80. Наш агент у Рыме знік http://flibusta.is/b/687063/read
Вашы асобы ў Рамэ з'яўляюцца Missing
Картэр Нік
Аперацыя "Месячная ракета"
Нік Картэр
Аперацыя "Месячная ракета".
перавёў Леў Шклоўскі ў памяць аб загінуўшым сыне Антоне.
назва арыгінала: Operation Moon Rocket
Прысвячаецца людзям сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
Першы раздзел
У 6:10 раніцы 16 траўня пачаўся апошні зваротны адлік.
Кіраўнікі палётаў напружана сядзелі перад сваімі пультамі кіравання ў Х'юстане, штат Тэхас, і на мысе Кэнэдзі, штат Фларыда. Зямлю атачаў флот сачыльных караблёў, сетка радыёантэн далёкага космасу і некалькі парылых спадарожнікаў сувязі. Сусветнае тэлебачанне пачалося ў 7:00 раніцы па ўсходнім часе, і тыя, хто ўстаў рана, каб стаць сведкамі падзеі, пачулі, як кіраўнік палёту ў Цэнтры кіравання палётамі ў Х'юстане абвясціў: "Усё зялёнае і наперад".
За восем месяцаў да гэтага касмічны карабель "Апалон" прайшоў выпрабаванні на арбіце. Паўгода таму месяцовы дэсантны карабель прайшоў касмічныя выпрабаванні. Праз два месяцы пасля гэтага вялізная ракета Сатурн 5 дэбютавала ў беспілотным палёце. Цяпер тры секцыі месяцовага карабля былі злучаны і былі гатовы да сваёй першай пілатуемай арбіце - заключнага выпрабавання перад фактычным палётам на Месяц.
Трое астранаўтаў пачалі свой дзень з хуткага медыцынскага агляду, за якім рушыў услед звычайны сняданак са стейкаў і яйкаў. Затым яны праехалі на джыпе праз маркотную касу з пяску і хмызняку пад назовам Востраў Мэрыта, міма артэфактаў больш ранняй касмічнай эры - стартавых пляцовак Меркурыя і Двайнят - і міма апельсінавага гаю, якая нейкім чынам уцалела да масіўнай бетоннай пляцоўкі памерам .
Галоўным пілотам маючага адбыцца палёту быў падпалкоўнік Норвуд "Вудзі" Ліскомб, сівы і нешматслоўны мужчына гадоў сарака, цвярозы і сур'ёзны ветэран праграм "Меркурый" і "Двайняты". Ён пакасіўся на смугу, якая навісла над пляцоўкай для запуску, калі трое мужчын ішлі ад джыпа да пакоя для падрыхтоўкі. "Выдатна", - сказаў ён сваім павольным тэхаскім працяглым голасам. "Гэта дапаможа абараніць нашы вочы ад траплення сонечных прамянёў падчас узлёту".
Яго таварышы па камандзе кіўнулі. Падпалкоўнік Тэд Грын, таксама ветэран Блізнят, выцягнуў маляўнічую чырвоную бандану і выцер лоб. "Напэўна, ужо дзевяностыя гады", - сказаў ён. "Калі стане яшчэ гарачэй, яны могуць проста паліваць нас аліўкавым алеем".
Камандор ВМФ Дуг Альберс нервова засмяяўся. Па-хлапечы сур'ёзны, у свае трыццаць два ён быў самым маладым чальцом каманды, адзіным, хто яшчэ не пабываў у космасе.
У пакоі для падрыхтоўкі астранаўты праслухалі фінальны брыфінг місіі, затым надзеліся ў скафандры.
На стартавым комплексе экіпаж пускавой пляцоўкі прыступіў да запраўкі ракеты "Сатурн-5". З-за высокай тэмпературы паліва і акісляльнікі прыйшлося астудзіць да тэмператур ніжэй, чым звычайна, і аперацыя была выканана са спазненнем на дванаццаць хвілін.
Над імі, наверсе пяцідзесяціпяціпавярховага партальнага ліфта, каманда тэхнікаў кампаніі Connelly Aviation з пяці чалавек толькі што правяла апошнюю праверку трыццацітоннай капсулы "Апалон". Кампанія Connelly з Сакрамэнта была галоўным падрадчыкам НАСА па праекце коштам 23 мільярды даляраў, а добрыя восем адсоткаў персанала месяцовага порта Кэнэдзі былі супрацоўнікамі каліфарнійскай аэракасмічнай фірмы.
Начальнік партала Пэт Хамер, буйны мужчына з квадратнай асобай у белым камбінезоне, белай бейсболцы і шасцікутных паляроідах без рамкі, спыніўся, калі ён і яго каманда перасеклі подыум, які адлучае капсулу «Апалон» ад службовай вежы. "Вы, хлопцы, ідзіце наперад", - крыкнуў ён. "Я збіраюся ў апошні раз агледзецца".
Адзін з экіпажа павярнуўся і пакруціў галавой. «Я правёў з табой пяцьдзесят запускаў, Пэт, - крычаў ён, - але я ніколі не бачыў, каб ты нерваваўся да гэтага».
"Нельга быць занадта асцярожным", - сказаў Хамер, залазячы назад у капсулу.
Ён агледзеў салон, зарыентаваўшыся ў лабірынце прыбораў, цыферблатаў, перамыкачоў, агнёў і тумблераў. Затым, убачыўшы тое, што ён хацеў, ён хутка рушыў направа, упаў на карачкі і праслізнуў пад кушэткі астранаўтаў да пучка правадоў, які праходзіў пад дзвярыма сховішчы.
Ён зняў паляроіды, дастаў з насцегнавай кішэні скураны чахол, адкрыў яго і надзеў простыя акуляры без аправы. Ён выцягнуў з задняй кішэні пару азбеставых пальчатак і паклаў іх побач з галавой. Ён дастаў з другога і трэцяга пальцаў правай пальчаткі кусачкі і напільнік.
Цяпер ён цяжка дыхаў, і кроплі поту пачалі сцякаць па яго ілбе. Ён надзеў пальчаткі, асцярожна абраў дрот і пачаў яго часткова разрэзаць. Затым ён паклаў разакі і пачаў здымаць цяжкую тефлоновую ізаляцыю, пакуль не агалілася больш за цалю бліскучых медных жыў. Ён прапілаваў адну з нітак і адарваў яе, сагнуўшы на адлегласці трох цаляў ад месца паяння нейкага трубаправода ECS.
Астранаўты рухаліся па бетоннай платформе комплексу 39 у цяжкіх месяцовых скафандрах. Яны спыніліся, каб паціснуць рукі некаторым з чальцоў павозкі, і палкоўнік Лискомб ухмыльнуўся, калі адзін з іх працягнуў яму трохфутавы макет кухоннай запалкі. «Калі будзеце гатовыя, палкоўнік, - сказаў тэхнік, - проста ўдарце ім аб шурпатую паверхню. Усё астатняе зробяць нашы ракеты
Лискомб і іншыя астранаўты кіўнулі, усміхаючыся скрозь асабовыя пласціны, затым рушылі да парталнага ліфта і хутка падняліся ў стэрылізаваны "белы пакой" на ўзроўні касмічнага карабля.
Унутры капсулы Пэт Хамер толькі што скончыў апілоўваць паяніі злучэнне трубак для кантролю навакольнага асяроддзя. Ён хутка сабраў свае інструменты і пальчаткі і вылез з-пад кушэтак. Праз адчынены люк ён убачыў, як астранаўты выйшлі з «белага пакоя» і накіраваліся праз дваццаціфутавы масток да корпуса капсулы з нержавеючай сталі.
Хамер падняўся на ногі, паспешна засунуўшы пальчаткі ў заднюю кішэню. Ён выціснуў усмешку на свае вусны, калі выйшаў з люка. "Усё ў парадку, хлопчыкі", - крыкнуў ён. "Добрай паездкі."
Палкоўнік Лискомб раптам спыніўся і павярнуўся да яго. Хамер уздрыгнуў, ухіляючыся ад нябачнага ўдару. Але касманаўт усміхаўся, працягваючы яму вялізную запалку. Яго вусны за асабовай панэллю варухнуліся, кажучы: "Вось, Пэт, у наступны раз, калі ты захочаш распаліць агонь".
Хамер стаяў там з запалкай у левай руцэ, усмешка застыла на яго твары, калі тры астранаўта паціснулі яму руку і пралезлі праз люк.
Яны падлучылі свае серабрыстыя нейлонавыя скафандры да сістэмы кантролю навакольнага асяроддзя і леглі на свае крэслы, чакаючы, пакуль у іх паднімецца ціск. Камандзір пілот Лискомб раскінуўся злева пад пультам кіравання палётам. Грын, прызначаны штурманам, быў пасярэдзіне, а Альберс - справа, дзе размяшчалася абсталяванне сувязі.
У 7:50 раніцы наддуў быў завершаны. Герметычныя падвойныя вечкі люка былі герметызаваны, а атмасфера ўнутры касмічнага карабля была запоўнена кіслародам і павялічана да шаснаццаці фунтаў на квадратны цаля.
Цяпер пачаўся знаёмы распарадак, бясконца падрабязны прагон, разлічаны на больш за пяць гадзін.
Па заканчэнні чатырох з паловай секунд зваротны адлік двойчы спыняўся, абодва разы з-за дробных "збояў". Затым, на зваротным адліку мінус чатырнаццаць хвілін, працэдура была зноў спынена - на гэты раз з-за статычных перашкод у каналах сувязі паміж касмічным караблём і тэхнікамі ў аперацыйным цэнтры. Калі ён ачысціўся, сцэнар зваротнага адліку працягнуўся. Наступныя крокі патрабавалі пераключэння электрычнага абсталявання і праверкі гліколю - астуджальнай вадкасці, якая выкарыстоўваецца ў сістэме экалагічнага кантролю карабля.
Камандуючы Альберс пстрыкнуў перамыкачом з надпісам 11-CT. Імпульсы ад перамыкача праходзілі праз провад, перакрываючы ўчастак, з якога была выдаленая тэфлонавая ізаляцыя. Двума крокамі пазней палкоўнік Лискомб павярнуў клапан, які адпраўляў лёгкаўзгаральны этыленгліколь па альтэрнатыўным трубаправодзе - і праз паяніі злучэнне, якое было старанна прапушчана. Момант, калі першая кропля гліколю ўпала на голы, перагрэты провад, адзначыла момант, калі туман вечнасці адкрыўся для траіх мужчын на борце "Апалона AS-906".
У 12:01:04 Эст, тэхнікі, якія глядзяць на экран тэлевізара на пляцоўцы 39, убачылі, як полымя ўспыхнула вакол кушэткі камандзіра Альберса ў правай частцы кабіны.
У 12:01:14 голас знутры капсулы закрычаў: "Пажар у касмічным караблі!"
У 12:01:20 Тыя, хто глядзеў тэлевізар, бачылі, як палкоўнік Лискомб спрабуе вызваліцца ад рамянёў бяспекі. Ён павярнуўся наперад са свайго крэсла і зірнуў направа. Голас, як мяркуецца, яго крыкнуў: «Труба перарэзана… Гліколь цячэ…» (Астатняе скажонае).
У 12:01:28 Тэлеметрычны пульс лейтэнант-камандора Альберса рэзка падскочыў. Яго можна было ўбачыць ахопленым полымем. Голас, які, як меркавалася, належаў яму, закрычаў: "Выцягніце нас адсюль… мы гарым…"
У 12:01:29 сцяна агню ўзнялася, закрываючы сцэну з-пад увагі. Тэлевізійныя маніторы патухлі. Ціск у салоне і цеплыня хутка раслі. Іншых выразных паведамленняў атрымана не было, хоць былі чутныя крыкі болю.
У 12:01:32 ціск у кабіне дасягнуў дваццаці дзевяці фунтаў на квадратны дзюйм. Касмічны карабель быў разбураны ціскам. Тэхнікі, якія стаялі на ўзроўні вокнаў карабля, убачылі асляпляльны выбліск. З капсулы пачаў прасочвацца моцны дым. Члены партальнай брыгады памчаліся па подыўме, які вядзе да карабля, адчайна спрабуючы адкрыць вечка люка. Іх адціснулі моцная спякота і дым.
Унутры капсулы ўзнік моцны вецер. Распаленае дабяла паветра з ровам пранёсся скрозь разрыў, ахутваючы касманаўтаў коканам яркага агню, зморшчваючы іх, як насякомых у спякоту, якая перавышае дзве тысячы градусаў ...
* * *
Голас у прыцемненым пакоі сказаў: "Хуткія дзеянні начальніка партала прадухіліла трагедыю яшчэ большых памераў".
На экране мільганула выява, і Хамер выявіў, што глядзіць ва ўласны твар. «Гэта Патрык Дж. Хамер, - працягнуў каментатар тэленавін, - тэхнік кампаніі Connelly Aviation, сорак восем гадоў, бацька траіх дзяцей. У той час як іншыя замерлі, скаваныя жахам, у яго хапіла духу націснуць на кнопку кіравання гэта прывяло да спрацоўвання сістэмы эвакуацыі… "
«Глядзі! Глядзі! Гэта тата!» - раздаваліся нявінныя тонкія галасы ў цемры ззаду яго. Хамер паморшчыўся. Ён аўтаматычна агледзеў пакой, правяраючы дзверы з падвойнай завалай і зашмаргнутыя шторы. Ён пачуў, як яго жонка сказала: «Цішэй, дзеткі. Давайце паслухаем…»
Тэлекаментатар зараз паказваў на схему касмічнага карабля "Апалон-Сатурн 5". «Сістэма эвакуацыі прызначаная для катапультавання капсулы на парашуце, якая прызямляецца за межы пляцоўкі ў выпадку аварыйнай сітуацыі падчас старту. За выключэннем астранаўтаў, кемлівасць Хамера не дазволіла агню ў капсуле распаўсюдзіцца на ракету трэцяй прыступкі ніжэй месяцовага модуля. Калі б ён распаўсюдзіўся, грамавое гарэнне васьмі з паловай мільёнаў галёнаў вычышчанай газы і вадкай кіслароду знішчыла б увесь Касмічны цэнтр Кэнэдзі, а таксама прылеглыя раёны Порт-Канаверал, Какава-Біч і Ракледж… "
«Мамачка, я стамілася. Пойдзем спаць». Гэта быў Цімі, яго малодшы сын, якому ў тую суботу споўнілася чатыры гады.
Хамер нахіліўся наперад і ўтаропіўся на тэлевізар у захламленай гасцінай свайго бунгала ў Какава-Біч. Яго акуляры без аправы блішчалі. На лбе выступіў пот. Яго вочы адчайна чапляліся за твар тэлекаментатара, але гэта быў палкоўнік Лискомб, які з ухмылкай паглядзеў на яго і працягнуў яму запалку ...
Брудны пах распаленага жалеза і фарбы напоўніў пакой. Сцены нахіліліся да яго, як вялізны пухіры. Велізарны пласт полымя распаўсюдзіўся міма яго, і твар Лискомба растаў перад яго вачыма, пакінуўшы толькі абгарэлую, падсмажваецца плоць, пакрытую пухірамі, вочы лопаліся ўнутры кальцынаванага чэрапа, пах падпаленых костак ...
"Пэт, што здарылася?"
Яго жонка схілілася над ім, яе твар быў бледным і прыгнечаны. Ён, відаць, закрычаў. Ён пакруціў галавой. "Нічога", - сказаў ён. Яна не ведала. Ён ніколі не мог ёй сказаць.
Раптам зазваніў тэлефон. Ён скокнуў. Ён чакаў гэтага ўсю ноч. "Я зразумею", - сказаў ён. Каментатар сказаў: «Праз дзевяць гадзін пасля трагічнай падзеі следчыя ўсё яшчэ прасейваюць абвугленыя абломкі…»
Гэта быў бос Хамера, Піт Рэнд, начальнік стартавай каманды. "Лепш заходзь да нас, Пэт", - сказаў ён. Яго голас гучаў пацешна. «Ёсць пара пытанняў…»
Хамер кіўнуў, заплюшчваючы вочы. Гэта было толькі пытаннем часу. Палкоўнік Лискомб крычаў: "Трубка перарэзана". Разрэзана, а не зламаная, і Хамер ведаў чаму, ён мог бачыць футарал, у якім ляжалі яго паляроідныя акуляры, побач з прыпоем і тэфлонавай стружкай.
Ён быў добрым амерыканцам, дакладным супрацоўнікам Connelly Aviation на працягу пятнаццаці гадоў. Ён шмат працаваў, падняўся па службовых усходах, ганарыўся сваёй працай. Ён абагаўляў астранаўтаў, якія адпраўляючыся ў космас дзякуючы яго творчасці. А затым - таму што ён кахаў сваю сям'ю - ён далучыўся да супольнасці ўразлівых, неабароненых.
"Да ўсё ў парадку." Хамер сказаў гэта ціха, прычыніўшы рукой муштук. “Я хачу пагаварыць пра гэта. Але мне патрэбна дапамога. Мне патрэбная абарона паліцыі».
Голас на іншым канцы здаваўся здзіўленым. «Добра, Пэт, вядома. Гэта можна задаволіць».
"Я хачу, каб яны ахоўвалі маю жонку і дзяцей", - сказаў Хамер. "Я не выйду з дому, пакуль яны не прыедуць".
Ён паклаў трубку і ўстаў, яго рука трэслася. Ад раптоўнага страху ў яго скруціла жывот. Ён узяў на сябе абавязацельства - але іншага шляху не было. Ён зірнуў на жонку. Цімі заснуў у яе на каленях. Ён бачыў ускудлачаныя светлыя валасы хлопчыка, заціснутыя паміж кушэткай і яе локцем. "Яны хочуць, каб я працаваў", - няпэўна сказаў ён. "Я павінен увайсці".
Зазваніў прыглушаны званок у дзверы. Яна сказала. - "У гэты час?" "Хто б гэта мог быць?"
"Я папрасіў паліцыю зайсці".
"Паліцыю?"
Дзіўна, як страх апускаў час. Менш хвіліны таму здавалася, што ён размаўляў па тэлефоне. Ён падышоў да акна, асцярожна рассунуў жалюзі. Цёмны седан ля абочыны меў плафон на даху і штыравую антэну збоку. Трое мужчын на ганку былі ў форме, са зброяй у кабуры на сцёгнах. Ён адчыніў дзверы.
Першы быў буйны, карычневы ад сонца, са светлымі валасамі колеру морквы, зачасанымі назад, і ветлай усмешкай на твары. На ім была сіняя кашуля, гальштук-матылёк і галіфэ, а пад пахай ён нёс белы ахоўны шлем. "Прывітанне", - працягнуў ён. "Ваша імя Хамер?" Хамер глядзеў на форму. Ён не пазнаў яго. "Мы акруговыя афіцэры", - патлумачыў рыжы. «Людзі НАСА патэлефанавалі нам…»
"О, добра, добра". Хамер адступіў у бок, каб упусціць іх.
Мужчына проста за рудым быў невысокім, хударлявым, асмуглым, з мярцвяна-шэрымі вачыма. Шыю акружаў глыбокі шнар. Яго правая рука была абгорнута ручніком. Хамер зірнуў на яго з раптоўнай трывогай. Затым ён убачыў пяцігалонную бочку з бензінам, якую трымаў трэці паліцыянт. Яго вочы кінуліся да твару мужчыны. Яго рот адкрыўся. У той момант ён ведаў, што яго заб'юць. Рысы твару пад белым ахоўным шлемам былі плоскія, з высокімі скуламі і раскосымі вачыма.
Шпрыц у руцэ рудага выплюнуў доўгую іголку з малюсенькім уздыхам выходзіць паветра. Хамер хмыкнуў ад болю і здзіўлення. Яго левая рука пацягнулася да рукі, пальцы скурчыўся ў вострай агоніі, якая захраснула ў змучаных цягліцах. Затым ён павольна паваліўся наперад.
Жонка закрычала, спрабуючы падняцца з канапы. Мужчына са шрамам на шыі прайшоў праз пакой, як воўк, з вільготным і бліскучым ротам. З ручніка тырчала брыдкая брытва. Калі лязо бліснула, яна кінулася абараняць дзяцей. Кроў хлынула з чырвонай раны, на яе гартані, заглушыўшы яе крык. Дзеці не поўнасцю прачнуліся. Іх вочы былі адчыненыя, але ўсё яшчэ затуманены сном. Яны памерлі хутка, ціха, без барацьбы.
Трэці мужчына пайшоў проста на кухню. Ён адкрыў духоўку, уключыў газ і спусціўся па прыступках у прытулак ад урагану. Калі ён вярнуўся, бочка з бензінам была пустая.
Руды дастаў іголку з рукі Хамера і сунуў яе ў кішэню. Цяпер ён зацягнуў яго на канапу, акунуў знежывелы паказальны палец правай рукі Хамера ў лужыну крыві, хутка якая ўтварылася пад ім, і правёў пальцам па белай сцяне бунгала.
Кожныя некалькі літар ён спыняўся, каб акунуць палец у свежую кроў. Калі паведамленне было завершана, двое іншых мужчын паглядзелі на яго і кіўнулі. Той, у каго была шнара на шыі, прыціснуў рукоять прасякнутай крывёй брытвы да правай рукі Хамера, і ўсе трое дапамаглі аднесці яго на кухню. Яны змясцілі яго галаву ў адкрытую духоўку, у апошні раз агледзеліся, затым выйшлі праз парадную дзверы, апошні мужчына пстрыкнуў зашчапкай замка, так што дом быў зачынены знутры.