Картер Ник : другие произведения.

41-50 Кілмайстар Зборнік дэтэктываў пра Ніка Картэра

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Картэр Нік
  
  41-50 Кілмайстар Зборнік дэтэктываў пра Ніка Картэра
  
  
  
  
  41. Чырвоныя прамяні http://flibusta.is/b/680600/read
  The Red Rays
  42. Пекін і цюльпанавая справа http://flibusta.is/b/607256/read
  Peking & The Tulip Affair
  43. Амазонка http://flibusta.is/b/250268/read
  The Amazon
  44. Марская пастка http://flibusta.is/b/250882/read
  Sea Trap
  45. Берлін http://flibusta.is/b/617192/read
  Berlin
  46. Чалавечая бомба http://flibusta.is/b/675725/read
  запаволенага дзеяння
  Human Time Bomb
  47 Забойства кобры http://flibusta.is/b/635287/read
  The Cobra Kill
  48 Жывая смерць http://flibusta.is/b/617191/read
  Living Death
  49. Аперацыя Чэ Гевара http://flibusta.is/b/617190/read
  Operation Che Guevara
  50. Формула суднага дня http://flibusta.is/b/634520/read
  The Doomsday Formula
  
  
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Чырвоныя промні
  
  
  перавёў Леў Шклоўскі ў памяць аб загінуўшым сыне Антоне
  
  
  Арыгінальная назва: The Red Rays
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  
  Мне прысніўся першы чалавек, якога я забіў. Яго звалі Серж і яшчэ неяк, і гэта адбылося ў завулку ў Стамбуле. Я забіў яго нажом - у мяне тады не было штылета - ды і нажом я валодаў тады не вельмі добра. Гэта ператварылася ў кашмар.
  
  
  Я мару ў кветках; факт, з якога Др. Дорыян Сакс, псіхіятр АХ, думае, што я магу зрабіць усё высновы, але для мяне гэта азначае не больш за тое, што кроў на маіх руках чырваней і ліпчэй.
  
  
  Сон працягваў вяртацца, быццам я зноў і зноў чытаў адну і тую ж кнігу; і ў той момант, у тую раніцу ў Бейруце, у гатэлі з паветраным астуджэннем «Фінікія», мне не жадалася зноў чытаць гэтую кнігу. Кезія Ньюман, якая думала, што я прыняў яе за ізраільскага агента, спала на спіне. Кезіі было пад трыццаць, яна ўсё яшчэ была вельмі прывабная, і, гледзячы на ??яе, я задаваўся пытаннем, колькі ёй засталося жыць. Я не думаю, што задоўга.
  
  
  Кезія працавала на Шын Бэт, гэта праўда, але яна таксама працавала на КДБ, ці, магчыма, для ГРУ. У любым выпадку, гэта не мела значэння. У АХ аб яе падвойнай ролі ведалі даўнавата; Я думаю, што гэта Хоук паведаміў Шын Бэт. Ізраільцяне трымалі яе на прывязі і далі ёй яшчэ крыху часу. Калі я глядзеў на яе, калі яна мірна спала, а яе вялізныя грудзі рэгулярна ўздымаліся і апускаліся ў такт яе дыханню, я ведаў, што гляджу на жанчыну, якая на самой справе ўжо мёртвая. Вельмі шкада, таму што Кезія была прыгожай дзяўчынай, якая спала з мужчынамі, бо ёй гэта падабалася. Ня толькі для яе працы. Я не вельмі думаю - у маёй прафесіі гэтая дрэнная якасць - і ніхто ніколі не зваў мяне інтэлектуалам. Але раптам я адчуў падахвочванне разбудзіць дзяўчыну і сказаць ёй, што яе прыкрыццё раскрытае, каб даць ёй шанец выкараскацца. Але я, канешне, загадзя ведаў, што не буду гэтага рабіць. Гэта было б надта складана. Ёй не было дзе схавацца. Рускім ад яе ніякай карысці не будзе, а Шын Бэт, прынамсі, да яе дабярэцца. Калі б яна паспрабавала збегчы, яна магла б падвергнуць небяспецы і многіх іншых людзей. Мяне ў тым ліку.
  
  
  Акрамя таго, я не меў да яе ніякага дачынення. Дэвід Хоук, мой начальнік, які часам бывае не такім ужо паблажлівым, пачырванеў бы, калі б даведаўся, што я зараз з ёй. Але тое, чаго Хоук не ведаў, не магло прычыніць яму турботы. І калі я час ад часу выходжу за рамкі - а я часам гэта раблю - то, прынамсі, я ведаю, якія наступствы. ..і як іх пазбегнуць.
  
  
  Я прыбыў у Сірыю некалькі дзён таму. Брудны, падрапаны, з'ехаў на заданне ў Дамаск. Зрахаваўшыся з Вашынгтонам, асвяжыўшыся і сабраўшы трохі грошай, я зняў нумар у гатэлі «Фінікія». У той вечар я пайшоў у казіно недалёка ад горада, выдаткаваў некалькі ліванскіх фунтаў і сустрэў Кезію Ньюман. Яна была вельмі засмучаная - яшчэ адна прычына, па якой яна доўга не пратрымалася, - і мы вярнуліся ў гатэль. Пасля свайго першага аргазму яна паведаміла мне, што працуе агентам на Ізраіль. Бог ведае, чаму яна расказала гэта мне! Можа, проста таму, што ёй надакучыла, можа, каб зрабіць уражанне, а можа, таму, што ёй было ўжо напляваць.
  
  
  Я падарожнічаў пад імем Сайлас Лэпэм, гандляр тытунем з Новага Арлеана. Я сам арганізаваў гэтае прыкрыццё, і цяпер, гледзячы на Кезію пагардліва, я ўспомніў, што Хоук бурчаў на тое, што ў некаторых агентаў фантазія вышэй, чым ім трэба.
  
  
  Так ці інакш, Кезія нешта заўважыла ў Сайласа Лэпэме, гандляра тытунёвымі вырабамі і таварыскім п'яніцы, і мы праводзілі большую частку часу ў гасцінічным нумары, а дакладней у ложку.
  
  
  Я атрымліваў асалоду ад сабой. Калі я выканаю заданне і апыняюся яшчэ жывым, я лічу сябе мае права піць і цялесна грашыць. Часам я прытрымліваюся адной жанчыны, часам мне трэба больш, але, прынамсі, я аддаюся ўсякім празмернасцям каля тыдня. Калі пасля гэтага застанецца час, я правяду тыдзень на ферме ў Індыяне. Там я адпачываю, чытаю і рыхтуюся фізічна і маральна да наступнага задання.
  
  
  На стале стаяла паўпустая бутэлька арака. Я зрабіў глыток, закурыў цыгарэту і зноў паглядзеў на спячую дзяўчыну. Я задумаўся. Спячыя людзі страшэнна ўразлівыя. Гэта было толькі сімвалічна, што я думаў забіць яе ў той час. Вядома, у мяне ёсць нешта садысцкае, інакш я б, мусіць, не абраў гэтую прафесію. Я пакурыў і выпіў арак - не адзін з маіх любімых напояў, але ёй ён відавочна спадабаўся - паглядзеў на яе і адчуў, што мне хочацца добра яе трахнуць. Яна прачыналася, і я быў з ёй адным цэлым. Адзін з ёй і яе лёсам.
  
  
  Але пасля гэтага нашыя шляхі зноў разыдуцца, і яе смерць не будзе і маёй. Я думаю, я паспрабаваў бы выратаваць яе ў той час, калі б я быў у стане. Але гэта было немагчыма. Я не мог дапамагчы Кезі Ньюман. Ніхто не мог ёй памагчы.
  
  
  Асцярожна слізгануўшы пад прасціны, каб не абудзіць яе, я паглядзеў на гадзіннік на камодзе, каб даведацца, які гадзіну. Было без чвэрці пяць.
  
  
  Кецыя прачнулася. - Божа мой, - сказала яна. 'Ісус! Што ты робіш са мной?
  
  
  Я адказаў: "Усяму свой час". Заткніся.
  
  
  Яна мяне нават не чула. - Так, - сказала яна. 'Ах, так. Да-а-а! Яна ўкусіла мяне за плячо. Жорсткая. "Вы павінны спыніцца зараз," пажалілася яна. «Шчыра кажучы, я больш не магу! Вы маньяк. Ты забіваеш мяне. Спыні гэта. Спыні, кажу табе!
  
  
  Калі я сустрэў яе ў казіно, я заўважыў, што яна гаворыць на тым, што можна назваць псеўдакультурнай англійскай мовай. Яна нарадзілася ў Брукліне, у Флэтбушы недалёка ад Гранд Армі Плаза, і не пераехала ў Ізраіль, пакуль ёй не выканалася 15 гадоў. Але ў ложку я заўважыў акцэнт.
  
  
  Калі я не спыніўся, яна пачала плакаць, амаль істэрычна, бо яна ляжала мёртвая нерухома і жорсткая, як дошка пада мной. Яе вочы павярнуліся ўгору. Я працягнуў.
  
  
  Пасля гэтага ніхто з нас не мог рухацца. Я пагрузіўся з галавой у працу з сакавітымі сіські Кезі і пачаў звычайную барацьбу з млявасцю і шкадаваннем, з гэтым спакойным пачуццём бездапаможнасці. Пачуццё, якое робіць чалавека слабым і прымушае яго задумацца, ці ёсць нешта дастойнае жыцця ў гэтым свеце. Сумняваюся, што ў жанчын таксама. Я ніколі не мог зразумець гэтага.
  
  
  Кезія правяла пальцамі па маіх валасах і сказала: «Шчыра кажучы, ты пачвара. Монстар!'
  
  
  Цяпер яе акцэнт быў чыста флатбушскім. Яна працягнула: «У мяне ніколі не было нічога падобнага табе за ўсё маё жыццё! Ісус!'
  
  
  Я пакорліва прызнаўся, што быў нядрэнны.
  
  
  Кецыя ўтаропілася на мяне прыжмуранымі вачыма. 'Нядрэнны? Божа, ты неверагодны, чувак! Шчыра кажучы, я ўпэўнена, што вам давядзецца адганяць іх ад сябе сілай.
  
  
  Паступова я прыйшоў у сябе. Я падумаў пра люгер і штылет на падвойным дне валізкі, і мне прыйшло ў галаву, што я яшчэ не пачысціў люгер. Нядбайна з майго боку. Я павінен быў зрабіць гэта неадкладна, як толькі вызваліўся ад гэтай прыемнай павуціны плоці, у якую я дазволіў заблытацца, але якая цяпер пачынала мне крыху надакучаць.
  
  
  Я чакаў тэлефон. Нічога такога. Стуку ў дзверы. Яшчэ не. Але ў мяне ўсё яшчэ было гэтае прадчуванне. Я ведаў .
  
  
  Нарэшце, калі я сабраў столькі сіл, каб выцягнуць сябе з пасцелі, Кезія схапіла мяне і пацалавала. Яна сціснула мой гонар. - Ты павінен добра пра яго клапаціцца. Я пакахала яго. Я б не хацела, каб з ім нешта здарылася».
  
  
  - Мне таксама, - адказаў я, накіроўваючыся ў ванную. Калі я мыўся, у дзверы пастукалі. Кезія зноў заснула, і я стараўся яе не разбудзіць. У маёй прафесіі не прынята проста шырока расхінаць перад усімі дзверы і сустракаць людзей з распасцёртымі абдымкамі. Я прашаптаў: "Хто?"
  
  
  "Тэлеграма для місты Сайласа Лэпхэма". Гэта была англійская мова з відавочным ліванскім акцэнтам.
  
  
  Я адчыніў дзверы. 'Гэта я.'
  
  
  Я працягнуў хлопчыку некалькі манет і ўзяў запячатаны канверт. Гэта павінна было зыходзіць ад Хоўка. Ён і Дэла Стоўкс - асабісты сакратар - адзіныя, хто мог ведаць, дзе я і хто я на самой справе.
  
  
  Хлопчык не знік адразу. Ён здаўся мне даволі дзёрзкім і глядзеў міма мяне ў пакой з нейкай прыдуркаватай ухмылкай. У Леванце яны спелі даволі рана, і я падазраваў, што дзіця вытарэшчваецца на спячую Кезію. У яго будуць брудныя думкі і падлеткавыя фантазіі. Я не хацеў быць вінаватым у падбухторванні непаўналетняга дзіцяці і, каб перашкодзіць яму пайсці на самастойную працу ў адным са сутарэнных пакояў, злёгку падштурхнуў яго.
  
  
  - Добра, хлопчык, дзякуй. Бывай.
  
  
  Ён затрымаўся на некаторы час і працягваў глядзець міма мяне ў пакой, і зараз я ўбачыў, што ён глядзіць не на ложак, а на тэлевізар.
  
  
  - Твой тэлевізар таксама выйшаў са строю, міста?
  
  
  Я, мусіць, выглядаў такім жа ашаломленым, як і адчуваў, калі ён працягнуў: «Усе тэлевізары ва ўсім свеце аблажаліся, місты. Вы не ведалі?
  
  
  Я паціснуў плячыма і рашуча адштурхнуў яго. 'Я нічога не ведаю. Аджу.
  
  
  Ён пайшоў. Я зачыніў дзверы і аднёс тэлеграму ў ванную, па дарозе варожачы, пра што казала дзіця. Усе тэлевізары да чорта?
  
  
  Маёй першай думкай было даць рыцарскае званне таму, хто адключыў усе тэлевізары. Я асабіста не фанат экрана. Хоук таксама, хаця адкрыта ў гэтым ніколі не прызнаваўся.
  
  
  Да чорта яго. Я не глядзеў тэлевізар некалькі тыдняў і тры дні не бачыў газет. Хто будзе настолькі вар'ят, каб чытаць ці глядзець на гэтую ідыёцкую скрыню калі Кезия побач?
  
  
  Тэлеграма абвяшчала: "Мадэль Т Воўк-Воўк-Першы-неадкладна". Адпраўнік не пазначаны. Гэта таксама было лішнім. Адпраўніком быў Хоук - хто яшчэ гэта мог быць? - і гэта азначала, што ў мяне ёсць іншае заданне, якое ўступае ў сілу неадкладна. За шматгадовае супрацоўніцтва мы з Хоўкам распрацавалі ўласны код. Не прысутны ў афіцыйных кодавых кнігах. Я ніколі не нашу з сабой кодавую кнігу. Гэта напрошваецца на непрыемнасці.
  
  
  Я таксама сумняваюся, што хто-небудзь з іншых Кілмайстраў - я выпадкова ведаю, што ёсць яшчэ трое, а Хоук не ведае, што я ведаю - зразумеў бы код тэлеграмы. Я зрабіў гэта без асаблівых намаганняў падчас галення. «Мадэль» нічога не значыла, чыстае папяровае напаўненне, ды і для таго, каб крыху ўскладніць задачу непажаданым зацікаўленым бакам. "Воўк" - другі "Воўк" быў залішнім - азначаў пісьменніка Томаса Вулфа. "Першая" азначала яго першую кнігу.
  
  
  Першай кнігай Томаса Вулфа была "Вярніся дадому, анёл". "Неадкладна" было ясна. Гэта значыла паспешнасць.
  
  
  Хоук выклікаў мяне ў Лос-Анджэлес як мага хутчэй. Кезія ўсё яшчэ спала, як змучанае немаўля, пакуль я збіраў свае рэчы. Я заўсёды падарожнічаю з мінімальным багажом. Для працы мне таксама шмат чаго не трэба: люгер, штылет, часам нейкая маскіроўка накшталт прычоскі, набіванні і кантактных лінзаў. Дарэчы, я ў асноўным выкарыстоўваю "натуральную" маскіроўку, то, як хаджу і размаўляю, і рэдка карыстаюся гумовымі і пластыкавымі дапаможнымі сродкамі. Мне яны не патрэбны. Апроч выдатнай падрыхтоўкі ў выкананні заданняў, у мяне ёсць прыроджаны міметычны талент. Гэта часам карысна. Кезія не прачнулася. Я пакінуў стос грошай на камодзе і, выходзячы з пакоя, стараўся не глядзець на яго. Гэта было скончана, і лепей было забыцца пра гэта. Стаўлю тысячу долараў супраць аднаго ліванскага фунта, што каля трыццаці двух цэнтаў, што больш ніколі не ўбачу яе жывой. Але калі я ішоў да ліфта, мне прыйшлося прызнацца, што мне прыйшла ў галаву жудасная думка. Здавалася, быццам я толькі што ляжаў у ложку з прыгожым трупам. І некрафілія сапраўды не ўваходзіць у лік маіх пераваг.
  
  
  Я ўбачыў яго, калі чакаў таксі, якое завязе мяне ў аэрапорт. у мяне добрая памяць; не абсалютная ці фатаграфічная памяць ці нешта ненармальнае, але добрая памяць. Я распрацоўваў яго. І два-тры разы на год я праводжу тыдзень у архівах АХ у Вашынгтоне.
  
  
  Ён боўтаўся на стаянцы і балбатаў з паркоўшчыкам. Буйны мужчына ў адным з тых дрэнна сядзячых касцюмаў, якія, здаецца, ім заўсёды даводзіцца насіць. Яго звалі Мікалай Таварац, і ён быў няважным афіцэрам КДБ. Я не ведаў іх галоўнага чалавека ў Бейруце, але я ведаў Таварца. Ён быў прафесійным забойцам. Вялікую частку часу ён працаваў рукамі, наколькі я памятаў напільнікам, і ў асноўным займаўся жанчынамі. У вестыбюлі я запасся чаркай газет, але не звярнуў увагі на крычаць загалоўкі і стаў вывучаць Таварыца. У яго былі вялікія рукі. Ён глядзеў міма мяне без цікавасці. На мне была маска Сайласа Лапхампака, акуляры ў рагавой аправе, і я ішоў, згорбіўшыся, у напаўп'янай манеры. Я ведаў, што ў такую рань бары працаваць не будуць, таму выпіў крыху араку ў нумары гатэля, каб з рота пахла алкаголем. Было ўсяго некалькі хвілін сёмага, а я ўжо выглядаў напалову п'яным.
  
  
  Пад'ехала маё таксі, і я сеў. Значыць, за Кэзіяй Ньюман сачылі. Я задавалася пытаннем, як доўга яны будуць працягваць гэта, а затым выкінуць яе са спісаў. Прынамсі, мяне не выкрылі. Інакш я б зараз не сядзеў у таксі па дарозе ў аэрапорт. Я нічога не мог зрабіць. Зусім нічога. Я зразумеў, што мне зноў пашанцавала, як гэта часта бывае, і што я абраў правільны момант. Тэлеграма Хоўка прыйшла своечасова. Калі б я застаўся яшчэ на некалькі гадзін, запрасіў Кезію на вячэру, я мог бы ўляпацца ў якое-небудзь дзярмо. Бессэнсоўна думаць пра гэта.
  
  
  Калі я прыбыў у аэрапорт, я яшчэ не чытаў парыжскае выданне "Нью-Ёрк Таймс". Я ляцеў і ў мяне было не больш за паўхвіліны ў запасе. Я сунуў газеты пад паху і, апынуўшыся ў самалёце, убачыў, як блішчыць снег у гарах Дар-эль-Бэйдэр на паўночным усходзе. Паступова вяршыні рабіліся большымі, і я зразумеў, што мы збіраемся праляцець над Баальбекам. Гэта быў турыстычны трук, нібы ветлівы жэст, які павінен быў прымусіць вас забыцца пра тое, што самалёт вылецеў занадта позна, кандыцыянер не працаваў, а стейк быў цвёрдым. Што да мяне, то я бачыў Баальбек. Слова Баальбек вырвалася ў мяне з горла. Тое месца, дзе я калі-небудзь быў блізкі да смерці, быў напад на Храм Юпітэра. Я выцягнуў газеты.
  
  
  Гэта дзіця мела рацыю! Хтосьці - і, падобна, ніхто дакладна не ведаў, хто - пракруціў трук з тэлебачаннем па ўсім свеце. Хлопец сказаў: "Усе тэлевізары ўсюды сапсаваны, міста".
  
  
  "Таймс", гэтая старая сівая жанчына, казала больш спакойна. Яны яшчэ не прымянілі самы вялікі шрыфт, а загалоўкі складаліся ўсяго з чатырох слупкоў, але ў паведамленні было відавочнае хваляванне.
  
  
  МАСІЎНЫ САБАТАЖ ТЭЛЕБАЧАННЯ ВА ЎСІМ СВЕЦЕ ЎСЕ ПРАГРАМЫ ПРЭРВАНЫ КАМУНІСТЫЧНАЙ ПРОПАГАНДАЙ.
  
  
  Прэзыдэнт заклікае супакоіцца.
  
  
  Навукоўцы падазраюць выкарыстанне лазераў; крыніца, верагодна, у космасе. Фінансавыя страты вылічаюцца мільёнамі. Усхваляваная Арганізацыя Аб'яднаных Нацый патрабуе надзвычайных мер.
  
  
  Я засвоіў асноўныя моманты артыкула. Недзе ў свеце быў вельмі магутны перадатчык, які сціраў усе астатнія перадачы і навязваў сваю ўласную перадачу. За гэтым стаялі кітайцы. Яны таксама гэта прызналі. Але яны не былі звычайнымі кітайцамі. Гэта была новая група кітайцаў. Яны імкнуліся зрынуць стары рэжым у Кітаі. Месцазнаходжанне перадатчыка было сакрэтным, і яны, вядома, не жадалі нічога аб гэтым раскрываць. Калі прыйдзе час, яны скажуць. Калі Мао і яго кліка будуць скінуты. Яны называлі сябе неа-камамі. Новыя камуністы. Яны хацелі членства ў Арганізацыі Аб'яднаных Нацый і прапаведавалі братэрства паміж народамі.
  
  
  Свет маўляў хутка ўбачыць свет. А між тым таемны перадатчык працягваў бы дамінаваць на ўсіх каналах, і ў вас не было б выбару, акрамя як слухаць прапаганду ці выключыць свой тэлевізар.
  
  
  Самай пікантнай дэталлю, вядома, было тое, што кітайцы выкарыстоўвалі нашы спадарожнікі для сваіх трансляцый. Здавалася немагчымым знайсці перадатчык на Зямлі. У прынцыпе, ён мог быць дзе заўгодна.
  
  
  Я ўзважваў розныя варыянты і выкурваў цыгарэту за цыгарэтай. Імкнуўся не глядзець на сцюардэсу ў міні-спадніцы. У той момант мне не патрэбныя былі ногі і сіські, якімі б панадлівымі яны ні былі. Я вярнуўся да працы, хаця яшчэ не размаўляў з Хоўкам.
  
  
  Лос-Анджэлес - тэлевізійная сталіца ЗША. Я падазраваў, што Хоук сустрэне мяне там. Ён бы што-небудзь прыдумаў. І чакаў нечага ад мяне.
  
  
  У той момант я не вельмі ясна бачыў, ролі ў гэтым АХ, але я не турбаваўся пра гэта. Гэта было палітычнае пытанне, і якая б група кітайцаў ні была ўцягнутая, гэтая справа пахла шантажом. AX мог бы быць уключаным. І, як заўжды, рабіць брудную працу. Я пакінуў газету, і расцягнуўся, наколькі дазваляла сядзенне самалёта.
  
  
  Былі ў гэтым сабатажы і камедыйныя бакі. Рэйтынгі сярод мужчын, напрыклад, аказаліся вельмі высокімі. У праграмах было шмат сэксу, які не перарываўся рэкламай пральнага парашка!
  
  
  Я злавіў сябе на тым, што ўсміхнуўся, і сядзела насупраць мяне панурая жанчына падазрона паглядзела на мяне; янкі. Я паказаў ёй сваю самую чароўную ўсмешку і мякка паклікаў яе. Яна падняла нос і прынюхалася. Сцюардэса нахілілася і спытала, ці не хачу я чаго-небудзь, мімаходам убачыўшы фіялетавы станік. Я на імгненне падумаў пра Кезію і тут жа пашкадаваў аб гэтым. Я вырашыў задрамаць. Самалёты заўсёды выклікаюць у мяне дрымотнасць. Перад тым, як заснуць, я падумаў аб тым, ці будзе Таварац трахаць Кезію, перш чым ён яе задушыць. Часам так забаўляюць з каты.
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  
  З аэрапорта Кэнэдзі я ўзяў таксі да кватэры на даху на Ўсходняй 46-й вуліцы. Мне прыйшлося перабраць рознае адзенне і некалькі чыстых кашуль. Сайласа Лэпхэма больш не існавала, і яго ідыёцкі гарнітур, наколькі я ведаю, мог пайсці ў Армію Выратавання, хоць я сумняваўся, што яны знойдуць кагосьці ў ім зацікаўленым.
  
  
  Прыняўшы ванну і пагаліўшыся, я прагледзеў пошту. У асноўным гэта было рэкламнае смецце. Было таксама некалькі лістоў ад старых сябровак, якія я разарваў напалову непрачытанымі і кінуў у камін. Заўсёды лепш забыць старое каханне.
  
  
  Я выпіў віскі і апрануўся, затым у сваім кабінеце завяршыў справаздачу аб сваёй працы ў Сірыі, паклаўшы канец свайму прыкрыццю ў выглядзе прадаўца тытуню. Я заўсёды пішу дзве справаздачы; адзін для афіцыйнага AX і адзін асабіста для Хоука. Апошняя — адзіная справаздача, якая мае значэнне. Па шляху ў Ла-Гуардыя я некалькі разоў рэзка мяняў кірунак, проста на ўсялякі выпадак. З гадамі гэта стала амаль натуральнай звычкай, сачыць за тым, каб за мной не сачылі. Нічога падазронага я не заўважыў. У аэрапорце я купіў апошнія нумары "Таймс", "Дэйлі ньюс" і "Пост" - усіх газет, якія засталіся ў гэтым сумным горадзе.
  
  
  Я ўжо некалькі разоў працаваў з Лос-Анджэлеса, і код быў просты. Я патэлефанаваў па тэлефоне, і таксі падабрала мяне каля ўваходу на Першынг-сквер. Я пазнаў кіроўцы, грубага хлопца па імі Уэлс, з акладыстай каштанавай барадой і ў запэцканай ежай кашулі. Ён нічым не паказаў, што бачыў мяне раней. Калі таксі ад'ехала, я пачакаў, пакуль загасне лямпачка "Таксі" на даху. Тады я сказаў: "Дом ніколі не бывае домам, а для цябе?"
  
  
  - Амаль ніколі, сэр. Я кіўнуў.
  
  
  Я мог бы прайсці гэтую адлегласць удвая хутчэй, але паездка на таксі была часткай руціны. Дык вось, вы робіце гэта. Я пачакаў, пакуль ён некалькі разоў аб'едзе квартал, рэгулярна гледзячы ў сваё люстэрка, каб упэўніцца, што за намі не сочаць. Цяпер Уэлс ехаў у напрамку раёна Банкер-Хіл. Там у нас ёсць увесь верхні паверх новага будынка. Выдатнае размяшчэнне, таму што мы знаходзімся на самай высокай кропцы раёна, таму ніхто не можа шпіёніць за намі ў бінокль.
  
  
  - Вы павінны пайсці ў 9С, сэр. Вы павінны чакаць там. Я дам табе ключ са здачай.
  
  
  Я працягнуў яму пяцідоларавую купюру. Ён вярнуў мне рэшту з ключом. Я даў яму даляр і паглядзеў на выраз яго твару. - Убачымся, - сказаў я. Ён нічога не адказаў.
  
  
  Хоук ужо быў у пакоі. Ён сядзеў у цемры і глядзеў тэлевізар. Я зачыніў за сабой дзверы і пачаў размаўляць з цёмнай фігурай. "Мы адны?"
  
  
  Вы можаце даведацца Хока дзе заўгодна і ў любы час па ідыёцкай манеры звяртацца з цыгарай.
  
  
  "Я ўсё яшчэ гляджу," адказаў ён. - Праз хвіліну ў нас будзе кампанія. Сядзь і паглядзі гэта, хлопчык.
  
  
  Калі ён мяне так называе, значыць ён у выдатным настроі. Я паставіў чамадан у кут, расшпіліў гальштук, зняў пінжак, закурыў і наліў сабе ў маленькім бары нешта, што я памятаў па папярэднім прыездзе. Хоук нічога не сказаў. Я таксама не сказаў нічога. А зараз упершыню ўбачыў, што адбываецца з тэлевізарам.
  
  
  Выява было выразным і рэзкім. Маска кітайскага д'ябла буйным планам, гратэскавая і жахлівая рэч, якая рабіла жудаснае ўражанне на экране. Голас належаў жанчыне. Яна выдатна размаўляла па-ангельску. Гэта быў прафесійны, натрэніраваны голас, але было ясна чуваць, як яна чытае тэкст.
  
  
  «Яшчэ раз мы павінны папрасіць прабачэння, людзі свету, за тое, што спынілі нармальнае вяшчанне. Спадзяемся, гэта не даставіць вам занадта шмат нязручнасцяў. Але неабходна, каб мы маглі данесці нашае пасланне такім чынам. Пасланне новага Кітая, Кітая, які ўзнікне, як толькі будзе сцёрты з твару зямлі гнілы рэжым Мао Цзэ-дуна, што адбудзецца вельмі хутка».
  
  
  Я апусціўся ў зручнае скураное крэсла і зрабіў глыток. "Чанг Кай-шы?"
  
  
  - Няправільна, - сказаў Хоук. “Мы думалі пра гэта ў самым пачатку. А зараз заткніся і слухай.
  
  
  Маска д'ябла варухнулася, яна пачала трэсціся і грымаснічаць. На карціне з'явілася стройная жаночая рука з кольцам і запаленай цыгарэтай паміж пальцамі. Я нічога не магу з сабой зрабіць. - Я ведаў, што яны не пратрымаюцца доўга, сэр. Вось ужо рэклама.
  
  
  Хоук зусім не думаў, што гэта смешна. - 'Заткніся! Слухайце ўважліва гэты голас - ён важны».
  
  
  Я трымаў рот на замку. Ты ніколі не пажартуеш з гэтым старым.
  
  
  Рука зараз уставіла падпаленую цыгарэту ў рот маскі д'ябла. Я ўсё яшчэ чакаў трактата аб нізкім утрыманні нікаціну ў гэтай асаблівай марцы цыгарэт, калі голас працягваў: «Не бойцеся гэтай д'ябальскай маскі, дарагія жыхары свету. Гэта проста маска, а маскі бясшкодныя. Але за маскамі стаяць звычайныя людзі, такія ж, як вы, лаяльныя і патрыятычныя кітайцы, поўныя рашучасці ахвяраваць сваімі жыццямі і маёмасцю, каб даць Кітаю заслужанае становішча ў свеце.
  
  
  А пакуль, пакуль Мао ва ўладзе і нас не прымуць у ААН як роўных, мы вымушаны насіць маскі. Мы просім вашага цярпення. Мы імкнемся паказаць свой сапраўдны твар гэтак жа, як і вы імкнецеся пазнаць яго бліжэй. Тым часам мы пастараемся не перашкаджаць вашым звычайным праграмам больш, чым гэта неабходна, і, калі мы сапраўды з'явімся на вашым экране, мы спадзяемся, што вы знойдзеце нашыя праграмы цікавымі і стымулюючымі.
  
  
  Просім разумення і супрацоўніцтва. Напішыце аб гэтым! Пішыце вашаму прэзідэнту, вашаму сенатару, у вашыя газеты. Патрабуйце, каб нам, новым камуністам у выгнанні, было дадзена месца ў Арганізацыі Аб'яднаных Нацый. Толькі вы можаце гэта зрабіць. Бо гэта магчыма. І гэта будзе неабходна, калі вы хочаце пазбавіць свет ад пакут ядзернай вайны. Таму што не памыляйцеся, ядзерная вайна - гэта тое, чаго хочуць Мао і яго пешкі. Напішыце аб гэтым. Сёння!'
  
  
  Цяпер з'явіліся выявы густа дымлівай маскі, якая пачала адхіляцца назад і знікаць з поля зроку. На заднім фоне быў чутны гук гонгу. Потым яшчэ адзін гук, які паступова станавіўся выразней, гук, а выявы не стала...
  
  
  - Ты сцірала гэтую блузку ў халоднай вадзе? Але, маё дарагое дзіця, ты зусім не можаш гэтага зрабіць. Такім чынам, вы ніколі не выведзяце гэтыя плямы какашак! Я гавару вам, што гэта немагчыма.
  
  
  - Але мама, я дакажу гэта. .. '
  
  
  Рэкламу абрэзалі і твар дыктара зноў з'явілася на экране. Ён выглядаў спакойным і будзённым, і яго парык сядзеў ідэальна. Ён аб'явіў, што прэзідэнт склікаў Кангрэс на спецыяльную сесію. Хоук выключыў тэлевізар. Ён уключыў святло ў пакоі і паглядзеў на Ніка, водзячы цыгарай ад аднаго кутка рота да іншага.
  
  
  Як звычайна, яго дарагі гарнітур выглядаў так, быццам ён за бясцэнак купіў яго ў Арміі Выратавання, а кашуля была мятай і ношанай. Яго гальштук быў катастрофай. Але ён выглядаў менш стомленым, чым звычайна. Ён выглядаў амаль задаволеным. Я ўсміхнуўся яму, і калі я ўбачыў яго ўсмешку ў адказ, я быў упэўнены, што ён у добрым настроі. Я ведаў нават больш: Хоук ужо ведаў пра гэтую справу значна больш, чым я. Ён відавочна быў у курсе. Я гэтага не разумеў. Адна з тысячы рэчаў, якія я не зразумеў у гэтай справе.
  
  
  У некалькіх кароткіх прапановах я даў зразумець Хоўку, што не люблю блукаць у загадках.
  
  
  Ён усміхаўся, ківаў і нават паціраў рукі. Ён зрабіў два напоі ў бары і паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  «Прэстан Мор і Біл Фелан з'явяцца праз хвіліну. Сядай і слухай, хлопчык. І прыбяры з твару гэты занепакоены выраз. Гэтае пытанне зусім не такое незразумелае, як здаецца. Я буду інфармаваць вас як мага больш. У нас ёсць зачэпка, выдатная зачэпка.
  
  
  «Я рады, што ёсць хоць нехта, хто можа разабрацца ў гэтай утрапёнасці. Асабіста я не разумею гэтага. Я ламаў галаву з таго часу, як з'ехаў з Бейрута, і цяпер я хацеў бы тое-сёе пачуць».
  
  
  Хоук сеў, скрыжаваў худыя ногі і зацягнуўся цыгарай. У тую раніцу ён не галіўся, і я заўважыў, якое ў яго сапраўды белае шчацінне. Ён нікому не называў свой узрост, і я не збіраўся пытацца, але падазраваў, што яму за семдзесят. У Вашынгтоне цыркулюе гісторыя пра тое, што прэзідэнт асабіста папрасіў Хоўка застацца пасля даты выхаду на пенсію. Падазраю, што слых праўдзівы. Мужчына не выглядае асабліва небяспечным, на першы погляд больш падобны на лядашчага старца, але гэта толькі знешне. І многія варожыя агенты паплаціліся за ідэю, што Хоук - даволі бяскрыўдны слабак. Стары - лепшы ў гэтай самай небяспечнай прафесіі. Гэта гаворыць дастаткова.
  
  
  "Для пачатку, - сказаў ён, - вам павінна быць цікава, навошта нас сюды прывезлі".
  
  
  Я сказаў Хоўку, што мне пакуль не зразумела, чаму, як і дзе трэба знішчаць людзей, для чаго мяне спецыяльна навучалі. Пакуль у гэтым сапраўды няма патрэбы. Але ў агляднай будучыні ўсё можа змяніцца. Я пачну з самага пачатку, каб вы маглі адрозніць галаву і хвост. Для пачатку ёсць грошы. Памятаеце старую прымаўку, што грошы могуць казаць?
  
  
  Калі б я ўспомніў!
  
  
  Хоук кісла ўсміхнуўся. «Цяпер ён крычыць. Вялікая сталіца. Тэлевізіёншчыкі, уся гэтая складаная штука, уключаючы Уол-Стрыт і бабуль, у якіх ёсць некалькі акцый у чымсьці. Мільярды ўжо страчаныя, і калі мы не зможам хуткім часам пакласці канец гэтаму велізарнаму пірацкаму каналу, гэты жарт абыйдзецца заходняй эканоміцы яшчэ ў шмат мільярдаў. І гэта толькі пачатак».
  
  
  - Для пачатку нармальна, - прызнаў я. Паведамленне было ясным. Апроч скіду атамнай бомбы на Дэтройт, гэтыя перадачы былі лепшым сродкам як мага хутчэй падарваць эканоміку ЗША і іншых краін.
  
  
  - Значыць, адключэнне гэтага перадатчыка мае абсалютны прыярытэт.
  
  
  Я закурыў яшчэ адну цыгарэту. - Я разумею, сэр. Але я ўсё яшчэ не бачу, каб гэтая справа падпадала пад кампетэнцыю «АХ». Калі толькі вы ўжо не ведаеце, ад каго трэба пазбавіцца, каб спыніць трансляцыю.
  
  
  Я яшчэ не ведаю, - сказаў ён. — Я паняцця не маю, ад каго табе давядзецца пазбавіцца, Нік, але я ўпэўнены, што ахвяры будуць. У нас ёсць ключ да разгадкі, дзе можа быць перадатчык. Мы можам памыляцца, але спадзяюся, што не. У любым выпадку, я дам табе кірунак, Мік. Вам давядзецца прайсці па гэтым следзе і паглядзець, што адбудзецца. Калі я мае рацыю і след сапраўды вядзе да перадатчыка, то ваша задача - адключыць перадатчык і пазбавіцца ад усіх, хто вам замінае.
  
  
  Кубікі лёду бразнулі ў маёй шклянцы, калі я падняў яго, каб выпіць. Вось так. Новае заданне. Абсалютная даверанасць на забойства. Знішчыць перадатчык.
  
  
  Я ўздыхнуў. 'Добра, сэр. Дзе гэты перадатчык?
  
  
  "Мы думаем, гэта значыць ведаем - ён знаходзіцца ў Перу".
  
  
  Я амаль не здзівіўся. Мяне мала што яшчэ дзівіць. Чаму не ў Перу? Чаму не на Паўднёвым полюсе? Усё было магчыма.
  
  
  - Ёсць ідэі, дзе менавіта ў Перу, сэр? '
  
  
  'Не зусім дакладна. Недзе ў Андах. Вельмі высока. Гэта таксама тлумачыць, што яны перадаюць настолькі магутна, што сціраюць усе іншыя праграмы. Гэта і той факт, што яны выкарыстоўваюць лазерныя прамяні для трансляцыі сваіх праграм. Па словах экспертаў, мы знаёмыя з прынцыпам вяшчання з дапамогай лазераў, але ніколі не маглі прымяніць яго на практыцы. Але яны гэта робяць. Мы не можам перасягнуць іх. Рашэнне. .. Трэба знішчыць!
  
  
  Я ўстаў і падышоў да акна. Удалечыні відаць быў Галівуд. Я раптам стаў неспакойным, як заўсёды, калі я ведаю, што збіраюся пачаць нешта новае і хачу паспяшацца. Вядома, мне спатрэбіўся б гадзіннік, каб атрымаць усе факты і дэталі. Я павярнуўся да Хоўка, які глядзеў на мяне вузкімі халоднымі вачыма, прыкусіўшы цыгару. Ён ледзь дакрануўся да свайго напою.
  
  
  «Калі я паеду ў Перу? Пад якім прыкрыццём?
  
  
  - Я пакуль не магу табе сказаць, сынок. Можа быць заўтра. Можа, праз некалькі дзён. Можа быць, ніколі».
  
  
  Я паглядзеў на яго са здзіўленнем, але прамаўчаў, хоць для гэтага запатрабавалася некаторае намаганне. Часам ён проста дзівіць.
  
  
  Хоук пачаў ціха гаварыць. — Як я ўжо сказаў, Нік, я вазьму цябе на разведку. І гэты след пачынаецца тут, у Лос-Анджэлесе. У Галівудзе, калі быць дакладным.
  
  
  Я зноў паглядзеў у акно. Туман крыху рассеяўся, і цяпер я мог разгледзець бясплодныя галівудскія ўзгоркі.
  
  
  Ці нельга дакладней, - адказаў я. «Дзе ў Галівудзе? Калі? Не маглі б вы даць мне некаторыя падрабязнасці. мне не падабаецца, калі трэба працаваць з завязанымі вачыма.
  
  
  Хоук не адказаў. Ён зноў уключыў тэлевізар і сеў у крэсла. З'явілася выява. Арганізацыя Аб'яднаных Нацый на паседжанні. Поўная згода паміж кітацамі і амерыканцамі ў тым, што гэты перадатчык мусіць быць адключаны. Я пачаў верыць у цуды.
  
  
  Хоук хмыкнуў і зноў выключыў прыладу. Відавочна, ён накіраваўся на кітайскія праграмы.
  
  
  Я ўхмыльнуўся. 'Засмучаны? Ніякіх брудных карцінак?
  
  
  Хоук не адказаў. «Сапраўды, яны часам паказваюць сэкс-фільмы. 'Але позна ноччу. Верагодна, яны не жадаюць бянтэжыць дзяцей».
  
  
  Улічваючы ягоны настрой, я вырашыў не паказваць яму на тое, што ён забыўся розніцу ў часе паміж краінамі. Бацькоў брытанскіх, французскіх, нямецкіх, рускіх і шведскіх дзяцей гэта задаволіць. У мяне была ідэя, што гэтыя відэа не былі няправільнымі. У кітайцаў далёка ідучыя фантазіі аб сэксуальным жыцці жыхароў Захаду, якія выйшлі з-пад кантролю.
  
  
  Хоук больш нічога не сказаў. Калі ён быў такі, то я ведаў, што таксама нічога не змагу ад яго дабіцца. Верагодна, ён арганізаваў для мяне атрыманне інфармацыі ад некага іншага.
  
  
  Праз некалькі хвілін пачуўся гук ключа, устаўленага ў замак пакоя. Увайшлі двое мужчын.
  
  
  З адным з іх, Прэстанам Морам, я сустракаўся раней, калі мне трэба было рамантаваць нешта ў Венгрыі. Ён быў адным з варацілаў Галівуду, і ў той час я падазраваў, што ён працаваў на АХ. Так што зараз я ведаў гэта напэўна.
  
  
  Іншага, Біла Фелана, я ведаў толькі па расповедах. Я ніколі не сустракаў яго. Ён належаў да асаблівага аддзела Пентагона, буйны мужчына са стрыжанай галавой. Ён кіўнуў мне, не працягваючы руку. Прэстан Мор пазнаў мяне. Ён паціснуў мне руку і прамармытаў некалькі ласкавых слоў, а затым пайшоў набіваць трубку ў кут.
  
  
  Біл Фелан адразу пачаў раздражняцца. Кінуўшы на мяне доўгі ледзяны позірк — ягоны позірк казаў, што ён ведае пра мяне ўсё, — ён павярнуўся да Хоўка і пачаў скардзіцца. Насамрэч, я ўсё яшчэ мог спачуваць яму. Ён выглядаў змучаным і ператамленым, і відавочна меў патрэбу ў сне. Я не ведаў дакладна, які ў яго ранг, але я ведаў, што ён дастаткова высокі, каб мець бяссонныя ночы з-за той тэлевізійнай гісторыі. Спачатку ён спрабаваў быць ветлівым. Ён сказаў: «Я не разумею, сэр. Якое дачыненне да гэтага мае Картэр? я, эээ. .. Я не веру, што гэта адпавядае яго рэчаіснасці. Ва ўсякім разе, яшчэ не.
  
  
  Хоук абыякава паглядзеў на яго. - Я так не думаю. З гэтага моманту Картэр павінен займацца гэтай справай. У мяне ёсць ухвала прэзідэнта. Вы, вядома, можаце праверыць гэта, калі хочаце.
  
  
  Фелан выглядаў збітым з панталыку. Прэстан Мор выкашляў воблака дыму. Хоук паказаў поглядам, што я павінен трымацца далей ад гэтага.
  
  
  Фелан кінуў на мяне незадаволены погляд, выцер потны твар насоўкай і праігнараваў мяне. Ён адкрыў партфель і выцягнуў паперы, падобныя на чарцяжы, тонкія схематычныя малюнкі са мноствам крывых ліній. Ён аддаў іх Хоўку.
  
  
  Без сумневу, сэр. Гэтыя галасавыя адбіткі даказваюць гэта. Жанчына, якая прамаўляе тэксты гэтых трансляцый, - Кона Мэцьюз. У цяперашні час яна знаходзіцца ў Лос-Анджэлесе, а дакладней, у сваёй хаце недалёка ад Малібу. Значыць, мы чулі, што гэта яе запісы.
  
  
  Хоук прыгледзеўся да схем. я паглядзеў з цікавасцю АХ не зусім тэхнічная лабараторыя, але мы выкарыстоўваем найлепшыя прадукты сучаснай тэхнікі. Мы сочым за тым, каб не адставаць. Але я не мог прыгадаць, каб калі-небудзь выкарыстоўваў галасавыя адбіткі для ідэнтыфікацыі людзей са 100-адсоткавай упэўненасцю.
  
  
  Шчыра кажучы, я не вельмі добрае разбіраўся ў гэтай канкрэтнай тэхніцы.
  
  
  Цяпер Фелан даў Хоуку яшчэ адну справу. - Гэта поўнае дасье на Рону Мэцьюз, сэр. Мне было загадана перадаць яго вам. Тое, як ён гэта сказаў, наводзіла на думку, што ён хацеў бы павесіцца.
  
  
  Хоук падзякаваў яму і выглядаў зацікаўленым, хоць яшчэ не здаваўся поўнасцю задаволеным. - А як наконт гэтага Лі-Цзы? Гэты Гуру, ці Ёг, ці як бы вы ні называлі такога чалавека. Што ты пра яго ведаеш?
  
  
  Фелан выглядаў так, быццам яго катавалі, і я мог зразумець, як Хоук справіўся з гэтым. Гэта было тыпова для яго стылю. Ён звязаўся з прэзідэнтам і АХ атрымлівае кіраўніцтва. Цяпер ён быў абсалютным лідэрам і ў цяперашні час заняты выпампоўваннем усёй інфармацыі ад Фелана, якую яго арганізацыя сабрала з такой працай.... Фелан адказаў са скажонай асобай, як быццам ён фізічна пакутаваў: «Ён заве сябе ламай, сэр. Ён з Тыбету. Ён зараз з Ронай Мэцьюз. У яе пляжнай хатцы ў Малібу. Сёння ўвечары яна задавальняе вечарынку з мэтай прадставіць яму групу людзей. Мы падумалі, што гэта будзе добры шанец пракрасціся туды, каб справа зрушылася з мёртвай кропкі. Дакладней, мы падрыхтаваліся. ..'
  
  
  Хоук выцягнуў з цэлафану новую цыгару. Ён зрабіў з цэлафана камяк, шпурнуў яго ў смеццевы кошык і прамахнуўся.
  
  
  - Табе трэба больш практыкавацца, - заўважыў я.
  
  
  Ён кінуў на мяне кіслы погляд, але яго погляд стаў яшчэ больш кіслым, калі ён зноў павярнуўся да Фелана. - Я ведаю пра вашу падрыхтоўку. Дзякуй за інфармацыю. Адсюль мы будзем дзейнічаць далей. Але ёсць дзве рэчы, у якіх я мушу быць абсалютна ўпэўнены. Ці разумее дзяўчына нашы загады і ці паінфармаваная мясцовая паліцыя. Мы не павінны чакаць умяшання ад паліцыі. Што з гэтым?
  
  
  Цяпер Фелан выглядаў такім няшчасным, што маё сэрца ледзь не аблівалася крывёй. Амаль.
  
  
  - Усё вырашана, сэр. Дзяўчына ведае, што яна часова перададзена ў АХ і павінна выконваць загады ад вас ці ад вашых падначаленых.
  
  
  Гэтае слова было абрана не выпадкова. Я вырашыў не прапускаць гэта без далейшых цырымоній.
  
  
  «Ты моцна рызыкуеш», - заўважыў я Фелану. - З тым жа поспехам ты можаш страціць яе. Як толькі яна выявіць, што працуе ў больш прэстыжнай арганізацыі, яна можа вырашыць больш да вас не вяртацца.
  
  
  Робячы выгляд, што ён гатовы адказаць, ён адкрыў рот, потым паглядзеў на Хоўка і, падумаўшы, відаць, вырашыў, што лепш заткнуцца. - Зрабі мне ласку і заткніся, Нік, - сказаў Хоук, паказваючы на мяне цыгарай. Аднак яго тон быў не пазбаўлены спагады. Цяпер цыгара была накіравана на Фелана. - А мясцовая паліцыя?
  
  
  Там усё таксама добра, сэр. Яны паабяцалі не ўмешвацца, акрамя выпадкаў забойства ці згвалтавання».
  
  
  Забойства ці згвалтаванне? Ніводнае з іх не здалося мне актуальным.
  
  
  Гэта быў не той выпадак. Пачаць трэба было з таго, што АХ не лічыў гэта забойствам. Мы звалі гэта тым, чым яно з'яўляецца: забойствам па лініі нашай працы. Трэба было забіваць, пакуль сам вораг не дабраўся да цябе. Згвалтаванне? Я падазраю, што нешта падобнае магчыма нават з людзьмі з AX. У нас працуе вялікая колькасць агентаў, і ў гэтай справе для гэтага патрэбны самыя розныя людзі. Але асабіста я ніколі не чуў пра такі выпадак і нават не задумваўся пра гэта. Магчыма, я павінен быў ведаць. У рэшце рэшт, вы заўсёды павінны чытаць дробны шрыфт у любым кантракце, які вы заключаеце з д'яблам.
  
  
  Хоук і Фелан разам адышлі ў кут пакоя і зашапталіся. Я пачаў ветлівую гутарку з Прэстанам Морам, які заўсёды быў падобны на мыш у лапах ката. Я сказаў яму, што мне вельмі спадабаўся ягоны апошні фільм, і гэта было праўдай. Ён адзначыў, што я выглядаю цудоўна. Я сумняваўся, што гэта праўда. Я да гэтага часу адчуваў фізічныя сляды апошняга задання ў Сірыі і сваіх выхадак з Кезіяй Ньюман. Мне зноў стала цікава, ці трахне яе рускі перад тым, як задушыць.
  
  
  Каб яшчэ больш выкінуць гэтыя думкі з галавы, я сказаў: «Рона Мэцьюз? Гэтае імя павінна мне нешта сказаць. Але што?
  
  
  Перш чым адказаць, Мор пакусаў слухаўку. Хоук і Фелан усё яшчэ стаялі адзін з адным у куце ў цемры, і я падумаў, ці не хоча Хоук схаваць нешта ад мяне. Насамрэч я яшчэ нічога не ведаў. Якое дачыненне Рона Мэцьюз і тыбецкі лама па імені Лі Цзы мелі да гэтай пірацкай радыёстанцыі? У мяне яшчэ не было зачэпак. Галасавыя адбіткі таксама не надта дапамаглі, нават калі яны былі надзейнымі.
  
  
  - Старая кіназорка, - сказаў Мор. «Адна з першых сэкс-зорак. Дарэчы, яна, здаецца, усё яшчэ актыўная ў гэтай галіне, калі чуткі дакладныя. Я не бачыў Рону ўжо шмат гадоў, акрамя некалькіх прэм'ер і вечарынак, дзе я бачыў яе выпадкова. Цяпер ёй павінна быць за шэсцьдзесят. Усё яшчэ выглядае на сорак. І не можа супакоіцца, калі верыць плёткам. І павер мне, у Галівудзе аб ёй ходзяць плёткі.
  
  
  Цяпер я зноў успомніў пра яе. Яе рот, шырокі, чырвоны і вільготны, заўсёды выглядаў павабна на экране. Я думаю, што ў яе былі гэтыя маленькія школьныя сіські, і яе ногі былі занадта худымі, але гэты рот быў яе наймацнейшым бокам.
  
  
  «Яна не здымалася ў фільмах ужо дваццаць гадоў, - сказаў Мор. - Ёй гэта было не трэба, вядома. Яна сапраўды не памірае ад беднасці. Ёй нават належыць самы першы зароблены мільён. Дзякуй Дыёну Гермесу.
  
  
  Напэўна, я выглядаў такім жа шакаваным, як і адчуваў», - ён паказаў трубкай мне на жывот і засмяяўся. - Дыён Гермес, вядома, не сапраўднае яго імя. Яго сапраўднае імя Тэафіл Дэметра. Ён таксама не зусім грэк па паходжанні. Яго бацька валодаў кандытарскай.
  
  
  Цяпер я зразумеў, чаму Хоук быў такі маўклівы. Ён вырашыў, што Прэстан Мор праінструктуе мяне, каб я мог атрымаць інфармацыю з першых рук. І той факт, што Мор гаварыў так свабодна, быў для мяне самым яскравым доказам таго, што ён сапраўды працаваў на АХ.
  
  
  Я ўсміхнуўся яму. Калі я сустракаў яго раней у Венгрыі, ён ужо здаваўся мне прыдатным хлопцам
  
  
  Я сказаў: «Калі ты лічыш, што я занадта шмат думаю, дык і скажы, але Дыён Гермес? Гэта тое, на што гэта падобна?
  
  
  Ён зноў засмяяўся ціхім голасам. «Сапраўды, Нік. Слова Дыён павінен паходзіць ад Дыяніса. Гермес гаворыць сам за сябе. Але ён не варушыць сцёгнамі. Ён выглядае цалкам нармальна. Акрамя таго, ён па-чартоўску хітры бізнэсмэн.
  
  
  Я кіўнуў. - Я мяркую, ён таксама паклапаціўся аб тым, каб яна не патрапіла ў прытулак для бедных і хворых акторак? На другім канцы пакоя, тварам да нас, Хоук і Фелан усё яшчэ шапталіся. Фелан зноў выглядаў усхваляваным. «Ён павінен лепей клапаціцца пра сваё сэрца», - падумаў я сам сабе. Я падазраваў, што стары даў яму занадта шмат намёкаў на тое, што яго роля ў гэтай справе, на жаль, скончана. - Так, - сказаў Мор. Ён скрыжаваў ногі і зноў пачаў набіваць трубку дарагім галандскім тытунем. Як былы гандляр тытунём, я павінен ведаць, што гэта была за сумесь. Але, нажаль, мае спазнанні не зайшлі так далёка. Мая роля ў гэтым, - працягваў Мор, - амаль скончана. Я сабраў дасье на Мэцьюз і Дыёна Гермеса, і дасье Пентагона не параўнаецца з некаторымі старымі запісамі аб Мэцьюз. Я цесна супрацоўнічаў з аддзелам Фелана па ўказанні Хоўка. Ён папрасіў мяне праінструктаваць цябе, Нік. Таму што, канешне, у вас не будзе часу на дэталёвае вывучэнне файлаў.
  
  
  Магчыма, у гэтым вы маеце рацыю, - пагадзіўся я. У мяне ёсць адчуванне, што гэтая справа можа развівацца хутка. Так прасвятлі мяне. Якое дачыненне Рона Мэцьюз і гэты Дыён Гермес маюць да перадач гэтага тэлеканала? Хто такі Лі-Цзы, калі не тыбецкі лама, і якое ён мае да гэтага дачыненне? Што робіць такая жанчына, як Мэцьюз, з ім?
  
  
  Трубка Мора згасла ў соты раз, і ён зноў запаліў яе ад вельмі доўгай запалкі. Гэта адно з маіх пярэчанняў супраць трубак. Вы ніколі не ўтрымаеце іх падпаленымі доўга. І яны абпальваюць маю мову.
  
  
  Ён зрабіў некалькі зацяжак, пакуль трубка зноў не згасла. Ён сказаў: «Я пастараюся прывесці гэта ў разумны парадак, хоць гэта і няпроста». Гэта складаны выпадак. Амаль галівудскі, я б нават сказаў. І я ня думаю, што вы маглі б прадаць сцэнар гэтай гісторыі. Рэальнасць звычайна яшчэ больш неверагодная, чым фантазія.
  
  
  Я сказаў, што зразумеў яго. У раёне Лос-Анджэлеса вы знойдзеце больш дзіўных асоб на квадратны метр, чым дзе-небудзь яшчэ ў свеце.
  
  
  «Dion Hermes, - пачаў Мор, - верагодна, быў геем з дзяцінства. Ён пакінуў Чыкага ў сталым узросце і адправіўся ў Галівуд, верагодна, па запрашэнні, каб паспрабаваць стаць акцёрам. Той факт, што яму падабаліся хлопчыкі, наўрад ці перашкодзіў бы гэтаму рамяству, асабліва калі б ён паводзіў сябе дастаткова асцярожна. І ён зрабіў нейкую кар'еру. У любым выпадку, ён так і не стаў добрым акцёрам. Верагодна, у яго не было таленту. Але нейкім чынам ён сустрэў Рону Мэцьюз, і яны адразу ж зладзілі».
  
  
  Я перапыніў яго, сказаўшы, што не разумею. Прэстан Мор выглядаў крыху расчараваным, і хоць ён быў занадта ветлівы, каб сказаць гэта, па яго ўвазе было ясна, што ён лічыць мяне невукам у зямлі Садома.
  
  
  «Вядома, я не мог чакаць, што ты гэта ведаеш, але Рона Мэцьюз бісексуальная. Яна кахае не толькі мужчын, але і жанчын. Прынамсі, так было ў мінулым. Я не ведаю, якія яе перавагі зараз. У любым выпадку, яны добра зладзілі. Ён стаў яе мэнэджэрам і бізнес-кансультантам, і гэтая камбінацыя аказалася паспяховай. І не толькі з пункту гледжання бізнэсу. Гэта, вядома, проста плёткі, але я падазраю, што яны недалёкія ад ісціны. Рона і Дыён таксама працавалі разам у іншай вобласці. Яна спакушала для яго хлопчыкаў, а ён для яе дзяўчынак. Ён вызначана прыемны на выгляд, так што яму не склала працы прывабіць да сябе дзяўчын.
  
  
  Я падумваў выпіць яшчэ, але раздумаўся. Хоук ведае больш, чым паказвае, і, акрамя таго, гэтага дастаткова, і я выдатна з гэтым заданнем спраўляюся.
  
  
  Стары падвёў Фелана да дзвярэй, і я зразумеў, што зараз мы можам спакойна працягваць працу.
  
  
  «Яны трымаюцца разам ужо доўгі час, - працягнуў Мор. «Дыён аказаўся выдатным пісьменнікам, і ён напісаў некалькі сцэнарыяў для Роны, якія аказаліся паспяховымі. Акрамя таго, ён напісаў выдатны раман, зразумела, пад псеўданімам.
  
  
  Я сказаў, што зразумеў гэта. Імя Дыёна Гермеса на карэньчыку кнігі прыцягнула б толькі вельмі абраную аўдыторыю. Але ці наўрад гэта гарантуе вялікі тыраж.
  
  
  - Звар'яцець, праўда, - сказаў Мор. «Два чалавекі, такія як Дыён і Рона, якія так доўга застаюцца разам. І не толькі ў бізнэсе. Павінна быць нешта яшчэ: своеасаблівая сувязь, якую звычайнаму чалавеку нялёгка зразумець. Я часта задавалася пытаннем. Гей і бісексуальная жанчына, якія жывуць разам ужо дваццаць гадоў. Цікава, чаму яны наогул не бралі шлюб?
  
  
  Па гэтых яго разважаннях я мог сказаць, што ў яго дакладна не было звання Кілмайстра. Ён быў больш тэарэтыкам. ён далучыўся да АХ у асноўным для складаннем планаў.
  
  
  Я мог сабе ўявіць яго цікавасць да гэтай асаблівай справы. У мяне ўжо склалася ўражанне, што яго сэксуальная цікавасць таксама часткова засяроджаны на мужчынах. Кожнаму сваё, я не магу яго вінаваціць. Ён быў выдатным хлопцам для працы, і яго асабістае жыццё было яго асабістай справай.
  
  
  Я сказаў Мору, што знаходжу ўсё гэта вельмі цікава, але якое дачыненне да гэтага мае Лі-Цзы, гэты стары лама? Перш чым ён паспеў адказаць, Хоук падсеў да нас і сказаў: "Добра, зараз, калі канкурэнт сышоў, давайце прыступім да працы".
  
  
  Я ўхмыльнуўся Хоўку. — Фелан пацалаваў цябе на развітанне? У рэшце рэшт, я часам наступаю каму-небудзь на хворыя мазалі».
  
  
  - Фелан сцвярджае, што ў мінулым годзе вы забілі аднаго з яго людзей у Афрыцы, - сказаў Хоук. «Я не памятаю, каб я бачыў нешта падобнае ў вашай справаздачы».
  
  
  Я паціснуў плячыма. - Ах так, я смутна прыгадваю нешта падобнае. Я забыўся згадаць пра гэта. Але, шчыра кажучы, гэта была памылка».
  
  
  Хоук пачухаў сваё белае шчацінне. Часам ён не ведаў, што рабіць з маімі нявіннымі жартамі. 'Хм. Так. Так. Добра, давайце рухацца далей. Як шмат ты яму расказаў, Мор?
  
  
  Мор чысціў трубку. 'Трохі. Яшчэ шмат чаго трэба расказаць.
  
  
  - Добра, тады наперад. Я збіраюся пагаліцца і, магчыма, задрамаць. Што ты думаеш зараз, Нік? Зразумеў у чым справа?
  
  
  У мяне ёсць звычка без лішніх слоў выказвацца перад Хоўкам. - Дазвольце мне сказаць так, - заўважыў я. "Мне яшчэ трэба шмат чаго даведацца".
  
  
  Хоук засмяяўся і паляпаў мяне па плячы.
  
  
  - Мы ўладзім гэта, Нік. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта скласці ўсе часткі галаваломкі ў патрэбнае месца. Працягвай, Прэстан.
  
  
  Прэстан Мор працягнуў свой аповяд. Я слухаў і задаваў дурныя пытанні. Дурных адказаў я не атрымаў. Мы былі занятыя дзевяць гадзін. Мор стаміўся першым і меў патрэбу ў адпачынку. Мы з Хоўкам пачалі тэлефанаваць і хутка атрымаем вялізны рахунак за тэлефон для аплаты падаткаплацельшчыкамі. Пяру была толькі адной з краін, з якімі ў нас была працяглая тэлефонная сувязь.
  
  
  Я павінен быў быць у пляжнай хатцы Роны Мэцьюз да 10 вечара, каб змяніць аднаго з ахоўнікаў. У большасці зорак ёсць прыватныя ахоўнікі, якіх яны наймаюць з нейкай арганізацыі. Гэта ўсё было добра падрыхтавана. Яны працавалі на ўзроўні, якога можна чакаць ад такой высокакваліфікаванай арганізацыі, і я збіраўся падмяніць чалавека па імені Джэральд Свінгер, каб ён мог наведаць сваё нованароджанае дзіця ў бальніцы. У той вечар маё ўласнае імя будзе Брус Сэмплайнер. Адкуль, чорт вазьмі, Хоук браў усе гэтыя імёны? У мяне былі свае загады, і да гэтага часу ўсё гэта выглядала як руцінная праца. Мая праца складалася ў першую чаргу ў тым, каб абараніць дзяўчыну з аддзела Фелана ў Пентагоне. Дзяўчына, якая ішла на вялікую рызыку.
  
  
  Хоук і Прэстан Мор адвезлі мяне на пляж Тапанга, дзе я павінен быў узяць іншую машыну. Хоук не ведаў, як выглядала дзяўчына. У Фелана не было часу даставаць фота з архіва. Прынамсі, так ён сказаў. Ім не падабаецца, калі паўсюль валяюцца фотаздымкі іх супрацоўнікаў. Гэта зразумелая пазіцыя ў нашай прафесіі.
  
  
  «Я чуў, - сказаў Хоук, калі мы праязджалі праз Палісейдс, - яна маладая і прывабная».
  
  
  - Пакуль гучыць добра, - адказаў я.
  
  
  Прэстан Мор вёў машыну. Хоук сеў побач з ім. Я заняў месца ззаду, апрануты ў зялёную форму Protective Agency Inc. , у камплекце з кепкай і рамянём з паліцэйскім пісталетам 38-га калібра. Мой Люгер быў у мяне ў плечавы кабуры на выпадак, калі з яго сапраўды спатрэбіцца стрэліць, а Хьюго, мой штылет, як звычайна, быў у рукояти на ўнутраным боку правага перадплечча. Я сагнуў запясце да ледзь чутнай пстрычкі і адчуў на далоні халодную сталь свайго штылет. Я не думаў, што мне давядзецца выкарыстоўваць сваю зброю, але мне падабаецца заўсёды быць гатовым да ўсяго.
  
  
  Хоук неспакойна павярнуўся на сваім месцы і падазрона паглядзеў на мяне. Ён ведаў, што я проста гуляю, але часам ён проста ні пра што не турбуецца. - Дазвольце мне нагадаць вам, - суха сказаў ён, - што гэтую дзяўчыну, міс Кілбрайд, пазычыў нам Пентагон. Фелан сказаў мне, што яна лэдзі.
  
  
  - Адкуль Фелан можа гэта ведаць?
  
  
  - Я проста хачу сказаць, - працягнуў Хоук. — Калі б ты калі-небудзь марыў дамагацца гэтай дзяўчыны, Фелан быў бы больш за шчаслівы задаволіць з гэтага скандал. Я не хачу гэтага ні пры якіх абставінах, Нік. У іх ужо ёсць ідэя, што мы ў АХ купка забойцаў і варвараў, і я б не хацеў, каб яны думалі, што мы таксама наймае сэксуальных маньякаў.
  
  
  Часам стары мог рэзка выражацца.
  
  
  - Як, - холадна сказаў я, - я магу патурбаваць гэтую юную лэдзі? Сімпатычная маладая дзяўчына? Толькі ў думках, сэр. Хоук стаміўся ад слоўных гульняў. - Сачы за тым, каб нічога не здарылася. Ты абараняеш Патрысію Кілбрайд, і калі яна дакладзе пра цябе, ты дакладзеш мне. Фелан настойваў на тым, каб у цябе было як мага менш прамых кантактаў з дзяўчынай. Ён хоча, каб яна мела як мага менш адносін з AX.
  
  
  - Я гэта добра разумею, сэр. Мы - грубая, ненадзейная купка падонкаў, і не падыходзім для таго, каб забаўляць мілых паненак шлюбнага ўзросту.
  
  
  Прэстан Мор зарагатаў. Нейкі час ён спрабаваў кантраляваць сябе. - Я бачу, у вас выдатнае супрацоўніцтва.
  
  
  Больш я нічога не мог сказаць аб гэтым. Я выйшаў на цёмным куце каля пляжу Тапанга. Аўтамабіль быў прыпаркаваны на стаянцы за некалькі кварталаў ад дома.
  
  
  Хоук усё яшчэ здаваўся занепакоеным. — Пастарайся выконваць свае загады як мага стражэй, прынамсі на гэты раз, Нік, і будзь асцярожны, каб не патрапіць у бяду. Калі ласка, на гэты раз ты паступіш па правілах, сынку?
  
  
  Мне ніколі не падабалася глядзець, як пажылы чалавек просіць міласціну. Калі я выйшаў, я падняў руку.
  
  
  «У вас ёсць маё байскаўцкае слова, сэр. Я абяцаю зрабіць усё правільна. Я грубіяню рот зачыненым, а вочы і вушы адчыненымі. Я застаюся пад прыкрыццем, наколькі гэта магчыма. Я не ўступаю ў кантакт з лэдзі Кілбрайд; яна ўступіць у кантакт са мной.
  
  
  'Добра. І памятайце, гэта вечарынка ў масках. Патрысія Кілбрайд апранутая ў гарнітур Піцера Пэна».
  
  
  Я спрабаваў успомніць, як выглядаў Пітэр Пэн, але не мог успомніць нікога акрамя Дональда Дака. Я падумаў, што лепш не турбаваць Хоука гэтым. Гэта я даведаюся там.
  
  
  Я паціснуў руку Прэстану Мору. Хоук і я ніколі не абменьваліся поціскамі рукі. Але на яго погляд я прачытаў: «Удачы, хлопчык. І памятайце, мы спяшаемся!
  
  
  Яны з'ехалі. Я пайшоў да стаянкі, дзе быў прыпаркаваны Шэўрале. Раптам мне трэба было аб нечым падумаць. Прадстаўце, калі б на вечарынцы было два Піцера Пэна. Ці тры? Або паўтузіна. Уявіце, там было тры жанчыны і тры мужчыны! Так што я мог працягваць. Лэдзі Кілбрайд у натоўпе ўсё яшчэ было цяжка заўважыць.
  
  
  Яна не павінна была патрапіць у бяду. Гэта тое, што я абяцаў Хоўку.
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  Я быў у кепцы з залатой зоркай і залатымі пагонамі на плячах. Атрадам аховы з больш чым шасці чалавек звычайна камандуюць сяржант і афіцэр, якія часам зазіраюць паглядзець за парадкам. Я быў афіцэрам, толькі што перакладзеным з Сан-Францыска, таму, пакуль Джэральд Свінгер наведваў сваё дзіця ў бальніцы, мая праца заключалася ў тым, каб сачыць за тым, каб я быў побач, каб назіраць за ўсім. Мяне толькі што перавялі і я не быў знаёмы ні з людзьмі, ні з тэрыторыяй, таму ў мяне была выдатная нагода прагуляцца па тэрыторыі, не выклікаючы падазрэнняў. Дзяўчына з Пентагона можа пазнаць мяне па залатых пагонах.
  
  
  Я даўно не быў у Малібу, таму хутка прапусціў паварот на Арбакл-роўд. Прыйшлося пытацца дарогу ў аднаго з мясцовых жыхароў. Нарэшце я знайшоў Арбакл-роўд і паехаў на пляж.
  
  
  Гэта быў прыватны пляж, і не маленькі, абнесены высокім калючым дротам. Калі я падышоў да брамы і прытармазіў, то ўбачыў наперадзе даўгаваты трухлявы пляжны домік. За ўсімі вокнамі гарэла святло. Музыка, якая, верагодна, зыходзіла са стэрэасістэмы, была некалькі прыглушана мяккім белым туманам, які наляцеў з боку мора. Цяпер я чуў, што музыку напісаў Барток, значыць, гэта сапраўды інсталяцыя.
  
  
  Цяпер я быў адзін. Хоук і босы службы бяспекі вырашылі не інфармаваць супрацоўнікаў службы бяспекі. Яны лічылі, што формы з залатымі палосамі будзе дастаткова, і я спадзяваўся, што яны маюць рацыю. У любым выпадку, я мог дазволіць сабе задаваць шмат пытанняў, не выклікаючы асаблівых падазрэнняў. Бо мяне толькі што пераклалі.
  
  
  Да гэтага часу я даволі вольна трымаў шапку на галаву; зараз я яе паправіў, вырашыў гуляць строга па правілах. Я прыпаркаваў машыну на невялікай брукаванай стаянцы і пайшоў да драўлянага дома ля варот. Там было трое мужчын, сяржант і два ахоўнікі. Яны гулялі ў покер і паглядзелі на мяне. Відаць, яны не чакалі начальства, і было ясна, што яны не надта ўзрадаваліся майму прыезду. Верагодна, яны думалі, што я перапыню іх покер, і відавочна ненавідзелі гэта.
  
  
  Прыватныя ахоўнікі не маюць звычкі аддаваць гонар. Двое ахоўнікаў перасталі гуляць і паглядзелі на мяне, калі я ўвайшоў у катэдж. Сяржант адарваўся ад часопіса, мяркуючы, што ён яго запаўняе.
  
  
  Я прадставіўся. - Брус, - дадаў я без усмешкі. Яны маглі вырашаць для сябе, ці быў я служакам ці прыдатным хлопцам. Я расказаў ім нейкую раскручаную гісторыю і сказаў, што зарабляю дадатковыя грошы. "Гэта вельмі патрэбна ў нашы дні", - сказаў я.
  
  
  Яны пагадзіліся. Я ўзяў часопіс сяржанта і паглядзеў на апошні запіс: 23:00 - абыход пройдзены - усё ў парадку. Сяржанту відавочна не падабалася марнаваць чарніла. Я адклаў часопіс, расслабіўся і з усяе сілы стараўся стварыць уражанне, што мне ўсё роўна, што адбываецца.
  
  
  'Якая тут сітуацыя? Я замяняю хлопца, таму я хацеў крыху пра гэта даведацца. Хто такая Рона Мэцьюз?
  
  
  Усе яны былі пажылымі - многія ахоўнікі пенсіянеры - і не былі гаманкія. Адзін з гульцоў у покер, якому трэба было пагаліцца, змрочна паглядзеў на мяне.
  
  
  «Падмані сваю старую маці. Хто не ведае, хто такая Рона Мэцьюз?
  
  
  Я паглядзеў проста на яго, не ўсміхаючыся, і сяржант хутка ўмяшаўся. - Лейтэнанту не хочацца гаварыць пра вас, - раўнуў ён на іх. - Ты трымай рот на замку. Я паведамлю ўсё лейтэнанту».
  
  
  Я кіўнуў. - Калі ласка, сяржант. Давай выйдзем на вуліцу ненадоўга, а? Тады я змагу неадкладна даследаваць мясцовасць».
  
  
  Ён памарудзіў імгненне, затым кіўнуў. Ён паглядзеў на гадзіннік, а затым на мужчын, якія зноў былі паглынуты сваёй гульнёй у покер. "Вы пачынаеце праз пятнаццаць хвілін". Хлопец, які не галіўся, сказаў, не паднімаючы галавы: "Мы ведаем, сяржант". Мне не спадабаўся яго тон.
  
  
  Сяржант дастаў з шафы вінтоўку, перакінуў цераз плячо і паглядзеў на мяне. "Я праверу вялікі дом, калі мы выйдзем, сэр". Ён адышоўся ўбок, каб прапусціць мяне наперад.
  
  
  Мы ўвайшлі ў туман, які цяпер згусціўся і пахвіну багавіннем і салёнай рыбай. Сяржант ішоў наперадзе мяне. Мы перасеклі стаянку і пайшлі па вузкай сцяжынцы, якая праходзіць проста за плотам з калючага дроту. Мы адышлі ад пляжнай хаткі ў той бок, дзе музыка зараз здавалася гучней, а святло ярчэй, і апынуліся на сушы. Справа ад нас я мог бачыць фары машын, якія едуць па дарозе. Не было ніякіх прыкмет белай альтанкі, дзе я павінен быў сустрэцца з Пэт Кілбрайд.
  
  
  Цяпер сцяжынка пашырэла, і я пайшоў побач з сяржантам. Ён не быў балбатуном. Я сказаў: "Што ўсё гэта значыць?" Калі ён замарудзіўся з адказам, я сказаў: "Не тое каб мяне гэта больш турбавала, я не стукач". Я раблю сваю працу тут, але я не бяру яе дадому. І я сапраўды не ведаю, хто такая Рона Мэцьюз!
  
  
  Сяржант засмяяўся і памахаў перад намі промнем ліхтарыка. Мне было ўсё роўна, што туман станавіўся ўсё гусцей. Гэта была б суцэльная густая смуга. Мяне б гэта не надта турбавала.
  
  
  - Не хвалюйцеся аб хлопчыках, лейтэнант. Сімп расказвае ўсім, што аднойчы ноччу трахнуў яе. Яна прыйшла дадому п'яная. Было позна, а ён дзяжурыў каля брамы. Ён кажа, што яна прыйшла ў катэдж, прапанавала яму выпіць са сваёй бутэлькі, і што ён трахнуў яе на стале. Я не веру ў гэта.
  
  
  Я нічога не казаў. Пасля таго, што Прэстан расказаў мне пра Мэцьюз, мне гэта не здавалася такім ужо малаверагодным. Але зараз гэта не мела значэння. Я засмяяўся. Туман надаў майму голасу нізкае, злавеснае адценне.
  
  
  - Мне таксама гэта здаецца даволі дзіўным. Можа быць, гэты Сімп зрабіў занадта шмат сумаваў. Але я да гэтага часу не ведаю, хто яна. Я хацеў, каб сяржант гаварыў, каб ён не заўважыў, як заняты мае вочы. Альтанкі я так і не ўбачыў.
  
  
  Я слухаў адным вухам тое, што сяржант расказваў мне пра Рона Мэцьюз. Яго версія была прыкладна напалову праўдай, і ў параўнанні з інфармацыяй, якую даў мне Прэстан Мор, гэтая гісторыя ясна паказала, як распаўсюджваюцца і раздзімаюцца плёткі.
  
  
  Аднак мяне ўразіла адна рэч. Ён ні разу не згадаў імя Дыёна Гермеса. Так што яму сапраўды ўдалося застацца ў цені. Ці, можа, сяржант не любіў гаварыць пра геяў.
  
  
  Мы пакінулі выдмы і выйшлі на шырокую жвіровую дарожку. Затым наблізіліся да вялікага старадаўняга асабняка, які павольна вымалёўваўся перад намі з туману. Я яшчэ мала што мог разабраць, але тое, што я ўбачыў, здавалася, прыйшло з гатычнай казкі. У доме было тры паверхі і гарышча, балконы, вежкі, франтоны, словам, усё казачнае. Было шмат вялікіх веранд з плеценай мэбляй.
  
  
  Сяржант пачаў падымацца па шырокіх усходах да аднаго з ганкаў. «У нас тут шэсць ключоў, - растлумачыў ён. «Першы тут, ля ўваходных дзвярэй».
  
  
  Я глядзеў, як ён узяў ключ, які вісеў на ланцужку, уставіў яго ў гадзіннік і двойчы павярнуў. Гадзіннік выдалі гук пстрычкі.
  
  
  Вырашыў зрабіць пацешны каментар. - Тут таксама ёсць прывіды?
  
  
  Сяржант засмяяўся. 'Чаму б і не? Рона Мэцьюз купіла яго пасля таго, як пачала здымаць фільмы. Здаецца, некалі гэта быў прыгожы будынак. Належала банкіру, які выкінуўся з акна ў 1929 годзе. Цяпер яно пакрысе гніе. Мы павінны рэгулярна правяраць яго з-за пажаранебяспекі. Трубы старыя і тысячы пацукоў. Часам мы ловім тут аматараў пляжнага адпачынку ці маладыя пары.
  
  
  Я задавалася пытаннем, як яны маглі пералезці цераз плот. Мы апынуліся ўнутры і прайшлі праз вялізныя пакоі з паркетнымі падлогамі. Сяржант не ўключыў святло. «Мы адключылі галоўныя выключальнікі ў падвале, - растлумачыў ён. "Гэта крыху бяспечней." Ён уставіў ключ у замак кухні, якая была памерам з бальную залу, і мы спусціліся на некалькі прыступак.
  
  
  "Часам яны праразаюць дзюры ў плоце", - працягнуў ён. - Або яны выкарыстоўваюць коўдры, каб пералезці праз калючы дрот. Некаторыя прыходзяць купацца. Калісьці нам прыйшлося выгнаць адсюль цэлую калонію курцоў гашышу, хочаце верце, хочаце не. Звычайна гэта маладыя пары.
  
  
  У падвале было цёмна. Я прасачыў за яркім промнем сяржанцкага ліхтарыка, які правярае бойлер і прыбіральню.
  
  
  - Вось і ўсё, - сказаў ён, зноў перакідваючы вінтоўку цераз плячо. "Давай выбірацца адсюль. Мне заўсёды тут непрыемна.
  
  
  Ён не адчуваў гэтага. Я ўчуў. Пах толькі што патушанай свечкі. Нехта быў тут якраз перад тым, як мы прыйшлі. Гэты нехта ўсё яшчэ быў там. Я адчуваў гэта. Мы ўсё яшчэ былі ў туалеце. Сяржант мог застудзіцца ці ў яго быў дрэнны нюх, але ён заўважыў маю рэакцыю, якой бы прыгнечанай яна ні была.
  
  
  'Што гэта?'
  
  
  Я ўзяў у яго ліхтарык. - Мне здалося, я нешта пачуў.
  
  
  Я нічога не чуў. Толькі я адчуў гэты пах. Мне не хацелася яму гаварыць, але мне давялося агледзецца, бо я быў поўны рашучасці вярнуцца сюды. Я зрабіў гэта хутка, асвятліўшы пакой промнем святла. Нічога не было відаць, акрамя мноства труб і кранаў, некалькіх вялікіх старых бочак і ў куце пральнай машыны нулявога года. Я дазволіў прамяню святла асвятліць яго так хутка, што здолеў яго ўбачыць, але сяржант не змог. Патушаная свечка на адной з бочак. Сцяна ззаду яе была замазана і, здавалася, мела іншую структуру. Гэтую сцяну можна было ссунуць. За гэтым павінна было нешта стаяць. Я вярнуў лямпу сяржанту. - Мусіць, гэта была адна з тых катоў, пра якія ты мне расказваў.
  
  
  Так магчыма. Але тут пацукі больш за катоў, клянуся табе. Я б не пусціў сюды котку. Яе б з'елі жыўцом. Добра, лейтэнант, давайце выбірацца з гэтага дома з прывідамі.
  
  
  Мы выйшлі праз бакавыя дзверы і пайшлі праз выдмы да пляжу. Туман застаўся ранейшым. Было даволі халаднавата, але не зусім холадна. Я прамармытаў сяржанту, што яшчэ ўбачу яго ў каравульнай каля брамы, і пачаў самастойна разбірацца далей. Я павінен быў пазбавіцца ад яго ў любым выпадку і мог бы зрабіць гэта прама зараз.
  
  
  Іншых ахоўнікаў у поле зроку не было. Сяржант сказаў мне, што мадам Мэцьюз хоча бачыць іх як мага радзей. Як і ўсе добрыя слугі, яны павінны былі быць пад рукой, калі трэба, і незаўважнымі. Я пайшоў на музыку і праз некалькі хвілін апынуўся ў невысокага фасада з боку сушы, дзе я мог зазірнуць у акно, не будучы занадта прыкметным. Святло ўнутры было цьмяным, але дастаткова, каб усё было ясна відаць.
  
  
  У вялікай гасцёўні было каля трыццаці чалавек. Яны сядзелі на лаўках і крэслах, а таксама на падлозе. Японскі слуга хадзіў з чарай з напоямі і ежай, але пра ежу і пітво рэдка казалі. Усе звярталі ўвагу на чалавечка з сітарам. І вялікага чалавека з флейтай. І маленькую мініятурную жанчыну, апранутую як Зялёная Багіня.
  
  
  Я вельмі мала ведаю аб інках. Але дастаткова, каб зразумець, што Рона Мэцьюз - іду ў заклад, гэта была яна - была апранута як Саксахуаман, Зялёная Багіня Урадлівасці, адна з Сонечных Паннаў і лідэр Выбраных Жанчын.
  
  
  Яна села на круглую падушку побач са стэрэасістэмай. На ёй была аблягаючая зялёная сукенка, босыя ногі, а ў яе маскі быў кручкаваты нос і вялікія пільныя вочы. Яе галаўны ўбор нагадваў залаты сонечны прамень. Пад маскай я мог бачыць частку яе падбародка і горла, якія выглядалі такімі ж пругкімі і пругкімі, як і яе грудзей. Яна напэўна выдаткавала цэлае стан на пластычную аперацыю.
  
  
  Вялікім чалавекам, які граў на флейце, павінен быў быць Дыён Гермес. Прэстан Мор ужо сказаў мне, што ён не качок, але я ўсё роўна не чакаў, што ён будзе такім вялікім і будзе так добра выглядаць. Дыён Гермес, як я зразумеў, не быў пяшчотай. У мяне было адчуванне, што ён можа аказацца небяспечным супернікам.
  
  
  Лама Лі Цзы граў на сітары. Гэта не тыбецкая прылада, але ён вельмі добра ім валодаў. Ён торгаў струны маленькімі карычневымі ручкамі, падобнымі на лапкі малпы. Дарэчы, Лі-Цзы крыху быў падобны на малпу з паголенай галавой. Ён быў апрануты ў жоўтую вольную мантыю. Я шмат працую з асацыяцыямі, і маім першым уражаннем было тое, што Лі-Цзы быў сумессю Гандзі, Нэру і ёгі Махарышы. Ён не нагадваў мне Мараджараці, майго старога ёга, але той быў ёгам, а не ламай. Я мяркую, што мусіць быць розніца.
  
  
  Лі Цзы трымаў вочы зачыненымі, гуляючы на сітары. Я бачыў, як варушыліся яго губы, але, вядома, не мог зразумець яго.
  
  
  Цяпер я пачаў звяртаць увагу на іншых гасцей. Некаторыя былі ў касцюмах, але большасць без іх, хаця ўсе былі ў масках. Акрамя Дыёна Гермеса і Лі Цзы, І хлопца, які хадзіў сярод гасцей і раздаваў улёткі ці памфлеты. Нават калі б ён насіў маску, ён не мог бы мяне падмануць. Я ўжо бачыў зашмат падобных. Мышцы! Дурныя мускулы. Цягліцы целаахоўніка. Элегантна апрануты ў смокінг, выразаны так, каб схаваць наплечную кабуру. Ветлівымі жэстамі і нячутнымі крокамі ён перамяшчаўся сярод гасцей, раздаючы паперы і зрэдку балбочучы. Ён быў добра складзены, хударлявы, ні стары, ні малады. Б'юся аб заклад, ён не паліў, не піў і не прымаў наркотыкі. Яго ўдар быў напэўна забойным.
  
  
  Я глядзеў, як ён рухаецца па пакоі, як тыгр, які спрабуе выглядаць ручным. У любым выпадку, ён не працаваў у Агенцтве. Яны не наймаюць такіх, як ён.
  
  
  Я не бачыў нікога падобнага на Піцера Пэна. Я яшчэ раз прабегся вачыма па гасцях, каб упэўніцца. Я знайшоў яшчэ сёе-тое. Усе твары былі зачыненыя маскамі, але былі бачныя рукі, горла, ногі і рукі. І ўсе яны расказалі адну і тую ж гісторыю. Усе яны былі старыя. Хворыя людзі. І гэта былі багатыя людзі. Багатыя людзі.
  
  
  Галаваломка пачала быць падобным на нешта. Тая частка, якая зараз стала бачная, была простай і класічнай. Нічога больш ці менш чым містычныя афёры. У гэтага былі бакі, якіх я яшчэ не ведаў, але як бы вы гэта ні пакавалі, гэта ўсё роўна было смецце.
  
  
  Хоук згадаў, што дзве рэчы, праблемы, ці як бы вы гэта ні звалі, ідуць раўналежна. Мне здавалася, што яны хутчэй супярэчаць адно аднаму. Хоук і я не былі на адной хвалі. Калі толькі ён не хаваў нешта ад мяне. Часам так. Часам гэтая яго надакучлівая звычка ледзь не каштавала мне жыцця. Але стары ніколі не папросіць прабачэння.
  
  
  Кілбрайд была хуткай, і яна магла рухацца нячутна. Не шмат каму ўдаецца адстаць ад мяне так незаўважна, як ёй цяпер. Я быў у цені, але святла было дастаткова, каб яна ўбачыла мае залатыя пагоны. Яна ўстала ў фуце ззаду мяне, і спытала: "Вы лейтэнант Сэмплайнер?"
  
  
  Я кіўнуў, не паварочваючыся, і працягваў глядзець у пакой. - Так, а ты Пітэр Пэн?
  
  
  Мы не гулялі ў гульні, і мы абодва гэта ведалі, але яна пачала мне падабацца, калі я заўважыў, што ёй цяжка стрымаць смех.
  
  
  - Так, я Пітэр Пэн. Вы спазніліся, лейтэнант. Я шукала цябе паўсюль. Я яшчэ не азірнуўся. Я не хацеў прапусціць нічога з таго, што адбывалася ў пакоі. Цяпер яна была бліжэй да мяне, дыхаючы мне ў вуха. Яе дыханне салодка пахла, і яна, відавочна, ела мятныя лядзяшы.
  
  
  - Нешта мяне затрымала, - прамармытаў я. 'Чаму? Ці здарылася што-небудзь шакавальнае?
  
  
  "Н-не." Цяпер ёй не трэба было хіхікаць. Яна нервавалася. - Я пачынаю баяцца, - сказала яна. 'Я не разумею. Я ніколі раней не баялася, і мне гэта не падабаецца.
  
  
  'Чаго вы баіцеся?' Я толькі што знайшоў сёе-тое. Калі я першы раз падлічыў, у пакоі было каля трыццаці чалавек. Цяпер я налічыў толькі дваццаць два. Я мог памыліцца на аднаго ці двух, але гэта немагчыма...
  
  
  Магчыма, яна спалохалася. Можа, таму яна раптам апынулася так блізка да мяне, што я адчуў мяккае сцягно і дзве цвёрдыя грудзі насупраць сябе. І пахла добрым, не надта дарагім парфумам.
  
  
  Яе вусны амаль закранулі майго вуха, калі яна прашаптала: «Я не зусім разумею, чаму я так напалохана. Толькі што, гэта было занадта лёгка. Містэр Фелан запрасіў мяне сюды як госця, як сябра сябра. Канешне, у мяне была карта. Інакш вы сюды ніколі не патрапіце. Але са мной зусім не абыходзіліся як з незнаёмцам. Мяне цалкам прынялі як сябра. Занадта добра! Рона Мэцьюс балбатала са мной, Дыён Гермес гутарыў са мной, і я думаю, што стары лама, Лі Цзы, збіралася пачаць са мной пагутарыць, калі я выслізнуў. І я тут адзіная маладая жанчына! Я турбуюся аб гэтым. Я бачыў некаторых іншых жанчын, і ўсе яны былі старымі козамі».
  
  
  Я абняў яе за стан. Яна была мяккай, але цвёрдай. — Я не паспрабую з табой балбатаць, — запэўніў я яе. "Для мяне праца заўсёды на першым месцы".
  
  
  Мусіць, яна паверыла мне, бо не адступіла. Я павярнуў яе да акна, каб яна таксама зазірнула. - Скажы мне, хто ёсць хто, Піт.
  
  
  Яна зноў засмяялася, калі я назваў яе "Піт", але гэта быў нервовы смяшок.
  
  
  Я пачаў гаварыць. «Зялёная багіня – Рона Мэцьюз. Флейтыст - Дыён Гермес. Лі-Цзы ясна, але хто гэты гламурны целаахоўнік у смокінгу, які раздае гэтыя ўлёткі ці што гэта такое?
  
  
  Цяпер ён стаяў нерухома, назіраючы за тым, што адбываецца ў пакоі. Я амаль мог бачыць рэвальвер пад ідэальна пашытым смокінгам. Яго можна было б назваць банкірскім, можа быць 38 калібра. Кароткі ствол.
  
  
  Яна кіўнула. 'Так. Я таксама крыху яго баюся. Я не ведаю дакладнага яго імя, але яго завуць Рой.
  
  
  Гэта ўсё, што я ведаю, акрамя таго, што ён мяне палохае. У яго вочы як у дохлай рыбы.
  
  
  Гэта быў Рой. - Людзі працягваюць знікаць, - сказаў я. - Вы ведаеце што-небудзь пра гэта? Ніхто не выходзіць праз вароты, і ўсё ж яны знікаюць з-пад увагі. Куды, чорт вазьмі? Яе адказ прывёў мяне ў шок. «Ад пляжнай хаткі, у гэтай хаты, ёсць тунэль, які вядзе да іншай вялікай хаты, які не выкарыстоўваецца. Вы павінны прайсці праз панэль у більярдавай. Мне яго паказаў Дыён Гермес.
  
  
  Рой, пераапрануты целаахоўнік, відаць, валодаў добрай інтуіцыяй. Ён паглядзеў праз пакой на акно, праз якое мы глядзелі. Я быў упэўнены, што ён не зможа нас убачыць, але мне гэта не падабалася. Калі ён раптам пачаў рабіць хуткія, каціныя крокі праз пакой да акна, я ўзяў дзяўчыну за руку і мы адышлі. Побач з альтанкай стаяла плеценая канапа з мяккімі падушкамі. Я закурыў дзве цыгарэты, і мы селі на канапу. Я абняў яе. "Так гэта выглядае больш натуральна", – растлумачыў я. - На выпадак, калі хто-небудзь сустрэнецца з намі. Тое, што я быў супрацоўнікам Агенцтва, а не госцем, было б крыху больш складана растлумачыць.
  
  
  Запальваючы цыгарэту, я бліжэй разгледзеў яе твар у святле запальніцы. Яна была не такая маладая, як выглядала, Пентагон не бярэ на працу падлеткаў, але ў яе было адно з тых ірландскіх асоб, якія застаюцца надоўга ў памяці. У яе былі шырока расплюшчаныя цёмна-сінія вочы і шырокі, рашучы рот. Яна не выглядала вар'яткай у гарнітуры Піцера Пэна.
  
  
  Яна таксама ўважліва паглядзела на мяне, але выраз яе твару нічога для мяне не значыў. Яна не адсунулася, калі я абняў яе. Але яна сказала, што баіцца. Магчыма, гэта было прычынай.
  
  
  Тунэль вельмі цікавы, - сказаў я. - Гэта тлумачыць, куды знікаюць усе гэтыя людзі. Але давайце пачнем з самага пачатку, з таго часу, як вы сюды патрапілі. Напрыклад, хто гэта арганізаваў і як. І карацей, таму што я хацеў, каб яна вярнулася ў пакой праз дзесяць хвілін.
  
  
  Яна была добрая. Валодала добрым зрокам і добрай памяццю. Яна ўмела адрозніваць галоўныя праблемы ад другарадных. Праз пяць хвілін яна паведаміла мне аб тым, што ёй вядома.
  
  
  Фелан усё падрыхтаваў. Ён зладзіў так, каб дзяўчына прыехала як сяброўка сябра Роны Мэцьюз. Як былы прыхільнік, ён пазнаёміў яе са старой кіназоркай. Прыйшлося аддаць належнае Фелану. Ён працаваў хутка.
  
  
  «Падобна на тое, Мэтьюз ў дадзены момант знаходзіцца ў лесбійскім вобразе», – сказала яна мне фактычным тонам. «Фелан сказаў мне пра гэта і пакінуў магчымасць адмовіцца ад загада. Дапамагло, вядома, і тое, што Фелан - стары знаёмы Роны Мэцьюз. Ён вельмі падрабязна праінфармаваў мяне, і я лічу, што да гэтага часу не зрабіла ні адной памылкі. Я рабіла ўсё правільна і казала разумна, і ўсё прайшло добра. Для Мэцьюз я проста прывабная маладая жанчына, якую яна можа спакусіць. Калі астатняе будзе зроблена. Мая праца заключаецца ў тым, каб гуляць жанчыну, якую нялёгка падчапіць. Да гэтага часу мне ўдавалася рабіць гэта добра».
  
  
  Я не ведаў, што Фелан быў старым знаёмым Мэцьюз. Можа, яна некалі ў яго ўлюблялася? Хоук павінен быў гэта ведаць, нават калі б не згадаў пра гэта.
  
  
  "Лі-Цзы - добры стары", - працягнула яна. «Мне амаль здаецца, што Дыён і Рона выкарыстоўваюць яго для нечага. У любым выпадку, яны жадаюць, каб ён нешта зрабіў у Перу. Здаецца, гэта месца, дзе невялікая колькасць абраных людзей можа адасобіцца, каб медытаваць. Яны павінны заплаціць пяць тысяч долараў у якасці рэгістрацыйнага ўзносу. І гэта, каб мець магчымасць падзяліцца сваёй мудрасцю. Але мне падаецца, што за гэтым стаіць нешта большае».
  
  
  Я ўсміхнуўся. Канешне, гэта было большае. Пытанне толькі ў тым, што менавіта. Але Перу было дастаткова. Цяпер сувязь стала больш яснай.
  
  
  Яна падышла бліжэй да мяне. Было халаднавата. - Гэты Рой, якога вы назвалі целаахоўнікам, раздаваў літаратуру і прымаў чэкі. Партыя, відаць, створана толькі для таго, каб адабраць людзей, высветліць, хто сапраўды зацікаўлены ў паездцы ў Перу. Я бачыла адзін з чэкаў.
  
  
  Мне гэта не спадабалася. Яны ўсё паказалі дзяўчыне. У самую першую ноч, калі яна была там. Ім відавочна было ўсё роўна, што яна ўбачыць ці пачуе. Мне гэта зусім не спадабалася.
  
  
  Хоць я ўжо ведаў, я спытаў: "А калі б яны заплацілі тыя пяць тысяч даляраў, то што?"
  
  
  «Потым яны знікаюць у більярдавай. Дыён Гермес вядзе іх праз тунэль да вялікага дома.
  
  
  Яны павінны выкарыстоўваць свечкі, таму што там няма электрычнага святла, а затым яны трапляюць туды...
  
  
  «У пакоі за пральні ёсць яшчэ адна панэль, якая можа рухацца. Гэта прыводзіць вас у свайго роду пакой, нешта накшталт кіназалы, дзе вы можаце паказваць прыватныя фільмы. Вы разумееце, што я маю на ўвазе?'
  
  
  'Я разумею. І Дыён Гермес паказваў табе ўсё гэта?
  
  
  'Так. Быў яшчэ ранні вечар. У той час прыбыў толькі адзін госць. Рона Мэцьюз была вельмі прыязная, але ёй трэба было сёе-тое абмеркаваць з Лі Цзы і гэтым Роем, а затым Гермес больш-менш паказаў мне наваколле. Я ўжо казала табе, што ён спрабаваў мяне крыху падкалоць.
  
  
  "Гэта мяне здзіўляе".
  
  
  Цяпер яна зноў ледзь не засмяялася. - 'Я ведаю. Але спачатку ён паводзіў сябе дастаткова нармальна. У тунэлі ён крыху абняў мяне, але ў мяне было адчуванне, што ён адчуў палёгку, калі я не адказала».
  
  
  Я паглядзеў на мае спецыяльныя гадзіны AX на ўнутраным баку майго запясці. час быў на зыходзе. я скончыў пытанні.
  
  
  Дыён Гермес прадставіў ёй тунэль як пацешную рэліквію мінулага. Банкір, які пабудаваў дом, павінен быў быць тым жа, хто выскачыў з акна ў 1929 годзе - ён злучыў пляжны домік з вялікім домам па вядомых толькі яму прычынах. Мусіць, каб уцячы ад жонкі. А пакой за пральні павінен быў быць кінатэатрам, дзе ён мог паказваць свае порнафільмы. Усё стала крыху праясняцца. Было яшчэ шмат няўпэўненасці, але ж вечар толькі пачаўся. Козы і авечкі цяпер былі падзелены - у залежнасці ад таго, хто заплаціў пяць тысяч долараў - і маскі, верагодна, прызначаліся для таго, каб госці заставаліся ананімнымі адзін для аднаго.
  
  
  "Пітэр Пэн" не магла зразумець, чаму ўсе госці такія старыя. У мяне была ідэя. Стары ідыёт заўсёды шалёны за маладога.
  
  
  Я дапамог "Піцеру" падняцца на ногі. Яна прытулілася да мяне, і я ведаў, што яна хоча, каб яе пацалавалі. Я хацеў пацалаваць яе. Я знайшоў яе прывабнай, і я хацеў яе . Я вырашыў, што пайду на збліжэнне пазней. Цяпер я думаў толькі аб сваёй працы.
  
  
  - Час табе вярнуцца ўнутр, - сказаў я. “Я ня думаю, што пройдзе шмат часу, перш чым пачнуць адбывацца важныя рэчы. Я хачу, каб ты была там. Я таксама буду паблізу, так што не хвалюйся.
  
  
  Яна нахілілася да мяне і хутка пацалавала ў шчаку. Гэта быў вільготны школьны пацалунак, і гэта было прыемнае пачуццё.
  
  
  «Чамусьці, - выдыхнула яна, - я больш не баюся. Вы робіце на мяне дзіўнае ўражанне, лейтэнант Сэмплайнер. Я мяркую, ёсць шмат дзяўчат, якія казалі гэта вам раней.
  
  
  - Гэта не так ужо дрэнна. Але пара табе працаваць, дзіця маё. Яны засумавалі па вас і будуць задаваць пытанні, так што вам лепей прыдумаць адказы. Вы можаце выкарыстоўваць гэта апраўданне, што вы любіце гуляць у адзіноце па пляжы ноччу з ветрам у валасах і ўсё такое.
  
  
  Я глядзеў, як яна знікае ў тумане, вяртаючыся да пляжнай хаткі. Яна была страшэнна мілай дзяўчынкай. Як, чорт вазьмі, яна магла патрапіць на такую працу? Раптам я вылаяўся сам сабе. Я хацеў спытаць яе яшчэ аб нечым і забыўся. У такім заблытаным хаосе, як гэты, немагчыма ўсё прадумаць. Я хацеў спытаць яе аб магчымых асабістых адносінах з Білам Феланам. Я нават пайшоў за ёй, толькі каб перапытаць, збольшага супраць волі, таму што вельмі хацелася хутчэй патрапіць туды, каб паглядзець, што робіцца за панэллю.
  
  
  Я меў рацыю наконт Роя. Ён быў добры. Я не чуў ні гуку, наогул нічога...
  
  
  Напэўна, ён чакаў у тумане, прыслухоўваючыся і чакаючы. Ён прапусціў дзяўчыну да кагосьці яшчэ, хто, несумненна, чакаў яе далей. Рой быў настроены на мяне.
  
  
  Ён ступіў наперад з-за выдмаў з пісталетам у правай руцэ. Рой быў маўклівы і дзелавіты тып. Эканомным таксама. Ён спрабаваў зэканоміць свінец. Ён думаў, што аднаго стрэлу будзе дастаткова. Інстынктыўна я нырнуў у бок, зрабіўшы сябе дрэннай мішэнню, і куля закранула мне сэрца. Залатая зорка, якая была там, цяпер ляжала недзе на зямлі. Гэта было блізка, і маё сэрца спынілася на долю секунды. У мяне не было часу выкарыстоўваць свой люгер або штылет, і я нізка нырнуў да яго. Яго другі стрэл збіў маю кепку на зямлю. Я заўважыў, што стрэлы гучалі вельмі глуха, відаць, з-за туману. Я схапіў яго за калені і паваліў на зямлю. Ён ударыў мяне рэвальверам па галаве. Гэта была памылка. Ён павінен быў ведаць, што я мацнейшы. Я схапіў яго за запясце і з лёгкасцю зламаў яго, стукнуўшы каленам яму ў жывот. Ён зароў і паспрабаваў укусіць мяне. Я ўдарыў яго галавой і пачуў, як хруснулі яго зубы.
  
  
  Я не хацеў яго забіваць. Мёртвы чалавек не можа казаць, і я хацеў пачуць, што ён загаворыць. Таму я схапіў яго за смокінг левай рукой, ударыў па рэвальверы левай нагой і пацягнуў яго ўверх, каб даць яму ўдар правай, які ўсыпіў бы яго на кароткі час.
  
  
  Гэта была мая памылка. Вольнай рукой ён пацягнуўся пад шыю і дастаў доўгі востры як брытва нож. Ён кінуў яго мне ў вочы, і ў мяне не было выбару, акрамя як парыраваць укол левай рукой. Лязо засела дзесьці паміж локцем і запясцем. Гэта было балюча.
  
  
  Часам я магу быць цярплівым, як котка ў мышынай нары, але гэта быў не той выпадак. Я дазволіў штылет стрэліць сабе ў правую руку і з усіх сіл усадзіў штылет у яго, прама скрозь эфектны смокінг, у вобласць сэрца. Я павярнуў штылет на паўабарота, перш чым адцягнуць яго назад, каб ён хутчэй скончыўся крывёй. З мяне хопіць гэтага ўблюдка.
  
  
  Я хутка зрабіў некалькі крокаў назад. На зялёнай уніформе і так было занадта шмат крыві, і я падумаў, ці дазволяць яны Хоўку аплаціць рахунак за хімчыстку. Рой апусціўся на калені і паглядзеў на мяне амаль мёртвымі вачыма. Нават зараз ягоны строгі выраз амаль не змяніўся.
  
  
  "Пракляты вырадак!"
  
  
  Ён не падаў, а павольна слізгаў наперад, пакуль не лёг галавой у пясок. Я адштурхнуў нож у бок, перавярнуў яго і ўбачыў, што ён мёртвы. Яго вочы па-ранейшаму былі такімі ж выразнымі, як і пры жыцці.
  
  
  Мая левая рука моцна крывяніла. Мне гэта зусім не спадабалася, хаця было і не балюча. Гэта была крывавая рана, але бяспечная. Я ўжо збіраўся зняць гімнасцёрку, каб перавязаць рану хусткай, калі пачуў ззаду крокі.
  
  
  Я быў готаў. Мне не трэба было прасіць прабачэння. Я не меў патрэбу ў алібі. У левай руцэ ў мяне быў штылет, а ў правай - люгер. У той жа час мой мозг ліхаманкава працаваў. Я паспрабаваў ацаніць, як гэтая крывавая гісторыя змяніла ўсю сітуацыю. Мо таму, што я ведаў, што ён забойца. Дыён Гермес спыніўся і паглядзеў на мяне, потым на мерцвяка. Яго прыгожы твар выказваў здзіўленне і жах. Агіда да такой колькасці крыві. Ён знаходзіў гэта відавочна вульгарным. Ён падышоў да мяне на крок і паглядзеў прама мне ў твар. 'Хто ты. Што, чорт вазьмі, тут адбываецца? Рой памёр? Вы забілі яго?
  
  
  Яго рукі былі без зброі, і мяне гэта абдурыла. І яго пытанні здаваліся цалкам нармальнымі, хоць, магчыма, яны здаваліся крыху плоскімі і абыякавымі, улічваючы сітуацыю. Ён спытаўся ў мяне, ці забіў я Роя. Так што ён быў не з тых, хто робіць паспешныя высновы.
  
  
  Я сказаў яму, што сапраўды забіў яго.
  
  
  - Ён спрабаваў забіць мяне, сэр. Раптам выскачыў з туману на мяне і пачаў страляць. Глядзіце, вось мая зорка! Я ўсё яшчэ гуляў ролю афіцэра ахоўнага Агенцтва, спадзеючыся, што змагу зрабіць гэта праўдападобна, хоць я не асоба на гэта разлічваў. Тым не менш, гэта была адзіная гульня, у якую я мог гуляць у дадзеных абставінах, так што іншага выйсця не было.
  
  
  Ён утаропіўся на мерцвяка. - Гэта Рой. Вы сказалі, што ён спрабаваў вас забіць?
  
  
  Ён паглядзеў на мяне і пакруціў галавой. 'Але чаму. Што адбылося?'
  
  
  Я адступіўся і паглядзеў на яго рукі. У яго былі доўгія тонкія пальцы, бездакорна чыстыя. Такія ж бездакорныя, як і яго вымаўленне. Я пачаў губляць цярпенне. Я павінен быў знайсці спосаб выбрацца з гэтага здарэння, не аблажаўшыся.
  
  
  "Наогул нічога не адбылося", – адказаў я. «Ён спрабаваў мяне забіць, і мне прыйшлося абараняцца. Гэта ўсё. Я думаю, што ён быў не ў сваім розуме».
  
  
  Ён паглядзеў на мяне і павольна пакруціў галавой. «Не, абсалютна не. Рой быў нармальны. І я ведаў Роя. А цябе я не ведаю. Мяркую, так, я амаль упэўнены, што мы павінны патэлефанаваць у паліцыю. Неадкладна.'
  
  
  Гэта здавалася іранічным. Я не хацеў выклікаць паліцыю. Хоук не хацеў умяшання копаў. Фелану не патрэбна была паліцыя, і я сумняваўся, што Дыёну Гермесу патрэбна паліцыя. Акрамя таго, паліцыя была праінфармаваная загадзя. Яны ўмяшаліся б толькі ў выпадку забойства ці згвалтавання. Я не думаў, што сітуацыя была смешная. І я яшчэ не вырашыў, што рабіць.
  
  
  У яго было шмат мужнасці. Ён паклаў руку мне на плячо і сказаў: «Мне давядзецца перадаць вас паліцыі. Ты пойдзеш са мной у пляжную хатку. Мы папярэдзім паліцыю і расследуем гэтую жудасную справу».
  
  
  Цяпер яго рукі больш не былі пустыя. Прынамсі, не яго правая рука . У ёй ён трымаў пёравую ручку. Ці хаця б нешта падобнае. Да таго часу, калі было позна, я ведаў, дзе ён гэта хаваў. За ягоным вухам. У яго былі даволі доўгія валасы, павойныя на патыліцы, і ён насіў малюсенькую зброю за вухам.
  
  
  Ён быў экспертам. Ён пырснуў газам прама мне ў твар, у ноздры, у вочы. Мае мышцы былі паралізаваны амаль імгненна, і ў мяне не засталося сіл, каб выкарыстоўваць люгер або штылет. Гэта было нервова-паралітычнае рэчыва. Я як бы ведаў гэта, і калі б у мяне было дастаткова часу, я, вядома, мог бы дакладна вызначыць гэта. Яно даволі шырока выкарыстоўваецца.
  
  
  У мяне больш не было часу. Вакол мяне ўсё пацямнела, і я здранцвеў. Я пачаў падаць, а потым увогуле нічога не адчуў.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  Я ненадоўга страціў прытомнасць. Напэўна, не больш за пяць хвілін. Аднак, прыйшоўшы ў сябе, я хутка зразумеў, што цалкам паралізаваны. Я мог бачыць і чуць. Я мог разумець тое, што бачыў і чуў, але не мог паварушыць ніводным мускулам.
  
  
  Мяне цягнулі па пяску за вяроўку, прымацаваную пад пахамі. Напэўна, гэта частка добра спланаванай атакі. Не выпадкова вяроўка ляжала на пяску.
  
  
  Туман усё яшчэ быў даволі густы, і я адчуў, як чалавек, які цягне мяне за сабой, спяшаецца. На шчасце, мой твар быў узняты; мая спіна была павернута да мужчыны. Вяроўка хвастала, і мне здавалася, што мае грудзі раздзіраюць на часткі. Мае ногі цягнуліся па пяску, і я страціў чаравік з-за засела пад пяском палкі. Чалавек, які цягнуў мяне, відаць, спацеў. Ён цяжка дыхаў, паднімаючы мяне на выдму. Калі раптоўны парыў ветру прарваў туман, дым уварваўся ў дарагія духі. Дыён Гермес! Хто ж яшчэ?
  
  
  Цяпер я ведаў, чым ён апырскаў мяне. Часам гэтыя навучальныя тыдні AX сапраўды маюць сэнс. Гэта быў варыянт аднаго з гэтых нямецкіх газаў, скарыстаны ў невялікай дозе, таму што я быў жывы. Зарын або Табун. Магчыма спалучэнне, у новай форме... Часам чалавечы мозг працуе дзіўна, амаль недарэчна. Пакуль мяне цягнулі, як жывога трупа, у стары дом, я ўспомніў пра старога прафесара, які расказваў нам пра фосфарарганічныя злучэнні.
  
  
  «Праходжанне электрычнага імпульсу па нерве суправаджаецца хімічным дзеяннем рэчыва, званага ацэтылхалінам. Пасля такога імпульсу гэтае рэчыва павінна быць нейтралізавана, перш чым новы імпульс можа быць праведзены праз нерв. Гэта робіцца ферментам, званым холінэстэразай. Нервова-паралітычныя газы адключаюць гэты фермент. У гэтым выпадку нерв не чысціцца для наступнага імпульсу. Ахвяра ашаломленая і слабая, ці нават паралізаваная. Можа надысці смерць. Усё залежыць ад выкарыстоўванай колькасці. .. '
  
  
  Я нават мог успомніць імя прафесара! Ірвін. доктар Ірвін.
  
  
  Дыён Гермес спыніўся, каб адсапціся. Мы ўжо былі на паўдарогі ўверх па лесвіцы, якая вядзе да чорнага ўваходу ў дом. Ён пацягнуў мяне на кухню.
  
  
  Я заўважыў, што ўсё яшчэ магу ясна думаць. Гэта дало мне некаторую надзею. Ведаў бы Гермес сапраўды, як працуе газ? Зрабіў бы ён яго сам? Я сумняваўся ў гэтым. Хто-небудзь даў бы яго яму і расказаў, як ім карыстацца. Невялікая доза Г.А. ці ж ГБ перастае дзейнічаць праз некалькі гадзін.
  
  
  Дыён Гермес уздыхнуў і зноў пачаў цягнуць вяроўку, каб падцягнуць мяне па апошніх прыступках да вялізнай кухні. На кухні было цёмна. Мусіць, у такой цемры жывуць сляпыя, падумаў я. Ён запаліў свечку, і зараз я мог бачыць яго твар. Ён быў увесь у поце. Валасы яго былі ўскалмачаныя, і цяпер я мог бачыць, што на ім парык. Ён зняў смокінг, і яго гальштук-матылёк боўтаўся свабодна. Я па-ранейшаму не мог паварушыць ніводным мускулам.
  
  
  Цяпер ён схіліўся нада мною, узіраючыся скрозь аранжава-жоўтае святло свечкі ў мой твар. Я глядзеў на полымя, не міргаючы. Нават мае вочныя мышцы былі паралізаваны. Дыён Гермес сказаў: «Я ведаю, што ты можаш бачыць і чуць. Я цалкам дасведчаны аб тым, як працуе газ.
  
  
  Я спадзяваўся, што ён не надта ўважліва глядзеў. Я працягваў глядзець проста на святло свечкі, не міргаючы. Але я адчуў, што зноў магу рухаць павекамі. Так што газ паступова пачаў страчваць сваё дзеянне. Але як доўга гэта працягнецца?
  
  
  Ён выпрастаўся і пагладзіў сябе па спіне. - Ты неверагодна цяжкі, ты ведаеш гэта? Каб пазбавіцца Роя, не спатрэбілася ніякіх намаганняў. А дзяўчына, Пэт Кілбрайд, лёгкая як пёрка. Салодкая штучка. Шкада, што яна ўвязалася ў гэтую жудасную справу.
  
  
  У яго быў Пітэр Пэн! Пэт Кілбрайд.
  
  
  На імгненне ён адвёў свечку ад маіх вачэй, і я скарысталася магчымасцю, каб міргнуць. Я паспрабаваў паварушыць правым мезенцам. Немагчыма. Нічога такога. Маленькая іскра надзеі, якая ў мяне была, імгненна згасла. Пройдзе гадзіннік, перш чым я зноў змагу нармальна рухацца. І я не думаў, што ў мяне будзе столькі часу.
  
  
  Дыён Гермес зноў падняў вяроўку. "Спадзяюся, вы не пярэчыце, што я балбачу, пакуль раблю сваю працу". Яго смех быў непрыемным, і я падумаў аб усіх гэтых пацуках у доме. Ён зусім не быў падобны на пацука.
  
  
  "Цяпер мне давядзецца цягнуць цябе на тры лесвічныя пралёты", - сказаў ён. «Павер, я вельмі гэтага чакаю. Гнілая праца. Але, мы не заўсёды можам мець гэта, калі захочам у гэтым злым свеце. Гэтая непрыемная задача толькі што здарылася са мной. Няма чаго рабіць.'
  
  
  Ён штурхнуў дзверы і пачаў цягнуць мяне ўверх па лесвіцы. Гэта было даволі цяжка, і звычайна мне мусіла быць вельмі балюча. Аднак я амаль нічога не адчуваў. Я ўсё яшчэ з усяе сілы спрабаваў паварушыць левым мезенцам. Гэта не атрымлівалася.
  
  
  Час ад часу ён спыняўся, каб адпачыць. Тым часам ён працягваў казаць...
  
  
  Ён ставіў свечку за некалькі крокаў вышэй на лесвіцы, затым перацягваў мяне ўверх, а затым зноў паднімаў свечку вышэй. Я заўважыў, што на вокнах былі цяжкія фіранкі. Ніхто не змог бы ўбачыць святло свечкі звонку.
  
  
  Раптам ён ледзь не спатыкнуўся. Прынамсі, я так думаў. Насамрэч гэта я ледзь не спатыкнуўся, прынамсі вобразна. Я своечасова зразумеў, што назіраць за сваёй рэакцыяй пры святле свечкі было падманам. Мне ўдалося не міргнуць. Усе іншыя мае мышцы былі ўсё яшчэ паралізаваны. Ён, відаць, быў задаволены і прыйшоў да высновы, што газ усё яшчэ працуе. Ён усміхнуўся. «Я ледзь не паслізнуўся там. Я ледзь не вылаяўся. Як няветліва з майго боку. Пакуль ён цягнуў мяне на апошнія прыступкі, мне ўдалося паварушыць мезенцам. Калі мы дабраліся да вяршыні, я змог выцягнуць і паслабіць яго. Але гэта было ўсё. У астатнім рука была цалкам мёртвая.
  
  
  Ён устаў нада мной і выцер насоўкай пот з ілба. «Цікава, хто ты такі. Шкада, што ты не можаш казаць, але, баюся, гэтага мы таксама не дачакаемся. У любым выпадку, у мяне - у нас - іншыя планы. Але ўсё ж шкада пазбаўляцца ад такога прыгажуна, як ты. Ён пацёр падбародак, дзе пачаў ужо збірацца тлушч. Яму было за пяцьдзесят. Маладзей Роны Мэцьюз.
  
  
  Цяпер я мог рухаць і вялікім пальцам правай рукі. Ён зноў пачаў звяртацца да мяне, хаця ў мяне склалася ўражанне, што ён звяртаецца і да сябе. Ён спрабаваў падбадзёрыць сябе такім чынам.
  
  
  У маленькім пакоі гарэла свечка. Цяжкая фіранка вісела над адзіным акном у пакоі. "Пітэр Пэн" ляжаў на спіне ў цэнтры пакоя. Яна слаба дыхала. Яе вочы былі зачыненыя, і яна ляжала, як аматарская лялька. Адна яе нага варухнулася, і я зразумеў, што яе не атруцілі газам, а нешта іншае. Дыён Гермес падцягнуў мяне да дзяўчыны і развязаў вяроўку. Я прызямліўся на падлогу такім чынам, што мог бачыць дзяўчыну.
  
  
  - Я не пакіну тут вяроўку, - сказаў Гермес. «Ніякіх доказаў, раптам яна не згарыць.
  
  
  Вы павінны прымаць да ўвагі ўсе гэтыя абставіны. Божа мой, я не думаў, што такія рэчы настолькі складаныя.
  
  
  Цяпер ён сапраўды размаўляў сам з сабой, каб пераканацца, што нічога не забыўся. Я заўважыў, што зараз магу злёгку рухаць указальным пальцам правай рукі. Майму дыханню таксама стала лягчэй. Да гэтага часу мне было душна, вельмі душна. Ён, відаць, ледзь не даў мне занадта шмат газу, ледзь не забіў мяне. Мне было цікава, чаму яны гэтага не зрабілі. Навошта ўсё гэта са мной і Пэт Кілбрайд? Чаму яны проста не забілі нас і не выкінулі нашы целы ў Ціхі акіян? Але целы маюць непрыемную звычку выплываць. І прыліў часам можа выкінуць іх на бераг. Кулі і нажы пакідаюць раны. У людзей узнікне ідэя, і пачнецца расследаванне.
  
  
  Гэта было ўсё зразумела. Але ўсё ж Рой спрабаваў забiць мяне сваiм нажом. І гэта зусім не супала. Ці ён дзейнічаў супраць яго загаду? Здавалася, што Дыён Гермес прачытаў мае думкі.
  
  
  - Гэты Рой, - сказаў Гермес, - быў варварам. Садыст-варвар. Ён дзейнічаў насуперак загадам і падвергнуў усіх нас небяспекі. І з гэтым і ўсю аперацыю. Я вельмі ўдзячны, што ты яго забіў. Было сапраўдным задавальненнем мець магчымасць схаваць яго дзе-небудзь, дзе яго доўга не знойдуць. Я заўсёды ненавідзеў гэтага Роя.
  
  
  Я цалкам мог сабе ўявiць, што Рой, якiм бы тыпам ён нi быў, заўсёды ненавідзеў Дыёна Гермеса.
  
  
  Павекі дзяўчыны варухнуліся. Яна, відаць, пачала крыху папраўляцца. Я горача спадзяваўся, што гэтага не здарыцца. Калі б у мяне працавалі потавыя залозы, я б спацеў як вол. Я адчуваў, ведаў, што гэта абяцае быць вельмі непрыемнай падзеяй. Нават такі чалавек, як Дыён Гермес, у якім я ўжо прызнаў сур'ёзнага псіхапата, відавочна, павінен быў прыкласці шмат намаганняў, каб рабіць пэўныя рэчы. Ён вагаўся. Цяпер я мог рухаць правай нагой.
  
  
  Ён прамармытаў сам сабе. - Хм, паглядзім. У мяне ёсць зорка? Так. І гэты крой форменнай курткі ўжо сапраўды не будзе выдзяляцца. Але ці маглі яны знайсці рэшткі пораху на куртцы? Хммм, я проста недастаткова ведаю пра гэтыя рэчы! Цяпер ён пачаў станавіцца жахліва дакладным. Згуляў заклапочанага перфекцыяніста.
  
  
  «Мне лепш не рызыкаваць, - сказаў ён. Ён сарваў з мяне куртку і занёс у шафу. Калі ён адчыніў дзверы, я ўбачыў, што ўнутры ўсё яшчэ была свечка. На куфры пасярод кучы рыззя і газет, пад доўгім побач адзення, на металічнай рэйцы. Адзенне, верагодна, вісела там гадамі. Верагодна, яны не рызыкнулі б павесіць іх у апошнюю хвіліну. Нехта нядаўна старанна абследаваў гэты дом і прыдумаў надзейны план.
  
  
  Я паспрабаваў паварушыць пальцамі левай рукі. Гэта амаль спрацавала, яшчэ не зусім. Цяпер мне стала нашмат лягчэй дыхаць, дык я хутчэй памру. Яны зрабілі гэта раней. Мне далі роўна столькі газу, каб мае лёгкія не былі поўнасцю паралізаваны. Я павінен быў памерці ад смяротнай пары, як і дзяўчына. Пры пажары людзі звычайна гінуць не ад апёкаў, а ад атрутных газаў, якія суправаджаюць пажар. Значыць, яны гэта таксама ведалі. Даведаліся б пра гэта пажарныя і паліцыя. І Хоук, верагодна, таксама. Я задавалася пытаннем, ці будзе стары перажываць. Я так ня думаў. Ён адпомсціць за мяне. Рана ці позна.
  
  
  Дзяўчына расплюшчыла вочы і паглядзела на мяне. Яна не пазнала мяне. Яна ўсё яшчэ знаходзілася пад моцным заспакойлівым. Яе вочы былі як шкляныя шарыкі, і яна была зусім ашаломленая. Яе доўгія ногі зноў заварушыліся. Я ляжаў у такой позе, што мог глядзець ёй проста ў вочы. І на імгненне мне здалося, што я ўбачыў у ёй выбліск пазнавання. Яна не магла не пазнаць. Яна закрыла вочы.
  
  
  Дыён Гермес усё яшчэ вагаўся. У яго ўсё яшчэ былі праблемы з пачаткам запланаванай працы. Я бачыў, як ён глядзеў на гадзіннік. «Вялікія багі! Проста больш няма часу. Мы сапраўды павінны пачаць прама зараз.
  
  
  Я даведаўся аб прыладзе ў шафе як стары трук з некаторымі ўдакладненнямі. Ніякага металу не было. Свечка была асаблівай маркі, якая гарэла вельмі павольна. Яна стаяла на драўлянай скрыні. Скрыня загарыцца. Свечка, прынамсі тое, што ад яе засталося, працягне гарэць у полымі. Нават калі б ад яе нешта засталося, вам давялося б старанна шукаць, каб знайсці гэта. Трэба спецыяльна шукаць. І яны разлічвалі на тое, што спецыялісты не будуць яе шукаць. Чаму?
  
  
  Цяпер я ўбачыў, што свечка была ўстаўлена праз адтуліну ў драўлянай скрыні. Побач са свечкай, у круглай адтуліне, быў звычайны парахавы запал, які прывёў бы агонь да груды ануч і папер пад адзеннем. Я пачаў гэта адчуваць, нюх некалькі аднавіўся, але нічога падобнага на пах бензіну ці газы я не адчуў. Каністры не было. Ніякіх падазроных пахаў, акрамя паху ваўнянага адзення. Я стаў усё больш і больш усведамляць, што гэта было прадумана ва ўсіх дэталях задаўга да гэтага.
  
  
  Гэтая вопратка была старой. Яны б павольна згарала і дала прыстойную колькасць дыму. Яны разлічвалі, што мы памром ад удушша. Яны мелі б рацыю, калі б я не мог нешта зрабіць. Дыён Гермес зрабіў апошнюю падрыхтоўку да пажару.
  
  
  Ён дастаў нешта з кішэні і пасыпаў парашком у шафу. Роўна столькі, каб падпаліць анучы і паперу. Тады адзенне згарыць. І гэты стары дом быў сухі. Сяржант ужо сказаў мне, што ён, як вядома, вельмі гаручы.
  
  
  Ён выйшаў з нішы, усё яшчэ размаўляючы сам з сабой, і ўтаропіўся на мяне. Я яшчэ не заўважыў колеру яго вачэй, але ў цьмяным святле яны здаваліся бледна-карымі. Ён усміхнуўся мне. "Я ведаю, што ты мяне чуеш, Картэр, і ты зразумеў, што адбудзецца з табой і дзяўчынай".
  
  
  Картэр! Значыць, ён ведаў маё імя.
  
  
  На імгненне ён выглядаў незадаволеным, нібыта ён зрабіў памылку. Потым паціснуў плячыма. - Цяпер гэта не мае значэння. Ніхто ніколі не даведаецца. Вы павінны паверыць мне, - працягваў ён, - калі я кажу вам, што знаходжу гэта надзвычай раздражняльным і нясмачным. Вельмі нясмачным! Ён зноў паціснуў плячыма. - Але гэта трэба зрабіць. Гэта ўсё частка плана. І гэта павінна быць выканана з дакладнасцю да літары».
  
  
  Цяпер ён маўчаў і дастаў з-за пояса доўгі нож. Ён быў вельмi падобны на нож, якi Рой выкарыстоўваў супраць мяне. Ён блішчаў у святле свечак. - Мне гэта зусім не падабаецца, - прамармытаў ён. «Я заўсёды ненавідзеў гэты від гвалту».
  
  
  Ён хлусіў. Ён атрымліваў асалоду ад гэтым. Ён інсцэніраваў гэта, гуляючы ролю для мяне. Паказ для аднаго гледача. Вось тады я і пачаў яго ненавідзець. Нянавісць - табу ў маёй прафесіі. Гэта падрывае вашу халодную аб'ектыўнасць, вашае абдуманае меркаванне. Я спрабаваў прымусіць сваё цела ўстаць і забіць яго. Я выкарыстаў усю сваю сілу волі, але не мог паварушыцца. Я не мог прымусіць рухацца ні адну буйную мышцу. Я быў амаль мёртвы. Як і дзяўчына. Я ведаў гэта, мусіў прызнаць гэта.
  
  
  Ён працаваў хутка. Ён відавочна хацеў скончыць з гэтым як мага хутчэй. "Павінна быць кроў", – заявіў ён. - У патрэбных месцах, на вас абодвух, на выпадак, калі вас знойдуць да таго, як вашы целы згарыць у агні. І, вядома, вы павінны быць у пэўным становішчы. .. выяўляюцца кампраметуюць адносіны. Выдатны план, але жудасны. Гэта супраць майго меркавання. Але гэта мусіць адбыцца.
  
  
  Цяпер ён зусім забыўся пра мяне і размаўляў толькі з сабой. Ён пераступіў цераз мяне і паклаў нож на падлогу побач з нагамі дзяўчыны. Я глядзеў, не міргаючы, і дзівіўся таму, што бушуючая ўва мне неўтаймаваная злосць абезрухоміла маё цела і не дала мне сіл забіць яго.
  
  
  Ён схапіў яе гарнітур, зняў з яе штаны. Яна нешта прамармытала. На Пэт Кілбрайд былі вузкія трусікі. Ён апусціў яе так, што ніжняя частка яе цела была цалкам аголена. Цяпер ён разарваў куртку яе касцюма. Ён пацягнуўся за яе станчыкам і сарваў яго з яе. Дзве поўныя малочна-белыя грудзей сталі відаць у мяккім жоўтым святле свечак.
  
  
  "Мы павінны зрабіць так, каб гэта выглядала як згвалтаванне", – сказаў Дыён Гермес. "Ты жорстка згвалтаваў яе, а калі яна дала адпор, ты зусім сышоў з розуму". Мяне ванітавала, і я не мог ванітаваць. Усё маё цела паўстала супраць гэтага паказу. Мне хацелася крычаць, лаяцца, ускокваць. Не ўсё было немагчыма. Цяпер я адчуў мышцы плячэй, але па-ранейшаму не мог рухацца. Усё, што я мог рабіць, гэта глядзець.
  
  
  Дыён Гермес схапіў яе за ногі і шырока развёў. Ён кінуў іх і павярнуўся да мяне. Ён перацягнуў мяне праз яе.
  
  
  "Вы павінны быць знойдзеныя на ёй," прамармытаў ён мне ў вуха. Я адчувала пах яго духаў і адчувала яго дыханне. - Яна, відаць, скончыцца крывёй. У патрэбных месцах. Ён рассунуў мае вусны і прымусіў мяне нешта праглынуць.
  
  
  - Вось, - сказаў ён. - Гэта выкліча правільныя хімічныя рэакцыі. Калі цябе знойдуць, усе твае клеткі будуць трапятаць ад палавой цягі. Ён усміхнуўся. "У звычайных умовах вам бы не спатрэбіліся такія прэпараты".
  
  
  Я не мог дакладна бачыць, што ён рабіў зараз. Мой твар быў схавана ў шчыліны паміж яе грудзьмі. Я чуў, што яна задыхалася. Аднак яна яшчэ не была ў прытомнасці. Яна памрэ, як і я, у атрутных газах. Я нібы гвалтаваў яе так жорстка, што наогул не заўважыў бы перакуленай свечкі і пачатку пажару. Мы задыхнуліся, перш чым паспелі штосьці зрабіць.
  
  
  Пры дбайным расследаванні яны, магчыма, змогуць даведацца пра сапраўдныя факты. Але ці будуць яны даследаваць гэта так старанна? Я баяўся, што не. Хутчэй бы замесці пад стол. Маё імя, а разам з ім і імя АХ, былі б запэцканыя назаўжды. Я, прафесійны забойца, які канчаткова стаў ідыётам і здзейсніў самае дурное з усіх злачынстваў. Навекі затаўраваў як крывавы сэксуальны маньяк. Хоук не паверыў бы. Але Хоук павінен доўга маўчаць. Пентагон ніколі яго не даруе.
  
  
  Я чуў, як ён чыркнуў запалкай і падпаліў свечку ў шафе. Усё па плане. - прамармытаў ён сам сабе. «Хм, гэта павінна гарэць на працягу двух гадзін, перш чым загарыцца кнот. Дастаткова часу, каб дабрацца да аэрапорта. Усё павінна выглядаць як мага больш нармальна. І гэта будзе так. Самалёт вылятае ў чатыры гадзіны. Абсалютна дакладна. Агонь успыхне, як толькі мы паляцім. Пэт Кілбрайд рушыла пада мной. Быў слабы рух, потым яна адразу страціла прытомнасць. Я ведаў, што не магу чакаць ад яе ніякай дапамогі. Ёй далі амаль смяротную дозу нейкага наркотыка. Мне было цікава, што гэта быў за наркотык. Гэта было б нешта, што было б цяжка выявіць у рэтраспектыве, калі б нехта нават знайшоў час пашукаць гэта. Прынамсі, яны разглядалі такую магчымасць. Гэтак жа, як нервова-паралітычнае рэчыва і пілюля, якія даў мне Гермес. Гэта не пакіне слядоў.
  
  
  Я ляжаў на дзяўчыне і адчуваў, як у мяне разгараецца полымя нянавісці. Я амаль ненавідзеў сябе. Я быў адказны за гэта. Я пацярпеў няўдачу, з трэскам праваліўся. Я дазволіў сябе злавіць, як пачатковец, які толькі што прыйшоў з трэніроўкі і ўсё яшчэ мокры з потам за вушамі.
  
  
  Ён стаяў над намі. Я злёгку адвёў левае павека і ўбачыў яго бліскучыя чорныя туфлі, бліскучую палоску на штанах ад смокінгу. Абутак быў упрыгожаны маленькімі банцікамі.
  
  
  І раптам ён знік. Я чуў яго крокі, калі ён спускаўся па лесвіцы. Я пачуў, як унізе адчыніліся і зачыніліся дзверы. Цішыня. Свечка ў шафе павольна гарэла. Полымя ледзь мігцела.
  
  
  Я паспрабаваў паглядзець на свой гадзіннік AX. Гэта не выйшла. Я ўсё яшчэ не мог павярнуць галаву, не кажучы ўжо пра тое, каб падняць яе. Пэт Кілбрайд нерухома ляжала пада мной. Яна дыхала рэгулярна. Я пачаў спрабаваць рухацца. Мае пальцы пачало паколваць, і цяпер я нават мог варушыць пальцамі ног. Гэтага было недастаткова. Недастаткова. Я працягваў чакаць. Нарэшце я змог падняць галаву на два сантыметры. Два сантыметры. Ужо два.
  
  
  Двума паверхамі ніжэй я пачуў, як грукнулі дзверы. Ахова! Я спрабаваў паклікаць. Адкрыў рот, каб закрычаць. Нічога такога! Я ўсё яшчэ не мог выдаць ніводнага гуку. Маё сэрца замерла.
  
  
  Я прыслухаўся да крокаў, якія ідуць на кухню. Гэта быў не сяржант. Для гэтага яны рухаліся занадта марудна. Гэта было больш падобна на чарговую праверку. Можа быць, нехта з пажылых мужчын.
  
  
  Я пачуў, як яшчэ адны дзверы адчыніліся і зноў зачыніліся. Мужчына спусціўся ўніз, каб праверыць склеп. Затым ён павінен падняцца наверх, каб выкарыстоўваць апошні ключ, у канцы пярэдняй пярэднім пакоі; шосты ключ у доме. Каля лесвіцы, якая вядзе на гарышча!
  
  
  Ён павінен быў убачыць свечку. Ён знойдзе нас, і мы будзем выратаваны. Вядома, наша місія правалілася, і Хоўку прыйшлося б пачынаць усё спачатку, але нічога нельга было змяніць.
  
  
  Мы маглі б схапіць Дыёна Гермеса і яго групу ў аэрапорце і, прынамсі, абвінаваціць яго ў замаху на забойства. Можа быць, ён раскажа аб тэлеканале ў Перу. Можа, і не, але, прынамсі, мы з Пэт Кілбрайд будзем жывыя. І ў мяне будзе яшчэ адзін шанец.
  
  
  Дзверы на кухні, якая вядзе ў склеп, зачыніліся. Крокі вярнуліся да шырокай лесвіцы, якая вядзе ўверх. Ён павінен выкарыстоўваць апошні ключ, ключ, які выратуе нас. Дыён Гермес не зачыніў дзверы; магчыма, ён хацеў бы, каб гэта было так. Святло свечкі павінна быць слабым водбліскам на старым паркеце. Ахоўнік павінен быў гэта ўбачыць! Мой мозг ужо прадчуваў падзеі. Яны б вельмі асцярожна разабраліся з гэтай справай, АХ па магчымасці пазбягае ўсякай агалоскі. Пентагон таксама быў бы незадаволены, асабліва цяпер, калі адзін з іх агентаў быў паранены, і яны запаролі справу. Калі б мае мышцы былі ў стане зрабіць гэта, я б, напэўна, усміхнуўся. Хоук зноў будзе імкнуцца да таго, каб Пентагон застаўся задаволены. У рэшце рэшт, мы зрабілі для іх дастаткова брудных спраў.
  
  
  Уваходныя дзверы зачыніліся... Цішыня. Я не мог у гэта паверыць. Ён не падышоў. Ён вырашыў прапусціць апошні ключ. Ён быў ужо стары. У яго балелі ногі, і, вядома ж, яму было цяжка дыхаць. Тады навошта яму дарма падымацца яшчэ на два лесвічныя пралёты?
  
  
  Я паспрабаваў вылаяцца і заўважыў, што мае мышцы горла крыху расслабіліся. Цяпер я мог выдаваць гук, які нагадвае перадсмяротны крык задушанай малпы. Я зноў быў адзін. Свечка павольна дагарала.
  
  
  Дзяўчына расплюшчыла вочы. Яна паглядзела на мяне, але ў яе вачах нічога не было. Праз некалькі секунд яна зноў страціла прытомнасць. Я адчуваў, што таксама зараз страчу прытомнасць. Тады я ўспомніў яшчэ сёе-тое, што прафесар сказаў нам: нельга падвяргацца любой напрузе пад уплывам Г.А. ці ж ГБ. Я ўспомніў гэта зараз. Якраз перад тым, як я адчуў, што выслізгваю.
  
  
  Калі я прыйшоў у прытомнасць, то ўбачыў, што полымя свечкі было побач з запальваннем. У мяне было ўсяго некалькі хвілін, не больш. Тады б успыхнуў агонь. Я затрымліваў бы дыханне як мага даўжэй, пакуль не ўдыхнуў атрутныя пары і не памёр. Дзяўчына, якая ляжала пада мною і, на шчасце для яе, усё яшчэ была непрытомная, таксама памрэ. Агонь, які павінен быў успыхнуць наверсе дома, неўзабаве быў бы заўважаны, як і было прадказана. Яны будуць тут дастаткова рана, каб знайсці нашы часткова абгарэлыя целы ў тым становішчы, у якім мы зараз знаходзімся. Такім чынам, гэтая гісторыя пацьвердзіцца. Гэта будзе ўтоена як мага лепш, каб выратаваць рэпутацыю задзейнічаных сакрэтных службаў. Людзі ніколі не даведаюцца праўду.
  
  
  Пакуль я быў у коме, мае мышцы, відаць, часткова аднавіліся. Я напружыў усе сілы, што ў мяне было, і здолеў скаціцца з дзяўчыны. Я падкаціўся да дзвярэй. Я не рызыкнуў перакаціцца да шафы, каб пагасіць засцерагальнік. Я яшчэ не мог карыстацца рукамі і нагамі. Я яшчэ не мог устаць. Я мог толькі каціцца па сваёй восі. Я так і не змог бы пагасіць кнот, якая гарэла свечкі. Усё, што я зрабіў бы, гэта перакуліў бы скрыню і падпаліў бы анучы яшчэ хутчэй. Але. .. Я мог бы паспрабаваць стукнуць драўляную скрыню, каб збіць свечку. А потым спадзявацца, што яна згасне да таго, як упадзе на зямлю. Спадзявацца. ..
  
  
  Я патраціў некалькі секунд, думаючы пра гэта. У рэшце рэшт я вырашыў перакаціцца да дзвярэй. Гэта была тоўстая, трывалая свечка, і шанцы, што яна не згасне, былі занадта вялікія. Я мог павярнуць галаву дастаткова далёка, каб паглядзець на свечку. Пройдзе зусім няшмат часу, перш чым полымя запаліць скрыню. Мне ўдалося зноў перавярнуцца. Я ўжо быў на паўдарогі да дзвярэй. Я працягваў перакочвацца.
  
  
  Я прыкінуў, што ў гэты час вартаўнік робіць яшчэ адзін абыход. Калі толькі ён ужо не быў тут і зноў не праверыў трэці паверх. Я спадзяваўся, што ў дзяўчыны яшчэ будзе шанец, нават калі пажар ужо ўспыхнуў. Яна была ў некалькіх футах ад сцянной шафы, і, можа быць, спачатку адзенне не будзе так моцна гарэць. І дым пойдзе ўверх з самага пачатку. Яна ляжала на падлозе і была без прытомнасці. Каб яна не пачала задыхацца ад страху і, такім чынам, не выкарыстоўвала больш кіслароду. Быў яшчэ шанец, калі б я мог спусціцца ў час! Пакуль я каціўся далей, я спрабаваў крычаць. Гэта больш не было падобна на гукі задыханага, але гэта было не так ужо і слаба. Угу. .. гух ... уггххааа . ..
  
  
  Я быў зараз у калідоры. Я дакаціўся да лесвіцы і саскочыў уніз. Я адчуў невялікі боль і быў гэтаму рады. Гэта азначала, што атрута пачала выдыхацца. Хоць запатрабавалася некаторы час, перш чым я аднавіў кантроль над усімі сваімі цягліцамі. Я прызямліўся на першую пляцоўку з глухім стукам. Я перакаціўся на наступныя ўсходы. Я патраціў каштоўную секунду, дарэмна спрабуючы прыўзняцца на руках.
  
  
  Я дазволіў сабе адкаціцца назад. З майго рота цякла кроў. Я прызямліўся на наступнай пляцоўцы з глухім стукам. Я дазволіў сабе дакаціцца да апошняга лесвічнага пралёта. Аднак апошні лесвічны пралёт, які вёў да ўваходных дзвярэй, апынуўся гладчэйшым, чым я сабе ўяўляў, і я скаціўся ўніз з такой неверагоднай хуткасцю, што на імгненне баяўся зламаць сабе шыю.
  
  
  У гэты момант я адчуў пах гару. Гэта пачалося. І я пачуў яе крык. Толькі раз. Насамрэч гэта быў не гучны крык. Гэта было дастаткова гучна, каб пачуць слабы, звар'яцелы крык. Відавочна, яна прыйшла ў прытомнасць да такой ступені, што зразумела, што з ёй адбываецца. Я прызямліўся галавой на паркет і страціў прытомнасць каля хвіліны.
  
  
  Нехта стаў на калені побач са мной. Я сказаў: «Мэй ... спалі ... буооо-о ... бббб ... ооооо . .. вен!
  
  
  Я мог разгледзець яго твар у цьмяным святле. Гэта быў стары Сімп, які сцвярджаў, што трахнуў Рону Мэцьюз. Ён паглядзеў на мяне, пасвяціў мне ў твар яркім святлом ліхтарыка, і я зразумеў, што да яго гэта не даходзіць. І я ўсё яшчэ не мог нармальна казаць.
  
  
  Я зрабіў слабы рух рукой. Спрабаваў паказаць уверх. 'Мээээ...эээ...мейсжжжж...буоооо-...баавен...вууу...бррррр. .. брэнддд.
  
  
  Ён быў стары і, верагодна, не вельмі адважны. Цяпер ён зразумеў маё паведамленне і пачаў падымацца па лесвіцы з хусткай на вуснах. На паўдарозе ён пачаў моцна кашляць. Я пакаціўся далей да адчыненых дзвярэй. Я заўважыў, што магу паўзці на карачках, і такім чынам перапоўз з ганка ўніз па лесвіцы. Я падпоўз да плота з боку зямлі, якая належыць Роне Мэцьюз. Цяпер я ўспомніў агні, якія я бачыў на шашы. Калі б я мог пералезці праз плот і дабрацца да шашы, у мяне ўсё яшчэ быў бы шанец выбрацца з гэтай калатнечы без таго каб дыскрэдытаваць AX і Хоука. А калі б мне гэта ўдалося, мне б таксама было што зладзіць у Перу.
  
  
  Не памятаю як, але мне ўдалося. З акрываўленымі рукамі і каленамі я дабраўся да таксафона на шашы. Дзякуй богу, я знайшоў манету ў кішэні і пасля трох спроб мне ўдалося апусціць яе ў шчыліну. Я набраў нумар экстранай службы. Гэта было неадкладна запісана. Гэта была дзяўчынка.
  
  
  Усё яшчэ маючы праблемы з прамовай, я павольна перадаў сваё паведамленне, наблізіўшы рот да трубкі. 'N3...N3. .. да Чорнай Птушцы. Сур'ёзныя ўцёкі. План Гама.
  
  
  Яна запісала яго вельмі хутка. Я палічыў. Роўна праз дзесяць секунд я звязаўся з Хоўкам. Я паведаміў яму ў некалькіх словах. Ён выслухаў, аддаў мне загад і павесіў слухаўку. Ён быў у дарозе.
  
  
  Былі часы, калі я ненавідзеў і праклінаў Хоўка, называў яго запальчывым старым скнарам і рабіў рэчы і горшыя. Але я павінен быў прызнаць: калі ён табе патрэбен, ён заўсёды быў побач. У яго адразу быў плян на ўсе магчымыя сытуацыі. І гэты план працаваў. Заўсёды.
  
  
  Праз гадзіну пасля тэлефоннага званка мы ўжо былі ў самалёце, які накіроўваўся ў Мехіка. Толькі калі я прышпіліў рамень бяспекі, ён сказаў мне, што Пэт Кілбрайд мёртвая.
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  Чаканне Хоука часам можа быць такім жа расчаравальным, як і чаканне Года.
  
  
  Гэта быў адзін з такіх момантаў. Я сядзеў у бары гатэля Балівія, лепшага гатэля Лімы. І самага дарагога. Калі заданне мае найвышэйшы ўзровень такое магчыма і для агентаў AX таксама. Я выпіў дзявятую чарку віскі, і, вядома, бармэн не мог ведаць, што я добра пераношу алкаголь. Ён ужо пачаў глядзець на мяне поглядам, які збіраўся сказаць: "Гэта апошняя, што ты атрымаеш".
  
  
  Прайшло амаль дваццаць чатыры гадзіны з таго часу, як Дыён Гермес высек мяне нервова-паралітычным рэчывам. Я не жартую, калі кажу, што гэта былі самыя дзіўныя 24 гадзіны ў маім жыцці.
  
  
  Я ведаў, што раблю. Чаму я шмат піў і не напіваўся. Я стараўся не думаць аб тым, як Дыён Гермес забіў "Піцера Пэна". Пэт Кілбрайд быў мёртвы. І яе канец не быў прыемным. Я стараўся не думаць аб мімалётным пацалунку, які яна падарыла мне перад смерцю. Я стараўся не вінаваціць сябе. Бармэн не наліў мне дзесятай чаркі віскі. Я паглядзеў проста на яго, і ён перадумаў. У гэты момант увайшоў Хоук, апрануты ў лёгкае паліто, якое вельмі падыходзіць для восеньскага холаду ў туманнай краіне. Але на вуліцы, на Авэніда Абанкай, было каля пяцідзесяці градусаў. Хоук выглядаў добра. Амаль усхваляваны. Я ж выглядаў як разваліна. У мяне былі падвойныя мяшкі пад вачыма, і мне было ўсё роўна. Усё, пра што я мог думаць, гэта знайсці Дыёна Гермеса і забіць яго.
  
  
  Хоук сеў на крэсла побач са мной і пачаў дзьмуць сабе на рукі. "Падобна, тут студзень, а не чэрвень!"
  
  
  Я паглядзеў на яго з іроніяй. Часам стары можа быць вельмі стомным. Асабліва, калі ён моршчыць свой звычайна кіслы твар і робіць выгляд, што глядзіць на рэчы па-новаму. Я нічога не казаў. Ён паглядзеў на маю шклянку. "Колькі ты вапіў?"
  
  
  «Гэта дзясяты. І што? Я магу выпіць яшчэ дзесяць, і мяне гэта не турбуе. Мы абодва гэта ведаем, дык навошта марнаваць на гэта словы?
  
  
  Ён паспрабаваў усміхнуцца, спрабуючы прымусіць мяне змагацца з чорнай тугой. Нарэшце ён здаўся, і ўсмешка знікла з яго твару, як быццам нехта вырваў відэлец з разеткі. Я ведаў, што яго непакоіла. Ён ведаў, што мяне непакоіць смерць Пэт Кілбрайд, і яму гэта не падабалася. Яму не спадабалася, што я ў якія-то павекі паводзіў сябе як нармальны чалавек, з сапраўднымі эмоцыямі, а не як Кілмайстар. Пешка не павінна хвалявацца, калі яе перамяшчаюць па дошцы.
  
  
  Ён сказаў: «Гэта ўсё роўна, хлопчык. Мне ўсё роўна, колькі ты п'еш. Я ведаю, ты справішся.
  
  
  Ён пастукаў па сваім партфелі. «Сапраўдная прычына, па якой вам трэба спыніцца, тут. Я толькі што атрымаў дакумэнты. Цяпер вы член Корпуса свету, прадстаўнік па аказанні дапамогі ў мэтах развіцця, і раніцай вы едзеце ў Куска. Там ёсць сельскагаспадарчы кааператыў, а менавіта гэты раён нас цікавіць».
  
  
  Хоук гаварыў шэптам. Хаця вакол нас на мілі вакол нікога не было. Я проста спадзяваўся, што ў чарках віскі не схавана ніякіх падслухоўваючых прылад. «Яны падаюць табе джып, - працягнуў ён. - Ты павінен паводзіць сябе прыстойна. Тамака такі звычай. Вы пачатковец і здзяйсняеце свой першы інспекцыйны тур. Вы разумееце ў развядзенні трусоў і курэй?
  
  
  Я зрабіў разумны твар. Хоук ухмыльнуўся і ўстаў. 'Давай, хлопец. Талбот і Бенет ужо павінны былі прыбыць. Яны ўвесь час знаходзяцца тут і будуць працаваць з вамі да вызначанага моманту.
  
  
  Я нічога не сказаў, пакуль мы не апынуліся ў ліфце. Хлопчыка-ліфцёра не было. Там мы маглі паразмаўляць. - Мяне ўсё задавальняе, - сказаў я, - што да станцыі. Але Дыён Гермес толькі для мяне. Я не хачу блытаніны з гэтай нагоды.
  
  
  Ён больш не выглядаў вясёлым. Яго твар быў усё ў маршчынах, а вочы звузіліся. Ён проста сказаў: "Мы пагаворым аб гэтым перад тым, як ты з'едзеш".
  
  
  Тэлбота і Бенета я ніколі раней не сустракаў. Яны выглядалі як тыповыя супрацоўнікі AX, не такія выхаваныя, як у Пентагоне, але фізічна мацнейшыя і цягавітыя. Часткай поспеху Хоўка з'яўляецца яго здольнасць прыцягваць патрэбных людзей.
  
  
  Нумар Хоука выходзіў вокнамі на плошчу Сан-Марцін. Я падышоў да акна і паглядзеў на неонавыя агні камерцыйнага банка і офісы Баак. Хоук пагаварыў з Бенетам і Талботам, і я пачуў шолах дакументаў.
  
  
  - Гэты кааператыў недалёка ад Мачу-Пікчу, - сказаў Хоук. «Нік пойдзе туды першым, асвоіцца. Потым ён вяртаецца на паўднёвы ўсход у Калку. Адзін. Выконвайце сваё прычыненне і прытрымлівайцеся за ім. Вам траім давядзецца дамовіцца аб дэталях паміж сабой. Камандуе Нік, і вы павінны строга выконваць яго загады. Зразумелі?'
  
  
  Двое мужчын кіўнулі, і Хоук уключыў тэлевізар. Трансляцыя ад кітайцаў прайшла выдатна, ясна і дакладна. Гэта можа быць слушна. Калі Хоук меў рацыю, перадатчык знаходзіўся прыкладна ў 400 мілях ад Лімы. Урад Перу нічога не рабіла ў гэты момант. Яны спынілі патруляванне і паводзілі сябе стрымана, пакуль іх не паклічуць на дапамогу. Вашынгтон, відаць, аказаў даволі моцны ціск, і яны, здавалася, цалкам падалі гэтае пытанне нам. Мы мелі на ўвазе Хоўка і мяне. Што ў асноўным азначала: Нік Картэр.
  
  
  Маска кітайскага д'ябла зноў загаварыла. Гэта быў той жа самы голас жанчыны, па адбітку голасу ідэнтыфікаванай як Рона Мэцьюз. Бездакорна, з правільнай інтанацыяй ён усюды чытаў выдатна напісаны сцэнар. Кожнае слова было старанна падабрана і ідэальна ўпісвалася ў кантэкст. Вось тады ў мяне зьявілася ідэя. Напэўна, я ўжо гуляў з ёй падсвядома. "Выдатна" - гэта не тое слова, якое я выкарыстоўваю або думаю кожны дзень.
  
  
  Прэстан Мор сказаў, што Дыён Гермес быў добрым пісьменнікам. Цяпер я зразумеў гэта. Я быў упэўнены, што гэта ён напісаў тэкст. Ён быў выдатным чалавекам. Выдатны гей, выдатны забойца. Дык чаму ж не выбітны пісьменнік?
  
  
  Голас Роны Мэцьюз запоўніў пакой, пакуль маска здымалася з пастаянна змяняюцца ракурсаў. «А зараз мы збіраемся паказаць вам фільм, дакументальны фільм, які паказвае, як будавалася Вялікая сцяна. .. '
  
  
  Хоук устаў і выключыў тэлевізар. - Гэта было пакуль дастаткова. Давайце прыступім да працы і пазбавім гэтых хлопцаў ад іх працы як мага хутчэй».
  
  
  Раптам я адчуў сябе лепш. Нарэшце зноў было дзеянне. Мой меланхалічны настрой пачаў знікаць. Я ўсё роўна не змог бы выратаваць Пэт. Ніхто не мог гэтага зрабіць, улічваючы абставіны. Я закурыў адну са сваіх дарагіх цыгарэт з фільтрам і шматзначна ўхмыльнуўся Хоўку. - «Вы маеце рацыю, сэр. Давайце пачнем.'
  
  
  Хоук разгарнуў некалькі карт на стале і паказаў дарогу, па якой я павінен ісці, каб дабрацца да высокіх Анд. - Гэта будзе каля сямісот кіламетраў. Дарогі вельмі дрэнныя да Аякуча. Пасля Аякуча яны проста жахлівыя».
  
  
  "Апошнюю сотню міль можна ісці па слядах лам", – заўважыў Тэлбот. - Калі ты натыкнешся на іх. Вы сустрэнеце шмат пуна, невялікіх лугоў, дзе пасуцца ламы. Лепш пазбягаць пастухоў, наколькi гэта магчыма. Часам яны могуць быць вельмі небясьпечнымі для незнаёмцаў. Большасць з іх - індзейцы, якія да гэтага часу пачытаюць культ ўдава. Вы не можаце дазволіць сабе быць нічога не падазравалым падарожнікам, таму што ў гэтым раёне здараецца часам нешта нядобрае.
  
  
  Я паглядзеў на Хоўка і задаў пытанне, якое даўно не давала мне спакою. Было яшчэ адно пытанне, якое я таксама хацеў задаць, чаму Хоук парушыў усе звычайныя правілы гульні і апынуўся побач з месцам здарэння, а не сядзеў за сваім сталом у Вашынгтоне. Чаму на гэты раз усё было так асабліва? Аднак я не мог задаць гэтае пытанне. Толькі не ў кампаніі з Талботам і Бенетам.
  
  
  «Чаму я павінен ехаць туды на джыпе? Чаму ты не можаш падкінуць мяне на самалёце? Уначы, напрыклад. Хоук кіўнуў. "Добрае пытанне. І ў мяне ёсць добры адказ: таму што вы належыце да корпуса свету - гэта ваша прыкрыццё - і гэтыя людзі не маюць звычкі лётаць на самалётах. Яны застаюцца на зямлі, побач з простымі людзьмі. Працуюць. І памятайце, кожны член Корпуса свету - гэта своеасаблівы пасол Злучаных Штатаў!
  
  
  Нават Бэнэт выглядаў здзіўленым. Талбот усміхнуўся. Хоук прыязна паглядзеў на мяне са сваёй старой усмешкай і спытаў: "Ты задаволены?"
  
  
  Гэта было незвычайна. Цяпер я быў упэўнены, што ён ілжэ. Хоук заўсёды даваў мне падрабязную і вычарпальную інфармацыю. Ён не зрабіў гэтага зараз. Вядома, даляцець да Куска было цалкам магчыма, і Хоук ведаў гэта не горш за мяне. Таму ён вагаўся ці чакаў нечага. І ён не стаў бы казаць аб гэтым у прысутнасці двух іншых агентаў. Можа, таму.
  
  
  Хоук выцягнуў новую цыгару і паказаў ёю на Талбота. - Ты ўсё роўна павінен расказаць Ніку аб гэтых партызанах. Дык мы іх назавём. Ён кісла засмяяўся. «Па дадзеных перуанскай арміі, у іх няма партызан у гарах. Гэта кантрабандысты!
  
  
  Талбот і Бенет засмяяліся. - Гэта афіцыйная версія, як заўсёды, сэр. У іх ёсць партызаны. Гэта сказаў Талбот, і гучала так, быццам ён абвінавачваў кагосьці ў вошах. «Іх няшмат, - працягнуў ён, - і яны паводзяць сябе даволі ціха з таго часу, як Гевара быў забіты ў Балівіі. Мы ўпэўненыя, што ёсць сувязь. Гавана вызначана прыклала руку да гэтага, але група ў Андах у асноўным складаецца з мясцовых рэвалюцыянераў, метысаў і, можа быць, некалькіх кубінскіх афіцэраў. Аднак лідэрам з'яўляецца іспанка. Яна нашчадак адной з найстарэйшых сем'яў - адзін з яе дзядзькам валодае паловай Лімы - і клічуць яе Эль Рубіа. Бландынка.
  
  
  Я паглядзеў на Хоўка. 'Няўжо?'
  
  
  Бенет усміхнуўся. — Ты, мусіць, не сутыкнешся з ёй, Нік. Было б добра для вас, калі б гэта адбылося. Судзячы па аповядах, гэта тая яшчэ штучка. Але, вядома ж, яна зусім вар'ятка, каб пакінуць сваю сям'ю і ўсё гэтае багацце, каб жыць з гэтымі бандытамі.
  
  
  - Партызанамі, - паправіў Талбот. - Давайце паважаць іх, Уэйн. Яны крадуць ежу толькі для сваёй справы. Гэта так. .. '
  
  
  Хоук надкусіў цыгару напалову. - Кантрабандысты, дык мы іх назавём. Мы пакінем іх у спакоі, калі яны зробяць тое ж самае з намі. Я хачу, каб гэта было зусім зразумела. Нам патрэбен гэты перадатчык і больш нічога. Пакіньце партызан перуанскай арміі. Добра, Бенет. Абсталяванне, транспарт, мясцовасць, план прыкрыцця, усё ў вашым аддзеле. Пачынайце.'
  
  
  Бэнэт, магчыма, не быў занадта разумны, але, прынамсі, ён быў скурчаны. Усё было выдатна ўладкована. Мы змаглі сабраць свае рэчы ў гаражы ў адным з прыгарадаў горада, недалёка ад аэрапорта Ліматамба. Вінтоўкі і кулямёты былі схаваныя ў джыпе. Гранаты былі разнастайныя: газавыя, дымавыя і аскепкавыя. Выбухоўка і дэтанатары, запасныя боепрыпасы, правізія, аптэчкі, снежныя акуляры і ўсё, што трэба для пад'ёму ў горы.
  
  
  Бэнэт выцягнуў ручку і перачытваў спіс. Доўгія кальсоны і паліто з ламы, маскі, швэдры. У мяне ёсць пара гэтых новых чаравік для бездаражы, якія выкарыстоўвалі ў В'етнаме. Я проста спадзяюся, што буцы падыдуць яму».
  
  
  Я сказаў, што таксама на гэта спадзяюся, і запытальна паглядзеў на Хоўка. "Здаецца, мне давядзецца шмат лазіць?" - спытаў я некалькі здзіўлена.
  
  
  Я ўсё яшчэ не зусім зразумеў. Калі Рона Мэцьюз, Дыён Гермес і гэты дзядок Лі-Цзы без працы дабраліся да гэтага месца, чаму мы былі абсталяваныя, як для ўзыходжання на Матэрхорн?
  
  
  Тэлбот сказаў: - Гэта проста на ўсякі выпадак, Нік, але, верагодна, яно табе спатрэбіцца.
  
  
  Я сам ніколі не быў у гэтым раёне, але я пралятаў над ім, і паверце мне, гэта цяжка. Апошнім інкам удалося ўтрымліваць іспанцаў у гэтых гарах на працягу трыццаці пяці гадоў, і іспанцы рабілі ўсё магчымае. Гэта павінна даць вам уяўленне аб недаступнасці.
  
  
  Бенет згодна кіўнуў. - Некаторыя з гэтых перавалаў маюць вышыню пяць тысяч метраў. Сама Калка знаходзіцца на вышыні каля сямі тысяч метраў, а некаторыя з гэтых гранітных каньёнаў маюць глыбіню паўтары тысячы метраў. Калі мы пачнем выконваць гэтае заданне, то абавязкова адчуем гэта сваімі нагамі!»
  
  
  Пасля дваццаціхвіліннага абмеркавання Хоук адпусціў мужчын. Я хацеў выпіць, але потым вырашыў кінуць. Мы павінны былі сысці досвіткам. Хоук сам адвозіў мяне ў гараж у Ліматамба.
  
  
  Хоук пайшоў у ванную, і я ўзяў трубку. Гэта было адно з тых супадзенняў, якія Хоук ніяк не мог прадбачыць. Я сказаў "Прывітанне. Пасля некаторага вагання раздаўся хрыплы голас: «Гэта Купал. Магу я пагаварыць з рабагандляр? У мяне добрая памяць на галасы, і я іх дакладна даведваўся. Гэта быў вялікі бос сакрэтнай службы Пентагона.
  
  
  Я папрасіў яго крыху пачакаць. Я пастукаў у дзверы ваннай і спытаў старога, ці не з'яўляецца рабагандляр адным з яго мянушак. Ён зароў і падышоў да тэлефона.
  
  
  Хоук узяў трубку і ўтаропіўся на мяне. Гэта быў адзін з тых рэдкіх выпадкаў, калі я бачыў яго нерашучым.
  
  
  Я ўсміхнуўся і спытаў: "Ты б аддаў перавагу, каб я знік?"
  
  
  Ён сапраўды здзівіў мяне. - Так, хлопчык, я думаю, так будзе лепей. Проста ідзі ў свой пакой і паспрабуй паспаць некалькі гадзін. Я сустрэну цябе за гадзіну да таго, як мы паедзем у гараж… І паспрабуй больш не піць, а, мой хлопчык?
  
  
  Я падняў правую руку ў байскаўцкім прывітанні. «Больш ніякай выпіўкі, Акела». Я пайшоў і пачуў, як ён замкнуў пакой, перш чым пачаць размову.
  
  
  У яго быў свой сакрэт! Аб гэтым ведалі толькі ён і вялікі Бос Пентагона. Я паняцця не меў, што гэта будзе, і не збіраўся хвалявацца з гэтай нагоды. Калі Хоук палічыць патрэбным, каб я ведаў, ён скажа мне, але не раней.
  
  
  Я пайшоў у свой пакой, замкнуў яго, старанна праверыў наяўнасць падслухоўваючых прылад і нічога не знайшоў. Я зняў адзенне, акрамя трусоў, і расцягнуўся на ложку. Мне было цяжка не думаць пра Пэт Кілбрайд. Забыцца на гэты вільготны школьны пацалунак. Мне прыйшлося змагацца з гэтай думкай і паспрабаваць засяродзіцца на тым, што Хоук сказаў мне падчас нашага палёту з Мехіка ў Ліму. Рона Мэцьюз, Дыён Гермес, Лі Цзы і тузін "кліентаў" прыляцелі ў Ліму за некалькі гадзін да нас. Такім чынам, цяпер яны ўсе былі на нейкай горнай вяршыні ў Кардыльерах Вількабамба. Сам пік, як і большасць у Андах, быў невысокі, менш за дзве тысячы метраў, і стаяў у Даліне Шчаслівых Мярцвякоў. Яго называлі Сцярвятнік. Так што зараз з'явіліся і бяскрылыя сцярвятнікі. На скале стаяў старажытны храм і рэшткі старажытнага палаца. Стары Лі Цзы выдаткаваў шмат грошай на рамонт будынка, усталёўку цэнтральнага апалу і сучаснай сантэхнікі. Акрамя таго, мелася пасадачная пляцоўка для верталёта. Вельмі карысна і вельмі патрэбна. На першы погляд я прыкінуў, што Лі-Цзы некалькі стагоддзяў. Рона маладзілася, і Дыён Гермес таксама быў у нядрэннай форме для свайго ўзросту, хоць я яшчэ не бачыў, каб ён узбіраўся на горы.
  
  
  Але ўсе іх кліенты, дванаццаць мужчын і жанчын, якія ахвотна заплацілі за тое, каб усесціся на выступ скалы ў ног Лі-Цзы, каб атрымліваць Мудрасць ці нешта яшчэ, што ён прадаваў, былі старымі. Або яны былі хворыя, або старыя. У любым выпадку, ніводны з іх не падыходзіў для альпінізму. Такім чынам, яны вылецелі з аэрапорта ў Куска, а адтуль на верталёце даляцелі да Скалы Сцервятнікаў. Проста і зручна. Магчыма, даволі дорага, але ўсе яны маглі лёгка сабе гэта дазволіць.
  
  
  Я ведаў, што не буду спаць. Я паспрабаваў здушыць вобраз маладой, здаровай ірландскай асобы Пэт і засяродзіцца на нашай размове ў самалёце з Мехіка. ..
  
  
  Мая левая рука, якой я стрымаў нож Роя, балела. Хоук настаяў на тым, каб я прымаў лекі, атрыманыя ад лекара ў Сан-Дыега. Я прыняў прапісаныя таблеткі і выслухаў тое, што Хоук расказаў мне пра Лі-Цзы. У нас былі месцы ў задняй частцы самалёта. Сцюардэса знаходзілася на пярэднім сядзенні, у кабіне. На месцах перад намі нікога не было, а па іншым боку праходу сядзела толькі маці з дзіцем. Так што Хоук не стаў шаптаць, але казаў так ціха, што толькі я магла яго чуць.
  
  
  - Аб гэтым ламе і казаць няма чаго, - пачаў ён. “У нас на яго нічога няма. Ён шмат падарожнічае, але ніколі не дастаўляе нікому клопатаў. Ён быў у Лондане ў гэты час у мінулым годзе. Год таму ў Парыжы. А за год да гэтага ў Бамбеі.
  
  
  - Ты даведаўся ўсё гэта ад Фелана?
  
  
  Ён выглядаў хітра. 'Не ўсе. Досыць для пачатку, тады я патэлефанаваў Мора. Ён вельмі добры ў гэтай рабоце.
  
  
  Я думаў пра гэта нейкі час. «Дарэчы, аб працы: якую працу насамрэч выконвае Ці Цзы? Я да гэтага часу не ведаю, і мне становіцца цікава. Мне гэта падаецца вельмі цікавым.
  
  
  - Гэта дакладна, - сказаў Хоук. І што яшчэ цікавейшае, як яму атрымалася пазбегнуць непрыемнасцяў. Чаму яны да гэтага часу не змаглі злавіць яго за махлярства. Або ён самы шчаслівы лама ў свеце, або ён сапраўды здольны "рабіць тое, што, як ён сцвярджае, можа рабіць".
  
  
  - І гэта менавіта?
  
  
  Хоук любіць расказваць гісторыю павольна. Часам я падазраю, што ён у душы пісьменнік.
  
  
  «Лі Цзы займаецца сэксуальным амаладжэннем, Нік. Ён сцвярджае, што вынайшаў цудадзейныя лекі. Мы думаем, што ён атрымаў яго ад кітайцаў, і гэта менавіта тое, што ёсьць. У нас яшчэ не было часу для далейшага расследавання, але выглядае, што ён сапраўды даваў сваім «кліентам» нейкія лекі.
  
  
  У мяне балела рука, стукала ў галаве, і я ўяўляў перад вачыма выяву якая памірае Пэт Кілбрайд; аднак я не мог стрымаць цынічны каментар пры сабе:
  
  
  «Такім чынам, ты сядзіш у яго ног, прымаеш таблетку і вяртаеш сваю маладосць. Гэта ўсё, сэр?
  
  
  Ён паводзіў сябе так, як быццам не чуў мяне. «Нам удалося звязацца з відавочцам. Або, хутчэй, з Феланам. У любым выпадку, здаецца гэта так, акруговы пракурор Лос-Анджэлеса вельмі цікавіцца Лі Цзы і тым, што адбываецца ў доме Роны Мэцьюз у Малібу. Здаецца, калі ты хочаш стаць верным паслядоўнікам ламы, ты павінен аддаць яму ўвесь свой стан».
  
  
  - А, - сказаў я. "Усё пачынае праясняцца".
  
  
  «Відаць, пратэставалі некалькі зацікаўленых сваякоў, якіх можна было б падмануць такім чынам. У прыватнасці, стрыечная сястра бабулькі па імі Бэт Мюлер. Багачкі. Яе ўдалося адгаварыць, і яна падала заяву ў пракуратуру. Гэты Лі-Цзы, здаецца, племянны жарабец. Спецыяліст па стымулятарах палавой цягі. Гэтая пажылая жанчына, Бэт Мюлер, назірала, як ён правёў гадзіну з некалькімі жанчынамі. А ён вельмі стары! Бэт Мюлер сказала, што яна вельмі моцна ўзбудзіла, хоць ёй за восемдзесят. У заяве яна сказала, што адчувала сябе маладой жанчынай».
  
  
  Я ўжо ведаў адказ, але ўсё адно задаў пытанне. “Дзе яна бачыла гэтую дэманстрацыю? У тым патаемным пакоі ў доме ў Малібу?
  
  
  - Натуральна. Гэта было часткай рэкламы. Вядома, гэта быў усяго толькі фільм, але жанчына клянецца, што фільм быў зняты зусім нядаўна і што яна станоўча даведалася Лі Цзы. Яны паказалі буйныя планы Лі-Цзы, а таксама нядаўнія газетныя артыкулы, каб даказаць сваю гісторыю. Гэты фільм не быў падробкай. Гэты стары лама, Лі-Цзы, здаецца, сапраўды здольны на гэта!
  
  
  Хоук глыбока ўздыхнуў. Я падумаў тое, пра што часта забываю: стары толькі чалавек. «Значыць, зараз мы ведаем пра гэты бок справы», - пракаментаваў я. «Можа быць, у гэтага Лі-Цзы сапраўды ёсць сакрэт. І ён спрабуе прымусіць старых і хворых людзей паверыць, што ён можа перадаць гэты сакрэт, што ён можа зноў зрабіць іх маладымі праз сэкс. У абмен на вялікія грошы.'
  
  
  Хоук асцярожна кіўнуў. «Ты маеш рацыю ў пэўнай ступені. Мы навялі даведкі аб 12 чалавек, якія зараз прыляцелі з ім у Перу, і разам яны каштуюць дзвесце мільёнаў долараў».
  
  
  Дзіўна, як шмат падрабязнай інфармацыі ўдаецца сабраць Хоук за такі кароткі прамежак часу. Тады я падумаў, што гэта не так ужо і дзіўна. У той час ён быў выканаўчым дырэктарам і таму меў поўны кантроль над усімі сіламі бяспекі.
  
  
  Я не разумеў, чаму ён так асцярожны. - Мне ўсё здаецца даволі відавочным, сэр. Грошы ідуць гэтым кітайцам і іх тэлеканалу праз Дыёна Гермеса і Рону Мэцьюз. Дык яны плацяць за свой канал. Так Лі-Цзы змог поўнасцю адрамантаваць гэты стары палац інкаў. У мяне такое адчуванне, што Лі-Цзы - гэта проста прычыненне. Ён можа нават не ведаць гэтага дакладна, для чаго ён выкарыстоўваецца і для чаго яго выкарыстоўваюць Гермес і Мэцьюз. І ў сваю чаргу іх выкарыстоўваюць кітайцы. Усё вельмі добра арганізавана, і з усімі грашыма, якія Перу атрымлівае такім чынам, малаверагодна, што перуанскі ўрад умяшаецца з уласнай ініцыятывы».
  
  
  Хоук пагадзіўся. - Мы занадта добра гэта ведаем, Нік. І, вядома ж, многія людзі былі падкуплены вялізнымі сумамі, каб дабіцца таго, чаго яны дасягнулі цяпер. Але ў гэтым самім па сабе няма нічога дзіўнага. Гэта звычайная карупцыя. Але цяпер, калі яны сапраўды пачалі вяшчанне, зразумела, што справа ідзе сур'ёзна. Людзей больш не падкупляюць. Больш за тое, перуанскія члены ўрадаў больш не могуць гэта ігнараваць. Цяпер ім давядзецца супрацоўнічаць. Мяне гэта не надта непакоіць.
  
  
  Ён меў на ўвазе гэта. Я ведаю яго дастаткова доўга... - Што вас турбуе, сэр? Я ведаю, вы аб нечым турбуецеся.
  
  
  Ён паглядзеў у акно. Мы былі недзе над Калумбіяй і набліжаліся да Багаты, дзе павінны былі зрабіць прыпынак. Пасля мы павінны былі прызямліцца ў Кіта перад прыбыццём у Ліму. Ён засунуў цыгару ў свой тонкі рот. Цэлафан усё яшчэ быў на ёй, і ён пачаў жаваць яго, не заўважаючы. Нарэшце ён сказаў: - Я сяго-таго не разумею, хлопчык. Няма ніякай падказкі, якая злучае Мэцьюса і Гермеса з гэтымі кітайцамі. Зусім нічога! Яны ніколі не былі сябрамі ці якія спачуваюць якой-небудзь камуністычнай арганізацыі. Гэта здаецца немагчымым, і ўсё ж гэта так. Я ўвогуле не разумею. Як гэтыя два агенты маглі хавацца так доўга.
  
  
  Прынамсі, я мяркую, што яны агенты. Нашы спецслужбы не так ужо і дрэнныя. Хацеў бы я ведаць адказ.
  
  
  Я дазволіў свайму розуму блукаць, і раптам ён зноў апынуўся там, дзе была выява Пэт Кілбрайд, якая выпускае свае апошнія крыкі. «Выпіўка - адзіны адказ на ўсе нашы праблемы», - сказаў я Хоўку, кідаючыся да сцюардэсы, каб замовіць падвойны віскі. Хоук падзякаваў мне. Зрабіўшы глыток, я паглядзеў на старога. «Хіба яны не могуць быць агентамі. Кімсьці спецыяльна навучанымі для гэтай працы. Ён не глядзеў на мяне і не адказваў.
  
  
  Ён працягваў глядзець у акно на паўночны ўскраек Паўднёвай Амерыкі. Я ведаў, што ён на адной хвалі са мною. Я не мог ведаць, што ён ужо быў амаль упэўнены, хто іх навучаў, і што ён вядзе хітрую гульню, каб атрымаць крэдыт на гэтую справу за кошт іншых арганізацый. Мне было б усё роўна, калі б я ведаў. Я гуляю ў гэтую гульню гэтак жа, як Хоук, за выключэннем дзяржаўнай здрады. І калі прэзідэнт Злучаных Штатаў давярае Хоўку на сто адсоткаў, я мяркую, што я таксама магу давяраць яму. Мы проста часам бачым некаторыя рэчы па-рознаму. ...
  
  
  Цяпер, у сваім пакоі ў «Гран Балівар», я не мог заснуць, і праклятая справа з Кілбрайд зноў пранеслася ў мяне ў галаве. Я мог вынесці думку аб гэтым зараз. Мне прыйшлося. Я павінен быў падпарадкавацца яму ў апошні раз, а затым забыцца пра гэта назаўжды, каб я мог пачаць сваю місію без абцяжарванняў.
  
  
  Гэта таксама было адным з момантаў, у якіх я адрозніваўся ад Хоўка. Яго галоўнай мэтай было знішчыць перадатчык. Маёй галоўнай мэтай па-ранейшаму была помста. Помста Дыёну Гермесу.
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  
  Гэта была старая дарога інкаў. У той час у іх не было колавых транспартных сродкаў. Гэта дае ўяўленне аб якасці дарогі. А апошняя брыгада дарожнікаў пайшла адсюль каля чатырохсот гадоў таму назад. Я пайшоў па дарозе праз даліну Ку Зо, праз вялікую раўніну Анта. Я прайшоў праз трапічны пояс, багаты кветкамі і прыкладна пяццю мільёнамі зялёных папугаяў. Паступова я дасягнуў вышыні пяці тысяч метраў. Гэта быў толькі пачатак. Было холадна. Не люты холад, а проста холад. У доўгіх кальсонах я адчуваў сябе камфортна. Вецер гуляў са мною часам, і часам ішоў дождж. Аблокі віселі нізка, былі чорнымі і ўтойвалі ў сабе пагрозу буры. Яны акружылі пікі ў надыходзячай даліне. У даліны была назва на мове кечуа, якая прыкладна перакладаецца як «Даліна шчаслівых мерцвякоў».
  
  
  Скала Сцервятніка, той гіганцкі маналіт, на якім былі пабудаваны храм і палацавы комплекс, знаходзілася за дваццаць міляў уніз па даліне. Я быў яшчэ за дваццаць кіламетраў ад вузкага праходу, які вёў у даліну. Адлегласць у пяцьдзесят кіламетраў усё яшчэ аддзяляла мяне ад Дыёна Гермеса, Роны Мэцьюз і Лі Цзы з яго кліентамі. За апошнія суткі я тройчы бачыў верталёт, які даставіў гурт з Куска на скалу.
  
  
  Некаторыя часткі заходніх схілаў Анд гэтак жа пустэльныя, як Вонкавая Манголія. Да гэтага часу я сустрэў толькі чатырох індзейцаў, аднолькава панурых. Акрамя таго, яны размаўлялі на мове аймара, якога я не разумею. Яны назіралі за ламамі, якія пасвіліся на пунах. Я рушыў услед радзе Талбота і не стаў ім замінаць. Калі я спаў, то спаў вельмі нядоўга, мяне часта палохаў крык горнага льва. А аднойчы я ўбачыў статак вікуній, роднасных ламам, але больш дзікіх.
  
  
  Да гэтага часу Toyota дзеяла цуды. Бэнэт добра разбіраўся ў машынах. Вялікі джып з перадпакоя і задняй трансмісіяй быў нашмат лепш, чым любы Land Rover, на якім я калі-небудзь ездзіў. У «Таёце» было звычайнае аўтамабільнае радыё, і Хоук мог пасылаць мне закадаваныя паведамленні праз Ліму. Кожны дзень яны транслююць дзве новыя праграмы на англійскай мове. Мне здалося неразумным браць з сабой перадавальнае і прыёмнае абсталяванне для партызан. Калі мяне з ім затрымаюць, то я стану супрацоўнікам адной з амерыканскіх спецслужбаў ці афіцэрам перуанскай арміі. У любым выпадку мяне б расстралялі. Але як злёгку звар'яцелы член Корпуса свету, які любіў лазіць па горах у адзіночку, у мяне быў бы шанец застацца ў жывых. Верагоднасць каля пяцідзесяці працэнтаў. Аднак да гэтага часу я не заўважаў ніякіх партызан. Што не значыла, што іх не было. Хаця я не надта хваляваўся з гэтай нагоды.
  
  
  У мяне быў партатыўны тэлевізар вядомага брэнда. Толькі антэна крыху іншая. Гэта быў пеленгатар. Калі я ўключаў прыладу, выява з вядомага канала выразна з'яўлялася, і кірунак не было праблемай. Сігналы, несумненна, зыходзілі ад Скалы Сцярвятніка.
  
  
  Талбот меў рацыю. Калі старая дарога інкаў скончылася, я наткнуўся на сцежку лам. Сцежка выгіналася, як звар'яцелая змяя, і ўзбіралася па краі стромай скалы, пакрытай велізарнымі камянямі. Сцежка была выбоістая, абсыпаная дробнай і буйнай галькай. Сцежка мела ўхіл каля сарака пяці градусаў, і я ведаў, што не змагу доўга карыстацца «Таётай». Я ледзь не разбіўся з ёй некалькі разоў, перш чым, нарэшце, вырашыў працягнуць шлях пешшу. Калі б джып ірвануў у бездань праз вялікі камень пад левым колам, я мог бы выратавацца, вынырнуўшы і ўчапіўшыся за гэты велізарны камень, але страціў бы ўвесь свой рыштунак. Зброя, узрыўчатку, ежу і ўсё астатняе. І мне зусім не хацелася выпраўляцца ў падарожжа па Андах толькі з маім люгерам і штылетам у кішэні.
  
  
  Я прыпаркаваў джып побач з плоскім каменем памерам з хату і ўзяў з джыпа рэчы, якія, як мне здавалася, мне спатрэбяцца. Я ведаў, што доступ да перавала, які мне трэба будзе прайсці, заблакаваны высокай каменнай сцяной, якую французскія альпіністы называюць жандарам, і пераадолець яе будзе цяжка. І тады мне давядзецца ўзяць Скалу Сцярвятніка з яе навіслым вастрыём, і гэта будзе яшчэ больш небяспечна. Да таго ж мне, мусіць, прыйшлося б паднімацца па ім уначы.
  
  
  Я разважаў, ці варта мне чакаць, пакуль Талбот і Бенет дагоняць мяне, ці пайсці на вяршыню перавала і дачакацца іх там. Яны ехалі прыкладна праз тры гадзіны пасля мяне, і іх прыкрыццё заключалася ў тым, што яны былі мясцовымі членамі Корпуса свету, якія суправаджалі мяне ў маёй інспекцыйнай паездцы. Іх джып зламаўся, і я, нецярплівы тып, ехаў далей самастойна. Да гэтага часу гэтая наўмысная гісторыя здавалася пустым марнаваннем часу. Індзейцы, якія бачылі мяне па дарозе, не пыталіся маіх дакументаў.
  
  
  Я вырашыў рухацца наперад. Дождж пайшоў яшчэ мацней і пахаладала. На перавале ў мяне будзе больш шанцаў знайсці хованку, можа быць, пячору, а ў такое надвор'е я змагу распаліць там вогнішча, не будучы заўважаным.
  
  
  Я перакінуў свой рыштунак цераз плячо — больш за дзевяноста фунтаў — і ўзяў «Манліхер-Шэнаўэр» у правую руку. Гэта прыгожая 458-га тыпу вінтоўка. Каштуе не менш за тысячу долараў. Гэты стары Пойндэкстар, начальнік зброевага аддзела АКС, атрымаў на іх скідку.
  
  
  Я пачуў стрэлы ззаду сябе. Чатыры стрэлы з вінтоўкі, потым залп з аўтамата. Гэта гучала як стары аўтамат Сцяна або АК, але гук быў скажоны туманам і дажджом. Потым яшчэ два стрэлы. Затым наступіла глыбокая цішыня. Дык вось, Бенет і Талбот не адставалі ад мяне на тры гадзіны. Акрамя таго, у іх былі цяжкасці. Прыйшлося вырашаць хутка. Ці буду я працягваць? У мяне было ўсё неабходнае, каб падарваць перадатчык і вярнуцца туды, дзе я пакінуў Таёту. Мне не патрэбны былі Талбот і Бенет. Я нават быў супраць таго, каб яны пайшлі са мною. Але часам у Хоўка ёсць звычка дамагацца свайго, і на гэты раз у яго атрымалася. Ён вырашыў, што мне трэба прыкрыццё.
  
  
  Але выстралы азначалі непрыемнасці, і я хацеў высветліць, што менавіта адбылося. Я магу спатрэбіцца Талботу і Бенету. Я пайшоў назад па звілістай сцежцы лам, з усяе сілы імкнучыся не паслізнуцца на друзлых камянях. Час ад часу мне даводзілася хапацца за скалу, каб не ўпасці, і я з усяе сілы спрабаваў глядзець скрозь дождж і густы туман. Яны не маглі адставаць ад мяне больш за на паўгадзіны. Як яны маглі дагнаць мяне так хутка, я ніколі не даведаюся, ды гэта і не мела значэння. Дабраўшыся да канца перавала, я пакінуў сцежку лам і працягнуў шлях па старой дарозе інкаў. Я ішоў па ёй з мілю, пакуль ён не прайшоў праз вузкі яр і не зрабіў круты паварот на поўдзень. Я ўжо заўважыў гэтае месца як вельмі прыдатнае месца для засады.
  
  
  Я не заўважыў ніякага руху перад сабой. Вецер дзьмуў у мой бок, а я нічога не адчуваў і не чуў. Бачнасць была не больш за пяцьдзесят метраў. Мне гэта зусім не спадабалася.
  
  
  Я звярнуў з дарогі і атуліўся паміж камянямі. Вырасла дзікая кукуруза, а трава пуна стала дастаткова высокай, каб пакрыць чалавека, які ляжыць на жываце. Я ледзь дыхаў на працягу пятнаццаці хвілін. Я слухаў. У аблоках нада мной я пачуў крык арла. Гэта ўсё.
  
  
  Мне спатрэбілася амаль гадзіна, каб дапаўзці на жываце да заходняга боку яра. Я магу быць вельмі цярплівым, калі гэта неабходна. Калі я быў амаль на краі, я пачуў чыйсьці стогн. Чалавек. Гэта гучала як голас Бенета, але было скажона страхам, што я не быў упэўнены. Ён без перапынку паўтараў адны і тыя ж словы.
  
  
  - Дапамажы мне... дапамажы мне... калі ласка, дапамажы мне... дапамажы мне...
  
  
  Гэта быў Бенет. Я мог зазірнуць за край яра і ўбачыў джып. Ён быў цалкам перавернуты і стукнуўся бокам аб некалькі вялікіх валуноў на абочыне дарогі. Цудам не загарэўся. Бэнэт ляжаў побач з джыпам на дарозе тварам уніз. Яго ногі на імгненне задрыжалі, а каля жывата ўтварылася вялікая лужына крыві. Ён працягваў стагнаць: "Дапамажы мне ... Ісус, дапамажы мне ... калі ласка, дапамажы мне".
  
  
  Талбот быў за рулём «Таёты». Ён трымаўся за руль адной рукой. Іншая яго рука звісала над дзвярыма звонку. Яму адстрэлілі палову галавы. Я не рухаўся. Я зноў застаўся на жываце, апусціўшы галаву, і прыслухаўся. Я нічога не чуў, акрамя ветра, дажджу па кузаве джыпа і стогнаў Бенета. У яры бачнасць была крыху лепшая. Прынамсі, на сотню метраў усё было бачна. Але мне ўсё роўна не спадабалася. Для мяне гэта надта пахла засадай.
  
  
  Тым не менш, я павінен быў быць упэўнены ў гэтым, перш чым пакінуць Бенета з такім пакутлівым болем. Я вельмі добра ведаў, што гэтае заданьне было пастаўлена на першае месца. Я мог бы пакінуць Бенета там і ўцячы, каб рабіць сваю працу. Мяне б ніхто ніколі не папракнуў. Ніхто б нават не пазнаў. Акрамя мяне.
  
  
  Я вырашыў рызыкнуць. Можа быць, я мог бы зрабіць што-небудзь для Бенета. Я саслізнуў уніз па схіле і пачаў хутка бегчы зігзагамі да джыпа. Тым не менш, такім чынам я быў лёгкай мішэнню, і калі нехта збіраўся мяне застрэліць, то зараз самы прыдатны час. У мяне па спіне пабеглі мурашкі, а ў жываце нешта муціла... Я часам пакутую ад гэтага, калі доўга не бываю на вялікай вышыні ў гарах.
  
  
  Бэнэт, відаць, памёр у той момант, калі я стаў на калені побач з ім. Яго вялікае цела задрыжала ў апошняй канвульсіі, і ён паспрабаваў падняць галаву. Ён ведаў, што нехта быў там. Ён стаў бестурботным, і яго канец быў далёка не бязбольным. Талботу пашанцавала больш. Калі ваша галава адарвецца ад тулава, вы не будзеце адчуваць боль доўга.
  
  
  Я бачыў дастаткова. Заставалася яшчэ безліч пытанняў без адказаў, але цяпер у мяне не было на гэта часу. Я павярнуўся і хацеў бегчы прэч так хутка, як толькі мог, калі пачуў голас ззаду сябе.
  
  
  «Альта! Стой! Падымі рукі ўверх і не рухайся. Кідай стрэльбу.
  
  
  Гэта быў жаночы голас, і ішоў ён аднекуль з усходняга боку цясніны. У мяне было моцнае прадчуванне, што я вось-вось сустрэнуся з Эль Рубіё, і я ўспомніў жарты Бенета аб «Бландынцы». Ён сустрэў яе і больш ніколі не будзе жартаваць пра яе.
  
  
  Я кінуў Манліхер і падняў рукі. Яны схапілі мяне. Я рызыкнуў, і мне не пашанцавала. І яны былі цярплівыя, вельмі цярплівыя.
  
  
  Іншы голас, голас мужчыны з поўдня, сказаў: «Добра, добра. Проста замры, хлопчык, і нічога не спрабуй. Белы найміт. У Андах вы сутыкаецеся з самымі разнастайнымі тыпамі.
  
  
  Я стаяў нерухома, як статуя, мой мозг працаваў з вокамгненной хуткасцю, калі якія нападалі выйшлі са свайго хованкі. Мужчына быў такога ж росту, як я. У яго быў плоскі твар і вялікія квадратныя зубы. Яго галава была абрыта, на ім быў панчоха, мясцовая вопратка, і новенькія вайсковыя чаравікі Бенета.
  
  
  Ён быў злым. Усё ў ім было брудным і подлым. Ён быў напаўп'яны, і калі ён падышоў бліжэй і плюнуў на падлогу, я ўбачыў, як ён жуе коку, наркотык. Ён спыніўся за чатыры метры ад мяне і трымаў мяне на прыцэле з аўтамата. Я памыліўся наконт зброі: гэта быў стары тып «Томпсан, Чыкага» з барабаннай крамай.
  
  
  - Я буду трымаць яго пад прыцэлам, Хорхе. Ты возьмеш з джыпа тое, што нам трэба. Спяшайся. У нас няма часу затрымлівацца тут.
  
  
  Яна выпаліла яму словы на хуткай іспанскай. Высокі стыль, кастыльскі іспанскі. Па яе тоне было ясна, хто галоўны. Не тое каб я сумняваўся ў гэтым. Гэта была Эль Рубіё - Бландынка.
  
  
  Хорхе перакінуў аўтамат праз плячо. Неахвотна я думаю. Ён падышоў да джыпа і пачаў даставаць з яго рэчы, увесь час назіраючы за мной і дзяўчынай.
  
  
  Яна сачыла за тым, каб трымацца на дастатковай адлегласці, і трымала мяне на прыцэле з кольтам 45, старая мадэль 1911 года, цяжкая зброя для дзяўчыны. Тым не менш, я не дазволіў сабе рызыкаваць. Я ведаў, што яна справіцца. Бэнэт і Талбот дастаткова распавялі мне пра Эль Рубіё. Яна не была жанчынай, якая марнуе шмат слоў марна. Сваёй маленькай рукой яна трымала цяжкі рэвальвер у майго жывата і пыталася ў мяне: "Ваша імя, калі ласка?" Яе англійская была цудоўнай. Было відаць, што ў яе добрую адукацыю, можа, нават вышэйшую. Я сказаў ёй, што мяне завуць Рычард Ўінстан. Гэтае імя было ў маіх паперах. Я расказаў ёй гісторыю Корпуса свету. Яна ўсміхалася, як Мона Ліза, і я бачыў, як яна мацней сціснула выгнуты прыклад вялікага кольта.
  
  
  - Не будзем адразу псаваць наша знаёмства хлуснёй, містэр Картэр. Мы ведаем, што вы Нік Картэр, і вы маеце званне Майстры забойцаў у арганізацыі AX. Мы пагаворым пра гэта пазней; зараз мы павінны выбрацца адсюль як мага хутчэй. У перуанскіх ВПС часам ёсць звычка праводзіць паветранае патруляванне ў гэтым раёне. Мы не жадаем, каб нас атакавалі на адкрытай раўніне.
  
  
  Я спытаў. — "У такое надвор'е? Гаруа, туман, станавіўся ўсё гусцей і гусцей па меры таго, як ішоў дождж.
  
  
  «Туман хутка рассеецца. Хорхе так гаворыць, а Хорхе ніколі не памыляецца наконт надвор'я.
  
  
  Хорхе вярнуўся, нагружаны рэчамі, якія ён узяў з джыпа. Зброя, боепрыпасы, ежа, біноклі і карты. Ён быў падобны на ўючнага асла. Ён накіраваў на мяне аўтамат і сказаў: «Табе лепш абшукаць яго, Інэс. Нават такі чалавек, як ён, не можа стаяць гадзінамі з паднятымі рукамі.
  
  
  Яна зрабіла гэта хутка і якасна. Яна выцягнула «люгер» з маёй наплечной кабуры і Х'юга, мой штылет, з скураной дзяржальні. Яна выпусціла яго, падняўшы штылет яна слаба ўсміхнулася. "Выдатная зброя для члена Корпуса свету, містэр Уінстан".
  
  
  Яна была вельмі блізка да мяне зараз. Я амаль адчуваў яе пах. Падняўшы штылет, яна прашаптала мне: «Будзь вельмі асцярожны. Не спрабуй раззлаваць Хорхе. Ён моцна пад уздзеяннем піва і кокі і хоча забіць цябе!
  
  
  Чаму яна папярэдзіла мяне? Як яна даведалася, што я Картэр? Як шмат яна ведала пра АХ увогуле? І якія ў яе былі адносіны з Хорхе?
  
  
  У мяне не было шмат часу, каб падумаць пра гэта. Хорхе пакінуў бутэльку чычы, хатняга піва, падышоў і наставіў на мяне аўтамат. 'Ідзі. Туды, адкуль ты прыйшоў. Можаш трымаць рукі апушчанымі, але не спрабуй жартаваць.
  
  
  Эль Рубіа паглядзела на мяне. - "Спалім джып?"
  
  
  - Не, мы пакінем гэта тут. Марш неадкладна!
  
  
  Я пачаў вяртацца ў тым самым напрамку, адкуль прыйшоў. Яны рушылі за мной, не занадта далёка, але дастаткова блізка. Яны ўзбуджана размаўлялі па-іспанску. Гэта адбылося так хутка, што я не паспеў за ўсім усачыць. Але тое, што я змог сцяміць, было не вельмі абнадзейваючым. Хорхе хацеў пазбавіцца ад мяне, Эль Рубіё хацела пачакаць яшчэ крыху.
  
  
  Я быў важны. Мяне яшчэ можна было выкарыстоўваць. Яны заўсёды могуць забіць мяне пазней. Тады я зразумеў, што адносіны паміж Хорхе і Эль Рубіё вельмі важныя для мяне. Пытанне жыцця ці нават смерці!
  
  
  Я пачаў разумець усё больш і больш. Вось засада, напрыклад. Яны прапусцілі мяне і сталі чакаць Талбота і Бенета. Яны разлічвалі, што я пачую стрэлы і вярнуся, каб высветліць, што адбылося. Значыць, яны хацелі злавіць мяне. Яны былі хітрыя і вынаходлівыя. Як і належыць сапраўдным партызанам. І іх хітрасць і вынаходлівасць акупіліся. Яны схапілі мяне.
  
  
  Мы дабраліся да маёй Таёты, і зараз я стаў уючным мулам. Яны ведалі, дзе шукаць. Яны знайшлі ўсе схованкі ў машыне. У Хорхе здарыўся прыступ смеху, калі ён знайшоў узрыўчатку і дэтанатары.
  
  
  - У цябе сапраўды дзіўны багаж. Я не ведаў, што яны працавалі з узрыўчаткай у Корпусе свету! Што ты задумаў. Падарваць кааператыў? Ці, можа, трусіную нару?
  
  
  Эль Рубіа паглядзела на партатыўны тэлевізар і зноў паказала сваю ўсмешку Моны Лізы. - Як дзіўна, містэр Картэр. Тут увогуле нельга прымаць ніякія тэлевізійныя праграмы. Што вы робіце з такой рэччу?
  
  
  Хорхе паглядзеў на мяне, робячы глыток чычы. «Чаму б табе не перастаць расказваць нам гэтыя вар'яты гісторыі, чувак. Ты шукаеш той перадатчык на Скале Сцярвятніка, як і мы. Я ўпэўнены. Гэта таксама адзіная прычына, па якой ты ўсё яшчэ жывы. Можа, ты дапаможаш нам узарваць гэтую штуку. Тады я змагу забіць цябе потым. Ён ударыў па кулямёты рукой, якая была памерам з рыдлёўку для вугалю.
  
  
  Эль Рубіа паглядзела на яго, нахмурыўшы бровы. Хоць яна выглядала крыху ўсхваляванай, яе голас быў дзіўна стрыманым, калі яна сказала: «Ты занадта шмат кажаш, Хорхе. Занадта шмат. І гэта не месца для свецкіх размоваў. Пойдзем.' Гэта быў загад. Хорхе ведаў, і яму гэта не падабалася. Ён выплюнуў сок кокі. Ён піў піва і жаваў коку адначасова. Ён паглядзеў на яе з нейкай нянавісцю ў вачах. Яна была жанчынай. Я адчуваў, што паміж імі таксама было сэксуальнае напружанне. І я бачыў гэта па тым, як ён глядзеў на яе. Цяпер я ведаў, што ў Эль Рубіё праблема. Прынамсі, у іх быў раман. Мне было цікава, хто такі Хорхе. Ён зусім не здаваўся мне партызанам. Але было ў ім нешта падазронае.
  
  
  У Эль Рубіё не было нічога злавеснага. Я мог сказаць, што ў яе цудоўная постаць, нягледзячы на вольную вайсковую вопратку, якую яна насіла. Яе рукі і пазногці былі чыстымі. У яе былі серабрыста-русыя валасы, вельмі коратка падстрыжаныя, верагодна, каб засцерагчыся ад вошай. І мыць лягчэй, вядома. Яна выглядала чыстай, і, калі яна падышла да мяне, каб шэптам папярэдзіць мяне аб Хорх, яно таксама пахла чысцінёй.
  
  
  Яе твар валодала далікатнай, але сапраўднай прыгажосцю. У яе быў маленькі валявы падбародак і вялікія светла-шэрыя вочы. Грудзі ў яе была вялікая, мяркуючы па выпукласцям, якія былі добра бачныя нават пад яе мехаватай курткай. Я ўжо заўважыў, што Хорхе шмат глядзеў на яе грудзі. Калі ён не піў, не пляваўся і не мацюкаўся пра сябе. Яна ведала гэта. І яна ведала, што я ведаю гэта.
  
  
  Паспрачаўшыся аб тым, у якім парадку нам ісці, мы сышлі. Яна хацела, каб Хорхе ішоў наперадзе, а я быў пасярэдзіне. Гэта дало б ёй магчымасць пагаварыць са мной сам-насам. Я задавалася пытаннем, ці было гэта яе намерам. Хорхе б таксама пра гэта падумаў. Ён рабіўся ўсё больш сварлівым пад уплывам піва ў спалучэнні з кокай.
  
  
  Я ішоў наперадзе, несучы самы цяжкі рыштунак. Хорхе з задавальненнем павесіў гэтую штуку мне на шыю. Нарэшце, дзяўчыне прыйшлося перашкодзіць яму зайсці занадта далёка.
  
  
  — Бескарысна даць мулу зламаць сабе шыю, Хорхе, — раўнула яна на яго. 'Гэтага дастаткова. Я панясу тэлевізар.
  
  
  Я моцна спацеў. Калі б я не быў у выдатнай форме, нягледзячы на выпіўку і такіх жанчын, як Кезія Ньюман, я мог бы не прайсці апошнія мілі да перавала. Я нёс амаль сотню кілаграмаў, звышцяжкі груз на такой вышыні, і я мог адчуваць галавакружэнне. Мяне крыху вырвала, і мая галава загрукала, як бонга. Я адчуваў сябе няшчасным. Потым я падумаў пра Бэнэту і Талбоце, і мне стала крыху лепш. Прынамсі, у мяне быў яшчэ адзін шанец. Я адчуваў, што нешта вось-вось адбудзецца паміж Хорхе і Эль Рубіё. Я вырашыў скарыстаць гэта. Гэта быў адзіны шанц, які ў мяне быў.
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  Зімой у Андах цямнее рана. І становіцца холадна! У нас быў прыстойны агонь у пячоры, і мой перад быў ладна нагрэты. Але ў мяне змерзла спіна. І тое, што я быў звязаны па руках і нагах, вядома не стымулявала мой кровазварот. Хорхе ўмеў вязаць вузлы. І калі б у мяне не было брытвы ў амаль змёрзлым правым кулаку - мае рукі былі звязаныя за спіной - я б не даў сабе шанцу.
  
  
  Але ў мяне была брытва. Звычайная паўсядзённая брытва з адным вострым лязом. Больш за ўсё я баяўся, што страчу кантроль над цягліцамі амаль змёрзлай рукі і выпушчу яе. Я яшчэ не адважыўся скарыстацца брытвай, таму што меркаваў, што Хорхе перад сном праверыць, ці зацягнуты вузлы. Калі ён калі-небудзь засне. У дадзены момант ён піў чычу і жаваў коку, з кожнай хвілінай выглядаючы ўсё больш агрэсіўна. Напружанне паміж Хорхе і жанчынай прыкметна нарастала і, здавалася, магло ўзарвацца ў любы момант. Я не быў такі рады гэтаму, як мог бы быць у іншых абставінах. Я быў у сярэдзіне. Адзін з іх хутка памрэ, і гэта, верагодна, будзе азначаць і мой канец, калі толькі мне не павязе і я не абяру зручны момант.
  
  
  Я быў на баку Эль Рубіё. Прынамсі, на дадзены момант . Яна паклала брытву побач, калі рабіла выгляд, што правярае гузікі Хорхе. Я не ведаў, чаму яна гэта робіць, і нават не думаў пра гэта. Цяпер маім першым клопатам было застацца ў жывых. З таго часу, як яны зладзілі мне засаду ў пабітага джыпа, я шмат чаму навучыўся. Некаторае ўпісвалася ў мой графік. Тым не менш, я не мог вызначыць многія іншыя рэчы.
  
  
  Я кіўнуў на труп пад брызентам ля нізкага ўваходу ў пячору. «Чаму б табе не прыбраць гэта? Пахаваць яго. Або засыпаць камянямі. Зрабіць яму прыгожую магілу.
  
  
  Хорхе кінуў на мяне брудны погляд. Ён сеў на камень і балансаваў аўтаматам на калене так, што трымаў і мяне, і жанчыну пад прыцэлам. Яго пальцы здаваліся памерам з банан, паколькі яны ўвесь час рухаліся каля спускавога кручка.
  
  
  - Што, чорт вазьмі, ты можаш зрабіць гэта, птушка? Вас ён непакоіць? Ці ты не можаш?
  
  
  Я прызнаю, што ен не выглядае занадта прыгожым. І калі табе хочацца пахаваць Дарыё голымі рукамі, можа быць, я магу задаволіць гэта для цябе. Вы гэтага хочаце, містэр Картэр? Вы можаце ісці наперад. Я нават крыху вас падбадзёру. Ён паказаў на мяне ствалом свайго аўтамата.
  
  
  Я не хацеў гэтага. Калі Хорхе агледзіць мяне, ён знойдзе брытву. Я быў упэўнены, што ён заб'е нас абодвух неадкладна. Імгненнем пазней здавалася, што ён збіраецца развязаць мяне, але ён вагаўся. Нешта прымусіла яго здацца. Я думаў, што ведаю прычыну, але гэта было меркаванне. Тым часам напружанне ў пячоры было адчувальным. Я падумаў, што лепш не рабіць больш правакацыйных заўваг. Вывяржэнне не павінна было адбыцца, пакуль я не быў готаў.
  
  
  Я паціснуў плячыма. - 'Забудзься гэта. Я таксама не хачу капаць. Дасі мне глыток гэтай чычы?
  
  
  Ён падняў слоік і ўхмыльнуўся. "Ніякіх шанцаў, птушка".
  
  
  Інэс Граунт, яе сапраўднае імя, падстрыгла сабе пазногці. Перад гэтым яна расчасала свае серабрыста-светлыя валасы. Яна была круты. Яна выдатна разумела, што ёй пагражае небяспека, але зрабіла выгляд, што прымае гасцей у гасцінай сваёй сямейнай вілы ў Ліме. - Вам не здаецца, містэр Картэр, што наш таварыш па зброі быў паранены незвычайнай зброяй? Можа, гэта лазерная гармата?
  
  
  Сапраўды было падобна. Аднойчы я бачыў дэманстрацыю прататыпа. Яны спрабавалі гэта на казе. Вынік быў прыкладна такім жа. Засталося няшмат, акрамя шкілета і плоці. У іх ёсць адзін недахоп. У іх няма вялікага радыусу дзеяння, і вы можаце стрэліць з іх толькі адзін раз. Іх перазарадка займае шмат часу.
  
  
  Хорхе паглядзеў на жанчыну. — Памятаеш, колькі часу спатрэбілася, каб памерці Дарыё, Інэс?
  
  
  - Я памятаю, Хорхе. Ты быў цудоўны. Толькі ты мог зрабіць такое. Але з гэтым скончана, Хорхе. Мы пацярпелі няўдачу і страцілі ўсіх нашых людзей. Цяпер нам давядзецца паспрабаваць яшчэ раз. Тады мы павінны дабіцца поспеху. Мы павінны знішчыць гэты перадатчык.
  
  
  Яна абыякава паглядзела на мяне і правяла пальцам па сваім маленькім прамым носіку. «З дапамогай сумна вядомага Ніка Картэра, Хорхе, мы справімся наступным разам. На гэты раз план АХ у адпаведнасці з нашым. Мы можам працаваць разам.
  
  
  - Такім чынам, можам? Як вы думаеце?' Хорхе паглядзеў на яе з дзіўным выразам на яго плоскім брыдкім твары.
  
  
  Здавалася, ён на імгненне забыўся пра маю прысутнасць. Святло ў пячоры было вельмі цьмяным, таму я не мог бачыць выраз яго асобы, але я мог чуць усё ў яго голасе: гнеў, сумненне, падазрэнне і страх. І яшчэ сёе-тое. Нешта, што я адчуваў на працягу доўгага часу. узбуджэнне. Нават болей. Жаданне прынізіць і знішчыць гэта прыгожае узбуджанае цела. Я вырашыў больш не чакаць і пачаў брытвай перарэзаць вяроўку вакол запясцяў.
  
  
  Эль Рубіа адчайна спрабавала стрымаць атаку. Яна ведала, што я не магу дапамагчы ёй прама зараз. Акрамя таго, яна ніяк не магла даведацца, ці захачу я ёй дапамагчы. Але яна была першакласнай акторкай. Яна паводзіла сябе так холадна, як быццам наогул не чула апошніх слоў Хорхэ. Жэрабя было кінута, але яна проста глядзела ў іншы бок. Яна з усіх сіл старалася не цягнуцца да Кольта 45 калібру, які яна ўсё яшчэ насіла на поясе. Цяпер яна змагалася за кожную хвіліну. Магчыма, кожную секунду. Я працаваў з брытвай так хутка, як мог. Гэта было не так хутка.
  
  
  Цяпер Хорхе сутыкнуўся з дылемай, знаёмай многім мужчынам. Ён хацеў пазбавіцца ад яе. І ў той жа час аддаваў перавагу гэтаму не рабіць. Ён хацеў давяраць ёй, але ведаў, што не можа. Яго інстынкты падказвалі яму націснуць на курок і знішчыць яе чаргой з аўтамата. У цяперашні час! Яго больш не трэба было ўгаворваць. Я назіраў за імі гадзінамі і зразумеў, што Эль Рубіа зараз не больш чым у адным дыханні ад смерці.
  
  
  Я прыслабіў адну з вяровак на запясцях. Хорхе з аўтаматам напагатове зрабіў глыток чычы і выцер рот рукой. Эль Рубіа замерла, як лёд, і пайшла да ўваходу ў пячору.
  
  
  - Куды ты ідзеш, мілая? Хорхе зараз гуляў новую ролю. Ён пачаў праглынаць і круціцца.
  
  
  Яна па-ранейшаму рабіла выгляд, што нічога не ведае пра яго намеры. Яна здзіўлена паглядзела на яго, а потым усміхнулася. 'Куды я іду? Хорхе, зрабі мне ласку! ¿Que le pasa a usted? Мне трэба аблегчыцца, калі ты гэта хочаш ведаць. Так што, калі вы не пярэчыце…
  
  
  Хорхе таксама ўсміхнуўся. Яго вялікія белыя зубы блішчалі ў цемры. — Я пярэчу, Інэс. У мяне нават ёсць шмат пярэчанняў. Ты ўвогуле нікуды не пойдзеш. Ты выдатна ведаеш, чаму б і не. Вы б заблудзіліся ў цемры і ніколі не вярнуліся сюды. Вы можаце вырашыць пайсці на Скалу Сцярвятніка, каб убачыць сваіх сяброў, як вы зрабілі мінулай ноччу, калі ўсе нашы таварышы былі забітыя, акрамя вас і мяне. Няма мілая. Заставайся тут.'
  
  
  Так што зараз яна не магла гэтага пазбегнуць. Ён вырваўся з-пад яе ўплыву. Я дзіка пілаваў брытвай, імкнучыся, каб Хорхе не бачыў маіх рухаў. Адно было на маю карысць. Хорхе быў так разгневаны і так захоплены Эль Рубіё, што, здавалася, зусім забыўся пра маю прысутнасць.
  
  
  Жанчына стрымана зірнула на яго, а затым падняла абедзве рукі да неба ў жэсце роспачы. — Ты звар'яцеў, Хорхе. Гэтае адзінае тлумачэнне, якое я магу знайсці для гэтага. Я нават магу гэта зразумець. Мы абодва жылі ва ўмовах моцнага стрэсу. Жахлівага. Страшнае падарожжа з Балівіі. Пасля тая жахлівая засада, у якой мы страцілі ўсіх нашых людзей. Дзіўна, што нехта з нас не загінуў раней. Але ты павінен трымаць сябе ў руках, Хорхе, ты павінен! Я ўпэўнены, што ў Гаване і Расіі зразумеюць. .. '
  
  
  Хорхе рухаўся як котка. Тым жа рухам ён ударыў яе па твары і выцягнуў кольт з яе кабуры. Ён усадзіў ствол аўтамата ёй у жывот. «Гавана абавязкова зразумее. Яны зразумеюць, што я ім скажу. Бо ты ім больш нічога не скажаш.
  
  
  Ён зірнуў на перадатчык у куце пячоры. Гэта была старая амерыканская мадэль, SC 12. Яна прыйшла ў непрыдатнасць, таму што падчас шляху з Балівіі разрадзіліся батарэі. Ён зноў паглядзеў на яе і ўхмыльнуўся. Ён ведаў, што зараз трымае сітуацыю пад кантролем, і быў рады, што гульня ў коткі-мышкі скончылася. «Якім жа я быў дурнем, - сказаў Хорхе. 'Якім ідыётам. Але зараз усё скончана, Інэс. Тая ноч ля Скалы Сцярвятніка стала вырашальным фактарам. Эль Кольма! Ты знікаеш. Цябе нідзе не бачна на працягу гадзіны. Калі вы вярнуліся, ваша дыханне пахла тытунем. У мяне добры нюх. Затым, на вяршыні скалы, мы патрапілі ў засаду. Усіх забіваюць. Усе знішчаны лазернымі гарматамі. Усё, акрамя цябе, Інэс. І мяне, таму што я быў так блізка да цябе. Вы ведалі тады, што я вас падазраваў, ці не так? Ты глядзела на мяне, а я на цябе. Які складаны сюжэт.
  
  
  "Баста", - яна адказала яму. Яна зрабіла рух галавой у мой бок. «Картэр чуе кожнае тваё слова. Ён вораг, Хорхе, а не я. Вы ўсё змешваеце. Ты шмат чаго не разумееш.
  
  
  Ён не стаў глядзець на мяне. Цяпер яго голас гучаў горка. - Я ўсё няправільна зразумеў. Я прызнаю. Ты камандавала. Я быў там, каб выконваць твае загады. У вас былі сакрэтныя інструкцыі з Гаваны. Мы не ведалі, навошта нас адправілі ў Перу. Толькі ты ведала. Потым нешта здарылася з радыёбатарэйкамі. Яны раптоўна сапсаваліся. Ніколі раней не здаралася. А зараз раптам... і ў цябе на пальцах апёкі.
  
  
  Яна была халодная, як глыба лёду. Яна працягнула два пальцы правай рукі і паглядзела на яго. - Ты ж ведаеш, я апяклася. Цяпер яна паглядзела на мяне і слаба ўсміхнулася. Што б вы ні казалі пра яе, у яе была мужнасць. Яна не здасца ў бліжэйшы час. - Я нічога не магла зрабіць. Я хацеў запаліць цыгарэту. І тут загарэўся пачак запалак.
  
  
  — Луіс бачыў цябе, — сказаў Хорхе. «Бедны Луіс, зараз ён гніе на Скале Сцярвятніка. Ты яго не бачыў, а ён цябе бачыў. Мы абодва ведаем, што ён быў estupido, але нават ён дзівіўся, чаму ты наўмысна апякла сабе пальцы. Але адзін апёк пакрывае іншы, ці не так? Ты апякла пальцы кіслатой. Кіслата, якую вы выкарыстоўвалі для знішчэння батарэй. Ты не магла гэтага растлумачыць, вось чаму ты прыдумала гэты трук з запалкавай скрынкай.
  
  
  Яна спынілася і паглядзела на яго з пагардай. Я працягваў рэзаць лязом брытвы. Час заканчваўся. Хорхе, які напіўся чычы і ўвесь гэты час жаваў коку, пачаў уражвацца ўласным голасам. Ён пачаў прыгожа адлюстроўваць гэта. Але ў любы момант ён мог стаміцца ад гэтага. Гэта будзе канец для дзяўчыны. Але ў мяне ўсё ж быў шанец. Не пяцідзесяціпрацэнтны шанц, а проста шанц.
  
  
  Хорхе зрабіў глыток і кінуў пусты слоік у мой бок. Ён запаліў адну з маіх цыгарэт і выпусціў дым ёй у твар. — Гэта ўсё дробязі, Інэс. Ня вельмі важныя. Гэта была ўсяго толькі дробязь, што тваё дыханне пахла тытунём. Што ты апякла пальцы, каб схаваць кіслотныя раны. Таму што вы знішчылі батарэі, і я не змог звязацца з Гавана, каб праверыць вашыя загады. Цяпер ён павярнуўся да мяне, і яго ўсмешка была металічнай. - Ты ведаеш, што гэта былі за таемныя загады, Картэр? Ты будзеш усцешаны, птушка! Гэта было пра цябе. Вы накіроўваліся сюды, і нам было загадана вас перахапіць. Захапіць цябе жывым. Што вы думаеце пра гэта?
  
  
  Я кіўнуў. - 'Выдатна. Захапіць жывым! Чаму б вам не слухаць свайго боса і дакладна выконваць вашыя загады. Вам лепш не спрачацца з Барадатым у Гаване. Ён выплюнуў цёмны струменьчык кокі. - Табе б гэтага хацелася, ці не так? Вы ведаеце, калі яна расказала мне пра гэтыя таемныя загады? Учора ўвечары. Толькі мінулай ноччу! Калі яна зразумела, што я ёй больш не давяраю. Таму яна расказвае мне гісторыю, каб прыкінуцца, што давярае мне сакрэт. Таму што яна ведала, што ты прыйдзеш, і таму што яна думае, што зробіць добрае ўражанне, калі ты будзеш захоплены жывым. Вось чаму яна расказала нам усё гэтае глупства аб сакрэтных загадах. Што яна сапраўды збіраецца зрабіць, дык гэта забіць мяне. Але я паклапаціўся аб тым, каб ніколі не адвярнуцца ад яе. І я ніколі не сплю, бо ведаю, што ёй нельга давяраць. Яна чакае. Я таксама чакаю. Мы гуляем у коткі-мышкі!
  
  
  Тым часам ён асушыў яшчэ адзін слоік і шпурнуў ёй у галаву. Яна пазбягала яго погляду, злёгку кіўнуўшы галавой убок, з грэбаваннем паказваючы яму свае белыя зубы.
  
  
  'Ідыёт! Дурны! Ты ўсё няправільна зразумеў. Ты сышоў з розуму!
  
  
  Хорхе, усё яшчэ трымаючы аўтамат на жываце, выцягнуў яшчэ адзін слоік піва.
  
  
  - Але нядзіўна, што я не ведаю, адкуль узяліся гэтыя таемныя загады. Я таксама ведаю, што вы атрымалі іх толькі дзве ночы таму, у Скале Сцярвятніка. Калі ты нібы "знікла" на гадзіну. Калі ты выкурыла гэтую цыгарэту. Хто даў табе гэтую цыгарэту, Інэс? Той самы, які аддаваў табе загады аб Картэры?
  
  
  Дыён Гермес. Інакш і быць не магло. У старым доме ў Малібу ён клікаў мяне Картэр. Ён пакінуў мяне там. Затым Гермес пажаліўся на брудную працу, якую яму даводзілася рабіць. Што ў выкананні загадаў яму не спадабалася. Ён зрабіў выгляд, што ён проста нязначнае звяно. Але ці быў ён галоўным? За тыя грошы ён мог быць мозгам усяго гэтага канала. Ён быў разумным і добрым арганізатарам. Ён папрасіў Рону Мэцьюз запісаць касеты. У яго быў Лі-Цзы, каб вымагаць грошы ў старых багатыроў і даць селішча на Скале Сцярвятніка прымальнае прыкрыццё. Суцэль можа быць правільна. Дыён Гермес можа быць значна важней, чым я падазраваў спачатку. Або ён быў вельмі высока прасунуты ў руху, або ён быў праніклівым бізнэсмэнам, якія прадаюць эфектыўнасць. За вялізную цану. І ў станцыі былі грошы. Колькі яны плацяць Дыёну Гермесу за яго арганізатарскую працу?
  
  
  Тым не менш, я быў не зусім задаволены гэтай заявай. Нешта было не так. Не факт, што яны ведалі, што я быў жывы, калі Дыён Гермес думаў, што я мёртвы. Ён мог бы лёгка гэта высветліць, магчыма, з дапамогай чалавека, які сачыў за пажарам, каб убачыць, ці не выносяць мой труп вонкі. Не, гэта было нешта іншае, і я яшчэ не зусім зразумеў, што менавіта.
  
  
  Хорхе адным глытком выпіў паўпусты слоік. Я дзівіўся, як яму ўдавалася працягваць трымацца. Калі ён зноў паглядзеў на жанчыну, выраз яго твару было сумным. Хоць я быў гатовы амаль да ўсяго, я ўсё роўна быў здзіўлены, пачуўшы яго рыданні. Цяпер у мяне былі вольныя рукі.
  
  
  Хорхе зноў пачаў лаяць дзяўчыну. Да таго ж у ягоным голасе было нешта такое, што я не мог адразу вызначыць. Толькі калі я некаторы час думаў пра гэта, я зразумеў гэта. Ён не здаваўся такім п'яным, як дзесяць хвілін таму. Ён здаваўся цвярозым! Гэта азначала, што мне давядзецца дзейнічаць хутка. Прынамсі, у мяне былі вольныя рукі. Мае ногі ўсё яшчэ былі звязаныя.
  
  
  - Я такі ж дрэнны, як і ты, - працягваў ён жанчыне. «Можа быць, нават горш. Таму што я думаю, што вы здраджваеце Кубе і не спрабуеце яе ўбачыць. Я не хацеў гэтага бачыць, бо быў закаханы ў цябе. А ты, брудная шлюха, ведала гэта і скарысталася з гэтага.
  
  
  Раптам ён паднёс сваю вялікую правую руку да твару і паскрэб пазногцямі скуру. Адразу ж кроў афарбавала яго твар у цёмна-чырвоны колер.
  
  
  « Закаханы ?» - усклікнуў ён. 'Трызненне якое то. Я быў праклятым ідыётам, які хацеў трахнуць прыгожую сучку, каб на час забыцца пра ўсё. Ты была разумная, Інэс, занадта разумная! Вы цудоўна ўсё ведалі. Пакуль вы дазвалялі мне гэта рабіць, не было небяспекі, што я задам зашмат пытанняў.
  
  
  Я і раней заўважаў, што яна добра іграе. Цяпер яна пабляднела. Яна ўскочыла і паглядзела на яго спапяляючым позіркам.
  
  
  «Эмбустэра! Хлус! Ты ніколі не дакранаўся да мяне ніводным пальцам. Лепш бы я памерла! я. .. '
  
  
  Хорхе выцер вялікую слязу з твару. Ён выглядаў недарэчна, наколькі можа выглядаць недарэчна п'яны ідыёт з зараджаным аўтаматам.
  
  
  — Я не хлушу, Інэс, і ты гэта ведаеш. Гэта больш не мае значэння. Ты ведаеш, колькі разоў ты запаўзала ў маю пасцелю, каб супакоіць мяне, каб я не думаў занадта шмат. І ты хутка памрэш. Але не раней, чым ты зноў будзеш ляжаць пада мной на падлозе гэтай пячоры перад Картэрам. Я хачу, каб ён убачыў, як я прыніжаю цябе. Я нават хацеў бы пакінуць яго ў жывых, каб ён мог расказаць гэта іншым. На жаль, мне давядзецца забіць яго пасля выкарыстання. Таму што мы з Картэрам збіраемся падарваць той перадатчык, ты мяне чуеш? Я прымушу яго дапамагчы мне. Цяпер ён у маёй уладзе. І мы збіраемся зрабіць тое, чаго вы заўсёды хацела пазбегнуць!
  
  
  Жанчына зноў села і пагардліва паглядзела на яго. — Ты сапраўды стаў ідыётам, Хорхе. Што азначае гэта апошняя заўвага?
  
  
  Хорхе павольна пакруціў галавой. - Ты больш не выжывеш, дарагая. Ты больш не прыляпіш мяне да свайго цела. Я заб'ю цябе пасля таго, як зраблю тое, што хачу. Пакуль я расказаў вам толькі дробязі. Але не яны прыгаварылі вас да смерці. Я ведаю ўсё аб тваіх сакрэтных заданнях, дарагая. Мне ўжо сказалі ў Гаване, каб я мог праверыць, ці займаецеся вы імі. Вы здзейснілі тую ж памылку, што і ўсе салонныя камуністы. Вы думаеце: калі чалавек не можа ветліва гаварыць і калі ён не хадзіў у школу, ён не можа думаць. А ты нават не камуністка!
  
  
  Я думаю, твае босы таксама гэта ведаюць, і менавіта таму яны даюць табе гэтыя небяспечныя заданні. Калі вы не выжывеце, іх гэта не занепакоіць. У Гаване пра цябе даўно ўсё ведаюць, дарагая. ты з КДБ. І менавіта таму вы не хочаце, каб гэты перадатчык быў знішчаны.
  
  
  Цяпер яна была амаль пераможана. Яна паглядзела ў зямлю, і я ўбачыў, як дрыжаць яе рукі. У сваёй паразе яна выглядала яшчэ прыгажэй, чым раней.
  
  
  Хорхе хутка працверазеў. Некаторыя мужчыны ўмеюць гэта рабіць, і ён, відаць, быў адным з іх. Я крыху паварушыў нагамі і адчуў сутаргавы боль. Але мае рукі былі вольныя, і я зноў адчуваў пальцы. Мой Манліхер прыхінуўся да сцяны пячоры каля ўваходу. Эль Рубіа закрыла твар рукамі і заплакала. Магчыма, яна сапраўды плакала. У любым выпадку, яна пільна глядзела на мяне скрозь пальцы.
  
  
  - Я не настолькі дурны, - сказаў Хорхе. «Вядома, вы думаеце, што я звычайны партызан-лейтэнант, але насамрэч я служачы кубінскай разведкі. У мяне званне маёра.
  
  
  Калі б яна працягвала паводзіць сябе так, у мяне быў бы шанец. У адваротным выпадку няма. Без яе дапамогі ён мог бы скасіць мяне чаргой з аўтамата, а я нават не паспеў бы дакрануцца да зброі. Але калі б я мог незаўважна дабрацца да пісталета, у мяне быў бы шанец. Хорхе падышоў да яе. Яна сядзела нерухома, уткнуўшыся тварам у далоні, і глядзела ў зямлю. Добра. Цяпер ён быў бліжэй да яе. - У мяне толькі што з'явілася ідэя, - сказаў Хорхе. «Нешта сапраўды прыемнае. Ведаеш, што я прымушу цябе зрабіць, дарагая?
  
  
  Яна ведала, і цяпер нянавісць і агіда, якія чыталіся на яе твары, не разгульваліся. Яна ўкусіла яго. Напэўна, яна таксама пракусіла яго наскрозь, таму што ён выдаў некантралюемы крык болю і гневу і люта стукнуў левай рукой па яе галаве. Але ён не стрэліў. Я адштурхнуўся са звязанымі нагамі і нырнуў за стрэльбай. Я шалёна папоўз на карачках да Манліхера. Я схапіў зброю, вокамгненна перавярнуўся і пачаў страляць. Я спацеў. Святло ў пячоры было вельмі дрэнным, і ў мяне было мала часу.
  
  
  Эль Рубіё ўдалося выратавацца. Яна ўскочыла і схапілася за ствол аўтамата. Яна кінулася на яго ўсёй сваёй вагой, пазбавіўшы Хорхе магчымасці стрэліць. Але яна замінала. Мне прыйшлося цэліцца яму ў галаву пры такім дрэнным асвятленні, і ў мяне была толькі дзясятая дзель секунды.
  
  
  Першы стрэл ударыў Хорхэ па кончыку носа і знёс яму патыліцу. У другі раз куля патрапіла яму ў падбародак і грудную клетку. Толькі тады ён кінуў аўтамат. Калі кроў хлынула з яго рота, ён пачаў паўзці да дзяўчыны. Яна нырнула за аўтаматам. Істэрычна лямантуючы, яна пачала страляць з яго ва ўжо мёртвае цела Хорхе. Ён рухаўся, тросся і дрыжаў, як жыццё, пакуль яна спусташала краму аўтамата. Або амаль пусты. Я звярнуў на гэта асаблівую ўвагу.
  
  
  Я прыкінуў, што ў краме засталося каля дзесяці патронаў. Калі яна пачала паварочвацца, я сказаў: «Не спыняйся! Страляй у яго!
  
  
  Яна на імгненне завагалася. Я бачыў, як напружыліся мышцы яе ног і ягадзіц. Магчыма, яна пракляла сябе. Калі б яна не адпомсціла вар'яцка гэтаму целу, яна магла б забіць мяне.
  
  
  Я не хацеў страляць у яе. Яна ўсё яшчэ магла б мне спатрэбіцца, каб я ноччу ўзлез на Скалу Сцервятніка. І гэта тое, што я хацеў зрабіць. У тую ж ноч.
  
  
  - Зрабі гэта, - кінуў я ёй выклік. - На жаль, інакш мне давядзецца прастрэліць табе спіну. Гэта было б ганьбай. Гэта вельмі прывабная спіна.
  
  
  Я зрабіў гэта вельмі сьвядома. Я ўжо ведаў, пра што яна думае і як паспрабуе гэта згуляць, і хацеў, каб яна паверыла, што ў яе ёсць шанец. Яны заўсёды спрабуюць. Сэкс трук. Калі вы будзеце падыгрываць ім у пачатку, з імі будзе нашмат лягчэй зладзіцца.
  
  
  Яна выпусціла аўтамат. Ён упаў у вялікую лужыну крыві. Цяпер яна зноў пачала гуляць.
  
  
  Яна зрабіла люты рух галавой, адкінула назад светлыя валасы і паглядзела прама перад сабой. Цяпер яе голас зноў стаў нармальным, упэўненым і ўзвышаным.
  
  
  - Вы выдатны стрэлак, містэр Картэр. Сапраўды, вельмі добра. Дзякуй за выратаванне майго жыцця. Магу я зараз павярнуцца?
  
  
  Яе тон азначаў, што яна хацела бачыць ува мне роўнага. Яна была лэдзі, і мяне адразу ж прызналі членам лепшай сям'і. У нас могуць быць розныя палітычныя погляды, але вы як цывілізаваныя людзі не павінны рабіць з гэтага праблему. У той раз яна кінула яго зараз. І я адразу зразумеў, што Хорхе меў рацыю. Яна была тыповай салоннай камуністкай. Верагодна, у яе быў комплекс праз грошы яе сям'і.
  
  
  - Ты не можаш павярнуцца, - сказаў я ёй. «Падыдзі да той сцяны, да таго вялікага каменя. Ты сядзеш на ім тварам да сцяны. І трымай рукі над галавой, Інэс. Нічога не спрабуй. Я не збіраюся цябе забіваць.
  
  
  Яна насмешліва засмяялася. - Не падобна, каб я моцна змянілася, містэр Картэр.
  
  
  «Гэта залежыць ад таго, як вы на гэта гледзіце. А зараз рабі тое, што я сказаў, і трымай рот на замку.
  
  
  Яна ўздыхнула і плюнула на цела Хорхе. 'Як хочаш. Але я вельмі расчараваная ў вас, містэр Картэр. Я думала, ты сапраўдны джэнтльмен.
  
  
  - Упэўнены, Хорхе таксама, - сказаў я. - І паглядзі, што з ім стала.
  
  
  Я зняў нож з пояса Хорхе і пачаў пераразаць вяроўку вакол сваіх шчыкалатак. Я адчуў балючыя ўколы, калі кроў зноў прыліла да маіх ног.
  
  
  Цяпер яна сядзела на камені, падняўшы рукі ўверх, як я ёй і казаў. 'Я вельмі стамілася. Магу я апусціць рукі?
  
  
  'Яшчэ не.'
  
  
  Яна пачала дзьмуцца. Я быў няўдзячным сабакам. - Гэта я дала табе брытву, памятай! Без яе ты быў бы ўжо мёртвы.
  
  
  'Памылка. Вы былі б мёртвыя. Хорхе збіраўся выкарыстоўваць мяне, памятаеш? Ты дала мне брытву, бо баяўся яго. Вы баяліся, што не справіцеся з ім у адзіночку і што адбудзецца няшчасны выпадак. Гэта аказалася праўдай. Так што лепш падзякуй мне.
  
  
  Я зрабіў гэта хутка. Я ўзяў усю зброю, якую знайшоў у пячоры, і кінуў яе ў глыбокую цёмную дзірку ў куце пячоры. Я мог палічыць да шасці, перш чым пачуў, як упаў пісталет, які я кінуў. Так што гэта было дастаткова глыбока. Я таксама скінуў усе боепрыпасы. Я ведаў, што ніколі не змагу давяраць ёй, і хацеў пераканацца, што ў мяне ёсць адзіная зброя. Люгер. Я трымаў яго разам са штылет у правага перадплечча. Калі б мне прыйшлося весці перастрэлку з лазернымі гарматамі, я б усё роўна не выкарыстоўваў бы аўтаматы.
  
  
  Я падвергнуў перадаючую ўстаноўку бегламу агляду. Можа быць, я мог бы выкарыстоўваць прыладу, выкарыстоўваючы батарэі майго партатыўнага тэлевізара, а можа і не. Гэтая праблема магла пачакаць.
  
  
  Калі яна пачула, што я знішчаю зброю, яна напаўабгарнулася. 'Калі ласка. Я больш не магу. Магу я. .. '
  
  
  - Вядома, - сказаў я. - Ідзі сюды, да агню. І распранайся цалкам'
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  Яна не пратэставала. Яна падышла да агню і пачала распранацца. Яе рот скрывіўся ў кацінай усмешцы. Яна сапраўды верыла, што я дзюбу на сэксуальную прынаду.
  
  
  Я сядзеў за некалькі ярдаў ад яе на камені, назіраючы за ёй, трымаючы яе на прыцэле свайго Люгера. - Не рабі рэзкіх рухаў, - папярэдзіў я яе. - Мне трэба мець магчымасць бачыць твае рукі. Павольна рухайце пальцамі. Дазвольце мне атрымаць асалоду ад гэтым.
  
  
  Яна паглядзела на мяне прыжмуранымі вачыма. "Я веру, што вам гэта спадабаецца!"
  
  
  «У глыбіні душы я не больш за стары брудны чалавек. Спяшайся. Апусці штаны. Але марудна!
  
  
  Маё першае ўражанне аб яе целе аказалася цалкам правільным. У яе было прыгожае стройнае цела. Стройныя ногі, пругкі плоскі жывот і поўныя круглявыя грудзі. Прама пад яе пахвінай, у кабуры вакол яе правага сцягна, я ўбачыў бліскучую дзяржальню малюсенькага Уэблі. Ліліпут. Але вельмі смертаносны на блізкай адлегласці.
  
  
  'Хм. Як элегантна! І так зручна! Падніміце рукі зноў.
  
  
  Я падышоў да яе, расшпіліў маленькую кабуру і дазволіў ёй саслізнуць з яе нагі. Яна здрыганулася, калі мае пальцы закранулі ўнутранага боку яе сцягна. У яе былі заплюшчаныя вочы. Я кінуў маленькі пісталет у глыбокую яму і палічыў да шасці. Раздаўся гук.
  
  
  Нашы погляды сустрэліся. - Гэта вельмі глыбокая яма, - аб'явіў я. "Падумай аб гэтым."
  
  
  Яна зноў закрыла вочы, і калі яна пачала гаварыць, я пачуў новы тон у яе голасе. Словы даваліся з цяжкасцю, і яе вялікія, поўныя грудзей люта ўздымаліся і апускаліся, калі яна гаварыла са мной. Яна выгнула спіну і злёгку адвярнулася.
  
  
  «Я так страшэнна ўсхваляваная», - сказала яна. Ёй перашкаджаў мову, і яна ледзь магла прамаўляць словы. "Кроў... забіць". .. гэта заўсёды мяне так ўсхвалявала. Шчыра. я. .. Я не жартую, Нік.
  
  
  Я паглядзеў на яе. Я паверыў.
  
  
  Яна схапіла сябе за грудзі абедзвюма рукамі. 'Што ж? Ты нічога не збіраешся з гэтым рабіць?
  
  
  - Так, - сказаў я. - Я што-небудзь з гэтым зраблю. У іншы раз.'
  
  
  Я прабегся вачыма па яе целе. У яе больш не было схаванай зброі.
  
  
  — Апранайся, — раўнуў я на яе. - І зрабі што-небудзь ядомае з вунь тых слоікаў. Зрабі каву.
  
  
  Яе соску напружыліся ад холаду. У яе ішлі мурашкі па скуры. Яна аблізнула вусны і ўтаропілася на мяне так, нібы перажыла цуд. Я таксама амаль пачаў у гэта верыць. Я стаў апорай для яе. Але мой мозг трымаў мяне ў аброце. Я працаваў над заданнем. І яна была небяспечная. Па-чартоўску прыгожай, але і па-чартоўску небяспечны.
  
  
  Я не паглядзеў на яе ласкава і зрабіў размаўлялы жэст люгерам. «Не засынай. Паспяшайся! І не памыліся, Інэз. Я застрэлю цябе гэтак жа лёгка, як і Хорхе».
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула і правяла кончыкамі пальцаў па сваім целе. Яна кінула на мяне яшчэ адзін пранізлівы позірк. Я раўнуў і зрабіў пагрозлівы жэст з Вільгельмінай. Яна здалася і пачала апранацца.
  
  
  Я ведаў, што зараз яна мяне ненавідзіць. Цяпер я быў большы, чым проста палітычным ворагам. Цяпер была асабістая нянавісць. Гэта можа зрабіць яе яшчэ больш непаслухмянай. Вядома, у мяне быў адказ і на гэтае пытанне, хоць я спадзяваўся, што мне не давядзецца яго даваць.
  
  
  Яна была бледная і маўчала, рыхтуючы што-небудзь паесці. Відавочна, Бенет не асабліва турбаваўся аб ежы. Усё было проста кансервы. Там было крыху парашковай кавы і блок цыгарэт. Людзі з Корпуса свету, здаецца, маюць звычку ёсць гэтак жа, як людзі ў раёне, дзе яны працуюць. Пакуль яна была занятая, я перацягнуў Хорхе ў кут. Я хацеў бы вынесці яго вонкі, але не мог пакінуць яе адну ў пячоры. Я не ведаў, як доўга яны карысталіся пячорай. Не выключана, што ў яе недзе была схавана зброя.
  
  
  У час абеду я пачаў распытваць яе. Хоук кажа, што я нядрэнна разбіраюся ў гэтым. І ён павінен ведаць, таму што ён лепшы. Ва ўсякім разе, падчас першага кубка кавы яна пачала маніць. Я нічога не казаў. Я выпусціў штылет з ручкі і паднёс вастрыё да агню. Яна глядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма, і яе рот скрывіўся ад страху.
  
  
  - Ты ілжэш, - проста сказаў я. - 'Не рабі гэтага. Ты не можаш перамагчы, бо не ведаеш, як шмат я ўжо ведаю. Вы рызыкуеце, што я злаўлю вас кожны раз, калі вы будзеце маніць. Я павярнуў штылет у агні. - А калі ты яшчэ раз ілжэш, я звяжу цябе і выкарыстоўваю гэта супраць тваіх босых ног. Калі вы думаеце, што я проста спрабую вас напалохаць, паспрабуйце.
  
  
  Яна зразумела, што я не жартую. Я думаў, што дастаткова прыгразіць ёй. Часцяком гэта нашмат больш эфектыўна самога катавання. Хорхе, напэўна, сказаў бы, што я магу ісці да д'ябла. Ня думаю, што ў яе будзе столькі мужнасьці. І я меў рацыю.
  
  
  Яна загаварыла. Хорхе меў рацыю. Яна была агентам КДБ. Яе падкінулі на Кубу, каб Крэмль мог даведацца пра планы Барады з першых вуснаў. Яна доўгі час не працавала, у яе было некалькі розных пашпартоў, а калі яна не працавала, яна выкладала ў школе ў Аргентыне. На працягу многіх гадоў яна старалася трымацца далей ад сваёй магутнай арыстакратычнай сям'і. Калі б яны калі-небудзь набылі яе, яны абавязкова змясцілі б яе ў лякарню.
  
  
  Астатняе было дастаткова лёгка. Кубінская сакрэтная служба ўжо некаторы час ведала аб перадатчыку Скалы Сцярвятніка, але не зусім разумела, што гэта такое і для чаго ён прызначаны. Іх людзі ў Перу былі дрэнна экіпіраваны, і сялянства практычна не падтрымлівала іх. Большую частку часу на іх палявалі і яны былі галодныя. Кастра ўскладаў надзеі на балівійскі партызанскі рух на поўначы. Пяру можа пачакаць. Калі Чэ Гевара быў забіты і балівійскія партызаны разбегліся, Гавана паслала на яго месца Эль Рубіё, а Хорхе даглядаў яе. Ёй было загадана ісці на поўдзень. Калі пачаліся трансляцыі, Куба загадала знішчыць перадатчык на Скале Сцярвятнікаў. Кастра быў прыхільнікам Мао-Цзэдуна. Станцыя хацела галаву Мао. Так што гэта было дастаткова ясна.
  
  
  Але Інэс, Эль Рубіё, была агентам КДБ. А Крэмль хацеў абараняць і заахвочваць неакамуністаў. Прынамсі ў пачатку. Пакуль бы не ўбачылі, у якім напрамку рухаецца перадатчык. Магчыма, яны паспрабавалі б імі маніпуляваць.
  
  
  У любым выпадку, у Інэс быў загад ахоўваць усталёўку. Я дастаў штылет з агню і прыставіў вастрыё да драўлянай скрыні, у якой захоўваліся харчы. Дрэва затрашчала і пачало дыміцца.
  
  
  — Ты была пасярод гор, Інэс. Як вы атрымлівалі загады ад КДБ?
  
  
  «У нас ёсць агент у Каракасе. Я звязалася з ім за ноч да таго, як знішчыла батарэі. Гэта дробязі, на якія трэба зважаць на допыце. 'Як гэта было магчыма? Хорхе сказаў, што вы не маеце ніякага дачынення да радыё. Як ты змагла дабрацца да яго?
  
  
  'Лёгка. Хорхе і астатнія адправіліся за харчамі. Луіс быў адзіным, хто застаўся ў лагеры, і ён не быў самым разумным. Ён не ведаў азбукі Морзэ. Я тады выкарыстоўвала радыё і атрымаў мае загады. Затым я дазволіла Луісу абняць мяне, каб прымусіць яго замаўчаць. Луіс быў поўным ідыётам. Ён лічыў, што я люблю толькі яго і што іншыя не павінны ведаць, што мы робім разам, калі мы адны».
  
  
  Луіс, магчыма, быў дурны, але не настолькі, каб расказаць Хорхе аб тых перадачах. Гэта здавалася мне занадта малаверагодным.
  
  
  Я сказаў: «Значыць, дзве ночы таму вы напалі на Скалу? Хорхэ падазраваў вас, але ён спаў з вамі і пакуль нічога супраць вас не зрабіў. Вы, мусіць, хваляваліся тады, ці не так? Як вам гэта ўдалося? Як яны маглі быць забітыя ўсё, акрамя цябе і Хорхе?
  
  
  Яна паглядзела на дымлівы кончык штылет і глыбока ўздыхнула. - 'Тады ўсё было ў парадку. У мяне ёсць прадстаўнік у Сцярвятніку. Каракас даў мне інструкцыі на гэты конт. І я сапраўды была ў роспачы. Вось чаму я "заблудзілася" той ноччу. Мы падняліся незадоўга да захаду. Ёсць лёгкі шлях наверх, калі вы яго ведаеце. Я ўцякла ад іншых. Я знайшла свой кантакт і папярэдзіла яго. Ён зладзіў засаду для астатніх. Але паколькі Хорхе не давяраў мне, ён у значнай ступені чапляўся за мяне. Вось чаму яму таксама ўдалося пазбегнуць гэтых лазерных прамянёў.
  
  
  Я расказаў ёй астатняе. «Гэтая кантактная асоба дала вам адну ці дзве цыгарэты. Вы палілі іх і не падумалі пра гэта. Потым ты вярнулася і пацалавала Хорхе.
  
  
  Яна глядзела на мяне жаласна, як школьніца. 'Так. Гэта была дурная памылка. Але мы не палілі некалькі дзён, і мне проста захацелася цыгарэты. Я ніколі не думала. .. '
  
  
  Гэта заўсёды маленькія, дурныя памылкі, якія забіваюць любога агента. Я задавалася пытаннем, калі гэта здарыцца са мной і якую памылку я зраблю. Хоук заўсёды кажа, што гэта неяк звязана з выпіўкай і жанчынамі. Асабіста я ў гэтым сумняваюся.
  
  
  Я сказаў: "Гэты агент КДБ у Каракасе, як яго імя і прыкрыццё?"
  
  
  Яна не чакала гэтага пытання. Яна чакала іншага пытання, вельмі важнага. Яна думала, ці не стане яна хлусіць і рызыкаваць катаваннямі. Я вывеў яе з раўнавагі гэтым менш важным пытаннем. Яна дала мне імя свайго сувязнога ў Каракасе, і я запомніў дэталі.
  
  
  Тады я задаў ёй пытанне. - Твой сувязны на Скале Сцярвятніка - Дыён Гермес, ці не так? Ён прыбыў з Куска на верталёце чатыры дні таму. Да гэтага ён быў у Лос-Анджэлесе. Ён таксама агент КДБ. Ён таксама з'яўляецца генеральным дырэктарам кампаніі КДБ на заходнім узбярэжжы, і ён дапамог кітайцам пабудаваць гэты перадатчык, таму што гэтага хацелі расейцы. Ён звязаны з Ронай Мэцьюз і старым ламай Лі Цзы. Ён піша тэксты, а яна чытае іх на стужку. Ён пераправіў кітайскіх інжынераў у Перу. Ён доіць гэтых ідыётаў, якія прыходзяць і садзяцца ля ног Лі Цзы, і перадае грошы новай арганізацыі. Гэтыя сэкс-таблеткі - вынаходства кітайскага вучонага. Ці мае рацыю я да гэтага часу?
  
  
  Яна глядзела на мяне з прыадчыненым ротам. Яна была ўражана. І ашаломленая. Часам нашы ворагі маюць звычку недаацэньваць АХ. Мы максімальна заахвочваем гэта.
  
  
  Інэс кінула цыгарэту ў агонь. Яна адкінула галаву назад і паціснула плячыма. — Вы па-чартоўску добра інфармаваныя! Чаму вы наогул знайшлі час мяне распытаць?
  
  
  «Я хачу ведаць усё пра Дыёна Гермеса. Усё! Я прайшоў доўгі шлях, каб забіць яго. Я працягнуў: «Дыён Гермес спрабаваў абвінаваціць мяне ў забойстве ў Малібу. Ён пацярпеў няўдачу, і я думаю, ён ведае пра гэта. Я думаю, ён гаварыў з табой пра мяне. Я таксама думаю, што ён даў вам пэўныя загады. Можа быць, наступнае: вам трэба застацца тут, у даліне, і звязацца са мной, як толькі я тут з'яўлюся. Вы, напэўна, паспрабуеце падмануць мяне гэтай маленькай гісторыяй, што мы маглі б працаваць разам... Ты магла б паспрабаваць пераканаць мяне яшчэ больш, пераспаўшы са мной. Затым вы павядзеце мяне той самай лёгкай дарогай, пра якую вы толькі што згадалі, да Сцярвятніка, дзе я патраплю ў засаду. Ці не так, Інэс?
  
  
  Мне здалося, што я прачытаў захапленне ў яе вачах. І гэта быў сюрпрыз для яе. Я думаў, што зразумеў, чаму яна была здзіўлена. Я ведаў пра гэтую гісторыю больш, чым яна. Я быў галоўным чалавекам у сваёй арганізацыі. Яна, несумненна, была не больш чым пешшу, дастаткова добрай, каб выконваць загады. Верагодна, яны не ўсе ёй расказалі.
  
  
  «Ты, мабыць, у сваяцтве з д'яблам», - сказала яна нарэшце. Яна перажагналася, і гэта мяне здзівіла. Мне гэта падалося дзіўным для такой жанчыны. Пасля я забыўся пра гэта. Гэта была мая памылка. Мы пагаварылі яшчэ крыху. Наколькі я мог меркаваць, яна сказала мне праўду, таму што баялася катаванняў. Усё зводзілася да таго, што Дыёну Гермесу прыйшлося забіць мяне, бо гэта прывіталі ў Расіі. Гэта азначала сутыкненне твар у твар. І гэта не было для мяне непажадана.
  
  
  Я пачуў яшчэ адну рэч, якая насамрэч мяне крыху здзівіла, але насамрэч не асабліва. Загад Дыёну Гермесу забіць мяне прагучаў даўно. Наш удзел у праблеме Малібу быў чыста выпадковым.
  
  
  «Яны павінны быць вельмі асцярожнымі», - прызналася Інэс Граунт. «Яны жадаюць, каб гэта выглядала як няшчасны выпадак. Таму што зараз, калі паміж Расеяй і ЗША ёсць разумнае паразуменне, яны не жадаюць ствараць новую напружанасць, забіваючы галоўнага агента АХ.
  
  
  Вось чаму яны павінны зрабіць так, каб гэта выглядала як няшчасны выпадак.
  
  
  Гэта гучала праўдападобна. Я ведаў, што нешта не так, але гэта гучала праўдападобна. І я не ведаў, што здарылася. Я ніколі не чуў пра Дыёна Гермеса да гэтага задання. Як і Хоук. Проста не мела сэнсу, што такі важны агент, якім, несумненна, быў Гермес, мог так доўга заставацца пад прыкрыццём.
  
  
  Я вырашыў падвергнуць яе выпрабаванню. Я ўзяў штылет і дазволіў яму пагрозліва заскрэбнуць па драўлянай скрыні. Я хадзіў вакол вогнішча, а яна скурчылася.
  
  
  - Ты ілжэш, - сказаў я. - Ты кажаш мне толькі палову праўды. Вы нешта прапускаеце, і я хачу ведаць, што менавіта. Адкуль ты так добра ведаеш планы Дыёна Гермеса?
  
  
  Яна паглядзела на кончык штылет, і яе вусны задрыжалі. - Я не хлушу, Нік. Я клянуся. Гермес сам расказаў мне пра ўсё гэта. Калі я сустрэў яго ў Сцярвятніку той ноччу.
  
  
  Я грозна паглядзеў на яе і прамаўчаў.
  
  
  - Я не хлушу, Нік. Шчыра. Я магу гэта даказаць. Яна з трывогай паглядзела на штылет і аблізнула вусны. Яна баялася гэтай халоднай сталі.
  
  
  - Пяць секунд, - сказаў я. "Я дам вам пяць секунд, каб даказаць гэта".
  
  
  Словы хутка зляталі з яе вуснаў.
  
  
  «Вы былі ў Бейруце некалькі дзён таму. Ты спаў з жанчынай, Кэзіяй Ньюман. Яна падвойны агент; яна працуе на КДБ і на Шабак. Рускія больш не давяраюць ёй і вырашылі вычысціць яе».
  
  
  Напэўна, я выглядаў крыху здзіўленым. Не тое, каб мой рот адразу ж адкрыўся, але маё здзіўленне, мабыць, было відаць. Па рэакцыі Інэс я заўважыў, што яна адчула палёгку. Яна працягвала казаць. «Яны планавалі забіць цябе ў тым гатэлі. Здаецца, гэта называлася Фінікія.
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  «У іх усё было дэталёва прапрацавана. І вас, і дзяўчыну атруцяць бутэлькай арака і пакінуць запіску аб тым, што вы ўдваіх пакончылі з сабой разам. З кахання і таму, што ты стаміўся ад бруднай працы, якую рабіў.
  
  
  - А хто павінен быў напісаць гэтую запіску?
  
  
  «Гэтая жанчына, Кезія Ньюман. Яна ўжо напісала яе. Яна б паклала гэта. Але, канешне, яна не ведала, што памрэ. Яна казала, што здалася ў апошнюю хвіліну, і яе вырвала атрутай. Паліцыя не пратрымае яе доўга, і яна атрымае вялікую ўзнагароду. Яна ўвогуле нічога не падазравала.
  
  
  Я абышоў вакол вогнішча і сеў. Так што гэта ня мела вялікага значэньня. Я проста спадзяваўся, што Хоук ніколі пра гэта не даведаецца.
  
  
  — Вы пайшлі на гадзіну раней, — працягнула Інэс. - Адзін з рускіх бачыў, як вы сыходзілі. Гэта было на стаянцы цераз дарогу ад гатэля.
  
  
  Мікалай Таварыц. Чалавек з вялікімі рукамі. А я думаў, што ён палюе на Кезію. Значыць, так яно і было. Але я забыўся пра сябе. Ён нічога не паказаў, калі ўбачыў, як я выходжу з гатэля. І ўсё ж было яшчэ нешта, чаго я не разумеў.
  
  
  - Навошта Гермесу расказваць табе ўсё гэта? Агенту, якога ён ніколі раней не бачыў. Гэта не праўда.' Яна выглядала засмучанай. - Што яшчэ мне трэба табе сказаць? Я таксама ня ведаю, чаму ён мне сказаў. Але ён сказаў мне! І ён паклапаціўся аб тым, каб я ўважліва яго выслухала. Падобна, ён лічыў важным, каб я нічога не забылася з таго, што ён мне сказаў».
  
  
  Цяпер мне стала зразумела. Гермес хацеў бы, каб я ведаў. Гэта значыла, што ён добра мяне ведаў. Ён ведаў, што я прыму выклік, што не буду насміхацца з яго прынады. Як мог Дыён Гермес, зусім незнаёмы мне чалавек, так добра мяне ведаць? Я прыкурыў дзве цыгарэты і даў адну дзяўчыне. Я паглядзеў на гадзіннік. Была поўнач.
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Мы ідзем да скалы якраз перад узыходам сонца. Тады ў нас будзе добры агляд, але ім будзе цяжка выявіць нас.
  
  
  Яна зноў спалохалася. - Мне не хочацца туды ісці. Чаму я павінен ісці? Няўжо ты не можаш проста вызваліць мяне. Я знікну ў гарах і больш не патурбую цябе. У мяне больш няма зброі і. .. '
  
  
  "Ты пойдзеш са мной".
  
  
  - Але гэта пастка. Яны будуць чакаць вас. Будзе бойка і я... я. .. '
  
  
  - Так, - усміхнулася я ёй. - Цябе таксама могуць забіць. Гэта магчыма. І мяне могуць забіць. Гэта яшчэ адна магчымасць. Але мы не трапімся ў іхнюю пастку. Мы не пойдзем па гэтым лёгкім шляху. Мы пойдзем цяжкім шляхам: паднімемся па крутым схіле, па ўсходнім схіле.
  
  
  Я старанна вывучыў карты Скалы Сцярвятніка. Гэта было магчыма. Я гэта ведаў. Яны не ведалі і таму не былі гатовы да нападу з гэтага кірунку. Калі б нам хапіла паўгадзіны, што ў прынцыпе было магчыма, мы маглі б апынуцца пад хованкай яшчэ да ўзыходу сонца.
  
  
  Яна была ашаломленая. “Я вельмі добрая альпіністка. Я вырасла ў Швейцарыі, перш чым парвала з гэтай буржуазнай лухтой. Я паднялася на некаторыя з самых складаных вяршыняў у свеце.
  
  
  І я кажу вам, што гэта немагчыма.
  
  
  "А я кажу вам, што мы збіраемся гэта зрабіць".
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  Надвор'е, улічваючы абставіны, было нядрэннае. Было ясна і холадна. З поўдня ўвесь час дзьмуў халодны вецер, які завыў у шчылінах. Гэта гучала так, нібы настройваюць фальшывы орган. Мы апрануліся вельмі цёпла, але мне прыйшлося б зняць пальчаткі, каб узлезці на круты грэбень. Гэта была б барацьба маіх пальцаў на руках і нагах са скалой. Адна памылка, і я знік . Дрэнна было тое, што мы былі звязаны вяроўкай, і мне прыйшлося прапусціць яе першай. Я не мог давяраць ёй за сабой. Калі мы занялі правільную зыходную пазіцыю, я чакаў да самага апошняга моманту. Пры першых прыкметах досвітку, калі я ўбачыў свае рукі на адлегласці выцягнутай рукі, я даў дабро. Яна была напалохана. Я быў напружаны да мяжы. Для пачатку мы падняліся па невялікім ледавіку, поўнаму расколін. Ён уваходзіў у падобны на расколіну праход, выкладзены вышчэрбленымі гранітнымі камянямі. Час ад часу мы чулі, як недзе паблізу падаюць камяні. Не зусім абнадзейвала.
  
  
  Яна была добрая. Вельмі нават добрая. У апошнюю хвіліну я вырашыў не браць яе з сабой. Я мог бы звязаць і пакінуць яе ў пячоры. Але тады я павінен быў падумаць аб усіх тых вузлах, якія я асвоіў сам з цягам часу, і я здаўся. Я б ня стаў рызыкаваць. Гэта быў мой адзіны шанц.
  
  
  Каб дабрацца да краю скалы, нам трэба было перасекчы гладкі, трывалы кавалак скалы, пакрыты лёдам. Мы насілі джынсавыя боты і мелі з сабой кірхі. Вось чаму я не хацеў, каб яна была ззаду мяне. У мяне таксама былі ўсе іншыя прадметы першай неабходнасці, такія як вяроўка, клямкі і малаткі. У поліэтыленавай плёнцы на поясе я насіў выбухоўку і дэтанатары, а таксама некалькі спецыяльных батарэй. Верхні кавалак скалы, на які нам трэба было ўзлезці, звісаў наперад і быў шырокім уверсе і вузкім унізе. Я сумняваўся, што з гэтага боку скалы будуць вартавыя, бо з гэтага боку скала здавалася непрыступнай. Падняўшыся на вяршыню, мы хаваліся сярод скал і чакалі, калі сцямнее. Затым я нанясу ўдар, каб разбурыць устаноўку і забіць Дыёна Гермеса.
  
  
  Мы пералезлі праз вышчэрблены скальны масіў, а затым зноў апынуліся ў расколіне, з якой вадаспадам працягвалі падаць дробныя камяні. У Швейцарыі яго называюць бергшрунд.
  
  
  Інэс працягвала бурчэць, што мы сышлі з розуму. Цёмна-шэрае неба стала малочна-белым, і я мог бачыць на чатыры метры наперад. Справа ад нас быў вялікі выступ снега, а над намі быў выступ скалы. Я ведаю, што камень - мёртвы матэрыял, але ў мяне склалася ўражанне, што гэты камень насмешліва глядзіць на мяне.
  
  
  Мы спыніліся. Яна ляжала на жываце і цяжка дыхала. Я ляжаў на спіне і вывучаў падстрэшак. Першае, што я ўбачыў, мяне парадавала. Метраў за пяць ніжэй краю быў уступ. Апошнія пяць метраў запатрабуюць найбольшых намаганняў, таму што гэтая секцыя нахіленая наперад як мінімум на дваццаць градусаў. Гэтую апошнюю частку я б пачаў першай. Яна мусіць чакаць ля выступу. Іншага варыянта не было. Прыйшлося выбіраць з двух попелаў. Калі я адпушчу яе першай, і яна паспее, я магу чакаць шыпастага бота ці кіркі па чэрапе, калі буду пералазіць праз край. Я б пайшоў першым, маючы на ўвазе, што яна ніколі не зможа спусціцца ўніз адна. У яе было дастаткова вопыту, каб не спрабаваць зрабіць нешта падобнае, і я іду ў заклад, што яна ўсё роўна не вырашылася, каб зрабіць гэта. Гэта была рызыка, на якую я павінен быў пайсці. Я ўстаў. - 'Пойдзем.'
  
  
  Яна пачала ныць. 'Я не магу гэта зрабіць. Я ніколі не магу гэтага зрабіць. Гэта немагчыма.' Цяпер яна пашкадавала, што сказала мне, што яна дасведчаны альпініст.
  
  
  Я паказаў ёй штылет. «Вы павінны глядзець на гэта такім чынам», - цярпліва сказаў я ёй. - У мяне ёсць праца. Я занадта далёка, каб здацца зараз. Калі вы падымецеся, у вас усё яшчэ ёсць шанец перажыць гэта; калі вы будзеце спрачацца, у вас няма шанцаў. Тады мне давядзецца цябе забіць. Як мне шкада.
  
  
  Напэўна, па гуку майго голасу яна зразумела, што я меў на ўвазе менавіта гэта, таму што больш нічога не сказала і падрыхтавалася караскацца. Я паказаў ёй на сёе-тое яшчэ, што я знайшоў. Ледзь прыкметная зморшчына ў скале, узнімальная справа налева і якая сканчаецца прыкладна ў шасці футах ніжэй уступа.
  
  
  - Паспрабуй, - загадаў я. "Вам давядзецца зняць пальчаткі, інакш вы не зможаце".
  
  
  - Але ў мяне замерзнуць рукі. Сапраўды, чым вышэй мы падымаліся, тым халадней рабіўся вецер.
  
  
  "Не, калі вы зробіце гэта хутка", - адказаў я. «Яны крыху здранцвеюць, але не змерзнуць. І мы павінны зрабіць гэта хутка. Таму што, калі нас убачаць сярод белага дня на гэтым схіле, мы апынемся безабароннай мішэнню для гэтых лазерных гармат. Так што паспяшайся і не балбачы так шмат.
  
  
  Я ўважліва назіраў за ёй, заўважаючы, як эфектыўна яна выкарыстоўвае кожны выступ для прасоўвання наперад. Цяпер, калі яна пачала гэта, я быў упэўнены, што ў яе ўсё атрымаецца. Яна сапраўды была добрая. Калі яна была ўсяго за дзесяць футаў ад уступа, яна раптам спынілася.
  
  
  "Там на шляху кавалак скалы", - крыкнула яна ўніз. - Не вельмі вялікі, але я не магу яго абысці. Што мне рабіць?'
  
  
  Яна гучала спакойна. У мяне не было ўражання, што яна хацела нешта зрабіць. Я закрычаў: "Вы ўпэўненыя?"
  
  
  'Я ўпэўнены. На гэтай скале лёд. Ён люстрана гладкі. Гэта немагчыма.'
  
  
  Але гэта павінна быць пераадольна. - Заставайцеся на месцы, - крыкнуў я. - Забіце клямар і чакайце там. Я іду ўверх.'
  
  
  Я мушу дапамагчы ёй. Расколіна ў скале аказалася крыху глыбейшай, чым я сабе ўяўляў. Я мог атрымаць дастаткова падтрымкі. Падышоўшы да яе, я ўбачыў, што яна мае рацыю. Гэта быў цяжкі выпадак. Гэты камень, які па форме нагадвае кавун, быў проста не на тым месцы. Ён выступаў са скалы, перарываючы зморшчыну, якая дазваляла нам узлезці наверх. Вы не маглі пераадолець гэта.
  
  
  Інэс стукнула клямарам аб скалу і дазволіла павесіць сябе на вяроўцы. Пад ёй зеўрала прорва не менш за трыццаць метраў. Я вывучыў яе твар і спытаў: "Табе ёсць завошта трымацца нагамі?"
  
  
  - Я амаль на дыбачках. Але калі я не рухаюся. .. '
  
  
  - Тады не варушыся. Я павінен пералезці цераз цябе, каб узяць гэтую чортаву штуку. Тады я памагу табе справіцца з гэтым. Тады мы зможам узлезці на гэты ўступ.
  
  
  - Ты не можаш мяне адвязаць? Калі ты ўпадзеш, мы абодва будзем там.
  
  
  Я рызыкнуў. Яна ніяк не магла пайсці: я не ўяўляў, як яна зможа зноў спусціцца ўніз, калі са мной што-небудзь здарыцца. Я падумаў пра гэта некаторы час, а потым вырашыў, што гэта ці наўрад рызыка.
  
  
  Я адвяжу цябе, - сказаў я. «Пастарайцеся не марнатравіць гэтым».
  
  
  - Што, чорт вазьмі, я магла зрабіць? — Раўнула яна на мяне. 'Я даволі моцна замярзаю тут. Я ня думаю, што я буду трымацца нашмат даўжэй. Калі ласка, паспяшайцеся!'
  
  
  Я ледзь спраўляўся. Мне прыйшлося старанна шукаць правільныя месцы, каб забіць клямкі. Мне даводзілася паднімацца ўверх дэцыметр за дэцыметрам. Я пачаў з трыкутніка, двух клямараў для ног і адной над галавой, за якую можна было ўхапіцца. Я мог гэта зрабіць, таму што скала тут была вертыкальнай, а не якая навісае.
  
  
  Цяпер я падняўся над перашкодай і таму павінен быў зноў спусціцца, каб знайсці зморшчыну на другім баку, дзе я мог бы трымацца на нагах. Толькі зараз я сапраўды сутыкнуўся з праблемай. Мне было цяжка забіваць клямкі ў каменнай сцяне. Я забіў апошнюю клямар у сцяне і прапусціў цераз яе вяроўку.
  
  
  Мне давялося б даверыцца гэтай клямары, бо мне давялося б вісець на ёй усёй сваёй вагой. Прыйшлося б спусціцца па вяроўцы і спадзявацца, што мае ногі знойдуць зморшчыну па іншым боку перашкоды. Дзеля гэтага мне давялося б трымацца за гэта з маёй сотняй кілаграмаў. Мне было цяжка глядзець уніз, і мне прыйшлося шукаць зморшчыну на скале. Мне было цяжка зразумець, наколькі цвёрдым ці слабым быў камень у тым месцы, дзе я ўторкнуў у яго клямку. Ты не заўсёды можаш гэта адчуць. Я ўспомніў, як бачыў, як яна пераходзіла дарогу. "Калі ты яшчэ можаш маліцца, - сказаў я ёй, - цяпер самы час".
  
  
  Я адпусціў і цяпер павіс усёю вагою на вяроўцы і на гэтай клямары. Скоба хруснула і паварушылася, але вытрымала. Прынамсі, да гэтага часу . Я памахаў нагамі ў паветры, спрабуючы пальцамі ног знайсці зморшчыну ў скале. Я не мог знайсці яго. Мае ногі драпалі скалу, але я адчуваў толькі гладкі камень. Скоба пачынала рыпець усё страшней. Я ведаў, што моцна сціскаю вяроўку, але мае пальцы так анямелі ад холаду, што ледзь адчувалі тканіну вяроўкі.
  
  
  Я ўсё яшчэ не мог знайсці зморшчыну. У мяне з'явілася думка, што я пачынаю важыць усё больш і больш. У мяне пачалі балець плечы, здавалася, што сухажыллі расцягнуліся на некалькі метраў. Я задыхаўся ад разрэджанага халоднага паветра. Ты што-небудзь бачыш?
  
  
  Дзе зараз мае ногі?
  
  
  Яна была напалохана. Яна не думала, што я выжыву. - Я не бачу нічога тут. Я не смею выцягнуцца дастаткова далёка!
  
  
  «Лепш зрабі гэта. У адваротным выпадку мне канец.
  
  
  Гэта не было падобна на мой уласны голас. Я чуў яе рухі. І мыканне. Я задавалася пытаннем, ці сапраўды яна малілася.
  
  
  Яна сказала: Ты занадта нізка! Падцягні ногі, правую нагу! Вунь там. Цяпер налева, не-не, зараз направа. Крыху ніжэй, яшчэ няшмат. .. '
  
  
  Я намацаў. Я пхнуў свой чаравік у адтуліну, наколькі мог, і ўздыхнуў з палёгкай. Цяпер я зноў быў у бяспецы. Астатняе было дзіцячай гульнёй. Зморшчына пашырэла. Інэс кінула мне вяроўку, і я замацаваў яе некалькімі клямарамі. Цяпер яна таксама магла бяспечна перасекчы камень.
  
  
  Калі мы стаялі на ўступе ў пяці метрах ніжэй выступу скалы, я ўбачыў, што самае складанае засталося ззаду. Апошні ўчастак выглядаў значна больш небяспечна, чым знізу. Мы змаглі падняцца далей без перапынку, выкарыстоўваючы клямкі. Калі мы, нарэшце, дасягнулі мэты, я зразумеў, што своечасова. Світанак ператварыўся ў яркае дзённае святло. Над намі кружылі арлы. Я агледзеў на маленькае плоскае месца, дзе мы зараз знаходзіліся, і вырашыў, што правядзем тут дзень. Гэта было цудоўна. Гэта была плошча каля пяці квадратных метраў са друзам і валунамі, а дзе-нідзе і сухая трава «ічу». Прывабнасць заключалася ў тым, што мясцовасць была ўвагнутай і абрамлена вялікімі валунамі, так што ўтварала натуральную крэпасць. Мы былі высока над ніжнім плато, дзе стаяў палац і храмавы комплекс інкаў. Тут нас ніхто не бачыў, апрача арлоў.
  
  
  Я знайшоў прыдатнае месца сярод вялізных валуноў, абароненае ад пранізлівага ветру, і развязаў вяроўку, якая нас звязвала. Яна дрыжала ад холаду, і мы пацерлі рукі, каб аднавіць пачуцці. Праз некалькі хвілін яна ўсміхнулася мне і падміргнула. Я адказаў ёй позіркам, халодным, як камяні, на якіх мы сядзелі. Яна загарнулася ў футра з ламы і спытала: "Што цяпер?"
  
  
  - Мы пачакаем тут. Я павінен буду падрыхтаваць усё дакладна. Мне ўсё яшчэ трэба шмат інфармацыі ад цябе, і я спадзяюся, што ты больш не будзеш спрабаваць мне маніць. Я ўсё яшчэ магу забіць цябе. І я зраблю гэта, калі ты прымусіш мяне.
  
  
  - Ты не асмелішся стрэліць зараз.
  
  
  - Вы маеце рацыю. Я сунуў штылет у руку і паказаў ёй зброю. — Не прымушай мяне выкарыстоўваць яго, Інэс.
  
  
  - Я не буду гэтага рабіць. Я ведаю, калі я пераможана. Усё, чаго я хачу, гэта выбрацца адсюль жывы. Акрамя таго, я думаю, ты мне сёе-тое вінен...
  
  
  - Я табе наогул нічога не павінен. Але калі ты не будзеш працаваць супраць мяне, я пагляджу, што я магу зрабіць для цябе з маім босам. Гэта ўсё, што я магу абяцаць.
  
  
  Можа быць, Хоук мог бы выкарыстоўваць яе. Падвойны агент заўсёды карысны. Хаця ў яе выпадку гэта быў бы трайны агент. Бо яна ўжо была падвойным агентам. Мы спрасцілі сабе задачу. У мяне было з сабой некалькі цыгарэт і плітка шакаладу. Я знайшоў добры праём паміж скаламі і пачаў аглядаць плато ўнізе. Я сфакусаваў бінокль на раскіданых гранітных пабудовах за паўкіламетра ад нас. Скала Сцярвятніка. Месца, дзе некалі кіравалі апошнія інкі і дзе яны памерлі. Заваявана іспанцамі. Чатырыста гадоў таму.
  
  
  Мясцовасць была не такая ўжо дрэнная. Вядома, нам давядзецца перасекчы яго ноччу. Ад заснавання вяршыні гары, на якой мы знаходзіліся, плато працягнулася прыкладна на дзвесце метраў і было абрамлена сцяной з белых гранітных камянёў. Гэта была сухая сцяна, змацаваная напругай і трэннем, і інкі працавалі толькі з каменнымі і бронзавымі прыладамі. Сцяна цягнулася па ўсёй раўніне, ад аднаго краю скалы да другога. Сцяна была каля двух метраў вышынёй і не мела байніц. Інкі не чакалі нападу з гэтага напрамку.
  
  
  За сцяной да першага гранітнага будынка вёў высахлы роў. Там жа я знайшоў пляцоўку для верталёта. Цяпер верталёта не было, і ні ў адным з будынкаў не было месца, каб яго схаваць. Так што яны не чакалі тут. Прыляцелі з Куска, зрабілі свае справы і зноў паляцелі. Гэты верталёт мяне крыху непакоіў. Калі ён праляціць прама над нашым сховішчам, ёсць шанец, што нас знойдуць. Я не доўга думаў аб гэтым. Інэс паляпала мяне па руцэ і сказала: «Паглядзіце, вунь той першы будынак, мусіць, гэта перадатчык».
  
  
  Будынак быў нізкім і квадратным, з плоскім дахам. Аб'ект ззяў у першых промнях сонца з цёмнай квадратнай дзіркі ў даху. Гэта была іголка з нержавеючай сталі з выпуклым верхам, якая павольна рухалася ўверх.
  
  
  - Антэна, - прамармытаў я. - Не перадатчык. Ён знаходзіцца ў будынку ці пад ім. Выдатна. Гэта дастаткова блізка.
  
  
  Антэна павольна паднялася. Яна нагадвала флагшток, за выключэннем выпуклай вяршыні. У падставы антэна была таўшчынёй каля фута. Яна была больш за сорак метраў.
  
  
  Яе халодны рот закрануў майго вуха. - Думаеш, яны зараз транслююць?
  
  
  - Адкуль, чорт вазьмі, я павінен гэта ведаць? Верагодна. Я ня думаю, што яны паднялі гэтую штуку для забаўкі».
  
  
  Яны будуць нешта трансляваць. Накіруюць лазерны прамень на адзін з нашых спадарожнікаў і заглушаць усе праграмы. Захліснуць увесь свет сваёй прапагандай. Мне было цікава, ці будзе Хоук у Ліме глядзець гэта прама зараз. Прынамсі, зараз я ведаў, дзе знаходзіцца перадатчык.
  
  
  Я яшчэ ні разу не бачыў Дыёна Гермеса. Таксама нікога іншага. Нішто не рухалася паміж будынкамі. Плато здавалася зусім бязлюдным. Я таксама дыму не бачыў. Будынкі абаграваліся электрычнымі генератарамі, якія ўжо даўно былі пастаўлены.
  
  
  Потым я ўбачыў рух. Я навёў на яго свой бінокль. Тонкая шэраг мужчын і жанчын, выйшла з варот старога палаца. Яна рушыла да сцяны. Яны знікалі ў глыбіні высмаглага рова, з'яўляліся зноў і ішлі да сцяны.
  
  
  «Гэта пахавальная працэсія», - сказала жанчына побач са мной. - Па старой традыцыі. Аб Божа! Яны збіраюцца скарміць труп сцярвятнікам.
  
  
  Цяпер у мяне навідавоку быў чалавек, які ўзначальвае працэсію. Гэта быў Лі-Цзы, добра захутаны ад холаду. Ён вёў працэсію, апусціўшы вочы, перабіраючы кашчавымі пальцамі струны маленькага сітара. Вецер быў далёка ад нас, таму мы не маглі чуць музыкі. Музыка мяне таксама асабліва не цікавіла. Дыён Гермес ішоў ззаду Лі Цзы. Ён граў на флейце, як у доме Малібу. На ім была футравая шапка з вушамі і цяжкае паліто з альпакі. Я ўважліва паглядзеў на яго, заўважыўшы выпукласць пад яго паліто. Гэта была наплечная кабура. Гермес не стаў рызыкаваць. Нават не на пахаванні.
  
  
  Інэс Граунт назірала за мной. Цікаўным тонам яна сказала мне: «Ты палохаеш мяне, калі так смяешся. Тады ты падобны на ваўка.
  
  
  - Гэта проста каб на цябе рыкаць. Заткніся і не адцягвай мяне. Я старанна прыбраў усе вольныя камяні, каб яна не стукнула мяне па галаве ззаду.
  
  
  Цела было аголена. Гэта была пажылая жанчына. Яна ляжала на звычайных насілках. Калі я вывучыў выцвілы твар - ёй, відаць, выдалілі зубы з рота, - я зразумеў, што бачыў гэты твар раней, і я таксама ведаў, дзе. У Малібу. Я не ведаў яе імя, але пазнаў у ёй адну з паслядоўнікаў ламы. Я раптам успомніў, што Хоук сказаў аб завяшчаннях. Гэтую старую пахаваюць. Цяпер Лі Цзы і Дыён Гермес атрымаюць сваю ўзнагароду.
  
  
  Працэсія павярнула налева, затым спынілася ля высокага каменнага алтара, які стаяў на краі скалы. Я не заўважаў гэтага раней. Яны не марнавалі шмат часу на небараку. Двое з іх паднялі насілкі і дазволілі трупу саслізнуць на алтар. У мяне склалася ўражанне, што яго выкарыстоўвалі раней, бо я бачыў косці і нейкія астанкі. Мой страўнік даволі моцны, але на імгненне я падумаў, што мяне зараз званітуе. Усе стаялі звярнуўшы асобы ўніз, калі Лі Цзы загаварыў. Толькі Гермес не глядзеў у зямлю. Ён працягваў нервова азірацца. Я здагадаўся, што ён чакаў верталёта. Імгненне ён глядзеў прама ў тым напрамку, дзе былі мы. Я бачыў, што ў яго быў незадаволены і занепакоены твар. Чаму? Наколькі ён ведаў, у яго ўсё было пад кантролем.
  
  
  Можа не ўсё? Я мог уявіць сябе на яго месцы і ўявіць сабе яго замяшанне. Я не загінуў у агні, і яго прыкрыццё ў Злучаных Штатах было расчынена. Ён падазраваў, што я пераследваю яго, але не быў упэўнены ў гэтым. Калі ён не забіў мяне і не змог даказаць гэта Крамлю, яму не было куды звярнуцца. Акрамя таго, ён страціў Інэсу Граунт. Ён яшчэ не мог гэтага ведаць, але хутка даведаецца.
  
  
  Стары лама скончыў сваю прамову. Аголеная жанчына ляжала на алтары, і я адвёў ад яе вочы. Яна была вельмі старой, і ў маршчыністай плоці было нешта непрыстойнае. Калісьці яна была прыгожай дзяўчынай, падумаў я, і я ніколі не думаў пра такую смерць.
  
  
  «Інкі прыносілі сюды людзей паміраць, - сказала Інэс. «Хворых і старых. Толькі важныя людзі. Багатыя сем'і. У апошнія дні ім давалі наркотыкі і давалі ўсё, што яны хацелі. Сэксуальнае расслабленне, усё. Я думаю, што ў рэшце рэшт іх забівалі бязбольна, інкская версія эўтаназіі».
  
  
  Натуральна. Эўтаназія. Гэта было тое, што Лі Цзы мусіў прадаваць. Над намі зашамацелі вялізныя крылы. Падняўшы галаву, я ўбачыў іх. Гэта былі грыфы, паядальнікі трупаў. Адзін з іх праляцеў проста над намі. Яго рот быў жорсткім і вуглаватым. Нейкі час ён глядзеў на нас халодным, дапытлівым позіркам. Яму было не цікава. Мы яшчэ не памерлі. Я глядзеў, як сцярвятнікі разарвалі цела старой сваімі вострымі дзюбамі. Неўзабаве вакол алтара стоўпіліся дванаццаць сцярвятнікаў.
  
  
  Я быў рады, што з прыбыўшага верталёта не заўважылі нас. Ён ляцеў нізка з усходу, і ні пілот, ні пасажыр не змаглі нас убачыць. Самалёт ненадоўга завіс над платформай, а затым прызямліўся ў вялікай воблаку пылу. Пасажыр выйшаў, і пілот перадаў яму чамадан і партфель. Затым да яго далучыўся пілот, і яны пайшлі да найбліжэйшага будынка. Я накіраваў бінокль на пасажыра. Было нешта знаёмае ў гэтай постаці, у гэтым тоўстым азадку. Ён быў замаскіраваны, меў бараду і выглядаў незвычайна. Нават на адлегласці. Ён быў у сонцаахоўных акулярах. Яны ўжо амаль падышлі да будынка, калі адбылося нешта забаўнае. Раптоўны парыў ветру сарваў з яго капялюш. Пілот засмяяўся і падняў яе. Калі я паглядзеў на пасажыра, я раптам убачыў яго. Бахрома рудых валасоў вакол лысай верхавіны. Калі ён напалову павярнуўся, каб узяць капялюш, я быў упэўнены, што пазнаў яго.
  
  
  Апошні раз я бачыў яго з Хоўкам, калі мы толькі пачыналі заданне: Біл Фелан!
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  
  Я пачакаў, пакуль сцямнее, перш чым спусціцца на плато. Мы абодва былі галодныя, але мала што маглі з гэтым зрабіць. Інэс Граунт шмат спала. Я б таксама мог крыху паспаць, але не паспеў. Я шмат думаў пра Біла Фелана. Так што Пентагон умяшаўся. Хоук быў абсалютным лідэрам у гэтай гісторыі, і я не мог сабе ўявіць, каб ён дазволіў Пентагону прыйсці і ўсё сапсаваць. Пасля я ўспомніў, якім дзіўным быў Хоук, і больш не быў так упэўнены. Напрыклад, быў той загадкавы тэлефонны званок ад кіраўніка разведкі Пентагона, калі я выпадкова ўзяў трубку, і шмат чаго яшчэ. Але мне не хапала некаторых кавалачкаў галаваломкі, і я задумаўся. Яшчэ не ўсё было ў парадку.
  
  
  Пакуль мы спускаліся па доўгай вяроўцы, надвор'е пачало псавацца. Вецер павярнуў на захад, пачаў моцна ўзмацняцца, пайшоў яшчэ дождж. Я спусціўся першым, а потым стаў чакаць Інэс. Я не турбаваўся аб ёй. Ёй было б цяжка ўцякаць. Калі мы спусціліся на цёмнае плато, што прадзімалася вятрамі, я адрэзаў кавалак вяроўкі, па якой мы спускаліся, і звязаў ёй рукі за спіной адным са сваіх асаблівых вузлоў, якія мог развязаць толькі я. Цяпер яна была зусім спакойная і перастала скардзіцца. Я падумаў, што гэта дзіўна, але нічога не сказаў аб гэтым. Яна правяла вуснамі па маёй шчацэ, пакуль я яе звязваў.
  
  
  “Я адчуваю сябе сабакам. У мяне нават няма шанцу ўцячы, калі нешта пойдзе не так. Дапусцім, мы натрапілі на патруль. Тады нас спаліць прамень гэтых лазерных гармат.
  
  
  “Калі я ўсё буду рабіць правільна, нічога ня пойдзе ня так. Мы сапраўды можам наткнуцца на лазерны патруль, але, прынамсі, гэта не будзе засада. У вас не было магчымасці пагаварыць з Дыёнам Гермесам аб арганізацыі такога мерапрыемства. Калі і натрапім на патруль, то выпадкова. Тады ў іх будзе такі ж шанц, як і ў нас.
  
  
  Я заткнуў ёй рот вехцем і яшчэ раз праверыў, ці правільна звязаныя яе рукі. Гэта ўсё, што я мог зрабіць. Яна павінна будзе ісці. Магчыма, яна паспрабуе зрабіць шум, штурхаючы камяні, але я сумняваўся ў гэтым. Яна адчувала сябе вельмі засмучанай і пераможанай, і ўсё, што яна хацела, гэта выжыць.
  
  
  Месяца не было, толькі некалькі зорак, якія выглядалі вялікімі і яркімі на небе, яшчэ не схаваўшыся за хмарамі. Мы падышлі да сцяны і накіраваліся да брамы, якой сёння раніцай ішла пахавальная працэсія. Я пайшоў першым, цягнучы яе за сабой. Я прывязаў канец вяроўкі да рамяня. У мяне быў Люгер у правай руцэ і штылет у левай. Цяпер мы прайшлі праз стары роў і міма верталётнай пляцоўкі злева ад нас. Верталёт паляцеў прыкладна праз гадзіну пасля прыбыцця Фелана і з таго часу не вяртаўся.
  
  
  Да гэтага часу ўсё ішло гладка. За будынкам, дзе меркавана знаходзіўся перадатчык, я ўбачыў, што ў адрэстаўраваным палацы інкаў гарыць шмат святла. Я пачуў музыку. Тая ж музыка, што і ў пляжнай хатцы ў Малібу. Я падышоў да маленькага будынка, асцярожна павярнуў за вугал і на імгненне зірнуў на буйнейшыя будынкі ў некалькіх сотнях ярдаў на поўдзень. Учора днём я гадзінамі вывучаў іх у бінокль.
  
  
  Асветленыя вокны здаваліся мяккімі пазалочанымі дзіркамі ў ночы. Цёмныя фігуры хадзілі ўзад і ўперад, з аднаго пакоя ў другі. Я выказаў здагадку, што ўсё гэта было вельмі зручна абстаўлена. Ці Цзы выдаткаваў шмат грошай, каб зарабіць яшчэ больш для станцыі.
  
  
  Я пачуў, як нехта ідзе за вуглом з другога боку невялікага будынка. Я хутка адштурхнуў жанчыну да сцяны і стаў перад ёй. Я прашаптаў: "Без гуку!" Гэта быў тэст. Усё, што ёй трэба было зрабіць, каб папярэдзіць ахоўніка, гэта пашаркаць нагамі. Яна гэтага не зрабіла. Ён звярнуў за кут і наткнуўся прама на мой штылет. Я павінен быў забіць яго. Я павінен забіць любога, хто ўстане ў мяне на шляху. У мяне не было часу на жаль, а палонныя былі б клопатам. Я ўсадзіў штылет глыбока яму ў сэрца і злавіў мужчыну, калі ён пачаў падаць на зямлю. Я заглушыў крыкі яго агоніі, паклаў яго і выцягнуў штылет з яго сэрца. Я выцер кроў аб яго форменную куртку.
  
  
  Дзяўчына ззаду мяне не выдала ні гуку, але я стаяў побач з ёй і адчуваў, як яна дрыжыць і вось-вось у яе здадуць нервы.
  
  
  Я зірнуў на ахвяру ў святле ліхтарыка, які быў памерам з пёравую ручку. Ён быў яшчэ малады, гадоў дваццаці, і стопрацэнтны кітаец, але па яго прычосцы і вопратцы можна было меркаваць, што ён з Індыі. Але мангольскія рысы прысутнічалі, няхай і ледзь прыкметныя для выпадковага гледача. Відавочна, яны замаскіравалі сваіх людзей.
  
  
  Я падняў маленькі лазерны пісталет, які ён выпусціў, і памацаў яго пальцамі ў цемры. Гэта быў стрыжань з рабрыстай ручкай. Стрыжань быў таўшчынёй больш за шэсць цаляў і здаваўся гладкім. На канцы стрыжань меў конусападобную форму. Унізе замест магазіна знаходзіўся акумулятар.
  
  
  Я ведаў аб лазерах дастаткова, каб ведаць, што на самой справе я нічога пра іх не ведаў. Вядома, падчас навучання я вывучаў і лазеры, і мазеры, але ў той час было вельмі мала вядома аб іх практычным ужыванні. Падаецца, што існуе шмат розных тыпаў лазераў, і ўсе яны працуюць па-рознаму.
  
  
  Я разбіў ствол лазера прыкладам свайго Люгера. Мяркуючы па гуку, ствол быў са шкла ці пластмасы.
  
  
  Я падышоў да кута і пацягнуў дзяўчыну за сабой. Потым да наступнага вугла, адкуль я мог бачыць уваход у будынак. Цьмяная лямпа асвятляла ўваход. Я ўбачыў хол і лесвіцу ўніз. Некалькі тоўстых кабеляў, замацаваных на сцяне хамутамі, выходзілі вонкі па лесвіцы, дзе вольна ляжалі на падлозе. Яны вялі, без сумневу, у студыі ў галоўным комплексе, дзе былі знятыя запісы з голасам Роны Мэцьюз, а камеры былі сфакусаваныя на Маске кітайскага д'ябла. Толькі зараз я зразумеў, што не бачыў Рону Мэцьюз у пахавальнай працэсіі.
  
  
  Я прымусіў дзяўчыну легчы на жывот. Па-чартоўску цяжка ўставаць са звязанымі за спіной рукамі. Я расшпіліў сваю куртку з ламы, каб было лягчэй дабрацца да выбухоўкі і дэтанатараў. Час ад часу я чуў галасы праз роўны гул генератараў, галасы, якія, відаць, даносіліся знізу, але ніхто не падымаўся па лесвіцы. Я працаваў хутка.
  
  
  У мяне было дастаткова выбухоўкі, каб патраціць частку яе марна. Я прыляпіў частку да сцяны, уклаў у яе дэтанатар, які быў добра бачны, затым пабег назад да цэнтра сцяны, дзе штылетам выкапаў яму пад адной з ніжняй цэглы. Вось куды я паклаў тое, што ён сапраўды павінна было спрацаваць. У мяне быў з сабой перадатчык, які актываваў запальванне. Дастаткова было аднаго націску кнопкі.
  
  
  Інкі будавалі свае дамы, храмы і палацы без раствора. Кожная сцяна была пабудавана вакол цэнтральнага замкавага каменя. Калі ён губляў раўнавагу, увесь будынак бы паваліўся. У мяне было дастаткова выбухоўкі пад адной сцяной, каб разбурыць замкавы камень іншых сцен, у выніку чаго ўвесь будынак паваліўся б на перадатчык. Тоны і тоны граніту! Я вярнуўся да дзяўчыны.
  
  
  Гэта было своечасова. Як і ўсе людзі, я часам памыляюся, і вось я зрабіў прыгожую памылку. Яна кацілася да асветленага ўваходу. Гэтак жа, як я скаціўся ўніз па лесвіцы ў Малібу. Яна была ўсяго за шэсць футаў ад уваходу, і я мог чуць яе прыглушаныя гукі праз кляп у роце. Я падбег да яе, схапіў яе за ногі і пацягнуў назад у цень. Я хутка паглядзеў на лесвіцу, але ніхто не падняўся. '
  
  
  Я падняў яе так, каб яна прыціснулася спіной да сцяны, і асцярожна прыўзняў яе падбародак сваім левым кулаком. Яна паглядзела на мяне варожа.
  
  
  Я спытаў. - "Што там унізе?" Я захоўваў прыязны тон. - Можа, мне лепш ведаць, хто там унізе. Я ўжо сказаў табе, што мне давядзецца забіць цябе, калі ты збіраешся падмануць мяне.
  
  
  Яна ўтаропілася на мяне і паківала галавой. Я ўдарыў яе кулаком. 'Хто там унізе? Дыён Гермес? Ён знаходзіцца там?
  
  
  Яна кіўнула. Я не паверыў ёй. Раптам я падумаў, што ва ўсім гэтым ёсць нешта падазронае; гэта было няправільна. Адзін ахоўнік. Усяго адзін ахоўнік? І тыя галасы, што даносіліся знізу. У сваёй падсвядомасці я ўжо працаваў над гэтым, і зараз я раптам зразумеў гэта напэўна. Гэтыя галасы працягвалі вяртацца, паўтараючы адно і тое ж зноў і зноў. Гэта быў магнітафонны запіс, які быў пераматаны, а затым прайграны зноў. Гук смеху і сяброўскіх лаянак, жартаў. Гук групы нічога не падазравалых мужчын. Ахоўнік. Гук, які павінен быў прывабіць мяне ўніз. Цяпер я пачаў разумець.
  
  
  Я зноў падняў яе падбародак. - Гэта пастка, ці не так? Яны жадаюць, каб я падарваў перадатчык. Яны нават прынеслі ў ахвяру ахоўніка, каб гэта выглядала пераканаўча. А ты толькі што спрабаваў прывабіць мяне туды.
  
  
  Яна глядзела на мяне пустым позіркам.
  
  
  - Вы з Гермесам былі так у гэтым заінтрыгаваныя, - працягнуў я. — Вы думалі, што Хорхе загіне ў засадзе разам з усімі астатнімі. Цябе б пакінулі ў спакоі. Ты сустрэнеш мяне і спакусіш сваім сэксам. Нават калі гэта не спрацуе, ты ўсё роўна зможаш прывабіць мяне сюды, расказаўшы мне тую маленькую гісторыю аб тым, што мы маглі б працаваць разам. Але Хорхе быў падазроным і трымаўся побач з вамі, пазбягаючы смерці. І пасля гэтага ён быў занадта разумны, каб быць забітым. Ты ўпала ў роспач і выкарыстоўвала мяне, каб забіць яго для цябе, каб усё ішло па плане. Была б засада. Тут не лёгкі шлях. Гэта можа зрабіць мяне бестурботным, што аблегчыць вам задачу. І калі б я спусціўся сюды па лесвіцы, каб падарваць перадатчык, таму што я хацеў быць упэўненым, а не проста выказаць здагадку, што падальных камянёў будзе дастаткова, каб знішчыць гэтую штуку, Гермес будзе чакаць мяне там. Ці не так, Інэс?
  
  
  Яна кіўнула. Я дастаў кляп з яе рота. Цяпер мне было ўсё роўна, ці закрычыць яна. Калі Гермес быў унізе, то ён быў унізе. І я б спусціўся па гэтых усходах, каб разабрацца з ім. Яна ведала гэта і зараз адмовілася ад усёй сваёй акцёрскай гульні. Цяпер я даведаўся сапраўдную Інэса.
  
  
  І яна зусім не баялася памерці.
  
  
  — Усё дакладна, — раўнула яна на мяне. “Гермес чакае цябе ўнізе з лазернай гарматай. Спусціцца можна толькі па ўсходах. А калі ты не асмелішся, ён дачакаецца святла, а потым пагоніцца за табой. У яго падпарадкаванні ёсць яшчэ некалькі чалавек.
  
  
  Я прасунуў шпільку скрозь яе паліто, пакуль вастрыё не ўпіўся ёй у грудзі. - Чаму вы хочаце, каб я знішчыў гэты перадатчык? Ты і Гермес? Я думаў, расейцы проста хацелі яго абараніць?
  
  
  Яна непрыемна ўсміхнулася ўсмешкай, ледзь прыкметнай у цьмяным святле, якое гарэла над уваходам. Я не турбаваўся аб з'яўленні Гермеса. Ён застанецца ўнізе і пачакае мяне. Мне было цікава, якая была роля Біла Фелана. Я так і не зразумеў, якое дачыненне ён можа мець да гэтага. Мне таксама было ўсё роўна, пакуль ён не ўмешваўся, і пакуль ён пакінуў Гермеса мне.
  
  
  — Планы змяніліся, — ажыўлена сказала Інэс. «Навіны заўсёды павольна паступаюць з Кітая, але часам мы чуем іх раней за вас. Вядома, бо наша арганізацыя лепшая. Кітайскі генерал, на падтрымку якога разлічвала новая група, быў выкрыты Мао і пакараны. Уся група ў Кітаі збегла. Яе прыхільнікі тут адыходзяць углыб краіны. Усё скончана.'
  
  
  Я мог уявіць гэта дакладна. Крэмль мала выйграе ад іх пройгрышу. Ім больш не хацелася падтрымліваць гурт. Карабель тануў, і пацукі пакідалі яго.
  
  
  Яна паглядзела на мяне грэбліва. - У любым выпадку, ты ўсё роўна што мёртвы. Хто даведаецца, хто на самой справе знішчыў перадатчык? Магчыма, мы зможам узяць крэдыт і атрымаць заахвочванне ад Кітая для разнастайнасці. Можа быць, я змагу выкарыстоўваць гэта ў Гаване, каб рассеяць падазрэнні, якія ў іх ёсць супраць мяне. Усе магчымасці па-ранейшаму поўнасцю адкрыты.
  
  
  "Што тычыцца мяне, ты можаш прысвоіць сабе ўсе заслугі", - сказаў я.
  
  
  «Але калі я памру, памрэш і ты. Гэта я абяцаю.'
  
  
  Мы памаўчалі. Яна прытулілася да сцяны і паглядзела на мяне. Вецер выў уздоўж старажытных каменных сцен.
  
  
  Значыць, Дыён Гермес быў там унізе. Чаго я мог яшчэ чакаць? Я ўдарыў яе правым кулаком па ніжняй частцы падбародка. Яна ўпала на мяне, і я перакінуў яе праз плячо, так што яе ногі боўталіся ззаду мяне. У якасці шчыта ад лазера яна не каштавала б шмат чаго, але гэта было ўсё, што ў мяне было.
  
  
  Я абхапіў левай рукой яе калені, так што большая частка яе тулава вісела перада мной. У мяне ў руцэ быў перадатчык, які кантраляваў запалы выбухоўкі. Мой палец спыніўся на кнопцы. Калі б я памёр ад лазернага промня, майго рэфлексу хапіла б, каб абрынуць будынак. Люгер быў пахаваны ў маёй правай руцэ. Я прайшоў праз дзвярны праём, перасек хол і пачаў спускацца па лесвіцы. Прыступак было дваццаць. Усходы толькі што заклалі, і прыступкі ішлі амаль вертыкальна. Унізе гарэла другая цьмяная лямпа. Побач са мной уздоўж сцяны ішлі кабелі. Унізе яны працягвалі ісці па зямлі, у цемру. Я ішоў за кабелямі. Гул генератараў стаў гучней. Станавілася то цямней, то святлей, і я падышоў да новага бетоннага выступу ў калідоры. Калідор за ім рэзка паварочваў.
  
  
  Інэс крыху паварушылася і ўздыхнула. З кожным крокам, які я рабіў, яе галава ўдаралася аб мае калені. Я асцярожна падкраўся да павароту, пераканаўшыся, што яе цела знаходзіцца перад маім Калідор сапраўды рабіў паварот на дзевяноста градусаў і вёў у ярка асветлены пакой вяшчання. Уздоўж адной сцяны стаялі равучыя генератары, а на другой сцяне пульты кіравання перадатчыкамі. У цэнтры пакоя стаяў вялікі стол з крэсламі вакол яго, а яшчэ далей, каля генератараў, стаяў працоўны стол, на якім магнітафон рабіў гудзенне, аб якім я падумаў. Я паглядзеў на яго на імгненне, калі гук спыніўся, і ўбачыў, што стужка аўтаматычна пераматалася. Дурное, што я дазволіў гэтаму абдурыць сябе. Дыён Гермес не паказваўся. Прыйшлося выманьваць яго з хованкі. Гэта давала б яму перавагу першага стрэлу. Праз дзесяць секунд я ўбачыў, дзе ён хаваецца. Калідор працягваўся міма пакоя вяшчання і, здавалася, сканчаўся плоскай бетоннай сцяной. Здавалася, канец. Але там было яшчэ адно памяшканне. Яна была пабудавана так хітра, што з першага позірку стваралася ўражанне, што там адна сцяна, хоць насамрэч іх было дзве, а паміж імі была прастора. Ён павінен быў быць за гэтай шырмай. За ім будзе яшчэ адно выйсце, верагодна, у тунэль, які вядзе ў палац. Экран быў зроблены з бетону, так што ён павінен быў паказаць сябе, перш чым стрэліць. Я ўвайшоў у пакой вяшчання і паглядзеў проста на экран. - Такім чынам, Гермес, не будзем больш хадзіць вакол ды вакол. Я ведаю дзе ты.'
  
  
  З'явіўся конусападобны канец лазера. Мне здалося, што я ўбачыў, як ён злёгку дрыжыць, і мне стала цікава, ці сапраўды ён так нервуецца. У Малібу ў яго было дастаткова мужнасці.
  
  
  Яго голас выдаў яго. Ён сапраўды мяне баяўся. Але яго правільнае вымаўленне яшчэ не змянілася. - Вы сапраўды верыце, містэр Картэр, што можаце выратаваць сябе, выкарыстоўваючы місіс Граунт як шчыт? Як недарэчна з вашага боку. Я не буду ўхіляцца ад яе забойства, калі ўзнікне неабходнасць.
  
  
  - Гэта будзе неабходна, - адказаў я. Я засмяяўся, галоўнай выявай для таго, каб падзейнічаць яму на нервы, і пагрозліва штурхнуў ствол «люгера» наперад. А зараз спыні гэтую непатрэбную балбатню і выйдзі з-за гэтага бетоннага экрана. Тады мы абодва зможам стрэліць. Цяпер ён гучаў хутчэй усхвалявана, чым спалохана. - Вы сапраўды дзіўныя, містэр Картэр. Сапраўды вы асаблівая істота. Мне вельмі шкада, што я мушу цябе забіць. Амаль блюзнерства. Я ўпэўнены, што нідзе ў свеце няма вашай копіі».
  
  
  Я адчуваў, як ён кажа, каб адцягнуць мяне. Гэта было б ненадоўга.
  
  
  - Але гэта прама цяпер, разумееце. Вы настолькі выключныя, настолькі надзвычай небяспечныя, што вас проста неабходна прыбраць з дарогі. я. .. '
  
  
  Трук перарваўся. Ён выскачыў з-за шырмы і накіраваў на мяне лазерную гармату. Я апярэдзіў яго на дзесятую долю секунды. Я кінуў дзяўчыну і пабег па калідоры паміж сталом і генератарамі. Тры крокі. Потым я спыніўся. Я не страляў. Ён стрэліў. Лазерны прамень патрапіў мне ў сярэдзіну грудзей.
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  
  І я выйграў. Большасць лазераў знішчаюць толькі тое, што пападае ў зону іх факусоўкі. Я так шмат ведаў пра гэта. Калі б Гермес таксама ведаў, ён бы хаця б на імгненне забыўся пра гэта.
  
  
  Маё цела вытрымала прамень без якіх-небудзь пабочных эфектаў. Я нырнуў, упаў на зямлю і зноў ускочыў з люгерам у руках. Ён працягваў страляць. Ён выглядаў вельмі засмучаным і злёгку апусціў ствол. Адзін з прамянёў патрапіў у Інэс Граунт. На тры крокі далей, чым я толькі што быў. Прама ў зоне факусоўкі лазера.
  
  
  Яе цела тут жа загарэлася. Яе валасы на імгненне затрашчалі, абвугліліся, а затым зніклі. Там, дзе некалі ляжаў чалавек, цяпер я бачыў толькі голы, тлеючы шкілет. Я стрэліў у Гермеса і прамахнуўся. Я ніколі не прамахваюся на такой адлегласці. Цяпер я прамахнуўся. Я бачыў, як разляцеліся бетонныя аскепкі, калі мая куля патрапіла ў сцяну. Гэта быў стрэл у галаву, і я павінен быў патрапіць.
  
  
  Лазерная гармата была разраджана. Як і Дыён Гермес. Ён кінуў зброю і пабег. Я пайшоў за ім. Абыходзячы экран, я ўсё яшчэ адчуваў пах спаленай плоці Інэс Граунт.
  
  
  Як я і меркаваў, калідор за экранам ператварыўся ў пандус, які вядзе ў тунэль. Гермес убег у паварот у пяцідзесяці ярдаў ад мяне. Ён сышоў перш, чым я паспеў стрэліць у яго. Я павінен быў пераканацца, што не губляю яго з-пад увагі. Калі я зрабіў наступны паварот у тунэлі, я ўбачыў, што выйграў у яго дзесяць метраў.
  
  
  Святло ў тунэлі згасла. Ззаду мяне, з боку пакоя для вяшчання, я пачуў гудзенне, а затым грукнулі дзверы. Так што зараз выйсце было зачыненае. З хвіліну я стаяў нерухома ў цемры і думаў. Ува мне пачаў фармавацца ўзор, які цалкам можа адпавядаць фактам. У цемры, я прымацаваў да ніжняй часткі сцяны тунэля пліту мяккага выбуховага рэчыва і ўставіў дэтанатар. Я пачаў усё больш і больш адчуваць, што я на правільным шляху. Я ішоў па тунэлі навобмацак. Я падазраваў, што хутка ўбачу святло. Тунэль пачаў падымацца ўверх, і я зразумеў, што набліжаюся да палаца інкаў і храмаў. У канцы тунэля гарэла лямпа. Я адчуваў, што ён запрашае мяне. Прыходзьце паглядзець, што тут!
  
  
  Я зрабіў тое, што ад мяне чакалі, і наблізіўся да святла. Недзе ў комплексе старажытных храмаў і палацаў стаяў размеркавальны шчыт і за ім нехта сядзеў. Ён назіраў за маімі дзеяннямі на экране. Радар! Я быў кропкай, якая рухаецца па тунэлях. Уключэнне і выключэнне святла, верагодна, павінна было прымусіць мяне нервавацца.
  
  
  Яшчэ адна дзверы зачыніліся за мной. Святло наперадзе прывітаў мяне. Мяне старанна вялі. Па меры таго, як непазбежнасць канфрантацыі ўзрастала, я даганяў Дыёна Гермеса. Я па-ранейшаму меў намер забіць яго, але зараз усё больш і больш кавалачкаў мазаікі складаліся на свае месцы. Дыён Гермес двойчы спрабаваў забіць мяне, і двойчы пацярпеў няўдачу. Я ня думаў, што ў яго будзе трэці шанец. Але яму давядзецца заплаціць за тое, што ён зрабіў з Пэт Кілбрайд.
  
  
  Калі я наблізіўся да святла, я спыніўся. Святло зыходзіў з квадратнай адтуліны ў сцяне тунэля. Праём быў агароджаны сталёвай кратамі. Ззаду іх раздаліся галасы, і зыходзіў пах ладану. Я падкраўся да парэнчаў і зазірнуў унутр.
  
  
  Усё гэта павінна было збіць мяне з панталыку. А можа і не? Я не быў упэўнены. У мяне было адчуванне, што хлопец за панэллю кіравання крыху вагаецца. Яму патрэбен быў час, перш чым прыняць канчатковае, беззваротнае рашэнне. Я не мог зразумець гэтага, але ў мяне было адчуванне, што гэта не было звычайным разлікам. Ня эфектнай стральбой. У гэтым быў іншы пах: дзіўны, які збівае з панталыку і ў той жа час вельмі чалавечы.
  
  
  «Спачатку быў Шлях. Шлях нязменны, заўсёды быў і заўсёды застанецца. Мы знойдзем Яго пакутай. Але адной пакуты недастаткова, бо як вы можаце пакутаваць, калі не ведаеце радасцяў, якіх пазбаўляе вас пакута? І хіба радасць не палягчае нам без страху сустрэча са смерцю?
  
  
  Словы гучалі спакойна і ясна праз гукі сітара. Праз краты я ўбачыў Лі Цзы, які сядзеў на нізкай сцэне. Ён граў на вялікім сітары, які я ўжо бачыў у Малібу. Кажучы, ён перабіраў струны сваімі малпавымі пальцамі. Дыёна Гермеса там не было. Музыкі флейты не было. Толькі вялікі магнітафон, які паклапаціўся аб гучанні музыкі. Я налічыў дзевяць слухачоў з дванаццаці парыбылых сюды.
  
  
  Дзевяцёра не глядзелі на Лі Цзы. Яны сядзелі ці ляжалі на подыумах, расстаўленых вакол ламы, хто вышэй, хто ніжэй. Усе дзевяць былі ў жоўтых сукенках і прыціскалі да твараў жоўтыя шалікі, нібы дыхаючы чымсьці іх. Нечым, што было ў хустках. Хоук ужо казаў мне пра гэта. Ён атрымаў звесткі ад аднаго са сваіх экспертаў, і падобна, што ён меў рацыю.
  
  
  На высокім подыўме я ўбачыў насілкі. На іх ляжала Рона Мэцьюз, апранутая Зялёнай багіняй урадлівасці. Той самы халат, які яна насіла ў Малібу. Маска з кручкаватым носам і вылупленымі вачамі ляжала на падушцы побач з ёй. Яе вочы былі зачыненыя, а рукі скрыжаваны на грудзях.
  
  
  У мяне склалася ўражанне, што яна памерла па натуральных прычынах. У любым выпадку гэтая сцэна даказала мне тое, што я ўжо падазраваў. Ці Цзы і яго паслядоўнікі не зусім разумелі, што адбываецца. Магчыма, Лі-Цзы ведаў нешта пра гэта, хаця ён, вядома, не быў цалкам дасведчаны, але іншыя здаваліся мне зусім недасведчанымі. Яны былі старыя і хворыя і хацелі дазволіць сабе апошнюю раскошу перад смерцю. Перш чым іх скормяць сцярвятнікам. Яны маглі сабе гэта дазволіць, і Лі-Цзы паказаў ім шлях. Магчыма, гэта была не такая ўжо і дрэнная пакупка.
  
  
  Гэта стымулятар палавой цягі быў у жоўтых шаліках. Гэта будзе камбінацыя з моцным галюцынагенам. Стымулятар палавой цягі складаўся ў асноўным з настояў залоз жывёл. Ён бы не сказаў пра гэта бабулькам, калі даваў ім шалікі.
  
  
  Святло ў пакоі зараз патухла. Я амаль чакаў гэтага. Ён паказаў мне гэтую сцэну, пакуль усё абдумваў. Цяпер ён прыняў рашэнне, і гульня магла працягвацца.
  
  
  Злева ад мяне, далей па тунэлі, вабіла іншае святло. Перш чым дабрацца да яго, я скруціў крыху пластыкавай выбухоўкі, і ўставіў у шарык дэтанатар і выпусціў усё гэта ззаду сябе. Калі
  
  
  Свяцільня звісала з масіўнага каменнага дзвярнога вушака. Старажытны разьбяны камень, верагодна, з аднаго з храмаў інкаў. У святле лямпы я ўбачыў сонечныя вобразы, сцёртыя часам.
  
  
  Далей таксама гарэла святло. Электрычная свечка на вялікай грудзе чорнага граніту. Алтар. На алтары ляжаў Дыён Гермес. Яго вочы былі адчыненыя, гледзячы на ??свет, які ён больш не мог бачыць. З яго грудзей тырчаў доўгі чорны востраканечны прадмет.
  
  
  Я ўвайшоў у прасторную залу, якая нагадвала магілу. Я трымаў "Люгер" у правай руцэ, а перадатчык, які кіраваў дэтанатарамі, - у левай. Мой палец спыніўся на кнопцы. Я падняў прыладу так, каб ён мог ясна яе бачыць.
  
  
  - Бачыш, Фелан? Вы ведаеце, што гэта такое, ці не так? Я не памру, пакуль не націсну гэтую кнопку. І калі я гэта зраблю, усё ўзляціць у паветра.
  
  
  Ён не адказаў. Ён думаў. Ён шмат думаў у гэтыя апошнія гадзіны. У выніку ён паставіў сябе ў нявыгаднае становішча. Каля адной са сцен быў невялікі алтар. Ён быў нізкім і квадратным, і ён сядзеў за ім, накіраваўшы на мяне вінтоўку. Я падышоў да алтара, дзе ляжала цела Гермеса. Прадмет у яго грудзях быў выгнутым рытуальным мячом. Фелан вызначана жадаў бы згуляць вярхоўнага жраца.
  
  
  - Заставайся там, - сказаў ён. - Я пакуль не хачу цябе забіваць. І гэта не дапаможа вам збегчы ў сховішча. Я магу проста чакаць, пакуль ты прыйдзеш. Ці я магу выйсці з гэтага пакоя праз люк з лесвіцай ззаду мяне і закрыць гэты выхад. Тады вам давядзецца заставацца тут, пакуль вы не памраце. Ці я магу паклікаць на дапамогу. У мяне ёсць яшчэ некалькі дзяжурных, і я магу загадаць ім прыбраць вас. Так што, як бачыце, у мяне яшчэ ёсць некалькі варыянтаў. Я кіўнуў. Я мог бачыць вінтоўку за алтаром, а таксама цьмяную постаць за ёй. Я не хацеў рызыкаваць выстралам з люгера. Гэта была цяжкая мэта, пры жудасна дрэнным асвятленні, і калі я прамахнуся, гэта павінна было мяне забіць. І ў мяне было адчуванне, што ён яшчэ не вызначыўся з гэтым. — Значыць, Інэс увесь гэты час мяне дурэла, — сказаў я. - Нядрэнна, павінен прызнаць. Яна добра гуляла. Але яна заўсёды казала мне праўду; толькі яна пераблытала тваё імя з імем Дыёна Гермеса; Я дапамог ёй з гэтым, таму што быў страшэнна дурны і мог думаць толькі пра Гермеса.
  
  
  Ён нічога не сказаў. Ствол вінтоўкі драпаў граніт, калі ён рухаў ім.
  
  
  Я паказаў на цела Дыёна Гермеса. - Чаму ты забіў яго? Я не кахаю гэта. Я хацеў сам забіць яго.
  
  
  Ён стаміўся. Смяротна стаміўся. 'Што гэта мяняе? Ён быў добрым агентам, але праваліў гэтае заданне. Я ўсё роўна не мог узяць яго з сабой у Расію. Тамака не кахаюць такіх, як ён.
  
  
  Я не збіраўся нічога спрабаваць. Гэта не было апраўдана ў дадзеных абставінах. Я спрабаваў успомніць месцы, дзе я заклаў выбухоўку, і спрабаваў вылічыць, куды прыйдуць першыя ўдары, калі я актывую дэтанатары. Я меркаваў, што мушу зрабіць гэта ў бліжэйшы час. Заставалася толькі выбраць зручны момант. Я павінен быў даць яму шанц...
  
  
  Так што я паспрабаваў. - Чаму б табе не кінуць гэтую вінтоўку, Фелан, і не выйсці наперад, падняўшы рукі ўверх. Я асабіста нічога супраць вас не маю і не прычыню вам шкоды. Абяцаю табе, Фелан, і я ніколі не парушаў сваіх абяцанняў.
  
  
  Я накіраваў люгер у ягонае цела на алтары. - Я б, вядома, забіў яго, з задавальненнем. Я хачу адвезці вас у Злучаныя Штаты, каб даць вам справядлівы суд. Што вы на гэта скажаце?
  
  
  Гэта быў самы просты і відавочны спосаб. Калі б я добра ведаў Хоўка - а я ведаў яго, - ён бы ўжо быў у Куска і чакаў, калі я звяжыцеся з ім. Ён мог дабрацца сюды за гадзіну на верталёце.
  
  
  Фелан злосна засмяяўся. Гэта быў дзіўны, расчараваны смех. - Ты не павінен быць такім дурным, Картэр! Ці Хоук не сказаў табе? Яны ўвогуле не хочуць бачыць мяне ў Злучаных Штатах. Гэта самае апошняе, чаго яны хацелі б. Пентагон хоча прыбраць мяне з дарогі ў такім месцы. Маё цела ніколі не знойдуць. І тады скандалу ў газэтах ня будзе. У Пентагона ёсць выява, якую трэба абараняць, чувак. Уявіце сабе скандал, калі б ім прыйшлося прызнаць, што адзін з іх высокапастаўленых асоб працаваў на іншы бок незаўважанымі на працягу дзесяці гадоў! Калі яны змогуць пазбавіцца ад мяне тут моўчкі, ім ніколі не давядзецца ў гэтым прызнавацца.
  
  
  Я паглядзеў на цела Гермеса. Цяпер мне шмат чаго стала ясна. У мяне былі падазрэнні, але зараз была абсалютная ўпэўненасць.
  
  
  Фелан перастаў усміхацца. - Гэта выявіў Хоук. У Пентагона ніколі не было падазрэнняў. Напэўна, гэта была бомба, калі Хоук апавясціў усіх і пачаў аказваць ціск.
  
  
  Я мог уявіць. Хоук, без сумневу, вельмі добрае ўсё гэта падрыхтаваў. Я ведаў, што ён заўсёды пільна сачыў за іншымі службамі. Ён заўсёды звяртаў асаблівую ўвагу на тое, што ён мог выкарыстоўваць у інтарэсах сваёй арганізацыі. Некаторыя кажуць, што гэта пахне шантажом. Але гэта не так. Гэта мела нейкае дачыненне толькі да старамоднай, ганарлівай адданасці Хоўка сваёй арганізацыі.
  
  
  Цяпер я зразумеў, як яму гэта ўдалося забяспечыць АХ якое лідыруе становішча ва ўсёй гэтай гісторыі. Пентагон адступіў і заключыў здзелку з Хоўкам. Ён паклапоціцца аб тым, каб Фелан ціха памёр недзе далёка. Ён прызначыў мяне катам.
  
  
  Фелан пачаў нервавацца. Я таксама, дарэчы. Так што далей мы не рушылі наперад. Нехта павінен зрабіць ход. Я паспрабаваў зноў. - Значыць, яны хочуць прыбраць цябе тут? Тады чаму б вам не падмануць іх. Я асабіста вярну цябе і абяцаю, што з табой нічога не здарыцца ў дарозе. Вы атрымаеце справядлівы суд у Вашынгтоне і высмеяце Пентагон».
  
  
  І Хоук, калі ўжо на тое пайшло, падумаў я. Ён ніколі не дараваў бы мне гэтага. Ён даў абяцанне, і абяцанне, у якое я быў уцягнуты без майго ведама, і яму давядзецца сціснуць зубы, калі я буду паводзіць сябе не так, як ён ад мяне чакаў.
  
  
  - Ну, што скажаш, - сказаў я. - Кідайце зброю, і мы можам пайсці. Я ўжо з нецярпеннем чакаю, калі ўбачу твар майго боса, калі вярну цябе жывым.
  
  
  Яму спатрэбілася шмат часу, каб адказаць. Ён засмяяўся, і гэта гучала больш нармальна, чым раней. Але і сумней. «Не, Картэр. Я не магу вытрымаць суда больш, чым Хоук і Пентагон. Я адчуваю сябе занадта стомленым і выматаным. Даўно падумваю пакончыць з сабой, але ўсё адкладаю. Гэта мне таксама прыйшлося выпрабаваць на ўласным досведзе: не вось так проста развітацца з жыццём назаўжды».
  
  
  Я мог бы сказаць яму і гэта. Ён зноў перасунуў вінтоўку. Я задаваўся пытаннем, ці зможа ён зладзіцца з гэтым. Да гэтага часу, як і Хоук, ён быў толькі кабінетным працаўніком. Я хутка гэта даведаюся. Тым часам, мае вочы шукалі надзейны пакой. Я спрабаваў знайсці месца, дзе я мог бы знайсці лепшае сховішча, калі столь і сцены паваляцца.
  
  
  Фелан уздыхнуў. Гэта быў глыбокі, задыханы гук. "З розуму сысці", - сказаў ён. "Я спрабаваў забіць цябе тры гады, і гэта толькі другі раз, калі я сутыкнуўся з табой асабіста". Ён пранізліва засмяяўся. - «Калі я павінен быў сустрэцца з вамі і Хоўкам у Лос-Анджэлесе ў той дзень, я не ведаў, чаго ад цябе чакаць... У цябе д'ябальскі поспех. Але ў Бейруце я амаль ледзь не цябе.
  
  
  - Дык гэта быў ты. .. у Танжэры? Таксі, якое мяне ледзь не забіла?
  
  
  'Так. І снайпер у Лондане. Панажоўшчына ў Парыжы. Усе няўдачы.
  
  
  - Для мяне гэта вялікі гонар, - сказаў я. - Уся гэтая цікавасць! Мусіць, у Маскве пра мяне шмат думаюць.
  
  
  - Яны апантаныя табой, Картэр! Абсалютная апантанасць. Вось чаму я павінен зараз забіць вас і адвезці доказы ў Маскву. Яны сустрэнуць мяне як героя. Я атрымаю працу і дзяржаўную пенсію. Нягледзячы на тое, што апошнім часам я праваліў усе астатнія заданні.
  
  
  - Тады страляй у мяне, - кінуў я яму выклік. Я падняў перадатчык. "Страляй Фелан, і ты ўбачыш, які твой шанец".
  
  
  Ён павольна пакруціў галавой. 'Я . .. не ведаю. Не ведаю, ці спадабаецца мне ў Расіі. І я стаміўся. Вельмі стаміўся...'
  
  
  Ён быў у моцнай дэпрэсіі. Я ведаў гэта, і я таксама ведаў, што ён ніколі не заб'е сябе. Ён выгаварыўся. Ён быў гаваруном, а не дзеячам. Я ведаў, што засталося ўсяго некалькі секунд. Ён выйдзе са свайго прыгнечанага настрою, і неўзабаве выявіцца яго маніякальнае "я". Хутка ўсё зноў зробіцца ў яго вачах вясёлкавым. Я заўважыў гэта па лёгкай змене інтанацыі яго голасу. І я не мог бачыць, як яго пальцы сціскаюць спускавы кручок, я гэта адчуваў.
  
  
  - Яшчэ адно, - сказаў ён. «Ты павінен паверыць у гэта, Картэр. Я не маю ніякага дачынення да таго, як была забітая тая дзяўчына. Гэта была ідэя Гермеса. Ён быў перакручаным ублюдкам, ці ведаеце. Яму толькі загадалі забіць вас і спаліць вашыя целы ў тым старым доме.
  
  
  Я націснуў кнопку на перадатчыку. Я скокнуў да хованкі вялікага алтара. Фелан стрэліў адзін раз. Я не чуў стрэл, але адчуў, як куля зачапіла маю шыю. Усё, што я чуў, гэта неба, якое апускаецца. Брама пекла расхінулася, і на зямлю абрынуўся шалёны, які завыў вецер. Я схапіў цела Дыёна Гермеса і атуліўся ім, калі кінуўся да калоны алтара. Гэта было няшмат, каб абараніць мяне ад гэтай дзіўнай Ніягары падальных камянёў, але ўсё ж гэта выратавала мне жыццё. Гранітная глыба памерам з ракавіну разбіла яго галаву замест маёй. На алтар і на мяне абрынуўся вадаспад буйных і дробных камянёў. Ахвярнік пачаў разгойдвацца ўзад і ўперад і пагражаў упасці. Я пабег уніз да меншага алтара, дзе сядзеў Фелан. Дно ўсюды трэснула і рыпела, але ўсё ж трымалася. Столь пачала апускацца, цэгла за цэглай. Усё было пылам і пяском, і я адчуваў сябе паглынутым бесперапынным вірам чорных аблокаў і кавалкаў каменя. Я не бачыў ніякіх прыкмет Фелана. Потым я ўбачыў люк у падлозе. І лесвіцу якую ён згадаў. Нейкім цудам унізе ўсё яшчэ гарэла святло.
  
  
  Прама над маёй галавой столь пачала цалкам разбурацца. Цяпер усе краевугольныя камяні здаліся. Я збег па лесвіцы і ўбачыў, што люк нада мной завалены тысячамі фунтаў каменя. Я ўпаў з дзесяці футаў і пашкодзіў шчыкалатку. У мяне не было часу адчуваць боль. Я быў у вялікім пакоі, у адным куце ўсё яшчэ працаваў генератар, а побач з ім - панэль кіравання. Такім чынам, адсюль Фелан назіраў за мной на экране радара.
  
  
  Над сабой я чуў, як лавіна працягвае ісці. Сцены разбураліся ўсё больш і больш. Я не даў Лі Цзы і яго хворым паслугачам шанцу. Я падбег да дзвярэй у другім канцы пакоя. Гэта было адзінае выйсце, і, такім чынам, шлях, па якім пайшоў Біл Фелан.
  
  
  Тут я і затрымаўся. Я не прайшоў і паловы калідора, калі сцены перада мной і ззаду мяне абрынуліся. Побач я пачуў мужчынскі крык. Святло згасла, і наступіла цемра, калі генератар разбіла. Я дастаў свой маленькі ліхтарык. Святло ў затхлым, пыльным пакоі было цьмяным. У мяне быў Люгер напагатове. Гук падаючых камянёў крыху зменшыўся, і я падумаў, што горшае ўжо ззаду. Я быў яшчэ жывы. А вось як выбрацца адсюль - іншае пытанне.
  
  
  Я пачуў яго стогн і асцярожна рушыў да яго. Яму пашанцавала менш. Ён ляжаў на спіне, і толькі твар і верхняя частка грудзей не былі пакрыты камянямі і пяском. Ён стагнаў і стагнаў не перастаючы. Я бачыў, як кроў цякла з яго рота. Яму было жудасна балюча, але яго вочы спрабавалі нешта сказаць, і я зразумеў яго.
  
  
  'Дапамажы мне!' упрошвалі яго вочы. "Прыкончы. Я не магу гэтага вынесці!
  
  
  Я хацеў, каб нехта іншы мог зрабіць гэта за мяне. Я пусціў яму кулю ў галаву.
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  
  Ім спатрэбілася два дні, каб выбрацца з завалу. Значна даўжэй, чым мы з Хоўкам ляцелі назад у Вашынгтон. Я правёў суткі ў шпіталі, дзе мне зрабілі невялікі "рамонт" і ўкалолі вітаміны.
  
  
  Я быў адзіным, хто выжыў на Скале Сцярвятніка. Я спадзяваўся, што Лі-Цзы і яго прыхільнікі нарэшце набылі вечны спакой, да якога яны так горача імкнуліся. Неакамуністы мала што маглі зрабіць без сваіх сусьветных тэлевізійных праграм.
  
  
  Мы былі ў офісе Хоўка. Я слухаў і маўчаў. Я крыху злаваўся, і ён гэта ведаў. Ён павінен быў распавесці мне аб Фелане з самага пачатку.
  
  
  - Я не мог, - сказаў ён. - Я не мог сказаць табе, малыш, таму што ў той першы дзень у Лос-Анджэлесе я не быў упэўнены на 100 працэнтаў. Толькі на дзевяноста дзевяць. Самае галоўнае тады было, каб гэты перадатчык трэба было ўзарваць як мага хутчэй. Гэта мела абсалютны прыярытэт!
  
  
  - Але я мог паляцець туды, - агрызнуўся я на яго. "Не было неабходнасці праязджаць 700 кіламетраў на машыне".
  
  
  - Я ведаю, хлопчык. Я ведаю. Мне патрэбен быў час, каб выбавіць Фелана з яго хованкі. Я павінен быў напалохаць яго, прымусіць страціць стрыманасць і ўцячы. Я ганяўся за ім доўгі час, але беспаспяхова. Ён ніколі не панікаваў, і я нічога не мог даказаць. Пакуль не пачалася справа ў Перу. Мы знайшлі след у Лос-Анджэлесе. У Галівудзе. Гэта была тэрыторыя Фелана. Ён курыраваў аперацыі Пентагона ў гэтым раёне. Гэта была магчымасць, якую я чакаў цэлую вечнасць. Я пайшоў да дырэктара ягонага аддзела і сказаў яму, што ён наняў здрадніка. Мне ўдалося пераканаць яго, і з гэтым я кіраваў гэтай аперацыяй». Стары ўсміхнуўся. «Менавіта сам дырэктар Пентагона пераканаў прэзідэнта, што AX можа лепш за ўсё зладзіцца з гэтай справай.
  
  
  Калі гэта пра АХ, то Хоук абсалютна амаральны. Я паказаў на яго сваёй цыгарэтай. — Але ты не быў на сто працэнтаў упэўнены ў Фелане. Дык як жа вы маглі пераканаць дырэктара? Не магу сказаць, што ён адзін з тваіх найлепшых сяброў.
  
  
  «Магчыма, я крыху перабольшыў. Я дазволіў яму думаць, што я ўпэўнены, што ў мяне ў руках станоўчыя доказы.
  
  
  - Хіба ён не прасіў доказаў?
  
  
  Хоук узяў цыгару са скрынкі, якая стаяла на яго стале. - Ён прасіў аб гэтым. І, вядома ж, я не мог даць яму гэта. Вы ведаеце, што файлы AX з'яўляюцца сакрэтнымі. Я паабяцаў яму, што Фелан уцячэ, і гэтага будзе дастаткова.
  
  
  - І калі б ён не ўцёк. Што, калі б ён захаваў самавалоданне?
  
  
  Ён закусіў цыгару зубнымі пратэзамі. - Гэта было б вельмі дрэнна, сынок. Вельмі непрыемна. Але ён уцёк, як вы ведаеце.
  
  
  - Ты сказаў Фелану, што я еду да скалы на джыпе? Значыць, ён ведаў, што зможа дабрацца туды раней за мяне?
  
  
  - Натуральна. Ён баяўся цябе, Нік. Яму было загадана забіць цябе, і ён шмат разоў цярпеў няўдачу. Ён ведаў, што ты пойдзеш да скалы, і што ён сустрэнецца з табой там. Чым больш ён думаў пра гэта, тым болей яму рабілася страшна. Ён спрабаваў бегчы ў Куска, вы гэта ведаеце? Ён быў заўважаны там, у даволі аматарскай маскіроўцы. Я ўпэўніўся, што ў нас ёсць там агенты. Калі яны з'явіліся, ён усё роўна паляцеў на верталёце да скалы».
  
  
  Я сказаў, што бачыў гэта. Што я бачыў, як ён выйшаў з верталёта. Потым, убачыўшы выраз твару Хоўка, я сказаў: «Тады ты мог схапіць яго ў Куска. Але ж ён бег. Такім чынам, вы падалі доказы. Чаму ты дазволіў яму зноў вярнуцца на скалу? Як быццам я не ведаў адказу.
  
  
  Хоук быў вельмі цярплівы са мной. - Ты ведаеш гэта не горш за мяне, хлопчык. Гэта было часткай маёй дамоўленасці з сакрэтнай службай Пентагона. Я прасачу, каб Фелана прыбралі ціха. Недзе за межамі ЗША. Каб не было скандалу.
  
  
  «Што, калі б я даверыўся Фелану? Гэта магло мяне забіць!
  
  
  Ён пакруціў галавой. - Я ведаў, што гэтага не адбудзецца, малыш. Фелану не было чаго рабіць на скале, і ты гэта ведаў. Я ніколі не баяўся, што ён можа ўяўляць для цябе небяспеку. Я ведаў, што ты справішся з гэтай сітуацыяй.
  
  
  - Спадзяюся, цяпер ты будзеш больш цямлівым. Я ведаю, што пытацца, напэўна, не мае сэнсу, але не маглі б вы часцей казаць мне, што адбываецца на самой справе?
  
  
  - Я звычайна так і раблю, - сказаў ён прыязным тонам. - 'Ты ведаеш што. На гэты раз не мог. Гэта было занадта складана і толькі адцягнула б цябе. Гаворка ішла аб гэтым канале. Грошы, ці бачыце. Усе гэтыя даляры. Увесь гэты ціск з боку ўрада.
  
  
  Я ўстаў. - Гэта быў афіцыйны загад. Але сапраўдны павінен быў з'явіцца аднекуль яшчэ, ці не так? Вы можаце захаваць твар Пентагона і тым самым дазволіць сабе атрымаць ад іх усё, што захочаце. Я проста называю гэта шантажом!
  
  
  Хоук спалохана паглядзеў на мяне. 'Шантаж! Якое непрыемнае слова, хлопчык. Жахлівае слова!
  
  
  — Я буду прытрымлівацца гэтага, — хрыпла сказаў я, накіроўваючыся да дзвярэй. Дайшоўшы да дзвярэй, я павярнуўся. — Як ты ўвогуле даведаўся, што з Феланам нешта не так?
  
  
  Ён падціснуў вусны і задуменна паглядзеў на мяне паверх недагарэлай цыгары. - Ты ўпэўнены, што хочаш гэта пачуць, хлопчык?
  
  
  "Вядома, я ўпэўнены."
  
  
  - Дзяўчына Пэт, - пачаў Хоук. «Яна працавала на мяне. Некаторы час таму я паслаў яе ў Пентагон, каб яна сачыла за справамі Фелана. Яна здзейсніла памылку, якую я сапраўды не ведаю, і Фелан даведаўся, кім яна была на самой справе. Яна не ведала, што ён ведаў, і я таксама. Пакуль ён не загадаў Гермесу забіць яе. Разам з табой. У тую ноч ён спрабаваў забіць двух зайцаў адным стрэлам.
  
  
  Я ўтаропіўся на яго, думаючы, што бачу нешта сумнае ў вачах Хоўка. Пэт Кілбрайд. Я ўспомніў той нявінны пацалунак, які яна мне падарыла. Так што яна ўвесь гэты час працавала на АХ. І Хоук гэта ведаў. Я ўсё яшчэ думаў пра гэта яе пацалунку ў маю шчаку. Яна была "Піцер Пэн".
  
  
  Хоук працягваў казаць. «Тое, што здарылася з Феланам, было старой сумнай гісторыяй. Я даўно даведаўся пра гэта ў ім. Ён быў тыповым інтэлектуалам, хоць і прыкідваўся грубым чынушам. Яго жонка знаходзілася ў псіхіятрычнай бальніцы, а трое дзяцей - у дарагіх інтэрнатах. Ён заўсёды меў патрэбу ў грошах, і яны працягвалі пераконваць яго. Ён ненавідзеў сябе. Рана ці позна ён бы наклаў на сябе рукі».
  
  
  Я кіўнуў. - Але гэта было б бескарысна для вас. Там бы для АХ лепей не стала.
  
  
  Цяпер ён быў сапраўды здзіўлены. 'Канешне не. Як вы сабе гэта ўяўлялі? Калі я стаяў у дзвярах, ён сказаў: «Нік. Паглядзіце на гэта так: зараз мы пазбавілі яго дзяцей ад шматлікіх непрыемнасцяў. Яны ніколі не даведаюцца праўды. Ён памёр пры выкананні сваёй працы.
  
  
  Што вы можаце на гэта сказаць?
  
  
  Нічога, наколькі я ведаю. - Між іншым, я яго не забіваў, - сказаў я. "Гэты стары храм зрабіў гэта".
  
  
  Цяпер ён зноў усміхнуўся. - Натуральна. Інкі забілі яго. Іх камяні.
  
  
  - Да пабачэння, - сказаў я. «Думаю, я крыху нап'юся».
  
  
  Я ведаў, што гэтага не зраблю. Ён памахаў мне сваёй моцнай рукой і ўсміхнуўся. "Ты не зусім сышоў з розуму, праўда, Нік?"
  
  
  - Мне давядзецца падумаць пра гэта яшчэ раз. Я ўжо прыходзіў у сябе, пачынаў разумець яго пункт гледжання, але казаць яму яшчэ не хацелася.
  
  
  Усмешка ўсё яшчэ была на яго твары, але зараз яго вочы былі халоднымі. - У цябе заўсёды ёсць свабода дзеянняў, Нік. Гэта тое, пра што вы просіце, і я ніколі не задаю вам занадта шмат пытанняў. Гэта аб выніках. Яны працую на абодва бакі, хлопец. У нас ёсьць вынікі. Не задавайце мне больш пытаньняў на гэтую тэму. Дамовіліся з кім сустрэцца?
  
  
  -
  
  
  Дэла Строукс кіўнула мне, калі я праходзіў міма яе стала. Яе інтэркам затрымцеў. Яна адказала, і я пачуў голас Хоука: "Пайшлі да мяне Ніка, Дэла".
  
  
  Я вярнуўся. Хоук трымаў у руцэ лісток паперы і некаторы час загадкава глядзеў на мяне. — Вы выпадкова не ведаеце жанчыну па імі Кезію Ньюман? Падвойны агент. Працавала на Шын Бэт і рускіх.
  
  
  Я кіўнуў. 'Я ведаю яе. Што здарылася?'
  
  
  Ён не глядзеў на мяне. Ён паглядзеў на паперу ў сваёй руцэ. «Учора яны вылавілі яе з Галілейскага мора. Яна спынілася ў гатэлі «Тыберыус».
  
  
  - Чаму ты мне гэта кажаш?
  
  
  Ён усміхнуўся і злёгку памахаў жмутком паперы. - Да пабачэння, хлопчык. Проста супакойцеся на некаторы час і паведаміце аб сабе праз два тыдні. Тады я б хацеў абмеркаваць з табой адну маленькую рэч.
  
  
  Калі я зайшоў у ліфт, мне стала цікава, хто забіў Кезію Ньюман. Шын Бэт ці рускія? Я спадзяваўся, што гэта былі не расейцы. Не Мікалай Таварац з такімі вялікімі рукамі. І зноў у галаве прамільгнула пытанне, трахнуў бы ён яе перад гэтым.
  
  
  * * *
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  Цяжкае заданне прыводзіць Ніка Картэра ва ўнутраныя раёны Перу. Прычына таму: пірацкі канал, які рэгулярна частуе тэлегледачоў свету непрывабнымі праграмамі. Жарт, які каштуе заходняй эканоміцы мільярды і ўжо наўрад ці можа называцца жартам. Хоук думае па-свойму і недвухсэнсоўна рэзюмуе загад, які ён аддае Ніку:
  
  
  - Я пакажу табе след гэтай станцыі, Нік. І калі след сапраўды прывядзе вас да гэтага перадатчыка, вы прыбераце яго і ўсіх, хто ўстане ў вас на шляху».
  
  
  Нік паглядзеў на звонкія кубікі лёду ў сваёй шклянцы, калі падняў яго, каб выпіць. Вось так. Новае заданне. Абсалютная даверанасць на забойства. Ён уздыхнуў: "Добра, сэр, дзе перадатчык?"
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Пекін і справа цюльпана
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Пекін і цюльпанавая справа
  
  
  Пекін
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Хоук стаяў каля акна свайго офіса і глядзеў на ранішняе неба, калі маланка зігзагападобна праймала яго. Затым неба раскрылася, і праліўны дождж лінуў, заліваючы вуліцы Вашынгтона, акруга Калумбія. грымоты былі цяжкімі і аглушальнымі.
  
  
  Неба было жывым і хрумсткім, адчыняючыся праз няроўныя прамежкі ад удараў маланак. Выглядала так, быццам свет сышоў з розуму.
  
  
  "Калі калі-небудзь надыдзе канец свету, - падумаў Хоук, - гэта будзе выглядаць прыкладна так".
  
  
  Ястраб стаяў там, зачараваны гэтай сцэнай. Ён страціў рахунак часу. Затым, гэтак жа раптоўна, як і пачалося, ён спыніўся. Неба было нармальным, і сонца спрабавала з'явіцца.
  
  
  Начальнік AX паглядзеў на свой гадзіннік. Прайшло амаль паўгадзіны. І Нік Картэр павінен быў.
  
  
  Па іроніі лёсу, падумаў Хоук, заўсёды нешта ўсплывае, калі Картэр занадта захапляецца жанчынай. Цяпер гэта была дачка сенатара. Ён бачыў яе фатаграфію ў газетах занадта шмат разоў, каб яго ўладкоўваць. Але яна была сапраўды прыгожая. Прыгожа і распешчана.
  
  
  На вуліцы ўнізе Нік выходзіў са сваёй машыны. Хоук адвярнуўся ад акна, падышоў да свайго стала, сеў і стаў чакаць свайго чалавека….
  
  
  Яна была маладая. Нік Картэр любіць гэта. Яна была кітаянкай. Ніку гэта таксама спадабалася. Яна была аголена з галавы да ног. Ніку гэта спадабалася нават больш.
  
  
  Ён глядзеў на здымак.
  
  
  «Добра, - сказаў Нік. "Яна добра выглядае". Указальным пальцам ён перадаў здымак праз стол мужчыну, які кінуў яго яму праз секунду пасля таго, як ён сеў. «Я лічу, што ў цябе ёсць мэта, каб паказаць мне голую кітаянку. Або, хутчэй, чорт пабяры, яе здымак. Звычайна ты не такі паблажлівы, калі ў цябе няма ўважлівай прычыны».
  
  
  Хоук перавярнуў здымак. Не тое каб выгляд аголенай дзяўчыны яго пакрыўдзіў. Але ён не хацеў ні на што адцягвацца. Яго халодныя вочы глядзелі на Кілмайстра, яго галоўнага агента. "Вы спакаваныя?"
  
  
  Нік нявесела ўхмыльнуўся. Я заўсёды запакаваная. "
  
  
  "Давай пагаворым аб дзяўчыне. Яе клічуць Сім Чан, і ёй дваццаць пяць. Нарадзілася ў правінцыі Кірын у Кітаі. Разумная, праніклівая, спрытная - што заўгодна. Авантурыст Сабраўся з топ-камуністам, калі ёй было дваццаць, і кінуў яго пазней для генерала , якога Чырвоная гвардыя забіла каля года таму.Цяпер яна ў Пекіне, палюбоўніца Вальтэра Кернера.» Хоук спыніўся і стаў чакаць рэакцыі.
  
  
  Сэрца Ніка амаль ёкнула. Ён злёгку напружыўся. «Кернер. Адзін з людзей Бормана».
  
  
  «Дакладна, – хрыпла сказаў Хоук. "І там, дзе ты знойдзеш Кернера, ты знойдзеш Марціна Бормана". Ён глядзеў, як Нік закурвае цыгарэту з залатым наканечнікам. "Мы таксама ведаем, над чым працуюць Борман і яго каманда". Гэта выклікала яшчэ больш рэзкую рэакцыю Ніка. Скураны твар Хоука скрывіўся ва ўхмылцы. «Кернер - вучоны, які спецыялізуецца на наркотыках. Гэта добра вядомы факт. Сім Чан, яго палюбоўніца, таксама вучоны, таксама спецыялізуецца на наркотыках. Але гэта малавядомы факт. Нам прыйшлося шмат зрабіць. капаць, каб знайсці гэта "
  
  
  Нік зрабіў праніклівую здагадку. «Праца Сім Чана – шпіёніць за Кернерам. Чырвоныя кітайцы нікому не давяраюць, нават сваім так званым саюзнікам. І лепшы спосаб для Сім Чана зблізіцца з Кернерам - стаць яго палюбоўніцай».
  
  
  "Гэта павінна быць", - сказаў Хоук.
  
  
  "Што яшчэ вы можаце мне сказаць?"
  
  
  «Кернер працуе над лекамі. Гэта сінтэз спісу рэчываў, здольных выклікаць мадэльны псіхоз».
  
  
  «Спрасціце, калі ласка, - маліў Нік.
  
  
  "Сінтэтычны наркотык", – сказаў Хоук. "Кернер называе гэта агентам Z. Наркотык звязаны з Беладонны, раслінным экстрактам. У залежнасці ад дазоўкі ён выклікае галавакружэнне і галюцынацыі. Гэта наркотык, які змяняе прытомнасць, і калі ён дасканалы, ён можа рабіць усё, нават змяняць мысленне. і асобу чалавека. Нашы ўласныя навукоўцы спрабавалі ўдасканаліць такі прэпарат.Мы выкарыстоўвалі марыхуану і мескалін, але нам прыйшлося выключыць абодва прэпарата, таму што яны патрабавалі вельмі вялікіх дазовак. Цяпер мы эксперыментуем з сіэтыламідам лізергінавай кіслаты, лепш вядомы як ЛСД, але не атрымаў чаканых вынікаў ».
  
  
  Нік паглядзеў на які свеціцца канец цыгарэты, перш чым заглушыць яго ў попельніцы. "Агент Z мог бы стаць магутнай зброяй для любой краіны", - сказаў ён бязгучна.
  
  
  «Ваша задача дваякая - спыніць эксперыменты і злавіць Бормана».
  
  
  Нік і раней скрыжаваў шпагі з Марцінам Борманам, і кожны раз нацысты выслізгвалі ад яго. Нік моўчкі маліўся, каб гэта была іх апошняя сустрэча, і Борман загінуў бы ля яго ног.
  
  
  Хоук спытаў Ніка, ці ёсць у яго пытанні.
  
  
  Нік кіўнуў. "Як ты ўсё гэта даведаўся?"
  
  
  Інфармацыя паступіла ад агента AX, які знаходзіўся ў Імператарскім палацы ў Пекіне. Ён дасягнуў свайго кантакту да таго, як быў забіты. Хоук быў упэўнены, што прычыненне кантакту ўсё яшчэ ў парадку, але ні ў чым нельга быць упэўненым.
  
  
  "Вы ўвойдзеце як Гары Тумбс з Таронцкай службы тэлеграфных паслуг", – дадаў Хоук. "Канадзец.
  
  
  
  
  Ты таксама пакінь свае цацкі. У газетчыкаў няма зброі і нажоў».
  
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  «Так. Спачатку вы спыніцеся ў Ганконгу і ўбачыце чалавека па імі Ганс Данцыг у гатэлі Peninsula. Чорт вазьмі, дайце вам усе наркотыкі, якія вам спатрэбяцца для агента Z».
  
  
  "Данцыг?"
  
  
  "Навуковец."
  
  
  "Ніколі пра яго не чуў", - сказаў Нік.
  
  
  "Вельмі нямногія людзі", - сказаў Хоук. «Вось чаму ён такі каштоўны для мяне».
  
  
  Бровы Ніка здзіўлена нахмурыліся. "Хаваць ад мяне сакрэты?"
  
  
  «Ты заўсёды ў полі, - мякка сказаў Хоук, - бо ты ўвогуле можаш ведаць усё? Вядома, калі ты хочаш працаваць за сталом...»
  
  
  Нік павольна разгарнуўся, як кобра, якая вылазіць з кошыка дадому і падымаецца на ногі. "Як выглядае Данцыг?"
  
  
  Хоук апісаў чалавека.
  
  
  Калі Нік павярнуўся, каб сысці, Хоук сказаў: «Яшчэ сёе-тое. Мы толькі што ўдасканалілі лекі пад назвай «Крама». Яно ўсыпляе чалавека на тыдзень без адзінага следа сэрцабіцця. Ёсць проціяддзе на выпадак, калі вы захочаце… эээ… ахвяра, каб паправіцца хутка. Гэта можа спатрэбіцца. Пагаварыце з хлопчыкамі ў рэдактары, перш чым сысці ".
  
  
  Нік пацягнуўся, каб перавярнуць здымак, і зноў паглядзеў на голага Сім Чана. "Проста хацеў асвяжыць маю памяць".
  
  
  «Прэч адсюль да чорта», - прарычэў Хоук.
  
  
  * * *
  
  
  Селіна Стэнтан была жыццярадаснай рудай і прыгожай фігурай, якая ўвесь час бянтэжыла свайго бацьку-сенатара. Яе дзікія выхадкі прынеслі ёй шырокую вядомасць у газетах, але ў апошні час яна памякчэла, таму што яе апошні палюбоўнік, здавалася, не хацеў агалоскі.
  
  
  Упершыню за свае дваццаць чатыры гады Селіна Стэнтан закахалася. Селіна ніколі не ведала нікога, акрамя Ніка Картэра. Нік быў прыгожы і разумны, і яна па вушы закахалася ў бронзавага гіганта.
  
  
  Ён быў ублюдкам з зачыненым ротам; ён ніколі не казаў пра сябе і не пытаўся пра яе былых сяброў. Яна не надта шмат ведала пра яго, за выключэннем таго, што ён працаваў на ўрад. Той факт, што ён пазбягаў публічнасці, прымусіў яе ўтаймаваць свой імпульсіўны, дзікі характар.
  
  
  У далікатна-зялёнай піжаме яна падышла да пераноснага бара і прыгатавала сабе напой.
  
  
  Яна заўсёды атрымлівала тое, што хацела - але зараз? У яе не было Ніка. Яна не магла сябе падмануць. Яна ведала, што кахае Ніка, але ён яе не кахаў. Насамрэч, не. Яна ведала, што значыла для яго больш, чым проста клубок у сене, але глыбокая прыхільнасць, якую ён адчуваў да яе, вызначана не была каханнем.
  
  
  Селіна ведала, што калі-небудзь будзе перапынак. Гэта таксама не будзе поўным перапынкам. Гэта будзе няроўна і груба, таму што яна занадта эмацыйная, каб ставіцца да нечага падобнага легкадумна.
  
  
  Яна праглынула частку свайго напою, і яе думкі зніклі, калі раздаўся званок у дзверы. Яна паставіла шклянку і павольна пайшла да дзвярэй, не жадаючы, каб ён ведаў, як яна рвецца. Селіна адчыніла дзверы, і ён увайшоў.
  
  
  Яна зачыніла дзверы і прыхінулася да яе спіной. "Ты спазніўся."
  
  
  Ён накіраваўся да бара і наліў ром у высокую матавую шклянку. "Мне вельмі шкада, Селіна". Ён павярнуўся да яе тварам, раскайваючыся ў голасе. "Нічога не зробіш". Іншых тлумачэнняў ён не прапанаваў. Ён глядзеў, як яна адышла ад дзвярэй і накіравалася да яго. Ён бачыў, як яе высокія грудзі калыхаецца пад піжамным паліто, і ведаў, што на ёй няма бюстгальтара.
  
  
  Цяпер яна была побач з ім, і яе вочы свяціліся непрыхаванай страсцю. Яна забылася на ўсё, акрамя таго, што ён быў тут, і яна хацела яго. У яе балела сцёгны, і яна прайшла толькі пасля сеансу з мужчынам перад ёй.
  
  
  Яна ўзяла яго шклянку і адставіла ў бок. Яна прысунулася яшчэ бліжэй, і яе рукі абвіліся вакол яго шыі. Яны пацалаваліся, і яе нецярплівае цела шчыльна прыціснулася да яго.
  
  
  Ён удыхаў водар яе цёплага гнуткага цела і вельмі хацеў яе. Гэта будзе іх апошняя інтрыжка, пакуль ён не вернецца - калі ён вернецца. Нік ведаў, што яна думае пра яго, вось чаму ён хацеў ад яе адарвацца, але ў Селіне было нешта прыцягальнае. Ён ведаў, што раман не можа працягвацца доўга. Яму давядзецца знайсці спосаб спыніць іх адносіны, не прычыніўшы ёй шкоды. Гэта будзе складана. З крывой усмешкай, якой яна не магла бачыць, ён зразумеў, што ёсць адзін дакладны спосаб пакласці канец раману - забіць сябе.
  
  
  У рэшце рэшт яна адсунулася, узяла яго за руку і павяла ў спальню. Яна зняла піжаму, залезла ў ложак і з нецярпеннем чакала яго.
  
  
  Нік склаў адзенне на крэсле і далучыўся да яе. Яны пацалаваліся, і яго рукі свабодна блукалі па яе нецярплівым целе. Ён пагладзіў яе высокую пругкія грудзі і правёў рукой па яе пупку, па яе прыгожым пупку, па яе крэмавых сцёгнах.
  
  
  «Мае грудзі», - прастагнала яна. “Нік. Мая грудзі».
  
  
  Ён нахіліў галаву і пацалаваў яе.
  
  
  Яе сакавітыя сцягна рассунуліся, і яна прыцягнула яго да сябе, вітаючы яго мускулістае цела.
  
  
  Завяршэнне было поўным і вельмі здавальняючым. Калі яны скончылі, на лбе Селіны выступілі дробныя кропелькі поту. Нік асцярожна адкаціўся ад яе.
  
  
  Яны ляжалі на баках, тварам адзін да аднаго, рука Ніка ляжала ў яе на сцягне.
  
  
  Нік ведаў, што яна была гарачай істотай. Ён задавалася пытаннем, ці будзе яна выконваць цэлібат, пакуль яго не будзе. Магчыма не. Нават калі
  
  
  
  
  
  яна кахала яго ці думала, што кахае, яна была рэалістычнай і запальчывай.
  
  
  Яна добра выглядала, лежачы тут, яе грудзей злёгку дакраналіся яго грудзей. Было б добра, калі б яна проста заставалася такой, аголенай, чакаючы яго, пакуль ён завершыць сваю місію. Які ж жарт - уводзіць ёй Store, наркотык, які выклікае анабіёз, які яму падарыла Рэдакцыя. Гэта працягнецца роўна сем дзён. Але не было ніякай гарантыі, што ён вернецца праз сем дзён. Не было ніякай гарантыі, што ён калі-небудзь вернецца.
  
  
  Ён не хацеў думаць аб місіі. Часу для гэтага дастаткова.
  
  
  "Нік", - прамармытала яна.
  
  
  "Якая?"
  
  
  "Ты кахаеш мяне?"
  
  
  "Наколькі я калі-небудзь буду любіць любую жанчыну".
  
  
  «Вы сумленныя», - хрыпла сказала яна. "Я б хацеў, каб ты не быў такім сумленным".
  
  
  Ён не хацеў жартаваць з яе і сказаў ёй пра гэта. Хутка ён развітваецца з ёй. Але не зараз. Яшчэ быў час ...
  
  
  Ён прыціснуў яе да сябе, і яна адчула яго відавочнае ўзбуджэнне.
  
  
  "Гэтак рана?" Яна была здзіўлена, але ўзрадавана.
  
  
  Ён прагна пацалаваў яе і неўзабаве згубіўся ў яе абдымках.
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Велізарная сіне-сярэбраная птушка прызямлілася ў аэрапорце Кай Так, і Нік праверыў свой чамадан у шафцы. Ён намацаў ручку ў нагруднай кішэні. Гэта была незвычайная ручка. У ім быў Крама, прэпарат, які выклікае стан анабіёзу, а таксама проціяддзе. Гэта была адзіная зброя, якая была ў Ніка.
  
  
  Таксі адвезла яго ў гатэль "Пенінсула". - Так, містэр Данцыг быў, - з вясёлай усмешкай сказаў парцье. Ліфт падняў Ніка на паверх Ганса Данцыга.
  
  
  Ганс Данцыг быў лысым мужчынам гадоў пяцідзесяці з падковападобнай сівой валасамі. На ім быў ільняны гарнітур, які здаваўся занадта ўтульным для яго каржакаватага цела. Ён запрасіў Ніка сесці і спытаў, ці не хоча ён выпіць.
  
  
  "Нічога для мяне."
  
  
  "Проста каб быць таварыскім". Данцыг зняў трубку і папрасіў абслугоўванне нумароў. Ён паглядзеў на Ніка і прыўзняў бровы.
  
  
  «Вы мяне ўгаварылі. У мяне чацвёрка і чацвёрка».
  
  
  Данцыг загаварыў у мікрафон і павесіў трубку. Ён сеў на канапу і паглядзеў на Ніка мяккімі, прыемнымі вачыма. "Я не зайздрошчу табе", - заўважыў ён.
  
  
  "Што гэта значыць?" - суха сказаў Нік.
  
  
  "Я магу здагадацца аб тваёй місіі".
  
  
  "Вельмі цікава." Нік адкінуўся назад і выцягнуў ногі. «Мне было загадана ўбачыць цябе. Гэта ўсё што я ведаю".
  
  
  «І мне было загадана паінфармаваць вас аб агенце Z.» Данцыг спыніўся, нібы чакаючы рэакцыі. Не было. "Што менавіта Хоук распавёў вам пра агента Z?"
  
  
  «Вы ведаеце, містэр Данцыг, я пацешная лаянка. Ненавіджу казаць. Усё, што мне падабаецца рабіць, гэта слухаць».
  
  
  «Вы маеце на ўвазе, што падазраяце мяне? Як пацешна». Але Ганс Данцыг не выглядаў здзіўленым. Ён выглядаў раздражнёным.
  
  
  "Я ні да каго не падазраю", - спакойна сказаў Нік. «Проста мне не сказалі згадаць вам пра размовы, якія я мог бы мець з кімсьці. Абачлівасць, містэр Данцыг. Вы ведаеце, як гэта бывае».
  
  
  Перш чым Данцыг паспеў адказаць, прыйшоў хлопчык з бенедыкцінцам і брэндзі. Ён даў хлопчыку чаявыя, працягнуў Ніку шклянку, а адзін пакінуў сабе.
  
  
  Нік адпіў свой напой і затым спытаў Данцыга, хто ён такі.
  
  
  «Проста нехта праязджае праз Усход. Навуковец» Данцыг паспрабаваў свой напой. «Я магу быць такім жа ўтоеным, як і ты. Але такім шляхам мы нічога не даб'емся. Ну, усё роўна. Табе не трэба мне нічога расказваць.
  
  
  "Што такое агент Z?" - спытаў Нік.
  
  
  «Камбінацыя сінтэтычных наркотыкаў, якая можа змяніць усю асобу чалавека. Можа нават змяніць яго мысленне».
  
  
  «Я думаю, што Хоук згадваў пра гэта», - паслабіўшыся, сказаў Нік.
  
  
  "Гэта шмат для прызнання", – здзекаваўся Данцыг над агентам AX. "Вы можаце атрымаць дрэнную паспяховасць, калі скажаце нешта яшчэ".
  
  
  Гэта можа быць для вас жарт, сэр, але не для мяне. Вы павінны ўбачыць маю пазіцыю. Калі б Хоук прадставіў нас, або калі б мы сустракаліся раней, я б не быў так асцярожны. Але як яно ёсць…"
  
  
  "Я разумею." Данцыг спачувальна кіўнуў. «Я не зайздрошчу табе, дружа мой. Гэта цяжкая справа. Як Кіплінг назваў гэта? Я лічу, што гэта вялікая гульня. Але насамрэч гэта не гульня. Не ў праўдзівым сэнсе гэтага слова, праўда? Высокія стаўкі. , так. Мы граем па-буйному”. Ён уздыхнуў.
  
  
  Нік хацеў паабедаць да таго, як сядзе на самалёт. Ён шматзначна паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  "Добра, мой сябар, я перайду да справы". Данцыг адставіў шклянку. «Агент Z мае вялікі патэнцыял. Уявіце, калі хочаце, варожыя агенты пранікаюць у кабінет або парламент урада, выкарыстоўваючы агента Z на членах кабінета або парламента. Яны захопліваюць розум гэтых чыноўнікаў і прымушаюць іх дзейнічаць. чаго яны жадаюць. Хутка яны кантралююць краіну».
  
  
  "Гэта даволі страшна", - пракаментаваў Нік. "Але агентам трэба будзе зблізіцца з гэтымі чыноўнікамі".
  
  
  "Вы думаеце, што гэта немагчыма?" Данцыг без гумару ўхмыльнуўся. «Памятаеце, як хутка Філбі рос, перш чым яго пазналі? Яшчэ некалькі гадоў, і ён мог бы ўзначаліць брытанскую разведку. Калі ЦРУ высветліла, што ён быў цесна звязаны з Берджэсам і Маклінам, яны адмовіліся мець з ім штосьці яшчэ. Што, калі б у Філбі ці кагосьці накшталт яго быў агент Z, і ён атрымаў загад выкарыстоўваць яго? "
  
  
  Нік зразумеў пункт гледжання Данцыга. У 1949 годзе Філбі быў прадстаўніком SIS у Вашынгтоне, працуючы ў сувязях з ФБР і ЦРУ. SIS была брытанскай сакрэтнай разведвальнай службай ці МІ-6.
  
  
  
  
  
  . Філбі кантактаваў з многімі высокапастаўленымі чыноўнікамі. З агентам Z у яго распараджэнні, хто ведае, якую шкоду ён мог нанесці.
  
  
  Нік ведаў, што ўсё гэта гучыць фантастычна, але за гады працы з AX ён быў уцягнуты ў мноства фантастычных сітуацый.
  
  
  Данцыг уварваўся ў яго думкі. «Падчас нядаўніх выбараў у Нямеччыне неанацысты набралі дзіўную колькасць галасоў. Марцін Борман можа падумаць, што прыйшоў час захапіць уладу ў Нямеччыне, зрабіўшы сябе новым фюрэрам. Яму не патрэбна было б вялікае войска, калі б яго агенты атрымалася ўвесці высокапастаўленых нямецкіх службоўцаў з дапамогай агента Z. Ён мог нават пераследваць невялікія краіны ў Еўропе ці Паўднёвай Амерыцы. Для ЦРУ і AX не сакрэт, што нацысты, якія размясціліся ў такіх краінах, як Аргенціна, прагнуць распаўсюдзіць свой яд. праз Паўднёвую Амерыку. Яны старэюць, і гэта можа быць іх апошні шанец».
  
  
  У вачах Ніка было шмат павагі і захаплення, калі ён паглядзеў на Ганса Данцыга, як быццам упершыню ўбачыў лысеючага чалавека. "Вы не проста звычайны вучоны".
  
  
  "Ніводны вучоны не звычайны", - сказаў чалавек без злосці.
  
  
  «Вы сказалі, што агенту Z уводзяць ін'екцыю. Няўжо гэта адзіны спосаб яго выкарыстання? Нельга проста капнуць некалькі кропель у чый-небудзь напой?
  
  
  "Магчыма, калі-небудзь у будучыні гэта стане магчымым", - сказаў Данцыг. «Але не зараз. Аднойчы вы змесціце чалавека пад сонечную лямпу, якая будзе перабіраць клеткі яго мозгу, і ён устане з-за стала іншым чалавекам, андроідам, гатовым выконваць вашыя загады. Z, прэпарат, які трэба ўводзіць у вену, каб ён быў эфэктыўным».
  
  
  "Наколькі яны блізкія да ўдасканалення агента Z?"
  
  
  “Вельмі блізка. Вальтэр Кернер, чалавек Бормана, незвычайна бліскучы вучоны. Мы нават не паспрабавалі перавабіць яго на наш бок, ведаючы, наколькі ён адданы Гітлеру. Яго лаяльнасць перайшла на Бормана». Данцыг пацягнуўся да забытага напою і дапіў. "У вас там незвычайная ручка, містэр Картэр".
  
  
  «На гэтай стадыі гульні мяне нішто не можа здзівіць», - уздыхнуў Нік. "Вы, напэўна, ведаеце аб ручцы больш, чым я".
  
  
  «Партытура - адно з маіх маленькіх вынаходак. Спадзяюся, вы ўмееце ім карыстацца».
  
  
  "Мне гэта растлумачылі". Нік закурыў. «Адна пстрычка ўводзіць лекі; два пстрычкі - проціяддзе. Гэта трэба рабіць хутка. Заўсёды бярыцеся за горла».
  
  
  Данцыг падняўся на ногі. «Хацеў бы я сказаць вам, дзе менавіта знаходзіцца лабараторыя. Я не магу. Але яна павінна быць недалёка ад Пекіна. Вам рашаць, знайсці яе, знішчыць. Але вы ведаеце ўсё, чаго я жадаю вам, містэр Картэр. Пакуль мы не сустрэнемся зноў."
  
  
  Нік устаў, і яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Нік не стаў перасякаць гавань у Ганконг. На Натан-роўд у Коўлуне было шмат добрых рэстаранаў. У Коўлуне, які называлі Горадам Дзевяці Драконаў, было столькі ж цікавых турыстычных славутасцяў, колькі на востраве Ганконг. Там быў прытулак тайфуна Яумаці, дзе жылі людзі ў лодках, і парк забаў Лаўчык. Але ў Ніка не было часу. Ён паабедаў, а потым пайшоў злавіць таксі.
  
  
  Ён закурыў канадскую цыгарэту і адкінуўся на спінку крэсла.
  
  
  Таксі праехала міма мноства ўнівермагаў на Натан-роўд. Ён выглянуў у акно і ўбачыў, як міма праходзяць прыгожанькія дзяўчыны ў чонсах, агаляючы частку сваіх сцёгнаў. Яму падабалася глядзець на прыгожанькіх дзяўчын. Ён спадзяваўся, што ніколі не дасягне той стадыі, на якой яго не цікавіў прыгожы твар ці постаць.
  
  
  Кабіна прыбыла да месца прызначэння.
  
  
  Самалёт вылецеў з аэрапорта Кай Так і накіраваўся да мацерыка. Нік убачыў у гавані ваенна-марскія і гандлёвыя караблі; сямейныя сампаны ў залівах і бухтах. Вада была далікатна-блакітны.
  
  
  Яму падабаўся Ганконг. Ён спадзяваўся, што неўзабаве вернецца, каб застацца надоўга. Некаторы час ён думаў пра Селін, а затым выкінуў яе з галавы. Было яшчэ аб чым падумаць.
  
  
  Ён бег з часам. Ва ўсім гэтым была жудасная тэрміновасць. У гэтым яго пераканала інтэрв'ю з Гансам Данцыгам.
  
  
  Агент З. Наркотык, які змяняе прытомнасць. Тонкая зброя. Ён не ўзарваўся, не выдаў шуму і не прынёс смерці і разбурэння, як дынаміт ці атамная бомба. Але гэта было больш небяспечна, чым усё, пра што можна было думаць. Ідэя завалодаць розумам чалавека, ператварыць яго ў робата, была амаль неймавернай. Амаль бесчалавечна. Чорт, гэта было бесчалавечна. Такі д'ябал, як Марцін Борман, не стаў бы двойчы думаць аб выкарыстанні такой зброі.
  
  
  Борман зрабіў бы ўсё, каб выклікаць адраджэнне нацысцкай Нямеччыны.
  
  
  Марцін Борман. Або Іуда. Богу вядома, колькі імёнаў Борман узяў сабе з таго часу, як знік з Германіі пасля палымянай смерці Гітлера. Нік адчуваў павагу і захапленне некаторымі са сваіх ворагаў. Але ніколі для Бормана. Ён толькі адчуваў распаленую нянавісць да чалавека без рук. Без рук. Проста кіпцюры. Кіпцюры з нержавеючай сталі. І асоба, якая не была тварам. Усяго тысяча шнараў.
  
  
  Нік яшчэ не дайшоў да таго, што яму спадабалася забіваць. Ён ведаў іншых, у каго гэта было. Але не было б ніякіх сумневаў у тым, каб пакласці канец жыцця Бормана. Гэты чалавек пражыў занадта доўга. Нік усё роўна заб'е не чалавека, а рэч, пачвару, пагрозу. Ён хацеў
  
  
  
  
  
  
  забіць Бормана. Ён павінен быў. Ён толькі спадзяваўся, што яму гэта не спадабаецца - праўда, спадабаецца. Божа, ён спадзяваўся, што ніколі не адчуе радасць, пазбавіўшы чалавека жыцця. Нават у такога монстра, як Борман. Ён нічога не адчуе, абсалютна нічога, калі пакладзе канец чорнага жыцця Бормана. Так ён і хацеў. Забіць д'ябла чыста, хутка, без згрызотаў сумлення.
  
  
  Ён ніколі не хацеў нікога забіваць. Цяпер усё было па-іншаму. Гэта было амаль вар'яцкае жаданне пазбавіць мір ад Бормана.
  
  
  Калі ён забіў, гэта было таму, што ён павінен быў. Іншага выйсця няма. Ён ніколі не думаў аб гэтым двойчы. Ён павінен быў выратаваць сябе ці сваю місію. Ён ведаў, што ваганне нават на секунду можа перапыніць місію. І ён быў бы мёртвы.
  
  
  Кілмайстар паспрабаваў выкінуць усё з галавы, але не змог. Ён быў на мяжы, і гэта было бескарысна.
  
  
  Ён адчуваў сябе голым без Вільгельміны і Гюго. Ён прывык, што яны побач. Усё, што ў яго было, гэта наркотык у ручцы, якую ён насіў у нагруднай кішэні, лекі пад назвай «Крама». Але ён павінен быў падабрацца да ворага, каб выкарыстоўваць яго, страшэнна блізка.
  
  
  Самалёт ляцеў над мацерыком.
  
  
  Ён убачыў спусцістыя ўзгоркі і даліны. Былі рысавыя палі і вадзяныя быкі. Была сельгастэхніка, трактары і ўсё такое, але іх было недастаткова.
  
  
  Вытворчасць у многіх правінцыях была спынена з-за сутыкненняў паміж народамі Чырвонага Кітая. «Сварацца паміж сабой, - падумаў Нік. Як малыя дзеці. Яны ніколі не вырастуць.
  
  
  Ён ведаў, што сто шэсцьдзесят чалавек былі забітыя нядаўна ва ўзброенай бітве паміж дзвюма камуністычнымі групоўкамі ў Сямэнь. Варожымі групамі былі Прамоўшн і Рэвалюцыйны альянс. Рэкламны альянс быў у першую чаргу працоўнай групай, якая падтрымлівалася камуністычнымі артылерыйскімі часткамі, у той час як Рэвалюцыйны альянс складаўся ў асноўным з сялян і карыстаўся падтрымкай камуністычных пяхотнікаў. Чуанчжоў, суседні горад, кінуўся на падтрыманне каля пяцідзесяці грузавікамі войскаў.
  
  
  Нік таксама ведаў, што антымааісцкія арганізацыі былі вельмі актыўныя ў правінцыях Цзянсу і Квейчоў.
  
  
  Хоць у Чырвоным Кітаі настаў час рэвалюцыі, Нік адчуваў, што Мао Цзэ-дун захавае за сабой перавага. Ён кантраляваў Чырвоную армію, і гэта было самае галоўнае.
  
  
  Нік апусціў сядзенне ў становішча лежачы і задрамаў. Самалёт ляцеў над крэмавымі аблокамі.
  
  
  * * *
  
  
  Нік купіў нумар People's Daily News, сунуў яго пад паху і сеў на аўтобус да пляца Волі. Ён зарэгістраваўся ў гатэлі "Катай" недалёка ад плошчы. Ён абраў Cathay, таму што гэта быў адзін з самых сучасных гатэляў, які не наведвалі заходнія карэспандэнты. Ён не чакаў сутыкнуцца з супрацоўнікамі Таронцкай службы тэлеграфных паслуг. Калі якія-небудзь падазроныя кітайскія чыноўнікі вырашаць праверыць яго ў Таронта, ён атрымае поўную даведку аб стане здароўя; гэта было ўжо ўзгоднена з жыхарамі Таронта ў тэлеграфным агенцтве. Але сапраўдныя служачыя з Таронта не былі апавешчаныя па зразумелых прычынах. З такім жа поспехам можна было б прарэкламаваць, чым расказаць каму-небудзь з хлопцаў з тэлеграфных службаў. Нік хацеў трымацца ад іх далей.
  
  
  Мэбля ў яго пакоі была простай, але зручнай. Ён зняў адзенне і сунуў чамадан пад ложак. Ён павесіў куртку, скінуў чаравікі і расцягнуўся на ложку, каб чытаць пекінскую газету. Стваралася ўражанне, што антыкамуністычныя і антымаоскія сілы ў паўднёвай правінцыі Гуандун выкарыстоўвалі антырэвалюцыйны эканамізм і пранікненне ў рэвалюцыйныя камітэты, каб адчужаць адносіны паміж рэвалюцыйнымі масамі і членамі камітэтаў.
  
  
  Ніка ўразіла тое, што вялікія гузы дазваляюць такой інфармацыі даходзіць да людзей. Здавалася б, натуральным, што яны будуць маўчаць. Ці хацеў Мао Цзэ-дун, каб гэтыя розныя групы ваявалі паміж сабой? Ніку гэта падалося менавіта такім. Гэта быў стары палітычны выкрут. Розныя фракцыі стрымліваліся барацьбой паміж сабой, і Мао Цзэ-дун заставаўся на вяршыні.
  
  
  Ён адклаў газету і ўздыхнуў. Што ж, Хоук меў рацыю. Пасля прызямлення ў аэрапорце яго і іншых пасажыраў абшукалі. Кітаец з зубастымі зубамі, які ўхмыляецца, патлумачыў, што шмат золата і срэбра ўвозіцца кантрабандай у Кітай, таму вельмі важна, каб усе наведвальнікі былі абшуканы. Ён прасіў прабачэння за нязручнасці.
  
  
  Добра, што ён пакінуў сваю зброю. Яму было б цяжка растлумачыць, што такое штылет і люгер.
  
  
  Калі сцямнела, ён пераапрануўся ў цёмна-сіні гарнітур і набіў кішэні банкнотамі ў юанях, якія яму далечы ў абмен на канадскія грошы. Калі ён спускаўся на вуліцу, у кішэні яго штаноў бразнулі пяць манет. Ён заўважыў невялікі рэстаран праз вуліцу. Ён паабедаў баранінай з рысам і выпіў два кубкі гарачай зялёнай гарбаты.
  
  
  Калі ён выйшаў з рэстарана, было цёмна. Месяц быў свінцовага колеру ў крапінку. Ён нізка вісеў над горадам.
  
  
  Ён закурыў канадскую цыгарэту з пачка, сеў на аўтобус і сеў ззаду пары сярэдніх гадоў, якія абмяркоўвалі забастоўку ў аўтобусе ў Кантоне.
  
  
  Нік выйшаў і апынуўся ў практычна бязлюднай частцы горада.
  
  
  
  
  
  . Ён ішоў па звілістых вулачках, пакуль не дабраўся да невялікай крамы сувеніраў. Ён завагаўся, агледзеўся і ўбачыў постаць, якая стаіць у бліжэйшым дзвярным праёме. Гэта была дзяўчына. Яна паглядзела на яго, потым адвярнулася.
  
  
  «Напэўна, прастытутка», - падумаў ён. Але ў гэтым не было сэнсу. Гэта была бязлюдная вуліца; справа была б дрэнна. Ён больш не думаў пра гэта і падышоў да дзвярэй крамы. У вушаку была кнопка. Ён ведаў, што яго знаёмы жыў у задняй частцы крамы. Нік збіраўся націснуць на кнопку, калі раздаўся рэзкі трэск - стрэл. І гэта прыйшло з крамы.
  
  
  Ён паспрабаваў павярнуць ручку, і дзверы адчыніліся. Калі ён увайшоў, раздаўся яшчэ адзін стрэл.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Нік паспяшаўся праз краму да задняй часткі, дзе ён убачыў жаўтлявае святло, якое прасочваецца праз раскрытыя дзверы. Ён расхінуў дзверы, і мужчына выцягнуў шыю, каб паглядзець на Ніка. Мужчына сядзеў на кукішках каля цела кітайца сярэдніх гадоў. Мужчына, таксама кітаец, быў апрануты ў адзенне заходняга ўзору і трымаў у правай руцэ пісталет. Ён пачаў паднімацца, у той жа час перамясціўшы руку з пісталетам, каб прыкрыць Ніка.
  
  
  Нік кінуўся на якая падымаецца постаць, і яны абодва ўпалі, перакочваючыся на старамодны стол з адкідным вечкам. Нік рэзка прыціснуў сваё калена да пахвіны мужчыны. Раздаўся крык болю і абурэнні. Нік схапіў мужчыну за правае запясце і рэзка павярнуў яго. Пісталет выпаў з паралізаваных пальцаў.
  
  
  Нік схапіў пісталет, перавярнуў чалавека, прыціснуў пісталет да яго спіне і зрабіў стрэл. Куля разарвала аорту, і Нік падняўся на ногі.
  
  
  Ён накіраваўся да кітайца сярэдніх гадоў і спыніўся, яго спіна была цвёрдай, як гіпс. У дзвярным праёме матэрыялізавалася дзяўчына - дзяўчына, якая была часткова схавана ў цёмным дзвярным праёме звонку.
  
  
  Яна праігнаравала пісталет, накіраваны на яе Нікам, і пабегла да кітайца сярэдніх гадоў. Яна апусцілася на калені побач з мужчынам і заплакала. Калі гэта быў спектакль, дык ён быў добры.
  
  
  Нік падышоў да дзвярэй і зазірнуў у краму. У магазіне больш нікога не было. Ён прыхінуўся да сцяны, гледзячы на ??дзяўчыну.
  
  
  Нарэшце яна ўстала і павярнулася да яго тварам. Яна была маладая і прыгожая сабой. На ёй быў сялянскі піжамны гарнітур. Нік вырашыў, што яна б добра выглядала ў чонсам, сукенка было настолькі вузкім, што з абодвух бакоў павінны былі быць разрэзы, каб уладальніца магла хадзіць. Але чонсаў быў забаронены ў Чырвоным Кітаі, таму што гэта быў узор буржуазнай нясмачкі.
  
  
  Нік кіўнуў мёртваму мужчыну, з якім ён кантактаваў. "Ты яго ведаеш?" - Спытаў ён дзяўчыну.
  
  
  "Ён… ён быў маім бацькам". Яе падбародак дрыжаў, і ён баяўся, што яна зноў заплача. «Я баязлівец. Мне так сорамна».
  
  
  "Чаму вы называеце сябе баязліўцам?"
  
  
  Яна павярнула галаву і паглядзела на чалавека, якога забіў Нік. «Я быў звонку, калі ўбачыў, што Лум Фен увайшоў у краму майго бацькі. Я пазнаў яго. Ён добра вядомы забойца. Я нічога не мог зрабіць. Я быў паралізаваны страхам. Потым вы прайшлі міма, і тут былі стрэлы, і я ведала, што мой бацька мёртвы. Я ледзь не збегла, але ... - Яна паціснула плячыма.
  
  
  "Вы павінны былі даведацца напэўна, ці не так?"
  
  
  Яна павольна кіўнула.
  
  
  Нік адышоў ад сцяны, падышоў да таго месца, дзе ляжаў забіты ім чалавек, і пачаў капацца ў кішэнях. Былі пасведчанні асобы і каробка патронаў. Ён сунуў каробку ў кішэню пінжака і ўстаў. Не было сэнсу абшукваць чалавека, да якога ён прыйшоў, і не было сэнсу абыходзіць невялікі офіс і жылыя памяшканні. Мужчына б нічога не запісаў.
  
  
  "Вы амерыканец, ці не так?" - Спытала дзяўчына.
  
  
  "Гэта мае сэнс?" Ён падышоў да дзяўчыны. "Гэта сапраўды важна? Я маю на ўвазе, глыбока ўнутры?"
  
  
  Яна ўбачыла яго крывую ўхмылку. "Вы не верыце ў тое, што я вам сказаў?"
  
  
  "Адкуль мне ведаць, што ты не ў саюзе з чалавекам, якога я толькі што забіў?"
  
  
  «Тады забі мяне зараз», - абуральна сказала яна.
  
  
  “Я магу проста зрабіць гэта. Гэта небяспечная справа».
  
  
  "Я ведаю, што мой бацька працаваў на амерыканцаў".
  
  
  Нік утаропіўся на яе. "Ён расказаў вам усе свае сакрэты?"
  
  
  Яна пахітала галавой, не. «Мой бацька і я не былі… вельмі блізкія. Ён даведаўся, што я - прадаў сваё цела, і ён выгнаў мяне. Часта я прыходзіў да яго і спрабаваў прымусіць яго зразумець. Мне гэта не падабалася, мы не размаўлялі сябар з сябрам. . "
  
  
  "Вы жывяце далёка адсюль?"
  
  
  "Не, не далёка"
  
  
  "Пойдзем да цябе і пагаворым".
  
  
  «Так. Але спачатку ... » Яна падышла да цела бацькі, стала на калені і дастала нешта з яго кішэні. Яна выпрасталася, і Нік запатрабаваў паказаць, што ў яе ёсць. Яна паказала яму гэта. Гэта быў кавалак нефрыту.
  
  
  Многія кітайцы насілі нефрыт у кішэнях на поспех. Гэта былі кітайскія забабоны.
  
  
  «Гэта быў мой бацька шмат гадоў, - сказала яна. «Ён часта клаў руку ў кішэню, каб проста пацерці яе. Паглядзіце, якая яна гладкая».
  
  
  «Так. А зараз пайшлі да чорта адсюль».
  
  
  Яны прайшлі праз краму і выйшлі з парадных дзвярэй. Або стрэлы ніхто не чуў, або людзі тут, як і ўсюды, проста не хацелі ўмешвацца.
  
  
  Нік паклаў руку ёй на плячо, калі яна хацела ісці хутчэй. «Не спяшайцеся, - сказаў ён. "Вы ж не хочаце прыцягваць увагу, ці не так?"
  
  
  
  
  
  Яна сказала яму, што яе клічуць Лотас, і яна жыве адна. Бацька быў яе адзіным жывым сваяком, а зараз яго таксама няма.
  
  
  Нік толькі напалову яе слухаў. Ён адчуў цяжар пісталета ў кішэні пінжака. Ён адчуваў сябе добра, маючы зброю. Ён спадзяваўся, што яму не давядзецца выкарыстоўваць яго на дзяўчыне. Яна была занадта прыгожая, каб яе забіць. Ён не быў упэўнены ў ёй на сто працэнтаў. Яна здавалася дастаткова шчырай, але ...
  
  
  Яны падышлі да дома, дзе яна жыла. Каля ўваходных дзвярэй абдымалася маладая пара. «Ёсць зваротны шлях», - паведаміла Лотус Ніку. Яны напалову абмінулі будынак, прайшлі праз чорны ход і падняліся на адзін лесвічны пралёт.
  
  
  Гэта была прыгожа абстаўленая кватэра з глыбокімі недарагімі дыванамі і акварэльнымі фарбамі на сценах. Яна хутка пакапалася ў камодзе, выцягнула некалькі здымкаў і паказала іх яму. «Вось фатаграфіі майго бацькі і мяне. Вы ўбачыце, што я не хлусіў вам».
  
  
  “Добра. Я перакананы», - ён вярнуў здымкі.
  
  
  "Хочаш гарбаты?"
  
  
  "Я б хацеў крыху", - сказаў ён.
  
  
  Пакуль Лотас рыхтавала гарбату, Нік агледзеў пісталет, які забраў у забойцы, які забіў бацьку Лотаса. Гэта быў калібр Astra Firecat.25 з сінім аздабленнем і пластыкавымі дзяржальнямі. У яго было чатыры засцерагальнікі, і страляць з яго можна было толькі тады, калі быў націснуты засцерагальнік. Гэта быў іспанскі пісталет.
  
  
  "Табе падабаецца зброю?" - Спытала Лотас, ставячы перад ім на нізкі столік два кубкі гарбаты.
  
  
  "Можна вельмі моцна прывязацца да зброі", - сказаў ён, адкладаючы зброю. «Асабліва пасля таго, як яно дапамагло табе выбрацца з цяжкіх месцаў. А пісталет не падобны да жанчыны. Ён гаворыць толькі тады, калі ты хочаш, каб ён казаў. Калі ты хочаш, каб ён маўчаў, ён маўчыць».
  
  
  Лотас падняла кубак гарбаты і адпіла. "Ён не можа сагрэцца халоднай ноччу", - разважала яна.
  
  
  «Не. Але гэта можа прымусіць вас адчуваць сябе камфортна, проста ведаючы, што ён побач, калі вы гэтага хочаце. Вы можаце яму давяраць; вы не можаце давяраць жанчыне».
  
  
  "Вы ніколі не сустракалі жанчыну, якой давяралі?"
  
  
  Ён адпіў гарбаты. «Я не магу сказаць на гэта не. Але жанчыны страшэнна эмацыйныя, і нават калі ты адчуваеш, што сустрэў адну, можаш давяраць, табе ўсё роўна трэба быць напагатове».
  
  
  "Ты можаш давяраць мне."
  
  
  "Магу я?"
  
  
  "Так", - сказала яна амаль утрапёна. «Я хачу адпомсціць за свайго бацьку. Вы павінны даць мне гэты шанец».
  
  
  Нік вывучаў яе впершыню. Яна была стройнай і цнатлівай на выгляд, з тонкай доўгай шыяй і чорнымі чорнымі валасамі, якія спускаліся да плячэй і закручваюцца ўнутр на канцах. Яе гладкая скура была колеру слановай косткі. Яе вусны былі поўнымі і крывава-чырвонымі, а вочы цёмнымі міндалепадобнымі. На шыі ў яе была нітка жэмчугу Мікімота.
  
  
  Усходнія дзяўчыны выглядаюць нявінна, некранута і спакойна, але пад гэтым покрывам хаваецца гарачая натура, якая пасароміць заходніх жанчын.
  
  
  Нік нічога не мог з сабой парабіць; ён пачаў думаць пра Лотаса ў сэксуальным плане, і яго пачуцці ахапіла жаданне.
  
  
  Як быццам яна магла чытаць яго думкі, Лотас апусціла вочы, як чырванелая нявеста, а затым зноў падняла іх. "Ты хочаш мяне?" Яе голас быў нізкім і хрыплым. Яе зубы былі малюсенькімі жамчужынамі.
  
  
  "Так, вельмі."
  
  
  Яна была ў яго на каленях, яе рукі абвіліся вакол яго шыі, а яе рот быў моцна прыціснуты да яго вуснаў. Яго рукі знайшлі пад адзеннем яе маленькія цвёрдыя грудзі.
  
  
  Ложак была трывалай, трывалай і не рыпела.
  
  
  Пазней, шмат пазней, яны пагаварылі. Лотас была непахісная ў дапамозе Ніку. Страх паралізаваў яе, страх не даваў ёй дапамагчы бацьку. Цяпер яна злавалася на сябе за свае ганебныя паводзіны. Ёй прыйшлося загладзіць сябе. Нік павінен быў даць ёй такі шанс.
  
  
  Нік паспрабаваў растлумачыць. «Мне давядзецца даверыцца табе. Я не магу сабе гэтага дазволіць. Занадта шмат пастаўлена на карту. Калі цябе зловяць, цябе будуць катаваць».
  
  
  "Вы баіцеся, што я пагавару?"
  
  
  "Так", - прама адказаў ён.
  
  
  "Вы тут з-за немцаў?"
  
  
  Нік сеў, узяў цыгарэту і закурыў. «Вы сцвярджаеце, што ваш бацька не расказаў вам ніякіх сваіх сакрэтаў, але пры гэтым вы ведаеце пра немцаў. Вы спрабуеце збіць з панталыку старога?»
  
  
  "Вы не стары." Яна дакранулася да яго рукі тонкімі пальцамі. «Некаторыя з немцаў - мае кліенты, - без збянтэжанасці сказала яна. Яны жывуць у Імператарскім палацы».
  
  
  Гэта вырашыла, што Нік ненавідзіць яе выкарыстоўваць, але гэта было неабходна. І яна сапраўды хацела адпомсціць за свайго бацьку. "Вы дакладна ведаеце, дзе ў Імператарскім палацы спыняюцца немцы?"
  
  
  «Так. У левым крыле, якое амаль абгінае двор. У кожнага чалавека свая спальня».
  
  
  "Вы ведаеце што-небудзь пра іх лідэра?" - спытаў Нік.
  
  
  Яна ўзяла ў яго цыгарэту, зацягнула яе і вярнула. «Я чуў пра чалавека, які ніколі не ўсміхаецца, бо ягоны твар застыў. Калі мае нямецкія кліенты гавораць пра яго, у іх галасах ёсць павага, а часам і страх».
  
  
  "Немцы шмат з вамі размаўляюць?"
  
  
  “Калі яны п'яныя. Яны любяць піць. Яны кажуць пра новую Нямеччыну, больш магутную Нямеччыну».
  
  
  Нік затушыў цыгарэту. "Ты сапраўды хочаш мне дапамагчы?" - Спытаў ён, вывучаючы яе твар.
  
  
  "О так."
  
  
  «Мне не трэба расказваць вам пра небяспеку».
  
  
  "Я зраблю ўсё што заўгодна."
  
  
  Ён спытаўся ў яе, ці можа яна правесці яго ў Імператарскі палац. Яна кіўнула. Гэта
  
  
  
  
  
  было б вельмі лёгка.
  
  
  "Заўтра ўвечары", - сказаў ён. «Вы можаце пашыць мне гарнітур? Чорны гарнітур? Што-небудзь, што будзе гарманаваць з ноччу?
  
  
  «Так. Мяркую, што так. Але якая мэта?
  
  
  «Вы казалі пра чалавека, які ніколі не ўсміхаецца. Пра чалавека з замарожанай асобай. Я хачу забіць яго. Гэта так проста».
  
  
  "Гэта твая місія?"
  
  
  "Адна з маіх місій, Лотус".
  
  
  “Але адкуль вы ведаеце, дзе ён будзе? Як вы даведаецеся, які пакой ягоны?
  
  
  «Гэта шанец, якім я павінен скарыстацца, - сказаў Нік. «Калі я прайграю місію, я мала што страчу. Немцы зразумеюць, што нешта не так, калі яны знойдуць свайго кітайскага забойцу мёртвым. Так што я магу зрабіць усё магчымае і паспрабаваць забіць нашага сябра з замарожанай асобай».
  
  
  «Калі вы стрэліце ў яго, вы разбудзіце астатніх», - адзначыла яна.
  
  
  «У мяне ёсць больш выдасканаленая зброя, чым пісталет», - сказаў ён, думаючы аб наркотыку ў сваёй ручцы, наркотыку пад назвай «Крама». Калі ён знойдзе Бормана, ён зробіць яму ін'екцыю. Калі іншыя знойдуць Бормана, яны падумаюць, што ён мёртвы, і альбо пахаваюць яго, альбо крэміруюць.
  
  
  "Сцеражыцеся Страйкера", - папярэдзіла яна тонкім голасам.
  
  
  "Страйкер?"
  
  
  «Яго клічуць капітан Страйкер. Ён адказвае толькі свайму лідэру. Ён быў са мной аднойчы. Ён жорсткі, Ён ніколі не п'е. Ён не чалавек».
  
  
  "Я буду сачыць за сваім крокам", - паабяцаў Нік. “Я хутка пайду. Убачымся заўтра ўвечары».
  
  
  "Ужо амаль світанак".
  
  
  Ён пасмяяўся. "Тады ўбачымся сёння ўвечары".
  
  
  «Вы можаце надаць яшчэ некалькі хвілін», - смела сказала яна, праводзячы пальцамі па ўзорах на яго грудзях.
  
  
  Іх целы сустрэліся і сталі адным цэлым.
  
  
  Прахалодны брыз пранікаў у адчыненае акно і абмываў іх аголеныя целы.
  
  
  Яны пацалаваліся, нанёсшы апошні ўдар.
  
  
  Яе пальцы прабеглі па яго валасах, адчуваючы яго скуру галавы. "Гэта было вельмі міла", - прашаптала яна.
  
  
  * * *
  
  
  Лотас стаяла каля акна і хіхікала. “Я іх чую. Думаю, яны займаюцца каханнем».
  
  
  Нік быў апрануты. Ён падышоў да яе і абняў яе за стан. «Хіба гэта не груба? Слухаць, як іншыя людзі займаюцца каханнем?»
  
  
  “Я ня думаю, што ім усё роўна. Дзяўчына давярае мне. Яна не саромеецца казаць мне рэчы. Слухайце ўважліва. Вы можаце іх чуць».
  
  
  Нік нахмурыўся. “Я не хачу іх чуць. Мне сорамна за цябе, Лотас. Табе б спадабалася, калі б хто-небудзь паслухаў, як мы займаемся каханнем?»
  
  
  Лотас раптам прыкрыла рот далонню, каб здушыць хіхіканне, і адышла ад акна. Нік пачуў стогн з-пад акна. Ён пайшоў і закурыў. "Дык ты праводзіш вольны час?"
  
  
  "Канешне не." Яна зрабіла выгляд, што абураная. «Чаму я павінен прасіць прабачэння перад вамі? Я нікому не прычыняю шкоды. Няўжо мы не ўсё ў нейкай ступені цікаўныя? Хіба ёсць людзі, якія глядзяць на брудныя карцінкі, каб іх узбудзіць, ці проста з цікаўнасці? Яны жудасна жудасныя. людзі? Няўжо людзі не слухаюць прыватныя размовы іншых людзей? "
  
  
  "Усе вашыя аргументы слабыя". Нік сеў на ложак. "Людзі маюць права на недатыкальнасць прыватнага жыцця".
  
  
  "Вы мяне не падманваеце", - сказала яна, сядаючы на ложак побач з ім. "Ты такі ж цікаўны, як і я". У яе на лбе з'явілася задуменная маршчынка. «Вы агент свайго ўрада. Хіба вы ніколі не слухалі чыйсьці размову? З электрычнымі прыборамі?»
  
  
  “Гэта зноў нешта іншае. Зусім іншае». Ён адмахнуўся ад яе аргументаў, узмахнуўшы рукой.
  
  
  "Таму што ты так кажаш?"
  
  
  «Давай кінем гэта», - маліў ён.
  
  
  "Таму што вы губляеце аргумент".
  
  
  «Гэта была тая ж старая гісторыя, - думаў Нік. Ніколі не спрачайся з жанчынай. Мужчына не можа перамагчы. Жанчыны ва ўсім свеце былі аднолькавымі. Яны заўсёды мелі рацыю, нягледзячы ні на што.
  
  
  Быў толькі адзін спосаб прымусіць яе замаўчаць. Ён закрыў яе рот сваім і прыцягнуў да сябе. Ён адчуў, як яе рукі абвіваюць яго шыю, а яе цела выгінаецца пад ім.
  
  
  Іх рухі былі павольнымі, грацыёзнымі, як паток ртуці. Яе ўздыхі і ўздыхі ўспалымнілі яго.
  
  
  Калі ўсё скончылася, яна сказала: «Гукі, якія выдала пара на вуліцы, усхвалявалі вас. У гэтым няма нічога дрэннага».
  
  
  Ён застагнаў. «Лотас, ты вар'ят. Абсалютна вар'ят».
  
  
  Яна пагладзіла яго плечы і спіну. «Амерыканцы ў асноўным сарамлівыя. Праўда саромее іх, таму яны хаваюцца ад яе.
  
  
  "Філасофія ў такі час". Ён схіліў галаву і вырашыў яе пажартаваць. «Маё дарагое дзіця, ты абсалютна маеш рацыю. У мяне было вельмі строгае выхаванне. Фактычна, я была нявінніцай да гэтай самай ночы».
  
  
  Яна злёгку стукнула яго па твары. "Ты здзекуешся з мяне".
  
  
  "У вельмі добрым сэнсе".
  
  
  Яна раптоўна стала сур'ёзнай. "Вы забілі шмат мужчын?"
  
  
  Ён сказаў ёй, што гэта было вельмі дзіўнае пытанне. Ён хацеў ведаць, чаму яна спытала.
  
  
  "Мне было цікава."
  
  
  "Я збіўся з рахунку", - сказаў ён. І ён не быў ілжывым.
  
  
  «Чалавек, які з'яўляецца іхнім лідэрам. Ён вінаваты ў смерці майго бацькі, ці не так?
  
  
  «Я так сабе ўяўляю, - сказаў Нік. "Чаму?"
  
  
  "Я хацеў бы забіць яго ўласнымі рукамі".
  
  
  Нік убачыў нянавісць у яе вачах. «Гэта цяжкая задача, Лотас. Ён, мусіць, адзін з самых небяспечных людзей у свеце. І паверце мне, яго цяжка забіць. Я спрабаваў».
  
  
  "Я павінна паспрабаваць", - настойвала яна. “Я мушу атрымаць шанец. Я любіў свайго бацьку, і зараз ён мёртвы».
  
  
  «Не падай на мяне, Лотас. Гэта не дапаможа».
  
  
  "Мне шкада."
  
  
  "Калі ты
  
  
  
  
  
  добрая дзяўчынка, - сказаў ён. - Я дазволю табе падысці да акна і паслухаць маладую пару ўнізе.
  
  
  Яна смяялася.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  Вярнуўшыся ў свой гасцінічны нумар, Нік падумаў аб тым, што сказала яму Лотас. Мужчына з застылым тварам. Чалавек, які быў лідарам. Чалавек, чые паслядоўнікі баяліся яго.
  
  
  Гэта павінен быў быць Борман.
  
  
  Але што здарылася з застылым тварам? Ці быў Борман у масцы? Не, гэта быў не адказ. Хто заўгодна мог заўважыць маску. Не было б ніякіх здагадак. Лотус сказаў бы, каб гэта была маска. Гэта значыла толькі адно. Пластычная хірургія. Борману зрабілі пластычную аперацыю.
  
  
  А кім быў капітан Страйкер? Гэта было новае імя для банка памяці Ніка. У Бормана ніколі не было недахопу ў падручных.
  
  
  Нік падышоў да акна і паглядзеў на вуліцу, якая кішыць людзьмі. Была раніца, і вуліцы былі запоўнены натоўпам. Сонца паволі падымалася, ужо распаленым жоўтым шарам. У яго быў цэлы дзень, каб забіць. Частка яго будзе выдаткавана на сон.
  
  
  Ён распрануўся і зноў лёг на ложак. Ён рассеяна памацаў недзе на целе шнар і паспрабаваў успомніць, дзе і калі ён выйграў гэты сувенір. Яго натрэніраваны розум успомніў, і ён усміхнуўся. Было б пацешна, калі б ён не мог успомніць нешта падобнае. Ён думаў пра ўсе месцы, дзе быў, і пра ўсе месцы, дзе не быў. Першае нашмат перавешвала другое.
  
  
  Ён зразумеў, што зашмат думае, і гэта не варта. Ён павярнуўся на бок і заснуў.
  
  
  * * *
  
  
  Капітан Гюнтэр Страйкер ненавідзеў сваю форму. Гэта было занадта проста. Яму не хапала маленькай свастыкі, шырокага скуранога рамяня і бліскучых ботаў. Форма, якую ён быў змушаны насіць цяпер, была страшэнна просты і просты. Але загады засталіся загадамі.
  
  
  Ён расклаў форму на ложку і зняў піжаму. Ён паглядзеў на ўнутраны бок запясці і ўбачыў пляму печані там, дзе калісьці былі дзве маленькія маланкі. Таўро СС. Знак яго братэрства быў саскроблены і на яго накладзена свіная скура. Многія з яго таварышаў прайшлі праз гэта, таму што амерыканцы асабліва шукалі эсэсаўцаў.
  
  
  Капітан Страйкер быў адным з першых нямецкіх салдат свайго пакалення, якія прынялі ўдзел у баявых дзеяннях. Не падчас крывавых уварванняў, а з Сіняй Дывізіяй у Іспаніі. Асабісты ўклад Гітлера ў Франка. Ён забіваў, і яму гэта падабалася. Гэта стала для яго другой натурай.
  
  
  Паражэнне Германіі было горкай пілюляй, якую трэба было праглынуць. Але былі абяцанні помсты, і ён чакаў са шматлікімі сваімі таварышамі. Ён правёў шмат гадоў у Швейцарыі і Партугаліі, падтрымліваючы сувязь, і, нарэшце, слова прыйшло.
  
  
  Яму было пяцьдзесят тры гады, і ён усё яшчэ быў у добрай форме. Жывот у яго быў худы і цвёрды, без тлушчу. Ён еў правільную ежу і рабіў правільныя практыкаванні. Пацешна, як правадыр настойваў на вучэннях ВПС Канады. Але Страйкера гэта не турбавала. Адзінае, што яго цяпер турбавала, - гэта бяздзейнасць.
  
  
  Ён надзеў проста. уніформу, якую пагарджаў, і пайшоў да Правадыра. Ён прайшоў па калідоры, спыніўся каля драўляных дзвярэй і пастукаў. "Эйнтрэтэн", - пачуў ён знаёмы голас. Ён павярнуў ручку і ўвайшоў. Ён амаль адсалютаваў у старым нацысцкім стылі, але злавіў сябе на гэтым. Кітайскія гаспадары неўхваляльна ставіліся да такіх праяў. І Правадыру не цярпелася парадаваць гаспадароў - да пакладзенага моманту.
  
  
  Правадыр ужо быў апрануты. "Вы ўжо снедалі?"
  
  
  «Не. Я толькі што прачнуўся, калі прыйшло тваё паведамленне”.
  
  
  «Мы разам паснедаем. Але спачатку мы павінны паразмаўляць. Сядайце. Капітан Страйкер».
  
  
  Капітан Страйкер сеў на простае драўлянае крэсла і глядзеў, як грувасткая постаць ходзіць узад і наперад. Ён убачыў твар, якое не было тварам. Ён бачыў чорныя пальчаткі і ведаў, што ўнутры гэтых пальчатак. Было выдатна, як Правадыр выкарыстоўваў гэтыя кіпцюры. Ён нават мог страляць з іх. І ўсё ж было нешта ў ім, што яго пудзіла. Гэта быў той самы чалавек, які быў так блізкі з Гітлерам у тыя дзіўна прадуктыўныя гады. І ўсё ж у Марціне Бормане адбылася рашучая перамена. Ён адчуваў усю гэтую нянавісць, якая сыходзіць ад крочачага чалавека.
  
  
  "Лум Фен мёртвы".
  
  
  Страйкер быў уражаны гэтай навіной. Лум Фен быў адным з лепшых наёмных забойцаў, якія працавалі на Чыкамаў. Гэта страйкер выявіў кантакт, які забяспечваў амерыканцаў інфармацыяй. Гэта Страйкер пераканаў Бормана дазволіць Лум Фену забіць кантактнай асобы. Цяпер Люм Фен быў мёртвы.
  
  
  «Чалавек, супраць якога ён выступіў, быў слабым і сярэдняга ўзросту, - сказаў Страйкер. "Як ён мог пацярпець няўдачу?"
  
  
  "Але ён не прайграў", - заўважыў Борман. Ён спыніўся і паглядзеў на свайго паслугача пустымі вачыма. Кантакт мёртвы. Стрэлілі двойчы. Лум Фен добра спраўляўся са сваёй працай. Але падобна, што нехта іншы прыйшоў і забіў нашага чалавека”.
  
  
  Страйкер утаропіўся на застылы твар і ўнутрана здрыгануўся. «Але хто? Кантакт працаваў адзін».
  
  
  «Магчыма, іншы агент зойме месца чалавека, якога мы злавілі ў Палацы. Агент з AX. Было б добра, калі б гэта было так, і гэтым чалавекам аказаўся Нік Картэр. Я яму вельмі шмат каму абавязаны. Я хацеў бы сустрэнемся з ім яшчэ раз”. Голас быў гладкім, шаўкавістым, амаль масляністым. «Так. Было б прыемна. Часам я думаю, што мы з Картэрам абодва нарадзіліся ў пекле. Ён такі ж бязлітасны, як і я».
  
  
  
  
  
  
  
  «Вердаммен? - вылаяўся Страйкер. - Што яму трэба?»
  
  
  «Толькі адно», - нараспеў вымавіў Борман. "Агент З." Капітан Страйкер падняўся на ногі. "Што нам трэба зрабіць?" “Мы нічога ня можам зрабіць, мой дарагі капітан. Наш сябар, кім бы ён ні быў, павінен зрабіць наступны крок». Борман абняў Страйкера за плечы. «Пойдзем. Пойдзем у Speisezimmer і паснедаем»
  
  
  * * *
  
  
  Нік прымерыў чорны гарнітур, які для яго пашыла Лотас. Было дзве нагрудныя кішэні і дзве бакавыя кішэні. Гэта быў суцэльны гарнітур, яго лёгка апранаць, лёгка здымаць.
  
  
  Лотас глядзела, як ён здымае адзенне. "Вы ўхваляеце маё шыццё?" спытала яна.
  
  
  «Бэтсі Рос не магла б зрабіць лепш». Нік апрануў сваё адзенне. Ён ведаў, як праслізнуць у Імператарскі палац. Яму гэта не спадабалася. Але Лотус меў рацыю. Гэта было адзінае выйсце.
  
  
  На Лотас была вельмі аблягае сукенка, якое выгадна падкрэслівала яе маленькія пругкія формы. Сукенка было чырвоным, колеру страсці. Яна правяла рукамі па сцёгнах. "Табе падабаецца сукенка?"
  
  
  «Так. Ты цудоўна выглядаеш у ім. Шкада, што яго трэба марнаваць на ахоўніка».
  
  
  «Не працягвай так. Я забыўся, колькі мужчын у мяне было». Яна пагладзіла яго па шчацэ, устала на дыбачкі і прыціснулася вуснамі да яго. Яе цела было цёплым і мяккім.
  
  
  Яго рукі лашчылі яе спіну, адчуваючы плоць пад тканінай яе сукенкі. Яна была аголена пад чырвонай вопраткай.
  
  
  "Ты ўсхваляваны?" прашаптала яна.
  
  
  "Вельмі шмат."
  
  
  "У нас ёсць час, ці не так?"
  
  
  "Я магу кантраляваць сябе", - сказаў ён з усмешкай. "Хіба ты не можаш?"
  
  
  Яна адступіла, яе твар і вочы былі сумнымі. «Я хачу, каб ты займаўся са мной любоўю зараз. Я хачу памятаць гэта, пакуль я з ім».
  
  
  Яго рука лашчыла яе шчаку. "Я разумею."
  
  
  Яе рукі паднялі сукенку і знялі яе з галавы. Яна стаяла аголеная і без сораму. Яе цела было стройным і дасканалым, з цвёрдымі выгінамі. Яна бачыла, як ён глядзіць на яе нецярплівымі вачыма, і яе ўласныя вочы свяціліся.
  
  
  * * *
  
  
  Яго звалі Лі Дан, ён служыў у войску чатыры гады з дваццаці гадоў. Ён паходзіў з вёскі ў правінцыі Хунань, дзе ягоны бацька быў мэрам. Ён мог бы застацца ў вёсцы, працаваць у полі, але яму гэта здалося занадта сумным, таму ён запісаўся. Цяпер ён быў не чым іншым, як ахоўнікам немцаў. Два гады, якія ён правёў у Маньчжурыі, былі прыбытковымі, прыемнымі і вельмі захапляльнымі. Ён рабаваў са сваімі таварышамі, пры падтрымцы афіцэраў. Ён не думаў, што людзі, якіх ён застрэліў і скраў, былі простымі фермерамі, як людзі з яго ўласнай вёскі. Ён быў салдатам і падпарадкоўваўся загадам. Гэтыя людзі былі супраць Мао Цзэ-дуна, і іх трэба было пакараць.
  
  
  Затым ён правёў год ля індыйскай мяжы. Былі размовы аб уварванні, і ён ірваўся да дзеяння. Уварвання так і не было. Так і не было растлумачана, хто менавіта будзе ўрывацца.
  
  
  Цяпер, пасля ўсяго гэтага, яго прызначылі ахоўваць флігель Імператарскага палаца, дзе жылі немцы.
  
  
  Ён і яго таварышы не любілі немцаў. Яны дзейнічалі так добра. Гэта былі немцы-ізгоі. Адрынутыя. Яны былі апрануты ў простую форму і выглядалі недарэчна. Тым не менш, яны ішлі і трэніраваліся, нібы рыхтаваліся да вялікай вайны. Якая вайна?
  
  
  Ці Дан зірнуў на месяц і перамясціў вінтоўку. Гэта быў вялікі, тоўсты, рамантычны месяц. Яму хацелася мець жанчыну.
  
  
  Яго зацікавіла дзяўчына з Чырвонай гвардыі. У яе былі бліскучыя чорныя вочы. Ён двойчы вымаў яе, але так і не змог прасунуцца далей. Аднойчы яна дазволіла яму дакрануцца да яе, як быццам яна дала яму нешта каштоўнае. Ён вырашыў, што, калі ён зноў яе выведзе, ён запатрабуе, каб яна клалася з ім у ложак, інакш ён ніколі яе больш не ўбачыць.
  
  
  Трэснула галінка, і яго розум ачысціўся ад думак. "Гэта хто?" - рэзка запатрабаваў ён.
  
  
  «Гэта толькі я», - раздаўся голас з ценю. "Лотас".
  
  
  Лотас. Ён ведаў яе. Яна была прастытуткай, якая абслугоўвала немцаў. Немцам пашанцавала. Лотас быў вельмі прыгожы. Ён выказаў меркаванне, што яна прыйшла сюды, каб увайсці ў флігель, дзе жылі немцы. Што ж, ён не збіраўся яе прапускаць. Нават калі б ён мог, ён бы не стаў. Проста на злосць. Кітайская дзяўчына кладзецца спаць з белымі мужчынамі. І немцы.
  
  
  Ён убачыў яе ў месячным святле, якая ідзе да яго. Тая сукенка. Вельмі прутка. Яе вострыя грудзі злёгку рухаліся пры хадзе. Яму хацелася раскалоць яе чэрап прыкладам вінтоўкі.
  
  
  Не, не зрабіў. Ён зусім не адчуваў гэтага.
  
  
  Яго цела ўздрыгвала ад жадання. Ды блін. Ён хацеў яе. Які чалавек у разумным розуме не захацеў бы такое прыгожае стварэнне. Яму ўдалося нахмурыцца.
  
  
  "Што ты хочаш?" Ён зрабіў свой голас строгім.
  
  
  Лотас стаяла ўсяго ў фуце ад яго. "Я думаю, што заблудзіўся"
  
  
  «Табе мяне не падмануць. Ты ж ведаеш, што тут жывуць немцы? Ты шукаеш нямецкага каханка на гэтую ноч. Ну, табе не прайсці. Так што сыходзь, кітайская шлюха».
  
  
  Лотас застыла. «Згвалтаванне жанчын, забойца немаўлят. Сачы за сваёй мовай, ці я прымушу цябе яе страціць».
  
  
  «Проста сыходзь. У мяне загад».
  
  
  "Я не шукаю немцаў". Яе голас стаў мяккім. "Мне было самотна.
  
  
  
  
  
  Ён быў самотны? "
  
  
  Ён не мог паверыць сваім вушам. Ці была яму даступная Лотас? Яму не пашанцавала. Затым яго ахінула думка. Так, вядома. Справа была ў грошах. Магчыма, гэтай ноччу ёй не ўдалося знайсці кліентаў, таму яна вырашыла выпрабаваць ахову. «У мяне ў кішэнях шэсць юаняў. Гэта ўсё мае грошы».
  
  
  "Я не жадаю грошай, сябар мой". Яна злёгку засмяялася.
  
  
  "Што ты хочаш тады?"
  
  
  "Гадзіна вашага часу. Калі вы можаце яго зэканоміць?" Ён агледзеўся. Калі яго зловяць са сваёй пасады, яму прад'явяць абвінавачанне. Ягонае начальства вельмі строга ставілася да гэтага, і ён знаходзіўся пад непасрэдным кантролем немцаў. Не было сказана, што яны будуць рабіць.
  
  
  Ці Дан са шкадаваннем паківаў галавой. «Мне вельмі шкада, Лотас. Я на дзяжурстве. Можа, яшчэ адну ноч?» Пракляніце поспех. Пасля таго, як ён пажадаў такой магчымасці, Лотас паказала сябе, але яму прыйшлося адмовіцца ад яе мілай і шчодрай прапановы.
  
  
  "Ззаду мяне густы лес", - нагадала яму Лотас. «Ложак з мяккай травы, і нам будзе зручна. Тут нічога не адбываецца. Вы будзеце ў бяспецы. Прыходзьце». Яна ўзяла яго за руку.
  
  
  Ён хутка пакруціў галавой. "Я не магу. Гэта так прывабна. Але я не магу. Калі я пакіну свой пост…»
  
  
  Лотас павольна прыўзняла спадніцу. З'явіліся яе стройныя ногі, стройныя гладкія сцягна. Затым яна зняла сукенку і агалілася ў месячным святле. Яна правяла рукой па грудзях. «Я больш не прапаную сябе табе. Калі ты не пойдзеш са мной, ты заўсёды пашкадуеш аб гэтым. Ты будзеш марыць пра мяне і праклінаць сябе за тое, што паводзіш сябе як дзіця, нічога не баючыся. Ведаеш, што ты пакінуў свой пост? Ніхто не даведаецца. Калі ты ім не скажаш. І ты не такі дурань, Лі Дан”.
  
  
  Ці Дан паглядзеў на яе цела сваімі гарачымі бураватымі вачыма. Ён убачыў лёгкую выпукласць яе сцёгнаў, лінію сцёгнаў, плоскі жывот, вастрыню яе грудзей.
  
  
  Лотас павольна павярнулася, закінуўшы сукенку праз правае плячо, і пайшла ў лес. «Пайдзем, ідзі за мной, Лі Дан. Мы пойдзем глыбока ў лес, дзе нас не ўбачаць».
  
  
  Ён бачыў яе напружаныя ягадзіцы і заднюю частку яе якія рухаюцца сцёгнаў. Ён праклінаў сябе за тое, што быў дурнем.
  
  
  Ён быў усяго толькі чалавекам.
  
  
  Ён пачаў ісці за ёй, а затым паскорыў крок, баючыся страціць яе ў лесе.
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Нік Картэр адчуваў сябе недарэчна ў сваім чорным гарнітуры, але гэта было рашуча неабходна. Ён павінен быў незаўважна патрапіць у флігель, дзе жылі немцы. Гарнітур дапаможа. Злева пачуўся шоргат. Ён ведаў, што гэта Лотас і кітайскі ахоўнік, якога яна спакусіла са сваёй пасады. Ён заставаўся ў цені, пакуль не дасягнуў двара. Ён кінуўся хутка, чорная постаць, акрэсленая ў месячным святле. Ён быў усярэдзіне крыла.
  
  
  Яго лоб быў пяшчанікам з-за бруду, якую ён размазаў па твары. Усміхайся і цярпі, мой хлопчык. У руцэ ён трымаў іспанскі пісталет, і ён спадзяваўся, што яму не давядзецца яго выкарыстоўваць.
  
  
  Ён знайшоў дзверы прачыненымі, падкраўся да яе і зазірнуў унутр.
  
  
  На ложку спіной да Ніку спаў мужчына.
  
  
  Нік маліўся, каб гэта быў Борман. Ён пацягнуўся да ручкі і пашырыў дзверы, штурхнуўшы яе ўнутр, пераступіўшы праз парог. Цяпер ён быў каля ложка. Гэта быў малады чалавек. Гэта быў не Борман. Ён хацеў павярнуцца, але мужчына раптам расплюшчыў вочы і пачаў аглядацца.
  
  
  Нік ткнуў мужчыну ручкай у шыю і адзін раз намацаў заціск. Немец застыў, упаў, яго вочы расплюшчыліся і глядзелі.
  
  
  Якая паршывая няўдача. Нік вылаяўся. Ён адступіў, ціха пракраўся па калідоры, спыніўся каля дзвярэй. Ён люта думаў. Ці варта яму скарыстацца яшчэ адным шанцам? Ён адчуваў, што адчувае поспех. Яшчэ адзін. Якога чорта.
  
  
  Ён адчыніў дзверы і ўвайшоў бясшумна, як котка. Ён пачуў глыбокі храп. Не, гэты чалавек таксама не быў Борманам. Ён адступаў, калі мужчына сеў, праціраючы вочы. Нік хутка ступіў наперад з ручкай у руцэ.
  
  
  Вочы мужчыны пашырыліся пры выглядзе постаці ў чорным. Яго рот адкрыўся, каб закрычаць, калі ручка патрапіла яму прама ў шыю.
  
  
  Ён пракляў сваё нешанцаванне, калі ўбачыў ахоўнікаў, якія перасякалі двор праз акно вышынёй па грудзі ў холе. Павінна было быць іншае выйсце. Ён павярнуўся, паспяшаўся па калідоры, павярнуў за вугал і пачаў чакаць, спадзеючыся, што яны не пойдуць да яго.
  
  
  Яны ішлі яго дарогай. Чорт!
  
  
  Ён рушыў па калідоры, калі ўбачыў прачыненыя шырокія дзверы. Ён пайшоў на гэта і праслізнуў унутр з пісталетам напагатове, на ўсялякі выпадак. Гэта быў вялікі пакой з барам з аднаго боку, музычным аўтаматам, сталамі і крэсламі. Хутчэй за ўсё, нейкая афіцэрская каша. Злева ад бара была яшчэ адна дзверы. Ён паспрабаваў. Яна адчынілася, і ён апынуўся звонку, на тэрыторыі палаца.
  
  
  Ён абышоў крыло, застаючыся ў цені, калі мог, спадзеючыся дабрацца да двара і неахоўнага паста да таго, як Лотас і яе часовы палюбоўнік скончаць.
  
  
  Цяпер ён быў у двары. Ён накіраваўся да пасады аховы і прайшоў. Ён прайшоў па добра выкарыстоўванай дарозе, праз поле і спыніўся, каб перавесці дух. Затым ён падышоў да вялікага дрэва, на якім пакінуў сваё адзенне. Ён зняў гарнітур, надзеў сваё адзенне і стаў чакаць Лотас.
  
  
  
  
  
  
  
  Калі праз некалькі хвілін яна прыйшла, ён узяў яе за руку, і яны хутка і бясшумна рушылі адтуль.
  
  
  Учорашняя пара зноў абдымалася каля ўваходных дзвярэй. Лотас і Нік увайшлі ў будынак заднім ходам.
  
  
  У яе кватэры ён кінуў скрутак чорнай тканіны, якая была яго гарнітурам, і паклаў свае дзвесце з лішнім у мяккае крэсла. «Што з гэтымі двума ўнізе? Няўжо ў іх няма дома?
  
  
  "Яе бацькі вельмі строгія", - патлумачыла Лотас. «Яна жыве з імі ў кватэры і не можа выхоўваць свайго хлопца. А ён жыве з двума братамі. Як бачыце, ім гэта вельмі цяжка”. Яна распраналася, калі казала. Аголеная, яна выйшла з гасцінай, і неўзабаве Нік пачуў, як яна плёскаецца ў ванне ў ваннай.
  
  
  Ён закурыў цыгарэту і падумаў аб начной выхадцы. Ён перапыніў гэта. Магчыма, яму не варта было турбавацца. Але не, ён спрабаваў, таму што адной з яго місій было забіць Бормана. Ён павінен быў рызыкнуць. Гэта была проста няўдалая ўдача.
  
  
  Было б недарэчна спрабаваць зноў. Яму давядзецца на час забыцца пра Бормана і засяродзіцца на агенце З. Яму трэба сам-насам з адным з людзей Бормана і прымусіць яго гаварыць. Яму трэба было знайсці лабараторыю.
  
  
  Выйшла Лотас у чонсам. Разрэзы былі высокімі, а сцягна - доўгімі, тонкімі, колеры слановай косці. Яна выглядала выдатна.
  
  
  "Табе падабаецца гэта?"
  
  
  "Вельмі шмат. Але я думала, такое адзенне забаронена ў Чырвоным Кітаі».
  
  
  "Гэта." Яна села да яго на калені, і адна тонкая рука абвілася вакол яго шыі. «Сябар прывёз яго з Ганконга. Я не нашу яго на вуліцы».
  
  
  "Яго не спынілі?"
  
  
  «Ён прынёс некалькі прадметаў, - сказаў Лотус. «Ён заплаціў мытнікам, каб яны глядзелі ў іншы бок. Карупцыя - адна з нашых найстарэйшых цнотаў». Яна пацалавала яго. «Яшчэ ён прынёс мне рысавага віна. Жадаеце?
  
  
  "Вядома."
  
  
  Яна зноў пацалавала яго, злезла з яго каленаў і пайшла за віном і двума шклянкамі.
  
  
  Яны выпілі, і Нік спытаў, ці ёсць паблізу ежа. Лотас прыгатавала страву з курыцы і рысу, і Нік паеў.
  
  
  Пазней яна спытала яго, ці забіў ён правадыра немцаў. Нік растлумачыў ёй, што здарылася. Ён таксама распавёў пра лекі, якія ён выкарыстоўваў.
  
  
  "Яны падумаюць, што гэтыя двое мёртвыя… і пахаваюць іх", - сказала Лотас. Потым яна весела засмяялася. "Гэта страшэнна жарт, ці не так?"
  
  
  "Да уж." Нік раптам прыцягнуў яе да сябе і амаль жорстка пацалаваў.
  
  
  Яна адчула яго настойлівасць. Аб варце, з якім яна ляжала той ноччу, не было і гаворкі. Гэта было ўсё роўна. Гэта проста неабходна было зрабіць. Акрамя таго, было шмат мужчын. Прама зараз гэта нічога не значыла. Гэта вельмі няважна.
  
  
  Яна правяла пальцамі па яго валасах. Яны горача цалаваліся. Яна ведала, што гэта мужчына, якога можна навучыцца кахаць. Але гэта быў усяго толькі сон. Яна была рэалістам. Жыццё на мацерыку зрабіла чалавека рэалістам.
  
  
  Нік устаў, прыціскаючы яе да сябе. Ён аднёс яе ў спальню і асцярожна паклаў на ложак.
  
  
  Яна глядзела, як ён распранаецца, а затым зняла чонс. Унізе яна была аголена.
  
  
  Ён далучыўся да яе на ложку, і яе цела было жывым і рухалася.
  
  
  * * *
  
  
  Нік прыняў гарачую ванну, і Лотас настаяла на тым, каб вымыць яму спіну. Ён адхіліў яе прапанову вымыць яго цалкам. Яна выкарыстоўвала цяжкі ручнік і выцерла яго, пакуль ён стаяў з крывой усмешкай на твары. Я магу выцерціся там, - запярэчыў ён.
  
  
  "Не будзь дурным".
  
  
  Ён надзеў шорты, і яны селі ў гасцінай, елі міндальныя аладкі і пілі казінае малако. Ён зразумеў, што праводзіць больш часу ў кватэры Лотаса, чым ва ўласным гасцінічным нумары. Што ж, тут было прыемней.
  
  
  "Ты збіраешся вярнуцца ў Імператарскі палац?" - Спытала яна яго.
  
  
  «Не. Думаю, заўтра ўвечары я дазволю ахвяры прыйсці да мяне. З тваёй дапамогай».
  
  
  "Я зраблю ўсё", - горача сказала яна. "Ты ведаеш што."
  
  
  Ён сказаў ёй, што хацеў. Да гэтага яна сустракалася з адным з нямецкіх афіцэраў. Ён павінен быў прыйсці ў яе кватэру, дзе будзе чакаць Нік. Ён будзе занадта захоплены ёю, каб заўважаць Ніка, пакуль не стане занадта позна. Калі ідэя была занадта непрыемнай ...
  
  
  На яе цудоўным твары была нацягнутая ўсмешка. “Вы ведаеце, што я зраблю гэта. Я нічым не магу вам дапамагчы».
  
  
  "Гэта разлічаны рызыка", – растлумачыў Нік. «Ён можа прывесці кагосьці, нават калі вы гаворыце яму не рабіць гэтага. Ці ён можа сказаць некаторым са сваіх таварышаў па службе, куды ён ідзе. Калі ён не вернецца, вы апынецеся пад падазрэннем. Так што добра падумайце, перш чым згаджацца "
  
  
  «Тут няма пра што думаць», - сказала яна амаль злосна. "Я ў гэтым да самага канца".
  
  
  "Будзем спадзявацца, што канец не наступіць раней, чым чакалася".
  
  
  "Я ведаю, што ты не баішся".
  
  
  "У мяне бываюць моманты", - прызнаў Нік.
  
  
  «Вы вельмі адважны чалавек», - сказала яна, бянтэжачы яго. "Я ніколі раней не сустракаў нікога падобнага табе".
  
  
  «Ваш бацька быў храбрым чалавекам. Ён у нешта верыў і памёр за свае перакананні».
  
  
  Яна паклала руку яму на сцягно. "Ты можаш правесці са мной ноч?" спытала яна.
  
  
  Ён пакруціў галавой. Гэта было занадта небяспечна.
  
  
  Паміж імі запанавала цішыня. Яны сустрэліся зусім нядаўна, і ўсё ж паміж імі была моцная сувязь. Гэта быў не проста сэкс.
  
  
  
  
  
  
  
  Гэта было нешта яшчэ, чаго ніхто не мог бы растлумачыць. Але гэта было тамака. Моцнае і незаўважнае.
  
  
  Кожны адчуваў захапленне, павагу і адданасць адзін аднаму. Яны былі камандай; адно дапаўняла іншае.
  
  
  Нік ведаў, што раставацца будзе няёмка. Да гэтага прыйдзе, калі ягоная місія будзе выкананая. Калі толькі ён не памёр. І ён не збіраўся паміраць. Яго поспех быў добрым, але доўжыўся нядоўга. Павінен быў прыйсці час, калі яго колькасць павялічыцца. Ён толькі хацеў, каб гэта было хутка, калі яно сапраўды прыйшло.
  
  
  "Што ты думаеш?" - спытала яна, вывучаючы яго задуменны настрой.
  
  
  Ён не хацеў казаць ёй, што думаў аб смерці. Змрочны жнец глядзеў праз іх плечы. Ён не хацеў ёй пра гэта нагадваць.
  
  
  "Успамінаючы дні, калі я вучыўся ў каледжы".
  
  
  "Ты выглядаў такім змрочным", - прашаптала яна. «Я думаў, ты думаеш пра цёмныя думкі. Таму я патурбаваў цябе».
  
  
  "Нічога страшнага."
  
  
  "Вы думалі змрочныя думкі?"
  
  
  Ён здолеў шырока ўсміхнуцца. Яе было цяжка падмануць. Ён сёе-тое ўспомніў ад Вяргілія.
  
  
  Вось Смерць, паторгваючы мне вухам: "Жыві, - кажа ён, - бо я іду".
  
  
  Нік ведаў, што меў на ўвазе Вірджыл. Жывіце сапраўдным момантам і да д'ябла заўтра.
  
  
  "Ніякіх цёмных думак", - хрыпла сказаў ён. "Не, калі са мной такая прыгожая лялька, як ты". Ён пацягнуўся да яе, і яна была даступная.
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Капітан Страйкер ніколі не бачыў Лідэра ў такой лютасьці. Але ён не мог яго вінаваціць. Двое з іх людзей былі знойдзеныя мёртвымі сёння раніцай без якіх-небудзь слядоў на целах, за выключэннем слядоў праколаў на шыі.
  
  
  Толькі што былі атрыманы апошнія справаздачы. Ніхто нічога не бачыў.
  
  
  Яны былі ў пакоі Бормана, толькі Борман і Страйкер. Чалавеку, які знайшоў целы, было загадана захоўваць маўчанне пра гэта, але Борман ведаў, што гэта немагчыма. Яго людзі і кітайскія ахоўнікі былі дапытаны. Бескарысна было спадзявацца, што справы двух мерцвякоў можна будзе схаваць.
  
  
  Борман быў у лютасці, размаўляў і трызніў, і Страйкер падумаў, што твар чалавека расколецца. Ён ведаў аб пластыцы. Ён быў у суседнім пакоі, пакуль ішла аперацыя. Ён быў блізкі з Борманам і атрымліваў асалоду ад сваім становішчам. Ён быў не такі разумны, як вучоны Вальтэр Кернер, але ён быў дастаткова праніклівы, каб разумець, што геній Бормана можа панесці яго далёка, нават калі для гэтага спатрэбіцца заўсёды быць падпарадкаваным.
  
  
  Борману спатрэбіўся час, каб супакоіцца, але нават тады яго крыху трэсла. «У гэтай утрапёнасці павінна быць нейкае тлумачэнне».
  
  
  "Сляды ад праколаў на шыі", - сказаў Страйкер. "Ці магло гэта стаць прычынай іх смерці?"
  
  
  “Вельмі верагодна. У астатнім характэрнае супадзенне, у абодвух мужчын аднолькавыя меткі. Я не веру, што Дракула вярнуўся з мёртвых, каб прычыніць нам гэтую трагедыю. Гэта павінен быў быць той самы чалавек, які забіў нашага чалавека, Лам Фена. Я бачу Выдатная рука Сякеры за працай. Чалавек, які незаўважаным уваходзіць у варожы лагер, павінен быць даволі характэрным і смелым чалавекам. Так. Канечне. Нік Картэр. Але як ён гэта зрабіў? Як ён прайшоў міма варты? І як ён забіў людзей? Атрута? Я не бачу агента з AX, які выкарыстоўвае яд».
  
  
  Страйкер пачухаў сабе нос. «Магчыма, ён выжыў, падкупіўшы ахоўніка?»
  
  
  «Стрэл тысяча да аднаго. Вы думаеце, ён падышоў да ахоўніка пасярод ночы і паспрабаваў падкупіць яго? Голас Бормана быў недаверлівым. «Набудзеце сэнс, капітан Страйкер. Нік Картэр, калі гэта Картэр, не дурань. Не, гэта было добра спланавана».
  
  
  "Што я буду рабіць з мужчынамі?"
  
  
  «Пахавайце іх. Ці, можа, вы хочаце іх набіць? Борман выглядаў раззлаваны. "Здаецца, я акружаны некампетэнтнасцю".
  
  
  Страйкер напружыўся, але прамаўчаў. Ён быў добрым салдатам і ганарыўся гэтым "Так, сэр".
  
  
  "Вы асабіста дапытвалі ахоўнікаў?" - спытаў Борман чацвёрты раз.
  
  
  "Так."
  
  
  "Ніводзін чалавек не пакінуў свой пост?"
  
  
  Страйкер пакруціў галавой.
  
  
  "Спытайце іх яшчэ раз", - загадаў Борман. «Я не веру ў зданяў. Гэта зрабіў чалавек з плоці і крыві. Сачыце за гэтымі стражнікамі. Адзін з іх, відаць, пакінуў сваю пасаду. Але хто менавіта? Трымацца за ўсіх. Разбурце іх. Чалавека, які пакінуў сваю пасаду, павінен прызнацца. "
  
  
  "Але чаму ён павінен пакінуць сваю пасаду?" - спытаў Страйкер. "Калі ён не быў падкуплены?"
  
  
  «Глупства. Павінна быць тлумачэнне. І гэта не хабарніцтва. Не, не хабарніцтва грашыма. Вы не плануеце місію, а затым падыходзіце да ахоўніка з грашыма, спадзеючыся, што ён прыме гэта і паляціць. Гэта смешна. . Але жанчына можа спакусіць мужчыну ад сваёй пасады Так – жанчыну». Борман павольна кіўнуў. "У гэтым больш сэнсу, ці не так?"
  
  
  "Так, я мяркую, гэта так", - слаба сказаў капітан Страйкер.
  
  
  "Але вы так не думаеце, ці не так?" Борман падняў бутэльку віскі і наліў крыху ў шклянку. «Для такога чалавека, як Нік Картэр, няцяжка знайсці жанчыну, якая яму дапаможа. Нават у Чырвоным Кітаі».
  
  
  "Можа быць, яе паслалі з Картэрам, каб дапамагчы яму?" - сказаў Страйкер.
  
  
  «Так. Гэта магчыма". Борман выпіў трэць свайго віскі. "Або ён прывёў з сабой жанчыну, альбо знайшоў яе тут, каб дапамагчы яму. У любым выпадку, гэта не мае значэння. Важна тое, што ён нанёс шкоду. Я не магу дапусціць, каб нашы мужчыны ўпалі ў паніку.
  
  
  
  
  
  Яны мне патрэбны ў патрэбны момант, і гэта можа быць вельмі хутка”.
  
  
  "Прэпарат амаль даведзены да дасканаласці?"
  
  
  «Па словах Кернера, - сказаў Борман. «Так, ён упэўнены, што блізкі да ўдасканалення агента Z. Вельмі блізка. А потым мы наносім удар. Мы наносім моцны ўдар». Яго голас павысіўся і зарыпеў у вушах Страйкера. “Нямеччына чакае нас, капітан Страйкер. Мы не можам падвесці нашу краіну».
  
  
  Страйкер ледзь не падняў руку ў нацысцкім прывітанні. Ён хацеў пстрыкнуць абцасамі. Гэта было б як у старыя часы.
  
  
  "Агент Z", - сказаў Борман, панізіўшы голас. Ён зноў быў спакойны. «Гэта будзе нашае выратаванне. З агентам Z вы можаце рабіць усё, што заўгодна, у залежнасці ад дазоўкі». Ён бачыў, наколькі Страйкер прагнуў атрымаць больш інфармацыі пра агента Z. Толькі ён і Кернер ведалі рэальны патэнцыял агента Z. Ён карміў сваіх людзей кавалачкамі і кавалкамі, каб распаліць іх апетыт. Для іх агент Z быў сакрэтнай зброяй, вялікай зброяй. "Я магу ўвесці табе агента Z, і ты станеш маім рабом", - раптам пахваліўся ён.
  
  
  "Цяпер я твой раб", - пакорліва сказаў Страйкер.
  
  
  «Але падумайце, капітан Страйкер. Што, калі б вы былі не маім рабом, а высокапастаўленым урадавым чыноўнікам? Я знаходжу спосаб адвесці вас сам-насам, а затым выкарыстоўваю агента Z. Ваш розум затуманьваецца, ён адкрыты для прапаноў. Я шапчу вам на вуха, пасейце насенне нянавісці ў сваім мозгу. Вы думаеце так, як я хачу, каб вы думалі. Уся ваша асоба мяняецца. Вы знаходзіцеся ў гіпнатычным загаворы, якое доўжыцца вечна. Вы іншы чалавек. Вы - менавіта тое, што я хачу, каб вы былі. Уявіце сабе гэта, Страйкер. Заваёўваючы розумы ўрадавых чыноўнікаў. Вы кантралюеце іх. А затым вы кантралюеце іх нацыю».
  
  
  "Гэта форма прамывання мазгоў, ці не так?"
  
  
  "Так", - задуменна сказаў Борман. "Вы можаце сказаць гэта"
  
  
  "Навука ўзяла верх", - са шкадаваннем сказаў Страйкер. “Атамныя бомбы. Вайна з зародкамі. Усё кнопачнае. Вінтоўкі і кулямёты хутка выйдуць з ужытку. Хутка выйдуць з ужытку нават салдаты».
  
  
  «Салдат заўсёды будзе патрэбен, капітан Страйкер. А зараз займіцеся знішчэннем мерцвякоў і займіцеся гэтымі кітайскімі ахоўнікамі. Не будзьце занадта суровыя з аховай. Мы не хочам, каб інцыдэнты сапсавалі нашу гарманічныя адносіны, ці не так? "
  
  
  «Я паклапачуся пра ўсё». Страйкер нацягнута пакланіўся і выйшаў.
  
  
  «Добры чалавек», - падумаў Борман, гледзячы, як зачыняюцца дзверы за капітанам Страйкерам. Не зусім кемлівы, але верны справе.
  
  
  Ён дапіў віскі.
  
  
  На карту было пастаўлена занадта шмат, каб дазволіць гэтаму няўлоўнаму ворагу разбурыць яго планы. Ён быў блізкі, вельмі блізкі да здзяйснення немагчымага. Ды немагчыма. Нямеччына з дэмакратычнай формай праўлення. Толькі цуд мог цалкам разбурыць яго. Але быў добры шанец; Аб гэтым яму сказалі нядаўнія выбары. Яму патрэбны быў цуд, і цуд быў блізкі.
  
  
  Яго рука ў пальчатцы самкнулася на шкле, і яно разбілася. Такім жа чынам ён разбурыць Картэра. Ён знойдзе яго і заб'е.
  
  
  Ці ведаў AX аб агенце Z? Але як яны маглі? Яго людзі злавілі AXEman перш, чым ён змог пакінуць тэрыторыю палаца. Гэты чалавек памёр, таямніца ўсё яшчэ была ў ім. Ці ён памыляўся? Ці атрымалася гэтаму чалавеку перадаць паведамленне ў Вашынгтон? Гэта было магчыма.
  
  
  Іншы мужчына заняў яго месца. Яшчэ адзін агент ад AX. Картэр. Ён быў упэўнены, што гэта Картэр.
  
  
  Што ведаў AX? Ён павінен высветліць. Ён не мог дазволіць Картэру блукаць па сваім жаданні, руйнуючы ўсе яго планы. Яму прыйшлося прымусіць яго замаўчаць раз і назаўжды.
  
  
  Ён наліў віскі ў свежую шклянку.
  
  
  Уяўным позіркам ён убачыў, як Картэра злавілі і прывялі да яго. Ён бачыў, як катуе агента AX. Ён чуў крыкі Картэра і маленні аб хуткай смерці. Ён засмяяўся і злавіў сябе на гэтым. Так не пойдзе. Астатнія пачуюць. Яны падумалі б, што ён звар'яцеў. Што ж, магчыма, ён быў.
  
  
  Ён цяжка сеў у крэсла са скураной спінкай. Гэта быў цуд, што ён не зусім раззлаваўся. Хаваецца ад свету, баіцца быць злоўленай паліцыяй амаль кожнай краіны свету. Палявалі і ненавідзелі.
  
  
  Ну, ён таксама мог ненавідзець. І ён ненавідзеў слабакоў, якія панавалі ў свеце. Лагодны. Маленькія людзі. Яны былі проста мурашкамі пад яго ботамі. Ён іх растопча. Ён іх усіх растопча. І ён гучна засмяяўся. Яго не хвалявала, ці чуюць яго людзі. Яго не хвалявала, ці пачуе яго свет.
  
  
  Ён рэдка смяяўся.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Нік назіраў за парадам з чайнай, дзе замовіў гарбату і рысавыя аладкі. Як кітайцы любілі парады. Яны стралялі петардамі і білі літаўры.
  
  
  Гэта было лепш, чым натоўп скандыраваўшых, якія штурхалі, крычаць чырвоных гвардзейцаў, але вар'яцтва чырвоных гвардзейцаў не скончылася. Яны ўсё яшчэ дзейнічалі ў шмат якіх правінцыях. Толькі войска магло спыніць іх, але было відавочна, што ім загадалі трымацца далей.
  
  
  Мао выкарыстоўваў чырвоную гвардыю, каб пазбавіцца ад ворагаў. Ён ведаў, як з імі справіцца, але часам яны выходзілі з-пад кантролю; занадта шмат інцыдэнтаў, якія ставілі Мао ў няёмкае становішча.
  
  
  Ён выйшаў з чайнай і пайшоў па вуліцы. У Пекіне было шмат замежных гасцей, так што ён быў не лішнім. Хоць у Чырвонага Кітая былі напружаныя адносіны амаль з усімі краінамі, акрамя Албаніі, яна не пярэчыла супраць замежнікаў.
  
  
  
  
  
  
  Самі людзі былі дастаткова прыязныя, калі толькі іх не падтрымала чырвоная гвардыя. Потым звычайна ішлі за ангельцамі.
  
  
  Ён знайшоў невялікі парк на плошчы і сеў на металічную лаўку. Там было ціха, сонца загарала ўсяго некалькі чалавек. Ён закурыў і быў падобны на любога іншага белага турыста. Ён ведаў, што з гатэля за ім ніхто не сачыў. Ён быў асцярожны. Ён спадзяваўся, што Лотас таксама была асцярожная.
  
  
  Калі яна з'явілася, ён закурыў трэцюю цыгарэту.
  
  
  "Як прайшло?" ён спытаў.
  
  
  Яна ўсміхнулася, паказаўшы свае малюсенькія белыя зубы. «Гэта зроблена. Ён прыйдзе сёння ўвечары».
  
  
  «Я не хачу спяшацца, але...»
  
  
  "Я разумею", - сказала яна, не даючы яму скончыць. «Яго клічуць Максіміліян Эйбл. Ён капітан, як Страйкер, але не падобны на чалавека з застылым тварам».
  
  
  "Вы павінны заняць яго…"
  
  
  Яна кіўнула. "Так, вы сказалі мне."
  
  
  "Гэта хутка скончыцца", - паабяцаў ён.
  
  
  "Гэта не мае значэння", - цвёрда сказала яна. «Я быў з ім раней. Не рабі з мяне анёла, Нік. Мы абодва ведаем, хто я».
  
  
  Нік хацеў сказаць ёй, што яна мілае дзіця, але падумаў, што гэта прагучыць дурное. Замест гэтага ён паляпаў яе па калене. "Я буду там рана". Ён прапанаваў ёй цыгарэту, і яна пагадзілася. Ён зразумеў, што ў яго сканчаюцца цыгарэты, і спытаўся ў яе, ці ведае яна, дзе можна дастаць амерыканскія ці канадскія цыгарэты.
  
  
  "Я ведаю, што гэта", - уздыхнула яна. «Цыгарэты, якія тут прадаюць у тытунёвых крамах, жахлівыя. Але я кагосьці ведаю».
  
  
  "Ты дзіўная істота".
  
  
  «Я жыву сваім розумам. Я мог бы працаваць на фабрыцы ці ферме, але гэта не для мяне. У мяне нават няма філасофіі, і гэта дрэнна. Я толькі ведаю, што мяне не задавальняе тое, як ідуць справы. тут бегаюць. Гэта пачуццё. Ніякіх зменаў ніколі не будзе. Ва ўсякім разе, не радыкальных змен. Вось як я да гэтага стаўлюся. Гэта бескарысна, Нік. Але я нічога не магу зрабіць сваімі пачуццямі, праўда?
  
  
  Ён не ведаў, што сказаць, таму нічога не сказаў.
  
  
  Неўзабаве ім прыйшоў час развітацца. Яна ўстала і пайшла прэч, і ён паглядзеў на яе акуратныя сцягна пад вельмі тонкай таліяй. Некаторыя маладыя людзі, якія ўваходзяць у парк, павярнуліся і паглядзелі на яе пругкія ягадзіцы.
  
  
  Нік устаў, выпусціў недакурак, прыціснуў яго да зямлі і пачаў выходзіць з парку.
  
  
  У парк уваходзілі двое кітайскіх паліцыянтаў. Яны ішлі да Ніку. Ён нядбайна працягваў ісці, пакуль адзін з іх не загаварыў з ім на выдатнай англійскай. Ён быў высокім, зграбным, як артыст балета, з тонкімі вусамі. «Пачакайце, калі ласка. Магу я ўбачыць ваш пашпарт?
  
  
  Нік спыніўся. Ён лёгка ўхмыльнуўся мужчыну. "Вядома. Чаму не?" Ён паказаў гэтаму чалавеку свой пашпарт. "Нічога дрэннага?"
  
  
  Усё яшчэ ветліва, паліцэйскі сказаў: "Звычайная руціна, сэр". Ён вывучыў пашпарт. "Дзе вы спыніліся?"
  
  
  Нік сказаў яму.
  
  
  "Гэта дзіўна", - сказаў мужчына. «Я думаў, што ўсе карэспандэнты засталіся ў гатэлі «Ленін»».
  
  
  "Ты ведаеш, як гэта бывае", - лёгка сказаў Нік. «Усё, чаго хочуць хлопчыкі, - гэта весці размовы. Затым яны спрабуюць напаіць вас і скрасці вашу гісторыю, калі яна ў вас ёсць».
  
  
  Паліцыянт вярнуў Ніка пашпарт. Яго вусны расцягнуліся ў павярхоўнай усмешцы афіцыянта. «Просім прабачэння за невялікія нязручнасці. Проста руціна. Мы спадзяемся, што вы застанецеся тут шчаслівымі».
  
  
  "У мяне мяч", - прызнаўся Нік.
  
  
  Двое мужчын працягнулі свой шлях.
  
  
  Нік выйшаў з парка і перасёк плошчу. Ён не верыў у гэтую лухту аб тым, што гэта звычайная руціна. Верагодна, з-за яго мінулай ночы. Ён падумаў, ці правераць яны яго нумар у гатэлі. Той паліцыянт, які глядзеў яго пашпарт, не быў пустышкай. Ён выглядаў вельмі праніклівым.
  
  
  Ну хрэн з імі. Нік быў за межамі плошчы і ішоў павольна і лёгка, як чалавек, якому ўсё роўна на свеце. Няхай праверыць яго нумар у гатэлі. Пісталет, які ён адабраў у кітайскага забойцы, знаходзіўся ў пакоі Лотас, як і гарнітур, які яна пашыла для яго. Калі б яны абшукалі яго пакой, то не знайшлі б вялікага тоўстага нічога ...
  
  
  Прайшло дзве гадзіны, перш чым ён вярнуўся ў свой гасцінічны нумар. Клерк гатэля стараўся не глядзець на яго. Нік прайшоў праз усё і ведаў, што яго рэчы былі апрацаваны тонкай расчоскай. Наколькі ён быў занепакоены, ён быў у бяспецы.
  
  
  Яны не маглі знайсці нічога, што магло б выдаць яго. І калі б яны былі, яны б чакалі яго. Так што ў любым выпадку ён быў у бяспецы.
  
  
  Ён прыняў ванну, пераапрануўся ў сіні льняны гарнітур і выйшаў. Ён паабедаў у невялікім рэстаранчыку, затым заскочыў у аўтобус і пайшоў часткова. Ён прайшоў некалькі кварталаў, вярнуўся назад, каб пераканацца, што за ім не сочаць, затым працягнуў свой шлях да кватэры Лотас.
  
  
  На ёй была чырвоная шаўковая піжама, якая прылягала да яе. “Я знайшоў амерыканскія цыгарэты. Тры пачкі». Яна пацалавала яго. "І ў мяне ёсць дзве бутэлькі рысавага віна".
  
  
  "Я бачу, вы былі вельмі занятыя". Ён адкрыў пачак цыгарэт, і яны загарэліся. "Я ішоў задняй дарогай", - сказаў ён ёй. "Напэўна, сіла звычкі".
  
  
  "Так бяспечней для цябе".
  
  
  Яны выпілі крыху віна, і ён стаяў каля акна, гледзячы, як далёкі месяц падымаецца ўверх. Неба было чыстым, і на месяцы была тысяча зорак.
  
  
  
  
  
  
  яна, абдымала яго за стан.
  
  
  Ён убачыў высокую постаць, пераходзячую вуліцу. Мужчына не здаваўся занадта устойлівым на нагах.
  
  
  Нік адышоў ад акна, і Лотас пайшла за іспанскім пісталетам. Ён уторкнуў пісталет за пояс, і яна вызваліла яму месца ў шафе спальні, зняўшы сукенкі і сунуўшы іх у скрыню камоды. Ён залез у камору і зачыніў дзверы, але не да канца. Проста вузкая шчыліну, каб ён мог бачыць пакой.
  
  
  Раздаўся гучны стук, і Лотас пайшла адказваць.
  
  
  Ён пачуў, як адчыніліся і зачыніліся ўваходныя дзверы. У туалеце было душна, і ён спацеў. Да яго данёсся мужчынскі голас, гучны і гартанны. Невыразнасць слоў з-за віскі, занадта шмат віскі. З боку Лотас быў смех, вымушаны смех. Затым, нарэшце, яны ўвайшлі ў спальню, і Нік добра бачыў чалавека.
  
  
  Высокі, з шырокімі плячыма. Прыгожы. Цёмна-карычневыя валасы. Максіміліян Авель. Капітан сакрэтнай арміі Бормана. Ён пачаў здымаць сваю звычайную форму. «Ноч, створаная для кахання, мая кітайская прыгажуня. Гэтая пара зноў была ўнізе. Вы павінны зняць ім свой пакой. Зарабіць крыху грошай на баку. Пяць марак у гадзіну». Ён засмяяўся і зняў кашулю. Над левым сцягном быў шнар.
  
  
  Лотас зняла піжаму і, аголеная, залезла ў ложак. Мужчына прагна глядзеў на яе. Ён зняў шорты і пайшоў за ёй у ложак.
  
  
  Нік дастаў ручку з нагруднай кішэні пінжака. Ён назіраў, як мужчына важдаецца, лашчыць, цалаваў і рыхтуецца да ўварвання ў цела дзяўчыны.
  
  
  Нік абраў зручны момант - калі мужчына быў занадта захоплены сваёй справай, каб насцярожыцца, - каб выйсці з туалета і падысці да ложка. Ён тыцнуў мужчыну ў шыю і аднойчы пстрыкнуў кепкай. Усё было скончана, і Лотас вызвалілася. Яна пабегла ў ванную, і Нік перавярнуў мужчыну. Калі б ён не ведаў, ён бы пакляўся, што гэты чалавек мёртвы. Лотас вярнулася і надзела піжаму.
  
  
  Нік распрануўся і надзеў форму мужчыны.
  
  
  "Што робіш?" яна хацела ведаць.
  
  
  “Калі ён не вернецца, яны будуць яго шукаць. Гэтая пара ўнізе бачыла, як ён падышоў. І ён, магчыма, сказаў некаторым са сваіх прыяцеляў, што ідзе сюды»
  
  
  Лотас мудра кіўнула. «Такім чынам, вы збіраецеся сысці адсюль, прыкінуўшыся ім. Калі пара ўнізе будзе дапытана, яны скажуць, што бачылі, як ён сыходзіў».
  
  
  «Дакладна. Я вярнуся назад і пайду заднім ходам. Тады добра папрацуй тут з нашым сябрам». Нік паляпаў мужчыну па жываце. «Трымаю ў заклад, чорт вазьмі, ёсць што сказаць».
  
  
  Нік спусціўся і выйшаў праз парадную дзверы. Пара стаяла блізка адзін да аднаго і шапталася. Ён урэзаўся ў іх, не апускаючы твар, прамармытаў нешта па-нямецку і працягваў ісці, прыкідваючыся п'яным. Калі ён быў у двух кварталах ад яго, ён зрабіў шырокае кола, спадзеючыся, што не заблудзіцца, вярнуўшыся назад. Вуліцы былі вузкімі, і ён асцярожна рухаўся наперад, пакуль не апынуўся ў задняй частцы жылога дома. Ён падняўся па задняй дарозе, і Лотас пацалавала яго, як быццам ён вярнуўся з доўгага падарожжа.
  
  
  Ён зняў форму і апрануў мужчыну, а затым надзеў сваё ўласнае адзенне. «Табе лепш пачакаць у іншым пакоі», - параіў ён ёй. Не кажучы ні слова, Лотас сышла.
  
  
  Нік знайшоў шнур і прывязаў яго запясці і лодыжкі да ложка. Ён паклаў пісталет на начны столік, а затым зноў выкарыстаў ручку, на гэты раз увёўшы чалавеку проціяддзе.
  
  
  Немец зноў задыхаў. Ён расплюшчыў вочы ад здзіўлення, а затым ад гневу.
  
  
  Нік падняў пісталет і паказаў яго афіцэру. «Я выб'ю табе мазгі, калі ўзнікне крык. Вы мяне разумееце?"
  
  
  Вочы мужчыны звузіліся ад нянавісці.
  
  
  «У мяне ёсць некалькі пытанняў, якія я хачу задаць вам, і вы збіраецеся на іх адказаць. Вы разумееце?"
  
  
  Мужчына ўпарта пакруціў галавой.
  
  
  Нік па-воўчаму ўхмыльнуўся. Ён адклаў пісталет і пачаў рукамі працаваць з немцам. Мужчына ахнуў і страціў прытомнасць.
  
  
  Нік пайшоў у ванную, напоўніў шклянку вадой, вярнуўся ў спальню і выліў ваду мужчыну ў твар. Вочы павольна адкрыліся і ўтаропіліся на Ніка.
  
  
  "Усё, што ў цябе ёсць, - гэта ўзор", - сказаў Нік. "Я навучу цябе, што такое боль". Яго рукі зноў былі занятыя. Аднойчы мужчына закрычаў, і Нік двума пальцамі упіўся яму ў горла.
  
  
  Нік моцна змакрэў, перш чым упартасць пакінула немца. Афіцэр нарэшце кіўнуў і свабодна адказаў, калі Нік задаваў яму пытанні.
  
  
  Нік зноў скарыстаўся ручкай, і мужчына загінуў. Нік прайшоў у гасціную і апусціўся на крэсла. Лотас прынесла яму шклянку рысавага віна. «Я чуў, як ён стогне. У мяне астыла кроў».
  
  
  Нік асушыў шклянку. «Не прасі мяне прасіць прабачэння за свае дзеянні. Я раблю тое, што вінен».
  
  
  Лотас дакранулася да яго пляча. "Я разумею"
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  У Ніка было тое, што ён хацеў. Лабараторыя размяшчалася недалёка ад сяла Цін Цень. Ад Лотас ён даведаўся, што вёска знаходзіцца менш чым за сто міляў ад Пекіна. Нік распавёў Lotus усё, што сказаў яму немец, нічога не выпусціўшы. У Нямеччыне ўзнік новы нацысцкі рух, і Борман быў больш, чым невялікая яго частка, Борман абяцаў дапамагчы ім.
  
  
  
  
  
  Рух з выкарыстаннем самай магутнай зброі, якое калі-небудзь вынаходзілася, і для Ніка гэта азначала даць агенту Z магчымасць рухацца. Немец у спальні Лотас не згадаў агента Z, што не здзівіла Ніка. Борман сабраў вакол сябе людзей, якія слепа ішлі за ім, ніколі не задаючы пытанняў. Такім чынам, Борман трымаў агента Z у сакрэце, за выключэннем невялікай жменькі сваіх бліжэйшых паплечнікаў. Немец ведаў, што капітан Страйкер меў інфармацыю пра гэтую загадкавую зброю. Была яшчэ пара чалавек, але яму самому нічога не сказалі.
  
  
  «Я думаў, што чалавек з замарожанай асобай працаваў на кітайцаў?» - Уголас задалася пытаннем Лотас.
  
  
  "Стары дабл-крос", - сказаў Нік. «Ён выкарыстоўвае ChiComs, каб атрымаць тое, што ён жадае. Абсталяванне, тэхнічная дапамога і час. Ён не мае намеру перадаваць агента Z кітайцам. Ён патрэбен яму, каб прабіцца да вяршыні. Гэты краўт там…» Нік тыцнуў вялікім пальцам у бок дзвярэй спальні «… ведаў пра лабараторыю, але не ведаў, што адбываецца. Ён быў там, каб дапамагчы кантраляваць дастаўку лабараторных жывёл і абсталявання. Лотас, я іду ў Цін То».
  
  
  "Ты ідзеш зараз?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Я пайду з табой"
  
  
  Ён пачаў трэсці галавой, але ўбачыў рашучасць у яе вачах. «Гэта страшэнна небяспечна», - слаба сказаў ён.
  
  
  «Я ведаю сям'ю ў Цін То. Яны дадуць мне ежу. Вы не можаце ўвайсці ў вёску. Жыхары будуць падазраваць. Белыя туды ніколі не ходзяць».
  
  
  «Я кіну нашага сябра ў шафу, чорт вазьмі, на тыдзень. Я вазьму з сабой чорны гарнітур, які ты пашыў. Ён можа спатрэбіцца».
  
  
  Пакуль Нік цягнуў немца да шафы, Лотас загарнула гарнітур і трохі ежы ў пакеты, а затым пераапранулася ў чорную піжамную вопратку. Яны выйшлі праз чорны ход.
  
  
  На Чоу Дын авеню яны натыкнуліся на стары пакард. Нік працаваў хутка. Ён падняў капот, перахрысціў некалькі правадоў, і неўзабаве яны з'ехалі. У адсеку прыборнай панэлі Lotus выявіў дакументы, якія сведчаць асобу, прыналежныя ўладальніку. Быў завадскім майстрам.
  
  
  «Звычайны працоўны звычайна не можа дазволіць сабе машыну», - патлумачыла Лотус Ніку.
  
  
  Яны пакінулі горад без прыпынку, і Нік з палёгкай уздыхнуў. Яны спыніліся, каб паесці, а затым працягнулі.
  
  
  Было дзве гадзіны ночы, калі яны падышлі да вёскі. Нік згарнуў з грунтавай дарогі, праехаў скрозь лістоту і спыніўся каля дрэва. Ён не хацеў пакідаць машыну на адчыненай мясцовасці. Ён выключыў матор і вылез.
  
  
  "Гэтая сям'я, якую вы згадалі - вы ўпэўненыя, што можаце ім давяраць?" - Спытаў ён яе.
  
  
  Яна крыва ўсміхнулася. “У нашы дні нельга давяраць нікому, нават сваёй сям'і. Я раскажу ім гісторыю пра тое, як паехалі сюды з нейкім мужчынам. Я папрашу іх ежы, а затым я пачну казаць пра лабараторыю. Можа, яны скажуць мне тое, што мы хочам ведаць”.
  
  
  "Ты рызыкуеш", - сказаў ёй Нік. "Ты будзеш гуляць на слых, і гэта нядобра".
  
  
  "Яны могуць стаць падазронымі", - прызнала Лотас. "Аддай мне ўсе свае грошы".
  
  
  Нік перадаў усе купюры юаняў у кішэні.
  
  
  «Я заплачу ім за ежу. Нават калі яны пачнуць падазраваць, яны нічога не скажуць. Не на ўсе гэтыя грошы, каб зрабіць іх шчаслівымі».
  
  
  Нік глядзеў, як яна ўцякла ў вёску, затым распрануўся і надзеў чорны гарнітур. Да яе вяртання была гадзіна.
  
  
  У яе былі курыныя пірагі і рысавае віно, якія яны прыкончылі першымі. Затым яна расказала Ніку тое, што даведалася. Лабараторыю патрулявалі кітайскія ахоўнікі. Гэта быў комплекс з трох дамоў. У пафарбаваным у белы колер доме была лабараторыя, а ў іншых, цьмяных з выгляду, дамах размяшчаліся ахоўнікі і тэхнікі. Жыхары вёскі не ведалі, што адбываецца. Яны заўсёды бачылі людзей у белых халатах, але ніколі не бачылі ахоўнікаў, якія ўваходзяць у Белы дом. Вось чаму Лотус даведаўся, што Белы дом - гэта лабараторыя. Некаторыя жыхары працавалі на тэрыторыі комплексу па ўборцы і мыццю, але ім не дазвалялі знаходзіцца ў доме, пафарбаваным у белы колер.
  
  
  «Паслухай, Лотус, ты тут спяшаешся. І спрачацца са мной бескарысна». Ён даў ёй ручку і расказаў, як яна працуе. "У выпадку, калі мяне зловяць, я не хачу, каб гэта трапіла ў іх рукі".
  
  
  Лотас узяла ручку, адклала яе і глядзела, як ён сыходзіць. Ён накіраваўся налева ад вёскі, дзе размяшчалася лабараторыя.
  
  
  Лотас не збіралася заставацца ў бяспечным месцы, пакуль Нік у адзіноце выступаў супраць грознага ворага. Яна пачакала пяць хвілін і выйшла за ім.
  
  
  Калі Нік мімаходам убачыў будынак, ён зваліўся на карачкі, а затым павольна разгарнуўся і папоўз, як змяя, да трох хат. Не было драцяных загарод, але былі высокія тынкавыя слупы, што азначала промні з электрычным вокам.
  
  
  Ён быў у адкрытым полі, і месячнага святла было мала. Наваколле акружалі пяцёра ахоўнікаў. У іх былі вінтоўкі і пісталеты. Яны ішлі парамі, акрамя аднаго ахоўніка. Яны былі ў коле пастоў.
  
  
  У Ніка не было спосабу забіць электрычныя прамяні. Ён быў у тупіку. Нават калі б у яго былі гранаты, ён мала што мог з імі зрабіць. Калі б ён шпурнуў некалькі штук у лабараторыю, то нанёс бы вялізную шкоду. Ён павінен быў падарваць гэтае месца да нябёсаў. Гэта азначала ўзрыўчатку.
  
  
  
  
  
  
  Ён пачаў рухацца, як краб, налева. Такім чынам ён абыдзе ўвесь комплекс. Можа, ідэя яго ўразіць. Магчыма, слупы з электрычнымі вачыма не цалкам акружалі тэрыторыю. Было чым заняцца.
  
  
  Яго нага закранула нешта, і гэта падалося. Ён ціха вылаяўся і пацягнуўся скрозь невысокую траву. Провад.
  
  
  Знутры пачуўся крык. Затым ахоўнік выбег з аднаго з шэрых будынкаў, жэстыкулюючы, крычучы, бег да збітых з панталыку стражнікам.
  
  
  Нік чуў звон з дому. З-за будынка, нагружанага аховай, выскачыў джып. Прамень святла струменіўся ад даху будынка і гуляў у чыстым полі.
  
  
  У Ніка ў руцэ быў «Астра Файрэт». Ён старанна прыцэліўся, і куля разбіла пражэктар.
  
  
  Ахоўнікі пачалі дзіка страляць, цэлячыся ў тым кірунку, адкуль быў зроблены стрэл. Джып пакінуў тэрыторыю, яго колы ўчапіліся ў бруд. Нік прыцэліўся ў кіроўцы і націснуў на курок. Раздаўся крык, і ахоўнік склаў рукі. Джып перавярнуўся, прыціснуўшы сваёй вагой двух ахоўнікаў. Астатнія ахоўнікі прыціснуліся да зямлі, брахаючы вінтоўкамі.
  
  
  Кулі закідалі зямлю каля галавы Ніка. Ён адступіў мудра. Яшчэ адзін прамень святла прайшоў праз ноч і прайшоў па полі за некалькі ярдаў ад яго. Злева ад яго была страляніна.
  
  
  Ахоўнікі з лагера абышлі яго з фланга, пакуль ён страляў разам з ахоўнікамі ў джыпе.
  
  
  Ён паглядзеў направа. Да яго набліжаліся двое ахоўнікаў. Ён працягваў рухацца назад, спадзеючыся, што прамень святла не знойдзе яго.
  
  
  Да яго бег ахоўнік з вінтоўкай на плячы. Нік застрэліў яго.
  
  
  Раптам паветра напоўнілася дакладнымі кітайскімі словамі. Хтосьці ў пасёлку выкарыстоўваў мегафон. Вартам загадалі захапіць захопніка жывым.
  
  
  Увесь агонь з вінтовак спыніўся.
  
  
  Нік перасунуўся тварам налева. Ён убачыў двух ахоўнікаў, якія падняліся са свайго становішча лежачы. Яны пабеглі да яго. Нік выліў усё, што засталося ў камеры, і абодва ахоўнікі памерлі на нагах.
  
  
  Ён перазараджаў абойму, калі яго злавіў святло. Ён вылаяўся і нырнуў у цемру. Ён пачуў, як ногі ўдарыліся аб зямлю, і прыклад стрэльбы трапіў яму ў галаву. Ён перавярнуўся, пачаў падымацца і адчуў яшчэ адзін удар у патыліцу. Ён упаў. Адкрылася цёмная лужына, і ён нырнуў у яе. Ён падаў, падаў… у бяздонную яму….
  
  
  Удалечыні, схаваная ў цені, Лотас, затаіўшы дыханне, назірала, як ахоўнікі выносяць Ніка. Прамень святла злавіў ахоўнікаў і Ніка і рушыў услед за кантынгентам да лагера.
  
  
  Лотас перасоўвалася ў цемры на карачках і наткнулася на цела аднаго з мёртвых вартаўнікоў. Ён быў забіты стрэлам у галаву. Яна хутка зняла верхняе адзенне і надзела форму нябожчыка. Яна схавала ручку, якую даў ёй Нік, у нагрудную кішэню курткі і падняла вінтоўку мерцвяка.
  
  
  Яе валасы былі схаваныя пад фуражкай. Яна бязгучна малілася, пакуль ішла да дома. Вакол снавалі салдаты. Яна злівалася з натоўпам і слухала балбатню. Яна даведалася, што чужы д'ябал быў дастаўлены ў белы будынак.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Вальтару Кернеру было пяцьдзесят адзін год; гэта быў каржакаваты мужчына з густой капой цёмна-каштанавых валасоў. Вочы ў яго былі цёмна-шэрыя, а нос тоўстым, над выпуклымі губамі. На ім былі майка і штаны. На яго ступнях былі тэпцікі. Ён быў стомленым, сварлівым і раздражнёным. Ён хацеў зноў заснуць, але трэба было ўладзіць важныя справы.
  
  
  Ён стаяў у маленькім пустым пакоі, і па абодва бакі ад яго былі кітайскія ахоўнікі. У цэнтры пакоя на адзіным крэсле сядзеў Нік Картэр. На ім былі шорты і больш нічога. Яго гарнітур быў узяты ў яго, і яго прывялі ў вядро з вадой. Затым яго адвялі ў гэты пакой, каб ён чакаў Вальтэра Кернера.
  
  
  Кернер і Нік ўтаропіліся адзін на аднаго, ацэньваючы адзін аднаго, як двух байцоў перад першым раундам.
  
  
  "Вы ангелец?" - нарэшце спытаў Кернер.
  
  
  "Гэта мае сэнс?" - мякка спытаў Нік.
  
  
  Кернер схіліў галаву. “Амерыканец. Ну ну. Няўжо вы не ведаеце, што амерыканцам забаронена заязджаць у Чырвоны Кітай? Вы парушылі закон, містэр… э-э…»
  
  
  "Сміт".
  
  
  "О так? Сміт, ты сказаў? Вельмі незвычайнае імя». Кернер рушыў да Ніку, а затым раптам стрэліў у яго кулаком, трапіўшы Ніку ў бакавіцу асобы. Нік зваліўся з крэсла і стукнуўся аб цвёрдую падлогу. Ён адсунуў ад сябе падлогу і падняўся на ногі.
  
  
  "Вы можаце зноў сесці", - велікадушна сказаў Кернер. «Вы забілі шасцярых маіх людзей. Вы прыйшлі з ніадкуль, каб шпіёніць за мной. І што яшчэ горш, вы парушылі мой сон».
  
  
  "Прашу прабачэння за апошняе".
  
  
  “Я стараюся захоўваць гумар, але гэта складана. Скажыце, калі ласка, хто вы і чаму вы тут».
  
  
  «Што б вы сказалі, калі б я сказаў вам, што я Пітэр Пэн і шукаю ніколі-ніколі не зямлю?» - бойка спытаў Мік.
  
  
  "Вы, вядома, разумееце, што ў мяне няма іншага выбару, акрамя як забіць вас", - сказаў Кернер, і ў яго голасе не было ніякай легкадумнасці. "Як ты памрэш
  
  
  
  
  
  . Гэта можа быць хутка, але з мінімумам болю ці… - Кернер паціснуў плячыма. - Вы разумееце, што я меў на ўвазе?
  
  
  "Я атрымліваю агульную карціну"
  
  
  "Вы з ЦРУ?"
  
  
  «Паслухай, - сказаў Нік, - якая розніца? Я прайграў. Гэта не мае значэння для цябе…»
  
  
  Кернер зноў ударыў кулаком, і Нік апынуўся на падлозе. Гэта быў нечаканы ўдар. Ён не чакаў яго набліжэння і не кінуў удар. Ён спадзяваўся, што не страціў зуба.
  
  
  «Калі ласка, уставайце, - амаль мякка сказаў Кернер.
  
  
  "Навошта?" - сказаў Нік. «Ты толькі зноў збіваеш мяне з ног. Акрамя таго, мне тут цалкам камфортна».
  
  
  Кернер паказаў на аднаго з ахоўнікаў, які пачаў злосна біць Ніка па галёнках. Нік з цяжкасцю падняўся на ногі.
  
  
  «Сядзьце, - сказаў Кернер.
  
  
  Нік сказаў голасам, поўным эмоцый: «Табе лепш забіць мяне зараз. Ты ні чорта ад мяне не даб'ешся». Ён сеў на халоднае металічнае крэсла.
  
  
  "Я заўсёды мог памучыць цябе", - змрочна сказаў Кернер. "Але часу не хапае". Ён зрабіў выгляд, што пазяхае. «І мне сапраўды патрэбен сон. Так, містэр Сміт, калі гэта ваша імя, вы неадкладна памраце».
  
  
  Дзверы за Кернерам адчыніліся, і ўвайшла прыгожая кітаянка ў падшываным мантыі. Яна была высокай для кітаянкі. У яе былі чорныя як крумкачы валасы, а твар - дакучліва прыгожае.
  
  
  Кернер павярнуўся і прывітаў яе пацалункам у шчаку. «Я амаль скончыў з гэтым чалавекам, мая дарагая. Я далучаюся да вас зараз».
  
  
  Але дзяўчыну нельга было адкладаць. "Вы даведаліся, хто ён?"
  
  
  "Не." Кернер нахмурыўся. «І гэта не мае значэння. Я збіраюся застрэліць яго зараз».
  
  
  Дзяўчына агледзела напаўаголенае цела Ніка. "Гэта было б пустым марнаваннем".
  
  
  «А зараз, Сім Чан, дазволь мне разабрацца з гэтым», - Кернер абняў яе за стан і паспрабаваў вывесці яе з пакоя.
  
  
  "Я не дзіця", - сказаў Сім Чан, адмаўляючыся рушыць з месца. Яна зняла руку Кернера са сваёй таліі.
  
  
  «Гэта вас не дакранаецца», - злосна сказаў Кернер.
  
  
  "Гэты чалавек забіў шасцярых маіх людзей", - горача сказаў Сім Чан. "І вы хочаце даць яму хуткую смерць!"
  
  
  Кернер зірнуў на Ніка. "Вы хочаце, каб яго катавалі?"
  
  
  "Лепш, чым гэта", - сказаў Сім Чан. "Давайце выкарыстоўваць на ім агента Z".
  
  
  Нік напружыўся. Халодная дрыготка прабегла па яго спіне.
  
  
  Ідэя, здавалася, спадабалася Вальтару Кернеру. Навуковец заззяў. «Так, а чаму б і не? Я ўпэўнены, што прэпарат удасканалены. І нам патрэбен чалавек для эксперыментаў».
  
  
  Нік ускочыў на ногі: "Ты ніколі не прыменіш на мяне гэты наркотык". Ён кінуўся да Кернеру. Адзін з ахоўнікаў ударыў Ніка вінтоўкай у грудзі.
  
  
  Сім Чан глядзеў, як амерыканец склаўся і цяжка ўпаў на падлогу.
  
  
  "Давайце ўсё падрыхтуем", – сказаў Кернер, і яны выйшлі з пакоя, пакінуўшы Ніка аднаго. Адзін з ахоўнікаў замкнуў дзверы і стаяў спіной да яе, пакуль Кернер і Сім Чан ішлі па калідоры ў лабараторыю. Другі ахоўнік сказаў, што збіраецца выпіць гарбаты, і паляцеў.
  
  
  Як толькі ён выйшаў з будынку, яго акружылі астатнія, якія патрабавалі паведаміць, што адбываецца. Ахоўнік паведаміў ім, што навукоўцы збіраюцца прымяніць гэтыя лекі супраць замежнага д'ябла. Ён адмовіўся адказваць на пытанні і накіраваўся ў сталовую. Ён не бачыў, каб за ім сачыў адзін з ахоўнікаў. Сталовая была пустая. Ён падышоў да урны, узяў з груды паблізу металічны кубак і пачаў наліваць гарбату ў кубак, калі раптоўны шум прымусіў яго абярнуцца. Ён убачыў, як прыклад стрэльбы кінуўся да яго галавы. Яго крык замёр у яго горле.
  
  
  Лотас зноў узмахнула вінтоўкай і пачула, як зламаўся чэрап мужчыны.
  
  
  Яна адклала вінтоўку і пацягнула мужчыну да шафы, у якой захоўваліся мятлы, швабры і вёдры. Яна кінула яго ўнутр і кінула вінтоўку. Яна зачыніла дзверы і пайшла за вінтоўкай.
  
  
  Яна прайшла праз двор і ўвайшла ў белы будынак. Яна блукала па калідоры, пакуль не падышла да адчыненага дзвярнога праёму і ўбачыла велізарны пакой, у якой белы мужчына і кітаянка працавалі над сталом з бутэлькамі і прабіркамі. Мужчына набіраў вадкасць з трубкі ў іголку для падскурных ін'екцый. Ён паклаў гіпо. "Пойдзем за нашым сябрам?" - спытаў белы чалавек.
  
  
  Дзяўчына кіўнула і рушыла за мужчынам з пакоя праз дзверы справа ад іх.
  
  
  Увайшла Лотас. Яе вочы былі прыкаваныя да іголкі для падскурных ін'екцый.
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Жывы грыб. Менавіта пра гэта думаў Нік, калі дзверы адчыніліся і ўвайшлі Кернер і ахоўнік. Сім Чан чакаў знадворку ў холе. Ахоўнік махнуў вінтоўкай, і Нік выйшаў, Кернер рушыў услед за ім. Сім Чан ішоў наперадзе. Яны ўвайшлі ў лабараторыю.
  
  
  Лотус быў там. Яна зрабіла свой голас рэзкім і загаварыла з ахоўнікам.
  
  
  "Што ён кажа?" Кернер запатрабаваў адказу.
  
  
  "Фонг захварэў", - растлумачыў Сім Чан. "Ён папрасіў гэтага ахоўніка замяніць яго".
  
  
  "Незалежна ад таго." Кернер павярнуўся да Ніку і скрыжаваў рукі на грудзях. "Цяпер вы адчуеце смак нямецкага генія". Яго голас і стаўленне былі самазадаволенымі. «Я лічу само сабой зразумелым, што вы ведаеце пра агента Z. Менавіта таму вы прыйшлі. Каб даведацца больш аб наркотыку або знішчыць яго. Магчыма і тое, і іншае».
  
  
  "Вядома", - пагардліва сказаў Нік. «Нямецкі геній. Вось чаму вы прайгралі вайну. Было лёгка захапіць маленькія краіны. Але калі справа дайшла да…»
  
  
  
  
  
  
  
  Тым не менш, - крыкнуў Кернер. Яго твар быў крывава-чырвоным. Яго гумар поўнасцю знік.
  
  
  Нік працягваў падбухторваць нямецкага навукоўца. Гэта быў стары трук, але часам ён усё ж працаваў. Ён ведаў, што Сім Чан быў тут, каб прыглядаць за Кернерам. Ён хацеў наладзіць іх адзін супраць аднаго.
  
  
  «Як загінулі моцныя», - сказаў Нік, і ў яго голасе капаў сарказм. «Вашая краіна больш вам не належыць. Цяпер вам трэба хавацца ў цені, выконваць сваю працу таемна, таму што вы баіцеся...»
  
  
  "Дурань!" - Прагрымеў Кернер, адчуваючы боль ад слоў Ніка. «Вы не ведаеце, пра што гаворыце. Хутка будзе новая Нямеччына. З агентам Z у нашым распараджэнні мы можам зрабіць усё. Вы чуеце? Што заўгодна. Мы скончым тое, што пачаў Гітлер. Мір будзе нашы і… - у яго перахапіла дыханне. Ён занадта шмат казаў. Ён злёгку павярнуўся і ўбачыў, што Сім Чан глядзіць на яго. Гэтыя глыбокія чорныя ўсходнія вочы. Ён ніколі не мог ведаць, што адбывалася ў яе ў галаве. Яму ўдалося ўхмыльнуцца. Яму трэба было неяк супакоіць яе. "Так", - сказаў ён больш мякка. “Мы зробім усё гэта з дапамогай нашых кітайскіх сяброў. У нас будзе Нямеччына, і мы будзем дапамагаць нашым кітайскім саюзнікам у іх панаванні над светам».
  
  
  Нік ухмыльнуўся Сіму Чану. «Для мяне гэта падобна на стары двайнік, дзетка. Твае людзі ніколі не атрымаюць гэты наркотык. Гэта будзе…"
  
  
  Кернер ударыў Ніку кулаком у сківіцу з такой сілай, на якую толькі мог. Ён глядзеў, як чалавек падае, яго твар быў жорсткім і змрочным. Ён пацягнуўся да іголцы для падскурных ін'екцый, апусціўся на калені перад параненым мужчынам і ўсадзіў іголку ў вену на руцэ Ніка. Яго вялікі палец пагрузіў вадкасць з трубкі ў вену. Ён устаў, частка лютасьці пакінула яго цела. "Хутка стане вядома, ці даведзены агент Z да дасканаласці". Ён схапіў Сім Чана за руку, яго пальцы сціскаліся ад хвалявання.
  
  
  "Ты робіш мне балюча", - выдыхнуў Сім Чан.
  
  
  Вочы Кернера акругліліся, калі ён убачыў, як напружыўся Нік. Ён апусціўся на калені, намацаў пульс. - Гэты чалавек мёртвы, - выдыхнуў ён.
  
  
  "Але гэтага не можа быць".
  
  
  Сім Чан заставаўся спакойным. "Занадта вялікая дазоўка".
  
  
  "Не. Я даў яму вельмі мала. Ты бачыў".
  
  
  Тады сумесь няправільная. Сім Чан павярнуўся да ахоўнікаў. «Пазбаўцеся ад яго. Пахавайце яго за межамі тэрыторыі. Тады заставайцеся па-за гэтым будынкам. Я не хачу, каб хто-небудзь уваходзіў”.
  
  
  Двое ахоўнікаў хутка падпарадкаваліся загадам Сім Чана.
  
  
  Кернер пачакаў, пакуль яны сышлі, перш чым павярнуцца да Сіму Чану. «Варта падпарадкоўваецца табе, як калі б ты быў фельдмаршалам».
  
  
  "Вас гэта здзіўляе?" Яе рукі былі схаваныя ў глыбокіх, шырокіх кішэнях падшыванага халата.
  
  
  «Некаторы час я падазраваў, што вы дашлі шпіёніць за мной, - спакойна сказаў Кернер. «Вы нават зайшлі так далёка, што сталі маёй каханкай. Павінен прызнацца, я атрымліваў асалоду ад кожным момантам гэтага. Але, як бачыце, падазрэнні вашых таварышаў беспадстаўныя».
  
  
  "Я так не лічу".
  
  
  Вальтэр Кернер прыўзняў бровы. «Такім чынам? Вы верыце ў тое, што сказаў гэты чалавек? Няўжо не відавочна, што ён спрабаваў наладзіць вас супраць мяне?
  
  
  «Я чуў вас сваімі вушамі. Гэты наркотык не прызначаны для нас, ці не так? Вы і вашыя сябры зацікаўлены толькі ў захопе Германіі. Магчыма, і ўвесь астатні свет таксама. Я не дазволю вам выкарыстоўваць нас у якасці пешак. . "
  
  
  Кернер аблізнуў ніжнюю губу. Сім Чан ведаў занадта шмат. Яна была занадта небяспечная для жыцця. Яна магла разбурыць усе іх планы. Яго рукі раптам абвіліся вакол яе горла. Спачатку ён адчуў штуршок нажа ў жывот. Затым паветра ўварвалася ўнутр, і ён адчуў боль. Яго рукі адышлі, ён паглядзеў уніз і ўбачыў нож у яе руцэ. Яна схавала яго ў кішэні халата. Ён убачыў, як кроў працякае з раны на жываце. Яго вусны варушыліся, і яна стукнула зноў. І зноў. Ён адчуваў сябе падальным. Перад яго вачыма была чырвоная смуга. Ён ведаў, што памірае. Боль быў жахлівы, але ён не мог крычаць. Пасля ён памёр.
  
  
  Сім Чан падышоў да ракавіны, змыў кроў з ляза і выцер яе тканінай. Нож вярнуўся ў кішэню яе халата. Яна ведала, што трэба рабіць далей. Паваюйце з Борманам. Яна хацела забіць яго, але ён быў занадта важны для яе начальніка. Заўсёды быў шанец, што Кернер дзейнічае сам па сабе, але яна ў гэтым сумнявалася.
  
  
  Яна выйшла з лабараторыі і пайшла ў свой пакой, дзе апранулася. Яна выкарыстоўвала тэлефон на сваім пісьмовым стале, каб замовіць машыну.
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  «Гэты белы д'ябал цяжкі», - пажалілася Лотас, абдымаючы Ніка адной рукой за ногі. «Давайце спынімся на гарбаце і рысавых аладках».
  
  
  “Вельмі добрая ідэя. Тады мы возьмем машыну і адвязем яго ў вёску, і няхай некаторыя з гэтых сялян пахаваюць яго для нас. Гэта нядобра для салдата займацца фізічнай працай».
  
  
  Лотас пагадзілася з ім, і яны аднеслі цела Ніка ў сталовую, дзе прыпаркавалі яго на лаўцы. «Ты сядзь тут, а я прынясу гарбату і пірожныя», - сказала Лотас сваёй спадарожніцы.
  
  
  Яна пайшла, напоўніла дзве кружкі гарбатай, але рысавых аладак не знайшла. Яна знайшла востры нож, які схавала ва ўніформе. Яна не збіралася рызыкаваць стрэлам з вінтоўкі, і было б такой жа вялікай рызыкай паспрабаваць забіць яго прыкладам.
  
  
  Першы забіты ёю чалавек думаў, што ён адзін. Ёй удалося заспець яго знянацку. Было б складаней
  
  
  
  
  
  
  з гэтым чалавекам, які ведаў, што ён не адзін. Каб падняць вінтоўку і вывесці наперад прыклад, спатрэбіліся каштоўныя секунды. Але кароткі ўдар нажом быў хуткім і заняў палову часу. Так яна і думала.
  
  
  Яна паставіла кубкі з гарбатай на доўгі драўляны стол і паставіла іх. Яе спадарожнік прабурчаў і папрасіў рысавыя аладкі.
  
  
  "Я забылася", - сказала яна. «Выпі гарбаты. Я прынясу пірожныя».
  
  
  Ён падняў кубак з гарбатай і адпіў.
  
  
  Цяпер яна была ззаду яго. Выйшаў нож. Яна не стала паднімаць яго. Яна штурхнула яго наперад, і лязо ўвайшло ў сярэдзіну яго спіны.
  
  
  Кубак выпаў з ягонай рукі. Чай сцякаў па стале, убіраючыся ў дрэва. З яго скрыўленага рота даносіліся дзікія гукі. Ён упаў наперад, нож усё яшчэ быў у ім. Кроў хлынула з яго рота і змяшалася з гарбатай.
  
  
  Яна ўзяла яго пад пахі і пацягнула ў кладоўку, дзе ён далучыўся да свайго мёртвага таварыша.
  
  
  Лотас падышла да таго месца, дзе быў расцягнуты Нік, дастала ручку і ўжыла проціяддзе.
  
  
  Нік адкрыў вочы, і Лотас дапамагла яму сесці. Яна дала яму свой кубак гарбаты, і ён з удзячнасцю яе выпіў.
  
  
  "Мы не можам тут заставацца", - настойліва сказала яна. "Хтосьці можа ўвайсці".
  
  
  Нік агледзеўся. "Як я сюды патрапіў?"
  
  
  "Пойдзем у тыл, дзе мы можам пагаварыць".
  
  
  Яны пайшлі на кухню, і сярод вялізных рондаляў, каструль і халодных печаў яна расказала яму, што здарылася.
  
  
  «Значыць, вы замянілі Краму на агента Z», - захоплена сказаў Нік. "Добрая думка." Нік паглядзеў на сябе. "Мне патрэбна адзенне". Ён усё яшчэ быў у шортах.
  
  
  «У мяне схаваныя двое мёртвых салдат. Але іх форма занадта малая для вас».
  
  
  "Пачакай хвіліну." Нік агледзеў некалькі шаф і знайшоў тое, што было эквівалентам спецвопраткі. Ён надзеў іх, і хоць яны былі тугімі, ён мог свабодна перасоўвацца, не раздзіраючы швоў. Лотас паказала яму кладоўку, дзе захоўвала двух мёртвых ахоўнікаў. Ён забраў у іх вінтоўкі і пісталеты.
  
  
  "У нас мала часу", – сказаў ён Lotus. «Хутка світанак. Мы павінны дзейнічаць зараз».
  
  
  "Чым ты плануеш заняцца?" - задыхаючыся, спытала яна. Хіба яны не прайшлі дастаткова? Ці не час адпачыць? Яна так і думала. І ўсё ж гэты чалавек узбройваўся, нібы збіраўся атакаваць форт або замак. Адкуль ён чэрпаў энергію? Яна ніколі раней не бачыла нічога падобнага.
  
  
  "Я збіраюся выраўнаваць гэтую лабараторыю", – сказаў Нік. «Калі я не змагу падарваць яго, я спалю яго дашчэнту».
  
  
  "Але як?"
  
  
  «У гэтай лабараторыі досыць лёгкаўзгаральных матэрыялаў, каб пачаць халакост»
  
  
  "Магчыма, табе ўдасца гэта зрабіць", - разважала яна. «Мы павінны былі ахоўваць будынак пасля таго, як пахаваем вас. Гэта было загадам дзяўчыны». Яе вочы пашырыліся. “Але яны будуць там. Сім Чан і немец. Што, калі вы сутыкнецеся з імі?
  
  
  «Вось чаму я забіраю ўсё абсталяванне. Але спачатку я павінен вывесці са строю сістэму электрычнага промня. Яна, верагодна, знаходзіцца ў цэнтры будынка з пражэктарамі на даху».
  
  
  Лотас паківала галавой. Ён занадта шмат рызыкаваў.
  
  
  Яны падышлі да ўваходных дзвярэй і выглянулі вонкі. Большасць салдат пайшлі ў свае казармы, каб нагнаць упушчанае. Некаторыя сноўдаліся вакол, абменьваючыся плёткамі.
  
  
  "Пачакай тут, пакуль я прыйду за табой", - прашаптаў Нік Лотас. Ён даў ёй адзін з пісталетаў. «Калі вы бачыце, што нехта набліжаецца, проста прыгніцеся. Заставайцеся дзе-небудзь ззаду. Там шмат цёмных кутоў».
  
  
  "Не турбуйся пра мяне".
  
  
  Ён выйшаў, не паднімаючы галавы, імкнучыся зрабіць сябе як мага менш. Ён схаваў пісталет у сваёй уніформе і трымаў абедзве вінтоўкі ў адной руцэ. Ён дабраўся да белага будынка без прыпынку. Затым ён быў унутры, і яму стала лягчэй дыхаць. Ён накіраваўся ў лабараторыю, дзе знайшоў труп Вальтэра Кернера.
  
  
  "Значыць, злодзеі развальваюцца", - прамармытаў ён.
  
  
  Ён разрабаваў шафы з лекамі для неабходных яму хімікатаў і на працягу пяці хвілін развёў агонь. Гэта быў пажар, які немагчыма патушыць. Ён згасне толькі тады, калі няма чаго будзе гарэць. Да таго часу будынак ператварыўся б у тлеючы попел.
  
  
  Цяпер ён успацеў ад палаючага полымя.
  
  
  Ён пачаў, калі пачуў крокі. Па калідоры ішоў тоўсты мужчына ў белай куртцы. Акуляры на ім былі таўшчынёй з дно малочных бутэлек. Ён мармытаў па-нямецку. У яго руцэ быў Люгер.
  
  
  Нік адступіў, падняўшы адну з вінтовак. Іншы быў на падлозе. Мужчына ўвайшоў у лабараторыю, убачыў полымя і Ніка, нешта ўскрыкнуў і нацэліў свой люгер у бок Ніка.
  
  
  Нік стрэліў, і куля патрапіла мужчыну ў левае плячо. Мужчына стаяў на сваім. Ён зноў стрэліў.
  
  
  Нік адчуў востры боль у левым баку. Ён стрэліў двойчы, немец выпусціў "люгер", схапіўся за жывот і ўпаў наперад. Полымя было за спіной Ніка. Ён не стаў браць другую вінтоўку і пабег у калідор. Ён пераскочыў цераз ляжачае цела мёртвага немца і памчаўся па калідоры. На іншым канцы да яго ішлі кітайскія ахоўнікі. Ён страляў з вінтоўкі, пакуль яна не апусцела. Затым ён адступіў. Зноў у лабараторыю.
  
  
  Гэта было бушуючае пекла.
  
  
  Ён падняў мёртвага немца з Люгерам.
  
  
  
  
  
  
  Іншую вінтоўку ён дастаць не мог. Яго ахапіла полымя.
  
  
  Ён запаліў агонь. Ён ведаў, на што ён здольны.
  
  
  Злева ад яго быў дзвярны праём. Гэта быў дзвярны праём, які выкарыстоўвала Лотас, калі ўпершыню знайшла лабараторыю. Ён накіраваўся да яго, спыніўся, павярнуўся і апусціўся на адно калена, моцна трымаючы "люгер" у руцэ.
  
  
  Ахоўнікі лінулі ў лабараторыю і спыніліся, калі да іх дабраўся запал полымя. Потым яны ўбачылі Ніка.
  
  
  Нік прымусіў Люгер падскочыць у руцэ. Полымя зараз было паміж ім і ахоўнікамі. Апошнія дзве кулі ён выпусціў скрозь полымя. Затым, у знак непадпарадкавання, ён кінуў Люгер у пакінутых ахоўнікаў. Ён ведаў, што забіў як мінімум чацвярых з іх.
  
  
  Ён хутка ўстаў і пабег, яго рука пацягнулася пад адзеннем да пісталета, які ён забраў у аднаго з ахоўнікаў, забітых Лотасам.
  
  
  Нейкім цудам калідор аказаўся пусты.
  
  
  Ён быў на тэрыторыі, сярод хаосу, замяшання і крычаць кітайскіх салдат. Здавалася, ніхто яго не заўважыў. Адзін сяржант спрабаваў навесці парадак у хаосе. Ён загадаў мужчынам фармаваць брыгады вёдраў.
  
  
  Нік пабег у сталовую і знайшоў Лотас, усхвалявана назірала за агнём. «Дах абвальваецца», - сказала яна, паказваючы.
  
  
  Нік глядзеў, як разбураецца дах будынка. Ён схапіў дзяўчыну за плячо. Нетутэйша час зрабіць перапынак. Нават калі мы разарвём ланцуг электрычных вочных прамянёў, нам усё роўна гэта сыдзе з рук. У ахоўнікаў занадта шмат клопатаў, каб турбавацца аб сігналах трывогі”.
  
  
  Спачатку яны ішлі павольна, абгінаючы натоўп салдат, а затым хутка кінуліся паміж двума гіпсавымі слупамі. Ніхто не спрабаваў іх спыніць. Яны працягвалі бегчы да поўнай знямогі, а затым упалі на зямлю. Нік азірнуўся і ўбачыў, што агонь усё яшчэ бушуе. Ён быў аранжава-жоўтым на фоне туманнага неба.
  
  
  "Што зараз?" спытала яна.
  
  
  «Чалавек з замарожанай асобай», - змрочна сказаў Нік.
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Борман трымаў тэлефон у руках, калі капітан Страйкер тэрмінова пастукаў у дзверы. «Увайдзіце», - раўнуў ён. Страйкер увайшоў з яркім тварам. «Сім Чан тут. Яна настойвае на сустрэчы з табой. Мне не падабаецца, як гэта выглядае. У яе кроў у воку».
  
  
  «Занадта рана, каб быць меладраматычным», - прагыркаў Борман. "Дзе яна?"
  
  
  «У вашым офісе. Я сказаў ёй пачакаць там».
  
  
  «Дай мне апрануцца. Скажы ёй, што я хутка буду з ёю». Борман глядзеў, як сыходзіць Страйкер, і пачаў апранацца. Ён толькі што атрымаў вестку, што больш лабараторыі няма. Згарэў дашчэнту. Рана ці позна Страйкеру давядзецца даведацца пра гэта. Але як бы гэты чалавек адрэагаваў? Ён застанецца з ім ці дэзертуе?
  
  
  Ён прышпіліў шырокі скураны рамень з кабурай вакол таліі. Ён прасачыў, каб яго "Люгер" быў зараджаны і выйшаў.
  
  
  Пасля таго, як лабараторыя знікне, працу над агентам Z давядзецца пачынаць зноўку, з самага пачатку. Ён задавалася пытаннем, чаму Кернер не патэлефанаваў сам. Той, хто тэлефанаваў быў даволі расплывістым. Было нешта ў белым чалавеку, які спрабаваў уварвацца на тэрыторыю, быў схоплены, а затым пакараны. Неўзабаве пасля гэтага лабараторыя загарэлася. Той, хто тэлефанаваў быў адным з кітайскіх афіцэраў, прыкамандзіраваны да комплексу.
  
  
  Борман увайшоў у свой кабінет і знайшоў Сім Чан, якая спакойна сядзела ў крэсле са скураной спінкай, скрыжаваўшы ногі, і паліла цыгарэту. На ёй была кароткая скураная куртка-над абліпальнай сукенкі. Ён нацягнута пакланіўся і сеў за стол.
  
  
  Сім Чан з агідай паглядзеў на падобнае масцы твар. «Калі я ехаў з лабараторыі ў Пекін, я думаў аб тым, каб паказаць вам вашу здраду, гер Борман, і абкласці вас». Яна выпусціла цыгарэту і затушыла яе падэшвай чаравіка. Яе правая рука слізганула ў кішэню скураной курткі.
  
  
  "Здрада?"
  
  
  Гэты мужчына здзекаваўся з яе? "Так, здрада", - прашыпела яна. "Вы не збіраецеся перадаваць агента Z маім людзям".
  
  
  "Адкуль вы даведаліся гэтую лухту?"
  
  
  «Ад самога Кернера. Ён выдаў сябе». Затым яна ўхмыльнулася. "Гэта было незадоўга да таго, як я яго забіў".
  
  
  Спіна Бормана зацвярдзела, як гіпс. «Вальтэр Кернер мёртвы? Тады агент Z памёр разам з ім».
  
  
  "Пра што ты кажаш?" - Агрызнулася яна.
  
  
  "Лабараторыя згарэла дашчэнту", - паведаміў ён кітайскай дзяўчыне. “Яго больш няма. Ні лабараторыі, ні папер, ні агента З.»
  
  
  "Формулы, якія мы выкарыстоўвалі, знаходзяцца ў маёй галаве", - сказала яна.
  
  
  Борман утаропіўся на яе так, нібы бачыў яе ўпершыню. "Хто ты, Сім Чан?"
  
  
  "Ты такі дурны?" яна плюнула. «Я агент разведкі, а таксама вучоны. Я стала палюбоўніцай Кернера толькі для таго, каб сачыць за ім».
  
  
  Борман, здавалася, расслабіўся на які верціцца крэсле. «Значыць, мы маем патрэбу адна ў адной, Сім Чан. Вы памыляецеся наконт мяне. Магчыма, у Кернера былі свае ўяўленні пра агента Z. Я не ведаю. Я ніколі не спрабаваў залезці ў яго розум, каб даведацца, пра што ён думае. Я таксама верыў, што ён быў верны нашай справе. Калі ён здрадзіў цябе, ён здрадзіў і мне».
  
  
  "Вы занадта разумныя, гер Борман". Сім Чан задуменна вывучаў мужчыну. «Магчыма, вы гаворыце праўду, але я ў гэтым сумняваюся. Час пакажа".
  
  
  "Мы павінны давяраць адзін аднаму, калі мы хочам дасягнуць нашай галоўнай мэты", - заступніцка сказаў ён ёй. "Ты інтэлігентная жанчына.
  
  
  
  
  
  
  Калі мы змагаемся адзін з адным, мы нічога не даб'емся, акрамя, магчыма, уласнага знішчэння. Ён дастаў цыгарэту са скрынкі са слановай косці на сваім стале і запаліў яе цяжкай срэбнай запальнічкай. "Хто быў гэты белы чалавек, якога схапілі мінулай ноччу?"
  
  
  “Амерыканец. Ён не назваў свайго імя. Мы выкарыстоўвалі на ім агента Z у эксперыментальных мэтах, і ён памёр. З формулай усё яшчэ нешта не так. Перш чым Кернер увёў амерыканцу агента Z, ён вымавіў прыгожую прамову. аб тым, як ён і яго нямецкія сябры збіраліся захапіць Нямеччыну. Калі цела амерыканца забралі, я сутыкнуўся з Кернерам. Гэты дурань спрабаваў забіць мяне, думаючы, што ўсе жанчыны слабы. Гэта ён загінуў».
  
  
  "Вы нічога не ведаеце аб пажары?"
  
  
  "Няма нічога. Я заказаў машыну і паехаў… пагаварыць з табой».
  
  
  «Гэты пажар не мог быць выпадковасцю, - вырашыў Борман. "Гэта павінен быў быць амерыканец".
  
  
  "Ён быў мёртвы", - настойваў Сім Чан.
  
  
  "Быў ён?" Борман выпусціў шэра-блакітны дым. "Апішыце амерыканца".
  
  
  Сім Чан апісаў чалавека, якому яны з Кернерам ужылі наркотык, і Борман быў упэўнены, што гэта быў Нік Картэр.
  
  
  "Кім бы ён ні быў, - запярэчыў Сім Чан, - ён мёртвы".
  
  
  «Гэта не яго прывід спаліў лабараторыю дашчэнту», - цярпліва сказаў Борман.
  
  
  Сім Чан упарта прытрымліваўся сваіх гармат. Няўжо яна сама не бачыла, як памёр амерыканец? Ён не мог інсцэніраваць смерць. Борман мусіў памыляцца. Што ж, калі ён збіраўся настойваць на тым, каб мёртвыя людзі маглі жыць і распальваць пажары, яна не збіралася з ім спрачацца. Яна заўсёды сумнявалася ў разважнасці гэтага чалавека. Яна ведала, што яму зрабілі пластычную аперацыю на твары. Яна ведала, што яго рукі былі не рукамі, а кіпцюрамі з нержавеючай сталі. Ніводны мужчына не мог прайсці праз усё гэта і пры гэтым захаваць розум. Яна ведала, што трэба пацешыць вар'ятаў Што ж, яна б пажартавала гэтага чалавека, які быў так упэўнены ў сабе. Ён мусіў быць саюзнікам яе народа, але яна вельмі ў гэтым сумнявалася. Яна прывыкла гуляць у гульні па абранай прафесіі. Яна ведала, што Борман не можа дакрануцца да яе. Толькі пасля смерці Кернера яна магла зноў пачаць эксперыменты, каб удасканаліць агента Z.
  
  
  "Вы пераследваеце свайго Ніка Картэра", - сказала яна. "Гэта ваша праблема, а не мая".
  
  
  * * *
  
  
  Борман згодна кіўнуў. «Так. Дазвольце мне паклапаціцца аб Картэры. Мы знойдзем новае месца для лабараторыі, але не варта пачынаць эксперыменты зноў, пакуль Картэр не памрэ».
  
  
  "І што мне рабіць да таго часу?" - З сарказмам спытала яна. "Павярнуць вялікія пальцы?"
  
  
  "Вы можаце застацца тут у якасці майго госця", - ласкава запрасіў ён.
  
  
  Сім Чан пагадзіўся, што гэта добрая ідэя. "Так мы зможам сачыць адзін за адным".
  
  
  Борман сустрэў капітана Страйкера ў двары. Ён распавёў Страйкер аб спаленай дашчэнту лабараторыі і аб смерці Вальтэра Кернера. Ён убачыў роспач на твары Страйкера і хутка дадаў, што Сім Чан зможа ўдасканаліць агента Z.
  
  
  "Але калі?" - спытаў Страйкер.
  
  
  «Нічога нельга зрабіць, пакуль Картэр не будзе мёртвы. Гэта мусіў быць Картэр, які падпаліў лабараторыю. Я хачу, каб вы адправіліся да Цін То і высветлілі, што вы можаце. . Паглядзіце, што вы можаце даведацца. Наведайце тэрыторыю, паразмаўляйце з тамтэйшымі салдатамі. Хтосьці, мусіць, нешта бачыў».
  
  
  "Я пайду неадкладна".
  
  
  «А што наконт ахоўнікаў, якія дзяжурылі ў тую ноч, калі Картэр праслізнуў і забіў двух нашых людзей? Вы што-небудзь даведаліся?
  
  
  "Яшчэ не. У мяне трое нашых людзей усё яшчэ працуюць над гэтым».
  
  
  “Добра. І патэлефануй мне, калі нешта даведаешся».
  
  
  Страйкер разгарнуўся і ўзляцеў.
  
  
  Борман ведаў, што справы ідуць дрэнна. Ён быў так блізка, страшэнна блізка, а потым з'явіўся Картэр. Без Кернера ўсё будзе складана. Ён ведаў, што Сім Чан яму не давярае. Але яна была ягонай адзінай надзеяй. Як толькі агент Z будзе ўдасканалены, ён заб'е яе, а затым пакіне Кітай як мага хутчэй.
  
  
  Але Картэр быў яго першым клопатам. Дзе, чорт вазьмі, быў гэты чалавек?
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  Нік ужо быў гатовы вярнуцца ў Пекін, калі Лотус выявіла, што ён атрымаў раненне ў бок. Нік растлумачыў, што гэта ўсяго толькі зморшчына. Яна прымусіла яго чакаць у машыне, пакуль яна ехала ў вёску па перавязкі і лекі. Пратэсты Ніка былі марнымі.
  
  
  Калі яна вярнулася, было світанне, і яны вырашылі застацца там да наступлення цемры. Яна акуратна перавязала яго, як прафесійная медсястра.
  
  
  Ён завадатараў кашулю ў штаны. Сонца стаяла над галавой, гарачае і жоўтае. "Не кажыце мне, што ніхто не падазрае".
  
  
  «Сельскі лекар падаў лекі і перавязкі. Я даў яму ўсе нашыя цыгарэты. Ён не задаваў пытанняў».
  
  
  "Вы яму давяраеце?"
  
  
  "Не", - проста адказала яна. “Але выбару не было. Я не хацеў, каб ты заразіўся».
  
  
  "Мы не можам тут заставацца", - сказаў ёй Нік. "Калі хлопчыкі на тэрыторыі знойдуць гэтыя два целы ў сталовай, яны пачнуць думаць, і ўся гэтая вёска будзе кішэць салдатамі".
  
  
  «Вы пагадзіліся, што мы не можам падарожнічаць пры дзённым святле. Мы павінны заставацца тут, пакуль не сцямнее».
  
  
  «Занадта небяспечна. Калі яны дапытаюць доктара, і ён загаворыць, нас чакае гэта».
  
  
  Лотас бачыла сэнс яго разваг, але яны былі добра схаваныя тут, у лістоце. Калі толькі N
  
  
  
  
  
  
  Я хацеў застацца ў вёсцы.
  
  
  “Вы ведаеце гэтую сям'ю. Што вы можаце ім прапанаваць? У нас больш няма грошай».
  
  
  “Яны не любяць немцаў. Я магу сказаць ім, што немцы пераследуюць нас».
  
  
  "Вы чапляецеся за саломінку".
  
  
  Яна паціснула плячыма і сказала, што пакідае гэта на яго меркаванне.
  
  
  Нік праверыў зброю і боепрыпасы. Было два пісталета і вінтоўка. У вінтоўцы было шэсць куль. Адзін з пісталетаў быў поўнасцю зараджаны. У другога ў абойме было тры патроны. Гэта не зусім войска з двух чалавек. "Як мне прабрацца, калі твае сябры кажуць, што гэта нармальна?" ён хацеў ведаць.
  
  
  “Людзі будуць на рысавых палях. Усе яны там будуць працаваць, акрамя вельмі старых і маленькіх дзяцей. Я пагавару з імі. Яны не скажуць "так", калі яны гэтага не зробяць. Яны высакародныя».
  
  
  «Калі яны раскажуць астатнім…»
  
  
  "Яны не будуць", - настойвала яна. Перш чым ён паспеў сказаць што-небудзь яшчэ, яна павярнулася і пабегла. Ён ухмыльнуўся ёй услед.
  
  
  Бліжэй да вечара капітан Страйкер патэлефанаваў Борману з лагера. Двое ахоўнікаў былі знойдзены мёртвымі ў туалеце сталовай. Ён арганізоўваў пошукавы атрад.
  
  
  "Вы даведаліся што-небудзь пра чалавека, які быў схоплены?" - спытаў Борман.
  
  
  «На ім быў чорны гарнітур. Верагодна, выкарыстоўваў яго, каб патрапіць у Імператарскі палац».
  
  
  "Вельмі разумна", - суха сказаў Борман.
  
  
  «Некаторыя мужчыны бачылі, як яго цела выносілі з лабараторыі. Але двое ахоўнікаў сцвярджаюць, што бачылі яго пазней у лабараторыі, калі яна яшчэ гарэла. Гэтыя двое былі моцна абпалены і знаходзяцца ў лазарэце. Ім пашанцавала. Іх таварышы былі забітыя. , застрэлены мужчынам”.
  
  
  «Картэр, мусіць, вярнуўся ў Пекін», - сказаў Борман. "Ён не быў бы настолькі дурны, каб застацца там, не пасля таго, як выканае тое, што меў намер зрабіць".
  
  
  "Магу я спыніць пошукі?"
  
  
  «Я пакіну гэта на ваша меркаванне, капітан Страйкер»
  
  
  Страйкер пачуў пстрычку і зразумеў, што Борман павесіў трубку. Ён паклаў трубку ў падстаўку. Борман лічыў, што гэты чалавек вярнуўся ў Пекін, але заўсёды была верагоднасць, што ён недзе схаваўся, спрабуючы вярнуць сабе сілы. Чалавек павінен быць знясілены ад усяго хаосу, які ён стварыў. Дзе б ён быў, калі б усё яшчэ быў паблізу? Заўсёды была вёска Цін То. Для нармальнага чалавека было б безразважна спрабаваць схавацца ў вёсцы, але гэта быў не нармальны чалавек.
  
  
  Ён мог спыніцца ў вёсцы для хуткага расследавання, перш чым адправіцца ў Пекін. Не трэба браць з сабой кітайскіх салдат. Калі ён сапраўды знойдзе Картэра, ён быў упэўнены, што зладзіцца з ім у адзіночку. Ён не заснуў бы, як немцы, якіх Картэр забіў у іх ложках. Кернер быў больш вучоным, чым салдатам. А кітайскія салдаты былі тупіцай. Не, Страйкер не быў хлопчыкам. Ён быў прафесійным салдатам. Ён быў больш за раўней гэтаму амерыканскаму ідыёту. Можа, Борман яго баяўся. Але не Страйкер. Канешне не.
  
  
  Страйкер пакінуў невялікі імправізаваны офіс і сеў у сваю машыну. Ён зрабіў знак ахоўніку, які стаіць у дзвярным праёме аднаго з двух астатніх будынкаў. Ахоўнік увайшоў унутр, каб перарэзаць электрычны прамень. Страйкер выехаў з лагера.
  
  
  Забіць гэтага чалавека, Картэра, было б несур'ёзна. Ён ведаў, як Картэр мучыў Бормана. Было б сапраўдным подзвігам здзейсніць тое, што Борману ніколі не ўдавалася.
  
  
  * * *
  
  
  Лотас і Нік сядзелі на саламяных ложках, прыхінуўшыся спіной да сцяны хаціны з саламяным дахам. Яны толькі што скончылі есці, і іх страўнікі былі поўныя і задаволеныя.
  
  
  "Я адчуваю сябе брудным", - прызнаўся Нік. "Хацеў бы я прыняць ванну".
  
  
  «Побач працякае ручай. Але зараз туды ісці небяспечна. Нам пашанцавала, што ніхто не заўважыў, як мы ўвайшлі». Яна сунула руку ў кішэню і дастала кавалак нефрыту. «Вось адкуль прыйшоў наш поспех».
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Нефрыт, які я ўзяла з мёртвага цела майго бацькі", - нагадала яна яму.
  
  
  "Ты нёс яго з сабой?"
  
  
  «Так. Я спадзяюся, што гэта прынясе мне больш удачы, чым майму бацьку. Мы, кітайцы, забабонныя, ці не так?
  
  
  "Не больш, чым большасць людзей".
  
  
  Лотас раптам схіліла галаву. Я чую машыну .
  
  
  Нік з цяжкасцю падняўся на ногі. Ён выглянуў у дзвярны праём. Машына ехала ў бок сяла па чыстым полі. Быў адзін насельнік. Лотас была побач з Нікам. Яна рэзка ўцягнула паветра. "Гэта капітан Страйкер". Яе пальцы, як сталёвыя кіпцюры, прыціснуліся да рукі Ніка. «Я казаў табе пра яго. Ён жорсткі».
  
  
  Каля іх хацін стаяла некалькі старых сялян; яны праігнаравалі машыну.
  
  
  Страйкер затармазіў і вылез. Ён выцягнуў свой «Люгер» і пачаў сістэматычны ператрус хацін злева направа.
  
  
  Лотас прыціснулася да сцяны хаціны, а Нік прыціснуўся да сцяны каля дзвярнога праёму. У яго за поясам быў адзін пісталет, але ён не хацеў страляць у Страйкера; ён не хацеў, каб жыхары рысавых палёў чулі стрэл.
  
  
  Калі Страйкер увайшоў у хаціну, яго люгер выступаў перад ім як мінімум на два футы. Нік стукнуў пісталетам па запясці, і «люгер» зваліўся. Страйкер праігнараваў боль у запясце і ўсадзіў левы кулак у твар Ніку. Нік адкаціўся ад удару. Ён упаў на абодва калена, абвіў рукамі шчыкалаткі Страйкера і пацягнуў. Страйкер адступіў
  
  
  
  
  
  
  Нік быў на ім, яго калена ўпілася ў яму ў жываце немца, а пальцы на шыі Страйкера. Страйкер адштурхнуў галаву Ніка далонню.
  
  
  Ніку прыйшлося адпусціць шыю Страйкера, інакш яго ўласная шыя была б зламаная.
  
  
  Нік ускочыў на ногі, калі Страйкер кінуўся на яго. Нік адступіў, хутка павярнуўся і абняў Страйкера за шыю. Спіна Страйкера прыціснулася да пярэдняй часткі Ніка. Нік трымаў ногі шырока расстаўленымі, каб Страйкер не мог абаперціся на яго галёнкі. Страйкер паспрабаваў перакінуць Ніка праз плячо, але яго сіла хутка згасала. Рука Ніка прыціскалася да яго дыхальнага горла, перакрываючы доступ кіслароду да яго мозгу.
  
  
  Нік выскаліў зубы, калі адчуў, што мужчына пачаў падаць. Ён не адпускаў, пакуль не пераканаўся, што Страйкер не застанецца ў жывых. Потым яго рука адарвалася, і немец склаўся, як лялька, з якой канчалася пілавінне.
  
  
  Нік стаў на калені і пачаў распранаць мужчыну.
  
  
  "Што робіш?" - спытала Лотас.
  
  
  «Мы прыкладна аднаго памеру, - сказаў Нік. - Я забіраю яго форму і яго машыну. Гэта будзе больш бяспечна, чым Packard».
  
  
  "Мы не можам пакінуць тут яго цела".
  
  
  “Мы не будзем. Мы пакінем яго ў якой-небудзь канаве». Нік дадаў Люгер у сваю калекцыю. Ён апрануў форму Страйкера і знайшоў яе як нельга лепш.
  
  
  "Калі мы з'едзем?"
  
  
  “Хутка. Але добра і марудна. Я не хачу ехаць у Пекін, пакуль не сцямнее. Па шляху спынімся ў якой-небудзь вёсцы ці на ферме і добра павячэраем». Ён паказаў ёй грошы, якія ўзяў з цела капітана Страйкера. «Барман добра плаціць сваім людзям. Нічога занадта добрага для расы спадароў».
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Ахоўнік быў застрэлены па загадзе Бормана. Сім Чан не ўмешваўся; яна проста хацела ведаць чаму.
  
  
  У сваім офісе, упёршыся сцягном у край стала і звесіўшы адну нагу, Борман растлумачыў, што ахоўнік пакінуў свой пост, каб быць з прастытуткай па імені Лотас у ноч, калі агент AX. Картэр праслізнуў у Імператарскі палац, каб забіць двух сваіх людзей. Мужчына нарэшце зламаўся пад ціскам. Борман на жыццё і смерць кантраляваў падпарадкаваных яму вартаўнікоў; гэта было часткай яго дамовы з ChiComs.
  
  
  Сім Чан паціснула стройнымі плячыма. На ёй былі чорныя штаны, белая блузка і кароткая куртка з альпакі з шырокімі кішэнямі. Ёй падабаліся шырокія кішэні - добрае месца, каб схаваць пісталет. «Мне абыякавая смерць ахоўніка. Мне было толькі цікава».
  
  
  «Я патэлефанаваў у паліцыю Пекіна, каб даведацца, дзе жыве гэтая Лотас. Калі я атрымаю іх адказ, я асабіста дапытаю яе. Я не давяраю нікому, акрамя мяне, у атрыманні Картэра».
  
  
  Сім Чан насмешліва прыўзняла бровы. "Вы баіцеся, што калі я зноў сустрэнуся з ім, ён можа пераканаць мяне ў вашым здрадзе?"
  
  
  Борман нахмурыўся. Думках ён пакляўся забіць Сіма Чана, як толькі яна ўдасканаліць агента Z. Яна працягвала церці яго не так, як трэба, насміхаючыся з яго, здзекуючыся з яго. «Гэта асабістая справа кожнага, - хрыпла сказаў ён. Гэта не першы раз, калі ён мне мяшае. Так што вашыя з'едлівыя заўвагі марныя. Мая шкура цвёрдая, як скура”.
  
  
  «Не дастаткова моцная, каб спыніць кулю», - усміхнулася яна.
  
  
  Ён збіраўся запярэчыць, калі зазваніў тэлефон. Ён уважліва выслухаў і павесіў слухаўку.
  
  
  "Ты выглядаеш задаволеным сабой", - сказаў Сім Чан. "Гэта былі добрыя навіны, гер Борман?"
  
  
  «Лепш, чым я чакаў. У мяне ёсць адрас дзяўчыны. Паліцыя дадала крыху інфармацыі, якая, на іх думку, магла б мяне зацікавіць. Вы, вядома, ведаеце, што ў мяне быў забіты чалавек, які быў сувязным для амерыканцаў. У яго быў рарытэт. Падобна, у яго была дачка па імені Лотас, і паміж імі адбыўся разлад, таму што яна стала прастытуткай”.
  
  
  "Значыць, у Lotus ёсць прычыны дапамагаць Ніку Картэр", – разважаў Сім Чан. "Калі агент Z не змог забіць Картэра, магчыма, гэта зможа зрабіць адна з маіх куль".
  
  
  «Я павінен настаяць на тым, каб вы не ўмешваліся», - адрэзаў Борман. Ён праверыў свой «люгер», сунуў у кішэню пінжака дадатковы заціск і выйшаў.
  
  
  Сім Чан пачакаў цэлую хвіліну, перш чым яна нядбайна выйшла з яго офіса….
  
  
  * * *
  
  
  Марцін Борман знайшоў капітана Максіміліяна Эйбла ў спальні кватэры Лотаса. Мужчына прапаў без вестак два дні. Борман вырашыў, што ўвесь гэты час ён быў мёртвы. У туалеце было душна, але ад цела не было смуроду. Ён быў збянтэжаны.
  
  
  Ён пачуў, як адчыняюцца і зачыняюцца ўваходныя дзверы, і выцягнуў свой «люгер». Былі галасы. Мужчынскае і жаночае.
  
  
  Ён рушыў і спыніўся ў дзвярным праёме, яго «люгер» накрыў Ніка Картэра і «Лотус».
  
  
  Лотас ахнула, калі ўбачыла яго. Нік павольна падняў рукі. Яму амаль хацелася паспрабаваць дастаць пісталет за пояс, але гэта ні да чаго не прывяло. Яго б застрэлілі раней, чым ён змог бы дакрануцца да металу. Яго рукі былі высока падняты.
  
  
  «Мы зноў сустракаемся, Картэр, - сказаў Борман.
  
  
  "Пацешна, як мы ўвесь час натыкаемся адзін на аднаго", - злёгку сказаў Нік. "Гэта як калі б гэта пастанавілі багі".
  
  
  «Але гэта апошні раз, Картэр. Наша самая апошняя сустрэча. Калі я пайду адсюль, ты будзеш вельмі мёртвы».
  
  
  "Гэта справа багоў", - сказаў Нік. Ён кіўнуў у бок Лотас. «Чаму б табе не адпусціць яе? Яна не можа прычыніць табе шкоды».
  
  
  «Яна занадта шмат ведае. Акрамя таго, яна памагла табе. Ты амаль разбурыў мае планы, Картэр».
  
  
  "Амаль?"
  
  
  "Вы, несумненна, ведаеце, што Кернер мёртвы.
  
  
  
  
  
  А вы паклапаціліся аб лабараторыі. Але ў мяне ўсё яшчэ ёсць Сім Чан. Яна падасць мне агента Z. І тады, Картэр, я стану новым фюрэрам Нямеччыны. Гэта будзе першы крок. З дапамогай гэтых дурных кітайскіх камуністаў я… - Борман раптам спыніўся, і яго вочы пашырыліся, гледзячы праз плячо Ніка. Яго палец пачаў сціскацца на спускавым кручку.
  
  
  Нік хутка выцягнуў шыю і ўбачыў у дзвярным праёме Сім Чана з пісталетам у руцэ. Ён адштурхнуў Лотас са шляху агню і нырнуў на падлогу. Сім Чан і Борман стрэлілі адначасова, абодва стрэлы прагучалі як адзін.
  
  
  Нік і Лотас забіліся за канапу. Нік выцягнуў пісталет з-за пояса і агледзеў падлакотнік канапы.
  
  
  Сім Чан стаяла на каленях, з грудзей сачылася кроў. Яна ўсё яшчэ трымала пісталет. Яна спрабавала стрэліць яшчэ раз, калі Борман паслаў кулю ў яе мозг. Яна павалілася на падлогу. З пляча Бормана цякла кроў. Яго ўдарылі. Ён павярнуўся, убачыў, што Нік цэліцца ў яго, упаў на адно калена і стрэліў.
  
  
  Нік закінуў галаву. Куля ледзь не зачапіла яго шчаку.
  
  
  Лотас перайшла на іншы бок канапы з пісталетам у руцэ. Гэта быў яе шанец адпомсціць за смерць бацькі. Яна ведала, што мужчына з застылым тварам замовіў забойства яе бацькі. Яна хутка ўскочыла, агаліўшы сябе, і адкрыла агонь па ненавісным ворагу.
  
  
  Борман завыў ад болю, перамясціў свой "люгер" і двойчы стрэліў.
  
  
  Ззаду яго Нік пачуў, як Лотас ўскрыкнула ад болю. Ён ускочыў на ногі якраз своечасова, каб убачыць, як Борман накіроўваецца ў спальню. Нік пайшоў за ім.
  
  
  Борман скакаў у акно, калі Нік стрэліў ва ўпор. Ён падбег да акна, убачыў, як Борман імчыцца цераз вуліцу. Ён страляў зноў і зноў. Чаму мужчына не ўпаў? Бормана не было, яго паглынула ноч.
  
  
  Бормана паранілі як мінімум тры разы, але ён працягваў ісці. Нік моўчкі вылаяўся. Чыстая сіла волі. Чалавек быў зроблены з жалеза. Але куля ў спіну павінна была яго дабіць. «Напэўна, залезці ў яму і памерці», - падумаў Нік. Ён не мог жыць пасля гэтага.
  
  
  Але Борман не быў чалавекам. І ўсё ж ён быў зроблены з плоці і крыві.
  
  
  "Ён павінен памерці", - закрычаў Нік у ноч. Ён вярнуўся ў гасціную і выявіў за канапай Лотас з адчыненымі вачамі, якая ўлагоджвае смерць.
  
  
  "Я не хачу кідаць цябе ў такім стане, - сказаў ён мёртвай дзяўчыне, - але я павінен". Ён нахіліўся і пацалаваў яе ў лоб.
  
  
  Час было сыходзіць. Ён устаў.
  
  
  Паліцыя знайшла ў кватэры дзвюх мёртвых кітаянак і немку ў шафе спальні. Гэта дало б ім нагода задумацца.
  
  
  Нік яшчэ раз паглядзеў на Лотас і пайшоў.
  
  
  
  
  ================================================== == ==========================
  
  
  
  
  
  Анатацыя
  
  
  У рамане Н. Картэра "Блакітная смерць" агент ФБР расследуе злавесныя доследы таемнай нацысцкай арганізацыі, звязаныя з распрацоўкай хімічнай зброі.
  
  
  1
  
  
  Раздзел першы
  
  
  Распарваючы ў злавеснай цішыні змрок ночы, асляпляльныя ўспыхі азаралі на поўначы імглістыя неба, прадказваючы шторм жахлівай сілы. Здавалася, што на гэтай глухі куток сусвету вось-вось абрынецца бура, якая прыйшла з космасу. Незямныя ўспышкі неонавага святла будзілі ў падсвядомасці людзей на баркасе ўспаміны аб даўно мінулай эры, усяляючы ў смутную трывогу: такіх дзівацтваў паўночнага ззяння ў гэты час года нікому з іх назіраць яшчэ не даводзілася.
  
  
  Які стаяў на носе старога шлюпа амерыканец шчыльнага целаскладу з лютасцю глядзеў на взбушанае мора. Яшчэ дваццаць хвілін таму назад туман над ім быў настолькі густы, што можна было рэзаць яго нажом і падаваць на дэсерт замест пудынгу. Сіноптыкі абяцалі ў гэтую ноч густы туман над Паўночнай Еўропай і Паўднёвай Скандынавіяй. Вось ужо другія суткі баркас ішоў да месца свайго прызначэння, застаючыся незаўважаным берагавой аховай, уздоўж невялікіх выспаў у праліве небасхілу зазіхацелі зоркі, а на паўночнай - гэтыя здрадлівыя ўспалоху, якія ўводзяць чалавека ў атавістычны жах. Удалечыні чорнай паласой абазначыўся бераг Муско, выгляд якога канчаткова зацвердзіў амерыканца ў меркаванні, што сіноптыкам верыць нельга, нягледзячы на ўсю іх дарагую тэхнічную абсталяванасць.
  
  
  Учапіўшыся адной рукой у штаг, хмурны здаравяк рыпеў зубамі і моршчыў ад прыкрасці лоб, ліхаманкава мяркуючы магчымыя непажаданыя наступствы гэтага сюрпрызу прыроды. Нарэшце ён вырашыў, што трэба працягваць місію, нягледзячы на кепскія жарты надвор'я. Менавіта ў гэты момант і раздаўся, перакрываючы выццё ветру і рыпанне мачты, хрыплы голас шведа, які стаяў ля штурвала.
  
  
  - Здаецца мне, што мы ў мэты, містэр! - крыкнуў ён, перакручваючы ангельскія словы на скандынаўскі лад.
  
  
  - Яшчэ пяць мілей, Ларс! - пакруціў галавой амерыканец. - Як і дамаўляліся. Інакш нам не дабрацца да берага.
  
  
  - Туман рассеяўся, бліжэй я падысці не змагу, - злосна сказаў стары. - У забароненай зоне спярша страляюць, а ўжо потым размаўляюць, калі яшчэ ёсць з кім...
  
  
  Маршчыністы абветраны твар марака, які сведчыць пра шматлікія выпрабаванні, якія выпалі на яго долю, выяўляла непахісная ўпартасць чалавека, упэўненага ў сваёй правасці.
  
  
  - Добра, будзь па-твойму, стары, - махнуў рукой пасажыр. - Пастарайся толькі трымацца ранейшага курсу яшчэ хаця б некалькі хвілін: нам трэба праверыць рыштунак.
  
  
  З гэтымі словамі амерыканец кіўнуў свайму напарніку, і яны спусціліся па трапе ў трум, каб падрыхтавацца да завяршальнага, падводнага, этапу свайго небяспечнага падарожжа. Уся іх падрыхтоўка, вядома ж, была ў поўным парадку, але кіраўнік групы, прымудроны багатым вопытам апускання ў непрадказальную водную стыхію, палічыў неабходным яшчэ раз пераканацца ў гэтым, нібы куплена яно было з нагоды ў порце ў сумнеўнага гандляра.
  
  
  Нават пры цьмяным святле адзінай лямпачкі ў каюце, аднаго позірку на твар гэтага чалавека было дастаткова, каб зразумець, што належыць яно рашучаму, смеламу і разумнаму мужчыну, не пазбаўленаму, аднак, мяркуючы па хітрых іскрынках у яго вачах, хітрасці і пачуцці гумару. Не выпадкова ў сакрэтнай службе ЗША яго лічылі адным з выбітных рыцараў плашча і кінжала.
  
  
  - Але як мы пераадолеем ахоўную сетку, - заклапочана спытаў яго напарнік, бачачы, што шэф задаволены вынікамі агляду.
  
  
  — Проста-напроста паднырнем пад яе, Чат, — паблажліва ўсміхнуўся Нік. - Бо табе даводзілася апускацца і на вялікую глыбіню, ці не так? Да таго ж, у нас проста няма выбару, стары Ларс, здаецца, ладна збаяўся. Але я не асуджаю яго за гэта, без туману судна становіцца выдатнай мішэнню. Ну, нам сітавіна.
  
  
  Надзеўшы гідракасцюмы і балоны з паветрам, яны падняліся на палубу, мокрую ад салёных пырсак.
  
  
  - Жадаю ўдачы! - памахаў ім рукой стары шкіпер.
  
  
  - І табе таксама, дружа! — крыкнуў яму Нік, з трывогай пазіраючы на пеністыя хвалі. — Мая табе парада: вернешся шчасна ў порт, не напівайся на радасцях да чорцікаў і пастарайся не ўпляскаць усе даляры на адну красуню.
  
  
  - Я занадта стары для гэтага, - ухмыльнуўся марак.
  
  
  — Гледзячы на цябе, гэтага не скажаш, — акінуўшы поглядам моцную постаць марскога ваўка, заўважыў з усмешкай Нік. - Так, і вось яшчэ што: калі не хочаш скончыць жыццё за кратамі, устрымайся пакуль ад продажу супрацьрадарнай прылады.
  
  
  - Мне даводзілася бываць у турме, - адазваўся швед. — Але я хацеў бы зноў апынуцца там, чым ныраць з вамі ў гэтым д'ябальскім заліве ў ледзяную ваду. А калі вас зловяць, то пасадзяць на атамную бомбу і закінуць на месяц. Ха-ха-ха!
  
  
  Задаволены сваім жартам, шкіпер працягваў яшчэ доўга рагатаць, нават калі яго пасажыры зніклі пад вадой. Парывісты вецер напоўніў ветразь шлюпа і імкліва захапіў яго прэч у змрок ночы.
  
  
  Галовы бясстрашных плыўцоў аднак неўзабаве зноў здаліся паміж грабянёў хваль: ім трэба яшчэ было прышпіліцца да магутных электрычных скутэраў. Малады напарнік Ніка зірнуў на неба і запалым голасам заўважыў:
  
  
  — Нешта не падабаецца мне гэтае чортава паўночнае ззянне сёння! Нядобры знак... Ды і заданне ў нас не простае.
  
  
  Нік нічога не адказаў яму: жудаснаватыя ўсполохі сапраўды не абяцалі нічога добрага, але цяпер лепш было не звяртаць на іх увагі. Ён падаў напарніку знак апускацца і моўчкі сышоў у глыбіню мора, каб завяршыць гэтае падарожжа да забароненай выспы.
  
  
  Скалісты астравок Муска, на які ім трэба было прабрацца, на першы погляд нічым не вылучаўся сярод іншых астравоў, паўвостраваў і рыфаў ля паўднёвага ўзбярэжжа Швецыі. Мала хто пакуль ведаў, што тут за кароткі тэрмін быў пабудаваны цэлы горад - з гасцініцамі, тэатрамі, фабрыкамі, офісамі, гаражамі і нават з ваеннымі базамі. Выдатнай асаблівасцю гэтага горада было тое, што ўзведзены ён быў пад зямлёй, а значыць, надзейна абаронены тоўшчай граніту ад ракет і бомбаў.
  
  
  У той час, як іншыя краіны ўкладвалі мільёны долараў і рублёў у распрацоўку атамнай і ядзернай зброі, Швецыя пачала ствараць на ўзбярэжжы падземныя сховішчы, дзе насельніцтва змагло б схавацца ад жахаў будучай вайны. Першае мястэчка пабудаваны пры захаванні найстрогай сакрэтнасці, стаў своеасаблівай доследнай лабараторыяй, у якой вырашаліся як псіхалагічныя, так і чыста тэхнічныя праблемы, звязаныя з выжываннем у будучай атамнай бітве супердзяржаў за сусветнае панаванне.
  
  
  Аднак падступная здрада палкоўніка Веннерстрома, высокапастаўленага шведскага афіцэра, які перакінуўся да рускіх, зблытала шведам усе іх планы. Здраднік выдаў Маскве сакрэтныя звесткі аб абаронных збудаваннях Муска, і шведам прыйшлося перабудоўваць усю сістэму абароны выспы. У ходзе гэтых каласальных работ вучоныя і ваенныя ўпершыню ўсвядомілі, што іх падземны прытулак мае ахілесаву пяту.
  
  
  Для прадухілення раптоўнага ўварвання суперніка на востраў на падземнай авіябазе ў пастаяннай баявой гатоўнасці знаходзіліся рэактыўныя знішчальнікі-перахопнікі. Самыя дасканалыя радары кругласутачна прамацвалі навакольную паветраную і водную прастору. Парослыя хвоямі схілы скалістага берага ў любы момант маглі растуліцца і выпусціць з докаў вартаўнічыя катэры і эскадраныя мінаносцы, здольныя надзейна заступіць шлях любому судну, які адважыўся паспрабаваць пракрасціся ў забароненую зону.
  
  
  Нік Картэр, бясшумна набліжаўся ў тоўшчы чорных вод да выспы, выдатна разумеў, што прабрацца на яго незаўважаным практычна немагчыма, лёс вар'ятаў, якія адважыліся на гэта, была прадвызначана. Але тым не менш ён пагадзіўся ўдзельнічаць у гэтым небяспечным эксперыменце - дзеля бяспекі цэлай нацыі і, магчыма, усяго чалавецтва. Толькі некалькі чалавек ведала аб гэтым яго заданні, для выканання якога суперагенту падалі ўвесь неабходны рыштунак і права самому абраць сабе памагатага.
  
  
  Абмяркоўваючы маючую адбыцца місію са сваім шэфам - жылістым немаладым чалавекам па прозвішчы Хоук, ужо многія гады які ўзначальвае адно з падраздзяленняў сакрэтнай службы ЗША, Нік Картэр заўважыў, што людзі пакуль яшчэ не стваралі такога збудавання, у якое не змог бы пры жаданні пракрасціся старонні чалавек.
  
  
  - Я ў гэтым пераканаўся на ўласным досведзе, - дадаў пры гэтым ён.
  
  
  Хоук акінуў яго задуменным поглядам, пажаваў вуснамі і, затушыўшы ў попельніцы цыгару, спакойным тонам вымавіў:
  
  
  - Нядрэнна было б яшчэ і выбрацца адтуль жывым вонкі. Калі ў шведаў узніклі нейкія складанасці з іх бяспекай, то няхай яны самі і вырашаюць свае праблемы. А я не хачу з-за іх губляць свайго найлепшага агента.
  
  
  - А як наконт бяспекі цэнтра кіравання СПА ЗША? - гэтак жа спакойна пацікавіўся Нік Картэр.
  
  
  - Што ж, пытанне цікавае, - раскурваючы новую цыгарэту, сказаў Хоук. - Над гэтым сапраўды варта падумаць.
  
  
  Ім абодвум было выдатна вядома, што цэнтр упраўлення СПА ЗША размяшчаецца ў горным масіве ў штаце Каларада, моцна які нагадвае скалісты астравок Муска, і калі апынецца, што зламыснікі могуць пракрасціся ў бастыён шведаў, то няма гарантый, што яны не ўжываюць свой досвед для пранікнення на аналагічны аб'ект у ЗША.
  
  
  Мабыць, гэтая думка прымусіла Хоўка змяніць свой пункт гледжання, таму што ён у рэшце рэшт санкцыянаваў аперацыю.
  
  
  У напарнікі Нік абраў Чата - дасведчанага агента з дыпломам інжынера і шырокімі ведамі ў спелеалогіі і падводнай навігацыі. У працэсе падрыхтоўкі да сакрэтнай місіі ім неўзабаве стала ясна, што ваенны аташэ Швецыі, які прапанаваў Вашынгтону ажыццявіць яе, кіраваўся не толькі чыста гіпатэтычнымі асцярогамі. З'явіліся сур'ёзныя падставы меркаваць, што адна з азіяцкіх дзяржаў, якія мяжуюць з Расіяй, праяўляе павышаную цікавасць да навуковых даследаванняў, якія вядуцца ў сакрэтнай лабараторыі на востраве Муска. Некаторыя факты нават указвалі на тое, што ў ахоўнай сістэме шведаў ужо ёсць пралом…
  
  
  Вось чаму двое сакрэтных агентаў спецыяльнай службы бяспекі ЗША рознымі маршрутамі дабраліся да невялікага рыбацкага пасёлка ў Швецыі, згаварыліся з правераным шкіперам аб тым, што пад покрывам туману ён ноччу даставіць іх на сваім баркасе ў забароненую зону, і зараз набліжаліся пад вадой да супрацьлодкавай сеткі. Рызыкуючы быць заўважаным патрульным самалётам або катэрам, Нік час ад часу ўключаў магутны электрычны ліхтар. Нарэшце яго прамень выхапіў з цемры ніткі, якія нагадваюць пуціну нябачанага марскога павука.
  
  
  Вядома, можна было проста перарэзаць сетку, што спрасціла б задачу, але тады на пульце дзяжурнага ў падземным бункеры адразу замігцела бы сігнальная лямпа, а на карце пазначылася б іх месцазнаходжанне. Тое ж самае адбылося б, паспрабуй яны перабрацца праз верхні беражок сеткі. Ведаючы гэта, Нік загадзя вывучыў усе аналагічныя ахоўныя сістэмы і знайшоў-ткі спосаб пракрасціся ў падземны горад, застаючыся пры гэтым незаўважаным. Цяпер надышоў час падзяліцца гэтым адкрыццём з напарнікам, і ён падаваў яму ўмоўны знак паднімацца на паверхню.
  
  
  - Ну, як самаадчуванне, Чэт? – спытаў Мік.
  
  
  - Не Багамы, вядома, але ўсё ж лягчэй, чым на трэніроўках у школе выжывання, - адказаў той. Усе спецыяльныя агенты час ад часу праходзілі там абавязковы падрыхтоўчы курс перад чарговым заданнем, каб быць у форме.
  
  
  - О'кей, - сказаў Картэр, - ныраць нам прыйдзецца на вялікую глыбіню, і зрабіць гэта будзе нялёгка, але ж бывалі сітуацыі і больш складана, як ты сам заўважыў. - Ён зірнуў на які свеціцца цыферблат свайго гадзінніка. - Спяшацца не варта, але і марнаваць час таксама не падыходзіць. Дзейнічай абачліва і спакойна, і праз дваццаць хвілін мы з табой пастукаемся ў дзверы да шведаў з чорнага ходу.
  
  
  Яны зноў пачалі апускацца на глыбіню ў поўнай цемры, час ад часу спраўджваючыся з прыборамі, і з кожным атамам вада станавілася ўсё халадней і халадней. Ніжні край сеткі цягнуўся на глыбіні двухсот футаў.
  
  
  Але што з таго? Залаты штылет? Рука, Ніка пацягнулася да хупавай дзяржальні, выкананай старажытным умельцам нібы б спецыяльна для яго, адважнага з адважных. Толькі адкуль раптам узяліся знаёмыя твары на такой глыбіні? Як апынуліся тут усе гэтыя каралі, палкаводцы і кардыналы са старонак гістарычных раманаў? Ці не жадаюць яны авалодаць штылетам, прызначаным выключна Ніку Картэру? Нік схапіў сваю знаходку і стаў з захапленнем разглядаць яе, адчуваючы незвычайную ўзрушанасць і захапленне. Яркая ўспышка раптам асляпіла яго, ён зажмурыўся на імгненне, а калі зноў расплюшчыў вочы, то ўбачыў, што яго атачаюць жанчыны неапісальнай прыгажосці. Яны рабілі яму прызыўныя знакі, выказваючы радасць ад сустрэчы з ім і жаданне неадкладна надарыць яго сваімі ласкамі. Іх гнуткія целы, якія струменілі пяшчоту і запал, вабілі да сябе, прыгажуні нешта шапталі, навяваючы ўспаміны аб душных карыбскіх начах і весялосць у еўрапейскіх сталіцах з панадлівымі феямі ўсіх колераў і адценняў скуры. Нік адчуваў незвычайнае шчасце. Яго нястрымна, вабіла на паверхню, дзе чароўны штылет абавязкова адразу ж выявіць усю сваю таямнічую сілу…
  
  
  Нік пачуў чый-то з'едлівы смех, і ўнутраны голас выразна сказаў яму, што хутчэй усплыванне пацягне за сабой немінучую гібель. Нік сцяміў, што яшчэ не цалкам страціў здольнасць цвяроза ацэньваць адбывалае, падсвядомасць падказвала яму, што ў яго выяўляюцца сімптомы азотнага знячулення: падобнае здаралася з ім і раней падчас апускання на значную глыбіню. Змены ў складзе крыві аказвалі ўздзеянне на мозг, выклікаючы галюцынацыі. Нік трывожна азірнуўся на свайго напарніка і мімаволі здрыгануўся ад таго, што ўбачыў: яму паўстаў смяротна бледны твар вар'ята, на якім ужо ляжаў друк смерці.
  
  
  Чат знаходзіўся ў глыбокім трансе, выкліканым азотным наркозам. Ён сарваў з твару маску, і з рота ў яго ўсплывалі бурбалкі паветра. Яго скутэр вырабляў мудрагелістыя постаці ў цемры, то паднімаючыся, то зноў апускаючыся, вакол Картэра. Але варта было толькі Ніку працягнуць руку з ліхтаром і асвятліць твар Чата, як вочы яго раптам набылі гарэзны бляск, рот скрывіўся ў насмешлівай ухмылцы, і не паспеў Нік паднесці да яго загубнік акваланга, як хлопец спрытна вывернуўся і на вялікай хуткасці памчаўся прэч. Ніку нічога не заставалася, як праводзіць яго развітальным сумным позіркам.
  
  
  Па спіне амерыканца, які застаўся ў жывых, прабег нервовы халадок. З яго маладым напарнікам здарылася тое, што часта здараецца з маладасведчанымі нырцамі на вялікай глыбіні: ён не выстаяў перад жаданнем сарваць з сябе маску. Магчыма, з хмурнай ухмылкай адзначыў Нік, ён прадчуваў сваю смерць перад апусканнем…
  
  
  Картэр страсянуў галавой, праганяючы непатрэбныя зараз здагадкі. Агентаў сакрэтнай службы вучаць пакідаць загінуўшых таварышаў там, дзе іх застала смерць, і працягваць сваю місію. Нік зірнуў на гадзіннік: у другі раз за гэтую ноч яму трэба было вырашаць, прытрымлівацца намечанага плану або вярнуцца назад. І часу на роздум у яго не было. Праз некалькі хвілін у заліве нават чарцям стала б горача: спецыяльны агент загадзя паклапаціўся пра гэта.
  
  
  Раздзел другі
  
  
  Затаіўшыся ў пячоры ў падножжа скалы, Нік цярпліва чакаў патрэбнага моманту, імкнучыся не думаць аб тым, што паветра ў балоне на зыходзе. У цемры тысячы нябачных вачэй сачылі, каб ніякі пабочны аб'ект не ўварваўся ў забароненую зону. Але вось на чорнае дно халоднага Балтыйскага мора ўпаў прамень святла. Нік усміхнуўся: яго разлік апынуўся дакладным, надышла пара дзейнічаць. Ён выбраўся з хованкі і паплыў на святло.
  
  
  Вада вакол яго шалёна завіравала: гэта прамчаўся проста ў яго над галавой вартаўнічы эсмінец. Так і павінна было здарыцца, па плане: пакінутая Нікам адмысловая электронная прылада пачала пасылаць адцягваючыя сігналы.
  
  
  Ледзь Нік праслізнуў у які адкрыўся ў падводнай агароджы праход, як гідраўлічны механізм ізноў нацягнуў гіганцкую сетку. Устрывожаныя дзіўнай выявай, якая з'явілася на экране радара, шведы не гублялі часу дарма. Нік усміхнуўся, успомніўшы аб Ларсе: дасведчаны шкіпер напэўна ўжо далёка ад небяспечнага раёна, дзе ў пошуках парушальніка барозніць зараз свінцовыя хвалі заліва вартаўнічы карабель. Электронная прылада не дасць спакою яго камандзіру яшчэ некалькі гадзін, змушаючы яго кідацца ўздоўж выспы ў пагоні за зданню. Нік ўсплыў на паверхню і агледзеўся.
  
  
  На першы погляд падземная бухта нічым не адрознівалася ад порта звычайнай ваенна-марской базы. Каля прычалаў стаяла некалькі патрульных катэраў, над стапелямі ўзвышаліся пагрузачныя краны, ад ангараў сыходзілі ў цемру рэйкі пад'язных шляхоў, кудысьці спяшаліся матросы ў блакітных флоцкіх касцюмах, успыхвалі агеньчыкі цыгарэт. І толькі арачныя жалезабетонныя канструкцыі збору велізарнай пячоры сведчылі аб унікальнасці гэтага збудавання ва ўлонні камяністай выспы, наводзячы здзіўленага сузіральніка на думку, што ён апынуўся ў дваццаць першым стагоддзі.
  
  
  Нік страсянуў галавой. Гэтае заданне зусім не было падобна на ніводнае з усіх, якія яму даводзілася выконваць за многія гады службы ў разведцы, і ён быў рады, што блізкі да завяршэння гэтай незвычайнай місіі. Па мастках над яго галавой прагрукаталі цяжкія крокі, і сярдзіты грубы голас вымавіў па-шведску:
  
  
  - Мне напляваць на трывогу, - вымаўляў матросу мічман. - Хай нават гэта будзе канец свету, але я не дапушчу, каб у шведскага ваеннага карабля канцы боўталіся ў вадзе! За такія справы ў старыя часы спускалі тры шкуры! Неадкладна падніміце лін!
  
  
  Аб сэнсе салёных слоўцаў, якімі унтэр-афіцэр суправаджаў гнеўную тыраду, Ніку заставалася толькі здагадвацца: у праграму паскоранага курсу шведскай мовы, які ён штудзіраваў у Джорджтаўнскім універсітэце, яны не ўваходзілі. Што ж, падумаў Картэр, чалавецтва можа дабрацца да зорак і закапацца глыбока пад зямлю ў выпадку неабходнасці, але мічманы застануцца мічманамі, а сяржанты - сяржантамі.
  
  
  Пераканаўшыся, што прычал над ім пусты, ён ускараскаўся на адну з апорных бэлек і сцягнуў з сябе гумовы гідракасцюм, пасля чаго абвязаў ім рыштунак і ўтапіў яго. Потым ён пераапрануўся ў форму шведскага матроса, праверыў яшчэ раз воданепранікальную сумку на рамяні пад курткай з мудрагелістымі спецыяльнымі прыстасаваннямі, сваю зброю - пісталет "люгер" калібра 7 мм, штылет і балон з нервова-паралітычным газам, і выбраўся з-пад масткоў.
  
  
  Апынуўшыся на прычале, ён перш за ўсё агледзеўся па баках, спадзеючыся знайсці забытую кім-небудзь швабру. З часоў Цэзара ніхто не звяртае ўвагі на салдата са швабрай у руках. Аднак у дадзены момант фартуна адвярнулася ад Картэра: швабры паблізу не аказалася, затое невядома адкуль які з'явіўся раптам афіцэр паклікаў гэтым жаргонным слоўцам самога Ніка:
  
  
  - Гэй, швабра! Я да цябе звяртаюся, матрос! Адправіць блузу і спыніць бадзяцца без справы!
  
  
  Нік з ухмылкай аддаў гонар і, абцягнуўшы здрадліва якая задралася ззаду блузу, хуткай хадой выдаліўся ў кірунку велізарнай гранітнай сцяны дока. Ніхто не звяртаў на яго ўвагі. Малодшы афіцэр у дзяжурцы пакгаўза спакойна папіваў каву, гартаючы старонкі ілюстраванага часопіса. Пяройдучы праз пад'язныя шляхі, Нік упэўнена падышоў да металічных усходаў, падняўся па ёй і па мастках для рамонту электраправодкі мінуў да іншых усходаў, умацаванай прама на сцяне пячоры. Узлезшы па ёй на невялікую пляцоўку, прызначаную для ўсталёўкі і рамонту асвятляльных прыбораў пад зборам пячоры, ён зірнуў уніз: гідраўлічныя створкі варот дока ў гэты момант плыўна разышліся, прапускаючы які вяртаецца эсмінец. З вышыні карабель быў падобны на цацачную пластмасавую мадэль, а матросы - на маленькіх гномікаў.
  
  
  Над галавой Ніка зарабіў велізарны кандыцыянер - частка агульнай вентыляцыйнай сістэмы, злучанай трубаправодам, якая забяспечвае ачыстку паветра ў гіганцкім падземным горадзе з яго докамі, дэпо і мноствам баявой і дапаможнай тэхнікі. За выключэннем няшчаснага выпадку поруч загараджальнай падводнай сеткі, у выніку некаторага Нік пазбавіўся памагатага, пакуль усё складалася ўдала. Але зараз, задраўшы галаву, супершпіён убачыў, што галоўная цяжкасць у яго яшчэ наперадзе.
  
  
  Яна заключалася ў тым, што вентыляцыйная адтуліна размяшчалася крыху высакавата. Удваіх з напарнікам яны без асаблівых намаганняў вырашылі б гэтую праблему. Цяпер жа ўхапіцца за край ці клямку кандыцыянера ён мог, толькі ўстаўшы на парэнчы масткоў і скокнуўшы з іх над гаванню. Нік паглядзеў уніз: удар аб ваду пры падзенні з такой вышыні азначаў дакладную смерць. Яго труп наўрад ці б змаглі пасля гэтага апазнаць, нават калі б і ўдалося сабраць яго з дробных кавалачкаў, пакуль іх не зжэрлі рыбы.
  
  
  Нік прымацаваў да пэндзляў рук мініяцюрныя электрамагніты, — з іх дапамогай ён мог перасоўвацца па сталёвым трубаправодзе, як муха па столі. Трэба было толькі не збіцца з рытму і не адарваць абедзве рукі ад металічнай паверхні адначасова.
  
  
  Імкнучыся не глядзець уніз, туды, дзе мітусіліся маленечкія матросікі, Нік залез, абапіраючыся кончыкамі пальцаў аб сцяну, на парэнчы і перавёў дух. Перад скачком трэба было захоўваць абсалютную стрыманасць. Найменшы промах - і ён сарвецца з вышыні двухсот футаў на бетон або ваду. Стой ён моцна абедзвюма нагамі на падлозе, а не на слізкай трубе, ён без працы даскочыў бы да вентыляцыйнай адтуліны. Унутраны голас пераконваў яго: «Кінь гэтую дурную задуму, Картэр! Бо ясна ж, што ў адзіночку табе з гэтай справай не зладзіцца!» Далоні яго спацелі, а сэрца пачашчана закалацілася, калі ён, глыбока ўздыхнуўшы, яшчэ раз зірнуў на адтуліну трубаправода: яно не стала бліжэй ні на дзюйм.
  
  
  - Не! - сказаў ён свайму ўнутранаму голасу і скокнуў.
  
  
  На імгненне ўсё яго моцнае цела працяў смяротны жах. Але магніты ўжо намёртва прыліплі да трубаправода, ён падцягнуўся на руках і залез унутр. Цяпер можна было адключыць магніты і выкурыць цыгарэту. Наперадзе ў яго быў нялёгкі марш-кідок па вентыляцыйным лабірынце праз увесь падземны горад. Чат - спецыяліст па вузкіх цёмных пячорах - яму цяпер вельмі б спатрэбіўся.
  
  
  Вячэра скончылася, і госці разышліся. Усё - акрамя аднаго. Седзячы на верандзе сваёй хаты на ўзбярэжжа Муско, Астрыд Лундгрэн нервова круціла пальцамі срэбны куфель, відавочна не выпрабоўваючы захаплення ад таго, што госць затрымоўваецца. Аднак малады чалавек, які зручна ўладкаваўся насупраць яе ў шэзлонгу, з абыякавым выглядам любаваўся паўночным ззяннем, нібы назіраў яго ўпершыню.
  
  
  - Пра што ты думаеш, Астрыд? - нарэшце парушыў цяжкае маўчанне ён. - Зноў аб рабоце? Ты не жанчына, а машына. Ведаеш, як цябе празвалі калегі? Яны празвалі цябе...
  
  
  - Мяне гэта зусім не цікавіць, - перабіла яго гаспадыня дома, акінуўшы госця нудным позіркам. Так, ён высокі ростам, гэты бландзін, і прыгожы, як Аданіс, не кажучы ўжо пра тое, што калісьці ўваходзіў у каманду лыжнікаў, якая прадстаўляла Швецыю на Алімпійскіх гульнях, што ў значнай меры спрыяла яго паспяховай кар'еры ў шведскай службе бяспекі, шэф якой, віцэ-адмірал Ларсан, чамусьці дабраволілі да яго. Калі б не сябры, якія настойваюць на тым, каб Астрыд надавала больш часу адпачынку і зносінам з людзьмі, яна не дала б гэтаму маладому атлету нагоды думаць, што цікавіцца ім.
  
  
  - Дык вось, цябе празвалі Шведскім Айсбергам, - усё-такі скончыў фразу ўпарты прыгажун. Астрыд чула ад мужчын і не такое, але не магла дазволіць сабе турбавацца наконт гэтага: як кіраўніку аддзела тэхнічнага забеспячэння ўсяго падземнага комплексу, ёй хапала і іншых праблем. Мужчын жа вельмі ятрыла, што гэтак прывабная жанчына, як Астрыд, аддае перавагу працу шлюбнага жыцця, і Кнут не быў у гэтым выключэннем. Асабліва ж злавала яго тое, што Астрыд вельмі атрымала поспех на навуковай ніве.
  
  
  Ніяк не адрэагаваўшы на чарговую колкость Кнута, яна толькі паціснула плячыма і выцягнула стройныя ногі, адкінуўшы галаву і скрывіўшы ў саркастычнай усмешцы поўныя губкі. Далікатная малочна-белая скура яе асобы з высокімі скуламі эфектна кантраставала з зялёнымі вачыма.
  
  
  Пуга падышла да яе і, бразнуўшыся ў шэзлонг, які стаяў побач, правёў рукой па яе шчоках і шыі, косячыся на выраз яе сукенкі.
  
  
  - Ты ледзяная багіня, - нізкім голасам сказаў ён, - ты зводзіць мяне з розуму. Я страціў сон!
  
  
  Астрыд заставалася халоднай, нібы айсберг.
  
  
  — Ты падобная на зорку — цудоўную і недаступную ў сваім ззянні…
  
  
  "Няўжо ён настолькі дурны, што мяркуе, што я растаю ад яго слоў?" - з раздражненнем падумала яна.
  
  
  - Але ты не звычайная зорка, цябе зусім не хвалююць мужчыны. Мабыць, табе больш даспадобы ласкі жанчын...
  
  
  - Калі ты думаеш, што я перасплю з табой, каб даказаць, што я не лесбіянка, то ты памыляешся, - спакойна заўважыла Астрыд.
  
  
  - І тым не менш, ты зробіш гэта, - хрыпла сказаў ён. Астрыд пашкадавала, што своечасова не прыбрала са століка віскі.
  
  
  - Я распалю ў тваім сэрцы агонь! — Праракатаў ён, цалуючы яе шыю і абдымаючы адной рукой яе плечы, а іншы — сцягна. Астрыд паспрабавала вызваліцца з яго абдымкаў, але Кнут быў занадта моцны.
  
  
  Яна ўжо амаль вырашыла аддацца яму, падумаўшы, што сама распаліла яго, але потым ёй у галаву прыйшла думка, што раз саступіўшы яго дамаганням, яна ўжо ніколі ад яго не адкараскаецца. Астрыд рэзка адштурхнула Кнута і ўскочыла з шэзлонга, пакінуўшы ў яго руках верхнюю частку свайго вячэрняга ўбору.
  
  
  - Мне тэрмінова трэба ехаць у лабараторыю, - выдыхнула яна.
  
  
  — Толькі не сёння, мая мілая, — прарычэў ён, не адрываючы наліліся крывёй вачэй ад яе аголенага бюста.
  
  
  Астрыд кінулася да дзвярэй, але ён дагнаў яе і, сарваўшы з яе спадніцу, наваліўся на яе ўсёй сваёй тушай. Аднак ёй зноў удалося вырвацца. Яна выскачыла з дому і з істэрычным смехам пабегла да дрэў ззаду яго.
  
  
  За спіной чуўся тупат ягоных чаравік. Ён схапіў яе за руку, Астрыд павярнулася і, босай нагой стукнуўшы яго па галёнцы, свабоднай рукой нанесла наймацнейшы ўдар па падбародку. Бялявы велікан пахіснуўся, яна схапіла яго за запясце і спрытным прыёмам шпурнула цераз сцягно на зямлю. Ён цяжка шмякнуўся ніцма, уткнуўшыся тварам у хваёвыя іголкі. Астрыд заламала яму назад рукі і нагой прыціснула яго яшчэ мацней да зямлі.
  
  
  - Вядзі сябе прыстойна! - павучальна сказала яна.
  
  
  - Сучка! - прахрыпеў ён.
  
  
  - Ты абяцаеш, што будзеш добрым хлопчыкам, калі я адпушчу цябе? - спытала яна.
  
  
  - Я цябе прыкончу! - паабяцаў ён ёй.
  
  
  - Паслухай, Кнут, - вырашыла змяніць тактыку яна, - ты цудоўны мужчына, прыгожы і моцны. Але зараз наша краіна на мяжы катастрофы, табе ж гэта вядома. І калі нашым фізікам не атрымаецца знайсці спосаб, як прадухіліць яе, кітайцы з дапамогай сваёй магутнай лазернай зброі пракрануцца скрозь граніт Муско, разразаўшы яго промнем, нібы нажом алей. Вось чаму мяне пакуль хвалюе толькі праблема нашай абароны. Пацярпі, пакуль абміне крызіс.
  
  
  Пыл Пуга злёгку астыў: хваёвыя іголкі прыйшліся яму не да спадобы. Яна дазволіла яму нарэшце падняцца з зямлі, і ён паспешна выдаліўся, прамармытаўшы нешта няўцямнае на развітанне, што Астрыд ўспрыняла як прабачэнні.
  
  
  Вярнуўшыся ў спальню, яна пераапранулася і, зноў выйшаўшы з дому, села ў сваю маленькую ангельскую спартыўную машыну. Магутны матор злосна зароў, парушыўшы цішыню цёмнага лесу, і аўтамабіль памчаўся ў напрамку лабараторыі. Да прыходу калег заставалася яшчэ шмат часу, і Астрыд спадзявалася плённа папрацаваць у адзіноце. Кітайскі лазер не даваў ёй спакою, навукоўцы гэтай вялікай азіяцкай краіны былі блізкія да завяршэння прац над яго стварэннем. І напэўна кітайскія агенты спрабавалі трапіць у сакрэтную шведскую лабараторыю. Калі б не віцэ-адмірал Ларсан і яго хлопцы, ім гэта даўно б ужо ўдалося. Але дзякуючы пільнай службе бяспекі, у святая святых выспы не магла праслізнуць незаўважанай ні макрэль, ні марская чайка.
  
  
  - Прывітанне, красуня! - усміхнуўся ёй знаёмы ахоўнік ля ўваходу ў будынак лабараторыі. - Дзе наш пропуск?
  
  
  Прад'явіўшы пропуск, Астрыд спусцілася на ліфце ў лабараторыю. Крочачы па доўгім калідоры яна ўжо думала толькі аб працы. Астрыд амаль намацала спосаб нейтралізацыі новай кітайскай зброі, правёўшы шэраг удалых досведаў на аснове тэарэтычных даследаванняў у вобласці сілавога поля. Бяда заключалася ў тым, што людзі, якія займаюцца разам з ёй гэтай праблемай, раптоўна паміралі.
  
  
  Узнікла падазрэнне, што іх забівалі нейкія невядомыя промні, якія ўзнікаюць падчас навуковых эксперыментаў. Ужо раздаваліся настойлівыя патрабаванні спыніць небяспечныя даследаванні да таго часу, пакуль не будзе знойдзена надзейная абарона вучоных ад смяротнага навучання. А часу заставалася ўсё менш і менш…
  
  
  У гэты ранні час у лабараторыі дзяжурыў яе намеснік. Наліўшы з тэрмаса ў кубкі кавы, Астрыд накіравалася з імі да яго пакоя. Але ў дзвярах яна выпусціла кубкі, апарыўшы сабе калені, і заціснула далонямі рот, каб не закрычаць: Кнудсан ляжаў на падлозе, не падаючы прыкмет жыцця. Скура яго набыла ярка-блакітнае, як у кітайскага фарфору, адценне, асабліва выразнае на лысеючай галаве на фоне яго рэдкіх сівых валасоў. Недарэчны смех так і рваўся вонкі. Прыхінуўшыся спіной да дзвярэй, Астрыд глыбока ўздыхнула: яшчэ адзін смяротны ўдар загадкавых прамянёў!
  
  
  Але ці не небяспечна дакранацца да нябожчыка? А раптам гэтыя промні ўразяць і яе? Зірнуўшы на гадзіннік, яна ўсё ж вырашыла дзейнічаць: неўзабаве павінны былі з'явіцца першыя супрацоўнікі, якія працуюць у першую змену. Смерць яшчэ аднаго калегі выклікала б сапраўдную паніку, а дапусціць гэтага было нельга.
  
  
  Акінуўшы пакой ацэньвальным поглядам, Астрыд надзела ахоўны касцюм на свінцовай падшэўцы, спецыяльны шлем і наблізілася да мерцвяка. Не без працы ёй нарэшце атрымалася паставіць яго на ногі і, абняўшы, нібы партнёра ў танцы, адцягнуць у свой кабінет і заштурхаць там у сцянную шафу.
  
  
  Праз некалькі хвілін, пераапрануўшыся, яна ўжо ласкава прывітала першага лабаранта і аддавала яму спакойным дзелавым тонам неабходныя распараджэнні.
  
  
  Распрацоўка абароны ад кітайскай лазернай зброі працягвалася.
  
  
  Раздзел трэці
  
  
  Нік вось ужо другую гадзіну прабіраўся па трубаправодзе, надзеўшы адмысловыя акуляры і ўлучыўшы інфрачырвоны ліхтар. Аднак нічога цікавага на яго шляху не сустракалася, трэба было толькі сачыць за тым, каб выпадкова не дагадзіць у адтуліну вентылятара ці ў паветраачышчальную ванну з хімічным растворам.
  
  
  Нік меў намер дайсці да ядзернага рэактара, які забяспечвае электраэнергіяй амаль увесь востраў, зрабіць некалькі здымкаў і з'явіцца з імі да кіраўніка службы бяспекі падземнага горада, даказаўшы тым самым магчымасць пранікнення на сакрэтны аб'ект. На гэтым яго місія заканчвалася. Праўда, Хоук казаў яшчэ нешта аб нейкіх загадкавых сініх мерцвяках, але Нік палічыў гэта жартам.
  
  
  Часам ён спыняўся, каб зверыцца з компасам і зрабіць запіс аб змене курса. Падчас аднаго з такіх прыпынкаў ён і натыкнуўся на пакаванне ад фотастужкі. Падабраўшы скрыначку, ён уважліва вывучыў яе ў інфрачырвоным святле і выявіў, што такая плёнка выкарыстоўваецца выключна прафесійнымі фатографамі ў лабараторыях. Але каму з работнікаў, якія абслугоўваюць вентыляцыйную сістэму, прыйдзе ў галаву захапіць з сабой у трубаправод фотаапарат?
  
  
  Напрошвалася выснова: Нік Картэр - не адзіны няпрошаны госць у падземным горадзе, хтосьці яшчэ падарожнічаў па яго вентыляцыйных трубах. Гэта змушала Ніка перагледзець свой план. Вызначалася новая гульня, па іншых правілах. На працягу наступных сарака пяці хвілін ён старанна вывучаў увесь прылеглы да месца знаходкі раён.
  
  
  Уяўна-прадставіўшы сабе ўсю разгалінаваную вентыляцыйную сістэму, ён зразумеў, што знаходзіцца ў бязлюднай частцы комплексу Муска. Калісьці тут хацелі прасвідраваць шахты для пад'ёмнікаў знішчальнікаў-перахопнікаў. Але пасля ўцечкі сакрэтных звестак да рускіх, ад гэтай задумы адмовіліся, а самалёты сталі грунтавацца ў іншым месцы. Нік зрабіў выснову, што шпіёну тут рабіць няма чаго.
  
  
  Нечакана ён шостым пачуццём адчуў побач старонняе прысутнасць. Нік замер і пачуў гук крокаў. Рабочы? Наўрад ці. У руцэ Ніка, нібы па чараўніцтве, з'явіўся штылет.
  
  
  Невядомы быў ужо зусім побач, за паваротам, і Картэр на дыбачках пачаў падкрадвацца да яго насустрач, упэўнены, што сутыкнецца з кітайцам. Нік мацней сціснуў дзяржальню штылета: не, забіваць яго ён адразу не стане, спачатку задасць некалькі пытанняў.
  
  
  Крокі і цяжкае дыханне чуліся ўсё больш выразна. Нік бясшумна абмінуў кут і ўключыў інфрачырвоны ліхтар. Трубаправод быў пусты. Чалавек знік, яго паглынуў трубаправод.
  
  
  - Што за чартаўшчына? - прамармытаў Картэр. Ці не здалося ўсё гэта яму? У наступную секунду ён заўважыў дзверы, а дзверы, як вядома, прызначаюцца для таго, каб іх адчынялі. Ён ціхенька штурхнуў яе і пасвяціў сабе інфрачырвоным ліхтаром.
  
  
  Перад ім паўстаў выкладзены ў граніце тунэль, які вядзе ў змрок выспы. Нік здагадаўся, што гэта быў адкінуты праход на пляцоўку для самалётаў. Па ім вось і сышоў ад яго невядомы. Нік рушыў услед за ім.
  
  
  Але як толькі ён зрабіў першыя крокі, як зразумеў, што дапусціў недаравальны промах, паспадзяваўшыся, што калі ў яго невядомага суперніка і ёсць напарнік, то і ён выдасць сябе неасцярожнымі паводзінамі. Нік настолькі захапіўся паляваннем за невідзімкай, што перастаў азірацца назад, і гэты промах ледзь не каштавала яму жыцця.
  
  
  Сляпучы прамень ліхтарыка і здзіўлены вокліч другога незнаёмца, які раптам з'явіўся з-за кута, прымусілі Картэра знянацку. Зрэшты, які ўтаропіўся на яго ў здзіўленні мужчына таксама не чакаў падобнай сустрэчы ў падземным лабірынце. Страляць Нік не мог: на гук стрэлу прыбеглі б дружкі гэтага суб'екта, напэўна дасведчаныя ўсе хады і выхады падзямелля, як свае пяць пальцаў.
  
  
  Сціснуўшы ў руцэ штылет, Нік скокнуў прама на святло. Праціўнікі счапіліся і пакаціліся па тунэлі. Левае плячо Картэра працяў востры боль: незнаёмец стукнуў яго нажом. Раз'юшаны, Картэр зламаў яму руку і ўсадзіў у яго свой штылет.
  
  
  - Грос Готт… - па-нямецку прахрыпеў незнаёмы і выдаў дух. Супершпіён цяжка падняўся на ногі і агледзеў у інфрачырвоных промнях труп. Не выявіўшы нічога, што магло б праліць святло на гэтую нечаканую сустрэчу, Нік вырашыў пакінуць немца там, дзе той ляжаў, і працягнуць даследаванне тунэлю.
  
  
  Недабудаваны тунэль, пракладзены ў каменнай пародзе, не меў вентыляцыйных штолен. Сцены пакрыліся бруднай сліззю, а паветра было цяжкім і сырым. Прайшоўшы некалькі сотняў ярдаў, Нік апынуўся на краі тунэля, які выходзіў на іншую, перпендыкулярную яму, шахту.
  
  
  Унізе, на адлегласці ста футаў ад Ніка, па асветленай паходнямі пляцоўцы дзелавіта сноўдаліся нейкія людзі. Уздоўж сцен штольні быў расстаўлены рыштунак і тэхнічнае абсталяванне, нехта спаў, падклаўшы пад галаву заплечнік і забраўшыся ў спальны мяшок, нехта працаваў за чарцёжнай дошкай. Жыхары падземнага лагера відавочна не баяліся, што іх тут знойдуць. Што ж, падумаў Картэр, ён даложыць аб гэтых падазроны спелеолагах віцэ-адміралу Ларсону, і хай той сам разбіраецца з немцамі. А яму самы час выносіць адсюль ногі, пакуль хтосьці з пячорных жыхароў не натыкнуўся на труп таварыша ў пачатку тунэля, вырашыў Нік.
  
  
  І як ні цяжка было яму здушыць прафесійнае жаданне застацца і яшчэ паназіраць за гэтымі дзіўнымі немцамі, без вядзёнай шведаў якія ўладкавалі ў іх пад носам свой лагер, супершпіён № 3 адправіўся ў зваротны шлях. Але было занадта позна, яго горшыя асцярогі апраўдаліся: у твар яму раптам ударыў сноп святла. Схавацца ў тунэлі было няма куды, і Нік упаў на яго гранітную падлогу. Прасвістаючы ў яго над галавой, куля стукнулася ў сцяну і з віскам адскочыла ад яе. Нік пабег назад, да выхаду з тунэля да перпендыкулярнай шахце. Досвед смяротных сутычак, здабыты ім у цёмных завулках шматлікіх гарадоў свету, ад Аргенціны да Замбезі, падказваў яму, што заставацца ў тунэлі нельга. За спіной у сябе ён чуў цяжкае дыханне і тупат ног.
  
  
  Павярнуўшыся, Нік стрэліў у ліхтар у руках праследавацеля са свайго «люгера», і святло згасла. З дна шахты данесліся рэзкія гартанныя каманды па-нямецку. Яго праследавальнік двойчы стрэліў наўздагад у Ніка, і ён ніцма ўпаў каля самага краю тунэлю.
  
  
  Спалохаліся насельнікі загадкавага табара забегалі па пляцоўцы, успыхнулі ліхтары і пражэктары, асляпляючы Ніка і замінаючы яму весці прыцэльны агонь. Іх промні кідаліся па сценах пячоры, нібы сабакі, якія адчулі горнага льва. З усіх бакоў загрымелі стрэлы, і над галавой Картэра засвісталі кулі. Вырашыўшы, што тут становіцца спякотна, Нік кінуўся да металічнай, усходы, якая вядзе на дно шахты. Падстаўляючы ім падчас спуску па ёй спіну, ён падвяргаў сябе смяротнай рызыцы, але іншага выйсця ў яго не было. Патроны ў яго неўзабаве павінны былі скончыцца, а спадзявацца на тое, што страляніна ў гэтым глухім падзямеллі прыцягне ўвагу службы бяспекі мястэчка, не даводзілася. Заставалася разлічваць на поспех і ўласныя сілы.
  
  
  Рызыкуючы сарвацца са слізкай лесвіцы і зламаць сабе шыю, пад градам куль, Нік імкліва спускаўся ўніз, спадзеючыся дакрануцца нагамі да цвёрдай паверхні да таго, як падаспеюць немцы. На вышыні прыкладна пятнаццаці футаў ад гранітнай падлогі ён расціснуў рукі і паляцеў уніз. Ад моцнага ўдару пры прызямленні ён на імгненне страціў прытомнасць, але хутка апрытомнеў і пакаціўся па дне пячоры, страляючы па надыходзячых фігурах. Усвядоміўшы, што маюць справу з мацёрым ваўком, які можа вырвацца з пасткі, немцы запанікавалі. Скарыстаўшыся блытанінай у іх шэрагах, Нік прыцэльнымі стрэламі паклаў дваіх неасцярожных стралкоў і, схаваўшыся за вялікім каменем, хрыпла закрычаў па-нямецку:
  
  
  - Ахтунг! Здавайцеся, ці я перастраляю вас усіх! Кідайце зброю, шнэль!
  
  
  Зброю ніхто не кінуў, але ў пячоры запанавала цішыня.
  
  
  Нік яшчэ раз паўтарыў свой заклік суперніку здацца. Ніхто не стрэлілі яму ў адказ, аднак і не выйшаў з хованкі з белай хусткай у руцэ. Нік злёгку разгубіўся: можа быць, у немцаў скончыліся патроны ці яны чакаюць падмацаванні? А што, калі яны яму гатуюць пастку? Якая зацягнулася цішыня ў пячоры пачынала дзейнічаць супершпіёну на нервы.
  
  
  - Што за чартаўшчына! - нягучна вымавіў сабе пад нос ён і рашуча выйшаў з-за каменя. Ні стрэлаў, ні крыкаў. Нічога! Здавалася, што пячора апусцела. Агледзеўшыся па баках, Нік убачыў непадалёк чыёсьці нерухомае цела. Падышоўшы да яго, ён застыў ад здзіўлення: чалавек з маўзерам у выцягнутай руцэ быў мёртвы! Нік перавярнуў труп і зірнуў на бледны твар: злёгку вылупленыя адчыненыя вочы глядзелі на яго застылым позіркам, цягліцы шыі звяло перадсмяротнай курчай. Побач, за некалькі крокаў, ляжала яшчэ адно нежывое цела. Нік замітусіўся па пляцоўцы, выяўляючы ўсё новыя і новыя трупы. Усе немцы былі мёртвыя! Супершпіён адчуў сябе падманутым.
  
  
  Такім чынам, ён застаўся ў пячоры адзін у кампаніі мёртвых нямецкіх шпіёнаў, якія ўпадабалі допытам смерць! Уся гэтая жудаснаватая сцэна паходзіла на заключны акт грэцкай трагедыі. Здавалася, што зашклянелыя позіркі самагубцаў з дакорам казалі яму: «Вось бачыш, як усё проста! І ніякіх допытаў, ніякага суда. Бывай, дружа, жадаем табе ўдачы!
  
  
  - Праклён! - вылаяўся Картэр, але ў наступнае імгненне побач хтосьці слаба застагнаў, як параненае кацяня. Кінуўшыся на гук, Нік выявіў які ляжыць у куце пячоры бялявага юнака ў мундзіры вермахта часоў Другой сусветнай вайны, але без знакаў адрознення.
  
  
  Яго доўгія вейкі завагаліся, і ён зноў выдаў ціхі стогн. Падобна, хлопец моцна выцяўся, сарваўшыся з крапежнай бэлькі падчас перастрэлкі і стукнуўшыся галавой, пасля чаго страціў прытомнасць і не паспеў праглынуць пілюлю з ядам. Ён быў, да таго ж, паранены ў грудзі, з кутка яго рота па падбародку струменілася кроў. Бядняка быў асуджаны. Расшпіліўшы каўнер яго кіцеля, Нік паляпаў яго па шчоках. Немец застагнаў гучней і расплюшчыў вочы. З жахам паглядзеўшы на амерыканца, юнак нечакана ўстаў на карачкі і спрытна папоўз прэч. Нік схапіў яго за нагу і рэзкім болевым прыёмам перавярнуў на спіну.
  
  
  Немец шырока разявіў рот і хуткім рухам рукі нешта сунуў у яго. У яго блакітных вачах прамільгнулі самазадаволеныя іскрынкі. Кулак амерыканца ўразіў яго ў сонечнае спляценне з сілай удару капыты мула. Самагубца сагнуўся напалову, і бясколерная ампула вылецела ў яго з рота. Нік раздушыў яе абцасам.
  
  
  - Яволь! - задаволена ўсклiкнуў ён i паднёс да твару немца штылет. - Такім чынам, цяпер вырашаць, калі табе памерці, буду я!
  
  
  - Найн! - выдыхнуў юнак. - Я ўсё роўна нічога не скажу!
  
  
  Нік не быў садыстам, але ён умеў развязваць упартым мовы, калі абставіны таго патрабавалі. Праз дваццаць хвілін немца ўжо немагчыма было прымусіць замаўчаць. Ён гаварыў і гаварыў аб усім, хутка і часам бязладна: аб сваёй сям'і, аб вучобе, аб сябрах і знаёмых. Але Ніка цікавіла іншае.
  
  
  - Што гэта за форма надзета на табе? - спытаў ён.
  
  
  — Мір належыць толькі нешматлікім абраным… Тым, хто здольны ім кіраваць… — цяжка дыхаючы, адказаў юнака. - Герынг, Гітлер і ўсе іх паследкі - нікчэмныя прыдуркі, граф фон Штадзі - вось сапраўдны фюрар! - Ён змоўк, і Нік вырашыў, што гэта апошнія словы фанатыка. Але раптам той расплюшчыў вочы і, крывячы пульхныя вусны ў жудаснай усмешцы, прашаптаў: — Тэўтонскія Рыцары зусім з іншага цеста... Кітайскія камуністы, нашы саюзнікі па барацьбе, дапамогуць нам паставіць Амерыку на калені...
  
  
  - Але што ты рабіў тут, у Швецыі? – спытаў Мік.
  
  
  - Зразумела, грошы, дурны янкі, - ухмыльнуўся юнак. - Бо я спецыяліст па спектраскапіі. Нядрэнны жарт, ці не праўда?
  
  
  З гэтымі словамі немец выпусціў дух, і Нік падумаў, што зараз можна спакойна выбірацца з ходні. Той дзівак, які перашкодзіў яму раней выбрацца з тунэля, мусіць ужо купляе білет у стакгольмскім аэрапорце на рэйс да Берліна.
  
  
  Ніку стала крыху шкада гэтага небараку, які ўвязаўся ў чужыя гульні і паплаціўся за гэта жыццём. Ці наўрад варта было прымаць яго перадсмяротныя словы сур'езна, хутчэй, гэта было трызненне: што рабіць у закінутай штольне лабараторнаму навукоўцу? І ўсё ж, унутраны голас падказваў Ніку, што за сённяшнім здарэннем крыецца страшная таямніца, ключ да разгадкі якой - у графа фон Штадзі. Час было бліжэй пазнаёміцца з ім.
  
  
  Раздзел чацвёрты
  
  
  Гукае рэха злавесна паўтарала крокам Ніка, які накіроўваецца ў Трупярню ў суправаджэнні лысага лупатага суб'екта па змрочным халодным калідоры.
  
  
  Морг выглядаў менавіта так, як яму і належыць выглядаць: парыўшыся ў памяці, Нік так і не знайшоў, з чым параўнаць гэтую своеасаблівую ўстанову. Мабыць, сам ён упадабаў бы знікнуць без вестак пры выкананні баявога задання або загінуць у катастрофе і згарэць, чым ляжаць з біркай на назе ў камеры халадзільніка.
  
  
  - Дык вы хочаце зірнуць на пяцьсот трэці нумар з секцыі "Б", містэр? - удакладніў маргоўскі служачы, круцячы ў руках пропуск Картэра.
  
  
  — Менавіта так, — панура пацвердзіў Мік. - У мяне дазвол ад віцэ-адмірала Ларсона.
  
  
  - А мне напляваць, хто вам даў дазвол, - балюча паморшчыўся чалавек. - Хоць сам Святы Пётр ці царыца Саўская! Усё роўна я не маю намеру набліжацца да гэтага блакітнага нябожчыка, мне не так ужо і шмат плацяць, містэр, каб я рызыкаваў жыццём.
  
  
  — Сам я наўрад ці змагу адшукаць гэтага небараку ў вашай гаспадарцы, — раздражнёна прабурчаў Мік. - Мне патрэбен нехта па прозвішчы Кнудсан, яго даставілі сёння раніцай!
  
  
  - Ды ведаю я, ведаю! - усміхнуўся непрыемны суб'ект у белым халаце. - Яго прыцягнулі хлопцы са службы аховы. Гэты ваш Нудсан вёў рызыкоўныя даследаванні, і вось чым гэта скончылася…
  
  
  - Добра, скажыце прама: пяцідзесяці крон за рызыку вам хопіць? – спытаў Мік.
  
  
  - Не, містэр, і не спрабуйце нават угаварыць мяне! - замахаў рукамі ўпарты санітар. - Або адпраўляйцеся гуду без мяне, або скончым гэтую размову. Вырашайце!
  
  
  - Добра, - пагадзіўся Нік. - Дзе гэтая секцыя «Б»?
  
  
  - Прама па калідоры да канца, там павярніце налева п увойдзеце ў трэція дзверы злева. Жадаю прыемнай сустрэчы!
  
  
  — Вельмі ўдзячны, — кіўнуў Нік і пайшоў па вузкім праходзе, нешта мурлыкаючы сабе пад нос.
  
  
  - І не заманіцеся набліжацца да мяне, містэр, калі вернецеся адтуль, - крыкнуў яму наўздагон наглядчык. - Калі самі застанецеся жывыя...
  
  
  Пераблытаць мёртвага Кнудсана з іншым трупам было немагчыма: зірнуўшы на блакітнае цела, Нік здрыгануўся і дараваў баязлівага работніка морга. "Прычына смерці не ўстаноўлена", – абвяшчала заключэнне патолагаанатама, толькі Нік моцна сумняваўся, што той дакранаўся да цела, бо яму было вядома, што навуковец загінуў ад загадкавага выпраменьвання. У фізіцы Нік разбіраўся слаба, але быў докой па частцы іншых спосабаў адправіць чалавека на той свет.
  
  
  Перавярнуўшы труп, ён намацаў на патыліцы ўшчыльненне і задаволена свіснуў: нябожчычка, магчыма, і апрамянілі потым нейкімі промнямі, але спачатку яго добра трэснулі дубінкай па галаве. Таму-то і крыві было мала, падумаў Мік. Вось вам і ўся фізіка, ухмыльнуўся ён.
  
  
  Вельмі задаволены тым, што ўнёс свой уклад у раскрыццё містычнага злачынства, Нік закурыў цыгарэту і паспрабаваў аднавіць у памяці тэлефонную размову са сваім шэфам Хоўкам, які адбыўся незадоўга перад гэтай камандзіроўкай.
  
  
  Гучаў ён прыблізна наступным чынам:
  
  
  Хоук (аксамітным голасам): — Ці не вырашыў ты, што табе трэба будзе лёгкая прагулка на водных лыжах, Нік?
  
  
  Картэр (абыякава): - Прызнацца, такая думка прыходзіла мне ў галаву, сэр. Бо як вы самі сказалі, клапаціцца аб ахове свайго сакрэтнага аб'екта - справа саміх шведаў. Мая задача - пракрасціся на яго, ці не так?
  
  
  Хоўк (пасля нясцерпнай паўзы): — Я хачу ведаць, Што задумалі кітайцы. Як па-твойму, яны могуць цікавіцца шведскім абаронным аб'ектам?
  
  
  Картэр (стрымана): — Па-твойму, ад камуністаў усяго можна чакаць, сэр. Тым больш - ад кітайскіх.
  
  
  Хоук (настаўніча): — Пастаўся да гэтай місіі са ўсёй сур'ёзнасцю, Нік! Кітайцаў цікавіць не тое, што робіцца ў шведскім падземным горадзе, а нашы аналагічныя збудаванні. Шведы вось-вось распрацуюць абарону ад кітайскага лазера, і я хачу, каб ім ніхто не перашкаджаў. Ты мяне зразумеў?
  
  
  Картэр (выразна): - Так сапраўды, сэр! Заданне зразумела, сэр!
  
  
  Хоук (з усмешкай у голасе): — І каб ніякіх бландынак і выпівак, Нік! Дзейнічай! Буду чакаць ад цябе паведамленняў.
  
  
  Нік страсянуў галавой і адвярнуўся ад блакітнаватага трупа: сузіранне незвычайнага нябожчыка не спрыяла ўзняццю настрою і выпрацоўцы плана далейшых дзеянняў.
  
  
  Але як толькі ён ступіў да дзвярэй, як святло згасла і пакой пагрузіўся ў цемру. Намацаўшы ручку цяжкіх дзвярэй, Нік штурхнуў яе, але яна не паддавалася. Нік наваліўся плячом - безвынікова. Хтосьці замкнуў дзверы звонку на ключ, і цяпер адчыніць іх можна было хіба што стрэлам з супрацьтанкавай стрэльбы.
  
  
  Нік адышоў у кут і прысеў на кукішкі, чакаючы раптоўнага нападу з любога боку. Час ішоў, але ніхто на яго не накідваўся, і таму цішыня як бы згушчалася, становячыся ўсё цяжэй. Мозг Ніка напружана супастаўляў факты. Хто яшчэ ведаў, што ён прыйдзе ў Трупярню? Мабыць, што палова персанала іх службы аховы, у тым ліку машыністак, калі дапусціць, што шведы мала чым адрозніваюцца ад амерыканцаў па частцы плётак. У цьмяным святле, якое прабівалася скрозь адтуліну для кабеля халадзільнай шафы, Нік убачыў на стале голага чалавека, — ён пераварочваўся на бок.
  
  
  Сціснуўшы ў руцэ штылет, Нік у тры бясшумных скачка дабраўся да яго і схапіў за горла, прыставіўшы да яго вастрыё кінжала. Чалавек, аднак, нават не паварушыўся: ён быў мёртвы. Злёгку супакоіўшыся, Нік сцяміў, што цягліца трупа магла скараціцца пад уздзеяннем нейкіх унутраных працэсаў ці ж з-за змены тэмпературы паветра ў памяшканні. Нервова тузануўшы галавой, Картэр зірнуў на свецяцца гадзіннік: працоўны дзень скончыўся, так што да раніцы ў морг ужо ніхто не прыйдзе. А дыхаць з кожнай хвілінай рабілася ўсё цяжэй. Ён лёг на прахалодную падлогу, але ад гэтага стала не нашмат лягчэй. Неўзабаве вочы яго сталі самі зачыняцца, цэментная падлога здавалася мяккім, як падушка, але Нік не мог дазволіць сабе заснуць, таму што ведаў, што ў такой задусе ён можа і не прачнуцца, не кажучы ўжо пра тое, што нехта хоча гэтаму дапамагчы . Здавацца без бою Картэр не абвык. Сабраўшы рэшткі сіл, ён ускочыў на ногі і агледзеўся па баках. Позірк яго ўпаў на адтуліну ў сцяне, амаль пад самай столлю. А чаму б і не скарыстацца ім, падумаў Нік, усёткі, праз яго паступае паветра. Спіхнуўшы са стала мерцвяка, які даставіў яму некалькі непрыемных імгненняў, ён прамармытаў прабачэнні за гэтак непачцівы з ім зварот і падцягнуў стол да сцяны. Затым ён паставіў яго на рабро і ўскараскаўся, абапіраючыся далонямі аб сцяну, на верхні край: зараз стала можна дыхаць, выцягнуўшыся ў поўны рост і прыпаўшы ротам да адтуліны ў сцяне.
  
  
  Свежае паветра ўзбадзёрыла Ніка, і ён закрычаў страшным голасам:
  
  
  - Гэй, вы, шведскія тупіцы! Выпусціце мяне адсюль неадкладна, быдла!
  
  
  Але на яго адчайны лямант адгукнулася толькі насмешлівае рэха.
  
  
  Дарэмна ён крычаў і лаяўся, ніхто не спяшаўся яму на дапамогу. Прайшло некалькі гадзін, ён ужо ледзь стаяў на нагах, амаль не адчуваючы іх, калі раптам дзверы рыпнулі і сталі адчыняцца. Нік здрыгануўся, страціў раўнавагу і маеце са сталом грукнуўся на падлогу.
  
  
  - Хто тут? - пачуў ён спалоханы вісклівы вокліч і, накіраваўшыся на яго на ватных нагах, схапіў кагосьці за горла.
  
  
  - Не! Не трэба! Малю, толькі не гэта! — Здушана хрыпеў незнаёмец, але Нік працягваў душыць яго, вывяргаючы патокі праклёнаў у адрас нядбайных служачых морга, якія пакідаюць нябожчыцкія без належнага нагляду.
  
  
  - Пусціце мяне, сэр! - стагнаў чалавек, ледзь жывы ад страху і недахопу кіслароду. - Я не вінаваты... Я толькі што заступіў на дзяжурства... Я не ведаю, хто вас тут замкнуў! Мне сказалі, што мой калега ўчора прыхварэў і пайшоў крыху раней... Вы можаце самі гэта праверыць.
  
  
  Нік адпусціў яго і адступіў на крок назад: круглы твар новага дзяжурнага па моргу не было падобна на худую фізіяномію таго тыпу, які ўвечар упусціў Ніка ў нябожчыцкую і замкнуў там.
  
  
  Няшчасны санітар адчайна міргаў счырванелымі вочкамі, усё яшчэ не пазбавіўшыся ад адчування, што на яго напаў ажывелы мерцвяк.
  
  
  Нік узяў яго за локаць і пасадзіў на крэсла.
  
  
  - Значыць, гэта не тваіх рук справа? - грозна спытаў ён.
  
  
  - Не, сэр! - запэўніў яго работнік трупярні. - Клянуся вам, я не мог гэтага зрабіць! Я люблю амерыканцаў і сам нядрэнна размаўляю па-ангельску! Паслухайце, сэр, вам трэба супакоіцца. Хадземце са мной, я вам дам лекі.
  
  
  — Вы самі супакойцеся, — прабурчаў Нік. - Са мной усё ў парадку. Але не смейце адсюль адлучацца ні на хвіліну, будзьце ў тэлефона. Мне, магчыма, давядзецца задаць вам некалькі пытанняў. Але спачатку я сустрэнуся з начальнікам службы аховы. Праводзіце мяне да апарата, мне тэрмінова трэба патэлефанаваць.
  
  
  - Калі жадаеце, я магу даць вам нумар свайго хатняга тэлефона, - уздыхнуўшы нарэшце з палёгкай, прапанаваў паслужлівы санітар. — Я жыву на Васегатэн у доме нумар трыццаць сем, гэта зусім побач, мы з жонкай...
  
  
  — Добра, добра, калі спатрэбіцца, я вас знайду, — запэўніў яго Нік. - А зараз не будзем марнаваць час, мне трэба хутчэй звязацца з віцэ-адміралам Ларсанам…
  
  
  Патэлефанаваўшы па ўнутраным тэлефоне начальніку службы бяспекі Муска, Картэр паведаміў яму, што яго супрацоўнікі, нажаль, не занадта дбайна выконваюць свае службовыя абавязкі. Віцэ-адмірал Ларсан запрасіў Картэра ў свой кабінет для гутаркі.
  
  
  Сівавалосы пажылы швед з вусамі і бакенбардамі змераў госця халодным позіркам праніклівых блакітных вачэй, пажаваў цыгару і паказаў яму на нізкае скураное крэсла насупраць сябе.
  
  
  — Мне даклалі, містэр Картэр, што гэтай ноччу ў моргу наогул ніхто не дзяжурыў, — выслухаўшы Ніка, сказаў ён і дадаў у свой келіх з віскі кубікі лёду.
  
  
  - У такім выпадку, - працягваючы руку да бутэлькі, сказаў Картэр, - нам давядзецца адшукваць двух вашых супрацоўнікаў, таго, які мяне замкнуў, і таго, які выпусціў мяне з Трупярні.
  
  
  - Баюся, што гэта будзе нялёгка зрабіць, - паморшчыўся Ларсан. - Гадзіну таму служачага морга са шматлікімі ўдарамі і ранамі даставілі ў шпіталь, і небарака памёр, не прыходзячы ў прытомнасць... Між іншым, я размаўляў па тэлефоне з вашым босам, містэрам Хоўкам, - дадаў ён, зрабіўшы добры глыток. - І ён выказаў пажаданне, каб вы працягнулі сваю сакрэтную місію ў нас. Вам будзе дадзена поўная свабода дзеянняў, але папярэдне мы ў агульных рысах складзем план. Спадзяюся, што вы разумееце, што мяне турбуюць не толькі гэтыя загадкавыя забойствы, якія былі здзейснены на востраве за апошні час. Падобна, што тых, хто метадычна ўхіляе нашых лепшых навукоўцаў, не ўладкоўваюць нашы поспехі ў распрацоўцы новай сістэмы абароны ад лазера. Як лічыць ваш шэф, у суперніка маюцца намеры нейтралізаваць таксама цэнтр кіравання супрацьпаветранай абаронай усёй Паўночнай Амерыкі ў Каларада. Што вы пра гэта думаеце!
  
  
  - Я не выключаю такую магчымасць, - пагадзіўся з ім Картэр.
  
  
  - Мы таксама так лічым і будзем вітаць супрацоўніцтва з нашымі паважанымі амерыканскімі калегамі, - сказаў Ларсан, кладучы ногі на паліраваны стол.
  
  
  Наском чаравіка ён падсунуў бутэльку з віскі бліжэй да амерыканскага калегі.
  
  
  — Напоўніце свой келіх, мой сябар, і я раскажу вам, што нам вядома пра так званыя «тэўтонскія рыцары». Мы без працы знайшлі гэтага графа фон Штадзі, ён зараз у Капенгагене. Жыве ў раскошы, якой пазайздросціў бы любы магараджа… Вось што я прапаную: вы будзеце працаваць маеце з адной дамай, вельмі прывабнай і неардынарнай шведкай. Да таго ж, яна вучоная...
  
  
  На працягу наступных некалькіх гадзін Ларсан і Нік абмяркоўвалі план далейшых сумесных дзеянняў. Казаў больш віцэ-адмірал, амерыканец жа ўважліва слухаў яго і толькі зрэдку задаваў пытанні. Ідэя шведа спадабалася яму.
  
  
  Нік вылез з новенькага "мерседэса" з адкідным конна, на якім падкаціў да сімпатычнай хаткі на ўзгорку, і не спяшаючыся накіраваўся па дарожцы да яго ганка. Цяпер ён быў ужо не суперагентам спецыяльнай службы, які падпарадкоўваецца толькі самому Хоуку, а Нікаласам фон Рунштадтам, былым ваенным лётчыкам, а цяпер - «салдатам поспеху», тым, хто мае слабасць да дам і выпіўкі. Аблічча яго зусім змянілася: яго прычоска, выправа, манеры і адзенне, прыведзеныя ў адпаведнасць з яго новай роляй, рабілі яго непазнавальным. Мабыць, і сам Хоук ці наўрад бы адразу пазнаў свайго лепшага супрацоўніка.
  
  
  Падняўшыся па прыступках ганка, ён націснуў на кнопку дзвярнога званка і пачуў, як па хаце раздаліся меладычныя пошчакі. Ён пачакаў крыху і патэлефанаваў яшчэ раз, паколькі дзверы яму ніхто не адчыняў. Нік націснуў на кнопку ў трэці раз, потым - у чацвёрты, але безвынікова. Амерыканец занепакоіўся.
  
  
  Наколькі яму было вядома, гаспадыня дома - Астрыд Лундгрэн - з'яўлялася небяспечнай перашкодай для ўсіх, зацікаўленых у знішчэнні шведскіх падземных абаронных збудаванняў. А неанацысты, якія называюць сябе "тэўтонскімі рыцарамі", мелі добра адладжаную і мабільную арганізацыю. Патузаўшы за ручку дзверы, Нік вырашыў не марнаваць час на ўзлом замка, а проста абышоў хату і, выявіўшы расчыненае акно, спрытна пракраўся праз яго ў пакой.
  
  
  У хаце панавала трывожная цішыня. Нік хутка агледзеў усе памяшканні першага паверха, падняўся на другі, але нікога не знайшоў. Спусціўшыся ўніз, ён заўважыў, што дзверы чорнага ходу прыадчынены. Штурхнуўшы яе, Нік выйшаў на адкрытую тэрасу.
  
  
  Высокая бландынка з фігурай кіназоркі, стоячы да яго спіной, абціралася ручніком, мабыць, толькі што выйшаўшы з сауны, куды вялі іншыя дзверы з тэрасы. Нік мімаволі замёр, любуючыся яе доўгімі стройнымі нагамі і струменістымі па плячах бялявымі валасамі. Нік кашлянуў, але жанчына, нібы не заўважаючы яго, спакойна працягнула руку да туалетнай палічцы і толькі потым, працягваючы абцірацца ручніком, павярнулася.
  
  
  Раздалося два рэвальверныя стрэлы, і кулі ўпіліся ў драўляную ашалёўку ў Ніка над галавой.
  
  
  - Гэта каб вы ведалі, што я ўмею звяртацца са зброяй, - спакойна вымавіла жанчына, абмотваючыся ручніком, але працягваючы трымаць няпрошанага госця на мушцы.
  
  
  — Я шукаю доктара Лундгрэн, мілка, — сказаў Нік, па вартасці ацаніўшы яе постаць у новым ракурсе. - Можа, ты скажаш мне, дзе яе можна знайсці!
  
  
  - Доктар Лундгрэн - гэта я, - адказала жанчына. - Магу я даведацца, з кім маю гонар размаўляць? - з падазрэннем гледзячы на яго смарагдавымі вачыма, спытала яна.
  
  
  Нік разгублена заміргаў: неяк не верылася, што гэтая жанчына не толькі прачытала ўсе навуковыя кнігі, якія ён бачыў у яе бібліятэцы, але і напісала некалькі кніг сама.
  
  
  — Нікалас фон Рунштадт, — хупава пакланіўся ён.
  
  
  - Вы, наколькі я разумею, амерыканец? - Усміхнулася Астрыд. - І даслаў вас наш агульны знаёмы Ларсан?
  
  
  - Вы адгадалі.
  
  
  - Што ж, хачу вас адразу ж папярэдзіць: не майце ніякіх ілюзій на мой рахунак, калега. Пра нас, шведкі, балбочуць рознае, але да мяне гэта не адносіцца. Так што паміж намі магчымы толькі чыста дзелавыя адносіны.
  
  
  - У такім выпадку, - сказаў Нік, - і я адразу ж перайду да справы. Наш самалёт вылятае са Стакгольму праз дзве гадзіны.
  
  
  - Як? - шчыра здзівілася Астрыд. - Хіба мы вылятаем не заўтра? З гэтымі доследамі я зусім страціла пачуццё часу. Які сёння дзень?
  
  
  З гэтымі словамі безуважлівая шведская вучоная дама адправілася наверх апранацца і ўкладваць чамадан, а Нік сеў у крэсла ў яе хатняй бібліятэцы, маркотна абводзячы поглядам якія стаяць на паліцах тамы прац Эйнштэйна, Фермі і Оппенгеймера.
  
  
  Раздзел пяты
  
  
  Рэактыўны самалёт, які ўзлятае з прыватнага аэрадрома ў Баварыі, хутка набраў патрэбную вышыню і ўзяў курс на поўнач, на Капенгаген.
  
  
  Праз 20 хвілін пасля ўзлёту, Вялікі Чалавек вырашыў асабіста сесці за яго штурвал. Пілот Ганс маўчаў, спрабуючы адгадаць настрой боса, перш чым рызыкнуць пачаць размову. У рэшце рэшт ён прыйшоў да высновы, што для чалавека, які страціў за адзін толькі вечар пяць мільёнаў даляраў, граф фон Штадзі знаходзіўся ў даволі нядрэнным настроі.
  
  
  У мінулым - пілот германскага ваенна-паветранага флоту, грубаваты здаравяк і вялікі аматар піва, Ганс карыстаўся ў фон Штадзі некаторымі прывілеямі не столькі як яго асабісты пілот, колькі як свайго роду прыдворны блазан, што давала яму магчымасць быць з босам вельмі адкрытым.
  
  
  - Мяркую, што праз дзве гадзіны мы будзем у Даніі, - заўважыў з задаволенай ухмылкай фон Штадзі. - Так што да вячэры я буду ў гатэлі.
  
  
  - Адважуся заўважыць, шэф, - паправіў яго асцярожна Ганс, - што трэба зрабіць папраўку на моцны сустрэчны вецер. Так што нам спатрэбіцца крыху больш часу.
  
  
  - Так, вядома, - каменяючы тварам, кіўнуў граф. - Я памыліўся, гэта вельмі недарэчна з майго боку - забыцца пра лабавы вецер з поўначы.
  
  
  Ганс прыкусіў язык: бос цярпець не мог, калі яму паказвалі на яго промахі. На худым стомленым твары графа вызначыліся глыбокія зморшчыны, ён нават рыпнуў зубамі, як здалося Гансу. Так, бліскучы розум, але ні да д'ябла не прыдатныя нервы, падумаў пілот. Гэты геніяльны чалавек у найбліжэйшыя пяць гадоў альбо будзе кіраваць светам, альбо памрэ ад перанапружання. Нездарма ж яго партрэт тройчы красаваўся на вокладцы часопіса "Дэр Шпігель"! Ён мог некалькі разоў перасекчы па паветры Германію, каб сустрэцца ў адзін і той жа дзень з рознымі фінансавымі і прамысловымі магнатамі, выступіць з прамовай і падпісаць дамову. Якія належаць яму фармацэўтычныя фабрыкі, якія каштуюць шматлікія мільёны даляраў, згулялі не апошнюю ролю ў росквіце эканомікі Нямеччыны, - пра гэта казаў сам былы канцлер Эрхардт. Фон Штадзі быў на кароткай назе з усімі найбуйнымі рурскімі прамыслоўцамі, уваходзіў у склад праўлення пяці галоўных банкаў, але пры гэтым працягваў займацца і хірургічнай практыкай. Аб гэтым баку яго шматграннай дзейнасці Ганс быў дасведчаны лепш, чым таго жадалася бы графу. Да шчасця, ён аб гэтым не здагадваўся, як, зрэшты, і аб многім іншым.
  
  
  Цішыню кабіны парушыла патрэскванне радыёпрымача.
  
  
  - Паведамленне з нашай службы назірання, шэф, - сказаў Ганс.
  
  
  - Вельмі добра, - кіўнуў бос. - Давайце паслухаем.
  
  
  Капенгаген дакладваў, што фон Рунштадт і Лундгрэн узяты пад сталае назіранне. Яны шчасна дабраліся да сталіцы Даніі, дзе за імі ўвязаліся, як і меркавалася, агенты шведскай службы бяспекі. Аднак у другой палове для фон Рундштадту атрымалася перахітрыць іх і сысці ад «хваста», што дае падставу выказаць здагадку, што сёння ўвечар ён, як і было дамоўлена, даставіць графу цікавіць яго жанчыну.
  
  
  - Што ж, я задаволены, - сказаў фон Штадзі.
  
  
  - Бліскучая ідэя, шэф, паабяцаць узнагароду за гэтую даму, - дагодлівым тонам заўважыў Ганс. - А я ўжо было вырашыў, што мы дарма запляскалі пяць мільёнаў, калі паступіла вестку аб правале таемнай аперацыі ў Швецыі.
  
  
  - Вы ніколі не задаваліся пытаннем, Ганс, - лісліва вымавіў фон Штадзі, - чаму гэта вы так і засталіся пілотам самалёта пасля трыццаці гадоў службы? Не? Дазвольце ў такім выпадку мне выказаць свае меркаванні на гэты конт. Па-першае, хачу адзначыць, што гэтыя дробныя крымінальнікі, ад якіх недалёка сышоў і гэты фон Рунштадт, нягледзячы на ??ўсе яго бліскучае ваеннае мінулае, увязаліся ў дурную і небяспечную задуму. Нельга было так рызыкаваць. Па-другое, павінен вам сказаць, што нашы саюзнікі, якімі ў цяперашні час з'яўляюцца кітайцы, аддалі б перавагу атрымаць ад нас цікавяць іх звесткі аб Муска без лішняй шуміхі, каб мець магчымасць паднесці Злучаным Штатам сюрпрыз. І нарэшце, калі б вы больш уважліва, вы б ведалі, што яшчэ тры дні таму я загадаў адмяніць гэтую аперацыю ў Швецыі, але гэтыя дурні па ўласнай дурасці засядзеліся ў пячоры. Зрэшты, я асабіста б перастраляў іх, нават калі б яны і ацалелі. А зараз зрабіце ласку - вазьміце кіраванне самалётам на сябе. Мне трэба сёе-тое абмеркаваць з нашым сябрам Лін Цяо. І вось яшчэ што, Ганс: засячэце ў сябе на носе, што панаванне над Паўночнай Амерыкай каштуе значна даражэй, чым нейкія вартыя жалю пяць мільёнаў долараў. Вам усё зразумела?
  
  
  - Так сапраўды, шэф, - нервова жуючы агрызак цыгары, прахрыпеў пілот. - Мне трэба было і самому здагадацца. Але ж вы заўсёды ўсё пралічваеце на шмат хадоў наперад. Хіба магу я за вамі ўгнацца?
  
  
  Ледзь граф пакінуў кабіну самалёта, як у маленькіх вочках Ганса з'явілася зусім новы выраз: напружанай працы думкі і душэўнага болю. Ён ведаў, што граф зманіў, сцвярджаючы, што распарадзіўся згарнуць шведскую аперацыю. Яго проста засталі знянацку са спушчанымі штанамі, і ён спрабаваў выкруціцца. Раней ён ніколі не хлусіў Гансу, і неўласцівае яму выхвалянне толькі пацвярджала горшыя асцярогі дасведчанага лётчыка: шэф відавочна губляе над сабой кантроль. Ганс выдатна ведаў, што за гэтым рушыць услед зрыў, так што маецца быць вытрымаць невялікі Армагедон[1]. Вочы Ганса хітра бліснулі: ён ведаў, як атрымаць для сябе карысць з памылак шэфа, які страціў самавалоданне.
  
  
  Пад крылом самалёта ўзніклі знаёмыя абрысы Ютландскага паўвострава. Злёгку падправіўшы курс, Ганс пачаў зніжацца над Капенгагенам.
  
  
  Прайшло не менш за паўгадзіны з пачатку спектакля ў Дацкім каралеўскім тэатры, калі ў напаўцёмную ложу, дзе ў адзіноце атрымліваў асалоду ад цудоўным відовішчам Нік, пайшоў нарэшце граф фон Штадзі са сваёй світай. Як і належыць сапраўднаму арыстакрату, фон Рунштадт нават не павярнуўся ў яго бок, захоўваючы спакой. І толькі калі ў антракце ўспыхнула святло, Нік даў ласку зірнуць на сваіх запозненых суседзяў па нажы.
  
  
  Ён без асаблівай працы вызначыў, хто з іх і ёсць фон Штадзі. Яго спадарожнікі выглядалі менавіта так, як і павінны ім глядзець усе прыліпалы і прыхлебальнікі, якія ўвіваюцца за ўплывовым чалавекам: іх дагодлівыя фізіяноміі выказвалі розную ступень напышлівай значнасці і дрэнна хаваная круцельства. Прызнацца, фон Штадзі ўразіў Ніка, ён чакаў убачыць тыповага закаранелага нацыста, з абавязковай круглай галавой на бычынай шыі, гэткага фанабэрыстага тоўстага прусака.
  
  
  Замест гэтага ён бачыў элегантнага мужчыну ў строгім вячэрнім гарнітуры, падобнага адначасова і на камандзіра падпадзялення марскіх пяхотнікаў, і на святога з адной з карцін Эль Грэка. Нік зразумеў, што нягледзячы на сваю худзізну, граф валодае незвычайнай фізічнай сілай, пра што сведчыў здаровы колер скуры яго асобы і бляск жывых, злёгку запалых вачэй.
  
  
  Граф скончыў абмен ласкамі з якая сядзіць побач з ім дамай і павярнуўся да Ніку.
  
  
  - Добры вечар, спадар фон Рунштадт! - сказаў ён. - Я надзвычай рады, што вы змаглі скарыстацца маёй прапановай. Але я паслаў вам два білеты, а вы тут адзін!
  
  
  У яго добра пастаўленым голасе Нік улавіў насмешлівыя ноткі.
  
  
  — Я пакінуў сваю даму дома, — суха адказаў Мік. - Мне падумалася, што ёй лепш не чуць, як мы будзем гандлявацца з-за яе.
  
  
  - Я ніколі не гандлююся, мой сябар, - усміхнуўся граф. — Вас паінфармавалі ўжо аб суме ўзнагароджання, так што альбо згаджайцеся, альбо спынім гэтую размову. Тым не менш шкада, што доктара Лундгрэн няма тут сёння з намі, таму што я не люблю купляць ката ў мяшку, калі так можна выказацца.
  
  
  - Ката ў мяшку? - хмыкнуў Нік. - Я ведаю, як для вас важна займець яе! Так што не павыкупляйцеся!
  
  
  - На самай справе? Вельмі цікава! - ускінуў бровы граф.
  
  
  — Так, — з важным выглядам працягваў Нік. - Мне добра вядома, што яна каштуе значна больш, чым нейкія пяцьсот тысяч заходнегерманскіх марак, якія вы прапануеце за яе.
  
  
  - І колькі ж, па-вашаму, я гатовы вам за яе даць? — лісліва спытаў фон Штадзі, але Нік быў не настолькі дурны, каб не ўлавіць у яго голасе пагрозы.
  
  
  - Я не прагны чалавек, граф! — з празмернай шчырасцю ў поглядзе, усклікнуў Нік. - Грошы мяне не цікавяць. Калі шведы выявяць, што яна знікла, яны спусцяць на мяне ўсіх сваіх ганчакоў сабак. Мяркую, што да палявання на мяне далучацца і спецслужбы іншых краін-сябраў НАТА, у тым ліку і Заходнюю Нямеччыну. Я буду чалавекам без будучыні, граф. Сапраўднаму нямецкаму патрыёту і без таго зараз нялёгка…
  
  
  - Вы маеце рацыю, - уздыхнуў фон Штадзі, усім сваім выглядам запрашаючы суразмоўцы развіваць сваю цікавую думку.
  
  
  — Я хачу атрымаць працу ў вашай арганізацыі, — выдыхнуў Нік, вырашыўшы браць быка за рогі. - Такі чалавек, як я, вам патрэбен, фон Штадзі. У мяне вялікі баявы досвед.
  
  
  - Але ж я казаў вам, што абарона вам будзе забяспечана, - затрос галавой граф. - Мае людзі ўладкуюць усё так, быццам бы яе ў вас выкралі. А хутка пасля гэтага яе знойдуць мёртвай. Але вам ужо не змогуць паставіць гэта ў віну.
  
  
  — І ўсё ж я хачу атрымаць працу, — упарта стаяў на сваім Мік. - Не будзе працы, не будзе і шведкі.
  
  
  Граф задуменна апусціў вочы, пагрузіўшыся ў разважанні. Тым часам Нік з цікаўнасцю разглядаў
  
  
  Якая сядзіць побач з ім жанчыну. Яна была занадта маладая, каб быць каханкай графа: яму ўжо даўно пераваліла за сорак, а ёй наўрад ці споўнілася і дваццаць гадоў. У яе было заганнае твар, далікатная белая скура і цёмныя палосы, як у ірландак, якіх ведаў Нік. Нік падміргнуў ёй і шырока ўсміхнуўся, атрымаўшы шматабяцальную ўсмешку ў адказ. Вырашыўшы неадкладна развіваць поспех, Нік дастаў з кішэні пінжака срэбную біклагу і галантна прапанаваў даме зрабіць першы глыток. Збянтэжыўшыся ад такога імклівага напору, тая разгублена заміргала сваімі цёмна-сінімі вачыма.
  
  
  - Дзякую вам, - урэшце сказала яна. - Гэта значыць, данке шэн.
  
  
  Будзь я пракляты, падумаў Нік, калі яна не амерыканка!
  
  
  Фон Штадзі асуджальна паглядзеў на дзяўчыну, калі тая вярнула пляшку Ніку, і ці ледзь не з абурэннем адпрэчыў яго прапанову таксама злёгку ўзбадзёрыцца. Нік паціснуў плячыма і з задавальненнем зрабіў ладны глыток.
  
  
  — Вельмі дапамагае пераадольваць зменлівасці лёсу, — заўважыў ён, хаваючы біклагу ў кішэню.
  
  
  — Я абдумаў вашу прапанову і прыняў рашэнне, — з важным выглядам прамовіў граф, прапусціўшы жарт міма вушэй. - Чалавека з вашым вопытам, безумоўна, можна будзе выкарыстоўваць у нашай арганізацыі. Але нават я не магу парушыць парадак прыёму ў яе. Я прадстаўлю вашу кандыдатуру радзе, але вам усё роўна трэба будзе прайсці дбайную праверку, як і пры прыёме на службу ў любую ваенную арганізацыю. Жадаю адразу ж папярэдзіць вас: некаторыя выпрабаванні могуць здацца вам не зусім звычайнымі.
  
  
  - Разумею, - кіўнуў Картэр, выдатна ўсведамляючы, што нельга верыць ніводнаму слову небяспечнага суперніка.
  
  
  Фон Штадзі тым часам дастаў з кішэні канверт і ўручыў яго Ніку.
  
  
  - Інструкцыі па правядзенні нашай аперацыі напісаны хутка знікаючым з ліста паперы чарнілам, - сказаў ён. — Так што прачытайце іх зараз жа, і калі ўзнікнуць пытанні, то задайце іх. Ніякіх памылак заўтра ўвечар было не павінна!
  
  
  Тройчы прабегшы тэкст, Нік вярнуў лісток графу са словамі:
  
  
  - Пытанняў няма.
  
  
  Задаволена кіўнуўшы, фон Штадзі перадаў яму яшчэ адзін канверт. Нік пералічыў належныя яму юды грошы і таксама кіўнуў галавой.
  
  
  - І вось яшчэ што, - сказаў фон Штадзі. - Мне думаецца, нам не варта неадкладна знікаць з горада, каб не ўзбудзіць падазрэнне ва ўладзе. Бо ніякіх доказаў супраць нас у паліцыі ўсё роўна не будзе.
  
  
  Нік пагадзіўся з гэтым довадам. Дачакаўшыся, калі світа графа пакінула ложу, ён выйшаў з тэатра праз службовае выйсце, каб не выклікаць у якія сачылі за ім людзей фон Штадзі сумневаў у тым, што ён выконвае канспірацыю. Крочачы па бруку міма цагляных домікаў Капенгагена, Нік з трывогай думаў, што дапусці ён заўтра памылку, гэты злыдзень з гарачым позіркам і мокрымі пачуццёвымі вуснамі прымусіць Астрыд загаварыць. Заклапочаны гэтымі змрочнымі думкамі, ён дабраўся нарэшце да гатэля, дзе застаў багіню мірна спячай. Верны іх дамове, яе абаронца распрануўся і з цяжкім уздыхам лёг на іншы ложак.
  
  
  У апусцелым прыморскім парку аркестр іграў на беразе павольны вальс.
  
  
  - Падыходзьце бліжэй, дамы і спадары! - зазываў публіку карлік. - Палюбуйцеся на зоркі! Рэдкае відовішча - Фрэнк Сінатра, Іў Мантан, Луіс Армстранг! Усе яны гатовы выступіць перад вамі за чыста сімвалічны поплатак!
  
  
  Зоркі, зразумела, былі не сапраўднымі: карлік запрашаў гледачоў на паказ свайго лялечнага тэатра. Але ішоў дробны дождж, і жадаючых мокнуць пад ім у гэты позні час не назіралася, магчыма, яшчэ і таму, што балаган размяшчаўся ў даволі глухім куце. Толькі адна парачка - высокі мужчына і жанчына ў плашчы - здалёк назірала за тым, што адбываецца, хаваючыся ад карліка паміж дрэў, з лісця якіх капалі ім на галовы цяжкія кроплі.
  
  
  Нік паглядзеў на гадзіннік: было роўна восем, так што ўсё магло здарыцца ў любую хвіліну. Ён стаў бліжэй да Астрыд, што было не толькі значна рамантычны, але і надзейней: людзі фон Штадзі наўрад ці рызыкнулі б цяпер. Страляць па ім. У гэты вечар перад Нікам стаяла адна задача: выжыць.
  
  
  Кропля дажджу ўпала Астрыд на кончык носа, і Нік пацалаваў яго, неўзаметку для назіралых за імі крануўшы яе цела і праверыўшы мініятурны высокачашчынны радыёперадавальнік, якім на ўсялякі выпадак забяспечыла Астрыд шведская служба бяспекі.
  
  
  - Як настрой? - спытаў ён. - Бадзёрае?
  
  
  - Выдатнае! - усміхнулася яна. - Мне зусім не страшна.
  
  
  - Натуральна, - у тон ёй вымавіў Нік. - Ты ж ведаеш, што людзі віцэ-адмірала гатовы ў любы момант прыйсці табе на дапамогу.
  
  
  — Шчыра кажучы, я разлічваю больш на тваю абарону, — нізкім голасам сказала Астрыд, прыціскаючыся шчыльней да Картэра.
  
  
  - Падыходзьце ж бліжэй, не саромейцеся, - працягваў і зазываць публіку карлік. - І вы ўбачыце цэлае сузор'е бліскучых, талентаў і сусветных знакамітасцей ... - яго голас нагадваў хрыплы сабачы брэх.
  
  
  - Я бачу сапраўднага знатака сапраўдных талентаў! - заўважыўшы закаханую парачку, узрадавана закрычаў карлік. - Ідзіце ж хутчэй сюды! Вы атрымаеце сапраўдную асалоду!
  
  
  Карлік накіраваў прамень пражэктара прама на Ніка, асляпіўшы яго. Астрыд уся скамянела ад спалоху. Агорнуты туманам парк раптам разрагатаўся, нібы вар'ят. Нік падумаў, што хоць шведскія агенты і ачапілі парк, лепш за яе ж паспрабаваць знесці ногі.
  
  
  Грымнуў стрэл, і карлік пачаў рагатаць яшчэ мацней. Абняўшы Астрыд за плечы, Нік разам з ёй упаў ніцма на зямлю і наўздагад агрызнуўся са свайго «люгера». Хтосьці застагнаў, аднак кольца вакол іх хутка звужалася.
  
  
  — Трэба хуценька змотвацца адсюль, — сказаў Нік Астрыд.
  
  
  - А хіба я супраць? - прашаптала яна, не падымаючы галавы, яму проста ў вуха.
  
  
  Адной рукой захапляючы дзяўчыну за сабой, а ў другой сціскаючы пісталет, Нік, адстрэльваючыся, накіраваўся да дрэў. На слізкай дарожцы алеі з'явіўся чалавек з вінтоўкай у руках, але Нік паспеў разбіць яго трапным стрэлам, ледзь толькі той прыцэліўся. Астрыд ўскрыкнула.
  
  
  - Такія суровыя правілы гульні, - прамармытаў Нік. - Або мы яго, або ён нас. Пастарайся надалей не крычаць, каб не аблягчаць задачу ворагу.
  
  
  - Мне гэтая гульня зусім не да спадобы, - сказала Астрыд.
  
  
  — Як сказаў адзін жартаўнік, — усміхнуўся Нік, — іншых забаў, на жаль, у нашым горадзе няма.
  
  
  На іх поспех, лодкавая станцыя на маленькім возеры ў гэты непагодны вечар апынулася пустая. Слізгаючы па мокрым прычале, Нік і Астрыд дабеглі да бліжэйшай лодкі і забраліся ў яе, якія падганялі крыкамі пагоні. З усяе сілы працуючы вёсламі, Нік пагнаў лодку далей ад берага, спадзеючыся схавацца ад праследавацеляў у смузе.
  
  
  Раздзел шосты
  
  
  Нарэшце яны апынуліся пад непранікальнай заслонай дажджу і туману. Цемра згушчалася, агеньчыкі парка зусім пацьмянелі. Нік і Астрыд сядзелі моўчкі, напружана ўслухоўваючыся ў гнятлівую цішыню возера, якая парушалася толькі плёскатам хваляў аб борта іх лодкі. Падобна было, што іх праследавацелі змірыліся са сваёй няўдачай.
  
  
  Раптам пачуўся скрып уключынаў іншай лодкі, якая набліжаецца да сярэдзіны возера.
  
  
  — Што б ні здарылася, захоўвай спакой, — прашаптаў Нік, паціскаючы локаць Астрыд.
  
  
  - Добра, - прыбіраючы пасму валасоў з яго ілба, сказала яна. - Мне не трэба паўтараць двойчы. Яны шукаюць нас?
  
  
  - Так, - сказаў Нік. - Яны вунь там, злева. Кладзіся на дно.
  
  
  Дзяўчына паслухмяна рушыла ўслед яго парадзе, а Нік, выцягнуўшы з уключыны адно вясло, пачаў ціха веславаць, накіроўваючы лодку на больш цёмнае месца, туды, дзе над вадой навіслі дрэвы. Рыпанне ўключынаў надыходзячай лодкі рабілася ўсё гучней. Нік хутка сцягнуў з сябе вопратку.
  
  
  - Гэта немцы? - Прашаптала Астрыд.
  
  
  - Думаю, гэта яны, - сказаў Нік. - А можа, і паліцыянты: я ж паклаў кагосьці на алеі. Цяпер усё высвятлю.
  
  
  З гэтымі словамі ён саслізнуў у ваду і нырнуў. Вынырнуўшы ля борта надыходзячай лодкі, ён пачуў, як адзін з немцаў кажа другому:
  
  
  - Ахтунг! Вунь там, Вальтар, наперадзе! Толькі не патрап і жанчыну, яна вельмі каштоўны тавар!
  
  
  Чалавек з карабінам, які стаіць на носе, апусціўся на калена, цэлячыся, і прамармытаў:
  
  
  - Пракляты туман! Я нічога не бачу!
  
  
  Нік ухапіўся за борт лодкі і качнуў яе.
  
  
  - Не разгойдвай лодку, прыяцель! - злосна прашыпеў стрэлак. — Сядзі спакойна і не круціся, цурбан сілезскі!
  
  
  Злаўчыўшыся, Нік тузануў карабін за ствол, і немец паляцеў у ваду, не паспеўшы нават ўскрыкнуць. Яго прыяцель апынуўся спрытней, ён паспеў стукнуць Ніка вяслом па плячы, садраўшы на галаве скуру каля вуха. Нік сышоў пад ваду, ледзь не захлынуўшыся, аднак учапіўся-такі ў вясло і пачаў падцягвацца, перабіраючы рукамі. Упарты немец не жадаючы выпускаць яго, тым самым дапамагаў Ніку забрацца ў лодку.
  
  
  Нарэшце ён сцяміў, што дапусціў промах, але было позна: Нік сціснуў яму рукамі горла і пацягнуў за сабой. Яны абодва пагрузіліся ў ваду, немец адчайна супраціўляўся, але Нік усё мацней сціскаў пальцы. Другі немец прыйшоў і сябе і паспяшаўся на дапамогу. Нік на імгненне адпусціў горла сілезца і рабром далоні стукнуў стрэлка па пераноссі. Не выдаўшы ні гуку, той каменем пайшоў на дно.
  
  
  Так і не здолеўшы вынырнуць на паверхню і ўдыхнуць паветра, яго сілезскі сябрук перастаў супраціўляцца. Нік патрымаў яго яшчэ крыху пад вадой і расціснуў рукі. Другі салдат арміі фон Штадзі рушыў услед на дно возера следам за першым.
  
  
  Нядрэнны пачатак, падумаў Нік, але ж гэтым справа не скончыцца, астатнія чакаюць нас на беразе. Ён падплыў да сваёй лодкі і, падцягнуўшыся, пераваліўся цераз борт.
  
  
  - Я чула стрэл, - здушана прашаптала Астрыд, - і падумала, што…
  
  
  — Менш думай, галава не будзе хварэць, — ціха засмяяўся Нік, налягаючы на вёслы. Здавалася, за кожным кустом хаваецца агент графа са стрэльбай. Нік першым выскачыў на бераг, працягнуў руку дзяўчыне, і яны пабеглі па слізкай сцяжынцы да парку.
  
  
  Недзе за густымі кустамі і дрэвамі пачуўся злосны рогат карліка. Нік падумаў, што яму здалося: так глыбока засеў у яго ў галаве гэты агідны злавесны смех. Можа быць, падступны маленькі забойца наўмысна заліваўся дзікім рогатам, паралізуючы волю сваёй ахвяры.
  
  
  Астрыд сутаргава раскрыла ад спалоху рот, але адразу ж заціснула яго далонню, успомніўшы настаўленьне Ніка. У яе вырашчаных вачах прадзімаў жывёльны страх, а рука, якую яна працягнула Ніку, была халоднай, як у мерцвяка.
  
  
  Рызыкуючы нарвацца на кулю скрывіўся ў засадзе вырадка, уцекачы ўскараскаліся па схіле і застылі на месцы, напружана ўзіраючыся і ўслухоўваючыся ў цемру. Стрэлу не было, але агідны смех, быццам д'ябал, гучаў то ззаду іх, то наперадзе.
  
  
  Раптам настала трунная цішыня.
  
  
  Нік замер, чакаючы падвоху, і яго чулы слых улавіў ляск металу за секунду да новага выбуху шалёнага рогату, следам за якім з шматкоў туману загрымеў, выплёўваючы свінец і полымя, ручны кулямёт. Нік паваліў Астрыд у бруд, прычыніўшы яе сваім целам, і чарга прайшла ў іх над галовамі. Стральба спынілася, і па кустах заскакаў вузкі прамень святла. Нік стрэліў па ліхтарыку з «люгера», прамень знік, але паветра зноў патрос агідны рогат. Карлік быў недзе зусім блізка.
  
  
  Астрыд затрэслася, нібы ў прыступе ліхаманкі.
  
  
  - Больш не магу чуць гэты смех! - прашаптала яна, цяжка дыхаючы. - Ён палохае мяне мацней, чым кулямёт. Зрабі ж што-небудзь!
  
  
  - Заставайся тут, - сказаў Нік, - а я правяду разведку. Можа, мне ўдасца адбіць у гэтага жартаўніка паляванне смяяцца.
  
  
  Нізка прыгінаючыся, ён перасек алею і, схаваўшыся за дрэвам, наўздагад стрэліў па кустах. Карлік агрызнуўся чаргой з кулямёта, пагражаючы чырвонай мовай полымя са ствала, нібы мурэна, якая абараняе сваю нару. Зверху на галаву Ніка пасыпаліся мокрыя галінкі, лісце і кавалачкі кары. Ён перабег да другога дрэва, змяніў абойму і зноў адкрыў агонь. Карлік быў, магчыма, вар'ят, аднак не пазбаўлены кемлівасці, ён разумеў, што на перасечанай мясцовасці яму не перамагчы ў смяротнай дуэлі з небяспечным супернікам. Гук кароткіх чэргаў яго кулямёта пачаў аддаляцца: маленькі хітрун хутка адыходзіў, выманьваючы Ніка з зараснікаў на адкрытую прастору.
  
  
  Разгадаўшы яго задума, Нік вырашыў, што на некаторы час гідкі ліліпут супакоіўся, і вярнуўся да Астрыд.
  
  
  — Здаецца, ты ім і сапраўды вельмі патрэбна, — задыхаючыся ад бегу, усклікнуў ён. - Фон Штадзі пашанцавала з надвор'ем: калі б не туман, ты даўно б ужо была дома ў Швецыі, а людзі віцэ-адмірала прыйшлі б да нас на дапамогу. Але не хвалюйся, мы і самі выберамся з гэтай пасткі, зладжанай нам графам.
  
  
  — Падобна, ён гатовы дорага заплаціць, каб мяне прыбралі ў яго са шляху, — усміхнулася Астрыд. - Для свабоднага свету мая гібель абярнулася б сапраўднай катастрофай.
  
  
  Нік схаваў пісталет у кішэню пінжака, і яны накіраваліся да атракцыёнаў, разлічваючы выбрацца адтуль на вуліцу, дзе іх павінны былі сустрэць агенты шведскай службы бяспекі. Але пакуль яшчэ ўся адказнасць за жыццё Астрыд ляжала на Ніку, і ён разумеў гэта: буйных перамог без рызыкі не атрымліваюць, а рызыкаваць ён прывык.
  
  
  Дождж напалохаў публіку ў гэты вечар, і самотны мужчына шчыльнага целаскладу, які сядзіць за столікам летняга кафэ, не мог не прыцягнуць іх увагі. Заўважыўшы Ніка і Астрыд, ён нешта сказаў у партатыўную рацыю і ўстаў з-за стала. Па ягоным нядобрым твары і чорным скураным плашчы не цяжка было здагадацца, што гэта адзін з Тэўтонскіх Рыцараў.
  
  
  Уцекачы паскорылі крок, але нечакана наперадзе з'явілася цэлая група коратка падстрыжаных мужчын у аднолькавых плашчах. Да выхаду на вуліцу заставалася яшчэ некалькі соцень крокаў. Нік з трывогай падумаў, што ім могуць і не даць зрабіць іх: фон Штадзі суцэль мог забяспечыць сваіх зручных пісталетамі з глушыцелем.
  
  
  Абарочваючыся на бегу на сваіх праследавацеляў, Нік і Астрыд пабеглі назад, але ім напярэймы кінулася яшчэ трое малайцоў з каманды графа. Але тут Нік убачыў, што з брамкі агароджы атракцыёну пад назовам «Паветраны палёт» выходзяць людзі. Доўга не разважаючы, ён пацягнуў дзяўчыну за сабой да білетэра, намацваючы другой рукой у кішэні дацкія грошы.
  
  
  На іх бяду, дзядок, які прадае квіткі, апынуўся гаманкім:
  
  
  - Сядзенні ў самалёце вільготныя, спадары! - палічыў неабходным папярэдзіць іх ён. - Можа, вам лепш прыйсці да нас са сваёй чароўнай дамай другі раз, сэр? Мы хутка закрываемся…
  
  
  - Мая нявеста даўно марыла аб такім палёце! – перабіў яго Нік. - Дайце нам адразу ж некалькі квіткоў, каб яна засталася задаволеная. - І ён сунуў дзядку пачак змятых банкнот, нават не палічыўшы іх.
  
  
  Заціснуўшы білетную стужку ў руцэ, Нік адчайна замахаў ёй кантралёру, ужо які зачыняе брамку. Той прапусціў іх на пасадачную платформу, і яны плюхнуліся на вольныя месцы паміж падлеткамі і падвыпілымі нарвежскімі маракамі. Загучала вясёленькая мелодыя, і гандола на доўгай металічнай страле ўзнялася ў начное неба над Капенгагенам. Зірнуўшы ўніз, Нік задаволена хмыкнуў: якія страцілі іх тыпы ў чорных плашчах збіліся ў адну купку пасярэдзіне цэнтральнай алеі, круцячы галовамі.
  
  
  Аднак калі самалёцік апусціўся ўніз, на платформе ўжо стаяла двое граміў.
  
  
  - Гутэн таг, гер фон Рунштадт, - прабасіў адзін з іх. - Трохі палятаем разам, яволь? А потым я пачастую вас шнапсам! Не пярэчыце? Ха-ха-ха!
  
  
  Нік ласкава ўсміхнуўся, слізгануўшы поглядам па яго адтапыранай кішэні, і прыўстаў, нібы намерваючыся прапусціць немцаў міма сябе. Граміла зрабіў крок, і Нік стукнуў яго кулаком у нос. Кроў пырснула з яго, нібы з пераспелага памідора, і пацякла па падбародку. Бамбіза пахіснуўся, самалёцік крануўся з месца, аднак другі немец паспеў упіхнуць свайго прыяцеля ў апошнюю кабінку і ў апошні момант скокнуць у яе сам. Рыпучы механізм зноў падняў гандолу над верхавінамі дрэў, і Нік пачуў, як раз'юшаны таўстун крычыць:
  
  
  - Я прыстрэлю гэтую свінню неадкладна!
  
  
  — Не лупцуй лухту, Карл! - угаворваў яго разважлівы напарнік. - Граф не даруе нам гэтага! Бракавала яшчэ дагадзіць у дацкую паліцыю і выпусціць дзяўчынку. У цябе яшчэ будзе магчымасць звесці з ім лічыльнікі. Паварушылі нарэшце сваімі мазгамі. Ці твая тупая баварская башка прыдатная толькі ў якасці баксёрскай грушы?
  
  
  - Не! Я зараз жа прыкончу яго, а заадно і цябе, калі станеш мне замінаць! - рыкаў баварец. - Гэта пытанне гонару!
  
  
  - Мы апускаемся, - стрымліваў яго прыяцель. - Ім ад нас не ўцячы!
  
  
  І сапраўды, на платформе стаялі яшчэ трое суровых мужчын у чорных скураных плашчах. За сваёй спіной Нік пачуў нейкую валтузню і павярнуўся: немцы ў апошняй кабінцы змагаліся, рызыкуючы зваліцца з вышыні ўніз. Нік ускочыў і стукнуў кулаком баварца па патыліцы. Той пахіснуўся, выпусціўшы пісталет, і вываліўся з гандолы на платформу. Натоўп войкнуў і закрычаў.
  
  
  - Гэта не надта разумна з вашага боку, гер фон Рунштадт, - сказаў другі немец. - Паспрабуеце бегчы - я прыстрэлю вас. Так што спакойна выходзьце з кабіны і павольна ідзіце да выйсця.
  
  
  — Абавязкова так і зраблю, — сказаў Нік і саскочыў на платформу. Падаючы, ён балюча выцяўся, але гэта не перашкодзіла яму ўскочыць на ногі і стрэліць з "люгера" па чорных плашчах. Двое бамбіза ўпала мёртва, трэці схаваўся за будку механіка. Публіка з лямантам стала разбягацца ва ўсе бакі, механік выключыў матор, як толькі патрабавала інструкцыя, і гандола завісла ў паветры ў некалькіх футах ад платформы.
  
  
  - Скачы, Астрыд! — крыкнуў Нік дзяўчыне, заўважыўшы, што рука немца цягнецца да яе плашчу. Астрыд скокнула прама ў абдымкі Ніка, і яны разам упалі на насціл. Нік стрэліў у заднюю сценку кабіны немца, дапамог дзяўчыне падняцца, і яны пабеглі да выхаду.
  
  
  Здалёк даносіліся гукі паліцэйскай сірэны. Выбраўшыся праз службовы ўваход з пляцоўкі атракцыёна, яны па вузкіх дарожках дабраліся да летняга тэатра вар'етэ і, мінуўшы пустыя рады адкідных крэслаў, апынуліся на дашчанай сцэне за кулісамі.
  
  
  Раптам успыхнуў адзін з пражэктараў. Нік стрэліў у яго, і вакол зноў запанавала цемра. Жудасны рогат карліка прагучаў у ёй асабліва агідна, і Астрыд застагнала, учапіўшыся ў руку Ніка і падаючы на памост. Нік ціха вылаяўся і, прысеўшы каля страціла прытомнасць дзяўчыны на кукішкі, стаў пляскаць яе па шчоках, прыводзячы ў пачуцці.
  
  
  Нарэшце яна прыйшла да памяці і села, адкінуўшы з твару валасы.
  
  
  - Прабач, але я сама гэтага не чакала, - сказала яна.
  
  
  - Ціха! - прыціснуў ён ёй палец да вуснаў. - Чакай мяне тут.
  
  
  Падняўшыся па лесвіцы да масткоў асвятляльнай сістэмы, Нік стаў асцярожна прабірацца міма якія звісаюць са столі трасоў і лін. Але не прайшоў ён і дзесяці крокаў, як пачуўся здушаны ўздых і сцэна залілася яркім святлом, нібы з-за куліс павінна была выпырхнуць уся трупа кардэбалета. Нік застыў на месцы, чакаючы кулю, але смех карліка прывёў яго ў пачуцці за імгненне да таго, як у паветры мільгануў нож. Упаўшы на масткі, Нік здолеў кінуць у падступнага вырадка свой штылет.
  
  
  Тонкае лязо працяло плячо карліка пад ключыцай, і ён паляцеў уніз. Аднак глухога груку падаючага цела не было: са спрытам малпы карлік ухапіўся за канат і стаў падымацца па ім да пажарнай лесвіцы, якая вядзе на дах. Нік кінуўся следам за ім, але дасведчаны акрабат ужо растварыўся ў цемры. Неўзабаве яго смех заціх у змроку ночы недзе на даху. Нік вырашыў не чакаць, пакуль яркае асвятленне прыцягне ўвагу паліцыі, і хутка спусціўся на сцэну. Цяпер трэба было ратаваць дзяўчыну, а не помсціць дзёрзкаму карліку, ён яшчэ атрымае спаўна за ўсё сваё падступства, але пазней, падумаў Нік.
  
  
  Выйшаўшы праз службовы ўваход з летняга тэатра, яны неўзабаве апынуліся ў вузкім завулку, які вывеў іх на ажыўленую вуліцу Вестэрбаргадзе. Па мокрым асфальце шапацелі аўтамабільныя шыны і ціхенька цокалі конскія падковы, паўтараючы мернаму парыпванню рысор экіпажаў. Астрыд паслала радыёсігнал агентам шведскай сакрэтнай службы, і Нік на ўсялякі выпадак агледзеўся па баках. На шчасце, чорных плашчоў паблізу не аказалася.
  
  
  Нарэшце да іх падкаціла крытая брызентам фурманка, запрэжаная ломавым канём, і з-пад падстрэшка з'явіліся знаёмыя сівыя вусы віцэ-адмірала Ларсона.
  
  
  - Вы прымусілі мяне пахвалявацца, містэр Картэр, - з дакорам сказаў ён. - Як пачуваецца наша спадарыня Кюры?
  
  
  — Мы з ёй крыху пакаталіся на лодцы па возеры, — туманна растлумачыў Нік, — і зараз ёй стала значна лепш. Так што распішыцеся, як гаворыцца, у атрыманні, сэр!
  
  
  Ларсан саступіў месца дзяўчыне, і фурманка зноў кранулася з месца. Вазак флегматычна пыхкаў люлькай, нібы вёз партыю скрынь з півам, а не важную навукоўцу з сакрэтнай лабараторыі, якую ўжо чакаў адмысловы самалёт шведскіх ВПС на ваенным аэрадроме.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на дробны дождж, Нік дастаў пачак цыгарэт і ўпершыню за некалькі мінулых гадзін з асалодай закурыў. Віцэ-адмірал панура назіраў за ім, засунуўшы рукі ў кішэні паліто.
  
  
  — Тут у любую хвіліну могуць аб'явіцца касталомы фон Штадзі, — спахапіўся нарэшце Нік. - Трэба ісці адсюль. Але дзе мы маглі б спакойна паразмаўляць? Я дрэнна ведаю горад. У графа напэўна паўсюль свая агентура, не хацелася б, каб нас заўважылі ці ж падслухалі нашу размову.
  
  
  - Я ведаю адно надзейнае мястэчка, - сказаў Ларсан і павёў Ніка завулкамі да канала.
  
  
  У падвалах і паўпадвалах дамоў, якія глядзелі вокнамі на набярэжную, размясціліся шматлікія джаз-клубы і бары з музычнымі аўтаматамі. У гэты непагодны вечар яны былі перапоўнены наведвальнікамі, у асноўным - маладымі людзьмі, гатовымі танчыць і весяліцца да світання.
  
  
  Зрабіўшы пару глыткоў свайго каханага піва «Карлсберг», Нік глыбакадумна вымавіў:
  
  
  - Што ж, можна сказаць, што ўсё атрымалася вельмі ўдала. Мы з графам злёгку прамацалі адзін аднаго. І добра, што вашы людзі не ўвязаліся ў гэтую гульню: фон Штадзі зараз упэўнены, што я вольны стрэлак, які працуе ў адзіночку ці, на благі канец, з некалькімі памагатымі.
  
  
  — Але ў мяне дадалося сівых валасоў, калі я ўбачыў машыны дацкай паліцыі каля парку, — сказаў Ларсан.
  
  
  — Сівізна вам да твару, адмірал, — ухмыльнуўся Мік. - Заўтра я хачу нанесці графу візіт ветлівасці. Але мне спатрэбіцца ваша падтрымка. Граф моцны супернік, і пакуль яшчэ я не вывучыў усе яго сувязі і магчымасці ў гэтай краіне.
  
  
  Прыкладна з паўгадзіны яны абмяркоўвалі план далейшых сумесных дзеянняў, пасля чаго пакінулі бар і разышліся ў розныя бакі. Падняўшы каўнер пінжака, Нік павольна пабрыў па бязлюднай набярэжнай канала ў сваю гасцініцу, слізгаючы безуважлівым позіркам па свінцовай паверхні вады і разважаючы аб тым, што дапусці ён заўтра найменшую памылку, і яго труп апынецца на глейкім дні гэтага бруднага вадаёма. І нават думка аб светлых ідэях і бяспецы Амерыкі, дзеля якіх ён загіне ў росквіце сіл, мала суцяшала яго ў гэтую познюю гадзіну.
  
  
  Раздзел сёмы
  
  
  Шэрая стужка шашы пралягла паміж голымі палямі і невысокімі лясістымі ўзгоркамі. Шчыльныя нізкія хмары, якія завіслі над саламянымі дахамі сялянскіх хат, і хмурнае неба толькі падкрэслівалі ўбогасць гэтага маркотнага пейзажа, які навявае нуду.
  
  
  Але які сядзіць у старэнькім "ягуары" насупраць прыдарожнай карчмы чалавек не ўпадаў у засмучэнне, а цярпліва чакаў. Нарэшце на шашы з'явілася цёмная плямка. Яно хутка расло, набліжаючыся, і набыло абрысы матацыкла. Апрануты ў чорны скураны гарнітур матацыкліста, які прыпаў, нібы жакей, да руля БМВ , выціскаючы з магутнага матора ўсё магчымае.
  
  
  - Спазняешся, Буц! — усміхнуўшыся, прамармытаў чалавек, які сядзіць у «ягуары», і нацягнуў на галаву вязаную шапачку з прарэзам для вачэй, стаўшы падобным на жраца старажытных ацтэкаў у масцы. Затым ён выкіраваў на дарогу і пагнаўся за хвацкім матацыклістам.
  
  
  Роўны ўчастак шашы сканчаўся, а стрэлка на спідометры матацыкла дрыжала на адзнацы 120 міль у гадзіну. Матацыкліст, які пакуль яшчэ і не падазрае, што яго нехта пераследуе, неахвотна скінуў хуткасць і выпрастаўся ў сядле, разумеючы, што нават куча гною на яго шляху ўтойвае зараз для яго смяротную небяспеку, не кажучы ўжо аб возе з сенам. Абветраныя вусны матацыкліста скрывіліся ва ўсмешцы: з божай дапамогай Рыкі хутка скончыць у гэтай краіне масла, сыра і яек свае справы, і можна будзе развітацца з ёй назаўжды.
  
  
  Калісьці яна, Бутс Дэлані, ганяла на матацыкле з хвацкімі хлопцамі ў скураных куртках па мястэчках Паўднёвай Каліфорніі і Невады, кідаючы ў жах мясцовае насельніцтва і змушаючы дрыготкіх ад страху абывацеляў выклікаць уборы паліцыі і тэрытарыяльнай арміі, каб уціхамір. А цяпер яна нервавалася з-за кучкі каровінага лайна на дарозе. І ўсё гэта дзякуючы Рыкі!
  
  
  Успомніўшы аб сваім палюбоўніку, Буц нават здрыганулася ад юрліва дрыжыкаў, якая прабегла па яе целе. Ёй даводзілася мець справу са шматлікімі хлопцамі, далёка не бездакорных паводзін, але з усіх яе знаёмых злачынных тыпаў Рыкі, або граф Ульрых фон Штадзі, быў самым крутым і ўдачлівым. Пазбягаючы канфліктаў з законам і ўладамі, ён прымудраўся пракручваць буйныя афёры, маючы ў сваім распараджэнні паслухмяную яму войска галаварэзаў, гатовых на ўсё дзеля грошай.
  
  
  Роў і дождж магутнага матацыкла абвастралі прыемныя ўспаміны, якія нарынулі на дзяўчыну, пра яе палюбоўніка і яго мускулістым целе. Занятая гэтымі вострымі адчуваннямі, яна не надала значэння спартоваму аўтамабілю, ужо даволі доўга які рухаўся за ёй на вялікай хуткасці: значна больш цяпер яе хвалявала маючая адбыцца сустрэча з Рыкі ў асобным пакоі яго замка. Граф фон Штадзі ўвесь час трэніраваўся, умацоўваючы цела і дух, і таму быў магутны і моцны, як уцёс. Дакранаючыся да яго жалезным мускулам, Буц заўсёды млела ад задавальнення, прадчуваючы чароўныя насаджэнні ў яго моцных абдымках. Яна нават не звяртала ўвагі на іншых мужчын, але вось у апошні час граф перастаў песціць яе цялеснымі забавамі, тлумачачы гэта тым, што яны саслабляюць мужчынскую волю. Рыкі абагаўляў дысцыпліну і аскетызм і імкнуўся выкаваць з сябе сапраўднага лідэра. Неспатолены ж цялеснай страсці сваёй сяброўкі граф знайшоў даволі своеасаблівае прымяненне: прымушаў яе сцябаць яго дубцом і прыпякаць яму цела распаленым жалезам. Сцены іх спальні зараз упрыгожвалі прылады катаванняў. Такая дзіўная схільнасць Рыкі палохала Бутс, але яна старалася не паказваць выгляду, што палічыла б за лепшае абмежавацца старымі добрымі плясканні і шчыпкамі.
  
  
  Гэтыя спецыфічныя начныя трэніроўкі дастаўлялі графу вялікае задавальненне, з чаго напрошвалася лагічная выснова аб тым, што Буц набывала над сваім палюбоўнікам пэўную ўладу. І ўсё ж яе жыццёвы досвед падказваў ёй, што ўсе гэтыя дзіўныя забавы ў адзін цудоўны момант могуць абярнуцца для яе сур'ёзнымі непрыемнасцямі…
  
  
  "Ягуар" нарэшце дагнаў Бутс і пачаў прыціскаць яе матацыкл да абочыны. Кіроўца, падобны ў сваёй дурацкай масцы на іншапланецяніна, падаваў ёй знакі спыніцца.
  
  
  - Чорта з два, прыяцель! - крыкнула яму Буц і, зрабіўшы выразны знак рукой, да адмовы крутанула ручку газу. Матацыкл ірвануўся наперад, нібы наравісты конь, і стрэлка спідометра хутка папаўзла па шкале. Домікі фермераў неўзабаве зліліся з дрэвамі і палямі ў адну расплывістую пляму. Скалануўшыся ў тры пагібелі над рулём, Буц ліхаманкава прыкідвала, што ўсё гэта магло б азначаць.
  
  
  Рыкі грунтоўна завяз у небяспечных справах, і як і ў любога буйнога дзялка, у яго мелася мноства зайздроснікаў і супернікаў. Усе ведалі, што Буц яго палюбоўніца, так што праз яе ворагі графа цалкам маглі паспрабаваць аказаць на яго націск. Буц ведала, што фон Штадзі не любіць дапускаць памылкі, і выдатна разумела, што ва ўсіх непрыемнасцях ён абвінаваціць яе самае.
  
  
  Яна зірнула ў люстэрка задняга выгляду: спартовы аўтамабіль не адставаў, мабыць, за рулём сядзеў дасведчаны кіроўца. Буц часта каталася па гэтай шашы і нядрэнна вывучыла навакольнае мясцовасць. Наперадзе на ўзгорку справа ад дарогі паказаліся дахі дамоў, за дзесятак метраў ад якіх пралягала праз лес прасёлкавая дарога да сажалкі, па якой сяляне ганялі на вадапой жывёлу. Буц вырашыла выкарыстоўваць стары трук матацыклістаў і рэзка згарнула з асфальта на пабіты прасёлак, спадзеючыся, што ягуар праскочыць міма. Аднак ужо ў наступную секунду яна зразумела, што здзейсніла сур'ёзны пралік: колы яе БМВ забуксавалі ў марской гліне.
  
  
  Павярнуўшыся назад, яна да свайго жаху ўбачыла, што ёй не ўдалося падмануць чалавека ў масцы: з лёгкасцю згарнуўшы следам за ёй, ён хутка даганяў яе. Буц паглядзеў наперад і абмерла: упоперак дарогі ляжалі здаравенныя хваёвыя бярвенні. Шлях да ўцёкаў на матацыкле быў адрэзаны. Буц прасіла яго і паспрабавала схавацца ў лесе.
  
  
  Матор ягуара змоўк, грукнулі дзверцы, і мужчына ў масцы накіраваўся за ёй у пагоню бегам. Цяжкія чаравікі Бутс завязалі ў гразі, яна ўпершыню ў жыцці з нудой падумала, што з радасцю зараз паклікала б на дапамогу паліцыянтаў. Вось толькі ці ёсць яны ўвогуле ў гэтай праклятай краіне?
  
  
  Спусціўшыся па схіле ўзгорка на ўзаранае поле, яна пабегла да стагоў сена, акружаных соннымі каровамі. Цяжкія крокі яе праследавацеля чуліся ўсё бліжэй і бліжэй. Прыкінуўшыся, што яна спатыкнулася, Буц нахілілася і выхапіла з-за левай халявы доўгі нож.
  
  
  - Ну, падыходзь бліжэй і паспрабуй атрымаць, што табе належыць! - павярнуўшыся, закрычала яна, размахваючы нажом на ўзроўні яго жывата. - Не бойся, жарабец, што здолееш узяць - усё тваё!
  
  
  З шпаркасцю грымучай змеі незнаёмец паднырнуў пад яе руку і, схапіўшы за запясце, моцна націснуў на болевую кропку. Нож выпаў з яе рукі, і ў наступны момант чалавек у масцы спрытна прыціснуў да твару Буц анучу, прасякнутую хлараформам. Усё паплыло ў яе перад вачыма, і яна пагрузілася ў чарноцце.
  
  
  ...Ачулася Бутс на шырокім ложку ў незнаёмым пакоі. Вокны былі зацягнуты шчыльнымі шторамі, каля вялізнага, у палову сцяны, каміна сядзеў спіной да яе, памешваючы качаргой вуглі, шыракаплечы мужчына. Па яго спартовай постаці і каціным рухам Буц здагадалася, што гэта і ёсць яе выкрадальнік. Нядоўга думаючы, яна ўскочыла і кінулася да дзвярэй. Тая аказалася зачыненай. Павярнуўшыся, дрыготкая ад лютасці Буц убачыла, што ненавісны ёй мужчына насмешліва ўсміхаецца. З дзікім лямантам яна накінулася на яго, гатовая разарваць крыўдзіцеля на кавалачкі сваімі зубкамі і кіпцікамі, памятаючы аб тым, што яе палюбоўнік не даруе ёй, што яна дазволіла ўзяць сябе ў заложніцы, і хутчэй кіне яе на волю лёсу, чым паспяшаецца ёй на выручку. або заплаціць за яе выкуп. Буц бывала ў розных пераробках і ўмела пастаяць за сябе. Але на гэты раз ёй відавочна не шанцавала, супернік апынуўся не з нясмелых.
  
  
  Без бачных намаганняў незнаёмы падняў яе ў паветра і адкінуў на ложак, які спружыніў пад ёй, нібы батуд пад акрабатам.
  
  
  Пачакаўшы, пакуль у яе вычарпаецца паток лаянак і праклёнаў у яго адрас, шэравокі здаравяк з іранічнай усмешкай паведаміў Бутс, што неўзабаве павінен аб'явіцца і сам граф.
  
  
  - Твой палюбоўнік пазбіваў нядрэнную банду, - дадаў ён з лёгкім брытанскім акцэнтам, уласцівым адукаваным немцам, якія вучылі ангельскую да 1939 гады. — Мне прыйшлося ладна пабегаць ад яго хлопцаў, пакуль я навакольнымі шляхамі вёз цябе сюды. Затое зараз мы нарэшце можам спакойна атрымаць асалоду ад утульнай цеплынёй гэтага агменю.
  
  
  - Я цябе ведаю, - сказала Буц. - Ты той самы нямецкі салдат поспеху, з якім Рыкі размаўляў у тэатры. Фон Рунштат, калі мне не змяняе памяць.
  
  
  Мужчына кіўнуў і зноў пачаў варушыць качаргой вуголле ў каміне. Буц ямчэй уладкавалася на ложку.
  
  
  — Рыкі заб'е цябе, малыш, — нарэшце вымавіла яна абыякавым тонам.
  
  
  Нік Картэр засмяяўся.
  
  
  - Ён ужо спрабаваў гэта зрабіць. Але яшчэ горш, што ён хацеў падмануць мяне. Цяпер я сёе-тое выкраў у яго, так што мы з ім квіты.
  
  
  - Не забывайся, малыш, што фон Штадзі не любіць, калі ў яго нешта крадуць, а тым больш - яго любімую котачку. Ты проста не ўяўляеш, якія ў яго магчымасці, - фыркнула Бутс, адначасова і закранутая, і заінтрыгаваная той лёгкасцю, з якой гэты нахабнік развянчаў яе куміра.
  
  
  — Цікаўна, — пакруціў галавой Нік. - Я і не меркаваў, што котачкі займаюць у жыцці графа гэтак на яснае месца. Па-мойму, у яго хапае і іншых клопатаў, больш важна.
  
  
  Лёгкі чырвань, які выступіў на шчоках дзяўчыны, пацвердзіў справядлівасць яго слоў. Буц сярдзіта насупілася і з выклікам спытала:
  
  
  - Ты што-небудзь чуў пра Тэўтонскіх Рыцараў?
  
  
  — Адкрыю табе свае карты, дробка, — ухмыльнуўся яшчэ шырэй Мік. - Я не выпадкова ўзяў цябе ў заложніцы. Справа ў тым, што граф пазбавіў мяне дакладнага куша, так што зараз я змушаны паставіць яго перад выбарам: альбо ён плаціць за цябе выкуп, альбо ніколі цябе больш не ўбачыць. Адказ ён дасць раніцай, а пакуль мы маглі б крыху з табой пацешыцца.
  
  
  - Заўтра раніцай ты будзеш мерцвяком, - упэўнена прадказала яна.
  
  
  — Усе мы калі-небудзь памром, мілка, — заўважыў па-філасофску Нік. - Але пакуль гэтага яшчэ не здарылася, не варта губляць часу дарма. Здымі свае скураныя даспехі, малая, я хачу пераканацца, што ты не схавала яшчэ адзін ножычак.
  
  
  - Раю не жартаваць так са мной, містэр! - дрыготкім ад злосці голасам прахрыпеў Буц. — Калі Рыкі дабярэцца да цябе, ад майго слова шмат будзе залежаць, май гэта ў і іду.
  
  
  - Не прымушай мяне паўтараць двойчы, Буц, - запальваючы цыгарэту, сказаў Нік. - Распранайся!
  
  
  - Паспрабуй сам распрануць мяне, калі зможаш, - утаропіўшыся ў столь, заявіла нахабная дзяўчына, выцягнуўшыся на ложку. — Толькі памятай, што Рыкі можа адправіць цябе ў сваю лякарню, дзе ён праводзіць вельмі пацешныя эксперыменты на такіх, як ты здаравенных жарабцах.
  
  
  Нік неахвотна ўстаў і наблізіўся да яе. Нечакана дзяўчына вывернулася на ложку, нібы дзікая котка, і рэзка ўскочыла. У яе сутаргава сціснутым кулачку бліснула лязо нажа. Рабром далоні Нік стукнуў ёй па запясці, і нож упаў на падлогу. Рука Буц бізуном павісла ўздоўж тулава, але яна ўжо лезла левай рукой у адзін са сваіх незлічоных кішэняў на маланкі. Нік схапіў яе за адвароты скураной курткі і, прыпадняўшы на падлогай, пачаў трэсці датуль, пакуль у яе не знікла жаданне здабываць з кішэняў небяспечныя прадметы. Пасля гэтага ён кінуў яе на ложак і, заціснуўшы адной рукой ёй нос і рот, каб не брыкаць, сцягнуў з яе іншай рукой куртку і чаравікі. Пакінуўшы дзяўчыну ў трусіках і станіку на ложку, Нік перасеў на кушэтку і пачаў аглядаць яе вопратку. Буц з нянавісцю назірала за ім.
  
  
  Ва ўнутранай кішэні ён знайшоў кастэт, а ў патаемнай кішэньцы чаравік была схавана небяспечная брытва.
  
  
  - Дзесьці тут павінна быць схавана ручная граната, - глыбакадумна заўважыў Нік, абмацваючы куртку. - Але паколькі я яе не знайшоў, застаецца толькі выказаць здагадку, што ты схавала яе ў больш надзейнае месца. Што ж, можаш пакінуць яе пры сабе.
  
  
  Нік кінуў ёй кашулю.
  
  
  - Я не буду апранаць тваю кашулю, - фыркнула Бутс.
  
  
  — Добра, тады апранай сваю любімую куртку, — пашкадаваў ён.
  
  
  Надзеўшы куртку, Буц села на ложку, прыхінуўшыся да спінкі, і запаліла цыгарэту. Нік схадзіў на кухню і прынёс бутэрброды, садавіна і піва. Трохі паламаўшыся для прыстойнасці, дзяўчына з прагнасцю накінулася на ежу, запіваючы яе халодным дацкім півам. Нік таксама не адставаў ад яе, паглынаючы бутэрброды з апетытам чалавека, сапраўды заработавшего свой хлеб.
  
  
  - А што ты маеш намер зрабіць са мной, калі граф не пагодзіцца задаволіць твае патрабаванні? - пацікавілася Буц.
  
  
  — Я адпраўлю цябе на стажыроўку ў якую-небудзь прыватную школу для дзяўчынак у Штатах, — злосна агрызнуўся Мік.
  
  
  Нік зірнуў на гадзіннік: яго пачыналі раздражняць гэтыя бясконцыя пагрозы і ўсхваленні непараўнальнага графа фон Штадзі. Трэба было падумаць аб адпачынку: яму меўся быць цяжкі дзень. Заслаўшы сабе на кушэтцы, ён патушыў святло.
  
  
  - Гер фон Рунштадт, - пачуў ён голас Бутс, які гучыць незвычайна ціха і пяшчотна. — Магчыма, я крыху пагарачылася. Прабачце мне ... - Яна саскочыла з ложка і басанож падышла да яго кушэтцы. У водбліску полымя каміна яна здавалася маленькай і далікатнай. Валасы рассыпаліся па яе плячах. Нік заўважыў, што яна паспела зняць трусікі і станік, і зараз яе юнае цела затуляла толькі скураная куртка. Ніка абдало жарам, па целе прабегла дрыготку.
  
  
  - Чаму мы абавязкова павінны заставацца ворагамі, - працягваючы да яго руку, з усмешкай сказала яна.
  
  
  Нік ускінуў бровы, не ведаючы, што адказаць на гэтае пытанне. І ў гэты момант дзяўчына кінулася да каміна і з пераможным крыкам схапіла качаргу. Нік уяўна вылаяўся, праклінаючы сябе за крыўдны промах, і ледзь паспеў ускочыць на ногі і ухіліцца ад нацэленага яму ў пах распаленага жалеза.
  
  
  - Не падабаецца, містэр? - ухмыльнулася дзяўчына, бліснуўшы вострымі зубкамі. - Паглядзім, на што ты здольны, калі ў мяне ў руках гэтая штука. Можаш узяць нож, калі хочаш, каб мы былі на роўных.
  
  
  — Вельмі ласкава з твайго боку, дробка, — прамармытаў Нік, забягаючы за стол.
  
  
  - Яшчэ не спацеў? - пацікавілася Бутс, варочаючы качаргой, нібы шпагай.
  
  
  — Не разлічвай на гэта, мілка, — ухіляючыся ад качаргі, адазваўся Нік. - Не крыўдуй, калі я не буду гэтак жа ветлівы, як ты, але не пройдзе і хвіліны, як я адбяру ў цябе тваю цацку. Раю табе самой пакласці яе на месца.
  
  
  - Калі праз пяць хвілін я не выйду адсюль, я засуну яе табе сам ведаеш куды, - парыравала дзяўчына.
  
  
  Нік выйшаў з-за стала, двухсотфунтавы атлет, гнуткі і спрытны, як пантэра, і стаў перад ёй, злёгку калыхаючыся з боку ў бок на спружыністых нагах. Дзяўчына злёгку разгубілася пры выглядзе гэтай гары мускулаў.
  
  
  — Аддай мне качаргу, — ліслівым голасам паправіў яе Нік. - Я не жартую, дробка. Аддай па-добраму.
  
  
  Вочы Бутс неяк дзіўна заблішчалі, і яна раптам захіхікала, павольна адступаючы назад. Нік адчуў азарт паляўнічага, які загнаў звера ў кут. Буц відавочна нерваваўся, ведаючы па досведзе, як імкліва атакуе Нік, і адыходзілася за кушэтку. Качарга апісвала ў паветры вогненныя кругі. Раптам Нік зразумеў, што гэта своеасаблівы бар'ер, які яму трэба пераадолець, каб канчаткова зламаць супраціў гатовай здацца дзяўчыне. Калі ён абяззброіць яе, яна забудзецца аб сваім ранейшым куміры і аддасца пераможцу. Але калі ёй удасца параніць яго ці разбіць яму галаву, граф фон Штадзі захавае сваю ўладу над ёй.
  
  
  Нік ухмыльнуўся. На яго здзіўленне, яна таксама ўсміхнулася яму ў адказ сваёй шырокай ірландскай усмешкай.
  
  
  - Ну, смялей! — грудным голасам вымавіла яна, і Нік улавіў у яго тоне не толькі запрашэнне жанчыны, але і выклік самкі. Лёгкім рухам рукі яна расчыніла куртку, агаліўшы жывот і грудзі. Яе далікатнае, нібы свежыя вяршкі, цела вабіла яго, але і распаленая качарга ў яе руцэ змушала з сабой лічыцца.
  
  
  Раптам Нік кінуўся, нізка прыгнуўшыся, пад занесеную над яго галавой качаргу і, спрытна ухіліўшыся ад яе, выбіў гэтую небяспечную зброю з рукі Буц. Яна паспрабавала вызваліцца і падняць яго з падлогі, аднак Нік нібы прыпячатаў яе да ложка. Буц яшчэ імгненне адчайна супраціўлялася, потым раптам стала смяяцца густым грудным смехам і ўчапілася пазногцямі ў яго спіну, прыціскаючы да сябе.
  
  
  Рукі Ніка абхапілі яе аголенае юнае цела, з дзікай запалам якая выгінаецца пад ім, слізганулі ўздоўж сцёгнаў і па пругкай маленькай грудзей. Ногі Буц рассунуліся, саступаючы напору яго сталёвай мужчынскай плоці, і яна выдала доўгі сладастрасны стогн, адчуўшы яе.
  
  
  Яна аддавалася яму неўтаймавана і люта, дзівячы сваёй цягавітасцю і ненаеднасцю, нястомна прапаноўваючы яму сябе ў розных пазіцыях, молячы яго працягваць гэтую гонку яшчэ і яшчэ, пакуль іх абодвух не апёк нарэшце апошні шквал гэтай вар'яцкай буры і яны, скалануўшыся ў канвульсіі не расціснулі абдымкі.
  
  
  Потым яны моўчкі ляжалі побач у цемры, пагладжваючы адно аднаго і адчуваючы, як жаданне зноў напаўняе іх.
  
  
  І не ў сілах пярэчыць прыроднаму клічу, яны зноў аддаліся асалодзе вольнага палёту, але на гэты раз ужо хупавей і дасканалей выконваючы яго галавакружныя кульбіты. Зацяжное падзенне ў бездань запалу настолькі паслабіла Бутс, што яна вылілася струменем успамінаў - аб сваёй вар'яцкай юнацкасці на завуголлі Каліфорніі, дзе яна звязалася з бандай ашалелых вылюдкаў, аб шалёных гонках на матацыклах, аб тым, як яна пазнаёмілася з графам і як у іх раман. Нік слухаў яе бязладную балбатню не перабіваючы, ишь часам устаўляючы нявіннае пытанне або жартаўлівая заўвага.
  
  
  І толькі ўжо засынаючы, яна раптам вымавіла сонным голасам:
  
  
  — А ўсё ж я расквітаюся з табой за тое, што ты выставіў мяне дурніцай. Буц Дэлані прывыкла вяртаць даўгі. Хаця, можа, я не буду з гэтым спяшацца…
  
  
  Нік толькі засмяяўся ў цемры ёй у адказ.
  
  
  Раздзел восьмы
  
  
  Яркія паходні адкідалі мігатлівыя водбліскі на масіўныя сцены старадаўняга замка. Натоўп маладых людзей з мужнымі тварамі, які запоўніў выбрукаваную каменем плошчу, раў тысячай глыток, якія гарлапаняць песні і выкрыкваюць непрыстойнасці. Падставіўшы мокры ад салёнага поту твар прахалоднаму ветру з канала, Нік усміхнуўся: Буц памылялася, прарочыць яму пакутлівую смерць ад рук фон Штадзі. Граф паступіў інакш - ён пагадзіўся на патрабаванні выкрадальніка сваёй палюбоўніцы і даў яму працу, дакладней сказаць, магчымасць атрымаць яе. І хоць Нік сам настаяў на гэтым, цяпер ён ужо сумняваўся, што паступіў правільна: у Тэўтонскіх Рыцараў была вельмі своеасаблівая традыцыя баявога хрышчэння пачаткоўцаў.
  
  
  Захоплены роў публікі парушыў ход яго думак. На рынг выйшаў яго сапернік, славуты майстар кулачнага бою па імені Генрых. Секунданты Ніка, двое ўсмешлівых нямецкіх атлетаў, прыняліся масажаваць яму плечы.
  
  
  - Смялей, гер фон Рунштадт, - казаў яму адзін з іх, - вам трэба пратрымацца толькі адзін раунд.
  
  
  Нік паглядзеў на суперніка: гэта быў чалавек-гара, былы чэмпіён Еўропы сярод прафесійных барацьбітоў, пазбаўлены свайго тытула пасля таго, як ён забіў аднаго суперніка і пакалечыў некалькі іншых. Велікан з вугальнымі вачыма і чорнымі пышнымі вусамі скакаў па рынгу, абменьваючыся жартамі з захопленымі гледачамі, якія не сумняваліся ў зыходзе паядынку.
  
  
  — Дазвольце мне павіншаваць вас з выдатнымі вынікамі ва ўсіх спаборніцтвах, — раздаўся за спіной у Ніка голас графа фон Штадзі. У прысутнасці сваіх афіцэраў і Бутс, якая трымалася напышліва і непрыступна ў сваёй свабоднай сукенцы, граф стараўся здавацца ўзорам галантнасці. - Можа быць, падобныя спаборніцтвы ў спрыце і сіле і здадуцца вам дзіцячым дзівацтвам, але няўжо не мае рацыю быў герцаг Уэллінгтон, які сцвярджаў, што бітва пры Ватэрлоо было выйграна на спартыўных пляцоўках Ітана? Вы прадэманстравалі цудоўны прыклад нашай слаўнай моладзі. Зрэшты, ад баявога афіцэра я іншага, прызнацца, і не чакаў.
  
  
  — Данке, — стрымана падзякаваў яму за камплімент Нік. Яго не цягнула абменьвацца ласкамі пасля знясільваючых спаборніцтваў, у якіх ён удзельнічаў з самай раніцы. Ён бегаў, скакаў, страляў і выконваў мноства іншых заданняў, пацвярджаючы сваю гатоўнасць стаць афіцэрам элітнага падраздзялення ордэна. Цяпер яму трэба было апошняе выпрабаванне - сутычка з чэмпіёнам па адзінаборстве, пасля якога ён ператворыцца ў Тэўтонскага Рыцара.
  
  
  - Мая вам парада, - пакалашмаціў яго па плячы граф. - Не аказвайце нашаму Генрыху занадта ўпартага супраціву, ён можа прыйсці ў лютасць. Яго апошні сапернік пратрымаўся цэлых шэсць раундаў, але на жаль, небарака не змог потым быць карысным нашаму руху: Генрых зламаў яму хрыбет. Таму рэкамендую здацца ў другім раундзе. Асабіста я вытрымаў тры, але як мне зараз здаецца, гэта было не вельмі разумна з майго боку.
  
  
  Навакольныя графа афіцэры лісліва засмяяліся, і Нік здагадаўся, што гэта быў жарт. Але ў ёй утрымліваўся і празрысты намёк: фон Штадзі не хацеў, каб Нік пабіў яго асабісты рэкорд на вачах у яго паслядоўнікаў. Прагучаў гонг, і секунданты выштурхнулі Ніка на сярэдзіну рынга. Суддзі не было, з той простай прычыны, што не было і ніякіх правілаў.
  
  
  Адчуваючы свінцовы цяжар у стомленых нагах, Нік пачаў павольна кружыць вакол ухмыляецца волата. Той наступаў на яго, сагнуўшыся і нізка апусціўшы рукі. Нік стукнуў гіганта ў масіўны падбародак, але ён толькі паморшчыўся і, абхапіўшы суперніка за стан, рушыў яму каленам у пахвіну. Публіка незадаволена зарапатала, патрабуючы дастаткова працяглага відовішча. Ухіліўшыся ад смяротнага ўдару, Нік з размаху расплюшчыў кулаком знявечаны шнарамі нос Генрыха. Гігант незадаволена рохкнуў, шырока разявіўшы рот, і адразу ж атрымаў удар рабром далоні па горле. Іншы б пасля гэтага ўпаў, аднак Генрых толькі раздражнёна прачысціў глотку і плюнуў кроў.
  
  
  Нік адскочыў ад непаражальнай барацьбіта і правёў серыю ўдараў нагамі. Аднак Генрых працягваў цягнуцца сваімі ручышчамі да нахабнага суперніка, і пакуль Нік прыкідваў, які яму лепш прымяніць прыём да гэтай груды мяса, немец спрытна схапіў яго сваімі шчупальцамі і выкінуў праз канат прама на якія раздзьмуліся ад піва жываты гледачоў.
  
  
  Хтосьці плюхнуў Ніку ў твар з піўной кружкі, моцныя рукі падхапілі яго і зноў выштурхалі на рынг.
  
  
  - Глядзiце, наш вундэркiнд вярнуўся! - прарычэў Генрых. - Ён хоча працягваць бой!
  
  
  - Менавіта так, тлустая свіння! — Пацвердзіў Нік, аблізваючы кроў з верхняй губы. — Я пакладу цябе, як кабана, і папрашу кадэтаў згаліць твае вусы: яны мне зусім не падабаюцца.
  
  
  Брудна вылаяўшыся, Генрых выкінуў у твар Ніка свой велізарны кулак. Нік падставіў плячо, але не выстаяў на нагах і зваліўся. Немец падскочыў і ўсёй масай абрынуўся яму на спіну, ледзь не зламаўшы пазваночнік: відаць, гэта быў яго каронны завяршальны прыём. Ачуўся Нік таму што волат пачаў азвярэла біць яго галавой аб памост. Секунданты крычалі яму з кута, што засталося пратрымацца адну хвіліну, але Ніку не верылася, што гэты кашмар доўжыцца ўсяго толькі дзве хвіліны. У прытомнай свядомасці мільганула думка, што калі ён памрэ падчас сутычкі, усе намаганні, затрачаныя дзеля пранікнення ў арганізацыю неанацыстаў, апынуцца марнымі. Сабраўшы ўсю волю ў кулак, ён глыбока ўздыхнуў і з жахлівай сілай ударыў Генрыха каленам у твар. Не даючы яму апамятацца, ён ускочыў і прамым ударам ператварыў у крывавую калатушу шматпакутны нос велікана. Хапаючы ротам паветра, той рухнуў ніц, стукнуўшыся аб памост патыліцай. Нік схапіў яго за вушы і рушыў каленам па падбародку. Захлынаючыся крывёю, Генрых закруціў галавой і з нечалавечым ровам пайшоў у вырашальны напад. Публіка замерла: такога імклівага павароту сутычкі яна не чакала. Сілы Ніка скончыліся, ён разумеў, што зараз наступіць развязка. Рэзка стукнуўшы Генрыха нагой па галёнцы, так, што той прысеў ад болю, ён заціснуў яго галаву рукой і з разбегу прыклаў лбом аб кутнюю штангу. Узрушаны гігант страціў прытомнасць і расцягнуўся на рынгу, раскінуўшы рукі і ногі.
  
  
  Гледачы паўскоквалі са сваіх месцаў і рынуліся віншаваць пераможцу. Задаволеныя зыходам паядынку секунданты клапатліва абціралі яго ручніком, весела паляпваючы па ўзмыленай спіне. Хтосьці працягваў чэмпіёну кружку піва, крычучы, што яго абавязкова трэба вылучыць на выбарах кандыдатам на пасаду канцлера Германіі. Сам жа герой, учапіўшыся якія калоцяцца ад перанапружання рукамі ў канат, выглядаў у натоўпе світу графа. Вось ён заўважыў Бутс, забыўшыся аб правілах прыстойнасці, яна крычала і скакала ад захаплення разам з усімі. Але хмурнае твар самога графа не прадвяшчала Ніку нічога добрага, а вочы, поўныя злоснай зайздрасці, гатовыя былі папяліць яго, як заклятага ворага.
  
  
  Раптам фон Штадзі сарваўся з месца і, выбегшы на сярэдзіну памоста, гучна запатрабаваў цішыні, размахваючы рукамі. Заўважыўшы, што некалькі маладых кадэтаў атачылі зрынутага гіганта і спрабуюць пагаліць яму вусы, граф штурхялямі разагнаў іх і, перакрываючы голасам роў натоўпу, люта залямантаваў:
  
  
  - Маўчаць, нікчэмныя жывёлы! Ціха, свінскі вырадак! Вы прыпадобніліся прыпару бараноў, бляклівых пры выглядзе пастуха з пугай! Чаму вы радуецеся, аслы? Што вас так развесяліла! Трэба паважаць заслужаных байцоў, а не цешыцца з іх! Вы не колер германскай моладзі, а дурныя шчанюкі! Ды хіба вы здольныя расквітацца з нашымі ворагамі за ўсе прыніжэньні нацыі?
  
  
  Натоўп прыціх, прысаромлены сваім фюрэрам, рокачучы голас якога грымеў па ўсім старадаўнім студэнцкім мястэчку. Павісшы на канатах, Нік моўчкі назіраў, як лекары выносяць на насілках з памоста іх былога куміра. Фон Штадзі працягваў шалець, абяцаючы ўзмацніць жорсткасць рэжыму і штодзённую муштру сваім рыцарам. Нарэшце ён стаміўся, пакінуў рынг і сеў у свой "мерседэс", які памчаў яго дадому.
  
  
  З ад'ездам графа весялосць натоўпу ўспыхнула з падвоенай сілай. Пераможцу турніру на руках панеслі да галоўнай брамы, трыўмфальнае факельнае шэсце выплюхнулася на набярэжную. Каваныя боты загрымелі па бруку бруку, водбліскі паходняў заскакалі па цёмнай паверхні вады, і Ніку здалося, што ён перанёсся ў Нямеччыну 1937 гады. Гарланя песні, прыхільнікі данеслі яго да карчмы "Дойчланд убер алес" і ўчынілі там у яго гонар сапраўдны баль. Расчырванелыя і потныя, яны падыходзілі да яго і звалі яго "таварышам", абдымаючы сваімі валасатымі ручышчамі. Нік цярпліва знасіў увесь гэты дурны балаган і стараўся не напівацца, засяродзіўшыся на пышнагрудых афіцыянтках у сялянскіх блузках з глыбокім выразам. Нечакана ў натоўпе мільганула знаёмая фізіяномія. Так, сумненняў быць не магло, гэта быў той самы лупаты чалавечак з кароткай стрыжкай, які замкнуў яго ў Швецыі ў трупярні, прымусіўшы правесці ноч у кампаніі блакітнага трупа вучонага з сакрэтнай лабараторыі. Толькі зараз гэты тып разносіў піва для юнакоў, якія гуляюць за доўгімі сталамі. Нік жыва ўскочыў на ногі.
  
  
  - Прашу прабачыць мяне, таварышы! - зароў ён, паказваючы п'янага. - Але мне тэрмінова трэба вярнуць частку добрага баварскага піва добрай баварскай зямлі, каб вызваліць месца для новай порцыі! - Вызваліўшыся з абдымкаў захмялелых немцаў, ён накіраваўся да маленькага афіцыянта. Убачыўшы яго, той спалохана заміргаў вочкамі і ад хвалявання выпусціў паднос з кружкамі на калені велічэзнаму кадэту. Нік дадаў кроку, і лупатыя кінуўся да выхаду. Дагнаць яго Ніку ўдалося толькі каля гарбатага каменнага моста. Схапіўшы ўцекача за каўнер, ён трэснуў яго аб парапет.
  
  
  - Не! Не! - залапатаў той. - Гэта непаразуменне!
  
  
  — Несумненна, — кіўнуў Мік. - Зараз ты мне ўсё і растлумачыш.
  
  
  - Гэта адбылося зусім выпадкова, клянуся вам!
  
  
  — Зусім выпадкова я застаўся жывы, хочаш ты напэўна сказаць, — паправіў яго Нік, дапытліва ўзіраючыся ў поўныя жаху вочы плюгавага суб'екта. Калі ён паведаміў графу, што Нік круціўся ў высокіх урадавых колах Швецыі, тады трэба паставіць крыж на ўсёй аперацыі па ўкараненні ў Тэўтонскія Рыцары. Апошняя магчымасць высветліць, хто спрабуе парушыць дзейнасць шведскага падземнага мястэчка і ўзламаць амерыканскую сістэму СПА будзе страчана. У руцэ Ніка з'явіўся штылет.
  
  
  - Я не замыкаў дзверы! - На высокай ноце заверашчаў афіцыянт. - Я тады перапалохаўся не менш, чым зараз, калі раптам сутыкнуўся з вамі ў цемры.
  
  
  Нік прыставіў вастрыё штылета да горла дрыготкага ад страху чалавечка.
  
  
  - А хто ж прыкончыў сапраўднага работніка морга?
  
  
  - Гэтага я не ведаю!
  
  
  - Няправільны адказ, - уздыхнуў Нік. - Ён можа каштаваць табе жыцця. - Ён заціснуў рукой афіцыянту рот. Сумныя застылыя вочы яго пашырэлі і часта заміргалі, і чалавечак ўчапіўся Ніку ў рукаў. Нік прыбраў на секунду сваю лапу ў яго з рота.
  
  
  - Гатовы паспрачацца, што ты нешта ўспомніў, - зароў ён.
  
  
  - Добра, я скажу, я ўсё скажу, - сумным галаском вымавіў кволы мужчына. - Яго забіў адзін са спадручнікаў фон Штадзі, лейтэнант Мюлер.
  
  
  - Навошта? – спытаў Мік.
  
  
  - Можаце мяне зарэзаць, але я не ведаю, - паціснуў плячыма маленькі чалавек, выпростваючы плечы.
  
  
  - А якога чорта ты сам там апынуўся? - схапіў яго за парот Нік. - Можа, хацеў застрахаваць жыццё няшчаснага санітара, перш чым твае дружкі прышыюць яго?
  
  
  - Паслухайце, мяне завуць Густаў Ланг, - цяжка ўздыхнуўшы, сказаў раптам спакойным тонам афіцыянт. - Я рэпарцёр часопіса «Дэр Шпігель», у мяне спецыяльнае рэдакцыйнае заданне. Мне даручана зрабіць серыю рэпартажаў аб неанацыстах у сучаснай Германіі, вось чаму я ўжо некалькі месяцаў назіраю за графам фон Штадзі. Калі ў вас ёсьць адпаведныя сувязі, можаце гэта праверыць у рэдакцыі. Але ўлічыце: проста так тамака вам нічога не скажуць.
  
  
  Нік разумела кіўнуў: праверыць словы журналіста для яго не ўяўляла асаблівай працы.
  
  
  - Дык што ж здарылася з работнікам морга? - паўтарыў ён сваё пытанне.
  
  
  - Даведаўшыся аб тым, што фон Штадзі нешта ладзіць у Швецыі, я вырашыў таксама адправіцца туды, - сказаў рэпарцёр. - Прасачыўшы за Мюлерам і яго людзьмі і пагаварыўшы сёе-тое з сваіх шведскіх калегаў, я высветліў, што ў гэтай гісторыі фігуруюць нейкія таямнічыя прамяні, якія замінаюць паспяховай распрацоўцы сістэмы абароны ад лазернай зброі. А калі мне стала вядома, што пры загадкавых абставінах загінуў адзін з вядучых вучоных, якія працуюць у гэтай галіне, я зразумеў, што мне час самому пабываць у гэтай лабараторыі. Калі я пракраўся ў трупярню, той працаўнік быў ужо мёртвы. Я пераапрануўся ў яго адзенне, каб лепей агледзецца. Вам мой учынак можа здацца цынічным і жорсткім, але я занадта добра вывучыў звычкі фон Штадзі. Ведаеце, у яго вельмі доўгія рукі, ён мае сваіх людзей усюды. І вось я нечакана натыкаюся там на вас... Мне нічога не заставалася, як панесці адтуль ногі.
  
  
  Нік задумаўся. Цішыню парушаў толькі мерны плёскат хваляў у канале. Нарэшце ён закурыў цыгарэту і прапанаваў закурыць рэпарцёру.
  
  
  - Нам трэба будзе сустрэцца ў бліжэйшыя дні і пагаварыць падрабязней, - сказаў ён. - Але цяпер у мяне няма часу. Мне трэба вярнуцца ў піўную. Аднак адкажыце мне на адно толькі пытанне, Густаў. Чаму фон Штадзі праяўляе такую цікавасць да абаронных аб'ектаў у Швецыі? Бо гэтая краіна падчас вайны была нейтральнай.
  
  
  - Я сёе-тое чуў у карчме, так што дазволю сабе зрабіць сякія-такія здагадкі, - адказаў рэпарцёр. - Справа, па-мойму, заключаецца ў наступным. Як толькі фон Штадзі прыйдзе да ўлады, НАТА адразу ж вывезе з Германіі ўсю сваю ядзерную зброю. У выпадку ж, калі графу ўдасца перашкодзіць шведам стварыць абарону ад кітайскай лазернай зброі, кітайцы ва ўзнагароду дадуць яму невялікую колькасць атамных бомбачак і боегаловак і прымітыўныя сродкі дастаўкі. Але яму будзе гэтага дастаткова, каб панаваць над усёй Еўропай. А мяркуючы па тым, як адзін за адным блакітнеюць і гінуць вядучыя шведскія даследчыкі, ён дабярэцца і да Амерыкі. Вы любіце шніцаль па-венску?
  
  
  - Не, - сказаў Нік. - І як хутка гэта можа адбыцца?
  
  
  - Як толькі ў яго будзе нагода, - паціснуў плячыма рэпарцёр. - Напрыклад, калі ўрад у чарговы раз сутыкнецца са значнымі цяжкасцямі. Дзякуючы свайму бацьку, граф мае шырокія сувязі ў прамысловых і вайсковых колах. Яны вераць яму, але сумняваюся, каб яму паверылі Штаты і Францыя. Без кітайскай атамнай бомбы яму нічога не ўдасца дабіцца.
  
  
  — Мне здаецца, што падобны матэрыял уяўляе цікавасць не толькі для часопіса, — заўважыў Нік. - Нават такога самавітага, як "Дэр Шпігель".
  
  
  - Добра, калі мне ўдасца апублікаваць хаця б адну дзясятую таго, што я даведаўся, ціха вымавіў журналіст. - А пакуль Еўропа можа апынуцца ў руках вар'ята, а ЗША - у руках кітайцаў. А мой галоўны рэдактар - на лаве падсудных.
  
  
  Нік усміхнуўся, падумаўшы аб тым, што няма ніякай патрэбы паведамляць аб усім пачутым у Вашынгтон. Усё роўна Хоук паслаў бы высветліць абстаноўку на месцы менавіта яго, Ніка Картэра. А ён ужо тут. Але, нажаль, без адзінай ідэі, з чаго лепш пачаць.
  
  
  Раздзел дзевяты
  
  
  Схаваўшыся па грудзі коўдрай, Нік паліў, задуменна гледзячы ў акно. Днём з яго адкрываўся даволі прыемны від на газоны і клумбы ў двары замка, але цяпер яно асвятлялася толькі цьмяным святлом месяца, халоднага і варожага. Калі справы абярнуцца не так, як разлічваў Нік, яму не атрымаецца ўцячы адсюль. Замак графа ахоўвалі зласлівыя сабакі-забойцы, а да бліжэйшай шашы было не менш як дзве гадзіны, калі ісці пешшу. За гэты час яго зловяць тыя ж самыя вясёлыя хлопцы, з якімі ён баляваў усяго некалькі гадзін таму. Да таго ж, навакольны замак лес нашпігаваны пасткамі, якія страляюць ампуламі са смяротным ядам, і дагадзіць у адну з іх уначы можна было, не зрабіўшы і двух крокаў.
  
  
  Аднак падумаўшы, Нік вырашыў усё ж паспрабаваць праінфармаваць Вашынгтон аб намеры графа фон Штадзі здзейсніць дзяржаўны пераварот, а ў якасці кур'ера прыцягнуць таго ж рэпарцёра, бо ён вольны падарожнічаць па сваім меркаванні, а лішнія грошы яму напэўна не перашкодзяць.
  
  
  З-пад дзвярэй пацягнула гніласным волкім паветрам, і Нік нацягнуў на голыя грудзі коўдру. Хто мог разгульваць па замку ў такую гадзіну? Ці не прывід самога Германа Герынга завітаў у госці да графа?
  
  
  Нік намацаў дзяржальню штылета і спусціў ногі з пасцелі на халодную каменную падлогу. Крокі набліжаліся па калідоры да яго пакоя. Тут можна было чакаць любога сюрпрызу — ад гранаты пад дзверы і аўтаматнай чаргі да бруі атрутнага газу ў замочную шчыліну. Абабітыя жалезам дзверы зарыпелі, пацягнулі скразняком, і на дарожцы месячнага святла ўзнікла нечая постаць. Падкраўшыся ззаду да няпрошанага начнога госця, Нік сціснуў яму рукой горла і прыставіў да соннай артэрыі пад вухам штылет.
  
  
  - Божа мой, Ніккей! — Здушана ўскрыкнула Буц, спрабуючы вызваліцца з ціскоў яго моцных рук. - Ты наогул калі-небудзь спіш?
  
  
  — У залежнасці ад абставін, — ухіліўся ад прамога адказу Нік, адпускаючы дзяўчыну. - Якога д'ябла табе тут трэба?
  
  
  - Я прыйшла павіншаваць пераможцу! - усклікнула яна. - Па-мойму, ты заслужыў асаблівую ўзнагароду.
  
  
  Нік пачухаў штылет патыліцу, недаверліва пазіраючы на ўсмешлівую блудадзейку.
  
  
  - А калі граф прачнецца і выявіць, што цябе няма побач з ім у ложку? - спытаў ён. - А можа, ён сам і падаслаў цябе паціху прыдушыць мяне спячым? Ён жа не можа змірыцца з тым, што я пабіў яго рэкорд.
  
  
  - Ах, змоўкні зараз жа! - выклікнула Бутс. - Ты ж ведаеш, навошта я прыйшла.
  
  
  Яна расшпіліла маланку на спіне, і шаўковую сукенку ўпала на падлогу да яе ног. Хуткім рухам Буц расшпіліла станік і зняла трусікі. У жудаснаватым святле месяца яе бледны твар і вялікія вочы былі падобныя на маску ведзьмы. Аголеная, яна зрабіла крок наперад і прыціснулася да яго. Яе стройныя рукі стуліліся на яго спіне, а гарачыя вільготныя вусны далучыліся да яго вуснаў. Нік падняў яе на рукі і панёс было да ложка, але яна вывярнулася і пацягнула яго за сабой на цвёрдыя халодныя пліты.
  
  
  — Тут, на камянях, я буду вастрэй адчуваць цябе, — прашаптала яна, з бязлітаснай лютасцю калоцячыся ўсім кволым целам паміж яго гарачай мужчынскай плоццю і старой каменнай падлогай. Калі ж яна нарэшце выцягнулася ў поўнай знямозе, прагна хапаючы сырое паветра шырока адкрытым ротам, Нік падняў яе і, паклаўшы на ложак, лёг побач. Ён чуе, як яна ціха ўсхліпвае і стогне.
  
  
  - Я абагаўляю яго, - глуха прамармытала яна, - ён такі прыгожы і мужны. Але ён пагарджае мне! За што? Скажы мне, завошта? - павярнулася яна да яго заплаканым тварам. — А сёння ноччу ён перасягнуў сам сябе: прымусіў мяне прыпякаць яго гарачым прасам, а сам утаропіўся ў сцяну і ўсміхаўся сваёй жудаснай усмешкай. Божа, ну чаму я такая няшчасная?
  
  
  Нік моўчкі прапанаваў ёй цыгарэту.
  
  
  - Ён кажа, што цяпер абавязкова павінен зноў прайсці ўсе выпрабаванні для тых, хто ўступае ў яго арганізацыю, нібыта пацвердзіць сваё права быць яе лідэрам. Але хто ж ім можа яшчэ стаць? Бо ты ж не павядзеш Тэўтонскіх Рыцараў з паходнямі па вуліцах у піўную? Я, прызнацца, такога сабе проста не магу ўявіць.
  
  
  - Я таксама, - усміхнуўся Нік. — Я не гажуся на ролю пастуха для статка свіней, якія прызнаюць толькі сілу і пугу. Адно я ведаю напэўна: будзь я фюрэрам Тэўтонскіх Рыцараў, я прыдумаў бы сёе-то разумнейшае, чым забойства і выкраданне нейкіх шведскіх навукоўцаў.
  
  
  - Ты жартуеш? - засмяялася Буц. — Ды гэтая шведская арганізацыя не вартая і выедзенага яйка ў параўнанні са ўсёй грандыёзнай задумай Рыкі! Калі ён здзейсніцца, граф стане ўладаром не толькі Еўропы, але і Амерыкі. Вось што я табе скажу, хлопец: не забывай, што Рыкі лекар, і адзін з лепшых адмыслоўцаў у сваёй вобласці. Ён вялікі вучоны. Гэта ён сам прыдумаў гэтую блакітную смерць, пра якую зараз пішуць усе шведскія газеты.
  
  
  Нік замер, уражаны пачутым, нібы маланкай.
  
  
  — Можа, твой мілы Рыкі і сямі пядзяў у ілбе, — усміхнуўся ён. - Але як яму ўдаецца прымусіць раптам пасінець і аддаць Богу душу рабят, якія знаходзяцца ад яго на адлегласці некалькіх тысяч міляў? Не балбачы глупства, лепш вып'ем каньяку, у мяне прыхавана адна пляшка ў маёй валізцы.
  
  
  Пасля добрага глытка старога каньяку мова дзяўчыны канчаткова развязаўся, і Ніку заставалася толькі слухаць і папаўняць яе келіх.
  
  
  — Ведаеш, мой здаравячок, усе гэтыя шведскія навукоўцы пацукі галубеюць зусім не ад касмічных прамянёў, — з цяжкасцю вымаўляючы словы, казала Бутс, юрліва пазіраючы на Ніка. - Усё гэта Рыкі зрабіў у сваёй лабараторыі. А зараз ён так удасканаліў штам, што ніводны эксперт не здагадаецца аб тым, што гэта нейкі невядомы вірус ці нешта ў гэтым родзе…
  
  
  — Я крыху разбіраюся ў вірусах, — адбіраючы ў яе келіх, сказаў Нік. - Калі ён прыдумаў сапраўды нешта арыгінальнае, мы маглі б нядрэнна на гэтым зарабіць. У мяне ёсць знаёмыя, якія маглі б прапанаваць Рыкі за яго адкрыццё кучу грошай.
  
  
  Буц схапіла яго за руку і пацягнула на сябе, дзіўна хіхікаючы пры гэтым.
  
  
  — Дарагі мой, у Рыкі дастаткова сваіх грошай. І хопіць балбатаць аб гэтых агідных бактэрыях, зоймемся лепш каханнем. Калі я вып'ю, мяне заўсёды ахоплівае жудасны запал ... Малюсенькі вірус у мяне ўнутры, — гугнява заспявала яна, і адразу ж цішыню калідора разарваў іншы, добра знаёмы Ніку жудасны смех. Ён ускочыў з ложка, заціснуўшы штылет у руцэ, і кінуўся да дзвярэй. Але рогат карліка ўжо даносіўся з далёкага канца цёмнага калідора.
  
  
  - Гэта Локі, карлік, - ідыёцкім смехам зарагатала Буц. - Не спрабуй яго дагнаць, ён ведае замак, як свае пяць пальцаў. Ідзі ж да мяне, мой гігант, і дапамажы мне прабавіць гэтую ноч.
  
  
  Нік павярнуўся: Буц ляжала, прызыўна раскінуўшы ногі, і нешта напяваючы бязладна пад нос.
  
  
  - Локі спрытны і разумны, але Буцсі не дапаможа ён, Буцсі патрэбен чэмпіён… - прамармытала яна і адразу ж заснула.
  
  
  Досвіткам Нік разбудзіў яе і адправіў, сонную і незадаволеную, дасыпаць у яе пакой.
  
  
  Зачыніўшы за ёй дзверы, ён падышоў да акна і пачаў любавацца ўзыходам сонца. Да Вашынгтона адсюль было далёка, і трэба было прызнаць, што існуе верагоднасць, што яму ўжо не выбрацца з замка. Нават пры самым удалым збег акалічнасцяў, праведаць Густава ў карчме атрымаецца толькі позна ўвечар. Хоук абавязкова павінен быць праінфармаваны аб тым, што адбываецца ў старажытным замку ў гарах Баварыі, каб у поўным узбраенні супрацьстаяць фон Штадзі і гарантаваць бяспеку штаба супрацьпаветранай абароны ЗША перад тварам новай кітайскай пагрозы.
  
  
  І нібы пацвярджаючы сур'ёзнасць сітуацыі, з першымі ж промнямі сонца цішыню сонных горных вяршыняў парушыў рэзкі гук горна: гэта выступаў на вучэнні атрад выдатна ўзброеных салдат арміі фон Штадзі, якая рэгулярна праводзіла манеўры ў лясістай даліне. Гэта лішні раз казала аб неабыякай пагрозе, якая навісла над цяперашнім урадам Заходняй Нямеччыны.
  
  
  Але ці мог фон Штадзі зрынуць яго ў адзіночку? Безумоўна, яму не абысціся без дапамогі ўплывовых колаў, аднак і ўласных сіл у яго дастаткова. Змаглі ж рэзка змяніць ход гісторыі такія гіганты думкі, як Лютар, Гітлер, Кастра, Маркс, Махамед…
  
  
  Што ж, Ніку заставалася толькі спадзявацца на тое, што маленькі афіцыянт з вайсковай стрыжкай па імі Густаў працуе сёння ўвечар у карчме «Дойчланд убер алес».
  
  
  Ледзь першыя промні сонца закранулі сцены студэнцкага гарадка, як з дзвярэй дамоў пачалі з'яўляцца заспаныя гараджане. Праціраючы вочы і пазяхаючы, яны садзіліся на свае ровары, каб адправіцца па крывых вулачках на працу. І наўрад ці камусьці з гэтых рабацяг было справа да адзінокай маўклівай фігуры, непрыкметна застылай каля і дзвярэй маленькага кафэ.
  
  
  Нарэшце дзверы адчыніліся, і на вуліцу выйшаў афіцыянт Ланг. Ён нахіліўся, каб зняць замак са свайго ровара, пакуль яшчэ не заўважаючы незнаёмца, які назіраў за ім.
  
  
  Звярыныя вочы, якія сачылі за ім, былі халодныя, як арктычныя моры, і абыякавыя, як у галоднага ваўка. Дзіўная дзікаватая істота ў абліччы чалавека раптам сарвалася з месца і ў некалькі скачкоў адолела разлеглае яго і ахвяру адлегласць. Афіцыянт падняў галаву, убачыў жудаснае стварэнне, што навісла над ім, і з немым лямантам кінуўся прэч. Ён бег акрэсліўшы галаву, нібы перапалоханая да смерці мыш, па пустэльнай вулачцы, чуючы за спіной цяжкі тупат ног і жудасны смех, больш падобны на галодны рык. Небарака выдаў апошні крык аб дапамозе, і ў наступную секунду вялізная ручышча схапіла яго за плячо, а другая ўчапілася мёртвай хваткай яму ў галаву.
  
  
  На шчасце, нікому з якія спяшаліся ў гэтую раннюю гадзіну працоўных не давялося быць сведкам таго, як велічэзны сутулы чалавек дагнаў іншага, маленькага, чалавечка, які ўцякаў ад яго, ратуючы сваё жыццё, адным ударам зламаў яму хрыбет і затым адным рухам магутнай ручышчы, падобнай на звярыную лапу, адарваў небараку галаву.
  
  
  Галава Густава Ланга адкацілася ў нечы акуратны кветнік, а волат-забойца ўскінуў абезгалоўленае цела на плячо і накіраваўся з ім назад да ганка дома, каля якога стаяў ровар афіцыянта. Увайшоўшы ў дзверы, ён кінуў труп на падлогу пярэдняга пакоя і не спяшаючыся пайшоў уніз па вуліцы, нават не паспрабаваўшы выцерці кроў са свайго твару і рук.
  
  
  Рукі Ніка трымаў, выкруціўшы іх за спіну, волат, які валодаў нечалавечай сілай. У параўнанні з ім Генрых быў проста малым.
  
  
  Граф фон Штадзі сустрэў Ніка ледзь прыкметнай усмешкай.
  
  
  - Аказваецца, вы не такі ўжо і непераможны, гер фон Рунштадт, - не без злараднасці вымавіў ён. - Адпусці яго, Эйнар!
  
  
  Эйнар расціснуў свае сталёвыя лапы і пхнуў Ніка ў спіну з такой сілай, што ён расцягнуўся на падлозе перад графам.
  
  
  - Хацелася б даведацца, што вы рабілі каля маёй лабараторыі, гер фон Рунштадт, - спытаў яго той.
  
  
  — Я проста заблудзіўся, — адказаў Нік, устаючы на ногі. - А ваша малпа раптам накінулася на мяне.
  
  
  - Эйнар зусім не малпа, - засмяяўся граф. - Ён сапраўдны вікінг, і яму прыблізна тысяча гадоў.
  
  
  Нік павярнуўся і здзіўлена ўтаропіўся на толькі што які трымаў яго чалавека. Велізарнага росту суровы мужчына моўчкі глядзеў на яго сваімі звярынымі вачыма. Ён быў сапраўды не малады, але валодаў зайздросным здароўем пажылога рыбака гадоў прыкладна пяцідзесяці шасці, не больш за. Нік недаверліва паглядзеў на графа.
  
  
  - Я бачу, гер фон Рунштат, вы мне не верыце, - ухмыльнуўся той. - Дык вось, перад вамі самы сапраўдны вікінг. Яго выявіла змёрзлым у лёдзе Арктыкі незадоўга да вайны германская палярная экспедыцыя. Калі і 1943 годзе бацька адаслаў мяне ў Аргентыну, мне ўдалося захапіць з сабой і замарожанага Эйнара. У сваёй лабараторыі я ажывіў яго, ужыўшы ўласную тэхналогію. Зірніце на яго! Няўжо гэта не жывое сведчанне таго, што я зраўняўся з самім Богам? Аднак я хацеў пагаварыць з вамі зусім пра іншае, так што пакінем пакуль антрапалогію. Па шэрагу прычын я не магу сказаць вам, чаму мне так патрэбна тая шведская вучоная дама, але яна сапраўды вельмі патрэбна мне. І пры ўсёй маёй павазе да вашых добрых якасцяў, я павінен прызнацца, што мае намер выкарыстаць вас выключна для таго, каб атрымаць Астрыд Лундгрэн. Што вы на гэта скажаце?
  
  
  — Што ж, нічога не маю супраць, — усміхнуўся Нік. - Я гатовы зараз жа адправіцца за ёй у Стакгольм. Праўда, за невялікі дадатковы поплатак.
  
  
  - Вы не так мяне зразумелі, гер фон Рунштадт, - усміхнуўся граф. - Вам не трэба будзе нікуды з'язджаць, вы застанецеся тут, у замку. Вы, памятаецца, казалі мне, што Астрыд закахана ў вас і цалкам вам давярае. Калі гэта сапраўды так, тады дастаткова будзе даслаць ёй ліст. Яна ж ведае ваш почырк, праўда?
  
  
  Нік кіўнуў, імкнучыся не выказваць свайго расчаравання.
  
  
  — Але пагадзіцеся, граф, даволі наіўна меркаваць, што нам удасца прымусіць Астрыд раскрыць вам сакрэты сваіх навуковых даследаванняў. Яна можа толькі злёгку змяніць формулу, і вы не зможаце абвінаваціць яе ў падмане нават за год. Зразумейце, яе ўраўненні - найвышэйшае дасягненне матэматычнай навукі, і разабрацца ў іх не так проста, - заўважыў ён.
  
  
  - А ведаеце што, гер фон Рунштадт, - змірыўшы яго задуменным позіркам, сказаў фон Штадзі, - каб не губляць дарма час, я вам зараз сёе-тое пакажу.
  
  
  Ён націснуў кнопку на пульце, і адна з частак ашалёўкі сцяны адышла ў бок, выяўляючы шэраг тэлевізараў. Засвяціліся экраны, і погляду Ніка паўсталі жудасныя сцэны, якія нагадваюць нейкі вар'ят дом семнаццатага стагоддзя, магчыма, сам Бедлам. Нейкія ўбогія істоты нерухома сядзелі ў неймаверных позах на падлозе ў зусім пустым пакоі, не прамаўляючы ні слова.
  
  
  - Вы думаеце, што гэта хворыя, якія пакутуюць кататанічнай шызафрэніяй, гер фон Рунштадт? - спытаў граф. - Зусім не. І вы зараз у гэтым пераканаецеся.
  
  
  Ён аддаў нейкія распараджэнні па тэлефоне, і на экране з'явіліся якія ўвайшлі ў палату з хворымі санітары ў белых халатах. Яны прымацавалі да галавы аднаго з пацыентаў электроды.
  
  
  І адразу ўсе астатнія застылыя без руху істоты прыйшлі ў замяшанне, у іх пустых цёмных вачах успыхнуў шалёны агонь. Хтосьці пачаў поўзаць ля ног санітараў на каленях, умольна працягваючы да іх рукі, жанчыны сталі прымаць вульгарныя паставы, спрабуючы, мабыць, спакусіць мужчын у бальнічных халатах. Адзін з іх нешта рэзка сказаў хворым, і яны ў страху адхіснуліся ад яго і збіліся ў кут. Некаторыя нават пачалі рабіць адчайныя спробы ўскараскацца па голай сцяне.
  
  
  - Вы зараз назіралі толькі знешнія праявы рэакцыі маіх паддоследных марскіх свінак на пагрозу прымянення да іх электрычных імпульсаў. Магчыма, вам вядома, гер фон Рунштадт, што пэўныя ўчасткі галаўнога мозгу чалавека як бы кантралююць у яго арганізме боль і задавальненне. Стымулюючы іх электрычнасцю, можна даставіць яму. як невыносная пакута, так і незвычайную радасць, - пракаментаваў гэтую сцэну граф.
  
  
  — Нажаль, падобнае незямное шчасце мае для чалавека, які выпрабаваў яго, і вельмі сумныя наступствы. Тры секунды такога задавальнення - і чалавек ператвараецца ў расліну. Гэты метад я ўжываю і да майго Эйнара, чаргуючы задавальненне з болем. Але паколькі ён дарагі мне, я абмяжоўваюся працэдурай працягласцю ў адну секунду, не больш за.
  
  
  - Хто гэтыя людзі? – спытаў Мік.
  
  
  Граф усміхнуўся:
  
  
  — Гэта члены нашай супольнасці, якія правініліся: некаторыя з іх спрабавалі здрадзіць нам, іншыя дапусцілі памылку і нанеслі тым самым ордэну шкоду. Цяпер яны нясуць пакаранне.
  
  
  - І такім спосабам вы спадзеяцеся займець ад доктара Лундгрэн формулу абароны ад лазернай зброі?
  
  
  - Вы адгадалі.
  
  
  - А калі пасля вашага ўздзеяння на яе мозг яна і наогул страціць памяць і здольнасць думаць?
  
  
  - Вас гэта не павінна хваляваць, - засмяяўся граф. - Ва ўсякім разе, пакуль вы будзеце выконваць правілы гульні, вам нічога баяцца. Але для вашага звесткі скажу, што страта памяці не магчыма. Пасля майго ўздзеяння яна будзе толькі радая ўспомніць усё, у драбнюткіх падрабязнасцях, смею вас запэўніць.
  
  
  Граф зірнуў на свой гадзіннік.
  
  
  - Прашу мяне прабачыць, - сказаў ён, - але мяне чакаюць тэрміновыя справы. Паспрабуйце чыркнуць некалькі радкоў дарагі міс Лундгрэн і прынесці мне запіску. Я вымушаны адправіцца ў горад для сустрэчы з уладамі: раніцай быў забіты нейкі Густаў Ланг, афіцыянт кавярні, і я павінен запэўніць паліцыю, што нашая арганізацыя не мае да гэтага ніякага дачынення.
  
  
  Граф фон Штадзі ўстаў.
  
  
  - Да пабачэння, гер фон Рунштадт, - сказаў па-нямецку ён. - Жадаю вам прыемна правесці час.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Выйшаўшы з кабінета графа, Нік накіраваўся да стайні. Такім чынам, Густаў Ланг быў мёртвы. З яго гібеллю знікла адзіная магчымасць перадаць у цэнтр важную інфармацыю. Больш за тое, не пройдзе і двух сутак, як легенда, па якой ён працуе будзе раскрытая, калі яна ўжо не раскрытая гэтым усюдыісным карлікам Локі, наступным за ім па пятах. Што ж здарыцца, калі Астрыд атрымае ад яго ліст? Ларсан, вядома ж, не дазволіць ёй адправіцца ў Германію, фон Штадзі прыйдзе ў шаленства, сцяміўшы, што яму спрабавалі ўсунуць ката ў мяшку, і Ніка Картэра заб'юць без лішніх размоў, як няшчаснага рэпарцёра.
  
  
  У стайні даўка пахла сенам, конскай мочой і гноем.
  
  
  - Вы новенькі? - пацікавіўся конюх.
  
  
  – Так, – коратка адказаў Нік.
  
  
  — Не раю зварочваць з дарожак у лес: дагадзіце ў пастку і загубіце дарагога каня
  
  
  — Калі мне спатрэбіцца рада конюха, я сам папрашу яго, — садзячыся на каня, зусім як прусак адказаў Нік.
  
  
  Кабыла трапілася жвавая і наравіла ірвануць з месца ў галоп, але Нік стрымліваў яе, пакуль не дасягнуў лесу.
  
  
  Усяму ў гэтым тленным свеце надыходзіць свая чарга. Цяпер для Ніка Картэра настаў час бегчы з замка. Нік валодаў здольнасцю хутка прымаць важныя рашэнні. Ён не пайшоў у свой пакой за рэчамі, вырашыўшы выкарыстоўваць фактар нечаканасці. Гэтая шчаслівая думка прыйшла яму ў галаву яшчэ ў кабінеце фон Штадзі. Або ён дабярэцца да Швецыі, або дагодзіць у лапы забойцаў, службоўцаў графу.
  
  
  Апынуўшыся нарэшце ў лесе, кабыла злёгку занервавалася: нязвыклыя гукі палохалі яе.
  
  
  — Супакойся, малая, — пагладзіў яе па карку Нік. - Непрыемнасцяў табе ўсё роўна не пазбегнуць, але навошта ж хвалявацца раней часу. Так што будзь разумніцай і слухайся мяне.
  
  
  Міма прамчаўся трус, і кабыла, спатыкнуўшыся з перапуду, ледзь не скінула яго. Нік разрагатаўся:
  
  
  - Божа, ды ты ж не разумееш па-ангельску! Што ж, пагаворым на зразумелай для цябе мове! — Ён перайшоў на нямецкую, працягваючы ўгаворваць кабылу не нервавацца, пакуль яны яшчэ не сышлі са сцяжынкі, ліхаманкава абдумваючы план далейшых дзеянняў. На вяршыні ўзгорка ён спыніў каня і азірнуўся на замак, разумова падводзячы вынікі праведзенай працы. Ён нездарма пабываў у лабараторыі і паспеў сёе-тое прыхапіць адтуль, перш чым Эйнар схапіў яго. Сам Нік Картэр зусім нічога не кеміў у вірусах і бактэрыях, але спадзяваўся, што прабірка з вадкасцю блакітнага колеру, якую ён сунуў у кішэню, дапаможа навукоўцам разабрацца, што за новую смяротную зброю рыхтуе свету граф фон Штадзі. Ва ўсякім разе, міф аб невядомых навуцы блакітных промнях будзе развеяны, і Астрыд зможа спакойна працягваць працу над абаронай ад лазера.
  
  
  Нік злёгку нацягнуў правую нагоду, накіроўваючы каня да абзы лесу, за якой пралягала шаша. Не падазравала аб пастках са смяротнымі ампуламі кабыла жвава панесла яго праз зараснікі, радуючыся магчымасці паскакаць удосталь. Неўзабаве Нік убачыў наперадзе металічную сетку агароджы. Папераджальныя надпісы на шчытах, усталяваных уздоўж яе праз кожныя дваццаць пяць футаў, абвяшчалі: «Увага! Прыватныя ўладанні! Парушальнік будзе застрэлены без папярэджання!» Заставалася пераадолець нейкіх пяцьдзесят ярдаў. Нечакана проста з-пад капытоў кабылы выскачыў заяц. Конь устаў на дыбкі, спалохана заржавеў, і панёс. Нік ужо не мог утрымаць яе, вылупіўшы вочы і прыціснуўшы вушы, яна імчалася прама на металічную сетку. Трыццаць ярдаў да агароджы, дваццаць ярдаў, і ён пачуў бавоўну пасткі.
  
  
  Кабыла заржала ад болю і панеслася наперад яшчэ хутчэй. Нік прадбачліва вызваліў ногі з драбін і шчыльней прыціснуўся да яе спіне, зрабіўшы яшчэ некалькі скокаў, конь паваліўся на бок, але Нік паспеў саскочыць з яе і ухіліцца ад удараў яе капытоў. Неўзабаве няшчасная жывёліна заціхла: цыяністы калій зрабіў сваю справу.
  
  
  Дабегшы да агароджы, Нік пералез цераз яе, накінуўшы на калючы дрот, працягнуты па верхняй абзе, пінжак, і схаваўся за кустом, вырашыўшы дачакацца спадарожнага грузавіка. Да ўніверсітэцкага мястэчка было шэсцьдзесят кіламетраў, а ў паперніку ў Ніка засталося толькі трыццаць нямецкіх марак.
  
  
  Але яму пашанцавала: палову шляху ён прарабіў на смеццявозе, а потым яго падабралі два падпітыя фермера, якія ехалі ў горад на старэнькім грузавічку. Усю дарогу яны па чарзе прыкладваліся да бутэлькі з каньяком і лаялі ўрад. Праз гадзіну наперадзе здаліся агні мястэчка, але тут фермеры ў адзін голас заявілі, што маюць намер спыніцца і перакусіць.
  
  
  - Пайшлі з намі. А потым мы цябе давязем да Франкфурта, - угаворвалі яны ўпадабанага ім вясёлага пасажыра.
  
  
  Нік адчайна затрос галавой: з'яўляцца ў карчме "Дойчланд убер алес" яму чамусьці не хацелася.
  
  
  - У мяне ад нястраўнасці дапамагае толькі шнапс! - паляпваючы яго па плячы, ледзь не выцягвалі яго з кабіны сяляне. - Пайшлі вып'ем і добра закусім!
  
  
  Але Нік выявіў упартасць, і фермеры пакінулі яго ў спакоі. Праводзіўшы з поглядам, Нік забіўся ў цёмны кут і намацаў у кішэні пісталет. Ён чакаў сваіх новых прыяцеляў не менш за гадзіну, і за гэты час міма грузавіка некалькі разоў прабягалі ўсхваляваныя маладыя хлопцы з расчырванелымі тварамі.
  
  
  - Спыняйце ўсіх незнаёмцаў! - крычалі яны адзін аднаму. - Дапытвайце ўсіх падазроных!
  
  
  Нік здагадаўся, што "рыцары" зладзілі сапраўдную аблаву ў сувязі з забойствам афіцыянта з кафэ. Назіраючы за імі з кабіны, ён паліў адну цыгарэту за іншы. Адмысловую трывогу ў яго выклікалі не ашалелыя ад гульні ў пагоню юнакі, а суровыя афіцэры з аховы замка графа фон Штадзі з рэвальверамі ў кабурах на поясе. Нарэшце здаліся знаёмыя постаці фермераў: мяркуючы па іх хадзе, яны ладна напампоўваліся півам.
  
  
  Убачыўшы, што Нік усё яшчэ чакае іх, адзін з фермераў усклікнуў:
  
  
  - Паслухай, Герман, што нам рабіць з гэтым хлопцам? Адвязем яго ў Франкфурт?
  
  
  — Я думаю, што ты маеш рацыю, Карл! - пагадзіўся з ім іншы.
  
  
  Не без працы забраўшыся ў кабіну, яны прыняліся перамываць костачкі фон Штадзі, лаючы яго за тое, што той кінуў сваіх людзей на вышукі забойцы, замест таго каб шукаць здраднікаў, якія прадалі сумленных немцаў рускім і амерыканцам.
  
  
  — Ну нічога, Герман, — сказаў глыбакадумна які сядзеў за рулём Карл. - Граф яшчэ дабярэцца і да іх. Ён ведае, як правучыць гэтых праклятых янкі!
  
  
  Наперадзе на шашу нехта размахваў рукамі, загадваючы кіроўцу спыніцца. Карл вылаяўся, рэзка затармазіўшы, і высунуўся з акна. Да яго падышоў высокі бландын і ваенным мундзіры і строга сказаў:
  
  
  - У нас загад правяраць усе грузавікі, якія накіроўваюцца ў бок Франкфурта.
  
  
  - Цікава, дзе ты быў, смактунак, калі мы правяралі рускія танкі на шляху да Сталінграда? - дыхнуў перагарам яму ў твар чырванарожы кіроўца.
  
  
  - Я капітан войска Тэўтонскіх Рыцараў! - успыхнуў абражаны юнак. - І я не дазволю...
  
  
  - Ану, пакажам гэтаму малакасосу і ўсім яго сябрукам, на што яшчэ здольная старая добрая гвардыя! — нецвярозым голасам прапанаваў Нік. - Няхай ведаюць, як мы біліся пад Сталінградам!
  
  
  - Выдатная думка! - падхапіў Герман. - Няхай ведаюць, як спыняць сумленных падаткаплацельшчыкаў! Адзін за ўсіх і ўсё за аднаго! Наперад!
  
  
  Капітан саскочыў з падножкі і крыкнуў сваім прыяцелям:
  
  
  - Тут толькі трое п'яных фермераў! Прапусціце іх, няхай коцяцца сваёй дарогай.
  
  
  - Перамога! - радасна выклікнуў Герман.
  
  
  - Без адзінага стрэлу! - Падхапіў Карл.
  
  
  - З гэтай нагоды трэба зрабіць яшчэ па глытку каньяку! - заўважыў Нік.
  
  
  — Пі спачатку ты, — сказаў велікадушна Карл. - Калі мы п'ем, то п'ем усе разам.
  
  
  Грузавічок зароў і крануўся міма падціснуўшы хвост «рыцараў» далей па шашы, выносячы Ніка, які сядзіць паміж двума падгулялі сялянамі, прэч ад небяспечнага месца. Нік радаваўся, прадчуваючы шчаснае завяршэнне вандравання на цягніку «Франкфурт - Капенгаген».
  
  
  Да вакзала заставалася ўсяго некалькі кіламетраў, калі фермеры зноў вырашылі зрабіць прыпынак і падсілкавацца і невялікім прыдарожным рэстаранчыку. Як ні супраціўляўся Нік, на гэты раз яны зацягнулі яго ў залу з сабой, нават паабяцаўшы заплаціць за такога слаўнага хлопца.
  
  
  Усё ішло добра, пакуль Нік не адарваўся ад талеркі з сасіскамі і капустай і не зірнуў выпадкова на чалавека за суседнім столікам, уткнуўшыся ў газету. Палову першай старонкі займала твар Ніка, а іншую палову - фатаграфія абезгалоўленага трупа Густава Ланга. Ніку не патрабавалася азнаёміцца са зместам артыкула, каб здагадацца, што фон Штадзі абвінаваціў у забойстве яго.
  
  
  - Як мне дабрацца да гасцініцы «Імперыял»? — Спытаў ён у Карла, заўважыўшы, што той азіраецца вакол, мабыць, спадзеючыся знайсці забытую кімсьці на століку газету. - У мяне ў Франкфурце жыве сябар, але я не бываў тут яшчэ з вайны.
  
  
  Герман задуменна падняў вочы ад кавы, але Карл ужо заўважыў фатаграфію.
  
  
  - Зірні туды, Герман! - залямантаваў ён. - Наш спадарожнік, аказваецца, і ёсць той самы забойца, якога шукалі хлопцы фон Штадзі! Спрытна ж ён абдурыў нас!
  
  
  - Выбачыце, хлопцы, але мне пара! — Прамармытаў Нік, ускокваючы з-за століка.
  
  
  - Гэты монстар адарваў галаву няшчаснаму афіцыянту! — Закрычаў на ўсю залу Карл і кінуўся на Ніка. Правы кулак дасведчанага разведчыка дагадзіў яму сапраўды ў ямку на падбародку, і фермер паваліўся ўсёй сваёй тушай на падлогу. Герман у гэты момант павіс на спіне Ніка і стаў клікаць на дапамогу гаспадара рэстаранчыка і паліцыю. Валочачы на сабе цяжкага немца, Нік накіраваўся да выхаду.
  
  
  - Не давайце пайсці гэтаму зверу! - крычаў Герман. - Дапамажыце ж дзеля Бога!
  
  
  - Асцярожна! - крыкнуў нехта з наведвальнікаў. - Ён узброены і вельмі небяспечны!
  
  
  На шляху Ніка вырасла постаць шэф-кухары: ён трымаў у руцэ велізарны апрацоўчы нож. Схапіўшы крэсла, Нік кінуўся прама на яго, выставіўшы ножкі крэсла наперад. Кухар не вытрымаў удару і выпусціў нож, упаўшы ніц. Пераскочыўшы праз яго, Нік праскочыў у дзвярны праём і выбег вонкі, ужо без Германа на спіне: стукнуўшыся галавой аб вушак, той паваліўся побач з шэф-кухаром.
  
  
  Нік агледзеўся па баках: ззаду рэстарана пачыналася ўзаранае поле, за якім чарнеў лес. Не разважаючы ні секунды, Нік пабег да яго, жмурачыся ад які б'е яму ў вочы заходне-германскага сонца.
  
  
  Раздзел адзінаццаты
  
  
  Верталёты цвыркалі ў яго над галавой цэлы дзень, ледзь не кранаючы верхавіны дрэў. З боку поля даносіўся брэх сабак. Граф фон Штадзі не шкадаваў сродкаў, каб забойца Густава Ланга быў злоўлены. Нік ледзь трымаўся на нагах ад стомленасці, вочы яго зліпаліся, але ён упарта працягваў цягнуцца на поўнач. Выйшаўшы да чыгункі, ён праехаў некалькі кіламетраў у таварным вагоне. Потым гадзіны тры адлежваўся ў нейкім балоце, потым хаваўся ў вугальным бункеры. Ён ужо ведаў, колькі засталося ў яго за плячыма кіламетраў, калі пачуў унізе, ля падножжа ўзгорка, вялікую ваду. Спусціўшыся ўніз па схіле, Нік убачыў раку з павольна слізгальнымі па яе глянцавай паверхні баржамі, майстры і грузавыя прычалы, уздоўж якіх цягнуліся пакгаўзы.
  
  
  Каля партовых таварных складоў заўсёды круціцца мноства валацуг і розных цёмных асоб, сярод якіх лёгка было згубіцца. Тут Нік Картэр мог спакойна выспацца ў якім-небудзь закутку, не баючыся, што яго сон хтосьці парушыць сярод ночы.
  
  
  Але пакуль супершпіён адпачываў, аднаўляючы сілы пасля цяжкага дня, яго праследавальнік - граф фон Штадзі умацоўваў цела і дух некалькі іншым спосабам. Аголены да пояса, ён стаяў пасярэдзіне пакоя з белымі сценамі на гранітнай падлозе, шумна дыхаючы і ўздрыгваючы пры кожным новым удары, які наносіла па яго акрываўленай спіне бізуном Бутс. Грудзі яго блішчала ад поту.
  
  
  Нарэшце дзяўчына выпусціла бізун, і граф з пераможным выглядам павярнуўся да яе.
  
  
  - Я зноў перамог! - усклікнуў ён. - Усе мае памылкі змытыя крывёй. Цяпер я зноў магу загадваць сваімі людзьмі! Самаўдасканаленне - выдатная штука! - Ён паблажліва пакалашмаціў Буц па шчацэ. - Я ведаў, што ты не вытрымаеш і здасіся першай, малая. З гэтага часу я заўсёды буду тваім гаспадаром!
  
  
  - Рыкі, мне здаецца, што ты не зусім разумееш… - паспрабавала было запярэчыць яму Буц, але граф не даў ёй дагаварыць. Ён моўчкі падняў з падлогі бізун і працягнуў ёй:
  
  
  - Бі!
  
  
  Дзяўчына маркотна апусціла вочы.
  
  
  - Тады маўчы і падпарадкоўвайся! - сказаў фон Штадзі і, зазірнуўшы ў лісток з пералікам неадкладных спраў, пачаў дыктаваць ва ўбудаваны ў сцяну мікрафон:
  
  
  - Усю ўвагу па-ранейшаму надаваць пошукам фон Рунштадта, - уладным голасам казаў ён. - Апавясціць усіх Тэўтонскіх Рыцараў, усіх супрацоўнікам маіх прадпрыемстваў, уключаючы фармацэўтычныя фабрыкі, аб неабходнасці прыкласці ўсе сілы для злову гэтага забойцы, які прадстаўляе для нашай арганізацыі надзвычайную небяспеку. Прыцягнуць да вышуку паліцыю і войска, выкарыстоўваючы для гэтага нашых людзей у вышэйшых палітычных колах. За галаву ўцекача я заплачу пяцьсот тысяч нямецкіх марак. Яго цела мяне не цікавіць. Што ж тычыцца іншых спраў, то паведаміце наступным кампаніям мой адказ: прамысловай групе "Круп" – так, "Фолсваген" – не, і "Люфтганза" – можа быць. Усё астатняе пакуль пачакае.
  
  
  Ён адключыў мікрафон і пачаў зашпіляць гузікі на кашулі і завязваць гальштук, назіраючы ў люстэрка за Буц.
  
  
  - Дарэчы, крошка, - сказаў ён, - я забыўся сказаць табе адну рэч. Табе давядзецца вылецець у Травенмундзе: мне думаецца, што наш мудрагелісты сябар паспрабуе перасекчы мяжу менавіта там. Ты чуеш мяне?
  
  
  Буц тупа глядзела на крывавыя плямы, якія выступаюць на шоўку кашулі.
  
  
  - Я не магу, - нарэшце ціха сказала яна.
  
  
  - У мяне няма часу паўтараць двойчы, - зірнуўшы на гадзіннік, сказаў граф. — Ты выдала мой сакрэт гэтаму гнюсу, ты і даставіш мне яго галаву. Рыхтуйся вылецець праз сорак пяць хвілін. Усё неабходнае табе будзе дадзена. Можаш дзейнічаць па ўласным меркаванні, але не забывай аб галоўным: ты павінна вярнуцца сюды з яго галавой. Поспеху табе, мая дробка!
  
  
  З гэтымі словамі граф апрануў пінжак і выйшаў з пакоя, насвістваючы фугу Баха.
  
  
  Таварны цягнік быў набіты вуглём. Ніку чамусьці шанцавала на вагоны з вуглём у апошні час. Спачатку ён дабраўся да вусця ракі на гружанай вугалем баржы, а цяпер тросся ў напрамку дацкай мяжы на набітым вугалем цягніку.
  
  
  Ляс колаў і крыкі стрэлачнікаў, якія аддаюць распараджэнні, падказвалі Ніку, што склад перамяшчаецца на парай. Затым усё надоўга заціхла, і Нік адчуў, як велізарнае марское судна пампуецца на хвалях. Ён асцярожна выглянуў з-пад брызенту, мяркуючы свае шанцы. Колькі дзён ён ужо ў бегах? Два? Тры? Ці спынілася за ім паляванне? Нарэшце ён вырашыў не ламаць сабе галаву, а падняцца ў рэстаран і паесці. Выбраўшыся з вагона, ён пачаў прабірацца да лесвіцы.
  
  
  У гэтую пасляпаўднёвую гадзіну будзённага дня вялікая зала была амаль пустая. Прайшоўшы да кутняга століка, Нік дэманстратыўна паклаў на абрус грошы і выразна паглядзеў на афіцыянта. Той з абыякавым выглядам наліў яму ў фужэр халоднай вады і, прапанаваўшы вывучыць меню, важна выдаліўся. Нік прагна асушыў куфель і адразу ж адчуў сябе значна лепш. Затым ён прабег меню, спыніў свой выбар на біфштэксе і, зрабіўшы афіцыянту знак падысці, прадыктаваў яму замову. Пакуль кельнер выконваў яго, Нік абдумаў сітуацыю і прыняў рашэнне: шчыльна паабедаўшы, вярнуцца ў таварны вагон і праспаць там да Капенгагена. У Даніі яго не шукае паліцыя, таму трэба толькі будзе пастарацца пазбегнуць сустрэчы з агентамі фон Штадзі, што не складзе асаблівай цяжкасці. Затым - кароткі пералёт у Стакгольм, і зноў за справы.
  
  
  З задуменнасці Ніка вывела незвычайнае ажыўленне ў зале. Ён падняў галаву і ўбачыў, што ўсхваляваныя пасажыры нешта ажыўлена абмяркоўваюць, паўскакаўшы з месцаў і стоўпіўшыся каля вокнаў. Некаторыя рабілі здымкі. Нік зірнуў на свінцовую паверхню вады, затуманеную туманам, здзіўлена паціснуў плячыма і ўзяўся за біфштэкс. Аднак трывожны роў сірэны не даў яму скончыць абед.
  
  
  Дзверы ў рэстаран расчыніліся, і ў залу ўварвалася некалькі чальцоў павозкі. Нік зноў паглядзеў у акно і на гэты раз зразумеў, чым выклікана ўсеагульная замяшанне.
  
  
  На вышыні дваццаці футаў над палубай завіс дырыжабль, з якога па лінах спускаліся ўзброеныя людзі. Камандавала імі, як з першага ж погляду здагадаўся па яе стройнай постаці ў скураным касцюме, Буц Дэлані: з маскай на твары і з аўтаматам у руках, яна рэзкім голасам аддавала загады.
  
  
  Некалькі чалавек у масках убеглі ў рэстаран. Нік апусціў галаву і пачаў рэзаць недаедзены кавалак мяса. Людзі ў масках прамчаліся па зале і выбеглі ў іншыя дзверы. Ледзь яна зачынілася за імі, як Нік раскашляўся і паспешліва накіраваўся да туалета. Задум яго быў просты: выйграць час.
  
  
  Раптам шкло ў дзверы салона разляцелася на тысячы аскепкаў і паветра над галавой Ніка прашыла аўтаматная чарга.
  
  
  - Замры на месцы і не рухайся, мой дарагі! - пачуў ён голас Буц. - І пакладзі ручкі на патыліцу, жыва!
  
  
  Нік павярнуўся і з усмешкай усклікнуў:
  
  
  - Ты проста захапляльная, Буц, калі злуешся!
  
  
  - Давай рухай, шнэль! - нават не ўсміхнуўшыся, загадала яна. - У нас мала часу.
  
  
  Нік не стаў спрачацца і паслухмяна выйшаў на палубу. Пад рулямі аўтаматаў яго паднялі ў кабіну дырыжабля, дзе запіхнулі ў іншы кут і адабралі пісталет і кінжал. Праз трыццаць секунд дырыжабль пачаў набіраць вышыню. Зірнуўшы ў ілюмінатар, Нік заўважыў патрульны катэр, на вялікай хуткасці надыходзячы да параму з боку дацкага берага. Нажаль, ён спазніўся роўна на пяць хвілін.
  
  
  Буц зняла з твару маску і запаліла цыгарэту.
  
  
  - Што здарылася, малая? — падміргнуўшы ёй, пацікавіўся Мік. - Чым я абавязаны табе за гэтую нечаканую сустрэчу? Ты засумавала па мне?
  
  
  - Не спрабуй затлуміць мне галаву, - ухмыльнулася Буц. — З табой прагне пагутарыць Рыкі. Да таго ж, цябе шукае за забойства паліцыя.
  
  
  - Ты ведаеш, што сапраўдны забойца - Эйнар, - заўважыў Нік.
  
  
  - Заткніся! - агрызнулася Буц. - Нам усім, здаецца, зараз будзе не да жартаў.
  
  
  Нік зірнуў у ілюмінатар і ўбачыў надыходзячыя да дырыжабля рэактыўныя ваенныя самалёты. Чатыры перахопнікі прайшлі настолькі блізка, што ён здолеў разглядзець апазнавальныя знакі НАТА на крылах. Звяно ўзнялося верх і выдалілася, ператварыўшыся ў чатыры кропкі. Затым адна з машын аддзялілася ад астатніх і стала імкліва пікіраваць на аэрастат. Буц з прыкрасцю шпурнула Ніку парашут.
  
  
  - Часам мне здаецца, што ты зачараваны, - усклікнула яна.
  
  
  - Мы над Усходняй Германіяй! - радасна закрычаў пілот. - Тут яны не адважацца збіць нас! Глядзіце, яны сыходзяць!
  
  
  — Дзякую за клопат, малая, — сказаў Нік, вырашыўшы, што пакуль у яго не адабралі парашут, самы час пусціць у ход прыхаваную газавую бомбачку. Яе смяротны газ дзейнічаў амаль маментальна, але Нік мог затрымаць дыханне на чатыры хвіліны, дзякуючы спецыяльнай трэніроўцы, а даўжэй заставацца ў кабіне ён і не збіраўся. Зрабіўшы глыбокі ўдых, ён адчыніў клапан бомбы і кінуў яе пад ногі немцу, які ўсё яшчэ трымаў на каленях яго штылет і «люгер». Той сутаргава схапіўся за горла, не разумеючы, што адбываецца, Нік адштурхнуў у кут Буц, забраў сваю зброю і, хутка надзеўшы парашут, выскачыў з люка.
  
  
  Халодны вецер свістаў у яго ў вушах, зямля імкліва набліжалася, аднак ён не спяшаўся тузаць за кольца выцяжнога троса: умела кіруючы сваім целам у вольным палёце, Нік стараўся як мага даўжэй заставацца ў паветраным струмені, які нясе яго да мяжы. Апускацца ва Ўсходняй Нямеччыне яму чамусьці не жадалася. Але вось нарэшце ўнізе паказалася паласа ўзаранай зямлі і рады калючага дроту з вартаўнічымі вышкамі, раздаліся сухія стрэлы. Нік тузануў за кольца і адчуў рывок, парашут расчыніўся і плаўна пранёс яго над мяжой. Прызямліўшыся ў хмызняку, Нік скінуў стропы і пабег да лясочку. Там ён перавёў дух і зірнуў назад: на ўсходні бок мяжы павольна апускаўся нейлонавы купал. Гэта напэўна была Буц. А дырыжабль тым часам паднімаўся ўсё вышэй і вышэй у блакітнае неба, выносячы ў апошні палёт каманду мерцвякоў. Што ж, падумаў Нік, кожнаму сваё.
  
  
  Раздзел дванаццаты
  
  
  Дабраўшыся да Стакгольма - чыстага і спакойнага горада на астравах, дзе прымаюць карткі "Амерыкан экспрэс" і "Дайнерс клаб" і можна зарэгістравацца ў гатэлі пад уласным імем, Нік прыняў у нумары гасцініцы "Бернадота" душ і патэлефанаваўшы шэфу службы бяспекі Муско, дамовіўся з ім аб сустрэчы.
  
  
  Праз гадзіну ён ужо заязджаў на ўзятым напракат аўтамабілі ў тунэль, які вёў на востраў, адчуваючы атавістычны страх перад варожым падзямеллем. Суцяшала яго толькі думка, што для панічнай боязі зачыненых памяшканняў ён стараваты, а сапраўды такіх жа тунэляў, падземных паркавальных пляцовак, ліфтаў, офісаў з зашторанымі вокнамі і напаўцёмнымі калідорамі ў Муска не больш, чым у Нью-Ёрку.
  
  
  Дзяжурны афіцэр сказаў, што яго чакаюць, і праводзіў да спецыяльнага ліфта, які падняў наведвальніка проста ў прыёмную віцэ-адмірала Ларсана. Задача перад Нікам стаяла не з лёгкіх: яму трэба было пераканаць яго адправіць Астрыд Лундгрэн у логава фон Штадзі, каб яна атрымала доказы таго, што ніякіх блакітных прамянёў не існуе.
  
  
  Нік прайшоў па дывановай дарожцы міма сакратаркі, штурхнуў дзверы ў кабінет яе боса і адразу ж у жаху адступіў назад. На дыване ляжаў з расплюшчанымі застылымі вачыма мёртвы начальнік службы бяспекі, з ярка-блакітным тварам.
  
  
  - Гэй, міс! - паклікаў Картэр сакратарку. - Тэрмінова выклічце сюды лекара і паліцыю! - Выхапіўшы "люгер", ён кінуўся па калідоры, зазіраючы ў кожны кабінет.
  
  
  Тым часам да прыёмнай шэфа збягаліся яго супрацоўнікі. Не выявіўшы нікога старонняга, Нік вярнуўся да стала сакратаркі віцэ-адмірала. Тая ціха плакала, абхапіўшы галаву далонямі.
  
  
  — Тэрмінова выклічце сюды доктара Астрыд Лундгрэн, — прашыпеў Нік, трасучы яе за плечы. - Дарога кожная хвіліна.
  
  
  Працягваючы плакаць, сакратарка моўчкі кіўнула яму галавой і падняла слухаўку тэлефона. Нік закурыў цыгарэту і паспрабаваў ацаніць сітуацыю. У яго не было сумневаў, што дбайная судова-медыцынская экспертыза пакажа, што віцэ-адмірала адправілі ці задушылі, перш чым ён стаў ярка-блакітным, як і забітыя навукоўцы, якія працавалі над абаронай ад лазера. Аднак даказаць гэта Нік у дадзены момант не мог, ніхто не паверыў бы яму, акрамя, магчыма, Астрыд Лундгрэн.
  
  
  - У лабараторыі яе няма, - сказала сакратарка.
  
  
  - Патэлефануйце дадому, - падказаў раздражнёна Нік.
  
  
  - Хатні тэлефон заняты, - праз некалькі секунд паведаміла сакратарка. - Будзеце чакаць?
  
  
  - Не, - сказаў Картэр, - я сам паеду да яе. Калі вам атрымаецца ўсё ж да яе датэлефанавацца, папярэдзьце яе, што да яе выехаў Нік Картэр. Хай да майго прыходу нікому не адчыняе дзверы.
  
  
  Ахоплены трывожным прадчуваннем, ён спусціўся на ліфце ў гараж, працягваючы аналізаваць тое, што здарылася. Праціўнік парушыў адно з найважнейшых няпісаных правілаў шпіянажу: не чапаць шэфа адваротнага боку. Такім чынам, фон Штадзі страціў самавалоданне і быў на мяжы зрыву. Як бы ні былі папулярныя Тэўтонскія Рыцары ў Нямеччыне, падобнай непавагі да агульнапрынятых нормаў іншыя дзяржавы не пацерпяць і даб'юцца роспуску гэтай арганізацыі, і калі запатрабуецца - то нават сілай. Але што, калі фон Штадзі гатовы быў кінуць выклік НАТА і рускім? Калі кітайскія ракеты з ядзернымі боегалоўкамі ўжо дастаўлены для яго ў Албанію? Тады не пазбегнуць сур'ёзнага ўскладнення міжнароднай абстаноўкі, багатай крызісам ... Змрочныя карціны будучага апакаліпсісу, якія ўзнікаюць у галаве Ніка, прымусілі яго націснуць на педаль акселератара. Адчайна завішчаўшы покрыўкамі на віражы, аўтамабіль вылецеў з асфальта на камень пад'язной дарожкі, і неўзабаве на вяршыні ўзгорка паўстаў дом Астрыд Лундгрэн. Пры поглядзе на яго ў Ніка перахапіла дух: палова катэджа ўяўляла сабой груду дымлівых руін. Выхапіўшы пісталет, Картэр накіраваўся да ўваходных дзвярэй.
  
  
  Гаспадыня дома выйшла з кухні з куфлем у руках, бледная як смерць.
  
  
  - Нік? - здзіўлена ўсклікнула яна. - Як ты тут апынуўся?
  
  
  — Забіты віцэ-адмірал Ларсан, — беручы яе пад локаць, выдыхнуў Нік. - Я знайшоў яго мёртвым і сінім у яго службовым кабінеце.
  
  
  Келіх выпаў з рукі дзяўчыны, яна ў страху адскочыла ад госця, які прынёс страшную вестку.
  
  
  - Пуга! - крыкнула яна. - Ларсана забілі!
  
  
  - Пуга? — устрывожана перапытаў Мік. - Хіба ён тут?
  
  
  - Я да вашых паслуг, сэр! - пачуў ён голас Кнута і адразу ж упаў на дыван, на долю секунды апярэдзіўшы стрэл. Перакочваючыся па падлозе, ён схаваўся за канапай, у думках праклінаючы сучасную шведскую мэблю, зусім непрыдатную для абароны ад куль.
  
  
  - Пуга! Нік! Што адбываецца? - закрычала Астрыд. - Я зусім ужо нічога не разумею! Спыніце страляніну ў маёй хаце. Ён ужо і так амаль згарэў.
  
  
  У гасцінай прагрымела яшчэ два стрэлы, Нік стрэліў у адказ, і Кнут схаваўся ў суседнім пакоі, адкуль выскачыў прэч з паўразбуранага дома.
  
  
  — Ты памыляешся, Нік! - Усклікнула Астрыд. - Уся гэта справа рук таго жудаснага карліка, смех якога мы чулі ў Капенгагене. Незадоўга да выбуху зноў чула яго, а ўжо потым сюды прымчаўся Кнут. Ён хацеў дапамагчы мне. Па-мойму, ён занадта неразумны, каб стаць здраднікам.
  
  
  — Ён занадта дурны, каб сцяміць, што яго могуць падставіць, — запярэчыў ёй Нік. - Але ў яго хапіла розуму, каб забіць Ларсана і паспрабаваць выкрасці цябе.
  
  
  - Гэта нейкі бясконцы кашмар! Усе вакол ператвараюцца ў монстраў. Дзякуй богу, што ён прыбраўся адсюль дадому.
  
  
  - Не, ён недзе паблізу. Ён не можа пакінуць нас у жывых. Тут ёсць чорны ход?
  
  
  — Не, але ён мог ускараскацца па дрэве з другога боку дома і ўлезці ў акно спальні, — з трывогай у голасе сказала Астрыд.
  
  
  Нік ні слова не кажучы сарваўся раптам з месца, перасек у некалькі крокаў пакой, падскочыў і, ухапіўшыся рукамі за край балкона другога паверха, падцягнуўся і перамахнуў праз балюстраду. Ледзь ён прыціснуўся спіной да сцяны, як дзверы спальні расчыніліся і на балкон выйшаў Кнут.
  
  
  - Вось і надышоў твой канец, спецыяльны агент Картэр! — З пераможнай усмешкай на загарэлым твары усклікнуў ён, выглядаючы Ніка ў гасцінай.
  
  
  Усмешка так і не паспела згаснуць, калі Нік усадзіў кулю ў патыліцу бландына і малінавая калатуша яго мазгоў разляцелася па сцяне. Пераваліўшыся праз парэнчы, Кнут мяшком паваліўся на падлогу гасцінай.
  
  
  - Ты ўпэўнены, што ён здраднік? — Усклікнула Астрыд, у жаху адыходзячы ад распасцёртага на дыване цела. - Я не магу ў гэта паверыць...
  
  
  - А хто ж яшчэ замкнуў мяне ў моргу? – спытаў Мік. - Акрамя віцэ-адмірала Ларсана і цябе, толькі ён ведаў, што я пайду туды.
  
  
  - Што ж нам цяпер рабіць? - спытала Астрыд.
  
  
  — Перш за ўсё, нам варта барзджэй прыбрацца адсюль, — адказаў Нік. - Суседзі ўжо напэўна выклікалі паліцыю. У любым выпадку, нам пакуль лепш уцячы. Апроч усяго іншага, мне неабходна тэрмінова звязацца з Вашынгтонам: у Еўропе пахне вайной.
  
  
  Раздзел трынаццаты
  
  
  Манатонны гуд рухавікоў старэнькага ваеннага самалёта, які дрыжаў усім корпусам, і полымя, якое вырывалася з сопла ў змрок ночы, навявалі на ўтаропіўся ў ілюмінатар Ніка Картэра сон. Астрыд, якая сядзела побач з ім у крэсле, драмала ці прыкідвалася спячай, хутчэй за ўсё праклінаючы той дзень, калі яна пагадзілася супрацоўнічаць з амерыканскай спецыяльнай службай. Яе пышныя формы зараз шчыльна абліпаў гумовы касцюм, тыпу таго, у якім ныраюць у халодную ваду вадалазы. Такі ж гарнітур быў і на Картэры.
  
  
  Калі Нік паведаміў Астрыд, што ёй трэба будзе здзейсніць начны скачок з парашутам ва ўладанні чалавека, наўмыснага забіць яе, яна толькі моцна збляднела, але не сказала ні слова. Таму ён не мог зараз папракнуць яе ў негаваркосці.
  
  
  Для яго самога начны скачок з самалёта быў справай звыклай. Як кажуць з падобнай нагоды французы, чым больш спрабуеш унесці ў яго разнастайнасць, тым мацней расчараванне банальным фіналам. Напружанае чаканне, знямога прадчуваннем таго, што здарыцца потым, на зямлі, зайздрасць да пілота самалёта, які вяртаецца на базу - усё гэта ўжо не раз выпрабоўваў у сваім жыцці бывалы агент, яшчэ ў маладосці ў складзе выведвальнай групы якая выконвала адказныя заданні ў розных гарадах Нямеччыны.
  
  
  Ніку ўспомніўся яго размова перад вылетам з Хоуком, шчуплым пажылым чалавекам, які з'яўляецца вачыма і вушамі Амерыкі, а часам, калі ўзнікае крайняя неабходнасць, і яе караючай рукой, якая сціскае кінжал.
  
  
  — Зразумейце мяне правільна, шэф, — прыводзіў яму свае довады Нік, — але мне не хацелася б зноў прыхапіць з сабой з яго лабараторыі бутэлечку з чарнілам замест прабіркі з вірусам. Я не разбіраюся ў бактэрыях, але ўпэўнены, што так званая блакітная смерць - стварэнне графа, і я павінен гэта даказаць. Вось чаму мне неабходна Астрыд.
  
  
  Хоук адказаў не адразу: занадта вялікая была рызыка задуманага Нікам.
  
  
  - А вы ўпэўненыя, што фон Штадзі можа прыйсці да ўлады ў Германіі? - нарэшце спытаў ён. - Па дадзеных ЦРУ, яго войска не так ужо і вялікая.
  
  
  - У яго шырокія сувязі сярод вайскоўцаў, - адказаў Нік. - І калі ён умела скарыстаецца імі, то не сустрэне сур'ёзнага супраціву, смею вас запэўніць. І першае, што ён зробіць, стаўшы на чале новага ўрада, гэта заключыць ваенную дамову з кітайцамі.
  
  
  - І як жа, па-вашаму, ён мае намер ажыццявіць гэты пераварот?
  
  
  - Мне ўяўляецца, што спачатку ён створыць нейкія штучныя перашкоды нармальнаму функцыянаванню ўрада ў Боне, потым падыме мяцеж у Заходнім Берліне, дзе незадаволенае насельніцтва падтрымае яго. Мы будзем змушаныя вывезці свая атамная зброя, і тады навапаказаны фюрар звярнуцца за дапамогай да Кітая, выставіўшы ў якасці козыра свае поспехі ў вобласці падрыву навукова-даследчых прац шведаў па нейтралізацыі кітайскага лазера. Можа быць, ён нават прад'явіць у пацверджанне сваіх слоў мёртвую бландынку.
  
  
  - Па-мойму, у вас занадта багатае ўяўленне, Картэр, - усміхнуўся Хоук. — Але макулінка здаровага сэнсу ў вашых развагах ёсць, так што працягвайце развіваць іх, мне жадалася бы пачуць вашу выснову.
  
  
  - Добра, - уздыхнуў Нік. - Дык вось, мне здаецца, што нават калі кітайцы і не павераць яму, яны ўсё роўна дадуць яму гэтыя ракеты, паколькі зацікаўлены ў саюзніку, які будзе трымаць Еўропу ў страху. І калі такі адыёзны мілітарыст, як фон Штадзі, займее ў дадатак да ўлады ядзерную зброю, іншыя еўрапейскія краіны наўрад ці стануць чакаць, пакуль ён націсне на пускавую кнопку. Можаце сабе лёгка ўявіць, якая пачнецца слаўная заварушка.
  
  
  - Мне думаецца, мы маглі б паслаць у Заходні Берлін пару дывізій, - задуменна сказаў Хоук. - Зрэшты, нашы "сябры" ва ўсходнім сектары таксама не будуць сядзець склаўшы рукі. Не, гэта не падыходзіць. Вось што, Картэр: працягвайце дзейнічаць і здабудзьце доказы ўдзелу фон Штадзі ў забойствах грамадзян іншых еўрапейскіх дзяржаў. Гэта дазволіць заходнегерманскаму ўраду арыштаваць графа, пакуль ён яшчэ не прыйшоў да ўлады. Між іншым, фотаздымкі, зробленыя з разведвальнага самалёта, гавораць аб тым, што кітайцы ўжо размясцілі ў Албаніі магутныя ракеты. Цяпер мне ясна, што прызначаюцца яны верагодней за ўсё для фон Штадзі. Май на ўвазе, сынок, калі гэты сукін сын дабярэцца да цябе, ён зможа выкарыстаць гэта як доказ амерыканскага ўмяшання ў справы Нямеччын.
  
  
  — Я спрытны і хітраваты, як хітры ліс, шэф, — з ухмылкай супакоіў яго Нік. - Мяне не так лёгка ўтрымаць.
  
  
  - Усё гэта юнацкая саманадзейнасць, - уздыхнуў Хоук. - Добра, я дабраслаўляю цябе на гэтую аперацыю. Але памятай: гэтая дзяўчына - залог нашага поспеху ў галіне супрацьпаветранай абароны. Без яе кітайцы могуць абысці нас. Так што лепш не пачынай нічога такога, што не зможа потым скончыць урад ЗША.
  
  
  Голас пілота вярнуў Ніка да рэчаіснасці.
  
  
  - Мы набліжаемся да раёна высадкі, - аб'явіў па селектары ён. - У вашым распараджэнні яшчэ пяць хвілін.
  
  
  Нік устаў і яшчэ раз праверыў рыштунак і рацыі. Самалёт імкліва зніжаўся над хваёвымі лясамі Баварыі. Праз некалькі хвілін Нік ужо апускаўся на парашуце ва ўладанні самага небяспечнага злачынца ў Еўропе з часоў Гітлера. На некаторым аддаленні ад яго абыякавыя зоркі высвечвалі яшчэ адзін купал.
  
  
  Апоўдні наступнага дня Нік і Астрыд дасягнулі наваколля замка. Зручна ўладкаваўшыся ў зацішным кутку пад шатамі баварскіх соснаў, Нік з дапамогай адмысловага партатыўнага абсталявання праслухоўваў гутаркі ў цытадэлі графа фон Штадзі, дзе ён прадбачліва пакінуў радыёзакладкі.
  
  
  Пыхкаючы цыгарэтай, Нік атрымліваў асалоду ад утульным спакоем цёплага вясновага дня і чыстым паветрам, насычаным водарам іглічных дрэў, змагаючыся з жаданнем зняць навушнікі і далучыцца да Астрыд, якая купаецца ў невялікім віры ў вадаспаду. Аднак набліжаўся час выхаду радыста графа ў эфір, і пачуццё абавязку ўзяло верх над спакусай. У слухаўках нарэшце пачуўся паспешлівы голас нямецкага радыста, і Нік стаў засяроджана слухаць яго зварот да ўсіх удзельнікаў змовы ў Нямеччыне. Праз паўгадзіны ён зняў навушнікі і адклаў іх у бок: цяпер ён ведаў усё, што яму было патрэбна, канчатак паведамлення будзе запісана на плёнку магнітафона і сярод іншых доказаў прад'яўлена суду. Галоўнае ж, што ўразумеў для сябе Нік, зводзілася да таго, што ў сакрэтную лабараторыю графа неабходна было пракрасціся ўжо гэтай ноччу. Такім чынам, на падрыхтоўку да аперацыі часу заставалася ў абрэз, а рызыка дагадзіць у адну з пастак узрастаў.
  
  
  У самы кульмінацыйны момант напружанай працы яго думкі з боку вадаспаду з'явілася Астрыд, - яе пыхкае здароўем цела было абгорнута доўгім махрыстым ручніком, але ад гэтага яно не стала менш панадлівым.
  
  
  — Міс Лундгрэн, — з усмешкай заўважыў Нік, калі Астрыд падышла да яго. - Вам вядома, што без акуляраў вы захапляльныя?
  
  
  - Я рада, што вы так лічыце, містэр Картэр, - рассыпіста засмяялася яна. - Пачастуйце мяне цыгарэтай.
  
  
  Запальваючы, дзяўчына злёгку нахілілася, і ручнік саслізнула з яе пышнай пругкай грудзей, агаліўшы далікатна-ружовыя соску. Нік злавіў сябе на думцы, што самы час абабегчы пару разоў вакол замка або акунуцца ў халодным віры.
  
  
  - Фон Штадзі гатовы дзейнічаць, - згубіўшы лоб, заклапочана сказаў ён. - Так што мы павінны правесці нашу аперацыю ўжо гэтай ноччу. Яны маюць намер зладзіць нейкую правакацыю супраць урада ЗША і праз тры дні ўхіліць канцлера. Адначасова будуць распушчаны чуткі аб паўстанні ў арміі і ваенна-паветраных сілах, і пад шумок фон Штадзі захопіць уладу, каб навесці ў краіне парадак. Таму мы павінны неадкладна атрымаць доказы яго ўдзелу ў забойстве людзей. Спадзяюся, задача зразумелая?
  
  
  - Для гэтага-то мы і тут, - усміхнулася Астрыд. - Я ведала, што адпраўляюся не на шпацыр па Альпах за кошт шведскага ўрада. - Які цудоўны выдаўся дзянёк, - азіраючыся на працятыя сонечным святлом хвоі, заўважыла яна. - Прыемна памерці ў такі дзень!
  
  
  Ручнік упаў яшчэ ніжэй, агаліўшы яе гладкі пругкі жывот. Яе зялёныя вочы глядзелі на Ніка з адкрытым выклікам:
  
  
  - Калі б ты не была такой слаўнай дзяўчынкай, - глыбакадумна вымавіў ён, - я вырашыў бы, што ты спрабуеш спакусіць мяне.
  
  
  Яна ўсміхнулася і, нахіліўшыся, пацалавала яго ў вусны.
  
  
  — Вам не адмовіш у назіральнасці, агент Картэр, — усклікнула яна, канчаткова скідаючы з сябе ручнік. Пры выглядзе яе цудоўнага белага цела, з уражлівымі формамі, але без адзінай унцыі лішняга тлушчу, у Ніка перахапіла дух. Яна адкінулася на спіну, сагнуўшы адно калена, гатовая аддацца яму.
  
  
  — Павінна прызнацца, што спачатку я прыняла цябе за аднаго з гэтых бязмозгіх самаўпэўненых нахабнікаў, якія адносяць сябе да залатой моладзі, — засмяялася яна. - На жаль, я выявіла, што памылялася толькі сёння, калі мне, магчыма, трэба памерці.
  
  
  — Але ты не памрэш, — сказаў Нік. - Я гэта табе абяцаю.
  
  
  Ён абняў яе, і яна прашаптала, расшпільваючы на ім кашулю:
  
  
  - Дакажы мне гэта! Пакуль не настала ноч, я хачу, каб мы нагналі ўпушчанае, каб мне было што ўспомніць у апошнія імгненні перад смерцю.
  
  
  — Не кажы так, — сцягваючы з сябе адзенне, супакойваў яе Нік, — у нас усё атрымаецца найлепшым чынам. — І хоць голас яго і гучаў упэўнена, думка аб магчымым неспрыяльным зыходзе задуманага не пакідала яго ні на хвіліну. І гэтае дваістае адчуванне радасці і трагічнага адначасова дагасаючага вясновага дня, які падарыў ім абодвум гэтыя хвіліны асалоды, надавала асаблівую вастрыню таго, што адбываецца, падахвочваючы іх лашчыць адзін аднаго з незвычайнай пяшчотай і далікатнасцю. Калі яна нягучна ўскрыкнула і ціхенька застагнала, юрліва зажмурыўшыся і закінуўшы галаву, засяроджанае твар Ніка змякчэла ўсмешкай, і ён глыбока ўздыхнуў, падумаўшы аб тым, што калі б усім салдатам давалі магчымасць вось гэтак жа атрымаць асалоду ад каханнем у цёплы цудоўны дзень перад боем, то вайны ніколі б не спыняліся. Бо нішто так не ап'яняе, як захапленне сэксам, і не прымушае забыцца пра небяспеку.
  
  
  — Яшчэ, Нік, яшчэ, — стагнала скрозь сціснутыя зубы Астрыд, — малю цябе, не спыняйся! Я ўсё так востра адчуваю… Калі ласка, Нік…
  
  
  І зноў два цудоўныя целы зліліся пад горнымі хвоямі ў экстазе апошняга падарожжа ў дбайна ахоўваную багамі краіну ашаламляльнага задавальнення, якое даецца смяротным нароўні з пакутамі родаў і пранізлівым жахам смерці. Яны перанесліся ў іншы, загадкавы свет, даступны толькі ім дваім у гэтыя імгненні кахання, але ніколі не які расчыняе ўсе свае таямніцы.
  
  
  Нарэшце Нік адкінуўся на спіну, і абодва яны доўга моўчкі сузіралі чыстую прыгажосць гэтага горнага краю пад ясным небам, даючы ўлегчыся страсці. Словы ім цяпер былі непатрэбныя, яны і без іх цудоўна разумелі адзін аднаго. Паступова цені рабіліся ўсё даўжэйшымі, а паветра халаднейшымі, але ім было цёпла пад старой вайсковай коўдрай і зусім не хацелася вылазіць з-пад яго, зноў і зноў яны вылівалі свае пачуцці на мове руху іх целаў, таму што трэба было яшчэ шмат пра што паспець сказаць. да наступлення цемры.
  
  
  Але вось ноч нарэшце надышла, і над верхавінамі соснаў з'явіўся серп месяца. Яны моўчкі апрануліся і праверылі свой рыштунак і зброю.
  
  
  - Ты не носіш ампулу з атрутай на ўсякі выпадак? - ціха спытала яна.
  
  
  - Не, - усміхнуўся ён. - Я не думаю, што самагубства - лепшае выйсце. А ты?
  
  
  - Я таксама, дарагі, - засмяялася яна.
  
  
  Нік пацалаваў Астрыд, і яны сталі спускацца ў змрочную даліну.
  
  
  Раздзел чатырнаццаты
  
  
  Стрэлкі на які свеціцца цыферблаце гадзінніка Ніка паказвалі дзесяць хвілін першай ночы, калі ў цьмяным месячным святле перад імі паўсталі абрысы замка, нібы які сышоў з карціны Далі. Пракраўшыся па распрацаваным загадзя маршруце ў яго ўнутраныя межы, шныпары падзяліліся: Астрыд адправілася ў адзіночку ў лабараторыю, а Нік застаўся чакаць яе звонку, напружана ўзіраючыся і ўслухоўваючыся ў здрадлівую цемру. Час цягнулася пакутліва павольна, Нік з цяжкасцю змагаўся з жаданнем пайсці і праверыць, ці ўсё з Астрыд у парадку, але цвёрда засвоеныя ім законы разведкі ўтрымлівалі яго ад гэтага неабдуманага ўчынку.
  
  
  Нарэшце востры слых Ніка ўлавіў гук асцярожных крокаў па траве. Паглядзеўшы ў прыбор начнога бачання, ён усміхнуўся: якая крадзецца хадой дасведчанага злодзея-дамушніка, да яго набліжалася Астрыд. Праз хвіліну яна ўжо стаяла побач з ім за прысадзістым будынкам электрастанцыі.
  
  
  - Усё ў парадку? – спытаў Мік.
  
  
  Яна кіўнула, расплыўшыся ў радаснай усмешцы, нібы ёй толькі што ўручылі дзяржаўную прэмію.
  
  
  - Я амаль упэўнена, што менавіта гэтае блакітнае рэчыва выкарыстоўвалася пры забойстве нашых навукоўцаў, - прашаптала яна, паказваючы яму дзве прабіркі з узорамі. - Да таго ж мне ўдалося зірнуць на копіі дакументаў, якія тычацца кітайскіх планаў прымянення лазернай зброі. Яны прасунуліся зусім не так далёка, як я меркавала, у сваіх даследаваннях. А праз два месяцы я скончу працу над супрацьлазернай абаронай.
  
  
  — Цудоўна, — усклікнуў па-нямецку ад лішку радасці Мік. - А цяпер давай выносіць адсюль ногі: крый божа, патруль выявіць заснуўшых сабак.
  
  
  На ўсякі выпадак забраўшы ў Астрыд адну з прабірак, Нік узяў яе за руку і захапіў за сабой прэч ад лабараторыі, на хаду разважаючы аб тым, што з іх выйшла б выдатная парачка злачынцаў, абяры яны іншую дарогу ў жыцці. Пакуль усё ішло дакладна па яго старанна вывераным плане.
  
  
  Астрыд ціхенька паляпала яго па спіне, і ён застыў на месцы, узіраючыся ў цемру. На дарожцы паказалася спіна аднаго з вялізных вартаўнічых сабак графа. Палец Ніка лёг на спускавы кручок пісталета, які страляе ўсыпляльнымі кулямі: забіваць жывёл было нельга, каб не пакінуць слядоў свайго візіту. На шчасце, сабака не пачуў іх і прабег міма. Перавядучы дух, Нік і Астрыд праклалі сваё асцярожнае адступленне з варожай тэрыторыі. На гэты раз ім трэба было асядлаць на яго завяршальным этапе не коней, а два лёгкія матацыклы, схаваныя ў надзейным месцы ў лесе.
  
  
  Раптам Астрыд двойчы паляпала яго па спіне. Нік замер: гэты ўмоўны сігнал азначаў, што дзесьці побач стаіўся чалавек. Ён уключыў прыбор начнога бачання і прыпаў да акуляраў. За некалькі крокаў ад іх застыў Эйнар - вікінг, ажыўлены графам фон Штадзі праз тысячу гадоў пасля таго, як ён апынуўся жыўцом замураваны ў глыбе лёду. Звярыны твар Эйнара не пакідаў сумненняў у тым, што ён учуў іх сваім вострым, як у сабакі, нюхам, і рыхтуецца да сутычкі. Вікінг павольна ступіў ім насустрач. Страляць па ім было нельга, на гук стрэлу збегся б увесь замак.
  
  
  — Ён нас заўважыў, прашаптаў Мік. - Няма сэнсу абодвум трапляцца ім у лапы. Я затрымаю яго, а ты бяжы. Маршрут табе вядомы.
  
  
  — Не, Нік, — рашуча сказала Астрыд, збялеўшы як крэйда. - Я не дапушчу, каб цябе схапілі.
  
  
  — Мы тут не ў кракет гуляем, мілая лэдзі, — прагыркаў Нік. — Неадкладна вынось адсюль ногі і не спыняйся, пакуль не апынешся за мяжой! Гэта загад. Да сустрэчы ў Стакгольме, дарагая, - дадаў ён са сваёй звычайнай усмешкай.
  
  
  Нік выбег з цемры на заліты месячным святлом газон і нягучна паклікаў гіганта:
  
  
  - Гэй, стары! Я тут!
  
  
  Апісваючы вакол Эйнара колы, ён паступова адвёў яго далей ад Астрыд. Вікінг сарваўся з месца і кінуўся за ім у пагоню. Абодва яны пабеглі па траўніку, але неўзабаве Эйнар стаў адставаць. Рука яго слізганула да рамяня, і з жудасным баявым лямантам ён размахнуўся і кінуў у Ніка кароткую баявую сякеру. Дзікае рэха разнесла гэты жахлівы рык старажытнага скандынава па ўсім замку. Нік ледзь паспеў ухіліцца ад шырокага бліскучага ляза і кінуцца ў цень, як сталі запальвацца агні і надрыўна забрахалі сабакі. Нік вырашыў пакуль не выдаваць сябе стральбой з аўтамата, а стаіцца ў хмызняку і перачакаць, пакуль не ўляжацца ўсеагульнае хваляванне.
  
  
  Тон сабачага брэху рэзка змяніўся, зграя ўзяла след і накіравалася ў пагоню, але толькі не за ім, а за Астрыд. Пачуліся хрыплыя гартанныя галасы, якія аддаюць каманды. Ніку заставалася толькі маліць бога, каб яна не збілася са шляху і не трапіла ў адну са смяротных пастак. Ён не думаў, што самога яго ў гэтую ноч чакае горшая доля.
  
  
  Прамень магутнага пражэктара, усталяванага на які падкаціў джыпе, выхапіў з цемры гнятлівую карціну: два здаравенныя сабакі кідаліся на прысеўшую ад страху Астрыд, а двое мужчын у ботах адганялі іх прыкладамі вінтоўкі.
  
  
  Нік ціха вылаяўся. Задача яго цяпер была абсалютна зразумелая. Ім удалося схапіць Астрыд, але пакуль ім не вядома, што недзе побач ён. Яго бачыў толькі Эйнар, але ён не мог казаць. У такой сітуацыі прафесійны шпіён з яго досведам меў нядрэнныя шанцы адарвацца ад праследавацеляў і сысці за мяжу. Да гэтага ж абавязвалі яго і службовыя інструкцыі.
  
  
  Нік зноў вылаяўся: пляваць на інструкцыі, усе жыццёвыя сітуацыі ім усё роўна не прадугледзець. Да таго, як Астрыд пабывала ў лабараторыі, яна яшчэ з'яўлялася звычайным агентам, які валодае вызначанай тэхнічнай кваліфікацыяй. Але зараз, пасля таго, як яна на ўласныя вочы бачыла сакрэтныя дакументы, якія тычацца намераў кітайцаў разбурыць сістэму СПА Швецыі і ЗША, Астрыд стала занадта важнай персонай, каб ахвяраваць ёй.
  
  
  У бяссільным роспачы Нік глядзеў, як патруль вяртаецца ў замак разам з дзяўчынай. Ён мог бы раптоўна напасці на яе канвой і знішчыць яго, але выпадкова забіць пры гэтым і самае палонніцу. Значыць, гэты варыянт яе вызвалення адпадаў.
  
  
  Бясшумна, як начны драпежнік, Нік пракраўся міма аховы бліжэй да замка. Дзейнічаць трэба было імкліва, пакуль яшчэ насельнікі замка не астылі пасля стыхійнай пагоні. На руку Ніку было і тое, што большасць афіцэраў фон Штадзі адправілася падрыхтоўваць задуманы ім урадавы пераварот.
  
  
  Аднак сам граф усё яшчэ знаходзіўся ў сваёй цытадэлі, і наўрад ці варта было спадзявацца на тое, што ўбачыўшы Астрыд, ён не здагадаецца, што Нік недзе паблізу.
  
  
  Праз чвэрць гадзіны Картэр дасягнуў галоўнай брамы.
  
  
  За мастом цераз роў каля вартаўнічых будак стаялі двое вартавых з аўтаматамі. Ледзь наводдаль знаходзіўся джып са спараным буйнакаліберным кулямётам і стрэлкамі. Унутраны голас казаў Ніку, што тут прарывацца бессэнсоўна. Але Нік у чарговы раз паступіў інакш.
  
  
  Выскачыўшы са свайго сховішча, ён ірвануўся па мосце проста на вартавых. Пры выглядзе вар'ята, які бег да іх, тыя спачатку аслупянелі, але потым усё ж узялі аўтаматы на выраб. Але і секунднага іх замяшання Ніку хапіла, каб двума стрэламі з сцягна абкласці абодвух на брук.
  
  
  Устрывожаны стрэламі, адзін з салдат у джыпе кінуўся да кулямёта і выпусціў доўгую чаргу. Нік упаў Нічком на камяні моста, і трасіруючыя кулі прасвісталі ў яго над галавой, высякаючы снапы іскраў з парапета. Нік кінуў гранату. Апісаўшы ў паветры дугу, яна ўзарвалася сапраўды ў джыпе, разнёсшы ўсіх якія сядзяць у ім на кавалачкі па маставой.
  
  
  Пасля гэтага наступіла поўная цішыня. Страсянуўшы імгненнае здранцвенне і адкінуўшы сумневы, Нік ускочыў на ногі і пабег да дзвярэй, якая вядзе ў галоўную вежу: менавіта там ён разлічваў заспець фон Штадзі і Астрыд.
  
  
  Вялізная баронская зала, дзе звычайна балявалі афіцэры ордэна Тэўтонскіх рыцараў, цяпер была пустая. Дакладней сказаць, амаль пусты: за доўгім сталом разваліўся, паклаўшы на яго ногі, граф фон Штадзі. Наадварот, на іншым канцы стала, прымасціўся карлік Локі.
  
  
  Пасярэдзіне стала ляжала без прытомнасці аголеная да пояса Астрыд, замацаваныя ў яе на галаве і грудзях правады былі падлучаны да пульта кіравання, які стаіць на стале перад графам.
  
  
  Учуўшы надыходзячыя крокі Ніка, фон Штадзі павёў галавой, але не ссунуўся з месца. Нік прыхінуўся спіной да сцяны і навёў на яго аўтамат.
  
  
  Карлік агідна засмяяўся.
  
  
  - Апусці аўтамат, суперагент Картэр, - з ухмылкай вымавіў граф. - Ты прайграў.
  
  
  — Чорта з два, — прарычэў у адказ Нік.
  
  
  Граф наліў у куфель шампанскага і зрабіў глыток.
  
  
  - Выйграў я, гер Картэр, - паўтарыў граф. - У любую секунду я магу ўздзейнічаць на цэнтры задавальнення і болі ў мозгу міс Лундгрэн. Што б вам больш хацелася бачыць - яе незвычайную радасць ці невыносную пакуту?
  
  
  Толькі зараз Нік заўважыў, што ён быў зусім п'яны.
  
  
  — А я ў любую секунду магу ўздзейнічаць чаргой са свайго аўтамата на вашыя мазгі, граф фон Штадзі, — з усмешкай заўважыў Нік, адчуваючы, як па спіне ў яго прабег халадок.
  
  
  - Ды досыць вам, гер Картэр, - крыва ўсміхнуўся граф. - Мы абодва разумеем, што ЗША баяцца кітайскай атамнай пагрозы значна больш, чым адраджэння мілітарызму ў Германіі. Так што пакуль міс Лундгрэн жывая, вы нікога не заб'яце.
  
  
  Граф нешта гучна крыкнуў на стараскандынаўскай гаворцы, і нібы з-пад зямлі перад Нікам вырасла велічэзная постаць Эйнара. Ён з такой сілай вырваў у яго з рук аўтамат, што ледзь не зламаў іх, і па зрываў у яго з пояса гранаты, нібы яблыкі.
  
  
  Карлік запляскаў у ладкі і разрагатаўся.
  
  
  - Ты ўхваляеш учынак Эйнара, Локі, - задаволена адзначыў граф. - І ты апладыруеш майму трыўмфу.
  
  
  Карлік саскочыў з крэсла і колам прайшоўся па зале, імкнучыся яшчэ больш дагадзіць графу. Той назіраў за яго акрабатычнымі трукамі безуважлівым позіркам і з млявай усмешкай на твары. Але ўсмешка згасла, ледзь карлік, стаміўшыся ад акрабатыкі, раптам заскочыў на стол побач з Астрыд і, нахіліўшыся над ёй, пачаў бессаромна гладзіць яе панадлівае цела абедзвюма рукамі.
  
  
  Нік ірвануўся было наперад, але граф перасцерагальна пагразіў яму пальцам, шматзначна ківаючы на пульт.
  
  
  - Спакой, гер Картэр! - з тонкай усмешкай вымавіў ён. - Вашы рыцарскія пачуцці вартыя ўсялякай пахвалы. Прызнацца, мне шкада, што вы не чалец нашага ордэна. І ўсё гэта з-за вашых дэкадэнцкіх поглядаў!
  
  
  Карлік зноў прыпаў да аголенага бюста Астрыд, і Нік, не стрымаўшыся, схапіў яго за каўнер і адкінуў у далёкі кут залы. Карлік заверашчаў пранізлівым жаночым голасам, і граф фон Штадзі зарагатаў.
  
  
  - Досыць, гер Картэр! - супакоіўшыся, сказаў ён. - Яшчэ адзін ваш крок, і я разбуру гэты цудоўны мозг. За тры секунды гэтая прыгажуня ператворыцца ў бязмозглую дурнічку, гатовую задаволіць любую маю капрыз па першым жа знаку і трапяткое ад страху, як толькі я нахмуры бровы.
  
  
  Граф апусціў ногі са стала на падлогу і ўстаў, хістаючыся.
  
  
  - Зрэшты, ужо позна, - сказаў ён. - Доўг кліча. Я вырашу, як мне паступіць з вамі абодвума, калі вярнуся. А пакуль за вамі дагледзіць Эйнар. Да пабачэння, гер Картэр. Пайшлі, Локі!
  
  
  Нік зрабіў выгляд, што паверыў гэтай хітрасці. Падышоўшы да дзвярэй у канцы залы, граф павярнуўся і дадаў, трымаючы палец на кнопцы ў сцяне:
  
  
  - Магчыма, вас некалькі здзіўляе, чаму я святкую свой трыўмф у адзіноце. Дык вось, праз тры дні я стану гаспадаром усёй Германіі, а вельмі хутка - і ўсёй Еўропы. І хто ведае, можа стацца, што ў адзін цудоўны дзень я прыбяру да рук і Амерыку… Адзін жа я сёння таму, што вы спакусіў міс Дэлані. Так што я ў вас як бы ў даўгу, і не пройдзе і дзесяці хвілін, як мы з вамі будзем квіты, гер Картэр. Замак уляціць у паветра, а грамадскасць будзе абвешчана, што выбух у штаб-кватэры нашай патрыятычнай арганізацыі - справа рук амерыканскіх дыверсантаў. Будзьце ўпэўненыя: я прыйду да ўлады на грэбні самай вялікай хвалі антыамерыканскіх настрояў з часу апошняй сусветнай вайны. І не спрабуйце ўцячы, гер Картэр, ухмыльнуўся ён, ужо адчыняючы дзверы. - Эйнар не дапусціць гэтага. Таму шчасліва заставацца. Аўф відэрзэйн!
  
  
  Раптам у зале згасла святло, і Нік пачуў ляск замка цяжкіх жалезных дзвярэй. Не разважаючы ні секунды, ён перш за ўсё падбег да стала і сарваў з Астрыд электроды.
  
  
  Такім чынам, у іх распараджэнні заставалася менш за дзесяць хвілін. Дзверы можна было паспрабаваць узарваць гранатамі. Нік стаў на карачкі і пачаў мацаць рукамі па падлозе, спрабуючы намацаць іх. Раптам ён пачуў побач з сабой нечае цяжкае дыханне, і ў наступны момант вялізная лапа сціснула яго запясце. Вікінг, відаць, бачыў у цемры, як котка.
  
  
  Вольнай рукой Нік ударыў рабром далоні па ягонай фізіяноміі з такой сілай, што галава звычайнага чалавека напэўна раскалолася б напалам, нібы сухое палена ад удару сякеры. Але вікінг толькі па-звярынаму зароў, і Нік паспяшаўся выхапіць свой кінжал.
  
  
  Звонку данёсся прыглушаны вуркатанне матора і характэрны гук ротара верталёта, які ўзлятае над замкам. Значыць, выбух можа адбыцца ў любую хвіліну, падумаў Нік, дастаткова графу паслаць радыёсігнал, і ўсе пакінутыя ў будынку будуць жыўцом пахаваны пад яго развалінамі.
  
  
  Ён з усіх сіл рушыў каленам вікінгу ў пахвіну. Той дзіка ўскрыкнуў і жалезнымі ручышчамі схапіў Ніка за горла. Чырвоная заслона завалакла яму вочы, і ўжо амаль губляючы прытомнасць, Нік з апошніх сіл уторкнуў штылет волату ў горла. Эйнар захрыпеў, адхіснуўшыся, але ўсё ж паспеў стукнуць кулаком Ніка па галаве. Абодва адначасова паваліліся на каменную падлогу…
  
  
  Ачуўшыся, Нік выявіў, што ляжыць у лужыне крыві. Побач, раскінуўшы рукі, ляжаў нежывы вікінг, яго пачварны твар быў скажоны дзіўнай ухмылкай, а з галавы тырчаў яго баявы сякерка. Мабыць, упершыню сутыкнуўшыся з чалавекам, здольным даць яму адпор, Эйнар інстынктыўна палічыў за лепшае пакончыць з сабой і захаваць свой гонар, чым быць пераможаным простым смяротным ці ж працягваць цягнуць рабскае існаванне. Фон Штадзі так і не ўдалося канчаткова разбурыць яго мозг і падпарадкаваць яго сваёй волі. У крытычную секунду старажытны воін маментальна зрабіў свой выбар…
  
  
  Адной гранаты аказалася дастаткова, каб падарваць дзверы. Ускінуўшы Астрыд на плячо, Нік выбег па тунэлі ў двор. На яго поспех, рухавік джыпа ўдалося завесці з першай жа спробы.
  
  
  Уцекачы былі ўжо ў дзесяці мілях ад замка, калі жыхароў даліны разбудзіў грукат такой незвычайнай сілы, што яны напэўна спрасонку вырашылі, што над Баварыяй вылілася яшчэ не бачаная ў гэтых месцах вясновая навальніца.
  
  
  Раздзел пятнаццаты
  
  
  Ноч была не па-вясноваму халоднай: пятнаццаць градусаў ніжэй за нуль пры паўночна-ўсходнім парывістым ветры ў дваццаць вузлоў. У кабіне магутнага ўсюдыхода, павольна, нібы навобмацак, які прабіраўся скрозь непраглядны змрок ночы, сядзела двое мужчын. Адзін з іх, у расшпіленым парку, даўно нястрыжаны і няголены, засяроджана сачыў за компасам: пад слізкай ледзяной скарынкай снегу, якая хрумстала пад чатырма парамі колаў усюдыхода, маглі ўтойвацца глыбокія расколіны, падзенне ў якія азначала непазбежную пакутлівую смерць.
  
  
  Недзе на ўсход ад іх стаіўся ў сваім апошнім бастыёне граф фон Штадзі, адгароджаны ад усяго свету халодным Грэнландскім морам. Улетку туды хадзілі караблі і можна было завесці прадукты і абсталяванне, што дазваляла руху Тэўтонскіх Рыцараў падтрымліваць сваё існаванне, хай і вартае жалю, як у старога вікінга Эйнара, але ўсё ж не якое страціла пакуль прыкмет жыцця, каб падобна смяротнай бактэрыі, ізноў здабыць былую актыўнасць пры больш спрыяльных умовах.
  
  
  — Паслухай, Нік, — штурхнуў суровага кіроўцы локцем у бок які сядзеў з ім побач круглатвары і высакалы эскімос па імі Джо Шу. - Нам важна будзе да апошняга моманту трымаць кулямёты ў кабіне. З узыходам сонца тэмпература паветра павысіцца, але не вельмі, калі застудзім кулямёты, давядзецца дзейнічаць паляўнічымі нажамі. Ты мяне зразумеў? — І адкінуўшыся на сядзенне, ён абапёрся на скрынку з пластыкавай выбухоўкай і спакойна адправіў у рот лыжкай чарговую порцыю кансерваванай тушонкі з слоіка.
  
  
  Нік Картэр кіўнуў: ён ведаў, што Джо Шу не стане дарма балбатаць мовай, да яго парад варта было прыслухацца. Тут, у льдах Грэнландыі, зусім незнаёмых яму, яго жыццё цалкам залежала ад мудрасці які сядзіць з ім у кабіне чалавека. На падрыхтоўку і трэніроўку перад аперацыяй у нязвыклых умовах часу ў Ніка не было, пра грэнландскі бярлог яму стала вядома ўсяго толькі тры дні таму з перахопленай радыёграмы аднаго з радыстаў графа.
  
  
  — Мне здаецца, мы набліжаемся да мора, — заўважыў Нік. - Па маіх разліках, ва ўсякім разе, павінна быць так.
  
  
  - Вельмі можа быць, - паціснуў плячыма Джо Шу. - Мне даводзілася бываць у гэтых краях усяго толькі двойчы, ды і то ў маладосці. Хутка ўбачым, ці не так, Нік? - Ён усміхнуўся, і яго чорныя вочы заблішчалі: - Заўтра раніцай будзе густы туман, запомні мае словы!
  
  
  Нік зірнуў скрозь зацягнутае марозным узорам акно на бясхмарнае неба і паківаў галавой:
  
  
  - Я ў гэтым не ўпэўнены, хоць табе, вядома, лепш відаць.
  
  
  — Не, сапраўды будзе смуга, — упэўнена паўтарыў эскімос. - Добра, што мы падыдзем да лагера з зацішнага боку.
  
  
  Нік адчуў, як забіла яго сэрца: дасведчаны воін, ён выдатна разумеў, наколькі гэта важна - падабрацца на досвітку да лагера немцаў незаўважанымі, гэта вырашыла б добрую палову іх праблем.
  
  
  Магутны ўсюдыход няўхільна пераадольваў бязмежную цёмную прастору, набліжаючы паляўнічых усё бліжэй да звера, які стаіўся ў логаве.
  
  
  Туман бясшумна ахутаў зямлю, як і прадказваў эскімос, незадоўга да світання, так што ім удалося схавацца за моранай, якая прыкрывае лагер графа ля падножжа вялізнага глетчара Рэйнхарта на Мысе Адчаю. Праз шматкі туману, які паступова рассейваецца пад промнямі сонца, відаць былі высечаныя ў лёдзе і ўмацаваныя драўлянымі канструкцыямі памяшканні штаб-кватэры графа фон Штадзі, на некаторым аддаленні ад якіх размяшчаліся казармы, розныя службы, будкі генератараў і ўзлётна-пасадачная паласа на сталёвай. Усё гэта Нік меў намер падарваць.
  
  
  — Паслухай, Нік, — хутаючыся ў цёплую куртку і зацягваючыся цыгарэтай, сказаў Джо Шу. - Лёд - падступная штука, непрадказальная. Яшчэ невядома, як павядзе сябе ледавік, калі тут усё пачне ўзлятаць у паветра. Такіх вялікіх выбухаў мне рабіць яшчэ не даводзілася.
  
  
  Нік рассеяна кіўнуў, не ўдумваючыся ў сэнс яго слоў. Яго мала хвалявала, што адбудзецца пасля таго, як яны пачнуць бой і выведуць радыёапаратуру фон Штадзі са строю, пазбавіўшы яго магчымасці звязацца з удзельнікамі змовы ў Германіі.
  
  
  — Час пачынаць, Нік? - спытаў Джо Шу. - Нельга дапусціць, каб гэтыя птушкі пырхнулі.
  
  
  - Што гэта з табой, стары? - з цікаўнасцю зірнуў на эскімоса Картэр. - Я думаў, што для цябе гэта дзялка - не больш, чым арыгінальны спосаб прабавіць час да пачатку сезона палявання на цюленяў.
  
  
  - Да д'ябла гэтых цюленяў! - хмыкнуў Джо Шу. - Я датчанін і добра памятаю вайну. Немцы забілі майго бацьку. Так што я гатовы адпомсціць ім за гэта.
  
  
  Нік кіўнуў і паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  - Пачакаем яшчэ крыху, Джо, - сказаў ён.
  
  
  Двухмесны самалёт, які стаяў на ўзлётнай паласе, раптам ажыў: лётчык пачаў выграваць рухавікі. Група людзей у парках выйшла з дзвярэй цэнтральнага будынка і накіравалася да самалёта. Нік паднёс да вачэй бінокль, разглядаючы дзіўную дэлегацыю. Джо Шу падрыхтаваў свой аўтамат да бою.
  
  
  - Час, Нік? - нецярпліва спытаў ён.
  
  
  — Пачакаем, пакуль прыбяруцца гэтыя эскімосы, — сказаў Нік. - Не станем жа мы забіваць грамадзян Даніі, нават калі яны і вядуць нейкія справы з гэтай гнідай.
  
  
  - Але гэта не эскімосы, дружа, - ухмыльнуўся Джо Шу.
  
  
  Значыць, гэта кітайцы, здагадаўся нарэшце Мік. Аб чым бы ні змаўляўся фон Штадзі ў дзень перавароту, гэта не абяцала нічога добрага Амерыцы і краінам, якія ўваходзяць у НАТА.
  
  
  — Цэлься добранька, Джозэф, — сказаў Нік. - І страляй напэўна.
  
  
  У наступнае імгненне цішыню арктычнай раніцы разарваў грукат аўтаматаў. Кітайцы ў разгубленасці замітусіліся па ўзлётнай паласе, некаторыя траплялі на снег, іншыя кідаліся назад да офіса штаб-кватэры фон Штадзі, высечанай у тоўшчы ледніка.
  
  
  — Разробімся з гасцямі і возьмемся за гаспадароў, — паліваючы бягучую да самалёта групу свінцом, каментаваў эскімос. - Я не пацярплю ў сваёй роднай Грэнландыі ніякіх кітайскіх камуністаў. І качанагаловых немцаў таксама. Атрымайце, вашывыя маржы, вось вам усім!
  
  
  Аўтамат у яго руках злосна ўздрыгваў, сплёўваючы шыпучыя латуневыя гільзы ў снег. Нік з трывогай глядзеў у бок бараноў. Што здарылася з гэтымі праклятымі выбухоўнікамі? Няўжо ад марозу не спрацавалі вартавыя прыстасаванні? Некалькі чалавек ужо выскачыла з казармы, але Джо паклаў іх на снег, як толькі яны паспелі зрабіць пару крокаў. Раптам будынкі ўздрыгнулі і адразу ж узарваліся на тысячу абломкаў.
  
  
  - З падмацаваннем скончана, - задаволена адзначыў Нік. - Наперад!
  
  
  Эскімос ужо ўзвальваў на плечы агнямёт.
  
  
  - Завошта я кахаю амерыканцаў, - з усмешкай вымавіў ён, - дык гэта за іх добрую абсталяванасць.
  
  
  Яны пабеглі да ўваходу ў лядовы палац фон Штадзі, мімаволі ўздрыгваючы і прысядаючы пры чарговым выбуху, які страсянуў зямлю ў іх пад нагамі. Каля дзвярэй іх сустрэў спарадычны ружэйны агонь. Двойчы стрэліўшы ў адказ з гранатамёта, Нік і Джо ўварваліся ў вестыбюль і, пераступіўшы праз трупы, асцярожна рушылі па доўгім калідоры ўглыб глетчара.
  
  
  Аднекуль здалёк данёсся знаёмы рогат карліка Локі.
  
  
  - Наперад, Джо, - люта скамандаваў Нік. - Трымай агнямёт напагатове.
  
  
  Раптам пачуўся гучны грукат, не падобны на выбух, і Джо Шу заклапочана павярнуўся на Ніка:
  
  
  - Гэта лёд, стары! Здаецца, хутка ўвесь гэты ледавік абрынецца ў мора. Нам лепш паспяшацца.
  
  
  — Вяртайся да ўсюдыхода, Джо, — сказаў Нік. - Я і адзін разбяруся з графам.
  
  
  - Не, так не пойдзе! — хітра прыжмурыўся круглатвары эскімос. - Я застануся з табой да канца, інакш не відаць мне падзякі ад амерыканскага ўрада.
  
  
  - Добра, - пагадзіўся Нік. - Тады за справу!
  
  
  Ён зноў адчуў сябе так, нібы апынуўся ў свет навуковай фантастыкі. Здавалася, лабірынту тунэляў не будзе канца. Насмешлівы рогат праклятага карліка адводзіў іх усё далей і далей у тоўшчу сіне-зялёнага лёду, і за кожным вуглом іх чакала смерць. І кожны раз, калі лёд пачынаў хадзіць у іх пад нагамі, у іх пачынала смактаць пад лыжачкай. Ахоўнікі графа адступалі, агрызаючыся час ад часу агнём з карабінаў і пісталетаў, але полымя агнямёта адразу ж адбівала ў іх ахвоту доўга супраціўляцца. Адзін за адным «тэўтонскія рыцары» падалі на які растае лёд і ператвараліся ў лядышкі.
  
  
  Графа яны знайшлі за скрынямі з марожанай рыбай. Калі двое яго целаахоўнікаў ператварыліся ў жывыя паходні, ён выбраўся з хованкі з паднятымі рукамі і прамармытаў:
  
  
  - Пашкадуйце! Я здаюся!
  
  
  — Не варушыся з месца, пакуль я не абшукаю цябе! - загадаў яму Нік.
  
  
  Цяпер граф зусім не быў падобны на ўладара свету. Шчацінне на яго шчоках і падбародку пацягнулася інеем, а ў вачах стаіліся страх і роспач пераможанага.
  
  
  Раптам недзе над іх галовамі зноў пачуўся смех карліка.
  
  
  - Картэр! - узмаліўся граф. — Малю, дайце мне яшчэ хаця б-паўсуткі, і я азалачу вас! Прашу вас, напрамілы бог, калі ласка! Мы ж абодва салдаты...
  
  
  Ён ледзь не разжалобіў Ніка, але ў гэты момант карлік зноў разрагатаўся. Нік павярнуўся і ўбачыў, што Локі скурчыўся на гарызантальнай бэльцы пад столлю на вышыні дваццаці футаў. Карлік хіхікаў і кінуў унізе ручную гранату. Тая падскочыла і адкацілася ў кут пакоя, Картэр упаў тварам уніз на ледзяную падлогу, прыкрыўшы галаву рукамі, і ў наступнае імгненне лямант карліка зліўся з грукатам ўзарвалася гранаты.
  
  
  Граф першым апамятаўся пасля выбуху і з лютасцю вар'ята ўчапіўся двума рукамі Ніку ў горла. Нік рэзка стукнуў яго лбом у пераноссе і адчуў, што па яго ўласным твары хлынула кроў.
  
  
  - Ну што ж вы, граф! — дражніў аглушанага фон Штадзі Нік. - Пакажыце мне, што вы здольныя біцца, як воўк! Ваюйце за сваё жыццё!
  
  
  Граф выкінуў кулак наперад, Нік паднырнуў пад удар, схапіў руку графа і праз галаву шпурнуў яго ў кут пакоя. Цяжка чмякнуўшыся аб лёд, той патрос галавой і ўтаропіўся на Ніка патухлым поглядам.
  
  
  — Вось дарога на Берлін, — паказваючы на тунэль, вымавіў са злавеснай усмешкай Нік. - Што ж вы расселіся тут, граф фон Штадзі? Самы час паспяшацца.
  
  
  Граф выцягнуў з-пад паркі доўгі нож і паволі падняўся на ногі.
  
  
  У руцэ Ніка бліснула блакітнаватае лязо штылета. Граф збялеў, вочы яго наліліся крывёй, і ён накінуўся на Ніка. Праціўнікі сашчапіліся, нібы дзве коткі, і граф з перарэзаным горлам паваліўся на падлогу. Нік старанна абцёр аб мех яго курткі штылет і гідліва адпіхнулі нагой у кут.
  
  
  - Нядрэнная праца, - пачуў ён голас Джо Шу.
  
  
  Нік нават здрыгануўся ад нечаканасці: ён зусім забыўся і аб эскімосе і аб карліку. Але ён уздыхнуў яшчэ раз, калі, павярнуўшыся, убачыў ля ног усмешлівага Джо абезгалоўленае цела агіднага вырадка. Галава ж Локі ляжала на падлозе ў некалькіх кроках ад яго цяля, утаропіўшыся маленькімі вочкамі ў ледзяную столь.
  
  
  - Не падумай, што эскімосы крыважэрныя дзікуны, - паціснуў плячыма Джо. - Ён падаў проста на мяне, і я пусціў у ход свой паляўнічы нож. Амерыканскі агнямёт - штука карысная, але нож надзейней, калі справа прымае сур'ёзны зварот.
  
  
  - Праклён! — усклікнуў у сэрцах Нік. - Ты пазбавіў мяне задавальнення!
  
  
  Ён моўчкі ўтаропіўся на нежывыя целы карліка і супермэна, па дзіўным збегу акалічнасцяў якія скончылі жыццё аднолькавым чынам. Нік не пажадаў бы сабе такой смерці.
  
  
  — Не хвалюйся, Нік! — Пацягнуў яго за рукаў эскімос. - Яны атрымалі тое, што заслужылі.
  
  
  - Я думаю не пра гэта, - сказаў Картэр. - Я шкадую, што не дапытаў графа і не прымусіў яго назваць імёны яго саўдзельнікаў: гэтым я мог бы выратаваць многія жыцці і прадухіліць бяду ў Берліне сёння ноччу. Сам граф нічым не рызыкаваў, у выпадку правалу путчу ён проста засеў бы надоўга ў гэтай сваёй ледзяной нары.
  
  
  - Не сказаў бы, што ў цябе быў выбар, - заўважыў Джо, ускідваючы бровы. — Усё гэта вядома вельмі цікава, Нік, але здаецца мне, што нам пара змотвацца адсюль, пакуль не позна.
  
  
  Нік не стаў спрачацца: ледзяная падлога пячоры ўжо хадзіў пад нагамі ходырам, нібы дно кудлага суденышка на велізарных хвалях разгневанага акіяна. Кінуўшы апошні погляд на прымерзлыя да падлогі целы, ён пабег следам за эскімосам да выхаду з пячоры.
  
  
  Раздзел шаснаццаты
  
  
  У бары гасцініцы «Бернадота» Ніка злавіў за гузік пінжака стары амерыканскі рэпарцёр.
  
  
  - Мы не сустракаліся раней, прыяцель? - дапытліва ўглядаючыся ў яго твар, пацікавіўся ён.
  
  
  — Не, вы мяне з кімсьці павінна быць зблыталі, — ветліва адказаў Нік, занепакоена азіраючыся па баках. На ягоную бяду, у журналіста аказалася добрая памяць.
  
  
  - Вядома, вядома, - прамармытаў ён. - Ваша прозвішча Картэр, і вы, настолькі я памятаю, з ЦРУ ці чагосьці ў гэтым родзе.
  
  
  Нік моўчкі насупіў бровы, вырашыўшы не абмяркоўваць гэтае пытанне: у рэшце рэшт, няхай думае што яму заўгодна.
  
  
  - Вы ж працуеце ў Хоука, ці не так? - не сунімаўся рэпарцёр. - Я шмат пра вас чуў.
  
  
  - Я ўсяго толькі тэхнічны эксперт, - з нявіннай усмешкай зманіў Картэр. - Выконваю сякую-такую нязначную працу.
  
  
  - Ды будзе вам, - ляпнуў яго па плячы журналіст. - Шыла ў мяшку не ўтаіць! У амерыканскіх войсках у Германіі адменены ўсе водпускі. Дзве эскадрыллі бамбардзіроўшчыкаў "Б-52" перакінуты ў Ісландыю, а ў Англію з Каліфорніі прыляцеў цэлы авіяполк. Трое высокапастаўленых нямецкіх афіцэраў адхіленыя ад сваіх абавязкаў у адну ноч, на аўтастрадах паўсюль ваенны патруль, а кантрольны памежны пункт "Чарлі" зачынены на нявызначаны час…
  
  
  — Мне здаецца, што вам трэба было быць у Берліне, а не тут, — заўважыў Нік.
  
  
  - Аднак бывалыя людзі чамусьці мяркуюць, што адказы на гэтыя загадкавыя падзеі варта шукаць не ў Германіі, а ў Швецыі, - запярэчыў рэпарцёр. - Але асабіста ў мяне такое адчуванне, што ў апошні момант хтосьці згуляў у гэтай гульні адбой. Хацелі зладзіць другі Пірл-Харбар, але потым адклікалі пікіруючыя бамбавікі. - Ён запытальна зірнуў на суразмоўцы.
  
  
  - Чаму мне ведаць? — паціснуў плячыма Нік. - Я сам толькі што вярнуўся з Грэнландыі.
  
  
  - Ах, вось яно што, - працягнуў журналіст, губляючы да яго цікавасць.
  
  
  Нік папрасіў прабачэння і падняўся ў свой нумар. Там яго чакаў устаноўлены шведскімі спецыялістамі відэатэлефон. У сапраўды прызначаны час экран успыхнуў і перад Нікам паўстаў добра знаёмы худы твар Хоука.
  
  
  - Вы прачыталі мой даклад? – спытаў Мік.
  
  
  - Чытаў усю ноч і не мог адарвацца. Якраз здымаць па ім фільм. Нешта мне хацелася б удакладніць, — сказаў Хоук.
  
  
  - Слухаю вас, шэф.
  
  
  - Было ж даволі рызыкоўна адпускаць фон Штадзі ў Грэнландыю і потым у адзіночку паляваць там за ім, ці не так? Бо ў выпадку тваёй няўдачы, ён мог бы кіраваць путчам і адтуль, а калі яго людзі ўзялі б Берлін, прыляцець самалётам. І ў выніку мы мелі б зноў Вялікую Нямеччыну, але ўжо з кітайскімі ракетамі, накіраванымі на Парыж і Лондан. Ты вёў небяспечную гульню, Ніккей!
  
  
  — Безумоўна, можна было б паслаць на Мыс Адчаю нашы бамбавікі, — задуменна адказаў Мік. - Але толькі да таго часу путч у Берліне мог бы ўжо пачацца.
  
  
  Хоук няпэўна хмыкнуў у адказ, памаўчаў і спытаў:
  
  
  - Памятаеш тых хлопцаў, на якіх ты выпадкова натрапіў у закінутай шахце ў Муска? Дык вось, ФБР арыштавала групу кітайскіх спецыялістаў, якія збіралі ўзоры горных парод у тым самым горным масіве ў Каларада, дзе знаходзіцца цэнтр упраўлення СПА. Падобна, што вузкавокія камуністы дабіліся значных поспехаў у распрацоўцы свайго лазера, але мне думаецца, што хутка яны пакінуць гэтую задуму, таму што ў нас амаль гатовая абарона.
  
  
  Яны абмеркавалі яшчэ сякія-такія прафесійныя пытанні, пасля чаго Хоук выказаў Ніку падзяку, у сваёй звычайнай скупы манеры, і знік з экрана.
  
  
  Нік апусціўся ў крэсла і задумаўся. Перад яго разумовым позіркам зноў паўсталі здаровыя маладыя твары нямецкіх хлопцаў, якія гарлапаняць песні на вулачках старадаўняга ўніверсітэцкага мястэчка, ап'янёных ласкаючымі слых небыліцамі фон Штадзі аб славе і абавязку, якія значна прыемней і лягчэй для разумення, чым патрабавальныя разумовай напругі хітраспляцення рэальнага жыцця. У рэшце рэшт Нік прыйшоў да высновы, што яму вельмі пашанцавала. Бо рэдка ўдаецца дакладна вызначыць крыніцу зла і знішчыць яго. Часцей за зло спараджае новае зло, і так працягваецца да бясконцасці. Пагружаны ў гэтыя разважанні, ён нават забыўся, пра які стаіць перад ім на століку куфлі з шатландскім віскі.
  
  
  Раптам пачуўся стук у дзверы. Нік адчыніў яе, трымаючы пісталет напагатове, але якая стаяла ў калідоры асоба незапамінальнай знешнасці апынулася звычайным пасыльным.
  
  
  - Вам пасылка, містэр Картэр, - паведаміў ён.
  
  
  Акінуўшы яго дапытлівым позіркам. Нік узяў у яго невялікую скрынку, загорнутую ў шчыльную карычневую паперу і вельмі нядбайна абвязаную вяроўкай. Асцярожна ступаючы, ён унёс пасылку ў пакой, паставіў яе на канапу, зайшоў у ванны пакой і ўключыў ваду. Пасля гэтага ён вярнуўся ў пакой і вывучыў пасылку больш старанна. Яго імя і адрас былі напісаны абсалютна правільна размашыстым жаночым почыркам. У левым верхнім куце мелася пазнака: «Ад сакрэтнай службы ЗША. Тэрмінова. Адкрыць неадкладна па атрыманні і даць адказ».
  
  
  Нік усміхнуўся, прачытаўшы гэта, і выйшаў у ванную, каб пасмяяцца ўжо ад душы, а заадно і акуратна апусціць пасылку ў ваду. Пасля гэтага ён вярнуўся ў пакой, падняў свой келіх і ўрачыста вымавіў:
  
  
  - Дзякую табе, Буц, дзе б ты зараз не была. Так я не смяяўся ўжо цэлы месяц. Ды дапаможа табе Бог!
  
  
  Ён асушыў куфель і выклікаў па тэлефоне мінёраў. Але як толькі ён паклаў слухаўку, як раздаўся званок.
  
  
  Нізкі жаночы голас сур'ёзным тонам пацікавіўся, ці скончыў ён усе свае бясконцыя сустрэчы і даклады.
  
  
  — Вось ужо 20 хвілін, як я знаходжуся ў адпачынку, — адказаў Нік.
  
  
  - І я таксама, - сказала Астрыд. - Гэта значыць, у мяне таксама водпуск. Мне далі цэлых тры тыдні, ты можаш сабе такое ўявіць? У мяне ўжо даўно не было столькі вольнага часу ў маім распараджэнні, мілы, і я зусім не ўяўляю, чым заняцца. Мне так самотна! Нават працоўныя мяне пакінулі. Ведаеш, сёння раніцай яны скончылі рамонт у маёй спальні. — Нікуды не сыходзь, — засмяяўся Нік. - Я хутка прыеду. - Я так і думала, што ты скажаш менавіта гэта, - радасна хіхікнула Астрыд. - Таму я і загадала ім спачатку адрамантаваць маю спальню, а праз тры тыдні вярнуцца і скончыць рамонт астатняй часткі дома.
  
  
  
  
  
  Амазонка (fb2)
  файл не ацэнены - Амазонка (зав. Л Гільманава) 265K (2436) (спампаваць) (mail) - Нік Картэр
  (скардзіцца на дрэнную якасць файла)
  I
  
  
  Чалавек нерухома сядзеў на беразе невялікай сажалкі і, затаіўшы дыханне, назіраў. Гэта быў буйны мужчына са злёгку распаўнелы станам, коратка стрыжанымі валасамі і цяжкім, пакрытым маршчынамі тварам. Але як кожны з індзейцаў, якія жывуць у джунглях, ён мог гадзінамі сядзець цярпліва і ціха. Жылі і рухаліся толькі яго вочы, якія імгненна фіксавалі любое ваганне ў зарасніках балотнай травы і чароту. Гіганцкія конікі пераскоквалі са сцяблінкі на сцяблінку, аваднікі і лічынкі раіліся на паверхні вады. Але чалавек сачыў за іншай замерлай істотай, якая падрыхтавалася да скачка з ліста вадзянога гіяцынта: цяжкія чорныя крылы яго былі шчыльна складзеныя за спіной, магутныя клюшнепадобныя сківіцы вянчалі васьміцалёвае цела. Чалавек ужо бачыў гэтых гіганцкіх жукоў у дзеянні, бачыў, як яны лёгка пераломвалі аловак сваімі моцнымі сківіцамі, здольнымі да косткі пракусіць чалавечы палец. Нядзіўна, што іх звалі жукамі-тытанамі; яны і былі тытанамі ў свеце казурак, якія знішчаюць ахвяры, нашмат праўзыходныя іх па памерах.
  
  
  Пот струменьчыкам збег па тоўстай шыі чалавека, але ён не паварушыўся. «Вечнае пекла, - прабурчаў ён сам сабе, - вечная праклятая якая давіць спёку, вечны ліпкі пот». Ён так і не прывык спякоце, хоць ужо амаль дваццаць гадоў тырчаў напярэдадні пекла.
  
  
  Раптам вочы яго звузіліся: вялізная зялёная жаба з бялявым брухам, перасякаючы сажалку, набліжалася да воднага гіяцынту. Яна рухалася кароткімі рыўкамі, выныраючы на паверхню, каб ухапіць стракозу або вадзяную лічынку.
  
  
  Чалавек назіраў, як жаба падплывае ўсё бліжэй і бліжэй, тлустая, з набітым жыватом, уся паглынутая сваім заняткам. Яна ўжо дасягнула вадзянога гіяцынту, на імгненне пайшла пад ваду, затым вынырнула зноў на паверхню і павольна паплыла ў зарасніках слаба калыхаецца лісця. Жук-тытан маланкай прамільгнуў у паветры, нібы стрэліўшы моцнымі заднімі нагамі. Вострыя клюшнепадобныя сківіцы ўпіліся ў цела жабы крыху ніжэй шыі. Жаба, амаль у тры разы праўзыходная жука, ірванулася было назад. Яе мяккая плоць усё яшчэ калацілася ад удару. Пагрузіўшыся ў ваду, яна кінулася некалькі разоў, зноў выскачыла з вады, але ёй не ўдалося скінуць з сябе суперніка. Ад болю жаба зноў узвілася ў паветра, амаль пераадолеўшы ў скачку адлегласць да берага, але падобныя на кусачкі сківіцы гіганцкага жука ўпіліся ў яе яшчэ глыбей.
  
  
  Усё было скончана ў адно імгненне; цела жабы, яшчэ жывое, сутаргава паторгвалася, а жук ужо пачаў рэзаць сваю ахвяру.
  
  
  Мужчына пляснуў сябе па калене, выдаўшы ці то кліч, ці то смех, і ссунуў маленькі капялюш з пальмавага ліста на патыліцу. Вось як гэта будзе, - сказаў ён сабе, паднімаючыся на ногі і ўсміхаючыся цяжкай жорсткай усмешкай. Так, менавіта так усё і будзе, паўтарыў ён, падобны на поту з шыі. Як гэты жук-тытан, ён будзе толькі ціха сядзець і чакаць. Яны абавязкова прыйдуць, у яго ёсць усе падставы быць упэўненым у гэтым. Калі ГЭТА так важна, як ён думае, амерыканцы павінны з'явіцца з хвіліны на хвіліну. Яму застаецца толькі чакаць, чакаць, пакуль яны самі не зваляцца яму пад ногі. А калі яны не прыйдуць… тады ўсё губляе сэнс, не варта дзён, а можа тыдняў чакання ў гэтых праклятых богам, прагных, усяедных джунглях.
  
  
  Па дарозе дадому, калі ён брыў, вяртаючыся ў вёску, на сцежку слізганула атрутная чорна-жоўтая каралавая змейка. Ён плюнуў у яе, і яна знікла ў зблытаных зарасніках. Ён расцёр далонню поту на лбе, пляснуў на шыі мошку, прыцягнутую пахам поту. Чортава спякота, злосна бурчаў ён. Нідзе не было ад яе збавення, днём і ноччу, у дажджлівы і сухі сезон - яна была заўсёды. Вядома не варта было б ударацца ў запоі, але з іншага боку, піў ён каб хоць трохі забыцца ад гэтай прыгнятальнай спёкі.
  
  
  У вёсцы чалавек абмінуў нізкія сцены старых будынкаў каталіцкай місіі, дабрыў да маленькай хаціны і апусціўся на верхнюю прыступку драўлянай веранды. Амаль імгненна ў паўзмрок дзвярнога праёму паўстала жанчына з віслымі плоскімі грудзьмі ніжэй пояса абгорнутая ў нешта, якое нагадвае спадніцу.
  
  
  — Гін, чорт цябе пабяры, — злосна зароў мужчына, падымаючы цяжкую тоўстую руку, — ты што, да гэтага часу не навучылася?!
  
  
  Жанчына адскочыла, схавалася ў паўзмроку, у наступнае імгненне ўзнікла зноў з бутэлькай, запоўненай празрыста вадкасцю. Мужчына ўзяў бутэльку, назіраючы позіркам, як яна вяртаецца ў дом.
  
  
  ...Ён купіў яе пяць гадоў таму ў адным індзейскім племені. Цяпер ён падумваў, ці не вярнуць яе назад. Яна стала для яго нічым, пустым месцам. Ён авалодаў ёю мінулай ноччу, аблегчыў сябе, але яна засталася нічым, нячулым целам. Яму не дастаўляла зараз задавальнення нават біць яе.
  
  
  Ён зрабіў доўгі глыток джыну і адкінуўся назад, ляніва думаючы, не пазнаў ці аб ГЭТЫМ хто-небудзь яшчэ і не з'явяцца ці іншыя. Зрэшты, гэта не мела значэння, акрамя таго, што лішні раз падкрэслівала ўсю важнасць здарэння. Усе яны будуць бездапаможныя, як немаўляты, тут, у краіне Амапа, яны будуць цягнуцца навобмацак як сляпыя, будуць тузацца, нібы рыба на кручку. Нават ён, Колбен, не мог бы сказаць з упэўненасцю, што ён ведае джунглі, але ён ведаў іх лепш каго б там ні было, за выключэннем тых плямёнаў, якія нейкім чынам прымудраліся жыць у гэтых глухіх месцах, не абазначаных ні на адной мапе.
  
  
  Ён аблізнуў тоўстыя адвіслыя вусны ў прадчуванні блізкага імгненне імпрэзы. У выніку гэта яго адзіны шанец, магчымасць абрацца з гэтай смярдзючай пякельнай дзюры, мець грошы, а значыць, і ўсё астатняе. Ён зноў засмяяўся грубым рэзкім смехам, успомніўшы аб жуку-тытане і жабе. Так, яму застаецца толькі чакаць.
  
  
  Яны прыйдуць, і ён, Колбен, будзе гатовы да сустрэчы.
  
  
  У гэты ж час, амаль за пяць тысяч міль ад Колбена, у цэнтры Вашынгтона, з такім жа хваляваннем чакаў іншы чалавек, нецярпліва гледзячы ў акно на хітраспляценне машын і аўтобусаў, якія імчацца па плошчы Дзюпона.
  
  
  «Ён павінен быць ужо тут, - прамармытаў чалавек, кінуўшы погляд на вялікі насценны гадзіннік, - дзе яго чэрці носяць».
  
  
  Чалавек нахіліў вуглаватае худое цела наперад, узіраючыся ў якія імчаць па кольцы аўтамабілі. Яго вочы былі зацемненыя шкламі ачкоў у металічнай аправе. Колькі гадзін ён ужо страціў, спрабуючы знайсці свайго галоўнага агента… Дэвід Хоук нецярпліва перакідваў незапаленую цыгару ў роце. Ён амаль застагнаў, успомніўшы, як усё адбылося. Знікненне выявілася ўжо праз некалькі хвілін пасля звычайнага 12-гадзіннага званка агента ў штаб-кватэру. Яны адразу ж паспрабавалі засекчы яго, ператэлефанаваўшы на кватэру, але там нікога не было. Некалькі пазнейшых званкоў не ўнеслі ніякай яснасці, таму заставалася толькі чакаць, пакуль ён сам не звяжацца з імі. Як бы там ні было, відавочным было толькі тое, што агент Нумар 3 знаходзіцца ў Вірджыніі, непадалёк ад штаб-кватэры. Ён выконваў заданне, якое на прафесійным жаргоне называлася "паляваннем на ліс". Калі ён сапраўды ўсё яшчэ паляваў на ліс. Хоук прастагнаў зноў і трасянуў галавой. Яго вечна насцярожаныя вочы ўпіліся ў маленькі блакітны «трыумф», які вынырнуў з патоку машын. Ён убачыў высокага прыгожага мужчыну, які выйшаў з аўтамабіля, бялявую галоўку, якая пацягнулася да яго для пацалунку, тонкую руку, якая махае ўслед. Постаць мужчыны з перакінутым праз руку цвідавым пінжаком выдалілася вялікімі ўпэўненымі крокамі. Хоук праводзіў яе поглядам да таго часу, пакуль яна не знікла з яго поля зроку. Тады ён вярнуўся на сваё месца за сталом і пачаў чакаць.
  
  
  Праз хвіліну мужчына быў ужо ў офісе. У наступнае імгненне яго добрая мускулістая постаць ужо зручна размясцілася ў крэсле.
  
  
  - Яна настаяла, каб падвезці мяне, - сказаў Нік Картэр, - акрамя таго, гэта яе машына.
  
  
  - Тое, што гэта яе ўласнасць, не выклікае сумненняў, - ветліва адгукнуўся Хоук.
  
  
  - Так, - пагадзіўся Нік.
  
  
  - І яе коні.
  
  
  - Таксама дакладна.
  
  
  - Магчыма, і лісы таксама яе?
  
  
  - Магчыма.
  
  
  - Як паляванне? - Шэрыя сталёвыя вочы былі непранікальныя.
  
  
  — Няўдала, — адказаў Нік гэтак жа абыякава, — калі Вы кажаце пра лісу.
  
  
  - Натуральна.
  
  
  Хоук адкінуўся назад і ўпіўся вострым вывучальным поглядам у свайго галоўнага агента, Ніка Картэра, афіцыйна Нумар 3, аднаго з самых неспасціжных людзей сярод усіх, якія носяць званне "забойца-прафесіянал". Парадаксальна, але гэтае званне давалася тым, хто ведае не толькі, як і калі забіваць, але і ў імя чаго. Нумар 3 мог усё. Божа правы, ён кожны раз даказваў гэта. Але ў той жа час гэта быў чалавек, гатовы ў любую хвіліну выкінуць самы неймаверны фокус, і Хоук пытаўся ў сябе, чаму ўсё гэта выявілася не ў кімсьці іншым, а ў такім дасведчаным і цывілізаваным агенце, як Нік Картэр.
  
  
  Дымрэст, які правёў гады ў Замбезі, мог бы, вядома, дапамагчы, але ён быў хворы, а ўсё вакол нібы звар'яцелі, просячы неадкладна зрабіць што-небудзь: войска, ВПС, лабараторыя па распрацоўцы новай зброі… зараз да гэтага далучылася яшчэ і НАСА. Усе яны наваліліся зараз, не лічачы тых, хто яшчэ толькі збіраецца.
  
  
  Ён паглядзеў на Ніка, цярпліва які чакае працягу гутаркі.
  
  
  - Мы сёе-тое згубілі, - пачаў ён. - І мы ведаем, дзе. Табе неабходна толькі знайсці страчанае і прывезці сюды.
  
  
  Нік усміхнуўся. Ён ужо ведаў, што калі Хоук выкідвае шар так нядбайна, як бы няўзнак, то гэта значыць, што становішча вельмі непрыемнае і далікатнае.
  
  
  — Гучыць проста, — адгукнуўся Мік. - Чаму б не прыцягнуць Галоўнае ўпраўленне па дастаўцы?
  
  
  Хоук рушыў незапаленай цыгарай і прапусціў гэтыя словы міма вушэй.
  
  
  - Я хачу сказаць, што гэта не такое ўжо складанае заданне, Нумар 3, - пачаў ён зноў. - Усё проста і няпроста, у залежнасці ад таго, як да яго падысці.
  
  
  - Раскажыце мне пра тую яго частку, якую Вы назвалі «няпроста», - усміхаючыся, адказаў Нік. - Гэта якраз тое, што заўсёды мяне зачароўвае больш за ўсё.
  
  
  Хоук кашлянуў, прачышчаючы горла.
  
  
  - Пачну з пачатку, - сказаў ён. - Лабараторыя па распрацоўцы новай зброі стварыла нешта, якое мае выключна важнае значэнне для Амерыкі, - электронны мозг, які важыць усяго два фунты. Яго можна прыстасоўваць амаль усюды, можна лёгка перамяшчаць і праробліваць з яго дапамогай працу, якая патрабуе намаганняў некалькіх грувасткіх кампутараў. У дадзены момант ён можа перавярнуць увесь прынцып супрацьракетнай абароны. Як ты ведаеш, такая абарона зараз засноўваецца, у першую чаргу, на прынцыпе цеплаадчувальнасці; пры гэтым сістэма супрацьракетнай абароны ўлоўлівае цяпло ад ракеты суперніка. Гэты ж электронны мозг будзе больш дзейсным і эфектыўным, больш гнуткім: ён не будзе залежаць ад цеплаадчувальнасці, якую можна замаскіраваць ці сказіць перашкодамі, бо заснаваны на вокамгненным разліку курсу ўварванай ракеты суперніка.
  
  
  Нік падняў брыво, даючы зразумець, што ацаніў прыладу.
  
  
  - Такую рэч наўрад ці можна страціць, - пракаментаваў ён.
  
  
  - Ці наўрад, - пагадзіўся Хоук. - Яна і не была страчана. Электронны мозг знаходзіўся на борце самалёта, дзе праходзіў выпрабаванні на ўплыў розніцы тэмператур у розных кропках планеты. Пасля завяршэння першай серыі выпрабаванняў самалёт узяў курс на Антарктыду і паляцеў над Паўднёвай Амерыкай. У гэты час і паступіў гэты вар'яцкі сігнал бедства ад пілота. Нешта раптам здарылася, мы сапраўды не ведаем, што менавіта. Пілоту ўдалося толькі перадаць, што ён кінуў электронны мозг на парашуце, і даць дакладныя каардынаты месца падзення. Затым самалёт узарваўся, і на гэтым усё. Ён скінуў электронны мозг над бразільскай тэрыторыяй АМАПа.
  
  
  Нік нахмурыўся на імгненне, успамінаючы.
  
  
  - Амапа, - сказаў ён задуменна. - Гэта на поўнач ад дэльты Амазонкі. Цалкам верагодна, што гэта адно з самых вільготных месцаў у свеце, тэрыторыя, зусім не даследаваная і нідзе не абазначаная.
  
  
  - Так, - адазваўся Хоук. - Па грубай прыкідцы гэта сотня міль на поўнач ад экватара. - Ён устаў, пацягнуў са скрыні ўніз вялікую карту, і яна бясшумна апусцілася, як экран у кінатэатры.
  
  
  - Гэта недзе тут, - сказаў ён, абводзячы маленькі квадратны ўчастак на мапе. - Бліжэйшы населены пункт - Серра-ду-Навіу, мястэчка, які пазначае пачатак ўчастка. Вакол яго джунглі, куды адважыліся зайсці толькі некалькі чалавек, але ніхто з іх не вярнуўся назад.
  
  
  — Я ўлоўліваю істу, — адказаў Нік. - Але мае сэнс усёткі правесці старанныя пошукі, нават у самых вільготных непраходных джунглях, тым больш, што ёсць даволі дакладныя каардынаты месца падзення.
  
  
  - О так, з гэтым усё ў парадку, - сказаў Хоук, вяртаючы карту, на месца.
  
  
  - Але ў нас ёсць яшчэ сёе-тое. Як ты ведаеш, у гэтай гульні некалькі сапраўды важных сакрэтаў. Рускія ведаюць, што мы праводзім нейкія таямнічыя выпрабаванні, і здагадваюцца аб тым, што б гэта магло быць. Тое, што яны "вялі" наш самалёт і тое, што яны чулі перададзеную пілотам інфармацыю, сумневаў не выклікае. Можаш быць упэўнены, яны дашлюць каманду на пошукі электроннага мозгу. Па нашых дадзеных, наш самалёт маглі "весці" таксама і кітайцы. Табе трэба будзе не толькі знайсці яго, але пры гэтым і апярэдзіць усіх. І вядома, не даць яму патрапіць у чужыя рукі. З дапамогай гэтай штукі мы вырвемся лёт на дзесяць наперад.
  
  
  — Падобна на паляванне за падалам, да таго ж у кампаніі з сапраўднымі здыхлятнікі, — падумаў услых Нік. - Калі гэтыя джунглі не заб'юць нас, мы заб'ем адзін аднаго.
  
  
  - У нас ёсць для цябе сюрпрыз, Нумар 3, - сказаў Хоук. - У нас ёсць праваднік, які ведае гэтыя джунглі. Такога не будзе ні ў кога. Табе трэба сустрэцца з айцом Осцінам у каталіцкай місіі Сера-ду-Навіу. Некалькі гадоў таму правадыр аднаго індзейскага племя прынёс у місію сваю маленькую дачку. Яна была пры смерці, але бацька Осцін вылечыў яе пеніцылінам і іншымі сучаснымі цудадзейнымі прэпаратамі. Праз бацьку Осціна мы дамовіліся, што дачка правадыра будзе тваім правадніком. Стары правадыр, відавочна, усе гэтыя гады чакаў моманту, каб вярнуць абавязак бацьку Осціну.
  
  
  — Дзякуй, але лепш апусціць гэтае пытанне, — адказаў Нік.
  
  
  - Чаму? — натапырыўся Хоук. — У нас ёсць магчымасць стварыць пэўную перавагу для цябе!
  
  
  - Перавага?! — Нік пачаў пералічваць: — Гуляць у смаркатую няньку з нейкай бруднай чучалападобнай туземкай, у якой дзірка ў губе, на птушыным ангельскім?! Ці, яшчэ лепш, на мове жэстаў?! Гэта дадатковая цяжар, а не перавага! Я проста сплю і бачу, як мне давядзецца чакаць яе, пакуль яна выклікае дух джунгляў, каб параіцца з ім, ці як яна бяжыць пры гуку стрэлу маёй «Вільгельміны», а я спрабую яе вярнуць. Няма ўжо, дзякуй, але я сам знайду сабе правадыра.
  
  
  — Я раю табе, Нумар 3, усёткі звязацца з бацькам Осцінам і дзейнічаць па плане, — холадна адчаканіў Хоук. Нік ухмыльнуўся, прадставіўшы, што можа азначаць "савет", дадзены такім тонам.
  
  
  - Так, сэр, - сказаў ён. - Усё будзе так, як Вы хочаце, прынамсі спачатку.
  
  
  - Я звязаўся з Лабараторыяй спецэкіпіроўкі, - сказаў Хоук, устаючы. - Вядома, у Сцюарта было крыху часу, каб падрыхтаваць усё для цябе. Але я хачу пераканацца, што хаця б у плане экіпіроўкі з табой не ўзнікне цяжкасцей.
  
  
  Нік прайшоў за шэфам міма зачыненых дзвярэй па доўгім калідоры, у канцы якога быў пакой, дзе іх ужо чакаў начальнік Лабараторыі спецэкіпіроўкі. Ён кіўнуў Ніку з сур'ёзнай мінай. Вядома, адмысловыя прылады, якія пастаўляюцца лабараторыяй, шмат разоў ужо дапамагалі Ніку ў экстрэмальных сітуацыях, але ён ніколі не мог утрымацца, каб не паддражніць калег, асабліва Сцюарта: ужо занадта яны былі непахісныя і па-чартоўску сур'ёзныя.
  
  
  - У нас сапраўды мала што ёсць для цябе, стары, - пачаў Сцюарт. - Мы не ведаем, з чым ты сутыкнешся. Гэта не той выпадак, калі трэба падрыхтаваць для цябе эфектнае выйсце з гульні.
  
  
  — Сыдземся на склянцы з супрацьмаскітнай вадкасцю, — весела сказаў Нік, — ці на сродку ад паразітнай гнілі на выпадак, калі я раптам вырашу застацца ў джунглях.
  
  
  Хоук кінуў на яго суровы погляд, і Нік асекся. Сцюарт працягнуў Ніку прыгожы белы сафары-жакет.
  
  
  - Спецыяльнага прызначэння, - з гонарам вымавіў ён, - воданепранікальны, да таго ж амаль бязважкі. У левай яго кішэні некалькі прадметаў, падобных на хлапушкі. Гэта вельмі моцныя рэчывы. Калі іх падарваць у паветры, казуркі атрымаюць наймацнейшае раздражненне і ўпадабаюць адразу ж прыбрацца далей. З правага боку ляжыць пакет для першай дапамогі. Гэта ў асноўным проціяддзя і іголкі для ін'екцый. Ну і, канешне, у нас ёсць для цябе першакласныя стрэльбы і вяроўкі… і, баюся, на гэтым усё.
  
  
  — Давай пяройдзем хутчэй да сапраўды важнага, Сцюарт, жорстка кінуў Хоук, — я думаю, Нік ужо знаёмы з сістэмай вяртання Фултана?
  
  
  Нік кіўнуў. Першапачаткова сістэма Фултана выкарыстоўвалася ВПС для выратавання людзей, якія прызямліліся ў джунглях або ў лясістай мясцовасці. У асноўным яна практыкавалася ў В'етнаме. Затым яе прыстасавалі для ўздыму скінутых цюкоў і абсталяванні. У прызямліўся пілота ці ўжо быў, ці яму дадаткова скідаўся асаблівы шар з доўгімі шнурамі, напаўняецца геліем. Шар паднімаў яго ўверх, дзе яго падбіраў самалёт-выратавальнік НС-130. Самалёт НС-130 меў адмысловы, падобны на нажніцы нос, які складаецца з двух стрэл, якія разыходзіліся, калі трэба было ўчапіць шнуры, прымацаваныя да аб'екта. Як толькі шнуры зачапляліся, стрэлы злучаліся і, круцячыся, намотвалі аб'ект. Сцюарт працягнуў Ніку невялікі квадратны пластыкавы пакет з пятлёй на канцы.
  
  
  - Тут саманадзіманы геліевы шар са шнурамі, - растлумачыў ён, - а таксама маленькі транзістарны перадатчык. Ён настроены на неабходную частату, так што ты зможаш перадаць нам паведамленне адразу ж, як знойдзеш электронны мозг.
  
  
  Хоук умяшаўся, кажучы хутка, цвёрда, падкрэсліваючы кожную дэталь спецрыштунку, уключаючы і сістэму Фултана. Нік усміхнуўся. «Нядрэнна», - падумаў ён. Калі на фінішы давядзецца сапраўды так туга, то ў рэшце рэшт ён зможа выратаваць хаця б электронны мозг. Яму самому ў гэтым выпадку сістэма карысці ўжо не прынясе, і тады - Нік гэта ўсведамляў - ён не зможа вярнуцца ніколі. Ён так і застанецца там, высока які шануецца, прызнаным, але - нажаль - назаўжды па-за гульнёй.
  
  
  Як толькі Нік паклаў стрэльбы ў ручныя кейсы, Хоук скончыў невялікі інструктаж.
  
  
  - Збяры ўсё неабходнае, - сказаў ён, - самалёт ВПС даставіць цябе на невялікі аэрадром каля Макапы. Адтуль ты дабярэшся на джыпе да Серра-ду-Навіу. А далей - сам. Удачы табе, Нумар 3.
  
  
  — Дзякуй, сэр, — адказаў было Нік і тут жа вырашыў скарыстацца шчырай цеплынёй гэтай хвіліны. - Дачка старога правадыра застаецца ў плане?
  
  
  — Звяжыся з бацькам Осцінам, як запланавана, — погляд Хоука тут жа стаў ледзяным. Калі ён становіцца такім, з ім бескарысна спрачацца - Нік ведаў гэта. І адступіў ізноў.
  
  
  - Будзе зроблена, сэр, - сказаў ён, ужо накіроўваючыся да ліфта.
  II
  
  
  Была ўжо позняя раніца, калі Нік дабраўся да Серра-ду-Навіу, а сонца яшчэ не прапаліла шчыльны туман, цяжкай белай заслонай які накрыў джунглі зверху. Сам гарадок, па якім Нік павольна ішоў, нагадваў насычаны вільгаццю аазіс, высечаны ў джунглях, апошні аванпост на дарозе ў нікуды: гэта быў не гэтулькі гарадок, але больш за ўсё выклік, кінуты тропікам. Галоўная вуліца была шырокай і нямоглай, паабапал яе грувасцілася цэлая калекцыя драўляных будынкаў рознай ступені струхлеласці. Свінні, гусі, напаўголыя амазонскія індзейцы і арды голых дзетак утварылі бязладна якая рухаецца ўздоўж вуліцы масу. Нік разглядаў усе будынкі, спрабуючы знайсці сярод іх гасцініцу. На яго здзіўленне, на ёй была шыльда. І тут жа ён убачыў, што з'яўляецца далёка не адзіным госцем, які прыбыў у Серра-ду-Навіу. У глыбіні аблезлага, лінялага хола стаяла група — Нік хутка палічыў — з шасці чалавек. Шчыльныя, квадратныя мужчыны, стрыжаныя "пад вожык", у белых кашулях і шырокіх штанах - усе яны неслі пячатку матухны-Расіі. Нік зноў пералічыў іх і ўсміхнуўся пра сябе. Звычайны экспедыцыйны корпус. Яны загразнуць у першым жа балоце з усімі сваімі харчовымі харчамі, падумаў ён.
  
  
  Парцье за стойкай апынуўся пажылым мужчынам са стомленымі вачамі, са слядамі калісьці прамой ганарлівай выпраўкі.
  
  
  Экс-каланізатар, рэзюмаваў пра сябе Нік, які дажывае тут рэшту жыцця ў вечным страху сутыкнуцца твар у твар з новым, чужым яму светам.
  
  
  - Шмат працы? – спытаў Нік, рэгіструючыся.
  
  
  - Дакладна так, - адказаў клерк. - Група мінералогаў. Здаецца, расейцы. І яшчэ група кітайскіх геолагаў, якая прыбыла ноччу напярэдадні. Дзіўна.
  
  
  - Мінералогі і геолагі? - Нік ужо не мог стрымаць шырокай усмешкі. - Што б гэта магло азначаць?
  
  
  - А вы, сэр? - адважыўся, нарэшце, стары.
  
  
  - Я? Я толькі забяру пасылку адсюль, — адказаў Нік і заўважыў, што збіты з панталыку стары неўхваляльна глядзіць яму ўслед.
  
  
  ...Ён павольна ішоў вуліцай, стараючыся адшукаць будынак каталіцкай місіі і раптам адчуў, што за ім сочаць. Звярынае чуццё, якое складае адно цэлае з усімі астатнімі яго пачуццямі, прымусіла адразу насцярожыцца. Ён павярнуўся, спрабуючы вызначыць крыніцу гэтай трывогі, і ўбачыў мужчыну, які стаяў на прыступках драўлянай хаціны, а дакладней, нікчэмнай халупы. У адказ на пранізлівы погляд мужчыны Нік акінуў яго халодным позіркам. Гэта быў буйны моцны мужчына, яго рукі нагадвалі нізкарослыя дрэвы, твар ад сталага спажывання джыну назаўжды набыў чырвонае адценне, а маленькія вочкі былі халодныя і пранізлівыя. Яны дзіўна спалучаліся з нерухомым цвёрдым ротам. Нік заўважыў ледзь адрозную шыльду на халупе ззаду мужчыны:
  Шкуры - правадыр - ГАНДАЛЬ
  Х. КОЛБЕН
  
  
  Прагны погляд мужчыны азначаў больш за цікаўнасць у адносінах да прышэльца. Ніку даводзілася сустракацца з такім тыпам людзей: у асноўным гэта былі дэзерціры, уцекачы, якія хаваюцца ад усяго свету, людзі, якія жывуць толькі там, дзе ніхто не задае пытанняў і не чакае адказаў.
  
  
  Нік працягваў ісці, усімі пачуццямі адчуваючы прысутнасць небяспекі, невытлумачальнай, незразумелай і несвядомай, але - несумнеўнай. Зноў у ім загаварыў гэты інстынкт, гэтая здольнасць убачыць небяспеку да таго, як яна праявіць сябе, нюх, які выратоўваў яго не раз у мінулым. Ён спыніўся перад індыянкай, тоўстай і прысадзістай; яе вісячыя грудзей дрыжалі кожны раз, як яна ўсаджвалася за вулічны латок для садавіны. Паўзвярнуўшыся, ён зноў хутка паглядзеў на мужчыну па імені Колбен і ўбачыў, што да яго ўжо далучыўся іншы, чорнавалосы, цемнаскуры, з вялізным носам. Гэты другі таксама назіраў за Нікам, у той час як Колбен нешта ціха казаў яму. Нік адвярнуўся і пайшоў далей - жывы прадмет абмеркавання - уздоўж доўгай нізкай сцяны, навакольнага будынка місіі. У канцы абтынкаванай сцяны апынулася малюсенькая брамка пад аркай; Нік штурхнуў яе і апынуўся ў маленькім прахалодным садзе.
  
  
  Перад ім за выкладзенай жвірам алеяй узвышаўся галоўны будынак місіі, затым дарожка крута збочвала і знікала ззаду дома, дзе быў разбіты невялікі кветнік. Апроч гэтай вялікай хаты тут знаходзілася яшчэ і драўляны будынак паменш, на пляцоўцы перад якім гулялі дзеткі. Два апранутых у белыя расы святара стаялі сярод дзяцей, назіраючы за імі, а сівавалосая жанчына спраўджвалася з імёнамі па спісе. Відавочна, пры місіі была таксама школа, у якой працавалі місіянеры.
  
  
  Па жвіровай алейцы Нік падышоў да дзвярэй галоўнага будынка. Унутры яго апынуўся вялікі прахалодны вестыбюль, канец якога займала старадаўняя цяжкая драўляная кафедра. На кафедры сядзела, узгрувасціўшыся на яе зверху, дзяўчына і ляніва праглядала часопіс. Яна падняла вочы, вітаючы які ўвайшоў, і Нік аслупянеў, як пры выглядзе чагосьці нечакана выдатнага. Яго ўразілі яе вочы: глыбокія, цёмныя азярцы, ласкавыя і вабныя. Скура дзяўчыны далікатнага рудавата-карычневага колеру мела злёгку ружовае адценне, які надаваў ёй асаблівую цеплыню і трапятлівасць. На ёй была кароткая сукенка-блузон далікатна-ружовага колеру, і Нік акінуў хуткім поглядам яе ногі, доўгія, з тонка акрэсленымі лыткамі. Яна саслізнула з кафедры, і ён змог цяпер разгледзець яе ўсю, стройную, з вузкай таліяй, высокімі грудзьмі, пругка нацягвае ружовае сукенка. Валасы дзяўчыны, якія струменіліся бліскучым чорным патокам, былі закручаны на патыліцы і адкрывалі доўгую грацыёзнай шыйку. Па-чартоўску добрая, склаў Мік. Тут, у Сера-ду-Навіу, яна здавалася дыяментам у лужыне бруду.
  
  
  - Ці магу я Вам чым-небудзь дапамагчы? — Вымавіла яна жывым і звонкім голасам з мілай адрывістай інтанацыяй ангельскай школьніцы. «Магчыма, яна адна з настаўніц у місіянерскай школе», - падумаў Нік і адчуў гарачае жаданне стаць зноў вучнем.
  
  
  - Мне трэба ўбачыць бацьку Осціна, - сказаў ён. Глыбокія вадкія азярцы цёпла засвяціліся.
  
  
  - Ці магу я спытаць, хто вы? - ветліва адгукнулася яна.
  
  
  - Нік Картэр, - адказаў ён, і яму здалося, што яе погляд стаў больш жорсткім.
  
  
  - Першыя дзверы ўніз па калідоры, - адказала яна сваім цудоўным галаском.
  
  
  Нік пайшоў у паказаным кірунку і, дайшоўшы да адчыненых дзвярэй, азірнуўся: яна як ні ў чым не бывала сядзела на сваім месцы і працягвала ляніва гартаць часопіс.
  
  
  — Заходзьце, містэр Картэр, — паклікаў чыйсьці голас, і Нік увайшоў у маленькі пакойчык, крыху больш за келлі. Але яго натрэніраваны погляд адразу адзначыў кніжную шафу, невялікі працоўны столік, крэсла і кнігі, у бязладзіцы раскіданыя паўсюль, нават па-над ложкам, які стаяў ля сцяны. Яго прывітаў святар у белай расе.
  
  
  - Ніякага цуду, містэр Картэр, - вымавіў ён. - Проста тут добра чуваць усе галасы ў вестыбюлі. Я чакаў вас. Вашы сапернікі ўжо прыбылі і з хвіліны на хвіліну адправяцца ў джунглі.
  
  
  - Ведаю, я іх бачыў, - адказаў Нік. - Ва ўсякім разе я бачыў рускую каманду. Занадта шмат і іх саміх, і багажа. Я ж хачу ісці ўлегцы - адзін.
  
  
  - І ваш праваднік, - сказаў бацька Осцін. — Яна будзе вашай галоўнай перавагай над супернікамі, але нават з ёй гэтая рызыкоўная справа. Вы можаце не выбрацца, яшчэ менш шанцаў у вас знайсці электронную прыладу.
  
  
  — Я бачу, мой шэф ужо быў на сувязі з вамі, — прабурчаў Нік. Вось і давярай старой лісіцы. Хоук заўсёды зыходзіў з пераканання, што Нік зможа зачараваць і зачараваць нават кобру, і не пакінуў яму ні найменшага шанцу.
  
  
  - Так, - працягваў бацька Осцін. - Ён выклаў мне вашыя погляды і папрасіў нагадаць вам інструкцыі.
  
  
  — У такім разе ў мяне няма магчымасці адкараскацца ад яе, маркотна вымавіў Нік. - Але калі яна ўцячэ ад мяне, калі мы рушым у джунглі, то я за яе не адказваю. Я мяркую, з ёй можна мець зносіны? Хоць бы на птушынай англійскай?
  
  
  - Яна не ўцячэ, - адказаў святар. — Яна пагадзілася на гэта толькі з пачуцця абавязку перад сваім бацькам і супляменнікамі. Але мне здаецца дзіўным, што вы сумняваецеся ў яе веданні ангельскай, бо вы ўжо размаўлялі з ёй.
  
  
  Святар тонка, шматзначна ўсміхнуўся, а ў ягоных вачах заскакаў смяшок. Нік адчуў, што ў яго адвальваецца сківіца.
  
  
  - Вы смяецеся з мяне, - сказаў ён.
  
  
  — Зусім не, — адказаў бацька Осцін, — паднімаючыся і накіроўваючыся да дзвярэй. - Тарыта, - паклікаў ён, - зайдзі сюды, калі ласка.
  
  
  Увайшла дзяўчына, прыгожа выгінаючы доўгія ногі, слізгаючы гнутка, як лазовы дубчык. У Ніка вырваўся глыбокі ўздых, калі бацька Осцін прадставіў яе.
  
  
  - Знаёмцеся, гэта Тарыта, - сказаў святар. Нік зірнуў у яе бяздонныя карыя вочы, у якіх зараз плёскаўся агонь. Яна ўсміхнулася, але ў яе бездакорнай вымове прадзімаў лёд:
  
  
  - Глыбока шкадую, што так расчаравала вас, містэр Картэр.
  
  
  Нік нахмурыўся:
  
  
  - Я не ўпэўнены, што разумею вас.
  
  
  - Я маю на ўвазе, што не валодаю дзіркай у губе, камякамі бруду, чароўнай птушынай ангельскай.
  
  
  — Цяпер зразумеў, — Нік паморшчыўся.
  
  
  - Магчыма, з птушынай ангельскай у мяне што-небудзь атрымаецца, - ласкава сказала яна. - Ты, вялікі малы, джунглі абавязку-доўгу сыходзіць. Ужо лепш, містэр Картэр?
  
  
  — Думаю, я сапраўды вялікі дурны малы, — усміхнуўся Нік. Агонь у бяздонных вачах выплюхнуўся, і яна вылілася смехам, які, здавалася, асвятліў увесь пакой.
  
  
  - Прыношу свае прабачэнні, - сказаў Нік. — Па праўдзе кажучы, вы зусім не адпавядаеце той выяве, які мне намалявалі.
  
  
  — Нік мае рацыю, — умяшаўся бацька Осцін. - Было б несумленна не напампаваць яго спаўна. Але, вядома ж, Тарыта наўрад ці з'яўляецца звычайнай радавой дачкой правадыра племя. Магчыма, яна і не была б такой ніколі. Ці бачыце, пасля свайго акрыяння яна паказала такія здольнасці і розум, што мы адправілі яе вучыцца ў Швейцарыю, дзе яна атрымала адукацыю і выхаванне. Сюды ж яна вяртаецца толькі каб правесці канікулы са сваімі супляменнікамі.
  
  
  Слухаючы святара, Нік увесь час адчуваў на сабе пільны погляд дзяўчыны. Ён паглядзеў на яе. Іх погляды сустрэліся, і ён прачытаў задавальненне ў яе вачах.
  
  
  - Прадукт двух міроў, - сказаў ён. - Тарыта. Выдатнае імя.
  
  
  - Дзякуй, - яна таямніча ўсміхнулася. - Гэта толькі адно з маіх імёнаў. Добрыя сёстры са школы Сэнт-Мішэль у Лазане далі мне адразу па прыбыцці хрысціянскае імя Тэрэза. Цяпер мяне нідзе, акрамя Амазонкі, не называюць па імені Тарыта. Але я люблю іх абодва.
  
  
  — Я буду зваць вас Тарытай, — сказаў Нік. - Прынамсі, тут гэтае імя больш дарэчы.
  
  
  — Вы, вядома, застанецеся з намі вячэраць і спаць, — сказаў бацька Осцін. — Тут вы зможаце без перашкод пагаварыць з Тарытай і абмеркаваць вашыя далейшыя дзеянні.
  
  
  — Я не хачу прычыняць вам турботы, — растлумачыў Нік. - Акрамя таго, я ўжо зняў пакой у гатэлі.
  
  
  - Гэтай хаціне? - чмыхнуў бацька Осцін. - Выпішыцеся з яе. У нас шмат пакояў. - Ён коратка ўздыхнуў і растлумачыў:
  
  
  - Пакоі, як бачыце, невялікія, але выдатна абсталяваныя; акрамя таго, у нас вы знойдзеце адну значную перавагу, - ён паказаў на доўгі сіфон з сельтэрскай вадой. - Такая бутэлька стаіць і кожнаму пакою. У гэтай шалёнай спякоце можа ўзбадзёрыць толькі вада з газам. Да таго ж яна бяспечная, у ёй няма прымешак, якія забруджваюць усю тутэйшую ваду. І, вядома ж, яе заўсёды можна з нечым змяшаць.
  
  
  - Вы пераканалі мяне, бацька, - адказаў Нік. - Я вярнуся ў гатэль і збяру рэчы - іх не так шмат.
  
  
  Тарыта кіўнула яму ў адказ, і ён выйшаў на якая пыхкае спёкай вуліцу. Некалькі гадзін знаходжання ў тутэйшым клімаце ўжо навучылі Ніка хадзіць павольна. Ён прайшоў міма драўлянай хаціны, побач з якой па-ранейшаму стаяў даўні здаравяк. Чарнавалосы ўладальнік вялізнага носа сядзеў на прыступках, размаўляючы з двума дробнымі нізкарослымі мужчынамі. Судзячы па іх аголеным па пояс фігурам і адрэзаным знізу грубым штанам і абстрыжаным кружком валасам, гэта былі індзейцы. Яны абмяняліся поглядамі, калі Нік праходзіў міма.
  
  
  У холе было ціха, вялікі вентылятар ляніва круціўся, амаль не разганяючы гарачае паветра. Нік заўважыў, што адзін з рускіх падсеў да стала, на якім былі расстаўлены шахматы. Нік павольна падышоў да яго. Гэта была не тая сітуацыя, якая патрабуе асаблівай сакрэтнасці. Фактычна, невялікая доза псіхалагічнага супрацьстаяння можа нават дапамагчы.
  
  
  - Добры дзень, - па-руску вымавіў Нік. - Я - Картэр, Нік Картэр.
  
  
  Вочы рускага шырока расчыніліся, ён быў здзіўлены і збіты з панталыку шчырасцю Ніка. Нарэшце ён кіўнуў і ўсміхнуўся:
  
  
  - Ясновіч, - адказаў ён. - Палкоўнік Ясновіч.
  
  
  Рускі сядзеў з боку чорных фігур. Нік сеў з боку белых.
  
  
  - Вялікая гульня шахматы, - сказаў ён, высоўваючы пешку караля на дзве клеткі наперад. Рускі таксама рушыў пешку караля на дзве клеткі.
  
  
  - Як я здагадваюся, мінералагічная экспедыцыя? - вымавіў Нік. - Спадзеяцеся знайсці рэдкі самацвет? - Ён рушыў каню на каралеўскага слана.
  
  
  - Так, - прабурчаў рускі, высоўваючы ферзя на дзве клеткі.
  
  
  - А магчыма, і не, - сказаў Нік, з'еўшы каралеўскую пешку канём. Рускі распачаў акцыю ў адказ, узяўшы каралеўскую пешку Ніка пешшу ферзя.
  
  
  - Гэта мы яшчэ паглядзім, ці не так? - парыраваў ён. Ніку прыйшлося выставіць пешку каня на дапамогу свайму слану.
  
  
  - Яшчэ сустрэнемся, - кінуў ён і падняўся. Калі праз некалькі хвілін ён пакідаў гатэль, то заўважыў, што да палкоўніка Ясновіча далучыўся яго напарнік, і яны з галавой пайшлі ў гульню. Нік таропка перасек хол, несучы ў руках дарожную сумку і зачахлёныя стрэльбы, але ў дзвярах сутыкнуўся з двума ўваходзяць кітайцамі. Кітайцы і ўвазе не падалі, што заўважылі яго, але абмяняліся хуткімі поглядамі.
  
  
  Малады святар ужо чакаў Ніка ў місіі і праводзіў яго ў маленькі чысты пакойчык з акном ва ўсю сцяну, якія выходзяць у сад. З акна была відаць і іншая сцяна галоўнага будынка місіі. Нік паставіў зачахлёныя стрэльбы ў кут пакоя. Лабараторыя спецэкіпіроўкі забяспечыла яго пісталетам "Магнум-375", вырабленым па замове фірмай "Грыфін і Хоу", і вінтоўкай "Рэмінгтон-721" з аптычным прыцэлам "Уівер К-4". Абодва былі цудоўнымі ўзорамі стралковай зброі, і Нік нават пашкадаваў, што ён не на паляванні.
  
  
  Ён павесіў свой сафары-камізэлька на кручок. Сістэма Фултана была прымацаваная да рамяня побач з 9-міліметровым «Люгерам», любоўна празваным «Вільгельмінай». «Х'юга», тонкі штылет у ножнах, быў прышпілены да правага перадплечча. Нік памыўся, змяніў кашулю на светлы палатняны жакет.
  
  
  Перад вячэрай ім падалі два вельмі сухіх і халодных марціні, прыгатаваных бацькам Осцінам. Сам ён з'явіўся да вячэры ў афіцыйным белым гарнітуры з рымскім каўнерыкам. Нік пацешыўся пра сябе, што вырашыў надзець жакет.
  
  
  - Раней, да свайго прыезду ў гэтыя краю, я ніяк не мог зразумець, чаму жыхары калоній менавіта так апранаюцца да трапезы. Цяпер я ведаю, - сказаў бацька Осцін.
  
  
  - Знак прыналежнасці да цывілізацыі, - падхапіў Нік.
  
  
  — Так, і крыху больш за тое, — працягваў святар. — Гэта свайго роду выклік тропікам, іх якая давіць спёкай, усім гэтым казуркам, джунглям, агульнай атмасферы ленасці і апатыі. Гэта як бы зваротны ўдар цывілізаванага чалавека, прыкмета яго непахіснасці.
  
  
  Іх размова была перапынена з'яўленнем Тарыты, якая ў сваёй ярка-жоўтай шаўковай сукенцы з бледна-блакітнай накідкай тыпу сары здалася Ніку пераліўным залатым сонечным праменьчыкам. Чорныя струменістыя валасы, сабраныя на патыліцы, доўгая грацыёзная шыйка надавалі ёй амаль незямное зачараванне. Далікатныя ўзгорачкі, (лёгка ўздымаюцца пад шоўкам сукенкі, нагадалі Ніку, што гэта не бачанне, - яны і глыбокія вільготна-карыя вочы, у якіх быў бачны водбліск схаванай страсці. Падчас вячэры, седзячы за адным канцом доўгага абедзеннага стала, разлічанага на значна большая колькасць людзей, Нік згадаў пра мужчыну, убачаным ім ля парога хаціны.
  
  
  — Колбен, — сказаў бацька Осцін, і Нік заўважыў грымасу агіды на твары Тарыты. - Жорсткі чалавек, на рэдкасць непрыемны характар. Ён жыве тым, што ў вольны час ловіць жывёл і здымае з іх шкуры, часам наймаецца правадніком у экспедыцыі. Гэта бязлітасны і несумленны чалавек. Я бачыў, як ён падманвае індзейцаў, выменьваючы ў іх каштоўныя шкуры на цацанкі. Ходзяць чуткі, што раз з нагоды ён збыў нейкія сумнеўныя прадукты аднаму індзейскаму племю, і яны ўсё атруціліся. А чаму вы пытаецеся пра яго?
  
  
  — Ён занадта пільна назіраў за мной, — адказаў Нік.
  
  
  — Хутчэй за ўсё, ён ведае, для чаго вы тут, — вымавіў бацька Осцін, і бровы Ніка папаўзлі ўверх ад здзіўлення.
  
  
  — Акрамя нашай місіі, адзіным чалавекам у Сера-ду-Навіу, які мае высокачашчынны прымач, з'яўляецца менавіта Колбен. Больш за год таму ў джунглях захварэў і памёр адзін малады інжынер. Колбену ж нейкім чынам удалося вярнуцца з усім яго рыштункам.
  
  
  - У такім выпадку, ён мог чуць інфармацыю аб аварыі самалёта-выпрабавальніка, - Нік пачаў разважаць ўслых. - Гэта значыць, што ў гульню ўступаюць чатыры бакі: рускія, кітайцы, Колбен і мы.
  
  
  Нік хутка ацаніў гэтую новую расстаноўку сіл. Вядома, усе яны былі аднолькава небяспечныя, але Нік зразумеў, што самым небяспечным з іх будзе Колбен. Яны не спыняцца перад фізічным знішчэннем Ніка, але і тут самым падступным і выдасканаленым будзе Колбен. Калі яму ўдасца знайсці электронны мозг, то - без сумневу - ён запатрабуе ашаламляльную суму або прадасць яго з малатка таму, хто больш за ўсіх заплаціць.
  
  
  Шуканы прадмет меў для кожнага з іх рознае значэнне. Для Ніка, для Амерыкі ён быў жыццёва важны. Для рускіх і кітайцаў гэта была проста нечаканая магчымасць, якую яны адчайна хацелі скарыстацца. Для Колбена ж гэта быў апошні шанец, апошняя спроба вырвацца з гэтага пекла. Ён не спыніцца ні перад чым.
  
  
  Нік глядзеў на Тарыту і думаў, што яна, магчыма, сама не ўсведамляе, у якую справу ўвязалася.
  
  
  Вячэра завяршылася чаркай цудоўнага каньяку. Нік і Тарыта засталіся, каб абмеркаваць план адпраўкі. Было вырашана, што яны не будуць жыць у джунглях, а возьмуць туды толькі самае неабходнае. Тарыта аказалася прыемнай суразмоўніцай, вытанчанай, дасціпнай, інфармаванай. Вывучаючы яе, Нік сумняваўся, ці здолее яна зараз уступіць у сутычку з джунглямі. Ці не зайшла яна ўжо занадта далёка ў іншы, чужы для яе свет?
  
  
  Магчыма, з прычыны розных прычын яго першапачатковая непрыязнасць і апраўдаецца, хто ведае? Што ж, хутка ўсё стане на свае месцы.
  
  
  Калі яна ў рэшце рэшт пажадала яму дабранач, то яе бяздонныя карыя вочы ўсміхнуліся яму так інтымна, нібы яна з самага пачатку ведала, пра што ён думае. Ён глядзеў, як яна ідзе па калідоры, далікатная і круглявая ззаду, з ганарліва ўзвышаецца галоўкай. Нік прайшоў у свой пакой, распрануўся да трусоў і наліў шклянку сельтэрскай. Гук булькатлівай бруі з сіфона астуджаў сам па сабе, і ён знайшоў, што газаваная вада сапраўды спаталяе смагу. Ён паставіў сіфон на столік за ложкам і падышоў да акна.
  
  
  Казаны ад яго пакоя за чарноццю панадворка свяцілася іншае акно. Ён мог бачыць толькі частку пакоя і на сцяне цень фігуркі, якая здымае сукенку. Святло выключылі, а разам з ім знік і цень; Нік адышоў ад акна. Спёка была такой цяжкай і душнай, што, здавалася, цела крычыць аб сваім палягчэнні. Ён лёг на ложак і паспрабаваў заснуць, але сон выслізгваў ад яго ў гэтай ліпкай знясільваючай атмасферы.
  
  
  Ён распачаў яшчэ адну спробу заснуць, зараз ужо з дапамогай ёгі: у думках расслабіў мускулы і пагрузіў цела ў паўтранс. Ён ляжаў ціха ў цемры, адчуваючы, як яго цела цалкам расслабляецца, калі раптам пачуў ледзь адрозны гук крокаў па жвіры.
  
  
  Адно імгненне — і Нік ператварыўся ў дзікую котку: вокамгненна ўскочыў на нізкае падаконнік, прыгнуўся, як перад скачком, вочы яго звузіліся, узіраючыся ў цемру. Ён паспеў толькі мімаходам убачыць, як нечая цёмная постаць слізганула ў пакой Тарыты. Нік пераскочыў праз падаконнік, хутка пераадолеў прастору, лёгкім ценем мільгануўшы ў цемры. Нечакана сілуэт мужчыны зноў вырас у акне; той спрытна саскочыў уніз, і Нік апынуўся з ім нос да носа. Ён ірвануўся, каб схапіць чорную перад ім постаць, але мужчына вывернуўся. Яго рука паднялася, вырваўшы нейкі прадмет, і Нік хутчэй адчуў, чым убачыў лязо нажа. Ён рэзка прысеў, перахапіў руку з нажом, калі яна ўжо апускалася на яго галаву, і з сілай яе сагнуў.
  
  
  Мужчына ўпаў, і Нік пачуў, як ён глуха стукнуўся аб жвір на дарожцы. Ён даволі ўсміхнуўся пры думцы, што вострыя маленькія каменьчыкі з сілай упіліся ў твар суперніка. Той перакульнуўся і ўскочыў на ногі, але Нік зараз ужо быў гатовы да адбіцця чарговага ўдару нажа. Замест гэтага чалавек пабег да нізкай сцяны, якая атачае місію, і пераскочыў праз яе.
  
  
  Усё тое, што адбылося, заняло не больш за некалькі секунд, яшчэ секунду Нік вагаўся, даганяць яму няпрошанага госця або адведаць Тарыту. Мужчына хутка сышоў з пакоя дзяўчыны - занадта хутка. Нік адмовіўся ад ідэі пераследу, мякка заскочыў на падаконнік пакоя Тарыты і апынууся у цёмнай цішыні, ступаючы бясшумна голымі нагамі. Ён моўчкі пастаяў, цяжка дыхаючы, пакуль яго вочы не прывыклі да цемры.
  
  
  Тарыта ляжала на ложку тварам уніз, яе доўгая вузкая спіна была аголеная, ніжэй пояса яна была прычынена лёгкай прасцінай. Нік старанна агледзеў пакой, здзіўляючыся, чаму начны візіцёр пакінуў яе так хутка. У пакоі не было нічога незвычайнага, таму, памацаўшы яе вачыма, Нік зноў спыніўся на спячай дзяўчыне.
  
  
  ...Ён не адразу ўбачыў яго доўгі пачварны сілуэт, скурчыўся на спіне Тарыты, дзве выгнутыя агідныя клюшні, шмат'ярусны хвост, загнуты дугой уверх над целам - беспамылковае аблічча скарпіёна. Ясна, што атрутная казурка была падкінута. Пакуль яно ляжала нерухома, але ў любую секунду магло паварушыцца: тады заварушыцца і дзяўчына, зробіць нейкі, хай нават самы нязначны, лёгкі паварот, - і гэтага будзе дастаткова, каб смяротнае джала ўпілася ёй у спіну. Яд, амаль ва ўсіх выпадках смяротны, падзейнічае нават хутчэй, чым звычайна, дайшоўшы па спінным мозгу да галавы. І яе смерць будзе расцэнена як яшчэ адна недарэчная выпадковасць.
  
  
  Думкі Ніка таропка заскакалі. Спроба разбудзіць дзяўчыну будзе смяротнай для яе. Яна паварушыцца - а менавіта гэтага скарпіёну і дастаткова. Калі ён паспрабуе схапіць казурку, то рызыкуе сам быць укушаным у руку, або разбуджаны скарпіён усё ж паспее ўкалоць Тарыту. Нік ведаў, што казурка атакуе пры найменшай прыкмеце небяспекі, падпарадкоўваючыся першаму ж сігналу сваіх адчувальных вусікаў. У роспачы Нік агледзеў пакой: кожнае імгненне набліжала дзяўчыну да смерці. Раптам ён убачыў, як скарпіён паднімае перадпакоі лапы. Зараз ён рушыць з месца. Нік апантана шукаў хоць нейкую зброю, хоць што-небудзь прыдатнае пад рукой! Магчыма, яму ўдасца змахнуць маленькага забойцу сукенкай дзяўчыны? Ён адкінуў гэтую думку амаль адразу, ведаючы, што атрутнае джала стукне перш, чым ён зможа наблізіць руку дастаткова блізка.
  
  
  Раптам яго вочы спыніліся на доўгім сіфоне з газаванай вадой, які стаіць на прыложкавым століку. Рука павольна, асцярожна працягнулася і дакранулася да бутэлькі. Гэта быў шанец! - адзіны! Бруя газаванай вады стукне досыць моцна з блізкай адлегласці. Толькі наколькі сапраўды?
  
  
  Нік коратка памаліўся, і яго моцная рука моцна абхапіла рычаг сіфона. Ён прысеў, апынуўшыся нараўне з ложкам і спіной спячай дзяўчыны. У яго будзе толькі адна спроба - Нік ўсведамляў гэта. Бруя вады павінна стукнуць у скарпіёна, змыць яго адным дакладным моцным імпульсам. Вядома, калі ў спіну стукне халодны вадзяны струмень, Тарыта тут жа ўскочыць; таму казурка неабходна змыць за адно-адзінае імгненне перад яе абуджэннем.
  
  
  Нік адчуў, што яго цела стала ліпкім ад поту. Ён наблізіў носік сіфона, наколькі гэта было магчымым, утрымліваючы цяжкую бутлю ў нерухомым стане. Тарыта паварушылася. Нік убачыў, што хвост скарпіёна адразу ж загнуўся наперад для ўдару. Ён націснуў на рычаг.
  
  
  Як з мініятурнага вогнетушыцеля, бруя зараджанай вады стукнула ў казурку, уразіўшы яго як мішэнь. Скарпіён кульнуўся ў паветры, а дзяўчына ўскрыкнула і перавярнулася на ложку. Нік паспеў мімаходам заўважыць круглыя пругкія грудзі. Ён хутка абмінуў ложак, абмацваючы вачыма падлогу, і знайшоў казурку ў процілеглай сцяны, злёгку ашаломлены, з паднятым джалам, і з сілай апусціў дно сіфона на атрутнага забойцу.
  
  
  Калі ён падняў вочы, аказалася, што Тарыта выслізнула з накідкі, якая за вячэрай была на ёй. Яна стаяла на каленях на ложку, падобная на разгортку з «Плэйбоя». Толькі неўсвядомлены страх у вачах уносіў дысананс у гэтую карціну. Нік хутка растлумачыў, што адбылося, і дзяўчына ўпала на ложак, выпусціўшы глыбокі ўздых. Нік падышоў да акна, выпусціўшы пры гэтым нейкая невялікая бурбалка, і падняў яго.
  
  
  - Ваш нечаканы госць прыбыў у ім, - змрочна пракаментаваў ён, паглядзеўшы на Тарыту. Прасціна аблытала яе ногі, шаўковая накідка закрывала яе ўсю, доўгая шыя абапіралася аб сцяну - яна сядзела як калі б пазіравала для партрэта. Толькі глыбокае перарывістае дыханне выдавала замяшанне за знешнім спакоем. Яна паглядзела пашыранымі вачыма на Ніка. У амаль апраметнай цемры ён адчуў яе пільны позірк.
  
  
  - Ты выратаваў мне жыццё, - сказала яна проста і шчыра. - Цяпер у мяне два неаплачаныя абавязкі.
  
  
  - Хочаш адступіць? – спытаў спакойна Мік. - Я зразумею цябе. Усё будзе значна больш сур'ёзна, чым я думаў. Ты не прызначаная для такога.
  
  
  Дзяўчына ўстала з ложка перад ім, цалкам захутаная ў накідку. Толькі цяпер яму прыйшло ў галаву, што ён стаіць перад ёй да адных трусах. Нік адчуў на грудзях дотык яе рукі, гладкай і цёплай.
  
  
  — Толькі незвычайны мужчына мог выратаваць мне сёння жыццё, — ціха вымавіла дзяўчына, — незвычайна знаходлівы і незвычайна адораны. Я пакажу табе сваю знаходлівасць і адоранасць. Мы першымі знойдзем гэтую тваю электронную прыладу. Вось мой адказ на тваю прапанову.
  
  
  Нік не змог утрымаць усмешкі. Ён перакінуў доўгую нагу праз падаконнік вонкі і саскочыў з яго. Калі ён вялікімі крокамі перасякаў двор, то адчуваў, якім позіркам яна праводзіць яго высокую моцную постаць.
  
  
  Апынуўшыся ў сваім пакоі, Нік зразумеў, што не зможа хутка заснуць. Яго галаву хвалявалі думкі аб чалавеку, які падсунуў скарпіёна ў пакой Тарыты. Відавочна, па мястэчку ўжо распаўсюдзіліся чуткі, што яна збіраецца дапамагаць амерыканцу.
  
  
  Ён нацягнуў штаны, выслізнуў у пусты вестыбюль місіі, а з яго - у ноч.
  
  
  Галоўная вуліца мястэчка была цёмная і ціхая, калі не лічыць гудзенні полчышчаў розных казурак і брэха бяздомных сабак, якія рыліся ў кучах смецця ўздоўж вуліцы. Раптам наперадзе Нік убачыў палоску святла, з цяжкасцю якая прабіваецца скрозь завешанае акно. Падышоўшы бліжэй, ён зразумеў, што знаходзіцца ля хаціны Колбена, і святло пранікае праз разбітую аконную аканіцу. Унутры халупы Нік убачыў такую сцэну.
  
  
  На табурэтцы пасярод пакойчыка сядзеў чарнавалосы мужчына з вялізным носам; перад ім стаяла напаўголая індыянка і прыкладвала мокрую анучу да яго твару, з таго боку, па якім з дзясятка драпін працякалі кропелькі крыві. Колбен стаяў тут жа, побач з двума нізкарослымі стрыжанымі мужчынамі і назіраў. Пры выглядзе гэтых ран Нік адчуў, як усярэдзіне яго закіпае лютасьць. Без сумневу, такія раны маглі быць толькі ад жвіру.
  
  
  Адным скачком Нік апынуўся на прыступках халупы, моцным ударам ногі выбіў дзверы, сарваўшы яе з іржавых завес. Колбен і іншыя здзіўлена павярнуліся. Чалавек з разбітым тварам падскочыў на сваім зэдліку.
  
  
  …У гэты ўдар Нік уклаў усю сілу сваіх мускулаў і злосць; мужчына паспрабаваў ухіліцца, і яму гэта амаль удалося. Калі б па ім прыйшлася ўся сіла ўдару, яму напэўна раздрабніла б сківіцу. Як бы там ні было, удар збіў яго з ног, перакуліў назад і надрукаваў у далёкую сцяну з такой сілай, што маленькая хаціна ўся затрэслася, а адна дошка з гучным трэскам разляцелася на кавалкі.
  
  
  Нік стаў у стойку, падрыхтаваўшыся да адбіцця зваротнага нападу са боку Колбена і дваіх іншых. Але здаравяк і не паварушыўся, толькі пераводзячы погляд з нерухомага цела даўганосага на Ніка і назад. Нарэшце, яго губы павольна рассунуліся ў злоснай атрутнай усмешцы;
  
  
  - Не зараз, амерыканец, - як-небудзь другім разам, ужо хутка.
  
  
  — Я буду чакаць, — з'едліва сказаў Нік.
  
  
  Ён павярнуўся і выйшаў ... Калі ён засынаў, то адчуваў сябе нашмат лепш.
  III
  
  
  Толькі Нік скончыў праверку свайго «Магнума-375», як у пакой, ступаючы нячутна, як лясная котка, увайшла Тарыта, басаногая, гладка прычасаная, хупавая, у аранжава-зялёным саронгу. Яе круглявыя моцныя грудзі крыж-накрыж была абцягнута тканінай, якая пакідала жывот адкрытым. Чорныя валасы дзяўчыны былі нязвыкла туга сцягнуты вузлом на патыліцы, і Нік ледзь пазнаў яе. У ёй адчувалася не проста жаданне ўразіць яго сваім выглядам, але і нешта іншае, нейкае глыбейшае патаемнае імкненне.
  
  
  Нік ашаломлена глядзеў, амаль страціўшы дарунак прамовы ад такой прыгажосці, знаёмай і незнаёмай адначасова.
  
  
  - Я так шакую? - спытала дзяўчына, убачыўшы яго здзіўленне.
  
  
  — Прабач, — Нік нацягнута ўсміхнуўся. - Не думаў, што ў мяне ўсё напісана на твары. Але ты сапраўды прадукт двух міроў.
  
  
  - Так, - адказала Тарыта; яе вочы раптам пасур'ёзнелі. - І я стану больш дзікай, як толькі ўвайду ў джунглі. Я папярэджваю цябе. Гэта заўсёды адбываецца са мной, калі я вяртаюся, як зараз, дадому. Я не ведаю што гэта; проста гэта са мной адбываецца і ўсё. Вядома, жыць у двух мірах пацешна, але і па-свойму цяжка. Пачуваешся як бы падзеленай на дзве палоўкі - два розных чалавека ў адным целе. Падазраю, што так яно і ёсць: маё «Я» - гэта сапраўды два розныя чалавекі.
  
  
  — І абодва яны страшэнна прыгожыя, — шчыра прызнаўся Нік.
  
  
  Бяздонныя вочы бліснулі.
  
  
  - Я адлучаўся, каб разведаць абстаноўку, - прадоўжаць ён. -Рускія ўжо сышлі з усім сваім рыштункам і ўсяго на трох каноэ, узятых, як я падазраю, напракат. Хутчэй за ўсё яны запланавалі забрацца як мага далей па вадзе.
  
  
  — Няхай сабе, — Тарыта засмяялася. - Сезон дажджоў скончыўся нешта каля тыдня таму. Усе рэкі, нават драбнюткія пратокі, настолькі хуткія і ўздутыя, што пасля дня плавання ім спатрэбіцца яшчэ два дні, каб прыйсці ў сябе.
  
  
  — Я чуў, што кітайцы чакаюць надыходу ночы для адпраўкі, працягнуў Нік. Тарыта зноў засмяялася:
  
  
  - Яны думаюць, што ноч - больш прыдатны час, чым дзённая спякота. Але яны толькі дарма губляюць дзень. Джунглі настолькі густыя, што сонца ў іх не можа стаць сур'ёзнай праблемай, а ноч ненамнога халадней. Але я бачыла, як сыходзіў Колбен са сваім чалавекам і двума мясцовымі індзейцамі - усяго іх чацвёра.
  
  
  - Тады нам таксама трэба чапацца, - сказаў Нік. - Я гатовы.
  
  
  На ім быў сафары-камізэлька на голае цела з усім спецыялізаваным рыштункам, прымацаваным да пояса. Тарыта паказала на стрэльбы.
  
  
  - І іх таксама возьмеш?
  
  
  - Яны спецыяльна прызначаныя для такога роду экспедыцый, растлумачыў Нік. - Калі мы будзем жыць у джунглях, у нас павінна быць зброя для палявання і, калі спатрэбіцца, для абароны.
  
  
  — А таксама для таго, каб усе на шмат міль вакол здагадаліся па іх гуку, дзе мы знаходзімся, — падхапіла Тарыта, і ў яе голасе прагучалі папрок і прыхаваная перавага. Яна выйшла з пакоя і вярнулася з двума паляўнічымі лукамі, адзін з якіх працягнула Ніку. Ён адразу ўбачыў, што гэта вялікія лукі з прамымі канцамі і 65-футавай нацяжкай.
  
  
  — Гэтая зброя не толькі эфектыўная, але і бясшумная, — вымавіла дзяўчына. - Калі, вядома, валодаеш ім.
  
  
  - Я магу страляць, - сказаў Нік. - Аднак я страляў толькі са спартовых лукаў.
  
  
  — Яны занадта адчувальныя для палявання, — адказала Тарыта. Найменшая памылка - і промах. Гэтыя ж лукі нашмат устойлівей.
  
  
  Дзяўчына выйшла ў дворык, вырвала з калчана, які ляжыць на зямлі, стралу са сталёвым наканечнікам і працягнула яе Ніку, адначасова паказаўшы на ствол чэзлага баньяна з намаляванай чырвонай пазнакай.
  
  
  — Мы з бацькам Осцін любім пастраляць тут, — растлумачыла дзяўчына.
  
  
  Нік уклаў стралу ў цеціву, падняў лук і стрэліў - страла ўпіліся ў верхні канец малюсенькай чырвонай рысачкі. Ён застаўся задаволены стрэлам: у гэтай справе была неабходна пастаянная практыка, а яе якраз у яго і не было вось ужо шмат гадоў.
  
  
  Тарыта падняла свой лук, і Нік уразіўся сіле яе выдатных тонкіх рук, калі яна без бачнага намагання адцягнула цеціву назад. Яе страла патрапіла прама ў цэнтр пазнакі.
  
  
  — Ненавіджу выхвальных правадыроў, — Нік ухвальна ўсміхнуўся, У адказ дзяўчына засвяцілася адной са сваіх асляпляльных усмешак.
  
  
  - О'кей, усё ясна, - сказаў ён. — Пакідаю свае стрэльбы на апеку бацькі Осціна.
  
  
  Тарыта весела кіўнула:
  
  
  - Да таго ж лукі нашмат лягчэй.
  
  
  Нік павесіў лук на плячо, узяў калчан і выйшаў. У выпадку неабходнасці ў яго пад рукой заўсёды ёсць "Вільгельміна". А 9-міліметровы "Люгер" можа прарабіць выдатную дзірку ў любым прадмеце, заспакойліва сказаў ён сабе. Тарыта прымацавала кароткі мачэтэ да яго паяснога рамяня, растлумачыўшы, што ў вільготным лесе няма неабходнасці ў доўгіх лёзах.
  
  
  Бацька Осцін ужо чакаў іх за брамкай, каб развітацца і пажадаць поспехі.
  
  
  - Дабраслаўляю вас, дзеці мае, - сказаў ён, ахінуўшы іх крыжом. - Я буду маліцца за ваша шчаснае вяртанне.
  
  
  Нік у адказ памахаў яму і паспяшаўся за дзяўчынай, прыкметна паскорыла крок, праз гарадок, затым па вузкай сцяжынцы міма маленькай сажалкі і, нарэшце, уздоўж ўзлеску джунгляў. Тарыта рухалася як котка, у плыўным пачуццёвым рытме, выводзячы яго гэтым з душэўнай раўнавагі. Нік быў рады з'яўленню высокіх дрэў, якія адцягнулі яго ўвагу.
  
  
  …Не паспелі яны ўступіць у джунглі, як Нік адразу адчуў сябе паглынутым імі, нібы гіганцкія пераплеценыя дзверы зачыніліся за спіной, цалкам адрэзаўшы ад астатняга свету. Іх сустрэў першабытны свет - свет, які вяртае назад, да вытокаў часу, калі чалавек быў усяго толькі няпрошаным госцем на выдатнай квітнеючай зямлі. Па меры таго, як яны паглыбляліся ўсё далей і далей, Нік выразней адчуваў жахлівае пачуццё, што нічога іншага ў свеце ўжо не існуе. Ён вярнуўся да рэальнасці, толькі намацаўшы пад сафары-камізэлькай сваю «Вільгельміну».
  
  
  Самай жа нечаканай выявай уразіла яго дзіўнае адчуванне нерэальнасці, адсутнасць матэрыяльнасці гэтага дзіўнага свету. Ён чакаў пачуць какафонію гукаў, а замест гэтага - бязмежнае маўчанне, зрэдку парушаецца толькі рэзкім крыкам макаа або тукана. Часам цішыню разрывала траскатня малпаў, але ўсё ж большую частку часу яны ішлі скрозь маўклівы змрочны свет. Але неўзабаве Нік адчуў, што вакол іх кіпіць жыццё - якая стаілася, назіралая жыццё - мільёны пар вачэй, якія сочаць за іх пасоўваннем. Ніку прыйшлося патраціць час, каб ўглыбіцца ў мудрагелістыя формы прыроднага камуфляжу, і бліжэй да поўдня ён ужо мог адрозніваць вялізных кутакрылых конікаў ад лісця, на якіх яны сядзелі; іх канечнасці з паўфута даўжынёй з афарбаванымі і чырвоны колер шыпамі - ад падобных ім калючак; зялёных драўняных мушак - ад лісця, у пышнай зеляніне якіх яны ўстроілі сабе гнёзды.
  
  
  Яны ладна паглыбіліся ў джунглі, пракладаючы сабе шлях сярод пераплятаюцца, караскаюцца, якія звісаюць і якія выгінаюцца дрэў, якія цягнуцца да неба ў вечнай дужанні за жыватворны праменьчык сонца. Ліяны, паўзучыя драўняныя сцеблы якіх па таўшчыні нагадвалі тулава дарослага чалавека, звісалі ўніз жывымі канатамі. Карані пандануса перапляталіся з каранямі душыцелькі дулі і баньяна. Калючы капок са сваімі тоўстымі якія тырчаць атожылкамі, вострыя шыпы, якія абараняюць ствол амазонскай пальмы, кантраставалі з плоскай бліскучай гладкай карой арэкі. Ніку сустракаліся фіялкі памерам з невялікую яблыню, малачаі, квітнеючыя на вышыні ста футаў ад зямлі, цудоўныя бледна-ліловыя велізарныя архідэі, якія ўпрыгожваюць верхнія галіны дрэў.
  
  
  Вялізныя кветкі з шчыльна прылеглымі пялёсткамі, жывыя чатырохквартавыя сховішчы для абараніў вады, служылі цудоўнымі прыроднымі рэзервуарамі. Яны ўкараняліся на галінах дрэў. Усё было вялізных памераў, большае, чым звычайна, і здавалася, што менавіта гэта і ёсць жыццё, і яно існуе толькі тут, перад вачыма. Гэта жыццё было ахутана ў цяжкі салодкі водар незлічоных кветак і ў спёку, вільготны, які душыць спёку, які робіць непасільнай ношай нават лёгкі лук. Такі быў гэты дзіўны прывідны свет, гэтая пераплеценая нітка жыцця, гэтая краіна, дзе кожную хвіліну адчувалася дыханне смерці побач з весялосцю жыцця.
  
  
  Пасля поўдня Нік заўважыў, што Тарыта пачала часта аглядацца, кідаючы на яго заклапочаныя погляды. Нарэшце яна спынілася і села на шырокі моцны корань гіганцкага баньянавага дрэва.
  
  
  — Ты ў найвышэйшай форме, Нік Картэр, — з захапленнем вымавіла яна. - Я не думала, што ты зможаш пратрымацца са мной у такім месцы такі працяглы час.
  
  
  — Тое ж самае магу сказаць і пра цябе, — адказаў Нік, слізгануўшы вачыма па яе доўгіх нагах, глыбока дыхае вузкай голай таліі Яна абаперлася сваёй гнуткай шыяй аб корань; яе карыя вочы былі сумныя.
  
  
  — Не, са мной справа інакш, — сказала Тарыта. - Гэтыя джунглі - часціца мяне самой, маёй душы. Я ведаю, ва ўсіх падручніках Сен-Мішэля сказана, што такога не бывае. Усе навукоўцы: Мендаль, Дарвін і ім падобныя - яны распавялі людзям, што можа перадавацца ў спадчыну, чаму і калі. Я ўсё гэта добра вывучыла. І ўсё ж я сцвярджаю, што яны не ведаюць вельмі шмат чаго. Быць народжаным у джунглях - гэта значыць быць часткай гэтых джунгляў.
  
  
  Нік усміхнуўся, зірнуўшы на дзяўчыну зверху. У яго не было аргументаў на карысць яе слоў, акрамя гэтай натуральнасці, з якой яна ўпісвалася ў навакольны свет. І ўсё ж яна была не больш натуральнай, чым раней, калі абедала і вяла прыемную свецкую гутарку. Нечакана яна ўскочыла:
  
  
  - Пасядзі тут і адпачні няшмат. Цяпер павячэраем. Я хутка вярнуся.
  
  
  Нік праводзіў вачыма яе тонкую постаць, зніклую ў зарасніках сцеблаў бамбука. А праз некалькі хвілін яна з'явілася зноў, несучы ў руках звязкі бананаў, персікі і нешта падобнае на плён манга. З маленькай халоднай крынічкі, амаль схаванай з вачэй, яны начарпалі пітной вады. Нік назіраў за Тарыта, як яна кладзецца на зямлю, каб напіцца з яго: яе грудзі - два далікатных пагорка - паднялася і напалову выслізнула з выраза сукенкі.
  
  
  - Па-сапраўднаму мы павячэраем з надыходам цемры, перад сном, - проста сказала дзяўчына, паднімаючыся на ногі. Нік наблізіўся да яе ззаду амаль ушчыльную, і яны рушылі далей, пракладаючы шлях у зялёным лабірынце.
  
  
  Па няўлоўных прыродных гадзінах, па дакладнасці не саступае створаным чалавекам, стала раптам ясна, што сонца ўжо заходзіць. Раптам прыгнятальнае маўчанне джунгляў раскалолася. Спачатку зграя страката размаляваных папугаяў пырхнула з дрэў і накіравалася ўніз, хрыпла крычучы і люта пляскаючы крыламі. За імі рушылі ўслед даўгахвостыя папугаі, і іх больш пранізлівы віскатлівы крык далучыўся да хрыплага аблігата. Затым раптам разам заверашчалі малпы, і неўзабаве Нік страціў надзею ўсталяваць усіх удзельнікаў гэтага гвалту, які атачыў з усіх бакоў: малпы-равуны ў бліскучым адлівае металам і ўсімі адценнямі медзі адзенні, чорнагаловыя капуцыны, мярцвяна-бледны убожны уакарыс, вавёрчыны. Усе яны накіраваліся ўніз з дрэў, разгойдваючыся, пералятаючы і скачучы з галінкі на галінку. Некалькі пазней у гэты рыпучы віскочучы хор уліліся галасы кутакрылых конікаў, жаб, жаб і гіганцкіх казурак: усё гэта злілося ў своеасаблівай гармоніі. Тарыта перасцерагальна падняла руку, прыслухоўваючыся з усмешкай на твары. У яе карых вачах было разліта шчасце, як у людзей, якія слухаюць каханую песню. Нік падышоў бліжэй і зірнуў на яе.
  
  
  - А ты сапраўды становішся больш дзікай, ці не так? - усміхаючыся, спытаў ён.
  
  
  - Я папярэджвала цябе, - адказала дзяўчына. - Гэта толькі пачатак... Хутка сцямнее канчаткова. Трэба расчысціць месца для вогнішча, а затым знайсці на вячэру якую-небудзь дзічыну.
  
  
  Раптам абодва пачулі іншы гук, які зусім не ўпісваецца ў галасы джунгляў, - крык чалавека, адчайны перадсмяротны крык болю. Не змаўляючыся, яны пабеглі наперад, на гэты крык, адрозніваючы ўжо і храбусценне кустоўя, і шоргат лісця.
  
  
  …Нік першым убачыў маленькую бездапаможную фігурку, амаль цалкам абвітую велізарнымі кольцамі цёмна-карычневай анаконды, змеі-удава, якая жыве ў нетрах Паўднёвай Амерыкі. Гіганцкая змяя - дваццаць футаў сціскаюцца мышцаў - трыма кольцамі абвілася вакол чалавека. Гэта быў вельмі маленькі індзеец, і кожны такі змяіны пярсцёнак быў таўсцейшы за абедзвюх яго рук.
  
  
  Шпурнуўшы лук на зямлю, Нік накіраваўся наперад, спрытна выкручваючыся ад выпадаў змяі, якая працягвае ўсё гэтак жа згортвацца вакол сваёй бездапаможнай ахвяры. Чалавечак у роспачы ўчапіўся абедзвюма рукамі ў верхняе кольца, дарэмна спрабуючы выкараскацца, але яго пальцы толькі саслізгвалі з гладкай змяінай скуры. На назе чалавека, наколькі можна было разгледзець, зеўрала крывавая рана - след магутных сківіц. Нік ведаў, што насуперак распаўсюджанаму меркаванню, анаконды не адразу душаць свае ахвяры, а спачатку хапаюць іх шырока разведзенымі сківіцамі, а ўжо затым абвіваюцца вакол.
  
  
  Нік кінуўся да галавы анаконды, усведамляючы, што адзіны шанец чалавека на выратаванне залежыць ад яго здольнасці адцягнуць змяю ад намеру задушыць ахвяру. Раптам блізка ад сябе Нік убачыў велізарныя зубы - змяя зрабіла вокамгненны выпад. Ён пачуў перасцерагальны крык Тарыты, кутком вока паспеўшы заўважыць, што яна апусціла лук, не ўпэўненая ў дакладнасці траплення стралы. Анаконда зноў падалася назад, і пульсавалая і якая вібруе мускулатура яе кольцаў аднавіла свой злавесны рух. Нік ірвануўся было наперад, і зноў змяя накінулася на яго з шырока расчыненай пашчай, але Нік апынуўся па-за дасяжнасцю яе сківіц. Некалькі разоў ён прымушаў анаконду атакаваць, і гэта затрымлівала далейшае звужэнне яе кольцаў. У адзін момант, калі Нік кінуўся на змяю, зваротны выпад яе паласнуў па яго плячы; ён ледзь паспеў ухіліцца.
  
  
  Нік не вырашыўся ўжыць кароткі мачэтэ: аднаго ўдару нажа відавочна не будзе дастаткова для такога монстра, а найменшае прамаруджванне прывядзе да таго, што першая ж вокамгненная атака анаконды завершыцца яе перамогай.
  
  
  Нік распачаў яшчэ адзін кідок, залучаючы свайго велізарнага суперніка ў контратаку. Але на гэты раз, калі змяя падалася назад. Нік скокнуў і перахапіў яе ў самым вузкім месцы ніжэй галавы. Але нават там ён з цяжкасцю змог самкнуць абедзве рукі вакол яе. Нік адчуў, як адрываецца і ляціць наперад: змяя рэзка ўзвілася ў паветра. Ён павіс, мацней сціснуўшы рукамі цела змеі, і напружваючы ўсе мускулы. Анаконда, канчаткова ўпаўшы ў лютасць, аслабіла кольцы вакол маленькага індзейца, цалкам перанёсшы сваю вагу і ўсю злосць на навапаказанага ворага: выгінаючыся і падтрасаючыся, яна адарвала яго ад зямлі, затым шпурнула оземь. Велізарная змяя паўтарыла свой прыём некалькі разоў, падмяўшы пад сябе чалавека і спрабуючы абвіцца вакол яго ног.
  
  
  Нік адчуў, як дранцвеюць яго пальцы, здранцвелы ад болю, і рукі зводзіць сутаргай, але не прыслабіў хваткі. Пайсці на гэта азначала даць адразу ж захапіць сябе гэтай разяўленай свісцячай пашчы. Ён злавіў хуткія погляды Тарыты, з мачэтэ ў руках абыходнай праціўнікаў вакол поля бою ў надзеі нанесці дакладны ўдар па масе круцяцца і закручваюцца кольцаў. Раптам Нік зразумеў, што адно з гэтых тоўстых кольцаў пачынае абвівацца вакол нагі, і сабраўшы ўсю сваю сілу, пра якую нават не падазраваў, ён уціснуў калені ў зямлю і, наваліўшыся ўсім цяжарам цела, прыгнуў галаву змяі дадолу.
  
  
  Кольцы працягвалі закручвацца вакол яго спіраллю з ашаламляльнай хуткасцю; Нік адчуваў, што пульсавалае цела пачало сціскацца. Сабраўшы рэшткі сіл, ён зноў націснуў на галаву змеі. Тарыта цяпер апынулася ззаду яго, і калі змяя кінулася, распластаўшы ў паветры сваё закручанае ў спіраль цела, секанула мачэтэ па галаве анаконды. Сілы Ніка скончыліся канчаткова, але і вялізныя кольцы вакол яго паступова сталі развальвацца. Мачэтэ апошні раз апусціўся на шчыльныя непадатлівыя мышцы шыі, і адсечаная галава адвалілася.
  
  
  Нік застаўся ляжаць, ловячы паветра ротам; мускулы рук і плячэй так звяло, што, здавалася, яны ніколі не расправяцца. Але паступова жыццё пачало вяртацца да яго, і нацягнутыя да мяжы напружаныя сухажыллі расслабіліся.
  
  
  Вярнулася Тарыта з адным з жывых вадасховішчаў у руках і апаражніла яго цалкам над зведзенай сутаргай спіной і плячыма. Затым, пакуль Нік прыходзіў у сябе побач з яшчэ дрыготкай анакондай, яна прынесла ахапак вялікага лісця індзейцу, і той хутка абгарнуў іх вакол сваёй параненай нагі.
  
  
  - Яны з'яўляюцца выдатнай павязкай, - растлумачыла дзяўчына. - Рана застаецца чыстай і не награваецца дзякуючы яе сакавітай мякаці.
  
  
  Нік павольна падняўся на ногі і хістаючыся падышоў да маленькага чалавечка ў насцегнавы павязцы. Ён прыклаў руку да ціха уздымаюцца грудзей і пачаў абмацваць, асцярожна націскаючы пальцамі.
  
  
  - Нічога не зламана, - пацвердзіў, нарэшце, Нік.
  
  
  - Ты - добры малы, - нечакана вымавіў індзеец. - Я буду рабіць многа-многа шчасця табе. Ты, малы, убачыш.
  
  
  Тарыта звярнулася да яго на мове мясцовых індзейцаў, і чалавечак ахвотна разгаварыўся з ёй, абмотваючы гнуткімі ўцёкамі лісце, накладзеныя на рану.
  
  
  — Ён з племя гуаіка, — растлумачыла Тарыта Ніку. - Яны не пігмеі, але блізкія да іх. Ён сказаў, што вывучыў англійскую, працуючы правадніком у інжынераў, мяркуючы па тым, што ў іх былі нейкія прыборы. Я расказала яму, што ты шукаеш сёе-тое, і ён захацеў нам дапамагчы. Ён дзякуе табе за выратаванне.
  
  
  - Мы возьмем яго з сабой? – спытаў Мік. - Я думаю, ён нам спатрэбіцца.
  
  
  - Так, - Тарыта засмяялася. - Акрамя таго, ён пойдзе з намі ў любым выпадку, незалежна ад таго, што ты яму скажаш. Ты выратаваў яму жыццё. І яго абавязак зараз паспрабаваць дапамагчы табе.
  
  
  Джунглі сталі амаль чорнымі - Нік і Тарыта нечакана заўважылі, што настала ноч.
  
  
  — Вяртайся назад і зрабі вогнішча там, дзе мы спыніліся, звярнулася Тарыта да Ніку. - Індзеец пойдзе з табой. Дарэчы, яго клічуць Атуту. Я вярнуся праз некалькі хвілін.
  
  
  — Пачакай, — гукнуў Мік. - Куды ты ідзеш цяпер?
  
  
  Але Тарыта не павярнулася і схавалася ў гушчары з лукам у руках. Нік ведаў, што яна выдатна яго чуе; яго вочы звузіліся. Вядома, Тарыта вельмі хутка паказала сваю каштоўнасць як памагаты, але яе эмансіпіраванасць выявілася ў тым, што яна стала проста ігнараваць яго. Ён зрабіў сабе нататку на будучыню, паабяцаўшы яшчэ прыгадаць ёй той выпадак, і пайшоў назад на тое месца, якое яны выбралі для вогнішча. Шчаслівы Атуту ішоў за ім, перасоўваючыся на сваіх разадраных перавязаных нагах, як быццам з ім нічога не адбылося.
  
  
  Неўзабаве Нік пачуў храбусценне хмызняку і аўтаматычна схапіўся за сваю «Вільгельміну», але з'явілася Тарыта з вялікай лясной птушкай у руцэ. Яна кінула тушку маленькаму індзейцу, які адразу ж згроб яе і пачаў спрытна раскрыжоўваць, зрываючы скуру і пёры і рассякаючы на вялікія кавалкі белае мяса. Тарыта ўстала каля Ніка:
  
  
  — Калі-небудзь, калі ў нас будзе больш часу, я сама аскублю і прыгатую такую птушку спецыяльна для цябе. Яна вельмі смачная - лепш, чым кураня.
  
  
  З маленькіх доўгіх кавалкаў дрэва Атуту збудаваў імправізаваныя ражны і паварочваў мяса над агнём. Калі яно канчаткова прасмажылася, ён працягнуў першы кавалак свайму выратавальніку. Нік угрызся ў яго і выявіў, што Тарыта правы. Мяса было смачнае, і нагадвала адначасова і качку, і кураня. На дэсерт яны выпілі нектар з далікатнага фрукта, выціснуты ў вялікія лісце ў форме чары.
  
  
  Вогнішча ўжо дагарэла, і Нік пацягнуўся, адчуваючы наступствы сваёй бітвы з гіганцкай анакондай. Ён закрыў вочы, але раптам адчуў дакрананне да сваіх плеч пяшчотных пальчыкаў, якія слізганулі ўніз па спіне, расціраючы, масажуючы, асцярожна націскаючы на яго стомленыя мышцы.
  
  
  Калі дзяўчына скончыла масаж, ён прамармытаў словы падзякі і імгненна праваліўся ў глыбокі сон. Уначы ён абуджаўся двойчы ад лясных гукаў і кожны раз бачыў спячую Тарыту на адлегласці выцягнутай рукі, якая звярнулася, як шчанюк. Ён ледзь адрозніў, маленькі камячок з процілеглага боку ад вогнішча: гэта быў індзеец. Нік зноў праваліўся ў сон з думкай, што ўсё вакол іх у цемры начных джунгляў - гэта вечная драма жыцця і смерці, паляўнічага і яго ахвяры, якая разыгрываецца на тысячы міль вакол.
  IV
  
  
  Ніка разбудзіў самотны прамень сонца, які нейкім чынам прымудрыўся прабіцца скрозь шчыльную заслону туману, ліяны і густыя кроны дрэў. Джунглі зноў пагрузіліся ў сваю амаль жудасную цішыню. Нік рыўком сеў і адразу сустрэўся поглядам з маленькім індзейцам, які сядзіць на кукішках. Твар чалавечка расцягнулася ў шырокай усмешцы, калі Нік пацягнуўся і прывітальна махнуў яму рукой. Тарыты нідзе не было відаць. Атуту махнуў у бок джунгляў:
  
  
  - Вада рабі добры малы чысты.
  
  
  Нік устаў, пляснуў яго па вузенькім плечыку, даўшы ведаць, што зразумеў яго. Відавочна, недзе паблізу працякаў лясны ручай. Нік пакінуў свой сафары-жакет каля Атуту і паглыбіўся ў джунглі ў паказаным кірунку. Яму хацелася спытаць аб Тарыце, але ён раздумаўся, вырашыўшы, што яна ці ў ручая, ці збірае садавіну. Частакол з гіганцкага бамбука вышынёй амаль шэсць футаў стуліўся за ім сцяной, якая лёгка ўскалыхнулася.
  
  
  Ён запаволіў крок, убачыўшы постаць з персікамі ў руках, якая з'явілася з-за высокіх тонкіх сцеблаў. Нік адчуў, што міжвольна ўцягвае ў сябе паветра і ледзь не папярхнуўся. Віной таму былі не яе валасы, распушчаныя і рассыпаліся па плячах бліскучымі чорнымі струменьчыкамі, а яе грудзей - аголеныя і налітыя, вольныя ад сцясняе іх адзення. Яна моўчкі стаяла перад ім у адным саронгу, падняўшы галаву і гледзячы яму ў вочы: прамая, ганарлівая, нерухомая. Нік не мог адвесці погляду ад далікатных ружавата-карычневых саскоў, толькі на паўтоны адрозных па колеры ад яе скуры. Яе аголеныя плечы аказаліся нашмат шырэй, чым ён думаў. Увесь выгляд дзяўчыны здаўся Ніку натуральным, правільным і дарэчным. І ўрэшце яна сапраўды была дзіцём джунгляў. Тым не менш, і зірнуўшы на Тарыту, Нік адразу адчуў, што гэта не ўся праўда: у яе дробных жэстах, плыўных рухах, млявай грацыі яе галоўкі выяўлялася нешта большае, што складала з ёй адно цэлае і страшна хвалявала.
  
  
  Дзяўчына стала так блізка ад Ніка, што яе соску амаль падзелі яго голую грудзі. Ён адчуў, як задрыжалі пальцы рук і напружыліся мышцы ад нястрымнага жадання падняць далоні і пагладзіць гэтыя два цёплыя грудкі.
  
  
  - Я папярэджвала цябе, - спакойна вымавіла дзяўчына.
  
  
  - Я і не скарджуся, - адказаў ён.
  
  
  — У Лазане, Лондане ці Нью-Ёрку я палічыла б сябе абражанай, прадставіўшы перад табой у такім выглядзе, — працягвала Тарыта. - А тут мне неабходна паступіць менавіта так. Калі на мне шмат адзення, я адчуваю сябе не ў сваёй талерцы, як быццам хаваю праўду аб сабе самой. Я ж казала, што ўва мне два чалавекі.
  
  
  — І я пацвердзіў, што яны абодва прыгожыя, — падхапіў Нік. - Іх прыгажосць перасягнула ўсе мае чаканні.
  
  
  Яна павярнулася і, ціха ступаючы, пайшла разам з ім назад да ручая. Нік зняў штаны, вымыўся ў прахалоднай вадзе, і вільгаць імгненна выпарылася з яго цела ў гэтым гарачым паветры. Як толькі ён надзеў штаны, дзяўчына зноў падышла да яго.
  
  
  - Ты таксама прыгожы, - далікатна сказала яна. - Цябе не бянтэжыць гэтае слова? Не павінна, ва ўсякім разе на тваё цела прыемна глядзець: яно такое моцнае, гладкае, цудоўнае.
  
  
  Па дарозе да месца начлегу, дзе заставаўся маленькі індзеец, яна ўзяла Ніка за руку крыху ніжэй локця.
  
  
  — Ты заснуў так хутка мінулай ноччу, — сказала Тарыта. - Я хацела табе сказаць, што ты здзейсніў неймаверна мужны ўчынак, ратуючы, жыццё Атуту. Я чула, што ты міжнародны агент экстра-класа, гэта значыць чалавек, які заўсёды дасягае пастаўленай мэты, не спыняецца нават перад забойствам у імя служэння радзіме. Але я думаю, што ты больш ратуеш, чым забіваеш, Нік Картэр. Магчыма, гэтыя дзве рэчы непараўнальныя, але мне здаецца, гэта праўда.
  
  
  Нік гучна засмяяўся. Ён падумаў пра сябе аб яшчэ большай неадпаведнасці - гэтай велічна прыгожай тубыльцы з бездакорнай лаканічнай інтанацыяй швейцарскай пансіянеркі, напаўаголенай багіні, якая ўжывае словы тыпу "непараўнальныя".
  
  
  Атуту радасна прывітаў іх на маленькай палянцы, і яны селі снедаць сабранай Тарытай садавінай.
  
  
  — Як ты думаеш, дзе зараз твае супернікі? - спытала дзяўчына.
  
  
  — Калі ты сказала праўду пра ўздутыя, перапоўненыя рэкі, то рускія для нас не ўяўляюць небяспекі. У гэтых джунглях нават паўдня здаюцца тузінам. Але іх шасцёра чалавек і яны могуць прасоўвацца ў зададзеным тэмпе. Яны ў кітайцаў "на хвасце".
  
  
  Кітайцы ж, відаць, ідуць паскораным крокам, усвядоміўшы сваю памылку на старце і адзін страчаны дзень. Што ж датычыцца Колбена, то я не ведаю.
  
  
  — Ён недалёка сышоў наперад, — падхапіла Тарыта. — Магчыма нават, што ён крыху заблукаў. Але тыя два індзейцы, якія з ім, не дадуць яму заблудзіцца грунтоўна.
  
  
  Пакуль Нік збіраўся, Атуту аб нечым гаварыў з дзяўчынай.
  
  
  - Ён хоча несці абодва нашыя цыбулі, - перавяла яна. Нік усміхнуўся, кіўнуў Атуту, які са святлівымі ад шчасця вачыма ўжо прыладжваў абодва лука ў сябе за плячом, спяшаючыся наўздагон за імі.
  
  
  Нік ішоў ушчыльную за Тарытай размераным крокам і, нягледзячы на ??ўсе намаганні, не мог адарваць погляду ад яе велічнай, неверагодна прыгожай фігуры. Калі дзяўчына паварочвалася, пералазіць праз дрэва або пераскоквала, яе грудзі дзіўна грацыёзна паварочвала ружовыя бутоны саскоў з боку ў бок, то правісаючы, то выраўноўваючыся, становячыся то пругкай і цвёрдай, то раптам мяккай і круглявай.
  
  
  Дажджы павалілі вялізнае дрэва, і яго слізкі ствол і зблытаныя галіны ўтварылі амаль непераадольную перашкоду на іх шляху. Перабіраючыся праз яго, Тарыта паслізнулася і паляцела назад. Нік ледзь паспеў злавіць яе абедзвюма рукамі за стан, адна грудзі дзяўчыны, гладкая і шаўковая, як крыло матылі, прыціснулася да яго.
  
  
  Яе бяздонныя вочы, цёмныя і непранікальныя, зірнулі на Ніка, і абодва застылі ў нерухомасці - нечаканая маляўнічая карцінка сярод галін паваленага дрэва.
  
  
  Гэтае кароткае імгненне здалося вечнасцю, затым дзяўчына адскочыла, павярнуўшы галаву ў бок. Але яна не прыбрала далонь, а слізганула ёю ўніз па яго руцэ да кончыкаў пальцаў, а затым бяссільна выпусціла, як бы з неахвотай перарываючы іх дакрананне. А можа, усё гэта проста гульня ўяўлення, падумаў Нік: гэтыя праклятыя джунглі з жудасным распаленым паветрам аказваюць дзіўнае дзеянне на мужчын…
  
  
  А Тарыта ўжо ішла далей, перабраўшыся цераз верхавіну паваленага дрэва, і ён паспяшаўся за ёй наўздагон.
  
  
  Яны ўжо прайшлі даволі доўгі шлях, калі Тарыта раптам спынілася, нахмурыўшыся, і пачала вывучаць глебу. Налева ішла вузкая гладкая палоска зямлі, падобная на лясную сцежку. Падышоў Атуту, прысеў на кукішкі і таксама пачаў мацаць вачыма па зямлі.
  
  
  Тарыта паказала на невялікую пляму ў зарасніках, і, прасачыўшы за кірункам яе рукі, Нік сапраўды ўбачыў ахапак злёгку прымятага лісця. Атуту знайшоў яшчэ адна пляма, дзе пласт лістоты быў прымяты і ўціснуты ў зямлю крыху глыбей.
  
  
  — Тут спалі людзі, — вымавіла Тарыта, — трое ці чацвёра, цяжка сказаць, колькі. Але не менш за дваіх.
  
  
  - Колбен? - Нік быў збянтэжаны.
  
  
  - Магчыма, - адказала дзяўчына. - Яго індзейцы хутчэй за ўсё спалі, скруціўшыся на камянях дзе-небудзь паблізу. Такую сцяжынку звычайна пракладаюць да ракі мясцовыя індзейцы і, магчыма, мы хутка выйдзем да яе. Калі нам удасца перасекчы гэтую раку, мы выйграем час. Але няўжо мы ідзём па слядах Колбена...
  
  
  Яна не скончыла, але Нік ведаў, што дзяўчына мела на ўвазе.
  
  
  — Што ж, трэба прыняць гэта да ўвагі, — вырашыў Мік. - Цяпер трэба трымаць вуха востра - вось і ўсё. Мы будзем прасоўвацца вельмі асцярожна, на ўсялякі выпадак я пайду першым.
  
  
  Цудоўныя грудзі падняліся і апусціліся, калі дзяўчына паціснула і плячыма. Нік рушыў, за ім след у след ішла Тарыта і замыкаў маленькі атрад Атуту. Нягледзячы на тое, што сцяжынка была ўжо плячэй Ніка, ён усё роўна радаваўся яе гладкай і роўнай паверхні. Ніхто не спатыкаўся аб выпадковыя камяні, не паслізгваўся на астраўках моху, не блытаўся ў каранях дрэў. Калі б не асцярожны крок Ніка, ісці па ёй было б адно задавальненне.
  
  
  Калі Колбен сапраўды так блізка, як думаў Нік, адзін з яго індзейцаў мог заўважыць іх вогнішча мінулай ноччу, а гэта ўжо было небяспечна.
  
  
  Нік спыніўся так раптоўна, што Тарыта наляцела на яго ззаду: нечыя цяжкія целы ламалі хмызняк злева. Нік замер, а які з'явіўся ў тую ж секунду ззаду яго Атуту хутка сунуў лук «яму ў рукі. Хмызняк рассунуўся, і з яго наперад выкаціліся два тоўстыя цёмна-карычневыя тапіры. Яны таксама замерлі, гледзячы маленькімі парасячымі вочкамі на трох прышэльцаў, якія адважыліся ўварвацца ў іх родныя джунглі.
  
  
  - Страляй! — крыкнула Тарыта, і ў яе руках у тое ж імгненне апынуўся другі лук. - Мы будзем забяспечаны мясам на шмат дзён!
  
  
  Тапіры, у якіх амаль цалкам адсутнічаюць зрок і нюх, на імгненне ўсталі як укапаныя, затым ірвануліся ў розныя бакі. Адзін з іх скакнуў на сцяжынку і стрымгалоў кінуўся па ёй - Тарыта панеслася наўздагон.
  
  
  - Стой! – залямантаваў Мік. - Не бяжы за ім!
  
  
  Тарыта кінула на яго раздражнёны погляд, павярнуўшыся на бягу, і нацягнула цеціву. Нік кінуўся за ёй.
  
  
  - Праклён! - Прарываў ён. - Спыніся!
  
  
  Але коротконогий тапір, які бег подскакам і нахіліўшыся, ужо набраў добрую хуткасць. Цяпер Тарыта бегла на мяжы сваіх магчымасцяў, імкнучыся падабрацца да яго як мага бліжэй і ўразіць яго стралой, гатовай вылецець з нацягнутай цецівы.
  
  
  …Ніку здалося, што зямля ўзарвалася, узняўшы ўверх фантан лісця. Ён убачыў, як Тарыта ўпала на спіну, яе цела выгнулася і скурчыўся ад болю, а зверху на яго пасыпаліся зямля і лісце. Тоўстае цела тапіра таксама ўзляцела ўгору; пранізлівы віск жывёліны раптам абарваўся, калі здаравенная галінка з трэскам абламалася аб яго спіну.
  
  
  Нік вачамі прасачыў дугу, якую цела жывёлы з велізарнай хуткасцю апісала, перш чым напрыканцы стукнуцца аб дрэва. Цяпер тапір вісеў галавой уніз, з выцягнутай наперад адной нагой, а вакол яго шчыкалаткі была моцна зацягнута пятля. Доўгі тонкі адводак які ўтварае спружынны пастку, усё яшчэ разгойдваўся, надзейна ўтрымліваючы ў паветры сваю здабычу. Слізгануўшы па ім поглядам, Нік адразу зразумеў, што адбылося. Некім на сцяжынцы была ўсталяваная спружынная пастка - магутны падвойны вузел, адно адводка якога было працягнута ўпоперак сцежкі, а да яго была прымацавана пятля, прыкрытая лісцем. Найменшы ціск на адводак адпускае спружыну такога пастка, пятля імгненна захлістваецца вакол нагі ахвяры і падкідвае яе ўверх з небывалай сілай.
  
  
  Нік паваліўся на калені каля дрыготкага цела Тарыты, усё яшчэ ляжалай на зямлі. Яна прыўзнялася, абапёршыся на яго руку, затым з цяжкасцю паднялася, калыхаючыся, на ногі. Нік адгадаў ход думак, якія адбіліся ў яе вачах. Тапір прывёў у дзеянне гэты зламысны пастку, у які рана ці позна хто-небудзь трапіўся б. Зноў смерць дакранулася да яе сваёй кашчавай рукой, і толькі выпадковасць выратавала яе.
  
  
  - Колбен? — выказаў здагадку Нік. Яна млява кіўнула. Падышоў Атуту і ўстаў побач, моўчкі гледзячы на разгойдваюцца тушу тапіра.
  
  
  - А можа, усё ж паляўнічыя-індзейцы? – спытаў Мік.
  
  
  — Яны сапраўды ставяць такія пасткі, але толькі ў зарасніках, адказала Тарыта. - Яны ніколі б не паставілі такую пастку на сцежцы.
  
  
  Нік цвёрда сціснуў вусны. Ён быў больш за ўпэўнены ў гэтым і спытаў толькі дзеля таго, каб пацвердзіць сваю здагадку. Ужо двойчы гэты бязлітасны нягоднік з калючым поглядам быў рэальна блізкі да таго, каб забіць дзяўчыну. Нік сціскаў і расціскаў кулакі. Пасля выяўлення электроннага мозгу трэба паклапаціцца аб тым, каб адкрыць рахунак і спаўна па ім расплаціцца, вырашыў пра сябе Нік.
  
  
  Атуту жэстам паказаў, што трэба скінуць тапіра.
  
  
  — Пакінь яго, — сказала Тарыта, устаючы на ногі пры падтрымцы Ніка, — мы знойдзем што-небудзь іншае. У мяне кавалак у горла не пойдзе, я адразу буду ўспамінаць аб блізкасці смерці.
  
  
  Нік з разуменнем кіўнуў, працягнуў Атуту лукі і зноў рушыў наперад, моўчкі даследуючы кожны дзюйм зямлі. Ён ужо ведаў, што ў адрозненне ад лясоў умеранага пояса, якія радзеюць на подступах да ўскрайку або паляны, джунглі абрываюцца заўсёды нечакана і рэзка. Таму Нік не здзівіўся, калі раптам убачыў перад сабой карычняватай вады даволі шырокай ракі, абодва берагі якой уяўлялі сабой вузкія палоскі сушы. Тарыта з-за яго пляча таксама разглядала раку.
  
  
  - Калі перасекчы яе ў гэтым месцы, мы пакароцім сабе дарогу на некалькі міль, - сказала яна. - Прыкладна ў чатырох мілях адсюль уверх па рацэ павінна быць пераправа па камянях. Мы якраз змаглі б зрэзаць гэтую адлегласць.
  
  
  - Што ж нас тады спыняе? – спытаў Мік. Тарыта моўчкі паказала на індзейца, які прысеў на кукішкі ля самай абзы, узіраючыся ў ваду. Атуту няпэўна паціснуў плячыма, падняўся і карычневым ценем знік у джунглях. Праз імгненне ён з'явіўся зноў, трымаючы ў руках хвастатага маленькага звярка, падобнага на байбака.
  
  
  - Тукотуко, - растлумачыла Тарыта, - адзін з грызуноў, якія жывуць уздоўж рэк.
  
  
  Атуту забіў яго, і тоненькі чырвоны струменьчык збег па яго грудзях. Маленькі індзеец сунуў грызуна ў ваду, і Нік, гледзячы на падхопленую ракой тушку, усвядоміў, што пад застылай, здавалася, паверхняй вады крыецца вельмі моцная плынь.
  
  
  Пакуль ён глядзеў, вада вакол звярка завіравала, ажыўшы якія кішаць у яе глыбіні якія выгінаюцца слізкімі целамі, якія хапаюць і церабяць грызуна. Амаль гэтак жа нечакана бурлівая вада супакоілася, і на паверхні мільгануў маленькі белы шкілет дашчэнту абгрызенай жывёлы, які тут жа пайшоў на дно. Мінула ўсяго толькі 25-30 секунд. Нік ужо зразумеў, што адбылося, і яго вусны выціснулі толькі адно слова - "пірання".
  
  
  — Цяпер не трэба турбавацца аб пераправе, — вымавіла Тарыта.
  
  
  Нік агледзеў супрацьлеглы бераг, парослыя дрэвамі амаль да самай вады, і паклаў далонь на вяроўку, прымацаваную да пояса.
  
  
  - Калі б мне ўдалося пераплысці раку з вяроўкай, мы змаглі б прывязаць яе да дрэў па абодва бакі і па ёй перабрацца над вадой.
  
  
  — Ты бачыў, што з табой здарыцца, калі ты сунешся ў ваду, — раздражнёна выклікнула Тарыта.
  
  
  - Колбен - ён напэўна перабярэцца цераз раку па пераправе? – спытаў Мік.
  
  
  - Несумненна, - адказала яна.
  
  
  - Няўжо ты думаеш, што Колбен пакіне пераправу ў цэласці пасля сябе! — усклікнуў Мік.
  
  
  Дзяўчына нічога не адказала, але Нік ведаў, што патрапіў у кропку. Калі камяні можна прыбраць, то Колбен, вядома, зробіць гэта.
  
  
  - Мы перабярэмся тут, - цвёрда вымавіў ён.
  
  
  — Гэта немагчыма, — запярэчыла Тарыта, зноў кінуўшы на яго раздражнёны погляд. - Трэба ісці назад. Уніз па рацэ, прыкладна за пяць міль адсюль, будзе іншае прыдатнае месца.
  
  
  - Гэта зойме ў нас цэлы дзень! — ускінуўся Мік. - Ні за што ў жыцці! Ці бачыш, я сёе-тое ведаю аб піраннях. Калі кінуць ім асвяжаную тушу, то ўсе піранні вакол нападуць на яе і не пакінуць да таго часу, пакуль не абглынаюць да канца. Я буду ў бяспецы ўвесь час, пакуль яны пажыраюць тушу.
  
  
  Ён павярнуўся да Атута і больш жэстамі, чым словамі, папрасіў яго схадзіць і вызваліць тушу са спружыннай пятлі. Калі індзеец схаваўся з-пад увагі, Нік павярнуўся да Тарыце, якая стаяла, склаўшы рукі, з-за чаго яе грудзі паднялася яшчэ вышэй, а соску ружавелі над скрыжаванымі рукамі. Усім сваім выглядам дзяўчына ўяўляла ўпартасць. «Спакойна, юнак», — скамандаваў Нік сабе і, звярнуўшыся да яе, сказаў:
  
  
  - Я змагу гэта зрабіць. Пакуль піранні будуць заняты тапірам, я з адным канцом вяроўкі пераплыву раку і замацую яе на тым беразе. Ты будзеш трымаць іншы канец і нацягнеш яго тут на дрэва.
  
  
  — Немагчыма, — рэзка абарвала дзяўчына, паглядзеўшы на яго ганарліва і раздражнёна. — Яны скончаць з тапірам раней, чым ты паплывеш да сярэдзіны. Ты ніколі не дасягнеш іншага берага. Мы больш часу страцім, чакаючы Атуту з тушай тапіра.
  
  
  Нік прамаўчаў, гледзячы на супрацьлеглы бераг, і ўбачыў праплывае міма галінку: гэта ўмацавала яго ў здагадцы аб хуткай плыні пасярэдзіне ракі, зманліва спакойнай. Ён прыкінуў шырыню ракі адносна хуткасці плыні і паспрабаваў вылічыць, як доўга піранні будуць разьдзіраць тапіра. Гэты ланцужок з такіх розных паняццяў вельмі цяжка было старанна разлічыць. Тут у галаву Ніка прыйшла думка аб Колбене, які ў дадатак да ўжо наяўнай перавагі атрымае яшчэ адзін дзень форы.
  
  
  - Я зраблю гэта, - змрочна вымавіў ён, і гэтая фраза прагучала самаўпэўнена, чым было на самай справе. Раптам ён адчуў погляд Тарыты: яе вочы запаліліся глыбокім лютым агнём. З'явіўся Атуту, цягнучы за сабой цяжкую тушу; даплёўшыся да іх, ён у знямозе кінуў яе на зямлю.
  
  
  — Добры хлопец, — звярнуўся Нік да маленькага індзейца, ты моцны малы.
  
  
  Ледзь пераводзячы дыханне, тубылец заўсміхаўся. Нік працягнуў яму адзін канец вяроўкі. Атуту кіўнуў у адказ: ён зразумеў яго намер.
  
  
  — Я вазьму іншы канец, — адрэзала Тарыта, спускаючыся ўслед за Нікам да вады.
  
  
  — Гэтая работка для мяне, — адказаў Нік. - Я пераплыву раку.
  
  
  Дзяўчына ўстала перад ім, загарадзіўшы дарогу, і хуткім каціным рухам выхапіла канец вяроўкі ў яго з рук. Спыніўшыся, каб падаткнуць вышэй саронг, зрабіўшы з яго тым самым нешта накшталт шчыльных трусікаў, яна прыпусціла да ракі. Яна зноў ігнаравала яго. Вочы Ніка звузіліся: ён успомніў яе паблажлівы тон, якім яна казала аб стрэльбах, яе дэманстратыўны сыход у джунглі, нягледзячы на яго кліч, раздражнёны погляд, звернуты на яго, калі ён паспрабаваў адгаварыць яе ад пераследу тапіра. А цяпер яна зноў адпрэчвала яго, выказваючы сваю эмансіпіраванасць, робячы гэта занадта пагардліва і напышліва. Быў час, калі б ён не звярнуў увагі на такую дробязь. Цяпер жа ўсё змянілася. Ён не пабег за Тарытай. Замест гэтага ён схапіў вяроўку, моцным рыўком тузануўшы яе так, што канец вылецеў з рук дзяўчыны.
  
  
  Ён стаяў, нядбайна згортваючы вяроўку і назіраючы, як яна бяжыць назад з раз'юшаным, скажоным ад злосці тварам, збялелымі вуснамі.
  
  
  - Аддай мне вяроўку, - запатрабавала яна, абліваючы яго палаючым позіркам.
  
  
  — Чорта з два, — адказаў Нік, ласкава ўсміхаючыся ёй у твар.
  
  
  - Значыць, ты настойваеш на сваім, - склала дзяўчына. - Я дала слова суправаджаць цябе. Таму паплыву я.
  
  
  — Ты застанешся тут, — адчаканіў Нік холадна. — І я не маю патрэбу ў тваіх паслугах. Ты робіш так, каб проста настаяць на сваім, бо я не слухаюся тваіх парад. Ты - не праваднік, а проста самаздаволеная, капрызная еўрапейская шкалярка.
  
  
  Нік глядзеў прама ў яе падпаленыя ад шаленства вочы.
  
  
  - А ты - проста поўны ідыёт, - парыравала яна. - Я сказала, што ты не зможаш гэтага зрабіць, і цяпер ты са скуры лезеш, гатовы на самагубства, абы даказаць, што я не правы, толькі таму што закранута тваё мужчынскае "я".
  
  
  — Маё мужчынскае «я» зусім не закранута, золатка, — вымавіў Нік. - Але ты сапраўды звальваеш дурня, калі не выкінеш сваю ідэю і галовы.
  
  
  Краем вока ён убачыў Атуту, які назіраў за імі шырока расплюшчанымі вачыма: ён не мог зразумець слоў, але тым не менш, відаць, здагадваўся аб тым, што адбываецца. Тарыта зноў выхапіла канец вяроўкі, павярнулася да Ніку спіной і хуткімі крокамі пайшла да ракі, крыкнуўшы нешта Атут. Той адразу паспяшаўся да тапіры, затым завагаўся, спыніўся і зірнуў на Ніка, які, нагнаўшы, прыціснуў дзяўчыну да самага краю вады.
  
  
  - Добра, ты прадукт двух міроў, - сказаў ён. — І ты ўвабрала ў сябе заганную ўпартасць іх абодвух.
  
  
  Ён схапіў яе, рыўком прыцягнуў да сябе, каб удар не прычыніў шкоды гэтым цудоўным белым зубкам. Удар прыйшоўся па яе падбародку і яна імгненна сціснулася. Ніку ўдалося злавіць дзяўчыну, калі яна ўжо сагнулася, гатовая ўпасці, і беражліва паклаў яе на зямлю. Вочы Атуту выказалі ўхвалу, Нік падышоў да яго, і яны разам сцягнулі цяжкую тушу да ракі, кінулі яе ў ваду, адштурхваючы як мага далей ад берага.
  
  
  Нік зняў свой сафары-камізэлька і штаны, паклаў «Люгер» па-над адзеннем і ўстаў ля вады, назіраючы, як плынь падхоплівае цяжкую тушу і, павольна пераварочваючы, нясе ўніз па рацэ. Нік абвязаў канец вяроўкі вакол пояса, а Атуту ўстаў ззаду яго, каб труціць вяроўку. Пакуль яны глядзелі на раку, вада вакол тапіра раптам закіпела і завіравала: піранні пачалі "прыстрэльвацца" да тушы.
  
  
  Нік з разбегу нырнуў як мага далей ад берага ў раку, не апускаючыся глыбока, і адразу стаў моцна веславаць, разразаючы целам, як нажом, цёплую ваду. Ён кінуў погляд назад на тушу, якая апантана ўздрыгвала ад якія ўгрызаюцца ў яе тысяч якія раздзіраюць сківіц. Нечакана аказалася, што бераг ужо далёка. Па меры таго, як ён адплываў усё далей і далей, яго зацягвала моцная глыбінная плынь, якая сцягвала ўніз па рацэ да асатанелых піранням. Ніку гэта надало новыя сілы ў барацьбе з плынню, якая крадзе ў яго каштоўны час і намаганні, гэтак неабходныя для ажыццяўлення туманнага.
  
  
  Нік пачуў пранізлівы крык Атуту.
  
  
  - Вялікі хлопец, ідзі! - крычаў чалавечак. - Вялікі хлопец, ідзі!
  
  
  Нік зразумеў, што азначае гэты крык, і зноў азірнуўся на тапіра. Піранні вар'яцелі: накідваючыся і раздзіраючы тушу, яны круцілі і пераварочвалі яе ў вадзе, імкнучыся дастаць верхнюю мясістую частку. Цяпер ад вялікай часткі жывёлы заставаўся толькі свежаабгрызены белы шкілет. Піранні хутка заканчвалі сваё баляванне. Хутка ў іх з нагоды можа быць і дэсерт. Нік адчуў, як мышцы ногі пачынае зводзіць сутарга, і выцягнуўся, спрабуючы пазбегнуць яе; інакш - немінучая смерць. Будзь гэта спаборніцтвы па плаванні, то рэкорд быў бы яму забяспечаны.
  
  
  Тры чвэрці шляху засталіся ўжо ззаду, і плынь прыкметна аслабла. Адчуванне было такое, нібы якар, прывязаны да яго ног, нечакана знік, і гэтае вызваленне надало яму новыя сілы. Нік зразумеў, што гэты імпульс яму вельмі спатрэбіцца, калі, азірнуўшыся ў чарговы раз, убачыў толькі ваду і ідучы да дна абгрызены начыста драбы жывёлы. А тысячы зубастых стварэнняў ужо шныпарылі ў вадзе непадалёк, прыцягнутыя нейкай старонняй істотай у іх родных водах.
  
  
  Ён не мог бачыць, але інстынктыўна адчуў рух вады ў сябе за спіной, нечаканае бурленне і шаленства, выкліканае полчышчамі якія ірвуцца наперад, якія спяшаюцца піранняў. Раптам ногі Ніка кранулі дна, і ён пабег, спатыкаючыся, да берага. Востры, амаль бязбольны шчыпок прыйшоўся па ікры нагі, і Нік скокнуў наперад, падціснуўшы пад сябе ногі і выкочваючыся ў такім становішчы на бераг.
  
  
  Ззаду яго засталася вада, пацямнелая ад чорных слізкіх ценяў.
  
  
  …Нік ляжаў на беразе, цяжка дыхаючы, і адчуваў, як працякае кроў з нагі. Смерць падабралася да яго блізка - так блізка, што толькі поспех, а не яго разлікі, выратавала яго. Калі дыханне аднавілася, ён адкінуўся назад і выцягнуў з вады вяроўку. На супрацьлеглым беразе Атуту ўжо абвязаў свой канец вяроўкі вакол тоўстага дрэва і цяпер стаяў, радасна прытанцоўваючы ля вады. Да яго далучылася Тарыта і, знайшоўшы на тым беразе Ніка, глядзела, як той павольна паднімаецца на ногі. Нік зацягнуў вяроўку вакол ствала] дыхтоўным падвойным вузлом і махнуў Атуту, даўшы знак перабірацца.
  
  
  Відавочна, Тарыта папрасіла індзейца ісці першым, той абхапіў вяроўку аберуч, падняў ногі і таксама перакінуў іх і пачаў штуршкамі прасоўвацца наперад. На ім былі сафары-жакет, абодва цыбулі праз плячо і штаны Ніка ў зубах. На сярэдзіне ракі вяроўка небяспечна правісла, амаль дакрануўшыся да паверхні вады, але ўсё ж утрымалася. Калі Атуту шчасна саскочыў перад Нікам на бераг, Нумар 3 радасна сціснуў яго вузенькае плячо. Тарыта ўжо караскалася па вяроўцы. Калі яна апынулася перад Нікам, ён убачыў цёмную лютасьць у яе вачах.
  
  
  - Ну што, адгадала, - шырока ўхмыльнуўся ён ёй. - Я зрабіў гэта. Ці ты нічога не бачыла?
  
  
  Яна наляцела на яго з кулакамі, спрабуючы спагнаць усё сваё шаленства, уклаўшы яго ва ўдар. Нік лёгка ухіліўся, злавіўшы яе за запясце. Яна дрыжала ад злосці, і яму захацелася супакоіць яе, прыціснуўшы да сябе і пагладзіўшы далонямі яе цудоўныя ўзгорачкі. Калі б не прысутнасць Атуту, ён абавязкова так бы і зрабіў. Але замест гэтага ён моцна трымаў яе за запясце.
  
  
  — Спакойна, супакойся, — сказаў Нік дзяўчыне, ухмыльнуўшыся пра сябе, калі ўспомніў, што ў ёй два чалавекі. І сапраўды, лютасьці ў ёй хапала на дваіх.
  
  
  — Цябе звар'яцела, што я даказаў табе тваю няправасць ... Чорта жанчыны, уласцівая ёй у любым свеце.
  
  
  — Не спрабуй паўтарыць свой подзвіг, — працадзіла Тарыта скрозь сціснутыя зубы.
  
  
  — А ты не прымушай мяне, — парыраваў Нік, расціскаючы ёй запясце.
  
  
  Яна стаяла, расціраючы руку, і глядзела на яго.
  
  
  - Мы пойдзем далей? — Холадна спытала дзяўчына, намаганнем волі спрабуючы здушыць свой гнеў, звярнуўшы яго ў лёд.
  
  
  — Без сумневу, — усміхнуўся Нік, ледзь не дадаўшы: «Цяпер, калі ясна, хто галоўны». Але вырашыў разважліва не рабіць гэтага. Па-першае, гэта будзе гучаць як новая абраза. Па-другое, ён не быў да канца ўпэўнены, што гэтая інфармацыя будзе поўнасцю прынята да ведама.
  
  
  Тарыта ішла ўзбуджанай падскоквае хадой, нягледзячы на тое, што яны ўступілі ў моцна зарослы, аблытаны ліянамі ўчастак джунгляў, прасякаючы сабе кожны крок з дапамогай мачэтэ. Яны спыніліся, калі дзённае святло пачало сыходзіць і джунглі зноў ажылі какафоніяй гукаў.
  
  
  З'явіўся Атуту з забітай маленькай казуляй, якую неадкладна разрабіў і падсмажыў на імправізаваным ражне. Мяса аказалася вельмі смачным.
  
  
  Падчысціўшы рэшткі і закінуўшы іх у зараснікі для начных здыхлятнікаў, Нік лёг і задумаўся аб людзях-драпежніках, таксама якія блукаюць па лесе. Пераправа цераз раку, верагодна, вывела іх у лідары, паставіўшы наперадзе Колбена. Гэта было важна. Ён ведаў, што кітайцы будуць са ўласцівай ім настойлівасцю і самаахвяраваннем наганяць, ды і рускія, магчыма, нейкім чынам пракладуць сабе дарогу. Так як яны ўсё імкнуліся да аднаго, адносна маленькага ўчастку, перавагу павінен быў атрымаць той, хто дасягне яго першым, у яго і будуць самыя вялікія шанцы выйграць прыз.
  
  
  Ён разумеў, што па меры набліжэння да мэты шляху будуць сыходзіцца ўсё бліжэй адзін да аднаго і спробы Колбена ліквідаваць супернікаў стануць усё больш настойлівымі і шматлікімі. Верагодна, Колбен лічыў, што галоўную небяспеку для яго ўяўляе Нік, магчыма, з-за дапамогі Тарыты. Нік быў упэўнены, што Колбен распачне яшчэ не адну спробу, адчуваючы, што калі яму атрымаецца браць Ніка, ён лёгка разрабіцца і з іншымі ўдзельнікамі гэтай гонкі. Нік задуменна ўсміхаўся сабе. Ён не мог адмовіць сабе ў задавальненні сканцэнтраваць усю ўвагу на Колбене, уяўляючы менавіта такім усё далейшае развіццё падзей. І гэта было небяспечна. І рускія, і кітайцы таксама без ваганняў прыбяруць сапернікаў, і недаацэньваць іх было б сур'ёзнай памылкай.
  
  
  Нік ляжаў выцягнуўшыся, ляніва разважаючы, калі раптам побач з ім мільгануў цень. Гэта была дзяўчына, неўсмешлівая, сур'ёзная, якая апусцілася на калені каля яго.
  
  
  - Сёння на рацэ ты здзейсніў немагчымае, - сказала яна. - Але ты зрабіў гэта. Аднак табе трэба было б паслухацца мяне. Табе проста шанцуе. Не спрабуй ніколі паўтарыць такое. Калі ласка, паслухай мяне.
  
  
  — Не хвалюйся, золатка, — адказаў Нік. - Я не выконваю двойчы адно і тое ж "на біс".
  
  
  Ён усведамляў, што яна мае рацыю. Вельмі гэта паходзіла на самагубства. Але дзяўчына, вядома, не магла ведаць, колькі такіх самагубных учынкаў здзейсніў ён у сваім жыцці.
  
  
  — Я… прабач мяне, я так раззлавалася на цябе, — ціха вымавіла дзяўчына. - Я... я не хачу ўбачыць цябе забітым.
  
  
  …Вогнішча ўжо патухла, і вакол іх згусцілася цемра. Нават вочы Ніка, зоркія, як у сокала, не маглі пракрасціся ў чарнільную чарноцце ночы: адзінае, што ён бачыў, - гэта смутныя абрысы яе постаці. Яна здавалася выдатнай бесцялесай істотай, якая размаўляла з цемры. Чорт бы ўзяў гэтае месца, вылаяўся Нік пра сябе, уявіўшы сабе месяц і якая купаецца ў яе далікатным ззянні выдатныя грудзі.
  
  
  Ён пачуў, як Тарыта ўкладваецца з ім побач і адкінуўся назад, утаропіўшыся ў цемру.
  
  
  …Нік скрывіўся ва ўсмешцы, успомніўшы, як часта праклінаў, ён месячнае святло, калі яму неабходна было перасекчы незаўважаным якую-небудзь адкрытую мясцовасць. Ён уявіў сабе яе цела, якое ляжыць побач на адлегласці выцягнутай рукі, яе поўныя круглявыя грудзі са злёгку якія тырчаць дагары саскамі, вабную, якая стамляецца ў чаканні.
  
  
  Ён згарнуў сваё ўяўленне, пакуль яно не завяло яго занадта далёка.
  V
  
  
  Зямля затрэслася, і ад гэтага грукату і трасяніны Нік прачнуўся і сеў, выцягнуўшыся ў струнку. Ізноў надышло світанак - шэрае, ледзь адрознае сярод дрэў святло ранняй раніцы, але зямля працягвала трэсціся. Нік убачыў Атуту, які ўскараскаўся да сярэдзіны ствала калючага капока. Тарыта таксама прачнулася і села, у яе вачах, калі Атуту звярнуўся да яе, з'явіўся страх.
  
  
  - Нам трэба бегчы, - сказала яна. - Адсюль пачынаецца круты ўздым, горны камлюк, які вядзе да ўзвышша. Нам трэба на яго ўзлезці.
  
  
  - Пачакай хвілінку. Растлумач, ад каго ці чаго мы павінны ўцякаць? – спытаў Мік.
  
  
  - Пекары, - адказала Тарыта. - Дзікія вепры, як іх называюць у Еўропе і Амерыцы, толькі пекары яшчэ горш. А гэтыя - белагубыя пекары - горшыя з горшых.
  
  
  Нік пакапаўся ў сваёй цудоўнай памяці, якая захоўвае самыя розныя звесткі, і паспрабаваў успомніць аб гэтых жывёл усё, што ведаў: што гэта бліжэйшыя сваякі тэхаскага паласатага кабана і еўрапейскага вепрука, валодаюць лютым норавам, цвёрдай тоўстай скурай і доўгімі, скрыўленымі як турэцкія ята здольнымі распароць суперніка, як слоік кансерваў. Іх хватка - ён чуў - была мацнейшая, чым у вялікіх лясных котак. Мяркуючы па жаху, які сказіў асобы Атуту і Тарыты, яны больш поўна чым Нік ўсведамлялі памеры пагражальнай небяспекі.
  
  
  - Яны перасоўваюцца статкам. Гэта ж статак - велізарных памераў, - сказала дзяўчына. - Яны ўжо акружылі нас. Звычайна яны выцягваюцца і бягуць сябар за сябрам. У такім вялізным статку з імі немагчыма змагацца. Мабыць, яны нейкім чынам размаўляюць паміж сабой, бо дзейнічаюць вельмі дружна і ўзгоднена.
  
  
  Апошнія два словы Тарыта дамаўляла ўжо на бягу, і Нік кінуўся за ёй наўздагон. Вакол стаяў суцэльны трэск кустоўя: гэтыя тоўстыя квадратныя целы прадзіраліся з дробным тупатам, храпам і рохканнем скрозь расліннасць. Гул ад гэтага грукату пачаў рэхам раскочвацца па джунглях.
  
  
  Ніку даводзілася чуць тупат бягучага статка бараноў, але той не меў нічога агульнага з гэтым злавесным громам. У гэтым была нейкая пакутлівая прыгнятальная злавеснасць. Тупат беглага авечага статка як бы папярэджваў: не стой на дарозе, і ты будзеш у бяспецы. Гэты ж гул, здавалася, казаў, што шляхі да выратавання адрэзаныя, як і няма сродкаў пазбегнуць смерці. Цяпер ужо стала відаць, як калыхаецца хмызняк, як разгойдваюцца доўгія сцеблы бамбука. Тарыта неслася праз кусты на мяжы сваіх магчымасцяў. Атуту ішоў за імі па пятах.
  
  
  — Яны вытапчуць тут усё, — крыкнула дзяўчына, пераводзячы дыханне. - Яны вырвуць з коранем і з'ядуць усе расліны, садавіна, арэхі, усіх змей, грызуноў, насякомых - усіх, хто трапіцца на іх шляху. Саму глебу яны ўзрыхляць, вырваўшы з яе ўсё ядомае.
  
  
  Нечакана дзяўчына ўстала як укапаная, і Нік убачыў цёмна-шэрыя з сіваватым падпалінамі сілуэты, два з якіх злосна высунулі рыла з кустоўя з аднаго боку, а трэці - з другога. Затым да іх далучыліся іншыя, і зараз яны ўтварылі люты рохкаючы лад па абодвум бакам вузкай сцяжынкі.
  
  
  — Горны хрыбет якраз наперадзе нас, — прашаптала Тарыта, спрабуючы стрымаць бурнае дыханне.
  
  
  Раптам у паветры павісла нейкая гнятлівая злавесная атмасфера згушчальнага жаху. Нік зразумеў, што гэтым стварэнням няма ліку. Усё навокал закішэла імі: дрэвы, кусты, высокая трава. Адзін бліжэйшы да іх дзік фыркнуў, заскроб капытом зямлю і схіліў галаву. Іншы, з маленькімі падпаленымі вочкамі, высунуў галаву і выдаў скрыгатлівы гартанны гук.
  
  
  - Да яго яшчэ трэба дабегчы, - сказаў Нік. - Скарыстайцеся мачэтэ. І не спрабуйце ўступаць з імі ў сутычку, проста ў выпадку неабходнасці сячэце з сілай.
  
  
  І перш чым ён працягнуў, маленькая карычневая фігурка вылецела наперад і панеслася, падскокваючы, скрозь выстраіўся шэраг. Пакуль пекары апамяталіся і ачуліся, індзеец як агонь праскочыў міма іх. Праз хвіліну ён ужо караскаўся па крутым схіле, чапляючыся за ліяны і пераплятаюцца лазы.
  
  
  — Наперад, — скамандаваў Нік дзяўчыне. - Бяжы побач!
  
  
  Ён моцна адштурхнуўся і ў два скачкі дасягнуў першых кабаноў. Адзін з іх пагрозліва нахіліў галаву, рыкнуў і скокнуў. Не спыняючыся, Нік абрынуў на яго страшнай сілы ўдар мачэтэ і адчуў, як вострае лязо рассекла тоўстую плямістую шкуру жывёлы. Кроў пырснула з галавы пекара, ён было зароў, але тут жа пранізліва завішчаў ад болю.
  
  
  У наступны момант іншы дзікі дзік атакаваў Ніка справа, і зноў Нік паласнуў вострым лязом. Гэтага аказалася дастаткова каб жывёла спынілася, закруціла акрываўленай галавой і на імгненне адскочыла. Яшчэ тры лютых кабана выскачылі на дарогу заступіўшы шлях Ніку, і яму прыйшлося спыніцца. Які стаіць наперадзе звер злосна выскаліўся, паказаўшы доўгія жоўтыя іклы. Усе трое адначасова клацалі жахліва сківіцамі, выдаючы рыклівы гук - папярэджанне перад атакай. Два акрываўленыя пекары набліжаліся ззаду — Нік убачыў іх, кінуўшы хуткі погляд праз плячо.
  
  
  — Прыгатуйся, — кінуў ён Тарытэ. — Нам давядзецца прасякаць праз іх.
  
  
  Больш ён не паспеў нічога сказаць, бо ўбачыў, што першы кабан з трыа, які заступіў ім дарогу, упаў на зямлю. Толькі калі ён заваліўся наперад мордай, Нік убачыў стралу, якая тырчыць з шыі жывёлы. Тут жа другі звер закруціўся ад болю турком: у яго баку таксама тырчала страла. Стрэлы адна за адной паляцелі ў пекары: гэта быў Атуту, які пучком пасылае іх са свайго сховішча на дрэве.
  
  
  Пекары адступілі. Нік схапіў Тарыту за руку, і яны пачалі вар'ят марафон, ведаючы, што ў іх у запасе толькі некалькі імгненняў, перш чым дзікія вепры прыйдуць у сябе і лавінай пяройдуць у наступ. Але град стрэл аказаўся дастатковым для падаўлення жывёл, і Нік з Тарытай выйгралі некалькі секунд, каб дабрацца да крутога схілу. Нік палез па ліянах і каранях уверх, чапляючыся за іх адной рукой, другой жа рукой ён падтрымліваў Тарыту, дапамагаючы ёй залазіць, у спешцы паслізгваючыся і з'язджаючы ўніз, і ўсё ж прымудраючыся ўтрымацца на амаль вертыкальным схіле. Атуту караскаўся наперадзе іх, але па меры набліжэння да вяршыні вузкага камлюка часам спускаўся, каб працягнуць ім на дапамогу руку. Унізе заставаліся джунглі, напоўненыя зласлівым рохканнем і фырканьнем.
  
  
  Дайшоўшы да вяршыні ўздыму, яны паваліліся дагары, ледзьве пераводзячы дух, і замерлі ў нерухомасці. Адляжаўшыся, Нік устаў і зірнуў уніз на цёмныя сілуэты, разбуральныя і якія вырываюць усё на сваім шляху праз джунглі з гучным і лютым фырканьем, рохканнем і тупатам, якія зліваюцца ў адзін громападобны гук.
  
  
  Калі ён вярнуўся, Тарыта сядзела. Яе грудзі была запэцканая брудам і пылам упярэмежку з кавалачкамі мокрага лісця і травы. Але ўсё гэтак жа пышная, адзначыў Нік пра сябе. Ззаду яе ўздымаўся горны камлюк, які сыходзіць скрозь якая пакрывае яго расліннасць кудысьці ўверх, і толькі ў гэты момант Нік усвядоміў, што яны дасягнулі самага ніжняга выступу высакагор'я.
  
  
  - Колькі мы тут прабудзем? - спытаў ён.
  
  
  — Прынамсі, паўдня, — адказала Тарыта.
  
  
  Нік цяжка ўздыхнуў:
  
  
  - Мы страцім увесь той час, што выйгралі, пераправіўшыся праз раку.
  
  
  Тарыта змрочна паглядзела на яго і бездапаможна паціснула плячыма:
  
  
  — Яны стануць яшчэ больш лютымі, калі перакапаюць усю гэтую мясцовасць. Нам трэба заставацца тут, пакуль яны не рушаць далей. Магчыма, нам давядзецца чакаць цэлы дзень. Толькі час пакажа, колькі.
  
  
  Атуту сядзеў на кукішках на краі выступу і ўзіраўся ў джунглі, якія рассцілаюцца ўнізе.
  
  
  — Я глядзець бачыць, добры малы, — сказаў ён, тым самым сілкуючыся даць зразумець Ніку, што ён будзе працягваць назіранне да таго часу, пакуль пекары не сыдуць. Нік пакалашмаціў маленькага чалавечка за плячо. Ён ужо даўно для сябе зрабіў выснову, што ў гэтым малюсенькім індзейцы нашмат больш мужнасці і адвагі, чым у трох мужчынах звычайнага росту, разам узятых.
  
  
  Нік лёг на спіну і выцягнуўся на выступе, марачы заткнуць гэтыя глоткі ўнізе, якія выдаюць лютыя разбуральныя гукі. Ён пашукаў вачыма Тарыту, і ўбачыў, што тая рухаецца па ледзь прыкметнай сцяжынцы, якая вядзе ўверх у густы лес, які пакрывае камлюк. Яна спынілася, зірнула на яго глыбокім палаючым позіркам і затым знікла ў лістоце. Нік працягваў ціха і нерухома ляжаць, спрабуючы адгадаць сэнс яе цёмнага незразумелага погляду.
  
  
  Прайшло пятнаццаць хвілін, але дзяўчына ўсё не вярталася, і Нік устаў і рушыў у густыя зараснікі, за якімі яна знікла. Там апынулася крутая, вузкая, зацененая з усіх бакоў лісцем пятляючая сцяжынка, з кожным крокам якая робіцца ўсё страмчэй. Нік хутка пакрыўся ліпкім халодным потам, і ішоў чартыхаючыся пра сябе з гэтай нагоды.
  
  
  Джунглі хавалі тое, што раптам адкрылася перад Нікам: цэлую граду плоскіх камянёў, якія ступеніста падымаюцца ўверх, і вадаспад, які мякка кідаецца па іх каскадам. Прасачыўшы вачыма ўвесь шлях гэтай халоднай асвяжальнай вады, што падае па гэтых прыродных усходах, Нік раптам убачыў Тарыту, якая сядзіць на шырокім плоскім камені пад струменістым вадой.
  
  
  Яна павярнулася на гук яго крокаў, і перш чым ён заўважыў змяты саронг на зямлі, устала, ганарліва раскрыўшыся ва ўсім харастве сваёй аголенай прыгажосці. Яе вочы ўпіліся ў яго палаючым позіркам, значэнне якога цяпер нельга было зблытаць. Яна была асляпляльна прыгожая: яе цела блішчала і пералівалася. Нік павольна набліжаўся да яе, атрымліваючы асалоду ад выглядам яе гладкага плоскага жывата з мяккім круглявым грудком унізе, яе сцёгнамі, шырокімі і, абсалютна пяшчотнымі. У дзяўчыны былі цудоўныя ногі, злёгку якія звужваюцца дадолу, доўгія і круглявыя - усё ў вясёлкавых кропельках вады.
  
  
  Нік спыніўся перад ёй, гледзячы знізу ўверх на яе постаць, маўкліва ўзвышаецца на скале ў арэоле вясёлкавых пырсак. Не адрываючы вачэй, ён зняў сафары-камізэльку, адшпіліў кабуру разам са штылет з рукі, скінуўшы, адкінуў штаны. Грудзі Тарыты падняліся ў глыбокім доўгім уздыху, і яна працягнула яму адну руку. Нік прыняў яе, ускочыў на скалу побач з дзяўчынай і апынуўся пад вільготнай інтымнай шатамі вадаспаду.
  
  
  Далікатныя бруі вады сыпаліся ўзбуджальнымі дакрананнямі, асвяжаючы адначасова, і Нік стаяў, зачаравана гладзячы на раўчукі вады, якія збягаюць па грудзях дзяўчыны, страціўшы нечакана для сябе дарунак прамовы. Ён паклаў сваю далонь ніжэй яе грудзей і адчуў гладкую далікатную скуру, адшліфаваную бруямі вадаспаду. Яе вусны расчыніліся, і ў іх глыбіні мільгануў кончык мовы, вабны, клічучы, які шукае.
  
  
  Нік пацалаваў іх, не ў сілах выстаяць перад гэтай прыкметай кахання; ён ужо зразумеў, што ніводзін з іх не зможа адарвацца ад другога, не дайшоўшы да канца.
  
  
  Тарыта ўскрыкнула - кароткі пачуццёвы выраз задавальнення - і прыціснулася да яго грудзей, адной нагой абвіўшы яго сцягна. Нік адчуў, як яна павольна выслізгвае з яго рук і апускаецца на калені, прыціснуўшыся тварам да яго цела, абвіўшы яго рукамі. Вусны дзяўчыны таксама слізганулі ўніз - па яго грудзях, ніжэй, па цягліцах жывата ... і ўсё ніжэй і ніжэй, лашчачы, прыкусіўшы яго ахопленае трапяткімі хвалямі жадання цела.
  
  
  — Сюды, — таропка выдыхнула яна, слізгаючы ўсё далей уніз, лашчачы рукамі яго спіну, цвёрдыя ягадзіцы, мышцы сцёгнаў. Дзяўчына лягла на спіну ў яго ног прама на скале, і пырскі вады сталі трапляць на яе цела, яе грудзі, якая прагне дакрананняў і ласак. Ён упаў на калені каля яе і прыціснуўся вуснамі да яе вуснаў, адчуўшы, як яе рот шырока раскрыўся, прызыўна адказваючы мовай на яго настойлівую ласку - гнуткі ласкальны танец двух людзей, пакутуе адным і тым жа жаданнем. Нік пачаў далікатна гладзіць пальцамі яе высокія грудзі, вялікім пальцам акрэсліваючы кружочкі вакол плоскіх саскоў да таго часу, пакуль яны не зацвярдзелі, набракнуўшы, у пякучым чаканні. Тады ён нахіліў галаву і пачаў цалаваць грудзі дзяўчыны, калі яна сціснула яго са стогнам, які вырваўся, здавалася, з самых нетраў яе цела. Яе ногі падняліся ў нейкім ашалелым экстазе ...
  
  
  …А вада ўсё сыпалася і сыпалася на іх, і маленькія кропелькі траплялі з яе грудзей яму на вусны.
  
  
  Нік пачаў лашчыць яе гладкі вільготны жывот, прасоўваючыся ўсё далей уніз, і дзяўчына развяла сцягна, прапускаючы яго галаву. Ён зноў пайшоў уверх, насустрач яе згаладнелым вуснаў, але яна вырвала галаву і ўпала на яго, паваліўшы ніцма на прахалодную вільгаць каменя, і пачала вуснамі вывучаць яго цела, то прыціскаючыся да яго грудзьмі, то паварочваючыся тварам да ног і ўскрыкваючы ад асалоды. Калі яна зноў слізганула ўверх па яго целе, ён працягнуў руку і ўзяў яе грудзі, і Тарыта ўпала ніцма з ім побач, падняўшы і развядучы ногі, выгінаючыся ўсім целам назад.
  
  
  — Божа мой, — прастагнала яна, абхапіўшы яго і спрабуючы ўцягнуць на сябе. — Калі ласка… зараз, о, зараз жа.
  
  
  Ён лёг на яе, павольна ўзяў яе руку, і яна павяла яго за сабой, амаль крычучы ў экстазе. Нік ужо ледзь стрымліваўся каля дзвярэй у храм, а яна стагнала, уся ахопленая захапленнем і прадчуваннем.
  
  
  …А вада ўсё гэтак жа сыпалася на іх зверху.
  
  
  Кожнае яго дакрананне прымушала яе цела зараз уздрыгваць, і ён прасоўваўся вельмі павольна, дражнячы і мучачы яе, паступова зліваючыся з яе целам. Дзяўчына сутаргава глынула паветра. Яе доўгія точаныя ногі стуліліся вакол яго цела, і яна пачала рытмічна рухацца, суправаджаючы кожны штуршок то крыкам захаплення, то стогнам. Ён адчуў яе сілу. Ён зразумеў яе моц. Ён адчуў яе смагу.
  
  
  …А вада працягвала падаць зверху на іхнія целы.
  
  
  Нік ужо знаходзіўся ў недаступным для ўсяго навакольнага свеце - свеце, які замкнуўся на сабе самім, дзе нічога не мела ўжо значэння, акрамя гэтай цудоўнай істоты пад ім і густу яе вуснаў, адчуванні яе духмянага цела і канчатковай мэты іх любоўнага запалу.
  
  
  Яна закрычала, заклікаючы яго, молячы, кахаючы, выгінаючы дугой свае пышныя шырокія сцягна; усё яе цела было ахоплена салодкай пачуццёвай дрыготкай.
  
  
  Цяпер надышла чарга Ніка клікаць, выкрыкваючы яе імя. Нарэшце, з апантанасцю захаплення, Тарыта дасягнула мэты першароднай асалоды. Яна ўпала ніц, Нік упаў на яе ў салодкім знямозе, закапаўшыся тварам у далікатныя круглявай грудзей.
  
  
  …Дзесьці пракрычаў макаа, яго пранізлівы крык даляцеў аднекуль з дрэў, потым зноў надышла цішыня. Толькі цурчанне вады, якая льецца на іх целы…
  
  
  Нік адкінуўся, расцягнуўшыся на камені, і адчуў далікатныя, ласкальныя пальцы Тарыты ў сябе на целе. Яе дакрананні былі красамоўней слоў: яны як бы казалі яму, як шмат задавальнення дастаўляе ёй дарыць асалоду іншаму. Ён ціха ляжаў, атрымліваючы асалоду ад ласкамі гэтага асляпляльнага стварэння; яго пальцы павольна слізгалі па гладкай вільготнай спіне дзяўчыны. Вадаспад стукаў па яго скуры, і ён зноў адчуў, што яго ахоплівае жаданне кахаць яе, як быццам яны нават не дакраналіся адно да аднаго. Ён знайшоў яе, але яна вывернулася і ўскочыла на ногі, захапляючы яго за сабой.
  
  
  — Цяпер сюды, — сказала Тарыта, саскокваючы са скалы ў мяккую траву, і пайшла наперад, не выпускаючы рукі Ніка са сваёй.
  
  
  Яна знайшла невялікую палянку сярод дрэў і ніцма ўпала ў дыван з пухнатых, падобных на канюшыну лісця, пацягнуўшы Ніка. Тут, сярод густога лісця і мяккага імшыстага покрыва, было цёмна і прахалодна. Тарыта зноў пацягнулася да яго: яе трапяткое цела амаль імгненна высахла ад зноў успыхнула страсці. Ён абхапіў яе рукамі, уціснуўшы ў траву, і яны зноў зліліся ў любоўным парыве, які перарываўся стогнамі і шэптам.
  
  
  — Так, так, мой дарагі… так, — мармытала яна яму на вуха, а яе чароўныя рукі апускалі яго ў свет нязведанага да гэтага часу асалоды. Яго смага апынулася пад стаць яе, і Нік раптам выявіў, што таксама можа крычаць у экстазе на першабытных шляхах асалоды.
  
  
  ...Джунглі адгукнуліся рэхам, паўтарыўшы паўкрык-паўстан блажэнства, і Нік упаў набок, уткнуўшыся вуснамі ў грудзі дзяўчыны.
  
  
  Салодкая млосць растала: дзяўчына паднялася на ногі - аголеная лясная німфа, якая выбегла са свайго самотнага сховішча - выслізгвае імгненне першароднай чыстай прыгажосці.
  
  
  Нік рушыў услед услед за яе дакладны фігуркай, якая скокнула пад бруі скідае вады з высока паднятымі рукамі і разгорнутымі далонямі.
  
  
  Яе грудзей зноў сталі пругкімі і зазываючымі, і ён абняў яе, ступіўшы следам за ёй пад вадзяныя бруі. Яны прыціснуліся адзін да аднаго аголенымі целамі і стаялі пад прахалоднымі, асвяжальнымі кроплямі. Нарэшце яна адсунулася, узяла яго руку і прысела на найбліжэйшы камень ля краю вадаспаду. Цяпер на іх траплялі толькі лёгкія пырскі вады. Калі Нік сеў побач з ёй на валун, абапёршыся спіной, Тарыта слізганула да яго ў рукі, прасунуўшы яго далоні сабе пад грудзі, і прытулілася галоўкай да яго пляча.
  
  
  — Я ніколі не думала, што можа быць так цудоўна, Нік, — пяшчотна вымавіла яна. - Ніколі і ні з кім у мяне такое не паўторыцца.
  
  
  Нік быў схільны пагадзіцца з ёй, хоць і з іншых меркаванняў: яна кахала з такой першабытнай сілай, натуральным запалам, цалкам выкладваючыся ў чыстым і непрыкрытым жаданні. А цяпер яна сядзела ў ягоных абдымках, лашчачыся пад захопленым позіркам. Але, нягледзячы на ўсё гэта, дзяўчына не была простым спараджэннем джунгляў, яна была мяккай, мудрай, спрактыкаванай - адзіным у сваім родзе спалучэннем. Так, пагадзіўся ён сам сабе, такое сапраўды ні з кім не паўторыцца, таму што такіх, як яна, якія нясуць у сабе гэтае дзіўнае і рэдкае злучэнне запалу, больш няма.
  
  
  — Табе спадабаліся мае джунглі, Нік? - спытала яна. - Я хацела паказаць табе, як яны могуць быць прыгожыя.
  
  
  - Табе гэта атрымалася, - адказаў Нік. - Твае джунглі прыгожыя, але і смяротныя. Такі твой свет.
  
  
  - Не такі прыгожы і не такі смяротны, - запярэчыла яна з ноткай суму ў голасе. І ён зноў у душы пагадзіўся з ёй.
  
  
  - Калі ўжо казаць пра жах, то мяне здзіўляе адно. Тое, што мы яшчэ ні разу не сустрэлі ягуара, - падхапіў Нік.
  
  
  - Эльтыгра, - усклікнула яна, ужыўшы паўднёва-амерыканскую назву гэтай велізарнай плямістай коткі. - У індзейцаў ёсць адна старая і мудрая прымаўка аб тыгры. Яны кажуць, што з ягуарам сустракаешся тады, калі ён сам гэтага захоча, і аб гэтай сустрэчы заўсёды потым шкадуюць.
  
  
  Нік засмяяўся разам з ёй, неахвотна назіраючы, як яна выбіраецца з яго абдымкаў. Спрытна абгарнуўшы саронг вакол сваёй таліі, Тарыта пачакала, пакуль ён надзецца ў сваю вопратку. Здавалася, час для іх спыніўся, але раптам аказалася, што ўжо даўно не раніца. Яны спусціліся ўніз па крутой сцяжынцы да таго месца, дзе ўсё яшчэ сядзеў на кукішках у чаканні Атуту. На пытанне Тарыты індзеец адказаў, што статак пекары толькі што пачаў сыходзіць, рухаючыся, аднак у адным напрамку з імі. Тарыта кусала губу.
  
  
  - Трэба ісці назад і рухацца ўздоўж берага ракі, - сказала яна. - Гэта недалёка адсюль, таму што рака робіць пятлю, і мы лёгка да яе дабяромся.
  
  
  — Мы страцілі больш за палову дня, — прыкінуў Нік злосцю ў голасе. - Чорт пабяры, у нас быў рэальны шанец падабрацца ўшчыльную да Колбен.
  
  
  Ён супакоіў сябе думкай, што яны, магчыма, не так далёка адсталі ад Колбена.
  
  
  Калі маленькі атрад спусціўся з хрыбта і рушыў у зваротны шлях, перад іх позіркам адкрыўся ўчастак джунгляў, спустошаны статкам дзікіх вепрукоў, і Нік зразумеў, наколькі старанна тыя папрацавалі над мясцовасцю. Зямля была пераараная, як быццам па ёй прайшліся атрады бульдозераў, а ў паветры вісеў пах смерці і разбурэнні. Нік нават парадаваўся, што ім не давядзецца ісці ўслед за статкам, а трэба вярнуцца назад, зразаўшы шлях.
  
  
  Крочачы ўслед за грацыёзна рухаецца Тарытай, ён у думках паляцеў ва ўспамінах да ранішнім гадзінам, праведзеным разам з ёй і зразумеў адну рэч: перш чым яны пакінуць гэтыя Богам праклятыя джунглі, ён павінен яшчэ раз застацца з ёй сам-насам. Мяркуючы па кароткіх хуткіх поглядах яе вільготных карых вачэй, дзяўчына хацела яго гэтак жа горача, і, верагодна, таксама гарэла жаданнем узяць усё, што ад гэтага свету, каб гэтыя джунглі панеслі як на крылах, вяртаючы ў свет першародных пачуццяў.
  
  
  Нік ведаў, што па вяртанні ў той, іншы свет, яна таксама зменіцца. Вядома, яна будзе кахаць яго, але гэтае каханне таксама стане іншай. Нік пачаў разважаць, як было б весела і прыемна вывучыць гэтую розніцу.
  
  
  Рака адкрылася перад імі гэтак жа раптоўна, як і ўсё ў гэтых джунглях. Адну хвіліну яны стаялі пад прыкрыццём шчыльнай лістоты, потым выйшлі на бераг. Тарыта вяла іх уверх па рацэ ўздоўж берага, абмінаючы дрэвы, якія схіляліся да самай вады, і вяртаючыся назад, калі немагчыма было прайсці па беразе. Яны ўжо прайшлі даволі вялікую адлегласць, калі дзяўчына раптам спынілася каля лукавіны, падняўшы палец да вуснаў. Нік прысеў побач з ёй і асцярожна агледзеў лукавіну: тры каноэ, напалову выцягнутыя на бераг, злёгку пагойдваліся на вадзе.
  
  
  — Рускія, — прашаптаў Нік, убачыўшы мужчыну, які выцягвае з каноэ нейкія цюкі, відавочна, спальнікі і правіянт. Уздоўж бераг ля месца іх швартоўкі, былі раскіданы невялікія паглыбленні ў камянях, падобныя на пячоры.
  
  
  — Падобна, гэта справа рук чалавека, — шэптам сказаў Нік, паказваючы на іх. Тарыта паціснула плячыма:
  
  
  - Цалкам магчыма. Індзейцы засялялі гэтыя джунглі больш за тысячу гадоў таму.
  
  
  - Мы можам абысці іх бокам, - дадала яна, кіўнуўшы ў бок рускіх.
  
  
  Яны рушылі былі ў шлях, калі Нік заўважыў, як адзін з рускіх перакінуў цяжкі вузел са спальнікамі з каноэ ў высокую траву, якая расце пад дрэвам. У тое ж імгненне паветра ажыла злосным жахлівым гудзеннем полчышчаў казурак, якія выляцелі са ствала дрэва.
  
  
  - Восы! — Ускрыкнула Тарыта, упіўшыся пальцамі ў руку Ніка. - Гіганцкія дарожныя восы.
  
  
  - Паглядзі на іх памеры! — амаль задыхнуўся Мік, гледзячы, як яны вылятаюць з дупла. Размах крылаў іх дасягаў 4-6 цаляў, і восы больш нагадвалі мініяцюрныя рэактыўныя знішчальнікі, чым казурак. У адно імгненне восы люта абрынуліся на рускіх: іх крывава-чырвоныя крылы і сіне-чорныя брушкі замільгалі ў паветры, ператварыўшыся ў зласлівыя прылады помсты. Лютасць роя звычайных вос - відовішча жахлівае; гэтыя ж гіганцкія восы з вострымі атрутнымі джаламі ў паўцалі даўжынёй - сапраўдныя забойцы.
  
  
  Шасцёра рускіх спрабавалі ўцячы, але зрабіць гэта было немагчыма. Яны спрабавалі змагацца, але вялізныя насякомыя павялі сябе, як і трэба асам: яны напалі з усіх бакоў. Нік убачыў, як кіраўнік групы, Ясновіч, адчайна замалаціў рукамі, адмахваючыся ад атакавалых пачвар, але ў рэшце рэшт упаў на зямлю, катаючыся і выгінаючыся ад болю, а полчышчы вос накідваліся на яго зноў і зноў.
  
  
  Тубыльцы, растлумачыла Тарыта, здрыгануўшыся ўсім целам, празвалі велізарных вос «павучымі каршакамі», збольшага таму што яны палююць на атрутных тарантулаў, а збольшага з-за іх памераў. Ніку даводзілася бачыць, што можа стварыць атакавалы рой з чалавекам: замест асобы - непазнавальнае месіва, усякае дакрананне да распухлага цела прыносіць нясцерпны боль, а часам і смерць. Тутака ж смерць была непазбежная. Яд ад укусаў нават 2-3 насякомых складзе смяротную дозу. Рускія ўскрыквалі, усё яшчэ імкнучыся схавацца ў падобных на пячоры паглыбленнях, але восы былі няўмольныя. Адзін з рускіх з галавой, якая раздзьмулася ў бясформенны шар, пабег да ракі, але рой не адставаў ад яго, працягваючы джаліць да таго часу, пакуль той не нырнуў.
  
  
  Назад ён ужо не з'явіўся.
  
  
  - Праклён! — Вылаяўся Нік, ускокваючы на ногі. - Здаецца, я раблюся сентыментальным.
  
  
  Ён пабег наперад, нягледзячы на ўмольны вокліч Тарыты, і на бегу дастаючы з кішэні два падобныя на хлапушкі балончыка, пакладзеных Сцюартам. Нік вырваў запалы, закінуў балончыкі ў гушчу пікіруючых восаў і прыпаў да зямлі, гатовы бегчы, калі гэтыя чортавы штукі не спрацуюць. Восы ўзвіліся былі са свістам і шыпеннем; але раптам пачалі кружыць, налятаючы адзін на аднаго ў бязладным зігзагападобным палёце. Праз дзесяць секунд яны ўжо разляталіся ва ўсіх кірунках, забыўшыся ў бяздумнай спешцы і пра атаку, і пра сваё гняздо, і пра выразны строй палёту, якім адрозніваюцца восы. «Будзь я пракляты», — сказаў Нік, гледзячы, як яны знікаюць, рассейваючыся ў джунглях.
  
  
  Рускія працягвалі нерухома ляжаць, ціха стагнаючы. Нік пабег да іх; Атуту і Тарыта далучыліся. Ён ужо паспеў выявіць пакет для неадкладнай дапамогі і працягнуў Тарыце шпрыцы для падскурных ін'екцый і ампулу са змяіным проціяддзем.
  
  
  - Ты ведаеш, як з імі абыходзіцца? - спытаў ён, трымаючы ампулу і шпрыц.
  
  
  Тарыта кіўнула.
  
  
  - Тады калі. Дарога кожная хвіліна.
  
  
  Нік ужо быў каля Ясновіча, якога з цяжкасцю можна было пазнаць: вочы заплылі і апухлі, а твар, рукі і грудзі былі пакрыты ўсё яшчэ ўспухнутымі пухірамі. Немагчыма было адшукаць на яго целе хоць адну вену, але Нік намацаў у рэшце рэшт пульс на запясце. Ён дзейнічаў хутка, спрытна, пераходзячы ад аднаго да другога. Тарыта адчувала сябе менш упэўнена і аказала дапамогу толькі аднаму, другому яе падапечнаму дапамог Нік, які скончыў ін'екцыю замест яе. Рускія перасталі стагнаць і ляжалі, цяжка дыхаючы. З дапамогай Атуту Нік перацягнуў іх з сонца ў маленькія паглыбленні, падобныя на пячоры.
  
  
  На месцы трагедыі засталося некалькі забітых восаў, і Нік падабраў адну з іх, каб разгледзець празрыстыя чырвоныя крылцы, якія часткова прыкрываюць смяротнае джала. Нават мёртвая яна пужала. Ён з агідай кінуў яе ў раку і, павярнуўшыся, убачыў побач сабой Тарыту.
  
  
  — Ты не становішся сентыментальным, — сказала яна, гледзячы на Ніка, і той у адказ ухмыльнуўся, успомніўшы свае словы, кінутыя перад тым як бегчы на дапамогу рускім. Вядома, Тарыта правы ён ведаў гэта. Яму шмат разоў даводзілася быць сведкам смерці людзей: часам ён назіраў яе з горыччу, часам выпрабоўваючы задавальненне. Часам ворагі траплялі ў ягоныя сеткі, часам самі траплялі ў сваю ж яму. Але заўсёды смерць была вынікам барацьбы аднаго чалавека з іншым.
  
  
  Калі ў гэтую барацьбу ўмешвалася прырода, яна заўсёды здавалася проста працягам гэтай жорсткасці чалавека да чалавека. Але ў дадзеным выпадку, гледзячы на гэтых няўмольна атакавалых гіганцкіх казурак, здавалася, што само чалавецтва акружана страшным супернікам. Нік адчуў абавязак чалавека прыйсці на дапамогу чалавеку і амаль засмяяўся сам сабе, падумаўшы, што калі-небудзь чалавецтва зможа аб'яднаць адно: неабходнасць усіх людзей супрацьстаяць разам нейкаму жудаснаму бедству. Нік ачуўся ад гэтых думак, убачыў які вывучае погляд дзяўчыны і ўсміхнуўся ёй, пагладзіўшы па палосах:
  
  
  - Ніколі не любіў насякомых. А ў гэтых праклятых богам джунглях іх зашмат.
  
  
  Ён падняўся і пайшоў назад да каменных сховішчаў, каб яшчэ раз зірнуць на рускіх. Усе яны дыхалі, але з вялікай працай.
  
  
  Нік ведаў, што скарыстаныя проціяддзя былі самымі сучаснымі і моцнымі, натуральныя антытаксіны ў іх былі падмацаваныя навуковымі ведамі людзей. Ці падзейнічаюць яны - ён гэта хутка даведаецца. Канешне, зрывацца ў такі час і пакідаць рускіх было немагчыма. Адзінае, што турбавала навапаказанага добрага самарыцяніна - вялікая колькасць праследуюць адну і тую ж мэту. Нік пайшоў назад да Тарыце і выявіў, што яна ўжо растрыбушыла багаж рускіх і знайшла некалькі слоікаў кансерваў з куранят і тунца. Атуту зачаравана назіраў, як яна дастае кансерваадкрывалку і гатуе няхітрую ежу з гэтых прадуктаў. Але яго твар расплыўся ў шчаслівай усмешцы, калі ён паспрабаваў прыгатаванае.
  
  
  — Яшчэ адзін далучаны да цывілізацыі, — сказаў Нік, звяртаючыся да Тарыце, і ўбачыў на яе вуснах мільганула хітраю ўсмешку.
  
  
  Ноч ужо апускала сваё чорнае аксамітнае покрыва, і яны вырашылі застацца на беразе ракі са сваімі бездапаможнымі падапечнымі. Перш чым цемра згусцілася, Нік пайшоў праведаць людзей яшчэ раз. Яго абнадзеіла тое, што яны жывыя і дыхаюць, хоць і з цяжкасцю - але ўсё ж раўней. Аднак ацёкі на іх галовах і канечнасцях мала змяніліся, і, вяртаючыся зваротна да Тарыце, Нік не быў упэўнены, ці здолеюць яны выкараскацца.
  
  
  Калі стала зусім цёмна, ён лёг і адчуў мяккае далікатнае цела каля свайго боку. Тады ён падняў руку, і Тарыта слізганула пад яе, заснуўшы амаль імгненна, ціха дыхаючы нараўне з яго плячом і абапёршыся ўзгоркамі грудзей у яго грудную клетку.
  
  
  ...Яна ляжала ў гэтай жа позе, калі ён прачнуўся раніцай, пабуджаны яркім святлом сонца, на адкрытым беразе ракі.
  
  
  Атуту ўжо сядзеў на кукішках паблізу і тыкаў пальцам у каменныя пячоры. Нік паспяшаўся туды. Палкоўнік Ясновіч напаўсядзеў, абапёршыся на локаць, яго твар усё яшчэ нагадваў фантастычную маску, але вочы ўжо крыху расплюшчваліся і ён мог бачыць. Іншыя яшчэ спалі, а адзін важдаўся, спрабуючы ўладкавацца. Нік убачыў, што ацёкі на іх уздутых тварах і руках крыху апалі і зараз ужо не сумняваўся, што яны будуць жыць. Тады ён загаварыў, звяртаючыся да Ясновіча, хутка пералічваючы, што было зроблена. Чалавек з цяжкасцю сеў, скрывіўся ад болю, але Нік убачыў падзяку ў яго вачах.
  
  
  - Дзякуй, Картэр, - прамармытаў ён скрозь распухлыя вусны. - Дзякуй за ўсіх нас.
  
  
  -Наколькі я магу судзіць аб падобнага роду рэчах, ацёкі зараз хутка пойдуць на спад, - сказаў Нік. - Арганізм хутка рассмокча рэшткі. Усё будзе добра.
  
  
  Ён пакінуў рускіх і вярнуўся да Тарыты.
  
  
  - Я зайшоў занадта далёка з гэтай брацкай дапамогай, - ціха сказаў ён дзяўчыне. - Мы ідзём, як я разумею, на поўнач уздоўж па рацэ, праўда?
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  - Ці не хутчэй будзе, калі мы скарыстаемся каноэ? Ці рэкі ўсё яшчэ перапоўнены?
  
  
  - Не, адсюль ужо добра дабірацца на каноэ, - адказала дзяўчына.
  
  
  - Тады трэба выкінуць усё адтуль і ўзяць першую лодку. А дзве іншыя прадзіравіць, — сказаў Нік.
  
  
  Хутка і спрытна яны выгрузілі ўвесь рыштунак і правіянт на бераг. Пакуль Атуту дзіравіў два пакінутыя каноэ, Нік знайшоў стрэльбы рускіх і загадаў Атуту залезці на высокае дрэва і павесіць іх на самы верхні сук.
  
  
  - Я не хачу, каб яны засталіся без сродкаў абароны, - растлумачыў Нік. - Але ім спатрэбіцца хвілін пятнаццаць, каб дастаць іх, а мы за гэты час пойдзем далёка. Яны ўжо сядалі ў каноэ, калі на сцежцы, якая вядзе да пячор, з'явіўся Ясновіч; ішоў ён крыху хістаючыся. Ён паклікаў слабым голасам; словы глуха прарываліся скрозь яго знявечаныя вусны:
  
  
  - Картэр, што ты робіш?
  
  
  Нік усміхнуўся. Вочы рускага без сумневу ўбачылі і прадзіраўленыя каноэ, і стрэльбы, якія вісяць высока на дрэвах.
  
  
  - Спыніся, Картэр, - клікаў Ясновіч.
  
  
  — Усё як у гульні, — адазваўся Нік, сутыкнуўшы каноэ ў ваду. - Думай пра гэта, як калі б ты страціў абодвух коней, палкоўнік.
  
  
  Ён жэстам паказаў на каменныя пячоры:
  
  
  - Але ў цябе ўсё яшчэ ёсць ладдзі.
  
  
  Тарыта, не будучы шахматысткай і таму не разумеючы нічога, нахмурылася.
  
  
  - Палкоўнік зразумее, - усміхнуўся ёй Нік. - Немагчыма выйграць усе шахматныя партыі запар.
  VI
  
  
  Нік і Атуту веславалі. Тарыта ўзяла доўгую гнуткую лазу, завастрыла яе з аднаго канца і пасадзіла на яе тоўстага землянога чарвяка. Нік здагадаўся, што гэта накшталт лоўлі на блешню па-амазонску, і тым не менш Тарыта прымудрылася выцягнуць выдатную вялікую рыбіну з аранжавай спінкай, амазонскі выгляд рачной стронгі, як растлумачыла дзяўчына.
  
  
  Яны хутка прасоўваліся наперад, лавіруючы паміж якія трапляліся на шляхі напаўзатанулым бярвеннем. Нік быў ашаломлены ў першы раз, калі адно з такога бярвення раптам раскрыла велізарную пашчу, паказаўшы два шэрагу бліскучых зубоў. Толькі тут ён зразумеў, што ўся рака кішыць алігатарамі, якія ляніва адпачываюць у вадзе з высунутымі мордамі; а іх вочы, якія тырчаць дагары, рабілі іх яшчэ больш падобнымі на шышкаватыя бярвенні. Нік адчуў палёгку, калі абмінуў іх.
  
  
  Калі пачало цямнець, яны прысталі да берага, і Атуту расклаў вогнішча непадалёк ад берага. Нік паказаў яму, як карыстацца маленькай бензінавай запальнічкай, якая ўсё яшчэ безадмоўна працавала. На ўсякі выпадак у Ніка быў у запасе поўны пакет запалак у адмысловым воданепранікальным пакаванні. Пакуль Атуту рыхтаваў рыбу, Нік вывучаў наваколлі ў суправаджэнні Тарыты.
  
  
  Адышоўшы на якую-небудзь сотню ярдаў, яны наткнуліся на скамечаны бліскучы цэлафанавы пакет, кончык якога выглядаў з-пад куста. Нік прысеў і выцягнуў яго, выявіўшы там яшчэ адзін такі ж. На пярэдняй частцы былі кітайскія іерогліфы, і Нік адкрыў яго, каб паспрабаваць пазнаць змесціва. Ён прынюхаўся.
  
  
  - Пакеты з-пад рысу, - сказаў на заканчэнне. - Што ж, зараз мы ведаем, што гэтай жа дарогай прайшлі кітайцы.
  
  
  Ён падняўся, спахмурнеўшы, і не ў сілах стрымаць злосць, сказаў:
  
  
  - Дзіўна, як ім удалося забрацца так хутка ў такую далеч без ведання джунгляў і без правадніка... Я думаў, што яны або засталіся далёка ззаду, або безнадзейна згубіліся недзе.
  
  
  — Магчыма, яны напалі на след Колбена, — выказала здагадку Тарыта. Нік паглядзеў на яе, пралічыў у розуме ўсё "за" і "супраць". Гэтая здагадка мела сэнс, але больш верагодным было іншае.
  
  
  - Праклён! - усклікнуў ён гучна.
  
  
  - Што такое, Нік? - устрывожылася дзяўчына.
  
  
  - Ім удалося больш, чым напасці на след, - сказаў ён. — Яны не сталі чакаць ночы ў Сера-ду-Навіу. Мы толькі выказалі здагадку пра гэта, а трэба было ўсталяваць усё напэўна. Яны ж пачакалі нашага адпраўлення і пайшлі следам, трымаючыся да нас бліжэй. Без сумневу, яны падабраліся і да рускіх, і да Колбена, і віселі ў нас "на хвасце", выбіраючы, за кім ісці, калі нашы шляхі перасякаліся. А зараз яны зразумелі, што далей могуць перасоўвацца самі. Мы вельмі блізкія да поўнага правалу.
  
  
  - Так, - адказала Тарыта. — Участак, пазначаны табой як магчымае месца падзення, ляжыць якраз наперадзе, праз землі канахары.
  
  
  - Па-мойму, канахары - гэта індзейскае племя?
  
  
  — Паляўнічыя за галовамі, — пацвердзіла Тарыта і засмяялася. - Ва ўсякім разе былі такімі. У апошні час яны сталі больш міралюбівымі і перасталі займацца паляваннем на людзей.
  
  
  - А ў цябе ёсць гарантыі, што гэта так?
  
  
  - Я ведаю пра гэта толькі па чутках, ад плямёнаў, якія зараз могуць жыць спакойна і мірна. Але, вядома, я ўпэўнена, што канахары ў любы момант могуць паўстаць.
  
  
  Яны вярнуліся да Атута, які разбіраў фарэль з дапамогай мачэтэ настолькі спрытна, што яму мог пазайздросціць метрдатэль самага высакакласнага рэстарана. Думкі Ніка ўсё яшчэ былі занятыя на ходкай. Рускія зараз не ўяўлялі небяспекі, а кітайцы былі дзесьці наперадзе. Участак - месца падзення - адносна маленькі, знаходзіўся як раз вышэй, і «здыхлятнікі» пачалі сцягвацца да гэтага месца. Раней ён спадзяваўся прыйсці туды першым, знайсці неацэнную прыладу і адбыць з ім, не рызыкуючы ні Тарытам, ні маленькім індзейцам. Магчыма і атрымаецца яшчэ ажыццявіць свой план, падумаў Нік.
  
  
  Да таго часу, калі яны скончылі з рыбай і маленькае вогнішча дагарэла, чарнільная цемрадзь ужо апусцілася на іх, але Нік яшчэ мог разгледзець на супрацьлеглым баку іх прытулку звярнуўшыся клубком Тарыту і індзейца, які закрануў побач з ёй.
  
  
  Ён выцягнуўся, усё яшчэ апанаваны злосцю на сябе за тое, што недаацаніў хітрасці кітайцаў. Цела Ніка прагнула сну і адпачынку ён хутка пагрузіўся ў глыбокі сон, ужо звыклы да начных гукаў.
  
  
  Дзённае святло яшчэ не пратачылася праз дрэвы і ў паветры была разлітая чарноцце, калі ён праз сон пачуў, як яго клічуць мі імя.
  
  
  - Амерыканец, - вымавіў нехта. - Ты ... як там цябе, Картэр, здаецца?
  
  
  Нік імгненна сеў, але голас хутка загаварыў зноў аднекуль з цемры:
  
  
  - Заставайся на месцы. Мая стрэльба прыстаўлена да галавы тваёй дзеўкі.
  
  
  Нік пазнаў голас Колбена.
  
  
  - Ён кажа праўду, Нік. Дзьмула сапраўды ў маёй галаву. - Гэта ўжо быў голас Тарыты.
  
  
  - Не варушыся, - пагрозліва папярэдзіў голас з цемры. - Праз дзесяць хвілін развіднее. Тады ты выкінеш вашыя мачэтэ, сябе і свайго ліліпута з усёй вашай зброяй на сярэдзіну. Адзін няслушны рух - і яна памрэ.
  
  
  Нік застыў у маўчанні. У апраметнай цемры, якая паступова рассейвалася, ён выцягнуў «Люгер» з кабуры, ціхенька паклаў яго на зямлю ззаду сябе, адвёўшы руку за спіну, і павольна падштурхнуў яго да травы. Калі святло, нарэшце, пратачылася і дайшло да зямлі, Нік ужо сядзеў прама і нерухома, гледзячы, як усё вакол знаходзіць абрысы, матэрыялізуючыся, як на сцэне, асветленай святлом рампы. Колбен стаяў ззаду Тарыты, і ствол яго стрэльбы быў сапраўды накіраваны да галавы дзяўчыны. Яго вяліканосы памагаты трымаў на мушцы Атуту, а двое мясцовых індзейцаў стаялі як маўклівыя нерухомыя статуі непадалёк. Па загадзе Колбен Нік і Атут шпурнулі свае мачэтэ на сярэдзіну. Здаравяка ўжо выцягнуў у Тарыты яе мачэтэ. У той час, як Нік бездапаможна назіраў за гэтай сцэнай, наперад выступілі індзейцы і разламалі іх лукі.
  
  
  - Твая зброя, Картэр, - запатрабаваў Колбен.
  
  
  Нік паказаў пустую кабуру:
  
  
  - Я страціў яго недзе па дарозе.
  
  
  Колбен сказаў нешта індзейцам, і адзін з іх імгненна абшукаў Ніка. Колбен, цалкам задаволены бяззбройным станам суперніка, пакінуў Тарыту пад наглядам двух індзейцаў і выйшаў наперад, каб зірнуць на воданепранікальны пакет з сістэмай Фултана і малюсенькі перадатчык. Груба выявіўшы яго, ён утаропіўся ўнутр, але ўбачыў толькі стрыжань з тонкім провадам на абмотцы. Пераканаўшыся ў тым, што гэта не зброя, Колбен вярнуўся на месца.
  
  
  - Не сумняваюся, што гэта нейкая асаблівая прылада, якая павінна быць выкарыстана пры выяўленні электроннага мозгу, - пракаментаваў ён даволі тонам. - А калі ты не знойдзеш яго, то гэтая штука застанецца табе ў суцяшэнне.
  
  
  Ён засмяяўся, закінуўшы галаву ў кароткім прыступе адрывістага і грубага смеху. Нік змераў адлегласць да гэтага грузнага здаравяка з рукамі, падобнымі на магутныя нізкарослыя дрэвы. Адным ударам кулака яго не возьмеш, а ўсё астатняе азначала немінучую смерць для Тарыты і Атуту. Нік вырашыў пакуль нічога не рабіць. Колбен павярнуўся, загадаў індзейцам дагледзець за Атуту, а вяліканосаму трымаць на прыцэле Ніка, і той ахвотна тыцнуў яму ў рэбры рэвальвер трыццаць восьмага калібра з кірпатым руляй.
  
  
  Колбен падышоў да Тарыце, схапіў яе за абедзве грудзей і засмяяўся. Раптам яго смех звярнуўся ў дзікі лямант: Тарыта ўбіла зубы ў яго руку і ўчапілася пазногцямі ў твар, спаласаваўшы яго глыбокім разорамі. Здаравяк ірвануўся і тыльным бокам далоні абрынуў на дзяўчыну добра адпрацаваны бакавы ўдар. Гэты ўдар прыйшоўся па галаве Тарыты, і Нік убачыў, што яна ўпала на калена. Ён міжвольна ірвануўся, але адразу ж адчуў, як упёрся ў рэбры рэвальвер; у наступны момант раздаўся гук яшчэ аднаго ўдару. На гэты раз Колбен біў з усяго размаху, уклаўшы ў яго і вагу сваё грузнага цела, і сілу цягліц. Тарыта расцягнулася, упаўшы на спіну, яе грудзі высока падскочыла, калі яна стукнулася аб вільготную зямлю. Колбен з ровам скокнуў на яе, але дзяўчына сціснулася ў камяк, спрабуючы падняцца на ногі. Раптам Колбен выдаў лямант і адваліўся на бок з скажоным ад болю тварам, трымаючыся за пахвіну.
  
  
  Адзін з індзейцаў ірвануўся да Тарыце, заступіў дарогу і заламаў ёй рукі за спіну.
  
  
  Колбен сядзеў, не ў сілах вымавіць слова ад болю, затым, усё яшчэ цяжка дыхаючы, падняўся на ногі. Індзеец працягваў трымаць рукі дзяўчыны, а здаравяк павольна рушыў да яе, і ўсё гэтак жа, трымаючыся адной рукой за пахвіну, другой стукнуў яе па твары.
  
  
  — Я мог бы забіць вас прама цяпер, — вымавіў ён, кідаючы калючы погляд, які гарэў нянавісцю на Ніка і Атуту. - Цяпер замест мяне гэта зробяць джунглі.
  
  
  Ён падаў знак індзейцам, і яны штурхялямі пагналі Ніка праз джунглі. Па дарозе вяліканосы ўсё гэтак жа працягваў упіраць свой рэвальвер яму ў пазваночнік. Адзін з індзейцаў моцна трымаў рукі Тарыты за спіной; іншы канваіраваў Атуту. Шэсце замыкаў Колбен са стрэльбай у руцэ, пільна сочачы за ўсімі ідучымі наперадзе.
  
  
  Нарэшце яны выйшлі на адкрытую прастору, пасярэдзіне якой было невялікае круглае азярцо. Пры іх з'яўленні з вод выскачыў тукатука і знік у зарасніках.
  
  
  Колбен загадаў Атуту легчы тварам уніз на зямлю, штурхнуў да яго Тарыту, пакінуўшы Ніка стаяць пад пільным наглядам вяліканосага. Ён сказаў нешта індзейцам, і тыя схаваліся ў джунглях, спрытна варочаючы сваімі мачэтэ. Праз некаторы час яны з'явіліся зноў з трыма коламі, абстругваючы іх на хаду. З дапамогай плоскага каменя яны з цяжкасцю, але старанна і глыбока, увагналі ўсе тры колы ў зямлю. Прытрымліваючыся ўказанням Колбена, індзейцы размясцілі калы прыкладна на адлегласці 25 футаў сябар ад сябра і ў пятнаццаці футах ад боку вады. Нік назіраў усё гэта з нарастаючым здзіўленнем.
  
  
  Колбен жэстам аддаў загад вяліканосаму, і той ткнуў Ніка, падштурхоўваючы да кола. З дапамогай трывалых як шпагат лоз ён моцна звязаў яму рукі ў запясцях, завёўшы іх за спіну, затым прасунуў скрозь іх сплеценыя джгутом доўгія лазы і старанна прывязаў вяроўку да кола, і такім чынам Нік апынуўся на дваццаціфутавай прывязі. Яму пакінулі свабоднымі ногі. Нік, нахмурыўшыся, глядзеў, як тое ж самае робяць і з Тарытай, і з Атуту; і неўзабаве ўсе трое апынуліся на доўгіх прывязях, канцамі прымацаваных да кольцаў.
  
  
  Колбен падышоў да Тарыце і пагладзіў яе грудзей; яна стаяла, утаропіўшыся кудысьці па-над яго галавы нерухомым позіркам, яе твар быў абыякава. Колбен выліўся грубым жорсткім рогатам.
  
  
  - Калі б у мяне час ... калі б у мяне час, я б не злез з цябе да таго часу, пакуль ты сама не запытала б літасці. Але калі я вярнуся назад, у мяне будзе столькі грошай і часу, што я змагу купіць любую з такіх, як ты.
  
  
  Ён праверыў путы на яе запясцях, адступіў назад і, размахнуўшыся, ударыў яе. Удар быў такі моцны, што дзяўчына адляцела і засталася ляжаць на зямлі, ледзь чутна ўскрыкнуўшы ад болю.
  
  
  Затым Колбен падышоў да Ніку са скажоным у злосным шаленстве тварам.
  
  
  - Спадзяюся, яна будзе першай, амерыканец, - сказаў ён, - я хачу, каб табе давялося ўбачыць, як яна памрэ.
  
  
  З гэтымі словамі ён адышоў ад Ніка, скамандаваў сваёй хеўры і яны хутка растварыліся ў зарасніках. Нік стаяў не рухаючыся, прыслухоўваючыся да храбусцення кустоўя пад якія сыходзяць. Паднялася Тарыта; яе вочы былі шырока расплюшчаны, па шчоках цяклі слёзы. Яна дайшла да канца сваёй вяроўкі, Нік рушыў да яе насустрач. Іх падзялялі нейкія шэсць футаў.
  
  
  — Шчыра кажучы, мне ўсё гэта здаецца глупствам, — сказаў Нік. - Праз некаторы час я вызвалюся ад гэтай чортавай вяроўкі.
  
  
  — У цябе не будзе часу, — адказала Тарыта, і голас яе здаўся Ніку нейкім бясколерным і пакорлівым. - Колбен дакладна ведаў, што рабіў. Таму ён і абраў гэтую паляну з азярцом. Хутка мы ўбачым ягуара, Нік… і пашкадуем пра гэта.
  
  
  Канечне! Нік вылаяўся пра сябе. Гэта азярцо і ёсць тое месца, куды гэтыя вялізныя коткі ходзяць на вадапой. Цяпер ён усё зразумеў! Хаця не, пакуль не ўсё.
  
  
  - Тады якога чорта ён не прывязаў нас да дрэва? — спытаў са злосцю Нік. - Што азначае ўвесь гэты балаган з прывяззю? Я нешта не разумею.
  
  
  - Ён дзейнічаў па даўняй прымаўцы індзейцаў. У ёй гаворыцца, што ніхто не ў сілах выстаяць перад спакусай уцячы, сустрэўшыся твар у твар з ягуарам, і тады ягуар скача і збівае цябе з ног. Ці бачыш, яму заўсёды жадаецца пагуляць са сваёй ахвярай, паваліўшы яе. Ён як бы бавіцца з табой, перш чым забіць. Калі б мы былі моцна прывязаны да дрэва і стаялі нерухома, то, магчыма, ён прайшоў бы міма.
  
  
  - Але тады, паводле гэтай жа старой прымаўцы, мы зможам пазбегнуць смерці. - Нік разважаў. Яго вочы звузіліся: «Што, калі мы пераплюнем Колбена і прымаўку? Раптам нам удасца прастаяць нерухома?
  
  
  У вачах Тарыты ён убачыў толькі спачуванне і сум:
  
  
  - Ты ніколі не бачыў, як ягуар падыходзіць. Ні ў кога не хопіць мужнасці глядзець на яго і стаяць без руху, хіба толькі ў мёртвага ці вельмі моцна звязанага. Колбен гэта ведае. Ён зрабіў так, каб мы самі наблізілі сваю сьмерць.
  
  
  Чыстая праца. Нік лаяўся. Дзяўчына пакорліва паплялася назад, цягнучы за сабой прывязь. Нік паспрабаваў вызваліць запясце, тузаючы вяроўку і упіраючыся ў зямлю нагамі, напружваючы мышцы рук і плячэй. Але пераплеценыя лазы не паддаваліся. Ён паспрабаваў штурхнуць некалькі разоў глыбока загнаны ў зямлю кол, але з кожным разам зямля на паверхні правальвалася, ушчыльняючыся вакол тычкі. Нік паспрабаваў прыслабіць путы на запясцях, напружваючы рукі да таго часу, пакуль на іх не выступілі кропелькі крыві. Ён адразу спыніў гэты занятак, ведаючы, што пах крыві можа прывабіць няпрошаных гасцей.
  
  
  Нік быў упэўнены, што калі б у яго час, ён так ці інакш прымудрыўся б вызваліцца. А для таго, каб застацца ў жывых, ім трэба было тым часам падрыхтавацца да сустрэчы з ягуарам. Ён паглядзеў на Тарыту і індзейца. Абодва стаялі панурыя і прыгнечаныя, магчыма таму, што ведалі лепш за яго, што з імі немінуча павінна было здарыцца. Але чым чорт не жартуе? Трэба паспрабаваць у любым выпадку.
  
  
  Нік вырашыў паспрабаваць ужыць першае правіла ёгі, завучанае шмат гадоў таму, аб поўным адхіленні ад навакольнага і прыгнечанні фізічных пачуццяў з дапамогай поўнага паслаблення.
  
  
  Натуральна, ён не збіраўся рыхтаваць ёгаў з двух сваіх спадарожнікаў за лічаныя гадзіны, але ўсё ж вырашыў паспрабаваць падрыхтаваць іх да немінучага выпрабавання.
  
  
  — Тарыта, слухай мяне, — рашуча скамандаваў ён дзяўчыне. Яна павярнулася і паглядзела на яго шырока расплюшчанымі вачыма. - Мы павінны паспрабаваць, зразумела? Я што-небудзь прыдумаю пазней, каб вызваліцца. А для гэтага нам трэба прыгатавацца да прыходу ягуара. І я думаю, што змагу дапамагчы вам абодвум. Нам трэба навучыцца стаяць у поўнай нерухомасцi. Хутчэй за ўсё ягуар прыйдзе пасля поўдня. Калі мы зможам прастаяць такім чынам тры гадзіны, то мы выратаваны! Гэта наш адзіны шанц, Тарыта. Ты паспрабуй гэта зрабіць... для мяне.
  
  
  Тарыта паціснула плячыма; погляд усё яшчэ выказваў прыгнечанасць і разгубленасць, але яна кіўнула ў знак згоды. Яна паразмаўляла з Атуту, растлумачыўшы яму, што хоча Нік, і маленькі індзеец пагадзіўся таксама.
  
  
  — Вы абодва павінны паўтараць усё за мной, — сказаў Нік, падышоўшы да кола і апусціўшыся на зямлю. Не заплюшчваючы вачэй, ён пачаў павольна гаварыць Тарыце, якая ў сваю чаргу перакладала яго словы Атуту.
  
  
  - Тое, што я скажу, не пагрузіць цябе ў сон. Ты будзеш працягваць не спаць, але ўнутрана супакоішся, цалкам паслабіўшыся душой і целам. Дыхай глыбей… павольней… паўтары яшчэ раз. Табе нікуды не трэба ісці… Ты не збіраешся рухацца… дыхай глыбока… паслабся… няхай тваё цела адпачывае.
  
  
  Нік працягваў павольна і настойліва паўтараць, назіраючы, як паступова абодва - і Тарыта, і Атуту - пачынаюць расслабляцца, як іх паставы становяцца менш напружанымі. Неўзабаве ён перастаў гаварыць і пакінуў іх у паўдрымотным стане. Цяпер Нік сканцэнтраваўся на сабе і, прыплюшчыўшы вочы, глядзеў, як паволі ажывае паляна з возерам.
  
  
  Спачатку з'явіліся два маладыя алені і маленькая карычнева-чырвоная казуля, якія доўга не адважваліся ўступіць на паляну і стаялі, гатовыя ў любую хвіліну бегчы. Яны папілі з прагнасцю і хутка адышлі. Затым з'явіўся, нязграбна перастаўляючы ногі, тапір і пагрузіў сваю доўгую пысу ў ваду. Затым на паляну выйшла шэрая капібара, самы вялікі грызун у свеце, які важыць да 2 тысяч фунтаў і які даходзіць да чатырох футаў у шырыню. Па пракладзеных сцяжынках да вадапою пацягнуліся трусы, маленькія лясныя звяркі і браняносцы. Тарыта і Атуту ўсё яшчэ ні на што не рэагавалі - Нік гэта адзначыў пра сябе, і вельмі ўзрадаваўся: ён пачаў спадзявацца па-сапраўднаму. Але ўжо ў наступнае імгненне надзея знікла, саступіўшы; месца дрэннаму прадчуванні пры з'яўленні гуку - злавеснага полушипения-паўрычанні, які кідае ў дрыготку.
  
  
  Нік убачыў, што рукі дзяўчыны імгненна напружыліся, у акругліліся вачах з'явіўся страх. «Чорт пабяры, паслабся». — Заклікаў Нік пра сябе, бязгучна чартыхаючыся. Як быццам па законах тэлепатыі яна перавяла погляд на Ніка: ён у думках пасылаў ёй словы падтрымкі і падбадзёрвання, як бы вачыма загадваючы яе целе расслабіцца і ўзяць сябе ў рукі.
  
  
  Рыканне раздалося ззаду Ніка зноў, але зараз ужо больш блізка і гучна. Не паварочваючыся ён убачыў вялізную плямістую лясную кошку - амаль чатырыста фунтаў сілы, мышцаў, хуткасці і неўтаймоўнай лютасці, - якая лёгка і грацыёзна прайшла міма.
  
  
  Ягуар ва ўсім свеце лічыцца забойцам, які не мае сабе роўных. У адрозненне ад большасці іншых лясных котак, ягуар высочвае чалавека, знаходзячы ў гэтым для сябе нейкую радасць.
  
  
  Залацісты сілуэт спыніўся на краі сажалкі, выцягнуўшы пярэднія лапы з вялізнымі кіпцюрамі, адзін удар якіх мог выпусціць кішкі з чалавека. Ягуар падняў пысу і пачаў прынюхвацца, ужо ўлавіўшы дзіўны і незнаёмы пах чалавека. Затым ён з прагнасцю напіўся і, адступіўшыся назад, пачаў разглядаць людзей.
  
  
  Цёмныя вочы вялізнай коткі слізганулі па твары Ніка, але той сядзеў нерухома, ведаючы, што пах чалавечага цела ўжо казыча ноздры ягуара.
  
  
  Тарыта аказалася да яго бліжэй за ўсіх. Нік з жахам бачыў, што ягуар павольна рушыў у напрамку да дзяўчыны. Вочы Тарыты акругліліся ад жаху, але яна не рухалася. Трохі не даходзячы да яе, ягуар было адцягнуўся, убачыўшы нейкага маленькага звярка, які пратрашчаў у кустах. Калі ён зноў павярнуўся і ўтаропіў халодныя зрэнкі на Тарыту, яе плечы падаліся наперад і ўся яна, здавалася, унутрана сціснулася.
  
  
  Ягуар спыніўся, выгнуўшы пярэднія лапы і прыпаў да зямлі, падкрадваючыся, не адводзячы ад дзяўчыны немігатлівага позірку. Дзеля Бога; стой рахмана! Нік заклікаў пра сябе, душачы жаданне крыкнуць. Але было позна. Перасоўваючыся з лапы на лапу, усё гэтак жа гледзячы на сваю ахвяру ў кола, ягуар павольна падбіраўся, зараз ужо выскаліўшы вялізныя іклы. Крок за крокам, ён падкрадваўся бліжэй і бліжэй.
  
  
  Раптам Тарыта ўскрыкнула і ўскочыла на ногі, так раптоўна, што Нік здрыгануўся. Яна замітусілася на прывязі, то падаючы, то зноў ускокваючы на ногі. Ягуар у першую секунду таксама, відаць, збянтэжыўся і прысеў, адскочыўшы, але тут жа скокнуў з гучным рыкам. Тарыта ўжо амаль дабегла да канца сваёй прывязі, і ягуар прамахнуўся ў скачку, трапіўшы ў сярэдзіну паміж дзвюма тычкамі. Калі залаты цень прамільгнуў міма, Нік кінуўся наперад, моцна стукнуўшы ягуара плячом па азадку. Збіты са скачка ягуар закруціўся, злосна рыкаючы, і ўбачыў другога суперніка.
  
  
  Нік быў на нагах і назіраў, як, дасягнуўшы межаў прывязі, Тарыта пачала бегаць па вялікім коле як вар'ятка, спатыкаючыся, падаючы і ўскокваючы. Ягуар секунду вагаўся. Як вялікая котка, спачатку ён сеў, імгненна вылічыў траекторыю яе руху, затым вялізнымі скачкамі кінуўся за ёй наўздагон. Усе мышцы Ніка напружыліся да мяжы: ягуар скокнуў - адным доўгім скачком - каб збіць ахвяру.
  
  
  У паветры суха трэснуў стрэл, і вялізнае кацінае цела кульнулася. Другі стрэл, які прагучаў адразу ж услед за першым, уразіў ягуара ў галаву. Залацістае цела павалілася, не даляцеўшы да Тарыты шасці цаляў. Які ўзрадаваўся было Нік убачыў, што Тарыта страціла прытомнасць і ўпала каля нерухомага ягуара; у наступнае імгненне з-за дрэў са стрэльбай у руцэ з'явіўся Ясновіч, за якім выйшлі ўсе астатнія члены яго групы. Рускі палкоўнік падышоў і агледзеў забітага ягуара.
  
  
  - Шкада, што ў нас няма магчымасці ўзяць яго з сабой, - заўважыў ён. - Прыгожы экзэмпляр. Атрымаўся б цудоўны дыван.
  
  
  Ён павярнуўся да Ніку. Той глыбока ўздыхнуў.
  
  
  - Дзякуй, палкоўнік, - сказаў Нік. - Дзякуй табе за ўсіх нас.
  
  
  Двое рускіх дапамаглі Тарыце ачуцца і падняцца на ногі. Ясновіч увесь ззяў ад задавальнення і радасці.
  
  
  - Мы рухаліся ўздоўж ракі і раптам наткнуліся на каноэ, - растлумачыў ён сваё з'яўленне. - Пасля гэтага знайсці вас працы не склала. Мы хутка выявілі ваш лагер і кінутыя мачэтэ. Хто вас звязаў, кітайцы?
  
  
  Бровы палкоўніка Ясновіча папаўзлі ўверх ад здзіўлення, калі Нік распавёў усё, што здарылася з імі.
  
  
  - Я думаў, што ў гэтай справе ўдзельнічаюць толькі кітайцы, вы і мы, - задуменна вымавіў ён, пераварваючы гэтую новую для яго інфармацыю. - Гэта значыць, нам трэба чапацца і неадкладна.
  
  
  Ён скамандаваў сваім прынесці доўгія вяроўкі і звязаў усіх траіх спінамі адзін да аднаго. Нік заўважыў, што ў некаторых рускіх да гэтага часу асобы захоўвалі некаторую азызласць. Палкоўнік моцна абматаў усіх траіх гнуткімі лозамі, пакінуўшы свабоднымі запясці, а самі рукі прывязаўшы да бакоў.
  
  
  — Я ўпэўнены, што вам давядзецца папрацаваць, каб вызваліцца, — сказаў Ясновіч. - Магчыма, на гэта спатрэбіцца гадзіна, а можа і ўсе тры. За гэты час мы пойдзем далёка наперад, а без мачэтэ, якімі вы прасякаеце сабе дарогу ў джунглях, вы адстанеце яшчэ больш.
  
  
  Ён выцягнуў «Люгер» і паклаў яго на зямлю за дваццаць футаў ад іх.
  
  
  - "Вільгельміна"! — усклікнуў Мік.
  
  
  - Мы знайшлі яго ў вашым лагеры, калі вывучалі стаянку, - адказаў палкоўнік. - У мяне таксама ёсць пачуццё спачування, і я не хачу пакідаць вас цалкам бяззбройнымі. Вы падбераце яго, калі вызваліцеся.
  
  
  Рускі развітальна махнуў Ніку рукой:
  
  
  - Мы аддалі табе наш абавязак. І разам з тым я аб'яўляю табе шах.
  
  
  Нік паморшчыўся. Так, гэта быў шах. Рускія зніклі ў джунглях, і ён адразу пачаў вызваляць рукі. Рускія моцна прывязалі іх сябар да сябра, але яны маглі варушыць целамі і ціхенька рухацца. Нік распачаў цэлы шэраг калектыўных нахілаў, перш чым путы саслаблі. Але прайшло яшчэ больш за дзве гадзіны да таго моманту, калі ён змог выдраць, вызваліўшы, адну руку. Астатняе ўсё было даволі лёгка, і праз некалькі хвілін усе трое ўжо стаялі, расціраючы рукі і тыя месцы, куды вяроўкі асабліва глыбока ўрэзаліся.
  
  
  Нік падняў "Вільгельміну", сунуў яе ў кабуру. Рускія настолькі дакладна разлічылі, колькі часу зойме ў іх уласнае вызваленне, што гэта выклікала ў Ніка моцнае раздражненне. Набліжалася ноч. Часу ў іх заставалася толькі на тое, каб вярнуцца па сваіх слядах ад возера да таго месца, дзе Колбен зладзіў на іх засаду. Яны размясціліся на начлег прама ў джунглях на малюсенькім лужку між трох разгалістых дрэў. Час ад часу Нік адчуваў прыціскаецца цела Тарыты, яе рукі, якія ахапілі яго, і гладкія грудзі, напалову зарылася ў яго.
  
  
  — Прабач, што я падвяла цябе там, ля возера, — сказала дзяўчына ціхім скрушаным голасам. - Я спрабавала стаяць рахмана, але калі ён накіраваўся да мяне… я проста не змагла.
  
  
  Яна зноў задрыжала ўсім целам, успомніўшы той момант, і Нік моцна сціснуў яе, спрабуючы ўтрымаць сутаргава якое б'ецца цела дзяўчыны.
  
  
  - Я разумею цябе, - супакоіў ён Тарыту. - Больш не думай пра гэта. Забудзься ўсё.
  
  
  Вядома, ён ведаў, што ўсё сваё жыццё яна будзе памятаць пра гэтыя гадзіны, праведзеныя на мяжы жыцця і смерці. Як можна забыцца пра адзіную секунду, якая выратавала ад ірвучай на часткі смерці?
  
  
  Як можна забыць яе погляд, халодны і бязлітасны? Вядома, калі бачыць смерць так часта, як ён, можна абвыкнуць не звяртаць на яе ўвагі, загнаўшы страх кудысьці ў самыя падаленыя куткі прытомнасці. Але забыцца пра яе назаўжды немагчыма.
  
  
  Нік крануў яе цела, пагладзіў яе цёплыя гладкія грудзі і адчуў, як захваляваліся яго сьцёгны. Ён узрадаваўся, пачуўшы гук яе мернага дыхання. Яна заснула.
  VII
  
  
  Нік прачнуўся злы: мала таго, што гэтыя чортавы джунглі самі па сабе рабілі ўсё для таго, каб знерваваць усе яго планы, так зараз яшчэ і Колбен, і рускія, і кітайцы былі наперадзе, а ён плёўся ў хвасце. Нік жа не цярпеў гэтага ніколі, ні пры якіх абставінах. Паміж Нікам і месцам падзення жаданай прылады заставалася апошняя паласа зусім непраходных джунгляў, а ў іх не было мачэтэ, адзін толькі «Люгер» і сем куль да яго. Быў, вядома, і маленькі штылет «Хьюго», які ўжываецца супраць самых слабых звяроў і людзей, але ў дужанні з істотамі, якія насяляюць у джунглях, ён станавіўся не больш за калыпком. Але, як звычайна, чым больш было выпадковасцяў, тым больш узрастала рашучасць Ніка іх пераадолець, чым больш узнікала перашкод перад ім, тым больш лютай станавілася яго злосць.
  
  
  — Я вырвуся наперад, — сказаў ён Тарытэ. - Ты павінна знаходзіцца непасрэдна ззаду мяне і паказваць мне кірунак.
  
  
  Дзяўчына паглядзела на яго, і ў яе бяздонных вачах мільганула здзіўленне: гэта быў новы для яе тон, суровы і непахісны. Нік рушыў у шлях, ледзь падскокваючы на хаду, рассоўваючы пераплятаюцца лазы, раздзіраючы магутнымі плячыма зблытаныя вузлы галін, хапаючы іх, ламаючы і тузаючы. Неўзабаве яго рукі пачырванелі ад крыві з-за тысяч шылападобных сцеблаў і ўтыканых калючкамі павоя. Аднак ён працягваў ісці наперадзе Тарыты і Атуту, якія зусім не адчувалі нязручнасцяў, ідучы за ім - як быццам яны ішлі з мачэтэ і руках. Калі, нарэшце, Нік спыніўся, то не змог разагнуць зведзеных ад напругі курчам рук. Дзяўчына паспяшалася да яго з нейкім белым клейкім рэчывам, якое яна саскрэбла з лісця расліны. Яно было прахалодным і заспакаяльна падзейнічала на яго параненыя рукі. Атуту прысеў побач з Нікам, гледзячы на ??яго з захапленнем і здзіўленнем.
  
  
  — Ты адзін такі, вялікі сябар, — вымавіў ён, трасучы галавой: Нік у літаральным сэнсе слова, зубамі прагрызаў ім шлях у джунглях.
  
  
  — Цяпер мы ступілі на тэрыторыю племя канахары, — сказала Тарыта.
  
  
  — Ты баішся, — жорстка кінуў Мік.
  
  
  - Я заўсёды баюся каля канахары, - адказала яна. - Іх так лёгка ператварыць у ворагаў.
  
  
  - Тады якога чорта мы зацягваем наш пераход? - Нік ускочыў на ногі.
  
  
  - А твае рукі! - усклікнула дзяўчына. - Табе варта было б даць ім адпачыць яшчэ крыху.
  
  
  - Толькі пасля таго, як дасягнем мэты, за якой прыйшлі сюды, - жорстка адказаў ён і вялікімі крокамі рушыў наперад.
  
  
  Але ўсё ж Нік узрадаваўся, калі пераблытаныя лазы парадзелі, саступіўшы месца нізка звісаючым скруткам ліян, пад якія ім зараз прыходзілася паднырваць. Прыроднае абязбольвальнае сродак, якім Тарыта намазала яго далоні, усё гэтак жа супакойвала яго разадранае крывацечную плоць. Працягваючы ліхаманкава ісці, ён першы выскачыў на маленькую лагчынку - месца чыёйсьці стаянкі.
  
  
  Нік спатыкнуўся аб нешта мяккае на зямлі, і яму прыйшлося пераскочыць праз гэты прадмет, каб не ўпасці. І толькі тады ён разгледзеў, што гэта было.
  
  
  Нік паспрабаваў спыніць Тарыту, але яна была занадта блізка ад яго, і адразу падышла ззаду, гледзячы сабе пад ногі. Цела, аб якое Нік спатыкнуўся, было не адзіным: па маленькай лагчыне было раскідана яшчэ тры. У тым месцы, дзе павінна была быць галава, зеўрала свежая, з вышчэрбленымі бакамі, усё яшчэ выцякае адтуліну, з якога на траву працягвала вылівацца кроў. Калі б не кроў, то целы можна было б прыняць за звычайныя безгаловыя манекены, якія ўпрыгожваюць аддзелы ўнівермагаў. Тарыта, зажмурылася пры выглядзе гэтай сцэны, шматзначна паглядзела на Ніка.
  
  
  - О, божа мой, - вымавіла яна, схапіўшы яго за руку. - Кітайцы?
  
  
  Нік кіўнуў, заўважыўшы кітайскія іерогліфы на пустой паходнай скрыні каля бліжэйшага цела. Атуту даследаваў целы з абыякавай цікаўнасцю, як калі б вывучаў майстэрства паляўнічых за галовамі. Са стану трупаў Нік зрабіў выснову, што забойства адбылося не так даўно. Ён павёў Тарыту, захапляючы яе далей з лагчыны ў джунглі. Нарэшце яны спыніліся, і дзяўчына апусцілася на напаўзгнілае бервяно.
  
  
  - Відаць, нешта справакавала іх, - сказала яна. - Нешта іх страшэнна раззлавала. Гэта сапраўдная вайсковая акцыя з іх боку.
  
  
  Яна зірнула на Ніка, заўважыўшы жорсткую зморшчыну ў яго рота.
  
  
  - Што ты думаеш пра гэта?
  
  
  — Я думаю, што колькасць удзельнікаў скарацілася на адну траціну, — абыякава адказаў Нік. Вочы Тарыты выказалі неўхваленне яго чэрствасці. Па меры таго, як яна бліжэй пазнавала гэтага моцнага лютага чалавека, яна пачынала сумнявацца ў правільнасці прымаўкі наконт ягуара, вырашыўшы, што ў такім стане, як цяпер, ён мог абвергнуць яе: сустрэцца з ягуарам твар у твар і не бегчы.
  
  
  — Пойдзем, — скамандаваў Нік, не удастоіўшы адказам яе пытанне.
  
  
  — Пачакай, — вымавіла Тарыта, і нешта ў яе голасе прымусіла яго павярнуцца. Вочы дзяўчыны глядзелі кудысьці па-над яго пляча.
  
  
  - Я думаю, што колькасць удзельнікаў гонкі хутка скароціцца напалову, - ціха сказала яна. Нік крутнуўся на месцы і ўбачыў высокую карычневую фігуру, якая стаіць паміж двума дрэвам: дзіда ў руцэ, плоскія высокія скулы размаляваныя чырвонай фарбай, белыя палосы намаляваныя на доўгім гнуткім целе. На тубыльцы была насцегнавая павязка і невялікі галаўны ўбор з пёраў папугая. І кустах пачуўся нейкі трэск, і, павярнуўшы галаву налева, Нік убачыў яшчэ дзве такія ж размаляваныя фігуры, якія з'явіліся з джунгляў. Да пояса аднаго з іх была прывязана галава кітайца з ашклянелымі вачыма і адкрытым ротам. Галава была яшчэ свежай, неапрацаванай і мокрай.
  
  
  Адзін з тых, што стаялі паміж дрэвамі, падняў дзіду. Нік спыніў руку, якая пацягнулася было да «Люгеру». Гэтыя прымітыўныя людзі без сумневу ніколі не бачылі зброі. І нават калі яны схопяць яго, то наўрад ці здагадаюцца адабраць у яго «Люгер». Калі ж ён скарыстаецца ім зараз, ён, вядома, пакладзе некалькіх, але яны возьмуць сваёй колькасцю. Нік быў упэўнены, што іх навокал значна больш. Як бы ў пацверджанне яго думак у густой лістоце ўзніклі яшчэ дзве фігуры. Нік вырашыў выратаваць сваю "Вільгельміну". Калі яго зловяць, то зможа скарыстацца ёю пазней. Аднак стаяць і чакаць, пакуль яго зловяць, ён таксама не збіраўся. Пачуўшы свіст дзіды ззаду сябе, Нік адхіліўся налева.
  
  
  Дзяўчына і індзеец былі, як ён і меркаваў, ужо схоплены. Але калі б яму ўдалося ўцячы, ён бы, вядома, вярнуўся за імі. Нік кінуўся стралой направа, але ўбачыў прама перад сабой якая ўзнікла постаць. Яшчэ двое хутка выйшлі з зараснікаў, і адзін з іх кінуўся да яго, ухапіўшы за шчыкалатку. Тым часам іншыя індзейцы ўжо прадзіраліся скрозь кусты. Нік меў больш за рацыю: усе зараснікі былі літаральна наводнены дзікунамі.
  
  
  Нік вызваліў шчыкалатку, але індзеец зноў кінуўся на яго з дзіўнай хуткасцю. У сутычку ўступілі яшчэ двое. Яны былі не вельмі буйныя, але валодалі нейкай кацінай сілай. Нік дастаў аднаго ў горла прыёмам каратэ, і той упаў, з булькатаннем ловячы паветра ротам. На другім ён прадэманстраваў перавагі кітайскай абароны, і чалавек з выццём упаў на бок. Але тут жа на Ніка навалілася яшчэ тузін тубыльцаў.
  
  
  Ніку ўдалося ўскочыць на ногі, ён ухіліўся ад удару дзіды, абклаўшы паляўнічага аперкотам, які адкінуў яго на галовы двух супляменнікаў. На Ніка скокнуў яшчэ адзін; Нік адступіў убок і адаслаў атакавалага на вострыя шыпы амазонскай пальмы. Чалавек крыкнуў ад болю. У наступную секунду на яго накінуліся ззаду і паклалі на спіну. Але Нік скінуў нападаючага зруйнавальным ударам справа ў сківіцу. А на яго ўжо навальваліся іншыя тубыльцы, і ім, нарэшце, удалося зваліць Ніка. Ён адчуў, што зверху на яго навальваецца ўсё больш і больш целаў. Ён біў, ваяваў і пінаўся, але яны як мухі насядалі на яго, і раптам нешта вострае ткнулася яму ў горла. Нік заціх, паглядзеў уверх і ўбачыў высокага чалавека, размаляванага белымі палосамі, які трымае дзіду ў яго горла. На вастрыі дзіды дрыжала маленькая кропелька крыві. Ніка паднялі, заламалі яму рукі за спіну і павялі, утрымліваючы з усіх бакоў.
  
  
  Яго даставілі туды, дзе ўжо стаялі Тарыта і Атуту. Дзідамі падштурхоўваючы кожнага захопленага, паляўнічыя за галовамі пайшлі па вузкай сцяжынцы. Нік з задавальненнем заўважыў, то шасцёра з дзікуноў накульгваюць і ледзь паўзуць, дапамагаючы адзін аднаму, у канцы калоны.
  
  
  - Я часткова разумею іх дыялект, - сказала Тарыта. - Атуту ведае яго лепш. Іх справакавалі на забойства, як мы і меркавалі. Кітайцы ўварваліся ў іх вёску, забіўшы некалькі мужчын, жанчын і дзяцей. Але што горш за ўсё, дык гэта тое, што яны разбурылі татэмы самых галоўных багоў і падпалілі святую хаціну іх ведзьмака. Нік нахмурыўся:
  
  
  - Якога чорта гэтыя кітайцы так зрабілі?
  
  
  - Я не ведаю, - адказала Тарыта. - Але канахары ўпэўненыя, што гэта былі кітайцы. Яны гавораць аб вузкіх вачах, усходніх асобах і жоўтай скуры.
  
  
  — Я не разумею нічога, — панура прамармытаў Нік, параўняўшыся з Тарытай і Атуту.
  
  
  — Адзінае, што мне прыходзіць у галаву, гэта што яны з'елі які-небудзь лясны корань, навадны вар'яцтва, — адказала дзяўчына.
  
  
  - Гэта не так цяжка. У джунглях шмат розных раслінных сродкаў.
  
  
  Нік уяўна пракручваў сітуацыю. Імавернасць, вядома, была. Большасць сучасных галюцынагенных сродкаў рыхтуецца на расліннай аснове. Прыклад таму - так званы мексіканскі тытунь. Калі кітайцы па неасцярожнасці з'елі што-небудзь падобнае, у іх павінны былі ўзнікнуць самыя дзікія фантазіі. Так, верагоднасць існавала, але нешта мяшала прыняць яму гэтую версію да канца. Кітайцы павінны былі быць вельмі асцярожнымі - гэта іх адметная рыса. Акрамя таго, у іх было дастаткова рысу і сухіх канцэнтратаў; прадукты засталіся побач з іх абезгалоўленымі целамі. У іх не было неабходнасці выкопваць карані. Нік адцягнуўся ад сваіх разважанняў, убачыўшы, што сцяжынка пашыраецца.
  
  
  - Тады канахары ведаюць пра стрэльбы? - спытаў ён у дзяўчыны.
  
  
  - Не, - адказала яна, - гэта іх першая сустрэча са «гукамі, падобнымі на гром», як яны назвалі стрэлы. Спачатку яны спалохаліся. А магчыма, баяцца да гэтага часу.
  
  
  — Дзіўна, што нашы галовы да гэтага часу цэлыя, — сказаў Нік, — Я, праўда, не жалюся.
  
  
  - Гэта ненадоўга, - адказала Тарыта. - Атуту сказаў мне, што яны збіраюцца прынесці нас у ахвяру на цырымоніі. Багоў трэба ўлагодзіць. Толькі чалавечыя ахвяры і асаблівая цырымонія дапамогуць ім у гэтым. А наконт мяне ў іх іншыя планы.
  
  
  - Што ты хочаш гэтым сказаць? – спытаў Мік.
  
  
  - Шасцёра юнакоў прайшлі ініцыяцыю паляўнічых, - адказала яна. - Сёння ўвечары ва ўзнагароду кожны з іх атрымае мяне.
  
  
  Сцежка пайшла злёгку ўверх і яшчэ больш пашырэла. Праз дрэвы Нік адрозніў прымітыўныя вясковыя хаціны, крытыя лісцем. Дзіда ўсё яшчэ калола яму спіну, але надышоў момант дзейнічаць. Ён ціха загаварыў з Тарытай:
  
  
  - Я паспрабую збегчы, але вярнуся за вамі. Не сумнявайцеся і пакладзецеся на мяне.
  
  
  Нік намацаў "Люгер", неўзаметку дастаў яго з кабуры і стаў не спяшаючыся заводзіць руку за спіну, так што праз некалькі секунд зброя апынулася накіраваным назад. Нік націснуў на курок, і ўладальнік дзіды кульнуўся назад. Іншыя кінуліся на зямлю, штурхнуўшы туды ж Тарыту і Атуту. Нік ірвануў у джунглі, зрабіўшы яшчэ адзін стрэл не цэлячыся, па шасці якія пераследваюць яго постацях. Ён бег, прадзіраючыся скрозь хмызняк, разумеючы, што яны вось-вось дагоняць яго.
  
  
  Да таго часу ён адбегся ўжо прыкладна на сотню ярдаў ад вёскі і вырашыў прымяніць іншы прыём. Нік заскочыў на адну з ліян. Хутка адштурхваючыся нагамі ад бетэлевай пальмы, ён са спрытам паветранага гімнаста на трапецыі пераскочыў з ліяны на галіны іншага дрэва, затым на трэцяе. Тарзан, ні больш, ні менш, усміхнуўся пра сябе Нік. Ён узлез наколькі мог высока на самыя верхнія галіны фігавага дрэва, крона якога была зачынена гірляндамі густых лісця, якія пераплятаюцца з ліянамі.
  
  
  Ён схаваўся сярод лісця, прыпаўшы да тоўстых галінак і распластаўшы вялікае цела-над тоўстай выгнутай ліяны. Са сваёй схованкі ён не мог бачыць зямлю, але быў упэўнены, што паляўнічыя за галовамі не заўважаць яго. Нік ціха чакаў, слухаючы якія даносяцца знізу гукі крокаў сваіх праследавацеляў, прачэсваючых джунглі ва ўсіх кірунках. Яны шукалі вельмі старанна: Нік чуў, як яны вяртаюцца ізноў і ізноў.
  
  
  Нарэшце, праз некалькі гадзін, якія здаліся яму вечнасцю, унізе ўсё сціхла, акрамя звычайных лясных гукаў. Аднак, для большай упэўненасці Нік застаўся нерухомым. Паляўнічыя таксама ведалі законы цішыні; у іх было дастаткова цярпення, каб перайграць яго. Ногі пачалі зацякаць, рукі, якія ўчапіліся ў нетрывалую крывую галінку, таксама захварэлі. Аднак Нік не варушыўся, упэўнены ў тым, што калі ўнізе таксама чакаюць, то будуць выглядваць кожны рух у кустах або на дрэве, якая прываблівае ўвагу.
  
  
  І калі ярка-зялёная лаза на суседняй галінцы раптам заварушылася, слізгануўшы ў кірунку да яго рукі, Нік толькі шырока расплюшчыў вочы, працягваючы чапляцца за галінку дрэва. Па маленькіх адтулінах у галаве паміж ноздрамі і вачыма ён адразу ж апазнаў у змяі прадстаўніцу сямейства гадзюк, смяротна атрутную рабую гадзюку. Нік замер, паклаўшы галаву на руку і імкнучыся здушыць жаданне варухнуцца, калі змяя папаўзла па яго галаве, ледзь не звёўшы з розуму сваёй марудлівасцю. Ён адчуў яе ў сябе на спіне і, ведаючы звычкі змей, маліўся, каб яна раптам не надумала згарнуцца.
  
  
  Нік уздыхнуў з палёгкай, калі яна спаўзла з яго нагі на галінку, працягваючы павольна слізгаць уніз па дрэве. Тады Нік падзякаваў богу за тое, што змог захаваць нерухомасць. Гэта яго і выратавала.
  
  
  Цемра ўжо пачынала ахутваць джунглі, і Нік ізноў пачуў унізе гукі людскіх крокаў, якія прадзіраюцца скрозь кусты, і рэдкія абрыўкі фраз. Аказваецца, увесь гэты час яны знаходзіліся тут, маўкліва чакаючы, а цяпер, з надыходам цемры, вярталіся ў вёску. Нік пачакаў, пакуль прыцемкі не згусцелі канчаткова, і спусціўся са свайго сховішча. Ён ведаў, дзе знаходзіцца, і запомніў дарогу да вёскі.
  
  
  Ціха прабіраючыся паміж дрэвамі, ён, нарэшце, дасягнуў узлеску і застыў, узіраючыся ў прастору з раскінутымі на ёй хацінамі. На паляну пранікала слабае святло месяца, дазваляючы сёе-тое адрозніць у цемры. Вочы Ніка спыніліся на доўгай нізкай хаціне, большай, чым іншыя, каля ўваходу ў якую сядзела група жанчын, манатонна спяваючы песню і абмахваючыся пальмавымі лістамі. «Халупа для шлюбных цырымоній», — вызначыў сам Нік. Відаць, маладыя самцы яшчэ не атрымалі абяцаную ўзнагароду.
  
  
  Нік стаў ціха прабірацца па перыметры джунгляў, каб падабрацца да гэтай крытай лісцем хаціне ззаду. Раптам ён наткнуўся на нейкі мяккі гумовы скрутак. Дакрануўшыся да незнаёмага прадмета, Нік інстынктыўна адхапіў руку, але потым, прыгледзеўшыся, выцягнуў адзін з якія ляжаць там скруткаў, ледзь не задыхнуўшыся ад якія нарынулі эмоцый.
  
  
  - Будзь я пракляты! - усклікнуў ён, падымаючы сваю знаходку. Затым Нік хутка выцягнуў усе астатнія - чатыры гумовыя маскі, якія звычайна можна купіць у краме цацак або па паштовай замове. Засунуўшы руку ўнутр адной і расцягнуўшы яе, Нік зразумеў, што гэта была маска індзейца. Разглядаць усё, што засталося, цяпер не было патрэбы: ён ужо ведаў, што яны аднолькавыя, як здагадваўся, што адбылося. Зноў Колбен! Нік з нянавісцю выплюнуў гэтае імя. Калі Колбен даведаўся пра блізкасць кітайцаў, ён і яго людзі надзелі маскі і напалі на вёску канахары.
  
  
  Ён адразу павінен быў здагадацца аб гэтым. Калі б нават кітайцы і запалі ў шаленства, ім усё роўна не прыйшло б у галаву напасці на ідалаў або падпаліць святую хаціну ведзьмака. Толькі Колбен мог ведаць аб тым, што прывядзе ў лютасць паляўнічых за галовамі і прымусіць іх адпомсціць. Нік разважаў аб гэтых масках: хутчэй за ўсё Колбен купіў іх некалькі гадоў назад, аднаму богу вядома, як, і імгненна ацаніў іх магчымае значэнне для сябе, убачыўшы прыбылых і Серра-ду-Навіу кітайцаў. Нік шпурнуў маскі назад у кусты. Усё знайшло сваё тлумачэнне, і цяпер яму стала лягчэй: ён заўсёды адчуваў раздражненне, калі нешта заставалася для яго незразумелым.
  
  
  Пракраўшыся такім чынам да далёкага канца вёскі, Нік убачыў высокіх, выразаных з дрэва ідалаў, якіх ён не мог разглядзець раней з-за доўгай хаціны. А зараз Нік разгледзеў нікчэмную маленькую фігурку, прывязаную да падставы аднаго з татэм. Цяпер ён знаходзіўся ззаду доўгай хаціны, і хутка кінуўшыся на жывот, папоўз як змяя, дзюйм за дзюймам праз адкрытую прастору да хаціны. У тубыльцаў не было звычаю выстаўляць варту, Нік ведаў гэта, але яны маглі пакінуць вартавога. Таму, падабраўшыся з тылу да крытага лісцем будынку, Нік прыслухаўся. Знутры не даносілася ні гуку, магчыма, акрамя Тарыты там нікога не было. Вычакаўшы яшчэ крыху, ён пачаў асцярожна абрываць тоўстае звісае лісце, з якога была сплецена сцяна хаціны. Нарэшце, калі ў адтуліну ўжо можна было прасунуць цела, ён залез унутр па пояс і ўбачыў Тарыту, якая сядзела на бамбукавай цыноўцы. Нік даў знак ёй маўчаць, і толькі ён паспеў заскочыць у хаціну, як пачуў знадворку галасы, якія звяртаюцца да якія спяваюць жанчынам. Нік штурхнуў Тарыту назад на бамбукавую цыноўку, сам жа хутка адскочыў і заняў месца ля ўваходу ў хаціну. Толькі ён паспеў гэта зрабіць, як ля ўвахода пачуўся шоргат, і ў праёме ўзнікла высокая постаць маладога самца, які пры выглядзе цудоўнага стварэння на цыноўцы, выскаліў рот у прадчуванні задавальнення. Але выскаў тут жа знік, калі Нік апусціў дзяржальню «Люгера» на яго патыліцу.
  
  
  - Не сёння, Жазэфіна, - прамармытаў ён, апускаючы індзейца на падлогу. — Крычы, — шапнуў Нік Тарытэ.
  
  
  Імгненне яна глядзела на яго няўцямна, затым кінулася назад на цыноўку і завішчала. Яна добрасумленна стагнала, крычала і вішчала, кідаючыся на падлогу і молацячы па ім нагамі. Нарэшце, па знаку Ніка, дзяўчына заціхла. Нік адцягнуў першага тубыльца ў самы цёмны кут хаціны, і зноў заняў месца збоку ад уваходу. Праз секунду ўвайшоў другі. Ён зрабіў два крокі да дзяўчыны, але Нік з сілай апусціў на яго зброю.
  
  
  — Яна не для цябе, юнак, — буркнуў Мік.
  
  
  Тарыта зноў пачала стагнаць, на гэты раз не так гучна і не так пранізліва віскатанне. Яна магла б зрабіць пераварот у школе, акцёрскага майстэрства, вырашыў пра сябе Нік. Калі яна скончыла стагнаць, адразу ж з'явіўся трэці, ледзь не застаў яго знянацку. Нік трэснуў яго па галаве, павучальна сказаўшы:
  
  
  - Пажадлівасць да дабра не даводзіць.
  
  
  Адзін за адным да трыа індзейцаў, што ляжалі ў куце, далучыліся яшчэ трое. Нік знакам загадаў дзяўчыне выпаўзці праз дзірку ў задняй сцяне хаціны. Перш чым рушыць услед за ёй, ён кінуў апошні погляд на выкладзеныя штабелем нячулыя целы маладых індзейцаў.
  
  
  «Як-небудзь іншым разам… З другой дзяўчынай», - спачувальна прамурлыкаў ён, заўважыўшы, аднак, што ніхто яго не слухае.
  
  
  Яны хутка дапаўзлі да ўскрайку джунгляў.
  
  
  - Мне трэба вярнуцца назад, за Атуту, - сказаў Нік. - Ты чакай тут. Калі са мной што-небудзь здарыцца - уцякай, як мага далей, і ніколі больш не хадзі правадніком у джунглі.
  
  
  Ён пайшоў было назад, але рукі дзяўчыны абвіліся вакол яго галавы, а вусны прыціснуліся да яго вуснаў.
  
  
  - Я зраблю гэта, - прашаптала яна. - Але я ніколі больш не сустрэну такога, як ты.
  
  
  Яны расталіся, і Нік пабег, прыгінаючыся да зямлі, міма доўгай хаціны, абмінуў яе і іншую, пакрытую лісцем, трухлявую хаціну. Ён стаіўся за яе вуглом, пачуўшы рух, і ўбачыў тубыльца, які выпаўз з хаціны, каб падыхаць свежым паветрам.
  
  
  Нік пацягнуўся да штылет, крануўшы доўгае тонкае лязо. Цікава, ці пачуў яго індзеец. Аднак аказалася, што тубылец углядаецца ў маленькую прывязаную да ідала фігурку. Задаволены тым, што палонны на месцы, ён павярнуўся і запоўз назад. Усё адбылося вельмі хутка і ў жахлівай блізкасці ад Ніка. Яшчэ секунда - і яго б засеклі.
  
  
  Цяпер ён хутка перасек адкрытую прастору, хоць яе маглі ўбачыць яшчэ з чатырох-пяці хацін, што стаялі каля ідалаў. Разрэзаўшы штылетам путы, ён вызваліў маленькага індзейца. Удача ім спадарожнічала, і яны шчасна дабраліся да краю лесу, дзе іх чакала Тарыта.
  
  
  - Мы не зможам уцячы, - сказаў Нік. - Яны могуць выявіць знікненне любога з вас праз дзве хвіліны і кінуцца ў пагоню. І мне не трэба казаць вам, што ў гэтым выпадку з намі будзе.
  
  
  - Не, - сказала дзяўчына. - Яны нас зловяць.
  
  
  - Нам трэба выйграць час у самым пачатку. А для гэтага трэба адцягнуць іх чым-небудзь, - ён сціснуў плячо Атуту.
  
  
  - Прыдумаў! — Усклікнуў Нік, вывуджваючы з кішэні маленькую запальнічку. - Мы зробім пажар. Ты і Атуту скарыстаецеся маёй запальнічкай, а я - запалкамі. Запаліце некалькі паходняў, шпурніце іх у хаціны, так, каб агонь пайшоў у бок ідалаў. Я зраблю тое самае на далёкім краі вёскі.
  
  
  Нік паказаў на верхавіну высокага дрэва, якая чарнее на фоне цёмна-сіняга неба.
  
  
  - Уцякайце ад гэтага дрэва, - сказаў ён. - Па шляху мы сустрэнемся, калі будзем арыентавацца па ім і калі нас ніхто не спыніць.
  
  
  Ён прасачыў, пакуль дзяўчына і Атуту не зніклі, затым пабег, прыгінаючыся, па самым краі густых зараснікаў. Калі ён ужо на другім канцы вёскі падпальваў бамбукавыя палкі, то ўбачыў языкі полымя і кінутую да падставы драўлянага ідала падпаленую паходню. Нік шпурнуў два бамбукавых паходні ў дах бліжэйшай хаціны, счакаў момант, пакуль зялёнае лісце не затлела, затым павярнуўся і пабег.
  
  
  Ён быў ужо ў джунглях, арыентуючыся на высокую верхавіну дрэва, калі пачуў узбуджаныя гучныя крыкі і гукі трывогі, якія несліся з вёскі. Нік працягваў бегчы, натыкаючыся ў цемры, як сляпы, на дрэвы і тоўстыя ліяны, выставіўшы рукі перад тварам, але ўсё ж бег. Нарэшце ён спыніўся, і яго чулыя вушы ўлавілі гукі іншых цел, якія ламаюць на бягу хмызняк. Так пракладаць сабе дарогу маглі толькі Тарыта і Атуту. Ён крыкнуў, і з палёгкай уздыхнуў, пачуўшы адказ. Так-сяк ім удалося знайсці адзін аднаго ў чарнільнай цемры джунгляў, затым яны пабеглі разам.
  
  
  ...Яны беглі да таго часу, пакуль скрозь дрэвы ўніз не пачаў прасочвацца світанак. Толькі тады змучаныя і задыханыя падарожнікі паваліліся на зямлю. Лёгкія паліла; дзяўчына была на мяжы непрытомнасці. Атуту, верагодна, быў нават цягавітей Ніка, але Тарыта даўно знясіліла ўсе свае запасы сіл. Знясіленая дзяўчына тут жа заснула, а Нік сеў ля дрэва.
  
  
  — Я назіраць, моцны малы, — вымавіў Атуту, і Нік кіўнуў, дазволіўшы індзейцу ўстаць на варце. Праз дзве гадзіны Нік прачнуўся і загадаў Атуту легчы спаць, а сам прыняў ягоную вахту. Калі індзеец прачнуўся, яны разбудзілі дзяўчыну.
  
  
  — Прывітанне, прыгажуня, — усміхнуўся Нік. - Ведаеш, дзе мы знаходзімся?
  
  
  Тарыта села, страсянуўшы густой грывай валасоў, і ў думках паспрабавала прасачыць увесь іх шлях за апошнія дні.
  
  
  - Якраз тое самае месца, - нарэшце вымавіла яна. - Гэта той самы ўчастак, куды ўпаў электронны мозг.
  VIII
  
  
  Нік выцягнуў невялікую складзеную карту і разам яны высветлілі, што знаходзяцца ў правым ніжнім куце квадрата. Нік прыкінуў, што іншыя, Колбен і рускія, не так далёка ад іх. Тарыта схілілася над картай разам з ім, і яе грудзі, усё такая ж цудоўная і хвалюючая, нізка апусцілася. Што тычыцца Ніка, то ён быў нават удзячны пастаянна ўзнікаюць перад ім новым праблемам, якія іх адцягвалі. Кожны раз, калі ён пазіраў на дзяўчыну, ён успамінаў далікатныя бруі вадаспаду і жаданне ўспыхвала ў ім зноў.
  
  
  — Мы пойдзем прама да цэнтру, — сказаў Нік. - Гэта на той выпадак, калі гэтая чортава штука ўпала прама ў сярэдзіну. Затым мы зрэжам ніжні правы кут да верхняга правага і пойдзем наўскасяк па літары «Х». Калі я правільна ўсё разлічыў, мы ахопім такім чынам даволі большую частку гэтай тэрыторыі.
  
  
  - Так, - пагадзілася дзяўчына, падняўшы ўгору вочы і адкінуўшы галаву, як бы прынюхваючыся. Яна сказала нешта Атуту - той неадкладна ёй адказаў.
  
  
  - А зараз нам трэба збудаваць навес, - сказала Тарыта. - Што-небудзь накшталт хаткі на палях.
  
  
  - Што?! — усклікнуў Мік. - Лухта! За ўвесь гэты час нам яшчэ ні разу не спатрэбілася нічога падобнага. Я не збіраюся марнаваць час на будаўніцтва дома, у той час як Колбен і іншыя будуць шукаць электронны мозг, а можа нават знойдуць яго.
  
  
  - Колбен не будзе шукаць, - сказала яна. - Ён таксама будзе заняты пабудовай прытулку. Рускія, можа, і не будуць, але пазней пашкадуюць аб гэтым.
  
  
  - Але чаму? — узарваўся Мік. - Якога чорта нам спатрэбіцца мог навес?
  
  
  - Збіраецца дождж, вельмі моцны лівень, - адказала Тарыта. - Я яго адчуваю. Атуту таксама са мной згодзен. Я ведаю прыкметы такога ліўня: гэта цяжкая якая душыць атмасфера, згуслае лісце, занадта моцны пах кветак. Каб дайсці да цэнтра, нам, я думаю, спатрэбіцца яшчэ шэсць гадзін. Нельга марнаваць дарма час.
  
  
  — Як бы не так, — запратэставаў Нік. - Па-першае, цяпер не сезон дажджоў. Па-другое, што яшчэ дрэннага можа зрабіць нам гэты дождж, акрамя як прамачыць да ніткі?
  
  
  - Што ж, даволі дакладна, - адказала Тарыта. — Цяпер не сезон дажджоў, але нават падчас сухога сезону вільготныя тропікі часам падвяргаюцца моцным ліўням, асабліва бушуючым ва ўнутраных раёнах, такіх, як наш. Адзінае, што мой народ ведае, - гэта тое, што дажджы патрэбныя, каб абмыць джунглі. Часам яны вераць, што дажджы ідуць ад багоў у пакаранне, таму яны не забываюцца, што жывуць у вільготных лясах ніколі. У вашым свеце я даведалася, што дажджы прыцягваюцца самымі высокімі з дрэў, так што ў гэтым сэнсе вільготныя лясы самі на сябе наклікаюць дажджы. Але зыходжу з ведаў абодвух сьветаў і бачу, наколькі залевы працяглыя і спусташальныя. Кожная казурка, кожны гад, кожная змяя выбіраецца на паверхню. Індзейскія плямёны хаваюцца ў полыя дрэвы і хаціны і сядзяць у іх датуль, пакуль зямля не ўбярэ дождж і не прыстасуецца да чалавека зноў. Без хованкі сіла дажджу і полчышчы якія вымываюцца ім казурак могуць звесці чалавека з розуму.
  
  
  Іх размова была перапынена з'яўленнем Атуту з доўгімі бамбукавымі тычкамі. Што да Ніка, то яму гэта якая душыць спёка проста здаваўся крыху іншым, але абодва - і маленькі індзеец, і Тарыта - не маглі памыляцца, і гэтага яму было дастаткова. Прытрымліваючыся ўказанням Тарыты, ён дапамог ёй збудаваць падлогу са звязаных бамбукавых жэрдак, змацаваных для вернасці яшчэ і наўскос, а затым падвесіць яго на ніжнія галінкі двух тоўстых баньянавых дрэў. Яны прасунулі некалькі тонкіх ліян праз канцы перакрыжаваных бамбукавых жэрдак, каб надаць ім дадатковую крэпасць і ўтрымаць у падвешаным стане. Атуту тым часам майстраваў дах з шырока расстаўленых бамбукавых палак, на якія насцілаў шырокія лісце. На лісце ён паклаў іншыя бамбукавыя палкі і звязаў з ніжнімі жэрдкамі. Зверху індзеец паклаў яшчэ лісця, збудаваўшы нешта накшталт звышмоцнай столі.
  
  
  Яны ўжо амаль сканчалі, і Нік, паглядзеўшы на гадзіннік, зразумеў, што прайшло нямала часу. Ён адступіў назад, аглядаючы сховішча, паднятае на шэсць футаў ад зямлі і адчыненае з чатырох бакоў: толькі дах, падлога - і нічога больш. Яму ўспомніліся хованкі на дрэвах, якія ён майстраваў, будучы яшчэ хлопчыкам: ён узлез на дрэва і ступіў на падлогу хованкі, дзівячыся яго ўстойлівасці і трываласці. Тарыта кінула яму нейкі плод, і ён паклаў яго ў кут. Яна схадзіла, прынесла яшчэ некалькі садавіны і пакідала іх яму.
  
  
  - Гэта дапаможа нам прабавіць час, пакуль дождж не перастане, - сказала яна.
  
  
  - Колькі, ты думаеш, усё гэта працягнецца? – спытаў Мік.
  
  
  - Я не ведаю, - дзяўчына паціснула плячыма. - У любым выпадку ад чатырох гадзін да чатырох дзён.
  
  
  - І гэта ўсё дзеля чатырох гадзін! — узарваўся Мік. Тарыта ўсміхнулася:
  
  
  — За гэтыя чатыры гадзіны зямля ў джунглях цалкам страціць сваё цяперашняе аблічча. Ты ўбачыш.
  
  
  Ён хацеў яшчэ нешта сказаць, але хлынуў дождж, нечаканы і апантаны, як быццам нехта павярнуў гіганцкі водаправодны кран. Нік саскочыў і дапамог Тарыце ўзлезці ў сховішча. Атуту спусціўся з адной з галінак дрэва. Лівень падаў прама, з нарастаючай сілай, і гук яго бруй, якія стукалі па тоўстай лясной расліннасці, выклікаў поўнае глыбокай пашаны жах, як быццам старанна працавалі мільёны малюсенькіх бойлерных. Тарыта лягла на падлогу хованкі і працягнула руку, крануўшы Ніка. Ён выцягнуўся каля яе.
  
  
  - Цяпер трэба толькі чакаць, - сказала яна. - Джунглі вучаць цярпенню ўсякага.
  
  
  Нік зірнуў на яе, і прачытаў глыбінны падтэкст яе слоў у цёмных, далікатных, глыбокіх азярцах. Яе грудзі, здавалася, была здольная выяўляць пачуцці і жаданні сваёй мовай.
  
  
  - Гэта хутка адбудзецца зноў, - прамармытала дзяўчына, націснуўшы пальцамі на яго далонь.
  
  
  - Што адбудзецца, - цярпенне лопне? — спытаў Нік, не ў сілах не задаць гэтае пытанне.
  
  
  - Не, - адказала Тарыта, падняўшы бровы і сур'ёзна, глыбока зазірнуўшы ў яго вочы: - Я маю на ўвазе іншае.
  
  
  Яна зноў адкінулася, а Нік, заінтрыгаваны яе фразай, пачаў разважаць. Ён зразумеў, што перапытаць нельга. Яна сама растлумачыць яму, калі палічыць патрэбным.
  
  
  Ён ціха ляжаў і слухаў шум дажджу, які падае бесперапынна, ні на хвіліну не слабее. Гадзіна ішла за гадзінай, а бясконцы, бязлітасны лівень не спыняўся. Спусціўся змрок, надышла ноч, а лівень усё працягваўся, не мяняючы рытму, без перапынку, без маланкі ці парыву ветру, стукаючы дзіка і няўмольна.
  
  
  Надышла раніца, а лівень усё не спыняўся, і яго бязлітасны стук дапамог Ніку зразумець, як людзі вар'яцеюць. Ён не выбухаў, як навальнічны лівень, не выў і шумеў, як норд-ост, не пасылаў і віхурныя вятры, як трапічны цыклон. Ён проста ліў з неба, бесперапынна і няўмольна.
  
  
  Нік стаяў на краі свайго сховішча, калі раптам наступіла цішыня, якую, здавалася, пасля таго як лівень перастаў, можна было проста пачуць.
  
  
  — Скончыўся, — сказала Тарыта, паднімаючыся ўслед за Нікам. Яна яшчэ нешта хацела сказаць, калі цішыню прарэзаў дзікі лямант, які кідаў у дрыготку перадсмяротны крык. Кусты рассунуліся, і з іх, падаючы і спатыкаючыся, з'явіўся адзін з рускіх, усё яшчэ спрабуючы бегчы па разрэджанай зямлі. Ён дзіка крычаў, кідаўся на дрэвы, спатыкаўся і біў рукамі па ствале баньяна. Калі ён выбраўся з зараснікаў, Тарыта сутаргава сціснула руку Ніка. Прасачыўшы яе які спыніўся погляд, ён убачыў каралавую змяю, страката размаляваную чырвонымі, жоўтымі і чорнымі кольцамі. Відавочна, калі рускі прадзіраўся скрозь кусты, ён ледзь не наступіў на яе, і змяя вокамгненна ўджгнула яго. Чалавек зноў крыкнуў, схапіўся за нагу і паваліўся наперад на зямлю. Праз імгненне ён ляжаў, уздрыгваючы, усё яшчэ спрабуючы паўзці па жыжцы.
  
  
  - Каралавая змяя. Аднаго ўкусу бывае дастаткова, а гэты чалавек атрымаў тры - і надзеі выратаваць яго няма.
  
  
  Нік паглядзеў уніз на чалавека, усё яшчэ які спрабуе канвульсіўна паўзці па брудзе.
  
  
  — Паглядзі на зямлю, — сказала Тарыта, і Нік перавёў погляд. Дождж перастаў, і цяпер паўсюль, куды ні кінь позірк, у гразі варушыліся дзіўныя звіваючыяся істоты — земляныя чарвякі памерам са змяю, шматножкі, тысячаножкі і вялізныя лічынкі, разнастайныя віды змей і іншыя паўзучыя, якія выгінаюцца і слізкія істоты, ніколі раней не бачаныя і не бачаныя і не бачаныя выклікалыя жаданні ўбачыць зноў. Раптам зямля заварушылася, і Нік убачыў, што па зямлі жывым дываном ідуць полчышчы вялізных чорных мурашак, паглынаючы ўсё на сваім шляху.
  
  
  - Гэта самыя вялікія ў свеце мурашкі, - сказала Тарыта. - Яны жывуць толькі ў Паўднёвай Амерыцы. Індзейцы называюць іх «мурашынай ліхаманкай» ці ж «чатырма ўкусамі». Кажуць, што чатыры ўкусы гэтых мурашак прыводзяць да смерці.
  
  
  Пакуль Нік глядзеў, які рухаецца дыван узлез на якое выгінаецца ў агоніі цела чалавека. Нік вырваў "Люгер". У ім яшчэ было шэсць куль. Ён выкарыстоўваў адну, каб спыніць гэтыя пакуты.
  
  
  - Калі ўсё гэта скончыцца? - спытаў ён.
  
  
  - На здзіўленне хутка, - быў адказ. - Гэтая вільготная зямля ўбірае наймацнейшыя ападкі вельмі хутка і высыхае да свайго звычайнага стану амаль імгненна.
  
  
  Яны дачакаліся, пакуль гэта не здарылася, і падземная жыўнасць не прыбралася дадому; затым Нік і Атуту пахавалі рускага. Мірыяды падземных істот зніклі з вачэй, зямля зноў вярнулася ў свой ранейшы стан, і Нік вырашыў выступіць, каб старанна абследаваць мясцовасць. Яны ўтварылі сапраўдны ваенны лад з Нікам у цэнтры і Тарытай з Атуту крыху ззаду і па баках.
  
  
  Яны рухаліся павольна, так павольна, што захварэлі на спіны і заламалі паясніцы. Нік падзякаваў богу за тое, што вялікая паверхня вільготных джунгляў мае мала расліннасці. Яны шукалі да цемры, паспалі і працягвалі пошукі ўжо раніцай. Апоўдні наступнага дня яны, нарэшце, дасягнулі таго месца, якое, на іх думку, было знешняй мяжой участку падзення. Нік разгарнуўся і пайшоў назад, утварыўшы кут па літары "X", як ён уяўна сабе ўявіў. Зноў гэтыя працаёмкія, марудныя, знясільваючыя пошукі. Неўзабаве гэта стала распарадкам іхняга дня: пошук унахілу, угляд, якія нічога не прынеслі. Двойчы ім даводзілася ныраць у густыя зараснікі пры гуку нечых крокаў, і Нік гадаў, хто б гэта мог быць: рускія ці Колбен. Час, здавалася, страціў усялякі сэнс, а пошук усё працягваўся. Двойчы яны вярталіся ў джунглі і шукалі ў іх, прымудраючыся нейкім чынам пазбегнуць тысячы смерцяў, якія падпільноўваюць на кожным кроку. Нарэшце яны дасягнулі ніжняга кута квадрата і ўсталі, гледзячы сябар на сябра. Яны прачасалі ўсю мясцовасць, старанна, старанна, але - дарэмна! Ніякіх сьлядоў электроннага мозгу.
  
  
  Усё бяссілле і ўся злосць выплюхнуліся ў Ніку тысячай пытанняў. Яны аблазілі ўсе джунглі, гэтую багну, гэты прытулак для сатаны, прыдуманы для ўсіх цёмных сіл. Можа, яны проста не заўважылі яго? Гэта не так ужо і немагчыма. Ён стукнуў кулаком па далоні; яго сківіцы сціснуліся. Прылада ў пластыкавым пакаванні, белая і яркая, усё яшчэ прывязаная да парашута, няцяжка было заўважыць сярод бясконцага акіяна зялёна-карычневай лясной расліннасці. Аднак, магчыма, прылада ўпала ў бруд і выпацкалася напалову ў мяккай балоцістай глебе.
  
  
  — Трэба зноў старанна ўсё прагледзець, — рашуча вымавіў Нік. - Але спачатку, Атуту, залезь на самае высокае дрэва і паглядзі, ці не відаць паблізу прыкмет нашых сяброў. Калі яны ўжо знайшлі яго, я не буду марнаваць час на пошукі.
  
  
  Атуту палез наверх, а Тарыта падышла да Ніку, і ён адчуў лёгкае дакрананне яе грудзей да рукі.
  
  
  - Сёння, - сказала яна, - мы пойдзем у цемры разам, ты і я.
  
  
  Ён зразумеў яе словы і ўсміхнуўся:
  
  
  - На запал у цябе не хопіць сілы. Ты, вядома, хочаш, каб гэта мяне адцягнула ўвагу і я адчуў бы сябе лепш. Вядома, можа гэта і дапамагло б, але ты недастаткова добра мяняючы ведаеш. Я знаходжуся тут з заданнем, і я яго выканаю, незалежна ад таго, колькі ад мяне спатрэбіцца жорсткасці і цвёрдасці для яго выканання. Так было заўсёды, і тое, што я сплю з табой, не зменіць нічога. Уся загваздка ў тым, што я не ўпэўнены, ці існуе маё заданне да гэтага часу.
  
  
  Ён хацеў працягнуць, але Атуту, імгненна спусціўшыся з дрэва, звярнуўся да яго:
  
  
  - Вялікія хлопцы тут стаяць, - падняўшы два пальцы, якія абазначаюць два лагеры або дзве групы праследавацеляў.
  
  
  — Добра, тады пройдземся ў зваротны бок па кожным праклятым дзюйме зноў, — сказаў Нік. - Не думаю, каб гэтая работка ўдалася ім лепш, чым нам - гэта павінна нас суцешыць.
  
  
  Тарыта ўзяла яго за руку і разгарнуўшы да сябе, зірнула глыбокімі сур'ёзнымі вачыма, паўтарыўшы тыя ж словы, што і ў мінулую ноч:
  
  
  - Хутка гэта павінна здарыцца.
  
  
  - Па нейкіх прычынах, пра якія ты змаўчала? - спытаў ён.
  
  
  Яна кіўнула, і Ніку здалося, што ў яе бяздонных цёмных азярцах бліснуў страх. Ён рушыў вялікімі крокамі, Тарыта рушыла ўслед за ім. І зноў пачаўся пошук, павольнае даследаванне кожнага фута. Так прайшло некалькі дзён, і бяссільная лютасьць Ніка толькі ўзрасла. Нарэшце, яны дасягнулі процілеглага краю квадрата. Нік быў у шаленстве. Ён вырашыў вярнуцца да свайго падстрэшка і стрэсці з сябе тую дакучлівую ідэю, у якую ператварыўся іх пошук. Па шляху да падстрэшка яны зноў даследавалі кожны фут зямлі, гэта ўвайшло ўжо ў звычку, зараз яны не рабілі і кроку без пошуку.
  
  
  Маленькі навес усё яшчэ быў цэлы і цэлы. Яны падышлі да яго ўжо ў прыцемках, хутка з'елі выпечаную птушку і паспрабавалі заснуць. Нік не спаў, перабіраючы, што ж яны маглі выпусціць і як нагнаць упушчанае. Ён пачуў, як навес злёгку пахіснуўся і, падняўшы вочы, убачыў цёмны сілуэт Тарыты, якая спускаецца з хованкі. Нік крыху пачакаў, затым рушыў услед за ёй. Дзяўчына стаяла непадалёк, прыхінуўшыся да тоўстага ствала вербены.
  
  
  - Што гэта значыць? — ціха спытаў ён, дакрануўшыся да яе пляча. - Чаму ты пайшла сюды?
  
  
  - Каб ты пайшоў за мной следам, - прызналася яна.
  
  
  - Навошта табе гэта спатрэбілася, маленькая лісіца? — пачаў было Нік, але яна не дала дагаварыць, заціснуўшы далонню яго рот.
  
  
  - Мы не можам больш чакаць, - адказала яна. - Я хачу цябе яшчэ.
  
  
  Ён усё яшчэ трымаў яе плечы, адчуваючы, як яна дрыжыць, абдымаючы яго за стан, моцна прыціскаючы да яго грудзі.
  
  
  - Што здарылася, Тарыта? – спытаў Мік. - Чаму ты ўся дрыжыш?
  
  
  - Я баюся, - прашаптала дзяўчына. - На мяне раптам напаў страх... нейкае жудаснае прадчуванне, што аднаму з нас не наканавана вярнуцца адсюль.
  
  
  Яна яшчэ цясней сціснула яго:
  
  
  - Я павінна аддацца табе яшчэ раз, пакуль гэтага не адбылося.
  
  
  — Нічога не здарыцца, Тарыта, — супакойваў яе Нік. - Чаму ты думаеш пра такія рэчы?
  
  
  - Я гэта адчуваю, - працягвала яна. - Не магу растлумачыць табе чаму. Проста гэтае пачуццё існуе ўва мне.
  
  
  У чарнільнай цемры ён адчуў, як яна падалася назад і легла на лісце, якое хавае зямлю. Ён апусціўся да яе, знайшоў яе вусны, зноў адчуў гарачы паток кахання, які перадаецца з кончыка яе мовы, як тады, пад бруямі вадаспаду. Ён лашчыў яе грудзі, адчуваючы, як яна ўсё больш наліваецца і цвярдзее ад кожнага яго дакранання, затым лёгка слізгануў рукой уніз па яе целе. Дзяўчына аказалася ўжо аголенай, паспеўшы развязаць саронг, і лёгенька падалася сцёгнамі яму насустрач. Ніколі яшчэ ён не займаўся каханнем у такой апраметнай цемры; і калі яна знайшла яго сваім целам і пачала гладзіць і лашчыць, то ён адчуў, што іх каханне адбываецца ў нейкім зусім іншым вымярэнні, у вышэйшай ступені абвастрыўшы ўсе пачуцці, пакінуўшы толькі дакрананне, адчуванне задавальнення. Змрок абвастрыў іх фізічнае задавальненне адзін ад аднаго, адрэзаўшы іх ад усяго свету, і Нік пачаў бурна адказваць на кожнае дакрананне Тарыты.
  
  
  Пазней ён часта разважаў над гэтым і вырашыў, што яму не хапала тады яе прыгажосці і той візуальнай узрушанасці, гэтак для ёю неабходнага; але калі пальцы дзяўчыны пачалі далікатна лашчыць яго, ён адчуў захапленне навакольнага іх цемры і адказаў яму. Толькі дакрананне двух істот: скура, дотыку, ласкі, рукі, якія ўзбуджаюць і заспакаяльныя, і - цемра. Ён падмяў яе цела пад сябе - і толькі вільготны цёплы захоплены экстаз, дрыготкі трапяткі агонь, згушчэнне задавальнення.
  
  
  Цела Тарыты выварочвалася, курчылася і выгіналася пад ім, яна адказвала яму адчайна і горача. Яна дасягнула піка, выдаўшы доўгі стогн, і застыла, узляцеўшы ў нерэальным свеце чыстага экстазу, затым ўпала зноў на лісце,
  
  
  - Дзякуй табе, мой дарагі. Гэта павінна было здарыцца, яшчэ хаця б раз.
  
  
  — Перастань казаць на гэтую тэму, — голас Ніка быў суровы. - Раз мы так далёка з табой зайшлі, нам нічога ўжо не перашкодзіць.
  
  
  Яна трымала яго ў абдымках і маўчала, і гэтае маўчанне азначала, што Тарыту працягваюць адольваць благія прадчуванні. Нік узяў яе руку і павёў назад да падстрэшка. Яна скруцілася пад яго рукой і заснула.
  IX
  
  
  Палкоўнік Ясновіч з трыма пакінутымі ў жывых таварышамі сядзелі паўкругам і выціралі пот з твару і шыі.
  
  
  - Не, - сказаў палкоўнік. - Нам яшчэ рана збірацца дадому. Мы ведаем, што гэты амерыканец і яшчэ іншы, Колбен, таксама пакуль шукаюць. Яны яшчэ не знайшлі яго.
  
  
  - Але палкоўнік, - запратэставалі былі іншыя. - Вы ж самі сказалі, што гэтая штуковіна, магчыма, і не тут. Колькі яшчэ нам заставацца ў гэтай жудаснай смярдзючай дзірцы?
  
  
  - Зусім няшмат, - адказаў палкоўнік Ясновіч. - Я сказаў, што, магчыма, інфармацыя, якая паступіла ад пілота, была няправільная. Калі так, то амерыканец таксама не знойдзе гэтую прыладу. Калі сыдзе ён і іншыя, тады сыдзем і мы.
  
  
  Сябры яго групы, бурчэючы, выцягнулі свае сухія паяння. З палкоўнікам было бескарысна спрачацца, калі ён "зацыкляўся" на чым-небудзь, яны гэта ўжо ведалі.
  
  
  Не так далёка ад лагера рускіх, дзесьці ў двух гадзінах ходу па непраходных джунглях, сядзелі, адпачываючы пад грубым падстрэшкам, яшчэ чацвёра ўдзельнікаў гэтай гонкі. Двое індзейцаў сядзелі нерухома. Трэці, вяліканосы, глядзеў на Колбена.
  
  
  - Я ўпэўнены, што ён не тут, - сказаў ён. - І не можа быць тут. Недзе ў нечым адбылася памылка.
  
  
  - Не ўпэўнены ў гэтым, - буркнуў Колбен. Ён у думках вярнуўся ў той дзень, калі, седзячы ля сажалкі і назіраючы за жуком-тытанам і жабай, ён вырашыў дачакацца прыбыцця амерыканца, і той прыехаў. А зараз зноў давядзецца чакаць. Ім трэба спыніць пошук і чакаць, сочачы за амерыканцам. Калі ён знойдзе прыладу, яны даведаюцца пра гэта і нападуць нечакана, устараніўшы суперніка раз і назаўжды, як той жук жабу. Колбен паклікаў аднаго з індзейцаў і коратка праінструктаваў яго. Істота ў насцегнавай павязцы моўчкі выслухала і ціха растварылася ў зарасніках.
  
  
  У той час як рускія і Колбен будавалі планы, Нік бяздзейна гуляў адным з далікатных пладоў, катаючы яго па падлозе свайго хованкі, і раптам пачуў пытанне Тарыты, які ніхто не вырашалася вымавіць услых:
  
  
  - Што, калі інфармацыя пілота была няправільнай? Магчыма, ён цалкам памыліўся ў вызначэнні свайго месцазнаходжання?
  
  
  — Тады, я думаю, варта падзякаваць табе за займальнае падарожжа, — адказаў Нік. - Але мне здаецца, гэтая чортава штуковіна недзе тут. Я гэта адчуваю, хаця і не магу растлумачыць, і мне здаецца, што яна недзе ў нас пад самым носам.
  
  
  Але толькі дзе? Нік выцягнуўся на падлозе, пракручваючы ў думках усё, што было зроблена імі, кожны зроблены крок, усе аспекты іх пошуку. Пакуль ён так ляжаў з расплюшчанымі вачыма і ўзрушаным розумам, раптам паспеў краем вока ўлавіць справа нейкі рух. Нік перавёў погляд і ўбачыў тонкую касматую лапу, якая працягнулася з даху іх хованкі. За ёй з'явілася гарэзная маленькая мыска. Адным вокамгненным рухам малпачка схапіла персік і тут жа ўскараскалася на дрэва. Нік засмяяўся і прыўстаў, узіраючыся ў дрэва: маленькі чарнагаловы капуцын лёгка скакаў з галінкі на галінку са здабычай у руках. І пакуль Нік глядзеў на якая ўцякае маленькую шэльму, у галаве паўстала нечаканая здагадка.
  
  
  - Праклён! Вось у чым справа! — Ускрыкнуў ён, і Тарыта і індзеец здрыгануліся ад здзіўлення і павярнуліся да яго.
  
  
  - Мы не там шукалі! — Узбуджана загаварыў Нік. - Мы агледзелі ўсю зямлю, а што, калі адна з гэтых цікаўных істот падабрала прыладу і зацягнула яе кудысьці на дрэвы?
  
  
  Тарыта растлумачыла сказанае Атуту, і маленькі чалавечак ускочыў на ногі, згодна з заківаўшы галавой, і выказаў жаданне неадкладна пачаць дзейнічаць.
  
  
  - Пайшлі, - скамандаваў Нік. - Толькі на гэты раз трэба глядзець не ўніз, а ўверх.
  
  
  Пошук быў такі ж старанны, цяжкі і знясільваючы, шыя хутка зацякла ад пастаянна закінутай уверх галавы; да таго ж якое ахапіла іх хваляванне і ўзрушанасць дадало больш напругі. Яны пайшлі па той жа Х-вобразнай дарозе. Усю раніцу пайшло на пошукі; раптам Нік спыніўся і паказаў уверх на галіны высокага фігавага дрэва: адтуль звісалі згорнутыя стропы парашута, амаль незаўважныя сярод лоз і ліян. Атуту ўжо караскаўся па ствале фінікавай пальмы, якая расла ўшчыльную да высокага фігавага дрэва. Маленькае цела амаль знікла ў самой верхавіны дулі; затым віслыя стропы заварушыліся - гэта індзеец пачаў выцягваць іх.
  
  
  Атуту спусціўся з цяжкасцю, трымаючы маленькі квадратны скрутак, упакаваны ў пластыкавы пакет. Усе былі занадта ўзбуджаныя, і не заўважылі падобную на цень постаць, якая слізганула ад іх прэч.
  
  
  Нік пакратаў маленькі транзістарны перадатчык у сябе на поясе і прылада, якое прыводзіць у дзеянне сістэму Фултана, але вырашыў не ўжываць: электронны мозг шчасна знаходзіўся зараз у іх руках. Нік усміхнуўся Тарытэ:
  
  
  - Як нам цяпер вяртацца дадому?
  
  
  — Думаю, лепш ісці акруговым шляхам у абыход племя канахары, — адказала Тарыта. - Я ўпэўнена, што яны ўсё яшчэ пераследуюць і шукаюць нас. Дзіўна, што яны яшчэ не дасягнулі нас і тут.
  
  
  — Мне здаецца, большасць плямёнаў прывязаныя толькі да сваёй і тэрыторыі, — запярэчыў Нік.
  
  
  - Звычайна гэта так і ёсць, - адказала дзяўчына. - Але мы прывялі іх у незвычайную лютасць. Спачатку напад Колбена і яго людзей у масках, затым пажар, які мы зладзілі ў вёсцы. Але горш за ўсё тое, што мы пазбавілі іх святых ахвяр, неабходных для задавальнення іх бостваў.
  
  
  — Як бы там ні было, а мы зараз персоны нон-грата, — прабурчаў Нік. - Таму пойдзем у абход доўгай дарогай.
  
  
  Яны шпарка рушылі ў дарогу, цяпер, калі ў руках быў электронны мозг, джунглі здаваліся не такімі ўжо змрочнымі, спякота не такой стомнай.
  
  
  Эйфарыя доўжылася нядоўга - да таго моманту, пакуль дзве чырванаскурыя аголеныя фігуры не скокнулі з кустоў з двух бакоў на Ніка і не збілі яго з ног. Квадратны скрутак адкаціўся ўбок; Нік ірвануўся да яго, але адзін з індзейцаў ткнуў яму ў руку сваім пашане. Нік прымудрыўся паспець адхапіць пальцы, і вастрыё слізганула міма.
  
  
  Іншы індзеец кінуўся яму на спіну, рыўком заломваючы галаву назад. Нік моцна выгнуўся, ірвануўся і індзеец адляцеў убок. Сакрушальны ўдар, які першы індзеец накіраваў яму ў твар, прайшоў у міліметры ад яго галавы: Нік ледзь паспеў адкруціць яе. Напад быў такім нечаканым, што цалкам заспеў Ніка знянацку і без абароны. Звычайны мужчына быў бы адразу зламаны, ён жа адчуў, як хутка канцэнтруюцца ўнутры злосць, сіла і досвед. Ён абхапіў аднаго з індзейцаў, зрабіў "падсечку" і паваліў яго назад.
  
  
  Замест таго, каб пазбавіцца ад першага суперніка, усё яшчэ які вісіць на ім і што спрабуе выцягнуць нож. Нік скокнуў усім целам на яго жывот. Індзеец закрычаў ад болю і міжвольна падняў ногі. Нік ведаў, што спыніў яго на некалькі секунд; ён перакульнуўся хутка на спіну, адначасова адбіўшы скачок іншага суперніка жорсткім ударам у грудную клетку. Гэтая спроба індзейца, адбітая з такой сілай, правалілася, і той праляцеў убок.
  
  
  Але супернікі Ніка былі настойлівыя, гнуткія і моцныя. Не паспеў Нік адбіць напад аднаго, як другі ўжо зноў скокнуў на яго, на гэты раз з мачэтэ ў руках. І зноў Ніку атрымалася пазбегнуць удару мачэтэ, які ўпіўся ў зямлю ў сантыметры ад яго галавы. Ён схапіў было індзейца за запясце, але той дзейнічаў вельмі хутка: ён кінуўся на Ніка, заціснуўшы мачэце абедзвюма рукамі, як меч ката, Нік ледзь паспеў выставіць левую руку і схапіцца за сярэдзіну ляза. Ён адчуў, як вастрыё ўвайшло ў яго далонь; і адразу ж па ёй заструменіла цёплая кроў.
  
  
  Індзеец наваліўся на яго ўсім целам, усё яшчэ ўтрымліваючы мачэтэ абедзвюма рукамі. Нік зразумеў, што праз імгненне, калі лязо ўвойдзе глыбей у яго далонь, боль прымусіць яго паменшыць супраціў, і тады - лязо упіцца яму ў горла. Правай рукой ён намацаў кабуру, выцягнуў «Люгер» і ўпёр яго ў жывот індзейцу. Ён націснуў курок; супернік, задыхаючыся, падняў галаву ў бязгучным крыку і адваліўся ў бок. Вызваліўшыся ад аднаго індзейца, Нік адразу ж за ім убачыў другога, які з усяго маху рыхтаваўся ўсадзіць у яго свае нож. Нік двойчы стрэліў; індзеец пахіснуўся, выпусціўшы мачэтэ з рук, і паваліўся, як мяшок, на зямлю.
  
  
  Здавалася, прайшла вечнасць; на самой справе ўсё адбылося вельмі хутка. Калі Нік прыўзняўся на локці, ён убачыў стаялых побач Тарыту і Атуту з аднаго боку і Колбена з паднятай стрэльбай; ён зразумеў, што памёр ужо ў іхніх вачах. Гэтае пачуццё было яму ўжо знаёма, як знаёмая і тая безнадзейнасць, калі палец суперніка амаль спускае цынгель.
  
  
  - Цябе цяжка забіць, Картэр, - сказаў Колбен. - Але на гэты раз я заб'ю цябе.
  
  
  У наступнае імгненне Нік убачыў чыркнуў ўспышку ў некалькіх футах ад свайго асобы і пачуў гук стрэлу. Шчуплае цела Атуту здрыганулася і ўпала на зямлю, як падбітая птушка. Нік стрэліў. Колбену ўдалося ўвярцецца. У пісталеце Ніка засталася апошняя куля; ён стрэліў зноў. Стрэл пабіў бы Колбена ў грудзі да смерці, калі б ён не падняў у гэты момант стрэльбу. Куля трапіла ў патроннік, раздрабніўшы яго ў шчэпкі, і стрэльба выскачыла з рук Колбена.
  
  
  Тарыта стаяла побач з нерухомым целам Атуту; і пакуль Нік падымаўся на ногі, ён адчуў люты гнеў, які надаў яму сілы. У два скачкі ён адолеў некалькі футаў, якія адлучалі яго ад суперніка, і абрынуў на Колбена наймагутны ўдар правай, але той вывернуўся і адступіў. Нік рушыў услед за ім, сагнуўшыся ў стойцы і раскайваючыся. Цяжкія мускулістыя рукі Колбена сагнуліся, абараняючыся, і Нік зрабіў ілжывы выпад злева, з чаго зразумеў, што Колбен, хоць і валодае сілай, не валодае хуткасцю рэакцыі. Ён зноў ударыў, на гэты раз па-сапраўднаму, і шыя Колбена, падобная на бычыную, хруснула, падаўшыся назад. Колбен пакуль яшчэ не нападаў, не стукнуўшы ні разу.
  
  
  Нік глядзеў на які адыходзіць суперніка, які адступаў да шырокага тоўстага ствала баньяна. Баньян з незлічоным мноствам якія звісаюць галін быў больш падобны на групу дрэў, чым на адно. Нік пра сябе ўсміхнуўся. Ён быў зараз у форме; і калі Колбен, адступаючы, паглыбіўся далей дрэва, Нік рушыў услед за ім, злёгку разгойдваючы цела з боку ў бок і прыпадаючы на калена. Кідок вяліканосага прайшоў дзесьці над яго галавой, да таго ж у гэты момант Нік прыгнуўся.
  
  
  Чалавек упаў на зямлю, і Нік убачыў у яго руцэ паляўнічы нож з кароткім лязом. Ён хутка штурхнуў нагой яго руку, і нож вылецеў з рук вяліканосага. І перш чым супернік зноў падняўся на ногі, Нік рубам далоні стукнуў яго ззаду па шыі, адначасова вырабіўшы іншай рукой жорсткі ўдар паддых. Чалавек адкінуўся і галавой упаў на пераплеценыя карані баньяна. Нік пачуў, як раздрабіліся скулы вяліканосага, затым шыя хруснула ў падставы. Ён так і застаўся ляжаць там, знежывелае павісшы на каранях велізарнага дрэва.
  
  
  - Я пакуль яшчэ ўмею лічыць, - усміхнуўся Нік, гледзячы на Колбена; той падняў паляўнічы нож і рушыў яму насустрач.
  
  
  - Ты жывучы, як котка, - прарычэў Колбен.
  
  
  Націснуўшы на кнопку, Нік выкінуў лязо штылета, адчуўшы вузкае, як аловак, вастрыё ў сябе ў далоні. Куточкам вока ён заўважыў Тарыту, усё яшчэ схіленую над скурчаным на зямлі целам, і яго ахапіла ўсёпаглынальная нянавісць. «Х'юга» быў, вядома, у першую чаргу кідальнай зброяй ці ж мог быць скарыстаны для хуткага ўдару з блізкай адлегласці. Ён не быў прызначаны для паядынку "на нажах", прыёмамі якога Колбен, мабыць, добра валодаў. Ён зрабіў ілжывы выпад, затым рэзка ўдарыў у жывот, і Нік ледзь паспеў адскочыць назад.
  
  
  Колбен зноў зрабіў падманны рух, на гэты раз збоку, і Нік адчуў, як вастрыё нажа зачапіла яго руку. Колбен умела карыстаўся цяжкім лязом паляўнічага нажа як для нападу, так і для абароны. Хоць штылет Ніка і быў выраблены з выдатнай сталі, усё ж ён баяўся прамых удараў нажа суперніка. Цяпер ужо Нік адыходзіў па меры таго, як набліжаўся Колбен, робячы выпады і зверху, і знізу, і з бакоў. Нік шукаў моманту, каб кінуць штылет, але Колбен быў вершыкам блізка: для моцнага кідка трэба было добра размахнуцца з некаторай адлегласці ад ворага. Але ўвесь час адступаць было таксама рызыкоўна: зблытаныя гнуткія лазы маглі стаць апошняй пасткай для яго ў любы момант. Да таго ж ён сыходзіў з адкрытай прасторы.
  
  
  Колбен зрабіў выпад справа. Нік ухіліўся. Тады Колбен зайшоў з левага боку. Нік зноў ухіліўся. Тады, зароўшы ад злосці, Колбен скокнуў наперад, нацэліўшы свой нож у ніз жывата ненавіснага ворага; Нік адскочыў і зваліўся назад; адна яго калашына ўсё ж аказалася ўспоратай. Але кідок быў занадта моцны, і Колбен ледзь змог утрымацца на нагах, балансуючы на шкарпэтках, і на імгненне адкрыўся перад сваім ворагам. Размахнуўшыся амаль ад зямлі, Нік, не ўстаючы, кінуў штылет, хутка і моцна. Тонкае лязо ўпялася ў магутную шыю Колбена, праткнуўшы яму горла і затрымаўшыся ў гартані.
  
  
  Пакуль Нік падымаўся, Колбен ужо вырваў лязо з горла, і зараз спрабаваў спыніць фантан крыві, які б'е з раны. Ён ступіў да Ніку, падняў нож, зрабіў яшчэ адзін крок, ловячы ротам паветра, і, паваліўся ніцма, калоцячыся ў канвульсіях; а кроў усё працягвала хвастаць, хутка афарбоўваючы траву ў чырвоны колер. Нік падняў штылет, выцер яго і ўклаў назад у ножны; затым вярнуўся да Тарыты і Атута... Ён адразу зразумеў, што маленькі чалавечак ужо не жыхар. Атуту слаба ўсміхнуўся Ніку, калі той сціснуў рукой яго плячо.
  
  
  — Атуту такі вялікі сябар, — са шчырасцю, якая ідзе ад самага сэрца, сказаў Нік. — Атуту такі страшэнна вялікі сябар.
  
  
  Усмешка застыла на твары Атуту: ён памёр. Нік паглядзеў на Тарыту. Яе страхі апраўдваліся, - не зусім так, як яна прадказвала, але апраўдваліся. І гэта быў яшчэ не канец.
  
  
  — Я пахаваю яго пазней, — сказаў Нік, адшпільваючы пластыкавы пакет з пояса. - Стрэлы навялі на нас рускіх, - дадаў ён. - Не сумняваюся, што яны чулі гукі стрэлаў, і ў іх хопіць кемлівасці скласці два і два. Яны ўжо спяшаюцца сюды.
  
  
  Ён вырваў з упакоўкі маленькую перадаючую прыладу і страсянуў яе. Не змяняючы налады, Нік адразу загаварыў, паўтараючы пазыўныя самалёта: «НС-130-НС-130. Выклікаю з дэльты Амапы».
  
  
  У прыёмнай прыладзе патрэбы не было, самалёт НС-130 быў недзе непадалёк, кружачы над раёнам у розных кірунках у чаканні ўмоўленага сігналу. Нік успомніў, як Хоук інструктаваў яго па гэтай частцы. Празорлівы апынуўся шэф; Нік быў бясконца ўдзячны яму за прадбачлівасць. Добрая атрымалася з іх эстафетная каманда - Хоук усё старанна намышляў, а Нік імправізаваў на месцы.
  
  
  - Пазіцыя, НС-130 - пазіцыя НС-130, - выклікаў ён, - месца падзення, каардынаты тыя ж, плюс-мінус некалькі соцень ярдаў. Буду сачыць за вашым прыбыццём да пуску прылады.
  
  
  Нік схаваў перадатчык і падышоў да маленькага цела Атут.
  
  
  - Не трэба яго хаваць, - сказала Тарыта. - Яго племя не хавае сваіх памерлых. Толькі прычыні яго лісцем, і пакладзі некалькі архідэй. Джунглі самі пахаваюць яго.
  
  
  Яны ўдваіх надзейна схавалі цела, укрыўшы яго лісцем. Пасля таго Нік прысеў на кукішкі і выцягнуў перадатчык зноў. Ён перадаў тую ж інфармацыю, паўтараючы яе праз кожныя пятнаццаць хвілін, на выпадак, калі вестка не была па нейкай прычыне прынята адразу.
  
  
  - Яшчэ пытанне, хто падаспее сюды першым, - змрочна прамовіў Нік, - рускія або НС-130. Шчыра кажучы, я пачынаю турбавацца. Рускія заблізка.
  
  
  Ён узяў электронны мозг і панёс яго да вялікай квітнеючай расліны, велізарнае лісце якога звісала да зямлі як заслона. Падышоўшы, Нік хутка сунуў пад яго мозг і сістэму Фултана.
  
  
  - Гэта павінна адцягнуць іх на некаторы час, - жорстка заўважыў ён.
  
  
  Нечакана яго чуйныя, як у аленя вушы ўлавілі гук - нізкі рокат гул самалёта. Нік пабег зноў да расліны, выцягнуў электронны мозг і ірвануў саманадзіманую геліевую тубу, прымацаваную да шара. Шар маментальна надзьмуўся, расправіўшы доўгія шнуры, якія звісаюць з яго ніжняй часткі. Нік прывязаў электронны мозг двум шнурам, змацаваўшы ўсе вузламі, як у свой час яго вучыў Сцюарт.
  
  
  Цяпер вуркатанне нізка які ляціць самалёта быў добра чутны, і Нік стаяў, узіраючыся ў неба і мяркуючы памер адносна невялікай прасторы, адкрыванага сярод верхавін дрэў. Ён моцна ўтрымліваў шар; затым з лёгкай бавоўнай выпусціў яго. Гук бавоўны рэхам адгукнуўся ў трэску кустоў, якія ламаліся, і на паляну цяжка выкаціліся, аддуваючыся, палкоўнік Ясновіч і яго каманда. Палкоўнік замёр, зірнуўшы на шар, які хутка падымаўся ў неба з электронным мозгам. І тут жа ўсе ўбачылі, як слізгануў уніз самалёт; яго доўгі здвоены, як у нажніц, нос расчыніўся, захапіўшы шнуры, якія звісаюць з шара, і хутка зачыніўся. У наступнае імгненне самалёт пачаў намотваць сваю бясцэнную здабычу, якая лунала ў небе.
  
  
  — Гэта называецца сістэмай Фултана, — ветліва растлумачыў Нік. - Ці яе называюць таксама «памочнік».
  
  
  Рускі паціснуў плячыма і трасянуў галавой. Ён уздыхнуў; яго вочы сустрэліся з вачыма Ніка, і той прачытаў у іх вымушанае прызнанне.
  
  
  - Так, - пацвердзіў ён. - Гэта сапраўды памочнік.
  
  
  Ён прысеў на бервяно і зірнуў на Ніка:
  
  
  - Часам, Картэр, нам карысна гуляць у шахматы разам.
  
  
  - З задавальненнем, да вашых паслуг, - адказаў Нік.
  
  
  Ён усміхнуўся, зірнуўшы на Тарыту, але яго ўсмешка хуткі згасла. Яе вочы пашырыліся ад страху і глядзелі кудысьці за яго.
  
  
  - Мы ўліплі, - прашаптала яна.
  
  
  Нік павярнуўся, за ім павярнуліся Ясновіч і астатнія рускія. Усе ўдзельнікі апынуліся ў цэнтры, акружаныя з усіх бакоў размаляванымі і ўзброенымі дзідамі ваярамі канахары. Ціха, але хутка ваяры ўсталі абапал кожнага, лёгенька ўціснуўшы наканечнікі дзід.
  
  
  Тарыта да гэтага наклала шырокія прахалодныя лісце папараці на глыбокі парэз у далоні Ніка - след ляза мачэтэ. Пакуль ён стаяў, вырашыў сарваць лісце, але ўбачыў, што рука яшчэ не загаілася. Вось бы прыйшлося паламаць шэфу і яго камандзе галавы над тым, як выблытацца з гэтай сітуацыі. Але рана на руцэ з'яўлялася сур'ёзнай перашкодай. Ён ледзь мог сціснуць руку ў кулак: любы рух далоні было вельмі балючым, а ўдар кулаком прычыніў бы невыносны боль. І потым, склаў ён сам сабе абыякава, як звычайна, - «Страціўшы галаву, па валасах не плачуць».
  
  
  Яго разважанні перапыніў рускі.
  
  
  - Што ўсё гэта значыць? - спытаў Ясновіч. - Хто гэтыя дзікуны?
  
  
  — Індзейцы канахары, — адказаў Нік, але гэтая назва ні пра што не казала палкоўніку. - Паляўнічыя за галовамі, - растлумачыў ён, усміхнуўшыся. Вочы палкоўніка пашырыліся.
  
  
  — Да таго ж яны вельмі злыя на нас, — дадаў Нік.
  
  
  - Але не на нас жа, - не вытрымаў рускі. - Мы ім нічога не зрабілі.
  
  
  Коратка Нік распавёў Ясновічу аб Колбене і яго нападзе і аб тым, якім чынам ім атрымалася вызваліцца.
  
  
  - Але гэта ж несумленна, - абурыўся рускі. - Мы ж у гэтым не ўдзельнічалі!
  
  
  — Не думаю, каб яны асоба адрознівалі нас, — ветліва адказаў Мік. - Але, здаецца, той індзеец іх правадыр. Падыдзі і скажы яму аб гэтым.
  
  
  - Растлумач яму ты, Картэр, - сказаў рускі. - Скажы, што ён павінен вызваліць нас. Гэта абсалютна несумленна.
  
  
  - Яны сапраўдныя марксісты, палкоўнік, - адказаў Нік. - Мы ўсе роўныя перад імі.
  
  
  Рускі нахмурыўся, а Нік азірнуўся вакол. Ладзіць бойку было бессэнсоўна: гэта азначала хуткі канец усім. Індзейцаў было незлічоную колькасць; іх жа была жменька, ды яшчэ ў нявыгаднай пазіцыі. Правадыр загадаў паставіць Ніка на сярэдзіну і пальцам чыркнуў папярок яго горла - жэст ясней няма куды. Нік зусім не да месца ўспомніў Хоука, яго навучанні.
  
  
  «Выкарыстоўвайце ўяўленне, - гаварыў ён не раз. - Выкарыстоўвайце ўяўленне нарду з усім астатнім, чым мы вас забяспечваем. Імправізуйце!» Нік зірнуў на Тарыту і на правадыра.
  
  
  - Скажы яму, - сказаў ён, - што я хачу пагаварыць з ім.
  
  
  Тарыта выканала яго просьбу, і вочы індзейца бліснулі, не змяніўшы свайго выразы, што азначала яго згоду.
  
  
  - Ён разумее цябе? - спытаў дзяўчыну Нік.
  
  
  - Так, - адказала яна. - Дыялект канахары вельмі просты.
  
  
  Нік набраў пабольш паветра. Цяпер усё будзе залежаць ад зацікаўленасці правадыра і ад таго, што ён задумаў. Але паспрабаваць усё ж трэба было, хаця б па той простай прычыне, што гэта быў адзіны шанец.
  
  
  Нік павярнуўся тварам да самага высокага з паляўнічых, і пільна і прама зірнуў у яго вочы. Ён загаварыў; Тарыта перакладала яго словы індзейцу.
  
  
  - Скажы правадыру, што ён памыляецца. Багі не жадаюць нас у ахвяру. Ён разгневае багоў яшчэ больш гэтым.
  
  
  Тарыта перавяла, затым выслухала адказ правадыра канахары.
  
  
  - Ён кажа, ты хлусіш. Ты нічога не ведаеш.
  
  
  - Скажы яму, - працягнуў Нік, - што гэта ён нічога не ведае, а я магу гаварыць з багамі.
  
  
  Па меры таго, як Тарыта перакладала, вочы індзейца на імгненне пашырыліся ад здзіўлення, змяшанага са страхам. Няўжо гэты незнаёмец сапраўды можа гаварыць з багамі? Нік адчуў яго ваганні і хутка вырашыў выкарыстаць якая ўзнікла перавага.
  
  
  - Скажы яму, я папрашу багоў падаць які-небудзь знак прама тут, перад імі.
  
  
  Раптам узбуджана загаварыў Ясновіч:
  
  
  - Гэтая дурная размова нам не дапаможа. Ты толькі набліжаеш нашу смерць.
  
  
  - Лічы, што ты ўжо мёртвы, прыяцель, - адказаў Нік. - Але магчыма, мне ўдасца цябе выцягнуць.
  
  
  - Я аддаю перавагу бітве, - сказаў рускі.
  
  
  Нік паглядзеў вакол.
  
  
  - Будзь маім госцем, - мякка адказаў ён.
  
  
  Ясновіч уздыхнуў і здаўся.
  
  
  - Працягвай, Картэр, - сказаў ён. - Я спадзяюся, ты ведаеш што робіш.
  
  
  - Правадыр кажа, - сказала Тарыта, - ты павінен паказаць яму, як умееш размаўляць з багамі.
  
  
  Нік павярнуўся да Тарыце і прыцягнуў яе да сябе. З кішэні ён неўзаметку выцягнуў трэці падобны на хлапушку пакет са сродкам ад казурак. Узяўшы яе рукі ў свае, ён уклаў яго проста ў далоні дзяўчыне.
  
  
  - Вырвеш запал і падкінеш яго ў паветра, - растлумачыў ён. — Яны не будуць глядзець на цябе, бо асноўнае ўяўленне разыграю я. Але спачатку скажы яго вялікасці, што мы ўсе павінны ўстаць кружком на калені.
  
  
  Тарыта перавяла, і Нік пачаў дзейства, апусціўшыся на калені і падняўшы далоні ў маленні. Усе канахары пайшлі за ім. Мяркуючы па выразе вачэй правадыра, ён быў усё яшчэ вельмі скептычна настроены.
  
  
  - Зрабіце выгляд, што вы моліцеся, - загадаў Нік рускім. - Гэта нешта новенькае для вас.
  
  
  Ясновіч стрэльнуў у яго змрочным позіркам, але апусціўся на калені. Нік счакаў момант, пакуль Тарыта не адсунулася назад.
  
  
  - Перавядзі, - звярнуўся ён да дзяўчыны. - О, магутныя багі канахары, падайце знак вялікаму правадыру. Дашліце яму знак, каб але пераканаўся ў тым, што вам не патрэбныя нашы галовы.
  
  
  Нік павярнуўся да Тарыце, пакуль яна перакладала, вачыма падказваючы: «Не зараз».
  
  
  Калі яна скончыла перакладаць, Нік прыгнуў галаву да зямлі і іншыя рушылі ўслед яго прыкладу. Ён крыху пачакаў, затым падняў галаву і паглядзеў, як бы чакаючы, уверх. Правадыр самаздаволена ўхмыльнуўся.
  
  
  — Падайце знак, аб магутныя багі, — заклікаў Нік ізноў. - Знак, які запэўніў бы вялікага правадыра, што вам не патрэбны нашы галовы.
  
  
  На гэты раз, перш чым прыгнуць галаву да зямлі, ён ледзь прыкметна кіўнуў Тарыце. Дакранаючыся лбом да зямлі, ён пачуў характэрны свіст хлапушкі, якая ўзвілася ў паветра. Нік падняў галаву і ўбачыў паляўнічых, у поўнае глыбокай пашаны трапятанні і страху якія глядзяць, як лёгкае бялёсае воблака разліваецца ў паветры. Рускім, якія ўжо зразумелі, што адбылося, удалося ўсё ж захаваць поўнае глыбокай пашаны страх на тварах. Канахары аб нечым узбуджана перамаўляліся паміж сабой, кідаючы здзіўленыя погляды на Ніка. Нарэшце, правадыр падняў руку, паказаў у бок джунгляў і вымавіў толькі адно слова: "Ідзіце!"
  
  
  Яны зараз жа рушылі наперад, трымаючыся ўсе разам, і так і прайшлі ўвесь шлях праз джунглі.
  
  
  У Сера-ду-Навіу палкоўнік Ясновіч развітальна памахаў рукой Ніку і Тарытэ.
  
  
  - Мне здаецца, мы ўсё яшчэ перад табой а абавязку, Картэр, - вымавіў ён. - Я спадзяюся, мы яшчэ сустрэнемся, і я вярну яго табе.
  
  
  - Дзякуй, - па-руску адказаў Нік. - Бывайце.
  
  
  Калі рускія сышлі, Нік зірнуў з усмешкай на Тарыту.
  
  
  — Іншы свет ужо бярэ сваё, — кінуў Мік.
  
  
  - Думаю, так, - адказала яна і ў яе голасе ён улавіў сум.
  
  
  - Табе шкада? - пяшчотна спытаў ён.
  
  
  - Так, але не таму, што я не люблю цывілізацыю, - задуменна сказала яна. — Заўсёды крыху сумна, калі ззаду пакідаеш часціцу самое сябе.
  
  
  — Ты вернешся назад у Лазану пасля ад'езду з мястэчка?
  
  
  Яна кіўнула, і Нік працягнуў:
  
  
  — Яшчэ там, у джунглях, я абяцаў сустрэцца з табой хаця б на адзін дзень у іншым свеце. Мне неабходна адпачыць, хаця б некалькі дзён. Я думаю, што рабаўладальнік, на якога я працую, пойдзе мне насустрач. Мы можам сустрэцца з табой у мяне ў Нью-Ёрку, а затым самалётам пераляцець у Лазану.
  
  
  Тарыта зірнула на яго і ўсміхнулася.
  
  
  - Чаму б не? - вымавіла яна. - Убачымся ў Нью-Ёрку.
  
  
  Прыляцеўшы ў Нью-Ёрк, Нік адразу ж патэлефанаваў Хоук, каб папрасіць некалькі дзён адпачынку, перш чым з'явіцца з дакладам.
  
  
  — Добра спрацаваў, Нумар 3, — сухі, абыякавы голас Хоука пратрашчаў у тэлефоннай трубцы. - Усё было не так ужо складана, ці не праўда?
  
  
  — Не, зусім не складана — проста крыху смяротна, — адказаў Нік. - Зрабіце мне ласку. Скажыце ім, каб надалей былі асцярожней і ведалі, дзе губляць рэчы.
  
  
  - А як табе дачка правадыра? - спытаў Хоўк. — Іду ў заклад, табе страшэнна хацелася б узяць яе з сабой.
  
  
  Маючы зносіны з шэфам на працягу ўжо шматлікіх гадоў і навучыўшыся разумець утоеныя намёкі ў яго словах, Нік нечакана ўсвядоміў, што стары нічагуткі не ведае пра гісторыю з Тарытай.
  
  
  — Яна была прыгожая, — адказаў Нік голасам, афарбаваным успамінамі.
  
  
  - Няўжо? - бясколерна прагучаў голас у трубцы.
  
  
  - Сапраўды, - працягваў Нік, - вы можаце з поўнай падставай сказаць, што я амаль страціў з-за яе галаву.
  
  
  - Ты? - хмыкнуў Хоук. — У гэта страшэнна цяжка паверыць, Нумар 3. Я думаў, ты зусім неўспрымальны ў гэтым плане.
  
  
  — Гэта яшчэ раз даказвае, што нічога нельга прадказаць, — пакепліва засмяяўся Нік.
  
  
  - Ведаючы цябе, Нумар 3, можна прадказаць, то гэтыя некалькі дзён ты правядзеш, вядома, у жаночых абдымках, - працягваў Хоук. - Заўтра ўвечары будзе ісці добры фільм у цэнтральнай зале Уолдорфа. Заўтра я загадаю даставіць табе два білеты на яго. Дапаможа прабавіць вечар.
  
  
  - Грандыёзна, - сказаў Нік. - Буду іх чакаць.
  
  
  На наступны дзень Нік прачнуўся позна і пакачаўся, атрымліваючы асалоду ад камфортам шырокага двухспальнага ложка і чыстай прыгожай бялізны. Яго разбудзіў пасыльны ад Хоўка, які даставіў абяцаныя білеты. Паклаўшы запячатаны пакет на столік у пярэднім пакоі, Нік сеў снедаць, хутка прабегшы вачыма газетныя слупкі, затым пагаліўся. Нарэшце ён апрануўся. Толькі ён паспеў навесці на сябе апошні глянец, як зазваніў тэлефон.
  
  
  - Хэло, Нік! - вымавіў прыглушана цудоўны жаночы голас. - Гэта я, Тэрэза.
  
  
  Ён ледзь не перапытаў: "Хто?", але своечасова стрымаўся.
  
  
  - Я ўнізе, - сказала яна. - Я толькі хацела пераканацца, што ты дома, перш чым падняцца.
  
  
  - Я дома і чакаю цябе, каханая, - адказаў ён.
  
  
  Нік адкрыў дзверы, пачуўшы гук які спыніўся ліфта, і з яго выйшла яна, у сукенку крэмавага колеру з аранжавым шалікам на шыі і валізкай у руках. Чорныя валасы дзяўчыны былі закручаны і выкладзены на патыліцы. Доўгія ногі ў тонкіх нейлонавых панчохах здаваліся яшчэ выдатней і даўжэй, а поўныя грудзі моцна нацягвалі станік сукенкі. Дзяўчына ўяўляла сабой узор вытанчанай прыгажосці.
  
  
  - Я яшчэ не была ў гатэлі, - сказала яна.
  
  
  - Ты зараз там, дзе трэба, - адказаў ён, беручы чамадан у яе з рук. Яе погляд, які ярка ўспыхнуў было, усё ж быў злёгку пагардлівы.
  
  
  — Мы пазней пагаворым пра гэта, — сказала яна, абыходзячы вакол Ніка, грацыёзная і задзірлівая.
  
  
  - Як табе падабаецца іншая я? - дзяўчына хітра ўсміхнулася, загадзя ўпэўненая ў адказе.
  
  
  Вядома, гэта не нагадвала ператварэнне кокана ў матылька, проста ў ім была першапачаткова закладзена здольнасць быць прыгожай у двух абліччах.
  
  
  Нік выцягнуў віно, яны выпілі і разгаварыліся. Яна патэлефанавала па яго тэлефоне сваёй сяброўцы, і Нік заўважыў, што дзяўчына назвала сябе Тэрэзай. З яго боку патрабавалася вялікае намаганне, каб вымавіць гэтае імя. Яны выйшлі паабедаць, і Нік машынальна сунуў канверт з двума квіткамі ў кішэню камізэлькі. Падчас абеду дзяўчына была мяккай, дасціпнай і чароўнай. Яна спытала Ніка аб працы, і калі той распавёў аб запрашэнні боса на спецыяльны прагляд, перавяла размову на Хоук. Нік распавёў ёй аб разнастайных якія запомніліся яму дробязях, якія адносяцца да яго прафесіі, асоба смакуючы анекдоты аб Хоўку.
  
  
  - Ён чароўны мужчына, што б ні казалі пра яго.
  
  
  Дзяўчына засмяялася, і Нік раптам змушаны быў прызнаць, што большасць жанчын, якія сустракалі Хоук, сапраўды знаходзілі яго чароўным і цікавым.
  
  
  Пасля абеду яны пайшлі ва Уолдорф. Нік працягнуў канверт білецёру ля ўваходу ў цэнтральную залу. Яны знайшлі два пустыя крэслы і селі. Праз некалькі хвілін святло згасла, а на сцэне асвятліўся вялікі экран і з'явіўся надпіс:
  «НАЦЫЯНАЛЬНАЕ ГЕАГРАФІЧНАЕ ГРАМАДСТВА»
  Уяўляе дакумэнтальны фільм
  «ДАСЛЕДАВАННЕ ДЭЛЬТЫ АМАЗОНКІ».
  
  
  Нік зірнуў на дзяўчыну; тая таксама павярнула да яго галаву.
  
  
  — Гэты стары сукін сын… — прабурчаў Нік, і абодва ўзарваліся ад смеху. Вакол на іх зашыкалі. Нік узяў Тарыту за руку.
  
  
  - Пойдзем адсюль, - сказаў ён, душачыся ад смеху. Выйшаўшы вуліцу, яны перавялі дух.
  
  
  - Цяпер я проста ўпэўнена, што ён чароўны мужчына, - сказала яна.
  
  
  - Я хачу выпіць, пойдзем.
  
  
  Яны блукалі па горадзе, не спяшаючыся, заходзячы ва ўсе якія трапляюцца на шляхі знаёмыя забягалаўкі. Нарэшце спусціўся вечар і яны вярнуліся дадому да Ніка.
  
  
  - Ты, спадзяюся, не збіраешся вяртацца ў гатэль, а? - спытаў ён.
  
  
  - Усё залежыць ... - адказала яна, і зноў погляд яе глыбокіх карых вачэй стаў бяздонным і незразумелым.
  
  
  — Зразумеў, — адказаў Нік, падціснуўшы вусны. - Мусіць, гэта азначае што ў залежнасці ад маіх паводзін Тэрэза застаецца ці сыходзіць.
  
  
  - Так, - адказала яна. - Дзе ў цябе ванная?
  
  
  Ён паказаў ёй, куды ісці, а сам тым часам выключыў верхняе святло, пакінуўшы толькі два начніка. Нік вырашыў было пацешыцца ў яе адсутнасць порцыяй пышнага каньяку, але дзверы ваннай расчыніліся, і ў праёме паўстала дзяўчына з абвязанымі ручніком накшталт саронга, сцёгнамі. Нік ледзь не выпусціў шклянку.
  
  
  — Калі ты зараз жа не зоймешся Тэрэзай, яна пойдзе ў гатэль, — аб'явіла дзяўчына. Нік сустрэў беглае да яго фігурку, стоячы пасярэдзіне пакоя. Ручнік зваліўся, і яны ўпалі на тоўсты густа дыван, і Нік зразумеў, што існуюць рэчы, якія застаюцца нязменнымі для ўсіх светаў.
  
  
  
  
  
  
  Марская пастка (fb2)
  файл не ацэнены - Марская пастка (зав. Андрэй Да Сарвачоў) 224K (1831) (спампаваць) (mail) - Нік Картэр
  (скардзіцца на дрэнную якасць файла)
  Раздзел першы
  
  
  Рэзкі жаночы крык насцярожыў мужчыну, і ён прыслухаўся.
  
  
  Жанчына зноў закрычала - пранізліва і спалохана.
  
  
  Мужчына задаволена ўхмыльнуўся.
  
  
  Але замест усмешкі яго твар, знявечанае шрамам, сказіў крывой ашчэр. Дастаўшы з левай кішэні пачак, мужчына заціснуў цыгарэту паміж сталёвымі пальцамі, абцягнутымі скурай, і з задавальненнем закурыў. Мініятурны пісталет, ствалом якога служыла фаланга пратэза, ужо не бянтэжыў яго, як спачатку, пакуль ён яшчэ не абвык да яго. Ён нават ганарыўся сваёй механічнай рукой, такой жа неад'емнай часткай яго арганізма, як і напалову паралізаваны твар і хрыбетнік, змацаваны сталёвымі нітамі. Свяціла хірургіі зрабіў усё, што мог…
  
  
  Іуда даўно змірыўся са сваім пачварным целам. У выніку, толькі дзякуючы сваёй кампактнасці і цягавітасці, ён прымудраўся выбірацца жывым з пераробак, смяротных для буйных і здаровых мужчын. Аднойчы ён пакляўся, што прымусіць гэты жорсткі свет, які насміхаецца з яго скалечанага цела, схіляцца перад яго геніяльным мозгам. І амаль дамогся пастаўленай мэты, не раз дэманструючы сваю перавагу над простымі смяротнымі.
  
  
  І ўсё ж канчатковы поспех здрадліва выслізгваў ад Юды. "Але на гэты раз, - падумаў ён, - гэтага не здарыцца, жаданы трыўмф практычна ў мяне ў руках". Гаральд, яго новы партнёр, раскрыў перад ім дзіўныя магчымасці, якія даюць бязмежную ўладу над усім светам. Юда ўсміхнуўся, успомніўшы, што іх зблізіла. Зрэшты, зараз жа вырашыў ён, зараз, на парозе перамогі, ужо не важна, як яны знайшлі адзін аднаго. Зло заўсёды знаходзіць нейкім таямнічым чынам іншае зло. Галоўнае, што яны аб'ядналі свае намаганні, дзякуючы чаму Іуда зможа нарэшце вярнуць усе старыя даўгі.
  
  
  Дзяўчына зноў крыкнула. Іуда здагадаўся, што Гаральд яшчэ толькі размінаецца, разаграваючы яе. Ён зразумеў гэта па тоне яе крыкаў: у іх чуўся пакуль толькі спалох, але не сапраўдны жах, які таксама прагучыць, але крыху пазней. Гаральд быў майстрам сваёй справы. Мабыць, зараз ён забаўляўся з новай малечай з Панамы. Яна працавала афіцыянткай у танным начным клубе, і яе кандыдатура выклікала ў Юды сур'ёзныя сумневы. Ён быў надзвычай асцярожны ў падборы жанчын, распрацаваў найскладаную праграму прыкрыцця іх вярбоўкі, вывучаў самай стараннай выявай кожную новенькую і ўсё яе асяроддзе. Але Гаральд настойваў, і ён саступіў яму, хоць ведаў наперад, што дзяўчынка не апраўдае надзей партнёра. Яна відавочна не з палахлівых і ці наўрад зможа задаволіць ганарыстасць Гаральда. Але яна ўжо тут, мяняць штосьці позна. Зрэшты, днямі чакаецца прыбыццё новай партыі...
  
  
  Раздаўся яшчэ адзін крык - доўгі і пранізлівы. Відаць, Гаральд забыўся зачыніць дзверы свайго пакоя. Сцены спецыяльных камер унізе, абабітыя гуканепранікальным матэрыялам, не прапусцілі б нават самага адчайнага ляманту паддоследнай. Юда ўскочыў на ногі і хуткай віхлячай хадой падышоў да сцяны. Адсунуўшы ў бок адну з драўляных панэляў, ён націснуў на кнопку тэлеманітора. На экране ўзнік жылы пакой Гаральда.
  
  
  У куце, прыціснуўшы рукі да грудзей, дрыжала аголеная дзяўчына. Побач з ёй, трымаючы сарваную з яе вопратку, стаяў Тартар. Відаць, дзяўчына крычала, калі ён зрываў з яе бялізну. Магутнае цела Тартара напэўна заняло б увесь маленькі экран манітора, не ўстань ён некалькі наводдаль ад сваёй ахвяры. Гаральд павольна набліжаўся да яе, і Іуда ў думках адзначыў, што ў дзяўчыны даволі вялікія для яе мініятурнай фігуркі грудзі і кругленькі жывоцік. Ногі ў яе, на жаль, былі злёгку коротковаты, але гэты недахоп кампенсаваўся яе маладосцю. «Гадоў гэтак праз дзесяць яна ператворыцца ў тоўстую дурнушку, - падумаў Іуда і ўсміхнуўся, - але ёй гэта ўжо не пагражае. Яна павінна быць ім удзячная за тое, што яны пазбавяць яе гэтых непрыемнасцяў». Тым часам Гаральд наблізіўся да дзяўчыны ўшчыльную.
  
  
  - Пачакай пакуль звонку, Тартар! — загадаў Гаральд памагатаму добра пастаўленым голасам, выразна вымаўляючы кожнае слова. Велікан, па імені Тартар, нават не паварушыўся, упіўшыся пажадлівым позіркам у голую дзяўчыну.
  
  
  - Пачакай звонку, Тартар! - асобна паўтарыў Гаральд.
  
  
  Трасянуўшы сваімі чорнымі і густымі, як ільвіная грыва, валасамі, спадальнымі на магутныя плечы, волат адарваў свой погляд ад дзяўчыны і паглядзеў на Гаральда. Высокія скулы і скура колеру охры, аблягае яго вузкавокі твар, выдавалі ў Тартары ўраджэнца Манголіі. Яго продкамі і сапраўды былі дзікія супляменнікі грознага Кублай-хана, чые арды наводзілі жах і на сяброў, і на ворагаў, сеючы паўсюль разбурэнне і смерць.
  
  
  Юда знайшоў гэтага чалавека ў Манголіі і прывёз яго сюды, навучыў англійскай мове і прывучыў да раскошы і асалод, пра якія сын стэпаў нават не марыў. Ён стаў для мангола не проста уладаром, а Богам, і сваім абмежаваным сялянскім розумам Тартар разумеў, што без Юды ён так і застаўся б нікчэмнасцю ў сябе на радзіме. Юда загадаў яму выконваць усе ўказанні свайго партнёра Гаральда, вышэй якога быў толькі ён сам. І зараз, убачыўшы, што Тартар нарэшце павярнуўся і накіраваўся прэч з пакоя, Юда задаволена ўсміхнуўся і кіўнуў у знак ухвалы галавой: хоць і неахвотна, велікан усё ж падпарадкаваўся, не задаючы лішніх пытанняў.
  
  
  Іуда, вядома ж, разумеў тое, што Тартар валодае мозгам дзіцяці і назаўжды асуджаны існаваць у паўзмрочным стане чалавека з сілай Геркулеса і свядомасцю падлетка, але гэта яго цалкам задавальняла. Ён зноў зірнуў на экран: ледзь Тартар выйшаў, Гаральд узяў дзяўчыну за запясце і пацягнуў яе да сябе. Са слязамі ў пашырэлых ад жаху вачах яна падпарадкавалася.
  
  
  - Я не зраблю табе балюча, дурненькая, - казаў Гаральд. - Толькі не ўпарціся і рабі тое, што я скажу. Ты ўсё зразумела, мая мілка?
  
  
  Ён штурхнуў яе на доўгую канапу і ўстаў над ёй, высокі і стройны, са строгім засяроджаным тварам, якое, пры пэўных абставінах, магчыма, магло б спадабацца некаторым жанчынам, але толькі не гэтай, шматдоследнай у любоўных уцехах, дзяўчыне з начнога клуба. Ён не адносіўся да яе тыпу мужчын. Гаральд шпурнуў яе на канапу і сам сеў побач, відавочна маючы намер заняцца з ёй каханнем. Іуда адчуў, што ў яго цячэ па падбародку сліна, і, сцяміўшы, што ўсміхаецца, назіраючы за бясплоднымі спробамі Гаральда авалодаць дзяўчынай, абцёр падбародак здаровай рукой. Гаральд усё яшчэ не губляў надзею, што калі-небудзь цуд усё ж такі адбудзецца і ён сапраўды зможа зрабіць гэта. Сціскаючы грудзі дзяўчыны, ён ціха казаў роўным голасам:
  
  
  - Я спадабаюся табе, малая! Са мной табе будзе лепей, чым з гэтым дзікім манголам. Будзь ласкавай са мной, і ён цябе не кране.
  
  
  Гаральд стаў цалаваць яе грудзі, і яна пакорліва абняла яго за плечы. На твары дзяўчыны Іуда прачытаў поўную абыякавасць вопытнай прастытуткі, якая ведала ласкі многіх мужчын. Дарэмна яна паводзіла сябе так з Гаральдам, яго цяжка было падмануць. Ён любіў мучыць жанчын, даводзячы іх да ашалелага жаху, з якога часам узнікала незвычайная страсць, а часцей - поўная пакорлівасць зацкаванай жывёлы. Дзяўчына пакуль яшчэ не здагадвалася, што яе чакае, і цярпліва зносіла ўсе яго бяскрыўдныя ласкі. І толькі калі Гаральд шпурнуў яе на дыван, у вачах прамільгнула здагадка, але яна, мабыць, адкінула гэтую думку і, зачыніўшы вочы, расслабілася, пакуль Гаральд цёрся сваім жыватом аб яе аголенае цела, спрабуючы ўзбудзіць неўзрушнае.
  
  
  Іуда зноў ухмыльнуўся: ужо ён-то ведаў, да якіх нябачаных вышынь навуковай эротыкі ўзвёў Гаральд садызм. Сам не чужы садысцкім асалодам, Юда дзівіўся выдасканаленым сэксуальным фантазіям Гаральда, нястомна выдумляў усё новыя і новыя забавы. І хоць Юда мог дазволіць сабе не толькі падглядваць за іншымі, ён аддаваў перавагу сэксу гульню ўяўлення і трэніроўку розуму. Назіраючы за Гаральдам, ён прыйшоў да высновы, што яго захапленне садызмам абумоўлена імпатэнцыяй. Ён лічыў, што ў яго хваробе вінаватая нейкая жанчына і, хутчэй за ўсё, на тое меліся важкія падставы. Так ці інакш, фізічная неплацежаздольнасць у сэксе Гаральда і яго маніякальны садызм былі цесна звязаны. Зрабіўшы гэтае адкрыццё, Іуда зразумеў, што з гэтага часу Гаральд у яго руках і ён зможа выкарыстаць яго розум і веды ва ўласных інтарэсах. Бо каб завалодаць чалавекам, трэба толькі зразумець, дзеля чаго той жыве, і даць яму ўсё неабходнае. Рэзкі крык дзяўчыны прымусіў Юду зноў паглядзець на экран манітора: Гаральд выкручваў ёй руку за спіну, прыгаворваючы:
  
  
  - Будзеш ведаць, як лайдачыць!
  
  
  - Але я стараюся! - усхліпвала яна. - Я сапраўды стараюся! Адпусці руку, мне балюча!
  
  
  Гаральд адпусціў яе руку, і дзяўчына ўпала на яго, адчайна спрабуючы падняць тое, што не паднімалася. Нарэшце да яе дайшло, што ўсе спробы задаволіць гэтага імпатэнта ні да чаго не прывядуць. І ўсвядоміўшы гэта, яна ўся пакрылася потам. Гаральд адштурхнуў яе ў кут, і яна стукнулася патыліцай аб стол. Ён падбег да яе і пачаў біць рукой па твары, злосна хрыпаючы пры гэтым:
  
  
  - Ты дрэнна стараешся! Старайся лепш!
  
  
  - Не, я стараюся з усіх сіл, клянуся! - рыдала дзяўчына.
  
  
  Гаральд раптам зноў выкруціў ёй запясце. Ускрыкнуўшы ад пранізлівага болю, дзяўчына ўпала на спіну. Гаральд апусціўся каля яе на калені і ўляпіў ёй трэшчыну. Страсянуўшы галавой, дзяўчына ўскочыла на ногі і схапіла са стала цяжкую шкляную попельніцу. Трымаючы яе ў правай руцэ, яна рашуча рушыла на крыўдзіцеля, які таксама падняўся з падлогі і адступаў ад яе ў кут.
  
  
  - Падонак! - з лютасцю выдыхнула яна. — Жаласны юрлівы вырадак! Я заб'ю цябе!
  
  
  Юда пахаладзеў: адбылося менавіта тое, чаго ён баяўся. Дзяўчына не спалохалася да смерці, а вырашыла даць Гаральду адпор. Яе вочы зіхацелі крыўдай і гневам. Вось да чаго прыводзіць грэбаванне яго інструкцыямі!
  
  
  Хоць Іуда прадугледзеў у падборы дзяўчын кожную дробязь! Ён ужо хацеў націснуць на кнопку выкліку на дапамогу Тартара, калі ўбачыў, што Гаральд хутка забег у камору і вярнуўся адтуль з пугай у руцэ. Пуга рассек далікатную дзявочую скуру з трэскам кітайскай хлапушкі. Яна закрычала і выпусціла попельніцу. Гаральд тузануў на сябе бізун, які абвіў калені дзяўчыны, і яна ўпала тварам на дыван. Гаральд пачаў хвастаць яе пугай па самых уразлівых месцах, прыходзячы ва ўзрушанасць ад выгляду крывавых палос на яе целе. Ён умеў варочаць бізуном і пугай, наносячы ўдары менавіта туды, куды яму хацелася. Дзяўчына каталася па падлозе, выгінаючыся і лямантуючы, молячы яго пашкадаваць яе. Раптам Гаральд апусціў руку з пугай і, нахіліўшыся над ёй, з усмешкай прамовіў:
  
  
  - Гэта толькі першы ўрок табе, малая! Я шмат чаму навучу цябе, вельмі шмат чаму... Гэта толькі пачатак!
  
  
  Ён ведаў, наколькі пакутлівае чаканне катавання, які агідны халодны страх, які раз'ядае душу ахвяры. Ён быў жудаснейшы за самы акт катавання плоці, страшнейшы за ўсе яго садысцкія практыкаванні. Гаральд наглядна прадэманстраваў Іудзе, як з дапамогай прыёмаў, распрацаваных рускім навукоўцам Паўлавым, можна ператварыць любую свавольную дзяўчыну ў дрыготкае пакорлівае стварэнне і пазбавіць яе рэшткаў розуму і волі.
  
  
  - Тартар! - крыкнуў ён, і вялізны мангол увайшоў у пакой. - Можаш забраць яе ўніз. Але спачатку пагуляй з ёй крыху прама тут, а я пагляджу…
  
  
  Тартар падняў адной рукой дзяўчынку за шыю і шпурнуў на стол, нібы ляльку, скалячы гнілыя зубы.
  
  
  - Але ж ты абяцаў мне! - крыкнула яна.
  
  
  — Тартар скончыць тое, што я не змог для цябе зрабіць, — з ухмылкай сказаў Гаральд, апускаючыся на канапу. Ты заслужыла задавальненне, дробка мая. Прыступай, Тартар!
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на плач дзяўчынкі, мангол рассунуў ёй ногі і, стоячы ў краю стала, рэзка ўсадзіў у яе сваю мужчынскую плоць. Дзяўчына прарэзліва закрычала, але бесцырымонны нашчадак Кублай-хана зноў і зноў раздзіраў яе з жахлівай сілай, пакуль яе крыкі не перайшлі ў хрыплы стогн.
  
  
  - Малайчына, Тартар! - пахваліў яго Гаральд. - Пакуль дастаткова.
  
  
  Яму, аднак, прыйшлося паўтарыць гэта двойчы і нават пляснуць пугай у паветры, перш чым мангол адскочыў ад дзяўчыны, усміхаючыся ідыёцкай усмешкай. Яна спаўзла са стала, Тартар падхапіў яе пад мышку і выйшаў разам з ёй з пакоя, прадчуваючы працяг задавальнення.
  
  
  Гаральд сеў за пісьмовы стол, дастаў са скрыні паперу, аловак, лагарыфмічную лінейку і пачаў нешта пісаць. Неўзабаве ліст пакрыўся лічбамі і ўраўненнямі: Гаральд спяшаўся скончыць апошнія разлікі, неабходныя для паспяховага завяршэння іх эксперыменту.
  
  
  Юда выключыў манітор і з палёгкай уздыхнуў. На гэты раз усё абышлося, але надалей ён не пацерпіць ніякіх парушэнняў заведзенага парадку. Трэба будзе ўзмацніць кантроль за падборам дзяўчат. Юда не мог дапусціць, каб усе яго тытанічныя намаганні абрынуліся з-за простай нядбайнасці. Ён заўсёды распрацоўваў свае аперацыі з вялікай дбайнасцю, але гэтая аперацыя была вяршыняй яго творчай думкі. На няшчасце, Іуда не ведаў, што напісаў Роберт Бернс пра самыя прадуманыя планы мышэй і людзей.
  Раздзел другі
  
  
  У падземным гаражы хмарачоса, у якім размясцілася вашынгтонская штаб-кватэра спецыяльнай разведвальнай службы ЗША, са свайго аўтамабіля выйшаў высокі мужчына шчыльнага целаскладу і хуткім крокам накіраваўся да ліфта. Яго постаць і рашучая хада выдавалі ў ім чалавека, больш звыклага дзейнічаць, чым сузіраць. Увайшоўшы ў кабіну ліфта, Нік Картэр націснуў на кнопку верхняга паверха і зірнуў на якія ўспыхваюць на табло над дзвярыма лічбы. Хоук рэдка выклікаў яго непасрэдна ў свой кабінет, аддаючы перавагу сустракацца на канспіратыўных кватэрах. І ўжо калі ён дазволіў сабе зрабіць выключэнне з правілаў, значыць, наспявала нейкая важная і тэрміновая аперацыя.
  
  
  Ліфт нарэшце спыніўся, дзверы адчыніліся, і Нік апынуўся ў невялікай прыёмнай. За сталом сакратаркі сядзела незнаёмая яму асоба, якая, зрэшты, цалкам магла працаваць тут ужо год, і ён усё роўна б не даведаўся пра гэта. Па абодва бакі ад дзяўчыны з абыякавым выглядам пачытвалі газеты і часопісы дужыя ахоўнікі, зручна ўладкаваўшыся ў мяккіх крэслах. Стрымаўшы ўсмешку, Нік зрабіў выгляд, што не заўважае іх уважлівых поглядаў, і паглядзеў спадылба ў далёкі верхні кут, дзе пад самай столлю чарнелі вентыляцыйныя адтуліны. Каштавала толькі сакратарцы націснуць нагой на патаемны рычаг пад яе сталом, і які ўвайшоў адразу ж паваліўся б на падлогу, зрашэчаны градам куль з спецыяльных кулямётаў.
  
  
  Нік усміхнуўся і прад'явіў пасведчанне. Слізгануўшы па ім позіркам, дзяўчына расплылася ў ветлівай усмешцы і, забраўшы ў яго дакумент, сунула яго ў невялікую кантрольную прыладу. Пераканаўшыся, што фатаграфія і адбіткі пальцаў у пасведчанні адпавядаюць дадзеным, закладзеным у памяць кампутара, якія адразу ж высветліліся на экране дысплея, яна вярнула яму картку і, кіўнуўшы ахоўнікам, націснула на кнопку званка. Нік усміхнуўся ёй у адказ і прайшоў міма яе да дзвярэй суседняга кабінета. Усё гэта адбывалася без слоў, але ўдзельнікі гэтай нямой сцэны і так цудоўна зразумелі адзін аднаго.
  
  
  Зірнуўшы на экран, чароўная сакратарка Хоука даведалася, што сімпатычны мужчына атлетычнага целаскладу, які стаіць перад ёй, і ёсць знакаміты Агент нумар тры Нік Картэр: вочы блакітныя, рост - шэсць футаў і два цалі, аскепак гранаты ў левым сцягне, шрам бакі. Мае ранг магістра забойстваў, ліцэнзію на пілатаванне ўсіх відаў самалётаў, выдатна плавае з аквалангам пад вадой, свабодна гаворыць на дзесяці мовах. Акрамя таго, ён выдатны аўтагоншчык, пераможца мноства спартыўных спаборніцтваў і член гастранамічнага таварыства. Карацей кажучы, сапраўдны супермэн.
  
  
  Адчуваючы ў сябе паміж лапаткамі які свідруе погляд сакратаркі, Нік Картэр увайшоў у кабінет Хоука. Шэф падняўся з-за стала яму насустрач. Выгляд у яго быў змучаны, але сталёвыя вочы ўсё гэтак жа праймалі суразмоўцы наскрозь, а голас гучаў выразна і ўладна. Акрамя яго, у пакоі знаходзіліся яшчэ тры чалавекі, яны таксама ўсталі, і Хоук прадставіў іх Ніку.
  
  
  - Жак Дэбаль, французская разведка; Арон Кул, ізраільская служба бяспекі; капітан Хотчкінс - ВМФ ЗША.
  
  
  Хоук дастаў з каробкі новую цыгару.
  
  
  Нік сеў на вольнае крэсла і падрыхтаваўся слухаць.
  
  
  - Гэтыя спадары тут таму, - пачаў расказваць Хоук, - што за параўнальна кароткі тэрмін нашы краіны зведалі падобныя марскія трагедыі. Вы, вядома ж, ведаеце, пра што ідзе гаворка, Агент нумар тры?
  
  
  Нік кіўнуў: ён чуў пра гэтыя дзіўныя здарэнні.
  
  
  Хоук меў на ўвазе, несумненна, таямнічае знікненне перш ізраільскай, а затым французскай і амерыканскай падводных лодак у акіяне, якое нарабіла шмат шуму ў сусветнай прэсе.
  
  
  - Цікава, што ніводная са зніклых лодак не падала ніякага трывожнага сігналу перад тым, як знікнуць бясследна. Усе падводныя лодкі проста растварыліся ў тоўшчы воды ці ж выпарыліся пры ўсплыванні. І з таго часу пра іх ні слыху ні духу.
  
  
  - І вось, нарэшце, мы атрымалі адказ на гэтую загадку, - пасля шматзначнай паўзы, працягваў Хоук, - прэзідэнт Злучаных Штатаў падвергся нахабнаму шантажу: зламыснік запатрабаваў сто мільёнаў даляраў за вяртанне нашай найноўшай субмарыны «Х-88». Вы ўжо здагадаліся, як клічуць гэтага шантажыста?
  
  
  - Іуда! — Усклікнуў Нік не задумваючыся. На такую аперацыю здольны быў толькі ён. Так, толькі адзін чалавек у свеце, сапраўдны д'ябал у чалавечым абліччы, сапраўднае ўвасабленне зла, на імя Іуда, мог зрабіць гэта! Нік адчуў, як у ім закіпае гнеў.
  
  
  - У сваім пасланні прэзідэнту, - працягваў Хоук, - Іуда сцвярджае, што і астатнія падводныя лодкі зніклі падчас выпрабаванняў распрацаванай ім сакрэтнай зброі. Выкрадзеная ім лодка "Х-88" з'яўляецца найноўшым дасягненнем амерыканскай ваеннай тэхналогіі, флагманам нашага ваенна-марскога флоту. Я ўжо не кажу пра павозку.
  
  
  — Калі мы не заплацім яму, — сказаў Нік, — ён прадасць яе суперніку. А калі заплацім, дзе гарантыі, што гэтым справа скончыцца?
  
  
  - Абсалютна дакладна, - кіўнуў Хоук. - Менавіта таму мы ўсе і сабраліся тут на нараду.
  
  
  - Няма ніякіх падстаў спадзявацца, - уступіў у размову прадстаўнік Ізраіля, - што гэты маньяк не паступіць падобнай жа выявай і з іншымі дзяржавамі. Бо апетыт прыходзіць, як вядома, падчас ежы. Ён жадае паставіць на калені ўвесь мір. Мы падалі ў распараджэнне вашага шэфа ўсю наяўную ў нас па гэтым пытанні інфармацыю. Можа быць, нам па макулінках атрымаецца ўзнавіць больш-менш ясную карціну.
  
  
  - А пакуль што ясна толькі адно, - заўважыў Хоук, - калі мы не заплацім у бліжэйшыя пяць дзён, Юда захопіць новыя падводныя лодкі і запатрабуе яшчэ больш грошай за іх.
  
  
  - Але як яму ўдаецца гэта рабіць, чорт пабяры? — усклікнуў Мік. - Бо нельга ж проста ўзяць субмарыну пад паху і сплысці разам з ёй! Падводныя лодкі абсталяваны радарамі, гідралакатарамі, сістэмамі ранняга папярэджання і іншымі найскладанымі ахоўнымі прыладамі. Што ж адбываецца з усім гэтым абсталяваннем? Чаму яно не спрацоўвае?
  
  
  - Юда нейкім чынам нейтралізуе яго, - паціснуў плячыма Хоук. - Ён прымяняе нешта такое, што цалкам адключае ўсе сістэмы выяўлення і папярэджання лодкі. Мы не маем ні найменшага падання, які менавіта аб'ект варта шукаць, але ясна, што гэта нешта магутнае і масіўнае і, несумненна, яно дзесьці грунтуецца. Там зараз утрымліваецца і падлодка "Х-88" разам з экіпажам. У вас ёсць пяць дзён на тое, каб выявіць гэтую базу і сарваць чарговую аперацыю Юды. І вядома ж, выратаваць нашу лодку і яе каманду.
  
  
  Нік шырока ўсміхнуўся і зрабіў вялікія наіўныя вочы.
  
  
  - Лічыце, што ваш загад ужо выкананы, сэр! - бадзёра ўсклікнуў ён, акінуўшы насмешлівым позіркам усіх прысутных. Судзячы па іх сур'ёзным асобам, яны былі схільныя ў гэта паверыць.
  
  
  Хоук, насупіўшы бровы, кінуў на Ніка дакорлівы погляд і працягваў як ні ў чым не бывала:
  
  
  - Разгледзім зараз усю наяўную ў нашым распараджэнні інфармацыю, джэнтльмены!
  
  
  Француз з нудой закаціў вочы да столі пры гэтых словах: відавочна, інфармацыі было не занадта шмат.
  
  
  - Такім чынам, вось што ёсць у нас у распараджэнні, Агент нумар тры, - сказаў спакойным тонам Хоук. - Па-першае, нам вядома, што, пры ўсёй сваёй вынаходлівасці на падобныя трукі, Іуда не валодае дастатковымі тэхнічнымі і навуковымі ведамі, каб стварыць падобную суперзброю. З гэтай нагоды некалькі слоў хацеў бы сказаць месье Дэбол, - кіўнуў ён у бок француза.
  
  
  - Вы, вядома ж, чулі аб французскім біёлагу Франсуа Санге і яго нашумелым адкрыцці ў галіне падводных даследаванняў і здольнасці чалавека жыць на марскім дне. Прыблізна гады паўтара таму да гэтага прафесара звярнуўся адзін яго знаёмы, які заявіў, што можа стварыць падводную прыладу, здольнае кантраляваць увесь мір. Ён не быў французам, клікалі яго Гаральд Фратке. Прафесар Санге ведаў яго як геніяльнага спецыяліста па біялогіі мора, але адначасова быў чуў аб яго сварлівым характары і дзіўных дзівацтвах. Справа заключаецца ў тым, што гэты вучоны праславіўся сэксуальным маньякам сярод сваіх калег. Больш за тое, ён нават падвяргаўся арышту за спакушэнне маладзенькіх дзяўчат і выкарыстанне ў нізінных мэтах наркатычных сродкаў. З Сарбоны яго выгналі за тое, што ён сілком утрымліваў у сваім пакоі студэнтку. Прафесар Санге не стаў звязвацца з гэтак гнюсным тыпам і выставіў яго за дзверы, а аб яго дзіўнай прапанове паведаміў у службу бяспекі. Мы спрабавалі адшукаць Гаральда Фратке, але ён нібы ў ваду адышоў…
  
  
  Хоук зрабіў знак працягваць Арону Кулу, прадстаўніку Ізраілю.
  
  
  - Прыкладна год таму, - пачаў той, - на мяжы з Іарданіяй быў забіты гандляр жывым таварам. Гэты чалавек займаўся пастаўкай дзяўчат багатым пакупнікам, галоўным чынам арабам і японцам. У спісе кліентаў забітага мы знайшлі імя Гаральда Фратке. Некалькі падазрона, ці не праўда?
  
  
  - Усё гэта вельмі цікава, - заўважыў Нік. - Прасочваецца вельмі цікавы ланцужок: гандляр жывым таварам - навуковец, схільны да сэксуальных скрыўленняў - злыдзень Юда. Але як мне знайсці гэтага злыдня? Прызнацца, я нават не ўяўляю сабе, з чаго можна было б пачаць…
  
  
  - Мы заклалі ў наш найноўшы кампутар некаторыя дадатковыя дадзеныя па гэтым пытанні. - сказаў Хоук. — У прыватнасці, вынікі лабараторнага аналізу складу чарнілаў і паперы ліста Юды прэзідэнту, адпраўленага з Вашынгтона тры дні таму, дадзеныя аб складзе вады і паветра ў раёне знікнення падводнай лодкі, а таксама ў шасці іншых раёнах свету, дзе ёсць найбольшая колькасць маленечкіх астравоў і атолаў. , не адзначаных на картах.
  
  
  - Зразумела, прымаліся да ўвагі выключна глыбакаводныя раёны, - заўважыў капітан Хотчкінс, - паколькі ўсе зніклыя падводныя лодкі здзяйснялі рэйды на значнай глыбіні.
  
  
  - Перад кампутарам была пастаўлена задача вызначыць верагодны раён знікнення лодак і, адпаведна, пошуку, - растлумачыў Хоук.
  
  
  - На мой погляд, - задуменна вымавіў Нік, - шукаць варта ў Карыбскім моры, каля Малых Антыльскіх і Падветраных выспаў уздоўж узбярэжжа Венесуэлы.
  
  
  Хоук падціснуў вусны, выразна зірнуўшы на замежных калегаў. Ва ўсіх траіх адвісла ніжняя сківіца. Першы ачуўся ад здзіўлення француз:
  
  
  - Неверагодна! - усклікнуў ён. - Гэта вышэй усякіх хвал!
  
  
  - Вам не патрэбен ніякі кампутар з такімі супрацоўнікамі, - сказаў ізраільцянін. - Гэта фенаменальна!
  
  
  — Я проста адгадаў, — сціпла панурыўся Мік. - Гэта чыстая выпадковасць.
  
  
  Перад яго думкай успыхнула карта Карыбскага мора, ва ўсходняй частцы якога паўмесяцам выцягнуліся Малыя Антыльскія выспы. Глыбакаводныя раёны пачыналіся за выспамі Лос-Рокес. Буйныя выспы, такія, як Аруба, Кюрасаа і Банайрэ, у заходняй частцы гэтага ланцуга можна было смела выключыць, улічваючы ажыўленае суднаходства паміж імі. Хутчэй, трэба было звярнуць увагу на малыя выспы за рыфам Кюрасаа і тыя, што на ўсход ад яго. Голас Хоука перапыніў разважанні Ніка.
  
  
  - Табе спатрэбіцца прыкрыццё для тваіх пошукаў, - казаў ён. - Якраз цяпер там працуе акіянаграфічная экспедыцыя, якую ўзначальвае доктар Фразер. Гэта вялікі поспех для нас. Доктар Фразер вельмі ўзрадаваўся, атрымаўшы ад нас неабходнае для даследаванняў абсталяванне. А ты, Нік, будзеш працаваць у складзе групы як прадстаўнік ваенна-марскога флота ЗША: гэта было галоўнай умовай нашай дапамогі экспедыцыі.
  
  
  - Значыць, кіраўнік экспедыцыі не ведае, хто я на самой справе? – удакладніў Нік.
  
  
  - Менавіта так, - кіўнуў Хоук.
  
  
  - Але ці мелі мы маральнае права ўводзіць яго ў зман, шэф? – нахмурыўся Мік. - Вы ўпэўнены, што ён прыняў бы ад нас дапамогу, калі б ведаў сапраўдную мэту маёй місіі? Бо мы падстаўляем акіянографаў пад удар! З Юдам жарты дрэнныя…
  
  
  - Ніякай небяспекі няма, - усміхнуўся Хоук. - Экспедыцыя праводзіцца цалкам легальна, так што не варта панікаваць, Нік.
  
  
  Картэр толькі цяжка ўздыхнуў: заўсёды можа здарыцца нешта непрадбачанае. Але Хоук заставаўся верным свайму прынцыпу - выкарыстоўваць любую магчымасць для дасягнення сваёй мэты, часам нават рызыкуючы чужымі жыццямі. Калі ўсё пройдзе гладка, наіўны вучоны нават не здагадаецца, якой небяспецы ён падвяргаўся, прымаючы ад ваенных дапамогу. Але калі не, яму давядзецца пашкадаваць аб гэтым.
  
  
  - Цяпер у вас ужо на гадзіну менш часу, каб знайсці Юду і зніклую «Х-88»! — Хоук устаў, даючы тым самым зразумець, што інструктаж скончаны.
  
  
  — Выбачайце, сэр, што я крыху забалбатаўся, — жоўцева заўважыў Нік.
  
  
  - Усё ў парадку, Агент нумар тры, - усміхнуўся куткамі вуснаў Хоук. - Зазірніце ў аддзел спецыяльных эфектаў, там прыгатавалі для вас новы рыштунак для падводнага плавання. Сцюарт вам усё растлумачыць падрабязней. Вы вольныя.
  
  
  Трое іншых прысутных на нарадзе таксама ўсталі, і Нік памахаў ім на развітанне рукой. Яны паглядзелі на яго, як на нябожчыка на пахаванні. «Што ж, магчыма, яны і маюць рацыю», — падумаў Нік. У яго заставалася крыху менш за пяць дзён, каб знайсці тое, што Юда хаваў ужо больш за год. Не занадта светлая далягляд!
  
  
  Накіроўваючыся ў аддзел спецыяльных эфектаў, Нік паспрабаваў яшчэ раз прааналізаваць пачутае ў кабінеце шэфа. Такім чынам, на борце зніклых падводных лодак знаходзілася не менш за трыста чалавек. Хутчэй за ўсё яны загінулі. Цяпер Юда ўтрымлівае, яшчэ сто маракоў. Нік рыпнуў зубамі: ужо на гэты раз нягодніку ад яго не атрымаецца сысці! Гэта будзе іх апошні паядынак.
  
  
  Сцюарт сустрэў Ніка радаснай усмешкай дзіцяці, якое атрымала новую цацку. Нік уважліва выслухаў інструкцыі начальніка тэхнічнага аддзела па эксплуатацыі рыштунку для падводнага плавання, выдатна разумеючы, што падчас якая мае быць яму экскурсіі ў невядомае ад гэтага рыштунку будзе залежаць яго жыццё.
  
  
  - Да Пуэрта-Рыка вы даляціце на пасажырскім самалёце, - сказаў у заключэнне Сцюарт. - Дастаўку вас на судна забяспечыць кіраўнік мясцовага аддзялення паветранай службы. Навукоўцы ні пра што не павінны здагадацца, вас прадставяць ім як капітана Картэра з упраўлення акіянаграфіі ваенна-марскога флота. Спадзяюся, вы ўсё зразумелі. Жадаю вам удачы!
  
  
  Нік кіўнуў, узяў спецыяльны рыштунак і выйшаў з кабінета. Цяпер дарога была кожная секунда. Даляцеўшы без асаблівых праблем да Нью-Ёрка, ён перасеў на самалёт, які павінен быў даставіць яго ў Пуэрта-Рыка. Салон быў поўны вясёлых турыстаў, бізнэсмэнаў і адпускнікоў, якія вырашылі адведаць сваіх сваякоў. Наадварот Ніка сядзела мілая дзяўчына, ужо прышпіліў пояс бяспекі. Яна выпраменьвала жыццярадаснасць, запал і энергію, уласцівую большасці сельскіх дзяўчат. У яе былі каштанавыя валасы, румяныя, як яблыкі, шчочкі і поўныя грудзі пад пінжаком аранжавага колеру паверх сіняй спадніцы. У яе былі крышачку паўнаватыя ногі, але гэта кампенсавалася іх складнасцю і апетытнай далікатнай скурай. Дзяўчына была без панчох і ў туфлях на плоскай падэшве.
  
  
  — Не хвалюйцеся, — заўважыўшы замяшанне на яе адкрытым твары, нягучна сказаў Нік. - Самалёт узляціць.
  
  
  - Няўжо гэта настолькі прыкметна? - разрагаталася яна. — Ведаеце, у мяне ж зусім няма досведу палётаў, у адрозненне ад вас…
  
  
  - А чаму вы вырашылі, што ў мяне ён ёсць? — з усмешкай спытаў Мік.
  
  
  - Сама не ведаю, - адказала яна. — У вас выгляд чалавека, які мае вялікі досвед наогул ва ўсім.
  
  
  Нік расплыўся ва ўсмешцы: падарожжа абяцала быць прыемным. Гэтая прастадушная дзяўчына ўсё больш падабалася яму. Калі самалёт нарэшце падняўся ў паветра і лёг на зададзены курс, яны замовілі кактэйль і разгаварыліся. Бэці-Лу Роўлінгз ахвотна расказвала свайму спадарожніку пра сябе. Яна нарадзілася сярод кукурузных палёў Небраскі, а ў вялікі горад перабралася толькі год таму. На новым месцы яе чакалі не толькі радасці і прыемныя ўражанні, але і клопаты і засмучэнні. Ёй прыйшлося сутыкнуцца з вялікімі цяжкасцямі. Нік прадставіўся ёй даследнікам акіянскіх глыбінь па імі Тэд Малоун, якія накіроўваюцца ў чарговую камандзіроўку. Засцярогі ў перапоўненым самалёце былі далёка не залішне: як шляхта, хто прыслухоўваецца да іх бяскрыўднай балбатні? |
  
  
  - Вы збіраецеся правесці ў Пуэрта-Рыка адпачынак? — пацікавіўся Нік у сваёй павесялелай суразмоўніцы, наіўная дапытлівасць і непасрэднасць якой усё больш замілоўвалі і забаўлялі яго.
  
  
  - Ах, не! - гучна выклікнула яна, прыходзячы раптам у дзіўнае ўзбуджэнне. - Мяне павінны там сустрэць і адвезці на месца маёй новай працы. Прызнацца, я вельмі хвалююся, нават злёгку пабойваюся... Бо кампанія дашле за мной спецыяльны самалёт!
  
  
  - Што ж гэта за праца? – насцярожыўся Нік.
  
  
  — Я буду сакратаром багатага пажылога бізнэсмэна, дзівацкага пустэльніка, які жыве на востраве. Мяне папярэдзілі, што штат яго супрацоўнікаў вельмі абмежаваны - памагаты і некалькі слуг. Уяўляеце, у маім распараджэнні будзе цэлая выспа! Як мне сказалі, мае абавязкі будуць не занадта цяжкімі.
  
  
  - І як жа вы знайшлі такую працу? — спытаў Нік, заінтрыгаваны пачутым.
  
  
  - Прачытала аб'яву ў газеце! - адказала Бэці-Лу. - Набор вырабляе кампанія па працаўладкаванні «Уолтан імплаймент эджэнсі». Божа мой, вы не ўяўляеце, якую яны зладзілі мне праверку! Гэтыя сумоўі і тэсты зусім змучылі мяне! Мне прыйшлося выкласці ім усю паднаготную, іх цікавіла літаральна кожная дробязь: ці ёсць у мяне палюбоўнікі, з кім я сябрую, дзе мае бацькі і ўсё такое іншае. Яны сказалі, што мне трэба будзе месяцамі жыць у поўнай ізаляцыі ад усяго свету на гэтай выспе, так што лепш мне адразу адмовіцца, калі я дрэнна пераношу расстанне з роднымі і блізкімі. Але я жыву сама па сабе ўжо з васемнаццаці год, а мае бацькі даўно памерлі. Калі год таму памерла мая цётка, я вырашыла перабрацца ў Нью-Ёрк. Так што праверку я прайшла і мяне прынялі на гэтую працу.
  
  
  Нік на ўсякі выпадак у думках паўтарыў і запомніў назву кампаніі па працаўладкаванні, нават не ведаючы, ці спатрэбіцца гэта яму, але падпарадкоўваючыся нейкаму ўнутранаму трывожнаму пачуццю. Што ж, час, як звычайна, усё расставіць на свае месцы…
  
  
  З дынаміка бартавой радыёсувязі раздаўся гучны і чысты голас пілота:
  
  
  - Лэдзі і джэнтльмены, над Пуэрта-Рыка завіс густы туман, таму наш самалёт напэўна стане апошнім, які праз некалькі хвілін прызямліцца ў гэтым раёне. Калі ласка, прышпіліце свае рамяні бяспекі. Мы радыя былі бачыць вас на борце нашага самалёта. Жадаем прыемнага адпачынку!
  
  
  Нік падбадзёрвальна падміргнуў збялелай Бэці-Лу, і яна адказала яму ўдзячнай усмешкай. Самалёт нырнуў у шчыльную заслону туману, заходзячы на пасадку. Па тым, як плаўна зніжалася цяжкая машына, Нік зразумеў, што штурвал у надзейных і дасведчаных руках. Вонкава паралізаваны, нібы распешчаны хатні кот, Нік быў унутрана сабраны і напружаны. Раптоўная смуга магла знерваваць усе яго планы.
  
  
  Колы авіялайнера закранулі пасадачную паласу, і скрозь шматкі туману замігцелі агні аэравакзала. Неўзабаве яны з Бэці-Лу ўжо былі ўнутры тэрмінала, дзе ў першую чаргу навялі даведкі аб прыбыцці прыватных самалётаў, дасланых за імі. Нажаль, прадказанне камандзіра павозкі іх авіялайнера апраўдалася: для маленькіх самалётаў аэрапорт быў ужо даўно зачынены. У метэаслужбе Ніку сказалі, што туман рассеецца толькі раніцай, таму не заставалася нічога іншага, акрамя як уладкавацца на ноч у найбліжэйшай гасцініцы.
  
  
  Нік зірнуў на Бэці-Лу і зразумеў па выразе яе асобы, што яна расчараваная. Фізіяномія самога Ніка свяцілася поўнай лагоднасцю, хоць усярэдзіне ў яго ўсё кіпела, як у пякельным катле. Бракавала толькі яму страціць цэлых дванаццаць гадзін! Іуда пакуль бясспрэчна лідзіраваў. Ён зноў паглядзеў на засмучаную дзяўчыну і прасякнуўся да яе жалем.
  
  
  - Не вешайце носа, - сказаў ён. - Я ўвесь вечар буду забаўляць вас!
  
  
  Яна ўзяла яго пад руку, і ад дакранання да яго пляча яе пругкай грудзей Нік адчуў салодкую дрыготку.
  
  
  - Дзякуй, Тэд! - усклікнула яна. - Ненавіджу чакаць, для мяне гэта горш за смерць. Я так доўга чакала гэтай гадзіны - і вось вам, калі ласка! Зноў нясцерпнае чаканне!
  
  
  — Не хвалюйся, малая, — перайшоў на фамільярны тон Нік, вырашыўшы, што надышоў самы прыдатны для гэтага момант. - Трэба зарэгістравацца ў гатэлі і добранька павячэраць. Калі ўжо нам усё роўна тырчаць тут усю ноч, лепш атрымаць ад гэтага задавальненне. Ты згодна са мной, дробка?
  
  
  Дзяўчына радасна кіўнула і, прыпаўшы да яго пляча, дазволіла яму адвесці сябе ў фае гасцініцы, імкнучыся ісці з Нікам у нагу. Рэстаран аказаўся даволі ўтульным, яны пілі кактэйль, танцавалі, елі, зноў танцавалі і зноў пілі кактэйль. Бэтсі паступова супакойвалася, і калі яны нарэшце апынуліся каля дзвярэй яе нумара, ён абняў яе і мякка спытаў:
  
  
  - Цябе нічога не турбуе? Мне здалося, што табе крыху сумна. Чаму? Раскажы мне, як свайму духоўніку.
  
  
  - Мне раптам зусім перахацелася ехаць на гэтую выспу! - прызналася яна. - У мяне даўно не было такога прыемнага вечара, як сёння. Я буду сумаваць без цябе, Тэд!
  
  
  Яна сур'ёзна паглядзела яму ў вочы, ён усміхнуўся і жартаўліва дакрануўся пальцам да кончыка яе носа.
  
  
  - Я таксама думаў, якое табе будзе адной на гэтай выспе, - сказаў ён. - Але людзі ўспрымаюць свет па-рознаму. Ты добра падумала, даючы згоду на такую працу?
  
  
  - Так, і вырашыла, што яна мне падыходзіць, - сказала дзяўчына. - Але цяпер, калі я пазнаёмілася з табой, я ўжо не ўпэўнена ў гэтым. І калі б я ведала, што мы зноў сустрэнемся, няхай нават праз шмат месяцаў…
  
  
  - А чаму б і не? — Спытаў Нік, уваходзячы следам за ёй у нумар. Гэтая шчырая дзяўчына спадабалася яму. Раптам яна абняла яго і прашаптала:
  
  
  - Дапамажы мне, Тэд! Умацуй мой дух! Падтрымай мяне!
  
  
  Ён пацалаваў яе ў вусны, і яна зачыніла за яго спіной дзверы. Вызваліўшыся з яго абдымкаў, яна скінула з сябе свой апельсінавы пінжак на крэсла, скінула блузку і сцягнула сінюю спадніцу і трусікі. У яе дзеяннях не было нічога вульгарнага і непрыстойнага, яна зрабіла гэта вельмі проста і натуральна. Нік падышоў да яе, і яна прытулілася да яго бронзавай мускулістай фігуры ўсім сваім малочна-белым целам.
  
  
  — Не думаў, што мне трэба будзе такая цудоўная ноч, — выдыхнуў ёй на вуха Нік.
  
  
  - І я таксама гэтага не чакала, Тэд, - прашаптала яна. - Але я ні аб чым не шкадую, і мне не сорамна ў гэтым табе прызнацца. Ведаеш, я зусім не такая, як гэтыя гарадскія прытворшчыцы. Жывучы ў вёсцы, інакш глядзіш на мір. Калі мне хочацца чагосьці, я радуюся гэтаму і кажу пра гэта шчыра.
  
  
  — Тады замоўкні і выкарыстоўвай свой раток для чаго-небудзь яшчэ, — з ухмылкай сказаў Нік, сціскаючы яе пругкай грудзі з якія тырчаць ружовымі саскамі.
  
  
  Нявопытная ў каханні, Бэці-Лу з лішкам кампенсавала гэты недахоп сваёй нязмушанасцю і запалам, аддаючыся яму. У яе былі моцныя рукі, і яны лепш за ўсякія словы казалі яму, наколькі ён жаданы ёй. Яе цела калацілася і выгіналася, яе сцягна хадзілі ходырам пад яго магутным тулавам, а з горла вырываліся захопленыя крыкі і ўздыхі.
  
  
  - Яшчэ, яшчэ! - хрыпела яна. - Не спыняйся, прашу цябе!
  
  
  Упіўшыся пазногцямі ў яго плечы, яна стагнала і рыдала пад ім, прыціскаючыся да яго ўсё мацней і мацней, пакуль нарэшце раптам не выцягнулася ў струну і не закрычала ў экстазе. Потым яна бяссільна адкінулася побач з ім на падушку, абвіўшы яго ногі правай нагой, як ліяна абвівае ствол магутнага дрэва, і прашаптала:
  
  
  - Цяпер я больш не баюся адзіноты на гэтай выспе! Я буду ўспамінаць гэтую ноч, Тэд!
  
  
  Яна ўзяла абедзвюма рукамі яго галаву і зазірнула яму ў вочы.
  
  
  - Я хацела б напісаць табе ліст! Я не магу даць свой адрас, бо яшчэ не ведаю яго. Дай мне свой, і я напішу табе з гэтай выспы, як толькі ў мяне з'явіцца такая магчымасць.
  
  
  Нік усміхнуўся ёй і даў свой адрас у Нью-Ёрку, сказаўшы, што ў кватэры пакуль жыве яго прыяцель па прозвішчы Картэр.
  
  
  Бэці-Лу запісала яго ў свой нататнік і праз хвіліну заснула сном немаўля, скруціўшыся абаранкам. Вычакаўшы яшчэ крыху, Нік устаў, апрануўся і на дыбачках выйшаў з пакоя.
  
  
  У сябе ў нумары ён яшчэ раз праверыў увесь рыштунак і прадумаў свае далейшыя крокі. Ні сто маракоў, якія стамляюцца ў невядомым пакуль яму месцы, ні ўвесь свет, над якім навісла страшная пагроза, не маглі чакаць, пакуль ён прыступіць нарэшце да выканання задання. За гэтыя дванаццаць гадзін вымушанага гультайства яму давядзецца расплачвацца потым і крывёй. Але пракляты туман усё яшчэ праплываў міма вокнаў ірванымі шматкамі, і Нік з цяжкім уздыхам прылёг на канапу і зачыніў вочы.
  Раздзел трэці
  
  
  Абуджаны яркім і гарачым сонцам, Нік сарваўся з канапы, нібы бягун са старту, які пачуў стрэл стартавага пісталета. Памыўшыся і пагаліўшыся, ён накіраваўся хуткім крокам у нумар Бэці-Лу, каб развітацца з ёй. Але пакой, на яго здзіўленне, аказаўся пустым. Пхнуўшы прыадчыненыя дзверы, Нік паклікаў яе па імені. Замест Бэці-Лу на яго павярнуўся і ўтаропіўся вузкавокі азіят з буйнай галавой мангола і масіўнай фігурай. Слізгануўшы ацэньваючым поглядам па яго шырокіх плячах і доўгіх руках, Нік падумаў, што гэта годны супернік. Велікан трымаў у руцэ цыдулку, каля яго ног на падлозе валяўся пусты канверт. Нік заўважыў надпіс - Тэду Малоўну. Незнаёмы відавочна чытаў цыдулку, адрасаваную яму, Ніку Картэру.
  
  
  - Гэй, прыяцель, - з пагрозай вымавіў ён. - Гэтая запіска прызначана мне. Дзе Бэці-Лу?
  
  
  - Дзяўчынка з'ехала, - нізкім гартанным голасам адказаў монстар. - Ты яе ведаеш?
  
  
  - Пазнаёміўся толькі ўчора ў самалёце. Але цябе гэта не датычыцца.
  
  
  — Забудзься дзяўчынку, — сказаў мангол катэгарычным тонам.
  
  
  - Аддай мне запіску, - сказаў Нік. - Іначай будзе страшны трэск.
  
  
  - Які яшчэ трэск? — тупа зірнуў на яго на свае вочы-пацеркамі мангол.
  
  
  — Трэск ад удару тваёй башкі аб падлогу, — сказаў Нік і, выхапіўшы лісток з ручышчаў гіганта, хутка прабег яго.
  
  
  «Дарагі Тэд! Па мяне ўжо прыехалі. Не хачу цябе будзіць. Я ніколі не забуду мінулую ноч і абавязкова напішу па адрасе, які ты мне даў. Чакай майго ліста. Цалую. Бэці-Лу».
  
  
  Удару Нік не чакаў, толькі адчуў выбух у жываце, ад якога ў яго счарнела ў вачах і перахапіла дыханне, і паваліўся, стукнуўшыся лбом аб начны столік. На імгненне ён адключыўся, расцягнуўшыся на падлозе, а ачуўшыся, адчайна затрос галавой. Нарэшце яго зрок сфакусавалася, ён адпіхнуў у бок перакуліўся на яго столік і, калыхаючыся, устаў на ногі. Дзверы былі расчынены насцеж, пакой пусты. Любы нармальны чалавек наўрад ці хутка падняўся б пасля такога скрышальнага ўдару. Нік не вырашыўся ў падобным стане пераследваць монстра: галава расколвалася ад болю, перад вачыма ўсё плыло, кроў пульсавала ў скронях. Ён дакульгаў да акна і паглядзеў уніз на вуліцу. Бэці-Лу, апранутая ў свой аранжавы пінжак, мужчына ў скураной куртцы і гіганцкі мангол садзіліся ў таксі.
  
  
  Нік зайшоў у душавы пакой і апаласнуўся халоднай вадой. Галава праяснілася, і ён крыва ўсміхнуўся: Бэці-Лу ўліпла ў гнюсную гісторыю, падумалася яму. Стары распуснік, які набыў гэтую правінцыйную прасцячку, не збіраўся яе ні з кім дзяліць. Але ці такая ўжо банальная гэтая гісторыя, як можа здацца на першы погляд? Ці не крыецца тут нешта большае? Што ж, вырашыў Нік, калі акалічнасці дазволяць яму, ён яшчэ вернецца да яе. Але зараз трэба спяшацца, нельга больш адкладаць уласныя справы. Ён вярнуўся ў свой нумар, забраў багаж і на таксі паехаў на маленькі аэрадром, дзе яго даўно ўжо чакалі. Самалёт-амфібію ён убачыў яшчэ здалёк: на яго ярка-жоўтым фюзеляжы з чырвонай акантоўкай вялікімі чорнымі літарамі было напісана: акіянаграфічная экспедыцыя. Нік паскорыў крок, і яму насустрач накіраваўся высокі бландын у маскіровачных штанах ваеннага ўзору, голы па пояс.
  
  
  - Капітан Картэр? - весела спытаў ён. - Я, Біл Хэдвін, прыляцеў за вамі. Сардэчна запрашаем! Самалёт вас чакае.
  
  
  - Прывітанне, Біл! — адказаў Нік, разглядаючы маладога чалавека. У яго былі постаць плыўца і прыемны ўсмешлівы твар. - Я не дастаўлю вам асаблівых клопатаў. Спадзяюся, што мне ўдасца хутка выканаць сваё заданне.
  
  
  - Мы чулі пра вас, капітан, - сказаў Біл Хедвін, калі яны ўскараскаліся ў самалёт. - У вас слава выдатнага спецыяліста па падводных плынях. Доктар Фразер таксама цікавіцца гэтай праблемай.
  
  
  - Вось і выдатна, - сказаў Нік, спадзеючыся, што Хоук не перастараўся, расхвальваючы яго навукоўцам. Біл плаўна падняў самалёт у неба і лёг на патрэбны курс над Карыбскім морам.
  
  
  - Колькі чалавек у камандзе? - пацікавіўся Нік.
  
  
  - Мы з Цынціяй, - сказаў малады чалавек. - Цынція - гэта мая жонка, мы пажаніліся з ёй толькі месяц таму, але працуем з доктарам Фразер больш за год. Потым яшчэ Рэй Андэрс, лабарант, Хові Томпсан, механік, і Консуэла, наш кухар. Яна мясцовая, з вострава Барбадас. І вядома ж, доктар Фразер.
  
  
  - Зразумела, - кіўнуў Нік, гледзячы на блакітную паверхню мора. Неўзабаве наперадзе здаўся карабель, з такім жа надпісам на борце, як і на фюзеляжы амфібіі, а таксама назвай - "Трытон". Гэта была буйная шхуна з корпусам, пафарбаваным белай фарбай, з шырокай палубай, на якой Нік разгледзеў жанчыну ў ружовым купальніку, якая махае ім рукой. Яму адразу ж раптам успомнілася Бэці-Лу Роўлінгз. Уся гэтая сумнеўная гісторыя моцна засела ў яго ў галаве і дзейнічала яму на нервы. Ён злаваў, што не можа зараз разблытаць яе. Біл Хэдвін выключыў матор і, сеўшы на ваду, падруліў да кармы судна.
  
  
  - Гэта Цынція, - растлумачыў ён, ківаючы ў бок дзяўчыны, якая выбегла ім насустрач.
  
  
  - Я так адразу ж і падумаў, - суха адазваўся Нік, заняты непрыемнымі разважаннямі аб Бэці-Лу. Яго так і падмывала самому сесці за штурвал і адправіцца на пошукі загадкавага вострава. Цынція перагнулася цераз поручань і прышпіліла трос да спецыяльнай клямары на носе самалёта. Праз хвіліну Нік ужо пералез на палубу судна і знаёміўся з яго камандай. Консуэла апынулася маладой поўнай брунэткай у яркай адкрытай сукенцы, са светла-шакаладнай скурай і акуратна падстрыжанымі валасамі да плячэй. Ніку падумалася, што яе прысутнасць на борце не можа не цешыць лабаранта і механіка.
  
  
  - Доктар Фразер у лабараторыі, - сказала Цынція. - Хадземце, я правяду вас у вашу каюту, капітан.
  
  
  Нік прайшоў следам за ёй у маленькую каюту. Першае, што кінулася яму ў вочы, быў партатыўны радыёперадавальнік на століку ў куце. Хоук ужо напэўна зачакаўся вестачкі ад яго. Цынція выйшла, а Нік, перапрануўшыся ў плаўкі, таксама пайшоў на палубу, захапіўшы з сабой гідракасцюм і акваланг, каб змясціць усё гэта ў кабіне амфібіі. Суднавы механік ужо заканчваў дазапраўку бака самалёта, падрыхтоўваючы яго да палёту.
  
  
  Свой штылет Нік схаваў у спецыяльны воданепранікальны чахол, а пісталет — ва ўнутраную кішэню гидрокостюма. Консуэла, якая загарала на палубе, прыўзнялася на локці, калі ён праходзіў міма яе, і праводзіла захопленым позіркам яго боскую постаць.
  
  
  Ледзь Нік размясціў у кабіне самалёта балоны з паветрам, стоячы адной нагой на пантоне, а іншы - на краі дзвярной адтуліны кабіны, як на карму «Трытана» выйшла высокая бландынка з зацягнутымі ў пучок валасамі. Яна была ў шортах і майцы. Нік мімаволі адзначыў, што ў яе прыгожыя доўгія ногі. Дзіўна, падумалася яму, што Біл нічога не сказаў яму пра яе. Нік пераскочыў на карму шхуны і як след разгледзеў яе твар. У незнаёмкі былі хупавыя пачуццёвыя губкі, маленькі прамы носік і ярка-блакітныя вочы.
  
  
  — Добры дзень, — прывітала яна яго, надарыўшы халоднай нацягнутай усмешкай. - Я доктар Фразер.
  
  
  Ад нечаканасці Нік аслупянеў і заміргаў вачыма. Гэты стары сукін сын Хоук нават не намякнуў яму, што начальнік экспедыцыі - жанчына. Зрэшты, магчыма, ён і сам гэтага не ведаў, у думках усміхнуўся Нік, беручы сябе ў рукі. Няцяжка ўявіць, што з ім будзе, калі ён даведаецца пра гэта. Не, стары нічога не меў супраць слабой падлогі, проста ў яго на сэрца было спакайней, калі падчас выканання задання Ніка нішто не адцягвала.
  
  
  - Спадзяюся, наша судна зрабіла на вас добрае ўражанне, капітан, - строгім тонам сказала доктар Фразер.
  
  
  - Так, я цалкам усім задаволены, - адказаў ён, упіўшыся позіркам у яе хвалюючыя грудзі.
  
  
  - Я атрымала інструкцыі аказваць вам усялякае садзейнічанне ў вашай працы і прадастаўляць у ваша распараджэнне амфібію. У мяне склалася ўражанне, што зараз мы ўсе павінны працаваць выключна на вас, адклаўшы на нявызначаны час нашы даследаванні.
  
  
  - Гэта вас раздражняе? - пацікавіўся Нік.
  
  
  - Ніколькі, - холадна адказала яна.
  
  
  - Я ўдзячная за дапамогу нашай экспедыцыі, аказаную ваенна-марскім флотам, і гатова даказаць гэта на справе. Аднак мы хацелі б мець магчымасць выканаць і сваю праграму, інакш гэтая экспедыцыя губляе ўсякі сэнс.
  
  
  Блакітныя вочы бландынкі глядзелі на Ніка напышліва і абыякава, выклікаючы ў яго вострае жаданне збіць пыху з гэтай халоднай лялькі і зрынуць яе з пастамента, на які яна сама сябе ўзнесла.
  
  
  - Я доўга ў вас не затрымаюся, - усміхнуўся ён ёй. - Пасля майго адбыцця ўвесь акіян будзе ў тваім распараджэнні, мілка.
  
  
  - Любачка? - бліснула яна вачыма. - Я не прывыкла да падобнага звароту, капітан Картэр.
  
  
  — Што ж, гатовы зрабіць у дадзеным канкрэтным выпадку выключэнне і не называць больш цябе мілачкай, — ухмыльнуўся Мік. - Можа, нагадаеш, як цябе завуць? Я пастараюся запомніць.
  
  
  - Усе называюць мяне па прозвішчы, - здушыўшы лютасць, адказала яна. - Да таго ж, я сапраўды доктар біялогіі. Таму папрашу звяртацца да мяне выключна так, як прадпісвае мая пасада кіраўніка гэтай экспедыцыі, - доктар Фразер.
  
  
  - Рады за цябе, але я не такі, як усе.
  
  
  Бландынка акінула яго поглядам з галавы да пят і з усмешкай пагадзілася:
  
  
  - Мабыць, у гэтым вы маеце рацыю: вы сапраўды не такі, як усе. Дапушчаю, што вы выдатны адмысловец у сваёй вобласці, і не сумняваюся, што вы вельмі атрымалі поспех у ролі донжуана.
  
  
  — На гэта ў мяне проста бракуе чакай, — рэзка абарваў яе Нік.
  
  
  - Як, у вас не застаецца часу даглядаць за дзяўчынамі? - ускінула яна бровы.
  
  
  - Не, - хмыкнуў ён. — Я аддаю перавагу жанчын, даражэнькая.
  
  
  - Калі я спатрэблюся вам, капітан, вы знойдзеце мяне ў маёй каюце, - падціснуўшы вусны, кінула яна яму на развітанне і паспешна рэціравалася, пачырванеўшы пад яго іранічным поглядам.
  
  
  Нік вярнуўся да самалёта, адмацаваў трос і, улучыўшы матор, заднім ходам адагнаў амфібію далей ад шхуны. Затым ён дадаў абарачэнняў і плыўна ўзляцеў, адчуваючы, як за ім з ухвалой назірае з палубы Біл Хедвін. Свой першы палёт Нік меў намер здзейсніць над трыма бліжэйшымі астравамі ў гэтым раёне, а затым абследаваць і іншыя астраўкі Лос-Рокес, не адзначаныя на карце. Абляцеўшы іх на прыстойнай вышыні, ён знізіўся і прамчаўся над самымі верхавінамі дрэў, уважліва ўзіраючыся ў ваду і ў сушу. Да шхуны Нік вярнуўся, толькі калі ў баку скончылася паліва.
  
  
  Консуэла зрабіла яму сандвіч і паспрабавала завязаць размову. Ён моўчкі выслухаў яе балбатню, жуючы сандвіч і абмацваючы позіркам яе сэксуальную постаць з тыповым для астравіцянак высокім шчыльным задам, і зноў падняў амфібію ў паветра. На гэты раз ён абраў іншую групу астраўкоў і адзін за адным абляцеў іх усе. Па большай частцы, яны аказаліся незаселенымі, толькі на некаторых яму ўдалося заўважыць некалькі саламяных хацін, ніколькі не падобных на аб'екты ваеннай базы.
  
  
  Да вечара ён здзейсніў яшчэ два вылеты і вярнуўся канчаткова да «Трытон», ужо калі на небе з'явіліся зоркі, стомлены і раззлаваны. Сцішвала яго толькі адно: ён пераканаўся, што ў дадзеным раёне нічога падазронага няма. Праўда, ён усё ж тройчы садзіўся на ваду і, надзеўшы гідракасцюм, здзяйсняў апусканне з аквалангам, але кожны раз высвятлялася, што яго ўвялі ў зман вялізныя калоніі каралаў або навалы багавіння.
  
  
  Вярнуўшыся на «Трытон», Нік павячэраў і адчуў сябе значна лепш, хоць у падсвядомасці працягвалі адлічваць секунды нябачныя гадзіны, нагадваючы аб імклівым бегу каштоўнага часу. Ноч не прынесла жаданай прахалоды: на палубе было горача, дзьмуў гарачы вецер. Вырашыўшы застацца ў плаўках, Нік крыху пастаяў на карме, затым рашуча пастукаўся ў дзверы каюты доктара Фразер.
  
  
  - Заходзьце, - пачуўся строгі голас.
  
  
  Доктар Фразер пераапранулася ў новыя - цёмна-сінія - шорты і змяніла майку на светла-блакітную блузу з кароткімі рукавамі, шчыльна абліпальныя грудзі, круглявую і поўную, якая бывае ў спелых жанчын.
  
  
  - Так? - яна холадна зірнула на яго, адарваўшыся ад мікраскопа, які стаяў на круглым століку.
  
  
  — Мне трэба, каб да раніцы шхуна перамясцілася на ўсход не менш чым на пяцьдзесят міль, — сказаў абыякавым тонам Мік. — Інакш я не змагу заўтра абляцець усю вызначаную тэрыторыю, бо давядзецца часта вяртацца для запраўкі палівам.
  
  
  - Але мы не можам раптам зняцца з якара і пакінуць гэты раён! - абурылася доктар Фразер. - Мы праводзім важны эксперымент, які робіцца пробы вады і расстаўляем пасткі. Гэта парушыць усе нашыя планы!
  
  
  — Вельмі шкадую, але не ў сілах нічога з гэтым зрабіць, — развёў рукамі Мік.
  
  
  - Вы можаце ўзяць з сабой запасныя бакі з гаручым, - прапанавала доктар Фразер. - Вось і рашэнне вашай праблемы.
  
  
  - Добра, - усміхнуўся Нік. - Ты мяне ўгаварыла. Бачыш, які я рахманы, мілачка.
  
  
  - Я лічыла, што мы раз і назаўжды скончылі з гэтым, капітан Картэр, - бліснула вачыма доктар Фразер. - Прашу не называць мяне больш «мілачкай» і «крошкай».
  
  
  — А мне не падабаецца звяртацца да цябе гэтым дурным «доктар Фразер», — ухмыльнуўся Нік. - І калі ўжо ты не хочаш мне сказаць, як цябе завуць, то я стану называць цябе "дробка доктар Фразер", а яшчэ лепш - "доктар Фразер душка".
  
  
  — Мяне клічуць Даніэла, — ледзь стрымліваючы лютасць, сказала яна.
  
  
  - Цудоўнае імя, - адзначыў Нік. — Чаму ты рэдка карыстаешся ім, Даніэла?
  
  
  - Падобна, нам пара ўсё расставіць па месцах, капітан Картэр, - закідваючы нагу на нагу, прыжмурылася яна. Нік абмацаў поглядам яе калені, павольна падняў вочы на сцягна, потым на жывот і прыцмокнуў вуснамі.
  
  
  - Капітан Картэр! — Апускаючы нагу, строга выклікнула Даніэла. - Я з вамі сур'ёзна размаўляю. Дык вось, што я вам павінна сказаць, капітан: я бачу вас наскрозь, вы чалавек дзеянні, а не розуму. Вы - самаздаволены самец, які звыкся, каб усе жанчыны падалі да вашых слядах. Вы проста не здольныя па сваёй натуры глядзець на жанчыну і не ўкладваць яе ў думках у сваю пасцелю, што характэрна для сэксуальна комплексавальнага індывіда мужчынскага полу вашага тыпу, увесь час які патрабуе самасцвярджэння. Вы мяне разумееце?
  
  
  — Працягвайце, доктар, я заінтрыгаваны, — расплыўся ва ўсмешцы Нік.
  
  
  — Я не асуджаю вас за гэта, — з сумным уздыхам працягвала яна. - І не сумняваюся ў вашым добрым стаўленні да мяне. Тым не менш я разумею тое, капітан Картэр, што вы не ўсведамляеце, што не ўсе жанчыны - прымітыўныя самкі, гатовыя маментальна адгукнуцца на вашу жывёльную пачуццёвасць. Таму я мяркую, што чым хутчэй вы зразумееце гэта, тым лягчэй нам будзе разам працаваць. Я выразна выказала сваю думку?
  
  
  — Вось пра што я зараз падумаў, Даніэла, — задуменна вымавіў Нік. - Твая бяда ў тым, што, выдатна разбіраючыся ў рыбах, ты зусім не разбіраешся ў людзях. Ты абапіраешся не на жыццёвы досвед, а на звесткі, якія запазычыла з кніг ці з лекцый. Табе трэба больш набірацца практычнага вопыту. Інакш ты назаўжды застанешся прыгнечанай, спалоханай і нясмелай дзяўчынкай.
  
  
  - Да мяне гэта ніяк не адносіцца! - спакойна заявіла яна. - Вы кажаце так толькі таму, што я не растала пад поглядам вашых шэра-блакітных вачэй. Што ж, гэта таксама характэрны сімптом. Вы не можаце зразумець жанчыну, якая валодае трэніраваным розумам вучонага чалавека, цалкам валодае сваімі эмоцыямі.
  
  
  - Гэта ты пра сябе кажаш? — разрагатаўся Мік. - Гатовы зараз жа пераканаць цябе ў гэтым, дробка.
  
  
  — Нічога падобнага ў вас са мной не выйдзе, — успыхнула Даніэла. - Разумны розум трэніраванай асобы здольны здушыць любы ўсплёск эмоцый, выкліканы вонкавымі раздражняльнікамі.
  
  
  - А ці не правесці нам навуковы эксперымент? - прапанаваў Нік.
  
  
  - А чаму б і не? У сабе я абсалютна ўпэўнена.
  
  
  - Вось і выдатна! – ухмыльнуўся Мік. - І я ў табе ўпэўнены. Застаецца толькі дамовіцца аб правілах. Даю слова не звяртацца да грубай сілы, а ты абяцай, што не будзеш ад мяне ўцякаць.
  
  
  - Я нікуды не ўцяку, капітан Картэр, - усміхнулася куткамі вуснаў Даніэла Фразер. - Мне і не трэба будзе гэтага рабіць. Цікаўна, аднак, паназіраць, як паменшыцца ў вас пыхі.
  
  
  Нік устаў у поўны рост і наблізіўся да яе амаль ушчыльную, ці ледзь не дакранаючыся сваёй мускулістымі бронзавымі грудзьмі яе ілба.
  
  
  - Са мной нічога такога не здарыцца, малая, - усміхнуўся ён ёй, калі яна зірнула на яго знізу ўверх. - Таму што я напэўна выйграю гэтую спрэчку.
  
  
  - Чаму? - селым голасам спытала яна.
  
  
  - Хоць бы таму, што ты ў душы ўжо гатова яго прайграць, адказаў спакойна ён і, усміхнуўшыся, моўчкі выйшаў з каюты.
  
  
  Нік адправіўся да сябе спаць, разважаючы аб тым, якія розныя сустракаюцца ўсёткі жанчыны, хай нават толькі вонкава. Бэці-Лу, напрыклад, і не спрабавала схаваць свае натуральныя пачуцці, а вось Даніэла зусім іншая, патаемная і халодная. Вядома ж, калі капнуць глыбей, тое апынецца, што паміж імі няма вялікай розніцы. Ён у гэтым ані не сумняваўся. Проста ўжо занадта вялікай думкі аб сабе гэтая напышлівая вучоная дама. Што ж, пацешна будзе ўтаймаваць яе, шкада толькі, што на гэта зусім няма часу. Трэба шукаць, шукаць хутчэй базу Юды…
  
  
  З гэтай думкай Нік і заснуў у гэтую душную ноч.
  Раздзел чацвёрты
  
  
  Пад крылом маленечкага манаплана слізганула блакітная палоска цёплага Карыбскага мора, і Нік рэзка ўзяў штурвал на сябе, заходзячы: на другі круг над ланцугом маленькіх астраўкоў, з іх рыбацкімі халупамі і сеткамі, развешанымі для прасушкі на беразе.
  
  
  На досвітку, перад вылетам, ён адправіў Хоўку паведамленне, якое складаецца з аднаго слова: "Не". Падобныя пасланні ў роўнай ступені непрыемна як адпраўляць, так і атрымліваць, у Ніка ад засмучэння нават звяло скулы. Але цяпер, пралятаючы над хвалямі, ён крыху расслабіўся, успомніўшы аб пацешным эпізодзе, які здарыўся гэтай раніцай, калі ён прымаў душ, і ўсміхнуўся.
  
  
  Агульнае душавое аддзяленне размяшчалася ў сярэдняй частцы плывучай лабараторыі. Выходзячы са сваёй кабінкі, ён са здзіўленнем пачуў шум вады і павярнуўся, нехта яшчэ мыўся ў гэты ранні час. Гідракасцюм Ніка застаўся ў самалёце, на ім былі толькі плаўкі. Падкраўшыся на дыбачках да кабінкі з задернутай цыратавай фіранкай, ён ціхенька сцягнуў з перакладзіны ручнік і прачытаў у куце імя ўладальніка - "Д-р Фразер", вышытае чырвонымі ніткамі. Нік замер і стаў чакаць. Неўзабаве з-пад фіранкі высунулася мілая жаночая ручка і растапыраныя пальчыкі пачалі абмацваць мокрую падлогу.
  
  
  — Дазволь мне табе дапамагчы, — вымавіў Нік, вешаючы ручнік Даніэле на аголенае плячо, але не выпускаючы адзін канец са сваёй рукі. Задернув фіранку поплотнее, яна пацягнула ручнік на сябе, але Нік не адпускаў яго. Пагладзіўшы левай рукой па яе выцягнутай правай руцэ, ён намацаў падпаху і правёў далонню па яе аксаміцістай скуры. Даніэла замерла, затаіўшы дыханне. Нік адхапіў руку, адпусціўшы ручнік, і імкліва накіраваўся да выхаду. За спіной у яго зашамацела цырата, Даніэла выскачыла з кабінкі, свідруючы яго поглядам, але Нік не павярнуўся.
  
  
  Матор чхнуў, захлынаючыся, зароў і зноў чхнуў. Нік паглядзеў на прыборы: усё было ў норме. Унізе зелянела буйная расліннасць астраўка, не адзначанага на карце, уздоўж берага цягнуўся вузкі атол. Раптам сярод бязмежнай блакітнай роўнядзі Нік заўважыў двухмачтавую шхуну: пацямнелая ад часу, з аблупленай фарбай, яна дрэйфавала са спушчанымі ветразямі. Нік тройчы праляцеў зусім нізка над ёй, аднак не заўважыў ніводнай жывой душы на палубе. Гэта насцярожыла яго, і ён ужо сабраўся было здзейсніць пасадку, але матор зноў пачаў даваць збоі, перагрэўшыся ад празмернай эксплуатацыі, і Нік узяў курс на «Трытон», прадбачліва зменшыўшы абароты: не хапала толькі апынуцца на хвалях пасярэдзіне Карыбскага мора і страціць марна Бог ведае колькі каштоўнага часу!
  
  
  Удала даляцеўшы да базавага судна, ён прывязаў амфібію да кармы «Трытана» і, паклікаўшы механіка, папрасіў яго заняцца маторам. Томпсан сказаў, што дзесьці згарэла ізаляцыя провада і на ўхіленне непаладкі яму спатрэбіцца не менш за дзве гадзіны. Цяжка ўздыхнуўшы, Нік вылез з кабіны і, перабраўшыся на шхуну, падышоў да навукоўцаў, якія стоўпіліся каля поручня левага борта.
  
  
  Біл Хэдвін засяроджана важдаўся з дэрык-кранам, які навіс над вялікім сталёвым шарам, што гойдаўся на хвалях, спрабуючы падняць з яго чэрава праз расчынены люк магнітафон, не ўчапіўшыся пры гэтым тросам за тырчаць з бакоў шара, нібы шчупальцы спрута, доўгія цыліндр. Даніэла ў адкрытым купальным гарнітуры стаяла адной нагой на шары, а іншы - на борціку карабля.
  
  
  - Адкуль узялася гэтая штуковіна? – спытаў Мік.
  
  
  - Паднялася са дна мора, - з усмешкай сказаў Біл Хедвін. — Яна трое сутак знаходзілася ва ўглыбленым стане, запісваючы інфармацыю, якая паступае на стужку. Зараз доктар Фразер зноў апусціцца на дно, каб узяць пробы грунта і іншыя ўзоры падводнага свету. Наш "Спрут" дазваляе нам здабываць унікальныя матэрыялы для даследавання.
  
  
  - Ты доўга прабудзеш пад вадой? — спытаў у Даніэлы Нік.
  
  
  — Гадзіна, можа быць, дзве, — акінуўшы яго непрыязным позіркам, холадна адказала яна, відавочна не дараваўшы яму яго ранішняй жарты ў душавой.
  
  
  - Я таксама хачу пагрузіцца на дно, - сказаў ён з падкуплівай усмешкай. - Ваенна-марскі флот вельмі зацікаўлены ў такіх рэчах.
  
  
  У вачах Даніэлы прамільгнуў цень сумневу: ёй не жадалася браць Ніка з сабой, але адмовіць яму ў гэтым у прысутнасці іншых яна не адважылася, тым больш што ў батыскафе мелася досыць месцы для дваіх.
  
  
  - Добра, спускайцеся ўнутр следам за мной, - нарэшце сказала яна. - Толькі асцярожней, не пашкодзіце абсталяванне.
  
  
  Нік ласкава кіўнуў, праводзіў поглядам яе ладную фігурку, зніклую ў люку, і рушыў услед за ёй.
  
  
  Спрут быў уладкованы такім чынам, што ўсярэдзіне можна было толькі ляжаць у адмысловых крэслах, назіраючы падводны мір праз вузкае выгнутае акно з адмысловага шкла. Даніэла ўзялася за рычагі кіравання, пачуўся металічны ляск зачыняецца вечка люка, і сталёвы шар стаў апускацца ў моры. За акном закіпела і завіравала вада, зашыпеў кісларод, які паступае ўнутр батыскафа для раўнання ціску, і неўзабаве мяккі штуршок у дно падказаў Ніку, што яны дасягнулі дна.
  
  
  Даніэла націснула на кнопку, ціха завуркатаў матор, і сталёвы шар плаўна рушыў наперад на сваіх павучых нагах. Зграйка цікаўных паласатых рыбак зазірнула ў акенца і, цалкам задаволеная ўбачаным, знікла ў багавінні. Вось нетаропка праплыла жоўта-блакітная каталінета, за ёй следам - вялізны серабрысты снук, ганарліва варушачы цытрынавымі плаўнікамі і хвастом. «Спрут» спрытна падхопліваў сваімі шчупальцамі дробныя часціцы са дна і маленечкія каралавыя галінкі, складаючы іх у сталёвыя каністры, умацаваныя на сценках шара.
  
  
  - Праклён! - выбухнула Даніэла. - Шчуп заела!
  
  
  І сапраўды, адна з цяг выскачыла з рэйкі. Нік пацягнуўся да яе, сагнуўшыся ў няёмкай позе, але праклятая цяга не жадала ўставаць на месца, і яму прыйшлося рушыць наперад яшчэ далей, упёршыся галавой у сцягно Даніэлы. Імкнучыся не адцягвацца на вывучэнне іншых частак яе гарачага цела, ён намацаў стрыжань і, уставіўшы яго ў накіроўвалую, пачаў выпроствацца. Інакш, як прыціснуўшыся ўсім целам да Даніэле, зрабіць гэта ў цесным батыскафе не ўяўлялася магчымым, і Нік, прыўзняўшыся на руках, на імгненне навіс над ёй, тварам да яе расчырванелы твары.
  
  
  — Дзякуй, — хрыпла выдыхнула яна, дакранаючыся ўздымаюцца грудзьмі яго магутных грудзей і дарэмна спрабуючы захаваць абыякавы выраз твару. Але пачашчанае дыханне, сціснутыя зубы і напружаныя цягліцы выдавалі яе нарастальнае жаданне прытуліцца да яго і падставіць вусны для гарачага пацалунку. Яе блакітныя вочы былі полуприкрыты, яна закінула галаву назад, губляючы над сабой кантроль, але Нік пераваліўся праз яе і зноў заняў ранейшае становішча ў сваім крэсле. Даніэла з палёгкай перавяла дух і расслабілася, і Нік з цяжкасцю стрымаў пераможную ўхмылку.
  
  
  Даніэла зноў націснула на кнопку, і батыскаф пачаў паднімацца на паверхню.
  
  
  Выбраўшыся на палубу «Трытана», Нік з падкрэсленым захапленнем усклікнуў:
  
  
  - Гэта было проста цудоўна! Я атрымаў шмат новых уражанняў. А ты? - Ён пільна зірнуў на Даніэлу.
  
  
  Ні слова не кажучы, доктар Фразер павярнулася да яго спіной і велічна выдалілася. Нік толькі ўсміхнуўся ёй услед: яго першы досвед па выводзінах эмоцый саманадзейнай навуковай дамы з-пад кантролю яе трэніраванага розуму мінуў вельмі ўдала.
  
  
  Механік паведаміў яму, што непаладкі ліквідаваны і самалёт гатовы да палёту. Падзякаваўшы яго, Нік адразу ж сеў у кабіну і падняў амфібію ў паветра. Ён зноў праляцеў над дзіўнай шхуной, спадзеючыся на гэты раз убачыць каго-небудзь на ёй, але зноў безвынікова. Вырашыўшы аднавіць абследаванне падазронага судна раніцай, ён вярнуўся да «Трытон».
  
  
  Увайшоўшы ў сваю каюту, Нік перш за ўсё адправіў паведамленне Хоуку. Яно складалася з таго ж жудаснага слова: "Не". Потым ён упаў на ложак і заплюшчыў вочы, разважаючы пра тое, што, відаць, яму ўсё ж давядзецца выпіць горкую чашу паразы. У роце ўжо выразна адчуваўся непрыемны прысмак. Нік неўзабаве задрамаў, а калі прачнуўся, то адчуў сябе бадзёрым, адпачылым і галодным. Надзеўшы штаны і кашулю, ён схадзіў у камбуз, зрабіў сабе бутэрброд і пайшоў назад у каюту па вузкім праходзе. З-пад дзвярэй каюты Даніэлы выбівалася святло. Пастукаўшыся, Нік штурхнуў дзверы - яна расхінулася, і ён убачыў, што каюта пустая. Нік падняўся на палубу, тамака таксама не было ні душы. Шхуна ляніва слізгала па воднай роўнядзі, асвятляная святлом яркіх зорак. Нік з асалодай удыхнуў цёплае саланаватае паветра, пацягнуўся і прыслухаўся: знізу, з кают-кампаніі, чуліся ажыўленыя галасы Хові, Рэя Андэрса і Консуэлы, якія гуляюць у карты. Святло ў каюце Біла і Цынтыі быў патушаны, што ніколькі не здзівіла Ніка, а толькі выклікала ў яго ўсмешку. Батыскаф неахвотна плыў побач з левым бортам, люк яго быў задраены. «Але дзе ж тады Даніэла, — з трывогай падумаў Нік і зірнуў на свой гадзіннік. Стрэлкі паказвалі палову адзінаццатай. - Калі ж яна пакінула шхуну? І куды яна магла падзецца пасярэдзіне Карыбскага мора?»
  
  
  Нік прысеў на бухту каната побач з выратавальнай шлюпкай і стаіўся. Нарэшце яго тонкі слых улавіў за бортам нягучны ўсплёск. Устаўшы, ён угледзеўся ў цемру і ўбачыў прагумаваны плоцік, які набліжаўся да карабля. На ім сядзела Даніэла Фразер у купальніку, з валасамі, забранымі ў пучок, і ўпэўнена працавала вяслом. Схаваўшыся ў цені, Нік назіраў, як яна ўскараскалася па вяровачнай лесвіцы на палубу «Трытана» і выцягнула з вады плоцік. Потым яна выпусціла з яго паветра, згарнула і, заціснуўшы рулон пад пахай, таропка спусцілася па трапе ў сваю каюту.
  
  
  Нік задуменна паскрэб пазногцямі шчацінне на падбародку. Ён ужо даўно засвоіў, што часам немагчымае становіцца магчымым, а сумневы зрабіў галоўнай меркай у адзнацы навакольнага міру. Няўжо Хоук дагадзіў у мудрагелістыя сеткі, расстаўленыя Юдай? Бо гэты геній злачынства несумненна прадбачыў, што рана ці позна сутыкнецца з агентам спецыяльнай службы ЗША, і не мог не прадумаць, як дасведчаны шахматыст, адказ камбінацыю. Ён напэўна прадчуваў, што яго стануць шукаць менавіта ў гэтым раёне Карыбскага мора, і ў якасці прынады падставіў доктара Фразер. А Хоук праглынуў гэтую прынаду! Занадта ўжо шмат падазроных фактаў прымеціў Нік за мінулыя дні! Супадзенне? Наўрад ці. "У любым выпадку, варта не спускаць з Даніэлы вачэй і высветліць, куды яна знікае па начах", – вырашыў Нік Картэр.
  
  
  Наступны дзень не развеяў яго змрочныя падазрэнні. Ён абляцеў адзін сектар - і зноў безвынікова. Але на гэты раз ён вярнуўся на "Трытон" да заходу сонца. Адправіўшы Хоуку несуцяшальнае данясенне, Нік выключыў у каюце святло, лёг на ложак і стаў чакаць наступы цемры. Калі змрок канчаткова ахінуў шхуну, ён паволі выбраўся з каюты і схаваўся за трапам, які вядзе ў маторнае аддзяленне.
  
  
  Чакаць яму прыйшлося нядоўга. Пакінуўшы ў сваёй кабіне святло, Даніэла, апранутая ў купальнік, выйшла ў калідор з гумовым плытом пад пахай і паднялася на палубу. Нік хутка зайшоў да сябе ў каюту, нацягнуў гідракасцюм, прадбачліва перанесены ім з амфібіі, і выбег наверх якраз у той момант, калі бялявая галоўка Даніэлы гатова была растварыцца сярод хваляў.
  
  
  З-за аблокаў выглянула поўня, і Нік, зацягнуўшы рамяні акваланга, спіной упаў у ваду. Плывучы пад вадой, ён неўзабаве дагнаў плытка, бясшумна слізгальны па паверхні. Месяц пасрэбра мора доўгай дарожкай прывіднага святла, і фігурка Даніэлы выразна вымалёўвалася на яе фоне. Нік не кахаў плаваць па начах у якое кішыць акуламі мора, яны маглі падабрацца да сваёй ахвяры абсалютна раптам і ў імгненне вока разарваць яе, не пакінуўшы шанцаў на выратаванне.
  
  
  Нік здагадаўся, што Даніэла накіроўваецца да маленькага атол, які выступае з марскіх глыбінь, і мацней зарабіў ластамі. Неўзабаве Даніэла саскочыла на пясок і выцягнула на яго свой плоцік. Высунуўшы галаву з вады, Нік чакаў, што яна выкапае з-пад чэзлай пальмы партатыўны радыёперадавальнік і пачне перадаваць сакрэтнае паведамленне. Але замест гэтага Даніэла расшпіліла заколку і, страсянуўшы галавой, рассыпала свае шыкоўныя валасы па плячах. Затым яна зняла з сябе купальнік і ўвайшла па шчыкалатку ў ваду, выдатная ў сваёй галізне, як дачка Нэптуна з карціны вялікага Батычэлі «Нараджэнне Венеры».
  
  
  У Ніка перахапіла дыханне пры выглядзе яе круглявых поўных грудзей і шырокіх вабных сцёгнаў, цудоўных у сваёй класічнай прапарцыйнасці. Яна ўвайшла ў ваду па пояс і прынялася весела плёскацца, узбуджаючы ў яго сьцёгнах жаданне. Нарэшце яна пагрузілася па ружовыя, нібы саспелыя персікі, саскі і, адштурхнуўшыся ад дна, імкліва паплыла, гарэзуючы і выгінаючыся, нібы русалка - гаспадыня вадзянога царства. Выдатная плыўчыха, Даніэла атрымлівала асалоду ад доўгачаканай магчымасцю расслабіцца ў адзіноце з вытанчанасцю німфы, скінуўшы маску строгай вучонай і змыўшы ўсе мірскія клопаты.
  
  
  Але чым даўжэй Нік назіраў за ёй, тым вастрэй адчуваў нарастальную прыкрасць і трывогу: гэтыя гульні пры месяцы ў серабрыстай вадзе Карыбскага мора былі багатыя сур'ёзнай небяспекай. Раптоўны спазм мышцаў або сутарга, роўна як і любая іншая непрадбачаная пошасць, і Даніэла магла загінуць, бо тут няма каму прыйсці да яе на дапамогу! Каля атола гойсалі ў пошуках здабычы самыя разнастайныя марскія драпежнікі, якія ведаюць, што дробныя рыбкі кормяцца тут крэветкамі, рачкамі і чарвячкамі.
  
  
  Раптам Даніэла нырнула і занадта надоўга затрымалася пад вадой. Нік абвёў устрывожаным поглядам увесь пляж, але яе нідзе не было відаць. Тады ён таксама пагрузіўся ў ваду, якая прасвечвалася месячным святлом, і паплыў уздоўж рыфа. За адным з яго мудрагелістых выступаў ён разгледзеў светлыя валасы Даніэлы, якія нагадваюць дзіўнае багавінне, і нешта стужападобнае, якое ўчапілася ў яе нагу вышэй шчыкалаткі. Гэта была гіганцкая мурэна, якая засела ў сваёй нары, адна з самых драпежных стварэнняў, якія насяляюць у гэтым раёне. Яе моцныя сківіцы і вострыя, як іголкі, зубы пакідалі ахвяры мала шанцаў на выратаванне.
  
  
  Выцягнуўшы з чахла доўгі нож, Нік разануў ім мурэну. Вострае лязо рассекла тоўстую зялёную скуру гадзіны, і мурэн расціснула пашчу, выпусціўшы нагу Даніэлы. Тая стала хутка паднімацца з глыбіні на паверхню. Нік зноў ударыў нажом драпежніцу, імкнучыся апярэдзіць яе вокамгненную зваротную атаку, затым схапіў абедзвюма рукамі яе крыху ніжэй галавы. Мурэна вывернулася і, выслізнуўшы ў яго з рук, схавалася ў нары, падпарадкоўваючыся інстынкту самазахавання. Не губляючы ні секунды, Нік таксама вынырнуў з вады, якая афарбавалася крывёй, і ўбачыў, што Даніэла ўжо амаль выбралася паўзком на бераг. Ён падплыў да яе і дапамог пераадолець апошнія метры, паклаў на пясок, затым сцягнуў з сябе гідракасцюм і, прысеўшы побач з ёй на кукішкі, стаў аглядаць яе шчыкалатку. Трэба было спыніць кроў, якая б'е з ранак, і Нік, не разважаючы, перацягнуў ёй шчыкалатку верхняй часткай купальніка.
  
  
  Бледны твар Даніэлы злёгку паружавела, яна збянтэжана зірнула на Ніка і пацягнулася было да трусікаў, але ён спыніў яе:
  
  
  — Забудзься пра гэта, зараз не час. Ты паводзіла сябе неразумна, нельга быць такой саманадзейнай. Ці разумна купацца ў моры ноччу ў адзіноце?
  
  
  - Дзякуй за дапамогу, - сказала яна. - Ты выратаваў мне жыццё. І ўсё ж я павінна заўважыць, што мне не падабаецца, калі за мной шпіёняць.
  
  
  — Прыйдзецца табе прабачыць мне гэтую вольнасць, — укладваючы яе зноў на пясок, сказаў Нік. Нахіліўшыся над ёй, ён адной рукой завёў ёй рукі за галаву.
  
  
  - Звычайнай жанчыне не выстаяць перад табой, - прашаптала яна, пачашчана дыхаючы.
  
  
  — Але ж ты не такая, як усе, — сказаў Нік, любуючыся яе аголеным целам і брыняюць ад неўтаймоўнага запалу грудзьмі. Яе блакітныя вочы затуманіліся павалокай, ён далікатна дакрануўся да яе саскоў вуснамі і стаў пакрываць яе ўсю хуткімі пацалункамі. Расчыніўшы юрліва рот, Даніэла закрыла вочы, і па яе целе прабегла лёгкая дрыготка. Сцёгны самі сабой прыйшлі ў рух.
  
  
  - Ну, як сябе адчувае твой трэніраваны мозг вучонай? — ціха спытаў Мік. - Кантралюе эмоцыі?
  
  
  - Так так! - выдыхнула яна, не расплюшчваючы вачэй.
  
  
  - Выдатна! — Адкочваючыся ў бок і садзячыся на пясок, усклікнуў Нік. - Час праверыць, што там з шчыкалаткай.
  
  
  Ён тужэй зацягнуў павязку і з насмешкай зірнуў на яе скажонае прыкрасцю твар.
  
  
  - Табе падабаецца дэманстраваць сваю перавагу над іншымі, - заўважыла яна. - Ты атрымліваеш асалоду ад сваёй сілай.
  
  
  - Надзвычай, - прызнаўся ён. - Аднак вымушаны адзначыць, што і ў цябе вельмі моцная воля. Гэта проста дзіўна!
  
  
  — Збаві мяне ад сваіх кпінаў, — фыркнула яна, нацягваючы трусікі.
  
  
  - Клянуся, я кажу сур'ёзна! - зрабіў ён вялікія вочы.
  
  
  - Нам пара вяртацца, - холадна сказала яна.
  
  
  - Згодзен, - кіўнуў ён. - На гэты раз я таксама паплыву з табой на плыце. З акуламі жарты дрэнныя.
  
  
  - Але як жа я з'яўлюся на шхуне ў такім выглядзе? - Спытала Даніэла.
  
  
  - Усе спяць, так што табе няма чаго баяцца, - супакоіў ён яе. - Да таго ж я заслужыў права палюбавацца тваёй прыгажосцю.
  
  
  На працягу ўсяго зваротнага шляху Даніэла хмурылася, затуляючы грудзі далонямі, хоць карысці ад гэтага было мала. На «Трытон» усё замерла ў гэты позні час, і яны прашмыгнулі ўніз, нікім не заўважаныя.
  
  
  — Яшчэ раз вялікі табе дзякуй, — ціха сказала Даніэла, павярнуўшыся да яго каля дзвярэй сваёй каюты. - Я вельмі ўдзячная табе.
  
  
  — У цябе яшчэ будзе магчымасць выказаць мне сваю падзяку, — беручы яе за руку, усміхнуўся Мік.
  
  
  Яе вочы бліснулі, і ён ледзь паспеў перахапіць іншую яе руку, занесеную для аплявухі яму.
  
  
  - Не добра, доктар Фразер! — паківаў дакорліва галавой Нік. - Фізічны гвалт - відавочна эмацыйны акт! А як жа наша дамаўленне?
  
  
  - Вы памыляецеся, капітан Картэр! - агрызнулася яна, вызваляючы рукі. - Гэта прадуманае рашэнне!
  
  
  І Даніэла зачыніла ў яго перад самым носам дзверы. Нік разрагатаўся і пайшоў у сваю каюту. Ён быў рады, што яго падазрэнні не апраўдаліся. Раніцай трэба было яшчэ раз агледзець тую дзіўную шхуну. Магчыма, яна цікавіла яго толькі таму, што за ўсе тры дні пошукаў нічога больш знайсці яму так і не ўдалося. Складалася ўражанне, што яго сакрэтная місія абернецца ганебным правалам.
  Раздзел пяты
  
  
  Наступіла яшчэ адна ясная, бясхмарная раніца, і самалёцік Картэра зноў узляцеў над Карыбскім морам. Хутка набраўшы максімальную хуткасць, ён панёсся прама да старой самотнай шхуны, усё яшчэ калыхаецца на ранейшым месцы на хвалях, без прыкмет жыцця на борце.
  
  
  Сеўшы на ваду побач са шхуной, Нік прывязаў канат да якарнага ланцуга і, выбраўшыся з кабіны пілота, уплаў дабраўся да судна. Прахалодная вада прыемна бадзёрыла яго разгарачанае цела, ён крыху паплаваў вакол шхуны, гучна выклікаючы яе насельнікаў. Не атрымаўшы адказу, Нік пачаў караскацца на планшыр, падцягваючыся на руках, і амаль ужо ўзлез на палубу, калі раптам пачуў чыйсьці голас. Ён даносіўся з цёмнага люка з трапа, які вядзе ў трум.
  
  
  - Не рухацца! - рашуча вымавіў невідзімка. - Стаяць на месцы!
  
  
  З люка высунулася рука, якая сціскае паліцэйскі рэвальвер 38-га калібра, а следам узнікла жаночая галоўка. Незнаёмка павольна выбралася на палубу, кульгаючы на левую нагу. Нік выпрастаўся ў поўны рост.
  
  
  - Спакойна! - папярэдзіла жанчына. - Мне не хацелася б праробліваць дзірку ў такім цудоўным целе.
  
  
  На ёй былі жоўтыя шорты і жоўты бюстгальтар ад купальніка. На выгляд ёй было гадоў дваццаць восем. Высокая, з карымі вачыма і каштанавымі валасамі, яна рабіла прыемнае ўражанне. Нік адзначыў яе высокія скулы, акуратны прамы носік і мімаволі затрымаў погляд на вострых грудзях, якія распіраюць станік.
  
  
  - Што табе трэба? - спытала жанчына.
  
  
  — Хацеў даведацца, ці не патрабуецца мая дапамога, — усміхнуўся Нік. - Можа, апусціш гэтую штуку? - кіўнуў ён на рэвальвер. - Ці ён не зараджаны?
  
  
  - Зараджаны, - змрочна сказала жанчына.
  
  
  - Ты хто такі?
  
  
  Нік кіўнуў у бок амфібіі. Незнаёмка акінула хуткім позіркам надпіс на борце, але прамаўчала.
  
  
  - Што з нагой? - пацікавіўся Нік.
  
  
  - Усё нармальна, - адказала жанчына. - Тыдзень таму я наступіла на марскога вожыка, але цяпер ступня амаль зусім загаілася.
  
  
  Ніку стала яе шчыра шкада: у трапічных морах марскія вожыкі адрозніваюцца не толькі вельмі доўгімі і вострымі, але і атрутнымі іголкамі, укол якіх вельмі балючы і небяспечны.
  
  
  - І вы самі сябе лячылі тут? – спытаў Мік.
  
  
  - Так, - кіўнула жанчына. - У мяне ёсць аптэчка для аказання першай дапамогі. Мне было так дрэнна, што я не магла нават падняцца з ложка. А зараз толькі наступаць балюча.
  
  
  - Можа быць, вы ўсё ж прыбераце рэвальвер? – заклапочана заўважыў Нік. - Але што вы робіце адна на гэтай шхуне? Адкуль вы?
  
  
  - Спачатку раскажыце пра сябе, - сказала жанчына, не апускаючы ствол рэвальвера.
  
  
  - Я капітан Картэр з акіянаграфічнай экспедыцыі, - сказаў Нік. - Мы праводзім спецыяльнае даследаванне ў гэтым раёне на навуковым судне.
  
  
  - Гэта праўда? - недаверліва перапытала незнаёмка.
  
  
  – Клянуся, – усміхнуўся Нік.
  
  
  Жанчына яшчэ раз прачытала надпіс на борце самалёта, зроблены вялікімі чорнымі літарамі, змерала Ніка уважлівым позіркам і засунула рэвальвер за пояс сваіх шортаў.
  
  
  - Божа, калі б я толькі ведала, што мне рабіць! - яна стомлена пацерла далонню лоб. - Можа, вы мне дапаможаце?
  
  
  Яна села на казырок рулявой рубкі і моўчкі ўтаропілася на Ніка, бяссільна выпусціўшы рукі на калені. Нік сеў побач з ёй, з-за чаго яна адразу ж неяк скурчылася, і спытаў:
  
  
  - А якія праблемы? Дарэчы, як вас клічуць? Адкуль вы?
  
  
  - Мяне клічуць Джойс Танер, - з уздыхам адказала жанчына. - Я з Маямі.
  
  
  - І вы прайшлі ўвесь шлях адтуль на гэтай старой пасудзіне ў адзіночку? – здзіўлена выклікнуў Нік. - Ды яна ж таго глядзі разваліцца! — Ён абвёў позіркам парэпаную ашалёўку палубы і з'едзеную марскімі Тачыльшчыкі абсталяванне.
  
  
  - Шхуна не мая, - сказала Джойс Танер. - Я ўзяла яе напракат, на лепшае судна ў мяне не хапіла грошай. Я ішла пад ветразямі ўздоўж выспаў і ўважліва сачыла за метэазводкамі. На гэтай старой пасудзіне выдатна абсталявана радыёрубка! Яе гаспадар захапляецца радыёсправай і нацягнуў на сваю шхуну столькі ўсякага абсталявання, што яму пазайздросціў бы любы ўладальнік самай шыкоўнай яхты! Людзі з агенцтва, у якім я афармляла дамову арэнды, навучылі мяне, як ім правільна карыстацца.
  
  
  — Але вы так і не растлумачылі мне, — перабіў яе Нік, — што вас прывабіла ў гэтых месцах?
  
  
  - Я шукаю сваю зніклую сястру, - маркотна сказала Джойс. — Я спадзявалася, што мне павязе, але зараз прыйшла ў поўны роспач.
  
  
  Яна збянтэжана ўсміхнулася вінаватай усмешкай і, цяжка ўздыхнуўшы, працягвала:
  
  
  - Будзе лепш, калі я пачну расказваць вам усё з самага пачатку. Я працую кіруючай крамай у Маямі, развялася з мужам і зараз жыву ў прыстойнай кватэры са сваёй малодшай сястрой, нядаўна якая прыехала пагасціць у мяне з Мічыгана. Джун дзевятнаццаць гадоў, яна скончыла курсы сакратароў і поўная энергіі і энтузіязму. Неяк яна прачытала ў газеце аб'яву, што аднаму багатаму чалавеку, які жыве дзесьці на востраве ў Карыбскім моры, патрабуецца сакратарка. Джун звярнулася ў агенцтва па найму, і тамака ёй прапанавалі запоўніць анкету. Яе доўга і старанна правяралі, і ёй прыйшлося хлусіць ім, што ў яе ўвогуле няма блізкіх сваякоў, інакш яе не прынялі б на гэтую працу. Людзі з гэтага бюро нават не заленаваліся прыехаць да нас дадому і праверыць, хто я такая, але я прадставілася ўладальніцай кватэры, і ўсё абышлося.
  
  
  Нік нават пахаладзеў, слухаючы аповяд Джойс Таннер.
  
  
  - А як называецца гэта агенцтва? - спытаў ён у яе.
  
  
  - Агенцтва Хамера, - адказала яна.
  
  
  Нік успомніў, што Бэці-Лу казала пра іншае агенцтва - Уолтана, але гэта мала яго супакоіла.
  
  
  - Працягвайце, - сказаў ён Джойс.
  
  
  - Сястра абяцала напісаць мне ліст. Але прайшло ўжо паўгода, а я так і не атрымала ад яе ніякай вестачкі. Ведаеце, гэта зусім не падобна на Джун. Раней яна мне заўсёды пісала лісты, часта і рэгулярна, бо я ў яе адзіная жывая родная душа. Я захвалявалася, паспрабавала навесці аб ёй даведкі, але мне ніхто толкам нічога не мог сказаць. Я звярнулася ў паліцыю, але там мне адказалі, што пакуль не будзе сур'ёзных падстаў для яе вышукаў, яны і пальцам не варухнуць. А якія ў мяне ёсць падставы? На каго, напрыклад, я магу пажаліцца? Я падумала і вырашыла ўзяць у арэнду вось гэтую шхуну і адправіцца на пошукі сястры. Калісьці ў юнацтве я займалася ветразным спортам на возеры Мічыган. Дык вось, я даследавала ўсё Карыбскае мора, але каго б я ні пыталася, ніхто не чуў ні аб якім багатым чалавеку, які жыве ў адзіноце на ўласнай выспе!
  
  
  - І вам так нічога і не ўдалося самой выявіць?
  
  
  - Не, - паківала галавой Джойс. - Хоць, магчыма, варта было б праверыць адно падазронае мястэчка. Але я наступіла на гэтага праклятага марскога вожыка, захварэла і злегла. І вось зараз тырчу другі тыдзень тут.
  
  
  - А дзе знаходзіцца гэтае падазронае мястэчка? — Спытаў Нік, адчуваючы, як пачашчаецца ў яго пульс.
  
  
  - Ведаеце, там даволі жудасна, на гэтым астраўку. На карце ён не значыцца, а знаходзіцца паміж выспамі Каё Нарэсце і Бланкіла.
  
  
  — Але я пралятаў над ім, — нахмурыўся Мік. — Мне яшчэ запомніўся атол справа ад яго. Нічога, акрамя дрэў і кустоўя, я не заўважыў.
  
  
  - З вышыні нічога заўважыць немагчыма, - сказала Джойс. - Аднак у скале ёсць дом, яго зусім не відаць за дрэвамі і пяском. Я ўбачыла яго выпадкова, праплываючы міма самага ўваходу ў бухту, таму што разглядала бераг у бінокль. Кажу вам, нічога падобнага я раней не бачыла! Зрэшты, у гэтых старых пустэльнікаў могуць быць дзіўныя густы… Цяпер я не ведаю, як мне зрабіць далей. А раптам у сястры ўсё ў парадку, проста яна не мела магчымасці напісаць мне ці даслаць ліст? Калі я без папярэджання ўварваюся ва ўладанні гэтага дзівака, у сястры могуць узнікнуць непрыемнасці. Але, калі здарылася бяда, я сама магу ўліпнуць у кепскую гісторыю…
  
  
  Нік слухаў аповяд Джойс, і ў галаве яго ўжо спеў план далейшых дзеянняў. Шматгадовы вопыт падказваў яму, што трэба абавязкова вывучыць гэты дзіўны астравок лепей. Справа гэта, натуральна, рызыкоўнае, і можа абярнуцца самай нечаканай выявай: стары пустэльнік, суцэль магчыма, усяго толькі легенда, прычыненне для пасткі, у якую завабліваюць наіўных дзяўчын. І не выключана, што там крыецца нешта горш…
  
  
  Нік адчуў, што нарэшце напаў на след. Бо нездарма Хоук жартам называў яго сышчыкам. Шэф быў не так ужо і далёкі ад ісціны: варта было толькі Ніку ўчуць след, як з ім адбываліся дзіўныя метамарфозы. Ён змяняўся ў твары, напружваўся: гатовы ўчапіцца ў сваю ахвяру мёртвай хваткай, усе яго пачуцці абвастраліся, мозг ліхаманкава пракручваў сотні розных варыянтаў далейшых падзей. Менавіта гэтая ўласцівасць маментальна мабілізавацца і ратавала яго ў шматлікіх стромкіх пераробках, дзякуючы яму Нік Картэр і стаў не проста добрым, а лепшым агентам у сваім падпадзяленні сакрэтнай службы.
  
  
  Нік зірнуў на сур'ёзны твар Джойс і ўсміхнуўся.
  
  
  - Дык што вы пра гэта думаеце? - спытала яна. - Вы зможаце мне дапамагчы?
  
  
  - Я паспрабую, - сказаў ён, беручы яе за плечы і зазіраючы ёй у вочы. Яна выпрасталася ў поўны рост і не адвяла вачэй.
  
  
  - Магчыма, што ты вельмі дапамагла мне, сама таго не ведаючы, Джойс, - перайшоў на даверны тон Нік. — Не буду пакуль нічога табе расказваць, але калі гэты астравок той, што я шукаю, многія людзі будуць удзячныя табе. Але спачатку я павінен сам усё добра праверыць.
  
  
  - А чым я магу быць карысная? - спытала яна, сціскаючы яго мускулістую руку.
  
  
  - Чакай мяне тут, я вярнуся, - адказаў ён.
  
  
  Але Джойс не адпускала яго руку, дапытліва гледзячы яму ў вочы.
  
  
  Нік слізгануў зацікаўленым поглядам па яе ліфа, скрозь тканіна якога прасвечвалі вострыя грудзі з якія тырчаць саскамі, і заспакаяльна паляпаў яе па спіне:
  
  
  - Я абавязкова вярнуся, можаш не сумнявацца.
  
  
  Перабраўшыся праз поручань, ён скокнуў у ваду і хутка паплыў да амфібіі. Неўзабаве самалёт узняўся ў неба і ўзяў курс на маленечкі астравок у паўднёвага канчатка грады Лос-Рокес. Ніку хацелася спадзявацца, што і наіўная сястра Джойс, і даверлівая Бэці-Лу знаходзяцца на гэтай выспе ў поўнай бяспецы, аднак халадок у грудзях падказваў яму, што гэта толькі яго пустыя мары. Гісторыя з вярбоўкай дзяўчат для працы ў багатага пажылога пустэльніка выглядала надзвычай дзіўна. Нік адчуў нядобрае ўжо тады, калі ўпершыню пачуў яе ад Бэці-Лу. Разрозненыя факты яшчэ не склаліся ў мазаіку ў яго галаве, але ўжо прыйшлі ў рух. Так ці інакш, Нік узяў след і не збіраўся адмаўляцца ад такога павабнага шанцу. Але што чакае яго ў логаве звера?
  
  
  Ледзь на гарызонце ўзнікла патрэбная яму кропка, Нік пачаў паступова зніжацца. Хутка набліжацца да выспы было рызыкоўна, яго маглі заўважыць. Нік узяў бінокль і паклаў яго побач з сабой на сядзенне. Астравок і маленькі атол уздоўж яго ўжо можна было разгледзець зверху і няўзброеным вокам. Нік праляцеў над імі, але не ўбачыў нічога, акрамя пяску, пальмаў і хмызняку. Астравок быў узгорысты, але з даволі роўнай аблямоўкай пляжу па беразе і маленькай бухтачкай у паўночнай яго часткі — яе вось і абраў Нік для пасадкі.
  
  
  Ён выключыў матор, зноў уключыў і адразу ж выключыў. Матор чхнуў і змоўк, Нік зноў уключыў яго, і рухавік незадаволена загуў, нібы папярэджваючы, што не пацерпіць падобнага абыходжання з сабой. Нік зрабіў круг над бухтай і, абраўшы падыходнае месца на воднай роўнядзі, рэзка выключыў матор. Той гучна чхнуў, захлынаючыся, і верш. Самалёт плаўна апусціўся сапраўды ў вызначаным месцы - як раз насупраць вузкага ўваходу ў заліў, пра які распавядала Ніку Джойс.
  
  
  Нік адчыніў дзверцы кабіны, вылез на пантон і асцярожна прабраўся наперад уздоўж корпуса амфібіі. Нахіліўшыся над маторам, ён адкінуў капот і зрабіў выгляд, што спрабуе знайсці непаладку. Нік ведаў, што за ім назіраюць. Пакінуўшы капот адчыненым, ён вярнуўся ў кабіну і асцярожна стаў разглядаць бераг у бінокль. Амфібія між тым павольна падплывала да падазронага схілу ўзгорка ўсё бліжэй і бліжэй, захапляецца плынню, і ў Ніка заставаліся ў распараджэнні лічаныя секунды. Нарэшце ён убачыў тое, пра што казала Джойс: доўгае прысадзістае бетоннае збудаванне, якое нагадвае больш не хата, а падземнае ўмацаванне, са сталёвымі плітамі над ім, якія спачываюць на сталёвых арках і пакрытымі тоўстым пластом глебы і пяску, з якога раслі кусты і дрэвы.
  
  
  — Дзівосная маскіроўка, — свіснуў ад здзіўлення Нік. З боку мора аб'ект можна заўважыць, толькі праплываючы міма вузенькага праходу ў бухтачку, а зверху яго і зусім не відаць! Каля будынка стаялі чацвёра мужчын з нейкімі доўгімі прадметамі ў руках. «Ахова, — ухмыльнуўся Мік. - Няўжо гэта і ёсць логава Юды? Ці ж тут асталяваўся нейкі іншы дзівацкі пустэльнік? Што ж, ён хутка гэта даведаецца».
  
  
  Нік адклаў у бок бінокль і выбраўся з кабіны, на гэты раз ужо з гаечным ключом у руцэ. Пакапаўшыся крыху ў маторы для адводу вачэй, ён зачыніў капот і, зноў сеўшы за штурвал, узляцеў над бухтай. Зрабіўшы круг над востравам, ён узяў курс на шхуну, вельмі задаволены ўбачаным.
  
  
  А ўбачыў ён цалкам дастаткова для першага разу: замаскіраваная хата, узброеную ахову, размяшчэнне праліва. Заставалася толькі запытаць сякія-такія дадатковыя звесткі з цэнтра, супаставіць іх з наяўнымі ў яго дадзенымі і вырашыць, ці варта працягваць абследаванне гэтай падазронай выспы. Бо каштоўнага часу ў яго засталося зусім мала…
  
  
  Падлятаючы да шхуны, Нік успомніў аб выдатнай радыёрубкі на ёй, аб якой яму казала Джойс. «Калі там сапраўды добрае абсталяванне, — падумаў ён, — можна будзе зараз жа звязацца з Хоўкам, зэканоміўшы час, неабходны, каб дабрацца да «Трытана»!»
  
  
  - Я мела рацыю? - усклікнула Джойс, выбегшы яму насустрач.
  
  
  - Абсалютна! - сказаў Нік. - Адвядзі мяне ў радыёрубку, якую ты так расхвальвала.
  
  
  З першага ж погляду на апаратуру Ніку стала ясна, што Джойс не перабольшвала яе добрыя якасці: магутныя радыёперадавальнікі дазвалялі перадаць паведамленне Хоуку. Шыфравальную прыладу Нік вырашыў замяніць простым кодам: для аднаго вынахаду ў эфір такое дапушчалася інструкцыяй. Улучыўшы перадатчык, Нік наладзіў яго на патрэбную хвалю і, выказаўшы сваё галоўнае паведамленне адным толькі словам "магчыма", запытаў у цэнтра звесткі аб агенцтвах па працаўладкаванні Уолтана і Хамера. Затым ён адключыў перадатчык, уключыў прымач на поўную магутнасць і вярнуўся на палубу. Ён ведаў, што шэф ужо задзейнічаў увесь апарат і ўсю агентурную сетку сакрэтнай службы, так што яму зараз заставалася толькі цярпліва чакаць вынікаў.
  
  
  Джойс ляжала на палубе, апранутая ў аблягае шорты. Яна ссунула шлейкі станіка, і ён ледзь прыкрываў ёй грудзі. Нік ведаў, што яна чула, як ён выходзіў у эфір, і прысеў побач з ёй, каб высветліць, што яна думае пра гэта.
  
  
  - Чаму вы так стараецеся дзеля мяне, капітан? - сур'ёзна спытала яна.
  
  
  - Справа ў тым, - задуменна адказаў ён, - што адна мая знаёмая ўліпла ў вельмі падобную гісторыю, і я хачу ў ёй да канца разабрацца. Пачакаем, што адкажуць мне мае сябры, да якіх я звярнуўся па дапамогу. Ты не пярэчыш, калі я затрымаюся тут яшчэ крыху?
  
  
  - Ну што вы, капітан! - з запалам усклікнула Джойс. - Я бясконца ўдзячная вам за клопат! Вы мне зусім не замінаеце.
  
  
  Нік усміхнуўся ёй у адказ і лёг на спіну, зачыніўшы вочы.
  
  
  - Ведаеце, капітан, - памаўчаўшы, сказала Джойс, - пра мяне яшчэ ніхто так не клапаціўся. Не, гэта праўда, - хуценька дадала яна, заўважыўшы на яго вуснах іранічную ўсмешку.
  
  
  - Нават твой былы муж? – ускінуў бровы Нік.
  
  
  - Муж? - чмыхнула яна. - Яму было на мяне напляваць. Ён заўсёды казаў, што я зашмат ад яго хачу. Падобна, што ён меў рацыю, ён нічога не мог мне даць. Шкада, што я позна зразумела гэта.
  
  
  - Навошта ж ты выйшла за яго замуж? – спытаў Мік.
  
  
  - Гэта старая і банальная гісторыя. Я проста была маладзенькай дурніцай, вось і ўсё. У той час я зусім не разбіралася яшчэ ў мужчынах і не здольная была разгледзець іх сапраўдную сутнасць пад маскай прытворства, верыла любой іх выхвальнай балбатні і лёгка паддавалася на хлуслівыя кампліменты.
  
  
  — Але зараз-то ты не паўторыш ранейшых памылак, — заўважыў Нік, улавіўшы напругу ў голасе Джойс, калі яна казала пра мужчын, і скурай адчуваючы яе прагны погляд на сваім целе. - Ты стала вопытнай жанчынай, ці не так?
  
  
  - Так, - млява пагадзілася яна, - я шмат чаго пабачыла ў гэтым жыцці. Нельга верыць ніводнаму іх слову, часам нават учынкам! Трэба давяраць выключна ўласным пачуццям. Жаночая інтуіцыя ніколі не падвядзе! Сэрца жанчыны адразу ж скажа, варты гэта мужчына ці не. Як у выпадку з вамі, напрыклад…
  
  
  - Як гэта разумець? – спытаў Мік.
  
  
  - У вас ёсць нешта такое, што беспамылкова адгадае любая жанчына, - сказала Джойс. - Вам не трэба шмат гаварыць. І нават не трэба нічога рабіць. Досыць жанчыне толькі зірнуць на вас, і ёй усё становіцца ясна…
  
  
  Голас Джойс раптам асёл, і Нік адчуў дакрананне яе рукі да сваіх грудзей, гарачай ад гарачага сонца. Шхуна рытмічна калыхалася на хвалях, навяваючы ўспаміны аб іншым рытмічным руху. Нік адкрыў вочы: Джойс глядзела на яго, злёгку раскрыўшы рот і ледзь не дакранаючыся грудзьмі яго мускулістага цела.
  
  
  - І што ж табе ясна? - ціха спытаў ён, хоць загадзя ведаў адказ.
  
  
  Перад ім была жанчына, стомленая адчуваннем спустошанасці, жанчына, якая ўбачыла ў ім мужчыну, які здольны запоўніць яе пустату.
  
  
  Утаймаванне свавольнай Даніэлы не прайшло для Ніка бясследна. Ён востра адчуваў патрэбнасць у расслабленні пасля небяспечнага флірту з ёй, яго цела таксама перапаўнялі нездаволеныя жаданні. Блізкасць гарачай жанчыны, гарачае сонца і халаднаватае марскі ветрык абвастрылі неспатолены голад плоці, і Нік павярнуўся на бок, абняўшы яе за плечы.
  
  
  Яна адразу ж прытулілася да яго і прагна ўпілася ў яго вусны сваім пачуццёвым ротам, пасылаючы мовай сігналы запалу. Станік упаў, і Нік ўбачыў яе вялікія грушападобныя грудзей з якія тырчаць карычняватымі саскамі. «Джойс не можа пахваліцца боскай прыгажосцю Даніэлы, але ж яна даравана нешматлікім, – падумалася Ніку. — Затое ў яе стройныя ногі, хупавая талія і плоскі жывот».
  
  
  Джойс прыціснулася да яго грудзьмі, і ён адчуў, як напружваюцца яго сьцёгны. Ён асцярожна ўзяў у рот яе сасок і стаў далікатна абводзіць яго мовай. Яна сціснула яго ў абдымках і застагнала ад задавальнення, дрыжучы ад нецярпення. Працягваючы лашчыць мовай яе грудзі, Нік пагладзіў рукой яе спіну і ягадзіцы, прыводзячы Джойс у ліхаманкавае ўзбуджэнне сваімі ўмелымі дакрананнямі да адчувальных кропак. Яна ўжо знемагае ад запалу, і тады ён лёг на яе і стаў працаваць тулавам у такт хвалям, разгойдваюць судна. Джойс адчула аргазм зусім раптоўна і хутка, але не адпускала яго.
  
  
  - Яшчэ! — Прашаптала хрыпла яна. - Яшчэ, зараз жа! Малю!
  
  
  Нік не падмануў надзей Джойс, лёгка давёўшы яе да новага экстазу, але на гэты раз не задаволіўся дасягнутым, а працягваў з падвоенай энергіяй шпурляць усё новыя і новыя палены ў палаючы ачаг нябачанай юру, які суправаджаецца яе дзікімі выкрыкамі і стогнамі.
  
  
  Яе шырока расплюшчаныя вочы пацягнуліся павалокай, і толькі калі ён аслабіў свае абдымкі, перакаціўшыся на бок, яны зноў здабылі яснасць і паглядзелі на яго з непрыхаваным захапленнем.
  
  
  - Такога я ніколі яшчэ не адчувала, - ціха сказала Джойс. - Нават нічога падобнага.
  
  
  Нік усміхнуўся і зноў абняў яе. Закалыханыя качкай і сонцам, яны задрамалі, але іх сон неўзабаве парушыла гучнае патрэскванне радыёпрымача. Нік ускочыў на ногі і пабег у радыёрубку. Паведамленне з цэнтра паступіла закадаваным спрошчаным кодам. Запісаўшы яго, Нік адключыў апаратуру і хутка раскадаваў тэкст. Хоук даводзіў да яго звесткі наступнае:
  
  
  «Агенцтва па працаўладкаванні Уолтана, зарэгістраванае на падставе ліцэнзіі ў Нью-Ёрку, зачынілася, прафункцыянаваўшы ўсяго адзін месяц. Тое ж самае і ў дачыненні да бюро Хамера ў Маямі. Ніводнае з буйных прадпрыемстваў не прыняло на працу пры іх садзейнічанні ні адну жанчыну. Вядзецца праверка ўсіх падобных агенцтваў ва ўсіх гарадах усходняга ўзбярэжжа».
  
  
  Нік хмыкнуў, але адразу ж нахмурыўся, дачытаўшы паведамленне да канца. У апошніх радках гаварылася:
  
  
  «Намі атрыманы інструкцыі па выплаце выкупу за лодку. Час на зыходзе. Калі ёсць хоць нейкія падставы, дзейнічайце неадкладна».
  
  
  Нік разарваў лісток на дробныя кавалачкі і спаліў яго. У памяці ўсплылі словы афіцэра французскай разведкі аб дзівакаватым вучоным па імені Гаральд Фратке. Якое меў ён дачыненне да забойства араба-гандляра жывым таварам? Ці не звязана гэта нейкім чынам з наборам сакратарак для багатага пустэльніка на востраве? Чаму да кандыдатак прад'яўляліся такія строгія патрабаванні? Бо шанц атрымаць месца мелі толькі тыя з іх, у каго няма блізкіх сваякоў.
  
  
  Аднак Джойс падчас свайго падарожжа ні разу не чула ні пра якога пустэльніка на выспах Карыбскага мора! Выпадковыя супадзенні? Але чамусьці ад гэтага ланцужка фактаў папахвае знаёмым пахам Юды! Нік добра ведаў гэтага генія зладзейства. «Гэты маленькі монстар злачыннага свету прыцягваў да сябе, нібы магніт, усё навакольнае зло. Ён не пакідаў без увагі ніводную магчымасць пашырыць свой уплыў і прымножыць сваё багацце і магутнасць. І калі яму сустрэўся геній-перакрут, Іуда напэўна прымусіў яго працаваць на сябе, стварыўшы ўсе ўмовы для задавальнення яго хваравітых, фантазій. Несумненна, ён прарабіў усё гэта з уласцівай яму абачлівасцю, - думаў Нік. — Што ж, самы час зблытаць гэтай зладзейскай парачцы ўсе іх падступныя планы», — вырашыў ён і, імкнучыся не ўспамінаць аб лёсе сястры Джойс і крошкі Бэці-Лу Роўлінгз, вярнуўся на палубу.
  
  
  - Ну, што новенькага? - спытала Джойс. - Атрымалася тваім сябрам што-небудзь даведацца?
  
  
  — Трэба лепей агледзець гэты загадкавы востраў, — сказаў Нік. - Як гэта ні небяспечна, мне проста неабходна там пабываць.
  
  
  - Магу я быць табе карысная? - спытала Джойс.
  
  
  - Так, застаўшыся тут, на гэтай шхуне, - сказаў Нік. - Абяцаю, што вярнуся заўтра, як толькі хоць нешта высветлю.
  
  
  Ён цмокнуў яе ў шчаку і, не чакаючы, пакуль яна пачне пярэчыць, скокнуў за борт. Яму трэба было абавязкова вярнуцца на «Трытон», узяць спецыяльны рыштунак, атрыманы ў аддзеле тэхнічнага забеспячэння сакрэтных аперацый, заправіцца і толькі потым выляцець на востраў. Па ягоных прыкідках, ён мог патрапіць туды толькі пасля заходу сонца. «Што ж, – падумаў Нік, – так будзе нават лепш». Джойс махала яму з палубы рукой, становячыся ўсё менш і менш па меры таго, як самалёт набіраў вышыню, аддаляючыся ад шхуны. Яна нарэшце сустрэла сапраўднага мужчыну. Вядома, на палубу іх шпурнула ўсяго толькі запал, неспатолены голад стомленай плоці і замяшанне пачуццяў. Але гэтая выпадковая блізкасць даставіла ім абодвум глыбокае задавальненне, і яны не шкадавалі аб ёй. Нік адчуваў сябе бадзёрым і поўным сіл. Ён занадта доўга чакаў сутычкі з Юдай і зараз гатовы быў раз і назаўжды скончыць з гэтым сатанінскім вырадкам.
  Раздзел шосты
  
  
  Вярнуўшыся на «Трытон», Нік адразу ж спусціўся ў сваю каюту і расклаў на ложку спецыяльны гідракасцюм, выдадзены яму ў аддзеле тэхнічнага забеспячэння, забяспечаны патаемнымі кішэнямі. У іх знаходзіліся: мініяцюрныя выбуховыя зарады ў выглядзе капсул з жэлацінам, маленькі ліхтарык, памерам з цыгарэту, скрутак пакрытага гумнага дроту, спецыяльная падводная запальнічка, асаблівы дэтанатар для падводных выбуховых прылад, а таксама плоскі футарал, таўшчынёй у запалкавую пушку. перадатчык для сувязі са штаб-кватэрай сакрэтнай службы ў Вашынгтоне.
  
  
  Сцюарт, кіраўнік аддзела спецыяльных эфектаў, папярэдзіў, што хімічны ўзрывальнік спрацоўвае праз пяцьдзесят пяць секунд, а выбуховае прыстасаванне здольна разнесці ў кавалкі корпус лінкора. Перадатчык жа разлічаны толькі на адно экстранае паведамленне, пасля чаго становіцца непрыдатным.
  
  
  Ледзь Нік акуратна склаў гідракасцюм, вонкава нічым не адрозны ад звычайнага, як у каюту ўвайшоў Біл Хедвін. Ён паведаміў, што Даніэла вярнулася з апускання ў батыскафе на дно мора і чакае Ніка ў сябе ў каюце. Нік адразу ж адправіўся да яе.
  
  
  Даніэла адчыніла дзверы на яго стук, і ён мімаволі замёр у праходзе, зачараваны яе прыгажосцю: валасы, сцягнутыя ў пучок, вішнёвы купальнік ...
  
  
  - Выдатна выглядаеш! — Усклікнуў Нік, не ў сілах адарваць погляд ад яе пышнага бюста, які распірае верхнюю частку бікіні.
  
  
  - Так лягчэй працаваць у батыскафе, - холадна сказала яна. - Ты сёння рана вярнуўся.
  
  
  - Я зараз зноў адлятаю і на ноч не вярнуся, - сказаў ён, пераводзячы позірк на ніжнюю частку купальніка.
  
  
  - А калі ж ты вернешся? - спакойна пацікавілася яна.
  
  
  - Раніцай, калі ўсё пройдзе нармальна, - адказаў Нік.
  
  
  - Як гэта разумець - «калі ўсё пройдзе нармальна»? - успыхнула яна, пранізваючы яго позіркам сваіх прамяністых блакітных вачэй.
  
  
  — Не будзем паглыбляцца ў гэтае пытанне, — усміхнуўся Нік, зачыняючы за сабой дзверы.
  
  
  Яна падалася назад да сцяны, але ён падышоў да яе амаль ушчыльную.
  
  
  - Шкада, у мяне няма часу, каб завяршыць нашу спрэчку, - сказаў ён, гледзячы на ??яе ўздымаюцца грудзі, гэтак чароўную пры святле месяца. — А я мог бы ўжо даўно зрабіць гэта, як табе вядома, ці не праўда?
  
  
  - Нічога падобнага мне не вядома, - прамармытала яна, апускаючы вочы.
  
  
  - Хіба? — Усміхнуўся Нік, прыціскаючыся да яе жыватом і рассоўваючы каленам ёй ногі. Левай рукой ён узяў яе за падбародак і, падняўшы ёй галаву, спытаў:
  
  
  - Ну, як ідуць у нас справы з кантролем сваіх эмоцый? - Яго калена ў гэты момант уперлася ў ніз яе жывата.
  
  
  — Чорт бы цябе падраў, — прашаптала Даніэла ледзь чуваць, абдымаючы яго дрыготкімі рукамі і моцна прыціскаючы да сябе. Яе напаўрасчыненыя вусны дакрануліся да яго вуснаў, але ў гэтае імгненне гарачае паўдзённае паветра патрос стрэл, парушыўшы цішыню і зачараванне моманту. Даніэла адскочыла ад яго, і Нік падбег да ілюмінатара.
  
  
  - Нейкі ваенны катэр, - сказаў ён. - Пад сцягам венесуэльскай берагавой аховы. Набліжаецца на вялікай хуткасці, відаць, памежнікі хочуць агледзець судна і праверыць дакументы. Лепш загадзя прыгатаваць іх, — дадаў ён, павярнуўшыся да Даніэле.
  
  
  Ізноў прыняўшы сур'ёзны і непрыступны выгляд, яна пайшла на палубу. Нік жа забег у сваю каюту і стаў праз ілюмінатар назіраць за які надышоў да «Трытана» з левага борта катэрам. На яго палубе стаяла шасцёра мужчын, адзін з якіх быў у форме афіцэра, астатнія - у матроскіх адзежах. Аднаго погляду на волата, які прыхінуўся спіной да сценкі рулявой рубкі, Ніку было дастаткова, каб зразумець, хто завітаў да іхтыёлагам у госці. Памежнікам не было чаго тут рабіць, «Трытон» знаходзіўся за сотні міль ад венесуэльскіх тэрытарыяльных вод. Катэр прыйшоў з таямнічага вострава.
  
  
  Ад катэра адваліла шлюпка з «афіцэрам» і двума яго зручнымі і стала набліжацца да «Трытон». У цыбатага «афіцэра» быў некалькі падазроны, знарочыста чапурысты выгляд. Нік выскачыў з каюты, прабег па вузкім калідоры і, асцярожна прыпадняўшы вечка кармавога люка, выбраўся вонкі, імкнучыся не высоўвацца з-за борціка. Затым ён паціху пералез праз нізенькія парэнчы правага борта і, павісшы на руках, павольна пагрузіўся ў ваду.
  
  
  Апынуўшыся ў вадзе, Нік прыціснуўся да корпуса «Трытана» і стаў слухаць размову паміж «афіцэрам», які ўжо ступіў на палубу судна, Даніэлай і Білам Хэдвінам.
  
  
  - Я хацеў бы агледзець увесь карабель, - заявіў няпрошаны госць тонам, які не церпіць пярэчанняў.
  
  
  Сціснуўшы зубы, Нік замёр, ахоплены нядобрым прадчуваннем.
  
  
  Адбывалася тое, чаго ён найбольш баяўся. Калі зараз усё пройдзе гладка і цікаўныя госці нічога не западозраць, тады ў яго застанецца шанец выканаць даручанае заданне. Але калі яны што-небудзь учуюць, усё знікла: буйнакаліберны кулямёт катэры вырашыць навукова-даследчую шхуну, а чатырохцалевая гармата пусціць яе на дно.
  
  
  Усё абсталяванне «Трытана» прызначалася выключна для навуковых мэт і не магло выклікаць падазрэнні. Але хіба можна прадказаць, што прыйдзе гэтым тыпам у галаву? Ніку раптам стала сорамна перад навукоўцамі за тое, што ён падвергнуў іх смяротнай рызыцы, нават не папярэдзіўшы аб пагражальнай ім небяспецы. Цяпер іх жыццё вісела на валаску. Галасы на палубе сціхлі, відаць, самазваныя інспектары спусціліся ўніз. Праз некаторы час яны зноў падняліся на палубу, селі ў шлюпку і адчалілі. Нік з палёгкай уздыхнуў.
  
  
  Як толькі зароў магутны матор, ён падплыў да вяровачнай лесвіцы, спушчанай з борта «Трытана» пасярэдзіне судна, і, ускараскаўшыся па ёй, прашмыгнуў уніз, пакуль усе астатнія праводзілі ўстрывожанымі поглядамі вартавы вартавы карабель, згрудзіўшыся на левым борт.
  
  
  «Такім чынам, — у думках падсумаваў Нік. — Хоук меў рацыю: легенда вытрымала выпрабаванне, паколькі прыкрыццё было цалкам законным». Нік выцерся ручніком, змяніў мокрыя плаўкі на сухія і, пасеўшы за рацыю, перадаў у цэнтр кароткае паведамленне: «Іду па следзе. Пачынаю актыўна дзейнічаць. Цягніце час».
  
  
  Раптам ён спіной адчуў чыйсьці пільны погляд і рэзка павярнуўся. На яго дапытліва глядзела Даніэла, нячутна якая ўвайшла ў каюту.
  
  
  — Трэба стукаць у дзверы, — нахмурыўшыся, заўважыў Нік. - Інакш магчымыя непрыемныя наступствы.
  
  
  - Хто ты на самой справе? - сур'ёзна спытала яго яна. - Ты не той, за каго сябе выдаеш, зараз я ў гэтым ужо не сумняваюся. І ніякі ты не капітан ваенна-марскога флота, а самазванец. Чаму ты схаваўся ад венесуэльскіх памежнікаў? Дзе ты быў у час агляду?
  
  
  У яе вачах Нік прачытаў не гнеў, а хутчэй прыкрасць і расчараванне ашуканай жанчыны. «Пара ўнесці яснасць», - вырашыў Нік.
  
  
  - Ніякі я не самазванец, - з уздыхам вымавіў ён. - А гэтыя людзі з ваеннага катэра - не памежнікі. Я - агент спецыяльнай службы ЗША. А цяпер слухай мяне ўважліва, я раскажу табе праўду. Магу дазволіць сабе гэта зрабіць, таму што зараз ужо няма сэнсу хаваць яе ад цябе: так ці інакш, гэтая фантастычная гісторыя павінна хутка вырашыцца.
  
  
  Выслухаўшы яго аповяд, Даніэла, бліскаючы здзіўленымі блакітнымі вачыма, усклікнула:
  
  
  - Неверагодна! Ты спадзяешся знайсці нешта такое, пра што нават не маеш пакуль ні найменшага падання! Дапушчальны, што злыдзень па імі Іуда сапраўды знаходзіцца на гэтай таямнічай выспе. Але ж яго неймаверная прылада можа быць дзе заўгодна! Што табе вядома аб ім?
  
  
  - Толькі тое, што яно здольна захопліваць і ўтрымліваць сучасную падводную лодку, - развёў рукамі Нік.
  
  
  - Так, выходзіць, гэтая штуковіна проста заглынае падводныя лодкі, як гіганцкі малюск? - насмешліва прыжмурылася яна.
  
  
  - Што ты сказала? — страпянуўся Мік. - Гіганцкі малюск? Чаму менавіта малюск?
  
  
  — Таму, што малюск з'яўляецца найбольш прыстасаваным да падводнага жыцця найпростым марскім істотай, — засмяялася Даніэла. - Гіганцкі малюск лёгка мог бы праглынуць нават цэлую субмарыну. Між іншым, асобныя віцы малюскаў, якія жывуць у Ціхім акіяне, важаць пяцьсот фунтаў. Вось, палюбуйся!
  
  
  Яна зняла з паліцы кнігу і, раскрыўшы яе, паказала Ніку ілюстрацыю.
  
  
  - Гэты двухстворкавы малюск валодае гэтак магутным петлепадобным мускулам, што ўтрымліваюцца ім створкі немагчыма раскрыць. Калі малюск паслаблены, створкі расчыняюцца, і клапаны, падобна сіфонам, забяспечваюць паступленне ў цягліц кіслароду і ежы, а таксама выкід прадуктаў распаду гэтага арганізма.
  
  
  — Значыць, калі вырабіць дзеючую мадэль гіганцкага малюска, — развіў яе думка Нік, — то яна будзе функцыянаваць без усялякіх магутных матораў, проста па прынцыпе двух сіфонаў ці клапанаў: які ўпускае і што выпускае. Так?
  
  
  — Тэарэтычна гэта цалкам верагодна, — кіўнула Даніэла. - Але практычна запатрабуецца распрацаваць прыладу для кіравання працай сіфонаў і створак мадэлі.
  
  
  — Мне не зусім зразумела, — працягваў разважаць услых Нік, — як зможа павольны малюск схапіць хуткаходную падводную лодку.
  
  
  — Усё вельмі проста, — усміхнулася Даніэла. - Справа ў тым, што не ўсе малюскі марудлівыя. Напрыклад, малюск-грабеньчык выкарыстоўвае для перасоўвання прынцып рэактыўнага рухавіка, а прасцей кажучы, выстрэльвае бруёй вады, зачыняючы створкі, і сам імкліва ляціць наперад.
  
  
  - Дык вось яно што! — задуменна пачухаў патыліцу Нік. - Значыць, калі нейкі злы геній здолеў сумясціць прынцыпы функцыянавання малюска і грабеньчыка, ён у выніку атрымаў хутка якая перасоўваецца пад вадой гіганцкая прылада, здольнае захопліваць сваімі створкамі падводную лодку і перасоўвацца разам з ёй.
  
  
  Павярнуўшыся да Даніэле, ён сціснуў далонямі яе галаву і зірнуў ёй у вочы, якія зноў затуманіліся цяжкай павалокай.
  
  
  - Ты проста разумніца, - з усмешкай усклікнуў ён. - Ты падала мне цудоўную ідэю! Спадзяюся, што мне ўдасца азнаёміць цябе з вынікамі праверкі нашай фантастычнай тэорыі.
  
  
  - Але гэта ж практычна не здзяйсняльна! - са спалохам усклікнула яна. - У цябе няма ніякіх рэальных шанцаў у адзіночку справіцца з войскам Юды! Ты загінеш, Нік!
  
  
  — Наадварот, толькі ў адзіночку і можна пракрасціся на іх сакрэтны аб'ект, — запярэчыў Нік. - Ты дрэнна мяне ведаеш.
  
  
  Ён пацалаваў яе ў шчочку і спружыністай хадой выйшаў з каюты, памахваючы ластамі, якія трымаў у руцэ.
  
  
  Правёўшы яго задуменным позіркам, Даніэла Фразер нахмурылася і паклікала Біла Хедвіна.
  
  
  - Нам трэба сур'ёзна пагаварыць, - сказала яна яму. - Сядай і слухай мяне ўважліва. Гаворка пойдзе аб адным маленечкім астраўку на ўсход ад Каё-Нарэсце.
  Раздзел сёмы
  
  
  Нік ляцеў нізка над морам, трымаючы курс на шхуну Джойс. У галаве ў яго саспела некалькі магчымых планаў далейшых дзеянняў, але ён спыніўся на адным: пакінуць амфібію прывязанай да шхуны, а самому дабірацца да выспы на гумовым плыце, каб высадзіцца на бераг у цемры. Зноў і зноў ён у думках вяртаўся да размовы з Даніэлай. Гіганцкі малюск, судзячы па ўсім, павінен быць не гэтулькі шырокім, колькі выцягнутым у глыбіню, вертыкальным. Гэта трэба было ўлічыць пры пошуках.
  
  
  Сонца ўжо пачало апускацца да гарызонту, калі Нік убачыў шхуну. Падняўшы пантонамі веер пырсак, амфібія села побач з ёй на ваду. Нік чакаў, калі на палубе з'явіцца Джойс, аднак яна не выбегла, радасна ўсміхаючыся, да яго насустрач. Нік сам прывязаў трос да мацавальнай качкі, перабраўся на палубу і, вельмі занепакоены, спусціўся ўніз, каб агледзець судна. Джойс нідзе не было, на яго кліч адгукаліся злавесным скрыпам толькі мачты ды старыя дошкі трума. Выратавальны плоцік стаяў на ранейшым месцы, прыхінуты да насавых шпангоўтаў. Нік губляўся ў здагадках. «Відаць, Джойс павезлі з сабой на катэры людзі з выспы або сілай, або падманным шляхам», - падумаў ён.
  
  
  Нік адразу ж змяніў свой план, вырашыўшы дабрацца да выспы не на гумовым плыце ў цемры, а на гэтай шхуне на заходзе, прычым адкрыта, не тоячыся. Запатрабуецца не менш за пяць гадзін, каб дасягнуць мэты, але ўсё роўна ў яго застанецца шанец выратаваць Джойс, калі, вядома, да гэтага часу яна яшчэ будзе жывая.
  
  
  Адвязаўшы трос ад мацавальнай качкі, ён прывязаў яго да якара і адваліў на шхуне ад амфібіі, падняўшы грот. Моцны вецер адразу ж панёс судна па хвалях, нібы хуткаходную яхту, якая накіроўвалася вопытнай рукой бывалага шкіпера. Ружата-шэрыя прыцемкі ўжо пачыналі згушчацца, калі наперадзе паказаўся астравок з атолам уздоўж яго. Нік усміхнуўся і накіраваў шхуну сапраўды ў вузкі праход у бухту. Загадзя падрыхтаваўшы вяроўкі для замацавання румпеля, ён чакаў патрэбны момант, каб хутка ажыццявіць задуманае.
  
  
  З акна дома на востраве за шхуной са здзіўленнем назіраў маленькі чалавечак. Спачатку ён падумаў, што гэта нейкая мудрагелістая гульня змрочнага святла, але, прыгледзеўшыся, зразумеў, што і ветразь, і судна зусім не прывідныя, а сапраўдныя, і затросся ад гневу, выдаўшы пранізлівы віск. Карлік націснуў на чырвоную кнопку тэрміновага выкліку Гаральда, Тартара ці целаахоўнікаў. Раз'юшаны мозг злога генія ліхаманкава аналізаваў сітуацыю. Хто вінаваты ў тым, што здарылася? Ён сам, які дазволіў Гаральду ўдзельнічаць у аглядзе навуковага судна? Ці гэтыя дурні, якія захапілі на зваротным шляху дзяўчыну са старой шхуны? Юда ўспомніў, якое шаленства ахапіла яго, калі ён толькі ўбачыў, што яны вяртаюцца са здабычай. Гаральд радаваўся, нібы дзіця, які займеў новую цацку, а Тартар даволі ўхмыляўся, таму што паспеў двойчы паглуміцца над дзяўчынай, пакуль катэр дасягнуў выспы. Яны поцягам уцягнулі яе ў яго кабінет і шпурнулі на падлогу яму пад ногі, як котка кідае мышку да ног гаспадара, ганараючы сваёй здабычай. Яны запэўнівалі яго, што на гэтай шхуне нікога не засталося, што дзяўчынка была там адна. І вось зараз…
  
  
  Гаральд увайшоў першым, за ім з'явіўся вялізны мангол.
  
  
  - Вы бачылі гэта? - закрычаў Іуда, паказваючы пальцам на акно. — Вы гэта бачылі, пытаюся я ў вас, праклятыя ідыёты?! Вы падманулі мяне, юрлівыя дурні! Дык, значыць, на шхуне нікога больш не было, так? - Іуда абцёр далонню мокры ад сліны падбародак.
  
  
  - Клянуся, што там сапраўды больш не было ніводнай жывой душы! — дзіка круцячы вачыма, закрычаў Гаральд. - Спытайце ў Тартара ці ў іншых! - Усе трое ахоўнікаў, якія прыбеглі па выкліку гаспадара, заківалі галовамі.
  
  
  - Мы абшукалі ўсё судна! - працягваў Гаральд. - Нікога не было ні на палубе, ні ў труме, ні за бортам у той момант. Гэта чыстая праўда!
  
  
  Юда заўважыў страх у вачах ахоўнікаў, вінаваты выраз на твары Тартара і пакрыўджаны - на хмурнай фізіяноміі Гаральда і крыху памякчэў. Магчыма, яны проста дрэнна абшукалі гэтую пасудзіну, а можа быць, нехта са знаёмых дзяўчыны апынуўся на ёй ужо пазней і занепакоіўся, не знайшоўшы яе. Так ці інакш, гэта ўжо не мела ніякага значэння, галоўнае, што яны парушылі ягоныя інструкцыі.
  
  
  - Я загадаў вам агледзець навуковае судна і адразу ж вярнуцца, - строга заўважыў ён. - А вы не толькі спыніліся каля невядомай шхуны, але і забралі з сабой, дзяўчынку. Мала табе іншых дзяўчат, Гаральд? Хіба я дрэнна забясьпечваў цябе імі? Нашто ж трэба было прыцягваць сюды яшчэ і гэтую? Ты проста бязмозгі крэтын, Гаральд!
  
  
  Гаральд, не які звыкся да падобнага звароту, пакрыўджана надзьмуўся. «Нічога, - падумаў Іуда. — Даволі з табой няньчыцца, у рэшце рэшт, час табе зразумець, хто тут гаспадар».
  
  
  - Паслухай, стары, - міралюбіва выклікнуў Гаральд. - У нас ужо амаль усё гатова, справа зроблена, дык чаго ж баяцца?
  
  
  Юда цяжка ўздыхнуў і ўтаропіўся ў акно. Шхуна хутка набліжалася. Яго так і падмывала ўсадзіць у Гаральда кулю з убудаванага ў пратэз пісталета, але ён стрымаўся: гэты дурань быў пакуль патрэбен для завяршэння аперацыі.
  
  
  - Ты разумееш, што адна памылка можа загубіць усю нашу гіганцкую працу, Гаральд? — павярнуўшыся да партнёра, які правініўся, рыпучым высокім голасам спытаў Іуда. - Нам супрацьстаяць небяспечныя і вопытныя людзі. Ёсць адзін суб'ект, які… - ён запнуўся, вырашыўшы пакуль устрымацца ад залішніх слоў. - Ваша прагнасць можа разбурыць усе мае старанна прадуманыя планы! І засячы ў сябе на носе, Гаральд, што мы не сканчаем працу, а толькі пачынаем яе. Табе ўсё зразумела?
  
  
  Юда адвярнуўся ад панурыўшыхся падручных і зноў зірнуў у акно.
  
  
  - Хто на борце шхуны? - спытаў ён заклапочана. - Можа быць, яе палюбоўнік? Тартар, неадкладна вазьмі людзей і знішчы гэтую шхуну. Я хачу, каб вы разнеслі яе ў трэскі! Забіце ўсіх, хто знаходзіцца на ёй! Ад яе не павінна застацца ніякіх слядоў! Ясна? Тады дзейнічайце, жыва!
  
  
  Гаральд рушыў следам за астатнімі выконваць загад, але Іуда спыніў яго:
  
  
  - Толькі не ты, Гаральд! - загадаў ён. - Ты застанешся на востраве, ад цябе адны непрыемнасці.
  
  
  Кінуўшы на Юду пакрыўджаны погляд, Гаральд моўчкі выйшаў з кабінета. Карлік здагадаўся, што ўсю злосць ён сарве на новенькай дзяўчыне, і не памыліўся: праз хвіліну пачуўся адчайны крык жаху. Юда ўключыў манітор сістэмы назірання за памяшканнем для правядзення доследаў і ўбачыў, што няшчасная жанчына стаіць у адным з неглыбокіх басейнаў са звязанымі рукамі, прыкаванымі кайданкамі ў яе над галавой да стойкі. Гаральд стаяў перад ёй, а з аголенага цела яго ахвяры, тырчалі дзве доўгія выгінастыя марскія істоты - гэта былі драпежныя міногі. Пазбаўленыя сківіц, марскія міногі прысмоктваліся да ахвяры і елі яе плоць. У руках у Гаральда Іуда заўважыў трэцюю міногу. Не доўга думаючы, зувер прыляпіў яе да шчакі гарлапаніць дзяўчыны і дзіка разрагатаўся, назіраючы, як выгінаецца стварэнне з агідным чмяканнем ўпіваецца ў скуру звар'яцелай Джойс. Іуда гідліва паморшчыўся і выключыў манітор: зараз яго больш хвалявала зусім іншае. Ён павярнуўся да акна і пачаў сачыць за вартаўнічым катэрам, які выходзіць з патаемнага дока насустрач шхуне.
  
  
  Не выпускаючы з рук румпель, Нік Картэр таксама глядзеў на ваенны карабель, з ровам які нясецца па заліве. Вычакаўшы яшчэ хвіліну, ён заклаў руль направа, замацаваў румпель вяроўкамі і папоўз, нібы цюлень, па палубе, нязграбна адштурхваючыся ластамі і локцямі. Высокі борцік надзейна затуляў яго ад назірання з катэра і з берага. Дасягнуўшы носа шхуны, ён пераваліўся за борт, павіс на імгненне на руках і бразнуўся ў ваду. Яго адкінула хваляй у бок і перавярнула, але Нік адчайна зарабіў рукамі і нагамі і сышоў у глыбіню. Вушы закладвала ад шуму шруб катэры. Нік пачакаў яшчэ хвіліну і вынырнуў на паверхню як раз у той момант, калі паветра скаланулася ад гарматнага стрэлу. Снарад трапіў сапраўды ў сярэдзіну кармы, раскідаўшы абломкі ашалёўкі, нібы трэскі. Другім снарадам знесла мачту, і стары ветразь паволі пачаў падаць набок, трапятаючыся, як падстрэленая чайка. Трэці снарад зрэзаў транец і адарваў карму, у пралом хлынула вада, спяшаючыся авалодаць чарговай сапсаванай цацкай дзіўнай істоты, званай чалавекам.
  
  
  Нік пагрузіўся на невялікую глыбіню і паплыў да выспы. Ён ведаў, што шхуна вось-вось пойдзе на дно, аднак тыя, хто яе патапіў, не супакояцца на гэтым і стануць шукаць рулявога. Яны будуць страляць ва ўсе плаваюць прадметы, каб падстрахавацца і не даць яму выратавацца ў цемры.
  
  
  Раптам Нік заўважыў злева ад сябе нешта велізарнае і цёмнае, якое хутка ўсплывае з глыбіні мора. Спачатку ён падумаў, што гэта або драбы нейкага патанулага судна, якое падымаецца са дна пасля выбухаў, або маленькая падводная лодка. Але дзіўны аб'ект наблізіўся, і ён змог адрозніць вялікі спінны плаўнік і тоўстыя бакавыя плаўнікі кітоў акулы. На шчасце, марская пачвара праплыла міма, але настолькі блізка ад яе, што былі відаць характэрныя плямы на яе скуры. Нік усміхнуўся, уяўна дзякуючы Богу за тое, што ён не паслаў яму ў спадарожнікі марскую лісіцу, тыгравую ці ж вялікую белую акулу: гэтыя драпежнікі напэўна не пашкадавалі б яго. Цень кітоў акулы растварылася ў змроку, і Нік зноў застаўся ў бухце адзін, калі не лічыць дробных рыбак, якімі кішыць Карыбскае мора - сапраўдны рай для рыбакоў.
  
  
  Агледзеўшыся па баках, Нік зразумеў, што крышачку адхіліўся ад курсу і, выправіўшы памылку, паплыў, не апускаючыся ў ваду. Неўзабаве ён убачыў каменнае збудаванне, якое нагадвае дот, уладкованы ва ўлонні скалы і абаронены для большай надзейнасці зверху сталёвымі плітамі і тоўстым пластом грунта. У няслушным святле ўзыходзячага месяца гэты змрочны будынак здаваўся логавам марскога д'ябла. Яго хітры гаспадар паклапаціўся аб тым, каб жыллё мела з боку мора нявінны выгляд схілу ўзгорка, парослага пальмамі і хмызняком, ля падножжа якога цягнулася вузкая паласа пясчанага берага.
  
  
  Пачуўшы за спіной шум, Нік павярнуўся і ўбачыў якія насоўваюцца на яго сігнальныя агні катэры: ён вяртаўся на базу. Нік мацней зарабіў рукамі і нагамі, сыходзячы направа. Людзі на катэры напэўна былі ўпэўненыя, што знішчылі яго, і яму не хацелася расчароўваць іх. Пагрузіўшыся ў ваду насупраць берага, Нік выпадкова заўважыў чарнелае непадалёк адтуліна вялікай каналізацыйнай трубы. Крыху далей віднелася яшчэ адна труба, за ёй - іншая. Трубы, схаваныя пад вадой, тырчалі з берага праз кожныя сто футаў. Нік падплыў бліжэй і зазірнуў унутр адной з іх. «Звычайная дрэнажная ці сцёкавая труба, - падумаў ён. - Толькі вось чаму яна тут не адна? Нават для выспы з насельніцтвам колькасцю ў сотні тысяч жыхароў не патрабуецца гэтулькі каналізацыйных труб, а тут усяго толькі адна хатка». Нік агледзеў яшчэ некалькі труб, але нічога падазронага не знайшоў. Расчараваны, ён павярнуўся і паплыў да праліва, вырашыўшы агледзець дно на глыбіні.
  
  
  Цячэнне неўзабаве захапіла яго ўздоўж атола, які тырчыць з вады ўсяго ў сотні футаў ад выспы, і ён апынуўся ў своеасаблівым падводным калідоры, глыбакаводным катлаване з вертыкальнымі сценкамі. Ніка ахапіла трывожнае прадчуванне. Ён уключыў спецыяльны ліхтарык і пачаў апускацца ўсё глыбей і глыбей. Раптам ён убачыў велізарны авальны прадмет, які стаяў тырчком, вышынёй з трохпавярховы дом. Значыць, Даніэла патрапіла ў самую кропку, падумаў Нік. Гэта і ёсць гіганцкі сталёвы малюск.
  
  
  Нік наблізіўся да яго і агледзеў са ўсіх бакоў. У ніжняй частцы адной са створак ён заўважыў маленькія адтуліны, мабыць, для выкіду бруй вады, Даніэла і тут мела рацыю: канструктары запазычылі прынцып перасоўвання для свайго штучнага малюска ў марскога грабеньчыка. Наколькі магутным быў штучны мускул, які расчыняе і які зачыняе сталёвыя створкі, Ніку заставалася толькі здагадвацца.
  
  
  Нік паспрабаваў рассунуць гіганцкія створкі хутчэй імпульсіўна, чым свядома, ахоплены міжвольным трапятаннем ад дакранання да гэтага шэдэўра канструктарскай думкі, і няўяўна складанаму, і надзвычай простаму адначасова. Яго намаганні, зразумела, засталіся безвыніковымі. Каб рассунуць створкі запатрабаваліся б, верагодна, які адпавядае памеру нож і рука волата. Можна было б, вядома, скарыстацца выбухоўкай, але Нік перш вырашыў пазнаць, ці знаходзіцца ўсярэдзіне сталёвага малюска падводная лодка. Трэба было дзейнічаць, напэўна, і выратаваць, а не знішчыць лодку разам з экіпажам.
  
  
  Нік пачаў падымацца на паверхню, аддаляючыся ад мудрагелістай марской пасткі, але раптам убачыў надыходзячыя да яго па тунэлі цёмныя фігуры. Заўважыўшы прамень яго ліхтарыка, яны замерлі, нібы наткнуўшыся на празрыстую сцяну. Нік падумаў, што гэта нейкія рыбы, але тонкі і доўгі прадмет, які прамчаўся каля яго рукі, разбурыў гэтыя ілюзіі. Другі гарпун, які выскачыў з цемры, ледзь не зачапіў яго галаву. Выключыўшы ліхтарык, Нік нырнуў, сыходзячы направа, але чатыры цёмныя постаці пачалі зноў набліжацца да яго. Ён не быў гатовы да сур'ёзнага падводнага бою з супернікам, узброеным смяротнай зброяй. Кідаючыся з боку ў бок, Нік паспрабаваў адарвацца ад праследавацеляў. Пушчаны яму наўздагон гарпун прайшоў каля вуха. Нік вылаяўся, праклінаючы сябе за страту пільнасці. Падводныя тэлекамеры засеклі яго, як толькі ён наблізіўся да марской пасткі, але ён настолькі захапіўся сваім адкрыццём, што нават не падумаў пра іх. І вось зараз за ім гналіся аквалангісты з берагавой аховы, настроеныя вельмі рашуча.
  
  
  Чарговы гарпун, які вылецеў са змроку, зачапіў трызубцам яго плячо. У кішэні на рукаве гідракасцюма Ніка ляжаў штылет, любоўна званы яго гаспадаром Хуга, але наўрад ці аквалангісты падпусцяць яго да сябе занадта блізка, перш яны зробяць з яго падводны шашлык. Марудзіць было нельга. Нік перакульнуўся і, прасунуўшы руку ва ўнутраную кішэню курткі, выцягнуў адтуль невялікі флакончык. Уручаючы яго яму, Сцюарт з гонарам сказаў: «Мы запазычваем у прыроды ўсё, што можа быць нам карысна. Вось гэта - падарунак ад гіганцкага кальмара».
  
  
  Нік сціснуў рыльца флакона і адчуў лёгкае страсенне - бруя чарнільна-цёмнай вадкасці вырвалася вонкі, ахінаючы яго выратавальным воблакам. Думках падзякаваўшы Сцюарта, Нік стаў хутка паднімацца на паверхню.
  
  
  Вынырнуўшы з вады, ён агледзеўся і выявіў, што знаходзіцца каля берага насупраць атола. Не губляючы часу, Нік выбраўся на пясок, сцягнуў з сябе гідракасцюм і, выняўшы ўсё змесціва кішэняў, закапаў пад каранямі пальмы выбуховае прыстасаванне і перадатчык, прыхапіўшы на ўсялякі выпадак з сабой толькі пісталет-запальнічку з адным патронам і дзве капсулы са халадцападобнай выбухоўкай. Затым ён нізка прыгнуўся і пабег да мыса каля ўваходу ў гавань.
  
  
  У гэты час маленькі нязграбны чалавечак, які назіраў сцэну падводнага палявання на экране манітора, у лютасці скакаў па пакоі бункера, віскаючы перакошаным ротам:
  
  
  - Яны ўпусцілі яго! Яны яго выпусцілі! Гэтыя праклятыя дурні далі яму пайсці! Цяпер ён ужо напэўна на беразе! Неадкладна схапіць яго! Аб'явіць агульную трывогу! Уключыць пражэктара! Паварушвайцеся, непаваротлівыя лайдакі! Хутчэй ловіце яго, лянівыя дармаеды! Злавіце або знішчыце на месцы!
  
  
  У начное неба з гучным шыпеннем узвіліся асвятляльныя ракеты, распарываючы выратавальнае покрыва, і ўся выспа залілася яркім блакітнаватым святлом. Куля драпнула каменьчык каля ног Ніка, і ён упаў плазам на пясок, адразу ж перакаціўшыся пад пальму. На схіле ўзгорка паказалася ланцужок узброеных людзей, яны адкрылі па ім збеглы агонь. Нік ціха вылаяўся. Скурчыўшыся за ствалом дрэва, ён зірнуў на вузенькую каменную дарожку, якая цягнулася ўздоўж вады па беразе, прыкінуў адлегласць да яе і, выхапіўшы свой «люгер», тройчы стрэліў па надыходзячым ахоўнікам. Усе кулі патрапілі сапраўды ў мэту. Нік зрабіў яшчэ тры стрэлы, прымусіўшы наступаючых легчы на зямлю, і пабег да дарожцы, якая вядзе да прычала.
  
  
  Неўзабаве ён убачыў прычал і прышвартаваны да яго катэр. У некалькі адчайных скачкоў адолеўшы астатнюю да яго адлегласць, Нік пераскочыў на борт судна і кінуўся ў зброевы кубрык. Ён знайшоў там два аўтаматы і кулямёт. Грувасткі цяжкі кулямёт Нік пакінуў, а з двума аўтаматамі ў руках зноў выбег на палубу, выпусціўшы на бегу доўгую чаргу па прыборнай дошцы ў рулявой рубцы.
  
  
  Яго праследавацелі ўжо з'явіліся на прычале. Нік адкрыў па іх агонь - і трое з іх з крыкамі траплялі ў ваду. Астатнія паспрабавалі выратавацца ўцёкамі, але кулі Ніка апынуліся хутчэй, і толькі некалькім шчасліўчыкам удалося выратавацца. Нік адкінуў аўтамат з пустым крамай і, пераскочыўшы з катэра на прычал, пабег да хаты. Адкрыўшы нагою дзверы, ён скокнуў, выцягнуўшы рукі наперад, у першы пакой, перакаціўся па падлозе і, схаваўшыся за вугал, агледзеўся.
  
  
  Перад ім быў маленькі вестыбюль, справа - вузкія каменныя ўсходы, злева - яшчэ адна дзверы. Раздаўся гучны тупат ног, дзверы расчыніліся, і Нік выпусціў у праём чаргу з аўтамата. Ахоўнікі адхіснуліся, Нік зноў націснуў на спускавы кручок, але аўтамат заклінавала, і двое граміў кінуліся наперад. Нік з сілай шпурнуў аўтамат ім у твар і пабег уверх па лесвіцы. Раптам на пляцоўцы ўзнікла велічэзная постаць лютага мангола. За спіной у Ніка чуўся тупат праследавацеляў. Ён апынуўся ў пастцы. Выцягнуўшы рукі наперад, мангол чакаў яго, гатовы да сутычкі. Нік вокамгненным рухам выхапіў штылет і кінуў яго ў волата. Стылет упіўся яму ў плячо, але мангол вырваў яго рукой, злавесна выскаліўшы зубы. Нік скокнуў і абхапіў калені мангола, але той нават не пахіснуўся. У наступнае імгненне на шыю Ніка абрынуўся сакрушальны ўдар. Іншы ўдар прыйшоўся яму ў скронь, і Нік праваліўся ў маўклівую чарноцце, страціўшы прытомнасць.
  Раздзел восьмы
  
  
  Ачуўся Нік на халоднай кафлянай падлозе. Ён сеў і страсянуў галавой. Пачуўся чыйсьці гнюсны смяшок, Нік расплюшчыў вочы і ўбачыў перад сабой добра знаёмую яму постаць маленькага вырадка. Побач з Юдай стаялі мангол з перабінтаванай рукой і яшчэ адзін чалавек, у якім Нік пазнаў «афіцэра», які аглядаў навуковае судна. Гэта быў высокі і худы суб'ект у акулярах.
  
  
  — Пазнаёмся з маім старадаўнім прыяцелем, Гаральд, — рыпучым голасам сказаў яму Іуда, калі Нік падняўся на ногі.
  
  
  Яны знаходзіліся ў прасторным памяшканні, у цэнтры якога стаяла доўгая прыборная панэль са мноствам кнопак, рычажкоў і цыферблатаў.
  
  
  - Гэта знакаміты Нік Картэр, Агент нумар тры сакрэтнай службы ЗША, - з крывой усмешкай абвясціў Іуда, робячы крок наперад. — Наша сустрэча выклікае ў мяне змешаныя пачуцці, — працягваў ён, звяртаючыся да Ніку. - Як гэта ні дзіўна, але мне хацелася, каб сюды паслалі менавіта цябе, мой сябар.
  
  
  — Рады гэта чуць, — усміхнуўся Нік. - Я перад табой, поўны сіл і ўдвая небяспечны.
  
  
  - Так, ты небяспечны, Картэр, - спахмурнеўшы, прызнаўся Іуда. - Але на гэты раз ты дапусціў фатальную памылку. З гэтай выспы табе не сысці. Гаральд пра гэта паклапаціўся загадзя, і падказала яму правільнае рашэнне сама прырода. Ён шмат чаму навучыўся ў яе, павінен табе сказаць, мой сябар.
  
  
  - Напрыклад, запазычыў ідэю стварэння гіганцкага малюска, - заўважыў Нік.
  
  
  — Маеш рацыю, — кіўнуў Іуда. - Табе, наколькі я разумею, цікава даведацца больш пра гэтую мудрагелістую пастку. Я гатовы задаволіць тваю цікаўнасць, Картэр. Цяпер, калі я прадчуваю свой трыўмф, а ты стаіш на парозе смерці, я буду велікадушны. Жадаю паведаміць табе, мой сябар, што менавіта ў гэты момант памагатыя прэзідэнта тваёй краіны рыхтуюцца да перадачы мне ста мільёнаў даляраў. На гэты раз ты спазніўся, Нік Картэр.
  
  
  - Значыць, падводная лодка «Х-88» сапраўды ў цябе? – спытаў Мік.
  
  
  - Ты хочаш ведаць, дзе я яе схаваў, мой сябар? – захіхікаў Іуда.
  
  
  - У сваім малюску? – спытаў Мік.
  
  
  — Ты зноў угадаў, — засмяяўся Іуда, пускаючы па падбародку сліну.
  
  
  — Значыць, маракі загінулі, — спахмурнеў Нік. - Ты падмануў мой урад.
  
  
  — А вось тут ты памыляешся, — напышліва ўскінуў галаву Іуда. - Усе яны жывыя і здаровыя і знаходзяцца ўнутры сваёй лодкі, цалкам забяспечаныя паветрам і прадуктамі. Яны, зразумела, разумеюць, што з імі адбылося нешта незвычайнае, толькі вось не ведаюць, што менавіта. Зірні вунь туды! - Іуда націснуў кнопку на пульце, і адна з панэляў сцяны адышла ўбок. На экране тэлевізара ўспыхнула выява гіганцкага малюска.
  
  
  - Расчыні створкі, Гаральд! - загадаў Іуда.
  
  
  Гаральд падышоў да пульта ў далёкім куце залы і стаў пстрыкаць перамыкачамі і націскаць на кнопкі. Гіганцкая марская пастка павольна расчынілася, і Нік убачыў усярэдзіне цэлую і цэлую падводную лодку. Прыгледзеўшыся, Нік заўважыў у ніжняй частцы малюска тоўсты гумовы трос, які выконвае ролю штучнага мускула, які зачыняе і адчыняе сталёвыя створкі.
  
  
  - Ты, здаецца, хочаш спытаць, чаму каманда падводнай лодкі не спрабуе вырвацца з пасткі? — Адгадаў думкі Ніка Іуда. - Уся справа ў тым, мой сябар, што Гаральд прыдумаў спосаб нейтралізацыі ўсёй сістэмы электрасілкавання лодкі. Але зараз не час удавацца ў дэталі, да таго ж, гэта не мая вобласць.
  
  
  — Наш штучны малюск абсталяваны сістэмамі дыстанцыйнага кіравання і назіранні, што дазваляе нам кругласутачна кантраляваць яго, не выходзячы з гэтай залы, — з гонарам вымавіў Гаральд, усміхаючыся сарамлівай усмешкай сціплага генія. - Нам не трэба ахоўваць яго, таму большасць узброенай аховы нават і не здагадваецца аб яго існаванні.
  
  
  — Я паклапаціўся аб істотным скарачэнні вашых выдаткаў на ўтрыманне аховы выспы, — са змрочнай ухмылкай заўважыў Нік.
  
  
  - Гэта праўда, - задуменна вымавіў Іуда. - Але я лёгка змагу наняць новых людзей, калі спатрэбіцца.
  
  
  - А што здарылася з двума іншымі падводнымі лодкамі? — спытаў у яго Нік, спрабуючы выйграць час.
  
  
  — Яны загінулі, заціснутыя створкамі малюска, — з уздыхам адказаў Іуда. - У той час мы толькі эксперыментавалі з сістэмай дыстанцыйнага кіравання. Што ж, такое, нажаль, здараецца падчас выпрабаванняў.
  
  
  - Чаму б вам проста не прадаць сваю прыладу Злучаным Штатам? – спытаў Мік. - Вы маглі б атрымаць буйную ўзнагароду за сваё вынаходства.
  
  
  — У нас на гэты конт свае планы, — ухмыльнуўся Іуда. - А калі мы заробім дастаткова грошай, то зможам працягнуць і іншыя даследаванні. Так, Гаральд?
  
  
  - Так, справа толькі за фінансаваннем, - усміхнуўся яму ў адказ партнёр.
  
  
  Гаральд пусціўся ў вялізныя развагі аб наяўных праектах, а Нік стаў ліхаманкава цяміць, як бы палавейшае знішчыць сістэму дыстанцыйнага кантролю. Узарваўшы яе, ён забіў бы адразу двух зайцаў: вывеў бы з ладу кіраванне штучным малюскам і парушыў бы блакіроўку электрасілкавання падводнай лодкі. Няцяжка было ўявіць сабе, у якім роспачы знаходзяцца цяпер маракі, ашаломленыя тым, што здарылася і прыгнечаныя ўласным бяссіллем.
  
  
  - Ты не слухаеш Гаральда, - заўважыў раптам Іуда. - Відаць, марыш аб уцёках. Дарэмна, з гэтага нічога не выйдзе. Паслухай, Гаральд, а не ці пацешыць нам нашага дарагога госця нашымі дзяўчынкамі? Я чуў, што ён праславіўся не толькі як цудоўны агент, але і як сэксуальны гігант. Ты толькі зірні!
  
  
  — Здымай плаўкі, — сказаў Гаральд, слізгануўшы позіркам па атлетычнай постаці Ніка.
  
  
  — Паспрабуй зняць іх з мяне сам, — ухмыльнуўся Мік.
  
  
  Гаральд наблізіўся да яго, нервова хіхікаючы і аблізваючы мовай перасохлыя вусны. Але ледзь ён схапіўся за плаўкі Ніка двума рукамі, як наймагутны ўдар знізу па яго бязвольным падбародку адкінуў яго ў далёкі кут. Тартар кінуўся было наперад, але Іуда спыніў яго жэстам рукі. Гаральд стагнаў, лежачы на падлозе, і цёр падбародак.
  
  
  - Божа, ён, здаецца, зламаў мне сківіцу! Так, ён мне зламаў сківіцу!
  
  
  — Не, я дрэнна размахнуўся, — ухмыльнуўся Мік.
  
  
  Па знаку Юды мангол дапамог Гаральду ўстаць на ногі.
  
  
  - Ты мяне забаўляеш, Картэр, - сказаў Іуда. - Ты не страціў уласцівай табе самаўпэўненасці. Звычайны чалавек не рызыкнуў бы на такую дзёрзкасць у тваім становішчы.
  
  
  — Лічыце, што я разумова адсталы, — ухмыльнуўся Мік.
  
  
  Гаральд моўчкі свідраваў яго лютым позіркам, не ведаючы, што яму лепш зрабіць. Пачатак эксперыменту з мужчынам відавочна не натхніла яго на працяг досведу.
  
  
  Нарэшце ён нясмела ступіў зноў да Ніку, але Іуда падняў руку ў знак папярэджання:
  
  
  - Не набліжайся да яго! Няхай ён і разумова адсталы, але ўсё ж вельмі небяспечны тып. Лепш пакажам яму, на што здольны твой фантастычна вынаходлівы розум! Тартар, правядзі госця!
  
  
  Гіганцкі мангол з сілай упіхнуў Ніка ў дзверы, якую расчыніў Юда, і Нік апынуўся ў вялікай зале, уздоўж сцен якога цягнуліся клеткі. У кожнай з іх знаходзілася істота жаночай падлогі, зусім голая і цалкам страціла розум. Ніка ледзь не званітавала ад жудаснага вонкавага выгляду і немых лямантам гэтых няшчасных. Хтосьці з дзяўчын рагатаў, хтосьці рыдаў, некаторыя вылі на розныя галасы. Толькі ад адной гэтай какафоніі лёгка было з глузду з'ехаць. Целы няшчасных палонніц сэксуальнага маньяка былі запар у сіняках, крывавых рубцах і свежых ранах, у некаторых зламаныя канечнасці, знявечаныя грудзі і вырваныя пазногці. Яны ўжо мала былі падобныя на людзей, кудлатыя, скалечаныя, звар'яцелыя. Нік падумаў, што страшней за ўсіх самых нялюдскіх катаванняў для іх стала ўсведамленне безвыходнасці, прадчуванне немінучай гібелі ў поўным забыцці. Ніку даводзілася бачыць нямала жудасных сцэн у сваім жыцці, але нічога падобнага ён нават не мог уявіць сабе. Гэта было сапраўднае пекла.
  
  
  Нік адвёў погляд ад клетак з жывымі трупамі і паглядзеў на сярэдзіну залы, дзе знаходзіліся чатыры маленькія басейны. У адным з іх, у акрываўленай вадзе, толькі на фут якая пакрывае дно, выгіналася дзяўчына са слядамі жудасных ран на целе, а вакол яе плавалі сытыя марскія міногі. Яе адкрытыя вочы глядзелі ў столь, з адной шчокі была садраная скура, на шыі і плячах цямнелі згусткі крыві. Нік прыгледзеўся да яе больш уважліва і аслупянеў ад жаху. Гэта была Джойс! Пакасіўшыся на яго, Іуда загадаў двум ахоўнікам перацягнуць дзяўчыну ў вольную клетку.
  
  
  Гаральд з абыякавым выглядам сузіраў агідную сцэну, якая адбываецца ў суседнім басейне, таксама толькі злёгку запоўненым барвовай ад крыві вадой. З цяжкасцю прыйшоўшы ў сябе, Нік зірнуў туды і здрыгануўся: цела якая знаходзілася ў басейне дзяўчыны было пакрыта нейкай карычневай варушачай масай.
  
  
  - П'яўкі, - павярнуўшыся да яго, з сарамлівай усмешкай растлумачыў садыст. Твар яго свяціўся самаздаволеннем і шчасцем.
  
  
  - Гаральд заказвае іх спецыяльна на Далёкім Усходзе, у Карыбскім моры такія буйныя асобіны не водзяцца.
  
  
  Дзяўчына паспрабавала адарваць ад сябе адну з п'явак, але яе рука бяссільна ўпала. Нік заўважыў, што вольныя ўчасткі яе скуры надзвычай бледныя. Крыважэрныя пачвары высмакталі з небаракі амаль усю кроў.
  
  
  - Ці не час зняць іх, Гаральд? - спытаў Іуда. - Гаральд своечасова здымае п'явак і ўлівае паддоследнай свежую кроў і плазму. Калі яна некалькі прыходзіць у норму, ён зноў змяшчае яе ў басейн. Ён дамогся таго, што толькі пры адным выглядзе скрыні з п'яўкамі дзяўчына пачынае жудасна віскатаць, забіўшыся ў кут. Пацешна, ці не праўда?
  
  
  Нік змерыў уважлівым поглядам абодвух мярзотнікаў і цяжка ўздыхнуў: сам д'ябал дабраславіў гэты звяз скончанага нягодніка і багамерзкага перакрута, падумалася яму.
  
  
  Яны пайшлі ўздоўж радаў клетак, і Нік апусціў вочы, ведаючы, што ў адной з іх знаходзіцца Бэці-Лу Роўлінгз. Цяпер яму не хацелася яе бачыць, нервы яго і так ужо былі перанапружаны. У яго ўзнікла адчуванне, што тут пануе не толькі вар'яцтва, але і нянавісць. Яна перапаўняла памяшканне, сканцэнтраваная да адчувальнасці. Дзяўчаты з дзікімі крыкамі трэслі пруты клетак, выскалялі зубы і рыкалі, спрабавалі дацягнуцца да іх рукамі. Нават тыя, хто мог толькі стаяць на каленях ці толькі ляжаць, цягнуліся да ненавісных катаў. Так, падумалася Ніку, гэтыя бедныя стварэння вар'яты, але здольныя яшчэ ненавідзець сваіх катаў.
  
  
  — Не набліжайся да клетак, — нібы прачытаўшы яго думкі, папярэдзіў Іуда. - Гэтыя звар'яцелыя самкі вельмі небяспечныя.
  
  
  Нарэшце яны падышлі да апошняй, свабоднай, клетцы, і ахоўнік адамкнуў дзверы, кіўком галавы запрашаючы Ніка ўвайсці ўнутр. Ніка падмывала накінуцца на Юду і Гаральда і разарваць іх на кавалкі, знішчыць гэтых монстраў, хай нават загінуўшы пры гэтым. Яго перапаўняла жаданне адпомсціць за Джойс, яе сястру і Бэці-Лу, але ўнутраны голас адразу ж нагадаў яму, што ён тут з асаблівай місіяй і павінен выканаць спачатку яе, а толькі потым ушанаваць належнае Юду і Гаральду за ўсе іх злачынствы. Нік расціснуў кулакі і спакойна ўвайшоў у клетку, пачуўшы, як зачыніліся за ім дзверы. Гаральд адразу ж падскочыў да яе і, зрывістым ад нянавісці голасам, крыкнуў:
  
  
  - Я прыдумаю для цябе нешта асаблівае!
  
  
  — Не сумняваюся, — спакойна адказаў Мік. - І гэта цябе натхніць! — Ён прасунуў рукі паміж сталёвымі прутамі і, схапіўшы Гаральда за глотку, з усіх сіл ударыў яго лбом аб клетку. Шкла акуляраў Гаральда разбіліся дашчэнту, аскепкі ўпіліся яму ў твар. Гаральд завішчаў ад болю: як і ўсе садысты, сам ён не пераносіў яе. Нік адштурхнуў яго і адступіў у кут, каб ахоўнікі не змаглі стукнуць яго прыкладамі. Закрыўшы акрываўлены твар далонямі, Гаральд стагнаў і лаяўся. Мангол паспешна адвёў яго прэч з пакоя.
  
  
  — Ты памрэш павольнай і пакутлівай смерцю, — прашыпеў Іуда. - Я паклапачуся пра гэта. Калі Гаральд аслепне… — ён не дагаварыў сваю пагрозу, задыхнуўшыся ад лютасці.
  
  
  - Я проста памру ад жалю, - з'едліва заўважыў Нік.
  
  
  Юда павярнуўся і зачыкільгаў да выхаду. Нік палёгкай уздыхнуў і сеў у куце клеткі на кукішкі. Ён стараўся не думаць аб убачаным і не чуць немых крыкаў, сканцэнтраваўшыся на распрацоўцы плана сваіх далейшых дзеянняў.
  
  
  Такім чынам, у думках падсумаваў ён, яму ўжо шмат чаго ўдалося даведацца. Па-першае, Іуда прагаварыўся, што яго арміі нанесены істотны ўрон. Нік падлічыў колькасць выведзеных са строю ахоўнікаў і прыйшоў да высновы, што іх засталося не больш за восем чалавек. Цяпер адзін з ахоўнікаў шпацыраваў паміж клеткамі. Нік са здзіўленнем задаўся пытаннем, як ён вытрымлівае гэтае кашмарнае выццё. Прыгледзеўшыся да вартавога, ён заўважыў у яго ў вушах затычкі. Ахоўнік слізгануў па ім позіркам і спакойна выдаліўся ў далёкі канец памяшкання. Да світання заставалася не больш за дзве гадзіны, Іуда вось-вось павінен быў атрымаць ад урада ЗША каласальны выкуп. Такім чынам, трэба ў што б там ні стала абрацца з клеткі і вызваліць з марской пасткі падводную лодку. Пасля гэтага Нік вырашыў вярнуцца ў логава Юды, каб разрабіцца з ім і яго зручнымі і вызваліць няшчасных дзяўчын. Але для гэтага неабходна неяк адцягнуць ахову…
  
  
  Думкі Ніка блыталіся, скалечаныя дзяўчыны не выходзілі ў яго з галавы, іх дзікія крыкі і ўсхліпы нікога не пакінулі б абыякавым. Яны, вядома ж, павінны здабыць свабоду, але вось толькі ці патрэбна яна ім зараз, пасля ўсяго, што здарылася з імі? Страшная і горкая праўда адкрылася Ніку ва ўсёй сваёй непрывабнай галізне. Бо рэшту жыцця ім давядзецца правесці ў псіхіятрычных лякарнях, іх здароўе цалкам падарванае катаваннямі і здзекамі, ім не знайсці сябе зноў у свеце здаровых і паўнавартасных людзей. Нават тыя, хто яшчэ захаваў рэшткі розуму, будуць уздрыгваць, успамінаючы ўсё, што выпала на іх долю на гэтай выспе. Аднаго погляду на сябе ў люстэрка ім будзе дастаткова, каб зноў акунуцца ў жудасныя ўспаміны. Так, цяжка ўздыхнуў Нік, ужо ніхто і нішто не папоўніць шкоду, нанесеную гэтым бедняжкам Юдай і Гаральдам.
  
  
  Сэрца падказвала Ніку, што і самі дзяўчаты разумеюць гэта. Ніякі хірург не адновіць знявечанае твар скалечанай Джойс. І напэўна яна ўпадабае смерць жыцця і волі. Больш за тое, гэты садыст не толькі знявечыў свае ахвяры, ён пазбавіў іх жаноцкасці, адняў у іх сэнс далейшага існавання, іх прыгажосць і прывабнасць, выклікаў агіду да сэксу сваімі садысцкім вопытамі. І калі ім і патрэбна яшчэ воля, то толькі дзеля аднаго - магчымасці адпомсціць гэтаму кату за ўсе зневажэння і пакуты.
  
  
  На востраве таміла прыкладна пяцьдзесят палонніц, ахоўвалі ж іх восем ахоўнікаў, Юда, Гаральд і мангол. Нават узброеныя, яны не ў сілах справіцца з натоўпам раз'юшаных жанчын, падумаў Нік. І калі б яму ўдалося выпусціць іх з клетак, яны ўчынілі б тут такі хаос, што ён змог бы пад шумок дабрацца да падводнай лодкі.
  
  
  Нік намацаў у кішэньцы плаўлення капсулы з выбухоўкай. Адной хапіла б, каб адчыніць дзверы клеткі, але як быць з аховай? Значыць, трэба спачатку абясшкодзіць ахоўніка, счакаўшы зручны для гэтага момант. Нік дастаў дзве запаветныя капсулы і маленькую запальнічку. Жудасны лямант звар'яцелых палонніц перашкаджаў яму засяродзіцца для раптоўнага нападу. Але вось нарэшце ён пачуў гук крокаў вартавога і, ускочыўшы на ногі, наблізіўся да дзвярэй. Ахоўнік затрымаўся каля яго клеткі, слізгануў па ім абыякавым позіркам і пайшоў назад.
  
  
  Нік падпаліў кнот капсулы з выбухоўкай, зараз у яго ў распараджэнні заставалася роўна пятнаццаць секунд. Прасунуўшы руку паміж сталёвымі прутамі, ён кінуў капсулу пад ногі які выдаляецца ахоўніку. У наступнае імгненне бліснула асляпляльная ўспышка, і выбухны хваляй ахоўніка адкінула ў адзін з басейнаў з марскімі міногамі. Драпежніцы адразу ж упіліся ў новую ахвяру.
  
  
  Нік падпаліў другую капсулу, сунуў яе ў замак і адбег у далёкі кут. Выбухам дзверы сарвала з завес, і Нік адразу ж выбег вонкі. Ён скокнуў у басейн, адкінуўшы нагой міногу, выцягнуў з кішэні ахоўніка звязку ключоў і, выскачыўшы з вады, пабег па праходзе ад клеткі да клеткі, на бегу адмыкаючы іх. Каля Джойс ён затрымаўся, яна паглядзела на яго, але нават калі і даведалася, то не падала ўвазе. Позірк яе быў жахлівы, страшнейшы за знявечанае твар і скалечанае цела. Ён адчыніў нарэшце ўсе дзверы, вярнуўся назад, расчыніў некаторыя з іх насцеж і бегам кінуўся прэч з залы, пакуль ашалелыя жанчыны не разадралі пад гарачую руку і яго. Паветра скалануў агульны радасны крык, і палонніцы сталі выбірацца з клетак - накульгваючы, кульгаючы і нават на карачках. Увесь гэты раз'юшаны натоўп накіраваўся па праходзе да выхаду, выдаючы ваяўнічыя воклічы і прагнучы неадкладнай помсты.
  
  
  Вінтоўка які драмаў за дзвярыма вартавага стаяла прыхінутай да сцяны калідора, і Нік паспеў прабегчы міма яго і выскачыць у двор перш, чым ён прачнуўся і схапіў яе. Ззаду раздалося два стрэлы, потым равущий натоўп змяў вартавога, і Нік зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Нік агледзеўся: ружовая зара ўжо асвятліла зямлю. З хаты даносіліся крыкі і аўтаматныя чэргі, ахоўнікам зараз стала не да яго. Не губляючы ні секунды, Нік пабег уніз па схіле ўзгорка на бераг, да пальмы, пад якой ён схаваў рыштунак і зброю.
  
  
  Да пальмы заставалася ўсяго некалькі крокаў, калі ён пачуў за спіной гучныя галасы і крыкі. Ён упаў на пясок і азірнуўся: з хаты выбеглі аголеныя жанчыны, якія пераследваюць высокага худога мужчыну ў разарванай кашулі. Растрапаныя і скрываўленыя, з перакошанымі ротамі і звар'яцелымі вачыма, гэтыя фурыі, здавалася, сышлі з карціны Гераніма Босха.
  
  
  - Не туды! - пачуўся з гучнагаварыцеля голас Юды. - Бяжы на двор, там цябе прыкрыюць агнём ахоўнікі!
  
  
  Гаральд спатыкнуўся ад нечаканасці, падвярнуў нагу і зваліўся. Голыя жанчыны наваліліся на яго, адна з іх упілася зубамі яму ў твар, другая - у вуха, трэцяя - у ягадзіцу. Гаральд завішчаў, але адразу ж змоўк, аглушаны ўдарамі дзясяткаў кулакоў. Жанчыны кусачы яго, рвалі на часткі пазногцямі, у літаральным сэнсе адрывалі яму ногі і рукі. Гэта ўжо былі не людзі, а азвярэлыя параненыя самкі, дзікія істоты, якія нагналі ненавіснага ворага. Нік не адчуваў да Гаральда ні найменшага жалю. Яму толькі было да млоснасці брыдка назіраць, як з-пад масы чалавека абуджаецца драпежны звер.
  
  
  - Ратуйце яго! -надрываўся гучнагаварыцель. - На дапамогу!
  
  
  Якія выбеглі з-за кута хаты двое ахоўнікаў не адважыліся страляць, асцерагаючыся забіць самога Гаральда, ледзь адрознага пад грудай аголеных жаночых тэл.
  
  
  Нік паморшчыўся: яму, у адрозненне ад ахоўнікаў, было добра відаць, што Гаральд ужо не мае патрэбы ў дапамозе. Ад яго застаўся полуобглоданный драбы. Аднекуль з'явіўся мангол Тартар. Жанчыны кінулі знявечаны труп Гаральда і звярнулі свае позіркі на апетытнага таўстуна. Велікан спыніўся ў разгубленасці і пачаў адыходзіць назад. Жанчыны кінуліся лавіць яго, і Тартар пабег ад іх уверх па схіле да дома. Жанчыны кінуліся за ім. Ахоўнікі пераглянуліся і таксама паспяшаліся схавацца ў бункеры, дзе ўжо надзейна схаваўся ў браніраваным пакоі Юда.
  
  
  Нік хутка выкапаў з-пад каранёў пальмы рыштунак, пакінуўшы каля ствала толькі перадатчык, абматаўся адмысловым шнуром для падводных падрыўных прац і ўвайшоў у ваду. З боку бункера несліся гукі стрэлаў і адчайныя крыкі. Аблога логава Юды ўступала ў новую фазу. Нік нырнуў і сышоў у глыбіню.
  Раздзел дзевяты
  
  
  Ён мог разлічваць зараз толькі на свае трэніраваныя лёгкія, таму што людзі Юды забралі з пляжа яго акваланг. Марская пастка знаходзілася на вялікай глыбіні, і нават з яго аб'ёмам лёгкіх, ён не здольны быў зрабіць за адно апусканне ўсю неабходную працу. Такім чынам, яму трэба было апускацца некалькі разоў, выконваючы яе паэтапна. Энергічна працуючы нагамі, Нік імкнуўся эканомна расходаваць каштоўнае паветра, адчуваючы, як вада ўсё мацней здушвае яму грудзі.
  
  
  Вось нарэшце наперадзе здаліся абрысы гіганцкай марской пасткі. Нік меў намер замацаваць падрыўны шнур уздоўж стыку сталёвых створак, каб яны расчыніліся ад выбуху, але, да свайго засмучэння, ён выявіў, што створкі настолькі шчыльна сціснутыя, што няма ніякай магчымасці прымацаваць да іх шнур. З апошніх сіл ён падплыў да асновы пасткі, адчуваючы страшны боль у грудзях, і, абматаўшы яго шнуром, пачаў падымацца на паверхню.
  
  
  Вынырнуўшы з вады, ён прагна ўдыхнуў паветра, счакаў, пакуль сціхне боль у грудзях, і зноў нырнуў. На гэты раз ён плыў пад вадой яшчэ хутчэй, каб выйграць час на завяршэнне працы. Якое ж было яго здзіўленне, калі ён не знайшоў падрыўны шнур на ранейшым месцы! Нік абмацаў дно каля падставы пасткі, яшчэ раз агледзеў шарніры - шнура нідзе не было. Паветра ў лёгкіх было на зыходзе. Нік зрабіў круг, уважліва ўзіраючыся ў паверхню дна каля гіганцкага малюска, але так нічога і не знайшоў. Шнур бясследна знік! Нарэшце Нік сцяміў, што яго магла пацягнуць акула, гатовая праглынуць што заўгодна, калі яна згаладалася. Адчуваючы нясцерпны боль у грудзях, Нік стаў паднімацца на паверхню. Раптам ён адчуў наймацнейшы штуршок знізу, вада завіравала, змешваючыся з пяском, камянямі і брудам, і Ніка зацягнула ў вір.
  
  
  Мозг Ніка падказаў яму адзінае магчымае тлумачэнне: акула перакусіла шнур, рушыла ўслед хімічная рэакцыя, і выбухная прылада спрацавала. Гіганцкі малюск нахіліўся і зваліўся на каралавы рыф, застыўшы пад кутом у сорак пяць градусаў.
  
  
  Вір круціў і круціў Ніка, нібы пральная машына, і ён мімаволі наглытаўся салёнай вады, перш чым яго выштурхнула на паверхню. Стукнуўшыся тварам аб пясок, ён сутаргава ўздыхнуў і на карачках выбраўся на бераг атола.
  
  
  Яго доўга ванітавала, але нарэшце яму ўдалося адсапціся і агледзецца. З выспы ўсё яшчэ даносіліся адчайныя крыкі і стрэлы, значыць, Іуда і яго нешматлікія ахоўнікі пакуль жывыя. "Напэўна яны заселі ў браніраваным пакоі з апаратурай і кантралююць сітуацыю", – падумаў Нік. Дык што ж рабіць?
  
  
  Можна паспрабаваць прарвацца ў гэты пакой. Але як паводзяць сябе жанчыны, якія атачылі дом? Ён скалануўся, успомніўшы, што здарылася з Гаральдам. Нік рашуча ўстаў на ногі і ступіў да ўсё яшчэ бурлівай пасля выбуху вадзе. Раптам яго ахінула: а што, калі выбухам пашкоджана і сістэма дыстанцыйнага кантролю малюска? Калі гэта так, тады больш няма электрычнага поля, якое нейтралізуе падводную лодку, і яе ўласная электрасістэма зноў функцыянуе нармальна. Трэба толькі даць ведаць аб гэтым экіпажу, які ў роспачы прывесці механізмы і пускавыя ўстаноўкі ў працоўны стан пасля многіх бясплодных спроб. Нік падняў камень: створкі пасткі выраблены са сталі, так што, калі пастукаць па іх, маракі напэўна пачуюць стук, сцяміў ён.
  
  
  Падплыўшы да гіганцкага штучнага малюска, яшчэ больш падобнаму на сапраўдны ў нахільным становішчы, Нік прыпаў да яго абалонкі і пачаў адстукваць каменем паведамленне кодам Морзэ: «Слухайце, слухайце, слухайце!»
  
  
  Паветра ў лёгкіх скончылася, ён вынырнуў на паверхню, зрабіў глыбокі ўдых і зноў нырнуў, упэўнены, што маракі ўрэшце пачуюць яго.
  
  
  Раптоўнае страсенне лодкі і наступны нахіл прымусілі каманду паўскокваць з ложкаў, але наступіла затым трунная цішыня зноў абклала якіх у роспачы маракоў па сваіх месцах. Першым зрэагаваў на дзіўны гук малады аператар тарпеднай усталёўкі. Ён паведаміў пра гэта радысту, а той далажыў капітану.
  
  
  - Гэта код Морзэ, - запісаўшы пачутае, сказаў ён.
  
  
  Лодка прыціхла, чакаючы новага паведамлення.
  
  
  «Вы можаце выратавацца, - адстукваў нехта звонку па метале. - Вы можаце выратавацца. Паспрабуйце ўключыць механізмы».
  
  
  Ледзь радыст перадаў нечаканае пасланне астатнім, усе чальцы павозкі кінуліся да сваіх працоўных месцаў. Ажылі і загулі маторы, нібы радуючыся разам з маракамі шчасліваму вяртанню да жыцця.
  
  
  - Прыгатавацца да залпу з насавой тарпеднай усталёўкі! – скамандаваў капітан.
  
  
  У гэты час Нік зноў нырнуў у глыбіню, на гэты раз на прыстойнай адлегласці ад гіганцкага малюска. Ці пачулі падводнікі яго паведамленне? Ці выведзена са строю электрасістэма марской пасткі? Адказу яму доўга чакаць не прыйшлося.
  
  
  Малюск скалануўся, і чатыры тарпеды, распораў па месцы стыку сталёвыя створкі, вырваліся вонкі. Ад страсення верхняя частка пасткі развалілася, і падводная лодка павольна выйшла на волю. Нік адразу ж падняўся на паверхню і выбраўся на бераг выспы. Камандзір экіпажа напэўна ўжо аддаў радысту загад выйсці ў эфір і паведаміць у цэнтр пра здарэнне. Ніку ж трэба было яшчэ разрабіцца з Юдай, на гэты раз - назаўжды. Ён падпоўз да пальмы і дастаў са схованкі свой перадатчык.
  
  
  «Знішчыце востраў, - перадаў ён у эфір. - Доўгата 65.5, шырыня 12.4. Вырабіце масіраваны ўдар. Сатрыце яго з твару зямлі».
  
  
  Адкінуўшы ў бок бескарысны зараз перадатчык аднаразовага карыстання, Нік устаў і накіраваўся да хаты. У яго распараджэнні заставалася не больш за гадзіну, пасля гэтага пасланыя Хоўкам самалёты скінуць на астравок наймагутныя бомбы. Трэба было паспець за пакінуты час не толькі скончыць з Юдай, але і выратавацца самому.
  
  
  Над востравам павісла могілкавая цішыня.
  
  
  - Я цябе бачу, Картэр! - прахрыпеў раптам гучнагаварыцель. — Не хвалюйся, я не магу цябе забіць са свайго пакоя, але сачу за тваімі дзеяннямі па маніторы, — засмяяўся Іуда, калі Нік упаў на зямлю, чакаючы стрэлаў. - І ты не можаш забіць мяне. У мой бункер ніхто не можа пракрасціся. Між іншым, жывымі засталіся толькі мы з табой, усе астатнія загінулі.
  
  
  Агледзеўшыся па баках, Нік заўважыў на галінцы пальмы тэлекамеру і, шпурнуўшы ў яе каменем, разбіў яе.
  
  
  - Гэта глупства з твайго боку, Картэр, - зноў пачуўся голас Юды. - Ад таго, што я цябе не бачу, нічога не мяняецца.
  
  
  Нік асцярожна рушыў наперад, абмінаючы груды трупаў жанчын і ахоўнікаў. Увайшоўшы ў дом, ён пераступіў цераз нежывыя голыя целы застрэленых вартавым жанчын і падумаў, што зрабіў правільна, выклікаўшы бамбардзіроўшчыкаў. Гэта логава д'ябла ў плоці трэба было ў любым выпадку знішчыць.
  
  
  - Ты мяне чуеш, Картэр? - данёсся з дынаміка знаёмы голас. - Ты ўвайшоў у дом, але не зможаш пракрасціся ў мой пакой. Так што нават і не спрабуй, дзверы зроблены з тоўстай брані, а ў вокнах — куленепрабівальныя шклы.
  
  
  Браняваная пакой, наколькі памятаў Нік, знаходзілася побач з залай з клеткамі. Хутка прайшоўшы праз яго, ён тузануў ручку тоўстых дзвярэй. Іуда не хлусіў, яе можна было адкрыць толькі магутным выбухам. Ён штурхнуў суседнія дзверы і апынуўся ў памяшканні для аховы. У ім стаяла некалькі крэслаў, тры сталы і дзве канапы.
  
  
  - Гэта ўжо лепш, Картэр, - ажыў гучнагаварыцель. - Цяпер я зноў бачу цябе. Прапаную табе не мітусіцца і добра абдумаць маю прапанову. Можаш размаўляць са мной прама з гэтага пакоя, сістэма ўнутранай сувязі ўключана.
  
  
  Нік паморшчыўся і сеў на канапу, думаючы толькі аб тым, як яму дабрацца да гэтага брыдкага вырадка. А можа, лепш паспрабаваць выбавіць яго адтуль?
  
  
  - Слухай мяне ўважліва, Картэр, - сказаў Іуда. - Нас засталося тут толькі двое, ты і я. І нам давядзецца дамовіцца. У абмен на сваю свабоду я дам табе магчымасць пакінуць выспу.
  
  
  — Я не ўпаўнаважаны ісці з табой на ўгоду, — раўнуў Нік. - З табой скончана. А калі ты захочаш перашкодзіць мне сплысці ад гэтай чортавай дзіркі, табе давядзецца выйсці са сваёй бярлогі.
  
  
  — Табе не ўдасца пакінуць востраў жывым, — прыгразіў Іуда. - Я паклапачуся пра гэта.
  
  
  — Тады выходзь і паспрабуй спыніць мяне, — прыжмурыўшыся, усміхнуўся Нік.
  
  
  Іуда нічога не сказаў у адказ, і ў пакоі павісла трывожная цішыня.
  
  
  Раптам Нік адчуў, як па спіне ў яго прабег халадок, і ўпаў ніцма на падлогу. Нешта са свістам праляцела ў яго над галавой, і ў сцяну ўпіўся вялікі паляўнічы нож. Ён ускочыў на ногі і ўбачыў імкліва які насоўваецца на яго мангола. Нік вырашыў прыняць выклік і ўдарыў яго кулаком у падбародак. Галава Тартара тузанулася, але туша працягвала рухацца наперад, нібы лакаматыў, змушаючы Ніка адступаць у кут. Тартар наваліўся на яго ўсёй сваёй масай, але Нік здолеў выкруціцца і пасунуць яму локцем па горле. Мангол захрыпеў, і Нік вырваўся з яго сталёвых абдымкаў. З дзіўнай хуткасцю волат таксама ўскочыў на ногі і абрынуў на Ніка серыю зруйнавальных удараў. Спрытна ухіліўшыся ад велізарных кулакоў, Нік сам нанёс яму парачку удараў страшнай сілы. Мангол застыў на месцы, страсянуў галавой і зноў пайшоў у атаку. Нік адступіў у бок і зроблены яшчэ два ўдалых удару. Тартар люта зароў і адказаў прамым у галаву. Нік спрытна ухіліўся і паспрабаваў ужыць прыём дзюдо, але нечакана сам апынуўся на падлозе, пераляцеўшы праз спінку канапы: Тартар закінуў яго туды, нібы цацку. Не чакаючы, пакуль мангол прыкончыць яго, Нік перакаціўся па падлозе на спіну і што было сіл ударыў волата ў грудзі нагамі.
  
  
  Грудная клетка хруснула, не вытрымаўшы сутыкнення разагнанай тушы з нечаканай перашкодай, і мангол грузна паваліўся на бок, выдаўшы крык болю. На вуснах у яго выступіла крывавая пена. Не даўшы Тартару перавесці дух, Нік ускочыў і стукнуў яго нагой па падбародку. Мангол захрыпеў, устаў на карачкі і раптам скокнуў на Ніка, працягваючы рукі да яго горла. На гэты раз сталёвыя пальцы дацягнуліся да шыі Ніка і ўчапіліся ў яе мёртвай хваткай. У Ніка вочы вылезлі з арбіт, ён задыхаўся, але з апошніх сіл усё-такі прымудрыўся ткнуць кулакамі па трэснула грудной клетцы велікана. Зароўшы ад болю, той упаў на калені, прыслабіўшы хватку. Нік адразу ж вызваліўся ад захопу і рубам далоні секануў мангола па падставе патыліцы. Тартар стукнуўся лбом аб падлогу, раскінуўшы рукі, але адразу ж стаў падымацца, матаючы галавой, нібы раз'юшаны слон. Кроў лілася ў яго па падбародку ручаём, ён хрыпла і цяжка дыхаў, нібы загнаны конь, аднак зноў занёс кулак для ўдару. Нік паднырнуў пад выцягнутую руку, схапіў сціснутую ў кулак пэндзаль і, вывярнуўшы яе, перакінуў мангола, нібы цяжкі куль, праз плячо. Тартар грузна шмякнуўся на падлогу, адключыўшыся на імгненне, але адразу ж расплюшчыў вочы і паспрабаваў ускочыць на ногі. Пранізлівы боль у грудзях цьвікамі прыбіў яго да месца, ён схапіўся рукамі за балючае месца і зароў, як паміраючы звер. Яго цела скаланулася ў канвульсіі, і Тартар выпусціў дух. Нік штурхнуў яго нагой, пераканаўся, што мангол мёртвы, і, пераступіўшы праз яго, накіраваўся да выхаду.
  
  
  - Стой, Картэр! - брахаў гучнагаварыцель.
  
  
  Іуда, вядома ж, назіраў па маніторы ўсю іх сутычку. Нік працягваў ісці да дзвярэй, не, звяртаючы на яго вокрык ні найменшай увагі.
  
  
  - Усё роўна я не дам табе пайсці з выспы жывым! - прыгразіў Іуда,
  
  
  - Тады паспрабуй спыніць мяне! — выходзячы з пакоя, усклікнуў Нік.
  
  
  Самалёты былі ўжо зусім блізка ад мэты. Трэба было паспець далей адплыць ад вострава за астатнія хвіліны. Выскачыўшы з дому, ён пабег уніз па схіле да берага, але з гучнагаварыцеля зноў пачуўся вокрык Юды.
  
  
  - Ты ў пастцы, Картэр! - прахрыпеў ён. — Табе ўсё ж давядзецца заключыць са мной здзелку! Зірні на ваду, Картэр!
  
  
  Нік паглядзеў на мора і ўбачыў якая расплываецца па паверхні вады пляма крыві. Побач пачала распаўзацца другая чырвоная пляма, далей - яшчэ і яшчэ. Плямы злучаліся, утворачы суцэльную крывавую плёнку.
  
  
  - Я скінуў у заліў каля тоны пасечанага мяса! - пачуў ён за спіной голас маленькага вырадка і павярнуўся: Юда стаяў каля дома і махаў яму рукой.
  
  
  - Ты выдатна разумееш, якія рыбкі прыплывуць на пах крыві, - засмяяўся ён.
  
  
  Нібы зачараваны, Нік моўчкі ўтаропіўся на чырвонае пляма.
  
  
  Цяпер яму стала ясна, для чаго прызначаліся дрэнажныя трубы. Так, ён ведаў, якія рыбкі праз некалькі хвілін збяруцца ў бухце, але ўсё ж не губляў надзею выратавацца.
  Раздзел дзесяты
  
  
  Кінуўшы пагардлівы погляд на вырадка, які стаіць на ўзгорку, Нік рашуча скокнуў у ваду, нібы нажом разразаючы выцягнутымі наперад рукамі крывавую плёнку. Грыбліва адграбаючы кавалкі мяса і вантроб, ён паплыў на невялікай глыбіні, у думках праклінаючы падступнага Юду і яго мудрагелістага памагатага Гаральда. На іх прынаду вось-вось павінны былі сабрацца марскія драпежнікі, і тады ўжо яму не ўдасца прарвацца скрозь кольца з тысяч зубастых стварэнняў, гатовых разарваць усё, што трапіцца ім на вочы. Акула, якая пачула кроў, прыходзіць у шаленства, і яе ўжо нішто не можа спыніць. Нік меў шанец ацалець толькі ў тым выпадку, калі б своечасова выплыў за межы крывавай плямы.
  
  
  Ён ужо амаль увераваў у шчасны зыход свайго адчайнага прарыву, калі наперадзе ўбачыў цёмныя абрысы надыходзячых да яго акул. Яны акружалі яго з усіх бакоў, прадчуваючы лёгкую здабычу. Нік вынырнуў з вады, каб набраць у лёгкія новую порцыю паветра, і жахнуўся: вакол яго паўсюль тырчалі акулы спінныя плаўнікі. Ён зноў нырнуў і паплыў назад да выспы. Зусім побач з ім вялізная акула ўчапілася зубамі ў вялікі кавалак мяса. Іншыя акулы таксама пачалі хапаць крывавыя кускі і кішкі, праносячыся ў некалькіх футах ад яго. Нік пазнаў сярод драпежніц тыгравую акулу, белую акулу, молат-рыбу і марскую лісіцу. Рыба-меч і барракуды таксама не марнавалі часу дарма.
  
  
  Нарэшце ён адчуў пад нагамі прыбярэжны пясок і, выбраўшыся з вады, упаў на бераг. Вада ў бухце пенілася і бурліла, барвовая ад крыві, акулы ўжо елі адзін аднаго. У гэтым вар'яцкім баляванні ўдзельнічала некалькі сотняў велізарных рыбін, бухта кішэла плаўнікамі і хвастамі. Голас Юды, які раздаўся зноў з гучнагаварыцеля, адцягнуў Ніка ад гэтага рэдкага відовішча.
  
  
  - Рады зноў вітаць цябе на сваім востраве, Картэр! - злараднічаў ён. - Цяпер мы можам спакойна пагутарыць.
  
  
  Наступнае імгненне паветра патрос роў самалётных матораў. Нік зірнуў на неба і ўбачыў, што першае звяно бамбавікоў ужо заходзіць на бамбамятанне. Першая бомба трапіла ў далёкі канец выспы, другая - непадалёк. Дзякуй Богу, падумаў Нік, што яны не атамныя: Хоук праявіў разважлівасць.
  
  
  - Ад нас абодвух не застанецца нават мокрага месца! - залямантаваў Іуда. - Не будзь ідыётам, Картэр! Спыні бамбардзіроўку!
  
  
  Нік гучна разрагатаўся ў адказ. Па іроніі лёсу, іх зацягнутае супрацьстаянне павінна было скончыцца нічыёй: іх абодвух чакала немінучая згуба. Нішто ўжо не магло спыніць бамбаванне выспы. Заставалася толькі выбраць, як лепш памерці - ад бомбы ці ж ад зубоў акул. Аддаўшы перавагу першаму варыянту, Нік прыхінуўся спіной да пальмы і стаў чакаць, пакуль яго разнясе выбухам на кавалкі.
  
  
  Раптам з густых кустоў выскачыла голая жанчына з капой каштанавых валасоў, якая раздзімалася на ветры і, спатыкаючыся і падаючы, пабегла да яго. Твар яе быў знявечаны да непазнавальнасці, толькі карыя вочы блішчалі са страшнай маскі з вар'яцкім адчаем у позірку, скіраваным на яго. Жанчына ўпала перад Нікам на калені, абхапіўшы рукамі яго ногі, і паспрабавала нешта сказаць яму, але з рота ў яе вырывалася толькі невыразнае мыканне. Нік зразумеў, што ў яе вырваная мова. Погляд яго слізгануў па яе знявечаным твары і пакрытаму шнарамі і язвамі целе і затрымаўся на стройных моцных нагах. У Ніка раптам падкаціў ком да горла: у рыдаючай у яго каленаў жанчыне ён нарэшце пазнаў Бэці-Лу!
  
  
  - Гэта ты? - здушаным голасам спытаў ён. - Бэці-Лу?
  
  
  Дзяўчына кіўнула, ускочыла на ногі і, надарыўшы яго развітальным сумным позіркам, кінулася да вады. Нік пабег было следам за ёй, але Бэці-Лу нырнула з разбегу ў моры і паплыла ў самую гушчу крыважэрных драпежнікаў. Яе рука ў апошні раз махнула яму, і галава Бэці-Лу знікла ў бурлівым месіве. Нік абапёрся аб ствол пальмы, не ў сілах зладзіцца са спазмамі ў страўніку, і ў гэты момант раздаўся агідны голас з гучнагаварыцеля. Нік нават пахаладзеў ад нянавісці да Юды.
  
  
  - Ты перамог, Картэр! - пачуў ён. - Адклікай самалёты! Можаш карыстацца маім перадатчыкам! Яны паслухаюцца цябе! Хутчэй бяжы сюды, я адапрэ табе дзверы!
  
  
  Нік пабег да хаты, згараючы ад жадання ўласнымі рукамі знішчыць гэтага д'ябла. На гэты раз ён не павінен уцячы ад яго. З ім пара скончыць раз і назаўжды. Убегшы ў пакой, Нік ўбачыў, што Юда хаваецца ад яго за доўгім сталом, забіўшыся ў кут. Хата ўздрыгвала ад выбухаў бомбаў, на сценах з'яўляліся ўсё новыя і новыя глыбокія расколіны, са столі сыпалася тынкоўка.
  
  
  - Перадатчык вунь там! - высокім вісклівым голасам крыкнуў злыдзень, паказваючы сваёй штучнай рукой на цэнтр прыборнай дошкі. Павагаўшыся секунду-другую, Нік вырашыў скарыстацца перадатчыкам, але яго насцярожыў шалёны бляск вачэй карліка і ледзь прыкметны рух налева абцягнутага чорнай скурай пратэза. Нік прысеў, і куля ўрэзалася ў панэль у дзюйме ад яго верхавіны. Нік налёг плячом на стол і прыпячатаў ім Юду да сцяны. У гэты момант пакой патрос магутны ўдар, і адна са сцен абрынулася. Нік упаў на спіну ад выбухны хвалі, на імгненне страціўшы прытомнасць, а калі ачуўся, то ўбачыў, што Юда паўзе да яго па стале, цэлячыся з мініятурнага пісталета яму ў лоб. Нік паспеў стукнуць нагой па сталёвай руцэ, і куля сышла ў столь. У іншай руцэ злыдня мільганула лязо кінжала, Юда скокнуў на Ніка, і толькі выключная рэакцыя выратавала Ніку жыццё. Лязо злёгку зачапіла скуру на горле пакінуўшы парэз, з якога пацякла тонкім струменьчыкам кроў.
  
  
  Размахваючы нажом, Іуда наступаў на Ніка, крывячы рот і скалячы зубы. Ухіліўшыся ад удару, Нік дагадзіў нагой у расколіну ў падлозе, спатыкнуўся і прысеў на адно калена. Лязо нажа прасвістала ў яго над галавой. Нік спрытна вывернуў Іудзе руку, і той выпусціў нож, закрычаўшы ад рэзкага болю. Нік сеў на яго верхам і з размаху рушыў яму кулаком па фізіяноміі, расплюшчыўшы нос. Жывучы гнюс учапіўся яму ў далонь зубамі, нібы пацук, але Нік адкінуў яго ў далёкі кут. Карлік стукнуўся галавой аб кут прыборнай дошкі, тая трэснула, у адрозненне ад яго на здзіўленне моцнай башкі, Нік падбег да яго і пачаў біць яго ілбом аб стол - за Бэці-Лу, за Джойс, за ўсіх закатаваных жанчын.
  
  
  Яшчэ адно прамое трапленне бомбы ў бункер, якое ўзрушыла яго да падставы, вярнула Ніка да рэчаіснасці, патушыўшы яго апантаны гнеў. Адкінуўшы ў бок Юду, не які падае прыкмет жыцця, ён паспеў нырнуць пад прыборную панэль перш, чым сталёвая апорная бэлька, прабіўшы столь, нібы гіганцкі міфічны молат, прышлёпнула скрывіўся вырадка і правалілася разам з ім у расколіну ў падлозе, як у апраметную.
  
  
  Выбраўшыся з-пад развалін, Нік адшукаў перадатчык і паспрабаваў ажывіць яго. Нажаль, ён быў мёртвы, як і яго гаспадар. Тады Нік агледзеўся па баках і стаў павольна прабірацца да выхаду. Разбітае шкло жаласна пабразгвала ў такт гулкаму вуханню выбухаў, у сценах зеўралі адтуліны, над галавой нешта пагрозліва патрэсквала і рыпела. Раптам дом успыхнуў яркім полымем. Нік выйшаў праз дзвярны праём і стаў спакойна спускацца па схіле ўзгорка да берага.
  
  
  З востравам было скончана, ён ведаў гэта. Самалёты з ровам заходзілі на бамбамятанне з усіх бакоў, звяно за звяном, метадычна знішчаючы яго, як ім і было загадана. Ступіўшы на пяшчаны пляж, Нік падняў галаву і, прыкрыўшы далонню вочы, стаў з захапленнем назіраць за іх разбуральнай працай. Хутка ад гэтага астраўка застануцца толькі падводныя камяні і рыфы, думаў ён. Позірк яго слізгануў па вадзе - яна яшчэ бурліла і пенілася крывёй, баляванне марскіх драпежнікаў працягвалася. Любая выпадкова параненая акула адразу ж ператваралася ў ахвяру ўсіх астатніх удзельнікаў крывавай трызны, і так датуль, пакуль не здарыцца адно з двух: альбо скончыцца мяса, а з ім знікне і пах крыві, альбо ўсе падводныя забойцы цалкам выб'юцца з сіл. Але пакуль іх спінныя плаўнікі ўсё гэтак жа жвава баразнілі заліў, а на яго паверхні з'яўляліся ўсё новыя і новыя барвовыя плямы.
  
  
  Бомбы сыпаліся на астатнюю палову выспы, выгрызаючы вялізныя кавалкі зямлі. Нік падумаў, што яму засталося жыць не больш за пяць хвілін, ад сілы - дзесяць.
  
  
  Ён апошні раз зірнуў на мора, развітваючыся з ім, і раптам убачыў ярка-жоўты шар, які гойдаўся на хвалях за трыццаць ярдаў ад берага. Ён працёр вочы, падумаўшы, што яму здалося са страху, але вечка люка батыскафа адкрылася, і выдатная бландынка памахала яму рукой. Нік у роспачы падскочыў на месцы: ад выратавання яго аддзяляла ўсяго нейкіх трыццаць крокаў. Што рабіць? Бо акулы ў імгненне вока разарвуць яго на часткі, з'ядуць і не папярхнуцца! Але роў самалётаў не пакідаў яму часу для сумневаў: трэба было ісці ва-банк! Падплысці бліжэй да берага Даніэла ўжо не паспявала, у любы момант іх абодвух магла знішчыць бомба.
  
  
  Нік увайшоў у ваду, нырнуў і адразу ж рэзка пайшоў у глыбіню, далей ад вар'яцкай оргіі драпежнікаў, якія весяліліся на паверхні. Калі яны не звернуць на яго ўвагі, ён здолее за некалькі секунд даплысці да батыскафа. Інакш - пакутлівая смерць. Нік плыў магутнымі роўнымі грабкамі, пераварочваючыся на спіну, каб не прапусціць момант, калі які-небудзь цёмны цень накіраваецца ў пагоню за ім. Нарэшце ён убачыў уверсе злева дно батыскафа і пачаў усплываць. Напярэймы яму кінулася велізарная тыгравая акула, мабыць, улавіўшы незнаёмы пах. Супрацьстаяць ёй было немагчыма, у лепшым выпадку, яму ўдалося б ухіліцца ад першага яе кідка. Нік працягваў хутка плыць ранейшым курсам, пакуль не ўбачыў акулую пашчу прама перад сабой. Ён рэзка сышоў убок і ўхапіўся за хвост акулы двума рукамі. Рыбіна затросся, спрабуючы пазбавіцца ад нахабнай істоты, які боўтаецца ў яе на хваставым плаўніку, нібы на апярэнні паветранага змея. Нырнуўшы спачатку ў глыбіню, акула рэзка пайшла ўверх, спадзеючыся скінуць непатрэбны груз. Нік адпусціў плаўнік і вынырнуў на паверхню побач з батыскафам. Даніэла заўважыла яго і кінула яму канат. Ухапіўшыся за яго, Нік выкараскаўся на жоўты сталёвы шар, цудам ухіліўшыся ад страшных зубоў якая выскачыла з вады марской драпежніцы, і праслізнуў у адчынены люк. Даніэла адразу ж зачыніла вечка, і Нік у знямозе ўпаў на сядзенне, пераводзячы дух і прыслухоўваючыся да выбухаў на востраве. Даніэла адразу ж зарабіла рычагамі, і батыскаф стаў апускацца ў ваду, калоцячыся ад удараў атакавалых яго акул. Толькі калі «Спрут» дасягнуў дна, пакінуўшы далёка ззаду і крывавую бойню, распачатую людзьмі, і шаленства дзікай прыроды, наступіла поўная цішыня. Даніэла выключыла матор, і «Спрут» замёр, злёгку калыхаючыся на сваіх павучых нагах.
  
  
  Зачыніўшы вочы, Нік паспрабаваў падсумаваць падзеі мінулых дванаццаці гадзін. Яму не раз даводзілася глядзець смерці ў вочы, але ні з чым падобным перажытаму за гэтыя паўсутак ён яшчэ не сутыкаўся. Усё, што здарылася ў гэты кароткі прамежак часу было падобным на злы жарт падступнай Паркі, якая трымае ў руках нітачкі яго лёсу. Ніколі раней не адчуваў сябе Нік такім бездапаможным і самотным, як цяпер, пасля таго, як акунуўся ў смуродную атмасферу перакручанасці і бесчалавечнай жорсткасці, якая панавала на востраве Юды. І таму бамбавікі, якія сціраюць гэты рассаднік зла і заганы з твару зямлі, выконвалі сапраўды богаўгодную місію караючага нябеснага мяча.
  
  
  Нік расплюшчыў вочы і зірнуў на Даніэлу, апранутую ў вішнёвы купальнік. Яна мякка ўсміхнулася яму, і ён зноў закрыў вочы, атрымліваючы асалоду ад цішынёй і спакоем і набіраючыся сіл.
  Раздзел адзінаццаты
  
  
  Ён расплюшчыў вочы, адчуўшы дакрананне чагосьці халоднага да сваёй скуры. Схіліўшыся над ім, Даніэла абцірала яго вільготнай сурвэткай.
  
  
  — У мяне проста няма слоў, каб выказаць табе сваю падзяку, — сказаў з усмешкай Нік. - Ты нават не можаш сабе ўявіць, як я здзівіўся і ўзрадаваўся твайму з'яўленню.
  
  
  — Я не магла паступіць інакш, — крыва ўсміхнулася Даніэла. — Калі ты паляцеў, расказаўшы мне ў агульных рысах аб сваім заданні, я зразумела, што трэба нешта зрабіць, каб дапамагчы табе. Мы падышлі ўначы на «Трытон» да выспы, а досвіткам я вырашыла пракрасціся ў бухту на «Спруце», нават не ўяўляючы сабе, чым змагу быць табе карысная. Гэта быў шалёны крок, як я цяпер разумею.
  
  
  — Але менавіта ён і выратаваў мне жыццё, — расплыўся ва ўсмешцы Мік. - Я не ведаў, што гэта аўтаномнае падводнае судна, мне здавалася, што гэта звычайная батысфера.
  
  
  — Не, на тросе мы апускаем «Спрут», толькі калі даследуем дно побач з караблём, — растлумачыла Даніэла.
  
  
  - І як доўга мы зможам заставацца ў ім пад вадой? - Нік ужо адчуваў, што зноў поўны сіл і гатовы дзейнічаць.
  
  
  — Яшчэ некалькі гадзін, да вечара, — сказала Даніэла.
  
  
  - Ты распавяла сваім калегам аб маёй місіі? – спытаў Мік. - Яны ведаюць, куды ты адправілася на "Спруце"? Ім вядома, што адбываецца на востраве?
  
  
  - Я нікому нічога не тлумачыла, - адказала яна. - Усе лічаць, што я вывучаю глыбакаводныя плыні каля атола.
  
  
  Нік ухмыльнуўся, прадставіўшы, як цяпер кіпіць ад шаленства Хоук: бо ён не ведае, атрымалася яго лепшаму агенту выратавацца ці не. Экіпаж "Трытана", з якім ён напэўна ўжо звязаўся па рацыі, таксама нічым не можа яму дапамагчы. Вось і выдатна! Хай шэф памучыцца, вырашыў Нік і павярнуўся да Даніэле.
  
  
  - Пра што ты думаеш? - спытала яна, заўважыўшы дзіўны выраз яго твару.
  
  
  — Пра тое, што зараз самы час завяршыць нашу спрэчку, — пацягнуўся ён да яе. - Прызнайся, я ж меў рацыю!
  
  
  - Не! - адскочыла яна ад яго. - Я не для гэтага спяшалася да цябе на дапамогу! Я дзейнічала асэнсавана і стрымана.
  
  
  - Хіба? Гэта мы можам лёгка праверыць, - абняў ён яе за плечы.
  
  
  - Толькі паспрабуй! — Прашыпела Даніэла, спрабуючы адштурхнуць яго.
  
  
  Нік спрытна расшпіліў зашпільку бюстгальтара і стаў церабіць пальцамі пругкія соску, набраклыя ад першага ж дотыку да іх мужчыны. Сэрца Даніэлы часта забілася, яна парывіста задыхала, губляючы кантроль над сабой пад напорам яго плоці, і, сціснуўшы зубы, выгнулася дугой, зачыніўшы вочы і закінуўшы галаву, рассыпаючы па плячах залацістыя валасы.
  
  
  — Паслабся, — прашаптаў ёй на вуха Нік. - І нічога не бойся. Ён пацалаваў яе ў вусны і адчуў далікатнае дакрананне яе мовы. Даніэла абмякла, цалкам капітулюючы, і таксама абняла яго, падпарадкоўваючыся парыву страсці.
  
  
  - Аб Нік! Нік! — нізкім грудным голасам усклікнула яна, прыціскаючы яго галаву да сваіх уздымаюцца грудзей. - Кахай мяне! Малю, зрабі гэта зараз жа!
  
  
  Ён павольна правёў далонню па яе спіне і сцягнуў з яе трусікі. Выгнуўшы спіну, Даніэла прыспешвала яго, але ён знарочыста павольна цалаваў ёй грудзі, атрымліваючы асалоду ад яе боскай прыгажосцю, як вытрыманым каньяком, які смакуюць па кроплях, аддаючы належнае непаўторнаму густу і водару. Нарэшце ён зрабіў тое, пра што яна ўмольвала яго, і яна закрычала, прыходзячы ў апантанае ўзбуджэнне і сціскаючы яго ў абдымках. Паступова паскараючы рухі цела, Нік узнёс яе на пік асалоды і ўзняўся разам з ёй, адчуўшы сябе на імгненне Богам. Даніэла выпусціла рукі, калоцячыся ў рыданнях ад чароўнага шчасця.
  
  
  — Ты прайграла спрэчку, — аддыхаўшыся, вымавіў Нік, выцягваючыся ў знямозе побач з ёй на спецыяльным крэсле. - Я перамог.
  
  
  Даніэла ўсміхнулася яму ў адказ і паклала галаву яму на грудзі. Ён сціснуў яе ружовую ягадзіцу, зноў распальваючы ў ёй агонь жадання, і сказаў:
  
  
  - Ну, ты прызнаеш сваю паразу?
  
  
  - Я цалкам у тваёй уладзе, мой пераможца, - прамурлыкала яна і ўстала на калені, прыгожая, як німфа.
  
  
  Нік затаіў дыханне, баючыся спудзіць гэтае боскае стварэнне, якое зноў дало волю натуральным пачуццям, якія яна так доўга і ўпарта хавала. Яна плаўна села паміж яго сьцёгнамі, якія перапаўняліся мужчынскай сілай, і прынялася выконваць танец жывата, паступова паскараючы тэмп і суправаджаючы свае рухі лёгкімі стогнамі. Нік толькі гучна дыхаў, ахоплены чараўніцтвам чароўнага дзейства, за якім з цікаўнасцю назіралі ў ілюмінатар стракатыя рыбкі. Потым яны доўга ляжалі побач, не вымаўляючы ні слова, пакуль Даніэла нарэшце не прыйшла ў сябе і не сказала з сумам у голасе:
  
  
  - Сітавіна паднімацца на паверхню. Наш час скончыўся. "Трытон" лёгка знойдзе нас.
  
  
  Яна ўключыла матор, батыскаф уздрыгнуў і пачаў усплываць.
  
  
  А Нік са шкадаваннем падумаў, што Даніэла значна лепш глядзіцца аголенай, чым у купальніку.
  
  
  - У мяне будзе магчымасць узяць водпуск на некалькі дзён, - абдымаючы яе ззаду за плечы, сказаў ён. - Запрашаю цябе ў Нью-Ёрк. Прыдумай якую-небудзь падставу.
  
  
  — Я падумаю над тваёй прапановай, — строгім тонам адказала яна, бліснуўшы блакітнымі вачыма.
  
  
  Нарэшце яны ўсплылі на паверхню мора, адчынілі люк і выглянулі вонкі.
  
  
  — Так і быць, — выдыхнула Даніэла, прыціснуўшыся да Ніку. - Я палячу разам з табой.
  
  
  Даволі ўхмыльнуўшыся, Нік агледзеўся па баках.
  
  
  Прыціхлае мора зноў набыла смарагдавае адценне.
  
  
  Востраў і атол зніклі пад вадой.
  
  
  У паўмілі ад батыскафа Нік заўважыў «Трытон».
  
  
  Ярка-жоўты "Спрут" таксама напэўна ўжо прыцягнуў увагу экіпажа навуковага судна.
  
  
  Яны ўсміхнуліся - спачатку сонцу, потым адзін аднаму - і пацалаваліся.
  
  
  Нік падумаў, што ў гэты момант сотні закаханых парачак робяць прыкладна тое ж самае, і на душы ў яго стала лёгка і прыемна.
  Раздзел дванаццаты
  
  
  У кабінет Хоўка Нік і Даніэла ўвайшлі разам.
  
  
  Яе цёмны загар выдатна дапаўняў элегантную белую адкрытую сукенку з нясціплым выразам.
  
  
  Нік разумова ўхмыльнуўся, заўважыўшы, як бліснулі сталёвыя вочы шэфа: ён відавочна ўхваляў яго выбар.
  
  
  — Дазвольце вам прадставіць доктара Фразер, — прамовіў Нік падкрэслена афіцыйным тонам, цішком пазіраючы на збянтэжанага боса.
  
  
  - Я ўжо і сам здагадаўся, - хутка ўзяў сябе ў рукі ён. - Прызнацца, сумневы ўзніклі ў мяне пасля таго, як я прачытаў тваю тэлеграму. Ці наўрад ты стаў бы заказваць квіток для барадатага прафесара.
  
  
  — Рада пазнаёміцца з вамі, — з усмешкай сказала Даніэла. — Менавіта такім я сабе і ўяўляла начальніка Ніка.
  
  
  У вачах Хоўка заскакалі вясёлыя чорцікі.
  
  
  - Я замовіў для вас вячэру на дваіх у рэстаране, - сказаў ён. — Выбар вінаў я пакінуў Ніку, ён разбіраецца ў іх лепш за мяне. Жадаю вам прыемнага адпачынку, вы добра папрацавалі, павінен я вам абодвум сказаць. Урад ЗША выносіць вам сваю падзяку. — На развітанне шэф надарыў Ніка чароўнай усмешкай.
  
  
  Аднак сумневы і падазроны не пакідалі Ніка нават тады, калі яны селі за столік у рэстаране.
  
  
  — Ты занадта недаверлівы, — заўважыла Даніэла. - Мне здаецца, што твой шэф - вельмі мілы джэнтльмен. Так ласкава з яго боку было замовіць для нас столік.
  
  
  — Менавіта яго ветласць і насцярожвае мяне, — хмыкнуў Нік. - На яго гэта зусім не падобна. Ён не можа мне дараваць, што я так доўга не даваў аб сабе ведаць, і абавязкова адпомсціць мне. Ты ў гэтым і сама хутка пераканаешся. Ці мне не ведаць свайго боса!
  
  
  - Лухта! — Адмахнулася Даніэла. - Лепш закажы віна!
  
  
  Нік уткнуўся носам у карту він і не падняў галавы, нават калі афіцыянт паставіў на стол вялікую страву. Даніэла спачатку ціхенька захіхікала, потым адкрыта разрагаталася. Нік зірнуў на талерку і разявіў рот: яго здзіўленаму погляду паўстала гара дымлівых малюскаў.
  
  
  Нік глыбока ўздыхнуў, шырока ўсміхнуўся і выклікнуў:
  
  
  - Ну, што я табе казаў? Вось бачыш, я заўсёды аказваюся ў рэшце рэшт мае рацыю. Няўжо не так? Ды ты і сама гэта ведаеш.
  
  
  - А як ты ўгадаў, што я гэта ведаю? — прыжмурылася Даніэла. — Ці не лічыш ты, што я знарок падыгрывала табе тады, у батыскафе, малюючы непрыступную навуковую даму?
  
  
  - Гэты нумар у цябе не пройдзе, мая дарагая! — Жартаўліва пагразіў ёй пальцам Нік. - Я бачу цябе наскрозь, ты не можаш ніяк змірыцца са сваёй паразай. І вось што я яшчэ хачу табе сказаць, Даніэла: ты, магчыма, дока ў біялогіі мора, але артыстка ты нікуды не вартыя, засячы гэта ў сябе на носе.
  
  
  Ён пакалашмаціў яе па шчацэ, і яны абодва засмяяліся.
  
  
  А ноччу, лежачы ў абдымках гэтага моцнага і дзіўнага ва ўсіх адносінах мужчыны, Даніэла раптам зноў залілася шчаслівым смехам і прашаптала Ніку на вуха:
  
  
  — А ведаеш, каханы, бо тады, у маёй каюце на «Трытон», ты меў рацыю! Я і на самай справе не хацела перамагчы цябе ў нашай спрэчцы…
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Берлін
  
  
  <
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  
  
  
  Берлін;
  
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  
  
  Я ніколі не мог так доўга чакаць. Гавораць, гэта характэрна для людзей, арыентаваных на дзеянні. Я гадзінамі чакаў, калі з'явіцца агент камуністычнага Кітая ці, калі вазьму ў свае рукі канкрэтнага садыста. Але гэта іншы від чакання. Я нават не ведаю, чаканне гэта ці ціхая форма дзеяння. Але тое чаканне, якое я зараз здзяйсняў, вызначана не для мяне.
  
  
  Цэнтральная частка Рэйнскай вобласці, несумненна, з'яўляецца прыгожай, пышнай зонай. Пагоркі зялёныя. Фіялетавыя, ружовыя і залатыя кветкі ўпрыгожваюць горныя схілы да берага ракі. Дарогі звілістыя і займальныя на кожным кроку. Нечакана з'яўляюцца маленькія казачныя фермы і фахверкавыя дамы. Вялікія замкі на абодвух берагах, крэпасці сярэднявечных рыцараў-разбойнікаў, сапраўды вельмі рамантычныя і дзівяць уяўленне. Дзяўчынкі моцнага целаскладу і жахліва прыязныя, амаль нецярплівыя. У большасці з іх ёсць недахоп - занадта шмат каўбасы, каб быць маім ідэалам, але я ўсё ж хацеў бы, каб у мяне быў час, каб правільна пазнаць людзей і ландшафт. Магчыма, таму, што ўсё настолькі пышна і захапляльна, гэта кідае вам выклік яшчэ больш, калі вы спяшаецеся злавіць лодку, а арандаваны вамі Opel падводзіць вас. Вы хочаце ўсё гэта бачыць, вы хочаце атрымліваць асалоду ад гэтага, вы хочаце быць паглынутым гэтым, але вы не можаце. Усё, што вы можаце зрабіць, гэта пачакаць, праявіць нецярпенне, расчаравацца і падумаць, наколькі яшчэ няшчасней вы адчуеце сябе, калі начальнік даведаецца, што вы не з'явіліся.
  
  
  Мой нямецкі больш чым ніштаваты, і я спыніў які праязджаў міма аўтамабіліста і папытаў яго дапамагчы. З таго месца, дзе мой арандаваны аўтамабіль зламаўся, я мог бачыць унізе Рэйн, а на поўначы - дахі і царкоўную вежу Браубаха. Наперадзе, па-за полем зроку, быў Кобленц, дзе я павінен быў злавіць рэйнскую лодку. Мне не заставалася нічога іншага, як чакаць, я адчыніў дзверцы машыны, упусціў крыху свежага паветра і ўспомніў весялосць, якую я атрымаў сёння раніцай у Люцэрне.
  
  
  Пасля маёй адносна невялікай долі ўдзелу ў справе Марцініка-Манрэаль я паехаў у Швейцарыю, каб наведаць Чарлі Тредуэлла ў яго лыжным і сонечным шале недалёка ад Люцэрна. Гэта была грандыёзная сустрэча старых сяброў, напоўненая напоямі і ўспамінамі. Чарлі пазнаёміў мяне з Ан-Мары. Швейцарская францужанка з доляй нямецкай, адкрытая і прыемная.
  
  
  Сярэдняга росту, з кароткімі валасамі і танцуючымі карымі вачыма, жах на лыжных трасах і мара ў ложку.
  
  
  Вядома, як і любому агенту AX, мне даводзілася рэгулярна тэлефанаваць у штаб-кватэру і паведамляць Хоук, дзе са мной можна звязацца. Гэта было часткай сеткі імгненных дзеянняў AX, і Хоук мог паказаць пальцам на сваіх людзей у любы час і ў любым месцы. Як я ўжо даўно знайшоў, гэта быў надзейны спосаб сапсаваць прыемны водпуск. Я зноў усвядоміў гэта ў Люцэрне з Ан-Мары. Было шэсць раніцы, калі ў маім пакоі зазваніў тэлефон, і я пачуў плоскі сухі голас Хоука. Чароўная рука Ан-Мары нядбайна ляжала на маіх грудзях, яе грудзей ўтваралі мяккую коўдру, якое прыціскалася да мяне.
  
  
  "З United News Agency", - сапраўды прагучаў голас Хоука. Вядома, гэта была адкрытая лінія, і ён ужыў звычайны камуфляж. "Гэта ты, Нік?"
  
  
  "Я слухаю", - сказаў я. "Прыемна чуць цябе."
  
  
  "Вы не самотныя", - адразу сказаў ён. Старая лісіца ведала мяне як адкрытую кнігу прыказак. Занадта добра, часта думаў я. Ён спытаў. - "Яна вельмі блізка?" "Даволі".
  
  
  Я бачыў яго шэрыя вочы, падобныя на сталь, за ачкамі без аправы, у той час як ён паспрабаваў высветліць, наколькі гэта было блізка.
  
  
  "Дастаткова блізка, каб нас чуць?" прыйшло наступнае пытанне.
  
  
  "Так, але яна спіць".
  
  
  "Мы не можам дазволіць канкурэнтам завалодаць гэтай гісторыяй", – працягваў Хоук пад маскіроўкай. У аднаго з нашых фатографаў, Тэда Дэнісана, вялікія справы. Думаю, вы ўжо працавалі над гісторыяй з Тэдам?
  
  
  "Так, я яго ведаю", - адказаў я. Тэд Дэнісан быў адным з лепшых агентаў AX у Еўропе, і шмат гадоў таму мы разам выканалі заданне. Я ўспомніў, што ён вельмі добрае разбіраўся ў інфармацыі.
  
  
  «Вы ўбачыце Тэда на рэйнскай лодцы ў Кобленцы ў 3:30», - прагучаў голас Хоўка. «У яго ёсць сёе-тое вельмі важнае, таму, калі вы прапусціце лодку ў Кобленцы, працягвайце рух да наступнага прычала і сядайце там. Гэта ў Майнцы а пятай гадзіне.
  
  
  Пстрыкнуў тэлефон, я ўздыхнуў і адарвалася ад Ан-Мары. Яна нават не рушыла з месца. Гэта было адно з першых, што я заўважыў у ёй за нашыя чатыры слаўныя дні. Калі яна каталася на лыжах, яна каталася на лыжах. Калі яна піла, яна піла. Калі яна займалася каханнем, яна займалася каханнем, а калі яна спала, яна спала. Дзяўчына не ведала мадэрацыі. Яна ўсё рабіла на найвышэйшым узроўні. Я апрануўся, пакінуў ёй запіску, у якой гаварылася, што мяне выклікаў мой бос, і слізгануў у ранні ранішні Люцэрн, які ўсё яшчэ быў халодным і ціхім. Я ведаў, што калі б у яе быў сіндром разбітага сэрца, у чым я сумняваўся, Чарлі Тредвел паляпаў бы яе па галаве і трымаў бы за руку. Я вылецеў на самалёце ў Франкфорт і знакаміты Рэйн.
  
  
  І вось я быў у тым жа раёне, дзе Цэзар, Атыла, Карл Вялікі, Напалеон і шматлікія сучасныя заваёўнікі ішлі са сваімі легіёнамі, і я быў у зламаным арандаваным «Опелі». Я стараўся не дапусціць, каб гэта занадта моцна стукнула мне ў галаву. Я ўжо збіраўся выйсці і затрымаць іншага кіроўцы, калі ўбачыў ахоўніка Штрасена з невялікай скрыняй на спіне. У маладога механіка быў круглы твар, цёмныя валасы і ён быў вельмі ветлівы. Ён нырнуў у машыну з тэўтонскай дбайнасцю, за што я быў удзячны, але таксама і з тэўтонскай марудлівасцю, за што я быў менш удзячны. Ён хутка зразумеў па кроі маёй вопраткі, што я не немец, і «калі я сказаў, што я амерыканец, ён настаяў на тлумачэнні кожнай працэдуры, якую ён рабіў.
  
  
  Нарэшце, мне ўдалося пераканаць яго, што я нядрэнна валодаю нямецкай і што яму не трэба тлумачыць усе тэрміны, звязаныя з аўтамабілем. Ён выявіў, што праблема ў Vergaser, карбюратары, і пакуль ён устаўляў новы, я бачыў, як Рэйнская лодка прайшла пад намі, рыпаючы зубамі.
  
  
  Калі ён скончыў, лодка схавалася з-пад увагі. Я заплаціў яму далярамі, што выклікала ў яго шчаслівую ўсмешку, скокнуў у маленькую машыну і зноў паспрабаваў уявіць, што гэта Ферары. Да ягонага гонару, я павінен прызнаць, што машына пастаралася. Мы прамчаліся па звілістай дарозе, прамчаліся міма маляўнічых дамоў і змрочных руін, і падышлі да мяжы ў небяспечнай блізкасці, дзе вага і хуткасць разыходзіліся.
  
  
  Дарога спускалася ў некалькі паваротаў і паваротаў і набліжалася да Рэйна, і наперадзе мяне час ад часу мільгаў прагулачны катэр, ціхамірна слізгальны. Нарэшце я дагнаў яго ў тым месцы, дзе дарога выраўнялася, і працягнуў шлях уздоўж ракі. Я апынуўся на адным узроўні з лодкай і зменшыў хуткасць. Я дабяруся да Кобленца своечасова. Я ўздыхнуў з палёгкай. Я думаў пра Дэнісан на лодцы. Прынамсі, ён мог расслабіцца і нацешыцца сонцам, калі я ўвесь дзень спрабаваў яго дагнаць. Я зірнуў на доўгае нізкае шпацырнае судна з маленькай каютай пасярэдзіне і адчыненымі палубамі, каб турысты маглі перавесіцца праз парэнчы, калі гэта здарылася, прама ў мяне на вачах. Гэта было сюррэалістычна, самая шалёная рэч, якую я калі-небудзь бачыў, амаль як прагляд запаволенага фільма. Спачатку былі выбухі, два з іх, невялікі выбух, а затым вялізны грукат, калі катлы ўзляцелі ў паветра. Але мяне ўзрушылі не выбухі. Гэта быў выгляд уздымалася і распадаецца на кавалкі кабіны. Нараўне з кабінай, я бачыў іншыя часткі лодкі, якія разлятаюцца ў розныя бакі. Целы ўзляцелі ў неба, як ракеты, падчас феерверка.
  
  
  Я рэзка затармазіў, і "Опель" рэзка спыніўся. Калі я выйшаў з машыны, абломкі ўсё яшчэ падалі ў раку, а прагулачны катэр "Рэйнская лодка" амаль цалкам знік. Толькі нос і кармы ўсё яшчэ знаходзіліся над вадой і слізгалі насустрач адзін аднаму.
  
  
  Мяне ўразіла цікаўная цішыня пасля выбухаў. За выключэннем некалькіх крыкаў і мяккага шыпення пары на вадзе, паўсюль стаяла цішыня. Я распрануўся, акрамя трусоў, паклаў Вільгельміну, свой Люгер і Х'юга, тонкую, як аловак, штылет, прывязаны да перадплечча, пад вопратку, нырнуў у Рэйн і паплыў да месца бедства. Я разумеў, што вельмі нямногія людзі выжылі б у катастрофе, але заставаліся шанцы, што кагосьці яшчэ можна выратаваць. Я таксама зразумеў, што ў паліцыю і найбліжэйшыя бальніцы ўжо патэлефанавалі з дамоў, размешчаных уздоўж ракі, і наперадзе я ўбачыў невялікі буксір, які павярнуў, каб вярнуцца.
  
  
  Міма праплылі кавалкі дрэва, вострыя, расколатыя кавалкі корпуса, парэнчаў і насцілу. А таксама целы, некаторыя з якіх былі цалкам раздзеленыя. Ледзь далей я ўбачыў руку, якая павольна падымаецца з вады, спрабуючы зрабіць плавальны грабок. Я падплыў да бялявай галавы, якая належала руцэ. Падышоўшы да дзяўчыны, я ўбачыў круглы прыгожы твар з прыгожымі правільнымі рысамі і вачыма, як сіняе шкло, разгубленае і застылае. Я паплыў за ёй, абняў яе за шыю і паплыў да берага. Яе цела неадкладна расслабілася, і яна дазволіла мне ўзяць на сябе адказнасць, паклаўшы галаву на ваду. Я зноў паглядзеў ёй у вочы. Яна амаль страціла прытомнасць.
  
  
  У гэтым месцы на Рэйне ўсё яшчэ былі магутныя парогі, недалёка ад хуткага і небяспечнага Гебіргсштрэку. Мы былі ўжо ў некалькіх сотнях ярдаў ніжэй па цячэнні ад таго месца, дзе я пакінуў машыну, калі я нарэшце выцягнуў дзяўчыну на бераг. Ружовая баваўняная сукенка шчыльна прылягала да мокрай скуры, агаляючы асабліва прыгожую поўную постаць з вялікімі грудзьмі, у якой было нешта велічнае. У яе доўгага круглага тулава было дастаткова таліі, каб быць пульхным, і дастаткова жывата, каб быць пачуццёвым. У тыповага немца былі шырокія скулы, светлая скура і маленькі завостраны нос. Блакітныя вочы глядзелі ў іншы свет, хоць я думаў, што адчуваю, што яна пачала папраўляцца. Я чуў крыкі сірэн і галасы людзей, якія тоўпіліся на беразе. Поўныя грудзі дзяўчыны падымаліся і апускаліся ў цудоўным рытме, калі яна глыбока ўздыхнула. Маленькія лодкі шукалі тых, хто выжыў. Мне здавалася, што гэта будзе бясплодны пошук. Гэта быў вялізны выбух. Я ўсё яшчэ бачыў, як гэтая кабіна ляціць у неба, як ракета, запушчаная з мыса Кэнэдзі.
  
  
  Дзяўчына рушыла, і я пасадзіў яе, мокрую сукенку прыліпла да яе скуры, агаляючы ўсе выгібы яе яшчэ маладога цела. Шкляны погляд знік і змяніўся выразам успамінаў, раптоўным вяртаннем жаху, які авалодаў яе свядомасцю. Я ўбачыў страх і паніку ў яе вачах і працягнуў рукі. Яна ўпала ў мае абдымкі, і яе цела тузанулася ад немых рыданняў.
  
  
  «Не, Фрэйлен», - прамармытаў я. «Біце, не плачце. Усё ў парадку ".
  
  
  Я дазволіў ёй прыціснуцца да мяне, пакуль яе рыданні не спыніліся, і яна супакоілася, пакуль яе блакітныя вочы не вывучалі мой твар.
  
  
  'Вы выратавалі маё жыццё. Дзякуй, - сказала яна.
  
  
  "Вы б, напэўна, самі дасягнулі берага", - сказаў я. Я меў на ўвазе гэта. Гэта магло б быць.
  
  
  "Вы былі на лодцы?" спытала яна.
  
  
  "Не, дарагая", - адказаў я. “Я ехаў уздоўж ракі, калі адбыўся выбух. Я ехаў у Кобленц, каб сесці на борт, каб сустрэць сябра. Я нырнуў у ваду, знайшоў цябе і даставіў на бераг».
  
  
  Яна агледзелася, і страх усё яшчэ быў відавочны на яе твары, калі яна глядзела на раку і бераг. Яна дрыжала ў мокрай сукенцы, калі дзьмуў вецер, і ліпкая сукенка агаляла малюсенькія гузікі на яе сасках. Яна павярнула галаву і выявіла, што гляджу на яе, і я ўбачыў, як на імгненне загарэліся яе сінія зрэнкі.
  
  
  «Мяне клічуць Хельга, - сказала яна. «Хельга Рутэн».
  
  
  "І мяне клічуць Нік Картэр", - сказаў я.
  
  
  "Хіба ты не немец?" - Здзіўлена спытала яна. "У вас выдатны нямецкі".
  
  
  "Амерыканец", - сказаў я. "У цябе была кампанія на борце, Хельга?"
  
  
  "Не, я была адна", - сказала яна. "Гэта быў выдатны дзень, і я хацела адправіцца ў падарожжа".
  
  
  Цяпер яе вочы глядзелі на мяне, слізгаючы па маіх грудзях і плячах. У яе было амаль шэсць футаў плоці для вывучэння, і яна не спяшалася. Цяпер надышла мая чарга бачыць удзячнасць у яе вачах. Яна не звяртала ўвагі на месца гібелі на рацэ і вельмі хутка ачуняла. Вочы блішчалі, голас сабраны. Яна здрыганулася, але гэта было з-за халоднай мокрай вопраткі.
  
  
  "Вы сказалі, што ў вас тут ёсць машына?" - Спытала яна, я кіўнуў і паказаў на машыну далей.
  
  
  "У мяне тут жыве дзядзька", - сказала яна. “Я проста глядзела на гэта, калі гэта здарылася. Я ведаю, дзе ключ. Мы можам пайсьці туды, каб абсохнуць».
  
  
  "Выдатна", - сказаў я, дапамагаючы ёй падняцца. Яна пахіснулася, ўпала на мяне, яе грудзей мякка і горача прыціснуліся да маёй скуры. "Стаючая жанчына", - вырашыў я. Я праводзіў яе да машыны, кінуў свае рэчы на задняе сядзенне і кінуў апошні погляд на ратавальнікаў, якія зараз кідаліся праз раку. Аднак іх асноўныя заняткі будуць адносіцца да ідэнтыфікацыі і аднаўлення. Я думаў пра Тэда Дэнісана. Ён мог выжыць, але гэта было малаверагодна. Мне здавалася, што Хельга павінна быць ледзь не адзінай якая выжыла. Я б патэлефанаваў у паліцыю і бальніцы, калі б змог знайсці тэлефон і звязацца з Хоўкам пазней. Бедны Тэд, усё сваё жыццё ён жыў у небяспеках і смерці, а цяпер ён загінуў, таму што кацёл прагулачнага судна ўзарваўся.
  
  
  Цяпер Хельгу трэсла ад волкасці і халады. Яна паказала на старую крэпасць, якая велічна ўзвышалася недалёка ад нас.
  
  
  «На першым скрыжаванні звярніце направа і згарніце на вузкую дарогу ў канцы… Zaubergasschen», - сказала яна.
  
  
  "Маленькая чароўная вулачка", - паўтарыў я. 'Прыгожае імя.'
  
  
  «Гэта асобная дарога, - працягнула яна, - якая вядзе да брамы замка майго дзядзькі. Тэрыторыя замка спускаецца да ракі. У дзядзькі док там ёсць, але ён там толькі па выходных. Ён не з бедных дваран, якім даводзіцца ператвараць свае дамы ў турыстычныя курорты ці музеі. Ён прамысловец.
  
  
  Я знайшоў вузкую дарогу пад назовам Magic Lane, мінуў па ёй праз густы лясны масіў. Уздоўж дарогі, якая крута падымалася, я мімаходам убачыў шырока адкрытыя лужкі, акружаныя кустамі. Хельга дрыжала амаль бесперапынна, і калі мы падняліся вышэй, я заўважыў, што паветра змянілася, мне стала холадна. Я быў рады бачыць пад'ёмны мост вялікага замка, акружаны глыбокім ровам, якім бы змрочным і суровым ён ні здаваўся. Хельга сказала, што я магу праехаць па мосце, і я спынілася перад вялізнай драўлянай брамай. Яна выскачыла з машыны і намацала некалькі вялікіх каменных блокаў у куце высокай сцяны, якая атачала замак. Яна выйшла з звязкам вялікіх цяжкіх жалезных ключоў, уставіла адзін з іх у замак, і вялікія вароты павольна расчыніліся, перш чым я змог выбрацца і дапамагчы ёй. Яна заскочыла назад у машыну і сказала: «Уязджайце ў двор, і мы спынім гэтую мокрую бязладзіцу».
  
  
  "Добра", - адказаў я, калі маленькі "Опель" заехаў у вялізны пусты двор, дзе калісьці рухаліся рыцары і пажы.
  
  
  "У вашага дзядзькі ёсць тэлефон?" - Спытаў я Хельгу.
  
  
  «Так, вядома», - сказала яна, правёўшы абедзвюма рукамі па сваіх светлых валасах і ківаючы галавой, каб выдаліць вільгаць. "Тэлефоны ёсць усюды".
  
  
  "Добра", - сказаў я. «Я ўжо сказаў вам, што ехаў на вашу лодку, каб сустрэцца са старым сябрам па бізнесе. Я хачу даведацца, што зь ім здарылася».
  
  
  У вялікім замку стаяла жудасная цішыня, калі я стаяў у двары і глядзеў на сцены і байніцы.
  
  
  "Ці няма тут слуг?" - Спытаў я Хельгу.
  
  
  «Дзядзька дазваляе ім прыходзіць толькі па выходных, калі ён там», - сказала яна. «Там жывуць садоўнік і стары скляпок, але гэта ўсё. Давай, я завяду цябе ў пакой, дзе табе стане лепш».
  
  
  Яна правяла мяне праз вялікі хол, дзе я ўбачыў два доўгія дубовыя сталы, сярэднявечныя сцягі, якія звісаюць са столі, і велізарны камін. У рэшце рэшт я апынуўся ў прасторным пакоі з сапраўды каралеўскім ложкам з балдахінам, раскошнымі шторамі і габеленамі, а таксама трывалымі драўлянымі крэсламі з высокімі спінкамі і тоўстымі парчовымі падушкамі. Каля сцяны стаяла высокая шафа ў стылі рэнесанс, з якой Хельга ўзяла ручнік і кінула мяне.
  
  
  "Гэта як пакой для гасцей", - сказала яна. «Я сама там спала. Я іду па калідоры, каб пераапрануцца. Убачымся праз пяць хвілін.
  
  
  Я глядзела на яе, мокрае сукенка ўсё яшчэ шчыльна прылягала да круглай, злёгку пульхнай Папкоў. Я падумаў, што Хельга была здаравеннай жанчынай з самавітым целаскладам, але яна ўсё вытрымала. Я высах, а затым лёг на ложак. Я толькі што прыйшоў да высновы, што жыву не ў тым стагоддзі, калі Хельга вярнулася ў аблягае карычневых джынсах і цёмна-карычневай блузцы, якую яна завязала спераду так, каб яе жывот быў аголены. Я быў збіты з панталыку яе знешнасцю. я
  
  
  ведаў жанчын, якія праляжалі б у ложку з ліхаманкай на працягу тыдня пасля таго, што яна толькі што перажыла. Хельга, якая прычасала свае светлыя валасы бліскучымі хвалямі і паглядзела на мяне паколваючымі вачыма, не заўважыла ніякіх слядоў мінулага выпрабавання.
  
  
  "О, я зусім забылася, што ты хочаш скарыстацца тэлефонам", - сказала яна, цёпла ўсміхаючыся. Тэлефон пад ложкам. Я буду чакаць цябе ў калідоры. Прыходзь, калі скончыш. Я глядзеў, як яна выходзіць з пакоя, штаны абліпаюць яе зад. Яна ішла павольнымі плыўнымі рухамі. Я хутка прыйшоў да высновы, што гэты век быў для мяне дастаткова ўдалым, і палез пад ложак за тэлефонам.
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  
  
  
  
  Змрочна і пакутліва марудна я шукаў. Я абтэлефанаваў усе бальніцы і ўсе станцыі Чырвонага Крыжа ў гэтым раёне. Я быў амаль у канцы спісу, калі пачуў навіны, якія не хацеў чуць. Цела Тэда Дэнісана было знойдзена і апазнана. Акрамя Хельгі, якія выжылі аказалася ўсяго чацвёра: двое мужчын, жанчына і дзіця. Неахвотна я папытаў Хоука патэлефанаваць за мяжу і незвычайна хутка звязаўся з ім. Пасля таго, як я расказаў яму аб трагічным здарэнні, была доўгая паўза, затым яго голас быў роўным і ледзяным.
  
  
  Гэта не было выпадковасцю», - сказаў ён. Гэта ўсё. Ён проста шпурнуў яго ў мяне і на гэтым спыніўся, ведаючы, што зараз я зразумею жорсткую рэальную здзелку.
  
  
  'Ты ўпэўнены?' - спытаў я крыху груба.
  
  
  «Калі вы спасылаецеся на доказы, вам лепш відаць», - адказаў Хоук. - Калі вы маеце на ўвазе, калі я ўпэўнены. так, я страшэнна ўпэўнены.
  
  
  Пакуль ён казаў, я зноў убачыў лодку побач са мной і зноў пачуў выбухі. Відавочна, іх было двое, адразу адзін за адным, але, тым не менш, двое, самы маленькі першы, адразу ж за ім рушыў услед вялізны ўдар, калі ўзарваліся катлы. Два выбухі. Я пачуў іх зноў, але на гэты раз у больш правільным святле.
  
  
  "Яны забілі ўсіх гэтых людзей, каб дастаць Тэда", - сказаў я, уражаны жахлівасцю гэтай думкі.
  
  
  "Каб ён не размаўляў з вамі", - сказаў Хоук. Акрамя таго, што для некаторых людзей значаць некалькі сотняў нявінных жыццяў? Госпадзі, Нік, не кажы мне, што пасля ўсіх гэтых гадоў працы нешта падобнае ўсё яшчэ шакіруе цябе».
  
  
  Бос, вядома, меў рацыю. Я не павінен быў быць шакаваны. Я адчуў гэта раней, ганебнае адмаўленне жыцця, забойства нявінных, мэта, якая апраўдвае сродкі. Я даўно зразумеў, што тыя, хто лічыў сябе абранымі па жэрабі, заўсёды, здавалася, зыходзілі з жахлівай абыякавасці да інтарэсаў чалавецтва. Не, у прамым сэнсе слова я не быў шакаваны. Магчыма, лепш было сказаць "устрывожаны і сярдзіты".
  
  
  «Што б ні даведаўся Тэд, - сказаў я Хоўку, - гэта было важна. Здаецца, яны не рызыкуюць».
  
  
  "Што азначае, што гэта важна і для нас", - сказаў Хоук. «Я хачу бачыць вас заўтра ў Заходнім Берліне, на нашым вакзале. Вы ведаеце, як ідуць справы зараз. Я лячу на самалёт сёння ўвечар і прылятаю заўтра раніцай. Тады я раскажу вам тое, што мы ведаем.
  
  
  Я павесіў трубку і адчуў раптоўны прыступ гневу ўва мне. Хоць лёс Тэда Дэнісана зрабіла на мяне натуральнае ўражанне, на мяне моцна паўплывалі іншыя ахвяры. Тэд быў прафесіяналам, як і я. Мы проста жылі смерцю. Мы смяяліся, елі і спалі са смерцю. Паляванне на нас было відавочнае. Аднак, калі яны хацелі злавіць Тэда, ім трэба было знайсці спосаб ударыць толькі яго. Але яны зрабілі гэта лёгка і цвёрда. А да гэтага яны запрасілі мяне, Ніка Картэра, у якасці агента N3, але таксама і ў якасці чалавека. Кім бы яны ні былі, ім было б шкада. Я мог бы даць ім гэта на заметку.
  
  
  Я ўстаў з шырокага ложка, адчыніў масіўныя дзверы і выйшаў у змрочны, сыры, грубы каменны калідор. Раптам я адчуў, што я не адзін. Я адчуў, як вочы пранізваюць маю спіну. Я хутка павярнуўся, але ўбачыў толькі слабыя цені. Тым не менш я адчуваў, што там нехта быў. Затым я знайшоў мужчыну ў канцы залы: высокага, добра складзенага, з валасамі колеру лёну, маленькімі блакітнымі вачыма і вузкім ротам. Ён не выглядаў там садоўнікам. не больш за стары сомелье. Ён паглядзеў на мяне на імгненне і знік у адным з незлічоных арачных калідораў, якія вядуць ад калідора. Я: павярнуўся і пайшоў у хол, дзе Хельга сядзела на адным з доўгіх дубовых сталоў з бессаромна скручанымі нагамі. "Я толькі што кагосьці бачыў", - сказаў я. "Там у зале".
  
  
  "О, гэта Курт". Яна ўсміхнулася. 'Ахова.
  
  
  Я забылася пра яго. У цяперашні час вам патрэбен хтосьці тут, каб сачыць за тым, што адбываецца».
  
  
  Яна ўстала, падышла да мяне і схапіла мяне за рукі. Я зразумеў, што яна бачыла, як мой погляд слізгануў па гэтых цудоўна пульхных грудзях, якія прыціскаліся да тонкай тканіны блузкі. Я сказаў ёй, што чуў, што мой сябар загінуў пры выбуху, і яна папрасіла прабачэння. Калі я сказаў, што на наступную раніцу буду ў Заходнім Берліне, Хельга цёпла і шматзначна ўсміхнулася мне.
  
  
  «Гэта выдатна», - усклікнула яна, сціскаючы мае рукі. “Я жыву ў Заходнім Берліне. Мы можам застацца тут у замку сёння ўвечары і з'ехаць раніцай. Ужо амаль вечар, а навошта ехаць у цемры? Акрамя таго, я б хацела прыгатаваць табе пачастунак. Калі ласка, можна?
  
  
  "Я не хачу дастаўляць вам нязручнасці", - сказаў я, баюся, не асабліва пераканаўча. Мне вельмі спадабалася ідэя правесці ноч з гэтай выключна гладкай дзяўчынай. Я заўсёды больш шанаваў такую ​​прыемную кампанію, але я зразумеў, што ніколі не ведаеш, калі з'явіцца такая магчымасць. І калі б Хельга прапанавала гэта зараз, было б сорамна не дзейнічаць.
  
  
  "Гэта зусім не складана", - сказала яна. «Ты выратаваў мне жыццё, памятаеш? Вы зарабілі нашмат больш, чым ежу. Але давайце пачнем спачатку з гэтага».
  
  
  Я хутка выявіў, што Хельга была адной з тых жанчын, якія гавораць рэчы, якія можна інтэрпрэтаваць шасцю рознымі спосабамі, але затым адразу ж перамыкаюцца на нешта іншае, так што ў вас больш не будзе падказак адносна адзіна правільнай інтэрпрэтацыі.
  
  
  «Давай, - сказала яна, узяўшы мяне за руку. «Пайдзі і пасядзі на кухні, пакуль я гатую вячэру. Тады мы зможам крыху пагаварыць».
  
  
  Кухня аказалася вялізнай, добра функцыянуючай прасторай з вялікімі катламі з медзі і нержавеючай сталі, якія звісаюць са столі на доўгіх гапліках. Стэлажы з рондалямі, патэльнямі і паліцы ў адной са сцен з посудам і сталовымі прыборамі. Дзядзька, відавочна, кахаў уладкоўваць па выходных уражлівыя вечарынкі. На адной са сцен знаходзілася вялікая каменная печ старамоднага тыпу, а маразільная камера была ў гэтым кантэксце выцвярэжвае сучаснасці. Хельга дастала добры біфштэкс, узяла вялікі нож і стала спрытна яго рэзаць. У імгненне вока з'явілася некалькі рондаляў і патэльняў: на агні і яшчэ гарэла вялікая печ. Пакуль яна займалася гэтым, а я сядзеў у шырокім зручным крэсле, яна расказала мне, што працуе сакратаром у Заходнім Берліне, што яна родам з Гановера і ёй падабаецца добрае жыццё.
  
  
  Калі яна змагла адысці ад сваіх рондаляў, яна адвяла мяне ў невялікі бар у хола і спытала, ці не хачу я што-небудзь наліць. Затым, з нашымі напоямі ў руцэ, яна павяла мяне па замку, ідучы вось так, трымаючы маю руку ў маёй, пагладжваючы маю сцягном з кожным крокам, яна апынулася надзвычай правакацыйным правадніком. Замак складаўся з некалькіх невялікіх пакояў на першым і другім паверхах галоўнага будынка. На сценах віселі разнастайныя сярэднявечныя прадметы, а без парэнчаў былі толькі прымітыўныя шрубавыя ўсходы. Я ўбачыў вялікі мадэрнізаваны пакой на першым паверсе з радамі кніжных паліц і пісьмовым сталом. Яна назвала яго кабінетам свайго дзядзькі. Хельга весела балбатала, і мне стала цікава, ці робіць яна гэта, каб не даць мне ведаць, што яна трымаецца далей ад усёй левай паловы першага паверха, дзе я ўбачыў тры зачыненыя дзверы. Калі гэта сапраўды быў яе намер, яна пацярпела няўдачу. Гэтыя тры дзверы рэзка кантраставалі з астатняй часткай замка. Унізе я сказаў, што ўсё яшчэ хацеў бы паглядзець вінны склеп, і падумаў, што заўважыў, што яна на імгненне завагалася. Гэта было ледзь прыкметна, і я не быў у гэтым упэўнены, але падумаў.
  
  
  «О, вядома, вінны склеп», - усміхнулася яна і пайшла ўверх па вузкіх усходах. Вялікія круглыя бочкі стаялі доўгімі радамі, кожная з драўляным кранам і таблічкай з указаннем даты і тыпу віна. Гэта быў шырокі вінны склеп. Калі мы падымаліся назад, мяне нешта непакоіла, але я паняцця не меў, што гэта было. Мой мозг заўсёды функцыянаваў такой незвычайнай выявай, падаючы сігналы, якія праясняліся толькі пазней. Але яны служылі серыяй патэнцыйных кліентаў, якія звычайна аказваліся вельмі карыснымі ў патрэбны момант. Гэта быў цудоўны прыклад! Вінны склеп выглядаў зусім нармальна, і ўсё ж нешта мяне непакоіла. Я адкінуў гэтую думку, таму што зараз не было сэнсу пра гэта думаць. Вярнуўшыся на кухню, я назіраў, як Хельга заканчвае вячэру.
  
  
  "Ведаеш, Нік, ты першы амерыканец, якога я сустрэла", - сказала яна. «Вядома, я шмат сустракала амерыканскіх турыстаў, але яны не ў рахунак.
  
  
  І ніхто з іх не быў падобны да цябе. Я думаю, што вы вельмі прыгожы мужчына.
  
  
  Прыйшлося ўсміхнуцца. Мне не падабалася ілжывая сціпласць. Хельга пацягнулася.
  
  
  "Ты таксама знаходзіш мяне прывабнай?" - Шчыра спытала яна. Я бачыў, як яе грудзей тырчалі, калі яна закідвала рукі за галаву. «Гэтае слова непрывабнае, дарагая, - сказаў я. Яна ўсміхнулася і ўзяла некалькі талерак.
  
  
  «Вячэра амаль гатовая», - сказала яна. "Дайце нам яшчэ раз, пакуль я накрыю стол і пераапрануся".
  
  
  Пасля другога напою мы елі за адным бокам доўгага стала пры свечках і вогнішчы ў вялікім каміне. Хельга была апранута ў чорную аксамітную сукенку з гузікамі і завесамі спераду да таліі. Завесы былі шырокія, і пад кожнай пятлёй не было нічога, акрамя Хельгі. Сукенка з V-вобразным выразам вельмі імкнулася трымаць грудзі Хельгі пад кантролем.
  
  
  На шчасце, гэта была не вельмі ўдалая спроба. Яна прынесла дзве бутэлькі цудоўнага вясковага віна, якое, паводле яе слоў, не было з вінаградніка замка, таму што яе дзядзька разліваў вельмі мала бутэлек, а ў асноўным дастаўляў віно ў бочках гандлярам. Ежа была выдатнай на смак, і дзякуючы напоям і віну паміж мной і Хельгай узнікла прыемная атмасфера. Яна наліла добрага арманьяка, калі мы селі на зручную канапу перад агнём. Вечар выдаўся прахалодным, а ў замку волка, таму агонь быў жаданым аазісам цяпла.
  
  
  «Гэта праўда, - спытала Хельга, - што ў Амерыцы ўсё яшчэ вельмі пурытанскія ставяцца да сэксу?»
  
  
  Я спытаў. - «Па пурытанску?» 'Што ты маеш на ўвазе?'
  
  
  Яна гуляла са сваім куфлем з брэндзі, гледзячы на мяне праз край. "Я чула, што амерыканскія дзяўчаты адчуваюць, што ім трэба знайсці апраўданне, каб пераспаць з мужчынам", – працягнула яна. «Яны думаюць, што павінныя сказаць, што любяць яго, ці занадта шмат выпілі, ці пашкадавалі яго, і таму падобнае. І амерыканскія мужчыны, відаць, усё яшчэ чакаюць падобных апраўданняў, інакш яны павераць, што дзяўчына – шлюха».
  
  
  Прыйшлося ўсміхнуцца. У яе словах было шмат праўды.
  
  
  Хельга працягнула. - «Вы б падумалі, што дзяўчына была шлюхай, калі б яна не ахутвала свае пачуцці такімі недарэчнымі падставамі?»
  
  
  "Не", - адказаў я. "Але я таксама не з тых, хто сярэдні амерыканец".
  
  
  «Не, гэта так», - прамармытала яна, прабягаючы вачыма па маім твары. «Я не веру, што вы ў любым выпадку пасрэдныя. У табе ёсць нешта такое, чаго я ніколі не бачыла ні ў адным мужчыне. Гэта як калі б ты мог быць жудасна мілым, але ў той жа час жудасна жорсткім».
  
  
  «Вы кажаце аб прытворствах і апраўданнях амерыканскіх дзяўчат, Хельга. Ці магу я меркаваць, што сярэдняй нямецкай дзяўчыне не патрэбны выбачэнні?
  
  
  Ці наўрад, - сказала Хельга, цалкам павярнуўшыся да мяне, яе грудзей уздымаліся над аксамітам, нібы белыя пагоркі. “Мы не адмовіліся ад такіх апраўданняў. Мы сутыкаемся з рэальнасцю нашых чалавечых патрэб і жаданняў. Можа быць, гэта вынік усіх тых войн і пакут, але сёння мы больш не ашукваем сябе. Мы прызнаем уладу як уладу, прагнасць як прагнасць, слабасць як слабасць, сілу як сілу, сэкс як сэкс. Тут дзяўчына не чакае, што мужчына скажа, што кахае вас, калі ён мае на ўвазе, што хоча з вамі пераспаць. І мужчына не чакае, што дзяўчына будзе хаваць свае жаданні за дурнымі прытворствамі”.
  
  
  Вельмі адукаваны і годны пахвалы, - сказаў я. Вочы Хельгі цяпер сталі цьмяна-сіняга колеру, і яны ўвесь час слізгалі з майго твару на маё цела і наадварот. Яе вусны былі вільготнымі ад павольна які прабег па іх мовы.
  
  
  Яе непрыфарбаванае жаданне спрацавала як электрычны ток, які падпаліў маё цела. Я паклаў руку ёй на шыю ззаду, сціснуў яе і павольна пацягнуў да сябе.
  
  
  "А калі ты адчуваеш жаданне, Хельга, - сказаў я вельмі мякка, - што ты скажаш?" Яе вусны яшчэ больш рассунуліся, і яна падышла да мяне. Я адчуў, як яе рукі слізгаюць па маёй шыі.
  
  
  «Тады я кажу, што хачу цябе», - хрыпла прамармытала яна, ледзь чуваць. 'Я хачу цябе.'
  
  
  Яе вільготныя вусны пяшчотна і нецярпліва прыціснуліся да маіх. Я адчуў, як яе рот адкрыўся, а яе язык высунуўся і трапятаў узад і ўперад. Я апусціла руку, завесы сукенкі тут жа разышліся, і грудзі Хельгі мякка лягла ў маю далонь.
  
  
  Яна на імгненне адкінула галаву, адарвала свае вусны ад маіх, і яе цела раптам выцягнулася, ногі рушылі наперад.
  
  
  Яе мяккія грудзей былі моцнымі і поўнымі, белымі з малюсенькімі ружовымі саскамі, якія выскоквалі навобмацак. Усе завесы яе сукенкі былі адчыненыя, і Хельга цалкам саслізнула. На ёй былі толькі чорныя шорты, і калі я прыціснуўся вуснамі да яе пругкай грудзей, яна мімаволі прыўзняла ногі. Яна штурханулася наперад, прыціскаючы грудзі да мяне, рукі дрыжалі і хапалі мяне. Яна ахнула і выдала незразумелыя гукі задавальнення, калі яе рукі зноў сціснуліся і паслабіліся.
  
  
  Я ўстаў і распрануўся. Гэта было вельмі павольна і прыемна, калі Хельга чаплялася за мяне, калі я распранаўся, яе рукі рухаліся уверх і ўніз па маім тулава, а яе твар прыціскалася да майго жывата. Я ўзяў у рукі дзве поўныя грудзі і павольна павярнуў іх кругавымі рухамі. Хельга апусціла сваю бялявую галаву і ціха застагнала. Я прасачыў сваёй мовай павольны, які выцякае след задавальнення па яе верхняй частцы цела, пакуль яе стогны не ператварыліся ў крыкі экстазу. Хельга ўся дрыжала, яна выгнула спіну, прыўзнялася, молячы сцёгнамі аб моманце, якога яна горача жадала. І гэта сапраўды была капітуляцыя, але дзіўнага кшталту. Гэта была не столькі нястрымная свабода і экстатычнае захапленне, чыстае задавальненне ад поўнага падпарадкавання сябе пачуццям, колькі здача, якая, здавалася, вырвалася з нейкага ўнутранага падахвочвання, з вялізнай патрэбы.
  
  
  Сцёгны Хельгі былі шырокімі і масіўнымі. Я думаў, што зручна прыціснуцца да яго. У яе целе і яе страсці было нешта боскае. Калі б я адказаў на яе жаданне сваім целам. яна напружылася на імгненне, затым падштурхнула сябе ўверх і ўніз, абвіўшы нагамі маю спіну. Я адчуваў, што мяне нясе валькірыя на нябёсы. Хельга стагнала і рыдала, плакала і ўздыхала, яе грудзей каталіся і паварочваліся пад маімі рукамі, яе вусны не цалавалі мяне, а ўцягваліся ў маё плячо, слізгалі да маіх грудзей. Яе непераадольнае жаданне было непераадольным, я адчуваў сябе захопленым ім, адказваючы на кожны рух уласным целам, пакуль не задрыжала шырокая цяжкая лава. Затым, так раптоўна, што гэта заспела мяне знянацку, яна прыціснулася да мяне, яе рукі прыціснуліся да маёй спіне, і доўгае, дрыготкае рыданне прабегла па яе целе. «Божа мой», - сказала яна, як быццам словы былі вырваныя з яе душы, а затым яна ўпала і легла там, яе ногі ўсё яшчэ абдымалі мяне, яе поўныя грудзей пагойдваліся ўверх і ўніз. Яна ўзяла мяне за руку і паклала на адну са сваіх грудзей, калі яе жывот, мяккі і круглявы, пачаў павольна расслабляцца.
  
  
  Нарэшце я лёг побач з ёй і зразумеў, што вельмі цікава адрэагаваў на тое, што здарылася. Гэта было несумненна захапляльна. І вельмі прыемна. Я атрымліваў асалоду ад кожным момантам, але чамусьці адчуваў сябе нездаволеным. Нейкім чынам я адчуваў, што не займаўся каханнем з Хельгай і не прыводзіў яе да беспрэцэдэнтных вяршыняў пачуццёвай радасці, але што я быў усяго толькі аб'ектам, чымсьці, што яна выкарыстоўвала, каб даставіць сабе задавальненне. Калі я ляжаў там, гледзячы на поўны контур яе цела, я адчуваў, што хацеў бы зноў легчы з ёй у ложак, каб убачыць, ці будзе ў мяне такая ж дзіўная рэакцыя. Само па сабе яно таго каштавала, але гэта дадало мне апетыту. Вядома, я ведала, што, нягледзячы на якасці першай гадзіны, першы раз ніколі не быў самым здавальняючым для любой жанчыны. Каб выклікаць у жанчыны максімум задавальнення, трэба даведацца, як рэагуюць яе сэнсарны і псіхічны цэнтры, а гэта патрабуе часу. Хельга паварушылася, села, выцягнула рукі, падняўшы рукі, так што яе непераўзыдзены поўныя грудзі паднялася.
  
  
  "Я іду ў свой пакой, я хачу спаць".
  
  
  Я спытаў. - 'Адна?'
  
  
  «Адна», - сказала яна, на маё здзіўленне, роўна і па-дзелавому. «Я цярпець не магу спаць ні з кім. Спакойнай ночы, Нік.
  
  
  Яна ўстала перада мной, на імгненне прыціснулася грудзьмі да майго твару, затым паспешна знікла з пакоя, як прывідная белая постаць у цёмных ценях. Я застаўся на некаторы час і паглядзеў на агонь, а потым пайшоў у свой пакой. Лежучы ў вялікім ложку, я зразумеў, што Хельга была вельмі незвычайнай дзяўчынай. Я адчуваў, што яна далёка не тыповая для сярэдняй фрэйлен.
  
  
  Прачнуўся раніцай. У вялізным замку было ціха, як у склепе.
  
  
  Уначы я быў уражаны, таму што мне здалося, што я пачуў крык болю. Я сеў і некаторы час прыслухоўваўся
  
  
  цішыня. Мусіць, мне гэта проста прыснілася, і я зноў заснуў. Мяне ніхто не турбаваў, і ўсю астатнюю ноч я спаў як немаўля. Я напалову апрануўся і спусціўся ўніз, каб узяць з машыны прыборы для галення. Дзверы ў пакой Хельгі былі прыадчынены, і я зазірнуў унутр. Яна ўсё яшчэ спала, яе грудзі былі падобныя на дзве заснежаныя горныя вяршыні, а яе светлыя валасы ўтваралі залаты круг на падушцы. Я зноў зразумеў, што яна дзіўная істота. Яркае і незвычайнае, зачаравальнае спалучэнне для кожнага мужчыны. Але пасля таго, як я пагаліўся, я зразумеў, што дзень будзе занадта напружаным, каб шмат думаць пра Хельгу. Я ішоў у пакой Хельгі, каб разбудзіць яе, калі знайшоў у калідоры пяро, доўгае карычневае пяро з чорнымі плямамі. Я бачыў такія крыніцы раней і спрабаваў прыгадаць, дзе і калі. Я глядзеў гэта, калі з'явілася Хельга, зноў апранутая ва ўжо высмаглую сукенку, у якім яна выглядала смела. Я паказаў ёй пяро.
  
  
  "О, тут лётаюць самыя розныя птушкі", - сказала яна, падыходзячы да мяне і прыціскаючыся да мяне, каб мякка і цёпла прыціснуцца сваімі вуснамі да маіх. Яе рукі слізганулі па маіх сцёгнах. "Я б хацела, каб мы засталіся тут", - прамармытала яна. Я выпусціў пяро і моцна трымаў яго.
  
  
  "Я таксама", - сказаў я. - А цяпер спыніся. Вы толькі ўскладняеце задачу». Хельга ўсміхнулася і адступіла. Яе рука знайшла маю, і мы ўвайшлі ў двор да маленькага "Опеля". Калі мы ехалі назад па звілістай дарозе да галоўнай дарогі, я заўважыў, што на яе твары была ўсмешка, якая выказвала не столькі задавальненне, колькі задавальненне. «Вельмі незвычайная дзяўчына, гэтая Хельга Рутэн, - зноў падумаў я, і пакуль мы ехалі ў Заходні Берлін, мае думкі ўвесь час вярталіся да мінулай ночы. Гэта была першая ноч, якую я правёў у якасці госця ў замку, і калі я задумаўся, я раптам зразумеў, што, нягледзячы на ўсё, што Хельга казала пра свайго дзядзьку, я насамрэч нічога не ведаў пра гэтага чалавека. Я хацеў спытаць у яго імя, але вырашыў не рабіць гэтага. Гэта была цудоўная затрымка. Што яшчэ мне было да гэтага? Праз некалькі гадзін я ўбачу Хоўка, які прыйдзе аддаць мне бог ведае які загад. Хельга будзе прыемным успамінам. І калі б я сустрэў яе зноў, у мяне было б дастаткова часу, каб удавацца ў падрабязнасці.
  
  
  Мы дабраліся да Хельмштэта, кантрольна-прапускнога пункта для ўсяго дзённага руху з Заходняй Германіі і назад па аўтабане. Мае дакументы былі правераны і вернуты. Хельга паказала від на жыхарства ў Заходнім Берліне. Ад Хельмштэта да Заходняга Берліна заставалася яшчэ сто пяцьдзесят кіламетраў па даволі дрэннай дарозе. Я прыйшоў да высновы, што аўтабан мае вострую патрэбу ў рамонце. Але адзінае, што тамака добра, - гэта неабмежаваная хуткасць. Маленькая машына ехала так хутка, як магла, і пасля апошняй праверкі Фолькспаліцыяй мы нарэшце дасягнулі Заходняга Берліна, аазіса свабоды, акружанага камуністычным светам Усходняй Германіі. Хельга паказала мне ў бок свайго дома, недалёка ад аэрапорта Тэмпельхоф. Яна выцягнула свае маладыя моцныя ногі з машыны, дастала ключ з звязкі ключоў і працягнула мне.
  
  
  «Калі вы спыніцеся ў Заходнім Берліне, - сказала яна з абыякавым поглядам у сваіх блакітных вачах, - гэта танней, чым у гатэлі».
  
  
  "Калі я застануся, ты можаш на гэта разлічваць", - сказаў я, сунуўшы ключ у кішэню. Яна павярнулася і пайшла прэч, ківаючы сцёгнамі. Я бачыў, як яна заехала на Ульмер-штрасэ 27, паскорылася і з'ехала, перш чым у мяне ўзнікла спакуса рушыць услед за ёй. Ключ у маёй кішэні гарэў цудоўнай тугой, якая, як я добра ведаў, будзе патушана маёй сустрэчай з Ястрабам. Я накіраваўся на Курфюрстэндам і ў штаб-кватэру AX у Заходнім Берліне.
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  
  
  Майму арандаванаму аўтамабілю прыйшлося шмат чаго перажыць, і калі я ехаў на Курфюрстэндам, ён усё больш нагадваў кавамолку. Я выкінуў Хэльгу з галавы і зараз стаў зусім іншым чалавекам. Дзелавіты, уважлівы і напружаны. Так было са мной заўсёды. Заўсёды быў момант, калі агент N3 поўнасцю кантраляваў сітуацыю. Збольшага гэта было звязана з практыкай, а збольшага гэта быў унутраны механізм, які, здавалася, уключаўся аўтаматычна. Магчыма, гэта было выклікана пахам небяспекі, відам бітвы ці рызыкай палявання. Я сапраўды не ведаю, я проста ведаю, што гэта адбылося ў абавязковым парадку, і я таксама мог бачыць розніцу ў сабе. Ці была гэта падвышаная пільнасць ці звычайная справа, я не ведаю, але калі я паглядзеў у люстэрка задняга выгляду, я раптам зразумеў, што за мной сочаць. Рух быў шчыльным, і я праехаў па завулках, каб агледзецца,
  
  
  і кожны раз, калі я глядзеў у люстэрка, я бачыў аўтамабіль Lancia праз дзве ці тры машыны ззаду мяне. Гэта была магутная машына шэрага колеру, як мяркуецца, 1950 года выпуску, якая магла лёгка разагнацца да 150 кіламетраў у гадзіну, аўтамабіль, характарыстыкі якога не нашмат пераўзыходзілі апошнія мадэлі пятнаццаці гадоў таму. Я павярнуў яшчэ некалькі кутоў. Маё падазрэнне было правільным. Lancia ўсё яшчэ была там, як добры агент, які трымаўся далей, праз некалькі машын, каб не выклікаць падазрэнняў. Яны не ведалі, але я быў добра падрыхтаваны да нечага, да таго ж, натуральна, падазронага.
  
  
  Спачатку мне было цікава, як яны так хутка высачылі мяне. Аднак, калі я падумаў пра гэта глыбей, я зразумеў, што яны маглі сустрэць мяне ў самых розных месцах: калі я заязджаў ва Ўсходнюю Нямеччыну, на КПП у Заходнім Берліне ці нават калі я арандаваў Opel у Франкфурце. Мяне гэта не здзівіць. Я пачаў адчуваць змрочную павагу да гэтай групы, кім бы яны ні былі. У іх была выдатная сетка, і яны паказалі сябе бязлітаснымі і эфектыўнымі. І зараз яны назіралі за мной, чакаючы, што я правяду іх у штаб-кватэру AX у Заходнім Берліне. - Забудзьцеся, хлопцы, - злосна сказаў я ім. Са мной такога ніколі не здарылася б, нават калі б гэта азначала, што я не прыйду ў час.
  
  
  Я выехаў на маленькім "Опелі" на скрыжаванне, двойчы аб'ехаў яго і павярнуў на вузкую вулачку. Я быў рады бачыць, што Lancia прыйшлося хутка зменшыць хуткасць і з цяжкасцю даехала да павароту. Я зрабіў круты паварот на наступным павароце і затым пайшоў налева. Я чуў, як шыны Lancia віскочуць у стромкіх паваротах. Калі гэтыя вузкія звілістыя вулачкі працягнуцца, я магу іх страціць. Але, праклінаючы сябе, я апынуўся на шырокай вуліцы са складамі і грузавымі дэпо. У люстэрку я ўбачыў, як Lancia набірае абарачэнні. Цяпер яны ведалі, што я зразумеў, што яны ззаду мяне, і яны не толькі ішлі за мной, але цяпер усё гэта было на мне, рэзка праязджаючы міма грузавікоў і пачынаючы мяне абганяць. Цяжкае шасі Lancia з вялікімі крыламі і магутнымі бамперамі магло раскалоць маленькі Opel, як яечную шкарлупіну. Я занадта добра ведаў гульню. Сутыкненне, аварыя, і яны адразу зніклі. Тады Паліцыя пачала б разбірацца з астанкамі.
  
  
  «Опелю» даводзілася нялёгка: ён рабіў больш шуму і рухаўся павольней, і гэтыя праклятыя склады ўздоўж вуліцы здаваліся бясконцымі. Паварочвацца не было дзе, і «ланчыя» хутка набліжалася. Раптам я ўбачыў вузкі праход паміж двума складамі. Я выцягнуў туды машыну і пачуў які пратэстуе віск шын пры нахіле машыны! Адзін бампер стукнуўся аб кут пагрузачнай платформы аднаго з дэпо і ўтварыў глыбокі праход перад ім, але я быў у калідоры, правісаючы на валасінку абапал. Я не чуў, каб Lancia спынілася, і гэта мяне непакоіла. Я выявіў прычыну, калі ўбачыў, як шэра-сталёвы фургон павярнуў за кут у двух кварталах у канцы калідора. Я ўбачыў, што ў іх была другая перавага перада мной. Яны ведалі Заходні Берлін лепш за мяне ...
  
  
  Я зноў апынуўся на шырокай вуліцы і зноў убачыў, як мне насустрач імчыцца Lancia. Я накіраваўся ў завулак, але раптам зразумеў, што ў мяне няма месца для манеўру. Lancia на поўнай хуткасці стукнула мяне ў бок. Я тузануў руль, калі да мяне падышла цяжэйшая машына. Яна стукнула мяне ў задні бампер, і маленькі Опель закруціўся. Lancia прамахнулася, прыйшлося зменшыць хуткасць і трохі вярнуцца назад. Я выцягнуў «Опель» з павароту і цераз шырокую вуліцу імчаўся ў адну з вузкіх вулачак. Некалькі імгненняў праз я пачуў роў рухавіка Lancia, калі яны вярталіся ззаду мяне. У мяне не было магчымасці назіраць за пасажырамі «лансіі», але я ўбачыў, што ў ёй было прынамсі трое, але, хутчэй за ўсё, чатыры чалавекі.
  
  
  Я згарнуў з завулка і апынуўся ў раёне складоў і вялікага рынка пад адкрытым небам. Людзі і машыны праязджалі міма рынка, і я перамяшчаўся па ім, мімаходам убачыўшы Lancia, якая выходзіць з завулка. Зноў жа, у мяне была фору ў гэтай мітусні людзей і вуліц, але я ведаў, што ўсё скончыцца, як толькі Lancia праціснецца скрозь гэтую мешаніну. Я пад'ехаў да вялікага квадратнага будынка без шыльды з забітымі вокнамі і спыніўся перад двума шырокімі грузавымі дзвярыма, якія былі зачынены. Я азірнуўся і ўбачыў, што Lancia набліжаецца да мяне з нарастальнай хуткасцю. Я выскачыў з дзвярэй, прызямліўся на зямлю і адкаціўся крыху далей, як толькі пачуў сутыкненне. Я падняў вочы і ўбачыў, што капот майго «Опеля» разбіўся аб цяжкія сталёвыя складскія дзверы. Яшчэ я бачыў, што Lancia, калі
  
  
  яна ехала заднім ходам, была не толькі цяжэйшай, але і мела ўзмоцнены бампер, які практычна не пацярпеў.
  
  
  Я ўбачыў уваход паменш побач з цяжкімі сталёвымі дзвярыма, і маё плячо стукнулася аб яго, калі яны зрабілі першы стрэл па мне. Дзверы расчыніліся, я на імгненне спыніўся і азірнуўся. Я меў рацыю, чацвёра мужчын вылецелі з Lancia. Я вырашыў затрымаць іх на час з дапамогай Вільгельміны. Я зрабіў гэта адным стрэлам, і яны разляцеліся, як лісце, ад раптоўнага парыву ветру, калі я ўбег у будынак. Гэта было больш падобна на склад, чым на краму, цьмяны, падобны на пячору будынак з незлічонымі шэрагамі скрынь, цюкоў і каробак, складзеных адзін на аднаго. Сетка сталёвых усходаў і праходаў вяла на адчыненыя падлогі са сталёвых пласцін, дзе былі складзеныя новыя скрыні і скрыні.
  
  
  Мой план складаўся ў тым, каб прабегчы праз будынак і знікнуць праз чорны ход. Гэта была добрая ідэя, калі не лічыць няўдачы. Усё было зачынена і забіта. Я пачуў галасы і крокі і прыціснуўся да шэрагу скрынь. Яны разышліся шукаць мяне. Стратэгія з кнігі, але даволі тупая і можа не апраўдаць сябе. Я чуў, як адзін з іх хутка і вельмі неасцярожна ішоў па дарожцы. Я мог бы выключыць яго хутка, бясшумна і лёгка з дапамогай удару Вільгельміны, але дошка рыпнула пад маёй нагой, калі ён была блізка да мяне. Ён хутка павярнуўся, і я выглядаў здзіўленым. Я чакаў добрага немца ці крутога рускага.
  
  
  Аднак гэта быў невысокі мужчына з чорнымі валасамі, асмуглай скурай і ярка выяўленым кручкаватым носам. Я ўбачыў, як яго правая рука паднялася, паднімаючы пісталет, і я ўдарыў яго ў сківіцу. Ён рухнуў, але пісталет ужо стрэліў, і сцены склада адгукнуліся рэхам стрэлу.
  
  
  Адразу пасля гэтага я пачуў іншыя крокі ў маім кірунку і нырнуў у адзін з праходаў паміж скрынямі, прабег праз другі праход і скокнуў за кучу скрынь. Я чуў, як яны дапамаглі чалавечку ўстаць, а затым разгрупаваліся па калідорах, каб рухацца насустрач адзін аднаму. Я азірнуўся і ўбачыў, што яшчэ магу пайсці гэтым шляхам, але гэта будзе азначаць толькі адтэрміноўку. Тады я буду стаяць спіной да герметычна зачыненай задняй сцяне, і ў мяне не будзе ні хованкі, ні месцы для манеўру. Скрыні перада мной складаліся паэтапна. Я падцягнуўся, залез на верхні рад, ляжаў роўна, дапоўз да краёў, трымаючы ў полі зроку праходы паміж штабелямі скрынак. Яны павольна рушылі наперад, асцярожна аглядаючы куты кожнай дарожкі. Двое з іх былі бландынамі і мелі такі целасклад, як я чакаў. Іншая пара была менш, мела чорныя валасы і асмуглую скуру.
  
  
  Калі б я хацеў выбрацца адсюль, не было б феерверкаў. У перастрэлцы шанцы чатыры да аднаго, і мяне лёгка загнаць у кут. Склад апынуўся пасткай, і мне прыйшлося як мага хутчэй абрацца адсюль. Нечакана адна са скрынь пачала слізгаць пада мной. Я адхіснуўся і паглядзеў на якія шукаюць людзей. Адзін з бландынаў быў крыху ніжэй за мяне. Я хутка падлічыў адлегласць паміж радамі скрынак. Крыху больш за метр. Варта было паспрабаваць, і гэта іх здзівіла. Гэта быў менавіта той элемент, які мне патрэбен, каб даць мне перавагу на некалькі секунд.
  
  
  Я моцна штурхнуў верхнюю каробку. Ён ірвануў наперад, выдатна сфакусаваўшыся. Але скрыгат скрынкі даў мужчыну магчымасць падняць вочы і тут жа нырнуць туды. Тым не менш яго ўдарылі па плячы, і ён упаў на зямлю. Я пераскочыў цераз праход і прызямліўся на супрацьлеглы шэраг скрынак. Я спрабаваў перастаць працаваць ціха, пераязджаючы скрынкі і цюкі. Цяпер хуткасць была важная. Наступны скачок я прыкінуў без прыпынку, і на гэты раз прызямліўся на карачкі. Я ўпаў на зямлю па баках скрынь і пабег да ўваходу. Я чуў, як яны ідуць за мной, але некалькі секунд, у якія я іх здзівіў, далі мне такую неабходную перавагу. Праз імгненне я быў па-за адрынай і ўжо бег па камянях, перш чым яны нават дабраліся да дзвярэй. Група цікаўных людзей сабралася вакол моцна пашкоджанага "Опеля", без сумневу чакаючы прыбыцця паліцыі. Lancia, змрочны, жахлівы сімвал, чакала ...
  
  
  Я азірнуўся цераз плячо і ўбачыў, што да мяне падыходзяць тры мужчыны. Я бег да рынку, спадзеючыся схавацца ў натоўпе паміж прылаўкамі, калі ўбачыў дзяўчыну з бярэмем пакупак, прыдатную да Mercedes 250 Coupé.
  
  
  п. Мне проста гэта было трэба. Машына, вядома, не дзяўчынка. Я ведаў, што Mercedes хутчэй за Lancia. У імгненне вока я ўбачыў, што дзяўчына была высокай, прыгожай і гнуткай, у шэрых штанах і швэдры больш светлага адцення. Я падышоў да яе машыны, калі яна адчыніла дзверы і збіралася сесці ў яе. Яна павярнулася са спалоханым поглядам у карых вачах, калі я плюхнуўся побач з ёй і адштурхнуў яе ад руля. "Паслабся", - прамармытаў я. "Я не прычыню табе шкоды". Я зразумеў, што размаўляю па-ангельску, і пачаў перакладаць гэта на нямецкую, калі яна мяне перабіла.
  
  
  «Я ведаю ангельскую», - агрызнулася яна. "Што гэта павінна значыць?"
  
  
  Я завёў рухавік і пачуў салодкае, але вельмі эфектыўнае буркатанне Mercedes.
  
  
  "Нічога", - сказаў я, паслаўшы "мерседэс" прама да траіх мужчын. Яны нырнулі пад абарону Lancia, калі я праязджаў міма іх. Дзяўчына азірнулася і ўбачыла, што Lancia адразу ажыла і рушыла ўслед за намі.
  
  
  "Неадкладна спыніце гэта", - энергічна загадала яна.
  
  
  «Прабач», - сказаў я, выцягваючы «мерседэс» за вугал на двух колах.
  
  
  "Вы не немец", - сказала яна. «Вы амерыканец. Ад чаго ты бяжыш? Вы дэзерцір?
  
  
  "Не", - сказаў я, зноў павярнуўшы на двух колах за вугал. «Але зараз не час пытанняў, дарагая. Яшчэ крыху цярпення.
  
  
  Я бачыў, як яна азірнулася на Lancia. Я выйшаў на адчыненую пляцоўку і яшчэ больш паскорыўся. "Мэрсэдэс" ірвануўся наперад, і я з палёгкай усміхнуўся. Я рада, што ты такі шчаслівы, - рэзка сказала дзяўчына. Але куды ты ідзеш? А што вы са мной плянуеце рабіць?
  
  
  "Нічога", - сказаў я. "Не прымайце гэта блізка да сэрца."
  
  
  "І пакіньце кіраванне аўтамабілем", – дадала яна. Я кінуў на яе хуткі погляд. Яна была вельмі прыгожай, і яе адкрыты твар быў незвычайна крутым і ўпэўненым. Яе грудзей лёгка запаўнялі швэдар. Я якраз збіраўся спытаць яе пра нешта, калі куля зрыкашэціла ад даху.
  
  
  Уніз! ' Я крыкнуў на яе, і яна тут жа ўпала на падлогу і паглядзела на мяне.
  
  
  "Я не адчуваю сябе спакойнай", - сказала яна.
  
  
  "Я таксама", - адказаў я, паварочваючы за іншы кут. Яна апынулася вельмі стрыманай. Яна глядзела на мяне са свайго сховішча са спакоем, як калі б яна сядзела ў гасцінай. Яшчэ адна куля закранула дах "мерседэса". Яны, мусіць, разумелі, што ў іх мала шанцаў дагнаць мяне. Цяпер у іх быў адзіны шанец спыніць мяне. Цяпер мы ішлі паралельна некалькім чыгуначным пуцям. У зваротным напрамку прайшоў хуткасны пасажырскі поезд. У мяне была добрая ідэя. Я пачаў разумець, што, пакуль я застануся ў горадзе, нават не з "мерседэсам", мне будзе цяжка пазбавіцца ад праследавацеляў. Было занадта шмат паваротаў і транспартных перашкод. Мне патрэбна была аўтастрада, каб сысці з іх, а паблізу яе відавочна не было. Але я мог зрабіць сёе-тое яшчэ, і перш за ўсё я павялічыў адлегласць паміж Lancia і Mercedes. Я паскорыўся і назіраў, як дзяўчына, якая сядзіць на дне, застыла, пакуль мы паскараліся, сякучы іншыя машыны з небяспечна малым люфт і пазбягаючы сутыкненняў у самую апошнюю хвіліну.
  
  
  "Чаму б табе не здацца?" спытала яна. “Гэта заўсёды лепш, чым сьмерць. Такім чынам, вы дазволіце нам абодвум памерці».
  
  
  "Калі вы зробіце, як вам кажуць, нічога не адбудзецца", - адказаў я. Я даганяў хуткасны цягнік і ўжо мог прачытаць таблічку на бартах вагонаў: SCHNELLZUG-BERLIN-HAMBURG. Каб нагнаць упушчанае, мне прыйшлося ехаць хутчэй ста пяцідзесяці кіламетраў. Lancia схавалася з-пад увагі, але я выдатна ведаў, што яны ўсё яшчэ ідуць. Я бачыў, як дзяўчына пакасілася на мяне. Гэта было асабліва смелае прадпрыемства... Калі нарэшце з'явіўся пераезд, я даў максімальную педаль газу і ўбачыў, як стрэлка хуткасці паднялася да 170. Мы былі амаль на скрыжаванні. Я зноў паглядзеў на цягнік.
  
  
  «Сядзь у крэсла», - зароў я дзяўчыне, і яна паднялася. «Калі я так кажу, вы ныраеце з машыны і бяжыце проста па трасе, разумееце? І, дарагая, ты можаш вельмі хутка бегаць, інакш ты ня зможаш задаць мне больш пытаньняў».
  
  
  Яна не адказала. У гэтым не было патрэбы. Яна бачыла ззаду нас які імчыць хуткасны цягнік і наперадзе пераход. Мае рукі былі вільготнымі ад поту, пальцы сціснуліся. Я працягнуў правую руку, затым левую і памяняў хватку на рулявым коле. Мы дабраліся да пераходу. Я павярнуў на мэрсэдэсе, затармазіў роўна настолькі, каб не перавярнуцца, і спыніў яго на трасе. Цягнік знаходзіўся менш чым за трыццаць ярдаў ад яго, вялізны монстар, у якога не было шанцаў спыніцца.
  
  
  ' Я крыкнуў на дзяўчыну і ўбачыў, што яна ўжо занятая адчыненнем дзвярэй.
  
  
  Калі я адразу рушыў услед за ёй, я ўбачыў, як яе прыгожая задніца знікла за дзвярыма. Я зрабіў вялікае сальта і зноў устаў на ногі раней за яе. Я схапіў яе за руку, падняў і пабег з ёй. Ледзь выехаўшы на рэйкі, лакаматыў урэзаўся ў «мерседэс». Агністы шар падняўся, абпаліў маю спіну і штурхнуў наперад. Гук трэску металу рэхам разнёсся па выбуху. Дзяўчына адпусціла руку і спынілася, каб паглядзець на сагнутую падпаленую масу, якую нёс на сотні метраў экспрэс.
  
  
  Яна крычала - 'Мая машына!'
  
  
  "Я куплю табе новую", - сказаў я, схапіўшы яе за руку і пацягнуўшы за сабой. Я зразумеў, што Lancia зараз затрымоўваецца на іншым боку трасы. Насельнікі напэўна пераканаюцца ў тым, што я аблічыўся і апынуўся ў развалінах машыны і зараз на шляху да ператварэння ў абвуглены попел. Я задаволена ўсміхнуўся і нарэшце спыніўся, калі мы дайшлі да скрыжавання і крыху далей.
  
  
  Я паглядзеў на дзяўчыну, якая стаяла побач са мной, цяжка дыхаючы і спрабуючы адсапціся. Яе твар быў запэцканы падзеннем на плячо побач з дарожкай. Цяпер у мяне была магчымасць разгледзець яе як след, і я адчуў удзячнасць за прыгожую высокую лінію яе грудзей і яе доўгія гнуткія ногі ў шэрых штанах. Яна захоўвала сваю стрыманую самаўпэўненасць, але цяпер глядзела на мяне задуменна і з цікаўнасцю.
  
  
  "Ты не дэзерцір", - пераканана сказала яна. "Я не ведаю, хто вы, але дакладна няма".
  
  
  "Дзесяць з ручкай", - сказаў я.
  
  
  "Што ты на самой справе?" спытала яна. "Нейкі ідыёт?"
  
  
  Я паціснуў плячыма. Калі вы паведаміце мне сваё імя і адрас, я паклапачуся аб пакрыцці выдаткаў за вашу машыну , сказаў я. Яна паглядзела на мяне, нібы яна бачыла вельмі асаблівы аб'ект пад мікраскопам. Жадаў бы я пабыць з ёй. Яна была не толькі незвычайна прыгожая, але і валодала чароўнымі якасцямі, абыякавай самаўпэўненасцю, якую я ніколі раней не выяўляў у еўрапейскіх жанчын.
  
  
  "Я не магу зразумець гэта", - сказала яна, ківаючы галавой. “Я вельмі добра ведаю, што толькі што адбылося, але не магу зразумець гэта сваім розумам. А зараз вы прапануеце аплаціць маю машыну. Чаму б табе не сказаць мне, хто ты і што ўсё гэта значыць?
  
  
  «Па-першае, таму што ў мяне на гэта няма часу, дарагая. Проста паведаміце мне сваё імя і адрас, і я паклапачуся аб пакрыцці выдаткаў на вашу машыну». Яна зноў недаверліва паківала галавой. "Паняцці не маю, чаму, але чамусьці я табе давяраю", - сказала яна.
  
  
  "У мяне прыгожы твар", - усміхнуўся я. "Не, у цябе чароўны твар", - сказала яна. «Але ты мог бы быць кім заўгодна, анёлам помсты, але таксама вельмі добрым чальцом мафіі».
  
  
  «Ты імкнешся, дарагая, - сказаў я. «Ну давай, як цябе клічуць? У мяне сапраўды мала часу».
  
  
  «Мяне клічуць Ліза, - сказала яна. Ліза Хафман. Машына належала маёй цётцы. Я застаюся тут, але калі вы хочаце выпісаць чэк на маё імя, я забяру для яе суму. Такім чынам, Ліза Хафман, Кайзерслаўтэрн штрасэ 300».
  
  
  «Тады гэта амаль круглы», - сказаў я, гледзячы на ??яе пульхную ніжнюю губу і мяккую прывабную лінію яе рота. Яна па-ранейшаму захоўвала стрыманасць і ўпэўненасць у сабе.
  
  
  «Дваццаць дзве тысячы семсот пяцьдзесят марак», - ціха сказала яна. Гэта была зусім новая машына .
  
  
  Я ўсміхнуўся. Я зразумеў, што хачу аднойчы сустрэць гэтае крутое спакойнае стварэнне. Яе развітальная заўвага прывяла мяне да цвёрдага рашэння:
  
  
  «Плюс трыццаць восем марак і сорак пені на ўсе мае пакупкі», - дадала яна.
  
  
  «Дарагая Ліза, - засмяяўся я, - калі магчыма, дастаўлю яе асабіста табе». Я злавіў таксі і пакінуў яе на рагу. Калі таксі з'ехала, я махнуў рукой у акно. Яна не памахала ў адказ. Яна стаяла, скрыжаваўшы рукі, і глядзела, як я знікаю. Я б расчараваўся ў ёй, калі б яна памахала.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  
  
  
  Штаб-кватэра AX у Заходнім Берліне заўсёды была ўтоена за законным камуфляжам, які функцыянаваў нармальна ва ўсіх адносінах, і ніколі больш за два чалавекі не ведалі, чаму ён на самой справе служыць. У якасці дадатковай меры засцярогі мянялі ўвесь камуфляж не радзей за адзін раз у год. Усе вядучыя агенты AX былі праінфармаваныя аб гэтых зменах, а таксама аб дастасавальных кодах і працэдурах ідэнтыфікацыі. Пакуль я плаціў за таксі, я глядзеў на гэта
  
  
  сціплы офісны будынак з калекцыяй шыльдзікаў на сцяне. Мой погляд спыніўся на назове ўнізе: BERLINER BALLETTSCHULE. Ніжэй дробнымі літарамі было напісана: Дырэктар - Др. Прэльгаўз.
  
  
  Я ўсміхнуўся. Вядома, гэта павінен быў быць Хаўі Прайлер. Хоуі адказваў за стварэнне і падтрыманне ўсяго камуфляжу AX у Еўропе. У яго была асаблівая група кантактаў. Мы сустракаліся некалькі разоў. Я спусціўся на ліфце і ўвайшоў у вялікі прахалодны пакой, дзе раптам апынуўся сярод пятнаццаці дзяўчын ва ўзросце ад дванаццаці да дваццаці гадоў, якія трэніруюцца на бары. Я ўбачыў чатырох маладых людзей і трох настаўнікаў - двух мужчын і жанчыну. Усе былі апрануты ў трыко ці пачкі, і ўсе былі паглынуты сваёй працай. Маё з'яўленне заўважыла толькі маленькая брунэтка, якая сядзіць збоку за сталом. Яна паклікала мяне, і я падышоў да яе.
  
  
  У мяне прызначана сустрэча з герам доктарам, - сказаў я. "Гэта справаздача аб школе".
  
  
  Жанчына зняла трубку з тэлефона, націснула кнопку, нешта камусьці сказала, потым усміхнулася мне.
  
  
  «Калі ласка, увайдзіце, - сказала яна. «Джэнтльмен з фотастудыі ўжо там. Там па калідоры, другія дзверы».
  
  
  Я прасачыў за яе поглядам праз студыю і ўбачыў вузкі калідор з другога боку. Я прайшоў праз якія будуюцца балеткі, знайшоў другія дзверы ў калідоры і ўвайшоў у невялікі кабінет. Беглы погляд на дзверы і матэрыял столі паказаў мне, што пакой гукаізалявана. Хоук сядзеў у глыбокім скураным крэсле, а Хоуі Прайлер - за невялікім простым пісьмовым стале. Непасрэднае пытанне Хоўка было характэрна для яго шматгадовага досведу, але ён таксама адлюстроўваў яго заклапочанасць.
  
  
  Ён спытаў. 'Што здарылася?' Я кіўнуў Хоуі, які хутка мне ўсміхнуўся. Яго вочы таксама былі занепакоеныя.
  
  
  "У мяне была кампанія", – сказаў я Хоўку.
  
  
  "Гэтак рана?" - Спытаў ён, гледзячы на мяне шэрымі вачыма за ачкамі без аправы. Толькі ягоны голас выдаваў яго здзіўленне.
  
  
  "Тое, што я сам пра гэта думаў", - згадзіўся я.
  
  
  «Вядома, ты строс іх, перш чым прыйшоў сюды».
  
  
  - Не, яны напэўна хацелі сустрэцца з вамі. ».
  
  
  Хоук праігнараваў мяне. Яго звычайная рэакцыя, калі ён зразумеў, што я застаюся з ім крутым.
  
  
  "Як ты іх строс?" - проста спытаў ён.
  
  
  «Яны лічаць, што я спецыяльна прайграў матч з «Берлін-Гамбург»». Ён уважліва слухаў, пакуль я коратка і лаканічна расказваў, што менавіта адбылося.
  
  
  «Гэта было якраз своечасова, N3», - сказаў ён, калі я спыніўся. "Занадта ўжо своечасова", - прызнаў я. "Хацеў бы я ведаць, адкуль яны пачалі пераследваць мяне".
  
  
  "Я таксама", - сказаў Хоук. «Я думаю, яны злавілі Тэда Дэнісана, але не тое, каб яны заўважылі цябе. Прынамсі, пакуль. Гэта вельмі трывожна, N3.
  
  
  "Я таксама не вельмі добра сябе адчуваў", - сказаў я. Я бачыў, як Хаўі Прайлер спрабаваў здушыць ухмылку. Вочы Ястраба з бронзы глядзелі спакойна...
  
  
  «Сядзь, Нік, - сказаў ён. “Я скажу вам тое, што мы ведаем. Кожны раз, калі я гляджу на футарал, ён мне не падабаецца. Імя Генрых Дрэйсіг для вас што-небудзь значыць?
  
  
  Я сёе-тое ведаў пра гэтага чалавека, але насамрэч не нашмат больш, чым сярэдні чытач газет. "Ён старшыня гэтай новай нямецкай палітычнай партыі", - адказаў я. "Я лічу, што яны называюць гэта NDHP".
  
  
  «Правільна, Neue Deutsche Herrenvolkpartei. І, канечне, вы ведаеце, што гэта значыць».
  
  
  Я гэта ведаў. Хто б не ведаў? Адзін толькі Херэнвалк пах Гітлерам, хоць яны і не выказаліся прама, і ў гэтым была карысная доля палітыкі.
  
  
  "Я раскажу вам аб перадгісторыі", - працягнуў Хоук. «NDHP і Генрых Дрэйсіг ужо даўнавата працуюць у падполлі. Але месяцаў сем ці восем таму яны раптам з'явіліся сярод белага дня. Яны перасталі быць нязначнай групай, яны разгарнулі ўражальную кампанію на апошніх выбарах. Настолькі ўражліва, што яны атрымалі 40 месцаў у Бундэстагу. Мне гэта не здаецца вялікім, але ўсяго сорак месцаў з пяцісот - гэта амаль дзесяць працэнтаў. Для партыі, якая раней мела ўсяго тры месцы, гэта быў асабліва рэзкі скок. А з вашымі ведамі палітыкі ў нашай краіне вы ведаеце, што для гэтага трэба».
  
  
  Я кіўнуў. «Для гэтага патрэбны грошы. Грошы і, канечне ж, шмат».
  
  
  «Цалкам дакладна, - працягнуў Хоук. І з таго часу яны патроілі сваё партыйнае кіраўніцтва, сістэматычна пашырылі сваю прапаганду і атрымалі ў пяць разоў больш новых сяброў. Дрэйсіг прысвяціў свой час фанатычным выступленням і палітычным махінацыям.
  
  
  Мы баімся Дрэйсіга і яго NDHP па шэрагу прычын. Мы ведаем, што ў іх ёсць відавочна неанацысцкія ідэі. Што яны вельмі шавіністычныя. Што яны дастаткова разумныя, каб іх стрымаць і забараніць ... пакуль яны не будуць гатовыя зрабіць далейшыя крокі. Мы таксама ведаем, што яны могуць парушыць асабліва далікатную раўнавагу паміж рускімі і Амерыкай, паміж Усходам і Захадам. Цяпер гэты баланс вельмі нестабільны. Адраджэнне моцнай неанацысцкай партыі можа выклікаць нечуваныя наступствы, выкліканыя страхам, падазрэннямі ці неразуменнем. Мы не можам гэтага дапусціць. Але мы ведаем, што NDHP і Dreissig нешта намышляюць. І што нам трэба ведаць. Вось чаму надзвычай важна высветліць, адкуль яны бяруць усе гэтыя грошы. Калі нам гэта ўдасца, гэта можа страшэнна шмат расказаць нам пра тое, чым яны займаюцца».
  
  
  "І гэта тое, што Тэд даведаўся і павінен быў перадаць мне", - сказаў я задуменна.
  
  
  "Сапраўды N3", - адказаў Хоук. І яны паклапаціліся аб тым, каб ён не змог перадаць гэта далей. Але ёсць яшчэ сёй-той, хто, я думаю, ведае. Насамрэч, іду ў заклад, ён перадаў інфармацыю Тэду. Але ён наш агент ва Ўсходняй Нямеччыне. Спячы. Мы не можам рызыкнуць забраць яго. Табе трэба пайсці да яго”.
  
  
  Я разумею, што рускія вельмі асцярожныя з тым, хто прыязджае ва Усходні Берлін і з яго, - сказаў я. 'Менавіта так. Спачатку нам трэба вырашыць гэтую праблему», - сказаў Хоук. Як мы можам даставіць вас ва Усходні Берлін. Але ўсё адбылося так раптоўна, што мы нават не ведаем як. Я падумаў, можа, твой урадлівы мозг можа прыдумаць некалькі ідэй. Хаўі можа дастаць табе практычна любую фальшывую паперу. Гэта ўвогуле не праблема. Складанасць заключаецца ў тым, каб зрабіць ваша знаходжанне там настолькі праўдападобным, каб вас не назіралі ў Брандэнбургскай брамы, а таксама каб за вамі не назіралі ўвесь час, калі вы сядзіце там. Хаўі знойдзе рашэнне. Вы двое абмяркуеце гэта заўтра раніцай. Я мушу вярнуцца сёння ўвечары. Я еду з Тэмпельхофа а шостай гадзіне».
  
  
  Хоук устаў. "З гэтага моманту гэта ваша работа, N3", - сказаў ён. «Такім чынам, нам спачатку трэба ведаць, адкуль Дрэйсіг бярэ грошы. Тады мы даведаемся, што ён задумаў».
  
  
  "Перш чым ты пойдзеш, - сказаў я, - мне патрэбен чэк на машыну той дзяўчыны".
  
  
  "Я пашлю табе адзін са Штатаў", - груба сказаў Хоук. «Вядома, я павінен выпусціць купон; Я не магу проста выпісаць чэк на 7000 даляраў».
  
  
  "Ты вельмі добра ведаеш, што можаш", - сказаў я з прыемнай усмешкай. - І не спрабуй мяне падмануць. Я ведаю лепей. Я сапраўды ведаў лепш, у AX ёсць сродкі па ўсім свеце на ўсе магчымыя надзвычайныя сітуацыі, грошы на замоўчванне, грошы на хабары і гэтак далей. Але таксама і на непрадбачаныя выдаткі, як у маім выпадку. У Надзвычайнага фонду для Еўропы быў рахунак у швейцарскім банку. Таму яго аповяд аб недахопе грошай не знайшоў у мяне водгуку, хоць ён працягваў спробы. Магчыма, гэта была адна з асноўных прычынаў таго, што мы з ім так добра ладзілі на працы. Абодва, кожны па-свойму, мы заўсёды імкнуліся. Паміж двума людзьмі, якія глыбока паважалі адзін аднаго, было пастаяннае тонкае пачуццё духу і хітрасці. Я ведаў, што Хоук заўсёды баяўся плаціць грошы AX за тое, што ён кахаў зваць "нядбайнымі і неасцярожнымі" паводзінамі сваёй каманды. Гэта ніколі не павінна было быць асабістым. Ён ведаў, што яго агенты не былі нядбайнымі. Як мяркуецца, гэта быў перажытак строгага старамоднага выхавання.
  
  
  Чаму ты не ўзяў дзяўчыну з «фальксвагенам»? - прабурчаў ён, дастаючы чэкавую кніжку. "Табе сапраўды варта што-небудзь зрабіць з тваім дарагім густам, N3".
  
  
  Абяцаю. Як толькі перастану жыць, - адказаў я. Калі я нагадаў яму не забываць пра яе грошы на прадукты, ён кінуў на мяне зруйнавальны погляд сваімі жорсткімі шэра-сталёвымі вачыма.
  
  
  "Нам пашанцавала", - сказаў я, паціснуўшы плячыма. 'Чаму ты так думаеш?' - павольна і рэзка спытаў ён.
  
  
  "Вядома, яна магла зрабіць пакупкі ў берлінскім эквіваленце Ціфані?"
  
  
  Хоук з панурым тварам сунуў мне чэк. "Я павінен радавацца, што ты ўсё яшчэ жывы", - груба сказаў ён. «Пастарайся быць крыху асцярожней у наступны раз, N3».
  
  
  Для Хоўка гэта была амаль сентыментальная заява. Я кіўнуў. У старога буркуна быў чулы нораў. Вам проста трэба было ўглыбіцца ў гэта. Я памахаў Хоуі Прайлер, зноў прайшоў міма балярын, якія падаюць надзеі, і выйшаў на вуліцу. Калі я кладу чэк у кішэню, ч
  
  
  Калі я дакрануўся да ключа і падумаў пра Хельгу. Я атрымаў нечаканы бонус - дадатковую ноч у Заходнім Берліне з Хельгай. Вядома, ад мяне чакалася, што я сам паспрабую знайсці добры спосаб дабрацца да Ўсходняга Берліна, але, магчыма, Хельга магла мне ў гэтым дапамагчы. Здавалася, яна ведала свае факты. Але спачатку ў нас была Ліза Хафман. Ліза выклікала зусім іншыя думкі. Нават у тыя сатанінскія гадзіны, якія я праводзіў з ёй, яна выдыхала рэдкую вытанчанасць, якая звярталася як да інтэлекту, так і да цела. Хельга ж была чыста пачуццёвай. Мяне заінтрыгаваў дзіўны аспект нашага сэксуальнага досведу, але ён таксама быў чыста фізічным.
  
  
  Я звярнуў пільную ўвагу, калі прайшоў няшмат. Упэўніўшы сябе, што за мной не сочаць, я спыніў таксі і адкінуўся на канапе. Я паглядзеў на эксклюзіўныя, раскошныя крамы «Кудам», якія не саступалі аналагічным установам у Лондане і Парыжы. Тут сапраўды было фантастычнае прадстаўленне. У канцы Другой сусветнай вайны 90 працэнтаў гэтай магістралі былі разбураны, моцна пашкоджаны. Згарэў практычна ўвесь горад. Мала таго, што ўсё было перабудавана, але пабудавана дзвесце тысяч зусім новых дамоў. Кожны кавалак смецця, які можна было выкарыстоўваць, прызначаўся для аднаўлення. Горад сапраўды быў фенікс, які ўваскрэс з попелу. Я падумаў пра Генрыха Дрэйсігу і ягоную неанацысцкую партыю. Няўжо было неймаверна, каб сённяшнія немцы дазволілі гэтаму фенікс нянавісці падняцца з мінулага? Тым не менш, гэтае мінулае для многіх было гэтак жа няўяўна. Але гэта адбылося. Мы даехалі да Кайзерслаўтэрн-штрасэ 300, і я выйшаў перад сціплым жылым домам сярэдняга класа. Я паглядзеў на паштовыя скрыні ў холе. Да аднаго з аўтобусаў скотчам была прымацавана картка.
  
  
  Л. Хафман і Дэтвайнер. Я патэлефанаваў, і да дзвярэй увайшла Л. Хафман ў вельмі элегантнай крэмава-белай сукенцы, які падкрэслівае яе выдатныя формы. Сукенка таксама добра служыла яе цудоўнай грудзей, раскрываючы грацыёзную ўзыходзячую лінію яе бюста. Я ўбачыў, як яе вочы пашырэлі, калі яна паглядзела на мяне. Здзіўленая? - спытаў я са смяшком.
  
  
  "Так ... і не", - адказала яна. "Я дакладна не чакала цябе так хутка".
  
  
  У мяне мала часу, - сказаў я, працягваючы ёй чэк. Яшчэ раз дзякуй за выкарыстанне машыны . Ліза Хофман вывучала чэк, хмурачы гладкі белы лоб. Гэта быў нумараваны чэк на нумараваным рахунку ў швейцарскім банку. Вы не маглі сказаць.
  
  
  "Ён прыкрыты", - сказаў я.
  
  
  "Дзякуй", - адказала яна, гледзячы на мяне доўгім задуменным позіркам. І ты па-ранейшаму таямнічы чалавек. Я нават не ведаю твайго імя. Гэта ўсё яшчэ сакрэт?
  
  
  Я смяяўся. "Не я сказаў. «Мяне клічуць Нік ... Нік Картэр». Я проста хацеў сёе-тое сказаць. Я хацеў застацца, але заставацца тут азначала яшчэ больш адцягнуцца. На гэтым Хельгі было дастаткова. Акрамя таго, мне мелася быць асабліва рызыкоўная праца ... Але ў любым выпадку мне хацелася зноў убачыць гэта надзвычай прывабнае стварэнне.Яе стрыманасць самавалодання было адначасова складаным і асвяжальным.
  
  
  "Вы бачыце, што да яго дададзены грошы на прадукты", - ціха сказаў я.
  
  
  "Я бачыла гэта", - адказала яна.
  
  
  "Акрамя гэтага, я хацеў бы растлумачыць усё, як толькі змагу", - сказаў я. "Няўжо мы ўсё забудзем да таго часу?"
  
  
  "Да якога часу?"
  
  
  «Я не магу сказаць гэтага зараз, але я звяжуся з вамі. Ты збіраешся застацца з цёткай надоўга?
  
  
  «Яшчэ тыдзень ці каля таго», - холадна сказала яна. "Хоць я б хацела застацца яшчэ на паўгода, каб пачуць, як ты ўсё гэта растлумачыш".
  
  
  Яе мозг ліхаманкава адхіляў адно магчымае тлумачэнне за іншым. Я прачытаў гэта ў яе вачах, і мне прыйшлося засмяяцца. «Вы вельмі незвычайная жанчына, Ліза Хафман, - сказаў я. «Я ніколі не сустракаў такую ​​жанчыну».
  
  
  "І я ніколі не сустракала такога чалавека, як ты", - сказала яна. Я ўсміхнуўся і выйшаў. Я зрабіў два крокі, але зноў павярнуўся, працягнуў руку і пацягнуў яе да сябе. Я пацалаваў яе, і яе мяккія вільготныя вусны засталіся нерухомымі і без якой-небудзь рэакцыі. Затым, раптам, яны расталіся дастаткова, каб выказаць здагадку запал.
  
  
  "Я не хацеў, каб ты мяне забыўся", - сказаў я, адыходзячы. Яе вочы былі халоднымі і насмешлівымі.
  
  
  "Я не веру, што гэта магчыма", - сказала яна. Нават без апошняга. Ты ўсё роўна зрабіў смелае ўражанне».
  
  
  На гэты раз я пайшоў далей; Я ўсміхнуўся і зноў паглядзеў на яе. На гэты раз яна памахала рукой, але гэта было не што іншае, як кантраляваны рух рукі.
  
  
  Я адчуў палёгку, ідучы па Кайзерслаўтэрн-штрасэ, як адчуваеш палёгку, калі заплаціў доўг. Мяне заўсёды турбуе, калі мне даводзіцца залучаць у гэтую цёмную гульню кагосьці невінаватага. Часта гэта было непазбежна, але мяне гэта непакоіла. Гэта была старамодная пазыцыя, я гэта вельмі добра ведаў. Хок часта казаў пра гэта. «Няма больш нявінных людзей, - казаў ён. «У нашыя дні ўсе занятыя. Шмат хто ведае пра гэта, іншыя не ўсведамляюць, але ўсё роўна яны ёсць». Па іроніі лёсу менавіта тут, у Нямеччыне, Адольф Гітлер заявіў, што адчужаных грамадзян больш няма. Усе былі больш-менш салдатамі, уключаючы завадскіх працоўных, хатніх гаспадынь і нават дзяцей. Гэта быў пункт гледжання, які рускія і кітайскія камуністы з радасцю зрабілі сваёй уласнай. Гэта зрабіла маральныя рашэнні непатрэбнымі. Гэта быў ход думак, у якім стала прымальным узарваць натоўп, каб схапіць аднаго чалавека. Хоук заўсёды настойваў на тым, што мы павінны ўлічваць гэта, каб зразумець ворага і яго дзеянні.
  
  
  
  
  Мае думкі ўсё яшчэ былі з рускімі і кітайцамі, калі я вырашыў прайсціся да кватэры Хельгі. Мне было цікава, хто з іх мог бы падтрымаць Дрэйсіга і яго NDHP. Мне здавалася малаверагодным, што гэта будуць рускія, калі толькі яны ня будуць хітра выкарыстоўваць яго ў сваіх уласных дзеяньнях. Магчыма, у рэшце рэшт, іх палітыка была чыста макіявелісцкай. Аднак кітайцы былі больш прыдатнымі. Яны прывялі цэлую батарэю агентаў, каб ускладніць задачу рускім і нам. Яны дзейнічалі згодна са старой анархісцкай тэорыяй: чым больш хаосу, тым лепш. І, вядома ж, існавала таксама магчымасць змовы старых нямецкіх прамыслоўцаў, якія падтрымлівалі Дрэсіга ў інтарэсах Айчыны і сваіх асабістых інтарэсаў, людзей, якія ўсё яшчэ былі поўныя старога мілітарысцкага нацыяналізму. Асабіста я прытрымліваўся гэтай тэорыі. Сёння ў свеце больш нацыяналізму, чым калі-небудзь раней.
  
  
  Зьявіліся дзясятак новых краін, поўных духу нацыяналізму. Чаму гэта не паўплывае на немцаў? Улічваючы менталітэт сярэдняга немца, гэта было не толькі натуральна, але і падрыхтавана. Цікаўна, як дзве асноўныя грані нямецкага нацыянальнага характару могуць быць намаляваны ў двух жанрах музыкі: маршы і вальсе. Немцы аднолькава горача і горача ставяцца да абодвух прадуктаў "светлавой музы". Пасля Трэцяй сусветнай вайны вальс стаў самым папулярным, але зараз Дрэйсіг вярнуўся з маршам. І калі ён згуляе дастаткова старанна, яны зноў пачнуць марш.
  
  
  Я дабраўся да адрасу Хельгі і выявіў, што яна жыве на чацвёртым паверсе, а ліфта няма. Я вырашыў патэлефанаваць у званок. Ключ быў хутчэй жэстам.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  
  
  
  Усе ў Берліне былі здзіўлены, убачыўшы мяне. Поўнае здзіўленне ў вачах Хельгі, калі яна адкрыла дзверы, паменшыла хупавае здзіўленне Лізы амаль да нуля. Але перш чым я паспеў нешта сказаць, Хельга ўскрыкнула ад радасці і абняла мяне, прыціснуўшыся грудзьмі да маіх грудзей. Але калі яна адступіла, яе вочы ўсё яшчэ былі здзіўлены.
  
  
  "Ты даў мне ключ, ці не так?" Я сказаў, баюся, крыху раздражнёна.
  
  
  «Так, але я не думала, што ўбачу цябе зноў», - адказала яна, зацягваючы мяне ў кватэру. 'Чаму няма?' - прабурчаў я.
  
  
  «У вас, амерыканцаў, ёсць прымаўка: з вачэй далоў, з розуму. Я проста не чакаў, што ты калі-небудзь зноў прыйдзеш, вось і ўсё.
  
  
  "Вы сябе недаацэньваеце", - сказаў я. "Акрамя таго, не варта спадзявацца на такія старыя выказванні".
  
  
  Блакітныя вочы Хельгі бліснулі, яна падышла і прыціснулася галавой да майго пляча. "Я рада, што ты тут", - сказала яна. "На самай справе."
  
  
  Пакуль яна стаяла насупраць мяне, я праз яе плячо глядзеў на кватэру. Ён быў маленькі і вельмі звычайны, амаль пазбаўлены характару. Усё так моцна паказвала на якая здаецца мэбляваную кватэру, што мяне гэта вельмі здзівіла.
  
  
  "Як доўга ты зможаш застацца?" - Спытала Хельга, зноў звяртаючы маю ўвагу на яе круглыя, поўныя грудзей, якія мякка прыціскаліся да мяне, і на яе злёгку надзьмутыя вусны.
  
  
  "Толькі сёння ўвечары", - сказаў я.
  
  
  "Тады мы павінны атрымаць з гэтага максімум карысці", - адказала яна, і яе вочы зноў сталі шклопадобна-сінімі, як быццам на яе нанесены пласт лаку. Яе рукі перайшлі ад маіх рук да маіх грудзей, па якіх яна рухалася павольнымі паўкруглымі формамі.
  
  
  рухі пачалі церціся.
  
  
  «Я якраз збіралася паесці, у мяне ёсць братвурст», - прамармытала яна. “На дваіх хопіць. Тады мы зможам наталіць наш другі голад». Яна выйшла з пакоя, і я рушыў услед за ёй у маленькую кухню з круглым сталом. Пакуль мы елі, яна казала аб тым, каб пайсці на працу, і спытала, што я зрабіў. Я сказаў, што пабываў у шэрагу дзелавых партнёраў. У мяне ёсць бутэлька піва і шклянку шнапса. Калі я глядзеў, як яна п'е свой шнапс, я заўважыў, што верхнія гузікі блузкі былі расшпіленыя. Яе грудзі, стрымваная нацягнутым бюстгальтарам, вылучалася ва ўсёй красе. Яна дапіла сваю шклянку, устала і падышла да мяне. «Я ўвесь дзень думала аб мінулай ночы», - сказала яна, яе грудзі была ў некалькіх цалях ад майго твару. Яна ўзяла мяне за галаву і паглядзела на мяне. "Вы былі вельмі асаблівымі", - працягнула яна. "Нікому ніколі не ўдавалася вынесці гэта са мной, ніколі".
  
  
  "Я адразу веру ў гэта", - сказаў я сабе. Я працягнуў руку, зняў бюстгальтар, паклаў адну руку ёй пад левыя грудзі і памацаў мяккую, але цвёрдую плоць. Хельга застагнала ад задавальнення і паціснуў мне руку.
  
  
  «Я думала, што гэта была разавая падзея і што мне трэба забыцца пра гэта», - сказала яна, затаіўшы дыханне. «Але зараз, калі ты тут, усё вяртаецца. Я хачу цябе зноў як мага часцей за адну ноч
  
  
  Я зноў усвядоміў неверагодную жывёльную пачуццёвасць гэтай дзяўчыны, яе ледзь стрымлівае жаданне. Але на гэты раз мне было цікава, ці будзе ўсё па-іншаму, калі б я мог спаць з ёй, не адчуваючы сябе аб'ектам. Я пяшчотна сціснуў яе, і рукі Хельгі заслізгалі ўзад і наперад па маіх грудзях, і яе цела задрыжала. Яна адышла назад, паклала на мяне рукі, шчыльна прыціснулася грудзьмі да маёй руцэ і павяла ў маленькую спальню. Святло з гасцінай асвятляла ложак жоўтым святлом. Хельга зняла блузку, і я адчуў, як яе спадніца ўпала да маіх ног. Яе мова пракралася ў мой рот, поўны дзікіх запалу і ліхаманкавых рухаў. Яе жудаснае ўнутранае падахвочванне зноў было тут, некіравальнасць, якая кіравала ўсім перад сабой. Я думаў, што яна займаецца каханнем, як быццам іншага дня сапраўды не будзе.
  
  
  Звычайна гэта азначала б адчуванне цудоўнай здачы, але Хельзе не хапала гэтай здачы. Было выяўлена толькі вар'яцтва. Мяне гэта турбавала, але яе рукі, якія слізгаюць у мае штаны, турбавалі яшчэ больш. «Да чорта ўсе гэтыя разважанні», - падумаў я. Я заўсёды мог падумаць пра гэта пазней.
  
  
  Я асцярожна штурхнуў яе, і яна ўпала на ложак. Я адступіўся, хутка распрануўся і глядзеў, як яна глядзіць на мяне. Яе вочы былі зачыненыя, а грудзі паднімаліся і апускаліся. Я схавала Вільгельміну і Х'юга ў сваёй вопратцы і легла побач з ёй. Калі мая рука лашчыла яе, яна закрычала і, усё яшчэ закрываючы вочы, прыціснулася да мяне, і яе круглы крэмава-белы жывот дзіка скруціўся. Яна павярнулася, села на мяне і дазволіла сваёй грудзей прыкрыць мой рот, як сакавітыя саспелыя грушы. Я паспрабаваў іх саладосць, і яна апусцілася, ціха стагнала і цяжка дыхала. Яна пацягнулася да мяне, ліхаманкавая ад жадання. Я перавярнуў яе і падышоў да яе, на гэты раз не мяккай, а амаль жывёльнай, каб адрэагаваць на дзікія рухі яе цела. Раптам яна застыла, і крык вырваўся з глыбіні яе душы. Яна бязвольна ўпала, і я спыніўся, але тут жа зноў схапіў мяне.
  
  
  "Зноў, зноў", - паклікала яна. "Прыгатуй мяне зараз!" Я зноў пацягнуўся, і яе вочы заставаліся зачыненымі, пакуль я выводзіў яе на новыя вяршыні. Яна разгойдвала сваю бялявую галаву ўзад і ўперад, напалову смеючыся і напалову рыдаючы ад радасці, з якой, відаць, не магла справіцца. З любой іншай жанчынай я адчуваў бы сябе садыстам, але з Хельгай я ўсё яшчэ не мог пазбавіцца ад адчування, што яна, а не я, была ў цэнтры ўсяго гэтага. Я пачуў яе крыкі запал да таго, што я рабіў, а потым адчуў, што ёсць нешта, чаго я ніколі не дасягну з ёй. Нейкім чынам, нягледзячы на ??ўсе яе стогны захаплення і маленні аб большым, я не мог пазбавіцца ад гэтага дзіўнага адчування сябе аб'ектам, як быццам яе фізічная асалода не мела нічога агульнага з чалавекам Хельгай Рутэн. Гэта была недасканаласць, якая выклікала пачуццё незадаволенасці, ад якога я не мог пазбавіцца. Гэта быў хрэстаматыйны прыклад тэорыі аб тым, што фізічнае ніколі не бывае поўным без эмацыйнага. Аднак унутранае падахвочванне Хельгі было настолькі вялікае, што амаль запоўніла псіхічную пустэчу. Амаль. Яна цяжка дыхала, яе прэс працаваў на поўную магутнасць, яе рукі абхапілі маю шыю, а затым яна зноў закрычала доўгім, трызненнем крыкам, затым яе цела расслабілася. На гэты раз яна закрыла вочы і амаль адразу ўпала і занула
  
  
  
  Я лёг побач з ёй і таксама заснуў. Калі я нарэшце прачнуўся і ўбачыў, што Хельга выходзіць з кухні з яблыкам у руцэ, яе круглая поўная постаць выдзялялася на фоне святла суседняга пакоя. Яна нагадвала Еву, Вечную Еву, якая зараз пачала кусаць яблык.
  
  
  "Заставайся тут заўтра", - сказала яна. "Я працую толькі паўдня, а потым вяртаюся".
  
  
  "Я не магу", - сказаў я.
  
  
  "Тады што табе рабіць заўтра?" - спытала яна надзьмутым голасам. Я падцягнуў нагу, каб яна магла абаперціся на яе, што яна тут жа і зрабіла.
  
  
  "Мне трэба заўтра ехаць ва Усходні Берлін", - сказаў я. "Ты хоць уяўляеш, як гэта зрабіць?"
  
  
  "Вы хочаце паехаць ва Усходні Берлін?" - Спытала яна, адначасова жуючы яблык. 'Навошта?'
  
  
  «Мне трэба пагаварыць з адным чалавекам аб бізнэсе, асабліва асабістых пытаннях. Але я чуў, што расейцы вельмі строга ставяцца да таго, каго яны ўпускаюць у гэтыя дні».
  
  
  "Так", - сказала яна, зноў адкусваючы яблык. "Я мог бы даставіць вас ва Усходні Берлін".
  
  
  Я вельмі стараўся здавацца больш уражаным, чым з радасцю прыняў яе прапанову.
  
  
  "Мой стрыечны кожны дзень ездзіць ва Усходні Берлін з грузавіком прадуктаў", – працягвала яна. «Я мог бы патэлефанаваць яму і папрасіць адвезці вас замест яго шафёра. Рускія ведаюць, што з ім кожны дзень бывае шафёр. У яго ёсць пэўныя абавязацельствы перада мной».
  
  
  «Было б выдатна, Хельга», - сказаў я, і на гэты раз мой энтузіязм быў вельмі шчырым. Гэта была абсалютна ідэальная ўстаноўка. Яна ўстала і прайшла ў гасціную.
  
  
  "Я пазваню яму", - сказала яна.
  
  
  "У гэты час?" - усклікнуў я. "Ужо амаль чатыры раніцы!"
  
  
  "Гюго ўстае рана", - адказала яна, і я ўбачыў яе круглую азадак на фоне святла. Я ўсміхнуўся імю. У мяне быў уласны Х'юга, і я мог трымаць заклад, што мой Х'юга быў зграбней і небяспечней яе. Я не думаў, што прайграю гэтую стаўку.
  
  
  "Я павінна даць яму час, каб адмовіцца ад свайго шафёра", - сказала яна. Я паціснуў плячыма. Гэта быў яе стрыечны брат. Калі яна хацела абудзіць таго беднага хлопчыка, мне было ўсё роўна. Я зноў лёг, слухаў яе набор і чуў яе голас.
  
  
  "Прывітанне, з Х'юга?" спытала яна. «Вы гаворыце з Хельгай… Хельгай Рутэн. Добра я пачакаю. Х'юга, напэўна, хацеў надзець халат. Цэнтральнае ацяпленне ўсё яшчэ было рэдкасцю ў Нямеччыне. «Так, Х'юга», - пачуў я яе адказ. «Я ў парадку, але хачу папрасіць вас аб ласцы. У мяне ёсць сябар, які хоча заўтра паехаць ва Усходні Берлін. Так... сапраўды... ён зараз тут са мной. Мы гэта ўжо абмяркоўвалі. Я сказаў яму, што ты можаш узяць яго з сабой у якасьці шафёра на сваёй машыне».
  
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, яна прыслухалася да слоў Х'юга. "Гэта можа быць вельмі проста", - перабіла я яе. «Я сказаў яму, што вы і ваш шафёр кожны дзень едзеце ва Усходні Берлін. Так… Я скажу яму пашукаць грузавік з Хуга Шмітам. Так… ну, я зразумеў. Ён будзе там. Ўсё зразумела? Проста завязі яго ва Усходні Берлін. Апынуўшыся там, ён паклапоціцца пра сябе, разумееце? Дзякуй, Х'юга. Auf wiedersehen».
  
  
  Пстрыкнуў тэлефон, і Хельга зноў апынулася побач са мной. "Вы павінны паабяцаць прыйсці прама сюды, калі вернецеся заўтра", - сказала яна, з палымяным поглядам у вачах. Я абяцаў. Гэта было лёгкае абяцанне. Я быў ёй шчыра ўдзячны. «Вы знойдзеце Х'юга недалёка ад кантрольна-прапускнога пункта Брадэнбургскай брамы. Х'юга Шміт у грузавіку. Надзеньце старыя штаны і спартыўную кашулю ці камбінезон, калі ён у вас ёсць. Дзесяць гадзін раніцы. Вы можаце сустрэцца з Х'юга, калі вернецеся. Ён паедзе назад днём.
  
  
  Я прыцягнуў яе да сябе і лёг на яе. Тут жа яе ногі рассунуліся. "Дзякуй, дарагая", - сказаў я. «Вы не ўяўляеце, якую паслугу вы мне толькі што аказалі. Калі я вярнуся, я вазьму цябе, як быццам цябе ніколі раней не бралі.
  
  
  Раптам у яе вачах з'явілася нешта дзіўнае, зрэнкі раптам звузіліся, і яна выслізнула з-пад мяне.
  
  
  "Я збіраюся спаць у гасцінай", - сказала яна. "Ёсць канапа". Яе вочы вывучалі маё цела, а рот быў сціснуты, амаль пануры.
  
  
  «Шкада, - сказала яна.
  
  
  'Што?'
  
  
  "Табе трэба ісці", - сказала яна, паварочваючыся і зачыняючы за сабой дзверы. «Яна была дзіўнай істотай, - зноў сказаў я сабе. Няўрымслівы чалавек,
  
  
  бурная вада. Як быццам яна складалася з двух частак: пачуццёва кіраванай жанчыны з дзікімі цялеснымі жаданнямі і жанчыны, якая была лядоўні і адхіленай, да якой я яшчэ не мог наблізіцца.
  
  
  Я павярнуўся і заснуў.
  
  
  Я чакаў, што Хельга разбудзіць мяне, але мяне разбудзіў гучны званок будзільніка ў суседнім пакоі. Я падышоў, каб высадзіць яго, і ўбачыў, што ў кватэры я адзін. Цыдулка на стале абвяшчала: «Іду на працу. Хельга. Гэта было сцісла, безасабова. Я пагаліўся, патэлефанаваў Хоуі Прайлер і распавёў яму аб маім шчаслівым шанцы. Ён быў такі ж шчаслівы, як і я, і даў мне ўсе дэталі, якія мне трэба было ведаць.
  
  
  «Ваш мужчына жыве на Warschauer Strasse, пад домам 79. Яго клічуць Клаўс Юнгман. Ваш код просты. Я ўважліва слухаў, як ён згадаў код, і запомніў яго. «Я дам ведаць Хоўку», - сказаў на заканчэнне Хоуі. «Гэта пойдзе на карысць старому браканьеру».
  
  
  Я паклаў пінжак у маленькі чамадан, які купіў па дарозе, і хутка накіраваўся да Брандэнбургскай брамы. На мне былі звычайныя штаны і кашуля з закатанымі рукавамі. Гэта была не вялікая маскіроўка, але я мог бы сысці за кіроўцу грузавіка. Некаторы час я чакаў, адчуваючы падзяку Хельге, і, варожачы, якой яна была, халодны, стрыманы твар Лізы Хафман раптам прыйшоў мне ў галаву, як асвяжальны ветрык. Нарэшце я ўбачыў, як з-за вугла набліжаецца чорны грузавік. Па баках былі намаляваныя словы HUGO SCHMIDT – ПРАДУКТЫ. Нямецкая пунктуальнасць: было роўна дзесяць гадзін. Калі я падышоў да грузавіка, стрыечны брат Хельгі змяніў сваё становішча і адчыніў мне дзверы. Гэта быў мужчына сярэдняга веку з грубым маршчыністым тварам. На ім была кепка і сіняе джынсавае працоўнае адзенне.
  
  
  "Я вельмі вам удзячны", - сказаў я ў якасці ўступлення. Х'юга Шміт толькі кіўнуў і кіўнуў. «Гэтая Хельга, - сказаў ён, - заўсёды нечым займаецца. Я ніколі нічога не прашу, не зважаю на яе справы».
  
  
  На блокпосту стаяла доўгая чарга з легкавых і грузавых аўтамабіляў. Там быў амаль увесь гандаль, і Вопа правяралі кожную машыну, як толькі яна набліжалася да дрэва запуску. Калі мы самі падышлі да загароды, я прачытаў на вялікім знаку: Ахтунг! Sie verlassen jetzt West-Berlin! » Я адчуваў, што мы трапляем у іншы свет, якім мы і былі. Калі падышла чарга нашага грузавіка, Х'юга высунуўся з дзвярэй і памахаў паліцыянтам. Яны памахалі ў адказ, бар'ер падняўся, і мы паехалі далей. Усё было так проста, што я ледзь не засмяяўся.
  
  
  "У вас ёсць перавага, калі вы ходзіце туды кожны дзень", - грэбліва сказаў Шміт. Ён працягваў ісці, пакуль мы не схаваліся з-пад увагі за перашкоду, затым спыніўся дзесьці на тратуары.
  
  
  "Дзе я ўбачу цябе, калі ты вернешся?" Я спытаў. Пусты выраз яго вачэй паказаў, што ён нават не думаў пра гэта.
  
  
  "Я вярнуся ў чатыры", - сказаў ён нарэшце. "Чакай мяне тут, на рагу, у чатыры гадзіны".
  
  
  'Узгоднена.' Я развітаўся з ім. 'Дзякуй яшчэ раз.'
  
  
  Я пакінуў грузавік і перайшоў на сярэднюю паласу Унтэр-дэн-Ліндэн. Калісьці прыгожая алея выглядала патрапанай і сумнай з вялізнымі руінамі так доўга пасля вайны. Я ўбачыў, што ўся Ўсходняя зона Берліна была ахарактарызавана брудам, як у шляхетная жанчына, апранутая ў патрапанае, зношанае адзенне. У параўнанні з бліскучай энергіяй Заходняга Берліна атмасфера тут была змрочнай і маркотнай. Я злавіў таксі і згадаў Warschauer Strasse, адну са шматлікіх вуліц Усходняга Берліна, якую рускія перайменавалі. Калі мы дабраліся да яе, я выйшаў і прайшоў міма шэрагаў брудных, маркотных шматкватэрных дамоў. Я знайшоў нумар 79 і імя Клаўс Юнгман на дзвярах першага паверха. Пад назвай было: Photo Retoucheur.
  
  
  Я патэлефанаваў у званок і пачаў чакаць. Я чуў шорганне ўнутры. Хоук назваў Юнгмана «спячым», агентам, якога часта гадамі не чапаюць і наймаюць толькі для пэўных заданняў. У адрозненне ад такіх міжнародных агентаў, як я, спячыя былі каштоўныя сваёй абсалютнай ананімнасцю. Калі дзверы нарэшце адчыніліся, я ўбачыў высокага, худога, сумнага выгляду мужчыну з цёмна-карымі вачыма. На ім быў бледна-блакітны пінжак, а ў руцэ ён трымаў тонкі пэндзаль для рэтушы. Ззаду яго я ўбачыў пакой, поўны лямпаў, стол для малявання, каністры з фарбамі і кнігамі, збоку электрычны распыляльнік.
  
  
  "Добры дзень", - сказаў мужчына. 'Ці магу я зрабіць нешта для цябе?'
  
  
  «Я так думаю, - адказаў я. "Вы Клаўс Юнгман, ці не так?"
  
  
  Ён кіўнуў, і яго глыбока пасаджаныя вочы паглядзелі насцярожана.
  
  
  «Я хацеў бы адрэтушаваць фатаграфію вельмі важнага чалавека», - сказаў я, выкарыстоўваючы код, які даў мне Хаўі Прайлер. - Яго завуць Дрэйсіг. Вы калі-небудзь чулі пра яго?
  
  
  "Генрых Дрэйсіг?" - асцярожна спытаў Юнгман. «Драйсіг, Драйсіг, Драйсіг», - сказаў я. «У тры разы дзіўней за ўсіх».
  
  
  Клаўс Юнгман уздыхнуў. Яго апушчаныя плечы надавалі яму маркотны выгляд. Ён сеў на высокае крэсла перад чарцёжнай дошкай. 'Хто ты?' ён спытаў. Калі я сказаў яму, яго вочы пашырыліся. "Гэта вялікі гонар", - шчыра сказаў ён. «Але прыход сюды можа азначаць толькі тое, што нешта здарылася з Дэнісанам».
  
  
  "Яны злавілі яго, перш чым я змог падысці да яго", - адказаў я. "Вы ведаеце, што ён павінен быў перадаць мне?"
  
  
  Юнгман кіўнуў, калі мы пачулі гук аўтамабіля, за якім ішлі другая і трэцяя машыны. Мы чулі, як ляпаюць дзверы і набліжаюцца крокі.
  
  
  Шырока адчыненыя вочы Юнгмана былі скіраваны на мяне. Я паціснуў плячыма і пабег да акна. Калі я выглянуў праз жалюзі, я ўбачыў двух мужчын у цывільным, адзін з якіх трымаў аўтамат, якія ішлі да ўваходных дзвярэй.
  
  
  Я ўзарваўся. «Як, чорт вазьмі, яны гэта робяць? Гэтыя хлопцы, відаць, празорцы! Відавочна, яны былі сябрамі Дрэйсіга, і я перапыніў свае праклёны, каб спытаць Юнгмана: «Ці ёсць іншае выйсце?».
  
  
  "Вось, праз чорны ход". Я расчыніў дзверы, азірнуўся, каб пераканацца, што ён ідзе за мной, і пабег па доўгім калідоры да задняй часткі шматкватэрнага дома. Калі я падышоў да задняй дзверы, яна адкрылася. Было двое мужчын, кожны з аўтаматам. Я ўпаў на падлогу і пацягнуў за сабой Юнгмана, калі яны адкрылі агонь. Вільгельміна адразу апынулася ў мяне ў руцэ, і я адкрыў агонь у адказ. Я бачыў, як адзін з іх сагнуўся ўдвая, калі ў яго патрапіла вялікая 9-міліметровая куля. Іншы нырнуў за дзверы, але я ведаў, што ён будзе звонку і будзе чакаць нас, як толькі мы выйдзем. Я павярнуўся і зноў пабег па доўгім калідоры.
  
  
  «На дах», - паклікаў я Юнгмана, які ішоў за мной. Мы былі амаль у лесвіцы, прама насупраць кватэры Юнгмана, калі ўвайшла пара людзей з аўтаматам Томі і пачала дзіка страляць. Я нырнуў бокам назад у кватэру, пхаючы Юнгмана наперадзе сябе. Я штурхнуў дзверы і пачуў, як ляпнуў аўтаматычны замак. Яны адчыняць дзверы за секунды, але некалькі секунд могуць мець значэнне. Я павярнуўся, калі пачуў звон шкла і ўбачыў, як у акне тырчыць чорны ствол аўтаматычнай вінтоўкі. Я крыкнуў Юнгману, каб ён кінуў мяне, але ён завагаўся, шырока расплюшчыўшы вочы. Вінтоўка загрукала і паслала смяротны сігнал шырокай дугой. Я бачыў, як Юнгман пахіснуўся, павярнуўся і паднёс руку да горла, дзе стала відаць чырвоная хваля крыві. Калі ён упаў на зямлю, я стрэліў у акно, прама над руляй пісталета. Я пачуў крык болю, грукат пісталета на тратуары. Замок на дзвярах цяпер быў разбіты градам куль, але я быў гатовы, калі яны ўварваліся ўнутр. Я зрабіў два стрэлы, падобныя на адзін. Яны ўпалі наперад і ляглі ў пакой тварам уніз. Я пачакаў і прыслухаўся, але нічога не было чуваць. Я ведаў, што чорны ход мае яшчэ адзін. Я не забыўся на яго, але я таксама зразумеў, што страляніна падыме паліцыю. Усё было зроблена вокамгненна, аглушальна і зусім бязлітасна. У паліцыю Ўсходняй Нямеччыны ўжо, верагодна, тэлефанавалі пяцьдзесят разоў.
  
  
  Я падышоў да Юнгмана. Яго горла было прастрэлена, але ў ім усё яшчэ было жыццё. Я схапіў ручнік са спінкі крэсла і прыціснуў да яго горла. Ён адразу пачырванеў. Ён больш не мог гаварыць, але яго вочы былі адчыненыя, і ў яго ўсё яшчэ магла быць сіла кіўнуць. Я нахіліўся да яго бліжэй.
  
  
  "Ты мяне чуеш, Клаўс?" Я спытаў. Ён міргнуў у адказ.
  
  
  "Хто забяспечвае Дрэйсіга грашыма?" Я спытаў. "Гэта рускія?"
  
  
  Ён на імгненне пакруціў галавой, рух быў ледзь прыкметным, але відавочна не было.
  
  
  згодай.
  
  
  "Кітайцы ... Яны яго падтрымліваюць?"
  
  
  Яшчэ адзін нявызначаны адмоўны рух яго галавы. Ручнік стаў амаль цалкам чырвоным. Гэта амаль здарылася з Клаўсам Юнгманам. "Хтосьці з Германіі?" - з трывогай спытаў я. «Змова багатых нацыяналістаў? Старая ваенная кліка?
  
  
  Яго вочы зноў сказалі "не". Я ўбачыў, як яго рука дрыжыць. Ён тыцнуў пальцам у кут пакоя, дзе на падлозе стаяла вядро з пяском. Я зноў прасачыў за жэстам пальцаў. Ён ясна паказаў на вядро з пяском. Я нахмурыўся.
  
  
  Я спытаў. - "Пажарнае вядро?"
  
  
  ён кіўнуў, і пры гэтым яго галава ўпала на бок. Клаўс Юнгман больш не змог адказаць. Я пачуў набліжэнне сірэн. Час было знікнуць. Я выйшаў за дзверы, пераступіўшы праз двух мужчын. Гэта былі высокія немцы, светлавалосыя, прамыя. Здавалася, што ў карку паўсюль ёсць вочы і вушы.
  
  
  Я пабег на дах, штурхнуў пажарную дзверы і пачуў, як унізе замоўклі сірэны. Наперадзе зноў пачуліся сірэны. Як і большасць дахаў, гэтая таксама была пакрыта смалой і вуглямі, а па краях былі жолабы. Я выглянуў з-за краю і ўбачыў, што мужчына сышоў ад задняй дзверы, трымаючы пісталет. Магчыма, гэта быў дурны жэст, але я мусіў гэта зрабіць. Ублюдкі пераследвалі мяне толькі так, як ніколі раней са мной не здаралася. Я не збіраўся дазваляць яму збегчы, запатрабаваўся ўсяго адзін стрэл. Я бачыў, як ён спатыкнуўся і ўпаў, потым ён сцяўся і ляжаў нерухома. Я зразумеў, што паліцыя неадкладна адрэагуе на стрэл, і хутка пабег па суседніх дахах, пакуль я не прабег каля дзясятка дамоў. Затым я спыніўся, праслізнуў праз адну з дзвярэй на даху і спусціўся па лесвіцы, пакуль не вярнуўся на вуліцу. Увогуле, метад, які выкарыстоўвалі незлічоныя гангстары ў Нью-Ёрку, а зараз яна служыў мне ва Усходнім Берліне. Ціха шпацыруючы па вуліцы, я азірнуўся на вялізную мітусню на вуліцы. Я пайшоў у невялікі парк непадалёк і сеў на лаўку. Мне ўсё роўна прыйшлося пачакаць, і я хацеў паспрабаваць высветліць, што мне хацеў сказаць Клаўс Юнгман.
  
  
  Парк быў аазісам цішыні і спакою. З дапамогай метаду ёгі я павялічыў свае разумовыя здольнасці за кошт поўнага фізічнага паслаблення. Пажарнае вядро з пяском мяне збянтэжыла. Юнгман адмоўна адрэагаваў на рускіх, кітайцаў і немцаў. І ўсё ж Дрэйсіг не мог выцягнуць грошы з пяску. Гэта не мела сэнсу. Можа, у таго, хто гандляваў пяском? Насамрэч гэта не мела ніякага сэнсу, але гэта была магчымасць. Магчыма, гэта адпавядала тэорыі нямецкіх прамыслоўцаў. Але Юнгман таксама адрэагаваў на гэта адмоўна. Маё шостае пачуццё шаптала мне, што я памыляўся. Дык вось, я пачаў зноў.
  
  
  Пажарнае вядро з пяском. Можа, я памыліўся. Падказка адносіцца да вядра з агнём або да пяску? Я думаў аб вядры, але для мяне гэта не мела сэнсу. Так што мне ўсё роўна прыйшлося трымацца за пясок, але што, чорт вазьмі, ён меў на ўвазе? Разгледзеў шмат варыянтаў. Я упёрся галавой у спінку канапы і засяродзіўся на свабодным аб'яднанні думак. Дрэйд і пясок ... ён атрымаў грошы ад кагосьці з пяском ... хтосьці ці нешта ці недзе? Раптам загарэлася святло. Не з пяском, а аднекуль, дзе быў пясок. Святло стала ярчэй. Пясок ... пустыня ... арабскія краіны. Канечне, гэта так, і я сеў. Арабскія нафтавыя шэйхі, Юнгман, хацеў даць мне зразумець ... пясок ... арабы! Раптам усё стала зусім ясна і лагічна. Спатрэбіўся толькі адзін багаты арабскі шэйх. Магчыма, Дрэйсіг склаў план і прадаў яго сваім дабрадзеям. Было відавочна, што гульня вялася ў абодва бакі. Яны далі яму грошы для падтрымкі яго планаў, і гэтыя планы павінны былі азначаць нешта важнае для Блізкага Усходу. Што б гэта ні было, я зразумеў, што гэта не было прызначана для таго, каб прынесці мір і спакой на небяспечны Блізкі Усход. Вы можаце адмовіцца ад гэтага. У мяне было асабліва непрыемнае адчуванне, што, калі Дрэйсіга не абясшкодзіць адразу ж у пачатку яго небяспечнай дзейнасці, яго наогул нельга будзе спыніць. Заўсёды надыходзіць момант, калі падзеі і рухі настолькі выходзяць з-пад кантролю, што іх можна спыніць толькі ў выніку сутыкнення.
  
  
  Мне нават не трэба было чуць словы Хоўка. Я ведаў, што ён скажа. Ідзеце туды і даведайцеся, чым яны занятыя. Першым крокам было вяртанне ў Заходні Берлін. Другі крок быў менш ясным. Я схіліўся да думкі аб сустрэчы з самім Дрэйсігам. Я мог бы прыкінуцца прыхільнікам, багатым амерыканскім прыхільнікам. Можа, я змагу заваяваць ягоны давер. Я б абмеркаваў гэта з Хоўкам, ідэя была прывабнай. Я ўстаў і пайшоў назад да Х'юга Шміту. Дзейнасць Дрэйсіга аказалася зусім не нязначнай і дылетанцкай. Гэта было даказана тым, як яго хлопчыкі ішлі за мной, куды б я ні пайшоў. Яны вызначана былі самай разумнай групай, з якой мне даводзілася мець справу за апошнія гады, ці ім проста павезла? Магчыма, было і тое, і іншае. Я купіў газету і нахіліўся
  
  
  супраць ліхтарнага слупа чакаць фургон.
  
  
  Дзённы рух у Заходні Берлін стаў больш загружаным. Х'юга Шміт быў не такі пунктуальны, як у тую раніцу. Было чатыры гадзіны чвэрць пятай. У чатыры трыццаць я разгарнуў газету, у пяць, выкінуў яе і пачаў хадзіць узад і ўперад, пільна назіраючы за кожным фургонам, які набліжаўся з-за вугла. У шэсць гадзін я прамок. Грузавік не пад'ехаў, бо не было прычын з'яўляцца. У 4 гадзіны мяне тамака зусім не чакалі. Я павінен быў быць мёртвы, як і Клаўс Юнгман ...
  
  
  Гэта была прыгнятальная думка, але паказальная. Раптам многія часткі карты для кладкі падышлі адзін да аднаго, і некаторыя да гэтага часу няўзгодненыя праблемы сталі відавочныя. Рабяты з Дрэйсіга, напрыклад. Яны не былі ні найлепшымі, ні асабліва эфектыўнымі. Яны бачылі мяне з самага пачатку, але чалавек, які паведаміў ім пра мяне, быў... Хельга Рутэн! Напорыстая, светлая бландынка Хельга. У рэшце рэшт, яна была адзінай, хто ведаў, што я збіраюся сёння раніцай ва Усходні Берлін, дзе і як. Усё гэта яна задаволіла для мяне. А ўчора, калі яны спрабавалі рушыць услед за мной у штаб-кватэру AX, Хельга была адзінай, хто ведаў, што я прыбыў у горад. Відавочна, яна патэлефанавала з замка і ўпэўнілася, што яны мяне чакаюць, калі я адвёў яе ў яе кватэру. Нядзіўна, што яны так лёгка мяне заўважылі. І сёння яны чакалі, што я звяжыцеся з Юнгманам, а затым уварваліся, каб забіць двух зайцаў. Але гэтая муха была жывая-здаровая і цяпер вельмі раззлавалася. Па-за сябе ад гневу.
  
  
  Раптам усё стала настолькі ясна, што мне захацелася стукнуць сябе нагой. Гэтым таксама тлумачылася здзіўленне ў яе вачах, калі я прыйшоў да яе ўчора ўвечары. Яны, несумненна, патэлефанавалі ёй і сказалі, што я памёр пад Берлінам-Гамбургам. Тэлефонны званок яе стрыечнаму брату Шміту, вядома ж, быў тэлефонным званком людзям Дрэйсіга, каб прадаць мяне проста перада мной. Для гэтага спатрэбілася доза смеласці і смеласці, якую я вырашыў расплаціцца той жа манетай. Але адна рэч, адна вельмі ясная рэч лунала ў маёй галаве. Хельга і выбух на рэйнскай лодцы; гэта нельга зводзіць да аднаго назоўніка. Калі яна належала да арганізацыі Дрэйсіга, як здарылася, што яна апынулася на борце і ледзь не загінула ў выніку выбуху? Яна дакладна не гуляла камедыю, калі я выцягнуў яе з Рэйна. Яе шок і наступныя слёзы былі сапраўднымі, такімі ж рэальнымі, як тыя гадзіны, праведзеныя з ёй у ложку. Катастрофа на прагулачным судне заставалася трывожнай нотай. Адзіны спосаб даведацца абсалютную праўду - гэта пайсці да Хельгі. Яна таксама магла быць паказальнікам у напрамку Драйсіга, калі б яна была такой, як я думаў.
  
  
  Я падышоў да высокай шэрай бетоннай сцяны. Гэта было досыць злавеснай выявай, але рускія таксама ўпрыгожылі яго токавядучымі правадамі і калючым дротам. Ён бесперапынна ішоў у абодвух напрамках, як быццам гэта сапраўды была жалезная заслона, як яе называлі берлінцы.
  
  
  Нік Картэр, я сказаў сабе, у цябе сапраўды праблема ...
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ноч апусцілася на Усходні Берлін, і фары машын, якія сталі перад блокпастом, асвятлілі Парыжскую плошчу. Я ішоў уздоўж Берлінскай сцяны і думаў аб тым, каб пералезці цераз яе, нягледзячы на калючы дрот і электрычны плот. Я бачыў некалькі месцаў, дзе я думаў, што магу пазьбегнуць ніткі. Але гэтая ідэя знікла, калі я ўбачыў, як з надыходам цемры загарэўся пражэктар. Яны асвятлілі ніжнюю палову сцяны. Любы, хто паспрабуе пералезці праз яго, вылучыцца, як муха на ражку марожанага. Я падышоў да кропкі, дзе Шпрэе цякла з Усходу на Заходні Берлін. Гэта аказалася немагчымым. Памежнікі патрулявалі берагі з вельмі вялікімі і высокаэфектыўнымі нямецкімі аўчаркамі. Акрамя таго, рака таксама была асветлена пражэктарамі, так што ў таго, хто паспрабуе выратавацца падчас купання, ці наўрад будзе шанец.
  
  
  Я вярнуўся на кут Парыжскага пляца, паглядзеў, як машыны выстраіліся ў корку, і ўспомніў, што рускія і паліцыя Ўсходняй Нямеччыны не шкадавалі сіл, каб спыніць сталую плынь бежанцаў з народнай рэспублікі. Я на свае вочы пераканаўся, што яны сапраўды прарабілі дбайную працу. Маё вяртанне да Хельгі пачало перарастаць у сур'ёзную праблему, якой я не чакаў. З таго, што я бачыў вакол, я мог зрабіць толькі адну выснову. Адзінае выйсце - пайсці па той жа дарозе, што і ўсё
  
  
  хто заўгодна, праз КПП і шлагбаўм. Гэта была кароткая адлегласць, і, калі мне павязе, я змагу туды дабрацца. Але спачатку мне трэба было знайсці аўтамабіль.
  
  
  Неўзабаве я выявіў, што вуліцы Ўсходняга Берліна па начах пустэльныя. Начное жыццё абмежавана Stalinallee ва ўсходняй частцы сектара, і нават гэта нічога не значыць. Людзей і яшчэ менш машын, акрамя тых, што ехалі на КПП. Нарэшце я ўбачыў адзін, маленькі Mini-Cooper, які стаіць перад рэстаранам. Ён быў пераабсталяваны ў службовы аўтамабіль з наборам сумак для інструментаў, ацэтыленавых гарэлак і кавалкаў труб на багажнай паліцы. Клемпнер быў выразна пазначаны на задніх дзвярах. Калі я паглядзеў у акно рэстарана, то ўбачыў, што тамака сядзіць сантэхнік і п'е каву. Я чакаў у цені, калі ён выйдзе. Ён проста адчыніў дзверы кабіны, калі я падкралася да яго ззаду. Гэта трэба было зрабіць хутка і бясшумна. Ён паспрабаваў павярнуцца, калі я ўдарыў яго па горле адной рукой. Я адчуў, як ён расслабіўся. Гэта быў небяспечны захоп, які прыводзіў да смяротнага зыходу пры занадта моцным ціску. Ён паправіцца прыкладна праз пятнаццаць хвілін. Я зацягнуў яго ў партал і паляпаў па шчацэ. «Прабач, прыяцель», - прамармытаў я. «Але гэта па ўважлівай прычыне. Ты не даведаешся пра гэта, але ты належыш да атрада маўклівых герояў».
  
  
  Mini-Cooper ці наўрад быў сродкам пераадолення перашкоды. Калі я ехаў па суседніх вуліцах, чакаючы коркі перад шлагбаўмам, мне здавалася, што я на трохколавым ровары. Мне патрэбен быў старт, з усёй хуткасцю, з якой я змог абрацца з гэтай маленькай машыны. Я збавіў хуткасць, калі два аўтобусы праехалі міма КПП. Шлагбаўм быў адчынены, і фургоны не стаялі ў чарзе. Я разгарнуўся, даў поўны газ і накіраваўся проста да драўлянай брамы на ўсходнім баку Брандэнбургскай брамы. Але былі некаторыя жахлівыя падрабязнасці, якіх я не чакаў. Перш за ўсё, той факт, што было зроблена столькі спроб праехаць праз загароду, што была накіравана спецыяльная група аховы, каб сачыць за машынамі, якія пад'ехалі падазрона хутка.
  
  
  Як толькі я з'явіўся на плошчы, зазванілі сігнальныя званы і раздаўся хрыплы гудок. Прама перад сабой я ўбачыў тоўстыя завостраныя стрыжні, якія падымаліся з-пад зямлі. Занадта позна я ўспомніў, што некалькі прадпрымальных немцаў спрабавалі прарвацца праз загароду з дапамогай танкаў, і таму рускія ўсталявалі адмысловыя загароды для танкаў, каб разарваць гусеніцы на шматкі. Завостраныя сталёвыя стрыжні прасвідравалі б Mini-Cooper, як штык палохала. Маленькая каляска згарнула на двух колах, і я пачуў трэск, калі борт стукнуўся аб пруты. Мне ўдалося ўтрымаць машыну ад перакульвання, і я накіраваўся да чатырох якія сядзяць на кукішках Вопо, накіраваным на мяне. Яны падскочылі, калі я падышоў да іх.
  
  
  Цяпер я быў паралельна сцяне і чуў, як кулі патрапілі ў заднія крылы. Я зноў павярнуўся і накіраваўся да адной з вуліц, якія вялі ад плошчы. Калі я дабраўся да яго, я ўбачыў, як у завулку перада мной пад'ехаў вялікі бранявік, які спыніўся, каб перакрыць вуліцу. Чацвёра ў бранявіку выскачылі, нацэлілі на мяне свае стрэльбы, чакаючы, што я або сутыкнуся з іх цяжкай машынай, або зраблю разумна, каб спыніцца.
  
  
  Я адпрэчыў абодва варыянты. Паміж задняй часткай браневіка і побач дамоў было дастаткова месца. Я адправіў Mini-Cooper на тратуар і праляцеў міма іх. Я рэзка павярнуў і павярнуў у завулак, калі на паляванне заехала паліцэйская машына з віскам сірэны. Я разумеў, што калі застануся ў Mini-Cooper, то зараз прайграю бітву. Я прайшоў першы паварот на двух колах і спыніўся за паваротам. Я вылез і пабег. Пераследная паліцэйская машына зрабіла менавіта тое, што я чакаў. Яна павярнула за вугал і стукнула па «міні-куперы». Я чуў выбух, што абедзве машыны загарэліся. Людзі пакуль будуць гэтым займацца.
  
  
  Я прабег праз пустую хату, павярнуў назад і змяшаўся з ужо сабраным натоўпам. Пад'ехалі новыя вайсковыя джыпы і машыны, і я амаль бестурботна пайшоў прэч. Каштавала паспрабаваць, але, вядома, гэтага было нядосыць. Я ўсё яшчэ быў ва Усходнім Берліне, і гэтая праклятая сцяна выглядала яшчэ больш недатыкальнай, калі магчыма ...
  
  
  Цяпер я зразумеў, чаму ў жыцці жыхароў Усходняга Берліна панавала атмасфера пакоры і засмучэння. Калі натоўп рассеяўся, я зноў схаваўся на ганку, адкуль
  
  
  мог сачыць за ўваходам каля брамы. Я ламаў галаву, але нічога не мог прыдумаць, акрамя таго, што не адважыўся паўтарыць той жа трук зноў. Цяпер яны былі ўстрывожаныя і ўвялі дадатковую ахову. Праз некалькі гадзін я ўбачыў, што познім вечарам у Заходні Берлін ехалі ў асноўным цяжкія грузавікі. Я пачаў адчуваць сябе ўсё больш і больш расчараваным, і была амаль апоўначы, калі я ўбачыў, што чатыры цяжкія трэйлеры спыніліся на блокпосту. Апошні спыніўся амаль на тым месцы, дзе я стаяў у цёмным ганку. Я бачыў, што Vopos старанна правяралі кожны грузавік. Спачатку яны прагледзелі дакументы вадзіцеля, а затым прымусілі яго адчыніць дзверцы грузавога адсека. Вядома, гэта была руцінная праца, але яна была праведзена вельмі старанна, і пакуль я назіраў, мяне ахінула слабая ідэя.
  
  
  Мой погляд упаў на два маленькія колы пад пярэдняй часткай грузавой платформы. Два колы, якія выкарыстоўваліся толькі тады, калі прычэп быў адлучаны ад кабіны, падтрымліваліся двума папярочкамі пад воссю. Я глядзеў, як паліцыянты вяртаюцца да сваёй пасады ля загароды, і чуў, як ажыла першая машына невялікай калоны. Адзін за іншым зарабілі іншыя рухавікі, а першы трэйлер пачаў праязджаць міма перашкоды. Я нырнуў пад апошні вагон, пад'ехаў на колцах і схапіўся за папярочкі, засоўваючы ногі паміж воссю і дном прычэпа. Я прыціснуўся да дна і затрымаў дыханне, калі машына кранулася. Я ўбачыў ногі ў форме і крыху далей чорна-белыя палосы на плоце. Мы прайшлі. Я затрымаўся ў сваім няёмкім становішчы, пакуль грузавік нарэшце не спыніўся на святлафоры. Я падцягнуў ногі, упаў на зямлю і адкаціўся з-пад грузавіка якраз перад тым, як вялікія колы зноў пачалі круціцца. Мае ногі крыху здранцвелі, але гэта хутка прайшло, калі я спяшаўся па вячэрніх вуліцах.
  
  
  У адрозненне ад маркотнай і сумнай атмасферы ўсходняга сектара, Заходні Берлін быў вельмі ажыўленым і ярка асветленым, і я хутка знайшоў таксі. Па дарозе да кватэры Хельгі я перазарадзіў Вільгельміну і запіхнуў «люгер» назад у наплечную кабуру пад кашуляй. У маёй кішэні быў ключ, які дала мне Хельга. На гэты раз я скарыстаюся ім.
  
  
  Прамень святла, які прабіўся з-пад дзвярэй, сказаў мне, што Хельга ўсё яшчэ не спала. Я хуткім рухам адчыніў дзверы. Яна была ў спальні, дзверы былі адчыненыя, і яна хутка павярнулася, калі пачула, як я ўвайшоў. У словах не было неабходнасці. Яе вочы пашырыліся, і яна стаяла паралізаваная. На ёй была цёмная спадніца і светла-зялёная блузка без рукавоў. Яе здзіўленне было пераадолена, калі яна раптам пагрузілася ў высокую шафу, прыхінуты да сцяны. Яна адчыніла скрыню і палезла ў яе. Яна амаль узяла пісталет, калі я пляснуў скрыняй па яе запясце. Яна закрычала ад болю. Я ўзяў яе за руку, перавярнуў і зноў адчыніў скрыню. Яе пальцы расслабіліся, і пісталет зноў упаў у скрыню. Я зноў зачыніў яе і кінуў Хельгу на ложак. Невялікі чамадан, які яна, відаць, збірала, упаў на падлогу. Яна ўсё яшчэ падскоквала на ложку, калі я схапіў яе светлыя валасы і павярнуў ёй галаву. Яна застагнала ад болю і абняла мяне за стан, спрабуючы ўстаць на адно калена.
  
  
  «Калі ласка, не рабі мне балюча», - маліла яна. «Я… я радая, што ты жывы. Даверцеся мне. '
  
  
  "Вядома", - сказаў я. «Вы ў захапленні. Я мог ясна бачыць гэта па тым, як вы нырнулі за пісталетам. Гэта быў сапраўды кранальны жэст».
  
  
  "Я баялася, што ты мяне заб'еш", - сказала яна. «Ты… ты выглядаў такім раззлаваным».
  
  
  "Не бойцеся гэтага", - сказаў я. "Можаце быць упэўненыя, калі адкажаце мне вельмі хутка".
  
  
  Я штурхнуў чамадан аб падлогу. "Вы былі на шляху да сваіх сяброў, ці не так?" - спытаў я, але гэта больш было падобна на ўсталяванне факту. «Можа быць, вы ехалі да Дрэйсіга».
  
  
  «Я ехала з горада», - сказала яна, усё яшчэ чапляючыся за мой стан. "Я сапраўды не належу да іх". Яе вочы былі шырока расчыненыя і ўмольвалі. "Я дапамагала ім, таму што мне былі патрэбныя грошы".
  
  
  "Паспрабуй зноў!" - Агрызнуўся я. “Я не куплюся на гэта. Я ведаю, што Dreissig фінансуецца арабскімі грашыма. І ты раскажаш мне падрабязнасці. Хто за гэтым стаіць?
  
  
  "Я сапраўды нічога не ведаю", - сказала яна. "Толькі павер мне".
  
  
  "Так, вядома, я лепш адразу пайду да псіхіятра".
  
  
  "Ты не разумееш", - пачала яна, але я перапыніў яе. "Ты маеш рацыю", - сказаў я.
  
  
  «Я шмат чаго не разумею, але ты мне ўсё растлумачыш. Я не разумею, як дзяўчына можа пераспаць з мужчынам, а праз некалькі імгненняў застрэліць яго. І я таксама не разумею, як вы апынуліся на той лодцы па Рэйне.
  
  
  "Я магу ўсё гэта растлумачыць", - хутка сказала яна.
  
  
  «Добра, але пазней. Спачатку вы раскажаце мне, што ведаеце пра Дрэйсігу.
  
  
  Яна правяла рукой па маёй назе. «Я сапраўды нічога не ведаю, паверце мне, - сказала яна.
  
  
  Я моцна адкінуў яе галаву, і яна зноў застагнала ад болю. "Мы пачынаем спачатку", - адрэзаў я. "Як Дрэйсіг атрымлівае грошы і дзе яны захоўваюцца ў банку?"
  
  
  Напэўна, яна прачытала паведамленне ў маіх вачах, паведамленне аб тым, што я не жартую і не буду пераборваць. У сваю чаргу, мяне папярэдзілі раптоўнае звужэнне яе зрэнак, халодныя ўспышкі ў вачах. Убок я ўбачыў, як яе сціснуты кулак падняўся па кароткай дузе ўверх, і адразу зразумеў, да чаго яна імкнецца. Мне ўдалося павярнуць сцягно і злавіць удар па цвёрдых мышцах сцягна. Я ўдарыў яе па твары тыльным бокам далоні і пачуў, як яна скрыгатала зубамі, калі яна прызямлілася на падлогу з другога боку ложка. Я пацягнуўся праз ложак, пацягнуў яе за валасы, прыціснуў яе галаву да падушкі і адной рукой прыціснуў адну кропку наверсе яе спіны. Хоць яе крык быў заглушаны падушкай, яе крык быў сапраўды немым. Я пацягнуў яе да сябе, і яна зноў закрычала. Яе прыгожы тварык сказіла боль, а левы бок яе цела выгнулася. Я падняў руку, і яна запаўзла сябар у сябра, плачучы.
  
  
  «О, Божа, дапамажы мне», - рыдала яна. «Мой левы бок… так моцна баліць. Я адчуваю толькі боль».
  
  
  Я ведаў, што боль працягнецца нейкі час. Мне гэта таксама не спадабалася. Але я ўвесь час думаў, што лодцы, поўнай людзей, не хацелася б, каб яе проста так узарвалі. Я схапіў яе за шыю і націснуў. Яе рукі бездапаможна схапілі мае.
  
  
  «Давай, Хельга, - сказаў я. "Хто фінансуе Дрэйсіга?"
  
  
  «Клянуся Бэнам Мусафам», - выдыхнула яна. Я прыслабіў хватку і дазволіў ёй зваліцца на ложак. Бэн Мусаф, Шэйх Абдул Бэн Мусаф. Ён быў адным з кіраўнікоў пустыні, якія доўгі час пярэчылі супраць выбітнага становішча Насера ​​ў арабскім свеце. Ён зарабляў на нафце мільярды, быў лепшым сябрам шэйхаў і, відавочна, меў іншыя памкненні. Гэта было цудоўнае спалучэнне. Як ён пераводзіць грошы і куды? » Я спытаў. Яна завагалася. Я працягнуў руку, і гэта неадкладна набыло моц.
  
  
  "Золата", - тут жа выпаліла яна.
  
  
  Я свіснуў. Але гэта было тамака. Золата - самы стабільны плацежны сродак. Дрэйсіг мог гандляваць ім на свабодным рынку, калі хацеў, ці абмяняць на маркі, даляры, франкі ці нешта яшчэ, што яму было патрэбна. І гэта таксама ўхіліла праблему прывабных дэпазітаў у мясцовых банках. Гэта падыходзіць для ўсяго, у любым месцы і ў любы час. Але была адна праблема. Вялікая колькасць золата нельга было перавозіць у скарбонцы. "Дзе захоўваецца золата?" Я спытаў далей. Яна прыўзнялася на локці, яе рукі ў блузцы без рукавоў задрыжалі ад болю і страху.
  
  
  «Гэта ... Я табе скажу», - сказала яна, гледзячы ў мае жалкія вочы. «Але спачатку мне патрэбна цыгарэта. Калі ласка, толькі адзін.
  
  
  Я кіўнуў. Цяпер яна зразумела, што гэта сур'ёзна. Цыгарэта можа супакоіць яе і зразумець, што ёй лепш поўнасцю супрацоўнічаць з ёй. На стале побач з ложкам стаяла настольная лямпа, цяжкая шкляная попельніца і пачак цыгарэт. Хельга пацягнулася за цыгарэтамі і попельніцай. Калі яна нахілілася наперад, каб дастаць попельніцу, на імгненне яна павярнулася да мяне спіной. Дзякуючы блузцы без рукавоў я ўбачыў, як скарачаюцца мышцы яе пляча, і адразу адрэагаваў. Інакш у мяне б у галаве дзірка, таму што Хельга з кацінай хуткасцю шпурнула цяжкую попельніцу ў мой бок. Мне ўдалося так павярнуць галаву, што попельніца закранула толькі частку майго чэрапа. Але я ўсё яшчэ бачыў зоркі і больш чуў, чым бачыў, як міма мяне прамчалася Хельга. Я паспрабаваў схапіць яе, ківаючы галавой, каб прыйсці ў сябе. Яна без асаблівых намаганняў ухілілася ад маёй рукі, і калі я павярнуўся, яна прыціснулася да шафы з рэвальверам у руцэ.
  
  
  Свіння! яна плюнула. “Вам будзе шкада. Вы так моцна хочаце ўсё ведаць? Я зараз падрабязна раскажу. І гэта апошняе, што вы пачуеце. Вы хацелі даведацца аб лодцы па Рэйне? Я табе гэта скажу. Я прымяніла бомбу. Так, я зрабіла. Толькі гэтая чортава штука ўзарвалася занадта рана.
  
  
  Калі б я проста не ўзлезла на парэнчы, каб нырнуць у раку, я б загінула разам з астатнімі. А цяпер мяне проста зьнесла ў ваду».
  
  
  Я паглядзеў на блакітны ўзор яе вачэй. Я раней бачыў, як яна выглядала востра, але ніколі з абыякавым холадам, які яна зыходзіла зараз. Я ўспомніў нецярплівую, ліхаманкавую істоту, якая заставалася такой дзіўна безаблічнай у сваёй неўтаймаванай страсці. Яна сапраўды складалася з двух частак, і адна з іх была фальшывай, стрыманай, перакручанай сучкай.
  
  
  "Ці задаволеныя вы зараз лодкай па Рэйне?" яна працягнула. Бэн Мусаф прыбудзе на сустрэчу заўтра ўвечары. Ён прыносіць тоны золата. Шкада, што цябе там ня будзе, каб пабачыць.
  
  
  Яна ўсё яшчэ крычала на мяне, а я не зводзіў з яе вачэй. Цяпер мне не было чаго губляць, і я хацеў зэканоміць час. Я ведаў, што ёсць яшчэ адна Хельга, Хельга, якая так моцна прагнула мяне, што нічога не можа з гэтым зрабіць. Калі б я мог выклікаць Хельгу хаця б на імгненне, у мяне быў бы яшчэ адзін шанец. Я бачыў, як шнур ідзе ад лямпы побач з ложкам да разеткі ў сцяне побач з тым месцам, дзе я стаяў.
  
  
  "Ты збіраўся сказаць мне яшчэ сёе-тое", - сказаў я, неўзаметку рухаючыся направа. «Пра наш сэксуальны досвед. Я ня веру, што гэта была чыста камэдыя».
  
  
  Пісталет па-ранейшаму быў накіраваны на мяне, але яе погляд на імгненне памякчэў. "Гэта не была камедыя", - сказала яна. «Я ўжо ведала, хто ты быў у тую першую ноч у замку. Слухаў вашу цікавую тэлефонную размову на другім прыладзе. Але вы неверагодна захапляльныя. Ты нешта ўва мне разбудзіў».
  
  
  "А мінулай ноччу?" - Спытала я, зноў крыху адсунуўшыся. «Не кажы мне, што ты ўжо забыўся пра гэта. Я не веру гэтаму.'
  
  
  "Я не забылася", - сказала яна. "Гэта толькі што скончылася, вось і ўсё".
  
  
  "Але гэта было добра, ці не так, Хельга?" Я ўсміхнуўся ёй. Мая ступня была ўсяго ў цалях ад разеткі. «Хіба ты не хочаш пераспаць са мной яшчэ раз, Хельга? ... Зараз жа? Ты памятаеш мой рот на тваіх грудзях? Ты памятаеш, як я цябе трахал?
  
  
  Грудзі Хельгі пагойдваліся ад глыбокіх, хуткіх удыхаў. "Сволач!" - сказала яна, сыкаючы ад злосці. Я пачуў пстрычку малатка, калі яна стрэліла з пісталета. Я падняў нагу і выцягнуў відэлец з разеткі. Святло згасла, і я ўпаў у бок, калі куля прасвістала над маёй галавой. Я апусціў руку па шырокай дузе і патрапіў Хельзе ў заднюю частку калена, прымусіўшы яе спатыкнуцца і дагадзіць другой куляй у столь. Я ўжо быў на ёй зверху і паспрабаваў схапіць пісталет. Яна ўсё яшчэ была занадта хуткай для мяне, адпусціўшы, і я ўпаў з пісталетам у руцэ, калі яна выслізнула з маёй галавы і ўцякла з пакоя. Я глядзеў, як яна знікае з гасцінай у калідоры, кінуў пісталет і рушыў услед за ёй. Я чуў, як яна падымалася па лесвіцы дзвюма прыступкамі за раз, накіроўваючыся на дах. Падняўшыся па лесвіцы, я амаль дагнаў яе, але ёй удалося грукнуць дзвярыма на дах, і мне прыйшлося адступіць, каб не атрымаць дзвярыма ў твар.
  
  
  На даху было апраметна цёмна, але я заўважыў яе прыкладна ў трох футах ад краю даху. Бліжэйшы дах знаходзіўся на адлегласці не менш за шэсць футаў.
  
  
  'Не!' Я крычаў. "Вы ніколі не зробіце гэта". Яна праігнаравала мяне, пабегла і скокнула. Я адчуў, што ў мяне застыла кроў, калі яна дацягнулася рукамі да даху, на імгненне павісла на вадасцёкавым жолабе, а затым упала назад з доўгім, які раздзірае ноч перадсмяротным крыкам. Я павярнуўся. Я хацеў яе пашкадаваць, але не мог. Я проста шкадаваў, што не атрымаў ад яе большай інфармацыі. Раптам для мяне ўсё стала невыносна. У мяне быў цяжкі дзень. Я паспяшаўся ўніз па лесвіцы і выйшаў на вуліцу. Недалёка я зняў нумар у гатэлі другога класа і быў рады, што ў мяне ёсць месца, дзе можна спакойна пераначаваць.
  
  
  Я заплюшчыў вочы, разумеючы, што на наступную раніцу мне трэба даведацца, дзе сустрэнуцца Абдул бен Мусаф і Дрэйсіг. Вядома, гэта была важная канферэнцыя, на якую я вельмі хацеў патрапіць. У мяне было выцвярэжвае і непераадольнае адчуванне, што ад гэтага залежаць учорашнія ахвяры і заўтрашнія вынікі.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я знайшоў эспрэса-бар, які адкрыўся рана, і спрабаваў разабрацца ў сваіх збянтэжаных думках за кубкам моцнай нямецкай кавы. Нягледзячы на яе адмаўленне, было ясна, што Хельга была важным чальцом групы, якую я першапачаткова лічыў гэтак неэфектыўнай.
  
  
  Цяпер, калі я ведаў, як ідуць справы, я падумаў, што яны нарабілі глупства. Мне было прыемна думаць, што цяпер, калі яны, несумненна, даведаліся, што здарылася з Хельгай, яны будуць вельмі нервавацца і паступова зразумеюць, з кім маюць справу. Яны распачалі супраць мяне тры спробы забойства, акрамя таго, што прывабілі мяне ў пастку ва Ўсходнім Берліне, і ўсё, што гэта прынесла ім, было прынамсі шэсць мёртвых мужчын плюс Хельга. І я ўсё яшчэ быў на нагах. Яны, мабыць, зараз вельмі нервуюцца.
  
  
  Я зразумеў яшчэ сёе-тое. Нягледзячы на тое, што я быў заклапочаны гэтым чалавекам, Дрэйсігам, я ніколі не бачыў яго фатаграфіі, і мне было цікава, як ён выглядае. Высокі, маленькі, спакойны, нервовы? Ці быў ён добры, калі справа даходзіла да бою, ці ён быў з тых, хто страціў прытомнасць? Гэтыя рэчы важныя дзеля таго, чаго можна было чакаць і што трэба было зрабіць. Я ведаў пра яго толькі адно. У яго былі вялікія амбіцыйныя планы, якія мне яшчэ трэба было разгадаць ад А да Я. Каментар Хельгі пра Абдулу бен Мусафа я запомніў. Ён павінен быў прыбыць сёння ўвечары з вялікім грузам золата, і Хельга сабрала свой партфель, каб прысутнічаць на сустрэчы. Чамаданчык. Гэта нешта значыла. Яна ішла ў месца, якое было няблізка, але дастаткова далёка.
  
  
  Яна выкарыстоўвала тэхніку выдумкі, заснаванага на рэальнасці. Быў грузавік, які адвёз мяне ва Ўсходні Берлін, але стрыечны брат Хьюго не быў сапраўдным стрыечным братам. Быў замак, у якім яна ведала свой шлях, але зараз я зразумеў, што яе «дзядзька» таксама несапраўдны. Дзядзька, хутчэй за ўсё, быў не хто іншы, як Дрэйсіг. Што можа быць лепшым для таемнай сустрэчы, чым стары замак? Што можа быць лепш, чым стары замак, каб схаваць золата? Гэта было цалкам відавочна, і я ўспомніў зачыненыя дзверы ў левым крыле, калі яна паказвала мне ўсё навокал. Вядома, гэта быў стары замак з відам на Рэйн. Яна выбрала як раз прыдатнае месца, каб падарваць прагулачны катэр, так што яна была блізка да замка, каб там высахнуць ...
  
  
  Я хутка падумаў. Паездка па аўтабане, затрымка на розных кантрольна-прапускных пунктах і адлегласць да Рэйна ў Кобленцы азначалі як мінімум чатырохгадзінную паездку. Мне патрэбна была хуткая машына, і я не хацеў ісці ў кампанію па арэндзе аўтамабіляў. Яны могуць быць дастаткова разумныя, каб сачыць за гэтымі рэчамі, падазраючы, што я паспрабую арандаваць машыну. Але я ведаў, дзе яго ўзяць. Я проста спадзяваўся, што яна ўжо набыла новы. Я не мог утрымацца ад смеху, выходзячы з эспрэса. Я ўжо мог уявіць сабе твар Лізы Хафман.
  
  
  Дзверы яна адкрыла сама, апранутая ў аблягае чырвоны швэдар з джэрсі і сінія клятчастыя штаны, якія таксама ідэальна ёй сядзелі. Было лёгка ўбачыць ўзыходзячую лінію яе грудзей, але я не зводзіў вачэй з яе асобы і бачыў злёгку ўтоеную асцярожнасць у яе поглядзе, злёгку вясёлую ўсмешку на яе прыгожых вуснах.
  
  
  "Вы сапраўды з'яўляецеся ў самыя нечаканыя моманты", - сказала яна.
  
  
  "Мая вельмі дрэнная звычка", - усміхнуўся я. Як новая машына? Ён у цябе ўжо ёсць?
  
  
  "У мяне такое пачуццё, што я павінна сказаць не", - адказала яна, і яе погляд стаў яшчэ цяплей. Але адказ - так. З мінулай ночы. Як і іншыя крэмавыя.
  
  
  "Добра", - сказаў я, адчуваючы сябе крыху вінаватым. "Я б хацеў яго пазычыць".
  
  
  Нявер'е цяпер пасялілася побач з асцярожнасцю ў яе вачах.
  
  
  "Не дуры", - нарэшце сказала яна.
  
  
  "Я ніколі не быў такім сур'ёзным", - сказаў я, выліўшыся нястрымным смехам. Гэтая ў вышэйшай ступені абсурдная сітуацыя аказалася занадта складанай задачай для майго пачуцця гумару, які так часта падаўляецца. Ліза Хафман паглядзела на мяне, а затым таксама пачала смяяцца, і праз некалькі секунд мы абодва ўжо гучна смяяліся.
  
  
  "Гэта занадта весела", - сказала яна паміж прыступамі смеху. "У вас ёсць з сабой чэкавая кніжка?"
  
  
  "На гэты раз мне гэта не трэба", - сказаў я, збіраючыся з сіламі. 'Насамрэч, не.'
  
  
  "Без цягнікоў?" - Спытала яна сур'ёзна.
  
  
  "Ніякіх цягнікоў", - паўтарыў я.
  
  
  "Ніхто не будзе страляць у нас?"
  
  
  "Няма каму страляць у нас".
  
  
  "Мінулым разам гэта была вельмі дарагая паездка", - сур'ёзна сказала яна. "Хіба вам не было б танней, калі б вы проста арандавалі машыну?"
  
  
  Я хацеў нешта сказаць, але яна мяне перабіла. "Я ўжо ведаю", - сказала яна. "Вы пакуль не можаце на гэта адказаць".
  
  
  "Ты кемлівая", - сказаў я са смяшком. Раптам мяне ахапіла думка. Мне проста патрэбен быў Мэрсэдэс, каб дабрацца туды.
  
  
  Пасля гэтага я зноў устаў бы на ногі і чакаў незлічоных непрадбачаных падзей.
  
  
  Я спытаў. - "Вы хацелі б паехаць са мной?" “Калі мы прыедзем, я выйду, і ты зможаш ехаць назад. А яшчэ вы даведаецеся, што ваша машына ў добрым стане».
  
  
  Яна задумалася аб гэтым на імгненне. "Гэта прывабная ідэя", - сказала яна. «Цётка Ганна хацела пайсці са мной па крамах заўтра днём».
  
  
  "Добра", - сказаў я. "Тады заўтра ты вернеш сваю машыну сюды своечасова".
  
  
  Яна знікла ў кватэры і вярнулася з сумачкай і ключамі. Мы атрымалі Mercedes 250 Coupé з невялікага гаража за кутом і адправіліся ў шлях. Я застаўся задаволены сваёй ідэяй. У Лізы былі асаблівасці, якія зрабілі паездку нашмат прыямнейшай, чым калі б я быў адзін. Ніколі не ведаючы, што мяне чакае наперадзе, я даўно распрацаваў філасофію атрымліваць асалоду ад рэчамі, пакуль яшчэ магу. Сама паездка была б сумнай. З прыгожай жанчынай у машыне было б, вядома, прыемней. І яна была прыгожай. Калі праз некаторы час мы праехалі па аўтабане, яна апынулася цёплым і дасціпным суразмоўцам з высокім IQ, а таксама вельмі сэксуальна апетытнай. Штаны не хавалі доўгай тонкай лініі сцёгнаў і вузкай таліі. У яе не было вялікіх грудзей, але ў яе была смелая ўзыходзячая лінія, якая адпавядала задзірліваму яе падбародку. Яе карыя вочы хутка ўсміхнуліся, а халодная сабраная манера паводзін па сутнасці адлюстроўвала моцнае пазітыўнае стаўленне да жыцця.
  
  
  Я зацікаўлена спытаў Лізу. "Дзе ты вывучыла англійскую?"
  
  
  "У школе", - хутка адказала яна.
  
  
  "Значыць, у вас, мабыць, быў добры настаўнiк", - заўважыў я.
  
  
  "Правільна", - адказала яна. "І не забывайце свае амерыканскія фільмы".
  
  
  Мне было шкада, калі мы дасягнулі зялёных берагоў Рэйна. У нас была незвычайна вялікая колькасць затрымак практычна на ўсіх кантрольна-прапускных пунктах, і рух па аўтабане таксама быў надзвычай загружаным. Быў позні вечар, калі мы ехалі ўздоўж ракі. Яна спрабавала разгаварыць мяне падчас паездкі, але я праігнараваў яе спробы. Але я зноў востра адчуў халодны, праніклівы позірк, якім яна глядзела на мяне.
  
  
  "Вы ўжо выбралі паміж анёлам помсты і членам мафіі?" - спытаў я са смяшком.
  
  
  "У некаторым сэнсе", - сказала яна. «Я лічу, што ў вас ёсць нешта ад абодвух, і гэтыя двое ўваходзяць у зусім рознае пакаванне. Як наконт гэтага, Нік Картэр?
  
  
  Прыйшлося смяяцца. Гэта было нядрэннае апісанне. Мае вочы слізгалі па Рэйне, слізгальнаму па контурах замкаў і руін на ўзгорках. Я не хацеў выпускаць з-пад увагі замак, калі мы падыходзілі да яго з іншага боку.
  
  
  Затым я раптам убачыў, што ён паднімаецца перад намі, і выехаў на першую другарадную дарогу. Я прытармазіў і хутка знайшоў зялёную дарогу, якая вяла да замка. Я праехаў так, каб Ліза магла з'ехаць адразу пасля таго, як я выйду. Я не хацеў забіраць яе далей.
  
  
  Я якраз збіраўся з ёю развітацца, калі з падлеску выйшлі трое мужчын. На іх былі белыя спартовыя кашулі і шэрыя штаны, запраўленыя ў боты. На нагруднай кішэні кашуль віднелася эмблема ў выглядзе двух скрыжаваных мячоў. Гэта была не форма, але і не грамадзянскае адзенне. Гэта адпавядала палітычнай выдасканаленасці Дрэйсіга. Сказаць нешта, не сказаўшы гэтага.
  
  
  "Гэта асобная дарога", - сказаў адзін з іх ветліва, але рашуча. Гэта былі даволі маладыя, сімпатычныя і моцныя хлопчыкі.
  
  
  «Прабачце, я не ведаў», - папрасіў прабачэння я, збіраючыся ехаць назад. Маё натрэніраванае вока знайшло сярод дрэў яшчэ дзве такія закрытыя белыя кашулі. Такім чынам, «дзядзька» Дрэйсіг быў там. Ціхі стары замак ператварыўся ў цэнтр дзейнасці. Я паехаў назад на другарадную дарогу, спыніўся за вуглом, дзе я быў па-за полем зроку варты замка.
  
  
  "Дзякуй, дарагая", - сказаў я і выйшаў. «Тут я пакідаю цябе ў спакоі. Ці бачыце, я сказаў вам, што паездка будзе бяскрыўднай і прыемнай. Беражыце сябе і машыну. Ён мне можа спатрэбіцца зноў».
  
  
  Яна села за руль і паглядзела мне ў вочы. "Што ты збіраешся тут рабіць?" - спытала яна проста, без усмешкі і з непакоем у мяккіх карых вачах.
  
  
  "Яшчэ не час для пытанняў", - мякка сказаў я. 'Ідзі дадому. Дзякуй яшчэ раз.'
  
  
  На гэты раз была мая чарга дзівіцца. Яна высунулася з акна, і яе вільготныя вусны шукалі мае. Гэта быў амаль далікатны пацалунак. "Будзьце асцярожныя", - сур'ёзна сказала яна.
  
  
  Ты вар'ят, але ты мне ўсё яшчэ падабаешся. І мне ўсё яшчэ цікава, што ты збіраешся рабіць тут самастойна. Гэта неяк звязана з замкам, ці не так?
  
  
  Я ўсміхнуўся і паляпаў яе па шчацэ. "Едзь дадому", - сказаў я. "Я прыйду і ўбачу цябе".
  
  
  Я пайшоў назад па дарозе і глядзеў, як яна павольна ад'язджае, затым праціснуўся ў падлесак і асцярожна і бясшумна папоўз да пад'язной дарожкі. Падлесак неўзабаве ператварыўся ў даволі густы лес, і калі я наблізіўся да завулку, я падняўся на груд сярод дрэў, раўналежных яму. Час ад часу я чуў галасы і гук машын. Я ўспомніў, што пад'язная дарожка вяла прама да варот, але зараснікі сканчаліся ярдаў за трыццаць ад варот. Мая памяць не падвяла і на гэты раз. Як я і думаў, адкрытая прастора была занадта шырокай, каб падысці незаўважаным, калі не лічыць ахоўнікаў, апранутых, як астатнія, ля пад'ёмнага моста і вартоўні. Была адна шчаслівая акалічнасць. Паколькі замак стаяў на вяршыні ўзгорка, гэта не магло быць ровам з вадой, але, як я бачыў у мінулы раз, ён быў акружаны шырокім сухім ровам.
  
  
  Я прайшоў па ўскрайку лесу да задняй часткі замка. Там не было ніякай актыўнасці, і я вырашыў паспрабаваць. Я выбег з хованкі і спусціўся ў канаву, дзе ўбачыў ланцужны мост, які вёў да двух тоўстых дубовых дзвярэй. Я залез на яе і націснуў на адну з дзвярэй. Да майго здзіўлення, яна здалася, нават калі рыпела і неахвотна. Я праслізнуў унутр, зачыніў за сабой дзверы і апынуўся ў вінным склепе. Калі я прабіраўся паміж радамі вялікіх выпуклых вінных бочак, унутры мяне раптам загарэлася святло, якое нагадала, што нешта ў гэтым склепе турбавала мяне падчас майго тура з Хельгай. Я агледзеўся і адчуў тую ж турботу. Я не мог вызначыць гэта, гэта было недзе па-за маёй свядомасцю, гэты цікаўны разумовы механізм, які можа адначасова раздражняць і дапамагаць. Я спадзяваўся, што гэта разгадвае загадку ў маім мозгу. Падняўшыся па каменных прыступках і дайшоўшы да вялікага калідора, я пачуў бесперапынны шум, які выходзіў з кухні і сталовай, дзе, відаць, перамяшчаліся крэслы і накрываліся сталы.
  
  
  Я пайшоў другой дарогай і падняўся па шырокіх каменных усходах на другі паверх. У задняй частцы невялікай квадратнай прасторы побач з усходамі я ўбачыў тры дзверы, якія зараз таксама былі зачыненыя. Я рушыў вельмі асцярожна, праверыў кожную нішу і здолеў адчыніць першыя дзверы. Я быў упэўнены, што знайду золата, магчыма, у злітках, магчыма, у мяхах. Можа, зброя і боепрыпасы таксама. Пралік аказаўся. Я знайшоў не золата, а пёры. Пёры сапраўдных жывых птушак у вялізных клетках, выбудаваных шэрагамі. Буйныя залаціста-карычневыя птушкі з чорнымі плямамі, з доўгімі ілжывымі кіпцюрамі і вострымі пранізлівымі вачамі. Гордыя, жорсткія розумы. Гэта былі беркуты, самыя небяспечныя і хуткія з усіх драпежных птушак. У кожнай птушкі была свая клетка, некаторыя з капюшонам, але ў кожнай клетцы знаходзіўся хвацкі крылаты забойца. Я пракраўся на вуліцу і знайшоў арлоў у двух іншых пакоях, а таксама рознае абсталяванне, такое як пальчаткі, рамяні, капюшоны і таму падобнае. Я вярнуўся ў першы пакой і паглядзеў на лютых птушак. Большасць з іх былі дарослымі асобінамі, і на дне іх прасторнай клеткі заставалася крыху мяса. Г-н Дрэйсіг, відаць, быў прыхільнікам старога спорту каралёў - сакалінага палявання. Але гэта былі не сокалы ці сапсаны, а ўсе залатыя арлы. Відаць, ён распрацаваў варыянт звычайнага сакалінага палявання. Аднойчы я чуў, што пасля некаторай трэніроўкі беркут можа паляваць гэтак жа, як і сокал. Несумненна, гэтае хобі было неяк звязана з кантактам паміж ім і арабскімі шэйхамі, але тут, у цэнтры Рэйнскай вобласці, гэта была загадкавая і не вельмі відавочная нота.
  
  
  Праходзячы праз пакой, я заўважыў, што адзін з арлоў глядзіць на мяне з незвычайнай цікавасцю. Я бачыў сокалаў у дзеянні і ведаў, што іх кіпцюры могуць зрабіць з плоццю і косткамі.
  
  
  Гэтыя вялізныя арлы, якія прыраўноўвалі цвёрдасць да прыгажосці, маглі разарваць чалавека, і іх марозныя кроў вочы прымушалі мяне дрыжаць. Я моўчкі зачыніў за сабой дзверы і спыніўся ў калідоры, каб падумаць, дзе шукаць далей. Мае першыя падазрэнні не апраўдаліся. Мне не прыйшлося доўга думаць, таму што раптам каменны калідор рэхам адгукнуўся рэхам, які ідзе ў мой бок. Я схаваўся дзесьці ззаду ў невялікай нішы і адтуль убачыў збрую на платформе па іншым боку калідора.
  
  
  Адзін з паслугачоў Драйсіга з'явіўся з арабам у традыцыйным усходнім адзенні і ў галаўным уборы. Мужчына загаварыў з ім па-ангельску. Г-н Драйсіг пытаецца Бэн Кема, высокашаноўнага прадстаўніка Яго правасхадзіцельства Абдула бен Мусафа, ці не праявіць ён ветлівасць пачакаць тут. Ён будзе з вамі праз некалькі хвілін.
  
  
  Араб схіліў галаву, ахоўнік ляпнуў абцасамі і схаваўся ў холе. У араба была даволі светлая скура і два вострыя глыбока пасаджаныя вочы. Мяркуючы па маёй выснове з толькі што падслуханай размовы, што Дрэйсіг і гэтая постаць не ведалі адзін аднаго, я вырашыў зрабіць смелы крок. Я быў даволі загарэлым. У адзенні араба я вызначана змог бы выдужаць сярод неарабаў. Я б не змог гэта ў намёце, поўнай шэйхаў, але тут у мяне быў добры шанец. Калі б Бэн Кемат быў тут, каб уладзіць усе справы да прыезду свайго гаспадара і гаспадара, гэта было б цудоўнай магчымасцю не толькі дабрацца да Дрэйсіга, але і выслухаць яго. Магчыма, гэта нават ідэальная магчымасць разабрацца са ўсім за адзін прысест. Я апусціў Х'юга, і тонкае, як аловак, лязо штылета астыла ў маёй далоні. Мне не падабалася раптоўнае схаванае напад, але я меў справу з групай хлопцаў, у якіх быў патэнт на яго. Да таго ж трэба было працаваць хутка і рашуча. Было б не так добра, калі б Бэн Кемат прачнуўся пасярод маёй размовы. Я выйшаў з нішы, шпурнуў Гюго ў араба, убачыў, як ён пахіснуўся, а затым павольна апусціўся на падлогу. Ён ляжаў, як куча ануч.
  
  
  Я паспяшаўся, надзеў яго вопратку і пацягнуў цела па каменнай падлозе. Я думаў аб дастойным і бяспечным месцы для яго, але не разумеў, як цяжка ўціснуць цела ў браню. Гэта заняло занадта шмат часу, і калі я, нарэшце, скончыў і зачыніў казырок рамяня бяспекі, па маім твары пацёк пот. У мяне былі для гэтага ўсе падставы, таму што я толькі што вярнуў гэтую чортаву штуку на платформу, калі пачуў крокі і ўбачыў надыходзячага высокага чалавека ў шэрым гарнітуры. Халодныя блакітныя вочы, старанна прычасаныя шэра-русыя валасы, стройная спартовая постаць. Твар, занадта ўладны, каб быць прыгожым, тым не менш меў некаторую прывабнасць. Ён працягнуў руку і здзівіў мяне, выявіўшы, што гэта жалеза. Мусіць, ён таксама займаўся бодзібілдынгам. Так, яго ўсмешка была обезоруживающей, але крыху нацягнутай. Але, вядома, я быў крытычны і разумеў, што ён зробіць добрае ўражанне на кафедры. «Сардэчна запрашаем, Бэн Кемат, - сказаў Генрых Дрэйсіг на выдатнай англійскай. "Ці магу я выказаць здагадку, што мы з вамі будзем прытрымлівацца той жа працэдуры, што і яго правасхадзіцельства, і я?"
  
  
  Ён убачыў, як я нахмурыўся. «Я маю на ўвазе, што мы будзем выкарыстоўваць англійскую ў якасці асноўнай мовы», - адзначыў ён. «Яго правасхадзіцельства не цікавілі размовы на нямецкай мове, а мае веды арабскай, на жаль, вельмі абмежаваныя. Але мы абодва гаворым па-ангельску».
  
  
  "О, вядома", - сказаў я з паўусмешкай. "Я быў бы ўдзячны". Ён прывёў Картэра ў пакой, якая аказалася яго кабінетам. Вялікая карта Ізраіля і навакольных арабскіх краін займала амаль палову сцяны. Па знаку Дрэйсіга я сеў насупраць. Ён надарыў мяне чароўнай усмешкай, якая не магла схаваць хітры ашчадны погляд.
  
  
  "Вы не падобныя на тыповага араба", - заўважыў ён як бы нядбайна.
  
  
  "Мой бацька быў ангельцам", - неахвотна адказаў я. "Мая маці выгадавала мяне ў Паўночнай Афрыцы і дала мне арабскае імя".
  
  
  «Графік візіту Яго правасхадзіцельства вельмі сціплы, - сказаў Дрэйсіг, усміхаючыся. Відавочна, ён застаўся задаволены маімі адказамі. «Я так разумею, ён прыбудзе сёння каля паўночы.
  
  
  Звычайныя падрыхтоўкі да прыёму золата ўжо ўзгоднены, і яно прыбывае незадоўга да світання. Мае людзі яго разгрузяць і шчасна прыбяруць. Вы, вядома, разумееце, што толькі мае самыя давераныя людзі ўдзельнічаюць у нашых аперацыях тут, у гэтым доме, прабачце… замку. Заўтра будзе магчымасць заняцца спортам і адпачыць. Я чуў, што яго правасхадзіцельства вязе двух сваіх лепшых птушак».
  
  
  Я кіўнуў. Здавалася, зручны час для мудрага ківу.
  
  
  «Пасля абеду, - працягнуў Дрэйсіг, - мы абмяркуем планы нашых першапачатковых сумесных дзеянняў».
  
  
  Гэта было не тое, што я шукаў. Я паспрабаваў салодкай лёскай паглядзець, ці ўкусіць ён.
  
  
  "Яго правасхадзіцельства мае намер атрымаць вялікую долю аператыўнай часткі", – пачаў я. 'Але, можа, я не змагу
  
  
  вечарам удзельнічаць у вашым абмеркаванні. Таму Яго правасхадзіцельства спытаў мяне, ці не хочаце вы зараз разам са мной абмеркаваць дэталі вашага плана. Ён сказаў, што толькі вы, гер Дрэйсіг, можаце перадаць натхняльныя элементы, якія проста неабходныя».
  
  
  Я пахваліў сябе. Гэта гучала нядрэнна для таго, хто ўсё яшчэ заставаўся ў поўнай цемры. Дрэйсіг напоўніўся гонару і накіраваўся проста да мэты, як адзін са сваіх арлоў на ўкормленае кураня.
  
  
  "З задавальненнем, Бэн Кемат", - сказаў ён, паказваючы доўгім тонкім пальцам на карту Ізраіля. «Вось наш вораг, ваш і мой, па розных прычынах. Ізраіль - натуральны вораг арабскіх народаў, якім ён быў на працягу тысячагоддзяў. Габрэі хочуць кіраваць і зрабіць арабаў сваімі рабамі. Сёння яўрэі ў Германіі больш не адыгрываюць важнай ролі, але яны поўныя рашучасці змагацца з намі звонку. Ізраіль - гэта эмацыйнае сэрца юдаізму. Калі гэтае сэрца працятае, вораг мёртвы».
  
  
  Ён зрабіў паўзу, каб адпіць глыток вады.
  
  
  «Яўрэі намышляюць змову звонку супраць аб'яднанай Германіі. Яны таксама намышляюць змовы знутры Ізраіля супраць адзінага арабскага фронту. Свет спазнае свет толькі тады, калі габрэі адмовяцца ад Ізраіля і сваіх інтрыг супраць Нямеччыны. Але, і гэта тое, што Яго правасхадзіцельства бачыў, габрэі павінны выпрабаваць сваю няправільную палітыку на ўласным вопыце. Рускія не будуць рады дапамагчы вам, у лепшым выпадку пры некаторай матэрыяльнай падтрымцы. Расейская армія ніколі асабліва не каштавала за межамі Расіі. Яна не прыстасавана для бітваў у спякоту і пустынях Блізкага Усходу. І амерыканцы не дапамогуць вам перамагчы габрэяў. Яны нашпігаваныя разнастайнай габрэйскай прапагандай».
  
  
  Пасля другога перапынку ён працягнуў свае планы.
  
  
  «Арабскаму народу патрэбныя навучаныя немцамі ўзброеныя сілы, абсталяваныя нямецкім штабам. Атрад адданых арабскіх воінаў на чале з нямецкімі ваеннымі геніямі знішчыць Ізраіль раз і назаўжды. Мае вайсковыя дарадцы ўжо склалі аператыўны план. Мы ўжываем тэхналогію, распрацаваную Роммелем, дапоўненую некаторымі карыснымі новаўвядзеннямі. Мы разразаем Ізраіль на тры часткі, а затым ідзем супраць іх вайной. Мы скочваем гэтыя тры часткі адначасова і тым самым назаўжды абясшкоджваем іх Зямлю Запаветную. Імя Лоўрэнса Аравійскага знікне, калі мае планы ажыццявяцца. І яны будуць ведаць толькі пра нейкага Генрыха Аравійскага».
  
  
  Я з цяжкасцю стрымліваў смех. Усё гэта гучала вельмі сур'ёзна. Для ўсіх астатніх гэта было зусім камічна, занадта камічна, каб успрымаць усур'ёз. Але ці было гэта правільна? Я раптам падумаў пра іншага персанажа з дзіўным імем Адольф Шыльгрубер, які прайшоў доўгі шлях. Занадта далёкі. А потым гэты Генрых Аравійскі быў зусім не такі ўжо смешны.
  
  
  Дрэйсіг быў асабліва на правільным шляху, і я зноў уважліва яго выслухаў. Яго вочы блішчалі, яго голас быў фанатычным. Гэта зноў былі тыя ж крывадушныя словы, якія не так даўно падпалілі свет. На гэты раз ён быў замаскіраваны больш разумна, з менш вострымі бакамі і, такім чынам, удвая больш небяспечны. Слухаючы яго, я выразна пазнаў старыя прыпевы, якія былі крыху зменены, але ўсё яшчэ мелі тую ж мелодыю. Новае віно ў старых бутэльках.
  
  
  «Вы павінны зразумець, - працягваў Дрэйсіг, - што наша нязгода з габрэямі не мае якой-небудзь расавай прыналежнасці, а вынікае з іх палітычных памкненняў, з іх палітычнай ідэалогіі ў адносінах да арабскіх народаў, а таксама накіравана супраць уз'яднання Германіі. Таму мы будзем рухацца па двух кірунках - тут, пад маім кіраўніцтвам, у палітычным плане, і вы ў форме вайсковай акцыі супраць Ізраіля. І аднойчы наступіць дзень, калі мір са святым трапятаннем вымавіць імёны Генрыха Дрэйсіга і Абдулы бен Мусафа».
  
  
  Старое віно ў новых мяшках. Усё звялося да гэтага. Я ўбачыў праз арачнае акно ззаду мяне, што на вуліцы цямнее, і мне хацелася выцягнуць Дрэйсіга з яго крэсла, таму што наперадзе ў мяне было некалькі важных пытанняў.
  
  
  "Выдатнае бачанне, гер Дрэйсіг", - перапыніў я. "Хіба вы не казалі, што партыя золата прыбудзе сёння ўвечары звычайным спосабам?"
  
  
  "Так, на Рэйджнакене, якія прыходзяць да майго прыватнага прычала", - сказаў ён.
  
  
  "Выдатна", - усміхнуўся я. Гэта была вельмі інфарматыўная размова, нашмат большая, чым магла ўявіць мая вядучы-неанацыст. Я падумаў, як падысці да апошняга пытання, а менавіта: дзе ён схаваў усё гэта золата, калі пачуўся гучны гук.
  
  
  Уляцелі трое ахоўнікаў з жанчынай у аблягае чырвонай блузцы і сініх клятчастых штанах ...
  
  
  Я павольна закрыў вочы і падумаў аб галюцынацыі. Я на імгненне засумняваўся ў сабе, хутка расплюшчыў вочы, але... чырвоная блузка ўсё яшчэ была на месцы.
  
  
  "Мы знайшлі яе звонку, яна спрабавала дабрацца да варот і прабрацца ўнутр", - сказаў адзін з ахоўнікаў. Я быў амаль упэўнены, што Ліза не пазнала мяне ў маёй новай ролі. Яна нават не паглядзела на мяне, але холадна і строга паглядзела на Дрэйсіга.
  
  
  "Я заблудзілася, і гэтыя хуліганы схапілі мяне", - сказала яна ледзяным тонам. Сумна ёй усміхнуўся.
  
  
  "Яна магла працаваць з гэтым амерыканскім агентам", - сказаў ён ахоўнікам. Адвядзіце яе ўніз у пакой катаванняў. Хутка мы пагаворым з ёй. Ён павярнуўся да мяне. "Гэтыя старыя замкі яшчэ могуць даказаць сваю каштоўнасць", - сказаў ён. "Старая сярэднявечная камера катаванняў у падвале вельмі эфектыўная".
  
  
  Ахоўнік пачаў цягнуць Лізу, але яна стрэсла яго і выйшла сама. Я глядзеў, як яна знікла з прамой спіной і высока паднятай галавой.
  
  
  Ліза Хафман, сказаў я ў думках, калі яны не заб'юць цябе, я дам табе такую лупцоўку для тваёй цудоўнай маленькай азадка, што ты не можаш сядзець месяц.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дрэйсіг папрасіў мяне перакусіць з ім перад паўночнай трапезай, прыгатаванай у гонар Бэн Мусафа. Я мог думаць толькі пра Лізу, з аднаго боку, я быў у лютасці з-за яе праклятага цікаўнасці, але з другога боку, я быў глыбока занепакоены яе жыццём. Дрэйсіг быў сур'ёзны, нягледзячы на ўсе свае нацысцкія стылізацыі і меладраматычныя ідэі. За ўсёй гэтай гладкай рыторыкай і праніклівай прапагандай хавалася душа небяспечнага дыктатара. Я думаў аб тым, каб выцягнуць Вільгельміну і стрэліць яму ў галаву на месцы, але я баяўся гэтага зрабіць. Я не ведаў, колькі дзіўных поглядаў ён пераняў ад свайго таемнага куміра Адольфа Гітлера. Калі б яго паслядоўнікі былі напоўнены падобнай філасофіяй Götterdcimmerung, смерць іх лідэра магла б развязаць оргію самазнішчэння і дзікіх распраў. Ліза гэтага сапраўды не перажыве. І на свае шанцы я таксама асабліва не аддаў.
  
  
  Не, я б пачакаў. Дрэйсіг быў небяспечны, але спачатку я хацеў паглядзець, наколькі Бэн Мусаф будзе гуляць. Я падазраваў, што араб меў на ўвазе толькі адно: шанец захапіць Ізраіль. Я быў упэўнены, што ён прыняў надзвычай прывабныя ваенныя аспекты плана Дрэйсіга, але не яго ўстойлівы антысемітызм. Арабы - матэрыялістычныя рэалісты. Нават іх нянавісць да Ізраілю другасная ў параўнанні з рэалістычным падыходам да фактаў. Нават на гэтым этапе былі пэўныя гурты, якія рэалістычна глядзелі на існаванне Ізраіля. Гэта былі непрымірымыя хлопчыкі, такія як Бэн Мусаф, і палітычныя актывісты, такія як Насер, падтрымлівалі агонь. Але я вельмі добра разумеў, што, калі яго новы настаўнік будзе ўхілены, Бэн Мусаф збярэ рэчы і неўзабаве ўсё забудзецца перад тварам рэальнасці. У любым выпадку, паспрабаваць каштавала. Акрамя таго, у мяне фактычна не было выбару, пакуль я не вызваліў Лізу Хафман як мага хутчэй.
  
  
  Я адхіліў запрашэнне Дрэйсіга паабедаць з ім і сказаў, што лепш пайду ў сярэднявечную камеру катаванняў, каб убачыць усё на свае вочы. Ён загадаў аднаму з ахоўнікаў падняцца па цёмнай злавеснай вінтавой лесвіцы. Я выявіў, што ідзем міма ўваходу ў вінны склеп у яшчэ ніжэйшы склеп. Мы прайшлі рады старых драўляных скрынь. Я з дрыготкай выявіў, што гэта старажытныя труны, складзеныя побач з камерай катаванняў. Сам пакой быў асветлены паходнямі. "Мы не выкарыстоўваем яго так часта", - растлумачыў ахоўнік. Г-н Дрэйсіг не лічыў неабходным праводзіць тут электрычнасць. Акрамя таго, гэта вельмі рамантычна, ці не праўда?
  
  
  "Вызначана", - прызнаў я. Выгляд зусім аголенага мужчыны, прыкаванага ланцугамі да сцянных залоз, узмацняў рамантычнае аблічча...
  
  
  «Ён спрабаваў абрабаваць гера Драйсіга», - сказаў ахоўнік. "Я так разумею, што яго прысуд будзе прыведзены ў выкананне заўтра".
  
  
  Мужчына паказаў сляды жорсткага гвалту. Яго грудзі і рукі былі пакрытыя чырвонымі рубцамі, а на жываце я ўбачыў кляймо. Да цяперашняга часу мы дасягнулі самой камеры катаванняў, і я ўбачыў уражлівую калекцыю прылад катаванняў на сценах і ў цэнтры пакоя. Апроч мноства бізуноў і кайданаў, тут былі стэлажы, колы, якія свецяцца печы для таўравання і выбіванні вачэй, а таксама мноства злавесных прадметаў.
  
  
  прылады, аб прызначэнні якіх я мог толькі здагадвацца.
  
  
  Трое ахоўнікаў адвялі Лізу ў цэнтр пакоя, дзе ў мігатлівым святле паходняў адзін з іх трымаў яе рукі за спіной, а двое іншых распранулі яе. Я толькі што ўвайшоў, калі адзін з іх зняў з не чорныя, ружовыя трусікі з карункавым аздабленнем. Вочы Лізы былі поўныя слёз, шчокі былі вільготнымі і чырвонымі. Яе грудзі, як я падазраваў, была накіравана ўверх і мела прыгожую лінію з прывабнымі выступоўцамі саскамі. У яе былі доўгія ногі, прыгожыя сцягна і гнуткія ікры, стройнае цела і гладкі плоскі жывот. Ідэальнае дадатак для мужчынскага цела. Я заставаўся ў цені і глядзеў, як адзін з ахоўнікаў чапаў яе сакавітыя грудзі. Ліза вырвала руку, і пазногці драпалі яго, дзе маглі. Ахоўнік адскочыў, адчуў кроў на шыі і стукнуў яе па твары тыльным бокам далоні. Яна ўпала на кола, двое іншых схапілі яе і прывязалі да яго. Гэта было вельмі проста. Лізу прывязалі да кола скуранымі рамянямі вакол сцёгнаў, жывата і абодвух перадплеччаў. З кожным паваротам кола рамяні нацягваліся, так што цыркуляцыя спынялася, і ахвяра пагражала смерцю.
  
  
  У некаторых людзей, як патлумачыў ахоўнік, "ныркі і іншыя органы лопаюцца ад ціску, але ўсё ж яны трымаюцца даволі доўга".
  
  
  "Чароўна", - заўважыў я. Яны крута павярнулі кола, тры поўныя абарачэнні. Я бачыў, як рамяні зацягваюцца і разразаюць цудоўны жывот Лізы. Доўгі ўздых болю вырваўся з яе рота, і я ўбачыў дзікі страх у яе вачах.
  
  
  "Хто паслаў вас сюды?" спытаў ахоўнік. Ён зноў павярнуў кола, і я ўбачыў, што рамень туга нацягнуты на яе жываце. "Ніхто", - крыкнула яна. "Стоп ... о, Божа, стой!"
  
  
  Ён прымусіў кола здзейсніць яшчэ адзін поўны зварот. Прыгожае цела Лізы расцягнулася на рамянях, і яна выдала гучны жаласны крык, які рэхам разнёсся па пакоі. Ахоўнікі зараз цалкам здаліся сваім садысцкім схільнасцям, і адзін з іх зноў павярнуў кола. Крык Лізы цяпер ператварыўся ў адзін доўгі, цяжкі, усхліпваючы гук, і я бачыў, як яе жывот дрыжаў ад болю і скарачаўся, калі мышцы рэагавалі на моцны ціск. Цяпер яна ўвесь час плакала немымі, грубымі рыданнямі. Я хаваўся на заднім плане, спадзеючыся, што яны спыняцца і сыдуць самі па сабе, і ў мяне будзе магчымасць вярнуцца пазней і развязаць яе. Але калі я ўбачыў, што адзін з мужчын збіраецца зноў круціць кола, я зразумеў, што надзея дарэмная.
  
  
  Прама побач са мной я ўбачыў тоўсты жалезны прут, прыстаўлены да стойкі. Я схапіў яго, ссек бліжэйшага чалавека і кінуў яго на другога ахоўніка. Двое іншых былі ўражаны тым, што яны зрабілі так хутка. Я ўсадзіў стрыжань у жывот першаму. Іншы таксама не патрапіў. Я ўдарыў яго па сківіцы канцом перакладзіны, і ён бразнуўся на вяршыню свайго ўдару. Якая мне розніца. Я хутка развязаў Лізу, спусціў яе на зямлю, каб даць ёй адпачыць.
  
  
  "Сядзі спакойна", - сказаў я, нацягваючы блузку праз яе галаву. Яна паглядзела на мяне, і ў яе вачах успыхнула пазнаванне.
  
  
  'Нік!' - Ахнула яна і тут жа прыціснула блузку да грудзей.
  
  
  «Не будзь такім грэблівым, - хрыпла сказаў я. “Акрамя таго, нам трэба спяшацца. Надзень свае рэчы». Яна старанна апраналася, а я здымаў арабскае адзенне і галаўны ўбор. З мяне хопіць, я не мог вольна перасоўвацца ў ім. Я ўзяў Лізу за руку і падняўся па лесвіцы, але спыніўся каля ўваходу ў вінны склеп.
  
  
  «Сядай, - сказаў я. Здавалася, добрае месца, каб схавацца. Я зразумеў, што яны хутка пачнуць шукаць нас. Мы запаўзлі ў цёмны цяністы кут, дзе нас акружалі вялізныя бочкі з віном.
  
  
  «Мой жывот», - прастагнала Ліза. "Гэта ніколі не пройдзе".
  
  
  "Вядома, ведаеш", - прарычэў я. Яны толькі пачаліся. Я ўмяшаўся, таму што ўбачыў, што большага вы не вынесеце. Ведаеш, калі я выцягну цябе адсюль жывым, я буду біць цябе ўсю дарогу па Кайзерслаўтэрн штрасэ. Гэта было страшэнна дурное з твайго боку. Што, чорт вазьмі, на цябе знайшло?
  
  
  "Мне вельмі шкада", - сказала яна са шкадаваннем. «Я толькі што ўскладніла табе задачу, ці не так? Я хацеў паглядзець, ці змагу я вам чым-небудзь дапамагчы. У мяне было адчуваньне, што адбываецца нешта небясьпечнае».
  
  
  Яна ўсхліпнула, і я абняў яе. Яна падпаўзла да мяне. "Ці зможаце вы мне дараваць?" - пакорліва спытала яна.
  
  
  "Магчыма, у гэтым няма неабходнасці", - адказаў я. «Калі я не магу прыдумаць спосаб выцягнуць цябе адсюль, можа, мне варта пакінуць цябе, пакуль я не дабяруся да дапамогі.
  
  
  Мы сядзелі тут толькі таму, што паблізу былі дзверы, праз якія я ўвайшоў у замак. Я зноў узяў Лізу за руку і панёсся міма бочак з віном да двух дубовых дзвярэй. Я быў рады, што мая звычайная асцярожнасць цалкам не аслабла і я толькі прачыніў дзверы. Гэтага было дастаткова, каб убачыць, што ў задняй частцы замка стаяла мноства вартаўнікоў, некаторыя з іх былі з ручнымі каляскамі, а іншыя абапіраліся на чатырохколавыя плоскія каляскі. Яны, відаць, чагосьці чакалі і закрылі для нас гэтае выйсце. Мы вярнуліся ў вінны склеп і запаўзлі назад у свой кут. Яна неадкладна прыціснулася да мяне, і яе цела было мяккім і салодкім у маіх руках. Мае вочы слізгалі міма шэрагаў бочак, калі я спрабаваў прыдумаць іншы спосаб выцягнуць Лізу. Раптам мяне азарыла святло. Цяпер я ведаў, што непакоіла мяне ў гэтым праклятым вінным склепе.
  
  
  «Гэта не сапраўдны вінны склеп, Ліза, - ціха сказаў я. 'Ты ўпэўнены?' - спытала яна, устаючы на ногі і гледзячы ў цемру.
  
  
  «Я гатовы шмат паспрачацца, - сказаў я. «Я ведаў, што нешта не так, але не мог зразумець, што насамрэч не так. Але зараз я ведаю. Зірніце на верхнюю частку бочак. Потым вы бачыце, што наверсе бочак ёсьць пробкі».
  
  
  Ліза кіўнула. «У сапраўдным вінным склепе, - працягнуў я, - частка віна разліваецца ў чыстых сярністых бочках. Гэта адбываецца тройчы. У трэці раз бочку кладуць набок так, каб разьбовая адтуліна з унутранага боку апынулася ў віне. Гэта прадухіляе трапленне паветра ў пасудзіну. І ніводнай з гэтых бочак няма на стойках стопарам збоку! »
  
  
  Я падышоў да бліжэйшага рада. Я паляпаў па бочках з усіх бакоў. Неўзабаве мае пальцы знайшлі тонкі выступ у дрэве і пайшлі па ім, і аказалася, што выступ утварыў квадрат памерам прыкладна два на два футы. Я націснуў на квадрат, які саступаў месца аднаму боку, і ўпаў, затым прасунуў руку ў адтуліну, дзе не вылівалася віно, і наткнуўся на цвёрды прастакутны прадмет, пакрыты мешкавінай. Я знайшоў склад золата. У кожнай бочцы была такая сакрэтная залатая камера.
  
  
  Я толькі што вярнуў драўляны квадрат на месца, калі мы пачулі галасы і нервовыя крокі. Яны выявілі збітых ахоўнікаў і знікненне Лізы. Арабскія бурусы, якія я пакінуў, натуральна, давалі ім ежу для разважанняў. Я спадзяваўся, што яны затрымаюць ператрус віннага склепа да апошняга ці, можа, увогуле не дабяруцца да яго, але, на жаль, яны ўварваліся амаль адразу. Ліхтары працялі цемру і накіраваліся да кута, дзе мы хаваліся. Нетутэйша час: ваяваць ці здацца. Паколькі апошняе ніколі не прыцягвала мяне, не паспрабаваўшы першае, я двойчы стрэліў у ліхтары, пачуў праклёны і ўбачыў прамяні святла, якія ззяюць уверх па бязладных крывых. "Будзь побач са мной, дарагая", - крыкнула я Лізе. "Нам трэба спяшацца".
  
  
  Мы дасягнулі вінтавой лесвіцы якраз у той момант, калі спусціліся двое ахоўнікаў. Вільгельміна двойчы забрахала, і яны абодва ўпалі з лесвіцы. Цяпер мы былі наверсе, і я цягнуў Лізу за вугал, калі прыбеглі шэсць белых кашуль, вядома, каб рассыпацца па замку. Я счакаў імгненне, затым пабег да галоўнай брамы. Усё, што я хацеў, гэта каб Ліза ішла да машыны. Мы не зможам гэтага зрабіць. Звонку прыбегла цэлая арда. Я паклаў яшчэ двух хлопчыкаў, павярнуўся, і мы пабеглі назад у замак.
  
  
  Сцены галоўнага калідора былі абвешаны разнастайнай сярэднявечнай зброяй. Я ўскочыў і зняў страшны прадмет, які насіў выклікае ўспаміны імя "Morgenstern". Ён складаўся з паліцы з жалезным лязом на канцы доўгага ланцуга, прымацаванай да палкі. Ліза прыціснулася да сцяны, калі да мяне падышла арда. Я з усяе сілы размахваў сярэднявечнай зброяй. Грозная булава разгарнулася па шырокай дузе, і я ўбачыў, як прынамсі чацвёра з паслугачоў Дрэйсіга ўпалі з раскрытымі ранамі, з якіх хлынула кроў. Я працягваў трымаць зброю, калі падышоў да іх. Яшчэ тры ўпалі. Гэта была вельмі эфэктыўная зброя. На мяне напалі ззаду. Іншыя схапілі мяне за ногі. Я спатыкнуўся, але быў поўны рашучасці і далей памахаць ім у добры дзень. Цяпер іх было больш, але яны трымаліся на паважнай адлегласці. Я павярнуў дубінку ў іх бок і адразу ж засяродзіўся на тройцы, які трымае мяне. Я збіў аднаго з іх рэзкім ударам правай рукі і працаваў над другім, схапіўшыся за ногі, калі нешта цвёрдае ўзарвалася ў мяне ў патыліцы. У
  
  
  каменныя сцены ператварыліся ў гуму. Другі ўдар трапіў мне ў скронь, і я ўсё яшчэ адчуваў сябе падальным. Потым я страціў прытомнасць.
  
  
  Калі я ачуўся, я ўбачыў вакол сябе шмат святла і пачуў шумны шэпт галасоў. Мае запясці сталі цяжкімі, і калі я паглядзеў на іх, то ўбачыў, што яны абгорнуты сталёвымі стужкамі. Мяне груба падцягнулі. Цьмяная смуга рассеялася, і першае, што я ўбачыў, гэта Ліза, якая стаяла побач са мной, таксама закутая. Затым я выявіў Дрэйсіга, усё яшчэ бездакорна апранутага, побач з мужчынам паменш у каштоўным халаце. Бэн Мусаф прыбыў, і яго світа ішла за ім. Дрэйсіг з гонарам растлумачыў, як яны нас злавілі. Побач з Бэн Мусафам стаяў араб з двума клеткамі, у кожнай з якіх сядзеў беркут у капюшоне.
  
  
  "Заўтра яны стануць для нас выдатнай мішэнню, вам не здаецца, ваша правасхадзіцельства?" - сказаў Дрэйсіг арабу. Бэн Мусаф кіўнуў з сур'ёзным тварам, але яго вочы былі такімі ж вострымі і праніклівымі, як і вочы яго арлоў. У мяне склалася ўражанне, што Бэн Мусаф быў далёка не шчаслівы, заўважыўшы, што староннія пракраліся ў прытулак Дрэйсіга.
  
  
  "Гэта адзіныя двое?" - спытаў ён, пільна гледзячы на Дрэйсіга.
  
  
  «Мы старанна абшукалі гэта», - адказаў Дрэйсіг. «Амерыканец быў для нас стрэмкай на працягу некалькіх дзён. Ён сумна вядомы агент іх арганізацыі AX.
  
  
  Бэн Мусаф хмыкнуў, і Дрэйсіг загадаў ахоўнікам нас адвесці. Пакуль нас адводзілі, я пачуў, як Бэн Мусаф казаў Дрэйсігу, што яго людзі застануцца з золатам на баржах, пакуль яно не будзе шчасна выгружана. Лізу і мяне замкнулі ў сценах пакоя катаванняў і пакінулі на волю лёсу. Я паглядзеў на яе.
  
  
  Я сказаў.- "Вы ведаеце, у што я веру?" «Не думаю, што цётка Ганна сёння сыходзіць па пакупкі».
  
  
  Яна сцяла вусны, і яе вочы пацямнелі ад турботы.
  
  
  "Што яны збіраюцца з намі рабіць?" спытала яна.
  
  
  "Я сапраўды не ведаю", - адказаў я. «Што б гэта ні было, можаце паспрачацца, што вам гэта не спадабаецца. Ідзі крыху паспі.
  
  
  'Спаць?' - недаверліва ўсклікнула яна. «Не будзь дурным. Як я мог? '
  
  
  'Лёгка. Гадзіны.' Я заплюшчыў вочы, прыхінуўся галавой да сцяны і праз некалькі імгненняў заснуў. Шмат гадоў таму і пры самых розных абставінах я даведаўся, што ёсць час спаць і змагацца.
  
  
  Абодва былі аднолькава важныя, і я навучыўся максімальна выкарыстоўваць іх пры любых абставінах. Я прачнуўся на досвітку і ўсміхнуўся. Побач са мной спала Ліза. Як я і чакаў, усе гэтыя эмоцыі прывялі яе ў стан знясілення. Мінула раніца, а да нас ніхто не прыйшоў. Быў амаль поўдзень, калі Ліза прачнулася. Іншы зняволены ўсё яшчэ быў на ланцугу, проста насупраць нас. Ён увесь час рухаўся, але не сказаў ні слова. Апроч мяккай добрай раніцы, Ліза таксама маўчала, і ў яе вачах быў страх. Час ад часу яна глядзела на мяне, спрабуючы абудзіць у сабе спакой і ўпэўненасць у сабе, але не магла.
  
  
  Быў поўдзень, а ніхто не прыйшоў. Я пачаў спадзявацца, што нешта пайшло не так, але праз некаторы час я пачуў набліжэнне вартаўнікоў. Спачатку яны развязалі Лізу, потым мяне і голага чалавечка на іншым канцы пакоя. Нас паднялі па лесвіцы і вывелі на вуліцу пад вячэрнім сонцам. Да нас далучыліся паўтузіна мужчын, і мы апынуліся на ўзгорках і, нарэшце, па лясной сцяжынцы дасягнулі шырокага, спадзістага, бездакорна дагледжанага лужка. Я ўбачыў групу мужчын, якія стаяць на вяршыні схілу. Быў Дрэйсіг у брыджах для верхавой язды і Бэн Мусаф у сваім шырокім паліто. Ззаду яго стаялі трое арабаў, у кожнага на запясце быў залаты арол. Мне стала вельмі няўтульна. Я цудоўна разумеў, што нас прывезлі сюды не для мірнага птушынага шоу, і неўзабаве гэта стала зразумела.
  
  
  «Мне шкада, што мы прымусілі вас чакаць так доўга», - сказаў Дрэйсіг з садысцкім крывадушнасцю ва ўсмешцы. «Але яго правасхадзіцельства і я змянілі расклад і правялі сустрэчу днём, а не сёння ўвечар».
  
  
  "Я думаў, ты вельмі заняты пералікам золата", - ласкава адказаў я. Дрэйсіг зноў паказаў сваю злую, але чароўную ўсмешку.
  
  
  "Не, не будзе да сённяшняга вечара", - сказаў ён. "Баржы прыбылі незадоўга да світання, і, паколькі разгрузка займае даволі шмат часу, мы вырашылі пачакаць да сённяшняга вечара, каб пераканацца, што паток транспарту на рацэ нас не заўважыць".
  
  
  "І я баюся, што вы гэтага не ўбачыце", - сказаў Бэн Мусаф, загадваючы аднаму з сакольнікаў павесіць арла на запясце. Гэтым цудоўным паляўнічым прыгатаваны вельмі цікавы эксперымент. Яны спецыяльна навучаны паляваць на людзей. Я абудзіў цікавасць да гэтага віду спорту ў спадара Дрэйсіга, і ён заваяваў маё захапленне сваёй разнастайнасцю: беркуты, здольныя высочваць і знішчаць кур'ераў і лёгка ўцякаць ад пагоні. Гэта фантастычнае вынаходства. Беркут, як вядома, прыроджаны паляўнічы і забойца. Ён часта нападае на ўсё, што рухаецца, таму справа была не ў развіцці іх інстынктаў, а ў тым, каб іх спецыялізаваць.
  
  
  «Паколькі мы спартоўцы, - дадаў Дрэйсіг, - мы даем усім траім спартыўную магчымасць ізноў здабыць волю». Ён паказаў на групу дрэў ля падножжа зялёнага схілу, ярдаў за пяцьсот ад іх. "Калі вы даберацеся да тых дрэў жывымі, - сказаў ён, - вы будзеце вызвалены". Я ўсміхаўся, як фермер з зубным болем. Я бачыў як сокалаў, так і арлоў у дзеянні, і ведаў, якую магчымасць ён нам даў. Бэн Мусаф падняў руку, арол у капюшоне рушыў і быў гатовы да дзеяння. Маленькага, усё яшчэ зусім аголенага мужчыну пхнулі наперад. Я ўбачыў жаль і неспакой у вачах Лізы.
  
  
  "Давай, свіння!" Дрэйсіг закрычаў і страсянуў маленькага аголенага мужчыну. Мужчына азірнуўся, яго вочы раптоўна ажылі, і ён пабег уніз з адчайнай хуткасцю.
  
  
  "Зніміце каптур!" Бэн Мусаф загадаў сакольнічаму, і той неадкладна развязаў шнуры ззаду каптура. Хуткім рухам Бэн Мусаф зняў каптур з галавы арла, падняў руку, і арол узляцеў у паветра. Я бачыў, як ён спачатку павольна лунаў у паветры, апісваў вялікі круг, а затым пачынаў ныраць. Маленькі чалавечак быў ужо на паўдарогі па схіле, і я адчуў, як Ліза сціснула маю руку. "Ён зробіць гэта!" - усхвалявана прашаптала яна. Я нічога не сказаў. Жахлівая праўда адкрыецца ёй у лічаныя секунды. Я бачыў, як арол упаў, як бомба. Калі вялізныя залатыя крылы наблізіліся да чалавека, яны распаўсюдзіліся, каб запаволіць інерцыю, і жывёла прызямлілася з выцягнутымі кіпцюрамі. Я бачыў, як кіпцюры слізгалі па галаве чалавека, з якога лінуў струмень крыві. Мы маглі чуць яго крык болю, калі ён схапіўся за галаву абедзвюма рукамі, спатыкнуўся і ўпаў. Ён падняўся на ногі і зноў пабег, але арол разгарнуўся ў канцы свайго палёту і зноў набліжаўся да сваёй ахвяры, на гэты раз яго кіпцюры закапаліся глыбока ў яго рукі. Калі вялізная птушка на імгненне паднялася, яна пацягнула за сабой адну руку, нават крыху прыпадняўшы чалавека над зямлёй. У наступны момант кіпцюры патрапілі ў твар і шыю. Гучна закрычаўшы ад болю, чалавечак упаў на зямлю. Арол зноў упаў у віхуры крылаў і пёраў і зараз разарваў плоць на жываце. Гэта было агіднае, агіднае відовішча, як крыважэрны арол працягваў абскубваць аголенае цела, пакуль яно не ператварылася ў знежывелую масу разарванай і разарванай плоці. Нарэшце Бэн Мусаф выдаў пранізлівы свісток, арол навастрыў вушы, паглядзеў уверх, паляцеў назад і, нарэшце, прызямліўся з акрываўленымі кіпцюрамі і дзюбай на запясце. Я паглядзеў на Лізу. Яна закрыла твар рукамі. Сакольнічы неадкладна прычыніў арла капюшонам і вярнуўся ў замак.
  
  
  «Выдатнае відовішча, - захоплена сказаў Дрэйсіг. - Цяпер чарга дзяўчыны. Здымай з яе вопратку». Ліза стаяла спакойна і змірылася, паколькі яна была такая прыніжаная. Я ведаў, што адбудзецца. У яе не было больш шанцаў, чым у маленькага чалавечка. Праз некалькі хвілін гэтае цудоўнае цела ператварылася б у крывавую разарваную тушу. Гэтага можна было пазбегнуць, толькі ўстараніўшы арлоў, а шанцаў я не бачыў. Але калі гэтая думка прамільгнула ў маёй галаве, я зразумеў, што, хоць я не мог выключыць арлоў, яны маглі выключыць адзін аднаго. Яны былі ў капюшонах да таго моманту, як іх выпусцілі, таму што яны рвалі адзін аднаго на часткі пры першай жа магчымасці. Цяпер Ліза была цалкам аголена, і Драйсіг, Бэн Мусаф і ўсе астатнія былі занятыя яе прыгажосцю.
  
  
  "Крыўдна", - выказаў меркаванне араб.
  
  
  "Так, але яна павінна заплаціць за смерць Хельгі", - сказаў Дрэйсіг. «Вока за вока і зуб за зуб, ваша правасхадзіцельства».
  
  
  Ніхто не зірнуў на мяне, і я крадком праслізнуў за сакольнікамі разам з двума астатнімі арламі. Я бачыў, як Дрэйсіг схапіў Лізу і штурхнуў яе. "Бяжы, - паклікаў ён, - бяжы, маленькая сука". Ліза пабегла і яе цудоўная
  
  
  гнуткая постаць цудоўна глядзелася на траве. Бэн Мусаф падрыхтаваўся з другім арлом, калі я адным рухам зняў дзве вечка і выдаў гучны крык. Махнуўшы крыламі, абедзве птушкі ўзляцелі, апісалі шырокае кола і паляцелі насустрач адзін аднаму. Яны сутыкаюцца ў паветры са струменем пёраў і крыві. Яны на імгненне расталіся, зноў атакавалі, і кіпцюры і дзюбы люта рвалі адзін аднаго. Яны падняліся і ўпалі адначасова, на імгненне расталіся і вярнуліся ў атаку. Кроў пырснула ў паветра. Гэта была бітва не на жыццё, а на смерць, якая адбывалася хутчэй, чым на першы погляд. Раптам высока ў паветры адбылося асабліва моцнае сутыкненне, і гэта быў канец. Яны ўпалі на зямлю, пераможца быў крыху больш свядомым, чым які прайграў. Дрэйсіг і Бэн Мусаф былі зачараваныя відовішчам не менш за мяне, але зараз яны глядзелі на мяне з лютасцю. Я паглядзеў міма іх. Ліза знікла з поля зроку ў лесе.
  
  
  «Ідзіце за ёй», - загадаў Дрэйсіг некалькім сваім людзям. "І вярніце яе".
  
  
  "Вы абяцалі ёй свабоду, калі яна зможа дабрацца да лесу", - запярэчыў я. "У цябе наогул няма прыстойнасці і гонару, ці не так?"
  
  
  Жахліва стукнуў мяне па твары скажоным гневам тварам. Гэта быў удар адкрытай далоні, але галава ў мяне закружылася. . Калі ён чакаў, што я адрэагую з трымценнем і страхам, ён памыляўся. Я моцна ўдарыў яго ў жывот. Ён сагнуўся напалову, абхапіў рукамі жывот і ўпаў на калені. Чацвёра ахоўнікаў схапілі мяне перш, чым я паспеў стукнуць яго нагой па галаве.
  
  
  «Бедзьце яго, - загадаў Бэн Мусаф ахоўнікам, дапамагаючы Дрэйсігу падняцца на ногі. Я спакойна ішоў з імі. Яны забралі мяне назад у вязніцу і зноў замкнулі запясці кайданамі. Праз гадзіну было цёмна, а я ўсё яшчэ быў адзін. З часам я стаў крыху аптымістычны. Відавочна, яны не знайшлі Лізу. Так што, магчыма, яна ўсё ж збегла. Нарэшце я пачаў расслабляцца. Усё, што мне трэба было зрабіць зараз, - гэта задумацца, як мне самому выбрацца адсюль, як я магу займець Дрэйсіга і як я магу сапсаваць яго планы. Гэта ўсё ... вось толькі гэта яшчэ не ўсё!
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я ўважліва сачыў за тым, як людзі Дрэйсіга неслі залаты груз у вінны склеп. Ім прыйшлося выкарыстоўваць чорны ўваход, а вінны склеп знаходзіўся недалёка ад камеры катаванняў. Я мушу гэта чуць. Але, відаць, над гэтым яшчэ не працавалі. Прынамсі, мае насцярожаныя вушы яшчэ нічога не ўлавілі - у пустаце стаяла мёртвая цішыня. Раптам ува мне пачуліся гукі ціхіх крокаў. Я ўгледзеўся ў цьмянае адлюстраванне святла паходні і раптам убачыў чырвоную постаць.
  
  
  "О, калі ласка!" - усклікнуў я. "Якога чорта ты зноў тут робіш?"
  
  
  «Я не магла сысці адна, - сказала Ліза. «Яны цалкам ачапілі ўчастак патрулямі, таму я вярнулася. Ты пакінуў мяне тут, так што выцягні і мяне зараз жа.
  
  
  «Давай, - запратэставала я. "Ты пайшла за мной і атрымала гэта ў карныя!"
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Невялікае непаразуменне", - адказала яна. Яна вызваліла мяне ад кайданкоў. Яе вочы больш не былі спалоханымі і апатычнымі, але зноў халоднымі і самаўпэўненымі. Я пракаментаваў гэта.
  
  
  "Я была напалохана і абражана, а таксама адчувала сябе вінаватай", - сказала яна. "Цяпер я проста ў лютасці".
  
  
  "Дзе ты знайшла сваё адзенне?"
  
  
  "На траве, дзе яны іх пакінулі", - адказала яна. Потым я ўбачыла, што не магу прайсці міма ахоўнікаў, схавалася ў лесе, ледзь не змерзла да смерці, а затым вярнуўся на лужок, дзе ляжала маё адзенне. Я проста надзела блузку і штаны».
  
  
  Яна не павінна была мне гэтага казаць. Я ўжо бачыў цудоўныя выгібы яе грудзей, прыціскаюцца да вузкай блузцы, агаляючы маленькія завостраныя соску. Яны былі вырашальным стымулам вывесці нас адсюль жывымі і цэлымі.
  
  
  "Я прайшла прыстань", - сказала яна, устаючы. «Яны яшчэ не пачалі пераводзіць золата. Людзі Бэн Мусафа ўсё яшчэ ахоўваюць лодкі».
  
  
  'Колькі?' Я спытаў. "Ці вы не заўважылі гэтую дэталь?"
  
  
  "Я налічыла шэсць, - рэзка сказала яна, - па трое на кожнай баржы".
  
  
  "Ты добрае дзіця", - сказаў я. "Можа быць, мы зробім вас шпіёнам".
  
  
  "Вы разумееце, што я ўсё яшчэ не разумею, што ўсё гэта значыць?" спытала яна
  
  
  калі яна рушыла ўслед за мной па лесвіцы. "Акрамя таго, што я адкрыла для сябе, ты не сказаў мне нічога".
  
  
  "Я вам усё раскажу, калі мы выберамся адсюль", - сказаў я. 'Абяцаю. Калі мы ня можам гэтага зразумець, не турбуйцеся пра гэта».
  
  
  Інцыдэнт з арламі прымусіў мяне задумацца аб тым, каб накіраваць хітрыкі Дрэйсіга супраць яго. Так што баржы з золатам усё яшчэ стаялі на прыстані; Я быў упэўнены, што золата было ўтоена за зманлівым камуфляжам. І я хацеў не толькі пераследваць гэтых ублюдкаў, але і зрабіць здабычу золата немагчымай. Я спыніўся, калі мы дайшлі да вялікага калідора, і схапіў са сцяны яшчэ адну сярэднявечную зброю, на гэты раз цяжкую сякеру з двума вострымі лёзамі. Мне трэба было нешта бясшумнае і эфектыўнае, а менавіта гэтымі якасцямі валодала баявая сякера па перавазе. Дзякуючы майму досведу абыходжання з гутэнтагам, я пачаў паважаць і аддаваць перавагу гэтай сярэднявечнай зброі. На гэты раз мы пракраліся да ўваходных дзвярэй, успомніўшы, што заднія вароты ў віннага склепа кішаць вартаўнікамі, якія чакаюць золата. Несумненна, яны ўсё яшчэ былі там. Каля галоўнай брамы стаяла толькі адна белая кашуля. Я падкраўся да яго і ўдарыў яго па галаве плоскім бокам сякеры. Мы кінулі яго ў канаву пасля таго, як я забраў у яго прыгожы кінжал.
  
  
  Калі мы паспяшаліся да прыстані, я зразумеў, што сілы Дрэйсіга ўжо значна паменшаны мною. Я заўсёды ганарыўся добра выкананай працай. Цяпер у яго было менш мужчын, і, відавочна, ён вырашыў размясціць большасць з іх на межах сваёй уласнасці, каб не даць Лізе збегчы. Тым не менш я дзейнічаў з асаблівай асцярожнасцю. Я амаль адчуваў поспех і не хацеў, каб ён праходзіў міма мяне. Баржы былі прышвартаваны счэпленымі адзін з адным на плоскай прыстані. Я бачыў чатырох арабаў, якія хадзілі сюды-туды па баржах. Двое іншых, відаць, спалі недзе ў лодках.
  
  
  "Падпаўзём на жываце", - сказаў я Лізе. "Мы павінны падысці да іх як мага бліжэй, перш чым нанесці ўдар". Гэта была цёмная ноч, за якую я быў удзячны. З Лізай ззаду мяне, мы павольна і асцярожна прасоўваліся наперад цаля за дзюймам. Калі мы былі ўсяго за некалькі ярдаў ад прыстані, я ўручыў ёй сякеру.
  
  
  «Гэтым вы пераразаеце вяроўкі, якімі баржы прышвартаваныя да прычала. Не зважай на тое, што я раблю. Так што разрэжце гэтыя прычалы, каб баржы адарваліся».
  
  
  Я пачакаў, пакуль бліжэйшы араб адвернецца ад мяне і накіруецца да кармы баржы. Я зрабіў адзін вялікі скачок і бясшумна прызямліўся на падушачкі ног. Кінжал, які я ўзяў у стражніка, быў у мяне ў руцэ, калі я прызямліўся на палубу баржы. Я хутка расправіўся з першым арабам і спусціў яго на палубу. Другі толькі што павярнуўся і выявіў мяне ў той момант, калі кінжал праляцеў па паветры і ўпіўся яму ў грудзі. Ён пахіснуўся і паспрабаваў абедзвюма рукамі выцягнуць лязо з грудзей. Я стаяў побач з ім да таго, як ён упаў, а таксама апусціў яго на палубу, выцягваючы кінжал з яго цела. Трэці, як я і чакаў, моцна спаў у рубцы баржы. Я прасачыў, каб ён не прачнуўся... Я чуў, як сякера ўдарыў па нацягнутай вяроўцы, і адчуў, як баржа пачала рухацца, калі вяроўка парвалася. Трое арабаў на наступным баржы таксама пачулі гэта і абярнуліся. Мой кінжал зноў трапіў у араба. Я бачыў, як ён упаў. Двое іншых саскочылі з баржы і пабеглі па беразе ў бок замка. Я не спрабаваў іх спыніць; Я саскочыў з баржы якраз у той момант, калі абарвалася другая вяроўка, і лодку тут жа знесла з дока. Ліза ўжо перарэзала першую лінію другой баржы, калі я ўзяў у яе сякеру і паклапаціўся аб другім.
  
  
  "Паплылі", - сказала яна. Я ўхмыльнуўся, і мы назіралі, як другая баржа таксама паплыла і далучылася да першай, павольна плывучы па рацэ.
  
  
  "Што з імі адбываецца?" - Спытала Ліза.
  
  
  «Іх нясе плынь, і рана ці позна яны патрапяць у мыс, пірс ці, можа быць, нават на карабель. Але можна паспрачацца, што які-небудзь прыстойны грамадзянін выкліча рачную паліцыю. Калі яны пойдуць даследаваць груз і высветляць, што гэта насамрэч, у іх у руках будзе чортава куча золата, можа быць, на мільён долараў. Ні Дрэйсіг, ні Бэн Мусаф не могуць на гэта прэтэндаваць. Тады ім давядзецца адказаць на мноства складаных пытаньняў».
  
  
  Ліза хіхікнула. "Вельмі міла", - сказала яна.
  
  
  "Вернемся ў замак", - сказаў я. “Мне яшчэ ёсць чым заняцца.
  
  
  Я выявіў гэта пазней, але замак ужо быў у поўнай бязладзіцы
  
  
  р. Два арабскія ахоўнікі лодак пабеглі да Бэн-Мусафа і расказалі пра здарэнне. Бэн Мусаф наведаў Дрэйсіга.
  
  
  «Тупіца», - крыкнуў ён здаравяку. «Вы нікчэмны дылетант. Я прынясу табе больш за мільён золатам, а ты выкінеш яго. Як вы маглі дазволіць гэтаму здарыцца? Двух афіцэраў, мужчыны і дзяўчаты, дастаткова, каб забіць усю вашу арганізацыю».
  
  
  «Гэты чалавек - вельмі небяспечны паліцыянт, - абараняўся Дрэйсіг.
  
  
  "Але ў яго няма саўдзельнікаў", - прагрымеў Бэн Мусаф. «Вы хацелі весьці кампанію супраць ізраільцянаў? Вы хацелі аб'яднаць арабскі свет? Вы думалі, што ўвойдзеце ў гісторыю як палітычны і вайсковы геній? Гэта смешна пасля таго, што адбылося. Калі вы не можаце лепш кіраваць нават гэтай часткай бітвы, вы не той чалавек, які прывядзе арабскі свет да перамогі над яўрэямі».
  
  
  «У вас няма права так са мной размаўляць, - усклікнуў Дрэйсіг.
  
  
  "Я адмаўляюся ад гэтай справы", - сказаў Бэн Мусаф. 'Я
  
  
  ня веру больш у свае здольнасьці».
  
  
  «Вы не можаце адступіць зараз», - прыгразіў Дрэйсіг. "У цябе нашмат больш золата".
  
  
  "І я зберагу гэта для каго-небудзь больш эфектыўнага", - адказаў араб. Жахліва праціснуўся міма Бэн Мусафа і паклікаў яго ахову.
  
  
  «Арыштуйце яго», - сказаў ён, паказваючы на Бэна Мусафа. «Адвядзіце яго ў вежу, ён будзе там замкнуты да далейшага апавяшчэння».
  
  
  "Ты вар'ят", - крыкнуў араб, калі ахоўнікі схапілі яго.
  
  
  «А ты закладнік - мой закладнік», - сказаў Дрэйсіг. «Я буду трымаць цябе ў заложніках, пакуль не атрымаю ўсё неабходнае мне золата. У вас ёсць сыны ў вашай краіне. Ім давядзецца за вас заплаціць. І вашыя падданыя таксама. Забяры яго. '
  
  
  Калі мы з Лізай дабраліся да замка, мы пракраліся праз роў у цемры і знайшлі ўваход у склеп. Навіны аб тым, што здарылася, распаўсюдзіліся з хуткасцю ляснога пажару. Ахоўнікі казалі пра гэта адкрыта і ўсхвалявана, і, пакуль мы з Лізай хаваліся за парэнчамі, мы ўсё падрабязна чулі.
  
  
  "Праблемы ў Эдэмскім садзе", - сказаў я. Ліза падавіла прыступ смеху. Мы выслізнулі з хованкі і панесліся па калідоры. Я хацеў схапіць Дрэйсіга, але спачатку схаваў Лізу ў пакоі. Гэта не спрацавала з-за пацука, сапраўднага пацука на чатырох лапах. Ён быў высокай і сівы, і раптам выбегла проста перад намі. Ліза адрэагавала, як і ўсе жанчыны на пацукоў. Яна гучна ўскрыкнула і адразу зразумела, што нарабіла. Я адразу пачуў надыходзячыя крокі. Нас абодвух зноў не злавілі. Я выскачыў з бліжэйшага акна, схапіўся за карніз і прыціснуўся да яго. Я чуў, як яны забралі Лізу. Я пачакаў, пакуль мае пальцы перастануць сціскаць яго, затым падцягнуўся і кінуўся ў калідор.
  
  
  Я пайшоў Дрэйсігам. Я быў поўны рашучасці зрабіць гэта, таму што пачуў, што ён заключаў у турму Бэн Мусафа і забіў двух іншых арабаў. Ён быў не толькі небяспечны, але і ўсё больш нестабільны. Я займуся Лізай пазней. Але аказалася, што я знайду яе з Дрэйсігам. Я ўжо быў каля яго кабінета, калі пачуў крыкі Лізы за зачыненымі дзвярыма. Я кінуўся да дзвярэй і, калі яна расхінулася, убачыў, што Дрэйсіг штурхнуў дзяўчыну на канапу. Ён сарваў з яе цела вопратку і бездапаможна трымаў яе пад сабой, трымаючы яе абедзве рукі доўгімі мускулістымі пальцамі. Калі я ўварваўся ўнутр, ён устаў, схапіў Лізу і трымаў яе перад сабой, як шчыт.
  
  
  Ледзь дайшоўшы да стала, ён узяў адкрывалку для лістоў і накіраваўся да цэнтра пакоя. Я чакаў яго наступнага кроку і рыхтаваўся да яго. Раптоўным рухам ён кінуў Лізу ў свой бок, спадзяючыся, што я аўтаматычна паспрабую злавіць яе і страціць раўнавагу. Замест гэтага я адышоў у бок, схапіў Лізу за руку і штурхнуў яе назад на канапу, выкарыстоўваючы прынцып цэнтрабежнай сілы. Калі Дрэйсіг напаў з нажом для выкрыцця лістоў, я ўжо быў на пазіцыі. Я нырнуў пад яе, схапіў яго за руку і перавярнуў. Ён закрычаў і выпусціў зброю, урэзаўшыся ў сцяну. Калі ён адскочыў ад сцяны, я рэзка яго злавіў. Гэта прымусіла яго спатыкнуцца і сутыкнуцца ў калідоры. Я адразу ж пабег за ім, але ён здолеў падняцца і адскочыў да сцяны, у якой стаяла некалькі доўгіх алебард. Я ўбачыў, што ён задумаў, падышоў да яго і абняў яго за калені. Ён дазволіў абедзвюм рукам моцна стукнуць мяне па патыліцы, і на імгненне ў мяне закружылася галава. Ён вызваліўся, калі я ўпаў тварам уніз, і я пачуў
  
  
  што ён зняў з крука адну з алебард. Я хутка перавярнуўся, калі ён накіраваў шып у мой бок. Я ўскочыў на ногі і вывернуўся ад яшчэ аднаго небяспечнага выпаду. Цяпер ён заціснуў доўгую палку пад пахай і чакаў магчымасці перахрысціць мяне. Я прыціснуўся да сцяны і дазволіў яму думаць, што ён кантралюе мяне. Ён выпаў, і я павярнуўся на бок так, што алебарда толькі разарвала маю кашулю. На гэты раз я схапіў доўгую палку, якая адскоквала ад сцяны, і вырваў яе з хваткі Дрэйсіга. Зброя была занадта цяжкай і вельмі нязграбнай. Я выпусціў яго і пераскочыў да Дрэйсіга.
  
  
  Яго вусны былі сціснутыя і змрочныя, калі ён рэзка ўдарыў мяне прама. Я заблакаваў удар, паспрабаваў нанесці ўдар злева і выявіў, што ён таксама добры баксёр. Але менш за ўсё я хацеў, каб паядынак па боксе быў бескарысным. Я быў здзіўлены, што некаторыя з ягоных хлопчыкаў усё яшчэ не прыбеглі. Я павярнуўся і апынуўся пад яго прыкрыццём, рэзка павярнуўшы налева да яго грудной клеткі. Я бачыў, як ён скурчыўся і зачапіў левы бок. Я ўзяў яго левую руку, ухіліўся ад ілжывага правага і кінуў яго на зямлю. Ён ляжаў нерухома. Я павярнуў яго галаву ўзад і ўперад. Нічога не было зламана, але ён быў без прытомнасці. Я падняў вочы і ўбачыў Лізу, якая стаіць у дзвярах. Яна хутка апранулася. Калі я паглядзеў на яе, я ўбачыў, як яна адкрыла вочы, я ўбачыў папярэджанне, якое фармуецца на яе вуснах. Я ведаў, што магчымасці разгарнуцца няма. Я ўпаў наперад і сеў на кукішкі, калі ўдар Дрэйсіга пранёсся над маёй галавой. Сіла нападу прызямліла яго на мяне, і я зваліўся яшчэ далей, але пры падзенні павярнуўся і прызямліўся на спіну. Я заўважыў, што Дрэйсіг быў зусім не без прытомнасці. Ублюдак падмануў мяне. Ён скокнуў на мяне, але я нанёс моцны ўдар. Я адчуў, як яго грудзіна трэснула, калі мая нага дакранулася да яго, і ён упаў назад. Я ўстаў і пайшоў за ім. На гэты раз выкрут больш не будзе. Я ўдарыў яго тым, што яму не спадабалася. Ён спрабаваў прыкрыцца, але пасля ўдару
  
  
  левы мужчына апусціў рукі, а правай я ўдарыў яго ў сківіцу. Я пачуў трэск касцей. Ён упаў і ляжаў, яго твар скажаўся болем і пенай на вуснах. Я працягнуў руку і пацягнуў яго за кашулю. Здалася доўгая алебарда, і я ўбачыў, што адбылося. Ён упаў на вострую верхавіну алебарды. Пік практычна працяў яго цела паміж лапаткамі. Генрых Драйсіг быў мёртвы. Фенікса нацызму больш не было ...
  
  
  Я ўсё яшчэ задавалася пытаннем, чаму ніводзін з ахоўнікаў Дрэйсіга не з'явіўся, каб дапамагчы яму, калі я адчуў рэзкі пах гару. Я паглядзеў на Лізу. Яе вочы былі шырока адчыненыя. Па калідоры клубіўся чорны дым. Я пабег да лесвіцы і ўбачыў полымя, якое віравала ў вялікай зале. Старыя сталы, крэслы і іншая мэбля былі складзеныя для распальвання агню. Габелены і транспаранты на сценах загарэліся. У імгненне вока будаўнічы стыль старога замка выкліча вялікае цягу ўверх. Жар і дым дасягалі ўсіх калідораў і альковаў. Цяпер я зразумеў, чаму ніхто з ягоных сяброў не з'явіўся. Ён загадаў ім падпаліць яго.
  
  
  Я меў рацыю ў сваёй здагадцы, што ён будзе пераймаць свайму куміру ў сваёй шуміху Götterdämmerung. Я адпрэчыў гэта і, на жаль, забыўся. Неяк не ўкладвалася ў ход падзей. Ён вырашыў узяць Бэн Мусафа ў заложнікі для атрымання новых партый золата. Навошта яму кідаць усё гэта ў бессэнсоўным моры полымя? Я вярнуўся да Лізы.
  
  
  «Дрэйсіг сказаў вам што-небудзь, калі прывёў вас сюды?» Я спытаў. "Што-небудзь, што можа быць цікава?"
  
  
  "Ён сказаў, што згвалтуе мяне перад ад'ездам", - адказала яна.
  
  
  "Перад тым, як ён пайшоў адсюль", - паўтарыў я. Гэта не падобна на тое, што ён меў намер сам загінуць у агні. Было што-небудзь яшчэ?
  
  
  "Ну, калі ён ... калі ён ..."
  
  
  "Спыні гэтую штуку", - крыкнуў я.
  
  
  «Калі ён лёг на мяне, - выпаліла яна, - ён сказаў, што возьме мяне з сабой, але я буду замінаць яму. Ён сказаў, што ў яго будзе дастаткова праблем з арабам і яго каштоўнымі птушкамі».
  
  
  Цяпер гэта стала падобна на нешта. Дрэйсігу прыйшла ў галаву думка, што ўсё гэта было ператрымана. Занадта шмат памылак, занадта шмат яго хуліганаў, дасведчаных свае тонкасці, занадта шмат магчымасцяў, каб апынуцца ў небяспецы са боку прыяцеляў Бэн Мусафа. Ён бы ўсё гэта адпусціў
  
  
  Спаліць яго, каб стварыць уражанне, што ён таксама памёр. Але насамрэч ён меў намер знікнуць з Бэнам Мусафам у якасці закладніка, каб пачаць усё спачатку. Я пачуў кашаль Лізы і адчуў, як рэзкі дым пранікае ў мае лёгкія. Замак задыхаўся ад фатальнага дыму. Хутка паднімецца пякучы дым. Калі Дрэйсіг планаваў збегчы, у яго напэўна было выйсце.
  
  
  «Застанься тут і зачыні дзверы», - сказаў я Лізе. «Я збіраюся адпусьціць Бэн Мусафа».
  
  
  Я прывязаў хустку да твару і намацаў шлях скрозь дым да лесвіцы. Там было вельмі душна, і я адчуў, як мае лёгкія пашыраюцца. Калі я падымаўся па лесвіцы, спякота была невыноснай. Дым у вежы быў не дужа густы, але гэта было толькі пытанне часу. Я знайшоў дзверы ў камеру і зазірнуў у замочную шчыліну. Бэн Мусаф сядзеў у турме і выглядаў глыбока занепакоеным. Я адчыніў затвор, і ён выбег.
  
  
  «Драйсіг мёртвы, і замак вось-вось ператворыцца ў гіганцкую печ», - сказаў я. «Калі я не знайду выйсце, мы ўсё згарым жыўцом. Ідзі за мной. '
  
  
  Бэн Мусаф кіўнуў, у яго вачах з'явілася сумесь падзякі і напругі. Літаральна праз некалькі імгненняў дым ужо згусцеў, і стала горача. Я з цяжкасцю спусціўся па лесвіцы і навобмацак пайшоў па калідоры да пакоя, дзе чакала Ліза. Яна трымала дзверы зачыненымі, і паветра ўнутры, хоць дым ужо прасочваўся скрозь шчыліны, усё яшчэ быў адносна добрым. Мы маглі дыхаць і размаўляць. Але з кожным імгненнем смерць набліжалася.
  
  
  «Дрэйсіг меў намер знікнуць», - сказаў я. "Дзесьці павінна быць сакрэтнае выйсце".
  
  
  "Гэта магло быць дзе заўгодна!" - Усклікнула Ліза. “У гэтым дыме яго немагчыма знайсці. Апроч таго, з чаго нам пачаць?
  
  
  «Ты маеш рацыю, гэта можа быць дзе заўгодна, але гэта малаверагодна», - сказаў я, кашляючы. «Вы сказалі, што ён меў намер забраць Бэн Мусафа і яго каштоўных птушак. Гэта азначае, што ён, напэўна, планаваў забраць іх па дарозе. Давай… у нас ёсьць адзін шанец, і нам няма чаго губляць, скарыстаўшыся ім». Я пайшоў наперадзе і ўпаў на калені, каб паўзці па зямлі. Гэта не было вялікім паляпшэннем, але мела значэнне, таму што дым мае тэндэнцыю паднімацца. Але нават каменная падлога стала гарачым. Мне здалося, што ў нас ёсць хвіліны тры, каб знайсці выйсце. Мне ўдалося знайсці першы пакой, дзе жыла большасць арлоў, і я адчуў падбадзёрванне, калі ўбачыў, што дзверы зачыненыя. Мы адкрылі яго і ўдыхнулі адносна свежае паветра зачыненага пакоя. Абедзве бакавыя сцены былі схаваны за старымі клеткамі і абсталяваннем, але задняя сцяна аказалася чыстай. Сцяну пакрывалі некалькі выдатных драўляных панэляў пад зборам збору. "Націсніце на ўсе панэлі", - загадаў я.
  
  
  Бэн Мусаф і Ліза выканалі мой загад і прыціснуліся да панэляў. Раптам, калі Ліза націснула недзе ўнізе, у сцяне з'явіўся праём. Я пайшоў па вузкім калідоры. Нават у гэтай крута якая спускаецца шрубавай і часткова шрубавай усходах сцяны ўжо былі гарачымі. Нарэшце ён падышоў да вузкіх дзвярэй. Я спачатку дакрануўся да яго, каб праверыць тэмпературу. Я нагадаў астатнім, што Дрэйсіг хацеў пайсці нашмат раней; але на шчасце дзверы апынуліся навобмацак адносна прахалоднай. Я штурхануў, і мы апынуліся ў доўгім калідоры. Я ўбачыў у яго канцы іншыя дзверы і, штурхнуўшы іх, адчуў прахалоднае вячэрняе паветра. Мы хутка выйшлі вонкі, і я ўбачыў, што калідор павёў нас пад зямлю ярдаў за сто ад замка.
  
  
  Я адчуў руку Лізы ў маёй, калі мы павярнуліся, каб паглядзець на падпалены замак. Полымя прасочвалася з крыжовых вокнаў паўсюль, аж да байніц на дахах веж. Здавалася, што сярэднявечнае войска аблажыла замак, і ў некаторым сэнсе так яно і было. Войска сярэднявечных ідэй абложвала яго, дыскрэдытавала ідэі аб вышэйшых людзях і расісцкія міфы, аб першародным граху і меркаваных ворагах чалавецтва.
  
  
  "Дзе ты прыпаркавала машыну?" - Спытаў я Лізу. Я не мог стрымаць смех зараз. Гэта гучала так, нібыта мы толькі што выйшлі з кіно.
  
  
  "Па дарозе", - сказала яна. 'Пойдзем са мной.'
  
  
  Цяпер я звярнуўся да Бэна Мусафа. Лютыя вочы араба былі пранізлівымі, але няўпэўненымі.
  
  
  "Я дзякую вам за сваё жыццё", - сказаў ён. "Я бясконца ўдзячны табе, хоць, вядома, разумею, што я твой палонны".
  
  
  Я чакаў гэтага
  
  
  гэты момант павінен быў наступіць, і я доўга думаў пра гэта. Насамрэч не было ніякіх матываў для затрымання Бэна Мусафа, хаця я быў упэўнены, што змагу прыдумаць нешта, заснаванае на змове, магчыма, нават на саўдзеле ў забойстве. Але гэта ўжо не мела значэння. Я вырашыў дазволіць яму бегчы. Гэта прадэманстравала б шчодрасць Захаду і гатоўнасць дараваць і забывацца. І, перш за ўсё, гэта будзе ўрок, які ён не хутка забудзе.
  
  
  «Можаце ісці, - сказаў я. Я ўбачыў здзіўленне ў яго вачах. «Я толькі раю вам з гэтага моманту выбіраць сяброў больш старанна і для лепшых мэт. Вы робіце стаўку не на таго каня. У вашым раёне жывуць значна больш сімпатычныя габрэйскія хлопчыкі. Праверце гэта, і вы станеце добрымі суседзямі».
  
  
  Бэн Мусаф нічога не сказаў, але зразумеў. Ён пакланіўся, павярнуўся і пайшоў. Я ўзяў Лізу за руку, і мы пайшлі да машыны. Усе паплечнікі Дрэйсіга зніклі. Не варта было іх падбіраць. Заўсёды знойдуцца іншыя, гатовыя служыць любому пану...
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мы вярнуліся ў часовы дом Лізы, на стале ляжала цыдулка ад яе цёткі.
  
  
  
  
  Дарагая Ліза,
  
  
  Місіс Бекер папрасіла мяне прыехаць і застацца з ёй на некалькі дзён. Хаця ты не вярнуўся ўчора ўвечары, я ўсё роўна вырашыў сысці. Я вярнуся позна ўвечары ў пятніцу.
  
  
  Цётка Ганна».
  
  
  
  
  "У вас ёсць дзе-небудзь прытулак?" - Сарамліва спытала Ліза. "Так", - сказаў я. 'Вось.'
  
  
  Яе спакойны, упэўнены погляд вывучаў мяне. "У мяне ёсць прадчуванні на гэты конт", - сказала яна. "Не хвалюйся", - усміхнуўся я ёй. "Ты ў бяспецы, наколькі гэта магчыма".
  
  
  Яна падумала на імгненне і прыняла прапанову.
  
  
  "Я збіраюся прыняць душ і пераапрануцца", - сказала яна. "Я адчуваю сябе вэнджанай вяндлінай".
  
  
  - Тады мая чарга. Пакуль ты прымаеш душ, я пазваню свайму босу ў Штаты. Ён плаціць ... так што не панікуйце.
  
  
  Я глядзеў, як яна ўвайшла ў спальню. Яе грудзей цудоўна рухаліся пад чырвонай блузкай, якую ледзь стрымліваў бюстгальтар. Я сеў і папрасіў сустрэцца з Хоўкам. Я патэлефанаваў яму толькі пасля таго, як прыняў душ і асвяжыўся. Ліза засцілала мне ложак і сама спала на канапе. Мы проста спрачаліся аб тым, хто сядзе на канапу, калі зазваніў тэлефон. Гэта быў Хоук.
  
  
  «Арабы фінансавалі Дрэйсіга», - паведаміў я яму. "Асабліва нейкі Абдул бен Мусаф".
  
  
  "Фінансаванне?" - пачуўся голас Хоука. Для тых, хто меў звычку гаварыць манатонна, ён надаваў шмат увагі апошняму склада.
  
  
  "Фінансавана", - паўтарыў я. «Драйсіг мёртвы, а Бэн Мусаф сабраў валізкі і вярнуўся дадому. О, яшчэ сёе-тое, - сказаў я. "Заходняя Нямеччына ўзбагачана залатымі зліткамі на мільён даляраў, якія былі знойдзеныя на двух баржах у Рэйне".
  
  
  "Добрая праца, N3", – сказаў Хоук. «Вы перасягнулі самога сябе. Цяпер у цябе можа быць перапынак. Вазьмі заўтра выходны. А потым вяртайся пасьлязаўтра».
  
  
  "Толькі заўтра?" - усклікнуў я. «Не песці мяне так. Трох-чатырох гадзінаў больш чым дастаткова».
  
  
  Маўчанне Хоука казала аб многім. "Добра", - сказаў ён. “Калі ты хочаш вярнуцца? Як вы думаеце, калі яна вам надакучыла?
  
  
  "У гэтыя выходныя і ніколі ў такім парадку", - сказаў я.
  
  
  «Добра, але пераканайцеся, што вы прыедзеце ў суботу. Ці дадому, калі гэта зручна. Тады ў мяне можа быць нешта важнае для цябе.
  
  
  Ён павесіў трубку, і я павярнуўся да Лізе. «У мяне перадышка да суботы. Потым я вярнуся ў Штаты, - аб'явіў я.
  
  
  "Вы знікнеце тут самае позняе ў пятніцу днём", - сказала яна. "Да таго, як вернецца цётка Ганна".
  
  
  На Лізе быў блакітны халат і больш нічога, наколькі я мог судзіць. З большасцю жанчын я ўжо ведаў бы, дзе я стаю. Лізу, аднак, зразумець было немагчыма. Яна была вельмі прыгожай і вельмі жаданай. Яна таксама была вельмі спачувальнай, і, калі гэта было няправільнае рашэнне, было кранальна, што яна прыйшла за мной. Я не хацеў безразважна разбураць страшэнна прыемныя адносіны. Таму я вырашыў паводзіць сябе добра і ў любым выпадку не рызыкаваць прычыніць ёй боль.
  
  
  "Вы кладзецеся на ложак, а я на канапу, і больш ніякага глупства", - сказаў я. Яна ўстала і пайшла ў спальню. Яна спынілася каля дзвярэй, і халат расхінуўся настолькі, што агаліла доўгую прыгожую нагу. Я падумаў аб яе голай прыгажосці,
  
  
  
  калі яна бегла па лужку. «Дабранач, Нік», - рушыў услед адказ.
  
  
  "Спі спакойна, мілая", - адказаў я. Яна выключыла святло, і ў пакоі стала амаль цёмна. Мэбля адлюстроўвала святло вулічных ліхтароў на куце. Я якраз пацягнуўся, калі пачуў, як адчыніліся дзверы, і яна апусцілася на калені перада мной. Нават у паўзмроку я мог сказаць, што яна выглядала сур'ёзнай.
  
  
  "Хто ты на самой справе, Нік?" - мякка спытала яна. "Ты ўсё яшчэ не сказаў мне пра гэта".
  
  
  Я працягнуў руку і прыцягнуў яе да сябе. "Я той, хто хацеў бы пацалаваць цябе", - сказаў я. 'І хто ты?'
  
  
  "Той, хто хацеў бы, каб ты яго пацалаваў", - сказала яна. Яе рукі абвіліся вакол маёй шыі, і халат расхінуўся. Мае рукі знайшлі яе накіраваную ўверх, маладыя і энергічныя грудзі. Ружовыя соску тут жа выскачылі, калі мае пальцы лашчылі іх, і яе вусны былі той жа мядовай мяккасці, якую я спрабаваў раней. Толькі вось на маю ціснулі горача. Яе плечы былі аголеныя, калі халат саслізнуў з яе, і яна прыціснулася грудзьмі да мяне, усё яшчэ стоячы на каленях побач з канапай. Я падняў яе і саступіў месца яе доўгаму гнуткаму целу, якое адпавядала ямкам і выгібам майго цела. Спачатку яна вагалася ў любоўнай гульні, але калі я даследаваў яе цела, яе прыгожыя доўгія ногі рассунуліся і павярнуліся да мяне, каб атрымаць яшчэ. Яе рукі зараз таксама лашчылі, а яе грудзей прыціскаліся да маіх рук, каб іх можна было закрануць.
  
  
  «О, Нік, Нік, - прамармытала яна. "Ніколі не спыняйся... ні сёння, ні заўтра... пакуль табе не давядзецца сыходзіць". Я ўзяў яе, і яна адказала з цудоўным пяшчотным запалам юнака. У другі раз яна была гэтак жа гатова, далікатная і цудоўная.
  
  
  Мы ўсталі толькі для таго, каб паесці, але большую частку гэтых двух з паловай дзён правялі ў ложку. Цудоўнае пачуццё гумару Лізы заправіла нашы заняткі каханнем.
  
  
  У пятніцу днём было занадта хутка. Я апрануўся і пайшоў да таго, як цётка Ганна вярнулася дадому. Мне было шкада пакідаць яе. Даглядаць дзяўчыну, якая шануе вас і як чалавека, і як суседа па ложку, - проста прыемны занятак.
  
  
  "На якім самалёце вы вылятаеце заўтра?" - спытала яна ля дзвярэй.
  
  
  "У дзесяць гадзін ад Тэмпельхофа", - адказаў я.
  
  
  "Я буду там", - паабяцала яна.
  
  
  «Неабавязкова, - сказаў я.
  
  
  «Так», - сказала яна, яе вочы скакалі.
  
  
  Я выйшаў з дому, зняў нумар у гатэлі на ноч і пашкадаваў, што не змагу прыдумаць спосаб зноў убачыць Лізу. Я прачнуўся рана і дабраўся да аэрапорта. Ён быў заняты, і незадоўга да майго ад'езду я ўбачыў, як яна ідзе да мяне праз натоўп. На ёй быў элегантны гарнітур бірузовага колеру, і яна зноў адрознівалася бесклапотнасцю.
  
  
  'Што адбываецца?' - спытаў я крыху груба. "Мне трэба сесці зараз".
  
  
  «Мяне затрымалі ў дарозе», - сказала яна, ідучы побач са мной. Я аддаў свой білет касірцы і выглядаў здзіўленым, калі яна таксама выцягнула білет.
  
  
  'Што ты задумаў?' Я спытаў.
  
  
  «Я лячу дадому», - сказала яна, узяўшы мяне за руку і накіраваўшыся да самалёта. Я спыніўся.
  
  
  "Як гэта дадому?" - падазрона спытаў я.
  
  
  «У Мілўокі», - холадна сказала яна. "Давай, ты затрымліваеш людзей".
  
  
  Я рушыў услед за яе гнуткай высокай фігурай уверх па лесвіцы і сеў у самалёт. Яна неадкладна села і паляпала па крэсле побач з сабой.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - сказаў я. Як наконт Мілўокі? Ты сказала мне, што ты немка».
  
  
  «Я ніколі гэтага не казала», - адказала яна з расчараваным позіркам, калі я абвінаваціў яе ў нечым падобным. Сапраўды, калі я падумаў, я не мог успомніць, каб яна калі-небудзь казала гэта так шматслоўна.
  
  
  "Я нямецкага паходжання", - сказала яна. «І я наведала сваю цётку тут. Вы проста выказалі здагадку, што я з Гамбурга ці Дзюсельдорфа ці яшчэ чаго-небудзь.
  
  
  "Я спытаў вас, дзе вы даведаліся ўсе гэтыя амерыканскія выразы", - сказаў я.
  
  
  - І я вам гэта сказала. Я гляджу шмат амэрыканскіх фільмаў».
  
  
  "У Мілўокі?"
  
  
  "У Мілўокі!"
  
  
  «Вы сказалі, што вывучылі англійскую ў школе».
  
  
  "Дакладна", - сказала яна, задаволена ўсміхаючыся.
  
  
  Я прысеў. "Калі б у гэтым самалёце не было так шмат людзей, я б цябе забыўся", - сказаў я ёй.
  
  
  "Ты зможаш зрабіць гэта, калі мы будзем у Нью-Ёрку", - сказала яна, і яе вочы зноў сталі танчыць. «Абяцаю, што дапамагу. Вы можаце зьвяртацца да мяне, як хочаце».
  
  
  Я адчуваў, што я зноў з ёй
  
  
  і ўсміхнуўся. Гэта быў бы выдатны палёт таму. Выхадныя нечакана падаліся вельмі вясёлкавымі.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  
  
  
  Неанацысты ў Заходняй Германіі раптоўна дабіваюцца вялікіх поспехаў на выбарах. Іх лідэр уяўляе сябе новым фюрэрам. Аб ім мала што вядома, але адно можна сказаць напэўна: у саміх неанацыстаў не было грошай, каб зрабіць магчымай сваю татальную выбарчую кампанію.
  
  
  Каго цікавіць новая нацысцкая эпоха?
  
  
  Хто таямнічы фінансіст, які стаіць за кандыдатам у фюрар?
  
  
  Падчас сваіх пошукаў Нік Картэр упершыню сустракае панадлівую бландынку, якая выконвае стрыптыз у старым замку на Рэйне.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  Чалавечая бомба запаволенага дзеяння
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  
  Чалавечая бомба запаволенага дзеяння
  
  
  
  перавёў Леў Шклоўскі ў памяць аб загінуўшым сыне Антоне
  
  
  
  Арыгінальная назва: Human Time Bomb
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  
  
  
  N82 зразумеў, што здзейсніў памылку, калі ў будынку зачыніліся дзверы і спынілася стракатанне начных казурак. Потым жабы, якія засталіся далей у плантацыі фабрыкі, таксама замоўклі ў добраўпарадкаванай сажалцы. Там нехта рухаўся ў цемры.
  
  
  
  Прабрацца сюды было лёгка напярэдадні ўвечар, пад плотам, у месцы, дзе зямля асела ад дажджу. N82 прыйшоў да высновы, што яму не трэба было праходзіць па гэтым маршруце двойчы. Ён паглядзеў на авальнае воблака, якое прайшло перад паўмесяцам, і папоўз назад, маючы намер вярнуцца тым жа шляхам. У цемры ён, вядома, не мог рызыкаваць ісці іншай дарогай.
  
  
  
  Ён не баяўся даберманпінчэраў. Пах сук у цечцы ў аэразолі была надзейным рэпелентам. Між іншым, чацвёра вялікіх прыгожых жывёлін толькі што сядзелі побач з брамнікам на галоўнай дарозе. Каб ён ясна іх бачыў і думаў: "Цяпер, калі яны не патрулююць, я мог бы ўвайсці". У яго зачасалася галава. Гэтая пастка была добра падрыхтавана.
  
  
  
  Ён быў у трывозе, і паспрабаваў уцячы. Ён папоўз хутчэй. Крокі даносіліся да яго з розных бакоў. Пасля нічога не заставалася. Ён устаў і выцягнуў свой 9,5-мм рэвальвер Chiefs Airweight Special.
  
  
  
  N82 быў Х'юбертам П. Дзюмонам, моцным маладым хлопцам з цягай да прыгод, бліскучым хуткім самалётам і дзяўчатам, якія былі добрыя ў плоці. Адзіны недахоп для яго быў пазначаны як "безразважнасць" у ацэначных лістах AX. Магчыма, гэта было з-за яго ярка-рудых валасоў, добрага смеху і вялікай мускульнай сілы.
  
  
  
  Ён прайшоў інтэнсіўнае двухгадовае навучанне AX і некалькі тэставых заданняў. А зараз ён прабраўся праз апраметную цемру даліны ў Каларада, таму што папрасіў аб гэтым заданні. Ён атрымаў яго, таму што ў Дэвіда Хока было занадта мала вольных людзей. Нік Картэр быў у Еўропе, і ўсё, што адбывалася, было звычайным абследаваннем. Глядзіце, запісвайце, давай справаздачу.
  
  
  
  Але каб быць напагатове, вы ж хацелі быць на вышыні, ці не так? Х'юбі абдумваў гэта, аглядаючы галоўны будынак комплексу Reed-Farben Ltd.
  
  
  
  Ён змяніў кірунак і папоўз управа, бо крокі, якія даносіліся злева і тапталі свежую траву, цяпер пачуліся ясней. Дзіўныя крокі, яны былі падобныя на крокі сланоў, якія навучыліся хадзіць на пальчыках. Яны змянілі кірунак разам з ім і пагражалі дагнаць яго.
  
  
  
  Авальнае воблака рухалася далей, зноў прапускаючы бледнае месячнае святло. Ён выпрастаўся і ўбачыў надыходзячую да яго велізарную постаць. Яго крок быў перапынены, а затым яго схапілі рукі, магчыма, мацнейшыя, чым яго ўласныя.
  
  
  
  Смурод, які выпускаў гэты мужчына, выклікала ў яго ванітавыя пазывы - сумесь хімікатаў з аперацыйнай і адходаў бойні. — Адпусці, ці я буду страляць, — гучна сказаў Х'юбі. Ён дзейнічаў па інструкцыі. Тры папярэджанні. 'Выпусці. Выпусці...'
  
  
  
  Рука пацягнулася да яго пісталета. Рука, якая сціскае яго левы біцэпс, абвілася вакол яго шыі. Прыціснуты да шырокіх грудзей, Х'юбі задыхаўся. Ён страляў у напружанай позе, але асцярожна. Васьмідзюймавы ствол увагнаў першую кулю пад грудную клетку чалавека, са злёгку прыглушаным гукам паміж іх якія змагаюцца целамі.
  
  
  
  Які нападаў на Х'юбі задрыжаў, але ціскі яго рук сціснуліся яшчэ мацней. Х'юбі стрэліў яшчэ чатыры разы; патроны калібра 9,5 мм Special кожны раз ударалі аддачай прыклада аб яго далонь. Ён адчуў атрутны ўкол іголкі ў спіну і зразумеў, што чалавек, які пераследваў яго, зараз далучыўся да сутычкі. Ён паспрабаваў пхнуць чалавека перад сабой і падумаў аб пяці 9,5-мм кулях - гэты хлопец, павінна быць, зроблены з бетону!
  
  
  
  Х'юбі паспеў вывярнуць далонь з-пад рукі суперніка і выгнуцца, не разумеючы, што за гэтым няма ніякай хуткасці і сілы. Галава ў яго закружылася, ён адчуў слабасць, нібыта ап'янеў, і паваліўся. Чалавек, у якога ён стрэліў, упаў разам з ім. Х'юбі ляжаў нерухома, заціснуты ў абдымках мерцвяка.
  
  
  
  Калі праз два дні пасля сваёй фатальнай начной прыгоды N82 так і не адказаў, на велізарнай карце ў штаб-кватэры AX з'явіўся жоўты сцяг. Пасля таго, як гэты папераджальны знак заставаўся на месцы на працягу васьмі гадзін, Бернард Сантас са штаба быў пра гэта паведамлены. Ён старанна папытаўся па тэлефоне ў Дэнверы. Паколькі на наступную раніцу жоўты сцяг усё яшчэ быў на картцы, ён паведаміў аб гэтым Дэвіду Хоку, як таго патрабавала працэдура.
  
  
  
  У AX элітная выведвальная служба. Дэвід Хоук, як яго паважаны кіраўнік, можа атрымліваць сродкі ад Кангрэса гэтак жа лёгка, як і іншыя семнаццаць разведвальных і ахоўных агенцтваў любой значнасці. Магчыма, сакрэт добрых вынікаў AX збольшага складаецца ў тым, што яна працуе з бюджэтам, які складае толькі невялікую частку бюджэту іншых арганізацый.
  
  
  
  У канчатковым рахунку, шмат вашага часу можа быць выдаткавана на марнаванне грошай і прыцягненне новых сродкаў. Высокапастаўленая адміністрацыя душыць дзеянне. З іншага боку, у AX ёсць у рэзерве толькі абмежаваную колькасць людзей; кожны з якіх суперагент, такім чынам Х'юберт быў адзін з іх.
  
  
  
  Цікава адзначыць, што ў той час як супрацоўнікі ФБР з'яўляюцца "агентамі" і многія называюць іх "хлопцамі з ЦРУ", дасведчаныя людзі называюць супрацоўнікаў AX "намеснікамі". Гэты тэрмін выкарыстоўваецца сенатарамі і вышэйшымі службовымі асобамі ўрада і судовай сістэмы. Агенты AX, у тым ліку Дэвід Хоук, шануюць гэта, хоць яны працягваюць зваць сябе людзьмі AX, уключаючы рэгістрацыйную справу і нумары.
  
  
  
  Х'юбі Дзюман трапіў у катэгорыю N з-за свайго інтэлекту і атлетызму. Калі б ён выжыў і прадэманстраваў свае навыкі і кемлівасць, ён мог бы стаць забойцам - майстэрскім забойцам. Гэтыя некалькі байцоў AX прадстаўляюць Злучаныя Штаты і маюць права дзейнічаць у надзвычайнай сітуацыі па сваім меркаванні, не прыцягваючыся да адказнасці. Дасціпны, поўны фантазіі журналіст, які раскапаў некаторыя дэталі спраў AX, затым назваў іх Майстрамі забойцамі. Людзям з AX гэтае імя не вельмі падабалася, але яно прыжылося.
  
  
  
  Х'юбі Дзюман мог бы гэта зрабіць (толькі адзін з пятнаццаці, хто прыходзіць на выпускны іспыт і выніковыя тэсты, і гэта ўжо загартаваныя байцы AX), але калі Дэвід Хоук атрымаў паведамленне "больш ніякіх справаздач", ён падумаў пра што заўгодна, але толькі не пра гэта. . Са свайго офіса ў цэнтры Вашынгтона, у Дзюпон-Серкл, ён размаўляў з Сантасам па прыватнай лініі з дапамогай шыфратара прамовы.
  
  
  
  «Бярні, што да N82 — ці ёсць яшчэ паведамленні з тых месцаў?»
  
  
  
  - Нічога, сэр. Тэлекс пусты. Дзяржаўны дэтэктыў нічога аб гэтым не ведае. Як і шэрыф. Мясцовая паліцыя праязджае тамака нячаста. Іх усяго трое мужчын і коні. Я не тэлефанаваў ім, таму што гэта можа прывесці да рознага роду ўскладненняў. Яны класіфікуюцца як C-4. Мне ўсё роўна паспрабаваць?
  
  
  
  Маршчыністы твар Хоўка быў вельмі сур'ёзны. - 'Не. А як наконт N3?
  
  
  
  
  'У Парыжы. Вернецца заўтра.'
  
  
  
  'Калі ласка, дашліце яго да мяне. Як мага хутчэй.'
  
  
  
  - Добра, сэр.
  
  
  
  Хоук павесіў трубку і дастаў з ніжняй скрыні стала тэчку REED-FARBEN Ltd. і адкрыў. Ён хутка прачытаў некалькі лістоў усярэдзіне.
  
  
  
  Вы можаце думаць аб Reed-Farben як аб хуткарослай кампаніі ў гэтак жа хутка развіваецца фармацэўтычнай галіны, а можаце думаць пра яе як пра што-то па-чартоўску загадкавым. Гэта залежала ад вашага досведу і ад вашай інтуіцыі. Фінансаваньне было добрым, але часткова гэта былі замежныя грошы. Вышэйшае кіраўніцтва так і не выявілася, як і большасць ключавых супрацоўнікаў. Былі наняты нямецкія, японскія і французскія вучоныя, але так было ў многіх грамадствах. Яны пабудавалі ўласны аэрапорт і адмовіліся ад фінансавай дапамогі ад урада. Яны маглі пахваліцца вельмі прыбытковай вытворчасцю хімікатаў для прамысловага выкарыстання і лекаў, а таксама вядучымі біёлагамі і лекарам, які быў аўтарытэтам у галіне перасадкі сэрца і нырак. Як ні дзіўна, ён не даў інтэрв'ю, бо працаваў у Reed-Farben.
  
  
  
  Куткі рота Хоўка сціснуліся. N82 быў адпраўлены для падвядзення вынікаў. Калі агент AX перастаў дакладваць, асабліва такі рашучы малады чалавек, як Х'юбі Дзюман, вы маглі быць упэўненыя, што вашыя першапачатковыя падазрэнні былі цалкам абгрунтаваныя. Хоук павольна зачыніў тэчку і паклаў яе ў правую верхнюю скрыню, якую ён называў сваім кошыкам на выпадак надзвычайнай сітуацыі.
  
  
  
  
  Марта Вагнер сумавала па Х'юбі. Апроч AX, яна была адзінай, хто заўважыў пустэчу, якую ён пакінуў пасля сябе. Яна сумавала па ягоным таварыстве за абедам, а таксама дарма чакала сустрэчы з ім на ранішняй каве або абедзе.
  
  
  
  Марта была маладой жанчынай, якая ведала, чаго яна хоча. Яна была даволі пухленькая, але гэта яе не бянтэжыла - прыгожая постаць, але з чымсьці яшчэ.
  
  
  
  Яна была Мартай з неонавых шыльдаў уздоўж галоўнай дарогі:
  
  
  
  
  Рэстаран сакавіку - Выдатная кухня - Кактэйлі.
  
  
  
  
  Шэсць гадоў таму лёгкія яе бацьку заўчасна разбурыліся з-за шахтавага пылу, але ён атрымаў 6000 долараў ад страхавой кампаніі з дадатковай кампенсацыяй ад яго працадаўцы, а таксама ад прафсаюза.
  
  
  
  Да гэтага сакавіка амаль два гады працавала ў рэстаране Perlinson's у Каларада-Спрынгс. Яна ведала, як сціснуць зубы, добра зарабляць і паспрабаваць утаймаваць п'янства свайго брата Піта, каб ён мог захаваць сваю апошнюю працу рэпарцёра ў Rocky Mountain News. У свае нешматлікія выходныя яны каталіся на лыжах у даліне Каперпот, і аднойчы Марта прыгледзелася да закусачнай Шчасліўчыка Эда. Лакі было семдзесят, і гэтая забягалаўка была брудным месцам, але ўсё роўна добра прадавалася. Гэта была адзіная рэстарацыя на тэрыторыі.
  
  
  
  Яна купіла яго, узяла ў справу з сабой Боба Паўворана - індзейца, які быў адным з лепшых кухараў Перлінсана, - і праз некалькі месяцаў вам даводзілася чакаць у рэстаране Марты падчас водпуску, каб вызваліўся столік.
  
  
  
  Незалежна ад таго, ці быў Піт Вагнер добрым журналістам, баланс паміж яго дасягненнямі і выпіўкай аказаўся занадта няўстойлівым, і ён стаў мэнэджэрам кампаніі сваёй сястры. Гэта аказаліся цікавыя адносіны, таму што Боб Полуворона ненавідзеў моцныя напоі («Вось што знішчыла маю расу»). Калі Боб не працаваў на кухні - цяпер у яго падначаленні было чатыры кухары - ён быў вопытны бармэн. - добры спецыяліст і цікавы суразмоўца. Аднойчы ён сказаў Марце даверліва:
  
  
  
  “Мне падабаецца падаваць алкаголь белым людзям. Я заўсёды кажу ім: «Думаю, з вас дастаткова, сэр», але яны ніколі не жадаюць слухаць».
  
  
  
  Ён быў добрым вартаўнічым сабакай для Піта. Яны былі блізкімі сябрамі, за выключэннем перыядычных выпадкаў, калі Піт браў адну чарку, потым іншую, а потым збіваўся з рахунку. Аднойчы Боб прайшоў увесь доўгі шлях да Бойс, каб завезці яго дадому.
  
  
  
  Некалькі гадоў таму Марта знесла бульдозерам драўляную халупу Эда і пабудавала новае кафэ-рэстаран-закусачную - унутры ўсё было з нержавеючай сталі і пластыка, а звонку - з лакіраванага дрэва. Нават тады вам часта даводзілася чакаць, пакуль вызваліцца столік падчас курортнага сезона і лыжнага сезона.
  
  
  
  Марта сумавала па Х'юбі Дзюмону, таму што ён падыходзіў да яе сапраўды гэтак жа, як яна падыходзіла да многіх людзей. Ён быў уважлівы, мілы, і можна было сказаць, што ў яго ў рукаве куды больш, чым ён паказваў. А Марта была здаровай жанчынай; яе жыццёвыя сокі ўсё яшчэ хацелі кіпець, хаця яна працавала па дзесяць гадзін у дзень і адхіляла многія прапановы. З усёй сваёй асцярожнасцю яна зразумела, што, хоць Х'юбі гаварыў з ім усяго каля пяці разоў, яна магла быць тым мужчынам, якога яна заўсёды шукала і ў якім мела патрэбу.
  
  
  
  Ён сказаў, што ён хімічны агент. Ён назваў гэта цікавай працай.
  
  
  
  Аднойчы ён запісаў усё гэта на плёнку, зрабіў ёй камплімент і здолеў распавесці большую частку гісторыі яе жыцця. У яе было адчуванне, што ён прыдумаў спатканне - можа быць, наступны раз?
  
  
  
  У тую ноч, калі яго без прытомнасці ўнеслі ў будынак без вокнаў, у які ён збіраўся зазірнуць, Марта Вагнер сядзела ў сваім рэстаране са шклянкай піва яшчэ доўга пасля закрыцця. Нарэшце на яе твары з'явілася звычайная суровая ўсмешка, яна паціснула плячыма і паехала на машыне адну мілю да бунгала, дзе яны жылі з Пітам.
  
  
  
  Марта Вагнер была вельмі здзіўлена, калі з'явілася яшчэ адна новая фігура. Напэўна, гэта быў добры год для мяне, падумала яна, ці, магчыма, я выглядаю больш прывабна. Гэты быў вышэй Х'юбі, у яго былі каштанавыя валасы замест рудых, але манеры ў яго былі такія ж плыўныя. Хоць ён быў ветлівы і нават стрыманы, вы адчувалі, што вы яму цікавыя і што ён вас прываблівае. Ён быў сімпатычным на выгляд, хоць гэта не было б меркаваннем дзяўчат, якія аддаюць перавагу вузкаліцы носьбітаў бакенбардаў. У Джыма Пэры быў поўны круглы падбародак і рот над ім, які сімпатычна смяяўся, хоць рабіў гэта нячаста. Ёй здалося, што ў яго быў самы востры позірк, які яна калі-небудзь заўважала пасля Боба Паўворана.
  
  
  
  Ён вадзіў чатырохгадовы Форд, але ён заўсёды выглядаў бездакорна. Ён сказаў са сваёй усмешкай, што ён з раёна Пітсбурга і што ён шукае працу. Ён насыціўся сталеліцейнымі заводамі.
  
  
  
  У тую першую ноч Марта старанна ацаніла Джыма Пэры і затрымалася ў краме далёка за гадзіну, калі яна звычайна ішла дадому, каб ачуцца пасля напружанага працоўнага дня. Яна не была ўпэўненая, чаму. (Я не чакаю, казала яна сабе некалькі разоў у той вечар, каб скакаць на мужчыну.) Ёй было ўжо дваццаць сем, працавітая, хвацкага здароўя, валодала розумам больш за многіх і часта складала кампанію ў ахайнай хаце, з яе братам Пітам. У аўторак раніцай у яе быў прыемны зварот да пакаёўкі, якая прыходзіла раз на тыдзень. Яна падпісалася на чатыры часопісы і нью-ёркскую газету. Піт навучыў яе гуляць у шахматы. Дык чаму яна павінна імкнуцца да мужчыны?
  
  
  
  Яна ўявіла, што ацэньвае Джыма Пэры ў якасці меры засцярогі. У рэшце рэшт, у яе было шэсць гандлёвых аўтаматаў у фае паміж барам і сталовай, і, як і ва ўсіх, яна не абкладала падаткам усе свае продажы. Гэты Джым Пэры цалкам мог быць з падатковай службы. Ён быў такім акуратным і ахайным. І вы амаль сказалі б, што ён занадта выглядае для звычайнага працоўнага на сталеліцейным заводзе ці кіроўцы грузавіка.
  
  
  
  Гэтае меркаванне з'явілася пасля таго, як ён падышоў да яе ў яе асабістым кутку з пытаннем. Ён сказаў гэта вельмі спакойна, ветліва і з сарамлівай усмешкай; ён ні ў якім разе не быў смельчаком.
  
  
  
  - Міс Вагнер? Мяне клічуць Джым Пэры. Не маглі б вы парэкамендаваць прыстойны, але не занадта дарагі гасцявы дом у гэтым раёне? Я не маю патрэбу, але і не напампаваны грашыма».
  
  
  
  Яна паглядзела на яго поглядам дасведчанага банкіра. Потым яна заўважыла зоркія, шырока расстаўленыя шэрыя вочы і хлапечы выгін яго падбародка і шчок. Але гэта быў ужо не хлопчык. Аб яе ўзросце. Калі Нік Картэр даведаўся, як яго разглядаюць, ён быў рады, што не носіць кантактныя лінзы. (Аддзел грыму AX даў яму менавіта тыя вочы, валасы і рысы асобы, якія былі патрэбныя, але гэтая дзяўчына шукала недахопы.)
  
  
  
  «Паспрабуй у Альпійскім. Сем кіламетраў на захад; гэта нельга прапусціць. І не вядзіцеся на гэтыя старыя дамы. У Эйба Фіпса ёсць сёе-тое для вас.
  
  
  
  'Дзякуй.' - Ён сарамліва вагаўся. — Ці не хочаце вы абнаявіць для мяне чэк? Не адразу, я маю на ўвазе. Вы можаце адправіць іх у банк, а затым даць мне грошы, калі яны будуць пераведзены на ваш рахунак.
  
  
  
  'Гэта добра. У каго яго знялі з рэгістрацыі?
  
  
  
  «На сталеліцейным заводзе Манангахела». Ён даў ёй чэк на 159,32 долара. «Мой апошні тыднёвы заробак. Я спытаў у Боба ў бары, i ён сказаў, што вы маглi б...
  
  
  
  'Выдатна.' - Яна на імгненне завагалася. Яе прыватны куток карыстаўся павагай заўсёднікаў. Калі незнаёмец садзіўся без запрашэння, неўзабаве з'яўляўся Боб Полуворона і прапаноўваў: "Чаму б табе не сесці за той столік?"
  
  
  
  - Сядай, - сказала яна.
  
  
  
  'Дзякуй. Магу я прапанаваць вам сёе-тое?
  
  
  
  'Піва. Але ад майго імя. Вы не павінны пачынаць з пакупкі білета для кандуктара.
  
  
  
  - Звычайна я таксама так раблю. Але паколькі вы дама, я адхіляюся ад правіла.
  
  
  
  Яны павінны былі засмяяцца. Боб Паўворана ўжо прыбыў. Марта паказала яму, што ўсё ў парадку - левая рука на стале - і спытала: "Ці не прынясеш ты нам два куфлі піва, Боб?"
  
  
  
  Нік сказаў: «У вас тут добрае месца. Калі тут запраўляў Шчасліўчык Эд, вы маглі быць шчаслівыя, калі выжылі пасля яго ежы.
  
  
  
  "Ты бываў тут раней?"
  
  
  
  'Катацца на лыжах. Калі Lyman Electronics пабудавала будынак, у якім зараз знаходзіцца Reed-Farben. Я спрабаваў уладкавацца туды на працу, але ў іх нічога для мяне не было. Мне вельмі жадалася тут жыць, тут шырокія магчымасці для катання на лыжах і паляванні, чым я вельмі кахаю займацца. Калі я наеўся ўсёй гэтай сталлю, я зноў прыехаў сюды.
  
  
  
  "Хочаце ўладкавацца на працу ў Reed-Farben?"
  
  
  
  'Верна.'
  
  
  
  "Гэта хімічная кампанія".
  
  
  
  «У мяне ёсць правы кіроўцы грузавіка ў Каларада. Але я хачу ўзяць правы і тут.
  
  
  
  "Яны патрабуюць праверкі надзейнасці".
  
  
  
  “У мяне ўжо ёсць такі дакумент. У Мананахелі мы шмат рабілі для вайсковага міністэрства.
  
  
  
  Марта задумалася. Чэк і яго сведчанні развеялі ў яе ўсе сумневы. Джым Пэры быў проста вольнай птушкай, а не ад падатковай інспекцыі ці дэтэктывам. Той апошні быў яшчэ горшы. Вы павінны былі нейкі час прыкідвацца, калі вы паліцыянт, ці прыходзіць са сваімі грашыма, калі гэта быў падатковы дэтэктыў. Яна вывучала Джыма, расслабляючыся і назіраючы за наведвальнікамі крамы.
  
  
  
  У бары было трое супрацоўнікаў; два для падачы і трэці для раскладкі ежы. Боб Полуворона стаяў спакойна, сочачы за кухняй, за хуліганамі і за касай. У Піта быў выходны. Нік захапіўся кампаноўкай корпуса. Суседства працоўных з гэтага боку аддзелена ад турыстычнай сталовай з іншага боку холам, аддзеленым падвойнымі дзвярыма ад кухні. Былі нават цэлымі сем'ямі, і рэстаран павінен быў прыносіць прыстойнае абарачэнне. За двума більярдавымі сталамі некалькі чалавек чакалі сваёй чаргі, а купка гульцоў за сталом для трукаў рабіла стаўкі па дзесяць долараў з чалавека. Апошняе магло апынуцца небяспечным, але шыракаплечы Боб Полуворона, які дазваляў сваім чорным вачам блукаць па ўсім памяшканні і стаяў як укапаны, без сумневу спыняў любыя непрыемнасці ў зародку.
  
  
  
  "Як даўно вы ў гэтым бізнэсе, міс Вагнер?" – спытаў Мік. 'Пяць гадоў. Два гады таму я загадала знесці старую ўстанову Эда.
  
  
  
  “Я быў тут прыкладна ў той час. Напэўна, гэта быў час, калі кампанія Reed-Farben прыступіла да працы». У яе вочы глядзелі шэрыя вочы, хітрыя, але ў той жа час агністыя. Яна адчула нотку страсці. Супакойся, дзяўчынка, сказала яна сабе. Кіроўца грузавіка без ПМЖ!
  
  
  
  "Правільна", - адказала яна.
  
  
  
  - Значыць, ты выбрала самы прыдатны час. Вельмі верагодна, што абарачэнне патроіцца, і тады вы купілі адзіную тут закусачную. Вы ўмелая дзелавая жанчына.
  
  
  
  "Магчыма, мне пашанцавала".
  
  
  
  Ён ухмыльнуўся і рухаў адной са сваіх цёмных броваў уверх і ўніз, як быццам згаджаючыся з чымсьці, што яны абодва зразумелі. Яна падумала: «Які разумны мудак». Нават Боб і Піт не даведаліся, што Пэрлі Эбат, былы кангрэсмен і спрытны малы ва ўсім, ад банкаўскай справы да нерухомасці ў васьмі розных штатах, паведаміў ёй аб Перлінсан, у справы якога ў яго ўжо былі ўкладзены грошы.
  
  
  
  Пазней ён сказаў: “Сакавік, я ніколі не думаў, што ты так хутка бегаеш. І табе сапраўды прыйшлося выкрасці нашага лепшага повара?
  
  
  
  Яна дала яму зразумець, што ў Перлінсана засталося шмат кухароў, а ў яе толькі Боб, у задуме, якое было для яе надзвычай рызыкоўным. Два падбародкі Эбота над яго бездакорна белай саракадаляравай кашуляй прыхільна пазіралі на яе, і яна дазволіла яму крыху памацаць. Яна магла б пазбегнуць яго тоўстай рукі пад абрусам, але калі ты камусьці нешта вінен...
  
  
  
  Праз год ёй не прыйшлося рабіць ні Пэрлі, ні каму-небудзь яшчэ ласку, хоць яна і не думала турбаваць Пэрлі. Ён з'яўляўся не радзей за адзін раз у месяц, часам з усёй кампаніяй, з-за чаго ў яе заставаўся неаплачаны рахунак на суму каля 100 даляраў, калі толькі ён не сігналізаваў, што адзін з яго таварышаў па абедзе гатовы заплаціць. Ёй не запатрабавалася шмат часу, каб зразумець, што яго цікавасць да Reed-Farben быў чым заўгодна, але толькі не капрызам.
  
  
  
  “Reed-Farben наймае шмат людзей, але яны вельмі цяжкія. Я маю на ўвазе... ёсць хлопцы з раёна, якім яны дакладна не патрэбныя, у той час як многім даводзіцца праязджаць кожны дзень па сотні міль, каб працаваць тут. Начальнік штаба - Кені Эбат. У яго... палітычныя сувязі. Мяркую, вам не адразу ўдасца з ім паразмаўляць, але калі вы яго ўбачыце, вы можаце сказаць яму, што я назаву яму ваша імя. Скажу яму... Я абнаявіў вашыя чэкі.
  
  
  
  Вочы Марты - цёмна-зялёныя, як алівы - спыніліся на шэрых вачах Ніка. Яна першая паглядзела ўніз. Чаму? Яна ніколі не выключала гэтыя адносіны, каб працягнуць руку дапамогі незнаёмцу.
  
  
  
  - Дзякуй, - мякка сказаў Нік. "Я буду выкарыстоўваць яго толькі ў выпадку неабходнасці, і тое вельмі сціпла".
  
  
  
  
  - Я перакананая ў гэтым. У адваротным выпадку я б не прапанавала яго.
  
  
  
  
  Імгненне праз Нік сказаў: «Дзякуй за ўсё, міс Вагнер. Вы зрабілі для мяне больш за некалькі хвілін, чым іншыя за гады. Я проста збіраюся ўбачыць гэтых Фіпсаў зараз. Сёння ў мяне была доўгая паездка, і я хачу заўтра раніцай выглядаць свежым у Reed-Farben і не пахнуць півам».
  
  
  
  
  "Клічце мяне Мартай - усё тут так робяць. Калі вы гэтага не зробіце, яны нават не зразумеюць, пра каго вы кажаце". Скажы Эйбу Фіпса, што гэта я цябе паслала.
  
  
  
  
  'Дзякуй яшчэ раз. Дабранач.'
  
  
  
  
  "Дабранач... Джым."
  
  
  
  
  
  
  Імя Марты Вагнер стварыла цуды з Эйбам Фіпсам. Ніку далі катэдж у два пакоі на сорак метраў - маленькі, драўляны і са старамоднай сантэхнікай, але "чысты" і ахайны, як каюта першага класа карабля. Калі мыўся, то заўважыў, што краны працуюць добра, не цякуць. не капаюць, і вада цякла раўнамерна.
  
  
  
  у некаторых дамах гарэла святло, і праз нейкія драцяныя дзверы да яго даносіліся смутныя тэлевізійныя шумы. Нік прыйшоў да высновы, што ён знаходзіцца дастаткова далёка ад дома Эйба, каб за яго прыходам і доглядам не сачылі занадта пільна. Калі ён знайшоў выхад у канцы шэрагу дамоў, ён быў поўнасцю перакананы. Эйбу трэба было надзець акуляры начнога бачання, і Нік сапраўды заўважыў блакітнаваты экран тэлевізара ў пакоі за кабінетам Эйба.
  
  
  
  Ён павольна праехаў міма лабараторый Рыд-Фарбен. У часы Lyman Electronics у цэнтры ўчастку стаяў велізарны двухпавярховы будынак, пазбаўленае ўяўленні, сучасны, без вокнаў і з кандыцыянерамі для прэцызійнага абсталявання. Паводле паведамлення AX, яны збанкрутаваліся, калі НАСА не працягнула свае кантракты, а былая кангрэсменша Пэрлі Эбат (для якой апазіцыйныя газеты выкарыстоўвалі асабліва непрыемныя мянушкі) была звязаная з групай Reed-Farben, якая набыла нерухомасць. Брудная гульня? – здзіўляўся Мік.
  
  
  
  Асвятленне, асабліва слізгальнае святло на кутах шматлікіх будынкаў і каляровыя агні ўздоўж праезнай часткі і ў парках, дазволіла Ніку ўбачыць, наколькі шырокім быў комплекс. Цяпер гэта было на трох узроўнях. Яны праклалі дарогі ўгору па схіле, і зараз там стаялі дома. Ён працягваў ісці за плотам. Ён атачаў увесь комплекс, і, паводле тапаграфічнай карце, якую вывучыў Нік, іншых пад'язных шляхоў не было. Гэта азначала, што дамы на схіле таксама знаходзіліся пад аховай. Вы павінны былі ўваходзіць і выходзіць праз завадскія вароты, дзе вы павінны былі паказаць свой пропуск пры яркім святле.
  
  
  
  Такі быў звычайны стан спраў у ваеннай прамысловасці. Для сачэння яны выкарыстоўваюць нейкіх некваліфікаваных беспрацоўных, якія паступова пачынаюць адчуваць сябе важнымі і становяцца іх вернымі прыхільнікамі. Але, як указаў Хоук у Вашынгтоне за пяць дзён да гэтага, нешта пайшло не так.
  
  
  
  Рыд Фарбен Лтд. добра фінансаваўся, але першыя ўклады прыбылі са Швейцарыі праз Chase Manhattan Bank, First National City Bank і United California Bank. Старонніх акцый не было, існуючыя падатковыя справаздачы за апошнія тры гады былі ў поўным парадку, а крэдыторамі былі прадстаўнікі міжнародных зацікаўленых груп, з якімі немагчыма было звязацца.
  
  
  
  Вы маглі звязацца толькі з іх юрыдычнымі кансультантамі і бухгалтарамі.
  
  
  
  Яны выраблялі хімікаты, але ў мінулым годзе амаль не атрымлівалі прыбытку. Казалі, што яны маюць вялікі навукова-даследчы аддзел, які займаецца комплекснымі выпрабаваннямі імплантацыі. Ва ўсёй літаратуры было толькі адно інтэрв'ю з навуковым супрацоўнікам Reed-Farben. Вядомы сірыйскі даследнік у агульных рысах заявіў, што яны працуюць над простагландынамі: «Наш прарыў, які, з навуковага пункта гледжання, можа адбыцца праз пару ці шэсць гадоў, прынясе вялікае паляпшэнне для недасканалых чалавечых арганізмаў. Мы працуем з шаснаццаццю простагландынаў - хімічнымі рэчывамі, якія могуць змяніць функцыі органаў менш чым за мільярдную долю грама. Тады мы зможам прапанаваць лекі ад высокага крывянага ціску і хвароб нырак, галаўнога мозгу, лёгкіх, малочных залоз, шчытападобнай залозы, вочных абалонак і рэпрадуктыўных органаў».
  
  
  
  Калі Нік прачытаў гэта, Хоук пракаментаваў: «Гучыць як шарлатанская рэклама, ці не так? Вось чаму мы адправілі Біла Родзе ў Гарвард пагаварыць з Уізерспун. Аказалася, што ўсё магчыма. У Гарвардзе таксама ёсць такія праекты. Але... У Уізерспуна было такое ж непрыемнае пачуццё, як і ў нас, што і выклікала ў нас такую цікаўнасць. Нешта не так. Супрацоўнікі Reed-Farben ніколі не абменьваюцца досведам з іншымі навукоўцамі. Яны таксама не ходзяць на навуковыя выставы. Яны не рэкламуюць нічога, акрамя сваіх звычайных хімічных прэпаратаў. Нарэшце, іх навуковы склад складаецца ў асноўным з замежнікаў, ні з кім не злучаных».
  
  
  
  - А што наконт таго маленькага аэрапорта? – спытаў Мік.
  
  
  
  
  «Яшчэ адна дзівацтва. Яны купілі спецыяльную прыладу для свайго кіравання. Яны пабудавалі аэрапорт у даліне адразу за першай гарой за заводам. Усё аднолькава дорага; уражлівая ўзлётна-пасадачная паласа, якую можна выкарыстоўваць толькі днём. У нас ёсць авіяцыйныя ўлады, якія вельмі асцярожна прапануюць федэральныя сродкі пасадкі. Ім гэта не падабаецца. Гэта страшэнна дзіўны бізнэс, калі яны нават не зацікаўлены ў якой-небудзь дапамозе.
  
  
  
  Нік думаў аб гэтай размове, пакуль ехаў па звілістай галоўнай дарозе, якая выходзіла з даліны праз глыбокую цясніну. Агароджа ўжо не ішла паралельна дарозе - ён ужо заўважыў гэта па шляху туды, - а ішоў вертыкальна супраць схілу, і там жа наглуха закрываў завадскую пляцоўку плошчай 75 га. Сюды не ўваходзіць аэрапорт; гэта яшчэ 200 га; раней там было дзве фермы.
  
  
  
  На ўчастку дарогі праз яр была кароткая цвёрдая абочына - ідэальнае месца для паркоўкі яго машыны. Нік вярнуўся да кута плота і забраўся туды, дзе бачыў яр, які спускаецца па схіле пад парэнчамі. Эканомна выкарыстоўваючы ліхтарык, ён выявіў след на размытай зямлі па суседстве, а таксама былі доказы таго, што хтосьці - ці некалькі чалавек - прапаўзалі праз гэтую траншэю. След памерам каля 47 можа быць ад N82. Просты спосаб пракрасціся ўнутр, падумаў Нік, ды і занадта просты. Калі яны распачалі ўсе гэтыя меры засцярогі, чаму яны выпусцілі гэта з-пад увагі?
  
  
  
  Х'юбі выступаў пад сваім імем, як часта рабілі "марскія свінкі" на гэтых простых заданнях. Але калі б Х'юбі падманула гэтая павабная дзірка пад плотам, справа магла быць куды цікавей. Часткі галаваломкі, здавалася складаліся разам.
  
  
  
  Нік бачыў рудага N82 чатыры разы; сярод іншага, ён правёў з ім цэлы дзень, сочачы за падазронай фігурай у Філадэльфіі. Нік даў маладому чалавеку добрую адзнаку. Хлопец быў разумны, хуткі і ўпэўнены ў сабе. Ён хацеў нечага дабіцца. З гэтымі рысамі вы атрымліваеце... чалавека, які пралазіць пад плот, каб выканаць заданне, якое ён далёка не недаацэньвае.
  
  
  
  Нік праехаў трыццаць міль да Фордж-Джанкшн, выявіў гатэль "Срэбнае воблака" і прыпаркаваўся праз дзве вуліцы ад яго. Горад рыхтаваўся да сну; адзіны мясцовы кінатэатр быў пусты, і, акрамя гатэля, рэстарана праз шырокую галоўную вуліцу і пары кафэ, усё было ахутана цемрай. Тут не сталі марнаваць грошы на асвятленне вітрын пасля закрыцця.
  
  
  
  Ён надзеў мяккі карычневы капялюш, надзеў карычневы жакет - ён ніколі не насіў карычневы, але гэта быў добры колер, каб яго можна было няправільна апазнаць, - і зняў нумар у гатэлі "Срэбнае воблака". Ён заплаціў наперад і атрымаў нумар 26. У Х'юбі быў нумар 18. Калідор быў пусты, калі ён ціха прайшоў па ім, пасля двух хвілін асцярожнага падбору адмычак нумар 18 адкрыўся і Нік праслізнуў унутр.
  
  
  
  Не ўключаючы святло - у невялікіх месцах людзі заўважаюць, як толькі з'яўляецца святло дзесьці там, дзе яго не чакаюць - Нік абшукаў пакой і рэчы Х'юбі з ліхтарыкам. Ён пераканаўся, што нехта і раней важдаўся з імі. Яго рэчы былі ў бязладзіцы, але Х'юбі быў акуратны і дакладны. Шпікі знайшлі б толькі тое, што паказвала б на тое, што Х'юбі быў хімічным агентам з Нью-Ёрка. Калі Нік выявіў, што з маленькага магнітафона Х'юбі зніклі ўсе касеты, ён зразумеў, што меў рацыю. Яны панеслі іх з сабой, каб вывучыць у вольны час.
  
  
  
  Калі б Х'юбі сапраўды прытрымліваўся правілаў і яны не знайшлі яго справаздачу ... Нік знайшоў Біблію Гедэона ў глыбіні скрыні стала. У задняй частцы вокладкі быў прарэз, у якім знаходзілася стужка. Людзі з AX размяркоўваюць Бібліі з месцам для захоўвання і забіраюць звычайныя копіі, якія распаўсюджвае ў гатэлях Таварыства Гідэона. Яны бяруць асобнік AX з сабой, калі з'яжджаюць, і калі з'яжджаюць, што можа растлумачыць статыстычна ўсталяваны факт, што Бібліі - гэта кнігі, якія менавіта распаўсюджаныя ў свеце.
  
  
  
  Нік паклаў касету ў кішэню і пераканаўся, што нічога не забыўся.
  
  
  
  Калі ён адчыніў дзверы ў калідор, нейкі мужчына падышоў і стаў перад ім. Нават у паўзмроку Нік пазнаў зброю, якое тырчыць у сцягна мужчыны. Кольт, афіцыйная службовая мадэль. Атрымаць яго ў наш час было практычна немагчыма. Калі ведаеш, што могуць зрабіць кулі выпушчаныя з яго, заміраеш і спадзяешся на лепшае. - Вярніся ўнутр, - сказаў мужчына. Нік вярнуўся ўнутр.
  
  
  
  Мужчына падышоў да яго і ўключыў святло. Нік не казаў яму гэтага не рабіць. Мужчына быў тоўсты і мажны. У яго былі плечы, якія былі нават шырэй, чым у Ніка, і сціснуты нос, які занадта шмат разоў білі кулакамі або кастэтам - ці толькі адзін раз цяжкай зброяй блізкага бою. Трэснула насавая косць была шырокай і няправільнай формы, і на ёй усё яшчэ былі шнары.
  
  
  
  
  - Што ты скраў? - Гаворка адпавядала асобе.
  
  
  
  
  'Я? Я памыліўся нумарам?
  
  
  
  
  "Што ты шукаў."
  
  
  
  
  "Я шукаў свой пакой".
  
  
  
  
  'Які нумар?'
  
  
  
  
  "Васямнаццаць, я думаў."
  
  
  
  
  «Ну… і я бачыў, як ты адчыняў замак 18-га нумара. Чаму?'
  
  
  
  
  - Я ўжо казаў табе гэта. Пісталет зрабіў нецярплівы рух. Нік падрыхтаваўся. - Ты мне нічога не сказаў. Павярніся.
  
  
  
  
  - Ты паліцэйскі агент?
  
  
  
  
  "Ха, ха!" Нават смех гучаў падазрона. 'Так гэта я. І проста павярніся.
  
  
  
  
  Нік сказаў: «Давай пагаворым. Я нічога не забраў адсюль. Што, калі я пайду?
  
  
  
  
  Кінг-Конг падумаў, што гэта вельмі камічна, і зноў засмяяўся. У трэніровачным пакоі AX вы даведаецеся, што смех часта часова парушае вастрыню зроку. Кінг-Конг застагнаў, калі рука выцягнулася, як галава кобры, паднімаючы пісталет. Яго рука была складзена напалову і закінута за плячо. Нік зрабіў крок наперад і паставіў на яго свая вага.
  
  
  
  Ніжні выпад трэніраванага чалавека на пісталет, калі рука са зброяй і ўся адведзена назад праз плячо, з'яўляецца які абяззбройвае манеўрам, які амаль немагчыма спыніць. Затым мышцы плячэй і спіны выключаюць мышцы рук. Калі рука са зброяй рухаецца далей назад, рука складаецца ўдвая і ўказальны палец калі ён на спускавым гапліку пагражае зламацца. Затым адпускае зброю.
  
  
  
  Гэта тэорыя. Звычайна гэта працуе, але не з гэтым Кінг-Конгам. Ён быў каржакаватым і моцным і інстынктыўна апусціў пісталет, перш чым Нік паспеў пранесці яго міма вуха. Ён ледзь не прыціснуў пісталет і Ніка амаль да падлогі. Нік выкінуў наперад пальцы левай рукі і ўрэзаў у трахею суперніка. Ён трапіў у сківіцу, цвёрдую, як у асла. Двое мужчын пабіліся з-за зброі. Знаходзячыся так блізка да зямлі, Кінг-Конг меў некаторую перавагу. Ёсць ідыёты, якія сцвярджаюць - і гэта нават увайшло ў некаторыя падручнікі па бойках (але не ў падручнікі AX), - што пісталет не стрэліць, калі вы трымаеце затвор. Яны нават гавораць, што вы павінны трымаць яго вельмі моцна. Не верце!
  
  
  
  Паспрабуй адзін раз - у цябе на нейкі час будзе паралізаваная рука, не кажучы ўжо пра нешта горшае. Мае сэнс паспрабаваць паднесці руку да цынгеля рэвальвера, калі толькі ў гэтай штукі няма цынгеля, ці для цынгеля пісталета, калі ён тырчае. Але вам, магчыма, давядзецца занадта шмат увагі надаваць бойцы, каб прысвяціць сябе такім дэталям. Так было і з Нікам.
  
  
  
  У Кінг-Конга была магчымасць нанесці ўдар левай рукой, і Нік адчуў сябе так, быццам асёл ударыў яго нагой у жывот. Велізарны асёл. Чалавек ніжэй ці не ў такой цудоўнай форме выпусціў бы пісталет. Нік застагнаў і адштурхнуўся абедзвюма рукамі, напружваючы сілу ног і спіны, калі Кінг-Конг зноў нанёс удар. Удар, атрыманы Нікам па правай руцэ, таксама змяніў становішча яго левай рукі. На гэты раз гэта было падобна на ўдар меншага осліка. Ніку ўдалося перацягнуць правую руку мужчыны далей праз плячо, а затым прыціснуць яго да сябе. Пісталет упаў на падлогу. Яны абодва пацягнуліся да яго. Кінг-Конг, які быў бліжэй, быў на дзюйм наперадзе яго. Ён моцна сціснуў зброю правай рукой і вялікім пальцам пацягнуў за засцерагальнік. Нік пачуў пстрычку. бум!
  
  
  
  Кольт гучна стрэліў у падлогу. Нік узяў запясце і далонню паласнуў па мускулістай шыі. Кінг-Конг вырашыў поўнасцю засяродзіцца на зброі. Яны змагаліся. бум! Яшчэ адна куля, на гэты раз у сцяну.
  
  
  
  Цяпер Нік абвіў гэтае запясце дзвюма рукамі, рассунуў ногі і напружыўся. Ён заручыўся дапамогай сваіх наймацнейшых мускулаў, каб адолець меншыя мускулы свайго суперніка - зараз гэта быў акт балансавання цягліц яго спіны супраць мускулаў рук і запясцяў Кінг-Конга. Ён павольна павярнуў кольт да жывата суперніка. Яны паглядзелі адзін на аднаго, меншы мужчына ўтаропіўся на Ніка. Ён збялеў; яго брыдкі твар раптам прыняў дзіцячы і спалоханы выраз, як бы ўмольны аб якой-небудзь падтрымцы супраць занадта вялікай пагрозы. Кінг-Конг успомніў, на што здольныя гэтыя вялікія 11,5-мм кулі. Яго кішкі сціснуліся, як быццам ён праглынуў глыбу лёду.
  
  
  
  Кінг-Конг быў не больш за баязліўцам, чым асабліва смелай фігурай; ён не быў дастаткова далікатным, каб трапіць у адну з гэтых крайнасцяў. Як і большасць мужчын, ім рухала тое, што з ім адбудзецца ў найбліжэйшай будучыні, і прама зараз яму здавалася, што ў яго наогул няма будучыні.
  
  
  
  Гэта была бітва паміж моцным вялікім хлопцам і моцным маленькім хлопцам, і пісталет так і застаўся накіраваным да яго жывата. Нік аўтаматычна манеўраваў так, што потолочный свяцільня быў ззаду яго, і святло падала ў вочы Кінг-Конга, які стаяў і спыняўся ў страху, калі меншы чалавек змагаўся з вялікім і нічога не дамогся. Яны крыху шаркалі па тонкім дыване, як два быкі, што ўчапіліся адна ў адну рагамі.
  
  
  
  Нехта крыкнуў у калідоры. Зазваніў тэлефон. Крокі загрукалі па лесвіцы. - Ты хочаш выбрацца адсюль жывым? – спытаў Мік.
  
  
  
  Тоўстая галава кіўнула. Што павінна было азначаць так.
  
  
  
  
  "Тады адпусці пісталет і супакойся".
  
  
  
  
  Кінг-Конг вагаўся.
  
  
  
  
  «Ты не павінен адмаўляцца ад гэтага, - сказаў Нік. - «Усё, што мне трэба зрабіць, гэта тузануць, і я прастрэлю табе азадак».
  
  
  
  
  Кінг-Конг адпусціў пісталет, і Нік таксама адпусціў моцную хватку на запясце мужчыны. Нік зрабіў крок назад з пісталетам у руцэ, а іншы рыўком адчыніў дзверы пакоя. У рэшце рэшт, ён перакуліў начнога парцье, які зарэгістраваў Ніка. Ён быў высокім хлопцам, і Кінг-Конг пакінуў яго ляжаць ва ўвесь рост на падлозе, як быццам па ім праскакаў каня.
  
  
  
  Ён паглядзеў на Ніка шырока расплюшчанымі вачыма. - Што адбываецца? Ён сеў спіной да сцяны, калі Нік перасягнуў праз яго, заткнуўшы кольт за пояс.
  
  
  
  Гэта быў яе муж. Ён стрэліў у мяне. Ніякіх здарэнняў не было». Нік схаваўся за вуглом і пабег уніз па лесвіцы
  
  
  
  Малая зала была пустая. Кінг-Конг спяшаўся ўцячы. Ён згарнуў за кут, калі Нік выйшаў на вуліцу. Калі і выклікалі мясцовую паліцыю, то нічога не было бачна. Нік прыціснуўся да сцяны будынка, каб схавацца ад тых, хто мог бы вызірнуць з вокнаў гатэля, спалохаўшыся стрэлаў. На вуліцы побач з ягонай машынай нікога не было. Ён праехаў чатыры кварталы, зрабіў некалькі паваротаў і спыніўся на цёмнай стаянцы ля рынку, каб схаваць карычневую куртку і капялюш у багажнік.
  
  
  
  За тры кіламетры ад горада ён мінуў бетонны двухпалосны мост праз яр. Далёка ўнізе вада ручая блішчала ў яркім святле месяца і зор. Нік разабраў кольт, працёр хусткай кожную дэталь і кінуў іх паасобку ў ваду, кідаючы ўніз пад рознымі кутамі.
  
  
  
  У даліне Каперпот ён сутыкнуўся з некалькімі аўтамабілямі. Бізнэс Марты быў зачынены. Ён заехаў у Альпайн як мага цішэй і прыпаркаваў машыну побач са сваім катэджам.
  
  
  
  Усярэдзіне ён зашмаргнуў шторы і ўсталяваў свой танны магнітафон, які быў падлучаны да гэтак жа таннага радыёпрымача. Між іншым, тая таннасць была толькі ў знешнасці; калі ўлічыць змены, унесеныя ў яго Сцюартам, спяцом з лабараторыі AX, яны каштуюць прыстойную суму. Нік уключыў касету, якую знайшоў у Бібліі, і пачуў запіс Пятра, Паўла і Марыі з радыёстанцыі ў Дэнверы, якую Х'юбі час ад часу слухаў. Нік адхіліўся яшчэ крыху і пстрыкнуў перамыкачом на задняй панэлі прылады. Цяпер з дынаміка радыё данёсся голас Х'юбі Дзюмона. Нік павярнуў яго як мага цішэй і зараз слухаў навастрыўшы вушы.
  
  
  
  N82 казаў голасам, які было цяжка даведацца, як яго вучылі. «…ключ да таямніцы мусіць быць у галоўным будынку. У іншыя будынкі прыходзяць працоўныя з раёна. Аднак я не змог знайсці нікога, хто быў у галоўным будынку ці хацеў выйсці. Яно старанна ахоўваецца. Мінулай ноччу я падышоў бліжэй і знайшоў двух буйных мужчын - патрульных. Выглядала на тое, што яны выпівалі ці знаходзіліся пад дзеяннем наркотыкаў. Кожныя дзве гадзіны звычайныя ахоўнікі абыходзяць будынак. Самалёт прыбыў учора ў гадзіну дня. Я быў у лесе ля ўзлётна-пасадачнай паласы. Мой інфарматар ужо другі раз дае мне дакладную інфармацыю аб якія прыбываюць самалётах. Чатырнаццаць скрынь былі выгружаны і дастаўлены ў галоўны будынак на грузавіку. З яго вышлі пяць пасажыраў. Важныя людзі, мяркуючы па прыёме. Сустрэтыя доктарам Гретой Столц, доктарам Донам Німурой, Кені Эбатам і яшчэ двума мужчынамі, якія, як я мяркую, з'яўляюцца высокапастаўленымі супрацоўнікамі разгляданага грамадства. Я не змог распазнаць ніводнага з пяці прыбылых, хоць уважліва назіраў за імі ў бінокль. Адзін чалавек закульгаў, і яго падтрымалі; у яго была павязка на твары. Чатыры іншыя, відаць, былі паўночнаеўрапейскага ці славянскага паходжання. Скрынкі былі розныя па памеры і не вельмі цяжкія. Даследаванні працягваюцца.
  
  
  
  Нік выключыў прыладу і адкінуўся назад. Ён быў перакананы, што гэтае «расследаванне працягваецца» прывяло да другога наведвання праз гэтую дражніла адтуліну пад агароджай перыметра Reed-Farben. Яго прываблівалі - і даволі адкрыта! Гэтыя п'яныя ахоўнікі маглі быць часткай плана па выманванні яго з хованкі. З гэтым усё стала нашмат прасцей...
  
  
  
  Усе дзеячы Reed-Farben, якіх Х'юбі назваў па імёнах на прыёме важных асоб, былі вядомыя AX. доктар Штольц і доктар Нимура былі навуковымі даследнікамі. Штольц вывучаў атамную энергію ў прамысловых мэтах, што магло азначаць што заўгодна, але Нимура, лекар, а не фізік, як і Грэта Штольц, працавала ў Японіі над трансплантацыяй сэрца і нырак, перш чым прыехаць у Каларада. Нік прыняў гарачы душ, затым працёр спіртам запясце там, дзе яго схапіў Кінг Конг, і руку, выцятую кольтам. Ноч была духмянай і прыемна пахла хвоямі. Яго катэдж знаходзіўся даволі далёка ад галоўнай дарогі, так што сельскую атмасферу не парушалі выпадковыя аўтамабілі або грузавікі, якія праязджалі. Прыемны пераход ад гарадскога жыцця. Але навошта народу псаваць такія прыемныя месцы сваёй прагнасцю і інтрыгамі? Гэта заспакаяльная атмасфера знікла да сямі гадзін раніцы. Караван грукатлівых, гулкіх грузавікоў і легкавых аўтамабіляў захапіў галоўную дарогу. Большасць падраздзяленняў Reed-Farben Ltd. працаваў у двухзменным рэжыме; першая змена пачыналася ў восем гадзін. Нік выявіў пагрузачную станцыю для грузавікоў на дарозе насупраць Альпайн - вядома, гэта парушала цішыню. А яшчэ побач з матэлем была майстэрня, дзе сотнямі рамантавалі жалезныя бочкі. Кожная сама па сабе вырабляла какафанію шуму, калі іх чысцілі, шліфавалі і апырсквалі. Нядзіўна, што Эйб Фіпс браў такую нізкую квартплату.
  
  
  
  Нік праехаў восем міль на захад, каб паснедаць на фабрыцы Дэдвуд Дыкс. Пакуль ён піў шклянку апельсінавага соку, кубак кавы і еў сэндвіч, ён абдумваў хады N82 і свае ўласныя, як гросмайстар пасля партыі. N82 дзейнічаў лагічна і ўмела, хоць, мабыць, занадта ўпэўнена. Ён падумаў пра Марту Вагнер. Тэмпераментная, прывабная - і разумная. Што б тут ні адбывалася, яна ведала аб усім, нават калі не ведала аб гэтым сама асабіста. Яна была падобная на вандроўных котак
  
  
  
  Джым Пэры прывык да абстаноўкі. Яны ніколі не рабілі нічога лагічнага; гэта таксама было б нелагічна!
  
  
  
  Нік купіў яшчэ бутэрброд з ростбіфам і два яблыкі на вынас. Ён абраў старую дарогу, якая, як аказалася, належала шахце, на аснове сваёй тапаграфічнай карты 1931 года, і прыпаркаваў машыну ў канцы яе. З таннай камерай на шыі ён правёў дзень у гарах, якія атачалі комплекс Рыд-Фарбен і прылеглую ўзлётна-пасадачную паласу. Ён выявіў старыя закінутыя дарогі, чыгуначныя пуці са знятымі рэйкамі і закінутую ферму.
  
  
  
  У бінокль ён назіраў, як прыходзяць і сыходзяць жыхары дамоў на шырокай тэрыторыі Рыд-Фарбен, жанчыны і дзеці.
  
  
  
  У тры гадзіны заехаў жоўты школьны аўтобус, які, як і ўсе легкавыя і грузавыя аўтамабілі, павінен быў праехаць праз цэнтральную браму.
  
  
  
  Павольна ён накіраваў свой бінокль у бок будынкаў, у якіх вяліся справы "Рыд-Фарбен". Да аднаго з іх пад'ехаў грузавік. Бінокль Ніка спыніўся на разгрузцы скрынь брыгадай з трох чалавек пад пільным вокам японца ў белым халаце.
  
  
  
  Японец нешта сказаў мужчынам; адзін з іх, відаць, раззлаваўшыся, перастаў адказваць яму. Японец нецярпліва жэстам загадаў яму паспяшацца. Мужчыны цяпер былі больш паспешлівыя. Раптам на зямлю ўпала скрыня. Вечка адкрылася, і большая частка змесціва выпала са скрынкі.
  
  
  
  Нік здзіўлена падняў бровы. Гэта былі чалавечыя рукі, ідэальнай формы, да смешнага сапраўдныя... Некаторыя са сціснутым кулаком, гатовым нанесці добры ўдар; іншыя як бы чапляліся за нябачны аб'ект.
  
  
  
  Мужчыны таксама выглядалі здзіўленымі. Магутны бінокль Ніка так выразна ўлавіў іх здзіўленне, што ён, здавалася, стаяў прама побач з імі. Толькі японец захоўваў стрыманасць. Ён нахіліўся і паклаў жудасныя рэчы назад у каробку. Яго вусны, здавалася, ужо лічылі іх.
  
  
  
  Людзі ў грузавіку стаялі як зачараваныя, і двое з іх шапталіся адзін з адным. Яны, канешне, не зразумелі, што яны неслі. Японец схапіў вечка і паклаў яго назад на труну.
  
  
  
  Разгрузка аднавілася. Японец націснуў кнопку на бакавой сцяне будынка, і тут жа з'явіўся яшчэ адзін чалавек у белым халаце. Яны пагаварылі нейкі час, а затым другі вярнуўся ўнутр. Ён вярнуўся праз пяць хвілін з невялікім пакетам у адной з кішэняў курткі; была бачная толькі верхняя частка пакета.
  
  
  
  Ён падышоў да пярэдняй часткі грузавіка. Японец пайшоў туды, дзе працавалі мужчыны, і зараз уважліва сачыў за імі. Іншы адкрыў капот, дастаў з кішэні пакет, засунуў яго кудысьці паміж рухавіком і іншымі дэталямі і зноў зачыніў капот. Нік быў амаль упэўнены, што людзі з грузавіка яго нават не бачылі. Нік адчуў бісерынкі поту на шыі…
  
  
  
  Менш як праз гадзіну трое мужчын селі ў грузавік і паехалі ў далёкі кут фабрыкі. Нік быў не зусім гатовы да кароткай гучнай бавоўны, які разарваў машыну на часткі. З рухавіка вырвалася полымя. Кавалкі металу расплюхаліся і ўпіліся ў зямлю. Ніку здалося, што ён убачыў скрываўленую галаву, якая ўзляцела ў неба. Нарэшце ён апусціў бінокль.
  
  
  
  Ён не мог гэтага растлумачыць. Забойства траіх мужчын прайшло настолькі гладка, што павінна было быць спланавана па загадзя складзеным плане. Пазбаўляцца ад усіх, хто мог убачыць нешта падазронае. Але чаму? Што, чорт вазьмі, ім трэба было хаваць? Чаму яны так моцна рызыкавалі? Ён вярнуўся да сваёй машыны ў шэсць трыццаць і паехаў у рэстаран Марты. Ён затрымаўся ў бары, пакуль не вызваліўся столік побач з асабістым кутком Марты, і замовіў фірмовую страву: гуляш з ялавічыны. Яна не заўважала яго, пакуль ён амаль не даеў рысавы пудынг і кава і не спыніўся каля свайго століка, усміхаючыся.
  
  
  
  
  «Прывітанне, Джым. Чым гэта скончылася?
  
  
  
  
  Хм, што здарылася?
  
  
  
  
  З вашай заявай.
  
  
  
  
  "О." Ён адвёў погляд і сказаў: «О, сёння я не паспеў. Я быў у гарах. Надвор'е было такое добрае, і я не вярнуўся своечасова. Я пайду туды заўтра.
  
  
  
  
  З выглядам кахаючай маці яна павольна села на крэсла насупраць яго. Усё прайшло так гладка, што ён адчуў сябе крыху вінаватым і не зводзіў вачэй з пустога кававага кубка.
  
  
  
  
  «Вы маглі б выкарыстоўваць выходны пасля паездкі, - сказала яна, - але вам сапраўды трэба паехаць туды заўтра. Праца не прымушае чакаць, ці ведаеце, і, можа быць, проста сыдзе ад вас. Яшчэ кавы?
  
  
  
  
  Нік выпіў яшчэ кавы, затым замовіў яшчэ два куфлі піва, і яго праводзілі ва ўласны кут Марты. Цяпер ён дазволіў ёй быць маці. Гэтую ролю можа ўзяць на сябе практычна любая жанчына, але іграць яе складана. Вы гуляеце ролю сына, з невялікімі слабасцямі, з якімі можна зладзіцца, і вас кахаюць за вашыя добрыя якасці. Час ад часу, калі Марта энергічна сыходзіла, ён назіраў, як рухаецца яе цвёрдае, шчодрае цела. Пад гэтымі выгінамі былі мускулы - яна ведала, як змагацца, і гэта падтрымлівала яе ў форме.
  
  
  
  
  — Я б хацеў адвезці цябе дадому, — сарамліва прапанаваў Мік, — але, мяркую, ты сама маеш машыну.
  
  
  
  
  Яна задуменна паглядзела на яго і падумала, што ён зараз вельмі прывабны. Яна задавалася пытаннем, чаму ён быў так крыху неўраўнаважаны. Ён не быў падобны на яе п'е брата - шматгадовы вопыт зносін з Пітам даў ёй добрае ўяўленне пра гэта. Верагодна, ён дрэйфаваў па плыні без якой-небудзь асаблівай прычыны і так і не мог знайсці якарную стаянку. Яна спытала яго: "Хочаш паехаць?"
  
  
  
  
  "У мяне сапраўды ёсць машына."
  
  
  
  
  - Тады пойдзем са мной. Усё, вырашыла яна, гэты хлопчык проста самотны. Неўзабаве яго заўважыць статак прывабных дзяўчат у Рыд-Фарбен. У Марты быў «лінкольн кантыненталь кабрыялет», які блішчэў чорным у святле паркоўкі за крамай. Яны панесліся па шашы на захад, і яна заўважыла: «Гэтая машына - вялікая раскоша для мяне. Я так доўга раз'язджала ў напаўразбураных машынах, што калі яна разбагацела ... ну.
  
  
  
  
  - Ты гэта заслужыла, - адказаў Нік. «Тое, як ты жывеш і працуеш, таму ты шмат зарабляеш, Марта. Я проста хачу сказаць... многія дзяўчаты не былі б так добрыя да звычайнага кіроўцы грузавіка, калі б ты была такой.
  
  
  
  
  «Я нічога не маю супраць кіроўцаў грузавікоў, пакуль яны глядзяць далей за свой нос. У нас ёсць такія хлопцы, якія зімой вучацца ва ўніверсітэце. Ты нават не падобны на кіроўцу грузавіка, Джым. Чым вы займаліся на той працы ў Мананахелі?
  
  
  
  
  «Я працаваў усталёўшчыкам мікрахвалевых установак у Western Union. Тады я правёў той лыжны водпуск тут. Калі я сышоў, я быў майстрам».
  
  
  
  
  - Тады чаму ты пайшоў? Гэта была добрая праца, ці не так?
  
  
  
  
  «Заўсёды трэба было ехаць куды-небудзь яшчэ. Нашая наступная праца павінна была быць у Каліфорніі».
  
  
  
  
  Марта засмяялася. - Значыць, ты сапраўды не любіш падарожнічаць? “Не, я так не думаю. Гэта адбылося само сабой». Нік уздыхнуў: «Тут тая вобласць, у якой я хацеў бы застацца».
  
  
  
  
  Марта добра вадзіла. Яны лёгка і без рызыкоўных манеўраў слізгалі па звілістых горных дарогах. Праехаўшы некалькі міляў ад фабрыкі, яна звярнула з галоўнай дарогі і пайшла па простай бакавой дарозе, якая крута сыходзіла ўверх праз хваёвы лес. Раптам яны апынуліся на скалістым уступе, адкуль адкрываўся від на многія мілі. Горы здаваліся вышчэрбленымі сілуэтамі ў месячным святле. Далёка ўнізе мігцелі агні. Гэта было ўсё роўна, што глядзець уніз з самалёта.
  
  
  
  Марта прыпаркавала машыну носам да прорвы. «Раней гэта была дарога да Закінутай казінай шахце, але апошні ўчастак знік з-за эрозіі. Паглядзіце на гэтыя агні ўдалечыні. Адсюль відаць на восемдзесят кіламетраў.
  
  
  
  
  «Гэта выдатна, – сказаў Нік, – але звычайна я не затрымаюся ў машыне на такім першым спатканні».
  
  
  
  
  Яна засмяялася разам з ім і працягнула яму цыгарэту. Ён працягнуў запаленую запалку перш, чым яна змагла знайсці запальнічку. «Чувак, табе няма пра што турбавацца», - сказала яна. “Я амаль ніколі не раблю нічога падобнага. Наогул, я прывяла цябе сюды, каб спытаць аб нечым. Я хачу, каб ты паабяцаў мне...
  
  
  
  
  - Гэта таксама бывае... маці перасцерагала мяне ад такіх начэй, і я паабяцаў ёй, што, калі давядзецца, вярнуся дадому пешшу. Але гэта доўгі шлях, і я, верагодна, заблудзіўся б і ўпаў са скалы ці нешта падобнае. Я ўсяго толькі маленькі хлопчык і...
  
  
  
  
  Спыніся!' Левай рукой ёй удалося знайсці месца паміж яго рэбрамі, якое ён не мог паказытаць. Ён затаіў дыханне, засмяяўся і штурхнуў люгер Вільгельміну яшчэ далей пад паху. Яна амаль закранула пісталета. - А цяпер сур'ёзна, Джым. Гэта важна.'
  
  
  
  
  Ён павярнуўся да яе і нахіліўся наперад, пакуль яго нос не дакрануўся да яе валасоў. Смачна пахла. 'У цябе прыгожыя валасы. Табе абавязкова ехаць у Дэнвер, каб падстрыгчыся?
  
  
  
  
  О не. У Эн Паркер у Хайлендзе ўсё ў парадку. Але давайце не будзем казаць пра мае валасы; вы зараз прадмет нашай размовы. Куды вы хадзілі сёння замест таго, каб уладкавацца на працу?
  
  
  
  
  Яго розум, які чувае, разглядаў магчымасці. Марта правярала яго ад нечага імя? Ён вырашыў даверыцца сваёй інтуіцыі і звычайна добраму погляду на людзей. «Я спецыяльна нікуды не хадзіў. Я проста крыху стаміўся пасля гэтага доўгага шляху. Я хадзіў у горы.
  
  
  
  
  - А цяпер ты крыху адпачыў?
  
  
  
  
  'Вядома.' - Ён далікатна і ласкава пагладзіў яе па правай руцэ. - І дзякуй за ўсю ўвагу, Марта. Гэта дае мне прыемнае адчуванне, што я... хаця для кагосьці нешта значу.
  
  
  
  
  - Ты зробіш што-небудзь для мяне - і для сябе?
  
  
  
  
  'Магчыма. Што гэта?'
  
  
  
  
  «Ідзі заўтра на гэтую працу. Не адкладай. Вырашайце прама зараз пайсці туды раніцай і зрабіць усё магчымае. Абяцаеш мне гэта?
  
  
  
  
  'Абяцаю.' - Яму стала цёпла на сэрца. Гэтая жанчына бачыла, як прыходзяць і сыходзяць сотні людзей, і ён быў перакананы, што яна старанна кантралюе свае пачуцці і сімпатыі. Яна дапамагала Джыму Пэры, таму што выявіла ў ім нешта, што ёй падабалася, і было прыемна, калі хтосьці спачувае табе, нават калі цябе клічуць Нік Картэр, а не Джым Пэры.
  
  
  
  
  - Дзякуй, - сказала яна. - У рэшце рэшт, мы так любім адкладаць такія справы.
  
  
  
  
  Вецер, які дзьме ў вокны, пах хвояй. Ухнула сава, і на яе кліч адказалі ўдалечыні.
  
  
  
  
  - Вы ніколі не былі жанатыя? - спытала Марта. Яна тут жа пашкадавала аб гэтым далікатным пытанні. Чаму яна прагаварылася?
  
  
  
  
  - Амаль адзін раз, - адказаў Нік. Гэта было не так далёка ад ісціны. "І пасля гэтага... Я, напэўна, мала бываю дома". Што было абсалютна правільна.
  
  
  
  
  Так. сказала яна сабе, так яно і будзе. Гора моцна паўплывала б на яго; Вы маглі б сказаць, што ён быў адчувальным за гэтым стаўленнем "мне ўсё роўна". Ён працягваў блукаць, каб не выстаўляць на паказ свае самыя глыбокія пачуцці зноў.
  
  
  
  
  Субліміраванае запатрабаванне Марты ў прыхільнасці шукала выйсце. Яна больш не задавалася пытаннем, чаму яе так цягне да гэтага выключна адчувальнага мужчыну. Яна ўздыхнула, разумеючы, што яна жадана і ўсё ж кантралюе сітуацыю. Яна прывыкла парадкаваць рэчы на бегавой дарожцы доўгіх гадзін і цяжкай працы і тым самым душыла сваё жыццёвае запатрабаванне ў сяброўстве і страсці.
  
  
  
  
  Нік паклаў сваю вялікую руку на яе, пяшчотна пагладзіў яе, затым павярнуў далонню ўверх. Яго казытлівае дакрананне сагрэла яе. Яна адчула сябе камфортна. Ён крыху вагаецца, падумала яна, таму што ён гэтак жа асцярожны з жанчынамі, як і з новымі сітуацыямі, такімі як заява аб прыёме на працу. Нехта павінен звярнуцца да яго. Ён таго варты. Вы можаце сказаць, што ў яго ёсць добрыя, цвёрдыя якасці пад гэтай бачнасцю болю.
  
  
  
  
  Ён пачакаў даволі доўга, перш чым абняць яе. Калі ён, нарэшце, гэта зрабіў, яна згарала ад нецярпення быць схопленай, пацалаванай і ласкавай. Яна ўяўляла сабе, што хоча дапамагчы яму вырвацца на волю і даведацца, якім цудоўным можа быць сапраўднае сяброўства. Нацягваць на яго павады было апошнім, пра што яна думала; калі прыйдзе час, яна ўбачыць, што зрабіць. Ён пацалаваў яе, і яго вусны былі такімі, як яна сабе ўяўляла: мяккімі і цярплівымі. Яна прыціснулася да яго з уздыхам задавальнення.
  
  
  
  
  «Вельмі асаблівая дзяўчына», - падумаў Нік. Справа была не толькі ў яе салодкім паху і цёплым, моцным целе; ён засноўваў сваё меркаванне на агульнай карціне, якую яна стварыла ў ім за апошнія два дні.
  
  
  
  
  Ён лашчыў яе, і яна гуляла разам з ім у прыемную гульню. Калі яго вусны дасягнулі яе саскоў, якія ён спрытна агаліў, як быццам гэта было самай лагічнай рэччу ў свеце, яна падумала, што прыйшоў час нацягнуць павады. Яна якраз думала аб тым, якую тактыку выкарыстоўваць, калі ён адчыніў дзверы, і яны напаўляжалі на сядзенне машыны.
  
  
  
  
  Не, - прамармытала яна.
  
  
  
  
  Адразу ж цёплы ціск быў зняты, і яна адчула палёгку і ў той жа час была абдзелена. Летунна зірнуўшы ўгору, яна ўбачыла дзве зоркі. Іх залацістае мігаценне здавалася ўсяго ў некалькіх цалях ад цёмнага сілуэту яго магутнай сківіцы і скулы. Яна хіхікнула.
  
  
  
  
  'Што тут адбываецца?'
  
  
  
  
  'Зоркі...'
  
  
  
  
  'На маю думку?'
  
  
  
  
  - Не, аб тваім твары. Дзве яркія зоркі спрабуюць зрабіць цябе падобным на анёла.
  
  
  
  
  Трэба больш, чым некалькі зорак, - мякка сказаў ён, азіраючыся назад. Аблокі рассеяліся, і зоркі ярка ззялі ў чыстым горным паветры. Яны пакрылі ўвесь небасхіл ззяючымі залатымі макулінкамі. - Як прыгожа, - сказаў ён.
  
  
  
  
  Яна ўздыхнула, крыху паварушылася, і ёй спадабалася, як блізка ён быў да яе - такі лёгкі, але з усёпранікальным паколваючым цяплом, якое прымушала яе свяціцца ад самага руху. Гэта цёпла было не толькі на паверхні, падумала яна, калі ён зноў пацалаваў яе. Яна адчула гэта недзе ў горле і ў грудзях - ці ў сэрцы гэта было? - І ўздоўж яе спіны.
  
  
  
  
  Раптам яна сказала: «О… ооо. павольна пацягнулася з глыбокімі ўздыхамі.
  
  
  
  
  Марта раптам стала такой лютай, як чалавек, які нейкі час быў без вады і чыя смага, нарэшце, магла быць спатолена. Яна пацягнулася да яго кашулі і задрала яе, атрымліваючы асалоду ад дакрананнем яго цёплай скуры. Яе рука папаўзла ўніз, расшпіліла яго рамень і расшпіліла штаны. Яна здрыганулася, разглядаючы яго. Яна пракралася мовай глыбока ў яго рот і выгіналася, нібы адчайна жадаючы яшчэ бліжэйшага дотыку.
  
  
  
  
  Яе ягадзіцы перакочваліся з аднаго боку канапы на іншую ў правільным рытме, спадніца была сцягнутая амаль да таліі, а ён вадзіў танцуючымі пальцамі па ўнутраным боку яе сцёгнаў. Ён расшпіліў яе панчохі, і яна прыўзняла свой таз, каб даць яму магчымасць зняць з яе трусікі.
  
  
  
  
  Гэта прыйшло да яго хутка і лёгка. Яе дыханне мякка і кароткімі чэргамі ўдарала яму ў твар. Затым яна злёгку павярнула галаву, каб пракрасціся мовай у яго вуха і зрабіць кароткія вострыя ўкусы ў яго шыю. Яе цвёрды зад зараз знаходзіўся паміж двума сядзеннямі, але яе цела працягвала рухацца ў тым жа рытме.
  
  
  
  
  Яна застагнала. Аднойчы, калі ён сышоў вельмі далёка, яна ўскрыкнула. У яго быў такі ж устойлівы тэмп, як і ў яе, і ён падтрымліваў яго, нават калі яна пачынала рухацца хутчэй. Яна падняла ногі, а затым падняла сцягна, каб моцна прыціснуцца да яго.
  
  
  
  
  Яго рукі сціснулі яе ягадзіцы і адным пальцам ён пагладзіў мяккую лагчынку паміж імі. Калі ён масажаваная яе гладкую, цёплую скуру, яго цела тузалася доўгімі рухамі. Ён адчуў, як яе дыханне прарываецца скрозь горла.
  
  
  
  Цяпер ён поўнасцю кантраляваў сітуацыю. Яна ляжала амаль нерухома; яе цела дрыжала ад яго страсці. Яго рухі станавіліся хутчэй і магутней па меры таго, як ён дасягаў вяршыняў пазачасавай, вечнай страсці.
  
  
  
  
  Ён слізгануў наперад па кушэтцы, падняў галаву і аддаўся хуткім лютым штуршкам. Недзе далёка яму здалося, што ён пачуў яе шэпт у духу: «Божа... мілы... о-о... Яе рукі мацней абхапілі яго, а пальцы глыбока ўпіліся яму ў спіну. Напружанне нарастала, і вогненная хваля захліствала іх абодвух.
  
  
  
  
  Нік злізнуў слёзы, якія каціліся па яе шчоках. Ён быў амаль упэўнены, што Марта Вагнер ніколі не плакала падчас палавога акту, не кажучы ўжо пра іншыя яе заняткі, але гэта быў сапраўды зручны момант для гэтага, у патрэбным месцы (гэтая думка яго бязмерна радавала) з патрэбным мужчынам. Ён заўважыў, што яго ўласнае дыханне стала такім жа хуткім, як і яе - рэфлекторна да рухаў іх целаў. Ён правёў мовай па яе ніжняй губе. Яна здрыганулася ад задавальнення і з нудой прытулілася да яго. Пазногці адной рукі ўпіліся ў скуру яго правага сцягна, а пазногці другой пад пахай, нібы кіпцюры спалоханай, але не злоснай жывёлы.
  
  
  
  
  Ён моцна схапіў яе і зразумеў тое, што ўжо падазраваў: ён убачыў нешта незвычайнае і рэдкае. Варта трымаць. Яна цягнула яго незваротна; іх сумеснае падарожжа па хвалюючай бурлівай плыні магло змяніць курс не больш, чым хуткае лёгкае каноэ. Але цяпер, калі не было непасрэднай небяспекі, яны адчувалі толькі стымулюючую свабоду. Плынь, якая нясла іх, біла з цёплых крыніц, а парогі не ведалі валуноў і абавязкова ўпадалі ў цёплае мірнае возера.
  
  
  
  
  Ён зрабіў паўзу на імгненне і з усіх сіл спрабаваў трымаць свае мышцы пад кантролем. Затым падняў галаву, прыслухаўся да гукаў, якія не належалі гэтаму начному асяроддзю, і нічога не ўлавіў. такое здаралася з ім нячаста, і ён ведаў, што яму не давядзецца некалькі імгненняў звяртаць увагу на знешнія ўражанні. што зараз ён мог наладзіць сваю вечна пільную антэну толькі на адну даўжыню хвалі. Гэта было знаходкай. У яго было пачуццё добрага ў жыцці, і ў грамадстве, дзе сапраўдныя зносіны паміж мужам і жонкай сталі такім цяжкім, трэба было скарыстацца такой магчымасцю.
  
  
  
  
  Ён правёў рукой па яе аголенай спіне і прыціснуў яе да сябе, зноў паскорыўшы тэмп. Яна адказвала крыкамі адабрэння на яго магутныя ўдары. Яны пераадолелі равучыя парогі, слізгалі па скалістых скалах у сваім слаўным падарожжы, і цяпер яны накіроўваліся да кульмінацыі сваёй юрлівай прыгоды, ніводзін з іх не мог і не хацеў спыняцца.
  
  
  
  
  Калі іх першае вогнішча згасла і яны паплылі ў цёплае возера, ён зразумеў, што меў рацыю. Гэта было нешта асаблівае, і ён адчуваў, што ў яго дастаткова вопыту і праніклівасці, каб меркаваць аб гэтым. Вы заўважылі, а для гэтага патрабаваўся толькі досвед, што яны абодва былі сумленныя - ад пачатку да канца.
  
  
  
  
  Ён абапёрся большай часткай сваёй вагі на лаву і слухаў, як супакойваецца яе дыханне. Ён адчуў, як замарудзілася яго сэрцабіцце, якое было настолькі хуткім, што ён чуў пульсацыю ў вушах. Праз некаторы час яна сказала: «Гэта было… цудоўна, Джым».
  
  
  
  
  Ён пацалаваў яе ў нос і ў лоб у знак згоды. Праз імгненне яна сказала: "Мне гэта таксама падабаецца, але адна нага анямела".
  
  
  
  
  Ён асцярожна слізгануў назад і пяшчотна памасіраваць яе ногі. Яна ўздыхнула з задавальненнем. - Ты вазьмі ключ, - сказала яна. "Вы калі-небудзь купаліся ў цёплым горным возеры?"
  
  
  
  
  "Некалькі хвілін таму," адказаў ён. Я сеў з табой у чарадзейнае каноэ, і мы паплылі па прыемным парозе, а потым апынуліся ў маленькім азярцы. Мы нібы плавалі на ёй і ў ёй адначасова. Як быццам каноэ плыло разам з намі.
  
  
  
  
  - Я таксама нешта падобнае адчуў. Але я сур'ёзна. Пойдзем са мной...'
  
  
  
  
  Яна выслізнула з машыны, і ў прывідным святле месяца і зорак ён убачыў, як яна зняла спадніцу і блузку. Яна села на край канапы і таксама зняла панчохі. - Распранайся, - загадала яна. "Вы здзівіцеся..."
  
  
  
  
  Ён распрануўся, выцягнуў Вільгельміну з-пад сядзення і засунуў яе сабе ў штаны. 'Прыгожа. Тады пакажы мне гэта. Я бяру з сабой толькі штаны, таму што ў іх мой кашалёк і ключы».
  
  
  
  
  'Добрая ідэя. пойдзем!' Яна ўзяла яго за руку і хутка пайшла прэч ад скалы праз зараснікі кустоў.
  
  
  
  
  Ён рушыў услед за ёй і выявіў, што слабыя абрысы яе аголенага цела, якое, здавалася, здабывала мяккае ззянне там, дзе на шляху святла начнога неба не стаялі дрэвы, прыемна ўзбуджалі яго. Без лішніх разважанняў, падумаў ён, твая энергія вернецца ў імгненне вока.
  
  
  
  
  "Я думаў, што гэтыя горныя ручаі змерзлі", - сказаў ён.
  
  
  
  
  «Гэта не ручай, гэта каменная сажалка. Ён бярэ ваду з невялікай крыніцы і пераліваецца так павольна, што застаецца цёплым. Калі днём свяціла сонца. Яна дапамагла яму падняцца па кароткім схіле. «Тут лёгка караскацца па скалах».
  
  
  
  
  Яны дасягнулі вяршыні схілу і ўбачылі ваду, бліскучую ў месячным святле. Пад імі была лужынка шырынёй каля дзесяці ярдаў, з шэрагам соснаў на супрацьлеглым баку. Марта зняла туфлі і пацягнула яго за сабой. 'Ну давай жа. Акрамя таго, зніміце абутак. Тут цеплыня. І глыбока.
  
  
  
  
  Сапраўды гэта было так. Вада аказалася дзіўна мяккай і амаль масляністай навобмацак, калі яны выплылі і селі пад хвоі. Ён сказаў: «Чорт, гэта здорава. Пад ім павінна быць гарачая крыніца.
  
  
  
  
  Я не ведаю. Магчыма, таму што вада ніколі не замярзае. Ён абышоў ваду, каб надзець штаны і туфлі, і зноў сеў побач з ёй. Яна сказала: «У мяне ў машыне бутэлька выпіўкі і цыгарэты, Джым. Я не думаў аб гэтым. Яны падаліся мне... лішнімі.
  
  
  
  
  Ён павярнуўся да яе і ўзяў яе на рукі. Яны пацалаваліся і апусціліся на ложак з апалых іголак. Калі ён правёў вуснамі па яе шыі, каб дацягнуцца да саска, яна прамармытала: «Не, Джым. Няма больш... У нас няма... Не зараз...
  
  
  
  
  Яе рука пагладзіла яго напружаны жывот, і ў яе перахапіла дыханне.
  
  
  
  
  Яна нейкі час супраціўлялася, некалькі слабых і бескарысных пратэстаў, пра якія яна, відаць, вельмі хутка забылася.
  
  
  
  
  Прысадзісты хлопец, з якім Нік біўся ў Фордж-Джанкшэн, якога ён зваў Кінг-Конгам, пад'ехаў да брамніка "Рыд-Фарбен" і спыніўся пад святлом ліхтароў. Ахоўнік праверыў яго пасведчанне асобы і кіўнуў, што можа працягваць. Мужчына прыпаркаваў свой "Меркурый" на стаянцы каля галоўнага корпуса і яго яшчэ раз праверылі на ўездзе. Яму прыйшлося чакаць дзесяць хвілін, пакуль за ім прыйдзе Кені Эбат.
  
  
  
  
  Кені выглядаў сучасным маладым супрацоўнікам, які мог бы стаць дырэктарам, яго важкая выправа і жэсты меркавалі рашучасць, але пераходзілі ў аўтаматычную звычку, нагадваючы толькі сутаргавыя рухі манекена. Ён насіў абавязковы цёмны гарнітур і гальштук з вытанчанымі дэталямі. Ён глядзеў на цябе з важным тварам, але ў той жа час крыху стрымана, і рот ягоны рабіўся цвёрдым і пакрыўджаным, як толькі знікала колкая ўсмешка або калі ты глядзеў на яго неўзаметку, асабліва збоку. Ён вельмі шырока расплюшчваў вочы, калі глядзеў на цябе, але звужаў іх, калі думаў, што ніхто гэта не заўважыў.
  
  
  
  
  Большасць людзей верылі і давяралі Кені, калі толькі яны не трапіліся на вочы такому тыпу людзей пасля нейкага непрыемнага досведу. - Прывітанне, Джо, - сказаў Кені. 'Усё добра?'
  
  
  
  
  Прысадзісты мужчына прамармытаў і прайшоў побач з ім праз другія ўваходныя дзверы ў шырокі калідор. Ён ухіліўся ад уважлівага погляду Кені, але Кені не ўчуў засцярогі. Джо ніколі не глядзеў прама на цябе. - Хм, так, - сказаў Джо. - Я прачасаў той пакой. Нічога такога. Прыйшоў яшчэ адзін хлопец. Прыйшлося за ім сачыць. Таксама нічога.
  
  
  
  
  - Ён увайшоў у той пакой?
  
  
  
  
  - Хм, так.
  
  
  
  
  - Вам лепей сказаць пра гэта містэру Бэну.
  
  
  
  
  Джо фыркнуў, калі яны праходзілі міма ўваходу ў лабараторыю. Ён заўсёды лічыў, што нічога на свеце не баіцца, але тутэйшая сумесь пахаў выклікала ў яго мурашкі па скуры. Гэта нагадвала кабінет дантыста, які толькі што выявіў нарыў. Аднойчы Джо зазірнуў у адну з дзвярэй. Гэта было падобна на вялізную бальніцу; усюды белая плітка і нержавеючая сталь, і людзі ў белых халатах.
  
  
  
  
  Яны зайшлі ў вялікі кабінет. Містэр Бэн сядзеў за сваім сталом, прыкрыўшы рот звычайнай марлевай павязкай. Джо заўважыў, што ён ніколі не паднімаў правую руку. Ці быў ён паралізаваны ці ў яго яго больш не было? Бэн торгаў за нітачкі. Тое, што ён сказаў, адбылося. Сапраўдны вялікі выбух.
  
  
  
  
  Джо разважаў пра чалавека, які быў у нумары 18 у гатэлі "Сярэбранае воблака" ў Фордж-Джанкшн. Ён папытаўся і задаўся пытаннем, ці прыбраў яго містэр Бэн з дарогі. Гэта было сапраўды нешта новае для Бэна. Джо ўжо бачыў такіх людзей. Добра кажуць, але будзьце асцярожныя! Калі Джо раптам успомніў аб тым, што насамрэч адбылося з ім у нумары 18, ён занепакоіўся.
  
  
  
  
  «Джо бачыў яшчэ кагосьці ў гэтым пакоі, містэр Бэн, - сказаў Кені Эбат.
  
  
  
  
  'Так!' Вочы над марлевай маскай былі халоднымі і цвёрдымі. Голас з дзіўным акцэнтам спрабаваў гучаць прыязна. - Раскажы мне пра гэта, Джозэф.
  
  
  
  
  «Ну, я пакорпаўся і нічога не знайшоў, як я і сказаў, калі тэлефанаваў. Так што я пайшоў па калідоры і ўважліва глядзеў, як вы сказалі мне. Ніводнага чалавека тры дні. Я збіраўся пакінуць памяшканне той ноччу, як было загадана, але тут падышоў хлопец. Ён адамкнуў дзверы адмычкай і ўвайшоў унутр. Ён грукнуў дзвярыма, і я пачакаў, пакуль ён зноў выйдзе, а потым схапіў яго. Гэта быў зламыснік. Думаў, што я працую ў гатэлі, і спрабаваў падкупіць мяне. Я прыкінуўся, але тут у дзверы пастукаў швейцар, і я выйшаў».
  
  
  
  
  Цішыня. Вочы над маскай нагадвалі фары аўтамабіля ў густым тумане. Джо праглынуў. Бэн сказаў: «Кені, пакінь нас у спакоі, добра?»
  
  
  
  
  Кені выйшаў з пакоя. Джо пераступіў з нагі на нагу. Чорт, гэты хлопец можа дзейнічаць на нервы. Ён сам не быў такім крутым хлопцам. Ён не мог канкураваць з гэтым Бэнам. І акрамя таго, ён не выносіў гнілой смуроду, якая вісела там.
  
  
  
  
  - Апішы гэтага чалавека, - мякка сказаў Бэн.
  
  
  
  
  - Э… вялікі. Больш за пяць футаў васьмі цаляў. Каля двухсот фунтаў, падумаў я. Карычневы гарнітур. Чорны капялюш.' Апошняе Джо не мог успомніць; вось чаму ён падумаў пра гэта.
  
  
  
  
  - Вы абшуквалі яго, каб даведацца, ці знайшоў ён што-небудзь?
  
  
  
  
  - Э… так, вядома.
  
  
  
  
  - А потым вы яго адпусцілі, каб не шумець?
  
  
  
  
  'Так.' Ён мне не верыць, з трывогай падумаў Джо. Ён адразу заўважыў нешта падобнае. Ён меў справу са шматлікімі такімі верхаводамі з тых часоў, як павярнуўся спіной да вугальных шахт, каб працаваць у арганізацыі штрэйкбрэхераў. Кар'ерны дзеяч, якога ён сустрэў на працы ў раёне здабычы медзі, пераканаў яго, што зараз ён дэтэктыў. У рэшце рэшт, ён таксама працаваў у прыватнай доказнай службе, ці не так? Джо нешта ўбачыў у гэтым.
  
  
  
  
  Але чамусьці ён ніколі не пратрымаўся там доўга ў якасці "дэтэктыва". Ён прыйшоў да высновы, што людзі не любяць яго, таму што ён нязграбны. Затым Пэрлі Эбат уладкаваў яго на працу ў Reed-Farben праз яго кузена Кені. Ён загадзя папрасіў Джо: "Я хацеў бы дакладна ведаць, што там адбываецца, хлопчык Джо, і я паклапачуся аб тым, каб табе добра заплацілі за дадатковы час і намаганні". Джо ведаў аб Пэрлі ўсё. Гэты праніклівы палітык мог бы скрасці нават распаленую печ без пальчатак. Джо быў цалкам задаволены такой дамоўленасцю - аплата з абодвух бакоў і грошы Пэрлі без уліку падаткаў. Праблема заключалася ў тым, што ён так мала ведаў пра «Рыд-Фарбен», што яму даводзілася самому прыдумляць звесткі для Пэрлі, а яго ўяўленне было не такім ужо багатым.
  
  
  
  
  Містэр Бэн так доўга маўчаў, што гэта напалохала Джо. Ён мне не верыць! У яго ёсць пісталет у тым стале? Некаторыя старыя могуць быць небяспечныя, і гэта здаецца адным з самых небяспечных.
  
  
  
  
  - Паслухайце, Джо, - ціха працягнуў містэр Бэн. - У цябе ёсць асаблівая праца для мяне. Вы добра разгледзелі твар гэтага чалавека?
  
  
  
  
  Джо заўважыў, што Бэн хацеў абвінаваціць яго ў хлусні, але раздумаўся. 'Так. Мы прастаялі разам пад лямпай чатыры ці пяць хвілін».
  
  
  
  
  «У яго быў спартовы тып? Вы сказалі, што ён быў высокі і цяжкі, але ці быў ён таксама… прыгожым?
  
  
  
  
  - Хм, так, я б так сказаў.
  
  
  
  
  - Ён з'явіцца аднойчы. Я думаю, ты яшчэ ўбачыш яго, калі будзеш тусавацца ў рэстаране, на факторыі і ў шахцёрскай краме. А ў вёску трэба ездзіць хаця б раз на дзень. Заўсёды будзьце напагатове. Ён абавязкова прыйдзе.
  
  
  
  
  'Я таксама так думаю.'
  
  
  
  
  - Я дам табе вялікую ўзнагароду, калі ты знойдзеш яе. Скажам... чатырыста долараў.
  
  
  
  
  «Калі я толькі пранюхаю аб ім, я яго дастану, містэр Бэн». - Джо ўхмыльнуўся, ківаючы. Цікава, што за акцэнт у Бэна? Можа быць, гэта была вугорская ці чэшская мова, на якой размаўлялі гэтыя дзівакі ў шахтах, дзе ён працаваў. Ён быў не тое каб вялікім, але з гэтымі халоднымі вачыма, якія тырчаць з-пад маскі, і правай рукой, якую вы ніколі не бачылі, ён наводзіў на вас жах. Ён хацеў паставіць дзесяць долараў на тое, што гэта быў пратэз.
  
  
  
  
  Джо таксама не мог ведаць, што правай рукі не было. але мудрагелісты металічны пратэз з пісталетам - ці, дакладней, частка пратэза з нержавелай сталі была пісталетам, накіраваным прама ў жывот Джо.
  
  
  
  
  - Я прапаную табе сёе-тое лепшае, - сказаў Бэн. - Калі ты яго заб'еш ці зловіш і прывязеш сюды, я заплачу табе ў дваццаць разоў больш і адпраўлю цябе на год у цудоўны горад на беразе Міжземнага мора. З захаваннем заработнай платы. Вы што-небудзь скажаце на гэты конт?
  
  
  
  
  «Ну, гэта гаворыць аб многім! Калі ён будзе недзе побач са мной, я знайду яго.
  
  
  
  
  - Калі ты яго знойдзеш, я табе раю... ты не пярэчыш, калі я параю так зрабіць, Джозэф?
  
  
  
  
  Галава Джо Фелікса таропка закруцілася з боку ў бок.
  
  
  
  
  «Тады глядзі, каб ён цябе не апазнаў. Калі ты зможаш ісці за ім да цемры, гэта будзе ідэальна. Не спрабуйце схапіць яго. Нават не размаўляй з ім. Страляй яму ў спіну. Некалькі разоў, проста для ўпэўненасці. Табе не трэба будзе баяцца паліцыі, таму што ўсё, што табе трэба зрабіць, гэта прыехаць сюды, і я завязу цябе адсюль на маім уласным самалёце. Як караля.
  
  
  
  
  Джо заззяў. - Усё будзе ў парадку, містэр Бэн.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу ў дзевяць гадзін Нік быў з «Рыд-Фарбен» у аддзеле кадраў. Ён быў апрануты ў зялёныя баваўняныя штаны, прыдатную кашулю і шэры жакет з джэрсі, які не спалучаўся з імі. З сабой у яго былі працоўныя пальчаткі, абкручаныя конскай скурай, і хадзіў ён у высокіх туфлях са шнуркамі. На яго кепцы колеру хакі быў значок прафсаюза. Усё чыста і ахайна, і ідэальна падыходзіць для той ролі, якую ён хацеў сыграць.
  
  
  
  
  Прыгожая але дурнаватая на выгляд брунэтка ўсміхнулася яму прамяністай усмешкай і працягнула яму доўгія формы для запаўнення. Ён старанна запісаў дэталі сваёй мінуўшчыны ў якасці кіроўцы грузавіка, падрыхтаваныя AX. Ён назваў свой адрас і нумар тэлефона ў Альпайне ў якасці свайго сёлетняга месцазнаходжання. Калі ён здаў формы, брунэтка сказала: «Дзякуй. Мы патэлефануем вам, калі ў нас будзе нешта для вас.
  
  
  
  
  Так. Не зьвяртайцеся да нас, мы звернемся да вас. Ён сарамліва паглядзеў на стол і сказаў: «Яны сказалі мне спытаць пра містэра Кэнэта Эбата. Ён можа ведаць пра мяне.
  
  
  
  
  - О... тады пачакай хвілінку. Яна ўзяла трубку і націснула кнопку. «Добры дзень, Мэры Эн? У мяне ёсць кіроўца грузавіка, якога накіравалі да містэра Эбата. Хвіліна маўчання. «О так…» Карыя вочы з лішкам зялёных ценяў павярнуліся да яго. - Хто паслаў вас да містэра Эбата?
  
  
  
  
  Ён зрабіў сумленны хлапечы твар. - «Міс Марта Вагнер».
  
  
  
  
  Брунэтка перадала інфармацыю, выслухала і паклала слухаўку. - Прысядзь на хвілінку. Містэр Эбат прыме вас праз хвіліну.
  
  
  
  
  Неўзабаве гэта стала цэлай гадзінай. Нік чытаў часопіс Look, убачыў, як яго заяўку забірае хлопчык на пабягушках, убачыў, як з'явіліся яшчэ сем прэтэндэнтаў, карпатліва запаўняюць свае формы, і іх адаслалі са словамі: "Мы патэлефануем вам, калі спатрэбіцца". .' У дзесяць гадзін брунэтка адказала на званок, правяла яго праз дзве дзверы і кароткі калідор і перадала яго іншай дзяўчыне. Яна была копіяй брунэткі, толькі з іншым колерам валасоў. Яна прывяла яго да вельмі дагледжанага Кені Эбату.
  
  
  
  
  Эбат не ўстаў і не паціснуў рукі. Ён паказаў на крэсла перад сваім сталом. Нік убачыў, што перад ім ляжыць бланк заявы, і ён уважліва яго праглядае. - Як даўно вы ведаеце Марту Вагнер?
  
  
  
  
  - Нядоўга, містэр Эбат. Яна пераводзіла ў наяўнасць мае чэкі.
  
  
  
  
  'Аб дакладна. Навошта вы прыехалі ў Каларада?
  
  
  
  
  «Я быў тут раней; Я люблю гэты раён».
  
  
  
  
  Кені зрабіў выгляд, што вывучае форму Ніка. Ужо вельмі падазроны па натуры, ён спрабаваў вывудзіць з адказаў Ніка больш, чым было напісана на паперы. Ён бы адказаў так, калі б ведаў больш, чым хацеў сказаць. Ён добра ведаў Марту. Гэта быў першы мужчына, якога яна параіла.
  
  
  
  
  Важней; ён ведаў, што яго дзядзька Пэрлі вельмі добра ведаў яе - магчыма, ён спаў з ёй час ад часу - і яму не хацелася ніякім чынам раздражняць Пэрлі. Пэрлі зладзіў яго тут на працу за дзесяць тысяч даляраў у год, хоць яму трэба было ўдвая больш, каб жыць так, як ён хацеў. Пэрлі быў такім жа разумным, як і яго кампутарнае абсталяванне. Ён заўсёды быў на чэку. Кені працаваў з Бэнам, Рыкам і астатнімі са сваімі ўласнымі ідэямі - у такі перыяд лепш не рабіць памылак. Дастаткова было адной рэчы, каб усё пайшло не так, і ваша картачная хатка павалілася.
  
  
  
  
  Гэты хлопец добры - ён паглядзеў на форму - гэты Джым Пэры не выглядаў бы дурное, калі б вы надзелі на яго якое-небудзь прыстойнае адзенне. Добрая постаць. У Марты не было сталага хлопца. Было б гэта так? Ці была яна асабіста зацікаўлена ў гэтым хлопцы, і Пэрлі не мае да гэтага ніякага дачынення? Тым не менш, калі ён перашкодзіць Марце і яна пажалілася б Пэрлі...
  
  
  
  
  «Містэр Пэры, мы заўсёды вельмі старанна правяраем рэкамендацыі. Не пярэчыце, калі мы патэлефануем вашым папярэднім працадаўцам і іншым людзям, якіх вы пералічылі?
  
  
  
  
  'Вядома. У мяне добры паслужны спіс. Вы гэта заўважыце.
  
  
  
  
  "Вы атрымаеце дазвол ад мясцовага офіса прафсаюза?" Нік падняў кепку і паказаў на значок. "Няма пярэчанняў". Няхай Кені праверыць усе рэкамендацыі. Калі б ён не атрымаў выдатную інфармацыю аб «Джыма Пэры» паўсюль, AX мог бы збіраць свае валізкі. Калі для кагосьці прыдумлялі псеўданім, гэта заўсёды было непрамакальным.
  
  
  
  
  "Я не ведаю, ці можам мы выкарыстоўваць іншага кіроўцы", – сказаў стрыечны брат Пэрлі, правяраючы яго. «У нас працуе ўсяго каля пятнаццаці цягачоў, большасць з іх вязуць трэйлеры ў Дэнвер, адкуль яны адпраўляюцца цягніком. Вы можаце справіцца з гэтым?
  
  
  
  
  — Я шмат працаваў з прычэпамі і кантэйнерамі, — схлусіў Нік. «Мне вельмі патрэбна праца, містэр Эбат. Я сапраўды хачу выконваць паслугі дублёра, калі гэта неабходна».
  
  
  
  
  Кені ўздыхнуў. Або гэты хлопец быў больш спрытным, чым выглядаў, або ён ведаў, што можа пажаліцца Марце ці Пэрлі і аказаць на яго ціск. - Пачакайце звонку, містэр Пэры. Я гляджу, што я магу зрабіць для вас.
  
  
  
  
  Нік вярнуўся ў пакой чакання аддзела кадраў. Праз дваццаць хвілін брунэтка ўручыла яму яшчэ бланкі, адзначыла яго нумар сацыяльнага страхавання, пачаставала яго дурнымі размовамі аб тым, як выдатна працаваць у «Рыд-Фарбен» і якія асаблівыя прывілеі ён там атрымае. Ён пайшоў з загадам з'явіцца да начальніка экспедыцыі а чацвёртай гадзіне наступнага дня.
  
  
  
  
  Апынуўшыся ўсярэдзіне варот, Нік праехаў на «фордзе» вакол галоўнага будынка, вывучыў яго па шырокім лужку з травой і неўзабаве знайшоў дарогу да пагрузачных пляцовак за навейшымі доўгімі фабрычнымі будынкамі.
  
  
  
  
  Гэта былі падраздзяленні, якія выраблялі звычайныя хімікаты і фармацэўтычныя прэпараты Reed-Farben, якія прыносілі самавіты прыбытак у гадавой справаздачы. Калі б яны распрацавалі гэтыя дзеянні, каб схаваць тое, што яны на самой справе мелі намер рабіць, яны б выбралі карысныя прадукты. Без сумневу, дапамога Пэрлі ў атрыманні дзяржаўных кантрактаў аказалася дарэчы. Гэта можа быць адзін з тых выпадкаў, калі прыкрыццё дае капітал для незаконнай дзейнасці. У гэтым было нешта падазронае, але трэба было ўлічваць усе фактары.
  
  
  
  
  Грузавікі ўяўлялі сабою змешаную карціну. Макі, Гросмайстры і некалькі Інтэрнацыяналаў. Нік паціснуў плячыма. Ён мог справіцца з гэтым. Мужчыны AX былі навучаны вадзіць амаль усё, што рухаецца, уключаючы вяслярныя лодкі і двухматорныя самалёты
  
  
  
  
  Начальнік экспедыцыі аказаўся зацкаваным чалавекам з лысай галавой і няголеным тварам. Нік падышоў да яго і сказаў: «Я Джым Пэры. Я павінен з'явіцца сюды заўтра ў чатыры гадзіны. Лысы спыніўся, выцер пот са сваёй бліскучай галавы і сказаў: "Добра". Яго вочы былі чырвонымі і слязлівымі, але яны нічога не выпусцілі. Ён заўважыў прафсаюзны значок. «Мяне клічуць Рэйні. У мяне ўжо ёсць кіроўцы грузавікоў. Але я шукаю кіроўцаў тракаў. Вы гэта разумееце?
  
  
  
  «Кантэйнеры, трэйлеры? Так.'
  
  
  
  
  'Выдатна. Тады вы можаце дапамагчы мне з грузам для Дэнвера заўтра.
  
  
  
  Нік хутка сцяміў. Чаму ён гэта спытаў? Затым яго ахінула: Рэйні бракавала дасведчаных працоўных, і ён жадаў трохі папрацаваць з чальцамі прафзвязу. 'Гэта добра.'
  
  
  
  
  "Выдатна, Джым. Тады ўбачымся ў другую змену. Мы...'
  
  
  
  
  Канвеерная стужка, якая перапампоўвае кардонныя каробкі ў грузавік, выйшла з-пад кантролю двух мужчын, якія яе абслугоўвалі. Скрыні пакаціліся па платформе. Рэйні рыўком адвярнуўся ад яго і вымавіў апошняе: "Тады ўбачымся заўтра".
  
  
  
  
  Калі Нік вярнуўся да свайго Форда, побач з ім была прыпаркаваная патрульная машына кампаніі. Ахоўнік спытаўся ў яго: «У цябе пропуск?»
  
  
  
  
  "Мяне толькі што ўзялі на працу".
  
  
  
  
  'О. Але калі ў вас няма пропуску, вы можаце ездзіць туды і назад толькі паміж варотамі і гасцявой паркоўкай».
  
  
  
  
  'Прабачце. Дзе я магу атрымаць такі пропуск?
  
  
  
  
  "Калі вы павінны пачаць?"
  
  
  
  
  'Заўтра.'
  
  
  
  
  - Тады ён будзе гатовы ля варот.
  
  
  
  
  'Дзякуй.' - Нік пад'ехаў да варот, а затым выехаў на галоўную дарогу. У іх там усё было добра арганізавана.
  
  
  
  
  Ён пайшоў у рэстаран Марты і выпіў кубак кавы і печыва. Марты яшчэ не было. Ён дастаў улётку, якую дала яму брунэтка. На адным баку было напісана:
  
  
  
  
  Сардэчна запрашаем У REED-FARBEN - Дзе прыемна ПРАЦАВАЦЬ.
  
  
  
  
  Ён прачытаў гэта хутка. Пасля рэкламы джэнтльмена, які чакаў яго жыцця, на апошняй старонцы з'явілася папярэджанне: «Не балбачы мовай. Апроч вытворчасці звычайнай камерцыйнай прадукцыі, ваша кампанія таксама займаецца дзяржаўнымі кантрактамі строга сакрэтнага характару. Памятайце, што вораг можа быць дзе заўгодна. Ніводны камуніст не падобны на камуніста. Будзь уважлівы і таму не балбачы мовай.
  
  
  
  
  Там таксама была фатаграфія мужчыны ў кафэтэрыі з двума іншымі, якія схіліліся да яго абапал. У іх былі занадта вялікія вушы. Дрэнна выканана, падумаў Нік.
  
  
  
  
  У рэстаране, як звычайна, паміж сняданкам і абедам было вельмі ціха, і ўсе, здавалася, чакалі паўдзённай мітусні. Піт Вагнер усхваляваны і раздражнёны зачыніў правераную ім касавую скрыню. Ён падышоў да бара і наліў сабе піва. Затым ён падышоў да Ніку.
  
  
  
  
  - Прывітанне, Джым. Ён апусціўся на крэсла. «Якая дрэнная раніца! Грузавік з мясам спазняецца, дзве афіцыянткі не прыходзяць, а гэты чортаў касавы апарат паказвае розніцу ў дзевяць долараў - калі гэта занадта шмат. Затым я атрымаў яшчэ адзін тэлефонны званок, што трэнер жадае прышвартавацца тут на абед заўтра. Пяцьдзесят два чалавекі, і яны таксама хочуць, каб іх абслужылі хутка. Усе замовілі біфштэксы. Ён хутка выпіў сваю шклянку.
  
  
  
  
  "У некаторыя дні лепш не ўставаць", – адказаў Нік. Прыкладна так сказаў бы нудны кіроўца грузавіка. Насамрэч ён хацеў паказаць, што людзі ва ўсім свеце выхваляюцца, пакутуюць, турбуюцца і паміраюць. Праводзяць безнадзейныя гадзіннікі ў турмах і бальніцах. Сотні мільёнаў галадаюць. Піт быў добра апрануты, у яго была прыстойная машына, грошы ў кішэні, укормленае цела - і тут яму таксама прыйшлося скардзіцца!
  
  
  
  
  Нік зрабіў амаль пагардлівы выраз твару, але Піт яму падабаўся. У гэтага чалавека было шмат добрых якасцяў Марты. Магчыма, ён быў разумнейшы за сваю сястру, але ён таксама быў больш нервовым, шумным і некіравальным. Выяві разуменне, сказаў сабе Нік, у кожнага, каго ты сустрэнеш, ёсць свае цяжкасці і праблемы.
  
  
  
  - Вы атрымалі гэтую працу? - спытаў Піт.
  
  
  
  
  "Я пачну заўтра".
  
  
  
  
  - Табе падабаецца гэтая праца - вадзіць грузавікі?
  
  
  
  
  'Так. Вы можаце ўбачыць усю краіну. Гэта не так аднастайна, працаваць як на заводзе».
  
  
  
  
  Піт дапіў сваю шклянку, падышоў да бара і наліў сабе яшчэ шклянку. Нік глядзеў, як чорныя неспасціжныя вочы Боба Полуворона назіраюць за Пітам. Той факт, што яны ўвесь час сачылі за Пітам, прымусіў яго шмат аб чым задумацца.
  
  
  
  
  Піт зноў сеў і выпіў палову шклянкі. - Вы што-небудзь ведаеце аб гэтым прадпрыемстве?
  
  
  
  - Якім?
  
  
  
  «Рыд Фарбен. Ваш новы працадаўца.
  
  
  
  
  "Не больш за тое, што мне сказалі", – сказаў Нік. - Звычайная фабрыка. Я пачынаю буксіраваць кантэйнеры ў Дэнвер. Ён перадаў Піту брашуру, якую дала яму брунэтка. Піт прагартаў яго, прачытаў некалькі ўрыўкаў і вярнуў назад. - Я ведаю гэта. Менавіта тое, што ў ім не сказана, мяне зачароўвае, Джымі. Хочаш зарабіць крыху больш?
  
  
  
  
  - Заўсёды ёсць пра што пагаварыць, - асцярожна сказаў Нік.
  
  
  
  
  Піт панізіў голас. - Вы ведаеце, што я журналіст. Я маю на ўвазе, што зараз я тут, каб дапамагчы Марце, але ў нейкі момант я абавязкова вярнуся да працы...
  
  
  
  
  Нік кіўнуў. Піт не ведаў, што Нік чуў пра яго гісторыю, калі яго звольнілі з трох газет за п'янства.
  
  
  
  
  «У гэтым ёсць добрая гісторыя, - сказаў Піт. Ён дапіў сваю шклянку і забыўся гаварыць ціха, але яго голас не даносіўся далей за іх столік. «Яны альбо знайшлі там нешта новае, што адкіне ўсю індустрыю назад і прынясе мільёны, альбо гэта такая ж падробка, як фальшывая даляравая купюра. Вядома, яны вырабляюць хімікаты і лекі, але што яны робяць у старым будынку Лаймана? Што ж?'
  
  
  
  
  'Я не ведаю.' Нік пакруціў галавой, але нахіліўся наперад, шырока расплюшчыў вочы і спытаў шэптам: — А што потым?
  
  
  
  
  Піт усміхнуўся белазубай усмешкай. - 'Ніхто не ведае. Калі вы можаце гэта высветліць ці дапамагчы мне адсачыць гэта, я разбяруся з гэтым, і калі ў нас будзе дастаткова дадзеных, я зраблю з гэтага артыкул. Затым мы дзелім ганарар».
  
  
  
  
  «Чаго мне трэба сцерагчыся?» — Нядбайна спытаў Мік. - У цябе ёсць ідэя, ці не так?
  
  
  
  'Верна.' Твар Піта цяпер быў нашмат больш жыва, чым калі ён далучыўся. Ён падышоў да бара са сваёй пустой шклянкай, апусціў яе ў ракавіну - было чуваць, як хлюпае вада - і наліў сабе яшчэ піва, на гэты раз у вялікую шклянку. Ён вярнуўся зноў. Нік убачыў, што Боб Полуворона зараз з падазрэннем шпіёніць за Пітам.
  
  
  
  Піт зрабіў вялікі глыток. Ён добра ведаў пра гэта. «Можаце паспрачацца, у мяне ёсць ідэя. Яны прыцягнулі экспертаў у галіне хіміі і медыцыны з усяго свету. Яны цягнуць і ўключаюць усе магчымыя прылады, як быццам жадаюць абнавіць усё гэта. Яны нават пабудавалі для сябе аэрапорт, і ніхто ня ведае, адкуль бяруцца некаторыя рэчы і куды яны сыходзяць. Іх сачэнне - дзіўнае відовішча. Яны дзейнічаюць гэтак жа жорстка ў адносінах да сваіх людзей, як і ў адносінах да чужынаў.
  
  
  
  Нік зрабіў выгляд, што здзіўлены. - Як гэта магчыма?
  
  
  
  "Так, яны гэта робяць." Піт нахіліўся наперад. Цяпер ён нагадваў мудрую саву з чырвонай галавой. «Суседзі, якія працуюць у вытворчых цэхах, ніколі не зазіраюць унутр галоўнага будынка. Уначы яго акружае спецыяльная група таемнай аховы. Адкуль яны? Яны не жывуць тут. А самы хуткі спосаб быць выкінутым з працы - праяўляць цікаўнасць». Нік, на сваё здзіўленне, заўважыў, што вялікая шклянка ўжо пусты.
  
  
  
  - А пакаёўкі ці прыбіральшчыцы? – спытаў Мік. Напэўна, яны нешта бачаць?
  
  
  
  "Усе гэтыя супрацоўнікі жывуць у раскошных дамах на тэрыторыі завода".
  
  
  
  "Тады падыдзіце да тых хлопцаў, калі яны прыйдуць сюды ў выходны дзень".
  
  
  
  “Яны ніколі гэтага не робяць. Яны нават не размаўляюць з мясцовымі жыхарамі. Калі яны выходзяць на выходны, яны праводзяць яго ў Дэнверы або за яго межамі. Некаторыя з іх дзяцей ездзяць на школьным аўтобусе, але ад дзяцей шмат чаго не дабіцца. Акрамя таго, яны, канешне, нічога не ведаюць.
  
  
  
  Нік кіўнуў і праявіў цікавасць. "Я буду трымаць вуха востра, Піт, але чаму ты вырашыў, што ў мяне будзе шанец нешта выявіць?"
  
  
  
  - Ты быў усюды, Джым. Напэўна ты разумнейшы звычайнага кіроўцы. Іду ў заклад, ты не ўсё жыццё ездзіў на грузавіку. Можа, вы даведаецеся сёе-тое тут і там, можа быць, вы мімаходам убачыце, што яны пасылаюць. Калі ёсць нейкая сістэма, якую трэба выявіць, то мы ўдваіх, напэўна, зможам гэта высветліць? Дамовіліся сустрэцца? Ён працягнуў руку, якая крыху дрыжала.
  
  
  
  Нік схапіў руку меншага чалавека, якая амаль здавалася карлікавай побач з яго рукой. Але хватка Піта была моцнай, а далонь цвёрдай. - Я пастараюся, - сказаў Нік.
  
  
  
  'Добра.' Піт усміхнуўся і падышоў да бара са сваёй шклянкай. Яго твар свяціўся. Гэта тое, што адразу кідаецца ў вочы, вырашыў Нік. Аднак ён мог піць на працягу некалькіх дзён, перш чым губляў прытомнасць.
  
  
  
  Боб Полуворона, які стаяў ля гандлёвага прылаўка, як злавесная карычневая статуя, раптам павярнуўся, адсунуў ворныя дзверы з чырвонага дрэва і падышоў да Ніку. Тое, што хацеў сказаць індзеец, прызначалася толькі для вушэй Ніка. “Заўсёды шум, калі ён п'е. Паспрабуйце спыніць яго ці пазбавіцца ад яго. Падумай аб Марце.
  
  
  
  Марта ўвайшла праз галоўны ўваход. Прабіраючыся праз усё больш і больш перапоўнены бар, яна выглядала выдатна ў сваім сінім гарнітуры. Яна наткнулася на Піта, калі ён вяртаўся да стала з пеністай шклянкай піва ў руцэ. Абодва на імгненне замерлі. Ніку стала іх шкада. Вы проста адчувалі іх гнеў, расчараванне і бяссілле.
  
  
  
  Марта падышла з братам да століка ў куце, але спружыністасць яе хады і чырвань твару зніклі, як па чараўніцтве. «Добрай раніцы, Джым».
  
  
  
  Нік паглядзеў на яе як мага падбадзёрвальна. - Добрай раніцы, Марта. Класна выглядаеш.'
  
  
  
  'Дзякуй.'
  
  
  
  Мёртвая цішыня. Піт зрабіў вялікі глыток жэстам, які выглядаў як выклік. Нік не мог не думаць аб не вельмі добрай тэлевізійнай праграме. Ён ведаў перадгісторыю, бо прысутнічаў на ўступных сцэнах, якіх не ведалі гледачы. Піт, алкаголік, зноў быў на мяжы запою. Марта, цярплівая сястра, якая спадзявалася на лепшае, але разумела, што можа чакаць горшага. Боб Полуворона, верны сябар дома, заўсёды гатовы паклапаціцца аб Піце ці выцерці ім падлогу, але ведаючы, што ні тое, ні іншае не дапаможа. Нік успомніў тэхнічнае вызначэнне алкагалізму: форма фізічнай алергіі, якая суправаджаецца непазбежнай псіхалагічнай цягай.
  
  
  
  Ён ужо пачаў крыху напаўняцца. Гадзіны над барнай стойкай паказвалі адну хвіліну дванаццатага. Піт сказаў: «Я прыступаю да працы. Падумай яшчэ раз, Джым.
  
  
  
  - Добра, - адказаў Нік. Піт аднёс рэшту піва ў U-вобразны бар насупраць дзвярэй.
  
  
  
  'Што ён сказаў?' - спытала Марта.
  
  
  
  «Ён лічыць, што з сакрэтаў Reed-Farben можна зрабіць артыкул. Калі я змагу яму дапамагчы, ён падзеліць са мной ганарар».
  
  
  
  Марта выглядала раззлаванай; затым стомленае выраз прагнала суровасць з яе твару. яна сказала. - «Ды Піт рэпарцёр. Ён супрацоўнічаў з некалькімі добрымі газетамі, але не змог утрымацца. Кожны раз, калі ён... хвалюецца, ён шукае спосаб вярнуцца да працы. Дык у цябе ёсць гэтая праца?
  
  
  
  'Так.'
  
  
  
  - Тады рабі сваю працу і не спрабуй дапамагчы Піту. Гэта толькі зробіць цябе няшчасным і ты апынешся на вуліцы… зусім як ён.
  
  
  
  - Ён п'е?
  
  
  
  Яе твар на імгненне напружылася; затым яна апусціла плечы. 'Так.'
  
  
  
  "Можа быць, я змагу дапамагчы яму напісаць выдатную гісторыю і пазбавіцца ад запою". Не тое каб Мік у гэта верыў. Вы можаце ператварыць п'яніцу брата ў бізнэс-мэнэджара і даць яму яшчэ 10 000 даляраў бонуса, але потым ён зноў зап'е, каб адсвяткаваць усё гэта. Яны не спыняцца, пакуль не апынуцца на зямлі ці не атрымаюць правільную псіхалагічную дапамогу. Але як немудрагелісты кіроўца Джым Пэры, ён дазволіў ідэі хуткага выгаення выйсці на першы план.
  
  
  
  - Слухай мяне ўважліва, Джым. Проста рабіце сваю працу ў Reed-Farben і не суньце свой нос у іншыя справы. Я сур'ёзна.
  
  
  
  "Што яны павінны быць такімі ўтойлівымі ў гэтым?" — спытаў Нік з усёй нявіннасцю, на якую быў здольны. - У мяне ёсць пасведчанне аб несудзімасці, і я не збіраюся капацца ў дзяржаўных сакрэтах, але калі гэта проста добры артыкул ... - Марта на імгненне паклала сваю руку на яго руку. - Паслухай, дарагі хлопчык, - ціха сказала яна, - ты думаеш, я не ведала, пра што гаварыла?
  
  
  
  - Вы, напэўна, гэта ведаеце. Ты тут нашмат даўжэйшы за мяне.
  
  
  
  
  «Reed-Farben працуе ў свеце вялікага бізнэсу. Вы ніколі не чулі аб прамысловым шпіянажы? Напрыклад, кампанія, у якой ёсць выдатны новы прадукт і якая мае патрэбу ў яго абароне? Што ж, гэтая фірма таксама робіць такую абарону. Не ўмешвайся ў гэта.
  
  
  
  «Ці знайшлі яны спосаб адгадаваць новыя валасы або схуднець без дыет? Нешта падобнае прынясе мільёны».
  
  
  
  Яна крыху звузіла вочы, і на імгненне ён падумаў, што зайшоў занадта далёка. Калі вы гралі ролю, нешта хавалі, хацелі сабраць інфармацыю і прадумаць план дзеянняў - усё адразу - вы балансавалі, як канатаходзец.
  
  
  
  "Проста падумай аб тым, што яны могуць рабіць", - сказала яна яму. - Ты гаварыў з Кені?
  
  
  
  'Так. Я толькі што сказаў, што ты абнаявіла мае чэкі, і ўсё прайшло гладка. Ім патрэбен быў кіроўца. Гэта тое, што я даведаўся ад хлопца з экспедыцыі Рэйні. Вы ведаеце яго?'
  
  
  
  “Ён часам прыходзіць сюды. Ты сапраўды абяцаеш мне, што не будзеш шпіёніць?
  
  
  
  'Добра. Але я, вядома, магу трымаць вочы адчыненымі, праўда? Інакш людзі падумаюць, што я вар'ят».
  
  
  
  Гэта было добра для смеху з яе боку. Яму падабалася, як памякчэлі яе вусны і наліліся шчокі. Боб Паўворана прасігналіў. Марта ўстала. "Мне трэба ісці на працу. Удачы, Джым.
  
  
  
  - Я не пачну заўтра да чатырох гадзін. Убачымся сёння каля дзевяці.
  
  
  
  - Добра, - прашаптала яна.
  
  
  
  Нік быў занадта заняты навакольнымі, каб сачыць за месцам, якое зараз было перапоўнена. Ён раптам адчуў на сабе позірк нечых вачэй. Ён выявіў гэта на паўдарозе да бара. Яны злавілі яго позірк і адвярнуліся.
  
  
  
  Яны належалі мужчыну, які быў ніжэйшы за яго і шырэйшы ростам, чым большасць іншых. Цвёрдыя дапытлівыя вочы на брыдкім твары з пляскатым носам. Гэта быў Кінг-Конг, чалавек, чый Кольт ён забраў з пакоя Х'юбі ў гатэлі «Срэбнае воблака» у Фордж-Джанкшн.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  У Ніка было жорсткае выраз твару, хоць заўважыць гэта можна было, толькі стоячы побач з ім, гледзячы ў куткі яго шырока расстаўленых шэрых вачэй і жывы рот.
  
  
  
  Ён падумаў: «Такім чынам, містэр Ван-круты-але-не-такі-разумны! Як вы мяне знайшлі - па навядзенні ці выпадкова? Што ён мусіць зрабіць? Ці пазнае ён мяне, нягледзячы на маю маскіроўку ў Кавальскім скрыжаванні?
  
  
  
  Карычневы капялюш і паліто здаваліся дастатковай гарантыяй, асабліва ўлічваючы цьмянае святло ў нумары 18 і ў калідоры гатэля "Срэбнае воблака". Кінг-Конг часам мог быць няўпэўненым. Нік устаў і падышоў да касы каля ўваходных дзвярэй, дзе былі занятыя Піт і касір. Дайшоўшы да канца чаргі, Піт нахіліўся наперад, узяў квітанцыю і адсунуў даляравую купюру Ніка. - Не трэба, стары. Я ўбачу цябе сёння ўвечары?
  
  
  
  'Так. Дзякуй.'
  
  
  
  Нік марудліва перасёк вялікую паркоўку, паварочваючы галаву кожныя некалькі секунд роўна настолькі, каб сачыць за дзвярыма ззаду яго. Яшчэ не дайшоўшы да свайго Форда, ён убачыў, што Кінг-Конг выйшаў і ўважліва агледзеўся. Нік хутка адвярнуўся і пайшоў да машыны. Ён намацаў дзверы і ўбачыў, як Кінг-Конг зрабіў некалькі крокаў у яго бок. Нік павярнуўся і хутка пайшоў назад у рэстаран; праходзячы міма гэтага чалавека, ён надарыў яго пустым позіркам, звычайным у кампаніі зусім незнаёмых людзей.
  
  
  
  Джо Фелікс не ведаў, дзе ён стаіць. Напярэдадні вечарам ён спрабаваў спустошыць нейкі малавядомы бар, і цяпер яго галава расколвалася, вочы гарэлі, і яму адчайна патрабаваўся танізавальны сродак, які ён нават не паспеў там замовіць. Абдуманы курс Ніка прымусіў яго адысці ў бок. Тое, як шэрыя вочы глядзелі скрозь яго, не пазнаючы, патрэсла яго. Вы трымаеце заклад, што гэта быў той чалавек! Ці не? Кучаравыя каштанавыя валасы пад грацыёзна прыціснутай да патыліцы шапачкай выглядалі зусім не так, як аблавухі карычневы капялюш. Хлопец у тым пакоі не быў падобны на звычайнага працоўнага. Амаль мімаволі Джо Фелікс прамармытаў: "Гэй…"
  
  
  
  Нік павярнуўся і адказаў з моцным паўднёвым акцэнтам: "Так?"
  
  
  
  - Скажы... хіба я цябе не ведаю?
  
  
  
  'Магчыма. Але хто ты тады?
  
  
  
  «Хіба мы не…» Джо Фелікс праглынуў і задумаўся. Што, чорт вазьмі, ён мог сказаць зараз? Вядома, гэта быў той хлопец, але ён не мог застрэліць яго тут, на месцы, ці не так? Ён правёў мовай па перасохлых вуснах. Госпадзі, гэты працоўны зусім не быў падобны да таго хлопца. Іншы не быў такім дурным сялянскім хлопцам. Джо вырашыў быць разумным дэтэктывам. "Хіба мы не сустракаліся на Кавальскім скрыжаванні некалькі дзён таму?"
  
  
  
  Нік пакруціў галавой. 'О не. Бо я быў у дарозе. Але, магчыма, гэта быў мой брат Джон. Людзі заўсёды блытаюць нас. Ён ніколі не праглыне гэтую падробку, падумаў Нік.
  
  
  
  Джо адчуў велізарную палёгку. Вось так. - Хм, так, - сказаў ён, - цяпер я прыгадваю, што яго звалі Джон. Ён павінен быў быць там?
  
  
  
  - Так, гэта можа быць. Ён спазніўся на нашу гульню ў покер.
  
  
  
  - Дзе зараз Джон?
  
  
  
  Нік прыкінуўся падазроным. - Што вам ад яго трэба?
  
  
  
  - Я... я ўсё яшчэ вінен яму некалькі долараў.
  
  
  
  - Задай мне, а я перадам яму.
  
  
  
  
  О не, я лепш сустрэнуся з ім сам. Мы добра зладзілі. Дзе я магу зьвязацца з ім?
  
  
  
  Нік з усіх сіл стараўся выглядаць простым вясковым хлопцам. - Дакладна не ведаю, чувак. Проста скажы мне, дзе ты, і я скажу яму, каб ён пайшоў да цябе, калі вернецца.
  
  
  
  - Калі ж гэта?
  
  
  
  «Праз тры-чатыры дні».
  
  
  
  Джо Фелікс палез ва ўнутраную кішэню. Нік замер. Прысадзісты мужчына дастаў нататнік і шарыкавую ручку, запісаў лік і аддаў Ніку. 'Вось ён можа мне патэлефанаваць па гэтым нумары.
  
  
  
  Скажы яму, што я маю для яго грошы. Якое ў цябе прозвішча?'
  
  
  
  - Пэры, - сказаў Нік, затым нахмурыўся, як быццам раззлаваўшыся. 'А як цябе клічуць?'
  
  
  
  'Джо. Не забудзься сказаць яму, што ўсё ў парадку, і я магу даць яму добра зарабіць».
  
  
  
  - Я скажу, - сказаў Джым і ўвайшоў унутр.
  
  
  
  Джо Фелікс глядзеў яму ўслед, чухаючы патыліцу і пастукваючы кулаком па тоўстым чэрапе над правым вухам, нібы жадаючы даведацца, ці не засталося чаго ў бочцы. Ён вырашыў атрымаць гэтыя грошы ад Агі. Вакол Марты было не так шмат людзей, якія ведалі яго, але ён не павінен быў кідаць выклік поспеху. Ён можа даведацца пра Джона Пэры пазней, калі яго брата не будзе побач.
  
  
  
  Нік цярпліва чакаў, пакуль зможа злавіць Піта ў ціхі момант. Ён апісаў чалавека, які толькі што сышоў, і спытаў, ці ведае яго Піт. Піт сказаў, што бачыў яго раз ці два, але нічога пра яго не ведае.
  
  
  
  Марта не магла ўспомніць гэтага чалавека.
  
  
  
  Нік устаў побач з Бобам Полувороном, які сачыў за працай касавага апарата і націскамі клавіш, і задаў яму пытанне. "Ён кажа, што яго клічуць Джо".
  
  
  
  Не адводзячы вачэй ад сваёй працы, Боб ціха сказаў: «Яго клічуць Джо Фелікс. Круціцца тут сем ці восем месяцаў. Выконвае пэўную працу па хаце для вялікіх босаў Рыда. Зьяўляецца і зноў зьнікае. Ён не працуе. Сумнеўны тып. Сачыце за ім. Страчвае грошы, гуляючы ў косці ў Огі. Мае пісталет. Ты яму не вельмі падабаешся.
  
  
  
  Нік міргнуў. - Дзякуй, Боб. Генерал Кастэр быў бы вам карысны.
  
  
  
  «Ён абавязаны мне сваёй паразай».
  
  
  
  Нік ухмыльнуўся і зноў пайшоў шукаць свой Форд. Джо Фелікса нідзе не было відаць. Нік адкрыў капот і ўважліва праверыў трамблер. Прыхінуўшыся да фургона, ён спыніўся на яркім сонцы, каб палюбавацца блакітнаватым адценнем найбліжэйшай горнай вяршыні. Часам вам шанцавала, а часам здараліся няўдачы. Знайсці касету Х'юбі і атрымаць гэтую працу было проста Божым дарам; Сутыкненне з Джо Феліксам было няўдачай. Было два вялікія пытальнікі. Ці шукаў Фелікс «Джона Пэры» па ўласным жаданні, таму што за яго рэзкай знешнасцю хаваўся бульдог, ці начальства «Рыд-Фарбен» паслала яго за чалавекам, якога ён знайшоў у пакоі Х'юбі? Калі ён дзейнічаў па ўласнай ініцыятыве, то цалкам верагодна, што ён не паведаміў бы аб выяўленні следа "Джона Пэры". Калі б гэты квэст быў прызначаны яму, ён, верагодна, паведаміў бы аб сваім прагрэсе, таму што яму трэба было прадэманстраваць вынікі. Але быў разумны шанец, што ён нейкі час будзе трымаць гэта пры сабе, бо захоча нагнаць страту пісталета і сваю паразу ў гасцінічным нумары сваім поспехам.
  
  
  
  Нік выцер люстэрка задняга выгляду аўтамабіля насоўкай. На гэтых горных дарогах даводзілася ўвесь час сачыць за імі. Ён не ведаў, што і думаць. Джо Фелікс быў небяспечны, можа, нават небяспечны для жыцця. Вядома, як толькі Кені ці іншыя выявяць сувязь паміж Джонам і Джымам Пэры, яны адразу ж раскусяць яго.
  
  
  
  Джым паехаў на "фордзе" да прыдарожнай забягалаўкі Огі ў дваццаці мілях адсюль і знайшоў Джо Фелікса, які адчуваў сябе нашмат лепш пасля піва і некалькіх віскі і цяпер спрабаваў кінуць пяць костак.
  
  
  
  Азартныя гульні ў Огі за гэтыя гады не змяніліся. Гэта працягвалася па пятнаццаць гадзін у дзень у заднім пакоі. без перапынку і пад аховай мясцовых улад. Джо працягваў кідаць няправільна і кідаў, перш чым яго цалкам распранулі. Нік сеў і паставіў невялікія сумы. Неўзабаве яго заўважыў Джо Фелікс. Ён кіўнуў і нахмурыўся. Ён раз-пораз пазіраў на Ніка. Ён здаваўся здзіўленым і напружана думаў. Пакуль Нік распытваў Піта, Марту і Боба пра Джо Фелікса, ён зрабіў менавіта тое, што планаваў Нік. Ён пад'ехаў да бліжэйшай палаткі, дзе, па словах Боба, часта сядзеў Боб. Ён пайшоў прама да бара, выпіў дзве порцыі віскі і піва, а затым зрабіў нешта, пра што Нік не мог ведаць.
  
  
  
  Ён увайшоў у тэлефонную будку і набраў сакрэтную тэлефонную лінію Бэна па кодавым нумары. Эга Джо сапраўды мае вострую патрэбу ў поспеху, хоць ён рабіў выгляд, што ўжо дамогся свайго прызначэння, паведаміўшы шматабяцаючыя вынікі. На дзіўнае прывітанне Бэна Джо тут жа сказаў: "Я на сувязі з ім".
  
  
  
  На імгненне наступіла цішыня, а затым рушыў услед мерны адказ з густымі гартаннымі гукамі: «Добра. Як яго клічуць?'
  
  
  
  Джон Пэры.
  
  
  
  Жорсткія вочы Бэна бліснулі, калі ён падумаў, праўда гэта ці не. Ён не ведаў Пэры ў гэтым раёне, але ён бы гэта праверыў. Цікава, ці памятае гэты ідыёт Фелікс, што ён не згадаў свайго імя падчас размовы аб інцыдэнце на Кавальскім скрыжаванні і што Бэн не спытаў - наўмысна. Тады Фелікс заблытаўся б і зманіў яшчэ больш, а гэта не дапамагло б справе. Вядома, людзі Бэна ўжо адразу спыталі аб гэтым парцье гатэля. У гасцёўні кнізе было імя Генры Рыгель, але гэта нічога не значыла. Бэн сказаў: «Вы ідзяце ў правільным кірунку. Ці будзеце вы дзейнічаць, як я прапанаваў?
  
  
  
  'Так. Але гэта зойме некаторы час.
  
  
  
  - Але вы не чакаеце далейшых непрыемнасцяў?
  
  
  
  'Не. Ужо ўсё добра.'
  
  
  
  Бэн не давяраў ніводнаму тэлефону. Былі яшчэ пытанні, якія ён хацеў задаць. Ім заставалася толькі чакаць. - Вам патрэбна дапамога?
  
  
  
  'Не.' Джо падумаў аб суме грошай, аб якой казаў Бэн. Ён не хацеў больш ускладненняў. - Мне трэба павесіць трубку. Я пазваню табе пазней.
  
  
  
  Ён вярнуўся да бара і выпіў яшчэ чарку і яшчэ шклянку піва, нібы гэта быў салёны арахіс. Ён выцер пот з верхняй губы. Ён зманіў Бэну, але знойдзе гэтага Пэры. Ён зразумеў, што паспешліва забыўся спытаць у брата яго імя. Гэта не было катастрофай. Мясцовыя паштовыя аддзяленні ведалі ўсіх. Ён бы сапраўды знайшоў. Віскі пачаў дзейнічаць. Яму стала лепш, і ён вырашыў рызыкнуць.
  
  
  
  Пасля таго, як Джо павесіў трубку, Бэн асцярожна паклаў сваю штучную руку на стол, задаволены тым, з якой дакладнасцю ён зараз можа выкарыстоўваць свой пратэз. Вочы над маскай былі абыякавымі і халоднымі, нібы з лёду. Ён націснуў кнопку. Чалавек, вядомы як Роберт Рык, увайшоў праз бакавыя дзверы.
  
  
  
  Рык быў сівым, стройным і хадзіў прамалінейна. Тып, які адразу ж зважае на паварот за кут і пляскае ў ладкі.
  
  
  
  Бэн сказаў па-нямецку: «Чалавекам, якога Фелікс знайшоў у Кавальскім скрыжаванні, быў Джон Пэры. Фелікс ганяецца за ім, але ён тупы, як свіная задніца. Расстаўце людзей у гэтым рэстаране, а таксама на фабрыцы. Знайдзіце гэтага Пэры.
  
  
  
  "Калі мы знойдзем яго... ліквідаваць?"
  
  
  
  'Абавязкова. І неадкладна, калі магчыма.
  
  
  
  Рык зразумеў яго, і яго голас раптам прагучаў прыязна: «Ты вельмі напружаны, дарагі сябар. Як вы думаеце, гэта адзін з AX? Можа, чалавек з AX?
  
  
  
  «Апісанне дакладнае».
  
  
  
  «Ой, што! Мы так старанна падрыхтаваліся да гэтага - і мы такія блізкія да поспеху. Яшчэ некалькі тыдняў, максімум два месяцы...
  
  
  
  "Каб дабіцца поспеху". Бэн хруснуў металічнай шарыкавай ручкай паміж двума шчупальцамі сваёй штучнай рукі, нібы ламаў калыпок напалову. "Мы амаль падышлі да моманту, калі можам... прапанаваць чалавецтву вялікія... перамены".
  
  
  
  Смех Рыка быў зларадным, зусім не такім, як у дабрадзея чалавецтва. - Мы зловім яго, Марцін, і чым раней, тым лепш. Вы верыце, што яны могуць ведаць аб эксперыменце ў Небраску?
  
  
  
  - Я быў упэўнены, што не - да гэтага часу. У нас такія добрыя сувязі ў Вашынгтоне. Я не думаю, што яны ведаюць пра Небраску, але вы ведаеце, як хітры гэты д'ябал. Колькі мужчын у яго ёсць у наяўнасці? Яны маглі б знайсці абсталяванне для Небраскі. Склад побач з ракетнай базай быў бы больш бяспечным месцам, чым тут. Давайце дашлем тое, што ў нас ёсць.
  
  
  
  "Гэта ўсё роўна, што пакласці некаторыя з нашых яек у іншае гняздо".
  
  
  
  - Вельмі добрае параўнанне, Генрых! Так, частка яек, якія мы выседзелі, адпраўляюцца ў іншае гняздо». Стальная рука ўрэзалася ў стол. 'Тады ўсё ў парадку. Як толькі з'явіцца самалёт. Выпраўце гэта заўтра. А пакуль расстаўце добрыя пасткі для гэтага Пэры.
  
  
  
  - Усё атрымаецца, мой дарагі сябар. Рык сышоў.
  
  
  
  Бэн тройчы выпусціў сталёвую руку на край стала. Кожны раз ён павольна паднімаў яго, а затым хутка апускаў, як сякеру. Гэты д'ябал! Той таямнічы амерыканец, які каштаваў яму скарбаў, разбурыў яго самыя выдасканаленыя планы, перашкодзіў яму ў Інданезіі, Нідэрландах, а таксама ў Радэзіі. Вы ніколі не маглі быць упэўненыя, як ён выглядаў, за выключэннем таго, што ў яго было вялікае і небяспечнае целасклад і хуткадзейны мозг. Ён прыстасаваўся да сваёй справы як хамелеон. Логіка і карпатлівыя даследаванні паказалі, што Нік Картэр быў з AX, але як вы маглі быць у гэтым упэўненыя?
  
  
  
  Бэн хадзіў па трупах і думаў, што не ведае страху. Ён пражыў адразу дваццаць жыццяў - але гэты д'ябал пераследваў яго ў сне.
  
  
  
  У апошнія гады ён пакутаваў ад начных кашмараў, і ўсе яны былі аднолькавымі. Ён марыў, што ладзіць яшчэ буйнейшыя праекты, выкарыстаючы свой велізарны стан і сваю міжнародную сетку былых таварышаў. Ён займаў мільярды, падкупляў урады і ўзаемадзейнічаў з нафтавым картэлем і камбінацыяй атамных электрастанцый, каб манапалізаваць рэальную крыніцу ўсіх грошай. Але якраз калі ён збіраўся з'явіцца ў сваім праўдзівым абліччы і аднавіць стары парадак ва ўсёй яго красе, адзін з яго давераных памагатых зняў з яго парык і маскіроўку і сказаў: Я з AX...
  
  
  
  Ліпкі пот выступіў вонкі, калі ён прачнуўся.
  
  
  
  Калі злавілі таго хлопца на заводзе, ён падумаў, што атрымаў поспех, але не. З усімі іх спецыяльнымі зваротамі, яны не маглі атрымаць ад яго большага, чым тое, што ён быў шматабяцальным супрацоўнікам ФБР. Німура і фон Дырксен прытрымліваліся думкі, што, магчыма, гэта была гіпнатычна перадаваемая рэакцыя.
  
  
  
  Пэры? Стальная рука зноў апусцілася.
  
  
  *********
  
  
  
  Нік прайграў дваццаць дзевяць долараў. Ён не знайшоў ніякага ўмяшання з боку персанала, але было некалькі інструментаў і метадаў, якія можна было праверыць толькі пры наяўнасці часу і інструментаў. Ён калісьці бачыў стол з мініятурнымі схемамі, убудаванымі ў фанерную стальніцу, а разнастайнасць формаў і закругленняў сучасных ігральных костак было невычэрпнай.
  
  
  
  Джо Фелікс страціў не менш за пяцьдзесят долараў. Ён не думаў пра гэта. У рэшце рэшт ён здаўся і вярнуўся ў бар. Ён хацеў зноў пагаварыць з Пэры, але як яму гэта зрабіць? Цвёрдыя, бледныя рысы яго твару канвульсіўна скрывіліся ад яго разважанняў.
  
  
  
  Нік пазбавіў яго ад праблем, падышоўшы да яго. "Прывітанне, Джо. Я нічога не атрымліваю ад гэтага. Як ты?
  
  
  
  «Бескарысна. Вы хочаце выпіць?'
  
  
  
  "З задавальненнем. Я разбіты. Цябе не цікавіць добры пісталет, ці не так?
  
  
  
  Фелікс ледзь не праглынуў цыгарэту. праклён! Гэта быў жарт? Ці гэта быў дурны поспех? Пасля той няўдачы за сталом для гульні ў косці ён сапраўды меў права на шчаслівы шанец! 'Можа быць. Я на самой справе хацеў купіць адзін.
  
  
  
  'Гэта добрая рэч. Аўтаматычны.'
  
  
  
  - Армейская мадэль?
  
  
  
  "Так."
  
  
  
  Настрой Джо палепшылася. 'Колькі?'
  
  
  
  Нік звузіў вочы, спадзеючыся, што выглядае хітра. Ён падобны да таго хлопца, падумаў Джо. Ягоны брат? Ці магчыма, што...? Нік сказаў: «З усімі гэтымі новымі законамі аб зброі яны будуць каштаваць больш. Сотню баксаў?
  
  
  
  - Ну... гэтыя старыя пісталеты столькі не каштуюць. Як гэтая штука выглядае?
  
  
  
  'Выдатна.'
  
  
  
  Джо нахмурыў цяжкія бровы. Калі ў яго былі праблемы, ён быў падобны на малпу нават больш, чым звычайна. Калі б ён толькі мог убачыць гэтага хлопца ў мехаватым карычневым капелюшы. Ён сказаў: "Паглядзім".
  
  
  
  "Ён у мяне дома".
  
  
  
  "Калі ў гэтым няма нічога дрэннага, я куплю яго за сто баксаў".
  
  
  
  Нік асушыў сваю шклянку. - Я буду чакаць цябе за мілю адсюль. Вось мая машына, Форд.
  
  
  
  Праз імгненне ён ехаў наперадзе Кінг-Конга на сваім «Меркурыі» па невялікай дарозе, якую яму прадставіла Марта, але спыніўся на паляне незадоўга да назіральнай пляцоўкі. Яму не хацелася везці Кінг-Конга ў тое месца, пра якое ў яго былі такія цёплыя ўспаміны. Ён ужо выйшаў і прыхінуўся да дзверцаў "форда", калі Джо спыніўся ззаду яго і высунуў галаву з акна. - Гэй, што мы тут робім?
  
  
  
  «Я схаваў гэты пісталет недзе ў лесе. Пойдзем са мной. Бурчаў, Джо Фелікс выбраўся са свайго «Меркурыя». Калі ён быў прыкладна ў чатырох футах ад Ніка, Нік сказаў зусім іншым тонам - адрывіста, уладарна і рэзка: - Не ідзі далей, Джо.
  
  
  
  Джо спыніўся і пашырыў вочы. Нік ужо насунуў кепку на лоб. Разам з тым голасам гэта зрабіла эфект. - 'Праклён! Ты хлопец з таго гасцінічнага нумара. Гэта наконт твайго брата было проста недарэчна. Так, - адказаў Нік. - А цяпер мы з табой крыху пабалбатаць. Можа быць, мы зможам зрабіць што-небудзь сябар для сябра».
  
  
  
  Джо зрабіў змрочны твар. Гэта было занадта хутка для яго. У задняй кішэні ў яго быў невялікі пісталет. Калі б толькі ён мог выцягнуць гэта і выкарыстоўваць, таму што на коне стаялі яго 4000 долараў плюс аплатны водпуск. Джо мякка размахваў рукамі, вывучаючы спакойны твар чалавека, які прыхінуўся да "форда", нібы хацеў паспешна пазагараць. Вочы глядзелі проста на яго; менавіта яны турбавалі Джо ўсё яго жыццё. Вочы людзей, якія не ведалі віны і не баяліся. Вы часта бачылі іх у паліцыянтаў - вы навучыліся іх адрозніваць.
  
  
  
  Нік зразумеў большую частку думак, якія зыходзілі з-пад цяжкіх броваў Джо. Ён не планаваў гэтага загадзя - так атрымалася з прычыны абставінаў. Ён не мог дазволіць Джо Феліксу сысці, адмовіцца ад маскіроўкі і разбурыць усё расследаванне «Рыд-Фарбен». Ён прывабіў Фелікса разам з намерам схапіць яго і перадаць AX. Ідэя стрымана забіць яго не прыходзіла Ніку ў галаву. Ён быў Кілмайстрам, але не забойцам.
  
  
  
  
  Магчыма, выпіўка надала Джо больш мужнасці. Ён пацягнуўся за пісталетам. Але перш чым яго рука паспела схапіць зброю, ён утаропіўся ў кароткі ствол Вільгельміны, якая так хутка прыцэлілася ў яго, што ён не мог успомніць руху рукі Пэры. Джо адхіснуўся на крок ад гэтага чорнага вока лёсу. Джо не хапіла прымітыўнай мужнасці, ці нешта падобнае! Ён зрабіў яшчэ крок назад. 'Чым ты плануеш заняцца? Што ты задумаў?
  
  
  
  «Рыд-Фарбен у цябе больш не мае патрэбы».
  
  
  
  'Хіба? Але Бэн сказаў...
  
  
  
  Джо з чырвоным тварам праглынуў словы. Ён быў разгублены, злы і не мог кантраляваць сітуацыю. Але ён зразумеў, што не павінен быў згадваць Бэна. Ён павярнуўся і пабег.
  
  
  
  Для свайго памеру Джо бег даволі хутка. Нік пайшоў за ім вялікімі крокамі. Яму амаль не даводзілася падвышаць голас. - Стой спакойна, Джо. Джо бег яшчэ хутчэй. — дайшоў да канца плато з цудоўным выглядам і працягнуў рух направа па краі прорвы.
  
  
  
  Нік раўнуў на яго. - "Стой!". Ён павінен быў ударыць яго ззаду? Ён вагаўся пры думцы аб тым, якую адлегласць яму давядзецца несці цяжкага Джо назад да машын. Ён палічыў за лепшае прывесці з сабой Фелікса, які быў бы ў прытомнасці і мог рухацца наперад самастойна.
  
  
  
  - Стой! Нік падвысіў голас. "Ніхто не прычыніць табе шкоды".
  
  
  
  Ён меў на ўвазе менавіта гэта. Нягледзячы на свае пагрозы, Нік не збіраўся страляць каму-небудзь у спіну ці нават страляць камусьці ў нагу ззаду. Джо кінуўся з паляны на ўчастак, парослы пустазеллем і падлескам па пояс, і пайшоў па сцяжынцы па сланцавым пакрыцці. Нік кінуўся за ім, праверыў, ці цэлы "люгер", і падняў зброю. Але калі ён пабег за Феліксам за некалькі футаў ад яго, ён стрымаўся. Чалавек мог упасці ў бездань. Без таго, каб Нік нічога не рабіў, менавіта гэта і адбылося. У адзін момант ён бег міма выступоўца валуна, а ў наступны яго ўжо не было. Яго крык згубіўся ў грукаце падальных валуноў і кавалкаў сланцу. Нік адскочыў ад яра і трымаўся за камяні. - Чорт... чорт, - прамармытаў ён сам сабе.
  
  
  
  Недзе ў глыбіні пачуўся змрочны стук.
  
  
  
  Нік зноў схаваў Вільгельміну ў кабуру і трохі падабаўся да краю, пакуль з выступае ўступа не ўбачыў нежывое цела Фелікса, якое ляжыць у дзясятках футаў унізе. Ніку спатрэбілася цэлую гадзіну, каб спусціцца па стромай скале да цела. Зламаная шыя і сур'ёзныя траўмы галавы. Нік старанна абшукаў яго сумкі. Склаў усё назад і нічога з сабой не ўзяў. Праз дзве гадзіны ён вярнуўся дадому ў Альпайн, дзе запісаў і схаваў поўную справаздачу. Могуць прайсці дні, перш чым цела Фелікса будзе знойдзена. Калі нехта памятаў, што бачыў іх разам у Агі, шанцы, што нехта з таго намёта разявіць рот, былі нікчэмна малыя. Дарэчы, яны абодва з'ехалі на сваіх машынах.
  
  
  
  У Марты, Піта і Боба Паўворана - іншая справа. Яны б успомнілі, што Нік пытаўся пра Джо Фелікса. Гэта быў няўдалы ход, але як ён мог гэта прадбачыць? Калі дэтэктывы спытаюць іх, ці ведаюць яны што-небудзь пра Джо, ці скажуць яны, што Джым Пэры пытаўся пра яго? Нік нахмурыўся. Ён павінен быў быць асцярожны з імі. Калі яму пашанцуе, смерць Джо спішуць на няшчасны выпадак або самагубства, і на гэтым справа будзе скончана, калі не лічыць таго, што яго могуць западозрыць яго новыя сябры ў рэстаране Марты.
  
  
  
  І містэр Марвін Бэн, вядома. Калі Фелікс згадаў гэтае імя, ён паказаў, што працуе на Бэна. Гэта таксама азначала, што Бэн атрымаў апісанне чалавека, які абшукваў гасцінічны нумар. Ён спадзяваўся, што яны шукалі кагосьці ў карычневай куртцы і з шырокім карычневым капелюшом.
  
  
  
  Г-н Марвін Бэн, старшыня савета дырэктараў карпарацыі Prostaglandins, прэзідэнт Reed-Farben і ўпаўнаважаны некалькіх іншых кампаній. Таямнічы містэр Бэн, яшчэ больш загадкавая фігура, чым Говард Флюджэс. Ні ў кога не было фатаграфіі Бэна, нават старой. За мяжой, дзе ў Рыд-Фарбен былі свае сувязі - у Швейцарыі, Германіі, Японіі і Францыі - Марвіна Бэна не было. Паспрабуйце паслаць яму позву з'явіцца да падатковага інспектара, і вы будзеце мець справу з юрыстам і бухгалтарам, якія ніколі не бачылі свайго кліента.
  
  
  
  Містэр Бэн, падумаў Нік, вы альбо занадта прыгожыя, альбо занадта выродлівыя, каб быць праўдай.
  
  
  
  Роберт Рык, бездакорны і прыязны супрацоўнік Reed-Farben, спытаў Марту Вагнер, ці ведае яна Джона Пэры. Рык быў добрым кліентам. Ён часта прыязджаў да яе па справах цэлай кампаніяй. Яна надарыла яго самай мілай усмешкай і сказала: «Не. Я ніколі не чуў гэтага імя. Я спытаю ў персанала.
  
  
  
  Рык з вострымі вачыма і прамой спіной нічога не западозрыў. Сакавіка прывыкла да пытанняў мясцовай паліцыі, крэдытораў, дэтэктываў, супрацоўнікаў ФБР, раўнівых мужоў і разгневаных жонак.
  
  
  
  Яна пакінула Рыка і сказала Піту і Бобу Полуворону: "Калі хто-небудзь спытае, вы ніколі не чулі аб Пэры, клічуць яго Джым, Джон ці неяк яшчэ".
  
  
  
  Абодва мужчыны весела кіўнулі і працягнулі сваю працу.
  
  
  
  Яна вярнулася да стала, дзе сядзеў Рык з двума вялікімі хлопцамі, падобнымі на мускулістых маладых супрацоўнікаў. - Яны яго не ведаюць, - сказала яна з ноткай шкадавання ў голасе. "Ці павінна я спытаць некаторых іншых людзей сёння ўвечары?"
  
  
  
  - Калі ты будзеш такой добрай, - сказаў Рык. "Я быў бы вельмі ўдзячны за гэта".
  
  
  
  Калі яны сыходзілі, ён сунуў ёй у руку згорнуты даляр і ўжо пакінуў адзін на стале для афіцыянткі. Марта патэлефанавала Эйбу Фіпса і папрасіла яго нікому не казаць, што Джым Пэры жыве ў яго.
  
  
  
  Эйб не шкадаваў слоў. - Збярыся, Марта.
  
  
  
  Ён паведаміў аб гэтым Ніку. Неўзабаве пасля гэтага з'явіліся Рык і два яго спадарожнікі, не атрымалі ад Эйба ніводнага адказу і пайшлі далей. Праз паўгадзіны чорны «лінкольн» Марты заехаў на непрыкметную паркоўку за домам Эйба. Эйб выйшаў праз заднюю дзверы. «Джым жыве ў нумары трыццаць чатыры. Рык быў тут.
  
  
  
  - Дзякуй, Эйб.
  
  
  
  - Праваахоўныя органы?
  
  
  
  - Не, асабістая справа. Дзякуй яшчэ раз.'
  
  
  
  - Не згадвай пра гэта.
  
  
  
  Сакавік прайшла за шэраг дамоў і пастукала ў дзверы Ніка. Калі яна апынулася ўнутры, то тут жа ўпала ў яго абдымкі. Калі яны вырваліся з абдымкаў, Нік паляпаў яе па плячы. «Што б ні здарылася – дзякуй».
  
  
  
  «Я не ведаю, што здарылася, - сказала яна. - Але цябе шукаюць Роберт Рык і двое яго людзей.
  
  
  
  - Я не ведаю гэтага.
  
  
  
  «Яны пыталіся пра Джона Пэры, але гэта занадта падобна на Джыма Пэры, каб спасылацца на кагосьці яшчэ. Чым ты займаўся, Джым? Або... хто ты?
  
  
  
  'Хто я?'
  
  
  
  Марта села ў крэсла побач з вентылятарам. - Так, Джым, хто?
  
  
  
  Ён падышоў, каб устаць побач з ёй і пагладзіў яе валасы, не блытаючы іх. «Нічога, акрамя вандроўнага кіроўцы, які клапоціцца пра вас».
  
  
  
  "Я хацела б у гэта верыць". Яна ўздыхнула. - Але я Марта, ты ведаеш? Што, на вашую думку, было дастаткова зручным, каб заняць палатку Шчасліўчыка Эда да таго, як Рыд-Фарбен прыступіць да вялікіх спраў. З чатырнаццаці гадоў я мела справу з самымі рознымі людзьмі, якія хацелі нешта стварыць. Ты малайчына, Джым. Я маю на ўвазе, што ты добра гуляеш сваю ролю, але я не гандлюю ёю. Табе падабаецца плаціць падаткі?
  
  
  
  - Не, - сказаў Нік. Гэта была тая хлусня, якую ён не любіў - абдурыць таго, хто табе падабаўся і заслугоўваў сумленнага адказу. «Я сапраўды плачу падаткі, але я ведаю, што некаторыя мультымільянеры, якія могуць дазволіць сабе быць разумнымі юрыстамі і бухгалтарамі, плацяць менш падаткаў, чым іх працаўнікі. Не, дарагая, падаткі не для мяне.
  
  
  
  - Ну, не тое. Ты або працуеш у паліцыі, або ва ўцёках ад паліцыі, або...
  
  
  
  'Або што?'
  
  
  
  - Ці ты небяспечны ў чымсьці іншым. Я была дастаткова дурная, каб уладкаваць цябе на працу ў Рыд-Фарбен, але зараз яны выявілі, што ты небяспечны. Ты мне вельмі падабаешся, Джым, але я не хачу дазваляць табе разбураць усё, што я збудавала.
  
  
  
  Ён дастаў два слоікі халоднага піва з маленькага пластыкавага халадзільніка. Без усмешкі яна ўзяла адзін з яго. "Ну, Джым. Я ўсё яшчэ чакаю.'
  
  
  
  «Дарагая, усё становіцца нашмат горш. Джо Фелікс нырнуў у бездань, дзе мы стаялі з машынай. Ён мёртвы.
  
  
  
  Яна шырока расплюшчыла вочы. «Ён працаваў на Бэна і Рыка. Боб Полуворона сказаў табе, што быў з Рыдам. Вы ўгразнеце ў гэтай справе па вушы.
  
  
  
  "Цi раскажа Боб каму-небудзь, што я пытаўся пра яго?"
  
  
  
  «Я ўжо папярэдзіла Боба і Піта, каб яны не казалі Рыку ці каму-небудзь яшчэ, што паблізу ёсць нейкі Пэры.
  
  
  
  'Дзякуй. Магчыма, яны не змогуць знайсці мяне яшчэ некалькі дзён.
  
  
  
  'Ты не ў сваім розуме? Хіба вы тады не падавалі заяву ад імя Пэры?
  
  
  
  'Так. А Эйб? Калі яны збіраюцца праверыць тут… Марта счырванела. - Я таксама намякнула яму. Ён прыкрывае вас, калі толькі вас не пераследуе марская паліцыя.
  
  
  
  
  'Не. Гэта будзе проста Рык і яго людзі. Нік нахіліўся і вельмі далікатна пацалаваў яе. «Дзякуй, Марта. Вы жанчына, якой мужчына можа ганарыцца. Ты спачатку заступаешся за яго, а потым задаеш яму пытанні.
  
  
  
  «Я больш не задаю пытанняў, бо ўсё роўна не атрымліваю адказу. А калі правераць тут? Не сыходзь занадта далёка, дарагі. Не настолькі далёка, каб мы не змаглі сустрэцца зноў, але дастаткова далёка, каб мы абодва не заблыталіся. Я лічу, што вы прыносіце цяжкасці, з якімі мы тут не справімся.
  
  
  
  - Я не пайду адразу, дарагая. Вы мне ўжо вельмі дапамаглі, і, магчыма, я змагу прабыць яшчэ некалькі дзён, перш чым ваўкі ўкусяць. У мяне такое адчуванне, што Рыку і Бэну спатрэбіцца некаторы час, перш чым яны пачнуць правяраць свой уласны спіс персанала. Няўжо гэта не апошняе месца, дзе ты будзеш мяне шукаць?
  
  
  
  «Божа, Джым! Ты хочаш забіць сябе?
  
  
  
  "Я люблю жыццё, дарагая".
  
  
  
  - Значыць, ты нешта задумаў. Ты збіраешся скрасці адну з іх машын?
  
  
  
  - Вы так думаеце?
  
  
  
  'Не.
  
  
  
  Яна прасядзела да пяці вечара. Размова згасла. Яна зразумела, што яе пярэчанні бескарысныя. Прыціснуўшыся да яе на ложку, Нік расслабіўся. Толькі калі ён падумаў аб сітуацыі, у якой апынуўся, ён адчуў напружанне і неспакой, якія яму даводзілася хаваць ад яе. Ён трапіў у падступныя задумы злых людзей, і яго новыя сябры зараз былі ў небяспецы разам з ім. Вядома, яму давядзецца сысці. Х'юбі Дзюман таксама павінен быў ачарніць яго, калі ў яго яшчэ была магчымасць. Некалькі чалавек з AX ужо сутыкаліся з гэтай праблемай у мінулым. Некаторыя з іх зараз былі проста імёнамі ў спісе пашаны.
  
  
  
  Доўг, падумаў ён. Некаторыя выконваюць яго, некаторыя не.
  
  
  
  Гэта была самая вялікая авантура, якую ён калі-небудзь рабіў. Рахунак быў нічыйным, як і ў выпадку з бейсбольнай камандай з двух чалавек у дзясятым інінгу: адзін брэйк, адзін промах, адзін паварот лёсу мог выбраць які прайграў і дазволіць наступіць моманту, калі святло згасне. Калі Джона ці Джыма Пэры выявяць - а аднаго з іх абавязкова выявяць, - яму здасца, быццам ён знаходзіцца ў студні, у які апусцілі вядро з жывымі грымучымі змеямі...
  
  
  
  Хоць ён не быў упэўнены, як яны маглі схаваць яго прысутнасць, ён мог уявіць. Нямногія ведалі Пэры, а галоўныя з іх - Марта, Піт, Боб Хаф-Кроў і Эйб Фіпс - адразу ж замоўклі.
  
  
  
  Метадычны Роберт Рык сапраўды праверыў спіс персаналу і ў працэсе натыкнуўся на чалавека па імені Пэры: Фло-Мары Пэры, якая праязджала па сто міль у дзень на працу ва ўпаковачным аддзеле. У дачыненні да яе было распачата расследаванне. Яна была дачкой дробнага горнага фермера, сапраўднае імя якога было Пэрын. Яна была непісьменнай, але магла прачытаць пэўныя словы на каробках і дарожных знаках. "Гэта з-за тэлевізара", - расчаравана сказаў яе бацька эмісару Рыка. - Я думаю, гэта выдатна, што ты збіраўся выхаваць яе на фабрыцы, але гэта праўда. Гэта не яе справа. Фла-Мары сапраўды не ўмее чытаць.
  
  
  
  Каманда Рыка пераследвала любога па імі Пэры ў радыусе ста пяцідзесяці міль.
  
  
  
  Яны спраўджваліся з тэлефоннымі даведнікамі і атрымлівалі інфармацыю з паштовых аддзяленняў. Аднак падазраваны Джон Пэры так і не быў знойдзены.
  
  
  
  Асноўная абарона Ніка складалася ў складаным кіраванні такой вялікай справай. Спіс персанала, які праглядзеў Рык, быў тыднёвай даўніны. Дадзеныя Джыма Пэры патрапілі з аддзела кадраў праз разлік заработнай платы ў кампутар і не павінны былі з'явіцца ў наступным спісе персанала, які павінен быў з'явіцца да дзясятага ліку наступнага месяца.
  
  
  
  Пакуль Бэн і Рык, а зараз яшчэ два дзясяткі паслугачоў шукалі Ніка, ён праязджаў на грузавіках кампаніі ў некалькіх сотнях ярдаў міма іх офісаў без вокнаў.
  
  
  
  Ніка называлі Джымам для ўсіх, хто не пытаўся далей. Калі яму даводзілася выкарыстоўваць прозвішча, ён мармытаў «Бені» і рабіў неразборлівыя крамзолі на квітанцыях.
  
  
  
  Ён выявіў, што большая частка ўваходнага грузу для галоўнага будынка складалася з цыстэрнаў з малаком, глюкозай, алеем і сіропамі. Яны былі неадкладна выгружаны падчас разгрузкі, а затым супрацоўнікі ў белых халатах прыходзілі з галоўнага будынка, каб падлучыць пластыкавыя ці гумовыя шлангі, з дапамогай якіх грузавікі адпампоўваліся. Людзям у гэтым будынку не дазвалялася размаўляць з вамі. Яны падпісваліся, каб атрымаць груз, казалі "Добра" і зноў зніклі.
  
  
  
  Аднойчы ўвечар Рэйні настаяў на тым, каб Нік схадзіў з ім выпіць піва пасля працы, і ад гэтага нікуды не было падзецца. Таму ён тут жа надаў выпіўцы выгадны выгляд, прапанаваўшы купіць скрынку з шасці слоікаў і выпіць яе ў лясной прахалодзе. Рэйні пагадзіўся. - Сапраўды, страшэнна танней.
  
  
  
  Калі яны выпілі па тры слоікі, яны пайшлі за іншай скрынкай, таму што добра паладзілі паміж сабой і яшчэ не пра ўсё пагаварылі. Рэйні заявіў, што задаволены працай Ніка і займаецца толькі сваімі справамі. Нік намякнуў, што збег ад былой жонкі якая прысудзіла вялікія аліменты, і пажылы мужчына ледзь не заплакаў ад спагады.
  
  
  
  "Калі хто-небудзь спытае аб бедным Джыме Пэры, – прапанаваў Нік, – калі ласка, забудзьцеся, што я існую".
  
  
  
  - Я ўжо не памятаю, - адказаў Рэйні. "Цяпер я разумею, чаму ты некалькі разоў падпісваўся імем Бенні". Нік міргнуў. Ніколі нікога не недаацэньвайце! Ён перавёў размову ў «Рыд-Фарбен».
  
  
  
  Паток слоў Рэйні быў нястрымны. "Марыхуана", – заявіў ён. - Божа мой, у іх ёсць залаты руднік. Я таксама крыху разумею. Ёсць шмат хлопцаў, якія гэтым займаюцца. Але насамрэч тут не той клімат, і мы пачалі гэта занадта позна. Кошт ужо падняўся да ста даляраў за фунт. Нік ведаў, што ў Мексіцы бягучы кошт канопляў без пустазелля складае каля трыццаці даляраў за фунт, а ў Злучаных Штатах звычайна ўдвая больш. Дзе знайсці добры рынак для марыхуаны ў гэтай горнай краіне?
  
  
  
  — Мне давядзецца заняцца садоўніцтвам, — сказаў Нік. - Добрая цана. Але ці не перанасычаецца рынак? Колькі Дэнвер можа вывезці? Мы павінны адпраўляць тавар праз паўкраіны - у Лос-Анджэлес, Сэнт-Луіс, Чыкага..."
  
  
  
  На гэтым ён спыніўся. Рэйні ўсміхнулася. «Ды добра. Вам проста трэба пакінуць яго ў вайсковых лагерах. Усе гэтыя хлопцы з В'етнама заахвоціліся да гэтага, і яны цягнуць за сабой многіх іншых. Проста вазьміце Форт Худ. Дзесяць тысяч кліентаў. Ім патрэбныя тоўстыя, чыстыя тронкі. За гэта добра плацяць. Скажам шэсць штук мужчыну ў дзень, каб заставацца мілым і сумным. Калі вы кажаце пра рынак… і гэта толькі адна база”.
  
  
  
  "Госпадзе, калі яны зловяць нас на шляху..."
  
  
  
  Хто павінен нас злавіць? Рабяты з ваеннай паліцыі таксама паляць. У мяне добрыя сувязі. У войску гэтага баяцца. Калі забралі семярых хлопцаў з 518-га, амаль уся база была ў шоку. Дазвольце мне сказаць вам, што гэта добрая здзелка!
  
  
  
  Нік дазволіў сабе заўважыць. "І вы думаеце, што наш бізнэс мае да гэтага дачыненне?"
  
  
  
  'Што яшчэ павінна быць? О, яны робяць штучныя сэрцы ці нешта ў гэтым родзе, але гэта для выгляду. Я скажу вам, што яны робяць у галоўным будынку. складаныя рэчы. Б'юся аб заклад, яны вынайшлі супер ЛСД. Я заўсёды правяраю накладныя. Я бачыў даволі шмат, эргатаміна, тартрата, спарыньі і многае іншае. Вы ведаеце, што гэта?
  
  
  
  - Так, я ведаю што гэта.
  
  
  
  Рэйні шматзначна кіўнуў у змроку. - Я адразу зразумеў, калі ўбачыў цябе, Джым. кубак. Давайце паглядзім, як мы можам атрымаць тут прыбытак.
  
  
  
  — Мы даведаемся, — запэўніў яго Нік. "І я ўжо бачу наш першы крок".
  
  
  
  'Што тады зробім?'
  
  
  
  «Прыцягвайце мяне як мага больш пры дастаўцы і пагрузцы ў галоўным будынку. Рана ці позна мне давядзецца сутыкнуцца з чымсьці, што зробіць нас мудрэй.
  
  
  
  Рэйні ўдарыў Ніка па плячы. 'Ты мне падабаешся. Я збіраўся пасадзіць цябе на маршрут да Небраскі на наступным тыдні, але яны замянілі яго высакахуткасным паветраным транспартам. Наша фабрыка там, верагодна, з'яўляецца складам для Чыкага.
  
  
  
  Нік хутка сцяміў. Небраска? Дадзеныя AX аб Reed-Farben нічога не кажуць аб фабрыцы ў Небраску - цікавым штаце, улічваючы той факт, што там было больш ваенных штабоў, чым меркавала большасць людзей. Небраска з'яўляецца домам для Вярхоўнага стратэгічнага камандавання ВПС, Вярхоўнага камандавання ўзброеных сіл і Штаба кіраваных ракет. Інфармацыйныя афіцэры жадаюць, каб вы паверылі, што ў выпадку вайны прэзідэнт, кангрэс і генеральны штаб сыдуць у падземныя бункеры дзе-небудзь у Мэрылендзе ці Вірджыніі. Забудзься, падумаў Нік. Ён сказаў: "Чорт, я нават не ведаў, што ў нас там ёсць фабрыка".
  
  
  
  - На самай справе склад. Я нічога не пасылаў на яго некалькі год, але я памятаў. А потым на мінулым тыдні хацелі адправіць туды груз, але зноў адмянілі».
  
  
  
  'Бліжэй да Шыка?
  
  
  
  'Не. Больш у бок Норт-Платэ. Нават не ў пяцістах мілях адсюль. Вось чаму так бязглузда адпраўляць яго паветраным транспартам. І ўсё ж яны гэта робяць.
  
  
  
  - Гэта з галоўнага будынка?
  
  
  
  'Так. Але зараз яны збіраюцца выкарыстоўваць адзін са сваіх грузавікоў, каб даставіць рэчы ў аэрапорт. Гэтым займаюцца белыя халаты.
  
  
  
  - Мяне ведаюць у Норт-Плаце. Калі я калі-небудзь паеду туды, я праверу гэты склад. Магчыма, я сутыкнуся з нечым. Гэта маршрут 80?
  
  
  
  'Не.' Рэйні адкрыў яшчэ адзін слоік піва. «Акрамя 80-га, на 61-м. Не здзіўлюся, калі там наразаюць і пакуюць тавар».
  
  
  
  - Мы даведаемся. Нам вызначана ёсць на чым зарабіць».
  
  
  
  Ён пацягнуўся і ўздыхнуў, знешне ляніва, унутрана прыпамінаючы некаторыя падрабязнасці, якія захоўваліся ў такой дзіўнай колькасці ў яго памяці. Ён успомніў, як наведаў прывідны горад ля вытокаў Паўночнага Лу. Маёр ваеннай разведкі, які паказаў яму будынак, які стане камандным пунктам AX у выпадку надзвычайнай сітуацыі ў краіне, ціха заўважыў: "Усё, што вы бачыце, будуецца ў двух экземплярах - глыбока пад зямлёй".
  
  
  
  Кажуць, што склад, пра які казаў Рэйні, знаходзіцца прыкладна ў пяцідзесяці мілях ад самага сакрэтнага і найважнейшага нервовага вузла ўрада ЗША. Вядома, аб яго існаванні было вядома; гэта было некіравальна ў комплексе, над якім працавалі дзесяць тысяч чалавек і меў гарнізон з двух палкоў і батальёна марской пяхоты.
  
  
  
  Ён паспрабаваў атрымаць больш інфармацыі ад Рэйні, але ў таго больш нічога не было ў запасе. Ён гэтак жа, як і Нік, імкнуўся пазнаць яшчэ больш, а затым скарыстацца гэтым.
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу Кені Эбат прыйшоў у офіс Бэна. Ён з радасцю выкарыстаў любую магчымасць, каб быць навідавоку ў начальства. Бэн здаваўся вельмі раздражнёным: «Што такое? Нешта важнае, ты сказаў...
  
  
  
  “Паліцыя выклікала. Джо Фелікс мёртвы. Яны лічаць, што ён упаў ці саскочыў у прорву.
  
  
  
  'Дзе?'
  
  
  
  «На Піцы Чудакоў. Там была прыпаркаваная яго машына.
  
  
  
  "Скажы ім, што мы шкадуем".
  
  
  
  "Яны хочуць ведаць, ці быў ён на асаблівым заданні".
  
  
  
  'Не. Ён быў па-за службай.
  
  
  
  Кені выйшаў з офіса. Чаму ў яго заўсёды мурашкі па скуры ад гэтага хлопца?
  
  
  
  Бэн хмыкнуў сабе пад нос. Няшчасны выпадак? Самагубства? Ну давай жа! Фелікс сапраўды напаў на след Пэры.
  
  
  
  Для знешняга свету Марвін Бэн (якога некаторыя старыя таварышы да гэтага часу называлі Марцінам) заўсёды дэманстраваў спакойны выгляд. Але ўнутрана! Ах, падумаў ён, калі б вы маглі зазірнуць унутр. Чаму ў маёй зоркі такія пікі і западзіны? Ці пасадзіў AX гэтага Ніка Картэра – я думаю, што так, але нават гэта можа быць яшчэ адной хітрасцю AX – назаўжды на маю шыю?
  
  
  Я засмучаны гэтым. Звярніце ўвагу на Крупаў! Нават нейкі Арндт атрымліваў паўмільёна ў год за сваё жыццё, таму што так распарадзіўся фюрар Трэцяга рэйха. А мне яшчэ трэба за гэта змагацца, ды да таго ж я завяз з гэтымі ідыётамі і слабакамі.
  
  
  
  Ён паклікаў Рыка, які тут жа ўвайшоў. "Пэры!" - заявіў Бэн. - Ты ведаеш, што ён забіў Фелікса. Фелікс, відаць, быў у яго на хвасце. У вас ёсць якія-небудзь зачэпкі?
  
  
  
  'Трохі. Мае людзі высочваюць яго, як шныпары. Мы хутка дабяромся да яго».
  
  
  
  - Былі расстаўлены пасткі?
  
  
  
  'Паўсюль.'
  
  
  
  Бэн раздушыў сталёвымі пальцамі яшчэ адну шарыкавую ручку. - Калі Фелікс змог знайсці яго, ён быў недалёка. У мяне адчуванне, што гэта проста ў нас пад носам. Можа, ён смяецца з нас.
  
  
  
  Вялікі аўтацягнік праехаў па дарозе за межамі будынка без вокнаў. Над рэгістрацыйнымі дадзенымі было акуратна напісана Reed-Farben Ltd. афарбаваны. За рулём траку International знаходзіўся Нік, якому трэба было везці груз у Каларада-Спрынгс.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Нік кахаў катацца па горах з цяжкім рыштункам. Калі ты разганяеш вялікі дызельны рухавік і адчуваеш, як трак пад'язджае да дарогі на стромкіх схілах, гэта падобна на язду на пяцістах канях. На небяспечна звілістых спусках вы зважаеце на ціск паветра і былі адзіным цэлым з машынай, калі чулі шыпенне і адчувалі рывок пры націску на тормаз. Тады вы ведалі, што робіце нешта адказнае.
  
  
  
  Ён прыпаркаваўся каля чыгуначнай станцыі, прасядзеў у кабіне на працягу чатырох гадзін, а затым накіраваўся да Джорджа Стывенса, якога павінен быў сустрэць на скрыжаванні ў форце Логан. Джордж быў хударлявым, цалкам надзейным хлопцам, які працаваў у чыкагскім офісе AX. Той факт, што Хоук дадаў яго да Ніку ў якасці кур'ера, сувязнога і ратавальніка, паказваў на тое, якое значэнне бос надаваў справе Рыд-Фарбен.
  
  
  
  Джордж заскочыў у таксі, пакінуўшы сваю машыну напалову ўтоенай ад машын на двухпалоснай дарозе. Падчас іх кароткага прывітання Нік перадаў яму касеты. - Усё на іх, Джордж. Ён даў кароткі агляд мінулага тыдня.
  
  
  
  Гэта быў стандарт у AX. Калі вы працуеце з калегамі, яны маюць права ведаць усё; у рэшце рэшт, ты можаш памерці, і тады ім давядзецца працягваць вашу справу заўтра. Калі Нік скончыў казаць, Джордж сказаў: «Ты патрапіў у цяжкае становішча. Яны знойдуць Пэры ў любую хвіліну і зловяць цябе. Х'юбі пайшоў без следу, як у шахту.
  
  
  
  «Можа, так яно і ёсць. Я мяркую, што ён пралез праз фальшывую дзірку пад плотам. Будзем спадзявацца, што ён усё яшчэ жывы недзе ў галоўным будынку.
  
  
  
  Ты сапраўды збіраешся пракрасціся туды і знайсці яго?
  
  
  
  «Я даўно хацеў гэта зрабіць, але спачатку мне трэба было вывучыць мясцовасць вакол яго. Калі мы даведаемся, што яны там намышляюць, мы будзем нашмат бліжэй да рашэння нашых праблем. Ідэя Рэйні аб наркотыках не мае сэнсу. Хаця некаторыя людзі могуць мець добры дадатковы даход ад гэтага.
  
  
  
  Пасля кароткай паўзы Джордж задуменна сказаў: - Але гэты склад побач з ваенным штабам мае сэнс. Яны так хаваюць гэта, што чакаюць, што мы даведаемся, хто купляе карты гэтага раёна. Цалкам можа быць, што яны тамака фатаграфуюць аб'ект ці наносяць на карту. Можа, яны падлічваюць трафік і сочаць за абсталяваннем. Або выношваюць план дыверсіі...
  
  
  
  «Біл Родзе ўсё яшчэ ў Чыкага?»
  
  
  
  - Так, - адказаў Джордж.
  
  
  
  — Я прапаную вам сустрэцца з ім у Норт-Плаце. Знайдзіце гэты будынак Reed-Farben і сачыце за ім, пакінуўшы там Біла. Калі яны праляцяць над гэтым, я далучуся да яго, і тады мы з Білам зможам зразумець, што яны там намышляюць. Калі я адпраўляюся на пошукі Х'юбі, мне патрабуецца больш часу, каб пракрасціся на фабрыку, але зараз ясна, што нам трэба рабіць. Заданне ў тым, што мы павінны ў першую чаргу абараняць штаб.
  
  
  
  'Зразумеў.' Джордж працягнуў яму сваю цвёрдую руку.
  
  
  
  Нік забраў у кампаніі пусты прычэп у пагрузачным цэнтры FKM і адправіўся ў аэрапорт, каб забраць груз. Змест яго здзівіў: гэта былі клеткі з малпамі. Ён падпісаў квітанцыю нядбайна надрапаным Q. Бенні і вывучыў накладную, седзячы ў салоне. Груз уключаў арангутанаў, шымпанзэ, гібонаў, бабуінаў, макак-рэзусаў і сов. Гэта былі каштоўныя паддоследныя жывёлы для лабараторыі. Ён пагрузіўся ў свае думкі, калі імчаўся да ўзгорыстай мясцовасці.
  
  
  
  Нават гіганцкія сумы, гэтак шчодра выдаткаваныя на федэральную сістэму аўтамагістраляў, не змаглі змяніць таго факту, што схілы Каларада асабліва стромкія. Там, дзе праходзяць дарогі, у шматлікіх месцах няроўны ландшафт быў паглыблены, узняты або наведзены мост, але дарога ўсё яшчэ паднімаецца і апускаецца. На, здавалася б, бясконцай крутой трасе Латропа Нік асцярожна прытрымліваўся правай паласы. Раптам яго ўвагу прыцягнула лямпа паломкі стаялай машыны. Калі яго далёкае святло дасягнула машыны, ён убачыў жанчыну, паныла якая стаіць каля сваёй машыны.
  
  
  
  З антэны развявалася белая насоўка. Умела прыдумана, падумаў ён. Сёння ўвечар не так шмат пробак, але, у выніку, матацыклетная паліцыя знойдзе вас. Гэта быў чырвоны Porsche Coupé 912, верагодна, 68-га года. Ён адпусціў акселератар і затармазіў ля абочыны. Чырвоны Паршэ купэ! Вы б не ўбачылі такіх шмат, звычайна адзін быў на стаянцы для кіраўнікоў ля галоўнага будынка Reed-Farben.
  
  
  
  Ён выскачыў з кабіны і пайшоў назад. Жанчына падышла да яго ў цемры, ярка асветленай заднімі фарамі грузавіка і аварыйнай лямпай «Паршэ»: «Добры вечар, - сказала яна. Упэўнены голас з замежным акцэнтам. - Рады, што ты захацеў спыніцца. Мой рухавік заглух, калі я паднімалася па схіле». У яе была стройная постаць, і яна была апранута ў белы гарнітур.
  
  
  
  Ён сказаў: «Я з Reed-Farben. Табе абавязкова трэба туды?
  
  
  
  "Так так. Я Грэта Штольц. Якое гэта дабраславеньне. Але ты думаеш, што зможаш паправіць маю машыну?
  
  
  
  Нік пацёр падбародак. Магчыма, але ён зусім не збіраўся гэтага рабіць. Ён успомніў файлы AX. Доктар Грэта Штольц, хімік, навуковы супрацоўнік і член праўлення!
  
  
  
  Ён дастаў ліхтарык, адкрыў капот і зрабіў выгляд, што правярае трамблер, свячныя правады і карбюратар. Ён сеў і паспрабаваў завесці, затым зноў выйшаў, і паху бензіну не было, хаця датчык паказваў, што бак напалову поўны. "Забрудзілася падача паліва або зламалася помпа", - выказаў меркаванне ён. 'Хочаш пракаціцца? На найбліжэйшай СТА можна будзе сказаць, каб забралі вашу машыну. Ёсць станцыя за некалькі міль адсюль.
  
  
  
  "Так так. Я зраблю гэта. Але, магчыма, я змагу вярнуцца з механікам.
  
  
  
  Нік дапамог ёй сесці ў высокую кабіну, Потым спытаў жанчыну. - Можа, табе лепш ехаць са мной усю дарогу? Калі ім патрэбна дэталь для гэтага Паршэ, ты затрымаешся тут да заўтра. Верагодна, яны павінны будуць атрымаць гэтую дэталь з Дэнвера…»
  
  
  
  'Гэта праўда? Ну я зразумела - можна. Запчасти для іншамаркі. Гэта праўда. Вельмі міла, што вы спыніліся, сэр...
  
  
  
  - Цімі Бенні, - адказаў Нік. «Мне не падабаецца бачыць жанчыну, якой не шанцуе на шашу. Я ведаю...'
  
  
  
  'Так. Я таксама не адчувала сябе камфортна. Тамака так мала праязджае машын.
  
  
  
  - Не маглі б вы зрабіць мне ласку?
  
  
  
  Ён амаль адчуў, як яна напружылася. 'Якое?'
  
  
  
  «Ну, ці бачыце, мы ніколі не павінныя спыняцца. Ні завошта і ні для каго. Калі б вы нікому не сказалі, што я дапамог вам, я б не стаў рызыкаваць сваёй працай.
  
  
  
  - Але я доктар Штольц. Яны будуць вам удзячныя...
  
  
  
  «Кіраўніцтва можа мне дзякаваць, але ў маім аддзеле заўсёды будуць памятаць, што я парушыў рэгламент. Мы вельмі шкада... ну, вы ж ведаеце, наколькі строгія яны ў Reed-Farben. У рэшце рэшт, гэта ўсё роўна будзе турбаваць мяне».
  
  
  
  Яе смех быў цёплым і меладычным. - О… вядома, містэр Бенні. Я не скажу ні слова. Ён спыніўся ў СТА. Яна паразмаўляла з механікам і забралася назад у кабіну Ніка. Цяжкі трак караскаўся па схілах. Час ад часу іх абганяла легкавая машына. «Як мне зараз гэта зрабіць», — падумаў Нік. Я хачу з ёй пасябраваць, але небяспечна падыходзіць да жанчыны, не ведаючы яе характару. Вы можаце назаўжды наладзіць яе супраць вас, выбраўшы няправільны падыход. Хлопец, які сцвярджаў, што абыходзіцца з герцагіняй як са шлюхай, і наадварот, павінна быць, вельмі мала меў зносіны з дамамі вышэйшага грамадства або просталюдзінамі...
  
  
  
  Нарэшце ён сказаў: "Вы даўно працуеце ў Reed-Farben?"
  
  
  
  'Так. Ты хочаш сказаць, што ніколі не чуў пра мяне? Яна адчула, на што гэта падобна, і зноў засмяялася - з глыбіні душы, нібы смех вырваўся вонкі праз яе шчодры твар.
  
  
  
  Нік усміхнуўся ў цемры. Якая ідэя! Колькі ёй было гадоў паводле файла? Сорак шэсць? Яна па-ранейшаму добра выглядала. Наколькі ён мог бачыць, у яе была добрая постаць і дакладна не было лішняй вагі. Яна рухалася грацыёзна, выглядаючы бездакорна да кончыкаў сваіх карычнева-белых туфляў. 'Не. Прашу прабачэння. Гэтулькі людзей там працуе. Я нават не ведаю ўсіх астатніх кіроўцаў. Вы доктар. Тады вы вызначана знаходзіцеся ў медыцынскім абслугоўванні ці нешта ў гэтым родзе. Я ніколі не памыляюся. Я не лекар, хаця я прайшла даволі шмат медыцынскіх курсаў. Так што я магу справіцца з большасцю хвароб. Але я праводжу там даследаванні».
  
  
  
  "Якая то хімія?"
  
  
  
  "Вядома, хімія".
  
  
  
  Нік уздыхнуў. “У мяне такое было ў школе. Мне падабалася ўсталёўваць злучэнне хімікатаў. Тады я падумаў, змог бы хто-небудзь сабраць гэтыя рэчывы разам у сапраўды такой жа колькасці і сапраўды такім жа чынам. Што здарылася б потым? І паглядзець, што менавіта адбываецца.
  
  
  
  - Але, містэр Бенні, вы павінны былі быць вучоным-даследчыкам. Вы апісалі гэта... выдатна. Менавіта гэта і ляжыць у аснове даследавання. Вы ніколі не спрабавалі працягваць хімічныя даследаванні?
  
  
  
  - Не. Прыйшлося шукаць працу. Але, ведаеце, у нейкі момант мне ўбілі ў галаву элементы. Не з атамнымі вагамі, а па даўніне. Наш настаўнік падумаў, што гэта цудоўна». Ён смяяўся. “На жаль, Каліфорнія тады яшчэ не было. Сімвал Сf. Атамная вага 246. Ці не праўда, прыгожая назва - Каліфорній?
  
  
  
  - Дзе ты гэтаму навучыўся? Цікавасць Грэты да яго ўзбудзіла. Яна падумала, што ёй трэба даведацца пра яго больш. Як толькі пападаеш у цесную сістэму Reed-Farben, забываеш, якія цікавыя людзі ёсць на свеце. І што цікава - мужчыны...
  
  
  
  "Ды вельмі шкада." - Ён зрабіў так, каб яго голас гучаў крыху горка. "Такі спосаб атрымаць веды".
  
  
  
  - Гэта вельмі добры спосаб, - падбадзёрвальна сказала Грэта. 'Чытаць. Кнігі з'яўляюцца сховішчам ведаў чалавецтва. А з часопісамі не адстаеш ад ведаў. Я думаю, гэта добра, што ты ўспомніў пра Каліфорнію. Не маглі б вы працягнуць вучобу пазней?
  
  
  
  - З нашымі працоўнымі гадзінамі? Большасць кіроўцаў перасоўваюцца, як цыганы».
  
  
  
  - О… - прагучала сумна.
  
  
  
  Грузавік дасягнуў вяршыні схілу, а затым паехаў па роўным участку дарогі. Нік сказаў: «Звычайна я спыняюся тут, каб даць матору астыць і выпіць кубак кавы. Вас гэта таксама цікавіць? Ці ты аддаеш перавагу выпіць?
  
  
  
  "З задавальненнем. Калі я магу заплаціць.
  
  
  
  «Гэта найлепшая прапанова дня».
  
  
  
  Кафэ-рэстаран «Алжыр» уяўляў сабой здаравенны будынак з неонавай шыльдай, які стаяў у баку ад дарогі ў свайго роду аазісе пад назвай Астэрпарк. Перад рэстаранам, побач з фаст-фудам, быў бар у стылі Дзікага Захаду для аматараў віскі і кактэйляў. Нік знайшоў месца на вялікай стаянцы, правёў Грэт праз чорны ход і тут жа знайшоў ціхі столік. У пакоі пахла гарачымі целамі, тытунем і лікёрам. Група з пяці чалавек шалёна грала.
  
  
  
  Пасля невялікага абмеркавання, ці не варта ёй у рэшце рэшт проста выпіць піва, Грэта пагадзілася на марціні з гарэлкай. - Я ніколі тут не была, - сказала яна, азіраючыся па баках. - "Гэта вельмі-вельмі нязмушана".
  
  
  
  — Ой, ды добра, — запярэчыў Мік. - Вы хочаце сказаць, што такая прыгожая жанчына, як вы, - прынамсі, доктар, - ніколі не выходзіць з дому? Тады вы можаце ўзяць сюды свайго мужа.
  
  
  
  "У мяне няма мужа".
  
  
  
  «Тады ўсе тыя хлопцы, з якімі ты працуеш, вызначана сляпыя. Ці вы адпрэчваеце ўсе іх падыходы? Ён добра яе праняў. - Не, я ў гэта не веру.
  
  
  
  - У маім... маім аддзеле не так шмат цікавых мужчын. Усе яны бралі шлюб і жывуць на тэрыторыі прадпрыемства. Гэта вельмі замкнёнае кола».
  
  
  
  'Я гэта заўважыў.'
  
  
  
  "І менавіта таму я не выходжу з дому часта". Яна падняла сваю шклянку і зрабіла вялікі глыток. Ён хацеў бы гэта ўбачыць. У Ніка было лёгкае агіду да алкаголю - з-за гэтага ён бачыў мноства няшчасцяў на працы, - але ён сапраўды ненавідзеў тое, што ён называў павольным трызненнем. Ты піў ці не піў. Калі вы гулялі са сваёй шклянкай, і гэтая поза адлюстроўвала ўсю яе манернасць, вы былі вылітым гульцом у покер, блефущим пры жмені тузоў ...
  
  
  
  Яны добра зладзілі. Пасля чатырох танцаў, трох марціні і бутэрброда з ростбіфам ("Як смачна", - сказала Грэта, калі ён рабіў замову. "Ты выглядаеш як еўрапеец. Напоі лепш, калі да іх што-небудзь з'есці").... яны зблізілі Грэту і Ціма адзін з адным.
  
  
  
  Яна нават не пярэчыла, калі ён замовіў чацвёрты напой - а «Алжырцы» да гэтага часу выхваляюцца, што «кактэйлі не саступаюць нашым горам».
  
  
  
  Ёй стала шкада Ціма Бенні. Такі прыгожы малады хлопец. Ну, я таксама не старая, сказала яна сабе. І я пабачыла больш за жыццё, чым пяцьдзесят гэтых жанчын разам узятых. Падзенне Трэцяга рэйха, уцёкі ў Аўстрыю з Хасі Зекдорфам і двума хлопчыкамі. Гэта аказалася памылкай. Многія месяцы яны вялі зацкаванае існаванне, пры якім былі вымушаны хавацца, галадаць і красці. Алвіна, застрэленага паліцыяй. Яны з Алвінам кахалі адзін аднаго, хоць з гадамі яна зразумела, што гэта была ўсяго толькі дзіцячая капрыз. Затым перыяд у Вене, яшчэ больш галодны, але яна тады вучылася. Тая першая праца ў «Петрахімэксперы»; восем цяжкіх гадоў, на працягу якіх ёй даводзілася выкарыстоўваць кожную вольную хвіліну, каб скончыць дысертацыю. Было толькі шэсць мужчын, з якімі ў яе былі сэксуальныя адносіны. Яна ўважліва гэта адзначыла. Недастаткова, часам яна над гэтым хіхікала. Я не крутая жанчына, ні ў якім разе! Часам яе начны супакой парушалі думкі аб мужчыне. Ён не вызначыла які. Проста сябар, палюбоўнік, муж, цёплы і клапатлівы чалавек.
  
  
  
  Такі мужчына тут, але пры іншых абставінах, падумала яна, любуючыся прыгожым профілем Ніка. Уласны мужчына. Ніколі больш не быць самотным, ніколі не прачынацца ноччу і проста думаць і сумаваць і адчуваць павольна якая верціцца пустэчу. Яна зноў зірнула на яго. Мужчына, з якім магла быць любая жанчына. Як шкада, што ён не змог прадоўжыць сваю адукацыю. Ці ёй пашанцавала, бо, магчыма, было б лепей, калі б яна не сустрэла яго. Ды добра, Грэта, - угаворвала яна сябе, - гэта ідэі для дзяўчынак-падлеткаў. Ці не?
  
  
  
  Яна заўважыла, што яму падабаецца. Спакойнае спалучэнне яго павагі і мужчынскай увагі давала ёй задавальненне. Што ён зноў сказаў? Я думаю, што "доктар" гучыць важка, але Грэта гучыць прыгажэй.
  
  
  
  Яна была б яшчэ больш задаволеная, калі б ведала, пра што думае Нік, а яго меркаванні засноўваліся на досведзе. Яна цікавая жанчына. Я мяркую, гэтыя серабрыста-русыя валасы хаваюць сівізну, але якая фігура! І гэтыя яркія блакітныя вочы нічога не прапускаюць. У ёй ёсць дабрыня інтэлігента, які пабачыў сёе-тое са свету, - тыпу таго, што з прымітыўных палітыкаў адразу выбівае, як толькі яны прыходзяць да ўлады.
  
  
  
  «Напэўна, прыемна мець доктарскую ступень, - сказаў ён. «Я маю на ўвазе - я працягваю бачыць у табе прыгожую жанчыну і думаю: «Гут, і яна таксама лекар». Гэта як сказаць: «Гэта Сафі Ларэн, і яна таксама лаўрэат Нобелеўскай прэміі».
  
  
  
  Гэта зноў выклікала яе глыбокую, поўную ўсмешку. «Гэта самы прыемны камплімент у маім жыцці. Ці я павінен раўнаваць да Сафіі?
  
  
  
  'О не. Вы... вы робіце ўражанне жанчыны найвышэйшага парадку. Прыгожая жанчына. Але затым вам прыходзіць у галаву, што вы значна больш за гэта. Можа быць, гэта таму, што я зразумеў, што самыя прыгожыя жанчыны нашмат меншыя, чым здаюцца».
  
  
  
  «У цябе вочы не ў мяшку. Цім. Я магу гэта бачыць.'
  
  
  
  «Чым насамрэч займаецца лекар у даследчым аддзеле? Заўсёды шукаеце новыя лекі - напрыклад, ад раку?
  
  
  
  «Я спецыялізуюся на герыятрыі. Гэта вельмі складаная вобласць працы ў нашыя дні. У ранейшыя часы гэта азначала вывучэнне старасці і спадарожных ёй хвароб; у наш час упор робіцца на вывучэнне маладых людзей, дзе ўзнікаюць мікробы гэтых хвароб».
  
  
  
  "Вы таксама займаецеся трансплантацыяй сэрца і іншага?"
  
  
  
  'Так. Нават са штучным вырабам частак цела. Бо ўсё зыходзіць ад прыроды. Калі правільна спалучаць патрэбныя інгрэдыенты, то ў нейкі момант можна прыдумаць нешта новае - як Солку, напрыклад, гэта атрымалася».
  
  
  
  Грэта ўскочыла на крэсле. Ён убачыў, што яна стала мярцвяна-белай. 'Цім! Ты прасіў мяне нікому не казаць, што ты дазволіў мне пакатацца з табой. Цяпер давайце перавернем гэта. Ніколі не расказвай, што я гаварыла з табой аб сваёй працы.
  
  
  
  'Добра. Прамысловыя сакрэты, так? Кажуць, мы вось-вось прыдумаем што-небудзь грандыёзнае...
  
  
  
  "Выкіньце гэта з галавы, калі ласка..."
  
  
  
  "Гэта ўжо ўсё забылася".
  
  
  
  Запатрабавалася яшчэ адна порцыя марціні з гарэлкай, каб зноў супакоіць яе, і яшчэ адна, каб трымаць яе прыціснутай да яго, пакуль яна танчыла. Ён заўважыў, што яна атрымлівала асалоду ад і любіла яго. Ці будавалі жанчыны, якія займаюць высокія пасты, паветраныя замкі вакол сапраўдных мужчын-дальнабойшчыкаў?
  
  
  
  Калі яны сышлі, яна ішла павольна, але няўхільна. Марціні аслабіў яе голас і погляд, але ўжо сапраўды не паўплываў на яе мозг. Яна ведала як трымаць сябе ў руках! Нямногія маглі б столькі выпіць. Ён спыніўся на скрыжаванні каля даліны Каперпот на вялікай стаянцы, якая зімой выкарыстоўвалася як трэніровачная пляцоўка для лыжнікаў. Ён знайшоў месца далей ад дарогі, выключыў асноўнае святло і ўзяў яе на рукі. Яна не супраціўлялася. Яе вусны аказаліся вельмі ўспрымальнымі, і яна моцна прыціснулася да яго. Яна заціснула яго язык паміж сваімі вуснамі і тонкім указальным пальцам пагладзіла яго вуха. Ну-ну, падумаў ён, - у яе, відаць, не было іншага выйсця...
  
  
  
  Прыхільнасць? Грэта была проста паравым катлом, а ён яе аддушынай. Яна горача пацалавала яго, як малады сабака вітае свайго гаспадара, а затым з тэхнікай афінскай дзяўчыны па выкліку, якая практыкавалася ў Стамбуле, але навучылася хітрасцям рамяства ў суценёра ў Порт-Саідзе. Яна лашчыла кожную частку яго цела, да якой магла дацягнуцца, і кожная рэакцыя з яго боку падсілкоўвала яе запал. Яна вызначана не займалася каханнем у вольны час. Чорт, падумаў ён, калі яна пацягнула яго за трусы, калі яна так старанна працуе ў лабараторыі, значыць, яна эксперт у даследаваннях. Яна спынілася, і ён не рухаўся, спадзеючыся, што яна працягне. Яна спытала. - 'Вам гэта падабаецца?'
  
  
  
  'Я люблю гэта.' - Ён нахіліўся і пацалаваў яе ў галаву.
  
  
  
  Яна дазволіла сваім рукам, нагам і роце працаваць адначасова. - У цябе добрая постаць, Цім. Вы хочаце пайсці далей? Марціні ўзмацніў яе замежны акцэнт, але ў яго не было праблем з яе разуменнем.
  
  
  
  - Грэта, дарагая, - прашаптаў ён. - Я не думаў ні пра што іншае апошнія некалькі хвілін.
  
  
  
  Сядзенне ў кабіне трака была досыць вялікім і размяшчалася досыць высока, каб зазірнуць унутр спатрэбіліся ўсходы. Яна пачала вылазіць з станіка, які ён зняў. Ён дапамог ёй, а затым устаў. Яна замерла. 'Што гэта?'
  
  
  
  "Памядзі." - Ён адсунуў шторы перад сядзеннем у задняй частцы. «Паверхам вышэйшы. Паўнавартасны ложак.
  
  
  
  Яна смяялася. Гэта быў выбух гарачага дыхання і алкаголю, і зусім не непрыемны. Ён хацеў падняць яе. - Не, - запярэчыла яна. - Падыміся наверх. Тады я пакажу табе тое-сёе.
  
  
  
  Яна зрабіла яго зусім голым у адно імгненне і нават не дазволіла яму пакінуць шкарпэткі. Адзін спрытны манеўр, і яе цвёрдае цела апусцілася на яго, мяккая скура на мускулістым мужчынскім целе. Усюды, дзе яна дакраналася яго, шпількавыя ўколы, здавалася, падпальвалі яго.
  
  
  
  Астатняе прайшло так хутка, што ён паспяваў толькі стагнаць ад задавальнення. Яна слізгала па ім, як гімнастка, дасканалае адзінства, без лішніх рухаў і затрымак. Яе крыкі былі адлюстраваннем выканання яго юрлівасці.
  
  
  
  Ён апусціў галаву назад. А потым кажуць, што толькі японкі ўмеюць даставіць задавальненне мужчыну! Ён не зусім абвык да гэтага, але гэта было вызначана лепш, чым гадзінамі займацца каханнем і тым часам губляць частку драйву. Ён павінен быў рабіць больш, але... Ён заплюшчыў вочы і ўздыхнуў. Калі няма іншага выйсця, проста паслабцеся і атрымлівайце задавальненне.
  
  
  
  Затым, крыху пазней, але кожнае мінулае імгненне, напоўненае эмоцыямі, ён звяртаў на яе ўвагу. Яна кахала гэта і дала яму ведаць. А потым, нібы гарэлку выключылі, яна расслабілася. Яна крыху паплакала ў цемры і паспрабавала растлумачыць.
  
  
  
  - Дарагая, - супакойваў ён, гладзячы яе па валасах, - няма нічога больш сумленнага за гэта. Калі ты пацалавала мяне, мая тэмпература была такой жа высокай, як і твая. Вам спадабалася? Выдатна. Тады запомні гэта, ці забудзься, ці чакай наступнага разу».
  
  
  
  Яна злёгку ўсміхнулася і сказала: «Мінуў год, ці бачыце. Я не ведаю тут мужчын, акрамя як на заводзе. І я баюся... я маю на ўвазе, што мне не патрэбна.
  
  
  
  Ён быў перакананы, што яна хацела сказаць: я іх баюся. Разам яны выкурылі адну цыгарэту. - А што, калі я падкіну вас да тэлефона-аўтамата на гэтым баку даліны, калі не будзе пробак? Няўжо гэта не добрая ідэя?
  
  
  
  'Так. І - вялікі дзякуй. Цім Бенні. Калі яна казала так ціха, гэта гучала як салодкая музыка. Гэта нешта адчувальнае. У Марлен Дзітрых таксама быў гэты дар.
  
  
  
  - А што тычыцца падзякі - гэта ад мяне, дарагая. Вы патрапілі ў непрыемнасць. Ты мела патрэбу ўва мне? Я таксама, ты ж ведаеш! Усё дакладна - у некаторым сэнсе...
  
  
  
  Яна пагладзіла яго руку. - Я рада, што ты спыніўся дзеля мяне, Цім.
  
  
  
  - Грэта, я хацеў бы павячэраць з табой заўтра. Мы не рызыкуем, мы глядзім далёка».
  
  
  
  «Гэта… я б хацела…» - Яна ўзважыла гэта, усё за і супраць. Ён працягваў... "Дзе мы можам бяспечна сустрэцца?" - нарэшце спытала яна.
  
  
  
  - Спадзяюся, да таго часу ваша машына будзе гатова.
  
  
  
  "Інакш я вазьму іншую напракат."
  
  
  
  «Прыязджайце ў «Алжыр». Мы не застанемся там. Проста прыпаркуйся там. У мяне сіні Форд Седан.
  
  
  
  'Добра. Добра!' Апошняе гучала вельмі ўсхвалявана.
  
  
  
  
  Ён спыніўся каля тэлефоннай будкі. Іх губы хутка, але моцна даткнуліся, і раптам яна знікла. Ён паехаў далей і даставіў трэйлер да галоўнага будынка, дзе яго сустрэла адна з негаманкіх фігур у белым халаце, якая паказала яму, як прыпаркавацца, а пазней падала знак сыходзіць.
  
  
  
  Перш чым адправіцца ў Альпайн, ён аб'ехаў участак па галоўнай дарозе. Ён пастроіў выродлівую морду, гледзячы на гіганцкую даўгаватую скрынку галоўнага будынка, якая ўзвышаецца з пояса агнёў у апраметна-цёмнае неба. Гэта было падобна на старанна назіралага монстра. Чым яны тамака займаліся? Ці там жыла істота, якая глытала тоны глюкозы і іншых дарагіх прадуктаў? Магчыма, у іх быў свой Кінг-Конг. Ці мільярды небяспечных для жыцця казурак?
  
  
  
  Ён пайшоў у свой домік, зрабіў з падушак і коўдраў манекен, паклаў яго ў свой ложак і, захутаўшыся ў коўдру, лёг спаць у кусты каля сваёй машыны. «Пры пакуль жывы», - падумаў ён, засынаючы, але, відаць, ненадоўга, калі толькі не будзе страшэнна асцярожны!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Джым Пэры быў яшчэ жывы, калі машыны на фабрыцы з немым грукатам пачалі чысціць адпрацаваныя бочкі і міма з шумам пранеслася ранішняя змена «Рыд-Фарбен». Нік вельмі інтэнсіўна абшукаў кусты ў гэтым раёне, затым праслізнуў у свой катэдж і прыняў душ.
  
  
  
  Ён пад'ехаў да рэстарана Марты, накіраваўся да бакавога ўваходу, і Марта сустрэла яго яшчэ да таго, як ён увайшоў унутр. Яна выскачыла і пацягнула яго назад, у куток кухні, дзе звычайна ела прыслуга. "Джым... Джым, я не магу паверыць, што ты яшчэ жывы!" Яна стаяла, схіліўшыся над старым, але добра вычышчаным сталом. - Эйб бачыў, як ты прыйшоў мінулай ноччу. Ён патэлефанаваў мне, калі ты дабраўся туды, і сказаў, што ты заснуў у падлеску, таму я падумала, што лепей не прыходзіць.
  
  
  
  - Нават каб паглядзець, ці ёсць коўдра на мне?
  
  
  
  "Эйб Фіпс сказаў, што ў нас з сабой быў адзін ..." Яна пачырванела. - А цяпер будзь сур'ёзны. Вы ведалі, што знайшлі цела Джо Фелікса?
  
  
  
  'Не. Я зноў раблюся сур'ёзным пасля таго, як з'ем два яйкі-пашот і добры лустачку вяндліны. І кава прама зараз.
  
  
  
  Яна ўстала і праз імгненне вярнулася з двума кубкамі кавы. «У паліцыі гавораць, што гэта быў няшчасны выпадак, але мой знаёмы думае інакш, і яму ёсць што сказаць. Яны разгледзяць гэта.
  
  
  
  'Пакінь гэта. Я нават не ведаў гэтага хлопца.
  
  
  
  'О не? Напэўна, ён прыйшоў сюды выпадкова, і вы спыталіся ў нас пра яго, таму што вы, вядома, не думалі, што гэта ваш брат, якога вы не бачылі шмат гадоў. Пайшлі, Джым. Нік усміхнуўся вялікімі вясёлымі вачыма. - Так, дарагая, гэта цалкам можа быць праўдай.
  
  
  
  - Было б лепш, калі б вы цвёрда стаялі на нагах і планавалі выбрацца адсюль. Роберт Рык і яго хлопцы не дарма цябе адсочваюць.
  
  
  
  Адзін з іх сочыць за рэстаранам тут з учорашняга дня. Яны мяняюць адзін аднаго. Часам сядзяць усярэдзіне, часам у машыне на дарозе ці на стаянцы».
  
  
  
  - Але яны не ведаюць мяне, дарагая.
  
  
  
  «У іх ёсць добрае апісанне вас. Яны выварочваюць навыварат любога, хто падобны на цябе. Яны ўвесь час пытаюцца. - "Джым Пэры, Джым Пэры?" Я не магу сабе ўявіць, як ты змог так доўга трымацца далей ад іх. Некаторыя з іх зноў абшукалі ўсе матэлі. Гэта тое, што сказаў мне Эйб Фіпс. Як, чорт вазьмі, табе ўдаецца працаваць там, не трапляючыся?
  
  
  
  Ён хацеў бы ведаць гэта сам. "Падобна, я не вельмі вядомы. І непрыкметны."
  
  
  
  - Радуйся гэтаму. Гэтая іх цікавасць да цябе...
  
  
  
  'Так?' — Нядбайна сказаў Нік, але не зводзіў з яе вачэй. 'Адкуль ты гэта ведаеш?'
  
  
  
  Яна зноў пачырванела. “У мяне ёсць адносіны. Часам я нешта даведаюся.
  
  
  
  'Усё ў парадку. Хто сказаў вам, што смерць Фелікса не магла быць няшчасным выпадкам?
  
  
  
  "Нехта важны".
  
  
  
  'Хто?'
  
  
  
  - Я б не хацеў гэтага гаварыць, Джым, прабач...
  
  
  
  — Пэрлі Эбат?
  
  
  
  Яна з грукатам апусціла кубак. - Як... чаму ты падумаў...
  
  
  
  «Не заплюшчвайце вочы зараз. Калі не хочаш мне казаць, дык і скажы.
  
  
  
  Гэта была правільная тактыка. Марта ўздыхнула. - 'Ды каханне мая. Наш знакаміты былы кангрэсмен».
  
  
  
  - У яго ўкладзеныя грошы ў «Рыд-Фарбен»? Таму ў Кені такая лёгкая праца, і ён цябе слухае?
  
  
  
  Яна ўспрыняла гэта занадта цяжка. Яе сакавітыя чырвоныя вусны, якія былі мяккімі і заклапочанымі, хутка сціснуліся, як у маці, якая падымае погляд з-за каляскі на надакучлівага вулічнага гандляра. - Ты задаеш шмат пытанняў, Джым. Пэрлі - мой знаёмы, як і Кені. Я ня ведаю, што адбываецца. Я ўвогуле нават не ведаю, хто ты такі. Але я ведаю, што табе лепш неадкладна выбрацца з гэтага асінага гнязда.
  
  
  
  «Ах, дарагая, гэта адна вялікая памылка. Між іншым... Цяпер усё ці нічога, вырашыў ён. - «Я чуў, што адзін мой стары сябар быў тут недалёка, але я не змог знайсці яго слядоў. Хлопец з рудымі валасамі. Працаваў хімікам. Па-чартоўску мілы хлопчык. Яго клічуць Х'юбі Дзюман. Вы калі-небудзь сустракаліся з ім?
  
  
  
  Цяпер яна больш не чырванела. Яна была бледная, узрушаная і ашаломленая. Яна паторгала зашпільку-маланку на сваёй прыгожай сіняй блузцы. Яе галава з тугімі валасамі маталася з боку ў бок, але гэта не азначала адмаўленні. "Х'юбі ..." Яна праглынула. - Ты ведаеш Х'юбі?
  
  
  
  "Мой стары таварыш".
  
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула. “Ён быў тут некалькі разоў. Я не бачыў яго некалькі дзён.
  
  
  
  - У цябе ёсць якія-небудзь ідэі, куды ён дзеўся?
  
  
  
  Яна не адважвалася глядзець яму ў вочы. - 'Не.'
  
  
  
  Ён лічыў, што гэта, верагодна, праўда і што яна хацела б не думаць аб магчымасцях. Кухар прынёс вяндліну і яйкі. Ён еў павольна і неўзаметку вывучаў яе. Яна выпіла сваю каву, затушыла цыгарэту, і амаль адразу ж запаліла новую. Ён спрабаваў прыдумаць спосаб выбавіць яе з рэстарана, не хвалюючы яшчэ больш.
  
  
  
  Піт падышоў да іх праз якія верцяцца дзверы сталовай. Можна сказаць, манеўруючы бокам. Яго твар быў чырвоны і апухлы ад стомленасці, якую ён больш не адчуваў, ён быў падобны на чалавека, які ўсміхаецца, назіраючы за тым, што адбываецца бедствам. Яго можна было ўчуць яшчэ да таго, як ён дабраўся да стала. Нік здагадаўся, што ў тую ноч ён не клаўся спаць і спрабаваў утрымацца на нагах напампаваны віскі.
  
  
  
  Ён сказаў з вялікім энтузіязмам: "Гэй, Джым... як справы, мой дарагі?" Ён заплюшчыў адно вока. Гэта нагадвала падморгванне плаўна, які плача. - Магу я ўзяць сёння выхадны, Марта? У мяне ёсць яшчэ адзін вольны дзень. Ён нават не стаў чакаць адказу. - Я вярнуся заўтра раніцай. Я ўзяў з касы банкноту пяцьдзесят. І прыклаў квітанцыю.
  
  
  
  Яму было цяжка павярнуцца. Ён выкарыстоўваў сцяну, каб адштурхнуцца ад яе, і быў падобны на карабель, які паварочвае кармой у вузкай гавані. Марта не магла схаваць трывогу ў сваім голасе. 'Куды ты ідзеш? Жадаеш паехаць са мной у Дэнвер?
  
  
  
  Піт павярнуўся і падарыў сястры ўсмешку, якая сышла за падзяку. "Дзякуй, Марта, але ў мяне ёсць сякія-такія справы". Ён пацягнуўся, нібы збіраючыся сабрацца. - Думаю, я таксама вып'ю кубачак кавы.
  
  
  
  Ён наліў сабе кубак і сеў побач. У Ніка склалася ўражанне, што Піт збіраўся перажыць дзень, верачы ў тое з неабгрунтаванай упэўненасцю заўзятага п'яніцы, што пасля некалькіх кубкаў кавы ён зноў будзе на вяршыні Дзэн.
  
  
  
  - Піт, - сказала Марта, - табе трэба адпачыць дзянёк. Калі табе не хочацца ехаць у Дэнвер, чаму б табе не пазагараць ля басейна Жамчужыны?
  
  
  
  "Можа быць, я буду там," адказаў Піт. 'Што ж. Паслухай, Марта, на сёння ўсё вырашана. Боб склаў меню, і ўвесь персанал ранняй змены прыйшоў. Калі Молі Рэйні прыйдзе, у вас будзе лішняя афіцыянтка на абед».
  
  
  
  - Дзякуй, Піт, - адказала Марта. Яна не адрывала вачэй ад стальніцы.
  
  
  
  Калі б вы не заўважылі яго невыразную прамову, Піт зараз быў сапраўды дзелавым.
  
  
  
  Нік ветліва заўважыў: «Піт, ты выдатна папрацаваў. Арганізаваць усё на цэлы дзень у такім выпадку, мусіць, не так проста, як здаецца. Краем вока ён заўважыў, што Марта пільна глядзіць на яго. Піт толькі кіўнуў. Нік працягнуў. "Вы павінны вырашыць, якой павінна быць дапамога - прыцягнуць дадатковых людзей ..."
  
  
  
  Піт кіўнуў сцвярджальна.
  
  
  
  «Вы павінныя быць упэўненыя, што тавары будуць дастаўленыя своечасова. Нават з такім вялікім халадзільным складам у вас могуць скончыцца запасы...»
  
  
  
  Піт уздыхнуў пры думцы аб гэтых абавязках.
  
  
  
  "І гэта не дзіцячая гульня, калі паспех і сыплюцца замовы..."
  
  
  
  'Вось так.' Піт прызнаўся, што ў яго была цяжкая праца.
  
  
  
  - Ты памятаеш Х'юбі Дзюмана?
  
  
  
  — Так, цікава… — Піт спыніўся, павярнуўшы галаву да Ніку, каб дапамагчы сваім затуманеным вачам. "Х'юбі хто?"
  
  
  
  - Я сказала яму, што Х'юбі быў тут, - неахвотна сказала Марта.
  
  
  
  Піт звузіў вочы, пакуль чырвоныя куткі не зніклі. - Сапраўды, - павольна сказаў ён. 'Добры хлопец. Марта даволі добра яго ведала, ці не так, сястра? А потым, ён сышоў! Думаю, ён мог бы развітацца са мной.
  
  
  
  - Ён таксама сказаў вам, над чым працуе? – спытаў Мік. "Я хацеў бы зноў убачыць гэтага хлопца".
  
  
  
  "Не..." Піт вагаўся; У Ніка было шмат думак
  
  
  
  ... ён казаў а.
  
  
  
  Боб Полуворона выйшаў з рэстарана на кухню. Ён праігнараваў Піта і Ніка і сказаў Марце: «На сёння ўсё выглядае добра. Я іду дадому на дзве гадзіны. Ота там; за столікам ля ўваходных дзвярэй.
  
  
  
  Высокі індзеец сышоў. Марта ціха сказала: - Джым, Ота - адзін з людзей Рыка. Магчыма, яны даведаліся, якая ў цябе машына...
  
  
  
  'Я так не думаю. Калі б яны гэта ведалі, яны б ужо скокнулі мне на шыю».
  
  
  
  Яна ўстала. - Я ўбачу цябе сёння ўвечары?
  
  
  
  'Не. У мяне, мусіць, позняя змена. Ён ведаў, што не зможа пазбавіцца ад гэтага такім чынам. Піт згадаў, што Молі Рэйні працавала афіцыянткай. Несумненна звязана з наглядчыкам Дзюкам Рэйні. Калі б вы ведалі што-небудзь пра жанчын, вы маглі б зразумець, што Марта магла б параіцца з ёй аб яго працоўным часе («Вы ведаеце, той новенькі з Сэнт-Луіса ці нешта падобнае»). І Молі выведала б гэта ў Дзюка. Нік вельмі спадзяваўся, што Марта не згадала яго прозвішча. Калі такі кліент, як Ота, спытае афіцыянтку накшталт Молі, ці чула яна калі-небудзь пра Джыма Пэры, Молі можа сказаць: "О так, ён працуе на Дюка ў Reed!"
  
  
  
  Калі яны засталіся адны, Нік спытаў Піта: "Ты збіраешся паплаваць?"
  
  
  
  'Я думаю так.'
  
  
  
  - Думаеш, я таксама магу там выкупацца?
  
  
  
  - Натуральна. Тамака не правяраюць. Пастаў там машыну і проста зайдзі. Трымай адзенне. Ёсць некалькі раздзявалак.
  
  
  
  'Дзе гэта знаходзіцца?'
  
  
  
  «Сіклер-роўд. Кіламетры два за Астэрпаркам згортваеш. Асфальтаваная дарога праз Жабрак Нотч. Праз тры кіламетры вы ўбачыце жалезны плот.
  
  
  
  — Ідзі задрамні там, Піт. Можа, я цябе разбуджу.
  
  
  
  Нік сышоў, а Піт падазрона паглядзеў яму ўслед. Таму не варта прасіць моцна які п'е класціся спаць. Выглядаючы, як котка за мышамі, Нік знайшоў месца для сваёй машыны на стаянцы для персаналу Reed-Farben. Ён знайшоў Рэйні ў шкляным кабінеце ў канцы вялікага аддзела адгрузак. Большасць трэйлераў знікла, і яшчэ чацвёра вадзіцеляў чакалі на лаўцы. Нік даў Рэйні накладныя на адгрузку, і як толькі яны засталіся адны, спытаў: "Што ты скажаш на гэта?"
  
  
  
  - Вельмі проста, - прамармытаў пажылы мужчына так ціха, што астатнія на лаўцы звонку яго не чулі. «Яны выкарыстоўваюць гэтых малпаў, каб выпрабаваць тое, што яны робяць. Што больш падобна да чалавека, чым малпы? Іх заўсёды выкарыстоўваюць у лабараторыях. Ён ухмыльнуўся і прагартаў свае паперы. «Я хацеў бы ўбачыць іх як-небудзь. Уявіце: купка бабуінаў пад наркотай!
  
  
  
  - У мяне ёсць і іншыя навіны, - сказаў Нік, цікавячыся, дзе Рэйні праводзіць вольны час. Вы часам адпачываеце ў Даліне Каперпота або ў Кавальскім скрыжаванні. - Ты можаш даць мне крыху вольнага часу?
  
  
  
  «Са мной усё ў парадку. Калі вам не шкада марнаваць на гэта гроша. Я, канешне, не магу зрабіць гэта для вас. Гэты пракляты кампутар звярае кожную паездку з табелямі ўліку працоўнага часу. Што ты знайшоў новага?
  
  
  
  «Я пераспаў з Грэтай Штольц».
  
  
  
  Рэйні стрымана свіснуў. 'Наперад, працягвай! Я ніколі не думаў аб гэтым. Госпадзі, ну так, такі прыгожы хлопчык, як ты ... Калі табе ўдасца спакусіць яе, у нас можа быць добры шанец. Выкарыстоўвай яго, мужык!
  
  
  
  Нік праглынуў. Папярэдзіў аб асцярожнасці. - Рэйні, не згадвайце тут маё імя. Я маю на ўвазе, калі няма іншага выбару, проста скажы Джым, калі іншыя кіроўцы будуць паблізу».
  
  
  
  - Хіба Грэта не ведае, што ты тут працуеш?
  
  
  
  "Так, але падобная сувязь не робіць імя Пэры вельмі папулярным сярод іншых босаў, разумееце?"
  
  
  
  - Так, - вельмі ціха сказаў Рэйні. «Ты выдатна з гэтым спраўляешся. Добра.'
  
  
  
  "Яшчэ адно пытанне, якое я хацеў у вас спытаць: вы ведаеце Молі Рэйні?"
  
  
  
  'Вядома. Гэта дачка майго брата.
  
  
  
  - Яна пыталася пра мяне?
  
  
  
  'Адкуль ты гэта ведаеш? Так, яна сказала, што Марта хацела ведаць, ці добрыя вы для сваіх грошай.
  
  
  
  - Марта страшэнна добра ведае, што гэта нармальна. Яна проста хацела ведаць, калі я працую і як у мяне справы».
  
  
  
  - Я думаю, табе лепш сказаць Марце, каб яна заткнулася наконт Пэры.
  
  
  
  - Я таксама гэта зрабіў. Але яна разыграла мяне з Молі да таго, як даведалася, што я намышляю нешта яшчэ. Вы ведаеце, як думаюць жанчыны.
  
  
  
  'Так.' Дюк пацёр падбародак. Яго шэрыя бровы сышліся. - Хочаш, я скажу Молі, каб яна заткнулася?
  
  
  
  - Яна здольная на гэта?
  
  
  
  'Не.'- Дьюк паціснуў плячыма. - А потым ёй таксама становіцца цікава.
  
  
  
  "Давайце не будзем занадта фантазіраваць і спадзявацца на лепшае".
  
  
  
  
  
  
  Нік падабраў свае плаўкі і знайшоў установу Пэрлі Эбат у гарах, як і сказаў яму Піт. Яно знаходзілася ў аддаленым кутку Астэр-парку і займала плошчу каля дваццаці гектараў. Яно ляжала паміж двума горнымі пікамі, больш за палову яго было прыгожым, роўным лугам, а на астатняй частцы яшчэ можна было працаваць з цяглавымі жывёламі, таму што трактар заўсёды мог перакуліцца на схілах.
  
  
  
  Даліна ніколі не высыхае цалкам, але і на прыстойнае жыццё тут таксама не заробіш. Месца было прыгожае, глеба добрая, але лета было кароткім, і раз на пяць-шэсць гадоў была вельмі суровая зіма. Такія зімы, вядома, не даводзілі Пэрлі Эбата да крайнасці, але ён не залежаў ні ад пары года, ні ад цяжкай працы на адкрытым паветры. Цяпер лугі былі акуратна падстрыжаныя, але гэта было толькі для выгляду. За плотам з белага плота знаходзіліся чатыры будынкі Аппалуза.
  
  
  
  Папярэдні ўладальнік ператварыў ферму ў дом з дванаццаццю пакоямі. Пэрлі цалкам перарабіў яго, дадаўшы крыло з яшчэ дзесяццю пакоямі. Два свіраны таксама былі перароблены і пафарбаваны ў белы колер, таксама быў дададзены гараж на восем аўтамабіляў і вялікі басейн з шэрагам кабінак для перапранання з аднаго боку. Мужчына ў хакі паліраваў «кадылак» перад адной з аўтамабільных будак. Нік прыпаркаваў машыну, кіўнуў мужчыну, як быццам той быў заўсёднікам, і хутка пайшоў па звілістай жвіровай дарожцы да басейна. Піт сядзеў адзін, побач з ім на стале стаялі кафейнік і бутэлька віскі.
  
  
  
  'Прывітанне.' Ён памахаў Ніку, затым паказаў на кабіну ззаду яго. - Ты можаш пераапрануцца там.
  
  
  
  Нік выкупаўся, выцерся, падышоў да Піту і выпіў. Піт выглядаў не лепш і не горш, чым у тую раніцу. Ён сказаў: «Я думаў, ты прыйдзеш. Вас цікавіць тое, што я даведаўся пра «Рыд-Фарбен», ці не так?
  
  
  
  – Так, – шчыра сказаў Нік. 'Верна. І зараз, калі я бліжэй пазнаёміўся з прыладай кампаніі, я зразумеў, што вы маеце на ўвазе. Іх ахова надзейная, як сейф. Я даставіў некалькі грузаў у галоўны будынак і сёе-тое забраў, але да дзвярэй пагрузачнай пляцоўкі блізка не падбярэшся. Гэтыя белыя халаты нават не вітаюцца. Яны проста даюць вам паперы ці падпісваюць іх.
  
  
  
  «Я нават не думаю, што многія з іх гавораць па-ангельску».
  
  
  
  «Пэрлі зацікаўлены ў гэтым?»
  
  
  
  Піт спыніў руку на паўдарогі да бутэлькі і павольна адхапіў яе. "Ты таксама адразу ўсё заўважаеш". Ён агледзеў Ніка з галавы да ног і задуменна сказаў: — Ты даволі мускулісты, чувак. Адкуль у цябе гэтыя шнары?
  
  
  
  «Шмат было розных сутыкненняў. Што зараз з Пэрлі?
  
  
  
  'Што ж. Напэўна, вы ведаеце больш, чым хочаце прызнаць. Так, ён дапамог распрацаваць увесь план кампаніі. На чужыя грошы, зразумела. Пэрлі не верыць у фінансавыя гарантыі. Яго адносіны ў Вашынгтоне служаць прынадай. Вы бачылі, як выходзіць са строю армейскі рыштунак. Гэтыя грузы ў спецыяльнай упакоўцы — воданепранікальных каробках.
  
  
  
  - Так, я бачыў гэта. Нічога страшнага, калі ты трубіш аб гэтай гісторыі. Вы не можаце выдаваць ваенныя сакрэты. Такім чынам, вядома, Пэрлі раззлуецца, і ён, ці Бэн, ці хтосьці яшчэ зможа байкатаваць бізнэс Марты. Такія рэчы ўжо здараліся.
  
  
  
  Піт паціснуў плячыма. "Я ўсё ж такі журналіст". Ён сказаў гэта так, нібы хацеў пераканаць сябе. "Я ведаю, як далёка я магу зайсці".
  
  
  
  - Як вы думаеце, Х'юбі Дзюман цікавіўся кампаніяй «Рыд-Фарбен»?
  
  
  
  'Так. Ён хацеў прадаваць там хімікаты.
  
  
  
  'Ну давай жа. У рэшце рэшт, гэта было нешта большае.
  
  
  
  "Ну ..." Піт нарэшце схапіў бутэльку і наліў сабе. «Добра, тады: так. Ён задаваў занадта шмат пытанняў.
  
  
  
  - Магчыма, небяспечных пытанняў?
  
  
  
  "Я не ведаю пра гэта."
  
  
  
  - Вы верыце, што Джо Фелікс і Х'юбі ведалі адзін аднаго?
  
  
  
  Піт не дапіў шклянку на траціну і зрабіў выгляд, што праглынуў яе цалкам. "Магчыма, ты задаеш занадта шмат пытанняў, Джым".
  
  
  
  «Вядома, усё гэта можа мець дачыненне да гісторыі, якую вы даследуеце.
  
  
  
  Нік пачуў, як па дарозе праз даліну едзе машына. Ён слізгануў уніз у сваім крэсле, як быццам хацеў больш сонца на сваім твары. Піт устаў і падышоў да краю Паціа. Машына заехала на стаянку.
  
  
  
  'Гэта хто?' — ціха спытаў Мік.
  
  
  
  «Кені Эбат. Прыходзіць атрымліваць загады ад свайго дзядзькі.
  
  
  
  - Пэрлі ўнутры?
  
  
  
  'Так. Звычайна ён бывае тут улетку.
  
  
  
  Нік сказаў: «Я схаваюся. Маўчы пра мяне, Піт.
  
  
  
  Але было занадта позна. Кені Эбат і пышнацелы малады чалавек у абавязковым адзенні будучых супрацоўнікаў - цёмны гарнітур, белая кашуля, паласаты гальштук - хутка ўвайшлі ва ўнутраны дворык.
  
  
  
  Кені сказаў: «Прывітанне, Піт». Калі ён выявіў Ніка, ён спыніўся. "Прывітанне - Пэры, здаецца, так?" (Нязмоўны каментар: «Якога чорта ты тут робіш?»)
  
  
  
  - Прывітанне, Кені, прывітанне, Барт, - сказаў Піт. - «Вы, здаецца, ведаеце Джыма Пэры. Я папрасіў яго прыйсці пакупацца.
  
  
  
  
  'Аб дакладна. Прывітанне, Пэры. Гэта Барт Акінклос. Ён з намі. «З намі», - выказаў меркаванне Нік, - меў на ўвазе «Рыд-Фарбен».
  
  
  
  Ён мог адгадаць думкі маладога Эбата. Як толькі ў Кені з'явіцца шанец, ён дасць зразумець Піту, што нельга дазваляць кіроўцам грузавікоў бадзяцца вакол басейна Жамчужыны, нават калі яго дзядзька сказаў Піту, што ён можа браць каго заўгодна. У рэшце рэшт, ёсць абмежаванні.
  
  
  
  У доме з боку басейна зачыніліся дзверы. Буйны грузны мужчына памахаў ім і перасек чысты лужок. Ён быў апрануты ў белую спартыўную кашулю і бэжавыя штаны - пашытыя на замову, як заўважыў Нік, таму што нават самы вялікі памер яму не падыходзіў. Пэрлі Эбат вызначана важыў больш за дзвесце пяцьдзесят фунтаў. У яго была вялікая квадратная галава з ненатуральна дакучлівым, ветлівым выразам твару. Ружовая прыязнасць пажылых сямейных мужчын у тэлевізійных сюжэтах. Але было відавочнае непаразуменне, калі Пэрлі лічылі такім. Ён проста спрабаваў выглядаць так.
  
  
  
  
  Ён падышоў і надарыў усіх сваёй хуткай, шырокай усмешкай. Піт, з цяжкасцю вымаўляючы словы, прадставіў Ніка. Рука Ніка была пераплецена рукой такога ж памеру, як і яго, але вельмі слабой. - Як справы, Джым? Мне заўсёды прыемна сустракацца з людзьмі з Reed-Farben. Я дапамог стварыць гэтую фабрыку. Нам тут вельмі патрэбны здаровыя кампаніі, якія забяспечваюць дастатковую занятасць, каб людзі маглі працягваць жыць у нашай цудоўнай горнай краіне. Спадзяюся, вам спадабаецца ваша праца і вы застанецеся ў фірме на доўгі час.
  
  
  
  Пабудуйце сваю будучыню, дапамажыце пабудаваць кампанію, тады вы таксама дапаможаце краіне».
  
  
  
  Нік быў перакананы, што Пэрлі можа размаўляць так цэлую гадзіну, нават не папрасіўшы глыток вады. Ён казаў зычным голасам, які можна было пачуць на шмат міль вакол. Словы ліліся плаўна і лёгка. быццам кожнае з іх выштурхнулі. Калі павярнуўся да Кені, ён убачыў, што валасы пажылога джэнтльмена былі зусім белымі і доўгімі - прычоска, якую ў парламенце лічылі юнацкай і прагрэсіўнай.
  
  
  
  Кені быў зусім не падобны на яго. Ён коратка сказаў: «Пэры водзіць грузавікі. Сустрэча з Максам адмяняецца. Ён уладкаваўся на працу ў авіякампанію і сёння раніцай паляцеў у Далас.
  
  
  
  "Ах, гэта праўда."Пэрлі зараз казаў хутчэй, але з той жа гучнасцю. «Я хацеў прыляцець у Бартлет, каб сустрэцца з Максам. Не маглі б вы пазычыць аднаго з пілотаў Бэна?
  
  
  
  - Я ўжо спрабаваў. Усё занята.
  
  
  
  Нік сказаў: «Табе патрэбен пілот? У мяне ёсць ліцэнзія. Таксама для начных палётаў і двухматорных самалётаў».
  
  
  
  Пэрлі павярнулася, як слон у балеце. "Ну скажыце..."
  
  
  
  Нік быў рады бачыць Кені, які стаяў з адкрытым ротам.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Былы кангрэсмен быў хрэстаматыйным узорам «Дастатковага дзяржаўнага дзеяча», бо ён глядзеў на Ніка з высока паднятай галавой, нават нагадваючы аднаго з дзяржаўных дзеячаў Старажытнага Рыма, магчыма, Цыцэрона, якім яго сабе ўяўляў малады юрыст. Пэрлі сказаў: «Ну, скажыце, містэр Пэры, гэта ўдалае супадзенне. У нас ёсць Cessna 172 у аэрапорце кампаніі. Вы ведаеце такія прылады?
  
  
  
  Нік зрабіў чароўны і ўпэўнены твар. 'Выдатна. Выдатная прылада. Максімальная вышыня палёту чатырыста метраў. Чатыры чалавекі плюс багаж.
  
  
  
  - Вы можаце надаць нам чатыры ці пяць гадзін? Я проста хачу паляцець на аэрадром у Бартлета, застацца там на дваццаць хвілін, пакінуць сёе-тое і забраць сёе-тое назад. Мы вернемся сёння да абеду.
  
  
  
  - У мяне сёння выходны, - сказаў Нік.
  
  
  
  Праз дваццаць хвілін яны былі ў адным з кадылак Перлі і накіроўваліся ў аэрапорт Рыд-Фарбен. Піт, здавалася, натуральна ўлучыўся ў кампанію. Яму дазволілі пайсці. Пазней Нік зразумеў, што гэта было памылкай, нават нягледзячы на тое, што чацвёрты пасажыр не так шмат важыў. Кені не захацеў лётаць; ён вяртаўся дадому на машыне, якая пазней забрала яго з аэрапорта.
  
  
  
  Тым цёплай летняй раніцай многія памыляліся. Марвін Бэн і Роберт Рык ужо зрабілі гэта, не ўдакладніўшы ў Кені Эбата, ці не наняў ён Джыма Пэры. Роберт Рык зладзіў сістэматычнае паляванне, бо здабыча ледзь не ўстала ў яго на шляху. Бэн здзейсніў яшчэ адну памылку, адправіўшы пілота Шыркліфа ў Далас, каб трымаць яго далей. Бэн планаваў забіць Пэрлі Эбота ў найбліжэйшай будучыні на «Цесьне», у якой ён любіў лётаць. Але наконт Шыркліфа ў Бэна былі іншыя планы. Гэты чалавек быў добрым пілотам, і неўзабаве Бэну спатрэбяцца яшчэ пілоты.
  
  
  
  Пэрлі вінаваціў сябе - хоць Бэн ужо збіраўся прыбраць яго з дарогі - намякнуўшы, што аварыя з Джо Феліксам была чымсьці накшталт правалу, і выказаўшы надзею, што такіх здарэнняў больш не будзе. "Падобныя ліквідацыі, - сказаў ён Бэну гучным голасам, - ствараюць нам дрэнную рэпутацыю".
  
  
  
  «Ніякай рэкламы наогул няма», - холадна адказаў Бэн. - Магло быць... магло быць. У маладосці я быў крутым хлопцам, Марвін. Але я памякчэў. І зараз у нас ёсць нешта выдатнае, выбудаванае тут. Давай проста памаўчым, добра?
  
  
  
  - Магчыма, - запэўніў яго Бэн. Ціха. Вечны спакой задаволіць цябе больш, жулікаваты ты ашуканец. Цікава, што б вы зрабілі, калі б даведаліся, якія сапраўдныя планы Reed-Farben? Абурыліся? Забралі частку прыбытку? Бэн сказаў Пэрлі і многім іншым, што Reed-Farben стаіць на парозе буйной медыцынскай рэвалюцыі. Лячэнне ад раку? Не, нават лепей. Яшчэ лепш, спадары! З часам канкурэнты змогуць знайсці лекі ад раку. Мы, сказаў ён ім, знаходзімся на парозе стварэння дасканалых штучных органаў - дакладней, іх развядзення. Больш не давядзецца чакаць ні сэрца, ні ныркі, ні сятчаткі вока ад сумнеўнага трупа. Кампанія Reed-Farben будзе вырабляць іх!
  
  
  
  Усё гэта было хлуснёй, вядома. Не зусім, але тым не менш гэта была хлусня. Бэн, Рык і сапраўдныя інсайдэры хлусілі ўсім. Сапраўднымі інсайдэрамі была закрытая група адданых сваёй справе людзей, якія ведалі адзін аднаго шмат гадоў, працавалі разам і часта стаялі бок аб бок у баі. Так званыя інсайдэры былі дзелавымі авантурыстамі, спрытнымі рабятамі і мультымільянерамі, якія сабралі большую частку vpn-грошай для праекта. Такія мужчыны, як Стозіс з Грэцыі і Каўпер з Тэхаса. Мужчыны, якія маглі нажыць стан на абставінах і іншых людзях, але якія лезлі са скуры прэч, калі звязваліся з Бэнам, Рыкам і ім падобнымі.
  
  
  
  Гэта быў дзень фатальных памылак, у асноўным народжаных для гэтага фігур. І з адной каласальнай памылкай, якую дапусціў Нік Картэр...
  
  
  
  У дзяжурным ангары ён праверыў самалёт, зверылі з картамі і пабалбатаць з маладым чалавекам які ажыццяўляў гэтую паслугу.
  
  
  
  Пэрлі, Кені і Барт Очынлас прынеслі некалькі каробак з «кадылака» у грузавы адсек самалёта. Нік спытаў, колькі прыкладна гэта важыць.
  
  
  
  «Пяцьдзесят кілаграмаў», - адказаў Барт. «Надвор'е добрае. Слабы вецер. Нік даў самалёту ціхі доўгі старт супраць усходняга ветра. Ён набраў даволі шмат вышыні, перш чым зрабіць два павароты на 90 градусаў і накіравацца да перавала Squawpack. Паводле карты, гэта было ўсяго 3245 метраў над узроўнем мора, праз хрыбет, які ўзвышаўся, як вялізны плот. Вы маглі б прайсці гэта прыкладна за гадзіну.
  
  
  
  Горы раптам паглынулі іх. Дзёрзкая Cessna імчалася паміж першымі пікамі, як муха паміж кніжнымі паліцамі ў бібліятэцы. Нік перасунуў румпель на дзюйм наперад і назад. Кіраванне было лёгкім, але прылада рэагавала млява. Ён адрэгуляваў пад'ёмную сілу і павялічыў падачу паліва. Самалёт ляцеў добра, але быў слаба кіраваны.
  
  
  
  Зубчастыя хрыбты распасціралі свае цёмна-шэрыя рукі, ніжэй лініі дрэў адценні мяняліся ад зялёнага да карычневага. Нік ляцеў на піку Ралстон ніжэй, чым ён разлічваў, і апісаў S-вобразны паварот, каб абыйсці яго. Ён сказаў: «Містэр Эбат, вы лёталі па гэтым маршруце раней на гэтым самалёце?»
  
  
  
  'Вядома. Тры ці чатыры разы з Шыркліфам. Тут нешта не так?'
  
  
  
  Нік адмоўна пакруціў галавой. Ён дастаткова налётаў вакол Алегейні, каб ведаць важныя падказкі, неабходныя горнаму пілоту. (Лётайце супраць ветра над пікамі, пазбягаючы спуску. Бярыце грабяні з невялікім кутом падыходу і не перпендыкулярна, каб можна было згарнуць без занадта вялікага павароту. Лётайце з сонцам уверх па схіле, каб пазбавіцца ад ветра. Звярніце ўвагу да вашай столі, ветру, надвор'ю і вашай вазе.) Варта толькі зрабіць адну памылку з маленькім самалётам у гарах і вы падаеце з хуткасцю 600 метраў у хвіліну, што раўнасільна падаць з парасонам з моста Джорджа Вашынгтона.
  
  
  
  Эбат нахіліўся наперад, каб разгледзець навакольны дзікі свет. Ён напаўняў сваё месца, як калючая пудынг у кубку. Ён весела сказаў: - Не хвалюйся, Пэры. Мы на правільным шляху. Што такое Ральстан. Перавал Сквоупэк знаходзіцца прыкладна за дванаццаць міль адсюль.
  
  
  
  Пралом у горным хрыбце, праз якую праходзіў перавал Сквоупак, сапраўды была наперадзе - і, па ацэнцы Ніка, яшчэ ў 250 ярдаў над імі!
  
  
  
  
  Нік праверыў вышыню, хуткасць палёту і хуткапад'ёмнасць, якія ўпалі амаль да нуля. Ён лётаў на шматлікіх Cessna, у тым ліку на 172-м. Гэты самалёт паказаў сябе добра; толькі лезці ўверх не хацеў. Яны былі вышэй за 2000 метраў, але вышэй не паднімаліся.
  
  
  
  - Мяне не турбуе наш курс, - спакойна заўважыў Нік. — Але вы калі-небудзь лёталі так нізка міма Ралстана? Ты вельмі чакаеш на гэта.
  
  
  
  'Не. Але гэта такое цудоўнае відовішча.
  
  
  
  Яны прайшлі праз турбулентны слой паветра. Які падняўся вецер падхапіў іх, і на імгненне Нік падумаў, што іх бяды скончыліся. Але раптам зноў страцілі вышыню - рыўком. Нік скарэктаваў курс. Прылада ў парадку. Бяспечны маршрут. Павінна быць нешта яшчэ не так! - Містэр Эбат, - раптам настойліва спытаў ён, - колькі мужчын было на борце, калі вы прыляцелі сюды з Шэркліфам?
  
  
  
  'Толькі мы ўдваіх.'
  
  
  
  - А больш нікога не было?
  
  
  
  'Не.'
  
  
  
  - У вас было шмат багажу? Як тыя скрынкі, якія ў нас ёсць зараз?
  
  
  
  «Хм… не. Не, проста вялікая торба.
  
  
  
  Цяпер гэта было ясна Ніку. 172 разлічаны на чатырох чалавек плюс 55 кг багажу. Вы нават можаце размясціць пятага пасажыра на адкідным сядзенні ў багажным аддзяленні, пры ўмове, што ён важыць не больш за 55 кг і з сабой не вязеце багаж. Таксама ёсць запас трываласці; пры неабходнасці самалёт можа загрузіцца яшчэ больш - але ўжо сапраўды не ў высакагор'ях, дзе бываюць спадарожныя вятры!
  
  
  
  Нік хутка падсумаваў. Гэтыя 55 кілаграмаў для багажу ўжо цалкам ставіліся да лішняй вагі Пэрлі! Барт адмовіўся ад пяцідзесяці кілаграмаў з-за каробак, якія ён паклаў у трум. Акрамя таго, Барт не быў падобны на хлопчыка, якому калі-небудзь у жыцці даводзілася паднімаць нешта цяжкае - яго маці паклапацілася б пра гэта. Нік спытаў: "Барт, колькі каробак ты ўзяў на борт?"
  
  
  
  'Шэсць.'
  
  
  
  - Яны былі цяжкія?
  
  
  
  - Хм - усё ў парадку.
  
  
  
  Ён сказаў гэта, вядома, проста каб трымаць галаву вышэй. Нік успомніў, што хлопцу было вельмі цяжка даставіць гэтую партыю каробак. Гэта былі зусім не абутковыя каробкі. Ён падлічыў. Нават толькі на дваццаць кілаграмаў на кожную каробку.
  
  
  
  Блін!
  
  
  
  Ён стаў вельмі ўважліва выглядваць залітае сонцам месца паміж пікамі, куды можна было б згарнуць. Нічога прыдатнага не было. Ён падляцеў так блізка да скал правага борта, як толькі адважыўся, але баяўся парываў ветру. Цяпер ён мог выразна адрозніць пласты сланцу і сульфату медзі. На гэтым баку перавала Сквоупак было некалькі ўчасткаў, якія ён не мог бачыць. Магчыма, там была магчымасць, дзе ён мог пайсці ці дзе ён мог зрабіць паварот. Ён уявіў сабе карту - не, наўрад ці.
  
  
  
  Самалёт зараз нагадваў арла, які ўляцеў у гарызантальную шахту на схіле гары. У яго не было месца для развароту, і ён урэзаўся ў каменную сцяну. Але арол мог спыніцца, а яна не магла!
  
  
  
  Нік уключыў радыё на хвалю экстранай дапамогі, назваў іх рэгістрацыйны нумар і месцазнаходжанне, а затым сказаў: «Мэйдэй, мэйдэй, будзьце гатовы да мэйдэй, калі ласка. Далажыце мне праз некалькі хвілін. Запытайце дапамогу з базы ВПС Рычардс-Гебаур.
  
  
  
  - Божа мой, няўжо ўсё так дрэнна? - зароў Перлі.
  
  
  
  'Што тут адбываецца?' - спытаў Барт ціхім голасам. - Захоўвайце спакой, мужчыны, - сказаў Нік. "Мы перагружаныя і выбралі няправільны дзень".
  
  
  
  "Давай выкінем сёе-тое за борт", – заныў Пэрлі.
  
  
  
  — Заткніся і заставайся на месцы, — раўнуў Нік. Калі б у іх быў час, яны маглі б выкінуць скрыні, але зараз яны былі ў небяспечнай блізкасці ад скал. Сваім вельмі зоркім вокам Нік адрозніваў на дне яра дэталі - няветлівыя на выгляд хвоі звычайныя, ядловец і кедры, дзе-нідзе стралой якая тырчыць ганарлівая хвоя. Пустка не давала шанцаў на выжыванне. Яны мінулі круты схіл з пяшчаніку глыбінёй да двухсот метраў з некалькімі гарызантальнымі палосамі, падобнымі на вузкія прыступкі. Спрабуеце прызямліцца на адным з іх? Гэта было раўнасільна самагубству. Самалёт упадзе і разаб'ецца.
  
  
  
  "Божа мой", - Пэрлі. "Ці значыць гэта, што мы не можам разгарнуцца і не можам пераадолець гэта?"
  
  
  
  
  Нік зірнуў на тры падвойных падбародка. Пэрлі моцна ўпаў духам; на шчоках яго быў ліхаманкавы чырвань, як быццам ён быў размаляваным трупам. Нік адчуваў сябе вінаватым. Гэта была яго віна, што яны былі ў небяспецы, нават калі Барт быў сапраўдным вінаватым. Пілот павінен быў усё праверыць.
  
  
  
  Ён шырока ўсміхнуўся Пэрлі. - Пачакайце, містэр Эбат, і я пакажу вам, што такое палёт. Не хвалюйцеся.'
  
  
  
  Барт Мэкерд: “Немагчыма разгарнуцца. Самалёт саслізне ўніз ці ўпадае».
  
  
  
  - Заткніся, - адказаў Нік. "Спачатку адпрацуйце свой налёт і атрымаеце ліцэнзію, а потым я вас паслухаю".
  
  
  
  За яго спіной Нік пачуў, як Піт сказаў: "Няхай будзе як ён скажа, Барт… Ён выдатны пілот". Піт сказаў нешта, каб супакоіць хлопца, але, верагодна, яму самому было напляваць. З тым жа поспехам можна было ісці на маланку так ці інакш, абы ўдар быў моцным і ўсё хутка б скончылася.
  
  
  
  Нік не знайшоў час уключыць радыё, каб паглядзець, ці быў прыняты яго сігнал бедства. Яны не набралі ні сантыметра вышыні.
  
  
  
  Цяпер самалёт ляцеў у сонечным святле. Як быццам раптам загарэлася моцная крыніца святла. Схіл з пяшчаніку знік, і Нік з трывогай прасачыў за дугой, якая апісвае гару. Ён крадком зірнуў на сцяну з другога боку - прыкладна ў двухстах ярдаў? - але гэта былі не больш за ўспышкі, таму што яму даводзілася не зводзіць вачэй з бліжэйшай скалы. Ён быў падобны да вадзіцеля, які ўпарта трымаецца за абочыну дарогі, перш чым рэзка павярнуць. Вось толькі пад ім нічога не было, акрамя разрэджанага паветра, а руль не вельмі добрае працаваў.
  
  
  
  Ён пачаў паварот, слізгаючы па залітай сонцам сцяне, спадзеючыся на ўзмацненне ветру. Самалёт амаль не рэагаваў, калі яго спрабавалі ўвесці ў гарызантальны віраж без слізгацення.
  
  
  
  Заканцоўка крыла ва ўнутраным выгібе асела і ўпарта адмаўлялася паднімацца. Яны павольна павярнуліся - дзесяць, пятнаццаць градусаў. Затым самалёт зноў страціў вышыню, працягнуў слізгаць і зваліўся, як птушка, занадта знясіленая, каб трымаць крылы распраўленымі.
  
  
  
  Нік адчуў гэта кончыкамі пальцаў. Збалансаваны самалёт як бы хацеў сказаць: "Я таксама не для забавы, але ў мяне пад крыламі нічога не засталося, і халоднае паветра штурхае мяне ўніз, і ў гэтым месцы трэба мець хуткасць, а каб набраць хуткасць вышыню". Нік рызыкнуў і павялічыў хуткасць.
  
  
  
  Яны нырнулі ўніз па стромай скале пад вуглом, не даляцеўшы да гарызантальных выступаў на некалькі дэцыметраў. Нік адчуваў, як прылада адклікаецца на яго патрабавальныя пальцы, як нервовая жанчына, пытаючыся, калі ён збіраецца пад'ехаць, як быццам няма сэнсу ўрэзацца у дно яра.
  
  
  
  Ён дазволіў самалёту ісці сваім курсам і страціць яшчэ большую каштоўную вышыню, перш чым зразумеў, што зараз з'явілася магчымасць. Цяпер, калі эт не спрацуе належным чынам, яны могуць упасці. Ён павольна пацягнуў лятучую мыш да сябе, адчуваючы супрацьціск, калі самалёт змагаўся з падзеннем хваста і ўздымам пад новым кутом нападу. Скальны выступ паказваў ім шлях; Нік перакінуў праз яго заканцоўку левага крыла, і яны пагрузіліся ў доўгае пікіраванне на дно з пастаянна павялічваецца хуткасцю - калі б толькі ён мог знайсці месца, каб выкарыстоўваць яе.
  
  
  
  Самалёт зноў зрэагаваў маментальна, збольшага з-за ўзрослай хуткасці, збольшага з-за ўзрослай шчыльнасці паветра на меншых вышынях, а таксама, як ён выказаў здагадку, па шчаслівай выпадковасці заляцеўшы ў цясніну супраць ветра.
  
  
  
  Нік праляцеў прама над хвоямі, спрабуючы разагнаць самалёт да максімальнай хуткасці, і ўзняўся над нераўнамерна выступоўцамі верхавінамі дрэў, вывучаючы якія ўзвышаюцца перад ім вышыні. Ён быў ніжэй стромкага схілу, з якога яны толькі што спусціліся, але яго дапытлівы позірк выявіў, што самая ніжняя кропка ўсё яшчэ была ў ста пяцідзесяці футах над імі.
  
  
  
  Яны ўсе перагаворваліся адна з адной. Яны ўвесь час рабілі заўвагі, але потым ён ад іх адгарадзіўся. Цяпер да яго дайшло гучнае пытанне Пэрлі: «Я думаў, што мы там загінем. Ці можам мы справіцца з гэтым?
  
  
  
  Нік зноў усміхнуўся яму. - 'Верагодна. Не хвалюйцеся. А цяпер атрымлівай асалоду ад гэтай лепшай трукавай працай».
  
  
  
  Нік дазволіў самалёту падняцца. Шанец пяцьдзесят працэнтаў, падумаў ён, і я павінен ісці проста да гэтага краю. Калі я палячу пад вуглом, мы можам не паспець. Калі я хачу пераадолець гэта, я павінен падняцца яшчэ на трыццаць метраў вышэй, каб не стукнуцца аб борта.
  
  
  
  Рухавік роў так, нібы не спыняўся, як быццам яны ляцелі на шатле са Страўдсбурга ў Тэтэрбара. Лясная паласа апускалася пад імі, але схілы з іх ніжняй расліннасцю былі побач і працягваліся ў гару. Уставай, хлопчык, уставай, ну...
  
  
  
  Самая ніжняя кропка схілу была наперадзе іх - і ўсё яшчэ над імі. Яны праляцелі над нізкім хмызняком, а затым над карычневай скалой якая была сцёртая ветрам, дажджом, снегам і часам.
  
  
  
  За імі ляжала глыбокая прорва, яр смерці. Наперадзе зваротны шлях, прастор для палёту і паступовы спуск па хрыбтах і мысе.
  
  
  
  Але спачатку яны мусілі вярнуцца да гэтага.
  
  
  
  Нік прыйшоў да высновы, што яны не выжывуць. Проста не... Якая можа быць розніца ўсяго ў дзесяць метраў...
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Калі вы хутка рэагуеце і ваш мозг працуе правільна, здаецца, што ўвесь астатні свет рухаецца павольна. Пакуль яны змагаліся за тыя апошнія некалькі футаў, якія, як ведаў Нік, ім не прайсці, час, здавалася, спыніўся.
  
  
  
  Вы можаце кваліфікаваць Ніка вышэй, чым большасць пілотаў. У яго таксама было значна больш досведу, чым у большасці аматараў, таму што падчас навучання AX лятальным апаратам і самалётам вы праводзілі шмат часу ва ўсіх іх тыпах. Але на гэты раз ён вярнуўся не да трэніроўкі AX; гэта былі шматлікія гадзіны, якія ён правёў у спартовых палётах з магаўком Дэніэлсам на краі Катскілса недалёка ад Кінгстана.
  
  
  
  Успаміны аб гэтым прыйшлі яму ў галаву, калі да іх наблізілася прадзіманая ветрам скала. Ён ніколі не мог сказаць, ці дзейнічаў ён у той час выключна з інтуіцыі. Ён думаў потым, што зрабіў гэта свядома, але ў яго сапраўды не было часу падумаць. Замест таго, каб цэліцца ў скалісты ўступ, які яны не маглі пераадолець, ён ледзь-ледзь апусціў якое рэагуе прылада. Ён страціў каля дзесяці метраў, стукнуўся аб апошні ўчастак схілу хрыбта і ўрэзаўся шасі адзін, два, тры разы, як самалёт, які здзяйсняе аварыйную пасадку на лузе. Яны страцілі частку хуткасці, але ненашмат, бо рухавік працягваў працаваць роўна, а прапелер упарта круціўся ў разрэджаным паветры.
  
  
  
  Гэтымі скачкамі самалёт пераадолеў горны хрыбет!
  
  
  
  Зямля раптам стала на 600 метраў ніжэй за іх. Нік перавёў самалёт у піку і сказаў яму: «Добры хлопчык, малайчына. А зараз супакойся. Cessna знізілася на 250 метраў, а затым Нік супакоіўся. Пад імі былі толькі ніжэйшыя горы і ўзгоркі, якія адлучалі яго ад канзаскіх прэрый.
  
  
  
  Пэрлі цяжка ўздыхнуў, затым зноў пачаў гаварыць - магчыма, упершыню ў жыцці страціў упэўненасць. - Я думаў, мы былі там. Што, чорт вазьмі, пайшло не так? Пэры - з самалётам было ўсё ў парадку? Рухавік недастаткова цягнуў ці нешта яшчэ?
  
  
  
  Нік азірнуўся. Піт сядзеў, змрочна гледзячы ў акно. Барта вырвала ў насоўку. Нік актываваў мікрафон і скінуў сігнал. База прабурчала: "Калі б вы нарэшце прадставілі свае планы палётаў у нашу службу, вы б пражылі даўжэй".
  
  
  
  — Ты абсалютна маеш рацыю, — супакоіў Нік. "Але ў нас было шмат парываў ветру сёння".
  
  
  
  "У вас бывае гэта там кожны дзень."
  
  
  
  Нік усміхнуўся і паглядзеў на Пэрлі. «Занадта вялікая нагрузка, як я ўжо сказаў. Вы даволі тоўсты, містэр Эбат. І калі мы ўзважым гэтыя скрынкі, то, верагодна, атрымаем значна больш за пяцьдзесят кілаграмаў».
  
  
  
  Пэрлі паглядзеў праз плячо на Барта. - "Тупы вырадак!" Барт паспрабаваў выцерці рот. Ён нічога не адказаў.
  
  
  
  Нік звязаўся з Кені, каб папрасіць яго забраць яго на машыне. Ён кіраваў самалётам асцярожна, як жанчына, якая ставіць крыштальную вазу. Пакуль яны чакалі машыну, Пэрлі выцер лоб і адвёў Ніка ў бок. «Пэры, гэта быў палёт! У гэтай залішняй вазе вінаваты не ты, а Барт. Нам трэба пазбавіцца гэтага хлопца. Я прывык тусавацца з дурнямі, але так бязглузда загінуць — не».
  
  
  
  "Верагодна, яму не даводзілася шмат паднімаць у сваім жыцці", – растлумачыў Нік.
  
  
  
  - Дык ты хацеў бы быць маім пілотам? Мы можам дамовіцца аб тым, каб вы вызваліліся ад дзяжурства, калі вы мне спатрэбіцеся, ці я мог бы наняць вас на поўны працоўны дзень і лятаць на самалёце кампаніі, калі я не выкарыстоўваю свой самалёт».
  
  
  
  Нік мог занадта жыва ўявіць сабе, як Пэрлі тэлефануе Бену і кажа: «Я знайшоў пілота, які працуе ў нас кіроўцам. Я перавяду яго ў нашу лётную службу...
  
  
  
  Ён сказаў: "Мне б хацелася палётаць з вамі, містэр Эбат, але ..."
  
  
  
  'Але што?'
  
  
  
  «Бос і хлопцы з экспедыцыі будуць адчайна мець патрэбу ўва мне на працягу наступных некалькіх дзён, і я не хачу, каб яны думалі, што я падымаюся вышэй. У мяне ёсць некалькі прычын для гэтага. Так што, калі вы нічога не скажаце аб маім перакладзе на працягу прыкладна тыдня - пакуль я не скажу вам, калі гэта можа быць ... Дзелавы хлопчык, падумаў Пэрлі. Можа, у яго нешта ў рукаве. Тып, які мне падыходзіць! І ён можа лётаць як лепшы пілот, чорт вазьмі! Ён пляснуў Ніка па плячы. - Мы цудоўна зладзім, Джым. Ведаеш, праца на мяне можа час ад часу дастаўляць прыемнасць».
  
  
  
  "Хто-небудзь яшчэ выкарыстоўвае вашу "Цясну"?" – спытаў Мік. «Калі не, то я магу крыху палётаць на ёй і адрэгуляваць матор. У мяне ёсць досвед працы механікам па такіх прыладах».
  
  
  
  "Чорт, я атрымаў добрага спецыяліста!" гэта гучала захоплена. «Не, ніхто не будзе карыстацца гэтай каробкай, акрамя нас з вамі. Дзе я магу звязацца з вамі, калі я спяшаюся?
  
  
  
  Нік запісаў нумар тэлефона Алпайна на лісце паперы. За ім ён паставіў подпіс Джыма Пілота, спадзеючыся, што Пэрлі забудзецца імя Пэры. - Ці не хочаце вы сёння падняцца ў неба, містэр Эбат?
  
  
  
  - Напішы гэта ў сябе на жываце. Сёння мы былі дастаткова блізка да брамы раю». Калі Кені пад'ехаў, Пэрлі загадаў яму паставіць скрынкі ў машыну і даставіць іх. Ён ні пра што не гаварыў з Бартам, які запаўз на пярэдняе сядзенне, як пабіты сабака. Яны моўчкі паехалі назад у загарадны дом Пэрлі.
  
  
  
  Нік пакінуў Піта з бутэлькай віскі ў басейна і паехаў на сваёй машыне назад у аэрапорт. Малады чалавек у офісе ангара радасна прывітаў яго і выключыў музыку ў стылі кантры-энд-вестэрн. - Ты збіраешся паспрабаваць яшчэ раз?
  
  
  
  Нік збянтэжана ўсміхнуўся. - Дык ты чуў гэта, ці не так?
  
  
  
  Хлопец звярнуў увагу на вялікую трубку, мармытанне якой заглушала праграма радыёстанцыі.
  
  
  
  - Ты сам не лятаеш?
  
  
  
  «Я вучуся гэтаму. Патроху. У мяне ўсяго пятнаццаць гадзін налёту.
  
  
  
  - Я новы пілот Пэрлі. Дай мне некалькі дзён павазіцца з самалётам, а потым я буду час ад часу паднімаць цябе ў паветра.
  
  
  
  Малады чалавек заззяў. 'Фантастыка! Мне заўсёды даводзіцца ехаць у Дэнвер, каб атрымаць самалёт і інструктара… і гэта дорага каштуе».
  
  
  
  "Яны не лётаюць сюды з невялікім абсталяваннем, ці не так?"
  
  
  
  'Не. У іх тут быў Бічкрафт ад кампаніі, а гэтых хлопцаў ты нават здалёку не бачыў. Тое самае было і з грузавымі пілотамі. Я ніколі не бачыў такіх напышлівых ублюдкаў.
  
  
  
  Нік утаропіўся на імправізаваную ўзлётна-пасадачную паласу, зіготкую на сонца. Наперадзе бульдозер з грукатам разраўноўваў паласу зямлі. - Рабіць няма чаго, га?
  
  
  
  'Не. Я сапраўды тут толькі для шоу.
  
  
  
  - Хіба ў апошнія дні нічога не пачалося?
  
  
  
  «Мінулай ноччу прыбыў DC-3, а сёння раніцай паляцеў».
  
  
  
  'Ах, так?! Нік з цікавасцю паглядзеў на свайго новага сябра. «Старая верная кабыла! З хлопцамі з фірмы?
  
  
  
  «Не, фрахт. Прынамсі, так яны сказалі.
  
  
  
  'Тады якія грузы? Лекі і хімікаты.
  
  
  
  'Я б не пазнаў. Гэтыя ўблюдкі нічога мне не паказалі.
  
  
  
  - Ды так сабе, - задуменна сказаў Нік. "Ты не дзівішся, куды можна везці такі вялікі груз".
  
  
  
  Малады чалавек ухмыльнуўся. - Мы не павінны гэтага ведаць. Але мой брат працуе ў службе паветранага руху. Ён адсочваў іх на радары ВПС. Яны накіроўваліся ў Небраску.
  
  
  
  Нік засмяяўся. - Па-чартоўску зручна, мець такога брата. Ён пацягнуўся. «Давай, я пазваню, а потым крыху палятаю».
  
  
  
  "Калі гэта мясцовы званок, вы можаце патэлефанаваць адсюль".
  
  
  
  «Не, на далёкую адлегласць».
  
  
  
  Нік падышоў да тэлефона-аўтамата і перадаў паведамленне з кароткім кодам на нумар у Чыкага, якога не было ў даведніку. Дама на іншым канцы лініі проста сказала: «Сапраўды. Гэта "сапраўды" азначала, што яго просьба аб сустрэчы з Джорджам Стывенсам і Білам Родзе ў паштовым аддзяленні Норт-Платта будзе неадкладна перададзена.
  
  
  
  Ён ляцеў на «Сесне» над узгорыстай мясцовасцю і праз паўгадзіны быў над Саўт-Платам. Часам вы адчувалі, што павінны дзейнічаць, калі некаторыя дэталі станавіліся яснымі і паказвалі ў адным напрамку.
  
  
  
  Ён сустрэў двух сваіх калегаў з AX, пакінуў на стаянцы арандаваную машыну, і Джордж на велізарнай хуткасці павёз іх траіх у паўночна-заходнім кірунку. Вядучы звышмагутны аўтамабіль AX па шашы на поўдзень ад штаб-кватэры, Джордж сказаў: «Гэты склад Reed-Farben – самае далёкае месца, куды можна дабрацца без пропуску са штаб-кватэры. Боб Клайн за ім назірае.
  
  
  
  - Што яны там робяць? – спытаў Мік.
  
  
  
  'Нічога не бачу. Звычайна раз у суткі машына заязджае ці выязджае з варот. Мы яшчэ не ведаем, хто ахоўнік.
  
  
  
  "Грузы былі дастаўлены сёння раніцай?"
  
  
  
  'Так. Упершыню з таго часу, як мы за імі сочым. Два грузы з грузавіком Avis. Гэтую машыну арандаваў чалавек па імені Коўлз, на чыё імя зарэгістраваны нумарныя знакі. Па словах супрацоўніка ЗАГСа, ён жыве ў гатэлі «Стокман». Але ён не быў там з таго часу, як атрымаў ключы. Мы мяркуем, што ён жыве на складзе. Ён унёс заклад за грузавік Avis.
  
  
  
  Яны знайшлі Боба Клайна за закінутым адрынай, з выглядам на невялікі сучасны будынак праз галоўную дарогу. Ён быў у добрым стане, уключаючы лужок перад домам. Тут мог размясціцца невялікі завод пластмасавых вырабаў або квітнеючы падрадчык.
  
  
  
  - Вось яно, - сказаў Джордж Ніку. Арэндаваны тым жа Коўлзам па неверагодным кошце з той кампаніі, якая яго пабудавала. Яны хацелі мець гэты будынак у што б там ні стала. Ён згадаў Reed-Farben, і так мы пра гэта даведаліся. Ён сказаў, што гэта для звышсакрэтных эксперыментаў ці нешта ў гэтым родзе.
  
  
  
  Нік павітаў Боба Клайна, сур'ёзнага мужчыну, за пакорнасцю якога хавалася зацятасць бульдога і мазгі, якія абдумваюць усе магчымыя і немагчымыя бакі справы. Боб працягнуў яму бінокль. «Яны нешта там робяць. Яны адкрылі жалюзі з гэтага боку першы раз».
  
  
  
  Нік прыгледзеўся праз падлесак у бінокль. Ён не мог зазірнуць унутр і не мог наблізіцца незаўважаным. Нік уздыхнуў. Так было і цяпер... Ім, магчыма, прыйдзецца агледзець будынак зблізку, перш чым знайсці ў ім штосьці цікавае, зверыўшы нумары машын, зрабіўшы тэлефатаграфіі людзей, якія ўваходзяць і выходзяць, або шляхам далейшых расследаванняў таямнічага Коўлза.
  
  
  
  - Ну, - сказаў Нік, - я сам бы гэтага хацеў. Чаму мне не зусім зразумела. Падобна, мне трэба было лепш назіраць за матчынай кампаніяй».
  
  
  
  Ён развітаўся з ім некалькімі добрымі словамі і разам з Джорджам адправіўся назад у горад, пакінуўшы дваіх іншых напагатове. Яшчэ не даехаўшы да 80-га маршруту, у машыне забзыкала трубка. Джордж умяшаўся, і мерны голас Боба Клайна сказаў: «Горны казёл дзевяць, бак тры. Ты разумееш мяне?'
  
  
  
  "Горны казёл дзевяць сядзіць побач з казлом тры і два", - адказаў Джордж у выразах, закліканых выключыць недасведчаных. 'Наперад, працягваць.'
  
  
  
  «Дзве старэйшыя ваенныя шапіках з сяржантам за рулём толькі што адправіліся на поўнач. Армейскі лімузін. Трохзоркавы вымпел.
  
  
  
  Нік стрэліў. Старэйшыя афіцэры выспаюць, калі ніхто не заязджаў? І едуць у штаб? Ён сказаў ціха: "Разгарніся".
  
  
  сувязь
  
  
  Джордж разгарнуў Меркурый. - Даганіце іх, - сказаў Нік. "Дай поўны газ".
  
  
  
  На хуткасці 180 км/ч «Меркурый» з віскам нёсся па роўнай дарозе праз прэрыі. Калі б гэты сяржант перавышаў хуткасць, вайсковая машына даехала б да варот штаба раней за іх. Было некалькі рэчаў, якія ён мог зрабіць зараз, калі ў яго была радыёсувязь... і таксама магчыма, што ваенная машына была зусім звычайнай. Што, калі склад быў сакрэтным выхадам са штаб-кватэры? Нік адчуў, як пот залівае яго падпахі. Не было сувязі, каб прывязаць гэта да чаго-небудзь. напружаны
  
  
  
  Ён пачаў рабіць высновы. Яны дагоняць іншую машыну прыкладна праз сорак хвілін, нават калі яна едзе з хуткасцю 130. Што насамрэч могуць азначаць гэтыя лічбы, каб апраўдаць трывогу?
  
  
  
  Калі б ён змог убачыць, як да варот штаб-кватэры пад'язджае акуратна адпаліраваны штабны аўтамабіль, ён бы зразумеў, што трое яго пасажыраў вельмі напружаны. Вартавы ў будцы быў так заняты, стоячы па стойцы рахмана і ненадакучліва націскаючы на кнопку выкліку, што ледзь зірнуў на іх ружовыя пластыкавыя пропускі і значкі, якія сяржант паказаў у дзвярное акенца.
  
  
  
  Вахтавы сяржант, які бег з каравульнага памяшкання праз дарогу, меў востры погляд. Генерал-лейтэнант ВПС ЗША Пакард і генерал-маёр Бернс з сяржантам Свэнсанам у якасці кіроўцы.
  
  
  
  Вахтавы сяржант адступіў назад і ўзорна адсалютаваў.
  
  
  
  Лімузін імчаўся па шырокай пад'язной дарозе да штаб-кватэры. Ніхто з трох пасажыраў не сказаў ні слова. Два генералы ззаду сядзелі зусім прама, іх галовы былі пацямнелымі абыякавымі, але, тым не менш, моцна насцярожанымі. Сяржант быў умелы і вёў машыну з незвычайнай дакладнасцю. Насамрэч, машына і яе пасажыры былі занадта дасканалыя. Гэта выглядала як занадта прыгожы твор добрасумленнага рэквізіту і грымёраў тэлебачання...
  
  
  
  Аўтамабіль другі раз павярнуў направа і паехаў па двухпалоснай дарозе да аднаго з жылых комплексаў, таксама агароджаных высокім плотам. Адзін з кварталаў у мястэчку... Тут праверка была яшчэ больш дбайнай, хоць трое дзяжурных вайскоўцаў прасякнуліся тым жа духам глыбокай павагі і пакоры. Бліскучая аліўкава-зялёная машына слізганула пад агароджу.
  
  
  
  Праехаўшы пост, машына спынілася перад галоўным уваходам у вялікі двухпавярховы будынак на ўскраіне аэрапорта гэтага "мястэчка". Ён выглядаў як паменшаная копія Пентагона.
  
  
  
  Два генералы выйшлі і прайшлі праз уваход і кантрольна-прапускны пункт ля ліфтаў у шырокім сутарэнным памяшканні, якое было больш, чым наземны будынак. Нарэшце яны прыбылі ў кабінет палкоўніка Бэрынджара М. Фрыстоўна, дзяжурнага афіцэра аддзела планавання і інспекцыі.
  
  
  
  Генералы Пакард і Бернс пахвалілі палкоўніка Фрыстоўна за добрую працу. Фрыстоун, занепакоены выняццем сродкаў з запланаванага ангара ў карысць пашырэння ўзлётна-пасадачнай паласы - не фальсіфікацыю, а наўмыснае няправільнае тлумачэнне загадаў, - быў празмеру прыязны. Калі яму ўручылі лісты галоўнакамандуючага, ён перастаў аб гэтым думаць. Лісты былі "асабіста падпісаны".
  
  
  
  Калі б Фрыстоуну заставалася доўга жыць, ён аўтаматычна не знайшоў бы ў рэестры абодвух генералаў па асабістых і службовых прычынах. У нейкім сэнсе нават добра, што Фрыстоун, які паходзіў з роду прафесійных афіцэраў і, адпаведна, які пакутаваў вельмі абмежаванай назіральнасцю, так і не пазнаў аб гэтым.
  
  
  
  Генерал Пакард сказаў: «У лісце гаворыцца аб правядзенні агульнай інспекцыі, але я думаю, што бос быў асцярожны ў сваіх словах. Мы пакінем гэтую інспекцыю генерал-ад'ютанту. Насамрэч мы маем на ўвазе архіў і камандны пункт ЦПІ».
  
  
  
  Фрыстоун ледзь не задыхнуўся. "Генерал..." Ён шукаў словы. - Ёсць сакрэты найвялікшай важнасці. Гэта можа быць зроблена толькі з дазволу генерала Світа...
  
  
  
  - Відавочна, - пагадзіўся Пакард з кісла-салодкай усмешкай. "Проста патэлефануйце яму".
  
  
  
  Фрыстоун адчуваў, што ніколі не сустракаў двух генералаў, больш падобных на членаў Генеральнага штаба, чым Пакард і Бернс. Пільны погляд, квадратныя галовы, сто восемдзесят фунтаў вагі. У іх было шмат супольнага. Усе старэйшыя афіцэры штаба, дарэчы, выглядалі больш-менш аднолькава.
  
  
  
  Генерала Світа тут няма, — змрочна сказаў ён, ведаючы, што яго чакае. Гэтай раніцай ён вылецеў у Лос-Анджэлес на экстраную сустрэчу з Рэнд. Ён не вернецца да пяці..."
  
  
  
  Генерал Пакард зараз выглядаў менш добразычлівым. - Гэта не зусім па правілах, ці не так? Тэхнічна, зараз ніхто тут не камандуе». На гэтым ён спыніўся. Фрыстоун адчуваў, як гэта вісіць у яго на шыі, як ярмо. «Разумееце, гэта ўсяго толькі аснова для магчымай надзвычайнай сітуацыі. Ці наўрад гэта можна было бы назваць працоўным пры нармальных абставінах. Мы, вядома, заўсёды гатовыя да неадкладных дзеянняў, і генерал Світ расставіць усе кропкі над i і перакрэсліць іх, запэўніваю вас.
  
  
  
  Абарона была слабай, ён ведаў пра гэта. Генерал Пакард уздыхнуў. Я разумею гэта, палкоўнік. Дарэчы, гэта не твая праблема. Мы абмяркуем з ім гэтае пытанне, калі ўбачымся. Я мяркую, вы маглі б паказаць нам камандны пункт.
  
  
  
  "Вядома, генерал." Цяпер Фрыстоун здзейсніў памылку, і гэта была яго апошняя памылка. Наведвальнікі каманднага пункта, а таксама тыя, хто хацеў азнаёміцца з зусім сакрэтнымі файламі, павінны былі прайсці падвойную праверку бяспекі... Ён праводзіў сваіх наведвальнікаў да ліфта.
  
  
  
  У падобным на пячору камандным пункце знаходзілася мінімальная колькасць персанала. Чатыры рэзервісты для функцый сувязі і кіравання, разлічаных на сорак чалавек, і адзін капітан на чырвоным крэсле для прагляду шасцідзесяціметровай праекцыі зямнога шара.
  
  
  
  Гэта ператварылася ў бойню. Спачатку два дужыя генералы стрэлілі ў Фрыстоўна, за ім у капітана і чацвярых рэзервістаў. У гукаізаляваным памяшканні раздаліся стрэлы. Пакард і Бернс выканалі сваю місію без лішніх слоў. Бернс падышоў да шахт ліфтаў, дзе вызначыў, што ніводны з трох ліфтаў не рухаецца і што кабіна, у якой яны спусціліся, усё яшчэ чакае іх.
  
  
  
  Пакард падышоў да нізкай картатэчнай шафе з двума скрынямі злева ад капітана, згорбіўся ў чырвоным крэсле. У шафе было два замкі; у аднаго быў ключ з выявай на ім. Пакард, нібы прыцэліўшыся, прастрэліў іншы замак куляй магнум, якая ўпала ў скрыню, перш чым адкрыць шафу.
  
  
  
  Ён дастаў тры чырвоныя папкі таўшчынёй усяго ў адзін-два цалі і чорную пластыкавую скрынку вышынёй каля чатырох дзюймаў са шматлікімі заглушкамі на дне. У гэтым маленькім размеркавальным шчытку знаходзіліся правадыры некалькіх дзясяткаў тэлевізараў, якія мелі адмысловую функцыю. Калі б усе ініцыяваныя чалавечыя асобы былі мёртвыя або зніклі без вестак, скрыню або яго дублікат у Вашынгтоне маглі б працягваць абарону Паўночнаамерыканскага кантынента, а таксама арганізаваць контратакі. Калі б яго падрабязна вывучылі эксперты, ён, вядома, расчыніў бы дэталі складаных установак, якімі ён кіраваў.
  
  
  
  Пакард загарнуў тэчкі і «мазгавую скрынку» у тонкія гумовыя , якія дастаў з унутранай кішэні. Яны з Бернсам падняліся на ліфце па лесвіцы, узялі фуражкі ў кабінеце Фрыстоўна, прайшлі назад доўгімі, амаль пустэльнымі калідорамі і весела адгукнуліся на кантрольна-прапускных пунктах на старанна аказаныя ім воінскія ўшанаванні...
  
  
  
  Вестка аб іх прыбыцці тым часам разнеслася па крузе... Ля галоўнага ўваходу з'явіўся капітан ваеннай паліцыі, каб з добрай якасцю праводзіць важных госцяў ("інспекцыя зверху" звалася па ўнутраным тэлефоне). Яны адказалі на яго жорсткае прывітанне ветлівымі жэстамі.
  
  
  
  У каравульным памяшканні зазваніў тэлефон. Вартавы падхапіў яго, праглынуў ад жаху, ускочыў і закрычаў: "Капітан, затрымайце іх, гавораць!"
  
  
  
  Капітан зароў: "Стой!" да задняй часткі аўтамабіля, які памчаўся так, нібы ніхто з пасажыраў яго не чуў. Ён звярнуўся да вартавога: «Чаму? Што яны сказалі? Хто тэлефанаваў?'
  
  
  
  "Нешта скралі з каманднага пункта… кажуць". Апошнія словы вартавога выказвалі сумненне.
  
  
  
  Капітан Фаунс падбег да свайго джыпа і памчаўся за вялікай машынай, не чакаючы падмацавання. Здавалася, што ён не можа прыняць сітуацыю. Насамрэч гэта былі два генералы! Як гэта магчыма!
  
  
  
  Вядома, на доўгай прамой джып не мог угнацца за хуткай легкавой машынай. Яны ляцелі над дарогай! Джордж і Нік убачылі, як дзве машыны набліжаюцца да базы, куды на максімальнай хуткасці неслася іх уласная машына.
  
  
  
  «Тармазі!» - сказаў Нік. «Адбываецца нешта дзіўнае…»
  
  
  
  Зноў інтуіцыя, але на гэты раз яна патрапіла ў яблычак.
  
  
  
  - Так, - напружана сказаў Джордж. «Іх спрабуе дагнаць вайсковы джып».
  
  
  
  'Разгарніся.'
  
  
  
  Джордж рэзка зменшыў хуткасць, давёўшы хуткасць «Меркурыя» да сотні, потым увайшоў у паварот у воблаку пылу і галькі па адкрытым полі і зараз імчаўся за двума машынамі. За трыста метраў ад джыпа яны былі толькі трэцімі ў гонцы.
  
  
  
  
  Капітан Фаунс усё яшчэ мучыўся сумневамі. У яго быў з сабой пісталет. А вы маглі б спыніць двух генералаў? Калі вы зробіце гэта няправільна, вы неадкладна паставіце тоўстую кропку ў сваёй кар'еры. Ён убачыў, як адзін з іх глядзіць на яго праз задняе шкло. Ва ўсякім разе, яны ведалі, што ён зараз іх пераследуе. Ён выдаў серыю кароткіх гудкоў - правераны часам знак "стоп". Ён убачыў, як апусцілася задняе шкло. Гэй, у таго хлопца быў пісталет!
  
  
  
  Сумневы капітана Фоўна знайшлі бясслаўны канец. Ён выцягнуў пісталет, але зразумеў, што ў патронніку няма патрона, а з-за рулявога кола яму было вельмі цяжка адкрыць замак. Нарэшце ён распрацаваў шаблон. Практычна ў той жа час куля "магнум" праляцела над капотам джыпа праз лабавое шкло і патрапіла Фаунсу ў грудзі. Траўма не была смяротнай, але тое, што рушыла ўслед за ёй, было. Джып пачаў хіліцца і куляцца, як скрыня, які коціцца па схіле. З-за таго, што калені капітана заклінавала пад рулём, ён затрымаўся ў машыне пры першым жа куліку. У другім выпадку борт фургона ледзь не рассек напалову, і адразу ж пасля гэтага яго адшпурнула ад абломкаў, як нежывога труса адганяе палымяны паляўнічы сабака.
  
  
  
  Нік і Джордж затаілі дыханне, калі джып пачаў куляцца. Джордж адвёў "Меркурый" з дарогі і з усіх сіл спрабаваў утрымаць курс на няроўнай мясцовасці. Ён злёгку прытармазіў, каб збалансаваць машыну. Не спыняйся, - сказаў Нік. «Я бачыў страляніну з пярэдняй машыны. Я думаю, што яны яго падстрэлілі. Джордж нічога не сказаў на гэта, але як толькі ён зноў узяў "Меркурый" у рукі, ён зноў даў поўны газ і павёў машыну назад на дарогу.
  
  
  
  Яны ўсё яшчэ былі за трыста ярдаў ззаду. - Думаеш, ты іх дагоніш? – спытаў Мік.
  
  
  
  "Стаўлю дзесяць баксаў, што мы хутчэй".
  
  
  
  'Прынята.' - Нік выцягнуў Вільгельміну з-пад рукі. Казалі, што гэтая нязграбная зброя, нават з скарочаным ствалом і звужаным прыкладам. Зброя зручна ляжала ў ягонай руцэ і добра падыходзіла для такой жахлівай сітуацыі, як гэтая.
  
  
  
  
  Нік убачыў цень раней, чым пачуў шум рухавіка. Ён высунуў галаву ў акно. Блакітны верталёт павольна праляцеў над імі да вялікай машыны спераду.
  
  
  
  - Можаш казаць, што хочаш, - прабурчаў Джордж, - але гэтыя хлопцы настроены сур'ёзна.
  
  
  
  "Ён падлятае!" - выклікнуў Джордж.
  
  
  
  Верталёт запаволіў ход, пакуль не апынуўся прама над машынай аліўкавага колеру і завіс над ёй, як чапля, якая збіраецца злавіць стронгу. Цяпер "Меркурый" хутка дагнаў вялікую машыну - Нік быў рады даведацца, што ён прайграў заклад у дзесяць даляраў. З верталёта ўпала вяроўка. Кошык, здавалася, вісеў на канцы яго.
  
  
  
  - Не магу паверыць, - здзіўлена выклікнуў Джордж. "Яны не могуць дапамагчы тым хлопцам з гэтым..."
  
  
  
  «Магчыма, гэта спрацуе, – адказаў Нік, – але гэтая скрынка занадта малая. Яны напэўна збіраюцца нешта перадаць гэтаму верталёту.
  
  
  
  Джордж нахіліўся наперад, яго рукі былі на рулі. Яны былі ўсяго за трыста ярдаў ад вялікай машыны. 'Даглядзі іх. Зноў гармата!
  
  
  
  Нік высунуўся з акна, прыцэліўся і стрэліў у чалавека, які глядзіць на іх праз левую частку адчыненага задняга акна. Чырвонае полымя накіравалася ў іх бок. Нік з усіх сіл спрабаваў сапраўды прыцэліцца, яму заміналі трасяніна машыны, ціск ветра і слязлівыя вочы. Гэта было нават складаней, чым страляць па галубах у легкадумнае надвор'е. Нешта адскочыла ад іхняй машыны. Іншы чалавек першым патрапіў у мэту, але Нік лічыў, што і яго кулі патрапілі ў мэту. Ён зноў прыцэліўся ў якая рухаецца мішэнь і зноў тузануў курок.
  
  
  
  Твар з пісталетам знік. Рукі прасунулі ў акно і паклалі нешта ў кошык. Нік рашыўся. Яму б хацелася спачатку абмеркаваць гэта з Джорджам, таму што ён ведаў сваю справу. Але гэта была адна з тых сітуацый, для якіх яны давалі вам адмысловую кваліфікацыю. N3 падняў свой Люгер і выпусціў апошнія тры кулі ў кабіну гэтага невялікага верталёта.
  
  
  
  Пілот верталёта быў задаволены. Ён наблізіўся да вайсковай машыны сапраўды ва ўсталяваным месцы і ва ўсталяваным парадку. Ён дазволіў кошыку замерці каля акна машыны, як гэта было ў старыя добрыя часы, калі ён яшчэ быў каскадзёрам у кіно. У яго не было пачуцця віны. Ён ведаў, што яго заступнікі былі ашуканцамі і, верагодна, займаліся нейкай формай шпіянажу. Але плацілі добра...
  
  
  
  Раптоўны боль стаў невыносным. Ён закашляўся, у яго перахапіла дыханне, і ён нахіліў румпель наперад. Невялікае паветранае судна вільнула направа, з грукатам урэзалася ў зямлю і яшчэ некалькі разоў перавярнулася, раскідваючы абломкі, як канфеці.
  
  
  
  Лімузін імчаўся наперад, «Меркурый» ішоў за ім. Нік уставіў у пісталет запасную абойму. Джордж выказаў словамі тое, што было ў іх у галаве: «Гэтыя хлопцы, павінна быць, мелі да гэтага нейкае дачыненне. І мы самі бачылі, як яны застрэлілі гэтага капітана».
  
  
  
  "Будзем спадзявацца, што гэта не тэлевізійная пастаноўка", – адказаў Нік. "Цяпер я паспрабую стрэліць іх па шынах".
  
  
  
  У заднім акне з'явіўся яшчэ адзін твар, вельмі падобны да першага, што яны бачылі. Яно было зусім невыразнае. Можна падумаць, што людзі будуць праяўляць якія-небудзь эмоцыі ў такой сітуацыі. Спакойныя, падумаў Нік, страляючы.
  
  
  
  Ён трапіў у шыну. Мужчына толькі што высунуў у акно нешта, падобнае на буйнакаліберны рэвальвер, калі лімузін пачаў хіліцца, танчачы дурную самбу з аднаго боку дарогі на іншую. Джордж затармазіў так моцна, што «Меркурый» тузануўся з лямантам цёплай абразіўнай гумы. Ваенны аўтамабіль занесла і ён адзін раз перавярнуўся, перш чым ён спыніўся. "Меркурый" спыніўся метрах у дваццаці.
  
  
  
  - Прыкрый мяне, - сказаў Нік Джорджу.
  
  
  
  Ён бег, прыгінаючыся і зігзагамі, да воблака пылу, які ахутвае лімузін. Ён спыніўся на адлегласці пяці метраў і ўбачыў, як двое мужчын выйшлі і ўсталі побач з машынай, як лёкаі. Сяржант стаяў па стойцы рахмана побач з кіроўчымі дзвярыма, а генерал-лейтэнант злева ад яе. Яны былі аднаго росту, загарэлыя і мелі добрыя постаці. Яны здаваліся сваякамі. Абодва былі зусім абыякавыя - іх твары нічога не выказвалі.
  
  
  
  — Рукі ўверх, — раўнуў на іх Нік.
  
  
  
  Ніводзін з іх не здрыгануўся. Нік падрыхтаваўся. На дне машыны ўсё яшчэ мог быць схаваны яшчэ адзін чалавек. Раптам ён пачуў бляшаны голас як праз трубку. У таго генерала ў фуражцы? Нік зразумеў: «Падарваць...»
  
  
  
  Генерал палез у мундзір. Сяржант хутка павярнуўся, засунуў галаву ў машыну і нешта націснуў ці пацягнуў. Нік пачуў шыпенне і трэск. Ён павярнуўся і пабег да невялікага ўзгорачка, які мінуў па шляху да лімузіна і які ён меў на ўвазе як магчымае сховішча на выпадак перастрэлкі. Першы выбух прагрымеў яшчэ да таго, як ён дасягнуў узгорка, і апошнія два метры яго літаральна аднесла да яго. Выбухі, якія рушылі за гэтым, былі гэтак жа моцнымі. Ён адкрыў рот, каб зменшыць ціск на барабанныя перапонкі, і падпоўз да «Меркурыя». Джордж упаў на жывот. Яны абодва заставаліся ў абдымках яшчэ дзесяць секунд. Нік павольна і разгублена падняў вочы. Запатрабавалася імгненне, перш чым ён зноў змог ясна бачыць. Аліўкава-зялёная машына была морам полымя. У дзесяці ярдах валялася груда падпаленай тканіны, якая магла належаць генералу. Сяржант увогуле выпарыўся. Нік фыркнуў і закашляўся. Кардзіт, нітрагіцэрын, бензін і гарэлае мяса...
  
  
  
  Джордж устаў побач з ім. "Ісус, пагаворым пра кішкі..."
  
  
  
  - Або дысцыпліне. Якіх нацыянальнасцей былі гэтыя хлопцы? Усе яны выглядалі аднолькава.
  
  
  
  Джордж пакруціў галавой, закашляўся і пацёр шыю. — Нік, калі б мы не абрынуліся, гэтае дзярмо было б на нас паўсюль. Вы бачылі, як яно ляцела над намі? Хто яны? Без разумення.'
  
  
  
  «Мы былі крыху ніжэй ударнай хвалі», – сказаў Нік. Ён уявіў сабе твары людзей, якія так раптоўна і так рашуча памерлі. Яны выглядалі як хлопцы з дарагіх каталогаў, якія рэкламуюць крутое паўсядзённае адзенне. Як акцёры, якія пагрузіліся ў свае ролі. Якая адданасць ці дысцыпліна стаялі за гэтым?
  
  
  
  Удалечыні завыла сірэна. - Пайшлі, - сказаў Нік. «Пакіньце мяне на тым скрыжаванні, каб вы маглі вярнуцца і дапамагчы вайскоўцам і мясцовай паліцыі разабрацца ў дэталях. Нічога не кажыце пра мяне. Маё прыкрыццё зараз мае першараднае значэнне.
  
  
  
  Джордж пагнаў "Меркурый" назад на шашу. У лабавым шкле было дзве дзіркі. "Калі гэтыя хлопцы перадалі ім вашае апісанне, вы, магчыма, страцілі прыкрыццё, - сказаў ён. - Калі б хто-небудзь з іх ведаў вас..."
  
  
  
  "Тады трэба напружыцца", – прызнаўся Нік. - Але гэтая банда занадта небяспечная, каб аддаляцца ад яе зараз. Гэтыя людзі хітрыя, небяспечныя і маюць за спіной шмат грошай. Я думаю, вы выявіце, што яны ўварваліся ў штаб-кватэру і ўкралі там нешта вельмі важнае.
  
  
  
  — Будзем спадзявацца, — сказаў Джордж, выпускаючы Ніка, а затым хутка вяртаючыся на "Меркурыі" да месца здарэння.
  
  
  
  Нік выцер твар насоўкай і павольна пайшоў далей. У Джорджа было выдатнае пачуццё гумару. Ніка падвёз пастар-метадыст...
  
  
  
  У Норт-Плаце Нік падзякаваў яму за падвоз і пажадаў усяго найлепшага. Мужчына зрабіў задуменны, але добры твар і сказаў: «І вам удачы. Думаю, я проста спрабую высветліць, ці сапраўды я хрысціянін».
  
  
  
  «Сессна» прывезла яго назад у высакагор'е на захадзе сонца. Самалёт было так лёгка трымаць у руках, што ў яго было дастаткова часу, каб падумаць.
  
  
  
  Ён спазніўся на некалькі хвілін, калі прыпаркаваў "форд" побач з чырвоным "поршэ" Грэты на стаянцы "Алжыра". Ён дапамог ёй сесці ў яго машыну. Яна выглядала ззяючай і вясёлай у жоўтай сукенцы, якая падкрэслівала яе румяны твар і акуратна выкладзеную серабрыста-сівую прычоску. Яна ласкава ўсміхнулася яму і паціснула яму руку. "Прыемна зноў сустрэцца з вамі, Грэта".
  
  
  
  Ён адвёз яе ў рэстаран Chez Rouge па дарозе ў Дэнвер. У яго была выдатная рэпутацыя. Ён выявіў, што атмасфера была такой жа цудоўнай, як і кошты.
  
  
  
  Грэта была вясёлай і расслабленай, як вучаніца школы-інтэрната, якая праводзіць ноч у спакойнай абстаноўцы. З першым марціні з гарэлкай яна яшчэ справілася з цяжкасцю, але другі пайшоў хутчэй, а трэці знік у яе ў горле адразу ж пасля атрымання. Нік сядзеў побач з ёй у мяккім блакітным святле паўкруглай мяккай канапы. «Мяне прадставілі былому кангрэсмэну Эбату. Цікавы хлопец. Гэта адзін з вашых буйных крэдытораў.
  
  
  
  Грэта замерла. - Так, - нерашуча сказала яна. - Ён... камісар нашай кампаніі.
  
  
  
  Нік нахіліўся да яе, як быццам збіраўся адкрыць вялікі сакрэт. «У мяне такое пачуццё, што Рыд збіраецца зрабіць нешта вялікае. Нешта глабальнае значэнне. Гэты стары ліс робіць гэта не проста так.
  
  
  
  - Мы заўсёды праводзім даследаванні, - сказала яна, старанна падбіраючы слова, - але ... - Яна паклала сваю руку на яго. «Калі ласка, памятайце, што я сказала вам. Рыд не хоча, каб хтосьці пра гэта ведаў - забудзься пра гэта. Проста рабі сваю працу, не кажы пра гэта і не шпіён».
  
  
  
  «Хто кажа пра шпіянаж? Я проста хачу мець магчымасць зарабіць крыху дадатковых грошай. Я ўжо адклаў крыху грошай. Калі яны на шляху да чагосьці добрага, вядома, я таксама магу гэтым скарыстацца? Іду ў заклад, што такія вялікія хлопчыкі, як Пэрлі, робяць тое ж самае. Чаму толькі гэтыя хлопцы заўсёды павінны атрымліваць большую здабычу?
  
  
  
  Яна ўздыхнула. 'Ты праў. Але яны такія... такія непрыступныя. Ён быў упэўнены, што яна б сказала "небяспечныя", калі б была менш задуменнай. «Калі яны думалі, што нам нават цікавыя іх вынікі - тады «мы б скончылі кар'еру».
  
  
  
  Яму здалося, што слова "скончылі" прагучала занадта ўдарна. - Яны не даведаюцца, калі мы будзем трымаць язык за зубамі. Адзінае пытанне: што яны робяць?
  
  
  
  - Што ж, вы маеце рацыю, кажучы, што гэта мае глабальнае значэнне.
  
  
  
  Ён уладкаваўся крыху ніжэй на канапе. Іх целы сутыкнуліся адно з адным. Ён пагладзіў яе руку, мяркуючы, што робіць гэта зусім ненаўмысна. "Дастаткова глабальнае, каб некаторыя людзі маглі разбагацець на гэтым?"
  
  
  
  'Так. Вы што-небудзь ведаеце аб перасадцы сэрца?
  
  
  
  'Так.'
  
  
  
  «Вялікая праблема - атрымаць сэрцы. А таксама ныркі і іншыя органы. Штучныя органы працуюць усё больш эфектыўна, але ёсць спосаб яшчэ лепшы, які распрацоўвае толькі Рыд…»
  
  
  
  "Яшчэ лепшы спосаб?" - асцярожна спытаў ён.
  
  
  
  "Вырошчванне новых органаў".
  
  
  
  'Ну давай жа! Як новая скура сапраўды...'
  
  
  
  'Так. У лабараторыі. Выгадаваць іх цалкам, а затым перасадзіць».
  
  
  
  - Мільёны, - прамармытаў ён. "Мільярды, калі яны змогуць захаваць манаполію на гэта".
  
  
  
  "Яны гэта могуць."
  
  
  
  'Наколькі?'
  
  
  
  'Я не ведаю. Большасці з нас нават не дазваляюць патрапіць у вялікі будынак для вырошчвання». Яна горка засмяялася. 'Уявіць! Некаторыя з нас мяркуюць, што ўсё гэта проста смешна, але што з гэтым рабіць? У любым выпадку, толькі нямногія могуць убачыць гатовы прадукт. Але я сама наглядзелася на гэта дастаткова. І зрабіла таксама.
  
  
  
  - Вы ўдзельнічалі ў гэтай працы? Грэта, дарагая, ты ж і сама маеш права скарыстацца гэтым! Гэтыя вялікія арганізацыі заўжды атрымліваюць грошы. Чаму людзі, якія выконваюць разумовую ці брудную працу, павінны здавольвацца нікчэмнай пенсіяй? Як вы думаеце, яны хутка выставяць яго на продаж?
  
  
  
  "Я думаю так." Яна гуляла са сваёй пустой шклянкай. «Я ўжо культывавала першае сэрца ў сваім аддзяленні больш за шэсць месяцаў таму».
  
  
  
  "Якое хваляванне, павінна быць, было," сказаў ён з энтузіязмам. «Бачачы, што ваша праца дае вынікі такім чынам. Вам прыйшлося пачынаць з існуючага органа? Я маю на ўвазе, ці патрэбны ім для гэтага часткі старога сэрца?
  
  
  
  'Не няма. Ёсць толькі такая ж мадэль росту, можна так сказаць. Гэтая бясконца складаная камбінацыя маленькіх часціц, з дапамогай якой кампутар можа канкрэтызаваць розныя фазы працэсу росту».
  
  
  
  'Аб Божа.' Ён здаваўся ўражаным, і ён быў уражаны. 'Крок за крокам. Можна сказаць, часціца за часціцай - пад кантролем кампутара!
  
  
  
  'Верна. Людзі не маглі гэтага зрабіць. Акрамя таго, вам спатрэбілася б тысяча ці больш чалавек, якія днём і ноччу нічога не рабілі б, акрамя як вывучалі і прасоўвалі працэс росту. Як я… мы настроілі, гэта аўтаматызавана.
  
  
  
  'Узрушаюча. Фантастыка! Такім чынам, як толькі праграмаванне завершана, можна пачынаць працэс росту. Пасля першай копіі вытворчасць становіцца нават дзіцячай гульнёй, таму што метад фіксуецца».
  
  
  
  Ёй было прыемна, што ён праявіў такую цікавасць і энтузіязм. - Табе проста трэба паўтараць гэта зноў і зноў. Але вы б бачылі першыя клеткавыя структуры. Збор з тысяч каляровых шарыкаў памерам нават менш шпількавай галоўкі на драцяным каркасе памерам з пісьмовы стол. Нимура зрабіў першую копію. Ён геній…» Калі яна згадала імя Німура, яна раптам ускочыла на ногі ў рэальнасці. Яна схапіла Ніка за руку. «Табе дакладна не варта нікому пра гэта расказваць. Яны надзвычай замкнёныя ў гэтым».
  
  
  
  - Эгаістычныя, ты маеш на ўвазе. Не хвалюйся, дзетка. Пытанне толькі ў тым, як мы будзем мець з гэтага?
  
  
  
  - Давядзецца пакінуць гэта вам. Купля акцый, т. Але дзеля нас абодвух не дазваляйце сабе глядзець у карту!
  
  
  
  Інакш фальшывыя карты вылезуць з рукава, падумаў ён. Відавочна, яна нічога не ведала аб фінансавым паходжанні фірмы. Reed-Farben была прыватнай кампаніяй. Ніякая частка яго не магла быць атрымана праз афіцыйныя каналы ці абыходнымі шляхамі. Багатыя сродкі з гэтай загадкавай швейцарскай крыніцы дапамаглі кампаніі пачаць працу, а прыбытак ад звычайных хімічных і фармацэўтычных прадуктаў падтрымлівала бізнэс. Ён задаваўся пытаннем, як далёка зойдзе Марвін Бэн у сур'ёзным бізнэсе. Не тое каб кампанія Reed-Farben была несур'ёзная, але ў шматлікіх сэнсах адбывалася нешта дзіўнае.
  
  
  
  Яны ўзялі шатабрыян і дзве бутэлькі ружовага віна. У зручны момант, за каву з каньяком, Нік спытаў: "Вы калі-небудзь сустракалі майго сябра - Х'юбі Дзюмона?"
  
  
  
  Яна адкінула галаву на мяккія парэнчы. Яе адказ прыйшоў без якіх-небудзь ваганняў. - Дзюман? Не. Ніколі пра яго не чула. Хто ён і што ён робіць?
  
  
  
  «Прадстаўнік па хімікатах. Я думаў, вы маглі замовіць у яго фірме.
  
  
  
  'Не.' Яна думала. «Дрэйк вядзе перамовы. Я проста пішу запыты. Яны робяць усё магчымае, каб перашкодзіць нам уступіць у асабісты кантакт з прадстаўнікамі».
  
  
  
  Ён паверыў ёй. У Грэты было нешта такое, што прымушала паверыць, што яна рэдка, калі наогул калі-небудзь, ілгала, хаця магла рабіць гэта вельмі спрытна, калі гэта было абсалютна неабходна. Можна было сказаць па дробязях, напрыклад, па тым, як шчыра яна глынула напой, і як яна адказала на яго пацалунак мінулай ноччу. У справах важнейшых яна выяўляла стаічны погляд, усведамленне таго, што ты хутка ўсё забудзеш і што ўсё хутка забудзе і цябе. Яна была тым, каго можна было б назваць спелай жанчынай, заключыў ён, але было ў ёй нешта несапсаванае, што сведчыла аб тым, што працэс сталення не прычыніў ёй шкоды. Шкада, што яна апынулася ў гэтай фірме. Яна б зрабіла фурор у вашынгтонскіх колах і, верагодна, неўзабаве знайшла добрага чалавека.
  
  
  
  Яна летуценна паглядзела на яго. "Што б вы зрабілі, калі б у вас было шмат грошай і вам больш не даводзілася вадзіць грузавікі?"
  
  
  
  'Узяў выходны. Вы нешта адчуваеце да Гаваяў?
  
  
  
  Яна засмяялася і правяла шчакой па яго падбародку. У гэты момант ён падняў погляд на здзіўленыя і сярдзітыя вочы Марты Вагнер...
  
  
  
  Нік нацягнута ўсміхнуўся і пачаў вітацца, але яна працягвала ісці. Яна была адна. Нават гэта, падумаў ён, мала таго, што за мной гоніцца ўся банда «Рыд-Фарбен», цяпер мае найлепшыя адносіны сталі небяспечныя настолькі, наколькі можа быць небяспечная кінутая жанчына - і гэта немалаважна. Ён сказаў: «Прабачце, Грэта», — i пайшоў за Мартай цераз бар.
  
  
  
  Спіна Марты была прамой, калі яна ішла праз доўгі пакой. Яна, відаць, кагосьці шукала - у бары ці за столікамі. Нік дагнаў яе, калі яна прайшла дзве траціны шляху да дзвярэй на іншым канцы. Ён паклаў руку ёй на руку і сказаў: "Сакавік ..."
  
  
  
  - Ах, пакінь мяне ў спакоі. Яна адхапіла руку, на секунду агледзелася і выйшла з бара. Нік рушыў услед за ёй.
  
  
  
  "Сакавік, ты шукаеш Піта?"
  
  
  
  Яна спынілася пад рознакаляровымі агнямі на шляху да стаянкі. Яна выглядала сумнай, злой, усхваляванай і вельмі прыгожай! - Як ты ўгадаеш? Гэта была саркастычная заўвага, на якую ніхто не чакаў адказу.
  
  
  
  "Я пакінуў яго ў Пэрлі".
  
  
  
  'Я ведаю гэта. Я чула, як добра ты ўмееш лятаць. І што вы спыталі, ці ведае Х'юбі Джо Фелікса. І яшчэ, што ты будзеш працаваць на Пэрлі. У мясасечку патрапіш - вось што з табой будзе! Як ты думаеш, што зробяць Рык і астатнія, калі Пэрлі скажа ім, што наняў цябе?
  
  
  
  - Яны ўсё яшчэ тусуюцца з табой у пошуках Джыма Пэры?
  
  
  
  Яна зрабіла некалькі крокаў, яе плечы, якія яна раней трымала проста, як хлопчык з кадэцкай вучэльні, цяпер здаваліся стомленымі і пераможанымі. "Чаму я павінна казаць вам нешта яшчэ?" Ён ішоў з ёй. - Таму што мы разам, Марта. Мы абодва аднолькава схільныя рызыцы.
  
  
  
  - Ты казаў гэта і Грэт Штольц?
  
  
  
  "Хутка ісці." Ён абняў яе рукой - вельмі далікатна. "Вы можаце здагадацца, чаму я тусуюся з Гретой".
  
  
  
  - І, ці! Таму што хочаш раскапаць яшчэ больш таго лайна, якім займаўся Піт».
  
  
  
  'О. Ты маеш на ўвазе, што Піт ніколі не піў, пакуль я яго не падмануў...
  
  
  
  Яна паглядзела на яго. Яе вочы былі вільготнымі і дапытлівымі. Затым яна раптам ухмыльнулася, кароткая і сапсаваная. Гэта гучала горка, нібы яна хацела паказаць, што разумее сітуацыю. Яна надарыла яго кароткай цынічнай усмешкай.
  
  
  
  - Ну добра, Джым, - сказала яна, больш не адшморгваючы руку. - Я шукаю Піта з сямі. Ён часта прыходзіць сюды. Так, гэтыя хлопцы ад Рыка ўсё яшчэ сочаць за справай. Думаю, вялікае начальства яшчэ не чула імя кіроўцы Джыма Пэры, хоць мне сапраўды цікава, як гэта…
  
  
  
  «Па нейкай прычыне яны забыліся спытаць Кені пра мяне».
  
  
  
  - Або яны прыгатавалі для цябе вельмі хітрую пастку.
  
  
  
  - Так, - уздыхнуў ён. - Марта, вяртайся да сваіх спраў. Я завязу Грэту дадому, як толькі змагу адкараскацца ад яе прыстойным чынам, а потым прыйду да цябе. За гэты час ты можаш даведацца што-небудзь пра Піце. Калі не, я памагу табе знайсці яго.
  
  
  
  У паўзмроку ён пацалаваў яе. Яна задавалася пытаннем, ці ведаў ён, як моцна яна мела патрэбу ў кім-то, каб хоць крыху палегчыць яе цяжар, хоць бы ненадоўга. - Я буду чакаць цябе, - прашаптала яна.
  
  
  
  Вяртаючыся праз бар, ён старанна выцер вусны насоўкай.
  
  
  
  Падавіўшы нарастаючую пазяханне, Грэта сказала: «Нам патрэбна паветра, акрамя гэтага душнага дыму», - і сціснула яго руку. Калі ён аплаціў рахунак і адмовіўся ад яе ўнёску, ён сказаў, калі яны ішлі да машыны: «У цябе быў доўгі дзень, Грэта? Вам даводзіцца шмат стаяць на працы? Ты стамілася, дзетка?
  
  
  
  “Дні сапраўды доўгія, і я даволі шмат хаджу. Але я выдатна сябе адчуваю…» Яна павяла яго да правага боку яго машыны. - Я думаю, гэта ты стаміўся. Дайце мне паехаць - я люблю кожны раз спрабаваць іншую машыну».
  
  
  
  Яна села за руль і зачыніла дзверы. Ён уздыхнуў. Які падыход яму трэба выбраць зараз? Яна спрытна вывела машыну з паркоўкі і павярнула налева, далей ад даліны Каперпот. Падвойны марціні ці без падвойнага марціні, яна ехала добра, уважліва, не занадта цвёрда і з правільным становішчам рук на рулі. Ён зноў пазяхнуў і прыціснуўся да яе.
  
  
  
  - Вось і ўсё, - ласкава сказала яна. - У цябе быў цяжкі дзень, ці не так?
  
  
  
  "Я адчуваю сябе так, што мяне збілі", - адказаў ён.
  
  
  
  'Бедны хлопчык. Ты, мусіць, спазніўся мінулай ноччу з-за мяне. А зараз супакойся...
  
  
  
  Яна звярнула з галоўнай дарогі на брукаваную сцяжынку да гары Джона Рыда, праехала каля мілі і спыніла машыну на пустэльнай пашы ля цурчалага раўчука, які, верагодна, быў чыннікам таго, што даўным-даўно тут быў невялікі фермерскі дом. Наколькі ён мог разгледзець у цемры, не засталося ніводнага будынка. Жанчыны выдатна здолелі прыстасавацца, тут кожная прадстаўніца жаночай падлогі абрала сабе гняздзечка для стаянкі ў гарах...
  
  
  
  Яна адрознівалася ад Марты, якая дзейнічала імпульсіўна, і адрознівалася ад многіх жанчын, якіх ён ведаў, калі ўжо на тое пайшло. Грэта прывыкла метадычна аналізаваць, а потым рабіць высновы. Яна гладзіла яго, лашчыла, шаптала яму ўсякія мілыя дробязі, паўраспранала яго, лізала яму вушы, драпала яго соску кончыкамі пазногцяў, прыкусіўшы яго язык - яна нападала шырокім фронтам!
  
  
  
  Нік расслабіўся. Асабліва не спрачайся. Будзьце мілым. Падумайце, чаго яна хацела. У яе жыцці ўжо было столькі расчараванняў. Ён уздрыгнуў, калі яна прымяніла незвычайную камбінацыю хватак і ласак. Што ж, Картэр, прызнайся: гэта майстэрства. Ён весела выцягнуў плед, які ляжаў на заднім сядзенні. Хоук мог ганарыцца ім.
  
  
  
  З няскошанай травы атрымаўся выдатны матрац. Ён убачыў, як Грэта вешае адзенне на дрэўцы пры святле зорак. Хоук напэўна ацэніць гэтую жанчыну. Мэтанакіраваная і акуратная. Калі б ён прапанаваў ёй...
  
  
  
  Яму не далі больш магчымасці для прыемных здагадак. Грэта цалкам паглынула яго. Як і ў кабіне грузавіка, былі неспадзеўкі, толькі зараз іх стала больш, таму што было дзе разгарнуцца і ўжыць варыяцыі. Грэта ведала, чаго хоча і як менавіта. Пасля вельмі прыемнага досведу ён зноў упаў на траву. Калі б Грэта калі-небудзь уступіла ў кантакт з мужчынам, які змог бы ўсё гэта ацаніць, гэта магло б абярнуцца пажыццёвым абавязацельствам.
  
  
  
  Гэты актыўны і разнастайны падыход быў стымулюючым. Падобныя рэчы не здараліся з табой так часта. Можа быць, гэта было з-за тэлевізара: вы сядзелі і атрымлівалі асалоду ад двухмернай рэлаксацыяй і забыліся, як выкарыстоўваць сваё цела для працы з сапраўдным задавальненнем. Атрымайце выдатны вопыт! Калі вы параўнаеце гэтую жанчыну з пазбаўленымі ўяўлення, лянівымі, спалоханымі фігурамі, з якімі вы сутыкнецеся ў гэтыя дні ў Вашынгтоне. Або, што яшчэ больш ятрыла, самаўлюбёную, якая прывязалася да яго, як бясформенны пудынг, і сышла ў свой свет мрой.
  
  
  
  Грэта ўзяла на сябе ініцыятыву, пакуль не адчула, што прыйшоў час яе партнёру ўзяць стырно кіравання ў свае рукі, і гэта было прыемна. Было відавочна, што яна не вычарпала свой дыяпазон магчымасцяў у кабіне.
  
  
  
  - Павярніся, - сказала яна, асцярожна пацягнуўшы яго за сцягно. Ён павярнуўся.
  
  
  
  Яшчэ адна навінка, яшчэ адна геніяльная знаходка. Праз імгненне яна ахнула яму ў вуха: "Цябе цяжка дастаць, я рада ..."
  
  
  
  - Гэта даўжэй захоўвае весялосць, - прашаптаў ён.
  
  
  
  Ах якая жанчына! Мужчынам проста падабаліся добра навучаныя коні і сэксуальна дасведчаныя жанчыны. Ён ухмыльнуўся, радуючыся, што яна не можа глядзець яму ў вочы. Але тады трэба было пачынаць з добрага матэрыялу. Мудрасць і энтузіязм былі незаменныя, таму што кожнае ўменне залежыць ад таго, што кажа вам ваш розум...
  
  
  
  - А цяпер, - сказала яна, - наперад.
  
  
  
  Ён перастаў думаць аб задавальненнях і ўзяўся за справу. Праз некаторы час, калі ён ляжаў, гледзячы на зоркі, яна засунула цыгарэту паміж яго вуснамі, пакінуўшы яго на некаторы час, каб узяць пачак з машыны. - Ты вельмі стаміўся? Яна прыціснулася да яго. - Ты круты работнік, ты ведаеш гэта?
  
  
  
  Ён узяўся за руку. - А ты вельмі вынаходлівая, Грэта. Мабыць, ты д'ябальскі мастак у лабараторыі.
  
  
  
  Ён паглядзеў на зоркі, рассыпаныя па цёмным небе, як зіхоткі штучны снег на каляднай ёлцы. Чаму людзі не могуць проста атрымліваць асалоду ад жыцця, добрай ежай, задавальненнямі, сэксам... Добра, што ён падумаў пра гэта. Ён павінен быў пакласці гэтаму канец і працягнуць сваю працу і адшукаць Піта. Але ў яго яшчэ было шмат часу; ніводны з варыянтаў патрапіць у галоўны будынак не быў добры, і чым пазней ён бы паспрабаваў, тым лепш. Больш за тое, Грэта магла апынуцца добрай кантактнай асобай. Вы можаце ўявіць гэта як частка яго абавязкаў. Ён выціснуў цыгарэту, павярнуўся і зноў знайшоў яе вусны.
  
  
  
  Апоўначы ён высадзіў яе ў чырвонага «поршэ». Яна зразумела, калі ён сказаў, што павінен уставаць у пяць, і тым больш, калі ён прапанаваў сустрэцца ў тым самым месцы і ў той жа час у пятніцу.
  
  
  
  Гэта зрабіла развітанне лёгкім. Грэта ведала, што такое самадысцыпліна. Ёй даводзілася навязваць гэта сабе ўсё жыцьцё. Вяртаючыся ў сваю кватэру на ўчастку Рыд-Фарбен, яна ўспомніла словы Ніка аб зараблянні грошай. Гэта было разумна і небяспечна, але вельмі прывабна. Было б вельмі добра мець грошы і быць вольным. побач з такім чалавекам, як Джым Пэры...
  
  
  
  
  
  
  Нік знайшоў Марту і Боба Полуворонов у зацішным кутку яе рэстарана. З першага погляду ён зразумеў, што Піта ўсё яшчэ няма. Як толькі ён убачыў зручны момант, ён ціха спытаў, якія іх планы. Ці мог ён дапамагчы?
  
  
  
  Марта ўздыхнула. - Мы можам зноў праверыць усе палаткі. Звычайна ён абіваецца тут некалькі дзён, перш чым дазволіць агнём горада прыцягнуць яго. І хутка гэта здарылася з ім.
  
  
  
  - Хіба гаспадары тых іншых загадаў не тэлефануюць табе, калі ён там з'яўляецца? Дык ты не папярэдзіш тых хлопцаў?
  
  
  
  “Яны мяне не любяць. Піт марнуе вялікія грошы.
  
  
  
  Гэта было зусім зразумела. Нік сказаў: "Скажы мне, куды ісці, і я пайду".
  
  
  
  "Ты ведаеш Огі, Дзедвуда, Ферндэйла і..."
  
  
  
  'Так. І Бар-Нуцін, і Джым Перо, і Трэйс Квік - я накіроўваюся на захад.
  
  
  
  Ён выязджаў на сваёй машыне праз бакавыя дзверы, калі адтуль выскачыў Боб Полуворона, лёгка, як алень, пераскочыў праз жалезныя вароты і спыніў яго. Індзеец увайшоў. Нам толькі што патэлефанавалі. Піт знаходзіцца на вуліцы Віггл Пасі.
  
  
  
  Нік выскачыў на галоўную дарогу. - З ім усё ў парадку?
  
  
  
  'Не. Ён паранены.
  
  
  
  Яны пераадолелі сем кіламетраў за дзвесце секунд і спыніліся на месцы, дзе на правай абочыне стаялі чатыры машыны. Адна была перакулена, але не выглядала моцна пашкоджанай. На другой машыне гарэла чырвоная мігалка. Чалавек у форме паспрабаваў уключыць рацыю, якая трашчала і шыпела. Нік і Боб пабеглі да машыны ў канаве. Нейкі мужчына накіроўваў ліхтар на Піта, які сядзеў наперадзе і стагнаў, у асноўным справа і нахіліўшыся налева, як быццам ён і не быў за рулём. Ён быў моцна збіты і ўвесь у крыві. Нік пазнаў яго па целаскладу, форме галавы і куртцы. З яго горла вырваўся хрыплівы гук. Святло адбівалася ад зубоў, якія прыліплі да падбародка ў крывава-чырвонай масе.
  
  
  
  Нік сказаў: - Працягвай прыглядаць за ім, Боб. Я вазьму коўдру. Дзверы машыны Піта не былі разбіты. Яны паднялі яго як мага больш асцярожна і загарнулі ў коўдру. Піт паспрабаваў паварушыцца, калі яго перадалі, і сказаў нешта больш падобнае на булькатлівую тарабаршчыну.
  
  
  
  Нік схіліўся над ім. - Супакойся, Піт. Проста не хвалюйся. Гэта я - Джым.
  
  
  
  "Я?" "я?" Патрэсканыя вусны і разбітая сківіца не маглі вымавіць ні слова. Нік трымаў руку Піта, і яна пяшчотна сціснула яго.
  
  
  
  - Так, Джым, - заспакаяльна сказаў Нік. - Ты зноў будзеш у парадку. Ён паднёс вусны да вуха Піта. 'Хто зрабіў гэта?' Сліна і кроў патрапілі на шчаку Ніка, калі ён прыклаў вуха да вуснаў параненага. "З'аке'енсе". Піт выцягнуў яго з вялікай працай. Ён закашляўся, выплюнуў ваніты і зноў спытаў: "Джым?"
  
  
  
  Нік сціснуў яго руку і прашаптаў: «Так, Джым. Супакойся, хлопчык. Хто гэта зрабіў?
  
  
  
  «Z'make'ense...» Хвіліна маўчання, затым Піт зрабіў яшчэ адзін сутаргавы высілак: «Z'make'mense...».
  
  
  
  Грубы голас ззаду і зверху спытаў Ніка: Што ты там робіш? Яго нельга чапаць.
  
  
  
  Нік устаў. Мясцовая паліцыя. Нік проста паглядзеў на мужчыну пры святле машын і сказаў: «Падобна, ён вось-вось упадзе ў шок. Вось чаму я загарнуў яго ў коўдру.
  
  
  
  - Табе не трэба было яго чапаць. Ты ведаеш яго?'
  
  
  
  Яго клічуць Піт Вагнер. Мы яго сябры.
  
  
  
  «Хуткая дапамога ўжо ў дарозе. Я ведаю ягонае імя. Калі вы бачылі яго ў апошні раз?
  
  
  
  Боб Полуворона сказаў яму.
  
  
  
  Нік паспрабаваў сказаць з мясцовым акцэнтам. "Яго не так моцна параніла тая машына".
  
  
  
  Не, здаецца, яны схапілі і абрабавалі яго. Яго кашалёк знік.
  
  
  
  Да размовы далучыўся моцна складзены хлопец у камбінезоне, які трымаўся наводдаль. «Я добра ведаю Піта. Я ўбачыў, як ён едзе на ўсход, і пасігналіў яму. За рулём быў яшчэ адзін хлопец, і тут я ўбачыў у люстэрку, як машына робіць поўны абарот. За ёй была яшчэ адна машына. Я амаль упэўнены, што з яе выйшаў нейкі хлопец, і яны працягнулі шлях на ўсход. Я тут жа павярнуўся і знайшоў яго тут”. Яго словы гучалі шчыра. - Я патэлефанаваў яго сястры.
  
  
  
  Нік раптам схіліўся над моцна пашкоджанай галавой Піта. Ён намацаў яремную вену і асцярожна крануў стагоддзі, калі паліцыянт сказаў: "Гэй, не чапай яго, пакуль не прыедзе хуткая дапамога".
  
  
  
  Нік устаў і ўздыхнуў. - Пачакайце іх, але я не думаю, што яму патрэбная хуткая дапамога.
  
  
  
  Нік меў рацыю. Піт быў мёртвы. Супрацоўнікі хуткай дапамогі забралі яго цела, а Боб дапамог паліцыянту з дадзенымі для справаздачы. Затым ён паехаў назад, каб паведаміць Марце. Боб Полуворона прайшоў на кухню. - Ты ёй скажы.
  
  
  
  Нік зрабіў. Яны былі ў яе куце ззаду, і ён зрабіў так, каб усё выглядала не так дрэнна, як было на самой справе. Яна не плакала і не хвалявалася; яна пагадзілася, але яе цёмныя вочы сталі вільготнымі і ў той жа час цвёрдымі. Нік прынёс ім каву і чарку віскі. Пасля некалькіх кароткіх сумных заўваг яна доўга маўчала. Затым яна спытала: "Вы пакінулі яго з Пэрлі?"
  
  
  
  - Як я ўжо сказаў, так.
  
  
  
  Яна падышла да тэлефоннай будкі і вярнулася праз хвіліну. - Ён пайшоў адтуль каля пяці гадзін. І нічога не адбылося.
  
  
  
  «Лепей бы мы яго сустрэлі…»
  
  
  
  - Я бачыла, як ты спрабаваў. У "Chez Rouge".
  
  
  
  «Гэта несумленна, дарагая. Я б рызыкнуў сваёй шыяй дзеля Піта, хочаце вы ў гэта верыць ці не.
  
  
  
  Яна апусціла вочы. 'Прабачце. Але я даведаюся, хто яго пакінуў паміраць!
  
  
  
  "Паліцыя будзе шукаць".
  
  
  
  - Гэтыя хлопцы не могуць знайсці нават мужчынскі туалет. І калі яны даб'юцца поспеху, ты зможаш падкупіць іх здачай з аўтамата.
  
  
  
  Яна была, вядома, вельмі засмучаная. Нік падумаў аб тым, што яна сказала, калі з'явілася паліцыя - чалавек, якога ён ужо сустракаў, а зараз яшчэ і дэтэктыў. Задавалі звычайныя пытанні і нічога болей. Нік застаўся ўбаку. Марта пазбягала згадваць імя Пэрлі і толькі сказала, што Піт напіўся. Яны кіўнулі, нібы гэта ўсё тлумачыла.
  
  
  
  Калі яны сышлі, яна сказала: "Бачыш?"
  
  
  
  'Не зусім. Яны перагружаны працай. Ты таксама не сказала ўсяго, што ведала. Яны маглі скарыстацца падказкай, што ён сышоў ад Пэрлі ў пяць.
  
  
  
  Яна зрабіла панурае твар. Двое добра апранутых, вясёлых хлопцаў прайшлі да бара з вялікай помпай. Марта дазволіла яму сесці і падышла да іх. Нік абняў Боба Полуворона ў іншым канцы пакоя і паказаў галавой на двух мужчын побач з Мартай. 'Вы ведаеце іх?
  
  
  
  «Флэш Уолда і Бэн Мілікен».
  
  
  
  - Яны ведалі Піта?
  
  
  
  'Так.'
  
  
  
  - Яны былі яго сябрамі па выпіўцы?
  
  
  
  'Часам. Але яны не прычынілі б яму шкоды.
  
  
  
  Нік вярнуўся да стала. Марта неадкладна пачала распытваць пра мужчын, якія маглі зладзіць Піту засаду. Калі яна вярнулася да яго, ён нядбайна спытаў: "Ты што-небудзь даведалася?"
  
  
  
  'Не. Яны толькі што выйшлі з Фордж-Джанкшэн.
  
  
  
  - Ты можаш ім паверыць?
  
  
  
  "Я пачынаю нікому не верыць".
  
  
  
  "Маглі б вы падумаць, што, магчыма, ён хацеў атрымаць некалькі асабістых інтэрв'ю для сваёй гісторыі аб Reed-Farben – і што яны з падазрэннем паставіліся да яго пытанняў?"
  
  
  
  Яна шырока расплюшчыла свае цёмныя вочы. У ім былі гнеў і страх. "Я веру... яны не будуць..."
  
  
  
  "Магчыма няма."
  
  
  
  У яго ўжо быў свой адказ. Не з яе слоў; ён не паверыў, і яна таксама, падумаў ён. Ён дапіў сваю каву і сказаў: «Мне шкада цябе, Марта». Я мяркую, ты хочаш пабыць адна. Пабачымся заўтра.'
  
  
  
  Ён ведаў, што яна не хоча заставацца адна. Яна хацела, каб ён дапамог ёй адпомсціць за Піта. Яе прахалоднае "Дзякуй" параніла яго больш, чым ён думаў.
  
  
  
  Ён паехаў у Альпайн, адкрыў багажнік свайго "форда", аднёс тры сумкі ў свой катэдж і старанна зашмаргнуў там шторы. Калі ён надзеў чорныя туфлі на крэпавай падэшве і цёмна-сінюю кашулю, можна было ўбачыць, як ён стаў зусім іншым чалавекам. Нікалас Дж. Хантынгтон Картэр III стаў Нікам Картэрам, N3 з AX, чалавекам, спецыяльна навучаным і экіпіраваным для гэтай працы. Мужчына ў пакоі больш не быў Джымам Пэры.
  
  
  
  Ён задраў кашулю і падперазаў нешта падобнае на белы нейлонавы пояс для грошай. У розных адсеках былі разнастайныя тварэнні Эглінтана і Суарта, босаў тэхнічных падраздзяленняў AX. Там былі мацы з загартаванай сталі, гакі, жэтоны, выбуховыя рэчывы С4 рознай формы, смяротныя і паралізуючыя бомбы, небіццёвыя флаконы, напоўненыя сернай або пікрынавай кіслатой.
  
  
  
  У торбах былі іншыя рамяні для іншых кампаній. У тым ліку і вельмі мудрагелісты з падслухоўваючай прыладай і радар-дэтэктарам, і такі, які дазваляў нейкі час заставацца ў жывых у глушы.
  
  
  
  Вільгельміна, «Люгер» з кароткім ствалом і вузкім пластыкавым прыкладам, была ў цеснай сумцы ў яго пад пахай. Х'юга, востры як брытва штылет, ляжаў ля яго левага перадплечча. Ён распіхаў па кішэнях яшчэ некалькі рэчаў і прыбраў сумкі назад у багажнае аддзяленне.
  
  
  
  Перш чым выключыць святло, ён яшчэ павесіў на пояс сумку з Пепітамі — хуткадзейнымі газавымі гранатамі, якія часова выводзяць кагосьці са строю, не прычыняючы пры гэтым пастаяннай шкоды. Вільгельміна, Х'юга, Пэпіта, П'ер і Лулубель... з'яўляюцца як карысныя кодавыя словы для запыту зброі. «Дашліце мне шведскіх немаўлят», калі вораг падслухоўваў, гучала лепш, чым «дашліце мне два пісталета-кулямёты шведскага тыпу».
  
  
  
  Як і ў выпадку з вайскоўцамі, дзе яны ведалі сваіх Доўгага Тома, Сумленнага Джона і Вясёлага Гары, гэтыя назовы для самай смяротнай зброі зараз знайшлі прызнанне сярод байцоў AX.
  
  
  
  
  Ён паехаў на захад, далей ад «Рыд-Фарбен», і па дарозе, якая абгінала фабрыку, накіраваўся крыху далей да ўзлётна-пасадачнай паласы. Усяго ў мілі ад узлётна-пасадачнай паласы ён вёў «Форд» праз густы падлесак старой лесавознай сцежкі, якую выявіў падчас свайго першага даследавання. Праз дзвесце метраў ён не мог ісці далей і выключыў святло. Мяркуючы па яго карце і мяркуючы па плота, зараз ён павінен быць у некалькіх сотнях ярдаў ад задняй часткі комплексу, дзе ён паднімаўся на груд за памяшканнем персанала. Гэта падавалася лагічным месцам для пранікнення. Там, у асяроддзі сем'яў з дзецьмі, нельга было быць занадта неасцярожнымі са смяротнымі пасткамі, высакавольтнымі правадамі і зубастымі даберманскімі мордамі. Яму прыйшлося прабівацца праз нетры параслі дубоў і маладых іглічных дрэў. Гэта была сапраўдная мука, але яна таксама ўказвала на тое, што ахова не лічыла спробу ўварвання з гэтага боку вельмі верагоднай. Ён ледзь не наскочыў на плот у цемры.
  
  
  
  Ён ужо выразаў дзве палачкі з прарэзам на канцах. Цяпер ён уставіў у шчыліны адрэзак провада, трымаў палкі ў гумавых пальчатках і зазямліў плот. Нічога не здарылася. Гэта быў звычайны завадскі плот з трыма шэрагамі калючага дрота паверсе. Ён на імгненне пасвяціў на яго ліхтарыкам. Адзін кавалак калючага дроту быў прымацаваны да ізалятараў. Калі перарэзаць гэты провад, спрацуе рэле і спрацуе сігналізацыя. Ён выцягнуў з падлеску вялікую хваёвую галінку да плота і прыхінуў да яе, затым перарэзаў два рады абясточанага калючага дроту, асцярожна пралез пад сігнальны провад і саскочыў на зямлю з другога боку.
  
  
  
  Ён маўчаў і слухаў. Усё было ціха. Ён уваткнуў слухаўку ў вуха і зноў прыслухаўся. Ён чуў звычайныя гукі, але яны былі слабымі. Ён павольна прайшоў далей, уважліва прыслухоўваючыся. Амплітуда сігналаў не змянілася. Ён злучыў у сетку провад, які выкарыстоўваў для зазямлення плота, і выявіў, што ён часткова блакуе сігналы ў яго кірунку. Электронныя вартаўнічыя сабакі стаялі не ўздоўж плота, а далей усярэдзіне.
  
  
  
  Ён перапоўз цераз пагорак і ўбачыў агні фабрычных карпусоў. Гукі і трэск у вушах станавіліся ўсё гучней. Ён асцярожна споўз па схіле і з дапамогай драцяной сеткі выявіў крыніцу аднаго з сігналаў. Калона, падобная на слуп старога плота. Яно паддалося, калі ён націснуў на яго плячом. Ён прыгнуўся, як лайнсмен у амерыканскай камандзе па рэгбі, і кінуўся на яе. Стойка зламалася і ўпала. Ён пацягнуў яе яшчэ на некалькі футаў, так што ўсе правады ў яго падставе былі адарваныя.
  
  
  
  Потым пабег па дыяганалі цераз узгорак у другі бок, да галоўнага будынка; зараз ён мінуў вытворчыя цэхі па скошаным лужку. Ён дабраўся да абгароджанай трансфарматарнай будкі і ўпаў на зямлю за ёй.
  
  
  
  Пляцоўка тут была паўсюль асветлена, і ён адпоўз у самы цёмны кут, які змог знайсці, лежачы на жываце ля падставы закрытай плошчы. Над ім ціха гудзела ўстаноўка.
  
  
  
  Аўтамабіль імчаўся ўверх па схіле ад хаткі брамніка; сваім пражэктарам ён асвятляў плот, дзе мог, а дзе не мог, тэрыторыю вакол яго. З хаткі брамніка выйшаў ахоўнік - з такой адлегласці ён здаваўся цацачным салдацікам - і ўзяў з загона дабермана. Ён пайшоў на ўсход уздоўж плота. Яму спатрэбіцца гадзіна, каб прайсці праз бар'ер туды, дзе Нік перарэзаў калючы дрот. Таксама існавала імавернасць таго, што да таго часу ён спыніць свае даследаванні.
  
  
  
  Ніку гэта падалося толькі першай рэакцыяй на трывогу. Гэта часта здаралася з імі, калі жывёлы ўступалі ў кантакт з ланцугамі ці ў выніку няшчасных выпадкаў. Пачаць трывогу магла буйная птушка, якая падхапіла чарвяка. Але нейкім чынам іншая каманда зараз задавалася пытаннем, чаму ланцугі цалкам адключыліся. Калі б мінулай ноччу перад асцылографам сядзеў які-небудзь талковы хлопец, яны б знайшлі разбураны слуп на працягу хвіліны, але, верагодна, гэтага не адбылося. Праніклівыя ахоўнікі - амаль вымерлая парода...
  
  
  
  Пасля таго, як машына і чалавек з сабакам схаваліся з-пад увагі, Нік пабег па траве і праезнай часткі, заскочыў на пагрузачную пляцоўку і прысеў каля галоўных дзвярэй хаты, якая прапускае людзей у белых халатах пры пагрузцы або разгрузцы. З дапамогай зонда і некалькіх ключоў ён хутка адчыніў дзверы. Ён праслізнуў унутр і зачыніў яе за сабой. Сігналізацый не было. Магчыма, сігналізацыя была падлучаная да асноўнай сістэмы, якую ён адключыў, ці перагарэў галоўны засцерагальнік, калі ён адрываў правады ад слупа.
  
  
  
  Ён стаяў у бліскучым калідоры, выкладзеным белай пліткай. Злева было два акны, а кабінкі за імі былі ахутаны цемрай. Ён працягнуў шлях у Т-вобразны калідор.
  
  
  
  Ён выглянуў з-за вугла крыху далей налева і направа. Якое месца для працы! Доўгія калідоры былі падобныя на тунэлі з асляпляльна белага лёду, крышталёва чыстыя і злавесныя, нібы ў халодным склепе. Быў пах, які, здавалася, зыходзіў з усіх аперацыйных і кансультацыйных кабінетаў лекараў і стаматолагаў па ўсім свеце. Слабы і праніклівы - ён не мог не думаць аб вострай сталі ў плоці, аб непазбежнасці смерці. Эфір і парны альдэгід, спірт і шчолач, сера і нафта, пахі, дзякуючы якім чалавек прыходзіць у свет і зноў сыходзіць. Нік здрыгануўся. Яму падабалася ўяўляць сябе чалавекам, вольным ад эмоцый падчас працы, але гэта было вельмі жудасна.
  
  
  
  Далёка злева, у напрамку да офіснай часткі будынка, фігура, апранутая ў белае, прывідна перасекла хол, верагодна, пераходзячы ад аднаго стала да іншага. Нік павярнуў направа, як толькі прывід знік, і хутка пайшоў па зіготкім калідоры. Яго цёмнае цела на белым фоне было б лёгкай мішэнню для стралка.
  
  
  
  Ён мінуў офісы. Дзверы адных былі адчынены, другіх зачынены, на дзвярах былі напісаны імёны. Усюды было цёмна. Ён бачыў лабараторныя памяшканні памерам з банкетную залу; гарэла адзінае святло, і ён чуў гудзенне помпаў або матораў. І раптам ён апынуўся там, дзе хацеў быць. Падвойныя сталёвыя дзверы, якая павінна была адчыняцца ў цэнтральную прастору будынка, дзе калісьці размяшчаўся вытворчы аддзел Lyman Electronics. На дзвярах красаваліся папераджальныя таблічкі на чатырох мовах:
  
  
  
  
  НЕБЯСПЕЧНА ДЛЯ ЖЫЦЦЯ. НЕ ЎВАХОДЗІЦЬ. ДОСТУП ТОЛЬКІ ДЛЯ ПЕРСАНАЛА З СПЕЦЫЯЛЬНЫМ ДАЗВОЛАМ.
  
  
  
  
  У ёй быў дарагі замак, які знасіўся з-за мноства ключоў, устаўленых незлічоную колькасць разоў. Праз трыццаць секунд Нік адчыніў дзверы і зачыніў яе за сабой. Адразу за дзвярыма была шырма ад нясціплых поглядаў. Нік агледзеўся і затаіў дыханне. Зноў гэтая эмоцыя, але на гэты раз суцэль прымальная!
  
  
  
  Яны былі падобныя на гіганцкія вінныя бутэлькі, якія захоўваліся ў чатыры пласта ў асептычнай аперацыйнай, такі вялікі, што там мог бы прызямліцца спартыўны самалёт. Не, не бутэлькі, а шасціфутавыя прабіркі, злёгку нахіленыя вонкі, у кожнай з якіх было цела голага мужчыны, які тупа глядзеў на яго!
  
  
  
  У параўнанні з калідорамі вялізная прастора была дастаткова асветлена. Нік увайшоў у трэці шэраг. Адкрытыя сталёвыя ўсходы праз роўныя прамежкі загадай на арбіту зверху ці знізу, а паміж процілеглымі шэрагамі шкляных трунаў была сетка пешаходных мастоў. Ён паглядзеў уверх. Манарэлькі праходзілі паміж высокімі стэлажамі; прабіркі можна было эксплуатаваць ці здымаць з дапамогай свайго роду казлавога крана. Там было зусім ціха. Тысячы вачэй выклікалі ў яго мурашкі па скуры. Машынальна яго рука палезла ў кішэню пад кашуляй, з якога ён дастаў маску з прарэзамі для вачэй, носа і рота. Пры ім была чорна-белая маска, складзеная ў пакет памерам не больш рэкламнага буклета запалак. Чамусьці абраў чорную. Моўчкі, на крэпавых падэшвах, ён спусціўся па першых усходах, падобнай на карабельную, і падышоў да першага шэрагу людзей з іх гратэскавым выглядам у прабірках. Затым у задняй частцы будаўнічых лясоў ён выявіў мудрагелісты комплекс трубак і правадоў, які нагадвае акуратна змацаваныя рознакаляровыя пупавіны. Ён апусціўся на калені і паглядзеў скрозь шкляныя трубкі. Кожнае нерухомае цела мела белую трубку, якая вядзе туды, дзе павінен быць пупок, ад сіняй трубкі да вобласці жывата, чырвоны провад да галавы і зялёны провад да грудзей.
  
  
  
  Ён уважліва паглядзеў на бліжэйшыя целы і прыйшоў да высновы, што іх змясцілі галавой уніз, пакінуўшы павекі адчыненымі. Ці было гэта масавае забойства ці рабаванне магілаў у асабліва буйных памерах? Яму прыйшлося нешта праглынуць, і ён здушыў дрыжыкі. Несумненна, вы апынецеся сярод столькіх смерцяў! Ён асцярожна прайшоў міма шэрагу гэтых пустых цел, і тут яго нешта раптам ахінула. Наколькі ён мог бачыць, усе целы былі аднолькавыя. Цалкам магчыма, што яны былі створаны сінтэтычным шляхам!
  
  
  
  Ён затаіў дыханне. Піт, вядома, таксама забраўся так далёка, верагодна, праз тую дзірку ў плоце, якой яны заваблівалі ў пастку занадта цікаўных. Ведаючы некаторыя дэталі, ён змог ухіліцца ад аховы і пракрасціся ўнутр. Яны злавілі яго, планавалі загнаць яго машыну ў прорву, каб гэта выглядала як няшчасны выпадак, але кіроўца, хутчэй за ўсё, запанікаваў, калі гэты дужы хлопец пасігналіў і затармазіў у машыне Піта, таму што не Піт быў за рулём. Нешта ў гэтым духу, відаць, адбылося. Але гэта нельга было растлумачыць! Калі толькі яны не жадалі выгадаваць суцэльнага чалавека і выразаць з сінтэтычнага прататыпа неабходныя органы! Замоўце сваё новае сэрца, і мы выражам яго для вас з нумара G999. У Ніка зноў мурашкі па скуры. Мужчынскія постаці здаваліся завершанымі ў дэталях. А жаночыя? «Прабачце, мэм, але ў нас няма ў наяўнасці грудзей і матак.
  
  
  
  Што азначала гэтая чырвоная нітку на галаве? Ці маглі гэтыя постаці, нарэшце, здабыць разумовую сілу? Хочаце стаць уладальнікам як мага большай колькасці Монстраў Франкенштэйна? Ці планавала кампанія Reed-Farben прадаваць паслухмяных гатовых рабоў? «Купіце сабе памагатага і карыстайцеся ім усё жыццё - глюкоза для яго сілкавання будзе каштаваць вам менш даляра ў тыдзень!
  
  
  
  Ён глядзеў, як пупавіны цягнуцца праз пакой, як злучальныя правады ад вялізнай тэлефоннай станцыі. Ён выявіў, што яны праходзілі скрозь сцяну праз праём, відаць, прыбраных двухстворкавых дзвярэй. Яго погляд таксама ўпаў на дзверы па суседстве з паметкай ЗАЎСЁДЫ Трымаць закрытай. Ён праслізнуў унутр і запаўз за зачынены рэзервуар вышынёй каля трох футаў.
  
  
  
  Гэты пакой, не такі вялікі, як іншыя, знаходзіўся каля пагрузачных докаў. Трубы ішлі ад убудаваных рэзервуараў з нержавеючай сталі да знешняй сцяны, а пупавіны, згорнутыя ў тоўстыя белыя пластыкавыя трубы, апынуліся падлучанымі да рэзервуараў. Гэта тлумачыла праблему з харчаваннем. Ён пачуў ціхае мармытанне, лясканне і гудзенне і папоўз уздоўж шэрагу бакаў на гук.
  
  
  
  Мужчына ў белым халаце драмаў, абхапіўшы галаву рукамі, у U-вобразнага размеркавальнага шчыта. Усё гэта нагадвала дыспетчарскую электрастанцыі або нафтаперапрацоўчага завода, або футурыстычную ўстаноўку для кіравання паветраным рухам. За кафедрай, на якой незлічоныя агні стваралі ўражанне горада, убачанага ноччу з самалёта, ва ўсю сцяну займалі два гіганцкія кампутары і дапаможныя прылады. Гудзенне было выклікана кручэннем магнітных стужак памяці. Дык гэтыя мазгі працавалі! Але калі б яны маглі запраграмаваць такі метад штучнага размнажэння па сваім жаданні - што вам трэба, лекар, адвакат, правадыр індзейскага племя, салдат, палітык, начальнік аддзела ці рабаўнік? - тады яны валодалі сілай нябачанай велічыні!
  
  
  
  На кафедры ціха зазвінеў званочак. Чалавек у белым падняў галаву, паглядзеў на датчыкі, націснуў кнопкі, пстрыкнуў выключальнікам, зірнуў на гадзіннік... і зноў апусціў галаву. На гадзінніку было чатыры гадзіны, адзначыў Нік. Час сыходзіць да світання. Ніколі не ўгадаеш, якія цікавыя пасткі прыгатавала гэтая арганізацыя для тых, каму атрымалася праслізнуць праз бар'еры. Яны ўжо маглі выявіць перарэзаны калючы дрот. Замест кампаніі, якая пераследвала толькі камерцыйныя мэты, Reed-Farben здавалася ўзброенай да зубоў.
  
  
  
  Ён праслізнуў назад у вялікі пакой і зачыніў дзверы. Ён асцярожна пракраўся міма стэлажоў «трунаў росту», як ён іх у думках называў. Ён быў за шэсць крокаў ад лесвіцы, па якой спусціўся, калі раптам адчуў, як нешта таемна нясецца да яго з праходу паміж масткамі.
  
  
  
  Ён надта позна спахапіўся. Яго схапілі ззаду і схапілі абедзвюма рукамі, што ледзь не збіла яго з ног. Моцныя рукі здаваліся абцягнутымі скурай стальнымі заціскамі.
  
  
  
  Перш чым яны змаглі завяршыць захоп, ён пачаў контрнаступленне. Ён тупаў пальцамі ног, біў пяткамі па галёнках, круціўся назад, згінаўся і круціўся. Ён ніколі не адчуваў чагосьці настолькі магутнага, спакойнага і жахлівага. Шчупальцы сціснуліся яшчэ мацней і прычынілі яму боль.
  
  
  
  Ён зрушыў свой цэнтр цяжару, каб паспрабаваць выканаць кідок нагевадза або напад атэмівадза, у залежнасці ад хваткі або абароны суперніка. Бяда была ў тым, што ўсе яго дзеянні здаваліся ідэальнымі! Вялікія пальцы намацалі ўразлівыя месцы на перадплеччы.
  
  
  
  Нік зрабіў паўзу, хоць яго мозг працаваў хутчэй, чым стойка рэле. Зноў той ванітны бальнічны пах з рота, які пранёсся міма яго носа. Нік, які правёў месяцы на барацьбітаў дыване, адпрацоўваючы ўсе баявыя прыёмы, аб'яднаныя агульнай назвай «дзюдо», мог ведаць, што такое дасканаласць у гэтай вобласці. Калі ён адмовіўся ад сдзізенхонтая, або ідэальнага балансу, яго супернік быў гатовы дазволіць яму паспрабаваць пэўны кідок або прыём, але Нік ведаў, што яго тут жа паб'юць яшчэ лепшым варыянтам, заснаваным на яго ўласным выбары...
  
  
  
  Нік спыніўся. Тое ж самае зрабіў і яго супернік, яго вялікі палец дапоўз да нерва рукі Ніка і ледзь не зламаў яму рэбры яшчэ адным захопам. Магутным штуршком ног Нік кінуў усю сваю вагу ў бок - прама на бліжэйшы шэраг шкляных трубак, дзе пустыя вочы "мужчын" ўтаропіліся на грозную барацьбу.
  
  
  
  Гігант на яго спіне вільнуў разам з ім, а затым адцягнуў яго ад вялізных прабірак. Нік зноў кінуўся да лясоў. Гэта была правільная тактыка; яго супернік не хацеў, каб яны былі пашкоджаны. Рукі вакол яго аслабілі хватку, адна рука сціснула яго запясце, другая паспрабавала схапіць яго за руку, каб выканаць захоп рандарыкату. Апошні адагнаў Ніка, стукнуўшы суперніка двума пальцамі.
  
  
  
  Замест гэтага ён атрымаў кідок нагой. Ён быў адкінуты да сцяны, як апошні з неспрактыкаваных дзяцей. Гэта выглядала нашмат горш, чым было на самой справе, таму што Нік дазволіў сабе сысці; гэтае перапыненне было для яго вельмі дарэчы, і ён дазволіў свайму ворагу падумаць на імгненне, што ён выйграў. З рукамі, павернутымі ўнутр і сагнутымі ў локцях, Нік прызямліўся на сцяну ў прыёмк зэмпа укемі.
  
  
  
  У шасці метрах ад таго, хто збіў яго з ног, ён зноў ірвануўся ўверх, неадкладна ў ідэальнай раўнавазе хідарысдызентай - вялікім пальцам левай нагі вонкі.
  
  
  
  Раптам ён зразумеў, што зараз знаходзіцца твар у твар з адным з «мужчын» з прабірак! Штучны чалавек? Ён сумняваўся. Гэты здаваўся вельмі рэальным і жывым... На ім была белая кашуля без рукавоў, белыя штаны і сінія красоўкі без шнуркоў. Істота тут жа прыняла позу сиден-хантай - ідэальны баланс з нагамі на адным узроўні. Нік перайшоў да migisjizentai - правы вялікі палец наперад, але заўсёды ў ідэальным цэнтральным раўнавазе. Яго супернік нерухома стаяў перад ім.
  
  
  
  Але разборкі яшчэ не скончыліся. Нібы дзве халодныя, ашчадныя, пульсавалыя ртутныя лямпы, бледна-блакітныя вочы глядзелі ў Ніка. Нік падняў правую руку, як баксёр, які пачынае свой апошні раунд, і задаўся пытаннем, ці зможа ён выканаць кідок праз плячо. Рука яго ворага прасунулася на дзюйм, але недастаткова, каб выклікаць кузурэту або дысбаланс, які абмежаваў бы яго магчымасці.
  
  
  
  Калі б кампутары навучалі гэтых хлопцаў у адпаведнасці з указаннямі праграмістаў, падумаў Нік, праграмісты шматлікае пакінулі б на волю выпадку. Ім ужо сапраўды не трэба было нагадваць гэтаму робату, што такое добры дзюдаіст на дадзеным этапе.
  
  
  
  Нік зноў падумаў аб Франкенштэйне. Цяпер ён сам затрымаўся ў сутычцы з такой пачварай; у яго была такая ж прамавугольная галава, але не тыя жахлівыя шнары. Яго монстар выглядаў значна больш дагледжаным, як ідэальны забойца з прамым абыякавым тварам. Дзвесце сорак фунтаў вагі, па адзнацы Ніка, і нічога, акрамя костак ды мускулаў...
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  
  
  Фільм аб тым, што рушыла ўслед за гэтым, на чорнай гумовай падлозе сярод антысептычнага і стэрыльнага з выгляду змесціва гіганцкага лабараторнага вытворчага памяшкання каштаваў бы цэлае стан. Такую рэч больш нельга імітаваць. Ці зможаце вы калі-небудзь сабраць разам дзвюх істот, адна з якіх змагаецца за сваё жыццё, а другая змагаецца або яго жыццё не мае значэння, і абодва яны майстры дзюдо, каратэ, саватэ і шматлікіх варыянтаў гэтых баявых прыёмаў?
  
  
  
  Кожны раз, калі Нік спрабаваў уцячы або распачаць атаку, белы гігант браўся за справу. Яны выкарыстоўвалі грэка-рымскую барацьбу, джыу-джытсу, грубыя кідкі і ўдары. На кожны напад ёсць абарона, на кожную абарону ёсць супрацьдзеянне. І практычна на любое супрацьдзеянне... ва ўсякім разе, прачытайце працы доктара Кано, які праславіўся сваёй кнігай Sodeturikomigosji.
  
  
  
  Нік нават не знайшоў сваёй перавагі ў дзюдо ў інструктараў AX. Яго выключна востры погляд, яго выдатная спагадлівасць і яго пастаянны добры стан нават прымушалі яго супрацьстаяць ім. Але гэта тут...
  
  
  
  Істота атакавала, абаранялася, парыравала, блакавала - усё выдатна. У нейкі момант Нік патрапіў у жорсткую мёртвую хватку дзюдо: хадакадзіме. Лёгкія хварэлі, і, калі ён вызваліўся ад гэтай забойнай хваткі, яму здалося, што ён зваліўся з Ніягарскага вадаспаду, зачынены ў піўной бочцы. Ён быў перакананы, што не змог бы вырвацца на волю, калі б не правёў столькі гадзін, адпрацоўваючы спецыяльныя прыёмы з Джорджам Стывенсам.
  
  
  
  Пінк Ніка ў пахвіну пачвары былі сапраўды адлюстраваны скрыжаванымі рукамі. Ён таксама выкарыстоўваў гэтую абарону сам, а затым схапіўся за галёнку. Да яго вялікага задавальнення, яму ўдалося стрэсці з сябе суперніка... ледзь пазбегнуўшы катагуры. Нік нанёс зваротны ўдар, ледзь не атрымаўшы ўдар у сонечнае спляценне і ўдар па шыі.
  
  
  
  Ён выявіў, што пры наяўнасці магчымасці заняць ідэальнае становішча раўнавагі монстар будзе пераймаць яму і пакідаць ініцыятыву яму. Істота неадкладна рэагавала на любую атаку ці паслабленне абароны... і яго ахоўныя рухі і выпады былі надзвычай дакладнымі.
  
  
  
  Нік хутка ў думках прасканаваў сваю зброю. Газавыя бомбы і Х'юга не падыходзілі — яму ніколі не хапіла б часу дастаць першую, а любы добра падрыхтаваны дзюдаіст мог лёгка адбіць нажавы напад.
  
  
  
  Потым застаўся толькі Вільгельмін, але ў яго склалася ўстойлівае ўражанне, што гэты пакой, а таксама суседні пакой былі абсталяваны сігналізацыяй, якая рэагуе на любы гучны шум. Падобна, я запраграмаваны на паражэнне, падумаў ён.
  
  
  
  Запраграмавана? Яны глядзелі адзін аднаму ў вочы з блізкай адлегласці.
  
  
  
  Паспрабуем зараз што-небудзь, чаго няма ў праграме? – спытаў Мік.
  
  
  
  Няма адказу. Блакітныя вочы блішчалі.
  
  
  
  Нік разгарнуўся і пабег.
  
  
  
  Ён не адважыўся азірнуцца. Якую б хуткасць ён ні мог развіць, ён спадзяваўся на свае магутныя мускулы ног. У гэтым спрынце ён паказаў час, блізкі да рэкорднага - зараз заставалася толькі спадзявацца, што яны не зрабілі хлопцаў, якія таксама пабівалі рэкорды!
  
  
  
  Ён уцягнуў галаву паміж плячыма і кіўнуў рукамі. Цалкам магчыма, што ён пабіў нейкі рэкорд паміж іх батальнай сцэнай і белай пліткавай сцяной каля дыспетчарскай. Ён хутка падышоў бліжэй. Ён пагражаў, што прабяжыць скрозь яго ці разаб'ецца аб яго галавой.
  
  
  
  Можна ўявіць, што гэтыя істоты былі навучаны - запраграмаваныя - на пагоню. І, калі яны нагналі вас, атакавалі, ударалі і кідалі. Усё залежала ад хуткасці - яны, верагодна, нядосыць запраграмавалі іх, каб падчас спыніцца. Любы можа спыніцца. Яшчэ за тры метры ад сцяны. Нік прыгнуўся, затармазіў, павярнуўся і стукнуў па сцяне тым жа зэмпо укеми хаучи, які ён ужыў, калі монстар шпурнуў яго да іншай сцяны. Ён разгарнуўся і адштурхнуўся ў процілеглым напрамку, як плывец на павароце.
  
  
  
  Монстар запаволіўся і замарудзіўся. Нік стукнуўся нагамі на ўзроўні каленаў і паспеў вывіхнуць шчыкалатку. У монстра ўсё яшчэ была нядрэнная інэрцыя, калі ён урэзаўся галавой у пліткавую сцяну.
  
  
  
  Нік перакаціўся на бок і ляжаў, цяжка дыхаючы. Ён ніколі яшчэ не адчуваў сябе настолькі знясіленым фізічна ці маральна. Галава пачвары была скрыўлена і прыціснута да шыі, як быццам яна пагрузілася ў цэментную сажалку, у якой не было вады. З адкрытага рота вырваўся ціхі апошні шэпт, і з вуснаў на гумовы дыван капаў чырвоны струменьчык. Блакітныя вочы заставаліся напаўадкрытымі. Яны страцілі свой бляск.
  
  
  
  Нік працягнуў руку і акунуў два пальцы ў чырвоную вадкасць. Ён адчуў гэта. Гэта сапраўды была кроў. Потым цяжка дыхаючы, ён пабег па дарозе, па якой прыйшоў.
  
  
  
  Нехта нешта знайшоў. Усе агні на тэрыторыі былі ўключаны. Каля ўзгорка, па якім ён прыехаў, стаялі тры машыны службы бяспекі, скануючы мясцовасць пражэктарамі. Ахоўнік, які адправіўся патруляваць з даберманам, спусціўся ўніз, жэстыкулюючы, і іншы ахоўнік сустрэў яго з хаткі брамніка з двума іншымі сабакамі.
  
  
  
  Нік прабег міма вялікага будынка, за нізкім кустом, і па дузе накіраваўся да галоўнай дарогі. Калі ён звярнуў за кут і збіраўся накіравацца на ўсход, дарогу яму заступіла велізарная постаць, Вялікі, дзвесце сорак фунтаў, блакітнавокі - монстар!!
  
  
  
  Нік замер. Ён адчуваў, што халадзее ўнутры. Гэта быў чалавек, якога ён толькі што бачыў які памірае, ці тое, што зламалася! Квадратная галава, бессэнсоўны прыгожы твар, бліскучыя блакітныя вочы, якія нагадваюць погляд сіямскай коткі, якая напышліва назірае за шчанюком. Але гэта быў іншы, у цёмным адзенні і ў капелюшы! Нік глыбока ўздыхнуў, Так што яшчэ адзін! Той, што рабіў абыход звонку. Нік адышоў у бок. Істота зрабіла тое ж самае, сказаўшы: "Пойдзем са мной, калі ласка".
  
  
  
  Голас гучаў поўна і музычна, вымаўленне выдатнае. Казаў ён гэтак жа механічна і плаўна, як дыктар па радыё ці па тэлебачанні.
  
  
  
  'Як цябе клічуць?' — ціха спытаў Мік.
  
  
  
  'Джон. Калі ласка, пойдзем са мной.'
  
  
  
  «Яны павінны былі называць цябе Фрэнкам Другім. Я толькі што сустрэў твайго прыяцеля Фрэнка Першага.
  
  
  
  "Пойдзем са мной, калі ласка".
  
  
  
  Нік пацягнуў Вільгельміну так хутка, як толькі мог, і трымаў зброю прама пад носам істоты. - Адыдзі, Джон!
  
  
  
  Джон падышоў да яго, нырнуўшы прама міма яго, калі ён падняў руку. Яшчэ адзін, падумаў Нік, ідэальна запраграмаваны для паразы ўсіх відаў зброі. Ён двойчы выстраліў Джону ў левы каленны кубачак, выдатна ведаючы, што першая куля патрапіла ў цэнтр дыска, але ён не ведаў, ці ёсць у гэтых істот адчувальная падкаленная ямка. Джон рухнуў, як вежа, у падставы якой падарваўся зарад выбуховага рэчыва. Блакітныя вочы сталі белымі. Значыць, ён адчуваў боль.
  
  
  
  Нік абшукаў яго ў пошуках зброі, не зводзячы вачэй з пагрозлівых жыццю рук і ног. Ён нічога не знайшоў і больш не падвяргаўся нападу. Магчыма, моцны болевы імпульс у гэтых сінтэтычных людзей выклікаў такое ж кароткае замыканне ў мозгу, як і ў рэальных людзей.
  
  
  
  Нік пабег праз лужок, усё яшчэ абароненую кустамі паміж ім і хаткай брамніка. Да таго часу, як ахоўнік з сабакам прыйшоў паглядзець, хто страляў, N3 быў усяго толькі маленькай фігуркай, якая караскаецца ўніз па схіле да адтуліны пад плотам у галоўнай дарогі. Незадоўга да таго, як цалкам схавацца з-пад увагі фабрыкі і тэрыторыі фабрыкі, Нік азірнуўся. Служба бяспекі Reed-Farben, падобна, была вельмі занятая гэтай раніцай. Ён задаўся пытаннем, ці ведаў хто-небудзь з мужчын, якія імчаліся на машынах, пераследвалі з сабакамі, узбіраліся на ўзгорак, на які ён прабраўся, ці цягнуўся па лужку ўслед за даберманам, які пранюхаў аб новай сцежцы, у чым справа? Магчыма не. Сінтэтычныя ахоўнікі павінны былі сачыць за тым, каб уразлівае ядро вялікага будынка заставалася недаступным для старонніх. Ён зняў чорную маску і паклаў яе ў кішэню.
  
  
  
  Ён прапоўз пад плотам, пакінуў выразныя сляды на дарозе ў бок Дэнвера, затым некалькімі лёгкімі скачкамі перайшоў дарогу і пайшоў па камяністым участку ў лес. Нарэшце, як мага хутчэй перасекшы закінутыя пашы на ўсход, ён за тры чвэрці гадзіны дабраўся да ахайнай хаткі Боба Паўворана. Нік пастукаў у заднюю дзверы. Унутры забрахаў сабака, які тут жа заглушыў камандны тон Боба. Здаравяк адчыніў дзверы, і ў Ніка паўстала адчуванне, што драбавік або карабін знаходзяцца ў межах дасяжнасці адной з гэтых магутных рук.
  
  
  
  Нік сказаў: «Мяне трэба падвезці зараз. Каля дзесяці міль, Боб. Праз тры секунды чорныя вочы індзейца, здавалася, зрабілі высновы з чорнай вопраткі Ніка, прахалоднага, яшчэ нязыркага світання і пустыннай шашы. - Сядай, - сказаў Боб. 'Я іду.'
  
  
  
  Camaro Боба стаяў у гаражы з адчыненымі дзвярыма. Нік знайшоў на варштаце кавалак вяроўкі і прывязаў яе да аднаго са сваіх гумовых чаравік. Калі Боб прыйшоў і сеў, Нік падняў чаравік. - Будзе лепш, калі я працягну гэтую штуку на некалькі міль ззаду тваёй машыны. Гэта адцягвае сабак ад вашага дома. Яны падумаюць, што я хацеў украсці тваю машыну, але ў ёй не было ключоў.
  
  
  
  - Яны ведаюць, хто ты? - Боб павольна ехаў па пад'язной дарожцы. Нік выкінуў чаравік з дзвярэй на дарогу.
  
  
  
  'Не. Я не веру, што яны маюць якое-небудзь уяўленне. Павярніце направа, калі ласка.
  
  
  
  - Вы шукаеце забойцу Піта?
  
  
  
  'Так.' - Гэта быў паўадказ, але гэта было праўдай.
  
  
  
  «Калі ў іх ёсць сапраўды добры следапыт, яны не дазволяць гэтаму абутку падмануць сябе. Такі чалавек хутка зразумее, што адбылося.
  
  
  
  «Напэўна, гэта мужчыны з даберманамі і супрацоўнікі службы бяспекі з гэтага раёна. Ці ёсць хто-небудзь, хто можа нешта з гэтым зрабіць?
  
  
  
  'Не.'
  
  
  
  Нік падзякаваў Бобу, калі яны дабраліся да лесапільні. Чорныя вочы былі неспасціжныя, калі Боб сказаў: «Пакуль ты дапамагаеш Марце або шукаеш забойцу Піта, я буду дапамагаць табе. Але калі ты зробіш нешта, што раззлуе Марту, нам канец.
  
  
  
  «Сакавік - мой сябар», - адказаў Нік. Ён пайшоў па зарослай сцяжынцы, каб забраць сваю машыну.
  
  
  
  У сем гадзін Нік з'ехаў на цяжкім аўтацягніку з фабрыкі ў нізіну. Ён пакінуў трэйлер на пагрузачнай пляцоўцы, прычапіў пусты да свайго цягачу і якраз своечасова сустрэў Джорджа Стывенса на скрыжаванні Форт-Логан. Нават калі б «Рыд-Фарбен» паслала за ім чалавека - а ён яго шукаў, - гэта выглядала б нявінна. Вы спыніліся выпіць кубачак кавы з тэрмаса і вырашылі на стаянцы перакінуцца парай слоў з турыстамі.
  
  
  
  На гэты раз турыстам быў, хударлявы сівы мужчына ў звычайным цёмна-сінім гарнітуры, які мог быць багатым дзядзькам Джорджа Стывенса. Гэта быў Хоук, лімітава прамы і назіральны, але дзякуючы таму, што ён доўгі час меў зносіны з ім, Нік мог прачытаць турботу ў некалькіх лішніх маршчынках у яго жывых, добрых вачах. Без далейшых цырымоній Нік сказаў: «Прывітанне, Джордж. Сардэчна запрашаем у Скалістыя горы, сэр.
  
  
  
  Калі яны стаялі каля дарогі, любуючыся гарамі, ён падсунуў Хоўку касету, на якой запісаў падзеі апошніх некалькіх гадзін у матэлі. Не гледзячы на іх, пакуль яны казалі, ён вусна рэзюмаваў свае дзеянні. Калі яго ціхі аповяд скончыўся, Хоук сказаў: «Гэта яшчэ не вельмі шмат. Але можа быць самы брудны бізнэс, з якім мы калі-небудзь сутыкаліся. Між іншым, тыя апошнія словы Піта - вы верыце, што ён спрабаваў сказаць, што яны робяць людзей?
  
  
  
  'Канкрэтна. Піт быў добрым рэпарцёрам. Ён сабраў матэрыял для свайго апавядання... але ў яго не было магчымасці запісаць яго».
  
  
  
  - Джордж, - сказаў Хоук, - раскажы Ніку, што здарылася ў штаб-кватэры.
  
  
  
  Джордж распавёў Ніку, што гэтыя два генералы зрабілі. Нік уздыхнуў з палёгкай. "Я рады, што мы зразумелі гэта правільна. Што сказаў каранёр?
  
  
  
  “Там было не так шмат астанкаў, каб зразумець. Магчыма, Аддзел што-небудзь зробіць зараз, калі мы ведаем, што гэта былі робаты.
  
  
  
  - Сумняваюся, - сказаў Нік. «Гэтыя ўзоры вырашчаны ў натуральных умовах. Я думаю, што нічога не засталося, акрамя плоці і крыві. Ці можам мы звязаць гэты рэйд у штаб-кватэры з «Рыд-Фарбен»?
  
  
  
  - Не адразу, - сказаў Хоук. Тое, што мы можам падаць у якасці доказу, гэта толькі наша заява аб тым, што машына прыбыла з іх склада .
  
  
  
  - Тады ідзіце і паглядзіце там.
  
  
  
  “Мы ўжо зрабілі гэта. У іх там ёсць транспартныя сродкі і сякія-такія хімікаты навалам. Ахоўнік знік. Званок у штаб-кватэру паказаў, што іх селішча ў Небраску не выкарыстоўваецца».
  
  
  
  "Яны загналі нас у сярэдзіну лабірынта", — з ухмылкай заўважыў Нік. "Мы не ведаем, у якім напрамку рухацца".
  
  
  
  - Мы маглі б здзейсніць налёт на фабрычны комплекс у Каларада, - задуменна сказаў Хоук, - але калі ён выглядае гэтак жа бяскрыўдна, як іх кампанія ў Небраску, мы нічога не дамагліся і выкрылі б сябе. А Пэрлі Эбат паклапоціцца аб тым, каб у Вашынгтоне нам адмовілі. Нік, ты гатовы дзейнічаць у адпаведнасці з тым, што сказаў Піт? Я не буду казаць вам, што рабіць, але вы павінны выказаць здагадку, што ён нешта там знайшоў.
  
  
  
  - Я ў гэтым амаль упэўнены.
  
  
  
  - Тады бі моцна, калі трэба. Яны зусім не навукоўцы-даследчыкі, якія робяць ласку чалавецтву з дапамогай штучных органаў, яны хітрыя злачынцы, якімі б паважанымі яны ні былі. Але што яны робяць з гэтымі сінтэтычнымі людзьмі?
  
  
  
  "Я мог бы прыдумаць гэтаму сотню розных ужыванняў", – сказаў Нік. "Дзевяноста дзевяць з якіх былі дрэннымі".
  
  
  
  - Я хацеў бы ўбачыць гэтага Марвiна Бэна, - задуменна сказаў Хоук. "Гэты чалавек падазрона хаваецца на заднім плане".
  
  
  
  «Цалкам законна! Такая ананімная фігура, як ён, здольная скупіць усю Неваду».
  
  
  
  «Бэн гатовы да гэтага. Ён працуе над арбітражнай справай, якая прынясе яму ці «Рыд-Фарбен» не менш за паўмільёна ў год…»
  
  
  
  'Што гэта значыць?'
  
  
  
  «Ён купляе і прадае акцыі, расходныя матэрыялы і замежную валюту з невялікім, але надзейным прыбыткам, таму што пабудаваў добрую сістэму сувязі. Гэта асобная гісторыя, Нік.
  
  
  
  Нік ціхенька свіснуў. «Чалавек, які развіў такую сілу і здольны такім чынам падтрымліваць сябе, - геній. Вы б амаль падумалі...
  
  
  
  Хоук кіўнуў. - 'Гэта Юда!'. Ён стаяў там, як дорага апрануты турыст, любуючыся далёкімі горнымі вяршынямі. "Мы шукаем яго".
  
  
  
  Нік пагардліва фыркнуў. "Хіба мы не можам высачыць гэтага хлопца, нягледзячы на нашыя кампутары і семнаццаць спецслужбаў?"
  
  
  
  "Мы нават не можам знайсці квітанцыі аб арэндзе з нашага офіса ў Сайгоне", – саркастычна сказаў Хоук. «Яны паведамілі Агенцтву ваеннай разведкі, што ў іх ёсць больш за сто пяцьдзесят пагонных метраў архіўных скрыняў з неапрацаванымі дадзенымі. Недзе ўнутры ёсць патрэбная мне інфармацыя. Ён зняў абгортку з цыгары. «Вы павінны ўважліва вывучыць гісторыю Джорджа Вашынгтона, хлопцы. У яго не было грошай, мала людзей, мала супрацоўнікаў, і ён быў акружаны здраднікамі. Ён працаваў па васемнаццаць гадзін у суткі. За адзін год ён арганізаваў цудоўную разведвальную службу. У яго былі мазгі. Нік і Джордж маўчалі. Калі Хоук прыводзіў прыклады з амерыканскай гісторыі, слухаў уважліва - ён заўсёды рабіў гэта вельмі натхнёна. «Мы жывем у эпоху гвалту, – працягнуў Хоук. “Гэта ў паветры. Прыглядай за імі, Нік. Я веру, што ў іх вялікія пляны. Яны асабліва небяспечныя. Грэта можа быць ключом да разгадкі. Ты сустракаешся з ёю сёння ўвечары?
  
  
  
  - Я збіраўся сустрэцца.
  
  
  
  'Выдатная праца.' Хоук на імгненне расслабіўся, і яго вочы заблішчалі. «Сакавік можа быць цікавейшым, але за інфармацыяй вам трэба звярнуцца да Грэт. Так што нашае жыццё здзяйсняе гвалт над нашымі асабістымі перавагамі...
  
  
  
  Яны абмеркавалі, чым у апошні час займаўся Пэрлі Эбат, у тым ліку яго ананімны ўплыў на федэральны закон аб дарожным планаванні і хуткі рост кампаній-падрадчыкаў, у якіх ён быў таемным партнёрам. Ніхто з іх не задаваўся вялікім пытаннем: наколькі Пэрлі залучаны ў справы Reed-Farben? Яны дазвалялі сумневам працаваць на яго карысць да таго часу, пакуль яго не злавілі.
  
  
  
  Нік прыняў душ да пяці. Цяпер ён быў у рэстаране Марты - збіраўся замовіць біфштэкс. Як толькі Нік сеў, да яго століка падышоў Боб Полуворона: «Джым, Марта кудысьці сышла».
  
  
  
  Нік зрабіў такі ж неспасціжны твар, як у індзейца, і паглядзеў на яго. 'Калі? Што здарылася?'
  
  
  
  'Нічога не здарылася. Яна прыйшла каля дзевяці гадзін і сказала, што ненадоўга адлучыцца, але вернецца да абедзеннага перапынку. Пасля гэтага яе ніхто не бачыў.
  
  
  
  - А яе машына?
  
  
  
  'Яе няма.'
  
  
  
  Магчыма яна перажывае і ўзяла адпачынак на дзень або каля таго.
  
  
  
  Чорныя вочы пільна глядзелі на яго. - Ты ведаеш Марту, а я ведаю яе яшчэ лепш. Яна ня робіць такіх рэчаў.
  
  
  
  - Тады ў цябе ёсць якія-небудзь ідэі?
  
  
  
  «Гэты Рык тусаваўся тут даволі доўга і выглядаў зусім не шчаслівым. Але сёння я яго ўвогуле не бачыў.
  
  
  
  
  Боб павярнуўся і пайшоў. Стейк Ніка быў далікатным і ідэальна прыгатаваным. Ён з'еў яго без задавальнення. У прызначаны час - дзесяць хвілін сёмага - ён патэлефанаваў па нумары, які дала яму Грэта. На званок адказала іншая жанчына і спытала, з кім яна размаўляе. Нік выкарыстаў імя, аб якім яны дамовіліся: Уільям Дойч. Праз некалькі секунд да тэлефона падышла Грэта. - Прывітанне. Я такая радая, што ты патэлефанаваў.
  
  
  
  'Хочаш пагуляць у боўлінг? На тым жа месцы - каля васьмі гадзін?
  
  
  
  "Так так. Добра.' Яна павесіла слухаўку.
  
  
  
  Нік павольна паклаў трубку. Голас Грэты гучаў дзіўна. Гэта незвычайна вельмі кароткая размова. Можна сказаць, што ў яе голасе быў страх.
  
  
  
  Калі яна прыпаркавала чырвоны «Паршэ» і села з ім у «форд», ён адразу заўважыў, што яна нервуецца. Калі яны пад'язджалі да свайго зацішнага месца, ён папрасіў яе запаліць для яго цыгарэту і краем вока заўважыў, як дрыжаць яе рукі. Нервы? Яна была ў жаху! І гэта пры тым, што Грэту Штольц было не вось так проста засмуціць. Ён сказаў: «Прызнайся, дарагая».
  
  
  
  Яе голас быў усхваляваны. - Што вы сказалі?
  
  
  
  - Раскажы мне, што здарылася, - заспакаяльна папрасіў ён. "Нехта напалохаў цябе сёння".
  
  
  
  Яна схапіла яго за руку і прыціснулася да яго. Ён знайшоў знаёмую палянку сярод дрэў, падаўся да яе, пагасіў святло і пяшчотна пацалаваў яе. «Супакойся, мілая. Я сачу, каб ніхто не прычыніў табе шкоды.
  
  
  
  - Вы іх не ведаеце, - сказала яна, і кожнае слова было напоўнена адчаем. "Яны такія..."
  
  
  
  - Узоры?
  
  
  
  Яна напружылася і затаіла дыханне. 'Чаму ты гэта сказаў?'
  
  
  
  «Усе гэтыя вялікія людзі ператвараюцца ў монстраў. Для іх няма іншых людзей у свеце».
  
  
  
  - Так, - адказала яна, - зусім правільна сказана. Яны сапраўды монстры.
  
  
  
  'Хто асабліва? Бэн? Рык? Німура?
  
  
  
  «Німура бачыць толькі сваю працу. Але два іншыя - фу! А потым лопнула, як быццам адкрыўся ахоўны клапан. «Дарагая, нашы ідэі зарабіць на новых распрацоўках Reed-Farben былі зусім дурнымі. Я ведаў, што мы зрабілі некаторыя прарывы. Яны сказалі мне, што могуць вырошчваць штучныя сэрцы і іншыя органы. Я бачыла іх. Але сёння я ўбачыў іншае. Мы вырошчваем поўных штучных людзей, а потым выразаем органы. Але ёсць яшчэ сёе-тое. Сёння Рык паказаў мне мужчыну, я маю на ўвазе сапраўднага мужчыну, над якім яны эксперыментуюць. Я павінна была выпрабаваць яго. Трансплантацыя сінтэтычнай тканіны, каб высветліць, ці можна яе зрабіць устойлівай. Рык сказаў мне, што штучныя органы вельмі добра працуюць, калі іх змяшчаюць у малпаў і людзей, але ўсе людзі, якіх яны разводзяць, памруць праз 10-12 дзён пасля таго, як іх выцягнуць са свайго месца, калі яны не будуць паўторна ўключаны праз пэўныя каналы для падзарадкі».
  
  
  
  - Я як бы падазраваў гэта, - сказаў Нік. "Чаму яны раптам узялі цябе на гэты праект?"
  
  
  
  «Яны таксама крыху ў шоку. І не адна я.' Яна горка засмяялася. «Сёння раніцай нехта ўварваўся ў вялікі будынак і забіў аднаго з прататыпаў, запраграмаванага як ахоўнік. Яны не ведаюць, ці гэта быў звычайны рабаўнік ці шпіён».
  
  
  
  - Прамысловы шпіён?
  
  
  
  - Так кажуць, так. Але я думаю, што яны баяцца ўрады. Справядліва. Той чалавек, якому я перасадзіла гэтую тканіну, не памёр.
  
  
  
  - Добра складзены хлопец з рудымі валасамі?
  
  
  
  У яе перахапіла дыханне. 'Адкуль ты гэта ведаеш?'
  
  
  
  "Нехта, хто выглядае вось так, прапаў без вестак".
  
  
  
  "О." Яна маркотна прыціснулася да яго. "Гэта не ўсё..."
  
  
  
  'Скажы-ка. Гэта падніме вам настрой.
  
  
  
  «Яны замкнулі Марту Вагнер у лабараторыі. Мне не трэба было яе ўбачыць, але калі ты працуеш у сакрэтнай лабараторыі, цяжка нешта схаваць. Гэта адно вялізнае памяшканне з лабараторнымі сталамі і прыборамі».
  
  
  
  Ніку стала холадна. - Што яны збіраюцца з ёй рабіць? - ціха спытаў ён, стараючыся не выглядаць усхваляваным.
  
  
  
  «Можа быць, яны выкарыстоўваюць яе для трансплантацыі», - маркотна сказала Грэта. «Яны д'яблы. Або Рык спрабуе звязаць яе з адным з сінтэтычных самцоў. Вядома, гэта немагчыма; прынамсі я так думаю. Але такое яго мысленне».
  
  
  
  "Гэтыя хлопцы напрошваюцца на непрыемнасці", – заўважыў Нік. - Можа, нам прыцягнуць паліцыю?
  
  
  
  - Як табе здасца лепш. Я не ўяўляю нічога для іх. Я ведаю такіх...
  
  
  
  - Ты маеш на ўвазе з мінулага?
  
  
  
  'Так.'
  
  
  
  "Рык і Бэн свабодна гавораць па-нямецку?"
  
  
  
  'Ах, так. Мы часта размаўляем па-нямецку.
  
  
  
  Нік пагладзіў яе падбародак і заўважыў, што ён вільготны. Ён выцер халодны пот з шыі. Ён прапанаваў ёй звярнуцца ў паліцыю, каб даведацца, што яна скажа. Такім чынам, Бэн і Рык былі досыць вар'ятамі, каб трымаць Х'юбі і Марту зачыненымі ў лабараторыі, калі толькі...
  
  
  
  Ён спытаў. - «Што яны робяць з такім штучным чалавекам, калі ён памірае?»
  
  
  
  - Уявіце кіслотны дэзінектар, - глуха сказала яна. «Нешта накшталт смеццеперапрацоўчага прадпрыемства».
  
  
  
  - Гэта ў сакрэтнай лабараторыі?
  
  
  
  'Так.'
  
  
  
  "Як вы думаеце, калі мы падключым паліцыю, яны кінуць таго рудавалосага мужчыну, з якім вы маеце справу, і Марту ў гэты дэзінектар?"
  
  
  
  "Ах!" Грэта схапіла яго за руку. - Вось чаму яны, вядома, на тым баку лабараторыі. Канечне! Аб Божа...'
  
  
  
  "Я заўважыў, што ў вашага дома шмат машын, калі сёння праязджаў міма яго на грузавіку", – адзначыў Нік. “Цікава, што яны задумалі. На пагрузачнай пляцоўцы выстраіліся адзінаццаць трэйлераў, у тым ліку мой. Больш, чым я калі-небудзь бачыў там. Калі вы ведаеце, што з гэтага будынка няма прадукцыі для перавозкі, вы пачынаеце думаць аб гэтым. Вы верыце, што яны жадаюць павезці гэтых штучных людзей кудысьці яшчэ?
  
  
  
  - Я, вядома, так лічу. Можа быць, яны проста былі шакаваныя.
  
  
  
  - Гэтых людзей нялёгка напалохаць. Але ў іх ёсць нервы. Толькі - калі яны могуць прымусіць доказ знікнуць за некалькі хвілін, ніхто нічога не зможа нічога даказаць ».
  
  
  
  - Тады чаму вы кажаце, што яны нервуюцца? Рык выглядаў зусім не нервовым. Хутчэй за забойна спакойным.
  
  
  
  «Я лічу, што яны забілі Піта Вагнера. Цяпер яны задаюцца пытаннем, ці выклаў ён свае падазрэнні на паперы. Вось чаму яны схапілі ягоную сястру. Думаю, каб праверыць яе на дэтэктары хлусні. Гэта не кажучы ўжо аб тваім уяўленні аб Рыку і яго жартах аб развядзенні. Яны хацелі ўявіць смерць Піта як няшчасны выпадак, але іх план праваліўся».
  
  
  
  Грэта ўздыхнула. «Якое вар'яцтва. Я думала, што пакінула гэта ззаду назаўжды...
  
  
  
  Нік заспакаяльна пагладзіў яе па руцэ, затым павярнуўся да яго і пацалаваў. Яна прыціснулася да яго, як спалоханае дзіця, а не як прыгожая жанчына ў сталым узросце - узрост, які ёй сапраўды не далі б, дарэчы. Яна прашаптала яму на вуха: «Я назапасіла крыху грошай. Давайце з'едзем ад гэтых жахаў».
  
  
  
  'Не. Мы скарыстаемся гэтым. Ты павінна адвезці мяне на стаянку ля таго вялікага будынка. Вы ведаеце гэтыя елкі ў пад'язной дарожкі?
  
  
  
  Яна задыхнулася. 'Не! Вы не можаце…
  
  
  
  "Трымайце заклад, што я змагу." - цвёрда сказаў ён. «Я не дазволю гэтай бандзе бяскарна забіваць нявінных, як яны хочуць зрабіць з гэтымі двума зняволенымі. І, дзетка, калі ў іх адбываецца нешта важнае, я проста скажу ім, што мне патрэбна частка здабычы. Я маю на ўвазе вас і мяне разам, вядома, але я не буду згадваць ваша імя, на выпадак, калі я накашу. Я буду...'
  
  
  
  'Не няма!' - закрычала Грэта. 'Я не хачу гэтага...'
  
  
  
  'Добра. Тады я пайду адзін, небяспечным шляхам...
  
  
  
  Яму спатрэбілася 20 хвілін, каб спыніць яе слёзы і пераканаць яе, што ён кажа сур'ёзна. Яшчэ дваццаць хвілін пайшло на тое, каб даехаць да Альпайна, апрануцца ў чорнае адзенне і спакаваць рыштунак. На гэты раз гэта быў пояс зброі вайны і разбурэнні - цяжкія з пластыкавымі бомбамі С5 і С6 і смяротны Гроце П'ер…
  
  
  
  Вельмі асцярожна, нябачны звонку Паршэ, ён рухаўся па маршруце настолькі хутка, наколькі дазвалялі павароты. Перасякаем галоўную дарогу, затым круты паварот да вартоўні, кароткая паўза, пасля якой ахоўнікі ўзмахам рукі прапускаюць знакамітую чырвоную машыну доктара Штольц. Прыпынак ля елак за пятнаццаць метраў ад галоўнага ўваходу ў будынак. Ён выслізнуў з машыны, не кажучы ні слова, і пачуў, як яна з'ехала. Цёмны цень застаўся сярод нізкіх дрэў, дзе ён быў па-за дасяжнасцю магутных агнёў пражэктараў за густой яловай зелянінай.
  
  
  
  Амаль адначасова з тым, як Нік пераканаў Грэту дапамагчы яму, Кені Эбот, Чэт Шырткліф і Барт Акінклас былі прыняты ў кабінеце Бэна, дзе іх чакалі вялікі бос, Роберт Рык і Перлі..... Доктар Німура і доктар фон Дырксен як раз сыходзілі . Кені ўздрыгнуў ад ванітнага паху, які ішоў ад двух навукоўцаў. Смурод, які адпавядае іх прафесіі, падумаў ён. Яны сабраліся за сталом перамоваў і селі па знаку Рыка. Толькі Бэн не змог гэтага зрабіць. Ён застаўся за сваім сталом праз увесь пакой, злавесная постаць без выраза твару з-за антысептычнай маскі.
  
  
  
  Рык сказаў: «Мы выклікалі вас, джэнтльмены, сёння ўвечары, бо нашы планы хутка набліжаюцца да завяршэння. Містэру Шыркліфу ўдалося аб'яднаць пілотаў і самалёты, каб даставіць нашу першую новую прадукцыю. Ты памятаеш Чата?
  
  
  
  «Вядома», - адказаў Кені. Заўсёды было добра сказаць нешта, да чаго вялікія хлопчыкі не маглі дакрануцца, і гэта паказвала, што ты ў курсе апошніх падзей. - Гэта быў пілот Пэрлі. Мы замянілі яго Джымам Пэры».
  
  
  
  Наступіла мёртвая цішыня.
  
  
  
  У Кені ўзнікла непрыемнае адчуванне, што тое, што ён сказаў, цалкам паралізавала Бэна і Рыка. Маска прывіднай здані за сталом няёмка скрывілася, а затым паглядзела прама на яго. Ён не адчуваў сябе камфортна. Рык нахіліўся наперад і павярнуў галаву. Ён паслаў Кені погляд, ад якога той здрыгануўся.
  
  
  
  'Хто гэта?' - спытаў Рык.
  
  
  
  - Джым Пэры, - паўтарыў Кені. «Ён працуе ў нас кіроўцам грузавіка. Рабіў сваю працу добра. І ён аказаўся першакласным лётчыкам, выдатным лётчыкам. Праўда гэта ці не, дзядзька Пэрлі?
  
  
  
  Нервы Пэрлі ўлавілі пагрозу ў паветры, але ён не ведаў, адкуль яна зыходзіла. Ён асцярожна адказаў: "Ён добры лётчык, так".
  
  
  
  Рык закашляўся і адкашляўся. - Адзін з нашых кіроўцаў? А ён у цябе таксама лятае? Але яго няма ў нашым штатным раскладзе...
  
  
  
  Кені хутка сцяміў і з палёгкай сказаў: «Яго толькі што нанялі. Ён будзе ў наступным спісе.
  
  
  
  Паток прадметаў праляцеў над вушамі Кені. Бос - містэр Бэн - шпурнуў у яго іх праз свой пісьмовы стол! Левы кідок быў занадта высокі. Кені інстынктыўна прыгнуўся. Прэс-пап'е - 40-міліметровая граната, прывараная да срэбнай падставы, - стукнула яго бліжэй, адарваўшы кавалак скуры з галавы Кені, і гэта прычыніла боль. Кені ўскрыкнуў.
  
  
  
  'Прывітанне!' - сказаў Пэрлі, пачынаючы несці тарабаршчыну ад хвалявання. "Раўс!" - зароў Бэн і пачаў вывяргаць лаянку на некалькіх мовах.
  
  
  
  
  Кені не зразумеў гэтых слоў, але гэта відавочна былі лаянкі і праклёны. Ён убачыў, як з'явілася таямнічая прыхаваная рука. Вырабленая з металу! Штучная рука! І нават на такой адлегласці ён раптам западозрыў, што чорны выступ на гэтай прыладзе - пісталет. Кені закрычаў. Зброя была накіравана на яго. Ён паспрабаваў ускочыць з крэсла. Ён перакуліўся, і ён разам з ім упаў на зямлю. Грукат разнёсся па кабінеце...
  
  
  
  Пакуль гук усё яшчэ чуўся рэхам, Рык закрычаў: "Нэйн!" Ён ускочыў, падбег да Бэна і загаварыў з ім на нямецкай.
  
  
  
  Чат Шыркліф і Барт Акінклос апярэдзілі Кені і Пэрлі на некалькі ярдаў у гонцы да дзвярэй. Ім удалося адкрыць яе і выйсці, але Кузен і Дзядзька адначасова ўварваліся ў дзвярны праём і на імгненне затрымаліся там. Ліпкі пот сцякаў па спіне Кені, калі ён спрабаваў вырвацца, чакаючы кулі. Яго дзядзька моцна штурхнуў яго. Некалькі секунд, якія запатрабаваліся Кені, каб устаць на калені за вуглом дзвярнога праёму, здаліся вечнасцю. Потым ускочыў і пабег за астатнімі.
  
  
  
  Электрычныя дзверы ў хол былі адчыненыя. Начны вартаўнік, стаяў за сваім сталом, назіраючы за адступленнем Пэрлі. 'Што здарылася?' — З трывогай усклікнуў ён, калі Кені праляцеў міма яго і знік звонку.
  
  
  
  Рык, які хутка цяміць, прасунуў галаву ў дзверы офіса і зароў: «Гэта проста эксперымент. Выбух. Нічога асаблівага. Зачыні гэтыя дзверы і заставайся на сваёй пасадзе. Схаваўшыся сярод елак, Нік стаў сведкам захапляльнага відовішча. Там яны выбеглі з галоўнай дзверы - спачатку незнаёмец, затым Акінклос, за ім Пэрлі Эбат і, нарэшце, Кені. Яны панесліся да сваіх машын на прадстаўніцкай стаянцы і памчаліся на поўным газе, з віскам шын і дрыготкімі рукамі на рулі.
  
  
  
  Нік хутка падумаў, чакаючы, што праследавацеляў будзе больш.
  
  
  
  Калі аказалася, што гэта не так, ён прыйшоў да высновы, што ўсё, што можа выклікаць хваляванне ўнутры, спрацуе на яго карысць. Ён перабег лужок і ўварваўся ў двухстворкавыя дзверы. Ахоўнік стаяў да яго спіной, правяраючы, ці добра зачыненыя ўнутраныя дзверы з дыстанцыйным кіраваннем. Яна заставалася зачыненым датуль, пакуль яе не адмыкалі ручкай на пульце або зашчапкай знутры.
  
  
  
  Ахоўнік быў хутка збіты з ног і яму быў заткнуты рот. Удар двума пальцамі, які ўдарыў не мацней, чым гэта было неабходна. Нік сунуў хустку ў рот. Ён моцна звязаў яго запясці і лодыжкі нейлонавымі шнурамі, якія выцягнуў з-за пояса, як каўбой, які злучае разам ногі буйной рагатай жывёлы.
  
  
  
  Нік пхнуў ахоўніка за яго стол і адкрыў унутраныя дзверы з дапамогай кнопкі. Ён стаяў у доўгім калідоры, калі за ім зачыніліся дзверы. Раптам зрабілася ціха.
  
  
  
  Ён моўчкі прайшоў міма дзвярэй кабінета. За іншым ён пачуў галасы. Ён вырашыў не рызыкаваць быць выяўленым - яго галоўнай цікавасцю была сакрэтная лабараторыя. Напэўна, побач з пакоем кіравання, які ён выявіў падчас свайго папярэдняга пранікнення ў будынак. Пакой з чалавекам у белым за клавіятурай.
  
  
  
  Сумежныя дзверы ў калідоры на імгненне затрымалі яго. Вялікімі сінімі літарамі было напісана:
  
  
  
  
  НЕБЯСПЕЧНА, ДОСТУП ТОЛЬКІ ДЛЯ ПЕРСАНАЛА, МАЛЬНАГА СПЕЦЫЯЛЬНАЕ ДАЗВОЛ.
  
  
  
  
  Ён прыйшоў да высновы, што ў іх было як мінімум два віды дазволаў - сіняе і чырвонае. "У мяне ёсць поўны дазвол," прамармытаў ён, як ён праходзіў міма дзвярэй.
  
  
  
  Гэты адрэзак калідора быў такім жа, як ён ужо бачыў раней - цалкам выкладзеным глянцавай белай пліткай. Або гэта быў той жа самы, у які ён увайшоў з задняй часткі будынка, альбо паверхам ніжэй. Удалечыні ён убачыў людзей, якія ідуць туды-сюды. Адзін падышоў да яго. Нік кінуўся ў кабінет. Сярод адзення, якое вісела на металічнай вешалцы ля сцяны, ён знайшоў доўгі фартух. Вось што ён надзеў; затым ён дастаў з мяшочка на поясе белую маску, якой прычыніў частку галавы.
  
  
  
  Ён мімаходам убачыў сябе ў люстэрку на сцяне. Маляўніча, падумаў ён, - жудасны снегавік, які наведвае дзяцей Дракулы. Таму што фартух надае яму выгляд мясцовага супрацоўніка.
  
  
  
  Калі ён хацеў дастаць што-небудзь са свайго пояса, ён даставаў два Вялікія П'еры і трымаў іх у руцэ, іх кольцы цялеснага колеру слізгалі па яго сярэдняму пальцу.
  
  
  
  На сцяне вісела таблічка, накшталт тых, што выкарыстоўваюцца ў бальніцах для запісу даных аб пацыенце. Ён узяў гэта з сабой, калі выйшаў у калідор. Некалькі чалавек падышлі бліжэй, большасць у белым, некаторыя ў антысептычных масках. Ён хутка ступіў да іх, накіроўваючыся да лесвіцы, якой карыстаўся раней.
  
  
  
  Падобна лекару, уяўна заклапочанаму дадзенымі ў сваёй руцэ, Нік прайшоў міма некаторых з гэтых людзей. Ён не падняў вачэй, хоць двое з іх павярнуліся, каб кінуць на яго запытальны позірк. Цяпер ён сапраўды выглядаў як ажывелы гіганцкі снегавік, але любы, хто прыгледзіцца больш уважліва, выявіць, што яго цёмныя штаны не адпавядаюць правілам.
  
  
  
  Ён хутка і лёгка спускаўся па жалезнай лесвіцы і мінуў нерухомых штучных людзей. Яму прыйшлося абыйсці трох чалавек, якія вязуць на калясцы, некалькі гіганцкіх прабірак у металічны транспартны кантэйнер, які змяшчае шэсць чалавек. Краем вока Нік назіраў, як адзін з іх асцярожна прыслабіў пупавіну.
  
  
  
  Дайшоўшы да дзвярэй з чырвонымі папярэджаннямі, ён не вагаўся ні секунды. Ён адчыніў яе, увайшоў і тут жа зачыніў за сабой дзверы. Ён вярнуўся ў дыспетчарскую. Праходзячы міма камутатара, ён кіўнуў які сядзіць за ім чалавеку ў белым, не гледзячы на яго. Ён прайшоў у іншыя дзверы з чырвонымі папярэджаннямі, зачыніў іх за сабой і выявіў…
  
  
  
  Дык вось у чым сакрэт. Ён стаяў перад дзвярыма з нержавеючай сталі з вялікім металічным цыферблатам, як у сейфа. Не было шчылін, куды б ён мог уставіць выбухоўку, а з ёй ён, між іншым, падарваў бы сябе на шматкі ў гэтай маленькай прасторы.
  
  
  
  Нават калі Нік быў сапраўды загнаны ў кут, ён рэдка выказваў свае пачуцці, а цяпер лаяўся, хоць і так ціха, што было ледзь чутна. Ён паспрабаваў цыферблат, вывучыў яго, асцярожна памацаў, ці можа ён зрабіць яго хоць крыху мудрэйшым. Нічога такога. Яны не рабілі такіх рэчаў, як у часы Джымі Валентайна. Ён падумаў пра чалавека за сталом. Ці прымусіць ён яго адчыніць дзверы?
  
  
  
  Але што, калі ён не патрапіў у вышэйшую катэгорыю і не ведаў камбінацыі?
  
  
  
  Дзверы, праз якія ён увайшоў, расчыніліся. Нік зрабіў выгляд, што спалохаўся, выпусціў дошку, папоўз на карачках, падняў і зноў выпусціў.
  
  
  
  - Ой, прабачце мне, - сказаў чалавек у белым з доктарскім партфелем. "Дапамагчы табе?"
  
  
  
  — О, я такі тупы, — прамармытаў Нік з-пад сваёй белай маскі. "І я зняў акуляры, таму што яны пацеюць скрозь маску, і я заўсёды пакідаю гэтую штуку ляжаць без справы". Ён атросся і дадаў прама: "Я проста вярнуся і забяру яго".
  
  
  
  Ён выйшаў вонкі. Увайшоў чалавек з мяшком - без сумневу, з спачувальнай усмешкай, падумаў Нік. Нік даў яму тры секунды, затым павярнуўся і вярнуўся ў пакой. Мужчына толькі што адчыніў таямнічыя дзверы. Нік ударыў яго Вялікім П'ерам і выкарыстаў вольную руку для ўдару і ўдару двума пальцамі - хутка, эфектыўна і без незваротных пашкоджанняў, і вы маглі б зрабіць гэта, калі б зрабілі гэта правільна. Калі такія ўдары наносіць неспецыяліст, яны звычайна маюць фатальныя наступствы.
  
  
  
  Яны апынуліся ў маленькай зале, за якой маячыла вялікая лабараторыя з лабірынтам інструментаў, механізмаў, доўгіх сталоў, бліскучага шкла і бліскучых белых плітак. Нік увайшоў у вялікі пакой.
  
  
  
  Пяцёра мужчын працавалі або гулялі ў д'ябальскую гульню сярод кавалкаў мяса і разнастайных органаў, якія пульсуюць у шкляных сасудах і бутэльках. Ён убачыў Марту Вагнер, якая ляжала на аперацыйным стале. Адразу пасля гэтага ён таксама выявіў Х'юбі Дзюмона. Гэта было агідна...
  
  
  
  Х'юбі ляжаў на апрацоўчым стале, верхняя частка якога была часткова пакрыта гумовым лістом. Ён быў яшчэ жывы, але яго было амаль не пазнаць. Яго рассечанае цела і распухлая галава выглядалі жахліва. Нік ацаніў дэфармаванае цела ў дзвесце пяцьдзесят фунтаў. Яны выявілі грудную клетку і брушную паражніну Х'юбі, мяркуючы па швах і бінтах, з яго цела ў некалькіх месцах выходзілі трубкі. Пад ім былі плямы крыві, барвяны след на брызенце, а на вачах у яго была забінтаваная павязка. Мабыць, у аднаго з катаў быў момант слабасці...
  
  
  
  Калі Нік стаяў у здробненай мясной масы на апрацоўчым стале назіраючы за целам, яго розум вярнуўся да ранейшых дзён. Ён убачыў Х'юбі такім, якім ведаў яго раней - здаровым, маладым, ганарлівым сваёй сілай і поўным жыццярадаснасці. Затым выява скрывіўся, ператварыўшыся ў жудаснае цела, якое ляжала там. Нік задавалася пытаннем, ці можна яшчэ яго вылечыць, але зразумеў, што гэта немагчыма.
  
  
  
  Ён адвярнуўся і павольна прайшоў праз вялікую лабараторыю, выглядаючы так, нібы вывучаў планшэт, які ўсё яшчэ нёс з сабой.
  
  
  
  Істэрыка Марвіна Бэна была жорсткай, але нядоўгай: «Да нас на службу! - закрычаў ён на Рыка. - На нашай службе, чорт вазьмі! Чаму ты не мог знайсці яго, Генрых? Вы нарэшце даведаліся, хто забіў Фелікса? Так, дакладна! Таму што Пэры быў чалавекам у пакоі Дзюмона. Ён таксама той, хто ўварваўся сюды ўчора і забіў Пфіка 287. І хаця мы яго так добра запраграмавалі, і ён мог жыць даўжэй...
  
  
  
  Рык не занадта турбаваўся. Ён і Бэн перажылі разам занадта шмат пакут, каб гэтая катастрофа разлучыла іх як закаранелых сяброў. Сам ён больш цікавіўся фактамі, як чалавек, які вывучае надзвычай складаную праблему. - Табе лепш не выкарыстоўваць маё ранейшае імя, Марвін. Сёння ці заўтра хто-небудзь можа пазнаць яго. Малады Эбат сапраўды слабак, але, тым не менш, я разумею затрымку са з'яўленнем імя Пэры ў спісе супрацоўнікаў.
  
  
  
  "Ба!" - Бэн абурана фыркнуў. Ён адкінуўся на спінку крэсла, паціснуў плячыма і пачаў аўтаматычна зараджаць пісталет, убудаваны ў пратэз рукі. — Яму ўдалося заваяваць давер Пэрлі такім хітрым шляхам! Выдатны пілот . Абы яны спусціліся. І што ён тут даведаўся? Уявіце сабе... вадзіцель на нашых грузавіках! Гэта амаль неверагодна… Рык спакойна пацёр падбародак, як генеральны штаб, які абдумвае абыходны рух вайсковай часткі, у той час як асноўныя сілы робяць манеўр. Яго дзядзька аднойчы рэкамендаваў такую аперацыю, у якой было забіта 175000 чалавек, але паколькі французы і ангельцы страцілі роўную колькасць людзей плюс дзвесце метраў зямлі, дзядзька атрымаў высокую ўзнагароду. - Наша сістэма бяспекі, Марвін, да гэтага часу была непрабіўнай. Адкуль ён можа быць, з Інтэрпола, AX, ЦРУ, ФБР? Або ад нашых канкурэнтаў - сіцылійцаў Капаларо? Ці тая брытанская арганізацыя, якая з кожным днём становіцца ўсё вынаходлівей і небяспечней?
  
  
  
  - Не ведаю, - адказаў Бэн. "Але калі гэта чалавек з AX, які ўжо даставіў нам столькі непрыемнасцяў, то я амаль гатовы пайсці разам з ім на дно, калі змагу яго злавіць".
  
  
  
  - Тады папярэдзь мяне, калі прыйдзе час. Гэта быў сухі гумар Рыка.
  
  
  
  - Амаль гатовы, - сказаў ён. Бэн падняў слухаўку, зазірнуў у адрасную кнігу і набраў нумар. 'Прывітанне! Прывітанне? Гэта Дзюк?
  
  
  
  Ён слухаў, ківаў і казаў рашуча. - У цябе новы кіроўца, ці не так? Нейкі Джым Пэры. Гэта паліцыянт шпіён. Бэн трымаў трубку крыху далей ад вуха. Рык пачуў трэск; гэта нагадвала балбатню звар'яцелай механічнай лялькі.
  
  
  
  "Супакойся, супакойся". Бэн спыніў словаблудства. Не, вядома, вы нічога не маглі з гэтым зрабіць. Але калі вам будзе выпадак паслаць яго... у лес, скажам так, так глыбока ў лес, каб ён нас больш ніколі не патурбаваў, ваша ўзнагарода будзе ў дзесяць разоў большая.
  
  
  
  Калі Бэн паклаў трубку, Рык захоплена кіўнуў. "Ваш чалавек з экспедыцыі?"
  
  
  
  'Так. гэта была Рэйні. Старамодная сістэма кантрольных сігналаў па-ранейшаму працуе лепш за ўсё. З вялікай колькасцю людзей і рэгулярнай аплатай - калі ёсць на гэта грошы. Ён не мог не заўважыць Пэры. Але калі ён з'явіцца заўтра, ён будзе схоплены.
  
  
  
  Загудзеў дамафон. Бэн здзіўлена падняў вочы і націснуў кнопку.
  
  
  
  У кабінеце раздаўся нізкі голас. Містэр Бэн. Мы злавілі чалавека ў сакрэтнай лабараторыі. Марта Вагнер назвала яго імя. Яго клічуць Джым. Вялікі хлопец. Быў у масцы. Цёмныя валасы....'
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дзюк Рэйні паклаў слухаўку пасля размовы з Бэнам. Не кажучы ні слова жонцы, ён выбег з дому. Калі ён разганяў сваю машыну да 100 міль у гадзіну па шляху да завадскіх варот, ён сядзеў і бесперапынна лаяўся. Ён пад'ехаў да траку, які чакаў Джыма Пэры, і памчаўся праз тэрыторыю завода да пагрузачнай платформы побач з галоўным будынкам.
  
  
  
  Ён быў уражаны натоўпам у гэты час ночы. Мужчыны загружалі жалезныя скрыні ў пару трэйлераў, але 4107, які павінен быў буксіраваць Пэры, стаяў пусты і кінуты.
  
  
  
  Рэйні падключыў яго, а затым паехаў на зарадную станцыю ў некалькіх сотнях ярдаў, дзе прыпаркаваў яго проста перад рамонтнай майстэрняй. Ён умяшаўся ў тармазную сістэму прычэпа, затым зліў крыху тармазной вадкасці і заліў крыху вады ў бачок. Затым ён адвёз трэйлер назад да пагрузачнай пляцоўкі і прыпаркаваў трак там, дзе яго знайшоў.
  
  
  
  Толькі калі ён паехаў дадому, ён перастаў лаяцца. Гэта было ў самы апошні момант! Дурань! Ён павінен быў гэта адчуць, калі Пэры быў так гатовы ўвязацца ў гэты наркабізнес. Ва ўсякім разе, Пэры мог падумаць аб гэтым заўтра, калі паспрабуе затармазіць на спуску. Ён спадзяваўся, што Пэры абрынецца ў прорву на лукавіне Бэра. Прама ўніз больш за сто метраў.
  
  
  
  У Джыма Пэры ў той час былі зусім іншыя клопаты. У ягонай спробе выглядаць як чалавек, у якога там свае справы. ён прайшоў праз вялікую лабараторыю ў пошуках магчымасці вызваліць Марту і Х'юбі з гэтага пекла. Стоячы і гледзячы на Марту, ён бачыў, як яе павекі міргнулі. Альбо яна ачулася ад анестэзіі, якую ёй увялі, або падала яму сігнал. Адзін з белых халатаў падышоў да яе, каб памацаць яе пульс. Нік стаяў нерухома, як лекар падчас кансультацыі.
  
  
  
  Лекар сказаў праз маску: - Мусіць, зараз яна здаравее. Што, калі я зраблю ёй яшчэ адзін укол?
  
  
  
  
  Нік павольна і ўладна паківаў галавой. Лекар паглядзеў на яго, паціснуў плячыма і адвярнуўся.
  
  
  
  Яны схапілі яго пасля другога абыходу лабараторыі. Да яго несліся чатыры робаты. У яго не было шанцаў, ён не быў ім раўней.
  
  
  
  Барацьба з адным ідэальна запраграмаваным сінтэтычным чалавекам была амаль роўнай - супраць чатырох патрабавалася прастора і час. Яны злавілі яго, калі ён адвярнуўся і нырнуў у бок. Ён нават не зваліўся на падлогу. Адзін трымаў яго за левую руку, другі за правую, трэці напаў на яго спераду, а чацвёрты зрабіў вельмі дакладны кругавы рух, каб прымяніць мёртвую хватку ззаду. Двое па абодва бакі трымалі яго за рукі, яго локці прыціскаліся да іх сагнутым перадплеччам. Яны маглі б зламаць яго моцныя рукі, як запалкі, калі б захацелі.
  
  
  
  Калі ён стаяў так бездапаможна прыціснуты, чалавек, якога ён выбіў ударам у дзверы, падышоў. Ён прыціснуў мокрую анучу да шыі. Ён паглядзеў на Ніка сваімі жорсткімі зялёнымі вачыма па-над марлевай маскі. Такім чынам, сябар. Ты ўсё яшчэ вінен мне тое-сёе. Хто ты?'
  
  
  
  "Я з Life", – адказаў Нік. - Мы заўсёды адчуваем яго пах, калі ёсць навіны.
  
  
  
  - Прыдумай іншае апраўданне, - сказаў мужчына. Ён падышоў да стала, на якім ляжала Марта, і крыкнуў: «Прынясіце яго сюды. Зніміце з яго гэтую маску.
  
  
  
  Нік не дакранаўся нагамі падлогі, калі яго неслі туды. Робат ззаду яго зняў з яго маску.
  
  
  
  Вакол яго сабралася яшчэ больш белых халатаў, нібы асістэнты на аперацыі. Мужчына, які прыціскаў кампрэс да сваёй шыі, сказаў: «Я зусім яго не ведаю. Хто-небудзь тут ведае гэтага чалавека? Калі ніхто не адказаў, ён сказаў: "Нашатыр". Нехта працягнуў яму бутэльку. Ён адкрыў яе і паднёс да носа Марты. Яна зморшчылася і села. Яе вочы закаціліся ў арбітах.
  
  
  
  Сінтэтычныя мужчыны падштурхнулі Ніка да стала. Погляд Марты звярнуўся да яго. Паныла яна сказала: "О, Джым... Мне так шкада..."
  
  
  
  - Джым, - сказаў мужчына. "Джым хто?"
  
  
  
  — Макнальці, — адказаў Нік.
  
  
  
  - Думаю, так, - суха сказаў іншы. Ён прайшоў у канец лабараторыі, і яны маглі чуць гукі яго голасу, калі ён размаўляў па тэлефоне.
  
  
  
  Нік злёгку сагнуў пальцы. Магчыма, ён усё яшчэ мог бы дацягнуцца да Grote Pierres. Але кожны раз, калі ён падымаў нагу хаця б на сантыметр, яго імгненна прыціскалі. Яго рукі вось-вось зламаюцца, а той, што трымаў яго мёртвай хваткай ззаду, не даваў яму магчымасці дыхаць.
  
  
  
  І ён не мог выкарыстоўваць П'ераў. Цудоўныя, смяротныя газавыя бомбы, гонар Сцюарта, геніяльнага чараўніка AX, заб'юць Марту і Х'юбі, хоць, магчыма, менавіта гэтага Х'юбі і хацеў. Сферы валодалі смяротным зарадам пад неверагодна высокім ціскам, які распаўсюджваўся настолькі эфектыўна ўсяго праз некалькі секунд пасля адкрыцця, што вы нават не маглі б бачыць малюсенькія часціцы. Насамрэч ціск быў настолькі вялікі, што калі кінуць адзін у агонь, то выбух быў такой жа сілы, як у двух кілаграмаў трацілу. Штыфт утрымліваўся на месцы зваротным ціскам, і толькі дзякуючы маленькаму ўраўняльнаму клапану яго можна было выцягнуць. Прыгожая рэч. Адзіная зброя, якая добра яму служыла - а ён не мог яе выкарыстоўваць... Чалавек, які тэлефанаваў, падышоў, каб сустрэцца з Бэнам і Рыкам.
  
  
  
  З'яўленне правадыра і яго паслугачоў зрабіла моцнае ўражанне. Шасцёра сінтэтычных мужчын у чорным маршыравалі за ім, выстраіўшыся ўздоўж сцяны, нібы целаахоўнікі.
  
  
  
  Бэн, невысокі, кульгаючы, пахадзіў ненатуральна жорстка, як зламаны механічны цацачны салдацік, падышоў да Ніку і пытальна паглядзеў на яго. - Такім чынам, містэр Пэры, зараз вы злоўлены! Бо гэта будзе каштаваць табе жыцьця. Праз хвіліну. Я заўсёды хацеў убачыць твой твар. Твар чалавека, які каштаваў мне мільёны». Ён павярнуўся да Рыка: «Можаш сказаць, што гэта ён? Ён падобны на фатаграфіі з Джакарты?
  
  
  
  Рык уважліва паглядзеў на Ніка з некалькіх бакоў, затым паціснуў плячыма. 'Магчыма. Аднолькавая даўжыня і форма чэрапа. Валасы розныя, але з гэтым можна нешта зрабіць. Ва ўсякім разе, я прапаную яго ліквідаваць.
  
  
  
  "Мы зробім, так, мы гэта зробім". Голас Бэна скрозь маску гучаў крыху гучней. Вакол яго рота ўтварылася вільготнае пляма, якое зацікавіла Ніка сваёй няправільнай формай. - Гэта ты, - рашуча сказаў Бэн. 'Ты давёў маіх саюзнікаў, кітайцаў, да таго, што яны знішчылі мае партугальскія камплекты.....
  
  
  
  Ён зрабіў паўзу, і Нік сказаў: — Я ніколі пра вас не чуў. А што такое партугальскія камплекты?
  
  
  
  'Ты хлусіш! Ты таксама быў у пакоі Дзюмона ў Кавальскім скрыжаванні. Вы абодва з адной арганізацыі?
  
  
  
  - Я не ведаю ніякага Дзюмона.
  
  
  
  - Ну, калі табе ўсё роўна. Pfiek 391. Знішчальнік смецця. Пфік 448, вы атрымаеце чалавека за чатырнаццатым сталом...
  
  
  
  Ён выкрыкваў словы, як сяржант-інструктар, і сінтэтычныя людзі рэагавалі, як паслухмяныя салдаты. Адзін падняў вечка з дзіркі ў падлозе больш за тры футы ў дыяметры, затым націснуў выключальнік. Масляністая субстанцыя ў студні кіпела, тапырылася і дымілася. Іншы прынёс загорнутага ў пластыкавую плёнку Х'юбі.
  
  
  
  Кінуць яго туды.
  
  
  
  Х'юбі - ці труп Х'юбі - сутыкнулі цераз край у мутную цёмную яму і ён імгненна знік. Раздаўся кароткі віск, як быццам пад вадой працавала мясарубка, а потым нічога. Вадкасць працягвала бурліць. — Цяпер твая чарга, — сказаў Бэн Ніку. - Я б хацеў супакоіцца ў вашым выпадку, але я не ведаю, якую шкоду ты ўжо нанёс. Ты занадта небяспечны для нас. Я ўважліва вывучыў твае хітрыкі.
  
  
  
  — Добра, мой дарагі Бэн, — сказаў Нік. - А як жа тая жанчына? Яна не мае ніякага дачынення да справы.
  
  
  
  Нік інстынктыўна адчуў, як Бэн усміхаецца пад маскай. 'Ах, так. Але яна назвала цябе Джым. Як бы там ні было, я ніколі не марнаваў марна добрую жаночую плоць. Pfiek 528 - адвязіце гэтую жанчыну на мой самалёт. Ты адказваеш за яе.
  
  
  
  Бэн адступіў назад, далей ад небяспечнай дзіркі ў падлозе. Ён не мог выстаяць перад спакусай паказаць Ніку, як адзін з сінтэтычных людзей паспешна пакінуў свой пост ля сцяны, абгарнуў Марту поліэтыленавай плёнкай і вынес яе праз плячо, як згорнуты дыван.
  
  
  
  - Пачакай нас, - раўнуў яму ўслед Бэн.
  
  
  
  Нік сказаў: «Што ты збіраешся рабіць з гэтымі сінтэтычнымі мужчынамі? Я не бачу, як вы можаце зарабіць на гэтым, ці паразумнець Значыць, ты зусім сышоў з розуму?
  
  
  
  Бэн падышоў да яго. - 'Псіх? Я? Так, я сам часам задаюся гэтым пытаннем. Хіба мы не дабіліся поспеху? А наконт таго, каб паразумнець, не турбуйцеся пра гэта. Свет будзе ў здзіўленні. Я нават магу заснаваць новую імпэрыю. Вы не горш за мяне ведаеце, што ў эпоху гвалту багатыя настолькі напалоханыя, што патрабуюць яшчэ больш сродкаў гвалту. Больш зброі - больш паліцыі - і смерць злачынцам! Ён павысіў голас, але зараз зноў панізіў яго. «Я бачу іх усіх, скруціўшыся абаранкам у пыле перад маімі спакойнымі, сінтэтычнымі людзьмі. Плаці ці памры. Рабі, што я кажу, ці памры! Кіраўнікі і фінансавыя магнаты будуць штурхацца, каб пацалаваць мае туфлі! Мабыць, будуць крычаць - вазьміце ўсё гэта ў нас! Пакінь крыху мне і забі іншых, але не мяне!
  
  
  
  — Мусіць, не ўсё, — сказаў Нік, але словы затрымаліся ў яго ў горле.
  
  
  
  "Вы ўсе такія!" - зароў Бэн. - Таму што я таксама абяцаю ім мір і парадак!
  
  
  
  З пад'езда, дзе чакаў чалавек з Мартай за плячом, пачуўся крык. Пранізлівы, немы, пранізлівы крык. Усплёск страху і гневу, які распаўсюдзіўся па пакоі, адскокваючы ад сцен; металічны выбух гуку з горла, якое было навучана аддаваць загады скрозь шум залы шумных едакоў. Бэн паклыпаў да дзвярэй, дзе сінтэтычны чалавек трымаў Марту. Рык рушыў услед за ім. Марта вылілася новым крэшчэнда. Бэн крыкнуў праз плячо сінтэтычным мужчынам ззаду яго: "Кіньце яго".
  
  
  
  Нік стуліў пальцы на далонях, затаіў дыханне і выцягнуў шпільку з Grote Pierres. Яго пацягнулі да смеццеправода. Адзін крок, другі, і постаць злева адпусціла яго. Той, што быў перад ім, упаў. Нік вырваўся з хваткі сінтэтычнага чалавека справа, які пахіснуўся, схапіўся за горла і адваліўся. Затым паспяшаўся да дзвярэй залы. Вільгельміна раптам выслізнула з яго рукі, хоць спачатку яму прыйшлося прыпадняць фартух, каб выцягнуць зброю. Ён застрэліў чалавека, які трымаў Марту. Адзін, два, тры стрэлы, перш чым ён памёр. Бэн і Рык схаваліся за вуглом абліцаванай пліткай сцяны. Нік кінуў Вільгельміну, каб злавіць Марту, і з сілай прыціснуў руку да яе носу і роту, нібы збіраўся яе задушыць. Яна выгіналася, драпалася і брыкалася, пакуль ён цягнуў яе да дзвярэй з кодавым замкам, пераследуючы Бэна і Рыка. Яму ўдалося правесці яе, і ў той жа час ён пашкадаваў, што не даведаўся аб хуткасці, з якой П'еры распаўсюджвалі сваё смяротнае дзеянне. Ён працягваў ісці, пакуль яны не абмінулі дыспетчарскую і не зачынілі за сабой яшчэ адны дзверы.
  
  
  
  Чалавек у белым халаце за сталом устаў і закрычаў: "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" Ён паваліўся, як вырванае з коранем дрэва, калі дзверы зачыніліся за Нікам. Нік быў моцна падрапаны, калі нарэшце вызваліў нос і рот Марты са сваіх рук. Яна ахнула, калі ён паляпаў яе па спіне і пацёр шыю. Ёй прыйшлося зрабіць глыбокі ўдых на паўхвіліны, перш чым яна змагла сказаць: "Ты спрабаваў мяне задушыць", пасля чаго яна расплакалася.
  
  
  
  'Атрутны газ!' - сказаў ён ёй на вуха. "Ты можаш ісці?"
  
  
  
  Яна тут жа ўстала, хацела прыкрыць сваю галізну поліэтыленавай плёнкай, потым зразумела, што яна празрыстая, і кінула яе. Нік зняў фартух і працягнуў ёй. Ён зазірнуў у калідор. Бэн і Рык зніклі.
  
  
  
  - Пачакай тут, - сказаў ён. "Я павінен узяць мой пісталет."
  
  
  
  Зноў затаіўшы дыханне, на ўсякі выпадак, ён памчаўся назад праз рубку кіравання. Труп сінтэтычнага чалавека затрымаўся ў дзверы з кодавым замком, трымаючы яе адчыненымі. У лабараторыі стала ціха, як у магіле, і яна стала магілай для бясформавых згорбленых фігур, якія былі раскіданыя па падлозе. Ён знайшоў Вільгельміну і пабег назад да Марты. Ён прыбыў якраз своечасова. На іх маршыраваў тузін рамеснікаў. Транспарцёры зніклі; ланцугі калясак усё яшчэ мякка пагойдваліся ўзад-наперад. Калі сінтэтычныя людзі заўважылі яго, яны ўтварылі левую і правую шэрагі, прасоўваючыся, як навучаная пяхота, паабапал праходу. Нік пацягнуў Марту да бліжэйшай жалезнай лесвіцы. "Наверх - бяжы так хутка, як толькі зможаш".
  
  
  
  Марта была хуткая. Яна прабегла па грубых жалезных прыступках па тры за раз, не клапоцячыся аб сваіх босых нагах. Яны былі на паўдарозе, калі сінтэтычныя людзі пабеглі, перасякаючы пакой сваім тупатам з дзіўнай хуткасцю. Нік падняўся вышэй, павярнуўся і выкарыстаў патроны Вільгельміны, якія засталіся, каб шпурнуць першыя тры паверх астатніх. Гэта быў беглы агонь, але кожная куля была накіравана ў галаву, у пэўную кропку на галаве. Па гэтых людзях нельга было проста страляць наўздагад.
  
  
  
  Ён правёў Марту па адным з белых калідораў і адчыніў дзверы, якія вялі на пагрузачную пляцоўку. Не было ніякага сэнсу спрабаваць дабрацца да пярэдняй часткі будынка і сутыкнуцца там з іншай групай рашучых штучных салдат. Калі яны дабраліся да верху лесвіцы, ён убачыў, як сінтэтычныя людзі ўзбеглі на пляцоўку. Яны таксама не ведалі страху.
  
  
  
  Свежае паветра яго парадаваў. - Прэч адсюль, - крыкнуў ён Марце. Ён павярнуўся і кінуў аскепкава-фугасную гранату па дыяганалі назад у калідор. Прытрымліваючы дзверы, ён кінуў некалькі лепшых вынаходстваў Сцюарта ў адно і тое ж месца, спадзяючыся, што некаторыя з іх адскочаць ад пліткі і спусцяцца па ўсходах. Аскепкава-фугасныя гранаты - дзве штукі. Картэчныя бомбы, якія раскідалі сотню вострых як брытва часціц - тры штукі. Гранаты С6 з часам узгарання пятнаццаць секунд дзве штукі.
  
  
  
  Першы фугасны снарад разарваўся, калі ён зачыніў дзверы і пабег за Мартай. У тым напрамку, куды яна ўцякла, на пагрузачнай пляцоўцы зароў рухавік грузавіка. Ён пачуў крык Марты, а затым стрэл. Ён дабраўся да яе, калі яна схавалася за трэйлерам. — Гэта Рык, — выдыхнула яна. «Вунь у тым грузавіку. Ён стрэліў у мяне.
  
  
  
  Двое працоўных выпаўзлі з-пад пагрузачнай пляцоўкі, а ўсярэдзіне будынка працягвалі грукатаць выбухі. "Гэй, што здарылася?"
  
  
  
  - Выбух у лабараторыі, - сказаў Нік. "Ідзіце, паглядзіце, ці зможаш вы дапамагчы ім там".
  
  
  
  Мужчыны спусціліся па платформе, і Нік вывеў Марту ў іншы бок. Калі цягач з прычэпам разгарнуўся ў святле слізгальнага святла, ён убачыў нумар, надрукаваны на задняй частцы вялікага алюмініевага кузава: 4107.
  
  
  
  Ён сказаў: Мне трэба ўзяць машыну...
  
  
  
  У гэты момант увесь свет нібы паляцеў у неба. Яны адчулі, як зямля выслізгвае з-пад іх ног, і расцягнуліся. Ён паспрабаваў змякчыць падзенне Марты, але яны ўпалі, як алавяныя салдацікі.
  
  
  
  Дзверы пагрузачных докаў вывяргалі агонь, а з будынка выляталі абломкі, як быццам іх стрэлілі з гармат.
  
  
  
  Аскепкі шкла і цэлыя дзверы ўрэзаліся ў схіл на сотню ярдаў. Гук быў аглушальным. Гэта гучала так, быццам у галоўным будынку Reed-Farben узарвалася атамная бомба. Калі Нік ачуняў ад шоку, ён адцягнуў Марту ад полымя, якое вырывалася праз усе адтуліны ў будынку.
  
  
  
  Ён спытаў. - "Ты стукнулася?"
  
  
  
  'Не.'
  
  
  
  "Калі б на знешніх сценах былі вокны, шкла б нас парэзалі".
  
  
  
  "Вы... заклалі там бомбу?"
  
  
  
  «Вы не можаце насіць у кішэні бомбу, дастаткова магутную, каб зрабіць такое. Думаю, мае гранаты патрапілі ў кісларод і іншыя гаручыя рэчывы.
  
  
  
  Другі выбух скалынуў зямлю, калі яны ўзбіраліся на груд. Нік сказаў: - Нам лепш звярнуць на галоўную дарогу. Ад машын на стаянцы зараз усё роўна нічога не застанецца.
  
  
  
  «Яны паставілі маю машыну ў адзін з ангараў аэрапорта. Гэта тое, што я чуў ад іх.
  
  
  
  - Як яны цябе дасталі?
  
  
  
  «Яны проста спынілі мяне на дарозе. Яны сказалі, што я дакладна ведаю больш, чым сказала ім».
  
  
  
  Нік сціснуў яе руку. "Гэта было жудасна, ці не так?"
  
  
  
  
  'Так. Але і зараз я ім гэтага не сказаў.
  
  
  
  
  
  На наступны дзень Мік вярнуўся на завод, каб агледзець абломкі цягача і прычэпа 4107. Ні целаў, ні крыві. Гэта было няўдачай. Пакуль ён правяраў тармазную сістэму, да яго хутка падышоў сівы джэнтльмен. Гэта быў Дэвід Хоук. Пасля таго, як яны павіталі адзін аднаго, Хоук сказаў: "Ваш голас па тэлефоне гучаў так цікава, што я вырашыў паглядзець што тут".
  
  
  
  "Я рады, што вы гэта зрабілі." Нік паказаў на тармазную сістэму. «Мы можам нешта даведацца з гэтага. Яны сапсавалі тормазы.
  
  
  
  Яны падняліся па схіле. Хоук сказаў: «Вельмі добрая праца, Нік. Макгі і каманда Reed-Farben прасейваюць апошнія рэшткі. Ім трэба, каб вы падрыхтавалі справаздачу З, як толькі ў вас будзе час.
  
  
  
  - Я пайду туды прама цяпер.
  
  
  
  Выдатна. Як толькі вы гэта зробіце, заўтра вы зможаце вярнуцца ў Вашынгтон. Я ведаю, што ты назапасіў шмат выходных...
  
  
  
  - Вы не пярэчыце, калі я застануся тут яшчэ на дзень або каля таго? Нік паглядзеў на якія ўзвышаюцца горы. "Па-чартоўску прыгожае месца, каб падыхаць свежым паветрам."
  
  
  
  «У чыёй кампаніі? Марты? Ці Грэты?
  
  
  
  «Яны абедзве заслужылі крыху адпачынку. Ці ёсць абвінавачанні супраць Грэты?
  
  
  
  'Магчыма не. Яна папярэдзіла вас, як толькі западозрыла злачынны намер. Гэтага можа быць недастаткова для суддзі. Але мы не збіраемся дастаўляць непрыемнасці такім людзям. І, вядома ж, не ў апошнюю чаргу прывабнай жанчыне, якім прыйшлося нялёгка!
  
  
  
  Нік прабыў у гарах больш за тыдзень. У першы ж вечар ён паехаў з Мартай на скальны выступ, адкуль адкрываўся цудоўны выгляд. Ён выявіў, што ўсё гэта было сапраўды гэтак жа, як у тую першую ноч.
  
  
  
  Нешта экстраардынарнае і рэдкае, як ён ужо ўстанавіў. Варта затрымацца - і паўтараць...
  
  
  
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  
  
  Нешта вызначана дзіўнае адбывалася на вялікім хімічным заводзе Reed-Farben. Хадзілі чуткі аб адкрыцці, якое зробіць перасадку чалавечых органаў такі ж просты, як выдаленне апендыкса.
  
  
  
  Попельна-русая сімпатычная жанчына-навуковец з фабрыкі пацвярджае гэты слых Ніку Картэру. Але чаму ў Reed-Farben быў склад побач з сакрэтным штабам узброеных сіл ЗША?
  
  
  
  І чаму зніклі людзі, якія праяўлялі цікаўнасць да хімзавода?
  
  
  
  Усё стала крыху ясней для Ніка Картэра, калі ён сутыкнуўся са сваімі нечалавечымі супернікамі.
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  Забойства "Чырвонай Кобры"
  
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  
  
  Забойства "Чырвонай Кобры"
  
  
  
  
  пераклад Льва Шклоўскага
  
  
  
  
  
  Назва арыгінала: The Cobra Kill
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я прыехаў у Ганконг, каб заняцца каханнем, і апынуўся ў эпіцэнтры вайны. Так што я прайграў у гэтых адносінах.
  
  
  
  Я не прабыў у Каралеўскай калоніі на працягу двух гадзін, перш чым мяне падмануў кітайскі непаўналетні правапарушальнік з малаверагодным імем Майкрофт, я бачыў, як забілі паліцыянта, яхту Семірамісу ўзарвалі пад маёй азадкам, мяне падстрэлілі. Мы з ім ляжалі ў духмяных водах гавані Ганконга. У мяне было вельмі моцнае падазрэнне, што Чырвоны Тыгр планаваў забіць мяне. Я быў упэўнены, што ўся паліцыя Ганконга пераследуе мяне.
  
  
  
  У мяне сапраўды не было часу думаць пра Фрэдэрыка Мастэн-Ормсбі, якая нічога не падазрае прычыны ўсяго гэтага, жанчыне, дзеля якой я прыехаў у Ганконг. Акрамя таго, яе нават не было ў Ганконгу.
  
  
  
  Клерк, які ўзяў тэлефон Фрыдэрыкі, сказаў: «З'ехала. Паехала ў Сінгапур на два тыдні. Ня ведаю, калі яна вернецца.
  
  
  
  Але ўсё гэта не мела значэння. Менш чым праз хвіліну пасля таго, як я павесіў трубку, раздаліся крыкі, і я быў у турбоце. Таксама было мала надзеі на тое, што я не быў свайго роду персонай нон грата для паліцыі Ганконга і што мой бос Хоук выбухне, калі я яму гэта скажу. Мне было загадана пайсці ў консульства ЗША і патэлефанаваць яму па тэлефоне з пераўтваральнікам голасу. Я так і зрабіў, адразу пасля таго, як выбраўся на бераг у парку Вікторыя, падобны на мокрага ката ў спякоту.
  
  
  
  Цяпер я быў адзін у кодавым пакоі консульства, мне далі паперу, аловак, здрабняльнік, аднаразовы нататнік і на мяне холадна паглядзеў першы аташэ, які прадставіўся Ўілкінсам. Алістэр Пембрук Уілкінс быў пагардлівым засранцам, які адразу неўзлюбіў мяне. Магчыма, гэта было асабістае, але, можа быць, яму проста не падабалася, як змоклыя хлопцы караскаюцца праз яго заднюю сцяну і ўваходзяць у яго консульства праз кухню. Спачатку ён не давяраў маім паўнамоцтвам, але калі я сказаў яму пэўнае кодавае слова, усё стала крыху лепш. Я быў агентам AX, і ў мяне было поўнае права карыстацца яго тэлефонам з пераўтваральнікам голасу. Сам ён AX таксама не кахаў, але ў гэтым няма нічога новага. Без лішніх слоў я сказаў Хоўку, што ў мяне праблемы. «Няма больш свабоды перамяшчэння?» Ён прынюхаўся, як стары тыгр, не выставіўшы зубы перад вялізным кавалкам мяса. З той розніцай, што ў Хоўка яшчэ ёсць зубы. На дадзены момант я сказаў: “Гэта ўсё яшчэ працягваецца. Я ўсё яшчэ магу хадзіць па Ганконгу, але гэта рызыкоўна, і я ня ведаю, як доўга гэта працягнецца».
  
  
  
  Я не быў занадта ўпэўнены ў тым, што Алістэр Пембрук Уілкінс утрымае паліцыю Ганконга, калі яны прыйдуць за мной.
  
  
  
  Цішыня. Я чуў гудзенне ўсіх тысяч міль правадоў і трэск цыгары старога.
  
  
  
  "Я павінен расказаць вам усё, сэр?"
  
  
  
  Не цяпер. Пазней, калі я ўбачу цябе зноў. У мяне для цябе ёсць праца. Вышэйшы прыярытэт.
  
  
  
  "Канец свету. Тады гэта была вялікая праца».
  
  
  
  Зусім неабходна, каб ты мог рухацца свабодна, - сказаў Ястраб, - інакш ты мне не патрэбны. Ці можаце вы з'ехаць з Ганконга, не звяртаючыся ў консульства? Я не хачу ніякім чынам далучаць урад».
  
  
  
  Я ўжо сам думаў пра гэта.
  
  
  
  - Я магу гэта зрабіць, - сказаў я. "У мяне тут недзе ёсць сувязь". Я не быў так упэўнены, калі казаў, але ў маёй сітуацыі ў мяне не было іншага выбару.
  
  
  
  "Але гэта павінна адбыцца ў бліжэйшы час", - сказаў я.
  
  
  
  Хоук зразумеў. 'Слухай. Цяпер я аддаю вас джэнтльмену. Не ўлюбляцца ў яго, не разважаць і нічога не пытаць. Прыбірайцеся да д'ябла з Ганконга і зрабіце гэтую працу для мяне».
  
  
  
  Ён сказаў некалькі слоў камусьці побач з ім, затым раздаўся прыемны нізкі голас. Культурны голас, які размаўляў па-ангельску з вельмі лёгкім акцэнтам.
  
  
  
  «Мяне клічуць Дато Ісмаіл бін Рахман. Гэта нешта значыць для вас, містэр N3?
  
  
  
  "Ты ў чымсьці доктар", - адказаў я. «Напэўна, не ў медыцыне. Вы з урада Малайзіі?
  
  
  
  У яго глыбокай усмешцы была ўдзячнасць. 'Верна. Калі быць дакладным, з кабінета міністраў, а дакладней, дык я міністр без партфеля». ...
  
  
  
  Гэта азначала: служба бяспекі. Служба бяспекі Малайзіі. Палітычная ці грамадзянская.
  
  
  
  - Наколькі я разумею, вы бывалі ў Малакцы раней, містэр N3? - працягваў голас.
  
  
  
  "Ды трохі". Гэта было падчас маёй папярэдняй камандзіроўкі ў В'етнам. Паляванне і магчымыя забойствы прывялі мяне да Малайскага паўвострава.
  
  
  
  "Вы кажаце на малайскай?"
  
  
  
  «Трохі, але я бегла размаўляю па-кантонску».
  
  
  
  'Выдатна. Вельмі добра. Хаця я думаю, што гэта амаль цалкам будзе адбывацца ў джунглях, дзе ваш кантонскі дыялект будзе вам малапрыдатны. Я, і пад гэтым я маю на ўвазе мой урад, вядома, хачу, каб вы забілі чалавека для нас, містэр N3. Ваш урад праявiў крайнюю гатоўнасць да супрацоўнiцтва i даў мне дазвол працаваць з вашым мiстэрам Хоукам. Ён запэўніў мяне, што вы экспэрт у гэтых пытаннях і лепш за ўсё падыходзіце для гэтай працы».
  
  
  
  Уся гэтая мітусня пачынала мяне крыху стамляць. Дзверы кодавай пакоя прыадчыніліся, і Ўілкінс зазірнуў унутр. Я кінуў погляд у яго бок. Уілкінс нахмурыўся, і дзверы зноў зачыніліся.
  
  
  
  - Як завуць таго чалавека, якога вы хочаце забіць, сэр?
  
  
  
  «Яго клічуць Лім Джанг, кітаец. Да кітайскіх беспарадкаў у Інданезіі - зараз каля васьмі гадоў таму - Лім Джанг быў самым уплывовым камуністычным агітатарам ва ўсёй Інданезіі. Канешне, пад іншым імем. Нейкім чынам, на вялікі жаль, яму ўдалося пазьбегнуць разьні, якая рушыла за кітайскімі беспарадкамі».
  
  
  
  Кодавыя пакоі і тэлефоны з пераўтваральнікамі гаворкі - выдатныя вынаходствы, таму што дзе яшчэ вы пачуеце з афіцыйнага боку, што ўрад сам задаволіў разню.
  
  
  
  Цішыня. На заднім плане я чуў, як Хоук прачышчае горла.
  
  
  
  - Імя Лім Джанг што-небудзь для вас значыць, містэр N3?
  
  
  
  «Трохі, сэр. Я чуў, як ён знікаў некалькі разоў, але пакуль не ведаю, дзе ён. Такім чынам, я разумею, што Лім Джанг зараз знаходзіцца ў Малакцы, з-за чаго там шмат беспарадкаў, і што вы хочаце, каб ён як мага цішэй падышоў да свайго канца. Гэта ўсё, сэр?
  
  
  
  Я як чорт хацеў выбрацца з консульства.
  
  
  
  «Гэта ўсё, містэр N3. Лім Джанг дастаўляе нам нямала непрыемнасцяў, хаця мы ніколі афіцыйна не чулі пра яго існаванне. Гэта дрэнна адаб'ецца на гандлі і нашым турызме. Мы жадаем, каб ён памёр, містэр N3, і, як вы выказаліся, ціха . Мой урад проста хоча, каб гэты чалавек знік. Але зараз я бачу, як ваш містэр Хоук робіць жэсты, якія азначаюць, што ў вас мала часу. Гэта вельмі дрэнна. Мне самому было б прыемней растлумачыць гэтае пытанне асабіста Вам. Гэта амаль іранічна, што я паехаў за вамі ў Вашынгтон.
  
  
  
  Хоук быў у тэлефона. Ён закашляўся, ледзь не лопнуўшы. Калі і ёсць нешта, чаго стары цярпець не можа, дык гэта красамоўства. Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Уілкінс. Я люта паглядзеў на яго, але ён працягваў уваходзіць. Я кладу руку на слухаўку. Уілкінс працягнуў мне запіску, на якой было нешта надрапана чорным алоўкам.
  
  
  
  
  
  Мой прадстаўнік у паліцыі Ганконга паведаміў мне, што некалькі афіцэраў едуць сюды, каб знайсці вас. Могуць прыехаць праз дзесяць хвілін.
  
  
  
  
  
  Я быў здзіўлены, што ён яе не падпісаў. Ён акінуў мяне халодным позіркам і знік, моцна бразнуўшы за сабой дзверы. Я павінен быў сказаць яму, што недаацаніў яго. Хоук фыркнуў па тэлефоне. 'Што, чорт вазьмі, адбываецца. Чаму ты мне не адказваеш?
  
  
  
  Я растлумачыў яму гэта і сказаў, што ён можа пагаварыць яшчэ пяць хвілін.
  
  
  
  Ён выкарыстоўваў гэта вельмі добра. Калі патрэба вялікая, гэты мужчына можа быць цудоўным. Ён даў мне некалькі кантактаў у Сінгапуры і паабяцаў мне ўсе грошы, якія мне спатрэбяцца. Я не думаў, што зараз прыдатны час, каб сказаць яму зараз, што ўрад ЗША толькі што панесла страту ад злёгку пашкоджанай яхты коштам каля двухсот тысяч даляраў. У мяне проста не было часу. Хоук выкарыстоўваў толькі палову свайго часу, калі я ўжо ішоў да выхаду з гэтага месца.
  
  
  
  Уілкінс чакаў мяне каля зялёных дзвярэй, якія вялі ў кухню і памяшканні для прыслугі. Ён усё яшчэ выглядаў панурым, і, падобна, яму ўсё яшчэ не падабаўся я ці тое, што я ўяўляў. Але ў той момант, калі я прайшоў міма яго, ён узяў мяне за руку.
  
  
  
  «Звярніце налева, калі апыняцеся над сцяной. Тамака ёсць дарога. Не зважайце на беспарадак. Гэтая дарога прывядзе вас да Cash Alley, а затым да Snake Row. Гэты раён цалкам кітайскі, і вы не знойдзеце там таксі. Але, можа быць, вы сустрэнеце рыкшу».
  
  
  
  Я падзякаваў яму і працягнуў шлях. «Паліцыя мусіць быць тут з хвіліны на хвіліну. Мне гэта зусім не падабаецца. Я атрымаў строгі загад не звязвацца з вашымі людзьмі.
  
  
  
  Я кіўнуў і яшчэ раз падзякаваў яму.
  
  
  
  Ён пачаў выглядаць крыху ў роспачы. «Што я мушу ім сказаць? Я не люблю хлусіць.
  
  
  
  Я паглядзеў на яго на імгненне. - 'Чаму няма? Вы ж дыпламат, ці не так?
  
  
  
  “У мяне ёсць уласная праца. Я ўвогуле не магу дазволіць сабе непрыемнасьцяў з паліцыяй».
  
  
  
  Я прайшоў праз кухню і апынуўся ў маленькім дворыку, поўным смеццевых бакаў. Ніхто з кітайскіх слуг не звярнуў на нас увагі. Я ведаў, што яны не будуць размаўляць. Калі толькі ў консульстве не было паліцэйскага інфарматара. Гэта было магчыма, хаця мне гэта здавалася малаверагодным.
  
  
  
  Уілкінс усё яшчэ ішоў са мной.
  
  
  
  "Прыдумай выкрут", - сказаў я. «Вы ніколі не чулі пра мяне і не бачылі мяне. Трохі абурыцеся. Яны нічога ня ведаюць і проста спрабуюць нешта зрабіць».
  
  
  
  Ён кіўнуў, усё яшчэ хмурачыся. - «Добра, як вы кажаце. Я ніколі пра цябе не чуў.
  
  
  
  'Добры хлопчык.'
  
  
  
  Затым яму прыйшлося адпусціць частку сваёй афектацыі. Ён змрочна паглядзеў на мяне і сказаў: "О, калі б гэта было праўдай".
  
  
  
  Я далікатна паляпаў яго па плячы і развітаўся. Ён нават не быў такім ужо кепскім хлопцам для дыпламата. Я пакінуў яго сярод смеццевых бакаў.
  
  
  
  У той момант, калі я пералез праз заднюю сцяну, я пачуў звон звана недзе перад домам.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  
  
  
  
  У большасці агентаў, асабліва ў мяне, якія большую частку часу выконваюць больш грубую працу, ёсць уласныя крыніцы інфармацыі і дапамога звонку. Яны асабістыя і могуць каштаваць жыцця ці смерці. Вы маеце гэта толькі для сябе. Вы не перадаеце іх іншым агентам, нават сваёй уласнай арганізацыі.
  
  
  
  Хоук ведаў, што гэтыя людзі належаць мне. Канечне. Але ён ніколі не пытаўся пра іх. Я б усё роўна яму не сказаў, акрамя як пад прымусам. Акрамя таго, ён меў свае рэсурсы, і нашмат больш, чым у мяне.
  
  
  
  Адной з прычын, і, вядома, не апошняй, дзіўнага поспеху Кіма Філбі ў захаванні ананімнасці і ўварванні ў нашы службы бяспекі і брытанскай SIS, як ён гэта рабіў, быў яго талент збіраць і выкарыстоўваць гэтыя рэсурсы. У яго іх былі сотні, і ён выкарыстоўваў іх з дзіўным талентам.
  
  
  
  Сотні ў мяне не было. У мяне быў адзін, які зараз жыве ў Ганконгу. Той, на які я мог разлічваць, хоць і за сваю цану. Яго звалі Бэн Томсан, былы журналіст з Чыкага, які нейкі час сядзеў за забойства сваёй жонкі і яе каханага. Я даўно не бачыў Бэна і амаль не думаў пра яго. Мне гэта было не патрэбна. Але зараз ён мне спатрэбіўся. Ён павінен быў даць мне некаторую інфармацыю і выцягнуць мяне з Ганконга. Таму ў той момант, калі я выйшаў на вуліцу, каб узяць таксі, я падумаў пра яго. Бэн Томсан адбыў толькі невялікую частку свайго прысуду за забойства. У яго было шмат уплывовых сяброў. Яны тузалі за нітачкі, вядома, ананімна, як гэта прынята ў такіх выпадках. Калі Бэна вызвалілі, ён пакінуў Чыкага і пераехаў на Усход. Нейкі час ён важдаўся як журналіст-фрылансер, гэта паршывая праца, многія з іх паміраюць, становяцца алкаголікамі ці наркаманамі, а трэція трапляюць у шпіёнскі бізнэс.
  
  
  
  Я чуў, што Бэн добра піў, але гэта яго не забіла. Ён прабыў на Усходзе каля дзесяці гадоў і станавіўся легендай; тое ж самае, што лямантуюць у барах журналістаў па ўсім свеце, калі яны зноў адкрываюць корак. У апошні раз я бачыў Бэна было тры гады таму, і ў апошні раз я чуў пра яго ў прэс-клубе ў Вашынгтоне.
  
  
  
  Нехта накшталт мяне даволі часта тусуецца ў вакол журналістаў. Вы можаце шмат чаму навучыцца, проста слухаючы, асабліва калі вы таксама раздаеце выпіўку.
  
  
  
  Я чуў, што Бэн купіў сабе стары дом, падобны на замак, недзе на Лугард-роўд недалёка ад універсітэта. Бэн купіў сабе таксама некалькі маладых дзяўчат. Большасць з іх былі кітаянкамі - некаторыя еўразійкамі ці белымі, якіх ён звальняў, калі ім споўнілася дваццаць. Бэн разбіраўся ў шматлікіх рэчах і ведаў, дзе шматлікія людзі хаваюцца. Усё, што вы хацелі даведацца ці зрабіць, і за што можна было заплаціць, вы маглі атрымаць ад Бэна ці дазволіць яму зрабіць гэта. Бэн літаральна купаўся ў грошах.
  
  
  
  Вы чуеце аб ім такія рэчы. Збольшага яны дакладныя. Часткова не дакладныя. Але я быў упэўнены ў двух рэчах пра Бэна Томсана: ён не быў звычайным інфарматарам і яму ўдалося стаць самай паспяховай кітайскай крыніцай інфармацыі ў бізнэсе. Некаторыя думалі, што Бэн наўпрост звязаны з Пекінам. Магчыма. Можа быць не. Я ведаў, што ў AX ёсць дасье на Бэна, але Хоук не ведаў, што я ведаю Бэна асабіста.
  
  
  
  Таксі праехала міма тралейбуса кампаніі Peak Tram. Я закурыў амерыканскія цыгарэты, якія я скраў са стала ў кодавым пакоі - мае ўласныя з залатымі фільтрамі аказаліся не вельмі ўстойлівыя да вільготнасці ў гавані Ганконга. І я думаў пра Бэна і пра кітайскіх інфарматараў у цэлым. Кітайскія інфарматары - гэта, як правіла, дыпламаты, вучоныя і людзі, якія займаюць пэўнае становішча. Усе яны шмат ведаюць аб Усходзе і асабліва аб Кітаі. Яны вельмі ўважліва вывучаюць кітайскія прэс-рэлізы і сапраўды ведаюць, як чытаць паміж радкамі. Часцей за ўсё яны адкрыта выказваюць сваё меркаванне, але ці наўрад хто-небудзь згадае іх імя або заявіць аб сабе публічна. Гэта, мусіць, і самы бяспечны метад.
  
  
  
  Бэн Томсан - выключэнне. Ён піша газету "Прывітанне з Ганконга" і сам яе распаўсюджвае. Гэта штотыднёвы і абмежаваны тыраж - ганконскія плёткі не карыстаюцца вялікім попытам у Crabtree Corners - але некаторыя з яго кліентаў могуць вас здзівіць. «Нью-Ёрк» і «Лондан Таймс» - гэта ўсяго толькі дзве назвы. Я чытаў яго калонку, бачыў, як яе чытаў Хоук, і ведаю, што яе чытаюць у Злучаных Штатах і на Даўнінг-стрыт. Гэта дае Бэну пэўны прэстыж, а таксама дае яму ладную долю ўлады. Часам ён можа таемна аказваць некаторыя паслугі VIP-персонам гэтага свету, а гэта, у сваю чаргу, можа прынесці яму некаторую карысць - напрыклад, пакідаць яго ў спакоі, калі яго заняткі вельмі рызыкоўныя.
  
  
  
  Бэн выйшаў далёка за межы сваёй турэмнай клеткі. Я падумаў пра гэта, калі заплаціў за таксі і падышоў да шэрай брамы, якая вядзе да доўгай бетоннай дарозе. Тут, на Піцы, было цёмна і прахалодна. Я паморшчыўся. Я быў яшчэ зусім мокры і спадзяваўся, што Бэн дасць крыху віскі і вопратку. Калі апавяданні дакладныя, хутчэй за ўсё, у яго быў гэты скотч.
  
  
  
  Вялікія жалезныя вароты, упрыгожаныя завітай залатой літарай Т, былі адчыненыя. Калі я падышоў да будкі ахоўніка ля варот, я пачуў храп. Малады кітаец спаў пад маленькай лямпачкай. Ён скрыжаваў рукі перад сабой на трухлявым стале і паклаў на іх галаву. У яго былі бліскучыя цёмныя валасы ў бязладзіцы, і ён быў апрануты ў спартыўную кашулю з кветкавым малюнкам. На выгляд яму было гадоў дваццаць. Такім чынам, прылада бяспекі Бэна працавала не вельмі добрае. Але, магчыма, гэта яму і не патрэбна.
  
  
  
  Я падняўся па пад'язной дарожцы і прайшоў міма сажалкі, сажалкі з лілеямі і вузкага маста, які вядзе да зараснікаў соснаў, часам з кітайскім інжырам і камфорнымі дрэвамі.
  
  
  
  Начная сава на дрэве назірала за ноччу і недзе пачуўся крык.
  
  
  
  У хаце гарэлі два свяцільні. Адзін наверсе і адзін унізе. Чамусьці святло на ганку пакінулі ўключаным. Месяца было дастаткова, каб убачыць, што дом сапраўды быў сапраўдным замкам: чатырохпавярховыя франтоны, зубчастыя сцены і вежы, гатычны жах віктарыянскай эпохі, пабудаваны з патрапанага вапняка. Я падышоў да ганка і патэлефанаваў у званок.
  
  
  
  Дзверы адчыніла старая ама ў выцвілым баваўняным чонсам. Яе зубы былі ў іншым месцы, і яна нешта мармытала мне. Ззаду яе я ўбачыў пробліск жоўтага святла на паліраванай падлозе калідора.
  
  
  
  Нарэшце мне ўдалося пераканаць аму, што я нічога не прадаю, але што я сябар містэра Томса і хачу з ім пагаварыць. Яна была відавочна збітая з панталыку тым, што мне ўдалося прайсці міма ахоўніка каля варот.
  
  
  
  "Хто вы, я магу сказаць?"
  
  
  
  - Містэр Арнэсан. Кэнэт Арнэсан. Не было сэнсу расказваць слузе, хто я такі.
  
  
  
  - Містэр Арнваса. Я скажу.'
  
  
  
  Яна паплялася назад у хол і расчыніла старамодныя рассоўныя дзверы. Дзяўчына ўскрыкнула не ад шоку, а ад здзіўлення. Потым дзяўчына засмяялася. Бэн Томсан, як заўсёды груба, нешта сказаў. Ама мармытала нешта ў адказ і вярнулася да мяне. «Не ведаю цябе. Ідзі зараз жа. Калі ласка, містэр.
  
  
  
  Дзверы ўсё яшчэ былі адчыненыя. Я крыкнуў у хол.
  
  
  
  «Ты ведаеш гэтага Арнесона, Бэн. Я з Чыкага.
  
  
  
  Дзяўчына зноў засмяялася тым дакладным смехам, які ў пэўны час выдаюць дзяўчынкі. Смех раптам абарваўся, і Бэн Томсан падышоў да рассоўных дзвярэй, каб вызірнуць вонкі. Я стаяў на свеце, каб ён мог бачыць мой твар.
  
  
  
  "Я магу ўпасці мёртва", - сказаў Бэн.
  
  
  
  Ён сказаў аме нешта на кітайскай, вядома, не на кантонскай, і яна знікла. Бэн падышоў да мяне па калідоры. Ззаду яго, у святле, якое выходзіла з пакоя, я ўбачыў, як дзяўчына выскачыла, ідучы за Ама. Гэта была мілая, і яна, чорт вазьмі, была лялька. На яе твары быў ружовы макіяж. Адна з яе цытрынава-жоўтых грудок тырчала. Па маіх ацэнках, ёй было каля васемнаццаці.
  
  
  
  Бэн пачакаў, пакуль абедзве жанчыны не схаваліся з вачэй, затым ён адчыніў мне дзверы і пайшоў па калідоры ў свой вялікі кабінет. На старадаўнім опіумным ложку ляжалі падушкі. Усё выглядала даволі скамечаным. Бэн зачыніў за намі дзверы. Я паглядзеў на яго з ухмылкай.
  
  
  
  «Ты брудны стары перакрут».
  
  
  
  Ён таксама ўсміхнуўся. У яго ўсё яшчэ былі зубы, хоць большая частка яго мышына-шэрых валасоў знікла. Бэну ўжо было за шэсцьдзесят.
  
  
  
  «І вы адзін з тых нягоднікаў, якія даймаюць людзей, не папярэдзіўшы іх загадзя. Хаця я магу здагадацца, чаму, але вы выбралі для гэтага добры момант».
  
  
  
  "Гэта можа пачакаць, - сказаў я, - а я не магу".
  
  
  
  «Пачакай, чорт вазьмі? У маім узросце вы павінны гэта рабіць, калі можаце. У цябе не заўсёды атрымліваецца».
  
  
  
  У каменным ачагу стамляўся духмяны дрывяной агонь. Я ссунуў камінную перагародку і павесіў на яе куртку, каб яна высахла. На заднім плане Бэн бразнуў шклянкамі і бутэлькай.
  
  
  
  «Я прыйшоў сюды не для таго, каб казаць аб тваім сэксуальным жыцці», - сказаў я.
  
  
  
  'Я ведаю гэта. Насамрэч, пра гэта вельмі мала што можна сказаць. Але я працягваю спрабаваць. Дарэчы, як вы прайшлі праз гэтыя вароты незаўважанымі?
  
  
  
  Я сказаў яму.
  
  
  
  Ён працягнуў мне шклянку, напалову напоўнены віскі. Ён паказаў на чайны столік на высокіх колцах. «Сода, вада, лёд, усё, што заўгодна. Цяпер я п'ю гэта толькі ў чыстым выглядзе».
  
  
  
  Я зрабіў глыток віскі. Выдатнае. Я бачыў, як ён глядзеў на кабуру з Люгерам і на ножны са штылетам. Ён не сказаў пра гэта ні слова. Я таксама не думаў. Бэн можа ведаць, хто я і на каго працую, але ён будзе апошнім, хто нешта скажа шчыра. "Пракляты Лі", - сказаў ён. “Заўсёды спіць, калі яму трэба працаваць. Добра, што мне гэта сапраўды не патрэбна. Да таго ж ён добры хлопчык, калі не спіць - ха - тут працуюць некаторыя з яго сясцёр. І заробак ён акуратна забірае дадому».
  
  
  
  Я ведаў, што Лі для яго зрабіў. Ці знайшоў для яго кітайскіх дзяўчат. Хутчэй за ўсё, з акупаваных тэрыторый ці нават з правінцыі па тым боку мяжы.
  
  
  
  Я зрабіў яшчэ адзін глыток і сказаў Бэну з усмешкай: "Я прыйшоў сюды не для таго, каб гаварыць пра Лі".
  
  
  
  Бэн усміхнуўся і кіўнуў. Затым ён паказаў на скураное крэсла. «Цыгары, цыгарэты, усё, што заўгодна. Я ведаю, навошта ты прыйшоў, Нік. Я чуў, што на прыстані нейкія праблемы. Яны шукаюць хлопца па імені Арнэсан, дакладней Кэнэт Арнэсан. Яго цела яшчэ не знайшлі».
  
  
  
  Так яно і ёсць, - сказаў я, - і калі гэта залежыць ад мяне, ім наогул не трэба шукаць цела. Ужо сапраўды не маё. Гэта адна з прычын, з якой я тут. Мне патрэбна дапамога, Бэн».
  
  
  
  "Добра, Нік. Хопіць лухты. Хто першы?
  
  
  
  Пакуль мы жартавалі, ён выпіў палову шклянкі віскі. Ён зноў напоўніў яго напалову і выпіў, як калі б гэта была кока-кола. Святло ў пакоі было не самае лепшае, але я мог бачыць, што робіць з ім напой. Ён быў крыху апухлым, на носе і шчоках былі чырвоныя трэснутыя вены. Да таго ж ён быў таўсцейшы, чым я памятаў. На ім былі штаны, туфлі без шкарпэтак і парчовы халат-над аголенага тулава. Густыя валасы на яго грудзях былі сівымі. Светлыя валасы на яго галаве амаль зніклі, за выключэннем тонкай чубкі і некалькіх валасінак на яго бліскучым чэрапе.
  
  
  
  Я паглядзеў на стосік газет побач са крэслам. Чырвоны Сцяг і Фолькс Дагблад. Далей на стале з масіва палісандра ляжаў яшчэ адзін стос. Узяў усё ў вольны час. Я хацеў пачытаць, калі магчыма, і ведаў, што гэта бяспечны дом. Бэн дапіў сваю шклянку і зноў напоўніў яе. Цікава, як яму гэта ўдалося.
  
  
  
  "Я цябе спытаю", - сказаў я. «Я хачу ведаць, чаму мяне тарпедавалі мінулай ноччу, хто гэта зрабіў і чаму яны так хутка мяне заўважылі. Гэта для пачатку. Затым мне патрэбна інфармацыя аб чалавеку, якога клічуць Лім Джанг, плюс некаторая інфармацыя аб Інданезіі і Малакцы. Я таксама хачу, каб вы вывезлі мяне з Ганконга. Сёння ноччу.'
  
  
  
  Бэн кіўнуў і закурыў доўгую карычневую цыгару. Я дастаў з каробкі адну з яго цыгарэт, закурыў і пачаў чакаць.
  
  
  
  Ён пацёр шчацінне на падбародку і паглядзеў на мяне як бы ацэньваючым позіркам банкіра.
  
  
  
  "Што за гэта?"
  
  
  
  У кожнага чальца AX ёсць асабісты рахунак, з якога ён можа спісваць «выдаткі» у выпадку ўзнікнення надзвычайнай сітуацыі. Як самы старэйшы Killmaster, мой рахунак быў другім пасля Хоку. Акрамя таго, гэта была чортава надзвычайная сітуацыя.
  
  
  
  "Дзесяць тысяч", - сказаў я яму. "Амерыканскіх даляраў".
  
  
  
  Бэн надарыў мяне бруднай усмешкай і махнуў тоўстай рукой. “Я ведаю, што амэрыканскіх. Я не працую па такім кошце ў ганконгскай валюце. Мы вядзем бізнэс. Я дам вам сёе-тое спачатку бясплатна, а астатняе будзе каштаваць вам грошай. У мяне гэта ёсьць у садзе, і мне гэта ня варта ні цэнта».
  
  
  
  Я адпіў віскі. "У вас прыгожы сад".
  
  
  
  'Самы лепшы. Мне спатрэбілася шмат часу, каб выгадаваць яго такім чынам. Што да вас, тое тарпедаванне, гэта проста. На сваёй апошняй працы ў гэтых краях вы забілі нейкага Джыма Пок, выканаўчага дырэктара Чырвоных тыграў. Гэта правільна?'
  
  
  
  'Няправільна. Я не чапаў яго пальцам. Тым не менш. Я сёе-тое паведаміў аб ім. Некалькі слоў у правыя вушы».
  
  
  
  «Добра, гэта тое самае. Я чуў пра гэта. Пекін хацеў яго смерці, таму што яны чулі, што ён прадаваў іх ... вашым людзям. Дык вось, што яшчэ.
  
  
  
  Я зняў туфлі і мокрыя шкарпэткі. "Спадзяюся, дзесяці тысяч хопіць на сухое адзенне". Бэн падзьмуў у мяне блакітным воблакам і ўхваляльна кіўнуў. «Ты заўсёды быў адным з тых засранцаў, якія трымалі рот на замку, Мік. Добры спосаб застацца ў жывых».
  
  
  
  'Яшчэ.'
  
  
  
  «Як толькі гэты Джым Пок памёр, Тыграмі пачаў кіраваць новы чалавек. Стрыечны брат Пакуль. Вы ведаеце, якія кітайцы, калі справа дакранаецца сямейнага гонару - і, акрамя таго, тамака ёсць гонар і прэстыж. Прэстыж - гэта грошы. Вы пачынаеце гэта разумець?
  
  
  
  Я пачаў разумець гэта. Фактычна, я ўжо зразумеў гэта, я заўжды гэта разумеў, але я проста не думаў пра гэта. Я заняты чалавек.
  
  
  
  Я расказаў яму пра хлопчыка Майкрафце.
  
  
  
  'Я ведаю. Дробная сошка! з тых жабракоў працуюць на мафію. Іх спосаб атрымаць адзнакі за магчымае гангстэрства».
  
  
  
  «Дык жа ён да мяне дайшоў так хутка, Бэн? Божа мой, мне было непрыемна, толькі што мяне паставілі на ўлік у органах улады, потым мне захацелася прыняць душ, пагаліцца і выпіць.
  
  
  
  Бэн коратка засмяяўся і зрабіў глыток. Цяпер ён выпіў толькі палову сваёй шклянкі. «Гэтыя Чырвоныя Тыгры страшэнна добра арганізаваныя, Нік. Іх служба цудоўная. Але гэта было лёгка. У апошні раз, калі вы прыехалі ў Ганконг, вы прыехалі на яхце пад назвай Corsair і дашлі да той жа прыстані. Ты даставіў Тыграм нямала непрыемнасцяў. Вы забілі Джыма Пакуль. Тады Тыгры нічога не маглі з табой зрабіць, але калі ў іх з'явіўся новы бос і яны былі рэарганізаваны, вы атрымалі знак мовы. Баявой сякеры.
  
  
  
  Для мяне гэта мела іранічны сэнс, таму што эмблема AX таксама з'яўляецца сякерай.
  
  
  
  "З такім жа поспехам яны маглі дабіцца вашай смерці", - працягнуў Бэн. «У іх у гавані шмат шпіёнаў і джонак. Некаторыя правозяць кантрабанду, некаторыя ашукваюць паліцыянтаў, але ўсе яны напагатове. Вас маглі ўбачыць, як толькі вы ўвайшлі ў гавань.
  
  
  
  Я асушыў сваю шклянку і зноў напоўніў яе.
  
  
  
  'Але больш верагодна, што я што ў іх быў нехта на мытні, ці што нехта назіраў за самім яхт-клюбам».
  
  
  
  "Не думаю, што гэта была гавань", - сказаў я. «У мяне быў даволі няголены твар, і я насіў сонечныя акуляры. Акрамя таго, я ніколі ня быў побач з джонкай ці сампанам».
  
  
  
  Я сунуў азадак да каміна, і выхапіў яшчэ адну цыгарэту. Гэта быў маленькі хлопчык Майкрофт. Пасля таго, як я пагаліўся, сцямнела. У гэтых Тыграў павінна быць маё фота, і мне гэта не падабаецца. Ані. Калі б я тады злавіў гэтага Майкрофта, я б надзёр гэтую маленькую азадак яго блакітнага колеру.
  
  
  
  Усё, што я мог зрабіць, гэта пасмяяцца, паціснуць плячыма і сказаць: «Добра, Бэн, гэта ўсё тлумачыць. Мне заўсёды падабаецца ведаць, чаму адбываюцца пэўныя рэчы. Давайце рухацца далей. Пачні зарабляць грошы».
  
  
  
  Было вялікім шчасцем убачыць за працай іншага эксперта. Бэн апрануў бабуліны акуляры, у якіх ён быў падобны на распуснага ўзбуджанага прафесара нейкай жаночай школы-інтэрната, і падышоў да шафы з зялёнай сталі. Ён адкрыў скрыню і дастаў чарку папер, якую хутка прагартаў, павярнуўшыся да мяне спіной. Ён дастаў ліст паперы, паклаў астатнія назад у скрыню, зачыніў яго і вярнуўся да мяне. Ён закурыў новую цыгару і жаваў яе, што нагадала мне Хоука. Паліць толькі гэтыя танныя цыгары.
  
  
  
  У куце цікаў высокі ганконскі гадзіннік. Я занепакоіўся, але такога чалавека, як Бэн, нельга было прыспешваць. Ён быў старамодным журналістам. Ён усё праверыў, і калі ён сказаў, гэта было на 100% праўдай.
  
  
  
  - Хммм, Лім Джанг? Былы трэці чалавек Хай Вай Цяо Ча По. Цяжка сказаць, чым ён зараз займаецца пасля таго фіяска ў Інданезіі. Верагодна, малаважны член у спісе граміў.
  
  
  
  Хай Вай быў міжнародным шпіёнскім апаратам Кітая. Адзіным аддзелам, пра які я шмат ведаў, быў актыўна дзейны аддзел Teh Woe. Я забіў некалькіх з гэтых хлопцаў, калі яны спрабавалі на мяне напасці.
  
  
  
  "Спіс няўдач мае сэнс", - сказаў я. Пекін ненавідзіць няўдачнікаў. Гэта магло б растлумачыць, чаму Лім Джанг зараз так марнее ў Малакцы, што ён хоча вярнуцца з поспехам». Ён вывучаў паперу ў руцэ, бабуліныя акуляры амаль саслізнулі з яго носа. Ён пацягнуўся за сваёй шклянкай і асушыў яе, не гледзячы на ??яго. Затым ён падняў палец.
  
  
  
  «Гэты Лім - круты. Тым больш, што яму нельга давяраць. Каля пяцідзесяці, у акулярах, знешнасць выпускніка ВНУ. Не п'е і не мае нічога агульнага з жанчынамі ці хлопчыкамі. Падобна, ён займаецца палітыкай ці арганізуе Чынг Пао. Але гэта няпраўда. Ён з Тыя гора. Забойца, хаця больш ён гэтым не займаецца. У мінулым ён сам дапамагаў людзям перайсці ў тагасветны свет».
  
  
  
  Бэн пацягнуўся да бутэлькі і напоўніў сваю шклянку, усё яшчэ не адводзячы вачэй ад паперы.
  
  
  
  «Такім чынам, ён забіў некаторых у адзіночку. Калі гэтае паўстанне правалілася і чальцы яго клуба былі забітыя, Лім Джанг збег і апынуўся на Суматры. Там ён зладзіў сваю невялікую разню ў Бангкалісе, а затым, як яны думаюць, ён перасёк Малакскі праліў і сышоў на паўвостраў. Гэта можна зрабіць вельмі лёгка. Праліў у гэтым месцы не такі ўжо шырокі.
  
  
  
  Я нічога не сказаў. Я ведаў, што ўжо здзейсніў памылку, ахвотна прызнаўшы, што Лім Джанг знаходзіцца ў Малакцы. Мы ўсё здзяйсняем памылкі, але гэта не лепшае, што можна рабіць у гэтым бізнэсе. Мяне мала суцяшала тое, што Бэн Томсан ужо ведаў, але памылка застаецца памылкай.
  
  
  
  Ён паглядзеў на мяне і ўсміхнуўся. Ён зноў пастукаў па паперы. «Тут даволі меладраматычна, Нік. Пасля бойні ў Бенгкалісе Ліма сталі называць Чырвонай Кобрай».
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  
  
  
  Паколькі зараз усё так развівалася, я мог бы сустрэцца з Фрэдэрыкай Мастэн-Ормсбі ў Сінгапуры. Яе выява, прынамсі такі панадлівы, наколькі я яе запомніў, быў надрукаваны ў «Сінгапур Таймс». Яна была важным чалавекам на сходзе Сусветнай арганізацыі дапамогі і спынілася ў гатэлі Малакі.
  
  
  
  Я зарэгістраваўся ў Гудвудзе. Традыцыйны, стары і з двума басейнамі. Я спадзяваўся выбраць прыдатны басейн, каб сустрэцца з маім кантактам. Гэта было важна. Калі б я сапраўды сустрэўся з ім, калі б мог, гэта быў бы мой адзіны кантакт з урадам Малайзіі і адзіны, які я, верагодна, калі-небудзь атрымаў бы. Усе яны хітра сыгралі. Ніхто ў афіцыйных колах не прызнаваў, што ў джунглях ёсць чырвоныя партызаны. Гэта дрэнна для турызму, для гандлю і для тых гіганцкіх замежных пазык, якія яны спрабавалі атрымаць. Ніхто не ўкладае свае грошы ў краіну, якая можа быць захоплена камуністамі.
  
  
  
  Асабіста я, гуляючы па Raffles Place і выглядаў як любы іншы турыст, не думаў, што ў Чырвонай Кобры ёсць інфарматары. Мне прыйшлося засмяяцца, калі я ўспомніў, што ўхмыляецца Бэн Томсан пастукаў па паперы і вымавіў меладраматычна гэтае імя. Візіт да Бэна мяне крыху падбадзёрыў.
  
  
  
  Бэн добра зарабіў свае дзесяць тысяч долараў. Ён выцягнуў мяне з Ганконга на рыбацкай джонцы. У трыццаці мілях ад Макао мяне падабрала лятаючая лодка, якая паляцела на дзве тысячы міль на поўдзень, дзе мяне ўзялі на борт іншай джонкі, якая ў цемры даставіла мяне ўверх па рацэ Сінгапур. Там я выбраўся на бераг, а потым быў прадстаўлены самому сабе.
  
  
  
  Ну, не зусім вядома. У мяне быў нумар тэлефона, я набраў яго і праз паўгадзіны сустрэў аўстралійскага джэнтльмена ў намёце на вуліцы Бугіс. Ён быў сярэдніх гадоў, ветлівы і зусім не цікавіўся мною. Усё, што ён хацеў, - гэта зрабіць сваю працу, каб скончыць з гэтым як мага хутчэй. Часам, у глыбокія моманты, я задаюся пытаннем, ці не лунае вакол мяне пах смерці. Ён не назваў мне свайго імя і не спытаў маё. Ён уручыў мне велізарны пачак банкнот, перадаў мне некалькі інструкцый ад Хоука і павёў мяне за пакупкамі пасля таго, як упершыню дазволіў мне прыняць душ, каб змыць гэты брудны смурод. Гэта каштавала мне цэлага кавалка мыла.
  
  
  
  Але калі я зарэгістраваўся ў «Гудвудзе», быў яшчэ поўдзень. Я праспаў гадзіну, чытаў газеты і думаў аб сваім кантакце. Гэта была дзяўчына. Прынамсі, жанчына. Я павінен быў сустрэцца з ёй ля басейна. Пакуль гэта выглядала шматабяцальна, паколькі я заўважыў, што пачвары і хобгабліны не кахаюць з'яўляцца поруч басейнаў.
  
  
  
  Цяпер, крыху пазней двух, я тусаваўся ў Мемарыяльнай зале Вікторыі і забаўляўся, назіраючы за кіроўцамі. Кожны аўтаўладальнік у Сінгапуры думае, што ён гоншчык і што заўтра не існуе. Сэр Стэмфард наўрад ці мог марыць, што яго ўласны горад аднойчы ператворыцца ў іпадром.
  
  
  
  Ва ўнутранай і знешняй гавані фрахтоўшчыкі, лайнеры і ваенныя караблі гойдаліся на якарах. Бліжэй, сампаны кідаліся ўзад і ўперад, як дафніі, і людзі Сінгапура праносіліся міма мяне, вакол мяне, а часам і амаль наскрозь.
  
  
  
  Кітайцы Сінгапура, а іх даволі шмат, гавораць на дзесятцы розных дыялектаў. Індзейцы могуць быць пенджабцамі ці сікхамі, ці таміламі, ці бенгальцамі. Адна з самых старых цэркваў - армянская, і людзі смяюцца над урду, малайскай, кітайскай і цэйлонскай мовамі. Калі мясцовыя тубыльцы прыязджаюць у вялікі горад, яны гавораць на мове, якую разумеюць толькі яны. Негроідныя пігмеі кажуць на семангу, што я ведаю, таму што з некаторымі я сустракаўся падчас сваёй папярэдняй місіі па забойстве ў Малакцы. Негрыты - выдатныя байцы, і ўрад рыхтуе іх, каб яны былі выдатнымі барацьбітамі з партызанамі. Вядома, пра гэта не так шмат гавораць, таму што ў Малакцы няма партызан.
  
  
  
  Пачаўся дождж, а гэта азначала, што набліжалася тры гадзіны. Я злавіў рыкшу і рызыкнуў жыццём. Праз некалькі кварталаў нават я моцна спалохаўся. Я заплаціў яму і пайшоў пад дажджом назад у "Гудвуд". Быў час дажджоў. Здаралася так, што паміж трыма і пяццю гадзінамі ідзе праліўны дождж. Пакуль я ішоў так, змоклы, як тады, калі ляжаў у гавані Ганконга, я думаў пра будучую працу ў джунглях і не мог утрымацца ад смеху. Я сказаў сабе не забываць аб ліхаманцы і солевых таблетках. Я спадзяваўся, што мне не спатрэбяцца гэтыя таблеткі ад ліхаманкі, але я быў упэўнены, што скарыстаюся гэтымі солевымі таблеткамі. Я магу ўспацець, як конь, на Пятай авеню, але ў трапічным лесе гэта наўрад ці магчыма.
  
  
  
  Каб хутка выпіць, я ўвайшоў у бар «Гордан», а затым вярнуўся ў свой пакой. Я павінен быў быць у басейна ў чатыры гадзіны. Я прыняў душ, каб змыць дождж, надзеў плаўкі і пачысціў люгер. Я заўсёды раблю гэта, як салдат чысціць чаравікі, калі яму больш няма чаго рабіць.
  
  
  
  Мае плаўкі былі белыя з эмблемай чырвонага крыжа. Я паспяхова прайшоў выпрабаванне па выратавальным плаванні. Чалавек з Аўстраліі прыгатаваў для мяне адзенне ў сваёй кватэры - замова ад Хока. Цяпер, калі я паліў цыгарэту і чысціў Люгер, я ўзгадваў кодавае слова, каб назваць яго і не засмяяцца. Часам мне здаецца, што Хоук занадта шмат чытае Сакса Ромэра.
  
  
  
  Вядома, стары мае рацыю. Жыццё агента вісіць на мностве нітак. Усе гэтыя хітрыкі і тая, што тоіцца за шпалерамі, на нешта падыходзяць. Гэта захоўвае вам жыццё. Я ведаю гэта.
  
  
  
  Я паглядзеў на белы тэлефон і падумаў аб Фрэдзі, так блізка ад мяне тут, у Сінгапуры. Тады я проста перастаў аб гэтым думаць. Не, толькі пакуль я працаваў. Толькі ў выключных выпадках. І толькі з кімсьці з гэтай прафесіі, лэдзі з сястрынскай гільдыі, якой я, прынамсі, мог давяраць.
  
  
  
  І апошняе, як я павінен быў прызнаць, калі рыхтаваў сабе апошні глыток перад тым, як спусціцца ў басейн, было цяжкасцю. Бо каму вы маглі давяраць?
  
  
  
  Без дзесяці чатыры дождж спыніўся. Зноў выглянула сонца, і Сінгапур ператварыўся ў паравую лазню. Кандыцыянер прыемна лашчыў маю скуру і мякка гулі. Я зноў падумаў пра джунглі перада мной і ўнутрана задрыжаў. Мне ніколі так не падабаліся гэтыя джунглі. Калі б толькі яны маглі прыдумаць для мяне які-небудзь спосаб кандыцыянавання паветра.
  
  
  
  Са свайго акна я ўбачыў прыгожую белую смугу, якая ўзнімалася над шырокім садам гатэля. Пада мной ляжаў велізарны кветнік з чырвоных і белых бэнга рая, разнавіднасці гібіскуса, іх нацыянальнай кветкі. На вуліцы было даволі цёпла, і сустрэча ў басейна не здавалася такой ужо дрэннай ідэяй.
  
  
  
  Я паклаў люгер і штылет у воданепранікальную сумку, асцярожна зашпіліў маланку і апусціў у ракавіну ўнітаза. Гэта было даволі дзіцячае месца, і гэта ні на секунду не падманула б прафесіяналаў, але мяне больш непакоілі слугі, якія выконваюць сваю працу. Калі б мяне пераследвалі прафесіяналы, я б гэта даведаўся дастаткова хутка. Я так ня думаў. Я сапраўды быў упэўнены, што чысты. Я быў Кеннетам Арнэсанам, джэнтльменам-турыстам - шмат грошай, гультаяваты і занадта шмат п'е. Цяпер ён быў у заслужаным водпуску пасля працы на заводзе па вытворчасці бензапіл у Індыянапалісе. Якія шукаюць прыгод. Маленькіх. Такім чынам, жанчыны. AX даволі добры ў гэтых рэчах.
  
  
  
  Я ўзяў лёгкі кілімок з батыку - гасцінічны сэрвіс - і спусціўся да басейна; для плыўцоў быў спецыяльны ліфт. Ён спыніўся на другім, і ўвайшла амерыканская пара. Яна была светлавалосай і асмуглай, і поглядам знаўцы прабеглася па маім целе. Яна ўсміхнулася мне, заклікаючы мужа нешта з гэтым зрабіць. Ён быў тоўсты, асмуглы, пануры, жаваў цыгары, і яму было напляваць. Я пазбягаў яе позірку і напяваў брудную французскую мелодыю. Ніводзін з іх не адказаў, што нядзіўна. Я навучыўся гэтаму ў Алжыры, у месцы, якое ператварае плошчу Пігаль у свайго роду нядзельную школу. Акрамя майго спеву, падчас спуску мы маўчалі на ўсіх мовах. Іх нуду можна было разразаць нажом. Нуда! Гэта тое, пра што агенту АХ ніколі не трэба турбавацца. Вы можаце хутка выйсці з ладу, але, па меншай меры, гэта не нуда. Мне пашанцавала. Адзін з басейнаў быў зачынены на рамонт. Гэта азначала, што, прынамсі, мне не трэба было хадзіць узад і наперад паміж двума басейнамі ў пошуках свайго кантакту. Дзяўчына. Гэта ўсё, што я ведаў. Аб кантакце паклапоціцца жанчына.
  
  
  
  Басейн быў добры. Не нейкая праклятая штука ў форме ныркі, якая марнуе марна прастору, а квадратны і глыбокі, з мноствам трамплінаў і плытоў. Абадок з чыстага белага пяску аперазаў увесь басейн. Палова яго была пакрыта шкляным дахам. Там пясок заўсёды быў сухім, а шкло было спецыяльна прыстасавана, каб адфільтроўваць наймацнейшыя сонечныя прамяні. Калі вы хацелі падсмажыць сябе і не было дажджу, вы проста клаліся на адкрыты пясок.
  
  
  
  Там была звычайная колькасць сталоў, крэслаў, шэзлонгаў і цыновак ад сонца. Хлопчыкі з Малайзіі ў белых халатах хадзілі ўзад і ўперад з напоямі. У басейна быў свой маленькі бар. Але піць не хацелася. Я хацеў кантакту.
  
  
  
  Я ўзяў дошку для скачкоў у ваду, каб яна магла бачыць мае белыя шорты з чырвоным крыжом (гэта значыць з налепкай Чырвонага Крыжа). Пасля некалькі разоў пераплыў басейн па ўсёй яго даўжыні. У той момант, калі я вылез з вады і расцягнуўся на сухім пяску пад падстрэшкам, гадзіннік "Перно" над стойкай паказваў дзесяць чацвёртага. Я расслабіўся, паклаў галаву на рукі і зачыніў вочы. Амаль. З другога боку, дзе пясок быў яшчэ вільготны, нікога. Так што гэта зменшыла яго ўдвая. Я пачаў з аднаго канца басейна справа і працягнуў свой шлях уверх. Спачатку я ледзь не аблажаўся, ледзь не засмяяўшыся. З чым бы вы ні сутыкнуліся? Ёй было каля пяцідзесяці, і ў яе быў твар прыдуркаватага херувіма. Яе валасы былі бледна-блакітнымі, і яна сядзела ў шэзлонгу, вязала і насіла норкавы паланцін. Сонца, якое ўпала праз навес, асвятліла мноства камянёў на яе руках і амаль асляпіла мяне. Каб аднавіць самавалоданне, мне прыйшлося адвярнуцца. Я пазяхнуў і агледзеўся ў выдуманай нудзе, затым зноў закрыў галаву рукамі.
  
  
  
  Тоўсты джэнтльмен з цыгарай сутыкнуў у ваду жылістую жонку. Нягледзячы на цыгару, д'ябальскі выраз яго твару было ясна відаць. Яго жонка нешта крыкнула, калі вярнулася, нешта наконт хімічнай завіўкі. Ён кінуў на яе апошні люты позірк і накіраваўся да бара. Відавочна не пары ў мядовым месяцы.
  
  
  
  Іншая пара была ў мядовым месяцы. Яны былі крыху дарослыя за дзяцей. Яны ляжалі так блізка адзін да аднаго на гумавым кілімку, што здавалася, што яны нечым занятыя. Прынамсі, яна нешта з ім рабіла, таму што час ад часу ён нясмела азіраўся ашклянелымі вачыма і з нямым выразам твару, калі яго ногі тузаліся ўверх і ўніз.
  
  
  
  Больш пар. Але нічога асаблівага. Малюсенькая дзяўчынка, якая выглядала ангелькай і краем вока назірала за мной. Але гэта была не яна. Яна паглядзела на мяне як на мужчыну, паглядзела на маё цела.
  
  
  
  Кітайская дзяўчына, спакойная і стрыманая, паліла і чытала кнігу ў мяккай вокладцы. Купка малазійцаў, якія відавочна былі занятыя справамі. Але больш нічога. Нічога такога. Да гэтага часу я падышоў да бара; гэта быў невялікі авальны бамбукавы футарал з шасцю крэсламі. Высокі хлопец у белым, з тлустымі валасамі і ў сонечных акулярах размаўляў з цёмнавалосай дзяўчынай, у якой была вопратка на некалькі сотняў даляраў, якая вісіць вакол дзявочай постаці. Яна была моцна нафарбавана. Ніякіх купальшчыц. Ім тут сапраўды не месца. Яны належаць Прынс-стрыт.
  
  
  
  Побач з ім быў мой курэц цыгар, паказваючы на бутэльку, у якой, верагодна, быў Бурбон. Яго жонкі нідзе не было. Мусіць, зараз у цырульні. Засталося тры крэслы. Двое з іх былі занятыя. Абедзве дзяўчыны былі прыгожанькія, але адна з іх была белай, і я чамусьці не чакаў белую дзяўчыну. Гэта не мела нічога агульнага з логікай, але я гэтага проста не чакаў.
  
  
  
  Белая дзяўчына адной рукой размахвала купальнай шапачкай, а другой гуляла з марціні. У яе былі залаціста-светлыя валасы, а скура была занадта светлай для таго, хто шмат часу праводзіць на сонца. Здавалася, яна адзіная з дваіх размаўляла.
  
  
  
  Іншая дзяўчына была напалову звернута да мяне, скрыжаваўшы доўгія ногі. "Доўгія" азначае: сапраўды доўгія. Ёсць мужчыны, якія аддаюць перавагу грудзі, іншыя мужчыны - твар, а трэція - стройную азадак. Картэр - моцны мужчына. Магу дадаць, калі ў мяне ёсць час і не трэба працаваць: Картэр таксама знаўца. Гэтыя ножкі былі класічнымі. Мара кожнага знатака.
  
  
  
  Я павольна падняў позірк. Я люблю гэта. Вядома, яна не была маёй знаёмай, але больш мне не было чаго рабіць. Гэта не перашкодзіць маёй працы. Нават Хоук не мог сказаць гэтага мне.
  
  
  
  Большасць мужчын гэтага не ведаюць, але вы можаце шмат даведацца пра жанчыну, па яе нагах. Яны былі арыстакратычна вузкімі, з высокімі ўздымамі і неафарбаванымі пазногцямі. Яе лодыжкі былі пакрытыя светлай скурай па-над ідэальнымі костак. Адтуль уверх. Якраз правільная адлегласць паміж яе шчыкалаткай і каленам. Выразнае скрыўленне сухажылляў падкаленнай ямкі. Затым пяройдзем да абсалютнай дасканаласці яе сцёгнаў. Яна рухалася ўзад і ўперад на крэсле, дэманструючы хуткае паторгванне мускулаў пад мяккім, цёмным, залаціста-карычневым колерам асобы. Гэта былі ногі стагоддзя. Ногі Гран-пры.
  
  
  
  На ёй не было нічога, што можна было б назваць бікіні. На белай дзяўчыне было нешта падобнае, але ў маёй цёмнай прыгажуні было тое, што ліберальны член гільдыі скрыпічных майстроў мог бы назваць стрынгі. Яе бюстгальтар быў прыкладна такой жа прапорцыі. Ён проста прыкрываў соску - я думаю, на ім было напісана "Гудвуд" - але калі яна нахілілася, каб пачасаць шчыкалатку, бюстгальтар знік, і я ўсё мог бачыць. Ідэальная грудзі, якая залежала ад гэтак жа ідэальна сфармаванага тулава.
  
  
  
  Картэр, сказаў я сабе, ты станеш выдатным паэтам, але ты перакрут.
  
  
  
  Яна зноў села і нешта сказала белай дзяўчыне.
  
  
  
  Абедзве дзяўчыны саслізнулі са крэслаў і падышлі да мяне, да іншага канца басейна з планам высокага апускання. Я ўздыхнуў і закапаўся ў пясок, як пануры краб з бруднымі думкамі. Гэта не магла быць яна. Мне вельмі павезла, поспех Картэра заўсёды вялікая, але не настолькі. Такім чынам, мы пакідаем вандроўны эратычны цуд у спакоі і працягваем сваю працу.
  
  
  
  Яны прайшлі пяць футаў, балбочучы. Дзяўчаты балбочуць не падазраючы аб тым, што гэты распусны агент АХ закопваецца ў пясок. Уначы мне сніліся сны, поўныя жаданняў... Ззяючыя ногі - белыя і цёмныя, чорныя і белыя - балбатня, балбатня. Яны былі ўжо ў шасці метрах ад мяне, калі асмуглая дзяўчына гучна сказала па-ангельску: «Гэй, Ісус, я забылася свой капялюш. Хутчэй вяртайся, Джэні.
  
  
  
  Я глядзеў, прыжмурыўшыся. І што я глядзеў. Яна павярнулася і пабегла назад да невялікага бара. Яна не глядзела ў мой бок, я для яе не існаваў. Гэтыя ідэальныя ногі рытмічна паднімаліся і апускаліся. Яна пабегла да мяне, не заўважыўшы мяне, спатыкнулася аб мяне і павалілася галавой на пясок з другога боку ад мяне.
  
  
  
  Так што мне можа павезці.
  
  
  
  Я ўжо стаяў побач з ёй, працягваў руку і прасіў прабачэння. З маёй лепшай ухмылкай я ўсміхнуўся, вярнуўшыся да сваёй ролі Кэнэта Арнесона.
  
  
  
  "Прабачце мне", - сказаў я ўслых. Я хацеў, каб усё гэта пачулі, і я ведаў, што яна таксама гэтага хоча. «Нязграбна з майго боку проста ляжаць тут. Але я такі страшэнна вялікі. Ці ледзь я мог схавацца ад вас».
  
  
  
  Яна дазволіла мне схапіць яе за руку і падняць на ногі. Навобмацак шарык нагадваў рысавую паперу. Можа, цыгарэтная папера. Яна сунула яго мне ў далонь.
  
  
  
  Яе вочы былі такімі ж карымі, як і яе цела. Яна холадна ўсміхнулася мне. - Так, вы даволі высокія. Але гэта была мая віна. Я не зважала на тое, куды ішла. Да таго ж без акуляраў я крыху блізарука. Дзякуй, я больш не пацярпела».
  
  
  
  Я ўзяў яе за руку і застаўся ў сваёй ролі. «Магу я вам сёе-тое прапанаваць? У Злучаных Штатах гэта звычай, калі вы кагосьці зьбіваеце з ног». Я кіўнуў яе сяброўцы, якая з цікаўнасцю назірала за намі. Падобна, ніхто, акрамя гэтай маленькай ангельскай бландынкі, гэтага не заўважыў. Яна прыкусіла ніжнюю губу маленькімі бліскучымі зубкамі.
  
  
  
  Я ўсё яшчэ трымаў яе за руку. “Вядома, разам з тваёй дзяўчынай. Чаму няма? Я проста бяскрыўдны амэрыканскі турыст».
  
  
  
  Яна прыбрала руку і дазволіла лёду зазвінець у яе голасе.
  
  
  
  "Я не магу. Немагчыма. Да пабачэння.'
  
  
  
  Нават яе сакавітая азадак выяўляла стыль, калі яна павярнулася і пайшла назад да бара. Гэтыя амерыканцы таксама такія напорыстыя.
  
  
  
  Яна сапраўды пакінула купальную шапачку на стойцы бара. Значыць, яна была профі. Я паціснуў плячыма, усё яшчэ гуляючы сваю ролю перад маім адзіным гледачом, і зноў кінуўся ў пясок. Маленькая ангелька ўсміхнулася мне відавочна прывабнай усмешкай, але я праігнараваў яе і надзьмуў вусны.
  
  
  
  Пара, якая праводзіла мядовы месяц, нават не заўважыла інцыдэнт.
  
  
  
  Я вярнуўся ў свой пакой і зачыніў дзверы.
  
  
  
  Гэта быў невялікі кавалачак рысавай паперы. Сінія чарнілы, вельмі тонкія і вельмі жаноцкія, чытэльны: Curry tiffin - 324-17-6826. У тэлефонных нумарах Сінгапура не больш за сем лічбаў. Гэта -17- павінна было быць паказальнікам часу. Сямнаццаць гадзін. Пяць гадзін паполудні. Яна добра папрацавала. Было без чвэрці пяць.
  
  
  
  Я лаяў сябе за ўласнае неадэкватнае мысленне. Вядома, яна будзе выкарыстоўваць тэлефон, каб перадаць паведамленне. Калі толькі яна не мела на ўвазе пяць раніцы, але я ў гэтым сумняваўся.
  
  
  
  Я наліў сабе выпіць і стаяў каля акна, гледзячы на ??гібіскус пада мной, пакуль не стала так позна. Яна адказала на першы званок. Такім чынам, яна была ў гатэлі ці зусім побач. Мо дзе ў краме. 'Прывітанне?' - Яна вымавіла гэта па-ангельску. Я ўжо здагадаўся, што ў яе павінна быць англійскае выхаванне.
  
  
  
  Я спытаў. - "Гэта Кары Тыфін?"
  
  
  
  "Так, хто ты?"
  
  
  
  «Дакойт. Але не палохайцеся. Я не такі жудасны, як маё кодавае імя».
  
  
  
  Нервовае хіхіканне, якое зноў было неадкладна задушана. - "Гэта грамадскі тэлефон.
  
  
  
  "Ён павінен быць бяспечным, калі вы хочаце яго выкарыстоўваць".
  
  
  
  “Ну, на імгненне. Пойдзем далей?
  
  
  
  "Вядома", - сказаў я. 'Дзе і калі?'
  
  
  
  'У мяне. Я адна, бо ўсіх слуг адпусціла. Асперыянская дарога 928. Гэта тая частка Красавіцкіх узгоркаў. Ты ведаеш гэта?'
  
  
  
  "Я так думаю. Калі?'
  
  
  
  'Дзесяць гадзін. Да пабачэння.'
  
  
  
  'Пачакай секунду. Дзе менавіта ты зараз?
  
  
  
  Яе голас стаў вельмі крутым. 'Чаму? Я праўда не разумею... '
  
  
  
  Я дазволіў свайму голасу гучаць гэтак жа крута, як і яе.
  
  
  
  «Паслухайце, Кары, калі вы пачнеце мне не давяраць зараз, мы не зможам паспяхова супрацоўнічаць. А калі так, нам лепш адразу даведацца».
  
  
  
  “Гэта не так, але чаму вы павінны гэта ведаць? Я не разумею чаму ...'
  
  
  
  "Таму што мне можа спатрэбіцца бяспечны тэлефон". Я казаў коратка. "Гэтай прычыны дастаткова?"
  
  
  
  'Вядома. Я не думала аб гэтым. Проста цырульня тут, у гатэлі. Мадам Рудзі. Мы старыя сябры, і я магу карыстацца яе асабістым кабінетам. Вядома, за пэўную плату.
  
  
  
  'Вядома.' Да мяне прыйшла новая думка. "Скажы мне, кары, ці ёсць цяпер там жылаватая бялявая амерыканка?"
  
  
  
  'Нябёсы. Адкуль ты ведаеш? Калі я ўвайшла, адна з дзяўчат плакала – гэтая жахлівая жанчына крычала на ўсіх».
  
  
  
  «Так, - падумаў я, 'Верна.'
  
  
  
  "Але як вы даведаліся?"
  
  
  
  "Я нарадзіўся разумным".
  
  
  
  Яна засмяялася. Гэта быў сапраўдны смех. Але ад яго прыйшло яе хваляванне. Гэта была страшэнна напружаная жанчына. Я ўжо пачаў крыху гэта ўяўляць.
  
  
  
  «Я чуў, што ўсе амерыканцы вар'яты. Цяпер я пачынаю ў гэта верыць».
  
  
  
  "Не ўсё", - сказаў я. Пакуль, Кары Тыфін. Да дзесяці гадзін.
  
  
  
  Я кінуў лісток ва ўнітаз і прыняў яшчэ адзін душ, каб пазбавіцца ад паху паветра ў басейне. Намыліўшыся, я падумаў аб яе нагах, аб тым, як яна вырвала руку ў мяне, і аб тым, як яна нервавалася. Яна занадта нервавалася, і я не люблю працаваць з нервовымі людзьмі. Вось чаму я крыху падражніў яе. Я задаваўся пытаннем, а ці не была іншая прычына яе нервовасці. Нешта іншае, чым проста характар нашай працы.
  
  
  
  Калі я выйшаў з душа, у дзверы пастукалі. Слуга даў мне вячэрнія газеты. Я выпіў яшчэ шклянку, пераапрануўся ў ільняныя шорты і лёг на ложак, каб пачытаць. Мяне мала што цікавіла. Спрэчкі паміж малайзійцамі і філіпінцамі сталі гучаць больш варожа. Яны спрачаліся аб Сабе, частцы Паўночнага Барнэа, на якую яны абедзве краіны прэтэндавалі. Каля берагоў Сандакана ў моры Сулу быў заўважаны філіпінскі эсмінец, і цяпер малайзійцы крычалі і пагражалі падаць на гэта скаргу Арганізацыі Аб'яднаных Нацый. Прынц Абдул, прэм'ер-міністр Малакі, збіраўся склікаць экстранае паседжанне кабінета міністраў. Прыйшлося пазяхнуць.
  
  
  
  Паведамленне: На ўзбярэжжа Саравака адбылася новая ўспышка пірацтва. Я чытаў пра гэта раней. Пірацтва ў берагоў Барнея было даволі прыбытковым бізнэсам пасля смерці Белага раджы, і ўрад, падобна, не магло з гэтым зладзіцца.
  
  
  
  Я пазяхнуў, закурыў яшчэ адну цыгарэту і зрабіў сабе выпіўку. Я ўжо згаладаўся.
  
  
  
  Паведамленне: Яшчэ тое-сёе пра Саравака. Некаторыя з гэтых гарачых даякоў напіліся і адрэзалі некалькі галоў. Гэта настолькі супярэчыць дзейным стандартам, што гэта недапушчальна, і будуць прынятыя строгія меры.
  
  
  
  Я сцягнуў з ложка газеты і зноў пазяхнуў. Увогуле, я мог зразумець, што ва ўрада не так шмат часу для турботы наконт Чырвонай Кобры, нават калі яны прызнаюць яе існаванне.
  
  
  
  Я пакінуў газеты на стале і заснуў. Незадоўга да таго, як я заснуў, я выліўся смехам, зноў на імгненне падумаўшы аб кодавым слове, прысвоеным мне на гэты раз. Dacoit у перакладзе з індускага азначае clakait. У слоўніку яно апісана як чалец банды рабаўнікоў у Індыі.
  
  
  
  Я ведаў па ўласным досведзе, што нягоднікі часам звяртаюцца да ўдушэння. Я часта гэта рабіў. Гэта ціха і хутка, і ўсё, што вам трэба, - гэта кавалак шнура ці правады. Пойндэксцер, начальнік службы ўзбраенняў AX, прыдумаў для мяне прыгожую пятлю. Струна для фартэпіяна з драўлянымі ручкамі. Я задавалася пытаннем, ці сапраўды Хоук чытаў тыя кнігі Сакса Ромера, калі падбіраў кодавыя імёны, ці ён проста пажартаваў з мяне, стары на гэта здольны.
  
  
  
  Яны разбудзілі мяне а восьмай гадзіне. Я заказаў ежу праз абслугоўванне нумароў і апрануўся ў чаканні. Калі кандыцыянер выдаў выдатны гул, і я насвіснуў сваю пошлую французскую мелодыю, я раптам адчуў сябе добра. Неспакойна, але добра. Нарэшце справа пайшла.
  
  
  
  Звычайна я хаджу ў акуратнай белай кашулі і гальштуку, але не ў сінгапурскім клімаце. Я надзеў серабрыста-шэрыя штаны з Палм-Біч і прыгожую спартыўную кашулю ў стылі батык. Я дазволіў кашулі звісаць на штанах. Гэта выглядала крыху нядбайна, але, магчыма, для Кэнэта Арнесона гэта было не так ужо дрэнна. Акрамя таго, кашуля хавала Люгер. Немагчыма было схаваць штылет на руцэ, калі я не надзену куртку. Я падумаў і нарэшце вырашыў надзець яе. Я не чакаў ніякіх непрыемнасцяў, па меншай меры, пакуль, але час ад часу я асцярожны чалавек.
  
  
  
  Ежу прынеслі, і я з'еў яе не спяшаючыся. Я меў цьмянае ўяўленне аб тым, дзе знаходзіцца гэтая Касперыянская дарога. Мусіць, не надта далёка. Я б даволі высока ацаніў яе па шкале прэстыжу. Каспэрыянская дарога азначала грошы і статус. Я пачаў задавацца пытаннем, хто ж на самой справе мая цёмная і нервовая нявінніца.
  
  
  
  Я папрасіў гатэль арандаваць для мяне машыну, і яны сказалі, што ў бардачку будзе карта горада. У мяне была куча малазійскіх даляраў.
  
  
  
  Я выйшаў з «Гудвуда» праз бакавыя дзверы і знайшоў машыну на загадзя абумоўленым месцы на стаянцы. Я праверыў нумар на ўсялякі выпадак. Ключы былі ўнутры. Нудны сікх-ахоўнік прычэсваў валасы і не звярнуў на мяне ўвагі. І ніхто іншы, наколькі я мог бачыць. Цудоўна. Менавіта так, як я гэтага хацеў.
  
  
  
  Я вёў машыну як мага асцярожней, таму што не хацеў звязвацца з нейкім сінгапурскім вырадкам і спазніцца на сустрэчу. Копы любяць няшчасныя выпадкі, і Хоук папярэджваў мяне, што ўрад Малайзіі будзе вельмі раздражнёна, калі мне давядзецца мець справу з законам.
  
  
  
  Я асцярожна праехаў па Сага-стрыт. Бялізна лунала з тычак, пахла паленым мохам. Ужо цямнела, і гарэлі неонавыя агні. Я праехаў міма ярка-чырвонага неонавага дракона і павярнуў на плошчу Імператрыцы, дзе ўрадавыя будынкі прыглушылі святло, і працоўныя ама прыступілі да працы.
  
  
  
  У мяне яшчэ быў час, але я меў на ўвазе менавіта гэта. Я крыху паехаў, спыніўся адзін раз, каб паглядзець карту горада, і зноў паехаў. Я агледзеўся, пазяхнуў, высунуў галаву і ўсміхнуўся людзям. Большасць з іх былі кітайцамі, і людзі лічылі мяне вар'ятам.
  
  
  
  Пераканаўшыся, што за мной не сочаць, я накіраваўся ў раён Эйпрыл-Хілз. І я даў сабе абяцанне. Калі б я мог зрабіць гэта, не падвяргаючы небяспекі ні нас, ні заданне, я б займеў гэтую даму. Я быў усхваляваны, і мне гэта не здалося асабліва прыемным. Гэта магло стаць кропкай. Але чым раней я разбяруся з гэтым, выйграўшы або прайграўшы, тым хутчэй я змагу зноў нармальна функцыянаваць.
  
  
  
  Я наткнуўся на ўчастак чатырохпалоснай шашы і працягнуў ехаць па ім, пакуль не знайшоў з'езд на Дурыян-роўд. Гэта прывядзе мяне да Касперыянскай вуліцы.
  
  
  
  Вярнуўшыся ў цэнтр Сінгапура, я ўбачыў купал мячэці ў моры пражэктараў. Паветра тут было напоўнена вострым водарам тысяч кветак, які дзьмуў з лёгкага ветру з Малакскага праліва.
  
  
  
  «Дрэнная ноч для смерці», - падумаў я. Але насамрэч кожная ноч дрэнная ноч для смерці.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  
  
  
  Месяц быў белым прывідам, які грае з аблокамі колеру слана. Я пакінуў машыну ў завулку і абышоў дом вакол. Як я ўжо сказаў, я асцярожны чалавек, а гэта неабходна для справы. Думка аб яе нервовасці таксама прымусіла мяне крыху панервавацца.
  
  
  
  Цяпер яна выглядала зусім не нервовай. Я назіраў за ёй з ценю пяць хвілін. Стоячы ў гаі папараці, архідэй і ліян, я добра бачыў унутраны дворык з балюстрадамі, дзе фантан пераклікаўся з гульнёй Шапэна. Яна добра гуляла. Я не надта падобны на Шапэна, але сякія-такія з ягоных мазурак ведаю.
  
  
  
  Я ў вольны час абшукаў тэрыторыю, напалову чакаючы, што я на каго-небудзь натыкнуся. Я хацеў з кім сутыкнуцца. Гэта зрабіла б яе хлуснёй, і вы ведаеце, на што вы здольныя, маючы справу з хлусам. Але я нікога не сустрэў. Вакол нічога не варушылася выцягнутая, штучна дзікая мясцовасць - толькі я і некалькі начных жывёлін. Мне спатрэбілася паўгадзіны, каб прачасаць усю тэрыторыю, і я спазніўся на сустрэчу. Я думаю, яна казала праўду. Яна была адна.
  
  
  
  Я назіраў за яе асобай, калі яна пераходзіла да эцюду. Яна злёгку адкінулася назад ад маленькага крыла, злёгку нахіліўшы галаву і прыкрыўшы вочы. Я ўжо здагадваўся, што яна будзе малайкай-кітаянкай, і цяпер пераканаўся. Міндалепадобныя вочы без раскосасці, круглы падбародак, поўны рот і высокія скулы без кутоў. Нос быў не занадта шырокім і меў дзве ноздры хупавай формы. Яна была прыгожая.
  
  
  
  Яна таксама мяне заўважыла. Адзінае, што змянілася, - гэта музыка. Яна гуляла гучней і стукала па клавішах. Шапэн знік, і Чассен замяніў яго на «ганконскі час пік».
  
  
  
  Я ўсміхнуўся, пераскочыў цераз парэнчы і пастукаў у напаўадчыненыя дзверы саду. Я ціха сказаў. - "Табай, кары тыфін, апа каба?"
  
  
  
  Музыка спынілася. Яна паглядзела на мяне з-за бліскучага піяніна, калі я праслізнуў у пакой і зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  
  "Табай, Туан".
  
  
  
  Я зашмаргнуў цяжкія шторы на дзвярах і павярнуўся да яе. «Туан суда сампай», што прыкладна азначае: майстар тут, давайце пачнем.
  
  
  
  Яна закрыла піяніна і ўстала. "Я не ведаў, што вы кажаце па-малайску".
  
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. Ёй было чым усміхацца. Сёння ўвечары яна была апранута ў натуральны зачынены шаўковы саронг апаляльнага колеру па-над сваім цудоўным спелым целам. Гэта было прыгожа, і я ненавідзеў гэта; гэта закрыла яе ногі.
  
  
  
  «Вядома, я размаўляю на малайскай. Усё ў Брукліне гавораць на малайскай. Хіба вы не ведалі?
  
  
  
  Яна зноў занервавалася. Гэта адбылося роўна паміж закрыццём піяніна і ўздымам. Яе голас здаваўся занадта высокім, і, стоячы так нерашуча гледзячы на мяне, яна прыкусіла поўную ніжнюю губу. У яе цёмна-бурштынавых вачах быў сумнеў. Сумнеў і свайго роду паніка.
  
  
  
  «Я… я не зусім упэўнены, як звяртацца да вас, сэр… Дакоіт?»
  
  
  
  Мы абодва разрагаталіся. Гэта дапамагло.
  
  
  
  "Арнесон", - сказаў я. Кэнэт Арнэсан. А вы? Я не думаю, што Кары Тыфін мае да цябе нейкае дачыненне.
  
  
  
  Яна зноў засмяялася. Але зараз крыху перабольшыў.
  
  
  
  «Я ... мяне клічуць Мора. Думаю, гэтага дастаткова. Але, містэр Арнэсан, хто прыдумаў нам гэтыя недарэчныя кодавыя імёны?
  
  
  
  “У Вашынгтоне ёсць чалавек, які ўвесь дзень нічога не робіць. Залатыя літары на дзвярах яго офіса: назовы аддзелаў выдуманыя. Лепшая праца ва ўсёй кампаніі. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта прачытаць Біблію і Шэкспіра, а затым што-небудзь абраць. Можа быць, час ад часу крыху Кіплінга».
  
  
  
  Тады, калі б ёй спатрэбілася клаўнада, каб супакоіць яе, я быў бы блазнам. Пакуль праца зроблена. Я зрабіў некалькі крокаў да яе, выпадковых і несвядомых крокаў без якіх-небудзь утоеных матываў, і раптам піяніна ўстала паміж намі. Яна рухалася як прывід у цені.
  
  
  
  У яе голасе зноў было хваляванне, і зноў яе ўсмешка стала занадта шырокай, калі яна сказала: «Ці не хочаце выпіць, містэр Арнэсан? Ці што-небудзь пакурыць? Сама я не палю».
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. 'І тое і іншае. Я куру і п'ю. Да таго ж, баюся, і таго, і другога шмат.
  
  
  
  Каб паспрабаваць, я зрабіў яшчэ некалькі крокаў да яе, калі яна выйшла з-за надзейнай абароны піяніна. Яна адскочыла і ледзь не ўцякла.
  
  
  
  «Гэта… гэта не працягнецца так доўга. Калі ласка, сядзьце і ўладкуйцеся ямчэй».
  
  
  
  Я зрабіў гэта. Я сеў у крэсла побач з непрацуючым камінам, над якім вісела галава тыгра, якая стаілася за мной. Я думаў, яна баіцца цябе, Картэр. Вы прымушаеце яе нервавацца.
  
  
  
  Але чаму? Яна прыняла мае даверчыя граматы. Яна ведала, што я прыйду. Яна была адзіным кантактам, які ў мяне быў з сакрэтнай службай Малайзіі. Я высокі, і людзі кажуць, што я даволі прыгожы, я бачыў некалькі рэчаў, я не інтэлектуал у гасцёўні. Я проста не зразумеў. Я падышоў да піяніна і згуляў блышыны марш. Я падняў сядзенне крэсла, бязмэтна прагартаў ноты і натыкнуўся на маленькі аўтаматычны пісталет Mendoza. Калібр .25 з перламутравай дзяржальняй. Акуратны жаночы пісталет. Дзейнічае як пісталет 45. Калібра, калі вы зробіце гэта з правільнай адлегласці. Я паклаў яго назад і зачыніў сядзенне крэсла. Што ён на самой справе ўвасабляў? Я ведаў, што трэба прыняць меры засцярогі, але ўсё роўна не быў задаволены. І не тое каб яна мяне прафесійна баялася. Гэта было нешта іншае. Але калі яна баялася мяне па асабістых прычынах - што гэта было?
  
  
  
  Я пачуў, як яна вярнулася, і падышла да мяне. Яна была басанож, і на кожнай шчыкалатцы красаваліся тонкія залатыя кольцы, якія звіняць пры хадзе. Гэта таксама прымусіла мяне задумацца. Чаму такі ўбор сёння ўвечары? Яна не была дзяўчынай з джунгляў.
  
  
  
  Яна ўвайшла са срэбным кулерам з лёдам і бутэлькай. Гэта віно таксама не з джунгляў. Гэта быў Балатон Рыслінг. Белае сухое вугорскае віно. Хм. Мне даводзілася прымушаць сябе ўсведамляць, што гэта Сінгапур.
  
  
  
  Я сядзеў нерухома, назіраючы, як яна выстаўляе віно, цыгарэты, попельніцы і ўсю гэтую чортаву дробязь. Я не сказаў ні слова. Проста дазволіў сабе зірнуць на яе. Я не ведаў, што гэта было з гэтай дзяўчынай, але я збіраўся ва ўсім разабрацца.
  
  
  
  Яна кінулася ўсё гатаваць, каб уцячы ад мяне. Я ўбачыў чырвань пад яе светла-карычневай скурай. Келіх для віна бразнуў аб бутэльку.
  
  
  
  «Вы, мусіць, аддаеце перавагу віскі, - сказала яна, - але, баюся, што яго няма. Бацька п'е толькі віно, а я сама ўвогуле не п'ю».
  
  
  
  «Віно цудоўнае», - сказаў я. Я ўсміхнуўся як мага больш па-ідыёцку.
  
  
  
  «Дарэчы, скажы мне, як ты даведалася, што я сачу за табой? Вы потым ператварылі гэта ў прыгожую музычную мелодыю».
  
  
  
  Яна скончыла свае справы і пабегла да канапы ў куце, як мага далей ад мяне, наколькі гэта магчыма ў гэтым пакоі. Яна села на яго і падцягнула босыя ногі пад саронг.
  
  
  
  "Вы спазніліся, містэр Арнэсан, і ..."
  
  
  
  "Кен", - сказаў я.
  
  
  
  Прашу прабачэння?'
  
  
  
  'Ведайце. Толькі не містэр Арнэсан. Я працую толькі з прафесіяналамі на сяброўскай аснове». Я падкрэсліў слова "сяброўскай", гледзячы на яе твар.
  
  
  
  О, - яна пазбягала майго погляду. Яна пастукала пальцам па вуснах. Я зноў пракляў саронг. Ні следу нагі ці грудзі. Ці ледзь выпукласць, якая паказвае на тое, што ў яе ёсць грудзі. Але я бачыў лепш. Сёння днём, калі яна нахілілася - тады я іх бачыў. Цяпер на ёй нават не было звычайнага бюстгальтара. Сёння яна была апранута сціпла. На ёй быў чоці, крыж-накрыж, які шчыльна прыціскаў яе грудзей да цела.
  
  
  
  Яна ўтаропілася на нацёртую драўляную падлогу. Я прымусіў яе адцягнуцца. "Я спазніўся?"
  
  
  
  'Як?'
  
  
  
  "Ты сказала, што я спазніўся".
  
  
  
  «Так, вы спазніліся, і калі я гуляў Шапэна, я раптам адчула, не ведаю чаму, што вы стаіце і глядзіце на мяне. Вось чаму я зайграла Чассіна.
  
  
  
  Я ўважліва яе вывучаў, і яна заўважыла гэта. Яна спрабавала ўзяць сябе ў рукі і амаль цалкам атрымала поспех, але я гэта бачыў. Яна здрыганулася. Раптоўнае міжвольнае рух цягліц. Потым усё было скончана. Канешне, яна мяне баялася. Тады я падумаў, што даведаўся. Яна ведала, што я раблю, хто я такі і чаму знаходжуся ў Малакцы. Ёй проста не падабалася заставацца сам-насам з прафесійным забойцам. Гэта любога раздражняе. Сёння ўвечары ўсё стала вельмі падобна на тое, што служба АХ зноў умешваецца ў маё жыццё.
  
  
  
  «Добра, - сказаў я, - пойдзем далей, Мора. Ты сапраўды ведаеш, дзе зараз Лім Джанг? Чырвоная кобра?
  
  
  
  ' Мы ведалі. То бок, наша служба бяспекі ведала пра гэта, але ён пакінуў свой ранейшы лагер. Да таго часу, як нашыя войскі падышлі да гэтага месца, было ўжо позна».
  
  
  
  Я закурыў цыгарэту і ўтаропіўся ў столь. Падобна, ёй не спадабаўся мой погляд.
  
  
  
  "Па-першае, як вы атрымалі гэтую інфармацыю аб дакладным месцазнаходжанні лагера Кобры?"
  
  
  
  «Некаторыя з нашых тубыльных атрадаў, антыпартызанскія атрады, знайшлі двух ягоных людзей. Адзін памёр, не сказаўшы ні слова, але іншы загаварыў. Ён расказаў нам, дзе знаходзіцца гэты лагер. Але, як я ўжо сказаў, калі нашы людзі прыбылі туды, Лім Джанга ўжо не было.
  
  
  
  Я выпусціў клуб дыму да столі. "Вы ведаеце, што гэта значыць, калі ён выпадкова не планаваў знайсці іншае месца?"
  
  
  
  'Я ведаю. Вядома, я ведаю. Вось чаму вы тут, сэр. Вось чаму мы з вамі зараз сядзім тут разам. Таму па афіцыйных каналах гэта ня можа быць арганізавана. Мы не можам давяраць сваім людзям. Ёсць уцечкі. Заўсёды ёсць уцечкі. Чырвоная Кобра была папярэджана ў той момант, калі ягоны чалавек адкрыў рот.
  
  
  
  Я ведаў, але ўсё роўна спытаў. «Партызан, які казаў, яго катавалі?»
  
  
  
  "Вядома, яго катавалі, інакш ён бы не размаўляў". Яны дзейнічалі крыху нецярпліва.
  
  
  
  «Так што прама зараз ты не ўяўляеш, дзе гэтая Кобра? Так? У вас ёсць якая-небудзь інфармацыя, чуткі, паведамленні ці нешта яшчэ? Тут, у Малакцы, даволі шмат джунгляў».
  
  
  
  Гаворачы аб справе, яе голас гучаў менш напружана і нервова. Я працягваў курыць і не глядзеў на яе.
  
  
  
  «Апошняе паведамленне прыйшло тры дні таму. Ён зладзіў засаду на невялікую групу нашых людзей каля Каэала Ліпіс. Гэта недзе ў Цэнтральным сугор'і. Целы знайшлі плантатары». Я кіўнуў і на імгненне задумаўся. «Як далёка гэты Коэла Ліпіс ад яго папярэдняга лагера? Ад таго лагера, які захапілі, мелася на ўвазе?
  
  
  
  "Каля пяцідзесяці кіламетраў".
  
  
  
  «І колькі часу адбылося паміж гэтымі падзеямі - я маю на ўвазе аповяд гэтых людзей, набег на лагер і апошнюю атаку Кобры?»
  
  
  
  Прыкладна дзесяць дзён - можа быць, дзень больш ці менш. Мы не вядзем ніякіх афіцыйных запісаў аб гэтым».
  
  
  
  Так што Лім Джанг быў не вельмі рухомы. У гэтым быў сэнс. У джунглях страшэнна складана быць мабільным. Вы перасоўваецеся, але не так хутка. Гэта сапраўдныя джунглі, і калі вы крыху іх ведаеце, вам не трэба рухацца так хутка. Я падумаў, што гэта дае Кобре некаторую перавагу. Магчыма, з ім былі партызаны больш вопытныя, з тых, хто ведае джунглі як свае пяць пальцаў, калі яны ў яго ёсць. Навабранцы ўступаюць у бой, старэйшыя кіруюць.
  
  
  
  «Як ён экіпіраваны. З якой зброяй. Колькі, якога калібру і наколькі яна эфектыўная.
  
  
  
  Яна задумалася на імгненне. Я зноў паглядзеў на яе. Нахмурыўшыся, яна нахілілася наперад, гуляючы з кольцам на шчыкалатцы. Мне прыгадаўся выгляд з бара сёння днём. Навошта зачыняць гэтае цудоўнае цела чоці? Якога чорта гэта мае дачыненне да страху перад прафесійным забойцам?
  
  
  
  Я сутыкнуўся з двума цяжкасцямі. Адно асабістае і адно прафесійнае. З прафесійнага боку справы ідуць дастаткова проста. Няпроста, вядома, але лёгка. Руціна. Наконт іншага я не быў так упэўнены.
  
  
  
  "Некалькі аўтаматаў", - сказала яна. «Шмат пісталетаў і ручных гранат. Наколькі нам вядома, недахопу ў боепрыпасах у іх няма. І шмат стралковай зброі. Пад гэтым я маю на ўвазе пісталеты. Большасць зброі ангельскае ці японскае. Некаторае амерыканскае. У асноўным пісталеты.
  
  
  
  «Ці ёсць выбухоўка? Бомбы, траціл, дынаміт - што ў іх ёсць?
  
  
  
  Яна пахітала галавой. "Я амаль нічога не ведаю пра гэтыя рэчы".
  
  
  
  «Ну, дазвольце мне сказаць па-іншаму - Кобра падрывае шмат мастоў, цягнікоў ці разнастайных збудаванняў?»
  
  
  
  Яна зноў паківала галавой. «Пакуль не так ужо і шмат. Ведаеш, ён павінен заставацца ў джунглях. Гэта ягоная адзіная абарона.
  
  
  
  Я гэта ведаў. У некаторыя з гэтых малазійскіх джунгляў белыя ніколі не захадзілі. Ёсць яшчэ месцы, дзе можна ўявіць сябе на тысячу гадоў таму за кіламетр ад галоўнай дарогі. Хто вынайшаў гэтых партызан, той і вынайшаў для іх гэтыя джунглі.
  
  
  
  Пагаварылі яшчэ паўгадзіны. Яна нават крыху менш хвалявалася. Яна дала мне некалькі картак для нататак, якія яна з трывогай працягнула мне на адлегласці выцягнутай рукі, але ў цэлым яна зрабіла менавіта тое, што ад яе чакалі, і вельмі прафесійна.
  
  
  
  Цяпер я пачаў разумець, што выканаю гэтае заданне з цяжкасцю. Я б выкарыстаў сябе як прынаду, каб злавіць Чырвоную Кобру ці адну з яе маленькіх кобраў.
  
  
  
  Паступова я пачаў мяняць курс. Вельмі павольна, каб нанесці ўдар, калі яна не звяртала ўвагі, а я скончыў.
  
  
  
  Была чвэрць дванаццатай. Цяпер яна была дастаткова расслабленая, каб гуляць Штраўса. «Расслабленая віном», - падумаў я. Яна знайшла дзесьці скрынку цыгар, якую паставіла мне на піяніна. Затым яна адышла на сваю кушэтку, далёка, у далёкім канцы пакоя - о, чорт вазьмі, занадта далёка - і падцягнула свае арыстакратычныя ногі пад саронг, падперла падбародак рукамі і паглядзела ў мой бок. Цікава, што бачыла? Тыгра?
  
  
  
  Я адпіў віно. Бутэлька была ўсё яшчэ напалову поўная. Гэта робіць мяне аптымістам. Песіміст сказаў бы, што бутэлька напалову пустая.
  
  
  
  «Часам, Мора, я магу выконваць сваю працу лепш, калі ў мяне ёсць дастаткова поўнае ўяўленне пра палітычныя фактары, якія ўплываюць на абставіны. Дык нешта адрознае ад ваеннага мінулага. Няўжо вам сказалі, навошта я тут?
  
  
  
  Я глядзеў на яе твар; яна амаль не адказала. Яна проста кіўнула і не зводзіла з мяне сваіх міндалепадобных вачэй.
  
  
  
  'Так я ведаю. Вы павінны забіць гэтага чалавека, гэтую чырвоную кобру Лім Джанга.
  
  
  
  'Дакладна. Мора, твой адказ павінен быць вельмі сумленным, наколькі небяспечны гэты чалавек зараз? Наколькі ён паспяховы? Чаму ваш урад адпраўляе кагосьці ў Вашынгтон, каб заручыцца дапамогай прафесійнага забойцы, якому даручана ўзначаліць партызан, у якога ёсць усяго некалькі чалавек пад рукой?
  
  
  
  Я назіраў за яе вачыма. Яна ледзь міргнула пры слове "забойца". Так што гэта было ня так.
  
  
  
  Яна апусціла вузкую нагу і пастукала па падлозе, зазвінеў бранзалет на шчыкалатцы. Яна паглядзела на мяне, нахмурыўшыся. «Мне толькі загадалі расказаць вам, што я і зрабіла. Тое, пра што вы мяне пытаецеся, не мае да гэтага ніякага дачынення.
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Калі ты не хочаш ..."
  
  
  
  «Але я хачу табе сказаць. Можа, паможа, калі ты так скажаш. Вы нам дапамагаеце. Вы прыехалі так далёка і рызыкуеце сваім жыцьцём дзеля нас».
  
  
  
  У гэтым яна мела рацыю. Не было сэнсу ўказваць ёй, што я проста выконваю сваю працу, што мне вельмі добра за яе плацяць і што Хоук звольніць мяне, калі я адмоўлюся. Не, не мела сэнсу казаць ёй аб гэтым. «Справа ідзе вельмі дрэнна, - сказала яна, - нашмат горш, - чым мог бы падазраваць хто-небудзь па-за межамі ўрада. Існуе рэальная небяспека перавароту, калі Кобра не будзе хутка высачаны і забіты. Мы жудасна баімся замежнага капіталу, Кен. У нас ужо ёсць сёе-тое, мала, але сёе-тое. А пакуль не з'явіўся Лім Джанг. Цяпер гэтыя сродкі пачынаюць вычэрпвацца. Баяцца буйныя кампаніі і іншыя краіны. Гэта, вядома, не вядома шырокай публіцы». Я кіўнуў. - 'Я ведаю. Тут шмат турыстаў. І чаму б не? У шчаслівых лясах Малакі ўвогуле няма партызан».
  
  
  
  Яна не смяялася. - Так, такое ўражанне нам падабаецца вырабляць. На вонкавым баку. Але важныя людзі ведаюць. Гэтыя людзі лічацца з сапраўдным становішчам. Банкі Швейцарыі і Лондана, Парыжа і Нью-Ёрка. Вы калі-небудзь вывучалі курсы валют?
  
  
  
  'Часам. Не ў апошні час. Няўжо малазійскі даляр так добра трымаецца? '
  
  
  
  'Дрэнна. І становіцца нашмат горш. Калі толькі мы не вычысцім нашу ўласную вуліцу. Яны сказалі нам прыбраць гэты завулак зараз жа».
  
  
  
  Я мог добра ўявіць, хто былі тыя «яны», якія сказалі гэта, і чаму Дато Ісмаіл бін Рахман - ды дазволіць яму Алах увайсці ў яго сады задавальненняў - быў адпраўлены да Хоук. І хто аддаў гэты загад, які прывёў Хоўка ў рух. І я ў руху. Палка б'е сабаку, сабаку кусае котку - котка есць мыш - і гэтак далей. Усё таму, што ў тую крывавую ноч інданэзійцам так даўно не ўдалося замкнуць Лім Джанга ў свае сеткі. Так што зараз гэта павінен быў зрабіць адзін чалавек.
  
  
  
  "Гэта не проста Кобра", - сказаў я.
  
  
  
  "Не", - пагадзілася яна. «Але яго прысутнасці тут дастаткова. Гэтая навіна дайшла да патрэбных вушэй. З нашага пункту гледжання, вядома, няправільныя вушы. Вось чаму мой ... быў пасланцам, паспешна адпраўленым у Вашынгтон. Мы пачынаем страціць надзею, Кен. Гэтыя партызаны пачынаюць ужо даходзіць да моладзі. Пакуль што ў Сінгапуры мала што адбылося, але ўчора ўжо прайшла студэнцкая дэманстрацыя ў Каяла Лаэмпаер. Маленькая, але дастаткова, каб нас напалохаць. Гэтая Кобра арганізавала нешта накшталт Майдана.'
  
  
  
  Я зразумеў, як распаўсюджвалася паведамленьне. Пекін, Чынг Пао. Палітыка і добрае планаванне. Яны пазналі нешта добрае, як толькі ўбачылі гэта. Пускаюць чуткі, што Малакка знаходзіцца на мяжы краху і, магчыма, разваліцца. Праваліўшыся ў Інданезіі, перасячыце праліў і зноў пачніце з Малакі. Гэтыя мярзотнікі ніколі не здаюцца.
  
  
  
  Я ўстаў і пацягнуўся. Імгненна яна зноў напружылася. Яна ўсё глядзела на мяне. Як ягня, прывязаны да тычкі, як прынада для тыгра. Можа, я таксама быў тыграм. Я падышоў да галавы тыгра над камінам і з захапленнем паглядзеў на яе.
  
  
  
  "Мора", - сказаў я, вырашыўшы больш не шкадаваць яе. «Мора, я хацеў бы задаць табе асабістае пытанне. Гэта добра?'
  
  
  
  «Я… я не ведаю. Што за пытанне? Яе голас зноў гучаў напружана, як струна фартэпіяна.
  
  
  
  Я гладзіў мяккую пысу мёртвай тыгрыцы, не гледзячы на яе. «Гэты чалавек, той дата Ісмаіл бін Рахман, які паехаў у Вашынгтон, вы ягоная жонка, ягоная палюбоўніца ці ягоная наложніца? што табе падабаецца Гэта?'
  
  
  
  Па законе мусульманін можа мець чатырох жонак і столькі наложніц, колькі ён можа сабе дазволіць. Калі б яна была такой, я быў бы гатовы адмовіцца ад гэтага. Я хацеў яе. Мне там стала крыху спякотна. Але я не збіраўся паглынаць асабістыя пачастункі доктара Біна. Мусульмане вельмі адчувальныя да сваёй асабістай славы. Акрамя таго, гэта быў значны мусульманін, і я быў у ягонай краіне.
  
  
  
  Менш за ўсё я чакаў прыступу смеху. Я павярнуўся. Яна дазволіла сабе злёгку ўпасці набок на канапу і, абапіраючыся на локці, вылілася некантралюемым смехам. Прыступ смеху з адценнем істэрыі, але тым не менш прыступ смеху. "Я пажартаваў?" - сказаў я, паглыбляючыся ў гэта.
  
  
  
  Я зрабіў некалькі крокаў да канапы - цяпер тыгр быў на паўдарогі - і яна, падобна, не заўважыла. Я сумняваўся, што яна гэта зрабіла. Яна ўсё яшчэ рагатала. Яе рукі былі сціснутыя ў маленькія кулачкі з белымі косткамі пальцаў. Я зноў зрабіў некалькі крокаў да канапы.
  
  
  
  «Падумаў - ты так падумаў? Гэты Дато быў маім мужам ці палюбоўнікам? Яна паглядзела на мяне вільготнымі вачыма.
  
  
  
  "Вы сапраўды так думалі?"
  
  
  
  Я застаўся на месцы. «Гэта дастаткова праўдападобна».
  
  
  
  Яна пахітала галавой. - 'Ён мой бацька. Я думала, ты ўжо ведаў. Я паслізнулася, калі згадала гэта віно і віскі, і я знайшла гэта раздражняльным, таму што няма прычын, па якіх вы павінны штосьці ведаць аб маёй асабістай сітуацыі. Я кажу вам гэта насуперак сваім загадам. Дато сказаў мне, што было б лепш, каб ты ведаў як мага менш. Але ён не мог даверыць камусьці яшчэ гэта зрабіць, арганізаваць гэтую сустрэчу. Вось чаму я стала сувязным. Але мне не дазволілі больш мець з табой справы і пра не! Не рабі гэтага. Калі ласка, не рабі гэтага. Я ...
  
  
  
  Я ведаў, што зараз яна была ўразлівая. Менавіта зараз. У тры крокі я апынуўся на кушэтцы і трымаў яе на руках. Ад майго дотыку яна напружылася і паспрабавала вырвацца, імкнучыся пазбегнуць маіх вуснаў, якія шукаюць яе. Але зараз я ведаў. Цяпер я сапраўды ведаў.
  
  
  
  Я ласкава сказаў ёй. - "Мора". «Мора… Мора, не бярыся са мной. Я не прычыню табе шкоды. Я хачу цябе. Паглядзі на мяне, Мора! Хіба ты не хочаш мяне?
  
  
  
  Яна не хацела на мяне глядзець. Яна змагалася, як апантаная котка, і прыціснула кулакі да маіх грудзей. Я прыціснуў яе да сябе, як дзіця, і гладзіў яе бліскучыя цёмныя валасы. "Усё ў парадку, дарагая, усё ў парадку". Я пацалаваў яе ў вуха і прашаптаў: «Табе не патрэбен гэты пісталет на зэдліку ў піяніна. Я не буду рабіць тое, чаго ты не хочаш. Не бойся, Мора'
  
  
  
  У той момант, калі я дазволіў вуснам слізгануць міма яе вуха, яна перастала супраціўляцца. Яна расслабілася ў маіх руках, шчыльна зачыніўшы вочы.
  
  
  
  Не, прамармытала яна. 'Не няма няма. Я не магу гэтага зрабіць. Мне гэта не патрэбна. Ты не разумееш, Кен.
  
  
  
  Я надта добра гэта разумеў.
  
  
  
  Я здушыў яе словы, прыціснуўшыся да яе вуснаў. Яна стагнала і зноў супраціўлялася, на гэты раз слабейшая. Затым яна здалася і абняла мяне.
  
  
  
  Яна моцна абняла мяне і пачала шукаць мой рот сваім ротам. Наша дыханне было гучным у ціхім пакоі. Я намацаў яе правую грудзі. Яна выгнула спіну, схапіла маю руку і, склаўшы яе, перамясціла са свайго саронга да чоці, які прыціскаў гэтыя цудоўныя грудзей да яе целе.
  
  
  
  Нарэшце, мне прыйшлося зрабіць глыбокі ўдых. Я перапыніў пацалунак і нахмурыўся, цяжка дыхаючы. 'Чаму? Навошта табе гэтыя чортавы штучкі?
  
  
  
  Яе вусны зноў сустрэліся з маімі, вільготнымі, гарачымі і абмацваюць. «Нічога не кажы», - прамармытала яна. «Калі ласка, нічога не кажы. Не размаўляйце наогул і не спяшайцеся. Павольна, мілы, павольна ... павольна ...
  
  
  
  Саронг - гэта не так проста, як вы думаеце. Тут няма гузікаў, гаплікаў або маланак, але гэта ўсё ж няпростая справа. Яна павінна была дапамагчы мне, і яна зрабіла гэта, не адрываючыся ад майго рота і не расплюшчваючы вачэй.
  
  
  
  Я трымаў вочы шырока расплюшчанымі. Я заўсёды хацеў усё бачыць. І калі яна нарэшце накіравала мае пальцы ва ўсе патрэбныя месцы, і я выцягнуў саронг з-пад яе, гэта каштавала таго, каб паглядзець.
  
  
  
  Я уткнуўся тварам у яе грудзі, у яе духі і яе мяккасць, і правёў вуснамі па яе соску. Яна прастагнала нешта на малайскай, чаго я не зразумеў, але гэта не мела значэння.
  
  
  
  Маё ўласнае адчуванне было сумессю пачуццяў і юрлівасці. Я збіраўся сарвацца, але, памятаючы пра яе просьбу, працягваў рабіць гэта вельмі павольна.
  
  
  
  Я прасунуў руку ёй паміж сцёгнаў. Яна закрычала і амаль села на кушэтцы. Я далікатна адштурхнуў яе, пацалаваў лёгкі выгін яе жывата і пагладзіў гладкую мяккасць яе ног. Яна ціхенька ўскрыкнула і прыціснула маю галаву да сваіх грудзей, накіроўваючы мае вусны туды, дзе яны ёй больш за ўсё патрэбныя.
  
  
  
  Дык мы заставаліся надоўга. Я пацалаваў яе, супакоіў і пакахаў яе, таму што яна хацела задаволіць і мяне, і сябе - у першую чаргу сябе. І я рабіў з ёй усё, што ведаў, з усім талентам, якім валодаў. Я адчуў, як яна перайшла з першай ліхаманкавай юрлівасці ў больш паслабленае запатрабаванне, якая не можа быць здаволена так лёгка і так хутка.
  
  
  
  Нарэшце, калі я зразумеў, што яна гатова і штурхнуў яе на канапу. Яна была мяккай, як згодлівы пластык, і кожная канечнасць, кожная лінія і контур знаходзіліся ў патрэбным месцы. Увесь гэты час ніводны з нас не вымавіў ні слова. Здавалася, яна баялася, што я парушу маўчанне, таму што кожны раз, калі яна не цалавала мяне, яна закрывала мне рот далонню сваёй тонкай рукі. У пакоі не было чуваць нічога, акрамя нашых шумоў. Яе сэрца пад гэтымі грудзьмі, зараз сплясканыя маёй вагай, білася сінхронна з маім. Што да мяне, дык нават калі б я захацеў, я б не сказаў ні слова. Я эратычны чалавек, і хоць я ўсведамляю, што падобнае можа быць небяспечна, мяне гэта больш не хвалявала.
  
  
  
  Я адчуваў яе ласкава і нерашуча. Яна адвярнулася ад мяне. Гэта яна парушыла маўчанне.
  
  
  
  "Так", - прамармытала яна. 'Так.'
  
  
  
  Намацванне зрабілася смялей, і наступіў рытм. Яна рухалася пада мной, дапамагаючы знайсці яе, і яе прэс пачаў рухацца. У той момант я ведаў, што мы саспелі адно для аднаго.
  
  
  
  Я адчуваў, як Яе доўгія ногі абвіліся вакол мяне. Яе пяткі закранулі маіх тыльных бакоў каленаў і павольна папаўзлі ўверх, пакуль, нарэшце, яна не замкнула мяне ў той камеры, з якой ні адзін разважны мужчына не хоча збегчы. Перакручаны выгляд камеры, таму што вы заўсёды застаяцеся пад замком у ёй менш часу, чым хацелі б.
  
  
  
  А потым, як заўсёды бывае, я адчуў, як яна аддаляецца ад мяне, як я аддаляўся ад яе, таму што нават у гэтым, на піку чалавечага зліцця, мы, нарэшце, зноў адны.
  
  
  
  Цяпер яна стагнала, і кожны мой рух прымушала яе зноў стагнаць. Я таксама чуў іншыя гукі, якія маглі зыходзіць ад мяне, але ў іх не было схаванага сэнсу.
  
  
  
  Гонг рэдка гучыць адначасова для абодвух, і гэта асабліва актуальна для незнаёмцаў. Але на гэты раз чараўніцтва спрацавала, і мы разам адыгралі гукі, якія людзі проста жадаюць чуць у такія моманты.
  
  
  
  Паступова свет зноў стаў бачным, мірным, прыгожым, за тым ружовым ззяннем, якое афарбавала пакой у цёмна-карычневы паўзмрок.
  
  
  
  Гэта заняло ўсяго імгненне. Такі момант ніколі не доўжыцца доўга. Я ляжаў, паклаўшы галаву ёй на грудзі, а яна пагладзіла мяне па валасах і шыі, усё яшчэ моцна абдымаючы мяне. Нарэшце яна павярнулася да мяне і прашаптала: «Ты раздушыш мяне, дарагі Туан. Адпусці мяне зараз жа. Я павінна адпачыць… я таксама мушу пайсці ў ванную.
  
  
  
  Прагрэс. Нават у Сінгапуры.
  
  
  
  Неахвотна я дазволіў сабе выслізнуць ад яе, у адзін са сваіх праніклівых момантаў Хоук сказаў, што я рамантык. Тады я запярэчыў, але ў глыбіні душы ведаў, што ён мае рацыю.
  
  
  
  Яна сыйшла. Я заўважыў, што мае штаны саслізнулі з шчыкалатак. Я зноў надзеў іх - першы крок назад у паўсядзённы свет і закурыў. Зрабіўшы глыток віна, я вярнуўся да галавы тыгра над камінам.
  
  
  
  "Нумар адзін", - сказаў я. «Іцхібан. Лік плюс адзін.
  
  
  
  Яе саронг усё яшчэ быў там, дзе я яго кінуў. Я падняў яго і перакінуў праз руку, калі яна вярнулася ў пакой. Залатыя бранзалеты звінелі вакол яе ідэальных шчыкалатак, і па нейкай незразумелай прычыне яна надзела туфлі на высокім абцасе. Як чырвоныя тэпцікі. Гэта быў дысананс. Яе нагам не трэба было высокіх абцасаў, каб быць ідэальнымі. Я мусіў падумаць пра гэта.
  
  
  
  Але я павінен быў прызнаць, што, калі б яна спынілася на паўдарогі праз пакой, з яе скурай і ідэальна якія тырчаць грудзьмі, усё яшчэ дрыготкімі ад хады, яна магла б звесці з розуму ўсю кліку плэйбояў. Але ў мяне быў такой не было патрэбы ў хваляванні і адчуваў галаўны боль смутку. Гэта быў першы тандэт у ім. Але гэта таксама мінула. Калі яна і заўважыла, то, прынамсі, не сказала пра гэта ні слова. Яна падышла да мяне, мы хутка пацалавалі адзін аднаго, і я працягнуў ёй саронг, які зноў зачыняў яе ногі і грудзі і захоўваў іх да наступнага майго прыходу. Бо я ведаў, што вярнуся.
  
  
  
  Толькі тады я заўважыў маленькі кулон, які яна насіла на шыі. Гэта быў просты футарал, нешта накшталт куба памерам з ігральную костку, нейкага чорнага каменя. У ім было нешта залатое, і я пазнаў арабскія літары. Ён вісеў на тонкім залатым ланцужку з дробнымі вочкамі. Я ўзяў кулон паміж пальцамі і пацалаваў абедзве яе грудзей, перш чым адпусціць.
  
  
  
  "Ты ведаеш, што гэта, Кен?" Яна ўсміхнулася і схапіла мяне за руку. Яе голас быў мяккім і поўным, з задавальненнем задаволенай жанчыны.
  
  
  
  Я кіўнуў. - 'Я ведаю. Кааба. Вы былі ў Мецы?
  
  
  
  «Не, але мой бацька быў. Ён прынёс яго мне. Насамрэч, мне не трэба было яго насіць. Я дрэнная мусульмака».
  
  
  
  Я паглядзеў на гадзіннік. Час было сыходзіць. Але яшчэ не зусім. Я падвёў яе да канапы і па дарозе ўзяў бутэльку віна. Мы селі спакойна, больш падобныя на старых палюбоўнікаў, чым на людзей, якія толькі што пазнаёміліся. Яна паклала галаву мне на плячо.
  
  
  
  "Твой бацька, - сказаў я ёй, - што Дато таксама не вельмі-то мусульманін". Я падняў бутэльку "Балатон Рыслінг".
  
  
  
  "З гэтым у доме".
  
  
  
  Я зрабіў глыток.
  
  
  
  Я адчуў яе ківок. 'Я ведаю, я ведаю. Яму падабаецца час ад часу рабіць глыток віна, і ён думае, што прарок закрые вочы».
  
  
  
  "Вядома, ведае", - сказаў я. «Мяркуючы па тым, што я чуў пра яго, ён даволі прыстойны хлопец. Прынамсі, так кажа Амар.
  
  
  
  Мора засмяялася і пацерлася носам аб маю шыю. "Ты самы дзіўны чалавек, якога я калі-небудзь сустракала, Кен".
  
  
  
  "І я ніколі не сустракаў нікога падобнага табе", - сказаў я. Я меў на ўвазе гэта. Я ведаю, што кожны чалавек унікальны, але яна вызначана больш унікальная за іншых.
  
  
  
  Яе настрой змяніўся, як быццам знікла ўсмешка. Яна адышла ад мяне. Калі я адчуў, як яна гэта робіць, і павярнуўся да яе тварам, яна прыціснула руку да маёй шчакі. "Не", - сказала яна. 'Не глядзі на мяне. Калі ласка. Я… я хачу табе сёе-тое сказаць, Кен, і я не хачу, каб ты глядзеў на мяне, пакуль я гэта раблю.
  
  
  
  Што мы зараз атрымаем?
  
  
  
  У яе былі невялікія праблемы з пачаткам працы. Нарэшце яна сказала: "Я не вельмі добры чалавек, Кен".
  
  
  
  'Чаму няма?'
  
  
  
  «Я крыху яго падманваю. Я - як амерыканцы кажуць гэта зноў? Я проста песціцца. Мне заўсёды патрэбен мужчына, амаль заўсёды. Калі я не магу яго знайсці - калі я не магу знайсці яго, я вар'яцею, а затым я пачынаю плакаць, прымушаючы ўсіх сумаваць. Бедны Дато, я вельмі ўскладніла яму задачу».
  
  
  
  Гэта было тое, чаго я чакаў і думаў. Яна не была німфаманкай, таму што магла быць задаволеная. Але яна была такой. Я ведаў больш за гэтых жанчын. І ўсё ж мне стала яе шкада, калі мае падазрэнні пацвердзіліся. Я амаль закахаўся ў Мора, але не хацеў трапляць у такія непрыемнасці.
  
  
  
  Я паляпаў яе па калене. «Добрыя лекары ў нашы дні могуць шмат зрабіць. Вы калі-небудзь спрабавалі што-небудзь з гэтага? Я маю на ўвазе, паглядзеў уверх?
  
  
  
  'Так.' Яна пачала ціхенька плакаць. “Я наведала траіх. Аднаго ў Нью-Ёрку - я прайшла ўвесь шлях туды - і я не была ў Сінгапуры цэлы тыдзень, калі прыйшоў сябар майго бацькі. Бацька пайшоў, як і слугі. Мы зрабілі гэта ў садзе».
  
  
  
  Што тады скажаш? Я стараўся здавацца максімальна бесклапотным. Вось чаму я часам такі вар'ят.
  
  
  
  "Не дазваляй гэтаму так моцна думаць пра цябе ўвесь гэты час", - сказаў я. «Гэта ж не смяротны грэх? Прынамсі, не ў вашай веры».
  
  
  
  'Не я так не думаю. Жанчыны не так лічаць. Гавораць, у нас няма душы. Можа быць, яны маюць рацыю - я не разумею, што ў мяне можа быць tcnm душа і я магу займацца гэтымі рэчамі адначасова. Вы гэтага не ведаеце. Насамрэч ніхто не ведае, на што гэта падобна. Але бываюць моманты, шмат момантаў, калі ўсё, што мне трэба, гэта каб мужчына дакрануўся да мяне, схапіў мяне. Я жыву ў пекле, Кен. Я заўсёды баюся, што аднойчы пачну са слуг».
  
  
  
  - Спачатку вы даволі мяне пазбягалі. Спачатку я падумаў, што гэта з-за маёй працы».
  
  
  
  'Дык вы здагадаліся? 'Так. Я думала пра гэта».
  
  
  
  «І ўсё ж вы не змаглі выстаяць? Я так стараўся. Гэта ... гэта так важна, і я не хацеў усё сапсаваць, падвесці тату і ... '
  
  
  
  У гэты момант я мог выкарыстоўваць трайную порцыю віскі з содавай. Магчыма, мае манеры ў пасцелі не самыя лепшыя, але гэтай дзяўчыне патрабавалася ўся дапамога, якую яна магла атрымаць. Магчыма, я мог бы што-небудзь з гэтым зрабіць, але не зараз. Давялося б яе маліць. У мяне была праца, і я ўжо даволі добра прадумаў, як я яе буду рабіць. Я прыціснуў яе да сябе і пацалаваў у лоб, спрабуючы вярнуць тое ж пачуццё і шчырую сімпатыю да яе, якія ў мяне былі раней. Я ведаю, што я жудасны вырадак, але часам маё сэрца сыходзіць крывёй гэтак жа чырвоным, як і ў любога іншага.
  
  
  
  «Працягвайце рабіць усё, што ў вашых сілах, - сказаў я. «Сапраўды паспрабуйце. Калі гэта скончыцца, я вярнуся, і мы паглядзім, як лепш з гэтым справіцца. Грошы - не праблема?
  
  
  
  'Новы доктар.'
  
  
  
  Доктар Сакс, працаўнік AX, вельмі добры. Ён вырашае, які агент AX дастаткова вар'ят для канкрэтнай працы. Можа, я прымусіў бы яго зрабіць што-небудзь па-за працай.
  
  
  
  Я ўстаў. - «Я павінен ісці, каханая. Я хачу быць у Куала-Лумпуры заўтра як мага раней».
  
  
  
  "Ты вернешся?"
  
  
  
  Яна перастала плакаць і змагла вярнуць сабе годнасць. Я ведаў, колькі намаганняў ёй запатрабавалася, каб так са мной пагаварыць. Яна была сумленная і ведала, што я яе сябар.
  
  
  
  Я кіўнуў. - 'Я абяцаю. Я вярнуся, як толькі змагу, калі змагу, Мора.
  
  
  
  Мы абодва ведалі, што гэта значыць. Я пацалаваў яе і пераканаўся, што выбраўся з гэтага месца як з пекла, перш чым усё пачнецца зноў. Яна мяне ніяк не спыніла.
  
  
  
  Я ішоў прыкладна за трыццаць ярдаў ад машыны і чакаў. Я чакаў пяць хвілін. Усё здавалася цудоўным. Я праверыў кажух рухавіка машыны, на які я паклаў запалкавы каробак, каб ён упаў, як толькі хто-небудзь падыме вечка, але ён усё яшчэ быў там.
  
  
  
  Вярнуўшыся ў гатэль, я патэлефанаваў і выцягнуў майго аўстралійскага сябра з ложка. Яму гэта не вельмі спадабалася, але мяне гэта асабліва не хвалявала, і я гравіў і ён мяне слухаў. На зваротным шляху я прапрацаваў некаторыя дэталі і зараз перадаў іх яму. Я хацеў таго, я хацеў гэтага, а потым яшчэ няшмат. Я вырваў у яго ўпэўненасць, што ўсё будзе зроблена менавіта так, як я яму сказаў. Потым лёг спаць і заснуў, як сурок.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я не вельмі веру ў доўгую руку выпадку. Гэтая рука ў асноўным штучная. Таму, калі Тобі Декстер сеў побач са мной у загружаным самалёце Cathay Airlines, я адразу ж насцярожыўся. Я паглядзеў у акно на мітусню ў аэрапорце і зрабіў выгляд, што не ведаю яго.
  
  
  
  Насамрэч, я таксама не вельмі добра ведаў Тобі. Я дакладна не ведаў яго па прафесіі. Калі я быў у Малакцы раней, пасля таго, як праца была зроблена, я пазнаёміўся з Тобі праз агульных сяброў, і мы добра ладзілі. Тобі быў п'яніцам і бабнікам, як і я, калі мая місія па забойстве скончылася. Тобі быў халасты - я мяркую, яго жонка загінула ў аўтакатастрофе - і прыкладна на два гады старэйшы за мяне. Мы добра зладзілі. Ён прадставіў мяне як свайго асабістага госця ў эксклюзіўным загарадным клубе Fraser's Hill і паказаў мне алавяную шахту ў Sungei Besi - самай вялікай штучнай дзюры на Зямлі - а затым, выкарыстоўваючы яго ўласныя словы, забяспечыў нас усім неабходным для жыцця.
  
  
  
  Праз тыдзень мне прыйшлося вярнуцца ў Вашынгтон. Мы абмяняліся поціскам рукі, прывіталіся і ўсё. Тобі казаў аб вяртанні ў Лондан.
  
  
  
  Цяпер ён прыфастрыгоўваўся да крэсла, а самалёт, гатовы да скачка, роў і дрыжаў.
  
  
  
  Я зашпіліў пояс і пагартаў старонкі газеты "Сінгапур Таймс". Самалёт крануўся. Тобі таксама валодаў асобнікам "Таймс". Ён адкрыў яе, не гледзячы, і сказаў кутком рота: "Нік Картэр, ці не так?"
  
  
  
  - Арнэсан. Кэнэт Арнэсан.
  
  
  
  - Арнэсан? Добра малы. Прашу прабачэння. Але вы таксама так жахліва нагадваеце мне хлопца, якога я ведаў. Добры хлопец. Трохі вар'ят. Блукаў па джунглях дзеля забаўкі ці чагосьці падобнага. Ніколі дакладна не ведаў, што рабіў гэты хлопец».
  
  
  
  Тобі шамацеў сваёй газетай і працягваў займацца справаздачамі аб фондавым рынку. Сцюардэса падышла, каб праверыць рамяні і спытаць, ці трэба нам што-небудзь.
  
  
  
  Тобі хацеў джын з тонікам. Я сказаў, што мне яшчэ рана. Пакуль ён весела балбатаў з дзяўчынай, я добра яго разгледзеў. Гэта быў усё той жа стары Тобі. Счырванелы твар, рудыя валасы і вусы. Па-ранейшаму хударлявы, усё гэтак жа бездакорна апрануты. Усё яшчэ смяецца з дзяўчат.
  
  
  
  Я ніколі не ведаў, што рабіў гэты Тобі. Я ніколі асабліва не бачыў яго чымсьці занятым, акрамя такіх занацій, як гуляць у гольф, піць і прыставаць да жанчын. Што ён таксама добра асвоіў. Я ведаў, што яго бацька прыехаў у Малакку ў 1936 годзе і здолеў ажывіць каўчукавую плантацыю, якая прыходзіла ў заняпад. Тут нарадзіўся Тобі.
  
  
  
  Я таксама ведаў, што ён вёў доўгую барацьбу з новым урадам Малайзіі з-за кампенсацыі за сваю каўчукавую плантацыю. Я задавалася пытаннем, ці заплацілі яму калі-небудзь за гэта.
  
  
  
  Я паглядзеў у акно на аблокі. Яго напой быў прынесены. Тобі сербануў і паклаў «Таймс». Калі ён загаварыў, я з цяжкасцю яго зразумеў.
  
  
  
  "Ты на працы, Арнэсан?"
  
  
  
  Гэта мела значэнне. Хутчэй за дарэчы, чым тым, што ён сказаў.
  
  
  
  Я чытаў артыкул пра піратаў Саравака. Яны робяцца ўсё больш жорсткімі.
  
  
  
  "Я працую", - сказаў я.
  
  
  
  'Добра. Я ж не аблажаюся з-за таго, што так з табой размаўляю, ці не так?
  
  
  
  Я так ня думаў. Не думаю, што зараз на мяне нехта звяртаў увагу. Але я быў на працы, і зараз было не час гуляць па-старому з разынкамі і балбатаць аб старых добрых часах. І раптам я пра тое-сёе падумаў. Мора акрэсліла чорным алоўкам круг вакол невялікага мястэчка Каеала Ліпіс. Найбольш верагодная адпраўная кропка для майго палявання за Чырвонай Кобрай. Куала-Ліпіс? У маёй галаве загарэлася нейкае азарэнне.
  
  
  
  На дадзены момант усё бяспечна. Досыць бяспечна, - сказаў Тобі. «Стары кітаец ззаду нас - Ларк Тан. Я ведаю яго амаль столькі ж, колькі існую. З ім яго жонка. Людзі вакол нас ня ведаюць, што на гэтым зямным шары шмат занятых вашай людзей». Ён стрымана засмяяўся.
  
  
  
  Я бачыў гэта. Месцы перад намі занялі маладыя з гатэля Goodwood. Яны хаваліся ад занадта цікаўных вачэй. Але гэта іхняя справа. Сядзенне праз праход было забіта прыкладна двумастамі фунтамі кітайскага гандляра.
  
  
  
  Тобі заўважыў мой погляд. «Ведаю яго таксама, але не магу прыгадаць ягонае імя. рекрутеры. Заўсёды набіраў для бацькі малайцаў і тамілаў».
  
  
  
  Я кіўнуў і паглядзеў прама на Тобі. Яго блакітныя вочы, менш яркія, чым я памятаў, выглядалі стомленымі і пакрытымі пражылкамі. Я падміргнуў яму.
  
  
  
  «Як вас завуць, сэр? Мяне клічуць Кенэт Арнэсан. З Індыянапаліса. Я раблю бензапілы».
  
  
  
  Рудыя вусы Тобі прыўзняліся, калі ён усміхнуўся. 'На самой справе. Мяне гэта заўсёды хвалявала. Мяне клічуць Тобі Декстер. У мяне паблізу была каўчукавая плантацыя. Я еду ў Куала-Лумпур, каб пагаварыць з гэтымі ўрадавымі лухтамі і растлумачыць некалькі самых апошніх дэталяў.
  
  
  
  Ён выкарыстоўваў сваё ўласнае імя. Я пачаў задавацца пытаннем, ці не памыляюся я. Але існуе так шмат розных тыпаў псеўданімаў. І вось успомніў. Сутыкнуўшыся з былым плантатарам, я сказаў: «Думаю, я чуў пра вас, містэр Дэксцер. Хіба ваша каўчукавая плантацыя не была недзе побач з Коэла Ліпіс?
  
  
  
  Яго вочы звузіліся ад напою. Потым кіўнуў. - «Верна, прыяцель, у гэтым раёне. У бацькі там было даволі многа - ад Тапаха да Раўба і амаль да Коэлы Ліпіс. Цікавіць гума, містэр Арнэсан?
  
  
  
  Я выцягнуў аловак з пінжака і цяпер нешта пісаў на палях "Таймс".
  
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. - «Я шукаю куды ўкласці інвестыцыі, але, здаецца, тут няма нічога, акрамя гумы і волава».
  
  
  
  Я перавярнуў старонку Тобі, каб ён прачытаў мае крамзолі. - «Наваколлі нанесеныя на карту? Слановыя сцежкі, студні - вёскі?
  
  
  
  Тобі кіўнуў, даючы мне ведаць, што ён прачытаў гэта. - О, але тады вы памыляецеся, містэр Арнэсан. Там значна больш, чым проста волава і гума - гэтыя людзі тут будуюць шмат прамысловых прадпрыемстваў, установак для сваіх уласных сталеліцейных і гідраэлектрычных праектаў. Вядома, у іх усё яшчэ ёсць праблемы – напрыклад, стрымліванне замежных канкурэнтаў».
  
  
  
  "Так", - прамармытаў я. "Замежная канкурэнцыя можа вельмі раздражняць". Так што я меў рацыю. Тобі таксама працаваў. Мне было цікава, хто быў яго працадаўцы і як доўга ён гэтым займаецца. Стаўлю на Ml6.
  
  
  
  "Я жыў у Лондане некалькі гадоў", - сказаў ён, як быццам мог чытаць мае думкі. Я кіўнуў.
  
  
  
  “Я люблю Лондан. Але я яго не ведаю. Аднойчы я хацеў бы бліжэй пазнаёміцца з гэтым горадам. Я чуў, што ён даволі цікавы».
  
  
  
  'Вядома. Вось так вось. Вось, містэр Арнэсан, я дам вам свой адрас. Я вярнуся ў Лондан праз тыдзень ці каля таго, і калі вы калі-небудзь будзеце ў гэтым раёне, пашукайце мяне. Тады мы яго моцна стукнем па напоях. Добра?'
  
  
  
  "Выдатна", - пагадзіўся я. «Госпадзе, гэта выдатна з вашага боку, містэр Дэксцер. Я магу цябе падтрымаць».
  
  
  
  Тобі падміргнуў, але працягнуў гуляць. Ён адарваў урывак са сваёй "Таймс", нешта напісаў на ім і аддаў мне.
  
  
  
  «У маёй хаце – 307 Batu Road, Lake Gardens – можа быць тое, што вам трэба – у 17.00».
  
  
  
  Ён паставіў шклянку на падлогу і ўстаў. - Прабачыце на хвілінку, а. Гэты джын - шкодны для маіх нырак. Прыйдзецца ў туалет. Што я кажу? Мы ўжо ў Куала-Лумпур. Мусіць, успомнім старыя часы.
  
  
  
  Тобі нахіліўся трэба мной, каб паглядзець у акно. Яго шэпт быў напоўнены джынам, але выразна пераборлівым. «Не раней за пяць. Спачатку прызначу яшчэ адну сустрэчу.
  
  
  
  Ён пайшоў у прыбіральню, а я глядзеў у акно. Самалёт праляцеў над зялёнымі ўзгоркамі, якія з трох бакоў атачалі Куала-Лумпур. Горад хутка рос, пашыраўся і забудоўваў прыгарады з бунгала там, дзе ўсяго некалькі гадоў таму былі цнатлівыя джунглі. Самалёт нахіліўся, і сонца заззяла на купале Масджыд Джамэ, які з абодвух бакоў атачала каламутная рака Кланг. Вельмі правей знаходзіўся Кампонг Бахро, прасоўванне па якім стрымлівалася, наколькі гэта было магчыма. Там было чыстае малайскае жыццё. Зноў падышлі да аэрадрома па дыяганалі, і вось я ўбачыў белую вежу гатэля Мерлін. Вельмі новы і надзвычай складаны. Не менш за два кактэйль-бараў. Усяго ў адным кіламетры ад Селангора і палёў для гольфа. Вы можаце бачыць менавіта такі выпадак за межамі Філадэльфіі, і я задаваўся пытаннем, навошта камусьці пераадольваць пятнаццаць тысяч міль, каб правесці хаця б адну ноч у гатэлі «Мерлін».
  
  
  
  У мяне, вядома, была асаблівая прычына для гэтага. Я хацеў, каб мяне заўважылі. Я хацеў, каб мяне як мага хутчэй убачыў адзін з агентаў Чырвонай Кобры, або Мердэкі, або таго, хто ў гэтыя дні аказваў паслугі па рамонце і ўборцы рыдлёвак для Лім Джанга. І яму б прыйшлося выйсці на сувязь. Тады я мог бы пачаць адтуль.
  
  
  
  Тобі Декстэр не вярнуўся на сваё месца. Ён загнаў у кут сімпотную маленькую бортправадніцу з Малайзіі і зараз хваліў сваю мужчынскую годнасць. Я чуў, як яна хіхікае, і кажа, што яму лепш вярнуцца на сваё месца і прышпіліць рамень. Але замест гэтага Тобі знік у туалеце. Яна зноў хіхікнула, паківала галавой і пайшла па праходзе, каб праверыць, як ідуць справы з намі.
  
  
  
  Ён не хацеў, каб яго бачылі са мной, калі мы выйдзем з самалёта. Для мяне гэта было нармальна. Я паклаў яго запіску ў кашалёк. Пяць гадзін паполудні. Гэта давала мне дастаткова часу, каб зрабіць усё, што я хацеў.
  
  
  
  З пярэдніх сядзенняў даносіліся гучныя гукі пацалункаў. Зноў зайграла юнае каханне.
  
  
  
  Самалёт павярнуў на траекторыю пасадкі. Я падумаў яшчэ пра Тобі Дэкстэра. Нядзіўна, калі я меў рацыю - тое, што ён працаваў у нейкім аддзяленні брытанскай разведкі. Я таксама ўспомніў цяпер, што яго бацька прарабіў цудоўную працу, як у разведцы, так і ў рэальных баявых дзеяннях. У тыя дні пасля вайны, калі чырвоныя спрабавалі захапіць Малакку. Цяпер мяне ўразіла тое, што Тобі ніколі не расказваў мне, як памёр яго бацька. Нейкі час ён быў удалечыні ад дома, каб вучыцца ў Англіі - у Оксфардзе? - і ён перапыніў сваю адукацыю, каб вярнуцца і кіраваць каўчукавай плантацыяй. Дзіўна, калі бачыш, што можна выняць са сваёй памяці. Калі вельмі паспрабаваць.
  
  
  
  Калі колы стукнуліся аб узлётна-пасадачную паласу, мне прыйшла ў галаву жудасная думка. Таксама цалкам магчыма, што ўрад Малайзіі ўключыла два прасы. Можа быць, Дато Ісмаіл бен Рахман ненадоўга наведаў Лондан перад тым, як далажыць Вашынгтону? Я спадзяваўся, што памыляўся, але мне было сумна думаць аб гэтым даўжэй. Занадта шмат думак выклікаюць закісанне ў галаве.
  
  
  
  Я зарэгістраваўся ў гатэлі Мерлін. Усё было менавіта так, як было апісана ў турыстычнай брашуры. Я прыняў душ, пераапрануўся і спусціўся ў бар. Затым я шпацыраваў па Куала Лумпоер, пазяхаў у вітрынах крам і ў асноўным займаўся тым, што паказваў сябе людзям на таямнічым усходзе. Некалькі разоў я азіраўся, каб упэўніцца, што за мной не сочаць. Нічога такога. Я сур'ёзна не думаў, што нехта зацікавіцца мной, але цяпер я пачаў крыху турбавацца. Магчыма, маё прыкрыццё было занадта добрым. Мая адзіная праблема заключалася ў тым, каб выкарыстоўваць сябе ў якасці прынады. Гэта было не так ужо і дрэнна. Я рабіў гэта шмат разоў раней і да гэтага часу яшчэ дыхаю.
  
  
  
  Ёсць яшчэ сёе-тое. Вы павінны прымусіць ворага заўважыць вас, але вы павінны рабіць гэта такім чынам, каб мець перавагу. Тады, прынамсі, вы застанецеся жывыя, калі ён памрэ пасля таго, як дапамог вам з жаданай інфармацыяй. У астатнім, вядома, усё бессэнсоўна.
  
  
  
  Калі прыйшоў час, я ўвайшоў у тэлефон-аўтамат на Кэмпбэл-роўд. Пасля некалькіх гудкоў мужчынскі голас адказаў: «Алё?» Гэта быў амерыканскі голас.
  
  
  
  Прывітанне, - сказаў я. "Гэта Малайская копра, Дэпартамент ЗША?"
  
  
  
  «Эээ… так. Так, сапраўды. Хто вы, калі можна спытаць? Аддзел дзевяць-тры. Гаворка ідзе аб тым грузе, які я замовіў. Я хачу наблізіць час дастаўкі».
  
  
  
  Гэта яго збянтэжыла. Ён адкашляўся, вагаўся, коратка засмяяўся і, нарэшце, сказаў: «Баюся, гэта немагчыма, сэр. Пры выкананні гэтай замовы ўзніклі некаторыя цяжкасці». У гэтай праклятай тэлефоннай будцы было горача. З мяне капаў пот. Я крыху раззлаваўся. Гэта была першая сапраўдная няўдача. Вы заўсёды гатовы да гэтага, але ваш настрой не паляпшаецца, калі гэта нарэшце адбываецца.
  
  
  
  "Што за бяда?"
  
  
  
  Гэта зброя, сэр. Баюся, у нас няма нічога такога памеру і калібру». У іх не было пісталета, які я хацеў.
  
  
  
  «Добра, - прабурчаў я, - дай мне яшчэ сёе-тое». Усё, што выглядае так, нармальна. Але абавязкова час дастаўкі. Я хачу, каб яго даставілі сёньня ў чатыры дні.
  
  
  
  - Але мы дамовіліся аб шасці гадзінах, сэр. Баюся, гэта будзе зарана.
  
  
  
  Дастаўка - заўсёды праблема. І для AX, і для вайскоўцаў. У нас ёсць людзі, якія робяць добрую працу, але і звычайная колькасць лохаў. Гэты, з якім я б ніколі не сустрэўся, быў падобны на аднаго з нашых любімых лохаў.
  
  
  
  "Чатыры гадзіны", - сказаў я, - азначае "чатыры гадзіны". Спыніце жаваць соплі і зрабіце так, каб гэта адбылося. Вы ведаеце, куды яго даставіць?
  
  
  
  Ён мяне не ведаў, ніколі не сустрэне мяне, і яму было напляваць. Але ён не быў такім балбесам, каб не чуць сур'ёзнасці ў маім голасе.
  
  
  
  'Ды сэр. Дастаўка будзе праведзена ў чатыры гадзіны дня».
  
  
  
  Я падзякаваў яму і павесіў слухаўку. Я выйшаў з камеры якраз своечасова, каб сустрэць паўдзённы дождж. Дзіла як з вядра. Поўны патоп Я пераплыў вуліцу і забіў час кітайскім баявым фільмам. Ён быў вельмі кепскім. А палове чацвёртай я зноў выйшаў з кінатэатра і сеў на аўтобус, які адвёз мяне ў Петалінг-джаю. Я пакінуў ззаду старыя маўрытанскія будынкі і ўвайшоў у новую частку Коэла Лаэмпаер, якую моладзь называе "К.Л.". Прыкладна на паўдарогі да Лаі я ўбачыў кабельны завод і выйшаў з аўтобуса.
  
  
  
  Chevy быў прыпаркаваны на пафарбаванай у жоўты колер VIP-стаянцы каля аднаго з офісаў. Ключы ляжалі пад кілімком. Ніхто не звяртаў на мяне ўвагі і не спрабаваў сачыць за мною. Ключ да беспакаранага здзяйснення забойства - часам літаральна - у тым, каб добра згуляць сваю ролю і прыкінуцца, што ўвесь свет належыць вам.
  
  
  
  Я адкрыў багажнік і зазірнуў унутр. Ён трашчаў па швах, і мне заставалася толькі спадзявацца, што там было ўсё замоўленае. У мяне сапраўды не было часу яшчэ раз усё праверыць. Я сеў і паехаў назад у Коэла Лумпоер.
  
  
  
  Тобі Декстэр жыў на іншым канцы горада.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  
  
  
  
  Усё было заліта крывёй. Канапа была наскрозь мокрым, а кілімок змоклым. Тобі Декстэр ляжаў на канапе з напалову адрэзанай галавой. Ён ляжаў тварам уніз, яго амаль адрэзаная шыя сагнулася пад вялікім кутом. На ім былі белыя спартовыя шорты.
  
  
  
  Тое, што адбылося, было гэтак жа зразумела, як і сама кроў. Яны літаральна трахнулі беднага старога Тобі, зарэзалі яго, які займаўся каханнем. Дзяўчыне, мабыць, удалося выбрацца з-пад яго і пабегчы да дзвярэй. Але ў яе, мусіць, не было часу крычаць. У любым выпадку, ніхто б яе не пачуў, таму што катэдж Тобі знаходзіўся ў баку ад Бату-роўд і быў схаваны ад вачэй засаджанымі джунглямі.
  
  
  
  Яна амаль дабралася да дзвярэй, калі паранг таксама злавіў яе. Ён патрапіў ёй у правы бок галавы і моцным ударам паваліў яе ззаду. Кроў пад ёй ужо прахарчавала цыноўку, пакінуўшы цёмна-чырвоную пляму Роршаха, якую можна было інтэрпрэтаваць толькі адным спосабам.
  
  
  
  Ён усё яшчэ быў у катэджы. Ён быў у ваннай, чакаў, затаіўшы дыханне, варожачы, хто я такі і што я збіраюся з усім гэтым рабіць. Ён здзейсніў памылку. Ён запанікаваў, калі пачуў, што я іду, і схаваўся. Сам таго не ведаючы, ён увайшоў у кроў.
  
  
  
  Паласатыя адбіткі вялі па кілімку ў ванную. Яны не вярнуліся.
  
  
  
  Я адыграў сваю ролю. Я свіснуў дрэнную мелодыю і агледзеўся. Я ўважліва сачыў за дзвярыма ваннай. Яна была напалову адчыненая, так што я мог бачыць ванну і старамодную душавую з фіранкай, туалет з унітазам, аптэчку і кошык для бялізны. Дыванок для ваннай быў змяты, і на фарфоры была маленькая чырвоная плямка ў тым месцы, дзе яго нага дакранулася да ванны, калі ён увайшоў унутр.
  
  
  
  Я стаяў спіной да дзвярэй ваннай. Я не хацеў напалохаць яго і прымусіць занадта хутка пачаць дзейнічаць. Я не думаў, што ён убачыць мяне, не ссунуўшы фіранку ў душы. І ён не хацеў бы гэтага рабіць.
  
  
  
  Прыйшлося яго супакоіць. Я падышоў да тэлефона ў куце каля акна, якое выходзіць ва ўнутраны дворык, і набраў выпадковы нумар, прытрымваючы тэлефон у іншай руцэ.
  
  
  
  «Прывітанне, Боб? Занадта позна. Яны абодва мёртвыя. так. Паранг. Усё ў крыві. Божа мой, які бардак.
  
  
  
  Я ўклаў у свой голас крыху панікі, каб паспрабаваць падмануць яго. Я выказаў здагадку, што ён разумее па-ангельску, прынамсі, дастаткова добра, каб ведаць, што я не тэлефанаваў у паліцыю, інакш уся мая гульня будзе марнай. Гэта павінна прымусіць яго думаць, гэта павінна прымусіць яго паверыць у тое, што ў яго засталося крыху часу, што я пайду, і ён зможа выслізнуць неўзаметку. .
  
  
  
  "Не", - крыкнуў я ў слухаўку. «Не, нам не патрэбная тут паліцыя. Ні ў якім разе. Не, я кажу вам, усё сапсавалася, і нам трэба як мага хутчэй з'ехаць з краіны. Хм? Дзе ў Сінгапуры?
  
  
  
  Пакуль я выліваў гэтую лухту, я спрабаваў думаць, спрабаваў нешта ўспомніць. Сем, восем хвілін таму, згарнуўшы з завулка на Бату-роўд, я ўбачыў прыпаркаваны сіні седан з двума мужчынамі. Двое мужчын у дзелавых касцюмах, у саламяных капелюшах, ціха балбочуць. Я не звярнуў на гэта асаблівай увагі, але я засвоіў і перадаў сваёй падсвядомасці, каб адкапаць яго зноў.
  
  
  
  Пакуль я прадаваў сваё дзярмо, я мог глядзець у акно на ўнутраны дворык і бачыць невыразную сцяжынку, якая вядзе ўніз у паласу джунгляў. Гэтая дарожка вяла да таго завулку, дзе я бачыў машыну з двума мужчынамі. Майго забойцу чакалі некалькі сяброў.
  
  
  
  Я гэтага чакаў.
  
  
  
  Я працягнуў свой фальшывы тэлефонны званок.
  
  
  
  «Не, не знайшоў і шукаць не буду. Як толькі пакладу трубку, знікну. Добра - добра - я ведаю, што гэта адкрытая лінія, але мне напляваць. Што гэта мяняе. Мы яго страцілі ...
  
  
  
  Цікава, як з гэтым зладзіцца. Каб зрабіць дастаткова шуму, каб яго таварышы былі папярэджаныя, мне давялося б застрэліць яго. Але мне таксама патрэбен быў некаторы час у гэтым доме, і ў адзіноце. Як гэта зрабіць зараз, я не ведаў, наколькі яны будуць цярплівымі, але мне не патрэбна была тут група забойцаў для шпіёна.
  
  
  
  Гаворка ішла аб тым, каб прымусіць аднаго з іх дастаткова вар'ята, рушыць услед за мной.
  
  
  
  Я сунуў штылет сабе ў руку. Было толькі адно выйсце.
  
  
  
  Добра, я казаў па тэлефоне. «Добра, калі я над ягонай галавой. Але калі б вы бачылі гэтую бязладзіцу, вы б кукарэкалі па-іншаму. Табе пашанцавала, Боб. Я зараз пакладу трубку і пайду адсюль. Убачымся ў Сінгапуры. Магчыма.'
  
  
  
  Я паклаў трубку і павярнуўся да дзвярэй ваннай. Фіранка ў душы ненадоўга засунулася, нібы на ветры. Я абышоў лужыну крыві, падышоў да адчыненых дзвярэй, выцягнуў нагу, каб цалкам яе адчыніць, і кінуў штылет. Крыху вышэй за ўзровень жывата ён схаваўся за фіранкай.
  
  
  
  Ён выдаў ціхі крык. Я хутка ўвайшоў у ванную ўнутр і злавіў яго, калі ён выпаў з душа, цягнучы за сабой фіранку з усёй кабінай. Тынкоўка пасыпалася, калі карніз быў вырваны са сцяны з аднаго боку.
  
  
  
  Яго галава ўтварыла выпукласць у пластыкавай фіранцы. Я схапіў люгер за ствол і ўдарыў чатыры ці пяць разоў, пакуль ён не спыніўся. Затым я адступіў у бок і дазволіў яму прызямліцца на цыноўку праз дзверы ваннай, на паўдарогі да парога.
  
  
  
  Назіраючы за ўнутраным дворыкам - калі яго сябры прыйдуць, яны прыйдуць адтуль - я разгарнуў яго. Гэта быў малазіец. Малады, каржакаваты, з залатымі зубамі. Брудныя баваўняныя штаны, спартовая кашуля, чорныя туфлі і шкарпэткі і галава з густой шавялюрай лоевых чорных валасоў. Кобра, якую нельга падпускаць блізка.
  
  
  
  Побач з канапай, на якім Тобі Декстер кахаў сваю апошнюю пакаёўку, цікаў будзільнік. Але я падумаю аб гэтым пазней. Цяпер была чвэрць шостага, і тыя хлопцы ў машыне, магчыма, сталі нецярплівымі.
  
  
  
  Я зазірнуў у ванну. У ім ляжаў паранг, ён быў запэцканы крывёю і валасамі. Паранг - больш жорсткая версія мачэтэ. Адзін у мяне быў у багажніку «шэўрале».
  
  
  
  Я выцягнуў з яго штылет, спаласнуў яго і сунуў назад у замшавыя ножны. Я кінуў яго занадта нізка і ўдарыў яго ў жывот. Яго забіў не штылет, а прыклад Люгера.
  
  
  
  Я закрыў яго твар фіранкай для душа - не пытайцеся чаму - і працягнуў працу. Адбіткі пальцаў мяне не турбавалі. Я знайшоў сумачку дзяўчыны на крэсле сярод яе адзення. Я паспешна абшукаў яго. Яна была шлюхай з салона мадам Сай - прынамсі, гэта быў адрас - і разумеў, што Тобі Декстер змяшаў задавальненне са справай. Madam Sai's - гэта своеасаблівая міжнародная публічная хата, дзе можна знайсці ўсіх, ад беларусаў да чыстакроўных кокні і шматлікіх іншых. Часам тамака можна атрымаць каштоўную інфармацыю. Табе нешта знайшоў, але знайшоў нешта іншае, чым тое, што шукаў.
  
  
  
  Я знайшоў тое, што трэба, на стале яго невялікага кабінета. Невялікі ліст тонкай паперы, на выгляд стары і вельмі памяты, з нечым напісаным чырвоным чарнілам. Map Plantation і Koeala L. - Апошні накід свежымі сінімі чарніламі Тобі дадаў для містэра Кэнэта Арнесона. Я бачыў, як ён пасмейваўся, пакуль рабіў гэта.
  
  
  
  Час дзейнічаць. Я вярнуўся ў спальню і яшчэ раз агледзеўся. Затым я нацэліў «Люгер» у акно і двойчы стрэліў у паласу джунгляў.
  
  
  
  Цяпер паглядзім.
  
  
  
  Я выбег з катэджа і пайшоў па жвіровай дарожцы да таго месца, дзе прыпаркаваў «шэўрале» пад пальмамі. На другім баку дарогі, пакрытай смалой, возера пакрылася парай пасля паўдзённага дажджу. Было ціха, без гуку. Бліжэйшы дом знаходзіўся ў пяцістах ярдаў. Я скокнуў у «шэўрале», з віскам разгарнуўся і паляцеў.
  
  
  
  «Шэві» застагнаў, калі я павярнуў за кут у завулак. Шыны жорстка пракліналі мяне. Я зноў выпрастаў аўтамабіль і памчаўся па завулку міма прыпаркаванай машыны. Калі я прыехаў, дзверы адчыніліся, і адзін з мужчын выскачыў і пабег у паласу джунгляў па сцяжынцы, якая вядзе ва ўнутраны дворык.
  
  
  
  Праходзячы міма яго, я паглядзеў у люстэрка задняга выгляду і вымавіў бязгучную малітву. Вар'ят у гэтай машыне павінен быў прыняць хуткае рашэнне. Калі ён гэтага не зробіць або выбера іншае, я змагу паўтарыць усё нанова.
  
  
  
  Але ён зрабіў слушны выбар. Прынамсі, для мяне. Я бачыў, як седан павярнуўся і пайшоў за мной. Я ўсміхнуўся. Я прывабіў яго. Цяпер мне трэба было выцягнуць яго з машыны.
  
  
  
  У мяне яшчэ заставалася некалькі гадзін дзённага святла. Каб не згубіць яго, я ставіўся да гэтага даволі лёгка. Тым не менш, гэта павінна было быць падобна на нешта. Калі гэта будзе занадта лёгка, ён стане падазроным і вернецца па таварышаў. Таму што зараз у яго ўжо быў нумар маёй машыны.
  
  
  
  Па перыметры дарогі я аб'ехаў дзелавы раён Куала-Лумпоер і выйшаў на чатырохпалосную шашу, якая вядзе да Камерон-Хайлендс і Джорджтаўну. Ён заставаўся ззаду мяне ўсю дарогу. Ён быў аматарам, і мне спатрэбілася нямала намаганняў, каб увесь час яго абдурваць. Ён зноў падыходзіў да мяне занадта блізка, затым зноў занадта моцна адставаў, і некалькі разоў, калі мы былі ў інтэнсіўным руху, я баяўся, што ён страціць мяне. Я быў вельмі заняты гэтым.
  
  
  
  Але ён усё ж справіўся. Я проста крыху збавіў абароты, чакаў і спадзяваўся, што не перашчыраваў. Рана ці позна з'явіўся сіні седан. зноў уверх. Але ён прымусіў мяне пахвалявацца. Мы пачалі заходзіць у пустынную краіну. Наперадзе, злева ад мяне, калі дарога зрабіла паварот і пагоркі зніклі, я ўбачыў Малакскі праліў, заходнае сонца адбівалася ў золаце. Паміж дарогай і пралівам былі ў асноўным рысавыя палі і плантацыі. На ўсходзе, справа ад мяне, ляжалі густыя джунглі, а за імі, далёка, узгоркі. Я паглядзеў на паказальнік узроўня бензіну і ўбачыў, што мой бак быў запоўнены толькі на чвэрць. Мне было цікава, што робіць мой сябар ззаду мяне. Я не хацеў, каб у яго скончыўся бензін.
  
  
  
  Пачалі з'яўляцца знакі са «слановай пераправай». Гэта мяне задавальняла. Яшчэ больш мяне задаволіла, калі я ўбачыў старыя закінутыя алавяныя рудні. Некаторыя з іх былі вельмі старымі, яшчэ з тых часоў, калі кітайцы выкарыстоўвалі старажытны метад здабычы. Некаторыя з іх былі навейшыя, але наваколлі здаваліся бязлюдным месячным пейзажам.
  
  
  
  Я мінуў слабы перакошаны знак з надпісам Uro-Asiatic Tin, Ltd. Гэта было амаль тое, што я хацеў. Я крыху прытармазіў і ўважліва паглядзеў. Прыкладна праз паўмілі я ўбачыў слабую зарослай сцежку, якая выгіналася направа, як раз'юшаны пітон. Вы б справіліся з гэтым, калі б не занадта турбаваліся аб падвесцы вашага аўтамабіля.
  
  
  
  Мне было ўсё роўна.
  
  
  
  Я бачыў, як сонца адбіваецца ў яго лабавым шкле, калі ён зноў з'явіўся з-за схілу. Я павярнуў з шашы на выбоістую трасу і паскорыўся. Цяпер ён павінен быў пераканацца ў гэтым сам. Калі б у яго ў галаве было больш, чым проста пілавінне, ён бы не пайшоў далей за мной. Пасля б ён спыніўся і чакаў, каб даведацца, чым я займаюся. Калі б у яго ў машыне быў тэлефон ці перадатчык, гэта каштавала б мне галавы. Але іду ў заклад, што гэта было не так. Ён быў адважнай маленькай кобрай, якая шукае кар'еры, або занятай пчалой, якая шукае некалькі кампліментаў ад боса.
  
  
  
  Я прайшоў першыя горы смецця. Няроўныя ўзвышэнні белага пяску і глею з боку адтуліны, якія адклаліся тут пасля выдалення волава. Дарожка вяла ўніз, і я спусціўся на дно ямы. Я мінуў хлеў для інструментаў і ахоўнікаў, які быў на мяжы абвальвання.
  
  
  
  Я спыніўся на краі глыбокай ямы. Гнілы патонг віўся па яме, як амерыканскія горкі. Сама ззяючая дзірка нагадала мне жвіровую яму, у якой я гуляў у дзяцінстве, толькі яна была сухой. Я стаяў побач з машынай, трымаючы ў руцэ "люгер" напагатове, і слухаў. Рухавік не гудзіць. Дык вось, ён пайшоў пешшу. Я пайшоў за груды смецця і накіраваўся да хаціны, якую толькі што ўбачыў. Па другі бок студні была зграя малпаў, якія заўважылі мяне і зараз пачалі выць.
  
  
  
  Хутка сцямнела. Ён, відаць, шукаў маю машыну, і цяпер, калі цямнела, амаль бягом пераследваў яе. Я спадзяваўся, што ён будзе цікавым і адважным. І крыху дурным.
  
  
  
  У яго было ўсе гэтыя тры якасці. Акрамя таго, у яго былі добрыя вушы і па-чартоўску добрыя вочы, плюс нейкая аўтаматычная зброя. Ён убачыў мяне першым, і яго пісталет стрэліў.
  
  
  
  Я выпусціў хрып ад болю і пачаў красціся вакол пагоркаў глею, чакаючы ўбачыць, ці здасца ён на іх. Я сунуў «люгер» назад у кабуру, сунуў штылет паміж зубамі і пачаў паднімацца, дзюйм за дзюймам, міма кучы смецця. Гэта сапраўды былі сантыметры; пальцамі рук і ног. Сантыметр за сантыметрам, вельмі асцярожна, каб не даць смеццю зрушыць з месца, а бруду выслізнуць у мяне пад нагамі.
  
  
  
  Цішыня. Цяпер малпы, ачуняўшы ад першапачатковага спалоху, па-сапраўднаму пачалі скуголіць. Яны былі ў лютасьці з-за гэтага ўварвання ў іх прыватнае жыццё. Ахоплены іх дзікім лепетам, я дасягнуў вяршыні ўзгорка і лёг на жывот. Страляць пры такім святле было практычна немагчыма. Лёгкая зброя, восем патронаў у краме, але страшэнна з блізкай адлегласці. Я чакаў. Я не думаў, што ён сапраўды хацеў мяне забіць. Яшчэ не.
  
  
  
  Ён хацеў некаторую інфармацыю, але я таксама. Я чакаў, і нарэшце ён рушыў. Ён быў у старой пуні для інструментаў.
  
  
  
  Я бачыў яго выразна акрэсленым у зялёным прыцемку, калі ён страціў самавалоданне і пераканаў сябе, што ўжо забіў мяне сваім першым стрэлам. Ён быў бы вар'ятам, калі б зараз марнаваў яшчэ крыху часу. Можа, я не памёр, проста цяжка паранены, і тады ён зможа атрымаць дадатковую інфармацыю захапіўшы мяне. Можа, яму нават удасца захаваць мне жыццё і прыцягнуць да «Чырвонай Кобра». Гэта, несумненна, прынясе яму званне Залатога Лотаса.
  
  
  
  Можа, ён думаў нават пра большае. Але ён вырваўся з хованкі хлява для прылад і накіраваўся да мяне. Вельмі асцярожна набліжаючыся. Але ніжэй за мяне. І я быў наверсе. Ён нерваваўся і баяўся. Калі ён падышоў бліжэй, я пачуў, як ён хрыпіць.
  
  
  
  Я адкапаў частку вышэйлеглага пяску. Калі ён апынуўся прама пада мной, я глыбока ўздыхнуў і дазволіў ліўню гэтага лайна абрынуцца на яго. Здзіўлены, ён падняў галаву і зразумеў, што я гляджу яму проста ў твар.
  
  
  
  Затым я саслізнуў уніз, цягнучы за сабой некалькі сотняў фунтаў гэтага пяску.
  
  
  
  Ён быў паўсляпы і біўся як шалёны сабака. Я выбіў з яго рук пісталет і паваліў пад сябе. Крычучы і размахваючы нажом, ён падняўся на ногі. Я не адважыўся выкарыстоўваць свой штылет з-за страху забіць яго. Ён падрапаў маю левую руку сваім нажом, перш чым я ўдарыў яго правай рукой і сунуў пальцы левай рукі яму ў вочы. Ён ужо быў напаўсляпы, але на гэтым праца скончылася. Ён упаў на калені і бездапаможна махаў нажом. Але я выбіў яго з яго рукі і нанёс удар каратэ ў шыю. Затым ён схапіў мяне за нагу і паспрабаваў упіцца ў яе зубамі. Я ўскрыкнуў і прыўзняў калена, што каштавала яму некалькі пярэдніх зубоў. Нейкім чынам яму ўдалося зноў устаць. Ён падышоў да мяне, засяродзіўшыся на гуку майго дыхання. Гэта была моцная кобра.
  
  
  
  Я стаміўся гуляць з ім. Я збіў яго на зямлю, перавярнуў на спіну, ударыў яго адзін раз па твары, а затым кінуў яму на твар некалькі камянёў, буйнога жвіру і пяску.
  
  
  
  Я схіліўся над ім, шырока расставіўшы ногі, і схапіў яго ў горла, пакуль ён не перастаў крычаць і брыкацца.
  
  
  
  Гэта была ўсяго толькі падрыхтоўка, інакш я зайшоў бы занадта далёка. Ён быў амаль без прытомнасці, калі я вярнуў яго назад, страсянуў, стукнуў яго кулаком і пальцамі вырваў з яго горла смецце. Гэта добры спосаб страціць палец, але да цяперашняга часу ён ужо быў готаў быць добрым суразмоўцам. Дзяржальняй люгера я нанёс яму ўдар па патыліцы, роўна настолькі, каб накаўтаваць яго на час. Калі ён ачуўся, яго чакаў невялікі сюрпрыз.
  
  
  
  Цяпер святло пачало цалкам знікаць. Я пакінуў яго ў хляве для інструментаў, пабег да «шэўралы» за рэчамі з багажніка і пабег назад. Ён усё яшчэ быў у адключцы.
  
  
  
  Я штурхнуў дзверы хлява рыдлёўкай і дазволіў прамяню вялізнага шасці батарэйнага ліхтара свяціць па ўсім памяшканні. Куча смецця, пакінутая ззаду, была перамяшана, і праз хвіліну я атрымаў свой першы прыз. Старая кувалда і іржавыя цвікі. Я злосна засмяяўся і ведаў, зараз я быў зусім упэўнены, што мой хлопец загаворыць. Гучна і ясна.
  
  
  
  У ліхтарыку быў магніт. Я паклаў яго на іржавую бочку з маслам і ўзяўся за працу. Я раздзел яго і кінуў вопратку ў кут хаціны. Я разрэзаў сваю вяроўку на кавалкі, паклаў яго аголеным на бруднай падлозе і прывязаў кавалкамі вяроўкі да чатырох хісткіх кутніх стоек склада. Ён ляжаў тварам уверх, і яго выпуклы жывот быў добра бачны.
  
  
  
  Калі я скончыў з усім гэтым, я дазволіў прамяню ўпасці яму на твар і прысеў пачакаць, каб ён прыйшоў у сябе. Цяпер я нікуды не спяшаўся. Я буду працаваць усю ноч. У мяне яшчэ шмат працы, але на гэта ў мяне была ўся ноч. На яго не было шмат часу. Тым не менш, я мусіў быць асцярожным, каб ён гэтага не зразумеў. Мне не патрэбен быў герой.
  
  
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін ён расплюшчыў вочы і ў жаху агледзеўся, спрабуючы разарваць вяроўкі і вывяргаючы пясок і глей.
  
  
  
  Больш за ўсё яго непакоіла святло ў вачах. Гэта мой цень і мой голас. Ён ляжаў там, а не я. Ён быў голым, а не я. Я мог бачыць яго, ён не мог бачыць мяне.
  
  
  
  Я даў яму хвіліну падумаць. Ён стараўся не вырвацца і ляжаў, цяжка дыхаючы, вочы люта закаціліся ад яркага святла.
  
  
  
  Ён быў малазійцам. Сярэдняга ўзросту. У яго было злоснае твар з некаторымі шнарамі, якія дакладна не засталіся пасля гульні ў мэйнпо.
  
  
  
  Я спытаў. - "Апа нама?" Голас быў грубым і бясколерным. 'Як тваё імя?'
  
  
  
  Мне было ўсё роўна, але я проста хацеў даць яму зразумець, што не заб'ю яго адразу. Акрамя таго, трэба было даць яму крыху надзеі. Досыць, каб скарыстацца гэтым.
  
  
  
  Рычачы, ён прыжмурыўся на святло, спрабуючы разглядзець мяне ў цені.
  
  
  
  Нарэшце ён сказаў: "Ной".
  
  
  
  Ной. Многія мусульмане носяць біблейскія імёны.
  
  
  
  Я спытаў. - 'Вы размаўляеце па-ангельску?'
  
  
  
  Я сачыў за яго вачыма, каб убачыць, ці не хлусіць ён. Я не хацеў распытваць яго па-малайску. Гэта дало б яму перавагу. Тады яму будзе лягчэй прыдумляць хлусню.
  
  
  
  Ён вырашыў не спрабаваць. Ён змрочна кіўнуў. - 'Трохі.'
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. Я стараўся, каб мой голас гучаў як мага цішэй. Я хацеў, каб ён падумаў, што я шайтан, які размаўляе з ім са студні. Калі б ён быў добрым мусульманінам, я б яго напалохаў. Калі б ён быў добрым камуністам, я б не змог гэтага зрабіць, толькі малюючы Шайтана. Я мусіў ведаць, хто ён такі.
  
  
  
  “Слухай мяне ўважліва. Ты ў смяротнай небяспецы. Я збіраюся задаць вам некалькі пытанняў, і, калі вы адразу ж на іх праўдзіва не адкажаце, я заб'ю вас. Зразумеў?'
  
  
  
  Ён паглядзеў у мой бок і кіўнуў. 'Я разумею. Але якія пытанні? Я проста звычайны ... '
  
  
  
  “Я ведаю, хто ты. Ты тэрарыст. Чырвоны партызан, якога наняў нейкі Лім Джанг, чалавек па імені Чырвоная Кобра. Я ведаю, што вы працуеце ў горадзе. Можа быць, вы наогул не ваюеце ў джунглях, але, прынамсі, вы служыце Чырвонай Кобра ў гарадах. Гэта праўда?'
  
  
  
  Ён крыху набраўся адвагі і паспрабаваў плюнуць у мяне. Усё, што ён атрымаў у адказ, гэта крыху пяску ў твар.
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. «Добра, Ной. Я хацеў бы, каб ты плюнуў у мяне, чым зманіў. Я табе сёе-тое пакажу. Што адбываецца, калі вы не размаўляеце ці калі хлусіце. Я толькі што сёе-тое прыдумаў. Я не заб'ю цябе, але зраблю з табой што-небудзь значна горшае».
  
  
  
  Малайзійцы любяць сэкс. Як бы ганарацца сваёй сілай, і многія з іх нават не п'юць какосавае малако, таму што думаюць, што гэта шкодна для іх палавой сілы.
  
  
  
  Я ўзяў іржавы цвік і дакрануўся да яго ў вельмі ўразлівым месцы. Я мусіў паспрабаваць гэта. "Я ўпэўнены, што ты прымусіш дзяўчат крычаць ад задавальнення, калі ты узбуджаны", - сказаў я.
  
  
  
  Яго вочы амаль выкаціліся з арбіт. Гэтага ён не разумеў. Потым яго вочы зноў звузіліся, і ён пакасіўся на мяне. Я бачыў, як ён думае. Перад ім быў пидор.
  
  
  
  Я ўзяў вялікую кавадлу. Я не сказаў ні слова, а ўторкнуў цвік даўжынёй каля васьмі цаляў у зямлю, побач з яго машонкай, у двух цалях ад дрыготкай плоці. Ён зноў расплюшчыў вочы. Значыць, я не быў пидором?
  
  
  
  Я павольна падняў цяжкі малаток і дазволіў яму ўпасці на цвік. Ён крычаў і торгаў за вяроўкі. Ён моцна спацеў, і яго твар скрывіўся. Затым ён паглядзеў на цвік, убіты глыбока ў зямлю, прыкладна за два дзюймы ад яго цела.
  
  
  
  «Наступны раз, - сказаў я, - на наступны раз я зраблю цябе еўнухам. Тады вы больш ніколі не зможаце з задавальненнем прымусіць мілую дзяўчынку задыхацца. Цяпер вы загаворыш і адкажаш на ўсе мае пытанні. І ты не скажаш мне ніводнага слова хлусні, ці не так?
  
  
  
  Ён прыўзняўся, наколькі мог, і закрычаў: «Фанган! фанган! Джыла Бэт.
  
  
  
  Я ўсміхнуўся яму. - 'Ненармальны? Не, я не вар'ят. Ты вар'ят, калі не загаворыш і не скажаш праўду».
  
  
  
  Я выцягнуў цвік з зямлі і зноў дакрануўся да яго яго адчувальнай часткі. Затым я падняў кавадлу.
  
  
  
  'Гавары? І па ангельску, калі ласка.
  
  
  
  Яго плоскі мангалоідны твар растаў у патоках поту. Я падняў кавадлу яшчэ крыху. "Гавары?"
  
  
  
  Ён закрычаў. - 'Я кажу!''Я кажу. Я кажу.'
  
  
  
  Я ўжо падазраваў аб гэтым.
  
  
  
  "Чаму ты забіў Туана Дэкстэра?"
  
  
  
  'Я не забіваў. Я проста сядзеў на варце і чакаў».
  
  
  
  Я кіўнуў. «Я ведаю, што вы самі не выкарыстоўвалі паранг. Не будзь занадта разумным. Чаму быў забіты Туан Декстэр?
  
  
  
  "Гэта быў загад ад боса".
  
  
  
  "Лім Джанга, каго называюць Чырвонай Кобрай?"
  
  
  
  Ківок.
  
  
  
  “А чаму гэты загад? Чым небяспечны для вас Туан Декстэр?
  
  
  
  «Ён быў звязаны з брытанскай разведкай. Мы ведаем гэта шмат год. Калі справы тут пайшлі дрэнна, ён быў адказны за гібель многіх нашых людзей. Ён застрэліў іх ці павесіў».
  
  
  
  Гэта магло быць праўдай. Я і сам падазраваў нешта падобнае.
  
  
  
  'Але чаму вы забілі яго зараз? У Туана Дэкстэра больш няма каўчукавай плантацыі. Тут, у Малацы, у яго больш няма ўлады. Цяпер ён ангелец і прыязджае сюды толькі па справах. Растлумач гэта. І не спрабуй хлусіць».
  
  
  
  Я зноў падняў кавадлу так, каб на ёй бліснула святло. “Я шмат чаго ведаю. Але ты не ведаеш таго, што я ведаю. Так што мне ня так ужо складана злавіць цябе на хлусьні».
  
  
  
  'Не няма. Я не хлушу.
  
  
  
  "Чаму быў забіты Туан Декстэр?"
  
  
  
  “Ён быў зьвязаны з брытанскай сакрэтнай службай. Мы ведаем гэта даўно, я толькі што сказаў гэта. Мой бос доўга чакаў, пакуль хто-небудзь паспрабуе яго забіць. Але ніхто так і не прыйшоў. Нашы ўрадавыя шпіёны нічога не змаглі знайсці. Мы проста чакалі і глядзелі цягнікі, аэрапорты і аўтавакзалы. Ніхто ніколі не прыходзіў, каб даставіць непрыемнасці майму босу. Мой бос вельмі перажываў з гэтай нагоды і не разумеў. Нарэшце Туан Дэкстэр прыбыў сёння раніцай самалётам з Сінгапура. Мы ведалі, навошта ён прыйшоў. Урад адправіла яго з Англіі забіць майго боса. Але мы былі занадта хуткія для яго. Такія былі мае загады».
  
  
  
  Так што я гэта добра адчуваў. Дато Ісмаіл бін Рахман сапраўды ўпершыню наведаў Лондан. І брытанцы пачулі яго, сказалі "так" і паслалі да яго Тобі Дэкстэра. Ён мусіў вярнуцца ў родную краіну. Хто быў больш прыдатным, чым Тобі? Ён вырас за два крокі ад апошняга бівака «Чырвонай кобры». Так што ўрад Малайзіі зрабіў стаўку адразу на двух коней. Я задавалася пытаннем, ці ведаў Хоук, і гэта было вельмі магчыма.
  
  
  
  Я нічога не сказаў, але даў Ноў варыцца на ўласным тлушчы некалькі хвілін. Да гэтага часу ён бы зразумеў, чаго я дамагаюся, і спрабаваў набрацца адвагі, каб зманіць.
  
  
  
  Таму я не стаў задаваць яму пытанне, якога ён чакаў, а падышоў да яго з зусім іншага боку. «Чаму забілі гэтую дзяўчыну? Шлюху мадам Сай? У тваіх вачах яна таксама была ціхім забойцам?
  
  
  
  Я глядзеў на яго твар. Ён чакаў у машыне. У кагосьці іншага, чалавека, якога я забіў, сапраўдная праца з парангам ляжала на яго сумленні.
  
  
  
  Ён міргнуў пот з вачэй. - 'Прабачце. Шлюхе не пашанцавала. Сахару загадалі выконваць сваю працу і не пакідаць сведкаў. Усё, што я ведаю ад цябе, гэта тое, што гэтая шлюха сапраўды мёртвая.
  
  
  
  Яна была забітая. Вельмі крывава і вельмі брудна. Чаму гэта было патрэбна?
  
  
  
  Я сказаў табе гэта, Туан. Сведкаў няма.
  
  
  
  Я падняў цвік і паднёс да яго аголеным целе. Ён закрычаў і зноў паспрабаваў вырвацца.
  
  
  
  Я не ўпэўнены, Туан, але мы думаем, што некаторыя з дзяўчынак мадам Сай - шпіёны ўрада. У нас таксама ёсць ідыёты, як і ва ўсіх. А час ад часу яны зашмат п'юць і ходзяць да жанчын».
  
  
  
  "Гэта здарылася нядаўна?"
  
  
  
  'Ды калі ласка. Некалькі тыдняў таму ў горадзе быў адзін з нашых. Ён напіўся, і ён звярнуўся да жанчын. Пазней мы выявілі, што ён занадта шмат казаў. Тады мы пра яго паклапаціліся».
  
  
  
  Я б не адважыўся за гэта пакласці руку ў агонь.
  
  
  
  «Вы высачылі Туана Дэкстэра ў аэрапорце і рушылі ўслед за ім? Вы бачылі, як ён пазнаёміўся з той дзяўчынай?
  
  
  
  Так, ён не хадзіў да мадам Сай. Спачатку ён зайшоў у будынак урада і прабыў там доўга. Пасля гэтага ён шмат тэлефанаваў па тэлефоне. Затым ён сустрэў дзяўчыну ў чайнай хатцы ў Кампонгу і, як вы ведаеце, адвёў яе ў свой катэдж на вуліцы Бату. Сярод іншага, ён збіраў звесткі.
  
  
  
  Сапраўды. Тобі Дексцер, відаць, чагосьці шукаў. Можа ён нават падумаў, што мы можам працаваць разам. Я ніколі гэтага не даведаюся. Я быў рады, што мы не разам выйшлі з самалёта. Гэта было вельмі разумна з боку Тобі, хоць мае меркаванні былі выключна карыслівымі.
  
  
  
  Ной тузануўся на вяроўках. - "Я хачу піць, Туан".
  
  
  
  Я таксама. У мяне была пляшка ў «Шэві», але я не думаю, што ёсць сэнс марнаваць яе на яго.
  
  
  
  Яшчэ некалькі пытанняў, - сказаў я. - Тады атрымаеш што-небудзь выпіць. Дзе знаходзіцца штаб-кватэра Чырвонай Кобры?
  
  
  
  Я бачыў, як ён застыў. Ён ведаў, што гэтае пытанне прыйдзе, але ўсё яшчэ не ведаў, як на яго лепш за ўсё адказаць. Ён спрабаваў прачытаць выраз майго твару ў цені, але не змог. Я паволі гайдаў кувалдай узад і ўперад, яго вочы сачылі за рухам, як быццам быў загіпнатызаваны. Ён паспрабаваў дзіцячую хлусню. «Я не ведаю, Туан. Ён пайшоў. Было некалькі цяжкасцяў. дваіх з нас злавілі тубыльцы і катавалі. Хто вытрымае вечныя катаванні? »
  
  
  
  "Гэта зрабіў наш чалавек", - сказаў я. «Адзін не размаўляў. Іншы расказаў усё. Вашы шпіёны ведалі пра гэта і папярэдзілі "Кобру" на працягу некалькіх гадзін. Вось чаму вы сышлі, ці не так?
  
  
  
  Цяпер ён сапраўды пачаў верыць, што я Шайтан. Я бачыў, як у яго мутных вачах расце страх. Не столькі з-за страху перада мной, колькі з-за страху перад тым, што ён сказаў мне. І калі б ён сказаў гэта, ён быў бы трупам.
  
  
  
  Ён змрочна кіўнуў. "Гэта так, Туан".
  
  
  
  - А дзе тады гэты новы лагер? Дзе зараз Чырвоная Кобра?
  
  
  
  Ён расказаў мне. Я папрасіў яго паўтарыць гэта некалькі разоў, але ён увесь час паўтараў адно і тое ж. Ён быў гарадскім партызанам і ніколі не быў у гэтым новым лагеры. Вось чаму ён не мог мне дакладна ўказаць на гэта. Я выказаў здагадку, што ён казаў праўду. Я бачыў, што для яго была вялікая палёгка, што ён не ведаў дакладнае месцазнаходжанне лагера, таму яму не давялося б хлусіць, рызыкуючы атрымаць тое пакаранне, якое я абяцаў яму ўвесь час. Вось чаму я паверыў таму, што ён мне сказаў. Ён падвёў мяне дастаткова блізка і дазволіў бы знайсці Чырвоную Кобру. Паколькі я ніколі не бачыў задавальнення ў тым, каб прычыняць боль ці палохаць кагосьці без неабходнасці, я пачаў крыху яго адцягваць. Трывога, прынамсі, на мой погляд, горш болі або смерці. Усведамленне таго, што вы збіраецеся памерці, горш за саму смерць. Так што я пакінуў гэтаму небараку крыху надзеі. Як толькі справа зойдзе так далёка, ён не даведаецца пра гэта.
  
  
  
  "Ці ёсць у "Кобры" радыёсувязь з Пекінам?"
  
  
  
  Ён, вядома, міргнуў пры раптоўнай змене курса. Затым ён павольна кіўнуў. - 'Ды калі ласка. Але ўжо колькі дзён больш няма. Гэта старое радыё, і яно зараз зламанае. Для гэтага прыйшлося вырабляць новыя дэталі. Я... павінен быў дастаць яго і прынесці ў джунглі. Але было яшчэ так шмат усяго, што трэба было зрабіць…»
  
  
  
  «Як забіць Туана Дэкстэра і гэтую бедную шлюху?»
  
  
  
  'Ды калі ласка. Калі вы хочаце так выказацца. Я ўсё яшчэ хачу піць».
  
  
  
  'Атрымаеш. Колькі мужчын у Кобры?
  
  
  
  Мяне гэта асабліва не хвалявала. Мне ўсё роўна давядзецца сутыкнуцца з ім, будзь у яго дзесяць чалавек ці дзесяць тысяч. Я проста спрабаваў яго супакоіць.
  
  
  
  «Сотня, бадай. Можа, яшчэ некалькі. Або менш, калі былі страты. Але я нічога пра гэта не чуў».
  
  
  
  Гэтая «Кобра», відаць, уважліва разгледзела той факт, што ўрад усё яшчэ адмаўляўся прызнаць іх існаванне і ні слова пра гэта не гаварыў.
  
  
  
  Ці ёсць у "Кобры" ветэраны? Партызаны, якія змагаліся, калі тут былі ангельцы?
  
  
  
  Некалькі, мабыць. Крыху. Засталося няшмат. Яны напалоханы і стаміліся біцца. «Кобра» шукае маладых людзей».
  
  
  
  «Туземцаў? Семангаў?
  
  
  
  Яго вочы амаль вылазілі з арбіт. Што яшчэ я ведаў аб тым, што адбывалася ў джунглях?
  
  
  
  - Нас гэта не турбуе, Туан. Яны проста глядзяць, а часам і крадуць з лягеру, але ў астатнім нас гэта не непакоіць».
  
  
  
  - Ці можа Кобра іх завербаваць?
  
  
  
  - Які ў гэтым сэнс, Туан? Яны занадта дурныя і ўсё роўна ня могуць зразумець нашага вучэньня».
  
  
  
  Напэўна, у гэтым ён меў рацыю.
  
  
  
  Тубыльцы, дзікуны, могуць не стаць узорнымі камуністамі.
  
  
  
  Я прынясу табе чаго-небудзь выпіць, - сказаў я яму. Я падышоў да дзвярэй хлява для інструментаў.
  
  
  
  "Дзякуй, Туан".
  
  
  
  Ён падзякаваў мне за хуткую смерць. У дзвярным праёме я павярнуўся і стрэліў яму ў галаву са свайго люгера. Ён не чакаў гэтага і памёр з шырока расплюшчанымі вачыма ад здзіўлення. Я падцягнуў цела да адной з груд смецця і засынаў яго. Стоячы на вяршыні гары пяску, я прымусіў матэрыял рухацца нагой, і ён быў поўнасцю пахаваны. Гадоў праз сто ці каля таго, калі матэрыял выветрыць, яны могуць знайсці яго косткі.
  
  
  
  Я зрабіў тое ж самае з яго адзеннем і пісталетам. У яго не было ўсіх звестак, якіх я хацеў. Вось чаму я пазбавіўся ад усяго.
  
  
  
  Калі не стала ніякіх прыкмет, зараз і, верагодна, назаўжды, я вярнуўся да «Шэўрале» і пачаў распакоўваць багажнік. Быў вадзяністы месяц і без дажджу, так што я мог добра бачыць. На другім баку катлавана, дзе пачыналіся сапраўдныя джунглі, уключылі звычайны шум джунгляў і лямант малпаў.
  
  
  
  Я ўвогуле не звяртаў на гэта ўвагі. Праз некаторы час ён знікне, калі гэтыя начныя паляўнічыя пачнуць свае набегі.
  
  
  
  Я распрануўся дагала і стаў апранаць адзенне з куфра. Усё, ад шортаў колеру хакі да аўстралійскай баявой кепкі. Гэты пастаўшчык добра працаваў, нягледзячы ні на што. Усё было там.
  
  
  
  Гэта была вінтоўка Browning Safari, якая выкарыстоўвалася з патронам .458 Win. кулі магнум. Я падумаў, што гэта будзе не горш за той вінчэстар, які я прасіў. Гэты быў крыху цяжэйшы, вось і ўсё. У яго быў рамень для джунгляў і месца для прыцэла Буснела. Сам прыцэл быў вытворчасьці Bosch.
  
  
  
  Калі я зноў апрануўся, я закапаў іншае адзенне і перацягнуў астатняе ў хлеў для інструментаў. Я разабраў бязладзіцу, засяродзіўся і расклаў карты на падлозе. Там я ўважліва вывучаў яе пры святле ліхтарыка.
  
  
  
  Тобі Декстер намаляваў ад рукі некалькі добрых карт каўчукавай плантацыі і яе наваколляў. Гэта былі старыя карты - магчыма, ён намаляваў іх у дзяцінстве - але не так ужо шмат змен у джунглях і гарах Малакі. На ўзбярэжжах і ў гарадах - так, але ў сапраўднай пустыні. Мне прыйшлося ўсміхнуцца, пакуль я вывучаў змятую крывую копію. Тобі намаляваў цэлую серыю сланоў, каб адзначыць асноўныя сцежкі.
  
  
  
  Я не змагу скарыстацца яго картамі, пакуль не падыду бліжэй да Каеалі Ліпіс. Я схаваў іх у заплечнік.
  
  
  
  Да таго часу, як я быў гатовы пайсці, у джунглях было ціха, за выключэннем адзінага гуку. Выпадковай сваркі малпаў, цвыркуна або іншай казуркі або жывёлы, які нагадвае дзікага фазана. Вакол мяне была густая расліннасць, і было вельмі панадліва пераначаваць у халупе. Але я напружыў сілу волі і здаровы сэнс і прымусіў сябе бегчы з гэтага месца, як маланка. Перад ад'ездам я загнаў Chevy як мага глыбей у грудзе смецця і выклікаў мініятурны апоўзень, які цалкам пахаваў яго за дзве хвіліны.
  
  
  
  Я вярнуўся да дарогі, якая ў месячным святле пустынна мігцела. Я падумаў, што мне лепш прывыкнуць, таму што большую частку майго падарожжа я буду праводзіць ноччу. Гэта быў сапраўды адзіны шанц, які ў мяне быў. Ніхто ў разумным розуме не ходзіць ноччу па джунглях. Вось што мне трэба было зрабіць, калі я хацеў злавіць Кобру, не баючыся яго, Я вяртаюся да першага скрыжавання са слановай сцежкай. Слановы сцежка - самы хуткі спосаб прайсці праз джунглі, хоць і не заўсёды самы бяспечны. У любым выпадку саступаеце месца слану, калі сустрэнеце яго.
  
  
  
  Я ведаў, што доўга не сустрэнуся са сланом. Для гэтага я ўсё яшчэ быў занадта блізкі да цывілізацыі. Сланы пазбягаюць дарог, і знакі былі там толькі для таго, каб паказваць на старыя сцежкі і папярэджваць аб тым, што адзін-адзіны дурны слон шукае непрыемнасці.
  
  
  
  Я таксама прыехаў у краіну тыграў, але мяне гэта таксама не асабліва турбавала. Рэдка тыгр будзе перашкаджаць людзям, калі толькі ён таксама не вар'ят ці настолькі страшэнна стары і бяззубы, што не можа забіць нічога іншага.
  
  
  
  Я дайшоў да слановай сцежкі і павярнуў на ўсход. Компас быў люмінесцэнтным і лёгка чытаўся. Адным з пераваг Малайскага паўвострава з'яўляецца тое, што магнітны компас заўсёды паказвае на сапраўдную поўнач. Не пытайце мяне, чаму, гэта проста так. Я зарыентаваўся і пайшоў па сцяжынцы.
  
  
  
  Я ведаў, што чыгунка не так далёка ад мяне. Я хацеў абмінуць гэта і трапіць у сапраўдныя джунглі да світання. Пасля чатырох гадзін я дабраўся да набярэжнай рэек Кретапи і якраз своечасова ўбачыў, як начны экспрэс "Коэла Лумпоер-Джорджтаўн" прамільгнуў з гукам ражка. З краю джунгляў я назіраў, як ён праносіўся міма, яго вокны свяціліся, выпраменьваючы камфорт і бяспеку, тое, што я ведаў, насамрэч не існуе. Мне б вельмі хацелася апынуцца ў вагоне бара з гэтым хлопцам. Ён быў адзіным наведвальнікам, і афіцыянт якраз падаваў яму келіх, пакуль праязджаў цягнік.
  
  
  
  У маім аварыйным заплечніку была бутэлька шатландскага віскі.
  
  
  
  Калі цягнік знік з вачэй, я перайшоў чыгунку. Яны ўмацавалі яе цікавым бярвеннем, каб сланы не сапсавалі яго і не вырвалі рэйкі. З іншага боку я зноў зайшоў у джунглі і з таго моманту, як пакінуў чыгуначны насып, апынуўся ў пустыні. Мне было ўсё роўна. Я быў адзін, але дзякуй, што п'яўкі не шукаюць ежу па начах.
  
  
  
  Калі ёсць нешта, што мяне непакоіць, дык гэта п'яўкі. І кобры.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  
  
  
  П'яўкі мяне не асабліва турбавалі. У канцы дня мне, магчыма, давядзецца спаліць каля тузіна цыгарэт. Яны надакучлівыя, напорыстыя крывапіўцы. У гэтых жывёлін павінен быць нейкі радар, таму што яны заўсёды ведаюць, дзе вас знайсці. Вы бачыце, як такі звер утыкае ў вас сваё джала, такі маленькі, што вы яго амаль не бачыце, а затым ён пачынае раздзімацца да памераў прыстойнай каўбасы з вашай крыві.
  
  
  
  Першыя чатыры дні былі не такімі ўжо складанымі. Надвор'е заставалася добрым, прынамсі, па малазійскіх мерках. Я прамакаў толькі дзве траціны часу. Штораніцы, незадоўга да ўзыходу сонца, я праходзіў сцежку ў джунглях, адзін канец слановай сцежкі, а затым адпраўляўся далей. Я яшчэ не бачыў тыгра, і адзіныя два пітоны, якіх я бачыў, мяне ніколькі не цікавілі. У мяне быў навес для намёта, нешта накшталт хованкі з брызента, якое я прымацоўваў да дрэва або нізкарослай ліяне. Гэта дазваляла мне хоць крыху высахнуць, калі я спаў. У мяне было шмат кансерваў, але я прытрымліваўся рацыёну. Мне, вядома, было холадна, таму што я не адважваўся разводзіць агонь. Часам, прачынаючыся, я чуў, як падае дурыян. Калі я яго знайшоў, я быў шчаслівы, як дзіця. Еў зачыніўшы нос. Мякаць дурыяна - адзін з найвялікшых дэлікатэсаў у свеце, але яны смярдзяць.
  
  
  
  Я еў шмат кансерваванага сыру, ад якога ў мяне пачаліся завалы, але крыху какава ў халоднай вадзе дапамагалі ад гэтага. Калі мая пляшка была пустая, я піў бамбукавую ваду. Хутка на ўзвышшах будзе дастаткова ручаёў. У якасці меры засцярогі я прыняў таблеткі ад ліхаманкі, так што ў мяне не было праблем у гэтых адносінах. Я быў добра падрыхтаваны да глыбокіх джунгляў. Так што палова справы ўжо выйграна.
  
  
  
  Часам я ляжаў і паліў пад падстрэшкам, слухаючы, як дождж нясецца на мяне, як таварны цягнік. Вы чуеце, як ён ідзе задоўга да таго, як ён туды дабярэцца. Калі ён, нарэшце, прыбывае, густыя навісае дрэвы дзейнічаюць як парасоны, а вада ў асноўным сцякае па галінах і ствалах, утворачы мільён мініятурных Ніягарскіх вадаспадаў. Вы ўсё роўна прамакнеце.
  
  
  
  Так як днём мяне не было на сцежках, сланоў я не бачыў. Але я іх чуў. Два ці тры разы на дзень міма праходзіў статак. Наперадзе сланы, ззаду самкі і сланяняты. Шум, які яны выраблялі, быў такі, як калі б яны зносілі цэлыя джунглі.
  
  
  
  Некаторы час мяне пераследвалі маленькія дзікуны, якіх малазійцы называлі арангутанамі. Спачатку па спіне прабеглі дрыжыкі. Гэтыя людзі вельмі добра валодаюць сваімі маленькімі лукамі і атрутнымі стрэламі, але я выказаў здагадку, што яны былі проста цікаўнымі і не шукалі непрыемнасцяў. Я праігнараваў іх, і праз некаторы час яны спынілі пагоню. Уначы я прайшоў некалькі кампонгаў. У мяне былі праблемы з сабакамі, але ніхто не выйшаў паглядзець, што выклікае шум. Як толькі я дабраўся да высакагор'я, мне больш не прыйшлося турбавацца аб насельніцтве.
  
  
  
  Я дабраўся да закінутага кампонга незадоўга да ўзыходу сонца. Ён ляжаў на паляне, побач з ім працякаў ручай. Я быў здзіўлены, выявіўшы тут такую вёску. Нямногія вёскі знаходзіліся так высока ў гарах. Я абышоў яго і ўважліва ўсё праверыў, перш чым заснуць усярэдзіне. Ён сапраўды быў кінуты. Некалькі дамоў з саламянымі дахамі, груды смецця і памыйніца. Калі стала святлей, я зноў пачуў, як ідзе дождж. Вырашыў рызыкнуць і правесці дзень у адным з закінутых дамоў. Тады я, нарэшце, змагу зняць усю сваю вопратку і хоць раз папрасыхаць.
  
  
  
  "Люгер" быў гатовы стрэліць, калі я зазіраў у кожную хаціну. Проста чарапкі. Я ўсё яшчэ не разумеў, навошта быў патрэбны кампонг так высока ў гарах. Малайзійцы - прыбярэжныя жыхары. Адзіная каўчукавая плантацыя знаходзілася амаль за семдзесят міляў на паўночны захад, а бліжэйшы горад любога памеру, Каэала Ліпіс, знаходзіўся за дваццаць міляў на паўночны ўсход. Калі мае разлікі і мае карты былі правільнымі, то я знаходзіўся недзе паміж Раўбам і Коэла Ліпіс, на вышыні каля 2000 метраў. Калі б я намаляваў круг з радыусам у дзесяць міляў і цэнтрам у сярэдзіне кампонгу, мне прыйшлося б шукаць лагер Чырвонай кобры дзе-небудзь у межах яго акружнасці.
  
  
  
  На краі джунгляў птушкі-насарогі прачнуліся і пачалі хрыпець у-у-у-ха-ха-ха-ву-ву. Я крыкнуў нешта накшталт: "Заткніся, ублюдкі", і гэта мне не вельмі дапамагло. Вецер змяніўся, і я адчуў пах дурыяна. Я прасачыў позіркам за сваім носам і выявіў групу высокіх дрэў, з якіх звісалі плады, як футбольныя мячы, дастаткова вялікія, каб іх можна было сарваць.
  
  
  
  Малайзійцы вырошчваюць дурыян для ежы, а глеба вакол гэтых дрэў акуратна дагледжана. Я ўсё яшчэ не разумеў сутнасці гэтага. Дома ўсё ў добрым стане. Джунглі яшчэ не зараслі вакол, а гэта азначала, што людзі былі тут менш за месяц таму. Цяпер іх не было. Чаму? Хвароба? Страх нечага? Злы дух?
  
  
  
  Дождж лінуў, як вадкі віхраслуп. На адкрытай прасторы здавалася, быццам стаіш пад перакуленай бочкай ад дажджу. Я пабег да самай вялікай хаты - мусіць, некалі гэта быў дом пэнгоўла, правадыра, і дабраўся да яго якраз перад ліўнем моцнага дажджу. Я пакруціў галавой і вызірнуў у дзвярны праём. Гэта было падобна на спробу ўбачыць праз вадаспад. Адна вялізная цвёрдая тканіна змрочнай серабрыста-шэрай вады. Я ледзь мог бачыць дома на другім баку адкрытай прасторы.
  
  
  
  Гэта можа быць 10 хвілін, а можа быць і 10 гадзін. Я закурыў цыгарэту з воданепранікальнага футарала і зняў прамоклую вопратку - ад мяне таксама стала прыемна пахнуць - і вырашыў прапусціць сняданак і крыху паспаць. Мне было крыху няёмка тут, у кампонгу, але я не мог уявіць, як хадзіць у гэтых джунглях у такую ​​надвор'е. Апрача таго, я не думаў, што мне пагражае вялікая небяспека. Партызаны ведалі аб існаванні гэтага кампонгу, але і ўрадавыя войскі ведалі. Я крыху сумняваўся, што нехта з іх прыйдзе сюды, каб выступіць у ролі мішэні. Усё, што мне трэба было зрабіць, гэта стаіцца і выслізнуць, як толькі сцямнее. А пакуль я паспею высахнуць. Першы раз за пяць дзён.
  
  
  
  Калі я закурыў другую цыгарэту, я пачуў пякельны шум у джунглях паблізу. Якія падаюць дрэвы. У джунглях вы павінны вельмі хутка даведацца, ці азначае пэўны гук небяспека ці не. Калі вы гэтага не ведаеце, за адзін дзень вы зробіце цэлую кучу прабежак. Гэта былі старыя гнілыя дрэвы, настолькі гнілыя, што ўрэшце яны ўпалі, і іх цягнулі за сабой цяжары сплеценых ліян і іншых гнілых дрэў. Часам адно такое гнілое дрэва можа пацягнуць за сабой дзесяць іншых дрэў.
  
  
  
  Ішоў лівень. Прынамсі, птушкі-насарогі замоўклі. Я думаў, што гэта сур'ёзная бура, якая, відаць, працягнецца да поўдня. Я зрабіў свайго роду навес са сваёй палаткі. Таксама і тут. Вы павінны зрабіць гэта ў малайскім доме, калі не хочаце, каб вам у твар трапіліся яшчаркі і змеі. Гэта з-за пальмы ніпа, якой яны пакрываюць свае дахі. Малайскія прусы кахаюць ніпу, яшчаркі кахаюць прусакоў, а змеі кахаюць яшчарак. Вось адкуль гэта ўзялося. Яны настолькі захопленыя сваёй гульнёй, слізгаюць і пажыраюць адзін аднаго, што часам губляюць раўнавагу. Малазійцы, здаецца, не пярэчаць супраць выпадковых змей у супе або яшчарак у іх пасцелі. Але я баюся.
  
  
  
  Як толькі я нацягнуў брызент, нешта пранеслася ў мяне ў галаве. Да цяперашняга часу ў мяне было шчацінне, і яна свярбела. Я вырашыў пагаліцца. У мяне было палявое люстэрка з нержавеючай сталі і вечка пляшкі. Я зняў кепку на некалькі секунд, а затым пачаў галіцца ў мяккай дажджавой вадзе. Адзін бок маёй сківіцы быў гатовы, калі я ўбачыў рух цені ў люстэрку.
  
  
  
  Гэта быў не столькі цень, колькі нейкі рух. Я паставіў люстэрка на бэльку і ўстаў спіной да дзвярнога праёму. Я ўбачыў, як там нешта паварушылася. Я працягваў галіцца, напалову перакананы, што мае вочы ашукваюць мяне. Люстэрка было цьмяным, і праліўны дождж закрыў уваход ледзь празрыстай заслонай. Я не быў упэўнены, але пяць дзён у адзіноце ў джунглях не пакінуць цябе абыякавым. Я працягваў галіцца, але не спускаў вачэй. На мне былі толькі шорты, але на мне была кабура з «люгерам» і штылет у нарукаўных ножнах. Гэта мог быць звер. Магчыма, малпа, можа, сабака, які вярнуўся ў вёску па прычынах, вядомых толькі сабакам.
  
  
  
  Я працягваў назіраць. Хлынуў дождж. Я якраз працаваў над гэтай адчувальнай часткай пад носам, калі зноў убачыў яго. На гэты раз я бачыў гэта вельмі выразна крыху больш за секунду. Гэта быў мужчына, накрыты цыноўкай, ад дажджу, які бег па паляне ад дома да дома. Пасля ён зайшоў. Зайшоў у дом проста насупраць майго. Я адклаў набор для галення ўбок і, не зводзячы вачэй з лініі агню ад дзвярнога праёму, паспрабаваў разабрацца ў гэтым. Я не думаў, што гэта вялікая небяспека. Мне ў галаву былі ўбудаваны зумер і сігнальная лямпа, і ў гэты момант яны выйшлі са строю. Але хоць я вельмі давяраю сваім інстынктам, я не давяраю ім на сто працэнтаў. У мяне была кампанія ў вёсцы, і я павінен быў даведацца, хто гэта быў. Можа, пракажоны, што застаўся, калі астатнія пайшлі. Або вар'ят, які таксама застаўся тут. Падарожнік, як я, які заблудзіўся і цяпер толькі схаваўся ад дажджу?
  
  
  
  Партызанскі разведчык? Адзін з прадстаўнікоў Чырвонай Кобры. Апошняе было вельмі мажліва. Праніклівы лідэр партызан мог паслаць сюды чалавека ці двух, каб сачыць за кампонгам. Або ўрадавыя сілы дастаткова вар'яты, каб скарыстацца гэтым. І рызыкнуць патрапіць у засаду.
  
  
  
  Я вырашыў дазволіць яму прыйсці да мяне. У мяне быў цэлы дзень і нямала цярпення. Выкарыстоўваючы лёгкі нейлонавы спальны мяшок у якасці матраца, я лёг на яго, а не ў яго, і выцягнуўся тварам да дзвярнога праёму. Справа ў мяне быў Браўнінг, злева - Люгер, і ён рабіў выгляд, што сплю.
  
  
  
  Дрэнна было тое, што я амаль заснуў з-за гэтага. Павекі сталі свінцовымі. Як толькі я ўбачыў найменшы намёк на чырвоны змрок, спаў я ці калі роў дажджу раздаўся ўсё далей і амаль прымусіў мяне заснуць, я прымусіў іх зноў адкрыцца. Нарэшце, мне прыйшлося ткнуць сябе штылет у руцэ, каб не заснуць, і калі я адчуў, што засынаю пасля гэтага, я ўдарыў сябе па сцягна. Было балюча, але дапамагло.
  
  
  
  Раптам яна апынулася там, у дзвярным праёме. Маладая жанчына. Дзяўчына. Я трымаў вочы адчыненымі і рэгулярна дыхаў, як быццам спаў.
  
  
  
  Яна стаяла, гледзячы на мяне каля хвіліны. Я бачыў, як яна дрыжыць, гатовая бегчы, як кенгуру, адчуўшы пах тыгра. Гэта была дзікая мілая жывёла, з якой капаў дождж і на ёй быў толькі мокры паўсаронг з таннага батыку, які нічога не хаваў. Яе густыя чорныя валасы спадалі ёй на твар, наскрозь змоклыя, дазваляючы тонкім струменьчыкам вады сцячы па цвёрдых круглых грудзях кававага колеру. Малазійскія жанчыны хутка сталеюць. Па маіх ацэнках, ёй было семнаццаць ці васямнаццаць.
  
  
  
  Я прыкінуўся, што храплю, і прамармытаў нейкае глупства. Гэта, здавалася, пераканала яе, калі яна кінулася прама на кансервы, якія я прыгатаваў для ежы пазней у той жа дзень. Гэтае дзіця было галоднае. Яна нахілілася, зграбная, як газэль, з выпуклымі грудзьмі. І пачала акуратна складаць банкі ў сумку, якую зрабіла са свайго саронга. Ногі ў яе былі кароткія, але карычневыя і тонкія, а ягадзіцы моцныя.
  
  
  
  Я моўчкі ўстаў і нацэліў на яе "люгер". «Пакладзі яго зноў», - сказаў я на малайскай. «Табе не трэба нічога браць. Калі ты галодны, я дам табе што-небудзь паесьці».
  
  
  
  Яна выдала спалоханы гук, які, здавалася, зыходзіў аднекуль з яе горла, і дазволіла слоікам з грукатам зваліцца на падлогу. Я пасмяяўся над ёй. Я хацеў, каб яна ведала, што я не прывід з джунгляў ці прывід. Яна адступіла на некалькі крокаў і паглядзела на мяне шырока раскрытымі бурштынавымі вачыма. Яна мяне баялася. Я адчуў гэта. Але яна не спалохалася. Яна з трывогай і ўвагай чакала, што я магу з ёю зрабіць.
  
  
  
  Я павольна ўстаў, накіраваў на яе "люгер" і працягваў усміхацца, паказваючы ёй, што не хачу яго выкарыстоўваць.
  
  
  
  "Апа нама?" - Я гэта сказаў са звычайным прывітальным глупствам.
  
  
  
  "Сіці, нама". - Усмешкі па-ранейшаму не было. Яна наморшчыла лоб і ўважліва паглядзела на мяне.
  
  
  
  Я кіўнуў. - «Сіці. Прыгожае імя. Што ты робіш тут, у гэтай вёсцы, адна?
  
  
  
  "Баняк суса". - Было даволі шмат цяжкасцяў. Тады я зразумеў, што знайшоў сапраўдную залатую жылу інфармацыі. Але праз імгненне я зноў ледзь не страціў яе.
  
  
  
  Раптам яна шырока расплюшчыла вочы ад страху. Яна паказала на мяне ззаду і ўсхвалявана закрычала. - "Пекла аэлар бесар!"
  
  
  
  Самы стары трук у свеце, на які я ледзь не трапіўся. Сапраўды, ззаду мяне магла быць вялікая змяя. Яна была амаль такой жа хуткай, як змяя, калі нырнула да дзвярнога праёму. Я быў крыху хутчэй і злавіў яе ў той момант, калі яна зноў трапіла пад дождж. Яна змагалася, як котка, і дождж зрабіў яе аксамітную скура гладкай, як у маленькага пітона. Мне з цяжкасцю ўдавалася ўтрымаць яе бліскучыя белыя зубы ад маёй плоці, і ў баі мне нейкім чынам удалося сарваць гэты паўсаронга ад яе цела.
  
  
  
  Гэта было так. Калі яна зразумела, што аголена, яна перастала змагацца. Яна застагнала і ўстала, напаўсагнуўшыся, паклаўшы рукі перад гэтым чорным трыкутнікам на жываце. Я паклаў руку на яе тонкую руку і пхнуў назад у дом. – “Добра, Тандэлая. Заходзьце і паназірайце за сваімі манерамі».
  
  
  
  Я таксама шукаў змяю, але змеі не было. Я кінуў ёй полусаронг, і яна слізганула ў яго так хутка, як я міргнуў.
  
  
  
  Ён па-ранейшаму быў прамоклы, але ад гэтага ёй стала крыху лепш.
  
  
  
  У маім багажы была сухая кашуля, і калі я дастаў яе і працягнуў ёй, я адчуў сябе сэрам Уолтарам Рэйлі.
  
  
  
  Я сапраўды сам з нецярпеннем чакаў футболкі, але спадзяваўся, што гэта добрае ўкладанне, і што гэтае дзіця ведае, што адбываецца ў гэтай частцы свету.
  
  
  
  Я вырашыў дзейнічаць па-разумнаму і не фарсіраваць рэчы занадта моцна. Можа, тады мы зноў зможам зладзіць. Я яшчэ больш пераканаўся ў гэтым, калі яна надзела маю кашулю і зашпіліла яе на свае прыгожую поўныя грудзі. Пасля, нарэшце, яна паказала мне свае белыя зубы ў нерашучай усмешцы. І яна размаўляла па-ангельску!
  
  
  
  "Вы Оранг Паетэх?"
  
  
  
  Я пакруціў галавой. 'Не. Ня англійская. Orang Amerikaniki».
  
  
  
  Яе ўсмешка стала шырэй. У яе былі прыгожыя зубы, яна працягнула руку. «Арангуты амерыканкі добрыя. Ты даеш Сіці цыгарэты і ежу, Туан?
  
  
  
  Я запаліў ёй цыгарэту і працягнуў ёй. Яна зноў засмяялася. Яна села на кукішкі па-малайску, глыбока ўдыхнула і дазволіла дыму зноў выйсці са свайго мілага носіка. Падбярыце ёй прыдатную адзенне, і яна ўпрыгожыць прыёмную залу любога ўсходняга пасольства. Або любы бар у Сінгапуры і Ганконгу. Я ацаніў яе на сто адсоткаў малайкай. Без кітайскай, тамільскай ці якой-небудзь іншай крыві. І калі малайская дзяўчына прыгожая, то яна яшчэ і вар'яцка прыгожая.
  
  
  
  Важнай часткай гэтай прыгажосці было тое, што яна зусім не звяртала на гэта ўвагі.
  
  
  
  Я кінуў ёй кансервавы нож. - Займіцеся чым-небудзь, Тандэлая. Прыгатуйце нам што-небудзь паесці». Я не спаў.
  
  
  
  Яна ўмела абыходзіцца з кансервавым нажом. Яна паглядзела на дзверы і надзьмула вусны. «Занадта моцны дождж. Няма вугалю для агню. Думаю, нам давядзецца есці халодным. Я ўсміхнуўся. - «Не скардзіся. Вы ведб млглі застудзіцца, ці не так?
  
  
  
  Яна скоса паглядзела на мяне, адчыняючы банкі. «Я брала іх з сабой толькі таму, што паміраю з голаду. Сіці нядрэнная дзяўчынка.
  
  
  
  Я пагадзіўся з ёй. Зусім нядрэнная!
  
  
  
  Пакуль мы елі халодную кашу і сыр, яна расказала мне, як здарылася, што яна засталася адна ў вёсцы. Яна была там толькі з мінулай ночы, а да гэтага хавалася ў джунглях.
  
  
  
  Мне спатрэбіўся час, каб нешта зразумець. Прыйшлося задаваць ёй шмат пытанняў, прымушаць пачынаць усё спачатку і паўтараць. Я сам размаўляю на ламанай малайскай, і яе англійская была не нашмат лепш. Але мы перажылі гэта разам.
  
  
  
  Усё зводзілася да наступнага: дзядзька Сіці, Іса, калісьці быў партызанам супраць японцаў, а пазней, у тыя цяжкія часы, супраць брытанцаў. У патрэбны момант ён стаміўся ад усёй гэтай барацьбы і спыніўся. Ён сышоў у гэты кампонг, таму што ён быў даволі адчужаным, і спадзяваўся правесці свае дні ў свеце. Ён навучыў Сіці ламанай англійскай, якую яна цяпер выкарыстоўвала, і расказваў ёй выдуманыя гісторыі пра брытанскі лад жыцця. А сярод забабонных малазійцаў ён праславіўся сваімі кашмарамі.
  
  
  
  Яны прыходзілі не часта, але калі прыходзілі, яны былі сапраўды супер-пастаноўкамі ў рознакаляровых танах, ад якіх усе ўсталі дыбам (мае словы, а не Сіці).
  
  
  
  У час гэтых жахлівых сноў Іса крычаў аб золаце. Шмат золата. Вялікая колькасць золата і мёртвыя япашкі на падводнай лодцы. Калі ён ачуўся, ён не мог успомніць нічога, што яму снілася ці што ён сказаў. Прынамсі, ён так сцвярджаў.
  
  
  
  З бясконцым цярпеннем я прымушаў яе паўтараць гэтую частку гісторыі некалькі разоў. Мне трэба было набрацца цярплівасці, таму што я хацеў як мага хутчэй дабрацца да сутнасці гісторыі, і Сіці расказала гэта па-свойму. Павольна. Так што я вылаяўся пра сябе і пачаў крыху стамляцца. Але, нягледзячы на маё нецярпенне, я працягваў яе слухаць.
  
  
  
  З часам у Ісы стала менш благіх сноў, і ён працягваў менш часта будзіць вёску сваімі крыкамі. Людзі пачалі забываць пра гэта. Большасць не верыла, што Іса нешта ведае аб схаваным золаце.
  
  
  
  Затым, магчыма, усяго некалькі месяцаў таму, Чырвоная Кобра прыйшоў з намерам набраць навабранцаў. Калі вярнуліся дрэнныя часы, было даволі шмат хваляванняў.
  
  
  
  Зноў будуць бойкі і забойствы, і ў дзядзькі Сіці зноў пачаліся кашмары.
  
  
  
  Я паліў, прысеўшы на кукішкі, гледзячы на Сіці з расце нецярпеннем і скептыцызмам. Але я не перабіваў яе. Усё яшчэ ішоў моцны дождж, і мы былі прыкаваны да хаціны, так што я мог слухаць. Прыгнечаны, я пазяхнуў, але яна, падобна, не заўважыла.
  
  
  
  «Туан, тады я зрабіла вялікую памылку. Аднойчы я расказала свайму каханаму аб снах майго дзядзькі. Самая жахлівая памылка. Цяпер усе мёртвыя, таму што я расказала аб снах дзядзькі. Але як я магла ведаць, што мой палюбоўнік працуе на Чырвоную Кобру і кажа яму тое, што я яму гавару». Мае стомленыя вушы ажывіліся. Я падняў руку. - «Пачакай, Тандэлая. Занадта шмат невыразнага. Хто што каму сказаў?
  
  
  
  У яе было шмат цярпення з гэтым вялікім Орангам Амерыканікі. Яна падняла кулачок і падрабязна апісала яго пальцамі.
  
  
  
  У мяне ёсць палюбоўнік памочнік Чырвонай Кобры, Тоін. Разумееш?'
  
  
  
  Я кіўнуў, што так.
  
  
  
  Але Сіці не ведала, што яе каханы - Чырвоная Кобра (калі я распавядала яму аб дрэнных снах майго дзядзькі. Гэтыя сны аб вялікай колькасці золата, так?
  
  
  
  Я зноў кіўнуў. Пакуль я мог зразумець гэта.
  
  
  
  Аднойчы ноччу, пасля таго як Сіці і палюбоўнік заняліся каханнем у джунглях, я распавядаю яму аб снах дзядзькі. Ён усміхаецца. Я ўсміхаюся. Ня думаю пра гэта два-тры тыдні».
  
  
  
  Я пачаў разумець.
  
  
  
  "А праз два ці тры тыдні вы даведаліся, што ваш хлопец быў партызанам Чырвонай Кобры?"
  
  
  
  Яна ўтаропілася ў падлогу. Яе твар скрывіўся. І калі яна нарэшце паглядзела на мяне, у яе вачах стаялі слёзы. 'Ды калі ласка. Я гэта даведалася».
  
  
  
  Я зразумеў. - «А гэты твой хлопец прыехаў у вёску з Чырвонай Кобрай. Ён прыводзіць Лім Джанга, лідэра кітайскіх партызан, проста ў вёску. Няўжо гэта не так, Сіці? Яна кіўнула. Цяпер па яе твары цяклі слёзы. За акном дождж аціх.
  
  
  
  «Яны прыйшлі, каб прымусіць майго беднага дзядзьку распавесці праўду аб кашмарных снах», - сказала Сіці. «Пра золаце. Ён кажа, што не памятае. Кажуць, ён ілжэ, і ён памятае, і ён павінен памятаць. Партызаны вельмі бедныя і маюць патрэбу ў золаце. Кажуць, мой бедны дзядзька, які раней сам быў партызанам, ваяваў супраць японцаў і ангельцаў, быў паранены і стаміўся ад бітваў, яны кажуць, што ён павінен успомніць і намаляваць карту, дзе схавана гэтае золата. Але мой дзядзька ўсё яшчэ гаворыць, што не можа ўспомніць. Ён адзін з былых партызан і не жадае працаваць з новымі. Ён кажа, што ўжо дастаткова баёў і забойстваў. Мой дзядзька кажа. Такім чынам, яны нарэшце катуюць яго. Яны прымушаюць Сіці глядзець».
  
  
  
  Я ледзь дыхаў. Я хацеў, каб яна працягнула, але яна спынілася і папрасіла яшчэ цыгарэту. Я даў ёй гэта і заклікаў яе працягваць. «Калі яна спыніцца зараз, - у лютасці падумаў я, - я сам яе замучаю». 'Добра. Яны мучаць твайго дзядзьку і прымушаюць цябе глядзець. Ён загаварыў? Ён намаляваў карту, каб дапамагчы ім знайсці золата?
  
  
  
  Я сам не асабліва верыў у гэтае золата, але і не выключаў цалкам гэтай магчымасці. Калі гэтая дзяўчына казала праўду, у мяне была магчымасць расправіцца з Чырвонай Кобрай. Ён бы паверыў гэтым кашмарам і аповядам аб гэтым золаце, а гэта азначала, што я змагу знайсці яго і забіць. Сіці выпусціла невялікі клуб дыму і шырока расплюшчыла вочы. Яна больш не плакала. 'Ды калі ласка. Пасля доўгіх пакут дзядзька загаварыў і склаў ім карту. Ён намаляваў месца, дзе ёсьць золата».
  
  
  
  "А што сказаў ім ваш дзядзька?"
  
  
  
  «На падводнай лодцы. Старая японская падводная лодка, даўно затанулая. Я чуў, мой дзядзька сказаў ім гэта».
  
  
  
  Аб Госпадзе. Старая японская падводная лодка. Я пакруціў галавой, каб вярнуць усю бязладзіцу ўнутры на месца. Я падумаў, ці не захварэў я ліхаманкай у джунглях. Калі яна хлусіла ці падманвала мяне, яна была лепшай маленькай акторкай Малакі. Але чаму на самой справе? Чаму?
  
  
  
  Я працягваў спрабаваць адлучыць рэальнасць ад фантазіі.
  
  
  
  Дзе была гэтая японская лодка? Я больш ці менш чакаў, што яна скажа мне, што яна вісела на вяршыні дурыянавага дрэва недзе пасярод джунгляў.
  
  
  
  Але яна пахітала галавой. Сіці не ведае. Карты мне не паказвалі, вы так думаеце?
  
  
  
  'Вы ўпэўненыя, што гэта было, Сіці?
  
  
  
  'Я ўпэўненая. Я ўпэўнена, Туан. Я не вар'ятка».
  
  
  
  Гэта мела нейкі сэнс. Але я ведаў сёе-тое, што дазваляла мне меркаваць аб яе гісторыі праўдзіва. Калі б яна была проста маленькай малайскай махляркай, я б гэта хутка даведаўся.
  
  
  
  "Што здарылася з тваім дзядзькам пасля гэтага, Сіці?"
  
  
  
  Яна паціснула сваімі стройнымі карычневымі плячыма пад маёй кашуляй. 'Ён памёр. Занадта шмат катаванняў».
  
  
  
  Я хацеў, каб яна гэта даказала. "Дзе, - хітра спытаў я, - яго цела?"
  
  
  
  Я думаў, яна на гэта не адкажа. Малайзійцы не любяць боўтацца сярод трупаў. Але калі яна зманіла, я прымусіў яе падмануць мяне. Я прымушаў яе паказаць мне труп, хацела яна таго ці не.
  
  
  
  Сіці ўстала, злізала попел са сваіх тонкіх пальцаў і кіўнула ў бок дзвярнога праёму. Раптам дождж спыніўся, і сонца ярка заззяла над бязлюднай палянай.
  
  
  
  Давай, чувак. Я пакажу табе цела майго беднага дзядзькі
  
  
  
  Пакажу. Іншыя целы таксама. Усё там.'
  
  
  
  Я паглядзеў на яе. "Якія яшчэ целы?"
  
  
  
  Яна зрабіла нецярплівы жэст. 'Усе яны. Усё з гэтай вёскі. Чырвоная Кобра забіў усіх у вёсцы пасля таго, як ён мучыў майго беднага дзядзьку і забраў карту. Ён ведае, што сюды час ад часу прыходзяць урадавыя войскі, і не хоча, каб яны пра гэта ведалі. Чаму ты гэтага не разумееш, Туан?
  
  
  
  Яна крыху раззлавала мяне. Я мог бы быць добры даць ёй кашулю і крыху ежы, але я ўсё яшчэ быў даволі тупым оранг-амерыканцам.
  
  
  
  Яна хацела прайсці да дзвярэй, але я спыніў яе ствалом свайго браўнінга. - Не так хутка, Тонде-лая. Як мне даведацца, што там? Магчыма, людзі Чырвонай Кобры. Я ...
  
  
  
  Яна паклала рукі на свае стройныя сцягна і паглядзела на мяне з бясконцым разуменнем. - «Ніякіх партызан, Туан. Гэта тое, што я сказала. Усе яны шукаюць золата на японскай падводнай лодцы. Ведаю, бо шукала ежу ў іхнім лагеры. Я нічога не знайшла, таму вярнуся сюды зноў. Падумайце, можа, урадавыя войскі прыйдуць, забяруць мяне на ўзбярэжжа і накорміць. Але яны таксама не прыходзяць. Сіці вельмі галодная. Вось чаму я спрабую скрасці ў вас ежу. Мы ідзем зараз?
  
  
  
  Я рушыў услед за ёй за дзверы. Цяпер я ёй паверыў, але ў той жа час не губляў пільнасці, пакуль яна павяла мяне праз паляну, з кампонгу і праз ручай па слізкім бервяне. Я не думаў, што яна партызанская прынада. У гэтым не было ніякага сэнсу. Калі б яны ведалі, што я ў кампонгу, і хацелі б мяне, усё, што ім трэба было зрабіць, гэта ўвайсці і забіць мяне. Я больш не ведаў, чаму верыць. Калі мы падышлі бліжэй, я раптоўна зразумеў, чаму верыць. Смурод быў жахлівы. Сіці заціснула нос пальцамі, а я павязаў твар хусткай. Раней я адчуваў пах сьмерці, але гэта перамагло ўсё. Гэта было падобна на поле бітвы тыднёвай даўніны, дзе трупы пакідалі на сонцы.
  
  
  
  Мы падышлі да краю вузкага і глыбокага яра. Смурод уздымаўся, як газ у балоце. Сіці паказала ўніз.
  
  
  
  "Вось калі ласка. Як я кажу. Усе ў вёсцы мёртвыя і кінуты сюды. Я баюся і хаваюся ў джунглях, інакш я таксама памру».
  
  
  
  Я паглядзеў на бязладзіцу з параскіданых целаў. Некаторых з іх ужо пакрылі джунглі, але іншыя былі бачныя. Каля шасці кабаноў мірна карміліся, крэкчучы і рыючыся ў гнілых астанках, не звяртаючы на нас увагі. Якім бы крутым я ні быў, і, нягледзячы на ўсё, што я цяпер мог бачыць у гэтай сферы, я ўсё яшчэ адчуваў, як у мяне скручвае жывот. Я адвярнуўся.
  
  
  
  Сіці зноў паказала на трупы і дакранулася да маёй рукі. 'Вы ідзяце ўніз? Можа, я пакажу табе беднага дзядзьку, Туан. Можа быць, цяжка знайсці, але я магу паспрабаваць. Тады вы верыце Сіці, так?
  
  
  
  Я адцягнуў яе ад яра. "Цяпер я веру Сіці", - сказаў я. «Паспяшайся, Тандэлая, прыбіраемся адсюль да чорта».
  
  
  
  «Хто гэтая Тандэлая, ты мяне клічаш, Туан?»
  
  
  
  "Вельмі прыгожая дзяўчына з кнігі".
  
  
  
  Яна апярэдзіла мяне ідучы па ствале дрэва. - "Як у кіно, Туан?"
  
  
  
  "Ага, як у кіно".
  
  
  
  Мы вярнуліся ў кампонг. Мяне ўсё яшчэ ледзь не званітавала, і кроў стукала ў скронях. Мае вочы гарэлі. Я ведаў сімптомы і змагаўся з імі. Цяпер не час упадаць у адзін з маіх рэдкіх прыпадку сляпой лютасьці. Часам такое здараецца са мной, але заўсёды аказваецца ў мой недахоп у рабоце. Раз'юшаны чалавек робіць памылкі, а я не мог дазволіць сабе ніводнай памылкі.
  
  
  
  Яна працягвала балбатаць, як птушка з джунгляў. - Гэтая Тандэлая, Туан, была прыгожай. Вельмі добрая?'
  
  
  
  Я яе амаль не чуў. "Так", - сказаў я рассеяна. 'Яна была вельмі прыгожая. І жудасна дрэнная».
  
  
  
  Яна змоўкла, калі мы перасеклі адкрытую прастору і зноў дасягнулі хаціны, дзе я пакінуў свае рэчы. Цяпер я зноў узяў сябе пад кантроль. Адно я ведаў напэўна: я вельмі хацеў забіць гэтага Лім Джанга. Звычайна гэта было не больш за заданне, але на гэты раз я атрымаў бы ад яго максімум задавальнення.
  
  
  
  Гэты хлопец быў даволі просталінены. Калі мы вярнуліся ў хаціну, яна спытала: "Я прыгожая, Туан?"
  
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. «Ты прыгожая, Сіці. Дапамажы мне сабрацца зараз, таму што мне трэба рухацца далей».
  
  
  
  Яна прыступіла да працы. "Але я не дрэнная, Туан", - сказала яна. «Сіці - добрая дзяўчынка. Думаю, таму табе не варта называць мяне Тандэлая.
  
  
  
  Я рассеяна згадзіўся з ёю. Я закурыў цыгарэту і глядзеў, як яна складае рэчы. Потым я праверыў люгер і штылет, зняў браўнінг з пляча, сеў на лесвіцы і пачаў чакаць.
  
  
  
  Кампонг дыміўся. Я спацеў. Пакуль я курыў, я зноў дазваляў сваім думкам круціцца.
  
  
  
  Я быў проста на шляху да гэтай Чырвонай Кобра. Разня жыхароў вёскі даказала гэта. Гэта быў ягоны стыль. Я ўспомніў, што Бэн Томсан распавёў мне аб разні ў Інданезіі. Ён сказаў гэта даволі меладраматычна. Лім Джанг нанёс зваротны ўдар і забіў усіх бенгальцаў, перш чым перасекчы Малакскі праліў.
  
  
  
  Цяпер ён знішчыў увесь кампонг, так што ніхто не мог сказаць урадавым войскам. Ён панёс усё да апошняй патэльні, з-за чаго ўсё выглядала так, быццам жыхары вёскі сабралі валізкі і сышлі па ўласным жаданні. На імгненне я задумаўся, чаму ён не спаліў вёску, але потым я зразумеў. Дым. У джунглях часам можна аказацца менш чым за дваццаць метраў ад ворага, нават не падазраючы пра гэта. Ці ён павінен цалкам выкрыць сябе. Але Чырвоная Кобра быў для гэтага занадта разумны. Аднак ён дапусціў адну памылку. Ён дазволіў Сіці выслізнуць у джунглі, каб схавацца.
  
  
  
  Яна выйшла з салона з маім багажом. Яна сказала. - Ты наперадзе, Туан. Сіці ідзе за табой.
  
  
  
  Я паглядзеў на яе. - "Куды, чорт вазьмі, ты збіраешся?"
  
  
  
  Яе глыбокія карыя вочы пашырыліся ад здзіўлення.
  
  
  
  - Я пайду з табой, Туан. Што вы думаеце. Вы ідзяце за Чырвонай Кобрай. Я таксама, так? Ён ідзе на бераг за японскай падводнай лодкай. Вы ідзяце за ім на бераг, так? Я збіраюся ісці па беразе, каб знайсці сябра і зноў здабыць дом, так?
  
  
  
  Чаму няма?'
  
  
  
  Такім чынам, гэта гучала разумна. Насамрэч я не думаў пра гэта, але, вядома, яна не магла заставацца адна ў пустэльным кампонгу, чакаючы, калі ўрадавыя войскі вернуць яе да цывілізацыі. На гэта ў іх могуць спатрэбіцца тыдні, нават месяцы. Але пакуль я затрымаўся з ёй. Я паціснуў плячыма. - "Добра, Сіці. Але запомні гэта - я павінен ісці хутка, і калі ты не паспяшаешся за мной, я пакіну цябе ззаду. Акрамя таго, мне трэба шмат думаць, і мне не падабаецца твая балбатня. Рабіце тое, што я вам кажу , і не задавайце пытанняў.Гэта ясна?
  
  
  
  Яна міргнула і наморшчыла нос. - "Ты Туан".
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. «Помні гэта. Я начальнік. Калі вы забудзецеся гэта і створыце праблемы – якія б праблемы я ні ставіў, я пакіну вас тыграм». Гэта было так. Канечне. Усе малазійцы баяцца тыграў, але асабліва жанчыны баяцца нават іх імя.
  
  
  
  Міргаючы вільготнымі вачыма, Сіці агледзелася на джунглі. - Не кажы пра рымау, Туан! Гэта прыносіць няўдачу. Вельмі. Калі яны чуюць сваё імя, можа адбыцца рымау - я добрая дзяўчынка, Туан. Я не прычыняю ніякіх клопатаў. Абяцаю.'
  
  
  
  Мне прыйшлося павярнуцца, каб яна не заўважыла, як я хіхікаю. За пяцьдзесят кіламетраў, напэўна, не было рымаў. Калі я, нарэшце, выраўнаваў твар, я сказаў: «Вы хадзілі ў лагер кобра шукаць ежы. Гэта тое, што вы сказалі.
  
  
  
  "Гэта тое, што я сказала, Туан".
  
  
  
  'Дзе гэта знаходзіцца?'
  
  
  
  Яна паказала на ўсход. 'Там. Аднадзённая прагулка па джунглях».
  
  
  
  "Тады пойдзем туды", - сказаў я. - "Вы павінны паказаць мне".
  
  
  
  Дзённы шпацыр у джунглях можа азначаць далёка ці блізка, у залежнасці ад джунгляў. Але стары лагер Лім Ланга можа даць мне адпраўную кропку. Калі б у яго было сто чалавек, і ўсе яны падарожнічалі разам, тады знайсці след не складзе працы. "Можа, тады я і не вялікі белы паляўнічы, - падумаў я, - але калі я не змагу нават угнацца за бандай са ста чалавек, мне лепш кінуць AX і жыць на маленькай ферме".
  
  
  
  Я проста спадзяваўся, што ў Чырвонай Кобры не было вартавых, якія прыкрывалі б яго спіну.
  
  
  
  Я хацеў забраць у яе багаж. - "Паехалі, лэдзі".
  
  
  
  Сіці адступіла на крок. - «Я нясу, Туан. Гэта не цяжка. Гэта жаночая праца».
  
  
  
  Я паціснуў плячыма і паляпаў яе па правай руцэ. Калі б яна тады гэтага захацела.
  
  
  
  Неўзабаве я даведаўся, што яна разумнейшая за мяне. З кампонгу мы патрапілі прама ў даволі густыя джунглі. Каб рухацца наперад, мне прыйшлося прарэзаць праход парангам. Пот заліў мне вочы, і я цалкам акунуўся ў салёную ванну, калі гэтыя богам забытыя п'яўкі пачалі збірацца.
  
  
  
  Ззаду мяне Сіці праспявала песню, каб тыгры былі мілыя. Вельмі ветлівая песня. Аказалася, што ўсе тыгры былі добрымі старымі, у некаторых з іх нават былі тытулы накшталт "ваш дваранін". І ніякі шаноўны і праведны тыгр не стаў бы марнаваць свой час на бедную маленькую малайскую дзяўчынку.
  
  
  
  Я не ўнікаў у гэта. Я выказаў здагадку, што ў песні няма нічога супраць таго, каб тыгры елі амерыканскіх арангутаў.
  
  
  
  Я працягваў хіхікаць. Час ад часу мы спыняліся, і я спальваў з сябе п'явак.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  
  
  
  Сіці мела рацыю. Мы дабіраліся да лагера Чырвонай Кобры цэлы дзень. Праз некалькі гадзін я выявіў слабыя рэшткі сцежкі, і гэта зрабіла паход крыху лягчэй. Але таксама больш небяспечны. Мне даводзілася набіраць хуткасць і сцерагчыся вартавых, пастак, расцяжак і г. д. Партызаны вельмі здольныя ў гэтым.
  
  
  
  За выключэннем некаторых п'явак, тады нас нішто не турбавала. Мы мімаходам убачылі рыкаўшую на нас пантэру, якая затым уцякла. І аднойчы мы наткнуліся на павуцінне, якая аказалася трывалай, як нейлон. Мне прыйшлося адсекчы яго парангам, каб працягнуць.
  
  
  
  Сонца зайшло за гарызонт, калі мы дасягнулі ўзвышша. Джунглі парадзелі, і наша прыкрыццё зменшылася. Гэта мяне менш задавальняла. Мы дасягнулі тонкага грэбня, які вядзе да зялёнай гары, і рушылі па ёй. Час ад часу нам даводзілася мець справу з пластамі граніту. Камень быў такім старым і які крышыцца, што яго можна было лёгка апрацаваць лапатай. Як толькі гэтае халусце рассыпалася ў мяне пад нагамі, я паслізнуўся і ледзь не паляцеў галавой уніз. Пасля пайшлі яшчэ павольней.
  
  
  
  Трэці раз за дзень пайшоў дождж, калі сонца дасягнула мяжы неба на захадзе. Сіці, якая ўвесь дзень захоўвала маўчанне, мякка паклікала мяне.
  
  
  
  'Далей ёсць каменная сцяна і трэба спусціцца ўніз па лесвіцы. Убачым лагер Чырвонай Кобры.
  
  
  
  Яна мела рацыю. Тая маленькая схованка, якая ў нас засталася, тут цалкам знікла, і паміж мной і краем скалы было пяцьдзесят кавалкаў голага каменя. Я спыніўся і прыслухаўся. Цямнела і недзе я чуў цурчанне ручая. Я жэстам загадаў дзяўчыне заставацца на месцы і падпоўз да краю скалы.
  
  
  
  У бінокль я вывучаў абстаноўку ўнізе. І адчуў палёгку. Нічога не рухалася. Лагер быў закінуты.
  
  
  
  Цяпер сістэматычна агледзеў лагер з біноклем. Нічога не варушылася. Былі пячоры, грубыя хованкі і выпаленыя кругі старажытных агменяў. Вузкі ручай нёсся праз лагер з вялізнай хуткасцю, распырскваючы белую пену вакол бліскучых цёмных валуноў.
  
  
  
  Узбоч была прыбіральня, усё яшчэ з шастом, на якім ты сядзіш на кукішках. Побач была куча смецця. Наколькі я мог бачыць, прыбіральня была толькі адна, а гэта азначала, што з Лім Джангам не было жанчын. Правільна. Бэн сказаў мне, што кітайцы не маюць нічога агульнага з жанчынамі і трымаюць іх як мага далей ад сваіх лагераў. Нейкі аскет-забойца, той чалавек, якога я павінен быў забіць. Гэта самыя небяспечныя асобы.
  
  
  
  Я вывучаў лагер на працягу пятнаццаці хвілін, перш чым падаць сігнал Сіці рухацца наперад. Я б рызыкнуў. Тут мы пераначавалі, а досвіткам ішлі па сцежцы.
  
  
  
  Яна ішла са мной праз мяккі дождж. Яна не сказала ні слова пра гэта ўвесь дзень, але я ведаў, што багаж робіцца цяжкім. Я зняў яго з яе спіны і паказаў на лагер.
  
  
  
  «Мы застанемся тут сёння ўвечары. Як нам спусціцца? ' Яна скоса паказала на стромую скалу. - "Лесвіца, туан".
  
  
  
  "Якія ўсходы?" - Я не бачыў лесвіцы.
  
  
  
  Яна падвяла мяне да краю скалы і паказала першы тоўсты драўляны калок, убіты ў абветраны гранітную сцяну. Лесвіца!
  
  
  
  Яна ўбачыла мой твар і засмяялася. - «Добра, Туан. Я была ўнізе. Досыць моцная».
  
  
  
  Яна была моцная, але наўрад ці для маёй вагі. Некаторыя з гэтых прыступак рыпелі і жудасна рухаліся, калі я спускаўся ўніз. Яна прайшла за мной, як малпа на вяровачцы.
  
  
  
  Я сказаў ёй прыгатаваць вячэру, пакуль шнырыў па лагеры. Цяпер я быў упэўнены, што мы адны і нам нічога не пагражае, але я хацеў быць абсалютна упэўненым. - Агонь, Туан? Я гатую добрую ежу на агні».
  
  
  
  Я кіўнуў у бок адной з пячор. - «Добра, агонь. Там, у той пячоры. Вельмі маленькі агонь, зразумела?
  
  
  
  "Зразумела, Туан".
  
  
  
  У лагеры нічога не засталося. Нават пустых патронаў. У партызан не хапае боепрыпасаў, каб марнаваць іх на вучэнні. Я хутка прайшоў праз лагер і заўважыў, што ў прыбіральню кінулі вапну, каб пазбавіцца ад смуроду. Гэта расказала мне сёе-тое больш пра гэта Лім Джанге. Гэта быў даволі скурпулёзны маленькі забойца. Прывасіць сюды вапна было бескарысным і дарагім цяжарам.
  
  
  
  Да таго часу, як я вярнуўся ў пячору, дождж спыніўся. Вечар быў цёплым, вільготным і напоўненым водарам джунгляў. Вецер дзьмуў з захаду, разносячы слабы гніючы смурод ад гразевых лужын і мангравых балот, заглушаючы ўсе астатнія пахі ў наваколлях нават на такой адлегласці.
  
  
  
  Каля ўвахода ў пячору гарэла невялікае вогнішча. Ніякіх прыкмет Сіці. Мой заплечнік быў адчынены. Я прыстойны чалавек і трымаю свае справы ў парадку, наколькі гэта магчыма, але ад гэтай акуратнасці засталося страшэнна мала.
  
  
  
  Я агледзелася і мякка крыкнула: "Сіці?"
  
  
  
  Няма адказу. Я адчуў пах ежы і ўбачыў, што яна адкрыла некалькі слоікаў і кінула іх змесціва ў мой паходны паддон, які зараз награваецца на плоскім камені ў агні. Гэта былі кансервы, але пахла як кухня "Уолдорф Асторыя". Але ў той час я не быў вельмі галодны. Куды знікла гэтая сука? Я адышоўся ад агню, зняў браўнінг з пляча і пайшоў да круга камянёў наперадзе. Калі гэтая маленькая шлюшка нейкім чынам змяняе мне...
  
  
  
  Яна выйшла з цемры, напяваючы нешта, што я даведаўся ўдалечыні, як малайскую песню аб каханні. Яна была гладкай і бліскучай. Агонь ператварыў яе бліскучую скуру ў карычневы аксаміт. Яна закалола свае прыгожыя цёмныя валасы і нейкім чынам закалола іх, верагодна, драўлянымі палкамі, якія яна выразала. Недзе яна знайшла міндальныя галінкі і звязала іх за левае вуха. Яна вымыла і свой саронг, і сябе. У адной руцэ яна несла маю запасную кашулю, старанна складзеную насуха, а ў другой - адзіны кавалак мыла.
  
  
  
  Яна ўбачыла выраз майго асобы, няправільна яго зразумела і падняла кавалак мыла. - Ты не раззлаваўся на мяне, Тоін? Сіці любіць прыгожую ванну па вечарах.
  
  
  
  "Не злуюся", - сказаў я. Я ўзяў мыла. - «Прыгатуй ежу. Сам прыму ванну. Часам у цябе ўзнікаюць добрыя ідэі, Сіці.
  
  
  
  Я знайшоў маленькі басейн, у якім яна вымылася, і прыняў ванну ўсяго майго жыцця. Я пакінуў вопратку і зброю на беразе, імкнучыся трымацца як мага бліжэй, дазваляючы кавалку мыла саскрабці з сябе смурод джунгляў. Я думаў, што ведаю, што павінна адбыцца, але мяне гэта не надта турбавала. Гэта не мела значэння. Я быў у іншым свеце. Вашынгтон і Нью-Ёрк, Лондан і Парыж, Сінгапур і нават Куала-Лумпур былі не больш за невыразнымі кропкамі ў часе і прасторы. Тое, што было напісана, павінна было здарыцца. Прырода пойдзе сваёй чаргой. Вось што адбываецца з вамі зараз, калі вы ў джунглях.
  
  
  
  Калі я вярнуўся ў пячору, ежа была гатова. Мы яе з'елі, а на дэсерт я разбіў некалькі плітак шакаладу на кавалачкі. Пасля мы пакурылі і пагаварылі каля гадзіны, і я атрымаў ад яе шмат інфармацыі, а яна нават не ведала, што яна ў яе ёсць. Я ўсё акуратна прыбраў і стаў чакаць.
  
  
  
  Я апынуўся ва ўнікальнай сітуацыі, калі для мяне гэта не мела вялікага значэння. Мяне паслала не пажада. Я быў гатовы да весялосці, як толькі гэта атрымалася, але я дакладна не збіраўся фарсіраваць гэта якім-небудзь чынам. Праз некаторы час я выявіў, што пазяхаю. Я ўстаў і ўвайшоў у пячору. Сіці прыйшла за мной.
  
  
  
  "Туан?"
  
  
  
  "Што гэта, Сіці?"
  
  
  
  Яна паказала на адкрыты на пясчаным грунце спальны мяшок. - 'Мы разам спім у сумцы , Так? Баюся спаць адна».
  
  
  
  Я ўсміхнулася. "Зноў тыгры?"
  
  
  
  "Туан". Яна паднесла палец да вуснаў. «Не кажы пра Рымаўса. Калі ласка, не кажы.'
  
  
  
  "Прабач, Сіці. Я не буду рабіць гэта зноў.' Мне было вельмі шкада... Хто што-небудзь ведае пра пачуццё страху іншых людзей?
  
  
  
  За вячэрай яна надзела маю кашулю. Цяпер яна зняла яго і стаяла перада мной напаўаголеная. Апошняе святло вогнішча ўпала ў пячору і дакранулася да яе грудзей рагавымі чырвонымі пальцамі. Яна зрабіла хуткі рух, і паўсаронг упаў да яе ног. Цяпер яна не спрабавала прыкрыцца. Яна зрабіла крок да мяне і працягнула рукі.
  
  
  
  «Увесь дзень я думаю пра цябе з вялікай любоўю, Туан. Мне тут вельмі балюча».
  
  
  
  Яна правяла пальцам па жываце, і яе скура заззяла ў святле вогнішча.
  
  
  
  Больш за ўсё на свеце гэта казала мне, што яна сумленная і што я магу ёй давяраць. Гэта было так жа проста і зразумела, як і самі джунглі. Выжывай, наколькі можаш, але памры, калі прыйдзе твой час, і вызваліся, калі табе гэта патрэбна.
  
  
  
  Я ўсміхнуўся, і яна прыціснулася да мяне. Галінка міндаля пахла цудоўна, але не так цудоўна, як яе гнуткае цела. Яна не ўмела цалавацца, і я не спрабаваў яе навучыць. Мы пацерлі асобы адзін аб аднаго па малайскім метадзе. Нос да носа, шчака да шчакі і часам рот да рота. Яе малюсенькія соску сціснуліся ў мяне на грудзях, калі яна пачала мяне распранаць.
  
  
  
  «Мне гэта падабаецца, Туан. Вельмі добра.'
  
  
  
  Туану таксама спадабалася.
  
  
  
  Калі нам неяк удалося ўціснуцца ў спальнік, яна стала браць на сябе камандаванне. Яна сказала, што трэба рабіць. Вядома, з каханнем і хваляваннем, але яна ўсё ж сказала, што трэба рабіць.
  
  
  
  Для пачатку яна настаяла на тым, каб легчы да мяне спіной. Калі я супраціўляўся, яна стаяла на сваім. “Я вельмі добра ведаю, Туан. Няхай гэта зробіць Сіці. Лепш па малайску. Яна ціха хіхікнула. «Чаму ўсе гэтыя амерыканскія арангуты не ўмеюць займацца каханнем? Сюды, па-мойму. Сіці таварыская і ведае, як атрымаць усё, Тоін. Усё.' Яна падцягнула калені як мага далей у спальным мяшку і пачала рухацца да мяне. Затым яна намацала паміж ног і адвяла мяне менавіта туды, дзе мне трэба было быць. Яна знайшла мае рукі і паклала іх сабе на грудзі. Затым яна ўздыхнула і пачала прыціскаць сябе да мяне. Я моцна штурхнуў яе. Яна прастагнала і прашаптала: «Не, Туан. Яшчэ не. Супакойся. Не варушыся. Няхай гэта зробіць Сіці». Я папрасіў Сіці зрабіць гэта. І Сіці ведала, як гэта зрабіць. Я забыўся, што ёй наўрад ці споўнілася семнаццаць. Гэта была чыстая жывёла забаўка, і я сам ніколі не адчуваў нічога падобнага. Гэта аб нечым кажа, таму што я зрабіў некалькі рэчаў. Часам я думаю, што гэта занадта.
  
  
  
  У яе былі мускулы, з дапамогай якіх яна ведала, як схапіць мужчыну, сціснуць і выціснуць з яго ўсё яго задавальненне. Калі яна прыйшла ў большую ўзрушанасць, яна пачала галасіць і стагнаць. Я прыціснуўся да яе грудзей і уткнуўся тварам да яе шыі, і густыя валасы, салодкі пах міндаля і не зусім непрыемны дзявочы пот праніклі ў мае ноздры. Гэта працягвалася, гэтак далей, гэтак далей ...
  
  
  
  І нарэшце прагучаў яе адчайны шэпт. «Цяпер, Туан! Зрабі гэта зараз! А зараз зрабі ... эээээээээээээээээээээееее.
  
  
  
  Пячора была ахутана мяккім чырвоным святлом, і світанак быў падобны да ўдару грому, напоўненага грукатам і цымбаламі. Я выдаў крык, які, відаць, усё яшчэ чулі ў Сінгапуры, і калі б у гэтым раёне хаваліся партызаны, я быў бы ўжо мёртвы.
  
  
  
  Вядома, я не памёр. Але я нібы адчуваў. Калі я нарэшце змог дыхаць і зноў загаварыць, я сказаў: "Сіці?"
  
  
  
  Яна не адказала. Яна моцна спала.
  
  
  
  Дзіця прыроды.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  
  
  
  Знайсці след Лім Джанга было нескладана. Ён ішоў на ўсход па старой слановай сцежцы - прынамсі, паводле старой карце Тобі - і яна вяла да ўчастка ўзбярэжжа паміж Патані і Ката-Бара, даволі бязлюднаму ўчастку ўзбярэжжа. У непасрэднай блізкасці няма каўчукавых плантацый, а алавяныя рудні закінуты ўжо шмат гадоў. Я вывучыў брытанскую тапаграфічную карту і ўбачыў, што джунглі даходзяць да мора і спускаюцца да сапраўднага пяшчанага пляжу.
  
  
  
  І зноў я быў удзячны, што гэта ўсходняе ўзбярэжжа, а не заходняе. Гэта было б жахлівае асяроддзе. Мангравыя зараснікі, кракадзілы і каля дзевяноста відаў атрутных марскіх змей, з-за чаго там вельмі складана перасоўвацца.
  
  
  
  Чырвоная Кобра падарожнічаў днём. Я зараз павінен зрабіць тое ж самае, каб не адставаць ад яго і, магчыма, дагнаць яго. Я ўсё больш і больш пераконваўся, што, магчыма, у гэтай гісторыі пра золата і японскую падводную лодку ёсць нешта праўдзівае. У рэшце рэшт, навошта яшчэ "Кобре" адмаўляцца ад хованкі і пакідаць джунглі - джунглі, у якіх яна была ў бяспецы, - і накіравацца да адкрытага берага, дзе яна будзе ўразлівая кожную секунду дня. У гэтага ўблюдка павінна быць вельмі важкі чыннік для гэтага.
  
  
  
  Сіці была выдатным спадарожнікам. Яна стрымала сваё слова і асабліва не балбатала. Яна зрабіла сабе нешта накшталт капелюша ад сонца з пальмавага лісця, палову часу цягала багаж і не адставала ад мяне. І гэта запатрабавала ад яе некаторых намаганняў.
  
  
  
  Яна была даволі стрыманай жанчынай. На другую ноч, калі мы разбілі лагер, яна схапіла паранг і рассекла напалову мамбу, якую я не бачыў. Яна была менш чым у метры ад маёй нагі. Мамба - гэта разнавіднасць кобры, укус якой не дае жыць пяць хвілін. Я адчуў дрыжыкі, калі яна забіла мамбу, але Сіці падняла яе парангам і шпурнула ў падлесак. Яна паглядзела на мяне з гарэзны ўсмешкай.
  
  
  
  «Лепш сачы за сваімі крокамі, Туан. Сіці патрэбна твая абарона.
  
  
  
  Дзіця мала чаго баялася, акрамя тыграў, але гэта было больш з забабонаў.
  
  
  
  Яна была вельмі забабоннай, і калі мы падышлі да храма змей, яна не захацела ісці далей. Ёй таксама не падабалася, што я рабіў.
  
  
  
  У добрым хованцы мы спыніліся, і я вывучыў змяіны храм у бінокль. Ён стаяў ярдаў за сотню ад сцежкі на паляне ў лесе, настолькі зарослай ліянамі, што каменны будынак быў ледзь відаць. Ад слановай сцежкі да храма быў пракладзены новы праход. Гэта напэўна зрабілі людзі "Чырвонай кобры". Але чаму? Ён, відаць, так спяшаўся дабрацца да ўсходняга ўзбярэжжа, што я не мог зразумець, навошта яму трэба тырчаць каля закінутага храма хаця б яшчэ гадзіну.
  
  
  
  Як гэта часта бывае, Сіці прынесла вынік. Я распрацаваў нейкую тэхніку. Прымаючы прыкладна палову з таго, што яна сказала, як праўду, а іншую палову падштурхоўваючы да сферы міфаў і забабонаў, я змог атрымаць даволі добрую адзнаку таго, што адбываецца.
  
  
  
  Цяпер яна прысела побач са мной на кукішкі і балбатала аб жахлівай смерці, якая чакае любога, хто апаганіць храм. Я слухаў гэта паловай вуха і спрабаваў разабрацца ў гэтым. Я бачыў, што Лім Джанг выкарыстоўваў адкрытую прастору перад храмам для свайго бівака. Я не бачыў трупаў, так што праклён не крануў ні яго, ні яго людзей. Але навошта размяшчацца ў храме? Было шмат найлепшых месцаў для лагера. А храм, вядомае месца, таксама даволі адкрыты, быў вельмі небяспечны для вандроўных партызан. Чаму?
  
  
  
  «Змяіны храм забаронены для малазійцаў», - сказаў Сіці. “Там шмат змей. Тоін, я забіваю больш небяспечную мамбу. Мы не пойдзем у храм, ці не так? Мы ідзем і забываем храм?
  
  
  
  "Я павінен пайсці ў той храм", - сказаў я. - "Табе не абавязкова прыходзіць, калі ты напалохана".
  
  
  
  Яна схапіла мяне за руку і здрыганулася. - «Сядзець спалоханай. Я не збіраюся. Але ў глыбіні душы я вельмі баюся за цябе, Туан.
  
  
  
  У яе было некалькі тысяч прычын, чаму я не павінен уваходзіць у гэты храм. Ён быў там каля тысячы год. Ніводзін з тых, хто ўвайшоў, так і не выйшаў жывым. Семангі, карэнныя жыхары гэтага раёна, прыходзілі ўначы, каб прынесці ежу і лекі змеям, і змеі размаўлялі з імі, каб навучыць іх усёй таемнай глупства джунгляў. Калісьці даўным-даўно ў храме жылі вялізныя залатыя змеі, ідалы. Затым прыйшлі малпа-людзі, якія скралі і забралі змяіных багоў. І ўсе ведалі, што здарылася з гэтымі малпамі. Усе яны памерлі.
  
  
  
  Людзі малпы! Малайзійцы і кітайцы часам называюць японцаў малпамі. Уяўляеце, былі б тут гэтыя япашкі? Уявіце, што былі залатыя ідалы, і япашкі скралі іх. Золата на іх вайсковыя справы.
  
  
  
  Я дазволіў ёй працягваць гаварыць, але зараз я слухаў кожнае яе слова. Усё пачало здабываць сэнс. Сіці, мая самая дарагая простая дзяўчына з джунгляў, не бачыла сувязі паміж залатымі ідаламі, японцамі, якія знаходзяцца ўнутры краіны, і, магчыма, патанулай японскай лодкай. Але я знаходжу. Гэтак жа, як гэта зрабіў Лім Джанг, калі ён пачуў гісторыю ад беднага дзядзькі пад катаваннямі.
  
  
  
  Дзядзька сам быў партызанам. Ён біўся з япашкамі. І ён, відаць, бачыў, як яны рабавалі гэты храм і выносілі залатых змей на бераг. Што б ён ні бачыў - ён трымаў гэта пры сабе - за выключэннем кашмараў, калі яго розум выходзіў з-пад кантролю - і казаў пра гэта толькі тады, калі Чырвоная Кобра выціснула яго з дапамогай некалькіх нажоў і распаленых шчыпцоў. Гэтая недарэчная галаваломка нарэшце пачала здабываць форму. Я пакінуў Сіці, у слязах, і пайшоў у храм. Я праклаў сабе новы шлях - нейкі разумны мог пакінуць гранату пад пяском - і мне спатрэбілася каля паўгадзіны, каб дабрацца да гэтай адкрытай прасторы.
  
  
  
  Партызаны пераначавалі тут і пайшлі, не прыбраўшыся. Яшчэ адзін факт, што яны вельмі спяшаліся. Там было вогнішча, валяліся пустыя слоікі і прыбіральня. Я залез у падлесак, вывучаў месца і чакаў, пакуль птушкі і малпы заткнуцца, каб я мог пачуць набліжэнне патэнцыйнай небяспекі. Мяне гэта пачало моцна ванітаваць, таму што мне запатрабавалася яшчэ пятнаццаць хвілін, перш чым я змог пачуць што тое.
  
  
  
  Я як раз збіраўся паспрабаваць, калі пітон упаў з дрэва менш чым за дзесяць футаў ад мяне. Ён перабраўся праз паляну і знік у храме. Гэта была пачвара, каля шасці метраў у даўжыню і трыццаць сантыметраў у таўшчыню. І ўвесь гэты час ён назіраў за мной.
  
  
  
  "Браўнінг" вісеў у мяне на плячы, але "Люгер" быў гатовы да стральбы, калі я перасякаў паляну. Сонца паліла на мяне праз краты апантаных ліян нада мною, і недзе на захадзе я пачуў надыходзячы дождж.
  
  
  
  Я падышоў да прыбіральні і паглядзеў на какашкі. Адну я паспрабаваў палкай, а потым падлічыў, што Кобра апярэджвае мяне як мінімум на тры дні. Я праверыў пустыя банкі і ўбачыў, што ён атрымлівае ежу з мацерыковага Кітая. Так што ў любым выпадку ў яго была нейкая сувязь з Пекінам. Мусіць, праз Ганконг або праз Кантон.
  
  
  
  Я зняў ліхтар з пояса і ўвайшоў у храм. Там я дазволіў яркаму прамяню святла ўпасці на інтэр'ер. Змяіны пах быў невыносным. Яны былі паўсюль. Мой сябар, пітон, скруціўся клубочкам у куце. Ён толькі што паеў, адразу пасля таго, як слізгануў у храм, і выпукласць пасярэдзіне была памерам з маленькую свінню. Акрамя яго ў храме было поўна змей.
  
  
  
  Ніхто з іх не звярнуў на мяне ўвагі. Яны звешваліся са старых крокваў, скруціліся абаранкам у куце або павольна рухаліся па каменнай падлозе. Мамбы, прынамсі дваццаць іншых відаў, якіх я не мог ідэнтыфікаваць, і некалькі каралеўскіх кобраў, якія нават не папрацавалі шыпець, калі я праходзіў міма іх. Тады я зразумеў, што мне няма чаго баяцца змей. Усе яны былі адурманеныя зялёным насеннем, моцна і зусім адсутнічалі. Больш за ўсё мяне турбавалі захавальнікі змей, якія, напэўна, назіралі за храмам у гэты час.
  
  
  
  Я адчуў вельмі вострую неабходнасць уцячы з гэтага месца, як гром. Але я ўсё яшчэ вагаўся. У мяне было дзіўнае адчуванне, што тут ёсць нешта, што я мушу ведаць. Гэта было падобна на тое, як калі б гэты стары алтар змей спрабаваў мне нешта сказаць.
  
  
  
  Як мог, я зачыніў ноздры ад змяінага паветра - сумесь векавых экскрыментаў і скінутай шкуры можа стварыць зусім свежае паветра - і дазволіў прамяню святла слізгаць па сцяне. Нават па сканчэнні больш за дваццаць гадоў вы ўсё яшчэ маглі бачыць, дзе былі ўпрыгожванні. Больш светлыя ўчасткі велізарных змей заставаліся гэтак жа выразна бачнымі, як і добра закамянеласці на гэтай сцяне, якая за стагоддзі стала бруднай. Нешта накшталт маленькай карціны, якую вы здымаеце са сцяны вашай бабулі, калі яна нарэшце вырашае перадаць сваю спадчыну законным прэтэндэнтам. Іх было чацвёра. Па адной скручанай спіраллю змеі прыкладна ў пяцідзесяці футах на кожнай сцяне, упрыгожванне ў шасці футах ад даху.
  
  
  
  Іх было чатыры. Пятнаццаць метраў у даўжыню. Чыстае золата. Гэта было шмат чыстага золата. Гэтыя япашкі тады, відаць, былі вельмі шчаслівыя.
  
  
  
  Потым я ўбачыў дзірку. Я спадзяваўся, што наш Бог не даў бы мне такіх добрых вачэй, бо ведаў, што маю намер правесці расследаванне. Ён прасіў аб гэтым.
  
  
  
  Прама насупраць мяне гэта была квадратная цёмная дзірка ў сцяне. Крыху ніжэй і ўжо, чым звычайныя дзверы. Я падышоў і пасвяціў лямпай у адтуліну. Там было вельмі ціха. Вакол мяне было мяккае слізгаценне слізгальных адурманеных змей.
  
  
  
  Святло паказала шахту, якая спускалася ўніз, як шахта. Вось дзе яны, відаць, здабылі золата гэтых змей. Я нырнуў у шахту з «люгерам» у руцэ і саслізнуў па крутым схіле за святлом маёй лямпы. Недзе быў круты паварот направа. Я зрабіў гэты паварот, і вось ён.
  
  
  
  Няма аб чым турбавацца, таму што ён даўно памёр. Я дазволіў святлу зайграць карычневымі абсыпанымі косткамі і ўбачыў нешта цьмяна-срэбнае мігаценне. Кулон, бранзалет, тоўсты і трывалы на адной з касцей перадплечча.
  
  
  
  Я падняў яго, і косць разляцелася на часцінкі пылу. Ён сагнуўся ў маёй руцэ. Гэта выклікала ў мяне дзіўнае пачуццё. Цяпер я пачынаў знаходзіць усё гэта вельмі дзіўным. Я заціснуў лямпу паміж каленамі і вельмі ўважліва агледзеў падвеску. Я паскрэб кавалак нажом.
  
  
  
  Плаціна!
  
  
  
  Я паклаў рэч у кішэню і выйшаў. Я не паказваў яго Сіці і нічога пра гэта не казаў. Яна была такая шчаслівая, што я выйшаў са змяінага храма жывым, што не задавала ніякіх пытанняў. Яна ўзяла багаж на плечы, надзела капялюш з пальмавага лісця і паспяшалася прэч.
  
  
  
  Яна сказала цераз плячо: «Маленькія людзі глядзяць. Убачымся ў храме. Мы спяшаемся і, можа быць, без праблем».
  
  
  
  Я не хацеў ніякіх непрыемнасцяў. Не такога кшталту непрыемнасці. Ва ўсходняй частцы Малакі тубыльцы выкарыстоўваюць духавыя пісталеты і дроцікі. Яны ловяць мамб, дояць яго і змешваюць яд з нейкай жавальнай гумкай. Пфффффттт. Ціхі і вельмі хуткі спосаб памерці. Я паверыў Сіці. За намі назіралі, але пакінулі ў спакоі. Маё дыханне крыху супакоілася, калі мы былі адтуль у некалькіх мілях. Сіці пераадолела свой страх і пачала дзьмуцца. Вялікую частку часу яна ігнаравала мяне і перастала размаўляць па-ангельску.
  
  
  
  Калі мы спыніліся, і я даў ёй цыгарэту, яна ўзяла яе.
  
  
  не гледзячы на мяне, і сказаў занадта ветліва: - «Трыма касі».
  
  
  
  Я настроіўся і паддражніў яе ў адказ. "Байк мем".
  
  
  
  Нахмурыўшыся і закаціўшы вочы, яна паглядзела на мяне. «Ціда! Тыда мем! '
  
  
  
  "Ах." - Я ўсміхнуўся, але цяпер я таксама пачаў крыху прыходзіць у настрой. - Значыць, твой партызан не жанаты на табе? Нават па законах джунгляў?
  
  
  
  Яна паглядзела на мяне і прыклала руку да сэрца. Яе вочы напоўніліся слязамі. "Сакіт", - сказала яна. «Сакіт, Туан. Сакіт сіні.
  
  
  
  У яе было шмат душэўнага болю.
  
  
  
  Тады я памыліўся. Я абняў яе, пагладзіў па валасах і пацалаваў у лоб. Яна няправільна зразумела, выпусціла багаж і адцягнула мяне ў бок, каб заняцца са мной каханнем.
  
  
  
  Мне было цікава, што думаюць гэтыя маленькія тубыльцы, калі яны ўсё яшчэ глядзяць. Без сумневу, яны былі вельмі збянтэжаныя.
  
  
  
  Яна была падобная на дзіця, раптоўная і зменлівая, як дождж у джунглях. У той момант, калі яна скончыла, яна паляпала мяне па шчацэ і прамармытала: "Сенанг-сенанг".
  
  
  
  Так што яна зноў была шчаслівая. Яна ўзяла багаж і зноў рушыла ў дарогу. Цяпер яна зноў усміхнулася мне і зноў загаварыла па-ангельску. Ці, прынамсі, нешта падобнае на гэта. -
  
  
  
  - Вы падвяргаеце сябе небяспецы, Туан. А Сіці вельмі сумны. Ты памрэш, а я памру яшчэ больш сумны. Не памірай, калі ласка. Я сказаў ёй, што зраблю ўсё, што мае сілы.
  
  
  
  У тую ноч яна, як звычайна, залезла ў мой спальны мяшок, але тут жа заснула, прыціснуўшыся шчакой да маёй. Мне спатрэбілася вельмі шмат часу, каб скончыць.
  
  
  
  Плаціна. Але як гэтыя чуткі аб золаце патрапілі ў свет? Гісторыя, міф, легенда ці нешта яшчэ, заключалася ў тым, што японцы скралі залатых змей са старажытнага храма. Я не зразумеў. Праз некаторы час я здаўся і падумаў пра іншыя рэчы.
  
  
  
  Маленькі народ, карэнныя семангі, ніколі не будавалі гэты храм і не рабілі гэтых ідалаў. Яны, мабыць, атрымалі ў спадчыну гэта, перанялі, калі людзі, якія першапачаткова пабудавалі будынак, зніклі.
  
  
  
  Усё гэта глыбока мяне цікавіла, але не настолькі, каб убачыць скрозь стагоддзі. Такім чынам, гэты храм быў часткай страчанай цывілізацыі, магчыма, тысячы год таму. Яна валодала плацінавым рудніком і ведала, як яго апрацоўваць. Так? Я не быў антраполагам. Я быў агентам AX, старэйшым кілмайстрам, прафесійным забойцам, у якога была свая праца. Я заснуў, думаючы, што ўжо блізкі да завяршэння працы.
  
  
  
  З наступленнем цемры наступнага дня мы абмінулі падножжа гары Гаененг, і, нарэшце, я адчуў пах мора.
  
  
  
  Сіці фыркнула і сказала: «Лаўт».
  
  
  
  Я сказаў, што яна мае рацыю і што цяпер нам трэба быць яшчэ больш асцярожнымі, чым раней. "Чырвоная кобра" не магла быць занадта далёка наперадзе нас.
  
  
  
  Праз гадзіну я знайшоў яшчэ адзін біваку, зусім побач са слановай сцежкай. На гэты раз гэта быў вялікі лагер з трыма вогнішчамі. Таксама былі сляды ад джыпа.
  
  
  
  Цяпер я праклаў шлях у джунглі і пакінуў Сіці, каб прыгатаваць для нас ежу. Я вярнуўся да бівуака "Кобры" і падышоў да яго вельмі асцярожна. Джып не зваліўся з неба.
  
  
  
  За мілю я знайшоў слабы след, які вядзе на паўднёвы ўсход. Проста след колаў, які ідзе па радзеючых джунглях. Я знайшоў яшчэ сляды джыпа. Я паглядзеў на брытанскую ваенную карту. Гэты джып, відаць, прыбыў з Ката Бароэ. Гэта быў даволі вялікі горад, адзін з нямногіх на засушлівым усходнім узбярэжжы. Хтосьці, магчыма, больш, чым хто-небудзь, нанёс візіт Чырвонай Кобры. Ён дабраўся да слановай сцежкі і прайшоў па ёй да бівака. Што гэта было: Акцыі? Інфармацыя? Новыя рэкруты?
  
  
  
  Я вярнуўся ў лагер і зноў абшукаў яго. Упершыню я быў страшэнна нядбайны, але я настолькі прывык да «Кобры», што не спрабаваў нічога схаваць, што выпусціў яе з-пад увагі, калі яна гэта зрабіла.
  
  
  
  За межамі звычайнага туалета - і я ўбачыў, што прыплод быў яшчэ зусім свежым - я ўбачыў, што трава была некалькі вытаптана. Гэта было няцяжка не заўважыць. Я прайшоў па сцежцы даволі глыбока ў джунглі, выкарыстоўваючы свой паранг, і знайшоў крыты, толькі што выкапаны калодзеж. Ён быў неглыбокім, і я хутка выявіў яго з дапамогай паранга.
  
  
  
  Унутры была куча карычневых кардонных каробак. Вялікія і маленькія. У меншых скрынях былі радыёдэталі. Лішкі абсталявання прадаюцца ў Сан-Францыска і адпраўляюцца праз Ганконг і Сінгапур. Лім Джанг выкарыстаў стары перадатчык арміі ЗША, SXC 12, прылада, з якім я быў добра знаёмы. Не, чалавек, якога я забіў на алавянай рудні, сказаў мне праўду. У Лім Джанга зламалася старое радыё, і ён не мог мець зносіны з Пекінам, з Кантонам або з кім-небудзь, хто прымушаў яго танчыць. Цяпер у яго з'явіліся новыя запчасткі, і ён, нарэшце, зноў адзначыўся ў чырвонай сетцы.
  
  
  
  Мяне больш цікавілі вялікія каробкі. Нашмат больш. Абсталяванне для дайвінга.
  
  
  
  Чатыры поўныя рыштункі для дайвінга. Цыліндры, ласты, акуляры і ўсё такое.
  
  
  
  Чорныя трафарэтныя літары паказалі, што яны належаць АКВА-АРТ КАМПАНІІ, ІНК. Кліўленд, Агаё.
  
  
  
  Я кінуў каробкі назад у яму і засыпаў іх зямлёй. Што да гэтай затанулай японскай падводнай лодкі, я больш не сумняваўся. Золата? Я пакруціў галавой. Бранзалет, які ў мяне быў у кішэні, быў з чыстай плаціны. Магу паспрачацца, што гэтыя выкрадзеныя багі-змеі таксама былі плацінавымі. Але як гэтае золата апынулася ў гульні?
  
  
  
  Я здаўся і пайшоў у наш лагер за ежай, якую Сіці прыгатавала для мяне на гэты раз. Гэта не магло быць шмат, бо нашы харчы заканчваліся. У нас не было часу расстаўляць пасткі, і страляніна з пісталета была б раўнасільная поўнаму самагубству.
  
  
  
  Мне здавалася, што той джып, які наведаў Лім Джанг, мог прынесці яму больш, чым проста радыёдэталі і вадалазны рыштунак. Можа там было паведамленне. Я паспрабаваў прадставіцца на ягоным месцы. У яго розуме.
  
  
  
  У яго было дастаткова часу - нават калі б ён адправіў кур'ера праз джунглі пешшу - каб праверыць гісторыю падводнай лодкі.
  
  
  
  Канечне, быў! Але нават да гэтай праверкі ён паверыў гісторыі. Ён пакінуў сваё сховішча і рызыкнуў выбрацца з джунгляў да адкрытага берага.
  
  
  
  Тым не менш, ён, відаць, праверыў. Я ведаў, што кітайская сакрэтная служба, асабліва Чынг Пао, па-чартоўску добрая. Практычна не горш за рускіх ці нашых. Яны, напэўна, змогуць вызначыць, ці патанула японская падводная лодка на ўсходнім узбярэжжы Малакі ў апошнія гады Другой сусветнай вайны. У іх цалкам можа быць поўныя звесткі з гэтай нагоды, схаваныя ў якім-небудзь пыльным архіве - назоў лодкі, калі, чаму, кім і гэтак далей -.
  
  
  
  Калі б маё нюх было верным, «Чырвоная Кобра» праверыла б, і кур'ер на джыпах прыехаў бы пацвердзіць паведамленне аб той затанулай японскай баржы. Джып прывёз з сабой вадалазны рыштунак. Усё гэта было старанна праверана. Гэтая падлодка сапраўды была там. Яна была поўная плаціны ці золата - я не хачу паўтараць гэта зноў, а Чырвоная Кобра гэтага хацела. Калі б ён змог гэта атрымаць, ён зноў стаў бы добрым сябрам Пекіна. Кожнай службе падабаюцца людзі, якія зарабляюць грошы. З падводнай лодкай, поўнай золата ці плаціны, вы можаце купіць даволі шмат зброі, боепрыпасаў і выбухоўкі і заплаціць многім навабранцам.
  
  
  
  Ergo. Мяне цалкам уладкоўвае бягучы стан Спраў. Гэтая праклятая лодка была там, Лім Джанг атрымаў карту ў беднага дзядзькі і збіраўся яе адшукаць. Падводная лодка знаходзілася дзесьці на дне сіямскага заліва, несумненна, недалёка ад берага, і, каб дабрацца туды, Лім Джангу прыйшлося выйсці ў чыстае поле.
  
  
  
  Уверх па плоскім пляжы, каб загараць жоўтым задам. Вядома, ён не мог сядзець склаўшы рукі ў гарах або ў навакольных джунглях, каб знайсці і спустошыць такую ​​лодку. Яму прыйшлося выбрацца з хованкі, каб знайсці яе.
  
  
  
  Сіці заўважыў фрукт дурыяна, і мы з'елі смярдзючую цудоўную мякаць разам з апошнім слоікам кашы ў якасці трапезы. З гэтага моманту нам давядзецца жыць на сыры і шакаладзе, на цыгарэтах і на тым, што мы зможам злавіць.
  
  
  
  Мяне гэта мала хвалявала. Я не думаў, што гэта працягнецца доўга.
  
  
  
  Я адчуваў сябе добра. Калі той ноччу яна праслізнула ў мой спальны мяшок, Сіці заўважыла, што я для яе раблю нават занадта шмат.
  
  
  
  Прынамсі, яна сказала мне тое, чаго ніколі раней не казала.
  
  
  
  “Сюды! Судан! Туан, калі ласка, сюды!
  
  
  
  Добра. Досыць.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мы з Сіці бедна паснедалі, прасядзелі пад ранішнім дажджом пад падстрэшкам і пайшлі глядзець. Слановая сцежка вяла проста да пляжу. Прыкладна ў мілі ад берага гусеніцы джыпа круціліся, потым павярнуліся да Ката Бароэ. Прайшоўшы яшчэ кіламетр, я знайшоў месца, дзе партызаны пакінулі след і пракладалі сабе шлях праз апошнія рэшткі джунгляў. Тут я рэзка спыніўся. Я адышоўся на пяцьсот метраў і сам нырнуў у джунглі. Тут, на ўзбярэжжы, былі джунглі, якія яны называюць "добрымі". Досыць блізка, каб вас не заўважылі, і нядосыць блізка, каб запаволіць вас.
  
  
  
  На пошукі Чырвонай Кобры ў мяне пайшло тры гадзіны.
  
  
  
  Гавань, насамрэч велізарная бухта, сканчалася ракавінай на паласе белага пяску. Паласа зямлі тырчала, як палец, у вадзе, а джунглі - як цёмна-зялёныя валасы наверсе. Гэта было ідэальнае месца для таго, што задумаў Лім Джанг. Занадта ідэальна. Гэта было настолькі заўважна, што гэта можна было вельмі лёгка заўважыць. Ад канца гэтага пальца прагнілы пірс адыходзіў у ваду на сотню ярдаў. Адразу заўважыў, як гэта сабрана. Бухта была дастаткова глыбокай, каб японскія грузавыя караблі маглі ўвайсці прама да прычала і прычаліць да прычала, каб дачакацца свайго грузу з рудой. Гэтыя японцы, верагодна, так востра мелі патрэбу ў волава, што рызыкнулі і днём вазілі руду. І гэтая падводная лодка "Яппен" ахоўвала караблі з цынам.
  
  
  
  Мы з Сіці ляжалі ў невысокім кусце на мысе прыкладна за паўмілі на поўдзень ад бухты. Я сказаў ёй, што рабіць, і яна пагадзілася. Інакш туан добра ўдарыў бы яе па галаве. Мы казалі шэптам і перасоўваліся на карачках. Прытулак быў прыстойны, але не настолькі добры, каб мы маглі стаяць прама.
  
  
  
  Сіці была вельмі цярплівая. Час ад часу яна вымала бінокль, аглядала нізкі мыс, моршчыла нос і нешта мармытала сабе пад нос. Я злавіў некалькі слоў. Заўсёды адно і тое ж: "Сенанг - сенанг".
  
  
  
  Добра добра. Яна была задаволена тым, як ідуць справы. Я мала звяртаў на гэта ўвагі. Я быў зусім не задаволены тым, як ідуць справы. Я высачыў Чырвоную Кобру, і зараз мая місія падышла да канца, але зараз я сутыкнуўся з апошняй праблемай: як мне дабрацца да яго? Ён быў у джунглях на мысе і не паказваўся. Увесь дзень я праляжаў, гледзячы на яго, і толькі аднойчы злавіў святло, адбітае ад чагосьці ў падлеску. Лім паводзіў сябе стрымана і нязмушана. Я ведаў, што ён бы выставіў ахову, і было бязглузда спрабаваць забіць яго днём. Тады я мог бы забіць сябе.
  
  
  
  На гэтым адкрытым беразе яму даводзілася працаваць па начах. Гэта быў адзіны спосаб зрабіць гэта. У пяцістах ярдах ад прагнілага пірса я заўважыў прастакутнік з маленькіх белых плытоў, якія плылі ў моры. маякі. Ён ужо знайшоў падводную лодку. Што б ён зрабіў зараз?
  
  
  
  Нарэшце Сіці заснула. Я не спускаў вачэй, але нічога не бачыў і правёў астатак дня, спрабуючы зразумець, што адбываецца.
  
  
  
  Там было мала прыбярэжнага суднаходства. Удалечыні было некалькі рыбацкіх джонак, і аднойчы я ўбачыў дым іржавай баржы, якая накіроўвалася да Кронг Тхеп.
  
  
  
  Лім Джанг змог знайсці золата ці плаціну з дапамогай сваіх вадалазаў. Але яму спатрэбіцца цяжкае абсталяванне, каб падняць яго ў шлюп, некалькі кранаў і, прынамсі, рухавік, каб усё гэта працавала. Плюс нейкі дапаможны карабель. А ў яго ўвогуле нічога падобнага не было. Усё, што ён мог зрабіць у дадзены момант, гэта вызначыць месцазнаходжанне падводнай лодкі, каб вызначыць, ці сапраўды там было тое скарб, затым адзначыць гэтае месца, а затым пачакаць і паглядзець.
  
  
  
  Тым часам ён гуляў у хованкі на сваім маленькім участку джунгляў - як, чорт вазьмі, я павінен быў дабрацца да яго? Не маючы нічога лепшага, я прымацаваў аптычны прыцэл Bosch да вінтоўкі Browning яго лінзы, як і ў бінокля, былі каляровымі, каб яны не адлюстроўвалі святло сонца і паспрабаваў. Прыцэл быў у парадку і выводзіў паласу зямлі перад ствалом гарматы. Гэта было зманліва. У мяне быў усяго адзін стрэл, толькі адзін, і я не хацеў рызыкаваць страляць з паўкіламетра. Таму што, калі я хацеў стрэліць у яго з далёкай дыстанцыі, гэта павінен быў быць стрэл у яго паважаную каштоўную галаву. Стрэліць у цела было лягчэй, але гэта не азначала, што ён быў бы мёртвы. Калі я патраплю па ім з патронам .458 magnum у галаву, мне больш не запатрабуецца ніякіх гарантый. Бо ён памёр.
  
  
  
  Я лёг крыху зручней і, абапіраючыся на рамень вінтоўкі, абапіраючыся на рукі, прыціснуў вока да тэлескопа і перамяшчаў прыцэл наперад і назад па мысе. Я бачыў слабыя сляды лодак. Я бачыў крыху раней у бінокль. Яны прайшлі ад вады да падлеска і дрэў. Мне здалося, што ён выкарыстоўваў тыя каноэ малайскага тыпу, і той, хто павінен быў падмятаць сляды, не надта добра спраўляўся са сваёй працай.
  
  
  
  З дапамогай тэлескопа я прайшоў па слядах байдарак да краю джунгляў. Яны былі недзе там былі схаваныя, але я нідзе не мог іх знайсці. Там, дзе канчаліся сляды, я зафіксаваў уяўную мэту з улікам ветра і адхіленні ўніз. На ўсялякі выпадак. На пляжы прыкладна за чатыры метры ад узлеску расла адзіная пальма. Я прыцэліўся туды, дзе ўнізе праходзілі сляды лодак.
  
  
  
  Потым я ўбачыў яго. На тысячную долю секунды мой тэлескоп быў поўнасцю запоўнены. Чырвоная кобра. Лім Джанг. Чалавек, каб забіць якога, мне прыйшлося пераадолець тысячы міль.
  
  
  
  Ён быў маленькім. Невялікі чалавек у зялёным камбінезоне пад нечым накшталт пляскатай паліцэйскай фуражкі. За ачкамі ў рагавой аправе ён выглядаў бяскрыўдны як мыш. У яго нават не было зброі; ён быў без рамяня і без рэвальвера. Я чуў, як Бэн Томсан сказаў гэта: «Гэты Лім чортаў памяшаны. Каля пяцідзесяці, носіць акуляры, выглядае акадэмікам. Ніякіх жанчын. Ніякіх хлопчыкаў».
  
  
  
  Акуратны маленькі забойца. Надзвычай майстэрскі ў масавых забойствах. Мне ўспомнілася смурод, які зыходзіў з яра каля кампонгу.
  
  
  
  Я ледзь не зрабіў гэта, чорт вазьмі. Я зрабіў глыбокі ўдых, адпусціў палову і павольна дазволіў пальцу націснуць на спускавы кручок. Вінтоўка шчыльна прыціснулася да майго пляча, і калі я пачаў націскаць, раменьчык зацягнуўся.
  
  
  
  Я выдыхнуў і зноў апусціў вінтоўку. Не, надта далёка. Занадта рызыкоўна. Да таго ж ужо позна. Яго ўжо не было. Мы хаваліся да цемры. Да гэтага часу Сіці ўжо стала сумна, і яна ўвесь час пыталася ў мяне: «Poekool berapa?» Колькі зараз часу? Я сказаў tid'apa і што яна павінна захаваць свой мілы тварык. Гэта не мела значэння. Я быў пакрыўджаны. Можа, мне трэба было зрабіць адзін стрэл.
  
  
  
  Як толькі сцямнела, мыс ля старога пірса ажыў. Я вылаяўся, бо ў мяне не было бінокля начнога бачання. Свяціў месяц, але было яшчэ некалькі цёмных дажджавых аблокаў, якія перашкаджалі мне. Нарэшце я вырашыў рызыкнуць. Я сказаў Сіці заставацца на месцы, а затым дазволіў сабе скаціцца па невялікіх валунах, пакуль я, нарэшце, не дабраўся да пляжу бухты. З гэтага месца, лежачы на жываце ў пяску, як нейкі злы краб, я бачыў, як свецяцца мігатлівыя ўзоры ў душнай ночы. Мяккія крыкі раздаваліся па вадзе, калі агні сыходзілі ад пірса да маякоў, якія я заўважыў раней. І я пачуў плёскат вясла, пакуль плылі каноэ.
  
  
  
  Я бачыў крыху больш, чым плецены ўзор агнёў. Але мне было дастаткова лёгка ўявіць астатняе. Лім Джанг прымусіў сваіх байцоў працаваць. У яго будуць праблемы. Падводная лодка, змешчаная ў салёнай вадзе каля дваццаці пяці гадоў, уяўляе некаторыя з гэтых праблем. У Лім Джанга не было цяжкага абсталявання.
  
  
  
  Я меркаваў, што японская падводная лодка была захоплена знянацку на паверхні, пасля чаго затанула з адчыненым галоўным люкам. Бо інакш Лім Джанг не марнаваў бы часу.
  
  
  
  Я здагадаўся і пра іншае: ён яшчэ не знайшоў скарб. Ён нават не быў упэўнены, што гэта было там, нават калі ён высачыў субмарыну.
  
  
  
  Некаторы час я думаў пра гэта. Гэта было правільна. Ён яшчэ не знайшоў ні золата, ні плаціны, ні чагосьці яшчэ. Вось чаму ён усё яшчэ тусаваўся там, рызыкуючы такім жудасным чынам. Начное асвятленне, напрыклад, ужо было праблемай. А таксама тырчаць на гэтым мысе, нават калі ён быў пад хованкай. Там ён, як мяркуецца, сядзеў амаль голы, бо я ведаў, што прыкладна за дзесяць міль ад берага ёсць галоўная дарога. Адзін піск, адзін намёк урадавым войскам, і ўсё, што ім трэба было зрабіць, гэта заблакаваць паўвостраў, і Чырвоная Кобра б трапіўся.
  
  
  
  Я мог бы гэта зрабіць ці адправіць Сіці з паведамленнем. Я нават не падумаў пра гэта. Маім загадам было забіць Лім Джанга.
  
  
  
  Паднімаючыся да таго месца, дзе я пакінуў дзяўчыну, я задаваўся пытаннем, што пайшло не так. Чаму Лім Джанг не змог знайсці скарб? Блін, падводная лодка не такая ўжо і вялікая.
  
  
  
  Мы пачакалі, пакуль зноў з'явіцца месяц, і адышлі ў джунглі, далей ад мыса. Сіці было мала што сказаць. А ў мяне з'явіўся план. Я вырашыў, як забіць Лім Джанга.
  
  
  
  Лепшы час будзе бліжэй да ўзыходу сонца, калі партызаны спыняць сваю начную дзейнасць. Тады яны былі стомленыя, сонныя, галодныя і, магчыма, крыху менш пільныя. Затым я мог вярнуцца на той участак пляжу, з якога я толькі што прыйшоў, і схавацца за некаторымі з тых валуноў, якія я бачыў там ляжалымі. Гэта скароціць маю дыстанцыю ўдвая, і з двухсот пяцідзесяці метраў я не змагу прамахнуцца. Нават пры стрэле ў галаву. Ранні світанак можа быць не ідэальным, але я проста павінен быў справіцца з гэтым. Чаканне, пакуль святло не стане дастаткова моцным, якраз перад узыходам сонца над Паўднёва-Кітайскім морам. Сонца тады будзе злева ад мяне, а мая мэта - на поўдні. Нават калі б мне давялося чакаць сонца, гэта не мела вялікага значэння.
  
  
  
  Уся справа ў тым, каб добра падрыхтавацца. Пры падыходным святле, калі Лім Джанг крыху расслабіцца, і ўмовы былі ідэальнымі ўсяго на адну хвіліну. Гэта ўсё, што мне было патрэбна. Усё, чаго мне прыйшлося чакаць. У тую хвіліну, калі ўсё было абсалютна ідэальна. Затым націскаю на спускавы кручок, і я магу вярнуцца дадому. Я не баяўся пагоні. Калі б я бачыў, як яго галава ўзарвалася ў тэлескоп, мяне б ужо там не было. Глыбока ў джунглях і занадта далёка, каб яны маглі зразумець, што забіла б іх правадыра.
  
  
  
  У тую ноч Сіці не хацела займацца каханнем. Мне гэта падабалася. Пасля таго, як яна заснула, я доўга ляжаў, разважаючы і шукаў тую адзіную магчымую памылку, якая магла азначаць маю смерць.
  
  
  
  Я бачыў некаторыя рыскі, але быў гатовы на іх пайсці. Ніводны план ніколі не бывае ідэальным. Усталяваўшы ў думках будзільнік за гадзіну да ўзыходу сонца, я заснуў.
  
  
  
  Мяне разбудзіў тыгр. Я рэзка выпрастаўся і зачапіўся за маскітную сетку. Гэта яго напалохала. Яго страўнік быў поўны, таму ён не паляваў. Ён проста ішоў і спалохаўся, калі я выдаў гук. Я злавіў іскру зялёнага агню. Потым ён знік, пакінуўшы прагорклы пах. Але было яшчэ сёе-тое - Сіці таксама не было. Я быў адзін у спальным мяшку.
  
  
  
  Спачатку я падумаў, што яна, магчыма, прачнулася, каб аблегчыцца ў джунглях. Я чакаў. Яе не было. Праз 15 хвілін я зразумеў, што гэтага не магло быць. Я ўстаў з пасцелі і абследаваў мясцовасць з "Люгерам" напагатове. Нічога такога. За выключэннем таго, што паранг знік. Я пракляў усё. Чым займаецца гэтая маленькая сучка ў джунглях?
  
  
  
  Прагуляцца па джунглях пасярод ночы? Гэта не мела сэнсу.
  
  
  
  На захадзе месяц быў нізка ў небе, але аблокі рассеяліся, і я сёе-тое ўбачыў. Я пачаў нервавацца. Тое, што я не магу зразумець, хутка мяне непакоіць.
  
  
  
  Я хутка агледзеўся з ліхтарыкам, які прыкрыў пальцамі. Нічога такога. Я вярнуўся да ложка і страсянуў яго. Я паправіў сетку, а затым сеў на кукішкі на краі джунгляў, чакаючы з браўнінгам на каленях і. Пры святле месяца я добра бачыў тую невялікую нішу, якую выразаў для лагера.
  
  
  
  Яна была малайкай і, натуральна, добра разбіралася ў джунглях. Я не чуў, як яна падыходзіць. Яна выйшла з другога боку джунглі і падышлі да спальнага мяшка. У адной руцэ яна несла паранг, а ў другой нешта яшчэ. Нешта, што яна трымала ля грудзей. На ёй была мая кашуля ад камароў і кляшчоў, і калі яна спынілася ля нашага ложка, і раптам ярка заззяў месяц, я ўбачыў вільготную пляму на маёй кашулі. Тады я ведаў. Я ведаў, але гэтага не разумеў. Для некаторых рэчаў вам проста трэба крыху больш часу.
  
  
  
  Я выйшаў і спакойна сказаў: "Дзе ты была, Сіці?"
  
  
  
  Яна хутка павярнулася, зашыпеўшы ад здзіўлення і страху. Імгненне яна глядзела на мяне, прыціскаючы стварэнне да грудзей.
  
  
  
  - Туан палохае Сіці, - запінаючыся, сказала яна.
  
  
  
  Яна паспрабавала дацягнуцца да краю джунгляў, але я ўзвёў пісталет, каб яна магла чуць. «Берэнці!» - сказаў я.
  
  
  
  Я б не стрэліў, але яе было занадта проста зразумець. Яе мозг проста не працаваў так хутка. Яна спынілася.
  
  
  
  Я паказаў на ложак. "Балек сіні!"
  
  
  
  Яна падышла і спынілася. «Кінь паранг», - сказаў я.
  
  
  
  Яна выпусціла яго. Я падняў яго і паглядзеў на парэз, кроў.
  
  
  
  Я звярнуў увагу на тое, што яна ўсё яшчэ прыціскала да грудзей. Ён быў загорнуты ў пальмавае лісце і капаў.
  
  
  
  "Кладзіся", - сказаў я ёй.
  
  
  
  Спачатку яна адмовілася. Яна прыціснула яго да сябе і прамармытала нешта, чаго я не мог зразумець. Затым яна ўздыхнула і паклала рэч на падлогу да сваіх ног.
  
  
  
  Байк, Туан. Тид'апа.
  
  
  
  Для мяне гэта мела значэньне. Я быў злы і мяне крыху ванітавала. Я сказаў ёй адысці ў бок, а затым зняў з прадмета пальмавае лісце.
  
  
  
  Ён быў прыгожым хлопчыкам, пакуль яна не адсекла яму галаву. Яго вочы былі зачыненыя, а рот скрыўлены ў вар'яцкай ухмылцы здзіўлення. Я дазволіў святла лямпы свяціць на галаву на працягу дзесяці секунд. Гэтага было дастаткова.
  
  
  
  Сіці спакойна глядзела на мяне. Я быў не ў захапленні. Напрыклад, яна магла чакаць аўтобус у Коэла Лаэмпаер.
  
  
  
  "Чаму, Сіці?"
  
  
  
  Яна дакранулася да сваіх левай грудзей, якая выступала пад плямай на маёй кашулі. «Сакіт, Туан. Я адчуваю за яго моцны боль. Я вельмі кахаю яго. Ён здраджвае мне, забівае ўсіх маіх людзей. Ты бачыла гэта, Туан.
  
  
  
  Так, я гэта бачыў.
  
  
  
  Сіці зноў дакранулася да яе грудзей. Яна мне ўсміхнулася. «Спачатку я была вельмі закаханая. Цяпер я шчаслівая. Шчаслівая. Я пакрыўдзілася ".
  
  
  
  Вы маглі б змірыцца з гэтым.
  
  
  
  Я думаў хутчэй, чым калі-небудзь. Я пагасіў святло, месяц зайшоў, і мы стаялі ў цемры. Я не думаў, што яна ўцячэ. Гэта была шокавая рэакцыя. Мяне ўсё роўна не хвалявала, ці забіла яна яго. Урон ужо быў нанесены. Узнікла пытанне: колькі ўрону?
  
  
  
  Гэта была крывавая калатуша. Я затрымаўся. Я не магу выкарыстоўваць лямпу і без месяца, калі б толькі вельмі слабы месяц, я быў бы бездапаможны ў джунглях. Усё, што я мог зрабіць, гэта пачакаць і спадзявацца, што яна скончыла як мае быць.
  
  
  
  - Як табе гэта ўдалося, Сіці? Вы ўвайшлі ў іхні лагер?
  
  
  
  Гэта здавалася малаверагодным, але я ведаў, што яна рухалася як здань.
  
  
  
  'Мабыць не. Я не ўваходзіла ў лагер. Была тамака, але не абавязкова. Я выяўляю, што Кеда дзяжурыць. Ты зразумеў, Туан. ён вартавы. Я чула, як ён размаўляў з іншымі мужчынамі. Я моўчкі чакаю ў джунглях, пакуль ён не застанецца адзін. Тады я паразмаўляла зь ім».
  
  
  
  «Напэўна, гэта заспела Кеду знянацку», - падумаў я. Але чаму гэтаму чалавеку не хапіла розуму забіць трывогу?
  
  
  
  Яна чытала мае думкі. «Я размаўляла з ім з любоўю, Туан. Ён здзівіўся, але паверыў, што я ўсю дарогу сачыла за ім з-за кахання».
  
  
  
  Ганарыстасць можа быць страшэнна небяспечным. Вось і ўсё. Я не сказаў ні слова. Што тамака было сказаць? Яшчэ яна выставіла мяне вялікім дурнем. Яна выкарыстоўвала мяне. Я ледзь не засмяяўся пры думцы, што выкарыстаў яе для забаўкі, а яна выкарыстоўвала мяне для помсты. Яна прымусіла мяне прывесці яе сюды, каб адсекчы галаву яе няслушнаму палюбоўніку.
  
  
  
  «Што нам зараз рабіць, Туан. Што ты зробіш з Сіці. Ты збіраешся яе пакараць? Вы аддаяце мяне ўраду, каб мяне павесілі?
  
  
  
  "Усё роўна", - груба сказаў я. "Вы ўпэўненыя, што вас не бачылі і не чулі?"
  
  
  
  - Тида, Туан. Я так не веру. Я была занадта хуткая - стукнула, адарвала галаву і прэч. Вельмі хутка, Туан.
  
  
  
  Я пракляў месяц, калі яна зайшла. Наступіла поўная цемра, і я апынуўся ў цёмнай дзірцы ў джунглях. Я быў так прыкаваны да гэтага месца, нібыта быў звязаны. Я быў злы і з кожнай хвілінай рабіўся ўсё больш напружаным. Мая сігнальная лямпа зараз загарэлася даволі ярка.
  
  
  
  "Цела", - сказаў я. «Яны знойдуць яго з першымі промнямі сонца, можа, раней, і гэта іх папярэдзяць. Ты мяне добра падставіла, мілая.
  
  
  
  Як, чорт вазьмі, я мог падабрацца да гэтага Лім Джангу? Дык як я павінен быў забіць гэтую Чырвоную Кобру? Я назваў сябе дурным ублюдкам, таму што не разумеў, чым яна займаецца, і не пільна за ёй сачыў. Цяпер было ўжо позна. Гэта запатрабавала поўнай змены маіх планаў. Я чуў яе шэпт. 'Ды калі ласка. Ёсць цела. Я не думаў аб гэтым. Выбачыце, калі ласка, за тое, што даставіў вам непрыемнасці. Я не ведаю.'
  
  
  
  Я быў абавязаны гэтым сваім маўчаннем. Я адразу зразумеў, што Сіці ніколі не ведала, чым я на самой справе займаюся. Збольшага гэтая бязладзіца была маёй уласнай дурной, гнілой памылкай. Калі б я ёй даверыўся ...
  
  
  
  Мае інстынкты добрыя і надзейныя. Я ведаў, што нам трэба выбірацца адсюль. Цяпер і хутка! Нават калі гэта азначала выкарыстоўваць лямпу.
  
  
  
  Я пачаў рухацца.
  
  
  
  Мае інстынкты былі правільнымі. Занадта позна.
  
  
  
  Чатыры магутныя промні святла пранізвалі паляну, круціліся вакол і нарэшце знайшлі нас. Потым яны працягвалі цэліцца на нас.
  
  
  
  Быў голас на выдатнай англійскай.
  
  
  
  "Падніміце рукі і не рухайцеся".
  
  
  
  Больш мне нічога расказваць не даводзілася. Я ведаў, чый гэта быў голас.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  
  
  
  
  Яны прымусілі мяне глядзець.
  
  
  
  Спачатку яны моцна пасварыліся з-за гэтага. Адзін з малодшых лейтэнантаў Лім Джанга, кашчавы мускулісты малайзійскі кітаец Сок Тан, які здаецца намеснікам камандзіра, спрабаваў пераканаць Лім пашкадаваць дзяўчыну.
  
  
  
  Яны даволі шмат спрачаліся на гэты конт.
  
  
  
  Сок Тан паважаў боса, але не баяўся яго. Яны балбаталі разам на кантонскім дыялекце і праігнаравалі мяне. Або яны не ведалі, што я разумею гэтую мову, або ім было напляваць. Мусіць, апошняе. Каго гэта хвалявала? Я быў наступны.
  
  
  
  Сок Тан паскардзіўся, што ў мужчын не было жанчын некалькі месяцаў, а Сіці была красуняю. Яны маглі перадаваць яе з рук у рукі, каб усе былі шчаслівыя.
  
  
  
  Лім сеў за свой палявы стол, склаў дагледжаныя рукі, нахмурыўся і пакруціў галавой.
  
  
  
  'Слухай. Я не хачу жанчын у маім лагеры. І ніводнай. Я ўжо шмат гадоў не займаюся сэксам - мужчыны могуць жыць дык яшчэ некалькі месяцаў. Яны павінны. Я аддаю загады. Жанчыны - не што іншае, як заразы, поўныя хвароб і непрыемнасцяў, хлопчык. Рабі, як я цябе прасіў. Як толькі ўзыдзе сонца».
  
  
  
  Мяне кінулі ў кут зялёнай пірамідальнай палаткі, штаб-кватэры Кобры. Ён быў адзначаны вялікімі чорнымі стрэлкамі. Старая брытанская рэч. У мяне ў роце быў кляп. Мае рукі былі звязаныя за спіной, а лодыжкі звязалі ліянамі. Усё, што я мог рабіць, гэта глядзець і слухаць. Яны цалкам ігнаравалі мяне.
  
  
  
  Сок Тан быў вельмі сумны са сваім начальнікам-маралістам. Ён праявіў бедную павагу, калі ўказаў, што, калі яна не будзе перадавацца ад мужчыны да мужчыны, яна ўсё роўна можа спатрэбіцца. Яна ўмела рыхтаваць і рабіць большую частку бруднай працы. Гэта гучала лагічна. Я ўжо заўважыў, што большасць партызан былі малазійцы, а малазійцы гультаяватыя. Таксама і малазійскія партызаны.
  
  
  
  Лім Джанг зноў пакруціў галавой. У яго былі валасы з глыбокімі завіткамі на скронях. І ён пасівеў. Сівыя валасы і акуляры ў рагавой аправе рабілі яго падобным на прафесара. Дарэчы, ён таксама так выглядаў.
  
  
  
  Дзяўчына памрэ. Яна забіла аднаго з нашых і павінна быць за гэта пакараная. Але нават калі б яна не была вінаватая ў гэтым злачынстве, я б не дапусціў яе ў свой лагер. Ты мяне здзіўляеш, Сок Тан. Вам вядомыя мае пачуцці да жанчын, але вы ўпарціцеся».
  
  
  
  "Гэта аб мужчынах, сэр!" Твар Сок Тана скрывіўся ад гневу і агіды. Ён ведаў, што стаяў спіной да сцяны.
  
  
  
  «Яны папрасілі мяне паразмаўляць з вамі. Яны вельмі раззлуюцца, калі ты так хутка пакараеш смерцю гэтую дзяўчыну. Можа быць, пазьней, калі мы зь ёй павесялімся».
  
  
  
  Потым я зразумеў, чаму яго празвалі Чырвонай Кобрай. Кваліфікацыя "чырвонае" не спатрэбілася. З гэтага моманту я думаў пра яго як пра Кобра і ні пра што іншае.
  
  
  
  Ён устаў з-за стала, як змяя, разварочваючыся. Яго вочы блішчалі за рамкамі ў рагавой аправе, і ён сапраўды зашыпеў.
  
  
  
  Вось і ўсё Хопіць, Сок Тан! Досыць! Калі вы зноў уздымеце гэтую тэму, я прыстрэлю вас на месцы. Гэта маё апошняе слова».
  
  
  
  Мой "Люгер" ляжаў на стале. Кобра паклаў на яго руку. Ён не падняў яго, а проста павярнуў так, каб рулю было накіравана на свайго лейтэнанта.
  
  
  
  Сок Тан праглынуў, адкрыў рот, страціў адвагу і выйшаў з палаткі.
  
  
  
  Намёт быў добра прыцемнены. На падстаўцы ля стала мігацеў адзіны кнот свяцільні. "Кобра" падняў "Люгер", пагуляў з ім і паклаў назад. Затым ён агледзеў штылет і замшавыя ножны. Я не ведаў, што здарылася з маім браўнінгам.
  
  
  
  Ён павярнуўся вакол сваёй восі, каб паглядзець на мяне. Яго вонкавы выгляд быў хутчэй бляклым, чым жоўтым, а твар быў уражаны воспай. Гэта быў хітры, агідны, дасведчаны стары вырадак. Ён ведаў. Я гэта ведаў. І ён ведаў, што я ведаю.
  
  
  
  Ён доўга не казаў ні слова. Ён проста глядзеў на мяне праз акуляры, як калі б я быў нейкім экземплярам пад мікраскопам.
  
  
  
  Ён нервова стукнуў вузкімі далонямі.
  
  
  
  «Такім чынам, містэр Картэр, мы нарэшце сустрэліся. Відавочна, я здзіўлены і больш за рады. Я так шмат чуў пра цябе.
  
  
  
  У мяне ў роце быў пачак пальмавага лісця, які трымаў брудную насоўку. Я паглядзеў на яго. Яго вочы за тоўстымі лінзамі плылі, як д'ябальская чорная рыба.
  
  
  
  Ён узяў са стала ліст паперы, паглядзеў на яго на імгненне, потым зноў паглядзеў на мяне.
  
  
  
  «Апісанне ідэальнае. Вы Картэр. Вы ж не адмаўляеце гэтага, ці не так?
  
  
  
  Я не здрыгануўся.
  
  
  
  Ён адкінуў паперу назад. - 'Не важна. Вы Картэр. Паводле маёй апошняй інфармацыі, мова чырвонага тыгра ў Ганконгу ўжо даўно цікавіцца вамі. Яны папрасілі ў Пекіна фота. У Пекіна была такая фатаграфія, і ён даслаў яе пры ўмове, што нас будуць інфармаваць аб вашых перамяшчэннях. Нібыта спрацавала. Чырвоныя тыгры выканалі сваю частку здзелкі, хаця і не змаглі забіць вас. Няўжо вы не былі ў Ганконгу 30 верасня, містэр Картэр?
  
  
  
  Так і было, як я ўяўляў. Я мусіў трымацца далей ад Ганконга. Упершыню за доўгі час я падумаў пра Фрэдзі. Потым я зноў забыўся на яе.
  
  
  
  "Кобра" схапіў мой "люгер", пстрыкнуў засцерагальнікам і накіраваўся да мяне. Выцягваючы кляп, ён трымаў пісталет нацэленым на мяне. Ён паглядзеў на мяне з усмешкай. У яго былі добрыя зубы для кітайца сярэдняга веку.
  
  
  
  «Нам трэба пабалбатаць, містэр Картэр. Ведаеш, можа мне не трэба цябе забіваць. Гэта, вядома, залежыць ад таго, у якой ступені вы захочаце супрацоўнічаць».
  
  
  
  Я выплюнуў рэшткі пальмавага лісця і ўсміхнуўся. Мне зусім не хацелася хіхікаць, але я прымусіў сябе гэта зрабіць. "Можа быць, я буду супрацоўнічаць", - сказаў я. «Я ведаю, што я не ў лепшай форме, і я не хачу паміраць больш, чым хто іншы. Чаго ты хочаш?'
  
  
  
  Ён вярнуўся да свайго стала, сеў і працягнуў гуляць з Люгерам. «Гэта не столькі тое, што я хачу, містэр Картэр, колькі тое, што хоча Пекін. Як вы, магчыма, ведаеце, я зараз не ў вельмі добрых адносінах з Пекінам, але ваш захоп цалкам можа стаць асноўным стымулам для кроку наперад у аднаўленні майго іміджу, як вы, амерыканцы, называеце гэта».
  
  
  
  Ён жартаваў з мяне, як мы, амерыканцы, называем гэта. Ён не збіраўся пакідаць мяне ў жывых і адпраўляць у Пекін. Ён быў ублюдкам-садыстам і хацеў разгуляць мяне.
  
  
  
  Я зірнуў на радыёстанцыю ў куце намёта. Як я і падазраваў, гэта быў стары SXC 12.
  
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  
  - Тады чаму б табе не патэлефанаваць у Пекін і не сказаць ім, што ты мяне злавіў? Яны павіншуюць вас. Вы нават можаце атрымаць медаль. Яны могуць нават дараваць вам тую бязладзіцу ў Інданезіі восем гадоў таму і дараваць вам за тое, што вы засталіся жывыя, калі ўсе вашыя сябры былі забітыя. Тады патэлефануй ім зараз».
  
  
  
  Ягоныя тонкія пальцы барабанілі па стале марш Радзецкага. Вочы з-за тоўстых лінзаў працягвалі глядзець на мяне. Ён быў незадаволены мной. Гэта быў чалавек, які не мог вынесці нават успамінаў аб няўдачах.
  
  
  
  Нарэшце ён сказаў: «Вы нахабны, містэр Картэр. Яны сказалі мне. Я чытаў вашу справу шмат разоў. Гэта даволі шырокае дасье».
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. 'І што? . Я забіў многіх з вашых смярдзючых жоўтых. Дзе ты вывучыў англійскую, Джым? Ты размаўляеш на ім вельмі добра для касавокіх».
  
  
  
  Я паспрабаваў раззлаваць яго і паспрачаўся, што ён не застрэліць мяне на месцы. Ён быў занадта паслаблены. Я хацеў яго крыху раззлаваць, раззлаваць і паглядзець, ці не памыліцца ён. Мне не было чаго губляць. Пры цяперашнім становішчы рэчаў я быў асуджаны, і гэта магло здарыцца ў любы момант.
  
  
  
  Ён падняў "люгер" і нацэліўся на мяне. Я пракляў зброю за адсутнасць лаяльнасці. Гэта быў здраднік. Кавалак жалеза, які заб'е мяне гэтак жа хутка, як і ўсіх астатніх.
  
  
  
  Кобра засмяяўся. «Я дадам да твайго дасье, што ты часам паводзіш сябе па-дзіцячы. Вы сапраўды думаеце, што можаце справакаваць мяне на тое, да чаго я яшчэ не гатовы?
  
  
  
  Я проста глядзеў на яго. Ён зноў палодзіў «люгер».
  
  
  
  «Не тое каб я супраць адказаць на гэтае пытанне, містэр Картэр. Я вырас на місіі ў правінцыі Сіньцзян. Да гэтага айцы манахі падышлі вельмі грунтоўна. Так што, калі я вырас, для мяне было вялікім задавальненьнем вярнуцца туды, каб забіць некаторых зь іх».
  
  
  
  "Усё ў парадку."
  
  
  
  Ён праігнараваў гэта. Ён выцягнуў невялікі прадмет са скрыні свайго палявога стала. Ён адбіваў святло і свяціўся цемрай. Мяне крыху ванітавала. Ён падышоў да мяне на шэсць футаў і спыніўся, разгойдваючы маленькі чорны кулон з боку ў бок. Чорны блок, падвешаны на залатым ланцужку - Кааба. У апошні раз, калі я яго бачыў, ён зручна вісеў паміж грудзей Моры. Ён чакаў, калі я ірваюся, але я не даставіў яму такога задавальнення. Я кіўнуў. -
  
  
  
  'Я ведаю гэта. Што ты з ёю зрабіў?
  
  
  
  Ён узяў маленькі кубік у далонь і паглядзеў на яго. 'Я? Я не прычыніў ёй шкоды, містэр Картэр. Але, на вялікі жаль, некаторым з маіх людзей прыйшлося высвятляць з ёй адносіны. Яна памерла ад катаванняў. Яна не здрадзіла вам, містэр Картэр. Вось чаму ёй прыйшлося памерці. Калі б яна здрадзіла цябе, я б злавіў цябе значна раней.
  
  
  
  Ён махнуў рукой у бок радыё. «Да ўчорашняга дня я нават не ведаў, што ты пераследваеш мяне ў джунглях. Нават тады гэта было яшчэ туманным, чыста гіпатэтычным. Але, як вы заўважылі, я ўсё роўна прыслухаўся да гэтага папярэджання і ўсталяваў падвойныя пасты для дзяжурстваў. Адзін чакае, каб ахоўваць другога - і вось так я прыбыў сёння ў ваш маленькі лагер. Вельмі выпадковае супадзенне, ці не праўда?
  
  
  
  Ён гуляў са мной. Ён атрымліваў асалоду ад сабой. Я не мог не праглынуць гэтага Праглынуць яго, зненавідзець яго і ламаць галаву, каб прыдумаць спосаб яго забіць. Гэта было крута. Ён збіраўся забіць мяне. Калі ён скончыць.
  
  
  
  Ён быў крыху расчараваны тым, што я не пагадзіўся гаварыць. Ён некалькі разоў пакруціў каабу ў далоні, затым сунуў яе назад у стол.
  
  
  
  «Яе смерць была крыху іранічнай, містэр Картэр. Вы ведаеце, яна была прывязана да нас нейкі час. Вы проста павінны паверыць мне на слова. Гэта праўда. У нас працавала дачка выбітнага Дато Ісмаіла бін Рахмана. Для мяне. Вы можаце сабе ўявіць, як я быў гэтаму шчаслівы». Я мог сабе ўявіць. Я таксама бачыў, наколькі гэта магло быць праўдай. Разрыў паміж пакаленнямі. Бацька і дачка думалі па-рознаму. Мора мог быць дастаткова наіўнай і ідэалістычнай, каб ужывацца з чырвонымі.
  
  
  
  Мне не было чаго сказаць.
  
  
  
  "Разумееце, яна адарвалася ад нас", - працягнула "Кобра". «Мы збіраліся дагледзець яе. Яна была занадта каштоўнай крыніцай інфармацыі, каб мы страцілі яе. Баюся, што нам прыйшлося аказаць некаторы ціск».
  
  
  
  "Нешта накшталт шантажу?"
  
  
  
  Ён кіўнуў, рады, што я нарэшце далучыўся да размовы.
  
  
  
  'Вядома. Вы ведалі пра яе хваробу?
  
  
  
  Я кіўнуў. Выраз яго твару выклікаў у мяне агіду. 'Яна была хворая. Яна была вельмі хворай дзяўчынкай».
  
  
  
  Ён склаў рукі разам. "Гэта вельмі дрэнна. Хвароба, якая была вельмі каштоўнай для мяне і маёй арганізацыі.
  
  
  
  Ведаеце, мы склалі спіс яе палюбоўнікаў. Аб'ём і разнастайнасць гэтага спісу вас здзівяць, містэр Картэр.
  
  
  
  Я не хацеў больш нічога чуць. Мора была мёртвая, і я больш нічога не мог зрабіць. Я глядзеў на полымя кнота і не звяртаў на яго ўвагі.
  
  
  
  Але Кобра бачыў, што лязо яго слоў ува мне, і зараз працягваў яго круціць. Да ўзыходу сонца заставалася яшчэ некалькі гадзін, і яму не было чым заняцца. Акрамя таго, яму гэта падабалася.
  
  
  
  «Паўтараю, містэр Картэр, яна не здрадзіла вам. Ангелец, Тобі Декстер, нарэшце, назваў вас пад катаваннямі, а яна падманула нас. Яна дала нам Дэкстэра, каб абараніць цябе. Вось чаму ты амаль дастаў мяне, а не наадварот.
  
  
  
  Ён зноў паказаў на радыё. "Мне пашанцавала. Маё радыё было адрамантавана своечасова, каб звязацца з Пекінам, і мне сказалі, што двое з вас пераследвалі мяне. Вас апазналі, і я ўжо паклапаціўся пра ангельца. Я прызнаю, што вам не пашанцавала, містэр Картэр.
  
  
  
  Я быў выматаны. Мой жывот сцяўся. Я ведаў, што ён гаворыць праўду. Было цалкам натуральна, што Дато выкарыстоўваў Мору, каб звязацца з Тобі Декстэрам і даць яму далейшыя інструкцыі. Як яна паступіла са мной. Дато давяраў сваёй дачцэ, бо не мог давяраць сакрэтнай службе Малайзіі. Але яна здрадзіла яго, як і Тобі Декстер. Ня я. Картэр няма. Я быў здзіўлены. Не доўга. Я ніколі не даведаюся, чаму. А пакуль я мусіў паспрабаваць застацца ў жывых. Я не мог адпомсціць за яе сваёй смерцю.
  
  
  
  Мне надакучыў чапурысты юрлівы твар Кобры, і я змяніў тэму.
  
  
  
  Я спытаў у яго. - "Чаму б табе не пашкадаваць дзяўчыну?" «Яна вінаватая толькі ў забойстве чалавека, які яе здрадзіў. Як яна можа вам нашкодзіць? Яна ўсяго толькі простая дзяўчына з джунгляў. Тады навошта табе яе забіваць?
  
  
  
  Ён дастаў нож для алоўкаў і апрацоўваў ім пазногці. Ён паглядзеў на мяне на імгненне, і я ўбачыў, што доўгая ноч стаміла яго гэтак жа моцна, як і мяне.
  
  
  
  «У вас добрае сэрца, містэр Картэр. Вам не здаецца, што гэта перашкода для вашай прафесіі?
  
  
  
  Я плюнуў, каб пераканацца, што ён мяне зразумее.
  
  
  
  «Я не садыст. Я забіваю толькі пры неабходнасці. Вы робіце гэта для забаўкі. Табе падабаецца забіваць, Лім Джанг.
  
  
  
  «Магчыма, містэр Картэр. Магчыма. Але гэтая дзяўчына Сіці павінна памерці. У адваротным выпадку яна была б для нас клопатам. Яна абавязкова выкліча праблемы сярод мужчын, і, акрамя таго, я мушу падаваць ім прыклад. Я адсяку ёй галаву і сачу, каб гэта распаўсюджвалася. У апошнія месяцы малазійцы амаль не ідуць на супрацоўніцтва».
  
  
  
  Я заплюшчыў вочы. Нягледзячы ні на што, мне хацелася спаць. Я ведаў, што змагу заснуць, і гэта гаворыць пра мяне сёе-тое, што я не ўпэўнены, што змагу атрымаць асалоду.
  
  
  
  Не расплюшчваючы вачэй, я сказаў: «Ты сын шлюхі, Джым. Ты чарапаха-дзярмо. Я перакананы, што ваша маці была найвялікшай шлюхай ва ўсім Кітаі. А ты яе сутэнёрам.
  
  
  
  Я чуў, як ён падышоў да мяне. Якраз своечасова, я зноў расплюшчыў вочы і ўбачыў яго вайсковы бот, які набліжаўся да мяне.
  
  
  
  
  
  Яны прымусілі мяне паглядзець на гэта.
  
  
  
  Яны выцягнулі мяне з грубага сховішча, дзе я страціў прытомнасць, і выцягнулі на невялікую паляну ў джунглях. У мяне моцна разбалелася галава, а нос і рот былі залітыя крывёй. Нават невялікі парэз на маім падбародку пульсавала, калі я не адчуваў гэтага некалькі дзён. Я быў у вельмі дрэннай форме, каб пайсці паглядзець тое, што мне трэба было ўбачыць.
  
  
  
  Адно - гэта зрабілі хутка! Кобра ўжо быў там, акуратны і чысты, у адпрасаваным камбінезоне і плоскай кепцы з чырвонай зоркай. Прысутнічалі ўсе, акрамя вартавых. Я налічыў дзевяноста шэсць чалавек. Некаторыя з іх бурчэлі і шапталіся, але большасць абыякава глядзелі, як Сіці прыцягнулі да вялікага бервяна з цікаў дрэва.
  
  
  
  Яны сарвалі з яе кашулю, маю кашулю, і яе грудзей дрыжалі і танчылі, калі яна змагалася з імі. Яе паўсаронга быў разарваны. Калі яна ўбачыла мяне, яна выпусціла пранізлівы крык. «Туан-туань, не дазваляй ім гэта рабіць. Не дазваляйце ім нашкодзіць Сіці! TOEAN - калі ласка, калі ласка - TOEAN!
  
  
  
  У мяне ўзнікла пачуццё холаду і нуды ў кішачніку. Я паглядзеў на "Кобру". Ён засмяяўся і адвёў погляд. Гэты агідны, агідны, смярдзючы падонак. Я быў бездапаможны. Я ўсё яшчэ быў скаваны кайданкамі па руках і нагах, і двое партызан трымалі мяне пад прыцэлам сваіх вінтовак. Тады Сіці зразумела, што я не магу ёй дапамагчы. Яна ўбачыла, што гэта сапраўды адбудзецца, і супакоілася. Яна спыніла барацьбу і апусцілася на калені перад імі. Адзін з мужчын схапіў яе за густыя валасы і трасянуў галавой на калоду. Я ніколі раней не заўважаў, якая ў яе тонкая шыя.
  
  
  
  Ёй удалося павярнуць галаву на чвэрць абарачэння і паглядзець на мяне. У яе вачах стаялі слёзы.
  
  
  
  Паранг успыхнуў у зялёным сонечным святле і зноў упаў. Гук быў падобны на ўдар мясніка па тушы.
  
  
  
  Галава ўпала з блока, і пырскі крыві прахарчавалі яе бліскучыя валасы. Цела саслізнула ў бок і некалькі разоў сутаргава сціснулася.
  
  
  
  Кобра парушыў цішыню. "Пахавайце гэта", - загадаў ён. Ён павярнуўся і пайшоў прэч. Хтосьці тыцнуў мяне, і мяне адвялі назад у прытулак.
  
  
  
  Цэлы дзень я ляжаў і глядзеў на дах з лісця. Хаціна ўяўляла сабой не што іншае, як некалькі звязаных разам маладых дрэў, якія затым былі пакрытыя пальмавым лісцем. Дождж прахарчаваў мяне, адзіная вада, якая ў мяне была. І я нічога не еў. Ніхто не падыходзіў да мяне і ніхто са мной не размаўляў.
  
  
  
  Два ахоўнікі няспынна хадзілі па сховішчы і нават не размаўлялі, нават адзін з адным.
  
  
  
  Я мог здагадацца, якія былі загады. Калі я ўцяку, двое маіх ахоўнікаў будуць неадкладна застрэлены. Калі я сапраўды ў цяжкасці, я магу даволі крута выкарыстоўваць сваю галаву. Я зрабіў гэта зараз.
  
  
  
  Я выкінуў усё, усё з галавы і засяродзіўся на тым, як выбрацца з гэтага.
  
  
  
  Гэта не мела сэнсу. Наогул ніякага сэнсу. Калі сонца зноў павольна садзілася, мне прыйшлося прызнаць, што я сапраўды затрымаўся. Падобна, гэта быў канец Картэра. Калі толькі Кобра не дапамог мне. Калі толькі ён не зробіць для мяне нешта такое, чаго я не магу зрабіць для сябе.
  
  
  
  Я сказаў сабе, што гэта зусім шалёная думка. Са мной усё было скончана. Але мне трэба было захаваць гэтую невялікую надзею. Кобра быў садыстам. Ён таксама быў кітайцам, а гэта азначала, што ён быў лянівым. У мяне было адчуванне, што ён падрыхтаваў для мяне нешта асаблівае.
  
  
  
  Гэта быў мой адзіны шанц. Што ён хацеў быць надта разумным.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  
  
  
  
  Незадоўга да заходу сонца яны прыйшлі па мяне. Яны працягнулі мяне па дыяганалі праз паляну, дзе абезгаловілі Сіці. Яе цела і галава зніклі, але я мог бачыць цёмныя плямы на цікаў бервяне, калі яны штурхалі мяне да яго. Я пачаў моцна пацець, і мае калені падагнуліся, але я стрымліваў свой твар. Я б не даставіў ім задавальнення бачыць, наколькі я напалоханы. І мне было страшна. Вельмі.
  
  
  
  Я няправільна ацаніў Кобру. У рэшце рэшт, ён не збіраўся гуляць тонка. Ён збіраўся адсекчы мне галаву, і я здзівіўся, чаму ён так доўга чакаў.
  
  
  
  Тут зноў сабраліся партызаны. Яны насмешліва ўсміхнуліся мне, чакаючы смерці Оранг Амерыканекі. Я азірнуўся на іх і плюнуў на калоду, стрымліваючы твар і ногі, спадзеючыся, што дзякуй богу, мае сфінктары мяне не выдадуць.
  
  
  
  Мае рукі ўсё яшчэ былі звязаныя за спіной. Мае лодыжкі былі звязаны разам лозамі, а вакол маёй таліі была заплецена доўгая вяроўка з лоз.
  
  
  
  Тузін вінтовак трымаў мяне пад прыцэлам. У мяне было адчуванне, што вось яно што. Я забіў больш людзей, чым мог успомніць - хоць я мяркую, што ў Хоўка ёсць іх поўны спіс - але зараз, калі настала мая чарга, я быў зусім не гатовы.
  
  
  
  Мяне паставілі на калені, і адзін з іх паклаў маю галаву на плаху. Я чакаў, змагаючыся за тое, каб утрымаць сваё цела, якое так адчайна хацела жыць. Мне гэта ўдалося, і тады я адчуў, як унутры мяне паднімаецца бяссільны гнеў. Я ненавідзеў пройгрыш амаль гэтак жа, як смерць.
  
  
  
  Яны чакалі Кобру, балбочучы і перашэптваючыся на малайскай, кітайскай і тамільскай мовах. Нехта нервова захіхікаў.
  
  
  
  Затым наступіла цішыня, і я зразумеў, што "Кобра" прыйшоў. Ён казаў на малайскай.
  
  
  
  "Тэраэс!" Адразу?
  
  
  
  Мужчына ззаду мяне схапіў мяне за галаву і павярнуў яе так, каб я глядзеў прама на захад сонца. Мне прыйшлося звузіць вочы, каб убачыць, як Кобра ходзіць туды-сюды прама паміж мной і сонцам. У руках у яго быў фотаапарат. Фота. Доказы для Пекіна. А яшчэ страшэнна добрая прапаганда для чырвоных.
  
  
  
  Ён зрабіў фота і спыніўся. Тады я зразумеў, што гэта фотаапарат Polaroid, шасцідзесяцісекундны цуд. Але мне спатрэбіўся не адзін цуд, каб выцягнуць мяне з гэтага, і ў мяне ўнутры было ванітнае пачуццё, што мой апошні цуд ужо было скончана.
  
  
  
  Ён зрабіў яшчэ некалькі здымкаў з розных ракурсаў і падышоў да мяне. Калі я паспрабаваў падняць вочы, яны стукнулі мяне галавой аб дрэва. Я мог бачыць толькі камбінезон і пару высокіх бліскучых вайсковых чаравік.
  
  
  
  «Прабачце, містэр Картэр, у мяне няма кінакамеры. Тады я мог бы задакументаваць усё пакаранне. Гэта быў бы выдатны фільм для пэўнага абранага гурта. Вялікі Нік Картэр, галоўны забойца AX на парозе смерці - і я не буду тут каламбурыць - вось-вось страціць галаву. Гэта ўзняло б маральны дух камуністычнага свету. Але, на мой жаль, мне хопіць фота. Да і пасля мерапрыемства. Канешне, калі гэта будзе зроблена, я зраблю некалькі здымкаў вашай галавы».
  
  
  
  Ён адступіў, і я ўбачыў яго сігнал. Мужчына ззаду мяне абышоў мяне і паказаў паранг. Гэта быў той самы, які яны выкарыстоўвалі для Сіці, але яны нават не прыбіралі яго. У мяне дзіўнае прадчуванне. Яны адправіліся ў псіхалагічны тур, але чаму? Чалавек з парангам зноў устаў ззаду мяне. Яны павязалі мне на шыю завесы з лазы, з мужчынамі па абодва бакі, і трымалі маю галаву на калодзе. Мужчына ззаду мяне зароў, і я пачуў паветраны свіст, калі ён падняў паранг.
  
  
  
  "У цябе ёсць дзесяць секунд, каб жыць", - сказаў Кобра. - Я вам іх адлічу, містэр Картэр. Калі вам ёсць што сказаць, я прапаную вам зрабіць гэта зараз. Вам не трэба турбавацца аб начальстве ў AX - я дам ім ведаць, што вы памерлі. Я дашлю ім некалькі фатаграфій».
  
  
  
  Якая весялосць у яго была. Ён сабраў самае смешнае з самага смешнага.
  
  
  
  Я ніколі нікога не ненавідзеў, як бы дзіўна гэта ні гучала. Для мяне гэта заўсёды было справай бізнэсу.
  
  
  
  Але зараз я кагосьці моцна ненавідзеў.
  
  
  
  Кобра пачала адлік: «Сатае - дуа - ціга - эмпат ліма -».
  
  
  
  - Няма чаго сказаць, містэр Картэр? Нічога такога? Ні словы для сваіх блізкіх?
  
  
  
  Спрабуючы заглушыць яго голас, я глядзеў у зямлю, праклінаючы пот, які капаў мне на вочы, і з усяе сілы змагаючыся са сваімі кішкамі. Мае нервы далучыліся да пранізлівага хору - хопіць!
  
  
  
  "Анам - тоэджо - Д'лапан - Смбілан".
  
  
  
  Паранг упаў.
  
  
  
  Халодны і рэзкі, ён спыніўся проста ў мяне на шыі. Востры нож мяне вельмі лёгка параніў. Партызаны выліліся рогатам. Я трымаў вочы зачыненымі і маліўся, сапраўды маліўся ўпершыню за шмат гадоў, каб у мяне ўсё яшчэ быў шанец супрацьстаяць Кобра.
  
  
  
  Яны вярнулі мяне ў палатку і кінулі ўнутр. Усё яшчэ ўсміхаючыся, яны зніклі. Я ляжаў нерухома, усё яшчэ крыху дрыжучы, але я выйграў бітву. Я не выпацкаўся і не даставіў ім ніякага задавальнення.
  
  
  
  Мінула гадзіна. Было цёмна. "Кобра" прыбыў з чатырма яго людзьмі. Двое з іх неслі прычыненыя ліхтары. Мяне адвезлі на пляж. Ззяў слабы месяц, зрэдку знікаючы за пурпурнымі аблокамі, а мора было спакойным і гладкім. Яны знялі з мяне лазу і вяроўкі і распранулі да трусоў. Я ўсё яшчэ быў у шоку, але мяне ўжо нічога не магло здзівіць. Я выконваў іх загады як мага павольней. Гэта больш з агульных прынцыпаў і звычаяў, чым штосьці яшчэ, таму што я не разумеў, як выйграны час можа мне дапамагчы.
  
  
  
  "Кобра" трымаў адзін з ліхтароў і назіраў, як яны прывязвалі мяне да маіх ластам, балону з кіслародам, масцы і падводнаму ліхтару.
  
  
  
  Калі яны былі гатовы, чорт яго ведае, пра што Кобра загаварыла па-ангельску. Я сумняваўся, што яго людзі добра разумеюць ангельскую.
  
  
  
  "Вы добра трымаліся пад парангам", - сказаў ён. Ён здаваўся незадаволеным. «Вельмі пахвальна. Хоць я б аддаў перавагу, каб вы жудасна ўмольвалі мяне аб літасці.
  
  
  
  "Табе давядзецца доўга чакаць гэтага", - прабурчаў я.
  
  
  
  "Вашы абразы бескарысныя". - Ён стаў фармальным. "Мае людзі ўсё роўна не разумеюць вас".
  
  
  
  - Яны цябе разумеюць, Лім. Вы абражаеце ўсё, што існуе».
  
  
  
  Ён дазволіў гэтаму прайсці. Ён сказаў: «Я так разумею, дзяўчына распавядала табе аб гэтай японскай падводнай лодцы і залатых багах-змеях? Ня тое каб гэта важна, бо золата няма».
  
  
  
  - Так, яна расказала мне, што вы выпыталі з яе дзядзькі. Яна ведала. Але ты забіў яе не таму. Гэтая лухта аб маральным духу вашых мужчын і глупства аб жанчынах, якія дастаўляюць непрыемнасці. Вы забілі Сіці, таму што яна была адзіным сведкам уладкованай вамі разні. Вы забілі ўсіх у кампонгу, акрамя Сіці. Яна высмеяла цябе і ўцякла. Гэта зусім іншая прычына, па якой ты яе забіў, ці не так? Сіці больш-менш перамагла цябе, а ты гэтага не выносіш!
  
  
  
  "У вас ёсць некалькі цікавых тэорый, містэр Картэр".
  
  
  
  Мяне даставілі на ваду, на каноэ. Яны зноў абвілі маю шыю і стан вінаграднымі лозамі, але рукі пакінулі свабоднымі. Мяне прымусілі сесці проста пасярод каноэ. "Кобра" сядзеў ззаду, і мой "Люгер" быў накіраваны на мяне, у той час як двое з яго людзей трымалі мяне пад рулямі пісталетаў. Адзін чалавек вясляр. Ён стаў перада мной на калені ў лодцы, крыху ў бок, каб не патрапіць у траекторыю палёту куль, і штурхнуў каноэ далей ад пляжу. Святла было дастаткова, каб убачыць гнілы стары пірс злева ад мяне.
  
  
  
  Накіраваўшы на мяне "люгер", ён пачаў казаць. Ён любіў свой голас, як і ўсё астатняе. Я ведаў, хто ён такі, але не мог не думаць, што гэты чалавек тут не да месца. Ён належаў да бюракратаў, якія сядзелі за сталом.
  
  
  
  "Я і сам гэтага не разумею", - сказаў ён. “Золата павінна было быць там. Я на гэта разлiчваў. Мне гэта трэба тэрмінова. Дзядзька дзяўчыны казаў толькі пад катаваннямі, я б сказаў, вельмі эфектыўнае катаванне, і я ўпэўнены, што ён не хлусіў. Ён быў былым партызанам, задоўга да надзвычайнага становішча, як гэта называюць брытанцы, і бачыў, як японцы рабавалі храм і забіралі з сабой залатых змей. Ён рушыў услед за імі да гэтага месца і працягваў назіраць за імі. Затым ён убачыў, як набліжаецца аўстралійскі самалёт і топіць падлодку, перш чым яна паспела схавацца.
  
  
  
  Пакуль усё ў парадку. Мы знайшлі лодку, і мае людзі яе агледзелі. Люк баявой рубкі ўсё яшчэ быў адчынены, як і калі яе пацяплілі. Ніхто з экіпажа не ўцёк. Самалёт вярнуўся і патапіў яшчэ некалькі караблёў з цынам. Ва ўзнікла блытаніне ў чалавека не было праблем з дакладнай, хоць і грубай сцэнай гэтага месца і вяртаннем у джунглі.
  
  
  
  Гэта збівае мяне з панталыку, містэр Картэр, і я не так часта здзіўляюся ці глыбока расчароўваюся. Гэты чалавек пакляўся мне, што ніколі не казаў пра гэтую справу нікому. У нейкі момант ён знішчыў гэтую карту. Ён страціў жаданне біцца - у глыбіні душы ён, відаць, быў баязліўцам - вярнуўся ў кампонг і забыўся пра гэта. Акрамя кашмараў, якія здрадзілі яго».
  
  
  
  Я пасмяяўся над ім. Мой рот і нос былі разбітыя, і мне было жудасна балюча, але я ўсё роўна смяяўся.
  
  
  
  «Вы аблажаліся. Ці то ён камусьці расказаў, ці нехта ўсё гэта бачыў і вярнуўся пазней за золатам. Гэтая лодка пуставала шмат гадоў. Вы пакінулі сховішча джунгляў, каб прайсці ўвесь гэты шлях ні з таго ні з гэтага».
  
  
  
  Зноў выйшла месяц, і я ўбачыў, як ён пакруціў галавой. 'Я не веру гэтаму. Я зрабіў гэта вельмі асьцярожна. Я праверыў і даведаўся, што падводная лодка таксама афіцыйна лічыцца на гэтым месцы. Я ня веру, што гэты чалавек, любы мужчына, мог бы хлусіць пад катаваньнямі, якія я ўжываю».
  
  
  
  "Тады гэта іншы", - усміхнуўся я. "Невядомы чалавек, які таксама гэта бачыў, а потым разрабаваў".
  
  
  
  Я чуў, як ён уздыхнуў. «Так, я думаю, гэта ўсё. Але гэта не мае значэння. Золата няма, і гэта было адзінае, што мне было важна».
  
  
  
  Мы былі далёка ад берага і мінулі канец пірса. Яшчэ адна каноэ чакала нас у белых плытоў, якія абазначалі прычал патанулай падводнай лодкі. У каноэ было шэсць чалавек са стрэльбамі і двое з такім жа вадалазным рыштункам, што і ў мяне. Вось толькі ў іх былі пісталеты з вуглекіслатой і гарпуны, а ў мяне іх не было. Тады я пачаў разумець. У рэшце рэшт, Кобра ўсё роўна стане больш выдасканаленым і садысцкім. Відаць, ён жыў на гэтым. Гэты чалавек, мусіць, быў праклёнам для сабак і іншых хатніх жывёл, калі быў дзіцем.
  
  
  
  Наша каноэ павольна слізгала побач з астатнімі. Цяпер на мяне было накіравана дзевяць пісталетаў, у тым ліку мой уласны Люгер. Гэты брудны пидор не рызыкаваў, і я пачынаў верыць, што "Кобра" не робіць ніводнай памылкі.
  
  
  
  "Я мог памыліцца з гэтым золатам", - сказаў ён цяпер. Злосць, хітрасць і нянавісць змяшаліся ў ідэальнай ангельскай.
  
  
  
  Мае людзі, магчыма, не заўважылі гэтага. Такім чынам, містэр Картэр, крыху падумаўшы, я вырашыў даць вам шанец. Можа, ты знойдзеш скарб, а можа, і не. У любым выпадку тамака будзе вельмі цікава. Я сам быў там і бачыў, што рыба і крабы могуць зрабіць з косткамі за дваццаць год. Вы, я мяркую, спецыяліст па дайвінгу?
  
  
  
  Мне было цікава, колькі паветра было ў гэтым цыліндры і як ён хацеў заблакаваць галоўны люк.
  
  
  
  "Вы спецыяліст", - працягнуў ён. «Гэта ў вашым дасье ў Пекіне. Цяпер у вас будзе шанец праявіць сябе. Баюся, без поспеху, бо ты больш не знойдзеш».
  
  
  
  "Чаму менавіта так?" Мяне гэта сапраўды зацікавіла. У нейкім сэнсе яго перакручаны мозг быў шэдэўрам. Нават прыгожы, як прыгожая грымучая змяя.
  
  
  
  На імгненне ён пастукаў вузкімі далонямі па краі каноэ. “Я думаў пра гэта вельмі даўно. Як вы ведаеце і мы, кітайцы, з'яўляемся экспертамі ў катаваннях. Вядома, не ўсе кітайцы, для гэтага трэба мець крыху таленту. Я падару табе лямпу і гадзіннік. Запасу паветра хопіць на паўгадзіны, роўна на паўгадзіны. Я пастаўлю свой гадзіннік на адзін узровень з тваімі, вярнуся на бераг, а затым сяджу і чакаю, пакуль гляджу, як круцяцца стрэлкі. І я буду бязмерна атрымліваць асалоду ад гэтага. Я даведаюся з дакладнасцю да секунды, калі пачнецца твая агонія.
  
  
  
  Ён загадаў, і мяне выкінула цераз край лодкі ў цёплае мора. Два партызаны з вадалазным рыштункам падышлі па абодва бакі ад мяне, і вінаградныя лазы былі нацягнуты. Калі б я паспрабаваў што-небудзь, яны папросту маглі б мяне задушыць або забіць са сваіх стрэльбаў і гарпуноў.
  
  
  
  Кобра нахіліўся, каб паразмаўляць са мной. «Гэта не так ужо важна. Прыкладна пятнаццаць метраў. Яна на на каралавым выступе, але галоўны люк адчынены, і вам не складзе працы патрапіць унутр».
  
  
  
  Я зразумеў гэта. Яны проста падштурхнулі мяне. Хутчэй за мяне турбавала надвор'е. Даволі шмат клопатаў. Але, прынамсі, цяпер у мяне была надзея, за якую я чапляўся. Раней я быў на падводнай лодцы. Хутчэй нават больш, чым я мог успомніць. Падымаўся і зноў апускаўся. Я прайшоў шмат практыкаванняў па бяспецы. Магчыма, тут «Кобра» дапусціў памылку.
  
  
  
  «Ёсць яшчэ адна, больш практычная прычына, чаму я абраў гэтую смерць для цябе», - сказаў Кобра. «Вы легенда, містэр Картэр. Міф. Імя імя палохае некаторых маіх суайчыннікаў. Я хачу назаўжды скончыць з гэтай легендай. Плоць пад зямлёй згніла, але косткі вельмі доўга захоўваюцца. У трупаў ёсць раздражняльная звычка прыцягваць да сябе ўвагу нават у джунглях. Асабліва тут, на ўзбярэжжа, з усім гэтым дзяржаўным кантролем. Мне не хочацца цягнуць твой гнілы труп з сабой праз джунглі некалькі дзён. Акрамя таго, я не думаю, што мае малазійцы гэтага захочуць.
  
  
  
  Такім чынам, вы проста знікнеце, містэр Картэр. Вы становіцеся банкрутам, нічым. У патрэбны момант пра цябе забудуць. Толькі я буду ведаць, дзе спачываюць твае косці - і гэтыя веды я буду захоўваць для сябе. Прынамсі, да таго часу, пакуль я не адчую неабходнасць апублікаваць гэта».
  
  
  
  «Табе варта пачаць пісаць сцэнары, Лім, - сказаў я. І я спадзяюся, што вы будзеце жыць доўга і шчасліва. Тады вы хаця б крыху пацерпіце ў старасці. Спадзяюся, тады цябе пахаваюць у гнаявой кучы, і сабакі змогуць паласавацца табой.
  
  
  
  Выйшла поўня, і я ўбачыў, як ён ухмыляецца. «Бывай, Картэр. Гэта вы пацерпіце. Вы ўбачыце, як час вашай смерці набліжаецца да хвіліны. Паглядзіце, як гэта вас уразіць. І ў той момант, калі вы зробіце свой апошні ўздых, вы зразумееце, што ён вызначана апошні. Бывайце, містэр Картэр.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мы былі на падводнай лодцы менш як за дзве хвіліны. Уцяжараная вяроўка звешвалася з паверхні вады ў адчынены люк. Усе трое выкарыстоўвалі свае лямпы. Бегчы было бессэнсоўна, таму я і не спрабаваў. Калі б я мог уцячы, гэта было б з падводнай лодкі. Пакорлівая, як ручная марская свіння на павадку, я плаваў з імі, выкарыстоўваючы свае вочы і мозг. Яны павялі мяне за вінаградныя лазы вакол шыі і таліі.
  
  
  
  Яна ляжала на баку на каралавым выступе. Я пашукаў руль і пікіруючыя рулі, таму што мне трэба было ведаць, што знаходзіцца на носе і на карме, і ў мяне не было часу губляць. Загналі ў адчынены люк баявой рубкі. Адзін з іх аднойчы ткнуў гарпуном мне ў ікру на развітанне, і я застаўся адзін. Я зарыентаваўся, убачыў, што карма знаходзіцца злева ад мяне, і паглядзеў на гадзіннік, які мне далі.
  
  
  
  9.02.
  
  
  
  Дзве хвіліны, каб спусціцца сюды. Потым у мяне заставалася 28 хвілін. Мне было цікава, ці запланавала «Кобра» гэта дакладна, каб мне было лягчэй пазнаць час і надыходзячы момант маёй смерці. Я сканцэнтраваўся. Я з усяе сілы спрабаваў кантраляваць свой розум, таму што маё жыццё залежала ад адсутнасці панікі. Я мусіў спачатку падумаць, а потым дзейнічаць. Ці не занадта хутка і не занадта павольна.
  
  
  
  Я паднёс лямпу да адчыненага люка, але замак быў зачынены. Корак у жалезнай бутэльцы. Яны прывязалі яго да месца з дапамогай шчыльна заблытанай сеткі з ліян і вяроўкі. У мяне не было нажа, і мае зубы не так добрыя. Акрамя таго, яны чакалі знадворку. Я бачыў аднаго з плывучых партызан у святле маёй лямпы. Ён вісеў на павадку і ляніва плыў узад і ўперад. Яны будуць ахоўваць люк, пакуль я не памру.
  
  
  
  Гэта была невялікая падводная лодка, і я думаю, яна была супастаўная з нашым Z-класам часоў Другой сусветнай вайны. Я плаваў, калі можна так выказацца, у неапісальнай бязладзіцы дэталяў машын, рычагоў, нітаў, колаў, перамыкачоў, бакаў і манометраў. За мной назіралі маленькія рыбкі з вылупленымі вачыма, якія спрытна прабіраліся скрозь гэтую бязладзіцу. Мой погляд упаў на гіганцкага краба, які хутка пачаў драпаць нечыя косткі. Але нешта яшчэ ўразіла мяне, і я пацягнуўся ўздоўж перакладзіны, пакуль не аказаўся вышэй за гэтыя косткі. Я накіраваў на яго сваю лямпу і ўбачыў на поясе нож у ножнах. Я дастаў яго і заткнуў за пояс. Так што зараз, калі б мне прыйшлося, я мог бы паспрабаваць разрэзаць сетку над люкам і выціснуць яго. Але ў мяне не было шанцаў.
  
  
  
  Я пайшоў шукаць дзірку. Гэта павінна было быць недзе ў фюзеляжы. Але Кобра ведаў. У ашалёўцы корпуса быў велізарны парыў, але дзірка зараз была ўнізе, унізе, і каралы тырчалі з яе. Так што выйсця не было.
  
  
  
  9.12.
  
  
  
  Я цалкам яе абследаваў. Косці злёгку танчылі ўзад і ўперад, пакуль я праходзіў. Шукаў інструменты. Цяпер я ведаў, што рабіць, які быў мой адзіны шанц, і для гэтага мне спатрэбіліся інструменты.
  
  
  
  9.15.
  
  
  
  Я знайшоў скрыню для прылад з слоікам змазкі, якую ніколі не адчынялі. Яшчэ я знайшоў крышан і вялікі ангельскі ключ. Іх было лёгка несці на такой глыбіні, і я перанёс іх на нос. Бомба, якая разарвала лісты корпуса, акуратна сагнула іх, надаўшы ім вострыя, як брытва, формы, дзе-нідзе абсыпаныя караламі. Я крыху абадраў скуру, калі прайшоў праз спальныя памяшканні і калідор і падышоў да пярэдняй часткі, дзе падлога лодкі быў абсыпаны косткамі.
  
  
  
  Яна ляжала на баку, і пускавыя трубы выступалі з рыфа пад кутом у сорак пяць градусаў. Я маліўся аб тым, каб тарпедныя апараты былі пустымі, але гэта было горкім расчараваннем. Яны былі зараджаны, і шрубы тарпед насмешліва ўхмыляліся мне ў шкляной цемры. Яны затрымаліся ў сваіх трубках. Шчыльна, як прывараныя. У выніку дваццацігадовай дэградацыі ў салёнай вадзе.
  
  
  
  9.20.
  
  
  
  Гэта было безнадзейна. Для апаражнення трубы запатрабавалася пад'ёмная ўстаноўка або пад'ёмны блок. Гэтая жалезная цыгара надзьмулася ў трубцы і цяпер прыліпла да сценкі трубкі. І пускавая труба, тая ці іншая, была адзіным выйсцем.
  
  
  
  9.23.
  
  
  
  Я паспрабаваў. Цяпер я працаваў хутчэй. Я страціў шмат часу, вырашыўшы, што гэта мой адзіны шанец, і зараз затрымаўся ў ім. Іншага выбару не было. Прыйшлося ачысціць адну з дзвюх трубак і праціснуцца праз яе. Або памерці.
  
  
  
  Тарпеда ў першай трубе проста не рухалася. Я схапіўся за прапелер і кінуўся назад усёй сваёй вагой. Я напружыў ногі і задзейнічаў кожную ўнцыю мускулаў, якімі меў. Я моцны і буйны чалавек, і калі я сапраўды нешта спрабую, я звычайна спрабую. Але на гэты раз не выйшла. Я не змог зладзіцца з гэтай трубкай.
  
  
  
  9.25.
  
  
  
  У маёй масцы была вада. Я перавярнуўся на спіну, пачысціў яе, а затым перайшоў да іншай трубкі. Прапелер глядзеў на мяне, прапаноўваючы выцягнуць яго. Я схапіў яго і паспрабаваў, глыбока ў сэрцы разумеючы, што гэта бессэнсоўна. Вінцік зламаўся. Я дазволіў яму павольна саслізнуць на падлогу і горка адчуў смак смерці на сваёй мове.
  
  
  
  Я праткнуў тарпеду нажом у тым месцы, дзе яна прыціснулася да трубы.
  
  
  
  Але яна не была занадта падатлівай. Лязо нажа праслізнула паміж тарпедай і ўнутранай сценкай трубы. Там было крыху месца.
  
  
  
  Але як, чорт вазьмі, мне яго выцягнуць? Калі, прынамсі, я змагу прымусіць яго рухацца. Прапелер зламаўся, таму ў мяне не было шанцу схапіць яго ці накласці на яго які-небудзь рычаг.
  
  
  
  9.26.
  
  
  
  Засталося жыць чатыры хвіліны. Можа, пяць, каб мне спатрэбілася хвіліна, каб памерці ад недахопу паветра. Я ведаў, што адбудзецца. Я бачыў, як людзі тонуць. У апошнюю вырашальную секунду я зрывала маску і спрабавала дыхаць вадой. Я ўсадзіў лязо ў ашалёўку тарпеды. Больш з-за роспачы і гневу, чым з надзеі.
  
  
  
  Вастрыё клінка прабіла тарпеду. Паўдзюйма. Гэта не была сталь.
  
  
  
  9.27.
  
  
  
  Я патрапіў нажом у заднюю частку тарпеды. Метал разрэзаўся, і свежая выразка зазіхацела мне цьмяна-серабрыстым колерам. Плаціна! Плацінавая тарпеда. Муляж. Сакрэтнае сховішча камандзіра падводнай лодкі.
  
  
  
  Я ўжо ішоў да шафы з інструментамі. Я ўспомніў кароткі ланцужок. Трубы, рычагі і колы схапілі мяне, усё, што мяне спыніла. Я пачаў затрымліваць дыханне, каб атрымаць асалоду ад апошнімі каштоўнымі хвілінамі паветра.
  
  
  
  З ланцугом я паплыў назад да пускавой трубы. Нязграбна і павольна я з дапамогай гаечнага ключа ўбіў лязо ў тарпеду. Гэта было так марудна, так бясконца марудна.
  
  
  
  9.28.
  
  
  
  Яшчэ дзве хвіліны кіслароду. Можа быць, крыху больш, таму што я беражліва дыхаў. Амаль адразу я зразумеў, што затрымліваць дыханне бескарысна, калі ты зрабіў вялікі глыток на сваім першым удыху.
  
  
  
  Я забіваў нож у мяккую плаціну да таго часу, пакуль ручка не апынулася ўсяго ў некалькіх цалях ад закругленай паверхні. Потым я абвіў яго ланцугом і з усяе сілы кінуўся назад. Калі зламаецца лязо, ці ланцуг, ці калі лязо выслізне з алеістага металу, я загіну. Тады я памёр.
  
  
  
  Тарпеда рушыла.
  
  
  
  9.29.
  
  
  
  Я пацягнуў. Я упёрся ў корпус карабля, мае ногі па абодва бакі ад адтуліны для запуску, і я пацягнуў. Мае мышцы скакалі, я стаміўся, але я працягваў цягнуць. Павольна тарпеда пачала вылятаць. Я страціў раўнавагу на корпусе, ногі захацелі ўсплыць, але нейкім чынам мне ўдавалася працягваць цягнуць. Уся мая сіла была цяпер засяроджана на руках і плячах і недзе парвалася сухажылле.
  
  
  
  Плацінавая тарпеда выслізнула з трубы і, круцячыся, паляцела на дно субмарыны. Я нырнуў да трубкі і пракляў свае шырокія плечы і мускулістыя рукі. Сапраўды, іранічна памерці, бо ў цябе такое цудоўна развітае цела.
  
  
  
  Гэта не спрацавала. Выцягнуўшы рукі, мае рукі былі накіраваныя, як страла, я мог проста залезці плячыма ў трубку .. Я ніколі не змагу прайсці праз гэта своечасова.
  
  
  
  Цыліндр! Я ўсё яшчэ насіў гэты цыліндр. Ідыёт! Але калі я яго здыму, я ахвяраваў сваімі апошнімі каштоўнымі секундамі кіслароду.
  
  
  
  Больш не было часу глядзець на гадзіннік. Зусім няма часу. Я здзейсніў памылку і запанікаваў. Я забыўся пра гэты слоік з тлушчам. Я мог праклінаць сябе. Я знайшоў яе і зламаў вечка кончыкам крышана.
  
  
  
  Я размазаў сябе чорным брудам. Трэба спяшацца! Я ўсё яшчэ дыхаў. Тлушч, тлушч і яшчэ больш тлушчу. Я сунуў рукі поўнымі гэтага слізкага смецця ў тарпедны апарат.
  
  
  
  Цяпер я жыў чужым часам. Той, хто напоўніў бак, здзейсніў невялікую памылку.
  
  
  
  9.31.
  
  
  
  Мне далі лішнюю хвіліну. Я зрабіў глыбокі ўдых, напоўніўшы мае лёгкія да разрыву, рыхтуючыся да таго, што павінна было адбыцца.
  
  
  
  Падача паветра спынілася.
  
  
  
  Я строс цыліндр, сарваў шланг, але маску не зняў. Цяпер я быў сам па сабе. Мне проста трэба было працягваць дыхаць тым паветрам, якое было ў маіх лёгкіх. Накіроўваючыся наперад, я праціснуўся праз пускавую трубу і пачаў курчыцца і драпаць. Я прагрэсаваў цаля за дзюймам. Я не мог адпачыць. У мяне не было часу і паветра, каб адпачыць.
  
  
  
  На паўдарогі праз трубку мае лёгкія пачалі гарэць і хварэць. Мне прыйшлося выпусціць крыху паветра. Ён тапырыўся з трубы, і я адчуваў, як маё жыццё кіпіць за імі. Я ўзлез на схіл сорак пяць градусаў. Я пачаў слізгаць. Я павінен быў задзейнічаць свае мускулы як змяя, скарачаючыся і пхаючы, скарачаючыся і пхаючыся. Потым прыйшоў боль. Няўмольны і жудасны боль у маіх лёгкіх. Паступова пачалася агонія смерці, і я ведаў, што праз вельмі кароткі час мне давядзецца адкрыць рот і нос, каб удыхнуць, праглынуць ваду, закрычаць і памерці.
  
  
  
  Цяпер я быў па-за трубай, і я выскачыў. Калі яны чакалі мяне там наверсе, дык так таму і быць. У мяне іншых магчымасьцяў не было. Смерць была б жаданым канцом болю, які працяў мяне. Дыхаць! Голас рэхам разнёсся па маім чэрапе. Дыхаць. Здацца. Адпусці сябе. Дыханне!
  
  
  
  Я выбраўся на паверхню і застаўся плаваць больш мёртвым, чым жывым. Вільготнае паветра ўвайшло ў мае лёгкія, і я ведаў, як заўсёды ведаў, але нават не думала пра гэта, што гэта самая цудоўная рэч на свеце.
  
  
  
  Дыхаць.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  
  
  
  
  Адна з каноэ танчыла на хвалях прыкладна за пяцьдзесят футаў ад мяне, паказваючы слабое свячэнне. Яна чакала, калі падыдуць мае ахоўнікі. Мне ўпершыню прыйшло ў галаву, што яны могуць увайсці ў падводную лодку, каб паглядзець на мой труп. Я не думаў аб гэтым. Гэта была сур'ёзная памылка, і зараз у мяне заставалася вельмі мала часу. Я зноў уцёк і даплыў да прыстані.
  
  
  
  Я залез пад пірс і далей працягнуў сябе па гнілых слупах, спрабуючы адпачыць і сабрацца з сіламі. Я быў далёкі ад завяршэння адпачынку, таму што спачатку я павінен быў нешта зрабіць. Я прайшоў на пляж і пазбавіўся ад перапонак і маскі. Калі не лічыць маіх мокрых трусоў, у астатнім я была голым. Мне патрэбна была зброя і абутак.
  
  
  
  Я дазволіў сабе хвіліну адсапціся і папоўз па пляжы да джунгляў. З боку каноэ і двух вадалазаў па-ранейшаму ніякіх хваляванняў.
  
  
  
  Я пачуў яго да таго, як убачыў. Ён напяваў малайскую мелодыю і быў не вельмі рухавы. Я курчыўся ў кустах на краі пляжу і чакаў. Месяц гуляў у хованкі за аблокамі. Так што гэта пытанне часу і ўдачы. І абсалютная цішыня. Адзін няслушны гук - і ўсё страчана.
  
  
  
  Месяц быў на маім баку. Я бачыў яго цень, калі ён праходзіў за некалькі футаў ад зараснікаў. Я ўстаў ззаду яго і заглушыў яго песню пасярод прыпева. Я раздушыў яго адамаў яблык сваім перадплеччам, пасадзіў яго ў падвойны Нэльсан і нахіліў яго галаву наперад, пакуль не пачуў, як у яго зламалася шыя. Я спакойна апусціў яго і нязграбна стаў шукаць, пакуль не знайшоў яго рэвальверны рамень, на якім у ножнах вісеў кароткі штык. Месяц зноў сышоў.
  
  
  
  Я не мог рызыкаваць. Адзін слабы стогн - і я траплюся.
  
  
  
  Я схапіў яго за валасы, адкінуў галаву назад і перарэзаў яму горла. У цемры і навобмацак. Потым пачысціў штык і паклаў назад у похвы. Я ўзяў у яго плецены пояс і сам зашпіліў яго вакол сваёй аголенай таліі. Мне не патрэбен яго пісталет. Зацягнуўшы яго пад падлесак, я накінуў на яго крыху пяску і пакінуў яго ззаду.
  
  
  
  Я запаўз у джунглі. Стала ціха. Набліжалася ноч, і гэта была змена да горшага. Але хутка будуць іншыя гукі, і яны мне дапамогуць.
  
  
  
  І рэвальвер, і кабура былі старыя брытанскай вытворчасці. Гэта быў састарэлы ваенна-марскі рэвальвер "Уэблі" памерам з гармату, а па начах у джунглях ён таксама выдаваў гарматны гук.
  
  
  
  Былі таксама дзве ручныя гранаты. Я думаў, што гэта аскепкавыя гранаты, і яны таксама даволі шумныя. Яны маглі спатрэбіцца, але я палічыў за лепшае іх не выкарыстоўваць. Так што адзінае, што для мяне ўяўляла непасрэдную каштоўнасць, - гэта штык. Тады мне прыйшлося гэта зрабіць.
  
  
  
  Абышоў лагер паўкругам, на памяць і на здагадцы. Калі свяціў месяц, я ішоў як мага цішэй, але калі ён знік, я ішоў хутчэй. Я ўсё думаў аб дайверах. Калі б яны абшукалі падлодку і не знайшлі мёртвага Картэра, усё пекла вырвалася б вонкі. Я мусіў убачыць, як дабрацца да «Кобры», пакуль гэта не здарылася.
  
  
  
  Я быў амаль у мэты. За некалькі футаў ад мяне стаяў вартавы, паліў цыгарэту, прыкрываў святло рукой і размаўляў сам з сабой. Ён выпусціў цыгарэту на зямлю і загасіў яе нагой. Яго чаравік дакрануўся да кончыкаў маіх пальцаў. Нарэшце ён пайшоў, і я зноў здолеў дыхаць.
  
  
  
  Праз пятнаццаць хвілін я заўважыў пірамідальную палатку штаба Кобры. Яна была добра прыцемнена, але я ўсё яшчэ мог бачыць слабое свячэнне праз зялёнае палатно. Цень рыўком рухаўся ўзад і ўперад. Я падумаў, што ён робіць, і ўсміхнуўся. Мой паранены твар захварэў. Я спадзяваўся, што ён ужо прадаваў скуру мядзведзя.
  
  
  
  Цяпер, калі я знайшоў палатку, мне больш не патрэбны быў месяц. Канешне, ён прыйшоў і застаўся там. Я уткнуўся тварам у траву і пракляў месяц. Сонныя малпы рухаліся з мяне, балбочучы. Яны ведалі, што я быў там, але яшчэ не спалохаліся.
  
  
  
  Нарэшце месяц схаваўся за цёмным воблакам. Я падпоўз да задняй часткі намёта. Асцярожна дастаў штык з похваў. Цяпер аб грубай працы. Мне трэба было крыху ўдачы.
  
  
  
  Я дакрануўся да палатна кончыкамі пальцаў і спыніўся. Я закрыў вочы і паспрабаваў уявіць сабе інтэр'ер палаткі з усім, што ў ёй было. Яго працоўны стол, радыё, крэсла і стол - брытанскія. Усё.
  
  
  
  Калі ён сядзеў за сваім сталом, ён сядзеў да мяне спіной. Калі б ён ляжаў на сваім ложку, ён бы павярнуўся да мяне тварам, таму што я ўсё яшчэ памятаў, дзе была яго падушка. Насамрэч не сапраўдная падушка, а заплечнік, прычынены коўдрай. Гарэлка для нафты стаяла побач з яго ложкам. Можа, чытаў. Ён павінен быў не спаць, інакш ён бы пагасіў сваю лямпу. Мне прыйшлося рызыкнуць. Ціха і павольна я паднёс кончык штыка да палатна і націснуў. Вельмі марудна. Павольна.
  
  
  
  У мяне атрымаўся двухсантыметровы разрэз. Я адкрыў яго вастрыём штыка і зазірнуў унутр. Ён працаваў за сваім палявым сталом, павярнуўшыся да мяне спіной. Тамака ён зрабіў запіс у даволі вялікай кнізе. Гэта было крыху падобна на касавыя кнігі, якія можна купіць у тых танных крамах. На секунду ў джунглях было так ціха, што я чуў, як яго пяро драпае паперу.
  
  
  
  Мае рэчы ляжалі на стале перад ім. «Люгер» ляжаў у яго правай руцэ. Там жа я ўбачыў свой штылет у замшавых ножнах, компас і кучу хламу з багажу. Злева ад яго ля стала стаяў паранг. Майго браўнінга нідзе не было відаць.
  
  
  
  Ён паварушыўся, уздыхнуў, паглядзеў наперад і пачухаў у патыліцы. Я наглядзеўся і папоўз назад у падлесак.
  
  
  
  Там я пакорпаўся, пакуль не знайшоў ліяну, якую мог бы скарыстаць. Досыць дужую, тонкую, досыць гнуткую і досыць трывалую. Багнетам адрэзаў да патрэбнай даўжыні і паспрабаваў. Я ўклаў у гэта ўсе свае сілы, і яна вытрымала гэта. Цяпер я скончыў. Мне проста патрэбен быў гук. Я мусіў дзейнічаць хутка, і таму мусіў сам пашумець. Недзе я знайшоў кавалак галіны дрэва і спадзяваўся, што малпы будуць супрацоўнічаць. Я ўстаў, прыцэліўся з усіх сіл у цемру і шпурнуў палку ў дрэвы.
  
  
  
  Мусіць, ён трапіў у самога лідэра. Акрамя таго, гэта былі малпы-равуны, цэлае племя, і палка рабіла іх добрымі халерыкамі. Пачалася перапалох. Яны выдавалі гук равучага мільёна алавяных салдацікаў. liiiiiii - yea-aaa - iiiiiii - yeaaaaaa.
  
  
  
  Цяпер я засяродзіўся на гэтым. Я сказаў месяцу зноў выйсці, і чамусьці яна выйшла. Хутка я пабег да палаткі, знайшоў сваю шчыліну, уваткнуў у яе штык і паглядзеў на яго.
  
  
  
  Ён сядзеў напружана і ўважліва, злёгку нахіліўшы галаву, прыслухоўваючыся да крыку малпаў. Гэта была натуральная рэакцыя. Ёсць мільёны рэчаў, ад якіх малпы могуць крычаць. Ён не спалохаўся і не хваляваўся, ён проста спалохаўся.
  
  
  
  Потым дастаў штык і разрэзаў палатно на шматкі. Тады я заціснуў яго зубамі і ўвайшоў у палатку. Ён вярнуўся да сваёй працы і не звяртаў увагі на віск малпаў. Калі я падышоў да яго, я прыняў рашэнне. Я хацеў даць яму ведаць, што ён памрэ, даць яму ведаць, што ён прайграў, і я быў пераможцам. Я хацеў убачыць страх, расчараванне і жах на яго твары, але вырашыў не рабіць гэтага. Гэта было дробязна, непрафесійна і занадта небяспечна. Ён ніколі не даведаецца, у яго не было часу. Я накінуў пятлю лазы яму на галаву, скрыжаваў яе за шыяй, уцягнуў у яго плоць і прыклаў усе свае сілы.
  
  
  
  Ён напалову падняўся з крэсла, яго пальцы драпалі душную лазу, якая зараз знікла ў мяккай плоці яго шыі.
  
  
  
  Ён памёр. Я кінуў яго тварам на стол. Затым я пачуў шум і паглядзеў уверх. Лейтэнант Сок Тан уваходзіў праз навіслы над палаткай полаг. Праз секунду я прыцэліўся і кінуў штык.
  
  
  
  З-за дрэннага асвятлення я кінуў занадта высока. Штык трапіў яму ў горла, крыху ніжэй падбародка. Гэта разбурыла яго галасавыя звязкі, але забіла яго недастаткова хутка. Калыхаючыся, ён упаў на калені, калупаючыся адной рукой у горле. Іншы ён важдаўся з пісталетам у кабуры.
  
  
  
  Я прыгнуўся да яго, ударыў яго босай нагой па твары і схапіў за галаву. Я знайшоў рукаяць штыка і адрэзаў яму амаль усю галаву. Якая лінула кроў заліла мяне, падлога і яго. Я б гэтага не хацеў, але было ўжо позна. Малпы ўсё яшчэ весяліліся. Я засунуў полаг намёта на месца і ўзяўся за працу. У мяне было ўсяго дзве хвіліны, перш чым мяне зноў перарвуць.
  
  
  
  Я ўзяў са стала свае рэчы, усё, што мне патрэбна. Люгер, штылет, компас і кнігу, у якой пісаў Лім Джанг. Хоуку б гэта спадабалася.
  
  
  
  Я надзеў туфлі Соку Тана. Яны былі мне замалыя, але я разрэзаў іх багнетам. Пасля гэтага ўсё прайшло добра. Я не збіраўся ісці басанож па джунглях.
  
  
  
  Я б панёс Кобру. У мяне быў план, і я быў абсалютна сур'ёзны. Гэтае дзіця-шлюху пакажуць публічна на галоўнай плошчы Коэла Лаэмпаер. Вядома, я марыў і дазваляў свайму ўяўленню разгуляцца, але ў той момант я быў ужо ладна ашалеў ад стомленасці і больш не думаў так лагічна. У той час мне гэта падавалася добрай ідэяй.
  
  
  
  Малпы зноў замоўклі. Час падысці. Я перакінуў цела Кобры цераз плячо і ступіў цераз расколіну ў цемру. Месяц зноў хаваўся, і мяне гэта задавальняла. Мне ўдалося выбрацца з лагера. Потым стала сапраўды складана. Сапраўды складана. Цяпер у мяне ёсць ліхтар, але пройдзе шмат часу, перш чым я змагу выкарыстоўваць яго без небяспекі. Мне даводзілася ісці ноччу праз джунглі. Бо з першымі промнямі сонца яны пойдуць за мною. Трохі здагадак, божа і крыху ўдачы, я прайшоў праз знешняе кола вартавых. Мыс пашырэў, і мясцовасць ператварылася ў сапраўдныя джунглі, зусім не падобныя на гэтую тонкую тканіну. Праз гадзіну, калі я прайшоў каля пяцісот ярдаў, я спыніўся, каб зарыентавацца і скласці план. Я ведаў, што недзе на захадзе ёсць шаша. І чым бліжэй я падыходзіў да гэтай галоўнай дарогі, тым большай бяспекай рабіўся. Там патрулявалі ўрадавыя войскі, і партызанам гэта наўрад ці спадабаецца.
  
  
  
  Але і я не хацеў сутыкацца з гэтымі вайсковымі войскамі. Я не вельмі добра падумаў, калі ўяўляў, як Лім Джанг апынецца ў грамадскім месцы ў Коэла Лумпоер. Я толькі што стаў забойцам. Некаторы час усё гэта павінна было быць ціхім. Менш за ўсё ўрад Малайзіі хацела з гэтай нагоды агалоскі.
  
  
  
  Я смяяўся. Я мог сабе ўявіць, як турысты ўтаропяцца на труп, а затым спакуюць валізкі так хутка, як толькі змогуць. Не, не спрацавала. Тым не менш, мне патрэбен быў доказ таго, што я выканаў сваю місію. Падумаўшы, у мяне з'явілася іншая ідэя. Трохі варварская, але, тым не менш, добрая ідэя, і я проста адчуваў сябе дастаткова злым, каб ажыццявіць яе.
  
  
  
  Калі я адпачыў, я зрэзаў яшчэ некалькі лоз і звязаў труп пятлёй на спіне, пакінуўшы абедзве рукі свабоднымі. З лямпай у адной руцэ і парангам у другой я рушыў у шлях, папярэдне зарыентаваўшыся з дапамогай компаса. Я ведаў, што мне не давядзецца турбавацца аб магчымай пагоні да раніцы. Там былі малазійцы, і яны занадта разумныя, каб ісці ноччу праз джунглі. Я быў звычайным орангам-амерыканекі, які нічога не ведаў.
  
  
  
  На маё здзіўленне, я дабіўся добрых вынікаў. Я знайшоў доўгі ўчастак саваны, які вядзе ўверх ад берага, і скарыстаўся гэтым. Аднойчы непадалёк зароў галава, але мяне гэта не збянтэжыла. Мяне нічога асабліва не турбавала, акрамя стомленасці. Я выматаўся. Я спацеў і спатыкаўся, час ад часу падаючы, праклінаючы сябе за тое, што я не Звышчалавек.
  
  
  
  Адкрыты ўчастак скончыўся, калі я дабраўся да грэбня. Зверху зямля зноў спускалася ў джунглі. Я дазволіў пятлі ліяны з целам Кобры саслізнуць з маіх плячэй і ўпасці на зямлю. Потым я выглянуў з-за дрэў на захадзе. Вядома, мне прыйшлося спусціцца ў гэтыя джунглі, каб схавацца і даведацца, што рабіць. Мне трэба было мець грошы і неяк выбрацца з гэтай краіны.
  
  
  
  Месяц зноў схаваўся, і далей на захад я ўбачыў, як загарэліся фары. Пара адзіночных фар, якія падымаюцца і апускаюцца, прабіваючы ноч, як жоўтыя маякі. Галоўная дарога. Нейкі плантатар вяртаецца са свайго клуба і накіроўваецца дадому, ці грузавік з працоўнымі, ці, можа быць, урадавы патруль. Я працягваў глядзець, пакуль не згасла святло. Гэтая дарога была прынамсі ў трох мілях на захад. Не вельмі шчаслівы канец з-за джунгляў і абставін, у якіх я апынуўся, але, тым не менш, я быў вясёлы.
  
  
  
  Я падняў цела, павесіў на спіну і спусціўся ўніз. Джунглі былі вельмі густыя, і ў мяне з'явілася адчуванне, што я нарэшце ў бяспецы ад партызан. Яны ніколі б не заспелі мяне ў гэтай блытаніне, нават калі б рызыкнулі наблізіцца да дарогі. Я меркаваў, што яны будуць збітыя з панталыку, дэмаралізаваны і не змогуць эфектыўна працаваць. Гэта было цела без галавы.
  
  
  
  Цяпер гэтая галава вісела ў мяне на плячах.
  
  
  
  Я зірнуў на гадзіннік, які даў мне Кобра, каб вызначыць дакладны момант маёй смерці. Было ўжо пасля трох. Праз гадзіну зноў надыдзе дзень, я не змагу так працягваць. Першае прыдатнае месца, якое я сустрэў па шляху, я выкарыстаў у якасці падстаўкі для адпачынку. . Я выпусціў цела і паваліўся. Я выкарыстоўваў цела як падушку і заснуў.
  
  
  
  Яшчэ да таго, як я расплюшчыў вочы, я ведаў, што ён там. Я адчуваў, як ён глядзіць на мяне. Ён быў прыкладна за чатыры футы ад мяне і пільна глядзеў на мяне. Трубка, якую ён трымаў проста перада мной, была шасці футаў даўжынёй, і ён трымаў яе ў некалькіх дзюймах ад рота. Першыя промні сонца ўпалі на яго маленькае скрыўленае цела. Яго вочы бліснулі на мяне чырванаватым святлом. Я не рушыў з месца. Я нават не спалохаўся і змірыўся з гэтым. Зрабіць тое, што зрабіў я, прыйсці сюды і памерці ад атручанай стралы. Гэта было страшэнна смешна.
  
  
  
  Ён глядзеў на мяне. Я сачыў за ім. Ніколі раней я не бачыў карлікаў джунгляў. Звычайна вы іх таксама не бачыце. Толькі ручныя, але яны сустракаюцца рэдка. Гэты выглядаў зусім не прыручаным. І ўсё ж ён стаяў там, ён глядзеў, але яшчэ не забіў мяне. Я хутка падумаў. Магчыма, ён не быў ручным, але, магчыма, ён таксама не быў цалкам дзікім. Можа, ён раней бываў сярод белых і малазійцаў і таму мяне не баяўся.
  
  
  
  Я быў вельмі асцярожны. Я ўсміхнуўся, не варушачы рукамі. Калі я казаў, я, павінна быць, гучаў як мэтрдатэль, які прапануе месца Арыстоцелю Анасісу.
  
  
  
  Табі, - сказаў я. Прывітанне. Калі ён не гаворыць па-малайску, у мяне будуць праблемы, таму што я не размаўляю на семангу. Ён не адказаў, але мне здалося, што ён на імгненне пакруціў галавой. Трубка таксама рушыла, прысунуўшыся крыху бліжэй да рота.
  
  
  
  Я ламаў галаву. Так мы не рушылі нашмат далей. У гэты момант я адчуў буркатанне ў жываце і вельмі павольна рушыў рукой і паказаў на свой жывот.
  
  
  
  - Макан?
  
  
  
  Цяпер ён пакруціў галавой. Ён не хацеў есці, ці не хацеў, каб я еў, ці не хацеў мяне есці. Ён працягваў глядзець, і гэта мяне ніколькі не супакойвала. Я захоўваў спакой і глядзеў у адказ, амаль думаючы, што мая галава вось-вось лопне. Ён быў чорным як вугаль і быў аголены, за выключэннем невялікага ўчастку квадратнай кары, які пакрывае яго геніталіі. Ён быў наўрад ці пяць футаў ростам, з мускулістымі рукамі і нагамі і куляпадобным жыватом. Яго валасы былі падобныя на сталёвую вату чорнага колеру. У яго быў плоскі твар, шырокі плоскі нос і тоўстыя губы. На лазе, якая ўтрымлівае кавалак кары, ён нёс самаробны нож і мяшочак для сваіх атручаных стрэл.
  
  
  
  Нашы дыпламатычныя адносіны зноў застопарыліся. Я паспрабаваў зноў прымусіць іх рухацца.
  
  
  
  Я быў вельмі асцярожны і паказаў на сябе. - 'Нік. Нік.
  
  
  
  Ён паглядзеў. Я паказаў на яго. - "Апа нама?"
  
  
  
  "Убачымся", - сказаў ён. .
  
  
  
  Ён апусціў свой духавы пісталет і паказаў на сябе, паўтараючы: "Пакуль".
  
  
  
  Затым ён сказаў: "Чорт пабяры".
  
  
  
  Пот заліваў мне вочы, але я не адважвалася выцерці яго. Я надарыў яго самай сардэчнай усмешкай, не зводзячы вачэй з яго духавой стрэльбы.
  
  
  
  - Ты размаўляеш па-ангельску, Той? Амерыканікі?
  
  
  
  Ён усміхнуўся мне. - "Чорт вазьмі, кажы добра".
  
  
  
  «Пакуль, - сказаў я, - ты не зробіш мяне страшэнна шчаслівым».
  
  
  
  Ён зрабіў крок да мяне і паказаў на цела Кобры. "Забіць цябе?"
  
  
  
  Я кіўнуў. "Блін."
  
  
  
  Ён прыціснуў рукі да горла, націснуў і схіліў галаву набок. 'Забіць цябе? Урад забівае вас за забойства. Хоць страшэнна дрэнна.
  
  
  
  Я пакруціў галавой. Тлумачыць яму гэта не мела сэнсу.
  
  
  
  «Не забівайце ўрад. Не лаві. Ты дапамог мне. Разумець? Ты дапамог мне.'
  
  
  
  Ён працягнуў руку. Ён зразумеў.
  
  
  
  'Даць?'
  
  
  
  Я ўстаў. Ён асцярожна паглядзеў на мяне. Я зняў пісталетны рамень і выпусціў яго. Я ўсё рабіў у запаволеным тэмпе. Я паказаў на рэчы на падлозе.
  
  
  
  'Я даю. Ты ўзяў. '
  
  
  
  Ён выйшаў наперад за некалькі футаў ад мяне. Ён не выглядаў уражаным. Затым ён убачыў гадзіннік на маім запясце, усміхнуўся і паказаў на іх.
  
  
  
  "Я страшэнна добра гэта разумею".
  
  
  
  Я зняў гадзіннік і аддаў яму. Без смеху і вельмі сур'ёзна агледзеў. Пасля паслухаў. Ён адкрыў сваю сумачку і нешта мне працягнуў. Дай крыху, вазьмі крыху. Паслуга за паслугу. Мне таксама трэба было атрымаць падарунак.
  
  
  
  Гэта быў адскок. Адскок зношанага шкла. Бог ведаў, адкуль ён гэта ўзяў.
  
  
  
  Тыль мне ўсміхнуўся. Я ўсміхнуўся Тоту. Мы былі прыяцелямі.
  
  
  
  Ён паказаў на цела. - 'Рабіць?'
  
  
  
  Мне спатрэбілася амаль паўгадзіны, каб растлумачыць яму, што я хачу. Падчас клопатаў, якія прымушаюць яго ўрэзацца ў яго пухнатую галаву, я даведаўся, што аднойчы яго выкарыстоўвалі як працоўную сілу на плантацыі. Затым ён зноў пайшоў і пачаў блукаць, але недзе ў глыбіні джунгляў у яго была жонка і некалькі сяброў, якія падтрымлівалі яго ў цяжкія часы. Чорныя пігмеі, такія як ён.
  
  
  
  Нарэшце мы заключылі здзелку. Ён і я. Ён мне дапаможа. Ён паверыць мне за грошы, якія я абяцаў. Як былы гумовы працоўны, ён ведаў цану грашам.
  
  
  
  Я не думаю, што ён цалкам пагадзіўся з маімі планамі адносна трупа, але ў рэшце рэшт ён кіўнуў і сказаў: «Чорт вазьмі, ты справішся. Чалавек страшэнна добра ведае, можа. Ты плаціш?'
  
  
  
  'Я плачу.'- Мне было цікава, што б яны сказалі ў AX, калі б убачылі гэта ў спісе атрымальнікаў грошай.
  
  
  
  Затым ён перакінуў духавы пісталет праз плячо і падняў выгнуты палец. «Ты прыйдзеш да мяне, Нік? Блін.'
  
  
  
  "Чорт вазьмі", - сказаў я.
  
  
  
  -
  
  
  
  Ястраб пачаў мяне раздражняць. Я зрабіў яму поўную вусную справаздачу, і цяпер я тлумачыў яму сваю тэорыю аб залатых змеях, якія аказаліся плацінавымі.
  
  
  
  «Гэта ніколі не можа быць даказана, - сказаў я, - але я думаю, што калі іншыя людзі захапілі гэты стары змяіны храм, яны пафарбавалі гэтых змей у золата, таму што яны не разумелі, што такое плаціна, разумееце. Яны не ведалі яго каштоўнасці. Яны разумелі золата і таму размалявалі гэтых змей. Так ашуквалі і япашак, пакуль тыя, хто скраў змей на падводнай лодцы, не даведаліся, што гэта на самой справе. Тады яны вырашылі пакінуць гэта пры сабе. Яны ведалі, што вайна прайграна, і яны хацелі, каб у Японіі пачалося новае жыццё. Відаць, удзельнічалі ўсе, ад камандзіра да ніжэйшага рангу. Яны расплавілі матэрыял і ператварылі яго ў фіктыўную тарпеду. Нядрэнны трук. Але самалёт прыляцеў і патапіў іх».
  
  
  
  Хоук жаваў цыгару і глядзеў на мяне. Ён быў не ў вельмі добрым настроі. Ён паднёс цыгару да кутка рота і сказаў: «Я прасочу, каб урад Малайзіі было паінфармаванае аб іх скарбах у належны час».
  
  
  
  Ястраба сапраўды не вельмі цікавілі плацінавая тарпеда і мае тэорыі з гэтай нагоды.
  
  
  
  Я закурыў цыгарэту з залатым муштуком і пачаў чакаць. У маленькім офісе было ціха. Адзінымі гукамі былі ціканне гадзін Western Union на сцяне і прыглушаны стук пішучай машынкі Дэлы Сток у іншым пакоі.
  
  
  
  'Дзе гэта знаходзіцца?' .
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. Мая рука балела. Мяне мучыла сухажылле. Мне наклалі гіпс і забінтавалі ў дзесяці месцах. Мой твар стаў амаль нармальным. Заўтра я пайду да стаматолага, каб мне паставілі зубы на месца.
  
  
  
  Хоук скрывіўся і паказаў на мяне новай цыгарай. 'Ты ўпэўнены што ты…'
  
  
  
  Гэты стары ведае, што я не хлус. Тым не менш, яму было крыху цяжка ў гэта паверыць. Гэта мяне здзівіла. Чаму? Ён ведае, што я не хлушу. Я кіўнуў. «Я ўпэўнены, Туан. Як я ўжо сказаў, я адправіў яго авіяпоштай з Куала-Лумпура.
  
  
  
  - А чаму, чорт вазьмі, яго яшчэ няма? Прайшло дастаткова часу.
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. 'Можа быць затрымана ў адгрузка.
  
  
  е
  
  
  Вы ж ведаеце, як дрэнна працуе гэтую пасаду ў нашы дні». Хоук адсунуў крэсла і паставіў ногі на стол. У адным чаравіку была дзірка.
  
  
  
  Ён пацёр сваю жылістую шыю і сказаў: «Я ўсё яшчэ не ўпэўнены, што веру табе, Нік. З іншага боку, магчыма. Гэта вар'яцтва, але я ведаю, што ты на гэта здольны».
  
  
  
  "І я зрабіў гэта".
  
  
  
  Ён зірнуў на мяне. 'Чаму?'
  
  
  
  - Вельмі зручна, - сказаў я. «Маленькі, прамы, па справе і абсалютна бясспрэчны доказ».
  
  
  
  Стары бос уздыхнуў і паглядзеў у столь. Ён пакруціў галавой. "Часам, мой хлопчык, я захапляюся табой".
  
  
  
  "Часам, - сказаў я, - я таксама захапляюся сабой".
  
  
  
  Тады ўвайшла Дэла Стоўк. Яна несла невялікі скрутак. Яна працягнула яго Хоуку і спынілася ў чаканні. Стары люта паглядзеў на яе і жэстам паказаў на дзверы. Вунь, Дэла. Гэта не для тваіх далікатных вачэй».
  
  
  
  Яна прынюхалася і пайшла. Яна пакінула дзверы адчыненымі. Я зачыніў яе і, калі вярнуўся на станцыю, Хоук ужо адкрыў пакет і зараз глядзеў на маленькую галаву. Я паглядзеў праз яго плячо. Твар Лім Джанга было цалкам зменшана. Ён усё яшчэ выглядаў як прафесар, але зараз ужо зусім маленькі прафесар.
  
  
  
  Я пастукаў па галаве. - "Добрая праца, ці не праўда?"
  
  
  
  Ястраб зморшчыўся і перавярнуў гэтую штуку. «Я пашыру яе і адпраўлю Дато Ісмаілу бін Рахману. Гэта дасць яго душы адпачынак».
  
  
  
  Я кіўнуў. «Так, і з часам мы атрымаем вельмі нефармальную падзяку ад урада Малайзіі. Прынамсі, індустрыя турызму зараз зноў у бяспецы. Зьявяцца новыя пазыкі. Вы таксама можаце сказаць Дато… «Я зрабіў свой голас грубым, таму што я так сябе адчуваў…» Вы таксама можаце сказаць яму, каб ён не ставіў двух чалавек на адну і тую ж справу наступным разам. Гэты яго жарт каштаваў жыцьця добраму чалавеку».
  
  
  
  "Я, вядома, не скажу гэтага", - сказаў Хоук. Ён паглядзеў на мяне на імгненне. У яго старых змрочных вачах быў намёк на задавальненне і лёгкую злосць. «Гэтыя малазійцы цяпер сёе-тое мне вінаватыя, і ніколі не ведаеш, калі гэта можа спатрэбіцца».
  
  
  
  "Не, - сказаў я, - ніколі не ведаеш".
  
  
  
  Хоук паклаў галаву на стос паперы, як прэс-пап'е.
  
  
  
  «Надзеньце акуляры ў рагавой аправе, калі зробіце гэты здымак», - сказаў я. "Гэта робіць падабенства яшчэ лепшым, больш рэалістычным". Хоук выглядаў пагрозліва. Звычайна яму не падабаецца недарэчная весялосць, калі, вядома, ён сам не вылівае яго.
  
  
  
  Я падышоў да дзвярэй. «Добра, у мяне прызначаная сустрэча. Да спаткання, шэф. Я дакладу як звычайна і ...
  
  
  
  «Хвілінку», - сказаў ён.
  
  
  
  Я павярнуўся. Ён узяў са стала кнігу і зараз яе гартаў. «Я правёў невялікае даследаванне Малакі, - сказаў ён, - але там нічога не гаворыцца аб рэзанні галоў. Раней у Сараваку былі паляўнічыя за галовамі, але зараз іх няма. Больш за тое, яны не памяншалі галовы. Такім чынам, на якім ... '
  
  
  
  Я павольна яму ўсміхнуўся.
  
  
  
  "Табе трэба пакапацца", - сказаў я. «Дзіўна, што ты выяўляеш, калі крыху пакапаешся. Да пабачэння, містэр Хоўк.
  
  
  
  'Прывітанне. І трымайся далей ад Ганконгу на час».
  
  
  
  Я кіўнуў, калі выйшаў за дзверы. -'Я зраблю гэта.' Не было сэнсу казаць яму, што я толькі што вярнуўся з Ганконга. Я растлумачыў розніцу ў часе тым, што адмовіўся ад двух дзён у шпіталі, калі правёў толькі адзін. Мне ўдалося звесці некалькі рахункаў у Ганконгу.
  
  
  
  Я не згадаў пра гэта ў сваёй справаздачы. Ястраб не ўхваляе тваіх забойстваў па-за заданнямі.
  
  
  
  Так, Фрэдзі была там, калі я прыехаў. І яна была гатова. Ва ўсякім разе, вар'яцка. Мне гэта не спадабалася, як я думаў. Я ўсё думаў пра Сіці і Мора. У асноўным у Сіці. Часам, нават калі я цалаваўся з Фрэдзі, я ўсё яшчэ чуў, як Сіці кажа: «Бывай, Туан».
  
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  
  
  
  
  
  Лім Джанг, палітычны агітатар па мянушцы "Чырвоная кобра", зноў актыўны. Пасля сваёй нядаўняй паразы ён зараз дзейнічае з джунгляў Малакі. Гэтая інфармацыя каштуе Ніку Картэру 10 000 долараў. Але гэтую праблему можна вырашыць.
  
  
  
  І яму трэба прыкласці нямала сэксуальных намаганняў, каб прымусіць дачку міністра-німфаманку расказаць тое, што яна ведае. Але Картэр усё яшчэ на гэта здольны.
  
  
  
  Аднак, калі ён пасля вымушаны глядзець адну з самых жудасных пакаранняў смерцю, сведкам якіх ён калі-небудзь быў, ён ведае толькі халодную, мэтанакіраваную помсту.
  
  
  
  І гэта менавіта тое, што зрабіла няўлоўная Чырвоная Кобра.
  
  
  
  Імя яго ахвяры - Нік Картэр ...
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Шклоўскі Леў
  Жывая Смерць
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Жывая Смерць
  
  
  Прысвячаецца людзям сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  1.
  
  
  Букінгемскі палац і «птушкі», міні-спадніцы і веліч, традыцыі і Твігі, Карнабі-стрыт і Кінгс-Роў. Гэта тое, што я бачыў, тая дзіўная сумесь, якой з'яўляецца Лондан сёння. Я гуляў па вуліцах "Каласа на Тэмзе" і прыйшоў да адной высновы. Міні-спадніца родам з Лондана не выпадкова, не выпадкова, гэта не вандроўны вецер моды. У ангельскіх дзяўчын для гэтага ёсць ногі і сцёгны, а галоўнае - хада. Я ведаю; Я назіраў за імі ўвесь дзень, з таго часу, як прыбыў у аэрапорт той раніцай і выявіў, што Дэні няма дома. Яшчэ не час забіваць, так што я забіваў час.
  
  
  У ангельскіх дзяўчын ёсць хада, спосаб ўразіць. Яны размаўляюць нагамі. Яны кажуць; «Гэтыя цудоўныя ногі, яны мае, і яны могуць быць тваімі, калі я захачу, каб яны былі». У некаторым сэнсе, я мімаволі падумаў, гэтыя ногі і сцёгны былі фізічным пацверджаннем Вялікай хартыі вольнасцяў дваццатага стагоддзя. «Я ангелец, я свабодная душа і я сам сабе гаспадар», - як бы казалі яны. «У мяне ёсць права насіць кароткую спадніцу, хадзіць куды хачу, спаць з кім заўгодна, будзь пракляты кароль, карона і прасталюдзіны». Я абмяняўся поглядамі з адной вольна разгойдваюцца, даўганогай прыгажуняй, яе міні толькі прыкрываў ніз яе разгойдваюцца маленькай азадка.
  
  
  "Было б добра, – сказаў я сабе, – калі б я хоць раз змог правесці тыдзень у Лондане, не будучы на ​​заданні для AX". Проста стары я, Нік Картэр, а не агент N3, працую. І гэтая паездка павінна была прымусіць мяне з нудой глядзець на ўсіх адкрытых, прамых маладых людзей. У гэтай паездцы я адчуваў сябе качкай у ціры. Вось чаму я выдаткаваў лішні дзень, каб убачыць Дэні, але выявіў, што яе няма дома. Вядома, паводле Хоука, мне не варта так сябе пачувацца, і, сапраўды кажучы, нельга ігнараваць шостае пачуццё старога ліса. У мяне страшэнна добрыя антэны, але ў параўнанні з Ястрабам яны строга крышталёва чыстыя. За гэтымі сталёвымі блакітнымі вачыма, за спакойнай абыякавай знешнасцю хаваецца набор антэн, гукавых поплаткаў і сенсібілізаваных рэактараў, якім пазайздросціў бы міжзорны пост падслухоўвання. Паглядзім праўдзе ў вочы, вось што робіць Хоку лепшым кіраўніком AX. Ён праніклівы, кемлівы, знаходлівы і звышнатуральны. Шпацыруючы па Трафальгарскім пляцы, я зноў убачыў гэтую сцэну ў офісе Хока ў штаб-кватэры AX у Вашынгтоне. Гэта было ўсяго дзень таму, але наўрад ці я гэта забуду.
  
  
  Хоук запомніў мяне сваім мяккім, нядбайным выразам асобы, сваім мяккім падыходам. Мы працавалі разам столькі год, што яму было складана знайсці тактыку, якую я не мог распазнаць.
  
  
  «Пасланне неадназначнае, я прызнаю, Нік, - сказаў ён. «Жанчына патэлефанавала нашай крыніцы і сказала, што ў яе ёсць нешта надзвычай важнае, і яна будзе размаўляць толькі з галоўным агентам AX. Яна арганізавала складаную працэдуру сустрэчы, якую я вам апісаў”.
  
  
  "Відавочна, яна адчувае, што знаходзіцца пад назіраннем", - працягнуў я. «Але вы паняцця не маеце, што гэта магло быць. Гэта магло быць нават містыфікацыяй».
  
  
  Хоук паблажліва ўсміхнуўся, яго ўсмешка казала мне, што я па-дзіцячы думаў, што ён не падумаў пра гэта. Я ўсміхнуўся ў адказ. Я не быў дзіцём, і ён гэта ведаў.
  
  
  "Яна магла б быць папярэднім агентам для кагосьці, хто хоча збегчы, магчыма, яе мужа, вядомага чалавека", - працягнуў ён. «Ці, магчыма, яна сама. Магчыма, у яе ёсць каштоўная інфармацыя, якую можна прадаць. Яна можа нават быць тым, хто хоча працаваць на нас, кімсьці ў далікатным становішчы. Або, шчыра кажучы, гэта можа датычыць любой колькасці рэчаў».
  
  
  Вось тады я і кінуў свой пункт гледжання, прызнаюся, з некаторым сумневам.
  
  
  "Што, калі гэта хітрая ўстаноўка, каб забіць лепшых агентаў AX, у прыватнасці мяне?" Я спытаў. Хоук доўга маўчаў. Нарэшце, ён расціснуў вусны і пракаментаваў. Аддайце яму належнае за яго бескампрамісную сумленнасць у Новай Англіі, нават калі гэта было балюча.
  
  
  "Гэта магчыма. Я павінен гэта прызнаць», - сказаў ён. Але я не думаю, што гэта верагодна. Наша крыніца заўсёды была самай надзейнай. Мы павінны зыходзіць са здагадкі, што жанчына можа даць нам нешта вельмі каштоўнае і папрасіла аб сустрэчы».
  
  
  Я чакаў, што ён падкіне мне мяч. Ён зрабіў.
  
  
  «Але калі тое, што ты падумаў, праўда, Нік, - сказаў ён, - тады яшчэ важней, каб ты неадкладна паклаў канец падобнаму».
  
  
  Ён усміхнуўся, страшэнна задаволены сабой, што мне прыйшлося расплыцца ва ўсмешцы разам з ім. Такім чынам, я апынуўся ў вясёлым лонданскім мястэчку на тым, што магло быць містыфікацыяй, вельмі важнай сустрэчай для Амерыкі ці смяротнай пасткай. Я ўсё яшчэ схіляўся да апошняга і чакаў, што памыляюся ў гэтым выпадку. Аднак поспех мне не замінала. Адсутнасць Дэні на ўвесь дзень пасля таго, як мне ўдалося прыехаць на цэлы дзень раней, было больш чым расчароўвае. Дэні Робертсан была больш, чым успамін. Яна была асаблівай старонкай з мінулага. Мы пазнаёміліся некалькі гадоў таму, калі яна была нашмат маладзей, чым я думаў. Адразу стала відавочна, што яна не з тых, хто
  
  
  
  
  
  сустрэнецца і ператворыцца ва ўспамін. Я не з тых, да каго лёгка дабрацца жанчынам. Я заўсёды быў цвёрда перакананы, што дзяўчатам, дзяўчатам, якія любяць сапраўднае каханне, якія чакаюць у агароджы, не месца ў жыцці міжнароднага агента. Дзяўчынкі, калі не лічыць гэтага, займалі страшэнна вялікае месца. Яны былі лепшым праклятым спосабам сцерці ўсе пачварнасці, смак смерці, пробліскі пекла, з якіх складалася гэтая справа. Але Дэні Робертсан адрознівалася ад усіх астатніх. Не тое каб яна магла прымусіць мяне змяніць сваё меркаванне аб месцы дзяўчынак у маім жыцці ці што яна спрабавала, але яна дасягнула мяне так, як ніякая іншая дзяўчына ніколі не магла. Як я ўжо сказаў, яна была нашмат маладзей, чым я думаў. Я выявіў гэта ў тую ноч, калі мы займаліся каханнем. Я таксама даведаўся, наколькі яна таленавітая ад прыроды. Праз дзень мяне адклікалі, і пасля кароткага перапынку мы абодва засталіся як двое меламанаў, якія пачулі толькі палову сімфоніі. Яны абодва адчайна жадаюць пачуць другую палову.
  
  
  Спіс дзяўчын, якія мне падабаліся і якія я пакінуў па тым ці іншым чынніку, складаў цэлую мілю. Кароткія перапынкі былі неад'емнай часткай майго жыцця. І некаторыя, вядома, заставаліся ў памяці даўжэй, чым іншыя, кожны па сваіх прычынах. Але толькі з Дэні Робертсанам я адчуў сіндром незавершанай сімфоніі, пачуццё неабходнасці вярнуцца. Не тое каб у нас былі ідылічныя адносіны. Пару разоў яна называла мяне разнастайнымі імёнамі, і яе характар і рэўнасць супадалі. У лістах, якія яна пісала мне з таго часу два ці тры разы на год, яна ніколі не была сентыментальнай, ніколі не была нікім, акрамя сяброўкі. Але яна выказала словамі водгалас таго, што я адчуваў. Яна ніколі не магла забыць тую ноч ці мяне. Усё, што з таго часу для яе было другарадным, яна напісала ў адным лісце. Я ў думках бачыў яе тонкі, тонкі почырк.
  
  
  Калі ты збіраешся зайсці да мяне зноў, Нік? Чаму такія незабыўныя абсалютныя гнілі, як ты? Калі ласка, паспрабуй. Я ведаю, што гэта будзе толькі мімаходзь, і я, без сумневу, жудасна раззлуюся на цябе з-за чагосьці іншага, але паспрабуй. Хто ведае, можа, ты выправіўся і стаў вельмі сімпатычным хлопцам.
  
  
  Я спрабаваў некалькі разоў, і мы заўсёды гублялі сувязі. Дэні не з тых, хто сядзіць і глядзіць у прастору. Яна была тыповай англічанкай, вырасла на вялікіх грошах і ўсм, што можна было купіць. Закрытыя школы, балетныя курсы, акадэміі верхавой язды і лепшыя брытанскія джэнтльмены ў якасці эскорту. Але ў яе таксама былі рэчы, якія нельга набыць за грошы - выхаванне, сумленнасць, інтэлект. Дэні адчувала сябе як дома ў міні-спадніцы, джодхпурах або вячэрнім сукенка - подзвіг, з якім могуць справіцца нямногія дзяўчыны. Адкрытыя, адкрытыя брытанскія дзяўчыны, якія бессаромна праявілі да мяне цікавасць, калі я праязджаў міма, не маглі ведаць, што іх шанцы былі яшчэ меншыя з-за гэтых успамінаў. Я ўбачыў тэлефонную будку і зноў патэлефанаваў Дэні. Мне заставалася да дзвюх гадзін ночы чакаць тэлефоннага званка, першы крок у працэдуры сувязі. Было б нашмат прыемней, калі б я чакаў з Дэні. На гэты раз да тэлефона адказаў голас, які адчыніў шлюзы памяці.
  
  
  "Я не веру ў гэта!" яна ахнула па тэлефоне.
  
  
  «Паверце, - сказаў я. «Я знаходжуся ў гатэлі «Гор», праўда толькі праходжу туды. Я думаў, мы зможам сустрэцца праз некалькі гадзін».
  
  
  "Пайшло ўсё да чорта!" яна вылаялася. Дэні магла вылаяцца, як грэнадзёрскі гвардзеец, і прымусіць гэта гучаць жудасна правільна. «У мяне танцавальная вячэра, якую я павінна наведаць - у школе, дзе я выкладаю».
  
  
  "Ты зараз школьны настаўнік?"
  
  
  «Гэта школа верхавой язды, - хутка сказала яна, - але я выслізну крыху раней - як мага бліжэй да дзесяці».
  
  
  "Выдатна", - сказаў я. "Я буду чакаць у сваім пакоі".
  
  
  "Нік!" - Спытала яна, паспешна дадаўшы: «Як справы?
  
  
  "Я змяніўся", - засмяяўся я. «Я старэйшы, больш сталы. Я той самы сімпатычны хлопец, аб якім вы пісалі. Хіба вы не гэтага хочаце?
  
  
  "Я не ўпэўнена", - сказала яна з задуменнасцю ў голасе. «Акрамя таго, я не веру табе. О, Нік, будзе так выдатна ўбачыць цябе зноў. Сёння ўвечары -у дзесяць».
  
  
  Я выйшаў з тэлефоннай будкі і ўбачыў толькі высокую, царскую дзяўчыну з цёмна-рудымі валасамі, каштанавымі, як яна заўсёды гэта называла, з крэмава-персікавым колерам асобы. Я пайшоў прама на вячэру ў добры рэстаран, і хоць мне не вельмі падабаецца есці ў адзіноце, я цалкам атрымліваў асалоду ад ежай. Магчыма, таму што я быў не адзін. Дэні і ўспаміны пра яе былі амаль фізічнай прысутнасцю. Вячэра таксама была па-чартоўску добрая: пеўнік-порей, смажаныя ялавічныя рабрынкі з ёркшырскім пудынгам і добры брэндзі. Я вярнуўся ў свой пакой, расцягнуўся на ложку і коратка азнаёміўся з працэдурамі кантакту, якіх трэба прытрымлівацца пазней уначы.
  
  
  Жанчына павінна была патэлефанаваць мне ў дзве гадзіны ночы і выкарыстоўваць ідэнтыфікацыйны код, які яна сама прыдумала. Як толькі гэта будзе высветлена, яна дасць мне далейшыя інструкцыі аб тым, дзе з ёй сустрэцца. Брэндзі ўсё яшчэ быў са мной, і я закрыў вочы. Думаю, на працягу дня я хадзіў больш, чым меркаваў, бо заснуў амаль імгненна. Мяне разбудзіў званок тэлефона. Імгненна зірнуўшы на гадзіннік, я ўбачыў, што было роўна дзесяць гадзін.
  
  
  
  
  
  
  Я адказаў, чакаючы галасы Дэні. Гэта была дзяўчына, але дакладна не Дэні. Фактычна, для таго, хто чакаў дакладнага, бездакорнага ангельскага Дэні, голас быў грубым шокам для вуха - плоскі, некалькі гугнявы, характэрны дыялект, які я пазнаў як ліверпульскі акцэнт. Часта кажуць, што акцэнт ангельца паказвае значна больш, чым тую частку краіны, з якой ён родам; гэта даволі дакладнае кіраўніцтва па яго адукацыі, сацыяльнай і эканамічнай адукацыі. У паўтузіне слоў мая якая тэлефанавала прадставілася тым, што ангельцы завуць дзяўчынай з працоўнага класа, ці, магчыма, кімсьці яшчэ.
  
  
  "Містэр Картэр?" - нерашуча сказаў голас. «Ці можаце вы прайсці ў вестыбюль? Планы змяніліся».
  
  
  "Якія планы?" - спытаў я, мая ад прыроды падазроная натура выйшла на першы план.
  
  
  "Планы на вашу сустрэчу", - сказала яна. «Я тут, у вестыбюлі. Вы можаце спусціцца? Час важны».
  
  
  "Хто ты?" - Спытаў я.
  
  
  "Не важна", - сказала яна. «Мяне клічуць Вікі. Мяне паслалі завезці вас у новае месца сустрэчы. Калі ласка, спусьцецеся».
  
  
  Я пагадзіўся спусціцца ўніз і выявіў, што яна ўсё яшчэ стаіць каля тэлефона, маленькая фігурка з круглымі грудзьмі, штучная бландынка, сэксуальнай формы пад занадта вузкай чырвонай сукенкай. У яе быў круглы малады твар, і я выказаў меркаванне, што ёй не больш за дваццаць адзін год. Яе круглыя грудзі была зроблена яшчэ вышэй і акруглей дзякуючы бюстгальтару на платформе, які нацягнуў сукенку амаль да мяжы. Пад макіяжам і фарбай адчувалася прыхаваная педантычнасць, якую нельга было схаваць. Яе рукі нервова перабіралі маленькую бліскучую скураную сумачку. Я не лічыў яе вульгарнай. Яна проста выглядала нядрэнна, што не рэдкасць для многіх дзяўчынак. Я бачыў, як яе вочы, блакітныя, глядзелі на мяне, міжвольнае адабрэнне ў яе поглядзе.
  
  
  "Што ўсё гэта значыць, Вікі?" Я ўсміхнуўся ёй.
  
  
  "Я нічога не ведаю", - сказала яна. «Я ведаю толькі, што завязу цябе некуды, і мне сказалі сказаць, што планы змяніліся. Мне сказалі, што ты зразумееш».
  
  
  Я пракруціў гэта ў розуме і прыйшоў да адной высновы. Усё гэта з самага пачатку было дзіўным, ахутаным таямніцай і няўпэўненасцю. Ніхто не ведаў, што чаму і хто. Змяненне планаў упісалася ў карціну. Каб яшчэ раз праверыць яе, я кінуў ёй яшчэ адну.
  
  
  "Вас паслала жанчына?" - рэзка спытаў я.
  
  
  "Мужчына", - нерашуча адказала яна. Я працяў яе задуменным позіркам, на які яна абыякава адказала.
  
  
  «Гэта ўсё, што я ведаю, дарагі», - сказала яна з адценнем выклікалага тону. Я ёй паверыў. Яна была пасыльнай. Той, хто стаяў за гэтым, не сказаў ёй нічога, акрамя непасрэдных інструкцый.
  
  
  "Добра, лялька", - сказаў я, узяўшы яе за руку. “Я пайду з табой. Я проста хачу на секунду спыніцца ля стала».
  
  
  Я збіралася пакінуць запіску для Дэні, але перш, чым мы падышлі да стойкі рэгістрацыі, я ўбачыла, што Дэні ўвайшла, ззяюча прыгожы ў белай атласнай вячэрняй сукенцы і багатай чырвонай аксамітнай накідцы. Яна ўбачыла мяне ў той момант, калі я ўбачыў яе, і я ўбачыў, як яе карыя вочы глядзелі на Вікі, якая стаяла побач са мной. Яе вусны з тонкімі бакамі сціснуліся, а вочы звузіліся. Я бачыў, як яе гнеў узляцеў да нябёсаў. Гэта заўсёды адбывалася імгненна, і я павінен быў прызнаць, што гэта выглядала так, як быццам я збіраўся на спатканне з Вікі.
  
  
  "Я магу растлумачыць", - сказаў я, спрабуючы прадухіліць выбух. "Я пазваню табе заўтра і растлумачу табе ўсё".
  
  
  Яна спынілася проста перад намі, і яе вочы ўспыхнулі, калі яна паглядзела на мяне. Я бачыў, што за гневам быў боль.
  
  
  "Я ўпэўнена, што да таго часу вы прыдумаеце нешта абсалютна геніяльнае", - сказала яна, яе словы былі пакрытыя лёдам. Яна заўсёды выглядала такой цудоўнай, калі злавалася. «Але не тэлефануй, бо я не буду слухаць. Я бачу, ты зусім не змяніўся. Ты ўсё яшчэ той кот на дзвюх нагах».
  
  
  "Дні, пачакай!" Я крыкнуў ёй услед, але яна ўжо выходзіла за дзверы пасля таго, як кінула на мяне адзін з тых позіркаў, якія я мог ведаць. Я зірнуў на Вікі і ў думках вылаяўся. Не было пытаньняў, што я хачу рабіць, і не было пытаньняў, што мне рабіць. Я штурхнуў маленькую бландынку ў дзверы, заўважыўшы мімалётнае выраз нячысціка, сцервознага задавальнення, якое адбілася на яе твары. Хоць насамрэч яна не мела да гэтага ніякага дачынення, ёй падабалася роля перавагі над іншай жанчынай. Гэта было рэфлекторнае дзеянне, убудаванае ў жаночы арганізм.
  
  
  "Яна твая птушачка?" - Пракаментавала яна са знарочыстай мяккасцю. «Мне здаецца, растлумачыць ёй гэта крыху праблематычна».
  
  
  "Яна не мая птушачка", - груба сказаў я. «Яна стары сябар. Дзе твая машына?
  
  
  Яна паказала на маленькую машыну, якая стаіць ля абочыны, і я праслізнуў побач з ёй, адчуваючы, што магу раздушыць яе.
  
  
  «Госпадзе», - усклікнула Вікі, зірнуўшы на мяне. "Вы займаеце так шмат месца". У яе поглядзе зноў быў намёк на цікавасць, погляд, які казаў, што пры іншых умовах, у іншы час, у іншым месцы яна была б больш за прыязнай. Я сядзеў ціха, гледзячы, як праходзіць Лондан. Яна ехала па набярэжнай Вікторыі, праз цэнтр горада, міма рынку Білінгсгейт і старой вежы.
  
  
  
  
  
  
  
  Я сядзеў змрочны і непрыступны. Яна не звярнула ўвагі на сваю сукенку, якая сядзела ў яе на каленях. Яе ногі, крыху карацей ікры і тоўстыя сцягна, праз пяць ці больш гадоў стануць кароткімі і каржакаватымі. Прама зараз у іх было дастаткова маладосці і цвёрдасці, каб крычаць грубую сэксуальнасць. Пакуль мы ехалі, я задаў ёй яшчэ некалькі пытанняў, каб паглядзець, што яны могуць выклікаць.
  
  
  "Я еду на сустрэчу зараз?" - Нядбайна спытаў я.
  
  
  «Госпадзе, ты настойлівы», - з запалам усклікнула яна. «Я ж сказала вам, што ўвогуле нічога не ведаю, і ў гэтым уся сутнасць».
  
  
  "Ты крыху нервуешся, ці не так, Вікі?" Я ўсміхнуўся.
  
  
  "Што, калі так?" - запярэчыла яна. “Я проста раблю сваю працу, вось і ўсё. Задаючы мне страшэнна шмат пытанняў, гэта нічому не дапаможа».
  
  
  Яна павярнула "Сонечны прамень", калі мы падышлі да вялікай таблічкі з надпісам "Каралеўскія докі Альберта". Яна накіравала маленькую машынку на вузкія вулачкі першай з секцый дока, вуліцы, якія вялі міма складоў, шэрагі скрынь, цюкоў і судоў, якія гараць агнямі, якія асвятляюць начную разгрузку. Лонданскія докі, у адрозненне ад іншых у свеце, не выступалі з Тэмзы, а складаліся з пяці вялізных штучных тэрыторый, аддаленых ад ракі і да якіх можна было дабрацца па вузкіх праходах. У гэтых вялізных комплексах Лондан мог адначасова прымаць больш за сотню акіянскіх лайнераў і грузавых суднаў. Вікі прапусціла машыну праз участкі, напоўненыя святлом і дзейнасцю, заехаўшы ў цёмную, пустынную і ціхую мясцовасць. Судны, прышвартаваныя там, былі аднолькава ціхімі і цёмнымі, якія відавочна выйшлі са строю. Я адчуў, як мяне ахапіў папераджальныя дрыжыкі, валасы на патыліцы пачалі падымацца. Гэта быў дакладны знак непрыемнасцяў і небяспекі. Гэтаму не было тлумачэння. Назавіце гэта экстрасэнсорным успрыманнем, шостым пачуццём, вопытам, назавіце як хочаце, але гэта была ўнутраная частка мяне, якая не паддалася рацыянальнаму тлумачэнню. Я быў страшэнна рады гэтаму, зразумейце мяне правільна, але час ад часу нават я задаваўся пытаннем, чаму ён працуе так безадмоўна. Прама зараз, напрыклад, не было прычын, каб ён пачаў цікаць. Было лагічна, што запланаваная сустрэча адбудзецца ў якім-небудзь цёмным глухім месцы. Увесь бізнэс па самай сваёй прыродзе быў цёмным і сакрэтным. Гэтага трэба было чакаць, і ўсё ж я адчуваў гэтае пачуццё небяспекі, якая насоўвалася, прадчуванне таго, што цяпер дванаццаць гадзін і ўсё не так добра. Я намацаў Вільгельміну, мой "Люгер", надзейна накрыты ў наплечной кабуры. Гэта было абнадзейліва. Уздоўж майго правага перадплечча, у скураных ножнах, тонкі штылет «Х'юга» дадаваў упэўненасці.
  
  
  Вікі спыніла машыну, вызірнула ў акно, і ў цемры я ўбачыў, як яна нервова жавала вусны.
  
  
  "Гэта тое месца", - сказала яна. "Пірс 77". З аднаго боку вымалёўваўся цёмны корпус грузавога судна, ён па-гіганцку ўздымаўся ў ночы. На супрацьлеглым баку дока выбудаваўся нізкі плоскі склад. Паўтузіны скрынь і скрынь стаялі на краі ля корпуса карабля.
  
  
  "Ты першая", - сказаў я. "Я выйду за табой".
  
  
  "Я?" - сказала яна адначасова страшным і абуральным голасам. «Не, дарагі. Я зрабіла сваю працу. Я не выберуся потым адсюль, з гэтага жудаснага месца».
  
  
  "Ты выходзіш", - сказаў я, кладучы руку ёй за спіну. Яна паглядзела на мяне, і я ўбачыў, што яе вочы акругліліся і пашырэлі ад страху. Тое, што яна ўбачыла ў маім, спалохала яе больш. Яна расчыніла дзверы і выйшла з машыны. Я быў проста за ёю, і я проста выпрастаўся побач з ёю, калі пачуліся стрэлы, два, можа, тры. Яны прасвісталі міма майго вуха і з глухім стукам стукніся ў машыну. Вікі закрычала, і я кінуў яе на зямлю разам з сабой. Нягледзячы на ??яе жах, я бачыў, як яна праціскалася пад машыну. Я спакойна ляжаў тварам уніз. Гэта адбылося занадта хутка, каб я мог бачыць, адкуль стралялі, за выключэннем таго, што адзначу, што яны ляцелі з розных бакоў. Толькі той факт, што я выйшаў з машыны побач з Вікі і зліўся з цёмным сілуэтам машыны, перашкодзіў ім патрапіць прама ў мэту. Яны і так былі далёка ад яе. Калі я паспрабую ўстаць і бегчы, мяне прастраляць за секунды. Я працягваў ляжаць нерухома, як нябожчык.
  
  
  Праз хвіліну я пачуў надыходзячыя крокі, адну пару крокаў. Яны былі асцярожныя і кампетэнтныя. Я ў думках узнаўляў тое нямногае, што змог улавіць з плямы. Цёмны корпус гандлёвага судна быў бліжэй за ўсё да мяне, адразу за шэрагам пакавальных скрынь. Крокі спыніліся, і рука нахілілася, каб перавярнуць мяне. Вядома, у другой руцэ будзе пісталет, я дазволіў яму бязвольна перавярнуць мяне напалову, а затым, прыціснуўшыся пяткамі да каменя прыстані, я кінуўся ў перакат, схапіўшы яго за шчыкалатку ўсёй вагай майго цела. Яго ногі падкасіліся, і ён паваліўся на мяне. Я пачуў стрэл пісталета і пранізлівае выццё кулі, якая адляцела ад тратуара з блізкай адлегласці. Перш чым ён паспеў устаць на калені, я дабраўся да шэрагу пакавальных скрынь і
  
  
  
  
  
  
  
  нырнуў за іх. Я пачуў, як у скрыні трапілі яшчэ дзве кулі, і цяпер я ўбачыў, што на супрацьлеглых канцах дока стаялі яшчэ два чалавекі, усяго трое. Я нізка прыгнуўся за скрынямі і пабег уздоўж дока, пакуль не апынуўся побач з трапам, які спускаўся ў бок гандлёвага судна.
  
  
  Я заскочыў на яго і памчаўся ўверх, цёмная пляма на фоне чорнай масы корпуса. Ім спатрэбілася паўхвіліны, каб разабрацца са мной, і тады я стаў паршывай мэтай. Іх стрэлы былі вар'яцкімі, і я скокнуў на палубу. Яны будуць пераследваць мяне, я таксама гэта ведаў. Я быў на прыцемненым судне. Я мог спусціцца ў трум і схавацца ад іх. Можа, яны і не знойдуць мяне там, але гэта можа быць і дакладная смяротная пастка. Я хацеў заставацца на адкрытым паветры, дзе я мог манеўраваць. Я падбег да мастка і лёг на жывот. Мне не прыйшлося доўга чакаць, пакуль тры цёмныя постаці не падняліся па трапе і выйшлі на палубу. Яны адразу ж разышліся, і мае думкі аб тым, каб застрэліць іх, паклалі канец іх стрэлам. Я назіраў за адной галавой на карме, іншы на носе. Трэці пачаў падымацца па трапе да маста. Я дазволіў Х'юга ўпасці мне на далонь і легчы. Як толькі яго галава з'явілася над верхняй прыступкай, ён убачыў мяне і пачаў паднімаць руку з пісталетам. Але я чакаў яго, і Х'юга паляцеў са смяротнай хуткасцю. Я чуў, як ён спатыкнуўся, калі штылет глыбока ўпіўся яму ў шыю. Ён пачаў падаць назад, але я быў на нагах, злавіў яго і пацягнуў на мост. Я ўзяў Х'юга і спусціўся па прыступках на галоўную палубу. Прысеўшы, я пайшоў наперад. Другі абшукваў кожную стралу, кожную палубную лябёдку і вентылятар. Мне ўдалося падысці да яго дастаткова блізка, так што, калі ён убачыў мяне, паміж намі было не больш за шэсць футаў. Я нырнуў, злавіўшы яго ў пастку, але мая мэта цішыні не ўдалася. Ён зрабіў адзін стрэл, які, хоць і прамахнуўся, аглушальна разарваўся на бясшумным судне. Удар адкінуў яго назад да шыпа палубы, і я пачуў крактанне ад болю. Ён быў большы, чым іншы, цяжэйшы. Я схапіўся за пісталет, і калі ён саслізнуў з шыпа, мы сутыкнуліся.
  
  
  Ён прыціснуўся да мяне, яго рука прыціснулася да майго твару. Я павярнуўся і коратка стукнуў направа, толькі закрануўшы яго сківіцу. Ён паспрабаваў адкаціцца, але я застаўся з ім. Я чуў надыходзячыя крокі. Я схапіў руку і павярнуўся, каб выявіць, што ён быў моцны як бык. Яму ўдалося адарвацца ад мяне, і я адчула яго рукі на маім горле. Я ўдарыў яго каленам у пахвіну, і ён, задыхаючыся, адпусціў мяне. Іншы падышоў, але, як я спадзяваўся, не зможа стрэліць у дзве цёмныя постаці, якія змагаюцца на палубе. Я адчуў, як яго рукі хапаюць маю куртку, каб адарваць мяне ад свайго сябра. Я дазволіў яму, і калі ён падняў мяне, я злавіў іншага ўдарам, які трапіў проста ў яго сківіцу. Я адчуваў, як падціскаецца сківіца, а ён лёг нерухома. Павярнуўшыся назад і пацягнуўшыся ў бок, я ўдарыў сцёгнам, і ён расцягнуўся. Ён падышоў з пісталетам у руцэ, але Вільгельміна была гатова. Яна забрахала адзін раз, і ён упаў бокам праз цурку.
  
  
  Я не стаў іх шукаць. Я ведаў, што яны нічога не раскрыюць. Яны былі прафесіяналамі. Іх маўклівая і эфектыўная манера паводзін падказвала гэта. Усё было скончана, і гэта ўсё, што я ведаў. Хто іх паслаў, хто яны такія, ці былі яны датычныя да зыходнага паведамлення AX, засталіся без адказу на пытанні. Выраблена дастаткова стрэлаў, каб прыцягнуць лонданскіх бобі або Тэмзу са Скотленд-Ярда, якія патрулююць набярэжную і докі. Я пачаў спускацца па трапе, калі ўбачыў маленькую фігурку, якая выходзіць з-пад сонечнага промня. Я забыўся пра маленькую Вікі ў мітусні падзей. Калі я пад'ехаў да яе, у яе загарэўся рухавік, і машына ўключыла перадачу, калі я ўмяшаўся і выключыў запальванне. Я адчуў, як яе зубы ўпіліся мне ў запясце. Было балюча, але замест таго, каб адарвацца, я прыціснуўся да яе роце, адкінуўшы яе галаву назад. Яна адпусціла з крыкам болю, і я схапіў яе афарбаваныя светлыя валасы і штурхнуў яе праз сядзенне. Я трымаў яе за горла адной рукой, і яе вочы пачалі вылупляцца больш, чым ад страху.
  
  
  «Не забівай мяне», - маліла яна. «О, Госпадзе, калі ласка! Я не ведала пра гэта, я не ведала!
  
  
  "Хто яны?"
  
  
  "Чорт пабяры, я не ведаю", - выдыхнула яна. "Гэта праўда."
  
  
  Я павялічыў ціск. Яна б закрычала, калі б магла. Усё, што яна магла зрабіць, гэта напалову прашаптаць словы.
  
  
  "Я рабіла толькі тое, за што мне плацілі", - сказала яна. "Я кажу табе праўду, Янк". Я ўспомніў яе крык жаху і здзіўлення, калі першыя стрэлы ледзь не забілі мяне. Я расслабіўся, каб яна магла гаварыць, і словы вырваліся з яе.
  
  
  "Яны ніколі не казалі, што нешта падобнае адбудзецца. Божа, клянуся табе, дарагая. Яны проста далі мне грошы і сказалі, што табе сказаць і куды цябе адвесці. Гэта было нашмат больш, чым я мог зарабіць. у год. Вось , глядзіце, я вам пакажу".
  
  
  Яна пацягнулася да сваёй сумачцы, але застыла, калі мая рука сціснула яе руку
  
  
  
  
  
  
  
  .
  
  
  "Я зразумею", - прагыркаў я. Я больш не рызыкаваў. У маленькім кашальку не было зброі, але быў пачак банкнот. Я працягнуў ёй сумачку. Яна амаль рыдала.
  
  
  "Я не магла адмовіцца ад гэтага", - сказала яна. “Я не магла. Але я б зрабіла, калі б ведала, што яны задумалі нешта накшталт гэтага».
  
  
  Я не быў упэўнены ў гэтым апошнім, але гэта было няважна. Яна шчыра баялася, і не толькі мяне. Ад усяго гэтага яе трэсла. Я бачыў шмат добрых акторак, але вы можаце сказаць сапраўдныя рэчы. Па сутнасці, яна была тым, што я прыйшоў да высновы раней, падманшчыцай, пешкай, хітрай маленькай птушачкай, здольнай хутка нанесці ўдар, не задаючы лішніх пытанняў. Але з ёй нейкім чынам звязаліся, і яна яшчэ не расказала мне пра гэта. Я зноў паклаў вялікую руку ёй на шыю, і яе вочы тут жа пашырыліся ад страху.
  
  
  "Як вы пазнаёміліся з гэтымі людзьмі?" - Прагыркаў я. «Ніякіх размоваў, лялячка. Ты на вельмі тонкім лёдзе».
  
  
  "Мяне пазнаёміў мой хлопец", - хутка сказала яна. «Я працую ў пабе Jolly Good Pub, і ён шмат там тусуецца. Ён сказаў мне, што я магу зарабіць шмат грошай, зрабіўшы ласку некаторым мужчынам, якіх ён ведаў».
  
  
  "Як яго клічуць? Твой хлопец».
  
  
  «Тэдзі. Тэдзі Рэнвел».
  
  
  «Тады мы збіраемся наведаць твайго хлопца Тэдзі», - сказала я, зірнуўшы на гадзіннік. Была толькі гадзіна. У мяне быў час вярнуцца ў гатэль. «Але спачатку мне трэба сёе-тое зрабіць. Я буду весці машыну».
  
  
  Я хацеў быць у сваім пакоі і чакаць, калі настане дзве гадзіны. Калі тэлефонны званок не адбыўся, гэта магло азначаць, што я ўвесь час меў рацыю ў тым, што ўсё гэта было пасткай. Ці гэта магло азначаць, што кім бы яны ні былі, яны дабраліся да жанчыны, якая першапачаткова тэлефанавала. Але калі яно прыйшло, было вельмі важна, каб я яго атрымаў.
  
  
  II
  
  
  Вікі ціхенька сядзела побач са мной, пакуль я ехаў на маленькай машыне па вуліцах Лондана. Я заўважыў, што яе погляды на мяне былі сумессю асцярогі і некаторага роду стрыманага захаплення. Праз некаторы час яна стала адчыняцца.
  
  
  "Вы крыху не ў парадку ў крайнім выпадку, ці не так?" - Пракаментавала яна. Я пакінуў заўвагу, не адказваючы.
  
  
  Яна зноў змоўкла яшчэ на доўгае імгненне.
  
  
  "Што ты збіраешся са мной рабіць?" - Спытала яна крыху пазней.
  
  
  "Нічога, калі ты кажаш праўду", - адказаў я. «І мы даведаемся пра гэта, калі мы наведаем твайго хлопца. Але пакуль я не буду ў гэтым упэўнены, я буду засцерагаць цябе ад непрыемнасцяў».
  
  
  Рушыла ўслед цішыня. Я адчуваў, як яна спрабуе вырашыць, ці ісці ёй спакойна ці паспрабаваць сарвацца. Яна працягвала пазіраць на мяне, і ў яе было больш чым дастаткова вулічнай мудрасці, каб правільна прачытаць партытуру. Акрамя таго, у ёй было дастаткова слізі, каб выкарыстоўваць усё, што можна для самаабароны.
  
  
  «Трымаю ў заклад, што і ў астатнім ты нядрэнны», - сказала яна, кінуўшы на мяне хітры погляд скоса.
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. "Хочаце даведацца?" Двое маглі згуляць у яе маленькую гульню, якога д'ябла.
  
  
  Я магла б», - сказала яна, адразу ж здабудучы ўпэўненасць у тым, што я трапіўся на вуду. Яе розум быў настолькі нізкапробным, што мне стала амаль сорамна.
  
  
  "Можа быць, добра разабрацца ў гэтым", - сказаў я. "Але спачатку мне трэба дачакацца тэлефоннага званка".
  
  
  Яна адкінулася назад, і я адчуў, як напружанне сыходзіць з яе, будучы ўпэўненым, што яна набыла пэўную ступень бяспекі з дапамогай старадаўняй жаночай зброі.
  
  
  Калі мы падышлі да майго нумара ў гатэлі, мой гадзіннік паказваў без пяці два. Вікі паслухмяна села ў мяккае крэсла, дазволіўшы мне добра разгледзець ногі. Роўна ў дзве гадзіны ночы зазваніў тэлефон. Гэта зноў быў жаночы голас, але на гэты раз акцэнт, які апісаў Хоук, быў моцным, рускім ці славянскім. Я цалкам запомніў ідэнтыфікацыйны код, які яна ўстанавіла, і чакаў.
  
  
  "Вы прыйшлі да мяне?" - спытаў жаночы голас.
  
  
  "Я прыйшоў пабачыць цябе", - паўтарыў я.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што ты хацеў, каб я прыйшоў".
  
  
  "Чаму я хацеў, каб ты прыйшоў?"
  
  
  "Таму што свету патрэбна дапамога".
  
  
  Раздаўся амаль нячутны ўздых палягчэння, а затым голас з моцным акцэнтам працягнуўся.
  
  
  «Вы паедзеце ў Альтан. Ідзіце ўздоўж заходняга берага ракі Вей. У чвэрці мілі над Альтанам вы знойдзеце вясельную лодку. Вазьміце яе і рабуйце ў бок Сэлбарна. Спыніцеся ля другога каменнага маста. На досвітку ў шэсць гадзін раніцы, я сустрэну цябе там. Ты ясна разумееш?
  
  
  "Выдатна", - адказаў я. Тэлефон адключыўся і адключыўся. Але званок даказаў тры вельмі важныя рэчы. Па-першае, зыходнае паведамленне для AX сапраўды было законным. Па-другое, жанчына была яшчэ жывая, а па-трэцяе, за ёй уважліва назіралі. Той, хто назіраў за ёй, ведаў аб яе званку AX і вырашыў перайграць яго, дачакацца майго прыбыцця і прыціснуць мяне. Цяпер пытанне было ў тым, ці дабяруцца яны да яе раней за мяне. Усё залежала ад таго, калі яны даведаліся, што іх пастка для мяне дала адваротны эфект. Я павярнуўся да Вікі.
  
  
  «Здымай панчохі, мілая, - сказаў я. Яна паглядзела на мяне з нерашучасцю ў вачах, а затым, пакуль я глядзеў, яна ўстала, прыўзняла сукенку, каб расшпіліць пояс з падвязкамі. Пад белымі сціплымі трусікі ў яе быў круглы жывоцік.
  
  
  "Я вазьму іх", - сказала я, пацягнуўшыся за панчохамі. У яе вачах мільганула раптоўная няўпэўненасць з адценнем асцярогі. "Навошта?" яна сказала. "Што ты збіраешся рабіць?
  
  
  
  
  
  
  Я думаў, мы збіраемся стаць больш прыязным, дарагая ".
  
  
  Яна ўсё яшчэ там ківала галавой. Я ў думках усміхнуўся.
  
  
  «Адказ на гэтае пытанне ўсё яшчэ «можа быць», - сказаў я. "Прама зараз мне трэба кудысьці ісці, і я хачу быць упэўненым, што ты будзеш тут, калі я вярнуся".
  
  
  Я прывязаў яе да крэсла з прамой спінкай, выкарыстоўваючы панчохі, каб надзейна звязаць яе лодыжкі і запясці. Жаночыя панчохі выдатна смацуюць яе на кароткі час. Яны тонкія, але моцныя. Я сунуў ёй у рот кляп з хусткай, імкнучыся пераканацца, што ён дастаткова тугі, каб яна заставалася ціхай, і дастаткова расслабленай, каб яна не задыхнулася.
  
  
  "Не адчыняй дзверы", - сказаў я ёй, сыходзячы. Яе вочы глядзелі на мяне паверх кляпа. Каб дадаць страхоўку, я павесіў таблічку «НЕ турбаваць» на вонкавым баку дзвярэй і паспяшаўся ўніз. Было без чвэрці тры, і ў мяне не было часу губляць дарма. Маленькі Sunbeam Imp Вікі таксама не быў Aston-Martin.
  
  
  Вуліцы Лондана зараз былі пустынныя, калі не лічыць некалькіх дзяўчын, якія, , усё яшчэ блукалі. Альтан знаходзіўся на поўдзень і трохі на захад ад Лондана, і я ехаў па Олд Бромптан-роўд праз Кенсінгтон і Чэлсі. Калі я выязджаў з Лондана, рухі было мала і амаль не было. Я націснуў на маленькую машынку і здрыгануўся, калі рухавік пачаў працаваць. Усюдыісныя павароты ангельскіх прасёлкавых дарог трымалі мяне ў поўнай баявой гатовасці, калі я праязджаў дарожныя знакі з вельмі ангельскімі назовамі Бруквуд, Фарнбара, Олдэршот.
  
  
  Калі я падышоў да яго, Альтан спаў і маўчаў. Я знайшоў вандроўную раку Вей, на самой справе не больш чым вялікі спакойны ручай, і прыбраў машыну з дарогі пад гронкі моцных дубоў. Я пайшоў па заходнім беразе і ўбачыў, што неба пачало намякаць на надыходзячы світанак. У інструкцыях жанчыны не згадвалася ангельская смуга, які ўздоўж ракі быў густым і сталым. Мне прыйшлося ісці павольна, каб выпадкова не патрапіць у раку. Час ад часу туман падымаўся дастаткова, каб я мог зазірнуць на некалькі футаў наперад. Гэта было менавіта ў такім перапынку, што я пазбег падзення побач з вяслярнай лодкай, прыпаркаванай на паўдарогі да берага. Я адштурхнуўся ў ваду і пачаў веславаць. Затуманены, ціхі, адзіны гук - ціхі плёскат вясёлы ў вадзе - я быў у сваім уласным свеце. Набліжалася шэрая зара, але туман не рассейваўся. Гэта зойме сонца, якое ў Англіі рэдка выпальвала да сярэдзіны раніцы. Потым, ледзь прыкметны наперадзе, я ўбачыў арку пешаходнага моста цераз раку і мімаходам убачыў цяжкія камяні, якія ўтваралі арку. Я прайшоў пад ім, грэбучы крыху хутчэй.
  
  
  У мяне баляць вочы ад спробы ўгледзецца ў туман. Прайшоўшы прыкладна трэць мілі, я смутна ўбачыў яшчэ адзін пралёт моста. Калі я прайшоў пад ім, я ўбачыў, што гэта драўляны мост з драўлянымі парэнчамі і сценкамі з бярвення. Я працягваў веславаць, а затым, зрабіўшы паварот, я ўбачыў яшчэ адзін арачны мост, прывідны, незямной субстанцыі, адкіданай туманам. Дасягнуўшы маста, я ўбачыў камяні, якія ўтвараюць арачныя сцены. Толькі дарожка была абабітая драўляным насцілам. Я спыніў лодку і пачаў чакаць у ціхай, ахутанай вадой рацэ. Мой гадзіннік паказвае шэсць гадзін. Я лічыў мінулыя хвіліны. Два, тры, пяць, дзесяць. Я пацікавіўся. Няўжо яны да яе дабраліся? Затым я пачуў гук якія вядуць у ваду. Я выцягнуў Вільгельміну і трымаў яе ў руцэ. Іншая лодка, як мне сказалі мае вушы, ідзе ўверх па рацэ і павінна прайсці пад мастом, каб дабрацца да мяне. Паступова лодка пачала матэрыялізавацца, больш прывідная форма, чым штосьці яшчэ. Усё, што я мог бачыць, гэта вертыкальная постаць чалавека, які сядзіць на вёслах. Лодка спынілася на некаторай адлегласці ад мяне, голас праз ваду быў тым жа самым, з якім я размаўляў па тэлефоне. Відавочна, жанчына выбрала гэтае месца з-за туману. Яна хацела ўпэўніцца, што я яе не бачу.
  
  
  "Добра, вы прыйшлі", - сказала яна. Ва ўсякім разе, яе асабісты акцэнт быў мацнейшы. Па яе голасе я здагадаўся, што яна не маладая жанчына.
  
  
  "Па-першае, вы павінны нешта зразумець", - сказала яна наўмысна павольна, каб падкрэсліць. “Я не здраднік. Вы гэта разумееце?
  
  
  "Мне пакуль няма чаго разумець", - адказаў я.
  
  
  "Я ведаю, што яны назіраюць за мной", - працягнула яна. «Я занадта свабодна казала пра свае пачуцці. Яны могуць вырашыць адправіць мяне ў любы момант. Вось чаму мне прыйшлося наладзіць гэтую сустрэчу».
  
  
  Я вырашыў пакуль нічога не казаць аб замаху на мяне. Яна відавочна не ведала, як пільна за ёй назіраюць. Калі я раскажу ёй, што здарылася, у мяне з'явілася адчуванне, што яна можа замаўчаць і паляцець. Жанчына перадавала вялікія ўнутраныя пакуты нават у сваім туманным, бесцялесным голасе.
  
  
  «Я б не здрадзіла сваёй краіне, разумееце?» - зноў сказала яна. «Вы не павінны задаваць мне ніякіх пытанняў, якія б маглі зрабіць гэта. Я скажу вам толькі тое, што я вырашыла сказаць вам. Ясна?»
  
  
  Думка аб тым, што яна здрадніца, жудасна непакоіла яе. Падобна, яна больш за мяне спрабавала пераканаць сябе ў тым, што яна не была здрадніцай. Я хацеў, каб яна з гэтым справілася. І хутка стане святлей, і Бог ведае, якія яшчэ складанасці, што
  
  
  
  
  
  
  тады могуць пачацца непрыемнасці.
  
  
  "Я зразумею, калі ты скажаш мне, што хочаш сказаць", - адказаў я. "Выкажам здагадку, вы пачынаеце з самага пачатку.
  
  
  "Я проста не магу больш сядзець і глядзець, як гэта працягваецца", - сказала жанчына. «Гэтыя людзі маюць каштоўнасць для свету найвышэй усяго. Я не магу бачыць гэта інакш».
  
  
  "Якія мужчыны?"
  
  
  "Гэта жудасная рэч", - сказала яна. "Я доўга думала пра гэта, перш чым прыняў рашэнне".
  
  
  Яна нічога не сказала далей. Стрэл раскалоў туманнае паветра, і я ўбачыў, як яе постаць бясшумна павалілася наперад тварам уніз у лодку. Я нырнуў на дно сваёй лодкі, калі другі стрэл патрапіў у драўлянае сядзенне. Кім бы ён ні быў, ён быў страшэнна добрым стралком, і ў яго была вінтоўка. У гэтым тумане ён быў занадта дакладны для ручнога пісталета. Лодка плыла да маста, дзе ён, відаць, знаходзіўся. Праз імгненне ён зможа стрэліць проста ў мяне. Мае пальцы намацалі край планшыра. Моцна націскаючы цягліцамі ног, я напалову падскочыў, напалову перавярнуўся на бок. Яго стрэл адправіў аскепкі з планшыра ў тым месцы, дзе раней была мая рука, але я ўжо быў пад вадой. Цалкам апрануты, я ведаў, што ў мяне не так шмат часу пад вадой, і накіраваўся да моста, усплыўшы пад ім, як толькі мой вецер сціх. Я хадзіў па вадзе, прыслухоўваючыся да крокаў наверсе па драўлянай дарожцы маленькага маста. Ён ужо сцяміў, куды я пайду, і набліжаўся да канца пралёта. Я паплыў у тым самым канцы, адчуваючы сябе ў мокрым адзенні, як быццам да мяне прывязаны мяшкі з цэментам.
  
  
  Там, дзе мост спускаўся да берага, я прыціснуўся да плоскага ніжняга боку пралёта, усё яшчэ ў вадзе, але на самым краі ніжняга боку моста. Я пачуў, як камень скаціўся па вадзе. Ён асцярожна спускаўся па набярэжнай. Я застыў там, і чакаў. Дульны канец вінтоўкі здаўся першым, калі ён асцярожна падышоў да абзы вады. Затым ён з'явіўся, прысеўшы на кукішкі, яго вочы шукалі ў тонкім тумане, які плыве пад мастом. Гэта быў стройны жылісты мужчына, апрануты ў суцэльны камбінезон. Адштурхнуўшыся ад ніжняй часткі маста, выкарыстоўваючы сілу плечавых цягліц, я скокнуў на яго. Ён павярнуўся на гук, але я была на ім, схапіўшы яго за стан. Ён страціў раўнавагу і скаціўся з берага ў раку, а я трымалася за яго. Вінтоўка выслізнула з яго рукі і адразу патанула. Я ўдарыў яго кулаком па твары, і ён падаўся ў вадзе. Ён хутка і неглыбока нырнуў і паспрабаваў падняцца пада мной. Мне ўдалося адысці, і ён зноў апынуўся на паверхні перада мной. Мы стукнулі адзін аднаго, і я адчуў боль ад яго ўдару, адчуў, як мая галава адкінулася назад. Я зноў замахнуўся, і ён зноў ударыў мяне. Яго суцэльны камбінезон, не прамоклы наскрозь, падкрэсліваў розніцу. З такім жа поспехам я мог прывязаць да рук гантэлі. Ён таксама гэта ведаў, і ён падышоў да мяне, ідучы па вадзе і разгойдваючыся. Я скокнуў у ваду. Нават калі я пайду да берага, ён усё роўна будзе мець перавагу на беразе. Мае рукі ўжо стаміліся. Я зноў адступіў і нырнуў, абхапіўшы аберуч яго правую нагу і пацягнуўшы за сабой. Часам я плаваў на доўгія дыстанцыі. Я спадзяваўся, што ён не. Плюс той факт, што я яго хутка схапіў. У яго не было часу глыбока ўздыхнуць. Ён абвальваў мне ўдары па спіне, але пад вадой яны былі не больш за бяскрыўднымі ўдарамі. Я ўчапіўся яму ў нагу, згорбіўшыся, як краб, які чапляецца за рыбу. Ён выкарыстаў удары, спрабуючы выслізнуць, а мне заставалася толькі трымацца. Яго барацьба хутка аслабла, і зараз мае лёгкія гарэлі. Раптам я адчуў, як яго цела абмякла. Я пратрымаўся яшчэ пяць секунд, а потым адпусціў і выскачыў на паверхню. Я ўзняўся ў паветра за секунду да таго, як мае лёгкія былі гатовыя ўзарвацца. Яго цела плыло побач са мной, і я выцягнуў яго на бераг разам са мной.
  
  
  Я расшпіліў маланку на камбінезоне і стаў абшукваць. Як я меркаваў, нічога не было. Але пад камбінезонам у яго на скураным рамяні вісела транзістарная рацыя. Станавілася ўсё больш відавочным, што яны, хто б "яны" ні былі, яны не пралічыліся. Мужчына прыкрываў жанчыну ўвесь гэты час, пакуль астатнія спрабавалі прыбіць мяне. Калі я з'явіўся, ён ведаў, што нешта пайшло не так. Несумненна, ён неадкладна звязаўся па рацыі са сваім цэнтрам і атрымаў загад дзейнічаць. Гэта была прафесійная каманда, і ад іх метадаў пахла рускімі. Рускія шмат даведаліся пра шпіянаж з часоў Другой сусветнай вайны, і хоць яны па-ранейшаму даволі жорстка ставіліся да ўсяго, што патрабавала ўяўлення, яны былі дастаткова эфектыўныя ў такога роду аперацыях. Туман рассеяўся дастаткова, каб я ўбачыў, што абедзве лодкі плылі на далёкі бераг. Я перабег цераз мост і паспяшаўся да жанчыны. Вядома, яна была мёртвая. Я ведаў гэта ў тую хвіліну, калі ён зрабіў першы стрэл. Я забраўся ў лодку і пасадзіў яе. На ёй было светла-карычневае паліто-над простай сукенкі з прынтам. яе твар, шырокі
  
  
  
  
  
  
  славянскага тыпу, было апраўлена сівымі каштанавымі валасамі. Я выказаў здагадку, што гэта жанчына гадоў сарака пяці. Кашалька не было, нічога, каб яе апазнаць. Затым мой погляд упаў на расшпіленую падшэўку паліто. Унутры была зашытая імянная бірка. «Марыя Даштавенка», - гаварылася ў ім. Гэтае імя адлюстравалася ў маёй памяці. Я асцярожна апусціў яе цела на дно лодкі. Мне раптам стала шкада гэтую жанчыну. Яе непакоіла тое, што яна хацела мне сказаць. Яна была жанчынай, якая спрабавала рабіць тое, што лічыла слушным. Такіх было не так ужо шмат.
  
  
  Я адчуў, як унутры мяне паднімаецца гнеў. Калі я гроб назад да таго месца, дзе пакінуў машыну, мае думкі кідаліся, і мае планы крышталізаваліся. Я б не стаў звязвацца з Хоўкам і расказваць яму, што здарылася. Пакуль не, пакуль не атрымаю што-небудзь яшчэ. Я мог бы проста ўбачыць суровы, неўхваляльны выраз яго твару, гэтыя сталёвыя вочы, калі б я далажыў зараз. Яны ледзь не забілі мяне, яны застрэлілі контактера, і я да гэтага часу не меў ні найменшага падання, што, чорт вазьмі, усё гэта было. Але ў маім гасцінічным нумары ўсё ж чакала маленькая светлая страва. Яна была маёй адзінай пакінутай вядучай, яна і яе хлопец. Я накіраваў "Санбім" назад у бок Лондана, калі стала светла, і ранішнія машыны пачалі запаўняць дарогі. Любы, хто бачыў маю машыну, вырашыць, што я жудасна спазняюся на працу.
  
  
  III
  
  
  Вікі ўсё яшчэ была там, акуратна звязаная. Я пакінуў яе такой, пакуль скідаў прасякнутую вадой вопратку, дазваляючы ёй глядзець, як я распранаюся, атрымліваючы асалоду ад ўдзячным позіркам у яе вачах. Высушыўшы і перапрануўшыся ў новы гарнітур, я развязаў яе. Мяркуючы па стане панчоха, я зразумеў, што яна не проста сядзела спакойна.
  
  
  "Чорт вазьмі, мне балюча", - сказала яна, паціраючы запясці. "І мой рот здаецца поўным ваты".
  
  
  "Ідзі ў ванную і асвяжыся", - сказаў я ёй. «Смачы запясці халоднай вадой. Гэта верне кровазварот. Затым мы збіраемся наведаць вашага хлопца, Тэдзі».
  
  
  "Ён будзе спаць у гэты час", - запярэчыла яна. «Тэдзі заўсёды спіць раніцай».
  
  
  «Гэтая раніца будзе іншай», - лаканічна сказаў я.
  
  
  Яна ўстала, і я глядзеў, як яна расшпільвае чырвонае сукенка, хуткім рухам закідваючы яго праз галаву. У яе была круглая маладая постаць, якую я чакаў, з той непрыкрашеннай сэксуальнасцю, круглявыя грудзі, высока прыўзнятая бюстгальтарам, круглявы жывот і кароткі стан. Яна пайшла да ваннай, кінуўшы на мяне погляд, які спытаў, цікаўлюся я больш. Я ўсміхнуўся і глядзеў, як яна падышла да дзвярэй ваннай. Яна ўбачыла, што ўсмешка была жорсткай і халоднай, а вабны позірк у яе вачах знік. Яна зачыніла дзверы ў ванную.
  
  
  Я сеў і выцягнуўся ў мяккім крэсле, рухаючы мускуламі па-кацінаму, выкарыстоўваючы сістэму цягліцавага паслаблення, якую я выявіў шмат гадоў таму ў Індыі. У дзверы пастукалі. Верагодна, гэта было абслугоўванне нумароў, але калі я адчыніла, мая рука была гатовая намаляваць Вільгельміну. Гэта не было абслугоўванне нумароў. Гэта была высокая дзяўчына з цёмна-рудымі валасамі, цудоўным тварам і целам, па імені Дэні Робертсан. У яе была сарамлівая паўусмешка, якая растапіла б айсберг за секунды.
  
  
  «Я ехала на працу, але мне прыйшлося зайсці і папрасіць прабачэння за мінулую ноч», - сказала яна, уваходзячы ў пакой. «Ты сказаў мне, што быў тут па справе, але, мяркую, я толькі што ўбачыў чырвоны колер, вось і ўсё. Ты ведаеш мой пракляты нораў».
  
  
  Яе рукі былі вакол маёй шыі, і яна абдымала мяне, яе мяккае цела, яе грудзі, нават скрозь твідавы пінжак, які яна насіла, узбуджальна пачуццёва ляжалі на маіх грудзях.
  
  
  «О, Нік. Гэта неверагодна прыемна бачыць цябе», - выдыхнула яна мне ў вуха. Менавіта тады Вікі вырашыла выйсці з ваннай у бюстгальтары і трусіках. Мне не трэба было яе бачыць. Я ведаў гэта па тым, як Дэні напружылася. Калі яна адступіла, яе вочы гарэлі кропкамі цёмнага агню.
  
  
  "Я магу растлумачыць", - хутка сказаў я. Яна замахнулася хутка, моцна і дакладна. Шчока гарэла, але яна ўжо выйшла за дзверы. "Падонак!" яна кінулася да мяне ў адказ, так, як толькі ангельцы могуць гэта вымавіць. Я думаў пайсці за ёй, але кінуў погляд на Вікі. На ёй была сукенка, і я ведаў, што яна здыме яе пры першай жа магчымасці. Я зноў ведаў, што мне трэба рабіць і што я хачу рабіць. Я ціхенька вылаяўся на Вікі, на Дэні, не своечасова, на ўсё ў цэлым.
  
  
  Я ўзяў Вікі за руку і выштурхнуў яе за дзверы.
  
  
  "Пойдзем", - прарычэў я. "Давайце зробім шоу ў дарозе". І зноў гэты мімалётны выраз самазадаволенага задавальнення прамільгнула на яе твары, але на гэты раз у мяне склалася ўражанне, што яна атрымлівае асалоду ад маім дыскамфортам. Яе самаздаволенне хутка знікла, калі хвілін праз дваццаць мы падышлі да кватэры яе хлопца ў раёне Соха. Яна вярнулася да нервовай сцэны, калі мы выйшлі на вузкія вулачкі Соха. За начным бляскам, за скрыжаваннямі, букмекерскімі канторамі, моднымі цэнтрамі, начнымі клубамі і пабамі Соха ўяўляў сабой брудны раён аднапакаёвых кватэр і часавых пансіянатаў.
  
  
  "Мы не можам пачакаць?" - нервова спытала Вікі. "Тэдзі моцна спіць, і яму не падабаецца, калі яго трывожаць па раніцах. Ведаеце, ён будзе жудасна злы.
  
  
  
  
  
  
  
  "Я вельмі засмучаны", - адказаў я, улавіўшы ўспышку гневу ў яе вачах. Я па-чартоўску добра ведаў, на што Тэдзі будзе вар'яцка вар'яцка злы; яна падвяла яго, вось што. Аказалася, што Тэдзі жыў на трэцім паверсе трухлявага шматкватэрнага дома, цьмянага шэрага будынка.
  
  
  «Стукайце і адкажыце», - сказаў я дзяўчыне, калі мы стаялі каля дзвярэй яго кватэры. Яна мела рацыю ў тым, што ён моцна спаў. Яна практычна стукала ў дзверы, калі ёй адказаў сонны мужчынскі голас.
  
  
  «Гэта я, Тэдзі», - сказала яна, нервова зірнуўшы на мяне. Я заставаўся спакойны. "Гэта Вікі".
  
  
  Я пачуў, як адчыніўся замок і адчыніліся дзверы. Я штурхнуў, зацягнуўшы Вікі за сабой у пакой. Тэдзі быў апрануты толькі ў піжамныя штаны, яго валасы былі доўгімі, павойнымі і растрапанымі. У ім была панурая прыгажосць і жорсткасць у роце. Ён быў у значнай ступені тым, чым я чакаў.
  
  
  "Што ўсё гэта?" - Запатрабаваў ён адказу, гледзячы на Вікі.
  
  
  "Ён прымусіў мяне пастукаць", - сказала яна, паказваючы на мяне. "Ён прымусіў мяне прывесці яго сюды, вось што". . Гнеў, які, як я падазраваў, быў часткай Тэдзі, стаў глыбей. Яго ўсё яшчэ чапляў невялікі сон, але ён спрабаваў яго страсянуць.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, усё гэта значыць?" - прарычэў ён. "Хто гэты хлопец?"
  
  
  "Я задаю пытанні, Тэдзі", - умяшаўся я.
  
  
  "Ты пойдзеш, вось што ты зробіш", - сказаў ён.
  
  
  "Асцярожна, Тэдзі", - спакойна сказаў я. «Мне проста трэба некалькі адказаў, і я пайду. Будзьце разумныя, і вы не пацерпіце».
  
  
  «Я сказала яму, што ты жудасна раззлуешся, Тэдзі», - уставіла Вікі, усё яшчэ імкнучыся абараніць сябе.
  
  
  Дасведчаны позірк акінуў цёмны пакой. Большую частку яго займаў вялікі двухспальны ложак. Таксама была камода з фарфоравым посудам, збаном для вады і пустой бутэлькай з-пад элю. Адзенне Тэдзі была акуратна павешана на прамой спінцы драўлянага крэсла, які стаяў побач з камодай.
  
  
  «Прыбірайся да д'ябла», - сказаў Тэдзі мне з выродлівай ноткай у голасе. Гэта не ягоная віна, што мяне не так лёгка напалохаць.
  
  
  "Мужчыны, з якімі вы пазнаёмілі Вікі ўчора ўвечары, - сказаў я, - хто яны былі?"
  
  
  У вачах Тэдзі прамільгнула лёгкая змена, небяспечны бляск неадкладна замаскіраваўся. Ён пачаў адыходзіць ад мяне, у той жа час кідаючы выклік.
  
  
  "У вас ёсць тры секунды, каб выбрацца", - сказаў ён. Ён прыхінуўся да камоды, і я глядзела, як ён працягнуў руку і ўзяў парцалянавую талерку. Хоць я назіраў за ім, ён усё роўна здзівіў мяне, паколькі адным хуткім рухам адправіў страву па пакоі. Страва ператварылася ў зласлівую ракету, злосна і нібы ляціць па паветры. Мне проста ўдалося ўхіліцца, цвёрды плоскі край зачапіўся за маю галаву і ўрэзаўся ў сцяну ззаду мяне. Тэдзі ішоў за стравай сваім целам, ныраючы праз пакой на мяне, скачучы, як ягуар. Кідок стравы быў добры, нечаканы ход, які амаль акупіўся. Наступныя дзеянні былі памылкай. Я прысеў, і ён разлічваў скарыстаць гэта. Замест гэтага я хутка ўскочыў на ногі, каб сустрэць яго скачок рэзкім ударам. Я пачуў пстрычку яго сківіцы, яго крык болю, і ён выгнуўся назад і прызямліўся на вялікі двухспальны ложак. Я пацягнуўся да яго, але ён скаціўся з другога боку.
  
  
  Вікі ўціснулася ў кут пакоя, але я не спускаў з яе вачэй. Якая яна была эгацэнтрычнай маленькай коткай, я не мог зразумець, наколькі глыбокая яе адданасць. Тэдзі зноў быў на нагах, яго сківіца надзьмулася, як паветраны шар. Веданне гэтага, здавалася, прывяло яго ў лютасць, і ён наляцеў на мяне, як вятрак. Ён змагаўся з прыседа і рухаўся хутка, як котка. Хуткасць была яго самым вялікім здабыткам, і нават гэта было не так ужо важна. Я парыраваў яго ўдары, нанёс рэзкі левы ўдар, які патрос яго, і нанёс рэзкі ўдар справа ў жывот. Ён сагнуўся напалову, але здолеў напалову ўхіліцца ад удару справа, які, тым не менш, застаў яго дастаткова моцна, каб ён урэзаўся ў камоду. Чапляючыся за камоду, з рота цякла кроў, твар цяпер распух і дэфармаваўся, ён паглядзеў на мяне цёмнымі ад нянавісці вачыма.
  
  
  "Усё, што мне трэба, гэта некалькі адказаў, Тэдзі", - ціха сказаў я. "Вы гатовы даць іх мне?"
  
  
  «Вядома, стрыечны брат», - выдыхнуў ён, цяжка дыхаючы для кагосьці гэтак жа маладога, якім ён быў. "Я дам табе крывавыя адказы". Ён схапіў пустую бутэльку з-пад элю з вечка камоды, разбіў яе канец аб сцяну і пайшоў да мяне, трымаючы вышчэрбленую палову ў руцэ. Гэта была старая тэхніка бойкі ў бары, і яна была адным з самых смяротных відаў зброі, нашмат горш звычайнага нажа. Вышчэрбленае шкло магло аднолькава добра рэзаць у любым кірунку, пакідаючы значна больш выродлівую рану, чым самы востры нож.
  
  
  «Пакладзі гэта, Тэдзі, - ціха сказаў я. «Пакладзі гэта, ці я адрэжу ім тваю чортаву галаву».
  
  
  Ён ухмыляўся, прынамсі, спрабаваў, і яго вочы былі халоднымі і жорсткімі. Яго гатоўнасць забіваць казала мне прынамсі адно. Ён быў уцягнуты больш чым выпадкова. Я адступіла, калі ён павольна падышоў да мяне. Я ведаў, што магу адсекчы яму галаву адным стрэлам, але мне гэтага не хацелася. Я хацеў, каб ён быў жывым ці дастаткова жывым, каб адказваць на пытанні. Але я спрабаваў ісці вельмі небяспечнай дарогай.
  
  
  
  
  
  
  
  Я не хацеў яго забіваць, але ён сапраўды хацеў забіць мяне. Ён ударыў мяне па дузе, хутка, амаль занадта хутка, каб я мог убачыць. Я адскочыў назад і адчуў, як мае ногі стукнуліся аб край ложка. Ён засмяяўся і рушыў наперад з бутэлькай. Я перавярнуўся на ложак, перавярнуўся і прызямліўся на ногі з другога боку. Я сарваў верхнюю прасціну з ложка і трымаў яе перад сабой, хутка складаючы ў тры зморшчыны. Калі ён падышоў да канца ложка, я сустрэў яго, накінуўшы прасціну яму на руку і бутэльку. Ён ірвануў уверх, і прасціна разарвалася. Я адскочыў назад у часы, каб ён не распароў мне.
  
  
  Я мог бы праткнуць яго Х'юга, і мая рука свярбела, калі тонкі стрыжань штылета ўпаў мне ў далонь. Я супраціўляўся парыву. Я ўсё яшчэ хацеў, каб вырадак быў жывы, хоць гэта ўсё больш і больш было падобна на невыканальную мэту. Тэдзі зрабіў ілжывы выпад налева адзін, два разы, а затым секануў справа. Вышчэрбленае шкло сарвала гузік з маёй курткі. Я схапіў яго за руку на канцы дугі, але ён павярнуў бутэльку тыльным бокам далоні, і мне прыйшлося зноў павярнуцца. На гэты раз я хутка адступіў, каб даць крыху прасторы паміж сабой і злоснай сякучай зброяй. У куце стаяла драўлянае крэсла з старанна задрапіраваным модным адзеннем Тэдзі. Я схапіў яго, кінуўшы яго вопратку на падлогу. Я бачыў, як ён спыніўся ў цэнтры пакоя, калі я прасоўваўся з паднятым крэслам.
  
  
  "Вось і ўсё, прыяцель", - выдыхнуў ён. «Давай, зараз жа. Падымі гэта». Вядома, сукін сын хацеў, каб я павярнуў яму крэсла. Адзін удар - і мяне разарве на часткі. Ён ухіліўся ад арэляў і накінуўся на мяне, перш чым я змог аднавіць пазіцыю. Я дазволіў яму думаць, што гэта менавіта тое, што я збіраўся зрабіць. Я рушыў да яго, падняўшы крэсла і прытрымліваючы яго абедзвюма рукамі. Ён чакаў на падушачках ног, гатовы ўхіліцца і контратакаваць. Я напаў на яго, а затым, напалову апусціў крэсла, рушыў наперад, выкарыстоўваючы яго як таран, уклаўшы ў яго ўсю сваю сілу і вагу. Чатыры ножкі стукнулі Тэдзі проста ў твар, штурхнуўшы яго на паўдарогі праз пакой і ў сцяну з такой сілай, што ўся кватэра здрыганулася. Я апусціў галаву, паклаўшы плячо за сядзенне крэсла. Калі мы стукнуліся аб сцяну, я падняў вочы і ўбачыў, як з рота Тэдзі б'е кроў. Адна ножка крэсла напалову ўпіліся яму ў горла. Я адхіліўся, і ён упаў на падлогу, яго вочы адкрыліся позіркам мёртвага.
  
  
  "Да чорта поспех", - прарычэў я. Я адчуваў, як падышла Вікі, прыкрыўшы рот рукой і шырока расхінуўшы вочы ад жаху.
  
  
  «Ён… ён мёртвы», - выдыхнула яна. «Тэдзі мёртвы. Вы забілі яго».
  
  
  «Самаабарона», - аўтаматычна сказаў я. Пакуль яна стаяла, ашаломленая, гледзячы на ??знежывелае цела Тэдзі, які ўпаў на падлогу, прыхінуты да сцяны, я пачаў корпацца ў кішэнях яго адзення. У іх былі звычайныя дробязі, заціск для грошай, дробязь, правы кіроўцы, крэдытныя карты. Ва ўнутранай кішэні пінжака я знайшоў маленькую белую картку з адзіным імем, напісаным ад рукі: прафесар Энрыка Калдоне. Тут жа празвінеў званок. Прафесар Калдоне быў італьянцам, спецыялістам па касмічнай біялогіі. Я ўспомніў, што ён нядаўна атрымаў некаторую ўзнагароду за сваю працу па абароне астранаўтаў ад магчымых мікраарганізмаў у космасе і магчымасці заражэння чалавекам іншых планет. Што рабіў такі тупы панк, як Тэдзі, з імем прафесара Калдона на паштоўцы - яшчэ і напісаным ад рукі? Я працягнуў яго Вікі, якая нарэшце адарвала вочы ад нерухомага цела Тэдзі.
  
  
  "Што вы ведаеце аб гэтым?" - рэзка спытаў я. «З кім ён меў справу? Калі ты скажаш пра мяне, я даведаюся, дарагая.
  
  
  "Больш я нічога не ведаю ... наўрад ці", - сказала яна.
  
  
  "Што значыць" ці наўрад "?"
  
  
  «Тэдзі сказаў мне, што яму плацяць за тое, каб ён перасылаў паведамленні туды і назад», - усхліпнула яна. «Гэтыя людзі яму вельмі добрае плацілі. Ён сказаў, што на іншым канцы быў нехта яшчэ, і гэта ўсё, што ён калі-небудзь казаў мне. Тэдзі быў нядрэнным чалавекам».
  
  
  "Гэта пытанне меркавання", - сказаў я. Я паклаў карту ў кішэню і адчыніў дзверы. Яна паклікала мяне.
  
  
  "Што мне цяпер рабіць, Янкі?"
  
  
  "Страціся і знайдзі новага хлопца", - кінула я ёй у адказ, паднімаючыся па лесвіцы па тры за раз. Картка з імем згарэла ў маёй кішэні. Можа, у мяне нарэшце нешта зьявілася. Можа, у мяне нічога не было, але тут я дайшоў да канца чаргі. Час было кінуць гэтую калекцыю абломкаў на калені Хоук. Жанчына, якой трэба даставіць важнае паведамленне. У мяне было яе імя Марыя Даштавенка. Гэта было да лепшага. Я таксама ведаў, што нехта не хацеў, каб гэтае паведамленне было дастаўлена. Апошнім быў танны панк з кімсьці напісаным ад рукі імем на картцы ў кішэні. Можа быць, у Хоўка было нешта, што магло б скласці карціну з частак.
  
  
  Я патэлефанаваў Дэні з аэрапорта, але мне не адказалі, і мне было вельмі шкада. Няскончаная сімфонія застанецца для нас такой, прынамсі, на нейкі час. Я сеў у авіялайнер і сеў. Гэта былі два расчароўваючыя дні з нешанцаваннем і няўдалым часам, але я зразумеў што сёе-тое.
  
  
  
  
  
  
  
  мне вельмі важна. Занадта шмат людзей прыклалі занадта шмат намаганняў, каб гэта было ўсё роўна.
  
  
  * * *
  
  
  Не прайшло некалькі гадзін, як я сядзеў за сталом насупраць Хока і глядзеў у яго шэра-сталёвыя вочы, пакуль ён слухаў мой даклад. Ён пераварваў тое, што я выклаў перад ім, яго твар быў абыякавым. Ён нізка згорбіўся на крэсле, вывучаючы маленькія палоскі паперы, на якіх адзначаў кожны пункт асобна. Ён перасоўваў іх, як кавалачкі галаваломкі. Ён ужо патэлефанаваў у Статыстычнае ўпраўленне, каб даведацца імя жанчыны - Марыя Даштавенка. Vital Statistics захоўвае фантастычную тэчку з імёнамі ўсіх вядомых супрацоўнікаў, найманых замежнымі ўрадамі ў любой якасці. Большасць буйных разведвальных службаў маюць пры сабе такую ​​ўжо. Аб некаторых людзях, вядома, ёсць даволі шмат інфармацыі. На іншых не больш за імя. Пакуль я глядзеў, Хоук узяў уліковую картку, якую я дастаў з кішэні Тэдзі.
  
  
  Гэта можа быць ключавы элемент, Нік, - сказаў ён. – Гэта можа быць сьвятло ў цемры, інакш мы б ніколі не ўсталявалі сувязь».
  
  
  «Запалі яшчэ крыху, - сказаў я. "Я ўсё яшчэ ў цемры".
  
  
  "Мы не ведаем, што хацела нам сказаць Марыя Даштавенка", - адказаў ён. "Але з гэтага мы можам зразумець, пра што ідзе гаворка".
  
  
  "Ад толькі гэтага імя?"
  
  
  «Гэта, мой хлопчык, незвычайнае імя, як ты ведаеш. Зірні на гэтыя імёны».
  
  
  Ён узяў ліст паперы з верхняй скрыні стала і штурхнуў яго мне. На ім было сем імёнаў, кожнае з якіх належала вядучаму вучонаму, якога я адразу пазнаў. Гэта былі людзі, чый уклад у свет ахапіў шырокую вобласць, у тым ліку медыцыну, фізіку, металургію, абстрактную тэорыю і прыкладныя навукі. Тон Хоўка быў сур'ёзны, амаль сумны.
  
  
  "Па зразумелых прычынах усё гэта было ціха, але кожны з гэтых людзей сёння не што іншае, як агародніна", - сказаў ён. «Загадкавая і жахлівая хвароба ўразіла кожнага з іх за апошні год, што прывяло да поўнага пагаршэння псіхічнага стану. Сёння яны існуюць у выглядзе жывой смерці, гародніны, іх розум страчаны для чалавецтва».
  
  
  "Медычнае даследаванне не дало тлумачэнні?" Я спытаў. «Геніяльны навуковец не можа стаць гароднінай без прычыны, не кажучы ўжо пра сем з іх».
  
  
  "Неўралагічная прычына ў тым, што іх розум цалкам распаўся", – сказаў Хоук. «Яны знаходзяцца ў стане поўнага псіхічнага калапсу, які ўзнікае толькі пры прыроджанай адсталасці ці масіўным пашкоджанні мозгу. Навуковая супольнасць, вядома, вельмі занепакоеная. Навукоўцы, як і ўсе мы, людзі і схільныя тым жа страхам і трывогам, што і ўсе астатнія. Каманда вядучых неўролагаў і псіхіятраў абследавала кожнага з гэтых мужчын. Яны цалкам зьбітыя з панталыку».
  
  
  "Ніякіх тэорый?"
  
  
  «Што ж, яны вылучылі пару тэорый, якія, як яны мне прызналіся, з'яўляюцца хутчэй здагадкамі, чым штосьці яшчэ. Аднак яны падтрымліваюць гэтыя тэорыі з дапамогай навуковых разваг, якія запаўняюць вакуум. словы, тое, што яны гавораць, застаецца ў сіле, таму што гэта ўсё, што ў нас ёсць ".
  
  
  "Што яны гавораць?" Я спытаў.
  
  
  “Дзве рэчы; адна з іх мяркуе існаванне нейкай формы віруса, невядомай і яшчэ не выяўленай. Іншая заснавана на развіцці электрычнага прамяня, здольнага нанесці вялікую фізічную шкоду. Яны мяркуюць, што розум у сутнасці падобны на любы іншы орган. у арганізме. Калі ён якой-небудзь выявай пашкоджаны - альбо так званымі натуральнымі сродкамі, гэта значыць вірусам, альбо штучнымі сродкамі, такімі як, напрыклад, электрычны прамень - ён можа быць рэзка саслаблены ці нават знішчаны. Да гэтага часу невядомы вірус спецыялізаванага штаму тэарэтычна мог выклікаць такі неўралагічны калапс. Тое ж самае можа і электрычны прамень, калі вы думаеце пра гэта як пра звышмоцны рэнтгенаўскі механізм».
  
  
  Я скрывіўся. "Я мяркую, гэта магчымасці", - сказаў я. «Але я не веру ў іх. Можа быць, я тут не ў сабе».
  
  
  "Мы ведаем адзін факт", – дадаў Хоук. "Усе яны былі ўражаны адразу пасля штомесячнага сходу вучоных-міжнароднікаў".
  
  
  Я ведаў, што International Science Scholars – гэта сусветная навуковая асацыяцыя вельмі прасунутых навуковых мысляроў з усіх краін свету.
  
  
  "Той факт, што гэтыя людзі страцілі прытомнасць пасля сустрэч, пацвярджае тэорыю віруса", - сказаў Хоук. «Нешта падчапілі на сходах, як і ўсе вірусы. Прынамсі, гэта надало гэтаму магчымасьць”.
  
  
  Я адразу ўлавіў інтанацыю. Ён быў мілым.
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - Спытаў я. "Да чаго ты хіліш?"
  
  
  «Паглядзіце на спіс яшчэ раз, - сказаў Хоук. Я зноў вывучыў імёны. Нейкі час гэта былі проста імёны, але затым на першы план выйшлі мае гады трэніровак у падазронасці, ва ўспрыманні рэчаў інакш, чым хто іншы. Два вельмі цікавыя факты аформіліся і выраслі, як джын, які выходзіць з бутэлькі. Сярод сямі імёнаў не было ні рускіх, ні кітайскіх вучоных. Не было ніводнага, хто б палітычна падтрымліваў левую пазіцыю. Па-другое, кожны з сямі мужчын нейкім чынам быў злучаны.
  
  
  
  
  
  
  
  з заходнімі дзяржавамі. ISS была сусветнай групай. У іх штомесячных сустрэчах удзельнічалі мысляры практычна з усіх краін. Чаму, калі гэта быў вірус або дзіўны рэнтгенаўскі здымак, ніводны з левых яйцагаловых не пацярпеў?
  
  
  «Я зразумеў», - кіўнуў я Хоўку. "Відаць, гэта вельмі выбарчы спосаб знішчэння".
  
  
  Ён тонка ўсміхнуўся. "Кожны з гэтых сямі чалавек унёс свой уклад або працаваў у цесным супрацоўніцтве з навуковымі распрацоўкамі ў заходніх дзяржавах", - сказаў Хоук. «Дантон распрацаваў электронныя ўдасканаленні, якія мы выкарыстоўваем у найноўшай ваеннай тэхніцы. Доктар Фэрыс, перадавы метад лячэння траўмаў на полі бою. Хортан працаваў над новымі малекулярнымі тэорыямі. Я мог бы працягнуць, але ў вас ёсць карціна, Нік. Шчыра кажучы. , Я абнюхваў гэты факт, але да гэтай паштоўкі з імем прафесара Калдоне і заяў, зробленых вам жанчынай, я не прыдумаў дастаткова, каб задаволіць мяне. Але зараз, я мяркую, мы збіраем тут поўную карціну. "
  
  
  У дамафоне прагучала паведамленне ад Vital Statistics. Яны зрабілі сваю звычайную працу хутка і эфектыўна, і гэта зрабіла карціну яшчэ яснейшай. Марыя Даштавенка працавала офісным работнікам у Расійскім інфармацыйным бюро ў Лондане, займаючыся, як мы ведалі, усімі відамі дзейнасці Расіі, у тым ліку НКУС.
  
  
  «Я б сказаў, што гэта вельмі цікава», - сказаў Хоук, закусваючы халоднай цыгарай. Я ўспамінаў, як Марыю Даштавенку турбавала і мучыла тое, што яе не палічылі здраднікам. Але нешта яе турбавала яшчэ больш, тое, што яна хацела нам сказаць. Я ўсё думаў аб адной фразе, якую яна вымавіла. "Гэтыя людзі цэняць свет вышэй за ўсё". Ён завязаны больш за акуратна.
  
  
  "Вы думаеце, што Саветы прымушаюць гэтых людзей стаць гароднінай?" - спытаў я Хоўка наўпрост. "Як, чорт вазьмі, яны маглі гэта зрабіць?"
  
  
  «Хацеў бы я ведаць адказ на абодва гэтыя пытанні, Нік, - прызнаў Шэф. «Але я перакананы, што тут ёсць сувязь, і нешта тут вельмі гнілое. У нас рабуюць нашых самых каштоўных людзей - Рады крадуць розумы нашых навукоўцаў на нашых вачах. Прафесар Калдоне не павінен быць наступнай ахвярай».
  
  
  Ён зноў узяў уліковую картку і паглядзеў на яе. «Гэтая карта вельмі трывожыць, Нік, - сказаў ён. «Калі гэтая жывая смерць створана рукамі чалавека, то наступным у спісе можа аказацца прафесар Калдоне. Ён працуе над грантам на прасунутую касмічную біялогію ад супрацоўнікаў НАСА, і наступная сустрэча па МКС адбудзецца праз некалькі дзён на італьянскай Рыверыі – Партафіна. Вы паедзеце туды і будзеце прытрымлівацца прафесара. Мы звяжамся з ім, і вам дадуць цвёрды спіс інструкцый, але ўсе яны зводзяцца да аднаго – прасочыце, каб з ім нічога не здарылася».
  
  
  Я ўстаў, і Хоук таксама ўстаў. «Мы на нешта наткнуліся, - сказаў ён. «Да гэтага часу мы і ўвесь свет страцілі сем бліскучых розумаў. Гэта страта, якую немагчыма вымераць. Што б гэта ні было, Нік, мы павінны разабрацца ў гэтым і зрабіць гэта хутка. Я хачу, каб ты быў заўтра раніцай. Мы ў мяне будзе сустрэча з Томам Дэтцінгерам, і тады нашы пляны будуць сфармуляваныя».
  
  
  Я сышоў, адчуваючы, што ўвесь гэты бізнэс быў нечым асаблівым, з чым я калі-небудзь сутыкаўся раней. У гэтым была якасць схаванага жаху, чагосьці прывіднага і нерэальнага, але ўсё ж занадта рэальнага. Я ведаў, што Хоук пасадзіць мяне ў самалёт, як толькі наш брыфінг скончыцца раніцай, таму я некаторы час збіраў рэчы, а затым адправіў тэлеграму Дэні Робертсан. Я сказаў ёй, што буду ў Партафіна па справах на некалькі дзён, але з усяе сілы пастараюся вярнуцца праз Лондан і пабачыцца з ёй. Мне трэба было шмат чаго растлумачыць, і я ўсё яшчэ адчуваў сябе дрэнна з-за ўсёй гэтай справы з Вікі. Калі я адпраўляў тэлеграму са згадваннем візіту ў італьянскую Рыверу, я не мог пазбавіцца ад думкі, што ISS праводзяць свае сустрэчы ў вельмі "важных" месцах.
  
  
  За выключэннем званка ад дзяўчыны, якую я ведала недалёка ад Вашынгтона, Лінды Смайт, астатак дня быў ціхім, і я шанаваў магчымасць нічога не рабіць і рабіць гэта павольна. Лінда хацела жыць у горадзе, і пры іншых абставінах я б ухапіўся за гэты шанец. Але я не мог пазбавіцца ад карціны сямі геніяльных людзей, якія ператвараюцца ў гародніну практычна ў раптоўна. Гэта была халодная кроў думка. Нашы бедныя факты вызначана паказвалі на ўдзел СССР, але характар гэтага нават не адпавядаў іх дзеянням. Прапрацаваўшы дастаткова доўга ў гэтай гульні, вы даведаецеся, што ў кожнага касцюма ёсць свой характар для аперацый. Гэты, па сутнасці, не ўпісваўся ні ў якую нішу, акрамя кітайскіх камуністаў. Хоць рускія маглі быць бязлітасна жорсткімі, яны былі эзатэрычна д'ябальскімі. Магчыма, расейцы былі замяшаныя, але не так, як мы думалі. Я ўсё яшчэ думаў пра гэта, калі пайшоў спаць.
  
  
  Том Детцінгер быў экспертам AX па працэдурах і метадах абароны важных людзей. Я ўважліва слухаў яго, робячы ўяўныя запісы, пакуль ён працягваў. Хоук сядзеў побач, здавалася, пагружаны ва ўласныя думкі, але, я ведаў, не прапусціў ні слова.
  
  
  «Гэта крыху незвычайна, Нік, - сказаў Том. "Насамрэч няма нічога, ад чаго можна было б абараняцца пэўным чынам. Няма прамой пагрозы забойства, напрыклад, ці
  
  
  
  
  
  
  
  няма вядомых гуртоў, за якімі трэба сачыць. Мы працуем супраць нечага, пра што мы нават не падазраём, а калі і існуе, то ў якой форме. Такім чынам, адзіны падыход - гэта той, які мы завем падыходам з коўдрай, калі вы становіцеся больш, чым проста целаахоўнікам. Вы становіцеся клеем. Я падрабязна раскажу пра гэта. "
  
  
  Па меры таго, як ён працягваў, у мяне ўзнікла спакуса спытаць, як абараніць кагосьці ад віруса або нябачнага рэнтгенаўскага выпраменьвання, але я стрымаўся. Гэта не былі тэорыі, якія я "купіў", як і "Хок", што даказвае, што людзі розных прафесій бачаць рэчы па-рознаму.
  
  
  Што сапраўды мела значэнне ў гэтай сувязі, дык гэта тое, што мы з Хоўкам звычайна маглі дазволіць сабе выдатны абмен тонка завуаляванымі ўколамі і жартамі. На гэты раз нікому з нас гэтага не хацелася. Калі Том скончыў, ён даў мне ўзяць з сабой некалькі звычайных ахоўных прыстасаванняў, і Хоук пайшоў са мной да ліфта.
  
  
  «Ты будзеш мець справу з чымсьці зусім невядомым і, шчыра кажучы, даволі жудасным, Нік», - сказаў ён. "Праяўляйце як мага больш асабістай асцярожнасці ў рамках службовых абавязкаў".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што мне трэба быць асцярожным", - усміхнуўся я. Ён нервова закашляўся. Яго асноўны клопат час ад часу прарываўся праз гэтую маску. Я захоўваў нязмушаны выгляд. Усё астатняе толькі пагоршыла б яго збянтэжанасць.
  
  
  «Я пагляджу, - сказаў я яму. "Я не настолькі без розуму ад гародніны, што хачу ім стаць".
  
  
  Яго вочы заблішчалі. "На самай справе?" ён сказаў. "Мне здаецца, вы вельмі любіце памідоры".
  
  
  Я ўсміхнуўся. Гэта было больш падобна на тое. Гэта дало мне добрае прадчуванне - ліфт, якога мне не хапала.
  
  
  IV
  
  
  Рэйс авіякампаніі Alitalia прывёз мяне ў Мілан, а адтуль я арандаваў машыну і паехаў на поўдзень, у Геную. Партафіна знаходзіўся яшчэ паўднёвей, і я працягваў ехаць, не спыняючыся. Паседжанне МКС праходзіла ў «Эксельсіёры», і для мяне быў абсталяваны пакой, які прымыкае да кватэры прафесара Калдоне. У мяне павінен быў быць адзіны ключ ад абодвух пакояў. Каб дадаць страхоўку, я атрымаў указанне сустрэць прафесара на спецыяльнай станцыі тэхабслугоўвання за межамі Партафіна. Ён ехаў з Рыма, каб сустрэць мяне там. AX звязаўся з ім і падрабязна праінфармаваў яго, і ён пагадзіўся цалкам супрацоўнічаць. Я здаў машыну ў Партафіна і сеў на старое і ненадзейнае таксі, каб дабрацца да месца сустрэчы з ім.
  
  
  Я знайшоў прафесара Калдона, які прыхінуўся да капота сваёй машыны, невялікага седана Фіят . Ён быў невысокага росту, сівы і вясёлы, з маленькім круглым жывоцікам ад «занадта вялікай колькасці макаронаў», як ён выказаўся, пяшчотна паляпваючы яго. Я хутка прыйшоў да высновы, што ён адразу спадабаўся, зусім непераборлівы чалавечак. У яго быў для мяне нечаканы самародак, калі ён аб'явіў, што яго жонка і пляменніца былі з ім, каб атрымаць асалоду ад Рыверыяй, пакуль ён наведваў сходы. Яны зайшлі ў прыбіральню на маленькай станцыі тэхабслугоўвання, пакуль ён мяне чакаў.
  
  
  «У астатнім, - сказаў прафесар Калдон, - я цалкам у вашых руках, містэр Картэр. Мне сказалі, што я павінен рабіць усё, што вы скажаце».
  
  
  Прыйшлося ўсміхнуцца. Ён сказаў гэта як маленькі хлопчык. Толькі мігаценне ў яго маленькіх блакітных вочках на крыху які нагадвае херувім твар твары супярэчыла хуткаму розуму ў працы. Сіньёра Калдоне выйшла першай, невысокая, квадратная жанчына, крыху больш суровая, чым яе муж, але досыць ветлівая і прыемная.
  
  
  "Гэта сіньёр Картэр", - прадставіў ён мяне. "Амерыканскі джэнтльмен, якога я вам сказаў, сустрэне нас".
  
  
  "Ах, так", - сказала жанчына. "Той, каму вы павінны падпарадкоўвацца". Яна павярнулася да мяне і некалькі скептычна паглядзела на мяне.
  
  
  «Я спадзяюся, што вы даможацеся большага поспеху з ім, чым я за сорак гадоў», - сказала яна з прытворнай сур'ёзнасцю.
  
  
  "Ён даб'ецца", - адказаў прафесар перш, чым я паспеў штосьці сказаць. «Ён нашмат большы за цябе, мама».
  
  
  Я ўбачыў надыходзячую дзяўчыну праз плячо сіньёры Калдоне і пастараўся не глядзець. Баюся, у мяне не атрымалася. Сказаць, што яна прыгожая, было б няпоўным. Сказаць, што яна крынічыць сэкс, было б занадта спрошчана. Я бачыў, як чорныя валасы атачалі аліўкавы твар, свабодна спадаючы на яе плечы. На яе поўных і сакавітых вуснах быў намёк на надзьмуць, які знік, калі яна ўбачыла мяне. У гэтых чорна-карых вачах я ўбачыў, як раптам успыхнуў цёмны агонь, калі яе вочы сустрэліся з маімі. Поўныя грудзі ўздымаліся паверх белай сялянскай блузкі з авальным выразам і моцна ўпіралася ў тканіну. Шырокія сцягна падкрэслілі тонкую талію, мякка выгнутыя сцягна і стройныя ногі. Я падумаў аб тым, што Байран сказаў аб італьянскіх жанчынах, у якіх на вуснах сэрца. У гэтага дзіцяці было значна больш, чым яе сэрца, на гэтых поўных, чырвоных, зіхатлівых вуснах. Яна была увасабленнем пачуццёвасці. Яна пульсавала. Гэта быў тлеючы вулкан.
  
  
  "Гэта Амарэта", - сказаў прафесар. Амарэта працягнула руку, якая заставалася ў маёй толькі на долю даўжэй, чым трэба, і я ўбачыў, як яе вочы ацэньвальна вывучалі маё больш за шэсць футаў мускулістага цела. Я хутка пагаварыў сам з сабой. Я сказаў, што вы, Нік Картэр, выконваеце вельмі складанае заданне. Вы можаце проста ігнараваць гэтую сакавітую страву. "Выдатны шанец", - адказаў я сабе. Яна не будзе перашкаджаць маёй працы. Яны ніколі гэтага не рабілі, як бы яны выглядалі. Але ігнараваць яе было б таксама немагчыма. Можа, калі б мне пашанцавала, які-небудзь добры кампраміс спрацавала б сам сабой.
  
  
  
  
  
  
  
  Прафесар Калдоне і яго жонка забраліся на пярэдняе сядзенне Фіят, пакінуўшы мяне падзяліць задняе сядзенне з Амарэтай. Я адчуў, як цяпло яе сцягна злёгку, але вызначана прыціскаецца да маёй нагі, калі яна села побач са мной. У невялікіх еўрапейскіх аўтамабіляў ёсць перавагі, якія іх вытворцы павінны больш рэкламаваць.
  
  
  «Я спадзяюся, што вы не супраць, каб з намі была Амарэта, містэр Картэр», - сказаў прафесар. "Яна не рада ехаць з намі, але мы не хацелі пакідаць яе адну ў Рыме". Я мог зразумець чаму, у думках падумаў я. «Амарэта наведвае нас са сваёй хаты на ўзгорках Калабрыі. Яна наведвае нас двойчы на год, хаця мы яе стамілі».
  
  
  Амарэта хутка адказала па-італьянску, яе голас успыхнуў у пратэсце, і я быў рады бачыць, што мой італьянскі застаўся дастаткова добрым, каб разумець.
  
  
  "Зіа Энрыка", - сказала яна дзядзьку. "Гэта не справядліва. Ты ж ведаеш, я люблю сустракацца з табой і Зіяй Тэрэзай. Я ненавіджу гэтыя душныя навуковыя сустрэчы».
  
  
  "Нават калі яны ў італьянскай Рыверыі?" - Умяшаўся я.
  
  
  "Нават там", - адказала яна, кінуўшы на мяне доўгі погляд скоса. "Хоць, можа, гэта будзе лепш".
  
  
  Я прачытаў яе правільна, але нічога не сказаў. Неўзабаве яна даведаецца, што ў мяне будзе менш вольнага часу, чым у дзядзькі Энрыка. Але я даведаўся, адкуль узялася гэтая пульсавалая, непрыкрытая пачуццёвасць - узгоркі Калабрыі, дзе людзі выяўлялі ўсе свае эмоцыі адкрыта, вобласць гарачай нянавісці і каханні, дзе ўсё яшчэ захоўваліся старыя выявы жыцця. У Амарэты, відавочна, было больш, чым адукацыя сялянскай дзяўчыны, з абуджанымі ведамі і жаданнямі больш мірскіх рэчаў.
  
  
  Паездка ў Партафіна была прыемнай і кароткай, і я праінфармаваў прафесара аб асноўных працэдурах, якім ён павінен будзе прытрымлівацца. Яны былі дастаткова простымі, але абсалютна жорсткімі. Спецыяльная бутыляваная пітная вада была дастаўлена ў яго пакой. Ён не павінен быў піць і ёсць штосьці падчас афіцыйных абедаў і вячэр, якія падаваліся не ўсім. Ён не павінен быў прымаць ніякіх таблетак. Самае галоўнае, ён не павінен быў нікуды ісці без мяне ці заставацца сам-насам з кім-небудзь, калі я не буду побач. Я адмовіўся ад сіньёры Калдоне, і ён зноў падзякаваў мне тым жа бляскам у вачах. Пасля таго, як мы зарэгістраваліся, я абышоў пакоі прафесара, гасціную і спальню і праверыў усе вокны і дзвярныя замкі. Былі запланаваныя дзённыя семінары, і прафесар хацеў спачатку крыху адпачыць, таму я ўвайшоў у суседні пакой, які быў маім, зачыніў дзверы і распакаваў сваю адзіную невялікую сумку. Звычайна я падарожнічаў улегцы. Я не быў адзін больш за дваццаць хвілін, калі ў дзверы пастукалі і я выявіў Амарэту, якая стаіць там у ярка-аранжавым бікіні і празрыстай пластыкавай куртцы па-над ім. Бікіні адважна чаплялася за яе, змагаючыся з безнадзейнай сціпласцю. У кароткім касцюме я сапраўды ўбачыў яе цудоўную постаць, зіхатлівую, аліўкавую скуру, шырокія і цудоўныя сцягна. Яна стаяла, злёгку расставіўшы ногі - пастава, якая толькі падкрэслівала пачуццёвасць яе цела. Яна зрабіла адзін крок у пакой, роўна настолькі, каб яе грудзей панадліва наблізіліся да мяне. На руцэ ў яе быў пляжны ручнік.
  
  
  Амарэт ідзе на пляж, - сказала яна мне, зрабіўшы заяву запрашэннем.
  
  
  "Я не іду", - адказаў я і ўбачыў, як у яе вачах успыхнула здзіўленне. Яна паглядзела на мяне так, нібы я сышоў з розуму. Я таксама напалову так думаў.
  
  
  «Але гэтае месца для гэтага, час для гэтага і надвор'е для гэтага, - лагічна сказала яна. - Калі, можа быць, гэта не я, з якой вам не захочацца ісці».
  
  
  Яна ўставіла апошнюю прапанову, і яе ніжняя губа злёгку надзьмула вусны, якія я ўпершыню заўважыў на станцыі тэхабслугоўвання. Гэта быў тыпова жаночы выкрут, прычым стары. Я не збіраўся на гэта ісці.
  
  
  "Ты ведаеш лепш, чым я гэта", - сказаў я ёй. Надзьмутая галава адразу ж знікла, і яна сур'ёзна паглядзела на мяне. Божа, гэтых вачэй было дастаткова, каб забыцца пра дом і маці.
  
  
  "Добра, я чула, як ты ўсё тлумачыў Зіа Энрыка", - сказала яна. «Але мусіць быць нейкі час, каб мы маглі ўбачыць адзін аднаго. Быць тут, у Партафіна, з такім чалавекам, як ты, і праводзіць яго ў адзіноце было б больш, чым проста марнай тратай. Гэта было б грахом».
  
  
  «Мае пачуцці менавіта ў дачыненні да вас, Амарэта, - пагадзіўся я. - Дазвольце мне папрацаваць над гэтым. Можа, нешта зьявіцца”.
  
  
  Амарэта павольна адвярнулася, яе вочы казалі мне, што мне лепш над гэтым папрацаваць. Я глядзеў, як яна павольна ідзе па калідоры, яе сцягна пагойдваюцца пры кожным кроку. Мне прыйшлося ўтрымацца ад таго, каб пайсці за ёй, схапіць яе за мяккую панадлівую азадак і зацягнуць назад у пакой. Я спадзяваўся, што Хоук ацаніў ахвяры, якія я прынёс пры выкананні службовых абавязкаў.
  
  
  Дазволіць Амарэце сысці - гэта яшчэ не ўсё. Да канца дня я наведаў тры семінары з прафесарам Калдоўнам, і ў мяне з вушэй выходзілі навуковыя артыкулы па ўсім, ад узаемадзеяння ферментаў пры глабулярных парушэннях да даследаванняў узнаўлення гідрыідаў. Я ніколі не ведаў, што гэта можа быць такім страшэнна сумным. Але я таксама сустрэў вялікую колькасць іншых удзельнікаў сустрэчы.
  
  
  
  
  
  
  Спіс прыкладна разбіўся на чатырох нарвежцаў, двух французаў, трох немцаў, чатырох рускіх, двух югаславаў, трох кітайцаў, чатырох амерыканцаў і некалькі прадстаўнікоў іншых нацыянальнасцяў. Было некалькі чалавек, якіх я не сустракаў на іншых сэмінарах, якія праводзіліся адначасова. Я таксама сустрэў Карла Крыста, круглага мужчыну з вясёлым тварам, вышэй, чым паказвала яго круглая постаць, з маленькімі, бегаючымі вачыма, якія намякалі на праніклівы і хуткі розум, які хаваецца за павярхоўнай мяккасцю.
  
  
  "Карл, гэта наш самы каштоўны чалавек", - сказаў прафесар Калдоне, калі нас прадставілі. «Як сакратар ISS, яго задача – арганізоўваць кожную нашу штомесячную сустрэчу. Ён выбірае месца, уладкоўвае пражыванне, плануе семінары і вячэры, сочыць за тым, каб кожны атрымаў запрашэнне, і ў цэлым робіць нашы зборы такімі, якія яны ёсць. . "
  
  
  Крыст заззяў і сціснуў плячо прафесара. Ён паглядзеў на мяне з сумессю цікавасці і здагадкі ў гэтых маленькіх, хуткіх вочках.
  
  
  «Наколькі я разумею, ваша жыллё было спецыяльна ўладкована, містэр Картэр, - ветліва сказаў ён. «Але калі я магу нешта зрабіць, усё, што вы пажадаеце, калі ласка, не саромейцеся звяртацца да мяне. Карл Крыстст заўсёды на сувязі для ўдзельнікаў і іх гасцей».
  
  
  У Крыста быў слабы акцэнт, які я правільна дыягнаставаў як швейцарскі, і, калі б я сустрэў яго ў Чыкага, я б прыняў яго за тыповага бунтара і лайдака. Я заўважыў, што ён з усімі абменьваўся думкамі збоку, заўсёды ўсміхаўся і, здавалася, быў усім задаволены. Ён пляснуў прафесара па спіне, сціснуў маю руку і паспяшаўся прэч. Я часта бачыў яго ў другой палове дня і падчас вячэры ў той вечар, ён лунаў над усім, правяраў тое ці іншае, пры неабходнасці хутка мяняў, падпарадкоўваючыся асабістым капрызам свайго выбітнага складу гасцей. Выбітныя навукоўцы відавочна атрымалі ад яго ўвагу, і Карл Крыст вельмі добра спраўляўся са сваёй працай. Ён быў проста тыпам, да якога я ніколі не мог прыгледзецца, павярхоўная весялосць заўсёды было для мяне пустым элементам. Але я ведаў, што ў свеце поўна Карлаў Крыстаў, і яны здаваліся неабходнымі для такога кшталту рэчаў. Я прытрымліваўся прафесара, як прыклеены, уважліва сочачы за ўсім, што ён еў і піў, а калі абед быў скончаны, я зноў выявіў Карла Крыста ў сябе пад локцем.
  
  
  Я спытаў. "Сустрэчы звычайна праходзяць як гэтая?"
  
  
  "Вы маеце на ўвазе што дрэнна?" - вярнуўся ён, выліўшыся бурным смехам над сваім маленькім жартам.
  
  
  Я пагадзіўся з тым, што, як я ведаў, ён хацеў, каб я сказаў. «Я маю на ўвазе што добра, - сказаў я. "Праграмы ў кожнай падобныя на гэтую?"
  
  
  "Так", - адказаў ён. “Ёсць агульныя паседжанні, якія складаюцца з семінараў, афіцыйных абедаў і абедаў, і адно асноўнае паседжанне з афіцыйным дакладчыкам. Затым апошні дзень збору аддаецца адпачынку. Гэта толькі трохдзённае паседжанне, таму паслязаўтра мы ўсё правядзем на пляжы. Нават найвялікшы інтэлектуал кахае сонца. У вялікага розуму і лобстара ў гэтым столькі агульнага!» Ён зноў уздрыгнуў ад сваёй дасціпнасці.
  
  
  «Мяркую, вы таксама з'яўляецеся чальцом навуковай супольнасці», - пракаментаваў я. Ён усміхнуўся, амаль занадта салодка.
  
  
  "Аб нябёсы, не", - адказаў ён. «Не прафесійны чалец. Я недастаткова разумны, каб не належаць да МКС. Я цалкам задаволены сваёй роляй афіцыйнага сакратара».
  
  
  Я не пытаўся ў яго пра гэта і дзівіўся, чаму ён палічыў неабходным кінуць гэта. Я ўдарыў яго па спіне і праводзіў прафесара Калдоне назад у яго пакой. Пажылы чалавек зараз паскардзіўся на напружанасць дня.
  
  
  "Я стаміўся, мой хлопчык", - сказаў ён мне. “Вельмі шкада, што ты ня можаш пайсьці на начное жыцьцё тут, на курорце. Можа быць, пасля таго, як я буду надзейна зачынены на ноч, ты зможаш выслізнуць».
  
  
  "Ніводнага шанцу", - сказаў я яму. "Я буду побач, каб пераканацца, што ты ў бяспецы".
  
  
  Сіньёра Калдоне ўпусціла нас у пакой, і я ўбачыў Амарэту, якая сядзіць у крэсле, у далікатным ружовым шаўковым халаце. На каленях у яе ляжаў часопіс, вусны надзьмуліся.
  
  
  "Мы проста клаліся спаць, калі б ты не прыйшоў, Энрыка", - сказала сіньёра Калдоне. «Прынамсі, быў. Амарэта кажа, што яна занадта неспакойная, каб спаць. Яна хоча не спаць і крыху пачытаць».
  
  
  Я раптам зразумеў тое, пра што не падумаў праверыць. "Амарэта тут не спіць", - сказаў я. "У яе ёсць свой пакой, ці не так?"
  
  
  Сіньёра Калдоне здзіўлена павярнулася. "Не, містэр Картэр", - сказала яна. “Мы планавалі, што яна будзе спаць тут, у нумары з намі. Наколькі я разумею, канапа ператвараецца ў ложак».
  
  
  «Прабач, але гэтага нельга», - загадаў я. "Толькі вы, сіньёра, можаце застацца з прафесарам сам-насам, калі я не буду там".
  
  
  Амарэта стаяла на нагах, ніжняя губа была выпучаная, вочы зіхацелі. "Вы падазраяце мяне?" яна злосна ўспыхнула. "Гэта занадта!" Я паціснуў плячыма. Насамрэч я не быў, але ўва мне ўзнікла пэўнае падазрэнне. Я не падазраваў яе, але ў той жа час падазраваў. На самой справе я не ведаў ні чорта ні пра яе, ні пра глыбіню яе адносін з дзядзькам. Я адчуваў, што яна яго вельмі кахае. Тым не менш, я бачыў, як многія мілыя маладыя істоты аказваліся закаранелымі агентамі. Асабіста я адчуваў, што яна заслугоўвае даверу
  
  
  
  
  
  
  у. Але афіцыйна яна выклікала такія ж падазрэнні, як і ўсе астатнія ў Партафіна. Пытанне было ў тым, як адказаць Амарэт, каб вулкан ўнутры яе не ўзарваўся.
  
  
  "Я не магу дазволіць вам заставацца тут на ноч", - сказаў я. "Я б страціў працу".
  
  
  Здавалася, гэта ўдарыў па правільнай ноце, таму што гнеў у гэтых чорных вачах імгненна згас. Але мая непахісная пазіцыя прывяла да іншай праблемы, калі яе можна так назваць. Я праверыў гатэль, і там не было іншага нумара, ні пакоя для мецел. Было толькі адно рашэнне, і я ўжо дзякаваў Хоку за жорсткасць інструкцый, якія ён мне даваў.
  
  
  «Сіньёрыта Амарэта можа спаць у маім пакоі», - галантна абвясціў я, і гэта гучала як ахвяра сапраўды гераічных маштабаў. "Я абвык спаць у крэсле".
  
  
  Прафесар і яго жонка пратэставалі супраць маёй "ахвяры", адначасова ўдзячныя і падазрона якія адносяцца да майго самаадданасці, і на твары Амарэты мільганула павольная ўсмешка. Яна ўстала і дастала сумку. Пакуль яна гэта рабіла, я павесіў адну з маленькіх прылад Тома Дэтінгера на дзверы кабінета прафесара. Гэта была ціхая сігналізацыя, якая спрацоўвала пры адкрыцці замка, перадаючы радыёсігнал на актыўную сігналізацыю ў маім пакоі. Усе вокны былі належным чынам зачынены, і пасля ўстаноўкі прылады Амарэта далучылася да мяне, каб вярнуцца ў мой суседні пакой, дзе я замкнуў дзверы паміж нумарамі. Хітрая, як Чашырскі кот, яна павалілася на канапу. Я вырашыў адразу сказаць, што мы збіраемся правесці вечар. Яна на імгненне надзьмула вусны, а затым адразу ж заззяла.
  
  
  "Такім чынам, мы застаемся тут", - сказала яна, устаючы і падыходзячы да акна. «Бачыце, у нас выдатны від на заліў і месяц. Гэта цудоўна".
  
  
  Сапраўды было. Я атрымліваў асалоду ад выдатным відам на Амарэту. Шаўковы халат быў вельмі лёгкім і ідэальна падкрэсліваў яе ногі, калі яна стаяла каля акна.
  
  
  "Нешта не так з тым, што вы падрыхтавалі нам выпіць?" - Спытала яна, яе тон гучаў на грані сарказму.
  
  
  "Наогул нічога", - сказаў я. "У мяне ёсць бурбон. Калі-небудзь ты яго піла?"
  
  
  Яна паківала галавой, пакуль я рабіў два добрыя бурбоны з вадой.
  
  
  Яна адпіла свой, спачатку задуменна, а потым са шчырым задавальненнем.
  
  
  "Гэты бурбон падобны на цябе", - сказала Амарэта. "Прама, моцна… як скажаш, без празмернасцяў".
  
  
  Амарэта і сама паводзіла сябе з сур'ёзным глупствам. Я зняў пінжак, схаваў Вільгельміну ў бакавой кішэні і глядзеў, як яна гуляе з гасцінічным радыё. Яна падабрала нядрэнную начную станцыю ў Генуі і пачала плаўна рухацца пад музыку. Яна абняла мяне, і мы пачалі танчыць. Праз тонкі халат я адчуваў цвёрдую паўнату яе постаці. Яна падышла бліжэй, пацерлася грудзьмі аб маю грудзі. Я толькі пачаў задумвацца аб тым, як далёка яна зойдзе, калі ў дзверы пастукалі. На ўсякі выпадак я выцягнуў «Люгер» з кішэні пінжака і пайшоў да дзвярэй. Наогул, я падумаў, што, мусіць, хтосьці жаліцца на гук радыё. Я адчыніў дзверы і на доўгую хвіліну закрыў вочы. Высокая царская постаць у белай шаўковай сукенцы з каштанавымі валасамі, мякка спадаючымі, падкрэсліваючы яе класічныя рысы асобы, сказала адно слова. Яна не магла абраць лепшага!
  
  
  "Сюрпрыз!"
  
  
  Я спыніўся, калі яна прайшла міма мяне ў пакой. «Ваша тэлеграма была настолькі прадуманай, што я вырашыла спусціцца і здзівіць вас. Праверыць гатэлі тут было нескладана. У рэшце рэшт, гэта не…»
  
  
  Яна перапыніла свой уступ і прысуд адначасова. Я не павярнуўся. Мне гэта было не патрэбна. Я мог бачыць, як яна глядзіць на Амарэту ў расслабляльным халаце з напоем у руцэ. На гэты раз ёй спатрэбілася яшчэ менш часу, каб узарвацца, і я падрыхтаваўся да таго, што, як я ведаў, адбудзецца. Ён прыйшоў, хіснуўшыся з развароту, ён прызямліўся з поўнай сілай. Мая шчака сапраўды не пачала хварэць да таго, як яна выйшла ў хол.
  
  
  "Дні, пачакай!" Я патэлефанаваў.
  
  
  "Вы не губляеце ні хвіліны, ці не так?" - агрызнулася яна халоднымі вачыма.
  
  
  "Я магу растлумачыць", - сказаў я.
  
  
  "Ха!" яна фыркнула. «Растлумачце! У вас, напэўна, ёсць тлумачэнні, запісаныя па нумарах. Выбачыце 12D, Тлумачэнне 7B, Выбачэнне 16FI!»
  
  
  "Вы мяне паслухаеце?" Я крыкнуў ёй услед, але адзіным адказам была пстрычка яе абцасаў, калі яна сышла. І зноў я ведаў, што хачу рабіць і што мне трэба рабіць. Я злосна зачыніў дзверы.
  
  
  «Я даставіла табе непрыемнасці», - сказала Амарэта, і ў яе вачах была шчырая турбота, так моцна адрознае ад нячысціка трыумфу, які насіла маленькая сучка Вікі. Я прымусіў сябе ўсміхнуцца ёй і паціснуў плячыма.
  
  
  "Не зусім", - адказаў я. "Гэта не твая віна". Я наліў сабе яшчэ аднаго бурбона і знайшоў яе побач са мной, якая трымае пустую шклянку. Яна далучылася да мяне, каб дапіць бурбон, і я наліў кожнаму з нас па адной.
  
  
  «Ты засмучаны», - сказала яна, прыхінуўшыся галавой да маіх грудзей. Гэта было праўдай, але яна рабіла мяне меншай. Кончыкі яе грудзей мякка дакраналіся мяне, узбуджальна вабна. Як бы там ні было, сёння я быў больш злы на Дэні, чым знерваваўся. Здавалася, яна амаль хацела выскачыць, калі яе не чакалі, і пайсці, калі я спрабаваў дабрацца да яе. Амарэта рухалася ў маіх руках, і мы зноў пачалі танчыць, яе цела было цёплым і
  
  
  
  
  
  
  
  мяккім у маіх руках. Я выключыў лямпу, калі мы танцавалі каля яе, і праз акно пранікаў толькі мяккі водбліск месячнага святла. Калі б Дэні хацела паспяшацца з высновамі, нават не пачуўшы таго, што я сказаў, яна б страшэнна добра абдумала гэта сама. Амарэт моцна прыціскала руку да маёй спіне, яе жывот дакранаўся майго ўласнага. Яе голас быў хрыплым, пачуццёвым, шматабяцальным.
  
  
  «У гарах майго дома ў нас ёсць прымаўка», - выдыхнула яна. "На ўсё ёсць прычына".
  
  
  Яна ўткнулася носам у маё плячо, і я адчуў пульсавалыя ваганні, якія зыходзяць ад яе.
  
  
  "Іншымі словамі, - пракаментаваў я, - ёсць прычына таго, што адбылося нядаўна, і ёсць прычына, па якой вы зараз тут са мной".
  
  
  Яна злёгку паціснула плячыма. Яе старая калабрыйская прымаўка патрапіла на добрую глебу. Ва ўсякім разе, падоранаму каню я ніколі не глядзеў у зубы. Амарэта была відавочна панадлівай, нецярплівай, і жаданай. Калі б гэта было тое і нічога больш, або калі б у яе была прычына, я б даведаўся адзіны спосаб даведацца. Я сунуў рукі пад шаўковы халат. На ёй была тонкая начная кашуля. Рассунуўшы халат, я дазволіла яму ўпасці з яе плячэй. Яна задрыжала, і яе рукі абвіліся вакол маёй шыі і яе вуснаў, гэтыя поўныя, мяккія вусны, стуліліся на маіх, і праз некалькі імгненняў яна апынулася аголенай у маіх руках. Я падняў яе і паклаў на канапу, пагладжваючы вуснамі яе круглыя, поўныя грудзей. Яна ахнула, і яе рукі пацягнуліся да мяне, калі я зняў кашулю і штаны. Калі я прыціснуўся да яе сваім целам, атрымліваючы асалоду ад тактыльнымі задавальненнямі яе скуры супраць маёй, Амарэт ахнула і схапілася за мяне.
  
  
  «О так… так… так», - выдыхнула яна. Мае пальцы павольна рухаліся ўніз па яе целе, затрымліваючыся на поўных гладкай грудзей, маленькія соску ажывалі, рэагуючы на ​​дакрананне, паднімаючыся, паднімаючыся ўверх, да маіх вуснаў. Амарэта прыціснула маю галаву да іх так моцна, што я баяўся, што яна заплача ад болю. Але крыкаў болю не было, толькі экстаз. Яна стагнала ад задавальнення і ўскрыквала ціхімі, якія заклікаюць гукамі, у той час як яна курчылася і рухалася, прыціскаючыся сваім целам да майго. Яе скура была гладкай, як быццам тонкая плёнка алею пакрывала яе цела, і калі я рухаўся ўніз па яе глыбокай грудной клетцы, уніз па мякка акругленым жываце і далей уніз, яе галава маталася з боку ў бок у некантралюемым захапленні. Я затрымаўся на імгненне, затым выйшаў і прыціснуўся да яе сакавітым, поўным вуснаў, якія цяпер паглынаюць. Пранізлівы, імклівы дотык маёй мовы падзейнічаў, як іскра полымя на галінцы. Яе цела дрыжала і курчылася, і яна задыхалася ад жадання, вулкан успыхнуў полымем. Уся гэтая пульсавалая пачуццёвасць перарасла ў ліхаманкавае жаданне, усёпаглынальны запал, якая адважылася ўсё астатняе. Я зразумеў, што гэта была не дзяўчына, якая ведала, як займацца каханнем, а дзяўчына, чыё моцнае жаданне заняцца каханнем было дастатковым стымулам для дваіх. Такі голад быў падарункам сам па сабе, і я адказаў, знайшоўшы самы цэнтр яе жаноцкасці, узнагароджаны задавальненнем яе крыкаў. Трымаючыся ў ёй, я дазволіў ёй прыціснуцца вуснамі да майго пляча, каб заглушыць яе сапраўдныя крыкі экстазу. Калі яе аргазм ахапіў яе цела, яе крык быў у маіх грудзях, інакш ён разбудзіў бы гатэль, не кажучы ўжо аб прафесары і яго жонцы па суседстве.
  
  
  Амарэта адкінулася на сафе ўсяго на імгненне, а затым павярнулася да мяне і лягла нада мной, яе шаўковае цела было паколваннем. Яна перамясціла свае ногі праз мае, жывот дакрануўся да маіх цягліц і прашаптала мне ў шчаку. "Яшчэ, cara mia", - сказала яна. "Мне трэба больш". Я бачыў, што гэта быў момант уцёкаў для яе. Яе візіты ўдалечыні ад свайго горнага дома ў Калабрыі, відавочна, былі момантамі, якіх яна чакала ўвесь год. Яе пачуццёвасць была такая, што яе нельга было нідзе схаваць, але я ведаў людзей тых узгоркаў. Там яна была гэтак жа жаданай, гэтак жа жаданай, але іх уласны строгі кодэкс забараняў гэта, пакуль яна не выйшла замуж, і, калі я не памыляюся, Амарэта занадта шмат пабачыла знешні свет, каб выйсці замуж за аднаго з сялянскіх хлопчыкаў. Так што яе дом быў для яе нечым накшталт сэксуальнай турмы. Нядзіўна, што ўдалечыні ад гэтага яна не магла стрымаць жудасны стрымваны голад ўнутры яе. Я пагладзіў яе па спіне, і яна прыціснулася да мяне сваімі поўнымі грудзьмі, калі ад яе зноў пачалі зыходзіць лёгкія гукі экстазу. Я даведаўся, што не было часткі гэтай пульсавалай істоты, якая не адчувала б пачуццёвай адчувальнасці да дакрананняў. Я перавярнуў яе, і яна зноў прапанавала сябе, як кветка, які прапануе сябе сонцу. Яе маленькія соску зацвярдзелі пад маім мовай, і яна пагрузіла іх глыбей у мой рот. Да таго, як месяц пачаў згасаць, я тройчы займаўся каханнем з гэтай фантастычна галоднай Венерай, і кожны раз яна была спараджэннем чыстага запалу, няшчырым і неразумным, але захапляльна спагадным на найменшы дотык. Нарэшце, з вялікім задавальненнем уздыхнуўшы, яна заснула, уткнуўшыся грудзьмі мне ў рот, прыціскаючы да сябе маю галаву. Я адсунуўся, каб утрымаць яе ціхую постаць, любуючыся сакавітасцю яе цела, калі яна ляжала нерухома. Я спаў побач з ёй да ўзыходу сонца
  
  
  
  
  
  
  Я прачнуўся праз акно, ярка адбіваючыся ад сініх вод заліва.
  
  
  Я ляжаў ціха, назіраючы за глыбокім роўным дыханнем Амарэты. Яе ногі, злёгку рассунутыя, былі напалову павернутыя да мяне, яе круглыя, поўныя грудзі прагна выпірала, як калі б яна чакала ў сне, каб я разбудзіў яе самым цудоўным з усіх спосабаў. Я хацеў, каб у мяне быў час, але ў мяне яго не было. Семінары МКС пачаліся рана. Я выслізнуў з яе рукі на грудзях, не разбудзіўшы яе. Я пагаліўся і апрануўся, калі яна прачнулася. Яна надзьмула крыху, але ў рэшце рэшт падышла і прыціснулася да мяне галавой.
  
  
  "У мяне няма слоў, каб расказаць, як гэта было мінулай ноччу", - сказала яна.
  
  
  «Табе не патрэбны словы, Амарэта, - адказаў я. "Ты ўжо сказала мне".
  
  
  Яна ўсміхнулася павольнай разумелай усмешкай, і я пайшоў адказваць на ветлівы стук у суседнія дзверы. З прафесарам усё было ў парадку. Пасля таго, як я зняў сігналізацыю з уваходнай дзвярэй, мы спусціліся ўніз і разам паснедалі ў холе гатэля. Калі што-небудзь у ежы і магло ператварыць яго ў гародніну, нас было б двое.
  
  
  Дзень быў запоўнены новымі семінарамі, сустрэчамі і бліскуча сумнымі дакладамі. Да канца дня я прыйшоў да высновы, што кожны вучоны павінен прайсці курс творчага ліста. Калі на семінарах і адбывалася нешта злавеснае, дык гэта тыя паперы. Увечары Карл Крыст зладзіў экскурсію па курортнай зоне. Я заставаўся побач з прафесарам, а Амарэта заставалася побач са мной. Яна не спрабавала спецыяльна адцягнуцца. Яна проста нічога не магла з сабой зрабіць. Да дзесяці ўсе былі надзейна зачынены на ноч, і Амарэта чакала мяне ў пакоі. Доўга чакаць ёй не прыйшлося. Яна была тым, чым была напярэдадні вечарам, усім і нават больш, таму што яна чаму-небудзь навучылася. Калі надышоў світанак, ніхто з нас не спаў занадта многа, але потым, суцешыў я сябе, колькі сну трэба чалавеку насамрэч? Я даўно перастаў расці.
  
  
  Гэта быў апошні дзень сустрэчы, час, які Карл Крыст назваў Днём рэлаксацыі і зладзіў фуршэт на пляжы.
  
  
  «Гэта шчаслівы дзень і сумны дзень, - сказала Амарэта, праводзячы тонкім пальцам па маіх грудзях. - Шчаслівы, таму што ты будзеш са мной увесь дзень, і сумны, таму што, калі дзень скончыцца, мы павінны развітацца. Я цябе больш ніколі не ўбачу. Я ведаю гэта."
  
  
  "Ніколі - гэта слова, якое я ніколі не выкарыстоўваю", - усміхнуўся я. «Вы можаце прыехаць у Амерыку, а я магу патрапіць у Калабрыю. Нашы шляхі могуць перасякацца».
  
  
  Тады я, вядома, не ведаў гэтага, але потым пашкадаваў, што не быў такім добрым прарокам. Паколькі я не думаў пра пляжныя вечарынкі, я не ўзяў з сабой купальных касцюмаў, таму проста, калі мы падышлі да пляжу, расставіла шэзлонгі, каб я магла ўвесь час сачыць за прафесарам, і расслабіўся. Ён быў больш чым задаволены адпачынкам у сваім крэсле, а Амарэта скруцілася абаранкам побач са мной, як задаволенае кацяня. Я прынёс абед з буфета, які зрабіла Крыст, не рызыкуючы ў гэты апошні дзень. Калі дзень, нарэшце, падышоў да канца, Карл Крыст зрабіў абыход, выглядаючы яшчэ больш пульхным ў шортах і ярка-жоўтай кашулі з махрыстай тканіны. Я назіраў, як ён пераходзіў ад чалавека да чалавека, абдымаючы кожнага за руку, пяшчотна паляпваючы кожнага па спіне, расказваючы кожнаму, які ў яго цудоўны загар. Я назіраў за ім з сумессю весялосці і раздражненні. Раздражненне турбавала мяне, і я вырашыў, што гэта адбылося таму, што ён здаваўся недарэчным сярод гэтых шчырых людзей, якія былі па большай частцы адначасова бліскучымі розумамі і простымі людзьмі. Калі ён падышоў да прафесара Калдоне, ён дапамог яму падняцца з шэзлонга і, паляпаўшы па плячы, дапамог яму надзець пляжны халат.
  
  
  "Спадзяюся, вам спадабаўся ваш кароткі візіт да нас, містэр Картэр", - сказаў ён, звяртаючыся да мяне. "Не тое каб мы не віталі вас, але якая б прычына ні заахвоціла ваш урад адправіць вас разам з прафесарам, я спадзяюся, хутка знікне".
  
  
  "Я таксама на гэта спадзяюся", - усміхнуўся я. "Калі не, я з'яўлюся на іншую сустрэчу".
  
  
  "І мы будзем рады бачыць цябе зноў", - сказаў ён, лёгка перахітрыўшы мяне. Ён павярнуўся пасля кароткага поціску рукі, прайшоў праз астатніх, і, калі я назіраў, як ён падымаўся па каменных прыступках, якія вядуць з пляжу, я адчуў да яго лёгкую сімпатыю. Мне заўсёды здавалася, што ў прафесійным жартаўніку ёсць нешта вартае жалю і самотнае. Сапраўдны твар блазна за маскай часта бывае зусім іншым.
  
  
  Адчуваючы сябе трохі як квактуха са сваёй кодлай, я сагнаў усіх зваротна ў гатэль, праверыла кожны прадмет у багажы прафесара, і мы пагрузіліся ў яго маленькі «Фіят», каб паехаць у Рым.
  
  
  Я не рызыкаваў тым, што магло адбыцца ў апошнюю хвіліну пасля сустрэчы ці ў непасрэднай блізкасці. У Рыме быў яшчэ адзін раунд развітання і падзякі. Прафесар і яго жонка былі прыемнымі людзьмі, эрудзіраванымі, прыемнымі і сумленнымі. У вачах Амарэты было маўклівае пасланне. Я ведаў, што яна не хоча вяртацца ў горы Калабрыі, і мне было яе шкада. Яна сапраўды не была гатова пакінуць
  
  
  
  
  
  
  узгоркі, вакол яе было яшчэ занадта шмат цікавага; і ўсё ж яна заслугоўвала нечага лепшага, чым магла там знайсці. Я быў упэўнены, што яшчэ некалькі спатканняў з дзядзькам і цёткай павінны зрабіць гэта за яе.
  
  
  Я з'ехаў у аэрапорт Рыма з пачуццём добра выкананай працы. Калі нешта і адбывалася на папярэдніх паседжаннях МКС, то на гэты раз гэтага не адбылося. Калі б і была змова супраць прафесара Калдона, ён бы не спрацаваў. Канешне, я таксама ведаў, што гэты адзіны выпадак нельга разглядаць як перамогу. Жахлівая злавеснасць гэтага ўсё яшчэ захоўвалася, і гэта ўзнімала яшчэ большае пытанне. Куды мы пайшлі адсюль? Мы папярэдзілі ўсё, што магло быць заплянавана на гэтую сустрэчу, і гэта нікуды не прывяло. Я адклаў гэтыя надакучлівыя пытанні перад сустрэчай з Хоўкам. Я хацеў сёе-тое растлумачыць у першую чаргу. Я злавіў прамы рэйс з Рыма ў Лондан. Надышла мая чарга нечакана выскачыць, што я і зрабіў, толькі каб атрымаць задавальненне ад размовы з домаўладальнікам Дэні. Дэні з'ехала на коннае шоу і вернецца праз два дні. Жанчына, старая дзяўчына з прыемным тварам, была дастаткова ласкавая і ўзяла ў мяне запіску, якую я напісаў на адваротным баку канверта. Я зрабіў гэта коратка. Было занадта шмат сказаць для нататкі. Я напісаў:
  
  
  Прабач яшчэ раз. На днях растлумачу ўсё, а вы паслухаеце.
  
  
  V
  
  
  Неба ўпала. Свет перастаў круціцца. «Я няправільна пачуў, - сказаў я сабе. Гэтага проста не магло быць! Шэра-сталёвыя вочы Хоука, якія глядзелі на мяне праз яго стол, былі невыразнымі. Можа, мне снілася.
  
  
  "Скажы гэта яшчэ раз", - папрасіў я. Ён павольна кіўнуў.
  
  
  "Прафесар Калдоне - гародніна", - паўтарыў ён. "Яго жонка звязалася з намі ўчора ўвечары".
  
  
  "Я не веру ў гэта", - злосна сказаў я. «Чорт вазьмі, я зачыняў яго, як карміцельку. Нічога не магло здарыцца».
  
  
  Хоук паціснуў плячыма. "Нешта здарылася", - ціха сказаў ён. Я хуценька падлічыў. Я пакінуў яго ў Рыме раннім вечарам і сеў на самалёт да Лондана. Выявіўшы Дэні, мне прыйшлося застацца на ноч, таму што я не мог адразу вылецець. Затым я вярнуўся сюды ўчора і сёння раніцай прыбыў у штаб-кватэру AX. Агулам з моманту майго сыходу ад навукоўца прайшло каля трыццаці шасці гадзін. Нехта мог дабрацца да яго за гэтыя трыццаць шэсць гадзін. Я мусіў змірыцца з гэтым. Падчас сустрэчы я трымаўся занадта блізка да прафесара.
  
  
  "Я б хацеў пайсці і паглядзець сам", - сказаў я, усё яшчэ злуючыся.
  
  
  "Я так і думаў", - мякка адказаў Хоук. "Я забраніраваў для вас білет на адзінаццацігадзінны рэйс у Рым".
  
  
  "Чорт вазьмі, - сказаў я, - гэтаму павінна быць нейкае тлумачэнне".
  
  
  Выраз твару Хоўка было ўсім, што мне было патрэбна. "Добра", - сказаў я. “Я знайду яго. Але тады гэта павінна быць самае дзіўнае ці самае разумнае, што я бачыў за доўгі час».
  
  
  Я выйшаў, злы на сябе, злы на свет, але ў асноўным злы з-за нязвыклага адчування, што мяне забралі. Ніхто не любіць прайграваць, асабліва я. Але пацярпець няўдачу - гэта адно. Быць узятым прама ў мяне пад носам - гэта зусім іншае. Для мяне гэта быў новы досвед, і я быў у лютасці і думаў пра гэта ўсю дарогу да Рыма. Я прытрымліваўся ідэі, што ўсё, што здарылася, адбылося пасля таго, як я сышоў ад прафесара. Як я ўжо сказаў, я мусіў застацца з гэтым. Але я не быў у гэтым упэўнены. Хоук загадзя тэлеграфаваў, каб група медыцынскіх адмыслоўцаў сустрэла мяне ў хаце прафесара. Ён хацеў, каб я чуў тое, што яны гавораць, уласнымі вушамі. Гэта былі лекары, якія абследавалі кожнага з здзіўленых вучоных. У доме прафесара мяне ўпусціла пакаёўка, і сіньёра Калдоне сустрэла мяне з вялікай стрыманасцю, чым я чакаў ад яе.
  
  
  Мой гнеў ператварыўся ў нешта іншае, калі мяне правялі ў гасціную, дзе медсястра ў белай форме сядзела на прамым крэсле побач з прафесарам. Ён сядзеў у глыбокім скураным крэсле, і раптам я перастаў турбавацца аб сваім гневе, аб сваіх пачуццях. Херувімскі твар ператварыўся ў шэрую знежывелую маску, мігатлівыя блакітныя вочы сталі невыразнымі, утаропіўшыміся шарамі. Яго рот адвіс, па кутах цякла невялікі бесперапынны струменьчык сліны, якую медсястра перыядычна выцірала марлевай сурвэткай. Я падышоў да яго і паклікаў яго па імені. Адказу не было. Час ад часу яго горла выдавала невялікія гартанныя гукі, нечалавечыя гукі. Я адвярнуўся, ледзяная стужка павярнулася вакол маіх вантроб.
  
  
  "Урачы чакаюць вас у кабінеце, сіньёр Картэр", - ціха сказала сіньёра Калдоне. Я рушыў услед за ёй у хол і праз фае ў застаўлены кнігамі кабінет, дзе чатыры чалавекі ўсталі, каб павітаць мяне, з аднолькава сур'ёзнымі і стомленымі тварамі. Ледзяны холад унутры мяне ўжо крышталізаваўся ў смяротны гнеў, жаданне разарваць нешта ці кагосьці на часткі, убачыць, што справядлівасць перамагла ў тым, чаму я толькі што стаў сведкам.
  
  
  "Па-першае, джэнтльмены, - рашуча сказаў я, - ці ёсць надзея на акрыянне?"
  
  
  Загаварыў высокі сівы, шляхетны мужчына, які прадставіўся доктарам Ван Дуэтонзэ. Я чуў пра яго. Ён быў выдатным бельгійскім неўролагам.
  
  
  "Ніякі, містэр Картэр", - адказаў ён. "Розум
  
  
  
  
  
  
  цалкам сышоў. Неўралагічныя тэсты, якія мы ўжо правялі, паказваюць, што арганічнае функцыянаванне мозга не падлягае аднаўленню. Фактычна, праверка прафесара Калдона была проста фармальнасцю. Нашы вынікі, атрыманыя ад іншых мужчын, якія пацярпелі такім чынам, былі больш за дастатковымі. Ці бачыце, мозг – далікатны орган, і любое поўнае парушэнне яго фізіялагічнага функцыянавання прыводзіць да пашкоджання мозгу, якое немагчыма аднавіць».
  
  
  Загаварыў іншы лекар. "Мы разумеем, што вашы людзі ўдзельнічаюць у гэтым, каб высветліць, што тут замешана крымінальнага характару".
  
  
  Я хутка зразумеў, што Хоук паведаміў ім паўпраўду пра маю цікавасць да гэтай справы, роўна настолькі, каб усё прайшло гладка.
  
  
  «Дакладна, - сказаў я. "Я збіраюся расследаваць вашы падазрэнні як у дачыненні да прамяня разбурэння, так і ў дачыненні да тэорыі віруса, пра якую мне паведамілі".
  
  
  "Так, хоць зараз мы разглядаем магчымасць таго, што, магчыма, нехта на МКС, нехта з прысутных на сходах, можа быць носьбітам віруса і сам непаражальны. У той жа час электрычны прамень - калі гэта сапраўды так - павінен быць ужыты да іншых гасьцей на сустрэчах.Усё засяроджанае вакол сустрэч ISS і, здавалася б, бездакорных людзей на гэтых навуковых сэмінарах».
  
  
  Я кіўнуў. Усё гэта гучала вельмі лагічна ў тым выглядзе, у якім яны гэта паднеслі. Нехта на сходах... Так, але хто? І, што больш важна, як? Але потым я падумаў, што гэта мая праца - высветліць гэта. Я ведаў пра некаторыя рэчы, якіх яны не ведалі, пра жанчыну па імені Марыя Даштавенка, пра маленькага панка з карткай з імем прафесара на ёй, пра забойствы, закліканыя прымусіць усіх замоўкнуць пра нешта. Яны маглі падыгрываць сваім тэорыям аб рэнтгенаўскіх прамянях і вірусах. Я не купляў, хаця і не казаў ім пра гэта. Я падзякаваў добрым урачам і вярнуўся ў гасціную. Калі я падышоў, я пачуў цяжкія пакутлівыя рыданні, а калі ўвайшоў, побач са старым стаяла Амарэта, яе шчокі былі мокрымі і залітыя слязамі. Яна выцерла іх насуха адразу, як толькі ўбачыла мяне. Сіньёра Калдоне была побач з дзяўчынай. Калі я падышоў, вочы Амарэты пацямнелі ад відавочнай нянавісці і лютасці.
  
  
  "Вы вярнуліся, каб асабіста пераканацца?" - Выплюнула яна, яе поўныя грудзей ўздыбіліся пад сіняй блузкай. На ёй былі вузкія джынсы, і яе сцягна цягнуліся па баках. "Вы павінны былі абараніць яго!" - дадала яна абвінавачвальна. "Ён быў у парадку, пакуль ты не прыйшоў!"
  
  
  У яе вачах была яркасць, якая выходзіць за рамкі відавочнай нянавісці ў іх, раптоўная жорсткасць, погляд помсты. Яна была злая і незадаволеная, убачыўшы мяне, гэта было ясна. Сіньёра Калдоне кінула на мяне прабачлівы позірк і вывела Амарэту з пакоя, каб яна праз імгненне вярнулася.
  
  
  «Мне вельмі шкада, як Амарэта размаўляла з вамі», - проста сказала яна. «Яна страшэнна любіла свайго Зіа Энрыка. Мы сказалі ёй, што ён мог быць у небяспецы, калі мы ехалі на сустрэчу з вамі ў Партафіна, і што вы будзеце там, каб абараніць яго».
  
  
  Я сказаў сіньёры Калдоне, што засмучэнне дзяўчыны цалкам зразумела. І гэта было. Чорт, за некалькі дзён я пакахаў прафесара. Яе эмоцыі цалкам маглі растлумачыць нянавісць у яе вачах, але потым я выявіў сёе-тое яшчэ. Унутры мяне быў лёд, ледзяная ўласная нянавісць. Я ўсё яшчэ быў перакананы, што з прафесарам усё ў парадку, калі пакінуў іх у Рыме.
  
  
  "Ці былі ў вас наведвальнікі пасля таго, як я сышоў?" Я спытаў. "У тую ноч ці на наступны дзень?"
  
  
  "Не", - стомлена адказала жанчына. «Ніхто. Амарэта была з намі ўсю раніцу, а потым з'ехала дадому».
  
  
  Толькі Амарэта. Я ў думках перавярнуў гэтыя два словы, ненавідзячы гэтую думку, ненавідзячы яе значэнне, але працягваючы з ёй. Я зноў спытаў сябе, што, чорт вазьмі, я сапраўды ведаў пра дзяўчыну, акрамя таго, што яна была вулканам у ложку? Сіньёра Калдоне, вядома, не выклікала падазрэнняў у сваёй пляменніцы. Хоук аднойчы сказаў, што я не стану трымаць сваю маці па-за падазрэннямі, калі таго патрабуюць абставіны, і ён меў рацыю. Асабліва, калі я адчуваў сябе гэтак жа, як цяпер, што было выродлівае, злоснае, выродлівае пачуццё, якое я адчуваў, калі бачыў нешта бруднае. Я зірнуў на гародніну, які быў чалавекам, і ён стаў яшчэ больш пачварны. Хоук так добра ахарактарызаваў яго… жывых мерцвякоў. Медсястра ўжо пачала паднімаць яго. Ён выслізнуў з яе абдымкаў, і я кінуўся да яго, але ён стаяў на карачках і поўзаў па падлозе. "Усё ў парадку", - сказала яна мне. «Я паклапачуся пра яго».
  
  
  Я зноў павярнуўся да сіньёры Калдоне. «Вы патэлефанавалі Амарэце, каб распавесці ёй аб яе дзядзьку», - спытаў я. Жанчына кіўнула, не адводзячы вачэй ад мяне, адмаўляючыся глядзець на нікчэмную постаць, якая прапаўзае міма нас.
  
  
  "Вы сказалі ёй, што я прыйду сюды сёння ўвечар?"
  
  
  "Так", - адказала яна. "Я атрымаў тэлеграму ад вашага начальніка".
  
  
  "А што сказала Амарэта?"
  
  
  "Яна сказала, што адразу ж пад'язджае", - адказала жанчына. «Яна падумала, што, магчыма, вы забярэце яе дзядзьку, і яна хацела ўбачыць яго зноў».
  
  
  Ці, ціха падумаў я, яна проста хацела быць тут, пакуль я быў. Я падышоў да дзвярэй. Калі я памыляўся наконт дзяўчыны, я хацеў бы высветліць гэта і прынесці ёй вялікія, прабачэнні. Калі б я быў
  
  
  
  
  
  
  на правільным шляху ў яе былі вялікія праблемы. Я ўсё яшчэ быў перакананы, што нехта перайшоў да яго з таго моманту, як я пакінуў іх у Рыме, нейкім чынам, недзе. Хто і як? Гэта былі два ключавыя пытанні. Я быў упэўнены, што калі атрымаю адказ на адзін з іх, то змагу адказаць іншаму. Цяпер для Амарэты настаў час пытанняў. Але калідор быў пусты. Я хутка выглянуў на двор, але на вуліцах Рыма было цёмна і ціха. Я знайшоў сіньёру Калдоне.
  
  
  "Амарэта сышла", - сказаў я ёй. Ці ёсць ёй яшчэ куды пайсці ў Рыме? Ёсць іншыя сябры, сваякі?
  
  
  «Не-не, мы былі адзінымі, - сказала жанчына. «Яна, мусіць, выбегла на вуліцу. Яна так засмучаная. Калі ласка, пашукайце яе».
  
  
  "Я буду шукаць яе, добра", - змрочна сказаў я сабе пад нос і выбег на вуліцу, на імгненне спыніўшыся, каб вочы прывыклі да цемры. Калдоны жылі недалёка ад невялікай плошчы, і я хутка агледзеў круг святла пад кожным з вулічных ліхтароў, што ўсевалі краі плошчы. Я ўбачыў яе беспамылковую форму, калі яна спынілася пад лямпай у самым далёкім куце плошчы. Я кінуўся ў бегі, калі яна рушыла далей. Калі я падышоў да гэтага месца, яе нідзе не было відаць, а вуліца, якая вядзе ў бок, была вузкай, выбрукаванай каменем, з прыцемненымі крамамі, пякарнямі, бакалейнымі крамамі і фруктовымі крамамі з мноствам дзвярных праёмаў. Я слухаў, як абцасы стукаюць па камянях, але іх не было. Яна хавалася ў адным з дзвярных праёмаў. Я пачаў павольна спускацца, калі яна выйшла і спынілася ў чаканні. Нават у цемры я адчуваў пякучую нянавісць у яе вачах.
  
  
  "Чаму вы ідзеце за мной?" спытала яна.
  
  
  "Ты адкажаш на некалькі пытанняў", - сказаў я ёй, падыходзячы да яе. Яна зрабіла крок назад і павярнулася, каб бегчы. Я ўжо збіраўся схапіць яе, калі пачуў ззаду сябе слабое драпанне. Я павярнуўся, але недастаткова хутка. Удар, як маланка, ударыў мяне па скроні. Мая галава ўзарвалася агнямі, зоркамі і вострым болем. Я падаўся наперад і прымусіў сябе не страціць прытомнасць. Я чуў крокі, многія з іх. Я схапіўся за пару ног перад тварам і тузануў. Гаспадар закрычаў па-італьянску і ўпаў. Я скокнула на яго, мая галава ўсё яшчэ была затуманена, і я мімаходам убачыў невысокага, апранутага ў пот чалавека мужчыну, калі рэзкі ўдар па рэбрах адкінуў мяне ў бок. Я працягнуў круты перакат, моцна б'ючы па нагах, хапаючы іх і цягну. Адна постаць навалілася нада мной, і я рэзка стукнуўся налева ў яго жывот, пачуўшы, як ён рохкануў ад болю. Мая галава цяпер крыху праяснілася, і я ведаў, што іх было прынамсі чацвёра ці пяцёра. Прыціснуўшы пяткі да прамежкаў паміж камянямі, я падняўся на локці і катапультаваўся наперад, тварам да твару, у нечую сярэдзіну, несучы яго за сабой. Здолеўшы пазбегнуць размахвання рукамі і рэзкіх узмахаў, я схапіў таго, каго адбіў назад, за руку, прыўзняў яго ў руху дзюдо і кінуў у акно пякарні. Я пачуў яго крык сярод гуку разбіваецца шкла. Усё яшчэ змагаючыся хутчэй з-за трэніроўкі і інстынкту, чым з-за яснасці розуму, я стукнуў у твар, якое з'явілася перада мной, пачуў задавальняючае храбусценне костак пальцаў у скуле, і твар знік. Але цяпер надышла мая чарга. Гэта быў добры, жорсткі ўдар ззаду, і я ўпаў. Цвёрды прадмет урэзаўся мне ў чэрап амаль у той жа момант, калі чаравік з цяжкай падэшвай патрапіў мне ў скронь. Я пачуў голас Амарэты яшчэ да таго, як згасла святло, чорт вазьмі яе чорнае сэрца. Яна вырашыла, што я пайду за ёю. Яна прывяла мяне проста да гэтага. Я паспрабаваў падняць галаву і страсянуць, але нічога не адказаў. Яшчэ адзін удар абрынуўся на мяне. Гэта не так балюча. Ён проста апусціў заслону.
  
  
  * * *
  
  
  Не ведаю, колькі часу прайшло да таго, як я прачнуўся, але па стане маёй галавы я вырашыў, што гэта было даволі доўга. Я павольна павярнуў шыю кругавымі рухамі, і пухнатая павуціна пачала рвацца ў маёй галаве. Моцны востры боль у запясцях падказаў мне, што рукі звязаныя за спіной. Жудасныя падскокванні і штуршкі не дапамагалі маёй галаве пульсаваць, але мне ўдалося засяродзіцца на навакольным. Я быў не адзін. Чацвёра іншых мужчын сядзелі ўсярэдзіне, відавочна, усярэдзіне грузавіка з зачыненымі панэлямі. Я быў супраць вадзіцельскай перагародкі, астатнія сядзелі парамі па баках грузавіка. Гэта былі каржакаватыя, суровыя, чарнавокія мужчыны ў рабочай вопратцы і цяжкіх сялянскіх туфлях, з цяжкімі, вузлаватымі рукамі з тоўстымі пальцамі. Я заўважыў, што ў траіх з іх былі парэзаныя твары і сінякі на скулах. Адзін з іх паклікаў вадзіцеля па-італьянску.
  
  
  "Амерыкана прачнуўся", - сказаў ён.
  
  
  "Сі, будзь асцярожны", - адказаў голас. "Паглядзіце на яго"
  
  
  Затым я пачуў голас Амарэты. "Не рызыкуй", - сказала яна.
  
  
  Усе яны маглі расслабіцца. Цяпер не час і не месца для капрызаў. Акрамя таго, я хацеў даведацца больш аб тым, куды мяне вязуць. З крутога ўздыму грузавіка мы падымаліся ў горы. Мужчыны пагаварылі адзін з адным коратка, адрывіста, але гэтага было дастаткова, каб я зразумеў, што такое дыялект калабрэзе. Гэта не было складана
  
  
  
  
  
  Я стараўся зразумець астатняе. Амарэта везла мяне на пагоркі сваёй хаты. Калі б я адсутнічаў так доўга, як мне падавалася, хутчэй за ўсё, мы былі амаль у мэты. Тое, як яна і сяляне Калабрыі ўпісаліся ў гэтую брудную справу, было іншым пытаннем. Гэта быў страшэнна нечаканы паварот. Але ўсё гэта было дзіўна з самага пачатку. Дарога станавілася больш няроўнай, а грузавік ледзьве ехаў. Я праверыў свае запясці. Яны былі добра звязаны. Яны забралі ў мяне Вільгельміну, але я адчуваў Х'юга ў яго ножнах на сваім перадплеччы. Яны занадта спяшаліся выцягнуць мяне з вуліцы ў грузавік, і яны відавочна не былі прафесіяналамі. Я ведаў гэта па тым, як яны падалі адзін на аднаго, спрабуючы накінуцца на мяне на той вузкай вулачцы. Калі б гэты першы ўдар не аслабіў мае рэфлексы, яны б усё яшчэ былі там, сабраўшыся разам.
  
  
  Грузавік запаволіў ход, і мае мышцы аўтаматычна напружыліся. Я налічыў яшчэ два павароты, перш чым ён спыніўся і адчыніліся заднія дзверы. Мяне выцягнулі, і я абмяняўся поглядамі з Амарэтай, якая выглядала напружанай і дрыготкай у блузцы і вузкіх джынсах.
  
  
  "Добрыя сябры ў вас ёсць", - сказаў я нядбайна.
  
  
  "Гэта мае браты", - сказала яна, паказваючы на траіх мужчын. "А двое іншых - мае стрыечныя браты".
  
  
  "Сямейнае прадпрыемства", - пракаментаваў я.
  
  
  "Калі я пачула, што вы вяртаецеся, каб пераканацца ў сваёй працы, я ўзяла іх з сабой", - рэзка сказала яна. "Цяпер мы збіраемся высветліць, што вы зрабілі з Зіа Энрыка і чаму".
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ты нясеш?" - сказаў я, хмурачыся. Яна стукнула мяне па твары. Жорсткая.
  
  
  "Адвядзі яго ўнутр", - сказала яна. "Хопіць яго хлусні".
  
  
  Я ўсё яшчэ хмурыўся, калі мяне заштурхалі ў доўгую хату з каменя і тэракоты з нізкім дахам. Яны адвялі мяне на кухню, вялікі, прасторны пакой, і кінулі ў моцны крэсла з прамой спінкай, трымаючы рукі звязанымі за спіной. У якасці падвойнай бяспекі яны прывязалі мае запясці да спінкі крэсла. Амарэта стаяла перада мной, назіраючы за аперацыямі. Калі яны скончылі, яны ўтварылі за ёй паўкола. Яе вочы, палаючыя гневам, упіліся ў мае.
  
  
  «Калі я думаю, што…» - пачала яна і хутка абарвалася, на яе твары прамільгнула мімалётная фарба збянтэжанасці.
  
  
  «Працягвай, Амарэта», - усміхнуўся я. Яна ўдарыла мяне зноў, мацней.
  
  
  "Я заб'ю цябе", - прашыпела яна. «Вы - стварэнне з пекла. Вы збіраецеся расказаць нам, што вы зрабілі з Зіа Энрыка».
  
  
  "Я нічога яму не зрабіў", - сказаў я, вывучаючы яе вочы. Яна зноў ударыла мяне.
  
  
  "Больш ніякай хлусні!" - крыкнула яна. Я ўбачыў, што ў гэтых вачах не было нічога, акрамя нянавісці і гневу. Гэта не быў учынак, гэта не была спроба падмануць мяне.
  
  
  "Клянуся Богам, ты сапраўды сур'ёзна, ці не так?" - спытаў я, недаверліва ўсведамляючы гэта.
  
  
  "Так, я сур'ёзна", - сказала яна. «Я заб'ю цябе сам, калі давядзецца».
  
  
  "Не, я маю на ўвазе, што ты сапраўды думаеш, што гэта зрабіў я", - сказаў я.
  
  
  «Давайце проста заб'ем яго зараз», - умяшаўся адзін з яе братоў.
  
  
  «Не», - агрызнулася Амарэта. "Я павінен даведацца, што ён зрабіў і чаму".
  
  
  «Гатова», - сказаў стрыечны брат, крэтын з вялікімі вушамі. "Якая розніца? Проста забі яго».
  
  
  "Silencio!" - крыкнула Амарэта. "Я разбяруся з гэтым".
  
  
  Я слухаў іх са здзіўленнем. Яны ні ў чым не жартавалі, асабліва наконт забойства мяне. Тут я падазраваў яе, і яна была пераканана, што гэта зрабіў я. Пры іншых абставінах гэта магло б здацца пацешным, але гэтыя персанажы былі дзікай групай, цалкам здольнай і зараджанай, каб рабіць што заўгодна.
  
  
  «Я гэтага не рабіў, Амарэта», - сказаў я, укладваючы ў свой голас усю шчырасць.
  
  
  «Спыні сваю хлусню», - парыравала яна. "Гэта павінен быў быць ты. Ты зладзіў так, каб быць з ім увесь час."
  
  
  Можа, вы паклалі што-небудзь у тую адмысловую ваду, якую прымусілі яго выпіць”.
  
  
  "Не, кажу вам", - крыкнуў я ў адказ. "Мяне паслалі абараняць яго".
  
  
  «Але вы зрабілі прама супрацьлеглае. Можа, вы нават не сапраўдны мужчына, гэты Нік Картэр. Можа вы забілі яго і занялі яго месца. Але мы збіраемся высветліць гэта. Вы збіраецеся сказаць нам праўду. . "
  
  
  "Я кажу вам праўду".
  
  
  "Гэта зойме шмат часу", - умяшаўся адзін з братоў. «Не маглі б мы дапытаць яго пазней? Свіней не накармілі. Кароў не даілі».
  
  
  «Цалкам дакладна, - умяшаўся іншы. - Ты тэрмінова адправіў нас сёння раніцай. У нас не было часу штосьці рабіць. Акрамя таго, я таксама галодны».
  
  
  «Я кажу, проста забі яго і скончым з гэтым», - умяшаліся вялікія вушы.
  
  
  «Не, ён загаворыць першым», - настойвала Амарэта. "Але мы зробім гэта пазней, калі ты скончыш працу па хаце". Яна звярнулася да вялікіх вушаў. "Глаука", - скамандавала яна. «Застанься тут і паназірай за ім. Калі ён што-небудзь паспрабуе, адразу ж крыкні, разумееш?
  
  
  Вялікія вушы - Глаўко - кіўнуў. Верагодна, гэта быў такі складаны загад, які ён мог засвоіць адразу. Амарэта кінула на мяне апошні жорсткі погляд і пайшла з астатнімі. Слухаючы іх, я пераканаўся ў адным. Іх эмоцыі былі занадта моцныя, каб прыслухоўвацца да логікі ці розуму. Акрамя таго, я павінен быў прызнаць, з таго месца, дзе яна гэта бачыла, у мяне сапраўды былі лепшыя шанцы дабіцца поспеху ў старому. Я мусіў вызваліцца. Магчыма, тады я змагу прымусіць іх слухаць. Я блукаў вачыма па кухні - вялікая каменная печ, цяжкае жалеза
  
  
  
  
  
  
  рондалі і патэльні, падвешаныя на сцянных гапліках над галавой. Глаўка ўладкаваўся на крэсле з прамой спінкай, паставіў ногі на доўгі, моцны стол і пачаў габляваць складаным нажом драўлянае палатно. Калі я паспрабую павярнуцца да духоўкі, каб паскрэбці вяроўку на запясце аб камень, Глаўко адразу ж убачыў бы мяне. Калі мае запясці былі прывязаныя да крэсла, крэсла цяпер быў часткай мяне. Я вымераў адлегласць да таго месца, дзе сядзеў Глаука, думаючы аб тым, каб кінуцца на яго ўніз галавой, урэзацца ў яго. Гэта было бескарысна. Ён будзе на нагах перш, чым я дабяруся да яго. Мне трэба было нешта, што запатрабавала б толькі аднаго руху. Я мог зрабіць толькі адзін стрэл, і ўсё, што мне трэба было выкарыстоўваць, гэта мае ногі і калені. Астатняя частка мяне была прыкавана да крэсла.
  
  
  Я сеў і паглядзеў на Глаўка. Ён стаў больш паглынуты сваёй рэзкай, але перыядычна пазіраў на мяне. Паставіўшы ногі на стол, крэсла адкінуць на задніх ножках, ён быў ідэальнай мішэнню, калі б я толькі мог падысці дастаткова блізка. Раптам я зразумеў, што мне не трэба падыходзіць так блізка. Усё, што мне было патрэбна, гэта патрапіць у зону дасяжнасці. Я пасунуў адну ножку крэсла на дзюйм і пачаў чакаць. Глаўка зірнуў на мяне і вярнуўся да свайго рэзання. Я пасунуў другую нагу яшчэ на адзін дзюйм і чакаў. Глаўко працягваў перабіраць погляды. Я прысунуўся бліжэй, разлічваючы кожны стомны рух паміж яго поглядамі, ссоўваючы кожную нагу на дзель цалі за раз. Я быў рады выявіць, што Глаўко не быў ні занадта разумным, ні занадта насцярожаным. Нарэшце я спыніўся, не адважваючыся падысці бліжэй. Я прыслухоўваўся да гукаў з другога пакоя, але ўсё было ціха. Астатнія ўсё яшчэ былі заняты сваімі справамі. Я скокнуў, выбіўшы нагу і стукнуўшыся аб спінку крэсла Глаўко. Ён вылецеў з-пад яго, і ён з крыкам упаў ніц. Я імгненна апынуўся на ім, крэсла ўсё яшчэ было прывязана да маёй спіне, адно калена ўпала яму на грудзі, другое - на горла. Яго вочы тут жа пачалі выскокваць, і я расслабіўся, адрываючы калена ад яго горла.
  
  
  "Адно няправільнае рух, і ты памрэш праз паўсекунды", - папярэдзіў я яго. «Усё, што мне трэба зрабіць, гэта націснуць гэтым каленам. Бачыце?» Я націснуў, і яго мова высунулася. Яго вочы пашырыліся ад страху. Я зноў прыслабіў ціск.
  
  
  "Цяпер ты робіш менавіта тое, што я кажу", - сказаў я яму асцярожным, размераным тонам. Аднаго погляду ў мае вочы і адчуванні майго калена ў яго трахеі было больш чым дастаткова для яго. «З таго месца, дзе вы знаходзіцеся, вы можаце працягнуць руку і аслабіць вузлы на маім запясці. Павольна, зараз... павольна. Няправільны рух можа прывесці да таго, што маё калена апусціцца аўтаматычна». Я зноў узмацніў на яго ціск, каб падкрэсліць. Я адчуў, як яго рука слізганула па маёй спіне, намацваючы путы запясці. Яго пальцы сціскалі вузлы, а вочы са страхам глядзелі на мяне. Я адчуў, як вяроўкі крыху аслаблі. «Працягвай», - прагыркаў я, націскаючы каленам яшчэ крыху. Яго пальцы паскорыліся, і вяровак хапіла, каб вызваліць адну руку, потым другую. Я чуў галасы, якія ўваходзяць у дом. Не адрываючы калена ад яго горла, я моцна стукнуў Глаўка па сківіцы. Яго галава схілілася набок, і я ўстаў. Я ведаў, што яны зараз зазірнуць. Я не хацеў выкарыстоўваць Х'юга. Якімі б аблуднымі, упартымі і дурнымі яны ні былі, яны ўсё яшчэ спрабавалі рабіць тое, што лічылі правільным. Я ўзяў адну з жалезных патэльняў. «Нядзіўна, што італьянская хатняя гаспадыня павінна есці шмат макаронаў, - падумаў я. Гэта было лепш, чым вага для нарошчвання мышцаў. Я ўвайшоў за дзверы, калі Амарэта ўвяла астатніх.
  
  
  Яна імгненна ўскрыкнула. “Mio dio! Яго больш няма!» - завыла яна. Астатнія ўпалі ёй на пяткі. Я ўзмахнуў патэльняй і адным стрэлам злавіў дваіх з іх. Яны расцягнуліся тварам наперад, калі я схапіў Амарэту, і зараз у мяне ў далоні быў Х'юга, вастрыё штылета прыціснулася да кончыка поўных грудзей дзяўчыны. Яе браты замерлі, і я пачуў, як Амарэта рэзка ўздыхнула.
  
  
  «Спачатку разбудзі іх», - сказаў я, паказваючы на тры несвядомыя формы. Адзін з іншых выліў на іх вядро з вадой, і яны прачнуліся.
  
  
  «Цяпер вы, дзікія людзі, збіраецеся мяне слухаць, - сказаў я. «Я не зрабіў нічога, каб прычыніць шкоду твайму дзядзьку. Зразумейце гэта праз твае тоўстыя чэрапы. Я спрабаваў абараніць яго. Я не магу гэтага даказаць, таму што я не ведаю, што здарылася, больш за цябе».
  
  
  Грудзі Амарэт мякка дакраналася маёй рукі, якая трымае штылет, і ў мяне ўзнікла думка. Калі б я змог даказаць ім, што я сам, гэта зэканоміла б мне гадзіннік, спрабуючы выбрацца з гэтых гор, або пазбегнуць іх магчымага пераследу. Бог ведае, колькі ў яе тут сваякоў. Калі б гэта спрацавала, я быў бы ў бяспецы. Калі б гэтага не адбылося, у мяне былі б рукі занятыя. Якога чорта, вырашыў я, часам трэба рызыкнуць. Я адступіўся ад Амарэты, адпускаючы яе. Калі яна павярнулася, я працягнуў ёй штылет. Яе вочы пашырэлі ад здзіўлення. Астатнія яе сваякі былі ў роўнай ступені збянтэжаныя.
  
  
  "Вазьмі", - сказаў я, пхаючы яе ручкай. Яна няўпэўнена працягнула руку.
  
  
  "Цяпер ты мне верыш?" Я спытаў. "Я здаюся
  
  
  
  
  
  
  каб даказаць, што я кажу праўду”.
  
  
  Астатнія назіралі за Амарэтай, чакаючы ад яе сігналу. Я ўбачыў, як яе вочы раптам раставалі, яе поўныя вусны прыадчыніліся, і яна была ў маіх руках, уткнуўшыся галавой у мае грудзі.
  
  
  «О, Нік, - усхліпнула яна. «Калі ласка, даруй мне. Я быў так засмучаная. Я ніколі не павінен быў вас падазраваць».
  
  
  "Я падазраваў цябе", - прызнаўся я. "Так што, я думаю, мы квіты" Я мог бы сказаць ёй, што гэта мая праца - падазраваць усіх, у той час як яна была проста празмерна эмацыйным, дзікім памідорам, але я адмовіўся ад гэтага. Акрамя таго, яе браты і стрыечныя браты тоўпіліся вакол, пляскаючы мяне па спіне. Выбачэнні і таварыства ўзялі верх з падвоенай сілай.
  
  
  «Усё атрымалася, і ніхто асабліва не пацярпеў», - сказаў я Амарэт, выціраючы слёзы з яе шчокі. «Я рады гэтаму, праўда. Цяпер мне трэба як мага хутчэй вярнуцца ў Рым. Мне трэба дзе-небудзь знайсці зачэпку».
  
  
  «Сі», - хутка пагадзілася Амарэта. «Бяры грузавік, Луіджы. Мы павінны неадкладна ехаць».
  
  
  Глаўко толькі што вярнуў мне Вільгельміну, кінуўшы апошні погляд на Люгер. Я чуў заўвагу Амарэты, але мне спатрэбілася некалькі секунд, каб зразумець.
  
  
  "Гэй?" Я сказаў. "Што вы маеце на ўвазе" мы "?"
  
  
  "Я пайду з табой, Нікі", - суха абвясціла яна.
  
  
  «О не, дарагая, - сказаў я. “Я вяртаюся адзін. Гэта мая справа».
  
  
  «Не, я пайду з табой», - сказала яна, выпінаючы ніжнюю губу. Я бачыў, як яе сваякі нахмурыліся.
  
  
  "Гэта не для цябе", - запярэчыў я.
  
  
  "Чаму б і не?" - спытаў Глаўко ваяўнічым тонам. Я так хацеў надаць яго вялікай дурной асобе ўплыў, які мог бы прабіць у ім хоць нейкі сэнс, але стрымаўся.
  
  
  "Таму што гэта мая праца", - крыкнуў я яму.
  
  
  "А гэта наш дзядзька", - адказаў ён.
  
  
  «Гэта пытанне сямейнага гонару», - умяшаўся Луіджы. Яны зноў набліжаліся, і я бачыў, як узлятае дух і ўсе інгрэдыенты для новай бойкі.
  
  
  "Яна недастаткова добрая, каб дапамагчы табе, Амерыкана?" яшчэ адзін злосна паглядзеў на мяне. Калі б у мяне быў час, я б з задавальненнем разбіў некалькі тоўстых чарапоў, але ўсё, чаго я хацеў, - гэта выбрацца адтуль як мага хутчэй і прасцей.
  
  
  "Яна ў парадку", - сказаў я. «Яна можа пайсці са мной. Насамрэч, я буду рады яе дапамозе».
  
  
  Расслабленне было чуваць. Луіджы выцягнуў грузавік і сеў за руль, а Амарэта села побач са мной. Калі я з'яжджаў, раздаваліся крыкі поспехі і развітанні. Як быццам мы ехалі на перадавую. Я сказаў, што буду рады яе дапамозе, і я сур'ёзна. Яна была б больш за карысная, накіраваўшы мяне ўніз з гор. Калі я дабяруся да галоўных дарог, мы з гарачай, цудоўнай Амарэтай расстанемся. Я ведала, што гэта не будзе далікатным развітаннем, але яна перажыве гэта.
  
  
  Калі мы наблізіліся да падножжа ўзгоркаў, я ўбачыў агні, якія паказвалі на скрыжаванне галоўнай дарогі перада мной.
  
  
  "Вы калі-небудзь хадзілі адсюль у свой дом?" - Нядбайна спытаў я.
  
  
  "Ой, так", - сказала яна. «У юнацтве я часта гэта рабіла. Гэта не так ужо дрэнна, калі ты ведаеш дарогу і не спяшаешся».
  
  
  "Рады чуць гэта, дарагая", - сказаў я, рэзка спыняючыся. "Таму што ты прама зараз ідзеш дадому!" Я выскачыў з грузавіка, пацягнуўшы яе за сабой. Уздоўж дарогі раслі хваёвыя зараснікі. Я падкінуў яе, крычучы ў яе. Паветра пасінела ад італьянскіх праклёнаў, якія я ніколі не чуў і ведаў больш, чым некаторыя. Я быў на перадачы і крануўся, калі яна вылезла з хваёвага куста. Я паглядзеў у люстэрка задняга выгляду і ўбачыў, што яна выбягае на дарогу, трасе кулаком услед за мной і ўсё яшчэ крычыць.
  
  
  "Нічога асабістага, лялячка", - усміхнуўся я. "Але гэта не ваша бутэлька віна, калі можна так выказацца".
  
  
  Світанак толькі пачынаў афарбоўваць неба, але я ўжо думаў, куды ісці далей. Адна думка вярталася мелодыяй, якая паўтаралася. Калі б гэта не адбылося пасля таго, як я сышоў ад прафесара, то гэта павінна было адбыцца проста ў мяне пад носам. "Гэта проста немагчыма", - зноў сказаў я сабе, увесь час разумеючы, што немагчымае, відавочна, адбылося. Я хацеў спіс усіх сукіных сыноў, якія прысутнічалі на апошніх васьмі сходах. Я прасочваў перадгісторыю кожнага з іх. Недзе там павінна быць зачэпка.
  
  
  Маленькі грузавік, хаця і павольны, быў надзейны. Раніца прынесла гарачае сонца, але я не губляў яго. Даехаўшы да Рыма, я павярнуў грузавік у завулак і пакінуў яго там. Карабінеры знойдуць яго і прасочаць рэгістрацыю. Я стаміўся як сабака, і я зняў нумар у сціплым гатэлі "Рафаэла" і тэлеграфаваў Хоўку, што я спыняўся ў ім адсюль. Я назваў яму свой гатэль і нумар і сказаў, каб ён тэлеграфаваў мне, калі ў яго ёсць што дадаць. Быў дзень і доўгая ноч. Я прыняў гарачую ванну, расцягнуўся на ложку і заснуў. Я прачнуўся бліжэй да вечара. Тэлеграмы ад Хоўка не было, а значыць, для мяне ў яго больш нічога не было. Я вырашыў, што самы хуткі спосаб атрымаць спіс усіх удзельнікаў мінулых васьмі сустрэч - праз Карла Крыста. Я крыху праверыў, выявіў, што ў Цюрыху ёсць Карл Крыст, і патэлефанаваў яму. Ён адказаў і, на маё здзіўленне, адразу пазнаў мой голас. я
  
  
  
  
  
  
  
  мог проста бачыць яго круглы твар, пакрыты ялейнай усмешкай, у той час як гэтыя хуткія маленькія вочкі ўважліва пстрыкалі. Я сказаў яму, што хацеў. "Мне патрэбны поўны спіс прысутных на кожнай з гэтых сустрэч", - сказаў я. "Я хачу кожнага чалавека, вялікага, маленькага, важнага, няважнага.
  
  
  Голас Карла Крыста быў далікатным, а словы - наадварот. - Палітыка ISS не заключаецца ў тым, каб прадастаўляць такую ​​інфармацыю, містэр Картэр, - вымавіў ён нараспеў. - Магу я спытаць, чаму вы робіце гэты даволі незвычайны запыт?
  
  
  "Я не магу выдаваць гэта", - сказаў я, адчуваючы, як раздражнёна ўспыхвае мой гнеў. «Спіс кожнага збору быў тады публічна абвешчаны. Чаму я не магу атрымаць копію зараз?»
  
  
  "Такія аб'явы ніколі не бываюць поўнымі", - спакойна адказаў ён. "Баюся, што вярнуцца і скласці поўны спіс апошніх васьмі сустрэч было б няпростай задачай".
  
  
  Ён заўсёды так дапамагаў, працягваючы хэджаваць. З кожнай секундай я злаваўся ўсё больш. «Паслухай, стрыечны брат», - пачаў я зноў, пачуўшы рэзкасць у голасе. "Я ведаю, што ў вас, чорт вазьмі, ёсць поўны спіс на кожны сход. Вам давядзецца мець іх для вашых уласных запісаў, калі нічога іншага. Калі вы не дашле мне фотастатычную копію апошніх васьмі спісаў прысутных, я прапаную пайсці да кіраўніцтва ISS і пераканацца, што яны загадваюць вам супрацоўнічаць ".
  
  
  Яго тон адразу змяніўся. «Вы мяне няправільна зразумелі, - сказаў ён. “У гэтым няма абсалютна ніякай неабходнасці. Я заўсёды рады супрацоўнічаць з любым дзяржаўным чыноўнікам па афіцыйных справах, нават калі я ня ведаю, пра што ён». Канцоўка была кінутай прынадай лёскай, за якую я не ўхапіўся. Ён мог, чорт вазьмі, задацца пытаннем, пра што ўсё гэта было. Я прыйшоў да высновы, што ён тыповы для дробных чыноўнікаў, якія заўсёды імкнуцца зрабіць сябе важнейшымі, чым яны ёсць насамрэч.
  
  
  «Калі ласка, адпраўце мне спісы авіяпоштай у гатэль «Рафаэла» тут, у Рыме, – сказаў я.
  
  
  Я павесіў слухаўку і пайшоў прагуляцца і павячэраць у Рыме. Мне хацелася атрымаць асалоду ад цёплым, прыязным горадам, але я быў на грані, нерваваўся, раздражняўся. Я вярнуўся ў гатэль і крыху паспаў. Стук разбудзіў мяне рана. Аддайце яму належнае, ці, можа быць, я ўсяліў бы ў яго страх перад Богам, але Крыст адразу ж србраў спісы, і яны прыбылі. Я расклаў іх на падлозе і ўсю раніцу вывучаў іх, робячы свае ўласныя працоўныя лісты з імёнамі кожнага чалавека на лісце. Калі раніца падышла да канца, у мяне была падлога, запоўнены паперамі, і шматлікія імёны былі занесены ў крыжаваныя азначнікі з расчаравальным вынікам: ніводны чалец ISS не наведаў усе восем сустрэч. Гэта, здавалася, выключала мае думкі аб тым, што адзін чалавек нясе адказнасць за ўсе восем жудасных правалаў пасля сустрэчы. Я зноў паўтарыў гэта. Я павінен быў пераканацца, што няма ні памылак, ні памылак. Але я меў рацыю. Многія з іх прысутнічалі на многіх сходах, але ніводзін не быў на ўсіх з апошніх васьмі. Пакуль мае вочы блукалі па працоўных лістах, раскладзеных па ўсёй падлозе перада мной, я дазволіў свайму розуму імчацца сам па сабе ў тэхніка патоку асацыяцый, якую я вывучыў шмат гадоў таму: капанне, пропуск, даследаванне, скачок. У рэшце рэшт, нешта пачало праяўляцца. Адзінае імя, якое з'яўлялася на кожнай сустрэчы, было Карл Крыст. Я адкінуўся на спінку канапы і на час дазволіў гэтаму перавярнуцца ў маёй галаве.
  
  
  Я не спрабаваў па прычынах, па якой-небудзь матывацыі ні да чаго. Я шукаў толькі зачэпкі, і хаця гэта здавалася малаверагодным, гэта факт, што Ён прысутнічаў на кожнай з апошніх васьмі сустрэч. У мінулым я бачыў шмат неверагодных фактаў, якія сталі вельмі верагоднымі. Я ніколі нічога не скідаў са рахункаў, як бы дзіўна гэта ні здавалася. Вядома, у гэтай вар'яцкай справе я не збіраўся гэтага рабіць. Радасны Карл мог быць мёртвай апорай - і тады ён мог быць нечым большым, чым здавалася. Гэта была адзіная зачэпка, якую я прыдумаў, калі можна так назваць. Я вырашыў гэта так назваць. Я патэлефанаваў у аэрапорт Рыма, каб даведацца расклад рэйсаў у Цюрых.
  
  
  VI
  
  
  "Вы глядзелі ў акно, сэр?" - спытаў мяне па тэлефоне прыемны малады голас. Я быў так захоплены сваімі працоўнымі лістамі, што не зрабіў гэтага. Калі я гэта зрабіў, я павесіў трубку. Густы туман ахутваў горад, які не сыходзіць днямі. Я выпісаўся з гатэля і купіў білет на экспрэс Рым-Цюрых. Маё купэ было ў сярэдзіне дажджу, і я сеў за дваццаць хвілін да нашага ад'езду. Хоць ён быў пазначаны як экспрэс, ён быў далёка ад таго, што мы называем прамым цягніком дадому. Я ўзяў спальны адсек, кандуктар праверыў мой пашпарт і завадатараў койку. Калі мы выехалі, быў вечар, і я глядзеў, як праплываюць ахутаныя туманам агні Вечнага горада, пакуль мы набіралі хуткасць. Як і большасць еўрапейскіх цягнікоў, паміж прыпынкамі ён ехаў як чорт, але потым была незлічоная колькасць прыпынкаў для пераключэння вагонаў і дадання новых. Я рана лёг спаць і добра спаў. Цягнікі заўсёды аказвалі на мяне снатворнае дзеянне. Калі я прачнуўся, мы якраз набліжаліся да швейцарскай мяжы ў Белізоне. Я пайшоў у вагон-рэстаран і паснедаў. Сельская мясцовасць змянілася, я ўбачыў, гледзячы ў акно цягніка. Ён быў больш узгорыстым, з далёкімі горнымі вяршынямі, заснежанымі вяршынямі.
  
  
  
  
  
  
  
  абрысы, якія падымаюцца да неба. Елка, вечназялёныя расліны і горны лаўр замянілі аліўкавыя дрэвы, кедр і вінаградныя лозы. Свежае паветра замяніў мяккі, бяздзейны клімат Паўднёвай Італіі. Я вярнуўся ў сваё купэ і быў амаль каля мэты, калі раздаўся мужчынскі голас. Я павярнуўся і ўбачыў які лысее мужчыну сярэдняга росту з адкрытым залатым партсігарам, які падышоў да мяне.
  
  
  «Скузі, сіньёр», - усміхнуўся ён з моцным італьянскім акцэнтам. "Любімы дармі ун фамміжора?" Я спыніўся, вывудзіў з кішэні пачак запалак і працягнуў яму. Нахіліўшыся да іх, ён мякка загаварыў па-ангельску з акцэнтам. «Не рухайся, Картэр, - сказаў ён. «На цябе накіраваны два пісталета. Адзін тут, у другой руцэ, іншы - ззаду цябе».
  
  
  Я спыніўся і ўбачыў, як з яго курткі тырчыць кончык рэвальвера. Я павярнуў галаву роўна настолькі, каб убачыць іншага мужчыну ў далёкім канцы калідора.
  
  
  «Адчыні дзверы свайго купэ і ўвайдзіце», - сказаў які лысее. «Ніякіх выкрутаў». Яшчэ два вялікія, моцныя тыпы ў скураных куртках з'явіліся ззаду чалавека ў далёкім канцы, і яны набліжаліся. Я ведаў, што быў у мяшку. Я адкрыў купэ і ўвайшоў унутр, за маёй спіной мясціліся новыя знаёмыя. Хутка і прафесійна яны адразу пазбавілі мяне ад Вільгельміны. Яны празявалі Х'юга. Гэта было самае цудоўнае ў маленькай шпільцы. Нават прафесіяналы, асабліва ў спешцы, часта не заўважалі скураных ножнаў на маім перадплеччы.
  
  
  "Здаецца, вы ведаеце маё імя", - я сардэчна ўсміхнуўся першаму, хто папрасіў запалку.
  
  
  "Картэр - Нік Картэр". Ён тонка ўсміхнуўся. Галоўны аператыўнік AX. N3, афіцыйна».
  
  
  Я хутка іх прымерыў. Калі б я не змог надрукаваць які лысее, апошнія два былі б маментальна трупамі. У іх быў флегматычны выраз твараў коней НКВД з качаннымі тварамі, цяжкія рукі і моцная галава. Лысеючы, без сумневу, быў савецкім разведчыкам вышэйшага ўзроўню.
  
  
  "Паколькі ты так шмат пра мяне ведаеш, ці магу я лічыць гэта свайго роду асаблівай цікавасцю?" - ласкава спытаў я. Лысеючы зноў усміхнуўся.
  
  
  "Не зусім", - сказаў ён. "Але ваша рэпутацыя добра вядомая".
  
  
  «Асабліва савецкай контрвыведцы», - пракаментаваў я. «Хіба я не сустракаўся з некаторымі з вашых хлопчыкаў у апошні час у Лондане і яго наваколлях? Даволі фатальная сустрэча для іх, калі я правільна памятаю».
  
  
  Ён кіўнуў, і яго ўсмешка знікла. "На жаль, вы маеце рацыю", - сказаў ён. «Але гэтым разам усё скончыцца інакш. Я капітан Ванускін, і я шкадую аб нягодніках».
  
  
  "Я таксама", - усміхнуўся я. Мой розум кідаўся. Яны ўзніклі з ніадкуль. Або яны станавіліся раўней, або я старэю. Насамрэч гэта турбавала мяне больш, чым быць злоўленым.
  
  
  "Я не заўважыў, што ты сочыш за мной да цягніка", - прызнаўся я. "Я ўражаны."
  
  
  "Мы гэтага не рабілі", - адказаў Ванускін, і мае бровы мімаволі прыўзняліся. «Як я ўжо сказаў, вашая рэпутацыя вельмі добра вядомая. Мы былі ўпэўненыя, што вы заўважыце "хвост", як вы, амерыканцы, так дзіўна выказаліся. Мы затрымаліся ў гатэлі і ведалі, што аэрапорты не працуюць з-за смугі. Вы з'ехалі, гэта павінен быў быць цягнік ці машына. У нас быў мужчына, які сачыў за кожным цягніком. Калі вы выходзілі з гатэля, наш чалавек проста паведаміў аб гэтым па рацыі. Затым іншы з нашых людзей падабраў вас на Цюрыхскім экспрэсе».
  
  
  Я адчуваў лепей. Яны не сталі больш плаўныя, толькі крыху разумнейшыя. І туман спрасціў ім задачу. Гэта прывяло мяне да яшчэ аднаго вельмі цікавага моманту. Толькі два чалавекі ведалі, што я быў у гатэлі «Рафаэла» - Ястраб і Карл Крыст. Вядома, Крыст магла б паведаміць аб гэтым каму-небудзь іншаму, але я ў гэтым сумняваўся. Я адклаў гэта як выпадковасць і вырашыў замест гэтага адправіцца ў невялікую рыбалку.
  
  
  "Тады ён адзін з вашых людзей", - сказаў я рускаму. "Ён той, хто табе паведаміў, што я быў у Рафаэла".
  
  
  "Хто гэты" ён "?" Ванускін хітра адказаў.
  
  
  "Вы можаце перастаць гуляць у гульні", - сказаў я. "Занадта позна для гэтага, я ўсё ж хацеў бы ведаць, як гэта робіцца".
  
  
  Ванускін ухмыльнуўся шырокай хітрай ухмылкай. "Вы маеце на ўвазе, я мяркую, прыкрае разумовае пагаршэнне некаторых навукоўцаў - іх выкрадзеныя мазгі?"
  
  
  Я хацеў прайграць яго ўсмешлівы твар так моцна, што мае рукі сціскаліся і расціскаліся. Я здушыў імпульс. Гэта была б дакладная смерць.
  
  
  «Больш ці менш, - сказаў я, прымушаючы сябе казаць нядбайна.
  
  
  "Мы не ведаем адказу на гэтае пытанне больш, чым ты, Картэр", - мякка адказаў рускі.
  
  
  «Ой, давай, - сказаў я. «Такая сціпласць - гэта нешта новае для вас, хлопчыкі, ці не так? Я ніколі не меркаваў, што гэта аперацыя не вашай краіны».
  
  
  "Гэта не наша аперацыя, як вы выказаліся", - сказаў расіянін. «Але мы толькі радыя супрацоўніцтву. І мы не скромнічаем. Мы адчуваем, што атрымалі вельмі нечаканы і вельмі каштоўны падарунак. Натуральна, мы зробім усё, што ў нашых сілах, каб абараніць нашага невядомага дабрадзея».
  
  
  Рускі закінуў галаву і засмяяўся над маім недаверлівым выразам твару.
  
  
  «Як ні цяжка вам у гэта паверыць, - працягваў ён, - гэта праўда. Каля года таму з намі загадкавым чынам звязаўся нехта, хто хацеў атрымаць спіс гэтых навукоўцаў.
  
  
  
  
  
  
  
  Мы ведалі, што яны займаліся навуковымі даследваннямі для заходніх дзяржаў. У адносінах да нашага супрацоўніцтва ён паабяцаў, што акажа нам вялікую паслугу, што ён, безумоўна, зрабіў. Мы прадставілі такі спіс. Ён абраў імя, вярнуў яго нам, і наступнае, што мы пазналі, гэты навуковец патрываў поўнае душэўнае засмучэнне. З таго часу гэты чалавек звязаўся з намі кожны месяц прыкладна такім жа чынам, альбо па пошце, альбо са спецыяльным кур'ерам. Мы прапануем некалькі імёнаў, якія, як мы ведаем, выконваюць важную працу для Захаду. Ён выбірае адно, а ўсё астатняе рабіў ён. Вядома, мы вельмі радыя даць яму ўсё, што ён пажадае».
  
  
  "Грошы таксама?" - спытаў я, варожачы аб матывах.
  
  
  «Калі ён просіць аб гэтым. Але ён рэдка гэта робіць».
  
  
  "А як наконт Марыі Даштавенкі?" Я спытаў.
  
  
  Ванускін паціснуў плячыма. "Смутны выпадак, можна сказаць, усплёск буржуазных пачуццяў".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе гуманітарныя пачуцці", - запярэчыў я.
  
  
  «Называйце як хочаце», - сказаў рускі. «Яна магла ведаць аб нашых кантактах і агульных рысах таго, што адбывалася. Яна хацела, каб гэта спынілася. У яе былі ідэі паставіць гэтых некалькіх навукоўцаў вышэй за інтарэсы сваёй краіны».
  
  
  "Былі", - паправіў я яго. «У яе былі ідэі паставіць гуманітарныя ідэалы вышэй за мясцовыя палітычныя манеўры. Вы даведаліся пра гэта, і яе забілі».
  
  
  «Я сказаў вам», - сказаў рускі. "Мы робім усё, каб абараніць наш кантакт і яго працу".
  
  
  Я ў думках усміхнуўся. На самой справе я ведаў пра яго маленькую брудную гульню больш, чым рускія. Усё, што яны ведалі, гэта тое, што ў іх быў кантакт. Я ведаў, кім ён быў, і цяпер яны сапраўды выдалі свайго дабрадзея, не ведаючы пра гэта. Канешне, было вельмі шмат пытанняў, на якія ў мяне яшчэ не было адказаў. Што прымусіла Карла Крыста дзейнічаць, напрыклад. І як ён дамагаўся сваіх брудных мэт?
  
  
  "Чаму вы так доўга рухаліся?" - Нядбайна спытаў я. "Як вы ведаеце, я быў на борце з мінулай ночы".
  
  
  «Мы чакалі, куды вы едзеце. Відавочна, вы збіраецеся ў Цюрых», - сказаў Ванускін. Ён зноў усміхнуўся. "Або, дакладней сказаць, вы збіраліся ў Цюрых".
  
  
  Ванускін і астатнія раптам пачалі размаўляць паміж сабой. Мой рускі быў больш чым дастаткова добры, каб разумець іх, а тое, што я чуў, не прызначалася для абвяшчэння. Яны абмяркоўвалі, як лепш мяне ўстараніць. Справа ўскладнялася. Мне трэба было выйсці, і хутка. Некаторы час я быў у бяспецы, калі цягнік запаволіў ход, каб праехаць праз невялікую вёску. У цеснаце купэ было мала месца, каб што-небудзь зрабіць. Нават Х'юга быў неадэкватным. Я мог бы забіць одага, можа, двух, і ўсё. Я зразумеў сітуацыю, і яна была змрочнай. Двое цяжкавагавікоў стаялі каля дзвярэй. Ванускін быў перада мной. Чацвёрты чалавек быў справа, я чуў, як Ванускін завяршыў дыскусію сваім рашэннем. Са мной яны пойдуць на найменшую рызыку і зробяць усю працу тут, у купэ. Збеглы позірк у акно паказаў мне, што мы пачынаем пераходзіць высокую эстакаду. Я ўбачыў блакітную ваду ўнізе, надта далёка ўнізе. Але гэта быў мой адзіны шанц. У апошні момант яны засяродзіліся на размове. Я павольна ўзняў руку. Трос аварыйнага тормазу вісеў проста над галавой. Я тузануў, і цягнік пачаў аварыйны прыпынак з жахлівым ударам тармазоў аб колы. Усе паляцелі ў левую частку купэ. Усё, акрамя мяне. Я быў гатовы да гэтага і кінуўся да акна, скрыжаваўшы рукі перад сабой, каб прыкрыць твар. Я ўдарыў у акно з поўнай сілай, адчуў, як аскепкі шкла патрапілі мне ў рукі і лоб, а затым я ўпаў, робячы павольнае, лянівае сальта ў паветры. Мае лодыжкі стукнуліся аб поручань эстакады і перавярнулі мяне набок. Я заўважыў, як цягнік над мной спыняецца, а вада занадта далёка пад маім падаючым целам. У любым выпадку гэта не было правільным апусканнем, і хоць я спрабаваў сканцэнтравацца, калі я стукнуўся аб ваду, гэта было так, як калі б я на поўным нахіле ўрэзаўся ў бетонную сцяну. Маё цела задрыжала ад удару. Я пагрузіўся ў ваду і інстынктыўна падняўся на паверхню, хапаючы ротам паветра.
  
  
  Я быў ашаломлены, паранены, у мяне ішла кроў з маленькіх ранак ад шкла, маё цела балела ва ўсіх касцях і мышцах. У паўшоку мне ўсё ж удалося выбрацца да берага, на шчасце, недалёкага. Калі я спыніўся на гравіраванай, камяністай зямлі, мая галава праяснілася роўна настолькі, каб я мог зразумець, як моцна мне балюча. Мае мышцы і косці здаваліся зусім рознымі, калі я з цяжкасцю падцягваўся на камяністым беразе. Я не паспеў пайсці далёка, калі пачуў стрэл і адчуў рвучы, пякучы боль у назе проста ў сцягне. Сіла стрэлу прымусіла маё цела разгарнуцца амаль цалкам, і я ўбачыў чатыры постаці, якія бягуць па эстакадзе, цягнік спыніўся на паўдарогі па вузкім мосце. Ім спатрэбіцца некаторы час, каб дабрацца туды, дзе я быў. Я паглядзеў на сваю нагу, калі яшчэ адзін стрэл паслаў град жвіру на маю нагу. Нага пакутліва балела і моцна сыходзіць крывёй. Напэўна, яны выкарыстоўвалі 45. Калібр. Лінія дрэў вабіла наперадзе
  
  
  
  
  
  
  
  , І я пацягнуўся да іх, спатыкаючыся на якія калоцяцца, дрыготкіх нагах. Параненая нага моцна балела, але моцна патрос мяне ўдар аб ваду. Ад усяго гэтага ў мяне закружылася галава.
  
  
  Я ўпаў на зямлю і папоўз наперад, адчуваючы, як мае рукі слабеюць, адчуваючы страту крыві. Мая калашына ператварылася ў прасякнутую чырвонай анучай, і я ведаў, што пакідаю след шырынёй у мілю. Лясная паласа раптам абарвалася, і я паглядзеў на пашу, на якой пасвіліся некалькі кароў. Цяпер падняць галаву было няпроста, і сцэна выглядала невыразнай. Я ўбачыў фермерскі дом і хлеў на другім баку зялёнай пашы. Я прыўзняўся, галавакружна калыхаючыся, ківаючы галавой, каб прачысціць яе. «Калі б я мог дабрацца да хлява, я мог бы схавацца там», - цьмяна падумаў я і ў той жа момант зразумеў, што крывавы след прывядзе іх проста да мяне. Я пачаў паварочвацца, каб зрабіць некалькі няўпэўненых, слабых крокаў па краі дрэў, калі я пачуў дзіцячы крык, блізкі, але дзіўна аддалены. Затым я стаяў на карачках, зямля плыла перада мной. Я ўпаў наперад і напалову перавярнуўся на спіну. Я ўбачыў дзіця, маленькую бялявую дзяўчынку, гадоў дзесяці, з касічкамі і шырока расплюшчанымі вачыма. Затым я ўбачыў, што ззаду яе з'явілася жанчына, падобная на старэйшую версію дзіцяці. Я падняў галаву і зноў упаў. Я не страціў прытомнасць цалкам, але я бачыў свет у моманты яснасці, змешаныя з момантамі шэрага туману. Я адчуў, як рукі паднялі мае плечы, і ім удалося засяродзіцца на твары жанчыны нада мной. Гэта быў прыгожы твар, мілы, цудоўны твар. Я адчуваў, як яна спрабуе мяне ссунуць, падняць.
  
  
  "Не ... не", - хрыпла выціснула я. «Тачка… вазьмі тачку». Я адчуў, як жанчына спынілася, паклала мае плечы на траву і пачула, як яна размаўляе з дзіцем. Я не чуў і не бачыў нічога, пакуль не адчуў, што мяне паднімаюць, і цяжкая паездка на тачцы не пракаціла мяне. Удары на імгненне прывялі мяне ў прытомнасць, і я мімаходам убачыў фермерскі дом, які цяпер быў зусім побач, і мілы твар, які з непакоем глядзеў на мяне.
  
  
  «Мужчыны… асцярожна… жадаюць мяне», - прахрыпела я. Гэта ўсё, што я мог зрабіць. Зноў надышла цемра.
  
  
  * * *
  
  
  Я прачнуўся праз некалькі гадзін, своечасова даведаўся, ад ныючага болю ў целе. Я быў адзін у цёмным пакоі, ад якога пахла сырасцю склепа. Я ляжаў ціха, дазваляючы галаве праясніцца. Мае абмацвальныя рукі сказалі мне, што я знаходжуся на ложку, пакрыты коўдрай, голы пад коўдрай. Я спрабаваў расцягнуцца і ледзь не ўскрыкнуў ад болю. Крычаў кожны мускул. Мая нага балела ад асаблівага болю, і мае абмацвальныя рукі сказалі, што яна была перавязана тканінай. Я ціхенька лёг на спіну і глыбока ўздыхнуў. Гэтае падзенне з эстакады мяне моцна стукнула. Я ляжаў і чуў гук адчыняных дзвярэй. Дзверы апынуліся ў столі, і прамень святла падаў, асвятляючы стромкія кароткія ўсходы. Постаць жанчыны спусцілася з лямпай у руцэ, а за ёй - дзіця ў начным бялізну.
  
  
  «Вы не спіце», - сказала жанчына са слабым швейцарскім акцэнтам на англійскай. "Вельмі добра." Я меў рацыю нават у сваім невыразным, туманным стане. У яе было цудоўнае твар, далікатнае і далікатнае, з выдатнымі вуснамі і светлымі валасамі, якія былі апраўленыя вакол галавы арэолам. На ёй была спадніца з дырндля і цёмна-сіняя блузка, якая падыходзіла да яе далікатным блакітным вачам.
  
  
  "Як вы сябе адчуваеце?" - Спытала яна, нахіляючыся нада мной і ставячы лямпу на маленькі драўляны столік, якога я не бачыў побач з ложкам. Побач стаяла крэсла.
  
  
  «Як быццам я выпаў з які імчыць цягніка», - сказаў я.
  
  
  "Менавіта гэта вы і зрабілі, містэр Картэр", - усміхнулася яна. "Хоць і скокнуў, а не ўпаў". Яна ўсміхнулася і села на крэсла. Блузка шчыльней прылягала да глыбокіх цяжкіх грудзей. «Баюся, я прагледзела твае паперы», - амаль сарамліва папрасіла прабачэння яна, яе вусны мяккія ў павольнай усмешцы. «І тыя людзі, якія спыніліся, сказалі мне, што шукаюць зняволенага, які ўцёк, які саскочыў з цягніка».
  
  
  Яна здрыганулася, і яе вочы раптам сталі далёкімі. "Яны былі страшнымі", - працягнула яна. «Бязлітасны. Халодны. Яны вернуцца. Я ў гэтым упэўнена».
  
  
  "Чаму ты ў гэтым упэўнена?" Я спытаў.
  
  
  «Я ўжо сутыкалася з іх тыпам раней», - проста адказала яна, і жудасны смутак азмрочыў яе твар.
  
  
  "Але вы не паверылі таму, што яны сказалі пра мяне?"
  
  
  "Не", - адказала яна. «У зняволеных няма пашпартоў і дакументаў, якія былі ў вас, містэр Картэр. Я не ведаю, чаму яны пераследвалі вас, але гэта не таму, што вы звычайны збеглы зняволены».
  
  
  «Дзякуй за вашу праніклівасць, - сказаў я. "Як вас завуць?"
  
  
  "Эмілі", - сказала яна. "Эмілія Груцкая, а гэта мая дачка Герда".
  
  
  "Ваш муж у ад'ездзе?" Я спытаў.
  
  
  "Не", - сказала яна. «Мы з Гердай адны кіруем фермай. Мой муж мёртвы. Цяпер адпачні». Яна ўстала, не зважаючы на далейшыя размовы на гэтую тэму. "Я вярнуся пазней", - сказала яна. "Я пакладу Герду ў ложак".
  
  
  Я глядзеў, як жанчына і дзіця падняліся па прыступках і закрылі люк. Кароткая размова стаміла мяне, я быў уражаны і злы, ад гэтага. Мае вочы зачыніліся
  
  
  
  
  
  
  нягледзячы ні на што, і я заснуў за секунды. Я прачнуўся толькі тады, калі пачуў, як адчыняецца люк. На гэты раз Эмілі была адна ў шалі, абгорнутай вакол непразрыстай начной кашулі, а яе валасы даўно звісалі за спіну. Я ўбачыў, што ў гэтай жанчыне была нейкая старая прыгажосць, пяшчотная, але моцная, маладая і ў той жа час пяшчотная, нібы ажыла карціна Вермеера. Яна несла невялікі жалезны чыгун з доўгай ручкай і лыжкай, якая тырчыць з яго. У чыгуне быў суп, на смак проста цудоўны. Яна села на крэсла побач са мной і назірала, як я павольна сёрбаю суп. Яна падперла мяне дадатковай падушкай і паглядзела на мяне, калі я сеў з аголенымі грудзьмі, а гладкая мускулістая скура супярэчыла ўнутранай болі майго цела.
  
  
  «Вашая вопратка, вядома, сапсаваная», - сказала яна. «Твае асабістыя рэчы там у куце разам з працоўнымі штанамі і кашуляй, я думаю, табе падыдуць, калі ты будзеш да іх гатовы, гэта значыць. Думаю, гэта можа быць яшчэ доўга».
  
  
  Яна вагалася на імгненне, а затым павольна ўсміхнулася сваёй паў-сумнай, павольнай усмешкай. «Спадзяюся, цябе не бянтэжыць тое, што я цябе падзелу», - сказала яна. «Я думаю, што не. Вы не з тых людзей, якіх лёгка збянтэжыць. Гэта чамусьці здаецца відавочным для вас, містэр Картэр».
  
  
  "Нік", - сказаў я.
  
  
  «Я не хацела казаць пра свайго мужа перад Гердай», - сказала яна. «Дзіця ведае дастаткова. Цяпер ёй не трэба ведаць падрабязнасці. Савецкі Саюз забіў майго мужа. Ён быў вугорцам і стаў змагаром за свабоду падчас акупацыі. Я швейцарка, і ў той час мы жылі ў Вугоршчыне. Рускія злавілі яго пасля доўгіх пошукаў. Вось чаму я ведаю тых людзей, якія тут спыняліся. Я сустракаў іх калегаў раней, шмат разоў. Мае бацькі памерлі, і гэта была іхняя ферма. Я забрала дзіця і збегла. Мы вярнуліся сюды. і з таго часу мы працуем на ферме. Гэта цяжкая праца, але мы шчасьлівыя».
  
  
  "Ніякай дапамогі?" Я спытаў. "Ніякіх маладых людзей не цікавяць дзве такія мілыя дзяўчыны?"
  
  
  "Я наймаю дадатковых памочнікаў на збор ураджаю", - сказала яна. «Што да вашых мужчын, то тут, у Еўропе, ім не цікавыя жанчыны з дзецьмі. Можа, калі-небудзь я сустрэнуся з кім-небудзь. Хто ведае?" Усмешка, адначасова сумная і цёплая, прамільгнула па яе твары.
  
  
  "Калі яны вернуцца, мне трэба прыбірацца адсюль", - сказаў я.
  
  
  "Ты яшчэ недастаткова моцны", - сказала жанчына. «Вы не сыдзеце далёка паміж шокам у вашай сістэме і стратай крыві з вашай нагі. Акрамя таго, яны не знойдуць вас тут. Вы ў бяспецы».
  
  
  Яна ўстала. «Я збіраюся змяніць павязку на тваёй назе», - сказала яна, адчыняючы драўляны куфар з іншага боку невялікага склепа і вымаючы свежыя палоскі тканіны. Яна працавала ціха, далікатна, з мінімумам болю для мяне. Але калі яна скончыла, я быў больш за шчаслівы зноў адкінуцца на ложку. Яна надарыла мяне апошняй падбадзёрвальнай усмешкай, калі знікла па прыступках, і люк зноў зачыніў мяне ў цемры. Нік Картэр, сказаў я сабе, часам ты ўдачлівы вырадак.
  
  
  Я заснуў да позняй раніцы, і мяне разбудзілі прыглушаныя галасы паверхам вышэй. Я сеў. Маё цела перастала так моцна хварэць, але нага ўсё яшчэ моцна балела. Праз некаторы час галасы сціхлі, і Эмілі спусцілася.
  
  
  "Я ж сказала, што яны вернуцца", - змрочна сказала яна. "На гэты раз было яшчэ двое, усяго шэсць". На яе твары была ўстойлівая ўпартасць, калі я глядзеў, як яна зноў мяняе павязку на маёй назе. "Я чула, яны пытаюцца на кожнай ферме ў гэтым раёне", - сказала яна.
  
  
  "Яны разлічваюць, што я не змагу далёка пайсці", - сказаў я. «І яны таксама маюць рацыю. Але яны мяне не дастануць і не прычыняць табе шкоды».
  
  
  «Не хвалюйцеся пра мяне, - сказала яна. «Я больш шчаслівая, чым ты думаеш, дапамагаць каму-небудзь супраць іх. Нік… - яна зрабіла паўзу, - для чаго ты ім патрэбен? Хто ты на самой справе?»
  
  
  Яна заслужыла праўду, і я сказаў ёй, не ўдаючыся ў падрабязнасці жывой смерці і Карла Крыста.
  
  
  «Я ўяўляла сабе нешта падобнае», - сказала яна, спыніўшыся ля прыступак і зноў гледзячы на мяне. «Прыемна ведаць, што на нашым баку ёсць такія людзі, як ты. Яны халодныя і бязлітасныя. Іх цяжка спыніць. Але я думаю, ты зможаш іх перасягнуць, Нік. Так, я так думаю… так, ведаю».
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "Ты думаеш, я халодны і бязлітасны?"
  
  
  "Думаю, што надыходзіць час для халодных і бязлітасных дзеянняў", - сур'ёзна адказала яна. Я паціснуў плячыма. Гэта была даволі добрая ацэнка. Яна сышла, і я вярнуўся да свайго адпачынку. Гэта акуплялася. Пад вечар я адчуў сябе значна лепей. Нага была маёй галоўнай праблемай. У ім была добрая адтуліна, якая, на шчасце, не адарвала жыццёва важныя мышцы. Але ўсё роўна было страшэнна балюча. Калі Эмілі прыйшла з малаком і сырам, яна ўсміхнулася, але я адразу ж заўважыў занепакоенае выраз у яе вачах. Я адразу адчуў пах.
  
  
  Яны вярнуліся, - рашуча сказаў я. Яна кіўнула.
  
  
  "Яны прасачылі крывавы след туды, дзе я пасадзіла цябе ў тачку", - сказала яна. "Ён там проста знікае, і яны гэтым здзіўляюцца".
  
  
  "З здзіўленнем і падазрэннем да вас", - дадаў я. Яна не адказала. Ёй было не трэба. Я ведаў, што думае Ванускін. Упарты, настойлівы,
  
  
  
  
  
  
  пазбаўлены ўяўлення, яго абмежаванасць - перавага ў такога роды аперацыях. Ён не мог уявіць, што я раблю што-небудзь разумнае, каб збегчы, і таму працягваў блукаць і шукаць. Я адразу прыняў рашэнне. Я збіраўся прыбрацца. Я б больш не стаў падвяргаць небяспекі Эмілі і дзіцяці. Я змяніў тэму, каб пагаварыць аб ферме. Эмілі была рада пагадзіцца з гэтым і распавяла мне аб двух сваіх ганарлівых рэчах, чатырохдыскавым плузе на яе трактары і грузавічку Volkswagen. Плуг, як яна ганарліва сказала мне, быў семнаццаць футаў у папярочніку, а чатыры вострых як брытва дыскавых нажа маглі забараніць усё поле за адзін дзень. Мы казалі, пакуль не прыйшоў час абкласці Герду спаць, і яна зноў пакінула мяне аднаго.
  
  
  Я ляжаў без сну, думаючы пра свой наступны крок. Адно можна было сказаць напэўна. Я не збіраўся больш заставацца ў хаце. Калі яны вернуцца зноў, яны могуць вырашыцца на грубіянства і па-сапраўднаму абшукаць месца. Калі б я быў там, яны б забілі дзіця і Эмілі, а таксама мяне. Але я ведаў, што назе патрэбен хаця б яшчэ адзін дзень адпачынку. Я спыніўся на хляве. У іх не было сумневу, што гэта ўжо добра прайшло. Я мог заставацца там па-за полем зроку ўсіх. Задаволены сваімі планамі, я адкінуўся назад, і Эмілі вярнулася перад сном сама, на гэты раз у сіняй піжаме пад доўгай шалем. Мы крыху пагаварылі ціха, а затым, калі яна пайшла, я ўзяў яе за запясце.
  
  
  "Магу я сказаць што-небудзь па-свойму?" Я спытаў. Яна кіўнула, яе вочы былі мяккімі. Я нахіліўся наперад і пяшчотна пацалаваў яе. Яе вусны прыадкрыліся толькі на імгненне, дастаткова для кароткага адказу.
  
  
  «Дзякуй табе за ўсё, Эмілі», - ціха сказаў я. Яна зразумела і нічога не сказала, акрамя падзякі ў вачах. «Вы гэтак жа добрыя, як і прыгожыя, Эмілі Груцкая», - сказаў я, маючы на ўвазе кожнае праклятае слова.
  
  
  Я зноў ляжаў ціха ў цемры, але на гэты раз не заснуў. Я чакаў глыбока ўначы, каб пераканацца, што яны абодва моцна спяць. Я выслізнуў з ложка, апрануты ў працоўныя штаны і кашулю, якія я знайшоў у куце разам са сваімі паперамі і Х'юга, якога я асцярожна замацаваў на сваім перадплеччы. Нага ўсё яшчэ прычыняла мне моцны боль, я асцярожна адкрыў люк, выявіў, што на ім быў невялікі кілімок, які я асцярожна паклаў, і выйшаў з дому. Гэта быў мой спосаб сказаць ёй дзякуй.
  
  
  VII
  
  
  Я назіраў за узыходам світання з майго курасадні на вышках хлява. З яго, да якога можна было падняцца па бакавых усходах, я добра бачыў хату, большую частку пашы і глыбокі яр злева праз дзве адчыненыя дзверы. Я заўважыў бліскучы чатырохлопасцевы дыскавы плуг, які стаяў у куце хлява, насупраць стойлаў для кароў. Кожная прыступка ўверх па лесвіцы выклікала ў мяне раздзіраючыя болі ў назе, і я была шчаслівая ляжаць у сене гарышча, дазваляючы болі цішэць. На досвітку я заплюшчыў вочы і зноў заснуў. Я прыйшоў да высновы, што боль - выдатны наркотык. Гукі руху ўнізе разбудзілі мяне, і я выглянуў і ўбачыў, як Герда выпускае кароў на пашу. Я паглядзеў у шырока адчынены дзвярны праём і ўбачыў, як Эмілі выйшла з дому, каб павольна агледзець пашу, яе вочы ахапілі кожны дзюйм поля. Я ведаў, што яна шукала - прыкметы мяне. Яна знайшла мяне якія пайшлі. Я не сумняваўся, што яна зразумее.
  
  
  Герда перастала гнаць кароў на пашу і пайшла. Я перавярнуўся на спіну і яшчэ крыху адпачыў. Я хацеў аказаць назе ўсю магчымую дапамогу. Ён мне хутка спатрэбіцца. Крык амаль прымусіў мяне рэзка сесці. Я перавярнуўся на жывот і выглянуў у дзверы хлява. Я бачыў Ванускіна і яго каманду, усіх шасцярых. Двое з іх трымалі Эмілі, і пакуль я глядзеў, Ванускін зноў ударыў яе па твары тыльным бокам далоні. Эмілі зноў крыкнула. Іншы расеец трымаў Герду за руку. Затым я ўбачыў тое, што Ванускін трымаў у іншай руцэ, звязак прасякнутай крывёй тканіны. Я адразу сабраў карцінку. Яны шукалі паўсюль і знайшлі анучы, якімі Эмілі перавязала маю нагу. Верагодна, замест таго, каб спаліць, яна кінула іх у смеццевую кучу. Я праклінаў сябе за тое, што не падумаў сказаць ёй.
  
  
  "Дзе ён, сука?" Я пачуў рык Ванускіна. Ён быў у лютасці. Ён, верагодна, быў пеклам ад Масквы за тое, што дазволіў мне сысці, і зараз у яго з'явілася першая сапраўдная магчымасць.
  
  
  «Зніміце яе і прывяжыце да таго дрэва», - загадаў Ванускін аднаму са сваіх людзей, паказваючы на малады дуб паблізу. Пакуль Герда ахнула, яны сарвалі вопратку з Эмілі, яе прыцягнулі да дрэва і прывязалі да яго. Яе твар пачырванеў ад сораму і збянтэжанасці, калі яна стаяла бездапаможна аголеная. У яе, як я і меркаваў, была паўнавартасная постаць, цяжкая па амерыканскіх стандартах, але правільна складзеная, вялікія, цяжкія сцягна ўраўнаважвалі цяжкія грудзі і ногі, якія былі досыць стройнымі. Як і яе твар, гэта была старамодная постаць, жаноцкая і дзявочая разам. Я бачыў, як адзін з расійскіх цяжкавагавікоў зняў скураны пояс па ўказанні Ванускіна. Рускі адхапіў руку і ўдарыў рамянём. Ён ударыў Эмілі па жываце, і
  
  
  
  
  
  
  яна закрычала ад болю. На яе белай скуры імгненна з'явіўся чырвоны рубец.
  
  
  «Гэта быў усяго толькі прыклад», - сказаў Ванускін. "Дзе ён? Дзе вы яго схавалі?"
  
  
  «Яго тут няма», - выплюнула Эмілі. "Я нічога пра яго не ведаю". Ванускін падаў знак пстрычкай пальца. Расіянін з поясам выступіў наперад і зноў замахнуўся. За ім рушыў услед яшчэ адзін, затым яшчэ адзін, збіваючы жанчыну з садысцкім задавальненнем. Я глядзеў, сціснуўшы зубы ад гневу, як белая скура Эмілі ператварылася ў масу выродлівых чырвоных рубцоў і сінякоў. Цяпер яна ўвесь час крычала. Ванускін загадаў спыніцца, і я ўбачыў, як галава Эмілі ўпала наперад, яе цела задрыжала ад рыданняў.
  
  
  "Вы гатовы гаварыць зараз?" - Запатрабаваў ён адказу, адцягваючы яе галаву за валасы. Эмілі паглядзела на Герду, якая стаяла нерухома ў абдымках рускага, ахопленая жахам і страхам, яе шчокі былі ў слязах.
  
  
  «Нічога не кажы ім, мая дарагая, - крычала Эмілі. - Гэта людзі, якія забілі твайго бацьку».
  
  
  Я бачыў, як дзяўчынка раптам адарвала руку і ўхілілася ад хваткі рускай. Яна панеслася прама да хлява.
  
  
  "Адпусці яе", - пачуў я загад Ванускіна. «Добра, атрымай тое, што мы хочам даведацца ад яе маці. Ідзі зноў папрацуй з ёй».
  
  
  Крык Эмілі змяшаўся з немымі рыданнямі дзіцяці, калі яна пабегла ў хлеў і спынілася на імгненне амаль прама пада мной, прыціснуўшы рукі да вушаў, спрабуючы заглушыць пакутлівыя крыкі маці. Прыйдзецца дзейнічаць. Эмілі не зламалася, за гэтай далікатнай знешнасцю хавалася сталёвая рашучасць; але неўзабаве яе цудоўнае поўнае цела пачало разрывацца ад удараў бізуном. У яе будуць шнары, якія ніколі не зажывуць. Я крыкнуў Гердзе, якая натрапіла на адзін са стагоў, каб схавацца там. Яна са здзіўленнем падняла вочы.
  
  
  "Сюды, Герда", - прашаптала я. "Ідзі сюды, хутка". Яна караскалася па лесвіцы, шырока расплюшчыўшы вочы. Імгненні роспачы спараджаюць адчайныя планы. Я вывучаў яр, які заўважыў злева. Я выказаў меркаванне, што ён быў каля дзесяці футаў глыбінёй і не больш за васемнаццаць футаў у шырыню. Гэта было нармальна. Чым шчыльней, тым лепей. Яго даўжыня была футаў пяцьдзесят ці больш.
  
  
  "Мы збіраемся выратаваць тваю маму", - сказаў я дзіцяці. “Але мне спатрэбіцца твая дапамога. Ты павінен рабіць менавіта тое, што я табе кажу, разумееш?
  
  
  Яна ўважліва слухала, і мы разам спусціліся па лесвіцы, крыкі Эмілі на імгненне сціхлі. Яе зноў дапытвалі. Я не мог ігнараваць пякучы боль у назе, але нянавісць прымусіла мяне не звяртаць на яе ўвагі. Пакуль Герда імчалася з хлява назад да дома, я забраўся на трактар, прымацаваны да чатырохдыскавага плуга. Рускі з рамянём падняў руку, каб зноў пачаць збіваць Эмілі, калі дзіця выбегла на месца здарэння.
  
  
  «Перастань», - крычала яна. “Я скажу табе, дзе ён. Ён збег прэч там у яр. Ён там хаваецца».
  
  
  Усмешка Ванускіна была пераможнай. Ён адразу ж накіраваўся да яра са стрэльбай у руцэ. Астатняя частка яго каманды рушыла ўслед за ім па пятах. Я пачакаў, пакуль яны будуць спускацца па крутых схілах. Я хацеў даць ім час заглыбіцца ў яр. Потым я завёў трактар і вылецеў з хлява. Ён саскочыў са стромкіх схілаў у яр, ледзь не перавярнуўшыся на мяне. Я ўключыў дыскавыя плугі на вялікай хуткасці, і іх гудзеў, віхравыя руху выклікалі гул. Я ведаў, што спуск плугам па крутых схілах яра не прынясе шмат карысці, але гэта быў або пагнуты плуг, або зламанае цела Эмілі. Я падумаў, што Эмілі аддасць перавагу першае. Рускія імчаліся праз яр, які раскінуўся гарызантальна, калі грукат трактара, які ўязджаў у яр, прымусіў іх кружыцца як адно цэлае. Я паставіў трактар высока, прыўзняў верцяцца лопасці прыкладна на паўтара фута ад зямлі і зафіксаваў іх на месцы. Я ляжаў на сядзенні трактара, ногі звешваліся за спінку сядзення. Падняўшы руку адной рукой, я кіраваў трактарам хутчэй інстынктыўна, чым зрокам. Я чуў, як лівень куль урэзаўся ў метал плуга і трактара, рыхашатуючы ад рамы плуга. Занадта позна Ванускін і астатнія ўбачылі, што адбываецца. Яны паспрабавалі караскацца па крутых схілах, але зноў упалі. Плуг быў ужо на іх, круцельныя сталёвыя дыскі гулі сваім кругавым рухам. Я адчуваў ляза, калі яны дзівілі чалавечую плоць і косці, чуў рэжучыя, хрумсткія, скрыгатаныя гукі і чуў жудасныя крыкі людзей, якія разразаюцца на кавалкі. Было ванітна, і ў мяне ўзнікла спакуса пацягнуць рычаг, які спыняе гудзенне лёзаў, але я падумаў пра жанчыну, якая памерла з-за клопату аб свеце, аб выдатным старому, які поўзае па падлозе, аб васьмі бліскучых розумах, даведзеных да ідыятызму. .
  
  
  Я ляжу роўна і адпускаю трактар наперад, выстаўляючы перад ім якія верцяцца дыскавыя нажы. Калі наступіла цішыня, калі скончыўся апошні з перарывістых крыкаў, я ўключыў трактар і рушыў у цясніну. Лёзы зрабілі сваю справу. Сцэна наперадзе мяне не для адчувальных. Я адступіўся да канца яра і выбраўся вонкі.
  
  
  Калі я падышоў да дома, Герда
  
  
  
  
  
  
  ужо развязала маці, накінуў на яе халат і дапамог ёй легчы ў ложак. Цела Эмілі ўсё яшчэ дрыжала, усё яшчэ дрыжала, і яе рыданні напоўнілі пакой, калі я ўвайшоў. Яна паглядзела на мяне, і страх усё яшчэ быў свежы ў яе вачах.
  
  
  «Усё скончана, - сказаў я. "Яны не вернуцца". Мне не трэба было больш казаць. Я паслаў Герду пасвіць кароў з загадам трымацца далей ад яра. Сарвануўшы з яе коўдру, я дазволіла вачам блукаць па мяккім, поўным целе Эмілі, счырванелым ад выпуклых рубцоў і выродлівых метак. У яе былі заплюшчаныя вочы, але яна працягнула руку і ўзяла мяне за руку, я прынёс ручнікі, гарачую ваду і пяшчотна купаў яе гарачымі кампрэсамі. Я пакінуў яе ў ложку, а калі потым вярнулася Герда, я прыгатавала для нас вячэру.
  
  
  «Цяпер мой час працаваць медсястрой, - сказаў я. Я спытаў, ці ёсць паблізу возера, акрамя таго, у якое я патрапіў, калі выскачыў з цягніка. Яна сказала, што на поўнач, прыкладна за дзесяць міль, працякае рака, якая хутка бяжыць праз горы. Пасля паўночы я сеў на панэльны фургон Volkswagen і паехаў у яр. Выкарыстоўваючы рыдлёўку і коўдру, я пагрузіў рэшткі групы НКВД, прывёз іх да ракі і скінуў. Гэта была жахлівая справа.
  
  
  Калі я вярнуўся, мне захацелася выпіць, проста каб агонь знішчыў смак у роце. Я быў здзіўлены, выявіўшы, што Эмілі прачнулася і села ў ложку, чакаючы мяне. На маё пытанне яна паказала на шафу, дзе я знайшоў бутэльку кюмелю. Я наліў дзве шклянкі, і моцны водар кмена быў доўгачаканым густам. Я села на ложак побач з Эмілі, і, хоць яна была ў начной кашулі, я заўважыў, што пачырваненне і прыўзнятыя вобласці значна зменшыліся. Мы скончылі кюмель, і я адчуў яе руку на сваіх грудзях. Яе твар павярнуўся да мяне, і яна прыўзняла вусны. Я пацалаваў яе далікатна, далікатна. У гэтай жанчыне было нешта далікатнае.
  
  
  «Застанься са мной сёння ўвечары, Нік», - прашаптала яна. «Проста дазволь мне адчуць тваё цела насупраць майго. Калі ласка». Я пагладзіў яе па шчацэ і зняў з яе начную кашулю. Я распрануўся і лёг побач з ёй, звязаўшы мяккасць яе скуры цёплым і прыемным адчуваннем. Яна павярнулася да мяне, і адна поўныя цяжкая грудзі ўпала мне на грудзі.
  
  
  "Даўно, так даўно я не спала з мужчынам", - ціха сказала Эмілі. «Я не хачу, каб ты займаўся са мной каханнем. Гэта толькі адкрые страсці і пачуцці, якія я даўно адклаў убок. Ты пойдзеш праз дзень ці каля таго. Я ведаю гэта. мяне несці ".
  
  
  Я прыціснуў яе да сябе, і яна прыціснулася нагамі да маіх. Я мог бы заняцца з ёй каханнем. Яна вызначана была досыць добрая па-свойму, як дзяўчына-жанчына, і ў яе целе была свая цялесная пачуццёвасць. Але я толькі прыціснуў яе да сябе.
  
  
  "Ты разумееш, што я кажу, Нік?" спытала яна. "Такі чалавек, як ты, які не можа дазволіць сабе звязвацца з кім-небудзь".
  
  
  "Ты здзівішся таму, што я змагу зразумець, калі я крыху паспрабую", - мякка сказаў я, абдымаючы яе галаву рукамі. Я ціхенька трымаў яе, і яна заснула ў маіх абдымках, цудоўна мілая жанчына, якая чакае заслужанага шчасця, якая чакае, што хто-небудзь прынясе яе ёй. Я быў не тым. У гэтым яна мела рацыю. Я мог падарыць ёй толькі момант, момант, які можа больш нашкодзіць, чым дапамагчы ў доўгай паездцы.
  
  
  Калі надышоў світанак і сонца разбудзіла нас, яна надоўга прыціснулася да мяне, а затым хутка ўстала, з удзячнай пяшчотай у вачах.
  
  
  Я пайшоў той ноччу. Яна адвезла мяне ў суседні горад, дзе я сеў на малочны цягнік, які ў канчатковым выніку павінен быў апынуцца ў Цюрыху. Наперадзе яшчэ шмат бруду, шмат адказаў, якія трэба шукаць. Усе сапраўдныя пытанні засталіся без адказу. Як? Чаму? Калі?
  
  
  Чалавек па імі Карл Крыст усё яшчэ жыў некранутым. Нам усё яшчэ трэба было адплаціцца, хоць цяпер я ўяўляў, што ён зноў пачуваецца ў бяспецы. Добра. Мне гэта спадабалася.
  
  
  VIII
  
  
  Маім першым крокам у Цюрыху было звязацца з прадстаўнікамі AX наконт фінансавых дамоўленасцей для Сярэдняй Еўропы. Грошай хапіла на новае адзенне і абутак. Падзенне ў возеры амаль сапсавала ўсе папяровыя грошы, якія ў мяне былі. Абыдучыся з некаторымі рэчамі прэт-а-партэ, я вырашыў, ці варта зайсці да Карла з сяброўскім візітам. Гэта магло служыць вызначанай мэце. Гэта, па-першае, пакажа, як ён быў здзіўлены, убачыўшы мяне, і, магчыма, зробіць яшчэ адзін-два фінты. Але цяпер у мяне была перавага, навошта яе растрачваць? Ён нацкаваў сваіх рускіх сяброў на мяне і з таго часу нічога пра іх не чуў. Ён бы падумаў, што яны зрабілі сваю справу. Я вырашыў дачакацца цемры і нанесці яму начны візіт.
  
  
  Калі сцямнела, я ўзяў таксі па ўказаным мной адрасе і спыніў яго ў квартале ад яго. Крыст жыў у сціплай прыватнай хаце, і я быў рады, што асцярожна падышоў да яго пешшу. Я ледзь не сутыкнуўся з ім, калі ён сыходзіў, ледзь паспеўшы прыгнуцца за дрэва, адчуваючы сябе чымсьці накшталт персанажа з мультфільма. Я глядзеў, як яго нязграбная постаць ідзе па вуліцы, і яшчэ раз заўважыў, калі ён праходзіў міма некалькіх іншых людзей, што яго акругласць была зманлівая. Ён быў каля шасці футаў. Ён выглядаў апранутым, прынамсі, для вячэры па-за домам, магчыма, для ночы ў горадзе. Я ўважліва агледзеў яго дом,
  
  
  
  
  
  
  
  з усіх чатырох бакоў. Святло згасла. Я быў рады даведацца, што ён быў халасцяком. Вокны былі нізкімі і забяспечвалі самы зручны ўваход. Спачатку я паспрабаваў тыя, што ззаду, каб іх не бачылі якія праязджаюць каляскі. Дзіўна, але яны былі разблакавалі, і праз пятнаццаць секунд я быў у доме. Я зачыніў за сабой акно. Ён таксама старанна абсталяваў кожны пакой дома мякка святлівымі начнымі агнямі. Асвятлення не вельмі шмат, але дастаткова для беглага агляду. У гасцінай, спальні і кухні не было нічога незвычайнага. Я знайшоў невялікі кабінет, які вядзе з гасцінай, зачыніў дзверы і ўключыў лямпу. Нічога незвычайнага там таксама не знайшоў. Карэспандэнцыя ISS і фінансавыя справаздачы складалі большую частку папер на стале. Я выключыў лямпу і выйшаў у калідор, дзе ўбачыў дзверы і лесвіцу, якая вядзе ў склеп. Унізе лесвіцы я знайшоў выключальнік.
  
  
  Святло заліваў вялікі прастакутны пакой, абабіты гуканепранікальнымі сценавымі панэлямі. У цэнтры пакоя стаяў лабараторны стол з шэрагам закаркаваных прабірак і акуратна расстаўленых бурбалак. Але прыцягнула ўвагу прылада, якое ляжыць на стале ў часткова разабраным выглядзе. Побач ляжаў чарцёж, і я адчуў, як у мяне пачасціўся пульс. Раней я бачыў толькі два ці тры з іх, але адразу зразумеў, што гэта магутны пнеўматычны пісталет. Гэта была адна з апошніх мадэляў, і раптоўна ў маёй галаве запаліліся думкі. Пісталеты са сціснутым паветрам былі найноўшым прыладай для ін'екцый, ухіляльным фізічны і псіхалагічны боль ад іголкі для падскурных ін'екцый. Пісталет быў прыціснуты да скуры пацыента, і пад моцным ціскам сама ін'екцыя, сама вадкасць, патрапіла прама праз скуру ў вены. Пад моцным сціскам сама вадкасць ператварылася ў брую, іголку вадкасці, якая пранікала бязбольна і імгненна. За выключэннем аднаго важнага факту, я глядзеў на прыладу, якая магла страляць атрутай, вірусам ці электрычным токам у чалавека, які гэта не ведаў. Важным фактам было тое, што пісталеты для ўпырску сціснутага паветра, якія я калі-небудзь бачыў былі такія - вялікія, цяжкія, непаваротлівыя. Сама ін'екцыя можа быць бязбольнай, але вы напэўна заўважыце, што нехта выкарыстоўвае адну з гэтых рэчаў.
  
  
  Я вывучаў чарцёж пісталета і задаваўся пытаннем аб некалькіх маленькіх фігурках, якія, відавочна, былі адзначаны алоўкам на схеме. Я засяродзіўся на чарцяжы, але, тым не менш, раптам заўважыў, што валасы на тыльным баку маёй рукі ўсталі дыбам. Мая безадмоўная убудаваная сістэма сігналізацыі сказала мне, што я не адзін. Я павольна павярнуўся і ўбачыў Крыста, які стаяў ля падножжа лесвіцы з пісталетам у руцэ. Круглы твар не выказваў усмешкі, а ў маленькіх вочках кідаліся кропкі яркага гневу. Я бачыў, што ён быў у шкарпэтках, што тлумачыла ягоны ціхі падыход. Як я высветліў, гэта было толькі частковае тлумачэнне.
  
  
  «Я здзіўлены, павінен прызнаць, - сказаў Карл Крыст. “Я таксама расчараваны ў сваіх савецкіх сябрах. Я думаў, што яны зрабілі сваю справу».
  
  
  "Не будзь з імі занадта строгія", - адказаў я. “Яны спрабавалі. Ад мяне цяжка пазбавіцца, як ад лёсу».
  
  
  «Вы таксама недаацанілі мяне», - сказаў Крыст, апускаючыся на падлогу, прыстаўляючы пісталет да майго жывата. "У гэтым стаўленні вы нічым не адрозніваецеся ад астатніх. Мяне заўсёды недаацэньвалі. Я ведаў, што хтосьці ўвайшоў у маю хату, як толькі вы прайшлі праз акно. У мяне кожнае акно і дзверы абаронены электрычным вокам, які запускае маленькая сігналізацыя, зумер , у прыёмным прыладзе, якое я заўсёды нашу з сабой. Вядома, я не ведаў, што гэта ты, Картэр ».
  
  
  «Тады я меў рацыю, - сказаў я. «За ўсім гэтым стаіш ты. Ты карыстаешся пісталетам для ўпырску сціснутага паветра».
  
  
  Крыста ўсміхнуўся сваёй звычайнай ялейнай усмешкай. Аднак я ўсё яшчэ не мог зразумець, як ён гэта зрабіў. У яго не было магчымасці выкарыстоўваць такую вялікую нязграбную прыладу на прафесары Калдоне, каб я яе не ўбачыў. Я атрымаў свой адказ, калі ён працягнуў.
  
  
  «Вядома, я не выкарыстоўваю нічога такога вялікага. Вы вывучалі мае разлікі на чарцяжы, калі я натыкнуўся на вас. Гэта скарачэнні. Я паменшыў увесь пісталет да памеру запалкавай скрынкі ці маленькага прыпальвальніка”. Ён падняў руку, і я ўбачыў маленькі квадратны прадмет у яго далоні. З яго атрымалася акуратная і агідная машына разбурэння.
  
  
  "Ты ўжыў яго падчас сеансу на пляжы", - сказаў я, раптам усвядоміўшы, што мяне ахапіла. Пісталет для падачы сціснутага паветра трэба было прыціскаць непасрэдна да скуры чалавека. Усе гэтыя ўдары па спіне хавалі яго адмысловую мэту.
  
  
  "Верна", - прызнаў ён. Памяншэнне грувасткага пісталета для ўпырску сціснутага паветра было справай прыкладной навукі, якое чамусьці не пасавала Крысці. Я не мог уявіць, што ў яго ёсць гэтая зямля навыкаў або ведаў.
  
  
  "Дзе б вы паменшылі памер пісталета?" Я стрэліў.
  
  
  "Стары сябар прама тут, у Швейцарыі", - сказаў ён, яго ўсмешка раптам стала злы, злараднай. "Ён быў вядучым майстрам
  
  
  
  
  
  
  у гадзіннікавай індустрыі. Вы забываеце, што мініяцюрызацыя была часткай нашай дакладнай гадзіннай вытворчасці на працягу пакаленняў».
  
  
  "Твой стары сябар, дзе ён зараз?" - спытаў я, ведаючы, які будзе адказ. Я зноў меў рацыю. Круглы вырадак усміхнуўся гэтай ялейнай усмешкай.
  
  
  "Аднойчы ў яго здарыўся раптоўны псіхічны зрыў", – усміхнуўся ён. "Сапраўдная трагедыя".
  
  
  "Чаму?" - проста спытаў я. "Чаму ўсё гэта?"
  
  
  "Чаму?" - паўтарыў ён, яго маленькія вочкі сталі яшчэ меншыя. «Бо ім трэба было падаць урок. Так, урок пакоры. Даволі шмат гадоў таму я звярнуўся да Міжнародных навукоўцаў-навукоўцаў з просьбай аб сяброўстве. Мне адмовілі. Я быў недастаткова добры. не меў паўнамоцтваў прыналежаць да іх невялікай элітнай групы. Я быў усяго толькі настаўнікам фізікі-самавукі ў прыватнай школе. Яны глядзелі на мяне пагардліва. Пазней, калі я задумаў свой план, я падаў заяву на маё цяперашняе становішча з імі. Яны былі рады бачыць мяне за гэта, іх аплатнага лёкая, адданага слугу».
  
  
  Крыст была пятнаццацікратным псіхапатам першага класа. Было ясна, што ўсе гэтыя гады ён затаіў манументальную крыўду.
  
  
  "Чаму толькі тыя людзі, якія працуюць з заходнімі дзяржавамі?" Я працягнуў даследаванне. Гэты ўсё яшчэ выслізгвала ад мяне.
  
  
  "Тыя, хто адпрэчыў мяне, былі ўсе людзі, якія належаць да заходніх дзяржаў або працавалі з імі", - адказаў ён з некаторай спякотай. «Расійскія і кітайскія навукоўцы далучыліся да МКС толькі праз некалькі гадоў, у адпаведнасці з Міжнародным навуковым пагадненнем. Цяпер я амаль гатовы адправіцца ў Савецкі Саюз і раскрыць сябе. Свет убачыць, як ахвотна яны прымуць мяне ў Савецкую акадэмію навук. Яны прызнаюць мяне за геній, якім я з'яўляюся”.
  
  
  Я паказаў на бурбалкі на лабараторным стале. Можа, ён быў дурнаваты, як фруктовы пірог, але, падобна, ён прыдумаў нешта жудасна эфектыўнае.
  
  
  "Што вы карыстаецеся ў гэтых флаконах?" Я спытаў. Ён пераможна кіўнуў. «Так, сапраўды, - усміхнуўся ён. "Гэта субстанцыя, якая спецыяльна атакуе тканіну мозгу, выклікаючы рост грыбка за дваццаць чатыры гадзіны, які перакрывае падачу кіслароду да клетак мозгу".
  
  
  Я адчуў, што хмурыўся. Грыбок, які спецыяльна ўразіў тканіны мозгу. Гэта пазваніла мне ў звон. Некалькі гадоў таму я ведаў доктара Форсайта, які працаваў з такім грыбком, спрабуючы развіць рост, які спыніў бы распаўсюджванне пашкоджаных мазгавых ці ракавых клетак. Я ўважліва паглядзеў на Крысту.
  
  
  "Хіба гэта не тое, над чым доктар Говард Форсайт працаваў у станоўчых мэтах, калі ў яго здарыўся сардэчны прыступ некалькі гадоў таму?" - Спытаў я. Круглыя сківіцы Крыста задрыжалі, і ён пачырванеў. "Так, і мне ўдалося атрымаць яго формулы", - крычаў ён. "Але я распрацаваў для іх уласнае прымяненне".
  
  
  Ён быў прыдуркам. «Я ператварыў яго адкрыццё ў магутную прыладу… Я вызваліў яго сілу!
  
  
  «Яны спрабавалі адабраць у мяне законнае месца ў навуковай супольнасці. Але я паказаў ім! Я скраў розумы іх так званых геніяльных людзей. Я лепш за іх усіх - лепш, чуеце, лепшы! "
  
  
  Прыкладна ў той час я перастаў слухаць яго размовы. Ясна, што гэты чалавек быў вар'ятам. Геніяльныя - але небяспечныя, смяротныя спробы выкарыстоўваць вынікі даследаванняў паважанага лекара. Я задавалася пытаннем, як Крыст знайшоў кагосьці, хто паменшыў памер пісталета для ўпырску сціснутага паветра. Які поспех для яго мець сябра ў гадзіннікавай індустрыі - вядома, ён сам быў зусім няздольны на такі складаны подзвіг. Яго голас вырас да віску, і я зноў пачуў яго словы.
  
  
  "Я цябе таксама дастану!" крыкнуў Крыс, кідаючыся на мяне. Яго стрэл, зроблены ў вар'яцкай лютасці, прамахнуўся. У мяне на далоні быў Х'юга, і ён расьсек паветра ў імгненне вока. Крысцін адвярнуўся, і штылет прайшоў проста праз запясце яго рукі з пісталетам. Ён крыкнуў ад болю, і пісталет упаў на падлогу. Я нырнуў, але ён ударыў, і мне прыйшлося адкаціцца ад удару. Перш чым у мяне з'явіўся яшчэ адзін шанец, ён адкінуў пісталет, і я ўбачыў, як ён слізгануў у вузкую прастору пад лабараторным сталом. Я схапіўся за яго, але, як і многія тоўстыя мужчыны, ён быў на здзіўленне лёгкі на нагах і пазбягаў маёй хваткі. Затым у сваёй дзіўнай і перакручанай манеры ён зрабіў тое, чаго я не чакаў. Замест таго каб выцягнуць шпільку з запясця, ён нанёс удар рукой. Востры наканечнік штылета, які праходзіў праз запясце, дзейнічаў як наканечнік дзіды на канцы рукі, а не як дзіда. Я падаўся назад, ухіліўшыся ад штуршкоў яго рукі, і рэзка трапіў прама ў сярэдзіну жывата. Мая рука пагрузілася ў яго, і хоць ён адчуваў удар, у яго была натуральная падшэўка для абароны. Ён злосна замахнуўся на мяне. Я нырнуў пад яго і схапіў яго за запясце, каб утрымаць яго ў дзюдо. Мне прыйшлося адступіць, каб не патрапіць у руку маёй уласнай зброяй. Крыст зноў напаў на мяне, узмахваючы правай рукой. Я саступіў месца, і мы абышлі край лабараторнага стала. Раптам я ўбачыў пралом і ўвайшоў правым, часткова аперкотам, часткова правым кросам. Я кінуў яго з прыседа і ўбачыў, што падняў яго з ног і прымусіў расцягнуцца на гладкім стале. Яго цела ўрэзалася ў бурбалкі
  
  
  
  
  
  
  
  і гук разбіваецца шкла рэхам адгукнуўся, калі ўвесь шэраг зваліўся на падлогу. Я пацягнуўся за ім цераз стол. Ён адскочыў і ўдарыў абедзвюма нагамі, я павярнуўся дастаткова, каб не злавіць ўдар з поўнай сілай, але ён адкінуў мяне назад. Ён саскочыў з другога боку стала і нечаканым рухам памчаўся да лесвіцы. Мне спатрэбілася яшчэ дзве секунды, каб абысці доўгі стол. Я спусціўся ўніз па прыступках, калі ён зачыніў дзверы, і я пачуў пстрычку замка. Я адступіўся і агледзеўся ў пошуках чаго-небудзь, чым можна было б узламаць дзверы. Выкарыстанне пляча, калі вам трэба стукнуць уверх з усходаў, даволі неэфектыўна. Я пачуў шыпенне і паглядзеў на вентыляцыйную адтуліну пад столлю. Праз вентыляцыйную адтуліну ў склеп улятала бялёсае воблака. Я адчуў, як мае лёгкія пачалі ўжо скарачацца. У роспачы я агледзелася, але вокнаў увогуле не было. Памяшканне ўяўляла сабой прамавугольную скрыню. Я кінуўся да дзвярэй, але яна выстаяла. Газ у велізарных колькасцях выпускаўся праз вентыляцыйную адтуліну. Я адчуў, як у мяне слязяцца вочы, і пакой пачаў плаваць. Гэта было спалучэнне асцярогі, здзіўлення і палягчэння, калі я зразумеў, што газ быў не адным са смяротных відаў, а ўсыпляльным. Я ўхапіўся за парэнчы лесвіцы, пакуль пакой кружылася хутчэй. Гэтая думка прамільгнула ў маім смутным розуме. Чаму ўключэнне газу? Чаму не сапраўдныя смяротныя штукі? Калі я кінуўся наперад, я зразумеў, што гэта было не таму, што ён быў добры. Яму было цікава, ці стану я гароднінай за дваццаць чатыры гадзіны. Перад тым, як я страціў прытомнасць, у маёй галаве прамільгнула недарэчная думка. Калі б гэта было так, я спадзяваўся, што стану агурком.
  
  
  IX
  
  
  Газ канчаўся. Мае вочы слязіліся, таму я паняцця не меў, дзе знаходжуся. Але я ведаў адно. Я замёрз. Насамрэч, мне было так холадна, што я дрыжаў. Я пацёр вочы тыльным бокам далоні. Паступова я пачаў бачыць, але спачатку ўсё, што я мог адрозніць, былі вялікія вобласці чорнага і белага. Я ўпаў, адчуваючы вецер, разам з холадам, і калі я сфакусаваў погляд, я пачаў бачыць снег, снег і цемру і пачуццё падвешвання ў паветры, а гэта менавіта тое месца, дзе я быў, седзячы ў крэсельным пад'ёмніку, які рухаўся ўверх па яго трос над гарналыжным спускам. Я паглядзеў уніз і ўбачыў Крыста, які стаяў у працоўнага механізму. За ім была зацемненая кабіна для лыжнага рыштунку. Я чуў яго кліча мяне голас.
  
  
  "Лічы, што табе пашанцавала, Картэр", - сказаў ён. «У маім корпусе інжэктара скончылася вадкасць, інакш я б неадкладна знішчыў ваш розум. Паколькі вы разбілі ўсе флаконы ў лабараторыі, пройдзе прынамсі месяц, перш чым я змагу прыгатаваць новую партыю. Вы, вядома, будзеце мёртвыя ў некалькі хвілін. Але гэта будзе чыстая смерць, хаця гэтая перспектыва мяне не задавальняе. Улады спішуць гэта як вынік незаконнага пранікнення дурнога лыжніка, які прывёў да ўласнай смерці».
  
  
  Фігура Крыста імкліва памяншалася, калі лыжнае крэсла несла мяне ўверх, але я заўважыў месячнае святло, мігатлівае ад ляза сякеры, які ён трымаў у адной руцэ. Я надта выразна бачыў карціну. Калі я падняўся вышэй, ён збіраўся парваць трос. Я быў бы забіты. Я бачыў, як унізе мігцелі агні Цюрыха. Ён адвёз мяне на адну з высокіх гор недалёка ад горада, пасадзіў у крэсельны пад'ёмнік і прывёў ліфт у рух. Калі б я не ачуўся з холаду, я б ніколі не даведаўся, што здарылася. Цікава, чаго ён чакаў? Я быў больш за досыць высока, але ліфт працягваў паднімацца яшчэ вышэй. Я паглядзеў на кабель, на якім ён вісеў. Калі яго пстрыкнулі, крэсла са мной у ім упаў. Але я падлічыў, што трос таксама ўпадзе няшчыльна. Быў бы момант, не больш за мімалётны момант, калі б я ведаў свае гравітацыйныя прынцыпы, калі абарваны трос завіс у паветры, перш чым аслабіць, каб апусціць крэсла ўніз. Я павольна, асцярожна прыўзняўся, упіраючыся нагамі ў рамяні, на якіх я сядзеў. Крэсла хіснулася, і я крыху апусціў цэнтр цяжару. Я не хацеў абганяць Крыста да яго мэты.
  
  
  Раптам я пачуў гэта, рэзкі трэск, што рэхам разнёсся ў халодным начным паветры, які адскокваў ад гор. Я адчуў, як трос уздрыгнуў, крэсла пачаў апускацца, і я падскочыў, хапаючыся рукамі за паветра. Мае пальцы абвіліся вакол кабеля і саслізнулі ўніз. Я абвіў нагамі ўсё яшчэ тузаецца, які мацуецца трос і трохі запаволіў слізгаценне. Я спусціўся ўздоўж кабеля, калі пачуў мяккі стук крэсла, які стукнуўся аб снег унізе. Я слізгаў хутчэй, чым хацеў, і мае рукі гарэлі, скура адрывалася ад трэння гладкага кабеля. Трос, які ўсё яшчэ ўтрымліваўся на верхнім канцы ліфта, свабодна гайдаўся па шырокай дузе, і я адчуваў сябе вельмі маленькім канцом гіганцкага ківача. Крыст быў далёка, на іншым канцы крэсельнага пад'ёмніка, так што ў дадзены момант мне было не пра яго турбавацца. Усё, што мне трэба было зрабіць, гэта дабрацца да канца кабеля, перш чым мае рукі поўнасцю адмовяць, а затым паспрабаваць пазбегнуць замярзання.
  
  
  
  
  
  
  да смерці ў снезе і лёдзе горы.
  
  
  Сціскаючы ногі разам так моцна, што мае мышцы стагналі, я замарудзіў спуск настолькі, каб выратаваць рукі. Нарэшце я дабраўся да канца кабеля. Усё яшчэ было жахлівае падзенне на зямлю. Я хутка памаліўся аб мяккім снезе і адпусціў кабель. Снег быў мяккі. Я амаль прыйшоў у парадак, мае зубы стукалі, калі я вылазіў. Мне хацелася мець хоць нейкае ўяўленне, дзе, чорт вазьмі, я быў на гэтай цёмнай заснежанай гары. Я пачаў спускацца. Гэта павінна было некуды прывесці. Месяц падняўся вышэй і адбівалася ад снегу, прынамсі, каб даць мне шмат святла. Не прайшло і дзесяці хвілін, як мае ногі ператварыліся ў груды лёду. У рэшце рэшт, Крыстэн можа выйграць, з адчаем зразумеў я. Нават апрануты для гэтага чалавек лёгка мог змерзнуць да смерці ў снезе. Як бы я ні быў апрануты, гэта было амаль напэўна. Я пляснуў сябе па нагах і выявіў, што яны таксама хутка губляюць усякую адчувальнасць. Я болей не ішоў. Я валачыў па снезе знежывелыя канечнасці. Раптам я ўбачыў наперадзе цёмны квадратны абрыс. Я наткнуўся на яе, халупу на трасе, месца адпачынку лыжнікаў. Гэта была проста халупа і не больш за тое. Каміну не было, але яна быў абаронай ад пранізлівага ветра і вольная ад снега. Я таксама бачыў чатыры пары лыж, якія стаяць ля адной сцяны, замену на выпадак паломкі лыжаў ці мацаванняў.
  
  
  Я схапіў пару і ледзь не закрычаў ад радасці. Яны маглі выратаваць мяне, не даўшы змерзнуць да смерці. Я вярнуў кровазварот сваім ступням і нагам, прышпіліў лыжы да чаравікаў, як мог, і пачаў спуск.
  
  
  Я ўспрыняў гэта максімальна лёгка. Без адпаведнага лыжнага абутку я рызыкаваў страціць лыжы на кожным павароце, а без палак я не мог знайсці час. Мне ўсё яшчэ было холадна, маё цела замярзала ад ветра, выкліканага катаннем на лыжах, але я мог вытрымаць гэта, пакуль не дасягну дна. Менавіта тады я пачуў мяккі свіст лыж на снезе, перыядычныя воплескі снегу, калі лыжнік рабіў круты паварот. Я азірнуўся і ўбачыў ідучую ўслед за мной постаць, беспамылкова пазнаваць яго круглую форму. Ублюдак нічога не пакінуў на волю выпадку. Ён пакатаўся на лыжах, каб пераканацца, што я ляжу мёртвым на канцы троса, і калі ён знайшоў толькі крэсла, ён ведаў, што я ўсё яшчэ жывы. Ён заўважыў мяне зараз, і я паскорыўся, але ведаў, што ад якая імчыць постаці не сысці. Ён хутка ішоў ззаду мяне, і я глядзеў праз плячо. Калі ён кінуўся на мяне, я ўбачыў, як ён падняў адзін з вострых тычак і шпурнуў яго наперадзе мяне. Я выканаў круты паварот, і ён прамчаўся міма, а мне ўдалося ўтрымаць лыжы. Ён пайшоў наперад, і па меры набліжэння да падножжа схілу дрэвы станавіліся ўсё гусцей. Я страціў яго толькі для таго, каб раптам зноў знайсці яго ззаду, які зноў ідзе на мяне, на гэты раз збоку. Ён зноў ударыў жэрдкай. На гэты раз вастрыё, падобнае на кінжал, упіўся мне ў плячо майго гарнітура, калі я ледзь паспеў ухіліцца. Ён зрабіў паўкола, і калі я праходзіў міма, імкнучыся як мага даўжэй трымацца прамой лініі, ён зноў паспрабаваў мяне схапіць. Ён увайшоў хутка з паднятым тычкай, але на гэты раз замест таго, каб адвярнуцца, каб пазбегнуць яго, я павярнуўся да яго, прыгнуўся і стукнуў сваім плячом яму ў жывот, калі тычка праляцела над маёй галавой. Ён паляцеў назад, адкалоліся мацаванні разышліся, калі мы сутыкнуліся. Мае чаравікі таксама выскачылі з лыж, і я адчуў, што катаюся наперад. Крыст ускочыла на ногі гэтак жа хутка, як і я, і кінулася на мяне з дзікімі ваганнямі. Я бачыў, што ён дастаў Гюго са свайго запясця і надзеў там тоўстую павязку. Ён быў на больш высокай частцы схілу, і адным рэзкім узмахам я трапіў у скулу. Было не занадта балюча, але я страціў раўнавагу і зваліўся назад. Яго цяжкія лыжныя чаравікі зачапілі мяне за галаву. Я схапіў яго за шчыкалатку і скруціў. Ён закрычаў і, спатыкаючыся, упаў на карачкі. Я моцна стукнуў яго па правай сківіцы, калі ён падняўся на ногі. Ён куляўся ў снезе. Я пайшоў за ім і нанёс яму яшчэ адзін моцны ўдар правай, калі ён з цяжкасцю падняўся на ногі. На гэты раз ён упаў на добрых шэсць футаў, перш чым стукнуўся аб снег. Ён устаў, апусціўшы галаву, спрабуючы кінуцца. Я выраўнаваў яго зруйнавальным левым аперкотам і ідэальным кросам правым. Я адчуў удар у кончык яго сківіцы. Ён напалову разгарнуўся і зваліўся назад. Калі ён стукнуўся аб зямлю, я ўбачыў, што ён пагрузіўся ў расколіну, глыбокую расколіну ў гары. Я бачыў, як яго постаць пайшла ўніз, а затым на яго ўпала добрых паўтоны снегу. Я не адважыўся падысці заблізка. Не было відаць, дзе снег зробіць тое самае са мной. І зноў цішыня і вецер былі адзінымі маімі спадарожнікамі. Карла Крыста не сустрэнуць, пакуль не растане снег, калі ён наогул калі-небудзь у гэтых гарах. Я зноў надзеў лыжы і працягнуў спуск па схіле, нарэшце дасягнуўшы ярка асветленага шале. Натоўп пасля катання на лыжах быў у самым разгары, танцуючы пад акорды, нешта накшталт альпійскай дыскатэкі. Я упёрся лыжамі ў драўляныя сцены шале і
  
  
  
  
  
  
  пайшоў далей. Каля стаянкі таксі стаяла пустое старое таксі. Я адшукаў кіроўцы і выявіў, што ён атрымлівае асалоду ад цяплом маленькага пакоя чакання. Я адтаў, калі ён адвёз мяне назад у Цюрых.
  
  
  Усе брудныя справы скончыліся. Я ўжо шмат разоў быў блізкі да смерці, але калі я падумаў аб тым, як блізкі да таго, каб апынуцца гароднінай, жывой, але сапраўды мёртвай, мая плоць адключылася. Я рэдка быў так рады канчатку задання. Я нават не спрабаваў зняць гатэль на рэшту ночы. У пакамечанай вопратцы, бруднай і няголенай, я пайшоў проста да дома Крысці, дзейнічаючы гэтак жа, як і спачатку. Я спусціўся ў склеп; слабы пах газу ўсё яшчэ лунаў у паветры. Разбітыя бурбалкі былі раскіданыя, іх змесціва ўжо ўтварала густую пастообразную слізь на падлозе. Я не рызыкаваў з гэтым матэрыялам. Я асцярожна абышла яго, пераканаўшыся, што ён не датычыцца маіх туфляў. Ён даказаў сваю вірулентнасць і эфектыўнасць. Парэзаны палец, які закрануў яго, можа быць усім, што яму трэба. Сабраўшы схемы пісталета для ўпырску сціснутага паветра з пазначэннямі мініяцюрызацыі, я знайшоў партфель, каб пакласці іх у яго, і падняўся наверх. Я старанна абшукаў дом і, нарэшце, знайшоў пачак папер, якія, відаць, былі арыгінальнымі запісамі доктара Форсайта аб рэчыве, якое Карл Крыстст звярнуў у свае ўласныя рукі. Я быў упэўнены, што нашыя навукоўцы змогуць што-небудзь зрабіць з асноўным матэрыялам.
  
  
  Было ўжо светла, калі я прыбыў у аэрапорт, і мне пашчасціла сесці на ранні рэйс у Лондан, дзе, нягледзячы на маю знешнасць, мне дазволілі зарэгістравацца ў гатэлі Royal Albert Hotel. Аднак для гэтага мне прыйшлося выкарыстоўваць свае афіцыйныя паўнамоцтвы. Ангельцы да гэтага часу лічаць, што джэнтльмен павінен выглядаць адпаведным чынам. Добра выспаўшыся, я выйшаў і з усіх сіл імкнуўся захаваць традыцыю, купіўшы годны гарнітур на Кінгс-Роў. Той, які я купіў у Цюрыху, пражыў кароткае, але актыўнае жыццё. Але для сайдынгу ці спуску троса выкарыстоўваецца не так ужо шмат гарнітураў. І, шчыра кажучы, я быў страшэнна рады, што выжыў.
  
  
  
  Мне стала лепш, калі я патэлефанаваў Хоук. Я ніколі не дазваляў прызначэнні заставацца са мной, калі яно было скончана. Гэта было фатальным для гэтай справы. Ніколі не аглядайцеся назад. Ніколі не бачыў, як блізка падышла смерць. Ніколі не думай аб гэтым.
  
  
  "Ты выдатна папрацаваў над гэтым, Нік", – сказаў Хоук ў рэдкі момант узрушанасці.
  
  
  “Гэта было непрыемна з самага пачатку. Вялікую частку часу вы працавалі ў цемры. Вы кажаце, што даслалі ўсе дадзеныя і матэрыялы, якія вы знайшлі. Я ўпэўнены, што нашыя людзі змогуць выкарыстоўваць гэта ў поўнай меры. Добрая праца, N3 ".
  
  
  Я ведаў, калі нанесці ўдар. Гэта быў такі ж добры час, як і раней.
  
  
  "Я хачу правесці астатак тыдня тут, у Лондане, шэф", - сказаў я, апускаючыся прама ў ваду. Калі б я не сеў, я б упаў.
  
  
  «Я думаю, гэта можна задаволіць, мой хлопчык, - сказаў ён. Я патрос тэлефон, каб пераканацца, што ён не статычны. «Насамрэч, я збіраюся зрабіць усё, што змагу, каб вам было прыемна правесці некалькі дзён у Лондане. Вялікі горад, Лондан. Адзін час у мяне тамака было некалькі добрых сяброў».
  
  
  Перш чым ён дайшоў да ўспамінаў і раздумаўся, я падзякаваў яму і павесіў трубку. Яго згадка пра тое, каб дапамагчы мне добра правесці час на працягу некалькіх дзён, была звязана з яго велікадушнасцю, якая дала мне выходны. Прынамсі, я так успрыняў гэта зараз. Для разнастайнасці ўсё стала хораша станавіцца на свае месцы. Нават Дэні была дома, калі я тэлефанаваў. Яна была класнай, дакладней, старалася гучаць крута. Гэта доўжылася не больш за некалькі хвілін, калі яна згаджалася сустрэцца са мной у Royal Albert.
  
  
  «Дзяўчаткі не выходзіць з прыбіральняў», - сказала яна.
  
  
  "Дзяўчатак няма", - паабяцаў я. "Я магу ўсё гэта растлумачыць".
  
  
  «Мне здаецца, я чула гэта недзе раней», - засмяялася яна.
  
  
  "Можа быць, так", - пагадзіўся я. "Але гэтым разам я збіраюся растлумачыць".
  
  
  "Добра", - засмяялася яна. «Калі мы збіраемся сустрэцца сёння ўвечары, я хачу прыняць душ і пераапрануцца. Дайце мне паўгадзіны ці каля таго».
  
  
  Паўгадзіны было не больш за тое. Гэта толькі падалося. Калі яна прыехала, яна была пышная ў мяккім бэжавым колеры, які чапляўся ва ўсіх патрэбных месцах, акругляў яе сцягна і падаў з вострых канцоў яе перавернутай грудзей з дражніць эфектам. Яна падышла і ўстала перада мной, абвіўшы рукамі маю шыю. Я знайшоў яе вусны, але яна адвярнулася.
  
  
  "Не так хутка, Нік Картэр", - сказала яна. "Я чакала так доўга і магу пачакаць яшчэ некалькі імгненняў".
  
  
  Яна адступіла назад і агледзела пакой, і я ўбачыў, як яна нецярпліва пастуквае нагой, калі яна скрыжоўвае рукі на гэтых выдатных выпнутымі грудзях.
  
  
  "Чаканне чагосьці?" Я ўсміхнуўся.
  
  
  "Проста хачу пераканацца, на гэты раз", - сказала яна, хутка ўсміхнуўшыся.
  
  
  «Вы сталі падазронымі ў старасці, - упэўнена сказаў я.
  
  
  "Я не ў старасці і не падазраю", - адказала яна. "У мяне толькі што былі ўсе сюрпрызы, якія я хачу пазбегнуць на некаторы час".
  
  
  У рэшце рэшт яна зноў падышла да мяне і ўсміхнулася той дзівосна заразлівай усмешкай, якая магла асвятліць пакой і зруш усе разам з ёй.
  
  
  
  
  
  
  
  "Падобна на гэты раз мне давядзецца табе паверыць, - засмяялася яна. - І я думаю, мне давядзецца выслухаць гэтыя тлумачэнні.
  
  
  Мы селі на канапу, і я выявіў, што яе вусны такія ж салодкія, як мёд, як я іх памятаў. Яна была такім жа выдатным спосаб цалавацца, пачынаючы ад з амаль чапурыстай дакрананне яе рыпы, які стаў салодкімі, далікатным знямогай, які ператварыўся ў дзіка пачуццёвы вір.
  
  
  "Як доўга ты зможаш застацца?" спытала яна. Мой адказ быў перапынены дзвярным званком. Я адкрыла яго і ўбачыла высокую, дзёрзкую прыгажуню ў міні-спадніцы, якая стаіць там, яе доўгія цудоўныя ногі абуральна рассунутыя.
  
  
  "Сюрпрыз, Нік!" яна сказала. «Ну, хіба ты не збіраешся мяне запрасіць? Ты мяне чакаў, я веру».
  
  
  Я ўсё яшчэ міргаў, калі Дэні прайшоў міма мяне і знік у калідоры.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - крыкнуў я ёй услед. "Дні, вярніся!" Як пашанцавала, ліфт спыніўся, калі яна патэлефанавала, і яна ўвайшла ў яго, кінуўшы на мяне з'едлівы погляд чыстай лютасьці. Я павярнуўся да дзяўчыны, якая ўсё яшчэ стаяла ў дзвярах. Яна была прыгожай, як на фатаграфіі, але мне было ўсё роўна.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі?" Я спытаў.
  
  
  "Джоан Трэдэр", - адказала яна. «Твой бос, Хоук, і мая маці некалі былі вельмі добрымі сябрамі. Ён патэлефанаваў ёй не так даўно і прапанаваў мне зайсці да цябе, і вось я».
  
  
  "Божа правы", - прастагнаў я. "Збаві мяне ад маіх сяброў".
  
  
  «Я думала, ён сказаў табе, што я іду», - запярэчыла яна.
  
  
  "Не, але гэта не твая віна, дарагая", - сказаў я. «Мне вельмі шкада, але я не магу цябе зараз бачыць. У мяне ёсць некаторыя важныя няскончаныя справы, якія я збіраюся завяршыць, няхай гэта будзе пекла або паводка».
  
  
  Сказаўшы гэта, я падумаў, што гэта былі адзіныя дзве рэчы, якія не згаварыліся ўтрымаць Дэні ад мяне. Я пакінуў яе стаяць, надарыў яе вінаватай усмешкай і пабег уніз па лесвіцы. Я схапіў таксі і накіраваў яго да дома Дэні. Гаспадыня была рада зноў мяне бачыць.
  
  
  «Міс Робертсан толькі што сышла, - занепакоена сказала яна. «Яна сышла, а потым зноў вярнулася, а зараз яна зноў сышла. Табе сапраўды складана яе дагнаць, ці не так?»
  
  
  "Як ты маеш рацыю", - пагадзіўся я. "Вы ведаеце, дзе яна знікла?"
  
  
  «Яна ўзяла сваю невялікую сумку для начлегу, сказала, што збіраецца заўтра ў Дэваншыр на коннае шоў».
  
  
  Я абняў і пацалаваў здзіўленую старую дзяўчыну і пайшоў. Я вярнуўся за імгненне да таго, як яна паспела сабрацца. "Як яна пажывае, ты ведаеш?" Я крыкнуў.
  
  
  "Яна вядзе сваю машыну", - сказала гаспадыня. "Маленькі руды Морыс Майнор".
  
  
  Я памчаўся назад у таксі. «Дэваншыр», - сказаў я яму. “Дарог не можа быць так шмат. Возьмем асноўную - тую, па якой дзяўчына, якая едзе на чырвоным «Морыс Майнор», схільная ехаць».
  
  
  Ён падазрона паглядзеў на мяне і выехаў у корак. Я адкінуўся на спінку крэсла і стаў назіраць за ёй. Я быў уражаны тым, як шмат тамака было маленькіх чырвоных машынак. Мы былі амаль у Дэваншыры, калі я заўважыў яе, якая едзе ўніз па дарозе, зверху ўніз, з каштанавымі валасамі, якія лунае ззаду яе.
  
  
  «Спыніцеся перад гэтай машынай і спыніце яе, - сказаў я кіроўцу.
  
  
  "Слухай, Янк, - сказаў ён, - гэта ж не галівудскі фільм, ці не так?"
  
  
  "Не, гэта строга аматарская пастаноўка", - сказаў я. "І я зраблю ўсё для таго, каб вы гэта зрабілі". Гэтыя чароўныя словы зрабілі сваю справу. Ён спыніўся перад Дэні і прымусіў яе спыніцца, выбраўшы месца, дзе паток праязджаюць машын не дазваляў ёй выехаць. Я ткнуў яму тоўстым папернікам і памчаўся назад да маленькай чырвонай машыны. Яна была здзіўлена, убачыўшы мяне, і амаль збіралася ўзрадавацца, але раздумалася. Я сеў побач з ёй, і яна кранулася.
  
  
  "Я магу гэта растлумачыць", - усміхнуўся я. Яна паглядзела на мяне, і раптам мы пачалі смяяцца разам.
  
  
  «Спыніце спрабаваць тлумачыць», - сказала яна. "Можа, гэта праклён".
  
  
  "Дастаткова добра", - сказаў я. «Здаецца, я памятаю, што непадалёк, недалёка ад горада, ёсць невялікі гатэль. Я мог бы зняць там пакой на дваіх. Вы ўсё яшчэ можаце прыняць удзел у конным шоу раніцай - калі хочаце, вядома».
  
  
  Яна пад'ехала да гасцініцы, і праз некалькі хвілін мы апынуліся ў абцягнутай паркалем пакоі з ложкам з балдахінам. Яе вусны былі нецярплівымі, галоднымі, і я пачаў павольна, крок за крокам распранаць яе. Яе цела было ўсім, чым я яго памятаў - яркім алебастрам, створаным майстрам. Яна пацягнулася да мяне, і яе галава была на маім плячы, яе рукі пагладжвалі маё цела.
  
  
  І гэта ўсё яшчэ было там, гэта нешта асаблівае, гэтая якасць, якая пераўзыходзіла цела, выходзіла за межы пачуццяў, але ўсё ж было часткай пачуццяў. Я лашчыў яе белыя грудзі, дзве вяршыні спакусы, лашчыў іх пальцамі, пакуль ружовыя кончыкі цягнуліся ўверх, а затым дазваляў сваёй мове абводзіць кожную. Дэні пачала ціха плакаць, але гэта не быў крык смутку ці болі. Кожная сляза была слязой экстазу.
  
  
  «О, Нік, Нік, - выдыхнула яна. «Я так доўга чакала цябе. Я так доўга чакаў. Адзін раз з табой і ўсё астатняе - ноч байскаўта».
  
  
  Мяркуючы па тым, як я сябе адчуваў і як я адказваў, яна чакала не адна. Я гладзіў яе цела, пакуль яна не ператварылася ў скача, якая плача, упрошвае гару жадання, а затым я падышоў да яе, цалкам і цалкам. Мы займаліся каханнем з нарастальнай інтэнсіўнасцю, гімна рэпа
  
  
  
  
  
  
  песня, праспяваная разам, гармонія цела. Калі Дэні дасягнула вяршыні свайго ўздыму, яна закрычала, крыкам чыстага захаплення, гук, якога ніколі не чулі раней, больш ніколі не пачуеш, не зусім.
  
  
  Калі мы апусціліся на ложак у дзіўным знясіленні запал, мы абодва ведалі, што няскончаная сімфонія скончана. Але мы таксама ведалі, што гэта ніколі не будзе скончана. Гэта была самазаводная, самааднаўляльная мелодыя.
  
  
  «Нік», - сказала яна задуменна, кладучы свае грудзі мне на грудзі, і яе рука трымала мяне далікатна, далікатна. "Цяпер я ведаю, што акрамя цябе нікога ў мяне не будзе".
  
  
  Я пачаў пратэставаць, але яна спыніла мяне вуснамі і адскочыла. "О, мне, верагодна, давядзецца калі-небудзь выйсці замуж за якога-небудзь жудасна прыстойнага хлопца з якой-небудзь жудасна добрай сям'і, але ты заўсёды будзеш ведаць, і я заўсёды буду ведаць, што гэта адбылося таму, што ты не можаш быць маім - твая праца паміж намі.
  
  
  "Можа быць, ты калі-небудзь забудзешся пра мяне", - сказаў я.
  
  
  "Больш верагодна, што я працягну адварочвацца ад жудасна прыстойных хлопцаў, таму што я б аддала перавагу, каб вы заўсёды былі са мной, чым з кім-небудзь яшчэ ў любы час".
  
  
  Я паглядзеў на Дэні Робертсан. Калі б яна яшчэ была вольная, калі надышоў дзень, калі я адмоўлюся ад шпіёнскага року, я страшэнна добра ведаў, што буду рабіць. Але я ёй не сказаў. Гэта толькі яшчэ больш заблытае сітуацыю.
  
  
  "Што ты думаеш?" спытала яна.
  
  
  "Я думаю, што толькі пачаў займацца з табой любоўю, ты цудоўнае стварэнне", - сказаў я.
  
  
  "Як смачна!" яна сказала. "Дакажыце гэта." Я гэта зрабіў, і мір працягваўся без нас. Насамрэч гэта не хвалявала, і нам таксама. У нас быў свой свет.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  Аперацыя Чэ Гевара
  
  
  
  Анатацыі
  
  
  
  
  Чэ Гевара - забойца, садыст, вар'ят... герой, святы, выратавальнік - у залежнасці ад вашага пункту гледжання або вашых палітычных перакананняў.
  
  
  
  Свет лічыць, што Чэ Гевара мёртвы. Але Нік Картэр, які змагаецца з самым смяротным заданнем у сваёй доўгай кар'еры, мае падставы меркаваць, што кубінскі рэвалюцыянер усё яшчэ жывы.
  
  
  
  Ключ нумар адзін - Тэрэзіна, сялянская дзяўчына з касавокімі вачыма, якая займаецца каханнем з веліччу распешчанай прынцэсы. Ключ нумар два - Іяланда, багатая ледзяная прыгажуня, якая ператвараецца ў тыгрыцу-людаеда ў ложку. Адна з іх можа прывесці Ніка да чалавека, якога яны называюць Эль Гарфіа - «Гак» - чалавеку, які мог бы быць Чэ Гевара.
  
  
  
  * * *
  
  
  Нік Картэр
  
  
  
  Killmaster
  
  
  
  Аперацыя Чэ Гевара
  
  
  
  Прысвячаецца служачым сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  
  Стары нервова аблізнуў вусны. «Гэта было жахліва, сеньёр. Жахліва. Яны прыйшлі, усе былі ў ложку, акрамя начной медсястры і дзяўчыны, якая ёй дапамагала. У адно імгненне ўсё было па-ранейшаму… чалавек, якога прааперавалі гэтай раніцай, раз-пораз стагнаў, але ў астатнім усё было ціха… у наступны раз дзверы расчыніліся, і нам у твары асвятліў святло».
  
  
  
  Ён зрабіў паўзу, паглядзеў на які сядзіць насупраць яго маладога чалавека ў карычневым гарнітуры, затым на магнітафон на стале паміж імі.
  
  
  
  Малады чалавек падняў вочы. "Так, працягвай", - мякка сказаў ён.
  
  
  
  Стары кіўнуў і працягнуў. "Увайшоў мужчына, мужчына з доўгай барадой". Ён зрабіў жэст, нібы выцягваючы падбародак. «Ён быў пачварны чалавек, невысокі, тоўсты, і ў яго была стрэльба. Ён хадзіў ад ложка да ложка, накіроўваючы гэтае святло ў нашы твары. Адзін мужчына запярэчыў, назваў яго… дрэнным словам. Ён ударыў яго па твары вінтоўкай.
  
  
  
  «Уключылі святло, і ў палату ўвайшоў яшчэ адзін мужчына. Ён быў маладзейшы і нецярплівы. Ён сказаў нам усім устаць з ложка. Некаторыя не маглі. Яны былі занадта хворыя. Двое рванулі матрацы і перакулілі іх на падлогу. Яны ляжалі там і крычалі”.
  
  
  
  Цяпер стары хваляваўся яшчэ больш. «Мне пашанцавала, - сказаў ён. “Я мог перасоўвацца. Я ўстаў з пасцелі, як было загадана, выйшаў у калідор. Гэта быў кашмар, сеньёр. Мужчын, жанчын і маленькіх дзяцей выштурхоўвалі ў калідор толькі ў сваіх бальнічных куртках - незалежна ад таго, наколькі яны хворыя. Некаторыя былі вельмі хворыя, паміралі. Некаторыя сапраўды памерлі з-за той ночы, сеньёр. "
  
  
  
  Малады чалавек кіўнуў. "Калі ласка, працягвайце."
  
  
  
  Стары ўрачыста кіўнуў у адказ. «У калідоры было больш за гэтых бандытаў. Ва ўсіх былі вінтоўкі ці нейкая зброя. У многіх былі скрадзеныя лекі і бінты. Я пачуў жаночы крык... жахлівы гук. Мужчына побач са мной прашаптаў, што яны схапілі начную медсястру і кудысьці яе пацягнула... і ў яе... ну, сеньёр... ну вы ведаеце..."
  
  
  
  Яго пытаючы ведаў. Гэты стары быў пацыентам у шпіталі недалёка ад Качабамбы, Балівія. За тры ночы да гэтага на яе здзейснілі набег чырвоныя партызаны. Урач, медсястра, трое пацыентаў загінулі, яшчэ некалькі чалавек атрымалі раненні. Медсястра была згвалтаваная, але яна, відавочна, аказала моцнае супраціў, і які нападаў - ці нападнікі - у адказ перарэзаў ёй горла. Іншая медсястра, насамрэч памочніца медсястры, звар'яцела, і яе сям'я малілася, каб яна ніколі не прыйшла ў сябе. Пяцёра, шэсць мужчын згвалтавалі яе, а ёй было ўсяго 17 гадоў, і яна была нявінніцай.
  
  
  
  Якія выжылі, відавочцы, такія як стары, не жадалі казаць аб рэйдзе ў лякарню. Нават урад Балівіі замоўчваў яго, зрабіўшы кароткую заяву для прэсы аб тым, што такі напад меў месца. Запатрабавалася шмат угавораў - і абяцанні прыстойнай сумы грошай - каб прымусіць старога прыехаць у гэты малюсенькі нумар у гатэлі ў Ла-Пасе для допыту.
  
  
  
  "Колькі
  
  
  
  
  з гэтых людзей былі там? »- спытаў яго малады чалавек.
  
  
  
  Ён паціснуў плячыма. «Можа быць, тузін, а можа, і болей. Я не ведаю. Я налічыў, напэўна, тузін чалавек».
  
  
  
  «Вы даведаліся каго-небудзь з іх? Даведаліся б вы каго-небудзь з іх зноў?
  
  
  
  Стары паглядзеў на яго імгненне, затым яго вочы слізганулі ў бок. «Не, - асцярожна сказаў ён, - я не ведаў нікога з іх. Я не даведаўся б нікога з іх зноў».
  
  
  
  Інтэрв'юер яму не паверыў, але праігнараваў.
  
  
  
  "Вы заўважылі што-небудзь яшчэ ў гэтых мужчынах, што-небудзь незвычайнае?"
  
  
  
  «Незвычайна? Не. Яны былі бандытамі і паводзілі сябе як бандыты. Гэты цуд, што яны не забілі ўсіх нас. Лекар спрабаваў перашкодзіць ім забіраць лекі. Ён стаяў у іх на шляху. Ён быў адважным чалавекам. Яны стралялі. яму, прама ў твар ". Ён паказаў на сваю шчаку. «Здзьмула гэта прэч. Яны хадзілі па яго целе, уваходзячы і выходзячы з пакоя, каб забраць лекі».
  
  
  
  "Вы бачылі іх лідэра?" - спытаў малады чалавек.
  
  
  
  Сведка паціснуў плячыма. "Я не ведаю. Магчыма. Звонку быў адзін мужчына. Ён не ўвайшоў тое месца, дзе мы былі. Я бачыў яго праз акно пазней, калі яны загадалі нам увайсці ў кафэтэрый. Я бачыў, як да яго падбягалі людзі, як бы атрымліваючы загады, а затым назад”.
  
  
  
  "Як ён выглядаў?"
  
  
  
  Стары зноў паціснуў плячыма, і яго вочы зноў паплылі. “Як і ў іншых. У яго была барада, куртка, як у войску, і ў яго была стрэльба».
  
  
  
  На гэты раз малады чалавек не збіраўся дазваляць яму так лёгка адкараскацца. «Вы ўпэўненыя, што ў ім няма нічога незвычайнага? Ці чагосьці знаёмага?
  
  
  
  Стары зноў аблізнуўся. «Вы разумееце, сеньёр, - нерашуча пачаў ён, - я баюся. Вёска, з якой я родам…»
  
  
  
  "Я разумею", - кіўнуў малады чалавек. “Але ніхто ня ведае, што ты тут. Ніхто ніколі не даведаецца, я абяцаю табе. І, - мякка нагадаў ён яму, - ты збіраешся атрымаць шмат грошай».
  
  
  
  Стары выглядаў сумняваецца, але затым уздыхнуў і сказаў: "Ну, было адно".
  
  
  
  Ён агледзеўся, затым нахіліўся наперад і прашаптаў маладому чалавеку. Магнітафон уключыўся. Малады чалавек нічога не сказаў. Нарэшце ён падзякаваў старому, даў яму абяцаныя грошы і праводзіў да дзвярэй.
  
  
  
  Калі стары пайшоў, малады чалавек выключыў магнітафон, дастаў кішэннае радыё. Ён павярнуў цыферблат і загаварыў у малюсенькі мікрафон:
  
  
  
  "Справаздачнасць S5, сэр", – сказаў ён.
  
  
  
  «Давай, - звонка адказаў чыйсьці голас.
  
  
  
  "Падазрэнні пацвердзіліся, сэр".
  
  
  
  На імгненне запанавала цішыня, затым голас сказаў: «Добра. Дзякуй».
  
  
  
  Малады чалавек выключыў радыё, сунуў назад у кішэню. Ён склаў магнітафон у стары карычневы чамадан, затым уважліва агледзеў пакой. Пераканаўшыся, што нічога не забыўся, ён адчыніў дзверы і выйшаў у хол.
  
  
  
  Малады чалавек быў палявым агентам AX. Інфармацыя, якую ён толькі што перадаў свайму начальніку, была дынамітам.
  
  
  
  Гэта было звязана з правай рукой чалавека ...
  
  
  
  
  Пралог
  
  
  
  
  На гэты раз гэта быў іншы від пошуку, адрозны ад тых, у якіх я калі-небудзь удзельнічаў. Як галоўны агент AX, Спецыяльнага шпіёнскага аддзялення ўрада Злучаных Штатаў, я бываў па ўсім свеце, высочваючы людзей і іх схемы. Я меў справу з высокаарганізаванымі шпіёнскімі аперацыямі і звар'яцелымі на ўлады людзьмі, з афіцыйна фундаванымі пагрозамі свабодным людзям і з падпольнымі групамі, якія маюць свае ўласныя мэты. Спачатку гэта здавалася проста чарговым пошукам падступнага ворага, але калі я патрапіў у яго, я зразумеў, што шукаю не проста чалавека, а праўду - праўду аб постаці, якая стала легендай у сваім уласным кароткім выкладзе.
  
  
  
  Легенда вядомая пад імем Чэ Гевара. Ісціна, якую я шукаў, заключалася ў тым, ці сапраўды ён памёр на ўзгорках Балівіі, як паведамілі свету. Ці быў гэты апостал рэвалюцыі і нянавісці спачын на ўзгорках Балівіі ці там была пахаваная праўда?
  
  
  
  Тыя, хто вывучаў аповед пра ягоную смерць, дадзены свету, ведаюць пэўныя рэчы. Яны ведаюць, наколькі тонкімі былі фактычныя доказы. Яны ведаюць, што заўсёды ёсць тыя, хто хоча прадаць праўду за пэўную цану. Словы можна купіць. Фатаграфіі можна перарабляць. Нерэальнае можна зрабіць так, каб яно здавалася рэальным, а сучаснасць - нерэальным. Людзей, якія займаюць высокія пасады, і мужчын, якія займаюць нізкае становішча, можна дастаць рознымі спосабамі і з рознымі ўзнагародамі, але тым не менш дастаць
  
  
  
  Дзе ж тады праўда ў свеце, дзе выдасканаленыя метады і тэхнікі могуць аднолькава добра служыць сумленным і несумленным? Ісціну сёння даводзіцца меркаваць часцей, чым можна ўбачыць. Ісціна, як сказаў Буало, часам можа быць неверагоднай.
  
  
  
  І таму я выклаў усё так, як яны былі, гэтак жа, як
  
  
  гэта адбывалася дзень за днём. Тыя, хто прачытаў Дзённік Чэ Гевары, падрыхтаваны па прамым запыце AX, даведаюцца пэўныя элементы: месцы, людзей, заканамернасці, падзеі. Яны зробяць свае высновы. Некаторыя будуць здзекавацца і хутка адхіляць мой рахунак як выдумку. Але іншыя, якія разам з Буало вераць, што ісціна можа быць неверагоднай, спыняцца і падумаюць… і здзівяцца.
  
  
  
  сакавік
  
  
  
  28-е
  
  
  
  
  Я быў у Каіры, адпачываў. Мяне паслалі туды, каб дапамагчы Джо Фрэйзеру, чалавеку з AX на Блізкім Усходзе, які добра і эфектыўна зладзіўся з працай на транзіце па кантрабандзе золата.
  
  
  
  Калі прыйшло паведамленне ад Ястраба, у якім мне загадалі заставацца на месцы да наступнай весткі, я не стаў спрачацца. Каір, найбуйнейшы горад арабскага свету, з'яўляецца сучасным пераемнікам старажытнага Багдада не толькі як цэнтр арабскай культуры, але і як Мека задавальненняў.
  
  
  
  У Каіры задавальнення Усходу і Захаду вісяць, як саспелы інжыр у прылаўках вулічнага рынку. Дзяўчынак сучаснага Каіра можна падзяліць на чатыры класы: жадаючыя, любячыя прыгоды, прафесіяналкі і, што самае цікавае, нядаўна "вызваленыя".
  
  
  
  Ахміс, дзяўчына, з якой мяне пазнаёміў Джо Фрэйзер, была адной з "сучасных", "асвечаных" маладых жанчын, якія скінулі старажытны вэлюм і пакорлівасць, якая з ёй звязана. Аднойчы ўвечары яна растлумачыла мне, што заваяванасць жанчын ніколі не было часткай вучэння Мухамеда, а было запазычана з Малой Азіі тысячы стагоддзяў таму. Як і большасць нядаўна прасветленых, толькі што вызваленых, Ахміс была злёгку захоплена сваёй ізноў здабытай воляй. Я быў шчаслівы з гэтай нагоды, таму што, скінуўшы заслону, літаральна і сімвалічна, яна хацела і імкнулася скінуць усё астатняе пры найменшым шэпту. З аліўкавай скурай і чорнымі валасамі, у яе было маленькае жылістае цела, створанае спецыяльна для таго, каб абвіцца вакол мужчынскай таліі, і яна выкарыстоўвала яго, як нецярплівае кацяня, гуллівае і пачуццёвае адначасова.
  
  
  
  У ноч перад атрыманнем паведамлення мы пайшлі абедаць у хату Джо Фрэйзера, а затым, вярнуўшыся ў мой сціплы гасцінічны нумар, Ахміс вырашыла, што нашы культуры павінны зблізіцца. Мы правялі вечар за куфлем віна, дыстыляванага з рысу і вінаграда, запраўленага брэндзі, так што я быў цалкам за ідэю.
  
  
  
  На ёй была ярка-ружовая шаўковая сукенка з шантунга, якая была не сары, а менавіта такой. Ён павярнуўся вакол яе, і калі яе вільготныя і якія прагнуць вусны прыціснуліся да маіх, я разгарнуў яе, як калядны скрутак. Яна прагнула, як я ўжо сказаў, але не настолькі дасведчанай, у цудоўнай камбінацыі. Да таго ж у яе была ўласная пачуццёвая спадчыннасць, якая адразу ж выйшла на першы план.
  
  
  
  Яна адрэагавала на маё дакрананне як сталёвая спружына. Ёй вырваўся ціхі крык, і яна кінула сваё цела назад і ўверх у хупавым запрашэнні. Яна ўзяла свае рукі і правяла імі па маім целе, прыціскаючы, утрымліваючы і лашчачы. Яе гарачае жаданне было заразлівым, само па сабе захапляльным. Маё ўласнае цела ўспыхнула, і я прыціснуў яе да ложка. Ахміс зноў выгнула яе спіну, і я падышоў да яе. Яна адказала з дзікай энергіяй.
  
  
  
  Мы прывезлі з сабой паўбутэлькі віна ад Джо Фрэйзера. Пасля таго, як мы скончылі атрымліваць асалоду ад адзін адным, мы выпілі яшчэ няшмат. Я бачыў, як Ахміс зноў пачаў свяціцца. Яна нахілілася наперад, узяла далоні пад свае маленькія грудзі і злёгку пацерла імі маю грудзі. Затым яна абняла мяне і перамясцілася ўніз па маім, церлася сваімі грудзьмі аб мой жывот, аж да маіх паясніц. Там яна затрымалася, каб выклікаць адчуванне эратычнага захаплення.
  
  
  
  Мы зноў займаліся каханнем. Я знайшоў яе вулканічную моц адначасова захапляльнай і дзіўнай. Яна абвіла мяне сваім маленькім жылістым целам, і ўсе пачуццёвыя задавальненні, якія дасталіся з часоў старажытных фараонаў, належалі мне. Карацей кажучы, Ахміс папоўніла недахоп досведу прыродным талентам.
  
  
  
  На досвітку, калі над арабскім кварталам раздаўся крык муэдзіна, мы заснулі, яе маленькая постаць выгнулася мне ў бок.
  
  
  
  
  29-е
  
  
  
  
  Я прачнуўся ад груку ў дзверы і ад груку ў галаве. Я сеў і на імгненне разабраў іх, надзеў штаны і павольна дабраўся да дзвярэй. Сонечнае святло, якое струменілася праз акно, асвятліла постаць маленькага хлопчыка, які стаяў за дзвярыма з канвертам у руцэ.
  
  
  
  Ён сунуў мне канверт. Я ўзяў яго, вывудзіў з кішэні некалькі манет і глядзеў, як ён знікае па калідоры. Ахміс усё яшчэ спала, накрыўшы яе прасцінай напалову, яе маленькія кірпаты грудзей абуральна выглядалі з-за краю. Я адкрыў канверт і засяродзіўся на цыдулцы ўнутры.
  
  
  
  Гэта былі ўсяго толькі некалькі акуратна надрукаваных кароткіх слоў.
  
  
  
  "Ідзі на вулічны рынак", - прачытаў я. «Дзве гадзіны дня. Намёт Прарока лёсу. Залатая і чырвоная паласатая палатка. H.»
  
  
  
  Я пагаліўся, выпіў кавы і надзеў белы льняны гарнітур без гальштука. Ахміс
  
  
  усё яшчэ спала, перавярнуўшыся на жывот. Па дарозе да дзвярэй я пацалаваў яе ў шыю.
  
  
  
  Лепшае, што можна сказаць аб вулічным рынку Каіра, гэта тое, што ён страшэнна добры, што ён знаходзіцца на адкрытым паветры, асабліва пад пякучым паўдзённым сонцам. Я прабіраўся скрозь натоўпы, міма факіраў, жабракоў, загарэлых арабаў, міма турыстаў і іншых жабракоў і нават быка-браміна. Нарэшце я знайшоў намёт з залатымі і чырвонымі палосамі. Хлопец, які даставіў паведамленне, стаяў ля ўвахода. Я ўвайшоў унутр, адразу ж удзячны за цёмную прахалоду. Дзіця падышло да мяне.
  
  
  
  Ён спытаў. "Вы прыйшлі ўбачыць Мудрага?"
  
  
  
  "Думаю, так", - адказаў я. "Ці з'яўляецца ён прарокам лёсу?"
  
  
  
  Хлопец урачыста пакруціў галавой і паказаў на далёкі кут палаткі. Я разгледзеў постаць у мантыі, якая сядзела на кучы падушак, у пустыннай кафіі з чорным шнуром. Я падышоў да яго, даследуючы твар пад струменістым кафіяй, незвычайна худы і вуглаваты для араба. Калі я падышоў бліжэй, сталёва-блакітныя вочы паглядзелі на мяне па-над доўгім арліным носам. Я спыніўся мёртвым за паўтузіна футаў ад яго.
  
  
  
  "Я бачу бачанне", - сказаў я. "Гэта праклятае рысавае віно".
  
  
  
  "Ты нічога не бачыш", - прагыркала постаць у мантыі. "Сядай."
  
  
  
  "Так, я", - сказаў я, не ў сілах утрымацца ад усмешкі. "Я бачу самую пацешную праклятую рэч, якую бачыў за доўгі час".
  
  
  
  Я нічога не мог з сабой зрабіць. Я закінуў галаву і доўга і гучна смяяўся, так доўга і так гучна слёзы выступалі ў мяне на вачах. Хоук проста сядзеў абыякава, раздражненне адбівалася толькі ў яго вачах. Улічваючы заўсёды правільнае і некалькі суровае паходжанне гэтага чалавека з Новай Англіі, маскарад быў конна неадпаведнасці - нешта накшталт сустрэчы з маці Уістлера ў бардэлі.
  
  
  
  «Сядзь, Нік, - сказаў ён. "Хлопчык назірае за табой".
  
  
  
  «Як хочаш, о Мудры». Я пакланіўся, усё яшчэ ўсміхаючыся.
  
  
  
  Хоук няёмка пакруціўся, калі я сеў перад ім, скрыжаваўшы ногі. «Божа, гэтае адзенне страшэнна цёплае», - сказаў ён.
  
  
  
  «Трымаю ў заклад, што ў цябе пад імі гарнітур», - сказаў я.
  
  
  
  "Натуральна". Ён нахмурыўся з мяккім дакорам.
  
  
  
  "Натуральна", - перадражніў я. "Я так і думаў. Я ня думаю, што арабы так іх носяць».
  
  
  
  Ён хмыкнуў і паціснуў плячыма. «Я тут не для таго, каб прысутнічаць на касцюміраваным балі. Прапаную перайсці да справы», - сказаў ён з тыповай для яго няроўнасцю.
  
  
  
  "Так, сэр", - сказаў я.
  
  
  
  Хоук пільна глядзеў на мяне сваімі сталёва-блакітнымі вачыма, як драпежная птушка прыстае да палявой мышы. Я не сядзеў насупраць яго за сталом у штаб-кватэры AX. DuPont Circle у Вашынгтоне, акруга Калумбія, зусім не тое было звонку. Але што да Хоўка, так яно і было. Неадпаведнасць нашага асяроддзя не мела значэння; у яго ўсё было як звычайна. Ён таксама выкарыстоўваў свой звычайны падыход, праслізнуўшы ў гэтае месца.
  
  
  
  "Чэ Гевара", - сказаў ён, выкрыкваючы імя, як пуга. "Што ты пра яго ведаеш?"
  
  
  
  "Я ведаю, што ён мёртвы", - сказаў я.
  
  
  
  "Рабі свае высновы?" - запярэчыў Хоук. Я імгненна ўлавіў тон, які стаіць за словамі.
  
  
  
  “Добра. Скажам так, я ведаю тое, што ведае ўвесь свет, плюс сакрэтныя матэрыялы з нашых файлаў», - сказаў я. "Да самой смерці ён быў самым вядомым памочнікам Фідэля Кастра".
  
  
  
  "Можа быць, ён усё яшчэ існуе", – катэгарычна сказаў Хоук.
  
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  
  "Гэта азначае, што ў нас ёсць падставы меркаваць, што Чэ Гевара ўсё яшчэ жывы і аднавіў партызанскія дзеянні ў Балівіі", - сказаў ён.
  
  
  
  "Але як наконт паведамленняў аб яго смерці?" Я спытаў. "Фатаграфіі, якія былі распаўсюджаныя?"
  
  
  
  «Паведамленні могуць быць сфальсіфікаваныя, - змрочна сказаў Хоук. «Я не сумняваюся ў заяве маёра Араёа, але ёсць важкія доказы таго, што нават маёр мог быць ашуканы. У адной са справаздач гаворыцца, што Чэ быў фактычна забіты стрэлам, зробленым п'яным сяржантам пасля таго, як п'яны афіцэр не змог яго пакараць смерцю. Мы ведаем, што подкуп сярод балівійскіх войскаў амаль легендарны, і менавіта балівійскае войска ўзяло Гевару. Што да фатаграфій, яны настолькі невыразныя, што могуць быць вынікам грубіянскай рэтушы.
  
  
  
  "Але ён быў схоплены, паводле нашай лепшай унутранай інфармацыі", - пярэчыў я.
  
  
  
  "Так, але памятайце, што паведамлялася, што ён быў дастаўлены параненым, але жывым і перавезены ў горад Ігерас, дзе быў пакараны смерцю праз дваццаць чатыры гадзіны. Гэта пакідае занадта шмат магчымасцяў. Напрыклад, ён мог быць падстрэлены, як паведамлялася, але не забіты Цела магло быць заменена чужым, а Чэ забралі і вылечылі.Або салдат, які нібыта пакараў смерцю яго, мог страляць халастымі.Такое ўжо здаралася раней.На фатаграфіях, зробленых з ім, было сказанае, што былі зроблены пасля яго злову і пасля яго смерці , Але мы проста не ведаем, шчыра кажучы.
  
  
  
  Паўсюль ёсць праблемы. Як мяркуецца, ён быў схоплены, таму што стрэл разбурыў ствол яго вінтоўкі М-2. Аднак на фатаграфіях гэтай вінтоўкі няма такіх пашкоджанняў”.
  
  
  
  Я выслухаў, а затым нагадаў яму, што я ведаў аб вельмі канфідэнцыйным пакеце, атрыманым у штаб-кватэры AX. У пакеце была правая рука Гевары - на ёй былі нейкія апазнавальныя знакі. Мы так і не даведаліся, хто яго даслаў. Мы больш-менш выказалі здагадку, што гэта былі балівійскія вайскоўцы, абражаныя намёкам на хабарніцтва, карупцыю і ненадзейнасць і жадаючыя давесці, што яны сапраўды забілі Гевару.
  
  
  
  "Як вы гэта зараз уяўляеце?" - спытаў я Хоўка.
  
  
  
  "Я думаю, што мы зрабілі няправільнае меркаванне", - адказаў ён. «Я думаю, што Гевара сам паслаў нам руку, каб пераканаць нас - і ўвесь свет - у тым, што ён мёртвы. Паслухайце, гэты чалавек сапраўдны фанатык. Такі чалавек не спыніцца перад тым, каб аддаць руку для пасоўвання сваёй справы. Такія людзі, як ён, прыносяць неверагодныя, шалёныя ахвяры. Калі ён хацеў, каб мы закрылі дасье на Чэ Гевару, які лепшы спосаб пераканаць нас, чым гэта? Які лепшы спосаб зняць напружанне, даць яму час і магчымасць арганізаваць сваё балівійскае паўстанне? Што можа быць лепш, каб закалыхваць Амерыку ілжывым пачуццём бяспекі? "
  
  
  
  Я ўстаў і пакрочыў узад і ўперад па маленькім намёце, вельмі занепакоены тым, што я толькі што пачуў.
  
  
  
  «Нешта, відавочна, пераканала вас, што ён жывы, - сказаў я. "Што?"
  
  
  
  “Па-першае, адраджэнне партызанскай актыўнасці на ўзгорках Балівіі. Накшталт гэта не выклікае турботы, але лідэр партызан выкарыстоўвае ваенную тактыку Чэ Гевары на паражэнне. Яго палітычная тактыка ідэнтычная, запалохваючы сялян. затым арганізаваць іх”.
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. «Гэтага недастаткова, любы праніклівы чалавек можа прымяніць гэтую тактыку. Што яшчэ?"
  
  
  
  "Маленькія рэчы - вялікія справы", - нерашуча сказаў Хоук. «На мінулым тыдні быў здзейснены рэйд у лякарню. Паўстанцы дзейнічалі вельмі выбарча - бінты, бактэрыцыдныя сродкі, пеніцылін для барацьбы з інфекцыямі, супраць слупняку і падскурных ін'екцый. Яны таксама забіралі кожны кавалачак эфедрыну, які маглі атрымаць. Вы ведаеце, для лячэння чаго эфедрын у асноўным выкарыстоўваюць. "
  
  
  
  "Астма", - прабурчаў я і ўспомніў тыя старонкі дзённіка Чэ Гевары, дзе ён падрабязна апісаў жудасныя прыступы астмы, якія ён перанёс. Карціна ў тым выглядзе, у якім яе маляваў Хоук, была больш за трывожнай.
  
  
  
  «Ваша задача – высветліць, што рабіў Чэ Гевара пяць гадоў», – прама сказаў Хоук. «І, што ён зараз робіць, што было раней зроблена. Вы паедзеце з Еўропы і паляціце прама ў Балівію ў ролі Мікалая фон Шлегеля, гандляра зброяй з Усходняй Нямеччыны. Вы спрабуеце прадаваць зброю і боепрыпасы балівійцам. ураду. Вы таксама паспрабуеце прадаваць зброю партызанам. Вы будзеце сапраўдным гандляром зброяй - нядобрасумленнай, якая грае па абодва бакі плота. Сховішча ўжо гатова. Усё, што вам трэба, ёсць у аэрапорце Тэмплхоф. "
  
  
  
  Палёт проста з Еўропы пазбавіць мяне ад любых падазрэнняў пры праверцы майго білета і маршруту. І калі я прыеду ў Балівію, нехта іх праверыць. Урад Балівіі было працята апартуністамі і левымі. Усталяванне кантактаў было б найменшай з маіх праблем. Па меры таго як Хоук расказваў мне пра дэталі таго, што ўжо было прыведзена ў дзеянне, мой розум адключаў магчымасці. Калі Чэ Гевара ўсё яшчэ жыў на гэтых пагорках, у мяне была ўласная ідэя аб тым, як яго выкурыць і знішчыць. Я сказаў Хоўку.
  
  
  
  "Добра, Нік". Ён кіўнуў пасля таго, як выслухаў мяне. «Вы ведаеце, мы дамо вам усё, што зможам. Як толькі вы возьмеце на сябе кіраванне, гэта будзе ваша шоу. Дайце мне да заўтра, каб праверыць і прывесці ў дзеянне. Я сустрэну вас тут заўтра, у той жа час».
  
  
  
  Я пакінуў яго і вярнуўся ў свой гатэль. Ахміс пайшла; у запісцы гаварылася, што яна вернецца заўтра. Я быў рады, што яе там не было. У мяне было шмат планаў і мала часу. Я павінен быў даць Хоўку поўную справаздачу аб тым, што я збіраўся рабіць. У ім не было спецэфектаў, нічога з хітрай зброі. Гэта было прадумана да драбнюткіх дэталяў. Я накідаў у галаве кожны рух і, нарэшце, лёг спаць, ведаючы, што ў мяне ёсць выдатны план. Усё, што патрабавалася для поспеху, - гэта велізарны поспех і некалькі дробных цудаў.
  
  
  
  
  30-е
  
  
  
  
  На наступны дзень у Хоука былі гатовыя некаторыя з маіх заказаў.
  
  
  
  "З верталётам і складам праблем не будзе", - сказаў ён. «У мяне ўжо ёсць людзі, якія гэта настройваюць. Іншае - нешта яшчэ».
  
  
  
  Ён дастаў з кішэні запальнічку і запаліў полымя. «Нам трэба будзе зьвязацца з намі па астатняй частцы вашага запыту. Вось як мы гэта зробім». Ён памахаў запальнічкай. «Гэта які перадае і прымае набор, папярэдне настроены на адмысловую частату. Яго ўключэнне і выключэнне актывуе яго. Наша станцыя будзе знаходзіцца пад наглядам дваццаць чатыры гадзіны за суткі. Толькі адно - у яе нядоўгі тэрмін службы. Нам прыйшлося пайсці на гэта для кампактнасці.
  
  
  
  Я дам вам пару слоў аб астатнім, што вам трэба, праз некалькі дзён з дапамогай гэтага маленькага прылады ".
  
  
  
  Ён працягнуў мне запальнічку, і я паклаў яе ў кішэню. Мы ўсталі і абмяняліся поціскам рукі. Ястраб урачыста зірнуў на мяне з-пад кафіі. "Удачы", - сказаў ён. «Беражы сябе, Нік».
  
  
  
  "Я праверыў авіякампаніі і атрымаў самы ранні рэйс у Берлін", – сказаў я. "Я буду на сувязі."
  
  
  
  Калі я вярнуўся ў свой пакой, мяне чакаў наведвальніца. Мне было прыемна глядзець і думаць аб ёй. Калі я сказаў ёй, што сыходжу, яе твар затуманілася. Яно загарэлася, калі я сказаў ёй, што да палёту засталося чатыры гадзіны.
  
  
  
  «Мы зробім усё магчымае, Нік, - сказала яна. Я пагадзіўся. Якога чорта, няма нічога лепшага, чым з'ехаць з цёплымі ўспамінамі. Ахміс абняла мяне, яе маленькае цела ўжо было напружаным пакетам жадання. На ёй быў суцэльны вольны гарнітур, які расшпільваўся з недарэчнай лёгкасцю.
  
  
  
  Адпраўляючыся на новае заданне, я заўсёды пакідаю ўсё астатняе ззаду. Усе мае думкі, мае дзеянні, мае матывацыі накіраваны наперад. Мінулае - гэта шчыльна зачыненыя дзверы, і толькі тое, што злучана з маім заданнем, можа ўмяшацца. Агент міжнароднага шпіянажу адлюстроўваецца чалавекам дзеянні і небяспекі. Ён таксама чалавек інтэнсіўнай канцэнтрацыі, канцэнтрацыі, якая накіроўвае ўсе эмоцыі, усе мэты на дасягненне мэты ягонай місіі. Прынамсі, калі ён хоць крыху добры, то ён такі. Меншае - азначае хуткую смерць. У гэтай гульні няма месца памылкам.
  
  
  
  Ахміс быў часткай мінулага зараз ці будзе праз некалькі гадзін. Аднак яна ўсё яшчэ стаяла адной нагой у дзвярах, трымаючы яе адчыненай. Я дазволіў ёй яшчэ раз паказаць мне, чаму на Блізкім Усходзе існуе такая праблема перанасялення.
  
  
  
  
  
  
  II красавіка
  
  
  
  
  1.
  
  
  
  
  Калі я прыбыў у аэрапорт Тэмплхоф, ішоў дождж, дробны дождж, які даў мне крыху больш часу з-за затрымкі майго стыкоўнага рэйса.
  
  
  
  Перад ад'ездам з Каіра я праверыў свой асабісты рыштунак. Вільгельміна, мой 9-міліметровы Люгер, надзейна схавалася ў спецыяльнай лёгкай наплечной кабуры, а Х'юга, мой тонкі, як аловак, штылет, быў прутка прывязаны да майго перадплечча ў скураных ножнах. Я патэлефанаваў у касу за канвертам, пакінутым там пад маім псеўданімам: Мікалай фон Шлегель. У ім былі ключы ад шафкі і квітанцыя на мой багаж. Таксама быў пашпарт Мікалая фон Шлегеля, кашалёк з грашыма, фатаграфія дзяўчыны і звычайныя карты. Таксама было пацверджанне браніравання майго нумара ў гатэлі ў Ла-Пасе.
  
  
  
  Я падышоў да шафкі і дастаў свае спецыяльныя "ўзоры". Мне не трэба было зазіраць у іх. Па іх памеры і форме я ведаў, што яны ўтрымоўваюць. Забраўшы астатні багаж, я сеў у самалёт Lufthansa, супакоіўшыся з правільным адценнем тэўтонскага абаяння для сцюардэсы. Бландынка, круглая фрэйлен, яна зірнула на мяне з відавочнай удзячнасцю. Я адказаў на камплімент. Падчас палёту я трэніраваўся быць Мікалаем фон Шлегелем. Я пажартаваў са сцюардэсай і ўступіў у дыскусію з ангельцам аб адносных добрых якасцях нямецкіх, амерыканскіх і рускіх танкаў.
  
  
  
  Палёт прайшоў без здарэнняў, і я быў шчаслівы ўбачыць агні Ла-Паса ў ранняй вячэрняй цемры, калі мы набліжаліся да ўзлётна-пасадачнай паласы аэрапорта Эль-Альта. Аэрапорт знаходзіўся за горадам, па тым боку гор, на альтыплана або высокім пласкагор'і. Ла-Пас, размешчаны пад Андамі, з'яўляецца самай высокай сталіцай у свеце. Нуэстра-Сеньёра-дэ-ла-Пас, Маці Божая Свету, падобная на многія іншыя гарады Паўднёвай Амерыкі: адносна ізаляваны гарадскі востраў у моры бурнай, неразвітай сельскай мясцовасці. Для мяне як Мікалая фон Шлегеля, гандляра зброяй, было важна асталявацца ў сталіцы. Але для Ніка Картэра горад Качабамба, размешчаны прыкладна ў 150 мілях ад яго, будзе яшчэ важнейшым.
  
  
  
  Я пасяліўся ў нумары гатэля. Гэта была раскошная абстаноўка, прыдатная для вядучага гандляра зброяй, і я ўсміхнуўся, азіраючыся вакол. У параўнанні са сціплымі аднапакаёвымі планіроўкамі, якія я звычайна маляваў, гэта, павінна быць, моцна адкінула AX. Я бачыў, як Хоук моршчыўся, калі рабіў замову.
  
  
  
  Я праверыў тэрасу, якая ідзе ўздоўж французскіх вокнаў у падлогу ў гасцінай і спальні. Ён быў шырокім, каменным. Гаўбец выходзіў на пяць паверхаў на вуліцу ўнізе. Я заўважыў, што каменнай мура на фасадзе гатэля было больш за досыць, каб любы жадаючы мог падняцца на тэрасу.
  
  
  
  Было б дастаткова проста ўсталяваць грубую прыладу сігналізацыі, але я адмовіўся ад гэтага. Гэта было б не характэрна для Мікалая фон Шлегеля. Я лёг спаць, паставіўшы крэслы побач з дзвярыма і французскімі вокнамі. Я не чакаў ніякай кампаніі, але ты ніколі нічога не ведаеш. Заўсёды ёсць хлопчыкі з другога паверха, якія аглядаюцца на кожнага турыста.
  
  
  
  
  
  2.
  
  
  
  
  Я правёў дзень, дамаўляючыся аб сустрэчах з урадавымі і ваеннымі чыноўнікамі рэжыму Барыентаса. Я таксама паведаміў, што навіны аб маёй прысутнасці ў Ла-Пасе дасягнулі такіх людзей, як Монхэ, сакратар Камуністычнай партыі Балівіі.
  
  
  
  Невялікі асцярожны запыт неўзабаве паказаў мне, якія афіцыйныя асобы былі асабліва ўспрымальныя да перамоваў на баку. Хоук даў мне кароткі спіс тых урадавых службоўцаў, якія, па нашым меркаванні, былі самавітымі, годнымі даверу балівійцамі. Ён таксама даў мне некалькі імёнаў тых, хто, як вядома, меў вельмі левыя сувязі. Як толькі я аб'явіў аб мэце свайго візіту, усе захацелі прызначыць мне сустрэчы.
  
  
  
  Я заставаўся побач з гатэлем увесь дзень і вечар, даючы чуткам і паведамленням час лётаць і адпачываць, як я ведаў, у канчатковым выніку. Увечары прагуляўся па галоўнай набярэжнай горада Прада. Я рана лёг спаць, рыхтуючыся да напружанага дня.
  
  
  
  
  3.
  
  
  
  
  У спадара фон Шлегеля было два розныя падыходы да продажу. Адзін ён зарэзерваваў для надзейных балівійскіх чыноўнікаў; іншы - для апартуністаў і левых.
  
  
  
  Маёра Рафаэля Андрэола рэкамендавалі мне як дакладнага афіцэра, прафесійнага чалавека, які не паддаецца хабарніцтву. Ён аказаўся невысокім, фарсістым мужчынам з вострымі чорнымі вачыма, які глядзеў на мяне са спакойнай самаўпэўненасцю.
  
  
  
  «Вашыя кошты здаюцца даволі высокімі, гер фон Шлегель», - сказаў ён.
  
  
  
  Я пакруціў галавой. "Не на сённяшнім рынку, маёр". «І вы павінны ведаць, што мы старанна тэсціруем кожнае абсталяванне, нават зброю з іншых краін, якую мы можам прапанаваць».
  
  
  
  "Хіба ваша цяперашняе абсталяванне не падлягае расійскай праверцы?" ён спытаў.
  
  
  
  "Я не працую па звычайных каналах", - сказаў я спакойна. "Таму я пазбягаю мець справу з расійскай бюракратычнай сістэмай".
  
  
  
  "Вы кажаце, што ў вас ёсць матэрыялы для неадкладнай дастаўкі?" ён спытаў.
  
  
  
  "Не са мной, але дастаткова блізка для неадкладнай дастаўкі", – сказаў я. «Ці бачыце, у гэтым бізнэсе мы падвяргаемся нападам з боку гандляроў зброяй і розных нядобрасумленных груповак. Мы навучыліся быць асьцярожнымі і быць у курсе. Я ведаю, што ваш урад мае патрэбу ў сучаснай зброі і боепрыпасах. Мы гатовы да забяспечым вас ".
  
  
  
  Маёр усміхнуўся. "Мы таксама ў курсе", - сказаў ён. «Наколькі я разумею, у вас прызначаная сустрэча з палкоўнікам Фінона са спецпрызна».
  
  
  
  Я ўсміхнуўся ў адказ. Палкоўнік Фінона быў вядомым супрацоўнікам левых груп. "Мы гаворым з усімі, хто, на нашу думку, можа дапамагчы ў маркетынгу нашай прадукцыі, маёр", - сказаў я. "Мы прадаем зброю і боепрыпасы - гэта не палітыка".
  
  
  
  "Баюся, што гэта занадта спрашчэнне". Маёр Андрэола падняўся. «Але вы, канешне, гэта добра ведаеце. Мы падрыхтуем заяўку на частку таго, што нам трэба, і прадставім вам гэта. Пасля таго, як вы вывучыце гэта, вы можаце сказаць нам, колькі з гэтага вы можаце выканаць. Нашы абмеркаванні змогуць тады працягвацца."
  
  
  
  Мы паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  
  
  Наступным маім прыпынкам быў іншы офіс у тым жа будынку. Палкоўнік Фінона быў тыповым прадстаўніком свайго тыпу - масляністым, паслужлівым, з тых хлопцаў, якія працягваюць руку, нават калі яна ў кішэні. Але, чорт вазьмі, Мікалай фон Шлегель быў яму годным супернікам, прагным і пазбаўленым згрызот сумлення.
  
  
  
  Фінона нейкі час фехтаваў са мной, але яго інтэлектуальнае валоданне мячом было даволі жорсткім - мачэтэ, а не шпагай - і доўжылася нядоўга. Я быў даволі рэзкі і зрабіў у ім адтуліны, праз якія ён мог бы праехаць на грузавіку.
  
  
  
  "Такім чынам, вы ведаеце, што партызаны аднавілі дзейнасць у гарах". Ён усміхнуўся. "І вы б хацелі з імі звязацца, а?"
  
  
  
  "Дапусцім, у мяне ёсць пэўная зброя, якую, я ўпэўнены, яны вельмі хацелі б мець, па цане, якую яны могуць сабе дазволіць", - сказаў я. "Вы ведаеце, як можа быць арганізаваны такі кантакт?"
  
  
  
  Маленькія вочкі Фіноны кідаліся ўзад і ўперад. "Так атрымалася, што ў мяне ёсць сябар, які падтрымлівае кантакты з сялянамі ў гарах", - мякка сказаў ён. "Але я чуў, што ў партызан мала грошай, каб купляць зброю".
  
  
  
  Мне было напляваць на гэта. Я ўсяго толькі хацеў распаліць цікавасць, якая магла, у як мага большай колькасці месцаў.
  
  
  
  Я растлумачыў Фіноне: «Мікалай фон Шлегель ведае сваю справу, палкоўнік. На зброю, якая ў мяне ёсць, яны знойдуць грошы».
  
  
  
  "І ў вас ёсць гэтыя стрэльбы і боепрыпасы для неадкладнай дастаўкі?" ён спытаў.
  
  
  
  "Дастаткова блізка", - сказаў я, даўшы яму той жа адказ, што і маёру Андрэоле. Гэта была адзіная рэпліка, якую яны атрымалі. "Натуральна, іх дакладнае месцазнаходжанне - мой сакрэт".
  
  
  
  "І вы сапраўды будзеце гандляваць з Эль Гарфіа?" - нядбайна спытаў Фінона. Я хутка ўспомніў свой іспанскі.
  
  
  
  "Эль Гарфіа-Крючок?" Я спытаў.
  
  
  
  Фінона кіўнуў. "Лідэр партызан,
  
  
  
  - сказаў ён. - Чалавек загадка. Сяляне называюць яго Эль Гарфіа, таму што яго правая рука, як мне сказалі, крук. У іх ёсць два імёны для яго. Часам яны называюць яго «Эль Манко», Аднарукій».
  
  
  
  Ён выдатна падыходзіў, па-чартоўску добра. Падазрэнні Хоўка, як заўсёды, апраўдаліся. Я нічога не выказваў, калі ў мяне пачашчаўся пульс.
  
  
  
  «Урад Балівіі публічна не прызнаў аднаўленне партызанскай дзейнасці», - працягнула Фінона. «І гэты Эль Гарфіа ідзе па шляху Чэ Гевары, толькі ён здаецца разумнейшым».
  
  
  
  «Цалкам магчыма, гэта тыя ж крокі», - падумаў я. І ён быў бы разумнейшы. Калі б гэта быў Чэ Гевара, ён бы выняў урок са свайго апошняга водпуску.
  
  
  
  "Але вы б гандлявалі з гэтым Эль Гарфіё?" - зноў спытаў Фінона.
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Чаму б і не?" Я сказаў. «Яго грошы нічым не горшыя, чым у іншых. І гэта было б маім укладам у справу сусветнай рэвалюцыі. Урад Усходняй Нямеччыны было б ніколькі не незадаволена».
  
  
  
  «Але балівійскі ўрад ім будзе, - заўважыў Фінона.
  
  
  
  "Яны ніяк не даведаюцца, калі ўсё будзе зроблена правільна", - сказаў я. Палкоўнік усміхнуўся. «Я пагляджу, чым я магу вам дапамагчы, - сказаў ён. Тон голасу азначаў, што сустрэча скончана. «Вядома, толькі ў якасці асабістай паслугі, бо вы госць у нашай краіне. Мой кантакт можа быць у кантакце з Эль Гарфіа. Толькі час пакажа, сеньёр фон Шлегель».
  
  
  
  "Час, мая праблема", - падумаў я. Гатовы паспрачацца, Эль Гарфіа ўжо ведаў, што я побач. Каб абудзіць шэршневыя гняздо, не трэба шмат часу. Я таксама меў рацыю. Сёння ўвечары я атрымаў першую прамую прыкмету гэтага.
  
  
  
  Я сардэчна развітаўся з Фінонай, ведаючы, што мы разумеем адзін аднаго, падарыў яму адзін з лепшых паклонаў фон Шлегеля і паклаў канец. Я абедаў у рэстаране гатэля, глядзеў на некалькіх цёмнавокіх дзяўчат і думаў аб тым, каб пераследваць іх далей. Яны былі ў бары, каб добра правесці час і яўна шукалі кампанію. Адна была круглявай, жывой і сімпатычнай. Я падумаў, ці ацаніў Хоук сілу волі, якую я выяўляў у такія моманты. Я купіў кніжку ў мяккай вокладцы ў кіёску для цыгар у вестыбюлі, пайшоў у свой нумар і пачытаў, каб заснуць.
  
  
  
  Я праспаў, прынамсі, некалькі гадзін, калі прачнуўся з адчуваннем паколвання, якое я вельмі добрае ведаў. Мае вочы рэзка адкрыліся, і холад прабег па маёй плоці. Я ляжаў нерухома, не варушачы мускуламі, пакуль не змог зарыентаваць слых на гукі ў ціхім пакоі. Затым я вельмі павольна павярнуў галаву і ўбачыў на тэрасе цёмную постаць, якая рухалася ў бок гасцінай, асцярожна адчыняючы французскія вокны.
  
  
  
  Я ўбачыў, што ён каржакаваты і невысокага росту, апрануты ў несамавіты пуловер. Я глядзеў, як ён перасякае пакой. Я чакаў, што ён будзе рабіць далей. Сваю куртку я пакінуў на канапе ў гасцінай. Ён дастаў кашалёк, паклаў грошы ў кішэню і расклаў усе паперы. Чыркнуўшы запалкай, ён расклаў паперы на стале і хутка іх вывучыў.
  
  
  
  Ён пакінуў іх на стале і рушыў у спальню. Ён стукнуўся дзвярыма аб крэсла, якое я паставіў, спыніўся, гатовы бегчы, гледзячы на мой ложак. Я глыбока ўздыхнуў, напаўпавярнуўся на бок і аднавіў глыбокае роўнае дыханне.
  
  
  
  Задаволены, ён прайшоў у пакой, дзе мой багаж быў складзены каля адчыненай шафы. Ён асцярожна адкрыў кожны чамадан, затым перабраў адзенне, якое вісела ў шафе. Ён быў ціхім, прафесійным зладзюжкай. Але гэта ўсё, чым ён быў? Ці ён шукаў нешта канкрэтнае?
  
  
  
  Мяркуючы па тым, як ён перабіраў кожны чамадан і ўсю вопратку ў шафах, я адчуваў, што ён хацеў нечага асаблівага: магчыма, на лістку паперы фон Шлегель нядбайна напісаў, дзе знаходзяцца яго зброя. Я б дазволіў яму абшукаць гэтае месца і пайсці, нават не паведамляючы, што я ведаў, што ён там, але, на жаль, умяшаўся лёс.
  
  
  
  Ён прайшоў праз гасціную, калі зноў спыніўся каля маёй курткі. Ён палез у кішэню, выцягнуў прыпальвальнік і сунуў яго ў сваю кішэню. Калі ён працаваў на кагосьці яшчэ, ён быў не вышэй за невялікае прыватнае прадпрыемства. Грошы я мог адпусціць, але не запальнічку.
  
  
  
  Прыйшлося рухацца хутка. Ён ужо ішоў праз французскія вокны, якія вядуць на тэрасу. Я выскачыў з ложка ў адных шортах, расчыніў французскія вокны ў спальні і сустрэў яго на тэрасе. Я ўбачыў, як яго сківіца адвісла ад здзіўлення, а вочы пашырыліся.
  
  
  
  У яго быў плоскі твар з высокімі скуламі, і я прыцэліўся проста ў іх. Ён прызямліўся, і ён паплыў задам, зрабіўшы палавіннае сальта, стукнуўшыся аб пліты тэрасы. Я адразу ж накінуўся на яго, схапіў адну з яго трапяткіх рук і моцна павярнуў. Ён крычаў ад болю. Я палез у яго кішэню, дастаў запальнічку і адпусціў руку.
  
  
  
  У шортах у мяне не было кішэняў,
  
  
  
  каб пакласці запальнічку, і я не хацеў рызыкаваць, пашкодзіўшы далікатны механізм, далонню яго, калі я зноў прыфастрыгоўваў яго рамянём. Так што я адпусціў яго, зрабіў два крокі ў бок гасцінай і шпурнуў запальнічку на канапу. Калі я павярнуўся назад, злодзей быў ужо на нагах і імчаўся да канца тэрасы. Х'юга быў прывязаны да маёй руцэ, і я выпусціў штылет сабе на далонь, думаючы напалохаць яго і прымусіць спыніцца.
  
  
  
  "Пачакай", - крыкнуў я. «Стой, ці я выпушчу з цябе крыху паветра». Ён спыніўся, перабраўшыся адной нагой праз балюстраду тэрасы, азірнуўся і ўбачыў, што я гатовы кінуць штылет, і ўпаў за борт. Я падбег да краю і выглянуў. Ён небяспечна караскаўся бокам уздоўж шэрагу каменных разьбяных фігур, якія выступалі з будынка.
  
  
  
  «Стой, тупы сукін сын», - крыкнуў я яму ўслед.
  
  
  
  Ён працягваў ісці, і я ўбачыў у канцы шэрагу разьбяных фігур сыходную лінію парэзаных камянёў. Калі б ён дабраўся да іх, то спусціўся б па пяці паверхах, як па высокіх усходах. Чорт! Я не мог дазволіць яму вярнуцца і паведаміць, што сеньёр фон Шлегель, падобна, незвычайна зацікавіўся звычайнай запальнічкай. Я мог бы праткнуць яго Х'юга, але я таксама не хацеў, каб ён прызямліўся на парозе гатэля са штылет на шыі. Як бы там ні было, мне пашанцавала, што мае крыкі нікога не паднялі.
  
  
  
  Я ў роспачы агледзеўся і заўважыў у куце тэрасы крэсла з каванага жалеза. Гэта павінна падысці. Я схапіў яго, і трымаючы ў адной руцэ і пералез праз балюстраду. Стоячы на краі тэрасы, я высунуўся як мага далей і выпусціў крэсла прама на сцяну будынка.
  
  
  
  Удар быў мімаходзь, але больш чым дастатковым, каб зламаць яго слабую хватку за разьбу па камені. Яго крык раздаўся ў начным паветры, як выццё паміраючага ваўка. Я вярнуўся ўгору і назад праз балюстраду. Хутка вярнуўшыся ўнутр, перш чым нехта мог заўважыць мяне, я сунуў запальнічку ў кішэню штаноў і вярнуўся ў ложак. Я мог бы паспаць яшчэ тры гадзіны, перш чым прыйдзе час уставаць. Я быў упэўнены, што мой наведвальнік быў першай прыкметай таго, што шэршні заварушыліся. Тады я не ведаў, як хутка з'явяцца іншыя знакі.
  
  
  
  
  4.
  
  
  
  
  Раніцай я атрымаў па спецыяльным кур'еры спіс зброі і боепрыпасаў, абяцаны маёрам Андрэолам. Я бачыў, што маёр дзейнічаў дзелавіта і аператыўна. Але затрымаць яго пад той ці іншай падставай не складзе працы. Пры неабходнасці таргі па кошце могуць заняць некалькі тыдняў. Перамовы аб дастаўцы могуць заняць больш часу.
  
  
  
  Але было і другое атрыманае мной паведамленне, якое мяне зацікавіла. Яно было падсунута мне пад дзверы, і я знайшоў яго, калі вярнуўся са сняданку: немаркіраваны белы канверт з кароткай запіскай усярэдзіне.
  
  
  
  «Адпраўляйцеся ў Ціміяні ля падножжа Кардыльё-Рэаль, у 25 мілях», - гаварылася ў ім. «Грунтавая дарога ўздоўж Кухіяла 500 ярдаў. Хто-небудзь сустрэне вас, каб пагаварыць аб вашых таварах».
  
  
  
  Канешне, без подпісу. Я прачытаў яго яшчэ раз і пачаў шукаць у памяці ідыяматычныя іспанскія тэрміны. Я ўспомніў, што "Кучыял" было бамбукавым полем. Калі гэта быў першы крок ва ўсталяванні кантакту з Эль Гарфіа, я не збіраўся яго выпускаць.
  
  
  
  Я паспяшаўся ўніз, знайшоў паблізу гараж. Тут кіраваў лядашчы стары, але ў яго была машына, якую я мог узяць напракат, стары патрапаны "Форд". Я паехаў на ім, накіраваўшыся на паўночны ўсход у бок гор, званага Кардыльё-Рэаль, прыслухоўваючыся да які працуе рухавіку «Форда» і задаючыся пытаннем, ці дабярэцца машына да ўскраіны Ла-Паса. Але, нягледзячы на гук кавамолкі, рухавік працягваў працаваць, і неўзабаве я прытармазіў, убачыўшы таблічку з надпісам "Ціміяні".
  
  
  
  Я заўважыў бамбукавае поле, прыпаркаваў машыну і выйшаў. Ідучы па краі поля, я трапіў на вузкую грунтавую дарогу, якая прарэзала бамбук. Я пайшоў па дарозе, адлічыўшы пяцьсот ярдаў, плюс-мінус некалькі футаў. Дарога скончылася невялікай палянай з камянёў і сцеблаў бамбука.
  
  
  
  Я азірнуўся і нікога не ўбачыў, але ўсё ж выразна адчуў, што я далёка не адзін. Высокія сцеблы бамбука па абодва бакі ўтваралі шчыльную заслону.
  
  
  
  Раптам яны выйшлі з-за бамбукавай фіранкі, спачатку двое, потым яшчэ адна, потым яшчэ трое - усяго шэсць. Яны выйшлі і атачылі мяне.
  
  
  
  Прысадзісты персанаж з густымі вісячымі вусамі і зблытанай барадой зароў: «У вас ёсць пісталеты. Дзе яны?"
  
  
  
  «У мяне няма зброі, - сказаў я.
  
  
  
  "Вы сказалі іншым, што яны дастаткова блізкія", - сказаў ён. "Вы скажаце нам, дзе".
  
  
  
  Яны, здаецца, атрымалі дастаткова дакладную інфармацыю, і я паглядзеў на іх. Яны былі апрануты ў працоўнае адзенне, і ў дваіх з іх за паясамі было нешта накшталт 38-га калібра. Ва ўсіх былі неахайныя, брудныя бароды, і ніводзін з іх не выглядаў так, нібы ён мог уяўляць партызан. Я вырашыў, што Эль Гарфіа лепш прывесці ў парадак свой персанал.
  
  
  
  
  "Я табе нічога не скажу", - спакойна сказаў я. «Вы гідкія ўблюдкі».
  
  
  
  "Silencio!" - крыкнуў Вусы. Ён пляснуў мяне рукой па твары. "Гавары... ці мы цябе заб'ем".
  
  
  
  "Гэта не прынясе вам зброі", - паказаў я.
  
  
  
  "Калі мы іх не атрымаем, нам няма чаго губляць, забіўшы вас!" - крыкнуў ён у адказ. Магчыма, гэта не прынесла яму прахадной адзнакі па ходзе логікі, але з гэтым было цяжка спрачацца. Я бачыў, як хутка разьвівалася адназначна непрыемная сытуацыя. Гэтыя нязграбныя персанажы могуць тут жа скончыць усю маю аперацыю. Гэта стала яшчэ больш магчымым, калі двое з іх схапілі мяне, а вусаты лідэр нешта хутка сказаў астатнім.
  
  
  
  "Мы прымусім цябе гаварыць", - сказаў ён, злосна гледзячы на мяне.
  
  
  
  «Дурныя ўблюдкі самі наклікалі гэта на сябе, - вырашыў я. Я не турбаваўся аб тым, што гэтыя аматары прымусяць мяне казаць, але было магчыма, што яны могуць прычыніць мне дастаткова шкоды, таму я перайшоў на ангельскую замест таго, каб размаўляць па-нямецку ці па-іспанску. Яны вернуцца, ведаючы, што фон Шлегель быў фальшыўкай, і што я не мог дапусціць гэтага. Я ўздыхнуў. Я не мог дазволіць ім вярнуцца, і кропка, ні пры якіх абставінах. Я назіраў, як двое з іх падышлі да правадыра з абломкамі бамбука.
  
  
  
  «Гэтыя канцы няроўныя і вострыя», - без неабходнасці паказаў ён, беручы адзін з бамбукавых тычак і трымаючы яго перад маёй асобай, у той час як двое з яго людзей трымалі мае рукі за спіной. "Вы будзеце казаць."
  
  
  
  Ён расшпіліў маю куртку і кашулю. Адвядучы руку назад, ён уторкнуў канец бамбука мне ў жывот. Я дазволіў сабе крычаць; вырадак меў рацыю, было страшэнна балюча. Я прагнуўся, і яны дазволілі мне ўпасці на калені, але яны ўсё яшчэ трымалі мяне. Вусаты засмяяўся і зноў усадзіў канец мне ў жывот. Я стагнаў і крычаў. Яны рэзка паднялі мяне, і Вусы сцягнулі з мяне штаны.
  
  
  
  «На гэты раз, - сказаў ён, ухмыляючыся, - ты не зможаш крычаць ад болю. І ты можаш зноў забыцца пра тое, што ты мужчына».
  
  
  
  Ён адхапіў руку, завастрыўшы вышчэрблены канец бамбукавай тычкі напагатове. Я адыграў сваю ролю да ўпора.
  
  
  
  "Не!" Я крычаў. «Я загавару… Я табе скажу!»
  
  
  
  Ён засмяяўся, апусціў жэрдку і жэстам папрасіў астатніх адпусціць мяне. Я схапіўся за штаны і нацягнуў іх, цяжка дыхаючы, малюючы жах. Яны былі такой кучкай паршывых аматараў, што гэта было агідна. Я ведаў, што мне трэба рабіць, і рабіў гэта хутка і бязлітасна. Я апусціўся на адно калена, гледзячы на ??ўсмешлівы твар правадыра, і паправіў куртку. Калі мая рука з'явілася зноў, у ёй была Вільгельміна. Я загадзя азначыў дваіх з пісталетамі і перадаў прывітанне першым двум мужчынам з 38-м калібрамі. Затым я разгарнуўся, працягваючы страляць. Астатнія ўпалі паўкругам назад, як кеглі ў боўлінгу.
  
  
  
  Адзін з дваіх, якія трымалі мяне, усё яшчэ быў ззаду мяне, і ў яго была магчымасць дзейнічаць. Ён нырнуў у бамбук, і я пачуў, як ён праносіцца праз поле. Я пайшоў за ім, прыбраўшы "люгер". Я пайшоў па лёгкім следзе зламаных сцеблаў, пачуў, як ён прабівае сабе шлях, а затым раптоўна запанавала цішыня. Ён паразумнеў і хаваўся недзе наперадзе. Я мог бы патраціць шмат часу на яго пошукі ў гэтым зарослым месцы.
  
  
  
  Я вырашыў дазволіць яму знайсці мяне, даць яму магчымасць атакаваць. Я працягнуў, прабіваць зараснікі, як быццам не разумеючы, што ён хаваецца, чакаючы. Я прайшоў ярдаў дваццаць, калі ён ударыў. Я атрымаў імгненнае папярэджанне - шоргат сцеблаў ззаду мяне - і разгарнуўся, калі ён падскочыў да мяне з паляўнічым нажом у руцэ. Лязо бліснула. Мне ўдалося падняць адну руку своечасова, каб схапіць яго за запясце, але сіла яго скачку забрала мяне назад і ўніз.
  
  
  
  Калі мы падалі, сцеблы бамбука падкасіліся, прыемна змякчаючы падзенне. Ён ваяваў ад страху, і гэта надавала яму сілы, якімі ён на самой справе не валодаў. Я скаціў яго з сябе, адштурхнуў яго руку і паклаў локцем яму на шыю. Усё скончылася за секунды, яго апошні ўздых вырваўся з яго сутаргавага рота.
  
  
  
  Я пакінуў яго там і паспяшаўся назад на паляну. Я зацягнуў іншыя целы ў бамбук. Калі нехта не пройдзе праз гэтае месца, яны будуць там, пакуль не згніюць. Эль Гарфіа здзівіўся б, што, чорт вазьмі, здарылася з яго людзьмі, але гэта ўсё, што ён мог зрабіць. Ён мог вырашыць, што яны былі захоплены балівійскімі войскамі.
  
  
  
  Я быў крыху здзіўлены грубасцю гэтага чалавека і разважаў пра гэта, накіроўваючыся на маленькім фордзе назад у Ла-Пас. Я быў упэўнены, што гэта былі людзі Эль Гарфіа, пакуль фургон і вослік раптоўна не выехалі з бакавой дарогі, каб перакрыць дарогу. Мне прыйшлося націснуць на тормазы, і я рэзка затармазіў.
  
  
  
  Вёў фургон стары. Побач з ім сядзела чарнавалосая дзяўчына, гледзячы на мяне глыбокімі карымі вачыма. Яна была вельмі прыгожай, з плоскім тварам з высокімі скуламі і прыгожымі вуснамі. Яе сялянская блузка была з нізкім выразам, а грудзі, круглыя, высокія і
  
  
  
  поўныя, абуральна ўздутыя над выразам.
  
  
  
  Яна проста сядзела ў фургоне і глядзела на мяне. Я выйшаў з машыны і падышоў да воза. Стары глядзеў проста перад сабой.
  
  
  
  "Добра?" Я сказаў. "Вы збіраецеся пераехаць ці не?"
  
  
  
  Раптам я зразумеў, што ў нас ёсьць кампанія. Я перамясціў погляд і ўбачыў трох мужчын, кожны з карабінам, якія стаяць за валунамі на абочыне дарогі і глядзяць на маленькую сцэну.
  
  
  
  "Вы Шлегель?" - Спытала дзяўчына. "Вы гандляр зброяй з Усходняй Германіі?"
  
  
  
  Я кіўнуў, пільна гледзячы на ??яе. Гэта было нечаканым развіццём падзеяў. Яна выскачыла з фургона, і я мімаходам убачыў выдатныя загарэлыя стройныя ногі, калі яе цёмна-зялёная спадніца на кароткі час закружылася.
  
  
  
  "Я прыехала ў ваш гатэль", - сказала яна. "Мне сказалі, што вы з'ехалі ў гэтым напрамку, таму мы чакалі вашага вяртання".
  
  
  
  "Хто ты?" Я спытаў.
  
  
  
  «Я прыехала ад Эль-Гарфіё», - проста сказала яна. «Мяне клічуць Тэрэзіна».
  
  
  
  Твар мой заставаўся невыразным, але думкі біліся. Я зразумеў, што памыляўся наконт іншай групы. Яны ўвогуле не былі ад лідэра Эль Гарфіа; ён бы не паслаў дзве дэлегацыі. Раптам стала зразумела, кім яны былі. У камуністычнай партыі Балівіі былі свае партызаны. Яны ніколі не працавалі з Чэ Геварай належным чынам. У сваім дзённіку ён запісаў серыю рознагалоссяў, а яго бос, Фідэль Кастра, стварыў большую частку дрэнных адносін паміж двума групамі. Яны разыходзіліся ва ўсім, ад стратэгіі да кіраўніцтва.
  
  
  
  Відавочна, балівійскія Камуністы даведаліся пра маю прысутнасць і вырашылі зрабіць пераварот. Але гэтая прыгожая дзяўчына, вочы якой бліснулі на мяне цёмным агнём, была сапраўднай - у шматлікіх адносінах. Яна стаяла і чакала майго адказу.
  
  
  
  «Я фон Шлегель, - сказаў я. «Але я не збіраюся казаць тут, у дарозе. Калі хочаш пагаварыць, прыходзь у мой гатэль».
  
  
  
  Павысіўшы голас, яна рэзка загаварыла з астатнімі, і раптам мы засталіся адны. Яны зніклі, як па чараўніцтве. Засталіся толькі стары, вослік і калёсы. Дзяўчына падышла да машыны і села побач са мной. Стары пагнаў павозку па дарозе.
  
  
  
  "Эль-Гарфіё" гатовы купляць, калі ў вас ёсць прыдатнае зброю для продажу », – сказала Тэрэзіна, калі я заводзіў Ford. “Але ў яго павінны быць узоры. Ён не купляе, не бачачы».
  
  
  
  Я быў гатовы да гэтай просьбы. "У мяне ў гатэлі ёсць пэўныя ўзоры", - сказаў я. Калі яна спытала, дзе знаходзіцца асноўная партыя грузу, я даў ёй тыя ж самыя звесткі, што і іншым, сказаўшы толькі, што гэта дастаткова блізка.
  
  
  
  У гатэлі Тэрэзіна ўважліва агледзела ўсе пакоі майго люкса. Я з задавальненнем і задавальненнем назіраў за ёй. Яна рухалася гнутка, а яе ногі пад цяжкай сялянскай спадніцай мелі прыгожую форму. Калі яна скончыла аглядаць пакоі, яна села на канапу, склаўшы гэтыя выдатныя ножкі разам гэтак жа акуратна і сціпла, як і ў любой школьніцы. Яе вочы, такія вельмі цёмныя і вадкія, глядзелі на мяне з адкрытай цікавасцю.
  
  
  
  Я дазволіў свайму погляду павольна блукаць па круглявых высокіх грудзях, напружваецца пад баваўнянай блузкай з авальным выразам. Гэта была сапраўды вельмі прывабная страва, ужо сапраўды не звычайная каржакаватая сялянка з тоўстай таліяй у гэтай частцы свету. Мне было цікава, якое яе стаўленне да Эль Гарфіа. Ці была яна яго жанчынай? Паслядоўнік яго лагера? Адданы таварыш рэвалюцыянер? Яна магла быць нават кімсьці, каго ён наняў, каб прадстаўляць яго на перамовах са мной. Ва ўсякім разе, я ведаў, кім бы яна не была: яна была незвычайнай сялянскай дзяўчынай.
  
  
  
  Я пайшоў у бар і пачаў змешваць бурбон з вадой. "Ты далучышся да мяне?" Я спытаў. Яна паціснула плячыма і ўпершыню дастаткова расслабілася, каб усміхнуцца цёплай, вабнай усмешкай.
  
  
  
  "Чаму б і не?" яна сказала. "Тым больш, што хутка мы можам стаць партнёрамі па бізнесе". Яна ўзяла ў мяне шклянку, падняла яе, і ў яе вачах заблішчалі іскры. "Салуд!" яна сказала. "Салуд", - паўтарыў я.
  
  
  
  Пакуль яна пацягвала свой напой, я прынёс скрыню з узорамі. Ён утрымліваў найноўшую мадэль М-16, невялікую, але вельмі эфектыўную базуку, маўзэр найноўшага тыпу і крыху боепрыпасаў.
  
  
  
  «Я магу паставіць усю неабходную яму зброю і боепрыпасы да яе», - сказаў я. "Яшчэ ў мяне ёсць гранаты і дынаміт".
  
  
  
  Я сеў побач з ёй, гледзячы на набраклыя яе грудзі. Яна глядзела на мяне з нейкім выклікалым нахабствам па-над сваёй шклянкі.
  
  
  
  «У мяне ёсць іншае абсталяванне, але яно будзе занадта дорага для Эль Гарфіа», - сказаў я. «Пакуль што я рызыкну прадаць яму гэта. Але з гэтымі гарматамі ён мог бы больш за адпавядаць урадавым сілам».
  
  
  
  "Я сама гэта бачу", - рэзка сказала яна.
  
  
  
  "Але ёсць і іншыя, якім патрэбна зброя", - сказаў я. «Маёр Андрэола, напрыклад».
  
  
  
  "І вы прадасце таму, хто прапануе самую высокую цану", - горка сказала яна.
  
  
  
  "Ты хутка вучышся", - сказаў я. Я зірнуў на яе рукі. Пальцы, я
  
  
  
  заўважыў, былі доўгімі і якія звужваюцца. Не рукамі сялянкі.
  
  
  
  Яна адкінулася на канапу. Яе грудзей так моцна прыціскаліся да баваўнянай тканіны яе блузкі, што я мог бачыць абрысы саскоў.
  
  
  
  "Шкада, што ты такі прагны чалавек", - сказала яна, усміхаючыся. "Ты такі прыгожы. Гэта ўсё роўна, што знайсці дыямент з заганай».
  
  
  
  Прыйшлося пасмяяцца над аналогіяй. "Але жанчыны любяць брыльянты", - сказаў я. "Нават брыльянты з заганамі".
  
  
  
  Яе зваротны смех быў музычным гукам. Яна нахілілася наперад і паставіла пустую шклянку на часопісны столік перад канапай, даючы мне цудоўны від на гэтыя шчодрыя грудзі. Яна злавіла мой погляд і зноў засмяялася.
  
  
  
  «Вы, мужчыны, усе падобныя. Не мае значэння, ці сячыце вы трыснёг у полі, ці працуеце ў краме, ці багацееце, прадаючы боепрыпасы».
  
  
  
  "Усе мышы любяць сыр", - сказаў я.
  
  
  
  Яна нахілілася да мяне. "Вы хочаце, каб я быў нечым большым, чым пакупнік вашай зброі, ці не так?" - дражніла сказала яна. “Я бачу гэта ў тваіх вачах. Але ты прадаеш, а не купляеш, аміга».
  
  
  
  Я паглядзеў на яе. Гэтая дзяўчына была надзвычайнай, яна кідалася на мяне і ў той жа час смяялася над гэтым. Добра, я магу згуляць у гэтую гульню.
  
  
  
  "У мяне ёсць сёе-тое, што трэба табе і твайму Эль Гарфіа", - сказаў я. "Я буду прадаваць там, дзе знайду найбольш прывабную прапанову".
  
  
  
  Яна ўпэўнена ўсміхнулася. "І я думаю, магчыма, у мяне ёсць сёе-тое, што табе трэба", - сказала яна. "Вы вельмі прыгожы мужчына, сеньёр фон Шлегель".
  
  
  
  «А ты прыгожая дзяўчына, Тэрэзіна, - сказаў я.
  
  
  
  Яна рэзка ўстала, узяла скрыню з узорамі і накіравалася да дзвярэй.
  
  
  
  "Дзякуй за напой", - сказала яна. "Я звяжыцеся з вамі ў бліжэйшы час, будзьце ўпэўненыя, сеньёр".
  
  
  
  "Клічце мяне, калі ласка, Мікалай", - сказаў я. "Нік быў бы нават лепш, улічваючы, што мы, як вы выказаліся, хутка можам стаць дзелавымі партнёрамі".
  
  
  
  Яе вочы на доўгі час затрымаліся на мне, затым адвярнуліся. Але я бачыў, як у іх з'явілася раздражненне - раздражненне на сябе. Яна хацела поўнасцю камандаваць і ведала, што гэта не так. У Эль Гарфіа ці Чэ Гевары, калі ён быў адным і тым жа, працавала самая незвычайная жанчына.
  
  
  
  Калі Тэрэзіна пайшла, было цёмна. Я перакусіў і лёг спаць, ведаючы, што шэршні пачынаюць раіцца.
  
  
  
  
  5.
  
  
  
  
  Пятае красавіка было суботай, і мне прынеслі дзве пасылкі. Адзін быў у простай карычневай упакоўцы; іншы - у вельмі прыгожым пакрыцці з альпакі.
  
  
  
  Звычайны карычневы быў канвертам ад Хока. Ён утрымліваў кароткую запіску і набор ключоў:
  
  
  
  «Па запыце, абсталяванне на закінутым складзе ў Качабамбе», - гаворыцца ў цыдулцы. «У дзесяці мілях на поўнач ад ракі Бені. Удачы».
  
  
  
  Я знішчыў яго, змыўшы ва ўнітаз, і паклаў ключы ў кішэню.
  
  
  
  Іншы пакет, загорнуты ў альпаку, прыналежыў сеньярыце Іяландзе Дэмас. Я пачуў стук у дзверы і ўбачыў цёмныя вочы, якія глядзелі на мяне з-пад напаўпрыкрытых павекаў асобы, акружанага капюшонам футра. Сеньярыта Дэмас уварвалася ў пакой, як быццам гэтае месца ёй належала. "Я прыйшла да цябе", - уладна абвясціла яна. "Вы сеньёр фон Шлегель, ці не так?"
  
  
  
  Я кіўнуў, і яна напаўпавярнулася, усё яшчэ шчыльна і цалкам захутаўшыся ў футра, затым зноў уладарна павярнулася да мяне тварам.
  
  
  
  "Я чула, у вас ёсць зброя на продаж", - сказала яна. "Я куплю іх".
  
  
  
  Я ветліва ўсміхнуўся, вывучаючы яе твар. Яно было прыгожым, з плоскімі скуламі і шырока расстаўленымі вачыма. Вусны былі цяжкія і пачуццёвыя. Нягледзячы на пыху, якое яна абгарнула вакол сябе, як паліто з альпакі, я адчуў у ёй зямлістыя, тлеюць адценне. Я вырашыў, што хачу ўбачыць астатняе.
  
  
  
  «Перш чым мы нешта абмяркуем, зніміце паліто, сеньярыта, - сказаў я.
  
  
  
  Яна спынілася, калі я зняў паліто з яе спіны. Я паклаў яго на крэсла і, павярнуўшыся, убачыў даволі нізкую дзяўчыну з моцнымі і крыху цяжкімі нагамі. Яна насіла дарагую шаўковую вішнёва чырвоную сукенку і трымала сябе вельмі скавана ў ім. Яе напышлівы выраз не адпавядала пачуццёвасці яе асобы. Яе вусны, хоць яна і спрабавала ўтрымаць іх шчыльна і напышліва, адмаўляліся быць чымсьці, акрамя вабнай правакацыі.
  
  
  
  «Чаму зараз такая цудоўная сеньярыта, як ты, хоча купляць зброю?» - спытаў я, шырока ўсміхаючыся. Я змяшаў дзве шклянкі бурбона з вадой і працягнуў ёй адзін. Яна ўзяла яго, трымаючы шклянку з выцягнутым мезенцам.
  
  
  
  "Я прызнаю, сеньёр, гэта, несумненна, незвычайна", - сказала яна. «Але я растлумачу. У мяне ёсць вялікі алавяны руднік у гарах за Качабамбай. Мой бацька нечакана памёр, і мне прыйшлося займацца здабычай карысных выкапняў. Як бачыце, я не зусім прыстасаваны для такой задачы». Яна зрабіла паўзу, каб выпіць свой напой.
  
  
  
  "Але я павінна была ўзяць на сябе адказнасць, і я зрабіла гэта", - працягнула яна. “Шахта працуе і прыносіць шмат грошай. Я маю намер захаваць яе ў такім жа стане. Партызаны, якіх яны называюць Эль Гарфіа, ужо двойчы рабілі набег на мае будынкі ў пошуках харчоў. Я баюся, што яны могуць паспрабаваць захапіць шахту».
  
  
  
  "А пісталеты, - сказаў я, - дазволяць вам узброіць абаронцаў".
  
  
  
  «Цалкам дакладна, сеньёр», - сказала яна, цёмныя вочы глядзелі на мяне з-пад апушчаных цяжкіх павекаў. «Гэта так важна для мяне, што я прыму любую вашу прапанову».
  
  
  
  Я ўсміхнуўся, думаючы аб пэўным сказе Тэрэзіны. "Гэта можа быць цяжка зрабіць, сеньярыта Дымас", - сказаў я. Я дапіў свой напой. Яна ўстала і падышла да мяне. Яе грудзей пад вішнёва-чырвоным шоўкам, здавалася, вібравалі ад яркасці. Але менавіта яе вусны прыцягнулі мой погляд, пышныя вусны створаны для задавальнення.
  
  
  
  "Я гатова зрабіць сваю прапанову эканамічна прывабнай для вас", - сказала яна. "Але наша асацыяцыя магла б быць больш... асабістай".
  
  
  
  Я ўстаў. Спачатку Тэрэзіна, а зараз і гэтая, якая падкідвае дадатковыя стымулы. Калі б усе гандляры зброяй атрымлівалі такі зварот, я хутка памяняў бы кар'еру. Сеньярыта Дымас, несумненна, была гарачай істотай за гэтым уладным фронтам. Я вельмі хацеў зняць фасад і дабрацца да сапраўднай жанчыны, але стрымаў парыў. Яна, як і Тэрэзіна, была занадта гатовая, занадта імкнулася выкарыстоўваць сэкс, каб атрымаць тое, што яна хацела. Вядома, падобныя рэчы не былі нечым нечуваным. Але ў гэтым выпадку, хоць гэта было выдатна для эга, гэта выклікала ў мяне лёгкую турботу. Калі сеньярыта Дымас і Тэрэзіна захочуць прыйсці па сваіх чынніках, я, чорт вазьмі, іх уладкую. Але мне трэба было больш часу, каб зірнуць на рэчы ў даляглядзе. Усё ішло так, як я чакаў, але нечаканым чынам. Вядома, гэтая пачуццёвая, гарачая жанчына перада мной была зусім нечаканым дывідэндам.
  
  
  
  "Чаму б табе не называць мяне Нік, Іяланда?" Я сказаў. "У любым выпадку, гэта было б пачаткам".
  
  
  
  Яна згодна з усміхнулася. "Але час важны для мяне, памятай".
  
  
  
  "Для мяне таксама", - сказаў я, працягваючы ёй футравае паліто. Яна надзела яго. Каля дзвярэй яна павярнулася і правяла мовай па ніжняй губе, так што яна панадліва блішчала. Яна ўручыла мне невялікую паштоўку. На ім быў напісаны нумар тэлефона.
  
  
  
  «Я спынілася тут, у доме сябра, на некалькі дзён», - сказала яна. “Вы можаце патэлефанаваць мне туды. У адваротным выпадку я пазваню вам».
  
  
  
  Я глядзеў, як яна ішла па калідоры да ліфта, жорсткай, марудлівай хада. Яна вельмі старалася захаваць напышлівую позу. Увайшоўшы ў ліфт, яна кіўнула мне ў адказ каралеўскім, уладным кіўком.
  
  
  
  Я зачыніў дзверы і сеў, каб прагледзець сваю калекцыю, наліўшы сабе яшчэ адзін бурбон. Я ўзрушыў балівійскі ўрад, сяброўку Эль Гарфіа, спадчынніцу здабычы волава і некалькі няўдачлівых дробных сошак. Пакуль усё добра, але зараз прыйшоў час прывесці ў дзеянне іншыя планы, планы, якія наблізяць мяне да гэтага Эль-Гарфіё іншым маршрутам.
  
  
  
  Апроч прыгожых спадчынніц і прыгожых сялянскіх дзяўчын, я гнаўся за легендай, каб пазнаць, ці складаецца яна з плоці і крыві.
  
  
  
  
  III
  
  
  
  
  Я ўключыў і выключыў запальнічку, паднёс яго да вуха і прыслухаўся. Неўзабаве я пачуў слабы, але выразны голас, які далятаў за тысячы міль.
  
  
  
  «Ястраб пагаворыць з табой, N3», - сказаў голас. Праз імгненне я слухаў характэрную, роўную, абыякавую гаворку Хоўка.
  
  
  
  «Людзі, якіх вы прасілі, былі адпраўленыя, я дам вам звесткі па кожным з іх. Інструкцыі па ўстанаўленні кантакту будуць прытрымлівацца. Калі ў вас няма пытанняў, выйдзіце з сістэмы, калі я скончу».
  
  
  
  Я адкінуўся на спінку крэсла і ўважліва слухаў, як Хоук, яго голас гучаў ненатуральна тонкім і скажоным на малюсенькай апаратуры, расказваў мне падрабязнасці таго, што было зроблена. Слухаючы, я зразумеў, наколькі складаная задача, якую я даў яму выканаць за такі кароткі час.
  
  
  
  У мяне не было пытанняў, калі ён скончыў і адключыў маленькі радыёапарат, уключыўшы і выключыўшы яго зноў. Я выйшаў з машыны, зняў добра пашыты гарнітур Мікалая фон Шлегеля і апрануў суцэльны камбінезон. Я вярнуўся за руль патрапанага старога Форда і накіраваўся на ўсход на паўднёвы ўсход.
  
  
  
  Горад Качабамба знаходзіцца прыкладна ў 150 мілях ад Ла-Паса, на краі перасечанай горнай мясцовасці. Менавіта з Качабамбы Чэ Гевара і яго чалавек Пачунга ўвайшлі ў горы, і менавіта з Качабамбы я пераследваў яго легенду і чалавека, вядомага як Эль Гарфіа.
  
  
  
  Калі я дабраўся да месца, па горных дарогах з звілістымі паваротамі было амаль цёмна. Я павольна ехаў уздоўж берага ракі Бені, пакуль не знайшоў стары склад і не спыніў машыну бліжэй да сцяны будынка. Адзін з ключоў, які мне даслаў Хоук, адчыніў уваходныя дзверы, і я ўвайшоў.
  
  
  
  Пахла старым, волкім і невыкарыстоўваным.
  
  
  
  Я зачыніў за сабой дзверы, пстрыкнуў алоўкавым выбліскам. Маленькі верталёт, прызначаны для аднаго чалавека, стаяў пасярод пустога паверха з адкінутымі назад лопасцямі. Ён быў дастаўлены ў Качабамбу па частках і зноў сабраны на складзе.
  
  
  
  Было б дурное спрабаваць усталяваць кантакт у першы раз у цемры, таму я скруціўся абаранкам у машыне і заснуў, пакуль мяне не разбудзіла першае святло.
  
  
  
  Склад знаходзіўся за крутым паваротам ракі ў бязлюднай мясцовасці з высокімі зараснікамі і балотнай травой. Мне не трэба было турбавацца аб тым, што мяне заўважаць, калі я адчыніў галоўныя дзверы, выцягнуў лёгкі верталёт досвіткам і зноў зачыніў дзверы. Я забраўся ў верталёт, выкарыстоўваў іншы ключ Ястраба, каб запусціць рухавік. Ён імгненна ажыў, і лопасці ротара пачалі круціцца. Праз некалькі секунд я адарваўся ад зямлі, устаючы да ранішняга сонца.
  
  
  
  
  6.
  
  
  
  
  Прытрымліваючыся інструкцыям Хоука, я праляцеў на верталёце над цёмна-зялёным пышным горным лесам, уважліва сочачы за компасам на прыборнай панэлі. Гледзячы на мясцовасць унізе, я зразумеў, чаму паветраная разведка так дрэнна працуе. Там магло быць войска, схаванае ў замаскіраваных ярах і далінах, на парослых дрэвамі схілах узгоркаў.
  
  
  
  Я ляцеў нізка, амаль на вышыні верхавіны дрэва. Перайшоўшы раку Пірай, я павярнуў верталёт на поўдзень. Я шукаў невялікую плоскую пляцоўку, адзначаную аранжавай каністрай.
  
  
  
  Сістэматычна перасякаючы мясцовасць, я быў амаль гатовы здацца, калі маю ўвагу прыцягнуў каляровы ўспышка справа. Я рэзка разгарнуў верталёт. Аранжавая каністра стаяла на краі круглай паляны, якая ледзь-ледзь перавышала памеры верталёта. Я ўвайшоў нізка і асцярожна сеў. Выбраўшыся, я ўбачыў сцежку, якую апісаў Хоук, якая вядзе з далёкага краю невялікай паляны.
  
  
  
  Я хутка рушыў па няроўнай сцежцы.
  
  
  
  Гэтая зямля была сапраўды тым, што балівійцы называлі элевадорам, мясцовасцю, асабліва прыдатнай для партызанскіх дзеянняў. Згодна з учорашнім радыёпраграмам Хоўка, я ў рэшце рэшт дасягну невялікага грэбня. З іншага боку была тапёра, закінутая індзейская хаціна.
  
  
  
  Знайшоў грэбень, які ўвянчваў яе, і ўбачыў тапёру. Калі я падышоў да хаціны, справа і злева ад вузкай сцяжынкі з кустоў выйшлі двое мужчын. У іх былі стрэльбы Marlin 336 для буйной дзічыны. З змрочным тварам яны беспамылкова паднялі вінтоўкі.
  
  
  
  Я спыніўся і сказаў: «Чэ Гевара». Адразу ж апусцілі вінтоўкі.
  
  
  
  "N3?" сказаў адзін з іх. Я кіўнуў і пайшоў да іх. З шынка выйшлі яшчэ чацвёра мужчын, і мы паціснулі адзін аднаму рукі. Яны прадставіліся: Ола, Антоніа, Чэзарэ, Эдуарда, Мануэль, Луіс. Я глядзеў на іх з некаторым гонарам. Хоць яны, верагодна, былі вельмі рознымі па тыпе і тэмпераменце, у іх было адно агульнае: кожны быў прысвечаны звяржэнню ўрада Кастра і ўсяму, што з ім звязана. Кожны з іх пацярпеў ад катаванняў і бачыў, як чырвоныя знішчылі іх сем'і. Хоук сабраў іх адусюль. Ён распавёў мне, што Ола два гады падвяргаўся катаванням у турме Кастра і бачыў, як яго дзвюх дачок жорстка згвалтавалі. Луіс бачыў, як яго бацькі былі расстраляныя як рэакцыянеры. Эдуарда, звязаны па руках і нагах, бездапаможна назіраў, як яго жонку катавалі і гвалтавалі, яго маці збівалі да таго часу, пакуль яна не памерла ад сардэчнага прыступу, а яго сясцёр сцягнулі, каб пра іх больш ніхто не чуў, таму што яны не маглі раскрыць, куды збег яго бацька.
  
  
  
  Карацей кажучы, я папрасіў Хоука сабраць мне невялікую групу бязлітасных, фанатычных забойцаў, людзей, якія па сваёй нянавісці маглі б параўнацца з Чэ Гевара ці Эль Гарфіа. Яны былі праінфармаваныя пра мяне і маю мэту і саскочылі з парашутам у пагоркі, каб дачакацца, калі я звяжуся з імі.
  
  
  
  Мяне завялі ў хаціну. Яны снедалі, і я далучыўся да іх у маце, моцнай паўднёваамерыканскай гарбаце, і хумінце, булках з кукурузнай мукі. Агледзеўшыся, я ўбачыў, што з імі на парашутах было спушчана шмат харчоў.
  
  
  
  Мы будавалі планы, пакуль елі. «Мы выявілі адну з груп Гевары», - сказаў Ола, кусаючы гумінту. Гэта быў высокі мужчына ў буйным целе з вялізнымі рукамі. Яму, відаць, дазволілі ўзяць на сябе камандаванне да майго прыбыцця.
  
  
  
  "Помні, Аміга, мы ўсё яшчэ не ведаем, ці сапраўды чалавек, якога мы шукаем, - гэта Гевара", - нагадаў я яму.
  
  
  
  Вочы Ола выглядалі смяротна небяспечнымі. "Для нас ён Гевара, пакуль мы не ўбачым адваротнае", - сказаў ён. «Асноўныя сілы гэтага ўблюдка ўсё яшчэ недзе нам невядомыя, але нібыта ён падзяліў астатніх на невялікія часткі».
  
  
  
  "Згодна з яго дзённіку, у апошні раз ён таксама адпраўляў асобна невялікія групы мужчын", - сказаў я.
  
  
  
  "Але толькі для таго, каб здзейсніць марш-кідок да якога-небудзь пункта прызначэння або пабудаваць новы лагер", - адказаў Ола. "На гэты раз ён выкарыстоўвае іх у якасці рэйдэрскіх груп і арганізатараў".
  
  
  
  "Тады мы ўразім тых, каго вы вызначылі", - сказаў я. "Колькі ў партыі?"
  
  
  
  "Сем, восем, можа, дзесяць", - сказаў ён. "Яны будуць для нас дзіцячай забавай, сеньёр Картэр".
  
  
  
  "Для цябе Нік", - сказаў я яму. "Давайце тады зброю." Луіс прайшоў у заднюю частку хаціны і вярнуўся з карабінам для мяне. Я заўважыў, што кожны з іх мае пісталет і нож.
  
  
  
  Без лішніх размоў, з нейкай змрочнай рашучасцю мы рушылі ў густы падлесак. Калі Хоук упершыню перадаў мне заданне ў тым намёце ў Каіры, я сфармуляваў свой уласны план, як уступіць у дужанне з Геварай - калі гэта быў Гевара. Гэтыя людзі былі вынікам. Я ведаў, што партызаны выйдуць на адкрытую прастору, толькі ўжыўшы да іх сваю ўласную тактыку - хуткія, хуткія ўдары, разжоўваючы свае сілы, пакуль ім не давядзецца або расфармавацца, або выступіць. Падыход урада да адпраўкі вялікіх, грувасткіх груп войскаў крыху быў падобны на спробу злавіць труса ў снегаступах. Трус быў ззаду, спераду і вакол, пакуль вы ўсё яшчэ спрабавалі адарвацца ад зямлі адной нагой.
  
  
  
  Мы імчаліся па лесе, прабіраючыся скрозь падлесак, моўчкі, як індзейцы. Раптам Луіс, які ішоў наперадзе, падняў руку. Усе замерлі.
  
  
  
  Луіс паказаў на маленькую карычняватую птушачку, якая назірае за намі з нізкай галінкі дрэва. "Какары", - мякка сказаў ён. Я ведаў звычкі птушкі. Ён узлятала ў паветра пры набліжэнні чалавека ці жывёлы і істэрычным крыкам аб'яўляў аб прысутнасці зламысніка. Адзін «Какары» лепшы за дзесяць вартавых сабак. Луіс прасоўваўся наперад, крок за крокам. Мы зрабілі тое ж самае, асцярожна ступаючы, каб не спалохаць птушку. Луіс падняў кавалак дрэва. Рухаючыся ў межах дасяжнасці птушкі, ён павольна падняў руку, а затым неверагодна хуткім рухам абрынуў дубінку на птушку, імгненна забіўшы яе.
  
  
  
  Луіс глыбока ўздыхнуў. "Іх лагер прама за гэтымі дрэвамі", - прашаптаў ён.
  
  
  
  Мы разышліся. Праз імгненне я глядзеў наперад і крыху ніжэй на тры палаткі і некалькі мужчын, якія рыхтуюць перад імі. Іх вінтоўкі, у асноўным старыя вытворчасці ЗША і Германіі часоў Другой сусветнай вайны, былі складзены штабелямі і гатовы да неадкладнага дзеяння. Хаця шанцаў на іх выкарыстанне было мала.
  
  
  
  На маю кіўку, мая маленькая група адкрыла смяротны агонь, раптоўны напад настолькі смяротны і эфектыўны, што скончылася яшчэ да таго, як пачалася. Ола і Мануэль пабеглі да палатак, знялі з целаў усё каштоўнае. Калі яны вярнуліся, мы рушылі назад да хаціны.
  
  
  
  Мы бесклапотна рухаліся па лесе, калі пачулі, як наперадзе ідуць людзі. Мы разбегліся і апынуліся пад прыкрыццём. Некалькі імгненняў праз нас прайшла іншая група партызан, відаць, не падазраючы аб нашай прысутнасці. Мы памыляліся ў гэтым.
  
  
  
  Яны былі побач з нашымі хованкамі, калі раптоўна спыніліся, разгарнуліся і адкрылі смяротны агонь па кустах. Я пачуў крыкі і ўбачыў, што, магчыма, яшчэ шэсць партызан кінуліся далучыцца да бітвы. Я ведаў, што павінна было здарыцца. Яны ішлі, каб далучыцца да групы, якую мы знішчылі, паслалі перадавога чалавека, які ўбачыў напад і ў жаху і трывозе даклаў.
  
  
  
  Яны не маглі бачыць нас у кустах, але падтрымлівалі выпадковы агонь, які быў раззасяроджаны, але смяротна небяспечны. Я скаціўся глыбей у кусты, калі кулі ўдаралі ў дрэвы і згольвалі кусты вакол мяне. Некаторыя з маіх людзей адкрылі агонь у адказ, але прыйшэлыя кінуліся з нажамі і мачэтэ.
  
  
  
  Я азірнуўся і ўбачыў, што Ола ва ўпор збіў двух нападаючых. Мы акрыялі ад нашага першапачатковага здзіўлення і стралялі са значна большай дакладнасцю і эфектыўнасцю. Я забіў аднаго атакавалага партызана дакладным выстралам паміж вачэй.
  
  
  
  Іх агнявая моц зараз кончылася, паколькі тыя, хто ўсё яшчэ ацалеў, пачалі дэзарганізавана адыходзіць. Я ўбачыў аднаго, які прысеў у пошуках бяспекі, і ў маёй галаве ўзнікла думка. Я нырнуў за ім і збіў яго з ног. Ён паспрабаваў выкарыстаць свой паляўнічы нож, але я скончыў гэтае дзеянне хуткім ударам у сківіцу. Ён ляжаў нерухома.
  
  
  
  Яго пакінутыя ў жывых таварышы схаваліся з вачэй, пралятаючы скрозь падлесак. Я ўстаў і паглядзеў, як мы разабраліся. У Мануэля была павярхоўная рана рукі, а ў Антоніа - выцяты лоб. Акрамя гэтага, ахвяр няма. Я рыўком падняў злоўленага партызана на ногі, калі ён пачаў прыходзіць у прытомнасць.
  
  
  
  "Я хачу, каб гэты вярнуўся, ведаючы, хто яго паслаў", - сказаў я. Жах у вачах чалавека знік, калі ён зразумеў, што збіраецца жыць.
  
  
  
  "Скажы Эль Гарфіа, што яго дні палічаныя", - сказаў я. "Скажы яму, што людзі помсты палююць за яго душой тут, у гарах, на чале з амерыканцам".
  
  
  
  Ола спытаў партызана. "Колькі мужчын у Эль Гарфіа?"
  
  
  
  "Не ведаю", - адказаў ён. Оло падышоў да яго, паклаў адну вялізную руку яму на паясніцу, а другую - на шыю. Ён націснуў, і хрыбетнік партызана,
  
  
  
  здавалася, трэснуў. Мужчына закрычаў. Оло выпусціў яго і ўстаў над ім. Ён жорстка ўдарыў яго нагой па рэбрах. Ён спытаў. "Яшчэ?"
  
  
  
  Партызан застагнаў ад болю. "Я не ведаю, кажу ж вам", - выдыхнуў ён. "Ён ніколі нікому не казаў, і яго ўласны атрад аддзелены ад іншых.
  
  
  
  Я паклаў руку на руку Ола. "Хопіць", - сказаў я. «Я думаю, што ён гаворыць праўду. Наш вораг гуляе з розумам і трымае свае сілы асобна, пакуль не будзе гатовы да сумеснага нападу на нешта вельмі важнае».
  
  
  
  Я рыўком падняў мужчыну на ногі. "Ідзі", - сказаў я. "Вы можаце лічыць, што вам пашанцавала".
  
  
  
  Яго погляд сказаў мне, што ён цалкам згодзен. Ён павярнуўся і пабег, рухаючыся так хутка, наколькі дазваляла мясцовасць.
  
  
  
  Мая група працягнула марш назад да таперы. Тамака мы селі за простую, але смачную ежу, прыгатаваную Эдуарда. У вялізным чыгунным катле ён прыгатаваў лакро, суп з рысу, бульбы, розных мясцовых карняплодаў з дабаўленнем чаркі. Чаркі, вяленае на сонца мяса, было свінінай з дзікай свінні.
  
  
  
  Пасля абеду мы селі перад агнём; ночы ў гарах халодныя і пранізліва вільготныя. Мы казалі аб нашым наступным кроку. Я ўнушыў ім, што не хачу нападаў, ніякіх сутыкненняў, калі я не буду з імі.
  
  
  
  «Справа не ў тым, што я не давяраю вашым здольнасцям». Я сказаў. «Справа ў тым, што я мушу быць там, калі мы сустрэнемся з Чэ. Я павінен быць упэўнены, што гэта сапраўды Гевара».
  
  
  
  Я правёў ноч з мужчынамі. Гэта быў доўгі дзень, і цвёрдая падлога ў карчме здавалася мне пёравым матрацам.
  
  
  
  
  7.
  
  
  
  
  Раніцай было вырашана, што пакуль мяне не будзе, яны правядуць разведку, знойдуць больш партызанскіх атрадаў і вызначаць іх пазіцыю да майго вяртання. Я хацеў вярнуцца на склад у Качабамбе, пакуль было яшчэ рана, і паляцеў да таго, як сонца асвятліла ўзгоркі. Зваротны рэйс прайшоў без здарэнняў, і неўзабаве я ўжо накіроўваўся ў Ла-Пас, кіруючы старым «фордам» па звілістых горных дарогах.
  
  
  
  Да поўдня я праслізнуў назад у гатэль незаўважаным і зноў апынуўся герам фон Шлегелем, прадаўцом боепрыпасаў. Я паслаў маёру Андрэоле цану, якая, як я ведаў, была занадта высокай, але якая дазволіла б яму пачаць працэс гандлю і гандлю. Двухбаковая аперацыя па захопе Эль-Гарфіё пачалася - і вельмі паспяхова. З тым ці іншым, ці, магчыма, з камбінацыяй абодвух, я хутка сутыкнуся твар у твар з лідэрам партызан.
  
  
  
  Я еў у гатэлі адзін. Пазней, вярнуўшыся ў свой пакой, я абмеркаваў, як звязацца з Хоўкам па радыё, каб сказаць яму, што ён перасягнуў самога сябе, выбраўшы маіх людзей. Я адмовіўся ад гэтага; Хоук не ўхваляе непатрэбныя зносіны на працы.
  
  
  
  Я збіраўся класціся спаць, калі пачуў слабы стук у дзверы. Я прышпіліў Вільгельміну пад пінжаком і адчыніў дзверы. Тэрэзіна стаяла, паклаўшы рукі на сцягна, холадна гледзячы на мяне. На ёй была такая ж цёмна-зялёная спадніца, але на гэты раз з жоўтай блузкай, таксама з глыбокім выразам і вузкай.
  
  
  
  Яна запатрабавала. "Вы вырашылі прадаць зброю Эль Гарфіа?"
  
  
  
  «Заходзьце, - сказаў я. “Я яшчэ нічога не вырашыў. Але я магу».
  
  
  
  Яна ўсміхнулася павольнай, лянівай усмешкай і ўвайшла ў пакой. Я глядзеў, як яна праходзіць міма, плаўна, грацыёзна, і рабіў усё, што мог, каб не пагладзіць яе стройную азадак, калі яна праходзіла.
  
  
  
  
  IV
  
  
  
  
  Тэрэзіна села і накіравала на мяне халодны погляд. На мне былі толькі штаны і пінжак. Я падрыхтаваў два бурбоны з вадой і працягнуў ёй адну. Яна сядзела, падціснуўшы пад сябе стройныя ногі, яе спадніца задралася высока, агаляючы прыгожы панадлівы выгін яе сцягна.
  
  
  
  "Вельмі добра", - пракаментаваў я, жэстыкулюючы шклянкай. Яна не рушыла з месца, проста кіўнула ў знак згоды.
  
  
  
  «Сеньёр фон Шлегель», - пачала яна, і я неадкладна перапыніў яе.
  
  
  
  "Нік", - сказаў я. «Наша апошняя гутарка скончылася магчымасцю лепш пазнаць адзін аднаго, памятаеш?»
  
  
  
  У цёмна-карых вачах прамільгнула цеплыня. Мае вочы захоплена слізгалі па ёй, ад прыгожых ног да доўгіх завостраных пальцаў, якія трымалі шклянку.
  
  
  
  "Учора я спрабавала звязацца з табой некалькі разоў ... Нік", - сказала яна, падкрэсліўшы маё імя. "Цябе нідзе не было".
  
  
  
  Апошняе пытанне было незададзеным.
  
  
  
  «Я быў у гасцях у старога сябра, які жыве ў Сукрэ, - сказаў я. "Яна папрасіла мяне застацца на ноч".
  
  
  
  "Яна?" Яе бровы прыўзняліся. "У вас ёсць сяброўка тут, у Балівіі?"
  
  
  
  «Я сустрэў яе, калі яна была ў Еўропе», - сказаў я, дапіваючы сваю шклянку. Тэрэзіна дапіла сваю, і я наліў нам яшчэ адну порцыю.
  
  
  
  «Мяркую, паездка таго каштавала», - з'едліва сказала яна. Цяжка было не ўсміхнуцца. Усе жанчыны падобныя адна на адну, яны хутка адчуваюць рэўнасць нават без усялякіх на тое падстаў.
  
  
  
  Яна заўсёды там, проста на паверхні.
  
  
  
  "Вельмі", - сказаў я. «Але тады яна не тыповая балівійская дзяўчына. Яна напалову немка, вельмі цёплая і ласкавая».
  
  
  
  "Што гэта значыць?" - раўнула Тэрэзіна.
  
  
  
  «Мне сказалі, што балівійскія дзяўчыны даволі анемічныя ва ўсім, што яны робяць, - сказаў я нядбайна. «Вышыня, як мне сказалі, разрэджвае кроў, стрымлівае іх… э-э… страсці».
  
  
  
  "Якое глупства!" Яе вочы ўспыхнулі, і на гэты раз я ўсміхнуўся. Адказ быў аўтаматычным, выкліканым абурэннем выпускніцы школы. Нават усміхнуўшыся, я зноў задумаўся аб гэтай "сялянскай дзяўчыне".
  
  
  
  Яе гнеў аціх гэтак жа хутка, як і ўспыхнуў, і я ўбачыў, што яна асцярожна мяне вывучае.
  
  
  
  "Вы сказалі гэта, каб убачыць маю рэакцыю, ці не так?" яна сказала.
  
  
  
  "Я б не стаў так паступаць", - запярэчыў я. Яна паднесла свой келіх да вуснаў, і мой погляд зноў упаў на аголены прыгожы выгін сцягна. Мне стала цікава, якой будзе гэтая дзіўная, кемлівая дзяўчына ў ложку. Чамусьці я не мог уявіць, каб яна блукала па ўзгорках з Чэ Геварай, ці Эль Гарфіа, ці кім бы ён ні быў. Аднак яна была тут у якасці эмісара лідэра партызан.
  
  
  
  Яна паварушылася, і яе грудзей нацягнуліся на блузку. Мая расслабляльная куртка расхінулася, і я ўбачыў, як яна паглядзела на маю аголеную грудзі, загарэлую, як яе ўласная аліўкавая скура, з напружанымі і цвёрдымі мускуламі.
  
  
  
  Я вырашыў падштурхнуць і паглядзець, што атрымалася. Былі рэчы, якім я хацеў навучыцца, а жанчына ў ложку пазбаўлена чагосьці большага за яе адзенне. Правільна ўзбуджаная, даведзеная жаданнем да апагею экстазу, жанчына ў ложку, як матадор на арэне, мае моманты ісціны.
  
  
  
  "Што, калі б я сказаў вам, што маёр Андрэола зрабіў мне вельмі павабную прапанову?" - Сказаў я, седзячы побач з ёй.
  
  
  
  Яна паціснула плячыма. «Гэтага і трэба было чакаць».
  
  
  
  "А што, калі я скажу, што мяне можна пераканаць прадаць Эль Гарфіа?" Я націснуў на яе. "Але мяне павінна было пераканаць нешта большае, чым грошы".
  
  
  
  "Навошта вам прадаваць Эль Гарфіа, калі прапанова ўрада так прывабна?" спытала яна. "Для такога чалавека, як ты, грошы - гэта ўсё".
  
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "А дзяўчыны ёсць дзяўчыны", - сказаў я.
  
  
  
  «Вы баіцеся, што ўрад Балівіі даведаецца пра гэта», - сказала яна, ігнаруючы апошнюю заўвагу.
  
  
  
  "Не я сказала. «Я проста думаю, што Эль Гарфіа мае патрэбу ў маіх таварах больш, чым ва ўрадзе. Ён быў бы пэўным пакупніком для большай колькасці, у той час як урад можа купляць іх з многіх крыніц».
  
  
  
  Я ўбачыў гнеў у яе вачах. "Табе гэта не падабаецца", - сказаў я. "Чаму б і не? Усё, што табе трэба, гэта прадаць твайму лідэру. Мае прычыны не важныя».
  
  
  
  "Прычыны заўсёды важныя", - парыравала яна.
  
  
  
  «З маёй зброяй Эль Гарфіа сапраўды можа зрабіць рэвалюцыю», - сказаў я. «І ў мяне ёсць шмат іншай зброі даступнай - па кошце. Я гатовы супрацоўнічаць з вамі».
  
  
  
  Я асцярожна, павольна правёў рукой па яе руцэ, праз блузку да пляча. Я пагладзіў яе па руцэ. Яна не адказвала, але я бачыў, што гэта дужанне.
  
  
  
  «Я мог бы прадаць яго Эль Гарфіа і ўраду», - сказаў я.
  
  
  
  «Калі вы прадасце Эль Гарфіа, вы не будзеце прадаваць нікому ў Балівіі, я вам гэта абяцаю», - холадна сказала яна. Я працягваў церці яе руку далонню, павольна, далікатна.
  
  
  
  «Са мной усё ў парадку, - сказаў я. «Калі ён набудзе, гэта не мае значэння для астатніх. Але падчас дастаўкі я павінен сустрэцца з Эль Гарфіа».
  
  
  
  Яна адхапіла руку і са здзіўленнем паглядзела на мяне. "Сустрэцца з Эль Гарфіа?" яна ахнула. "Я… я не думаю, што змагу гэта задаволіць".
  
  
  
  Я спытаў. "Чаму б і не?"
  
  
  
  «Гэта… гэта не можа быць зроблена», - запінаючыся, прамармытала яна. "Ён не дазваляе іншым сустракацца з ім".
  
  
  
  Я ўстаў і спыніўся, гледзячы на ??яе. "Тады мне давядзецца знайсці іншы спосаб дабрацца да Эль-Гарфіё", - рэзка сказаў я. Я здзівіўся, убачыўшы раптоўны страх у яе вачах, страх, змяшаны з гневам.
  
  
  
  "Навошта вам гэта рабіць, калі я тут, каб арганізаваць продаж, калі вы збіраецеся гэта рабіць?" - сказала яна, амаль сплятаючы словы ў хваляванні.
  
  
  
  "Але вы кажаце, што не можаце дапамагчы мне пазнаёміцца з Эль Гарфіа", - сказаў я. "І гэта ўмова, калі я збіраюся прадаць яму зброю".
  
  
  
  «Я сказала, што гэта будзе вельмі цяжка», - сказала яна ўжо спакайней. “Я не казала, што не змагу гэтага зрабіць. Калі вы пагадзіцеся прадаць, я зраблю наступны крок. Але спачатку я павінен ведаць, што вы прадасце яму».
  
  
  
  "Важна, каб я меў справу з вамі, калі я маю справу з Эль Гарфіа?" Я спытаў.
  
  
  
  "Вельмі", - сказала яна, і ў гэтым аднаслоўным адказе не было ні найменшай памылкі. Я задавалася пытаннем, чаму гэта было так важна. Няўжо Эль Гарфіа даў ёй гэтае заданне ў якасці цеста? Магчыма, ёй трэба было неяк праявіць сябе. Ці, можа, яна хацела праявіць сябе самастойна. Усё, у чым я быў упэўнены, - гэта тое, што яна відавочна хацела прыняць удзел у гэтым, калі я вырашу прадаць яе Эль Гарфіа.
  
  
  
  Чаму, падумаў я; гэта заінтрыгавала мяне.
  
  
  
  Я хацеў даведацца, і я ведаў, што адзіны шанец, які ў мяне быў, быў у ложку. Я прыняў хуткае самаахвярнае рашэнне. Займацца любоўю з Тэрэзінай было б законным заняткам з майго боку пры выкананні службовых абавязкаў. Я ўсміхнуўся сам сабе, ведаючы, што Хоуку спадабаюцца гэтыя развагі. Па праўдзе кажучы, цёмнавокая, дзіўная кволая істота, якая сядзіць побач са мной, магла спакусіць і каменную статую, а я быў далёкі ад гэтага. Я пераключыў перадачы.
  
  
  
  «Раскажы мне пра сябе, Тэрэзіна», - сказаў я, кладучы руку на яе бліскучыя чорныя валасы. "Як такая мілая дзяўчына трапляе ў партызанскі атрад?"
  
  
  
  Яна ўсміхнулася і паглядзела на мяне. "Як можа такі прыгожы мужчына стаць такім беспрынцыпным прадаўцом боепрыпасаў?" - запярэчыла яна.
  
  
  
  Я зноў зразумеў, што яна вельмі кемлівая.
  
  
  
  «Я спачатку спытаў цябе, - сказаў я.
  
  
  
  Яна паціснула плячыма. «У маёй гісторыі няма нічога захапляльнага. Я нарадзілася на ферме ў гарах. Як і ўсе астатнія, гэта была бедная ферма, і менавіта з такіх людзей, як мой народ, Эль Гарфіа вярбуе сваіх паслядоўнікаў. Гэтыя сяляне даглядаюць жывёл, апрацоўвае глебу, часам збірае лісце кокі».
  
  
  
  Я захоўваў выраз твару, пакуль глядзеў, як яна пацягвае свой напой. Калі б гэтыя рукі калі-небудзь працавалі на ферме, я быў гатовы з'есці стог сена. Мая сістэма папярэджання пачала настойліва гусці.
  
  
  
  "Якія жывёлы на вашай ферме?" Я спытаў.
  
  
  
  "Авечкі, - сказала яна і хутка дадала, - козы і свінні таксама".
  
  
  
  Я спытаў. «Чым вы іх корміце тут, у Балівіі?»
  
  
  
  «О, як звычайна, - сказала яна. "Гэтак жа, як вы іх корміце дзе-небудзь яшчэ".
  
  
  
  «Добрая спроба, лялячка, - змрочна падумала я, - але гэтага недастаткова. Гэта было плыўнае ўхіленне, але фермерская дзяўчынка сказала б не толькі, які корм, але і колькі яго трэба. Але пакуль мы размаўлялі, я не зводзіў з яе вачэй, дазваляючы пачуццю, якое я адчуваў, выяўляцца само сабой. Цяпер я падышоў да яе з расшпіленай курткай і абхапіў яе падбародак рукой.
  
  
  
  «Думаю, я табе б вельмі спадабаўся, Тэрэзіна, – сказаў я, – калі б я не быў такі «беспрынцыповы».
  
  
  
  Яе вочы свяціліся цёмным агнём. "Вы вельмі прывабны мужчына", - прызнала яна.
  
  
  
  "А вы занадта поўныя ідэалістычных думак", - сказаў я. «Але я магу прымусіць цябе забыцца пра іх, прынамсі, на час».
  
  
  
  "Ці можаш ты?" яна сказала, і ў яе вачах было нявыказанае слова: паспрабуй.
  
  
  
  Я нахіліўся і пацалаваў яе, спачатку далікатна, а затым прыціснуў яе вусны сваімі. Мой мову слізгануў па яе прыадчыненым вуснам у яе рот. Яна спрабавала адапхнуць мяне, але я трымаў яе занадта моцна. Я прыціснуўся аголенымі грудзьмі да яе напружаных грудзей, пакуль, нарэшце, яна не вырвалася.
  
  
  
  "Не", - сказала яна. "Не, я… я не буду".
  
  
  
  «Цярэзіна, што ты за фермерша?» - Сказаў я, кладучы руку ёй на шыю. Гэта быў наўмысны ўдар ніжэй за пояс. "Я ніколі не ведала дзяўчыну з фермы, якая не верыла ў натуральныя ўчынкі".
  
  
  
  Я пацалаваў яе зноў, на гэты раз мацней, дазваляючы сваёй мове гуляць у яе роце, пакуль я моцна трымаў яе галаву. Яна спрабавала супраціўляцца, але яе рукі былі бяссільныя, а адкрыты рот адказаў уласным жаданнем. Цяпер яе рукі былі на маіх грудзях, сціскаючыся і расціскаючыся, пакуль яна змагалася супраць уласнага жадання. Я хацеў гэтую захапляльную дзяўчыну, але стрымліваўся, вырашыўшы выкарыстоўваць усе магчымыя хітрыкі, каб давесці яе да кропкі кіпення, калі адкрытае жаданне змяце ўсе прэтэнзіі і засцярогі.
  
  
  
  Я адхіліўся і прыціснуў яе твар да грудзей. «Прайшло шмат часу з таго часу, як у цябе быў мужчына», - сказаў я, гледзячы на яе твар, якое было не зусім у цемры. Я адчуваў у ёй голад.
  
  
  
  "Чаму ты гэта сказаў?" яна ўспыхнула, і я ведаў, што патрапіў сапраўды ў мэту.
  
  
  
  "Скажы мне, што я памыляюся", - сказаў я.
  
  
  
  "Я ... я не здаюся лёгка", - сказала яна, абараняючыся. «Магчыма, я занадта пераборлівая».
  
  
  
  "І, магчыма, па няправільных прычынах", - сказаў я, груба, амаль груба прымушаючы яе вярнуцца на канапу. Я не даў ёй часу адказаць, калі прасунуў руку ўніз па свабодным адкрытым рыльца блузкі і абняў адну з яе грудзей. У тое ж імгненне я прыціснуў яе рот сваім, лашчачы яе вусны сваёй мовай. Я выцягнуў яе мяккую грудзі з цеснай блузкі, і яна ахнула. Яе рукі на маёй шыі нястрымна сціснуліся.
  
  
  
  «Не, не», - выдыхнула яна, калі яе грудзей адказалі на маё дакрананне, іх мяккія кончыкі прыўзняліся ў нецярплівым чаканні. Я далікатна пацёр вялікім пальцам соску, і Тэрэзіна выдала ціхія пратэстуючыя гукі, якія не мелі ніякага сэнсу. Яе зачыненыя вочы і востраканцовыя соску, яе ліхаманкавая хватка на маёй шыі, яе напружаны жывот - вось сапраўдны адказ.
  
  
  
  Хуткім рухам я зняў з яе блузку і сцягнуў яе праз галаву. Яна адкрыла вочы, і я ўбачыў у іх змешаныя жаданне і страх. Я здушыў страх, пакінуўшы толькі жаданне, калі я нахіліўся і ўзяў яе грудзі ў свой рот, абводзячы мовай мяккі кончык.
  
  
  
  Тэрэзіна закрычала ад задавальнення. Яна курчылася і плакала, і зноў яе вусны казалі адно, а цела казала іншае. Нарэшце яна перастала пярэчыць і павярнулася да мяне з дзіўнай пяшчотай. Яна пяшчотна прыціснула маю галаву да сваіх грудзей.
  
  
  
  «Займіся каханнем са мной, Нік, - сказала яна, зачыніўшы вочы.
  
  
  
  Цяпер яна была аголена побач са мной, нашы целы прыціснуліся адзін да аднаго. На імгненне яна ўзяла мой твар у далоні, а затым зноў прыціснула іх да сваіх грудзей, да далікатнай, салодкай скуры жывата. У яе рухах было вытанчанасць і далікатная, далікатная саладосць, калі я лашчыў яе сцягна і выявіў, што яе цяпло чакае майго дотыку. Яна ўздыхнула, і на яе твары з'явілася ўсмешка.
  
  
  
  Я лашчыў яе самае ўнутранае істота, слухаючы пяшчота яе ўмольнага голасу, назіраючы за хупавымі, тонкімі рухамі яе рук, яе рук. Калі Тэрэзіна была сялянскай дзяўчынай, яна не была падобная ні на адну сялянскую дзяўчыну, якую я калі-небудзь ведаў. У гэты час жадання яна была далікатным стварэннем, дзяўчынкай, кожны жэст і рух якой казаў не аб ферме, а аб вытанчанасці і культуры. Але калі яна падняла для мяне ногі, я адклаў у бок гэтыя ашчадныя назіранні і цалкам пагрузіўся ў задавальненні яе цела.
  
  
  
  Кім бы ні была Тэрэзіна, я ведаў, што рана ці позна даведаюся. Прама зараз яна была кахаючай, гарачай, напружанай дзяўчынай, якая чакала таго, што я магу ёй прынесці, жадаючы прапанаваць мне свае скарбы. Па меры таго, як я рухаўся ў ёй, нецярплівыя ўздыхі Тэрэзіны станавіліся ўсё гучней і даўжэй, пакуль яна з уздрыганнем з самых глыбінь душы не падышла да мяне, і праз некалькі імгненняў мы ляжалі разам у свеце пачуццёвага задавальнення.
  
  
  
  Рэчы, пра якія я думаў, зноў нарынулі на мяне пасля цёплых пасля заняткаў каханнем. У тыя моманты, калі панавала страсць, Тэрэзіна адкрывала не толькі сваё цела. Яна была гарачай, энергічнай, але ў ёй была вытанчанасць, прыроджаная пяшчота. Дама займаецца каханнем інакш, чым шлюха. У Тэрэзіне не было нічога прызямлёнага, тыповага для дзяўчыны, якой яна прыкідвалася. Я быў перакананы; яна не была сялянскай дзеўкай ці простай вясковай дзяўчынай. Я не ведаў, у чым была яе гульня, толькі тое, што яна была фальшыўкай.
  
  
  
  Тады я не здзівіўся, калі яе рука пагладзіла маю шчаку, і яна сказала, яе голас быў з адценнем смутку: "Ты выдатны", - сказала яна. "Я б хацеў, каб мы засталіся такімі і забыліся пра астатні свет".
  
  
  
  Я ўзяў мяккую грудзі ў далонь, і яна прыціснулася далонню да маёй. "Я ведаю, што ты маеш на ўвазе", - сказаў я. "Было б добра, ці не так?"
  
  
  
  Яна уткнулася галавой у выгін майго пляча і пяшчотна правяла рукой уверх і ўніз па маім целе. Яна спакойна ляжала побач са мной, час ад часу рухаючы рукой, яе нага часткова ляжала на маім жываце. Але нельга было забыць свет, ні для мяне, ні для яе, і, нарэшце, яна прыўзнялася на локці і сціпла надзела жоўтую блузку на аголеную грудзі. Яна цвяроза паглядзела на мяне.
  
  
  
  "Цяпер вы будзеце прадаваць Эль Гарфіа?" спытала яна.
  
  
  
  "Ты кажаш так, як быццам ты шкадуеш, калі б я гэта зрабіў", - здзівіўся я.
  
  
  
  «Гэта глупства казаць», - хутка сказала яна. "Я проста хачу ведаць, вось і ўсё, цяпер, калі ты атрымаў тое, што хацеў".
  
  
  
  У яе голасе была відавочная горыч. Але я быў пракляты, калі б мог зразумець чаму. Гэта была незразумелая маленькая страва.
  
  
  
  "Можа, мне хацелася б большага", - нядбайна сказаў я.
  
  
  
  Яе вочы глядзелі на мяне, і я ўбачыў у іх гнеў з адценнем смутку.
  
  
  
  "Я ўпэўнена, што ты будзеш", - сказала яна. "Шкада, што ты жадаеш па няправільных прычынах".
  
  
  
  Я схапіў яе і прыцягнуў да сябе. "Жаданне - гэта сама па сабе прычына", - сказаў я. «Хіба табе не спадабалася? Можа, я змагу лепей».
  
  
  
  Я зноў пагладзіў яе мяккія, поўныя грудзі. Адразу яе ногі прыціснуліся да мяне, і яна курчылася і стагнала, змагаючыся з сабой.
  
  
  
  "Стоп!" яна ахнула. «Спыніце… калі ласка. Добра, мне гэта спадабалася… занадта». Яна вырвалася. "Мне шкада, што гэта павінна было здарыцца па прычынах, па якіх гэта адбылося".
  
  
  
  "Гэта адбылося таму, што мы хацелі адзін аднаго", - сказаў я.
  
  
  
  «Так, але былі і іншыя прычыны», - адказала яна, уткнуўшыся тварам у мае грудзі, з тым дзіўным сумам у голасе. “Гэта вельмі дрэнна па іншых прычынах. Калі б не гэта, гэта было б самым поўным у маім жыцці».
  
  
  
  Я ведаў, што яна мела на ўвазе, што я хацеў яе як частка цаны за продаж Эль Гарфіа. Яна не разумела, што я хацеў, каб яна даведалася пра яе тое, што яна зараз раскрывала зноў. Адчувальнасць, якую яна выяўляла, не спалучалася з сялянскім мінулым. Усё больш і больш я пачынаў думаць, што яна была добра адукаванай, самаадданай рэвалюцыянеркай, магчыма, перабежчыкам з вышэйшага саслоўя, верагодна, экспартаванай у Балівію, як і Чэ Гевара. Чэ быў чалавекам значных мірскіх вынаходстваў; ён, верагодна, вырашыў, што паслаць яе простай сялянскай дзяўчынай было б у яго характары. Я назіраў, як яна надзела астатнюю вопратку, і ведаў адно: якая б ні была прычына маскараду, на яе прыемна было глядзець і мець.
  
  
  
  У дзвярах яна павярнулася да мяне. «Я вярнуся заўтра. Магчыма, ты прымеш сваё рашэнне».
  
  
  
  «Дамовіцеся, каб я сустрэўся з Эль Гарфіа, і тады паглядзім», - сказаў я. “У вас ёсць некалькі дзён. Я мушу зноў з'ехаць заўтра. Дайце мне месца, дзе я змагу зьвязацца з вамі, калі вярнуся».
  
  
  
  "Не." Яна пахітала галавой. "Гэта немагчыма. Я звяжыцеся з вамі».
  
  
  
  Яна пайшла, а я выключыў святло і расцягнуўся на ложку. Яна сказала вельмі праўду: пры іншых абставінах тое, што адбылося б, было б сапраўды завершаным...
  
  
  
  
  8.
  
  
  
  
  Гэта было шэрае світанне, і гэта будзе шэры дзень, які я бачыў. Гэты цудоўны балівійскі дождж, чыльчэа, ішоў, калі я зноў прыехаў на патрапаным старым фордзе ў Качабамбу і выкаціў верталёт са склада.
  
  
  
  Я ўважліва агледзеўся, перш чым узляцець, і праз імгненне я шчасна падняўся ў паветра, накіраваўшыся да гор. На гэты раз у мяне не было праблем з пошукам аранжавай каністры і малюсенькай паляны. Я паставіў верталёт і паспяшаўся па вузкай сцяжынцы да карчмы.
  
  
  
  Калі я падышоў да кабіны, Мануэль выйшаў, трымаючы напагатове карабін. Калі ён убачыў, што гэта я, ён апусціў пісталет.
  
  
  
  «Добрай раніцы, Нік, - сказаў ён. "Спачатку я не быў упэўнены, што гэта ты". Больш ніхто не падтрымаў яго, што мяне здзівіла.
  
  
  
  "Вы адзін?" Я спытаў.
  
  
  
  "Астатнія ў хаціне", - сказаў ён. «Гэта дрэнная раніца. Чэзарэ, Эдуарда, Ола і Луіс - усе хворыя. Учора ўвечары мы прыгатавалі крыху юкі, і, магчыма, яна была прыгатавана недастаткова добра, таму што сёння ў іх вялікая хвароба. Толькі Антоніа і я яе пазбеглі».
  
  
  
  Ён павярнуў назад да таперы, і я рушыў услед за ім. Унутры я выявіў, што ўсе яны стаялі з вінтоўкамі напагатове, выглядалі змардаванымі і жаўтлявымі.
  
  
  
  Я спытаў. "Што вы робіце?"
  
  
  
  “Вы прыйшлі. Мы ідзем з вамі», - адказаў Ола.
  
  
  
  "Глупства", - сказаў я. "Я вярнуся зноў."
  
  
  
  «Не, - сказаў ён. «Цяпер мы дастаткова здаровыя. Акрамя таго, забойства партызан прымусіць нас адчуць сябе лепш». Я ўбачыў рашучасць у яго вачах.
  
  
  
  «Мы заўважылі яшчэ адзін маленькі атрад Чэ Гевары», - працягнуў Ола, яго голас стаў усхваляваным. «Гэтая група праводзіць свой час, здзяйсняючы набегі на гандолы, якія праязджаюць па цясніне дарогі тры разы на тыдзень».
  
  
  
  Я ведаў, што гандола - гэта балівійскі ідыёма для маленькага аўтобуса. «Яны бяруць грошы ў пасажыраў, але, больш за тое, гэтыя рэйды распаўсюджваюць чуткі аб іх сіле. Гэта робіць уражанне на сялян і палягчае вярбоўку людзей для ўблюдка».
  
  
  
  "Навіны хутка распаўсюджваюцца ў гэтых гарах", - уставіў Луіс. «Чуткі аб нашым рэйдзе ўжо распаўсюдзіліся. Мы чулі, што верхавод партызан у лютасці».
  
  
  
  "Мы ўвайшлі ў вёску за два кіламетры ад нас", - растлумачыў Чэзарэ. «Мы пайшлі разведаць і, магчыма, знайсці чако з некаторымі прадуктамі і чокло. Старая жанчына расказала нам, што хадзілі чуткі аб бойцы паміж двума партызанскімі атрадамі».
  
  
  
  Я смяяўся. "Добра", - сказаў я. "Вы што-небудзь знайшлі ў чако?" На зямлі чако вырошчвалі гародніну і садавіну. "Jocos" быў смачным зімовым кабачком, а "choclos" - салодкай кукурузай у катахах.
  
  
  
  "Мы знайшлі і тое, і іншае", - сказаў Ола. «Але зараз мы напалі на гэтую банду, якая здзяйсняе набег на гандолы, ці не так? У іх быў лагер прыкладна ў дне шляху адсюль, але яны маглі яго перанесці».
  
  
  
  "Тады мы не будзем іх шукаць", - сказаў я. "Мы возьмем прыклад з гісторыі амерыканскага Захаду". Я ўбачыў, як іх вочы ўважліва загарэліся. «Вы кажаце, што яны здзяйсняюць набег на гандолы, якія ідуць па цясніне. Мы ўдарым па іх, калі яны спыняць наступную гандолу. Гэта заб'е двух зайцаў адным стрэлам. Яны не будуць гатовыя да нападу, і пасажыры будуць абавязкова расказваць людзям пра нашу контратаку”.
  
  
  
  "Магніфіка!" - Усклікнуў Ола, і на яго грубым твары расплылася шырокая ўсмешка. "Мы ідзем!"
  
  
  
  Яны ўручылі мне згорнутае понча, якое можна было выкарыстоўваць у якасці спальнага мяшка, і мы рушылі ў дарогу. Мы ішлі на чале з Луісам, пакуль святло не стала саступаць месца цемры. Калі ноч зрабіла рух занадта марудным і цяжкім, мы спыніліся.
  
  
  
  "Мы амаль у мэты", - сказаў Луіс. Прама праз невялікі грэбень наперадзе . Ён дастаў чанкаку, цукеркі з нерафінаванага цукру, поўныя энергіі і натуральнай прысмакі. Было цёпла, і мы захуталіся ў понча, дазваляючы дробнаму дажджу закалыхваць нас.
  
  
  
  
  9.
  
  
  
  
  Раніцай не было сонца, але змены тэмпературы было дастаткова, каб абудзіць нас.
  
  
  
  Луіс меў рацыю. Адразу за невялікім грэбенем мы падышлі да краю дарогі, якая вядзе праз яр. Мы згорбіліся ў кустах каля дарогі.
  
  
  
  «Партызаны прыйдуць праз дарогу, - сказаў Ола. "Мы назіралі за імі, і кожны раз яны робяць адно і тое ж".
  
  
  
  "Як хутка прыбудзе гандола?" Я спытаў.
  
  
  
  Ола мякка ўсміхнуўся. "Кожны раз, калі вадзіцель адчувае жаданне весці машыну, а аўтобус - рух", - сказаў ён.
  
  
  
  Я ўладкаваўся для, магчыма, доўгага чакання, понча пада мной на вільготнай зямлі. Мы прамаўчалі, бо на дарозе праз яр мы ўбачылі слабы рух у кустах, што азначала, што прыбылі партызаны. Мне стала цесна, і прайшло некалькі гадзін, калі я пачуў слабы гук матора, які цяжка пыхкаў. Нарэшце з'явіўся аўтобус, які павольна рухаўся праз яр.
  
  
  
  Гэта быў старажытны школьны аўтобус, на якім быў пабудаваны высокі багажнік на даху, зараз загружаны сумкамі, чамаданамі і заплечнікамі. Ён наблізіўся да нас, паволі рушыў наперад, калі партызаны праз дарогу нанеслі ўдар. Двое з іх выбеглі перад аўтобусам, абстраляўшы кіроўцу, які тут жа спыніўся. Астатнія - усяго каля шасці чалавек - сталі ў чаргу, нацэліўшы свае вінтоўкі на перапалоханых пасажыраў.
  
  
  
  Пасажыры пачалі выходзіць з аўтобуса гуськом, падняўшы рукі ўверх. Я паглядзеў на Ола і кіўнуў. Побач з аўтобусам стаялі партызаны, падштурхоўваючы пасажыраў з вінтоўкамі да выхаду. Для маіх добрых стралкоў яны былі лёгкай здабычай. Усё, што нам трэба было зрабіць, гэта асцярожна страляць, каб не забіць пасажыраў.
  
  
  
  Я падняў карабін, прыцэліўся і стрэліў. Астатнія стралялі амаль як мужчына ззаду мяне. Партызаны падалі, як цацачныя салдацікі, якіх збіла раззлаванае дзіця. Мы выскачылі на адкрытае месца. Напалоханыя ўдвая пасажыры стаялі нерухома. Калі мы загналі іх назад у аўтобус, яны ўсё яшчэ не ведалі, што менавіта адбылося на іх здзіўленых вачах.
  
  
  
  «Эль Гарфіа - нікчэмнасць», - сказаў я кіроўцу, пакуль астатнія слухалі. «Вярніся ў свае вёскі і скажы ім, што ты бачыў, як яго людзі былі забітыя. Скажы ім, што за ім будуць паляваць тыя, хто спыніць гэтыя рабаванні і забойствы раз і назаўжды. Скажы ўсім, што далучацца да яго - дакладная смерць».
  
  
  
  Мы глядзелі, як гандола павольна пыхкае, а затым рушылі назад. У нашых сутыкненнях з партызанамі нам пакуль шанцавала, хоць гэта быў поспех, які прыходзіць з дбайным планаваннем і дасведчанымі байцамі. Я ведаў, што так будзе не заўсёды, і злавіў сябе на думцы, што тады ў нас узнікнуць вялікія праблемы.
  
  
  
  Калі мы падышлі да хаціны, было цёмна. Ола і іншыя хворыя, здавалася, былі гатовыя абрынуцца. Яны пераўзышлі свае фізічныя магчымасці, і зараз іх адолела стомленасць.
  
  
  
  Я паціснуў усім рукі і вярнуўся на паляну да верталёта, прабіраючыся адзін у цемры густога лесу. На шчасце, шлях быў даволі выразна абазначаны, і мне ўдалося на ім застацца.
  
  
  
  Дождж нарэшце спыніўся, калі я вылецеў у Качабамбу. Я прыбыў туды ў глухой цемры ранняй раніцы, і ўжо досвіткам я заехаў на старым фордзе ў Ла-Пас. У нумары гатэля я скінуў брудную вопратку, хутка прыняў душ і зноў упаў у ложак у выяве Мікалая фон Шлегеля, гандляра зброяй.
  
  
  
  
  10.
  
  
  
  
  На шчасце, я моцна сплю, і мае аднаўляльныя сілы добрыя. Я кажу "на шчасце", таму што мой тэлефон зазваніў у сярэдзіне раніцы, каб паведаміць, што сеньярыта Іяланда Дэмас збіраецца наверх. Я пачысціў зубы і нацягнуў штаны, калі яна пастукала. Так я адчыніў дзверы, апрануты толькі ў штаны, і з цікавасцю ўбачыў, як яна глядзіць на мяне. На ёй зноў было паліто з альпакі, але пад ім была простая сукенка бардовага колеру з зашпількай-маланкай спераду. Яе некалькі кароткай постаці дапамагала плыўная даўжыня лініі, а яе грудзей шчыльна прылягалі да простага ліфа, які я заўважыў. Але ў асноўным я ўсведамляў поўныя пачуццёвыя вусны і тлеюць вочы, якія паказваюць на ўнутраны вулкан.
  
  
  
  Вусны раздражнёна надзьмуліся.
  
  
  
  "Я чакала, што ты патэлефануеш мне", - сказала яна, кідаючы паліто на крэсла. "Асабліва пасля таго, пра што мы казалі ў апошні раз, калі я быў тут".
  
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Ты маеш на ўвазе, каб атрымліваць асалоду ад адзін аднаго? Я не забыўся. Я быў заняты».
  
  
  
  "Вы атрымалі іншую прапанову?" спытала яна. «Ты сказаў мне, што дасі мне шанец прапанаваць табе што-небудзь лепшае».
  
  
  
  Цяпер унутрана ўсміхаючыся, я падумаў аб Тэрэзіне. Я быў бы шчаслівы даць гэтай пышнай істоце перада мной шанец стаць лепшым.
  
  
  
  «Вы вельмі настойлівыя, Іяланда», - раздражняльна сказаў я. «Фактычна, ты толькі што разбудзіла мяне. Учора я лёг спаць вельмі позна, працаваў».
  
  
  
  «У Акадэміі Святой Анжэлы нас вучылі быць настойлівымі», - сказала яна і правяла мовай па вуснах. «Яны, чорт вазьмі, не вучылі цябе гэтаму ў Сэнт-Анджэле», - падумаў я, назіраючы за ёй.
  
  
  
  "Я атрымаў некалькі прывабных прапаноў", - сказаў я.
  
  
  
  Яна падышла і ўстала перада мной, паклаўшы рукі мне на грудзі. Яны былі гарачымі на маёй голай скуры. «Я магу прапанаваць табе столькі ж грошай і яшчэ сёе-тое», - сказала яна, гледзячы на мяне, і цяпер яе тлеюць вочы загарэліся.
  
  
  
  "Дакажы гэта", - сказаў я.
  
  
  
  Яна працягнула руку і абняла маю шыю. Яна пацалавала мяне, але стрымлівалася. Я тузанула маланку, пацягнуўшы яе цалкам уніз. Яна адступіла назад, калі сукенка расхінулася, і я быў здзіўлены, убачыўшы, што на ёй не было бюстгальтара, толькі пара ружовых трусікаў бікіні. Яе грудзей былі пышныя, яны стаялі прама, тырчалі ўверх, згладжваліся на ніжняй баку саскоў, ствараючы круглявую прыпаднятую лінію.
  
  
  
  Яна глядзела на мяне, яе дыханне пачасцілася, вочы дзіка пацямнелі. Я павольна зняў сукенку з яе плячэй і дазволіла яму ўпасці. Мае рукі слізганулі па яе выдатным плячах да яе грудзей. Яна прыціснула да іх мае рукі і прыціснулася да мяне, яе рот быў адкрыты, яе мова нагадваў лютую змяю, якая кідаецца ўнутр і вонкі.
  
  
  
  Яна разарвала мае штаны, пакуль я не стаў перад ёй голым, затым сцягнула трусікі бікіні. Яна зноў напала на мяне, і я ўбачыў амаль дзікае святло ў яе вачах, як быццам яна ўдзельнічала ў спаборніцтве. Яна была агрэсіўнай, дзікай, амаль жорсткай. Яна прыціснулася да мяне, калі я падняў яе і занёс у спальню.
  
  
  
  На ложку яна схапілася за мяне з крыкамі задавальнення, вырываючыся з маіх рук, каб даследаваць маё цела рукамі і вуснамі. Затым яна ўпала на мяне, яе тулава круцілася і штурхалася, яна ехала верхам, стагнала і задыхалася ў сэксуальным вар'яцтве. Я быў ахоплены яе запалам і адпавядаў яе агрэсіўнасці, крыху паправіўшы яе, калі яна ўскрыкнула ад гарачага жадання.
  
  
  
  "Яшчэ, чорт", - выдыхнула яна. «Больш, больш. Мацней… зараз». Чым цвярдзей мае ласкі, тым больш яна адказвала з дзікай стараннасцю, супастаўляючы іх з уласнай жорсткасцю. Пыхлівы прахалодны фасад апусціўся. Яна была кабылай у паляванні, запаленай жаданнем займець жарабца, выкарыстоўвала хітрыкі і мову, якой ніхто ніколі не вучыўся ў Акадэміі Святой Анжэлы.
  
  
  
  Я пагрузіўся ў яе, і яна ўскінула тулава ўверх у курчах апантанага экстазу, то стогн, то праклінаючы. Раптам я зразумеў, што гэта сялянская дзяўчына - простая, неўтаймаваная, жывёльная. Калі яна скончыла, яе кароткія ногі сціснуліся вакол маёй таліі, як ціскі, а яе гладкі круглы жывот уздыбіўся, як поршань, на вялікай хуткасці.
  
  
  
  Як і ў Тэрэзіны, у Іаланды быў момант ісціны, той момант, калі запал прымушае яго прыкідвацца. Уладная, прыстойная спадчынніца алавяных руднікоў аказалася зямной прымітыўнай дзеўкай. Абедзве жанчыны былі фальшыўкамі, выдаючы сябе за тое, кім не былі. Чаму, падумаў я, лежачы побач з Іяландай, любуючыся гэтымі цудоўнымі грудзьмі. Яе пышнае цела было неверагодна захапляльным, захапляльнымі былі імклівыя парогі і дзікія вятры. Чаму падвойны маскарад. Я павінен быў даведацца.
  
  
  
  Я глядзеў, як Іяланда ўстала, увайшла ў гасціную і вярнулася з сукенкай.
  
  
  
  "Задаволены?" сказала яна, становячыся на калені побач са мной, каб прыціснуцца сваімі грудзьмі да маіх грудзей. Яна рушыла ўверх і пацерла імі мой твар. Калі яна спусцілася і спынілася, я ўбачыў, што яна захоча пачаць зноў. Але я адмовіўся ад гэтага. У мяне была дзіўная падвойная гульня, і я павінен быў яе абдумаць. Мне не хацелася бачыць, як яна прыкрывае гэтыя сакавітыя грудзі, але я проста адкінулася на спінку крэсла і глядзела на яе сукенку.
  
  
  
  "Добра?" - запатрабавала яна адказу, і напышлівасць вярнулася на месца. "Я атрымаю стрэльбы?"
  
  
  
  «Я павінен дачакацца канчатковай прапановы ўрада», - спыніў я яе. "Калі яно ў мяне будзе, я пазваню табе, і мы зможам абмеркаваць гэта зноў".
  
  
  
  "Такое ж абмеркаванне, якое мы толькі што правялі?" - Спытала яна, гледзячы на мяне з-пад апушчаных стагоддзе.
  
  
  
  "Такое ж", - сказаў я, усміхаючыся. «Я ўпэўнены, што ўсё, што мне трэба, гэта крыху больш пераканаўча, каб дапамагчы мне прыняць рашэнне. Дарэчы, толькі для маіх уласных запісаў, дзе гэтая твая алавяная шахта?»
  
  
  
  Паўза была амаль незаўважнай, але я яе ўлавіў. «На ўсход ад Эль-Пуэнтэ», - лёгка сказала яна. «Паміж Піраем і Грандэ, у невялікай даліне».
  
  
  
  Я кіўнуў, надзеў штаны і пайшоў з ёй да дзвярэй. Яна пацалавала мяне такім пацалункам, які немагчыма забыцца, і я глядзеў, як яна ішла па калідоры, звяртаючы ўвагу на вельмі асцярожныя крокі, вывучаныя жэсты.
  
  
  
  Я зачыніў дзверы і наліў сабе выпіць. Тэрэзіна і Іяланда. Абодва яны спрабавалі выставіць мяне лохам. Я дапіў напой і засмяяўся.
  
  
  
  
  11.
  
  
  
  
  Я вырашыў устаць раніцай. Сонца свяціла яркім і цёплым для разнастайнасці, пакуль я ехаў на старым Фордзе па дарозе ў Качабамбу.
  
  
  
  Выкарыстоўваць верталёт у такі час дня было б небяспечна для выкрыцця і катастрофы, таму я праехаў праз Качабамбу, па дарозе міма старога склада і далей у аддаленыя горы.
  
  
  
  Я ехаў па адной з вузкіх горных дарог, адзначаных 30-футавай Puya raimondii, самай высокай травой у свеце і сваяком ананаса ў Андах, калі я заўважыў закінутую місію. Я заехаў у двор, выйшаў з машыны і ўвайшоў у прахалодную цемру старых дамоў.
  
  
  
  Большая частка галоўнага будынка і свяцілішча была ў добрым стане. Я адзначыў гэтае месца ў розуме і на невялікай карце, якую я нёс. Ён мог бы стаць зручным месцам сустрэчы ці арыенцірам у гарах.
  
  
  
  Рухавік маленькага форда пачаў напружвацца і пыхкаць, калі я паднімаўся вышэй, дзе паветра было разрэджаным. Спускаючыся пад гару, я знайшоў раку Пірай, а потым раку Грандэ. Я даследаваў спачатку захад, потым усход. Я не знайшоў нічога падобнага на алавяную шахту.
  
  
  
  Каб быць дбайным, я перасек невялікі мост праз Гранд і даследаваў іншы бок. Там не было нічога, акрамя густой дзікай мясцовасці, і я павярнуў назад. Я падышоў да таго, што лічылася вёскай, але насамрэч гэта была група старых будынкаў, прыхінутых адзін да аднаго для ўзаемнай падтрымкі, як куча п'яных. Старая жанчына штурхала двух казлоў праз адзіную вуліцу доўгай палкай. Паколькі ў яе там былі карані, я спыніўся і паклікаў яе.
  
  
  
  Яна выслухала маё пытанне аб алавянай шахце, пільна назіраючы за мной маленькімі цёмнымі вочкамі, настолькі схаванымі пад зморшчынамі маршчыністай скуры, што іх было ледзь прыкметна. Павярнуўшыся, яна паклікала адзін з дамоў. З'явіўся сівы стары вакеро, на яго плячах была адрына, а на галаве - патрапанае саламянае самбрэра. Ён падышоў да машыны і абапёрся аб дзверы.
  
  
  
  «Вы заблудзіліся, сеньёр, - сказаў ён. "Тут няма шахты".
  
  
  
  Я спытаў. "Ты ўпэўнены?"«Я шукаю алавяную шахту».
  
  
  
  "Няма алавянай шахты", - паўтарыў ён. "Нічога такога".
  
  
  
  Я настойваў. "Можа быць, у іншай даліне паблізу?"
  
  
  
  «Тут няма руднікоў, - сказаў ён, ківаючы галавой. Жанчына падышла да яго і таксама паківала галавой. «Можа, дзвесце, трыста міль там шахта». Ён паціснуў плячыма. "Не тут."
  
  
  
  Я падзякаваў ім і павярнуў на старой машыне назад у бок Качабамбы. Я ня быў вельмі зьдзіўлены, але мне трэба было праверыць гісторыю Іяланды. Чорт, яна магла быць выключэннем, якое пацвярджае правіла. Яе маглі выкінуць з тузіна тых, хто скончыў школу за гіперсэксуальнасць.
  
  
  
  У глыбіні душы пачало фармавацца невыразнае падазрэнне. Я вырашыў, што час дзейнічаць. Мне ніколі не падабалася, што мяне разыгрываюць як лоха, ніколі. Прыгожыя, сэксуальныя дамы ў гэтым плане не ламалі больш, чым хто-небудзь іншы.
  
  
  
  Я паехаў на ўскраіну Качабамбы, прыпаркаваўся пад дрэвамі. Качабамба не была дастаткова вялікай, каб незнаёмец мог тырчаць увесь дзень, не выклікаючы цікавасці, таму я наогул пазбягаў горад. Я застаўся ў машыне, то драмаў, то глядзеў, як фермеры гоняць сваіх нешматлікіх свіней і коз на рынак. Мне было цікава, што яны скажуць, калі калі-небудзь убачаць вялізны статак свіней на ферме Сярэдняга Захаду. Мусіць, паглядзяць недаверліва.
  
  
  
  Дзень, нарэшце, падышоў да канца. Я выйшаў з машыны і расцер ногі. Чаканне дало мне час завяршыць свой план. Я збіраўся даведацца аб сваёй фальшывай спадчынніцы і сваёй фальшывай сялянскай дзяўчыне ў адзін і той жа час.
  
  
  
  Калі сцямнела, я паглядзеў на неба. Амаль поўня вісела вялікі і круглы. Я хацеў гэты месяц гэтак жа моцна, як і любы палюбоўнік. Я дачакаўся амаль паўночы, пасля паехаў на склад і дастаў верталёт.
  
  
  
  Месяц быў бледным ліхтаром, але ўсё ж ліхтаром. Калі я слізгануў нізка над верхавінамі дрэў, дрэвы асвятліліся слабым святлом. Я заставаўся нізка, нягледзячы на рызыку ўрэзацца ў схіл узгорка ці ў незвычайна высокае дрэва. Да таго часу, як я дабраўся да паляны, мае вочы абвыклі арыентавацца пры месячным святле. Я ганарыўся сабой, калі спыніўся на малюсенькай пасадачнай пляцоўцы. Я, як звычайна, нацягнуў некалькі галінак на верталёт і пабег па сцяжынцы да таперы.
  
  
  
  Я рухаўся вельмі асцярожна, падыходзячы да хаціны. Мяне не чакалі, і я не хацеў, каб мне паляцелі кулі ў твар. Калі я быў каля пяцідзесяці футаў, я ціхенька свіснуў і лёг на зямлю. Я ведаў, што зараз у мой бок накіравана шэсць карабінаў.
  
  
  
  «Ола», - мякка паклікаў я. "Гэта я… Нік".
  
  
  
  Наступіла цішыня. Нарэшце голас сказаў з цемры: «Выходзь на адкрытае месца. Трымай рукі ўверх».
  
  
  
  Я зрабіў. Праз некалькі секунд дзверы карчмы расчыніліся, і ўсярэдзіне загарэлася лямпа.
  
  
  
  "Вы прыходзьце ў гэтую гадзіну?" - спытаў Мануэль. "Нешта вялікае павінна быць уверсе, так?"
  
  
  
  "Усё роўна нешта важнае", - сказаў я, уваходзячы ў хаціну, дзе Луіс ужо ўсталёўваў чайнік для гарбаты.
  
  
  
  «Я хачу сілай праткнуць руку Эль Гарфіа. Яны гуляюць са мной у гульні, і я хачу пакласці гэтаму канец. Мы павінны знайсці спосаб нанесці моцны ўдар па гэтым Эль Гарфіа, кім бы ён ні быў, каб ён прыйшоў у роспач. Ёсць ідэі? "
  
  
  
  Я бачыў, як яны глядзелі адзін на аднаго і ўсміхаліся. Оло адкінуў галаву і зароў ад радасці. "У нас ёсць спосаб, сеньёр Нік", - сказаў ён. “Мы з нецярпеннем чакалі вашага наступнага візіту. Насамрэч, нам было цікава, як мы маглі б з вамі звязацца. Мы знайшлі пячору, у якой вырадак захоўвае свае асноўныя запасы боепрыпасаў і зброі».
  
  
  
  "Магніфіка!" - усклікнуў я. "Дзе гэта знаходзіцца?"
  
  
  
  «Праз два дні шляху адсюль», - сказаў Ола. «Чазары быў адзін, разведваючы пагоркі, калі ён з'явіўся там. Ён добра ахоўваецца, сеньёр Нік, але мы можам яго ўзяць».
  
  
  
  Два дні, падумаў я. Гэта азначала б, што мяне не будзе ў Ла-Пасе як мінімум чатыры дні. Гэта было не занадта доўга, каб выклікаць падазрэнні, але дастаткова, каб Тэрэзіна і Іяланда крыху грызлі сабе пазногці. Я ўсміхнуўся.
  
  
  
  "Мы ідзем раніцай", - сказаў я, прымаючы кубак гарбаты, якую прапанаваў мне Луіс. "Гэта будзе выдатна".
  
  
  
  
  12.
  
  
  
  ;
  
  
  Мы выйшлі досвіткам па вільготнай ад расы зямлі, Луіс зноў ішоў наперадзе. У якасці правізіі мы ўзялі чокло - салодкую кукурузу ў катахах - плюс трохі чаркі і чанкака.
  
  
  
  Я быў усхваляваны. Гэта было настолькі блізка да прамых дзеянняў супраць Чэ ці каго б там ні было, наколькі мне ўдавалася да гэтага часу. Перспектывы былі прыемнымі. Я ніколі не думаў аб няўдачах. Я даўно зразумеў, што нават падумаць аб няўдачы - гэта першы крок да гэтага.
  
  
  
  Зірнуўшы на сваіх таварышаў, на іх бязлітасныя і жорсткія выразы твараў, я зразумеў, што яны не чакалі няўдачы. Кожны чалавек быў асаблівай машынай, прысвечанай смерці і знішчэнню. Кожны быў чалавекам, апантаным асабістымі дэманамі. Маршчыністы твар Ола адлюстроўвала яго. Напружанне сціснутых вуснаў Луіса раскрыла яго. Антоніа, Чэзарэ і іншыя - усе былі рухомыя ўласнай прагай помсты. Псіхіятр назваў бы іх апантанымі. Я назваў бы іх так, як доктар прапісаў, і Хоук даставіў.
  
  
  
  Я намацаў запальнічку ў кішэні. У наступны раз, калі я скарыстаюся папярэдне настроеным наборам сувязі, я пачну трэці этап майго плана. Калі будзе залежаць ад таго, наколькі добра мінуе гэты набег. І пра рэакцыю двух гарачых махлярак, якія чакаюць мяне ў Ла-Пасе.
  
  
  
  Луіс устанавіў знясільваючы тэмп, які, за выключэннем пары нязначных інцыдэнтаў, абышоўся без здарэнняў. Перасякаючы невялікую раку, мы страцілі частку нашага плыта, калі бярвенне, якое мы груба звязалі разам, разышлося з аднаго канца, і Мануэль быў скінуты ў ваду. Мы выцягнулі яго назад на борт і шчасна дабраліся да іншага берага. Мы спыняліся толькі каб паесці і паспаць апоўдні і з надыходам ночы. Цемра рабіла падарожжа занадта павольным, каб турбавацца аб ім. Днём у густых горных лясах было дастаткова дрэнна. Стомленыя хуткім тэмпам, мы ўсё моцна спалі, захутаўшыся ў понча.
  
  
  
  
  13.
  
  
  
  
  Раніцай, адразу пасля таго, як мы разбілі лагер, мы ўчынілі нечаканы бой. На нас абрынулася зграя бара, і мы былі занятыя тым, што біліся з імі ў нашых понча. Барос - гэта муха, якая пры ўкусе адкладае лічынку пад скуру, выклікаючы хваравітую інфекцыю. Чезаре, Антоніа і Эдуарда былі ўкушаны, і нам прыйшлося лячыць укусы, неадкладна прыпякаючы іх гарачымі запалкамі - грубіянскі і балючы, але эфектыўны метад.
  
  
  
  Быў позні вечар, калі мы дасягнулі цвёрдай паверхні, месцы, дзе груд пераходзіў у роўную паверхню. За лініяй дрэў я зірнуў на адкрыты бок гары і ўваход у вялікую пячору. Група партызан, усяго каля пятнаццаці чалавек, знаходзілася за межамі пячоры. Трое з іх стаялі на варце ля ўвахода ў пячору, а астатнія смажылі дзікую свінню на ражне над агнём. Яны склалі свае вінтоўкі штабялямі, каб іх адразу ж схапіць.
  
  
  
  Оло дакрануўся да майго пляча і паказаў галавой у бок пагорка прама над пячорай. Там былі яшчэ двое вартавых, ледзь прыкметныя, прыціснутыя да бруду гары.
  
  
  
  "Мы можам застрэліць многіх з іх з дапамогай нашага першага залпу", - прашаптаў Ола. «Але шмат каго недастаткова. Астатнія накіраваюцца да пячоры. Апынуўшыся ўсярэдзіне, яны могуць утрымліваць нас на працягу некалькіх дзён, можа быць, тыдняў. Потым прыйдуць іншыя, і наш план пацерпіць няўдачу».
  
  
  
  "Я не магу суткамі сядзець і перастрэльвацца з імі", - сказаў я. "Ёсць толькі адзін адказ. Нам давядзецца адвесці большасць з іх ад пячоры. Я магу гэта зрабіць. Калі яны пойдуць за мной, дайце мне дастаткова часу, каб адвесці іх далей, тады вы паб'еце астатніх ахоўнікаў. Вы павінны быць у стане забіць іх першым. залпам, дабрацца да пячоры.Асноўная група вернецца назад, калі пачуе стрэлы, і вы апынецеся ўнутры пячоры, скараціўшы іх з абароненай пазіцыі.
  
  
  
  "Excellente!" Оло ўсміхнуўся мне.
  
  
  
  "Усё ў парадку" - сказаў я.
  
  
  
  Я ўстаў і асцярожна рушыў уздоўж лініі дрэў, пакуль не апынуўся ў зарасніках кустоўя насупраць пячоры. Я падняў вінтоўку і вырашыў дапамагчы астатнім, наколькі гэта магчыма, забіўшы аднаго з вартавых на даху пячоры. Я стрэліў асцярожна, адзін стрэл. Ён упаў са свайго месца, як камень, выбіты са схілу ўзгорка.
  
  
  
  На імгненне настала цішыня, затым я ўстаў і пабег, дазваляючы ім убачыць мяне. За маёй спіной вылілася пекла, калі партызаны схапілі свае вінтоўкі і кінуліся за мною. Я нырнуў у дрэвы, развярнуўся і зноў стрэліў, не спяшаючыся цэліцца. Іншы з іх паваліўся. Я зрабіў яшчэ некалькі стрэлаў наўздагад і пачаў бегаць у гушчыні дрэў і паказвацца з іх.
  
  
  
  Большасць з іх пагналіся за мной, люта страляючы на бягу. Але, міма ці не, кулі звінелі вакол мяне, і я ўпаў на зямлю. Я ляжаў ціха, слухаючы, як яны размахваюцца веерам і страляюць у кусты за мной. Я счакаў імгненне, затым устаў і зноў пабег. Град свінцу пранёсся міма маіх вушэй і ўдарыў па дрэвах. Я нырнуў на зямлю і праз кусты мімаходам убачыў двух сваіх праследавацеляў. Я стрэліў. Гэта крыху запаволіла іх, але яны працягвалі надыходзіць. Яны па-чартоўску блізка падыходзілі, і мне было цікава, што, чорт вазьмі, трымала Ола і астатніх. Я сказаў яму даць мне дастаткова часу, каб адвесці іх ад пячоры; Я не чакаў, што яны дадуць ім час забіць мяне.
  
  
  
  У гэты момант я пачуў стрэлы, зробленыя так блізка адно да аднаго, што гучалі амаль як адзін. Стральба паўтарылася, і мае праследавацелі павярнуліся, як я і разлічваў, і панесліся назад да пячоры, крычучы і лаючыся.
  
  
  
  Я ўстаў, затым упаў назад, калі ў мяне на скуры галавы ўтварылася рана. Адзін з партызан застаўся; Я чуў, як ён бяжыць да мяне, калі я ляжаў на зямлі. Я ляжаў на спіне з зачыненымі вачыма і дазваляў яму думаць, што ён мяне дастаў. Я адчуваў, як ён стаіць нада мной.
  
  
  
  Калі ён працягнуў руку з вінтоўкай, каб праткнуць мой труп, я схапіў ствол і пакаціўся, выдзіраючы вінтоўку з яго рук. Ён нырнуў за мной, але я падняў вінтоўку, трымаючы яе абедзвюма рукамі, і яго твар урэзаўся ў ствол. Ён застагнаў ад болю і зваліўся ў бок. Я стрэліў у яго ва ўпор, калі ён паспрабаваў адкаціцца і ўбачыў, як частка яго галавы знікла.
  
  
  
  Я захаваў ягоную вінтоўку і рушыў назад да пячоры, бяжу з карабінамі ў кожнай руцэ.
  
  
  
  Калі я падышоў да месца бітвы і з тылу я ўбачыў партызан, якія стаіліся за дрэвамі і камянямі, перастрэльваючыся з Ола і астатнімі ўнутры пячоры. Я таксама ўбачыў сёе-тое яшчэ, пра што мы з Ола з-за нашага стараннасці не прадумалі.
  
  
  
  Хаця ў тых, хто знаходзіўся ў пячоры, былі найбольш абароненыя пазіцыі, і было немагчыма кінуцца на іх, не будучы забітымі, яны таксама былі прыціснутыя. Гэта разумелі і партызаны. Калі я нізка прысеў, я ўбачыў, што аднаго з іх паслалі па дапамогу. Ён пабег, прыгнуўшыся, спачатку вярнуўся да таго месца, дзе я хаваўся, а потым перасек, ратуючыся за навакольныя дрэвы.
  
  
  
  Я мог бы лёгка яго збіць, але тады іншыя ведалі б, што іх пасланнік быў перахоплены. Я вырашыў дазволіць ім падумаць, што ён шчасна сышоў, і праслізнуў за ім праз дрэвы. Я выпусціў стрэльбу забітага партызана - аднаго карабіна дастаткова, - пакуль я ішоў за чалавекам, які бег па лесе. Ён збіраўся пайсці па дапамогу і не чуў, як я іду за ім.
  
  
  
  Я не хацеў выкарыстоўваць вінтоўку; гук стрэлу лёгка пачулі б. Але ён павёў мяне ў дзікую гушчар, дзе я мог згубіцца на некалькі дзён. Ён ведаў тэрыторыю, але для мяне гэта быў лабірынт з дрэў і кустоў. Я павінен быў займець яго, перш чым ён пайшоў нашмат далей. Я паскорыў крок, каб дагнаць яго, рызыкуючы, што ён пачуе мяне.
  
  
  
  Ён быў на вяршыні невялікага грэбня, бачнага праз выгнуты ствол дрэва, калі ён спыніўся і павярнуўся. Ён чуў, як я прабівалася скрозь кусты, набліжаючыся да яго. Я упаў на зямлю.
  
  
  
  Я ляжаў нерухома і глядзеў на яго скрозь заслону з лісця перад маім тварам. Ён апусціў вінтоўку і асцярожна рушыў да мяне, шукаючы кусты, яго вочы кідаліся ўзад і ўперад, шукаючы нейкі рух, нейкія прыкметы свайго праследавацеля. Я глядзеў, як ён падышоў бліжэй, трымаючы карабін напагатове. Калі я падымуся, ён стрэліць.
  
  
  
  Я выпусціў Х'юга на далонь. Прахалодны штылет тычыўся маёй скуры. Я ляжаў амаль ніцма. Гэта была пякельная пазіцыя для кідання нажа. Насамрэч, я зразумеў, гэта немагчыма. Я павінен быў устаць хаця б на адзін локаць, і ён паслаў бы ў мяне кулю, перш чым я змагу кінуць нож. Раптам мне на дапамогу прыйшла маці-прырода, дабраславі яе непрадказальнае сэрца. У мінулым яна шмат разоў гуляла са мной брудна, так што настаў час для добрай справы з яе боку.
  
  
  
  Анаконда, маленькая, не больш за шэсць футаў даўжынёй, рухалася ў траве,
  
  
  
  і чалавек разгарнуўся ў долі секунды да стрэлу. Ён убачыў слізгальнага побач з ім канстрыктара. Дзель секунды была ўсім, што мне было трэба. Я прыўзняўся на локці і з усяе сілы кінуў Х'юга. Партызан убачыў мяне, але штылет ударыў яго глыбока ў грудзі, перш, чым ён змог павярнуцца назад. Ён пахіснуўся, і вінтоўка выпала з ягоных рук. Ён схапіўся за ручку штылета ў дарэмнай спробе выцягнуць яго, зноў пахіснуўся і ўпаў назад. Я чуў, як яго апошні ўздых выйшаў з яго, калі падышоў, каб забраць Х'юга.
  
  
  
  Асцярожна, каб не заблудзіцца ў хутка якое згасае святле, я вярнуўся назад уніз па схіле гары. Гук стрэлаў па пячоры быў маім лепшым правадніком, і неўзабаве я зноў апынуўся за спіной партызан, калі яны перастрэльваліся з Ола і астатнімі.
  
  
  
  Ола прарабіў добрую працу. У жывых засталося не больш за шэсць ці сем ворагаў. Я ўладкаваўся ў кустах, прыцэліўся ў бліжэйшага і стрэліў. Я не стаў чакаць, каб убачыць, як ён упадзе, але адразу ж перавёў погляд на наступнага чалавека і паслаў праз яго кулю.
  
  
  
  Да таго часу, калі я спыніўся на нумары тры, трое, якія выжылі, зразумелі, што адбываецца. Думаючы, што яны трапілі пад крыжаваны агонь паміж дзвюма групамі, яны пабеглі да яго, у спешцы кінуўшы вінтоўкі. Я забіў яшчэ аднаго, перш чым апошнія двое зніклі ў лесе. Я ведаў, што яны не спыняцца, пакуль не дасягнуць Эль-Гарфіё.
  
  
  
  Я крыкнуў і ўбачыў Луіса, а затым Мануэль выйшаў з пячоры. Ола і Эдуарда выйшлі падтрымаць Чэзарэ. Ён атрымаў кулю ў перадплечча, балючае, але не сур'ёзнае раненне. Пакуль Мануэль і Луіс перавязвалі рану, мы з Ола выявілі скрынку з вінтовачнымі патронамі, высыпалі з іх порах па сцежцы, якая вядзе ў пячору, дзе было схавана каля пяцідзесяці каробак з боепрыпасамі і, магчыма, столькі ж вінтовак. Мы пасыпалі скрыні яшчэ крыху порахам і пакінулі пячору. Звонку падпалілі след з пораху, потым пабеглі ў лес.
  
  
  
  Выбух унутры пячоры быў прыглушаны, але зямля задрыжала, і камяні і бруд саслізнулі па схіле гары. Ола стаяў побач са мной, ухмыляючыся. "Гатова, Аміга", - радасна сказаў ён.
  
  
  
  "Гэтая частка", - пагадзіўся я. "Давай пачнем зноў".
  
  
  
  Дня заставалася мала, і нам прыйшлося спыніцца, калі згусцілася цемра. Але гэтай ноччу мы спалі сном задаволеных, пераможных людзей.
  
  
  
  
  14.
  
  
  
  
  Зваротны шлях не быў занадта павольным, улічваючы, што Чэзарэ быў паранены. Пад вечар наступнага дня мы дабраліся да хаціны. Але на гэты раз я не вярнуся ў Ла-Пас адзін.
  
  
  
  «Калі ўсё пойдзе так, як я чакаю», - сказаў я ім, - «я хутка сустрэнуся з Эль Гарфіа. Калі ён сапраўды Чэ Гевара, мая праца будзе заключацца ў тым, каб злавіць яго ці забіць. Я пайду ў ільвіную зону. Можна сказаць, што ён пераможа, калі мы сустрэнемся, і ніхто не ведае, што можа пайсці не так. Я хачу наладзіць гэта так, каб вы маглі нанесці ўдар у патрэбны момант. Такім чынам, я завязу Мануэля назад у Ла-Пас са мной. Як толькі я даведаюся дакладныя дэталі сустрэчы, я паведамлю яму, і ён прынясе вам мае інструкцыі ".
  
  
  
  «Згодзен», - прабурчаў Ола. "Мы будзем чакаць вашага слова".
  
  
  
  Побач са мной Мануэль, я сышоў пасля некалькіх поціскаў рукі і вярнуўся да верталёту. Хоць гэта была мадэль-адзіночка, Мануэль атрымалася ўціснуцца, і мы ўзляцелі. Вярнуўшыся зноў у Качабамбу, мы паставілі верталёт на склад, што, як я спадзяваўся, будзе апошні.
  
  
  
  "Ты водзіш, Мануэль?" - спытаў я, калі мы селі ў стары «Форд».
  
  
  
  "Сі", - кіўнуў ён.
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. "Вам, верагодна, прыйдзецца аднесці гэтую старую машыну як мага далей у горы, а адтуль адправіцца далей, калі вы вернецеся".
  
  
  
  У гатэлі ў Ла-Пасе я зняў для Мануэля невялікі пакой і загадаў яму заставацца там, па-за полем зроку, пакуль ён не атрымае вестку ад мяне. Ён павінен быў узяць усю ежу ў свой пакой і нікуды не выходзіць. Я не хацеў ніякіх промахаў у гэты вырашальны час.
  
  
  
  Мне ўдалося паспаць некалькі гадзін паміж раннім світаннем і сярэдзінай раніцы, калі зазваніў тэлефон. У другі раз было абвешчана аб хуткім прыбыцці сеньярыты Іяланды Дэмас. Гэта павінна было быць амаль паўтарэннем яе апошняга візіту - з некалькімі важнымі варыяцыямі.
  
  
  
  
  VI
  
  
  
  
  15.
  
  
  
  
  Я надзеў штаны і расшпіленую кашулю, калі яна пастукала. Я адчыніў дзверы. На ёй была такая ж бардовая сукенка, але адсутнічала пыха. Замест гэтага я адчуў у ёй напружанне, калі яна ўвайшла ў пакой.
  
  
  
  «Я павінна была ўбачыць цябе», - сказала яна, яе вочы ўспыхнулі, яе вусны блішчалі, калі яна намачыла іх мовай, на гэты раз нервова, каб спакусіць мяне.
  
  
  
  Я падышоў да яе і пацалаваў яе, дазволіўшы сваёй мове знайсці яе ў эратычнай дуэлі. Я адчуў, як яна расслабілася на імгненне, але потым яна адарвала свой рот ад майго.
  
  
  
  «Стой, - сказала яна. «Пазней… калі ласка. Цяпер мне патрэбны гэтыя пісталеты».
  
  
  
  "Вам патрэбна зброя?" - сказаў я, падымаючы бровы.
  
  
  
  «Учора на маю шахту напалі людзі Эль Гарфіё», - сказала яна. "Я не магу больш чакаць, ці не так?"
  
  
  
  «Зразумела, дарагая, - падумаў я. Я шмат чаго бачу. У чутак не было часу данесці навіны аб нашым рэйдзе на пячорны арсенал. Неўзабаве пра гэта даведаецца толькі хтосьці, хто непасрэдна ўцягнуты ў гэта, хтосьці, хто падтрымлівае радыёсувязь з Іяландай Дэмас.
  
  
  
  "Эль Гарфіа, а?" - ляніва сказаў я. "Вы маеце на ўвазе Чэ Гевару, ці не так?"
  
  
  
  Я стрэліў апошнім і ўбачыў, як яе вочы пашырыліся ад замяшання і здзіўлення. Яна спрабавала схаваць гэта, нервова прамармытала: «Я… я не разумею. Гэта быў Эль Гарфіа… Я ж сказала табе».
  
  
  
  Я схапіў яе за валасы і ірвануў наперад. "Слезь, маленькая сучка", - рэзка сказаў я. "Гэта Чэ Гевара, і вы працуеце на яго".
  
  
  
  "Не, не", - дзіка закрычала яна. “Вы робіце памылку. Я не разумею, пра што вы гаворыце».
  
  
  
  Я скруціў ёй валасы і пацягнуў, і яна з крыкам болю ўпала на калені. Я крычаў на яе. "Перастань хлусіць!" "Я пайшоў шукаць тваю алавяную шахту". Я падумаў, што гэта падыдзе для пачатку і растлумачыць, што я ведаю, што яна махлярка.
  
  
  
  Гэта спрацавала. Яна з цяжкасцю паднялася на калені. Яе рука падышла да мяне, кіпцюры ўпіліся мне ў твар. Я ухіліўся, але яна напала на мяне, як тыгрыца. Я схапіў яе за руку і павярнуў, прымусіўшы яе павярнуцца спіной да мяне. Іншы рукой я расшпіліў яе сукенку і схапіў адну з яе грудзей. Я прыцягнуў яе да сябе, мая рука прыціскалася да грудзей, мяла яе. Я бачыў, як яе вочы пацямнелі ад жадання. Я пацалаваў яе, і яна схапіла мяне, напалову плачу, напалову праклінаючы. Я прымусіў яе вярнуцца на канапу, трымаючы руку на яе грудзях.
  
  
  
  "Я не люблю, калі мне хлусяць", - сказаў я. "Было б лепш, калі б ты наогул сказала мне праўду".
  
  
  
  Яна нахмурылася, надзьмулася, як дзіця, гледзячы на мяне. "Вы кажаце мне праўду?"
  
  
  
  "Больш, чым ты яе мне сказала", - адказаў я. «Я прадам сваю зброю Чэ Гевары. Для мяне будзе гонарам. У рэшце рэшт, такая здзелка дапаможа мне, калі я вярнуся дадому. Урад Усходняй Германіі, у рэшце рэшт, ідэалагічна падтрымлівае вашу справу. Чаму вы проста не зрабілі гэта? падыдзі да мяне і сказаць, кім ты была на самой справе? "
  
  
  
  "О не!" яна ахнула. «Гэта было б насуперак усім маім інструкцыям. Лепш было купіць зброю, як камусьці іншаму… значна бяспечней. Ёсць шпіёны і тыя, хто нас здрадзіць».
  
  
  
  Яна прыціснула маю руку да маёй, пацерла маю грудзі сваімі грудзьмі.
  
  
  
  «О, Божа, калі б толькі быў час пабыць тут з табой сёння раніцай», - прастагнала яна.
  
  
  
  Я спытаў. "Чаму такі вялікі ажыятаж сёння?"
  
  
  
  "Я не магу вам сказаць, - сказала яна, - але я павінна прапанаваць вам удвая больш, чым прапаноўвалі іншыя".
  
  
  
  «Я зраблю табе лепш, Іяланда», - сказаў я, паціраючы вялікім пальцам яе сасок і адчуваючы, як ён імгненна паднімаецца. Я нахіліўся, каб пацалаваць яе, дазваляючы мовай слізгануць па яе вуснаў. Яна здрыганулася.
  
  
  
  «Ведаеш, ты мне вельмі падабаешся, - сказаў я. «Я хачу, каб гэта было важнай справай для нас абодвух. Я дам Чэ Гевары ў рукі - усё, што яму трэба, - калі я буду ўпэўнены, што ён сапраўды жывы, што я сустрэнуся з ім і ўбачу яго на ўласныя вочы».
  
  
  
  "Думаю, я магу гэта задаволіць", - павольна сказала яна. "Я магу паведаміць табе, магчыма, праз некалькі гадзін".
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. «Прызначце мне час для сустрэчы з ім, і я завяду яго туды, дзе захоўваюцца зброя. Натуральна, гэта мой сакрэт, і павінен заставацца такім да дастаўкі».
  
  
  
  Яна ўстала, зашпіліла сукенку і падышла да дзвярэй. "Я вярнуся", - сказала яна.
  
  
  
  Я пачакаў дзесяць хвілін пасля таго, як яна пайшла, затым дастаў прыпальвальнік. Я уключыў і выключыў яго і чакаў. Я пачуў перашкоды, а затым голас Хока, рэзкі, але крыху слабы. Я вылаяўся. Гэта быў не час для гэтай праклятай штукі!
  
  
  
  "Кажа, Нік", - сказаў я. "Я цябе дрэнна чую."
  
  
  
  "Пераходзьце да трэцяга этапу", - сказаў я. «Працягвайце трэці этап. У мяне, верагодна, не будзе магчымасці ўстанавіць далейшую радыёсувязь. Няхай вашыя людзі будуць дзейнічаць у адпаведнасці з планам. Сачыце за сігналам з бухты над Куйей. Заўтра ноччу ці паслязаўтра».
  
  
  
  "Падыдзе", - адказаў Хоук. «Неадкладны ўвод у дзеянне трэцяй фазы. Удачы».
  
  
  
  Я выключыў запальнічку і сунуў яе ў кішэню. Цяпер кіраўніцтва было за мной. Я расцягнуўся на ложку, каб крыху паспаць. Я ведаў, што ў наступныя 48 гадзін будзе мала сну і шмат напругі. Акрамя таго, Іяланда вернецца, і, калі б я ведаў сваіх жанчын, з пэўнымі ідэямі. Але для яе ў мяне таксама было некалькі.
  
  
  
  Была ноч перад тым, як яна вярнулася ў гатэль, і гэта было добра, бо ў мяне была магчымасць выспацца.
  
  
  
  Яна сказала проста. "Гэта ўладкована", .
  
  
  «Я завяду цябе туды, дзе ты сустрэнешся, на ранча на захад ад Тараты. Чэ ідзе сюды, каб сустрэць цябе, бо ён хоча сам падняць зброю».
  
  
  
  Тарата! Я ўяўна прадставіў карту Балівіі. Тарата знаходзіўся на поўдзень ад Качабамбы. Гэта прыкінуў. Ён уваходзіў, яго людзі спускаліся з гор. З Тараты ён мог нанесці ўдар у любым напрамку і пры неабходнасці зноў адступіць у горы.
  
  
  
  «Я хацела застацца тут з табой сёння ўвечары», - надзьмулася Іяланда. «Але я мушу далажыць ваш адказ. Вы згодны з дамоўленасцю?»
  
  
  
  "Вядома, я згодзен", - сказаў я, абдымаючы яе. «І я таксама хачу цябе сёння ўвечары. Але ў мяне ёсць план лепшы. Ты пойдзеш з намі за зброяй?»
  
  
  
  "Не", - хутка сказала яна. "Я павінна толькі накіраваць вас на ранча".
  
  
  
  "Добра, тады вось што я хачу, каб ты зрабіла", - сказаў я, імкнучыся, каб гэта гучала вельмі ўтойліва і захапляльна. «На дарозе за Эль-Пуэнтэ ёсць гіганцкая пуйя, якая пазначае невялікую горную дарогу».
  
  
  
  "Сі". Яна кіўнула. "Я ведаю гэтае месца"
  
  
  
  "Добра", - сказаў я. «Прама па дарозе - закінутая місія. Калі ўсё скончыцца, калі ў Чэ зьявіцца зброя, я хачу, каб ты сустрэла мяне там».
  
  
  
  Я прыцягнуў яе да сябе і хутка правёў рукамі па яе целе. Яна адрэагавала адразу са лютай, жывёльнай прыземленасцю, якая была ёй уласціва, і мне было цяжэй выключыць яе, чым уключыць.
  
  
  
  "Мяркую, заўтра ўвечары я сустрэнуся з Чэ?" - сказаў я нядбайным тонам. Я па-чартоўску добра ведаў, што ён не падыдзе так блізка да Качабамбы са сваімі людзьмі пры дзённым святле.
  
  
  
  "Сі", - сказала яна. "У дзевяць гадзін." Я хуценька падлічыў. Я мог бы ўручыць зброю ў яго рукі на працягу чатырох гадзін, калі б мы паехалі на машыне ці грузавіку. Чатыры гадзіны да вяртання набліжалі нас да пяці гадзін раніцы.
  
  
  
  «Сустрэнемся ў старой місіі праз гадзіну пасля світання», - сказаў я ёй. «Пачакай там, пакуль я прыеду. Могуць быць затрымкі. Тады мы зможам пабыць там адны, толькі ўдваіх».
  
  
  
  Яна нецярпліва кіўнула. Калі б яна зразумела, што адзіная прычына, па якой я хацеў, каб яна прысутнічала на гэтай місіі, - гэта забраць яе і перадаць уладам, яна б спрабавала забіць мяне зараз. Зямное, захапляльнае маленькае стварэнне, якім яна была, яна ўсё яшчэ была часткай бязлітаснай аперацыі Гевары.
  
  
  
  "А як мне дабрацца да ранча?" - Спытала я, прыціскаючы яе да сябе і далікатна пагладжваючы спіну.
  
  
  
  «Ідзі на поўдзень ад Тараты», - сказала яна, яе голас быў злёгку прыглушаны маёй грудзьмі. «Ёсць толькі адна дарога. Справа вы ўбачыце ранча. Дом стары, з чырвоным дахам».
  
  
  
  Яна хутка пацалавала мяне і пайшла.
  
  
  
  Затым я пайшоў у пакой Мануэля і расказаў яму, што запланавана на трэці этап. Калі я скончыў, ён глядзеў на мяне шырока расплюшчанымі круглымі вачыма. "Гэта фантастыка", - сказаў ён. «Але мне здаецца, што шмат што залежыць ад мноства дробных рэчаў».
  
  
  
  «У гэтым бізнэсе заўсёды так, - сказаў я, але ведаў, што ён мае рацыю. Поспех гэтай місіі залежаў ад мноства дрэнна злучаных паміж сабой кавалкаў і кавалачкаў. Кожны павінен быў скласціся правільна, інакш усё развалілася б, і я разабраўся б з ім. Спачатку была сустрэча з Геварай, і той момант, калі я даведаюся, ці сапраўды гэта Чэ ці нейкі самазванец. Затым мне прыйшлося аднесці яго туды, дзе была зброя і перадаць яго яму. Потым мне прыйшлося вярнуцца з ім на ранча. Толькі тады я атрымаю шанец нанесці ўдар. У любой з гэтых кропак нешта можа пайсці не так. Чэ адчуваў пах засады або нейкая нечаканая падзея магла збіць мяне з панталыку. Але з усіх пунктаў апошні быў найважнейшым.
  
  
  
  "Вы і іншыя павінны быць гатовыя нанесці ўдар, калі мы вернемся на ранча", – сказаў я Мануэлю. "Калі вы не будзеце трымаць яго людзей на прыцэле, у мяне не будзе ніякіх шанцаў злавіць яго".
  
  
  
  "Мы будзем там, Нік", - паабяцаў Мануэль. "Вы можаце быць упэўнены ў гэтым".
  
  
  
  "Мне спатрэбіцца машына, каб дабрацца да Тараты", – сказаў я. "Так што табе трэба знайсці іншы спосаб вярнуцца ў Качабамбу і адправіцца ў горы".
  
  
  
  «Ёсць аўтобус да Качабамбы», - адказаў ён. «Я сяду ў яго раніцай і буду ў лагеры, для гэтага дастаткова шмат часу. Vaya con Dios, Нік». Мы ўрачыста абмяняліся поціскам рукі, і ён сышоў.
  
  
  
  Я вярнуўся ў свой нумар, ува мне нарастала пачуццё прадчування. Я добра ведаў гэтае пачуццё. У мяне заўжды было гэта, калі я ведаў, што збіраюся ўзяцца за тое, што мне трэба. Да заўтрашняй ночы я буду ведаць, жывая легенда ці не.
  
  
  
  Мяне турбавала адно: Тэрэзіна. Чаму яна выдавала сябе за агента Эль Гарфіё? Кім яна была на самой справе, чорт вазьмі? Я падумаў, што яна з'явіцца недзе заўтра, і вырашыў пачакаць як мага даўжэй, перш чым пакінуць гатэль. Я хацеў убачыць яе зноў; Я не хацеў пакідаць незамацаванымі канцы.
  
  
  
  
  16.
  
  
  
  
  Мой першы тэлефонны званок сёння раніцай быў ад маёра Андрэолы.
  
  
  
  
  Ён працягнуў расказваць мне, як партызанам моцна ўдарыла нейкая ўзброеная група на чале з амерыканскім салдатам удачы.
  
  
  
  "Вы вызначыліся з маёй прапановай?" - нарэшце спытаў ён.
  
  
  
  "Яшчэ не", - сказаў я. "Але я хутка паведамлю вам, маёр".
  
  
  
  "Я спадзяюся на гэта", - адказаў ён. "Я не хацеў бы, каб ваш тавар трапіў у чужыя рукі".
  
  
  
  Гэта была злёгку завуаляваная пагроза, і я ўсміхнуўся, павесіўшы трубку. Я ўсё яшчэ ўсміхаўся, калі нехта пастукаў у дзверы. Я адкрыў яго і ўбачыў Тэрэзіну.
  
  
  
  На ёй была белая блузка з фальбонамі і цёмна-сіняя спадніца. Яе вочы ззялі, і я адчуваў, што яна чамусьці няўпэўненая ў сабе, але яна дэманстратыўна ўскінула падбародак і ўстала перада мной у старой позе, паклаўшы рукі на сцягна.
  
  
  
  "Вы прапусцілі мяне?" - гулліва спытаў я. Гэта заспела яе знянацку; Я бачыў, як мігацелі яе павекі.
  
  
  
  «Гэта ўсё роўна», - паціснула яна плячыма.
  
  
  
  Я працягнуў руку і абняў яе за стан, прыціскаючы да сябе. "Гэта вельмі важна", - сказаў я, моцна трымаючы яе, калі яна павярнула галаву. "Вельмі, вельмі важна".
  
  
  
  Я павярнуў яе галаву, каб пацалаваць. Яна трымала рот зачыненым і не адказвала. Я прымусіў яе вусны расчыніцца і дазволіў сваёй мове лашчыць яе рот. Я адчуў, як яе цела абмякла, а затым яна адказала на мой пацалунак, з усіх сіл спрабуючы стрымаць тое, чаго не было стрымлівання. Мая рука дакранулася да яе грудзей. З прыгнечаным крыкам яна адарвалася ад мяне.
  
  
  
  "Не, перастань!" крыкнула яна. "Я павінна даведацца пра зброю".
  
  
  
  Я сказаў. "А потым ты будзеш займацца са мной каханнем?"
  
  
  
  Яе твар быў сур'ёзным, без усмешкі, вочы засціліся. "Паглядзім", - усё, што яна сказала. "Вы вырашылі прадаць Эль Гарфіа ці не?"
  
  
  
  «Я прадам яму», - сказаў я і, гледзячы на ??яе, убачыў, як яна прыкусіла ніжнюю губу. «Здаецца, вы расчараваныя. Няўжо вы не гэтага хацелі? На жаль, я ўстанавіў кантакт па іншых каналах».
  
  
  
  Яе бровы ўзляцелі. “Але вы сказалі, што будзеце працаваць праз мяне! Вось чаму ён паслаў мяне да вас.
  
  
  
  "А ён?" Я сказаў. "Але вы сказалі, што не можаце дамовіцца з ім аб сустрэчы, чаго я і хацеў".
  
  
  
  "Вы ўжо зрабілі дастаўку?" - кінула яна, змрочна сціснуўшы вусны.
  
  
  
  «Яшчэ не», - сказаў я, прыемна ўсміхаючыся ёй. Затым, не мяняючы выразы твару, я працягнуў руку, схапіў яе за шыю і штурхнуў наперад. "Хто ты, чорт вазьмі, і ў чым твая маленькая гульня?"
  
  
  
  «Я… у мяне няма гульні», - выдыхнула яна. "Мяне паслалі звязацца з вамі наконт зброі для Эль Гарфіа".
  
  
  
  "Так, вы былі пасланыя для гэтага, але не Эль Гарфіа", - сказаў я. "На каго ты працуеш?"
  
  
  
  Яе вочы гарэлі, але яна не адказала мне. Раптам яна моцна стукнула абцасам па маёй назе. Я ўскрыкнуў і прыслабіў хватку. Яна адсунулася, але я схапіўся за яе, злавіўшы ўздымаецца заднюю частку яе блузкі.
  
  
  
  Тканіна парвалася, і я застаўся з кавалкам блузкі, калі Тэрэзіна ўпала наперад, пакацілася па падлозе і ўпала на падставу канапы. Я адразу ж пагнаўся за ёй. Я нахіліўся, падняў яе адной рукой, а другой пляснуў па твары. Яна праплыла палову пакоя і прызямлілася на ягадзіцы.
  
  
  
  "А цяпер пагаворым", - запатрабаваў я. «Ты хлусіла дастаткова доўга».
  
  
  
  Яна сядзела там, гледзячы на мяне, вочы гарэлі чорным агнём. Яе правая рука сунула руку ў пышную спадніцу, і калі яна зноў выцягнула яе, яна трымала невялікі сярэбраны прадмет, які яна паднесла да вуснаў і дзьмухнула. Свіст быў страшэнна гучным, пранізлівым пранізлівым віскам. Я кінуўся да яе, каб схапіць яго, калі пачуў бег у холе. Дзверы расчыніліся, і ў пакой уварвалася паўтузіна балівійскіх салдат.
  
  
  
  «Вазьміце яго», - сказала Тэрэзіна, паказваючы на мяне. На мяне было накіравана шэсць карабінаў. Цяпер яна была на нагах, яе цёмныя вочы былі сур'ёзнымі, калі яны сустрэліся з маімі.
  
  
  
  "Вы ўрадавы агент!" - сказаў я са шчырым здзіўленнем. Гэта была адзіная рэч, аб якой я не здагадваўся. "Маёр Андрэола паслаў цябе трымацца ў мяне на хвасце?"
  
  
  
  "Не, ён нічога пра мяне не ведае", - сказала яна. «Нашая разведка даслала мяне. Калі вы збіраліся прадаваць партызанам, мы павінны былі ведаць і спыніць вас. Калі не, я б гэта высветліла».
  
  
  
  "І зараз?" Я спытаў.
  
  
  
  "Цябе пасадзяць у турму", - сказала яна. «Вы сказалі, што я быў устрывожаны вашым рашэннем. Вы мелі рацыю. Я спадзявалася, што вы адмовіцеся мець справу са мной - як з эмісарам Эль Гарфіа».
  
  
  
  Яна адвярнулася, хутка загаварыла з салдатамі. "Абяжыце яго, а затым забярыце".
  
  
  
  Я вырашыў паспрабаваць яшчэ раз у сваёй ролі Мікалая фон Шлегеля.
  
  
  
  "Вы не можаце гэтага зрабіць", - сказаў я. “Я грамадзянін Усходне-Германскай Народнай Рэспублікі. Я патрабую сустрэчы з адвакатам. Я патрабую выклікаць майго консула. У вас няма абвінавачанняў, па якіх я мог бы трымаць мяне ў палоне».
  
  
  
  «Праца з ворагамі дзяржавы»,
  
  
  
  - змрочна сказала яна. «Продаж зброі і боепрыпасаў неўпаўнаважаным асобам. Нежаданне паведаміць уладам аб сваіх здзелках. Садзейнічанне рэвалюцыйнаму руху і падбухторванне да яго. Ці падыдуць гэтыя абвінавачанні?»
  
  
  
  Салдаты знайшлі Вільгельміну, але не заўважылі Х'юга, які схаваўся ў ножнах ля майго перадплечча. Але я быў, мякка кажучы, у бязвыхадным становішчы. Я быў дзіўна рады даведацца, што Тэрэзіна сапраўды адна з добрых хлопцаў. Але яна збіралася пазбавіць мяне магчымасці сустракацца з Чэ Геварай, а гэта было тое, чаго я не мог дапусціць. Тым не менш, я не вырашалася сказаць ёй, хто я на самой справе. Яна настойвала, каб праверыць мяне, і гэта займала некалькі дзён. Тым не менш, я не бачыў нічога іншага, акрамя як пагаварыць з ёй. Гэта прывяло да ўскладненняў, якіх я не чакаў.
  
  
  
  "Слухайце ўсё", - сказаў я. “Паслухайце, я скажу вам праўду. Я ведаў, што вы былі фальшывай некалькі дзён таму, але я не той, кім вы мяне лічыце. Я Нік Картэр, агент N3, AX. Я амерыканец, які кіруе контргрупай супраць Эль Гарфіа”.
  
  
  
  Яна паглядзела на мяне і ўсміхнулася, здзіўлена ківаючы галавой. «Я здзіўлена. Я станоўча ўражана тваім уяўленнем і тваёй відавочнай хлуснёй. Я ня ведаю, чым больш. Як ты думаеш, я б паверыў такой дзікай гісторыі?»
  
  
  
  "Табе лепш паверыць у гэта", - злосна сказаў я. "Гэта праўда. Акрамя таго, мы ведаем, што Эль Гарфіа на самой справе Чэ Гевара».
  
  
  
  Яна адкінула галаву і засмяялася. "Цяпер вы сапраўды смешныя", - сказала яна. «Гевар мёртвы. Гэта ведае ўвесь свет».
  
  
  
  «Адпусці мяне, і я дакажу, што ты няправая», - маліў я.
  
  
  
  Яна павярнулася спіной. Спрачацца з ёй далей было бескарысна. Апроч усяго іншага, яна была жанчынай, якая аддалася мужчыну і зараз шкадавала аб гэтым. Гэта была смяротная камбінацыя. Яна ненавідзела мяне як па абавязку службы, таксама і як жанчына. У мяне было столькі ж шанцаў на яе садзейнічанне, як у праславутага снежнага кома ў пекле.
  
  
  
  Карабін тыцнуў мяне ў спіну, і я выйшаў з пакоя ў суправаджэнні салдат. Тэрэзіна спусцілася ўніз да доўгага лімузіна з дзевяццю пасажырамі, які стаіць ля тратуара. Мне давялося зрабіць перапынак, і гэта быў самы зручны час, які мог сустрэцца на маім шляху.
  
  
  
  Тэрэзіна першай села ў машыну. Салдат падштурхнуў мяне ісці за ёй. Я адчуў, як ён апусціў вінтоўку, калі я пачаў сядаць у машыну. Я быў на паўдарогі, калі я з усіх сіл нанёс зваротны ўдар. Мая нага ўвайшла ў яго жывот, і я пачуў, як ён задыхнуўся, калі паваліўся. Праз секунду Х'юга быў у маёй руцэ, а я трымаў Тэрэзіну за руку, штылет у яе горла. Я выштурхнуў яе з другога боку машыны, трымаў адну руку за спіну і прыставіў лязо да яе горла, калі я павярнуўся разам з ёй да салдат.
  
  
  
  "Адно няправільнае рух, і яна яго атрымае", - сказаў я, спадзеючыся, што яны мяне зразумеюць. Яны спыніліся, якія замерлі. Сядайце ў машыну і едзьце , загадаў я. "І не спрабуйце павярнуць і вярнуцца да мяне".
  
  
  
  Яны хутка рушылі і з'ехалі. Усё адбылося так хутка, што некалькі чалавек, якія праходзілі міма, так і не зразумелі, што адбываецца. Я прыбраў нож ад горла Тэрэзіны і прыціснуў яго да паясніцы.
  
  
  
  "Бачыш гэты сіні Форд праз вуліцу?" Я сказаў. «Ідзі да яго. Памятай, адзін няслушны рух, і я ўторкну яго прама праз гэтую выдатную спіну і выйду з іншага боку».
  
  
  
  Майго тону для яе было дастаткова. Яна ціха ішла наперадзе мяне. Я адчыніў дзверы, упіхнуў іх і пайшоў за ёю. Мне не было з чым звязаць яе, і я не мог весці машыну і адначасова за ёй прыглядаць. Яна павярнулася на сядзенне, і я зрабіў кароткі цвёрды ўдар прама ў кончык яе прыгожай сківіцы. Яна ўпала без прытомнасці, упаўшы на дзверы, калі я адагнаў стары "форд" ад абочыны.
  
  
  
  Я хутка выбраўся з Ла-Паса і накіраваўся на дарогу ў Качабамба, выглядаючы дзе-небудзь, дзе можна спыніцца і ўзяць вяроўку. Я заўважыў невялікую ферму, калі Тэрэзіна застагнала і пачала варушыцца. Я спыніўся, вылез з машыны і вярнуўся з вяроўкай для мыцця посуду. Тэрэзіна ачулася якраз у той момант, калі я звязваў ёй запясці перад ёй, каб яна магла сесці, паклаўшы рукі на калені.
  
  
  
  Я зноў павёў машыну. Мы пераадолелі яшчэ пару міль, калі я кінуў погляд на Тэрэзіну і ўбачыў, што яна глядзіць на мяне.
  
  
  
  "Прашу прабачэння за ўдар у сківіцу, - сказаў я, - але гэта было неабходна".
  
  
  
  "Куды вы мяне везяце?" яна запатрабавала. "Да вашых новых сяброў?"
  
  
  
  «Чорт вазьмі, не, - сказаў я. "Яны ўсе хацелі б вас згвалтаваць, а я хачу, каб вы былі толькі для мяне". Я ўсміхнуўся ёй. Яна холадна паглядзела ў адказ.
  
  
  
  «Я завяду цябе ў якое-небудзь месца, дзе ты будзеш накрытая і ў бяспецы, пакуль я не вярнуся», - сказаў я. «Тады мы зможам займацца каханнем так часта, як я захачу. Як наконт гэтага?»
  
  
  
  "Ты вар'ят", - сказала яна збянтэжана.
  
  
  
  "Хто ведае?" Я сказаў ёй. "Магчыма, ты нават зможаш дапамагчы".
  
  
  
  "Дапамагчы табе супраць маёй краіны?" - абурылася яна. "Ты вар'ят."
  
  
  
  Я ўздыхнуў. "Тады нам давядзецца рабіць гэта цяжкім шляхам", - сказаў я. «Але зрабі мне ласку. Будзь мілай і ціхай, і табе будзе лягчэй. Не прымушай мяне рабіць тое, чаго я не хачу».
  
  
  
  "Я спыню цябе, калі змагу", - змрочна сказала яна. Я ў захапленні зірнуў на яе. У яе была мужнасць.
  
  
  
  «Прынамсі, цяпер ты не фальшыўка», - сказаў я.
  
  
  
  Яна паглядзела на мяне. "Як ты даведаўся, што я хлусіла табе аб тым, што я з Эль Гарфіа?" спытала яна. "Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  
  "Гэта мой сакрэт", - сказаў я. "Можа быць, я табе калі-небудзь скажу".
  
  
  
  Мы пераадолелі невялікі ўздым на дарозе, і я ўбачыў наперадзе дзве машыны, якія стаялі праз дарогу, побач з імі стаялі салдаты. Блокпост. Яны як раз праязджалі міма седана, а наступным у чарзе быў пікап. Я зірнуў на Тэрэзіну. У яе вачах ззяў пераможны бляск.
  
  
  
  «Не радуйцеся загадзя, - злосна сказаў я. «Я яшчэ не скончыў. На тваім месцы я б падрыхтаваўся ўхіліцца, калі толькі ты не жадаеш спыніць шальную кулю».
  
  
  
  Я прытармазіў, трымаючыся на некаторай адлегласці ад мяне, павольна поўз уверх, каб у пікапа было дастаткова часу, каб праехаць. Калі ён ачысціў прастору, якая засталася пасярэдзіне кантрольна-прапускнога пункта, я павольна рушыў наперад. Адзін з салдат махнуў мне наперад, і я крыху паскорыўся. Калі мы падышлі бліжэй, я знізіў хуткасць. Затым, амаль у іх, я націснуў нагой на педалі газу.
  
  
  
  Старая машына здрыганулася і хрыпела, як бронзавая машына, але ірванулася наперад. Бліжэйшы салдат нырнуў у бок, каб не патрапіць пад удар. Я бачыў, як іншыя пачалі паднімаць свае вінтоўкі, калі я паслаў машыну праз L-вобразную адтуліну. Я нізка сагнуўся за рулём, калі пачуліся стрэлы.
  
  
  
  "Будзь ты пракляты!" - крыкнула Тэрэзіна, стукнуўшыся аб сядзенне.
  
  
  
  "Я сказаў табе не радавацца", - сказаў я, аддаючы старой машыне ўсё, што яна магла ўзяць. У люстэрка задняга выгляду я ўбачыў, як салдаты едуць за мной. Я ведаў, што на гэтай прамой дарозе мяне зловяць у лічаныя хвіліны. Мой Форд ужо пачаў пахнуць падпаленымі падшыпнікамі.
  
  
  
  Першае скрыжаванне я выехаў на двух колах. Тэрэзіна ўпала на мяне, стукнулася галавой аб руль і ўскрыкнула ад болю. Я падштурхнуў яе адной рукой. «Не зараз, дарагая, - сказаў я. "Пазней."
  
  
  
  Яна ў лютасці паглядзела на мяне. Я пайшоў па дарозе, якая паварочвала ўверх па крутым схіле гары. Стромкія павароты крыху запаволілі б маіх праследавацеляў. У роспачы я шукаў якое-небудзь месца, каб зрэзаць шлях ці які-небудзь яр, каб схавацца. Нічога не было. Дарога звужалася, потым з'явіўся прамы ўчастак, і я ўчапіўся ў машыну, адчуваючы, што ёй цяжка падымацца па крутым схіле.
  
  
  
  У канцы прамога ўчастку быў рэзкі паварот. Я пачаў паварот, і раптоўна кола вырвалася ў мяне з рук. Тэрэзіна нахілілася, каб схапіць яго звязанымі рукамі. Я адштурхнуў яе, але было позна. Перад намі вымалёўвалася дрэва, і мы ўрэзаліся ў яго. Машына скамячылася, і я пачуў выбух, перш чым адчуў запал полымя, якое ўзнялася ўверх, пачынаючы ахопліваць машыну палаючай лютасцю. Я ўзламаў заклінавалыя дзверы, прыклаўшы ўсе свае сілы. Праз паўсекунды машына ператварылася ў печ.
  
  
  
  Тэрэзіна, ашаломленая аварыяй, прыхінулася да прыборнай панэлі. Я пацягнуўся ўнутр і выцягнуў яе, упаўшы разам з ёй на зямлю. Я зацягнуў яе ў густы хмызняк, які высцілае дарогу, і лёг на яе, нацягнуўшы блузку ёй на рот і моцна тузануўшы, каб утварылася кляп.
  
  
  
  Яе вочы былі адчыненыя, яна глядзела на мяне, і, як і я, яна прыслухоўвалася да гуку двух машын, якія спыняюцца на дарозе. Стары «Форд» уяўляў сабой палаючую масу са скрыўленага металу, моцная спякота амаль абпальвала мне твар, калі мы ляжалі ў кустах. Салдаты не маглі падысці да падпаленай машыны і нейкі час не змогуць. Я належыў на чалавечую прыроду і меў рацыю. Яны глядзелі нейкі час, а потым я пачуў, як яны залезлі назад у свае машыны і павольна рушылі па дарозе. Я ведаў, што яны вернуцца пазней са сваімі начальнікамі. Але да таго часу нас ужо ня будзе.
  
  
  
  Я спусціў ірваную блузку Тэрэзіны з яе рота і дазволіў ёй сесці.
  
  
  
  "Я павінен быў пакінуць цябе там", - сказаў я. "Ты можаш быць сапраўднай маленькай сучкай, ці не так?"
  
  
  
  "Мяркую, мне трэба падзякаваць вам за выратаванне майго жыцця", - сказала яна. "Але да таго часу, калі ты скончыш са мной, я, верагодна, пашкадую, што ты не пакінуў мяне там".
  
  
  
  "Без сумневу", - сказаў я, падымаючы яе на ногі. Мы рушылі назад па дарозе, і я трымаў яе перад сабой. Убачыўшы, на які трук яна здольная, я больш не рызыкаваў. Я глядзеў на яе доўгія прыгожыя ногі, пакуль яна ішла па парэзанай камяністай дарозе. У нейкім сэнсе ёй пашанцавала, што я павінен быў быць у Тараце да дзевяці гадзін. Я быў дастаткова злы на яе, каб узяць яе прама на дарозе, і я ведаў, што, у адрозненне ад Іяланды, яна мяне за гэта зненавідзіць.
  
  
  
  Мы працягвалі ісці, пакуль нарэшце не выйшлі на галоўную дарогу, якая вядзе ў Качабамбу. Да цяперашняга часу войскі ўжо знялі б усе блокпасты.
  
  
  
  Калі яны вернуцца да абвугленага аўтамабіля і не знойдуць у ім целаў, яны зноў будуць блакаваць дарогі ў якасці першага кроку. Але да таго часу я быў бы дастаткова далёка - я спадзяваўся, каб апынуцца па-за дасяжнасцю.
  
  
  
  Мы стаялі на ўзбочыне дарогі і глядзелі, ці няма машын. Іх было няшмат, і калі я ўбачыў надыходзячы грузавік, я павярнуўся да Тэрэзіны.
  
  
  
  "Паколькі супрацоўніцтва - гэта не тое, што я атрымліваю ад вас, - сказаў я, - нам давядзецца дзейнічаць па-свойму".
  
  
  
  Я паклаў руку прама пад кропку ціску на тыльным баку яе сківіцы і сціснуў, імкнучыся прыкласці толькі патрэбнае намаганне. Занадта шмат было б фатальным. Яна ўскрыкнула і ўпала ў мае абдымкі. Я паклаў яе на ўзбочыну дарогі і схаваўся за дрэвам.
  
  
  
  Грузавік спыніўся, і з кабіны вылез стары фермер. Ён нахіліўся над дзяўчынай, калі я коратка стукнуў яму па шыі ззаду. Я злавіў яго, калі ён падаў наперад, амаль на Тэрэзіну. Адвядучы яго ў бок і прыхінуўшы да дрэва, я паляпаў яго па сівой шчацэ.
  
  
  
  "Дзякуй, стары", - сказаў я. "Яны знойдуць для вас грузавік". Ён мяне, вядома, не чуў, але гэта было праўдай. AX паклапоціцца аб тым, каб вярнуць яго грузавік ці нешта падобнае.
  
  
  
  Я падабраў Тэрэзіну, пасадзіў яе ў машыну побач са мной і паехаў. Праз некаторы час яна прыйшла да памяці і сядзела моўчкі. Я гнаў грузавічок з усіх сіл. Мне трэба было ехаць у Эль-Пуэнце, а затым вярнуцца ў Тарату, і ў мяне не было лішняга часу.
  
  
  
  Прайшло больш за дзве гадзіны, калі я дабраўся да невялікай дарогі, якая вяла да закінутай місіі. Калі я заехаў у двор, ужо пачынала цямнець.
  
  
  
  "Апошні прыпынак", - крыкнула я. "Для цябе, гэта значыць". Калі я прывёў Тэрэзіну ў старажытнае свяцілішча, я ўбачыў страх у яе вачах. "З табой нічога не здарыцца", - запэўніў я яе. "Тут ты будзеш абаронена ад начных вятроў, і я вярнуся за табой раніцай".
  
  
  
  Я пасадзіў яе, выцягнуў апошнюю вяроўку і звязаў ёй шчыкалаткі. Паглядзеўшы ёй у вочы, я сур'ёзна сказаў: "Я сказаў вам праўду пра мяне", - сказаў я. «Я еду на сустрэчу з Чэ Геварай. Калі ты будзеш працаваць з гэтымі вяроўкамі - а я ведаю, што ты будзеш - я мяркую, ты вызвалішся досвіткам. Іншая дзяўчына прыйдзе сюды неўзабаве пасля світання. Яна мой сапраўдны кантакт з Гевара. Калі ты разумная, ты будзеш сядзець і казаць ёй, што нічога не ведаеш, акрамя таго, што я пакінуў цябе тут, каб чакаць мяне. Можа, да таго часу, калі я вярнуся, ты зразумееш, што я казаў табе праўду”.
  
  
  
  Яна паглядзела на мяне запытальна цёмнымі вачыма. "Я... я хацела б табе верыць", - ціха сказала яна.
  
  
  
  Я нахіліўся і пацалаваў яе, і яе вусны адкрыліся для маёй мовы, мяккія і згодлівыя.
  
  
  
  "Не захапляйся", - сказаў я, устаючы. "Ты яшчэ не прыняла рашэнне пра мяне, памятаеш?" Я ўбачыў, як яе вусны злосна сціснуліся, і пакінуў яе там. Для яе гэта будзе доўгая адзінокая ноч, але яна перажыве гэта. Хацеў бы я быць гэтак жа ўпэўнены ў сваіх шанцах. Я вярнуўся ў грузавік, адправіў яго ў бок Тараты.
  
  
  
  Знайсці ранча было дастаткова лёгка. Як і сказала Іяланда, гэта была першая дарога на поўдзень. Я пад'ехаў да цёмнай хаты з плоскім дахам. Ніякіх прыкмет жыцця не было, і мне, чорт вазьмі, хацелася, каб са мной была Вільгельміна.
  
  
  
  Я ўставіў запалку і ўбачыў алейную лямпу на маленькім століку ў цэнтры пакоя, калі штурхнуў дзверы. Я паднёс запалку да лямпы, і яна ажыла. У пакоі было два-тры крэсла, стол і старая камода. Я сеў на адну з крэслаў і пачаў чакаць у мяккім святле лямпы.
  
  
  
  Доўга чакаць не прыйшлося. Гук коней прывёў мяне да акна, і я ўбачыў групу людзей - адны конна на конях, іншыя конна на зграі аслоў - якія прасочваюцца ў двор. Я застагнаў. Калі б нам давялося перавозіць зброю на аслах, гэта заняло б некалькі дзён.
  
  
  
  Я вярнуўся да крэсла і пачаў чакаць. Мужчыны пачалі праслізгваць у пакой, маўклівыя, са змрочнымі тварамі, многія з іх былі з бародамі. Яны стаялі ўздоўж сцен і глядзелі на мяне. Затым увайшла Іяланда ў аб'ёмным швэдры і штанах. Яе вочы бліснулі прыватным прывітаннем.
  
  
  
  Імгненне праз ён увайшоў у берэце на галаве. Я паглядзеў на яго твар. Тонкая барада пераходзіла ў бакенбарды, бачная разора на лбе крыху вышэйшая за нос. Гэта быў Чэ Гевара, сапраўды жывы, і такі ж сапраўдны. Яго правая рука была небяспечным сталёвым кручком.
  
  
  
  Ён уважліва паглядзеў на мяне, калі я ўстала, каб павітаць яго. Ён ціха кіўнуў. "Дзе зброю, сеньёр фон Шлегель?" ён сказаў. "У мяне ёсць грошы, але я не буду плаціць, пакуль у нас не будзе зброі, пакуль мы не вернемся сюды з імі".
  
  
  
  "Гэта зусім нармальна", - сказаў я, думаючы, што ён быў менавіта тым, што я чуў: ціхі, сталёвы, пакрыты аксамітам, праніклівы і вельмі востры. Гледзячы на гэтага чалавека, было відавочна, што ён можа быць адначасова бязлітасным і абаяльным.
  
  
  
  «На тое, каб дастаць стрэльбы, спатрэбіцца шмат часу, калі нам давядзецца ехаць на кані і асьле», - сказаў я. Ён не змяніў выразы асобы.
  
  
  
  "Мы прыехалі з гор на конях і аслах, і мы загрузім стрэльбы на аслоў, каб вярнуцца", - сказаў ён. «Але ў хляве ў нас ёсць чатыры грузавікі, каб прывезці зброю сюды».
  
  
  
  Я кіўнуў. “Добра. Зброя будзе дастаўлена ля берагоў Чылі», - сказаў я.
  
  
  
  Яго бровы прыўзняліся. «Вы сапраўды асцярожныя, ці не так, - сказаў ён.
  
  
  
  "Гэта неабходна", - сказаў я яму. «Многія хацелі б перахапіць і скрасці партыю такога памеру. Цяжка перакінуць зброю ў краіну, не прыцягваючы да сябе вялікай увагі. Нашы меры засцярогі з'яўляюцца вынікам шматгадовага досведу. У дадзеным выпадку гэта асабліва важна быць абачлівым, ці не так? "
  
  
  
  "Вельмі важна", - пагадзіўся ён з павольнай усмешкай. «Хадземце. Я паеду з вамі ў кіроўным грузавіку, сеньёр».
  
  
  
  "Для мяне вялікі гонар." Я пакланіўся яму ў стылі фон Шлегеля. "Як вы думаеце, нам будзе цяжка прайсці праз Чылі?"
  
  
  
  "Не ў гэтую гадзіну", - сказаў ён. "Мы застанемся на горных дарогах, пакуль не наблізімся да ўзбярэжжа".
  
  
  
  Я пайшоў з ім у хлеў. Грузавікі былі чатырма патрыманымі вайсковымі аўтамабілямі. Іх знакі адрознення былі зняты, але яны ўсё яшчэ былі афарбаваны ў аліўкава-шэры колер. Я глядзеў, як у іх залазяць людзі, налічыўшы каля дваццаці, гурт большы, чым я чакаў. Іаланда памахала нам, калі мы выйшлі. Гевара быў побач са мной, і адзін з яго людзей вёў машыну.
  
  
  
  «На поўнач ад Куі ёсць бухта, - сказаў я кіроўцу. "Вы можаце знайсці гэта?"
  
  
  
  Мужчына кіўнуў.
  
  
  
  «Рыкарда ведае Чылі, Перу і Балівію лепш за любую «дарожную карту», - сказаў Гевара. Ён адкінуўся назад, небяспечны сталёвы крук, якім была яго рука, злёгку упёрся ў маю нагу. Была поўнач, калі мы перабраліся ў Чылі. Мы выдатна бавілі час.
  
  
  
  
  VII
  
  
  
  
  17.
  
  
  
  
  Паездка на ўзбярэжжа Чылі прайшла ў асноўным у цішыні. Чэ задаў некалькі ветлівых пытанняў аб становішчы спраў у Еўропе і, у прыватнасці, ва Усходнім Берліне.
  
  
  
  Я адказаў яму паважліва, спрабуючы зрабіць уражанне глыбокай павагі перад вялікім рэвалюцыянерам. Цяжка сказаць, як усё прайшло. Яго было цяжка лічыць.
  
  
  
  "Свет будзе ў захапленні, калі даведаецца, што ты ўсё яшчэ жывы", - рызыкнуў я.
  
  
  
  "Нехта з таго свету", - паправіў ён мяне з халоднай усмешкай. Прыйшлося з ім пагадзіцца.
  
  
  
  Дарогі праз Чылі ў асноўным спускаліся да ўзбярэжжа. Дасягнуўшы мора, мы рушылі ў дарогу, як канвой, міма горада Куйя да невялікай бухты на поўначы.
  
  
  
  "Пабудуйце грузавікі ўздоўж далёкага канца бухты", - сказаў я. "Бачыш, дзе камяні размешчаны прама ў абзы вады?"
  
  
  
  Кіроўца зрабіў, як я загадаў. Чэ Гевара злез са мной з грузавіка. Я ведаў, што ён глядзіць на мяне з лёгкай весялосцю.
  
  
  
  Я дастаў з кішэні маленькі ліхтарык і апусціўся на калені ля беражка вады. Я уключыў і выключыў выбліск, уключыў і выключыў, стала, без прыпынку. Я міргаў пяць хвілін, затым спыняўся на пяць і зноў пачынаў.
  
  
  
  "У вас, несумненна, ёсць карабель", - сказаў Гевара. “Вельмі добра спланавана. Вельмі геніяльна».
  
  
  
  "Больш таго, чым ты думаеш", - сказаў я, гледзячы на паверхню вады. Раптам вада закружылася, і з глыбіні з'явілася цёмная маса. Я зірнуў на Гевару і атрымліваў асалоду ад здзіўленнем на яго твары. Падводная лодка павольна паднімалася, чорная як смоль груда прымала форму па меры набліжэння.
  
  
  
  «Нямецкая падводная лодка», - усклікнуў Гевара. "Адна з самых вялікіх падводных лодак часоў Другой сусветнай вайны".
  
  
  
  "Пераабсталявана для перавозкі грузаў", - сказаў я.
  
  
  
  Падводная лодка, пафарбаваная ў цьмяна-чорны колер, выйшла на глыбакаводную пасадку ў скал. Каманда ўжо выйшла на палубу і кінула нам вяроўкі на бераг. Мы прымацавалі штрафы да грузавікоў, і праз некалькі імгненняў падлодка была замацавана, і трап упаў з карабля на бераг.
  
  
  
  "Wilkommen, Kapitän", - крыкнуў я шкіперу. "Alles geht gut?"
  
  
  
  "Ja wohl", - адказаў ён. "Wie lange haben wie hier aufenthalt?"
  
  
  
  "Вы разумееце нямецкую?" - спытаў я Гевару.
  
  
  
  «Трохі, - сказаў ён.
  
  
  
  "Капітан спытаў, як доўга яму давядзецца тут чакаць", - пераклаў я яму. “Nur eine stunde? - Ператэлефанаваў я. - Kein mehr».
  
  
  
  "Гут", - адказаў шкіпер. "Ich bin unruhig".
  
  
  
  "Ён задаволены, што я сказаў яму толькі гадзіну", - сказаў я. "Ён кажа, што яму няпроста".
  
  
  
  Я стаяў побач, пакуль каманда, балбочучы па-нямецку, несла скрыні з вінтоўкамі і боепрыпасамі з падводнай лодкі да грузавікоў, якія чакалі. Калі двое мужчын неслі асабліва вялікую каробку, я спыніў іх.
  
  
  
  "Eine minuten, bitte", - сказаў я. Я адкрыў скрынку і паказаў Гевары акуратныя шэрагі бляшаных слоікаў ўнутры.
  
  
  
  "Порах", - сказаў я. "Гэта вельмі зручна. Яго можна выкарыстоўваць не толькі як дынаміт для выбухаў».
  
  
  
  Ён кіўнуў і выглядаў задаволеным. Зачыніўшы скрынку, я пацягнуўся да яе і намацаў якая выступае шпільку ў куце. Мае намацваюць пальцы нарэшце знайшлі яго, і я павольна павярнуў яе на адзін поўны абарот направа. Затым я жэстам папытаў людзей перанесці скрынку ў галаўны грузавік. Я ўсталяваў таймер, які зараз ператвараў скрынку з порахам у адну велізарную бомбу, якая ўзарвалася б праз 24 гадзіны, калі вечка была знятая раней.
  
  
  
  Я назіраў, як людзі асцярожна кладуць скрыні ў грузавік. Яны вярнуліся, балбочучы па-нямецку, праходзячы міма нас, і я ўсміхнуўся пра сябе. Усё рабілі выдатную працу. Ад капітана да апошняга члена экіпажа, усе яны былі членамі флоту дзядзькі Сэма, спецыяльна адабранымі для гэтай работы, таму што яны маглі размаўляць па-нямецку. Я стаяў побач з Геварай, пакуль капітан кіраваў разгрузкай з тыповай тэўтонскай эфектыўнасцю і шчодра раздаваў рэзкія каманды.
  
  
  
  Калі грузавікі былі загружаны, капітан пстрыкнуў абцасамі і адсалютаваў з палубы падводнай лодкі. "Gute reise", - адрэзаў ён.
  
  
  
  "Danke schön", - адказаў я. "Leben sie wohl."
  
  
  
  Гевара чакаў і назіраў, як субмарына павольна адышла ад берага і зноў пагрузілася ў ваду. Затым ён зноў забраўся са мной у грузавік, і мы пачалі зваротны шлях праз Чылі. Я ведаў, што калі нас спыняць, уся схема рассыплецца дымам. Гевара мог уцячы, і мой старанна спланаваны пераварот ні да чаго не прывёў. Справы пайшлі так добра, што я занепакоіўся.
  
  
  
  "Я рады, што вы не паспрабавалі нічога хітрага, сеньёр фон Шлегель", - сказаў Гевара, пакуль мы ехалі. “У нашым становішчы мы павінны прыняць усе меры засцярогі. Адзін з маіх людзей атрымаў указанне накіроўваць свой пісталет на вас кожную секунду, пакуль зброя не будзе ў нашым распараджэнні. Так шмат людзей чакаюць магчымасці дабрацца да нас, што мы падазраём усіх і ўсё такое. Калі мы атрымалі вестку, што вы гатовы весці з намі перамовы, мы праверылі вас усімі магчымымі спосабамі.Магчыма, мы правядзем невялікую партызанскую аперацыю тут, у Балівіі, але нам патрэбны сувязі па ўсім свеце».
  
  
  
  Я выглядаў уражаным. І я быў страшэнна рады, што AX прыняў меры засцярогі.
  
  
  
  «Мы нават праверылі ваш рэйс з Нямеччыны, сеньёр фон Шлегель, - самаздаволена сказаў Чэ. Я б сказаў дзякуючы таму, што Хоук быў заклапочаны дэталямі.
  
  
  
  Я проста яшчэ раз віншаваў сябе з тым, як добра ўсё прайшло, калі нашы фары асвятлілі лінію паліцэйскіх машын, тры з якіх стаялі каля дарогі. Двое паліцыянтаў махалі нам ліхтарыкамі.
  
  
  
  «Стой», - скамандаваў Гевара свайму кіроўцу. “Вы ўсё ведаеце, што рабіць. Мы паўтараем гэта зноў і зноў».
  
  
  
  Грузавікі спыніліся, і кожны з кіроўцаў выйшаў. Мы з Геварай зрабілі тое ж самае.
  
  
  
  «Вашыя дакументы, сеньёры, калі ласка, - сказаў паліцыянт. “Гэта звычайная праверка. У апошні час нас турбуе вялікая колькасць кантрабанды па гэтай дарозе».
  
  
  
  «Не варушыся, - ціха сказаў Гевара.
  
  
  
  Афіцэр нахмурыўся. "А?" ён прабурчаў.
  
  
  
  "Вы і ўсе вашы людзі пад прыцэлам", - сказаў бос партызан. Я прасачыў за поглядам паліцыянта на грузавікі і ўбачыў якія тырчаць з іх ствалы. Гевара ўзяў у афіцэра пісталет і жэстам папрасіў яго ўстаць побач з патрульнымі машынамі. Партызаны вылезлі з грузавікоў, нацэльваючы карабіны на шасцярых міліцыянераў. Калі Чэ раззброіў усіх копаў, адзін з яго людзей узяў пісталеты і аднёс іх назад да грузавіка.
  
  
  
  «Павярніцеся, - сказаў Гевара афіцэрам. "Паглядзіце на свае машыны". Яны зрабілі, як ім сказалі. Я бачыў, як Гевара кіўнуў. Ноч раскалолася чарговая чарга стрэлаў, і ўсё скончылася. Шэсць паліцыянтаў ляжалі мёртвымі. Гевара выглядаў нявінным, як быццам толькі што завяршыў мірную прагулку па лесе.
  
  
  
  Усе зноў селі ў грузавікі, і мы паехалі далей. Калі мы перасеклі мяжу з Балівіяй, я ўздыхнуў з палёгкай. Усё было б дастаткова заблытана, калі б мне не прыйшлося тлумачыць, чаму я ўзяў невялікае войска балівійскіх партызан у дружалюбную краіну. Інцыдэнт з чылійскай паліцыяй пакінуў у маім жываце халодны вузел нянавісці. Калі б свет мог пазнаць гэтага чалавека такім, якім ён быў, стрыманым, смертаносным фанатыкам, не якія клапоцяцца аб чалавечым жыцці, зачараванне легенды хутка знікла б. Сучасны Робін Гуд, сябар бедных і прыгнечаных, быў зусім іншым. Як і ўсе, хто ўпэўнены, што ведае ісціну, ён быў абыякавы да чалавечага жыцця і захоплены абстрактнымі ідэямі.
  
  
  
  Мы прыбылі ў Балівію амаль праз гадзіну. Мы падымаліся па крутой горнай дарозе недалёка ад Пара, калі ўбачылі жоўты аўтобус ля абочыны дарогі, пярэднія колы якога гратэскава выступалі з-пад рухавіка, што было відавочнай прыкметай зламанай восі. Жанчына выбегла з аўтобуса, каб спыніць нас. Я выйшаў; Гевара і яго кіроўца выйшлі са мной.
  
  
  
  «О, дзякуй богу, нарэшце з'явіўся нехта», - сказала жанчына. “Мы прабылі тут некалькі гадзін. Мы страцілі надзею, што хто-небудзь пойдзе па гэтай дарозе да раніцы».
  
  
  
  Я зазірнуў у аўтобус і ўбачыў толькі маладых дзяўчат. Яны пачалі выходзіць і зьбірацца вакол нас. "Дзе твой кіроўца?" - спытаў я жанчыну.
  
  
  
  “Пайшлі шукаць дапамогі, калі магчыма. Мы зафрахтавалі аўтобус для танцаў у гатэлі Palacio ў Оруру», - патлумачыла яна. "Я місіс Кордуро, дырэктар школы для дзяўчынак Доназ".
  
  
  
  "Школа Donaz", - сказаў Гевара, перакочваючы імя на мове. «Адна з самых эксклюзіўных школ для дзяўчынак у Балівіі. У школе вучацца толькі дочкі багатых і замежнікаў».
  
  
  
  «Гэта дарагая школа», - пагадзілася жанчына. "Але ў нас ёсць некалькі дзяўчат на стыпендыі з менш прывілеяваных сем'яў".
  
  
  
  Гевара ўсміхнуўся ёй, павярнуўся і крыкнуў сваім людзям, якія выбраліся з грузавікоў. Ён павярнуўся да жанчыны. "Зламаная вось - нішто", - сказаў ён. «Гэта другарадны ўрок у жыцці. Мы збіраемся паказаць вашым эксклюзіўным юным лэдзі, чым на самой справе з'яўляецца жыццё. Мае мужчыны занадта часта застаюцца без жанчын. З іх будуць добрыя настаўнікі».
  
  
  
  Партызаны з крыкам кінуліся да дзяўчат. Я ня мог гэта спыніць. Я стаяў побач з Геварай і глядзеў на яго твар, калі спалоханыя крыкі дзяўчат напаўнялі паветра. Не пашкадавалі і дырэктарку. Я бачыў, як два партызаны з крыкам зацягнулі яе ў кусты.
  
  
  
  "Вы не ўхваляеце, Аміга?" - рэзка спытаў мяне Гевара.
  
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Не думаю, што гэта неабходна", - сказаў я. Я хацеў стукнуць кулаком па гэтай самазадаволенай, задаволенай, пагардлівай асобе, але час яшчэ не прыйшоў. Я быў адзін чалавек, адзін, і я быў бы мёртвы, калі б паспрабаваў што-небудзь. Але куды б я ні паглядзеў, адбывалася адна і тая ж сцэна. Маладая дзяўчына глядзела на мяне, яе вочы бязгучна ўмольвалі, калі яе цягнулі, яе адзенне была сарваная. Большасць дзяўчат больш не крычалі; яны выдавалі хрыплыя крыкі болю і агоніі.
  
  
  
  Я ішоў па дарозе, спрабуючы сысці ад таго, што адбывалася, але не мог выкінуць з галавы погляд той дзяўчыны. Я нарэшце павярнуўся і спыніўся, каб стаць на калені побач з рыдаючай аголенай фігурай. Я сабраў ірваную сукенку дзяўчыны і накінуў ёй на плечы. Яна паглядзела на мяне. Яе вочы былі ўзрушаныя. У іх не было ні нянавісці, ні нават страху, толькі вялізная пустата. Цікава, колькі часу ёй спатрэбіцца, каб забыцца пра гэта?
  
  
  
  Чэ паклікаў сваіх людзей назад у грузавікі, і я забраўся ў кіроўны побач з ім.
  
  
  
  «Вы павінны зразумець, мой дарагі фон Шлегель, - сказаў ён. “Калі мужчын прымушаюць жыць як жывёл, яны дзейнічаюць як жывёлы. Гэтых дзяўчат згвалтавалі толькі фізічна. У беднякоў згвалтавалі іх гонар, іх годнасць, іх правы. Усё гэта пытанне перспектывы».
  
  
  
  "Не зусім", - падумаў я. Не, калі я магу што-небудзь з гэтым зрабіць.
  
  
  
  Калона рушыла далей, і, нарэшце, я ўбачыў доўгія нізкія будынкі ранча ў першых промнях світання. Мы выйшлі, і людзі пачалі загружаць зброю з грузавікоў у заднюю частку асьліц для паездкі назад у горы, куды грузавікі не маглі ехаць.
  
  
  
  Іаланды там не было, і я спадзяваўся, што яна ішла на місію, маючы намер заключыць апошні раман перад вяртаннем у партызанскі лагер. Я прасканаваў наваколлі. У задняй частцы адрын, дзе зямля сыходзіла ў горы, было шмат добрага хованак. Я выказаў здагадку, што Ола і астатнія будуць там хавацца.
  
  
  
  "Грошы, сеньёр Гевара", - сказаў я, адыгрываючы сваю ролю да канца. “У вас ёсць зброя. Цяпер наша здзелка можа быць завершана».
  
  
  
  "Гатова, фон Шлегель", - мякка сказаў ён. «Баюся, я павінен забіць цябе. Ніхто не ведае, што Чэ Гевара ўсё яшчэ жывы, і ніхто не павінен ведаць аб гэтым, акрамя маіх людзей. Я пагадзіўся сустрэцца з вамі, каб атрымаць зброю. Нажаль, гэта была суіцыдальная просьба з вашага боку. Што да платы, яна будзе бескарысная для вас мёртвага, таму я пакіну яе сабе».
  
  
  
  «Выдатна, - падумаў я. У яго ўсё было дакладна разлічана.
  
  
  
  «Я нікому не скажу, што ты жывы», - маліў я, бавіўшы час. Ён усміхнуўся мне, як калі б я быў разумова адсталым дзіцем.
  
  
  
  «Не будзь дурнем, мой дарагі фон Шлегель, - сказаў ён. «Гэта было б першае, чым вы выхваляліся ва Ўсходняй Нямеччыне, - што вы бачылі мяне жывым. Не, баюся, ваша кар'ера рэзка падышла да канца. Як толькі апошняя скрыня будзе прымацаваны да апошняга аслу, вы будзеце паміраць."
  
  
  
  Я паглядзеў на каробкі. Засталося толькі трое.
  
  
  
  
  VIII
  
  
  
  
  Дзе, чорт вазьмі, былі Ола і астатнія? У мяне не было нават пісталета, каб бараніцца, але я ведаў адно: я не памру, не ўзяўшы з сабой Гевару. Я не планаваў рабіць гэтую падвойную цырымонію, але я, чорт вазьмі, не збіраўся ісці на яе ў адзіночку. Яны неслі апошнія
  
  
  
  скрынкі да ослікаў, і я назіраў за імі з змрочным адчаем. Я не мог зразумець, чаму Ола і іншыя не з'явіліся.
  
  
  
  «Бача, што я памру, - сказаў я Чэ, - мне сёе-тое цікава. Гэтыя людзі з табой, яны ўсе тыя, што ёсць у цябе?
  
  
  
  «Не, - сказаў ён. «На ўзгорках ззаду вас, з выглядам на ранча, у мяне ёсць яшчэ пятнаццаць, якія назіраюць у бінокль на выпадак, калі мне спатрэбіцца дапамога. Ці бачыце, я шмат чаму навучыўся з часу маёй апошняй кампаніі. У асноўным я зразумеў, што "нельга быць занадта асцярожным". "
  
  
  
  Мае вусны змрочна сціснуліся пры гэтым; зараз я ведаў, што здарылася з Ола і астатнімі. Або яны не змаглі абысці партызаны ў грудах, або іх пасоўванне моцна затрымалася. Усё, што ішло так добра, збіралася пайсці не так.
  
  
  
  Мужчыны далі зразумець, што апошняя скрыня надзейна замацаваны, і Гевара павярнуўся да мяне. Ён дастаў рэвальвер з-за пояса і ветліва, амаль збянтэжана, усміхнуўся.
  
  
  
  Раздаліся стрэлы, і чацвёра людзей Чэ ўпалі. Ён разгарнуўся ў напрамку стрэлаў. Ён крыкнуў. "Засада!" "Укрыцца!"
  
  
  
  На імгненне ён забыўся пра мяне. Я нагадаў яму аб гэтым, нанёсшы ўдар прама з зямлі і трапіўшы яму ў галаву. Ён пабег па двары, рэвальвер выпаў з яго рукі. Я кінуўся за ім і ўбачыў узрушанае здзіўленне на яго твары. Раптам яму ўсё стала ясна, і я ўбачыў, як у яго вачах узнімаецца лютасьць.
  
  
  
  Карыстаючыся перавагай раптоўнасці, Ола і іншыя нанеслі сур'ёзны ўдар партызанам у гэтым першапачатковым нападзе, але зараз партызаны контратакавалі. Гевара сустрэў мой напад лютым узмахам кручка. Я павярнулася назад, і кашуля разарвалася спераду. Ён падняў іржавыя вілы і шпурнуў іх у мяне з блізкай адлегласці. Мне прыйшлося ўпасці плазам, каб мяне не праткнулі зубцамі.
  
  
  
  Я падняў вочы і ўбачыў, як ён імчыцца да хлява. Ён хутка ацаніў сітуацыю як дрэнную. Гэта была засада, і ён не ведаў, колькі было ў атакавалай групе. Калі ён застанецца, яго людзі могуць перамагчы, а могуць і не. Але пад прыкрыццём бою ён мог схавацца. Самазахаванне было яго першым клопатам, фанатык, гатовы на ўсё, каб выжыць і працягнуць барацьбу.
  
  
  
  Я прачытаў яго думкі, як толькі ўбачыў, што ён бяжыць да хлява. Я памчаўся за ім толькі для таго, каб мяне схапілі двое з яго людзей, калі я завярнуў за вугал. Яны мяне збілі, але гэта былі не такія ўжо жахі. Я адразу вызваліў адну нагу, ударыў бліжэйшага па твары і пачуў яго крык. Іншы напаў на мяне з нажом. Я адкаціўся ад яго ўдару, абвіў нагой яго шчыкалатку і пацягнуў. Ён упаў, і я падышоў да яго, стукнуўшы па яблыку кадыка. Ён булькнуў, вочы яго вылезлі, потым ён лёг нерухома.
  
  
  
  Я ўстаў і зноў пабег да хлява. Я сустрэў Гевару, які выскоквае на адным з коней. Я скокнуў на яго, каб выцягнуць яго з сядла, і адчуў востры боль, калі крук урэзаўся мне ў плячо. Мяне адкінула назад, мне ўдалося пазбегнуць удару капытом у жывот і я перавярнуўся на зямлю.
  
  
  
  Ублюдак сыходзіў. Лютасць унутры мяне заглушыла боль у плячы. Я кінуўся ў хлеў і заскочыў на каня. Я бачыў, як Чэ імчыцца па крутым схіле гары. Я азірнуўся і ўбачыў, што яго людзі наступалі. Гэты хуткі погляд паказаў мне, што калі раней было дваццаць чалавек супраць шасці, то зараз было прыкладна дванаццаць супраць шасці. Я меркаваў, што Ола і яго група засталіся цэлыя. У адваротным выпадку шанцы былі яшчэ горшыя. Але гэта была іх дужанне. Мне трэба было скончыць сваю.
  
  
  
  Конь быў моцным і хуткім, і пакуль я не даганяў Чэ Гевару, ён таксама не адрываўся. Шлях у гару быў няроўным, скалістым і звілістым. Мой конь праз некаторы час ішоў і скакаў больш, чым бег, і па грукаце камянёў наперадзе я зразумеў, што ў Гевары такая ж праблема.
  
  
  
  Я прышпорыў жывёлу і, загарнуўшы за паварот, убачыў каня Гевары, якая стаіць з пустым сядлом. Я саскочыў са свайго і прыслухаўся. Я чуў, як ён прабіраўся скрозь кусты па крутым схіле ўзгорка. Я пайшоў за ім, лютасьць і гнеў прымушалі мяне рухацца хутчэй, чым я мог бы звычайна. Цяпер ён не быў далёка наперадзе, і я бачыў, што ён запавольваецца.
  
  
  
  "Я заб'ю цябе, Гевара!" Я крыкнуў.
  
  
  
  Ён паскорыў крок, але я быў занадта блізка. Ён павярнуў направа. Ён ведаў, куды ідзе, і праз імгненне я таксама ўбачыў гэта. Ён спыніўся на краі імклівых парогаў, якія з гнеўным ровам несліся ўніз па схіле, затым ступіў у іх. З другога боку на беразе ляжала дзяўблі каноэ. Неўзабаве Чэ апынуўся па поясе ў вадзе, змагаючыся з хуткай плынню, прабіраючыся да каноэ.
  
  
  
  Я нырнуў за ім і адчуў, як вада хвастае маё цела. Ён быў у сярэдзіне патоку, калі я яго дагнаў. Ён павярнуўся і злосна стукнуў мяне кручком.
  
  
  
  Гэта была пякельная зброя, як бітва з чалавекам з дзідай і мачэце разам узятымі.
  
  
  
  Замахванне прымусіла мяне адступіць, і я страціў раўнавагу. Я адчуваў, як вада цягне мяне ўніз і ўніз. Мне ўдалося схапіць адзін з камянёў і трымацца за яго, пакуль я зноў не стаў на ногі. Ваюючы з віхравым патокам, я з цяжкасцю вярнуўся туды, дзе быў, і працягнуў шлях, да другога боку.
  
  
  
  Але Гевара ведаў пераправу і дасягнуў лодкі. Ён штурхаў яе ў ваду, а я ўсё яшчэ быў далёка ад яго. Як толькі ён увайшоў у гэта, я ведаў, што ён пойдзе назаўжды. Парогі панеслі б яго ўніз і прэч, як калі б ён злавіў экспрэс.
  
  
  
  Ён адштурхваўся пад кутом. Я хутка падлічыў і хутка памаліўся. Я дазволіў вадзе схапіць мяне, збіўшы з ног, і панесці ўніз па плыні. Мяне выносіла пад кутом, калі Гевару і яго каноэ выносіла з берага. Калі б я правільна падлічыў, нашы шляхі за імгненне перасекліся б. Ён схапіў вясло са дна каноэ і спрабаваў павярнуць, але плынь была занадта моцнай.
  
  
  
  Я ўрэзаўся ў борт каноэ, ухапіўся за планшыр, і яна пайшла, пераваліўшы парогі разам са мной. Цяпер, куды б яго ні знесла, яна панясе і мяне. Бурная, імклівая вада цяпер схапіла нас, і, хоць мы змагаліся з усяе сілы, нас несла па імклівых парогах. Я стукнуўся аб адзін камень і падумаў, што ўсе мае косці раскалоліся. Мы накіроўваліся да вобласці з бурнай вадой, якая азначала мноства камянёў, калі нас падхапіла сустрэчная плынь і знесла направа. Я знайшоў апору на плыткаводдзе і ўбачыў, як Гевара з цяжкасцю падняўся на ногі.
  
  
  
  Я напаў на яго, нырнуўшы пад яго крук, калі ён падышоў да мяне. Я схапіў яго за калені, і ён упаў у бурлівую, якая скача ваду. Я рэзка стукнуў яго па твары, і ён упаў назад. Я зноў пайшоў за ім. На гэты раз крук падышоў роўна настолькі, каб разарваць мой пахвіну. Я вырваўся і адбіў яго нагой знізу, і ён упаў на адно калена. Я замахнуўся, стукнуўшы яго па сківіцы.
  
  
  
  Ён кулянуўся назад, з гучным усплёскам стукнуўшыся аб ваду. Я быў адразу на ім, і зараз я адчуў, як гэты пракляты крук урэзаўся ў маю нагу. Мне прыйшлося ад болю яго адпусціць Ён зноў быў на нагах, секчы мяне. Я ухіліўся ад аднаго ўдару, потым спатыкнуўся і ўпаў па пояс у ваду. Ён падышоў да мяне, і я здолеў падняць адну руку і схапіць яго за кашулю. Я тузануў і паслізнуўся ў вадзе, калі ён нанёс смяротны ўдар кручком.
  
  
  
  Крук стукнуўся аб камень прама ззаду мяне. Я тузануў яго за ногі. Толькі мая дзікая лютасьць не дазволіла мне ўпасці. Я сцякаў крывёю з паўтузіна ран, змагаючыся з націскам парогаў і смяротным гакам Гевары.
  
  
  
  Я ўстаў, адштурхнуў яго руку, пакуль ён спрабаваў заціснуць кручок паміж маімі нагамі. Я схапіў яго за галаву і ўдарыў ёю аб адзін з камянёў, якія выступаюць з вады. Я біў ёю зноў і зноў, пакуль вада навокал не стала чырвонай. Затым я выштурхнуў яго цела ў цэнтр патоку і назіраў, як яно апускаецца ў бурлівую ваду, падаючы са скалы на скалу, разбіваючыся аб камяні, пакуль не застанецца ні адной цэлай косці.
  
  
  
  Я вылез з вады і ляжаў, задыхаючыся, змучаны, дазваляючы свайму целу знайсці шлях назад, каб набрацца сіл, каб рухацца. Нарэшце я падняўся на ногі і, ледзь не ўпаўшы, паплёўся цераз лес да камяністай сцежкі. Конь усё яшчэ стаяў. Я з удзячнасцю залез у сядло і аднойчы пагнаў яе, роўна настолькі, каб яна пайшла па сцяжынцы.
  
  
  
  
  IX
  
  
  
  
  Да таго часу, як я дасягнуў канца шляху, я аднавіў свае сілы ці, прынамсі, іх частка. Я вярнуўся на ранча. Запанавала цішыня, поўная і поўная цішыня, пакуль я павольна і асцярожна ішоў на кані, агінаючы целы партызан, гратэскава распасцёртых на зямлі.
  
  
  
  Я спешыўся і пайшоў пасярод бойні. Луіс ляжаў каля дрэва, мёртвы, у адной руцэ ўсё яшчэ сціскаў нож, уваткнуты ў горла партызану. Наступным я знайшоў Эдуарда, затым Мануэля. Я стаў побач з імі на калені, але там не было жыцця. Наступным быў Чэзарэ, які ўсё яшчэ сціскаў у руцэ карабін, які мірна ляжаў побач з мёртвым партызанам. Антоніа стаяў мёртвым, прыхінуўшыся да дрэва, з чырвонай плямай на грудзях. Апошнім я знайшоў Ола, акружанага целамі чатырох партызан.
  
  
  
  Я ўстаў і ўвайшоў у хлеў. Прапалі асьліцы і ўсё такое. Я лёгка ўявіў, што адбылося. Некаторыя з людзей Гевары выжылі і збеглі ў горы са зброяй і боепрыпасамі. Несумненна, у іх было бачанне працягу бітвы і збору новых рэкрутаў. Іх чакаў сюрпрыз.
  
  
  
  Я абгарнуў свае раны анучамі і павязкамі, каб хаця б запаволіць паток крыві.
  
  
  
  Потым я з'ехаў з ранча. Я накіраваўся на поўнач, у бок Эль-Пуэнтэ. Світанак саступаў месца дню, і я ехаў на грузавіку так хутка, як мог. Нарэшце здалася пуя, і я павярнуў на дарогу да закінутай місіі. Уязджаючы ў двор, я пачуў крык, затым іншы. Я выскачыў з кабіны, падпоўз да адчыненага аркавага акна і зазірнуў у свяцілішча. Я ўбачыў дзве постаці, якія катаюцца па зямлі, драпаюцца, якія б'юцца і крычаць. Іяланда і Тэрэзіна былі ў сутычцы. Пакуль я глядзеў, Тэрэзіна вырвалася, пакінуўшы ўсю сваю ўжо падраную блузку ў руках Іяланды, схапіла сялянскую дзяўчыну за нагу і паспрабавала накласці блакіроўку. Я ўсміхнуўся. Балівійская разведка, відавочна, вучыла яе баявой школе.
  
  
  
  Але Іяланда прайшла праз іншую школу, і яна падала ёй урокі, пра якія Тэрэзіна нават не чула. Яна схапіла Тэрэзіну за грудзі, зграбаючы іх пазногцямі. Тэрэзіна ўскрыкнула ад болю і адпусціла. Іаланда імгненна кінулася да яе,штурхаючы і драпаючы. Тэрэзіна паспрабавала адбіць яе ўдарам каратэ напалову праведзеным, і я здрыгануўся ад яго безгрунтоўнасці. Гэта сапраўды дапамагло Ёландзе адкінуць Тэрэзіну на крок назад і крыху супакоіць яе.
  
  
  
  Тэрэзіна схапіла дзяўчыну за валасы, разгарнула яе і моцна ўдарыла ёй у жывот. Я амаль запляскаваў. Іяланда сагнулася напалову, а Тэрэзіна ўтрымала галаву. Калі б яна была мацнейшай, гэта магло б спрацаваць. Ці, калі б Іяланда была не такой ужо лютай барацьбітом. Я бачыў, як Іяланда падняла спадніцу Тэрэзіны, і дзяўчына закрычала ад болю. Іяланда вырвалася і скокнула на свайго суперніка, кусаючы, утыкаючы зубы глыбока ў нагу Тэрэзіны, яе рукі былі як кіпцюры арла, якія ірвуць і драпаюць.
  
  
  
  Я пералез цераз падаконнік у пакой. Я не мог больш дазваляць гэтаму працягвацца. Я схапіў Іяланду і адцягнуў яе, адкінуўшы на паўдарогі праз пакой. Калі яна ўбачыла мяне, яе лютасьць дасягнула новых вышынь. Яна скокнула на мяне, але я злавіў яе адной рукой, скруціў і зноў прымусіў расцягнуцца. Яна кінулася ў кут закінутага свяцілішча і падышла з разбітай бутэлькай у руцэ і чыстай нянавісцю ў вачах.
  
  
  
  «Спачатку ты, - прашыпела яна, - а потым твая сучка. Цябе, я заб'ю. А ёй проста адрэжу грудзі».
  
  
  
  «Перастань, Іяланда, - сказаў я. «Усё скончана. З гэтым скончана. Ён мёртвы. Яны ўсе мёртвыя».
  
  
  
  Я думаў, што выцвярэжвае навіны могуць яе спыніць. Замест гэтага яна неразборліва крычала на мяне. Нават дзіця з разбітай бутэлькай можа быць небяспечным, а гэта было не дзіця, а шалёная тыгрыца. Яна рушыла на мяне. Я не рухаўся, пакуль яна не стукнула мяне бутэлькай па твары, затым я нырнуў направа і паспрабаваў схапіць яе за руку, але яна была хуткай, як кобра. Яна зноў напала на мяне, і на гэты раз я кружыў, пакуль яна не аказалася спіной да Тэрэзіны.
  
  
  
  «А цяпер, Цярэзіна», - крыкнуў я. Тэрэзіна, якая стаяла каля далёкай сцяны, тупа паглядзела на мяне, але Іяланда павярнулася. Я скокнуў наперад, схапіў яе і прыціснуў да сцяны. Бутэлька разбілася, і яна задыхнулася ад болю. Я прыціснуў яе да шыі, і яна ўпала. Тэрэзіна была ў маіх руках перш, чым я паспеў павярнуцца да яе.
  
  
  
  "Што здарылася?" Я сказаў. "Ты ж не зрабіла таго, што я табе сказаў, праўда?"
  
  
  
  «Не зусім», - прызналася яна, прыціснуўшыся тварам да маіх грудзей. «Я падумала пра цябе і вырашыла паверыць табе. Я проста адцягнулася, калі прыйшла гэтая дзяўчына. Мы пачалі размаўляць, і мы абедзве раззлаваліся адзін на аднаго. Раптам яна наляцела на мяне».
  
  
  
  "Выкарыстоўвайце вяроўку, якая была ў мяне, каб звязаць яе", - сказаў я. «Я думаю, нам абодвум трэба крыху паправіцца». Я ўбачыў яе здзіўлены твар, калі яна заўважыла чырвоныя плямы на маёй кашулі і штанах.
  
  
  
  "Дай мне паглядзець", - сказала яна, спрабуючы расшпіліць маю кашулю.
  
  
  
  Я адштурхнуў яе. "Пазней", - сказаў я. «Я пратрымаўся так доўга, я магу працягнуць яшчэ крыху. Проста звяжы яе і вяртайся з ёй у Ла-Пас».
  
  
  
  
  18-е
  
  
  
  
  Улады Балівіі адмовіліся верыць, што лідэрам партызан Эль Гарфіа насамрэч быў Чэ Гевара. Магчыма, яны не змаглі прымусіць сябе прызнаць, што не забілі яго першы раз. Тэрэзіна пацвердзіла ўсё, што я сказаў, - і наступствы бітвы на ранча былі пераканаўчымі, - але яна не бачыла самога Гевару. Толькі дзяўчынкі са школы ў Чылі ведалі, што адбылося. Яны не ведалі, хто былі гэтыя мужчыны. Толькі я бачыў Чэ твар у твар. Толькі я ведаў, што легенда памерла не першы раз. Маёр Андрэола быў шчыры са мной, і я амаль разумеў яго пазіцыю.
  
  
  
  "Год таму Гевара быў забіты нашымі войскамі ў гарах", - сказаў ён. «Гэты чалавек, гэты Эль Гарфіа, быў самазванцам. Мы будзем настойваць на гэтым, мой сябар. Я нічога не магу зрабіць, мы павінны».
  
  
  
  "Няхай будзе так, маёр", - сказаў я. "Я раскажу па-свойму, і свет сам рассудзіць".
  
  
  
  Я выйшаў на вуліцу, дзе чакала Тэрэзіна. Мы абодва лячыліся ў вайсковым шпіталі.
  
  
  
  Там да нас дайшлі чуткі, што на наступны дзень пасля бітвы на ранча ў гарах адбыўся жудасны выбух.
  
  
  
  "Табе трэба сысці, Нік?" - Спытала яна, калі мы вярнуліся ў мой гатэль.
  
  
  
  "Баюся, што так", - сказаў я. «Але не раней заўтра. У мяне ёсць планы на вечар».
  
  
  
  Яна ўсміхнулася і паклала галаву мне на плячо. Я паабедаў і прынеслі віно, і, калі настала цемра, я ўзяў яе на рукі. Я расшпіліла бакавыя гузікі яе сукенкі, нічога не сказаўшы. Потым я адкінуўся назад.
  
  
  
  Я спытаў. "Хіба ты не збіраешся яго здымаць?"
  
  
  
  "Не", - сказала яна. "Вы здымеце гэта".
  
  
  
  Я ўсміхнуўся і асцярожна зняў яго з яе, калі яна падняла рукі. Глыбокія драпіны на яе цудоўнай грудзей сталі чырвонымі, і я далікатна пацёр іх пальцам, расшпільваючы яе бюстгальтар. Яна села нерухома, стрымліваючыся з рашучым намаганнем.
  
  
  
  "Я не буду займацца з табой любоўю, пакуль ты не скажаш мне адну рэч", - сказала яна.
  
  
  
  "Якую?" - здзівіўся я.
  
  
  
  "Адкуль вы даведаліся, што я, як вы сказалі, фальшывая сялянская дзяўчына?" спытала яна. "Я думаў, што выдатна адыграла гэтую ролю".
  
  
  
  Я паморшчыўся. "Я не ведаю, як гэта выказаць", - сказаў я. "Або нават калі я скажу гэта наогул".
  
  
  
  Яна пацягнулася за сукенкай, і я спыніў яе: «Добра, я скажу табе, калі ты так страшэнна настойваеш на веданні. Я ведаў гэта, калі ты клаўся са мной у ложак».
  
  
  
  Я бачыў, як яе вочы пацямнелі, а потым у іх успыхнуў гарачы агонь.
  
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што я быў недастаткова добрая ў ложку?" яна ўспыхнула. Я паморшчыўся. Я баяўся, што гэта будзе рэакцыя.
  
  
  
  "Не, не, нічога падобнага".
  
  
  
  "Тады што ты кажаш?"
  
  
  
  «Проста такая дзяўчына, як Іяланда, ну, яна займаецца каханнем інакш».
  
  
  
  "Яна гарачэй мяне?" - запатрабавала адказу Тэрэзіна. "Яна падабалася табе больш?"
  
  
  
  "Не, я кажу вам!" Я сказаў. "Ты паводзіш сябе неразумна".
  
  
  
  "Я?" - запярэчыла яна. «А як наконт цябе? Табе не здаецца, што ты дурны? Ты думаеш, што можаш вызначыць паходжанне дзяўчыны па тым, як яна займаецца каханнем. Што ж, я збіраюся паказаць табе, хто неразумны».
  
  
  
  Яна павярнулася да мяне, і яе вусны прыціснуліся да маіх. Яна кінулася на мяне з лютасцю анёла-мсціўца, гарачага, галоднага, які прагне анёла-мсціўца. Яна зняла з мяне вопратку, а затым пакрыла маё цела пацалункамі. Я зваліўся з ёй на дыван, і мы заняліся каханнем. Тэрэзіна была зараджанай агністай істотай, яе ногі абвіліся вакол маёй таліі, моцна ўтрымліваючы мяне ўнутры сябе.
  
  
  
  Калі яна дасягнула вяршыняў свайго экстазу, яна адступіла, але толькі на некалькі імгненняў. Калі я ляжаў побач з ёй, я адчуваў, як яе вусны пакусваюць мае грудзі, мой жывот, мой жывот. Яе рукі былі мяккімі пасланнікамі жадання, і яна паўзла на мне, каб церціся сваім целам аб маё. Я ўзяў яе грудзей у свае рукі і лашчыў іх, пакуль яна зноў не плакала і задыхалася ад жадання, і мы аб'ядналіся ў той момант, калі ўвесь свет стаў адзіным цэлым.
  
  
  
  Мы правялі разам усю ноч. Яна была гарачай, ненаеднай - усім, чым можа быць дзяўчына, калі пазбаўляюцца ад забарон. Калі надышла раніца, і я апрануўся, каб пайсці, яна засталася ў ложку.
  
  
  
  «Я збіраюся застацца тут на некаторы час, Нік», - сказала яна. "Я хачу думаць, што ты побач са мной, пакуль ляціш назад у Амерыку". Яна сцягнула прасціну, агаліўшы сваё стройнае цела і мяккую поўныя грудзі.
  
  
  
  "Вярніся", - сказала яна, яе вочы былі глыбокімі і цёмнымі. "Паспрабуй вярнуцца".
  
  
  
  Я пацалаваў яе і так і пакінуў. Карціна ўсё яшчэ ясная ў маёй памяці.
  
  
  
  Ясная і іншая карціна. Гэта Чэ Гевара. Можа, ён яшчэ жывы. Вядома, што чалавечае цела вытрымлівае фантастычныя выпрабаванні.
  
  
  
  Але я расказаў, як гэта адбылося. Свет павінен чытаць і судзіць, адкідваць ісціну як выдумку або прымаць выдумку за ісціну. Чэ Гевара жыве як легенда, для некаторых рамантычную. Я магу вам сказаць, што ён быў беспрынцыпным фанатыкам, чалавекам, апантаным марамі аб велічы. Некаторыя кажуць, што з-за таго, што ён быў тут, свет стаў лепшы. Я кажу, што лепей, калі яго няма.
  
  
  
  Паслухайце, я правёў усё жыццё ў баях, забойствах і крыві. Я кажу, што свету не патрэбны забойцы і фанатыкі, зацыкленыя на ўласных уяўленнях аб славе. Будзе лепей, калі мая праца больш не спатрэбіцца. Нажаль, я думаю, што ў мяне яшчэ шмат працы.
  
  
  
  Мне ўсё яшчэ падабаецца тое, што сказаў Буала. "Праўда часам можа быць неверагоднай". Напэўна, часам можа.
  
  
  
  
  
  Канец.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  
  
  
  
  Формула суднага дня
  
  
  
  
  пераклаў Леў Шклоўскі
  
  
  
  
  
  Назва арыгінала: The Doomsday Formula
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  
  
  
  
  Амерыканскі музей натуральнай гісторыі - гэты каласальны будынак у Цэнтральным парку. Першапачаткова ён быў пабудаваны ў неагатычным стылі, але пазней былі дададзены раманскія элементы, што дае дзіўны архітэктурны вынік. Але, апынуўшыся ўсярэдзіне, вы знойдзеце фантастычны агляд усіх прыродных з'яў у нашым і іншых мірах, сведчанне шматлікіх спроб чалавека спазнаць і зразумець сябе і сваё асяроддзе, каталог міру з моманту яго ўзнікнення. Праходзячы праз высокія залы, я ўспомніў шмат прыемных гадзін, якія я правёў тут у дзяцінстве, і вырашыў хутка вярнуцца сюды, каб яшчэ раз зірнуць на ўсё вольны час.
  
  
  
  Мой погляд упаў на пару пышных ног пад міні-спадніцай, якая абдымала панадлівыя выгібы цвёрдай попкі. На жаль, ногі зніклі ў напрамку Дэпартамента млекакормячых, калі я накіраваўся ў Гісторыка-геаграфічны інстытут на чацвёртым паверсе. Гэта было месца, дзе я з ім пазнаёміўся.
  
  
  
  Я прайшоў міма вітрын у зале геаграфічнай гісторыі. Наперадзе, у кутку пакоя, я ўбачыў высокага худога чалавека. Ён стаяў перад адным з геалагічных аб'ектаў. Яго смуглы твар з тонкім вострым носам на імгненне павярнуўся, калі я падышоў, толькі каб неадкладна вярнуцца да аб'екта, які ён назіраў. Ён лёгка мог сысці за геолага ці фізіка, які займаецца даследаваннямі. З той розніцай, што гэта быў не ён. Ён быў Хоуком, часткай арганізацыі AX, самага сакрэтнага падпадзялення контрвыведкі ў Злучаных Штатах. Ён быў хітрым, цвёрдым, як скала, эрудытам. Ён быў гурманам, аматарам цыгар, садоўнікам у вольны час і маім начальнікам. Ён вывучыў вялікую структуру, якая ілюструе розныя стадыі ўтварэння вулканаў. Калі я падышоў да яго, ён пачаў гаварыць, не гледзячы на мяне, не зводзячы вачэй з збудавання.
  
  
  
  "Ці ведаеце вы, - пачаў ён, - што ёсць пастаянныя вулканічныя станцыі ў некаторых абласцях, гэтак жа як ёсць станцыі землятрусаў паўсюль, дзе яны пільна сочаць за ўсім фізічным развіццём?" Ён гаварыў далей, не чакаючы адказу. «Многія эксперты перакананыя, што мёртвага вулкана не існуе. Наш пяцідзесяты штат, Гаваі, насамрэч уяўляе сабой сукупнасць вулканаў, якія падняліся з мора пасля вялізнай вулканічнай актыўнасці».
  
  
  
  "Вельмі цікава", - сказаў я, калі ён на імгненне замоўк. Я стараўся не прыспешваць яго. Ён меў звычай падыходзіць да сутнасці справы рознымі абыходнымі шляхамі.
  
  
  
  Ён спытаў. - "Вы сапраўды ведаеце, што такое конус пырсак?" Я стараўся ўспомніць. - "Новы пятновыводитель?" Ён занепакоена паглядзеў на мяне.
  
  
  
  «Гэта невялікая адтуліна каля кратэра вулкана. Нешта накшталт клапана, з якога вырываюцца кроплі лавы, якія падаюць, дубянее і ўтвараюць невялікія каменныя мурашнікі.
  
  
  
  "Я запомню", - сказаў я.
  
  
  
  "Буйныя вывяржэння на Гаваях адбываюцца кожныя тры-чатыры гады", – працягнуў Хоук. «За апошнія шэсць месяцаў адбылося шэсць вывяржэнняў невялікіх кратараў, якія доўгі час лічыліся мёртвымі. Гэта беспрэцэдэнтная і нечаканая вулканічная актыўнасць. Што вы думаеце пра гэта?
  
  
  
  Я спытаў. - "Вы сапраўды не чакаеце, што я адкажу на гэтае пытанне, ці не так?"
  
  
  
  "Не, - сказаў ён са слабой усмешкай, - але я спадзяюся, што ты знойдзеш адказ".
  
  
  
  Я ведаў, што гэты каментар нешта значыць, але вырашыў пачакаць і паглядзець.
  
  
  
  «З якога часу вы так цікавіцеся геалогіяй?» - ласкава спытаў я, імкнучыся, каб мой голас не гучаў падазрона.
  
  
  
  "Я заўсёды быў такім, малыш", - сказаў Хоук. 'Але ў мяне ёсць яшчэ некалькі рэчаў, пра якія я думаю. Самалёт вылятае ў Сан-Францыска сёння ў сем вечара. Я зарэзерваваў для цябе месца. У Сан-Францыска ў вас ёсць стыкоўка рэйсам 667 на Гаваі ».
  
  
  
  "Гавайі", - усклікнуў я. «Але ў мяне сёння спатканне з дзяўчынай. Мне спатрэбілася восем месяцаў, каб давесці яе да гэтага моманту. Няўжо я не магу з'ехаць заўтра раніцай?
  
  
  
  "Дарога доўгая, а час ляціць незаўважна", - адказаў ён. «Гэта аднойчы напісаў Лангфэла».
  
  
  
  Я нахмурыў бровы. Хоук не кахаў прама казаць "не". Замест гэтага ён аддаваў перавагу звяртацца да такіх двухсэнсоўных філасофскіх цытат. Але ў выніку ўсё звялося да аднаго і таго ж: не.
  
  
  
  «Добра, - уздыхнуў я. «Што прывяло мяне ў краіну хулы? Што азначае гэтая бздура з вулканамі і з якога часу я стаў геолагам? »
  
  
  
  "Не, але актыўнасць гэтых вулканаў сапраўды вельмі дзіўная", - сказаў ён. «Я ўсю раніцу размаўляў з геолагамі ў музеі, спрабуючы знайсці пераканаўчае тлумачэнне, але яны таксама не разумеюць. Па прыбыцці на востраў варта ўбачыць доктара Джона Планка, галоўнага вулканолага абсерваторыі.
  
  
  
  Я надта доўга працаваў на Хоўка, каб не ведаць адразу, калі ён расказаў мне толькі палову гісторыі. "Каго яшчэ я павінен шукаць?" Я спытаў. - «Уся гэтая геалагічная інфармацыя можа быць цікавай, але якое дачыненне да яе мае AX? Гэта зусім не ў нашых уладаннях, ці не так?
  
  
  
  «Като Інура», - сказаў ён. Я прыўзняў бровы. "Кіраўнік японскай сакрэтнай службы?" Я спытаў. "Гэты Катон Інура?"
  
  
  
  Хоук кіўнуў. "Учора ў нас быў тэлефонны званок", - адказаў ён. 'Ён патэлефанаваў мне. Вядома, мы не можам шмат сказаць па адкрытай лініі, але ён занепакоены. Ён завуаліравана паведаміў мне, што падазрае, што японскія тэрарысты плануюць буйны ўдар».
  
  
  
  Я сёе-тое ведаў пра японскіх тэрарыстаў. Гэта была даволі вялікая група, і ім некалькі разоў атрымоўвалася даставіць нямала непрыемнасцяў. Яны спрытна закранулі тры тэмы: міжнародны камунізм і яго перавагі, утоены антыамерыканізм, усё яшчэ шырока распаўсюджаны ў Японіі, і расчараванне незадаволеных і бедных.
  
  
  
  "Гэтыя японскія тэрарысты хаваюцца гадамі", – сказаў Хоук. «Яны могуць захацець прыкласці вялікія намаганні, каб прыцягнуць увагу і ўхвалу японскага народа. У апошні час распаўсюджваюцца чуткі аб тым, што яны прымусяць Злучаныя Штаты сысці з паўднёвай часткі Ціхага акіяна. Яны мелі на ўвазе, злёгку завуаліравана, што яны здольныя рабіць тое, што войскі Імператара ніколі не маглі зрабіць. І яны, здаецца, хочуць пачаць з Гаваяў. Як бы шалёна гэта ні гучала, яны заяўляюць, што патопяць выспу!
  
  
  
  Я спытаў. - «І якая сувязь з гэтымі вывяржэннямі вулканаў?»
  
  
  
  «Можа быць, тут увогуле няма ніякай сувязі», - сказаў Хоук. Але яны, магчыма, адкрылі некаторыя геалагічныя сакрэты, якіх мы яшчэ не ведаем, і плануем імі скарыстацца. У любым выпадку Інура хваляваўся. І калі ён хвалюецца, я таксама. Больш за тое, ёсьць на што зьвярнуць увагу, калі нехта пагражае патапіць адзін з амэрыканскіх штатаў».
  
  
  
  Я ніколі не сустракаў Като Інура, але ён меў выдатную рэпутацыю і лічыўся адным з лепшых прафесіяналаў у нашай вобласці. Акрамя таго, ён, вядома, лепш за ўсіх ведаў псіхалогію і тактыку японскіх тэрарыстаў.
  
  
  
  "Ну, што ж вы чакаеце?" - спытаў Хоук. - Лепш не прапусціце самалёт. Я застануся тут ненадоўга, пакуль яны не зачыняцца. Мне тут вельмі цікава».
  
  
  
  Я павярнуўся і спытаў. - "Што-небудзь яшчэ з вашай службы?"
  
  
  
  "Вы можаце прынесці мне крыху вулканічнага попелу?" "Гэта выдатнае ўгнаенне для майго саду".
  
  
  
  Я з рыкам сышоў. Я ведаў, што Хоук ніколі не адправіць галоўнага агента, калі не будзе ўпэўнены, што сітуацыя сур'ёзная. У рэшце рэшт, я быў яго галоўным агентам. На сціпласць можа быць некалі, але ж так яно і ёсць. Хок ведаў гэта, і я таксама гэта ведаў, і гэта зрабіла нашы адносіны такімі, якімі яны былі, узаемнай павагай, якую мы звычайна хаваем за рознага роду інтэлектуальнай і саркастычнай лухтой. У яго быў беспамылковы радар для непрыемнасцяў, а калі ўзнікалі сапраўдныя праблемы, ён ведаў, што можа разлічваць на мяне, каб выкрыць іх і разабрацца з імі не толькі ў жыцці, але і ў смерці.
  
  
  
  Я прайшоў па музеі, не звяртаючы асаблівай увагі на мноства каштоўных і цікавых артэфактаў. Калі я выйшаў, неба было хмурным і я адчуў першыя кроплі дажджу на маім твары. Пад'ехала таксі, і я хутка сеў. Надвор'е не дапамагло мне палепшыць настрой.
  
  
  
  Я назваў свой адрас, і таксі памчалася. Я закрыў вочы і падумаў аб Доці Томпсан, бландынцы, якая павінна была пайсці са мной сёння ўвечары. Я не вельмі хацеў адмяняць гэтую сустрэчу.
  
  
  
  Таксі было адной з тых вялікіх старамодных машын. Я выцягнуў ногі перад сабой і глыбей пагрузіўся ў мяккія падушкі. Адно з колаў урэзалася ў выбоіну, і мая галава раптам паляцела наперад. Я паглядзеў на дзверцы машыны і раптам заўважыў, што дзвярная ручка на маім баку знікла. Я агледзелася. Усе кнопкі зніклі: як на дзвярах, так і на вокнах.
  
  
  
  Раптам я прачнуўся. Магчыма, гэта было проста старое, хісткае таксі, і ніхто не паклапаціўся аб своечасовым рамонце. Але мне не падабалася думка, што я не магу самастойна абрацца з машыны. Я схапіў рэвальвер і нахіліўся, каб нешта сказаць кіроўцу, але шкляная перагародка, якая нядаўна была ўсталявана ва ўсіх таксі для зніжэння рызыкі рабавання, зрабіла гэта немагчымым.
  
  
  
  Я пастукаў па шкле, але мужчына, здавалася, цалкам ігнараваў мяне. Ён павярнуў яшчэ раз, і цяпер я ўбачыў, куды ён накіроўваецца: пустынны ўчастак дарогі каля Гудзон.
  
  
  
  Я адчуў дзіўны рэзкі пах і заўважыў, што машына паскараецца. Я нічога не бачыў і не чуў, але дзіўны пах стаў больш рэзкім. Я адчуў лёгкае галавакружэнне, і мае павекі сталі свінцовымі; Я не мог даўжэй трымаць іх адчыненымі.
  
  
  
  Я стрэліў у тоўстую шыю свайго выкрадальніка, але куля адскочыла ад куленепрабівальнай шкляной сцяны, не прычыніўшы ніякай шкоды. І ўсё больш і больш дзіўнага, з'едлівага газу ўдзімалася ў адсек. Мая галава закружылася, і я ледзь мог бачыць чырвонае святло перад намі. Таксі праехала па ім на максімальнай хуткасці, і далёка ззаду мяне я раптам пачуў гук сірэны. Я з усяе сілы спрабаваў павярнуцца і ўбачыў нешта, падобнае на паліцэйскую машыну, якая ішла за намі. Я паспрабаваў усміхнуцца, але мае мышцы больш не слухаліся. Я падумаў, што гэты вырадак у паўсне праехаў на чырвонае святло, і зараз паліцыя Нью-Ёрка прыехала схапіць яго і вызваліць мяне.
  
  
  
  Таксі рэзка нахілілася, і кіроўца даў поўны газ, калі падышла паліцэйская машына. Я быў занадта слабы і санлівы, каб сачыць за падзеямі далей, але праз імгненне рэзкі свіст рэвальвернага стрэлу прывёў мяне ў прытомнасць. На мяне паглядзеў румяны твар, і моцныя рукі расшпілілі верхнія гузікі маёй кашулі. "Што ... што здарылася?" - Я спытаў агента, які спрабаваў мне дапамагчы. "Мы таксама хацелі б гэта ведаць", - адказаў ён. "Чаму гэта таксі ехала так хутка?"
  
  
  
  Я пакруціў галавой, спрабуючы прыйсці ў сябе. "З табой усё ў парадку, хлопчык?" - спытаў агент. Думаю, майму прыяцелю патрэбна дапамога ў пошуках гэтай машыны. Я магу пакінуць цябе тут ненадоўга, ці не так? Але пераканайцеся, што вы застаяцеся тут. Мы хацелі б пагаварыць з вамі няшмат».
  
  
  
  Я кіўнуў і пачакаў, пакуль ён знікне. Затым я з цяжкасцю падняўся на ногі і знік у зваротным напрамку. Праз некалькі кварталаў я ўзяў іншае таксі, якое адвезла мяне дадому.
  
  
  
  Я не быў усярэдзіне ні хвіліны, як зазваніў сіні тэлефон у скрыні майго стала. Я падняў слухаўку і прыслухаўся да голасу Хоўка.
  
  
  
  «Я яшчэ не сказаў табе, дзе знайсці Інуру», - коратка сказаў ён. "Я думаў аб іншым", - рэзка адказаў я. Хоук маўчаў. Ён ведаў, што я рэдка губляю стрыманасць, і разумеў, што нешта павінна было здарыцца.
  
  
  
  "Што здарылася, Нік?" ён спытаў. "Пасля таго, як я пакінуў музей, у мяне была дрэнная кампанія", - сказаў я, апісваючы сваю незвычайную паездку на таксі. «Думаю, табе давядзецца сёе-тое растлумачыць паліцыі Нью-Ёрка», - сказаў я Хоўку.
  
  
  
  "Мы паклапоцімся пра гэта", - адказаў ён. - А пакуль табе лепш засяродзіцца на Інуры. Вы можаце знайсці яго ў невялікім загарадным доме ў Вайкікі; дом нумар дванаццаць. Зразумеў?'
  
  
  
  Я зразумеў і павесіў трубку. Я пераапрануўся, засунуў Вільгельміну, мой верны 9-міліметровы «Люгер», назад у яе наплечную кабуру і надзеў куртку. Вільгельміна належала мне, як мая ўласная скура; Яна не асабліва дапамагла мне ў таксі, але яна не магла тварыць цуды, хоць шмат разоў ратавала мне жыццё. Яе адзіным канкурэнтам быў Х'юга, які быў прымацаваны да майго перадплечча ў тонкіх ножнах. Стылет быў ідэальна збалансаваная, вострая, як брытва, бясшумная і смяротная зброя. Разам яны для мяне былі даражэйшыя за шэсць целаахоўнікаў.
  
  
  
  Я перастаў думаць аб інцыдэнце з таксі і гадаць, адкуль яны даведаліся, што я знаходжуся ў музеі, і ці маюць яны якое-небудзь дачыненне да майго новага задання. Афіцэры AX разбяруцца ў гэтым за мяне. Мне патрэбная была ўся мая энергія для будучыні, а не для мінулага. Неўзабаве вы навучыцеся не зацыклівацца на мінулым у гэтай прафесіі.
  
  
  
  Я патэлефанаваў Дотці Томпсан з аэрапорта, спадзяючыся, што гук якія ўзлятаюць самалётаў і аб'явы вылятаюць рэйсаў на заднім плане нададуць маёй аб'яве дадатковую актуальнасць. Яна пачула мае глыбокія выбачэнні і хутка адказала: "Не спяшайцеся вяртацца". Я выдаліў яе імя са сваёй маленькай чорнай кніжкі.
  
  
  
  Рэйс у Сан-Францыска прайшоў без праблем, але мне прыйшлося некаторы час чакаць там стыкоўкі. Калі я выглянуў у вокны зоны чакання, то ўбачыў, што згусціўся туман, так што ангары ў аэрапорце адзін за адным схаваліся з вачэй. Нарэшце, было абвешчана, што рэйс 667 не вылеціць цягам дзвюх гадзін.
  
  
  
  Дзве гадзіны? Глупства! Не было ніякіх прыкмет ветра, і гэты туман рассеецца праз дзве гадзіны? Мне гэта здавалася малаверагодным. Я вельмі ненавіджу чакаць у вестыбюлі аэрапорта, таму вырашыла прагуляцца на вуліцы. Я падняў каўнер паліто і пайшоў па краі аэрапорта. У тумане яркія флуарэсцэнтныя агні ўзлётна-пасадачнай паласы здаваліся вялізнымі шэра-блакітнымі грыбамі. Праходзячы міма аднаго з безуважлівых агнёў, я раптам убачыў дзяўчыну, якая з'явілася па іншым боку святла. Я не мог бачыць яе асобы, але мне адразу стала ясна, што яна ў бядзе.
  
  
  
  Яна бегла, як спалоханы алень, зрэдку кідаючы спалоханы позірк за сабой. Затым я ўбачыў цені нейкіх іншых фігур, якія пераследваюць яе ў тумане, і ў той жа час яна ўбачыла мяне. Яна пабегла да мяне. На ёй былі плашч і мехаваты капялюш, інакш я мог бачыць толькі цёмныя валасы, што спадаюць да плячэй. "Калі ласка", - выдыхнула яна. 'Ты мне дапаможаш! Мне патрэбен рэйс 667».
  
  
  
  Я мімаходам убачыў пару шырокіх вачэй і прыгожы нос, але нясмачны капялюш адкідваў шырокі цень на яе твар. Ззаду яе ў сіне-шэрым святле агнёў узлётна-пасадачнай паласы здаліся двое мужчын, затым трэці. Яна агледзелася, убачыла мужчын і паглядзела на мяне. "Калі ласка, дапамажыце мне", - сказала яна. «Я растлумачу пазней. Ну вось!'
  
  
  
  Двое мужчын дагналі яе, і адзін з іх схапіў яе за руку і пацягнуў да сябе. Яна нахілілася і ўкусіла яго за руку. Ён выдаў крык болю і адпусціў яе. Яна паспрабавала ўцячы, але другі моцна ўдарыў яе па твары. «Брудная шлюха», - адрэзаў ён. "Спыні, ці мы зробім табе балюча".
  
  
  
  «Адпусці мяне», - закрычала яна, штурхаючы яго па галёнцы. "Я сяду на гэты самалёт".
  
  
  
  Я падумаў, што наглядзеўся дастаткова, і зрабіў крок наперад. "Пакінь яе ў спакоі", - абыякава сказаў я. "Што ўсё гэта значыць?" Першы з траіх холадна паглядзеў на мяне. Я хутка ацаніў сёмуху. У іх быў рэзкі, абыякавы выгляд, як у тыповых наймітаў "Ідзі", - сказаў бліжэйшы. Ён пагрозліва рушыў наперад.
  
  
  
  «Чаму вы спрабуеце перашкодзіць дзяўчыне сесці на самалёт, якім яна жадае ляцець?» - ветліва спытаў я.
  
  
  
  «Не ўмешвайся, дурань. Гэта не твая справа.
  
  
  
  "Я вырашыў, што гэта сапраўды мяне турбуе", - сказаў я роўным тонам. "Мае рыцарскія пачуцці ... вы разумееце?"
  
  
  
  Першы няўцямна нахмурыўся. «Не марнуй час на гэтага ідыёта», - сказаў другі. "Лепш зрабі яго бяспечным".
  
  
  
  Але дзяўчына скарысталася іх слабай увагай і моцна стукнула ахоўніка абцасам туфлі па ўздыме ступні. Ён закрычаў ад болю, і дзяўчына адсунулася і пабегла да ўзлётна-пасадачнай паласе. Я глядзеў, як яе постаць знікае ў тумане, да чырвоных і жоўтых мігатлівых агнёў самалёта. Прыгледзеўшыся, я ўбачыў, як рухаюцца агні. Вялікі самалёт павольна руліў па полі, і я выразна чуў шум рухавіка. Гэта быў прапелерны рухавік, і прапелеры круціліся, вядома, не на максімальнай хуткасці, але дастаткова хутка, каб разарваць чалавека напалову. Або чатырма, або значна драбнейшымі фрагментамі. Я пабег за ёю, трое тэмпаў амаль не адставалі. Яна была ў тумане праглынае, але я чуў стук яе абцасаў па ўзлётна-пасадачнай паласе. Яна пабегла проста да самалёта, без сумневу, спадзеючыся знайсці дапамогу. Я спрабаваў ісці хутчэй. Я хутка дагнаў яе і ўбачыў пляскаць крылы яе плашча. Але самалёт быў амаль над ёй. Ён павольна каціўся да яе, пранізлівыя промні пражэктараў ледзь прабіваліся скрозь туман. Яны не маглі яе ўбачыць. Дарэчы, яны не маглі ўявіць, што, асабліва ў гэтым тумане, нехта ідзе па ўзлётна-пасадачнай паласе. Густы туман агарнуў нас, калі я дагнаў яе і пацягнуў за руку.
  
  
  
  Я закрычаў пад віскочуць гук прапелераў. - "Стой, чорт вазьмі!" 'Гэта я.'
  
  
  
  Яна павярнулася, і я ўбачыў палёгку ў яе вачах. Я не мог бачыць крыло самалёта, але я ўжо пачынаў адчуваць ўсмоктванне ў паветры.
  
  
  
  'На зямлю!' - Я закрычаў, дазваляючы сабе ўпасці. Адной рукой я пацягнуў яе так, каб яна апынулася на мне, і я адчуў, як вялізнае крыло павольна слізгала па нас. Туман крыху рассеяўся за кошт сілы абдзімання прапелераў, так што я мімаходам убачыў хутка верцяцца лопасці прапелера ў велізарным рухавіку. Я не чуў крокаў нашых праследавацеляў, але раптам раздаўся пранізлівы крык, усяго паўсекунды. Потым яго паглынуў віск рухавіка. Я адцягнуў дзяўчыну ад сябе і заціснуў ёй рот рукой, каб папрасіць маўчаць. Яна ляжала, не выдаючы ні гуку. Самалёт растварыўся ў тумане, і шум рухавікоў быў хутка паглынуты шчыльнай атмасферай. Раптам я пачуў крык жаху.
  
  
  
  «Ісус», - пачуўся голас аднаго з нашых праследавацеляў. «Гэта быў Чарлі. Ён патрапіў пад прапелер».
  
  
  
  'Дзе ён?' - пачуўся іншы спалоханы голас.
  
  
  
  "Я не ведаю, але давайце знойдзем гэтую маленькую сучку", - адказаў іншы. "Мы павінны знайсці яе для Чарлі".
  
  
  
  Я бачыў, як падымаецца туман. Гэта зойме ўсяго імгненне, але гэтага было дастаткова. Мы заўважылі адна адну адначасова. Я не стаў шукаць трэцяга, дакладней таго, што ад яго засталося.
  
  
  
  «Вось яны, - крыкнуў адзін з іх. - "Прэч!" Яны пабеглі да нас. Я застаўся на адным калене і паглядзеў на дзяўчыну, якая ўстала на локці і з трывогай паглядзела на двух надыходзячых мужчын.
  
  
  
  - Маўчы. Не спрабуй зноў уцячы, - прарычэў я ёй. Я пачакаў, пакуль яны наблізяцца, і нырнуў не ўгору, як яны чакалі, а проста наперад. Я ўрэзаўся ў іх па калена, схапіў іх за адно калена і нырнуў наперад. Яны абодва ўпалі на зямлю. Я перакаціўся направа і нанёс першы ўдар каратэ, які не трапіў дакладна ў мэту, але быў дастатковым, каб убачыць, як ён круціўся ад болю. Іншы крыху пашнарыў у сцягна, як мяркуецца, каб выцягнуць зброю. Я ўдарыў яго правай, і ён упаў у бетонную падлогу ў метры ад мяне. Рэвальвер з грукатам стукнуўся аб бетон у некалькіх ярдах ад яго. Я пайшоў за ім і вывернуўся ад удару ў вобласць жывата. Ён устаў і ірвануўся да мяне, як бык. Я спыніў яго хуткім, кароткім аперкотам, за якім рушыў услед магутны левы хук, які трапіў яму ў твар пасля таго, як ён праляцеў два футы ў паветры. Я паглядзеў на дзяўчыну і ўбачыў, што яе вочы пашырэлі. Я хутка павярнуўся, але прапусціў удар па скроні. Ён паправіўся хутчэй, чым я думаў.
  
  
  
  Я ўпаў і пакаціўся налева. Ён моцна стукнуў мяне нагой па сцягне, і я адразу ж выпрастаўся. Я дазволіў яму накінуцца некалькі разоў, прыкінуўся спалоханым і працягваў ухіляцца. Пакуль ён упэўнена рыхтаваўся да магутнага правага ўдару, я раптам прысеў, усадзіўшы кулак у яго мяккі жывот. Ён выдаў гук, падобны на паветраны шар, які здуваецца. Калі ён сагнуўся напалову, я дабіў яго рэзкім кароткім правым ударам.
  
  
  
  Я павярнуўся да дзяўчыны і ўбачыў, што яна назірае, як туман зноў стульваецца над намі.
  
  
  
  "Дзякуй", - сказала яна.
  
  
  
  "Пойдзем са мной", - адказаў я. 'Давай выбірацца адсюль. Спяшацца не трэба, у такой смузе самалёт не ўзляціць. І больш не выглядай такой напалоханай. Гэтыя двое нейкі час будуць адключаныя.
  
  
  
  «Гэта не так, - сказала яна. Я адчуў, як яе цела задрыжала ад дотыку маёй рукі да яе пляча. «Я думала пра гэта… пра таго іншага чалавека. Калі б не ты… гэта здарылася б са мной».
  
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. "Што тычыцца яго, я не думаю, што гэта вялікая страта для чалавецтва". Яна нахмурылася. - «Ты круты. Але я лічу, што мушу даць вам тлумачэнне. Я дам яго табе. Але спачатку я хачу замовіць білет».
  
  
  
  "Добра", - пагадзіўся я. “Я пайду з табой. Я лячу на гэтым самалёце».
  
  
  
  Мы разам пайшлі скрозь туман, і я амаль не мог яе бачыць. У яе быў мяккі голас, голас з аксамітным падтонам. Калі мы падышлі да будынка, перад намі ўзнік аазіс святла. Яна зняла мехаваты капялюш і плашч, і перамена была больш чым дзіўнай. Яна стрэсла з сябе вільгаць туману, і я ўбачыў каскад бліскучых чорных кучараў. Калі яна паглядзела на мяне, я ўбачыў пару прыгожых глыбокіх карых вачэй і тонкі вузкі нос. Бровы, якія злёгку выгнуліся на канцах, надавалі яе твару эльфійскі выраз. Яе прыгажосць падкрэслівала медная атласная скура. Я падазраваў, што яна з Гаваяў. У яе была тыповая сумесь рос, з-за якой нараджаюцца манументальна прыгожыя жанчыны. На ёй была простая белая сукенка са свабодным латунным поясам у выглядзе кольцаў. Сукенка прыкрывала яе, як ліст, які пакрывае галінку дрэва, закрываючы, але ў той жа час вабячы.
  
  
  
  "Я адчуваю сябе нашмат лепш", - сказала яна, вяртаючыся з білетнай касы, дзе яна забраніравала рэйс. Яна чароўна ўсміхнулася мне. Яе наступная прапанова была перапынена сістэмай гучнай сувязі. "Увага, калі ласка", - раздаўся голас дыктара. «Са шкадаваннем паведамляем вам, што з-за дрэннага надвор'я рэйс 667 вылятае толькі ў 7:30 заўтрашняй раніцы». Усе вольныя нумары ў матэлі «Аэрапорт» зарэзерваваны для вас. Калі ласка, прайдзіце ў матэль, каб забраць ключы ад нумароў. Дзякуй.'
  
  
  
  Выраз твару дзяўчыны адразу змянілася.
  
  
  
  Я спытаў. - "Ты баішся гэтых людзей?"
  
  
  
  "Яны зноў паспрабуюць мяне спыніць", - прашаптала яна. Яе рука, якую яна паклала мне на плячо, пачала дрыжаць.
  
  
  
  «Супакойся, - сказаў я. «А лепей дайце мне тое тлумачэнне, якое вы мне абяцалі. Пойдзем разам у матэль. Там ты можаш мне ўсё растлумачыць».
  
  
  
  Калі мы зноў выйшлі, яна надзела мехаваты капялюш і плашч. "Мяне клічуць Іалана Каму", - сказала яна, працягваючы мне руку. «Я еду на выспы ... дадому».
  
  
  
  "Відаць, нехта хоча прадухіліць гэта".
  
  
  
  "Мой бацька", - сказала яна з гневам у голасе. «Я хацела б ведаць, чаму. Я ведаю, што ён мне сказаў і пра што мы спрачаліся, але я думаю, што гэта яшчэ ня ўсё».
  
  
  
  Я спытаў. - "Што ён сказаў вам, а з чым вы не пагадзіліся?"
  
  
  
  «Я вучылася на мацерыку», - пачала яна. «Але я хачу выкладаць на астравах. Ёсць вялізнае запатрабаванне ў адукацыі. Тата думае, што мне лепей выкладаць тут. Ён мне так сказаў, але менавіта таму мы заўсёды сварыліся. Ён валодае вялікай плантацыяй ананасаў, і яна дае добры даход, але ён поўнасцю жыве мінулым. У яго шмат пярэчанняў супраць усяго, што адбываецца на востраве. Ён сказаў мне не вяртацца, пакуль ён не дасць мне дазволу. Я сказала яму, што ён можа адправіцца ў пекла, а я вярнуся. Ён наняў гэтых... бандытаў, каб яны мяне спынілі.
  
  
  
  "Даволі радыкальна, ці не праўда?" - Пракаментаваў я. "Не, калі ты ведаеш майго бацьку", - сказала яна. «Ён упарты. Ніхто не смее супярэчыць яму».
  
  
  
  "Акрамя цябе", - усміхнуўся я.
  
  
  
  «Акрамя мяне, - сказала яна. «Вось чаму ў нас былі рознагалоссі з таго часу, як я стала дастаткова дарослай, каб прымаць уласныя рашэнні».
  
  
  
  Я спытаў. - "Вы сапраўды баіцеся, што яны паспрабуюць яшчэ раз?"
  
  
  
  "Я вельмі гэтага баюся", - адказала яна.
  
  
  
  "У мяне ёсць прапанова", - сказаў я. «Мы можам падзяліць мой пакой. Я магу спаць на канапе, калі ёсць канапа. Або на зямлі. Гэта не мае вялікага значэння. Такім чынам, прынамсі, вы не будзеце самотныя». Яна на імгненне задуменна паглядзела на мяне. Я ў думках усміхнуўся і, не здрыгануўшыся, азірнуўся. Мне не хацелася дазваляць яе сумневы.
  
  
  
  "Добра", - сказала яна нарэшце. "Калі ласка, дапамажыце".
  
  
  
  Я спытаў. - 'Ты ўпэўнена?' «Часам лекі горшыя за хваробу. Гэта можа быць адзін з такіх выпадкаў».
  
  
  
  Яна паглядзела проста на мяне. "Я ў гэта не веру", - павольна сказала яна.
  
  
  
  «Добра, - сказаў я. «Мяне клічуць Нік… Нік Картэр. І я еду на Гаваі, каб сустрэцца з кімсьці з Японіі».
  
  
  
  "Вельмі цікава", - сказала яна, скоса гледзячы на мяне. "Але гэта не кажа мне, што вы робіце".
  
  
  
  'Я геолаг-аматар" - сказаў я. Гэта было падобна на прыгожае прыкрыццё.
  
  
  
  «Ты ні ў чым не аматар, Нік, - адказала яна.
  
  
  
  Я прапанаваў пайсці выпіць яшчэ ў бары матэля. Калі я ўвайшоў з Іаланай, амаль усе звярнулі ўвагу. Нават жанчыны паднялі вочы і ўтаропіліся на нас з сумессю рэўнасці і зайздрасці.
  
  
  
  "Як вы думаеце, яны паспрабуюць яшчэ раз?" - спытала Іалана пасля першага глытка. - «Я маю на ўвазе гэтых бандытаў».
  
  
  
  "Можа быць", - спакойна адказаў я. «Ім не складзе працы знайсці нас. У аэрапорце не хаваюць, дзе размяшчаюць сваіх гасцей. Але, шчыра кажучы, я ня думаю, што яны нас больш патурбуюць».
  
  
  
  Яе твар расслабіўся. "Вы сказалі, што падазраяце, што ў вашага бацькі былі іншыя прычыны забараніць вам наведваць востраў", - заўважыў я.
  
  
  
  Яна сур'ёзна паглядзела на мяне. Я заўважыў, што ў ёй была нейкая натуральная прывабнасць, спалучэнне нявіннасці і вытанчанасці.
  
  
  
  "Я не ведаю", - адказала яна. «Можа, ён хацеў бы, каб я была побач. Часам ён бывае такім. Ці, можа быць, нехта іншы ўгаварыў яго трымаць мяне бліжэй».
  
  
  
  Яна не скончыла гэты апошні каментар, і я падумаў, што лепш нічога не фарсіраваць. Так што я не стаў удавацца ў падрабязнасці. Я спытаў. - 'Ты жадаеш патанчыць?' У куце бара стаяў музычны аўтамат, і я кінуў у яго манету. Яна лёгка танчыла насупраць мяне, і я адчуў дзве мяккія верхавіны яе грудзей на сваёй кашулі. Я паклаў руку ёй на спіну, і яна прысунулася да мяне яшчэ бліжэй. Яна танцавала з натуральнай гнуткасцю і часам усміхалася мне з-пад злёгку прыўзнятых броваў. Цікава, як яна будзе ў ложку, нявіннай ці вытанчанай? Можа разам? Было ўжо позна, і мы сутыкнуліся з ранняй і нявызначанай раніцай. Мы пайшлі ў наш пакой, і Іалана паспрабавала схаваць невялікую няўпэўненасць. Яна не вельмі добрае спраўлялася.
  
  
  
  «Звычайна я сплю ў трусах або голым», - сказаў я ёй. «Паколькі я заўсёды добра сябе паводжу ў кампаніі жанчын, я буду насіць трусы сёння ўвечары. Хочаш спачатку распрануцца? '
  
  
  
  «Не... Я пачакаю», - спакойна сказала яна. Я выключыў святло, каб пакой асвятляў толькі жоўты прамень святла, які ідзе з ваннай. Калі я быў у трусах, я падышоў да канапы з покрывам. Я заўважыў, што Іалана назірае за мной, і мне здалося, што я прачытаў ухвалу ў яе вачах, хоць у цьмяным святле гэта было цяжка сказаць.
  
  
  
  "Ты прыгожы", - раптам сказала яна. Гэта мяне крыху здзівіла. "У цябе прыгожае цела", - прамармытала яна. «На Гаваях, дзе раней мы ніколі не насілі шмат адзення, мы пачалі шанаваць прыгажосць цела як самастойнай сутнасці. А ў цябе гавайскае цела».
  
  
  
  "Што б гэта ні значыла", - засмяяўся я.
  
  
  
  «У Злучаных Штатах я бачыла шмат мужчын з моцным целам, велізарнымі цягліцамі, якія былі пабудаваны з дапамогай сілавых трэніровак», - сказала яна.
  
  
  
  Але ў асноўным гэта датычылася развітых цягліцавых навал. На Гаваях у нашых моцных канакоў стройныя жылістыя целы, як у вас, з сілай пантэры, а не бульдозера.
  
  
  
  Яна рэзка павярнулася, як быццам баялася працягваць, і паспяшалася ў ванную. Калі яна вярнулася, яна выключыла святло ў ваннай, але неонавая шыльда за межамі пакоя пранікала ў пакой, каб паказаць мне, што на ёй былі толькі трусікі. На імгненне яна спынілася, гледзячы на мяне.
  
  
  
  "Ідзі сюды", - сказаў я з канапы. Яна моўчкі падышла да мяне басанож і паглядзела на мяне. Я бачыў яе грудзей, якія рэгулярна паднімаліся і апускаліся. Я ўбачыў, што ў яе цвёрдыя саскі. Яна трымала вочы прыплюшчанымі, а вусны прыадчыніліся. Я сеў, схапіў яе і пацягнуў уніз. Мая рука знайшла яе левую грудзі. Яна адштурхнула маю руку, але не спрабавала ўстаць, і яе вочы свяціліся цёплым пранікальным святлом нават у цемры.
  
  
  
  "Не", - прамармытала яна. "Калі ласка, не трэба." Яна з усіх сіл спрабавала вымавіць словы з вуснаў.
  
  
  
  Я адпусціў яе. "Ідзі спаць, Іалана", - сказаў я, усміхаючыся ёй. Яна нахілілася і злёгку пацалавала мяне. Яна правяла кончыкамі пальцаў па маім твары, затым падышла да ложка.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мы выйшлі з матэля на наступную раніцу, сонца растварала апошнія клубы туману. Я ўстаў рана, хутка апрануўся і ўсталяваў Х'юга і Вільгельміну на іх месцы. Калі Іалана выйшла з ваннай, я быў гатовы сысці. На ёй быў цёмна-чырвоны швэдар, які шчыльна абліпаў яе грудзі, і кароткая спадніца. Яна падышла да мяне і абняла мяне за шыю. Яе вочы паглядзелі на мяне шматабяцальным бляскам. "Дзякуй за ўчарашні дзень, за ўсё, што вы для мяне зрабілі", - сказала яна.
  
  
  
  
  
  "Усё роўна, мілая", - усміхнуўся я. «Учора ўвечары мне не спадабалася гэтая рыцарская лухта. Гэта мяне вельмі засмучае. З гэтага часу сэзон паляваньня адкрыты».
  
  
  
  
  "Як пажадаеш", - сказала яна, пацягнуўшыся за сваёй маленькай сумкай. Калі мы пераходзілі вуліцу, якая вядзе да аэрапорта, я адчуў, як яе рука на маёй руцэ раптам сціснулася. Я прасачыў за яе поглядам і ўбачыў трох мужчын, якія стаяць ля машыны. Яны глядзелі на нас. У аднаго з іх, як я заўважыў з усмешкай, была рука на перавязі. Я паглядзеў на сёмуху. У маім поглядзе было шчырае запрашэнне, і я не падазраваў, што яны яго прымуць. Яны нервова пераглянуліся, пабалбаталі і спыніліся ў машыны, калі мы праходзілі міма. Як і большасць наймітаў, яны не хацелі рызыкаваць сваёй скурай, калі рызыка здавалася ім занадта вялікім.
  
  
  
  
  Мы моўчкі сядзелі ў самалёце, але па меры набліжэння да Гаваяў Іалана ўсё больш і больш хвалявалася. Калі самалёт павольна, але дакладна пачаў зніжацца, я паглядзеў на кропкі зямлі ў сінім акіяне. Я падумаў аб тым, колькі памылак было аб нашым пяцідзесятым штаце. Многія людзі не ведаюць, што Гаваі складаюцца з васьмі асобных астравоў, сем з якіх населены. Яны ляжаць злёгку выгнутай лініяй. Гаваі - самая вялікая выспа, але не цэнтр усёй дзейнасці, як думае большасць амерыканцаў. Калі гавораць пра Гаваях, большасць людзей маюць на ўвазе востраў Ааху, на якім мы б прызямліліся. На Ааху знаходзіцца самы вялікі горад архіпелага Ганалулу. Гэта Ааху, дзе швартуюцца хупавыя круізныя лайнеры. Пляж Вайкікі знаходзіцца на востраве Ааху, таксама як і Пэрл-Харбар, станцыя касмічных даследаванняў Каена і Гавайскі універсітэт. Калі самалёт павольна спыніўся на галоўнай узлётна-пасадачнай паласе, я паглядзеў на натоўп звонку і адразу ўспомніў аб плавільным катле гонак, якім на самай справе былі Гаваі. Трыццаць два працэнты астраўлянаў складалі японцы, дваццаць дзевяць працэнтаў - еўрапеоіды. Філіпінцы складалі 11 працэнтаў насельніцтва, а 6 працэнтаў складалі кітайцы. Толькі два працэнты былі палінезійцамі.
  
  
  
  
  Калі мы выйшлі з самалёта, мне прыйшлося паабяцаць Іалане, што я наведаю яе на плантацыі яе бацькі ў гарах. Не ведаючы, што наперадзе, я сказаў ёй, што спыніўся ў гатэлі Royal Hawaiian. Яна хутка пацалавала мяне ў шчокі і знікла. Калі яна села ў таксі, я ў апошні раз мімаходам убачыў яе стройныя сцягна.
  
  
  
  
  Забраніраваўшы нумар у гатэлі Royal Hawaiian, я ўзяў таксі да пляжу Вайкікі, у катэдж нумар дванаццаць, дзе павінен быў сустрэцца з Ката Інура. Хутчэй за ўсё, у водпуску ён прадставіць сябе японскім бізнесменам. Дамы стаялі ўздоўж дарогі, якая ішла паралельна пляжу. Я выйшаў з таксі, знайшоў нумар 12 і пастукаў у дзверы. Толькі пасля таго, як я пастукаў у другі раз, дзверы адчыніліся. Я сутыкнуўся з даволі худым, сур'ёзнага выгляду мужчынам у белым гарнітуры з адчыненай кашуляй.
  
  
  
  ;
  
  
  "Я спытаў. - Като Інура?" Ён нічога не сказаў, але паглядзеў на мяне пранізлівым позіркам.
  
  
  
  
  "Нік Картэр ... АХ.", - сказаў я. Я паказаў свае дакументы, і ён знайшоў дастаткова часу, каб іх вывучыць. Нарэшце ён адчыніў дзверы шырэй.
  
  
  
  
  «Калі ласка, увайдзіце, - сказаў ён. Ён выглядаў зусім не так, як я ўяўляў. Для японца ён здаваўся вельмі высокім. Акрамя таго, для мяне ён быў больш падобны да астравіцяніна, чым да японца. У яго знешнасці былі тыповыя рысы змешанага шлюбу. Яго цела было худым і вуглаватым, а твар вузкім з запалымі шчокамі. Невялікі шнар бег над яго правым брывом, а рот быў змрочным.
  
  
  
  
  «Мне вельмі шкада, - сказаў ён. "Але я здзіўлены, убачыўшы вас тут, на Гаваях".
  
  
  
  
  "Хіба Хоук не сказаў, што дашле мяне?"
  
  
  
  
  Като Інура пакруціў галавой. «Не, ён мне не сказаў. Я нават зьдзіўляюся, чаму яму прыйшла ў галаву ідэя паслаць цябе».
  
  
  
  
  "Але як наконт тэлефоннага званка?" - здзівіўся я. У яго склалася моцнае ўражанне, што вы чакаеце непрыемнасцяў, і ён папрасіў аб сустрэчы з адным з лепшых агентаў AX. Ён сказаў мне, што ты прыехаў на Гаваі з гэтай прычыны».
  
  
  
  
  Інура засмяяўся. "Мой візіт сюды - звычайная справа", - сказаў ён. "Баюся, Хоук няправільна вытлумачыў наш тэлефонны званок".
  
  
  
  
  Я спытаў. - "Але як наконт гэтай нечаканай вулканічнай актыўнасці?" «Ён параіў табе расказаць мне пра гэта, а таксама пра тое, што ты вельмі хвалюешся з гэтай нагоды».
  
  
  
  
  «Не, я проста пажартаваў з гэтай нагоды», - сказаў Інура з дзіўнай усмешкай. «Магчыма, гэтая дзейнасць так раптоўна сапраўды выглядае крыху дзіўнай, але ў астатнім я не разумею, пры чым тут я. Гэта праблема геолагаў і іншых вучоных. Баюся, Хоук пачынае палохаць.
  
  
  
  
  Я нахмурыў бровы. У любым выпадку, адно з таго, што нельга было сказаць пра Хоўка, заключалася ў тым, што ён некалі залішне хваляваўся. І ён не спяшаецца няслушна вытлумачыць паведамленне. Я больш нічога не разумеў. Інура ўстаў.
  
  
  
  
  
  «Калі мая тэлефонная размова з вашым босам сапраўды выклікала столькі непаразуменняў, - сказаў ён, - я спадзяюся, што вы прымеце мае шчырыя прабачэнні. Я магу толькі парэкамендаваць вам крыху павесяліцца, пакуль вы ўсё яшчэ тут, і адправіцца назад, калі вам будзе зручна. Я сам пісьмова паведамлю Хока.
  
  
  
  
  "Я не ведаю, што сказаць", - прызнаўся я. "Ён падрабязна распавёў мне, што вы паведамілі яму аб сваіх падазрэннях адносна магчымых тэрактаў з боку японскіх тэрарыстаў".
  
  
  
  
  Інура сціснуў вусны. "Мы сапраўды аб гэтым гаварылі", - сказаў ён. «Але я меў на ўвазе толькі магчымыя дзеянні ў Японіі. У любым выпадку гэта было маім намерам. Прашу прабачэння, калі я памыліўся. У любым выпадку, я рады пазнаёміцца з вамі, містэр Картэр. Я шмат чуў пра вас.
  
  
  
  
  Праз некалькі імгненняў я пайшоў па бульвары, мармычучы сабе пад нос. Калі б Хоук сапраўды няправільна вытлумачыў тэлефонную размову з Като Інура, гэта было б упершыню ў яго жыцці. Ён быў самым хітрым арганізатарам, з якім я калі-небудзь сутыкаўся. Нават калі ён працаваў толькі на інтуіцыі, ён амаль заўсёды меў рацыю. Ён быў у вышэйшай ступені здольны раскрыць праўду, утоеную за пасланнем, дадзеным у завуаляванай форме. Хоук сказаў, што яго размова з Інура праходзіла ў завуаляванай форме, і, вядома, тэарэтычна магло быць магчыма, што ён няправільна зразумеў, але мне ўсё роўна было цяжка гэта зрабіць. У рэшце рэшт я вырашыў выклікаць таксі і наведаць Джоні Кая. У мяне ёсць звычка на некалькі гадзін забыцца пра незразумелыя рэчы толькі для таго, каб растлумачыць іх новым поглядам.
  
  
  
  
  У невысокім будынку паліцэйскага ўпраўлення Ааху я выявіў, што лейтэнанта Кая тым часам павысілі да капітана Кая. Я назваў сваё імя пухленькаму беламу ў прыёмнай, і праз некалькі секунд дзверы, якая вядзе ў офісы, расхінулася. Я пачуў яго гучны голас перш, чым убачыў яго.
  
  
  
  
  "Гэта немагчыма", - крычаў ён. "Стары!" Да мяне падбег моцна складзены, энергічны хлопец і схапіў мяне мядзведжымі абдымкамі. Ён амаль не змяніўся, маленькі, але ў цудоўным стане. Ён быў японцам па паходжанні і атрымаў поспех у плаванні і бейсболе ва Універсітэце Паўднёвай Каліфорніі. "Чаму ты не папярэдзіў мяне, што прыйдзеш?" - зароў ён.
  
  
  
  
  "Я ледзь паспеў папярэдзіць сябе, што збіраюся ўбачыць цябе", - адказаў я. «Дарэчы, ты мог бы напісаць мне, што цябе зрабілі капітанам, маленькі вырадак! Ці паштовыя службы тут больш не працуюць?
  
  
  
  
  Ён усміхнуўся. "Я быў заняты", - сказаў ён.
  
  
  
  
  «Я быў у Нью-Ёрку тыдзень і спрабаваў датэлефанавацца да вас, але вас там не было. Мне сказалі, што вы былі ў нейкім чортавым кутку на канікулах.
  
  
  
  
  "Немагчыма", - перабіў я.
  
  
  
  
  Ён спытаў. - 'Што ты тут робіш?' Гатовы паспрачацца, бізнэс. Гэта афіцыйны візіт?
  
  
  
  
  "Не", - засмяяўся я. “А што я тут раблю, я сам хацеў бы ведаць. Я думаў, што ведаю, але пасьля размовы з нейкім Като Інура з японскай сакрэтнай службы некалькі хвілін таму я ні ў чым ня ўпэўнены».
  
  
  
  
  
  "Като Інура?" - Джоні Кай нахмурыўся. - Значыць, гэта на Гаваях? Я нічога пра гэта не ведаў. Гэты падонак-шпіён проста пранікае ў краіну і з'яжджае, а яны не прыходзяць прывітацца з намі. Як пажывае гэтая старая слізь? Усё яшчэ такі ж тоўсты і пульхны?
  
  
  
  
  "Таўсты і пульхны?" - Спытаў я, скарачаючы ўсе мае мускулы. "Вы ведаеце Като Інуру?"
  
  
  
  
  "На працягу многіх гадоў", - адказаў Джоні Кай. «Ён заўсёды змагаўся са сваёй вагой. Часам ён падаецца таўсцейшы, чым у вышыню».
  
  
  
  
  
  Я ўспомніў чалавека, з якім размаўляў у пляжнай хатцы. Незалежна ад таго, колькі есць гэты хлопец, ён ніколі не стане тоўстым і апухлым. Уся канструкцыя цела зрабіла гэта немагчымым. У яго было стройнае, амаль хударлявае цела. 'Аб Госпадзе!' - усклікнуў я, кідаючыся да дзвярэй. "Ты мяне ўбачыш", - крыкнуў я ашаломленаму Джоні Каю. Я ледзь не спатыкнуўся аб двух з ягоных людзей, калі прабег праз будынак. Я злавіў таксі, якое праязджала міма штаб-кватэры, і скокнуў унутр.
  
  
  
  
  
  «Вайкікі», - паклікаў я кіроўцу. «І трымай газ на мяжы. Вы працуеце на амерыканскі ўрад». Кіроўца здзіўлена азірнуўся і зрабіў, як яму сказалі. "Чорт чорт чорт!" Я вылаяўся ўслых. Я не ведаў, на каго я злуюся больш за ўсё, на хлопца ў пляжнай хатцы ці на сябе. Мноства рэчаў могуць звесці мяне з розуму, і ў першую чаргу варта паклапаціцца аб тым, каб вас падманулі. Але я быў не толькі ў лютасці, але і вельмі занепакоены. Гэты хлопец вызначана не быў Інура. Я здзівіў яго, кім бы ён ні быў, і ён гэтым скарыстаўся. Ён паклапаціўся аб тым, каб я вёў гутарку, сам застаючыся ў цені. Такім чынам ён атрымаў важную інфармацыю, у той час як ён мог заставацца ў няведанні. Калі таксі наблізілася да хаты, я нахіліўся наперад і паглядзеў удалячынь. Я ўбачыў дзве постаці, якія выбягаюць з катэджа да старога седана Hudson, які чакае на тратуары. Я адразу пазнаў у адной з дзвюх фігур чалавека, які так умела мяне падмануў. За рулём «Гудзона» сядзеў трэці чалавек. Хуткасць надыходзячага таксі дала ім зразумець, што адбываецца, і я ўбачыў, як чалавек у "Хадсане" завёў машыну.
  
  
  
  
  Я крыкнуў таксісту. - 'Стоп!' Таксі спынілася з віскам шын, і я выскачыў з Вільгельмінай у руцэ. Стары "Хадсан" пад'ехаў і паехаў прама на мяне. Я стрэліў у кіроўцу. Я адразу зразумеў, што спазніўся, калі ўбачыў, як ён хаваецца за прыборнай панэллю. Стрэл разбіў лабавое шкло, але вадзіцелю ўдалося ўтрымаць машыну на курсе і моцна трымацца за руль са свайго нязручнага становішча. Я быў змушаны адскочыць, каб пазбегнуць машыны, і ўрэзаўся ў тратуар. Я напалову выпрастаўся і зноў стрэліў, але "Hudson" ужо праляцеў міма мяне і знік у бліжэйшым павароце, калі мае стрэлы патрапілі ў задняе крыло і проста не патрапілі ў шыну.
  
  
  
  
  Я азірнуўся на таксі і падумаў, ці варта пераследваць яго па Гудзон. Кіроўца сядзеў за рулём шэры ад страху. Ён быў падобны на труп. Я паклаў «Люгер» у наплечную кабуру. Да таго часу, як таксі павярнула, яны былі занадта далёка, каб знайсці свой след. Гэта не мела абсалютна ніякага сэнсу. Я даў таксісту шчодрыя чаявыя і пайшоў да пляжнай хаткі. Като Інуры па-ранейшаму не было, але там быў вялізны беспарадак. Яны не прапусцілі ніводны кут. Яны вырвалі ўсе кнігі з кніжнай шафы. Адзенне было раскідана па падлозе, а ў цэнтры пакоя ляжаў разарваны на кавалкі чамадан. Чалавек, якога я прыняў за Інуру, верагодна, пачаў сваё расследаванне, калі я прыбыў. Калі б я прыйшоў праз некалькі хвілін, я б даведаўся, што адбываецца. Калі б я прыйшоў на некалькі хвілін раней, я мог бы сустрэць сапраўднага Като Інуру.
  
  
  
  
  На розум адразу прыйшлі два пытанні. Дзе быў сапраўдны Катон Інура і што шукалі захопнікі? Што б гэта ні было, я не думаў, што яны яго знайшлі, мяркуючы па тым бязладзіцы, які яны зладзілі. Але, вядома, я не мог быць упэўнены. Калі б яны яго не знайшлі, тым лепей, калі б яны толькі вярнуліся. Што да Інуры, магчыма, ён ведаў, што да яго будуць прыязджаць наведвальнікі, і часова знік. Я патэлефанаваў Джоні Каю па тэлефоне з пакоя і расказаў яму, што здарылася. Я папрасіў яго пакінуць усё, бо я знайшоў, да таго часу, пакуль Като Інура не з'явіцца зноў або пакуль у мяне не з'явяцца новыя падказкі.
  
  
  
  
  "Як хочаш, Нік", - адказаў ён. - Я буду ахоўваць хату дваццаць чатыры гадзіны ў суткі і аддаваць загады, каб нікога, акрамя вас, не пускалі. Мы нічога не чапаем. Акрамя таго, я загадаю сваім людзям паклапаціцца аб Като Інуры.
  
  
  
  
  Магчыма, яго прымусілі схавацца».
  
  
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. - "Але гэта не так. Я ўпэўнены, што тады ён паспрабуе звязацца са мною. Не, я думаю, больш верагодна, што яны недзе трымаюць яго і пакуль не змаглі прымусіць яго казаць».
  
  
  
  
  «Трымай мяне ў курсе як мага больш, Нік, - сказаў Джоні.
  
  
  
  
  Я вярнуўся ў свой гатэль на іншым таксі. Калі я прыехаў туды, я выявіў, што да мяне прыйшоў нечаканы госць. Гэта была Іалана, і яна зачароўвала сваёй меднай скурай і прыгожымі чорнымі валасамі.
  
  
  
  
  "Я прыйшла запрасіць вас на абед", - абвясціла яна, падтрымліваючы мяне. “Я спадзяюся, што ты зможаш быць сёньня ўвечары. Бацька хацеў бы з вамі пазнаёміцца. Я расказала яму, як вы расправіліся з яго наймітамі ў аэрапорце.
  
  
  
  
  "І ён хоча сустрэцца са мной?" - сказаў я з недаверам у голасе. "Нават зараз, калі ён ведае, што я сарваў яго планы на цябе?"
  
  
  
  
  Іалана засмяялася. "О, гэта нічога", - адказала яна. “Тата не такі. Я тут. Ён ведае, што прайграў той раунд, і ня будзе скардзіцца на гэта».
  
  
  
  
  
  "Я б хацеў спачатку асвяжыцца і пераапрануцца", - сказаў я.
  
  
  
  
  "Я пачакаю", - адказала яна, і я пайшоў у свой пакой. Калі крыху пазней я выйшаў з ваннай, усё яшчэ з аголенымі грудзьмі, я ўбачыў Іалану, якая сядзіць на канапе. Яна захоплена паглядзела на мае грудзі.
  
  
  
  
  «Вось, дазволь мне дапамагчы табе», - сказала яна, калі я выцягнуў з валізкі чыстую кашулю. Я ўзяў Х'юга і ўклаў штылет у ножны на правым перадплеччы. Яе вочы назіралі за тым, што адбываецца з больш чым звычайнай цікавасцю.
  
  
  
  
  "Ці ва ўсіх геолагаў-аматараў ёсць такія інструменты?" - спытала яна амаль абыякава. - Я ўсміхнуўся.
  
  
  
  
  «Я сапраўды не ведаю, - сказаў я. “Вядома, ведаю. Часам гэта бывае вельмі карысна, напрыклад, раскопваць дробныя прадметы пад камянямі і да таго падобнае».
  
  
  
  
  Я быў упэўнены, што яна не паверыла ніводнаму слову, але далей яна не пайшла. Яна правяла пальцамі па маіх плячах, лёгкімі і хуткімі, але з узбуджальнай сілай. Яе рукі слізганулі па маіх лапатках і спіне.
  
  
  
  
  "Табе лепш спыніць гэта, ці ты забудзешся аб абедзе ў бацькі", - папярэдзіў я яе. Яна спынілася і ўстала перада мной, каб глядзець проста на мяне.
  
  
  
  
  «Я проста хацеў ведаць, ці такая ў цябе скура, як падаецца. Вось твая кашуля.
  
  
  
  
  Яна дапамагла мне зашпіліць кашулю. Калі яна некаторы час не глядзела, я паклаў у кабуру Вільгельміну і надзеў куртку. Потым мы пайшлі на стаянку, дзе была прыпаркаваная яе машына, маленькая "Таёта".
  
  
  
  
  Я падумаў, што гэта будзе за вячэру, калі паглядзеў на дзяўчыну побач са мною. Яна была вельмі жаноцкай, амаль далікатнай, але ў той жа час, здавалася, валодала велізарнай упартай сілай. Несумненна, у яе былі дзіўныя, бурныя адносіны з бацькам, але ў мяне было моцнае адчуванне, што ёсць яшчэ сёе-тое, аб чым яна не згадвала да гэтага часу. Гэта проста не было падобна на выпадак упартага старога бацькі і ўпартай маладой дзяўчыны. Я амаль упэўнены, што гэта яшчэ не ўсё. Я хутка даведаюся.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Іалана вадзіла выдатна. У яе не было праблем з манеўраваннем на маленькай лёгкай «Таёце» па крутых звілістых горных дарогах. Неўзабаве брукаваныя дарогі ператварыліся ў вузейшыя пыльныя сцежкі. Пасля таго, як мы зрабілі круты паварот, я ўбачыў вялікае роўнае поле ў падножжа грэбня. Я пазнала ананас па вострым калючым лісці. На другім баку поля быў вялікі дом з нізкім дахам. Іалана пайшла па сцяжынцы, якая ішла ўздоўж поля да дома. Прыбыў адкрыты грузавік, набіты людзьмі, якія схіліліся над бакамі і махаюць Іалане.
  
  
  
  
  "Гэта зборшчыкі, якія толькі што прыехалі з поля". - патлумачыла Іялана, накіроўваючы «Таёту» як мага бліжэй да краю. Зборшчыкі ананасаў былі вельмі падобныя на сезонных працоўных на захадзе і поўдні Амерыкі. У кабіне грузавіка побач з кіроўцам я ўбачыў хударлявага чалавека ў расшпіленай кашулі. Я ўбачыў, што над правым брывом у яго быў гарызантальны шнар. Я паглядзеў на Іалану. Яна ішла бесклапотна.
  
  
  
  
  "Хто былі гэтыя двое ў кабіне?" - спытаў я, з усяе сілы стараючыся, каб мой голас гучаў як мага абыякава. - "Я думаў, што бачыў аднаго з гэтых дваіх недзе раней".
  
  
  
  
  «Побач з кіроўцам - адзін з майстроў майго бацькі», - неадкладна адказала яна. «Я лічу, што яго клічуць Джымана. Я ня надта добра яго ведаю. Ён прыехаў сюды за год, калі я з'ехала ў Злучаныя Штаты. Іншы – адзін з кіроўцаў».
  
  
  
  
  Я дапытліва паглядзеў на яе. На яе твары выяўлялася толькі сумленнасць і бесклапотнасць. Яна нічога не ведала ці была адной з лепшых акторак, якіх я калі-небудзь сустракаў. Хлопец у грузавіку быў ублюдкам, якога я прыняў за Інуру. Грузавік праехаў міма нас у імгненне вока, але я быў у гэтым упэўнены. Вырашыў згуляць крута і ненадакучліва. Усё стала ўскладняцца, і з'явілася безліч цікавых магчымасцяў. Калі ён працаваў на бацьку Іаланы, ці значыць гэта, што яе бацька меў нейкае дачыненне да гэтай справы? Не абавязкова. Ён павінен умець працаваць самастойна пад добрым прыкрыццём. Ці ўсе яны мелі да гэтага нейкае дачыненне. Ястраб аднойчы сказаў, што я западозрыў бы нават сваю ўласную маці, і, верагодна, ён меў рацыю. Калі я працую, я адкідаю ўсякі давер, заснаваны не больш чым на пачуццях. Калі вы не можаце гэтага зрабіць, у вас не будзе доўгага жыцця ў гэтым бізнэсе. Любы агент, які дазваляе сваім пачуццям адыграць сваю ролю, абавязкова будзе мець кароткую кар'еру. А смерць вельмі несентыментальная. У любым выпадку, калі б усе яны былі задзейнічаны на гэтай плантацыі, гэта азначала б, што ўся гульня была спланавана загадзя, каб не дапусціць майго прыезду на Гаваі. Інцыдэнт з таксі ў Нью-Ёрку і клопаты ў аэрапорце маглі быць інсцэніраваны проста для таго, каб выцягнуць мяне сюды. Вядома, гэта азначала, што Іалана была саўдзельніцай, што чамусьці здавалася няправільным. Пасля некалькіх гадоў службы любы добры паліцыянт можа адчуць пах «двайніка» з адлегласці ў дзесяць ярдаў, а ў Іяланы не было такога паху.
  
  
  
  
  Мы праехалі па кругавой пад'язной дарожцы да фасада дома. Я вырашыў адкінуць свае падазрэнні і прыняць усё як ёсць. Але я не мог забыць сігнал небяспекі, які ўлавіла мая стала якая функцыянуе фізічная антэна. Дом уяўляў сабой выдатны архітэктурны будынак, які спалучае ў сабе лепшыя элементы гавайскай і амерыканскай архітэктуры. Перад домам быў прыгожы сад. Спачатку мы ўвайшлі ў прасторную высокую залу з некалькімі папараці і квітнеючымі фуксіямі.
  
  
  
  
  "Тата вельмі старамодны", - папярэдзіла мяне Іалана. «Вы павінны быць гатовыя да таго, што ён час ад часу прамаўляе пропаведзь аб тым ці іншым». Калі мы прайшлі далей у дом, які міма пакланіўся слугі, з пакоя выйшаў бацька Іаланы, каб павітаць нас. Гэта быў гіганцкі мужчына, вышэйшы за мяне, з шырокімі плячыма Нягледзячы на сівыя валасы, ён выглядаў вельмі моцным і здаровым. На ім былі белыя штаны вольнага крою, а яго грудзі былі аголеныя пад расшпіленай камізэлькай. На шыі ў яго быў вянок з кветак. Яго вочы былі блакітнымі, як сталь, і ярка кантраставалі з медна-карычневай скурай. Кветкавая гірлянда надавала яго вонкаваму выгляду нешта святочнае, што змякчала яго прыродную строгасць.
  
  
  
  
  "Сардэчна запрашаем, містэр Картэр", - сказаў ён.
  
  
  
  
  Я адказаў на ягоны фармальны паклон. З'явіўся слуга са срэбнай міскай з чатырма келіхамі, напоўненымі цудоўнай сумессю рому, брэндзі і ананасавага соку. Кожны з нас узяў па адным, і я ўжо задавалася пытаннем, для каго быў гэты чацвёрты келіх, калі я пачуў ззаду сябе выразны голас.
  
  
  
  
  "Магу я скласці вам кампанію?" - спытаў голас, і я павярнуўся. Я ўбачыў, што голас належаў дзяўчыне, крыху вышэй за Іалану і апранутай у доўгі чырвоны халат з глыбокім выразам спераду. Яна паглядзела на мяне цёмна-карымі, злёгку міндалепадобнымі вачыма, і я на імгненне затрымаў дыханне. У яе не было нічога агульнага з Іаланай, акрамя яе меднай гладкай скуры, за выключэннем таго, што яна была не менш прывабнай. Яна была зграбней, але з больш поўнымі грудзьмі і жывёльнай прывабнасцю.
  
  
  
  
  "Ах, Кані", - сказаў бацька Іаланы. «Містэр Картэр, гэта мая іншая дачка, Кані».
  
  
  
  
  Кані трымала мяне за руку крыху даўжэй, чым трэба, і я стараўся не паказваць свайго здзіўлення. Мне было цікава, чаму Іалана нічога не сказала аб сваёй сястры. Можа, гэта звязана з саперніцтвам? Гэта, канешне, не здавалася мне выключаным. Гэтая дзяўчына была прынамсі такой жа прыгожай, як Іалана.
  
  
  
  
  "Чаму б нам не пасядзець у садзе?" - выказаў здагадку бацька Іаланы. Я заўважыў, што прапанова гучала як загад. Ён прывёў нас у сад камянёў, настолькі пышны, што амаль фізічна паўплываў на мае пачуцці. Прыгожая трапічная расліннасць паказала ўсе адценні зялёнага. На вялізным лісці гняздзіліся вялікія птушкі, а пасярэдзіне грукатаў невялікі фантан. Іалана ўмяшалася ў размову, але толькі бегла зірнула на мяне. Яна заўважыла маё здзіўленне, калі мяне прадставілі Кані.
  
  
  
  
  "Я чуў, вам падабаецца дзейнічаць, містэр Картэр". Кані засмяялася, і яе вочы глядзелі абуральна. "Я спадзяюся, што ты будзеш побач, калі мне калі-небудзь спатрэбіцца выратаванне".
  
  
  
  
  У мяне было адчуванне, што яна жартуе з мяне, але на першы погляд яна была проста прыязнай.
  
  
  
  
  "Я павінен падзякаваць табе за тое, што ты меў справу з Іаланай", - сказаў Каму, і мне зноў нагадалі, што гэты чалавек быў не толькі бацькам, не толькі ўладальнікам плантацыі, але і свайго роду патрыярхам. "Вядома, вы не маглі ведаць, што ім загадалі не прычыняць ёй шкоды".
  
  
  
  
  Я збіраўся сказаць яму, што ягоныя хлопчыкі не з тых, хто заўсёды выконвае загады, але вырашыў заткнуцца. "Я рады, што змог зрабіць ёй ласку", - заўважыў я з усмешкай. Мы дапілі куфлі, і праз некалькі секунд слуга паведаміў, што вячэра пададзена. Кані праводзіла мяне ў сталовую, а Іалана суправаджала свайго бацьку.
  
  
  
  
  Сталовая была прыгожа аформлена, з вялікім абедным сталом з цікаў дрэва і трывалымі крэсламі. Я сядзеў насупраць айца Іаланы, а дзве дзяўчынкі сядзелі побач са мной. Вячэра была цудоўнай: цудоўны суп з кораня імбіра, за якім ішлі гарачае калькуцкае кары і падсалоджаная качка, прыгатаваныя па-палінэзійску ў велізарным пальмавым лісці. Іалана і Кані размаўлялі гучней за ўсіх, з забіяцкай весялосцю, якая мела асаблівае значэнне. Часам яны казалі адзін аднаму нешта па-палінэзійску. "Што вы робіце тут, містэр Картэр?" - Раптам спытаў мяне Каму.
  
  
  
  
  "Я геолаг", - імгненна адказаў я, хутка зірнуўшы на Іалану. Яна пацягвала сваю шклянку, але я не мог не заўважыць, што яна глядзела на мяне праз сваю шклянку. «Насамрэч, - дадаў я, - я прыехаў сюды з-за чутак пра тое, што тут назіралася незвычайная вулканічная актыўнасць. Вы можаце прыдумаць тлумачэнне гэтаму, сэр?
  
  
  
  
  Бацька Іяланы засмяяўся, рэзка закінуўшы галаву. "Пеле дае нам зразумець, што яна незадаволеная", - насмешліва сказаў ён. Пеле - багіня вулканаў. Паводле гавайскай легенды, гэта выклікае вывяржэнне вулканаў і можа нават прывесці да знікнення цэлых масіваў сушы ў моры. Кажуць, што некалі яна жыла ў кратары на астравах. Многія астравіцяне часам прыносяць у ахвяру чорную свінню ў адным з кратараў».
  
  
  
  
  "Гэта, вядома, вельмі прыгожа і маляўніча", - заўважыў я. "Але паколькі вы, несумненна, не верыце ў старажытныя легенды, мяркую, у вас ёсць і іншае тлумачэнне".
  
  
  
  
  Патрыярх зноў усміхнуўся. "Вы занадта хутка робіце высновы", - сказаў ён. “У мяне няма іншага тлумачэння. Прыведзенае мной тлумачэнне не горш за любога іншага. У рэшце рэшт, функцыянаваньне вулканаў яшчэ не атрымала вычарпальнага навуковага тлумачэньня».
  
  
  
  
  Ён устаў, пляснуў у ладкі, з'явіліся слугі і пачалі прыбірацца. Яго погляд загадаў мне рушыць услед за ім, калі ён выйшаў з пакоя. Іалана ішла са мной.
  
  
  
  
  "Ты не сказала мне, што ў цябе ёсць сястра", - сказаў я. 'Чаму?'
  
  
  
  
  "Мне гэта не здавалася важным", - сказала яна. Было ясна, што яна не хацела ўдавацца ў падрабязнасці. Адказ мяне не задаволіў, але я ўбачыў, што яе бацька чакае мяне, і пайшоў далей. Ён правёў мяне ў вялікі авальны пакой з мяккім залатым святлом і мноствам упрыгожванняў на сценах.
  
  
  
  
  Каму жэстам запрасіў мяне сесці. «Калі вы сапраўды зацікаўлены ў вывучэнні кратэраў, містэр Картэр, вам варта наведаць наш прыватны кратэр на вяршыні гары прама за плантацыяй… Маўна Вайкама. Я даю праваднікоў і каня».
  
  
  
  
  "Я быў бы вельмі ўдзячны", - сказаў я. Я не мог прыдумаць апраўданні, каб пазбавіцца ад гэтага пераканаўчым спосабам. Я выдаваў сябе за геолага. Акрамя таго, мне заўсёды хацелася зазірнуць унутр кратэра.
  
  
  
  
  «Добра, - сказаў Каму. «Калі ты будзеш тут а восьмай трыццаць раніцы, я ўсё прыгатую для цябе. Лепш сысці крыху раней, пакуль сонца не стала невыносным».
  
  
  
  
  Дзяўчынкі селі з намі, каб выпіць брэндзі, і стары расказаў ім пра маю запланаваную экспедыцыю на наступную раніцу. Мне адразу здалося, што ў вачах Іаланы я ўбачыў расчараванне. Яна прызначыла сустрэчу на наступную раніцу ў Ганалулу. Я паглядзеў на гадзіннік. Было ўжо позна, і я хацеў вярнуцца дастаткова рана, каб патэлефанаваць Джоні Каю. Можа, у яго будуць для мяне навіны.
  
  
  
  
  "Калі вы вернецеся раніцай, - сказала Іалана, - вы можаце ўзяць маю машыну і вярнуць яе раніцай".
  
  
  
  
  "Выдатная ідэя", - пагадзіўся я.
  
  
  
  
  Калі Іалана пайшла за машынай, яе бацька развітаўся са мной фармальным паклонам. Кані пацалавала бацьку на ноч. Затым ён павольна, але дакладна пайшоў прэч. Кані падала мне руку і паглядзела на мяне з асляпляльнай усмешкай. Я адчуваў яе левую грудзі на сваім целе, калі яна прытулілася да мяне, і я не мог не зірнуць крадком на яе цялесныя задавальнення, якія багата выступалі над яе сукенкай.
  
  
  
  
  «Я пайду з табой да пад'язной дарожкі», - шчабятала яна. «Я сапраўды рада, што ты прыйшоў, Нік. Я хацела б даведацца вас лепей. Няўжо мы не можам калі-небудзь разам паехаць у Ганалулу?
  
  
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. Яна высунула свае шчупальцы, ні на секунду не задумваючыся аб магчымых пачуццях Іаланы. Я паняцця не меў, што дзве сястры былі неразлучнымі сябрамі. Але я вырашыў пагуляць з ёю. Магчыма, яна даведаецца крыху больш пра гэтага наглядчыку, Джымона. Але нешта папярэдзіла мяне не пачынаць збіраць разведдадзеныя занадта рана.
  
  
  
  
  "Я думаю, мы зможам разабрацца ў гэтым", - сказаў я, дазваляючы сваім вачам казаць зусім іншае. Краем вока я ўбачыў надыходзячую Таёту.
  
  
  
  
  Кані працягвала трымаць мяне за руку, пакуль я не адштурхнуў яе, і яе цёмныя вочы глядзелі абуральна і шматабяцальна. Яна была такой жа прыгожай, як Іалана, але па-іншаму. Яна была гнуткай і небяспечна дзёрзкай. Калі я ішоў да машыны, Іалана стаяла, скрыжаваўшы рукі на грудзях, і глядзела на мяне. Яна паглядзела на мяне, надзьмуўшыся. ;
  
  
  
  
  "Мне вельмі шкада, што гэта заняло так шмат часу", - рэзка сказала яна. "Ці гэта павінна было заняць больш часу?" Я не звярнуў увагі на апошні каментар. "Я ўсё яшчэ хацеў бы ведаць, чаму ты ніколі не казала мне, што ў цябе ёсць сястра", - сказаў я.
  
  
  
  
  "Яна ўсяго толькі зводная сястра", - агрызнулася Іалана. "У нас былі розныя маці, і мы зусім розныя".
  
  
  
  
  "Мне падабаецца ў гэта верыць", - усміхнуўся я. Я зазірнуў у сад і ўбачыў, што Кані знік. Я доўга і горача пацалаваў Іалану, прабягаючы мовай па яе вуснаў і зубах. Па яе целе прабегла дрыготку, і яна ледзь не прыціснулася пазногцямі да маіх плеч. Калі я адпусціў яе і пайшоў да "Таёты", яна глядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма. Я сеў за руль маленькай машыны, памахаў Іалане і паехаў. Я выехаў з пад'язной дарожкі і апынуўся на звілістай узгорыстай дарозе. Я хутка праехаў па вузкай сцяжынцы, зрабіўшы круты паварот направа. Раптам я націснуў на тормаз, калі фары асвятлілі старую машыну "Б'юік", якая спынілася пасярод дарогі. Калі Таёта спынілася, я выглянуў праз лабавое шкло і выявіў, што ў машыне нікога няма. Я павярнуў ключ запальвання і выйшаў. Калі я рушыў да «Б'юіка», я пачуў шум, грукат пяску і камянёў, што падалі з узгорка. Я падняў вочы і ўбачыў, што падальная маса пагражае мяне раздушыць. Я пабег на іншы бок Таёты ў пошуках абароны. Гэта было бессэнсоўна. Грукаталі камяні і пясок, і я адчуў, як машына коціцца па мне. На мяне стукнула бруд, дробныя камяні і валуны, і я спрабаваў абараніць галаву рукамі. Я адчуў пакутлівы боль у плячах і спіне, і я не мог утрымацца ад падзення з абочыны дарогі. Я падаў усё ніжэй і ніжэй, удараючыся аб круты грэбень. Мая галава моцна стукнулася аб камень. Я пачаў павольна страчваць прытомнасць. Усё вакол мяне было брудам, пяском і камянямі, і мне здавалася, што я плыву ў брудзе. Я наткнуўся на іншы камень, і ўсё стала чорным. Я проста адчуў, што стукнуўся аб нешта вострае, што мяне стукнула, перш чым чорная фіранка цалкам зачынілася.
  
  
  
  
  
  Мае зачыненыя вочы адрэагавалі на прамень святла. Чорны туман стаў цёмна-фіялетавым, затым чырвоным і, нарэшце, жоўтым. Я расплюшчыў вочы. У маёй спіне і на руках былі вострыя кропкі і прамень святла свяціў мне ў твар.
  
  
  
  
  Я павольна пачаў аднаўляць зрок і ўбачыў мужчыну, японца, з яшчэ двух ззаду яго. Мае рукі былі раскінуты, і калі я паглядзеў уніз, то ўбачыў, што апынуўся ў гаі ананасаў. Вострыя, калючыя расліны злавілі мяне і зараз калолі мне рукі, рукі і цела.
  
  
  
  
  'Дзе ён знаходзіцца?' - чалавек пстрыкнуў ліхтарыкам. Мне не спатрэбілася шмат часу, каб разабрацца ў сытуацыі. Яны лічылі, што падзенне ледзь не забіла мяне, і што ў іх больш не будзе са мной праблем. Яны памыліліся. Я атрымаў некалькі ўдараў, але мне пашанцавала, і я мог вытрымаць значна болей. Але што больш важна, іх пытанне сказаў мне аб многім. Тое, што яны шукалі ў катэджы, яны, відаць, не знайшлі. Яны думалі, што гэта ў мяне. - Падумаў я. Я адчуваў Вільгельміну і Х'юга побач са сваім целам, але з-за раскінутых рук я нічога не мог зрабіць ні з адным з іх. Мая рука адкрылася і самкнулася вакол чагосьці вострага. Я памацаў пальцамі і выявіў, што гэта ананас. Я павольна сціснуў яго рукою. Японец з ліхтаром нахіліўся наперад, каб падняць мой твар. Гэта ўсё, што мне было патрэбна. Я кінуўся наперад з ананасам і ўдарыў яго па твары. Вострыя шыпы працялі яго скуру, і ён закрычаў ад болю. Ён выпусціў ліхтарык і схапіўся за скрыўлены твар абедзвюма рукамі.
  
  
  
  
  У імгненне вока я вызваліў Вільгельміну з яе наплечной кабуры і двойчы стрэліў. Першы стрэл трапіў у хлопца, якога я ўдарыў ананасам па твары. Стрэлы спалохалі і двух іншых, якія адхіснуліся. Другая куля патрапіла ў аднаго з яго сяброў, які спрабаваў выцягнуць рэвальвер. Ён зароў, але гэта больш было падобна на глухі стогн, і ўпаў на бок, схапіўшыся рукамі за жывот. Трэці паспрабаваў уцячы. Я адпусціў Вільгельміну і пайшоў за ім. На гэты час у мяне было некалькі пытанняў, на якія трэба было адказаць. Ананасы церліся аб маю вопратку і рукі, і, хоць я ішоў не вельмі хутка, мне стала балюча. Я быў увесь у ранках і сіняках. Мужчына якраз падымаўся па пакатым схіле, калі я яго абагнаў. Ён паспрабаваў ударыць мяне нагой, але я яго ўдарыў, у выніку чаго ён упаў. Ён імгненна выпрастаўся і ашаламіў мяне. Калі ён пачаў бегчы, я падумаў, што ў яго няма рэвальвера. Аднак успышка сіне-жоўтага полымя паказала адваротнае, і куля прабіла плечавую частку маёй курткі. Я адчуў гарачы, пякучы боль і падумаў, што гэта было слізгальнае раненне. Я ўпаў на зямлю і адкрыў агонь у адказ, але ён ужо быў гатовы. Ён зноў стаў на адно калена, каб страляць, але я прадбачыў яго рух, і ён у мяне быў на прыцэле. Цяжкія кулі "Люгера" трапілі ў яго, як быццам яго ўдарылі ломам. Ён стрэліў у адказ, але яго цела тузанулася на імгненне, затым ён упаў і ляжаў нерухома. Я не стаў правяраць, ці жывы ён. Я ведаў лепей. Усе трое былі японцамі ці, прынамсі, японцамі па паходжанні. Прыгледзеўшыся да іх больш уважліва, я заўважыў, што Джымана там няма.
  
  
  
  
  
  Пад'ём быў вельмі балючым, але я ставіўся да гэтага спакойна. Смятая «Таёта» ляжала ля падножжа ўзгорка, але стары «б'юік» усё яшчэ заставаўся непашкоджаным. Я сеў і паехаў у Ганалулу. Я падумаў, ці не будзе яна супраць абмену новай "Таёты" на стары "б'юік". Спадзяюся, машына была застрахаваная.
  
  
  
  
  Калі я прыбыў у Ганалулу, я неадкладна патэлефанаваў Джоні Каю і паведаміў яму, што ён можа забраць тры целы з таго месца, дзе толькі што быў абвал. Навіны, якія ён мне паведаміў, былі не вельмі абнадзейлівымі.
  
  
  
  
  «Яны знайшлі Інуру, Нік, - сказаў ён. «Яго цела вынесла некалькі гадзін таму. Яго забілі і кінулі недзе ў мора».
  
  
  
  
  Я павесіў трубку і наліў сабе віскі. Трое хлопцаў, якія на мяне напалі, хацелі чагосьці, што, на іх думку, было ў Като Інуры. Паколькі яны не знайшлі яго, у мяне ўсё яшчэ быў шанец займець яго. У мяне было моцнае падазрэнне, што яно ўсё яшчэ павінна быць у пляжнай хатцы. Я магу зірнуць заўтра. Джоні трымаў яго пад пастаянным наглядам, як і абяцаў.
  
  
  
  
  Мне патрэбна была гарачая ванна, каб аблегчыць боль у маіх выцятых канечнасцях. Лежачы ў заспакаяльнай вадзе, я не зважаў на мінулыя падзеі. Тыя, хто нападаў на мяне, мабыць, былі папярэджаны і пайшлі за мной з плантацыі. Яны маглі ісці за мной, калі я з'яжджаў з Іаланай раней, але я ў гэтым сумняваўся. Джымона, брыгадзір, мог заўважыць мяне, калі я праязджаў міма грузавіка з Іаланай і паставіў пастку. Гэтая магчымасць здавалася мне найбольш верагоднай. І калі б бацька Іаланы быў замяшаны, ён мог бы ўсё падрыхтаваць значна раней. Я апусціў гэтую думку, прынамсі, пакуль. Я не мог прыдумаць важкага матыву. Навошта старому звязвацца з японскімі тэрарыстамі? І ўсё ж уся гісторыя была такой жа калючай, як лупіна ананаса.
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу маё цела ўсё яшчэ балела і было ў сіняках. Я вырашыў патэлефанаваць Хоўку, таму што хацеў даведацца больш пра Джымана і яго значэнне ў японскай тэрарыстычнай групоўцы. Пасля кароткай размовы з Вашынгтонам я прыняў ванну. Я спадзяваўся, што аддзел мікрафільмаў AX хутка дасць інфармацыю. Пакуль я расчэсваў валасы, зазваніў тэлефон.
  
  
  
  
  "Джымоно", - раздаўся сухі голас на іншым канцы провада, - "45 гадоў, займае высокае становішча ў японскай групе". Яго прысутнасць азначае, што трэба чакаць важных падзей. Джымона заўсёды працуе з партнёркай-жанчынай, часам з двума ці трыма. Ён падпарадкоўваецца непасрэдна кіраўніку групы, што паказвае на незвычайны давер».
  
  
  
  
  Падзякаваў за інфармацыю і паклаў трубку. Я на імгненне падумаў пра боса Джымона, дзіўнага старога, які стаіць за японскай арганізацыяй, якому Джымона падпарадкоўваўся. Па словах нашых лепшых інфарматараў, гэта быў пажылы, амаль лядашчы мужчына, які патрабаваў
  
  
  і атрымліваў вар'яцкую адданасць ад сваіх падначаленых. Хадзілі чуткі, што ён хаваўся недзе ў сваім пакоі, нават размаўляючы са сваімі набліжанымі праз зачыненыя дзверы. Ён ізаляваў сябе ад свету, каб цалкам прысвяціць сябе справе анархізму ці якім бы там ні было яго ідэалам. Асабіста я думаў, што ён проста вар'ят, меркаванне падзялялі шматлікія мае калегі па AX. Ён толькі зрэдку з'яўляўся на публіцы па начах, каб медытаваць пад зоркамі. У AX калісьці быў кантактны чалавек у вышэйшых колах японскай групы. Але нешта ці нехта ўмяшаўся, і ён загадкавым чынам скончыў жыццё самагубствам. У нас усё яшчэ былі крыніцы інфармацыі, але не такія надзейныя і не так блізка да вяршыні. Так што цяпер нам прыйшлося больш спадзявацца на нашу ўласную інтуіцыю, і я зноў падумаў пра гэтага вар'ята старога, які хаваўся ў сваім пакоі ў Токіо і планаваў прымусіць Гаваі знікнуць на дне акіяна. Калі б гэта сапраўды было заданне Джымона, я б патрапіў у казку. Навука сапраўды дасягнула беспрэцэдэнтных вышынь, але я не мог зразумець магчымасць апускання вялізнага масіва сушы, такога як Гаваі, на дно акіяна.
  
  
  
  
  Але калі прысутнасць Джымана азначала, што вось-вось адбудуцца важныя рэчы, мне трэба хаця б даведацца, што ён задумаў. Я вырашыў, што плантацыя Каму - прыдатнае месца для пошуку доказаў, і пайшоў у гараж за сваёй машынай.
  
  
  
  
  Я паехаў на старым б'юіку на плантацыю Каму. Джоні Кай сказаў мне, што я магу ўзяць машыну, таму што папярэднія ўладальнікі, верагодна, больш не будуць ёю карыстацца. Я ўбачыў, што ён старанна ачысціў месца, дзе на мяне напалі. - Вельмі эфектыўна, Джоні, - прамармытаў я. Такім чынам, вось-вось павінна было здарыцца нешта грандыёзнае. У адваротным выпадку яны б ніколі не рызыкнулі забіць Като Інуру. Але ці азначала гэта, што яны могуць патапіць выспы Гаваі? Я пакруціў галавой. Інура турбаваўся аб японскіх тэрарыстах, і гэтага для мяне было дастаткова. Я ўсё яшчэ не разумеў, якое дачыненне да гэтага можа мець вулканічная актыўнасць, але, як сказаў Хоук, яны маглі атрымаць новыя навуковыя веды аб вулканах і, магчыма, захочуць выкарыстоўваць гэтыя веды ў сваіх мэтах. Калі так, мне трэба было як мага хутчэй высветліць, якая менавіта навука была задзейнічана. Пасля наведвання кратэра я вырашыў яшчэ раз старанна прочесать пляжную хатку.
  
  
  
  
  Кані і яе бацька чакалі мяне з трыма праваднікамі і бліскучым чорным канем, які яны выбралі для мяне. Іаланы нідзе не было відаць, і калі я спытаў пра яе, мне сказалі, што яна ўжо сышла. Гэта мяне крыху здзівіла, і на самой справе я быў крыху расчараваны, але я нічога пра гэта не сказаў.
  
  
  
  
  "Удалай паездкі, містэр Картэр", - крыкнуў Каму, калі я садзіўся на каня. «Звярніце асаблівую ўвагу на дзіўную разнастайнасць лавы, якую можна ўбачыць у самым кратары. Калі ты вернешся, мы павінны выпіць разам яшчэ шклянку брэндзі. Кані запытальна паглядзела на мяне, і, калі я сабраўся сыходзіць, я ўбачыў у яе вачах нешта паважнае. На ёй быў мехаваты камбінезон, але нават у ім яна выглядала небяспечна прывабнай.
  
  
  
  
  Я рушыў услед за гідамі; гэта былі трое шэрых мужчын, апранутых у мехаватыя штаны і доўгія кашулі. Яны не сказалі ні слова больш, чым трэба было. Раптам наш шлях крута падняўся. Коні спрабавалі падняцца. Калі мы дасягнулі невялікага плато, дзе крыху адпачылі, з шырокай расколіны паміж скаламі раптам з'явіўся іншы вершнік. Прыгледзеўшыся больш уважліва, я са здзіўленнем выявіў, што гэта была Іалана, апранутая ў аблягае жоўты швэдар, які аблягае яе грудзі, і ў паношаных джынсах. Яна пад'ехала да мяне з хітрай усмешкай на вуснах.
  
  
  
  
  «Іалана!» - усклікнуў я. Пад злёгку выгнутымі бровамі бліснулі два вясёлыя вочы. «Які сюрпрыз», - сказаў я. «Я думаў, ты ў Ганалулу».
  
  
  
  
  
  "На самой справе тут." - Яна смяялася. Але мне гэта падалося нашмат прыемней.
  
  
  
  
  "Твае бацька і сястра думаюць, што вы едзеце ў горад", - сказаў я, калі мы ехалі бок аб бок. 'Я ведаю гэта.' Яна хіхікнула. "Такім чынам, мне не трэба тлумачыць".
  
  
  
  
  Падняўшыся наверх, мы абмінулі дзіўнае мноства трапічных раслін, у тым ліку тара, з якога на Гаваях рыхтуюць нешта накшталт ежы, і кукуі, з якога здабываюць алей для лямпаў. Калі мы дабраліся да вяршыні гары, я ўявіў сябе ў месячным пейзажы. Ён выглядаў пустынным і выпаленым, але ўсё ж меў яркія колеры. Я спешыўся і падышоў да краю кратэра. З расколін у сцяне кратэра падымаліся клубы дыму, і я адчуваў пах серы.
  
  
  
  
  «Я думаў, што гэта спячы кратэр», - сказаў я Іалане.
  
  
  
  
  Яна засмяялася і ўзяла мяне за руку. "Нават у спячых кратэрах ёсць расколіны, праз якія выходзяць пары серы", - сказала яна. "Пойдзем, пойдзем уніз".
  
  
  
  
  Прытрымліваючыся прыкладу Іаланы, я спусціўся ў кратэр, асцярожна прайшоўшы па няроўнай камяністай унутранай сцяне.
  
  
  
  
  "Гэты чорны базальт можа выглядаць вельмі цвёрдым, але часам ён такі ж далікатны, як шкло, таму будзьце асцярожныя, калі ставіце на яго ногі", – папярэдзіла Іалана.
  
  
  
  
  Па меры таго, як мы паглыбляліся ў кратэр, я заўважыў, што вентыляцыйныя адтуліны некаторых з попельных гейзераў усё яшчэ былі чырвонымі з-за таго, што паветра астудзіла зыходныя вулканічныя мінералы. Дно кратэра абсыпана крышталямі серы, падобнымі на жоўтыя сняжынкі. Іалана спынілася і паглядзела на мяне, нахмурыўшы бровы.
  
  
  
  
  "Сера", - сказала яна. "Я ніколі не адчувала яе тут так моцна". Я таксама адчуў яго пах, але не ведаў, ці нармальна гэта. Мы прайшлі каля чвэрці ўнутранага круга, калі раптам пачулі нізкі гул, падобны на надыходзячы цягнік, якога вы пакуль не бачыце. Іалана паглядзела на мяне шырока расплюшчанымі ад страху вачыма. Грукат хутка ўзмацніўся; гэта было падобна на падземную навальніцу, якая пастаянна ўзмацнялася.
  
  
  
  
  «Нешта адбываецца, Нік», - выдыхнула яна. "Давай выбірацца адсюль." Я ўзяў яе за руку, і мы пабеглі, але я спатыкнуўся і зваліўся на востры базальт. Востры кавалак базальту праткнуў мне калена, і я ўздрыгнуў ад болю. Грукат раптам скончыўся жахлівым аглушальным штуршком, і з асноўнай кратэра падняўся фантан падпаленага бруду і шыпячых газаў. Пах серы ўзмацніўся. Уся зямля пад намі здрыганулася, і мы сталі паўзці на карачках. Я агледзеўся, каб убачыць, куды сышлі нашы суправаджаючыя, але іх нідзе не было. Верагодна, яны збеглі пры першых прыкметах бедства.
  
  
  
  
  "Сюды", - крыкнуў я Іалане. Я бачыў расколіну, у якой мы маглі схавацца. Мы пабеглі па вузкім участку. Калі яшчэ адзін штуршок скалануў зямлю пад нашымі нагамі, я азірнуўся. З кратэра вырваліся доўгія языкі агню і расплаўленай лавы разам з дымлівымі і святлівымі аблокамі пылу. Мы дасягнулі канца расколіны, але Іалана не магла выбрацца. Скокнуўшы міма яе, я прыўзняўся на вострай цвёрдай лаве, раздзіраючы рукі да крыві, схапіў яе і выцягнуў. Яе швэдар быў разарваны вострымі камянямі, і я адразу зразумеў, што яе грудзі схавана ад вачэй толькі бюстгальтарам. Я ўсё роўна заўважыў гэта, нават нягледзячы на ??буянства расплаўленай лавы. Раптам мы адчулі асляпляльны парыў гарачага паветра і адначасова паваліліся на зямлю. Я ніколі раней не бачыў вывяржэння вулкана, і гэта было жахлівае відовішча. Груды расплаўленай лавы падалі на дно вакол нас, і я ведаў, што аднаго камяка будзе дастаткова, каб скалечыць або забіць нас абодвух. Вобад галоўнага кратэра быў проста перад намі. «Паспяшайся», - крыкнуў я Іалане, падымаючы яе. “Мы павінны бегчы. Гэта адзіны шанец, які ў нас ёсьць». Я пабег, цягнучы за сабой задыханую, спатыкаецца дзяўчыну. Дасягнуўшы краю кратэра, мы нырнулі над ім і ўпалі на зямлю з другога боку. Мы ляжалі нерухома, усё яшчэ ўражаныя тым, што здарылася. Я падпоўз і выглянуў цераз край. Толькі цэнтр кратэра пачаў працаваць, але я бачыў, як адтуліна пашыраецца. Расплаўленая лава зрабіла ўласны выхад. Калі так будзе працягвацца, увесь кратэр неўзабаве прарвецца ў поўную сілу. Кавалкі святлівага бруду ўжо пачалі падаць з бакавых сцен. «Давай, - сказаў я. "Давай пойдзем далей". Напалову ідучы, напалову слізгаючы скрозь пышную лістоту, мы спускаліся з узгорка. Ззаду нас мы маглі бачыць і чуць бесперапынныя вывяржэнні, якія зараз вырабляла амаль адзін моцны гул. Калі мы былі на паўдарозе да ўзгорка, мы выявілі невялікі ручай. Мы спыніліся, і я змыў з рук бруд і кроў. Блузка Іаланы была падраная і пакрыта чырвонымі плямамі ад драпін на яе грудной клетцы. Я прамакнуў яе драпіны змочаным у вадзе пальмавым лістом. Яна задрыжала і паклала рукі мне на плечы.
  
  
  
  
  «Нам пашанцавала, - сказаў я. "Калі б мы былі крыху глыбей у кратары, мы б ніколі не выбраліся з яго жывымі".
  
  
  
  
  Яна пахітала галавой. "Я не разумею", - сказала яна. "Відаць, ён чакаў нас". Я ўсміхнуўся. Гэтая думка прыйшла мне ў галаву таксама. Але гэта было занадта смешна. Вулканы не могуць вывяргацца па камандзе. Я хацеў даведацца аб экстраардынарнай вулканічнай актыўнасці і не мог сказаць, што не даведаўся амаль усё. Кратэр усё яшчэ грукатаў, і Іялана прыціснулася да мяне так блізка, што я адчуў яе мяккія грудзі на сваім целе. Я заўважыў, што ў мяне павысіўся крывяны ціск. Мы сядзелі разам у густым хмызняку ля ручая, адрэзаныя ад свету. Толькі рык вулкана нагадаў нам, што ёсць яшчэ і іншы свет.
  
  
  
  
  Я спытаў. - "Ці можна тут крыху адпачыць?" Яна кіўнула. "Яму патрэбны гадзіннік, каб выйсці на поўную магутнасць", - сказала яна. "А часам яны супакойваюцца, не выпусціўшы значную колькасць лавы".
  
  
  
  
  Яна абняла мяне і трымала мацней, чым гэта было неабходна. Я адчуў, як яна пачала рухаць сваім целам насупраць майго, уверх і ўніз, слабымі, але рэгулярнымі рухамі.
  
  
  
  
  Яна падняла галаву так, што яе вусны былі ўсяго ў некалькіх цалях ад маіх. Хоць гэта не вельмі распаўсюджана, я ўжо адчуваў раней, што моцнае пачуццё страху стымулюе сэксуальнае жаданне. Гэта відавочна было ў выпадку з Іаланай. Яна глядзела на мяне амаль умольна сваімі глыбокімі карымі вачыма. Я расшпіліў яе бюстгальтар і абедзвюма рукамі схапіў яе за грудзі. Я пачаў масажаваць іх лёгкімі кругавымі рухамі. Яе мяккія карычневыя соску неадкладна зацвярдзелыя, і яна прыціснулася да мяне ніжняй часткай жывата. Мы ляжалі на падлозе ў мяккім лісці, і яна пачала лашчыць пальцамі ўсё маё цела. Затым я лёг на яе і ўзяў вуснамі адну з яе грудзей. Яна ўскрыкнула ад задавальнення і пачала дзіка круціць сцёгнамі.
  
  
  
  
  «Павольна, Нік», - выдыхнула яна. "Павольна ... не спыняйся". Яна прыціснулася грудзьмі да мяне ў рот. Я рабіў усё, што яна хацела, і нават больш, а яна стагнала і курчылася пада мной. Калі я крыху пазней увайшоў у яе, я адчуў адчуванне, якое рэдка адчуваю. Іялана шырока расплюшчыла вочы, але мяне яна не бачыла. Здавалася, яна глядзела ў іншую рэальнасць, фільм пра цукеркі, марцыпаны і цёплыя пліты. Раптам яна пачала дзіка тузацца пада мной у аргазмічнай лютасьці, выдаючы ціхія, задыханыя крыкі.
  
  
  
  
  Нарэшце яна ўпала, і я лёг побач з ёй, паклаўшы галаву на адну з яе цёплых грудзей. Некаторы час яна ляжала нерухома, затым стала на калені і пачала масажаваць усё маё цела, спачатку мяккае і далікатнае, затым больш інтэнсіўнае і цвёрдае. Калі яна спынілася, яна лягла на мяне ўсёй сваёй вагой, і я зноў адчуў дакрананне яе цёплага жывата і яе поўных грудзей як адчуванне задавальнення.
  
  
  
  
  Нарэшце я асцярожна адставіў яе ўбок. Яна ўсміхнулася мне з-пад сваіх бліскучых чорных валасоў.
  
  
  
  
  "Я ніколі не хачу з'язджаць адсюль", - сказала яна.
  
  
  
  
  Цяпер я быў упэўнены, што праваднікі ўцяклі. Безумоўна, яны выпусцілі коней. Цікава, ці дабраліся яны да плантацыі і ці арганізуюць для нас пошукі.
  
  
  
  
  «Яны, відаць, недзе схаваліся», - сказала Іалана. “Я ведаю такіх. Яны не з'яўляюцца, пакуль нехта не скажа ім, што ўжо бяспечна. Спадзяюся, не будзе вялікага вывяржэння, якое збіла б іх з гары».
  
  
  
  
  Яна зноў падцягнула мяне і зноў пачала гладзіць. Я быў уражаны тым дзіўным узбуджэннем, якое выклікала ў мяне яе дакрананне. Мы зноў пачалі займацца каханнем, і ў момант аргазму выбух кратэра здаваўся толькі водгаласам кульмінацыі нашых заняткаў каханнем. Праз некаторы час мы ўсталі. Яна надзела ірваную блузку, як бікіні, і мы моўчкі спусціліся з узгорка, узяўшыся за рукі. Часам мы спыняліся, каб паглядзець, як дым і лава ўсё яшчэ паднімаюцца з кратэра. Яны не сталі больш інтэнсіўнымі. Было нават падобна, што яны сталі крыху слабейшымі. Калі мы пад'ехалі да дома, Кані толькі што прыйшла са зрэзанымі кветкамі з саду. Яна застыла, калі ўбачыла, што мы ідзём.
  
  
  
  
  "Бацька", - паклікала яна. Адразу ж з'явіўся здаравяк. Яго погляд слізгануў па мне да Іалане, і яго медны твар стаў попельна-шэрым.
  
  
  
  
  "Я думаў, табе варта паехаць у Ганалулу", - сказаў ён. Яго голас дрыжаў ад чагосьці, што здавалася спалучэннем жаху і гневу.
  
  
  
  
  "Я перадумала", - адказала Іалана.
  
  
  
  
  Ён звярнуў на мяне погляд. "Мы вельмі хваляваліся", - сказаў ён. "Мы ўжо арганізавалі пошукавую экспедыцыю".
  
  
  
  
  "Нам удалося выбрацца з небяспечнага месца, але гэта было ўжо блізка", - сказаў я. «Я пачынаю верыць, што сапраўды існуе нейкая незвычайная вулканічная актыўнасць. Пытаньне толькі ў тым, чым гэта выклікана».
  
  
  
  
  Каму працягнуў рукі да неба. "Дзякуй Богу, ты яшчэ жывы", - сказаў ён. «Для мяне гэтага дастаткова. Я падаю геолагам вызначыць прычыны. Наш кратэр сто гадоў бяздзейнічае. Я б ніколі не адправіў вас туды, калі б ведаў, што гэта можа быць зьвязана з пэўнай рызыкай».
  
  
  
  
  Я хацеў яму верыць, і ў нейкім сэнсе я паверыў. Як я ўжо казаў сабе раней, ніхто не можа загадаць вывяргацца вулкану. Але ўсё гэта было выпадковым супадзеннем. І я не мог забыць яго попельны колер, калі ён убачыў, што са мной Іалана. Магчыма, гэта быў звычайны бацькоўскі непакой, але гэта пакінула ў мяне непрыемнае пачуццё.
  
  
  
  
  "Я павінен сысці", - раптам сказаў ён і, не чакаючы каментароў, знік ўнутры. Я паглядзеў на Кані, які з цікаўнасцю паглядзеў на нас абодвух. Яна ўсміхнулася і сціснула маю руку які разумее жэстам.
  
  
  
  
  "Бацька жудасна засмучаны", - сказала яна. «Думка аб тым, што ён раіць табе адправіцца да кратара, глыбока кранула яго, улічваючы тое, што адбылося. Зьяўленьне Іаланы толькі пагоршыла сытуацыю».
  
  
  
  
  Яна зноў усміхнулася, павярнулася і ўвайшла ў дом, а Іалана праводзіла мяне да "б'юіка".
  
  
  
  
  «Я спадзяюся, што наступным разам не будзе вывяржэння вулкана», - сказала яна.
  
  
  
  
  "Я так не думаю", - адказаў я, а затым раптам зразумеў, што мне ёсць што сказаць ёй.
  
  
  
  
  «Я не кахаю паведамляць дрэнныя навіны, - пачаў я, - але ваша Toyota - не больш за груда металалому». Я коратка расказаў ёй, што адбылося, прадставіўшы, што гэта былі трое звычайных разбойнікаў. Яна пакорліва паціснула плячыма.
  
  
  
  
  «Аўтамабіль быў застрахаваны», - сказала яна. «Я пайду да дылера і замяню яго. Гэта не важна. Я проста радая, што ты не пацярпеў.
  
  
  
  
  «Яны не ператвораць мяне ў кучу металалому так лёгка», - усміхнуўся я, потым пацалаваў яе і сеў у машыну. Да таго часу, як я дабраўся да вузкай сцежкі, я выкінуў яе з галавы. Мала быць праца, і далікатная плоць Іаланы магла толькі адцягнуць мяне ад яе. доктар Планк - гэта імя вулканолага, якое мне даў Хоук, але, падумаўшы, я вырашыў на час адкласці гэта наведванне. Спачатку мне трэба было знайсці тое, што Като Інура спрабаваў схаваць ад нападаючых. Мой працоўны візіт у пляжную хатку ў Вайкікі не мог трываць далейшых затрымак.
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дом на пляжы збянтэжыў мяне гэтак жа, як і японцаў. Я ўважліва ўсё агледзеў, не прапускаючы ні найменшага прадмета, як гэта зрабілі японцы. Кожны прадмет адзення, кожны дзюйм патрапанай валізкі, шафы і стол - я не прапусціў ніводнага кута будынка, спадзеючыся, што японцы нешта прапусцілі. Я ўбачыў рашотку вентылятара і выцягнуў адвёртку, каб яе разабраць. Маёй адзінай узнагародай быў пыл на маім твары. Тым не менш, я ведаў, што аб'ект, які схаваў Інура, павінен быць недзе ў катэджы. Гэта было больш, чым пачуццё надзеі. Я проста адчуваў гэта мозгам касцей. І гэта было больш, чым суб'ектыўнае меркаванне аб фактах. Калі яны набылі Інуру, яго не было з сабой. Яны ўсё яшчэ шукалі яго. І я нават не ведаў, чорт вазьмі, што гэта было. Я думаю, гэта было ў пляжнай хатцы. Але калі я падумаў лагічна, то павінен быў прызнаць, што з такім жа поспехам ён мог схаваць гэта недзе ў іншым месцы, дзе ніхто не мог знайсці яго зараз. Я выйшаў, зачыніў за сабой дзверы і кіўнуў афіцэру, які ахоўваў уваход. Вярнуўшыся ў гатэль, я прыняў гарачую ванну, каб дапамагчы вылечыць драпіны на каленях і целе, балючыя ўспаміны аб вострых камянях і шкляной лаве вулкана. У мяне былі і іншыя ўспаміны аб вулкане, аб далікатных ласкальных пальцах, слізгальных па маім целе. Калі б вывяржэнне было выпадковым, а я ўсё яшчэ не мог уявіць нічога іншага, я б нічога не ведаў пра Іалана. Але калі нейкі вар'ят і выклікаў вывяржэнне, яе паводзіны даказвалі, што Іалана не мае да гэтага ніякага дачынення. Яна спусцілася ў кратэр гэтак жа глыбока, як і я. Я хутка выцерся, апрануўся і пайшоў у сталовую паабедаць у вольны час. Я глядзеў, як танчаць пары, маладыя закаханыя шчыра размаўляюць адзін з адным, а пажылыя людзі атрымліваюць асалоду ад выдатным віном і добрай ежай. Цікава, як бы яны адрэагавалі, каб ведалі, што над імі навісае? Няўжо сілы прыроды патрапілі ў рукі ворагаў вольнага свету? Было б, мякка кажучы, іранічна. Я жаваў кавалак мяса, калі мне раптам прыйшла ў галаву думка. Я адсунуў крэсла і хутка пайшоў у гараж. У гэтых пляжных домікаў быў домаўладальнік. У гэтага домаўладальніка быў офіс, і ў гэтым офісе, несумненна, быў сейф. Я як вар'ят паехаў да пляжных хацін і выявіў, што мае першыя тры здагадкі былі правільнымі, а чацвёртае - памылковым. Інура нічога не пакінуў у сейфе. На імгненне мне здалося, што апошняя мая надзея ўпала.
  
  
  
  
  
  Я вярнуўся ў свой пакой. Прыехаўшы туды, я вырашыў яшчэ раз наведаць пляжную хатку, можа быць, я нешта прапусціў. Гэта нічога не дало. Гэтае месца стала для мяне дакучлівай ідэяй. Як лічыльнік Гейгера, мяне цягнула да яго зноў і зноў.
  
  
  
  
  На наступную раніцу я ўжо збіраўся ўзяць тэлефон, каб патэлефанаваць доктару Джону Планку ў абсерваторыю, калі тэлефон зазваніў у мяне пад рукой. Голас на іншым канцы провада здаваўся ясным і вясёлым, і я адразу яго пазнаў.
  
  
  
  
  "Прывітанне, Кані", - сказаў я.
  
  
  
  
  «Я ў Ганалулу», - сказала яна. "Я падумала пра сябе, што сапраўды хацела б пайсці паплаваць і адначасова паказаць вам прыгажосць нашых пляжаў і прыбой".
  
  
  
  
  Валасы на шыі імгненна ўсталі дыбам. У нашыя дні гэта было вельмі проста. Я крыху яе западозрыў.
  
  
  
  
  "Не кажы мне, што табе трэба працаваць", - працягнула яна. - Тады я была б жудасна расчараваная, а вы ж не хочаце расчароўваць сваіх сяброў, ці не так? Я буду ў далёкім канцы Вайкікі на ўскраіне парку Капіён праз 15 хвілін. Там нашмат цішэй. Да хуткага.'
  
  
  
  
  Без сумневу, яна хацела чагосьці большага, чым проста паказаць мне прыгажосць пляжнага жыцця. Але што? Яна проста нацэлілася на мяне ці было нешта яшчэ? Яна зрабіла гэта проста, каб патурбаваць сястру? Думкі аб Іалане прымушалі мяне адчуваць сябе крыху вінаватым. Але я пакуль не мог сабе дазволіць такую ​​раскошу. У голасе Кані я пазнаў тую ж якасць, якую ўжо адчуваў у яе вачах, калі назіраў за ёй у садзе напярэдадні ўвечар, - непахісную настойлівасць, ненармальна моцнае жаданне дабрацца да мяне. Калі яна згуляе ў гульню, яна хутка выявіць, што яна не адзіная, хто можа ў гэта гуляць.
  
  
  
  
  Калі я прыехаў ва ўмоўленае месца, яна ўжо чакала на пляжы. На ёй было малюсенькае бікіні, якое з усіх сіл старалася трымаць пад кантролем попку і грудзі; толькі дзяўчына з ідэальным целам адважыцца надзець такое бікіні. Кані ўпэўнена насіла адзенне, і я павінен быў прызнаць, што яна выглядае пышна. Я ўбачыў яе слабую ўсмешку, калі яна ўбачыла мой ухвальны погляд.
  
  
  
  
  "Ты ведаеш, што ты занадта прывабны, каб марнаваць столькі часу на вывучэнне камянёў", - сказала Кані, абуральна гледзячы на мяне. Я ўсміхнуўся. "Часам я вывучаю іншыя рэчы", - сказаў я. "Дзяўчатак, напрыклад".
  
  
  
  
  "Ха, гэта ўжо падобна на праўду", - засмяялася яна, паказытаўшы пальцамі маю далонь. У яе быў пераканаўчы метад каб дабіцца свайго. Мы ўвайшлі ў чыстыя прахалодныя воды акіяна. Калі мы паглыбіліся, вада дасягнула яе грудзей, падштурхоўваючы іх уверх і змываючы верх бікіні. Яна купалася з аголенымі грудзьмі. Мы плылі па ўзвышаючыхся хвалях у больш ціхую частку, ззаду прыбоя. Яна плавала з лёгкасцю і ўпэўненасцю русалкі. Яна нырнула, усплыла на паверхню, паплыла вакол мяне і пада мной, слізгаючы сваім целам па маім. Нарэшце, калі яна выйшла на паверхню, і мы засталіся на адным месцы, топчучы ваду, яна прыціснулася сваім целам да майго. Я схапіў яе, прыціснуўшы руку да круглай цвёрдай плоці яе левай грудзей. Яна выслізнула з маіх рук, як вугор, і засмяялася.
  
  
  
  
  "Давайце вытрымся на сонейку", - сказала яна і паплыла да берага. Я рушыў услед за ёй і раптам убачыў, як далёка мы былі ад берага. Галовы іншых плыўцоў сталі больш заўважнымі па меры таго, як мы набліжаліся да прыбою. Мяне раптам падняла вялізная хваля. Я расслабіўся і дазволіў сабе панесці сябе, пакуль хваля не зламалася і не кінула мяне ў глыбокую западзіну хвалі. Калі я вярнуўся, каб дыхаць, я агледзеўся, каб убачыць, дзе была Кані. Яе нідзе не было відаць, і я дазволіў новай хвалі занесці мяне ўверх. Потым я ўбачыў, што яна плыве недзе далёка ад мяне. І яшчэ сёе-тое ўбачыў - трох серфераў,
  
  
  якія ішлі за мной. Я нахмурыў бровы. Катэгарычна забараняецца займацца серфінгам у зоне для купання. Яны павінны гэта ведаць тут, на радзіме сёрфінгу. Дошка для серфінгу, захопленая высокай хваляй, можа дасягнуць хуткасці аўтамабіля. А край дошкі можа раздушыць плыўцу галаву, як яйка. Я зноў паглядзеў, каб убачыць, дзе была Кані, і ўбачыў, што, на шчасце, яна была дастаткова далёка, каб быць у небяспецы.
  
  
  
  
  Серфінгісты слізгалі па слядах адзін аднаго, ледзь чутна рухаючыся справа налева, а затым назад. Я дазволіў сабе захапіцца іх рухам і затым стаў плыць налева. Праз некалькі імгненняў я зноў паглядзеў на серфераў. Па супадзенні, яны так моцна змянілі кірунак, што зараз зноў накіроўваліся прама да мяне. Я імгненна павярнуўся і паплыў назад. Я прыкінуў, што паспею ўхіліцца ад першага з трох да таго, як хваля, на якой ён ехаў, дасягнула мяне. Да майго здзіўлення, я ўбачыў, што ён нахіліў дошку для серфінгу так, што яна зноў накіравалася проста да мяне. Я паглядзеў на чалавека на першай дошцы для серфінгу. Ён быў буйным загарэлым гавайцам і дакладна ведаў, што збіраўся зрабіць: стукнуць мяне. Дошка для серфінгу ляцела да майго цела, як смяротная зброя.
  
  
  
  
  Я зразумеў, што яны чакалі, што хваля падніме мяне так, што дошка для серфінгу стукне мяне дакладна. Двое іншых былі крыху збоку ад першага, так што маглі стукнуць мяне ў выпадку, калі першы прамахнецца. Гэта былі не звычайныя дзёрзкія серферы, а хітрыя забойцы, якія валодаюць мудрагелістай і падступнай зброяй. Я павярнуўся на вадзе, з усяе сілы супраціўляючыся хвалям. Я адчуваў уздым, але ўсё яшчэ трымаў свае рухі пад кантролем. Калі я зараз зраблю няправільны крок, я магу спісаць сябе з рахункаў. Вялікая дошка для серфінгу была даволі шырокай і нападала на мяне з такой сілай, што нават невялікага націску хапіла б, каб амаль дасягнуць мэты. Хваля паднялася да нябёсаў, цягнучы мяне ўверх. Я ўбачыў, як дошка для серфінгу з'явілася ў мяне над галавой і спусцілася, як хуткасны цягнік. Я пачаў адлік, чатыры, тры, два… а затым нырнуў па дыяганалі ў сцяну вады. Я адчуваў супраціўленне вады цягліцам маіх плячэй, змагаўся з ёй і аддаваў усе сілы сваім ударам. Я адчуваў, як дошка для серфінгу слізгае нада мной, адчуваў, як кіль драпае мне спіну.
  
  
  
  
  Я ўсплыў і ўбачыў, што серфер абагнаў мяне. Ён саслізнуў на пляж. Я мімаходам убачыў Кані, якая плыла да мяне. Яна ўсё яшчэ была дастаткова далёка, каб не падвяргацца небяспецы. У мяне было якраз дастаткова часу, каб усплыць, удыхнуць і нырнуць у наступную хвалю, перш чым на мяне напалі наступныя двое. Хваля схапіла мяне, пацягнула за сабой, пакуль я з усяе сілы размахваў рукамі і нагамі. Першая дошка для серфінгу прайшла па мне, не дакранаючыся мяне, але другая падрапала маю нагу, калі хваля падняла мяне. Але мне ўдалося зберагчы галаву. Я нырнуў у даліну хваль і нахлынаўся вады. Калі я вярнуўся, мне здалося, што я праглынуў палову акіяна. Цяпер мяне аднесла да берага дастаткова далёка, каб пад нагамі была цвёрдая глеба, і ўстаў. Серфінгісты ўжо выбеглі на пляж і пакінулі дошкі для серфінгу на пляжы. Да таго часу, як я вылезу з вады, яны ўжо даўно схаваюцца з-пад увагі. Ззаду мяне я пачуў, як Кані назвала мяне па імені, а затым яна ўстала побач са мной. Яна схапіла мяне за руку і паглядзела на мяне шырока расплюшчанымі цёмнымі вачыма.
  
  
  
  
  "Ідыёты!" усклікнула яна. «Яны здаваліся вар'яцкімі. Гэта магло забіць цябе».
  
  
  
  
  "Я думаю, што гэта было намерам", - змрочна сказаў я.
  
  
  
  
  
  Яна нахмурылася. "Як жудасна гэта казаць!" - усклікнула яна. "Навошта камусьці гэта трэба?"
  
  
  
  
  "Гэта доўгая гісторыя", - сказаў я. «Я мушу спачатку што-небудзь выпіць. Чаму б табе не пайсці са мной у мой пакой і скласці мне кампанію? »
  
  
  
  
  'Добра.' Яна засмяялася і падала мне руку. «Мы можам узяць маю машыну. Я прыпаркавала яе там, каля дрэў».
  
  
  
  
  У машыне ў яе была аранжавая сукенка, якую яна надзела над бікіні. Калі яна вярталася ў гатэль, я ўсё яшчэ думаў пра трох серфінгістаў. Напэўна, яны чакалі, калі мы вернемся да прыбоя. Мы, гэтае слова раптам уразіла мяне, як маланка. Кані заўсёды быў са мной ... пакуль яны не пачалі атаку. Яна выбрала зручны момант, каб сплысці. Я ўспомніў, якую палёгку адчуў, убачыўшы, што яна па-за небяспекай, але зараз не мог не задацца гэтым пытаннем.
  
  
  
  
  Гэта магло быць адно з тых супадзенняў, якімі такое поўнае жыццё, але я ўжо сустракаў занадта шмат такіх супадзенняў у гэтым выпадку. Магчыма, гэта супадзенне, што Джымона працаваў на яе бацьку. І што ён заўсёды працаваў з партнёркай. Магчыма, гэта проста супадзенне, што гэтыя трое хлопцаў ведалі, што я збіраюся наведаць плантацыю ў тую ноч, калі яны спрабавалі мяне забіць. І, магчыма, гэта было проста супадзеннем, што той вулкан выкінуўся адразу пасля таго, як я спусціўся ў яго. Можа быць, а можа і не. Калі мы прыехалі ў гатэль, я змяніў штаны і надзеў лёгкую кашулю. Калі я выйшла са спальні, то ўбачыла, што Кані зноў зняла аранжавую сукенку. Яна сядзела, падціснуўшы ногі на кушэтцы, і глядзела на мяне вільготнымі вачыма. Я зрабіў дзве газаваных напою з віскі. Я ўжо паплаваў, а зараз вырашыў парыбачыць.
  
  
  
  
  
  «У вашага бацькі ёсць брыгадзір па імені Джымона. Прынамсі, так мне сказала Іалана, - абыякава пачаў я. “Мне здаецца, я сустракаў гэтага чалавека ў Ганконгу некалькі гадоў таму. Хіба вы нічога пра яго не ведаеце?
  
  
  
  
  Яна адказала мне, не паднімаючы вачэй, і паднесла шклянку да рота.
  
  
  
  
  "Мяне не цікавяць супрацоўнікі майго бацькі", - сказала яна. "Я сапраўды не ведаю, хто на яго працуе, і яны мне таксама нецікавыя". Гэта гучала як яўная адмова ад тэмы. Насамрэч даволі рэзкая адмова. Магчыма, занадта рэзкі. Я падумаў аб тым, каб пайсці на гэта, калі Кані выцягнула ногі і падышла да мяне бліжэй. У яе былі планы, і я вырашыў пачакаць і паглядзець, чаго яна жадае. Калі яна нахілілася да мяне, яе бюстгальтар ад бікіні ссунуўся, так што я мог бачыць фіялетава-карычневыя колы на яе сасках.
  
  
  
  
  "Хто табе больш падабаецца, Іалана ці я?" спытала яна.
  
  
  
  
  "Я не думаю, што гэта правільнае пытанне", - усміхнуўся я. "Вы абедзве добра выглядаеце".
  
  
  
  
  "Наколькі добра вы сапраўды ведаеце Іалану?" - Кані было няпроста адмовіцца ад сваёй тэмы. Я ведаў, куды яна ідзе, але не збіраўся даваць ёй прамы адказ.
  
  
  
  
  "Не так добра, як мне хацелася б ведаць яе", - сказаў я.
  
  
  
  
  «У Іяланы вельмі старамодныя ўяўленні аб сэксе, - цвёрда сказала Кані.
  
  
  
  
  Я спытаў. - 'На самой справе?' Я з ёй быў зусім не згодзен. "Вы ўпэўнены?"
  
  
  
  
  «Цалкам упэўнена», - сказала яна, апаражняючы сваю шклянку. Я спецыяльна доўга глядзеў на яе грудзі. Калі я зноў паглядзеў ёй у вочы, я сунуў руку пад яе бюстгальтар, а іншы - пад попку.
  
  
  
  
  Я спытаў. - "Ці павінны мы вывучыць гэта?" Яна кіўнула з зачыненымі вачыма. Яна коратка ўздыхнула, і яе вусны былі вуснах. Я засунуў сваю мову ёй у рот і сарваў з яе беднае адзенне. Я аблізваў яе жывот, прабягаючы мовай па яе целе, пакуль я зубамі не пакратаў цвёрдыя саскі яе грудзей. Яна расплюшчыла вочы і выглядала амаль здзіўленай, як быццам не магла паверыць у глыбіню выпрабаванага ёю экстазу. Потым яна моцна схапіла мяне і вырвалася. Вусны яе былі якія прагнуць і якія прагнуць, а мова быў рэзкім, дрыготкім прыкметай голаду.
  
  
  
  
  Я на імгненне выпрастаўся, каб паглядзець на яе; яе твар, заплюшчаныя вочы і напружаны выраз твару казалі мне, што яна была ахоплена запалам. За гэтым не стаяла ніякіх намераў ці гульняў, толькі аголеная плоць і прымітыўнае жаданне.
  
  
  
  
  Кані рухалася пада мной, яе ногі рассоўваліся з прымітыўным жаночым запрашэннем, якое не змянілася з спрадвечных часоў. Я прыняў запрашэнне, і разам мы знайшлі той асаблівы свет, у якім могуць жыць толькі два чалавекі, тую эфемерную планету, якую адкрываюць усе закаханыя, якая заўсёды розная, але заўсёды адна і тая ж. У той момант, калі наша планета ўзарвалася, каб больш ніколі не з'явіцца ў той жа форме, Кані выпусціла некалькі кароткіх уздыхаў, адзін глыбейшы за другі. Нарэшце яна дазволіла сабе бязвольна ўпасці на мяне.
  
  
  
  
  Яна ляжала на мне, яе доўгія ногі дакраналіся да маёй ніжняй часткі цела, і маўчала. Я ўжо зразумеў, што яна гарачая. Але я быў упэўнены, што яна ўсё яшчэ чагосьці ад мяне хацела. І мае спадзяванні на тое, што гэта было не так хутка, развеяліся. Яна села, прыціснулася да мяне сваімі вялікімі грудзьмі і паглядзела на мяне.
  
  
  
  
  "Было б крыўдна пакінуць усё як ёсць", - сказала яна амаль абыякава да свайго голасу. «Я хачу праводзіць з табой дні, а можа і тыдні, у ложку. Я хачу дзе-небудзь пачакаць, пакуль ты вернешся дадому, месца толькі для нас з табой, Мік. Паехалі на мацярык».
  
  
  
  
  Мая антэна адразу ж забзыкала. Я спытаў. - "Чаму менавіта на мацярык?"
  
  
  
  
  "Таму што мы не можам рабіць тут тое, што хочам, прынамсі, я не магу гэтага тут", - адказала яна. «Мой бацька ці Іалана заўсёды ўмяшаюцца. Але на мацерыку ты можаш прымаць мяне колькі заўгодна разоў. Ніякай турботы і праблем.'
  
  
  
  
  Я ўсміхнуўся. - "Я думаю, што гэта выдатная ідэя". Яна адказала на каментар з нават вялікім энтузіязмам, чым я чакаў.
  
  
  
  
  "Добра, тады пайшлі", - сказала яна. «Тут мне могуць дакучаць. І ў мяне да гэтага часу ёсць дом, у які мне час ад часу даводзіцца зазіраць. Толькі ўяві, Нік... разам кожную раніцу, кожную ноч, кожны дзень.
  
  
  
  
  Ці ледзь яна зрабіла гэта тонка. Яна проста прапанавала мне вялікую партыю тавара, які, на яе думку, я быў шчаслівы спажыць. І я павінен быў прызнаць, што гэта была павабная прапанова. Канешне, яна гэта таксама ведала. Але той факт, што я ведаў, што яна ведала, крыху змяніў сітуацыю. Калі быць дакладным, некалькі менш прывабна.
  
  
  
  
  «Гэй, пачакай хвілінку», - засмяяўся я. “Я сказаў, што думаю, што гэта добрая ідэя, але я б ня стаў гэтага рабіць. Баюся, што не змагу. Я павінен застацца тут яшчэ крыху».
  
  
  
  
  Выраз яе вачэй імгненна змянілася. Яна ўстала і зрабіла некалькі крокаў, каб яе самыя прывабныя канечнасці рухаліся як мага больш выгадна.
  
  
  
  
  «Ты не можаш так казаць, ты не можаш так рабіць са мной», - запярэчыла яна. «Не зараз, не пасля таго, як ты прымусіў мяне зведаць усе гэтыя эмоцыі. Ты прымусіў мяне адчуць тое, чаго я ніколі раней не адчувала. Я ўпэўнена, што ніхто іншы не зможа задаволіць мае пачуцці лепш. Ніхто, акрамя цябе, Нік. Ты адзіны, хто можа мне дапамагчы, і я ўпэўнена, што тут гэта не спрацуе. Гэта проста не спрацуе».
  
  
  
  
  Гэта звяртаецца да майго эга. Звычайна гэта быў захапляльны падыход да мужчыны; прыгожая жанчына, якая мела патрэбу ў ім любой цаной. Але, на жаль для Кані, маё эга наогул не мела патрэбу ў гэтым.
  
  
  
  
  «Прабач, дарагая, - сказаў я. - Не. Мы можам спаць разам тут, на Ааху. Я разбяруся з праблемамі, каб нас не турбавалі».
  
  
  
  
  «Не», - кінула яна мне, дазваляючы свайму тону неадкладна памякчэць. Яна выйшла наперад і прытулілася да мяне ўсім целам, так што мяккая скура пасылала электрычныя імпульсы па маім целе. “Мне заўсёды здавалася, што я раблю нешта ня так, калі б мы засталіся тут. Я павінна буду працягваць думаць пра бацьку і Іалане. Яны заўсёды будуць замінаць».
  
  
  
  
  "Тады гэта ганьба для нас абодвух", - адказаў я. "Але я пакуль не вярнуся на мацярык, дарагая".
  
  
  
  
  Яна падалася назад, яе вочы пацямнелі ад гневу. "Што з табой?" крыкнула яна. «Хіба я не дастаткова добрая ў ложку? Ці ты знаходзіш мяне цікавай толькі ў ложку? Вы сапраўды не хочаце, каб мяне бачылі з табой у Штатах, ці не так? Вы, напэўна, баіцеся, што сябры ўбачаць вас з каляровай жанчынай. Тут, на Гаваях, я дастаткова добрая, але на мацерыку я не чалавек! »
  
  
  
  
  Я ведаў, чаго ад мяне чакаюць. Прыйшлося мардаваць сябе пратэстамі і выбачэннямі. Зварот да майго мужчынскага эга не ўдалося, і цяпер яна хацела выклікаць ува мне пачуццё віны. Ніхто не любіць, калі яго называюць расістам, нават расістам. Я вырашыў перамагчы яе прабачэнні адным спосабам, зрабіўшы рэчы, якія пакажуць ёй, што яна памылялася.
  
  
  
  
  «Гэта няпраўда», - злосна запярэчыў я. Я б згуляў у гэтую дурную гульню, калі б яна захацела. “Я пазнаёмлю вас з некаторымі з маіх сяброў. Гэта несправядлівае абвінавачанне. Цяпер я ўвогуле не магу зьехаць».
  
  
  
  
  "Мне вельмі шкада", - сказала яна з нотамі раскаяння ў голасе. «Але ты так шмат ува мне развязаў. Я думаю, што рэагую занадта эмацыйна... у тым, што тычыцца нас дваіх. Вы можаце перадумаць». Яна зрабіла пакручвае рух грудзьмі, выдатна ведаючы, што ўзбуджае мяне імі, а затым раптам адсунулася ад мяне. "Ты ўсё яшчэ думаеш аб гэтым, праўда, Нік", - спытала яна, пераканаўшыся, што мне прыйшлося падумаць аб гэтым за некалькі хвілін да гэтага. Я кіўнуў. "Абяцаю", - адказаў я сур'ёзна. Я буду думаць пра гэта нават болей, чым яна магла спадзявацца.
  
  
  
  
  Яна надзела бікіні, аранжавую сукенку і знікла ў дзвярным праёме пасля апошняга пацалунку. Я падышоў да акна, каб паглядзець, як яна з'яжджае. Яна старалася ў мяне на вачах, каб прымусіць мяне пакінуць востраў. Яна зрабіла ўсё, што магла. Яна добра выкарыстоўвала і галаву, і цела. Толькі падчас чыста сэксуальнай часткі яна была поўнасцю сабой. Яна зрабіла ўсё для ўласнага задавальнення. Але ўвесь астатні час яна працавала, і зараз я пачынаў сумнявацца ў супадзенні таго, што яна адплыла якраз своечасова, каб серферы напалі на мяне. Хтосьці быў гатовы заплаціць кучу грошай, каб выцягнуць мяне з вострава, а гэта азначала, што ён чакаў, што я выкліку некаторую замінку ў яго планах. Але якая менавіта роля Кані ў гэтым? З кім у канчатковым выніку сышліся ўсе гэтыя падзеі?
  
  
  
  
  Усё часцей і часцей мне ўсё нагадвала аб падазрэннях Хока, што японцы выпадкова даведаліся аб новых геалагічных адкрыццях і маюць намер нешта з гэтым зрабіць. Думка, якая вярнула мяне назад да Като Інуры і аб'екта, які ён так фанатычна хацеў схаваць. Калі б я толькі ведаў больш аб тым, як ён звычайна працуе. Раптам я сеў проста. Я не ведаў гэтага чалавека, але Хоук працаваў з ім, і я ўспомніў тое, што ён аднойчы сказаў мне на званым абедзе. Я схапіў тэлефон, каб запытаць злучэнне са штаб-кватэрай AX. Прайшло больш за гадзіну, перш чым Хоук ператэлефанаваў, і я пачуў знаёмы сталёвы тон яго голасу.
  
  
  
  
  «Я атрымаў вестку аб Інуры», - сказаў ён. 'Прабачце. Мне вельмі шкада. Як справы?'
  
  
  
  
  "Я яшчэ не ведаю", - адказаў я. Але адно я ведаю дакладна. Мне патрэбен савет. У той час, калі вы працавалі з Інура, яму аднойчы прыйшлося хаваць мікрафільм. Я ўспомніў, як вы аднойчы казалі пра гэта. Ён баяўся замаху на сваё жыццё і недзе яго схаваў. Праўда?
  
  
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне, затым Хоук адказаў мне нізкім тонам. - У катэджы няма радыё або тэлебачання? "У большасці арэндных дамоў яно ёсць".
  
  
  
  
  "Так", - сказаў я, прадстаўляючы пакой. "У куце быў тэлевізар, а дзесьці на стале стаяла невялікае радыё".
  
  
  
  
  «Паглядзіце, ці працуюць яны яшчэ, - сказаў ён. Я павесіў трубку і ў рэкордна кароткія тэрміны прыехаў на дачу. Агент ля ўваходу паступова рабіўся маім добрым сябрам. Я ўварваўся ўнутр і паспрабаваў тэлевізар. Праз некалькі секунд выява з'явілася. Я уключыў радыё і пачакаў. Нічога такога! Вырваў шнур з разеткі і зняў заднюю панэль з блока. Гэта была яшчэ старая мадэль з лямпамі. Калі быць дакладным, з чатырма. Я вымаў іх па адной. Чацвёртая, якая была ў далёкім куце, пры бліжэйшым разглядзе выглядала незвычайна. На нітку напальвання быў абгорнуты невялікі рулончык паперы. Калі я асцярожна дастаў яе, то ўбачыў, як гэта робіцца. З дапамогай невялікага разца па шкле Інура выразаў шкло лямпы сапраўды там, дзе яно злучалася з чорным пластыкавым дном, дзе былі кропкі кантакту. Ён прымацаваў рулон паперы і прыляпіў шкло на месца простай ізастужкай. Ён чакаў непрыемнасцяў і прыняў усе меры засцярогі. Добры хлопец, які ведаў, што рабіць.
  
  
  
  
  Я адкрыў лямпу і дастаў рулон. Я якраз выкочваў яго, калі звонку, проста перад дзвярыма, пачуўся стрэл. Я ўскочыў на ногі, і амаль у той жа момант дзверы расчыніліся і ўбеглі трое японцаў. Яны вярнуліся і выбралі правільны час. У першага быў пісталет. Ён убачыў мяне, сагнуў палец, на курку, і стрэліў. Але я ўбачыў яго першым, і гэтая перавага ў чвэрць секунды выратавала мне жыццё. Я ляжаў, расцягнуўшыся на падлозе, з Вільгельмінай у руцэ. Вядома, я разумеў, што прайграю, калі паспрабую ўступіць у перастрэлку з людзьмі з пісталетам і двума рэвальверамі. Замест гэтага я стрэліў у свяцільню, а затым адразу адкаціўся ў бок. Гэта было добрае рашэнне, бо з аўтаматычнага пісталета адразу ж паслалі некалькі куль туды, дзе я ляжаў. Пакой цяпер быў ахутаны цемрай, але я быў там столькі разоў, што ведаў яго як свае пяць пальцаў нават у цемры. Узбоч было акно, і я прабег па падлозе, адкінуўшы ўбок два цёмныя цені, і нырнуў праз яго, выносячы з сабою аскепкі шкла і дрэва. Калі я прызямліўся на зямлю звонку, я пачуў яшчэ адзін стрэл справа ад сябе. На вуліцы стаялі яшчэ двое, нахіліўшыся да машыны. Яны зноў стрэлілі, і мне прыйшлося прыгнуцца, каб яны не патрапілі ў мяне. Я ўскочыў на ногі і пачуў, як цяжкія кулі люгера ўрэзаліся ў багажнік машыны. Дзве фігуры ўпалі на зямлю і былі нябачныя ў цемры. Я збіраўся ўскочыць на ногі, калі астатнія трое выбеглі з дому. Японец з аўтаматычным пісталетам даў па мне яшчэ адзін залп, і я паваліўся на зямлю. Яны трымалі мяне пад крыжаваным агнём. Калі я паспрабую ўцячы, яны могуць страляць у мяне абапал. Калі б я пачынаў страляць па адной групе, я атрымліваў бы высцелы ад іншых. Япончык з пісталетам таксама гэта ведаў.
  
  
  
  
  "Выкіньце свой пісталет", - крыкнуў ён. "Калі ў вас ёсць тое, што мы шукаем, мы возьмем гэта і адпусцім вас".
  
  
  
  
  У мяне не было выбару. Я выкінуў Вільгельміну. Яны падышлі да мяне і груба паднялі на ногі. Той, у каго быў пісталет, быў жылістым і маленькім, і ў яго быў тонкі злосны рот. «У вас больш людзей, чым я думаў», - сказаў я самым прыемным тонам.
  
  
  
  
  Ён зароў. - «У нас ужо на тры чалавекі менш». "Сапраўды", - адказаў я з самай добрай усмешкай. "Але калі вы нешта шукаеце, хлопчыкі, я не веру, што ў мяне гэта ёсць". Я паглядзеў на астатніх. Іх было пяцёра, і ўсе яны былі японцамі. У адным з іх я пазнаў кіроўцу старога седана Hudson, які жадаў мяне спыніць.
  
  
  
  
  "Знайдзіце яго", – сказаў японец з тонкім ротам. Яны працавалі хутка і хутка атрымалі тое, што шукалі. Яны відавочна адчулі палёгку. Я вылаяўся сабе пад нос. Што ж, я нарэшце знайшоў гэта і нават не паспеў зірнуць на яго. Я адчуў, як унутры мяне падымаецца смяротны халодны гнеў. «Гэтыя япашкі пашкадуюць аб гэтым, - вырашыў я. Я яшчэ не ведаў, што рабіць у гэтай сітуацыі, але быў упэўнены, што адпомшчу. Маленькі японец з пісталетам паглядзеў на паперу і шырока ўсміхнуўся. Ён дэманстратыўна паклаў яго ў кішэню пінжака.
  
  
  
  
  "Што нам з ім рабіць?" - спытаў адзін з іншых, паказваючы на мяне. "Ці зможам мы забіць яго і пакінуць тут?"
  
  
  
  
  Не, - з некаторым раздражненнем адказаў важак. «Гэты мёртвы паліцыянт даставіць дастаткова непрыемнасцяў. Мы адвязем яго ў іншае месца».
  
  
  
  
  'Куды?' - старанна настойваў дапытлівы.
  
  
  
  
  "Я яшчэ не ведаю", - адказаў тонкі рот. «Я што-небудзь прыдумаю. Прынамсі, пасадзіце яго ў машыну».
  
  
  
  
  "У мяне ёсць ідэя", - прапанаваў іншы. «Чаму б нам не кінуць яго ў мора, як і Інуру. Мы зноў зможам скарыстацца гэтай выратавальнай шлюпкай на пляжы».
  
  
  
  
  Я ўбачыў свой шанец і адразу ўхапіўся за яго. «Не, калі ласка, - сказаў я. «Я… я баюся вады. Я не ўмею плаваць.'
  
  
  
  
  Я ўбачыў, як на вуснах важака з'явілася хітрая ўсмешка. "Значыць, ён не ўмее плаваць", - сказаў ён сваім таварышам. 'Ты чуў гэта? Усё, што нам трэба зрабіць, гэта кінуць яго дастаткова далёка ў мора. Калі яго там пакінуць, гэта будзе падобна да звычайнага патапленьня».
  
  
  
  
  Мяне схапілі дзве пары рук, і я крыху для выгляду змагаўся, пакуль яны цягнулі мяне на пляж. Пляж быў бязлюдны, і для выпадковага мінака яны здаваліся купкай п'яных гуляк. Калі мы дабраліся да выратавальнай шлюпкі, я пачаў дзейнічаць. Ты сказаў, што дазволіш мне сысці , паскардзіўся я японцу з пісталетам. «Брудны хлус!»
  
  
  
  
  Ён ударыў мяне кулаком па твары, і я адчуў, як з носа пацякла струменьчык крыві. "Я не хачу трываць ад цябе абраз", - адрэзаў ён мне. "Ты пашкадуеш аб гэтым, маленькі вырадак", - сказаў я сабе. Яны запіхнулі мяне ў шлюпку і спусцілі на ваду. Вёслы было ўсяго два, а лодка была разлічана не больш як на трох чалавек. Яна была настолькі перагружана, што была ўсяго на некалькі цаляў над вадой. "Тут дастаткова далёка", - сказаў нарэшце важак. "А цяпер выкіньце яго".
  
  
  
  
  Я супраціўляўся з усіх сіл, а затым дазволіў сутыкнуць сябе ў ваду. Я цудоўна гэта прадэманстраваў. Я крычаў, булькаў, выплёўваў ваду. Я апусціўся ў ваду і тройчы зноў падняўся. Гэтым ублюдкам гэта спадабалася, асабліва маленькаму з пісталетам. Ён засмяяўся гучней за ўсіх. Нарэшце, цяжка дыхаючы і змагаючыся, я апошні раз апусціўся пад ваду. Я нырнуў глыбока, паплыў крыху лявей, а потым зноў усплыў.
  
  
  
  
  Я пачаў плыць да пляжу так хутка, як мог. Я бачыў, як яны павольна плылі да берага за мною. Яны прайшлі толькі палову шляху, калі я выпаўз на бераг і, напаўсагнуўшыся, пабег да іх машыны, якая ўсё яшчэ стаяла побач з катэджам. Я спыніўся на імгненне ў паліцыянта, які ляжаў на зямлі ў дзвярэй. Ён памёр. Я ўзяў яго рэвальвер, хутка падышоў да машыны і адлучыў правады запальвання. Затым я нырнуў за кут катэджа і стаў чакаць.
  
  
  
  
  Я бачыў, як яны ішлі па пляжы да машыны. Я сапраўды ведаў, што яны збіраюцца рабіць, і сапраўды прыцэліўся. Мае першыя тры стрэлы былі нацэлены на забойства, і гэта менавіта тое, што я зрабіў. Я стрэліў з іх так хутка, што гэта прагучала як адзін стрэл. Чацвёртая куля патрапіла ў руку важака, і ён выпусціў пісталет. Пяты стрэл трапіў у рэвальвер апошняга японца, і ён з грукатам упаў на зямлю.
  
  
  
  
  Я выбег з-за катэджа і ўбачыў на твары важака тупое здзіўленне.
  
  
  
  
  "Ты сказаў, што не ўмееш плаваць", - выдыхнуў ён.
  
  
  
  
  "Я толькі што зразумеў, як людзі плаваюць", - сказаў я. "Я хутка вучуся". Я ўдарыў яго прама ў рот, і ён адкінуў галаву. Ён упаў праз капот машыны. Апошні кінуўся на мяне, і я рэзка ўдарыў яго. Ён спыніўся, пахіснуўся, затым упаў назад. Я зноў звярнуў увагу на другога. Калі я падышоў да яго, ён раптам ударыў нагой. Ён амаль дакрануўся да нагой майго горла. Я схапіў яго за нагу і моцна пацягнуў. Ён стукнуўся аб зямлю верхавінай. Кароткі рэзкі трэск, які я пачуў, калі ён стукнуўся галавой аб зямлю, сказаў мне што гэтага дастаткова. Я дастаў згорнуты рулон паперы з яго кішэні і пайшоў прэч.
  
  
  
  
  Па дарозе ў гатэль я вывучыў ліст паперы, які быў такі важны для многіх. Я паглядзеў на восем слоў, восем назваў, акуратна напісаных адно пад адным. Я прачытаў іх
  
  
  
  
  «Напуа - Кілауэа - Аумоа - Каау - Аліяману - Элеао - Хакеала - Эке».
  
  
  
  
  Я паўтарыў гэта яшчэ раз, добра запомніўшы. Затым я паклаў спіс назад у кішэню і працягнуў свой шлях. Назвы для мяне мала што значылі, але ў холе гатэля я купіў карту выспаў. Застаўшыся адзін у сваім пакоі, я зноў выцягнуў спіс і вывучыў карту, якую паклаў побач з ім. Калі я падняў трубку, каб патэлефанаваць доктару Джону Планку з Геалагічнай абсерваторыі, у мяне з'явілася дзіўнае адчуванне спазм у жываце.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  
  ;
  
  
  
  
  Доктар Планк быў невысокім худым мужчынам з хутка якія рухаюцца карымі вачыма, прыемнай манерай паводзін і пасмой некантралюемых валасоў, якія, як правіла, падалі яму на лоб. Пры іншых абставінах ён, верагодна, быў бы прыемным і разумным суразмоўцам. Я прыйшоў рана раніцай, і нават тады ён выглядаў бесталковым, безуважлівым чалавекам. Ён яшчэ не ведаў гэтага, але я збіраўся сказаць яму нешта, што паглыбіць маршчыны на яго твары.
  
  
  
  
  "Спадзяюся, вы мне прабачце, містэр Картэр", - сказаў ён. «Але я дрэнна спаў апошнія некалькі дзён. Мне ўжо паведамілі, што вы збіраецеся наведаць мяне, і, як вы ведаеце, мы вельмі занепакоеныя дзіўнай вулканічнай актыўнасцю, якую мы назіралі. Па ўсіх выспах на кароткі час, але люта ўзарваліся попельныя гейзеры, пры гэтым не было магчымасці выявіць выразную сувязь. Гэта вельмі зьбівае з панталыку і палохае».
  
  
  
  
  "Баюся, мне давядзецца дадаць яшчэ крыху да блытаніны", - уздыхнуў я, працягваючы яму ліст паперы, на якім я напісаў восем імёнаў. "Калі я не ўмею чытаць карты, гэта назвы васьмі стратэгічна размешчаных вулканаў".
  
  
  
  
  Ён хутка прабегся вачыма па спісе. "Верна, містэр Картэр", - сказаў ён. «Некаторыя з гэтых вулканаў доўгі час бяздзейнічалі. Мы не ўсталявалі ні на адным з гэтых васьмі вымяральнікаў нахілу».
  
  
  
  
  "Перш чым вы растлумачыце мне, што такое нахіламер, у мяне ёсць яшчэ адно пытанне да вас, доктар Планк", - сказаў я. «Якія будуць наступствы, калі гэтыя кратэры выкінуцца адразу ці праз кароткія прамежкі часу?»
  
  
  
  
  доктар Планк збялеў пры гэтай думцы. "Божа мой, прыяцель", - сказаў ён усхвалявана. «Выспы Гаваі знікнуць. У любым выпадку Ааху, Гаваі і Мауі будуць знішчаны. Улічваючы дзеянне вядомых нам вулканічных сіл, ланцужныя рэакцыі напэўна ўзнікнуць».
  
  
  
  
  «Не маглі б вы расказаць мне крыху больш пра тое, як працуе вулканічная актыўнасць, і пра гэтага нахіламера?»
  
  
  
  
  «Нахіламер – гэта вымяральная прылада, у якім выкарыстоўваецца прынцып узроўня вады», – пачаў доктар Планк. «Як узровень цесляра. Усталёўваны на краі кратэра або каля падазронага месца. Нахіламер вельмі адчувальны і рэгіструе найменшы рух зямлі ў гэтым месцы».
  
  
  
  
  «Пры ўмове, што рушыць услед вывяржэнне», - перабіў я.
  
  
  
  
  «Цалкам дакладна, - сказаў ён. «Найменшы рух кажа нам аб тым, што велізарная колькасць газаў сціскаецца пад зямным дном, выштурхваючы масы магмы, вадкай расплаўленай пароды, на зямную кару. Калі ціск дастаткова вялікі, вулкан вывяргаецца, і магма становіцца святлівай лавай і выносіцца ў паветра».
  
  
  
  
  "Думаю, вам лепш усталяваць нахіламеры ў гэтых васьмі месцах як мага хутчэй, доктар Планк", - сказаў я. На яго твары адразу ж адбіліся недавер і жах.
  
  
  
  
  "Вы сапраўды не думаеце, што ўсе гэтыя восем вулканаў вось-вось выкінуцца, ці не так?" - сказаў ён, глыбока нахмурыўшыся.
  
  
  
  
  "Я больш не ведаю, што і думаць", - адказаў я. «І я не магу расказаць вам пра гэта больш з меркаванняў бяспекі, у тым ліку для вашай жа бяспекі. Я раскажу вам больш пасля таго, як мы ўсталюем гэтыя рэчы і даведаемся вынікі». Я зняў слухаўку і патэлефанаваў Джоні Каю.
  
  
  
  
  «Мне патрэбен адзін з тваіх верталётаў, Джоні, - сказаў я. «Я ў абсерваторыі з доктарам Планкам. Вы можаце вылучыць адзін?
  
  
  
  
  "У цябе ён будзе праз паўгадзіны".
  
  
  
  
  "Дзякуй, Джоні", - сказаў я. "Я растлумачу вам гэта пазней". Праз паўгадзіны верталёт з'явіўся, як і абяцаў, і я разам з доктарам Планкам загрузіў у самалёт восемь вымяральнікаў нахілу, а таксама вядро з цэментам і каністру з вадой. Перад тым, як мы прызямліліся на першым кратары, Напаў, ён сказаў мне, для чаго патрэбны вада і цэмент. доктар Планк ператварыў яго ў невялікі бетонны блочок, які ён прымацаваў да каменя на сцяне кратэра. Затым ён змясціў на яго вымяральнік нахілу. Ён прарабіў тое ж самае з іншымі кратэрамі, якія былі раскіданыя па Ааху, Гаваям і Маўі, і калі мы вярнуліся ў абсерваторыю, было амаль цёмна. доктар Планк быў відавочна занепакоены.
  
  
  
  
  Ён спытаў. - "Вы ведаеце, што значыць, калі ўсе гэтыя нахіламеры даюць станоўчы вынік?" "Гэта азначае, што мы знаходзімся на парозе маштабнай катастрофы, маштабы якой мы наўрад ці зможам убачыць".
  
  
  
  
  Я нічога не мог зрабіць, каб развеяць яго страх. «Баюся, што мы сапраўды знаходзімся ў такой катастрофе, Док. Нехта накіраваў вулканы на гэта, - сказаў я. "Колькі часу пройдзе, перш чым мы зможам счытваць паказанні вымяральнікаў нахілу?"
  
  
  
  
  "Можа быць, заўтра", - адказаў ён. «Але больш бяспечна пачакаць яшчэ дзень. Тады мы дакладна даведаемся, што яны даюць дакладныя паказаньні».
  
  
  
  
  Больш бяспечна? Гэта было проста пытанне. Мае рукі сутаргава самкнуліся, і я зноў адчуў гэтае дзіўнае пачуццё спазм у жываце. Калі б выспы вось-вось захліснула кіпячая лава, што яшчэ я мог зрабіць? Усё больш і больш у мяне ўзнікала адчуванне, што я сплю, што я перажываю нешта зусім немагчымае, але што я быў змушаны ставіцца да ўсяго гэтага сур'ёзна. "Я вярнуся паслязаўтра", - сказаў я доктару Планку, вяртаючыся ў верталёт. Ён сур'ёзна кіўнуў. Я ўзляцеў і праз некалькі хвілін пасадзіў верталёт на дах паліцэйскай управы. Я спусціўся ўніз, пачакаў, пакуль Джоні вызваліцца, затым пайшоў у яго пакой.
  
  
  
  
  «Пара расказаць вам сёе-тое, - сказаў я. Я расказаў усё з самага пачатку і даў яму кароткі агляд сітуацыі. Джоні быў вельмі ўражаны. "Што мы можам зрабіць, Нік?" ён спытаў. - Чаму б нам не злавіць гэтага Джымона, работніка Каму. Можа, удасца што-небудзь ад яго выцягнуць.
  
  
  
  
  «Вось кажа праведны паліцыянт», - усміхнуўся я. «Мы так не працуем, Джоні. Калі мы яго возьмем, то ўстрывожым увесь рух. Тады яны даведаюцца, што мы за імі сочым. Гэта магло быць фатальнай памылкай. У сапраўдны момант іх ніхто не турбуе, і я хачу, каб яны захоўвалі гэтае пачуццё як мага даўжэй. Акрамя таго, я ведаю, што пошук профі звычайна ні да чаго не прыводзіць. Яны не размаўляюць, калі мы не выкарыстоўваем метады, якія супярэчаць нашаму маральнаму кодэксу. Вы можаце разьвязаць мову толькі аматару, але гэты хлопец дакладна не аматар».
  
  
  
  
  Калі я вярнуўся ў гатэль, я атрымаў паведамленне ад Іаланы. "Ты мала што робіш для дзявочага эга", - прачытаў я. 'Дзе ты хаваўся? І чаму? Калі ласка, патэлефануй мне.'
  
  
  
  
  Я выкінуў запіску ў смеццевае вядро. Я не мог дазволіць сабе рызыкаваць. Я ўсё яшчэ думаў, што Іалана не мае да гэтага ніякага дачынення, але для разнастайнасці мне проста прыйшлося гуляць па правілах. Тактыка японцаў нічым не адрознівалася ад іншых груповак. Яны выкарыстоўвалі незадаволеных мясцовых жыхароў або груп для дасягнення сваіх мэт. Яны дакладна ведалі, як рэагаваць на расчараванне і незадаволенасць, каб прывабіць людзей на свой бок. Гэта было асновай іх тэхнікі, і я быў упэўнены, што яны выкарыстоўвалі гэтую тэхніку і тут. Паслязаўтра правяраем нахіламеры. Застаўся адзін дзень, і я мушу выкарыстоўваць яго з карысцю. Я выцягнуў з чамадана магутны бінокль і лёг спаць з дакладным планам на наступны дзень. Нетутэйша час простага, старамоднага шпіянажу.
  
  
  
  
  
  Яшчэ не зусім развіднела, калі я арандаваў машыну і паехаў у горы ў напрамку да плантацыі Каму. Прыкладна за два кіламетры ад дома я прыпаркаваў аўтамабіль паміж лісцем трох папараці, каб яго не было відаць. Павольна рабілася светла, калі я поўз да вузкага грэбня над домам Каму. Цвёрдыя камяні і бруд на грэбні калолі мне грудзі. У бінокль я добра бачыў дом, і адразу пасля васьмі гадзін я ўбачыў, як Іалана з'ехала на сваёй новай Таёте. Яна паехала па дарозе, па якой я ішоў, у напрамку, процілеглым Ганалулу, і я ўсміхнуўся. Б'юся аб заклад, я знайду іншую запіску, калі вярнуся ў гатэль. Крыху пазней я ўбачыў, як стары Каму з'ехаў на джыпе на плантацыю. Некалькі слуг прыходзілі і сыходзілі з бялізнай і мяшкамі для смецця. Потым я ўбачыў яшчэ адзін джып, які з'явіўся ўдалечыні па вузкай сцяжынцы, якая вяла з іншага боку да хаты. Джып спыніўся каля галоўнага ўваходу, і я нацэліў бінокль на які вылез здаравяка. Ён страшэнна быў падобны на аднаго з сёрфінгістаў, якія хацелі пазбавіць мяне жыцця. Ён увайшоў у дом і праз імгненне выйшаў з яго з вялікай валізкай. Кані ішла побач з ім з чамаданамі ў кожнай руцэ. На ёй былі працоўныя штаны і цёмна-сіняя кашуля. Я мог бачыць, як яе грудзей сцягваюць тканіну кашулі, і нагадаў мне пра яе ў той момант, калі мы займаліся каханнем. Я накіраваў бінокль на мужчыну і глядзеў, як ён кладзе валізкі ў джып. Яны вярнуліся ў дом і праз некалькі секунд выйшлі з новымі чамаданамі. Затым здаравяк з'ехаў у тым напрамку, адкуль прыйшоў, і Кані знікла ў доме. Цікава, што гэта значыць.
  
  
  
  
  Нейкі час нічога не адбывалася. Сонца падымалася вышэй у небе, і яго цёплыя промні перашкаджалі мне не спаць. Пышныя кусты, пурпурныя кветкі і гарачае сонца зрабілі горны хрыбет месцам, дзе можна лёгка заснуць, і цяпер я быў удзячны вострым каменьчыкам, якія не давалі мне занадта ўтульна прылегчы. Раптам я прачнуўся зноў, калі ўбачыў самотную хударлявую постаць, якая набліжаецца да дома. Я сфакусаваў бінокль і амаль адразу зразумеў, хто гэта: Джымана. Кані з'явіўся ў дзвярах, і яны пагаварылі некалькі хвілін. Затым яны пайшлі да стайні справа ад дома. Яны вярнуліся з двума канямі, якіх Джымона вёў за павады, калі Кані ўвайшла ў дом. Калі яна выйшла, яна несла квадратную чорную скрынку памерам з чамадан. Разам яны прымацавалі гэтую скрыню да спіны каня. Калі яны, я раптам пачуў ззаду сябе слабы шоргат. Я імгненна павярнуўся. Я быў цалкам захоплены тым, што адбывалася ў доме, і ўвогуле не думаў пра вартавых. Я паглядзеў проста ў вастрыё склюда, прыстаўленага да майго горла вялікім востравіцянінам. Я бачыў, што ён ходзіць басанож, і гэта тлумачыла, як ён мог бясшумна наблізіцца да мяне.
  
  
  
  
  «Уставай», - раўнуў ён. Я не рушыў з месца і паглядзеў на яго. "Як ты даведаўся, што я тут?" - Спытаў я, спадзеючыся такім чынам выйграць час.
  
  
  
  
  
  «Я быў там», - сказаў ён, паказваючы на груд за домам. «Я бачыў бляск твайго бінокля. "Уставай, - сказаў ён". Ён тыцнуў мяне вострым канцом нажа. "Так, так, гэта добра", - сказаў я. "Але я не магу ўстаць, калі ты працягваеш тыкаць у мяне гэтай штукай". Ён прыбраў зброю і пачаў чакаць. Я пачаў уставаць на рукі. Калі я напалову ўстаў, я ўдарыў яго нагой па шчыкалатцы. Ён замахнуўся ў адказ, і я тут жа адкаціўся ўбок. Я адчуў, як склюд праляцеў у паветры там, дзе была мая галава. Гэта дало мне дастаткова часу, каб устаць. Зноў, з грознай зброяй у руках, ён ірвануўся наперад. Я хутка адступіў убок і ўхіліўся ад чаканага ўдару. Я імгненна паглядзеў цераз край у напрамку дома і ўбачыў, як аддаляюцца дзве чорныя кропкі.
  
  
  
  
  Герой з цесаком пайшоў зноў, падняўшы васьміфутавую зброю. Я ведаў, што аднаго ўдару хопіць, каб рассекчы чалавека напалову. Але тым часам мая галоўная здабыча ўцякла, і я не ведаў, ці ёсць у гэтага дрывасека сябры ў гэтым раёне. Я вырашыў дзейнічаць хутка і выкінуў Х'юга сабе ў далонь. Я павярнуўся, і астраўлянін павярнуўся разам са мной. Я сімуляваў напад, і ён ахвотна адказаў. Ён хутка апусціў склюд, і калі б я сапраўды нанёс удар, мая галава больш не была б прымацавана да майго тулава. Але калі лязо апусцілася перада мной, я кінуў у яго Х'юга з усіх сіл. Стылет увайшоў яму ў грудзі. Яго вочы пашырыліся ад крайняга здзіўлення, і ён, хістаючыся, падаўся наперад, калі склюд выпаў з яго рук. Ён схапіў штылет і паспрабаваў выцягнуць яго з грудзей, але яго рукі аслаблі, перш чым ён упаў да маіх ног. Я перавярнуў яго, выцягнуў Х'юга і выцер лязо некалькімі вялікімі лісцем.
  
  
  
  
  Ён быў бяззбройны, за выключэннем склюда, і я падумаў, ці сапраўды ён быў вартавым. Я пакінуў яго і пабег з узгорка да дома. Кані і Джымона паехалі верхам, а гэта азначала, што яны накіроўваюцца далей у горы. Я бегаў па хаце, час ад часу спыняючыся, каб пераканацца, што мяне не знайшлі. Нарэшце я дабраўся да стайні. Я абраў лепшага каня і паскакаў галопам. Па меры таго як я ехаў, сцежка рабілася ўсё цяжэй і цяжэй бачная, пакуль, нарэшце, не знікла зусім. Але дзякуючы мяккаму грунту я мог без асаблівых праблем ісці па іх слядах. Сляды пралягалі праз тоўстую частку гары. Раптам я пачуў іржанне каня. Я спыніўся, злез з каня, прывязаў яго да цяжкага куста і папоўз наперад. Прыкладна ў ста ярдаў ад мяне я выявіў прывязаных коней у таго, што выглядала як пакрыты лісцем уваход у цёмную пячору. Я асцярожна пракраўся ўнутр, сеў і насцярожыўся. Я не чуў ні галасоў, нічога. Я ўбачыў некалькі камянёў, якія ўтваралі лесвіцу ўніз. Я спусціўся ўніз і, калі на паўдарогі пачуў шум вады, зразумеў, дзе знаходжуся. Гэта была не звычайная пячора, а адзін з падземных праходаў лавы, цвёрды вонкавы край таго, што калісьці было струменем расплаўленай лавы, якая вылілася праз гару, утворачы тунэль. Многія з іх можна знайсці ў гарах на астравах, і ў мінулым яны выкарыстоўваліся ў якасці рэзервуараў для вады для арашэння. Дажджавая вада і вада з вадаспадаў сцякаюць па тунэлях і ўтвараюць вялізныя вадаёмы пад гарой.
  
  
  
  
  Я спыніўся каля вады, якая цякла па тунэлі з прыстойнай хуткасцю. Усходы сканчалася ў вады, і я ўбачыў штаны Кані і цёмна-сінюю кашулю, якія ляжаць побач з другой кашуляй на ніжняй прыступцы. Я спусціўся ў ваду і заўважыў, што там холадна. Калі я адпусціўся на апошнюю прыступку, мяне адразу панесла моцную плынь. Неўзабаве мне прыйшлося плыць назад, каб не перасоўвацца занадта хутка і не стукнуцца аб сцены тунэля. Як мага часцей я чапляўся за камяністыя агаленні, каб запаволіць тэмп. Тунэль дзіка пятляў праз гару, і я пачаў задавацца пытаннем, як Кані і Джымона змаглі б прайсці з гэтай чорнай скрыняй цэлымі. Мне спатрэбіліся ўсе сілы, каб мяне не стукнула аб сцены, асабліва там, дзе тунэль становіцца страмчэй, а вада цякла там яшчэ хутчэй.
  
  
  
  
  Я зноў набліжаўся да павароту, калі пачуў галасы. Я павярнуўся і з усёй сілай паплыў супраць цячэння да сцяны тунэля, дзе прыціснуўся да камянёў. Я пільна выглянуў з-за вугла. Мне пашанцавала, якая выступае скала ўтварала ўступ, за якім я мог часткова схавацца і адначасова трымацца. Цяпер я мог ясна бачыць іх, Кані ў яе бікіні, і зараз я мог бачыць, як яны ідуць праз тунэль цэлымі. У іх быў невялікі плыт з падвесным маторам. Чорная скрынка была на плыце. Кані, напалову ў вадзе, прыціскала плыт да скалы, пакуль Джымона ўстаўляў свайго роду цыліндр у адтуліну ў верхняй сцяне тунэля. Яна працягнула яму другі цыліндр, які дастала са скрынкі, і ён таксама ўставіў яго ў адтуліну. Затым яна зноў палезла ў скрыню і выцягнула нейкую пнеўматычную вінтоўку. Я назіраў, як Джымона ўставіў рулю зброі ў адтуліну і затым націснуў на спускавы кручок. Я адчуў ваганні, выкліканыя выпушчаным сціснутым паветрам, якое прасоўвала цыліндры ўверх праз адтуліну. Я зразумеў, што гляджу на зброю, якая можа знішчыць усе Гаваі: Смяротная формула японцаў.
  
  
  
  
  Я мог сказаць, што праклятая прылада была магутнай, па тым, як увесь тунэль пачаў вібраваць, і па гуках падальных камянёў, калі выбухалі цыліндры. Ён вярнуў зброю Кані, якая паклала яго назад у каробку, у якой, як я мог бачыць, было яшчэ чатыры цыліндры. Яны забраліся на плыт, які з цяжкасцю мог несці іх абодвух.
  
  
  
  
  "Нічога не зробіш." - Гэта быў голас Джымона. "Добра", - адказала дзяўчына. «Усё можа ўзарвацца пры першай жа прыкмеце».
  
  
  
  
  «Можа быць, гэта здарыцца заўтра ўвечар… ва ўсякім разе, пазаўтра», - сказаў Джымона, заводзячы падвесны матор. Калі ён пачаў працаваць, я раптам зразумеў, што яны плывуць назад уверх па плыні на плыце, выкарыстоўваючы магутны рухавік, які будзе цягнуць іх супраць плыні. Калі я ўбачыў, што праз некалькі секунд яны выйдуць за паварот тунэля, я глыбока ўдыхнуў і схаваўся пад вадой. Я ўжо стукнуўся аб дно на глыбіні каля метра, і прыціснуўся да дна максімальна шчыльна. Я адчуў, як плыт і невялікі вяслярны шруба рухавіка прайшлі прама нада мной. Я дазволіў ім адплыць далей, а затым падняўся, каб удыхнуць паветра ў тым месцы, дзе яны ўдзімалі цыліндры ў адтуліну. Я ўбачыў, як пасыпаліся бруд і камяні, якія хутка запоўнілі пралом. Некалькі цяжэйшых камянёў упалі ў ваду. Я павярнуўся і паплыў назад па тунэлі. Я мог плыць па цячэнні. Але цалкам магчыма, што наступнае выйсце будзе прынамсі ў дзесяці мілях адгэтуль. У мяне на гэта не было часу. Гэта будзе каштаваць мне каштоўных гадзін, магчыма, паловы ночы. Я нешта бачыў і хаця яшчэ не зусім разумеў, што гэта азначае, у адным я быў упэўнены. Гэта было звязана з вулканічнай актыўнасцю на астравах. Я яшчэ не зусім разумеў, як гэта можна зрабіць, але зараз я быў гатовы паспрачацца, што яны здольныя прымусіць вывяргацца вулканы.
  
  
  
  
  Плаванне назад было надзвычай стомнай, амаль жахлівай задачай. Плыць супраць плыні, аказалася нашмат цяжэй. Калі я не скончыў нават палову шляху, мне прыйшлося зрабіць перадышку, мае рукі вельмі стаміліся. Я працягнуў, але праз кароткі час мне зноў прыйшлося адпачыць. Зваротны шлях быў нашмат цяжэйшы, чым я ўяўляў, і страшэнна павольным. Калі я нарэшце дабраўся да ўваходу, я спыніўся побач з плытом, які быў прышвартаваны ля ніжняй прыступкі. Мне спатрэбілася пяць хвілін, каб перадыхнуць. Я здзейсніў шмат напружаных выпрабаванняў у сваім жыцці, але гэта вызначана была адна з першых катэгорый. Калі я нарэшце адчуў, што сілы ў маіх руках і нагах вяртаюцца, я падняўся па каменных усходах на свежае паветра.
  
  
  
  
  Ужо цямнела, і я некаторы час ехаў на кані. Калі я быў на паўдарозе да гары, я дазволіў жывёле бегчы хутчэй. Яно магло знайсці дарогу дадому. Абышоў шырокай дугой дом і плантацыю. Калі б тубылец, які напаў на мяне з цесаком, сапраўды быў вартавым, яны маглі б даслаць дадатковы патруль.
  
  
  
  
  Я падышоў да таго месца, дзе схаваў машыну, і паехаў назад у гатэль. доктар Планк ужо казаў пра катастрофу, і я пачаў баяцца, што ён толькі напалову здагадваецца, наколькі ўсё будзе дрэнна. Як я і чакаў, Іалана зноў пакінула мне запіску ў гатэлі.
  
  
  
  
  «Калі ты больш не хочаш мець са мной нічога агульнага, - прачытаў я, - то ты мог бы хоць сказаць мне нармальным, ветлівым чынам. Што тут адбываецца? Я зрабіла нешта не так? Я хацела б атрымаць адказ».
  
  
  
  
  Я кінуў запіску ў кошык і ўсміхнуўся. Я мушу гуляць па-свойму.
  
  
  
  
  На наступную раніцу я ўжо быў у абсерваторыі перад доктарам Планкам. Я чакаў яго ў верталёце. Мы паляцелі да кратэраў, дзе двума днямі раней усталявалі вымяральнікі нахілу. Калі мы прызямліліся на першым нахіламетры і доктар Планк праверыў яго, я ўбачыў занепакоенае выраз на яго твары.
  
  
  
  
  "Я ... я не магу ў гэта паверыць", - сказаў ён. «Згодна з прыборам, адбываюцца вялізныя падземныя рухі. Гэта паказвае на будучыню вывяржэнне. Але гэты вулкан бяздзейнічаў стагоддзямі! »
  
  
  
  
  «Я спытаў. - Гэта праўда, што ў кратэрах заўсёды ёсць газы?»
  
  
  
  
  "Так, у абмежаванай колькасці", - адказаў ён. "Але патрабуецца велізарны ціск газу, каб выштурхнуць магму на паверхню".
  
  
  
  
  Я нічога не сказаў, і мы паляцелі да наступнага кратара. Паказанні вымяральніка нахілу зноў паказалі на сур'ёзнае абурэнне паверхні Зямлі. Рэакцыя доктара Планка змянілася ад шакавальнага здзіўлення да поўнага замяшання, і калі мы дасягнулі восьмага кратэра, ён, падобна, быў у стане ступару. Калі мы ляцелі назад, яго твар быў попельна-шэрым, і ён нешта мармытаў сабе пад нос.
  
  
  
  
  «Калі паказанні нахіламера верныя, містэр Картэр, - сказаў ён дрыготкім голасам, - то на працягу сарака васьмі гадзін увесь ланцуг выспаў будзе пакрыты кіпячай лавай. Мы павінны неадкладна падняць трывогу», - дадаў ён. “Мы павінны неадкладна пачаць эвакуацыю. Толькі на гэта спатрэбяцца дні. Нам трэба арганізаваць паветраную транспарціроўку, задзейнічаць усе даступныя самалёты».
  
  
  
  
  "Пачакай хвілінку", - сказаў я, прызямляючы верталёт. 'Яшчэ не. Я хачу як мага больш часу. Кожная секунда мае значэнне».
  
  
  
  
  'Час?' усклікнуў доктар Планк. «Няма часу зусім. Гэта паказваюць вымяральнікі нахілу. Ці то прыродная катастрофа, ці тэхнагенная катастрофа, наступствы будуць аднолькавымі. Над выспамі будзе выкінута велізарная колькасць лавы. Калі ўсе кратэры выкінуцца адначасова, газы і вулканічны пыл разнясуцца над паловай акіяна. У 1883 годзе, калі адбылося вывяржэнне Кракатаў, выбух можна было выразна чуць за 6000 міль. Пыл пакрыў усю планету, а сонца было цалкам зачынена на плошчы некалькі соцень кіламетраў. Знік увесь востраў Кракатаў, разляцеўся на дробныя кавалачкі. Ня думаю, што вы разумееце, што тут адбудзецца.
  
  
  
  
  "Я гэта вельмі добра разумею", - адказаў я. «І я мушу знайсці спосаб спыніць гэтую катастрофу. Вось чаму вы павінны паабяцаць мне нікому пра гэта не расказваць... да таго часу, пакуль я не дам вам дазволу.
  
  
  
  
  "Але я не магу гэтага зрабіць, містэр Картэр", - сказаў ён з сур'ёзным выразам твару. «Калі мы неадкладна паднімем трывогу, можна будзе выратаваць больш людзей. Прынамсі, мы ўсё яшчэ можам ім дапамагчы».
  
  
  
  
  "Давай сустрэнемся заўтра", - сказаў я. «Калі вы не атрымаеце ад мяне вестак да заўтрашняй раніцы, можаце дзейнічаць. Мне гэта здаецца разумным.
  
  
  
  
  "Заўтра раніцай будзе занадта позна", - сказаў ён.
  
  
  
  
  "Але калі мы заб'ем трывогу зараз, нам няма чаго будзе рабіць", - запярэчыў я. "Вы павінны паабяцаць пачакаць".
  
  
  
  
  Ён пакруціў галавой, сур'ёзна гледзячы на мяне. Я нанёс яму моцны ўдар, і ён з глыбокім уздыхам паваліўся на зямлю. Я стаў над ім на калені і прыклаў асаблівы ціск да ніжняй часткі яго пазваночніка. Я хацеў, каб ён заснуў. Я звязаў яму рукі і ногі гальштукам і засунуў яму ў рот насоўку.
  
  
  
  
  
  Я не хацеў рабіць гэтага з гэтым чалавекам, але ён не даў мне выбар. І я не паспеў бы яму ўсё падрабязна растлумачыць. Я пакінуў гэта і пабег да тэлефона. Я ведаў, што мушу дзейнічаць не супраць яго трывогі, а супраць поўнага разбурэння нашага пяцідзесятага штата.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я ўздыхнуў з палёгкай, калі пачуў голас Іаланы на іншым канцы лініі. Яна спрабавала здавацца спакойнай, але ласкавы тон яе голасу быў пакрыты лёдам. Але мне трэба было патрапіць у хату, і Іялана магла мне ў гэтым дапамагчы. Калі б яна таксама была часткай змовы, я даведаўся б дастаткова хутка. Я павінен знайсці час, каб ухіліць любыя рызыкі. Я загаварыў хутка.
  
  
  
  
  «Мне патрэбна твая дапамога, Іалана, - сказаў я. - Аднойчы вы сказалі мне, што не паверылі, што я геолаг-аматар. Што ж, ты мела рацыю, і мне тэрмінова патрэбна твая дапамога.
  
  
  
  
  Яна маўчала. Я з усяе сілы стараўся, каб мой голас гучаў як мага больш далікатна. "Калі ласка, мілая, ты мне сапраўды патрэбна".
  
  
  
  
  «Добра, - сказала яна нарэшце. Зноў цішыня. «Ты ўжо аднойчы дапамог мне, не задаўшы мне ніякіх пытанняў. Цяпер павінна быць мая чарга».
  
  
  
  
  "Дзякуй, і я сур'ёзна", - сказаў я. «Я хачу сустрэцца з вамі ў парку Капіялані, пасярэдзіне, каля статуі. Ідзі прама зараз і чакай мяне. Вы павінны пачакаць, пакуль я прыйду, разумееце? Я магу крыху спазніцца.
  
  
  
  
  "Я выходжу прама цяпер", - прамармытала яна, і лінія абарвалася. Я падышоў да ўваходу ў парк у далёкім канцы Вайкікі. Яна павінна была прыехаць да абеду. Так было б больш людзей. Я зайшоў за будынак насупраць уваходу ў парк і пачаў чакаць. Прыкладна праз гадзіну я ўбачыў, як яна праязджала міма. Я застаўся на сваім месцы і праверыў, ці не сочаць за ёй. У адзінай машыне, якая ехала за ёй, былі жанчына і двое малых дзяцей. Я хацеў давяраць Іалане, але я павінен быў быць упэўнены. Час было на зыходзе. Не больш за некалькі гадзін аддзяляла свет ад пагрозы вывяржэння вулкана такой жа сілы, як Везувій, вывяржэння, якое пахавала 16000 жыхароў Пампеі пад пластом кіпячай лавы таўшчынёй дванаццаць метраў.
  
  
  
  
  Я спыніўся на некаторы час, а потым пайшоў па вуліцы ў парк. Я праслізнуў паміж дрэвамі ззаду. Я ўбачыў стройную постаць Іаланы. Яна села каля статуі, відаць, спакойна чакаючы майго прыбыцця. Яна ўстала і пачала хадзіць узад і ўперад. Я абышоў статую па шырокім коле, праверыўшы ўсе жывыя загарадзі і хмызнякі, якія былі вакол цэнтра парка. Нарэшце я застаўся задаволены. Я зноў праверыў уваход. Тады падышоў да ўваходу і падышоў да Ёланы. Цяпер я быў упэўнены, што яна прыйшла адна. Я даў ёй магчымасць уладкаваць пастку, але яна прыйшла адна. Я быў рады, што не памыліўся наконт яе.
  
  
  
  
  Яе прыгожыя, таямнічыя вочы глядзелі на мяне са страхам і турботай, і яе вусны прыадчыніліся, калі яны прыціснуліся да маіх. У яе быў добры густ, і я далікатна правёў рукамі па яе грудзей, якая была туга нацягнута пад тонкай белай блузкай, якую яна насіла па-над кароткай міні-спадніцы.
  
  
  
  
  «Я ўжо расчаравалася ў табе», - выдыхнула яна. «О, Нік, мне страшна. Тое, як вы размаўлялі па тэлефоне, нешта ў вашым голасе. Што гэта?'
  
  
  
  
  Я схапіў яе за плечы і зазірнуў ёй у вочы. «Ты павінна мне давяраць, Іалана, - сказаў я. “Вы павінны верыць у тое, што я збіраюся вам сказаць. Нешта вельмі дрэннае павінна адбыцца, нешта, што можа азначаць канец Гаваяў. Кані неяк датычная да гэтага, мусіць, шмат у чым. Можа быць, нават твой бацька ведае пра гэта, але я не зусім упэўнены».
  
  
  
  
  Яна са здзіўленнем паглядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма. «Ты павінна мне паверыць, Іалана. Я кажу табе праўду.'
  
  
  
  
  Яна адвярнулася. На яе твары быў напружаны выраз. Нарэшце яна сказала: "Я веру табе, Нік". У яе голасе быў сум. “Я ведаю, што нешта адбываецца. Я адчуваю гэта ўвесь час з таго часу, як знаходжуся тут. Я вельмі хвалююся з гэтай нагоды. Бацька... з ім стала яшчэ горш. Ён замыкаецца ў сваім пакоі амаль на ўвесь дзень з усімі гэтымі старажытнымі рэліквіямі. І ён амаль тусуецца толькі з Кані. Яны заўсёды добра ладзілі, але зараз ён амаль не размаўляе са мной».
  
  
  
  
  "Можа быць, таму ён не хацеў, каб ты была тут", - выказаў меркаванне я. "Можа, ён ведаў, што нешта наспявае". Я не хацеў вінаваціць бацьку Іаланы перад ёй. І, магчыма, ён сапраўды быў датычны толькі ўскосна. Яна кіўнула, затым прыціснулася галавой да маіх грудзей.
  
  
  
  
  "Я ніколі не разумела, чаму ён так стараўся не пускаць мяне на Гаваі, не даўшы мне прымальнага тлумачэння", - сказала яна. «А што да Кані, я амаль упэўненая, што яна нешта намышляе. Апошнія некалькі дзён яна паводзіла сябе занадта самаўпэўнена і ўладна». Я адсунуў яе ад сябе і зноў паглядзеў ёй у вочы. "Мне трэба патрапіць у твой дом", - сказаў я. «Я павінен абшукаць пакой Кані. Вы можаце дапамагчы мне патрапіць унутр. Ахоўнікі, канечне, ёсьць, але вы можаце ехаць, не спыняючыся».
  
  
  
  
  "А ты схаваешся ззаду", - склала яна.
  
  
  
  
  "Гэта пытанне на тысячу даляраў", - усміхнуўся я. «Апынуўшыся на тэрыторыі, я схаваюся ў стайні, пакуль ты не папярэдзіш мяне, што Кані не будзе ў сваім пакоі нейкі час», - вырашыў я.
  
  
  
  
  Яна кіўнула і ўсміхнулася мне. «Я адчуваю сябе крыху хітрай», - сказала яна. "Добра, пайшлі".
  
  
  
  
  Іалана села за руль, і я, як мог, уладкаваўся лежачы на падлозе ў задняй частцы машыны. Паездка была не з прыемных, але я не хацеў рызыкаваць, калі нехта ўбачыць нас па дарозе і патэлефануе дадому. Іалана заехала на машыне і спынілася толькі за стайнямі. Было ўжо цёмна, але паколькі месяц быў амаль поўным, мне было дастаткова святла. «Хлопчыкі са стайні не выходзяць усю ноч», - прашаптала яна. "Я вярнуся, калі бераг ачысціцца". Яна адчыніла заднюю дзверы, і я дазволіў сабе выкаціцца з машыны. Пасля яна хутка пад'ехала да дома, дзе знаходзіліся гаражы. Я ўвайшоў у пустую стайню і схаваўся каля дзвярэй на выпадак, калі мне давядзецца спешна сысці.
  
  
  
  
  Праз некалькі хвілін я пачуў крокі. Джымона ўвайшоў у стайню. Ён спыніўся ў дзвярным праёме на імгненне, аглядаючы пакой вачыма. Я праклінаў сябе за тое, што быў дастаткова дурны, каб давяраць Іалане. Я добра аблажаўся. Мая рука пацягнулася да Х'юга; Джымана хутка памрэ хуткай смерцю. Але я ведаў, што ягоная смерць парушыць усю аперацыю. Я вырашыў пачакаць як мага даўжэй. Мо ён не знойдзе мяне. Добры шанец, саркастычна падумаў я, калі Іалана пакажа дарогу.
  
  
  
  
  Я працягваў пільна назіраць за ім. Але зараз, калі той, каго ён чакаў, не з'яўляўся, ён застаўся на месцы. Ён даволі нервова жаваў цыгарэту. Час ад часу ён выглядаў у дзверы стайні, нібы кагосьці чакаў. Прайшло некалькі хвілін. Джымона працягваў курыць і глядзець на вуліцу. Часам ён лаяўся. Я стаў атрымліваць асалоду ад выглядам усё больш і больш. У мяне ўсё больш і больш узнікала адчуванне, што я збіраюся ўбачыць нешта цікавае.
  
  
  
  
  Мінула паўгадзіны. Затым я пачуў крокі, якія набліжаюцца да стайні. Джымона застыў. Кані ўвайшла і зачыніла за сабой дзверы. Джымона схапіў яе за руку і зароў. «Шлюха! Дзе ты была?' Кані адсунулася. «Бацька, - сказала яна, - і яго шалёныя інструкцыі. Ён не спыняўся, і я не магла сысці». Потым яна падышла да яго і абняла яго за шыю. "Цяпер я тут, - выдыхнула яна яму ў вуха, - і я хачу цябе". Прывітанне, вельмі цікава, - сказаў я сабе. Джымона прыцягнуў яе да сябе і схіліў галаву, каб пацалаваць яе. Мне было крыху няёмка; вуайерызм - гэта не зусім мой шлях, і здавалася, што я збіраюся ўбачыць усё шоў. На Кані былі штаны і кашуля, і калі яна пачала іх здымаць, я ўбачыў, што пад ёй нічога няма. Нават у цемры стайні я бачыў яе поўнае спелае цела. Яе вялікія грудзей абуральна тырчалі, з карычневымі цвёрдымі саскамі. Джымона хутка распрануўся, не зводзячы вачэй з яе цела.
  
  
  
  
  Ён горача схапіў яе і пачаў дзіка яе адчуваць. Яго мова лізнуў яе соску і апусціўся да яе жывата. Яна выдала прыгнечаныя крыкі задавальнення.
  
  
  
  
  Я павярнуўся, бо не хацеў бачыць больш. У рэшце рэшт, я таксама ўзяў яе, цалаваў і лашчыў, як гэта рабіў зараз Джымона. Я мог прыкладна прасачыць за развіццём падзей па гуках. Не ведаю, колькі часу гэта заняло, але мяне раптам ахінула, што іх размова набыла больш дзелавы характар.
  
  
  
  
  «… гара», - пачуў я словы Кані. «І мы сустрэнемся пазней. Зразумеў?'
  
  
  
  
  "Не хвалюйся цяпер", - сказаў Джымона. “Усё будзе гладка. Мне ўсё яшчэ цікава, хто прыдумаў увесь гэты план! »
  
  
  
  
  «Прабач, але я не магу вам гэтага сказаць». Цяпер яна зноў здавалася жаноцкай і мілай, але я не прапусціў рэзкі, уладны тон, які быў на імгненне раней. "Убачымся праз дзесяць хвілін".
  
  
  
  
  Яна выслізнула з хлява, і праз некалькі імгненняў Джымона рушыў услед за ёй. Вакол мяне зноў запанавала цішыня. Час ішоў, і я адчуваў сябе ўсё больш і больш няёмка. Дзесяць хвілін сказаў Кані, і дзе, чорт вазьмі, Іалана? Нарэшце я пачуў знадворку рухавік джыпа. На імгненне настала цішыня, затым рухавік зноў завёўся. Калі гук джыпа верш, Іалана кінулася ў стайню. Яна мякка паклікала мяне.
  
  
  
  
  "Гэта была Кані", - сказала яна, калі я з'явіўся. «Яна паехала з гэтым Джымона. Цяпер у нас ёсць шанец. Іх нядоўга не будзе, а бацька зноў замкнуўся ў сваім пакоі».
  
  
  
  
  Я ўзяў яе за руку, і яна пабегла ў дом на другі паверх, дзе былі спальні. Пакой Кані быў другі справа. Насамрэч гэта была кватэра, якая складалася з гасцінай і вялікай спальні.
  
  
  
  
  "Агледзь шафы ў гэтым пакоі", - сказаў я. “Я пашукаю тут. Мы шукаем квадратную скрынку з цвёрдай паверхняй, памерам з невялікай чамадан. Калі ўбачыш што-небудзь, папярэдзь мяне».
  
  
  
  
  Іялана хутка прайшла ў гасціную, калі я пачаў абшукваць прыбіральні ў спальні. Яны былі амаль пустыя. Кані, верагодна, спакавала ўсе свае рэчы ў сумкі і валізкі, якія я бачыў, як яна загружала ў джып некалькі дзён таму.
  
  
  
  
  Іалана выйшла з гасцінай з пустымі рукамі. Потым яна падняла покрыва ў пакоі, і раптам я ўбачыў гэта, акуратна схаванае ад вачэй. Я схапіў каробку і адчыніў яе. Чатыры цыліндры і магутны пнеўматычны пісталет з прыкладам яшчэ заставаліся ўнутры. Я дастаў адзін з цыліндраў і ўважліва агледзеў яго. Носік быў з даволі мяккага металу і, верагодна, спраектаваны такім чынам, што ён ламаўся ў патрэбны момант, каб змесціва цыліндру магло выцячы.
  
  
  
  
  "Што гэта, Нік?" - Спытала Іалана. Мне не трэба было адчыняць балон, таму што я мог здагадацца, чым было яго змесціва.
  
  
  
  
  "Памятаеце тое вывяржэнне ў кратары невялікага вулкана, які мы наведалі разам?" Яна кіўнула, злёгку прыадчыніўшы вусны ў чаканні. "Гэта не было супадзеннем", - сказаў я. «Адна з гэтых рэчаў выклікала тое вывяржэнне. Верагодна, яны даўно эксперыментавалі з гэтым кратэрам і падрыхтавалі яго да неадкладнага выкарыстання. Гэтыя цыліндры запоўненыя свайго роду пылам, які выклікае адукацыю вулканічных газаў у зямной глебе. Некаторы час яны працавалі з гэтымі цыліндрамі на васьмі розных вулканах, выкарыстоўваючы гэтую пнеўматычную стрэльбу. Думаю, ім спатрэбілася каля года, а можа і болей, каб падрыхтавацца да заўтрашняга дня».
  
  
  
  
  «Прынамсі», - пачуў я голас ззаду сябе і імгненна павярнуўся. Джымона стаяў у дзвярах пакоя Кані ў суправаджэнні Кані і трох высокіх цёмна-карычневых гавайцаў. У адным з трох я даведаўся таго сёрфінгіста. Джымона цэліў у мяне вінтоўкай Вінчэстара, а Кані рэвальверам 38-га калібра. «Знайдзіце яго», - прашыпеў Джымона, і адзін з трох гавайцаў забраў у мяне Вільгельміну. Ён не заўважыў Х'юга, і я ўнутрана засмяяўся. «Уставай», - скамандаваў Джымона, і я ўстаў, з абапіралася на маю руку Іаланай.
  
  
  
  
  "Вашы высновы сапраўды добрыя, Картэр", – сказаў японец. «Гэта сапраўды каштавала нам шмат галаўнога болю і часу, каб падрыхтавацца да заўтрашніх дзеянняў. Нам даводзілася зноў і зноў апрацоўваць кратэры цыліндрамі, пакуль не ўтварылася дастаткова прыроднага вулканічнага газу, каб служыць нашай мэты. З некаторымі вулканамі ў нас не было асаблівых праблем. Яны ўсё яшчэ былі поўныя прыродных элементаў і мелі патрэбу толькі ў невялікім стымуле для адукацыі новых газаў. Але вулканы, якія доўгі час не дзейнічалі, патрабавалі вялікіх намаганняў. Папярэдне трэба было праводзіць разнастайныя замеры, браць пробы глебы і гэтак далей. А цяпер усе гэтыя кратэры апарваюцца вулканічнымі газамі, якім патрабуецца толькі невялікі стымул, каб падарваць магму».
  
  
  
  
  Іалана ўтаропілася на Кані, якая падышла да дзяўчыны і моцна стукнула яе па твары. Галава Іяланы павярнулася набок, і яна ўпала мне на плячо.
  
  
  
  
  «Гэта навучыць цябе здраджваць нам», - прашыпела Кані. Пасля яна паглядзела на мяне з нянавісцю ў вачах. «Мы бачылі твайго каня каля таго праходу з лавай», - раўнула яна мне скрозь сціснутыя зубы. «Тады мы ведалі, што нехта сачыў за намі, і мы былі ўпэўненыя, што толькі вы можаце быць гэтым кімсьці. Мы чакалі, што вы звяжацеся з гэтай маленькай шлюхай».
  
  
  
  
  "Я недаацаніў цябе", - сказаў я. "Можа, я падсвядома гэтага хацеў". ;
  
  
  
  
  «Мы адвязем іх да пячор і скал Паліпалі», - сказала Кані, паварочваючыся да Джымона. "Там мы можам вырашыць, што з імі рабіць".
  
  
  
  
  Я заспакаяльна сціснуў руку Іаланы, калі яны вывелі нас на вуліцу і пасадзілі ў джып. Я апынуўся заціснуты паміж двума гавайцамі. Кані аддала рэвальвер .38 Джымона, які трымаў зброю прыціснутым да боку Іаланы, пакуль мы пад'язджалі да ўзгоркаў. Дарога стала больш няроўнай, і мы трэсліся па некалькіх камянях. Нарэшце мы спыніліся. Прыйшлося прайсці апошнія некалькі сотняў метраў. У святле амаль поўнага месяца я ўбачыў, што мы ідзём па высокай скале. Шлях заканчваўся каля ўвахода ў пячору. Адзін з гавайцаў запаліў дзве паходні, якія звісаюць са сцен пячоры. У глыбіні пячоры я ўбачыў кучу пустых скрынь. Мяркуючы па памеры, верагодна, у іх былі маленькія цыліндры.
  
  
  
  
  Я быў у пастцы, у палоне, але замест таго, каб думаць, як вызваліцца, я думаў аб тым, што яшчэ я мог бы зрабіць, калі буду на волі. У маёй галаве затрымаліся словы доктара Планка: «Вывяржэнні вулканаў выклікаюцца ціскам газу, які прыціскае магму да зямной кары, пакуль гэтая кара не разбурыцца і не рушыць услед вывяржэнне. Чым большы ціск газу, тым мацнейшае вывяржэньне». Яны па-чартоўску добра прыгатавалі яго і добра выкарыстоўвалі сілы прыроды. Крыху дапамагаючы прыродзе, яны стварылі ўмовы для масавага вывяржэння асноўных кратараў. Голас Джымона вярнуў мяне да бягучых праблем.
  
  
  
  
  "Лепшае, што мы можам зрабіць, - гэта звязаць іх, каб заўтра яны памерлі разам з астатнімі", - сказаў ён Кані. Але дзяўчына паківала галавой.
  
  
  
  
  "Для іх гэта занадта проста", - агрызнулася яна. «І занадта рызыкоўна. Я не хачу рызыкаваць з гэтым амерыканцам. Ён быў занадта блізка да мяне. Мы павінны забіць яго сёньня ўвечары».
  
  
  
  
  Яны прыціснулі нас да сцяны пячоры, калі адзін з гавайцаў прашаптаў, што нехта набліжаецца па сцежцы. Іялана моцна схапіла мяне за руку. "Яны вар'яты, Нік?" прашаптала яна. "Чаму Кані хоча разбурыць выспы?"
  
  
  
  
  "Я не ведаю, якія яе матывы", - сказаў я. «Але Джымона - японскі тэрарыст. Ён хоча знішчыць уплыў амерыканцаў на востраве і выкарыстоўваць яго ў палітычных мэтах у сябе дома». Я хацеў сказаць больш, але адчуў, як Іалана напружылася ў маёй руцэ. Яна ўскрыкнула, калі вялікая шыракаплечая постаць запоўніла ўваход у пячору.
  
  
  
  
  'Бацька!' усклікнула яна. Патрыярх увайшоў у пячору, паглядзеў проста на Іалану, потым паглядзеў на мяне. Яго прысутнасць выпраменьвала ўладу, якую можна было адчуць па ўсёй пячоры.
  
  
  
  
  «Я бачу, у цябе яны абодва», - сказаў ён Кані роўным, халодным тонам. Іалана адарвалася ад мяне і пабегла да бацькі. Стары працягнуў руку і ўтрымаў яе.
  
  
  
  
  "Вы павінны сказаць, каб яны нас адпусцілі", - сказала Іалана. Яна з усіх сіл спрабавала не расплакацца. «Што ты тут робіш, бацька? Вы не можаце мець нічога агульнага з гэтым ... гэтым вар'яцтвам! »
  
  
  
  
  «Яго ладна абдурылі», - рэзка сказаў я. Я хацеў вывесці старога з яго самаўпэўненага становішча. Калі б я змог прымусіць яго зірнуць у твар рэальнасці, магчыма, ён дапамог бы нам. Я ведаў, што гэта маленькі шанц, вельмі маленькі шанец. Але шанец, які я мусіў выкарыстаць. Я абыякава адказаў на яго пільны погляд.
  
  
  
  
  "Гэта сцвярджэнне, калі я правільна зразумеў, азначае, што мяне падманулі?"
  
  
  
  
  "Вядома", - адказаў я, убачыўшы гнеўнае мігаценне ў яго вачах.
  
  
  
  
  "Ты такі ж грубы, як і любы іншы амерыканец, якога я сустракаў", - адрэзаў ён мне. "На жаль, мая дачка таксама дрэнна змянілася пад уплывам Амерыкі".
  
  
  
  
  "Я думаў, што гавайцы таксама амерыканцы", - сказаў я. "Ты не ідзеш у нагу з часам, бацька".
  
  
  
  
  Двое гавайцаў пайшлі наперад, маючы намер збіць мяне, але калі Патрыярх падняў руку, яны спыніліся.
  
  
  
  
  "Ты тыповы амерыканец", – сказаў Каму. «Без увагі да прыгажосці, культуры і традыцый. Паглядзіце, што вы зрабілі з Гаваямі ... сучасныя гатэлі, турысты. Вы зрабілі нашу краіну адным вялікім шапікам для гамбургераў. Вы хочаце замяніць натуральную прыгажосць грашыма. Ваша камерцыя знішчыць тут усю прыгажосць».
  
  
  
  
  «Гэта нагода звязвацца з гэтым падонкам?» - сказаў я. «Як вы думаеце, няўжо гэтым японскім тэрарыстам не напляваць на вашу выспу і вашу культуру?»
  
  
  
  
  "Не", - сказаў ён скажоным ад гневу голасам. «Яны разумеюць мае мары і мае погляды. Я дапамог ім знайсці стратэгічна размешчаныя кратэры на востраве, і яны пазбавяць Гаваі ад паразітаў, амерыканцаў».
  
  
  
  
  "Яны знішчаць выспы".
  
  
  
  
  «Не», - напышліва адказаў Каму. «Калі вулканы аціхнуць, прырода зноў заквітнее, і зноў з'явіцца прыгажосць, як заўсёды. І калі разбурэнне неабходна, я б палічыў за лепшае ўбачыць, як мае выспы загінуць ад прыродных сіл, чым ад чалавечай прагнасці».
  
  
  
  
  "Калі ты адыграеш сваю ролю, яны скінуць цябе, як анучу", - сказаў я.
  
  
  
  
  Я бачыў, што стары збіраўся мяне ўдарыць, але не бараніўся. У яго была сіла быка, і яго ўдар збіў мяне з ног аб сцяну пячоры. Я ўбачыў зоркі і пакруціў галавой, каб прыйсці ў сябе.
  
  
  
  
  «Трымайце Іалану ў бяспецы і вазьміце яе з сабой, калі даберацеся да лодкі», - сказаў ён Кані. "Амерыканец павінен памерці".
  
  
  
  
  Я глядзеў, як ён выходзіць з пячоры з высока паднятай галавой, збіты з панталыку стары, захоплены сваімі ўласнымі забабонамі.
  
  
  
  
  "Так што, калі пачнуцца вывяржэнні, ты пакінеш востраў на караблі", - сказаў я Кані. "Вы вельмі добра думаеце аб драбнюткіх дэталях".
  
  
  
  
  Яе вочы слізганулі міма мяне і звярнуліся да Іалане. «Пераканайцеся, што Іалана ў бяспецы», - пераймала яна старому. "Сентыментальны стары дурань". Яна павярнулася да трох гавайцаў і загаварыла з імі па-палінэзійску. Калі яна скончыла, двое з іх схапілі Іалану і пацягнулі да цэнтра пячоры.
  
  
  
  
  «Большасць тубыльцаў, якія нам дапамагаюць, як гэтыя трое, да гэтага часу пакланяюцца Пеле», - сказаў Кані. «Чалавечае ахвярапрынашэнне Пеле ўжо на падыходзе».
  
  
  
  
  «І, мяркую, гэта на ваш густ», - дадаў я.
  
  
  
  
  «Але перш чым ахвяру перададуць Пеле, яе трэба падвергнуць катаванням», - сказала Кані, яе вусны скрывіліся ва ўсмешцы, падобнай на кобру. Яна паглядзела на мяне. "Я ўпэўнена, вам гэта спадабаецца", - сказала яна. "Садызм і сэкс, як вы ведаеце, цесна звязаны".
  
  
  
  
  "Толькі для пэўных людзей", - адказаў я. На імгненне здалося, што яна хацела наляцець на мяне, але стрымалася. Яна падала знак тром мужчынам, якія пачалі зрываць адзенне з цела Іаланы, пакуль яна не стаяла зусім голая, дрыжучы ад вячэрняга холаду. Яе грудзей ганарліва тырчалі, і яна старалася не губляць упэўненасці, нягледзячы на тое, што трое мужчын пажыралі яе аголенае цела нецярплівымі, злавеснымі поглядамі. Кані пачала хадзіць вакол Іаланы, разглядаючы яе, як конь, выстаўленую на продаж на рынку. «Боль», - сказала яна, катаючы слова па мове. «Пеле, багіня вулканаў, хоча, каб яе чалавечыя ахвяры ў першую чаргу вынеслі дастаткова болю. Але ёсць розныя віды болю. Мая дарагая зводная сястра ўжо пакутуе ад болю, таму што яна вымушана пакінуць тут сваё цела. Яна заўсёды была такой сьціплай малой».
  
  
  
  
  Кані двойчы стукнула дзяўчыну па твары, Іалана стукнулася галавой аб яе плечы. "Я зраблю з табой тое, што зробіць немагчымым для мужчыны калі-небудзь зноў узбуджаць ваша цела".
  
  
  
  
  Яна паразмаўляла з гавайцамі. Адзін з іх выцягнуў з-пад кашулі чатырохцалевы нож і падышоў да мяне. Ён прыціснуў кончык ляза да майго горла, каб мяне можна было забіць пры найменшым руху.
  
  
  
  
  «Не забудзьцеся трымаць гэты нож на месцы», - сказала Кані гавайцу. "Я не хачу, каб ён перашкаджаў нашай маленькай вечарынцы". Яна пляснула ў ладкі, і двое іншых зніклі, толькі каб вярнуцца праз імгненне з двума дымнымі чорнымі чайнікамі, якія яны неслі на ручках, выкарыстоўваючы тоўстае лісце, якія служылі прыхваткамі.
  
  
  
  
  "Калі мы скончым з табой, будзе рытуальны танец", - абвясціла Кані. «Гэта стары звычай, які падтрымлівае настрой сярод гэтых тубыльцаў. Чайнікі напоўнены кіпячай вадкасцю з цукровага трыснёга і ўнутранай часткі ананаса».
  
  
  
  
  Яна падышла да аднаго з катлоў, дастала вялікую лыжку і дазволіла вадкасці павольна сцячы назад у кацёл. Я заўважыў, што вадкасць была густой і вязкай. «Калі да гэтага дадаюць ром, атрымліваецца вельмі эфектыўная падліўка», - сказала яна. У цьмяным святле паходняў на сцяне яна выглядала як звар'яцелая, поўная нянавісці ведзьма, якая мне не здавалася далёкай ад рэальнасці.
  
  
  
  
  "Але цяпер, перш чым мы дадамо ром, я цябе крыху пачастую".
  
  
  
  
  Яна павярнулася і сказала тубыльцам нешта па-палінэзійску. Не кажучы ні слова, яны схапілі Іалану і кінулі яе на зямлю. Адзін схапіў яе за рукі, іншы за ногі. Яна ляжала нерухома. Яе вочы пашырэлі ад страху. Кані напоўніла лыжку дымлівай вязкай вадкасцю і павольна падышла да безабароннай дзяўчыны. Тубыльцы рассунулі ногі Іаланы як мага шырэй. Кані павольна працягнула руку, паліваючы безабароннае цела кіпячай густой масай. Іалана закрычала. Крыкі страху ператварыліся ў крыкі пакутлівага болю. Кані выліла вадкасць з лыжкі павольна, часам па некалькі кропель за раз. Іалана выдала звярыны крык аб літасці. Двое тубыльцаў з усіх сіл спрабавалі ўтрымаць яе трапяткое цела. Я адчуў ванітны пах падпаленай плоці.
  
  
  
  
  Мае рукі сталі вільготнымі, мой жывот сціснуўся ад гневу. Я, відаць, зрабіў крок, бо кроў раптам пацякла па маім горле. Нож усё яшчэ быў прыціснуты да майго горла. Джымона стаяў у баку са сваім 38-м калібрам напагатове. Калі б мне прыйшло ў галаву ўмяшацца, я б памёр перш, чым змог бы пачаць. Я быў вымушаны глядзець. Усё маё цела крычала аб помсце.
  
  
  
  
  «Ты больш не зможаш даставіць задавальненне ні аднаму мужчыну», - прашыпела Кані, гледзячы на ??плача цела ў яе ног. Яна падала знак тубыльцам, якія дазволілі Іалане ўпасці на зямлю. Яна страціла прытомнасць. Па камандзе Кані адзін з тубыльцаў перакінуў маленькую знежывелую фігурку сабе на плечы, як куль мукі, і выйшаў з ёй. "Ён прынясе яе ў ахвяру Пеле", - крыкнула яна пранізлівым голасам. Яна звярнулася да мяне. У святле паходні я ўбачыў зусім вар'яцкую жанчыну, неверагодна прыгожую, моцна распусную і вар'яцкую істоту, дзікую ведзьму з далёкага мінулага.
  
  
  
  
  "Што вы збіраецеся з ім рабіць?" - спытаў Джымона, паказваючы на мяне. Тубылец па-ранейшаму моцна трымаў нож у мяне пад горлам, але па сігнале Кані апусціў яго.
  
  
  
  
  "У скрынях ёсць вяроўка, па якой сюды былі дастаўлены балоны", - сказаў Кані. «Спачатку звяжы яму запясці». Астатнія выцягнулі вяроўку і звязалі мне запясці перада мной. «Цяпер вазьмі доўгую вяроўку, абвяжы яе вакол яго грудзей і пад пахамі», - загадала яна. Пакуль тубыльцы выконвалі яе загады, яна звярнулася да Джымана. "Мы спусцім яго са скалы на гэтай доўгай вяроўцы і дазволім яму павіснуць там", - сказала яна. «Праз гадзіну, з надыходам цемры, па скале будзе завываць моцны вецер. Ён будзе разгойдваць яго ўзад і ўперад па каменнай сцяне. Камяні разарвуць гэтае цудоўнае цела на часткі. Да таго часу, калі ён памрэ, ён пазайздросціць лёсу Іаланы. Яна будзе пазбаўлена ад сваёй долі распаленай лавай».
  
  
  
  
  Яна зноў засмяялася, і я вырашыў расказаць ёй некалькі рэчаў, якія да гэтага моманту не казаў. Можа быць, я змагу падражніць яе, прымусіўшы ўладкаваць сцэну, і ў рушыла ўслед за гэтым блытаніне, магчыма, я змагу скарыстацца Х'юга, які ўсё яшчэ прыціскаўся да майго перадплечча. Варта было паспрабаваць. Мне не было чаго губляць.
  
  
  
  
  "Дазвольце мне сказаць вам сёе-тое", - пачаў я. «Ваш бацька - бедны, аблудны і збіты з панталыку стары, які жыве ў сваім уласным свеце мар. А ты брудная, жорсткая сука, апошняя шлюха!
  
  
  
  
  Яе вочы ўспыхнулі. Яна падышла да мяне і накінулася; яе ўдар нават крыху мне пашкодзіў.
  
  
  
  
  "Брудная сука", - паўтарыў я і салодка ўсміхнуўся, прамаўляючы гэтыя словы. Яна ўдарыла яшчэ раз, і я адчуў, як мой твар пачырванеў у тым месцы, дзе яна ўдарыла.
  
  
  
  
  «Ты б аддала перавагу, каб я трахнуў цябе прама тут», - засмяяўся я. Яна закрычала і кінулася на мяне ў вар'яцкай лютасьці. Яна падрапала мне твар сваімі вострымі пазногцямі. Я паспрабаваў схапіць яе, укусіў за запясце, але адразу адчуў, як востры край нажа паказытаў мне рэбры. Я адпусціў яе і адступіў на некалькі крокаў. Тубылец ішоў са мной, трымаючы нож паміж рэбрамі. Я адчуваў, што сцякаю крывёй. Ён пачаў рэзаць, але Кані спыніла яго ў апошнюю хвіліну.
  
  
  
  
  "Не, не трэба", - усклікнула яна. "Гэта менавіта тое, што ён хоча!" Тубылец адступіў, і я ўбачыў Джымона, які накіраваў на мяне свой 38-й калібр. Кані аднавіла кантроль над сабой.
  
  
  
  
  "Адвядзі яго да абрыву", - сказала яна. "Ён не прымусіць нас забіць яго лёгкім спосабам". Мяне схапілі ззаду і выштурхнулі з пячоры. Яны правялі мяне ярдаў сто па вузкім грэбні, дзе дзе-нідзе з расколіны скалы расло дэфармаванае дрэва, якое звісала з краю абрыву. Я адчуў, як вяроўка зацягваецца вакол маіх грудзей і пад пахамі, калі мяне спусцілі з краю абрыву. Нарэшце, прыкладна за пяцьдзесят футаў ніжэй вяроўка нацягнулася. Я безабаронны, як лялька, вісеў над прорвай. Я пачуў голас Кані нада мной, яе дзікі смех рэхам разносіўся ўніз. Я чуў, як яны сыходзяць. Гук іх галасоў аціх, і я застаўся адзін, які матляецца на пяцідзесяціфутавай вяроўцы, са звязанымі перада мной запясцямі. Было ўжо цёмна, але месяц даваў дастаткова святла, каб цьмяна бачыць каменную сцяну ззаду мяне. Скала была поўная выступоўцаў вострых кропак і грубых расколін. Х'юга быў маёй адзінай надзеяй. Вельмі асцярожна я ўклаў штылет у далонь. Я ўхапіўся за рукаяць пальцамі і пачаў павольна і асцярожна паварочваць лязо. Калі б я яго выпусціў, у мяне не было б апошняга шанцу. Я павярнуў лязо так, каб вастрыё паказвала на мяне. Я асцярожна падняў яго, пакуль вастрыё не кранула вяроўкі на маіх запясцях. Я прыціскаў пальцамі нож да вяроўкі, імкнучыся зрабіць у ёй невялікія надрэзы. Гэта было напружанае намаганне. Я не мог выкарыстоўваць сілу сваіх рук, і мне даводзілася спыняцца кожныя пяць хвілін, каб спазмы ў пальцах пайшлі.
  
  
  
  
  Вяроўка пачала павольна, занадта павольна раздзірацца. Раптам я адчуў вецер, раптоўны парыў, які, здавалася, зыходзіў ад падножжа ўцёса далёка пада мной. Я адчуў, як маё цела калыхаецца ў бакі, як ківач. Зноў павеяў вецер, на гэты раз мацнейшы, і я пачаў разгойдвацца ўзад і ўперад. З кожным ударам мая спіна драпала вострыя камяні ўцёса. Я пачаў церціся аб вяроўку з новай сілай. Парывы ветру ўзмацняліся, і цяпер я разгойдваўся па дузе, так што мяне з нарастальнай сілай шпурляла ў скалу. Я спрабаваў як мага лепш паглынуць удар, напружваючы ўсе мышцы, але кожны раз мне здавалася, што я выбухаю ўнутры.
  
  
  
  
  Я ледзь мог утрымаць Х'юга, і я амаль нічога не мог зрабіць, акрамя як паспрабаваць утрымліваць вастрыё ў вяроўкі як мага лепш. Востры наканечнік калоў мае запясці гэтак жа часта, як і вяроўка, і я мог бачыць, як кроў цячэ па маіх руках. Моцная нябачная рука зноў схапіла мяне. Цяпер я амаль пагойдваўся па крузе. Маё цела дрыжала і дрыжала, і я выцягнуў шыю, каб не страціць прытомнасць. Я ведаў, што доўга не працягну. Яшчэ некалькі ўдараў, і мае косткі будуць раздробненыя. Кожны парыў ветру быў мацнейшы за папярэдні, і кожнае сутыкненне майго цела з цвёрдай скальнай паверхняй было больш балючым. Мая спіна і плечы былі ў крыві і пачалі апухаць.
  
  
  
  
  Я гучна вылаяўся супраць завывання ветра. Я закрычаў, рассякаючы Х'юга вяроўкі. Я зноў адчуў, што мяне нясе моцны парыў ветру, які разгойдваў мяне, як йо-йо на канцы вяроўкі. Мяне адкінула на скалы з хуткасцю экспрэса. Я падцягнуў ногі і здолеў адкінуць іх назад, каб максімальна зламаць сілу ўдару. На імгненне я спалохаўся, што пры ўдары мае ногі ўторкнуцца ў таз. Боль выклікала ўва мне бяссільны гнеў, і я пачаў люта тузаць вяроўку за запясці. Я адчуў, як вяроўка пачала разрывацца. Вецер зноў штурхнуў мяне наперад, і я зноў пацягнуў. Вяроўка разразалася далей. Затым я тузануў яе ўсімі ныючымі цягліцамі, і яна лопнула. Цудам мне ўдалося ўтрымаць Х'юга, калі я ўхапіўся за вяроўку нада мной. Зноў мяне моцна стукнула аб скалу. Але зараз я мог падцягнуцца. Я паставіў ногі на скалу, знайшоў кропку апоры паміж расколінамі скал і пачаў паднімацца на вяршыню скалы. Вецер усё яшчэ торгаў мяне, але цяпер мне было за што трымацца. Я дазволіў крыку гневу і палёгкі рэхам пракаціцца па даліне. Край абрыву быў цяпер проста нада мною. Я схапіўся адной рукой, затрымаўся на імгненне, а затым перакінуў цераз край адну нагу. Я ляжаў там некаторы час, пакуль не адчуў, што мае сілы пачалі вяртацца. Потым я поўнасцю перабраўся цераз край, развязаў вяроўку і пайшоў назад у пячору.
  
  
  
  
  Я пачуў іх раней, чым убачыў. Кані спявала дзіўную рытуальную мелодыю. Я падпоўз бліжэй да ўваходу ў пячору і ўбачыў яе. Яна танцавала амаль аголенай перад дымлівым катлом. Два тубыльцы перамешвалі кацёл, змесціва якога цяпер моцна пахла ромам, і Джымона засяродзіўся толькі на аголеным целе Кані. Яго вочы зіхацелі, і я ведала, што ён не быў упэўнены, ці скакаць на яе зараз або пачакаць яшчэ крыху. Я выбавіў яго ад лішніх думак. У яго быў пісталет 38-га калібра, таму мне прыйшлося спачатку забіць яго. Я прыкінуў адлегласць і дазволіў штылет праляцець у паветры. Джымона паняцця не меў, што яго ўразіла. Лязо прайшло проста праз яго сківіцу, за пераноссе і прабіла чарапную каробку. Я ўбачыў здзіўленне ў яго вачах на імгненне, перш чым ён упаў на зямлю, як бетонны блок. Кані і астатнія не заўважылі, пакуль ён не зваліўся, прызямліўшыся практычна ў іх ног. Яна паглядзела на яго няўцямным позіркам, на нож, уваткнуты яму ў твар. Калі яна падняла вочы і ў яе вачах пачалі з'яўляцца прыкметы разумення, я ўжо пабег на паўдарогі ў пячору. Двое тубыльцаў за катлом нерашуча пачалі рухацца наперад, каб уступіць у бой. Кані спрабаваў заблакаваць мяне. Мой кулак ударыў яе ў вобласць жывата, і яна прызямлілася на падлогу ў двух метрах ад вялікага катла.
  
  
  
  
  Двое тубыльцаў кінуліся да мяне, адзін з двухфутавым клінком. У мяне не было часу выцягнуць Х'юга з знежывелага цела Джымона, і я адступіў на крок, пазбягаючы рэзкага ўдару нажом тубыльца. Цяпер ён рабіў кругавыя рухі вакол мяне, і я прыкінуўся, што гляджу на яго сябра. Я пачуў, як ён падышоў да мяне ззаду, і хутка нырнуў, так што яго клінок бязмэтна ўзляцеў у паветра. Я хіснуўся ўбок, і калі ён праляцеў міма мяне, я ўдарыў яго паміж рэбрамі. Я адчуў, як зламалася адно з яго рэбраў, і ён сагнуўся ад болю. Я ўдарыў яго нагой у пахвіну, і ён упаў, як знежывелая бухта. Ягоны калега, які тым часам таксама аднекуль прынёс нож, падышоў да мяне. Ён замахаў нажом у паветры, як вар'ят. Я мог лёгка ўхіляцца ад яго ўдараў, але калі я зрабіў выпад, каб нанесці яму ўдар направа, ён апусціў клінок з грозным ударам. Я адступіўся і зрабіў выгляд, што спатыкнуўся і ўпаў. Ён адразу ахнуў і нырнуў. Я ўдарыў яго нагой па жываце і адкінуў назад праз галаву і ён стукнуўся аб сцяны. Ён з цяжкасцю падняўся на ногі. Яго твар ператварыўся ў пурпурны вадаспад. Я нанёс яму моцны ўдар, які яго дастаткова накаўтаваў.
  
  
  
  
  Я ўжо збіраўся павярнуцца, калі Кані з віскам, драпаннем і праклёнам кінулася мне на шыю. Як дзікая тыгрыца, яна чаплялася за мае вочы. Я строс яе з сябе. З хуткасцю коткі яна ўскочыла і ўпілася зубамі ў маю нагу. Я штурхнуў нагой, але яна трымалася і пачала карыстацца пазногцямі. Я ўдарыў яе па твары, і сіла гэтага ўдару паваліла яе на зямлю. Я адчуў, як па назе цякуць бруі цёплай крыві. Яна зноў хутка ўстала, і калі я падышоў да яе, яна паспрабавала стукнуць мяне па яйках. Я схапіў яе за нагу і скруціў, прымусіўшы яе ўпасці на падлогу, крычучы ад болю і гневу. Я адкінуў яе галаву за валасы і пляснуў яе па сківіцы. Яна ўпала без руху, і я падумаў, што яна ненадоўга адключыцца. І я б не стаў чакаць, пакуль яна адновіць свае сілы. Я выбег з пячоры і пайшоў па вузкай крутой сцяжынцы ўздоўж скалы. Але я недаацаніў сілы Кані, бо, калі я быў на паўдарозе і павярнуўся, я ўбачыў, як яна бяжыць за мною, трымаючы ў руцэ адну паходню, якая звісала са сцен пячоры.
  
  
  
  
  Я павярнуўся і агледзеўся. Краі былі досыць шырокімі для аднаго чалавека/ Падышоўшы бліжэй, яна замарудзіла ход, і ў святле паходні я ўбачыў, што яе твар скрывіўся ад нянавісці.
  
  
  
  
  «Цяпер ты памрэш,» - прашыпела яна ў мяне з аголенымі зубамі, пхаючы палаючы паходня ў мой твар. Я адхіснуўся, яна пайшла за мной і зноў ірванулася. Я паспрабаваў нырнуць пад паходняй, каб схапіць яе руку, але полымя зрабіла немагчымым для мяне. Яна была вокамгненной, і зараз ткнула паходню наперад у кароткай дузе. Я адчуваў гарачы агонь у маім твары і адступіў. Я спатыкнуўся і якраз у час паспеў адскочыць. Кані тут жа падбегла, але я паспеў схапіць яе за руку ў якой яна трымала паходню. Я прыціснуў яе руку ўгору, далей ад майго твару, на вузкім выступе. Раптам я ўбачыў яе ўсмешку, дзіўную, маніякальная ўсмешка. Да майго жаху, я ўбачыў яе якая выпускае паходню на мой твар. Я рэагаваў інстынктыўна шляхам кідка ў бок, каб пазбегнуць агню. У той жа час, я адкінуў Кані ад мяне. Паходня прызямлілася на падлогу ззаду маёй шыі. Я адчуў пякучы боль у шыі і ў той жа час пачуў крык Кані, яна ўпала за край абрыву і выпусціла крык, які рэхам доўга чуўся ў глыбокай прорве. Я адчуваў, бруд і камяні слізгаюць з-пад мяне і схапіўся за выступ. Мае ногі боўталіся ў паветры. Я павольна падцягнуўся, прымушаючы сябе супраціўляцца пякучага болю ад паходні, які быў у дзюйме ад майго твару. Я атрымаў апору пад адной нагой і заслізгаў ад спякота паходні. Потым я выцягнуў маю іншую нагу на ўступ і, нарэшце, упёрся ў скалу. Мая шыя была чырвонай і запалёнай, куды патрапіла паходня. Я ўстаў, штурхнуў яшчэ падпаленую паходню праз край, і працягнуў свой шлях уніз. Будзем спадзявацца, што стары ўсё яшчэ будзе ў доме.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я падпоўз да дзвярэй дома. Вялікі ахоўнік, узброіўшыся грознага выгляду склюдам, стаяў на варце. Я ўзяў жменю каменьчыкаў і кінуў іх у дарогу, дзе яны ўпалі з рэзкім стукам. Ахоўнік неадкладна выйшаў наперад, трымаючы склюд перад сабой, узіраючыся ў цемру. Цяпер ён быў да мяне спіной. Я выкруціўся, схапіў яго за калені, і мы разам упалі на зямлю. Я схапіў яго за галаву, ужываючы ціск ва ўсіх патрэбных месцах пад яго вушы, пакуль я не адчуў, як ён пачаў адключацца. Гэта працягвалася ўсяго некалькі секунд, і мне пашанцавала, што ён пайшоў так хутка. Выпрабаванні ў гарах каштавала шмат сіл, але ў мяне было нашмат больш, каб скончыць гэты вечар. Я павольна ішоў у хату. Дзверы ў трафейным пакоі былі зачынены. Я адчыніў іх. Каму стаяў на каленях ззаду алтара. Яго голас ішоў рэхам праз вялікі пакой. Ён быў настолькі пагружаны ў свае малітвы, што ён не заўважыў маё прысутнасць.
  
  
  
  
  Я падышоў да яго і паклаў руку яму на плячо. "Уставай, стары", - сказаў я. Здзіўлены, ён устаў. Усе яго мускулы былі напружаны. Ён спытаў. - "Што здарылася з Кані?"
  
  
  
  
  "Яна мёртвая", - шчыра адказаў я.
  
  
  
  
  Ён крыкнуў злосна. - "Ты хлусіш!" Ён кінуўся на мяне і сціснуў мяне ў мядзведжых абдымках. Ён быў на здзіўленне хуткі для свайго ўзросту. Я тузануўся, прыслабіўшы яго хватку. Ён паспрабаваў даць мне жорсткі аперкот, але толькі зачын маю сківіцу. Я адказаў з правай ударам у жывот. Ён зароў і сагнуўся ад болю. Я даў яму ўдар злева, які збіў яго на зямлю безабаронным.
  
  
  
  
  Кані не збіраўся выконваць твае загады, - адрэзаў я, калі ён, цяжка дыхаючы, ляжаў на падлозе. - "Яна хацела забіць Іалану".
  
  
  
  
  "Ты хлусіш", - выдыхнуў ён мне. 'Ты хлусіш.'
  
  
  
  
  "Не, я кажу вам праўду", - адказаў я. «Цябе ўвесь час выкарыстоўвалі, як я табе і казаў. Але, магчыма, ты зможаш выправіць гэта, дапаможаш выратаваць Іалану».
  
  
  
  
  Я табе не веру, - упарта сказаў ён. Я нахіліўся, схапіў яго за валасы і закінуў галаву.
  
  
  
  
  Я люта закрычаў. - "Ты паверыш мне, калі я пакажу табе яе?" «Дзе б яны прынеслі яе ў ахвяру Пеле? Куды яны маглі яе забраць? Адкажы мне, чорт вазьмі!
  
  
  
  
  Я адпусціў яго і паглядзеў у яго збянтэжаныя вочы, якія здаваліся ўсхваляванымі і туманнымі.
  
  
  
  
  "Тут, на Ааху, гэта, верагодна, будзе кратэр Каа", - нарэшце адказаў ён.
  
  
  
  
  «Уставай, стары», - сказаў я і пабег у хол, дзе ўбачыў на стале ў уваходу тэлефон. Мой мозг ліхаманкава працаваў. Калі б газы ўнутры кожнага кратэра мелі нейкі ахоўны клапан, нейкі клапан, яны ці наўрад маглі б аказваць які-небудзь ціск на расплаўленую пароду пад зямлёй. Яны будуць злівацца праз гэтую адтуліну. Калі, вядома, будзе шчыліна. Я раптам падумаў пра 1935 і 1942 гады, калі войска выратавала горад Хіло пасля вывяржэння Кілауэа. Лававая плынь знаходзілася ўсяго за дваццаць кіламетраў ад горада, калі бамбавікі абстралялі краі лававага струменя, спыніўшы іх рух наперад. Цяпер у мяне быў у запасе іншы план для ВПС. Я зняў трубку і патэлефанаваў камандзіру базы ВПС Хікэм. Я прадставіўся і сказаў яму, што ён можа патэлефанаваць Джоні Каю, каб удакладніць дэталі.
  
  
  
  
  "Гэта каля васьмі кратэраў", - сказаў я. «Вы павінны разабрацца з сям'ю, а не з восьмым, пакуль я не дам свой прамы загад. Вы спецыялізуецеся на высокадакладных бамбаваннях, ці не так?
  
  
  
  
  Камандзір сказаў, што так, і запісаў назвы сямі задзейнічаных вулканаў. «Так што, калі я правільна разумею, - сказаў ён, - вы хочаце, каб мы бамбавалі дастаткова глыбока ў кожным з гэтых кратараў, каб дазволіць гэтым штучна створаным газам сысці. Але што, калі гэта не спрацуе, і мы сапраўды выклічам вывяржэнне? '
  
  
  
  
  «Нам давядзецца пайсці на такую рызыку», - адказаў я. Але наўрад ці гэта адбудзецца. Калі вам удасца зрабіць гэтыя дзіркі, газы абавязкова знікнуць, калі колькасьць газу будзе адпавядаць нашым ацэнкам».
  
  
  
  
  "Мы будзем гатовы да вылету праз пятнаццаць хвілін", - сказаў камандзір. Я павесіў трубку і патэлефанаваў Джоні Каю. Я коратка расказаў яму аб развіцці падзей. «Я зараз у доме Каму», - сказаў я яму. "І мне зноў патрэбен гэты верталёт, Джоні".
  
  
  
  
  "Ён ужо ў дарозе, Нік", - адказаў ён.
  
  
  
  
  Я павесіў трубку і падышоў да дзвярэй, хутка зірнуўшы на Каму. Ён не быў упэўнены. Уражальная ўпэўненасць з яго постаці сышла. Ён выглядаў старым і стомленым. Цемра ўжо пачынала наступаць. Можа быць, мы ўжо спазніліся, можа быць, ціск газаў стане занадта вялікім, перш чым бамбавікі змогуць выканаць сваю працу. Я пачуў гук надыходзячага верталёта і выйшаў, калі ён прызямліўся перад дзвярыма. Я паклікаў Каму, і здаравяк забраўся ў самалёт ззаду мяне. Удалечыні, калі мы ўзляталі, я чуў гук чатырохматорных бамбавікоў, якія накіроўваюцца да сямі кратэраў на Гаваях, Маўі і Ааху.
  
  
  
  
  Краем вока я ўбачыў, як Каму сунуў руку пад сваю шырокую мантыю, а праз некалькі імгненняў адчуў востры канец вялікага кінжала са змеепадобнай рукоятью паміж маімі рэбрамі.
  
  
  
  
  "Калі Іалана не ў кратары Каау, ты памрэш, Картэр", - сказаў ён. "Калі ты зманіў мне, ты заплаціш цану".
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мы падышлі да кратара, я нахіліў верталёт над ім. Я павінен быў зрабіць усё магчымае, каб пазбегнуць дыму і газаў, створаны вызваленых серных газаў. Там не было ніякіх сумневаў у тым, што гэты вулкан збіраўся прарвацца. Газы, якія цяпер выходзілі была толькі невялікая прыкмета вялікай колькасці іх пад зямлёй, я ведаў, што ўсё занадта добра. Я кружыў нізка над кратэрам, спрабуючы разглядзець скрозь аблокі пары, газу і пылу. Раптам я ўбачыў, маленькае, голае цела, якое ляжыць на зямлі. Я паказаў на яго Каму і ўбачыў сумны выраз на яго твары. Выгляд Іаланы здавалася, фізічнае ўздзеянне на яго. Яго вялізныя плечы апусціліся наперад, і ён глядзеў, як ён разбураўся, як пудынг.
  
  
  
  
  "Ды прабачаць мяне багі за тое, што я зрабіў", - прамармытаў ён. “Я думаў, што яны будуць падпарадкоўвацца мне. Я думаў, Кані мяне паважае».
  
  
  
  
  Нават калі б я захацеў, я б проста не змог пашкадаваць старога. Ён сам усё гэта выклікаў, і створаная ім вялізная небяспека ўсё яшчэ не мінула. Якія б унутраныя мукі ні прыходзілі яму на долю ў той час, ён іх больш за заслужыў. Я прымусіў верталёт ляцець па меншым коле і пачаў шукаць месца для пасадкі. Нарэшце я знайшоў прыдатнае месца і пасадзіў прыладу. Я выскачыў і пабег туды, дзе мы ўбачылі Іалану. Пры гэтым я раптам зразумеў, што зямля пад маімі нагамі распаленая. Гэта было падобна на шпацыр па духоўцы. Я сарваў кашулю і хутка абгарнуў ёю дзяўчыну. Ёй пашанцавала. Вобад кратэра, на якім яна ляжала, быў адносна прахалодным. Я развязаў вяроўкі вакол яе запясцяў і лодыжак, і яна схапілася за мяне. Я якраз збіраўся збегчы з ёй, калі гэта здарылася, грукат, быццам са дна кратэра набліжалася тысяча лакаматываў. Зямля пад нашымі нагамі трэслася і трэслася так моцна, што нас кінула на калені. Я падняў вочы і ўбачыў жудаснае відовішча газу і полымя. Гэта быў не выпадковы выкід, як мы адчулі на гары Аікама, а поўнае вывяржэнне. Вялізныя хмары газу ўзняліся і ўзарваліся ў паветры.
  
  
  
  
  Мы былі ў невялікім паглыбленні ўздоўж выемкі ўнутры кратэра, і кіпячая лава вывяргалася міма і над намі, сцякаючы ўніз па горным баку кратэра. Нам пашанцавала. Але астатняя частка кратэра магла падарвацца ў любы момант, цалкам паглынуўшы нас у кіпячым буянстве.
  
  
  
  
  "Нам трэба бегчы", - сказаў я, схапіўшы Іалану за руку і пабегшы ўверх па схіле. Яна стрэсла мяне і павярнулася да мяне спіной.
  
  
  
  
  "Я застаюся тут", - сказала яна. Яна пачала спускацца да цэнтру кратэра. Я схапіў яе і пацягнуў наверх.
  
  
  
  
  "Я плакаў. - Што, чорт вазьмі, ты думаеш?" - "Ты сышла з розуму?"
  
  
  
  
  Яна зноў вырвалася з маіх рук і паглядзела на мяне вачыма поўнымі страхам. "Пакінь мяне ў спакоі", - крыкнула яна сарваным голасам. «Ідзі… прыбірайся адсюль. Выратуй сябе. Вы бачылі, што здарылася са мною ў той пячоры. І Кані зрабіла менавіта тое, што абяцала. Я ніколі больш ні для каго не змагу гэта зрабіць».
  
  
  
  
  «Што за лухту», - адказаў я. «Іалана, спяшайся. Мы павінны выбірацца адсюль з гэтага пекла. Мы не можам зараз спрачацца. Гэта не зусім прыдатнае месца для гэтага».
  
  
  
  
  "Я не спрачаюся", - крычала яна. У яе былі слёзы па шчоках. «Калі я прачнулася тут мінулай ноччу, звязаная і бездапаможная, і зразумела, дзе я знаходжуся, я ведала, што гэта да лепшага. Ніхто мне болей не можа дапамагчы. Я адчуваю, што ўсё ўнутры мяне разарванае, Нік.
  
  
  
  
  «Кінь шкадаваць сябе», - крыкнуў я ў адказ. Мой тон быў наўмысна рэзкім і здранцвелым. "У цябе няма нічога такога, што нельга выправіць адпачынкам і добрым лячэннем".
  
  
  
  
  Яна паглядзела на мяне. У яе вачах было туманнае выраз. «Паспяшайся», - сказала яна. 'Я застануся тут.' Яна ўпала на зямлю ў засмучэнні.
  
  
  
  
  Я бачыў, што аргумэнты бескарысныя. Яна была ў шоку, і лагічныя довады былі пустым марнаваннем часу. Але там, дзе розум пацярпеў няўдачу, сумленне магло нешта зрабіць.
  
  
  
  
  "Тады нам абодвум давядзецца застацца тут", - сказаў я, апускаючыся на падлогу побач з ёй. "Таму што я не збіраюся бегчы без цябе".
  
  
  
  
  «Калі ласка, - маліла яна. Яна падняла галаву і паглядзела на мяне. «Ідзі, калі ласка. Часу засталося ня так шмат».
  
  
  
  
  "Толькі не без цябе", - сказаў я. «Я прыйшоў сюды, каб забраць цябе, і я не вярнуся без цябе».
  
  
  
  
  "Добра, я пайду з табой", - сказала яна са смяротнай стомленасцю ў голасе. Я павінен быў тады зразумець, што паварот быў занадта лёгкі, але я быў занадта рады, каб спыняцца на гэтым. Акрамя таго, нам не было чаго губляць. Я ўзяў яе за руку, і мы пабеглі наверх. Не зрабіўшы і двух крокаў, мы пачулі яшчэ адзін аглушальны роў. Я ўбачыў, як верталёт выбухнуў, і раптам адчуў пякучы запал у маёй спіне, як быццам дзверы металічнай печы раптам расчыніліся. Я дабраўся да краю кратэра і пацягнуў Іалану за сабой. Яе ногі былі ў крыві ад дзясяткаў драпін, нанесеных вострымі камянямі. Мы зваліліся з краю, і адразу стала невыносна горача. Я агледзелася. Праз памяранцава-палаючую смугу я адрозніў высокую постаць на краі кратэра.
  
  
  
  
  Іалана паспрабавала ўстаць, але апынулася занадта слабой і расцягнулася. Я чуў, як яна нешта крычала, ледзь чутны з-за грукату ў кратары, які ўвесь час узмацняўся. Ёй удалося ўстаць на калені. Кашуля, якую я павярнуў вакол яе, надавала ёй выгляд дзіўнай манашкі, якая маліцца на краі вялізнага катла ведзьмы.
  
  
  
  
  "Вярніся", - крыкнула яна постаці, якая стаіць на краі кратэра. 'Не, не рабі гэтага!'
  
  
  
  
  Стары павярнуўся і паглядзеў на нас. Ён велічна падняў руку, павярнуўся і ўвайшоў у палаючы кратэр. Іалана бязгучна закрычала і закрыла твар мне рукамі. Я нахіліўся і трымаў яе, пакуль яе цела не перастала тузацца.
  
  
  
  
  Я падняў вочы і ўбачыў, што мы былі пад воблакам з падпаленых прадметаў. Падаў дробны кіпячы попел. Я адчуваў гэта ў горле, адчуваў яго задушлівае дзеянне. Я падняў Іалану на ногі. "Уставай", - груба сказаў я. "Мы павінны хутка сысці адсюль".
  
  
  
  
  Гэта была энергічная ідэя, але менш лёгка выканальная. Я назіраў, як залаты дыван святлівых патокаў лавы цёк па схіле гары з дзіўнай хуткасцю. Пры іншых абставінах гэта было б прыгожым выглядам, але з таго месца, калі мы стаялі гэта выглядала, як быццам мы збіраліся быць паглынуты гэтым выдатным габеленам. Былі яшчэ некалькі ізаляваных участкаў на схіле гары, якія не былі ахоплены лавай. І я ўбачыў, што яны хутка становяцца ўсё танчэй.
  
  
  
  
  "Мы павінны паспрабаваць прайсці праз тыя яшчэ не ахопленыя лавай ўчасткі", – сказаў я. “Калі мы будзем дзейнічаць хутка, мы здолеем гэта зрабіць. Гэта наш адзіны шанц.
  
  
  
  
  Яна кіўнула, і я ўзяў яе за руку. Мы пачалі бегчы пад гару, заўсёды выбіраючы шлях, які здаваўся самым шырокім без лавы. Да таго часу, калі мы дабягалі да яго, ён звычайна звужаўся, і здавалася, што мы бяжым усё хутчэй і хутчэй па вузкіх звілістых палосах. Гэта была гонка са смерцю, таму што, калі лава закрые шлях перад намі, выратавання не будзе. Раптам Іалана вырвала сваю руку з маёй хваткі. У знямозе яна ўпала на зямлю і ў роспачы паглядзела на мяне.
  
  
  
  
  «Я не магу гэта рабіць, Нік,» - выдыхнула яна. 'Я больш не магу.' Яе вочы былі поўныя слёз, і ад гукаў, якія яна зрабіла, напалову рыданне, напалову смех, я мог бы сказаць, што яна была на мяжы істэрыкі. Яна была басанож, і ногі былі пакрыты бурбалкамі з кіпячай гарачай зямлі. Я падняў яе, кінуў яе цераз плячо і пабег. Часам мне даводзілася пераскокваць цераз вузкія патокі лавы, якія цяклі ўніз па вузкай сцяжынцы. Цяпло ад расплаўленай пароды абапал стала амаль невыносным. Лава хутка стуліліся вакол мяне, і шлях быў зараз толькі ў адзін фут шырынёй. Край лававага патоку быў проста перада мной. Я пачаў бегчы яшчэ хутчэй. Полымя з лавы, было вакол маіх ног. Я бачыў, што лава закрывала шлях перада мной і пабег уверх. Я ўскочыў, імкнучыся з усіх сіл, каб збалансавацца з вагай Іяланы на маіх плячах. Я пакаціўся ўніз, трымаючы Іалану ў маіх руках. Яна закрычала ад болю, але я падняў яе на ногі, узяў яе назад у рукі і пачаў бегчы далей уніз. Паток лавы цяпер быў на бяспечнай адлегласці за намі, але няўхільна перамяшчаўся ўніз. Потым я азірнуўся, каб упэўніцца, што лава ўсё яшчэ знаходзіцца на бяспечнай адлегласці. Раптам я ўбачыў джып у тумане перада мной, і я ўбачыў надпіс вулканічнай абсерваторыі на аўтамабілі. Я пазнаў высокую худую постаць якая вылазіць з джыпа. Доктар Планк хутка пайшоў да нас і паглядзеў здзіўлена на Іалану.
  
  
  
  
  "Аб Божа", - усклікнуў ён. «Вы не збіраецеся казаць мне, што вулкан выкінуў яе з глыбіні».
  
  
  
  
  "Гэта было вельмі блізка", - сказаў я. доктар Планк паглядзеў на мяне з сумессю недаверу і захапленні.
  
  
  
  
  "Ты зрабіў гэта, Картэр", - сказаў ён. «Табе гэта ўдалося. Я чуў усю гісторыю ад Джоні Кая». Ён праводзіў мяне да джыпа і ўключыў караткахвалевае радыё. Я пачуў слабы голас і крыху патрэсквання, ад якога я паступова стаў чуць размовы паміж пілотамі эскадрыллі, якая адказвае за бамбаванне варонак кратараў.
  
  
  
  
  «Я вышэй за Эке», - пачуў я голас. «Мы прарабілі ў ім прыгожую дзірачку, і газы сапраўды распырскваюцца».
  
  
  
  
  "Гэта тое ж самае тут над Hakeakala," адказаў іншы. «Вы можаце ўбачыць цэлыя аблокі газу і туманнасць выходзяць тут. Неверагодна! Гэта адзін з самых вялікіх, так мы толькі зрабілі два адтуліны ў ім.
  
  
  
  
  "Усе самалёты вяртаюцца на базу", - прагучаў голас камандзіра эскадрыллі. Планк выключыў радыё.
  
  
  
  
  "Ты сапраўды неверагодны чалавек, Картэр", - сказаў ён. «Мне сказалі, што ты адзін з лепшых суперагентаў Амерыкі, але ты больш падобны да цуда-доктара. Вы не толькі выратавалі выспы ад поўнага разбурэння і загналі японскіх тэрарыстаў у тупік, але і далі нам новую тэхніку барацьбы з вывяржэннямі вулканаў».
  
  
  
  
  "Усё адбылося ў адзін дзень", - сціпла адказаў я.
  
  
  
  
  «Я не пападаю ў накдаўн кожны дзень, але зараз я разумею, чаму табе прыйшлося гэта зрабіць. Калі на наступную раніцу мяне знайшоў лябарант, я думаў інакш».
  
  
  
  
  «Мне вельмі шкада, - сказаў я. "Але ў той час я сапраўды не бачыў іншага выйсця".
  
  
  
  
  «Завязі мяне дадому, Нік», - раздаўся ціхі голас побач са мной.
  
  
  
  
  Я спытаў доктар Палка. - "Вы можаце падвезці нас да плантацыі Каму?" «Гэта на поўнач ад Ганалулу».
  
  
  
  
  "Мой хлопчык, нават калі б мне прыйшлося падвезці цябе да Цімбукту", – адказаў ён. - 'Залазь.'
  
  
  
  
  Іалана трымала сябе ў маіх абдымках, пакуль мы з'яжджалі. Неба за спіной было чырвоным. Але гэта быў толькі адзін вулкан і невялікі. Наступствы будуць мінімальнымі. Усё было скончана. Прынамсі, я так думаў.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  
  
  
  
  У доме, у якім панавала змрочная атмасфера, я чакаў Іалану, якая паднялася наверх, каб пераапрануцца.
  
  
  
  Я быў занадта задаволены шчасным зыходам падзей, каб думаць шмат аб цяжкім становішчы Іаланы. Я запытаў тэлефонны званок з Хоўкам, і папрасіў аператара паставіць выклік на тэлефон у маім гасцінічным нумары. Я сядзеў у крэсле на некаторы час, а затым увайшоў у сад. Мне прыйшло ў галаву, што Іалане спатрэбіцца больш часу, чым звычайна для адпачынку і лячэнні. Я ведаў, што кожны нерв, кожны мускул і ўсё ў яе целе балела.
  
  
  
  
  Я паглядзеў на гадзіннік. Я спыніўся і насцярожыўся. Дома была мёртвая цішыня. Раптам я ўсё зразумеў. Я пабег уверх па лесвіцы і кінуўся ў яе пакой. Цыдулка была прыціснута да падушкі, і я разарваў яе.
  
  
  
  
  "Я мела на ўвазе тое, што сказала ў кратары", - прачытаў я. «Мне больш няма месца ў гэтым свеце. Маё цела і розум раздушаныя. Ты адзінае каштоўнае, што здарылася са мною за доўгі час. Бывай, Нік. Іалана.
  
  
  
  
  Я пракляў усё. Як я мог быць такім дурным, пакінуўшы яе адну. Я пабег у хол і ўбачыў, што дзверы адчыненыя. Я выбег на вуліцу і ўбачыў круты вузкі шлях, які вёў да густых кустоў і жывой загарадзі за домам. Я пайшоў па сцежцы і пачаў клікаць яе па імені. Сцежка паступова станавілася менш круты, але кусты станавіліся гушчы.
  
  
  
  
  Рэзкі гук парушыў цішыню, і я адчуў, згустак крыві ў маіх жылах. Гэта быў стрэл, і я кінуўся праз падлесак у напрамку стрэлу.
  
  
  
  
  Яна сядзела на бервяне на невялікай паляне, вінтоўка ляжала ля яе ног, слёзы цяклі па яе шчоках. "Чорт чорт чорт!" усклікнула яна. 'Я памылілася. Я ўзяла халастыя патроны.
  
  
  
  
  Я падышоў да яе, і яна ўпала мне ў абдымкі, плачу. - «О, Нік, Нік», - усхліпнула яна. "Я не хачу больш жыць".
  
  
  
  
  "Я думаю, што нехта хоча, каб ты жыла," сказаў я, несучы яе назад у дом у маіх руках. Яе цела і розум былі раздушаныя. Я паклаў яе на задняе сядзенне маленькай машыны Toyota і адвёз яе ў лякарню ў Ганалулу. Яна рыдала бесперапынна на працягу паездкі. Наступнай раніцай, калі я наведваў яе, яна глядзела на мяне з гэтымі прыгожымі глыбокімі карымі вачыма.
  
  
  
  
  Я спытаўся ў яе. - "Вы размаўлялі з доктарам?" Яна кіўнула. «Я так разумею, ён сказаў табе, што ты цалкам ачуняеш?»
  
  
  
  
  Яна зноў кіўнула. «Я патэлефанавала цётцы, з якой добра лажу, - сказала яна. «Яна прыйдзе сюды, каб паклапаціцца пра мяне. Яна прыедзе сёння ўдзень.
  
  
  
  
  "Тады мяне тут ужо не будзе, дарагая", - сказаў я. “Я павінен вярнуцца. Мой бос загадвае мне вярнуцца, і я ведаю, што ён гэта мае на ўвазе». Я ўбачыў расчараванне на яе твары, прыўзняў яе падбародак і паглядзеў ёй у вочы. "Я не люблю развітвацца", - сказаў я ёй. «У гэтым свеце ўжо занадта шмат развітваліся. Я хачу, каб вы рабілі менавіта тое, што кажуць лекары, і калі вам стане лепш, вы павінны паведаміць мне. Вы павінны гэта зрабіць.
  
  
  
  
  «Я табе ўсім абавязаная, Нік, - сказала яна. Яна абняла мяне за шыю і ўсміхнулася скрозь слёзы. "Добра", - сказала яна. - Я дам табе вестку. А пакуль… алоха, Нік… алоха».
  
  
  
  
  «Алоха, Іалана, - сказаў я. Я далікатна пагладзіў яе па валасах. "Алоха".
  
  
  
  
  
  
  Я выйшаў з шпіталя і не павярнуўся. Так было найлепш. Наступным рэйсам я вылецеў у Сан-Францыска, а на наступны дзень сядзеў насупраць Хока.
  
  
  
  
  `` Прабачце, у мяне няма вулканічнага попелу для вашага саду
  
  
  
  
  Калі ён быў побач, я быў занадта заняты, а калі ў мяне быў час, яго не было».
  
  
  
  
  «Гэта жыццё, Нік, - сказаў Хоук. «Але, на шчасце, у нас усё яшчэ ёсць усе пяцьдзесят штатаў. Малайчына, N3».
  
  
  
  
  У кампліменце не было неабходнасці. Хоук не чакаў ад сваіх лепшых людзей нічога, акрамя высокіх вынікаў. Калі ён нешта сказаў на гэты конт, гэта быў рэдкі камплімент.
  
  
  
  
  "Наколькі я разумею, вы можаце ўзяць некалькі выхадных", - заўважыў ён. «Чаму б табе не паехаць у Каларада? Альпінізм ці нешта ў гэтым родзе.
  
  
  
  
  «Я кахаю адпачываць, але цяпер не жадаю бачыць нічога, хоць бы падалена які нагадвае гару», - адказаў я. Я сеў на самалёт у Фларыду.
  
  
  
  
  Ішлі дні, і я амаль забыўся пра ўсё, калі праз два месяцы зазваніў тэлефон. Я адказаў і пачуў аксамітны голас.
  
  
  
  
  "Вы што-небудзь адчуваеце, ратуючы дзяўчыну ў бядзе?" - спытаў голас.
  
  
  
  
  «Іалана!» - усклікнуў я. 'Дзе ты?'
  
  
  
  
  «У аэрапорце Кэнэдзі», - сказала яна. «І я заблудзілася. Тут ён неверагодна вялікі».
  
  
  
  
  «Пагаварыце з адным з гэтых людзей у форме і скажыце, каб яны паказалі вам у напрамку Манхэтэна», - сказаў я. Я даў ёй адрас. - 'Я чакаю цябе.'
  
  
  
  
  Доўга чакаць не прыйшлося. У любым выпадку, гэта падалося нядоўгім. На ёй была мяккая блакітная сукенка, якая аблягала яе постаць, і, перш чым дзверы зачыніліся, яна прыціснулася вуснамі да маіх.
  
  
  
  
  «О, Нік, Нік», - выдыхнула яна. "Вы не ўяўляеце, як я гэтага хацела". Яе рукі далікатна масажавалі маё цела. Я адчуў, як мая кроў цячэ хутчэй.
  
  
  
  
  «Раздані мяне, Нік», - прашаптала яна. "Я хачу зноў адчуць тваё цела побач". Я зрабіў, як яна прасіла, павольна і пяшчотна, зноў атрымліваючы асалоду ад выглядам яе прыгожай поўных грудзей. Я схіліў галаву, каб пацалаваць іх, на імгненне завагаўся, і яе рукі пацягнулі мяне да сябе.
  
  
  
  
  «О так, Нік», - выдыхнула яна. 'Вазьмі мяне.' Я штурхнуў яе на падлогу. Яна падцягнула ногі і правяла рукамі па маім жываце. «Паспяшайся, Нік», - выдыхнула яна. 'Калі ласка.'
  
  
  
  
  Я абняў яе і павольна ўпіхнуў унутр. Яна ціха прастагнала і цалкам аддалася мне. Неўзабаве я заўважыў, што яна ачуняла ад эмоцый, звязаных з прыгодай на вулкане.
  
  
  
  
  Калі гэта было зроблена і мы пагойдваліся ў абдымках адзін аднаго, яна паклала рукі мне на твар і паглядзела мне ў вочы.
  
  
  
  
  "Вы зрабілі гэта магчымым для мяне", - сказала яна. «Нам усім патрэбна мэта, і ты быў маім, Нік, ты і ўспамін аб тым першым дні, калі мы займаліся каханнем. Гэта дало мне сілы акрыяць».
  
  
  
  
  Я спытаў. - 'І зараз?' Цяпер ты не можаш у сабе больш сумнявацца, я спадзяюся? Вы можаце адчуваць сябе так, як ты прывыкла адчуваць сябе раней. Вы ўсё яшчэ можаце даць усё і нават больш, чым раней.
  
  
  
  
  "Не, я больш не сумняваюся", - уздыхнула яна. "Так, - хіхікнула яна, - ты можаш нават мармуровую статую зрабіць гарачай".
  
  
  
  
  Я пацалаваў яе. "Не, пакуль ёсць такія дзяўчыны, як ты".
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  
  
  
  Нік Картэр, галоўны агент AX, у безнадзейнай бітве з нябачным ворагам. Ад імя буйных дзяржаў, але не пры іх падтрымцы, ён сутыкаецца з тэрорам з боку японскай арганізацыі, якая пагражае патапіць усю выспу Гаваі.
  
  
  
  
  
  Выбухованебяспечная сумесь гвалту, напругі і сэксу. Нараўне з страшным чаканнем, крышталёва чыстае выява сакрэтнага агента за працай у: "Формуле суднога дня"
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"