырвоная ўспышка. Ёй давядзецца зноў плыць. Так было больш бяспечна.
  
  
  Ён уставіў патрон у сігнальны пісталет і націснуў на цынгель. Ракета ўзарвалася ўспышкай чырвоных зорак над гаванню. Нік усміхнуўся. Няхай інспектар гэта высветліць! Ён спусціўся ўніз чакаць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Фань Су выйшла з ваннай толькі ў вялізным ручнік. Яе чорныя валасы вільготна завівалі на тонкай шыі. Нік, разваліўшыся на ложку і курачы цыгарэту, ухвальна назіраў за тым, што адбываецца. "Ты цудоўная", - сказаў ён ёй. "Вельмі міла. Я ўпершыню бачу цябе без бруду».
  
  
  Яна выпусціла ручнік і крыху прыхарошвалася для яго, зусім не саромеючыся. Яна наморшчыла свой прыгожы носік. "Я ўсё яшчэ пахну турмой".
  
  
  Нік усміхнуўся. "Не, ты не пахнеш кветкай лотаса".
  
  
  «Перастань. Не спрабуй паводзіць сябе як кітайскі воўк. Гэта табе не падыходзіць». Яна падышла да краю ложка. Нік ляніва пацягнуўся да яе. «Ты становішся мной, Фань Су. Ідзі сюды".
  
  
  Яна ўпала на яго, і ён пацалаваў яе. Яе рот быў цёплым і салодкім. Яе мова прыкусіў яго. «О, Нік! Нік, Нік, дарагі. Думаю, я хацеў гэтага, калі ўпершыню ўбачыў цябе».
  
  
  Ён пацалаваў пругкія грудзі. «Хлус. Першы раз, калі ты ўбачыў мяне, ты паспрабаваў ударыць мяне нажом».
  
  
  «Не, я маю на ўвазе раней. Калі я ўпершыню ўбачыў цябе з… але давай не будзем казаць зараз. Я хачу, каб ты займаўся са мной любоўю, Нік. Гадзінамі. Пасля я хачу спаць некалькі тыдняў. Не смей мяне будзіць. ! Калі ты гэта зробіш, я цябе падрапаю, як тыгр».
  
  
  "Гэта бруднае слова".
  
  
  "Мне вельмі шкада. Пацалуй мяне яшчэ раз».
  
  
  Тэлефон зазваніў. Нік мякка вылаяўся і падышоў да яго аголеным. Гэта быў інспектар Смайт. "Усё ў парадку, містэр Харынгтан?"
  
  
  «Гэта было мірна», - злосна сказаў Нік.
  
  
  «А? О, так, зразумела. Тады добра. Я бачыў, як ты кінуў нашага сябра ў гавань, ты ведаеш. Добрае шоу».
  
  
  «Дзякуй. Даглядайце яго толькі на поспех, але я не думаю, што ён праіснуе доўга. Аднойчы ён паедзе ў Кітай і больш ніколі не вернецца».
  
  
  Нік усміхнуўся тэлефону. Ён ужо вырашыў гэта з Хоўкам - ціхая помста. Чуткі ўжо распаўсюджваюцца, агенты сеюць хлусню, каб яны напэўна дабраліся да вушэй Пекіна. Джым Пок, як абвяшчае хлусня, заўсёды быў двайніком. Гэты павольны яд запатрабуе часу, але ён падзейнічае. N3 ужо бачыў, як гэта працуе. Джым Пок усё яшчэ хадзіў, але ўжо быў мёртвы.
  
  
  «Да спаткання, інспектар. Не хвалюйцеся. Я стрымаю сваё слова. Я з'еду з Ганконга раніцай». Ён павесіў трубку і вярнуўся да ложка. Фань Су працягнула рукі.
  
  
  Нік цалаваў пяшчоту яе далікатнага жывата, калі зноў зазваніў тэлефон. Дзяўчына, не расплюшчваючы вачэй, сказала: «Блін!»
  
  
  "Другі рух". Нік падышоў да тэлефона. Гэта быў Хоук. Ён быў у дзіўна добразычлівым настроі. Перш чым Нік змог вымавіць хоць слова, яму сказалі, што генерал ужо ў Ганалулу і ў яго ўсё ў парадку, ЦРУ было яму глыбока ўдзячна і, што больш важна, было в абавязку перад AX. Усё было добра зроблена і ...
  
  
  «Сэр, - умяшаўся Нік, - я проста не магу зараз казаць».
  
  
  "Не магу казаць? Чаму не?"
  
  
  "Староннія, сэр".
  
  
  Невялікая паўза. Затым Хоук уздыхнуў больш за за 6000 міль. «Мяркую, я мусіў гэта ведаць. Добра, хлопчык. Калі ты выйдзеш з ложка, дай мне ведаць пра гэта. У Італіі будзе гэтая штука і…»
  
  
  «Да спаткання, сэр», - цвёрда сказаў Нік.
  
  
  Ён паклаў слухаўку і зноў лёг на ложак. Фань Су небяспечна надзьмула вусны. «Адчуваеш дзявочае цярпенне, Нік».
  
  
  "Мне вельмі шкада. Але не вінаваціце мяне. Містэр Бэл прыдумаў гэтую чортаву штуку».
  
  
  Тэлефон зазваніў. Нік хутка разгарнуўся і пайшоў назад да яго. Ён пачуў здушанае хіхіканне з ложка. Ён падняў трубку і раўнуў у яе: "Так?"
  
  
  "Кларк?" Гэта быў жаночы голас.
  
  
  "Гаварыце. Хто гэта?"
  
  
  У яе маленькім смеху з'явілася сумненне. «Ты хочаш сказаць, што забыўся на мяне так хутка? Не вельмі адважны з твайго боку. Гэта Мірыям. Мірыям Хант».
  
  
  "Ах," сказаў Нік. "Ледзяная панна!"
  
  
  «Магчыма, ужо ня так шмат лёду. Я ... я ўсё абдумвала, Нік. Калі ты сёння ўвечары нічога не робіш, я хацеў бы зноў прыехаць на яхту. Я думаю, што крыху змянілася з тых часоў. у іншы раз ".
  
  
  Нік з сумам утаропіўся на тэлефон. З ім такое здаралася раней. Было б зноў. Час ад часу яму снілася мара - аб тэпціках, трубцы і дзецях. Усё гэта няшмат. Да гэтага часу ён павінен ведаць лепей. Ён зірнуў праз плячо на нецярплівае маладое цела Фань Су. Яго выгляд. Пакіньце іншы выгляд у спакоі. Гэта ніколі не спрацуе.
  
  
  «Мне вельмі шкада, - сказаў ён Мірыям Хант. "Я заняты. І я еду з Ганконга раніцай. Да спаткання, Мірыям. Час ад часу я буду дасылаць вам чэк - для сірот». Ён павесіў трубку.
  
  
  Ён зноў цалаваў яе, калі зазваніў тэлефон. Фань Су адштурхнула яго. "Я зраблю гэта."
  
  
  Ён назіраў за стройным целам, пакуль яна бегла да тэлефона. Тонкая і моцная, як хлопчык, але на гэтым падабенства заканчваецца.
  
  
  Фань Су не адказала на званок. Замест гэтага яна вырвала шнур са сцяны. Яна паднесла тэлефон да ілюмінатара і выкінула яго.
  
  
  Яна вярнулася ў ложак. «Цяпер, - сказала яна. "Цяпер, чорт вазьмі, зараз!"
  
  
  
  
  
  
  
  Закон Льва
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Закон Льва
  
  
  Прысвячаецца мужчынам і жанчынам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Сан-Сальвадор, Сальвадор
  
  
  Джон Мертан усталяваў сваё абсталяванне ў невялікім, акуратна дагледжаным парку адразу за Sheraton El Salvador, на зручнай адлегласці ад коробчатых замахаў трушчоб і нават меней фармальных вулічных лагераў і вогнішчаў, якія, як грыбы, выраслі ўздоўж галоўных дарог у цэнтральны горад.
  
  
  Ён важдаўся з цыферблатам свайго гета-бластера, хутка перамыкаючыся з нейкай пранізлівай рыторыкі аб маючых адбыцца выбарах на музычны плач, які спяваў мужчына, які скардзіўся, што яго сеньярыта страціла гэта пачуццё кахання. Ссунуўшы цыферблат крыху бліжэй да 88,1 Мгц, ён атрымаў тое, што сапраўды хацеў: гутарковае радыё, якое не было часткай звычайнага дыяпазону вяшчання. Замест гэтага Мертан падключыўся да ажыўленай гутаркі паміж трыма мужчынамі, якія сядзяць у вялікай кавярні на тратуары прыкладна ў палове квартала.
  
  
  Апрануты як турыст, Мертан меў зручны абутак для хады, новую белую кашулю з гуаяберы і камеру для аўтофакусоўкі. Рабяты-чысцільшчыкі абутку і маладыя дзяўчыны, якія прадаюць пакеты жавальнай гумкі, тоўпіліся над ім, і гэта было выдатна. Турыста яны хацелі, турыста яны атрымалі. Гэта давала яму менавіта тое прыкрыццё, якое ён хацеў. Касета ў бластэр гета запісвала размову ў яго кар'еры, двух капітанаў контр, якія жадалі «ўкласці» некаторыя амерыканскія фонды гуманітарнай дапамогі. Да іх далучыўся худы маленькі хлопец, які паказваў ім планы паверхаў і праспект кватэры ў Форт-Ладэрдэйле. Вядома, калі два праслаўленых контрадора былі сур'ёзна настроены на зусім іншы клімат, чым тропікі, чаму ў Мамонце, штат Каліфорнія, была заключана цудоўная здзелка, якая ўключала неабмежаваны білет на пад'ёмнік падчас лыжнага сезона.
  
  
  Мертан усміхнуўся. Гэта быў выдатны рыштунак і яшчэ большая магчымасць прыбіць дзвюх п'явак, якія злоўжывалі сваёй уладай для дасягнення ўласнага стану.
  
  
  Усё ішло цудоўна, і ён атрымліваў гэта. Адна з самых прыемных прац за некаторы час.
  
  
  А потым ззаду яго раздаўся пакутлівы сцэнічны шэпт. "Я павінен пагаварыць з табой, Мертан".
  
  
  Згадка яго імя працяла мяне, як пчаліны ўкус. Мертан павярнуўся і ўбачыў надыходзячага да яго чалавека гадоў сарака, апошняга ў шэсці людзей, якія жадаюць што-небудзь прадаць грынга. Толькі гэты нязграбны, спатыкальны п'яніца не быў чужым, не зусім п'яніцам. Яго вочы загарэліся перакананнем. "Калі ласка."
  
  
  "Ты ідыёт", - прашыпеў Мертан. "Я працую."
  
  
  "Гэта перадавы матэрыял", - сказаў мужчына. "Варта рызыкнуць тым, што ў цябе ёсць".
  
  
  «Ваш аўтарытэт вычарпаны, Прэнтыс».
  
  
  «На гэты раз я не буду прадаваць, - сказаў Прэнтыс, - я даю. Ніякіх умоў. Гэта для таго, каб вярнуць сабе пачуццё ўласнай добрай якасці».
  
  
  «Твая так званая самапавага можа забіць нас. А зараз прыбірайся».
  
  
  "Гэта пакажа вам, наколькі я сур'ёзны". Прэнтыс разлічыў траекторыю і кінуў Мертану невялікі замшавы мяшочак. Калі мяшочак прызямліўся, два неаграненыя дыяменты памерам з яйка малінаўкі вываліліся вонкі.
  
  
  Перш чым Мертан змог прыстасавацца да гэтага развіцця, з-за куста з'явіўся добра складзены мужчына ў джынсах і чорнай футболцы, з адпрацаванай лёгкасцю уставіўшы мадыфікацыю на AR-15 Colt, ператварыўшы яе ў сілу М-16. У яго таксама было гукавое абсталяванне - нешта накшталт плэера са слухаўкамі. «Мертан мае рацыю, Прэнтыс. Твая самапавага прывяла цябе да смерці». Ён зрабіў кароткую чаргу Мертану ў грудзі. Гэтак жа кароткая чарга стукнула Прэнтыса ў горла.
  
  
  Пакуль нападнік падышоў, каб сабраць алмазы, Прэнтыс здолеў высачыць дзве літары - LT - на зямлі перад сабой, перавярнуцца на іх і памерці.
  
  
  * * *
  
  
  Ковінгтон, Кентукі
  
  
  Сэм Захар да гэтага часу не быў упэўнены, наколькі звыклы распарадак добрага хлопчыка шэрыфа Шэлтана быў рэальным і наколькі далёка яму варта было б падштурхнуць шэрыфа, каб высветліць гэта. Здаравяк, апрануты прама з каталога Banana Republic. Аўстралійскі капялюш з шырокімі палямі. Правая ступня абгорнута бэжавой павязкай Эйса на некалькі ярдаў. Магчыма, рана звязана з прафесіяй. Але мяркуючы па тым, як шэрыф любіў есці, гэта магла быць і старадаўняя падагра.
  
  
  Ніякіх пытанняў аб Мілнер, генеральным дырэктару River View Inn. Сонцаахоўныя акуляры-авіятары, белыя лоферы з пэндзлікамі, трыкатажная кашуля з малюсенькай выявай алігатара, тэнісны швэдар, перакінуты праз плечы. Па ўсёй верагоднасці, ён выкарыстоўваў грэчаскую формулу, каб захаваць хлапечы, сур'ёзны малады эфект, які падказвалі яго светла-каштанавыя валасы, абстрыжаныя брытвай. Захар ледзь не заткнуў рот, калі ён злавіў кольца на мезенцы з блакітным каменем.
  
  
  "Яшчэ раз, проста каб пераканацца, што я зразумеў", - сказаў Сэм Захары. «Вы не ўяўляеце, дзе зараз цела Арыёста, і ніхто, - ён шматзначна паглядзеў на шэрыфа Шэлтана, - ніхто не сачыў за маленькай лэдзі?» Высокі мужчына з хударлявым бегуном, Захар назіраў, як Мілнер агледзеў яго, разглядаючы габардзінавы твіл Закар і лёгкі блэйзеры, пашыты на Сэвіл-Роў.
  
  
  "Міс Крышталь", - сказаў Мілнер, жадаючы дапамагчы.
  
  
  "Ніхто не сачыў за міс Крышталь
  
  
  
  
  
  , - сказаў шэрыф Шэлтан, - падумаў Захар, як калі б ён нешта тлумачыў маленькаму дзіцяці. "Ніхто не сачыў за тым, што адбываецца, таму што мы ўсе адчувалі, што яна праявіла вялікую адказнасць, перш за ўсё патэлефанаваўшы нам".
  
  
  Захар пачаў лічыць да дзесяці.
  
  
  «Гэтая маленькая лэдзі правяла рэанімацыю «рот у рот» і нават паспрабавала манеўр Геймліха, – працягнуў шэрыф Шэлтан. "Яна заставалася там, пакуль мы не прыехалі, і аб'явілі, што госць памёр па відавочных прычынах". У яго голасе быў вялікі, звонкі сум.
  
  
  «Гэта тое, што вы тут называеце, «відавочна натуральныя прычыны»? Любы турыст, які памірае ў Ковінгтоне, гэта натуральна? Захар ўтаропіўся на шэрыфа Шэлтана. «Гэй, я магу зразумець такое стаўленне, але праўда ў гэтым выпадку - іншая справа. Мы ніколі не даведаемся пра прычыну смерці, калі цела знікла, і мы не зможам правесці выкрыццё».
  
  
  Сэм Захар агледзеў раскошны садовы люкс, у якім памёр Гільерма Арыёста. Вакол валяецца куча пустых бутэлек. Добрая выпіўка. Глянлівае. Сталічная. Некалькі марак піва. Любая колькасць замежных брэндаў, а таксама Hudephol, цалкам прымальнае мясцовае піва з найблізкага Цынцынаці. Добрыя закускі.
  
  
  Захар ўстаў і ляніва важдаўся з ложкам памеру «king-size». Ён паглядзеў на круглае люстэрка на столі. На вялікім каляровым тэлевізары вісела велізарная таблічка, якая аб'яўляе аб тым, што вы не абмежаваныя такімі звычайнымі рэчамі, як талеркавая антэна і іншае кабельнае тэлебачанне. Вы можаце пацешыцца для дарослых, проста павярнуўшы ручку тэлевізара ў становішча 3 і прытрымліваючыся простым інструкцыям.
  
  
  Паўсюль было накрыта шмат ніжняй бялізны. Сэм Захар падняў чорны панчоха. Сапраўдны шоўк навобмацак. Арыёста падабаліся яго задавальнення. "Падобна, маленькая лэдзі пайшла ў спешцы".
  
  
  «На самай справе, - сказаў Мілнер, - яна была апранутая - яна была цалкам апранутая, калі сыходзіла. Я думаю, містэр Арыёста прывёз з сабой гэты і іншы рыштунак».
  
  
  «І вы кажаце, што ён заплаціў за ўсё гатоўкай? Ніякіх крэдытных карт?
  
  
  "Усе наяўныя", - кіўнуў Мілнер. «Калі ён зарэгістраваўся, ён распавёў нам, якія былі ягоныя патрабаванні, і я падумаў, што транзакцыя з наяўнымі будзе лепшым варыянтам для ўсіх нас».
  
  
  «Калі ён згадаў свае, ммм, патрабаванні, - сказаў Захар, - яны ўключалі гэтую маладую лэдзі? Міс Крышталь?»
  
  
  Шэрыф Шэлтан устаў, асцярожна абапіраючыся ўсёй вагай на кій і спрабуючы абараніць правую нагу. Нягледзячы на свае праблемы, здаравяк здаваўся спрытным. «Мы былі даволі адкрыты з табой, Захар. Са свайго боку, я не магу не задацца пытаннем, чаму Міністэрства юстыцыі павінна быць так зацікаўлена ў відавочным натуральным здарэнні. Мы не схаваем наконт забаў, даступных тут, у Ковінгтоне. Мужчына кіруе паспяховым аўтасалонам у Феніксе і хоча прыехаць сюды і адарвацца, нам падабаецца бачыць, што ён акупляе свае грошы. Нам падабаецца супрацоўнічаць, але мне падаецца, што людзі Справядлівасці не маюць юрысдыкцыі ў гэтым – відавочна сумным выпадку, калі мужчына проста адкусіў больш, чым мог пражаваць”.
  
  
  Захар пстрыкнуў пальцамі. «Пацукі. Шэрыф, вы злавілі мяне, у чыстым выглядзе. Вы дазволілі мне залезці на галінку і адпілавалі яе. У нас няма юрысдыкцыі. Але ў нас ёсць шмат уплыву на праваахоўныя групы, якія зацікаўлены ў тым, што міс Крышталь – калі гэта яе сапраўднае імя – усяго пятнаццаць”.
  
  
  «Шасцінаццаць, - сказаў Мілнер. "І запіс павінен таксама паказаць, што г-н Арыёста атрымаў усё, за што заплаціў, і што ў нас ёсць усе яго асабістыя рэчы".
  
  
  Так, без пытанняў. Падбадзёраны адкрыццём аб тым, што Захар не валодае юрысдыкцыяй, Мілнер спрабаваў напасці на дзёрзкага, а не на ахайнага слабака, клянуся Богам. Калі да гэтага дойдзе справа, Мілнер упадзе, калі выявіць, што Закары нават не працаваў на Міністэрства юстыцыі. Людзі ў кантынентальнай частцы ЗША заўсёды здаваліся абуранымі, калі мелі прамыя адносіны з кімсьці з Агенцтва.
  
  
  «Ну, чорт вазьмі, - падумаў Захар. З яго гэтага дастаткова. Ён зачыніў свой нататнік, задаволены тым, што прачытаў факты па справе.
  
  
  Гільерма Арыёста павінен быў быць прадаўцом аўтамабіляў з Фенікса. Мяркуецца, што гэта слушна. Не мела значэння, прадаў ён машыну насамрэч ці не.
  
  
  Насамрэч, ён быў вайскоўцам з Аргентыны, якому ЦРУ выдала адмытую асобу, вылецела са сваёй краіны (якраз своечасова, каб пазбегнуць сур'ёзных юрыдычных пытанняў) і ўключыўся ў добрае жыццё на паўднёвым захадзе Амерыкі.
  
  
  Вядома, у Арыёста быў добры дылерскі цэнтр, і ён працаваў з ім вельмі энергічна. Ён змясціў гэты маленькі малюнак аргенцінскага каўбоя на сваю візітную картку і назваў сябе усмешлівым Гаучо.
  
  
  Але агенцтва шмат заплаціла за стварэнне і структуру бізнесу, так што Арыёста будзе прыносіць прыбытак не менш за пяцьдзесят, шэсцьдзесят тысяч чалавек у год - Арыёста настойваў на гэтым, як бы ні паступалі дылеры. І было некалькі незабяспечаных крэдытаў для серыі тэлевізійных рэкламных ролікаў, якія ён хацеў запусціць, каб людзі пачалі казаць аб яго прадстаўніцтве, сказаў Арыёста.
  
  
  Добра, гэты хлопец прыехаў сюды, у Ковінгтан, правёў некалькі прыватных сустрэч у гэтым нумары з шэрагам неўстаноўленых партнёраў, а затым, калі сустрэчы былі скончаны, яго наведвальнікі
  
  
  
  
  
  
  сышлі, ён паслаў за даўганогай шаснаццацігадовай прастытуткай. Пасля дня, праведзенага з міс Крыстал, сэрца Арыёста не вытрымала, прынамсі, так здавалася, калі хтосьці купіў версію Ковінгтана.
  
  
  Шэрыф Шэлтан і Мілнер сапраўды прыклалі нямала намаганняў, каб схаваць свае хвасты з гэтай нагоды, і адправілі цела ў невялікі прыватны шпіталь. Захар мог здушыць іх, спытаўшы, як здарылася, што яны так раптам сталі так турбавацца аб трупе.
  
  
  Што яны і зрабілі, Шэлтан і Мілнер, дык гэта выклікалі высокапастаўленага судова-медыцынскага эксперта з медыцынскай школы ў Цынцынаці, верагодна, нейкага хлопца, у якога былі свае прычыны час ад часу пераходзіць мост у Ковінгтан, каб правесці выкрыццё. .
  
  
  Але да прыбыцця доктара астанкі Арыёста былі выкрадзеныя невядомым чалавекам або асобамі.
  
  
  Сведкаў няма. Ніякіх падказак. Проста сышоў без адраса для перасылкі.
  
  
  Вядома, Захар мог дапытаць прыбіральшчыц і нават паспрабаваць высветліць, хто з пасыльных прынёс з сабой закускі і напоі. Паколькі Ковінгтан быў настолькі свабодалюбны, мог нават быць прыязны суседскі сутэнёр, які нешта заўважыў.
  
  
  Але ўсе яны, верагодна, былі ўбудаваны ў руціну Ковінгтана і даўно зразумелі, што варта іх працы не заўважаць і не запамінаць нічога, акрамя таго, чаго жадаюць кліенты.
  
  
  Не было ніякіх прычын меркаваць, што Шэлтан і Мілнер гавораць няпраўду. Яны маглі б паспрабаваць поўнае ўтойванне або, прынамсі, падкінуць сёе-тое, каб зняць з сябе запал.
  
  
  Захар вырашыў адправіць яго мэнэджэра. «Сутнасць у тым, містэр Мілнер, што людзі з этнічнымі імёнамі могуць прыехаць у Ковінгтан, зарэгістравацца ў такім месцы, калі ў іх дастаткова грошай, і ім не давядзецца турбавацца аб тым, што іх абяруць».
  
  
  Мілнер нахмурыўся і паправіў акуляры на пераноссі. "Не трэба быць такім грубым", - сказаў ён.
  
  
  Захар па-ранейшаму не збіраўся адпускаць яго з кручка. "Фактычна, у маёй працы, - сказаў ён, - мне часам даводзіцца быць вельмі грубым".
  
  
  Вы павінны былі перадаць гэта Мілнеру. - задумаўся Захар. Ён стаяў тут жа і прымаў гэта, як быццам ты нічога не дабіўся ў жыцці, калі быў занадта тонкі.
  
  
  "Цікава..." - пачаў ён.
  
  
  Захар прыўзняў густую брыво, моўчкі кажучы, каб хлопец працягваў.
  
  
  "Цікава, ці не скажаш ты мне, дзе ты купіў свой блэйзеры".
  
  
  Захар паляпаў Мілнера па спіне. «Я атрымліваю ўсе свае свавольствы ў K-Mart, спорт. Дзякуй, што спыталі».
  
  
  Два
  
  
  Нават у міжсезонне Парыж з'яўляецца захапляльным горадам з асаблівым святлівым выглядам і пульсам. Нік Картэр дастаткова добра бачыў сваю здабычу, каб дазволіць невялікай часткі яго розуму упівацца вяртаннем у адзін з самых захапляльных гарадоў свету. Ён таксама ведаў на ўласным досведзе, што Парыж можа быць адным з самых смяротных гарадоў у свеце, калі ён працаваў.
  
  
  Магчыма, пасля таго, як ён скончыць з гэтым чалавекам, Ніка Січы, ён зможа правесці тут некалькі дзён для R&R. Затым ён зможа засяродзіцца на Парыжы аўтараў песень, а не на Парыжы трунар.
  
  
  Але спачатку праца. Гэта было нялёгкае заданне.
  
  
  Мала таго, што Картэр сачыў за Січы, за ім працавалі яшчэ два прафесіяналы, і абодва былі добрыя.
  
  
  Картэр зрабіў аднаго з профі магчымай ААП. Чалавек з вострым, як сякерка, тварам, густымі бровамі і цёмнымі валасамі чорнага дрэва, якія пачыналі адступаць на верхавіне, ствараючы выгляд пострыгу нежаданага манаха. Яму за сорак, ён быў крыху вышэй сярэдняга росту, жылісты хударлявы, за выключэннем кішкі, якая пачала выходзіць з-пад яго таліі.
  
  
  У прафесіянала быў шэраг выдатных фізічных якасцей, магчыма, занадта шмат для неабходнай ананімнасці, каб быць добрым разведчыкам. Яго падбародак быў пакрыты ямачкамі, а вочы - яркімі сіне-белымі дыскамі, нагадваючы Картэр сабаку з кінутымі вачыма.
  
  
  Іншым прафесіяналам быў вызначана Масад, Леў Абрамс, невысокі пульхны голуб чалавека з павойнымі рудаватымі валасамі. Ніводны з прафесіяналаў не ведаў пра іншае, і Картэр быў упэўнены, што яны яго не заўважылі. Цяпер усе погляды былі прыкаваныя да Січы і яго дзеянняў.
  
  
  Вусаты, фарсісты ў карычневым ільняным гарнітуры з гальштукам «пейслі», Ніка Січы знарок пераехаў у нядаўна адрэстаўраванае Cafe de la Paix з абслугоўваннем на тратуары і цудоўным відам на плошчу Оперы.
  
  
  «Прынамсі, у яго добры густ», - падумаў Картэр, выбіраючы кафэ, якое сам Картэр прыняў бы за павольны выгляд на горад. Place de l'Opéra была больш, чым вялікае скрыжаванне, гэта быў дзелавы, гандлёвы і тэатральны цэнтр Парыжа, складаны і заўсёды зачаравальны, паколькі занятыя мужчыны і прывабныя жанчыны з трох розных міроў мітусіліся і ўзаемадзейнічалі.
  
  
  Картэр наведаў некалькі банкаў, адзначыўшы, што колькасць японскіх прадпрыемстваў павялічылася з моманту яго апошняга візіту. Сталы былі запоўненыя элегантна выглядаючымі жанчынамі, якія, мяркуючы па пакетах, раскладзеных ля іх ног, рабілі пакупкі ў Aux Trois Quartiers або ў некаторых іншых буйных універмагах за оперным тэатрам на бульвары Асман.
  
  
  Січы сеў за задні столік каля вялікага кашпо, аддаў сваю замову афіцыянту, стрэліў яму ў кайданкі.
  
  
  
  
  
  у паласатай кашулі і скрыжаваў ногі, звяртаючы асаблівую ўвагу на зморшчыну штаноў. Ён з усіх сіл стараўся выглядаць як адзін з брокераў, якія прыйшлі з суседніх банкаў або вялізнай парыжскай фондавай біржы.
  
  
  Картэра не падманулі ні каханне маленькага тэрарыста да элегантнай вопраткі, ні яго вонкава нядбайная манера паводзін. Член сумна вядомай Чырвонай брыгады, Січы выкарыстаў аташэ-чамадан з бомбай, падобны на той, што зараз ляжыць перад ім на стале, каб падарваць сустрэчу дыпламатаў Common Market у Марсэлі ўсяго двума днямі раней. Гэта асвятлялася ў буйных газетах і тэлеканалах.
  
  
  Назіраючы, як Січы пацягвае сваю каву-эспрэса і выкурвае вострую балканскую цыгарэту Sobrane, Картэр сумаваў па адной са сваіх цыгарэт з асаблівай сумессю, але замест гэтага цярпліва назіраў, прыслухоўваючыся да гукаў высокіх горанаў і выбухной гальскай нораве кіроўцаў, якія спрабавалі дамовіцца. розныя скрыжаванні, якія вядуць да плошчы Оперы.
  
  
  Будзільнік Картэра прабіў назначаную яму гадзіну, каб патэлефанаваць свайму начальніку Дэвіду Хоуку для далейшых інструкцый.
  
  
  Трымаючы сваю здабычу ў поле зроку, Картэр накіраваўся да тэлефоннай будкі з кнопкавым наборам нумара, дзе ён закадаваў нумар, які злучаў яго на іншым канцы святла з Вашынгтонам. Акруга Калумбіі.
  
  
  На першы гудок адказаў бадзёры дзелавы голас. «Добры час, N3. Дайце мне вашу справаздачу». Хоук чакаў яго.
  
  
  Картэр мог уявіць, як яго начальнік, Дэвід Хок, дырэктар AX, пстрыкае старажытнай запальнічкай велізарным ударным колам і падпальвае адну з тых цыгар, падобных на муміфікаваныя, якія выглядалі жудасна і пахлі яшчэ горш.
  
  
  AX, невялікае, вузкаспецыялізаваная агенцтва па зборы разведвальных дадзеных і спецыяльных дзеянняў, размяшчалася на Дзюпон-Серкл у Вашынгтоне, акруга Калумбія. Прыкрыццё, Amalgamated Press and Wire Services, выступала эфектыўным прыкрыццём. AX быў цалкам аддзелены ад КНБ, ЦРУ і нават ад Міністэрства юстыцыі. Дзякуючы службоваму мінуламу Дэвіда Хоука, яго бескампраміснай сумленнасці і абсалютнай незацікаўленасці ў палітычных гульнях, AX змог пайсці туды, куды бюракратыя баялася ступіць. Ён таксама здолеў ажыцьцявіць тое, пра што бюракратыя толькі марыла.
  
  
  Хоук быў заснавальнікам AXE, рэдка пакідаў Вашынгтон у нашы дні і яшчэ радзей пакідаў свой пентхаус са шклянымі сценамі на вяршыні будынка Amalgamated. Картэр быў яго кіраўніком у гэтай галіне, атрымаў званне N3 і атрымаў ліцэнзію на забойства на службе ў свайго ўрада.
  
  
  "Аб'ект знаходзіцца прыкладна ў трохстах ярдаў ад мяне", – паведаміў Картэр. "Ён п'е каву і чытае Le Figaro".
  
  
  Хоук хмыкнуў. “Я б сам падумаў, што гэта мужчына з Le Monde. Што яшчэ?"
  
  
  На заднім плане Картэр чуў роўны гул прафесійных галасоў. У сваім кабінеце. Хоук часта назіраў за старанна прадуманым экранам маніторынгу, на якім яму паказваліся тэлевізійныя навіны з антэн Amalgamated Press недалёка ад яго пентхауса. Хок заўсёды быў блізкі да асноўных крыніц навін, паколькі ў свеце ўсплывалі жыццёва важныя навіны. Але ён быў нават бліжэй да крыніц інфармацыі, за якія забілі б многія вядучыя рэпарцёры.
  
  
  "Акрамя мяне ў гэтага аб'екта ёсць два хваста", – сказаў Картэр. «Адзін, магчыма, з'яўляецца аператыўнікам ААП, Абдул Самадхі - я яшчэ не ўпэўнены - а іншы - вызначана Масад, аператыўнік па імі Леў Абрамс. Хлопец з ААП дакладна не ведае пра Абрамс, а Абрамс не ведае пра гэта Чалавек ААП”.
  
  
  «Якое ваша меркаванне, Нік? Хто-небудзь з іх - забойцы?
  
  
  "І тое, і іншае", - сказаў Картэр. «Калі я прадбачу ваша наступнае пытанне, я б параіў укласці вашыя грошы ў Абрамса як на больш жорсткага з дваіх. Палестынец здаецца якім у роспачы. У спаборніцтве гэта нанясе яму ўдар».
  
  
  "Я вельмі хачу даць вам яшчэ некалькі дзён, каб паглядзець, як гэта будзе развівацца". - сказаў Хоук, і Картэр амаль адчуў, што яго начальнік памякчэў з нагоды ўжо прынятага ім рашэння. "Але нешта жыццёва важнае ламаецца, і вы мне патрэбныя тут, каб разабрацца з гэтым. Калі нашы падазрэнні дакладныя, гэта можа стаць адным з самых бязбожных саюзаў за апошні час. Я замовіў вам паездку на SST з Арлі ў Таронта ў шэсць - 30 вашага часу Прыватны самалёт даставіць вас з Таронта ў Фенікс Калі вы можаце нейтралізаваць сваю здабычу, не ўладкоўваючы сцэну, і правесці дбайны асабісты ператрус, вы маеце права зрабіць гэта.Мы аддаем перавагу яго мёртвым, але гэта не так.прымальна для вас прапусціць рэйс SST. Зразумела? "
  
  
  "Выдатна", - сказаў Картэр, адзначыўшы, што араб, які таксама быў на хвасце Січы, перасёк ажыўленае скрыжаванне і размясціўся не больш за ў сотні ярдаў ад Січы.
  
  
  Леў Абрамс, іншы прафесійны следапыт Січы, зараз стаяў у маленькай кавярні, пацягваючы эспрэса. Картэр па-ранейшаму лічыў, што Абрамс не ведаў аб чалавеку з ААП.
  
  
  "Я прынясу вам некаторыя падрабязнасці ў прыватным самалёце, каб вы прачыталі іх па дарозе ў Фенікс", – працягнуў Хоук. "А пакуль вось некаторая інфармацыя, над якой варта задумацца".
  
  
  Картэр пераключыў свой розум у патрэбнае рэчышча, выкарыстоўваючы тэхніку, якую даў яму Айра Вейн, сябар псіхолаг. Тэхніка ўяўляла сабой мудрагелістую сумесь гіпнозу і візуалізацыі, якая дазваляе Картэр разглядаць свой розум як мадэмную прыстаўку да кампутара. "Гатовы і чакаю, - сказаў Картэр.
  
  
  
  
  
  
  Голас Хоука, рэзкі і рэзкі, выклаў факты. Картэр, валодаючы амаль фатаграфічнай памяццю, настроенай на адкрытасць і ўспрымальнасць, успрыняў усё гэта. «Мы пачынаем з Гая Прэнтыса, дваццацігадовага супрацоўніка ЦРУ. Добры аператыўнік, але не церпячы бюракратыі і папяровай працы. двайнік-пазаштатны супрацоўнік, які перадае інфармацыю ў абодва бакі і атрымлівае задавальненне ад тонкіх сабатажных дзеянняў з абодвух бакоў. Ён зрабіў добрую здзелку на баку і фактычна ахвяраваў большую частку гэтага на дастойныя мэты. Маці Тэрэза. Грынпіс. Амністыя. Вы ўжо зразумелі, што ў нашай прафесіі ўсё так не працуе. За грошы сумленьня нельга купіць здраду».
  
  
  "Прэнтыс быў захоплены ідэалогіямі?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Горш за тое. Яго ўцягнулі ў масавы ўкус какаіну, калі ён мімаволі здрадзіў сяброў абапал». Хоук працягваў распавядаць, як Прэнтыс, які рашыў загладзіць сваё сумленне, пачаў адсочваць тое, што ён лічыў вельмі важным. Ён памёр, спрабуючы перадаць гэта таму, каму поўнасцю давяраў.
  
  
  Пакуль яго забівалі, Гай Прэнтыс намаляваў круг з літарамі LT.
  
  
  Хоук запаліў сваю халодную цыгару і прынёс новы кавалак галаваломкі. «У нас ёсць некалькі паведамленняў, якія абяцаюць даставіць больш за ўсё нязручнасцяў нашым сябрам з Агенцтва. Гільерма Арыёста, аўтамабільны дылер з Фенікса, штат Арызона, які называў сябе ўсмешлівым гаучо, памёр у Ковінгтоне, штат Кентукі, ад сардэчнага прыступу. Нашая інфармацыя паказвае на тое, што Арыёста працаваў над чымсьці даволі вялікім, глабальным і выбухованебяспечным».
  
  
  Уважліва прыслухоўваючыся, Картэр улавіў яшчэ некалькі важных дэталяў: Арыёста перабраўся ў Фенікс пяццю гадамі раней з выдуманай асобай. Яго сапраўднае імя было Гектар Кардэнас. Ён быў палкоўнікам аргентынскай арміі. Усе афіцыйныя запісы паказваюць, што Кардэнас быў мёртвы, забіты левымі партызанамі да таго, як цяперашняя аргентынская адміністрацыя магла прыцягнуць яго да суда.
  
  
  «Мая тэорыя, - сказаў Хоук, - складаецца ў тым, што за крадзяжом цела стаяла ЦРУ. Апошнія некалькі гадзін я падштурхоўваў іх да гэтага».
  
  
  "Як яны адрэагавалі на ваша зандаванне, сэр?"
  
  
  «Яны былі адчувальныя. Я скажу гэта за іх, яны прызналі, што гэта выглядала дрэнна для іх, але яны адмаўлялі сваё дачыненне».
  
  
  "Тым не менш, сэр, падобна, яны не маглі мірыцца з магчымасцю таго, што вынікі ўскрыцця будуць апублікаваныя, паказваючы, што іх хлопчык на самай справе не быў мёртвы, калі ён павінен быў быць", – выказаў меркаванне Картэр.
  
  
  "Дакладна." Хоук зрабіў паўзу, каб падпаліць цыгару яшчэ полымя. «Я таксама веру, што Арыёста-Кардэнас, цяпер ужо пераканаўча мёртвы, збіраўся нанесці ўдар сваім былым дабрадзеям, і яны, магчыма, пачалі атрымліваць інфармацыю пра гэта».
  
  
  "І ты думаеш, гэта неяк звязана з гэтымі ініцыяламі?"
  
  
  «Частка твайго задання, Нік, складаецца ў тым, каб усталяваць гэтую сувязь для нас ці выключыць яе».
  
  
  "А астатняе маё заданне?"
  
  
  Хоук распавёў Картэру аб міс Крышталь. «Без сумневу, які ўхмыляецца гаучо аддаваў перавагу маладым. У нас нават ёсць інфармацыя, што яго густы даставілі яму немалыя непрыемнасці ў Сьюдад-Хуарэсе. Справа ў тым, што міс Крышталь знікла - знікла з Ковінгтона без следу. Але вазьміце гэта - старэй, Светлавалосая версія міс Крышталь, магчыма, старэйшая сястра, была ў Феніксе апошнія дзве ночы, працуючы ў барах, якія Арыёста, як вядома, часта часцяком наведваў.
  
  
  Засяроджванне Картэра было парушана серыяй стрыманых жэстаў ад араба. Гэтыя рухі ўразілі Картэра як спалучэнне мовы рук глухіх і знакаў, якія выкарыстоўваюцца незалежнымі ўдзельнікамі заклад на ангельскіх іпадромах.
  
  
  «Нешта толькі што атрымалі сігнал. Ёсць сцэнар, - сказаў Картэр. "Тып ААП проста выклікаў сігналы, каб прывесці яго ў рух".
  
  
  Ястраба не пляскалі. «Дабярэцеся да Фенікса. Знайдзіце двайніка міс Крышталь і сувязь, калі такая маецца, з LT Check-in з Таронта».
  
  
  Ён скончыў размову, калі перад Картэрам разгарнуўся добра спланаваны сцэнар:
  
  
  У каву Січы заштурхала жанчына ў касцюме амерыканскага турыста.
  
  
  Калі Січы падняўся, каб не быць апырсканым, «турыст» узяў свой партфель і кінуў невялікі скрутак да ног Січы.
  
  
  Каля тратуара спыніўся мінівэн, які выкінуў групу японскіх турыстаў, якія з вылупленымі вачыма выйшлі здзіўлена на яркае паўдзённае сонца.
  
  
  Кіроўца мінівэна выйшаў, відаць, каб крыху адпачыць. Не надаючы асаблівага значэння, гід, мужчына ў дрэнна якія сядзяць шэрых штанах і мехаватым пінжаку, адштурхнуў некаторых турыстаў з дарогі. Ён дастаў Ruger Mini 14 і пачаў прыкрываць Січы, заспеўшы тэрарыста знянацку.
  
  
  Каб не адставаць, кіроўца накіраваў Tech-9 на жанчыну, апранутую як турыстка, і набіў ёй у грудзі полыя наканечнікі, якія выдавалі пстрыкаючы гук пры кантакце.
  
  
  З дапамогай сваёй наступнай паставы і жэстаў абодва мужчыны цяпер відавочна забяспечвалі прычыненне і сродак уцёкаў для араба, які хутка рушыў, падняў аташэ-чамаданчык, які нёс Січы, і пацягнуўся за невялікім пакетам, які жанчына «турыст» кінула ў Ногі Січы. Змесціва высыпалася, і араб пайшоў на іх.
  
  
  
  
  
  . Нават са свайго месца Картэр мог сказаць, што тамака ёсць некалькі першакласных неаграненых дыяментаў.
  
  
  Усё было вельмі акуратна і хутка. Спалоханыя і крычаць японскія турысты рассыпаліся ва ўсе бакі.
  
  
  Абрамс, чалавек з Масада, збег у той момант, калі пачалася страляніна, кінуўшыся праз ажыўленую вуліцу і знікшы ў шэрагу мадэрнісцкіх крам і буцікаў, размешчаных усярэдзіне вялікай галерэі.
  
  
  Аперацыя на Січы была так добра арганізавана, што Картэр нават не змог выканаць запыт Хоука аб асабістым надглядзе. Некалькі чалавек ужо сабраліся вакол Січы і жанчыны. Цяпер нічога не заставалася, як займець Абрамса.
  
  
  Хутка праехаўшы міма плошчы Оперы і бледна-ружовага і зялёнага колеру вялікага опернага тэатра XIX стагоддзі, які заўсёды нагадваў Картэру вялікі майстэрска замарожаны торт, Леў Абрамс энергічна рушыў у бок бульвара Мадлен, шукаючы ўсё, што трэба. свет як турыст на ажыўленай прагулцы.
  
  
  Трымаючыся паміж імі на прыстойнай адлегласці, Картэр назіраў, як Абрамс спыніўся ў газетнага кіёска, выкарыстоўваючы магчымасць паглядзець, ці ёсць якія-небудзь далейшыя дзеянні пасля стральбы, пра якія ён павінен ведаць. Чалавек з Масада працягнуў рух да плошчы Мадлен, і Картэр сфармуляваў план, гэтак жа складаны, як шахматны гамбіт, які дазволіў бы яму перасекчы Абрамс альбо на бульвары Капуцынаў каля мюзік-хола Алімпія, альбо ў суседнім Фошоне, адным з самых папулярных месцаў. элегантныя крамы прадуктаў харчавання і кухоннага прыладдзя ў разрастаецца Парыжы.
  
  
  Любы сайт быў бы добры. Было мала шанцаў, што яго ўбачаць, і тое, што задумаў Картэр, прыцягнула б больш увагі парыжан.
  
  
  Купіўшы газету, Абрамс пачаў набіраць тэмп. Невысокі мужчына з радзеючымі пясочна-рудымі валасамі, ізраільцянін выглядаў цяжкавагавым. Яго плечы былі вялікімі і квадратнымі, ногі здаваліся кароткімі і худымі. Яго раптоўны ўсплёск хуткасці прымусіў Картэра прапусціць сувязь, якую ён запланаваў на "Алімпіі".
  
  
  Добра, Фошон гэта было.
  
  
  Хутка манеўруючы па закутках, Картэр дамовіўся абыйсці Льва Абрамса, які набліжаўся з супрацьлеглага боку. Побач з аператыўнікам Масада Картэр прыкінуўся, што яго цікавіць вітрына ў краме. Яго рука нядбайна перамясцілася да Вільгельміна. Удача была з ім: на вуліцы было ўсяго некалькі чалавек.
  
  
  Картэр мімаходам паказаў які праязджае Абрамсу «Люгер».
  
  
  Чалавек з Масада спыніўся, разгублены і нервовы.
  
  
  «Тут дастаткова хуткасці кулі, каб пакінуць вялікую дзірку на такой адлегласці», - сказаў Картэр на іўрыце. «Гэта, безумоўна, дастатковая прычына для таго, каб выцягнуць рукі перад сабой».
  
  
  Абрамс спацеў. Тое, што яго спынілі так неўзабаве пасля стральбы, адбілася на яго наднырачніках. «Вы не ізраільцянін», - сказаў ён па-ангельску.
  
  
  «Проста жадаў пераканацца, што ты мяне разумееш», - сказаў Картэр, ведучы яго да якая складваецца металічнай крамы перад піўным рэстаранам, які адкрыецца толькі ўвечар. "Чаму вы ішлі за Січы?"
  
  
  Чалавек з Масада міжволі здрыгануўся. “Я не разумею, пра што вы кажаце. Калі гэта рабаванне…»
  
  
  "Не ў агульнапрынятым сэнсе", – сказаў Картэр, нядбайна вяртаючы Вільгельміну ў кабуру. «Мне патрэбная інфармацыя, і, паколькі ў мяне мала часу, баюся, я не магу быць залішне ветлівым, просячы пра гэта».
  
  
  Абрамс даў сабе некалькі секунд, каб акрыяць ад пагоні, затым закурыў цыгарэту Gitane, выпускаючы з'едлівы дым рэзкім хрыпам. "Што ты хочаш?"
  
  
  «Чаму Масад быў так зацікаўлены ў Січы?»
  
  
  Абрамс паглядзеў на яго з пагардай. "Я не разумею, пра што ты кажаш".
  
  
  "У мяне няма на гэта часу, Абрамс". Ізраільцянін не змог схаваць узрушэнні на твары ад гуку свайго імя. «Проста паверце мне, калі я скажу, што мы на адным баку. Калі вы падзеліцеся са мной, я прасачу, каб вы атрымалі мае высновы па LT».
  
  
  Абрамс у апошні раз зацягнуўся цыгарэтай і раздушыў недакурак пяткай. Згадванне ініцыялаў зачапіла нерв. "Добра", - сказаў ён нарэшце. “Добра. Закон ільва».
  
  
  «Я страціў цябе, Абрамс, - адрывіста сказаў Картэр.
  
  
  «LT, ты дурань, - lex talionis. Значыць закон ільва. Lex Talionis – ваенізаваная група, якая жадае быць сваім уласным законам».
  
  
  "Гэта новы звязак, ці не так?" - спытаў Картэр. "Я ніколі пра іх не чуў".
  
  
  Маленькі чалавек з Масада кіўнуў. «У нас была толькі адна справаздача пра іх. З Паўднёвай Афрыкі, з усіх мясцін. Не з майго сектара. Мне не падабаецца працаваць з гэтымі людзьмі, з гэтымі афрыканерамі. Я ўжо дастаткова доўга ўдзельнічаю ў гэтай гульні, таму я не трэба выконваць заданні, звязаныя з Паўднёвай Афрыкай”. У яго голасе гучала агіда.
  
  
  Картэр пачакаў, пакуль супрацоўнік Масада закурыў яшчэ адну цыгарэту. "Січы", - сказаў ён. "Чаму ты быў на ім?"
  
  
  «Каб даведацца, ці змагу я даведацца, з кім ён мае справу. Мы даведаліся, што ён здрадзіў свайму народу, Чырвоную брыгаду, прадаўшы склад зброі, прызначаны для іх. Ён купіў зброю ў Марсэлі і быў тут, каб прадаваць іх дзе-небудзь яшчэ ".
  
  
  "Ёсць ідэі?" - спытаў Картэр.
  
  
  «Вы бачылі, як яно павалілася. У яго былі ўсе канасаменты і транспартавальныя матэрыялы ў гэтым партфелі. Я мяркую, што Січы прадаваў зброю Лексу Таліянісу».
  
  
  
  
  
  
  
  як вы думаеце, хто яго злавіў? "
  
  
  "Вы, павінна быць, пачатковец у гэтым бізнэсе, калі не даведаецеся Чырвоную брыгаду". Абрамс адказаў.
  
  
  «Я быў тут дастаткова доўга, каб даведацца Абдула Самадхі з ААП», - сказаў Картэр, ігнаруючы насмешку.
  
  
  «Гэтыя двое ў мінівэне былі Чырвонай Брыгадай». - сказаў Леў Абрамс, але Картэр ўбачыў, што ён заінтрыгаваны.
  
  
  "Вы маглі памыляцца ў гэтым", – выказаў меркаванне Картэр.
  
  
  Абрамс паціснуў плячыма.
  
  
  «Быў трэці глядач. Камусьці акрамя вас і мяне было цікава», - сказаў Картэр. Абрамс нервова міргнуў. "Іншымі словамі, - настойваў Картэр, - ваш гурт не мае станоўчага стаўлення да Абдула Самадхі".
  
  
  Неахвотна Абрамс кіўнуў. "Можа, ён не важны".
  
  
  "Можа быць", - пагадзіўся Картэр. «З іншага боку, чаму яны дазволілі таму, хто не меў досведу, сачыць за гэтай аперацыяй?» Ён дазволіў гэтаму ўсвядоміць, а затым скокнуў. "Чаму яны давяраюць такому чалавеку сачыць за вамі?"
  
  
  "Вы дасце мне ведаць, калі даведаецеся што-небудзь?"
  
  
  «А, - сказаў Картэр. «Я бачу, што выклікаў у вас некаторыя сумневы. Так, я веру ў прафесійную ветлівасць сярод калег. Як толькі я атрымаю рэпліку аб Лексе Таліянісе. Я правяду для вас брыфінг».
  
  
  Картэр абмяняўся кантактнай інфармацыяй з супрацоўнікам Масада, затым злавіў таксі. Яму трэба было злавіць SST.
  
  
  Тры
  
  
  Фенікс, Арызона
  
  
  З усіх месцаў у спісе месцаў, часта наведвальных Арыёста, Хэпі Парод, здавалася, адчайна хацеў заявіць пра сябе. Гэта было ў бліскучым прэстыжным раёне на Спідвей. Мноства папаратнікавых бараў і дарагіх буцікаў. Дэкор быў высокатэхналагічным. Усе афіцыянткі былі ростам не менш за шэсць футаў, іх целы былі выцягнуты ў вабныя паставы, навязаныя ім абцасамі-шыпамі. На іх былі чорныя купальнікі, чорныя сеткаватыя панчохі са швамі, чокеры са стразамі і бранзалеты.
  
  
  У меню бара быў дарагі выбар імпартнага піва, хатнія спіртныя напоі найлепшых марак. Закускі былі або японскай, або новай каліфарнійскай кухні, а самая танная мінеральная вада ў меню каштавала тры долары. Комба з трох частак было цалкам акустычным, гукі былі за крок ад Muzak. Нават цыгарэтны дым меў адценне атмасферы япі і дарагога святочнага настрою.
  
  
  Картэр прасядзеў у бара дастаткова доўга, каб разабраць план і паглядзець, якая з афіцыянтак лепш за ўсё падыходзіць для яго. Апрануты так, каб адпавядаць кліентуры, ён быў апрануты ў прыглушаную кашулю Madras з доўгімі рукавамі, светла-шэрыя слаксы і простыя чорныя лоферы. Ён дапіў піва і падышоў да афіцыянткі, рухі якой былі практычнымі і эканомнымі і якая не спрабавала схаваць сляды сівізны ў яе доўгіх цёмных валасах. На яе таблічцы з імем было напісана Бобі.
  
  
  Картэр падоўжыў дваццаць. "Я хацеў бы сесці на вашу станцыю, як толькі ў вас з'явіцца вакансія".
  
  
  Карыя вочы Бобі слізгалі па ім, як лазер, які правярае карту American Express. «Некаторыя мужчыны бачаць мае сівыя валасы, яны думаюць, што я адчайна маю патрэбу ў паслугах», - сказала яна, не звяртаючы ўвагі на дваццатых. "Усё, што я раблю, гэта падаю напоі і ежу".
  
  
  "Менавіта таму я хачу сесці на вашу станцыю". Ён кінуў дваццаць ёй на паднос.
  
  
  «Я разумею - вы хочаце, каб я разведаў для вас. Я таксама гэтага не раблю».
  
  
  Картэр усміхнуўся. "Можа, я ўжо разумею гэта і хачу выпіць у адзіноце".
  
  
  Бобі ўздыхнула і падвяла Картэра да маленькага століка, затым паставіла перад ім сурвэтку для кактэйлю. «Калі б вы хацелі выпіць у адзіноце, вас бы тут не было. Я хачу ведаць, што вы чакаеце ад сваіх дваццаці».
  
  
  «Інфармацыя, - сказаў Картэр. Ён асцярожна паказаў Бобі фатаграфію двайніка міс Крышталь.
  
  
  Бобі звузілі вочы. «Нешта не так з гэтай фатаграфіяй».
  
  
  Картэр кіўнуў. “У мяне таксама такое пачуццё. Калі яна ўвойдзе, пакуль я тут, ты дасі мне ведаць?
  
  
  "Ты прафесіянал", - сказала Бобі. «Заўважце, я не сказаў «паліцыянт». Добра. Яна ўваходзіць, я дам вам ведаць».
  
  
  Картэр замовіў яшчэ піва, закурыў цыгарэту і сеў, падрыхтаваўшыся да доўгага чакання.
  
  
  Ён спрабаваў тэхніку, якая спрацавала для яго так шмат разоў: зразумець нечую асобу, паглынаючы як мага больш фону і спрабуючы адвесці персанажа на задні план.
  
  
  Відавочна, у гэтага месца, у New Breed, быў стыль, які крануў нябожчыка Гільерма Арыёста, чалавека, які, магчыма, быў перакінутым аргентынскім вайскоўцам з любоўю да гвалту і цягай да маладых дзяўчат. Чалавек, які здавольваўся тым, што гэтая частка свету бачыла ў ім усмешлівага гаучо, прадаўца паўнапрывадных, пазадарожных і спецыяльных аўтамабіляў.
  
  
  Праз некалькі імгненняў з'явілася Бобі, паставіла перад ім піва і дала рэшту на дваццаць. «Вунь там», - сказала яна, схіліўшы падбародак да месца справа ад невялікай эстрады. «У зялёнай сукенцы».
  
  
  Картэр паглядзеў на змену. "Гэта павінна было быць для цябе".
  
  
  "У доме", - сказала Бобі. "Калі вы калі-небудзь вырашыце, што шукаеце нешта асаблівае і асабістае, вы будзеце ведаць, дзе мяне знайсці". Яна натапырыў прыгожыя чорныя валасы са срэбнымі пражылкамі і накіравалася назад у бар.
  
  
  Няма ніякіх сумневаў у тым, што жанчына ў зялёнай сукенцы была такой жа, як на фатаграфіі Ястраба. Ніжэй сярэдняга росту, стройнае цела бегуна, амаль без лішняга тлушчу. На ёй была аблягае бліскучае зялёнае сукенка з нізкім выразам спераду і яшчэ больш панадлівым выразам ззаду.
  
  
  
  
  
  
  
  , перакрыжаваныя вузкімі шнуркамі. Высокія абцасы з шлейкамі, абгорнутымі вакол шчыкалатак, падкрэслівалі яе стройныя мускулістыя ногі. У яе былі светлыя валасы колеру шампанскага. Вялікія ярка-зялёныя завушніцы падкрэслілі вуглаватыя формы яе асобы. Картэр прыгледзеўся, задаючыся пытаннем, што менавіта з таго, што ён і Бобі бачылі на фатаграфіі, не адпавядала рэчаіснасці.
  
  
  У бландынкі быў нейкі хлопец на буксіры, які ўвайшоў і далучыўся да яе праз некалькі імгненняў пасля таго, як яна села; ён, мусіць, дазволіў бы ёй увайсці, калі прыпаркаваў машыну.
  
  
  Назіраючы за яе прамой, грацыёзнай паставай і нядбайнай тым, як яна скрыжавала ногі, Картэр зразумеў, што даўно ўжо не мог дазволіць сабе раскоша крыху R&R. Ён нават з крывой усмешкай зразумеў, што яго першая рэакцыя на гэта бландынка была адкрыта пачуццёвай замест прафесійнай адзнакі, якую ён прывучыў сябе даваць.
  
  
  Картэр сцяміў, што бландынка і мужчына поўзалі па пабе. Мужчына пачаў асцярожна і асцярожна падыходзіць да сваіх рухаў, мяркуючы, што ён ужо адклаў некалькі. Мускулісты хлопец, гадоў за сорак. Добры, глыбокі загар, грудзі і біцэпсы, на якія ён відавочна напляваў. Але нават у гэтым выпадку, заўважыў Картэр, у яго пачынала дрыжаць шчака, і ён расцякаўся па жываце.
  
  
  Ваенны тып, разважыў Картэр, але не з лепшых акадэмій. Можа быць, не што іншае, як ROTC у якім-небудзь каледжы ніжэйшага рангу, магчыма нават не ў гэтым толькі дзесьці рэзервіст. У яго быў выгляд дысцыплінаванага, але не класнага.
  
  
  Бландынка працавала з ім нетаропка, дазваляючы яму зрэдку зірнуць, калі яна нахілялася наперад, каб дастаць цыгарэту, час ад часу паляпваючы яго па руцэ, і нават кладучы руку на калена хлопцу, пакуль афіцыянтка прымала іх замову на напоі.
  
  
  Яна не магла параўнацца з ім у напоях. Аднойчы ў цемры Картэр убачыў, як яна кінула частку шклянкі і адцягнула ўвагу хлопца, скрыжаваўшы ногі і дазволіўшы яму адказаць кампліментам, паклаўшы руку ёй на калена. Падобна, гэта мела той эфект, якога яна хацела дабіцца. Цяпер хлопец аберуч трымаў яе за ногі і сур'ёзна нахіліўся наперад.
  
  
  Бландынка, здавалася, абдумвала гэта на імгненне, затым спрытна прыбрала рукі, устала і сабрала сумачку, цыгарэты і запальнічку.
  
  
  Яна зрабіла некалькі крокаў і павярнулася, нібы хацела паглядзець, што ўтрымлівае здаравяка. Ён атрымліваў тое, пра што прасіў, ці не так? Яна нават дзёрзка кіўнула сцёгнамі, і зараз ён ускочыў, праліў свой напой і запатрабаваў чэк.
  
  
  Картэр, кіруючыся інстынктам і здаровым цынізмам у стаўленні таго, каб калі-небудзь прыслабіць пільнасць, выйшаў праз галоўны ўваход і хутка рушыў па Спідвеі да кута. Ён знайшоў завулак і застаўся ў цені, паралельна Спідвей, пакуль не дабраўся да стаянкі New Breed. Ён быў асветлены натрыевымі лямпамі малой магутнасці, адкідаючы жудаснае бурштынавае ззянне над пустэльнай ноччу. Лёгкі паўднёвы ветрык разносіў цяжкі водар язміну, размешваючы цёплую цяжкую ноч Фенікса.
  
  
  Паркоўка была запоўненая BMW, Mercedeses, часам Porsche ці Lotus, і іншымі ўзорамі багатага густу. Картэр стаяў у цені і чакаў, яго вострыя пачуцці насцярожылі яго, сказаўшы, каб ён не расслабляўся.
  
  
  Нарэшце бландынка і яе спадарожнік увайшлі на стаянку, яго рука абняла яе за стан, і яна больш не здавалася нядбайнай або незацікаўленай, а замест гэтага была паглынутая сваёй стараннасцю.
  
  
  Момант, да якога яго рыхтавалі пачуцці Картэра, наступіў, калі мужчына тузануў бландынку. Кілмайстар зараз ведаў, што нешта здарылася, і гэта не тое, чаго чакала бландынка.
  
  
  Спачатку яна падумала, што ён хоча абдымкаў, нават прадставілася яму, але ён працягваў цягнуць яе за руку. "Вось твая машына, прама тут", - сказала яна. Яна не атрымала ад яго адказу і дадала: "Гэта вырашае - я за рулём".
  
  
  "Давайце замест гэтага зоймемся гэтым", - сказаў ён.
  
  
  Пакуль мужчына казаў, Картэр зразумеў, што адбываецца. Да яе гонару, бландынка зразумела гэта некалькі імгненняў праз, пасля таго, як мужчына зноў тузануў яе.
  
  
  "Што гэта?" яна сказала.
  
  
  Дзверы шэрага "мерседэса" адчыніліся, і з'явіліся яшчэ двое мужчын. Абодва ваенных тыпу. Адзін быў ростам каля шасці футаў з доўгім шрамам на левай шчацэ, другі - жылістым чорным.
  
  
  «Проста заходзь», - сказаў спатканне бландынкі, ужо не п'яны плэйбой. "Без мітусні, без мітусні. Вы разумееце?"
  
  
  Бландынка выкінула яе на спатканне, вырабіўшы яму рэзкі ўдар па правай галёнкі абцасам свайго абутку.
  
  
  Картэр скарыстаўся момантам дзеяння, каб зрабіць свой ход. Ён скокнуў перад спатканнем бландынкі і нанёс рэзкі ўдар нагой у левы каленны кубачак, адкінуўшы яго назад да машыны з лямантам.
  
  
  «Гэй, што гэта? Мы працягнулі руку дапамогі даме», - сказаў чорны мужчына і нанёс Картэру ўдар зверху, які быў разлічаны на тое, каб анямеў правую руку Картэра і пакінуў яго ўразлівым для камбінацыі або руху мужчыны. са шнарам.
  
  
  Картэр не мог нічога зрабіць, акрамя як адкаціцца ад удару рукой, які нанёс яму толькі слізгальны ўдар. Але Твар са шрамам, шасціфутавы і магутны, кінуўся на Картэра, як вулічны тайтэр, ныраючы прама на яго для падката.
  
  
  Ведаючы, што яму давядзецца ненадоўга ўпасці, Картэр адкаціўся назад, e
  
  
  
  
  
  выцягнуў ногі і патрапіў у жывот. Ён ускочыў на ногі якраз своечасова, каб убачыць, як бландынка набліжаецца да яго з дубінкай.
  
  
  Картэр спыніўся, разгарнуўся і ўжыў карэйскі манеўр гван-кё, зламаўшы нагой запясце мужчыны. Цяпер ён разгарнуўся, ударыў мужчыну левай рукой, адштурхнуў яго ахову і ўдарыў правым кулаком у шыю нападаючага, адразу ж паваліўшы яго.
  
  
  Чорны мужчына кінуўся да яго, саскочыў з капота машыны і схапіў Картэра за плечы, у той час як яго саўдзельнік наблізіўся з вялікім нажом.
  
  
  Картэр стукнуў яго левым локцем у грудзі чорнага чалавека, вызваліўшы яго правую руку. Хутка тузануўшы мускулам перадплечча, Х'юга, яго востры, як брытва, штылет, ідэальна збалансаваны і смяротны, апынуўся ў правай руцэ, гатовы да дзеяння. Кілмайстар выкарыстаў хуткі закулісны кідок, даставіўшы Х'юга прама ў сонную артэрыю чорнага чалавека, дзе ён наўрад ці мог адарвацца ад рэбраў.
  
  
  Бландынка, задыхаючыся, назірала, як цемнаскуры мужчына хутка страціў сілу нават пры спробе сарваць Х'юга з яго шыі.
  
  
  Застаўся толькі адзін нападнік, які скінуў свае макасіны і прыняў баявую стойку, якую Картэр занадта добра ведаў.
  
  
  Перш чым Картэр паспеў устаць, ён адчуў колючы ўдар пад левым вухам, калі Твар са шрамам, больш гнуткі і хуткі, чым здавалася, дасягнуў яго магутным карэйскім ударам. Картэр пахіснуўся і адчуў, што тоне. Ён паспрабаваў прымусіць засяродзіцца і адысці назад, але ўдар у жывот і кручэнне збілі яго з ног.
  
  
  Твар са шрамам танчыў перад ім, набліжаючыся. «Не занадта добра разбіраюся ў карэйскім стылі, а, Кілмайстар?» Яго калена стукнулася аб сківіцу Картэра, але Картэр вырашыў прыняць удар каленам, каб нанесці ўдар па сцягне Твар са шрамам цвёрдым бокам правай рукі.
  
  
  Картэр выйграў дастаткова часу, каб запаволіць наступны ўдар, зрабіць упор на нагу Твар са шнарам і прымяніць пакутлівы паварот.
  
  
  Твар са шрамам страціў раўнавагу і пагоршыў сваё становішча, спрабуючы пазбегнуць прызямлення на Картэра.
  
  
  Яго галава ўсё яшчэ звінела, але яго пачуцці яснелі, Картэр злавіў Твар са шрамам слізгальным бакавым ударам, разгарнуўся, схапіў мужчыну за руку, ударыў яго ўласнай нагой і нанёс яму складаны пералом. Яго нага наступіла на шчыкалатку здаравяка, выдаўшы які пляскае гук.
  
  
  Твар са шрамам зрабіў хуткі рух левай рукой, і калі Картэр зразумеў, што меў на ўвазе гэты чалавек, ён ударыў нагой па твары свайго суперніка. Упершыню за ўсю сустрэчу Твар са Шрамам усміхнуўся. «Вы добрыя, я скажу гэта за вас. Прынамсі, я прайграў лепшым».
  
  
  Картэр адвярнуўся ад яго і рушыў да дзяўчыны.
  
  
  "Ён усё яшчэ рухаецца!" усклікнула яна.
  
  
  "Не надоўга", - сказаў Картэр. «У яго было кольца з атрутай, і калі ён убачыў, што скончыў, ён не стаў бы рызыкаваць загаварыць». Картэр зноў павярнуўся да Твар са шрамам, падштурхнуў яго.
  
  
  Яд быў адным з тых хуткадзейных нейронавых перадатчыкаў. Мужчына быў мёртвы.
  
  
  Бландынка доўга глядзела на Картэра, затым на тры інэртныя целы тых, хто нападаў, і задрыжала. На імгненне яна здалася ўразлівай і наіўнай, маленькая дзяўчынка, злоўленая ў адзенні дарослай жанчыны.
  
  
  Назіраючы за ёй, Картэр падышоў да чарнаскурага мужчыну, выцягнуў Х'юга з яго горла, затым нядбайна выцер лязо аб яго куртку.
  
  
  "На шчасце для мяне, ты быў тут", - сказала яна, зрабіўшы некалькі глыбокіх удыхаў і сабраўшыся з думкамі. Картэр назірала, як зноў ператвараецца ў спелую жанчыну, калі яна глядзела на яго, разумеючы, што яе жыццё была ў вельмі вялікай небяспецы.
  
  
  Бландынка ўсміхнулася яму, яе твар быў поўны пачуццёвага выкліку. Затым яна паківала галавой. "Не, гэта было зусім не шанцаванне, ці не так?"
  
  
  * * *
  
  
  Праз паўгадзіны яны былі ў яе пакоях, у нумары бюджэтнага бізнэсмэна ў «Сонесце» на Індыян Скул-роўд. Зручныя ложкі, вялікія ванны, душавыя палівачкі, усталяваныя на сцяне досыць высока, каб не стукнуць кагосьці памерам з Картэра ў грудзі, і нават джакузі.
  
  
  Картэр піў піва. Бландынка часам падлівала сабе каву. Яны селі на вялікую канапу, блізка, але не дакранаючыся адзін аднаго, усведамляючы, што паміж імі нарастаюць блізкасць і пачуццёвасць. Картэр убачыў гэта на стаянцы і зразумеў, што рэакцыя бландынкі была не страхам перад блізкасцю смерці, а хутчэй за доўгім момантам асабістага хвалявання ад блізкасці поўнага ўдзелу.
  
  
  "Вы чалавек, які перажыў мноства палітычных узрушэнняў, або прафесіянал", – сказаў Картэр. "Што ён?"
  
  
  Бландынка задуменна адпіла каву. "Ты павінен быць там сам, каб так лёгка гэта заўважыць".
  
  
  Разумеючы, што яна пазбягае пытання, Картэр зняў фальшывую заднюю частку свайго Ролекса, апрацаванага AX, і змясціў малюсенькі поплатак з мікрачыпам поруч тэлефона. Няма чырвонай сігнальнай лямпы. Ён хутка агледзеў відавочныя месцы ў пакоі. Не было ніякіх слядоў выдасканаленага жучка, які мог бы падняць іх размову.
  
  
  Седзячы побач з ёй, ён націскаў на яе задні план. «Я спадзяюся, ты скажаш мне, чаму Гільерма Арыёста так важны для цябе».
  
  
  Яна выпіла яшчэ брэндзі і папрасіла цыгарэту. Нягледзячы на тое, што яна была маладая, Картэр адчувала якая расце паціну прафесіяналізму, якая пачала фармавацца
  
  
  
  
  
  вакол яе. Пад гэтым было нешта большае. Чыстыя, чыстыя эмоцыі. Некаторыя прыйшлі да гэтай працы праз ідэалізм, напрыклад Картэр. Іншыя прыйшлі да гэтага, каб адпомсціць.
  
  
  «Я Сюзана Кінг. Некалькі пакаленняў таму прозвішча не было англізавана. Гэта ўсё яшчэ быў Кеніг, але гэта было да таго, як сям'і прыйшлося пераехаць. Я нарадзілася ў Буэнас-Айрэсе, але», - цынічна сказала яна. смяяцца - "мы не моцна палепшыліся пры пераездзе з Германіі ў Аргенціну".
  
  
  Яна зрабіла паўзу, каб папаліць, а затым працягнула аповяд, які Картэр чуў раней, з варыяцыямі. Цяжкасці перамешчанага жыцця, больш тонкія і відавочныя віды дыскрымінацыі і, перш за ўсё, кіруючая армія. "Я не думаю, што гэта стане сюрпрызам, калі я скажу вам, што мы падвергліся масавым рэпрэсіям".
  
  
  Яе сям'я і яна не былі асабліва палітычнымі, але з-за свайго мінулага і звычак да чытання і адукацыі яны задавалі непазбежныя пытанні, асабліва калі гэта датычылася пытанняў аўтарытэту. Паступова некаторыя з яе сваякоў і сяброў сталі ператварацца ў тое, што звалася los Desaparacidos - "зніклыя" - тыя, хто проста бясследна знік.
  
  
  Сюзана стала палітызаванай, калі Раўль, малады чалавек, якога яна бачыла, раптоўна знік. "Яму ўдалося вярнуць мне вестку, куды ён быў дастаўлены і кім".
  
  
  Больш пра Раула ніхто не бачыў і нічога не чуў, але Сюзана далучылася да арганізацыі, каб дапамагаць хаваць тых, хто лічыўся галоўнай мэтай знікнення, і дапамагаць іх сем'ям даведвацца пра іх навіны. Менавіта там яна даведалася пра чалавека, вядомага як Гільерма Арыёста.
  
  
  "Вядома, гэта не было яго сапраўдным імем", - сказала яна з пагардай. «Ён узяў гэтае імя, калі прыехаў у гэтую краіну, і ў яго хапіла нахабства і дзёрзкасці называць сябе ўсмешлівым гаучо. Адзінае, чаму ён калі-небудзь усміхаўся, - гэта яго катаванні і пастаянныя парушэнні правоў чалавека. Яго сапраўднае імя было Гектар Леон Кардэнас. Ён быў высокапастаўленым афіцэрам паліцыі бяспекі».
  
  
  Сюзана Кінг бачыла яго некалькі разоў на парадах, і час ад часу ў Ла Прэнс з'яўляліся яго фатаграфіі. Што яшчэ больш важна, Сюзана і яе паплечнікі пачалі чытаць аб дзейнасці Кардэнаса па размініраванні ўніверсітэта і іншых месцаў іншадумства. Ён адкрыта выхваляўся сваімі здольнасцямі і колькасцю людзей, якіх ён зноў ператварыў у патрыятычных, законапаслухмяных грамадзян. "Ён вельмі ганарыўся навучаннем, якое яму далі амерыканцы".
  
  
  Яна скаланулася ад гэтага ўспаміну, і Картэр не сумнявалася, што яе вопыт быў у многіх адносінах больш складаным, чым той, які яна толькі што перажыла.
  
  
  "Такіх тыпаў у войску было некалькі". Сюзана патлумачыла: "І мы павінны былі быць напагатове для ўсіх".
  
  
  Пасля змены палітычнай улады ў Аргентыне Сусана перабралася ў Злучаныя Штаты. «Я памятаю газетны артыкул, у якім расказвалася пра смерць Кардэнаса. Гэта было тры гады таму. Калі я чытаў справаздачу, мяне перапаўнялі змешаныя эмоцыі. З аднаго боку, свету было лепей без такога чалавека, але я памятаю, як адчуваў сябе ашуканым. што ён пазбег правасуддзя перад законам”.
  
  
  Картэр кіўнуў. Такія былі і яго пачуцці. «Значыць, у вас былі ўсе падставы меркаваць, што ён мёртвы. Што вярнула вас да яго старых месцаў, куды ён хадзіў?
  
  
  Сюзана Кінг уважліва назірала за Картэрам. «Нехта з маіх блізкіх паведаміў аб неймаверным - немагчымым. Гектар Кардэнас быў усё яшчэ жывы, прывезены ў гэтую краіну і атрымаў новую асобу ў якасці свайго роду палітычнай адплаты».
  
  
  "І вы прыйшлі расследаваць самі".
  
  
  Сюзана Кінг цвяроза кіўнула. Яна зноў пачала дрыжаць. "Я быў вельмі блізкі, ці не так?" яна сказала.
  
  
  «Вы былі блізкія да шматлікіх рэчаў, - сказаў Картэр. «Вы былі на правільным шляху да некаторых з ягоных саўдзельнікаў. Вас ледзь не забілі. Гэтыя людзі былі прафесіяналамі. Адзін з іх хутчэй памёр, чым рызыкнуў апынуцца ў тым жа становішчы, у якім вы былі».
  
  
  Сюзана Кінг рушыла да яго. "Гэта не першая мая сустрэча са смерцю", - сказала яна. "Ты выратаваў мяне, і цяпер мне цікава, ці дапаможаш ты мне адсвяткаваць той факт, што я ўсё яшчэ жывы".
  
  
  Пакуль яна казала, Картэр усвядоміў, наколькі ён быў прыцягнуты да яе яе стройным, хупавым целам, вялікімі адкрытымі вачыма і неверагоднай адкрытасцю яе асобы. Ён прыцягнуў яе да сябе, проста утрымліваючы на доўгі час, фактычна адчуваючы, як яна здымае напружанне мінулай гадзіны.
  
  
  Затым яна прыемна ўздыхнула і пачала абводзіць часткі яго цела прахалоднымі, натрэніраваць кончыкамі пальцаў.
  
  
  У рэшце рэшт, ім было зусім зручна. Сюзана закінула ногі на калені Картэра і пачала спрабаваць яго прамацаць, дражніла ўзмахі мовы і пастаянны, драматычны рух кончыкаў пальцаў. Картэру спадабалася гульня, і ён хутка знайшоў месца, дзе можна чаргаваць ласкі і ціск. Спрытна і хутка ён знайшоў яе вусны, накрыў яе рот сваімі і выявіў, наколькі адчувальныя яна па ўнутраным баку локцяў. Ён падазраваў, што яна будзе яшчэ больш адчувальнай на ўнутраным баку яе тугіх вузкіх сцёгнаў.
  
  
  Яна была.
  
  
  Праз некалькі імгненняў Картэр адчуў, як яна выгінаецца, а затым прыемна напружваецца супраць яго. "Ты добры ва ўсім", - прашаптала яна мякка стогн.
  
  
  
  
  
  
  "Нам трэба пазбавіцца ад адзення і прыступіць да сур'ёзнага свята".
  
  
  Пакуль Сюзана была ў душы, Картэр хутка праверыў дзверы і ўсе вокны. Яны былі запячатаны і ў цяперашні час у бяспецы. Ён знайшоў яе сумачку і хутка праверыў. Сюзана Кінг, калі яна хацела сябе так называць, мела звычайны набор пасведчанняў асобы, і ўсё гэта выглядала дастаткова рэальным.
  
  
  Цяпер бізнэс можна было прыпыніць.
  
  
  Картэр пачаў расшпільваць кашулю і здымаць мяккія замшавыя ножны Х'юга. Гук пырсак вады і выява аблізванай ёю Сюзаны, раўчукі вады, бягучыя паміж яе грудзей, выклікалі дрыготку прадчування. Асцярожна зняўшы з яго апошнюю абарону, П'ера, малюсенькую газавую бомбу, прылепленую да яго ўнутраным боку сцягна, Картэр далучыўся да Сюзаны ў душы і прапанаваў адцерці ёй спіну - ці зрабіць усё, што яна пажадае.
  
  
  Чатыры
  
  
  Картэр выцягнуў ручнік з рук Сюзаны Кінг, шпурнуў яго праз дзверы душавой кабінкі, падняў яе і аднёс у спальню.
  
  
  Яна перамясціла сваю вагу, каб прыстасавацца да таго, каб яе неслі, абвіла рукамі яго шыю і пачала гулліва кусаць яго за плечы.
  
  
  "Гэй, што ты са мной робіш?" Картэр усміхнуўся.
  
  
  «Адкусваць. Я хачу, каб у цябе былі сувеніры».
  
  
  Яны ўсё яшчэ былі часткова мокрымі, калі Картэр кінуў іх кучай на ложак, але нікому з іх было ўсё роўна. Картэр, які быў заінтрыгаваны выглядам яе ў аблягае зялёнай сукенцы, выявіў, што ў стане аголенай натуры яна выглядала яшчэ больш прывабнай. Яе цела было адкрыта хлапечым і мускулістым, але цвёрдасць і класічная круглявасць яе грудзей і далікатны, вабны ўзмах сцёгнаў прымусілі Картэра энергічна ўдзельнічаць у святкаванні Сюзаны.
  
  
  Да яго аблягчэнні, яна нічога не сказала пра яго шнарах, сапраўдных знаках кампаніі Картэра ў кар'еры AX. Яе пальцы правялі па яго сцёгнах і спіне, і яна вызначана пазнала месцы, дзе кулі, нажы, прылады катаванняў і нават аскепкі бітага шкла працялі яго і зажылі. Нягледзячы на тое, што яна была маладая, у яе было моцнае пачуццё сябе, якое падабалася Картэру, і ён ведаў, што яго ўражанне пра яе, калі ён упершыню ўбачыў яе, было правільным.
  
  
  Чалавек з ладам жыцця Картэра павінен быў быць выбарчым і ўлічваць кожны момант. Была больш забаўляльная сэксуальная цяга, якая добра зараджала пачуцці. Была таксама творчая сэксуальная цяга, якая глыбока кранула жыццё і зрабіла яго каштоўным. Сюзана Кінг, безумоўна, была больш творчай асобай.
  
  
  Картэр пачаў цалаваць яе вільготныя плечы і грудзі, аддаючыся творчым магчымасцям.
  
  
  Сюзана прынялася дарыць яму больш прыемны набор пацалункаў у яго грудзі і жывот, і неўзабаве Картэр пачаў разумець, наколькі яна захоплена сваёй пачуццёвасцю. Ён зноў праявіў ініцыятыву і хутка давёў яе да кропкі, дзе яна рухалася супраць яго, выгінаючыся і штурхаючыся, яе моцныя рукі сціскалі яго плечы. «Не так», - узмалілася яна. "Не цяпер. Далучайся да мяне. Будзь са мной. Абнімі мяне". Але Картэр упарціўся, і неўзабаве яе цела зноў мімаволі тузалася ад гальванічнага задавальнення.
  
  
  Картэр адчуваў, як яна аддалася іх заняткам каханнем, і ўсведамленне таго, што яна, хутчэй за ўсё, была кімсьці і чымсьці іншым, а не тым, кім яна сябе ўяўляла, зрабіла на яго ўражанне, калі ён нарэшце злучыўся з іх целамі.
  
  
  Калі яна была прафесіяналам, то яе давер быў кранальным ці дурным.
  
  
  Усе думкі аб гэтым хутка зніклі.
  
  
  Сюзана прыўнесла ў іх заняткі каханнем інтэнсіўнасць і энергію, якія хутка ўзялі верх. Мякка аддаўшыся гэтаму, Картэр усміхнуўся і вырашыў, што гэта справядліва толькі пасля таго, што ён з ёй зрабіў.
  
  
  * * *
  
  
  Картэра разбудзіў тэлефонны званок. Яна не рабіла спроб хітрасці або ўтоенасці, і калі яна ўбачыла, што вочы Картэра адкрыліся, яна прыкрыла муштук і спытала: "У цябе ёсць апетыт ад заняткаў каханнем?"
  
  
  «Нязменна, - сказаў Картэр.
  
  
  Сюзана пачала заказваць, але Картэр узяў у яе тэлефон і замовіў на іспанскай некалькі мексіканскіх страў, уключаючы пікантны зялёны перац чылі, гэтак вядомы ў цэнтральнай і паўднёвай Арызоне.
  
  
  Пакуль яны чакалі загаду, Картэр зноў праверыў дзверы, калідор і вокны. На ўсякі выпадак ён яшчэ раз праверыў тэлефон. "У нашы дні абсталяванне настолькі складанае, што яму нават не трэба знаходзіцца ў пакоі, каб ператварыць тэлефон у мікрафон".
  
  
  Сюзана кіўнула, прыўзнялася на локці і задуменна паглядзела на Картэра. «Я вельмі добра праводжу з табой час, – сказала яна, – і я, напэўна, крыху люблю цябе, але я апынуўся практычным і рэалістычным чалавекам, і таму мне цікава, маглі б мы дзень разам”.
  
  
  "Як наконт сняданку, заўтра раніцай?" - запярэчыў Картэр.
  
  
  "Я думаю, што кахаю цябе". - сказала Сюзана Кінг. "Але толькі да сняданку".
  
  
  Выкарыстоўваючы сёе-тое з рэчаў Сюзаны, Картэр хутка пагаліўся, і да таго часу, калі ён скончыў, прыбыла служба дастаўкі ежы, і яны абодва пагадзіліся, што ежы і пітва хопіць на іх да заўтрашняй раніцы.
  
  
  Паставіўшы сервіравальную каляску да краю ложка, Картэр напоўніў
  
  
  
  
  
  
  посуд і шклянкі. Яны елі і пілі, не задумваючыся аб тым, што яны аголены, іх рукі час ад часу сустракаліся, іх вочы былі напоўнены захапленнем адзін адным і веданнем таго, што яшчэ было перад імі.
  
  
  Картэр вырашыў, што лепш не мяшаць бізнэсу. Яму ўсё яшчэ было што сказаць ёй, і цяпер, здавалася, зручны час.
  
  
  "Я прыйшоў да высновы, што Гектар Кардэнас быў не адзіным, у каго была адмытая асоба", - сказаў ён.
  
  
  Пакуль Сюзана клала шчодрыя кавалачкі зялёнага перцу чылі на свае huevos rancheros, Картэр палез у кашалёк і дастаў фатаграфію міс Крыстал, пакінутую яму ў прыватным самалёце, які даставіў яго з Таронта ў Фенікс.
  
  
  "Каго-небудзь вы ведаеце?" ён спытаў.
  
  
  Да яе гонару, Сюзана не выпусціла ні секунды і працягвала есці. «Я табе казаў, што нехта з маіх блізкіх пачаў падазраваць. Гэта была мая малодшая сястра. Крышталь»
  
  
  "А зараз вы вырашылі высветліць самі?" Ён сеў на край ложка, узяў відэлец з яе рукі і паклаў ёй на талерку. - Узяўшы яе абедзве рукі ў свае, - сказаў Майстар Кіл. «Больш праўдападобна, што вы брунэтка, афарбаваная ў светлае адценне, і што вы выкарыстоўвалі прадукт пад назвай калаген для вачэй разам з іншай формулай, рэтын А, даступнай ад больш асвечаных дэрматолагаў. Вы змаглі прымусіць сябе выглядаць вельмі нядрэнна. крыху маладзей, і, мяркуючы па вопратцы, якую вы насілі на гэтай фатаграфіі, вы змаглі адлюстраваць сябе з тых, хто так усхваляваў Гільерма Арыёста, ён жа Гектар Кардэнас».
  
  
  Сюзана Кінг вызваліла рукі і зноў пачала есці.
  
  
  "Гэта сапраўды Кардэнас у Ковінгтоне?"
  
  
  «Так», - суха сказала яна, шукаючы зараз варэнне з напальскага кактуса. "З таго, што ён прасіў мяне зрабіць - сэксуальных рэчаў - і ўсіх іншых падабенстваў, я прыйшоў да высновы, што гэта быў ён".
  
  
  "Зняволена?" - сказаў Картэр.
  
  
  "Але не зусім станоўча". Яна перастала жаваць, задуменна спынілася і павярнулася да Картэра. «Я… я хацеў быць пазітыўным, але нешта было не так. Было дзіўнае падабенства, але ўсё ж былі адрозненні…»
  
  
  "Якія адрозненні?"
  
  
  "Знешні выгляд. У Кардэнаса былі шнары ў ніжняй частцы тулава. Яму падабалася, калі - ён прасіў мяне надзець гарнітур французскай пакаёўкі і прыкінуцца, што я злуюся на яго, і отшлепать яго. Мне сказалі, што гэта пакінула шмат шнараў. з ранейшых часоў”.
  
  
  Сюзана наліла ім абодвум кавы і павольна адпіла свой. «У яго быў маладзейшы твар, чым я чакаў, і ў адной з маіх справаздач сказанае, што яго вочы былі даволі блізка адзін да аднаго».
  
  
  "Скрыжаваныя?"
  
  
  «Не, не так, проста эфект галавы меншага памеру. Але праверана вельмі шмат іншых рэчаў. Я мушу зрабіць выснову, што гэта быў Кардэнас. Я паведаміў сваім людзям, што гэта сапраўды быў Кардэнас».
  
  
  "А пасля таго, як цела было выкрадзена, вашы людзі западозрылі, што яно мае нейкае дачыненне да ЦРУ".
  
  
  Яна няхітра кіўнула.
  
  
  Картэр ёй давяраў. «Затым вам было загадана прыехаць сюды, у Фенікс, і ў ролі старэйшай сястры міс Крышталь паглядзець, ці не зможаце вы знайсці новыя зачэпкі».
  
  
  Сюзана зноў кіўнула. «Паглядзі, ці змагу я атрымаць якія-небудзь зачэпкі на іншых, якія былі з ім у Коўінгтане. Паглядзі, ці ёсць тут якія-небудзь іншыя зачэпкі ці сувязі».
  
  
  «Я мяркую, - сказаў Картэр, - што вы сказалі мне праўду пра сваё мінулае ў Аргентыне, а тыя, каго вы зараз завеце сваімі людзьмі, насамрэч з'яўляюцца Масадам».
  
  
  Сюзана Кінг задуменна назірала за ім, а затым расплылася ва ўсмешцы. "Вы ж не скажаце ім пра гэта, праўда?" - сказала яна, узяўшы вялікую крэветку і акунуўшы яе ў невялікі кантэйнер з гарчыцай, а затым павольна паклаўшы крэветку ў рот.
  
  
  "Ах, вядома", - сказаў Картэр са смехам. «Крэветкі не кошерные».
  
  
  Але гэта вельмі, вельмі добра, містэр Кілмайстар з AX .
  
  
  "Яшчэ адна з вашых высноваў?" - сказаў Картэр.
  
  
  "Мае сэнс. Хлопец на стаянцы назваў вас Кілмайстрам, і вы вызначана лепш, чым любы супрацоўнік ФБР ці ЦРУ, якога я калі-небудзь бачыў. Акрамя таго, калі я прыехаў сюды, мне сказалі імёны ўсіх супрацоўнікаў ФБР і ЦРУ. людзі ў гэтым раёне.У асноўным агенты ФБР, якія знаходзяцца тут увесь час, і адзін чалавек з ЦРУ па імі Закары.Каб вы не заўважылі нашага назірання, вы павінны былі пракрасціся праз прыватныя крыніцы».
  
  
  "Якое тваё сапраўднае імя?"
  
  
  Яна пахітала галавой. «Ты ўжо дастаткова пра мяне ведаеш. Навошта табе гэта патрэбна?
  
  
  "Я хачу называць цябе сапраўдным імем, пакуль мы займаемся любоўю", - сказаў Картэр.
  
  
  «Мне і маёй кар'еры пашанцавала, што я не іду да ўсіх так, як я раблю для вас. Добра, мяне клічуць Рэйчэл. Рэйчэл Порат. Праз чатыры месяцы мне споўніцца дваццаць чатыры гады. Я сапраўды з Аргентыны. , і я пайшоў з Масадам, таму што я больш-менш спачуваю, і яны не ў стане адмовіць верагодным аператыўнікам з-за чагосьці гэтак прызямлёнага, як узрост».
  
  
  "Не хочаш сказаць мне, што ты сапраўды цікавішся Кардэнасам?"
  
  
  Яна завагалася. "Тое, што ён прымусіў некаторых з маіх сваякоў і сяброў знікнуць, дакладна. У гэтым сэнсе гэта быў проста бонус, які я ведаў пра яго, якім ён быў на самой справе. Мы звязалі яго са спробамі пачаць гандаль зброяй і Боепрыпасы. Яго асабліва цікавілі бельгійскія FN-FAL, а калі і не яны, то AK-47с.
  
  
  
  
  
  
  
  "Ён вызначана хацеў добрых рэчаў", - прызнаў Картэр.
  
  
  "Ён таксама быў пасля H&K 91".
  
  
  Картэр нахмурыўся. «Гэта страляе з 762-га калібру НАТА. Яго прыхільнасці да зброі даволі цікавыя».
  
  
  «Нашы людзі звязваюць яго з іншым чалавекам, які нас вельмі цікавіць, чалавекам, які таксама цікавіцца зброяй і боепрыпасамі, - Пітам Безайдэнхаўтам».
  
  
  "Кіраўнік паліцыі бяспекі паўднёваафрыканскага алмазнага картэля?"
  
  
  “Гэта той самы. Мой непасрэдны начальнік лічыць яго адным з самых небяспечных і прадажных людзей у сферы бяспекі на сённяшні дзень».
  
  
  Картэр адчуў, як у яго паколвае хрыбетнік. Ён чуў аб дзейнасці Безайдэнхаута ў Паўднёвай Афрыцы і за яе межамі. Пачалі фармуляваць ідэю. "Ініцыялы LT што-небудзь значаць для вас?"
  
  
  "Ламед таў?" Жанчына, якая была Рэйчэл Порат, унікліва паціснула плячыма.
  
  
  Картэр схапіў яе за плечы. «Не гуляй са мной у гульні, Рэйчэл. Я не маю на ўвазе літары на іўрыце. Я маю на ўвазе ангельскія літары L і T.»
  
  
  Яна вырвалася з яго хваткі і ўстала. Уразлівая ў сваёй галечы і жаданні, але разрываецца чымсьці глыбока ўнутры. Картэр зачапіў нерв.
  
  
  «Чорт вазьмі, Картэр, я даў табе дастаткова. Хіба мы не можам проста…»
  
  
  «Не, - адрэзаў Картэр, - мы не можам. LT можа быць нечым грандыёзным. Калі ты што-небудзь ведаеш, падзяліся».
  
  
  "Знайдзіце свае ўласныя зачэпкі", - злосна сказала яна. «Мы павінны шмат працаваць, каб атрымаць тое, што мы атрымліваем, і зараз, раптоўна, усе думаюць, што мы цяжкавагавікі сусветнага класа».
  
  
  "Ты?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Што вы думаеце?"
  
  
  Картэр пакруціў галавой. “Усё роўна, што я думаю. Я ведаю, хто плаціць мне за кватэру, і ведаю, як далёка я гатовы зайсці, каб зарабіць свой заробак. А як наконт вас?
  
  
  «LT для нас - гэта вышэйшы эшалон. Калі мы працягнем расследаванне і высветлім, што мелі рацыю, мы можам пайсці і спыніць яго, і раптам мы зноў будзем добра выглядаць, таму што мы выдалілі нешта небяспечнае. Тут ёсць нешта патэнцыйна рызыкоўнае. у Амерыцы і Канадзе. Тады ўвесь астатні свет вінаваты нам. Гэта не маё ўяўленьне пра тое, як весьці бізнэс, але, калі вы не заўважылі, у нашы дні мы дакладна не выйграваем у конкурсах папулярнасьці».
  
  
  «Калі вы кажаце «ўвайдзіце», вы маеце на ўвазе, як у Энтэбе?»
  
  
  «Я быў тады ўсяго толькі дзіцем, Картэр. Мяне не было з імі».
  
  
  Кілмайстар нічога не сказаў, устаў і закурыў. Ён зрабіў некалькі зацяжак, збіраючы свае думкі, затым паглядзеў ёй у вочы.
  
  
  «У мяне таксама ёсць гэтае заданне, Рэйчэл, і я хачу развіць яго, пакуль не даведаюся, што гэта. Калі гэта нешта такое вялікае, як здаецца, мы павінны будзем зрабіць крокі, каб спыніць яго».
  
  
  Рэйчэл Порат чмыхнула ад агіды. «Адзін упарты амерыканскі сенатар мог затармазіць усю працэдуру з затрымкамі і прывязанымі да хваста кансервавымі слоікамі. Адзін амбіцыйны агент ЦРУ, які шукае імя і славы, мог усё сапсаваць».
  
  
  “У маёй арганізацыі ёсьць свае ўласныя мандаты, але яна па-ранейшаму паважае дэмакратычны працэс. Калі вы дасце мне нешта каштоўнае, я магу паабяцаць вам вяртанне, калі я нешта зраблю пад вашым кіраўніцтвам».
  
  
  Рэйчэл горка паківала галавой. «Гэта становіцца страшэнна палітычным, Картэр. Што, ты думаеш, у гэтым няма нічога?
  
  
  «Паслухайце, Рэйчэл. Я ведаю, пра што вы гаворыце. Але мой гурт не абавязаны абараняць людзей. Пра нас ведаюць вельмі нямногія - прэзідэнт і яшчэ некалькі ключавых асоб. Нашы памеры строга абмежаваны. Мы ніяк не можам выйсці з-пад кантролю ці страціць сувязь з рэальнасцю. У самым рэальным сэнсе мы вышэй за палітыку».
  
  
  "Я збіраюся давяраць табе, Картэр, таму што ты выратаваў мне жыццё, і таму, што ты тут не выпадкова".
  
  
  "Я думаю, - сказаў Картэр, - вы робіце правільна".
  
  
  Рэйчэл Порат пачала хадзіць па пакоі, поўная напружанасці свайго рашэння. Праз хвіліну ці дзве яна села побач з ім і ўвесь час глядзела ў вочы, пакуль казала.
  
  
  Магчыма, яна была маладой і ўразлівай, але ў яе быў цвёрды цэнтр, неабходны для таго, каб быць добрым агентам. Картэру стала ясна, што выпадковасць, звязаная з аргентынскім паходжаннем Рэйчэл і яе веданнем Кардэнаса, паўплывала на вышэйшыя эшалоны Масада, і яны дазволілі ёй умяшацца больш, чым у іх быў Абрамс, аператыўнік, які працуе ў Парыжы.
  
  
  У Масада былі падставы меркаваць, што Lex Talionis, якімі б ні былі яго мэты, рос, набіраў сілу і паслядоўнікаў. Яны не ведалі, адкуль бяруцца грошы, але, відаць, яны добра фінансаваліся.
  
  
  "Імя Абдул Самадхі што-небудзь значыць для вас?"
  
  
  Рэйчэл Порат нахмурылася. «Маленькая свінавокая свіння ААП з расколінай падбародка спрабуе зарабіць сабе рэпутацыю».
  
  
  Картэр жэстам загадаў ёй працягнуць.
  
  
  Высветлілася серыя анамалій - відавочных або меркаваных здзелак паміж людзьмі, якія былі або натуральнымі ворагамі, або блізкімі да яго. «Як бы там ні было, я магу назваць вам імёны трох мужчын, якія бавілі час з Кардэнасам на сходах, якія ён праводзіў у Ковінгтоне». Яна наўмысна дала Картэру імёны членаў праславутай таемнай паліцыі тонтан-макут са звергнутага рэжыму Дювалье "Бэбі Док", былога супрацоўніка Фердынанда Маркаса і заўзятага прыхільніка перавагі белай расы з Айдаха.
  
  
  "Вы ведаеце, што яны былі там?"
  
  
  Рэйчэл кіўнула. "У мяне ёсць імёны іншых, хто сустракаўся з ім, але я скончу гэтую размову і ўсе нашы запаветы, калі вы падштурхнеце мяне да гэтых. Мы хочам двух з іх, аднаго з іх хачу я ».
  
  
  
  
  
  
  
  «Я разумею, - сказаў Картэр.
  
  
  Яна з палёгкай усміхнулася. "У такім выпадку я дам вам імя, таму што не думаю, што змагу дабрацца да Мехіка прама зараз".
  
  
  "Вы поўныя рашучасці працаваць з людзьмі, з якімі сустрэўся Кардэнас?"
  
  
  «І ягоныя кантакты тут. Кардэнас планаваў нешта вялікае, дастаткова вялікае, каб здрадзіць людзям, якія адмылі яго і прывялі».
  
  
  "Можа, і не здрадзіць іх", - падумаў Картэр, але нічога не сказаў. Ён пачакаў, пакуль Рэйчэл Порат пачне апісваць і даводзіць да кантакту ў Мехіка.
  
  
  Картэру прыйшлося яе спыніць. "Чаму вы так вагаецеся?"
  
  
  «Бо, чорт вазьмі, я зайздрошчу». Затым яна патлумачыла чаму. «Чалавек, да якога я пасылаю вас, Марго Ўэрт, - чароўная жанчына. Яна высокая, прыгожая, пачуццёвая. Яна паважаная мастачка, і ў яе вялікі запал да ўсяго ў жыцці. Ведаю, што адбудзецца. калі яна ўбачыць цябе. Працягваючы апісваць Марго Уэрту, Рэйчэл звярнулася да фармалізаванаму, высакапарнаму метаду рэпартажу, які характэрны для шматлікіх паліцыянтаў, службаў бяспекі і палітычных арганізацый.
  
  
  "Вядома, што Суб'ект мае значныя кантакты з ліберальнымі групамі па зборы сродкаў і, як мяркуюць, накіроўвае сродкі для прадстаўнікоў карэнных плямёнаў і нацыяналістычных барацьбітоў, якія ўдзельнічаюць ва ўзброеных канфліктах з узброенымі групамі, фундаванымі ЗША і Радай". Пакуль гаварыла Рэйчэл Порат, Картэр прыйшлося сабраць усе свае сілы, каб не выліцца шырокай ухмылкай, але яму ўдалося захаваць твар покера.
  
  
  Апісанне Рэйчэл было досыць прафесійным, хоць ёй удалося зрабіць некалькі яхідных раскопак.
  
  
  Калі яна скончыла гаварыць, яна паглядзела на гадзіннік. У іх заставалася шаснаццаць гадзін - шаснаццаць гадзін для Рэйчэл Порат, каб справіцца са сваёй рэўнасцю такім чынам, каб у Ніка Картэра было пра што падумаць, калі ён будзе ў Мехіка. "Ідзі сюды", - сказала яна. "Я хачу пераканацца, што ты мяне памятаеш".
  
  
  * * *
  
  
  Картэр выйшаў з пакоя Рэйчэл, пакуль яна спала. Гэта было нялёгкае рашэнне. Тэарэтычна ён усё яшчэ ішоў па раскладзе, і, пакуль Рэйчэл ляжала там, яе валасы рассыпаліся па падушцы, яе цела было цёплым і вабным, у яго ўзнікла спакуса абудзіць яе для належнага развітання.
  
  
  Але Картэр уздыхнуў, падышоў да дзвярэй і сышоў. Ён выкарыстаў паездку на таксі ў міжнародны аэрапорт Фенікс, каб убачыць складаны ланцужок падзей у перспектыве. У яго быў час патэлефанаваць Хоуку, пагаліцца і зрабіць масаж у цырульні перад тым, як сесці ў самалёт у Мехіка.
  
  
  "Думаю, ваша інтэрв'ю з міс Крышталь было прадуктыўным", - сказаў Хоук, і Картэр пачуў, як удыхае і зацягваецца дым, а таксама іранічны ўкус Хоука.
  
  
  Хоук уважліва слухаў, як Картэр падрабязна расказваў. «Без сумневаў, Нік. Гэты выгадны напрамак расследавання. Пакуль вы капаліся ў сваіх дэталях, мы атрымалі некалькі ўласных. Нам прыйшлося выкруціць некалькі рук, і ЦРУ страшэнна завішчала, калі я даў ім паслуга за паслугу. Яны не ведалі, што кубінцы падвоілі аднаго з іхніх хлопчыкаў. Вось што гэта значыць».
  
  
  Далей ён паведаміў, што Гай Прэнтыс быў у Мехіка незадоўга да сваёй смерці, спрабуючы звязацца са старымі крыніцамі ў разведцы, асабліва з прадаўцом рарытэтаў па імені Норман Саснер. "Прэнтыс адчайна спрабаваў паведаміць, што ён нешта разумее".
  
  
  "Гэта мела нейкі эфект?"
  
  
  «Вы ведаеце бюракратычны лабірынт, Нік. ЦРУ і Дзяржава звярнулі на гэтую ўвагу, але ва ўсіх выпадках яны недаацанілі яго надзейнасць і змясцілі матэрыял у файл, дзе ён будзе захоўвацца да таго часу, пакуль яны альбо не атрымаюць пацверджання, альбо не вырашаць, што за ім не варта займацца».
  
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, і Картэр пачуў на заднім плане тэлевізійныя маніторы. Зазваніў прыватны тэлетайп, дастаўляючы свежую і праўдзівую інфармацыю аднекуль з усяго свету.
  
  
  «Мы больш за ўсё зацікаўлены ва ўдзеле гэтага хлопца Безейдэнхаўта. Пераследуй яго. Знайдзі яго, калі зможаш. Паглядзі, ці зможаш ты даведацца, што ён задумаў. Гэта тое, што ён робіць для алмазнай картэлі Паўднёвай Афрыкі?»
  
  
  "Можа быць, ён працуе над чымсьці самастойна, сэр?"
  
  
  "Добрае пытанне. Даведайся. Нам трэба ведаць гэта. Гэтыя алмазныя службы бяспекі добра плацяць сваім супрацоўнікам, але яны не церпяць глупства. Калі чалавека зловяць нават з падазрэннем у сумнеўнай здзелцы, наступяць суровыя рэпрэсіі».
  
  
  Хоук зрабіў паўзу, каб гэта зразумець.
  
  
  "Паглядзіце, ці зможаце вы атрымаць якія-небудзь свежыя матэрыялы з крыніц, якія прапусцілі нашы калегі з Агенцтва і дзяржавы", - працягнуў ён. «Адпраўляйцеся ў Мехіка і падтрымлівайце сувязь, асабліва калі вы прызямліце каго-небудзь, хто з'яўляецца чальцом гэтага Лекса Таліёніса».
  
  
  "Я пагляджу, ці змагу я прынесці вам кубінскія цыгары", - сказаў Картэр.
  
  
  «Не турбуйся», - прагыркаў Хоук, але не без увагі.
  
  
  5
  
  
  Некалькі вядомых каментатараў прагназавалі, што вялізны горад Мехіка стане найбуйнейшым мегаполісам у свеце да канца стагоддзя. Ужо дваццаць восем мільёнаў чалавек жылі ў рознай ступені багацці ці беднасці, у залежнасці ад таго, дзе правесці мяжу паміж раскошнымі люксамі і пакавальнымі скрынямі. Верагодна, яшчэ на два-тры мільёны больш, калі ўспомніць, што праграмы перапісу пачынаюць губляць сваю дакладнасць па меры таго, як вы
  
  
  
  
  
  
  набліжаецеся да кішэняў, дзе бедныя і бяздольныя спрабуюць зарабіць сабе на жыццё.
  
  
  Што тычыцца Картэра, то Мехіка ўжо быў самым вялікім, заўважна больш з часу яго апошняга візіту некалькімі гадамі раней. Здаўся цяжкі пласт смогу, узмоцнены грукатам і грукатам павольна рухомых патокаў легкавых і грузавых аўтамабіляў без глушыцеляў і, што яшчэ горш, занадта вялікай колькасці якія вырыгаюць дым дызельных аўтамабіляў.
  
  
  Звычайны пасляабедзенны лівень прыпаў на чатыры гадзіны, і лёгкі ветрык абяцаў некаторую палёгку ад дзённай спякоты, але на вышыні сямі тысяч футаў спатрэбіцца нешта мацнейшае, каб ачысціць смог. Такім чынам, было ясна, што, пакуль вы былі тут, апроч чыстага паветра ў вас былі іншыя думкі: кругласутачная выява жыцця, адны з самых прыгожых жанчын у міры, некалькі выдатных рэстаранаў, першакласныя музеі, лепшыя выступы ў самых розных стылях музыкі, адны з лепшых розумаў у свеце сёння, а таксама некаторыя з самых падступных, магчымасць заключаць здзелкі з багатымі і якія маюць патрэбу з усяго свету.
  
  
  Картэр пайшоў у любімую кавярню, Тупінамба, месца, дзе збіраюцца карыды. Ён запіў лёгкі абед з бараніны і зялёнага гарошку дзвюма бутэлькамі Carta Blanca pilsner, а затым афіцыйна абвясціў, што вярнуўся ў Мексіку, выпіўшы салодкую мексіканскі каву напалову з паравым малаком.
  
  
  Праверыўшы спіс сваіх знаёмых, ён абраў Plaza Florencia у якасці свайго гатэля. Побач з галоўным праспектам Мехіка. Пасео-дэ-ла-Рэформа, гэта было зручна для Zona Rosa, так званай Ружовай зоны, якая шмат у чым нагадвала Картэру раён Джорджтаўна ў Вашынгтоне, акруга Калумбія.У абодвух месцах крамы, галерэі, рэстараны і бістро былі вызначана высакакласнымі.
  
  
  З плошчы Фларэнсія Картэр мог прадоўжыць сустрэчу з Марго Уэрта, пра якую яму расказвала мастачка Рэйчэл Порат. Гэта было зручна і для гандляра рарытэтамі Нормана Саснера. Відавочна страціўшы надзею, Прэнтыс паспрабаваў звязацца з любой законнай крыніцай, перш чым яго жаданне распавесці тое, што ён ведаў пра Лекса Таліяніса, прывяло яго і супрацоўніка ЦРУ Мертана да гвалтоўнай смерці. Ён таксама знаходзіўся ў некалькіх кварталах ад кафэ, дзе мог знайсці або ўстанавіць кантакт з Чэпе Муньясам, іншым чалавекам, з якім, як вядома, звязваўся Прэнтыс.
  
  
  Чэпе Муньёс, відаць, быў зусім іншым катлом з рыбай, і Картэр з нецярпеннем чакаў сустрэчы з ім. Намінальна звязаны з апазіцыяй, Муньёс павінен быў быць разумным і хуткім чалавекам, які заўсёды ставіў чалавечыя інтарэсы і ідэалы вышэй за палітычны жаргон.
  
  
  Марго Уэрта адразу ж адгукнулася на званок Картэра, але сказала яму, што працуе над вялікім творам - фрэскай - і ўбачыцца з ім бліжэй да вечара. Рэўнасць Рэйчэл паслужыла таму, каб загадзя папярэдзіць Кілмайстра. Ён быў упэўнены, што ўлавіў моцнае ўражанне аб пачуццёвасці мастака нават па тэлефоне.
  
  
  Картэр вырашыў паспрабаваць Нормана Саснера. Саснер вёў свой бізнэс на Ізабель-ла-Католіка, невялікі шпацыр, але такая, якая літаральна дапаможа Картэру атрымаць яго ногі і лёгкія ў Мехіка, дапамагаючы яму прыстасавацца да трэніровак на вялікай вышыні. Крама рарытэтных кніг зрабіў ідэальную сляпую для апрацоўкі інфармацыі, вывучэнні мясцовай дзейнасці і прадастаўлення іншым інфарматарам магчымасці з'яўляцца, не асцерагаючыся выклікаць падазроны. Крама рарытэтных кніг магла быць зачынена на доўгія гадзіны ці дні запар, не выклікаючы падазрэнняў.
  
  
  Кілмайстар марудліва прайшоў па Хуарэсу, пакуль не ператварыўся ў Франсіска Мадэра. Затым ён павярнуў направа на квартал Балівара і знайшоў тое, што шукаў, крыху ніжэй скрыжавання вуліц 16 верасня і Ізабэль ла Католіка.
  
  
  У бетонным будынку 1920-х гадоў Норман Саснер, «Рэдкія кнігі», знаходзіўся на другім паверсе, над гадзіннікавым рамонтам і невялікім кафэтэрыем, дзе кліентам давалі вялікія мучныя аладкі замест падносаў, і іх зараджалі сервіравальным чарпаком ежы на той вялікай прасторы. Пах рыбы, чылі, цыбулі і марынаванага мяса прымусіў Картэра пашкадаваць, што ён не еў так добра ў Тупінамбе.
  
  
  Усходы былі высечаныя з цёмных дошак чырвонага дрэва, якія добра зарэкамендавалі сябе за гэтыя гады. Падымаючыся па крутым схіле, Картэра абагналі трое мужчын, адзін з якіх на імгненне завагаўся, як бы пазнаючы.
  
  
  Праз пахі кулінарыі сярэдняга класа Картэр адчуў яшчэ адзін пах, і раптам карціна стала для яго поўнай.
  
  
  Гэтыя хлопцы былі профі, і нешта толькі што пайшло не так.
  
  
  Картэр адчуў пах падпаленага кордита.
  
  
  Стрэльба была разраджана нядаўна.
  
  
  Чалавек, які вагаўся, вельмі верагодна, пазнаў Картэра - ці западозрыў яго ў тым, што ён быў кімсьці на іншым боку.
  
  
  Картэр разгарнуўся і спатыкнуўся аб другім з траіх мужчын, несамавітым мужчыне ў гарнітуры-тройцы. Той, хто вагаўся, павярнуўся, але перш чым ён змог вызваліць свой "Ругер Міні-14", Картэр выцягнуў Х'юга, прыцэліўся і кінуў. Мужчына дабрадушна ўсміхнуўся, калі Х'юга упіўся ў яго з тыкае гукам. Толькі тады Картэр зразумеў, што на мужчыне быў бронекамізэльку. Х'юга мог праліць кроў, але рэальны ўрон быў нязначным.
  
  
  
  
  
  
  .
  
  
  "Ругер" быў накіраваны прама на Картэра, у якога зараз не было іншага выбару, акрамя як адштурхнуцца ад усходаў і нырнуць на які нападаў. Роў стрэлу з пісталета ўтварыў разору на скуры пляча Картэра, калі двое мужчын сутыкнуліся на лесвіцы.
  
  
  Імпульс Кілмайстра перанёс яго ў чалавека з Ругерам, а таксама выклікаў масавае сутыкненне з несамавітым саўдзельнікам. Моцны ўдар нагой у галёнку прымусіў мужчыну сагнуцца ад болю. Пісталет зноў нацэліўся на Картэра. Ён перакаціўся, каб заняць пазіцыю, абедзвюма рукамі адштурхнуўся ад лесвіцы і правай нагой выбіў пісталет з рукі нападаючага. Ён паляцеў уніз па лесвіцы.
  
  
  Нападнік выпусціў лямант хутчэй ад расчаравання, чым ад болю, а той, чыя галёнка забіў Картэр, крычаў ва ўласным расчараванні трэцяму чалавеку: «Прыбяры яго, чорт вазьмі!»
  
  
  Трэці мужчына падышоў да Картэра прыкладам далоні. Картэр знайшоў хуткую стойку раўнавагі, злавіў мужчыну за парэзаную далонь, выкарыстаў якая апускаецца руку як кропку апоры і прымусіў яго пахіснуцца, страціць раўнавагу, куляючыся ўніз па астатняй частцы лесвіцы.
  
  
  Самы вялікі з іх, той, у каго быў пісталет, падышоў да Картэра і ўдарыў яго нагой па калене.
  
  
  Картэр ведаў, што яму давядзецца прыняць гэта, але ён таксама ведаў, што можа звесці да мінімуму эфекты, кінуўшы рулон.
  
  
  Ён схапіўся за самаробны абутак нападніка і тузануў.
  
  
  Здаравяк зноў вылаяўся, адскочыў назад і прызямліўся на свайго надыходзячага паплечніка.
  
  
  Яны адштурхоўваліся адна ад адной, расчараванне пачало даходзіць да іх.
  
  
  Картэр зрабіў выпад для Х'юга і выкарыстаў падступны кідок, калі здаравяк пацягнуўся да свайго Ругер. Х'юга прыціснуў яго, і ён завыў. "Сукін сын!" - Крыкнуў ён, выдзіраючы Х'юга з яго рук. "Я цябе дастану!"
  
  
  Картэр жэстам абедзвюх рук жэстам запрасіў яго. Здаравяк сказаў сваім паплечнікам: "Давай, давай яго!"
  
  
  Яны паглядзелі на яго з трывогай.
  
  
  Злосна ўхмыльнуўшыся, Картэр зрабіў паварот у скачку, злавіўшы самага далёкага канца прама ў каленнага кубачка. Боль была пакутлівай.
  
  
  Схапіўшыся за калена, ён скаціўся па прыступках, адчуваючы яшчэ адзін боль.
  
  
  Раптам Картэр пачуў выццё сірэны. Час было прыбірацца адтуль.
  
  
  Мужчыны паглядзелі адзін на аднаго і з агідай вылаяліся. Іх было трое, і яны не маглі ўзяць Картэра.
  
  
  Х'юга пагардліва кінулі да ног Картэра.
  
  
  Трое мужчын, кульгаючы, кінуліся прэч уніз 16 верасня. Картэр вырашыў, што пагоня за імі нічога не дасць. Шанцы атрымаць карысную інфармацыю ўнутры былі лепш.
  
  
  Ці была сірэна адказам на тое, што яны зрабілі ў офісе Саснера, ці не, Картэр ведаў, што ў яго мала часу.
  
  
  Ён падняўся па лесвіцы ў офіс прадаўца рарытэтаў, загадзя ведаючы, што ён тамака знойдзе.
  
  
  Інтэр'ер уяўляў сабой адзін вялікі пакой з кнігамі ад сцяны да сцяны, за выключэннем невялікага алькова, у якім пераважалі вялікі пісьмовы стол у каланіяльным стылі і крэсла Банка Англіі. У невялікім пакоі збоку было пакавальнае і транспартавальнае абсталяванне, а таксама доўгі працоўны стол з вялікімі чаркамі каталогаў і крыніцай жыццёвай сілы рэдкага кніжнага бізнэсу, часопіса Antiquarian Bookman.
  
  
  Калі бізнэс рарытэтаў Саснера ствараўся як сляпы, то, прынамсі, гэтым займаўся хтосьці, хто валодаў вызначаным густам і ведамі. Было некалькі першых выданняў лацінаамерыканскіх аўтараў і шмат цудоўных тамоў еўрапейскіх і амерыканскіх пісьменнікаў.
  
  
  На далёкай сцяне віселі некаторыя з касметычных выданняў рэдкіх кніг, старыя атласы, марскія карты васемнаццатага стагоддзя і некалькі прыгожых набораў у скураной вокладцы аб каланіяльнай Мексіцы.
  
  
  Саснер відавочна быў чалавекам, які атрымаў поспех у выяве самога сябе. Шчыгаляваты чалавечак у двухбортным пінжаку з вялікім гербам, гальштукам RAF і карычневымі замшавымі кончыкамі крылаў, ён сядзеў за сваім вялікім сталом, яго труп цяпер быў адкінуты назад, а рукі былі раскінутыя ад пачатковай хуткасці двух куль. ён узяў. Адзін стрэл патрапіў яму ў горла, іншы - у сэрца.
  
  
  Картэр пагрузіўся ў жорсткую рэальнасць смерці. Ён бачыў гэта сотні разоў. У гэты апошні момант чалавечая годнасць знікла, пакінуўшы карціну, якая насамрэч была пародыяй на выяву, якую ахвяра спрабавала захаваць у жыцці. Вось. Норман Саснер пасля смерці адкрыў свой сакрэт. Сіла кулі, якая забіла яго, таксама выбіла даволі складаны парык. Тым не менш Саснер атрымалася зрабіць тое, чаго чакаў Картэр. Акунуўшы акуратна дагледжаны ўказальны палец у вялікую срэбную чарніліцу, Норман Саснер здолеў пакінуць ключ да разгадкі: LT.
  
  
  Картэр хутка агледзеў стол у пошуках чаго-небудзь, падобнага на цыдулку або дэпешу, якія Саснер мог падумаць перадаць сваім людзям з ЦРУ. На ўсебаковыя пошукі часу не было.
  
  
  Ён агледзеў стол, спрабуючы знайсці анамаліі. Там быў стос "Манчэстэр Гардыян", але Картэру хутка стала відавочна, што цікавасць Саснера да гэтай, хутчэй, палітычнай газеты быў звязаны з паведамленнем вынікаў футбольнай лігі Англіі. Забойца таксама заўважыў запрашэнне на чытанне вершаў ва ўніверсітэце і малюсенькі стос.
  
  
  
  
  
  
  часопісаў «Салдат поспеху», але нічога, што здавалася відавочным кавалачкам таго, што станавілася прыкрай галаваломкай.
  
  
  Ён вырашыў пайсці адтуль і паклапаціцца аб сваім плячы.
  
  
  Ён зняў сваю спартыўную куртку, накінуў яе на плячо разам з ранай і хутка знайшоў таксі на Ізабэль-ла-Католіка, паказаўшы кірунак да невялікай сціплай лякарні хуткай дапамогі недалёка ад Калле Месанес.
  
  
  Кім бы яны ні былі. У Лекса Таліёніса вызначана былі арганізацыйныя кіпцюры, і ён зараз спрабаваў замесці сляды. Што яшчэ больш важна, зразумеў Картэр, яны разумелі яго і яго цікавасць да іх.
  
  
  * * *
  
  
  "Ты заўсёды дастаўляеш мне якія інтрыгуюць праблемы, Картэр". Доктар Хаклайт, які пражываў у Мексіцы больш за сорак гадоў, усё яшчэ захаваў маўленчыя мадэлі і металічнае вымаўленне, уласцівыя яго роднай Еўропе.
  
  
  Кудлаты фальстафскі мужчына з павойнымі сіваватымі валасамі ён глядзеў на Забойцу цяпер, калі Картэр ляжаў тварам уніз на мяккім стале, заліты магутным святлом пароў ртуці. «Мінулым разам, калі вы былі тут, вы распавялі мне пра цікавую праблему бясшвоўнай працэдуры. Цяпер я думаю, што мы не зможам пазбегнуць некаторых швоў».
  
  
  Картэр ляжаў ціха, назіраючы за памагатай Хаклуйта, высокай прыгожай жанчынай з шырокімі высокімі скуламі, цёмнымі валасамі і вачамі, якія так красамоўна казалі аб яе індыйскім паходжанні. Яна, здавалася, ведала аб цікавасці Картэра, і калі Хаклайт зашыў зморшчыну на плячы Картэра, яна дазволіла свайму погляду, замаскіраванаму абсідыянавай таямніцай, скакаць па яго твары. Яе погляд быў прамым і поўным выкліку - пакуль яна раптам не змянілася ўхмылкай.
  
  
  "Цікавы чалавек", - сказала яна доктару па-іспанску. "Ён прыносіць нам кулявыя раненні і засос".
  
  
  «Запэўніваю вас, я аддаю перавагу засос», - сказаў Картэр на музычнай іспанскай мове сталіцы.
  
  
  Медсястра пачырванела, але позірк яе заставаўся нязменным.
  
  
  Паўгадзіны праз, перавязаны, атрымаўшы жменю абязбольвальных і антыбіётыкі, Картэр расплачваўся.
  
  
  "Гэта я павінен плаціць табе", - сказаў Хаклюйт. «Ты прыносіш мне такія складаныя праблемы, Картэр. Я не хачу жадаць табе хваробы, але я з нецярпеннем чакаю тваіх візітаў. Мінулы раз гэта была брушная сценка. На гэты раз куля зморшчыла тваю верхнюю мышачную абалонку».
  
  
  У грубасці старога доктара быў пласт патэрналісцкай заклапочанасці, што нагадала Картэр Дэвіда Хока. “Вы ў добрым стане. Ваша рана вельмі добрае зацягнецца, і вы зможаце цалкам выкарыстоўваць плячо, калі не пагаршаць яе на працягу некалькіх тыдняў».
  
  
  Картэр задуменна кіўнуў. "Скажыце, доктар, наколькі цалкам магчыма хірургічнае змяненне знешнасці чалавека?"
  
  
  "Ах, вельмі інтрыгуючае пытанне для аднаго з вашых відавочных прафесій. Я кажу вам, Картэр, калі б вы маглі праверыць тут і даць мне шэсць тыдняў - нават усяго чатыры тыдні - я мог бы рабіць рэчы з вашым носам, літаральна апускаць ваш вушы, магчыма, нават зробяць вас больш высокімі скуламі, як тыя, якімі вы захапляецеся ў маёй медсёстры.
  
  
  "Я не меў на ўвазе для сябе", - сказаў Картэр. "Я маю на ўвазе ў цэлым".
  
  
  "Ёсць некалькі таленавітых рэканструктыўных хірургаў, асабліва ў вашай краіне". Хаклайт, здавалася, перабіраў разумовы спіс. «Адным з лепшых у касметычнай рэканструкцыі з'яўляецца Чарльз Сміт. Сапраўды адораны, але не менш эксцэнтрычны. Я бачыў, як ён выпраўляў прамянёвыя выкіды і сківічна-тварныя траўмы, ад якіх вы ўздрыгвалі, калі вы бачылі фатаграфіі зыходнага стану. Вельмі добра спраўляецца з прыроджанымі дэфектамі і траўмамі. Вы ведаеце, апёкі, выбухі, моцныя ўдары».
  
  
  Доктар Хаклайт развёў вузлаватымі рукамі. «Так, Картэр, калі я ўлавіў, што вы маеце на ўвазе, можна ўзяць чалавека ў рукі адоранага пластычнага хірурга і зрабіць яго ці яе амаль непазнавальным нават для блізкіх».
  
  
  Картэр злавіў таксі і накіраваў яго да Zona Rosa, адкуль накіраваўся да Palacio de Hierro на Дуранга, аднаму з лепшых універмагаў горада. Ён вывучыў вешалку са спартовымі курткамі, спыніўся на прыглушаным шаўковым перапляценні з блакітнымі і зялёнымі плямамі, затым знайшоў сінюю баваўняную кашулю. Каля стойкі з туалетным прыладдзем ён плёскаўся з Жан-Мары Фарынай з Roger & Gallet і адправіўся прайсці шэсць кварталаў да Букарэлі, дзе ў Марго Уэрта была студыя і жылыя памяшканні.
  
  
  * * *
  
  
  «Прашу прабачэння за спазненне», - сказала Марго Уэрта, адышоўшы назад, каб разгледзець доўгую панэль з масанітавай дошкі, у асноўным пакрытую яркімі, вуглаватымі і выразнымі фрэскамі цэлых сем'яў, якія спяць на чыгуначнай станцыі. "Але, як бачыце, я шмат працую, і калі я нечым займаюся, я губляю рахунак часу".
  
  
  Назіраючы за ёй, Картэр пацягваў моцны мексіканскі каву, які яна яму дала. Яе студыя была вялікай і вузкай, працягласцю амаль сто пяцьдзесят футаў. Аднойчы Уолс падзяліў яе працоўную зону на дзве, можа быць, тры студыі меншага памеру. Вялікі шэраг нестандартных вокнаў адлюстроўваў цвёрдае, як алмаз, паўночнае ззянне. Эскізы, вялікія працы без рам і яшчэ некалькі звычайных карцін віселі на сценах або бязладна прыхіналіся да любой зручнай паверхні. З двух вялікіх дынамікаў, стратэгічна ўсталяваных для забеспячэння максімальнага стэрэафанічнага эфекту, зыходзілі чыстыя, дакладныя гукі аднаго з брандэнбергскіх канцэртаў Баха.
  
  
  
  
  
  
  падышоў да канца характэрны ціхі голас аднаго з дыктараў XELA-FM.
  
  
  Марго Уэрта, буйная, асмуглая, яркая жанчына з выразным тварам і яшчэ не якая мае патрэбу ў бюстгальтары, аддавала перавагу яркія колеры акрылу, кроплі якога запырскалі падлогу і яе Levi's. На неапрацаванай драўлянай падлозе было некалькі месцаў, дзе, здавалася, былі нанесены рэзкія штрыхоўкі, зробленыя нажом. Картэр зразумеў, што Марго Уэрта напроста падыходзіла да рэзання палатна ці мантажу сваёй працы, аддаючы перавагу падлогу працоўнаму сталу.
  
  
  «Калі ты зможаш зладзіцца з маёй працай, а не паддобрывацца перад табой, мы зможам пагаварыць», - сказала Марго. «Некаторым мужчынам гэта падаецца вельмі небяспечным, асабліва вам, хлопцы. Мы завем вас norteños. Вы называеце сябе амерыканцамі. Гэта шмат снабізму, ці ведаеце. Мы ўсе амерыканцы».
  
  
  "Я спрабую зразумець, адкуль узяўся ваш акцэнт", – рызыкнуў Картэр.
  
  
  "О, я не схаваю", - сказала Марго, пачынаючы працу над вялікай, пагрозлівай фігурай. «Я атрымаў добрую адукацыю ў вашай краіне. Некалькі вашых так званых гуманітарных каледжаў на Поўдні жадаюць давесці, што яны падыходзяць для дзяржаўных грантаў, таму яны актыўна шукаюць тое, што яны любяць называць жанчынамі з ліку меншасцяў. "
  
  
  Марго люта мазала фрэску, постаць прымала выгляд федэрата, мексіканскага федэральнага паліцыянта, які размахвае палкай для абароны ад беспарадкаў. Ростам не больш за шэсць футаў, яна, тым не менш, аддала перавагу працаваць на высокіх абцасах. Верх яе тулава быў ледзь прычынены заляпанай фарбай талстоўкай без рукавоў - сувенірам з даўно забытага канцэрта Grateful Dead. Яе доўгія чорныя валасы былі завязаны складаным вузлом і ўтрымліваліся на месцы ярка-ружовым шалікам, надаючы яе скуры з малаком пачуццёвы акцэнт.
  
  
  "Пад жанчынамі меншасці яны мелі на ўвазе любога, у каго не было светлых валасоў, блакітных вачэй і крэмава-белай скуры", - сказала Марго Уэрта з пагардай.
  
  
  Картэр дазволіў ёй расказаць сваю гісторыю, што яна і зрабіла дастаткова прама. Дзіця з забяспечанай сям'і, Марго Уэрта была ветлівай і выхаванай да школьных заняткаў у ЗША. Яе тэхнічна бліскучыя малюнкі ў асноўным адлюстроўвалі кветкі, марскія краявіды і жывёл. “Вы ведаеце, усё гэта бяспечна. Але нішто з гэтага не рабіла мяне шчаслівым».
  
  
  У рэшце рэшт, яна пачала рабіць вялікія працы, прысвечаныя падзеям мексіканскай гісторыі. «Ты паверыш, Картэр? Раптам гэта выклікала ў мяне спрэчкі. Многія людзі не хочуць бачыць сваю ўласную гісторыю. Раптам у мяне з'явілася мэта, і з таго часу я займаюся гэтым. кошты на гэта, Картэр. Вы можаце ў гэта паверыць? "
  
  
  "Ніякіх пытанняў", - сказаў Картэр, наліваючы сабе яшчэ каву. "Ваша работа музейнай якасці".
  
  
  "Ха!" - сказала яна, павярнуўшыся і кідаючы яму выклік. «Што вы ведаеце пра музеі? У якім вы былі ў апошні раз?»
  
  
  «Фактычна, Пампіду ў Парыжы быў апошнім, у пачатку гэтага тыдня. А незадоўга да гэтага, Топкапы ў Стамбуле».
  
  
  Марго Уэрта была ўражаная. «Даволі нядрэнна для чалавека з ЦРУ».
  
  
  «Я думаю, гэта тое, што маецца на ўвазе як зваротны камплімент, - сказаў Картэр, - але я не ЦРУ. Нічога падобнага".
  
  
  «Дзяржаўны дэпартамент? Вы не адзін з тых маленькіх кар'ерных трусікаў з Лігі плюшчу? »
  
  
  Усміхаючыся, Картэр паківаў галавой.
  
  
  «І Рэйчэл паслала цябе да мяне. Ты, мусіць, добра разбіраешся ў прафесіі».
  
  
  Картэр закурыў адну са сваіх цыгарэт. «Давайце спынім спрабаваць кваліфікаваць адзін аднаго і паглядзім, што вы можаце мне расказаць пра Лекса Таліяніса».
  
  
  "Калі ты ведаеш пра гэта, Картэр, ты не проста аматар мастацтва". Яна засмяялася над уласнай іроніяй, пагрузіла тры пэндзлі, якімі карысталася, у чыгун з растваральнікам і падышла да Картэра, нагадаўшы яму станістага танцора фламенка. "Што Рэйчэл распавядала пра мяне?"
  
  
  "Яна сказала мне, што зайздросціла тваёй прыгажосці".
  
  
  «Дык вось як ты патрапіў туды, дзе ты ёсць. Ты прымусіў яе закахацца ў сябе».
  
  
  "Толькі на дзень", - сказаў Картэр. "Мы ўсе занадта дарослыя для іншага".
  
  
  Усё яшчэ кружыць над ім. Марго Уэрта падышла бліжэй, назіраючы за ім з новай цікавасцю і выклікам. Яна ўзяла ў Картэра рэшткі цыгарэты і некаторы час паліла. "Скажы мне, Картэр, ты думаеш, я закахаюся ў цябе на дзень?"
  
  
  Картэр усміхнуўся. «Я думаю, я быў бы вельмі рады, калі б вы гэта зрабілі. Але адбудзецца гэта ці не, мне ўсё роўна трэба пагаварыць пра Лекса Таліяніса». Ён вырашыў рызыкнуць расказаць ёй пра Нормана Саснера.
  
  
  «Ён быў вялікім дурнем», - сказала Марго, ведучы Картэра да старадаўняй канапы з конскага воласа, класічнай канапе аналітыка. «Я не з'яўляюся афіцыйным сябрам разведвальнай супольнасці. Мяне цікавяць справы, і я ведаю, што такое актывіст, таму калі я кажу вам, што я адкрыта ведаў, што ён перадаваў інфармацыю ЦРУ. Вы мяне зразумееце. Калі б я ведаў, уявіце, што ведаюць прафесіяналы. Ніякай свабоды дзеянняў».
  
  
  "Відавочна, адзін час яго добра паважалі, і ў яго былі добрыя сувязі", – рызыкнуў Картэр.
  
  
  "Але ён захапіўся гульнёй і страціў усякую асцярожнасць".
  
  
  Нік Картэр прадставіў яе на фоне Прэнтыса, затым накідаў свае веды аб Гектара Кардэнасе і місіі Рэйчэл Порат, вырашыўшы, што больш не раскажа, калі не атрымае ад Марго.
  
  
  
  
  
  
  Яна адчула яго асцярожнасць.
  
  
  "Я кажу табе, Картэр, я пачынаю паважаць тое, як ты працуеш". Яна ўздыхнула, нібы рассейваючы ўсе апошнія сумневы наконт яго. «Нават калі б я быў дастаткова дурны, каб папрасіць у вас пасведчанне асобы, вы, верагодна, падалі б нешта, што выглядала б афіцыйна і пераканаўча і зусім бескарысна».
  
  
  Картэр усміхнуўся і пацягнуўся за папернікам.
  
  
  «Добра, - сказала яна. “Я пайду ў вялікае казіно. Калі вы адпавядаеце патрабаванням, мы працягнем. Калі не, што ж, можа быць, мы паабедаем і закахаемся на працягу дня, і я скончу сваю фрэску, і вы вернецеся ў школу».
  
  
  Яна папрасіла і закурыла яшчэ адну цыгарэту Картэра. «Ці значыць для вас што-небудзь, што Безэйдэнхаўт зараз знаходзіцца ў Мексіцы? Толькі на гэтым тыдні ён быў тут, у горадзе, прымаў у сябе групу партнёраў».
  
  
  Картэр хутка прагледзеў наяўныя ў яго зачэпкі. «Прынамсі ўскосна, здаецца, што Піт Безейдэнхаут збег з паліцыі бяспекі і, магчыма, спаліў іх за некалькі мільёнаў алмазаў. Ён, верагодна, з'яўляецца ключавым гульцом у арганізацыі Lex Talionis».
  
  
  Нават калі ён казаў, да яго ўвайшла дадатковая сувязь. «Таксама здаецца, што Піт Безэйдэнхаўт праводзіў тут, у Мехіка, сустрэчы таго ж тыпу, што і Гектар Кардэнас у Ковінгтоне, Кентукі. Ён праводзіў прэзентацыі і спрабаваў зацікавіць патэнцыйных фундатараў».
  
  
  Вочы Марго Уэрт загарэліся захапленнем. «Ты, як кажуць, моцны нападаючы, Картэр. Добра. Мы працягнем. Я думаю, мы цябе кудысьці даставім, і як толькі мы дабяромся туды, нам не давядзецца спыняцца і правяраць тату кожны раз, калі табе трэба». зрабіць рашэнне." Яна ўстала з пераможным выглядам, падышла да маленькай каморы і знікла ў ёй. Картэр чуў, як вешалкі перамяшчаюцца па вешалцы. Праз некалькі імгненняў з'явілася Марго, якая зверху выглядала больш фармальнай. Абрэзаны швэдар быў заменены ярка-чырвонай шаўковай блузкай, прыдатным шалікам і паношанай джынсавай курткай Марго выглядала так, быццам яна была на адкрыцці галерэі або на вячэрнім поўзанні па пабу.Картэр пачаў адчуваць да яе падазронае калючае пачуццё.
  
  
  «Давай, Картэр. Мы з'яжджаем. Гатовы паспрачацца, твае людзі нічога не распавялі табе пра Чэпу Муньёс, га? Ну, ён той чалавек, з якім твой хлопчык, Прэнтыс, кантактаваў. Ведае, што ведае ЦРУ і кубінцы”.
  
  
  Картэр, вядома, быў праінфармаваны пра Муньёс, але ён не бачыў прычын гаварыць пра гэта Марго Уэрт, паколькі яго падазрэнні ў дачыненні да яе пачалі расці.
  
  
  "Мы возьмем маю машыну", - сказала яна.
  
  
  Марго асцярожна замкнула дзверы, пераканалася, што завала на вялікіх дзвярах у яе студыю зашчоўкнулася, затым паставіла на месца невялікія дзверы з ланцужком і замкнула іх.
  
  
  Калі яны пачалі спускацца да задняга гаража, Картэр пачаў разумець, чаму ён быў падазроным. Іх было пяцёра, падзеленых на дзве групы, так што на першы погляд магло здацца, што гэта група размаўлялых гаражных механікаў або, што яшчэ больш нявінна, група падлеткаў. Усе яны былі адносна кароткімі і жылістымі.
  
  
  Картэр хутка іх ацаніў.
  
  
  Яны добра валодалі нагамі, рукамі ці зброяй.
  
  
  Яны былі смяротныя і гатовы.
  
  
  Шэсць
  
  
  Картэр ведаў, што ў Мексіцы можна лепш зразумець людзей па абутку, які яны носяць. Заможныя насілі абутак ручной працы ці модныя брэнды. Вялікая колькасць мексіканскай моладзі насіла бегавы ці спартовы абутак; у некаторых выпадках пара танных футбольных буцаў была адзінай парай, якой валодаў чалавек.
  
  
  Усе пяцёра якія чакаюць іх чальцоў павозкі былі ў новых дарагіх красоўках Nike. Іх штаны, хоць і колеры хакі, беспамылкова выглядалі прафесійна згладжанымі.
  
  
  Яны разыходзіліся і рухаліся са стратэгічным досведам, як танцоры ў смяротным балеце.
  
  
  Картэр адразу зразумеў, што тое, што ён памылкова прыняў за маладосць нападаючых, было хутчэй за праявай добрай фізічнай формы і, верагодна, добрай ежы. Ён неадкладна пацягнуўся да Вільгельміны, але іншы «Люгер» выбіў яго з яго рукі, і кароткая дубінка з цвёрдага дрэва, удвая меншай даўжыні і ў два разы меншая за вагу палкі, ударыла яго па правым біцэпсы - колючы ўдар ад умелага кідка.
  
  
  Падрыхтаваўшыся выкарыстоўваць ногі, Картэр нанёс адзін удалы ўдар у плячо аднаму з пецярых. Дзейнічаючы інстынктыўна, ён секануў іншага які нападаў усё яшчэ анямелай правай. Яго мэта ўпала, але Картэр адчуў роў удару праз яго руку. Павярнуўшыся, каб прыняць удар нагой ад трэцяга нападаючага, ён злавіў нагу абедзвюма рукамі, тузануў уверх і пераўтварыў імпульс кікера ў бесперапынны штуршок уверх. Кікер цяжка і ўразліва ўпаў на хвасцец, выдаўшы крык болю, яго вочы напоўніліся лютасцю расчаравання.
  
  
  Цяпер Картэр адбіў пятлю прама ад чацвёртага нападаючага, але той, хто кінуў дубінку, устаў на пазіцыю і асляпіў яго, збіўшы яго з ног, дзе 9-мм люгер быў уторкнуты яму ў твар.
  
  
  "Трымайся, Кілмайстар!" - сказаў голас з ужо знаёмым акцэнтам. Картэр усміхнуўся і працягнуў рукі. Калі ён гэта зрабіў, ён убачыў, што адзін з тых, хто нападаў трымаў Люгер на Марго Уэрце. Картэр не мог сказаць, трымалі яе ў руках для касметычных мэт ці не. Нападнік, які трымаў пісталет
  
  
  
  
  
  
  яна падштурхнула яе да прыпаркаваных машын. "Было б пацешна перавярнуць сталы і правесці для яе аўкцыён", - сказаў ён. "Цікава, колькі яе сяброў-лібералаў прапанавалі б што-небудзь".
  
  
  "Залежыць ад таго, за што яны будуць гандляваць", - сказаў іншы, і ўсе засмяяліся.
  
  
  «Уставай, Кілмайстар», - сказаў самы высокі з групы і стаў падштурхоўваць Картэра да паўнапрываднага аўтамабіля. Марго пагрузілі ў Blazer, дзе кіроўца ўжо чакаў, рухавік працаваў на халастым ходу. Яны першымі выехалі на дзённы рух.
  
  
  Картэры ўпіхнулі ў Toyota Landcruiser, аўтамабіль, які шырока выкарыстоўваўся, але відавочна знаходзіўся ў добрым стане рамонту. Ён плаўна разганяўся, бясшумна наладжваўся і не вылучаў вялізных клубаў дыму.
  
  
  Калі яны павярнулі ад Букарэлі да Рэформы, Картэр убачыў, што не было зроблена ніякіх спроб утрымаць Блэйзер у поле зроку. Магчыма, іх нават везлі ў розныя месцы. Толькі калі яны павярнулі на Avenida Insurgentes Sur, і Картэр мімаходам убачыў Blazer, ён зразумеў, што абедзве машыны едуць у адно і тое ж месца.
  
  
  "Я не думаю, што вы намякаеце, куды мы ідзем", - сказаў Картэр.
  
  
  Яго выкрадальнікі не адказалі.
  
  
  «Я падазраю, - сказаў Картэр, спрабуючы пацешыць іх, - што, калі мы з'едзем досыць надоўга на абед, мы абавязкова ўбачым бараніну, закрашаную кменам».
  
  
  Адзін з іх хацеў нешта сказаць, але ягоны сусед прымусіў яго замаўчаць.
  
  
  Картэр папрасіў цыгарэту, надаўшы сваёй арабскай мове асабліва палестынскі адценне. Не задумваючыся, той, хто пачаў яму адказваць за некалькі хвілін да гэтага, палез у кішэню кашулі і дастаў змяты сіні пачак "Гітан". Картэр гучна засмяяўся, і яшчэ раз больш суровы выкрадальнік Картэра нахмурыўся.
  
  
  "У вас ёсць усе маленькія перамогі, якіх вы хочаце, Кілмайстар", - сказаў ён. “У нас ёсць ты. Вялікая перамога за намі».
  
  
  Toyota страціла сувязь з Blazer да кропкі зліцця, дзе шаша 57 ператварылася ў раскошную платную дарогу 57D, рухаючыся на поўнач ад Мехіка. Blazer абагнаў Toyota і заставаўся наперадзе прыкладна на шэсць машын.
  
  
  Мясцовасць паступова станавілася ўсё больш гарыстай і перасечанай, але шаша была цудоўнай, з чарадой добра прапрацаваных спускаў, разваротаў і спадзістых уздымаў адразу. Адзінае, што казала пра якія-небудзь цяжкасці, - гэта дарожныя знакі, якія часта давалі супярэчлівую інфармацыю.
  
  
  Шаша 57D заязджала ў штат Мехіка, выязджала з яго і на нейкі час зноў выязджала на яго. Межы сталіцы, таксама званай Федэральнай акругай, напераменку ішлі прама, налева і прама за імі. Картэр паняцця не меў, куды яны збіраліся. Асноўнымі напрамкамі ў межах разумнага часу ваджэння былі вёска Сан-Хуан-дэль-Рыа і, прыкладна ў гадзіне язды ад яе, усё больш модны цэнтр мастацтваў і пенсіянераў Сан-Мігель-дэ-Альендэ. Нягледзячы на тое, што рух быў плыўным, хірургічная аперацыя на плячы Картэра пачала пульсаваць, і Кілмайстар вырашыў, што лепш за ўсё пагрузіцца ў лёгкую дрымоту, рыхтуючыся да таго, што чакала наперадзе.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр адчуў, што рухаецца наперад у поўнай баявой гатоўнасці як раз на выездзе ў Сан-Хуан-дэль-Рыа, дзе Blazer згарнуў на паварот, не прыслухоўваючыся да гудзець папярэджанняў Toyota. Кіроўца «Таёты» і самыя панурыя выкрадальнікі Картэра былі відавочна і вусна раздражнёныя Блэйзерам, і пачаліся спробы падаць сігнал рукамі, хусткамі і шыйнымі хусткамі.
  
  
  Пасля таго, як ён працягваў сігналіць і размахваць шалікамі, Blazer спыніўся, і выкрадальнікі выцягнулі дарожную карту і пачалі спраўджвацца з ёй.
  
  
  "Я бачу, у вас праблемы з мексіканскай дарожнай сістэмай", – сказаў Картэр.
  
  
  Які сядзіць побач з ім выкрадальнік надзеў на яго кайданкі. «Смейцеся колькі хочаце, містэр прафесіянал. Мы трымаем вас у палоне. Мы не запалохваем вашым танным гумарам».
  
  
  «А, але гэта не мой гумар, - сказаў Кілмайстар, - гэта ваш гумар. Прынамсі, гэта гумар за ваш рахунак. Гэта маё прафесійнае стаўленне, якое дапамагае мне выжыць. Адна рэч, якую вы, магчыма, памятаеце . Пакуль я не памру, я прафесіянал. Калі я пайду, я вазьму вас з сабой».
  
  
  Ні ў голасе, ні ў вачах Картэра не было злосці. Ён быў настолькі празаічны, што яго паведамленне знайшло свой след. Яго выкрадальнік прапанаваў яму цыгарэту.
  
  
  Да поўначы ад горада Toyota параўнялася з Blazer, і дзве машыны згарнулі на абочыну вузкай двухпалоснай дарогі манеўр, які апынуўся неабачлівым, калі вялікі пікап з кузавам, загружаным клеткамі для курэй, пакаціўся. на грунтавай дарозе, пачаў гусці на два прыпаркаваныя аўтамабілі і націснуў на тормазы, але не раней, чым нанёс рэзкі выгіб у левую заднюю частку Blazer, цудам пазбегнуўшы разбівання яго задніх ліхтароў. З кабіны выскачыў невысокі энергічны мужчына з вусамі Панча Вілья і ў выцвілым камбінезоне механіка, энергічна скардзіўшыся і стукнуўшы па спіне пінжака.
  
  
  Картэры прыкавалі кайданкамі да металічнай трубы пад яго сядзеннем, калі ўсе, акрамя кіроўцы «Таёты», вышлі, каб разабрацца з кіроўцам пікапа. З бліжэйшага двара выйшла некалькі дзяцей, якія назіраюць за тым, што адбываецца
  
  
  
  
  
  
  з адкрытым ротам. Картэр не здзівіўся, заўважыўшы, што Марго Уэрт у пінжаку нідзе не было.
  
  
  Кіроўца Toyota меў 9-мм люгер, накіраваны на Картэра.
  
  
  "Лепш не дазваляйце федэратам бачыць, як вы гэта махаеце", - сказаў Картэр. «Ім не падабаецца, калі ў іхняй краіне махаюць зброяй, калі толькі яны не махаюць. І можаце быць упэўнены, што яны будуць побач, калі нехта не справіцца з кіроўцам гэтага пікапа належным чынам. Яны ці Зялёны Анёлы. Можаце быць упэўненыя ў гэтым».
  
  
  Кіроўца выцягнуў цыгарэту з пачка і запаліў драўляную запалку. "Табе лепш нічога не спрабаваць, Картэр".
  
  
  «У цябе ўсё добра і без мяне», - сказаў Кілмайстар, з непрыхаванай забавай заўважыўшы, што іншы аўтамабіль, рамонтны грузавік з бела-зялёнымі палосамі і шырокапалоснымі коламі з цяжкімі пратэктарамі, пад'ехаў, каб далучыцца да вернікаў.
  
  
  "Гаварыце пра д'ябла", - сказаў Картэр. "Я сапраўды веру, што Зялёныя Анёлы прыйшлі камусьці на дапамогу".
  
  
  Картэр адзначыў, што яго выкрадальнікі былі цалкам напалоханыя з'яўленнем грузавіка Green Angel і двума мужчынамі, якія ехалі ў ім, адзін з якіх, высокі, дужы мужчына ў бейсболцы LA Dodgers, з'явіўся і рушыў на групу.
  
  
  «Зялёныя анёлы» - мексіканскі эквівалент аўтаклуба, службы экстранага рамонту дарог, але нават больш за тое, яны час ад часу выступаюць арбітрамі ў спрэчках паміж аўтамабілістамі і мясцовымі гаражамі, ратуюць турыстаў, якія апынуліся ў цяжкім становішчы або думалі, што яны апынуліся.
  
  
  Вялікія сумы мексіканскіх грошай, здавалася, пераходзілі з рук у рукі, калі Зялёныя Анёлы і выкрадальнікі Картэра жэстыкулявалі, а ўладальнік пікапа пачаў жаласна завываць.
  
  
  Зялёны анёл у бейсболцы падышоў да кіроўцы грузавіка з грашыма, якія ён выбавіў у выкрадальнікаў.
  
  
  Кіроўца грузавіка паглядзеў на грошы, з пагардай адвярнуўся ад іх, мэтанакіравана падышоў да Таёты і ўдарыў нагой па бакавой панэлі.
  
  
  «А зараз сапраўды, - сказаў Картэр свайму кіроўцу. «Вашыя таварышы добра разумеюць іспанскую? Падобна, у вас праблема, якая можа толькі пагоршыцца».
  
  
  «Двое з іх гавораць на ім дастаткова добра».
  
  
  «Спытайце яго, якую шкоду ён лічыць прымальным - і заплаціце яму», - сказаў Картэр. «Калі прыедзе паліцыя і высветліцца, што ў вас няма мексіканскай страхоўкі грамадзянскай адказнасці, вы апынецеся ў значна горшым становішчы, чым мы з сеньярытай Уэрта».
  
  
  Усё яшчэ трымаючы «люгер» на ўзроўні пупка Картэра, кіроўца «таёты» паклікаў сваіх таварышаў на гартаннай гутарковай арабскай мове.
  
  
  Нарэшце двое з іх падышлі, і Картэр пачуў, як кіроўца спрабуе пераканаць сваіх калегаў прапанаваць больш грошай і абрацца з гэтай бязладзіцы.
  
  
  Калі нарэшце была прапанавана прымальная сума, кіроўца пікапа вярнуўся ў кабіну свайго аўтамабіля, некалькі разоў завёў рухавік і з'ехаў. Зялёныя анёлы рушылі ўслед за імі, і шэсце пачалося зноў, гэтым разам на чале з Toyota.
  
  
  Яны працягнулі шлях на поўнач, вынікаючы паказальнікам, якія паказваюць на Сан-Мігель-дэ-Альендэ, але праз некалькі міль у гэтым кірунку тэрыторыя, якая атачае дарожнае палатно, пачала саступаць месца выпадковым платам, некалькім вытрыбушаным панцырам глінабітных адрын і зараджэнню шырокіх пашаў. маленькія скурыстыя каровы.
  
  
  На немаркіраванай дарозе "Таёта" павярнула направа, што, на думку Картэра, было блізка да поўначы. З «Блэйзерам» ззаду яны засталіся на вузкай, добра размечанай, але нямоглай дарозе, якая вядзе да бліжэйшага горнага хрыбта.
  
  
  Рэльеф пачаў станавіцца больш камяністым, і цяпер па абодва бакі ад іх палі з невысокай камякаватай травой усё яшчэ былі прыдатныя для пашы - сапраўды, час ад часу карова ткнулася носам у адборныя кавалкі і жавала - але валуны павялічыліся ў памерах. і нумар. Тое, што пачалося як лёгкі пасляабедзенны ветрык, пачало набіраць сілу, разгойдваючы хвалі і рабізна па даўжэйшай траве і напаўняючы паветра насеннем, пылком і мякінай. Кіроўца Таёты чхнуў і пракляў сваю алергію.
  
  
  Праехаўшы яшчэ некалькі міль на нізкай перадачы, яны падышлі да вялікай вадапой, і дарога павярнула ў бок ад яе, рухаючыся зараз да далёкай групы характэрных кактусаў агавы і дрэў, якія, як выказаў здагадку Картэр, былі пасаджаны шмат гадоў таму ў якасці ветрааховы. .
  
  
  Калі яны падышлі да дрэў, худых зараснікаў таполі, ядлоўца і камедзей, мясцовасць прыняла яшчэ больш прыкметны ўздым. Пыльныя д'яблы танцавалі, калі вецер пачаў узмацняцца. Азіраючыся назад, Картэр убачыў, як яны паступова паднімаліся да кропкі, дзе горы былі зусім блізка.
  
  
  Іх пункт прызначэння стаў ясны адразу, калі яны згарнулі за іншы паварот. Вялікі будынак з нізкай пасадкай, верагодна, нешта накшталт лінейнага лагера, было размешчана так, каб улоўліваць дзённы цень, які адкідаецца дрэвамі. Ён быў дастаткова вялікім, каб змясціць некалькі пакояў. Комін і вентыляцыйныя адтуліны меркавалі, што ўсярэдзіне было дастаткова абагравання і гатоўкі. Так далёка за горадам не было ніякіх слядоў ліній электраперадач, але ў любой з трох ці чатырох гаспадарчых пабудоў можна было размясціць генератар. Пабудаванае па сутнасці з сырцовай цэглы, у будынку былі вокны са аканіцамі і дах з саламянай лазовай лазы. Маленькі
  
  
  
  
  
  ручай працякаў паблізу, а вялікая студня, выкладзены каменным мурам з найблізкіх скал, паказваў на стратэгічнае становішча.
  
  
  Агародж загонаў і загонаў было дастаткова, але ў дадзены момант ні коней, ні кароў не было відаць. З іншага боку, два іншыя паўнапрывадныя аўтамабілі былі прыпаркаваныя перад будынкам, недалёка ад галоўнага ўваходу.
  
  
  Картэра вызвалілі ад кайданкоў і выштурхнулі ў ранні вечар. Гук найбліжэйшага ручая нагадаў яму, як ён хоча піць. Ён з некаторай цікавасцю адзначыў, што Марго ўвесь гэты час была ў спартыўнай куртцы, і вырашыў, што пасля сутыкнення з пікапам яе схавалі пад нейкім халатам. Магчыма, ён памыляўся, падазраючы яе ў датычнасці да гэтага, але з тым жа інстынктам, які ён выкарыстаў, каб падазраваць, што з Рэйчэл Порат было нешта не так, ён вырашыў, што яму трэба даведацца больш пра Марго Уэрт. перш чым ён змог ёй давяраць. Яго жыццё можа залежаць ад гэтага.
  
  
  Марго, скаваная пасля доўгай паездкі, заштурхала ў якія падаўжаюць цені поўдня. Вецер развяваў яе валасы і прымусіў яе міргнуць. Яна пачала бесперапынны паток абраз, калі яе падштурхнулі да ганка дома, кажучы сваім выкрадальнікам, што яны выбралі не таго, з кім важдацца, і спрабуючы распаліць іх нейкі гнеў.
  
  
  Тыя з яе выкрадальнікаў, якія маглі зразумець яе, упадабалі праігнараваць яе словы. Нават тыя, хто дрэнна ведаў іспанскую, верагодна, маглі здагадацца аб яе намерах, але яны заставаліся абыякавымі, падштурхоўваючы яе да будынка.
  
  
  Адзін з выкрадальнікаў дасягнуў дзвярэй, зрабіўшы некалькі скачкоў, адчыніў іх і штурхнуў Марго ўнутр. Картэра прывялі проста за ім.
  
  
  Дзверы адчыняліся ў даволі вялікі камфартабельны пакой з каменным камінам, добра спраектаванай зонай для падрыхтоўкі ежы, доўгім дашчаным сталом і некалькімі трывалымі крэсламі з лазовых дубцоў, на якія нацягнута сырамятная скура, і нацягнутасць.
  
  
  Іх чакалі яшчэ двое мужчын у непрыкметных колерах хакі і джынсавых працоўных кашулях. Чайнік з кавы, кіпячы на вуглях. Яшчэ адзін мужчына ўстаў, выкарыстоўваючы вялікую драўляную лыжку ручной працы, каб памешваць вялікую медную патэльню, ад якой ад пікантнага рагу зыходзіў рэзкі водар кмена і кінзы. Побач стаяла вялікая чарка пластыкавых місак.
  
  
  "Што зараз?" - сказала Марго.
  
  
  "Відаць, мы ўсё ж такі збіраемся дастаць баранчыка", – адказаў Картэр, дазваляючы падвесці сябе да месца.
  
  
  Дзверы ў суседні пакой расчыніліся, і з'явіўся мужчына з вострым вуглаватым тварам, густымі бровамі, ямачкай на падбародку і бледна-блакітнымі вачыма.
  
  
  "Шкадую, што сумаваў па табе ў Парыжы, Картэр".
  
  
  "Хто гэты хлопец?" - спытала Марго.
  
  
  «Скажы ёй, Картэр, - сказаў мужчына з расколінай падбародка. "Я ўпэўнены, што ты ведаеш".
  
  
  «Марго, пазнаёмся з Абдул Самадхі. Я падазраю, што гэта яго сапраўднае імя. У яго, верагодна, значна больш вынаходлівая назва вуліцы».
  
  
  "Будзе вялікім задавальненнем распытаць вас абодвух", - сказаў чалавек з ААП.
  
  
  Сем
  
  
  Картэра і Марго падзялілі, Картэра перавялі ў бакавы пакой з невялікімі высокімі вокнамі і некалькімі пластамі пабелу, якія пакрываюць глінабітную паверхню. Апроч дашчанага стала і некалькіх прымітыўных крэслаў, тут быў дзіцячы ложачак, стол, завалены старымі часопісамі, і драўляная скрыня, якая служыла базай для партатыўнага караткахвалевага радыё.
  
  
  Абдул Самадхі, які адгадаваў за два дні бараду, жэстам запрасіў Картэра сесці за дашчаны стол, дастаў цыгарэты і паглядзеў на Картэра сваімі дзіўнымі блакітнымі вачыма. "Што ты рабіў у Парыжы?"
  
  
  "Адпачынак".
  
  
  «Так, і твае перажыванні там былі настолькі стомнымі, што табе прыйшлося прыехаць у Мексіку, каб сысці ад усяго», - сказаў Самадхі, устаючы і пачынаючы хадзіць па пакоі, пастукваючы вярбовым перамыкачом па сваёй далоні. "Што ты ведаеш пра Лекса Таліяніса, забойца?"
  
  
  "Закон ільва", - сказаў Картэр. «Канцэпцыя ранняй юрыспрудэнцыі, якая знаходзіць выдатны выраз у Старым Запавеце. Па сутнасці, гэта канцэпцыя вока за вока, зуб за зуб».
  
  
  Самадхі стукнуў па стальніцы выключальнікам з вярбы. "Не гуляй са мной у гульні".
  
  
  Картэр развёў далонямі. "Відавочна, вы яшчэ не ведаеце, што гэта такое".
  
  
  «Магчыма, я правяраю, ці дастаткова вы невінаватыя, каб застацца на волі». Самадхі пакратаў расколіну на падбародку.
  
  
  «Магчыма, вы спрабуеце нажыцца на тым, што лічыце вялікай справай, Самадхі, найвялікшай рэччу, якую вы калі-небудзь кідалі на свой шлях. Я ведаю, што некаторыя з вас, таварышы па ААП, разумныя ў сваёй адданасці і перакананасці. Але нават сярод найлепшых з групы ідэалістаў, пах вялікага поспеху становіцца больш, чым могуць вытрымаць ідэалы».
  
  
  «Ёсць спосабы прымусіць вас казаць», - сказаў Самадхі.
  
  
  "Хабары?" - прапанаваў Картэр, усміхаючыся.
  
  
  "Калі б я думаў, што гэта будзе эфектыўна".
  
  
  "Катаванні?" Картэр працягнуў.
  
  
  "У крайнім выпадку. Але спачатку мы паямо». Аператыўнік ААП рэзка крыкнуў на жаргоннай арабскай. Праз некалькі імгненняў дзверы адчыніліся, і ўвайшоў чалавек, якога Картэр бачыў, памешваючы тушанае мяса ягня, несучы паднос з двума дымлівымі міскамі, чаркай свежага лаваша, міскай нарэзанага кубікамі зялёнага чылі і адным вялікім рондалем фасолі з нарэзан. цыбуляй.
  
  
  
  
  
  
  
  Самадхі пераконваў Картэра выбраць сваю порцыю, каб пазбегнуць падазрэнняў. Калі Картэр паставіў перад сабой міску, Самадхі пачаў працаваць з пакінутай міскай і бабамі, хутка еў на працягу некалькіх секунд, яшчэ раз спрабуючы паказаць Картэру, што ні адна з порцый не была сапсавана якія-небудзь хімічным рэчывам або лекамі.
  
  
  «Ты павінен сёе-тое зразумець пра нас, Картэр. Нашае расчараванне экспанентна ўзрастае па меры таго, як кожнае пакаленне маладых людзей прыходзіць да нас, жадаючы перамагчы сумленным шляхам, праз справядлівасць. Але, як бачыце, справядлівасць у лепшым выпадку з'яўляецца канцэпцыяй класнага пакоя - і пры гэтым класы для асоба прывілеяваных.
  
  
  «Вы часта сварыцеся паміж сабой, - нагадаў яму Картэр.
  
  
  Абдул Самадхі задуменна кіўнуў. "Гэта праўда. Я спрабую растлумачыць некаторым з нашых маладых людзей. Як гвалт і тэрарызм - гэта варыянты, таксама магчымыя перамовы і прымірэнне. Але так лёгка быць жорсткім, калі ты ў роспачы, Картэр. І чаго яны не бачаць. заключаецца ў тым, што яны ідуць па вуліцы з двухбаковым рухам. Яны выкарыстоўваюць гвалт і тэрарызм як зброю, але яны не бачаць таго факту, што выкарыстоўваць гвалт і тэрарызм супраць іх вельмі лёгка. Тады ніхто не выйграў, і абодва бакі атрымалі ўпіліся ў іх крыху глыбей”.
  
  
  "Не думаю, што вы прывялі нас сюды, каб абмеркаваць Галанскія вышыні", - сказаў Картэр, пачынаючы разумець, наколькі ён галодны. Ён пачаў есці несалодкую бараніну, думаючы, што Самадхі, верагодна, калісьці быў чалавекам вялікага гонару і прыстойнасці ў сваім раёне. Калі б ён нарадзіўся ў любой з тузі іншых краін або рэгіёнаў, нават у тых, якія былі бяднейшыя за тое месца, дзе ён нарадзіўся, Самадхі быў бы іншым тыпам лідэра - чалавекам, якога паважалі і якому прытрымліваліся. Настаўнік замест тэрарыста.
  
  
  "Вы кажаце, што мы апартуністы, і ваюеце паміж сабой", – заўважыў аператыўнік ААП, гэта ўсё праўда. Я лічу, што ў вашай краіне праводзіліся даследаванні, у якіх шырока выкарыстоўваюцца лабараторныя пацукі ці вулічныя людзі, таму што яны ў роўнай ступені страцілі надзею. Даследаванні паказваюць, што прыгнечаныя, якія ў роспачы, якія маюць патрэбу часта звяртаюцца адзін да аднаго да гвалту, калі іх свабода або выратаванне знаходзяцца ў межах іх дасяжнасці ".
  
  
  "Я правёў некалькі ўласных даследаванняў", – сказаў Картэр. "Не забывай, я прысутнічаў, калі твая партыя прыбрала Ніно Січы".
  
  
  Блакітныя вочы Самадхі весела ўспыхнулі. «Такое праведнае абурэнне і маральныя паводзіны, Картэр. Мае даследаванні паказваюць, што ваша краіна спрабавала, як вы выказаліся, знішчыць Фідэля Кастра. Мае даследаванні паказваюць, што ваша краіна паспяхова перамагла прэзідэнта Чылі Аліундэ».
  
  
  Аператыўнік ААП зрабіў некалькі глыткоў тушанага мяса і задуменна жаваў. «Калі б у нас быў час, Картэр, я б з задавальненнем пагуляў з вамі ў шахматы і абмеркаваў палітыку. Шахматы, верагодна, былі б чысцейшым заняткам, таму што ў той момант, калі мы пачалі займацца палітыкай, вы бы паказалі на так званыя марксісцкія схільнасці ў маім разуменні. аргументы, і тады вы цалкам адключыце мяне як непрымірымага ворага заходняй дэмакратыі». Ён прамакнуў падбародак сурвэткай, зірнуў на гадзіннік і ўсміхнуўся адной думкі, якая прыйшла яму ў галаву.
  
  
  «Я магу сказаць вам, што людзі, якія далі вам сутнасць вашай каштоўнай вестэрнізаванай дэмакратыі, былі нягоднікамі і прагматыкамі, відавочна схільнымі да гвалту». Ён паставіў свае сталовыя прыборы з канчатковым позіркам, зноў усміхнуўся, яго блакітныя вочы бліснулі, і перагнуўся цераз стол. «Так, мы сапраўды выдалілі гэтага маленькага чарвяка, Січы. Вы, напэўна, лепш за мяне ведаеце, што ў яго было цынічнае вока і рука ў кожнай кішэні. Ён спрабаваў здрадзіць нам па вялікай справе. Многія з нас у ААП прыехалі, каб зрабіць выснову аб тым, што мы павінны ўмацаваць нашу справу, аб'яднаўшы сябе з уладай. Мы павінны прыняць той від агляду, на які нашы прыгнятальнікі не жадаюць рабіць. Нават калі, як кажуць, палітыка стварае дзіўных паплечнікаў, мы павінны навучыцца пераацэньваць тое, хто наш ворагі, і з якімі нам больш прадбачліва далучыцца”.
  
  
  Яго твар, здавалася, страціў нязмушаную ветлівасць мінулых імгненняў і застыў у напружанні, у якім быў гвалт і рашучасць. «Пара казаць адкрыта, Картэр. Раскажы мне, што ты ведаеш пра Лекса Таліяніса».
  
  
  Картэр паспрабаваў адагнаць хвалю цяжару, выкліканую, несумненна, колькасцю з'едзенага тушанага мяса. Але ён адчуў раптоўны прыліў адрэналіну, калі пачуў крык з суседняга пакоя.
  
  
  "Так, якраз своечасова", - сказаў Абдул Самадхі. "Вы будзеце чуць гэты гук даволі часта, калі не пачняце даваць мне інфармацыю".
  
  
  Картэр нецярпліва махнуў рукой. «Забудзься пра гэта. Гэты гамбіт не спрацуе. Дапусцім, яна з табой. Я сяджу тут і разліваю ўсе бабы, пакуль яна падпілоўвае пазногці, чытае часопіс і час ад часу выдае ледзянячы кроў лямант. Прабач, што расчараваў цябе. . "
  
  
  Самадхі ўзарваўся нецярпеннем. Ён рушыў да Картэра, думаючы правесці яго да дзвярэй, але інстынкты Картэра былі занадта хуткія, каб думаць. Ён танчыў ззаду Самадхі, яго левая рука схапіла яго пад локаць, правая ўжыла сілу апоры, і раптам чалавек з ААП быў хваравіта павалены на падлогу. Самадхі сядзеў, закалыхваючы параненае запясце, горка лаючыся.
  
  
  "Вы ўсе тэрарысты
  
  
  
  
  
  
  даволі добрыя ў першым удары, - прагыркаў Картэр, - але калі хтосьці наносіць зваротны ўдар і адзін з вас паранены, гэта раптам псуе справу »
  
  
  На імгненне Картэр падумаў, што Самадхі страціў кантроль - дрэнны ўчынак для любога байца. Ён бачыў, як мужчына спрабуе супакоіцца. Перш чым Самадхі было цалкам гатова, ён загаварыў.
  
  
  "Кірмаш? Вы кажаце са мной аб справядлівасці?" Яго твар скрывіўся рашучым позіркам. Ён устаў, абтросся і загаварыў з Картэрам з іранічнай ветлівасцю. Калі ласка, сэр, пойдзем са мной. Я пакажу вам, што справядліва». Ён падышоў да дзвярэй, паказваючы Картэр ісці за ім. «Справядліва, мой дарагі сэр, гэтае паняцце дастасоўна да чалавека, у якога больш за ўсё зброі».
  
  
  Самадхі паказаў Картэру страшнае відовішча. Ён адчыніў дзверы і выштурхнуў Картэра ў наступны пакой.
  
  
  Марго Уэрта была распасцёртая на раскладусе, запясці і лодыжкі былі моцна прывязаны да чатырох бакоў. У аднаго з ААП была батарэя на дванаццаць вольт і прылада, якое, як падалося Картэру, выкарыстоўвала шпульку запальвання аўтамабіля. Провад зазямлення ад батарэі і провад ад шпулькі прыкладвалі да скуры паміж пальцамі правай ступні Марго. Раздаўся слабы трэск, і Картэр ўлавіў пах падпаленай плоці. Марго напружылася і выпусціла яшчэ адзін крык, падобны да таго, што Картэр чуў у іншым пакоі.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ думаеш, што яна з намі, Картэр?"
  
  
  Самадхі штурхнуў Картэра назад у суседні пакой, зачыніў дзверы нагой і стукнуў па стале. Нібы ў адказ Марго Уэрта раздаўся крык. "Дзеля бога, Картэр!" яна закрычала. "Скажыце ім, што яны хочуць ведаць!"
  
  
  Картэр апусціўся на крэсла, разумеючы, што за апошнія некалькі імгненняў яго галава стала цяжэй. "Усё яшчэ не веру табе, Самадхі", - сказаў ён. "Не ўпэўнены, што тваё вынаходства - гэта не што іншае, як звязак правадоў".
  
  
  Марго зноў закрычала, і Картэр прыйшлося з усіх сіл старацца трымаць вочы адкрытымі.
  
  
  "Як ты зрабіў гэта?" ён спытаў.
  
  
  "Піта". Самадхі зараз стаяла над ім. «Цябе турбавала тушанае мяса. Было лёгка падаць табе лаваш з некаторымі дадатковымі інгрэдыентамі. Паслухай мяне, Картэр. Гэта ўсё праўда. Калі б ты не быў зараз такім сонным, я б паказаў табе гэта з першых рук. Але твой розум ведае праўду. Жанчына Huerta адчувае сапраўдны боль, а вы інструмент. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта сказаць мне тое, што я хачу ведаць».
  
  
  Картэр адчуў, як цяжар падае на яго, як развальваецца картачны домік.
  
  
  "Што такое Лекс Таліёніс, Картэр?"
  
  
  У Кілмайстра было некалькі сеансаў са сваім сябрам-псіхолагам Ірай Вейн, дзе ён вывучаў метады, якія дазваляюць пазбегнуць падобных пытанняў. Вэйн праінструктаваў яго засяродзіць свае думкі на якім-небудзь вершы са студэнцкіх часоў, на чымсьці як мага больш юным.
  
  
  Хутчэй за ўсё, нават калі б яго напампавалі скапаламінам ці іншымі так званымі прэпаратамі праўды, ён паўтараў бы верш зноў і зноў, прымушаючы яго апытаныя падумалі, што ён вярнуўся ў той час свайго юнацтва, з якога яны не мог ссунуць яго з месца.
  
  
  «Яны задаюць вам пытанні, каб засяродзіцца на тэме, якая іх цікавіць». Вейн сказаў яму. "Хітрык у тым, каб вы засяродзіліся на чым-небудзь іншым, акрамя таго, дзе яны гэтага жадаюць, разумееце?"
  
  
  «Раскажы мне пра Лекса Таліяніса, Картэр».
  
  
  Картэр скончыў некалькі строф з «Мерцай, мігацей, маленькая зорка», перш чым Самадхі пачаў яго трэсці і пляскаць. На заднім плане ён зноў пачуў крык Марго.
  
  
  Ён не павінен думаць аб гэтым крыку.
  
  
  Засяродзьцеся на іншым.
  
  
  Засяродзьцеся на гэтым пляскаючым гуку ўдалечыні, чым бы ён ні быў. Шум бавоўны, які, здавалася, нагадаў Картэру, як нехта б'е па дыване хуткімі, упэўненымі рухамі. Гэты які ўзмацняецца гук, які раптам, здавалася, настолькі раззлаваў Абдула Самадхі, што ён пачаў лаяцца і штурхаць Картэра.
  
  
  «Лекс Таліёніс, Картэр. Раскажы мне, што ты ведаеш».
  
  
  "Арганізацыя, каб адпомсціць", - адказаў Картэр супраць яго волі.
  
  
  Затым да яго прыйшоў добры вобраз Іры Вейн, і ён пачаў смяяцца, хаця не ведаў чаму.
  
  
  Ён убачыў уваход у вялікую чорную пячору і разумовым позіркам увайшоў у яе.
  
  
  Нейкі час усё было цёмна, але нехта запускаў феерверк, і людзі крычалі, а тушанае мяса гарэла ў суседнім пакоі.
  
  
  Праз некаторы час Картэр зразумеў, што ён зусім не адчувае пах тушанага мяса, а хутчэй характэрны пах разраджанай зброі. Побач была прынамсі адна невыразная справаздача, і ў сваім затуманеным сном розуме Картэр паспрабаваў абудзіцца да дзеяння.
  
  
  Ён упаў на падлогу, паспрабаваў сесці і зноў упаў.
  
  
  Цяпер ён працаваў на чыстым інстынкце і каардынацыі. Ён з цяжкасцю сеў і паспрабаваў сфакусаваць слязлівыя вочы.
  
  
  Ён заўважыў, што нейкая істота несла яго да ложка і садзіла на яго.
  
  
  Затым актыўнасць зноў пайшла на спад, і Картэр больш не мог з ёй змагацца.
  
  
  8
  
  
  Здавалася, што галава Ніка Картэра забітая маленькімі пластыкавымі чыпамі, ізалявальнымі кардонныя скрынкі. Ён асцярожна сагнуў рукі, выявіўшы, што яны адубелі і анямелі. Здавалася, звонку раздаўся пакутлівы гук, але Картэр
  
  
  
  
  
  хутка зразумеў, што гэта быў гук яго ўласнага стогну. Яго галава была далікатнай навобмацак, а рот здаваўся сухім і тоўстым.
  
  
  «Вось, паспрабуй, Картэр», - сказаў спачувальны голас, працягваючы яму гліняны кубак для пітва. "Давай, гэта даволі салодкая калодзежная вада".
  
  
  Картэр з удзячнасцю выпіў, затым павярнуўся да свайго спадарожніка. "СААЗ…?" - пачаў ён, але спыніўся, калі гэта прагучала, як брэх цюленя.
  
  
  «Захар. Сэм Захар. ЦРУ. Прабач, што мы не змаглі дабрацца сюды раней. Узніклі жудасныя вятры, якія, натуральна, запаволілі нас. Але я не думаю, што нанесена сур'ёзная шкода».
  
  
  Картэр пачуў з блізкай адлегласці аўтаматную чаргу.
  
  
  "У нас ёсць вашыя сябры, прыкаваныя да розыгрышу".
  
  
  "Мы?"
  
  
  «Два мае супрацоўнікі і хлопец, які хоча пазнаёміцца з табой. Кубінец, але ён праводзіць з намі шмат часу”.
  
  
  "Жанчына?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Яна моцна спалохалася, але з ёй усё ў парадку". Захар наліў Картэр яшчэ вады, затым наліў на стол два кубкі кавы з тэрмаса з нержавеючай сталі. «Я мог бы здабыць крыху цукру, але калі вы любіце каву з малаком, вам не пашанцавала».
  
  
  «Я вазьму гэта любым даступным спосабам», - сказаў Картэр, прымаючы гарачую дымлівую кружку ад Захар і падносячы яе да вуснаў абедзвюма рукамі. Моцны водар адразу ўзрадаваў яго. "Гэта ямайская блакітная гара".
  
  
  Захар кіўнуў. «Кава - такая гідкая сумесь, што лепш за ўсё піць яе, калі наогул піць».
  
  
  Картэр ацаніў глыток, назіраючы за чалавекам з ЦРУ, прыемным чалавекам, крыху вышэй за яго. Пашыты ўручную пінжак, трывалыя штаны чынос з твілу і кашуля з вымытай бавоўны ў прыглушаную палоску. "Я ведаю цябе аднекуль".
  
  
  "Я павінен так думаць". - сказаў Захар. «Я бачыў вас ненадоўга каля двух гадоў таму на сустрэчы Дэвіда Хоўка, на якой абмяркоўвалася этыка збору разведдадзеных, але зусім нядаўна, - Захар палез у кішэню, прыбраў пераканаўчыя накладныя вусы і прыляпіў іх да верхняй губы, - «Зялёныя анёлы», да вашых паслуг."
  
  
  Кіроўца грузавіка з куранятамі? "
  
  
  «Ах, так. Чэпе Муньёс. Добры чалавек. Жадаў пазнаёміцца з табой, і… ну, ты ведаеш, як гэта зрабіць. Цяпер, як кажуць, ты яму вінен».
  
  
  Да гэтага моманту Картэр рабіў вялікія глоткі цудоўнай кавы Захара, і (яго затуманьванне ў галаве пачало адыходзіць. "Цяпер гэта мае сэнс. Уся гэтая гісторыя з ударамі нагамі і штуршкамі была сляпой, якая дазваляе паставіць гукавыя сігналы на абедзве машыны. Затым вы высачылі нас з дапамогай верталётаў ".
  
  
  «Прызнайся, Картэр, гэта спрацавала. Гэта было б нават раней, каб не гэты пракляты вецер. Я ўвесь час кажу ім, каб яны купілі нам Hueys. Добры, самавіты верталёт. Дык што яны робяць? Яны павінны атрымаць гэтыя маленькія маленечкія AF-шасцёркі”. Захар пакруціў галавой. «Усе страшэнна эканомныя з тых часоў, як Кэпа Вайнбергера злавілі з гэтымі дарагімі попельніцамі і ўнітазамі».
  
  
  Картэр панізіў голас. "Я не ўпэўнены, што мы можам давяраць Марго Уэрце".
  
  
  Яго каментар быў падкрэслены дзвюма перастрэлкамі з аўтаматычнай зброі, адна далёкая, іншая значна бліжэй.
  
  
  "Чаму б і не? Чаму ты ёй не давяраеш?
  
  
  «Я думаю, што яна радыкальная прыхільніца. Але гэта магчымае прыкрыццё для некаторых іншых рэчаў».
  
  
  Захар ўсміхнуўся. "Я дакладна ведаю, што яна зрабіла прапанову Чэпе Муньёсу, і я бачыў яе на некаторых відавочна ліберальных вечарынках, але ў нас няма нічога каштоўнага ў нашых палявых справаздачах, каб выказаць здагадку нешта падазронае".
  
  
  "Пакуль толькі здагадка". Картэр дапіў каву, адчуваючы сябе прыкметна лепш. Ён няўпэўнена падняўся на ногі, зрабіў некалькі павольных разгінанняў тулава і дазволіў Захар наліць яшчэ кавы.
  
  
  "Я амаль адчуваю, што зноў магу справіцца", - сказаў Картэр.
  
  
  Захар ўсміхнуўся. “Выдатна. Нам лепей дапамагчы астатнім. Пагаворым пазней".
  
  
  Аператыўнік ЦРУ вывеў Картэра на вуліцу, дзе былі прышвартаваныя два верталёты AF-6. Захар кінуў Картэру FN-FAL, які Картэр праверыў хутка і з павагай. Гэта была выдатная зброя. Ён стрэліў чаргой, размяшчэнне спадабалася.
  
  
  "Калі мы прыйшлі, у нас была адна з ААП, - сказаў Захар, - але засталося чатыры, і мы вельмі хацелі б займець лідэра".
  
  
  «Абдул Самадхі».
  
  
  Захар заззяў. "Ты ўпэўнены?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  “Мы думалі, што гэта можа быць ён, але мы страцілі яго паміж Парыжам і тут. Так, мы вызначана хацелі б пагаварыць з ім некалькі слоў».
  
  
  Калі яны пачалі розыгрыш, Картэр ўбачыў двух калегаў Захара, зручна размешчаных за камянямі. «Муньёс знаходзіцца вышэй і злева ад вас».
  
  
  Раптам з'явіўся адзін з выкрадальнікаў Картэра і вырабіў выбух, выклікаўшы агонь у адказ. Картэр назіраў, як іншы палестынец караскаецца па камені, здзяйсняе рэзкі скачок і знікае. Картэру здалося, што ён бачыў гранатамёт. Ім трэба быць асцярожнымі, не дазваляючы ААП наблізіцца да верталётаў.
  
  
  Закары і Картэр хутка ўзгаднілі заданні і занялі пазіцыю. Прыгнуўшыся, Картэр заўважыў, што Марго Уэрт, абароненая невялікім валуном, паліць цыгарэту, прыціскаючы калені да грудзей. Яна памахала Картэру вульгарным жэстам. "Ты ўсё яшчэ думаеш, што гэта я зладзіў, свіння".
  
  
  Адказ Картэра быў прытуплены з-за паспеху.
  
  
  
  
  
  Гэта было накіравана на Сэма Захара, які зігзагамі заняў прызначаную яму пазіцыю. Цяпер паток стрэлаў прымусіў Кілмайстра ўпасці, але ён скарыстаўся шанцам, пачакаўшы некалькі імгненняў, і вырваўся за ахоўнае пакрыццё вялікага пня.
  
  
  Стук папярэдзіў Картэра, што стрэліў гранатамёт.
  
  
  Выбух ад выбуху быў такім, як быццам далонямі заціснулі абодва вуха. Паміж Картэрам і Закары выліўся бруя смецця. Наперадзе падобны на мядзведзя чалавек у камуфляжных штанах і сіняй спартовай кашулі рызыкнуў, але паплаціўся. Ён вырваўся з хованкі і павярнуўся да месца ўстаноўкі гранатамёта, адкрыў яшчэ адну паласу агню па скале, ускараскаўся на выступ, спыніўся, наўмысна прыцэліўся і даў кароткую чаргу. «Раздаўся беспамылковы гук удару. Мужчына завыў, пакаціўся наперад і ўпаў.
  
  
  Жадаючы дапамагчы сваім выратавальнікам больш, чым проста падстрахоўкай, Картэр узляцеў, прысеўшы, уставіўшы на месца новую абойму і зрабіўшы бакавы перакат на здаровым плячы, калі адзін з ААП напаў на яго, і дабраўся да іншай часткі. агаленне. Ён скокнуў угору да новага плато і, як ён падазраваў, купіў сабе добры стрэл.
  
  
  Яго выбух заспеў чалавека, які раней кіраваў "таётай". Чэпе Муньёс, падобны на мядзведзя чалавек у камуфляжных штанах, высока ацаніў Картэра і жэстам запрасіў яго наперад. Абодва мужчыны накіроўваліся да яра, які напераменку паднімаўся і апускаўся.
  
  
  Прыкладна праз пяць хвілін бегу і прамацванні. Муньёс гучна вылаяўся па-іспанску і пабег да верталётаў, паклікаўшы аднаго з памочнікаў Захара.
  
  
  Пасля паспешнай канферэнцыі. Муньёс і памочнік Захара стамілі адзін з верталётаў, хутка набралі вышыню і рушылі па лініі разлома яра.
  
  
  «Самадхі, верагодна, вырасла менавіта ў такой мясцовасці», - сказаў Закары. "Цяпер мы адказваем за ўсіх, акрамя яго, і ён той, каго мы хочам, чорт вазьмі".
  
  
  Захар набраў вады з калодзежа, узяў яе ўнутр будынка і паставіў кіпяціць. Са свайго баявога куфра ён дастаў кавамолку з батарэйным харчаваннем і дастаткова ямайскіх зерняў для яшчэ аднаго тэрмаса, напоўненага вострым півам.
  
  
  «Я не думаю, што мы бачылі штосьці падобнае ў апошні раз, - сказаў Картэр. «Я атрымліваю свае найлепшыя вынікі, калі адыходжу на некаторы час. У Самадхі былі свае раннія раўнды, але мы яго атрымаем. А пакуль чаму б вам не паінфармаваць мяне аб вашых мэтах ва ўсім гэтым».
  
  
  Супрацоўнік ЦРУ кіўнуў на мудрасць Картэра. Калі кава быў прыгатаваны, ён прывёў Картэра ў вядомасць. "Мяне запрасілі ў гэтую вашу п'есу, таму што ў апошні час мы, відаць, выдаткавалі шмат грошай". Адказваючы на паднятыя бровы Картэра. Захар працягнуў. «Нехта зарэзаў нас больш за мільён, і мы едзем сюды, бацька на поўдзень».
  
  
  "Сальвадор? Нікарагуа?"
  
  
  Ветлівы чалавек з ЦРУ пакруціў калматай галавой. "Не зусім так далёка на поўдні, і не ўсё так відавочна. З усіх месцаў, Беліз. Гэта робіць яго сапраўды адчувальным, таму што мы, гэта значыць Злучаныя Штаты, не так любімыя, як калісьці ў Гватэмале, і адгадайце, у каго ёсць свае ўсталяваны мяжа таго, каб Беліз вярнуўся да іх ".
  
  
  Картэр кіўнуў, сербануўшы каву.
  
  
  «Таксама шырока распаўсюджана меркаванне, не менш, чым ваш уласны Дэвід Хок, што мы - гэта значыць ЦРУ - нясем адказнасць за імклівае выманне нейкага трупа з Ковінгтана, штат Кентукі. . "
  
  
  "Вы павінны прызнаць, - сказаў Картэр, - што ёсць падставы падазраваць вашыя матывы".
  
  
  "Як следства гэтага і некаторага здаровага скептыцызму з боку вашага лідэра, мяне адправілі ў Ковінгтон, каб дапытаць мясцовага шэрыфа і мэнэджара курорта, дзе сэрца усмешлівага гаучо зрабіла сваю апошнюю помпу. Яны ўсё яшчэ лічаць, што гэта Міністэрства юстыцыі дапытала іх."
  
  
  "Вашы людзі праверылі NSC?" - спытаў Картэр.
  
  
  Захар ўсміхнуўся. «Гэта даволі далікатная прапанова, і яна пераконвае мяне, што вы ўсё яшчэ сумняваецеся ў нас». Перш чым Захар змог растлумачыць штосьці яшчэ, гук верталёта, які вяртаецца, пачаў урывацца.
  
  
  Яны выйшлі на вуліцу, каб паглядзець, як невялікі карабель прызямліўся за пяцьдзесят ярдаў ад дома. Бакавыя дзверы расчыніліся, і Чэпе Муньёс выскачыў з выразам агіды на твары.
  
  
  "Сукін сын уцёк", - сказаў ён. "Ён разумны кукіш". Скокнуўшы да Захар і Картэр, здаравенны кубінец працягнуў руку.
  
  
  "Я з нецярпеннем чакаў гэтага, Картэр". Хватка кубінца была цвёрдай і магутнай, яго вочы няўхільна слізгалі па мясцовасці. «Чалавек, які звыкся жыць у небяспечным палітычным і фізічным клімаце», - падумаў Картэр. «Мой калега кажа мне, што вам падабаецца казаць пра такія рэчы, як грамадзянскую супольнасць, і пра тое, як гэтыя канцэпцыі сыходзяць каранямі ў семнаццатае стагоддзе, а таксама ў творах такіх чувакоў, як Гобс і Лок».
  
  
  Картэр пагадзіўся. "Заўсёды важна быць у курсе гісторыі важных рухаў, і грамадзянская супольнасць важна".
  
  
  "Але вы ж не думаеце, што людзі падпарадкоўваюцца філасофіі, ці не так?" - настойваў кубінец.
  
  
  «Я думаю, - сказаў Нік Картэр, - што філасофія павінна дапамагаць людзям
  
  
  
  
  
  весці жыццё найвысокай маральнай якасці, інакш яны бескарысныя”.
  
  
  Чэпе Муньас ухвальна кіўнуў Захар, затым моцна абняў Картэра. "Мы будзем добра працаваць разам, hombre".
  
  
  «Гэта пачынае нагадваць мне той стары фільм братоў Маркс, дзе ўсе людзі зачыненыя ў адной маленькай каюце раскошнага круізера», - сказаў Картэр.
  
  
  "Гэй, мужык, хіба гэта не праўда?" - пагадзіўся Муньёс. «Многія людзі выскокваюць з драўляных канструкцый у гэтым каперсе. Я сапраўды не чакаў убачыць майго прыяцеля Закари ў гэтым, і я сапраўды не чакаў вас. Завошта яны джалілі вашых людзей?
  
  
  Картэр проста ўсміхнуўся.
  
  
  «Тады вы адзіныя, - сказаў Муньёс. «У іх ёсць людзі Захарыі. У іх ёсць мае людзі. У іх ёсць Чырвоная брыгада. Я чуў з Гаваны, што ў іх нават ёсць кітайцы».
  
  
  «Каб не забыць паўднёваафрыканскі алмазны картэль», - сказаў Картэр, вырашыўшы дадаць крыху інтрыгі і, магчыма, прымусіць Закары або Муньёса адкрыцца далей. Акрамя таго, гэта быў бы выдатны спосаб праверыць яго падазрэнні ў дачыненні да Марго Уэрт.
  
  
  Муньёс схапіў Картэра за руку. «Гэй, ты сур'ёзна? Алмазны картэль?» Ён недаверліва паківаў галавой. "Ніхто не шкадуе тых хлопцаў".
  
  
  Картэр вывучыў рэакцыю Муньоса і вырашыў даверыцца каржакаватаму кубінцу. Ён таксама пачаў думаць, што, магчыма, паспяшаўся з ацэнкай Марго. Яна ведала, хто такі Піт Безэйдэнхаўт, і Муньёс і Закары былі здзіўлены, даведаўшыся аб сувязі з Паўднёвай Афрыкай. Нягледзячы на тое, што яна сказала, што возьме Картэра на сустрэчу з Муньясам, яна не падзялілася гэтай інфармацыяй з кубінцам.
  
  
  У доме, калі Захар пачаў свой рытуал заварвання кавы, Картэр вырашыў, што лепш стукнуць, пакуль паміж імі было цёплае пачуццё таварыства. «Усё, што нам трэба зрабіць зараз, гэта высветліць, хто яны і чаго хочуць. У мяне ёсць тэорыя, але ўсё яна ўскосная».
  
  
  "Гэта гэтак жа добра, калі не лепш, чым усё, што ў нас ёсць". - сказаў Захар, разносячы каву.
  
  
  Пакуль Картэр казаў. Памочнік Захар, па жэстах Захар, увайшоў у куфар і дастаў некалькі сублімаваных пакетаў і некалькі кансерваў і бутэлек, напяваючы сабе пад нос, аглядаючы грубую кухню, дзе ён будзе працаваць над наступнай ежай. .
  
  
  “Выкажам здагадку, што на вяршыні арганізацыйнай структуры Лекса Таліёніса знаходзіцца чалавек, мужчына ці жанчына з фінансавым мінулым і смеласцю Івана Боескі. Магчыма, гэты чалавек ужо ўклаў у карціну шмат грошай, думаючы як венчурны капітал”. Картэр бачыў, што яны ўжо прыцягнулі да яго ўвага. "Добра, зараз замест арганізацыі строга па палітычных лініях, напрыклад, ААП супраць Масада, КДБ супраць ЦРУ. Ці нават па рознагалоссях ўнутры краіны, як барацьба паміж ФБР. ЦРУ, Дзяржаўны дэпартамент, Міністэрства юстыцыі , і NSC кожны раз, калі мы выбіраем новага прэзідэнта – замест гэтага мы бачым канцэпцыю шматнацыянальнай арганізацыі, заснаванай на прынцыпах строгай прыбытковасці».
  
  
  "Я ў прынцыпе з табой", - сказаў Захар. «Але ў чым прычына? Чаму сабакі і каты раптам сталі супрацоўнічаць?
  
  
  «Чысты капіталізм і крыху канцэпцый кіравання ў японскім стылі. Усе людзі, якія прыходзяць наверх, павінны мець два віды паўнамоцтваў, - працягнуў Картэр. "У іх павінна быць як бы вулічная рэпутацыя - сувязі з якой-небудзь ваеннай або палітычнай уладай - і нешта яшчэ, што можна дадаць".
  
  
  "Грошы!" - сказаў Муньёс, разумеючы карціну.
  
  
  "Рукі!" - сказаў Захар.
  
  
  "Прамысловыя і камерцыйныя алмазы", – дадаў Картэр, нагадаўшы ім аб дыяментах, якія Прэнтыс спрабаваў перадаць, а таксама дадаў свой аповяд аб невялікім мяшочку з дыяментамі пры забойстве ў Січы.
  
  
  Памочнік Захар падаў вялікую міску пасты з пікантным соусам і паклікала Марго Уэрт, каб яна далучылася да іх. «Такім чынам, вы прапануеце аперацыю, якая працуе як франшыза, адну з гэтых шматузроўневых маркетынгавых арганізацый?» - рызыкнуў Захар.
  
  
  «Дакладна, - сказаў Картэр. "І стымул - прыбытак".
  
  
  «Гэта азначае, - сказаў Захар, калі Марго ўвайшла ў пакой, - што яны вельмі хутка пачнуць патрабаваць вяртання сваіх грошай».
  
  
  Муньёс ударыў валасатым кулаком па стале. "Яны адправілі мяне на паскораны курс у Лонданскай школе эканомікі, - сказаў ён ім, - і гэта пацвердзіла большасць маіх падазрэнняў аб тым, што такое pendejos, якія валасы на лабку ў гэтых буйных шматнацыянальных арганізацый, але гэта", - ён паглядзеў на Картэра . “Гэта лепш за ўсё. Спадзяюся, ты памыляешся, Аміга».
  
  
  Картэр прыняўся за сваю пасту. «Вось чаму мне патрэбна твая дапамога. Захар ўстаў, каб вызваліць месца для Марго, але яна здавалася заклапочанай, аглядаючы пакой на імгненне, пакуль мужчыны прыступілі да трапезы. Пакуль яны елі, размова перарвалася, застаючыся з кампліментамі за чалавек, які прыгатаваў яго з, здавалася б, невычэрпнага баявога куфра, які Захар нёс з сабой.
  
  
  "Баюся, што гэта ўсё", - сказаў Захар. «Калі мы застанемся тут даўжэй, то альбо ягня, альбо нічога».
  
  
  "Што нас затрымлівае?" - спытаў Муньёс.
  
  
  "Мы павінны старанна праверыць гэтыя трупы, а затым пахаваць іх", – сказаў Картэр.
  
  
  
  
  
  
  Ён ведаў, што астатнія згодна ківаюць. «Затым нам патрэбен працоўны план, які я толькі што сфармуляваў. Думаю, час вярнуцца ў Мехіка, звязацца з маёй крыніцай і паспрабаваць знайсці след Піта Безейдэнхаута. Калі гэты падзел шляхоў для нас прама зараз. Я думаю, мы зьвяжамся з намі па гэтай справе не так даўно”.
  
  
  Пакуль яны сядзелі, чакаючы, пакуль ён раскажа больш падрабязнасцяў, Картэр раптам адчуў рэзкае рэзкае адчуванне на шыі, літаральна прымусіла яго правую руку тузануцца і выпусціць грубую відэлец, якую яна трымала.
  
  
  "Вось, містэр Нік Картэр", - сказала Марго Уэрта.
  
  
  Павярнуўшыся, Картэр убачыў, што яна трымае ў руках электроды ад батарэі і шпулькі, якія выкарыстоўваліся для яе катаванняў.
  
  
  Марго люта сутыкнулася з правадамі, выклікаўшы серыю іскраў і пах гару. «Вось, - сказала яна. «Я мяркую, вы скажаце сваім сябрам, што гэта яшчэ нейкая фальшывая прылада, якая не можа працаваць».
  
  
  Яна зноў дакранулася электродамі да рукі Картэра. Ён рэфлекторна адхапіўся ад іх. «Я мог бы прыгатаваць тваю паршывую вячэру з дапамогай гэтай штуковіны, Картэр».
  
  
  Картэр кіўнуў, устаў, працягнуў руку. «Я быў няправы, думаючы так, як я».
  
  
  "Чорт вазьмі", - сказала Марго, рэзка апусціўшы прыладу, а затым раптам пачала дрыжаць ад эмоцый.
  
  
  «Мы ўсе ўстрывожаныя і засмучаныя прама зараз, - сказаў Захар. «Давай пахаваем гэтыя целы і прыбіраемся адсюль да д'ябла».
  
  
  Праз гадзіну забітыя партызаны ААП былі пахаваныя, Чэпе Муньёс і Марго Уэрта селі ў першы верталёт, а Картэр і Захары яшчэ раз праверылі будынкі ў пошуках шляхоў да базы Абдула Самадхі ў Мексіцы. Яны не знайшлі нічога, акрамя чаркі ўлётак для чытання вершаў Джэймса Рогана з ЗША ў Пенсільваніі Powerhouse на наступны дзень у Мехіка і брашуры з апісаннем цэнтра мастацтваў Рогана і фестывалю выканальніцкіх мастацтваў у Белізе.
  
  
  Картэр паглядзеў на Захар. «Вы бачыце, што Самадхі і яго банда ідуць на чытанні вершаў?»
  
  
  "Прыкладна столькі, колькі я сабе ўяўляю", - чмыхнуў Захар.
  
  
  «Я думаю, што варта паспрабаваць зірнуць на гэтага персанажа Рогана. Мы…»
  
  
  Гэта было ўсё, што датычыла Кілмайстра.
  
  
  Звонку раптоўна вылілася моцная стральба. Два агенты схапілі зброю і пабеглі да вокнаў. Зароў верталётны рухавік. Верталёт, на борце якога знаходзіліся Чэпе Муньёс і Марго Уэрта, падняўся ў паветра і рэзка паляцеў, ледзь не трапіўшы ў дрэвы, калі кулі прабілі ротары. Картэр і Захар затаілі дыханне, калі верталёт апусціўся, амаль стукнуўся аб невысокі грэбень, затым набраў хуткасць і знік, узбіраючыся па навакольных горных вяршынях.
  
  
  «Яны зрабілі гэта», - усклікнуў Захар.
  
  
  "Але я не думаю, што мы збіраемся", - змрочна сказаў Картэр.
  
  
  Звонку, прынамсі, група федэралаў выйшла з кустоў і атачыла будынкі. Лейтэнант-паліроўшчык падняў мегафон:
  
  
  «Вы цалкам акружаны. Выйсця няма. Я даю вам магчымасць выйсці з паднятымі рукамі».
  
  
  Кілмайстар паціснуў плячыма.
  
  
  "Часам трэба ведаць, калі скінуць руку". Ён выпусціў зброю і выйшаў з будынка з паднятымі рукамі.
  
  
  Дзевяць
  
  
  Вяртанне ў Мехіка на заднім сядзенні ваеннага авіяносца пад пільнымі вачыма чатырох маладых федэралаў прайшло без прыгод. Картэр выказала здагадку, што ў невялікім акуратным офісе, у які іх заштурхалі, усё будзе нашмат цікавей.
  
  
  У офісе Кілмайстар і Захары сутыкнуліся з вусатым мужчынам з сівелымі бакенбардамі, ярка-чырвонымі шлейкамі і ваенным цэтлікам з імем КАПІТАН МОІСЭС АЛЬ-ВАРАДО Х. Картэр вырашыў паспрабаваць звычайны нявінны, абураны падыход.
  
  
  «Добра, капітан Альварада, давайце працягнем. Чаму нас прывезлі сюды, схапілі і змясцілі пад арышт? Гэтыя бандыты кідалі ў нас цяжкую зброю. Нашы правы…»
  
  
  «Проста заткніцеся, сеньёр Картэр, а? Я такі дурань для вас? Мы бачым, што вы і вашыя сябры добра ўзброеныя і ўдзельнічаеце ў смяротнай перастрэлцы з іншымі, не менш узброенымі замежнікамі, і ў вас хапае нахабства спытаць, навошта мы Вы тут? Як вы кажаце ў сваёй краіне: "Дайце мне перапынак!" Капітан са здзіўленнем паглядзеў на Картэра і Захары. "І гэта, як мы гаворым у гэтай краіне, усяго толькі хвост ігуаны. На самой справе вы тут, акрамя магчымага абвінавачання ва ўзброеным паўстанні, таму што ў мяне ёсць гэта дзіўнае разуменне і падазрэнне ў дачыненні да іншых дзеянняў, у якіх вы можаце быць уцягнутыя ". У абсідыянавых вачах Альварада не было ні ценю гумару. "Калі я не памыляюся, сеньёры, вы двое заступіце шлях і будзеце мілымі, і ў выніку з вамі адбудзецца нешта такое, што, запэўніваю вас, з'яўляецца рэдкасцю ў гісторыі нашай краіны". Ён счакаў момант для акцэнту, затым нахіліўся бліжэй. "Вы абодва выцягнеце свае задніцы з Мексікі, і ніякі ваш уплыў або тузанне за вяровачкі не будзе мець ніякага значэння".
  
  
  Капітан Альварада пачаў гуляць з алоўкам. «Можа, я памыляюся. Можа, ты збіраешся расказаць мне, што, чорт вазьмі, адбываецца, чаму вы абодва прыехалі ў маю краіну з вялікім арсеналам і пачнеце калупацца ў нашых справах.
  
  
  
  
  
  у першую чаргу трэба было праявіць ветлівасць, каб звязацца з нашымі разведчыкамі. Гэта не толькі пагардліва, але і недарэчна».
  
  
  Афіцэр мексіканскай разведкі зрабіў на Картэра ўражанне сумленнага чалавека, які імкнецца выконваць прамую працу. «Давайце пачнем з вас, містэр Захар. Гэта містэр, ці не так? Ніякіх ваенных званняў ці дыпламатыі».
  
  
  «Насамрэч, - сказаў Закары, - гэта доктар. Я ніколі не прасоўваўся далёка ў войску, але я атрымаў доктарскую ступень, як я падазраю, вы ўжо ведаеце».
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў Альварадо. «З маленькіх ісцін нараджаецца вялікая ўпэўненасць. Якая была ваша місія ў дачыненні да Абдул Самадхі?»
  
  
  Захар пакруціў галавой. «Гэта тая частка, з якой у вас будуць праблемы, капітан Альварада. У мяне не было ніякай місіі як такой з Самадхі. Я сачыў за ім, каб убачыць, куды ён пайшоў і з кім уступіць у кантакт».
  
  
  "Навошта ты гэта рабіў?"
  
  
  Захар развёў далонямі. “З гэтага моманту становіцца яшчэ горш. Я паняцця не маю, чаму я сачыў за ім. Я магу меркаваць, але гэта ўсё, што трэба».
  
  
  “А як наконт вас. Сеньёр Картэр? Чым вас цікавіла ААП?»
  
  
  "Я спадзяваўся сам даведацца, чаму ён тут".
  
  
  Альварада без каментароў кіўнуў. "Калі вы ўпершыню даведаліся, што яны ў Мексіцы?"
  
  
  "Вельмі рана раніцай", - сказаў Картэр.
  
  
  "Пазней сёння днём", - сказаў Захар.
  
  
  «Мне пашанцавала, што я займаю тут прафесійную, а не палітычную пазіцыю, - уздыхнуў капітан Альварада. - У мяне ёсць досвед збору разведвальных справаздач, адсочвання зачэпак, збору, здавалася б, незвязанай інфармацыі».
  
  
  Картэру не спадабалася, як гэта пачынала гучаць.
  
  
  Альварадо зараз відавочна з усіх сіл імкнуўся захаваць узровень голасу. «Вы абодва тут да мяне як калегі-прафесіяналы. Вы абодва кажаце мне, што зацікаўлены ў мужчыне, за якім вы абодва сочыце, не ведаючы чаму».
  
  
  Картэр вырашыў, што немагчыма не раззлаваць капітана, але ён спадзяваўся даць дастаткова інфармацыі, каб забяспечыць іх неадкладнае вызваленне. «Я ведаю, як гэта падазрона гучыць», - сказаў Кілмайстар. Але, як вы самі заўважылі, вы павінны разглядаць усё гэта ў кантэксце. Доктар Захар адчайна шукае інфармацыю, якая ачысціць яго агенцтва ад некаторых даволі сур'ёзных і разбуральных ўскосных доказаў». Не называючы канкрэтных імёнаў або падзей, Картэр распавёў Альварада аб зніклым трупе ў Ковінгтоне.
  
  
  Было складана зразумець, купіў Альварада што-небудзь з гэтага ці не. Ён заставаўся такім жа ўстойлівым, як твары некаторых ацтэкаў на вялікіх фрэсках ва ўніверсітэце. "А вы, сеньёр Картэр?"
  
  
  «Я знаходжуся ў вашай краіне, - сказаў Кілмайстар, - спрабуючы вызначыць крыніцу, прыроду і непасрэдныя намеры арганізацыі, якая не выглядае палітычнай, але мае пэўны ваенны характар». Картэр сказаў некалькі слоў аб тым, што яму трэба быць як мага больш стрыманым у адносінах да больш канкрэтнага характару сваёй місіі.
  
  
  Альварада ўпершыню ўсміхнуўся. “Не маглі б вы сказаць. Сеньёр Картэр, калі б вам было дазволена заставацца ў нашай краіне бесперашкодна і вы распрацавалі ўсю неабходную інфармацыю, што вы былі б гатовы падзяліцца важнейшымі аспектамі вашай інфармацыі?»
  
  
  Картэр не хацеў выглядаць занадта нецярплівым. “Мне трэба быць асьцярожным, але так. Я, безумоўна, быў бы гатовы праінфармаваць вас пра аспекты, якія адносяцца да вашай краіны».
  
  
  Альварада палез у шуфляду стала і выцягнуў вялікую папку з манільскай паперы, набітую паперамі. Ён выпусціў яго на стол з такім грукатам, што Захар міргнуў. "Уся гэтая тэчка змяшчае эквіваленты абяцанняў іншых краін і агенцтваў, якімі яны могуць падзяліцца з намі". Гартаючы наўздагад у тэчцы, ён пачаў называць краіны. «Англія хацела нашага супрацоўніцтва ў гэтым пытанні. Куба па гэтым пытанні. А, вось адзін з Заходняй Нямеччыны, і гэта з Балгарыі, і гэта, сеньёры, ад вашых старых сяброў, Звяза Савецкіх Сацыялістычных Рэспублік. І гэта са Злучаныя Штаты."
  
  
  «Добра, - сказаў Захар, - можаш выпусціць другі туфель, хоць, думаю, мы абодва зразумелі свой пункт гледжання».
  
  
  «Выдатна», - сказаў капітан Альварада, - «бо неабходна выказаць сваё меркаванне. Усе гэтыя цыдулкі і абяцанні бескарысныя. Я даведаўся больш, чытаючы газеты, чым ад мужчын і жанчын, якія сядзелі там, дзе вы зараз сядзіце, даючы мне іх урачыстыя словы ".
  
  
  Картэр хацеў спытаць, колькі з гэтых людзей яшчэ жывыя, але гэта толькі ўзмоцніць нецярпенне Альварада да іх.
  
  
  «Давайце вернемся да вас на імгненне, сеньёр Картэр. У гэтым прадпрыемстве, якое вы зараз даследуеце для сваёй краіны, калі ласка, будзьце дастаткова ласкавы, каб сказаць мне, якая краіна, відаць, можа атрымаць выгаду».
  
  
  «Гэта не так, - растлумачыў Картэр. "Ні адна краіна нічога не атрымлівае, але людзей з шэрагу краін відавочна джаляць за грашовыя сумы або іншыя каштоўныя рэчы".
  
  
  «У мяне пачынаюць з'яўляцца некаторыя ідэі, сеньёры, - сказаў капітан Альварада. "Містэр Картэр, вас цікавяць рэдкія кнігі?"
  
  
  Картэр сачыў за думкамі капітана. "Толькі ў абстрактным сэнсе", - сказаў ён. "У мяне ёсць кнігі, якія я шаную, і некаторыя з іх - першыя выданні, але я б не стаў з усіх сіл выбіраць рэдкі том ".
  
  
  
  
  
  
  
  "А вы. Сеньёр Захар, ваша арганізацыя адчувае некаторую варожасць да ААП?
  
  
  «Калі яны выкарыстоўваюць тэрарызм і ўтоенасць, бяруць закладнікаў і адмаўляюцца набліжацца да стала перамоваў».
  
  
  "Выдатна", - сказаў капітан Альварадо, яго голас павысіўся, шнуры на яго шыі сталі больш прыкметнымі. «У мяне тут два чалавекі вялікага гонару, якія маральна супраць тэрарызму, утоеных авантур і неліцэнзійных уварванняў».
  
  
  «Вось яно, - падумаў Картэр.
  
  
  Задуменна гледзячы на Картэра і Захар. Затым Альварада звярнуў сваю ўвагу на маладога чалавека, які кіраваў кампаніяй, якая іх захапіла. "У любы момант яго папросяць выйсці з пакоя", – выказаў меркаванне Картэр. Тады драматычная напружанасць узрастала, і пазней маладому лейтэнанту ўручылі канверт з грашыма. Ніякіх тлумачэнняў не трэба.
  
  
  Альварада сапраўды пачаў выліваць гэта, спаслаўшыся на колькасць нераскрытых гвалтоўных смерцяў, якія адбыліся ў Мексіцы з моманту іх прыбыцця. «Справа ў тым, што вы абодва займаецеся гэтай узнёслай паставай, і ўсё ж вельмі верагодна, што вы адказныя за гэтыя загадкавыя смерці». Яго цёмныя вочы ўважліва вывучылі іх. "Я не падманваю сябе. Вы абодва ў сапраўдны момант падлічваеце, колькі спатрэбіцца грошай, каб мяне адкупіць. Я ведаю аб рэпутацыі лацінаамерыканскага дзяржаўнага служачага ў гэтых адносінах. Гэта слова - мардзіда. так. Я чуў, што гэта называецца пропина, але незалежна ад таго, ці назавеце вы гэта прышчэпкай ці падказкай, гэта ўсё роўна адно і тое ж, і, наколькі я разумею, тут гэта не дастасавальна.
  
  
  Ён кіўнуў маладому лейтэнанту. «Калі ласка, паслухайце гэта ўважліва, таварыш. Я хачу, каб вы ўсё вельмі дакладна зразумелі». Затым ён паказаў добра дагледжанай рукой у бок Захар і Картэра. "Гэтак жа, як вы глядзіце на мяне і задаецца пытаннем, колькі грошай спатрэбіцца, каб падкупіць мяне, я гляджу на вас і задаюся пытаннем, якія маральныя і этычныя нормы ў вас дваіх".
  
  
  "Выдатна." Захар сказаў: «Вы сумленныя і не шукаеце хабару. Што вы шукаеце?
  
  
  "Я шукаю тое, што мы ўсе ў гэтай прафесіі шукаем. Мне патрэбна інфармацыя. Чыстая і простая. Ніякай мордзіды. Ніякай пропины. Ніякіх ахвяраванняў у пенсійны фонд паліцыі штата або любога іншага творчага павароту, які вы хочаце зрабіць. Я хачу Інфармацыя."
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне.
  
  
  "Каб даць вам арыенцір", - сказаў Альварадо. "Я кажу вам, што ўжо прадвызначана, што вы збіраецеся пакінуць Мексіку. Грунтуючыся на інфармацыі, якую вы мне дасце, у вашага ад'езду будуць варыянты. Калі ваша інфармацыя ілжывая, я прасочу, каб ваш ад'езд быў з у зале суда, і вам будзе адмоўлена ў вызваленні пад заклад.Калі вы дасце мне дакладную інфармацыю, вас адвязуць назад у гатэль, і ў вас будзе, скажам так, 36 гадзін, перш чым я прыйду за вамі.Ваш выбар, сеньёры.Турамны сняданак і ўтрыманне пад вартай да таго, як вы паўстанеце перад магістратам, ці добраахвотны выхад на пенсію з Мексіканскай Рэспублікі».
  
  
  Нік Картэр усміхнуўся. "Калі абмен грошай на прывілей знаходжання ў вашай краіне не можа быць арганізаваны, у нас не застанецца іншага выбару".
  
  
  Альварада ласкава ўспрыняў сваю перамогу. “Мы дасягнулі гэтага плато. Ніякія сродкі не будуць абменены. У вас абмежаваны час - вельмі абмежаваны час застаўся ў Мексіцы». Ён шматзначна звярнуўся да лейтэнанта. "А вы? Вы разумееце этыку гэтага?»
  
  
  Калі малады афіцэр быў расчараваны тым, што ўсякая магчымасць абмену грошай выключана з поля зроку, яму ўдавалася схаваць гэта. Картэр быў уражаны імі абодвума. Мексіка часта дрэнна адклікалася аб дзяржаўных чыноўніках.
  
  
  Капітан Альварада зноў засяродзіўся на Картэры і Захары. «Давайце пачнем, сеньёры, з таго, што вы раскажаце мне, што вы ведаеце пра чалавека па імені Піт Безэйдэнхаўт».
  
  
  «Бінга», - сказаў Захар, пераможна ўсміхаючыся. «Раптам. Капітан Альварада, я думаю, я вельмі да вас стаўлюся».
  
  
  Кілмайстар таксама ўсміхнуўся. Ён сапраўды ведаў, аб чым думаў Сэм Захар.
  
  
  10
  
  
  «Трыццаць шэсць гадзін - гэта даволі шмат пры дадзеных абставінах», - сказала Марго Уэрта.
  
  
  Чэпе Муньёс быў яшчэ больш рашучым. «Гэта быў адзін цудоўны паліцэйскі, з якім вы, хлопцы, сутыкнуліся».
  
  
  Картэр сказаў: «Яго мэта - праявіць паблажлівасць. Ён ведаў, што Безэйдэнхаўт знаходзіцца ў яго краіне, ён быў дастаткова разумны, каб ведаць, што Сэм і я не былі вашымі звычайнымі копамі, і ён лічыў, што мы можам быць на ўздыме».
  
  
  "Дык што ты яму сказаў, чувак?" - сказаў Чэпе Муньёс. "Або, можа, я мушу сказаць гэта так: як мала вам, хлопцы, трэба было яму сказаць?"
  
  
  Яны сканчалі абед «шведскі стол», які Марго наладзіла ў сваёй студыі, і пакуль мужчыны па чарзе прымалі душ, галіліся, карміліся і елі, сама Марго стала размаўляць па тэлефоне.
  
  
  "Ён ведае ўсё, што мы ведаем, акрамя LT", – сказаў Картэр. «Я дазволіў яму думаць, што я паляўнічы за галовамі транснацыянальных страхавых кампаній. Ён думае, што я шукаю зніклыя брыльянты».
  
  
  "Гэта тое, што мне было патрэбна", - сказала Марго. "Гэта ідэальная перавага для вас".
  
  
  Пакуль мужчыны працягвалі есці, Марго тэлефанавала па тэлефоне, упрошвала, угаворвала і адкрыта прапаноўвала ёй паслугі. Яна склала спіс
  
  
  
  
  
  
  трох месцаў, дзе Піт Безэйдэнхаўт быў для сустрэч падчас свайго нядаўняга візіту ў Мехіка.
  
  
  «Роберт Сільвер, у Каяакане», - пераможна сказала яна. «Сільвер насамрэч арганізаваў сход багатых людзей, каб паслухаць выступ Безайдэнхаўта». Яна напісала адрас і дала яго Картэр. Муньёс намаляваў чалавека па імені Парфірыа Гастан, багатага купца. Захар павінен быў сустрэцца з Энрыке Бенвенідэсам, інвестыцыйным брокерам. Марго напісала інструкцыі да кожнага месца на аркушах паперы, і ў Картэра склалася дакладнае ўражанне, што той, які яна яму здае, быў тым, які, на яе думку, акажацца найбольш прыбытковым.
  
  
  Менавіта Захары першым узняў пытанне, якое хвалявала іх усіх. «Марго, табе лепш трымаць зброю пад рукой. Усе людзі, якім ты тэлефанаваў, ведаюць пра тваю цікавасць да Безейдэнхаўта. Любы з іх ці іх паплечнікі могуць захацець, каб ты прымусіў замаўчаць».
  
  
  «Паслухайце, - сказала палкая Марго, пагардліва кіўнуўшы галавой, - я ўжо шмат гадоў злучана з тым ці іншым дужаннем. Вы думаеце, што гэта горшая небяспека, у якой я калі-небудзь быў?
  
  
  Без ваганняў усе трое кіўнулі.
  
  
  "Добра, - скрушна сказала яна, - я буду асцярожная".
  
  
  Пакуль Картэр даядаў вялікую талерку крэветак і рысу, Марго прыбірала і папраўляла працу доктара Хаклюйта на яго левым плячы, дадаючы крыху падкладкі і падтрымкі. "Ты паслухай мяне, Картэр", - сказала яна, сядаючы да яго на калені, калі перавязка і перавязка былі скончаны. «Ты і я - у нас ёсць няскончаныя справы, разумееце? Некалькі дзён?" Яна ўстала і кінула Картэр свежую кашулю, якую падабрала для яго.
  
  
  Кілмайстар, Захары і Чэпе Муньас склалі план дзеянняў у надзвычайных абставінах, дзе яны маглі б сустрэцца, калі б не змаглі перагрупавацца да заканчэння 36-гадзіннага тэрміну, устаноўленага капітанам Альварада.
  
  
  "Мне здаецца, ёсць толькі адно лагічнае месца", – сказаў супрацоўнік ЦРУ, ухвальна гледзячы на рэшткі буфета.
  
  
  Картэр. Муньёс і Захары пагадзіліся і абмеркавалі стратэгію. «На ўсякі выпадак, - сказаў Картэр, - кожны з нас павінен запомніць сувязь, зададзеную двума іншымі. Такім чынам, калі адзін з нас не вернецца, у іншых будзе надзейная падказка».
  
  
  "Мы такія дзіўныя паплечнікі", - сказаў Захар. "Але, падобна, мы ўсё давяраем адзін аднаму".
  
  
  Чэпе Муньёс недаверліва паківаў галавой. «Доктар Кастра быў бы мне ў дупу, калі б ведаў, што я так добра лажу з парачкай капіталістаў».
  
  
  Картэр кіўнуў Марго. "На выпадак, калі мы не зможам тут перагрупавацца, вам таксама лепш далучыцца да нас на рандэву".
  
  
  Яркаму мастаку гэта вельмі спадабалася, і ён па-змоўніцку падміргнуў Картэру.
  
  
  Картэр выйшаў першым, заўважыўшы, што Закарі паспешліва рыхтуе сабе бутэрброд, каб узяць яго з сабой.
  
  
  Наступным прыпынкам Ніка Картэра быў багаты прыгарад Каякан. Ён спыніўся, каб патэлефанаваць Хоуку і даць яму назвы ўсіх трох месцаў, аб якіх даведалася Марго Уэрт.
  
  
  "Я іду як член службы бяспекі паўднёваафрыканскага алмазнага картэля".
  
  
  «Добрая ідэя, – сказаў Хоук. «Прымусьце іх як мага больш усумніцца ў гэтым Безайдэнхауце, не здаўшыся занадта відавочным».
  
  
  Картэр мог сказаць, што Хоука ўсё больш раздражняла развіццё LT. «Крыху іроніі ў тым, што ты паедзеш у Каякан, Нік. Леў Троцкі жыў і быў забіты там. Знакаміты мастак. Дыега Рывэра, жыў там. Абодва звязаныя з левай палітыкай».
  
  
  Рушыла ўслед паўза, пакуль Хоук уключыў запальнічку і зацягнуў адну са сваіх цыгар. Затым ён працягнуў. «Што б ні здарылася, мы хочам ведаць, што такое Лекс Таліёніс, што ён робіць і хто за гэтым стаіць. Усё, што нам трэба, гэта неўзабаве. Ціск на мяне стаў неверагодным. Мне не трэба казаць вам, адкуль яно ўзялося, ці."
  
  
  Картэр хутка знайшоў таксі і даў указанні Каёакану, прыгожаму прыгараду са шматлікімі паркамі, шырокімі брукаванымі вуліцамі і адчуваннем спакою, вытанчанага добрага густу.
  
  
  Як і ў многіх буйных гарадах, дзе быў высокі ўзровень злачыннасці і беднасці, у гэтым раёне былі высокія платы, калючы дрот і старанна прадуманыя меры бяспекі.
  
  
  Прытрымліваючыся дадзеных яму інструкцый, Картэр правёў вадзіцеля міма плошчы Ідальга, павярнуў направа каля царквы Сан-Хуан-Баўтыста і натыкнуўся на адну з незлічоных вуліц, названых у гонар мексіканскіх палітычных або рэлігійных мучанікаў. У дадзеным выпадку гэта была вуліца дзяцей-герояў: La Calle de los Niños Héroes.
  
  
  Сярэбраны дом, здавалася, быў толькі сціпла багатым, калі Картэр патэлефанаваў у звон каля невялікіх варот з каванага жалеза, але неўзабаве яго сустрэў слуга, які загадаў яму ісці за ёй праз невялікі цагляны двор на значна больш раскошны лужок, якая была часткай складанага трапічнага саду .
  
  
  Рухаючыся па акуратнай жвіровай дарожцы, Картэр заўважыў двух вялікіх рыкаючых масціфа, гатовых да скачка. Яго правялі ў белакаменны будынак з высокімі высокімі столямі, выкладзеным пліткай падлогай неверагоднай складанасці і некалькімі вялікімі дакалумбавымі постацямі, у прыватнасці сабакам, які быў больш, чым любая дакалумбавая керамічная жывёла, якога Картэр калі-небудзь бачыў.
  
  
  «Картэз, заваёўнік Мексікі, калісьці меў каралеўскі палац прама тут, у Каяакане».
  
  
  Пра гэта сказаў невысокі які лысее мужчына з вусамі.
  
  
  
  
  
  
  Ён выйшаў у фае і прадставіўся. Абменьваючыся поціскам рукі з Робертам Сільверам, Картэр спрабаваў вырабіць на яго нейкае ўражанне. Па большай частцы гэта была праява мужчыны гадоў сарака-пяцідзесяці, якая ледзь хавалася фанабэрыстасці.
  
  
  "Я павінен сказаць вам, што з боку Марго Уэрта запатрабаваўся моцны ціск, каб пераканаць мяне пагадзіцца на гэтую сустрэчу, сеньёр Картэр. Я не вельмі задаволены вашым візітам. Як вы ўбачыце, калі мы ўвойдзем унутр, я люблю творы мастацтва. Сярод іх працы сеньярыты Уэрты – і я наўрад ці хацеў бы паставіць сябе ў становішча, калі нехта, чыімі працамі я захапляюся, не хацеў бы, каб у мяне больш было».
  
  
  «Я разумею, што знаходжуся тут у вашым распараджэнні», - сказаў Картэр укаранелым манатонным тонам. "Гэта вельмі тонкае пытанне".
  
  
  У паўсядзённай шэрай фланэлевай кашулі, белай кашулі і жаўтлява-карычневым швэдры, Сільвер прайшла па калідоры ў тое, што, павінна быць, было асабістым кабінетам мужчыны. «Прынамсі, у цябе ёсць дасціпнасць і чуласць. Магчыма, я магу гэта ацаніць». Ён жэстам паказаў Картэр на вялікае мяккае крэсла для клуба і для сябе абраў такое ж вялікае крэсла Имса.
  
  
  Слуга падышоў да дзвярэй, і разам з ёй, Картэр адразу ўбачыў, галоўны чыннік фанабэрыстасці Сільвера. Місіс Сілвер было ўсё яшчэ за трыццаць, яе асмуглая скура, шырока расстаўленыя цёмныя вочы і высокія скулы на працягу стагоддзяў звязвалі яе з карэннымі народамі Мексікі. У адрозненне ад Сільвер, яе іспанскі быў плыўным, меладычным мексіканскім. Па адзнацы Картэра, яе густыя цёмныя валасы, калі дазволіць ім зваліцца, хутчэй за ўсё, дасягнуць яе каленаў. Ён захапляўся лакіраванай прыгажосцю яго, паколькі ён быў па-майстэрску завязаны і заплецены, каб паказаць хупавую шыю.
  
  
  Картэр адчула моцны ўкол жадання, калі яе вочы сустрэліся з яго позіркам, напоўненым гонарам іншага роду, чым у яе мужа. Яна сапраўды можа быць яшчэ адным з яго легендарных уладанняў, але ў яе быў уласны бляск і рашучасць. Калі яна прапанавала Картэру выбар мексіканскага шакаладу або кава з каньяком, ён убачыў у мяккім святле адзіную анамалію яе ўзрушаючай прысутнасці. На яе левай шчацэ быў выразны след пачатку ўтварацца рубец. Картэру было ясна, што містэр Сільвер нясе адказнасць, і гэтак жа зразумела, што місіс Сільвер мела намер нешта з гэтым зрабіць. Пакуль слуга рыхтаваў напоі, Сільвер дастаў вялікую скрынку з-пад цыгар з чорнага дрэва і працягнуў яе Картэр. «Вялікае цывілізаванае задавальненне - тытунь нашых сяброў на Кубе. Як гэта часта бывае, тыя, хто вырабляе цывілізаваныя задавальненні, ці наўрад атрымаюць ад іх задавальненне».
  
  
  "Я так разумею, вы мала паважаеце кубінцаў, містэр Сільвер". Яму здалося, што ён заўважыў выбліск весялосці ад місіс Сілвер.
  
  
  «Гэта залежыць ад тваёй гістарычнай скіраванасці, Картэр. Гэты барадаты ідыёт мне не падабаецца».
  
  
  «Нават у гэтым выпадку, - сказаў Картэр, - ёсць тыя, хто лічыць, што доктар Кастра нашмат пераважней нябожчыка генерала Батысты».
  
  
  Сільвер губляў цярпенне, чаго і хацеў Картэр. "Але, вядома, прычына таго, што вы тут, - каб абмеркаваць палітыку, а, Картэр?" Лысеючы чалавечак па-ранейшаму не выдаваў ні краіны, ні мовы паходжання. Яго англійская была роўная, гугнявая, правільная; ён мог лёгка пайсці ў ангельскую школу ці вывучаць мову ў элітнай школе для дзяцей ангельскіх дыпламатаў * дзе-небудзь за мяжой.
  
  
  Місіс Сільвер сціпла скрыжавала ногі. Гэта ні ў якім разе не было правакацыйным жэстам, але яе фізічная прыгажосць і, здавалася б, вялікія запасы добрай якасці кранулі Картэра.
  
  
  Сільвер не выпускаў з-пад увагі цяга Картэра да жонкі. "Так", - сказаў Сільвер. «Консуэла - вялізны скарб. Яе можна было б назваць нацыянальным здабыткам. Яна, безумоўна, шмат чаго вартая».
  
  
  Пасля таго, як пакаёўка вярнулася з напоямі, Картэр заўважыў, што Сільвер размаўляе з ёй на бездакорнай іспанскай з мексіканскімі акцэнтамі і інтанацыямі. Ён адпусціў пакаёўку, затым па-ангельску адпусціў місіс Сілвер. Картэр неахвотна глядзеў ёй услед.
  
  
  "Магу я дадаць да сваёй дзёрзкасці, што я тут, спытаўшы вас аб вашай прафесіі, містэр Сільвер?"
  
  
  Сільвер выкарыстаў драўляную запалку, каб падпаліць кончык цыгары вішнёва-чырвоным святлом. Ад духмянага тытуню ў Картэра цякла сліна. Яму хацелася, каб у Дэвіда Хока былі такія густы. "Я гандляр дыяментамі, Картэр".
  
  
  Картэр гуляў на ганарыстасці мужчыны. "Так, мы ведаем пра гэта".
  
  
  Левае брыво Сільвера тузанулася ў адказ. «Быў час, калі я быў абмежавальнікам дыяментаў, і я павінен сказаць, што быў даволі адораным, будучы вучнем майго нябожчыка дзядзькі, аднаго з вялікіх еўрапейскіх абмежавальнікаў дыяментаў. Але, як і ва ўсім у гэтым жыцці, Картэр, мастацтва недастаткова. Абмежавальнік дыяментаў можа жыць добра, але не так добра». Ён працягнуў руку, паказваючы на паліцы, застаўленыя артэфактамі з бірузы, нефрыту, абсідыяну і керамікі. "Не з рэчамі ў яго доме, які калісьці належаў вялікаму Эрнану Картэсу, а?"
  
  
  "Гэта адкуль вы ведаеце Піта Безейдэнхаута?"
  
  
  «Верна да справы, а? Вы задаяце мэтанакіраваныя пытанні, Картэр. Вы юрыст?
  
  
  Картэр пакруціў галавой і адпіў каньяк. Ён дазваляў Сільверу нарастаць цікаўнасці.
  
  
  "Ах, тады які-небудзь піяр афіцыйна, а?
  
  
  
  
  
  »Ён паказаў Картэру шырокую ўхмылку, поўную іроніі і велізарнай кошту дарагой стаматалагічнай працы.« Я думаю, будзе справядліва, калі вы скажаце мне, што вы робіце. Сеньярыта Уэрта выказала здагадку, што вы неяк зьвязаныя з дыяментамі”.
  
  
  «Як вы ведаеце, сэр, у алмазнай картэлі ёсць служба бяспекі. Піт Безейдэнхаут - высокапастаўлены член». Ён спыніўся, каб скінуць бомбу. "Я таксама з'яўляюся высокапастаўленым членам гэтай арганізацыі".
  
  
  Картэр назіраў за рэакцыяй Сільвера. Яму было вельмі цікава.
  
  
  “Добра. Паколькі я пагадзіўся абмеркаваць з вамі гэтае пытанне, давайце пачнем, а? Дазвольце мне апярэдзіць ваша першае пытанне: Піт Безайдэнхаўт быў у гэтым доме два тыдні таму разам з, магчыма, дванаццаццю іншымі».
  
  
  Нетаропка пыхкаючы цыгарай, Роберт Сільвер распавёў аб сустрэчы з Пітам Безайдэнхаутам, калі ён вывучаў гандаль дыяментамі ў Брусэлі. Афрыканеры, здавалася, заўсёды сачылі за творамі мастацтва, якія раслі ў кошце. У роўнай ступені яго заўсёды цікавілі задавальненні сталовай і, вядома ж, спальні.
  
  
  Калі Сільвера перавялі ў Амстэрдам, каб пачаць ацэньваць брыльянты і фактычна адзначаць лепшыя камяні для агранкі лепшымі аграншчыкамі, Безейдэнхаут час ад часу з'яўляўся зноў, і хоць Сільвер не хацеў казаць, што яны былі вернымі сябрамі, тым не менш, кожны становіцца прывязаным да чалавек, з якім на працягу пэўнага перыяду часу выпіваў, абедаў і забаўляўся.
  
  
  «Такім чынам, - сказаў Картэр, - па меры таго, як Безейдэнхаут набіраў сілу разам з паліцыяй алмазнай бяспекі, ён пачаў праводзіць больш часу ўдалечыні ад Ёханэсбурга і Кейптаўна і больш часу за мяжой, сочачы за тым, каб інтарэсы алмазнай картэлі строга выконваліся. табе, мусіць, даводзілася сустракацца ў такіх месцах, як Парыж, Рым, Антвэрпэн, Нью-Ёрк і Беверлі-Хілз, а? "
  
  
  Сільвер уважліва глядзеў на Картэра.
  
  
  Выкарыстоўваючы сваю выдатную памяць, Картэр працягваў апісваць Безейдэнхаута Сільверу гэтак жа, як Безейдэнхаут быў апісаны яму ў дэпешах, пакінутых яму ў прыватным самалёце, які даставіў яго з Таронта ў Фенікс. Эфект на Сільвера быў трывожным.
  
  
  "Чаму яго ўласны народ так раптоўна зацікавіўся ім?" - спытаў Сільвер.
  
  
  Картэр узяў за правіла не дазваляць дапытаным браць на сябе пытанні. "Як вы думаеце, чаму мы зацікаўлены?"
  
  
  «Ён упарты чалавек. У яго свае перакананні».
  
  
  "Мы таксама ўпартыя", - настойваў Картэр. "Пра што ён казаў, калі быў у апошні раз тут, у гэтым месцы?"
  
  
  Роберт Сільвер нахмурыўся і страсянуў каньяк. «Вам трэба ўсё, а, Картэр? Піт казаў пра якія растуць цяжкасці абароны асабістых інвестыцый або станаў. Ён нагадаў некаторым з нас, што тое самае адбываецца і ў Мексіцы. Становіцца ўсё цяжэй выкарыстоўваць барыкады і платы. , і калючы дрот, каб не пускаць беднякоў. Ты хоць уяўляеш, колькі іх тут, у адной толькі сталіцы ??
  
  
  "Гэта тое, пра што ён казаў? Бедныя?"
  
  
  «Ён казаў аб неабходнасці падтрымліваць стымулы для тых, хто зацікаўлены ў дасягненні сваіх мэт бяспекі».
  
  
  "Чаму ў мяне такое пачуццё, што вы кажаце ў агульных рысах, містэр Сільвер?"
  
  
  Сільвер зрабіў вялікі глыток каньяку. «Ах, так, табе б хацелася, каб я сказаў табе, што Піт казаў пра апартэід і, магчыма, нават пра чысціню рос. Табе б гэта спадабалася, а, Картэр? Ён рэзка ўстаў. «Ну, я не збіраюся вам гэтага казаць. Піт - бізнэсмэн, а не ідэолаг. Ён тут абмяркоўваў бізнэс».
  
  
  «Вы разумееце, што яго бізнэс - гэта нашая справа?»
  
  
  «Чорт вазьмі, Картэр, ты і так зайшоў занадта далёка. Ён не абмяркоўваў алмазны бізнэс».
  
  
  Картэр быў упэўнены, што яго час у вялікай хаце падыходзіць да канца. - Ён зрабіў вам прапанову, містэр Сільвер?
  
  
  «Гэта было ваша апошняе пытанне, Картэр, і адказ - так, ён зрабіў прапанову мне і ўсім астатнім. Я прашу вас паказаць зараз. Я быў больш за гасцінны. Я паняцця не маю, што вы зробіце. пра гэта ці пра тое, як вы будзеце дзейнічаць, але вы сыходзіце з вялікай колькасцю рэчаў, чым калі вы прыйшлі, і таму маё сумленне чыстая "
  
  
  "Як і ваша адданасць Безайдэнхауту", - сказаў Картэр. "Вы павінны быць асцярожныя ў сваіх адносінах з ім".
  
  
  "Гэта папярэджанне, містэр Картэр, ці проста назіранне?"
  
  
  Кілмайстар сустрэўся з ім твар у твар. "Папярэджанне", - сказаў ён. Імгненне праз пакаёўка правяла яго да галоўнай брамы.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр накіраваўся да плошчы і на таксі вярнуўся ў Сокала, вырашыўшы, што Сільвера занепакоілі яго пытанні. Гэты зонд закрануў нешта далікатнае.
  
  
  Ён праехаў усяго квартал ці каля таго, калі адчуў рух ззаду сябе і, павярнуўшыся, заўважыў крэмава-белы "мерседэс" з таніраваным шклом, які павольна рухаўся да яго, набліжаючыся да яго, а затым спыняючыся. Дзверы з боку пасажыра былі расчынены.
  
  
  Консуэла Сільвер выглядала сціпла і элегантна, седзячы ў логаве мужа. Цяпер у ёй не было нічога сціплага: з-за нахілу сядзення і педаляў руху яе пышная спадніца спадала на акуратныя ногі, агаляючы калені і сцягна. Яна ведала аб захапленні Картэра, але не стала сцягваць спадніцу. "Мне трэба пагаварыць з вамі, сеньёр Картэр". Было што тое
  
  
  
  
  у яе голасе, які Картэр не мог прачытаць. "Сам-насам."
  
  
  Ён сеў у "мерседэс" і сеў побач з ёй. Яна пад'ехала да вялікай плошчы Каякан і прыпаркавалася ў цемры каля групы старажытных пярцовых дрэў.
  
  
  «Мне вельмі падабаецца, што вы знаходзіце мяне прывабнай, сеньёр Картэр. У вас няма нічога таемнага, дакладна нічога падобнага на ... » Яна спынілася на імгненне, задуменна прыкусіўшы ніжнюю губу.
  
  
  «Гэта не тое, што вы думаеце, сеньёр Картэр. Прынамсі, не ўсё. Я больш, чым нудная хатняя гаспадыня, якая занадта доўга стала аб'ектам валодання і дэманстрацыі». Яна правяла пальцам па левай шчацэ. «Як вы, без сумневу, можаце сказаць, у нас з мужам узніклі рознагалоссі, якія перараслі ў гвалт». Яна паглядзела яму ў вочы. "Я не з тых шматпакутных жанчын, якія дапускаюць такія абразы. Гэта першы раз, калі Роберт ударыў мяне. Калі б ён не быў такім па сваёй сутнасці карумпаваным, злым чалавекам, я была б задаволеная тым, што проста рабіла тое, што збіралася зрабіць , а затым пакінуць яго. Ваш візіт сёння ўвечары вельмі сімвалічны для мяне ". Яна паглядзела на яго спачатку са спагадай, затым з адкрытым запрашэннем. Здавалася, яна разумее, як Картэр шануе яе, і заахвочвае гэта.
  
  
  "Я ведаю, хто ты", - сказала яна. «Я сапраўды не ведаю падрабязнасцяў, дакладных дэталяў, але я ведаю, што за вамі стаіць вялікая сіла, што вы – выжыўшы і баец. Роберт на самой справе думае, што вы ўяўляеце алмазныя сілы бяспекі». Яна смяялася. "Я ведаю, што вы ўвасабляеце розум і спачуванне, што вам, верагодна, прыйшлося забіць за гэтыя якасці, і што ваша жыццё была ў небяспецы ў большай колькасці выпадкаў, чым вы хочаце ўспомніць".
  
  
  Картэр адчуваў, што яго цягне за сабой сіла яе прысутнасці і перакананняў. Некаторы час яна назірала за ім, затым узяла яго руку, спачатку сціснула яе, а затым пачала абводзіць яе тыльным бокам кончыкамі пальцаў. "Гэта вас узбуджае, сеньёр Картэр?"
  
  
  "Усё ў табе ўзбуджае мяне", - прызнаўся Картэр.
  
  
  Яна задаволена хмыкнула. «Гэта сапраўды поспех для мяне. Мой муж і яго сябры ўзбуджаюцца ад выгляду рэчаў, але для іх праўдзівая ўзрушанасць - гэта апантанасць. Іх уяўленне спыняецца на апантанасці. Вы разумееце наступствы гэтага? як аб'ект, якім заўсёды валодаюць, але ніколі не шанавалі? "
  
  
  Консуэла Сільвер паклала руку Картэра на сваё голае сцягно. Ад цяпла яе скуры ў яго перахапіла дыханне, і ёй відавочна спадабалася яго рэакцыя. "Ёсць шмат рэчаў, якія мы можам зрабіць адзін для аднаго, сеньёр Картэр, і рэчы, якія выходзяць далёка за рамкі простага ўладання. Гэты вялікі дурань хацеў мяне з-за майго сямейнага паходжання. Мая сям'я зараз небагатая, хоць калісьці яны былі . Цяпер гэта больш традыцыя імкнуцца весці добрае жыццё, жыццё, у якой пераважаюць традыцыі і годнасць. Лічылася, што мой муж быў прыстойным чалавекам, і што я змагу працягнуць традыцыю рабіць добрыя справы для дабра для ўсіх ".
  
  
  Да гэтага моманту яна стаяла перад ім і прыцягнула яго да сябе.
  
  
  Картэр адчуваў задавальненне, калі яго твар уткнуўся ў гэтую дзіўна хупавую шыю, а яго рукі злёгку рухаліся, каб абхапіць яе хупавую грудзі.
  
  
  Яна здрыганулася ад яго дакранання. «Я не думаў, што можна атрымаць такія вытанчаныя задавальненні ад гэтых маленькіх даследаванняў. Даследуй мяне, сеньёр Картэр. Ідзі, куды табе заўгодна. Скажы мне, што табе падабаецца».
  
  
  Яна зрабіла інтымныя рухі па баках сцёгнаў Картэра. Ён адказаў неадкладна. Яе вочы загарэліся жывёльным узбуджэннем. Вынікі заахвоцілі Картэра працягнуць. Ён працягнуў даследаванне яе грудзей. Яна напявала ад задавальнення. «Ёсць яшчэ адна рэч, пра якую я казаў. Мы павінны займацца любоўю прама тут, і гэта дасць мне энергію, неабходную для гэтай іншай справы».
  
  
  "Гучыць вельмі драматычна", - прамармытаў Картэр.
  
  
  Сур'ёзна, марудліва кіўнула Консуэла Сільвер. Яна завільгатнела вусны, затым асядлала Картэра на каленях. "Ты павінен займацца са мной любоўю, а потым я пайду дадому і заб'ю свайго мужа".
  
  
  11
  
  
  Картэр адчуў адначасова дрыжыкі і прыліў страсці. Ён не ведаў Консуэлу Сільвер, але гэтак жа, як яна адчувала сваяцтва з ім, ён ведаў яе дастаткова добра, каб разумець, што яна мела на ўвазе тое, што сказала.
  
  
  Нібы чытаючы яго думкі, яна сказала: «Я кажу зусім сур'ёзна. Калі б ён проста страціў кантроль і ўдарыў мяне, мы з вамі не былі б тут у такім стане зараз. Я раблю гэта не для таго, каб адпомсціць яму ці, як бы гэта сказаць, ускладзі на яго рогі. Я раблю гэта, каб ачысціць сябе ад сапраўды злой прысутнасці ў маім жыцці».
  
  
  Яна пачала замінаць яму канцэнтравацца на чым-небудзь, акрамя курыцы. Мяккасць яе дакрананняў і яе відавочнае жаданне зрабіць гэта агульным перажываннем перасягнулі любыя думкі Картэра аб тым, што ён усяго толькі частка асабістага сэксуальнага рытуалу нейкага нячулага чалавека.
  
  
  Праз некалькі секунд. Консуэла Сільвер пачала шаптаць яму пытанні, распавядаючы яму пра месцы, дзе яна хацела, каб ён дакранаўся да яе, затым узяла яго рукі і накіравала іх да сваіх грудзей, ног, сцёгнаў і г. д. "Ты ведаеш, што гэта было тое, чаго ты хацеў з таго моманту, як
  
  
  
  
  
  ты бачыў мяне, - сказала яна.
  
  
  Затым яна прагна пацалавала яго. "Гэта праўда, гэта тое, чаго ты хацеў, і ты прымусіў мяне таксама гэтага хацець". Яна закрыла вочы і ўздыхнула. "Я не думаў, што ты калі-небудзь выберашся адтуль, каб мы маглі гэта зрабіць".
  
  
  "Гэта тое, чаго я хачу", - прашаптаў Картэр.
  
  
  Перш чым ён паспеў адказаць, яна кіўнула і ўсміхнулася. "Так, - сказала яна, - я ведаю, чаго ты хочаш". Яна выцягнула дзве шпількі з чарапахавых панцыраў са сваіх валасоў, і доўгія завіткі і косы іх упалі ўніз, пырснуўшы ёй на твар і плечы. Яе скура колеру мокко купалася ў бліскучай шаўкавістасці густых вароніных валасоў.
  
  
  Яго рукі лашчылі яе цела, атрымліваючы асалоду ад адчуваннем яе таліі, яе сцёгнаў, яе моцных ног. Неўзабаве яна прашаптала яму пэўную просьбу. "Калі ласка!" - Выдыхнула яна. І Картэр расшпіліў яе блузку і пачаў далікатна лашчыць яе грудзі, прымусіўшы яе зачыніць вочы і застагнаць.
  
  
  Увесь час, пакуль Картэр лашчыў яе, яна была занятая ім, даючы магчымасць іх целам злучыцца. Калі яны гэта зрабілі, Картэр адчуў, як яна на імгненне напружылася, а затым амаль адразу ж цалкам аддалася іх заняткам каханнем. "Ты першы мужчына, акрамя майго мужа", - сказала яна. «Ён прапаноўваў іншыя - іншыя рэчы, але ты першы. Я зрабіў правільны выбар».
  
  
  Калі Картэр пачаў кантраляваць іх рухі, Консуэла некалькі разоў ўскрыкнула, выгнуўшы спіну. Затым, упіўшыся рукамі ў яго шыю і плечы, яна сказала: «Я хачу цябе, зараз, тады я буду здзейснены».
  
  
  Хоць Картэр усё яшчэ спрабаваў кантраляваць сітуацыю, яе рухі і пачуццё датычнасці да такога моцнага і прывабнага чалавека сталі для яго больш, чым ён мог вынесці.
  
  
  "Калі ласка!" усклікнула яна. "У цяперашні час!"
  
  
  Яна шаптала Картэр на вуха дзіўныя рэчы, рухаючыся з апантанасцю, якое прывяло яго ў той стан, якое яна хацела. Калі Картэр выпрабаваў чыстую, рухаючую рэакцыю ўзбуджэння, ён адчуў, што яна сама паднялася яшчэ раз да гэтага моманту.
  
  
  Некаторы час яна моцна трымала яго, лашчачы, калі поўнае адчуванне ахапіла іх абодвух. Картэру зноў здалося, што Консуэла была з ім у кожны момант іх заняткаў каханнем, што яна была адной з самых спагадных жанчын, якіх ён калі-небудзь ведаў.
  
  
  Праз некаторы час у цёмнай машыне яе голас, здавалася, раздаўся здалёк. "Гэта было вельмі важна для мяне. Я не ведаю, што са мной адбудзецца і куды я пайду пасля таго, як пакіну вас і зраблю тое, што павінен, але, нягледзячы ні на што, вы прымусілі мяне зразумець рэчы, якія застануцца са мной. і суцешыць мяне."
  
  
  Нават калі яна асцярожна паднялася з яго і на імгненне села, яна пацягнулася да яго і далікатна дакранулася да яго асобы, працягваючы інтымнасць.
  
  
  «Безэйдэнхаўт - зусім амаральны чалавек», - сказала яна. "Яго неабходна спыніць. Мой муж і некаторыя з яго сяброў ўклалі грошы. Я не ведаю дакладных дэталяў, але калі я быў у пакоі з усімі імі, я пачуў, як гэтая свіння чалавека кажа аб тым, як ён называў разумнае рашэнне. Калі яны яны зловяць некалькі нявінных людзей, гэта ўсё роўна, яны, хутчэй за ўсё, былі з тых людзей, якія былі натуральнымі ахвярамі ў любым выпадку. Ён казаў пра натуральны парадак рэчаў. Ён казаў пра Чарльза Дарвіна , і Мальтус, і Фрыдрэйх Ніцшэ ».
  
  
  Картэр адчуў, як прылівае яго кроў. Чаму людзі, якія казалі пра гэтых вялікіх людзей ідэй і вераванняў, амаль заўсёды рабілі гэта няправільна, прыпісваючы свае ўласныя значэнні і апраўдваючы свае ўласныя філасофскія прынцыпы?
  
  
  "Хіба ён, - спытаў Картэр, - казаў аб LT, законе льва?"
  
  
  Консуэла кіўнула. «Ён казаў пра гэта, і калі я паглядзела на свайго мужа, на ягоным твары быў выраз, якога я гадамі спрабавала дамагчыся з каханнем. Ні разу ён не адказаў мне так, як ён адказаў на словы і канцэпцыі Піта Безэйдэнхаўта. Я прыйшла да высновы, што мой муж і ягоныя сябры сталі цалкам амаральнымі. Слова «сапсаваны» больш не прымяняецца».
  
  
  Ён закурыў і падзяліўся ёю з Консуэлай.
  
  
  "Што небудзь яшчэ? Можа, месца? Невялікая дэталь. Я выкарыстоўваю ўсё».
  
  
  «Так! Я забыўся. Безейдэнхаўт згадаў фестываль мастацтваў у Белізе. Здаецца, яго праводзіць амерыканец». Ён адчуваў, як нарастае яе гнеў і абурэнне. «Гэтыя людзі выйшлі за рамкі простага назапашвання матэрыяльнага багацця. Нават больш, чым улада, іх прыцягвае вера ў тое, што іх пачуццё справядлівасці мае вялікае значэнне». Яна ўзяла ў Картэра цыгарэту і зацягнулася. "Іх усведамленне справядлівасці гэтак жа далёка ад сапраўднага правасуддзя, як ваенная музыка - ад творчасці такога чалавека, як Бах".
  
  
  Картэр апусціў акно, каб упусціць начныя водары, водар язміну, франжыпані і гардэніі.
  
  
  Калі цыгарэта прыкурылася, яна ўзяла яго твар у далоні і пацалавала.
  
  
  Яна пачала зашпіляць блузку, і некалькі імгненняў яны смяяліся над яе скрыўленнем, вяртаючыся ў скуру, знаходзячы ніжнюю бялізну і выяўляючы адну з яе страчаных сандаль. Адна з чарапахавых шпілек упала з прыборнай панэлі на падлогу, і калі яны намацалі яе, іх рукі сутыкнуліся, і яны абодва выпрабавалі яшчэ адзін электрычны ўдар.
  
  
  
  
  
  
  Павольна, амаль сумна Консуэла адсунулася і пачала скручваць і звязваць валасы, замацоўваючы іх на месцы.
  
  
  "Я хацела б падарыць вам гэта, - сказала яна, - як сувенір з таго, што мы знайшлі адзін у адным". Яна сунула яму ў руку невялікі круглы кавалачак нефрыту, меншы і танчэйшы за амерыканскую капейку. Нават у паўзмроку машыны ён бачыў, як гэты кавалак быў падобны на пеністы, чысты акіян, зялёны, вабны.
  
  
  Больш яны не размаўлялі.
  
  
  Яна пакінула Картэра на стаянцы таксі.
  
  
  * * *
  
  
  Вярнуўшыся ў свой гатэль, Картэр уважліва праверыў пакой, каб убачыць, ці не калупаўся хто-небудзь акрамя пакаёўкі. Ён старанна абшукаў пакой на прадмет памылак, зняў трубку і набраў серыю лічбаў, якія прымусілі б любую магнітафонную прыладу ўлоўліваць доўгі, высокі тон і шматлікае іншае. Задаволены чысцінёй пакоя, ён у апошні раз праверыў наяўнасць уварваных лазераў, затым скінуў чаравікі і пачаў скідаць штаны, набіраючы нумар Марго Уэрт.
  
  
  "Прыбыццё па плане", - сказаў ён, не назваўшы ні яе імя, ні свайго. "Місія выканана. Падобна, мы на правільным шляху. Верагодна, таго, каго я бачыў, ужо няма ў жывых. Вы можаце праверыць ранішнія газеты».
  
  
  "Самагубства?" - сказала Марго.
  
  
  "Гэта адмоўна", - сказаў ёй Картэр.
  
  
  "Гэта была напружаная ноч", - паведаміла Марго. Выкарыстоўваючы мексіканскае выраз «здаравяк», пад якім яна мела на ўвазе Сэма Захар, яна сказала: «Эль Грандоте таксама паведаміў і пацвярджае вашы высновы. Ён таксама паведамляе навіны аб тым, што быў выкрадзены іншы наш калега».
  
  
  "Пастка?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Так. Эль Грандотэ выкарыстаў слова" ўстаноўка "
  
  
  «Зразумела, - сказаў Картэр.
  
  
  Ён збіраўся павесіць трубку, але Марго ўзарвалася: «Яны зрабілі вялікую памылку, зрабіўшы гэта. Яны забыліся, што я іх ведаю. Яны скампраметавалі мяне, але я атрымаю іх за гэта».
  
  
  "Будзьце вельмі асцярожныя", - папярэдзіў яе Картэр. «Магчыма, яны зусім не забыліся. Магчыма, яны нават зараз нешта для цябе плануюць».
  
  
  Ён прыняў гарачы душ і ўвайшоў, дазваляючы вадзе аслабіць стомленасць, якая ахапіла яго. Ён ведаў, што наперадзе будзе яшчэ большая стомленасць. Прынамсі, яму давядзецца правесці некаторы час, назіраючы за домам Марго, проста каб пераканацца, што ніхто не паспрабуе дабрацца да яе.
  
  
  Трыццаць шэсць гадзін крайняга тэрміну для ад'езду з Мексікі стаў здавацца яму лепшым. У гэтай краіне вызначана рабілася ўсё горача і выбуханебяспечна.
  
  
  Правёўшы распыляльнікам іголкі па хворым целе, ён зразумеў, што пачаў захапляцца Чэпе Муньосом. У мажнага кубінца быў стыль. Але вы мала што маглі зрабіць, калі нехта пераследваў тыя ж мэты, што і вы, станавіўся фатальным у выніку нейкага расследавання. Вы выявілі, што выкарыстоўваеце словы або выразы, каб звесці да мінімуму смерць. Чэпе вывелі. Чэпе купіў. Нарэшце з'явіўся нумар Чэпе.
  
  
  Вы маглі б паклясціся нагнаць упушчанае за такога чалавека, і нават калі гэта будзе мець прысмак помсты ці, у дадзеным выпадку, закону льва, хай будзе так: хтосьці заплаціць за стварэнне Муньёса.
  
  
  Ён выцерся ручніком, здолеў нацягнуць чыстую павязку на плячо і знайшоў баваўняную вадалазку і чыстыя штаны. Па дарозе да Марго Уэрце ён купіў вялікую ёмістасць кавы і рушыў па вуліцы, пакуль не знайшоў зручную кропку агляду, затым сеў, пацягваючы гарачае піва.
  
  
  Ён засяродзіў сваю ўвагу на фокусе, дзе мог заўважыць усё незвычайнае, любыя таемныя рухі, любыя спробы пракрасціся ў кватэру Марго.
  
  
  Святло Марго згасла неўзабаве пасля паўночы, і прыкладна праз паўгадзіны Картэр дапіў апошні глыток кавы.
  
  
  У гэтай частцы Мехіка ніколі не спыняюцца поўнасцю. Па-ранейшаму быў рух, і людзі ўсё яшчэ выходзілі на вуліцы. Па сутнасці, гэта быў кругласутачны горад. Час ад часу яго ўвагу прыцягваў старонні шум ці рух, і ён назіраў, пакуль не пераканаўся, што тое, што ён бачыў, было ўсяго толькі выпадковай часткай вулічнага жыцця.
  
  
  Кава пратрымала яго амаль да гадзіны трыццаці, затым ён пачаў адчуваць, як яго накатвае дрымотнасць.
  
  
  Каля двух Картэр заўважыў рух ззаду яго. Ён рэзка прачнуўся, усведамляючы, што нейкі час спаў. Ён хутка ўстаў і падрыхтаваўся да нападу.
  
  
  Сэм Захар выйшаў з ценю, трымаючы газету і папяровы шкляначку з кавы. «Мая чарга. Вы ўжо дастаткова доўга. Гадзіннік афіцыйна змяняецца ў два».
  
  
  Картэр застаўся дастаткова доўга, каб выкурыць цыгарэту і даведацца падрабязнасці Захар аб Чэпе Муньёс.
  
  
  «Я скончыў сваё інтэрв'ю прыкладна праз гадзіну ці каля таго і вырашыў зайсці і праверыць Чэпе, бо я быў больш-менш па суседстве», - сказаў супрацоўнік ЦРУ. "У мяне не было рэальных прычын для турботы, за выключэннем таго, што мяне сустрэлі з вялікай варожасцю, і гэта выклікала ў мяне падазрэнні. Трое з іх - кім бы яны ні былі - увайшлі неўзабаве пасля таго, як я прыбыў, і прыкладна праз паўгадзіны яны прыйшлі са згорнуты дыван.Я ведаю, што ў мяне яркае ўяўленне, але чамусьці я проста не мог паверыць, што гэтыя людзі былі чысцільшчыкамі дываноў».
  
  
  "Ці атрымалася вам ісці за імі?" - спытаў Картэр.
  
  
  «У іх была машына, а ў мяне не. Яны страцілі мяне, і, здаецца, мы страцілі кубінца».
  
  
  Кілмайстар прыціснуў цыгарэту да тратуара.
  
  
  "Магчыма, вам захочацца
  
  
  
  
  
  
  "паглядзець на гэта", - сказаў Захар, перадаючы яму ранішні выпуск англамоўнай газеты. На першай паласе быў загаловак «Лос-Анджэлес. Гандлёвы цэнтр узрушаны выбухам». Далей у артыкуле апісвалася шкода, нанесеная крамам і паркоўкам. , а таксама эскалатары ў цэнтры Беверлі ў Беверлі і Ла-Сьенеге ў паўночна-заходняй частцы горада. Паводле легенды, менш за паўтузіна чалавек атрымалі толькі нязначныя траўмы, а матэрыяльны ўрон - амаль палову на мільён долараў. Як паведамляецца, следчыя спрабавалі высветліць прычыну выбуху. На той момант лічылася, што выбух здарыўся ў выніку прарыву газаправода.
  
  
  «Мае людзі, - сказаў Закары, - вераць, што прычынай выбуху была магутная бомба, акуратна змешчаная ў пакой тэхнічнага абслугоўвання. Вы можаце паспрабаваць Дэвіда Хока і паглядзець, што ў яго ў галаве. Але я гатовы паспрачацца з вамі першым. - паведаміце аб вячэры, што гэта не выпадковасць і не мае ніякага дачынення да паломкі газаправода. Лос-Анджэлес робіць нешта, каб прыкрыць крыніцу, таму што яны не хочуць умешвацца ў турыстычны сезон і не жадаюць станавіцца першымі Амерыканскі горад, якому пагражае небяспека стаць ахвярай тэрарыстычнай дзейнасці».
  
  
  "Падобна, нашы сябры спрабуюць зрабіць сабе імя і паказаць, на што яны здольныя", – разважаў Картэр.
  
  
  "Паказаць хто?" - сказаў Захар. "Гэта тое, што мы павінны высветліць".
  
  
  "Я думаю, свет". Картэр зрабіў глыток кавы Захар. "Замест рэкламы ў "Жоўтых старонках" нашы сябры з LT размяшчаюць рэкламу ў густанаселеных гарадах Паўночнай Амерыкі".
  
  
  Дванаццаць
  
  
  Яны сядзелі ў кватэры Марго Уэрты, калі Картэр заўважыў, што на вуліцы пад'ехала паліцэйская машына.
  
  
  Гэта быў VW з квадратным кузавам. Цяжка не заўважыць. Ён паглядзеў на свой гадзіннік. «Альварада, - сказаў ён, - нагадваючы нам, што наш час скончыўся. Акрамя таго, я перакананы, што сцежка вядзе нас у Беліз. Самадхі, здаецца, зацікаўлены ў Рагане, і мне здаецца, што нейкі культурны фестываль мог бы стаць выдатным прыкрыццём для чагосьці». памерам з LT. Гэта гучыць як ідэальны спосаб прыцягнуць людзей з усяго свету, не выклікаючы ні найменшага падазрэння. Я не здзіўлюся, калі знайду там Безайдэнхаўта. Нават калі б мы не былі пад прыцэлам Альварада, Я б хацеў быць там ".
  
  
  "Гучыць нядрэнна, - сказаў Захар, - але тэхнічна ў нас засталося некалькі гадзін, і я хацеў бы адсачыць тых людзей, у якіх ёсць Чэпе". Ён паглядзеў на Картэра. "Вы не пярэчыце?"
  
  
  «Не, - сказаў Картэр. «Я дазволю Альварада забраць мяне зараз. Я паеду ў Беліз і пачну шукаць сляды LT. Сустрэнемся там. Спачатку было б карысна, калі б мы прыкінуліся, што не ведаем адно аднаго».
  
  
  "Я магу ўладкавацца там валанцёрам", - сказала Марго. "Я магу пракрасціся ў персанал і паглядзець, што гэта нам прынясе".
  
  
  Картэр нецярпліва ўстаў. «Я хачу прадоўжыць з гэтым. Гэта Беліз». Ён кіўнуў Захар. «Я куплю табе крыху часу з Альварада. Убачымся там». Яны дамовіліся сустрэцца альбо ў Беліз-Сіці, альбо ў Бельмапане.
  
  
  Ён спусціўся па лесвіцы, выйшаў на вуліцу і падышоў да машыны.
  
  
  Альварада штурхнуў перад ім дзверы. "Толькі адзін з вас?" Ён зрабіў паўзу. «Добра, дастаткова сумленна. Засталося некалькі гадзін, і я бачу, дзе ў цябе, магчыма, не было часу на ўсе свае справы. Але ты самы вялікі, і я пагаджуся на гэта ў якасці пачатку». Ён паглядзеў на свой гадзіннік. «У Закары ёсць тры гадзіны, і яго задніца прыбраная адсюль».
  
  
  Ён паехаў проста ў аэрапорт.
  
  
  "Я павінен пайсці з табой?"
  
  
  Картэр пакруціў галавой.
  
  
  "У такім выпадку я пайду як сябар". Альварада перадаў Картэру сваю зброю. «Вось. Табе, верагодна, будзе зручней працаваць са сваімі рэчамі».
  
  
  Картэр старанна падагнаў сябе да Вільгельміны і Х'юга. П'ер прыклаў больш намаганняў у машыне, але Альварада здаваўся цярплівым, амаль прыязным.
  
  
  «Заставайцеся на сувязі, калі нешта даведаецеся», - сказаў Альварада, перадаючы Картэру канверт з пашпартам Картэра і фатаграфіяй Піта Безайдэнхаута. З гэтымі словамі ён падвёў Картэра да прылаўка па абмене грошай. «Пазбаўцеся ад усіх сваіх мексіканскіх грошай тут. Абмен песа на даляры Бяліза заўсёды працуе супраць вас. Акрамя таго, вам больш не спатрэбяцца песа. Не надоўга».
  
  
  Калі Картэр рушыў да месца пасадкі, Альварада падышоў да яго і ў размове працягнуў копію ранішняй газеты.
  
  
  Асноўны артыкул на першай паласе расказваў пра смерць Роберта Сільвера, вядомага гандляра дыяментамі і палітычнага дзеяча.
  
  
  Картэр уважліва прагледзеў дэталі. "Я не бачу ў спісе прычын смерці".
  
  
  «Прычынай смерці была траўма, нанесеная тупым прадметам, чорт вазьмі, і не гуляй са мной. Я ведаю, што ты быў там мінулай ноччу, Картэр. Я нават ведаю, што ты дазволіў яму паверыць, што быў з сіламі бяспекі алмазнай картэлі. Гэта не магло мае якое-небудзь дачыненне да яго смерці, ці не так? "
  
  
  Кілмайстар уважліва паглядзеў на яго. Альварада не дазволіў бы яму так блізка падысці да ад'езду з Мексікі, калі б сапраўды хацеў яго затрымаць.
  
  
  “На дадзены момант гэта пытанне гонару, што я нічога табе не скажу, Альварада. Але калі пройдзе больш за два тыдні, а ў цябе не будзе інфармацыі, будзе справай гонару, што я скажу табе тое, што ведаю.
  
  
  
  
  
  
  . "
  
  
  Альварада ўсміхнуўся. "Дама такая моцная, а, Картэр?"
  
  
  Картэра не было за што ўтрымліваць. Ён падышоў да выхаду на пасадку на рэйс, які вылятае ў Беліз-Сіці, Беліз.
  
  
  * * *
  
  
  Краіна Беліз - гэта невялікі кавалак лесу і балоты на поўначы, джунглі і горы на поўдні. Гадавая колькасць ападкаў на поўдні складае каля ста дзюймаў. Нібы каб кампенсаваць гэта, поўнач часта абвальваецца ўраганамі.
  
  
  Нягледзячы на клімат і мясцовасць, людзі, якія прыязджаюць сюды, каб застацца, вельмі верныя яму. Гэта лёгкі, амаль ідылічны лад жыцця на ўзбярэжжа, больш прадпрымальны ў адносінах да цэнтральных раёнаў з умераным кліматам. Як культура, гэта сумесь карысных для здароўя рэчаў.
  
  
  Беліз, у асноўным аграрная краіна, вырабляе чырвонае дрэва, садавіну і гародніну, а таксама чыкл, важны інгрэдыент жавальнай гумкі. Некаторыя з лепшых у свеце збіральнікаў чыклера родам з Беліза. Не асабліва рэкамендаваць яго, але не чакайце грэблівых заўваг ад людзей, якія там жывуць. Замест гэтага чакайце здзіўленага, нязмушанага стаўлення, якое часта з'яўляецца прычыненнем моцнай працоўнай этыкі.
  
  
  Гватэмальцы жадаюць гэтага, сцвярджаючы, што калісьці яны першапачаткова прыналежылі ім; гэтага жадаюць белязійцы, сцвярджаючы, што ў іх свая культура і звычкі; Брытанцы кіруюць ім, хоць і неўзаметку, і ім падабаецца ідэя мець месца ў гэтай частцы свету.
  
  
  Этнічная сумесь у Бялізе дзіўная, з шэрагам карыбскіх народаў, карэнных індзейцаў, каланістаў, еўрапейцаў і паўночнаамерыканцаў.
  
  
  Аэрапорт аказаўся на здзіўленне вялікім. Нехта чакаў, што прызямліцца шмат вялікіх самалётаў. Магчыма, гэта быў аптымізм маленькай, слабаразвітай краіны, а магчыма, адбывалася нешта яшчэ. Шэраг знакаў даваў адчуванне актыўнасці. Адзін сказаў, што новая сталіца Бельмапан хутка стане самай прыгожай і складанай у Цэнтральнай Амерыцы. Іншы прывітаў артыстаў і фантазёраў з усяго свету на Фестывалі мастацтваў у Цэнтры мастацтваў Беліза. Яшчэ адзін папярэдзіў навічкоў, што прыйшоў час аформіць аўтастрахаванне ў Белізе.
  
  
  Клімат быў вільготным і суровым. Узяўшы таксі з аэрапорта, Картэр даў кіроўцу вялікія чаявыя і зладзіў азнаямленчую экскурсію па горадзе. Кіроўца, прыемны прыгожы карыб з тварам чырвонага дрэва, сказаў Картэр, што большую частку свайго жыцця ён пражыў у Беліз-Сіці. Яго ліцэнзія і фатаграфія, якая сведчыць асобу, значылі яго як Юліюса Сарцёра.
  
  
  «За выключэннем таго, што я некаторы час жыў у Чыкага, бос», - сказаў Джуліус Сарцёра. «Я зарабляю вялікія грошы і вяртаюся сюды і набываю тут таксі. У мяне ёсць чатыры працоўныя для мяне і дзве, тры юнкерскія машыны ў мяне дома на запчасткі».
  
  
  Кіроўца падышоў да вялікага рухомага маста, перакінутага праз раўчук, досыць вялікі, каб прапусціць велізарную лодку. «Дыс называўся Свінг-Брыдж, і гэта галоўнае месца ў горадзе, як вы можаце бачыць на ўласныя вочы. Ён праходзіць над раўчуком Хаўловер, дае шмат месца для лодак і барж. Гэта найбліжэйшае месца, якое мы змаглі знайсці да помніка. Але Юліус Сартэра таксама звярнуў увагу на рэзкі кантраст паміж трухлявым, нядбайным ладам жыцця на ўзбярэжжа і некаторымі з больш экзатычных і самавітых будынкаў і хат, якія нагадваюць аб брытанскім каланіяльным уплыве, але таксама адлюстроўваюць сучасную архітэктуру. Колеры хат і будынкаў вар'іраваліся ад інш. сіняга, прыглушанага аранжавага і вытанчанага шэрага.
  
  
  У некалькіх раёнах у цэнтры Беліз-Сіці Картэр убачыў знакі, якія паведамляюць аб тым, што ў вялізным цэнтры мастацтваў у суседнім Бельмопане праходзіць Фестываль мастацтваў. З гэтым звязана імя Джэймса Рогана.
  
  
  Картэр збіраўся зарэгістравацца ў гатэлі «Форт-Джордж», але Джуліус сур'ёзна паставіўся да сваёй ролі правадыра, адвёў яго на Рыджэнт-стрыт і спыніўся перад гатэлем «Мопан». "Вы можаце падазраваць, што я атрымаю долю прыбытку, калі прывяду вас сюды, але я раблю гэта па ўласнай перакананасці, што вам не патрэбная турыстычная пастка".
  
  
  Картэр злавіў Джуліуса на слове, заплаціў яму і забраніраваў нумар. Ён праверыў сваю зброю ў аэрапорце, але хацеў праверыць яе ў вольны час. Пакой быў ідэальным месцам для гэтага.
  
  
  Узброены і падрыхтаваны да дзеянняў, Картэр вырашыў пачаць прыносіць карысную інфармацыю і знайсці сабе арандаваны аўтамабіль, каб пачаць працу.
  
  
  Было некалькі глінабітных будынкаў, драўляных адрын і некалькі спроб аздаблення тынкоўкай у рознай ступені, але калі Картэр выявіў Цэнтральны парк, ён пачаў заўважаць прыкметы амбіцыйнага будаўніцтва, буйных універмагаў, буцікаў, старых будынкаў у каланіяльным стылі, кінатэатр і некалькі бараў з непры атмасферай звонку і гібрыдам рэгі, Вілі Нэльсана і Білі Джоэла ўнутры. У квартале ад яго ён убачыў шыльду "Сміт і сыны". Пасля некаторых перамоваў яму выдалі аўтамабіль, які здаваўся прымальным, але калі ён праверыў яго, ён вярнуўся ў пункт пракату. "Я хачу машыну, на якую можна разлічваць", - сказаў ён. "Я гатовы за гэта заплаціць".
  
  
  "Куды вы ідзеце?" - спытаў спалоханы клерк.
  
  
  "Бельмапан, больш-менш".
  
  
  У мяне ёсць Toyota, у якой ёсць нейкая прывабнасць .
  
  
  "Я вазьму гэта", - сказаў Картэр.
  
  
  "Не магу дазволіць табе зрабіць гэта
  
  
  
  
  
  
  не на тры, чатыры гадзіны. Гэта абавязкова тады, і мы скажам, што вы зарэзервавалі яго».
  
  
  Картэр адправіўся ў кафэ наверсе, дзе ўбачыў некалькі плакатаў і рэкламных аб'яў Бялізскага цэнтра пісьмовага і выканальніцкага мастацтва, некаторыя з якіх ужо датаваны, у якіх паведамлялася, што Джэймс Роган праводзіць чытанні вершаў ці абмяркоўвае класічныя творы.
  
  
  Ён увайшоў, агледзеў добра асветлены пакой, і амаль адразу ж за адным з задніх столікаў раздаўся гук кароткай бойкі. Картэр заўважыў, што нехта спешна сыходзіць. Кагосьці, хто не хацеў, каб яго бачылі? - падумаў Картэр.
  
  
  Картэр адразу ж спусціўся па лесвіцы. На мужчыне была кашуля з закатанымі рукавамі. Бегавы абутак. Аліўкавыя шэрыя штаны. На вуліцы ён пабег да Разваднога моста, Картэр не адставаў. Убачыўшы, што Картэр набліжаецца, мужчына рушыў праз невялікі парк, дзе некаторыя старыя ўсталявалі агароднінную і фруктовую краму. Кар'ер набраў хуткасць, калі Картэр пачаў набіраць абароты, а затым здолеў схавацца ў шэрагу паўразбураных халуп. Але ў Картэра была добрая ідэя, хто не хацеў, каб яго бачылі. Абдул Самадхі.
  
  
  Картэр вярнуўся ў кафэ наверсе і ўважліва паглядзеў на стол, за якім сядзеў Самадхі. Група з чатырох чалавек, магчыма, арабаў, сядзела і глядзела на яго. Картэр стаяў на краі стала. «Скажы свайму сябру, - сказаў ён па-арабску, - што я скручу яму худую шыю, калі злаўлю яго».
  
  
  Чатыры сядзячыя за сталом нічога не адказалі.
  
  
  "Ты мяне чуў?" - раўнуў Картэр.
  
  
  Мужчыны панура прыняліся за ежу.
  
  
  Картэр схапіў аднаго з мужчын за руку і павярнуўся так, што яго прымусілі ўстаць з крэсла на калені. Астатнія трое былі на нагах. "Ты мяне чуў?" - запатрабаваў адказу Картэр.
  
  
  Той, што ляжаў на падлозе, кіўнуў.
  
  
  «У вас благія манеры, - сказаў Картэр. "Вы ўсе."
  
  
  Мужчыны вярнуліся да сваёй трапезы. Больш ніхто ў кафэ не адказаў, але Картэр не чакаў, што хто-небудзь з іх ведае арабскую. Ён сам абраў столік і паглядзеў меню. У кафэ Upstairs было два меню: стравы з бабоў і рыбы, якія адпавядалі карыбскай культуры, і больш традыцыйнае амерыканскае меню з гамбургерамі, тушаным мясам, смажанай курыцай, пірагамі і безалкагольнымі напоямі.
  
  
  Картэр спыніўся на куранцы і пачаў заўважаць групы мужчын за рознымі столікамі, некаторыя з якіх былі еўрапеоіднай расы, магчыма, еўрапейцы па вопратцы, некаторыя чарнаскурыя і некалькі лацінаамерыканцаў. Час ад часу людзі за сталом, з якога збег Самадхі, пазіралі на Картэра з халоднай пагрозай.
  
  
  Унізе пачуўся шумны тупат. Картэр здагадаўся, што гэта аўтобус, і спрабаваў завесці машыну.
  
  
  Да таго часу, як кураня Картэра быў пададзены, у пакой увайшоў даволі калматы мужчына, высокі, злёгку сагнуты ў плячах, крыху сівыя ў доўгіх валасах, і падышоў да аднаго са столікаў мужчын. На ім былі штаны колеру хакі і палявыя чаравікі. На носе ў яго былі акуляры ў драцяной аправе. На нашыўцы з імем было напісана "Ункефер, Д.", але ніякіх іншых знакаў адрознення, якія сведчаць аб ваеннай або грамадзянскай прыналежнасці, не было. "Хто-небудзь з вас, індычак, ведае дызельныя рухавікі?"
  
  
  Мужчыны паглядзелі на яго дастаткова прыязна, але ніхто не адказаў.
  
  
  Ункефер падышоў да наступнага стала і загаварыў па-нямецку, дадаючы пры гэтым шэраг гутарковых фраз і рэгіяналізму.
  
  
  Адзін з мужчын сказаў Ункеферу, што можа кіраваць "мерседэсам". Ункефер узяў кавалак курыцы з талеркі мужчыны і нейкі час яго жаваў. "Адзіны спосаб падабрацца да Мэрсэдэса для такога хлопца, як ты, - гэта выкрасці яго".
  
  
  Астатнія засмяяліся, але ў чарговы раз Ункефер быў змушаны далей шукаць каго-небудзь, нават спыніўшыся ў стала Картэра і спытаўшы яго. Картэр адзначыў, што Ункефер звярталася да яго па-ангельску, і ён быў уражаны здольнасцю пачаткоўца выбіраць першую мову для столькіх мужчын у пакоі.
  
  
  Картэр кіўнуў і пагадзіўся спусціцца з Ункеферам. Унізе быў прыпаркаваны аўтобус, і двое мужчын працавалі над ім з нарастаючым расчараваннем.
  
  
  Картэр зазірнуў унутр, знаёмячыся з кампаноўкай і станам вялікага рухавіка. "Гэта не арыгінальны рухавік для гэтага аўтобуса", - сказаў ён.
  
  
  Побач з Ункеферам зароў высокі смуглы мужчына. «Мы не просім радавод, мы проста дапамагаем маці збегчы».
  
  
  Ункефер штурхнуў яго. «Лягчэй, прыяцель, - сказаў ён. "Гэты хлопец нам дапамагае, памятаеш?"
  
  
  "Ага, ну, яму не абавязкова хадзіць носам".
  
  
  «Насамрэч, гэта даволі творчая праца з канібалізаванымі дэталямі», - сказаў Картэр. "Я бачу некаторыя ангельскія часткі, некаторыя нямецкія часткі, некаторыя бразільскія, э-э, гэтыя часткі тут відавочна рускія".
  
  
  «Мудрац, - сказаў асмуглы. "Што гэта павінна азначаць?"
  
  
  Ункефер, здаецца, страціў цярпенне. "Ці зможаце вы гэта?" Ён падышоў да асмуглага мужчыны і адштурхнуў яго. Картэру ён сказаў: «Без крыўд. Дзякуй за вашыя намаганні».
  
  
  Пасля дзесяці хвілін валтузні Картэр спыніўся на праверцы рэгулятара падачы вады ў паліва і шпулькі запальвання. Па званку Картэра кіроўца перавярнуў рухавік, які на некалькі абарачэнняў тузануўся, ненадзейна завёўся, а затым злавіў яго.
  
  
  Ункефер быў у захапленні. «Дазволь мне купіць табе піва, чувак. Чорт, дазволь мне заплаціць за твой абед».
  
  
  Картэр па-сяброўску адмахнуўся ад гэтага жэсту, што не
  
  
  
  
  
  парыраваў. "Куды ты накіроўваешся?"
  
  
  «Прама ў Бельмопана».
  
  
  "Ах, цэнтр мастацтваў?"
  
  
  "Ты ведаеш гэта?" - спытаў Ункефер.
  
  
  "Я чуў, як Роган шмат чытаў ва ўніверсітэце ў Мехіка".
  
  
  «Ага, ну, калі цябе гэта цікавіць, мужык, ты мусіш прыехаць і наведаць. Разнастайныя класы і іншае».
  
  
  Картэр усміхнуўся.
  
  
  Ён вярнуўся ў рэстаран, памыўся і з'еў курыцу. Яшчэ праз некалькі хвілін з'явіўся Ункефер, сабраў усіх мужчын, якія глядзелі на Картэра, і паслаў піва да стала Картэра.
  
  
  Паміж гэтымі людзьмі была сувязь з Самадхі і Цэнтрам мастацтваў. Мала таго, прыбыццё Картэра ў Беліз было знамянальным. Людзі ведалі, што ён зараз тут. Аблічча рэстарана адразу змяніўся, калі групы мужчын сышлі і пагрузіліся ў аўтобус унізе. Некалькі бялізскіх паштовых служачых затрымліваліся падчас трапезы, а групы турыстаў звяраліся з меню або з'ядалі вялікія пікантныя порцыі, якія прапаноўвалі ім мілыя карыбскія жанчыны, якія працавалі афіцыянткамі.
  
  
  Палітыка ў кафэ на верхнім паверсе складалася ў тым, каб даваць другую порцыю батата, фасолі, бульбы і зеляніны. Картэр падазраваў, што для тых, у каго ёсць пакой, могуць быць і траціны.
  
  
  Абтэлефанаваўшы афіцыянтку, Картэр спытаў: "Ты што-небудзь ведаеш аб тых мужчынах, якіх бачыў раней?"
  
  
  Яна нервова агледзелася і панізіла голас. "Гэтая частка свету, тут не так шмат асаблівай увагі, як у вашай частцы свету. Людзі прыходзяць, каб атрымаць працу, як чыклера, даіць іх дрэвы чыкл. Часам яны збіраюцца правесці рубку чырвонага дрэва дрэвы. Я чуў, яны плацяць добрую зарплату. А што да Бельмапану, яны будуць пракладаць дарогі і будаваць будынкі, каб пабудаваць новую сталіцу. Шмат працы, якую мог бы зрабіць чалавек, — калі б ён не заплюшчыў вочы”.
  
  
  "Што вы думаеце аб тым, куды збіралася гэта апошняя група?" Картэр падштурхнуў да яе некалькі амерыканскіх долараў. Яна нервова ўзяла рахункі.
  
  
  «Яны дакладна не былі цыклерасам, таму што мужчыны, што гэта такое, ад іх пахне рэзкім пахам, калі яны знаходзяцца недзе там, і яны кажуць, што могуць быць вашымі будаўнікамі, спадзеючыся зарабіць вялікія грошы ў доўгатэрміновай перспектыве. тэрміновыя будаўнічыя праекты».
  
  
  Картэр падштурхнуў да яе яшчэ два даляры. «Вы гаворыце, можа быць. А можа, яны нешта іншае».
  
  
  Яе вочы закаціліся. "Часам апошнім часам, як мне здаецца, многія прыходзяць сюды, жадаючы згуляць у салдата".
  
  
  «Куды яны ідуць? Яны застаюцца тут, у Белізе?» Ён пхнуў ёй пяцёрку.
  
  
  «Чувак, адкуль мне ведаць, куды яны ўсё ідуць? Я не магу ўзяць гэтую пяцёрку».
  
  
  «Вазьмі, - сказаў Картэр. "Усё нармальна."
  
  
  Яна неспакойна агледзелася. "Ты кажаш мне, што з гэтага моманту будзеш абараняць мяне?"
  
  
  "Ад чаго вам трэба абараняцца?"
  
  
  "Блін, некаторыя людзі кажуць, што тыя, хто любіць гуляць у салдат, трапляюць у такія месцы, як Гандурас або Нікарагуа, і вучацца рамяству". У яе голасе гучала цяжкая іронія.
  
  
  "Што за гандаль?"
  
  
  "Чалавек, яны становяцца чараўнікамі". Яна нервова засмяялася і нахілілася да Картэра. “Вы разумееце, пра што я? Яны вучацца браць людзей, якія задаюць занадта шмат пытанняў, і прымушаць іх знікаць».
  
  
  Картэр падштурхнуў да яе пецярых. "Вы заслужылі гэта", - сказаў ён. Ён вырашыў пазбавіцца ад наступстваў цяжкай ежы. На стэндзе часопіса ён набыў невялікую карту мясцовасці, з цікавасцю адзначаючы асартымент перыядычных выданняў і часопісаў. Усюдыісныя коміксы на іспанскай і англійскай мовах, стос старых часопісаў National Geographic па белізскім даляры за штуку, міжнароднае выданне Newsweek і цэлы раздзел часопісаў Soldier of Fortune, некаторым з якіх больш за два гады. Таксама быў вялікі стос апошняга выдання. Не менш уражлівымі былі дэманстрацыі часопісаў для пісталетаў і вінтовак, кошт якіх была ўсталяваная ў бялізскіх далярах у залежнасці ад іх навізны.
  
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. У яго заставалася яшчэ дзве гадзіны, перш чым ён змог атрымаць машыну напракат. Ён абышоў бары і кавярні і ўбачыў адно месца, дзе, як ён заўважыў, прадавалася зброя і боепрыпасы. Ён шукаў сляды Самадхі. Яго паплечнікі, несумненна, ехалі ў аўтобусе з Ункеферам, але, магчыма, дзёрзкі чалавек з ААП усё яшчэ быў у горадзе.
  
  
  Не выявіўшы ніякіх слядоў Самадхі, Картэр вярнуўся ў гатэль «Мопан», забяспечыў бяспеку свайго пакоя і ўладкаваўся задрамаць. Можа прайсці шмат часу, перш чым ён зноў выспіцца.
  
  
  * * *
  
  
  Калі ён прачнуўся, было яшчэ сьветла. Ён прыняў душ і спусціўся ў бар выпіць каву. Пасля двух кубкаў і булачкі з карыцай Картэр адчуў сябе адчувальна лепш, пайшоў і знайшоў галантарэйны магазін, дзе купіў спраўныя штаны чынос, лёгкую працоўную кашулю з шамбры і саламяны капялюш з шырокімі палямі, каб надзець яе супраць разбуральнага ўздзеяння навакольнага асяроддзя трапічнае сонца. Ён вярнуўся ў пункт пракату аўтамабіляў і сказаў ім, што чакае машыну праз паўгадзіны. Ніякіх апраўданняў. Час было пераязджаць.
  
  
  Вярнуўшыся ў гатэль, ён сабраў рэчы, пакінуў закадаваныя паведамленні Захар і Марго Уэрт, выпісаўся і пагрузіў свае рэчы ў машыну.
  
  
  Арандаваным аўтамабілем была Таёта пачатку 80-х. Падрапаны і пакамячаны дзе-нідзе, ён, тым не менш, меў надзейны пратэктар на шынах і добры водгук на педаль газу. Картэр напоўніў бак на вуліцы.
  
  
  
  
  
  
  Пасля гадзіны язды каля Разваднога моста, які ўсё яшчэ шукае сляды Абдул Самадхі, мы накіраваліся пад вячэрняе сонца, далей ад прыбярэжнай вільготнасці і наперад, у бок Бельмопана.
  
  
  Заходняя шаша на Бельмопан была прыкладна такой жа добрай дарогай, якую Картэр бачыў у якая развіваецца краіне. Хоць у некаторых месцах на стромкім уздыме ён не быў раскошна шырокім, тым не менш, былі шырокія абочыны абапал і, у некаторых месцах, стрелочные пераклады, каб дазволіць павальнейшым якія рухаюцца машынам бяспечна спыніцца, калі хутчэйшы кіроўца жадаў абыйсці.
  
  
  Былі выбоіны, але былі таксама прыкметы таго, што дарожная брыгада нядаўна выканала некаторыя рамонтныя працы. Дарога вяла Картэра прыкладна на паўднёвы захад, да падножжа гор Майя, праз сельскую мясцовасць, маляўнічую і прывабную. Картэр выдатна правёў час; цемра толькі пачала наступаць, калі ён заўважыў знак святлафора на Бельмапан.
  
  
  Прыкметы цывілізацыі выявіліся амаль адразу, але некаторыя з іх нагадалі Картэр забудовы ў сферы нерухомасці, якія ён бачыў у розных пустынных і горных раёнах. З'явілася мноства знакаў і размечаных пляцовак, было выкапана некалькі добра артыкуляваных падмуркаў, а іншыя былі залітыя, а побач былі ўсталяваныя груды абсталявання. Шэраг знакаў гаварыў пра дваццацігадовы план Бельмопана, а другі, асветлены сучаснай ртутнай лямпай, расказваў пра гонар, з якім белязійцы глядзелі на сваю новую сталіцу краіны.
  
  
  Картэр праязджаў міма некалькіх раскіданых ферм, невялікага трушчоба і шэрагу больш амбіцыйных жылых масіваў, акружаных шырокай, добра выбрукаванай кальцавой дарогай.
  
  
  Працягваючы шлях на поўдзень, Картэр выявіў дзелавы раён з заправачнымі станцыямі, некалькімі прадуктамі, а таксама крамай кармоў і збожжа, якія былі зачыненыя на ўвесь дзень. У некалькіх сотнях ярдаў ад яго ў горнай ночы, здавалася, было добра асветлена яшчэ адно навала актыўнасці, і Картэр убачыў яшчэ адну заправачную станцыю, некалькі гаражоў, прадуктовыя крамы і сціплы гатэль з намаляванымі ўручную шыльдамі і шматлікімі кветкавымі чыгунамі, напоўненымі геранню.
  
  
  Ён таксама адзначыў два банкі, паштовае аддзяленне, вялікую і ахайную бальніцу і вялікі ружовы будынак са шлакаблокаў з вялізнымі талерачнымі антэнамі на даху і мікрахвалевую тэлефонную ўстаноўку. Гэта азначала, што ён мог праверыць нервовы цэнтр AX і пагаварыць з Дэвідам Хоўкам.
  
  
  Праязджаючы далей, Картэр убачыў яшчэ адзін з усюдыісных знакаў, гэты менш амбіцыйны і грубы, чым іншыя: Цэнтр мастацтваў Беліза, 10 км. За шэсць міль на поўдзень. Знак змяшчаў інфармацыю на англійскай і іспанскай мовах аб Вясновым фестывалі мастацтваў.
  
  
  Картэр прыпаркаваўся і падышоў да гасцініцы, думаючы знайсці піва і пакой. Калі Захар ідзе па раскладзе, ён павінен быць там.
  
  
  Не паспеў ён увайсці ў вестыбюль, як яго прывітаў знаёмы голас. «Якраз своечасова для начнога каўпака, Картэр. Я купляю". Сэм Захар падняў шклянку ў знак прывітання.
  
  
  Трынаццаць
  
  
  Яны сядзелі ў маленькай кавярні і пілі піва. "Думаю, я сутыкнуўся з Самадхі", - сказаў Картэр. «У Беліз-Сіці. Ён паляцеў. Страціў мяне. Але тут шмат актыўнасці, якая пацвярджае нашыя падазрэнні. Я настойваю, каб патрапіць у гэты цэнтр мастацтваў. Я проста ведаю, што паміж Самадхі і LT існуе сувязь, якая мы не бачым, і я не супакоюся, пакуль не атрымаю гэта ".
  
  
  Перад тым, як пакінуць Мехіка, Закары распавёў аб сваім вопыце. «Я пайшоў паглядзець на людзей, у якіх браў інтэрв'ю Чэпе Муньёс. Яны пакляліся, што не выдалі яго. Яны сказалі, што людзі назіралі за іх домам з таго часу, як там быў Безайдэнхаўт».
  
  
  "Вы верылі ў гэта?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Я настойваў на іх і прымусіў іх распавесці мне, пра што Безайдэнхаут гаварыў з іх групай. У мяне ёсць матэрыял, які пацвярджае вашу тэорыю, Картэр. Безейдэнхаут спрабаваў прадаць акцыі арганізацыі, якая стане шматнацыянальным палітычным рычагом, у даўгу перад Ніхто. Яны маюць намер працаваць як юрыдычная фірма: у вас ёсць грошы, каб плаціць ім ганарары, яны на вашым баку і не прададуць вас іншаму кліенту».
  
  
  Гнеў Картэра знізіўся. Гісторыя мела змрочны сэнс. "Гэта падобна на выплату штогадовага ганарару за тэрарызм".
  
  
  «Сукін сын», - сказаў Закары, устаючы. «Калі так выказацца, да д'ябла сон. Пойдзем».
  
  
  «З такім поспехам ты можаш узяць некалькі гадзін. У мяне ёсць даручэнне, і гэта можа заняць у мяне некаторы час».
  
  
  Пасля таго, як Захар замовіў яшчэ піва і панёс яго ў свой пакой, Картэр накіраваўся ў бліжэйшую бальніцу Бельмапан. Яго агнястрэльнае раненне ў плячо трэба было паглядзець, і ён хацеў праверыць яшчэ адзін кут.
  
  
  Праз пятнаццаць хвілін пасля прыбыцця ў лякарню ён быў у чыстым пакоі для кансультацый, расцягнуўся на стале, пакуль медсястра, станісты цемнаскуры белізіец, зняла старую павязку і пачала задаваць Картэру пытанні аб алергіі на розныя антысептыкі і антыбіётыкі. рэчывы. На пластыкавым значку на ёй было напісана, што яна Роза Коўл.
  
  
  "На шчасце для мяне, алергіі няма", - сказаў Картэр.
  
  
  "Калі я буду судзіць, то вам вельмі пашанцавала, таму што падобна, што ў вас шмат страляюць". Роўз Коўл пачала наносіць мазок на антысептычны крэм, яе моцныя пальцы прасочвалі ступень накладання шва доктара Хаклюйта. «Падобна, ты таксама нядрэнна лечышся.
  
  
  
  
  
  
  рана не пакіне вялікага шнара ".
  
  
  Картэр засмяяўся. Шнары былі найменшай з яго праблем. Гэта былі ягоныя перадвыбарчыя значкі. "Вы лечыце тут шмат агнястрэльных раненняў?"
  
  
  Ружа Коўл на імгненне задумалася. “Мы бачым больш, чым павінны. Навошта людзі тут павінны страляць сябар у сябра?»
  
  
  "Ёсць нейкая мясцовая варожасць?"
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Варожасць у нас бывае толькі тады, калі нейкі мужчына не ажэніцца на той дзяўчыне, з якой ён спіць два, тры гады, і ў іх ёсць некалькі дзяцей. Тады яе сям'я будзе абражана, і будуць узнікаць пагрозы аб тым, што адбудзецца , калі Ніякіх цырымоній і іншага. Такія рэчы. Але яны занадта разумныя, каб уладкоўваць справы са зброяй. Яны выкарыстоўваюць ведзьму ".
  
  
  "Ты верыш у ведзьмаў, Роза?"
  
  
  "Што ж, у нас ёсць дзве, можа быць, тры адораныя ведзьмы ў гэтым раёне, можа быць, адзін ці два чалавекі, якія ведаюць дарогу. Так што ж здарылася, сям'я пакрыўджанай дзяўчыны, яны плацяць ведзьме, каб яна зрабіла загавор, які так добра працуе, мужчына "- яна выдала здаровы смяшок, -" у мужчыны не можа быць грузавіка ні з адной іншай жанчынай.Ён мог бы з такім жа поспехам адмовіцца ад усіх думак аб сэксуальным жыцці, калі ён не ажэніцца на той дзяўчыне , з якой ён пачаў ".
  
  
  "Значыць, вашы варожасці вядуцца з дапамогай ведзьмаў і загавораў?"
  
  
  "У нас так і ёсць", - сказала Роўз Коўл. "Магчыма, мы не валодаем высокімі тэхналогіямі, але многія з нас будуць шчаслівыя".
  
  
  Па яе ўказанні Картэр сеў. «Я здымаю гэтыя швы зараз. Яны зрабілі сваю працу, і зараз ты гатовы зашыць самастойна». Яна была прывабнай жанчынай, мусіць, гадоў трыццаці. Прыступаючы да працы над Картэрам, яна назірала за ім з цікавасцю, якія выходзяць за рамкі чыста прафесійнага.
  
  
  Пакуль яна перавязвала і перавязвала плёнку, Картэр працягваў распытваць. "Калі людзі тут такія мірныя, чым тлумачацца кулявыя раненні, якія вы бачылі?"
  
  
  «Я думаю, містэр Картэр, што тут шмат такіх людзей, як вы. Яны гуляюць у салдат, а некаторыя з іх проста дурныя ці не могуць нічога ўразіць».
  
  
  "Дзе ўсё гэта адбываецца? Вы ведаеце?"
  
  
  Медсястра нанесла апошнюю палоску клею. «Я раблю гэта прыгожа і шчыльна, як вы і кажаце, так што вы можаце прыняць душ і прыняць ванну на свой густ».
  
  
  "Вы не адказваеце на маё пытанне", - настойваў Картэр.
  
  
  Яна ўздыхнула і з прыкрасцю паглядзела на яго. «Вы будзеце цудоўным чалавекам, містэр Картэр. Я бачу, як дамы будуць захопленыя з вамі. Але вы, канешне, будзеце настойваць». Яна працягнула яму яго кашулю. «Я бачу так шмат мужчын са зброяй за апошнія дзесяць гадоў, адкуль, чорт вазьмі, я ведаю, куды яны прыходзяць ці сыходзяць? Некаторыя з іх мілыя хлапчукі, якія спрабуюць зрабіць сабе імя. Некаторыя з іх такія ж злыя і мачо, як вы маглі б захацець, і многія з іх любяць вас, яны здаюцца дастаткова лёгкімі, калі вы іх не падштурхоўваеце, але дастаткова прафесійнымі ўнутры ".
  
  
  «Яшчэ сёе-тое, - сказаў Картэр.
  
  
  Яна ўсміхнулася проста яму. "Гэта ўсяго толькі яшчэ адна рэч, якая можа мяне зацікавіць".
  
  
  Кілмайстар сустрэўся з ёй поглядам і ўсміхнуўся. "Што вы можаце сказаць мне аб гэтым Цэнтры мастацтваў?"
  
  
  Яна хмыкнула. "Я павінна ведаць, што ты прыйшоў сюды, каб паправіцца і пайсці самому пагуляць у салдата, замест таго, каб цікавіцца больш вясёлай гульнёй, базавымі рэчамі для хлопчыкаў і дзяўчынак", - суха сказала яна. "Гэты цэнтр мастацтваў, яны там пяць ці шэсць гадоў. Да гэтага будынка яны пустуюць, можа быць, тры ці чатыры гады. Досыць доўга, каб джунглі зноў пачалі расці на ім. Некаторыя народы з Багам і Мексікі, яны кіруйце свайго роду курортам, куды людзі прыходзяць, ядуць дурныя дыетычныя стравы і гуляюць у азартныя гульні. Калі гэты цэнтр мастацтваў запускаецца, вы чуеце разнастайныя камяні. Мяне самога выклікалі туды, каб дапамагчы ў нейкай хірургіі. Дзіўна, што за аперацыйная яны меў."
  
  
  Картэр пачаў хвалявацца аб магчымай сувязі. "Якая аперацыя?"
  
  
  «Я думаю, яны называюць гэта тупой траўмай. Мне так здаецца. У нейкага чалавека, яго твар крыху варушыцца, яны хочуць пераканацца, што ён у парадку, я думаю. Мы працуем і працуем над ім. "
  
  
  "Вы выпадкова не памятаеце імя доктара, які рабіў аперацыю?"
  
  
  Роўз Коўл усміхнулася. «Ён дзіўны чалавек, якога ўсё называюць доктарам Смітам. Цяпер я магу быць дзяўчынай з маленькага мястэчка, містэр Картэр, што вы маглі б назваць вясковінай. Але я прагледзеў дастаткова фільмаў, дастаткова прачытаў. Калі мужчына з Амерыкі называць сябе Смітам, гэта значыць, што яго сапраўднае імя не ваша справа”.
  
  
  Картэр падзякаваў Роўз Коўл. У яе было для яго больш інфармацыі, чым ён чакаў. Тое, што яна выконвала дзяжурства, было добрым перапынкам, і вынікі пачыналі выклікаць у яго жаданне рухацца далей. За сталом яму выдалі здаравенны, але справядлівы рахунак, які ён аплаціў, а затым паехаў назад у гатэль. Яму далі маленькі чысты пакой побач з Захар. Яму гэта падалося манаскай келлю ў манастыры. Сцены былі нядаўна пабелены. Ложак уяўляла сабой раскладушку, зробленую з адбракаваных саджанцаў чырвонага дрэва і істотна абабітую палоскамі дублёнай скуры.
  
  
  Падчас праверкі бяспекі Картэр выявіў, што нехта быў у пакоі падчас яго адсутнасці. Яго сумка не адпавядала краю ложка, як ён яе пакінуў. Скрыня маленькага пісьмовага стала была зачынена заподлицо з рамай, і Картэр наўмысна пакінуў яго прыадчыненым прыкладна на чвэрць цалі. Куча ручнікоў у туалеце паказвала, як Картэр пакінуў рэчы.
  
  
  
  
  
  
  ,
  
  
  Наступныя паўгадзіны ён правёў, правяраючы, ці няма пастак - нявінных рэчаў, якія могуць аказацца фатальнымі для неасцярожных. У рэшце рэшт ён выявіў, што нічога не было падстроена. Нехта проста хацеў праверыць яго. Ці, магчыма, нехта хацеў, каб Картэр ведаў, што за ім назіраюць.
  
  
  Упаўшы ў мяккі, але камякаваты матрац, Картэр адчуў расчараванне і нецярпенне. Уся гэтая гісторыя з LT нагадала яму кроў, якая расцякаецца ў водах, напоўненых акуламі. Рэнегат Прэнтыс пачынае ўсё з вялікага адкрыцця. Можа быць, ён выпадкова патрапіў на нейкія зборы па планаванні Лекса Талиониса. Затым у кадр трапляе Кардэнас, які ўхмыляецца гаучо. Магчыма, ад нуды адмытым жыццём у Феніксе. Магчыма, ён бачыць спосаб вярнуцца да больш захапляльнага ладу жыцця. А зараз аб гэтай справе з Пітам Безайдэнхаутам. Чалавек, які валодае ўладай, прэстыжам і дастатковай бяспекай, каб задаволіць запыты звычайнага багатага чалавека. Але ў Безайдэнхаута, магчыма, ёсць буйнейшая мара, якая прывядзе яго да ўлады і ўплыву ў глабальным маштабе, і што, калі яму прыйдзецца спаліць сваіх былых працадаўцаў?
  
  
  Цяпер складаней за ўсё разгадаць галаваломку Самадхі і яго месца ў жыцці.
  
  
  Ну хрэн з ім. Картэр ішоў па следзе і паабяцаў сабе, што заўтра будзе бліжэй.
  
  
  * * *
  
  
  Нік Картэр прачнуўся ад далёкага грукату. Ён слухаў. Вільгельміна ў руцэ. Ён устаў і выйшаў на ганак. Удалечыні ён убачыў фары. Шмат фар, уначы рухаецца. Імгненне праз з'явіўся Захар, выціраючы сон з вачэй. «Я мяркую, што тут шмат харчоў, але гэта больш, чым шмат харчоў. Гэта падобна на перавозкі войскаў», - сказаў ён. "Вялікі канвой".
  
  
  «Вядома, падобна, - пагадзіўся Картэр.
  
  
  Грукат працягваўся, і праз некалькі імгненняў Картэр вярнуўся ў свой пакой і пачаў апранацца. Ён асцярожна паставіў П'ера на месца, прывязаў да замшавых ножнаў для Гюго і ўклаў Вільгельміну ў кабуру пад левай падпахай. Ён узяў лішнюю абойму і сунуў яе ў куртку.
  
  
  Праз некалькі хвілін яны былі ў арандаванай машыне Картэра і накіроўваліся ў бок галоўнай дарогі, ідучы за далёкай калонай, якая рухалася на поўдзень.
  
  
  Яны праехалі менш за дзве мілі, калі перад імі замаячыў іншы аўтамабіль, адрэстаўраваны джып часоў Другой сусветнай вайны, афарбаваны ў камуфляж для джунгляў, і яго габарытныя агні раптам загарэліся. Джып быў прыпаркаваны прама пасярод дарогі.
  
  
  Картэру прыйшлося націснуць на тормазы, каб пазбегнуць сутыкнення.
  
  
  Адзін чалавек у колерах хакі з аўтаматам АК-47 на левым борце крыкнуў ім, каб яны разгарнуліся і сыходзілі. Ён шматзначна крычаў па-ангельску, па-іспанску і па-французску. З-за таго, што гэты чалавек лёгка размаўляў з мовамі, Картэр падумаў, а ці не Ункефер гэта, але не змог сказаць. Іншы мужчына з пісталетам у кабуры на сцягне рабіў перабольшаныя рухі, якія немагчыма было памыліцца. Яны павінны былі разгарнуцца прама зараз. Без затрымкі. Няма месца для абмеркавання.
  
  
  "Што вы думаеце?" - спытаў Захар.
  
  
  Я думаю, мы атрымаем папераджальны сігнал у іншы момант , адказаў Картэр, перамыкаючы іх Toyota на задні ход. "І калі мы нават будзем выглядаць так, быццам паспрабуем іх абысці, гэта больш не будзе папярэджаннем".
  
  
  Які крычыць загад вяртацца быў паўтораны, і адразу ж рушыў услед папераджальны стрэл з аўтаматычнай зброі.
  
  
  Картэр разгарнуў машыну і павольна накіраваўся назад у бок Бельмопана. За імі ішлі каля мілі, калі пагасла святло на машыне ззаду іх.
  
  
  «Стары трук, - сказаў Картэр. «Яны ўсё яшчэ маглі быць ззаду нас, ці яны маглі б з'ехаць і вярнуцца да калоны. У любым выпадку, я думаю, што гэта ўсё, што нам трэба сёньня ўвечары».
  
  
  "Як вы думаеце, куды накіроўваўся гэты канвой?" - спытаў Захар. «Я праверыў са сваімі людзьмі, і мы ўпэўненыя, што тут нічога не фундуем».
  
  
  "Я яшчэ не ўпэўнены, што гэта", – сказаў Картэр. «Гэта была цяжкая тэхніка, і мы дастаткова блізка да Гватэмалы і Гандураса, каб западозрыць магчымую кантрабанду, але я іду ў заклад на Лекса Таліяніса».
  
  
  * * *
  
  
  Нік Картэр і Сэм Захар ўсталі рана раніцай наступнага дня, апранутыя ў паўсядзённае адзенне, і былі гатовыя да бегчы ў Цэнтр мастацтваў Беліза. Ім трэба было адыграць ролю інтэлектуалаў і пагуляць на фестывалі паэзіі.
  
  
  Захар замовіў сняданак са смажаных бананаў, чорнай фасолі, рыбы і садавіны. Картэр думаў пра іншае; ён вельмі хацеў ісці. Ён вырашыў скарыстацца мікрахвалевай рэлейнай станцыяй. Ён выйшаў з пакоя, знайшоў ізаляваную тэлефонную будку і патэлефанаваў Дэвіду Хоук.
  
  
  "Дзе ты, чорт вазьмі, N3?" Суровы дырэктар AX закурыў цыгару. “Мы павінны ўбачыць некаторыя вынікі. LT зноў удзельнічаў у гэтым. Яны дабіліся вялікага поспеху. Яны ўзялі трох японскіх інвестыцыйных банкіраў».
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта LT?"
  
  
  «Чорт вазьмі, – прахрыпеў Хоук. «Яны бяруць на сябе крэдыт, ублюдкі. Яны ўжо апісалі рэчы, якія насілі банкіры».
  
  
  - Чорт, - прамармытаў Картэр. "Я толькі пачынаў думаць, што ў мяне ёсць меркаванне аб тым, як гэта працуе. Якое крэдытнае пакрыццё
  
  
  
  
  
  
  Ці будуць яны з японскімі інвестыцыйнымі банкірамі? "
  
  
  «Паспрабуй, Нік. Грошы. Велізарны выкуп».
  
  
  «Вядома, - сказаў Нік Картэр. «Абаротны капітал. Выкуп за абаротны капітал».
  
  
  «Знайдзі іх, Нік. І хутчэй».
  
  
  * * *
  
  
  Дарога да цэнтра мастацтваў была добра размечана такімі ж намаляванымі ўручную знакамі, а планіроўка і брукаванне адрозніваліся ад дзяржаўных дарог. "Яны павінны будаваць і ўтрымліваць свае ўласныя дарогі", - сказаў Захар.
  
  
  Набліжаючыся да цэнтру, яны спыніліся ў тым месцы, дзе сутыкнуліся з папярэдняй ноччу. На паверхні дарожнага палатна засталося некалькі слядоў пратэктара, але мала іншых доказаў. Яны ўбачылі сляды, дастаткова вялікія, каб быць мужчынам, верагодна, у ботах.
  
  
  "Ні адной гільзы не відаць", - заўважыў Захар. «Калі мы сыходзілі, яны, верагодна, прачасалі мясцовасць і падабралі гільзы, якія па нас стралялі».
  
  
  «Або так, – выказаў меркаванне Картэр, – альбо ў мясцовых жыхароў ёсць эквівалент вялікага бізнэсу па страчаных мячах для гольфа. Яны збіраюць абалонкі і ведаюць, дзе іх прадаць».
  
  
  Ён дастаў свой блакнот і накідаў узоры двух адметных знакаў пратэктара шын. Адзін быў тоўстым перакрыжаваннем, іншы - вялікім ромбападобным узорам. Ні тое, ні іншае не было асабліва ўнікальным. Картэр таксама паглядзеў на сляды і знайшоў адзін добры камплект з новай парай абцасаў "каціная лапа". Мяркуючы па памеры сваёй нагі, Кілмайстар ацаніў, што носьбіт гэтых чаравік быў ростам дванаццатага памеру, моцным чалавекам або тым, у каго было шмат рыштунку.
  
  
  Рухаючыся далей, яны сталі заўважаць розніцу ў гарыстай мясцовасці. Па абодва бакі дарогі былі шырокія саваны, акружаныя дрэвамі ўдалечыні. Стала з'яўляцца падабенства ландшафтнага дызайну, пра што сведчаць сіметрычныя навалы кустоў і масівы палявых кветак. Дарогу перасякала вялікая ляпная арка, зношаная і патрэсканая, але пры гэтым захаваная ў некаторым стане. Каляровымі літарамі быў лагатып Бялізскага цэнтра мастацтваў. Кардонны знак вітаў усіх на Вясновым фестывалі мастацтваў.
  
  
  Па дарозе яны ўбачылі сажалку з мноствам птушак і фантаны. Неўзабаве дарога ператварылася ў аднабаковы рух, які абгінае вялікі кветнік кветак і трапічных раслін. Цяпер сталі з'яўляцца пабудовы, маленькія, багата ўпрыгожаныя гаспадарчыя пабудовы, а затым буйнейшы двухпавярховы будынак з крытымі ганкамі. Большасць пабудоў былі з гіпсу і глінабітнай цэглы, моцна набітай на рэйкі. Вялікі двухпавярховы будынак быў узведзены вопытнымі прафесіяналамі. Будынкі здаваліся зусім недарэчнымі, у некаторым убранні, але ўсё ж даволі элегантнымі і багата упрыгожанымі, з узорамі на канцах і падставах дэкаратыўных калон. Знак ад рукі накіраваў тых, хто хацеў разбіць намётавыя лагеры, у тыл, дадаўшы, што там ёсць электрычнасць і вада.
  
  
  Картэр успомніў, што Роза Коўл расказвала яму пра месца, якое калісьці было вялікім гульнявым казіно і тоўстай фермай. Цяпер гэта быў цэнтр выканальніцкага і выяўленчага мастацтва. Ці гэта было?
  
  
  Іншы знак накіраваў іх да стаянкі, дзе яшчэ адзін знак меў абазначэнне "Рэгістрацыя". Відавочна, што для гэтай мэты можна было пайсці ў невялікі будынак з дахам хаціны Квансэт і апазнавальнай таблічкай, якая апісвае яго як адміністрацыйную зону.
  
  
  «Падобна на студэнцкае мястэчка», - сказаў Закары. «Падобна да універсітэцкага мястэчка».
  
  
  Двое мужчын прыпаркаваліся і пайшлі да адміністрацыйнага будынка, заўважыўшы ўстойлівы гул генератараў. Група маладых мужчын і жанчын, вельмі падобных да студэнтаў, рухалася з відавочнай марудлівай мэтай.
  
  
  Праз пяць хвілін за дзесяць долараў амерыканец, Картэр і Захары былі сустрэты поўнымі энтузіязму маладымі мужчынамі і жанчынамі, запісаліся на фестываль мастацтваў і накіравалі іх у іншы будынак, студэнцкі інтэрнат.
  
  
  "Табе пашанцавала", - сказала поўная маладая жанчына з нью-ёркскім акцэнтам. «У мяне засталося два аднапакаёвыя нумары».
  
  
  Картэр і Захар расталіся з дадатковымі грашыма і прадалі талон на харчаванне, які даваў ім права карыстацца кафэтэрыем. Маладая жанчына дала ім фотакопію карты цэнтра, на якой былі адзначаны кафэтэрый, кнігарня і сувенірная крама, дзе яны маглі купіць адметную талстоўцы або футболку Цэнтра мастацтваў Беліза. Ім сказалі, што ў цэнтральным двары праводзіцца азнаямленчая экскурсія, і яны могуць далучыцца да яе, калі захочуць.
  
  
  Захар ціхенька загаварыў з Картэрам. "Падобна на тое, мы збіраемся даведацца пра Цэнтр мастацтваў больш, чым калі-небудзь хацелі, але мы павінны праверыць гэтае месца.
  
  
  Калі яны накіраваліся на двор, яны заўважылі групу маладых мужчын і жанчын, якія сабраліся ў групу, і Картэр пачуў характэрны голас з адценнем этнічнага Пенсільваніі. «У саракавых гадах у ЗША была вядомая школа, - сказаў Джэймс Роган. «Ён быў вельмі вядомы, таму што ў ім сабралася група мужчын і жанчын, якія на доўгі час сталі мэйнстрымам паэзіі, ліста і выкладання ў гэтай краіне. Ён называўся Чорная гара. У нашай бібліятэцы шмат працы, праведзенай Людзі Чорнай гары. Я свядома спрабаваў змадэляваць гэтае месца пасля Чорнай гары. Гэй, мы сапраўды збіраемся дабіцца сусветнай рэпутацыі тут.
  
  
  
  
  
  
  
  Мы можам быць настолькі добрыя, наколькі хочам».
  
  
  Роган, апрануты ў чорны швэдар з высокім каўняром і джынсы, зрабіў шырокі размашысты жэст, каб зрабіць уражанне на групу, калі пранізлівы свіст даляцеў з-за вялікіх будынкаў комплексу.
  
  
  Амаль адразу ж пачуўся яшчэ адзін свісток.
  
  
  Картэр і Захар адказалі рэфлекторна. Кілмайстар нырнуў за першае даступнае сховішча і прыгнуўся, каб абараніцца. Захар скочыў за вялікую калону і уткнуўся галавой у плячо. У абодвух мужчын былі адчыненыя раты для абароны ад таго, што, як яны ведалі, будзе.
  
  
  Джэймс Роган і група студэнтаў з арыентацыйнай групы глядзелі на іх, разявіўшы рот.
  
  
  Неўзабаве два моцныя выбухі скалыналі тэрыторыю з інтэрвалам у некалькі секунд. Першы выбух прагучаў як удар па вялізнай літаўры. Калі адбыўся другі выбух, вокны разбіліся, і некаторыя з іх нават разбіліся.
  
  
  Хаця выбухі раздаваліся. Раган і некалькі студэнтаў былі ашаломленыя імі. Некаторыя былі запырсканы сажыстымі абломкамі. Усе адчулі боль ад удару, некаторыя церлі вушы, спрабуючы пазбавіцца ад адчування свісту.
  
  
  Картэр і Захар хутка пакінулі сховішча, якое яны ўзялі. Некаторыя маладыя людзі з арыентацыйнай групы пачалі адказваць крыкамі і выказваць здзіўленне і страх. Адна жанчына села на лужок і пачала нястрымна хіхікаць. Малады бландзін у элегантнай кашулі, чыносах і тапсайдэрах выглядаў ашаломленым, калі з яго носа пацякла кроў. "Што здарылася са мной?" ён сказаў.
  
  
  Аднавіўшы раўнавагу, Роган паглядзеў на Картэра і Захары. "Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?" ён сказаў. "Хто вы такія, хлопцы?"
  
  
  14
  
  
  Джэймс Роган абвінавачвальна паглядзеў на Картэра і Закары. «Вы двое, вы прыгнуліся. Перад выбухамі вы абодва прыгнулася. Гэта не было выпадковасцю, гэта было інстынктыўна. Вы абодва прыгнуліся і абараніліся».
  
  
  «У нас ёсць досвед зносу», - мякка сказаў Захар.
  
  
  Людзі беглі ва ўсе бакі, у тым ліку двое людзей з планшэтамі, якія хацелі прыцягнуць увагу Рогана.
  
  
  "Я не забываю гэтага", - сказаў ён. “Тут нешта адбываецца, чаго я не разумею. Я павінен убачыць, што адбылося і якія пашкоджанні, але я хачу пагаварыць з вамі абодвума».
  
  
  "Давайце прыедзем і дапаможам", - падахвоціўся Картэр.
  
  
  «Усё роўна, - сказаў мажны паэт. «Мы паклапоцімся пра свае рэчы. Калі вы, хлопцы, збіраецеся застацца на фестывалі, я быў бы ўдзячны, калі б вы абмежаваліся будынкамі, выразна абазначанымі на карце, якую вам далі. Зразумела?»
  
  
  "Не думаю, што ў вас ёсць праблемы з гарэннем", – сказаў Картэр, нюхаючы паветра. "Верагодна, гэта была нейкая самаробная бомба".
  
  
  Гэтыя словы зрабілі на Рогана поўнае ўражанне. «Самаробныя бомбы? Навошта? Хто будзе рабіць тут такое, калі мы спрабуем зладзіць фэст?»
  
  
  «Гэта гучыць так, - сказаў Картэр. «Нехта спрабаваў вывесці са строю адну з вашых сістэм ці напалохаць вас. Якая крыніца вашай вады?
  
  
  "Навошта табе гэта ведаць?" - спытаў Роган, абараняючыся.
  
  
  «Нехта мог захацець вывесці са строю вашу ваду. Ці, можа, электрычнасць. Відавочна, у вас ёсць генератарная ўстаноўка».
  
  
  “У нас ніколі не было такіх праблем. Вы, хлопцы, заставайцеся тут. Я хачу пагаварыць з вамі». Роган папрасіў устрывожанага мужчыну сярэдніх гадоў з густымі вусамі паказаць яму, дзе гэта адбылося. Мужчына дакрануўся да рукава Рогана і загаварыў шэптам. Роган нервова кіўнуў і дазволіў вусатаму мужчыну паказаць шлях у напрамку выбуху.
  
  
  Калі добра арганізаваная група студэнтаў пачала перасоўвацца, правяраючы, ці няма пашкоджанняў і траўмаў, Захар шырока ўсміхнуўся Картэр. "Вы, вядома, аказалі на яго ціск".
  
  
  "Я думаю, што гэта адзіны спосаб даведацца што-небудзь".
  
  
  «Вы, - спытаў супрацоўнік ЦРУ, - падазраяце тое ж самае, што і я, быўшы крыніцай бомбаў?»
  
  
  Картэр рушыў у тым кірунку, у якім рухаўся Джэймс Роган. «Я схільны падазраваць, што за гэтым стаіць Абдул Самадхі, так», - сказаў ён.
  
  
  Не зважаючы на інструкцыі Рогана, двое мужчын пайшлі да месца выбуху.
  
  
  Некалькі студэнтаў і пажылых людзей, з выгляду бялізаўцаў, стаялі вакол, спрабуючы навесці парадак.
  
  
  «Прывітанне, вы двое. Вам не дазволена выходзіць за межы гэтага пункта», - сказала маладая жанчына, калі Захары і Картэр працягнулі свой шлях.
  
  
  «Усё ў парадку, - сказаў Картэр. «Джым Роган давярае нашаму досведу працы з выбухамі».
  
  
  "Я думаў, што чуў, як ён сказаў вам дваім трымацца далей", - сказаў знаёмы голас. "Мы павінны прыбраць гэта самастойна, калі збіраемся выратаваць фестываль".
  
  
  У джынсах, сандалях і талстоўцы ад Цэнтра мастацтваў была Марго Уэрта. Яна гарэзна ўсміхнулася абодвум мужчынам, і яны абодва адразу зразумелі, што яна хацела, каб яны не паказвалі, што ведаюць адно аднаго. "Мы стараемся рабіць усё, пра што нас просіць Джым", - аўтарытарна сказала яна. “Гэта вельмі дэмакратычнае месца, але ў нас павінны быць нейкія правілы. Вы разумееце?"
  
  
  Яны атрымалі перапынак, які шукалі, калі міма прайшоў малады чалавек са скрываўленым носам, здавалася б, дэзарыентаваны. Ён сеў на краі акуратна
  
  
  
  
  
  "Яму патрэбна дапамога", - сказаў Картэр. "Мы павінны адправіць яго ў амбулаторыю". У яго голасе было дастаткова настойлівасці, каб Марго Уэрта зразумела яго намеры.
  
  
  "Я думаю, гэта не можа нічога нашкодзіць". Яна паказала на суседні будынак. «За вуглом і прыкладна за сто ярдаў справа ад вас. Ёсць таблічка з надпісам «Энфермерыя».
  
  
  Картэр і Захар паднялі маладога чалавека пад локці і паднялі на ногі. «Проста крыху адурманены», - сказаў ён. "Я ў парадку."
  
  
  «Прабач», - сказаў яму Картэр, патаемна падміргнуўшы Захар. «Ты больш чым крыху адурманены. У цябе ёсць касцяны храсток».
  
  
  «О, Божа, - прастагнаў малады чалавек.
  
  
  «Калі мы адразу ж паклічам лекара, - сказаў Захар, - то не будзе ніякіх сур'ёзных пашкоджанняў».
  
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да лазарэта, малады чалавек быў ва ўзбуджаным стане, з-за чаго медсястра адрэагавала з большай увагай, чым звычайна.
  
  
  "Табе трэба неадкладна папрасіць лекара зірнуць на гэта", – сказаў Картэр. "Гэта магло быць сапраўднай праблемай".
  
  
  «У нас няма дзяжурнага лекара, за выключэннем экстраных выпадкаў», - сказала медсястра. «І гэта выглядае дастаткова проста. Я ўпэўнены, што зладжуся з гэтым».
  
  
  Закары быў на яе, запалохваў, пытаўся, ці гатовая яна ўзяць на сябе адказнасць за ўсё, што здарылася з маладым чалавекам. "Я думаю, вы захочаце пераканацца, што ўсё ў парадку, атрымаўшы цвёрдае меркаванне".
  
  
  Медсястра пад ціскам здалася. Яна ўздыхнула і паклала маладога чалавека на назіральны стол. У сваёй краме тавараў для аказання неадкладнай дапамогі яна дастала хімічны халодны кампрэс, які ператварыла ў дзеянне. "Надзеньце гэта сабе на нос і паспрабуйце расслабіцца".
  
  
  Малады чалавек нервова паглядзеў на яе. «Калі ласка, паспяшайцеся. Я думаю, у мяне праблемы з дыханнем».
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Захар. "Мы застанемся з табой".
  
  
  Захар працягваў бесперапынна балбатаць, пакуль медсёстры не было, утрымліваючы ўвагу маладога чалавека, пакуль Картэр азіраўся вакол, хутка аглядаючы лазарэт.
  
  
  Там былі звычайныя каробкі са стэрыльнымі перавязачнымі матэрыяламі, ліпкімі стужкамі і бінтамі Эйса. На адной паліцы Картэр знайшоў некалькі акуратна складзеных матэрыялаў для строп і адну ці дзве клямкі для запясцяў і лодыжак; У Цэнтры мастацтва, відавочна, была праграма па лёгкай атлетыцы. Картэр таксама знайшоў мноства мясцовых анестэтыкаў, стэрыльных тампонаў і да таго падобнага.
  
  
  Складанае абсталяванне было па мінімуме; не было ніякіх лекаў, пра якія можна было б казаць, але былі вялікія кантэйнеры з таблеткамі Ламаціл, лекамі выбару для ўсюдыісных выпадкаў турызму. Гэта ні ў якім разе нельга было назваць характэрным дыспансерам, добра ўкамплектаваным, але не абсталяваным для чаго-небудзь незвычайнага.
  
  
  Побач з вялікім стэрылізатарам стаяў кантэйнер з матэрыяламі, на якім была медная прэзентацыйная таблічка з надпісам "Дар ад жывога мемарыяла Кіта Трамейна". Картэр пакорпаўся і знайшоў адзін ці два скальпелі, пінцэт і нажніцы.
  
  
  Кілмайстар скончыў агляд пакоя задоўга да таго, як вярнулася медсястра, за ім рушыў услед мужчына ў белым халаце, які паліў цьмяна якая выглядае цыгару Таскані, адну з тых, якія Дэвід Хок, здавалася, выкарыстаў у любы час дня ці ноч.
  
  
  Мужчына быў невысокага росту, памерам і мускулатурай жакея. Ён насіў акуляры ў стылі авіятара і рухаўся з перабольшаным кідком на макасінах Gucci. Ён наўрад ці заўважыў прысутнасць Картэра і Захары, калі ўвайшоў.
  
  
  "Што ў нас тут?"
  
  
  Калі доктар увайшоў у пакой, малады чалавек прыўзняўся на локцях і дастаў пакет з лёдам з носа.
  
  
  З адлегласці дзесяці футаў мужчына ў халаце нахмурыўся. "Што гэта, чорт вазьмі? Як цябе клічуць?"
  
  
  "Гуг-Гондэр, сэр", - заікаўся малады чалавек. "Bub-Bud Gonder".
  
  
  Медсястра ашалела. “Мне вельмі шкада, доктар. Мяне сапраўды прымусілі паверыць…»
  
  
  Лекар праігнараваў яе. Маладому чалавеку ён сказаў: "Хто гэта з табой зрабіў?"
  
  
  Збіты з панталыку малады чалавек сказаў: "Сэр?"
  
  
  "Хто ўчыніў гэтую бойню табе ў твар?"
  
  
  «Адбыўся выбух…» - пачаў малады чалавек.
  
  
  «Да чорта выбух! Для цябе гэта было дробяззю. Хтосьці зрабіў табе аперацыю па носе, калі ты быў дзіцем, праўда?»
  
  
  Малады чалавек няўпэўнена кіўнуў.
  
  
  "Мяснік!" - сказаў мужчына ў халаце. "Хто б гэта ні быў, ён сапраўды зарэзаў цябе, Гондэр".
  
  
  Лекар схіліўся над сталом для агляду, праводзячы кончыкамі пальцаў па носе маладога чалавека, аддаючы загад медсястры прынесці яму стэрыльныя сурвэткі.
  
  
  На працягу пяці хвілін доктар намазаў твар маладога чалавека, затым ён залез у свой халат і выцягнуў вывучае святло, які накіраваў у ноздры пацыента. «Окленд», - сказаў доктар. "Правільна?"
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Вы з Окленда, ці не так? Возера Мэрыт?"
  
  
  «Мы-мы жылі там, калі я быў маладзейшы».
  
  
  "Я так думала." Доктар чакаў урачыстасці. «Лоўрэнс, праўда? Рональд Альберт Лоўрэнс з Окленда. Гэта быў чалавек, які зрабіў гэта з тваім носам. Не спрабуй яго абараніць, я магу сказаць, што гэта за мяснік».
  
  
  Неўзабаве маленечкі доктар прымусіў маладога чалавека ўстаць і перасоўвацца. «Табе лепей пайсці са мной. Я хачу разгледзець гэта падрабязней».
  
  
  "Я не разумею, сэр", - сказаў малады чалавек.
  
  
  "Нічога,
  
  
  
  
  
  
  - сказаў доктар, выводзячы яго на яркае паўдзённае сонца. - Ты проста пойдзеш са мной, Гондэр. Я паклапачуся пра ўсё». Ён па-бацькоўску абняў маладога чалавека за плячо і праводзіў яго за дзверы. Сыходзячы, ён не глядзеў у вочы Картэр або Захар, ён наўрад ці заўважыў прысутнасць медсёстры.
  
  
  "Пойдзем", - сказаў Картэр, выходзячы з лазарэта і накіроўваючыся да вялікіх лужкоў, дзе студэнты і ўдзельнікі гутарылі, гулялі ў шахматы або праводзілі невялікія навучальныя групы. Патэльня вырабляла бесперапынны струмень гамбургераў на булачках, у адрозненне ад усяго, што Картэр калі-небудзь бачыў, зробленых з кукурузнай мукі і пяшчаністага рэчыва, якое, як выказаў здагадку Картэр, было здробненай сушанай матухнай. Якімі б ні былі інгрэдыенты, вынікі былі цудоўнымі, асабліва калі паліць іх вострай сальсай з памідораў, зялёнага чылі, цыбулі і памідораў.
  
  
  "Вы ведаеце, хто гэты маленькі хлопец, ці не так?" - спытаў Захар.
  
  
  «Так. Я не хацеў называць яго гэта ці палохаць яго, - сказаў Картэр, - але я ўпэўнены, што мы толькі што бачылі доктара Чарльза Сміта, эксцэнтрычнага, але адоранага пластычнага хірурга».
  
  
  - сказаў Захар. "Што за сенсацыя?"
  
  
  Картэр зрабіў паўзу, каб зрабіць глыток кавы. «Той факт, што ён увогуле тут, - гэта самы вялікі перапынак, які ў мяне быў за ўсю гісторыю». Ён падрыхтаваў сцэнарый для Захара. «Я ненавідзеў выкарыстоўваць гэтае дзіця так, як мы, але цяпер я ведаю, што мы на правільным шляху. Мы мусім знайсці спосаб разабрацца тут самастойна. Калі Сміт знаходзіцца ў памяшканні, ёсць усё верагоднасць таго, што дзесьці паблізу ў яго ёсць уласная аперацыйная”. Картэр усміхнуўся. “У рэшце рэшт, усё пачынае станавіцца на свае месцы, мой сябар”.
  
  
  «Вы думаеце, што Сміт рэканструяваў таго хлопца, Кардэнаса? Таго, хто загінуў у Ковінгтоне?»
  
  
  «Цалкам дакладна, - сказаў Картэр. «Усмешлівы гаучо. Той, каго вы ці вашыя людзі павінны былі выкрасці, каб прадухіліць выкрыццё. Цяпер гэта мае сэнс. Навошта камусьці трэба прадухіляць выкрыццё?
  
  
  Захар пстрыкнуў пальцамі. "Каб прадухіліць выяўленне работ Чарльза Сміта па рэканструкцыі".
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў Картэр, устаючы. “Мне трэба патэлефанаваць. Я бачу, што прапускаю патэнцыйна каштоўны доказ скрозь расколіны».
  
  
  "Якія-небудзь намёкі?" - сказаў Захар.
  
  
  «Сам ухмыляецца гаучо», - сказаў Кілмайстар, выходзячы ва ўнутраны дворык, які прымыкае да канціны.
  
  
  З-за ажыятажу, звязанага з бамбёжкай, Картэру прыйшлося чакаць паўгадзіны, перш чым ён дабраўся да аднаго з самых зачыненых тэлефонаў-аўтаматаў.
  
  
  Дэвід Хок адказаў пасля першага званка.
  
  
  «Мне патрэбная інфармацыя, - сказаў Картэр. "Адзіны буйны мегаполіс недалёка ад Ковінгтона, штат Кентукі, знаходзіцца на іншым беразе ракі ў Цынцынаці. Мне трэба ведаць, ці былі там выяўленыя трупы з тупымі траўмамі ў дзень смерці Усмешлівага Гаучо або каля яе. Сілавыя трупы. Той, які я шукаю, значна адпавядаў бы Кардэнасу па вазе, росце і канфігурацыі”.
  
  
  «Іншымі словамі, Нік, ты думаеш, што нехта мог знявечыць цела і выкінуць яго, каб схаваць касметычную аперацыю на Кардэнасе».
  
  
  "Я б сказаў, што гэта дзевяноста адсоткаў".
  
  
  "Што далей у тваім парадку дня?"
  
  
  "Верагодна." Нік Картэр сказаў, загадзя ведаючы, да якога тыпу рэакцыі гэта прывядзе: "Я пайду на чытанне вершаў".
  
  
  * * *
  
  
  Пакоі, прызначаныя Картэру і Захары, размяшчаліся ў двухпавярховай галерэі праз вялікі ўнутраны двор ад інтэрнатаў. Ва ўнутраным дворыку стаялі старанна расстаўленыя крэслы і сталы, многія з якіх былі пакрыты так званымі маленькімі або літаратурнымі часопісамі, якія выдаюцца невялікімі групамі і школамі. Пакоі абодвух мужчын знаходзіліся на першым паверсе. Каля дзесяці футаў шырынёй і, магчыма, пятнаццаці футаў у даўжыню, яны мясцілі мінімум мэблі: інстытуцыйны аднаспальны ложак, сціплы пісьмовы стол і крэсла, а таксама буйнейшае мяккае крэсла. У маленькай нішы побач з ракавінай стаяў туалетны столік. У кожным пакоі была аўтаномная сантэхніка.
  
  
  Картэр у абавязковым парадку выдаткаваў некалькі хвілін на праверку бяспекі. Наколькі ён мог меркаваць, у ягоным пакоі нікога не было, акрамя пакаёўкі. Яго сэнсары не ўлоўлівалі якія запісваюць ці фатаграфавальных прылад.
  
  
  Затым, калі Захар пастукаў у дзверы, ён убачыў тое, што павінен быў убачыць.
  
  
  «Уваходзь, Сэм».
  
  
  Увайшоў чалавек з ЦРУ, сціскаючы ліст паперы. Ён убачыў падушку Картэра. "Я бачу, што ў цябе таксама ёсць".
  
  
  "Быў твой на ложку?"
  
  
  Захар. "Прама на пухнатай падушцы". Ён адзначыў, што яны абодва напісаны адной рукой. Вялікі круг з літарамі LT. "Чамусьці я не думаю, што гэты лагатып Lex Talionis мае якое-небудзь стаўленне да Абдула Самадхі", – сказаў агент ЦРУ.
  
  
  "Я таксама", - сказаў Картэр.
  
  
  "Але хтосьці відавочна папярэджвае нас".
  
  
  Картэр прапанаваў Захар адну са сваіх цыгарэт. "Я не думаю, што так павінна быць". Ён зрабіў паўзу, смакуючы якая развіваецца думка. "Я пачынаю прыдумляць нешта зусім іншае".
  
  
  Сэм Захар некаторы час паліў, разважаючы. Ён пстрыкнуў пальцамі. "Марга Уэрта!"
  
  
  "Магчыма, - сказаў Картэр, - але для мяне гэта не мае асаблівага сэнсу".
  
  
  "Тады добра." Захар сказаў: «Ты думаеш нашмат раней мяне. Скажы мне, над чым ты працуеш».
  
  
  
  
  
  
  
  Логіка такая: ёсць нехта, хто ведае, што мы тут робім і хто мы. Гэты чалавек хоча, каб мы ведалі, наколькі мы блізкія да вялікай справы”.
  
  
  «Тады наш наступны крок - атрымаць крыху месца і праверыць гэтыя падставы як мага падрабязней».
  
  
  «Гэта будзе няпроста, - сказаў Картэр. “У нас праблема ў тым, што Роган нам не давярае. Але пайшлі».
  
  
  Яны дамовіліся аб розных напрамках.
  
  
  Картэр накіраваўся да вялікага размаляванага ружовага будынка, падобнага на глядзельную залу.
  
  
  Захара накіраваўся да адміністрацыйнага будынка.
  
  
  У кожнага былі запісныя кніжкі, і кожны не спрабаваў уцячы.
  
  
  Картэра спынілі адразу за вялікім ружовым будынкам. Мужчына ў карычневым берэце, з закатанымі рукавамі і туфлямі на тоўстай падэшве сказаў: «Вы не можаце туды ісці. Калі ласка, прытрымвайцеся тых абласцей, якія пазначаны на вашай карце». На яго сцягне кідаліся ў вочы перапончаты рамень, скураная кабура і нешта дастаткова вялікае, каб адпавядаць калібру 45-га калібра.
  
  
  "Што там?" - нявінна спытаў Картэр.
  
  
  «Будынкі са старых часоў. Цяпер зачыненыя. Праз год, можа, два, яны будуць інтэрнатамі».
  
  
  "Тут ёсць бібліятэка?"
  
  
  Мужчына кіўнуў. "Пабудова C-2 на вашай карце".
  
  
  "Навошта табе пісталет?"
  
  
  "Змеі", - сказаў мужчына.
  
  
  Картэр усміхнуўся яму. "Вы ўразілі шмат змей гэтымі сарака пяццю?"
  
  
  "Ёсць вялікія плошчы, дзе вітаецца публіка", - сказаў мужчына. Гэта была гаворка, якую яму прыйшлося запомніць, каб атрымаць працу. "Мы заахвочваем прагулкі і робім усё магчымае, каб забяспечыць вашу бяспеку".
  
  
  "А што, калі я рызыкну пайсці туды?"
  
  
  "Гэта не варыянт, сэр", - сказаў ахоўнік.
  
  
  Картэр згарнуў на галсу за ружовы будынак, вывеўшы яго на 45-градусную дарожку за грамадскі будынак і будынак кафэтэрыя. Ён павярнуў з шырокай жвіровай дарожкі і нетаропка прайшоў па травяністым узгорку і прайшоў амаль чвэрць мілі, перш чым пачуў рэзкі голас, які загадваў яму спыніцца.
  
  
  На гэты раз ахоўнікам была жанчына ў кароткай сіняй парусінавай спадніцы, туфлях для аэробікі да шчыкалатак і працоўнай кашулі з шамбры, як у Картэра. Яна была ўзброена нават лепш, чым апошні стражнік. Праз яе плячо вісеў аўтамат Калашнікава. «Прабачце, сэр, мае інструкцыі складаюцца ў тым, каб трымаць вас на шляху і ў абласцях, адзначаных як ухваленыя на карце, якую вам выдалі, калі вы ўвайшлі».
  
  
  "Вы ведаеце, як выкарыстоўваць гэтую рэч?" Картэр кіўнуў у бок аўтамата Калашнікава.
  
  
  «Гэта сцвярджальна, сэр. У мяне ёсць тры тыдні трэніровак у годзе».
  
  
  "Выкарыстоўвай гэта для змей, так?"
  
  
  Яна пахітала галавой. «Тут амаль няма змей, сэр. Вы маглі заўважыць вялікую колькасць котак. Нават калі б там былі змеі, коткі хутка да іх дабраліся б».
  
  
  "Навошта вам гэтая цяжкая артылерыя?"
  
  
  "Сэр, гэта частка сіл бяспекі Цэнтра мастацтваў".
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Вы не адказалі на маё пытаньне. Ад чаго вы нас абараняеце? Бандытаў? Кантрас?»
  
  
  «Прабачце, сэр, я хаджу вакол і прытрымліваюся сваіх інструкцый. Калі ў вас ёсць пытанні аб бяспецы цэнтра, вы можаце абмеркаваць іх з дырэктарам».
  
  
  Картэр рушыў у іншым напрамку з тымі ж вынікамі. Яго адправіла назад узброеная ахова.
  
  
  Картэр апярэдзіў Закар на дзесяць хвілін. Супрацоўнік ЦРУ быў спынены ўзброенымі людзьмі, якія адправілі яго назад у раёны, указаныя на мапе.
  
  
  Іх прымусілі далучыцца да групы арыентацыі і абмеркавання, у якой Джым Роган падрабязна распавёў аб выбухах і іх значэнні.
  
  
  «Гэтыя хлопцы тут, - сказаў ён, паказваючы на Картэра і Закары, - сказалі, што выбухі, верагодна, былі самаробнымі бомбамі, і, наколькі мы можам судзіць, яны мелі рацыю. Падобна, не было ніякай канкрэтнай мэты. Ні адно з нашых будынкаў ці былі пашкоджаны інжынерныя сеткі. Былі разбітыя вокны і смецце, але не больш за тое”. Ён глядзеў на іх з бацькоўскім клопатам. «Я падаў некалькі сіл бяспекі, каб праверыць сітуацыю і пераканацца, што з вамі ўсё ў парадку».
  
  
  Пакуль Роган казаў, апраўдваючы сваіх узброеных ахоўнікаў, Картэр зразумеў, што гэта значна ўскладніць даследаванне наваколля.
  
  
  "Навошта камусьці тут узарваць бомбу?" - сказала недаверлівая і сур'ёзная маладая жанчына ў саламяным капелюшы.
  
  
  "Мы працуем над гэтым", - сказаў Джым Роган. «Але не хвалюйцеся, мы будзем напагатове. І мы не дазволім гэтаму перашкодзіць нашаму фестывалю. У нас будуць нашыя семінары і нашыя чытанні. Памятайце, куды б вы ні пайшлі, вы будзеце ў бяспецы. Але проста каб пераканацца, я прашу вас не выходзіць за межы адзначаных на карце будынкаў, якія прыкладаліся да вашага рэгістрацыйнага пакета”.
  
  
  «У нас няма магчымасці выйсці сёння ўвечары, каб агледзецца, - сказаў Кілмайстар. «Ён папросіць каго-небудзь дагледзець нас. Калі мы нават не паспрабуем і не будзем удзельнічаць у якіх-небудзь іншых мерапрыемствах, гэта прыслабіць яго пільнасць».
  
  
  Захар застагнаў. "Гэта будзе нялёгка".
  
  
  Картэр падбадзёрвальна пляснуў яго па плячы. «Толькі падумайце, што ўсё гэта зроблена па ўважлівай прычыне. Заўтра ўвечары мы можам вызваліцца і высветліць, што, чорт вазьмі, адбываецца па тым боку гэтых земляў».
  
  
  Вечар мінуў пакутліва павольна. Высокая жанчына гадоў трыццаці, якая размаўляла з працоўным ангельскім акцэнтам, была, падобна, захоплена Закары і паспрабавала
  
  
  
  
  
  
  сесці побач з ім і ўцягнуць супрацоўніка ЦРУ ў размову.
  
  
  У абедзенны час ім падалі чорную фасолю, рыс, макароны і сыр. Хоць сыр быў дастаткова вострым, Захар запярэчыў. «Дзякуй Богу, што ў мяне ў пакоі ёсць куфар». У роспачы ён пайшоў у канціну і знайшоў некалькі шакаладных батончыкаў, а калі гэта не дапамагло, ён падкупіў аднаго з працаўнікоў бялезскага кафэтэрыя, які прыгатаваў сэндвіч са свінінай, свежай салатай і пікантнай сальсай, якую ён падзяліўся з Картэрам.
  
  
  Былі сфарміраваны дыскусійныя групы, і Картэр прыклаў намаганні, каб зацікавіць Рогана пытаннямі, якія адносяцца да паэзіі. "Не маглі б вы, - сказаў ён, - даць нам сваю тэорыю аб неабходнасці адпаведных малюнкаў?"
  
  
  Паўнавартасны дырэктар быў захоплены пытаннем і патраціў паўгадзіны на яго тлумачэнне. Пытанні і адкрытае абмеркаванне працягваліся яшчэ гадзіну. Англічанка, гледзячы на Захар, калі яна гаварыла, не згаджалася з Роганам, без сумневу спрабуючы зрабіць уражанне на Закары.
  
  
  Картэр паглядзеў на гадзіннік. Было амаль дзесяць гадзін. Нядрэнная начная праца, улічваючы, як яна была сумнай.
  
  
  Роган прачытаў яшчэ некалькі сваіх прац і працы іншых, якія ён пераклаў з розных моў.
  
  
  Неўзабаве Закары быў натхнёны ўласным пытаннем. «Не маглі б вы больш падрабязна абмеркаваць абавязкі перакладчыка ў дачыненні да цэласнасці арыгінала?»
  
  
  Англічанка ззяла ад задавальнення, як быццам гэта было менавіта тое, пра што яна прыйшла пачуць. "Тут, тут", - сказала яна, слаба апладыруючы.
  
  
  Яе адказ не застаўся незаўважаным для Рогана, які паглядзеў на свой гадзіннік і задуменна ўздыхнуў. "Можа, мы зоймемся гэтым заўтра, на ранішнім пасяджэнні", - сказаў ён з надзеяй кіўком.
  
  
  Захар знаходзіўся пад ціскам. «Гэй, я думаў, мы прыехалі сюды, каб сур'ёзна заняцца і папрацаваць. Хіба ты не сказаў? Я чытаў, што дыскусіі ў Чорнай гары доўжыліся ўсю ноч, калі вучні і настаўнікі сапраўды пачалі размаўляць».
  
  
  Роган на імгненне паглядзеў на яго, спрабуючы прыняць рашэнне.
  
  
  Англічанка абурылася. "Вы былі тым, хто сказаў, што гэта будзе рабочая сэсія".
  
  
  Нарэшце Роган усміхнуўся. "Добра", - саступіў ён. «Я бачу, што вы сур'ёзна настроены. Я разумею, што ўсё гэта значыць для вас”.
  
  
  «Па-чартоўску дакладна», - сказаў Захар, калі Роган зноў пачаў выкладаць тэму, якая была дарога яго сэрцу.
  
  
  Сесія перапынілася ў адзінаццаць трыццаць з Картэрам, Захар і пажылым чалавекам, які насіў гальштук-матылька, спрабуючы падоўжыць час, задаючы яшчэ больш пытанняў.
  
  
  Роган падняў свае пульхныя рукі і сказаў: «Я вельмі шаную ўсю гэтую энергію. У мяне ёсць заданне, якое я павінен даць вам, і вы можаце папрацаваць над ім сёння ўвечары, а мы паглядзім на вынікі заўтра».
  
  
  Пакуль студэнты рабілі нататкі, Роган прызначыў ім тэму для напісання.
  
  
  "Гэта гучыць як праца для вас?" - Прашаптаў Захар.
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Я думаю, што ён сур'ёзны. Я не думаю, што ён спрабуе збегчы з нейкай прычыны, акрамя стомленасці».
  
  
  Калі яны накіраваліся ў свае пакоі, ангелька спытала Захар, ці не хоча ён зайсці да яе ў пакой і выпіць на ноч. Яна амаль пачырванела, калі сказала: "У мяне ёсць пляшка каньяку".
  
  
  Захар спакусіла перспектыва каньяку, але ён ветліва адмовіўся.
  
  
  "Я думаю, мы нядрэнна справіліся", – сказаў Картэр. «А пакуль не выходзьце нават пакурыць, як толькі ўвойдзеце. Заўтра ўвечары мы скарыстаемся тым фактам, што ў нас ёсць пакоі на першым паверсе з дастаткова вялікімі вокнамі, з якіх можна выпаўзці».
  
  
  "Папаўся", - сказаў супрацоўнік ЦРУ. "Але гэта будзе сука перажыць дзень".
  
  
  "Думайце аб гэтым як аб дзяжурстве", - прапанаваў Картэр.
  
  
  «У любы стары час я злаўлю на гэтае дзярмо». Захар адкрыў дзверы, памахаў рукой і знік ўнутры.
  
  
  Картэр прайшоў у свой пакой.
  
  
  Ён уставіў ключ у старадаўнюю зашчапку і ўвайшоў унутр.
  
  
  Выключальнік святла не даў адказу. Кілмайстар прыціснуўся да сцяны, паторгванне мускулаў яго перадплечча імгненна прывяло Х'юга ў яго далонь.
  
  
  Нехта быў з ім у пакоі.
  
  
  Кілмайстар пачакаў, пакуль яго вочы прывыкнуць да цемры.
  
  
  Пятнаццаць
  
  
  Картэр мог чуць павярхоўнае дыханне ўзбуджанага чалавека, які спрабуе кантраляваць уласнае дыханне.
  
  
  Ён змясціў свайго наведвальніка каля ложка. Ён падумаў аб тым, каб кінуць Х'юга па кірунку дыхання, ацэньваючы свае шанцы на трапленне.
  
  
  Голас жанчыны гаварыў ціхім шэптам. "Ці не думаеш ты, што пасля ўсяго гэтага часу я павінен знайсці шлях да твайго ложка, Нік Картэр?"
  
  
  "Ты амаль купіў сабе дадатковую вентыляцыю, Марго", - сказаў ёй Картэр. "Гэта было недарэчна для дасягнення драматычнага эфекту".
  
  
  "Ідзі сюды, - сказала яна ў цемры, - і я пакажу табе ўсё, што табе трэба ведаць аб драматычных эфектах".
  
  
  Картэр вылаяўся сабе пад нос і паклаў Х'юга ў замшавыя ножны. "Ці мог хто-небудзь бачыць, як вы ўваходзіце сюды?"
  
  
  Яна пагардліва фыркнула. «Бачыш, як ты пачынаеш апекаваць за мяне, замест таго, каб прымаць свой падарунак? Я быў вельмі асцярожны. Я скончыў свае справы калісьці таму. Ніхто мяне не чакае і ніхто не сочыць за мной, як ты. "
  
  
  
  
  
  
  
  "Вы ведаеце гэта напэўна?"
  
  
  «Я чула, як Роган сказаў двум сваім супрацоўнікам дагледзець за табой і Закар сёння вечарам і далажыць, - усміхнулася яна, - каб паведамляць аб любых перасоўваннях».
  
  
  "Што тут смешнага?"
  
  
  «Ты збіраешся зрабіць некалькі вельмі цікавых рухаў. Сядзь побач са мной, Картэр. Прыйшоў час сустрэць наш лёс».
  
  
  "Вы б не былі адным з тых, каму даручана паведамляць аб маіх перамяшчэннях, ці не так, Марго?"
  
  
  Картэр адчуў выбліск яе гневу ў цемры.
  
  
  "Вы ўсё яшчэ не давяраеце мне, праўда?" - сказала яна абурана. «Пасля ўсяго, праз што мы прайшлі, на якую рызыку я пайшоў? Пасля таго, як я даў вам і вашым сябрам важныя зачэпкі, у вас усё яшчэ ёсць сумневы адносна мяне?»
  
  
  «Я займаюся гэтым бізнэсам доўгі час, – сказаў Картэр, – і я прызнаю, што шмат раблю па кнізе, працэдуры даказалі сваю эфектыўнасць. Але ёсць яшчэ інстынкт, якому я навучыўся давяраць, і нешта ў табе ўключае мае папераджальныя сірэны”.
  
  
  Яна запаліла лямпу на тумбачцы. Невялікі пучок святла ад маламагутнай лямпачкі дазволіў Картэр цяпер ясна бачыць, што яна ляжыць у яго ложку, аголеная, яе адзенне акуратна складзена на крэсле.
  
  
  «Так шмат для тваіх папераджальных сірэн, Картэр. Гэта павінна было быць тваім для ўзяцця». Яна заклала далоні пад свае пышныя і прыгожыя грудзі, шматзначна прыўзняўшыся.
  
  
  Картэр моўчкі глядзеў на яе.
  
  
  «Усе схаваныя задавальненні павінны былі быць тваімі», - сказала яна, запрашаючы і адкрыта правёўшы рукамі па сцёгнах, яе мова слізгануў па яе вуснаў і завільгатнець іх. "Паміж намі засталіся незавершаныя справы".
  
  
  Аголеная, яна ўяўляла сабой прыгожае і эратычнае відовішча, яе цела гладкае, цёмныя валасы зачасаны назад, так што доўгі выгін яе шыі падкрэсліваўся. Цяпер яе ногі пачалі падазрона рассоўвацца.
  
  
  «Гэта была даволі цікавая цыдулка, якую вы пакінулі сёння на маім ложку», - сказаў Картэр.
  
  
  «Якую запіску? Я не пакінуў табе запіскі, Картэр. Я быў тут каля паўгадзіны, але не раней».
  
  
  Картэр падышоў да мяккага крэсла і сеў, скінуў макасіны.
  
  
  Марго Уэрта звесіла свае стройныя ногі з краю ложка і пачала набліжацца да яго. Назіраючы за ёй, бачачы яе аголенае багацце, Картэр быў дзіўна спакойны. Праз імгненне яна адчула гэта і пазіравала, паклаўшы рукі на сцягна. "Што наконт усёй хіміі паміж намі раней, Картэр?" Яна ўхапілася за ідэю. "Я ведаю, што гэта", - пераможна сказала яна. «Ты ўсё яшчэ нясеш паходню для гэтай маленькай дзяўчынкі з Масада, ці не так?»
  
  
  Картэр нейкі час не думаў пра Рэйчэл Порат, але зараз згадка яе імя вярнула ўспаміны аб іх занятках каханнем у Феніксе і яе вобраз (абадок, кампактнае цела яму вельмі падабалася.
  
  
  "Ці бачыш?" - сказала Марго. «Я меў рацыю. Я бачу, што робіць з табой згадку пра яе».
  
  
  «У нас праблема, - сказаў Картэр, - ці, можа быць, праблема ёсць у мяне. За гэтым пакоем сочаць, каб даведацца, ці ёсць якія-небудзь мае рухі. Вас абавязкова заўважаць, калі вы пойдзеце зараз, так што гэта выглядае як быццам я затрымаўся на гэтым крэсле, а ты кладзешся спаць. "
  
  
  Марго падышла да яго і ўдарыла яго па шчацэ. Ён адчуў, як запал павольна распаўсюджваецца. «Ты пачвара, Картэр, калі звяртаешся са мной так. Я не прывык, каб са мной так абыходзіліся мужчыны».
  
  
  Картэр зразумеў, што аплявуха была шчырай. Гэта зноў прымусіла яго задумацца, што, магчыма, ён памыляўся. "Калі ты не зможаш знайсці спосаб выбрацца адсюль незаўважаным, гэта ложак для цябе, а крэсла для мяне".
  
  
  Яна разгарнулася і ў лютасці скокнула на ложак. Картэр усміхнуўся і сеў у крэсла.
  
  
  * * *
  
  
  У дзве гадзіны Марго прыўзнялася на локцях. "Картэр, - сказала яна, - ты спіш?"
  
  
  "Так", - механічна сказаў Картэр.
  
  
  “Ты ўсё яшчэ можаш быць тут, са мною. Мы маглі б правесці рэшту ночы разам».
  
  
  Картэр зразумеў, што гэта, верагодна, праўда, і падумаў, ці не памыліўся ён. Марго Уэрта была прывабнай жанчынай; Несумненна, заняцца з ёй каханнем будзе незабыўным досведам. Няўжо ён выпусціў выдатную магчымасць без рэальнай прычыны?
  
  
  Але зноў прагучала ўнутранае папярэджанне, і Картэр ведаў, што ён павінен кіравацца ім; ён прыме наступствы сваіх уласных інстынктаў, дурныя яны ці не. Ён надта доўга жыў з гэтымі інстынктамі.
  
  
  «Заплюшчыце вочы і паспрабуйце крыху паспаць», - сказаў ён ёй. «Разважанні пра гэта не палепшаць сітуацыю. Гэта толькі не дасць вам заснуць»
  
  
  У цемры Марго прашыпела іспанскае слова праз шчыліну, якая падзяляла іх. "Марыкон!"
  
  
  Картэр ціха засмяяўся. «Такім чынам, Марго, - сказаў ён, - ты ведаеш, што гэта няпраўда. Паспрабуй крыху паспаць».
  
  
  "Качон!"
  
  
  «Так лепш, - сказаў Картэр. "Свіння ў парадку".
  
  
  * * *
  
  
  У чатыры гадзіны Марго паклікала зноў. "Картэр", - сказала яна. "Вы чуеце мяне?"
  
  
  "Ідзі спаць, Марго".
  
  
  "Спачатку я хачу вам сказаць".
  
  
  "Скажы мне што?"
  
  
  «Я сапраўды паважаю цябе, Картэр. Ты абсалютна маеш рацыю. Я хацеў цябе проста таму, што мы ў нечым страшным, я узбуджаны, і я хацеў даказаць, што магу прымусіць цябе клапаціцца пра мяне. Гэта былі ты і я баюся, што мяне сапраўды пераследвалі. Прашу прабачэння, таварыш. Цяпер у нас усё ў парадку? "
  
  
  «Усё ў парадку, Марго. Ідзі спаць".
  
  
  "Паслухай, Картэр, дазволь мне сесці на крэсла
  
  
  
  
  
  на некаторы час, і ты кладзешся ў ложак ".
  
  
  * * *
  
  
  У пяць трыццаць яны пачалі чуць гукі жыцця на вуліцы, а да шасці гадзін ужо выразна пахла кава і водарам смажанага бекону. Картэр прыняў душ, пагаліўся, апрануўся і накіраваўся ў пакой Захар. Калі б за ім усё яшчэ назіралі, гэта дало б Марго шанец выбрацца з яго пакоя незаўважанай.
  
  
  Агент ЦРУ прапанаваў Картэру кубак свежазваранай кавы, які дапамог рассеяць смугу ў яго галаве. Мінулая ноч была нялёгкай. «Ты выглядаеш крыху пахіленым», - сказаў Захар.
  
  
  Картэр заўважыў тое ж самае ў Захар.
  
  
  Супрацоўнік ЦРУ ўручыў Картэру ангельскую булачку, падсмажаную на маленькай газавай пліце з яго баявога куфра. "Варэнне з мармеладу або слівы?" - сказаў Захар, прымусіўшы Картэра ўразіцца яго знаходлівасці.
  
  
  «Гара не падышла б да Махамеда, - сказаў ён, - і таму Ванэса прыйшла на гару. Яна сціплага выгляду лэдзі, але ў яе ёсць некаторыя якія інтрыгуюць рухі». Захар ўшчыкнуў сябе за пераноссе. "У мяне ўжо даўно не было каньячнага пахмелля", - сказаў ён, зморшчыўшыся. "Вось, дазволь мне наліць табе яшчэ кавы".
  
  
  На маленькім стале ляжалі блакноты, і пакуль яны снедалі, двое мужчын рашуча ўзяліся за пісьмовае заданне, якое Джым Роган даў напярэдадні вечарам. "Мы павінны атрымаць яснасць, каб правесці дбайнае расследаванне, - успамінае Картэр, - і калі мы згуляем у гульню Рогана, у нас будзе лепшая магчымасць вызваліцца".
  
  
  Час ад часу гучна стогнучы, Закари ўспомніў сёе-тое са сваіх студэнцкіх дзён і пазнейшага чытання. Картэр працаваў над нечым, што ён успомніў ад аднаго з рускіх пісьменнікаў-дысідэнтаў. Двое мужчын дапілі яшчэ адзін кубак добрай ямайскай кавы Захары, працуючы над сваім заданнем, затым пайшлі ў кафэтэрый і з'елі крыху бекону і яек. Картэр заўважыў, што тэлефон-аўтамат быў бясплатным, і падышоў да яго, каб патэлефанаваць Дэвіду Хоук.
  
  
  Нягледзячы на тое, што гэта быў стандартны таксафон, Картэр вырашыў, што лепш прыняць меры засцярогі. Гэта павінна была быць далікатная размова без магчымасці абмяркоўваць розныя рэчы. "Вам лепш пераключыць гэты выклік у рэжым сутычкі", - параіў ён. "Паспрабуйце дыяпазон два".
  
  
  Са свайго паперніка Картэр дастаў друкаваны поплатак памерам і прыкладна таўшчынёй з крэдытную карту. Пасярэдзіне была круглая зялёная мембрана памерам з паўдолара. Картэр паднёс карту прама да трубкі тэлефона і пачаў казаць.
  
  
  "Што сказаў Цынцынаці, сэр?"
  
  
  Хрумсткі дырэктар AX закурыў цыгару. «Ты патрапіў у мэту. Нік. Цынцынаці быў вельмі згаворлівы і ўражаны. Яны паведамляюць аб незапатрабаваным трупе з траўматычнай сілай, які з'явіўся прыкладна праз тры дні пасля справы выскаленых Гаўчо ў Ковінгтоне. Яны былі на тэлексе ў некалькі агенцтваў. Сапраўды адказныя. людзі."
  
  
  "Як наконт пасведчання асобы?"
  
  
  "Труп нейкі час знаходзіўся ў рацэ". - сказаў Хоук. “Гэта не пакідала шмат працы. Характэрна, што адбіткі пальцаў былі з'едзены, а твар быў разбіты да непазнавальнасці. Але памер, уяўная вага і агульныя характарыстыкі цела добра падыходзяць нашаму мужчыну».
  
  
  "Як наконт стаматалагічнага супадзення, каб пераканацца?" - сказаў Картэр.
  
  
  «Больш немагчыма, Мік. Труп захоўваўся на працягу неабходнага перыяду часу, звычайныя апавяшчэнні рассылаліся. Ён быў адпраўлены ў аддзяленне анатоміі медыцынскай школы. маладых мужчын і жанчын, якія стануць будучымі лекарамі Амерыкі».
  
  
  Ён спыніўся, удыхнуў крыху дыму і з задавальненнем выдыхнуў. "Як тваё паэтычнае прадпрыемства?"
  
  
  Картэр распавёў яму аб эпізодзе з доктарам. «Трымаю ў заклад, што гэта Чарльз Сміт. Вы можаце праверыць, ці не маю мы справу з мужчынам еўрапеоіднай расы ростам пяць футаў пяць ці пяць футаў шэсць цаляў, цёмна-каштанавымі валасамі, вагой каля ста дзесяці ці пятнаццаці гадоў. "
  
  
  "Падыдзе", - сказаў Хоук.
  
  
  «Ёсць навіны аб тых японскіх інвестыцыйных банкірах, узятых у заложнікі LT?»
  
  
  - спытаў Хоўк занепакоена. Ён распавёў Картэр аб ціску, які ён аказваў, каб знайсці зачэпкі на траіх мужчын. «Хочаце верце, хочаце не, але гэта аказвае прамы ўплыў на рынкавы кошт даляра і на фондавы рынак. Вы можаце сабе ўявіць, як гэта даходзіць да мяне. І зараз ён аказваецца ў вас на каленях». Ён удыхнуў дым і з уздыхам выпусціў яго. «Я амаль адчуваю спакусу адштурхнуць вас ад таго, што вы робіце, каб зірнуць на ўсе доказы».
  
  
  Адказ Картэра падбадзёрыў Хоўка, калі ён сказаў яму: «Я лічу, што мы збіраемся знайсці сувязь паміж выкрадзенымі інвестыцыйнымі банкірамі і тым так званым выбухам газаправода ў Лос-Анджэлесе. Я думаю, што мы выявім, што ўсе гэтыя дзеянні злучаны паміж сабой. з LT. Ён распавёў Хоўку пра запіскі, якія ён і Захары атрымалі, і пра сваю перакананасць у тым, што яны былі прызначаныя для разгадкі. «Я, вядома, падпарадкуюся вашым інструкцыям, - сказаў Картэр, - але я заклікаю вас падумаць, што я цяпер знаходжуся ў патрэбным месцы».
  
  
  "Добра, добра, – сказаў Хоук, – але працягвай настойваць". Ён задумаўся на імгненне. «Я магу дакладна сказаць вам, Нік, што выбух у Лос-Анджэлесе быў бомбай. Гісторыя з газам была сфабрыкаваная з самага пачатку».
  
  
  "Магчыма, у гульні ўжо крыху позна пытацца вас пра гэта, але
  
  
  
  
  
  
  ты навучыў мяне цноты правяраць усё ".
  
  
  Хоук выпусціў дым.
  
  
  «Супрацоўнік ЦРУ, Сэм Захары. Ён сцвярджае, што сустрэў вас на сустрэчы, зладжанай вамі ў вас дома».
  
  
  «Цалкам дакладна, Нік, заўсёды важна праверыць. Так, я бачыў яго два ці тры разы ў грамадстве. Шчыра кажучы, я не магу зразумець, што ён бачыць у гэтай кампаніі ў Лэнглі. Ён зусім не ў іх гусце. адзіночкі. Добры чалавек. Я правёў скрытнае расследаванне і выявіў, што ён не пераводзіў у наяўны заробак больш за год. Можна падумаць, што яны не заўважаць, як яны раскідваюць свае дыскрэцыйныя сродкі і ўсё такое, але гэта разбурыла іх плацежную ведамасць, і яны выклікалі яго на дыван”.
  
  
  Ястраб закурыў і захіхікаў. "Яго апраўданнем было тое, што ён забыўся".
  
  
  "У вас не было б такіх праблем са мной, сэр, - сказаў Картэр".
  
  
  "Гэта строга канфідэнцыйна і не павінна выходзіць за рамкі вас. Здаецца, што Закары незалежна багаты. Ён паходзіў з сям'і сярэдняга класа, але ажаніўся на сапраўдныя грошы. Ён адмовіўся ад іх дапамогі, працаваў на гандлі каштоўнымі паперамі і назапасіў прыстойнае стан. Усё ў адзіночку.Шлюб пацярпеў няўдачу, і хоць сям'я яго былой жонкі цалкам можа дазволіць сабе адукацыю яго сына, ён рэгулярна ўносіць самавітую стыпендыю для хлопчыка».
  
  
  "Яшчэ адна праверка статусу персаналу, калі ласка", – папрасіў Картэр. "Чалавек - Джэймс Роган". Картэр распавёў яму тое, што ведаў, і Хоук адмовіўся ад гэтага, усё яшчэ пасмейваючыся пра сябе аб перадгісторыі Сэма Захар.
  
  
  Картэр і Захары выпілі апошні кубак кавы ў кафэтэрыі і рушылі, каб далучыцца да групы студэнтаў і Джыма Рогана ў невялікай, але ўтульнай аўдыторыі.
  
  
  Яны перадалі свае заданні пухленькаму дырэктару, які ўсміхнуўся, бегла праглядзеў іх, а затым паглядзеў на іх з захапленнем. «Гэтыя хлопцы, - сказаў ён, - сапраўды прасякнуліся духам рэчаў. Яны выканалі свае заданні і ў працэсе працы рэалізавалі важныя ідэі. Я ганаруся вамі. Між іншым, яны былі адзінымі, хто завяршыў сваю працу да гэтага часу. . Астатнія занятыя. "
  
  
  «Знойдучы месца з Захар», - прашаптаў Картэр тыльным бокам далоні. "Я спадзяюся, што гэтае невялікае практыкаванне павысіць давер да нас".
  
  
  Роган выскачыў на сцэну і заняў сваё месца за цяжкім дашчаным сталом з мікрафонамі. Двое мужчын і дзве жанчыны сядзелі па абодва бакі ад Рогана, відавочна, удзельнікі панэльнай дыскусіі.
  
  
  Захар застагнаў, а затым прашаптаў: "Не магу паверыць, што мы павінны перажыць гэта да сённяшняга вечара".
  
  
  Ім сапраўды прыйшлося перажыць гэта, і абодва мужчыны старанна працавалі. Гэта было часткай іх працы.
  
  
  Падчас абедзеннага перапынку Картэр абшукаў свой пакой і да свайго задавальнення вызначыў, што ўсярэдзіне нікога не было. Праходзячы міма кафэтэрыя, Картэр вырашыў фарсіраваць праблему і паглядзець, ці зможа ён вызначыць, ці назірае хто-небудзь па-ранейшаму за ім.
  
  
  Ён накіраваўся да пунктаў, дзе яго спыніла ўзброеная ахова. Яны не былі на дзяжурстве. Ён прасунуў свае ўварванні далёка за межы таго, куды яму было сказана не ісці. Каб двойчы праверыць, ён зліўся з пейзажам, павярнуўся назад і чакаў, ці дазволяць яму выйсці, пакуль ён усё яшчэ знаходзіцца пад наглядам.
  
  
  Да яго задавальненню, след быў ясны.
  
  
  Ён накіраваўся да будынка, які выглядаў як спартовы будынак, увайшоў і пачаў аглядацца. Прыкладна праз паўгадзіны пошукаў Картэр знайшоў рэчы такімі, якімі яны былі намаляваныя. Былі груды будаўнічых піламатэрыялаў, нейкія будаўнічыя лясы, нейкія мяшкі з гіпсам. Судзячы па тым, што Картэр змог сабраць, калісьці гэта быў раскошны спа-салон. Цяпер яму наканавана было стаць басейнам і некалькімі пляцоўкамі для баскетбола і валейбола.
  
  
  Ён пакінуў будынак, вырашыўшы, што Джым Роган адклікаў вартаўнічых сабак, кім бы яны ні былі. Гэта азначала, што ўсё было гатова для разведкі.
  
  
  Ён пайшоў у свой пакой, каб прыняць душ, змяніць кашулю і прыгатавацца да будучай ночы. Кілмайстар увесь час ведаў, што набліжаецца да Лекса Таліяніса. Сёння ўвечары было б важна. Пры найменшым следзе цвёрдага следа яму прыйшлося б рызыкнуць падарваць сховішча. Яму давядзецца пайсці на забойства.
  
  
  Захар пастукаў, увайшоў у свой пакой і загаварыў асцярожным прафесійным шэптам.
  
  
  «Гэта пачынае здзіўляць прыхільнікаў», - сказаў ён, дастаючы кашалёк. “Я патэлефанаваў свайму кантакту. Вы карыстаецеся адным з гэтых скрэмблераў? Ён падняў невялікую пластыкавую картку.
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  "Памятаеш, я казаў табе, што мае людзі згарэлі за мільён?"
  
  
  Картэр зноў кіўнуў.
  
  
  «Мне патэлефанавалі і я даведаўся, што Піт Безейдэнхаут спаліў алмазны картэль Паўднёвай Афрыкі прыкладна за пяць мільёнаў даляраў і - зразумейце - картэль заключыў з ім кантракт. Яны жадаюць яго смерці. Яны гатовыя заплаціць мільён амерыканцаў за ягоны труп”.
  
  
  "Гэта вырашае пытанне", – сказаў Картэр. «Ён зрабіў свой прарыў і, верагодна, зьяўляецца лідэрам LT. Ім патрэбна шмат грошай для некаторых буйных аперацый. Цяпер пытанне ў тым, што. Чым займаецца арганізацыя LT? І колькі часу ў нас ёсць, каб спыніць іх?»
  
  
  Шаснаццаць
  
  
  Картэр і Захар ўзялі даступныя карты Цэнтра мастацтваў і падзялілі іх па сетцы, кожная з якіх выбрала для свайго агляду розныя вобласці. Яны пачалі б з ігнаравання больш відавочных абласцей, размешчаных каля
  
  
  
  
  
  
  Ён знаходзіцца перад кампусам і засяроджаны на больш аддаленых раёнах па гэтым баку Бельмопана. Яны выкарыстоўвалі б стандартную ваенную схему, каб пакрыць найбольш значную тэрыторыю за мінімальны час.
  
  
  У Закары быў вадкі швейцарскі лінзавы компас. Картэр нёс адзін з найноўшых японскіх інфрачырвоных прылад з акумулятарам.
  
  
  Картэр быў цалкам упэўнены, што Марго не вернецца ў яго пакой, але зараз яны сутыкнуліся з верагоднасцю таго, што ангелька Ванэса спадзяецца наведаць Захар. Яны вырашылі павесіць на дзвярах таблічкі: "Занята пісаннем". Калі ласка, не турбуйце.
  
  
  Лекцыі і семінары скончыліся да адзінаццаці. Быў амаль поўны месяц. Студэнты нерваваліся з-за таго, што ўвесь дзень сядзелі на месцы, іх стымулявалі некаторыя з лепшых выступоўцаў, а некаторыя пытанні, якія Картэр і Захар задавалі, каб пазбавіць іх ад нуды. Некаторыя з іх запрашалі Картэра і Захары на імправізаваныя рэп-сесіі, але, калі гэтыя двое мужчын гаварылі аб жаданні папрацаваць над сваім матэрыялам, іх даравалі з захапленнем.
  
  
  Англічанка намякала Захара, які злёгку адштурхнуў яе, сказаўшы, што прыедзе пазней - калі ў яго яшчэ хопіць сіл. "Вы вельмі моцная жанчына", - сказаў ён, даставіўшы ёй вялікае задавальненне.
  
  
  Святло ад месяца выкліча праблемы, але двое павінны былі правесці рысу і не рабіць гэта занадта відавочным па сваёй вопратцы, што яны былі на ўтойлівай місіі. "Я не планую, што мяне зловяць, - сказаў Картэр, - але калі нас убачаць, я думаю, важна мець магчымасць расказаць пераканаўчую гісторыю і сказаць, што мы выйшлі на шпацыр і страцілі рахунак часу".
  
  
  "Іншымі словамі, ніякіх пацямненняў на твары", - сказаў Захар.
  
  
  "Ні чорнай кепкі для гадзінніка, ні вадалазкі".
  
  
  У Закары была лішняя пара джынсаў, якую Картэр павінен быў закатаць на абшэўцы. Картэр насіў чорныя красоўкі для фітнесу, а ў Захары былі цёмна-сінія красоўкі Nikes, якія, на жаль, мелі адбівалую паверхню для начнога бегу. Захар знайшоў крыху бруду і намазаў ёю месца.
  
  
  Мужчыны праверылі зброю, інфрачырвоныя прыцэльныя прыстасаванні і рэпеленты ад камароў. Яны дамовіліся аб часе і месцы, дзе павінны сустрэцца падчас сістэматычных сустрэч. З гэтымі словамі яны прыляпілі запісы да сваіх дзвярэй.
  
  
  Прыадчыніўшы задняе акно і асцярожна спусціўшыся, Картэр праверыў, ці не бачыць яго ніхто. Трапічнае паветра было мяккім і духмяным. Кілмайстар адчуў прыліў энергіі і ўзбуджэння.
  
  
  Ён прайшоў за дваццаць ярдаў ад групы, якая сядзела на шэзлонгах у Паціа. Яшчэ некалькі сотняў ярдаў па яго шляху даносіліся беспамылковыя гукі любоўнай пары.
  
  
  Праверыўшы компас, ён хутка рушыў у паўночна-ўсходнім напрамку, рухаючыся па магчымасці ў цені будынкаў, пераходзячы на жвір або ўчасткі, на якіх не было слядоў. Паступова гукі аціхлі. Ніякіх партатыўных магнітафонаў ці радыёпрымачоў, ніякіх палкіх галасоў якія спрачаюцца студэнтаў.
  
  
  Да таго часу, калі ён вырашыў, што знаходзіцца на прыстойнай адлегласці ад асноўнай часткі кампуса, ён убачыў, што ландшафтны дызайн амаль цалкам закінуты. Газоны былі кудлатыя, зарослыя. Трапічная лістота расла бесклапотна.
  
  
  Ён дасягнуў прызначанага месца і пачаў рух, рухаючыся праз густы падлесак, не чуючы зараз нічога, акрамя гукаў жывёльных джунгляў, насякомых і начных птушак. Камары кінуліся на яго і адступілі, калі даведаліся пра яго рэпелент.
  
  
  Двойчы на працягу наступнай гадзіны Картэр рызыкаваў выкарыстоўваць свой галагенідны ліхтарык для пошуку слядоў дарожак ці збудаванняў. Павялічваючы тэмп, ён нецярпліва рушыў у наступную зону кратаў, пакрываючы зямлю, бачачы ўсё, што мог, але не знаходзячы нічога значнага.
  
  
  Толькі незадоўга да сваёй запланаванай сустрэчы з Захара ў дзве гадзіны ён наткнуўся на сляды невялікага лагера. Старанна абмінуўшы тэрыторыю, каб пераканацца, што паблізу нікога няма, ён вярнуўся і пасвяціў ліхтарыкам на сляды вогнішча, акружаныя камянямі лавы, якія захоўваюць цяпло.
  
  
  Хтосьці быў дастаткова асцярожны - ці дастаткова сумны - каб прарабіць складаную працу з камянямі. У баку Картэр знайшоў толькі што выкапаныя ўчасткі, а калі ён знайшоў моцную галінку дрэва, каб ткнуць у іх, ён знайшоў старанна закапаныя бакі і смецце. Далей ад агню знаходзілася месца, дзе хаця б адзін чалавек спаў і курыў.
  
  
  Картэр падлічыў, што да сустрэчы з Захара яму заставалася прайсці каля мілі. Праз адкрыццё лагера яму давялося быць асцярожным. Гэта магло быць нішто, магчыма, проста некалькі адважных студэнтаў. Ці гэта можа быць авангард.
  
  
  Дабраўшыся да месца сустрэчы, Картэр прасканаваў з дапамогай інфрачырвонага прыцэла і быў бы задаволены моўчкі чакаць чалавека з ЦРУ, за выключэннем таго, што яго чаравікі ўрэзаліся ў нешта на мясцовасці, што здавалася нехарактэрным. Упаўшы на кукішкі, ён выявіў некалькі набораў слядоў шын. Ён хутка пацягнуўся да свайго блакнота, але зразумеў, што ў гэтым няма неабходнасці. Адзін быў штрыхоўкай, іншы - тоўстым наборам буйных дыяментаў. Ён бачыў іх абодвух раней.
  
  
  У цемры Картэр пракляў сябе за тое, што не падумаў разабрацца з коламі вялікага дызельнага аўтобуса.
  
  
  
  
  
  
  Ён працаваў на Ункефера. Праверыўшы вобласць у інфрачырвоны прыцэл, ён са здзіўленнем знайшоў некалькі дзясяткаў зрасходаваных 7,62 патронаў НАТА. Мясцовыя жыхары, відаць, не змаглі апрацаваць гэтую тэрыторыю. Занадта шмат рызыкі тут.
  
  
  Картэр даў сігнал пстрыкнуць галінкай, за якой хутка рушыла ўслед іншая.
  
  
  Няма адказу.
  
  
  Ён асцярожна рушыў па мясцовасці, вырашыўшы даць Захар яшчэ дзесяць хвілін, перш чым зноў падаць сігнал, але злева ад сябе ён цяпер мог чуць ўстойлівы рух, што-то ці хто-то рухаецца ў ночы джунгляў.
  
  
  Картэр атуліўся за ствалом асабліва вялікага дрэва, абапёрся на яго, каб не зваліцца, і ўлучыў інфрачырвоны сканавальны прыцэл.
  
  
  Праз экран аб'ектыва ён убачыў мужчыну гадоў трыццаці, апранутага ў аліўкавую вопратку, баявыя чаравікі і з аўтаматычнай вінтоўкай. Прыкладна за дваццаць футаў ад яго стаяў Сэм Захары, які балансуе і чакае з маленькай смяротнай пятлёй.
  
  
  Картэр моўчкі назіраў, ведаючы, што патрульны не ведаў пра Захар, што Захар не стане ні нападаць, ні забіваць, калі толькі гэта не будзе неабходна для прадухілення іх выяўлення.
  
  
  Патрулюючы спыніўся, закурыў цыгарэту і прыхінуўся да краю дрэва. Па з'едлівым прысмаку Картэр зразумеў, што гэта тытунь Delicado або аднаго з таннейшых мексіканскіх ці гватэмальскіх брэндаў. Картэр захоча праверыць, ці адпавядае ён азадкам з лагера, які ён выявіў раней.
  
  
  Як і многія танныя брэнды, цыгарэты разышліся хутка. Мужчына сербануў бутэльку, верагодна, крыху кактусавага брэндзі, здрыгануўся ад задавальнення, выцер рот і неўзабаве адправіўся ў шлях, аддаляючыся ад Картэра пад кутом прыкладна ў сорак пяць градусаў.
  
  
  Чакаючы, калі яго крокі знікнуць удалечыні, Захар ступіў наперад.
  
  
  "Добра?" - сказаў Картэр.
  
  
  "Нічога падобнага", - сказаў Захар. «Я магу паказаць вам вялікую групу з іх. Жадаеце паглядзець?»
  
  
  «Адзначце пазіцыю, і мы паглядзім наступным разам. Сённяшняе нашае прадпрыемства, арыентаванае на атрыманне інфармацыі».
  
  
  Яны прайшлі ў цішыні амаль дзве мілі па зямлі, якая была ў асноўным роўнай, толькі крыху паднялася да лесу, а затым рэзка ўпала на круты схіл.
  
  
  Захар прашаптаў нешта аб дагістарычных вулканічных дзеяннях. "Што б гэта ні было, - сказаў ён, - паглядзіце, што гэта для нас задаволіла". Ён і Картэр знялі інфрачырвоныя прыцэлы і паглядзелі ўніз.
  
  
  Пад імі былі тры невялікія будынкі з саману і тоўстага бялезійскага бярвення з саламянымі дахамі. Яны былі невялікімі, але самавітымі, з некалькімі вокнамі з аканіцамі. Побач было прыпаркавана некалькі аўтамабіляў: як мінімум два джыпы, ваенны транспарт і грузавік шэсць на чатыры. Там была добра зробленая кастравая яма, вельмі падобная на тую, якую Картэр бачыў раней. У ночы тлеў вясёлы агонь. Ахова лагера была невысокай. Адзін мужчына спаў, паклаўшы галаву на калені; іншы мужчына чытаў комікс пры святле агню.
  
  
  "Ты нядрэнна справіўся са сваімі абгрунтаванымі здагадкамі", - з захапленнем сказаў Захар. «Цяпер у мяне ёсць уласнае прадчуванне. Там ёсць каля трох хлопцаў, якія былі б вельмі шчаслівыя прама зараз за сушы – тры тыпы інвестыцыйных банкіраў».
  
  
  Картэр шчыра цешыўся Захар. «Гэта не здагадка, Сэм. У цябе было крыху часу, ты быў там унізе і бачыў іх на свае вочы».
  
  
  «Вы мяне злавілі», - прызнаў Закары. “Гэта менавіта тое, што я зрабіў. Гэтыя людзі настолькі расслабленыя і ўпэўненыя ў сабе, што мы маглі б пайсці і вывесці адтуль японцаў прама зараз».
  
  
  Адзначыўшы час, Картэр сказаў: «Рызыка таго вартая. Мы павінны пастарацца».
  
  
  Картэр арганізаваў аперацыю па сегментах.
  
  
  Ён спусціўся першым і забіў ахоўніка, які чытаў комікс. Ён моцна націснуў на сонную артэрыю мужчыны, і калі ахоўнік страціў прытомнасць, ён звязаў яго рамянямі.
  
  
  Спячы ахоўнік прачнуўся ад крыку: «Картэра прыйшлося прымусіць Х'юга працаваць, прама праз горла». Крывавы, але хуткі.
  
  
  Ён падаў Захар сігнал, і супрацоўнік ЦРУ пачаў выводзіць са строю ўсе машыны, акрамя джыпа з самым поўным бакам.
  
  
  Картэр перабраў зброю, якую ўзяў у ахоўнікаў, спыніўся на двух .45-м і змясціў іх у джып. Яны былі б страхоўкай для інвестыцыйных банкіраў.
  
  
  Захар ён сказаў: «Паглядзі, ці зможаш ты хутка адсартаваць і знайсці карту, якая даставіць гэтых хлопцаў адсюль і назад у Беліз Сіці».
  
  
  Супрацоўнік ЦРУ ўсміхнуўся. «Ужо на кіроўчым сядзенні. Што далей?"
  
  
  «Я збіраюся нанесці ўдар па хаце. Праверце, ці няма ў вас тэлефонных ліній, сістэм сігналізацыі ці радыёпрылад. Паклапаціцеся пра іх».
  
  
  Правяраючы дзеянні Вільгельміны, Картэр рушыў да дома. У заднім пакоі яшчэ двое ахоўнікаў гулялі ў карты на амерыканскія даляры, сумесь джыну і дро-покера.
  
  
  Яны паглядзелі на Картэра са здзіўленнем. "Я ведаю, што нашы ігральныя карты выглядаюць нясмачна, сэр", - сказаў адзін з іх. "Але ў нас гэтае месца добра ахоўваецца".
  
  
  "Сапраўды", - сказаў іншы.
  
  
  "Як вы памыляецеся!" Картэр зрабіў у іх два стрэлы. Іх картачныя дні скончыліся.
  
  
  Рэзкі пах дасягнуў Картэра, і ён зразумеў, што ў яго быў перапынак. У хаце быў яшчэ нехта, які рыхтаваў ежу для зняволеных. Напэўна нехта
  
  
  
  
  
  хто ведаў японскую кухню. Гэта магло быць праблемай.
  
  
  Яна была маладая і малая, з выгляду гадоў на дваццаць. У яе далікатных шчоках і лбе былі моцныя сляды Усходу. Верагодна, яна была сумессю філіпінскага і японскага, магчыма, з некаторымі іншымі рысамі. Яна прымусіла кухню кіпяціць і шыпець на жароўні. У белым халаце, які для яе быў занадта малы, яна выглядала даволі пільна - дастаткова, каб любы мужчына спыніўся і павярнуўся.
  
  
  Картэр хутка стукнуў у дзверы і рушыў да яе з Вільгельмінай у руцэ.
  
  
  "Не!" усклікнула яна. "Калі ласка, не!" Яна пахітала галавой, спрабуючы паказаць, што нічога не зробіць, каб падняць трывогу.
  
  
  Яна была напалохана, але не пайшла ў атаку. На яе твары з'явілася раптоўная стомленасць. Мужчыны бачылі яе і нечага хацелі. Яе маленькія вострыя грудзі. Яе тонкая стан і хупавыя сцягна. Прыгожая, бедная жанчына, якая звыкнулася не кантраляваць свайго адзінага актыву. Яе міндалепадобныя вочы шукалі яго, молячы не звяртацца да гвалту.
  
  
  "Зніміце панчохі", - загадаў Картэр.
  
  
  Яна паглядзела на яго і пачала хныкаць.
  
  
  "Гэта не тое, што ты думаеш", - мякка сказаў ён. "Я павінен звязаць цябе".
  
  
  Яна села, зняла абутак і заплакала. "Ах, Божа, - сказала яна, - так заўсёды бывае".
  
  
  Картэр заўважыў, што ў яе на таліі вісіць індыйскі пояс ручной працы. Ён жэстам паставіў яе на падлогу, перавярнуў на жывот, сціснуў запясці і замацаваў іх адной панчохай. Затым ён пачаў працаваць з яе шчыкалаткамі з іншай. Кушак звязаў разам запясці і лодыжкі.
  
  
  «Я не завязваю вузлы, - сказаў Картэр. «Я не магу рызыкнуць, што вы рушыце ўслед за мной ці паклічаце на дапамогу. Мне патрэбны час».
  
  
  Ёй не будзе асабліва камфортна, але яна не збіралася пакутаваць.
  
  
  Ён здрабніў ручнік, каб уладкаваць кляп. Яна пачала хныкаць.
  
  
  Перш чым ён паспеў уставіць кляп, Захар даў зразумець, што звонку ўсё ў парадку. "Я збіраюся абысці гэтае месца на выпадак, калі мы нешта прапусцілі", - сказаў ён.
  
  
  Картэр кіўнуў і стукнуў дзверы, трымаючы Вільгельміну абедзвюма рукамі.
  
  
  Японскія банкіры знаходзіліся ў стане летаргіі ад перажытага імі выпрабаванні. Спачатку яны звярнулі ўвагу, злоўленыя раптоўным выкідам адрэналіну, але калі Картэр пераходзіў ад дзвярэй да дзвярэй, пакоі да пакоя, абараняючыся, шукаючы іншых ахоўнікаў, яны сталі разглядаць яго як проста яшчэ аднаго вар'ята жыхара Захаду.
  
  
  "Хто-небудзь з вас гаворыць па-ангельску?" - спытаў ён на Японскай.
  
  
  Усе кіўнулі. Ім было за сорак, яны былі апрануты ў цудоўныя пашытыя па індывідуальнай замове касцюмы, у якіх яны былі ў той час, калі іх забралі. Іх досвед прымусіў іх нервавацца, змірыцца.
  
  
  "Як часта ахоўнікі прыходзяць праверыць?" - спытаў Картэр.
  
  
  Загаварыў адзін з траіх, хто не насіў ачкоў. «Максімум, на што яны з'язджаюць, - дзве гадзіны. Яны амаль павінны быць. Дзяўчына паблізу рыхтуе для нас».
  
  
  Картэр увайшоў у наступны пакой, падняў дзяўчыну і вярнуў яе ўнутр. "Яна адна ці яе заменнік?"
  
  
  Усе трое паківалі галовамі. “Яна была адзінай. Яна добра ставілася да нас».
  
  
  "Хто-небудзь з вас водзіць аўтамабіль?"
  
  
  Адзін кіўнуў.
  
  
  “Джып. Поўны прывад?»
  
  
  Запанавала цішыня. Банкіры нервова пераглянуліся. «Аўтамат. Крайслер Імперыял».
  
  
  Захар пастукаў у сцяну. "На дадзены момант усё ясна".
  
  
  Картэр падышоў да акна. «Яны кажуць, што мы можам чакаць некаторай праверкі ў любы час. Я думаю, нам трэба пасадзіць іх у джып і прымусіць іх з'ехаць прама зараз. Мы з вамі прытрымліваемся гэтага для інспекцыйнай групы. Купіце гэтым хлопцам столькі часу, колькі магчыма."
  
  
  "Я зраблю яшчэ адзін круг і сустрэну цябе ў джыпа". - сказаў Захар.
  
  
  «Ёсць толькі адна праблема, - сказаў Картэр. Толькі адзін з гэтых хлопцаў водзіць, і ён не можа кіраваць пераключэннем перадач, не кажучы ўжо аб поўным прывадзе .
  
  
  "Прама над рычагом ёсць дыяграма пераключэння перадач", - сказаў Захар. «Яму давядзецца хутка вучыцца».
  
  
  "Я ўмею вадзіць чатыры колы", - нясмела сказала жанчына.
  
  
  "Ты ўпэўнена?"
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  "Вось і ўсё. Гэтая аперацыя дабраславёная», - сказаў Захары. Ён ударыў па сцяне будынка і пайшоў.
  
  
  Да гэтага часу японцаў пачынала разумець, што іх ратуюць. "Ты адважны, каб зрабіць гэта".
  
  
  "Што вам сказалі вашыя выкрадальнікі?" - сказаў Картэр. Ён хутка пачаў развязваць дзяўчыну.
  
  
  "Пасля таго, як нас прывозяць сюды, мы сустракаем каржакаватага чалавека…"
  
  
  «… З кароткімі светлымі валасамі…»
  
  
  «… Так, і ён носіць акуляры ў металічнай аправе. Афрыканер. Чалавек па імені ... »
  
  
  "Безайдэнхаўт?" - падказаў Картэр.
  
  
  Усе трое японцаў кіўнулі.
  
  
  "Што ён сказаў табе?"
  
  
  «Ён сказаў, што старанна адабраў нас. Што мы былі часткай вялікага прадпрыемства. Больш буйнога, чым любое міжнароднае або афшорнае прадпрыемства з капіталам, якое калі-небудзь ведаў свет. Мы прынясем яму мільёны японскіх ен».
  
  
  "Выкуп", - прамармытаў Картэр пра сябе. "Вялікі, вялікі рахунак". Ён пільна паглядзеў на нервовую сёмуху. "Добра, вось што я хачу, каб вы зрабілі", – сказаў Картэр японскім інвестыцыйным банкірам, выводзячы іх на вуліцу да джыпа. Ён асцярожна пацягнуў дзяўчыну за запясце, захапляючы яе за сабой. "Часу мала, і вы павінны старанна падпарадкоўвацца маім інструкцыям".
  
  
  Банкіры рушылі за Картэрам да джыпа, слухаючы, як ён дае кухару дарогу ў Беліз-Сіці. Затым ён сказаў ім, што яны павінны рабіць па прыбыцці. "Вы ідзяце на сувязь
  
  
  
  
  
  
  з тэлефонам. Патэлефануйце ў пасольства Японіі ў Мехіка. Уявіцеся і раскажыце ім, што з вамі здарылася і дзе вы знаходзіцеся. Не адкрывайце дзверы для тых, хто не можа пераканаць вас у тым, што вы павінны гэта рабіць. Вы гэта разумееце? Вы ідзяце толькі са сваімі людзьмі. Добра?"
  
  
  "Мы ў цябе ў даўгу тысячу разоў".
  
  
  Аднаго разу досыць , сказаў Картэр, садзячыся за руль джыпа і заводзячы рухавік.
  
  
  "Як мы можам адплаціць вам?"
  
  
  «Проста, - сказаў Картэр. «У гэтым абавязкова павінная быць замяшаная паліцыя. Яны будуць задаваць вам пытанні і паказваць карты. Вы разумныя джэнтльмены і, без сумневу, падарожнічалі па ўсім свеце. Я хачу, каб вы паабяцалі, што не вернеце іх сюды. Вы не пакажа ім дарогу. Вы забудзецеся, дзе былі. Такі кошт, зразумела? "
  
  
  "Вы хочаце гэтае месца для сябе?" сказаў адзін з траіх.
  
  
  Картэр павольна кіўнуў, яго вусны сціснуліся. "Lex Talionis мой". Ён выйшаў з джыпа і жэстам паказаў жанчыне на месца. Картэру прыйшлося з усіх сіл падабраць сядзенне дастаткова блізка, каб яе ногі маглі дацягнуцца. "Накіроўвайцеся на дарогу, павярніце направа і працягвайце рух". Ён палез у бардачок і дастаў вялікі ліхтарык. "Выкарыстоўвайце гэта, калі вам трэба". Ён паказаў ім зброю. "Выкарыстоўвайце іх, калі трэба". Ён узяў кожную дэталь і паказаў, як зняць засцерагальнік.
  
  
  Трое банкіраў выйшлі з машыны і пакланіліся ў знак падзякі.
  
  
  "Хлопцы, вы яго перамесціце?" - сказаў Картэр. "У нас будзе час для гэтага пазней".
  
  
  "Вы прыехалі ў Японію?"
  
  
  "Абяцаю", - сказаў Картэр.
  
  
  "Мы акажам вам гонар, калі вы прыйдзеце". Яны зноў селі ў джып.
  
  
  "Я ў даўгу перад табой", - сказала маладая жанчына.
  
  
  Картэр на імгненне далікатна дакрануўся да яе шчакі, затым падбадзёрвальна паляпаў. «Перамясціце яго, - сказаў ён.
  
  
  Яна ўмела ўключыла перадачы і плаўна рушыла па павароце да дарогі. Калі джып набіраў абароты, раздаўся скаардынаваны гук паскарэння. Да таго часу, як Захар вярнуўся са свайго апошняга агляду мясцовасці, яна пераключыла перадачы на траціну. "Яны выключаны?"
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  "Добры час", - сказаў Захар. "Відаць, у нас ёсць кампанія".
  
  
  Сямнаццаць
  
  
  Джып з японскімі банкірамі накіроўваўся на поўнач і хутка паверне на паўночны захад, накіроўваючыся прама на Бельмапан.
  
  
  Два джыпы прасоўваліся па дарозе з поўдня. Картэр падлічыў, што японскія банкіры атрымалі фору за дзесяць хвілін. Ён жэстамі паказаў, што Захар павінен узяць адзін з пад'язджаюць джыпаў. Ён возьме іншы.
  
  
  Яны чакалі ў зарасніках каля таго месца, дзе стаялі аўтамабілі з абмежаванымі магчымасцямі. Важна было пераканацца, што надыходзячыя джыпы ні з кім не падтрымліваюць радыёсувязь і не маюць трансівераў. У адваротным выпадку ўся сіла Лекса Таліяніса магла быць там і паўсюль.
  
  
  Асцярожна абвінаваўшы глушыцель на Вільгельміну, Картэр атрымаў перадпакой шыну свайго джыпа, калі кіроўца выключыў рухавік.
  
  
  "Чорт!" кіроўца вылаяўся, заглушыў рухавік і выскачыў. Двое іншых рушылі ўслед за ім. "Гэй, паглядзі на гэта", - крыкнуў ён, выявіўшы, што іншыя машыны выйшлі з ладу. "Тут нешта адбываецца".
  
  
  Закары патрапіў у шыну другога джыпа. Мужчыны ў ім высыпаліся. "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" хтосьці раўнуў.
  
  
  «Я скажу табе, што здарылася, тыя рысавыя шарыкі адышлі. І нехта яшчэ там. Чорт вазьмі, з усімі нашымі людзьмі яны не могуць належным чынам ахоўваць гэтых япашак».
  
  
  Іншы голас скардзіўся: «Куды, чорт вазьмі, збіраюцца пайсці ў гэтай краіне купка японскіх банкіраў? Думай галавой, чувак».
  
  
  «У тым і праблема. Занадта шмат роздумаў. Калі я быў у марской пяхоце, яны ставілі трох чалавек на дробныя рэчы, чацвярых на сярэднія і цэлы ўзвод на вялікія справы. Вы думаеце, гэты хлопец. "Ён ведаў, як выкарыстоўваць свой палявы прыбор, вось што".
  
  
  Картэр нацэліўся на абраных ім мужчын. Ён адкрыўся раней, чым яго людзі выцягнулі зброю. Выскачыў вадзіцель і вусаты мужчына. Трэці прысеў і атуліўся побач з выведзеным са строю джыпам, намацваючы сваю кабуру, каб выцягнуць пісталет 45-га калібра.
  
  
  Захар дастаў адну са сваіх ахвяр, але дзве іншыя пачалі рассыпацца ў цемры. Картэр убачыў аднаго, узяў Вільгельміну дзвюма рукамі і стрэліў. Чалавек Захар застагнаў і ўпаў. Картэр жадаў пераканацца, што якія выжылі не патрапяць у джыпы, нават калі машыны адключаныя. Бескарысна рызыкаваць радыёпрымачамі.
  
  
  Які выжыў Картэр накіраваўся да іншых машын. Кілмайстар кінуўся за ім, нырнуў пад джып і перакаціўся на іншы бок, схапіўшы свайго чалавека за шчыкалатку ваеннага чаравіка і тузануўшы. Хлопец упаў, з'еўшы крыху жвіру і травы. Картэр накінуўся на яго, затым прыкончыў яго з Х'юга.
  
  
  У Закары быў адзін выжыўшы.
  
  
  Калі Картэр вяртаўся да двух новых джыпаў, ён пачуў кароткую бойку, за якой рушыў услед рэзкі ўдых, а затым гук якое апускаецца на зямлю цела.
  
  
  "Усё ўлічана", - сказаў Захар.
  
  
  Картэр пасвяціў выбліскам на два джыпа. Працуючы хутка, ён і Захар знялі ротары размеркавальніка і кінулі іх у кусты.
  
  
  
  
  
  
  Ён таксама выкарыстоўваў Х'юга, каб пашкодзіць шлангі астуджальнай вадкасці. У адным з джыпаў было радыё, і Картэр стрэліў у яго чатыры разы.
  
  
  Яны падышлі да іншых машын і насыпалі пясок у бензабакі. "Дзве гадзіны", - сказаў Картэр. “Мы купілі ім двухгадзінную паездку. Яны не будуць нервавацца і паслаць каго шукаць яшчэ дзве гадзіны. Калі гэта не выцягне іх адсюль і ў нейкую бяспеку, нічога не выйдзе».
  
  
  Картэр і Захары хутка агледзеліся і вырашылі вярнуцца ў цэнтр мастацтваў. «Яны, верагодна, не знаходзяцца ў цесным кантакце з цэнтрам. Я думаю, што гэта проста вялікі блайнды. Мы вернемся, забярэм машыну і наша абсталяванне і згуляем у якой-небудзь вялікай гульні ў Паўднёвай Афрыцы».
  
  
  Захар кіўнуў і рушыў назад па сваім маршруце. "Я пагляджу, што змагу заўважыць па дарозе".
  
  
  Картэр асцярожна рушыў назад праз прызначаныя яму сеткі, шукаючы сляды сцежак, дарог, будынкаў і транспартных сродкаў. Было ўжо чатыры гадзіны, і хутка развіднеў; заставалася не так ужо шмат часу. Адзін з апошніх квадратаў, які ён мог прайсці перад тым, як вярнуцца назад, меў асабліва шматабяцальную канфігурацыю: невялікая савана сярод радзеючага лесу. Далей Картэр чуў, як цячэ вада ў дастатковай колькасці, каб зразумець, што гэта быў струмень, перакрыты дамбай.
  
  
  Картэр спыніўся на краі, ведаючы, што зараз, калі ён быў так блізка, яму прыйшлося рызыкнуць. Калі б тут сапраўды быў нейкі будынак, ён бы перш за ўсё вярнуўся заўтра ўвечары, калі яны вызваляцца ад абмежаванняў свайго прыкрыцця.
  
  
  Ён рушыў наперад, але замёр, пачуўшы ззаду шоргат.
  
  
  Картэр застаўся на сваім месцы, разумеючы, што ён павінен быў падслухаць свайго паслядоўніка.
  
  
  Пасля доўгай паўзы зноў пачуўся шоргат і з ночы пачуўся голас. «Чувак, калі ты не нехта іншы, які запусціў сваю мудрагелістую сетку. Дзе ты гэтаму навучыўся, дружа? У нейкай школе Лігі плюшчу?»
  
  
  У голасе не было пагарды - зусім не. З цемры выйшаў Чэпе Муньёс, каб павітаць яго і пяшчотна абняць.
  
  
  Перш чым Картэр змог загаварыць, кубінец сказаў: "Я не забіваю так лёгка, чувак, калі ёсць праца".
  
  
  Картэр шырока ўсміхнуўся. "Што, чорт вазьмі, здарылася там, у Мехіка, Чэпе?"
  
  
  "Ублюдкі! Яны смакталі мяне з гідратам у піве. Як яны патрапілі ўнутр гэтай гробанай скрыні. Наступнае, што вы ведаеце, я на нейкім двухбітным грузавым самалёце, ляціць куды заўгодна, разумееце? , я адплаціў за паслугу, смактаў хлопцам у адказ .Гэтыя маці думаюць, што я ўсё добра скаваны, калі я не так, праўда? Я разбіў сабе некалькі галоў і зрабіў паўтары тысячы менш за тры хвіліны, і я сышоў, адтуль, чувак ".
  
  
  Картэр пасмяяўся над ідэяй вялікага каржакаватага кубінца, які бег на 1500 метраў за сусветны рэкорд.
  
  
  Муньёс усміхнуўся ў адказ. «Гэй, мы, вялікія хлопцы, лёгка ўстаем на ногі, ці не так? Такім чынам, я сыходжу адтуль і знаходжу сябе там, дзе я - Беліз! Такім чынам, ён вярнуўся па раскладзе, і я адсочваў клоунаў да гэтага часу. гэтыя будынкі чакаюць наступнага патруля, каб я мог прасачыць за ім, калі вы, хлопцы, увойдзеце і расстраляеце гэтае дзяўбанае месца”.
  
  
  «І яны хутка будуць за намі, - сказаў Картэр, - калі мы не вернемся ў цэнтр мастацтваў. Калі Роган замяшаны ў LT, яны нас заўважаць».
  
  
  «Я чую вас, чувак. Вам, хлопцы, лепш вярнуцца назад. Я буду стаяць тут і сачыць за патрулямі. Калі я змагу атрымаць вестку з іх штаб-кватэры, я зраблю гэта. Калі не, я буду чакаць вас там. Проста свісці. Ты ж ведаеш, як свістаць, Картэр? "
  
  
  "Калі я гэтага не зраблю, я навучуся".
  
  
  І зноў Чэпе Муньёс знік назад да ўзарваных будынкаў, а Картэр растварыўся ў ночы на няўхільнай рысі зваротна ў Цэнтр мастацтваў Беліза.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр вярнуўся незадоўга да світання, бедна выспаўся дзве гадзіны, прыняў душ і якраз галіўся, калі Захар пастукаў. Супрацоўнік ЦРУ прынёс ім кубкі кавы са сваіх крам. Пакуль Картэр піў, ён распавёў Закары аб добрых навінах аб Чэпе Муньосе.
  
  
  Кудлаты чалавек з ЦРУ павінен быў паведаміць аб некалькіх рэчах. “Там шмат прыкметаў руху. Грузавікі, ранцы, ваенны транспарт».
  
  
  "Яны ішлі ці ішлі?" - спытаў Картэр.
  
  
  "Мы павінны выказаць здагадку, што яны шукаюць японскіх банкіраў".
  
  
  Картэр пагадзіўся. "Гэтае месца, асабліва як Цэнтр мастацтваў, з'яўляецца выдатным прыкрыццём для ўсіх мерапрыемстваў, асабліва для гэтых фестываляў, на якія ўвесь час прыходзяць і сыходзяць людзі. Падобна, Роган прадаў сваю душу, каб захаваць гэтую штуку, але я не не думаю, што ён абавязкова адзін з LT хлопчыкаў ".
  
  
  "Не падобна, каб яго стыль быў актыўным удзельнікам рэчаў". Захар пагадзіўся. "Але ёсць пытанне аб вінаватых ведах".
  
  
  Картэр пачаў збіраць свае рэчы ў палатняны мяшок. «Тое, на што мы павінныя ўважліва глядзець, - гэта наш асартымент зброі. У мяне ёсць свой люгер, крыху боепрыпасаў і адзін сабраны аўтамат. Але я думаю, нам спатрэбіцца немалая агнявая моц».
  
  
  Захар пакруціў галавой. “Я ведаю, што нас чакае. Мне не нашмат лепш. У мяне ёсць АК-47, але ў мяне няма лішніх боепрыпасаў. Думаю, нам давядзецца выказаць здагадку, што ён там, і шукаць яго. "
  
  
  «Нам патрэбная нейкая зброя», - сказаў Картэр.
  
  
  
  
  
  - «Калі тое, што мы падазраём, праўда, нам патрэбна ўся агнявая моц, якую мы можам атрымаць. Было б таксама добра мець што-небудзь для Чэпе».
  
  
  "Няма нічога лепш, чым прымус да дзеяння", – сказаў супрацоўнік ЦРУ. «Пойдзем паснедаем і скажам Рогану, што мы ў дарозе».
  
  
  Яны абодва пайшлі ў кафэтэрый і атрымалі падвойныя замовы на яечню і бекон, што было знакам для абодвух, што яны гатовыя да дзеяння і што дзеянне ўжо пачалося.
  
  
  Рагану не падабалася, што Картэр і Захары вярталіся на поўнач, але ў яго было тое, што Закары назваў праблемай вышэйшага класа. Пакуль яны казалі, для ўдзелу ў фестывалі прыбыў аўтобус, запоўнены людзьмі. Мяркуючы па іх ўвазе, у асноўным гэта былі амерыканцы. Гендэрны баланс дастаўся жанчынам, многія з якіх былі прывабнымі жанчынамі сярэдняга ўзросту, але некаторыя былі нашмат маладзейшыя.
  
  
  Джэймс Роган добра ведаў аб ізноў прыбылых і з надзеяй назіраў за імі.
  
  
  Сэм Захар ўлавіў гэты рух. "Вы павінны працаваць на поўную магутнасць", - заўважыў ён.
  
  
  Роган махнуў рукой. «У нас ёсць намётавы лагер. Мы можам справіцца і з вялікім».
  
  
  "А што наконт харчоў?" - спытаў Картэр.
  
  
  Роган з непакоем назіраў за забойцам. "Вы калі-небудзь былі юрыстам?"
  
  
  Картэр пакруціў галавой.
  
  
  "У вас ёсць спосаб задаваць пытанні, з-за якога ўсё гучыць як абвінавачанне".
  
  
  "Гэта гучыць так, як быццам у вас ёсць што абараняць".
  
  
  Роган, здавалася, здрыгануўся ад гэтага, але ён вырашыў не звяртаць увагі на Картэра і дазволіць размове змяніцца. Ён працягваў сканаваць ізноў прыбылых. "Я б хацеў, каб вы, хлопцы, не ўзляталі".
  
  
  «Мы прыехалі сюды толькі для таго, каб пашырыць свой кругагляд. Час рухацца далей». Картэр працягнуў руку Рогану, у якога не было выбару, акрамя як узяць яе, страсянуць і тым самым адпусціць іх з кручка.
  
  
  "Я вельмі хачу, каб вы засталіся", - сказаў ён.
  
  
  Картэр і Захар падышлі да машыны, хутка яе агледзелі і прызналі чысцінёй.
  
  
  "Ты злавіў, што ён кагосьці ці чагосьці чакае?" - сказаў Картэр. "Нехта з грашыма".
  
  
  Іншы аўтобус, меншага памеру, чым папярэдні, прыбыў да пярэдняга пад'езда, выгрузіўшы некалькі мужчын і жанчын. Некаторыя, здаецца, раней бывалі ў цэнтры мастацтваў. Яны атрымалі свой багаж і мэтанакіравана перабраліся ў розныя часткі кампуса, некаторыя ў раён, дзе спыніліся Картэр і Захар.
  
  
  Калі прыбылі аўтобусы, прыбыў шасціколавы грузавік, запоўнены людзьмі ў новых бліскучых чаравіках, аліўкава-шэрых штанах і стомленых кашулях. Картэр настойваў. "Яшчэ вашыя ахоўнікі?"
  
  
  "Я не ведаю, што гэта", - сказаў Роган. «Гэта вялікі ўчастак, і нам патрэбныя сілы бяспекі, каб нашыя запасы заставаліся некранутымі. Я паняцця не маю, чаго хочуць гэтыя хлопцы, але, магчыма, некаторыя з мясцовых спрабавалі сарваць які-небудзь будаўнічы піламатэрыял ці, можа, частка нашых кансерваў. Яны любяць кансервы».
  
  
  "Я падумаў, можа быць, яны даведаліся аб выбухах", - сказаў Картэр.
  
  
  Яны пакінулі Джэймса Рогана стаяць побач, назіраючы за прыбыццём студэнтаў і за жменькай маладых салдат, усе з якіх, здавалася, былі падлеткамі, разышліся веерам, спрабуючы выглядаць прыязна, але атрымліваючы асалоду ад уніформай і драматычнасцю ператрусу.
  
  
  «Можаце быць упэўненыя, што яны шукаюць тых японскіх банкіраў. Але я не думаю, што Роган так ужо далёка замяшаны ў гэтым. Ён думае, што ёсць кур'ер, які прыносіць яму грошы, але ён не ведае пра японцаў».
  
  
  "Я пачынаю думаць, што Роган - не адзін з вашых яркіх людзей на ўсе часы".
  
  
  Яны разышліся, каб заняцца пакаваннем. Калі Картэр наблізіўся да свайго пакоя, ён адчуў, як усярэдзіне разгараецца мітусня.
  
  
  Расхінуўшы дзверы, ён убачыў Марго Уэрт, скурчаны ў баявой позе. "У цябе ўжо быў шанец", - сказала яна камусьці ў пакоі.
  
  
  Нашэнне Levi's, баваўнянага швэдра вялікага памеру і Reebocks нічым не схавала эфекту Рэйчэл Порат. Яе вочы, прыкаваныя да Марго Уэрт, адкрыта кідалі выклік буйнейшай жанчыне. "Вы вярнуліся ў цікавы час, Картэр", - сказала яна.
  
  
  Кілмайстар накіраваўся проста да невялікага бюро, дзе захоўваў свае рэчы. «Я магу сказаць тое ж самае пра цябе, Рэйчэл».
  
  
  Ён адкрыў скрыні і пачаў закідваць свае рэчы ў палатняны мяшок, у той час як дзве жанчыны працягвалі глядзець адна на адну.
  
  
  «Паглядзі на яе, Картэр», - сказала Рэйчэл атрутным голасам. «Табе падабаецца такая жанчына? Ці ты аддаеш перавагу некаму, хто ведае, што табе падабаецца, і можа гэта зрабіць?»
  
  
  "Сука." Марго зашыпела і кінулася на Рэйчэл.
  
  
  Рэйчэл чакала і скарысталася выпадам Марго і яе вялікім памерам, апускаючы яе на зямлю акуратна выкананым бакавым перакатам.
  
  
  "Паглядзіце, як падае карова". - насміхалася Рэйчэл, кідаючыся да Марго і хапаючы яе за валасы. Марго схапіла Рэйчэл за левую шчыкалатку, тузаючы яе, пакуль яна не паваліла Рэйчэл на сябе. Сутычка стала сур'ёзнай, калі жанчыны пачалі крактаць ад напружання.
  
  
  Картэр устаў паміж імі. «Я павінен дазволіць вам двум пазмагацца з гэтым, але ў мяне няма ні часу, ні цярплівасці. Мы займаемся нечым жыццёва важным, і апошняе, што мне трэба, гэта тое, што вы двое марнуеце энергію на нейкае эга».
  
  
  Кожная жанчына ў адказ спрабавала здавацца цвярозай і ўважлівай. Рэйчэл пачала лашчыць яго плячо. Гэта неадкладна падзейнічала на яго. Марго Хуэрт
  
  
  
  
  
  - усміхнулася і абуральна дакранулася да яго рукі. Картэр стаяў і глядзеў на парачку, калі ў дзверы пастукалі. Перш чым ён паспеў адказаць, увайшоў Захар, гатовы і нецярплівы.
  
  
  "Я далёкі ад таго, каб даваць парады з маім паслужным спісам у адносінах, але я скажу вам, як бы павабна гэта ні здавалася, што гэтыя двое прычыняць вам гора". - сказаў Захар.
  
  
  Картэр жэстам прапанаваў абедзвюм жанчынам сесці на край ложка. «Нам трэба ад цябе хуткае рэзюмэ, Рэйчэл. Што прывяло цябе сюды?
  
  
  «Чаго і трэба было чакаць», - патлумачыла Рэйчэл Порат. «Піт Безэйдэнхаўт. Мы ведаем, што ён у гэтай частцы свету. Гэта здаецца найбольш верагодным месцам для пачатку».
  
  
  Картэр звярнуў сваю ўвагу на Марго Уэрт. "Што вы выявілі?"
  
  
  «Семінары і фестывалі дастаткова сур'ёзныя. Роган абсалютна верыць усяму, што ён кажа. Але гэтыя фестывалі таксама праводзяцца як прыкрыццё для вялізнай колькасці тавараў і ежы, якія тут праходзяць».
  
  
  "Вы ведаеце, дзе знаходзяцца месцы прыёму?"
  
  
  “Я знайшоў некаторыя, але іх больш. Кажуць, паблізу ёсць вялікі комплекс складоў, добра замаскіраваных».
  
  
  Картэр і Захар абмяняліся поглядамі. "Пара прыбірацца адсюль і пачынаць штурхаць". Ён паглядзеў на Рэйчэл. «Мы шукаем тое самае, толькі мы не проста шукаем. Мы павінны разабраць Безайдэнхаўта і яго групу. Вы з намі?»
  
  
  «Мне трэба толькі паглядзець і далажыць», - сказала Рэйчэл. "Калі толькі не прадставіцца незвычайная магчымасць".
  
  
  "Вы будзеце", паабяцаў Картэр. "Давай."
  
  
  "І я?" - сказала Марго. "Няўжо ўсе мае намаганні нічога не значылі толькі таму, што я быў гатовы змагацца за цябе?"
  
  
  «Вы вельмі дапамаглі, але гэта раздзяляльная рыса, розніца паміж дылетантызмам і прафесіяналізмам. Мы трое прафесіяналы і ведаем, што падвяргаецца рызыцы».
  
  
  "Вы думаеце, я нічога не ведаю аб рызыцы?" Марго злавалася.
  
  
  «Я думаю, вы рызыкуеце, але мы мусім іх прыняць. У нас няма іншай прафесіі, да якой можна было б звярнуцца».
  
  
  «Дазвольце мне прыйсці. Я буду выконваць вашыя правілы».
  
  
  «Паглядзіце на яе, спрабуючы выслужыцца», - сказала Рэйчэл.
  
  
  Картэр ведаў, што час прымаць рашэнне. «Марга, ты можаш заставацца з намі, пакуль выконваеш правілы, але як толькі ў кагосьці з нас з'яўляецца прычына задаваць табе пытанні, усё скончана. Зразумела?»
  
  
  Марго ўрачыста кіўнула. "Гэта па-сапраўднаму".
  
  
  Картэр пачаў накідваць копіі сваёй карты, але ў гэты час Рэйчэл Порат палезла ў заднюю кішэню сваіх джынсаў. «Гэта адна з пераваг прыналежнасці да групы, у якой ёсць знакаміты дзядзька». Яна разгарнула перад імі вялікую карту мясцовасці.
  
  
  Гэта было ясна, падрабязна. "Дзе ты гэта ўзяў?" - спытаў Захар.
  
  
  «Амерыканскі самалёт-невідзімка зрабіў для нас узорную эстакаду, без якіх-небудзь пытанняў. Калі мы атрымалі адбіткі, мы выкарыстоўвалі пячатку са скарачэннем ліній, і вось яна, імгненная карта, настолькі дакладная і свежая, наколькі гэта магчыма».
  
  
  Картэр узяў карту і з удзячнасцю прачытаў. «Некаторыя з гэтых элементаў уяўляюць сабой выявы будынкаў або маскіроўкі. Гэта значна аблегчыць наша жыццё». Выкарыстоўваючы карту Масада, Картэр зрабіў чарнавікі для астатніх, задаўшы правільную арыентацыю па компасе і сеткі.
  
  
  Захар быў уражаны. "Я, напэўна, не змог бы атрымаць адзін з іх, калі б папрасіў, і я працую на іх".
  
  
  «Пайшлі, - сказаў Картэр. Ён устанавіў для кожнага з іх зоны разведкі, прызначыў час рэгістрацыі і сігналы. Затым ён і Захар аднеслі свае рэчы ў машыну.
  
  
  Рэйчэл Порат і Марго Уэрта ўсё яшчэ працавалі пад прыкрыццём. Марго па-ранейшаму выглядала валанцёрам у цэнтры мастацтваў. Рэйчэл была новенькай у аўтобусе, як мяркуецца, на фестывалі. Цяпер кожная жанчына павінна была пайсці сама, незаўважанай.
  
  
  Картэр і Захар загрузілі машыну і рушылі па доўгай кругавой дарозе, сігналячы некаторым людзям, якіх яны даведаліся, і накіраваліся назад у Бельмапан.
  
  
  Прайшоўшы каля трох міль па дарозе, Картэр выявіў участак джунгляў і выступаў, які адпавядаў яго мэтам бяспечнага захоўвання аўтамабіля. Ён спыніўся, зняў неабходнае абсталяванне і прыступіў да працы. Ён і Захар выдаткавалі амаль гадзіну на стварэнне прыдатнага сховішча. Яны абодва ведалі, што машына, пакінутая на абочыне дарогі ў такой сельскай мясцовасці, будзе лічыцца кінутай ці сумленнай здабычай. Тое, што засталося добрасумленна, цалкам можа быць упушчана ў краіне, дзе не так шмат вялікіх магчымасцей.
  
  
  Кожны чалавек прыстасаваўся да таго, каб несці як мага больш рыштунку, ствараючы эквіваленты палявых ранцаў. Закари падзяліўся з Картэрам таблеткамі для ачысткі вады.
  
  
  Двое мужчын дасталі апошнюю цыгарэту з футарала Картэра, затым разгарнуліся і растварыліся ў джунглях. Яны былі на шляху да Лекса Таліяніса.
  
  
  18
  
  
  Пасля хуткага пераходу, які доўжыўся больш за гадзіну, Нік Картэр дасягнуў кропкі на сваёй сеткавай карце, дзе, на яго думку, знаходзілася бальніца доктара Чарльза Сміта. Цяпер ён пачаў хадзіць кругамі ў пошуках слядоў дарог, інжынерных камунікацый або гаспадарчых пабудоў для генератараў або балонаў з прапанавым газам.
  
  
  Сцежка, калі ён яе знайшоў, была даволі складанай, зробленай са здробненых саджанцаў і вінаградных лоз. Гэта прывяло Картэра да вялікага будынка,
  
  
  
  
  
  памерам з ангар для самалёта ў невялікім аэрапорце, без асаблівых узрушэнняў у канструкцыі, але трывалы для працы. Рэбры і бэлькі фермы ўтваралі дугу, усталяваную на вяршыні вялікага квадрата. Звонку вялікага будынка былі ўсталяваныя чатыры вялікія кандыцыянеры. Прыкладна за чвэрць мілі ад вялікага будынка знаходзіўся будынак са шлакаблокаў плошчай каля ста квадратных футаў. Картэр без цяжкасці зазірнуў унутр. Яго падазрэнні пацвердзіліся: у ім былі тры вялікія генератары і некалькі бочак з гаручым.
  
  
  На вялікім будынку было толькі два знакі: прыватны і забаронены. Не было ніякіх указанняў на ахову ці кемпінг. Падышоўшы бліжэй, Картэр знайшоў канструкцыю, якая пераканала яго, што доктар Сміт любіць свежыя кветкі. Невялікая аранжарэя квітнела сярод трапічных зараснікаў. Прыгледзеўшыся, Картэр убачыў цікавы асартымент фусцый, бягоній і яркіх жыццярадасных астраў.
  
  
  Падышоўшы бліжэй да галоўнага будынка, Картэр зазірнуў у акно і ўбачыў, што, верагодна, было пакоем медсёстры. На наступным узроўні акна ён убачыў тое, што спадзяваўся выявіць: невялікі добра абсталяваны пакой з бальнічным ложкам. У ложку ляжаў мужчына, твар якога быў забінтаваны. Нешта знаёмае ў гэтым чалавеку пацягнула за Картэра. Гэта быў Бад Гондэр, малады студэнт з шпіталя і выбуху бомбы. Доктар Чарльз Сміт, відавочна, не мог выстаяць перад задачай надаваць людзям розны выгляд.
  
  
  Былі яшчэ два рэабілітацыйныя пакоі, але кожны ў дадзены момант быў пусты.
  
  
  Картэр хутка агледзеў будынак і не ўбачыў нічога, што магло б сапсаваць яго папярэднюю адзнаку сістэмы бяспекі. Ён уважліва пашукаў электронныя сігнальныя прылады, але не знайшоў іх і вырашыў рызыкнуць, усталяваўшы невялікі чатырохступеністы ярус да будынка і ўвайшоўшы ўнутр.
  
  
  Ён бываў у дзясятках падобных будынкаў, сцены якіх былі пафарбаваны ў інстытуцыйныя колеры, а вестыбюль быў запоўнены звычайнай мэбляй. Некалькі дзвярэй загадай у невялікія складскія памяшканні, пакой медсёстры і невялікую бібліятэку з падлучэннем да кампутара для даследавання базы дадзеных. Дзверы крыху большага памеру вяла ва ўражлівы офіс плошчай каля дваццаці квадратных футаў, аздоблены драўлянымі панэлямі. Там быў вялікі пісьмовы стол з чырвонага дрэва, цікавыя паліцы і шэраг артэфактаў дакалумбавай эпохі. На стале ляжала некалькі каробак кубінскіх цыгар. Было таксама некалькі вялікіх каробак батончыкаў мюслі. Прадбачачы голад, які хутка будзе на ім, Картэр прыняў два батончыка.
  
  
  Картэр выказаў здагадку, што гэты раскошны анклаў быў кабінетам доктара Чарльза Сміта, калі ён жыў там. У яго быў выгляд, пах і тон чалавека, які добра думаў пра сябе і хацеў, каб усе яго вонкавыя атрыбуты адлюстроўвалі гэты факт.
  
  
  Побач з офісам быў невялікі раскошны пакой з драўлянымі панэлямі, першакласнай графікай на сценах, вадзяным матрацам і дарагі стэрэасістэмай з вялікімі квадратнымі дынамікамі. Не марнуючы занадта шмат часу на вывучэнне бессэнсоўных дэталяў, Картэр убачыў, што ёсць вялікі модульны душ і патройнае люстэрка ў поўны рост. Доктар Сміт падарожнічаў стыльна.
  
  
  Наступнае, што Картэр хацеў убачыць, было ўнізе ў канцы калідора, у іншым вялікім пакоі, верагодна, таго ж памеру дваццаць на дваццаць, што і кабінет Сміта. Гэта была аперацыйная, першакласная ўстаноўка з наборам накладных ртутных лямпаў, рэгуляваным сталом, доўгімі радамі счытвальных прылад рэнтгенаўскага выпраменьвання, велізарным аўтаклавам для стэрылізацыі прылад, вялікай драўлянай шафай з некалькімі скрынямі і, нарэшце, , вялізная шкляная шафа, запоўненая , долат і іншых хірургічных інструментаў. Асветлены люмінесцэнтнымі насценнымі свяцільнямі, калі не было пары ртуці, пакой быў добра арганізаванай і эфектыўнай аперацыйнай.
  
  
  Картэр падумаў, не ці адмылі асобу выскаленага Гаучо ў гэтым самым пакоі.
  
  
  Гук медсясцёр, якія гавораць з суседняга пакоя, прымусіў Картэра прыгнуцца да дзвярэй, але там яго сустрэў невысокі, які паліць цыгары доктар, зараз апрануты ў вымытыя джынсавую тканіну і красоўкі. - Цябе зацікавіла цікаўнасць, праўда? ён сказаў.
  
  
  Картэр вырашыў стрымацца, нічога не сказаўшы.
  
  
  "Я магу паабяцаць вам, што болі будзе мала ці зусім не будзе". Ён пачаў сканаваць твар Картэра. «Шкада працаваць з такой асобай, як тваё. У цябе класічныя рысы асобы. Добрыя косці. Ну, давай, давай пачнем».
  
  
  «Я думаю, вы памыліліся, - сказаў Картэр.
  
  
  Лекар раззлаваўся. "Я думаю, вы памыліліся". Ён выцягнуў цыгару з рота і з сілай зацягнуў. "Чорт вазьмі, можна падумаць, яны спачатку правядуць нейкі інструктаж". Ён утаропіўся на Картэра. «Ты думаеш, я проста ўвяду табе заспакойлівы і пачну рэзаць, праўда, прыяцель? Божа, дай мне перапынак. Я раблю нешта каля шасцісот розных вымярэнняў, некаторыя з дакладнасцю да дзесятых доляў міліметра. Затым я будую тапаграфію - вось, Я пакажу табе.» Ён падышоў да вялікай драўлянай шафы і адкрыў яе, зняўшы тое, што Картэр здалося Картэру пасмяротнай маскай.
  
  
  "Гэта называецца муляж", – сказаў доктар, працягваючы Картэр гіпсавую павязку. "Мы гаворым аб вытанчаных дэталях, так што зрабіце
  
  
  
  
  
  
  Не адступайся, як быццам я збіраўся пачаць рэзаць цябе прама цяпер. Чорт, ты не можаш гэтага ведаць, але ты атрымліваеш лепшае. Я даю вам рысы, пра якія вы ніколі не марылі. - Ён вывучаў Картэра некалькі імгненняў. - Я магу выправіць гэта, каб ваша сківіца больш ніколі не выскачыла. Вы разумееце, што вы ад гэтага вызваліцеся”.
  
  
  "Гэта ўсе людзі, над якімі вы працавалі?"
  
  
  "Па-чартоўску дакладна", - сказаў доктар. “Тайцы абавязаны весьці ўлік. Гэтыя дурні з ЦРУ вельмі баяцца, што нехта знойдзе мае запісы, і тады ўсе пазнаюць вас». Ён фыркнуў. "Чорт, калі я скончу з табой, ніхто цябе не пазнае".
  
  
  Картэр рушыў да дзвярэй. "Дзякуй, але я думаю, што адбылося непаразуменне".
  
  
  «Я кажу вам, - сказаў доктар, - што вы робіце непаразуменне. Я проста хачу спачатку вымераць вас. Нават не думайце аб аперацыі на працягу тыдня ці каля таго. Цяпер будзьце разумныя. Давайце працягнем. вымярэння ".
  
  
  Картэр падаўся да дзвярэй.
  
  
  "Гэта слёзы", сказаў доктар. «Бруна! Марвін! У мяне тут упарты. Не хоча, каб яго вымяралі».
  
  
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшлі двое мужчын, абодвум было больш за шэсць чатырох гадоў. Адзін з іх быў чорным, з чыста выгаленай галавой, футболка «Пуэрта Валларта» не адпавядала яго вялізнага цела. Іншы быў прататыпам шырокага прымача, бялявага, магутнага, хуткага. Яны прыйшлі да Картэра. "Лёгка, прыяцель", - сказаў чорны хлопец і працягнуў руку. "Док тут проста хоча зняць меркі з дапамогай маленькай лінейкі".
  
  
  Ён зрабіў ілжывы выпад на Картэра, які зусім не дзюбнуў. "Давайце прама зараз пазбавімся ад гэтага глупства", – сказаў Картэр.
  
  
  "Гэй, прыяцель, ты дазволіў доктару вымераць цябе, і ў нас не будзе праблем", - сказаў чорны хлопец, хутка пацягнуўшыся да Картэра і узяўшы яго за руку. Кілмайстар разгарнуўся, страціўшы раўнавагу вялікага бландына. Картэр адскочыў назад да чорнага, штурхнуў яго локцем у жывот і прысеў, каб адбіць удар бландына.
  
  
  Картэр ухіліўся ад гэтага, спатыкнуўся аб бландынку і апынуўся каля дзвярэй. Абодва мужчыны былі ашаломленыя. Чорны зноў рушыў на Картэра, адціснуўшы яго ад бландына, які заключыў Картэра ў мядзведжыя абдымкі, але Картэр тут жа стрэліў нагой у грудзі чорнага хлопца, выпусціўшы яго і павярнуўшыся прэч ад бландына.
  
  
  "Я не хачу гэтага рабіць", - сказаў Картэр.
  
  
  Бландыністы хлопец хацеў захаваць твар. Цяпер з усёй сур'ёзнасцю ён пацягнуўся да Картэра, які схапіў яго за рукаў кашулі, пацягнуў і з грукатам паставіў яго на калені. Расчараваны, бландын падняўся на ногі, зрабіўшы нейкую фантастычную гімнастыку, і падышоў да Картэра.
  
  
  "Што за чартаўшчына?" - крыкнуў доктар. «З гэтага часу яны ўсе будуць падпісваць рэлізы да таго, як прыйдуць да мяне. У мяне гэта было з гэтай палахлівасцю».
  
  
  Бландын нанёс удар Картэру, які злавіў яго левай рукой, сціснуў, скруціў і з сілай паваліў чалавека на падлогу.
  
  
  Картэр як мага хутчэй выйшаў з пакоя, спусціўся па прыступках у джунглі, і сярдзіты голас доктара Чарльза Сміта крычаў на двух галаварэзаў.
  
  
  Выкарыстоўваючы сваю копію карты Масада, Картэр зарыентаваўся і рушыў пад кутом праз бязмежныя прасторы джунгляў на далёкім баку Цэнтра мастацтваў. Ён рухаўся ў хуткім тэмпе амаль гадзіну, перш чым спыніцца, каб выкурыць цыгарэту.
  
  
  Бліжэйшы ручай поўны прэснай вады. Ён напіўся ўволю, затым пагрузіў біклагу. Вярнуўшыся да свайго компасу, Картэр пачаў заўважаць прарэджванне лесу, і яго інстынкты пачалі гуляць на ім. Не ведаючы спачатку чаму, ён пачаў схему штрыхоўкі, патраціўшы шмат часу, каб пакрыць вельмі невялікую тэрыторыю, але калі ён павярнуў наступны паварот, ён убачыў плён сваёй інстынктыўнай працы. Перад ім, выгінаючыся з лесу, была дарога з добрай разметкай.
  
  
  Накіроўваючыся ў паўночна-ўсходнім напрамку, Картэр рушыў услед за дарогай, і яму прыйшлося хутка ўхіліцца ад абочыны дарогі, калі міма праехаў джып з двума ўзброенымі людзьмі. Прыкладна праз дзесяць хвілін з'явіўся іншы аўтамабіль класічны жучок VW , перароблены ў багі Baja, у камплекце з шынамі з тоўстым пратэктарам, доўгай завеснай антэнай і галагенавымі лямпамі для бегу ў цемры па пракладзеных дарогах.
  
  
  У гэтым больш не было ніякіх сумневаў: Кілмайстар ведаў, што набліжаецца да сапраўднай кар'еры.
  
  
  Праз паўгадзіны праехаў іншы аўтамабіль, які спыніўся, каб агледзець узбочыну дарогі. Гэты, пікап Toyota з вялікім кузавам, быў адносна новым і заляпаны камуфляжам. У кабіне ехалі двое мужчын, а ў ложку сядзеў узброены мужчына з аўтаматам.
  
  
  Картэр не мог сказаць, ці былі яны проста ў патрулі ці спецыяльна яго шукалі, але па сканчэнні некаторага часу ён пачаў чуць роўны гудзеў гук на адлегласці.
  
  
  Гудзенне, здавалася, набліжалася, затым сціхла. Картэр не мог зразумець, што гэта было, пакуль не ўзлез на невялікі ўзгорак, і пасляабедзенны брыз не прынёс яму гуку, чыстага і бесперашкоднага. Гэта быў нехта, хто трансляваў паведамленне праз бычыны рог на батарэйках.
  
  
  У мілі ўніз па дарозе справа ад Картэра была невялікая сцежка. Цяпер гэты раён вызначана быў поўны прыкмет жыцця, і Картэр ведаў, што кожны яго крок прыносіць яго
  
  
  
  
  
  у самы цэнтр падзей. Ён пайшоў па сцежцы, і там, на паляне, былі два дабаўленыя сляды, што армія знаходзілася ў рэзідэнцыі. З аднаго боку паляны знаходзіўся палігон з бункерамі, мяшкамі з пяском і мішэнямі. На другім - трэнажорная зала з вяроўкамі для арэляў, поўзаннем і паласой перашкод, зробленай са старых пакрышак і пустых бочак. Кагосьці цікавіла вайсковая падрыхтоўка, вайсковая дысцыпліна. Картэр хутка прабегся па далёкасці. Былі гільзы ад старых, больш звычайных вінтовак, але яшчэ больш зрасходаваных гільзаў ад аўтаматычнай зброі.
  
  
  Гудзенне бычынага рога наблізілася, і над галавой Картэр пачуў беспамылковы гук верталёта, які ляціць па маршруце пошуку.
  
  
  Праз паўмілі па дарозе Картэр нырнуў у кусты якраз своечасова, каб яго не заўважыў джып. У адрозненне ад іншых аўтамабіляў, якія ён бачыў, гэты быў амаль новым, і на бакавыя дзверы быў нанесены лагатып. LT, абвяшчаў лагатып.
  
  
  Лекс Таліёніс.
  
  
  Картэр прыбыў.
  
  
  Ён наблізіўся да пад'ёму на дарозе і ўбачыў, што цяпер ён падышоў да кропкі, дзе ёсць скрыжаванне, якое ідзе ў напрамку ўсход-захад. Таксама былі прыкметы большай колькасці пешаходных сцежак.
  
  
  Адна канкрэтная сцежка была добра ўтрамбавана і пакрыта жвірам. Картэр вырашыў паспрабаваць, як толькі праехаў яшчэ адзін аўтамабіль з бычыным рогам. Словы былі на англійскай, але ён усё яшчэ не мог іх разабраць.
  
  
  У канцы грунтовай дарожкі Картэр убачыў двух узброеных ахоўнікаў, якія сядзяць у маленькай хаціне: адзін чытаў барацьбітаўскі часопіс, а іншы стрыг пазногці нажом. Картэр заўважыў на пярэднім плане магутны трансівер. Гэтыя людзі могуць не выклікаць ваеннай павагі, але яны былі там, яны былі ўзброеныя і мелі магчымасць мець зносіны прынамсі з адной іншай крыніцай.
  
  
  Ніку Картэру запатрабавалася яшчэ гадзіна незаўважнага пераходу праз радзеючыя джунглі, каб убачыць, што было так важна.
  
  
  Падняўшыся амаль на чвэрць мілі ў вышыню, Картэр устаў на краі выступу і паглядзеў уніз на вялікі рэзервуар. Ён быў рукатворным, дарогі былі разбіты і разбіты. Не больш за на тры фута над паверхняй рэзервуара знаходзілася серыя маскіровачных сетак, з-за чаго вада была амаль немагчымая для прагляду зверху. Картэр спыніўся, каб паглядзець на карту Масада. Якім бы падрабязным і складаным ён ні быў, ён падмануў камеру. Лекс Таліяніс, відавочна, быў абсталяваны ўсім неабходным для выжывання і прадухілення выяўлення.
  
  
  Калі Картэр спусціўся назад да скрыжавання, ён пачуў гук бычынага рога, які даносіўся да яго.
  
  
  Спыніўшыся, каб прыслухацца, ён мог улавіць выпадковае слова, калі джып з грукатам набліжаўся: "… амністыя… госць… гасціннасць… мы не будзем рабіць ніякіх варожых дзеянняў…"
  
  
  Грукат верталёта праносіўся па джунглях. Картэр чуў, як ён ляціць на малой вышыні. Яшчэ адзін багі VW Baja пакаціўся па дарозе, урэзаўшыся ў бруд буйнагабарытнымі шынамі. Кіроўца быў малады, але сядзеў наперадзе з аўтаматам Калашнікава на левым борце. Сталы мужчына ў форме выглядаў стомленым ад усіх войн, у якіх ён удзельнічаў, а не ад якой-небудзь канкрэтнай.
  
  
  Картэр яшчэ крыху паслухаў паведамленне, спрабуючы сабраць разам больш. Спачатку ён падумаў, што гэта проста прапаганда для групы мясцовых жыхароў, але потым ён пачаў разумець, што гэтае пасланне было для яго. Людзі з бычыным рогам клікалі яго па імені! Затым ён пачуў, як згадваюцца іншыя імёны: Чэпе Муньёс і Сэм Захары.
  
  
  Голас з бычынага рога быў асцярожны ў тлумачэнні рэчаў. Нічога падобнага "ў нас ёсць таварышы". Гэта было тактоўна і прыязна.
  
  
  «Містэр Нік Картэр, мы запрашаем вас далучыцца да нас. Нам няма чаго хаваць. Вашыя сябры прынялі нашу гасціннасць. Вы можаце пакінуць сваю зброю, калі хочаце. Гэта не праблема. Мы проста хочам зрабіць вам джэнтльменскую прапанову. . "
  
  
  Картэр рушыў туды, дзе, па ім меркаванню, ён выявіў асноўную канцэнтрацыю LT.
  
  
  Мегафон прапрацаваў амаль гадзіну, а верталёт працягнуў пошук. Картэр палічыў неабходным трымацца далей ад дарогі, прытрымліваючыся яе курса і прыкрываючыся.
  
  
  Прыкладна праз гадзіну людзі LT звярнуліся да іншай хітрыкі. Калі Картэр хаваўся ад галоўнай дарогі, джып павольна ехаў. За выключэннем кіроўцы, у якога на поясе была кабура, усе астатнія пасажыры не былі ўзброеныя. Больш за ўсё Картэра цікавілі людзі, якія сядзелі ззаду.
  
  
  Чэпе Муньёс курыў цыгару і адчуваў сябе камфортна ў цемры. Побач з ім сядзеў Сэм Захар, адмахваючыся ад дыму. Ніводны з мужчын не быў схільны ні найменшага прымусу.
  
  
  Захар жэстам загадаў вазніцы спыніцца і ўзяў бычыны рог. Ён прадставіўся і папрасіў Картэра выйсці. "Яны нават дазволяць нам узяць у заложнікі", - сказаў Захар. "Я перакананы, што зараз ім цікавыя толькі размовы".
  
  
  Картэру не падабалася ідэя адмовіцца ад перавагі, асабліва калі ён набліжаўся да мэты. Не тады, калі Безэйдэнхаўт падазраваў, што яны нясуць адказнасць за страту столькіх.
  
  
  
  
  
  грошай у выглядзе японскіх інвестыцыйных банкіраў.
  
  
  «Строга на ўздым, Картэр. Калі ты ўвойдзеш, мы зможам сустрэцца з Безайдэнхаутам на працягу гадзіны».
  
  
  Картэр быў дастаткова блізка, каб чуць, як размаўляюць Захар і Муньёс.
  
  
  «Я кажу, што мы можам стаяць тут і прапаноўваць розныя рэчы да канца свету, але Нік Картэр не адмовіцца ад перавагі», - сказаў Закары.
  
  
  «Дык што ж нам рабіць? Гэтыя пендэха не будуць чакаць увесь год, таварыш. І яны сказалі, што таксама жадаюць пагаварыць з ім».
  
  
  «Мы ловім іх на слове і гаворым з імі». - сказаў Захар. "Мы атрымліваем усю магчымую інфармацыю, а затым выкарыстоўваем нашы магчымасці".
  
  
  "А Картэр?"
  
  
  Захар сказаў з захапленнем. "Напэўна вы ўжо разумееце, што ўсё, што Картэр калі-небудзь робіць, - гэта выкарыстоўвае свае магчымасці".
  
  
  Захар жэстам загадаў кіроўцу ехаць, і джып памчаўся наперад у надыходзячы вечар.
  
  
  Картэр зрабіў глыток вады з біклагі і працягнуў рух. Ён давяраў Захара і Муньосу, але ў іх былі свае падыходы, а ў яго свае. У яго не было сумневаў у тым, што ён таксама ўбачыць Піта Безейдэнхаута, але на яго ўмовах.
  
  
  19
  
  
  Картэр ішоў, пакуль не пачало цямнець. Ён падышоў да вялікага бункера, які служыў складам харчоў у джунглях. Ён быў закаваны ланцугом, зачынены на месцы. Картэр паклапаціўся аб замку адным стрэлам Вільгельміны з глушыцелем. У працэсе ён выявіў аўтамат і некалькі абоймаў з боепрыпасамі. Ён таксама знайшоў вяроўку і патранташ для пераноскі боепрыпасаў.
  
  
  Новае пакаванне штыкоў пакінула яго абыякавым. Вырваўшы адну з плёнак Pliofilm і кансервавальных тлушчаў, Картэр выявіў, што гэта бескарысна. Нягледзячы на тое, што нож быў сапраўдным скарбам у падобнай мясцовасці, спатрэбіліся б гадзіннік яго адточвання і апрацоўкі.
  
  
  Спыніўшыся ў куце ў сцяны з кансерваў, гранатамётаў і састарэлага мінамёта, Картэр убачыў невялікі матацыкл з двума фрыкцыёнамі NR-6 з коламі з цяжкімі пратэктарамі, неабходнымі для такой дарогі. У баку была невялікая колькасць паліва, але, абшукваючы бункер, ён знайшоў вялікую металічную каністру з бензінам. Ён заліў NR-6 і пачаў націскаць на педаль.
  
  
  Цыкл затоплены. Картэру прыйшлося яго зліць, а затым заправіць, але ў рэшце рэшт усё пачалося з роўнага грукату. Вось і ўся сакрэтнасць, але ён паклапоціцца пра гэта, калі ўзнікне праблема.
  
  
  Праехаўшы яшчэ дваццаць хвілін па NR-6, Картэр дабраўся да вяршыні ўзгорка, дзе ён убачыў месца, куды, несумненна, былі ўзятыя Захар і Муньёс. Там было некалькі вялікіх пабудоў тыпу баракаў, аўтабаз і адна вялікая хаціна Квансэт з двума помпамі наперадзе, верагодна, адзін дызельны, іншы газавы.
  
  
  Ён выйшаў з цыклу і працягнуў ісці пешшу, час ад часу спыняючыся, каб праверыць, ці няма нарастаючых падазрэнняў. Нехта сачыў за ім. Ён ужо меў уяўленне, хто, але не чаму.
  
  
  Адсекшы вялікую даўжыню вяроўкі, ён уладкаваў пастку на травяністай паляне, прывёўшы ў дзеянне прыладу з дапамогай маладога дрэўца. Ён вёў свой следапыт па крузе назад праз паляну, старанна сачыў за сваімі слядамі.
  
  
  Праз некалькі імгненняў ён пачуў лаянку на гартаннай вулічнай арабскай мове Бейрута. «Чорт! Найстарэйшы пракляты трук у свеце, і я закахаўся ў яго!
  
  
  Картэр выявіў, што здабыча вісіць у яго левай нагі, спрабуючы дастаць нож. Кілмайстар хутка перахапіў нож і ўваткнуў яго за пояс. Пісталет чалавека ўпаў па-за дасяжнасцю.
  
  
  Ён выявіў, што глядзіць на панурага маладога чалавека гадоў дваццаці. «Я думаў, што ў мяне нядрэнна атрымліваецца, што я перажыў шматлікае з ізраільцянамі і гэтымі праклятымі апалчэнцамі, і што мне рабіць, як не патрапіць у класічную пастку ўсіх часоў».
  
  
  «Гэта здараецца з усімі намі», - сказаў Картэр па-палестынскі.
  
  
  "Вы?" - спытаў дзіця.
  
  
  «Не, - сказаў Картэр. "Думаю, поспех".
  
  
  "Вядома! Удачы!" Малады чалавек плюнуў. Ён страціў самавіты твар, але быў дастаткова разумны, каб разумець, што ў яго цяперашнім становішчы ніякія пазёрствы або лаянкі не палепшаць яго становішча.
  
  
  «Ці многія з вас практыкуюць Самадхі?» - спытаў Картэр.
  
  
  Хлопец пакруціў галавой. "Ты такі добры, ты мне кажаш".
  
  
  "Шэсць ці восем".
  
  
  Хлопец кіўнуў.
  
  
  "Як ты справіўся?"
  
  
  «Абдул паслаў па нас. Астатніх вывелі ў Мексіку. Некаторыя дзеянні ў гарах».
  
  
  "Ці ёсць яшчэ вас у дарозе?"
  
  
  Хлопец кіўнуў. "Кожны раз, калі Абдул атрымлівае грошы, ён пасылае за дадатковымі".
  
  
  "Так Абдул вядзе джыхад супраць LT?"
  
  
  "Ты збіраешся забіць мяне?"
  
  
  "Не, - сказаў Картэр, - калі ты адкажаш на мае пытанні".
  
  
  Картэр кінуў хлопчыку свой нож. Да таго часу, калі ён вызваліўся, ён быў удзячны за цыгарэту. «Гэтыя свінні Lex Talionis, яны спалілі ААП за вялікія грошы. Абдул кажа, што яны заплацяць за гэта. Ён мае намер вярнуць гэта».
  
  
  "Хлопцы, вы зрабілі бомбы яшчэ ў Цэнтры мастацтваў?"
  
  
  «Яны былі добрыя, ці не так? Я іх зрабіў».
  
  
  "Нехта мог пацярпець", - сказаў Картэр.
  
  
  "Я кажу вам, я ведаю, што раблю". Раптам да дзіцяці дайшло, што Картэр, верагодна, амерыканец. "На каго ты працуеш?"
  
  
  "Вы ніколі пра іх не чулі", - сказаў Картэр. "На дадзены момант мы на адным баку".
  
  
  "Мы ні на чыім баку, - сказаў хлопчык, - акрамя сваёй".
  
  
  «Я хачу, каб ты перадаў мне паведамленне Самадхі. Ты зробіш гэта? Ты скажаш яму, што гэта ад Майстра забойстваў?»
  
  
  
  
  
  
  Як называецца твая вуліца? "
  
  
  «Вы маглі б сказаць гэта, так. Я хачу, каб вы сказалі Самадхі, што Лекс Таліёніс узяў трох закладнікаў, японцаў».
  
  
  "Чорт, мы гэта ведаем".
  
  
  "Так, але ты ведаеш, што я іх адпусціў?"
  
  
  "Вы атрымалі велізарны выкуп".
  
  
  Картэр пакруціў галавой. "Я нічога не атрымаў."
  
  
  Хлопец недаверліва паглядзеў на Картэра. «Вы дазволілі закладнікам сысці? Дарэмна?
  
  
  Картэр кіўнуў. «Цяпер ёсць пяцьдзесят на пяцьдзесят, што Лекс Таліяніс думае, што гэта зрабілі вы, хлопцы».
  
  
  “Мы б не адпусцілі іх. Гэта вялікія грошы. Зброя. Палітычны ціск».
  
  
  «Я папярэджваю вас, - сказаў Картэр. "Будзьце асцярожныя. І яшчэ сёе-тое. Трымайцеся далей ад мяне. Ці магу я давяраць вам расказваць гэтыя рэчы Самадхі?»
  
  
  "Вядома", - сказаў хлопчык, зноў адчуваючы сябе напоўненым сабой.
  
  
  "Адкуль я ведаю, што ты яму скажаш?"
  
  
  «Амерыканец, які гаворыць па-арабску, як ты, думаеш, я б выпусціў шанец расказаць пра гэта?»
  
  
  «Я думаю, табе, напэўна, давядзецца тлумачыць, калі я вазьму твае Найкі».
  
  
  Хлопец паглядзеў на свае туфлі.
  
  
  Картэр зрабіў рух Вільгельміне.
  
  
  Дзіцяці прыйшлося паказаць Картэру, што ў гэтым няма нічога страшнага. Ён зняў свае красоўкі і грэбліва адкінуў іх у бок.
  
  
  "Колькі табе гадоў?"
  
  
  "Шасцінаццаць."
  
  
  "Табе не шаснаццаць".
  
  
  "Ну, яны ўсё прымаюць мяне за шаснаццаць".
  
  
  «Напэўна, да чатырнаццаці», - падумаў Картэр, вяртаючы хлопцу пісталет. У многіх месцах свет быў цяжкі. Ліван. Нікарагуа. Перу. Але Картэр усё яшчэ лічыў, што чатырнаццаць - гэта занадта мала для такога сталення. "Ідзіце, - сказаў ён, - і беражыцеся змей".
  
  
  Вочы хлопца сустрэліся з Картэрам, як быццам ён казаў, што ў Бейруце ён быў у горшых непрыемнасцях, і Картэр лічыў, што гэта сапраўды так, але Забойца непакоіў яго з-за змей.
  
  
  Картэр махнуў Вільгельміне яму, і ён асцярожна рушыў праз лес. Картэр ведаў, што неўзабаве ў нейкага маладога навабранца Лекса Таліёніса не будзе пары чаравік, а гэты арабскі хлопец з'явіцца з парай палявых чаравік, якія будуць адрознівацца ад Найкаў і Рыбоксаў яго таварышаў. Менавіта на ўсё гэта і разлічваў Картэр.
  
  
  Праз дзве гадзіны Картэр пракраўся ў тое, што, на яго думку, было асноўным лагерам ЛТ. Шэраг пабудоў, падобных да казармаў, быў згрупаваны вакол вялікага адкрытага амфітэатра. Праходзячы міма вартавых на пасту, Картэр пераходзіў ад будынка да будынка, пакуль не пачуў голас Чэпе Муньоса. Працёршы твар брудам, Картэр рызыкнуў зірнуць у акно. За сталом сядзеў Муньёс і паліў цыгару. У пакоі з ім знаходзіўся бландын сярэдняга росту ў акулярах у залатой аправе. На ім былі карычневыя штаны і кашуля, а таксама кепка з качынай дзюбай. Па высокім насавым акцэнте Картэр мог сказаць, што ён паўднёваафрыканец.
  
  
  Піт Безайдэнхаўт.
  
  
  Выцягнуўшы з кашалька адно з плоскіх мініятурных прылад, Картэр змог выправіць унутраную гутарку, не рызыкуючы здацца.
  
  
  «Я ведаю вас, Муньёс. Я ведаю вашу працу, вашу здольнасць натхняць людзей. Падумайце, што гэта можа зрабіць для нашай аперацыі, калі вы прыедзеце і далучыцеся да нас».
  
  
  «Прывітанне, дружа, - сказаў Муньёс, - дваццаць пяць гадоў кубінскай рэвалюцыі, магчыма, не самы стабільны від гарантыі занятасці ў свеце, але вы, коткі, толькі пачынаеце, і ў вас няма нічога цвёрдага, што магло б вас выратаваць».
  
  
  «Ах, але ў гэтым усё хараство», - настойваў Безейдэнхаўт. «Ёсць усё, што можа пажадаць такі чалавек, як вы. Стымулы. Магчымасці. Мой план - гэта сутнасць капіталістычнага вынаходкі. Было некалькі вялізных кампаній, заснаваных на так званай шматузроўневай структуры. Мы не звязаныя ніякім веравызнаннем ці палітычным пакліканнем, акрамя нашага Мы - баец, эквівалент аналітычнага цэнтра. У якое войска чалавек можа рэінвеставаць свае заробкі? Будзь адным з маіх капітанаў, Чэпе, і да канца года ты станеш багатым, задаволеным чалавекам».
  
  
  "Адкуль усе гэтыя грошы?" - спытаў Муньёс.
  
  
  “Добра, што вы спыталі. Гэта практычна. У мяне ёсць спіс кліентаў».
  
  
  "Кліенты?"
  
  
  “Людзі. Групы, якія гатовы плаціць вялікія сумы грошай за правядзенне мерапрыемстваў».
  
  
  "Тэрарыстычныя падзеі, Безэйдэнхаўт?"
  
  
  «Падзеі размаху. Падзеі, якія прыцягнуць увагу ўсяго астатняга свету. Хутка ў элітным корпусе з'явяцца тысячы людзей. Лепшыя з усяго свету. Мужчыны, якія жывуць і працуюць тут, працуюць пад уладай братэрства. Лекс Таліёніс. Закон ільва. Гэта будзе па-за законам, і гэта будзе дарэчы, таму што мы знаходзімся ў джунглях. Але ў джунглях будуць кандамініюмаў. Кожны, хто далучыцца да нас, будзе валодаць сваім уласным домам. Там будзе ўсё зручнасці, прыдатныя для такога добрага персаналу ".
  
  
  "У вашым брацтве, Безейдэнхаўт, ці будуць якія-небудзь чорныя лідэры?"
  
  
  "Чаму вы думаеце пра такое глупства?"
  
  
  "Таму што вы родам з месца, дзе шмат такога глупства".
  
  
  «У Lex Talionis мае людзі будуць прасоўвацца строга па заслугах. Калі чорны мужчына прыцягне значных кліентаў, ён абавязкова атрымае прыбытак. Калі ён гатовы пайсці на вялікую рызыку, яму будуць дадзены вялікія ўзнагароды».
  
  
  «Я даўно займаюся палітыкай, - сказаў Муньёс, - і па маіх назіраннях, вы падобныя на адну з гэтых аперацый, дзе ў вас можа быць дзве, тры барракуды і залатая рыбка ў адным затоне».
  
  
  
  
  
  Пры ўсёй напрузе і ціску хтосьці збіраецца атрымаць залатую рыбку на абед, але, наколькі вам вядома, барракуды могуць збіць адзін аднаго за гэты прывілей”.
  
  
  «Ба, не будзьце гэтак упартыя ў сваіх размовах пра палітыку і народныя казкі. Паслухайце мяне, Чэпе Муньёс. Вось мая прапанова. Абярыце вашу валюту. Швейцарскія франкі. Японскія ены. Даляры. Кругерранды. Я гарантую вам дваіх. тысячу за месяц у якасці базавага пакрыцця. Нават калі вы нічога не робіце, вы прыносіце столькі. Але калі вы, як адзін з маіх капітанаў, прыносіце іншы даход, у вас будзе доля ў семнаццаць з паловай працэнтаў. Вы бачыце, як гэта працуе? "Безейдэнхаут пачаў зачытваць спіс. "Узяць у закладнікі нафтавага шэйха з АПЕК. Мініраваць гавань у Сіднэі, Аўстралія. Бамбаваць дамбу Боўлдэр у Невадзе. А, вось, мініраваць дамбы ў Нідэрландах. Гэта ўсё выгадныя прапановы, зробленыя людзьмі, якія могуць выйграць нешта ад іх”.
  
  
  «Я бачу, што вы адмовіліся ад свайго становішча ў алмазнай картэлі з-за магчымасці працаваць з кучай няўдачнікаў і дурняў».
  
  
  "Бозос?"
  
  
  «Выраз, Безейдэнхаут, якое паказвае адсутнасць мыслення ў вырашальныя моманты».
  
  
  "Дык ты адмаўляешся ад маёй прапановы?"
  
  
  «Гэй, - вымавіў нараспеў Чэпе Муньёс, - я сказаў гэта, чувак? Ты проста павінен даць мне больш часу, каб падумаць пра гэта, праўда? Вось што я табе скажу, я вярнуся на Кубу, перажоўваю гэта з Докам Фідэлем, Добра?"
  
  
  Паўднёваафрыканец холадна паглядзеў на яго. «Ваш гумар гэтак жа перакручаны, як і ваша палітыка, Муньёс. Ахоўнікі, тут! Забярыце гэтага чалавека і замкніце яго. Заўтра, пасля таго як мы разбярэмся з Захар і Картэрам, мы вырашым, што з ім рабіць ».
  
  
  Усмешлівага, Чэпе Муньоса вывелі з пакоя. Картэр выслізнуў у ноч і ляжаў у чаканні. Калі атрад LT-салдат з дзіцячымі асобамі вывеў здаравеннага кубінца і павярнуў да масіўнага шлакобетонного будынка, Картэр адкрыў агонь. Ён забіў дваіх ахоўнікаў, перш чым яны даведаліся, што ў іх страляюць. Астатнія чацвёра, як ён і чакаў, у паніцы ўпалі на зямлю, пакінуўшы Чэпе Муньоса на імгненне забытым. Вялікі кубінец рушыў, як апараны кот, і амаль дабраўся да хованкі першага будынка, перш чым ахоўнікі даведаліся, што ён рушыў.
  
  
  "Вязень, зняволены!"
  
  
  "Бяры яго, прыдуркі!"
  
  
  Усе чацвёра кінуліся ў пагоню за кубінцам, забыўшыся пра Картэра. Забойца забіў яшчэ дваіх двума маруднымі стрэламі. Астатнія двое зноў учапіліся ў бруд. Яшчэ да таго, як яны паднялі галовы, Муньёс знік у цені, а Картэр быў у сотні ярдаў ад свайго першапачатковага квэста. Чэпе Муньёс паклапоціцца пра сябе. Прыйшоў час знайсці Захар. Ён працягнуў агляд будынкаў у комплексе, але не змог знайсці кудлатага чалавека з ЦРУ. Яны яго прыкончылі? - падумаў Картэр. Адвялі яго ў іншае месца?
  
  
  Ён рушыў проста на ўсход, шукаючы месца іншага рэзервуара на карце Масада. Гэта можа даць яму добрую ідэю, калі прыйдзе час прыбраць гэтае месца з карты. Гэта таксама дало яму магчымасць ацаніць колькасць сілаў ЛТ у гэтым раёне. Пакуль ён налічыў каля шасцісот.
  
  
  Сапраўды, там быў яшчэ адзін комплекс, і Картэр убачыў яго абрысы ў цемры. Ён пачаў набліжацца да яго, але яго спыніў гук стрэлу.
  
  
  Стральба вялася з поўдня, з пісталетаў і аўтаматычнай зброі. Картэр паняцця не меў, хто былі байцамі. Наколькі ён ведаў, гэта мог быць малады арабскі хлопец з групы самадхі, які спрабуе вярнуць сабе свой гонар і абутак.
  
  
  Картэр падышоў як мага бліжэй да перастрэлкі, рухаючыся ад хованкі з дрэў і невысокіх кустоў. Ён дастаў інфрачырвоны прыцэл і паспрабаваў выправіць сітуацыю, але быў занадта далёка, каб нешта ўбачыць.
  
  
  Ён падышоў бліжэй, выкарыстоўваючы гукі стрэлаў, каб схаваць свае менш кантраляваныя рухі. Зноў выцягнуўшы прыцэл, ён выявіў двух салдат Лекса Таліёніса з аўтаматычнай зброяй.
  
  
  Да іх прыціснулі кагосьці, хто, тым не менш, добра спраўляўся з імі, прымушаючы іх падскокваць, адкідаючы іх назад, прымушаючы сыходзіць з узвышша.
  
  
  Адзін з салдат LT паспрабаваў выканаць абыходны манеўр і атрымаў траўму за левае плячо.
  
  
  Картэр спатыкнуўся аб перашкоду і сам стрэліў з чалавека, у якога стралялі LT. Ён вырашыў, што час выбрацца адтуль, вярнуцца назад і паглядзець, ці зможа ён даведацца, хто гэта быў за гэтымі LT.
  
  
  Прыгнуўшыся, ён пачуў знаёмы голас, які не мог улавіць, лаянку ў ночы, затым рушыў услед яшчэ адна лютая ўспышка агню і тупат ног па жвіры і камянях. Картэр чуў, як з захаду прыбываюць яшчэ двое LT. Яны разлічвалі на нечаканасць, рухаліся на жываце, выглядаючы так, нібы прайшлі дзвесце, трыста гадзін на нейкім камандаскім курсе. Яны неўзаметку занялі свае пазіцыі, але калі адкрылі агонь, усё, што яны зрабілі, - гэта разарвалі дрэва на шматкі. Іх мэта ўхілілася ад іх, зрабіла паўкола і дасягнула некаторай вышыні над двума іншымі LT. Шквал стрэлаў патрапіў у аднаго са здзіўленых LT і прымусіў яго змерзнуць.
  
  
  Кім бы яны ні былі, ён ведаў, што рабіць у бітве, і ўсё пачыналася.
  
  
  
  
  
  як калі б ён мог узяць усіх чатырох LT.
  
  
  Затым Картэр пачуў знаёмы гартанны голас лаянкі і ўбачыў кінуты з агідай пісталет. Трое тых, хто выжыў LT вырашылі, што іх ахвяра злоўлена. Яны адкрыліся яму. Адзін з іх, буйны хлопец з тонкімі, як аловак, вусамі, быў бязмерна здзіўлены. Прагучаў яшчэ адзін пісталет, патрапіўшы Вуса ў грудзі. Хлопчыкаў LT засталося двое, яны нерваваліся і засмучаныя. У іх было шмат снарадаў, і яны не супраць стрэліць.
  
  
  Картэр падышоў дастаткова блізка, каб выцягнуць прыцэл і паглядзець, што адбываецца. Байцы ЛТ былі ўзброены аўтаматамі Калашнікава. Цяпер яны трымалі здабычу ў страху, хоць, мяркуючы па тым, як яны ішлі да яе, была вялікая верагоднасць, што яны зловяць адзін аднаго па сваёй неасцярожнасці.
  
  
  Яны адкрылі агонь, выдаткоўваючы шмат патронаў. Картэр убачыў іх здабычу і захапіўся завязанай ім бітвай. Нават атрымаўшы ўдар з адной са штурмавых вінтовак, ён падняўся, выкарыстаў двухручны захоп і зрабіў два хуткія стрэлы, якімі трапіў адзін з салдат LT.
  
  
  Які выжыў LT быў сапраўды захоплены гэтым, страляючы ўзад і наперад па ўсім, што было відаць. Тады ўсё было скончана. Адзін малады салдат LT застаўся, цяжка дыхаючы, зараджаны адрэналінам і страхам, ужо думаючы, як ён збіраецца прадставіць сваю гісторыю. Каб злавіць Чэпе Муньоса, запатрабавалася чацвёра з іх.
  
  
  Усё яшчэ цяжка дыхаючы, які выжыў LT кінуўся да які ляжыць Чэпе і пачаў выцягваць свой нож.
  
  
  Картэр выкарыстоўваў інфрачырвоны прыцэл, каб старанна прыцэліцца з Вільгельмінай. Па неабходнасці гэта быў захоп адной рукой. Картэр затрымаў дыханне і зрабіў адзін стрэл. Вільгельміна рэзка брахала ў ночы.
  
  
  Раздаўся лямант гневу і здзіўленні LT чалавека, калі ён кінуўся тварам уніз побач з чалавекам, труп якога ён збіраўся знявечыць.
  
  
  Картэр не мог сказаць, ці ёсць у Муньосе жыццё ці не. Нейкі час ён стаяў побач з кубінцам. «Прыемна ведаць цябе, Аміга, - сказаў ён. “Я не забыўся наш пакт. Я іх атрымаю».
  
  
  Цяпер у Картэра было дастаткова зброі і боепрыпасаў. Яму не прыйшлося турбавацца аб праверцы трупаў LT.
  
  
  20
  
  
  Нік Картэр уважліва аглядаў будынкі ў суседнім будынку, спадзеючыся знайсці след Захара.
  
  
  Безейдэнхаўт мог бы зрабіць сваёй галоўнай мэтай прымусіць чалавека з ЦРУ прыйсці да Лекса Таліяніса. LT мог зрабіць Захар прапанову. А Захар, сам па сабе багаты, засмяяўся б, і, відавочна, з Безайдэнхаутам гэтага вы не зрабілі. Вы не смяяліся над ім і не ігнаравалі яго прапановы.
  
  
  Картэр мог бы зараз быць у гэтым адзін.
  
  
  Ён мінуў патрулюючага і накіраваўся да месца прыкладна за сто ярдаў ад некаторых будынкаў. Было тры ці чатыры дрэвы, уключаючы адзін згнілы пень, што як раз падыходзіла для мэт Картэра. Асцярожна склаўшы далоні, ён закурыў цыгарэту і пусціў дым у пень. Ён пакрыў палову будынкаў у комплексе і вырашыў, які з іх ён будзе глядзець далей, перш чым выехаць.
  
  
  Калі ён пачуў свісцячы гук, ён ледзь не засмяяўся. Ён зрабіў апошнюю зацяжку цыгарэты, затушыў яе і старанна знішчыў усе сляды. Да таго часу ў адзін з будынкаў, якія Картэр ужо праверыў, раздаўся гучны ўдар. Удар выклікаў невялікі выбух і з'явілася шмат густога белага дыму. Яшчэ адзін свіст і яшчэ адзін снарад патрапіў у будынак.
  
  
  Картэр быў упэўнены, што гэта Самадхі і яго хлопчыкі нанеслі ўдар па лагеры LT.
  
  
  Мужчыны выбягалі з хлява, адганяючы дым, хапаючыся за зброю. Яшчэ адзін снарад вылецеў з агнявой пазіцыі, урэзаўся ў хлеў і выклікаў наймацнейшы выбух на сённяшні дзень.
  
  
  Картэр чуў шмат крыкаў на іспанскай, французскай і англійскай мовах. Мужчыны Lex Talionis спрабавалі сфарміраваць гурт і пачаць нейкую контратаку.
  
  
  Снарад патрапіў у дах іншага будынка і загарэўся настолькі, што Картэр падумаў, што яму лепш адысці на некаторую адлегласць. Нягледзячы на агульнае замяшанне, не мела сэнсу рызыкаваць тым, што яго заўважаць патрулі. Ён накіраваўся да самага далёкага з адрын, які хацеў праверыць. Вылілася страляніна, і на імгненне ён апынуўся пад градам стрэлаў, але апошні снарад патрапіў у будынак прама на даху, запоўніў яго дымам і вырабіў скрышальны выбух.
  
  
  Картэр бачыў да дваццаці салдат LT са зброяй, якія страляюць ва ўсё, што рухалася. Справа ад яго нехта крыкнуў: «Вось яно! У гэтых свіней быў гранатамёт і базука!»
  
  
  Побач з падпаленымі або дымнымі будынкамі некалькі чалавек, не знаёмых з хімічнымі вогнетушыцелямі, спрабавалі патушыць узніклыя пажары. Паветра было напоўнена дымам і рэзкімі пахамі. У адным хляве напэўна захоўваліся боепрыпасы. Яго скаланула серыя выбухаў, якія знішчылі ўсе ўнутраныя апоры. Пакой рухнуў, пасылаючы ў начное неба яшчэ больш іскраў і полымя.
  
  
  Калі Картэр наблізіўся да задняга будынка, ён пачуў шум. «Гэй, ідзі сюды! Табе яшчэ не трэба сыходзіць. Бос усё яшчэ хоча з табой пагаварыць. Ёсць яшчэ сёе-тое, на што варта паглядзець».
  
  
  У акне з'явілася постаць, падвярнулася і стукнулася аб раму шклом. Сэм
  
  
  
  
  
  Захар прызямліўся звонку, атрос частка шкла з плячэй і рушыў у шлях.
  
  
  «Гэй! Я павінен страляць, калі ты не спынішся!
  
  
  «Страляй прэч», - крыкнуў Захар. "Я не спыняюся".
  
  
  Па Захар было зроблена два папераджальных стрэлу, але ён не спыніўся і не азірнуўся. Картэр нахіліўся да яго, прыгнуўся да будынка, знайшоў камень і шпурнуў яго. Камень прыцягнуў увагу Захарыі. Ён падняў вочы, убачыў Картэра і ўсміхнуўся. "У мяне няма зброі".
  
  
  "Пазней", - сказаў Картэр. "Мы вам прынясем".
  
  
  Яны зрабілі прыкладна паўмілі паміж імі і актыўным участкам, перш чым спыніцца, каб нагнаць упушчанае.
  
  
  "Я так разумею, яны зрабілі вам прапанову", – сказаў Картэр.
  
  
  "Мы яшчэ не дасягнулі гэтага". Захар растлумачыў. «Безэйдэнхаўт хацеў, каб я прысутнічаў на аперацыі. Ён прасоўваўся павольна, спрабуючы зрабіць на мяне ўражанне ўсімі рэсурсамі. Ён таксама думаў, што я буду добрым служыцелем у гэтай галіне. Рахункі выдаткаў. Паездкі. Сустрэча з мноствам патэнцыйных кліентаў. Я думаю, ён зрабіў Чэпе сваім чалавекам у полі”.
  
  
  "Як атрымалася, што яны падзялілі цябе і Чэпе?"
  
  
  “Псіхалогія. Калі адзін з нас паехаў, то іншы быў бы верагодны. Тыя ж хітрыкі, што і калі вы ідзяце купляць новую машыну».
  
  
  «Не зусім так», - сказаў Картэр і распавёў Захар, як Муньёс купіў яго ў LT.
  
  
  Захар некаторы час назіраў за ім. "Да чорта, пойдзем за імі".
  
  
  «Я нашмат апярэдзіў вас», - сказаў Майстар Кіл.
  
  
  "Мой голас". Закары сказаў: «Мы скончым тое, што пачалі сёння раніцай. Давайце вывядзем са строю як мага больш аўтамабіляў».
  
  
  Картэр пагадзіўся. Яны расклалі карту Масада і ўстанавілі дзве кропкі сустрэчы.
  
  
  «Наколькі я разумею, - сказаў Захар, - адзіная прычына для таго, каб прывесці Безейдэнхаута, будзе ў тым, што ён не пацерпіць па дарозе. Вы сочыце за мной?
  
  
  Картэр кіўнуў. «Я хацеў бы паразмаўляць з ім, калі магчыма. Удакладніце некаторыя дэталі». Удалечыні пачуўся яшчэ адзін прыглушаны выбух. "Вы можаце заўважыць невялікую дапамогу ад Абдула Самадхі", – сказаў Картэр. "Ён прагне помсты і справядлівасці". Ён аддаў Захар свой аўтамат і патранташ з патронамі, затым вярнуўся, каб паглядзець, што засталося ад комплексу, які падвергся бамбардзіроўцы Самадхі і яго бандай.
  
  
  У салдат LT ва ўніформе ўзніклі праблемы з кантролем над агнём, разлажэннем абломкаў і спробамі зберагчы полымя ад чаго-небудзь выбухованебяспечнага. Картэр бачыў праблему. Некаторыя з афіцэраў маглі дайсці да звання сяржанта ў некаторых войсках, але яны відавочна не былі лейтэнантамі ці капітанамі, стаялі там, лаючы сваіх людзей і крычучы ўсё гучней і гучней.
  
  
  Картэр вярнуўся да адной з вялікіх аўтастаянак. Тут яму прыйшлося ўступіць у кантакт з аховай. Іх было каля дванаццаці, якія ў рознай ступені патрулявалі, назіраючы за сектарам парка і, у адным выпадку, выконвалі фактычны рамонт камандзірскай машыны.
  
  
  Кілмайстар вывеў Х'юга і падышоў да самых аддаленых са стражнікаў, да вялікіх транспартных войскаў. Картэр ударыў мужчыну проста ў шыю і хутка пагрузіў цела ў кузаў аднаго з вялікіх транспартных сродкаў.
  
  
  Ён перарэзаў паліваправоды на двух вялікіх машынах і перайшоў да наступнага ахоўніка, якога ён змог адолець зашчымленне шыі і, нарэшце, вострым ударам труса. Не рызыкуючы, Картэр выкарыстаў рамень і патранташ, каб замацаваць яго. Аўтаматычная зброя гэтага чалавека стала добрай заменай той, якую Картэр даў Захары. Картэр набраў кішэні сашчэпак.
  
  
  Ён спісаў два грузавікі і джып, перарэзаў паліваправоды на іншым і зараз пачаў набліжацца да двух багі VW Baja. У адным з іх спаў ахоўнік, і Картэр вырашыў, што імкнуўся максімальна выкарыстоўваць свой поспех. Ён вярнуўся да самай далёкай кропкі, з якой працаваў, працёр анучай разлітае паліва, пстрыкнуў запальнічкай і дастаў ліхтарык.
  
  
  Два грузавікі адразу ж злавілі, і след з гаручым хутка прывёў да іншых, палаючае паліва пачало выдаваць роў. Нехта заўважыў полымя і пачаў крычаць. Неўзабаве кліч падхапілі і іншыя. Картэр спыніўся, каб паглядзець, пакуль не стала ясна, што будзе шмат пашкоджанняў, затым ён растаў ад святла і накіраваўся да асноўнага комплексу, дзе ён падслухаў размову паміж Безейдэнхаутам і Чэпе Муньясам.
  
  
  Ён асцярожна прарэзаў амфітэатр пад адкрытым небам і вярнуўся ў вялікія баракі. Цяпер рух было цяжэй. Кадры LT былі задзейнічаныя ў арганізацыі патрулёў.
  
  
  Прабіраючыся да сцяны будынка, ён паставіў падслухоўвальную прыладу на драўляную планку. Прылада адразу ж выняла гук знаёмага голасу. "Мы шчыра рады бачыць вас з намі, нават нягледзячы на ўяўныя нязначныя нязручнасці".
  
  
  "Мне здаецца, ваша сістэма бяспекі не так ужо добрая для арганізацыі вашага памеру". Голас належаў Рэйчэл Порат, і ў яе тоне была нотка пагарды.
  
  
  Піта Безейдэнхаута ніхто не пашкадаваў. «У такой вялікай арганізацыі ёсць шмат нявырашаных пытанняў, але я магу запэўніць вас, што ў мяне ёсць магутны камітэт па бяспецы. Андэрс Ковен, мой кіраўнік
  
  
  
  
  
  , працаваў з некаторымі буйнымі шматнацыянальнымі арганізацыямі”.
  
  
  Рэйчэл Порат насмешліва ўхмыльнулася. «Відавочна, Абдул Самадхі можа прыйсці ў ваш лагер і задаволіць пекла, калі захоча. Гэта прымушае мяне задацца пытаннем, чаму такая добрая арганізацыя, як ваша, не можа зладзіцца з невялікай бандай ААП. Гэта таксама прымушае мяне задацца пытаннем, што вы маглі б наогул гэта магло б нас зацікавіць”. Рэйчэл сапраўды пралівала гэта цяпер.
  
  
  «Ці бачыце, - сказаў Безейдэнхаўт, - вы забыліся відавочнае. Калі вы жадаеце зрабіць нешта далікатнае ці далікатнае, вы павінны загадзя быць упэўненыя, што ваша бяспека выдатная і што няма здраднікаў. Калі ваш народ, напрыклад, ліквідаваны Абу Джыхад..."
  
  
  «Няма ніякіх доказаў таго, што мы ўдзельнічалі ў гэтым», - запярэчыла Рэйчэл.
  
  
  Безейдэнхаўт засмяяўся. "Увесь свет з'яўляецца доказам, мая дарагая лэдзі. У свеце няма краіны, якая не думала б, што вы, людзі, зрабілі гэта проста таму, што вы не адмаўлялі гэта своечасова. Але паслухайце, давайце пяройдзем да некаторых асаблівасцяў. У нас у Лексе" Таліянісе – два з самых элітных баявых атрадаў – адзін з іх у гэты самы момант накіроўваецца ў Паўночнае мора, каб арганізаваць мерапрыемства на нафтавай платформе… Я не магу сказаць вам нічога, акрамя гэтага, з меркаванняў бяспекі, але калі сусветныя загалоўкі лопнуць, вы скажаце сабе : «Пра гэтую самую падзею мне распавёў кіраўнік Lex Talionis.
  
  
  «Працягвайце, - сказала Рэйчэл Порат.
  
  
  «Мой другі баявы атрад вось-вось стане прычынай гісторыі авіяцыі. Адбудзецца катастрофа - можна сказаць, трагедыя - і буйны вытворца пасажырскіх самалётаў будзе дыскрэдытаваны на шкоду сваім рынкавым пазіцыям». Рушыла ўслед паўза, і Картэру захацелася ўбачыць выраз асобы ізраільскага шпіёна.
  
  
  «Я ясна бачу вашу пагарду на вашай асобе, але паглядзіце на амерыканцаў і іх скандалы з міністэрствам абароны. Тут на карту пастаўленыя вялікія грошы, а арганізацыі гатовыя пайсці на радыкальныя меры для дасягнення сваіх доўгатэрміновых мэт».
  
  
  «Так што пераходзіце да справы», - сказала Рэйчэл.
  
  
  «Справа ў тым, што я прашу вас далучыцца да мяне. У вашай прафесіі не так шмат добрых жанчын. Вы далёка пойдзеце».
  
  
  "І жыць тут, сярод усіх гэтых адкідаў чалавецтва, якія не могуць знайсці працу інакш, як прадаць свае душы?"
  
  
  «Мая дарагая, ты не разумееш. Гэта будзе галоўная база Лекса Таліёніса, але няма прычын праводзіць тут час, акрамя выпадковых стратэгічных сустрэч. Вы, несумненна, аддаеце перавагу цёплы клімат. Скажыце правільнае слова і гэтым разам на наступным тыдні вы будзеце ў кандамініюме ў раёне Пасіфік-Хайтс у Ганалулу, з аднаго гаўбца адкрываецца від на Дайманд-Хед, а з іншага – на пляж Вайкікі».
  
  
  "І я мяркую, калі я правільна разыграю свае карты, - сказала Рэйчэл, - у мяне будзе нейкі бюджэт на адзенне, каб я магла выглядаць так, як вы хочаце, калі вы прыедзеце ў госці".
  
  
  «Ідэя прыйшла мне ў галаву. Вы прывабныя, а я мужчына».
  
  
  Картэр пачуў працяглы гук непавагі - прывітанне Бронкса. Ён здушыў смех, устаў, паклаў падслухоўвальную прыладу ў кашалёк і сабраў зброю. Час было прыбірацца адтуль.
  
  
  "Ты там!" - сказаў голас ззаду. «Табе тут не месца. Хто ты? Што ты робіш?"
  
  
  - Асабістая ахова Безайдэнхаута, - хутка сказаў Картэр. Ён павярнуўся і паглядзеў на буйнага барадатага мужчыну з тоўстымі вуснамі, апранутага ў аліўкавую вопратку, палявых ботах і ярка-чырвоным берэце.
  
  
  "Ты адзін сукін разумны сын, каб прыдумаць такі адказ, - сказаў мужчына, - але ён не змываецца". Ён нацэліў свой аўтамат на Картэра. «Я Андэрс Ковен, асабістая ахова Безэйдэнхаўта, і я нічога пра вас не ведаю. Думаю, вам лепей пайсці са мной». Ён паказаў на Картэра сваім пісталетам. «Вы, мусіць, Картэр. Не зайшлі б крыху пабалбатаць, ці не так? Прыйшлося ўсё рабіць па-свойму, ці не так? Чорт! Гэта ты ўзарваў аўтапарк».
  
  
  У Картэра была зброя і патэнцыял для нечаканасці. Справы не былі б лепшымі, а маглі б стаць нашмат горшымі. Ён накіраваўся да Андэрса Ковена, які жэстам загадаў Картэру кінуць зброю.
  
  
  Картэр шпурнуў аўтамат Ковена ў калена, злавіў яго калючым, нечаканым ударам, а затым кінуўся на Ковена. Ён ударыў нагой па далікатным калена і прымусіў чалавека выць. Знутры хлява Безэйдэнхаўт пачуў свайго ахоўніка. «Гэта ты, Андэрс? Там усё пад кантролем?»
  
  
  Буйны ахоўнік ударыў Картэра пісталетам, відавочна жадаючы расцерці яго па каленным кубачку ці шчыкалатку. Картэр зрабіў рывок, каб пазбегнуць удару стрэльбы Ковена, затым скокнуў у грудзі Ковена, з сілай злавіўшы яго абедзвюма нагамі і збіўшы здаравяка на зямлю.
  
  
  "Адказаць мне, Андэрс!" Безайдэнхаўт патэлефанаваў.
  
  
  Андэрс Ковен збіраўся гэта зрабіць, але Картэр вывеў Х'юга.
  
  
  Ковен адказаў гартанным ровам гневу.
  
  
  Картэр заняў пазіцыю для кідка і зрабіў кідок з-пад ног, які злавіў Ковена менавіта там, дзе ён хацеў, каб Х'юга пайшоў. Горла. Здаравяка пацягнуў Х'юга, вызваліў яго рыўком і, да свайго жаху, убачыў, што ён зрабіў для сябе гэтак жа дрэнна, як і яны.
  
  
  
  
  
  Кроў хлынула з горла Ковена. Вялікі чалавек зараз нічога не мог зрабіць, акрамя як ляжаць і булькаць.
  
  
  У дзвярах з'явіўся Піт Безейдэнхаут з «люгерам» у руцэ. Ён перавёў погляд з Андэрса Ковена на Картэра, адразу ж улавіўшы сітуацыю. «Такім чынам? Нік Картэр, я б сказаў».
  
  
  Картэр кіўнуў.
  
  
  «Вы не ўвойдзеце. Вы нават не станеце казаць ці слухаць прапанову. Я жорсткі чалавек, але па-свойму справядлівы». Ён на імгненне развёў рукамі, як бы дэманструючы свае выдатныя якасці. «Чаму вы нават не слухаеце? Няўжо вы не разумееце? Гэта першая арганізацыя такога кшталту. Яна выходзіць за рамкі нацыі і расы».
  
  
  "Ці мае гэта?" - сказаў Картэр. «Гутаркі з такімі людзьмі, як вы, не прыносяць шмат карысці. Дзювалье на Гаіці быў настолькі ўпэўнены ў сваёй правасці, што нават калі яны зрыналі яго, ён спрабаваў ім растлумачыць. Калі група сялян зладзіла акцыю пратэсту ў Чылі, Піначэт быў так абураны іх пунктам гледжаньня, што хацеў, каб яны былі пакараныя за тое, што адважыліся не пагадзіцца з праўдай – ягонай праўдай».
  
  
  Ён бачыў, як на лбе Безайдэнхаута захварэла якая выступае вена. «Гэта магло быць такой прыемнай здзелкай для патрэбных людзей, Картэр. Яна ўсё яшчэ можа развівацца і мець такую ​​ж моц, як любая арганізацыя, якую калі-небудзь ведаў свет».
  
  
  "З табой у якасці галавы?" - спытаў Картэр, ківаючы галавой.
  
  
  “Гэта была мая ідэя, мой плян. Пакажыце мне таго, хто разумнейшы, лепш падрыхтаваны да гэтага. Я асабіста пайду да гэтага чалавека і зраблю яму ці ёй прапанову, якая з'яўляецца самай сутнасцю справядлівасці». Яго вочы свяціліся, як тлеюць вуголле. «Пакажыце мне такую ​​групу, якая пачала з такіх вялікіх грошай. Большасці груп даводзіцца чакаць, пакуль яны не даб'юцца вялікага поспеху, перш чым прыцягваць фінансаванне. Я прынёс вялікія сумы з самага пачатку».
  
  
  Картэр кіўнуў, змрочна нахмурыўшыся. «Палова гэтых грошай была скрадзеная з іншых крыніц. Яны не былі перададзены ці нават дадзены ў доўг. Я вельмі мала спачуваю сілам алмазнай бяспекі, бо я бачыў, што яны зрабілі. Але вы нават скралі ў іх, твой уласны народ”.
  
  
  «Ты не разумееш афрыканерскай асобы, Картэр. Яны альбо вельмі флегматычныя і кансерватыўныя, альбо валодаюць неверагодным уяўленнем. Забыцца на праблему з чорнымі, калі б ты ўзяў усе грошы ў краіне і падзяліў іх пароўну паміж Афрыканэрамі, праз год палова зь іх будзе вельмі багатай, а іншая палова — вельмі беднай».
  
  
  Безейдэнхаўт назіраў, як Андэрс Ковен апошні раз сутаргава тузануўся перад смерцю. "Чорт цябе пабяры, Картэр", - сказаў ён. «Настаў час для Лекса Таліёніса. Гэта тое, чаго жадаюць людзі. Вы бачыце гэта па ўсім свеце. Калі б нехта накшталт вас прыйшоў, калі б да яго далучыліся патрэбныя людзі, гэта было б нястрымна».
  
  
  Ён пстрыкнуў зашчапкай свайго люгера, падняў зброю і накіраваў яе на Картэра. Картэр не мог выцягнуць Вільгельміну ці займець аўтамат. Адзіным рашэннем было паставіць як мага большую адлегласць паміж Безейдэнхаутам і яго «Люгерам». Картэр нырнуў у бок будынка і ў цені. Дрыжучы рукамі і нагамі, ён зрабіў больш рухаў наперад. Ноч была падзелена ровам стамляльнага люгера Безейдэнхаута. Першы стрэл быў у шырыню прыкладна на дзесяць футаў, але другі стрэл быў на адлегласці менш за шэсць цаляў.
  
  
  Калі Картэр паспрабаваў сысці з зоны дасяжнасці Безейдэнхаута, мужчына Лекс Таліёніс зрабіў яшчэ адзін стрэл, які змяў руку Картэра, перш чым ён дабраўся да цемры і бяспекі.
  
  
  Безейдэнхаўт усё яшчэ страляў, заклікаючы аб дапамозе. Картэр выцягнуў Вільгельміну і зняў засцерагальнік. Ён абышоў будынак якраз своечасова, каб сустрэць двух салдат LT, у кожнага з якіх была аўтаматычная зброя. Ён стрэліў у аднаго, перш чым яны зразумелі, што адбываецца. Другі паспрабаваў схавацца і пачаў лаяцца, калі прыйшоў час прыбірацца (ён адключыў аўтамат.
  
  
  "У цябе ёсць выбар", - крыкнуў яму Картэр. "Пакінь сваю зброю і патранташ з абоймамі, і ты пойдзеш адсюль жывым".
  
  
  Чалавек LT, здавалася, задумаўся на імгненне. "Гэй, мужык, адкуль я ведаю, што ты не дражніш мяне?"
  
  
  «Мне не патрэбен твой пісталет. Вазьмі яго і выбірайся адсюль. У цябе ёсць пяць секунд».
  
  
  Чалавек LT вылаяўся, кінуў пісталет, пакапаўся ў кабуры, выцягнуў свой .45 і паляцеў у ноч. Картэр наляцеў на кінутую зброю і праверыў бяспеку. Нічога. Картэр выцягнуў абойму і ўбачыў, у чым праблема. Першы снарад у абойме быў няспраўны. Ён выцягнуў яго, адзін раз пстрыкнуў ударнікам, ссунуў засцерагальнік і зноў уставіў абойму. Ён націснуў на курок і з задавальненнем стрэліў паспяховай чаргой.
  
  
  Да таго часу, як ён вярнуўся на тое месца, дзе пакінуў Андэрса Ковена, каля шэрагу машын узнікла мітусня. Ункефер, чалавек, якога Картэр бачыў у Беліз-Сіці, спрабаваў завесці джыпы. Адзін за адным цярпелі няўдачу, і Ункефер, нарэшце, паклаў руку яму на сцягно і сказаў Безайдэнхауту: "Чорт вазьмі, шэф, усіх гэтых ублюдкаў паправілі!"
  
  
  Безейдэнхаўт уварваўся ў адзін з шырокапалосных вайсковых транспартаў, сеў у яго і пачаў заводзіць запальванне. Нязграбная машына кранулася, і Безейдэнхаўт пачаў выкрыкваць нейкія інструкцыі.
  
  
  
  
  
  
  Праз некаторы час двое мужчын вывелі Рэйчэл Порат са звязанымі за спіной рукамі. Яе змясцілі ў ваенны транспарт. Безейдэнхаўт, зараз з патронамі 45-га калібра з кожнага боку, сеў на носьбіт і памчаўся ва ўсходнім кірунку.
  
  
  Картэр нейкі час глядзеў на Ункефера. Вакол яго стаяла група людзей у форме. "Вы чулі, куды ён ідзе", - сказаў ён некаторым з іх. "Вы хочаце паскардзіцца на тое, што вам плацяць і ў вас ёсць цікавыя заданні, гэта тое месца, куды вам трэба".
  
  
  "Куды ты ідзеш?" - спытаў адзін з іх.
  
  
  «Не ведаю, як вы, хлопцы, - сказаў Ункефер, - але я ўзяў бонус за рэгістрацыю і пагадзіўся на працу. Прама зараз я паспрабую навесці тут парадак і ўсталяваць нейкую сістэму. і кіраваць гэтай праклятай арганізацыяй, як нечым, чым мы можам ганарыцца. Рабяты, у вас ёсць скаргі? "
  
  
  Мужчыны нейкі час стаялі з адвіслымі сківіцамі, затым кіўнулі. «Добра, - сказаў Ункефер. "Давай працягнем".
  
  
  Картэр знайшоў труп Ковена, забраў Х'юга і адправіўся шукаць матацыкл, які ён схаваў. Тут Ункеферу чакала нялёгкая бітва. Гэтая група выглядала дэмаралізаванай.
  
  
  Картэру спатрэбілася дваццаць хвілін, каб давесці ровар да буйнейшага комплексу. За выключэннем аўтамабіляў, якія ён і Захар адключылі, тут усё выглядала больш спарадкавана, і Картэр заўважыў, што ў кожнага будынка выстаўлена ахова. Перш чым кінуць ровар і зноў адправіцца ў шлях, Картэр уважліва паглядзеў на ваенны транспарт з Безейдэнхаутам і Рэйчэл Порат. Ён убачыў яго ўдалечыні, які сядзіць пад ахоўным святлом дугавога святла, ахоўванага двума мужчынамі з аўтаматычнай зброяй.
  
  
  На дадзены момант падавалася, што з LT усё пад кантролем. Картэр павярнуў на ўсход і схаваўся за дрэвамі, што дало яму магчымасць адкрыць агонь у невялікім хляве. Ён старанна спланаваў свой шлях, саслізнуў з засцерагальніка на аўтамаце і разбурыў ноч доўгай чаргой.
  
  
  Людзі Lex Talionis адрэагавалі хутчэй. Група з трох чалавек рушыла да пазіцыі Картэра. Ён рушыў услед свайму плану, перамясціўшыся прыкладна на дваццаць ярдаў направа, выпусціўшы яшчэ адну чаргу, а затым зноў павярнуўшыся налева. Ён зрабіў яшчэ адну доўгую чаргу ў будынак, а затым адкрыў агонь па будынку побач з ім, спрабуючы стварыць уражанне, што яго, прынамсі, двое, працуюць над крыжаваным агнём. Людзі Лекса Таліёніса пачалі страляць па пазіцыі Картэра. Яшчэ двое LT сказалі Картэр менавіта тое, што ён хацеў ведаць. Яны рушылі да цэнтра самага вялікага будынка ў комплексе, трымаючы зброю напагатове. Гэта вызначана было тое месца, якое хацеў Картэр, месца, куды Безайдэнхаўт павёз Рэйчэл Порат.
  
  
  Ён абляцеў тэрыторыю, апырскваючы будынкі ў межах яго дасяжнасці, выводзячы на паляванне больш LT людзей. Не было сэнсу даваць ім адпачываць зараз. На думку Картэра, кожны напад, кожны стрэл па LT набліжалі групу да хаосу і канчатковаму разбурэнню.
  
  
  І калі ён правільна разлічыў час, LT чакаў яшчэ адзін неспадзеўка.
  
  
  Картэр апырскаў будынак, які апынуўся кухняй: невялікі пажар пачаўся ў невялікай колькасці расліннага алею, і, да задавальнення Картэра, калі LT адправіўся зігзагам, каб дабрацца да будынка і разабрацца з гарэннем, з аўтаматычнага агню пайшла хваля. з поўдня, зашываючы будынак, у які Картэр стукнуўся некалькі разоў. Пачуўся звон шкла і пах гару.
  
  
  Картэр пачуў, як Безайдэнхаўт на кагосьці роў. "Мяне не хвалюе, колькі іх там, я хачу, каб вы атрымалі іх, гэта зразумела?"
  
  
  Іншая крыніца аўтаматычнага агню не стала для Картэра нечаканасцю. Гэта павінна быць вельмі доўгачаканая падтрымка Сэма Захар. Абапіраючыся на яшчэ адну чаргу з поўдня, Картэр зігзагам перасёк двор, рызыкуючы падпаліць, але апынуўшыся ў межах дасяжнасці галоўнага будынка.
  
  
  Перш чым ён паспеў адкрыцца, з захаду пасыпаліся аўтаматныя чэргі. Гэта быў не такі ўстойлівы спрэй, што прымусіла Картэра падумаць, што чалавек, які страляе, быў больш аматарам. «Магчыма, гэта быў адзін з падлеткаў Самадхі», - падумаў ён.
  
  
  Картэр абышоў вакол, каб паглядзець, хто яго апошняя кагорта. На імгненне яго прыціснулі двое салдат LT, але дапамога прыйшла з тылу. Які прыкрывае выбух адкінуў салдат LT, скінуў аднаго з іх і дазволіў Картэру вярнуцца да хованкі ў групе дрэў. Праз некалькі хвілін да яго далучыўся Сэм Захар.
  
  
  "Хто яшчэ там?"
  
  
  «Я думаў, вы можаце сказаць гэта па няправільным, але дакладным малюнку. Гэта Марго, і я думаю, што ў яе задаткі натуральнага».
  
  
  Захар працягнуў Картеру вялікую металічную каністру. "Па аднаму на кожнага з нас", - сказаў ён. «Гэта ад ААП, і гэта запальная бомба. Я думаю, нам трэба зноў давесці гэтае месца да ўзроўню барбекю, а затым мы проста можам сутыкнуць іх з грані».
  
  
  Картэр нейкі час вывучаў запальную бомбу, вылічыў засцерагальнік на ёй, а затым кінуўся да вялікага будынка. "Прыкрый мяне!" ён закрычаў.
  
  
  Закары адказаў чаргой справа ад Картэра. Удалечыні Марго Уэрта адказала з такой энергіяй, што
  
  
  
  
  
  НКС пачалі разбурацца ў правым куце будынка, і двое салдат ЛТ кінуліся да яго.
  
  
  Картэр знаходзіўся за дзесяць ярдаў ад будынка. Ён павярнуў актыватар засцерагальніка, набраў яшчэ некалькі ярдаў і, узмахнуўшы рукой, накіраваў запальную бомбу на ганак. Ён падскокваў, каціўся як патрапіла, і на імгненне Картэр падумаў, што гэта можа быць бескарысная штука, але затым па ўсім пляцы распаўсюдзіўся з'едлівы пах, за якім рушыла ўслед шыпенне фосфару і, нарэшце, гук усплёску.
  
  
  Картэр адступіў у дыме, ледзь не наткнуўшыся на Закары, які быў сам па сабе. Картэр пачаў страляць, і яшчэ двое салдат LT прарваліся ў ноч джунгляў. Запальная бомба Захара абрынулася на ганак і выклікала распаўсюджванне полымя па ўсім будынку.
  
  
  Яны пачулі шмат крыкаў, і скрозь дым Картэр ўбачыў, як двое мужчын спускаюць звязаную і звязаную Рэйчэл Порат праз акно на зямлю. У Картэра было ўсяго імгненне, каб адказаць, і ён адразу ж узяўся за справу.
  
  
  Картэр дабраўся да кучы, у якой была Рэйчэл. Ён махнуў пісталетам абодвум мужчынам, якія спусцілі яе ў акно. "Назад!" ён крыкнуў. "Вярніся!" Затым ён адкрыў агонь, выклікаўшы які падтрымлівае агонь Марго Уэрта.
  
  
  Адзін з салдат ЛТ учапіўся яму ў грудзі, але іншы адступіў. Картэр ведаў, што паспрабуе выбрацца праз іншае акно.
  
  
  Картэр вывеў Х'юга, схаваў повязі на Рэйчэл і кінуў яе Вільгельміну. «Гэта добры сябар. Паклапаціся пра гэта».
  
  
  «Дай мне штуршок», - сказала Рэйчэл, узяўшыся за рукі. Картэр сапраўды разумела, чаго яна хацела. Ён зрабіў стрэмя рукамі, і Рахіль выскачыла з яго ў акно падпаленага будынка. Яна ішла за Безайдэнхаўтам.
  
  
  Картэр ведаў лепш, чым гэта.
  
  
  Ён падышоў да спіны, наткнуўшыся на салдата LT, які даўно кінуў свае пісталеты і зараз падняў рукі пры выглядзе Картэра.
  
  
  Раздалася аўтаматная чарга, і Безейдэнхаўт, прыкрыты двума мужчынамі з аўтаматамі Калашнікава, кінуўся да ахоўнага ваеннага транспарту. Картэр кінуўся ў пагоню, і Безейдэнхаўт крыкнуў яму ўслед: «Ты яшчэ не бачыў канца Лекса Таліёніса так лёгка, Картэр». Ён паказаў Картэру вялікую спартовую торбу. "Ёсць шмат рэсурсаў, каб падтрымаць нас, і калі марская свідравіна пойдзе і катастрофа з авіякампаніяй стане відавочнай ва ўсім свеце, мы вернемся да нас такімі ж моцнымі, як і раней". Ён пачаў маніякальна смяяцца. "Я закон ільва, і апошняе слова будзе за мной".
  
  
  Ён падышоў бліжэй да вайсковага транспарту, яго смех стаў яшчэ гучней. Калі ён наблізіўся да вайсковага транспарта, раздаўся яшчэ адзін смех, амаль як у гіены.
  
  
  Безейдэнхаўт спыніўся, яго вочы пашырыліся. «Хто смяецца з мяне? Што гэта? Ты смяешся, Картэр?
  
  
  Смех стаў яшчэ больш пагардлівым, і праз імгненне ён вызначана ператварыўся ў гук групы ўючных жывёл, якія атачалі свайго лідэра.
  
  
  Безейдэнхаўт кінуў спартовую сумку ў ваенны транспарт і пастараўся надаць свайму ад'езду драматычны выгляд. Ён зачыніў дзверцы грузавіка, і раптам смех змяніўся серыяй гартанных арабскіх каманд. Ахоўнікі, усё ва ўніформе LT, пабеглі, спрабуючы ўсталяваць як мага большую адлегласць паміж сабой і вайсковым транспартам.
  
  
  Вадзіцель уключыў запальванне, і ваенны транспарт з гучным грукатам узляцеў.
  
  
  На некалькі імгненняў лівень валюты ўпаў на зямлю, і ў гэты момант Картэр і Захар пачулі смех Абдула Самадхі.
  
  
  Калі смех араба пачуўся рэхам, усе вакол іх будынкі Лекса Таліяніса згарэлі ўначы, і наёмныя салдаты зніклі адзін за адным.
  
  
  Дваццаць адзін
  
  
  "У рэшце рэшт, ён адпомсціў", - сказаў Картэр.
  
  
  «Дарэчы, - сказаў Захар, - я б хацеў дадаць сёе-тое са свайго. У цябе ёсць першы выбар, таму што ты сабраў усю чортаву галаваломку разам. Але я б хацеў стрэліць у Чарльза Сміта. Ён працаваў на мой народ і я хацелі б мець магчымасьць напалохаць ягоную эксцэнтрычную шкуру адпомсьціць».
  
  
  "Будзь маім госцем", - сказаў Нік Картэр.
  
  
  * * *
  
  
  Картэр пад'ехаў на джыпе да дома доктара Чарльза Сміта. У маленькім будынку гарэла святло, і было чуваць, як эксцэнтрычны доктар выкрыквае загады. Захар першым падняўся па лесвіцы, за ім Картэр. Рэйчэл Порат і Марго Уэрта чакалі ў джыпе са зброяй напагатове для любых аблудных упартых LT.
  
  
  Чарльз Сміт, сціскаючы ў зубах халодны недакурак цыгары, раздражнёна глядзеў на іх. «Цяпер не час для вымярэнняў, хлопцы. Расчыстка адсюль. Уся гэтая здзелка пайшла нестабільна».
  
  
  «Вядома, - сказаў Захар. Ён выцягнуў свой «люгер» і пачаў страляць па скрынках Сміта.
  
  
  «Гэй, будзь асцярожны! Яны змяшчаюць каштоўныя медыцынскія запісы і абсталяванне».
  
  
  Захар зрабіў яшчэ некалькі стрэлаў. Чарльз Сміт спыніўся, гледзячы на ??яго, як быццам ён сышоў з розуму. «Добра, - сказаў Захар, - я прыцягнуў вашу ўвагу. Цяпер давайце пяройдзем да асноў». Ён дастаў кашалёк і пасведчанне асобы ЦРУ.
  
  
  "Ой, няма праблем", - сказаў Сміт. "Я працую з вамі, хлопцы".
  
  
  «Не са мной, не так, падонак. Слухай, я дакладна ведаю, што ты завербаваў хлопца з Аргенціны па імені
  
  
  
  
  
  Эд Кардэнас. Бог ведае, колькім злачынцам вы дапамаглі з адмываннем асабістых дадзеных”.
  
  
  «Можа быць, трыста ці чатырыста», - сказаў Сміт. «Нічога асабістага, проста сур'ёзная медыцынская праблема. Я ніколі не бачыў звычайных выпадкаў, нават з усімі гэтымі праблемамі».
  
  
  «Чорт вазьмі, ты не можаш», - сказаў Захар, хапаючы яго за каўнер халата. "Колькі вы зарабляеце ў год? Дзвесце, трыста тысяч ясна?"
  
  
  «Гэта дробязь», – усміхнуўся Сміт.
  
  
  "Добра", - сказаў Захар. "Гэта мой пункт гледжання. Вам не патрэбныя грошы. З гэтага моманту я хачу, каб вы паехалі ў краіны трэцяга свету або ў кішэні бедных па ўсім свеце і ахвяравалі свае паслугі на працягу трох месяцаў у годзе. Калі я калі-небудзь пачую аб тым , Што вы робіце рэканструктыўную аперацыю што тычыцца кампаніі, я асабіста сачу вас і паклапачуся аб тым, каб вам спатрэбілася ўласная рэканструкцыя. Я ясна гавару?” Захар падкінуў яшчэ некалькі скрынь Сміта.
  
  
  "Мае запісы!" Сьміт галасіў.
  
  
  "Ты ідзеш за мной?" - сказаў Захар.
  
  
  Сьміт перавёў погляд з Закары на Картэра. «Вы хочаце, каб я больш не займаўся рэканструкцыяй для ЦРУ. Вы хочаце, каб я займаўся дабрачыннасцю».
  
  
  "Добрая дабрачынная дзейнасць", - падкрэсліў Закары. "Людзі, якія сталі ахвярамі войн або абставін, якія не залежаць ад іх".
  
  
  «Вы, людзі з ЦРУ, не прытрымліваецеся адной і той жа лініі, ці не так».
  
  
  Захар ўсміхнуўся. «Некаторыя з нас - незалежныя мысляры. Некаторым з нас падабаецца адсочваць карумпаваных пластычных хірургаў і выпраўляць іх».
  
  
  Доктар Чарльз Сміт паглядзеў на дваіх. "Добра", - сказаў малюсенькі хірург. «Вы зрабілі свой пункт погляду. Я займуся дабрачыннасцю. А зараз прыбірайцеся адсюль і дазвольце мне спакаваць рэчы».
  
  
  "З радасцю", - сказаў Картэр, накіроўваючыся да джыпа.
  
  
  Праз гадзіну яны вярнуліся ў Цэнтр мастацтваў і пастукалі ў дзверы Джыма Рогана.
  
  
  "Што гэта?" - сказаў паэт. "Я думаў, вы, хлопцы, пайшлі".
  
  
  «Гэта, - сказаў Картэр, - бухгалтэрыя. Я не ведаю, колькі вы ведаеце пра Безейдэнхаўт і яго тэрарыстычную групу, Лекс Таліяніс. Мы, магчыма, ніколі не даведаемся. Але мы ведаем, што ён дапамагаў вам з абаротным капіталам, таму што вы зрабіў такое добрае прыкрыццё”.
  
  
  "Гэй, у мяне была магчымасць, і я ёю скарыстаўся", - сказаў Роган. “Я зрабіў гэта дзеля мастацтва. Я не вінаваты, што ён здзейсніў нешта агіднае».
  
  
  Картэр пакруціў галавой. «Так, гэта ваша віна, і я мог бы прыбіць вашу азадак да сцяны па шэрагу прычын. Вы атрымлівалі субсідыі ад спонсараў Безайдэнхаўта і вярталі яму грошы. Гэты просты і чысты сродак адмывання грошай. Цяпер усё скончана. Тут Марго Уэрта і Сэм Захар будуць сачыць за фінансамі гэтага месца, і калі вы не можаце захаваць свой запал да мастацтва на больш этычным узроўні, мы падзелім вас гэтак жа, як і Безейдэнхаут ».
  
  
  «Вы, хлопцы, зусім іншае, - сказаў Роган. "Ты сапраўды збіраешся дазволіць нам захаваць цэнтр?"
  
  
  «За выключэннем аднаго, - сказала Марго. «Ты чалавек нумар два. З гэтага моманту ты выконваеш мае загады».
  
  
  "Але гэта была мая ідэя, мая мара".
  
  
  «Вы кажаце гэтак жа, як Безэйдэнхаўт», - сказаў Картэр. «У вас тут даволі добрая здзелка. Чаму б вам не пагадзіцца з гэтым?
  
  
  Роган пацёр вочы. "Гэта вельмі шмат, каб зразумець адразу".
  
  
  Картэр стукнуў яго пальцам у грудзі. "Тады пачні гэта".
  
  
  Праз дваццаць хвілін, развітаўшыся з Марго, Картэр, Закары і Рэйчэл селі ў джып і накіраваліся назад у Беліз-Сіці. «Гэта яшчэ не канец», - сказаў Кілмайстар. «У Безейдэнхаўта ўсё яшчэ ёсць гэтыя дзве тэрарыстычныя групы, якія маюць намер нешта зрабіць з марской нафтавай вышкай і некаторым авіялайнерам». Ён паглядзеў на Захар. "Хочаш атрымаць заданне?"
  
  
  «Я думаў, што вазьму групу авіякампаній. У мяне даволі добрыя кантакты са службамі бяспекі авіякампаній. Я магу пачаць шукаць заканамернасці».
  
  
  «Гэта здзелка. Я атрымаю афшорную нафтавую групу», - сказаў Картэр. Ён адчуў локаць у рэбрах.
  
  
  «Мы атрымаем афшорную нафтавую групу», - сказала Рэйчэл.
  
  
  Картэр пакруціў галавой. "Нічога добрага. Мы б адцягвалі адзін аднаго»
  
  
  Рэйчэл Порат ўсміхнулася яму. "Падыдзі да мяне, пакуль мы не скончым гэтую здзелку, і я цябе заб'ю", - сказала яна.
  
  
  "А як наконт Самадхі і яго вулічных хлопцаў з Бейрута?" - сказаў Захар.
  
  
  Картэр задумаўся. «Мы недзе зноў сустрэнемся з імі. На гэты раз адпусціце іх. Мы павінны ім». Ён уключыў перадачу на джыпе і ірвануў у бок Беліз-Сіці.
  
  
  Яму трэба было патэлефанаваць Дэвіду Хоуку, і яму трэба было сёе-тое ачысціць ад бруднай справы, якім быў Лекс Таліяніс.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"