Картер Ник : другие произведения.

73-86 Кілмайстар Зборнік дэтэктываў пра Ніка Картэра

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Шклоўскі Леў
  
  73-86 Кілмайстар Зборнік дэтэктываў пра Ніка Картэра
  
  
  
  
  73. Мяснік Бялграда http://flibusta.is/b/608980/read
  Butcher of Belgrade
  74. Брыгада забойцаў http://flibusta.is/b/607271/read
  Assassination Brigade
  75. Ліквідатар http://flibusta.is/b/610142/read
  The Liquidator
  77. Код http://flibusta.is/b/607252/read
  The Code
  78. Агент-контр-агент http://flibusta.is/b/612843/read
  Agent Counter-Agent
  81. Крамлёўская справа http://flibusta.is/b/663741/read
  The Kremlin File
  82. Іспанская сувязь http://flibusta.is/b/607273/read
  Spanish Connection
  83. Змова галавы смерці http://flibusta.is/b/607245/read
  Death's Head Conspiracy
  86. Забойца: Кодавае імя Сцярвятнік http://flibusta.is/b/612804/read
  Assassin: Code Name Vulture
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Мяснік Бялграда
  
  
  
  
  Анатацыі
  
  
  
  Забойца на вяршыні сваёй кровавой прафесіі ...
  
  
  Чалавек, невядомы ніводнай прафесійнай разведцы ў свеце. Натхняльнік прыватнай шпіёнскай сеткі коштам мільярд даляраў пад назвай Topcon, Inc. Садыст, чыя жорсткая ўлада дасягнула паловы зямнога шара ...
  
  
  У ПАРЫЖЫ
  
  
  Чырвоны перабежчык, які павінен быў распавесці Ніку Картэр аб смяротнай гульнёй Topcon, быў зарэзаны, перш чым ён змог вымавіць хоць слова.
  
  
  У лажанні
  
  
  Прыгожая маладая нямецкая агентка выкарыстоўвала ўсе хітрыкі свайго добра трэніраванага розуму і цела, каб пазбавіць Ніка шанцаў знайсці Топкон.
  
  
  У Мілане
  
  
  Кітайскі аператыўнік амаль назаўжды спыніў Ніка смяротным ударам каратэ. Агент Chicom таксама паляваў за чалавекам, які кіраваў Topcon.
  
  
  У ТРЫЁЦЕ
  
  
  Палюбоўніца нацысцкага ваеннага злачынца ўцягнула Ніка ў выбухную гульню ў хованкі. І пакуль яна адцягнула Ніка ў бок, няўлоўны чалавек № 1 Topcon збег яшчэ раз.
  
  
  У БЕЛГРАДЗЕ
  
  
  Жудасны маскарад ператварыўся ў кашмар, калі Нік Картэр нарэшце выявіў сапраўдную асобу гаспадара Topcon!
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  
  
  Пралог
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Другі раздзел
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Чацвёрты раздзел
  
  
  Пятая глава
  
  
  Шосты раздзел
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  Восьмы раздзел
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  Адзінаццаты раздзел
  
  
  Дванаццаты раздзел
  
  
  Трынаццаты раздзел
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Мяснік Бялграда
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца служачым сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Пралог
  
  
  
  Усходні экспрэс, як вялікая чорная змяя, выслізнуў з Міланскага вакзала. Набраўшы хуткасць, цягнік вылецеў з горада ў зялёную італьянскую сельскую мясцовасць, скуголячы па рэйках, імчачыся ў бок Трыеста.
  
  
  У купэ ў задняй частцы разгайданага цягніка сядзеў адзін невысокі нервовы мужчына, з карычневай валізкай у яго ног. Яго звалі Карла Спінэці. Ён быў гандляром, які накіроўваўся дадому пасля паездкі да далёкіх сваякоў. Гледзячы з акна цягніка на які імчыць пейзаж, ён думаў, як будзе рады зноў убачыць сваю жонку і дзяцей. Для кагосьці гэтае падарожжа магло быць захапляльным, але для Карла Спінэці няспынная мітусня натоўпу нервавала.
  
  
  Высокі мужчына адчыніў дзверы купэ і спыніўся, гледзячы на Карла халоднымі цёмнымі вачыма, якія, здавалася, былі выразаныя з чорнага дрэва. Яго погляд упаў на карычневы чамадан, які Карла не знайшоў час паставіць на багажнік. Слабая ўсмешка скрывіла куток рота чалавека, а затым ён прайшоў рэшту шляху ў купэ і сеў насупраць Карла, выцягнуўшы перад сабой доўгія ногі.
  
  
  "Вы выходзіце ў Трыесце, а?" ён спытаў.
  
  
  Карла Спінэці міргнуў і заварушыўся на сваім месцы. Ён быў здзіўлены, даведаўшыся, што гэты незнаёмец ведае яго месца прызначэння. Ён сказаў: "Так, а ты?"
  
  
  Мужчына працягваў усміхацца, як быццам ён ведаў пра жарт, які хавалі ад Карла. «Я таксама выходжу ў Трыесце».
  
  
  Праз пяць хвілін у купэ ўвайшоў тоўсты мужчына. Ён зачыніў дзверы і прыхінуўся да яе, вывучаючы Спінэці, як гэта рабіў першы мужчына. Яго погляд таксама ўпаў на сумку ля ног Спінэці. Затым ён кіўнуў высокаму мужчыну, як быццам яны ведалі адзін аднаго з далёкага мінулага.
  
  
  Інстынктыўна Карла нахіліўся і перасунуў чамадан, які, здавалася, зацікавіў двух незнаёмцаў. Ён не мог растлумачыць іх цікавасць. Торба была патрапана і зношана, і ў ёй не было нічога каштоўнага, акрамя адзення Карла і некаторых невялікіх падарункаў, якія ён вёз дадому сваёй сям'і.
  
  
  "Ты таксама збіраешся ў Трыест?" - нервова пацікавіўся ён у другога незнаёмца.
  
  
  "Так." Голас быў грубым і рэзкім. Буйны мужчына апусціўся на месца побач з першым незнаёмцам і скрыжаваў рукі на грудзях. Ён сядзеў моўчкі, яго вочы былі прыкрыты, як быццам ён задрамаў, пакуль цягнік крануўся.
  
  
  Карла ніякавата пакруціўся. Ён сказаў сабе, што, відаць, уяўляе пагрозу, якую ён адчуваў за іх выпадковымі словамі. Абодва мужчыны былі апранутыя даражэй, чым ён. Іх твары здаваліся суровымі, але яны не былі падобныя на злодзеяў, якія кралі ў нявінных вандроўцаў.
  
  
  «Што з табой, дружа мой? Здаецца, ты крыху нервуешся», - насмешліва сказаў высокі мужчына.
  
  
  Карла прыклаў палец да каўняра, каб аслабіць яго. "Мне было цікава - можа
  
  
  быць ты мяне ведаеш? "
  
  
  "Не, мой сябар, я цябе не ведаю".
  
  
  "У мяне такое адчуванне, што вы глядзіце на мяне".
  
  
  "Я гляджу на цябе, але не гляджу", - сказаў высокі мужчына. Потым ён засмяяўся.
  
  
  Нервознасць Карла хутка змянілася страхам. Сказаўшы сабе, што яму не трэба тут заставацца, што ён можа мяняць купэ, ён нахіліўся і хутка схапіўся за свой чамадан. Але калі ён пачаў рухацца са свайго месца, высокі мужчына насупраць яго ўдарыў нагой і прыціснуў чамадан да месца, заступаючы шлях Карла нагой.
  
  
  «Не пакідай нас, мой сябар. Нам падабаецца тваё грамадства», - сказаў ён пагрозлівым голасам.
  
  
  Раптам вочы масіўнага мужчыны расхінуліся. Ён упіўся позіркам у Карла. «Так, сядзь. І маўчы, калі не хочаш, каб цябе пакрыўдзілі».
  
  
  Карла ўпаў на сваё месца. Ён дрыжаў. Ён адчуў, як нешта паўзе па яго шчацэ. Ён змахнуў яго рукой, потым зразумеў, што гэта струменьчык поту.
  
  
  “Навошта ты гэта робіш? Я ніколі цябе раней не бачыў. Што табе трэба ад мяне?
  
  
  «Я сказаў табе маўчаць», - прагыркаў каржакаваты мужчына.
  
  
  Збіты з панталыку і напалоханы, Карла заставаўся на сваім месцы, пакуль цягнік не пад'ехаў да станцыі ў Трыесце. Ён быў так напалоханы, што ўстаў толькі тады, калі буйны мужчына ўстаў і зрабіў жэст. «Пойдзем. Вы ідзяце наперадзе нас».
  
  
  Высокі мужчына залез у паліто. Ён дастаў нож з кароткім шырокім лязом. «Мы возьмем твой чамадан, сябар мой. Паводзь сябе прыстойна, калі хочаш жыць».
  
  
  Карла запратэставаў. «У мяне ў чамадане няма нічога каштоўнага. Вядома, гэта памылка; вы памыліліся».
  
  
  «У нас ёсць патрэбны чалавек і патрэбны чамадан». Востры канец нажа ўкалоў шыю Карла. "Заткніся і ідзі".
  
  
  Калі Карла павольна спускаўся па прыступках цягніка, увесь у поце і дрыжучы ад страху, яму прыйшло ў галаву, што, магчыма, гэтыя людзі заб'юць яго, што б ён ні рабіў. У яго галаве грымела паніка. Ён выйшаў на платформу станцыі і яго вочы мімаходам убачылі ў натоўпе форму паліцэйскага. Ён інстынктыўна крыкнуў: "Калі ласка, дапамажыце мне!"
  
  
  Ён пабег да паліцыянта, але лязо нажа жорстка ўсадзіўся яму ў шыю. Ён пахіснуўся, задыхаючыся. У чым была прычына? Навошта ім быў патрэбен яго чамадан? Збіты з панталыку да канца, ён усляпую ірвануўся з краю платформы і з крыкам, які перайшоў у перадсмяротнае рыданне, паваліўся ўніз на рэйкі ...
  
  
  
  
  
  
  Першы раздзел
  
  
  
  На Вашынгтон падаў мяккі дождж. Густы туман вісеў над горадам, як шэрае паліто. Калі я выглянуў з акна свайго гасцінічнага нумара, я мог бачыць амаль так далёка, як мог кінуць Пентагон. На ўсякі выпадак я паспрабаваў разгледзець сілуэт савецкага пасольства на вуліцы. Мне было цікава, ці заняты хто-небудзь з яго хлопчыкаў прыдумляннем праектаў, якія мне даручылі спыніць.
  
  
  Зазваніў тэлефон, і я хутка падышоў да яго. Я чакаў паведамлення ад Дэвіда Хока, чалавека, які выклікаў сігналы для AX, агенцтва плашчоў і кінжалаў, якое наняло мяне. Праца была рызыкоўнай, і часам гадзіннік быў жудасным, але я пазнаёміўся з мноствам цікавых людзей.
  
  
  Голас, які раздаўся па лініі, належаў аднаму з памагатых Хока. «Стары на сходзе, і ён паведамляе, што будзе звязаны надоўга. Ён кажа, каб вы ўзялі выходны і паразмаўлялі з ім заўтра».
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я і, нахмурыўшыся, павесіў трубку. Калі Дэвіда Хоўка звязвалі доўгія сустрэчы, гэта звычайна азначала, што з нашага боку нешта пайшло не так.
  
  
  Нецярпенне грызла мяне, калі я зняў усё сваё абсталяванне - люгер у наплечнай кабуры, штылет у рукаве, невялікую газавую бомбу, якую я часта насіў прыклеенай да ўнутранага боку сцягна, - і ўвайшоў у душ. Часам мая справа была падобная на вайсковую: паспяшайся ці пачакай. Вось ужо два дні я быў у Вашынгтоне ў чаканні загадаў, а Хоук усё яшчэ не сказаў мне, у чым справа. Калі справа дайшла да неспасціжнасці, многія жыхары Усходу маглі б атрымаць урокі ў хударлявага старога прафесіянала, які кіраваў аперацыямі AXE.
  
  
  Хоук выклікаў мяне ў сталіцу з Нью-Дэлі, дзе я толькі што выканаў заданне. Выклік быў пазначаны як «Прыярытэт 2», што азначала, што тэрміновая справа гатова. Толькі інструкцыі Прыярытэту Адзін маглі хутчэй даставіць агента да дома, а Прыярытэт Адзін быў зарэзерваваны для паведамленняў, якія адпраўляюцца, калі Прэзідэнт быў на гарачай лініі, а Дзяржаўны сакратар грыз пазногці да суставаў.
  
  
  Аднак з моманту прыбыцця мне ўдалося пагаварыць з Хоўкам толькі адзін раз, і гэта размова была кароткай. Ён сказаў мне толькі, што ў яго вызначаецца заданне, якое было проста ў маім завулку.
  
  
  Гэта, напэўна, азначала, што мяне могуць забіць.
  
  
  Абгарнуўшы ручнік вакол таліі, я слухаў навіны, пакуль галіўся. Цяпер у свеце адбывалася шмат чаго, чаго не адбывалася раней, і па большай частцы гэта было не вельмі добра. Нараўне з маркотным надвор'ем гэтага было дастаткова, каб паслаць адданага сябра ў бар за яшчэ адным падвойным бурбонам. Але гэта была ноч, якую нельга было б значна палепшыць, калі б мужчына ведаў правільную дзяўчыну. І я ведаў адну.
  
  
  Яе клікалі Элен. Яна працавала на аднаго з тых дарагіх адвакатаў, якія спецыялізуюцца на разглядзе справаў у Вярхоўным судзе. Я не ведаў, наколькі ён добры ў якасці адваката, але калі яго кароткія зводкі былі напалову такімі ж цудоўнымі, як яго сакратар, ён, верагодна, ніколі б не прайграў справу.
  
  
  Я не бачыўся з Элен амаль год, але паколькі яна ведала, чым я займаюся, мне не прыйшлося прапаноўваць ніякіх доўгіх тлумачэнняў, калі я тэлефанаваў ёй. Яна сказала, што адмовіцца ад іншых плянаў на вечар. Я паехаў праз горад да яе кватэры на машыне, якую AX падаў для мяне. Туман быў настолькі густы, што мне даводзілася рухацца з хуткасцю смаўжа.
  
  
  На Элен было абліпальную чорную сукенку з глыбокім выразам. Яна ўзяла мой плашч, затым абняла мяне за шыю, прыціснулася да мяне сваімі поўнымі грудзьмі і пацалавала мяне, ад якога бровы статуі растапіліся б.
  
  
  "Не марнуйце час дарма", - сказаў я ёй.
  
  
  «З табой ніколі няма чаго губляць. Сёння ты тут, заўтра сышоў». Яна ўсміхнулася мне. «Я так разумею, ты ўсё яшчэ працуеш на гэтага агіднага старога, Хоўка?»
  
  
  "Напэўна, але сёння я ўвесь твой".
  
  
  Яна прыўзняла брыво. "Гучыць вельмі цікава, містэр Картэр".
  
  
  Мы вырашылі не выходзіць на вуліцу. Надвор'е было занадта паршывым, і, акрамя таго, праўда заключалася ў тым, што ніхто з нас не хацеў адыходзіць занадта далёка ад спальні. Пасля таго, як Элен падсмажыла нам біфштэксы таўшчынёй, як Sunday New York Times, мы сядзелі, пілі віно і казалі аб тым, што здарылася з намі за год з таго часу, як мы бачыліся. Яна расказала мне пра сваю дзейнасць, і я расказаў ёй, дзе быў, калі не пра ўсё, што зрабіў.
  
  
  Затым я паставіў шклянку і падышоў да яе на доўгай канапе. Павольна ўсміхнуўшыся, яна дапіла рэшту віна, а затым нахілілася, чорная сукенка спаўзла з яе белых грудзей, і паставіла свой келіх побач з маім.
  
  
  «Нарэшце, Нік, - сказала яна. "Я пачынаў думаць, што ты ніколі не дойдзеш да гэтага".
  
  
  Я ціхенька засмяяўся і дазволіў сваім пальцам слізгануць ўніз па яе сукенцы і па мяккасці яе грудзей. Яе сасок быў цвёрдым і нацягнутым на маёй далоні. Я пацалаваў яе і адчуў яе імклівы мову, а затым яна павярнулася і ўпала мне на калені.
  
  
  Затрымаўшыся на яе вуснах, я даследаваў яго, пакуль яна не адказала горача. Да таго часу, калі пацалунак скончыўся, у яе перахапіла дыханне, яе грудзей паторгваліся ўверх і ўніз.
  
  
  "Нік, гэта было занадта доўга".
  
  
  «Так, сапраўды, - падумаў я.
  
  
  Падняўшыся, я падняў яе на ногі, пацягнуўся і расшпіліў сукенку ззаду. Я павольна спусціў рамяні з яе плячэй, затым агаліў поўныя грудзі. Я пацалаваў яе зноў, і яе рукі слізганулі па маёй спіне.
  
  
  "Спальня, дзе яна была раней?" Я спытаў.
  
  
  Яна кіўнула, зноў шукаючы мой рот, і я падняў яе і панёс праз дзверы да ложка.
  
  
  "Выдатна?" - Спытала я, стоячы над ёй, здымаючы паліто.
  
  
  "Добра, Нік".
  
  
  Я скончыў распранацца і павесіў люгер на спінку крэсла. Элен глядзела на мяне цёмнымі і тлеюць вачыма.
  
  
  "Я б хацела, каб ты не насіў гэтую рэч", - сказала яна. "Гэта нагадвае мне пра тое, чым вы зарабляеце на жыццё".
  
  
  "Хтосьці павінен гэта зрабіць".
  
  
  "Я ведаю. Але гэта так небясьпечна. Ідзі сюды, Нік. Спяшайся. Я хачу цябе зараз».
  
  
  Калі я падышоў да яе, яна вылезла з сукенкі і чорных трусікаў, якія былі ўсім, што яна насіла пад ім. Пакуль я лашчыў яе ўнутраную паверхню сцягна, я пацалаваў яе грудзей. Яна курчылася, як быццам мой дотык запаліла яе.
  
  
  Затым я ўваходзіў у яе, і яна расла пада мной, сінхранізуючы свае рухі з маімі. Мы дасягнулі кульмінацыі разам.
  
  
  Яна была ўсім, што я памятаў, і нават болей.
  
  
  Нашы целы ўсё яшчэ былі злучаныя, калі я пачуў званок тэлефона на прыложкавай тумбачцы. Элен зморшчылася, затым вылезла з-пад мяне і ўзяла трубку. Яна прыслухалася да голасу ў трубцы, затым сунула мне трубку. "Гэта той чалавек".
  
  
  "Спадзяюся, я нічога не перапыніў", - сказаў Дэвід Хок.
  
  
  "Ты быў страшэнна блізкі", - сказаў я яму. "Як вы даведаліся, дзе я быў?"
  
  
  «Абгрунтаваная здагадка, я мяркую, вы б назвалі гэта, я ведаю, я сказаў вам узяць выходны, Нік, але рэчы, нарэшце, пачалі з'яўляцца. Я б хацеў, каб вы перайшлі ў краму зараз”.
  
  
  Я паклаў тэлефонную трубку
  
  
  устаў з ложка і зноў апрануўся. "Ёсць паведамленні для гэтага агіднага старога?" - Спытаў я Элен, падыходзячы да дзвярэй.
  
  
  "Так", - сказала яна са слабой усмешкай. «Скажы яму, што я думаю, што абраны ім час быў проста неверагодны».
  
  
  Дождж аціх, калі я дабраўся да будынка Amalgamated Press and Wire Services на Дзюпон-Серкл. Гэта быў магазін, як назваў яго Хоук, прыкрыццё для цэнтра аперацый AXE.
  
  
  Толькі агні ў офісах Хока гарэлі, калі я спяшаўся па маўклівым калідоры. У прыёмнай сядзела пара мужчын. Адзін з іх ткнуў вялікім пальцам у бок іншых дзвярэй, і я ўвайшоў і знайшоў Хоука за яго сталом. Ён выглядаў так, нібыта ён не надта добра выспаўся.
  
  
  "Ну, Нік, як прайшла ноч?" - спытаў ён сухім голасам.
  
  
  "Гэта было выдатна, пакуль яна доўжылася". Я сеў, не пытаючыся.
  
  
  «Я бегаў ад адной чортавай сустрэчы да іншай, спрабуючы прапрацаваць дэталі гэтага вашага задання». Пагарда Хоўка да бюракратыі адбілася на яго твары. «Цяпер адбылося сёе-тое, што надае яму асаблівую тэрміновасць. Я дам інфармацыю для вас сёння ўвечары, таму што я хачу, каб вы раніцай вылецелі ў Парыж».
  
  
  "Што мне рабіць, калі я туды дабяруся?"
  
  
  Хоук адчыніў скрыню і выцягнуў папку з манільскай паперы. З папкі ён дастаў некалькі фатаграфій. Ён працягнуў фатаграфіі па стале. «Зірніце на гэта. Гэты несамавіты маленькі гаджэт, які вы бачыце там, уяўляе сабой надзвычай каштоўнае абсталяванне».
  
  
  Я ўважліва вывучыў тры фатаграфіі. «Відавочна, гэтая электронная прылада. Але што гэта яшчэ?
  
  
  “Як вы ведаеце, у нас ёсць вельмі складаная сістэма спадарожнікавага маніторынгу. Яна нашмат лепш, чым усё, што рускія ці кітайцы змаглі ўдасканаліць. Вялікая частка поспеху нашай сістэмы - гэта прылада, паказанае на гэтых фатаграфіях. У яго ёсць здольнасць цэліцца на малюсенькую якая рухаецца мэта з вялікай адлегласці і ўлоўліваць драбнюткія гукі, якія выдаюцца гэтай мэтай”.
  
  
  "Я разумею, чаму гэта каштоўна".
  
  
  Хоук сарваў абгортку з чорнай цыгары. «Гэта дазваляе нам адсочваць усё, што Саветы атрымліваюць ад сваіх спадарожнікаў-шпіёнаў, і запісваць усё гэта для наступнага дэкадавання. Што да спадарожнікавай разведкі, то гэта самы жаданы аб'ект у свеце».
  
  
  «І гэта не больш за мужчынскі кулак».
  
  
  Хоук кіўнуў і ўпіўся зубамі ў цыгару. "Гэта азначае, што яго лёгка выкрасці і лёгка схаваць".
  
  
  Пра астатняе я амаль здагадваўся. "Хтосьці на другім баку завалодаў адным з прылад?"
  
  
  “Мы дазволілі брытанцам атрымаць некалькі з іх. Адзін быў скрадзены ў Лондане».
  
  
  "Рускія?" Я спытаў.
  
  
  «Не, - сказаў Хоук. «Але яны, чорт пабяры, хацелі б яго мець. Кітайцы таксама. А зараз дазвольце мне задаць вам пытанне, Нік. Што вы ведаеце аб арганізацыі пад назвай "Topcon"?»
  
  
  Калі я пачуў імя, я нахіліўся наперад. Мая рэакцыя, відаць, выявіла маю ўзрастаючую цікавасць, таму што Хоук дазволіў сабе тонкую і крыху стомленую ўсмешку.
  
  
  "Топкон", - паўтарыў я. “Я ведаю, што яна існуе. Як і вы, я чую плёткі аб шпіёнскім гандлі».
  
  
  «Гэта прыватная і кіруемая выведвальная арганізацыя. Эфектыўная. Не так даўно яна, здавалася, узнікла з ніадкуль, але адразу ж стала фактарам у шпіёнскай вайне паміж Усходам і Захадам. Topcon крадзе сакрэты і прадае іх па самай высокай цане. Да гэтага часу кралі ў асноўным нашы сакрэты, і ў асноўным чырвоныя іх куплялі».
  
  
  Хоук сапраўды стаміўся. Ён паклаў незапаленую цыгару ў попельніцу і прыжмурыў вочы. «Topcon - гэта цёмная арганізацыя, Нік, па ўсёй бачнасці, згуртаваная і старанна кантраляваная. Магчыма, гэта лепшая прыватная шпіёнская арганізацыя, створаная з таго часу, як Гелен стварыў сваю ў Нямеччыне пасля вайны. І мы не можам ідэнтыфікаваць чалавека, які яе ўзначальвае. інфармацыя пра яго выслізнула ад нас”.
  
  
  "Я ведаю. Я мог бы зрабіць пару прыпынкаў практычна ў любым вялікім горадзе Еўропы і паведаміць адрасы мясцовых савецкіх і брытанскіх начальнікаў разведкі, але Topcon - гэта зусім іншая справа. Я не магу назваць вам імя любога, хто на іх працуе”.
  
  
  "І я мяркую, вам было цікава, калі AX кіне выклік гэтай кампаніі і паспрабуе высветліць, хто ёю кіруе".
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Мне патрэбна праца, калі вы гэта маеце на ўвазе".
  
  
  «Нік, у Topcon ёсць каштоўны маленькі гаджэт, намаляваны на тых фатаграфіях. Яны выставілі яго на аўкцыён».
  
  
  Хоук зноў адкрыў тэчку і дастаў выразку з газеты, якую перадаў мне. "Перш чым я працягну, я хачу, каб вы прачыталі гэтую навіну".
  
  
  Я нахмурыўся, хутка праглядаючы выразку з італьянскай газеты. Аповяд быў вельмі кароткім. У ім паведамлялася аб смерці зарэзанага нажом вандроўцы па імі Карла Спінэці. Забойства было здзейснена на чыгуначнай платформе ў Трыесце. Паліцыя
  
  
  шукалі двух мужчын, якія здзейснілі гэтае злачынства пры крадзяжы чамадана Карла Спінэці.
  
  
  "Якая сувязь паміж гэтым і астатнім, што вы мне расказалі?" - спытаў я Хоўка.
  
  
  «Забойцы не цікавіліся зместам чамадана сваёй ахвяры. Ім патрэбна была дарожная налепка, якая была на торбе. Налепка, на якой хавалася мікракропка з каштоўнымі дадзенымі». Хоук узяў выразку і пакруціў галавой. «Карла Спінэці нават не падазраваў, што нясе яго».
  
  
  "Без яго ведама яго выкарыстоўвалі для транспарціроўкі выкрадзеных дадзеных?"
  
  
  «Цалкам дакладна. І Topcon нясе адказнасць. Яны выкарыстоўваюць чыгунку для кантрабанды інфармацыі, для вывазу выкрадзеных сакрэтаў са свабоднага свету за жалезную заслону. Яны выкарыстоўваюць Усходні экспрэс, які курсуе з Парыжа ў Сафію праз Мілан, Трыест і Бялград. Мы ўважліва сачылі за паветранымі трасамі, таму яны распрацавалі яшчэ адзін транзытны шлях».
  
  
  Я сумяшчаў розныя фрагменты інфармацыі. "І вы думаеце, што электронная прылада, выкрадзенае Topcon, будзе перавезена па гэтым транзіце".
  
  
  «Вялікая частка таго, што я вам расказаў, прыйшла да нас ад балгарскага перабежчыка па імені Ян Скоп'е. Ён паведаміў нам, што ў Topcon ёсць гаджэт і ён плануе даставіць яго ў Сафію на борце Ўсходняга экспрэса. Адзін з расейскіх людзей, высокапастаўлены супрацоўнік КДБ, плануе сустрэцца з агентам Topcon на борце цягніка, каб дамовіцца аб пагадненні да прыбыцця ў Сафію. Вы, Нік, павінны сустрэцца са Скоп'е ў Парыжы, атрымаць любыя іншыя дэталі і перахапіць тавар, перш чым ён пяройдзе з рук у рукі ".
  
  
  Я яшчэ раз зірнуў на фатаграфіі прылады. "Добра."
  
  
  «Я прывёз вас у Вашынгтон з намерам даручыць вам знайсьці манітор. У той час я не ведаў, у каго ён. Потым справа ў Скоп'і пачала ламацца, таму мне прыйшлося адкласці рашэнне».
  
  
  "Я разумею. І зараз час дыхае нам у шыю. Я павінен дабрацца да прылады раней, чым гэта зробяць расейцы».
  
  
  "Пакуль вы робіце гэта, калі б вы выпадкова раскрылі дах Topcon, я быў бы не зусім расчараваны".
  
  
  "Я пагляджу, што я магу задаволіць". Я ўстаў. "Якія-небудзь далейшыя інструкцыі?"
  
  
  «Ты выступаеш супраць КДБ і Topcon. І Бог ведае, хто яшчэ мог бы яшчэ сунуцца ў надзеі займець гэты манітор. Так што сачы за сваімі крокамі, Нік. Я б не хацеў страціць і манітор, і цябе».
  
  
  Я паабяцаў, што пастараюся выратаваць яго ад гэтага збянтэжанасці.
  
  
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  
  
  Быў канец дня наступнага дня, калі я прыбыў у аэрапорт Арлі недалёка ад Парыжа. Надвор'е было прахалодным, але ясным, і паездка на таксі да гатэля Prince de Galles на авеню Георга V, 33 была вельмі прыемнай. Парыж выглядаў такім жа, за выключэннем стала які расце руху на вуліцах. На дрэвах, якія атачаюць бульвары, расло некалькі бутонаў. Я з настальгіяй успомніў некаторыя з маіх любімых вуліц: Рю Рэамюр з яе балконамі, аздобленымі жалезам, раён Манпарнас і выдатную Рю дзю Фобур Пуасаньер, якая вяла да Фолі. Але зараз у мяне не было на гэта часу. Я павінен быў знайсці Яна Скоп'е.
  
  
  З надыходам цемры мяне зарэгістравалі ў "Прынцы дэ Галесе". Я набраў нумар Скоп'е, які ён нам даў, і пазваніў яму. Яго голас быў нізкім з моцным акцэнтам і напружаным.
  
  
  «Прыходзь на плошчу Трох грацый каля Фолі», - сказаў ён мне. «У сем. Чым раней, тым лепш, як вы, амерыканцы, гаворыце». Раздаўся лёгкі нервовы смех. "Я буду ў бары Duke's Bar, у квартале ад майго гатэля".
  
  
  "Я буду там", - сказаў я.
  
  
  Перад тым, як пакінуць гатэль, я праверыў «Люгер» - Вільгельміну. Я лічыў, што такія меры засцярогі былі адной з прычын, па якіх я быў яшчэ жывы, у той час як пара Killmasters, якія папярэднічалі мне, былі пералічаны як ахвяры халоднай вайны ў спецыяльнай тэчцы, якую Хоук захоўваў у замкнёнай скрыні свайго стала.
  
  
  Тэстуючы штылет, які я назваў Х'юга, я сагнуў левую руку. Смяротны ножык акуратна выслізнуў з похваў у маю руку. Я кіўнуў сам сабе, задаволены тым, што быў настолькі падрыхтаваны да таго, што чакала наперадзе, а затым спусціўся па лесвіцы і выйшаў на вясновае сонечнае святло.
  
  
  У мяне быў ранні абед у рэстаране Chez des Anges на бульвары Латур-Мобур coq au vin, oeufs en meurette і келіх цудоўнага бургундскага віна. Потым я ўзяў таксі да плошчы Рэспублікі.
  
  
  Паколькі я ведаў мясцовасць і ў той вечар мне хацелася быць асабліва асцярожным, я прайшоў рэшту шляху пешшу. На вуліцах ужо было шмат калясак, і мне было прыемна супраць міма іх і згубіцца. Я ўбачыў вялікую групу маладых людзей, якія атрымліваюць асалоду ад вясновай ноччу каля станцыі метро Belleville. Потым я прайшоў пад напаўразбуранай аркай, якая калісьці закрывала Сітэ дэ Трэвіз, і апынуўся на маленькай плошчы, пра якую згадваў Скоп'е. У яго быў выгляд старога Парыжа - лаўка ў парку з фантанам.
  
  
  На пляцы было тры гасцініцы, усё маленькія, і ў адной з іх знаходзіўся бар Duke's. Я ўвайшоў і агледзеўся. Месца было бязлюдным - відавочна, так, як гэтага хацеў Скоп'е. Я знайшоў яго які сядзіць за сталом у задняй дзверы, якая вядзе ў задні пакой. Я падышоў да яго.
  
  
  «У Цюільры квітнеюць кветкі, - сказаў я.
  
  
  Ён вывучаў мой твар. Гэта быў высокі хударлявы мужчына з зямлістым тварам і цёмнымі кругамі пад вачыма. "Будзе ранняя вясна", - асцярожна сказаў ён.
  
  
  Я сеў насупраць яго за стол. Мы былі тут адны, за выключэннем афіцыянта ў бары. "Я Нік Картэр", - сказаў я. "А вы Ян Скоп'е".
  
  
  «Так. Прыемна пазнаёміцца, містэр Картэр». Яго манеры былі нават больш нервовыя, чым яго голас па тэлефоне. “Мы павінны зрабіць гэтую сустрэчу кароткай. Я лічу, што яны даведаліся, дзе я жыву. Я не ведаю, што яны маюць на ўвазе, але я не хачу, каб яны бачылі мяне з вамі».
  
  
  "Балгарскія агенты?" Я спытаў.
  
  
  "Я не ўпэўнены. Магчыма, гэта людзі Topcon. Яны…»
  
  
  Прыйшоў афіцыянт і прыняў нашу замову. Скоп'е пачакаў, пакуль ён прынясе напоі, і зноў сышоў, перш чым аднавіць абмеркаванне.
  
  
  «За маёй гасцініцай назірае мужчына, - ціха сказаў ён. Ён паглядзеў праз плячо на адчыняныя дзверы задняга пакоя, дзе толькі што знік афіцыянт. Затым ён павярнуўся да мяне. «Украдзенае прылада будзе дастаўлена на борт Усходняга экспрэса праз два дні ў Лазане, Швейцарыя. Цягнік спыняецца там раніцай».
  
  
  "Чаму Лазана?" Я спытаў.
  
  
  «Штаб-кватэра Topcon знаходзіцца ў Швайцарыі. Я не ведаю дзе». Ён уважліва сачыў за ўваходам у залю. Афіцыянт вярнуўся ў пакой і падышоў да бара.
  
  
  "Хто будзе несці скрадзеную прыладу?" Я спытаў.
  
  
  Гэта асабліва буйная аперацыя для Topcon. Такім чынам, скрадзеную маёмасць перадасць кіраўнік арганізацыі».
  
  
  "А гэта хто?"
  
  
  Скоп'е разявіў рот, каб нешта сказаць, але не змог вымавіць ні слова. Яго вочы шырока расплюшчыліся, а рот прыадкрыўся яшчэ больш. Я пачуў слабы шум за якія верцяцца дзвярыма за спіной Скоп'е і ўбачыў, як адна з іх рухалася. Сківіца Скоп'е бязгучна працавала, калі ён дарэмна хапаўся за месца ў сярэдзіне сваёй спіны. Затым ён паваліўся на стол.
  
  
  Я пацягнулася да Вільгельміны, устаючы з крэсла. Затым я ўбачыў маленькую дзіда, які тырчыць са спіны Скоп'е. "Скоп'е?" - сказаў я, падымаючы яго галаву. Але ён ужо быў мёртвы.
  
  
  У гэты момант афіцыянт павярнуўся да нас і ўбачыў, што адбылося. Я праігнараваў яго крыкі і пабег праз ворныя дзверы ў маленькую кухню і камору. Дзверы, якія вялі ў завулак, былі адчыненыя.
  
  
  Прайшоўшы праз цёмны дзвярны праём, я асцярожна ўвайшоў у завулак, трымаючы Люгер у руцэ. Былі цяжкія цені, і спачатку я нічога не бачыў. Затым я мімаходам убачыў цёмную постаць, якая з'явілася на светлай вуліцы.
  
  
  Я пабег па завулку і, дасягнуўшы тратуара, спыніўся і паглядзеў направа. Мужчына бег па квартале, людзі глядзелі яму ўслед.
  
  
  Я сунуў у кабуру вялікі Люгер і рушыў за ім. Ён завярнуў за кут, і я рушыў услед за ім. Я даганяў яго. Ён завярнуў за другі кут, і мы апынуліся на вуліцы Бержэр. Асляпляльныя неонавыя агні ўсплывалі ў цемры. Мужчына ўсё яшчэ бег наперадзе. Я працягваў уцякаць за ім. Турысты і карэнныя парыжане спыняліся і глядзелі. Мужчына знік у вузкім завулку, і я зноў страціў яго.
  
  
  Я падбег да выхаду на вуліцу і зазірнуў у цемру. Яго нідзе не было відаць. Я бачыў толькі дзвярныя праёмы, пару завулкаў і яшчэ адзін перасякаецца завулак. Я зноўку выцягнуў Вільгельміну і пайшоў больш асцярожна. Ён мог быць дзе заўгодна, і ў мяне быў недахоп у тым, што мне прыйшлося ісці за ім баючыся патрапіць у засаду.
  
  
  Праходзячы міма, я правяраў кожны дзвярны праём. Усе яны былі пустыя. Цалкам магчыма, што ён дабраўся да перасякальнай вуліцы перш, чым я дабраўся да кута. Я прайшоў завулак і нічога ў ім не ўбачыў. Я павольна перайшоў да наступнага, зараз упэўнены, што страціў яго.
  
  
  Калі я ўвайшоў у завулак, побач са мной адбыўся нейкі рух. Нешта моцна стукнула маё правае запясце, і я страціў Вільгельміну. Вялікія рукі схапілі мяне і збілі з ног, я стукнуўся аб камень, пашкодзіўшы спіну і плячо.
  
  
  Падняўшы вочы, я ўбачыў, што нада мной стаяць дзве постаці. Адным быў хударлявы вусаты мужчына, за якім я гнаўся па вуліцах Парыжа, а побач з ім быў яго вялікі, лысы, непаваротлівы таварыш, чалавек, які ўдарыў мяне кавалкам дошкі і паваліў на зямлю. Тонкі трымаў у руцэ кавалак жалезнай трубы даўжынёй паўтара фута. Я падумаў, ці не прывабілі яны мяне сюды, каб забіць.
  
  
  "Хто ты?" я спытаў
  
  
  , спадзеючыся спыніць іх. "Чаму ты забіў Скоп'е?"
  
  
  "Ça ne vous regarde pas", - сказаў здаравяк, сказаўшы мне, што гэта не мая справа.
  
  
  «Дэпеш-ву», - дадаў іншы, заклікаючы здаравяка працягваць.
  
  
  Ён зрабіў. Ён ударыў мяне па твары чаравіком з шыпамі. Я схапіўся за ступню і спыніў яе, каб яна не разбіла мне галаву. Я моцна выгнуўся, перакочваючыся, каб захаваць ціск на яго нагу. Праз імгненне ён зламаў шчыкалатку і раздаўся трэск косці. Ён крыкнуў і стукнуўся аб тратуар.
  
  
  Цвёрды замахнуўся на мяне трубой, і калі я адкаціўся, яна гучна трэснула аб маставую побач са мной. Труба зноў апусцілася, але на гэты раз я схапіўся за яе і моцна пацягнуў. Ён упаў на мяне зверху, страціўшы трубу. Затым ён паспрабаваў вызваліцца, але пакуль ён кідаўся, я парэзаў яго шыю і пачуў трэск косці. Ён быў мёртвы, калі стукнуўся аб тратуар.
  
  
  Калі я падняўся на ногі, здаравяк спрабаваў вярнуцца ў гульню. Як толькі ён паспрабаваў устаць на адно калена, я ўдарыў яго па галаве, і ён паваліўся на тратуар. Мёртвы.
  
  
  Я пашукаў і знайшоў Вільгельміну, потым пачаў капацца ў іхніх кішэнях. Не было ніякіх пасведчанняў асобы. Паколькі яны размаўлялі па-французску, я падумаў, што больш верагодна, што гэта былі людзі Topcon са Швейцарыі, а не балгарскія агенты. Ян Скоп'е прызнаўся AX, што працаваў на КДБ і Topcon і дапамагаў спланаваць крадзеж манітора. Калі Скоп'е дэзерціраваў, Топкону або КДБ прыйшлося яго заткнуць. Відавочна, гэта была праца Topcon.
  
  
  Я ўжо амаль расчараваўся ў пошуках чаго-небудзь каштоўнага на целах, калі выявіў у кішэні хударлявага мужчыны кавалак мятай паперы. Гэта было па-французску: Клаўс Пфаф. Gasthaus Liucerne, L. Minuit le deuze.
  
  
  Я заўважыў бірку на ўнутраным баку яго курткі; на ім былі ініцыялы HD Сунуўшы лісток у кішэню, я ўважліва агледзеў знешнасць хударлявага мужчыны. Затым я паспяшаўся ў цені парыжскай ночы.
  
  
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  
  
  На наступную раніцу раніцай я праверыў некалькі невялікіх гатэляў у Сіце-дэ-Трэвіз, і на трэцім прыпынку мне павезла. Заўчора зарэгістраваліся двое мужчын. Адзін быў хударлявы, а іншы буйны. Хударлявы мужчына ўвайшоў у сістэму як Анры Дэпэ, імя, якое супадала з ініцыяламі на яго куртцы. Вялікага клікалі Навара.
  
  
  Я мог зрабіць некаторыя здагадкі, злучыўшы свае зрыўкі інфармацыі. Дэпе павінен быў з'явіцца да чалавека па імені Клаўс Пфаф пасля таго, як пазбавіўся Скоп'е і мяне. Літара L пасля gasthaus у запісцы, верагодна, азначала Лазану. Прынамсі, я так меркаваў. Дэпэ павінен быў сустрэцца з Пфафам ў прызначаны час, апоўначы, і распавесці яму, як усё прайшло тут, у Парыжы. Меркавана, тады Пфаф будзе падпарадкоўвацца чале Topcon. Калі толькі сам Пфаф не быў буйным чалавекам.
  
  
  Для мяне быў ясны вобраз дзеянняў. Я паеду ў Лазану, таму што менавіта там скрадзены манітор трапіць на борт Усходняга экспрэса. І я б сустрэў Пфафа замест Дэпэ. Калі б сам Пфаф не быў кіраўніком Topcon, які вазіў бы прыладу ў цягніку, ён, верагодна, ведаў бы асобу лідэра. Магчыма, я змагу пераканаць яго раскрыць гэтую таемную асобу.
  
  
  Я мог бы сесці на Усходні экспрэс у Парыжы на Ліёнскім вакзале, але, паколькі я разлічваў правесці на борце некаторы час пазней, і паколькі час меў значэнне, я наняў машыну, каб паехаць у Лазану. Я ўзяў напракат Mercedes-Benz 280SL, жоўты спартовы, ад якога ўсё яшчэ пахла новым пахам. Да позняй раніцы я быў па-за Парыжам і накіроўваўся ў Труа і Дыжон. Надвор'е пацяплела, ехаць было прыемна. Сельская мясцовасць была ўзгорыстай і зялёнай, але па меры набліжэння да Швейцарыі яна станавілася ўсё больш узгорыстай.
  
  
  У сярэдзіне дня я пераехаў у Швейцарыю, і дарога на нейкі час стала вузкай і звілістай. Удалечыні паказваліся снежныя пікі, але яны заставаліся на заднім плане ўсю астатнюю дарогу. Недалёка ад Лазаны, сярод пакрытых травой узгоркаў у наваколлях, я заўважыў машыну, якая зламалася на абочыне дарогі. Пад ягоны капюшон зазірала дзяўчына. Я спыніўся і прапанаваў сваю дапамогу.
  
  
  "Што-небудзь я магу зрабіць?" - Спытаў я, падыходзячы да ярка-сіняга Lotus Plus 2.
  
  
  Яна падняла вочы і ўважліва паглядзела на мяне. Гэта была прыгожая даўганогая бландынка ў скураной міні-спадніцы і ботах. Яе валасы былі не да плячэй і выглядалі растрапанымі. Пасля таго, як яна на імгненне засяродзілася на мне, яе твар заззяў.
  
  
  "Нік!" яна сказала. "Нік Картэр!"
  
  
  Цяпер надышла мая чарга зірнуць яшчэ раз. "Баюся, у цябе ёсць перавага", - няўпэўнена сказаў я. "Я не веру ..."
  
  
  «Бон, летась прыкладна ў гэты ж час», - сказала яна з нямецкім акцэнтам. «Справа Гронінга. Нік, ты не памятаеш!
  
  
  
  Пасля я таксама ўспомніў. "Уршуля?"
  
  
  Яна ўсміхнулася шырокай сэксуальнай усмешкай.
  
  
  "Уршуля Бергман", - дадаў я.
  
  
  «Так», - адказала яна з усмешкай, якая зыходзіць ад яе прыгожага твару. "Як міла з твайго боку прыйсці, проста каб дапамагчы старому сябру ў бядзе".
  
  
  «У вас у Боне былі каштанавыя валасы, - сказаў я. «Кароткія каштанавыя валасы. І карыя вочы».
  
  
  «Гэта мае сапраўдныя валасы», - сказала яна, дакранаючыся да льняных пасмаў. "І вочы былі кантактнымі лінзамі".
  
  
  Уршуля меладычна засьмяялася. У мінулым годзе мы разам працавалі каля тыдня ў Боне і Гамбургу, каб сабраць інфармацыю аб немцы левага кшталту па імені Карл Гронінг, якога падазравалі ў перадачы заходняй германскай ваеннай інфармацыі пэўным асобам ва Усходнім Берліне. У гэтым выпадку Ўршуля выконвала спэцыяльнае заданьне. Яе рэгулярная праца заключалася ў падраздзяленні разведкі Заходняй Германіі, якое займалася выключна адсочваннем і затрыманнем былых нацыстаў, якія ўчынілі ваенныя злачынствы. Гэта ўсё, што Эйкс расказала мне пра яе, і ў мяне не было магчымасці даведацца больш.
  
  
  «Я перастаў сачыць за справай Гронінга пасля таго, як мяне ператэлефанавалі ў Вашынгтон», - сказаў я. "Суды ў Боне прызналі яго вінаватым па прад'яўленых абвінавачаннях?"
  
  
  Яна самаздаволена кіўнула. "У цяперашні час ён бавіць час у нямецкай турме".
  
  
  “Добра. Табе падабаецца час ад часу чуць пра шчаслівыя канцы гэтых спраў. Што ты робіш у Швайцарыі, Уршулі, ці ня трэба мне пытацца?
  
  
  Яна паціснула сваімі цудоўнымі плячыма. "Тое ж самае".
  
  
  "Я бачу."
  
  
  "А што вы робіце ў Швейцарыі?"
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Тое ж самае".
  
  
  Мы абодва засмяяліся. Прыемна было зноў пабачыцца адно з адным. "Што не так з лотасам?"
  
  
  «Баюся, машыне капут, Нік. Як ты думаеш, я магу прасіць падкінуць мяне ў горад?
  
  
  "З задавальненнем", - адказаў я.
  
  
  Мы селі ў "мерседэс", я выехаў на дарогу і накіраваўся ў горад. Пасля таго, як я набраў абароты, я паглядзеў на яе, пакуль яна працягвала казаць пра Карла Гронінг, і ўбачыў, як яе грудзі ўпіралася ў блузку з джэрсі і як міні-спадніца паднімалася высока на яе доўгія поўныя сцягна. Уршуля заквітнела з таго часу, як я пазнаёміўся зь ёй у Боне, і вынік быў уражлівым.
  
  
  "Вы спыняецеся ў Лазане?" - запыталася Ўршуля, калі я пераключыўся на пакручастае зьніжэньне. Перад намі адкрылася панарама Лазаны, мястэчка, размешчанага на ўзгорках з плямамі снегу ад нядаўніх зімовых снегападаў над ім.
  
  
  "Толькі сёння ўвечары", - сказаў я. «Можа, мы маглі б сабрацца разам, каб выпіць у якім-небудзь сціплым маленькім ратскелеры».
  
  
  «О, мне б гэта вельмі спадабалася. Але сёння я занятая, і я павінна з'ехаць заўтра раніцай».
  
  
  "Як вы думаеце, ваша машына да таго часу будзе гатова?"
  
  
  «Я еду на цягніку раніцай», - сказала яна.
  
  
  На наступную раніцу з Лазаны адправіўся толькі адзін цягнік, і гэта быў мой цягнік, Усходні экспрэс. "Як цікава", - пракаментаваў я. "Я таксама еду цягніком заўтра раніцай".
  
  
  Яна паглядзела на мяне сваімі яснымі блакітнымі вачыма. Мы абодва ацэньвалі значнасць гэтага супадзення. Калі б мы не працавалі разам, калі б мы не былі знаёмыя з працадаўцамі адзін аднаго, мы абодва былі б падазроныя. Але я бачыў Уршулю Бэргман на працы і давяраў сваёй думцы, што яна не была падвойным агентам.
  
  
  Яна ўжо прыняла рашэньне. Яе вочы бліснулі шчырым прыязнасцю. «Ну, гэта вельмі міла, Мік. Мы зможам выпіць разам на борце».
  
  
  "Я з нецярпеннем чакаю гэтага". Я ўсміхнуўся.
  
  
  Калі мы прыехалі ў горад, я высадзіў Уршулю ля гатэля de la Paix на авеню Б. Канстан, у самым цэнтры горада, а потым паехаў у бяскрыўдны маленькі пансіён на плошчы Сэн-Франсуа.
  
  
  Калі я дабраўся да свайго пакоя, я адкрыў свой багаж і пачаў рыхтавацца да сустрэчы. Я збіраўся зрабіць з сябе Анры Дэпэ, і мне прыйшлося зрабіць гэта па памяці.
  
  
  Я дастаў кейс, які мне падарылі хлопцы з аддзела спецэфектаў і мантажу. Гэта быў камплект маскіроўкі, прычым вельмі вынаходлівы. Сам Хоук шматлікае сабраў разам - у свой час ён быў экспертам у маскіроўцы. У набор уваходзілі палоскі пластыкавай "скуры" і рознакаляровыя кантактныя лінзы, парыкі і накладкі, а таксама мноства розных адценняў макіяжу. Былі нават пластыкавыя шнары, якія можна было прымацаваць да любой часткі асобы ці целы.
  
  
  Стаўлю камплект перад люстэркам туалетнага століка. Спачатку я ўжыў пластыкавую "скуру", нарошчваючы пласты, каб патаўшчыць пераноссе і надтачыць кончык. Затым я напампаваў скулы, каб шчокі выглядалі запалымі пад нарастам. Пасля таго, як я надтачыў мочкі вушэй і падбародак, мой твар стаў нагадваць твар Дэпе. Затым нанесла макіяж, які адпавядае яго колеру, надзела карычневыя кантактныя лінзы і выбрала светла-карычневы парык. Я паглядзеў на сябе
  
  
  у люстэрка. Я б не сышоў за Дэпе, калі б хто-небудзь прыгледзеўся занадта ўважліва, але я магу на імгненне падмануць Пфафа.
  
  
  У адзінаццаць трыццаць я паехаў праз мост Бэсэр на ру дэ ла Каралін у гасцявы дом Люцэрн. Калі я ўвайшоў, мне было шкада, што там было паўтузіна наведвальнікаў.
  
  
  У мяне не было магчымасці даведацца, як выглядаў Клаўс Пфаф. Я мог толькі спадзявацца, што я перамог яго там і што калі ён прыедзе, ён даведаецца мой псеўда-дэпе твар.
  
  
  Нетутэйша дванаццаць гадзін, час сустрэчы, і нічога не адбылося. Увайшла маладая пара студэнтаў і заняла столік наперадзе, я папрасіў столік у задняй частцы пакоя, тварам да дзвярэй. Пасля прыйшлі пяць, а потым дзесяць. Я пачынаў думаць, што Пфаф не збіраецца паказвацца ці што ён ужо быў там. Быў толькі адзін чалавек, і гэта быў пузаты немец. Я не думаў, што ён можа быць Пфафам. Прыйшла цэлая група новых кліентаў, і ва ўстанове кіпела. Я не меў ні найменшага падання, як зраблю з Пфафам у такіх абставінах. Прыйшло чвэрць дванаццатай, і я быў змушаны замовіць бутэрброд і піва. Адразу пасля таго, як афіцыянт прынёс маю замову, дзверы адчыніліся, і ўвайшоў невысокі хударлявы мужчына. Пад яго пінжаком, падобна, была выпукласць. Ён спыніўся проста ля дзвярэй і агледзеўся. Калі яго вочы знайшлі мяне, ён накіраваўся прама да майго століка. Гэта павінен быў быць Клаўс Пфаф.
  
  
  Ён спыніўся каля майго стала і зноў агледзеў пакой, перш чым сесці. Гэта быў нервовы мужчына з зачасанымі светлымі валасамі і тонкім шрамам на левым вуху. "Bonjour, Клаўс", - сказаў я яму.
  
  
  Ён сеў насупраць мяне. «Прабач, што спазніўся», - сказаў ён. «І, калі ласка, размаўляйце па-ангельску. Вы ведаеце правілы».
  
  
  Ён яшчэ не глядзеў на мяне прама, і я быў яму ўдзячны. Вярнуўся афіцыянт і ўзяў у Пфафа замову тушанай каўбасы і квашанай капусты. Пакуль гэта адбывалася, я выцягнуў Вільгельміну з кішэні пінжака і нацэліў «Люгер» на Пфафа. Пісталет яшчэ ніхто не бачыў.
  
  
  Афіцыянт сышоў. Пфаф зірнуў на мяне, а затым зазірнуў праз плячо. "Добра. Што здарылася ў Парыжы?"
  
  
  Калі я рыхтаваўся да гэтай сустрэчы, мне прыйшла ў галаву думка, што Пфаф мог быць проста раздзелам Topcon, тым, хто павінен быў несці выкрадзеныя рэчы. Але зараз, калі я ўбачыў яго перад сабой, я зразумеў, што ён не можа быць лідэрам.
  
  
  «У Парыжы адбылося даволі шмат усяго, - сказаў я.
  
  
  Мой голас уразіў яго. Ён упершыню засяродзіўся на маім твары, і яго вочы звузіліся. Я бачыў, як яны ацанілі мяне. Затым яго твар змянілася, калі ён зноў паглядзеў на мой твар.
  
  
  "Не, я не Анры Дэпэ", - сказаў я.
  
  
  Гнеў і страх відавочна адбіваліся на яго вузкім твары. "Што гэта?" - ціха спытаў ён.
  
  
  "Адкуль я прыйшоў, мы называем гэта праўдай або наступствамі".
  
  
  "Хто ты? Дзе Анры?"
  
  
  «Анры мёртвы, - сказаў я. "І я забіў яго".
  
  
  Яго вочы яшчэ больш апусціліся, а куткі рота злёгку паторгваліся. «Я не ведаю, праўду вы кажаце ці не. Я сыходжу. Мая сустрэча была з Дэпэ».
  
  
  Ён пачаў уставаць, але я спыніў яго.
  
  
  "Я б не стаў гэтага рабіць", - папярэдзіў я.
  
  
  Ён вагаўся, усё яшчэ седзячы на крэсле. Яго погляд упаў на маю правую руку, якая трымала "Люгер" пад сталом.
  
  
  "Так", - ціха сказаў я. «Я грубіяню на накіраваны на цябе пісталет. І я маю намер выкарыстоўваць яго, калі ты ўстанеш з гэтага крэсла».
  
  
  Пфаф праглынуў і паглядзеў мне ў твар. Я бачыў, як працуе яго розум, спрабуючы зразумець, хто я, і спрабуючы ацаніць сваю мэту. "Вы б не адважыліся страляць тут са стрэльбы", - сказаў ён.
  
  
  "Я магу прайсці праз чорны ход на працягу пятнаццаці секунд пасля таго, як вы ўпадзеце на падлогу". Я спадзяваўся, што ён прыме блеф. «А знадворку мяне чакаюць сябры. Хочаш паспрабаваць мяне?
  
  
  Гнеў на яго твары знік; страх узяў яе пад кантроль. Ён не быў адважным чалавекам, што было добра для мяне.
  
  
  "Што ты хочаш?" ён спытаў.
  
  
  "Інфармацыі."
  
  
  Ён нервова засмяяўся. "Турыстычнае бюро знаходзіцца далей па вуліцы".
  
  
  Я ўздыхнуў. "Будзь сціплы са мной, я табе галаву адарву".
  
  
  Яго ўхмылка знікла. "Якога роду інфармацыя вам патрэбна?"
  
  
  "Думаю, нам лепш абмеркаваць гэта сам-насам", - сказаў я. Вольнай рукой я палез у кішэню курткі і кінуў на стол пачак швейцарскіх франкаў для аплаты нашых заказаў. "Ежа на мне", - сказаў я з лёгкай усмешкай. «А зараз я хачу, каб вы ўсталі і вельмі марудна падышлі да галоўнага ўваходу. Я буду проста за вамі, і гэты пісталет будзе накіраваны вам у спіну. Калі мы выйдзем на вуліцу, я дам вам далейшыя інструкцыі. . "
  
  
  Ён заявіў. - "Як ты думаеш, табе ўдасца пазбегнуць пакарання за гэтую глупства?"
  
  
  "Табе лепш на мяне спадзявацца".
  
  
  Я засунуў Вільгельміну ў кішэню, і мы
  
  
  выйшлі вонкі. Я праводзіў яго да "мерседэса" і загадаў сесці на месца кіроўцы. Я сеў побач з ім, падкінуў яму ключы і сказаў, каб ён ехаў да ўскраіны горада.
  
  
  Пфаф зараз вельмі спалохаўся. Але ён заехаў на машыне ў зялёныя ўзгоркі, як я і загадаў. Я накіраваў яго на грунтавую дарогу, якая сыходзіла направа да дрэў, і загадаў яму спыніцца, калі нас не будзе бачна з галоўнай дарогі. Калі матор быў выключаны, я павярнуўся і накіраваў Люгер яму ў галаву.
  
  
  «Вы здзяйсняеце самагубства з дапамогай гэтага фарсу», - гучна сказаў ён.
  
  
  "Таму што вашыя сябрукі з Topcon дастануць мяне?"
  
  
  Яго вусны сціснуліся. Гэта быў першы раз, калі я згадаў пра арганізацыю. "Гэта правільна", - катэгарычна сказаў ён.
  
  
  "Паглядзім, а пакуль ты збіраешся супрацоўнічаць са мной, ці не так?"
  
  
  "Што ты хочаш даведацца?"
  
  
  "Я хачу ведаць, хто садзіцца ва Усходні экспрэс заўтра раніцай".
  
  
  "Шмат людзей."
  
  
  «Я ўжо ведаю, што начальнік Topcon збіраецца асабіста перавезці скрадзеную прыладу ў цягнік», - сказаў я. "Але вы можаце сказаць мне, хто ён, і даць мне яго апісанне".
  
  
  «Вы, відаць, звар'яцелі». Ён выглядаў недаверлівым.
  
  
  Я не быў настроены на абразы. Я апусціў "люгер" збоку на яго твар. Ён хмыкнуў і ўпаў ад удару, па яго шчацэ цякла кроў. Яго дыханне стала павярхоўным, калі ён схапіўся за рану.
  
  
  «Я не хачу больш так казаць», - прагыркаў я яму. “Я хачу атрымаць адказы на пытанні, якія задаю табе. І табе лепш пачаць казаць хутчэй».
  
  
  "Добра", - нарэшце пагадзіўся ён. "Магу я выкурыць цыгарэту?"
  
  
  Я вагаўся. "Маць поспех." Я пільна назіраў, як ён дастаў адну і запаліў яе. Ён адкрыў попельніцу на прыборнай панэлі і ўставіў у яе запалку.
  
  
  "Вы гарантуеце маю бяспеку, калі я буду супрацоўнічаць з вамі?" - спытаў ён, усё яшчэ трымаючыся за попельніцу.
  
  
  "Гэта правільна."
  
  
  «Тады я дам табе імя, якое ты хочаш. Гэта…»
  
  
  Але Пфаф не збіраўся мне нічога расказваць. Яго рука вызваліла фіксатар попельніцы і выцягнула яе з прыборнай панэлі. Ён кінуў мне ў твар груз попелу.
  
  
  Калі мае вочы былі поўныя попелу, ён ударыў мяне па правай руцэ і з сілай адкінуў яе ў бок. Для маленькага чалавека ў яго было шмат моцы. Затым дзверы машыны былі адчыненыя, і Пфаф выбег з машыны.
  
  
  Я вылаяўся ўслых, прачышчаючы падпаленыя вочы. Я ўсё яшчэ трымаў "Люгер". Я вылез з машыны. Да гэтага моманту мае вочы былі дастаткова ясныя, каб разглядзець Пфафа, які імкліва бег да галоўнай дарогі.
  
  
  "Стоп!" Я крычаў, але ён працягваў рухацца. Я стрэліў яму ў ногі. «Люгер» зароў, і куля трапіла ў ногі Пфафу. Я прамахнуўся.
  
  
  Пфаф павярнуўся і нырнуў у дрэвы злева ад грунтавай дарогі. Я пабег за ім.
  
  
  Я зняў з пляча пісталет Пфафа, калі ён садзіўся ў "Мэрсэдэс", так што я вырашыў, што ў мяне ёсць перавага, але памыляўся. Калі я выйшаў на невялікую паляну, з боку Пфафа пачуўся стрэл і прасвістаў міма майго вуха. Мусіць, недзе пры ім быў схаваны невялікі пісталет.
  
  
  Калі я нырнуў за тоўстую сасну, я пачуў, як Пфаф рухаецца наперадзе. Я пачаў больш асьцярожна. Я сунуў "люгер" у кабуру, таму што мы былі зусім побач з галоўнай дарогай, і я не хацеў дадаваць сваю стральбу да шуму. Акрамя таго, я хацеў жывога Пфафа.
  
  
  Яшчэ праз дваццаць ярдаў, калі я падумаў, што, магчыма, страціў яго, Пфаф вырваўся з хованкі непадалёк ад мяне і пабег цераз паляну. Я вырашыў быць менш асцярожным. Я кінуўся за ім, спадзяючыся, што ён не пачуе мяне, пакуль не стане запозна. Калі я наблізіўся да яго на адлегласць дваццаці футаў, ён павярнуўся і ўбачыў мяне. Ён толькі што падняў маленькі пісталет, каб прыцэліцца, калі я ўдарыў яго ў раёне таліі ў сонечнае спляценне.
  
  
  Пісталет стрэліў двойчы, абодва разы прамахнуўшыся міма мяне, калі мы паваліліся на зямлю. Пару разоў пракаціліся. Затым я схапіў яго руку з пісталетам, і мы абодва з цяжкасцю падняліся на ногі. Я ўдарыў Пфафа кулаком па твары і павярнуў яго руку з пісталетам. Ён выпаў з яго рук.
  
  
  Але Пфаф не меў намеру здавацца. Ён рэзка падняў калена мне ў пахвіну. Пакуль я ачуняў ад удару, ён вырваўся, павярнуўся і зноў пабег.
  
  
  Я пераадолеў боль у жываце і рушыў за ім. Мы прарэзалі падлесак і галіны дрэў. Я выйграваў ад яго кожную секунду. Пасля я зноў кінуўся на яго. Мы абодва ўпалі, мае рукі схапілі яго, а яго кулакі стукнулі мяне па твары і галаве. Мы ўрэзаліся ў сухое дрэва, якое павалілася ад нашага ўдару. Цяпер я добра трымаў гэтага чалавека, але ён усё яшчэ біўся рукамі. Затым я стукнуў яго кулаком па твары, і ён упаў на зямлю.
  
  
  «А цяпер, чорт вазьмі, скажы мне імя», - запатрабаваў я, затаіўшы дыханне.
  
  
  Пфаф палез у кішэню. Я задавалася пытаннем, чаму
  
  
  на гэты раз ён прыдумаў новую зброю. Я ссунуў перадплечча і дазволіў штылету ўпасці мне на далонь, калі рука Пфафа выйшла з кішэні і падышла да рота.
  
  
  Мне спатрэбілася доля секунды, каб зразумець, што адбываецца. Пфаф, ведаючы, што яму канец, уставіў сабе ў рот капсулу з цыянідам. Ён прыкусіў яе.
  
  
  Я кінуў штылет на зямлю і ўпаў побач з ім на калені. Я схапіўся за яго сківіцу і паспрабаваў адкрыць яе, але мая спроба не ўвянчалася поспехам.
  
  
  Потым усё было скончана. Вочы Пфафа пашырыліся, і я адчуў, як яго цела напружылася ў маіх руках. Я адпусціў яго сківіцу, і яна адкрылася. Быў непрыемны пах. Затым я ўбачыў малюсенькі струменьчык крыві ў кутку яго рота і разбітае шкло на яго мове. Паступова яго твар стаў цямнейшы.
  
  
  Клаўс Пфаф быў мёртвы.
  
  
  
  Чацвёрты раздзел
  
  
  
  
  Дызельны рухавік Усходняга экспрэса амаль бясшумна заехаў на станцыю Лазаны, калі сонца як раз ужо паднімалася за далёкі ўзгорак. На платформе было мала людзей. Я глядзеў, як цягнік з грукатам спыніўся, і прачытаў надпіс на бартах вагонаў: ПАРЫЖ ЛАЗАННА МІЛАНА ТРЫЕСТ БЕЛГРАД САФІЯ СТАМБУЛ. Гэта былі экзатычныя імёны, і яны абудзілі ў памяці многія з маіх мінулых заданняў.
  
  
  Цягнік спыніўся, і некалькі пасажыраў выйшлі з яго. Да гэтага часу на платформе сабраўся вялікі натоўп, каб падняцца на борт. Я нядбайна агледзеў твары. Адным з іх мог быць чалавек з маніторам, калі толькі знікненне Клаўса Пфафа не прымусіла Topcon двойчы падумаць перад перамяшчэннем прылады ў гэтым цягніку. Але я так не думаў. Судзячы па ўсім, у гэтым цягніку ўжо былі запланаваныя сустрэчы і справы з КДБ. Гэтыя планы нельга было так лёгка змяніць.
  
  
  Яшчэ раз зірнуўшы на навакольныя мяне твары, я ўзяў свой багаж і пачаў садзіцца ў цягнік. Затым я пачуў голас ззаду сябе.
  
  
  «Добрай раніцы, Нік».
  
  
  Я павярнуўся і ўбачыў Уршулю Бергман. «Guten morgen, Уршуля, – сказаў я.
  
  
  "Вам спадабаўся вечар у Лазане?"
  
  
  «Было прыемна ціха», - схлусіў я. Я заўважыў, што, нягледзячы на ўсьмешку, сёньня твар Уршулі зьмяніўся. Там было напружанне, якога раней не было. «Паслухайце, я чуў, у нас ёсць вагон-рэстаран да Мілана. Магу я пачаставаць вас сняданкам на борце?
  
  
  Яна вагалася толькі імгненне, а затым шырока ўсміхнулася мне. "Я б хацела гэтага".
  
  
  У час пасадкі я спрабаваў зірнуць на большасць пасажыраў, якія селі, але гэта было вельмі складана. Праз паўгадзіны мы ціхенька выехалі ў сельскую мясцовасць Швейцарыі і неўзабаве ўжо на добрай хуткасці пабеглі па зялёных узгорках. Мы з Уршуляю сустрэліся ў вагоне-рэстаране ў восем трыццаць, і ў нас не было праблемаў з атрыманьнем століка.
  
  
  "Швейцарскі пейзаж фантастычны, ці не так?" Я вёў свецкую гутарку.
  
  
  Уршуля здавалася заклапочанай. «О так», - адказала яна з ілжывым энтузіязмам.
  
  
  "Тут вельмі падобна на Баварыю", - працягнуў я.
  
  
  Яна мяне не чула. «О. Ёсць падабенства. Цяпер я бачу».
  
  
  Я далікатна ёй усміхнуўся. "Урсула, нешта не так, ці не так?"
  
  
  Яна хутка паглядзела на мяне сур'ёзнымі блакітнымі вачыма. «Я не ведаю, ці хачу я ўцягнуць цябе ў мае праблемы, Нік. У рэшце рэшт, табе трэба турбавацца аб сваёй справе».
  
  
  Я ўзяў яе за руку. «Слухай, калі ў цябе праблемы, можа, я змагу нечым дапамагчы. Мая душа належыць AX, але яны могуць надаць мне паўгадзіны ці каля таго».
  
  
  Яна падняла вочы і ўсміхнулася невялікім жарце. “Учора ўвечары я павінен быў сустрэцца з мужчынам. Яшчэ адзін агент нашай арганізацыі. Ён павінен быў сесці на цягнік у Лазане са мной, і мы павінны былі... разам выконваць заданне».
  
  
  "І ён не сеў?"
  
  
  Яе голас стаў напружаным ад гневу. "Ён… я знайшла яго ў нумары гатэля…"
  
  
  Вось і ўсё. Уршуля і яе калега-агент, відавочна, перасьледавалі яшчэ аднаго са сваіх былых нацыстаў, і напарнік падышоў занадта блізка да іх здабычы і сам стаў ахвярай. "Гэта быў адзін з вашых сяброў з Трэцяга рэйха?" Я спытаў.
  
  
  Яна зірнула ўгору, і яе вочы сказалі мне, што так. «Я не напалохана, Нік. Мой калега-агент быў прызначаны на гэтую справу толькі для падтрымкі мяне. На жаль, яго, відаць, даведаліся. Я ня думаю, што яны яшчэ ведаюць, хто я».
  
  
  «Я не хачу ўнікаць у рэчы, пра якія вы мне не павінны расказваць. Але я думаю, мы можам крыху аслабіць правілы. Вы шукаеце ваеннага злачынцу і чакаеце, што ён апынецца ў гэтым цягніку. правільна?"
  
  
  "Інфарматар сказаў нам, што ён будзе тут".
  
  
  "Ці можаце вы атрымаць іншую дапамогу, калі яна вам спатрэбіцца?"
  
  
  «Ніякіх шанцаў. Не так хутка. Але я казаў сабе, што, магчыма, я мог бы разлічваць на вашую дапамогу ў выпадку ўзнікнення сітуацыі».
  
  
  Я запэўніў яе. "Вы можаце разлічваць на гэта",
  
  
  
  Уршуля кіўнула. Яна была крутым агентам. У яе быў вялікі досвед працы з «мокрымі справамі» - як іх так добра апісалі рускія - якія былі злучаны з выведвальнай працай.
  
  
  Афіцыянт прынёс тост і каву і сышоў. Я зірнуў у праход і ўбачыў які сядзіць у адзіноце ўсходняга чалавека, відавочна кітайца. Ён зноў паглядзеў на мяне, а затым хутка пераключыў увагу на свой сняданак.
  
  
  Думаючы, ці можа кітаец быць прафесіяналам, я пашукаў у памяці імя, якое магло б адпавядаць яго пухленькаму твары. Мой бос Хоук вельмі настойваў на пэўных мерах засцярогі, якія ён называў асновамі нашага гандлю, адна з якіх складалася ў тым, каб агенты майго рангу перыядычна вывучалі файлы актыўных агентаў іншага боку. Значыць, я насіў з сабой цэлы банк памяці.
  
  
  У дадзеным выпадку мне не ўдалося прыдумаць імя. Я не мог пазнаць кітайцаў. Гэта не выключала яго як суперніка. Ён мог быць нядаўна завербаваным у разведку, кімсьці, хто стаў актыўным з таго часу, як я ў апошні раз рабіў хатняе заданне. Наколькі мне вядома, ен мог быць звязаны з Topcon.
  
  
  Іншы чалавек, заходні, увайшоў і далучыўся да кітайца. Я з цікавасцю назіраў за імі, варожачы, пра што яны гавораць. Цікаўнасць магла забіць ката, але нікому ў маім бізнэсе яно не пашкодзіла. Адсутнасць цікаўнасці часам аказвалася фатальнай.
  
  
  Я зрабіў глыток кавы і глядзеў, як у вагон-рэстаран увайшла новая пара. Яны прайшлі па праходзе і селі за столік побач з тым, дзе я сядзела з Уршуляй. Жанчыне было каля трыццаці, з цёмна-каштанавымі валасамі і добрай фігурай. Мужчына быў сярэдняга росту, з каштанавымі валасамі і моцным падбародкам пад выдатным носам.
  
  
  "Што гэта, Нік?" - спытала Ўршуля.
  
  
  Я пакруціў галавой. "Нічога." Мой банк памяці толькі што знайшоў нешта ў чалавеку з выдатным носам. Яго звалі Іван Лубянка, і ён быў агентам КДБ.
  
  
  Цяпер я выкінуў з галавы кітайца і яго таварыша. З'яўленне Лубянкі нешта значыла. Ён быў высокапастаўленым чыноўнікам КДБ, тып чалавека, якога рускія даслалі б для перамоваў з такой арганізацыяй, як Topcon.
  
  
  Лубянка і жанчына з ім, здаецца, перажывалі фармальныя нязручнасці, якімі абменьваліся незнаёмцы. Яго і яе паводзіны паказвалі на тое, што яны толькі што сустрэліся.
  
  
  У кішэні ў мяне быў невялікі мікрафон. Мне хацелася, каб ён прыліп да стала, за якім сядзяць Лубянка і жанчына, і каб я вярнуўся ў сваё купэ і слухаў іхнюю размову. Я быў упэўнены, што гэта будзе надзвычай цікава.
  
  
  "Ты ведаеш гэтага чалавека, Нік?" - спытала мяне Ўршуля.
  
  
  «Ён выглядае крыху знаёмым». Я адштурхнуў яе. У яе было дастаткова падстаў для турботы.
  
  
  "Можа быць, цябе цікавіць жанчына", - прапанавала яна, паказваючы мне цень усмешкі.
  
  
  «Наўрад ці», - запэўніла я яе. "Яна не можа трымаць свечку перад табой".
  
  
  Прынамсі, гэта было праўдай. Адзін з прыемных успамінаў аб маім мінулым знаёмстве з Уршуляй уключаў кароткую паўзу ў спальні.
  
  
  Відаць, такая ж думка прыйшла ў галаву нямецкай дзяўчыне. Яна мякка засмяялася, пацягнулася праз стол і дакранулася да маёй рукі. "Шкада, што гэта камандзіроўка, Нік".
  
  
  «Можа быць, гэта будзе ня толькі бізнэс. Я яшчэ магу зняць з цябе адзенне», - сказаў я.
  
  
  Пакуль мы размаўлялі, я ўсё яшчэ глядзеў Лубянку і жанчыну. Іх размова стала больш інтэнсіўнай. Я ўжо вырашыў, што Лубянка была расейскім агентам, якому даручылі купіць прыладу назірання ў Topcon. Але як наконт жанчыны? Я не думаў, што Лубянка падабраў яе ў цягніку для забаўкі і гульняў. У справаздачы AXE аб ім гаварылася, што ён быў выключна дзелавым чалавекам, без якіх-небудзь прыкметных слабасцяў, за выключэннем, магчыма, веры ў тое, што камунізм быў справай будучыні. Гатовы паспрачацца, што гэтая дама таксама была шпіёнкай.
  
  
  Калі я падумаў пра гэта, жанчына выпадкова зірнула ў мой бок. Яе вочы былі халоднымі і праніклівымі, а погляд вельмі прамым. Пасля яна зноў звярнула ўвагу на супрацоўніка КДБ, і яны зноў пагрузіліся ў дыскусію.
  
  
  Я ўзважыў верагоднасць таго, што жанчына была прадстаўніком Topcon, што ў яе была прылада назірання, якое мне было даручана забраць. Але мне сказалі, што бос Topcon нясе прыладу ў цягнік, каб весці перамовы. Ці можа быць, што гэтая жанчына была мозгам такой супер-цвёрдай арганізацыі, як Topcon?
  
  
  Калі б гэта здарылася, падумаў я, з ёй можна было б пазнаёміцца з інтрыгуючай дамай.
  
  
  «Нік, я вырашыла расказаць табе пра чалавека, якога я шукаю. Я не магу папрасіць тваёй дапамогі, калі я не нароўні з табой», - умяшалася Ўршуля ў мае думкі. “Мы шукалі яго дваццаць пяць гадоў. Ён быў самым жахлівым забойцам. Калі ён кіраваў лагерам для ваеннапалонных у Польшчы, тыя, хто хутка паміраў ад яго рук, былі больш удачлівымі, чым тыя, каго ён катаваў. "
  
  
  . ;
  
  
  Нямецкая дзяўчына павярнулася і паглядзела ў вялікае акно побач з намі. Міма праслізнула ўсеяная шале сельская мясцовасць. Пстрыканне рэек пад цягніком было рытмічным адценнем яе нізкага голасу.
  
  
  «Менавіта ў Бялградзе мы знайшлі ягоны след. Тыя з нас, хто бачыў рэпартажы аб яго кар'еры, завуць яго Мясніком - Бялградскім мясніком. Ён адначасова небяспечны і каварны. Хоць мы былі блізкія да таго, каб схапіць яго не раз, ён працягваў выслізгваць ад нас. Ён мяняе імёны, асобы і нават твар. Мы нічога не ведаем пра яго цяперашняе жыццё і не ведаем дакладна, як ён выглядае цяпер. Мы ведаем, што людзі, якія былі знаёмыя з ім у мінулым заўважылі яго нядаўна ў Бялградзе. Мяркуецца, што ён едзе з намі ў гэтым цягніку».
  
  
  «Я бачу, што гэта больш, чым проста чарговае заданьне. Захапіць яго вельмі важна для вас».
  
  
  "Ды гэта так. Тое, што ён зрабіў…» Яна не скончыла фразу. Ёй не трэба было яго заканчваць.
  
  
  Я праглынуў рэшткі кавы. “Мы будзем падтрымліваць сувязь, Уршуля. Гэта не вельмі вялікі цягнік. Я буду побач, калі я табе спатрэблюся. Вы ўзброены, ці не так?»
  
  
  "Так."
  
  
  "Добра." Я зірнуў праз праход і ўбачыў, што Лубянка і жанчына сыходзяць разам.
  
  
  "Прабачце", - сказаў я, дастаючы з кішэні некалькі купюр і кладучы іх на стол. Я падняўся са свайго месца. "Мы сустрэнемся пазней".
  
  
  Лубянка і шатэнка выходзілі з вагона-рэстарана. Яны накіроўваліся да канца цягніка, а не назад у купэ класа А. Я выйшаў за імі з машыны, хутка зірнуўшы на кітайца, які праходзіць міма. Яго твар быў незнаёмы, але ён зноў зірнуў на мяне, калі я праходзіў міма.
  
  
  У задняй частцы цягніка знаходзілася невялікая назіральная пляцоўка, і загадкавая жанчына і Лубянка пайшлі проста да яе. Яны стаялі і працягвалі размову. Яны не бачылі мяне, калі я стаяў у курыльнай за іх спіной. Я палез у кішэню курткі і выцягнуў невялікі дыскавы мікрафон. З дапамогай гэтага прылады я мог бы проста даведацца, што яны гавораць. Я пайшоў з імі на платформу.
  
  
  Гук майго набліжэння быў заглушаны рухам цягніка, але таксама і іх галасы. Я выдаў відавочны гук, і яны павярнуліся. Жанчына паглядзела на мяне варожа; Лубянка ўважліва мяне вывучыла. Падобна, ён мяне не пазнаў.
  
  
  «Добрай раніцы», - сказаў я з французскім акцэнтам. "Гэта цудоўная раніца, ці не так?"
  
  
  Жанчына нецярпліва адвярнулася ад мяне. Лубянка прабурчала: «Так, цудоўная раніца».
  
  
  Я спытаў. - "Як далёка вы едзеце?" Я прыкінуўся, што губляю раўнавагу, і схапіўся за поручань каля Лубянкі, паклаўшы зьвязак ключоў на ніжні бок поручня.
  
  
  Цяпер твар Лубянкі таксама быў варожы. "Усё залежыць ад абставін", - сказаў ён. Ён не хацеў, каб зламыснік непакоіў яго больш, чым жанчына. Ён холадна адвярнуўся ад мяне і ўтаропіўся на аддаленыя сляды, ярка блішчалыя на ранішнім сонцы.
  
  
  "Што ж, добрага дня", - сказаў я ім.
  
  
  Лубянка кіўнула, не гледзячы на мяне. Я павярнуўся і вярнуўся ўнутр. Калі я ехаў міма вагона-рэстарана, Уршулі ўжо не было. Я падышоў да спальнага вагона і ўвайшоў у сваё купэ нумар тры. Затым я адкрыў свой чамадан і знайшоў схаваны ў ім невялікі набор прымачоў. Я пстрыкнуў і павярнуў цыферблат.
  
  
  Спачатку ўсё, што ў мяне было, было статычным. Затым я пачуў устойлівую пстрычку колаў цягніка і перамежныя з ім галасы.
  
  
  "Трэба… паглядзець прыбор… зрабіць прапанову". Гэта быў голас Лубянкі.
  
  
  Больш статычны, чым жаночы голас.
  
  
  «… Не раскрываць прыладу… калі мы дазволім вам вывучыць… але ёсць добрыя фатаграфіі… у маё купэ пазней».
  
  
  Потым голас Лубянкі коратка развітаўся з жанчынай, і размова была скончана.
  
  
  Я зняў слухаўку і схаваў у багажы. Цяпер у мяне не было сумневаў. Жанчына была агентам Topcon, і яна мела справу з Лубянка па продажы скрадзенага манітора.
  
  
  Аднак усё яшчэ заставалася пытанне: ці была жанчына ў цягніку адна ці яна ехала з іншым аператыўнікам Topcon, магчыма, кіраўніком арганізацыі, які, паводле прадказання Яна Скоп'е, хаваўся з-пад увагі. Калі яна была на борце адна, магчыма, яна была кіраўніком Topcon. У любым выпадку, яна, верагодна, не будзе насіць прыладу пры сабе, і яго можа нават не быць у яе купэ. Прыйшлося праверыць, каб упэўніцца.
  
  
  Лёгкі абед быў пададзены ў закусачнай прама перад тым, як мы прыехалі ў Мілан. Я сустрэў Уршулю, і мы паелі разам. Я падумаў аб тым задавальненні, якое яна магла сабе дазволіць у адным са спальных адсекаў. Але ў мяне не было часу доўга думаць аб сексе. Я прайшоўся
  
  
  , Каб даведацца, у якім адсеку займала жанчына Topcon.
  
  
  Я змог выканаць сваю місію, калі цягнік спыніўся ў Мілане і вагон-рэстаран знялі. Уршуля ненадоўга сышла з цягніка, каб зірнуць на пасажыраў, якія выйшлі расцерці ногі, і я пайшоў зь ёй. Якраз калі цягнік збіраўся сысці, я ўбачыў, як жанчына Topcon выйшла з дзвярнога праёму станцыі і села ў другой з двух спальных вагонаў, суседні з Voiture 7, дзе я спыніўся. Я пакінуў Уршулю на плятформе і хутка перабраўся ў Voiture 5. Увайшоўшы ў калідор, я ўбачыў жанчыну, якая зьнікала ў купэ. Я прайшоў па калідоры і заўважыў, што яна ўвайшла ў купэ 4. Я прайшоў да канца машыны і выйшаў на платформу. Высокі цёмнавалосы мужчына гадоў пяцідзесяці - але з маладым, мужным выглядам - забраўся ў машыну; у яго была партатыўная рацыя выдатнага нямецкага брэнда, але яна была ціхай. Ён прайшоў міма мяне, коратка кіўнуўшы, і ўвайшоў у спальню. Я ўспомніў, што бачыў яго на вакзале ў Лазане. Пасьля таго, як ён пайшоў, я зноў выйшаў з цягніка і знайшоў Уршулю.
  
  
  Яна назірала за асобамі, але яшчэ не знайшла свайго мужчыну. Яна злавалася.
  
  
  "Вы ведаеце, як доўга ён будзе на борце?" - спытаў я, калі мы разам забраліся на борт.
  
  
  Ён можа выходзіць у Бялградзе, але я не ўпэўнены. Магчыма, ён дайшоў да таго, што мы сочым за ім і ўвогуле не ўзялі на борт”.
  
  
  Мы назіралі, як чыноўнік цягніка ў форме на платформе разгойдвае сваё «яйка-пашот», дыск на палцы, які сігналізаваў аб адпраўленні цягніка са станцыі. Адбыўся невялікі рыўковы рух, і цягнік рушыў далей. Многія людзі махалі з платформы.
  
  
  Я стаяў блізка да Ўршулі. Я кладу руку ёй на стан. "Як вы думаеце, вы даведаецеся свайго мужчыну, калі ўбачыце яго?"
  
  
  Яна зірнула на мяне, а затым на станцыю, калі яна праслізнула міма нас і ўпала за цягнік. «Як эсэсавец у Трэцім рэйху, ён быў бландынам. Ён, верагодна, пафарбаваў валасы. Тады ў яго былі вусы, але ён, магчыма, пагаліў іх. Тым не менш, ёсць рэчы, якія я магу пашукаць. Ён мужчына прыкладна твайго памеру. Раней у яго на шыі быў шнар ад кулі. Я разумею, што яго можна было выдаліць хірургічным шляхам, але я ўсё яшчэ магу яго знайсьці».
  
  
  "Гэта не так ужо і шмат".
  
  
  «Ёсць нешта яшчэ. У яго дэфармаваны сустаў левай рукі. Гэта будзе цяжка змяніць».
  
  
  «Гэта ўсё яшчэ няшмат. Але я буду сачыць за чалавекам, які ўвесь час трымае левую руку ў кішэні», - сказаў я жартам.
  
  
  Уршуля крыху ўсьміхнулася мне. "Калі я ўбачу кагосьці, хто можа быць ім, Нік, у мяне ёсць надзея падманам прымусіць яго выдаць сваю асобу".
  
  
  Яна здавалася рашучай. Але яе адданасць абавязку - не адзінае, што мяне вабіла.
  
  
  Я абняў яе, і яна раптам павярнулася, яе вусны злёгку прыадчыніліся. Я прыціснуўся да яе вуснаў, і яна адказала.
  
  
  Праз імгненне яна адсунулася. "Я бачу, вам па-ранейшаму падабаецца трымаць сваіх калег-агентаў у добрым настроі", - сказала яна.
  
  
  Я заўважыў, як яе грудзі прыціскалася да швэдар, які быў на ёй. "Вы мяне ведаеце, мне падабаецца, калі ўсе ўсміхаюцца", - сказаў я.
  
  
  Яна была крыху ўсхваляваная, можа быць, крыху збянтэжаная тым, як яна адказала на пацалунак. «Я павінен пайсці ў сваё купэ, Мік. Ўбачымся пазней".
  
  
  Я лёгка ўсміхнуўся. "Я разлічваю на гэта". Потым яна пайшла.
  
  
  Мы зноў былі ў адчыненай мясцовасці. Быў сонечны вясновы дзень. Італьянская сельская мясцовасць была заліта яркімі фарбамі малінавага маку і сініх палявых кветак. Венецыя была нашай наступнай прыпынкам бліжэй да вечара, і я чакаў даведацца пра жанчыну з Topcon да таго, як мы туды прыедзем.
  
  
  Я прайшоў праз дзённыя аўтобусы, у якіх былі сядзенні як першага, так і другога класа. Другая частка класа была нашмат шумней і менш цывілізаванай, чым першая частка. У купэ першага класа былі зачыняюцца дзверы, і ў шматлікіх з іх былі зашмаргнуты запавесы для адзіноты. Я павольна пераходзіў ад аднаго вагона да іншага, назіраючы за асобамі вандроўцаў, калі яны балбаталі, гулялі ў карты ці проста сядзелі і драмалі, дазваляючы руху цягніка пагрузіць іх у сон. На апошняй машыне перад соннымі я зноў убачыў шатэнку. Яна сядзела з двума мужчынамі; ніводзін з іх не быў Лубянка. Адзін з мужчын быў з радыё, які прапусціў мяне, вяртаючыся на борт у Мілане. Яна сядзела і вязала, гледзячы ў акно, і, падобна, не ведала ніводнага чалавека. Мужчына з радыё пагрузіўся ў італьянскую газету. Іншы мужчына, тоўсты, лысы, радасна жаваў абед, які прынёс з сабой на борт, і, здавалася, не зважаў на двух іншых. Я прайшоў міма купэ перш, чым жанчына мяне заўважыла, і накіраваўся да Voiture 5. Гэта быў мой шанец зазірнуць унутр.
  
  
  яе купэ.
  
  
  Я быў адзін у калідоры, калі падышоў да яе дзвярэй. Я пастукаў адзін раз, каб упэўніцца, што ў доме няма ні яе таварыша, ні швейцара. Затым я хутка ўзламаў замак і ўвайшоў, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  
  Гэта быў тыповы спальны адсек з адзіным ложкам з аднаго боку маленькага пакоя і прыложкавай тумбачкай і люстэркам з другога. Былі стэлажы для багажу, як у дзённых вагонах, а ў жанчыны было некалькі валізак.
  
  
  Я здымаў па адным багажы і перачытваў іх усе. Я нічога не знайшоў, нават тыя фатаграфіі, якія яна згадала ў размове з Лубянка. Я знайшла іміграцыйную паперу, у якой паказвалася, што яна - Ева Шміт, грамадзянка Швейцарыі.
  
  
  Я расчараваўся ў багажы. Я пачаў сістэматычны ператрус адсека, праглядаючы пасцельныя прыналежнасці і ўсё астатняе, што магло схаваць прыладу. Я амаль скончыў, калі дзверы расчыніліся. Адзін з двух мужчын, якія стаялі там, быў кітаец, якога я раней бачыў у вагоне-рэстаране. З ім быў яго таварыш па абедзе, заходні грамадзянін са смуглым, рабым тварам.
  
  
  У кожнага са зламыснікаў быў рэвальвер. І кожная зброя была накіравана на мяне.
  
  
  Я ўсміхнуўся ім. «Джэнтльмены, вы павінны былі пастукаць».
  
  
  Смуглы мужчына зачыніў дзверы. "Вы хочаце, каб я забіў яго зараз?" - спытаў ён кітайца.
  
  
  Іх мала што магло спыніць. У іх пісталетаў былі глушыцелі. Калі ў мяне пусцяць некалькі куль, ніхто за межамі адсека не пазнае.
  
  
  «Не будзь нецярплівым», - сказаў кітаец асмугламу чалавеку на цудоўнай англійскай мове.
  
  
  Хоць твар асмуглага быў пульхным, а яго тоўстая шыя пакрыта наваламі тлушчу, яго плечы здаваліся моцнымі, а рукі вялізнымі. Я не сумняваўся, што ён здольны паклапаціцца аб сабе ў баі.
  
  
  Смуглы мужчына быў невысокім і цяжкім, яго жывот тырчаў. Ён выглядаў так, нібы праводзіў занадта шмат вольнага часу за выпіўкай. Вочы на яго рабым твары былі блізка пасаджаны. Я ацаніў яго ззаду кітайцаў як суперніка, як павальнейшага і, магчыма, меней разумнага, чым яго таварыш.
  
  
  "Вы знайшлі тое, што шукалі?" спытаў мяне кітаец.
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Як вы думаеце, што я шукаў?"
  
  
  «Такі адказ вельмі дурны, містэр Картэр. Калі вы збіраецеся прыкінуцца, што не разумееце, пра што я кажу, я мог бы дазволіць майму сябру пайсці наперад і застрэліць вас».
  
  
  "Я б дакладна не хацеў, каб гэта адбылося". Я разгортваю рукі далонямі ўверх. "Я з пустымі рукамі, як бачыце".
  
  
  «Магчыма, Ева Шміт не носіць прыладу», - сказаў асмуглы мужчына.
  
  
  “Гэта, канечне, магчыма. Што вы думаеце пра гэта, містэр Картэр? - спытаў кітаец.
  
  
  "Не ведаю. У мяне не было магчымасці пазнаёміцца з міс Шміт. Адкуль вы ведаеце маё імя?
  
  
  «Гэта ёсць у нашых файлах разам з вашай фатаграфіяй. Вы ведаеце, што вы блізкія да таго, каб стаць знакамітасцю ў нашай вобласці. Я спадзяваўся, што мы можам сутыкнуцца адзін з адным».
  
  
  «Вашыя файлы павінны быць больш поўнымі, чым нашыя. Я паспрабаваў знайсці вас, калі ўбачыў вас у вагоне-рэстаране. Я не змог».
  
  
  Кітаец усміхнуўся. "У заходніх файлах няма маіх фатаграфій, містэр Картэр".
  
  
  Гэта дало мне падставу задумацца. Гэта змясціла яго ў адмысловую катэгорыю.
  
  
  Кітаец сеў на край ложка Евы Шміт. «Дастаткова пра мяне, містэр Картэр. Я сціплы чалавек. Я хацеў бы не абмяркоўваць сябе. Я аддаю перавагу, каб вы расказалі нам, як шмат вы ведаеце аб арганізацыі, якая называе сябе Topcon».
  
  
  Я не бачыў прычын захоўваць гэта ў сакрэце. "Вельмі мала", - сказаў я. «Я нават не ведаю, ці з'яўляецца Ева Шміт начальнікам арганізацыі ці толькі адным з наёмных працаўнікоў».
  
  
  «Насамрэч яна ні тое, ні іншае», - заўважылі кітаец. Ён здаваўся здзіўленым, што ён меў больш інфармацыі аб Topcon, чым у мяне. «Жанчына Шміт - не начальнік, і ўсё ж яна вызначана больш, чым проста падпарадкаваная».
  
  
  Смуглы мужчына, які прыхінуўся да дзвярэй, неспакойна заварушыўся. "Вы кажаце яму больш, чым ён кажа нам", - бурчаў ён кітайцам.
  
  
  «Паколькі мы збіраемся забіць яго, гэта не мае значэння», - адказаў кітаец сваім зманліва ветлівым голасам.
  
  
  Я злёгку ссунуў ногі, каб мець магчымасць рухацца да любога з мужчын. Я не планаваў быць збітым, не спрабуючы спачатку іх забіць. Калі я рабіў свой ход, я выбіраў таго, хто быў бліжэй за ўсіх.
  
  
  «Цябе тут таксама не павінна быць. Topcon прадае прыладу рускай», - сказаў я кітайцу.
  
  
  “Яны таксама прапанавалі яго нам. Мы не хацелі плаціць іх кошт. Мы вырашылі ўзяць яго замест гэтага».
  
  
  Я злёгку нахіліўся наперад, дазваляючы сваёй вазе ісці разам з рухам, каб падрыхтавацца
  
  
  кінуцца да мужчыны на ложку. «Вы маеце на ўвазе, што гэты цягнік можа быць кішыць разнастайнымі агентамі, якія спадзяюцца скрасці прыладу ў людзей, якія скралі яго ў першым?»
  
  
  “Гэта праблема таго, што вы, капіталісты, называеце свабодным прадпрымальніцтвам. Гэта абуджае дух спаборніцтва», - хіхікаючы, сказаў кітаец.
  
  
  Смуглы мужчына зноў загаварыў. «Нам лепш з гэтым скончыць. Жанчына можа вярнуцца ў любы час».
  
  
  «І мы працягнем з гэтым, дружа мой. Але не кожны дзень ёсць магчымасць асабіста паразмаўляць з амерыканскім забойцам. Ад колькіх маіх таварышаў вы пазбавіліся за сваю сумна вядомую кар'еру, містэр Картэр? "
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Я таксама сціплы чалавек".
  
  
  «Вы былі для нас стрэмкай. Калі я паведамлю, што завалодаў маніторам і ўхіліў вас, я магу атрымаць пахвалу ад самога старшыні», - зларадным голасам сказаў кітаец.
  
  
  Я падумаў, што яны цудоўная пара. Смуглы мужчына хацеў забіць мяне неадкладна з чыстага нецярпення, а кітаец цікавіўся славай, якую ён мог атрымаць, вярнуўшыся ў Пекін з маім скальпам на поясе.
  
  
  Левай рукой кітаец паказаў на свайго таварыша. Потым ён падняў справа рэвальвер. Ён быў гатовы пакараць смерцю мяне і не збіраўся рызыкаваць. Ён планаваў, каб яны абодва ўсадзілі ў маё цела кулі.
  
  
  "Я зманіў табе", - сказаў я.
  
  
  Кітаец завагаўся, паклаўшы палец на курок. Мужчына ля дзвярэй вылаяўся. "Ён тармозіць, Шэн Цзы".
  
  
  "Шэн-цзы", - падумаў я, і раптам банк памяці зарабіў. Шэн Цзы, легендарны кітайскі камуністычны агент, які так паспяхова хаваў сваю асобу, што быў больш падобны на прывід, чым на плоць і кроў. У розныя часы я чуў, як яго апісвалі як старога; у іншых выпадках я чуў, як людзі сцвярджалі, што не, яму было толькі за трыццаць. І ніхто з гэтых людзей не ведаў яго добра. Яны толькі мімаходам убачылі яго, відавочна, у розных масках. Бо сакрэт таго, што Шэн Цзы заставаўся загадкавым чалавекам, заключаўся ў тым, што людзі, якія ведалі, як ён выглядаў насамрэч, мелі недарэчную звычку паміраць гвалтоўнай смерцю.
  
  
  Вочы кітайца звузіліся яшчэ больш, калі імя выслізнула з вуснаў яго суразмоўцы. "Дурань", - прашыпеў ён асмугламу мужчыну. "Цябе папярэдзілі, каб ты ніколі не выкарыстоўваў маё імя".
  
  
  Ён азірнуўся на мяне, выраз яго асобы больш не было прыязным. "Цяпер, містэр Картэр, ваша смерць больш верагодная, чым раней".
  
  
  «Вашаму народу павінна быць сапраўды патрэбная гэтая прылада. Яны напэўна выцягнулі вялікую артылерыю».
  
  
  «Больш ніякіх балбатні», - плюнуў ён мне, раз'юшаны тым, што яго спадарожнік зрабіў памылку. «Ты сказаў, што зманіў нам. Растлумач мне гэта».
  
  
  «Я знайшоў гаджэт. Ён у мяне ў кішэні». Я паварушыў рукой. "Я пакажу гэта табе".
  
  
  «Картэр, прыбяры руку яшчэ раз, і я буду правяраць кішэні мёртвага чалавека», - сказаў Шэн.
  
  
  Я замёрз. Я ведаў, што ён меў на ўвазе кожнае слова.
  
  
  Шэн зрабіў жэст. «Правер яго кішэні», - сказаў ён чалавеку каля дзвярэй.
  
  
  Смуглы мужчына рушыў наперад, і на імгненне яго цела заблакавала агляд Шэна, хаваючы рух маёй рукі, калі я прыціснуў штылет да маёй далоні.
  
  
  Ён сунуў руку ў кішэню маёй курткі, і я схапіў Х'юга і ўторкнуў вастрыё брытвы ў яго тоўсты жывот. Ён ахнуў, яго вочы акругліліся ад болю. Ён рэзка ўпаў наперад, і я схапіў яго за плечы, каб выкарыстоўваць як шчыт.
  
  
  Шэн стрэліў у мяне. Гэта ўразіла асмуглага мужчыну, калі я схапіў яго абвіслае цела. Удар прымусіў яго падскочыць, хоць жыццё знікала з яго яшчэ да траплення кулі.
  
  
  Сціснуўшы зубы, я штурхнуў мёртвы груз у руках назад, шпурляючы цела ў бок койкі і кітайскага агента. Шэн ухіліўся. Для чалавека яго росту ён быў дзіўна хуткі. Ён сышоў з дарогі, і цела яго таварыша павалілася на ложак.
  
  
  Шэн зноў збіраўся стрэліць. Я зрабіў крок да яго і пачуў, як рэвальвер з глушыцелем у яго руцэ выдаў гук бавоўны. Я нахіліўся, паварочваючы сваё цела наперад і ўніз і штурхаючы яго правай нагой.
  
  
  Яго другі стрэл прамахнуўся з-за майго руху, а затым мой удар, якому мяне навучыў японскі майстар каратэ, жорстка ўдарыў Шэна ў руку, зламаўшы пальцы, і рэвальвер вылецеў з яго рук.
  
  
  Перш чым ён змог ачуцца, я рушыў да яго. Я кінуў кулак у яго пульхны твар і злавіў яго за сківіцу. Ён ахнуў і пахіснуўся, але быў занадта моцны, каб яго можна было адолець адным ударам.
  
  
  Я палез у пінжак па Вільгельміну. Я трымаў руку на срацы Люгера, калі кітаец накінуліся на мяне. Ён ударыў мяне проста па падбародку ударам, які ледзь не зламаў мне шыю і прыціснуў да ложка.
  
  
  Страчваючы раўнавагу, я ўпаў
  
  
  па-над нерухомым целам спадарожніка Шэна. Я перавярнуўся, прызямліўся на падлогу і зноў пацягнуўся за «Люгерам».
  
  
  Да гэтага часу Шэн адчыніў дзверы. Дзіўна хутка ён апынуўся ў калідоры, перш чым я паспеў накіраваць пісталет у яго бок.
  
  
  Я ўстаў і кінуўся за ім, адштурхнуўшы адчыненыя дзверы з дарогі. Шэна не было відаць. Змрочна я вярнуўся ў купэ жанчыны Шміта. Там было цела, з якім трэба было разабрацца.
  
  
  Зачыніўшы дзверы, я прыцягнуў мёртвага да акна і выкінуў яго. Я мімаходам убачыў цела, якое коціцца па схіле, перш чым цягнік пакінуў яго ззаду.
  
  
  Я цяжка дыхаў. Я падняў пісталет мерцвяка і знайшоў зброю Шэна на падлозе каля ложка. Я выкінуў іх, затым зачыніў акно і паспешна прыбраўся ў купэ. Я не хацеў, каб жанчына Шміт ведала, што я быў там.
  
  
  Мая праца была цяжэйшай, чым калі я садзіўся ў цягнік. Я павінен быў знайсці Шэн Цзы. Паядынак, які я толькі што выйграў, для нас не скончыўся. Я быў адзіным жывым агентам вольнага сьвету, які ведаў, як ён выглядаў. Ён не збіраўся дазваляць мне доўга насіць з сабой гэтыя веды.
  
  
  
  
  Пятая глава.
  
  
  
  Я прайшоў цягніком ад аднаго канца да другога і не заўважыў кітайскага агента.
  
  
  Да таго часу, як я завяршыў пошук, цягнік зрабіў два хуткія прыпынкі. Шэн Цзы мог саскочыць на любой з іх. Ён таксама мог знаходзіцца на борце ў адным з адсекаў, у якія я не змог увайсці, або ў тузіне іншых месцаў. Я не мог спадзявацца даследаваць усе месцы, дзе можна схавацца ў які рухаецца цягніку.
  
  
  Я ўздыхнуў і на імгненне здаўся. Так ці інакш, я быў упэўнены, што сустрэнуся з Шэнам зноў.
  
  
  У сярэдзіне дня я застаў Уршулю адзінока ў купэ. Яна была занята запісамі ў маленькай запісной кніжцы, якую дастала з сумачкі. Я адчыніў дзверы купэ і ўвайшоў.
  
  
  «Прывітанне, - сказаў я.
  
  
  «О, Нік! Сядай. Я проста спрабаваў скласці цыдулку свайму босу. Я павінна сказаць яму, што да гэтага часу засталася з пустымі рукамі. Я дашлю тэлеграму ў Венецыю».
  
  
  Я сеў побач з ёю. З кожнага боку купэ было па тры плюшавыя сядзенні, кожнае з якіх было пакрыта матэрыялам з чорна-карычневым малюнкам, што надавала яму выгляд еўрапейскага чайнага пакоя мінулага стагоддзя. Купэ было пабудавана ў часы гламурных цягнікоў, калі каралі і знакамітасці садзіліся ва Ўсходні экспрэс. Над сядзеннямі былі вялікія і маленькія багажныя паліцы, на кожнай сцяне па люстэрку, а па баках ад люстэркаў былі фатаграфіі пейзажаў маршруту.
  
  
  Уршуля прыбрала свае запісы ў сумачку, і я адразу ж убачыла ўнутры аўтаматычны «Уэблі» 22 калібры. Я спадзяваўся, што ёй не давядзецца выступаць супраць свайго мужчыны з гэтай цацкай. Яна паглядзела на мяне, і ўсмешка знікла з яе асобы.
  
  
  «Нік! Што з табой здарылася?"
  
  
  Яна мела на ўвазе сіняк, які паказаў месца, дзе мяне ўдарыў Шэн. Я ўсміхнуўся. "Я займаюся сваёй прафесіяй".
  
  
  "З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Так, я ў парадку". Мне было прыемна, што яна была шчыра занепакоеная. «Скажам, зараз няма вагона-рэстарана, але я купіў бутэльку бурбона ў Мілане. Ці не хочаце вы далучыцца да мяне ў маім купэ, каб выпіць?
  
  
  Яна паглядзела на мяне халоднымі блакітнымі вачыма. Яна ведала, што гэтая прапанова, і яна ведала, што я хацеў, каб яна ведала. Яна зноў зірнула на якая рухаецца сельскую мясцовасць, якая зараз згладжвалася, калі мы набліжаліся да Адрыятыкі.
  
  
  «Я думаю, ты спрабуеш спакусіць мяне, Нік».
  
  
  "Ні ў якім разе", - сказаў я.
  
  
  Яна зморшчылася. «Ты ні кроплі не змяніўся. Хіба ты не бачыш, што я працую?
  
  
  "Табе трэба калі-небудзь расслабіцца".
  
  
  «Гэта нялёгка зрабіць, калі вы высочваеце такога чалавека, як Ганс Рыхтэр».
  
  
  Яна ўпершыню згадала імя чалавека, якога назвала Мясніком. Я даведаўся пра гэта. Я чытаў пра Рыхтара, і тое, што я чытаў, было страшнае.
  
  
  «Значыць, ён той, каго вы пераследваеце. Я разумею вашую рашучасць».
  
  
  Дзверы адчыніліся, і там стаяла жанчына сярэдніх гадоў. "Гэтыя месцы занятыя?" - спытала яна з брытанскім акцэнтам, паказваючы на чатыры вольных месцы.
  
  
  «Не, калі ласка, далучайцеся да нас», - сказала Ўршуля.
  
  
  Жанчына ўвайшла і села на сядзеньне каля акна насупраць мяне і Ўршулі. Дзверы купэ пакінулі адчыненымі, з калідора дзьмуў прахалодны ветрык. Пасля таго, як яна села, яна палезла ў саламяны мяшок за звязкам вязання.
  
  
  "Прыемны дзень", - усміхнулася яна. Гэта была худая жанчына з ястрабіным носам і кароткімі сівымі валасамі. У яе акулярах была толькі ніжняя частка звычайных лінзаў - маленькія кавалачкі шкла, якія выкарыстоўваліся для працы буйным планам.
  
  
  "Так, ці не так?
  
  
  “Уршуля згадзілася.
  
  
  Уршуля перавяла позірк з вязаньня на мяне і ўсьміхнулася. Жанчына занялася вязаннем, больш не звяртаючы на нас увагі. Я хацеў зноў пагутарыць з Уршуляю, калі мужчына ўвайшоў у купэ. Ні з кім не размаўляючы, ён сеў у далёкім канцы купэ, у дзвярэй. Гэта быў чалавек, якога я бачыў раней з рацыяй, якую ён усё яшчэ нёс. Ён паставіў яе побач з сабой на сядзенне, выцягнуў газету з-пад рукі і пачаў чытаць. Кожны раз, калі я бачыў гэтага чалавека, ён нёс радыё, але ніколі не ўключаў яго.
  
  
  "Вы ведаеце, калі мы прыбудзем у Венецыю?" - спытала брытанка Ўршулю.
  
  
  Уршуля спрабавала лепш разгледзець чалавека з газэтай. Цяпер яна павярнулася да англічанкі. "Я чакаю каля шасці ці пазней".
  
  
  «О, гэта нядрэнна. Нам усім, вядома, давядзецца там што-небудзь паесці, таму што няма вагона-рэстарана».
  
  
  “Так, праўда, – сказала Ўршуля. Я бачыў, як яе твар змяніўся, нібы яна нешта ўспомніла, а затым яна хутка азірнулася на чалавека з радыё.
  
  
  «Я лічу жудасна нецывілізаваным не дасылаць з намі вагон-рэстаран на ўсім шляху», - казала брытанка.
  
  
  Цяпер Уршуля глядзела на левую руку мужчыны. Я таксама паглядзеў і ўбачыў тое, на што яна глядзела. Касцяшка на безназоўным пальцы рукі, у якой была газета, была вялікай і вузлаватай. Мы абмяняліся поглядамі. Гэтая костка была адметнай рысай Ганса Рыхтэра.
  
  
  Уршуля не магла добра разгледзець ягоны твар, таму я вырашыў дапамагчы ёй. Я пачакаў, пакуль гэты чалавек пераверне старонку, і загаварыў з ім.
  
  
  "Прабачце мне, сэр", - сказаў я.
  
  
  Мужчына выпусціў газету і паглядзеў на мяне. "Так?" Ягоны акцэнт быў падобны на акцэнт Уршулі. Ён быў прыкладна майго росту і меў ваенную выпраўку. Яго мускулісты разумны твар на першы погляд здаваўся маладзейшы за свае гады.
  
  
  "Я бачу, у вас ёсць лонданская газета", - сказаў я. "Там ёсць якія-небудзь футбольныя вынікі?"
  
  
  Ягоны позірк перамясціўся зь мяне на Ўршулю, а цяпер зноў вярнуўся да мяне. Ён склаў газету і перадаў мне. “Я ўпэўнены, што ёсьць. Вось, я толькі што скончыў».
  
  
  Я пазбягаў глядзець на яго левую руку. "Дзякуй", - сказаў я, узяўшы газету. Я не бачыў шнара на яго шыі.
  
  
  Ён зноў глядзеў на Ўршулю. "Усё ў парадку." Ён узяў рацыю і ўстаў. "Цяпер, калі вы мяне прабачце".
  
  
  Ён павярнуўся і выйшаў з купэ, накіроўваючыся да спальных вагонаў. Я павярнуўся да Ўршулі: "Ну?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна.
  
  
  Жанчына праз праход спыніла вязанне і з непадробнай цікавасцю слухала нашу размову.
  
  
  "Такіх рук не так шмат", - сказаў я.
  
  
  «Не», - прызнала Ўршуля. "Не шмат."
  
  
  Я стаяў. "Я хутка вярнуся".
  
  
  Я хутка рушыў па калідоры дзённага трэнера ў тым напрамку, куды пайшоў мужчына. Я дагнаў яго, калі ён заязджаў у Voiture 5, машыну, у якой спынілася жанчына з Topcon. Я стаяў у канцы машыны, пакуль ён ішоў. Затым я нырнуў за вугал калідора. Праз імгненне я пачуў, як зачыніліся дзверы. Ён увайшоў у купэ 6.
  
  
  Пакуль я стаяў там, я прыняў рашэнне. Мой наступны ход супраць Topcon будзе менш тонкім. Прыйдзецца пайсці да Евы Шміт і спытаць яе, дзе схавана выкрадзеная прылада. Цяпер быў самы зручны час. Я пастукаў у дзверы 4-го купэ, але адказу не было. Я паспрабаваў яшчэ раз, але ўсярэдзіне ўсё было ціха. Трэба будзе паспрабаваць пазней.
  
  
  Калі я вярнуўся ва Ўршулю, жанчына ўсё яшчэ была зь ёй, абмяркоўваючы перавагі чыгуначных падарожжаў у параўнаньні з авіякампаніямі. Уршуля ўзрадавалася, убачыўшы мяне. "Давай прагуляемся", - сказаў я. "На платформах прыемна".
  
  
  "Не забудзьцеся паесці ў Венецыі", - сказала жанчына.
  
  
  "Не забудзем", - сказаў я ёй.
  
  
  Калі мы выйшлі ў калідор, я сказаў: "Давай, пойдзем у маё купэ".
  
  
  Яна паглядзела на мяне. "Выдатна."
  
  
  Калі мы дабраліся да майго купэ, якое было ў трох хвілінах ад купэ Ўршулі ў той самай машыне, я зьняў куртку для зручнасьці, і Ўршуля ўтаропілася на вялікі Люгер у кабуры. Затым яна адкінула свае думкі.
  
  
  Яна асцярожна села на край майго двух'яруснага ложка, а я наліў кожнаму з нас бурбон. Яна ўзяла свой з лёгкай усмешкай. «Перш чым вы мяне напаіце, скажыце мне - вы знайшлі чалавека з радыё?»
  
  
  "Ён у наступным вагоне", - сказаў я. "Купе 6. Як вы думаеце, вы знайшлі Мясніка?"
  
  
  "Я не бачыла шнара", - сказала яна.
  
  
  "Не. Але яго целасклад падыходзіць, і яго ўзрост таксама".
  
  
  "Я не ведаю, проста не ведаю", - павольна сказала яна. "У мяне такое пачуццё, што гэта Рыхтэр, але я не хачу арыштоўваць не таго чалавека".
  
  
  "Тады ў вас ёсць толькі адна альтэрнатыва", - сказаў я. "Ты збіраешся
  
  
  паспрабаваць знайсці ў яго асабістых рэчах што-небудзь, што зробіць вашу ідэнтыфікацыю больш пазітыўнай”.
  
  
  "Так, вы маеце рацыю", - пагадзілася яна. "Я павінен паспрабаваць патрапіць у яго купэ".
  
  
  Я ўздыхнуў. «Паслухайце, я ў гэтым разбіраюся. Дазвольце мне абшукаць яго купэ».
  
  
  "Ты б не ведаў, што шукаць, Нік".
  
  
  Я крыху падумаў. "Добра, пойдзем разам".
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Так лепш. Вы не можаце цалкам пагрузіцца ў хваляванне».
  
  
  Я зрабіў глыток бурбона. «Мы не можам ісці зараз», - сказаў я ёй, абдымаючы яе за стан. «Рыхтэр, ці хто б ён ні быў, толькі што вярнуўся ў купэ. Ён прабудзе там нейкі час. Нам давядзецца яго перачакаць».
  
  
  Блакітныя вочы паглядзелі на мяне, і яна зрабіла глыток бурбона. Я ўзяў кубак з яе рук і адклаў у бок. Я сеў на край ложка і прыцягнуў яе да сябе. Затым я доўга пацалаваў яе ў вусны, і яна адказала. Я пацалаваў яе шыю пад светлыя валасы, і ў яе вырвалася дыханне. "Паслабся", - сказаў я.
  
  
  Да таго часу, калі скончыўся наступны пацалунак, яна вырашыла аддацца мне. Я падняў яе на ногі, і мы пачалі распранацца, не кажучы ні слова. Неўзабаве мы апынуліся на ложку, нашы целы напружыліся. З яе горла вырываліся прыемныя ціхія гукі. Яе плоць была гарачай на мае дакрананні.
  
  
  Я правёў рукамі па яе грудзях. Вочы Ўршулі былі заплюшчаныя. Я бачыў, як бліснулі яе белыя зубы. Яна застагнала і абняла мяне правай рукой за шыю. Я адчуў яе дрыготку і пачуў яе ўздых, а затым яна ўпала, усмешка гуляла ў кутках яе рота.
  
  
  Колы цягніка грукаталі пад намі, і вагон плаўна рухаўся. Гэта быў цудоўны момант, і ніводзін з нас не хацеў перарываць яго словамі.
  
  
  Нарэшце Уршуля дакранулася да маёй шчакі. "Гэта было выдатна, Нік".
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй у адказ. Гэта лепш, чым вязанне ў купэ .
  
  
  Калі мы апрануліся, я прыадчыніў запавесу на акне. Мы траплялі ў багністую мясцовасць недалёка ад Венецыі.
  
  
  “Цяпер, што тычыцца таго купэ, мы зьбіраліся абшукаць…” – сказала Ўршуля.
  
  
  "Дазвольце мне праверыць вашага мужчыну і паглядзець, ці там ён яшчэ".
  
  
  Я выслізнуў у калідор і рушыў па ім у купэ, якое займаў мужчына з рацыяй.
  
  
  Ён адчыніў дзверы, калі я падышоў да яе, і на імгненне мы паглядзелі адзін аднаму ў вочы. Я працягнуў ісці і прайшоў міма яго да канца вагона. Затым я павярнуўся і зрабіў выгляд, што бегла азіраюся назад. Мужчына ўсё яшчэ стаяў у дзвярах і назіраў за мной.
  
  
  Нашы вочы зноўку сустрэліся. Яго погляд быў жорсткім, выклікалым. Затым ён вярнуўся ў купэ і зачыніў дзверы.
  
  
  Ператрус, які я прапанаваў Уршулі, зараз выключаны. Больш за тое, гэты чалавек здаваўся мне падазроным. Калі ён аказаўся Гансам Рыхтэрам, гэтае падазрэнне было зразумела. Каб пазбегнуць палону так доўга, як гэта рабіў Рыхтэр, мужчына павінен быў быць звышасцярожным, увесь час пільным, недаверлівым да ўсіх. Верагодна, ён спаў з пісталетам у руцэ.
  
  
  "Вядома, гэта быў Рыхтэр", - падумаў я. Уршуля павінна была ўпэўніцца, што гэта праца. Ёй спатрэбяцца доказы ягонай сапраўднай асобы, каб арыштаваць яго. Але для ўсіх практычных мэт я меркаваў, што ён быў мясніком Бялграда. Гэтая дэфармаваная костка і насцярожаныя паводзіны мужчыны пераканалі мяне.
  
  
  Калі я стаяў у канцы машыны, з'явілася Ева Шміт, нагадаўшы мне, што ў мяне ёсць уласная праца, і што яна, падобна, з'яўляецца ключом да яе.
  
  
  Жанчына прайшла міма мяне, і я ўлавіў водар яе духаў, які быў вельмі жаноцкім. Я глядзеў на яе ногі, калі яна ішла па калідоры. «Нядрэнна, - падумаў я.
  
  
  Спыніўшыся каля дзвярэй свайго купэ, яна паглядзела на мяне тым жа ацэньваючым позіркам, што і ў першы раз, калі я яе ўбачыў. Затым яна адамкнула дзверы і ўвайшла.
  
  
  Я вярнуўся да Ўршулі і сказаў, што чалавек, якога я лічыў Рыхтэрам, усё яшчэ знаходзіцца ў ягоным купэ. «Пастарайцеся сачыць за яго дзвярыма. Мне трэба заняцца ўласнай невялікай справай», - сказаў я, правяраючы «Люгер».
  
  
  "Што за бізнэс, Нік?"
  
  
  "Некаторыя людзі называюць гэта перакананнем".
  
  
  Я пастукаў у дзверы Евы Шміт, і яна імгненна адчыніла яе. Яна выглядала здзіўленай. "Што ты хочаш?" - спытала яна з нямецкім акцэнтам.
  
  
  "Вас", - сказаў я ёй. Я адштурхнуў яе і хутка зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Жанчына насцярожана паглядзела на мяне, але яна дакладна не была на мяжы панікі. "Ёсць лепшыя спосабы пазнаёміцца", - сказала яна.
  
  
  "Гэта больш падобна на дзелавы званок, Ева".
  
  
  «Калі вы паліцыянт, мне няма чаго хаваць. Калі вы злодзей, у мяне мала што варта красці».
  
  
  «Толькі электронная прылада, якая хацела б мець вялікую колькасць урадаў», - адказаў я. "Давайце яго сюды.
  
  
  Я ведаю, што вы агент Topcon. "
  
  
  "Што такое агент Topcon?"
  
  
  “Я таксама ведаю, што вы размаўлялі з агентам КДБ. Вы спадзеяцеся прадаць прыладу Савецкаму Саюзу».
  
  
  "Што за агент КДБ?" яна сказала. Яна пачынала гучаць як грамафонная кружэлка.
  
  
  Я зразумеў, што мне трэба пераканаць яе, што я ведаю, пра што гавару. Я сказаў: «Я слухаў адну з вашых размоваў з рускай. Яго клічуць Лубянка. У нашых файлах ёсць яго фатаграфія».
  
  
  Яе вочы звузіліся. "А вы хто, ЦРУ?"
  
  
  "Я знаходжуся на іх працы".
  
  
  «Дапусцім, я спрабую нешта прадаць рускім. Як вы прапаноўвалі мяне спыніць?»
  
  
  «Што ж, ёсьць адзін просты спосаб. Я магу забіць цябе».
  
  
  Ева Шміт не здрыганулася. «Не ў перапоўненым цягніку, ты не можаш. Вы блефуеце».
  
  
  Я паварушыў рукой, і шпілька ўвайшла мне ў руку. «Як вы моцна памыляецеся. Я ўжо забіў аднаго чалавека ў гэтым цягніку. Я лёгка магу зрабіць гэта з двума».
  
  
  Яе твар пабляднеў, і яе вочы нервова кінуліся да бліскучага ляза нажа. "Манітара няма ў гэтым адсеку".
  
  
  "Дзе гэта знаходзіцца?"
  
  
  “Я не магу вам гэтага сказаць. Калі б я сказала, мае людзі забілі б мяне».
  
  
  Мая рука кінулася да яе. Адным хуткім рухам я адрэзаў гузік на яе сукенку, яна ўпала на падлогу і скацілася.
  
  
  "З такім жа поспехам гэта магло быць тваё горла, Ева".
  
  
  Яна ціхенька ахнула. Яе вочы ішлі за кнопкай. «У мяне няма прылады. Я вяду перамовы толькі з расейцамі».
  
  
  «Бос Topcon знаходзіцца ў цягніку, ці не так? Вы пасярэднік, перадаеце яму прапановы КДБ».
  
  
  «Проста засцярога. Вы ведаеце, як гэта бывае. Больш няма нікога, каму можна давяраць». Судзячы па ўсім, у Евы Шміт было абыякавае пачуццё гумару.
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй і прыхінуўся да дзвярэй купэ. «Калі КДБ усталюе правільную цану, ваш бос выйдзе з-пад прыкрыцця і перадасць манітор. Гэта такі план?»
  
  
  «Вы не перашкодзіце яму выканаць гэта. Ніхто ніколі яго не спыняў».
  
  
  "Я спецыялізуюся на пачаткоўцах", - сказаў я ёй.
  
  
  Затым нехта ў калідоры павярнуў ручку і моцна штурхнуў дзверы, збіўшы мне раўнавагу.
  
  
  Ева Шміт адрэагавала так, як быццам яна чакала гэтай магчымасці. Яна стукнула нагой, і яе пятка ўчапіла мяне за галёнку. Усадзіўшы плячо мне ў грудзі, яна схапіла мяне абедзвюма рукамі за запясце і паклала маю руку сабе на калена.
  
  
  Жанчына атрымала ўрокі ў эксперта. Яна б зламала мне руку, калі б я не рушыў разам з ёй, пазбавіўшы яе рычага ўздзеяння, неабходнага для кампенсацыі маёй праўзыходнай сілы. Я абняў яе за шыю вольнай рукой і так моцна тузануў яе за галаву, што яна хмыкнула, як быццам яе стукнулі.
  
  
  Я падняў штылет і дакрануўся ім да яе горла, а затым разгарнуўся так, каб глядзець на дзверы.
  
  
  Там нікога не было.
  
  
  «Дзвінься яшчэ раз, - сказаў я Еве, - і гэтая паездка для цябе скончана».
  
  
  Яна перастала супраціўляцца. Я назіраў, як дзверы купэ, якія цяпер былі прыадчынены, злёгку дрыжала ад руху цягніка.
  
  
  Пацягнуўшы жанчыну за сабой, я праверыў калідор. Меркаваны калега Евы знік.
  
  
  "Вы чакалі кампанію. Хто гэта быў?" Я спытаўся ў яе.
  
  
  «Руская. Ты яго напалохаў».
  
  
  Я зачыніў дзверы. "У мяне падазрэнне, што вы хлусіце, і я проста прапусціў сустрэчу з кіраўніком Topcon".
  
  
  «Калі так, дык табе пашанцавала. Ён бы цябе забіў».
  
  
  Гэта быў другі раз, калі яна сказала мне, наколькі бязгрэшным быў загадкавы мужчына. Або ён выклікаў у калег захапленне, або Ева асабіста цікавілася ім. Я ўспомніў тое, што сказаў кітайскі агент, калі выхваляўся. Ён сказаў, што Ева не была кіраўніком Topcon, але яна дакладна не была проста яшчэ адным наймітам.
  
  
  «Раскажы мне пра свайго хлопца, Еву. Пачні з яго імя».
  
  
  «Ты душыш мяне. Я ледзь магу казаць».
  
  
  Я крыху прыслабіў хватку, і яна адплаціла мне за паслугу. Яна ўпілася зубамі ў маю руку.
  
  
  Ёсць некалькі рэчаў, супраць якіх вы не можаце выстаяць. Адзін з іх - глыбокі ўкус вострых зубоў, а ў Евы, здавалася, былі самыя вострыя.
  
  
  Я вылаяўся і адпусціў яе.
  
  
  Жанчына адскочыла ад мяне і скокнула за вязальным чамаданам, які, як я бачыў, яна несла ў дзённым трэнеры. Яна адкінула верх, зазірнуўшы ўнутр.
  
  
  Я ўдарыў яе па поясе. Мы паваліліся на ложак. Ева штурхнула мяне і трапіла ў вочы. Мы скаціліся на падлогу, і яе калена стукнула і патрапіла ў мэту. Я адчуў ванітны боль.
  
  
  "Чорт", - сказаў я. Вось і ўсё. Маё цярпенне скончылася. Я ўдарыў яе моцна сваёй галавой
  
  
  
  і яе галава стукнулася аб падлогу. Я зноў ударыў яе рукой, і яна закрычала, калі з кутка яе вусны пацякла кроў.
  
  
  Я асядлаў яе, прыціснуўшы яе голыя сцягна да маёй спіне. Яе сукенка было разарванае ў барацьбе, і я мог бачыць частку адных грудзей. Чамусьці яна выглядала сэксуальней, чым раней, але я быў не ў настроі для сяброўскіх гульняў.
  
  
  Ева паднесла руку да вуснаў і паглядзела на яго. "Доннерветэр!" яна плюнула. Але ў яе вачах быў моцны страх.
  
  
  «Калі табе прыйшла ў галаву думка, што я не заб'ю цябе, таму што ты жанчына, выкінь яе з галавы».
  
  
  Я трымаў Х'юга перад яе спалоханымі вачыма, затым слізгануў лязом ёй пад падбародак. «Я болей не буду пагражаць табе. Я проста зраблю гэта».
  
  
  «Яго клічуць Хорст Блюхер. Я больш не скажу вам, нават калі гэта будзе азначаць маё жыццё. Я не здраджу яго. Але калі вы хочаце зрабіць стаўку супраць рускай за прыладу, я перадам слова Хорсту».
  
  
  Я падумаў аб гэтым на імгненне. У мяне не было паўнамоцтваў плаціць наяўнымі, каб вярнуць прыладу, але Ева, відавочна, мела гэта на ўвазе, калі сказала, што аддасць сваё жыццё, каб абараніць свайго боса.
  
  
  Я пацягнуўся да вязальнага футарала, улез у яго і выцягнуў «Берэту». Я засунуў пісталет у кішэню проста для страхоўкі.
  
  
  "У вас з гэтым Хорстам павінна быць вельмі ўтульна".
  
  
  «Ён геній. Я ім вельмі захапляюся».
  
  
  "І яшчэ крыху, іду ў заклад"
  
  
  Ева дакранулася да губы, якую я парэзаў ударам злева. «Так, мы каханкі. Гэта адна з прычын, з якой я б памерла за яго».
  
  
  «Мой урад можа быць гатовы зрабіць прапанову вярнуць манітор. Перадайце паведамленне свайму чалавеку».
  
  
  "Я пагляджу, што ён скажа".
  
  
  "Калі я даведаюся?"
  
  
  "Я мяркую, што да вечара ў мяне будзе адказ".
  
  
  Я злез з яе, яна села і цяжка прытулілася да краю ложка. Я адчуваў, што ў Хорста мала шанцаў праглынуць прынаду і выйсці на адкрытую прастору. Але я рабіў далёкі план, спадзеючыся, што Ева прывядзе мяне да яго.
  
  
  Звонку ў калідоры я падумаў, ці не памыліўся я. Была верагоднасць, што Еве атрымаецца звязацца з Хорстам без майго ведама, і ён проста меў намер забіць мяне. Тады ў мяне за скальпам будзе і вялікая гармата Топкона, і кітайскі забойца. Я не знаходзіў такую ​​перспектыву прывабнай.
  
  
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  
  Уршулі больш не было.
  
  
  Я пакінуў яе назіраць за дзвярыма чалавека, якога, як мы падазравалі, быў Ганс Рыхтэр, нацысцкі ваенны злачынец па імені Мяснік. Яе не было ў канцы вагона, дзе я бачыў яе ў апошні раз, і яе не было ні ў сваім купэ, ні ў маім.
  
  
  Я падумаў, што такая мэтанакіраваная дзяўчына, як Уршуля, не пакінула б сваю пасаду без уважлівай прычыны. Напэўна, яна ўбачыла, як мужчына выйшаў з купэ, і вырашыла рушыць услед за ім.
  
  
  Спыніўшыся перад дзвярыма мужчыны, я пастукаў. Я не атрымаў адказу. Я паглядзеў па калідоры. У машыну ўвайшоў падарожнік і з усмешкай на твары рушыў да мяне. Дзе я яго раней бачыў? Потым успомніў. Раней у дарозе ён сядзеў у машыне таго ж дня, што і Ева Шміт і чалавек, якога мы лічылі Рыхтэрам.
  
  
  Ён весела прывітаў мяне. "Як прасоўваецца паездка?" Калі я сказаў яму, што ўсё ідзе добра, ён кіўнуў і таварыскім жэстам ляпнуў мяне па плячы, а затым рушыў далей.
  
  
  Я памарудзіў, чакаючы, калі ён схаваецца з-пад увагі. Я ішоў у купэ, пакуль нікога не было, і рабіў ператрус, які хацела Ўршуля. Чым раней яна ўладзіць свой бізнэс, тым хутчэй я перастану адчуваць адказнасць за яе.
  
  
  Вясёлы незнаёмец спыніўся. Ён павярнуўся. "Можна я задам табе пытанне?"
  
  
  "Так."
  
  
  Ён прыбраў руку, якая была ў кішэні пінжака. "Вы б паверылі мне, калі б я сказаў, што трымаю рэвальвер?"
  
  
  "Я не ведаю, чаму ты зманіў мне аб такіх рэчах". Я быў уражаны яго акцёрскімі здольнасцямі. Ён выглядаў як вясёлы турыст. Ён нават насіў фотаапарат на рамяні на шыі.
  
  
  «Я збіраюся адвесці вас да таго, хто захоча паразмаўляць з вамі. Гэта ўсё, што мы хочам, - невялікая размова», - сказаў ён.
  
  
  "Тады пісталет не патрэбен".
  
  
  «Магчыма, не, але я аддаю перавагу быць асцярожным. Я пайду на невялікую адлегласць ззаду цябе. Досыць блізка, каб страляць, але нядосыць блізка, каб ты мог скокнуць на мяне. Калі ты будзеш паводзіць сябе прыстойна, мы выдатна зладзім».
  
  
  "Я стараюся ладзіць з усімі", - сказаў я. "Куды мы ідзем?"
  
  
  «Проста павярніся і пачні ісці. Я скажу табе, калі спыніцца».
  
  
  Я паводзіў сябе прыстойна і выконваў загады. Мне было цікава даведацца, хто паслаў яго за мною.
  
  
  “Добра. Стой», - сказаў ён, калі мы ўвайшлі суседні вагон.
  
  
  Я зрабіў паўзу азіраючыся назад.
  
  
  
  Мы былі побач з побач прыватных купэ. Я чуў, як вясёлы мужчына павярнуў ключ у замку.
  
  
  "Цяпер вы можаце разгарнуцца і ўвайсці ўнутр", - сказаў ён.
  
  
  Я выконваў загады, пакуль не патрапіў у купэ. Потым я ўбачыў Уршулю і страціў розум.
  
  
  Дзяўчына ляжала на ложку. Яна была цалкам аголенай. З яе знялі адзенне і раскідалі па купэ. Яна дыхала, але была нерухомая.
  
  
  Не зважаючы на пісталет, я павярнуўся да свайго выкрадальніка. Я скокнуў за ім. Мае рукі стуліліся на яго горле. Я ўдарыў яго аб сценку купэ, прыдушыўшы. "Што ты з ёй зрабіў?"
  
  
  Затым дзверы ззаду мяне адчыніліся. Я чуў, але своечасова не павярнуўся. Свінцовы кастэт стукнуў мяне за вуха і паваліў на падлогу.
  
  
  Я паспрабаваў устаць, але не змог. Я адчуваў, як мае рукі цягнуцца за спіну. Затым хтосьці звязаў мае запясці шаўковым шнуром, з лёгкасцю нацягваючы повязі.
  
  
  Яго рука пляснула мяне па плячы. Мужчына, які асядлаў мяне, каб завязаць шнур, сказаў: «Не турбуйцеся аб дзяўчыне. Яе толькі высеклі».
  
  
  Я пазнаў у гэтым голасе вясёлага турыста.
  
  
  Мой затуманены зрок пачаў праясняцца. Я ўбачыў ногі іншага чалавека, які стаяў каля дзвярэй. На ім былі дарагія чорныя скураныя туфлі. Відавочна, ён быў тым, хто мяне падкалоў. "Даведайся, хто ён", - сказаў ён містэру Вясёламу.
  
  
  Затым ён выйшаў за дзверы, перш чым я паспеў зірнуць на яго твар.
  
  
  Калі дзверы за мужчынам у чорных туфлях зачыніліся, містэр Вясёлы перавярнуў мяне. Ён усё яшчэ ззяў, як старшыня прывітальнага камітэта. "Як я ўжо сказаў, цябе не заб'юць, калі ты будзеш паводзіць сябе прыстойна".
  
  
  "А што наконт дзяўчыны?"
  
  
  «Я разумею вашу турботу. Яна прыгожая. Але мы мусілі высветліць, хто яна. Таму я высек яе, зняў з яе вопратку і агледзеў яе».
  
  
  "Як шмат ты даведаўся?"
  
  
  «Яе арганізацыя выдае сваім агентам пасведчанні асобы. Натуральна, яна мела яго пры сабе».
  
  
  У гэтым заключалася праблема сувязі з таемным палітычным агенцтвам Уршулі. Яны прытрымліваліся ўсіх бюракратычных звычак, якія маглі быць небяспечнымі для аператыўніка на месцах.
  
  
  "У вас таксама ёсць пасведчанне асобы?" спытаў вясёлы мужчына.
  
  
  "Не я сказаў.
  
  
  Я спадзяваўся, што калі прымушу яго казаць дастаткова доўга, я змагу паставіць яго ў межах дасяжнасці ўмела нанесенага ўдару. Тады я мог бы пачаць зусім новую гульню з мячом са сваёй падачай.
  
  
  «Вы двое разам блукалі па цягніку, спрабавалі дзверы, зазіралі ў купэ іншых людзей. Калі вы не працуеце як партнёры, як вы гэта растлумачыце?»
  
  
  "Чорт, - сказаў я, - ты нічога не можаш прыдумаць для сябе?"
  
  
  «Не, я гультаяваты». Ён выцягнуў з кішэні яшчэ адзін кавалак шнура. "Я зраблю так, каб табе было цяжка перасоўвацца". Ён спрытна абвіў мае шчыкалаткі вяроўкай, імкнучыся не заспець яго знянацку. У мяне не было шанцаў на ўдалы ўдар.
  
  
  У калідоры мужчына выявіў такую ​​ўжо асцярожнасць, несумненна, народжаную досведам. Кім бы ён ні быў, ён ведаў правілы гульні.
  
  
  Акцэнт містэра Вясёлага быў нямецкім, як і ў Евы Шміт. Як і Ўршуля, калі ўжо на тое пайшло. Гэта не было ключом да разгадкі яго прыналежнасці да якой-небудзь арганізацыі. У шпіёнскім бізнэсе бакі даволі часта мяняюцца, прафесіяналы ўсіх нацыянальнасцяў былі даступныя для найму любому кліенту, і тое, што здавалася відавочным, часта аказвалася ілжывым.
  
  
  Напрыклад, памагаты Шэн Цзы быў такім жа кітайцам, як Фрэнк Сінатра.
  
  
  Наколькі я ведаў, містэр Вясёлы мог працаваць на каго заўгодна, ад Topcon да ўсходненямецкай выведкі. Ён таксама мог быць сябрам Ганса Рыхтэра, чалавека, якога Ўршуля мусіла затрымаць.
  
  
  Я мог толькі быць упэўнены, што ён не працаваў на AX па зусім ясных прычынах ці на Пекін. Калі б яго нанялі кітайскія камуністы, Шэн Цзы прысутнічаў бы, а я, верагодна, ужо быў бы мёртвы.
  
  
  Ён выпусціў мае ногі, а затым злёгку тузануў імі, каб праверыць сілу сваёй працы. Задаволены, ён выпрастаўся. «Цяпер, калі нам зручна, мы можам паразмаўляць. Раскажы мне ўсё пра сябе».
  
  
  “З самага пачатку? Ну, я нарадзіўся ў Злучаных Штатах Амерыкі…»
  
  
  "Ты занадта шмат жартуеш", - папярэдзіў ён мяне.
  
  
  Ён падышоў да ложка і паглядзеў на аголеную Ўршулю, якая была зьвязаная па руках і нагах той жа вяроўкай, што і мяне. Ён зірнуў уверх, каб пераканацца, што я назіраю за кожным яго рухам, затым наўмысна пстрыкнуў пазногцем па адным з саскоў дзяўчыны, якая знаходзіцца без прытомнасці.
  
  
  “Я не буду спрабаваць выбіваць з цябе адказы. Гэта было б надта складана. Калі ты не скажаш мне, хто ты, я папрацую над дзяўчынай».
  
  
  Я не мог зразумець, што я атрымаў, утойваючы інфармацыю. «Я атрымліваю замовы ад арганізацыі пад назвай AX. Мяне клічуць Нік Картэр».
  
  
  «Ваша імя і назва вашай арганізацыі мне знаёмыя. Але я не разумею, чаму вы і дзяўчына працуеце разам».
  
  
  "Можа, вы не паверыце, але мы проста старыя сябры, якія ехалі адным цягніком".
  
  
  «Дзяўчына высочвае былых нацыстаў. Вы таксама палюеце на былога нацыста?»
  
  
  "Не зусім. Але калі я натыкнуся на аднаго, я дакладна не буду цалаваць яго ў абедзве шчакі».
  
  
  «Я б не падумаў, містэр Картэр. У любым выпадку, я павінен ісці». Ён зірнуў на гадзіннік і хутка падышоў да дзвярэй. «Атрымлівай асалоду ад рэшткай паездкі».
  
  
  Я глядзеў, як зачыніліся дзверы, і пачуў пстрычку замка. Потым купэ сціхла. Я агледзелася. Не было ні багажу, ні адзення, якія паказваюць на тое, што апартаменты былі занятыя пасажырам. Можа, у містэра Вясёлага быў адмычка, і ён абраў пустое спальнае месца, каб трымаць нас у палоне.
  
  
  Я быў здзіўлены, што ён задаў свае пытанні і пакінуў нас цэлымі. Але я не збіраўся скардзіцца. Мая праблема заключалася ў тым, каб выцягнуць нас адсюль.
  
  
  "Уршуля", - сказаў я. «Прачніся, Уршуля».
  
  
  Дзяўчына не рушыла з месца. Я пракралася да ложка, прасоўваючыся павольна і нязграбна. Затым я стаў на калені і зноў загаварыў з Уршуляй. Яе вейкі злёгку ўздрыгнулі.
  
  
  Гэта была прыгожая карціна, свежая і вабная. Я нахіліўся і крануў мовай яе соску. Гэта быў адзін са спосабаў абудзіць яе.
  
  
  Уршуля інстынктыўна ўсьміхнулася. Потым яна паварушылася на ложку. Яе вочы расхінуліся. "Нік!"
  
  
  "Сюрпрыз", - сказаў я.
  
  
  Я зноў пакратаў сасок. Я ненавідзеў спыняцца.
  
  
  "Цяпер не час для гэтага", - папракнула яна мяне. "Як ты сюды патрапіў?"
  
  
  «Мяне прывёў каржакаваты мужчына. Вясёлы хлопец з фотаапаратам на шыі. Як вы думаеце?"
  
  
  «Я назірала за купэ ў Voiture 5, пакуль вы займаліся сваімі справамі, чым бы гэта ні было. Мужчына выйшаў. Як звычайна, несучы сваю праклятую рацыю. Ён так спяшаўся, што я быў упэўнены, што ён збіраецца кагосьці сустрэць. Я вырашыў прасачыць за тым, што ён лічыў такім важным. Напэўна, ён заўважыў мяне. Ён правёў мяне праз агульны вагон, дзе сядзеў гэты вясёлы хлопец з камерай. Яны, мусіць, абмяняліся сігналамі ў нейкім чынам. Двое з іх прывабілі мяне ў пастку на платформе. Я была вымушана прыйсці сюды. Затым мяне ўдарылі за вуха”.
  
  
  «Я бачу там цудоўнае гусінае яйка, але ты ўсё роўна ў добрай форме».
  
  
  Уршуля крыху пачырванела. "Вы паставілі мяне ў нявыгаднае становішча".
  
  
  "Хацеў бы я знайсці спосаб зарабіць на гэтым".
  
  
  "Пастарайцеся засяродзіцца на справах. Што нам рабіць далей?"
  
  
  "Я што-небудзь прыдумаю", - запэўніў я яе.
  
  
  Я ўжо думаў аб падзеях дня. Нешта не ўстала на месца, і мяне ятрыла, што я не магу гэта зразумець.
  
  
  Я паспрабаваў размясціць зробленыя высновы ў лагічным парадку. Чалавек з радыё быў Рыхтэрам, беглым нацыстам Уршулі. У яго была дэфармаваная костка, як у Рыхтэра, і ён паводзіў сябе як чалавек, які звыкся да ўцёкаў. Пасьля таго як ён даведаўся Ўршулю, было цалкам натуральна, што ён паспрабуе даведацца, хто я. Ён бачыў мяне з нямецкай дзяўчынай.
  
  
  Рыхтэр ударыў мяне, пакуль я змагаўся з яго саўдзельнікам, містэрам Вясёлым. Ён быў тым чалавекам, які сказаў містэру Вясёламу вызначыць маю асобу. Але чаму такі асцярожны чалавек, як Рыхтэр, пакінуў вырашаць пытанне свайму таварышу? У такім выпадку, чаму Рыхтэр падарожнічаў з таварышам, які, здавалася, быў дасведчаным агентам? Можа быць, гер Рыхтэр таксама быў у шпіёнскім бізнэсе.
  
  
  «Падыдзі, Уршуля, і вызвалі мне месца. Я збіраюся легчы з табой на ложак», - сказаў я.
  
  
  "Нік!" - аблаяла яна. "Не цяпер."
  
  
  «Ты няправільна зразумеў, дзетка. Я збіраюся легчы на ложак, каб паспрабаваць развязаць табе рукі».
  
  
  Мы селі спіной да спіны, і я заняўся тугімі вузламі на вяроўках, якія звязвалі яе. Задача была настолькі складанай, што я праклінаў містэра Вясёлага паўтузіна разоў.
  
  
  «Нік, чаму яны знялі маё адзенне?»
  
  
  «Не толькі з-за выгляду, хоць ён і цудоўны. Містэр Вясёлы хацеў абшукаць вашу адзежу».
  
  
  «Што-небудзь здарылася, пакуль мяне накаўтавалі?»
  
  
  "Нічога падобнага, што б ты не выпусціў", - усміхнуўся я.
  
  
  Калі я развязваў вузел, мае рукі час ад часу дакраналіся да аголенай спіны і ягадзіц Уршулі. "У гэтай працы ёсць некаторыя дадатковыя перавагі", - сказаў я ёй.
  
  
  "Яны знайшлі што-небудзь, калі шукалі мяне, Нік?"
  
  
  «Ваша пасведчанне асобы. Рыхтэр ведае, хто вы».
  
  
  У гэты момант я ўбачыў фотаапарат містэра Вясёлага. Ён
  
  
  
  
  пакінуў яго ў купэ.
  
  
  "Што здарылася?" - спытала Ўршуля.
  
  
  "Ён пакінуў сваю камеру".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што ён можа вярнуцца за гэтым?"
  
  
  "Не ў гэтым жыцці", - сказаў я. "Чалавек, які так асцярожны, не забывае нешта накшталт фотаапарата".
  
  
  Не, калі толькі ён не збіраўся забыцца пра гэта.
  
  
  Я ўстаў з ложка і ўпаў на падлогу. Я падкаціўся да камеры, бо гэта быў самы хуткі спосаб дабрацца туды.
  
  
  "Урсула, устаньце з ложка, устаньце спіной да акна і падніміце яго". Я сказаў.
  
  
  У яе хапіла розуму. Па маім тоне голасу яна ведала, што не варта губляць час дарма. Я чуў, як яе босыя ногі стукнуліся аб падлогу.
  
  
  Я ляжаў на жываце і разглядаў камеру з блізкай адлегласці. Калі б я меў рацыю, я рызыкаваў атрымаць стрэл прама ў твар, але з гэтым нічога не зрабіць.
  
  
  «Я не бачу ніякай прылады адліку часу і не чую цікання, але я думаю, што ўсярэдзіне ёсць выбухная прылада».
  
  
  "Гэты чалавек пакінуў яго наўмысна?" - сказала Ўршуля. Цяпер яна была ля акна.
  
  
  «Даведаўшыся, хто ты, чаму Ганс Рыхтэр павінен пакідаць цябе ў жывых? Мяркуецца, што гэты адсек стане нашай магілай, дзетка».
  
  
  Я чуў цяжкае дыханьне Ўршулі. Яна хапалася за акно, тузаючы яго.
  
  
  "Г-н Вясёлы паглядзеў на свой гадзіннік перад тым, як сысці ад нас. Я павінен выказаць здагадку, што ён актываваў таймер, націснуўшы на рычаг на камеры. Я магу выключыць яго, калі вазьму камеру, але я рызыкну ".
  
  
  Я павярнуўся да камеры спіной і схапіў яе абедзвюма рукамі. Я спацеў. Я не сказаў Уршулі, але я падумаў, што калі выбухоўка спрацуе, калі я перамяшчаю камеру, прынамсі маё цела абароніць частку выбуху і, магчыма, выратуе яе жыцьцё.
  
  
  "Адыдзі ад акна", - сказаў я ёй.
  
  
  Яна вымавіла маё імя мяккім голасам, затым рушыла, і я ўстаў.
  
  
  Ніякага выбуху.
  
  
  Я скокнуў да акна цягніка. Я не хацеў рызыкаваць, катаючыся па падлозе. Я павярнуўся спіной да акна, прыхінуўся да яго і перакінуў камеру звязанымі рукамі.
  
  
  Цягнік рушыў наперад, і я паглядзеў на Ўршулю, і мы ўсьміхнуліся адзін аднаму, і гэта падалося нашым палёгкай.
  
  
  Затым мы пачулі выбух уздоўж рэек. Гэта было падобна на выбухі ручной гранаты на другім баку ўзгорка.
  
  
  «Я рада, што вы ўбачылі гэтую камеру і зразумелі, што гэта такое», - сказала Уршуля.
  
  
  "Так, яшчэ некалькі хвілін, і мы б выбухнулі".
  
  
  «Мне вельмі шкада, Мік. Праз мяне тваё жыццё ў небяспецы. Рыхтэр зараз паспрабуе забіць нас абодвух».
  
  
  Уршуля бачыла толькі верхавіну айсбэргу. Ганс Рыхтэр і яго лейтэнант містэр Вясёлы складалі меншасць сярод забойцаў, якія ехалі ў гэтым цягніку.
  
  
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  
  Да таго часу, як Усходні экспрэс спыніўся ў Вэнэцыі, мне ўдалося вызваліць рукі Ўршулі. Яна пазбавілася ад вяровак вакол лодыжак і надзела пару асноўных прадметаў адзення, перш чым развязаць мяне.
  
  
  «Не саромейся», - паддражніла я яе. "Да цяперашняга часу я ведаю пра цябе ўсё".
  
  
  «Не, Нік. Ты ведаеш толькі, як я выглядаю. Мужчына ніколі не ведае пра жанчыну за ўсё».
  
  
  Мы выйшлі з купэ і змяшаліся з які выходзіць з цягніка натоўпам. Уршуля кінулася за бутэрбродамі, а я заняў пост, які дазваляў мне сачыць за асобамі, якія нешта значылі для нас дваіх.
  
  
  Я не бачыў Ханса Рыхтэра і ягонага напарніка, і я не заўважыў Шэн Цзы, агента кітайскіх камуністаў. Я мімаходам убачыў Еву Шміт. Як і Ўршуля, яна набірала бутэрброды.
  
  
  "Ева", - паклікала я, калі яна прайшла міма мяне і накіравалася назад да цягніка з пакетам ежы ў руцэ.
  
  
  Яна спынілася. "Ты дала мне час да сённяшняга вечара, памятаеш?"
  
  
  "Проста правяраю, вось і ўсё".
  
  
  "Я звяжыцеся з Хорстам і перадам ваша паведамленне аб цікавасці да манітора. Але я не ўступлю ў гэты кантакт, пакуль не буду ўпэўнены, што момант прыдатны. Іншымі словамі, я не збіраюся раскрываць яго асобу вам ці каму-небудзь яшчэ, хто можа назіраць за мной ".
  
  
  Затым яна пайшла разам з натоўпам, і я зьвярнуў сваю ўвагу на Ўршулю, якая падышла да мяне ззаду з нашымі бутэрбродамі.
  
  
  «Я думала, што ты спрабуеш знайсці іншага таварыша па гульнях, - сказала яна, - пакуль не пачула ўрывак з тваёй гутаркі. Хто такі Хорст?
  
  
  “Проста чалавек, якога я хачу сустрэць. Памятай аб Рыхтары, дзетка».
  
  
  Неўзабаве Усходні экспрэс выязджаў са станцыі ў тым напрамку, у якім прыйшоў. Каб зноў адправіцца на ўсход, цягнік павінен быў вярнуцца на мацярык праз дамбу. Сцямнела, калі «Экспрэс» нёсся па двухмільнай дарозе, і мы ўбачылі ззаду сябе асляпляльнае адлюстраванне жоўтых агнёў уздоўж берагавой лініі: віды Венецыі, якія ўздымаліся з марской чарноцця.
  
  
  
  Пасьля хуткай ежы Ўршуля сказала, што хоча яшчэ раз нанесьці ўдар па Гансе Рыхтары. Давайце паспрабуем яго купэ. Калі ён там, я арыштую яго. Калі не, мы абшукаем яго рэчы і высветлім, што ён задумаў».
  
  
  Рыхтара не было, і я не здзівіўся.
  
  
  «Да гэтага часу ён ведае, што яны нас не забілі. Павінен быў адбыцца выбух, якога не было».
  
  
  "Нік, ты думаеш, я яго страціла?"
  
  
  "Ён не выходзіў з цягніка ў Мілане", - заўважыў я.
  
  
  Я ўзламаў замак, і мы ўвайшлі ў купэ Мяснікоў.
  
  
  Я ўключыў верхняе святло. Багажу было два, і абодва ляжалі на падлозе, а не на стэлажах. Я ўзяў адзін чамадан, а Ўршуля пацягнулася да другога. Пасля таго, як мы выявілі замкі на чамаданах, мы іх асцярожна адкрылі.
  
  
  У сумцы, якую я абшукаў, не было нічога значнага, але там была насоўка, якая дакладна не належала чалавеку, у якога было радыё. У яго быў лёгкі пах духоў, які мне здаўся смутна знаёмым. Я зачыніў сумку і дапамог Уршулі паглядзець другую. Праз імгненне яна падняла ліст паперы.
  
  
  «Паглядзі на гэта, - сказала яна. "Ён плануе выйсці ў Бялградзе". Гэта быў яго білет на цягнік.
  
  
  Я хмыкнуў. "Гэта не дае вам шмат часу".
  
  
  Я зазірнуў у кут скрыні пад нейкія кашулі і знайшоў пару пачкаў еўрапейскіх цыгарэт. Яны здаваліся спецыяльнай сумессю. «Дарагі густ», - адзначыла я, паказваючы Ўршулі адну з пакункаў.
  
  
  Яна ўзяла ў мяне цыгарэты і паглядзела на пачак. «Ганс Рыхтэр паліў адмысловую марку бельгійскіх цыгарэт. Гэта тая марка».
  
  
  «Вам давядзецца паспрабаваць схапіць яго ў Бялградзе, калі ён выйдзе з цягніка».
  
  
  «Югаслаўскія ўлады абяцалі дапамагчы прыцягнуць Рыхтэра да адказнасці. Я папрашу іх сустрэць нас на вакзале з парай паліцыянтаў у цывільным».
  
  
  "Хіба вы не аддасце перавагу зрабіць арышт у адзіночку?" Я спытаў.
  
  
  "Ён павінен быць схоплены жывым", - сказала яна. «Калі я схоплю адна гэтую нацысцкую свінню, я баюся, што выб'ю яму мазгі».
  
  
  Склалі ўсё як было і выйшлі з купэ. Уршуля пайшла ў купэ, каб працягнуць час, пакуль я хадзіў па грукатлівым цягніку.
  
  
  Мы спыніліся ў Трыесце адразу пасля Венецыі. У дзевяць трыццаць мы павінны былі быць у Паджорэалі-дэль-Корса на югаслаўскай мяжы. Я вырашыў, што калі б Ева Шміт не звязалася са мной да таго часу, я б пачаў яе шукаць.
  
  
  Я вярнуўся ў сваё купэ ў надзеі, што Ева звяжацца са мной там. Я даў ёй ягоны нумар, калі яна паабяцала сказаць Хорсту Блюхеру, што я хачу ўдзельнічаць у таргах за спадарожнікавы манітор.
  
  
  Кампанія чакала мяне, але гэта была не Ева Шміт ці яе сябрук. Іван Лубянка, чэкіст, адкінуўся на маёй ложку, падпёршы левай рукой галаву. У правай руцэ ён трымаў рэвальвер Webley .455 Mark IV з глушыцелем.
  
  
  "Увайдзіце", - сказаў ён.
  
  
  Я зачыніў за сабой дзверы, думаючы, што мне трэба было быць больш асцярожным.
  
  
  Лубянка села на ложак. «Дык ты Нік Картэр. Ты не выглядаеш такім крутым».
  
  
  «Хто табе сказаў, што я круты? Я кіса».
  
  
  "Калі б я ведаў, што ты едзеш са мной у цягніку, Картэр, я б зайшоў пабачыцца з табой раней".
  
  
  Я хмыкнуў. «Калі б вы рабілі ўрокі, вы б пазналі мяне, калі ўбачылі б мяне ў вагоне-рэстаране. Я пазнаў вас».
  
  
  Ён глядзеў на мяне раздражнёна. "Вы, вядома, ведаеце, што я павінен забіць вас".
  
  
  Я згорбіўся. "Навошта турбавацца?" Я спытаў. "Вы, напэўна, усё роўна заб'яце мяне".
  
  
  "Я прыйшоў сюды не для таго, каб рабіць стаўкі", - сказаў ён катэгарычна з моцным акцэнтам. "Я прыйшоў сюды як адзіны пакупнік, і я хачу, каб так і засталося".
  
  
  "А як наконт кітайцаў?"
  
  
  "Я буду мець справу з адным канкурэнтам за раз", – мякка адказаў ён.
  
  
  «Калі вы гэта зробіце, у вас будуць целы па ўсім цягніку. Вы павінны падумаць пра гэта». Я не стаў спрабаваць выхапіць Х'юга, таму што ведаў, што Лубянка не дасць мне часу.
  
  
  "Я думаў пра гэта", - сказаў ён. Ён падняўся з ложка. Ён быў на пару дзюймаў ніжэй за мяне, і я бачыў, што яму гэта вельмі не падабалася. «Мы з табой ідзем да канца гэтага цягніка, Картэр. Мы ідзем вельмі асцярожна. Па дарозе я буду трымаць гэты пісталет у кішэні, але ён будзе накіраваны табе ў пазваночнік. Як ты ведаеш, стрэл у хрыбетнік вельмі балюча. Так што я спадзяюся, што вы ня зробіце нічога дурнога».
  
  
  "А што адбываецца ў канцы нашай добрай прагулкі разам?"
  
  
  "Не хвалюйцеся, гэта будзе вельмі хутка".
  
  
  "Як шчодра з вашага боку".
  
  
  «Калі ласка. Ты пойдзеш са мной зараз». Ён махнуў мне вялікай гарматай, і я
  
  
  зразумеў, што, калі гэтая штука стрэліць, у маіх грудзях будзе дзірка, дастаткова вялікая, каб мужчына мог у яе ўторкнуць кулак.
  
  
  Я павярнуўся і адчыніў дзверы, спадзеючыся, што ў калідоры нехта ёсць. Але нікога не было. Я ўвайшоў у калідор, а Лубянка рушыла ўслед за мной. Пісталет усё яшчэ трымаўся перад ім, але пакуль я глядзеў, ён сунуў яго ў кішэню курткі. Я мог бачыць, як рулю тырчала з-пад тканіны і была нацэлена на маю талію.
  
  
  Ён зачыніў дзверы купэ і кіўнуў мне, каб я пайшоў. Я павярнуўся і паволі рушыў наперад па калідоры. Цягнік грукатаў і разгойдваўся пад намі, але не настолькі, каб парушыць раўнавагу Лубянкі. Ён трымаўся паміж намі прыкладна тры крокі, так што я не мог лёгка дабрацца да яго.
  
  
  Мы падышлі да канца Voiture 7 і выехалі на платформы паміж ім і 5, дзе знаходзілася купэ Евы Шміт. Нам прыйшлося прайсці праз дзве пары дзвярэй. Праходзячы другі вагон, Лубянка ішоў адразу за мной, я зрабіў ход.
  
  
  Я рэзкім рухам зачыніў дзверы назад на Лубянку. Дзверы стукнулі яго і страціўшы раўнавагу, і ён упаў на падлогу платформы. Але рэвальвер ён не страціў. Ён стрэліў, калі ўпаў. Першая куля разбіла шкло ў дзверы, прайшла скрозь яе і ледзь не патрапіла ў маё плячо, упіўся ў драўляную ашалёўку ззаду мяне. Раздаўся другі стрэл, але ён нават не наблізіўся да мяне.
  
  
  Калі Лубянка накіравалася да платформы, я вырваў Вільгельміну. Мой стрэл патрапіў у металічную падлогу платформы побач з прысеўшым рускім, адрыкашэціўшы вакол яго, не закрануўшы яго.
  
  
  Лубянка зноў адкрыла агонь, выбіўшы дзвярны вушак, які я выкарыстаў для хованкі. Затым, калі я ныраў за дзверы, ён паспяшаўся назад праз дзверы іншага вагона. Я ўбачыў яго ў апошнюю хвіліну і здолеў выціснуць яшчэ два стрэлы з люгера. Адна куля патрапіла Лубянцы ў плячо, і я бачыў, як ён упаў на падлогу ў іншай машыне.
  
  
  Быў доўгі, пусты момант, калі колы пад намі гучна стукалі. Потым я ўбачыў паднятую руку з рэвальверам. Лубянка хутка стрэліў у мяне, але дзіка прамазаў. Затым я ўбачыў, як яго галава кідалася па ніжняй частцы акна. Я стрэліў, але прамахнуўся. Затым ён пайшоў і пабег па калідоры, які вёў да другога канца машыны. Верагодна, ён вырашыў уцячы і залізаць раны.
  
  
  Я асцярожна перабраўся на свой бок платформы і хутка перасёк прорву і заняў пазіцыю побач з іншымі дзвярыма. Стрэлаў больш не было. Я зазірнуў унутр, але Лубянкі нідзе не было. Магчыма, ён там паставіў мне пастку.
  
  
  Я прачыніў дзверы, каб лепш разгледзець. Нічога. Падобна, Лубянка сапраўды сышоў. Я павольна ўвайшоў у вагон, трымаючы "Люгер" перад сабой. Яго там не было. Затым я завярнуў за кут і ўбачыў яго прыкладна на дзвюх трацінах шляху па калідоры. Ён павярнуўся, твар яго пацямнеў ад гневу і расчаравання, і зрабіў два недакладныя стрэлы з перазараджанага рэвальвера. Я хутка прысеў, і кулі прасвісталі над маёй галавой.
  
  
  Я вылаяўся сабе пад нос. У той момант, калі Лубянка пабегла па калідоры, я яшчэ раз стрэліў у яго. Але рух цягніка сапсаваў мне прыцэл, і я ледзь не прамахнуўся. Потым рускі схаваўся за вуглом, выходзячы з вагона.
  
  
  Відаць, ніхто не чуў прыглушаных стрэлаў. З купэ ніхто не выходзіў. Калі я дабраўся да канца вагона і месца, дзе чалавек з КДБ схаваўся з-пад увагі, я ўбачыў, што цягнік заязджае ў Паджарэаль-дэль-Корса.
  
  
  На гэтым хуткім прыпынку Лубянка не сыдзе, сказаў я сабе. Ён не хацеў бы, каб улады даведаліся аб ягоным раненні. Ён не мог растлумачыць, што адбылося. Акрамя таго, яму ўсё яшчэ патрэбен быў манітор, які ён спрабаваў купіць у агентаў Topcon у цягніку.
  
  
  Пары мужчын ва ўніформе ішла да мяне па калідоры. Адзін быў правадніком цягніка, іншы мытнікам. Мы былі ля мяжы, нас правяралі.
  
  
  Я прад'явіў ілжывае пасведчанне асобы, прадстаўленае спецпадраздзяленнем AXE. Мытнік кіўнуў, і яны з кандуктарам рушылі далей.
  
  
  Цягнік набіраў хуткасць, упэўнена рухаючыся ў бок Югасальвіі. Наступны прыпынак будзе каля паўночы на Паўку.
  
  
  Я падумаў, што наступнай маёй справай будзе візыт да Евы Шміт. Жанчына павінна была быць той, хто сказаў Лубянцы, што я спрабаваў дастаць спадарожнікавы манітор.
  
  
  Я паспрабаваў купэ Евы, але яе там не было. Я зноў узламаў замак і ўвайшоў з Люгерам у руцэ. Там нікога не было. Ён вырашыў, што, паколькі яе купэ было адзіным, якое я мог вызначыць па нумары, мае супернікі будуць праводзіць канферэнцыі дзе-небудзь яшчэ.
  
  
  Я выйшаў з купэ і пайшоў назад да дзённых вагонаў, увесь час шукаючы Лубянку.
  
  
  і Шміт - а таксама шукаў Шэна, паколькі ў мяне былі падставы думаць, што ён усё яшчэ на борце і палюе за маёй скурай.
  
  
  Мае пошукі аказаліся безвыніковымі. Ніводнага з іх не было. Я занепакоіўся, што, магчыма, яны неяк збеглі на мяжы.
  
  
  Потым цягнік пад'язджаў да станцыі Піўка. Піўка - гэта правінцыйнае мястэчка, размешчаны на скрыжаванні некалькіх югаслаўскіх чыгуначных ліній. Станцыя прымітыўная - доўгі шэры будынак, у якім ноччу мала агнёў. Там у гарах было холадна. Калі цягнік спыніўся, ішоў дождж.
  
  
  Я назіраў з адной з аўтамабільных платформ, каб убачыць, ці выйдзе нехта. На платформе з'явіліся чатыры чалавекі. Трое з іх былі пасажырамі, якія вырашылі перакусіць у бутэрброднай і кавярні ў блізкім канцы будынка вакзала. Чацвёртым, якога я нарэшце пазнаў па знаёмай хадзе, быў Іван Лубянка.
  
  
  Ні разу не азіраючыся цераз плячо, Лубянка паспяшаўся праз будынак вакзала на цёмную вуліцу за ім. Я вагаўся на імгненне. Гэта магло быць хітрасцю, каб адцягнуць маю ўвагу, пакуль Шміт і Блюхер выходзілі з іншай машыны. Але мне прыйшлося скарыстацца гэтым шанцам. Я ступіў на зямлю і рушыў за Лубянка. У яго можа быць скрадзены манітор.
  
  
  Лубянка ўжо схаваўся ў шэрым будынку. Я паспяшаўся за ім, спадзеючыся, што цягнік не з'едзе раней, чым я змагу вярнуцца. Цьмяна асветленая абшарпаная прыёмная была амаль пустая. Лубянкі не было - мусіць, ён ужо выйшаў з будынка.
  
  
  Я выбег у дзверы на вуліцу і агледзеў цёмны тратуар звонку. Лёгкі дождж намачыў твар - ноч была халодная, нікчэмная. Нідзе не было відаць ні аўтамабіляў, ні пешаходаў - толькі шэрыя каменныя платы, шэрыя будынкі і дождж. Лубянка цалкам знік.
  
  
  Мне трэба было вырашыць, ці ісці за Лубянка і забыцца пра цягнік, Шміт і Блюхера, ці вярнуцца на борт, калі яны ўсё яшчэ там з скрадзеным прыладай.
  
  
  Гэта было змушанае рашэнне, таму што ў мяне не было чакай - гэты цягнік павінен быў сысці праз дзесяць ці пятнаццаць хвілін. Калі я прыму няправільнае рашэнне, я вярнуся туды, дзе пачаў свае пошукі манітора, і я магу нават страціць яго назаўжды.
  
  
  У імгненне вока я зрабіў выбар. Я разгарнуўся і паспяшаўся назад праз цьмяна асветленую станцыю да платформы. Агні Ўсходняга экспрэса цягнуліся ўздоўж рэек перада мной. Цягнік выглядаў як аазіс цывілізацыі ў гэтай чорнай глушы. Я паглядзеў у бок рэстарана і ўбачыў ўнутры некалькі чалавек, якія сядзяць за кубкамі гарачай кавы ці гарбаты за грубымі драўлянымі сталамі. Югаслаўскае дзіця, якое павінна было легчы ў ложак у гэтую гадзіну, рухалася да століка з кубкам дымлівай гарбаты. На ім быў белы фартух і лакаваныя туфлі. Агледзеўшы твары пакупнікоў і пераканаўшыся, што ніхто з іх мне не знаёмы, я накіраваўся ў мужчынскі туалет. З палёгкай я падумаў, куды падзеўся Лубянка і ці збіраецца ён заключыць здзелку з маніторам.
  
  
  Калі я павярнуўся, каб пайсці, я заўважыў мужчыну, які стаіць у дзвярным праёме - майго старога сябра Шэн Цзы. Ён злёгку ўхмыляўся, а ў правай руцэ трымаў рэвальвер. Гэта быў Smith & Wesson .44 Magnum з вялікім глушыцелем.
  
  
  «Мы сустракаемся ў апошні раз, містэр Картэр, - сказаў Шэн. "Наш рускі сябар зручна пакінуў цягнік, і калі я пазбавлюся ад вас, у мяне не будзе іншых канкурэнтаў".
  
  
  Я глядзеў на пісталет і яго руку з пісталетам. «Яшчэ трэба разабрацца з самім Блюхерам». Я заўважыў, што адзінае святло ў пакоі ішло ад цьмянай лямпачкі, якая звісала са столі, недалёка ад таго месца, дзе я стаяў. Але я не бачыў спосабу прыцьміць гэтае месца, не атрымаўшы дзве ці тры кулі. І ў пакоі не было абсалютна ніякай хованкі.
  
  
  "Жанчына будзе маім шляхам да прылады", – холадна сказаў Шэн. "Але гэта будзе мая праблема, а не твая". Ён крыху прыўзняў пісталет; і гэта было нацэлена на маё сэрца. Якраз калі ён збіраўся націснуць на курок, у дзверы ззаду яго ўвайшоў мужчына. Ён быў югаславам, служачым станцыі.
  
  
  "Што гэта?" - Спытаў ён, гледзячы на ??доўгі пісталет Шэна.
  
  
  Ён стаяў за тры футы ад Шэна. Шэн павярнуўся да яго, выкінуў левы локаць і ўдарыў яго па твары. Пачуўся глухі храбусценне і прыглушаны крык, і хлопец без прытомнасці паваліўся на падлогу.
  
  
  Але я не стаў чакаць, пакуль чыноўнік упадзе на падлогу. Перш чым Шэн змог павярнуць назад, каб прыкончыць мяне, я схапіўся за шнурок маленькай лямпачкі перада мной і рэзка тузануў, калі я павярнуўся налева.
  
  
  Пакой быў пагружаны ў амаль поўную цемру, адзінае цьмянае святло зыходзіў з платформы станцыі праз адчыненыя дзверы. Шэн стрэліў у мой бок, але прамахнуўся
  
  
  
  Пісталет глуха стрэліў у пакой, і куля ўпілася ў цэментную сцяну ззаду мяне. Калі я зноў павярнуўся да Шэну, ён цэліўся. Я шпурнуў штылет праз прыцемнены пакой, і ён патрапіў Шэну ў перадплечча над рукой, якая трымае рэвальвер. Рука сутаргава расціснулася, і пісталет паляцеў праз пакой.
  
  
  Шэн гучна ўскрыкнуў, гледзячы на нож, уваткнуты ў яго перадплечча, які перарэзаў сухажылле, артэрыі і мышцы. Ён павярнуўся, усё яшчэ трымаючы нож у руцэ, каб знайсці пісталет. Затым ён зрабіў крок насустрач, але я заблакаваў яго. Ён вылаяўся па-кітайску.
  
  
  "Больш ніякай зброі, Шэн", - сказаў я з нізкім рыкам. "Давай паглядзім, што ты зможаш без яго зрабіць".
  
  
  Шэн памарудзіў імгненне, затым выцягнуў штылет са свайго перадплечча з крактаннем болю. Кроў лінула на падлогу. Ён спрытна схапіўся за ручку нажа левай рукой і рушыў да мяне.
  
  
  Я мог бы паспрабаваць дастаць пісталет на падлозе, але я ведаў, што ніколі не дабяруся да яго раней Шэна. Што да Вільгельміны, то мой «Люгер» на гэтай станцыі гучаў бы як гармата.
  
  
  Шэн зараз кружыў нада мной. Мне прыйшлося адступіць ад яго пісталета на падлозе. Ён таксама не мог гэтага дабіцца, але быў цалкам задаволены сваёй новай перавагай. Ён чакаў, што мяне разрубіць на шматкі штылет.
  
  
  Шэн хутка ўвайшоў, робячы ілжывы ўдар нажом. Ён добра з гэтым спраўляўся. Я пазбег хуткага рэзкага ўдару, але другая атака прарэзала рукаў маёй курткі і падрапала руку. Усмешка вярнулася на яго шырокі твар. Ён быў упэўнены. Ён зрабіў яшчэ адзін удар лязом і парэзаў мне грудзі.
  
  
  Нашы вочы цяпер абвыкалі да паўзмроку, і я мог бачыць, як кроў бесперапынна капае з правага перадплечча Шэна, калі ён метадычна пераследваў мяне па вузкім коле. Ён таксама бачыў кроў на маёй кашулі, і па ягоным твары было відаць, што яму падабаецца тое, што ён бачыў. Ён вырашыў, што прыкончыць мяне ўсяго за некалькі секунд.
  
  
  Затым Шэн зрабіў вялікі крок. Ён прыйшоў забіць мяне, вырабіўшы ўдар мне ў жывот. Я ступіў, павярнуўся ўбок і правай рукой ударыў яго па запясці. Я моцна ўдарыў яго, і рука раскалолася ад удару. Х'юга з грукатам упаў на падлогу.
  
  
  Перш чым Шэн змог ачуцца, я павярнуўся да яго бліжэй і парэзаў яго галаву і шыю тыльным бокам далоні. Ён хмыкнуў і ўпаў на карачкі. Я пераступіў цераз яго, каб нанесці яшчэ адзін удар, але ён быў гатовы да мяне. Ён ударыў мяне правай нагой і збіў мяне з ног, ударыўшы мяне па сцягна.
  
  
  Мы абодва ўскочылі на ногі адначасова, але ў мяне была перавага над ім, таму што я не пацярпеў так моцна. Я кінуў у яго кулак, але ён у час заўважыў гэта. Нягледзячы на тое, што ў яго была хворая рука, ён схапіў мяне і перакінуў цераз плячо па шырокай дузе. Я бачыў столь і падлогу, калі цягнуўся да яго па шляху ўніз. Я прызямліўся на адно калена, усё яшчэ трымаючыся за яго. Са створанай ім інэрцыяй я перавярнуў яго праз спіну, перавярнуў уверх нагамі ў паветры і моцна прызямліў спіной на бетонную падлогу. Ён ударыў з гучным стукам, і я пачуў, як паветра вырываецца з яго лёгкіх.
  
  
  Я ўстаў на ногі, калі Шэн, засопшыся, слаба падняўся на калені. Затым я рэзка стукнуў яго нагой па галаве, і ён упаў на бок. Ён паспрабаваў зноў устаць на калені, але я яго чакаў. Як толькі ён з цяжкасцю падняўся на ногі, я старанна прыцэліўся, моцна стукнуў тыльным бокам рукі па яго пераноссі і з гучным трэскам трапіў у цэль. Шэн хмыкнуў і ўпаў на падлогу спіной. Потым ён двойчы тузануўся і памёр.
  
  
  Я выглянуў у дзверы і ўбачыў, што кандуктары зноў рыхтуюцца да запуску Ўсходняга экспрэса. Пасля таго, як я забраў Х'юга і Вільгельміну, я зашпіліў куртку, каб схаваць кроў на кашулі, і кінуўся дажджлівай ноччу да цягніка.
  
  
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  
  Неўзабаве пасля таго, як цягнік адправіўся з Піўкі, я заспеў Уршулю на задняй платформе, адну, якая правярала боепрыпасы ў сваім Webley Lilliput. Яна ўзрадавалася, убачыўшы мяне.
  
  
  "Я бачыла, як вы выходзілі, і падумала, што ў вас могуць быць праблемы на станцыі", - сказала яна.
  
  
  Я змяніў пінжак і кашулю, таму не было ніякіх доказаў маёй сутычкі з Шэнам. "Для мяне было некалькі падзей", - прызнаў я. "Гатуешся да Бялграда?"
  
  
  Яна нацягнута ўсміхнулася. «Так. Я думаю, гэта крыху турбуе мяне».
  
  
  “Ну, амаль гадзіна. Я прапаную табе пайсці крыху паспаць. Мы не прыедзем у Бялград да дзевяці раніцы».
  
  
  «Я крыху адпачну», - сказала яна. "Я абяцаю."
  
  
  “Добра. Мне трэба сёе-тое зрабіць. Убачымся заўтра раніцай. Ты ідзеш назад у сваё купэ?
  
  
  "Думаю, спачатку я падыхаю паветрам", - сказала яна. Яна нахілілася і дакранулася да маіх вуснаў сваімі.
  
  
  Я турбуюся пра цябе, Нік".
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Да хуткага."
  
  
  Я пакінуў Уршулю на плятформе і пайшоў назад праз Voiture 7, цяпер апошні вагон, да нумара 5, дзе я спадзяваўся знайсьці Еву Шміт.
  
  
  Я дабраўся да далёкага канца Voiture 7, калі ўбачыў чалавека, які накіроўваецца да мяне праз калідор наступнага спячага. Гэта быў Ганс Рыхтэр. Ён больш не насіў з сабой радыё, і яго твар выглядаў вельмі дзелавым. Я нырнуў назад з-пад увагі і пабег наперадзе яго, назад у сваё купэ. Я адчыніў дзверы і ўвайшоў унутр, калі Рыхтэр звярнуў за кут калідора.
  
  
  Я пачакала, пакуль не пачую яго праход, перш чым адступіць у калідор ззаду яго. Ён накіраваўся да Ўршулі, якая ўсё яшчэ знаходзілася на задняй плятформе. Спачатку я падумаў, што гэта, верагодна, проста супадзенне, але потым убачыў, як ён спыніўся ў канцы калідора, выцягнуў з кішэні вялікі штылет і адкрыў лязо. У гэтым не было сумневаў: ён ведаў, што Ўршуля была там. Відаць, ён здагадаўся, што яна палюе на яго, і збіраўся забіць яе.
  
  
  Рыхтэр схаваўся за вуглом калідора. Я хутка рушыў за ім, разумеючы, што яму спатрэбіцца ўсяго імгненне, каб забіць Уршулю, калі яна не заўважыць яго набліжэння, і што грукат цягніка заглушыць любы гук, які ён выдаваў.
  
  
  Мне запатрабавалася ўсяго імгненне, каб загарнуць за кут калідора і дабрацца да дзвярэй платформы. Калі я яго перагледзеў, я ўбачыў, што Рыхтар ужо схапіў Уршулю ззаду і прыставіў нож да яе горла. Іншая яго рука была прыціснута да яе роце, і я мог уявіць яе вельмі шырокія, поўныя страху вочы.
  
  
  Рыхтэр гаварыў са сваім палонным напышлівым жорсткім голасам, калі я прачыніў за ім дзверы.
  
  
  «Так, я ведаю, што паміраць непрыемна. Але ж гэта ўрад Бона мае на ўвазе для мяне, ці не так?»
  
  
  Гэта была няпростая сытуацыя. Я не мог проста забіць Ганса Рыхтэра, таму што Ўршуля і Бон хацелі яго жывым. Для іх было важна, каб ён перанёс ганьбу публічнага суда.
  
  
  Я зачыніў за сабой дзверы, выцягнуў Вільгельміну і падышоў да Рыхтара за спіной, калі ён збіраўся правесці штылетам па горле Ўршулі. Затым я прыціснуў рулю аўтамата да падставы чэрапа Рыхтэра, каб ён адчуў яго там.
  
  
  Рыхтэр хутка павярнуў галаву, усё яшчэ прыціскаючы нож да шыі Ўршулі. Калі ён убачыў мяне ззаду сябе, на яго цвёрдым, мускулістым твары з'явілася выраз чыстай нянавісці.
  
  
  "Вы?" - усклікнуў ён.
  
  
  «Табе лепш выпусціць нож», - сказаў я, шчыльна прыціскаючы «люгер» да яго чэрапа.
  
  
  "А што, калі я гэтага не зраблю?"
  
  
  "Тады я прастрэлю табе галаву", - змрочна сказаў я, спадзеючыся, што ён не адказаў на блеф.
  
  
  «Не раней, чым я змагу адкрыць горла гэтай даме, як саспелы памідор. Не, у мяне тут перавага, сябар мой. Калі ты неадкладна не прыбярэш пісталет і не пакінеш гэтую платформу, я заб'ю яе неадкладна.
  
  
  "Вы няправільна разумееце, чаму я тут", - плаўна працягнуў ён. «Я толькі хацеў напалохаць жанчыну. Я не збіраўся яе забіваць. І я не збіраюся забіваць яе зараз, калі вы пакінеце гэтую платформу. Калі вы гэтага не зробіце, я буду змушаны перарэзаць яе яремную вену».
  
  
  Рыхтэр быў спрытным хлусам, але не пераканаўчым. Я ведаў, што калі пайду з плятформы, то не ўбачу Ўршулі жывой.
  
  
  Я бачыў, як блакітныя вочы ў роспачы глядзелі на мяне. Я цяжка праглынуў і яшчэ мацней прыціснуў Люгер да падставы яго чэрапа.
  
  
  "Добра, - сказаў я, - зрабі гэта".
  
  
  Рыхтэр зірнуў на мяне. "Вы маеце на ўвазе, што дазволіце мне забіць яе?"
  
  
  «Дакладна, - сказаў я. “Пасля гэтага твая галава знікне ў цемры. Цяпер ты вырашай, Рыхтэр. Кінь нож, ці ты мёртвы».
  
  
  Я спадзяваўся, што гэта гучыць пераканаўча. Рыхтэр на імгненне завагаўся, абдумваючы і ацэньваючы. Потым я ўбачыў, як яго твар змяніўся і крыху расслабіўся. Ён дастаў нож з горла Ўршулі і прыбраў другую руку ад яе рота.
  
  
  Я зрабіў вялікі крок ад Рыхтэра, а ён крыху адышоў ад Уршулі. Цяпер яна павярнулася да яго, цяжка дыхаючы.
  
  
  «Што, здаецца, ты нарэшце злавіла мяне», - сказаў ён Уршулі саркастычным тонам. "Wie schade für mich." Шкада для яго - яго сарказм цяжэй, чым калі-небудзь.
  
  
  «Падобна, мы арыштавалі яго раней, чым вы хацелі», - сказаў я Ўршулі, не зводзячы вачэй з Рыхтэра.
  
  
  «Мы адвязем яго ў маё купэ. Я буду ахоўваць яго ўсю ноч, каб ён не вырваўся на волю», - сказала Ўршуля.
  
  
  Рыхтэр усміхнуўся.
  
  
  «Добра, - сказаў я. Мне не хацелася, каб гэты чалавек быў у нас да раніцы, асабліва калі я турбаваўся пра Еву Шміт і Блюхер, але іншага выйсця не было. "Рухайся, Рыхтэр". Я махнуў Люгерам у бок дзвярэй платформы.
  
  
  
  У яго ўсё яшчэ быў нож у руцэ, і я працягнуў руку, каб забраць яго, калі ён праходзіў міма мяне. Ён даў мне яго без праблем, але затым, калі я выкінуў яго за борт, адарваўшы ад яго вочы ўсяго на долю секунды, ён схапіў мяне рукой за правае запясце і адштурхнуў Люгер ад сябе.
  
  
  Мы разам стукнуліся аб пераборку, Рыхтэр павярнуўся, каб схапіць пісталет. У нейкі момант я мог бы рызыкнуць стрэліць у яго, але Ўршуля стаяла на лініі агню за ім.
  
  
  Я павярнуўся разам з Рыхтэрам, пакуль я круціў яго па маленькім коле, пакуль яго спіна не стукнулася аб заднюю частку цягніка. Уршулі больш не было за ім. Я змагаўся, каб павярнуць "люгер" да яго. Мяне больш не хвалявала, забіў бы я Рыхтэра ці не, але замест гэтага я паспрабаваў бы яго параніць. Крэкчучы і спацеўшы, я прыціснуў рулю пісталета да яго цела. Ён сціснуў маю руку, і з люгера быў зроблены стрэл. Куля трапіла ў пераборку і зрыкашэціла ў ноч.
  
  
  Уршуля толькі што выцягнула свайго Ўэблі, але я быў паміж ёй і Рыхтэрам, і яна не магла выкарыстаць гэта супраць яго. Раптоўным лютым і адчайным штуршком Рыхтэр адкінуў мяне ад сябе. На імгненне я ўпаў на Ўршулю, выбіўшы з яе рук Уэблі. Затым Рыхтэр увайшоў у дзверы. Ён схаваўся за ёй, калі я зрабіў яшчэ адзін стрэл з "Люгера". Куля разбіла шкло і патрапіла ў яго, калі ён завярнуў за кут у калідор. Удар кулі ўдарыў яго аб сцяну. Але ён усё яшчэ быў на нагах. Затым ён знік з поля зроку.
  
  
  "Чорт!" Я закрычаў. "З табой усё ў парадку?"
  
  
  Уршуля забірала свой Уэблі. "Я ў парадку, Нік", - сказала яна, але я бачыў, што яна была ўзрушаная.
  
  
  Я схапіўся за дзверы, расхінуў іх і ўвайшоў у спальны вагон. Калі я завярнуў за кут калідора з «люгерам» у руцэ, я ўбачыў Рыхтэра прыкладна на паўдарогі ўніз, які бег да іншага канца. Я навёў на яго "люгер", але потым раздумаўся. Большасць пасажыраў ужо ляжалі ў сваіх купэ, і стрэл напэўна іх разбудзіць.
  
  
  Я апусціў "люгер" і глядзеў, як Рыхтэр знікае ў іншым канцы вагона. Уршуля была побач са мною.
  
  
  «Прабач», - сказаў я ёй.
  
  
  «Не хвалюйся, Нік. Ён усё яшчэ ў цягніку. Наступным разам яму не пашанцуе. Мы паклапоцімся пра гэта. Можа, мы яго пашукаем?
  
  
  "Давай."
  
  
  Мы пайшлі ў купэ Рыхтэра, але яго там не было. Затым мы абшукалі астатнюю частку цягніка. Яго нідзе не было відаць. Відавочна, ён знайшоў месца, каб схавацца. Падобна, нам давядзецца разлічваць на тое, што Ўршуля зможа схапіць яго ў Белградзе. Я настаяў на тым, каб Уршуля пайшла ў купэ ненадоўга адпачыць. Яна востра мела патрэбу ў гэтым. Я накіраваўся назад да Voiture 5, спадзеючыся сустрэцца з жанчынай Шміт.
  
  
  Калі я прыбыў у Voiture 5, мяне чакаў вялікі сюрпрыз.
  
  
  Я якраз выйшаў у калідор да купэ Евы, калі яе дзверы адчыніліся і з'явіўся Ганс Рыхтэр.
  
  
  Я завярнуў за вугал і пачаў глядзець. Ён нацягваў куртку, на руцэ была павязка. Ён крадком агледзеўся і затым накіраваўся ад мяне да іншага вагона.
  
  
  Відавочна, былы нацыст схаваўся ў купэ жанчыны Шміта, пакуль мы яго шукалі. Ён таксама атрымаў павязку, а гэта азначала, што Ева, відаць, дапамагла яму.
  
  
  "Рыхтэр!" - закрычаў я, выходзячы з хованкі.
  
  
  Ён пабег. Я кінуўся за ім, калі ён расчыніў дзверы і выйшаў з вагона.
  
  
  Я дабраўся да канца калідора, тузануў дзверы і рушыў услед за ім.
  
  
  Тады я зноў сустрэў вясёлага чалавека.
  
  
  Ён быў на плятформе паміж вагонамі. Напэўна, ён чакаў Рыхтэра. Ён чуў мой крык, бачыў беглага Рыхтэра і быў гатовы мяне сустрэць, калі я ўварвалася ў дзверы.
  
  
  Валодаючы кастэтам, падобным да таго, які раней выкарыстоўваў Рыхтэр, містэр Вясёлы стукнуў мяне. Я мімаходам убачыў яго твар у святле машыны ззаду нас як раз перад нанясеннем удару.
  
  
  Мае калені абвіслі. Чалавек, які выкарыстоўвае кастэт, ведаў, як ударыць і куды менавіта павінен патрапіць удар, каб паставіць ахвяру на месца. Я прачнуўся, скруціўшыся на платформе, кандуктар трос мяне і пытаўся, што здарылася.
  
  
  "Мяне ўдарыў мужчына".
  
  
  «Магчыма, патэнцыйны злодзей. Калі я заходзіў у дзверы, я бачыў, як над табой схіліўся чалавек. Ён уцёк у наступную машыну. Калі ты можаш апісаць яго…»
  
  
  «Я нават не бачыў яго асобы», - схлусіў я.
  
  
  Рыхтэр і яго прыяцель зноў збеглі, але я лічыў, што мне пашанцавала. Калі б кандуктар не з'явіўся, містэр Вясёлы, напэўна, пакінуў бы мяне ў горшым стане, чым без прытомнасці.
  
  
  Я запэўніў кандуктара, што магу ісці пешшу. Калі мне ўдалося ад яго адарвацца, я вярнуўся ў купэ Евы Шміт.
  
  
  "Гэта хто?" яна паклікала ў адказ на мой стук.
  
  
  Я змяніў голас і загаварыў па-французску. Портэр, мадам.
  
  
  Наступіла паўза. Затым пстрыкнуў замак. Дзверы прыадчыніліся. Я ўторкнуў нагу ў адтуліну і ўторкнуў люгер у здзіўлены твар Евы.
  
  
  "Як наконт той здзелкі, якая ў нас была?" - сказаў я грубым голасам.
  
  
  «Я звязалася з Хорстам. Але ў мяне не было часу, каб зноў зьвязацца з табой».
  
  
  Зачыніўшы дзверы, я сказаў: "Ты ілжэш - ты нацкавала на мяне рускага".
  
  
  Жанчына пазбягала майго погляду. «Калі ён прынёс вам непрыемнасці, гэта была ягоная ідэя. Я толькі сказаў яму, што вы ўдзельнічалі ў таргах на прыладу».
  
  
  «Прыгожа. Калі ты сказаў яму гэта, ты страшэнна добра ведала, што ён зробіць».
  
  
  «Вы не можаце чакаць, што я буду турбавацца аб вашай бяспецы. Не пасля таго, як вы мяне збілі».
  
  
  Я стрымаўся. "Якая ваша сувязь з Гансам Рыхтэрам?"
  
  
  Яе погляд вярнуўся да мяне. "У нас з Гансам Рыхтэрам няма ніякай сувязі".
  
  
  «Я бачыў, як ён выходзіў з вашага купэ. У яго было агнястрэльнае раненне, і ён прыйшоў да вас за дапамогай. Вы перавязалі яму руку».
  
  
  Яе погляд не завагаўся. “Я прызнаю, што гэта праўда. Але ў нас усё яшчэ няма сувязі, апроч таго, што я ведаю, што заходнегерманскія агенты шукаюць яго. Я не лічу гэта маёй справай. Няхай яны захопліваюць сваіх уласных былых нацыстаў».
  
  
  "Чаму ён павінен быў прыйсці да вас?"
  
  
  «Некалькі гадоў таму мы добра ведалі адзін аднаго. Я пазнала яго, калі зноў убачыў яго. Я здзейсніла памылку, назваўшы яму нумар свайго купэ, нават не падазраючы, што ён патрапіць у бяду ў цягніку». Яна крыху ўсміхнулася. «Дык вось, не кажыце мне, што вы не разумееце, што я маю на ўвазе, калі кажу, што калісьці добра яго ведала».
  
  
  «Дазвольце мне расказаць вам пра думкі, якая толькі што прыйшла мне ў галаву, Ева. Можа быць, Ханс Рыхтэр - бос Topcon. Можа быць, гэта чалавек, якога вы клічаце Хорстам Блюхерам».
  
  
  «Хорст не бегае, калі яго падстрэльваюць. Ён занадта разумны для гэтага».
  
  
  "Тады дзе ён і чаму не паказваецца?" Я спытаў. "Што ён адказаў на маю просьбу аб сустрэчы?"
  
  
  Яна выцягнула з пачка амерыканскую цыгарэту і прыкурыла. «Хорст кажа, што палічыць вас законным прэтэндэнтам на гэтую прыладу. Але ён будзе мець справу з вамі толькі ў гэтым цягніку, і здзелка павінна быць заключана да таго, як мы прыедзем у Сафію. Вы зробіце сваю прапанову праз мяне».
  
  
  "Чорт вазьмі, я зраблю гэта", - сказаў я. «Я гатовы зрабіць сваю прапанову па маніторы. Але я раблю яго толькі босу Topcon».
  
  
  Яна цяжка ўздыхнула. “Яму гэта не спадабаецца, але я дастаўлю паведамленьне. Я прызначу сустрэчу і прынясу вестку ў ваша купэ».
  
  
  "Калі я магу чакаць вестак ад вас?"
  
  
  «Пасля нашага прыпынку ў Бялградзе раніцай. Я не магу звязацца з Хорстам сёння ўвечары».
  
  
  «Добра, - сказаў я. «Але гэтым разам сустрэча лепш скончыцца. Я раблюся вельмі нецярплівым».
  
  
  У цемры свайго купэ я расьцягнуўся на ложку і прыслухаўся да гукаў колаў, калі цягнік імчаўся ў бок Бялграда, і гэта быў важны момант для мяне і для Ўршулі.
  
  
  Уршуля спадзявалася злавіць рыбу ў Белградзе, а я спадзяваўся сустрэць сваю. Нягледзячы на гісторыю, якую распавяла мне Ева Шміт, я ўсё яшчэ задаваўся пытаннем, ці былі чалавек, якога я пераследваў, і няўлоўная здабыча Ўршулі адно і тое ж...
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  З-за начнога ўзбуджэння і моцнай стомленасці я праспаў даўжэй, чым чакаў. Мяне разбудзіў стук у дзверы купэ. Гэта была Ўршуля. На вуліцы быў ясны дзень, і мы набліжаліся да Бялграда.
  
  
  "Я хацела развітацца на выпадак, калі мы больш не ўбачымся", - мякка сказала яна мне.
  
  
  Яна наўрад ці была падобная да агента. Яе ўскалмачаныя светлыя валасы надавалі ёй выгляд маладой школьніцы, што было вельмі дарэчы.
  
  
  "Як міла з твайго боку", - сказаў я.
  
  
  Калі я падняўся з койкі, яна падышла да мяне і прыціснулася вуснамі да маіх. Я адчуваў яе мяккае цела на сваіх грудзях. Праз доўгі час пацалунак скончыўся, і яна стала неглыбока дыхаць.
  
  
  "Я мела на ўвазе, што сапраўды хацела развітацца", - сказала яна.
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. Думаю, я навучыў яе сумяшчаць бізнэс з невялікім задавальненнем. "Хутка мы будзем у Бялградзе".
  
  
  "Развітанне не зойме шмат часу".
  
  
  Я зноў усміхнуўся, нахіліўся і дакрануўся сваімі вуснамі да яе вуснаў. "Вы вельмі пераканаўчыя", - сказаў я.
  
  
  "Я спадзявалася быць". Яна ўсміхнулася.
  
  
  Яна паклала плашч і сцягнула чаравікі, пакуль я глядзеў. Потым яна нацягвала швэдар цераз галаву. На гэты раз на ёй не было бюстгальтара. На ранішнім сонцы яна выглядала цудоўна. Калі яна пачала здымаць спадніцу, я пачаў расшпільваць кашулю.
  
  
  Праз некалькі хвілін мы разам ляжалі на ложку. Яе цёплая галізна ціснула на мяне, і я адчуваў усё гэтае цела
  
  
  
  чакае майго дотыку.
  
  
  Я павольна вадзіў рукой па аксаміту яе сцягна. Мы не паспрабавалі зашмаргнуць запавесу на акне, і сонечнае святло на яе скуры надаў ёй персікавае адценне, калі яна рухала сцёгнамі да мяне. Я правёў рукой паміж яе ног.
  
  
  Яе грудзей цягнуліся да мяне, адказваючы на маё дакрананне. Яна знайшла мяне і лашчыла мяне павольна і далікатна ў далікатным рытме. Яе вусны прагна шукалі мяне, шукаючы, прыкусіўшы і душачы.
  
  
  Затым я адчуў лёгкую дрыготку ўнутры яе і зразумеў, што не магу чакаць. Я асцярожна падышоў да яе, і мы аб'ядналіся. Выдатны стогн вырваўся з глыбіні яе горла.
  
  
  Я не адказаў ёй. Я быў апантаны настойлівай неабходнасцю знайсці ў ёй задавальненне. Мы рухаліся разам усё больш і больш настойліва, і цудоўныя гукі з яе горла, здавалася, разносіліся вакол мяне. Цяпер яе сцягна заключылі мяне ў палоне пачуццёвага жадання. Рытм нарастаў і станавіўся больш цвёрдым. Унутры мяне кіпеў кацёл, гатовы перапоўніцца. Калі яе гукі зліліся разам з далёкім свістам цягніка, кацёл закіпеў, і яна атрымала гэтае гарачае праліццё ў самыя патаемныя і самыя патаемныя месцы.
  
  
  "Добры спосаб пачаць дзень", - сказаў я, лежачы побач з ёй. «І мы не развітваемся. Не цяпер. Я сустрэнуся з вамі ў паліцыі».
  
  
  «Забудзься, Нік», - усміхнулася яна. "У вас ёсць уласнае заданне, аб якім трэба падумаць".
  
  
  "Маё заданне можа быць звязана з вашым", - адказаў я. «Я не магу зараз растлумачыць. Але нам лепш апрануцца. Мы амаль у Бялградзе».
  
  
  Мы хутка апрануліся, калі цягнік праязджаў ускраіну Белграда. Пазней, калі мы ішлі па вагонах, мне прыйшла ў галаву непрыемная думка. Калі б Хорст Блюхер насамрэч быў Гансам Рыхтэрам, і калі б Уршуля ўдалося арыштаваць яго да таго, як я даведаўся, дзе знаходзіцца скрадзены манітор, або калі б манітор быў узяты пад варту разам з Рыхтэрам, мае шанцы вярнуць яго былі невялікія. Югаславы, вядома, не здадуць прыладу мне ці ўраду ЗША.
  
  
  У пэўным сэнсе, мы з Уршуляй на той момант былі праціўнікамі, таму што нашыя місіі і бліжэйшыя мэты супярэчылі адна адной. Я быў упэўнены, што хоць я выратаваў Уршулі жыцьцё, яна не падумала б пра адтэрміноўку арышту Рыхтэра ў Бялградзе толькі таму, што я хацеў забраць у яго частку электроннага абсталяваньня, перш чым ён будзе ўзяты пад варту. Яна палічыла б сваё заданне першарадным з-за жахлівасці яго папярэдніх злачынстваў.
  
  
  Аднак падвойная ідэнтычнасць так і не была даказаная. Я не бачыў спосабу адцягнуць Уршулю ад яе мэты, не абвясціўшы пра сваю місію, і я не хацеў гэтага рабіць. Таму я вырашыў застацца з Уршуляй падчас яе спробы арышту, назіраючы за Евай Шміт, і паглядзець, што будзе на маю карысьць.
  
  
  Мы праходзілі праз дзённыя трэнеры павольна, але ні Шміт, ні Рыхтэра не было бачна. Да таго часу, як цягнік рушыў па доўгай шэрай платформе Бялградскага вакзала, мы ўжо стаялі на платформе каля паравоза. Цягнік чакала шмат людзей, і мы абодва зразумелі, што Рыхтэр вельмі лёгка мог згубіцца ў такім натоўпе.
  
  
  Цягнік нарэшце спыніўся. Я павярнуўся да Ўршулі і ўсьміхнуўся. "Што ж, давайце паглядзім, ці зможам мы знайсці вашых у цывільным", - сказаў я.
  
  
  Мы выйшлі з цягніка на платформу раней за астатніх пасажыраў і накіраваліся да ажыўленага будынка вакзала. Уршуля шукала паліцыянтаў, а я глядзеў на платформы цягнікоў.
  
  
  "Я бачу іх", - сказала яна. «Сачыце за Рыхтэрам, пакуль я буду весці афіцэраў. Калі трэба, мы правядзём ператрус цягніка спераду і ззаду».
  
  
  Уршуля кінулася прэч, і я заўважыў Еву Шміт. Яна была адна і ў спешцы, прабіваючыся скрозь паток натоўпу, накіравалася да задняй часткі цягніка. Я рушыў услед за Евай, у спешцы сутыкнуўшыся з падарожнікамі.
  
  
  Я бачыў, як Ханс Рыхтэр і яго таварыш, каржакаваты мужчына з вясёлым тварам, выйшлі з апошняй машыны. Рыхтэр нёс багаж і знаёмае радыё.
  
  
  Яны сустрэлі каляску з багажом і схаваліся за ёй. Я падышоў да іх з багажом, які хавае мяне ад іх поглядаў, і падышоў дастаткова блізка, каб пачуць іх галасы.
  
  
  «Вы зрабілі мудра, затрымаўшы Картэра. Гэта хутка скончыцца». Гэта быў Рыхтэр. "Я сустрэнуся з рускім тут і заключу здзелку".
  
  
  "У вас ёсць прылада?" Гэта сказала Ева
  
  
  Рыхтэр засмяяўся. "Прама тут, у маім радыё, дзе гэта было ўвесь час".
  
  
  Я выцягнуў Вільгельміну з-пад курткі. Нядзіўна, што Рыхтэр ніколі не раставаўся з радыё, якое не гуляла. Спадарожнікавы манітор знаходзіўся ўнутры футарала радыё. Нават калі б яго разабралі, прылада выглядала б як частка схемы для любога, акрамя эксперта.
  
  
  Абышоўшы каляску для багажу, я сказаў:
  
  
  
  "Дзякуй за арганізацыю сустрэчы, Ева".
  
  
  Рыхтэр вылаяўся.
  
  
  «Я вазьму радыё, Хорст. Мяркую, ты аддаеш перавагу гэтаму імя, раз ужо ты яго цяпер выкарыстоўваеш. Калі радыё будзе ў мяне ў руках, мы падыдзем і пагаворым з паліцыянтамі, якія хацелі таксама цябе ведаю”.
  
  
  Яго сябры заставаліся з ім да самага канца. Ева ўзмахнула сумачкай і стукнула мяне па пісталету, і містэр Вясёлы накінуўся на мяне.
  
  
  Я застрэліў каржакаватага мужчыну, калі мы падалі. Я надта стаміўся з ім змагацца.
  
  
  Ён задыхаўся, калі я скінуў яго вагу і зноў падняўся на ногі. Ён не выглядаў здзіўленым, што я націснуў на курок Люгера. «Ён чакаў гэтага, калі скокнуў за мною, - падумаў я. Ён проста спрабаваў даць Рыхтару час зрабіць перапынак.
  
  
  Экс-нацыст скарыстаўся магчымасцю. Ён кінуўся да дзвярэй станцыі, на хаду адштурхоўваючы людзей.
  
  
  Ева Шміт таксама збегла. Калі яна ўбачыла, што я ўсадзіў кулю ў чалавека, які напаў на мяне, яна павярнулася і згубілася ў натоўпе. Я заўважыў, што яна ішла ў напрамку цягніка, але мне было ўсё роўна, што з ёй здарылася.
  
  
  Я імчаўся за Гансам Рыхтэрам.
  
  
  Калі ён дабраўся да ўваходу ў вялікую станцыю, ён павярнуўся. Цяпер ён трымаў у адной руцэ маўзер-парабелум, а ў другой - радыё. Ён нацэліў маўзер мне ў галаву і стрэліў. Стрэл прагрымеў па платформе, ледзь не трапіўшы ў маю левую скронь. Пара жанчын закрычала. Ззаду мяне высокі пажылы мужчына ўпаў на зямлю - куля патрапіла яму ў плячо. Былі яшчэ крыкі. Калі Рыхтэр павярнуўся і пабег на станцыю, я выцягнуў свой "люгер", прыцэліўся і стрэліў. Менавіта тады ён змяніў курс, і я сумаваў па ім.
  
  
  Не было часу глядзець, дзе былі Ўршуля і паліцыянты. Я пабег на станцыю ўслед за Рыхтэрам. Унутры знаходзіліся сотні людзей, і Рыхтэр спрытна рухаўся сярод іх да далёкіх дзвярных праёмаў, якія вядуць на вуліцу. Я засунуў Вільгельміну ў кішэню і павялічыў хуткасць. Людзі стаялі і глядзелі, і некаторыя спрабавалі сыйсці з нашага шляху. Рыхтэр збіў жанчыну з ног і пайшоў далей. Я ўсё ж набіраў абароты і, перш чым ён паспеў дабрацца да дзвярэй, спыніў яго з дапамогай удару.
  
  
  Рыхтэр моцна стукнуўся аб падлогу, але не страціў ні маўзэра, ні радыё. Ён павярнуўся, каб адстрэліць мне галаву, але я злавіў яго руку са зброяй і адштурхнуў. Маўзер зароў у вялікім пакоі, і куля ўрэзалася ў высокую столь. Было больш крыкаў і лямантаў, і былі панічныя ўцёкі, каб схавацца ад стрэлаў.
  
  
  Мы двойчы перавярнуліся, спрабуючы ўтрымаць кантроль. Нашы рукі з усіх сіл спрабавалі ўтрымаць пісталет. Ён стрэліў зноў, і акно ў парадных дзвярах разбілася. Я люта стукнуў кулаком па квадратным твары Рыхтэра, і яго хватка аслабла. Маўзер выпаў з яго рук, калі я хутка павярнуў руку.
  
  
  Рыхтэр вылаяўся, злосна стукнуў мяне сціснутым кулаком па галаве і падключыўся. Я адчуў храбусценне каля вуха і ўпаў на падлогу. У гэты момант Рыхтэр падняўся і пацягнуўся за маўзерам.
  
  
  Ён дастаў пісталет, перш чым я паспеў падабрацца да яго, і калі ён павярнуўся да мяне, на яго твары з'явілася лёгкая ўхмылка. Я кінуў Х'юга на далонь, калі ён накіраваў маўзер мне ў галаву. Але ні пісталет, ні штылет не патрапілі.
  
  
  "Halten sie! Genug!" Гэта была Ўршуля.
  
  
  Рыхтэр адвярнуўся ад мяне і ўбачыў вельмі змрочную Ўршулю, якая накіравала Ўэблі яму ў сьпіну. Па абодва бакі ад яе стаялі двое югаслаўскіх таемных паліцыянтаў у цывільным. У кожнага ў руках быў кароткі рэвальвер, накіраваны на Рыхтэра.
  
  
  «Калі ласка, апусці пісталет», - загадаў той, што справа ад Уршулі.
  
  
  Рыхтэр крэкнуў, выпусціў маўзэр і азірнуўся на мяне. "Чорт цябе пабяры", - ціха сказаў ён па-ангельску.
  
  
  Я падышоў да яго і вырваў рацыю з яго рукі. Югаславы кіўнулі мне і схапілі яго за рукі.
  
  
  «Мы адвязем яго ў мытны пост для кароткага допыту, перш чым перавязем яго ў штаб», - сказаў югаслаў, які казаў раней, Уршулі.
  
  
  Я хацеў выцягнуць адтуль тое радыё. "Я павінен пайсці ў цягнік за сумкай", - сказаў я. "Я хутка вярнуся."
  
  
  Да мяне звярнуўся той жа югаслаў. «Не, калі ласка. Цягнік будзе затрыманы. Спачатку пойдзем з намі».
  
  
  Ён не выглядаў схільным да спрэчак. «Добра», - сказаў я, неахвотна рушыўшы за імі ў пакой.
  
  
  Гэта быў даволі маленькі пакой, у якім быў толькі стол і тры прамыя крэслы. Было толькі адно акно, якое выходзіла на вуліцу. Гэта выглядала сурова.
  
  
  Калі мы ўвайшлі ў пакой, Уршуля загаварыла з югаславам, які настаяў, каб я суправаджаў іх.
  
  
  "О, яго сумка!" усклікнула яна. «Гэта на платформе. Я атрымаю гэта».
  
  
  "Вельмі добра", - пагадзіўся паліцэйскі.
  
  
  Уршуля толькі што зьнікла і зачыніла за сабой дзьверы, калі Рыхтэр зноў пачаў дзейнічаць.
  
  
  Паліцыянты ўсё яшчэ трымалі яго за рукі. Той, хто яшчэ не казаў, забраў у мяне радыё, на мой вялікі жаль, і паклаў яго на стол перад намі. Цяпер ён палез у пінжак за парай кайданкоў, але Рыхтэр раптам і даволі жорстка вырваўся з рук іншага югаслава і ўдарыў яго локцем у твар. Паліцыянт адхіснуўся і цяжка зваліўся на падлогу, у той час як Рыхтэр штурхнуў іншага ў мяне. Мужчына натыкнуўся на мяне, і мне прыйшлося яго злавіць, каб ён не зваліўся на падлогу.
  
  
  Рыхтэр ударыў першага афіцэра і пацягнуўся за пісталетам. Я пацягнуўся да Вільгельміны, пакуль чалавек, які мяне ўдарыў, спрабаваў аднавіць раўнавагу. Затым з'явіўся Рыхтэр з кірпатым рэвальверам, разгарнуўся і стрэліў у мяне. Я нырнуў у бок стала, і ён прамахнуўся.
  
  
  Паліцыянт, які ўпаў на мяне, цяпер цягнуўся за пісталетам. Рыхтэр стрэліў у яго і трапіў яму проста ў грудзі. Чалавека падняўся з ног і адштурхнуўся назад ад раптоўнага ўдару. У яго вачах адбівалася здзіўленне раптоўнай смерці, калі ён урэзаўся ў сцяну, а затым саслізнуў на падлогу.
  
  
  Рыхтэр хутка абышоў стол, па дарозе схапіўшы радыё, і пабег да акна. Я хутка стрэліў са свайго сховішча і зачапіў яго плячо. Ён разгарнуўся і адкрыў агонь у адказ. Затым ён убачыў, што іншы паліцыянт пачаў цэліцца ў яго. Ён стрэліў яшчэ раз, трапіўшы гэтаму ў жывот, і паліцыянт цяжка ўпаў на стол. Затым Рыхтэр павярнуўся і нырнуў у акно, разбіўшы шкло градам аскепкаў. Я стрэліў у яго яшчэ раз, калі ён знік, але не патрапіў у яго.
  
  
  У гэты момант у дзьверы ўвайшла Ўршуля.
  
  
  "Ён адарваўся ад нас", - сказаў я. "Давай." Я выскачыў за дзверы міма цікаўных разявак і накіраваўся праз станцыю да ўваходных дзвярэй. Уршуля была за мною.
  
  
  Дайшоўшы да канца будынку, я ўбачыў, што Рыхтэра больш няма. Я ўбачыў чорную машыну, якая хутка аддалялася ад гэтага месца, кварталам далей па вуліцы, але не было магчымасці даведацца, ці быў гэта Рыхтэр.
  
  
  «У наступны раз, калі я ўбачу містэра Рыхтэра, – змрочна сказала Ўршуля, – я збіраюся пусціць яму кулю ў галаву і задаваць пытанні пазней».
  
  
  У той момант адзінае, пра што я мог думаць, гэтае радыё, якое Рыхтэр схапіў, калі збег. На імгненне ў мяне быў манітор, але зараз ён зноў быў для мяне страчаны. Можа назаўжды.
  
  
  Потым я ўспомніў Еву.
  
  
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  
  «Мы шукаем аднаго і таго ж чалавека», - сказаў я Ўршулі.
  
  
  Яна запытальна паглядзела на мяне, калі я спяшаўся спіной да ўваходу на станцыю. "Што ты маеш на ўвазе, Нік?"
  
  
  «Цяпер не так шмат часу для тлумачэнняў. Рыхтэр замяшаны ў буйным крадзяжы, і ён скраў нешта вельмі каштоўнае для майго ўрада, каб прадаць гэта камуністам. Вось чаму ён быў ва Усходнім экспрэсе».
  
  
  Я мог чуць гукі сірэн паліцыі, калі мы імчалі праз станцыю. Вакол пакоя, дзе паліцыя спрабавала затрымаць Рыхтэра, сабраўся натоўп. Звонку Усходні экспрэс рыхтаваўся да выезду.
  
  
  «Я збіраюся пакінуць вас тут, Уршуля. Не кажыце паліцыі нічога пра маё дачыненне, калі зможаце гэтага пазбегнуць. Зарэгіструйцеся ў гатэлі Majestic па адрасе Obilicev Venac 28, і я сустрэну вас там пазней. Тым часам праверце гатэлі і паспрабуйце знайсці Рыхтэра. Калі вы ўсё ж знойдзеце яго, не спрабуйце схапіць яго, пачакайце мяне».
  
  
  "Калі я ўбачу цябе зноў?" спытала яна. "Куды ты збіраешся, Нік?"
  
  
  «У цягніку ёсць нехта, хто можа сказаць нам, дзе знайсці Рыхтэра», - сказаў я. «Такім чынам, я вяртаюся на борт. Спадзяюся вярнуцца да вас сёння пазней ці заўтра».
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Я рада, што наша работа на нейкі час дасць магчымасць нам заставацца разам", - сказала яна. "Удачы, пакуль я цябе не ўбачу".
  
  
  "Тое ж самае і з табой", - сказаў я.
  
  
  Я дабраўся да платформы, калі цягнік крануўся, і ўскочыў на борт. Выдатная бландынка Ўршуля памахала рукой, стоячы ў дзьвярах, а потым павярнулася, каб павітаць югаслаўскіх паліцыянтаў у форме.
  
  
  У лічаныя секунды цягнік пакінуў станцыю і выслізнуў назад у югаслаўскую вёску. Знаходзячыся ў Бялградзе, цягнік зайшоў у вагон-рэстаран, які цяпер быў апошнім вагонам у цягніку, што ззаду спячы. Гэта зрабіла яшчэ адно месца, дзе мне давялося б шукаць Еву Шміт, і менавіта там я яе знайшоў. Яна толькі што замовіла сняданак, калі я падышоў да яе століка.
  
  
  "Я павінен пусціць у цябе кулю прама тут", - сказаў я. «Але я дам табе апошні шанец. Устань і ідзі ў сваё купэ. Я буду проста за табой. І на гэты раз ніякіх трукаў. Ты паспрабуй нешта накшталт мінулага разы, і я заб'ю цябе без далейшае абмеркаванне ".
  
  
  Яна вагалася імгненне. Затым яна ўстала і пайшла па праходзе вагона-рэстарана. Я кінуў
  
  
  некалькі купюр на яе столік для афіцыянта і рушыла ўслед за ёй. Неўзабаве мы стаялі перад дзвярыма яе купэ ў Voiture 5.
  
  
  "Унутр", - загадаў я.
  
  
  Яна адамкнула дзверы. Мы ўвайшлі, і я замкнуў дзверы за намі. "Цяпер, што б вы хацелі ведаць?" - з'едліва спытала яна.
  
  
  "Як знайсці твайго палюбоўніка".
  
  
  Яна жорстка ўсміхнулася і правяла рукой па цёмных валасах. “Цяпер гэта можа быць вельмі складана. Ганс хутка завершыць свой продаж, і тады ён стане вельмі багатым чалавекам. Ён зноў зменіць сваю асобу і працягне выслізгваць ад дурняў, якія яго пераследуюць». Яна смяялася. "І мы можам падзякаваць вашаму ўраду за ўсё гэта".
  
  
  Я не любіў, калі з мяне смяяліся і мяне называлі дурнем. "У цябе ёсць спосаб выпрабаваць поспех", - сказаў я ёй. "Дзе Рыхтэр спыніўся ў Бялградзе?"
  
  
  Ева ўсміхнулася. Яна пачала распранацца, пакуль я з ёй размаўляў. Я не ведала, чаго яна чакала, але неўзабаве яна засталася без штаноў і бюстгальтара. У яе была саспелая поўная постаць.
  
  
  "Калі я дам вам гэтую інфармацыю, я прыму выклік, звязаны з вашай працай", - сказала яна мне.
  
  
  Яна пільна паглядзела на мяне, здымаючы станік і агаляючы грудзі.
  
  
  "Вы таксама можаце быць ласкавым і сказаць мне, дзе знаходзіцца штаб-кватэра Topcon", - сказаў я ёй, назіраючы за тым, як яна сцягвае чорныя карункавыя трусікі з белых сцёгнаў. Яна спрабавала адцягнуць мяне сэксам, як і шмат іншых жанчын.
  
  
  «Можа, мы зможам пайсці на нейкі кампраміс», - прамурлыкала яна мне, стоячы цалкам аголенай. Яна падышла да мяне і дакранулася да мяне сваімі грудзьмі.
  
  
  "Які кампраміс?" Я спытаў.
  
  
  Яна злёгку прыціснулася да мяне. "Вы пагадзіцеся на меншае, чым уся інфармацыя, якую хочаце, і замест гэтага я зраблю вам невялікі падарунак". Яна павольна правяла мовай па вуснах.
  
  
  "Я ўсё роўна магу забраць падарунак", - нагадала я ёй, адчуваючы, як яе сцягна рухаюцца да мяне.
  
  
  «Так. Але гэта было б не тое ж самае, ці не так? Зусім не тое ж самае».
  
  
  Я дазволіў кутку рота паварушыцца. Яна была добрая. Яны з Рыхтэрам склалі выдатную каманду. Верагодна, ён выкарыстоўваў яе ў іншых місіях Topcon. "І калі б я быў гатовы пайсці на кампраміс, якую інфармацыю вы б мне далі?"
  
  
  Яна рухала сцёгнамі больш настойліва, і гэта страшэнна адцягвала. «Я не магу сказаць вам, дзе знаходзіцца штаб-кватэра Topcon, бо я не ведаю. Рыхтар не водзіць мяне туды. Але я скажу вам, што ён рэгіструецца ў гатэлі Excelsior ў Бялградзе на Княжы Міласа 5. Я скажу вам, таму што ён не будзе будзьце там доўга, і вы, верагодна, усё роўна не паспееце знайсці яго ".
  
  
  Яе сцягна наблізіліся да мяне. Я абняў іх і адчуў, як мяккая плоць варушыцца ад майго дотыку. Я схапіў яе за падбародак другой рукой, прыцягнуў да сябе, люта пацалаваў яе ў вусны. Яна стаяла, затаіўшы дыханне, з вылупленымі вачыма. Затым у яе вачах з'явілася выраз замяшання і расчараванні. Імгненне таму яна кантралявала сітуацыю, яна кіравала дзеяннем, але раптоўна яна страціла гэты кантроль.
  
  
  Я не адпускаў яе падбародак. Я схапіў яго мацней. "Ты хлусіш, дарагая", - настойваў я.
  
  
  Замяшанне змянілася асцярогай. "Не ..."
  
  
  "О так. Я бачу гэта ў тваіх вачах». Я адпусціў яе падбародак, але ўсё ж прыціснуў да сябе іншай рукой. Потым я палез у пінжак і выцягнуў Вільгельміну. Я прыціснуў рулю да яе левай грудзей і пагрузіў яе ў мяккую плоць.
  
  
  "Гэта не так, як раней", - сказаў я ёй. «На гэты раз у мяне скончылася цярпенне. А зараз слухайце ўважліва. Я збіраюся высветліць, дзе хаваецца Рыхтэр у Бялградзе, усё роўна, скажаце вы мне ці не. Вы сапраўды хочаце памерці, каб крыху ўскладніць задачу? для мяне?"
  
  
  Страх, які яна паказвала раней, зараз вярнуўся ў яе вочы. Я мог сказаць, што яна думала аб тым, што я сказаў. Яна зірнула на пісталет, прыціснуты да яе грудзей, а затым паглядзела мне ў вочы.
  
  
  «Гатэль Сава», - ціха сказала яна.
  
  
  Я глядзеў на яе твар, і я быў перакананы. Гатэль «Сава» быў тым месцам, якое абраў бы Рыхтэр – маленькім і самотным.
  
  
  «А штаб-кватэра Topcon знаходзіцца ў Лазане, ці не так?»
  
  
  Яна хутка паглядзела на мяне, а затым у бок. Я мацней прыціснуў рулю пісталета да яе грудзей. Яна ахнула.
  
  
  "Так", - хутка адказала яна. "Але я, шчыра кажучы, не ведаю адрасы".
  
  
  Я ўзяў пісталет і паклаў яго ў кабуру. "Я веру табе", - сказаў я. "А цяпер я павінен пакінуць вас і выйсці на наступнай станцыі".
  
  
  Яна не адышла ад мяне. "Вы не жадаеце прыняць іншую частку прапанаванага мной дамовы?"
  
  
  Я правёў рукамі па сцёгнах і пацалаваў яе ў вусны. Яна здавалася мне галоднай. Але ў мяне ў галаве было іншае. Я павярнуўся і зняў яе шалік са сцяны купэ.
  
  
  «Я ведаю, мне гэта спадабаецца, - прызнаў я. «Але я павінен ставіць бізнэс вышэй задавальнення, прынамсі, часам».
  
  
  Я паднёс шалік да яе твару, і яна запытальна паглядзела на яго. Затым я нацягнуў яго ёй на рот і завязаў ззаду. Яна раптам пачала выгінацца, біць і выдаваць прыглушаныя гукі скрозь шалік. Я схапіў яе аголенае цела, падняў, занёс на ложак і кінуў на яе. Мне здалося, што ў яе вачах на імгненне з'явілася чакальнае выраз, але я прывязаў яе да ложка яе ўласнымі рамянямі і адзеннем. Праз імгненне яна распластаўся на ложку і пільна паглядзела на мяне.
  
  
  «Пакуль вы не перасячэце мяжу з Балгарыяй, вам не спатрэбіцца кандуктар або насільшчык, каб выбіваць вам дзверы», - сказаў я ёй. “І гэта толькі позна. Да таго часу я дабяруся да гатэля «Сава».
  
  
  У яе вачах успыхнула нянавісць, і яна прамармытала нешта па-нямецку скрозь шалік.
  
  
  "Не хвалюйся з-за таго, што цябе звязалі", - усміхнуўся я ёй. "Проста паспрабуй падумаць аб маёй альтэрнатыве".
  
  
  Я пакінуў яе прывязанай аголенай да ложка і замкнуў за сабой дзверы купэ. Затым я пайшоў да Voiture 7 і свайму купэ, каб забраць свой невялікі багаж. Я быў гатовы выйсці на наступным прыпынку, якая рушыла ўслед неўзабаве пасля свістка.
  
  
  Цяпер я павінен быў вярнуцца ў Бялград у надзеі, што Рыхтэр з'ехаў у гатэль "Сава", нягледзячы на тое, што яго шукала югаслаўская паліцыя. Мне трэба было высветліць, ці засталося ў яго радыё.
  
  
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  
  Было каля поўдня, калі я вярнуўся на цэнтральны вакзал у Бялградзе на цягніку другога класа. Я ўзяў таксі па вуліцы Сараевоска да бульвара Кнеза Міхайла, мінуў вялікі Нацыянальны музей, зрабіў пару паваротаў, каб пераканацца, што за намі не сочаць, а затым накіраваўся прама да гатэля Majestic на вуліцы Обиличев Венац. Уршуля вельмі ўзрадавалася, убачыўшы мяне.
  
  
  "О, Нік!" - сказала яна, абдымаючы мяне сваімі мяккімі рукамі за шыю, калі я ўвайшоў у яе пакой. «Я хадзіла па падлозе. Дзе ты, чорт вазьмі, быў».
  
  
  «Мне прыйшлося заняцца некаторымі незавершанымі справамі. Вы ж не думалі, што я пакіну вас аднаго ў гэтай злой камуністычнай сталіцы, ці не так?» Я ўсміхнуўся.
  
  
  Яна зачыніла за мной дзверы. Я заўважыў, што яна пасялілася ў вельмі элегантным нумары па сціплай цане і што з яе адкрываецца выдатны від на вуліцу. Але цяпер яе думкі былі толькі пра Ганса Рыхтэра.
  
  
  "Вы што-небудзь даведаліся?" спытала яна.
  
  
  Я закурыў цыгарэту і прапанаваў ёй адну, але яна адмовілася. Цяпер я глядзеў на яе сур'ёзна. Яна была даволі напружаная. "Думаю, я ведаю, дзе хаваецца Рыхтэр", - сказаў я ёй. «Калі толькі ён не запанікаваў і не ўцёк з горада».
  
  
  "Гэта недзе паблізу?"
  
  
  Я зрабіў доўгую зацяжку цыгарэты і затрымаў яе на імгненне. "Так, гэта недалёка адсюль".
  
  
  "Дзе? Гатэль?"
  
  
  Я на хвіліну вывучаў твар Уршулі, перш чым загаварыць. Гэта здавалася прыдатным часам, каб расказаць ёй аб маніторы. Я павінен быў або сказаць ёй пра гэта, або поўнасцю выключыць яе з рамана, і апошні варыянт не здаваўся справядлівым.
  
  
  «Гатэль, так», - павольна сказаў я.
  
  
  "Які з?" Яна перайшла да тэлефона на тумбачцы. "Я пазваню ў паліцыю, і яны сустрэнуць нас там".
  
  
  Я пакруціў галавой. «Не, Уршуля».
  
  
  Яна паглядзела на мяне з лёгкім здзіўленнем у сваіх прыгожых блакітных вачах. Затым яна паклала трубку зваротна. "Чаму б і не?"
  
  
  «Уршуля, - пачаў я, - я збіраюся з вамі пагаварыць. Рыхтэр скраў электронную прыладу ў брытанскага ўрада, прыладу ЗША, якое важна для бяспекі Захаду. У яго гэтая прылада з сабой. Прынамсі, , ён быў у яго, калі ён выходзіў з Цэнтральнага вакзала праз акно ".
  
  
  Яна на імгненне ўспомніла. "Радыё?" спытала яна.
  
  
  «Так, радыё. Я амаль упэўнены, што ўсярэдзіне яго схавана прылада».
  
  
  "Вось чаму ён насіў радыё з сабой у цягніку".
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Гэта тое, у што я веру зараз. Цяпер югаслаўская паліцыя была б рада экстрадаваць яго ў Заходнюю Нямеччыну, каб паўстаць перад судом за ваенныя злачынствы. Камуністы заўсёды рады, калі зловяць чалавека з Трэцяга рэйха. Але я думаю, што вы можаце разумеюць, што яны могуць інакш зірнуць на пытанне аб вяртанні мне электроннай прылады ".
  
  
  "Я разумею Нік", - сказала яна.
  
  
  "Я спрабаваў аддзяліць Рыхтэра ад яго радыё на станцыі, але мне гэта не ўдалося", – працягнуў я. «Калі б я быў там, маё заданне было б выканана. Цяпер мне трэба вярнуць тое радыё».
  
  
  «Але, Нік, я не магу арыштаваць Рыхтэра без паліцыі», - сказала яна мне. “Перадача яго пад варту нашага ўраду патрабуе вялікай бюракратыі. Павінна быць задзейнічана паліцыя».
  
  
  "Я разумею", - сказаў я. "Але памятайце, што Заходняя Германія адна з
  
  
  свабодных краін, якія пацерпяць, калі гэтая прылада трапіць у рукі КДБ. Фактычна, я мяркую, што Рыхтэр разлічвае заключыць здзелку аб продажы прылады з рускім прама тут, у Бялградзе. Магчыма, яны гэта ўжо зрабілі. У любым выпадку, Уршуля, я прашу вас даць мне час на Рыхтэра і яго радыё, перш чым мы зьвернемся да югаславаў па дапамогу ў ягоным арышце».
  
  
  Яна падумала на імгненне. "Я хачу дапамагчы вам злавіць Рыхтэра".
  
  
  "Так, вы можаце пайсці са мной", - пагадзіўся я.
  
  
  Яна ўсміхнулася. «Добра, Мік. Я пачакаю, перш чым пазваню ў паліцыю, але ў іх, канешне, могуць быць уласныя ідэі. Мне здаецца, я бачыла чалавека, які назірае за гэтым гатэлем. Я павінен меркаваць, што яны ня могуць цалкам мне давяраць”.
  
  
  "У гэтым ёсць сэнс", - сказаў я. "У рэшце рэшт, ты не добры камуніст".
  
  
  Яна ўсміхнулася мне шырокай нямецкай усмешкай, і яе блакітныя вочы ўспыхнулі. "Я нават не добрая дзяўчынка", - сказала яна.
  
  
  "Я б не пагадзіўся з гэтым".
  
  
  На ёй быў халат, завязаны на таліі, таму што яна толькі што выйшла з душа. Яна развязала халат і дазволіла яму расхінуцца - пад ім яна была аголенай. "Мяркую, мне лепш апрануцца", - сказала яна.
  
  
  Я прагна глядзеў на яе выгібы. "Я мяркую."
  
  
  Халат упаў на падлогу. Я дазволіў свайму погляду блукаць па выпнутымі грудзях, тонкай таліі і ўзмаху малочных сцёгнаў і сцёгнаў. Я ўспомніў Еву ў цягніку, і я ведаў, што Ева запусьціла ўва мне нешта, што лашчыла і песціла выгляд Уршулі.
  
  
  "З іншага боку, – сказала яна, набліжаючыся да нас, каб скараціць адлегласць паміж намі, – калі Рыхтэр цяпер у гэтым гатэлі, ён, верагодна, прабудзе там яшчэ крыху".
  
  
  «Напэўна, - сказаў я.
  
  
  Яна пачала пакусваць маё вуха. І я дазволіў ёй пачаць распранаць мяне.
  
  
  Уршуля распальвала ўва мне агонь, які абяцаў хутка выйсьці з-пад кантролю. Я дапамог ёй зняць астатнюю вопратку, а затым адвёў яе да вялікага двухспальнага ложка праз пакой. Мы леглі разам, і наступнае, што я памятаю, гэта тое, што яна падышла да мяне ў мужчынскай пазіцыі.
  
  
  Яе грудзей звісалі над маёй грудзьмі прыгожымі стромымі дугамі. Яна апусцілася бліжэй да мяне, і кончыкі яе грудзей пяшчотна пацерліся аб мае грудзі, пацалаваўшы мой твар і шыю сваімі вільготнымі вуснамі.
  
  
  Яна спусцілася да майго жывата, пяшчотна цалавала мяне, і агонь гарэў у маім пахвіне. Затым яна рушыла ўніз, лашчачы поўнымі цёплымі вуснамі, пакуль я не мог больш трываць.
  
  
  "Цяпер, лайдак?" спытала яна.
  
  
  "Цяпер", - хрыпла адказаў я.
  
  
  Я штурхнуў яе на ложак і асядлаў, затаіўшы дыханне, нецярпліва. Малочныя сцягна падняліся і акружылі мяне, і я памятаю, як адчуваў, як яны надзейна сашчапіліся ззаду мяне, калі мы злучыліся. Пажар перарос у вулканічны халакост. Потым былі салодкія пахі, цудоўныя гукі і гарачая плоць, калі мы дасягнулі кульмінацыі.
  
  
  Калі я зірнуў на гатэль "Сава", я зразумеў, чаму Рыхтэр абраў яго. У Штатах яго лепш за ўсё апісаць як пастку для блох - стары трухлявы будынак, які выглядаў так, як быццам яго даўно павінны былі знесці ў старым раёне горада. Шыльда звонку была настолькі здрахлела, што яе можна было мінуць, нават не падазраючы, што гэта гасцініца. Гэта было падобна на тое месца, дзе кіраўніцтва будзе глядзець у іншы бок ад сумнеўных гасцей.
  
  
  У гатэлі было ўсяго дваццаць нумароў, і па колькасці ключоў, пакладзеных у паштовыя скрыні за сталом, я мог бачыць, што забралі толькі паўтузіна. Я не здзівіўся, калі неахайны югаслаўскі служачы не папрасіў паказаць нашы пашпарты, а проста зняў іх нумары. Ён лічыў толькі фармальнасцю ўгаварыць паліцыю.
  
  
  Пакуль клерк абыходзіў стол, каб забраць маю адзінку багажу, я зноў зірнуў на паштовыя скрыні і запомніў тыя, якія паказвалі на занятасць пэўных пакояў. Затым мы падняліся па лесвіцы з клеркам. Калі ён адчыніў дзверы і паставіў мой багаж, я даў яму чаявыя.
  
  
  Калі клерк сыходзіў, дзверы ў калідоры адчыніліся, і ў калідор выйшаў Ганс Рыхтэр. Я адштурхнуў Уршулю ад дзьвярэй і сам схаваўся ад вачэй. Імгненне праз я крадком зірнуў і ўбачыў Рыхтэра і двух мужчын, якія стаяць у калідоры спіной да мяне. Яны збіраліся пакінуць іншага мужчыну, з пакоя якога толькі што вышлі. Іншы мужчына - Іван Лубянка.
  
  
  Відавочна, Рыхтэр адправіў сюды Лубянку, калі выходзіў з Усходняга экспрэса на Паўку. Цяпер, хоць Рыхтэр, падобна, знайшоў іншае сховішча з-за інцыдэнту на станцыі, ён прыйшоў сюды з гэтымі людзьмі, якія, відавочна, былі агентамі Topcon, каб абмеркаваць з рускім продаж прылады назірання.
  
  
  Рыхтэр не нёс радыё. Можа, ён не давяраў КДБ. Ён са сваімі таварышамі пайшоў па калідоры да лесвіцы, пакуль Лубянка зачыняў дзверы.
  
  
  Я павярнуўся да Уршулі. "Гэта Рыхтэр і яго сябры", - сказаў я. «Ідзі за імі і паглядзі, куды яны пойдуць. Пастарайся не загінуць. А пакуль я збіраюся наведаць майго рускага сябра ў калідоры. Я сустрэнуся з табой у «Маджэстыцы» ў тры. Пачакай. праз гадзіну пасля гэтага, і калі я не здаюся, ты сам па сабе ".
  
  
  Яна паглядзела мне ў твар на кароткі далікатнае імгненне. "Добра, Нік".
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Да хуткага."
  
  
  "Так."
  
  
  Уршуля зьнікла па калідоры сьледам за Рыхтэрам і ягонымі людзьмі.
  
  
  Праз некалькі хвілін я пастукаў у дзверы Лубянскага пакоя. Пасля кароткай паўзы з-за дзвярэй раздаўся голас Лубянкі. "Так?"
  
  
  Я даволі добра разбіраўся ў дыялектах і галасах, асабліва пасля таго, як меў магчымасць іх чуць, таму я прачысціў горла і з усяе сілы стараўся гучаць як Ганс Рыхтэр.
  
  
  "Блюхер", - сказаў я.
  
  
  Замок на дзвярах пстрыкнуў, калі я выцягнуў "люгер". Калі дзверы адчыніліся і я ўбачыў здзіўлены твар Лубянкі, я не стаў чакаць запрашэння ўвайсці ў пакой. Я рэзка стукнуў нагой у дзверы і ўварваўся ў пакой. Яна патрапіла Лубянцы ў грудзі і галаву і паваліла яго на падлогу.
  
  
  Лубянка ўзяўся за пісталетам, але я яго спыніў. "Замры прама тут".
  
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў "люгер", нацэлены яму ў галаву. Затым зірнуў на адлегласць паміж ім і «Уэблі» і вырашыў, што не варта рызыкаваць.
  
  
  "Гэта зноў ты", - з горыччу сказаў ён.
  
  
  «Баюся, што так, стары. Добра, устань. І трымайся далей ад сваёй цацкі на стале».
  
  
  Лубянка павольна падняўся, кроў капала з яго шчакі і рота. Яго губа ўжо апухла. Я падышоў да дзьвярэй і зачыніў іх, увесь час сочачы за супрацоўнікам КДБ. У яго вачах была вялікая непрыязнасць да мяне.
  
  
  "А цяпер, - сказаў я, - мы з табой прыемна пагаворым".
  
  
  «Нам няма пра што казаць», - змрочна адказаў ён.
  
  
  "Я думаю, што так".
  
  
  Ён хмыкнуў і прыклаў руку да парэза на шчацэ. "Баюся, вы прыйшлі не да таго чалавека".
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. "Але калі я гэта зраблю, табе будзе вельмі дрэнна". Я глядзеў на яго твар, калі да мяне дайшоў уплыў гэтай заявы.
  
  
  "Мы яшчэ не заключылі здзелку", - сказаў ён мне. "Такім чынам, у мяне няма таго, што вы шукаеце".
  
  
  Я спытаў. "Калі яна яшчэ ў Рыхтэра, дзе ён яе захоўвае?"
  
  
  "Рыхтэр?"
  
  
  «Прабачце за промах. Для вас ён Хорст Блюхер».
  
  
  Лубянка на імгненне задумаўся. «Я паняцця не маю, дзе знаходзіцца прылада. Ён вельмі ўтойлівы і ўніклівы».
  
  
  «Можа, ён табе не давярае, Лубянка», - сказаў я, крыху падкалоў яго.
  
  
  Ён паглядзеў на мяне. "Я яму таксама не давяраю".
  
  
  Куток майго рота рушыў. Мне заўсёды давала невялікае задавальненне бачыць двух непрыемных людзей, якія спрабуюць перахітрыць адзін аднаго. «Што ж, адно можна сказаць напэўна, Лубянка. Вы ведаеце, дзе зь ім зьвязацца. І я хачу, каб вы мне гэта сказалі».
  
  
  Лубянка перабраўся на незасланую пасцелю. Я ўважліва назіраў за ім і трымаў «Люгер» накіраваным на яго. "Ён не сказаў мне, дзе ён спыніўся", - павольна сказаў ён.
  
  
  «Ты ілжэш, Лубянка. І табе патрапіць 9-міліметровая куля ў галаву». Я падышоў да яго бліжэй. «Мне патрэбная праўда, і я хачу яе зараз. Дзе мне знайсці Рыхтэра?»
  
  
  Вочы Лубянкі раптам сталі плоскімі, адчайнымі. Да майго здзіўлення, ён узяў з ложка вялікую падушку і павярнуўся да мяне, паклаўшы яе перад сабой. Я паняцця не меў, што ён робіць, таму не рызыкаваў. Я стрэліў, і «Люгер» узарваўся ў маленькім пакоі.
  
  
  Куля закапалася ў тоўстую падушку і не дасягнула грудзей Лубянкі. Тым часам на мяне накінуўся Лубянка, усё яшчэ трымаючы падушку паміж намі. Я прыцэліўся і зноў стрэліў у яго галаву, і мой стрэл ледзь не трапіў у цэль, калі ён упаў на мяне.
  
  
  Лубянка трапіў мне ў руку з пісталетам і моцна ўдарыў, але пісталет я ўсё яшчэ трымаў. Цяпер падушкі не было, і Лубянка аберуч моцна круціў маю руку. Мы стукнуліся аб сцяну, і я страціў пісталет.
  
  
  Затым мы абодва саслізнулі на падлогу, спрабуючы біцца. Я ўдарыў кулаком ва ўжо скрываўлены твар Лубянкі, і ён здолеў адказаць на ўдар, перш чым адарвацца ад мяне. Затым ён пацягнуўся да Уэблі, які зараз стаяў побач з ім на стале.
  
  
  Ён схапіў пісталет перш, чым я паспеў дацягнуцца да яго, але ён не змог своечасова дабрацца да спускавога кручка, каб стрэліць. Калі я падышоў да яго, ён люта ім ударыў, трапіўшы мне ў галаву цяжкім ствалом.
  
  
  Я зваліўся каля акна, да сцяны. Затым Лубянка падняўся на ногі і зноў накіраваў «Уэблі» на мяне, але я знайшоў у сабе сілы схапіць яго руку з пісталетам і пацягнуць яго, перш чым ён паспеў стрэліць. Ён прамазаў міма мяне і разбіў сабой акно.
  
  
  Шкло гучна разбілася і абрынулася на мяне дажджом, калі я павярнуўся і глядзеў, як цела Лубянкі вылятае вонкі вонкі - яго рукі былі шырока расстаўлены, калі ён спрабаваў за нешта схапіцца.
  
  
  Падчас падзення Лубянкі настала кароткая цішыня, потым я пачуў крык. Я высунуўся праз разбітае шкло і ўбачыў, што ён стукнуўся аб балкон другога паверха. Ён быў працяты пікетамі жалезнай балюстрады тварам уверх, з расплюшчанымі вачыма, і два пікеты выступалі праз ягоныя грудзі і жывата.
  
  
  Я лаяў сябе. Лубянка мне цяпер нічога не скажа. Вярнуўшы Вільгельміну, я хутка пакінуў маленькі пакой і паспяшаўся па калідоры ў той момант, калі з парадных усходаў даносіліся крокі. Я пазбег іх, спусціўшыся па задняй службовай лесвіцы на вуліцу.
  
  
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  
  «Гэта тое месца. Сюды Рыхтэр пайшоў з двума мужчынамі», - сказала мне Ўршуля.
  
  
  Мы забіліся ў цёмны дзвярны праём на вузкай вулачцы, гледзячы скрозь ноч на стары будынак насупраць. Уршуля вельмі хвалявалася, але старалася не паказваць гэтага.
  
  
  "Як вы думаеце, яны маглі заўважыць, што вы ідзеце за імі?" Я спытаў.
  
  
  «Я так не думаю, - сказала яна.
  
  
  Дом праз дарогу ўяўляў сабой жылы дом. Уршуля сказала мне, што яны ўвайшлі ў вулічны пакой на другім паверсе, але там не было сьвятла.
  
  
  "Ну, пойдзем туды і паглядзім", - прапанаваў я.
  
  
  "Добра, Нік". Яна палезла ў сумачку за "Уэблі".
  
  
  "Я хачу, каб ты добра прыкрыла мяне там", - сказаў я. "Гэта магло быць пасткай".
  
  
  "Ты можаш разлічваць на мяне, Нік".
  
  
  Калі мы падышлі да пакоя, дзе, як мы меркавалі, знаходзіліся Рыхтэр і яго людзі, яна аказалася пустой. Я асцярожна ўвайшоў, з пісталетам, але там нікога не было.
  
  
  “Заходзьце, – сказала я Уршулі.
  
  
  Яна далучылася да мяне, зачыніла дзверы і агледзелася. Гэта быў вялікі пакой з асобнай ваннай. Фарба адслойвалася са сцен, а сантэхніка выглядала старадаўняй. У куце была нязграбная койка, пакрыты шрамамі драўляны стол і некалькі прамых крэслаў збоку.
  
  
  "У нейкім месцы", - пракаментаваў я. Я сунуў люгер назад у кабуру. Я падышоў да ложка. Здавалася, што нехта нядаўна на ёй ляжаў.
  
  
  «Тут няма багажу ці яшчэ чагосьці, – адзначыла Ўршуля. "Магчыма, мы ўжо страцілі яго".
  
  
  "Давай паглядзім вакол", - сказаў я.
  
  
  Мы даследавалі гэтае месца па частках. Былі доказы таго, што там быў Рыхтэр - недакурак адной з яго каханых цыгарэт; бутэлька віна, амаль пустая; і ў смеццевым кошыку, яго кінуты білеце на цягнік, я не знайшоў нічога, што паказвала б на тое, што ён вернецца ў гэты пакой. Фактычна, усе доказы ўказвалі на тое, што ён пакінуў гэта назаўжды.
  
  
  "Што нам зараз рабіць?" - спытала Ўршуля.
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў я ёй. Я вярнуўся ў ванную і павольна агледзеўся. Мне падалося, што ў пакоі было нейкае месца, якое мы не заўважылі. Я зноў зазірнуў у пустую аптэчку.
  
  
  Потым я пайшоў у прыбіральню. Верх быў на ім. Я падняў вечка і зазірнуў у таз.
  
  
  Там я ўбачыў кавалак мокрай пакамячанай паперы, які плавае ў празрыстай вадзе.
  
  
  Я вывудзіў гэта і зірнуў на яго. Гэта быў усяго толькі кавалак паперы ад большага кавалка, які, відаць, быў падраны і адданы забыццю, але на ім было некалькі рукапісных літар.
  
  
  "У мяне сёе-тое ёсць", - сказаў я.
  
  
  Уршуля падышла і паглядзела праз маё плячо. "Што гэта такое?"
  
  
  «Падобна на тое, Рыхтэр спрабаваў пазбавіцца ад гэтага ва ўнітазе. Вы можаце разабраць, што гэта за літары?
  
  
  Яна зірнула на гэта. "Гэта почырк Рыхтэра", - сказала яна. Яна скрывілася, злёгку павярнуўшы запіску. Падобна, гэта напісана на сербахарвацкай, Нік. Магчыма, пачатак слова "нацыянальны". І яшчэ адна літара, пачатак іншага слова”.
  
  
  Я пакасіўся на яго: “Нацыянальны. Але якое другое слова?
  
  
  «М - У - З - музей, Нацыянальны музей».
  
  
  Я хутка паглядзеў на яе. «Музей. Ці ёсць у ім гардэробная?»
  
  
  "Я так мяркую", - сказала яна.
  
  
  "У Рыхтэра не было б прычын выкарыстоўваць музей для сустрэчы", - сказаў я. «Мы ведаем, што ён ужо сустракаўся з Лубянка ў гатэлі «Сава» і, магчыма, тут».
  
  
  «Гэта праўда», - сказала Ўршуля, але ня рушыла ўслед за мной.
  
  
  "Ну, дапусцім, вы хацелі здаць гэтае радыё куды-небудзь на захоўванне на пару дзён. Вы не можаце скарыстацца камерай захоўвання багажу на Цэнтральным вакзале або ў аэрапорце, таму што паліцыя там сочыць за вамі. Але чаму б не скарыстацца камерай захоўвання ў грамадскім месцы накшталт музея? "
  
  
  "Але рэчы тамака пакідаюцца толькі на час
  
  
  
  “Пакуль наведвальнікі ў музэі”, - нагадала мне Ўршуля.
  
  
  Я падумаў аб гэтым на імгненне. «Яны трымалі б рэч пару дзён, чакаючы, што яе ўладальнік вернецца. Але, дапусцім, Рыхтэр не хацеў спадзявацца на такую ​​магчымасць. Магчыма, ён пакінуў радыё ў музеі, а затым патэлефанаваў ім пазней днём, каб гавораць, што ён забыўся забраць яго, калі сыходзіў. Ён бы паабяцаў атрымаць радыё на працягу дваццаці чатырох ці сарака васьмі гадзін. Тады яго запэўнілі б, што яны праявяць асаблівую асьцярожнасьць, каб трымаць яго для яго».
  
  
  «Гэта добрая тэорыя, Нік. Яе варта праверыць».
  
  
  "З раніцы мы будзем у музеі", - сказаў я. «Калі сёння ўвечары Рыхтэр даведаецца пра Лубянку, ён, верагодна, вырашыць неадкладна пакінуць Бялград, але не без гэтага радыё. Калі б ён усё ж схаваў яго ў музеі, мы б хацелі яго там збіць. Гэта можа быць наш апошні шанец для кантакту з ім."
  
  
  «А пакуль, - сказала яна, - табе трэба крыху адпачыць. А ў мяне ў «Маджэстыцы» ёсць асабліва камфартабельны нумар».
  
  
  "Добрая прапанова", - сказаў я.
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Мы былі ў Нацыянальным музеі, калі ён адкрыўся на наступную раніцу. Быў сонечны вясновы дзень у Бялградзе. На высокіх дрэвах у парку Каламегдан раслі ярка-зялёныя бутоны. Катэры на падводных крылах курсіравалі па спакойных водах Дуная, і ажыўлены рух здаваўся нейкім менш неспакойным. Але сам музей у ясную раніцу здаваўся маналітным і шэрым; гэта было яскравым напамінам пра тое, што мы з Уршуляю прыйшлі сюды не дзеля забавы.
  
  
  Унутры былі высокія столі і стэрыльныя шкляныя вітрыны, ашаламляльна кантраставалі з сонечнай раніцай па той бок яго тоўстых сцен. Мы хутка знайшлі распранальню. Дзяжурны югаслаў яшчэ не спаў.
  
  
  «Добрай раніцы», - прывітаў я яго. «Наш сябар пакінуў тут партатыўнае радыё і забыўся ўзяць яго з сабой. Ён паслаў нас забраць яго». Я размаўляў з лепшым нямецкім акцэнтам.
  
  
  Ён пачухаў патыліцу. «Радыё? Што гэта?"
  
  
  Я вырашыў паспрабаваць пагаварыць з ім па-серба-харвацку. «Радыё. Тое, што носіць на рамяні».
  
  
  «Ах, - сказаў ён. Ён прайшоў у кут маленькага пакоя, а я, затаіўшы дыханне, пацягнуўся да паліцы. Ён выцягнуў радыё Рыхтэра. «У мяне ёсць адзін, пакінуты тут чалавекам на імя Блюхер, швейцарац».
  
  
  «Так», – сказаў я і зірнуў на Ўршулю. "Вось і ўсё. Хорст Блюхер - поўнае імя».
  
  
  Ён паглядзеў на промах. «Так. У вас ёсць дакументы, містэр Блюхер? Здаецца, я не памятаю ваш твар».
  
  
  Я стрымліваў сваё нецярпенне. Я ўжо вырашыў забраць магнітолу сілай, калі запатрабуецца. «Я не Хорст Блюхер», - сказаў я наўмысна. "Мы яго сябры, якія прыйшлі запатрабаваць для яго радыё".
  
  
  “А. Ну, містэр Блюхер павінен быў прыехаць сам, разумееце. Гэтае правіла».
  
  
  "Так, вядома", - сказаў я. «Але спадар Блюхер захварэў і не можа прыйсці за радыё. Мы спадзяемся, што вы зразумееце. Вы зробіце яму вялікую паслугу, калі дасце нам рацыю, каб перадаць яму».
  
  
  Ён падазрона паглядзеў на мяне, а потым на Ўршулю. "Ён даў вам квітанцыю?"
  
  
  Цяпер Уршуля адыграла ролю. «О, дарагая! Ён згадаў, што мы павінны ўзяць бланк проста перад ад'ездам. Але ён забыўся аддаць яго нам. Ён вельмі хворы». Затым яна ўключыла чары. “Я спадзяюся, што вы ня будзеце тэхнічна тлумачыць памылку. Г-н Блюхер так хацеў паслухаць прыгожую югаслаўскую музыку, пакуль ён тут».
  
  
  "Ах", - сказаў мужчына, гледзячы ў яе халодныя блакітныя вочы. “Што ж, я магу гэта зразумець. Вось, вы можаце ўзяць радыё. У мяне і так няма магчымасці захоўваць яго тут».
  
  
  "Вялікі дзякуй", - сказаў я яму.
  
  
  Ён праігнараваў мяне і перадаў радыё Ўршулі. «Скажы свайму сябру, каб ён хутчэй паправіўся, каб ён мог атрымаць асалоду ад знаходжання ў Бялградзе».
  
  
  "Дзякуй", - сказала Ўршуля.
  
  
  Яна ўзяла радыё, і мы выйшлі з раздзявалкі. Але, выходзячы з будынка, я выявіў, што мая перамога была нядоўгай. Двое мужчын выйшлі з нішы ў калідоры, і нікога навокал не было. У іх абодвух былі пісталеты. Гэта былі два чалавекі з Topcon, якіх мы бачылі раней з Рыхтэрам, людзі, за якімі ішла Уршуля.
  
  
  «Спыніся, калі ласка», - загадаў больш высокі.
  
  
  Я нячутна застагнаў. Яшчэ некалькі хвілін, і манітор быў бы маім. Будзь праклятыя гэтыя людзі! Гэта быў другі раз, калі я валодаў ім толькі дзеля таго, каб у мяне адабралі яго. Уршуля была не такая засмучаная, як я. Яна страціла ўсякую сувязь з Рыхтэрам, нягледзячы на аднаўленне радыё, і зараз гэтыя людзі аднавілі гэты кантакт. Я падумаў, ці дажыве яна да таго, каб атрымаць выгаду з такога павароту падзей.
  
  
  Нізкарослы мужчына, квадратны са зламаным носам, махнуў аўтаматам на радыё. "Пакладзі радыё на падлогу паміж намі разам з тваёй сумачкай… -
  
  
  ён зірнуў на мяне - і тваім пісталетам.
  
  
  "Тады адыдзі ад іх", - загадаў больш высокі мужчына.
  
  
  Уршуля паглядзела на мяне, і я згодна кіўнуў. Калі на нас былі нацэлены два пісталеты, спрачацца не было куды. Яна выйшла наперад і паставіла рацыю і сумачку з «Уэблі» на падлогу. Я павольна выцягнуў "люгер" з курткі, вышукваючы любую магчымасць выкарыстоўваць супраць іх, але цяпер абодва пісталета былі сканцэнтраваны на маіх грудзях. Я паставіў "Люгер" на падлогу побач з радыё і сумачкай. У мяне ўсё яшчэ быў Х'юга ў рукаве, але здавалася, што ў мяне будзе мала магчымасцяў выкарыстоўваць яго.
  
  
  "Вельмі добра", – сказаў высокі агент Topcon. У яго былі цёмныя валасы і вельмі худы твар. Ён зрабіў знак іншаму мужчыне, які ступіў наперад, адчыніў сумачку Ўршулі і выцягнуў Уэблі. Ён сунуў гэта і Вільгельміну ў кішэню пінжака. Потым ён узяў радыё.
  
  
  "А зараз пойдзем з намі", - сказаў высокі мужчына.
  
  
  Уршуля зноў зірнула на мяне. "Нам лепш зрабіць тое, што кажа мужчына", - сказаў я ёй.
  
  
  Нас неўзаметку выцягнулі з будынка і пасадзілі ў шэры седан «Фіят». Нам з Уршуляю сказалі сесьці ззаду ў машыну. Высокі мужчына сеў за руль, а той, у каго зламаны нос, сеў побач з ім, з пісталетам, накіраваным мне ў грудзі.
  
  
  "Цяпер мы паедзем на невялікі шпацыр", - з вялікім задавальненнем сказаў мне той, у каго быў пісталет.
  
  
  Машына ўвайшла ў ранішні паток машын. Я ўбачыў, што абедзве заднія дзверы замкнутыя на спецыяльныя замкі. Здавалася, што няма магчымасці збіць чалавека з пісталетам. Рыхтэр, відавочна, вырашыў, што лепш за ўсё пазбавіцца ад нас, каб працягнуць перамовы без перашкод. Я пачынаў разумець, як ён на працягу столькіх гадоў уцякаў ад усіх відаў паліцэйскіх і ўрадавых агентаў: ён быў разумны, эфектыўны і цалкам вольны ад сумлення.
  
  
  Мы выязджалі з Белграда. Мы ехалі па Бранкова Прызрэнскім бульвары, пакуль не дабраліся да ракі, а затым па Кара Дордзева выехалі з горада на поўдзень. Неўзабаве мы апынуліся ў адкрытай узгорыстай мясцовасці.
  
  
  "Куды вы нас везяце?" - нарэшце спытаў я.
  
  
  "Ты даведаешся вельмі хутка", - сказаў зламаны нос, рэзка ўсміхнуўшыся мне. Яго акцэнт быў нямецкім, а ў высокага чалавека - французскім. Гэта быў даволі касмапалітычны ўбор, гэты Topcon.
  
  
  Яго прадказанне было дакладным. Яшчэ праз пятнаццаць хвілін, абмінуўшы пару прасёлкавых дарог, мы падышлі да адасобленай загараднай хаты. Кіроўца спыніўся перад ім і загадаў нам выйсці.
  
  
  Мы з Уршуляю выйшлі з фіяту. Я паняцця не меў, дзе мы былі; Я ведаў толькі, што мы былі на поўдзень ад горада. Было лагічна, што Рыхтэр з'едзе з Белграда, паколькі паліцыя прачэсвала горад у пошуках яго. Да гэтага часу ён не мог перамяшчацца на грамадскім транспарце. Цікава, ці ведаў ён яшчэ пра Лубянку.
  
  
  «У хату», - загадаў высокі мужчына, размахваючы рэвальверам. Абодва пісталета зноў былі нацэлены на нас. Я выконваў загады.
  
  
  Унутры дом выглядаў нават менш, чым здавалася звонку. Але гэта было ўсё, што трэба Рыхтару. Праз імгненне пасля таго, як высокі стрэлак паклікаў яго, з кухні ў пакой увайшоў Рыхтэр.
  
  
  «Што ж, - сказаў ён, убачыўшы нас, - якая прыемная неспадзеўка». Ён пацягнуўся да рацыі, якую высокі мужчына паставіў на стол. "Вы амаль атрымалі гэта, ці не так?"
  
  
  "Да гэтага часу вы былі на крок наперадзе нас", - сказаў я. "Але твой поспех не можа доўжыцца вечна, Рыхтэр".
  
  
  Я бачыў, як найміты глядзелі на мяне, калі я выкарыстаў яго сапраўднае імя. Мабыць, ён быў вядомы ім толькі як Блюхер. Рыхтэр ухмыльнуўся мне, затым падышоў і ўдарыў мяне па твары.
  
  
  Я цяжка зваліўся на падлогу. Уршуля ахнула і нахілілася да мяне. З рота цякла струменьчык крыві. Я ляжаў, глядзеў на Рыхтэра і ненавідзеў яго. Гэтая нянавісць прымусіла б мяне пастарацца крыху мацней, калі б у мяне была магчымасць выступіць супраць яго.
  
  
  Уршуля зірнула на Рыхтэра. "Нацысцкі мяснік!" - Прашыпела яна.
  
  
  Твар Рыхтэра ўспыхнуў ад гневу. Ён моцна стукнуў яе па твары, і яна ўпала побач са мной.
  
  
  Рыхтэр павярнуўся да людзей, якія нас прывялі. "Надзеньце на іх кайданкі там і там". Ён паказаў на раздзяляльную перагародку, у якой да дзвярнога праёму на кухні прыбудавалі серыю тонкіх жалезных прутоў, і на стары жалезны радыятар на бакавой сцяне. "Такім чынам, яны падзеленыя".
  
  
  Мужчына са зламаным носам прыкаваў абодва запясьці Ўршулі да батарэі, а высокі мужчына прыкаваў мяне ланцугом да вонкавай стойкі перагародкі. Мае рукі былі за спіной, на кожным запясце былі кайданкі і злучае ланцуг вакол перакладзіны. Мне давялося падняцца, а Ўршуля сесьці на падлогу, прыхінуўшыся сьпіной да батарэі.
  
  
  «Добра, прынясі бомбу», - загадаў Рыхтэр высокаму са зброяй. .
  
  
  Высокі мужчына знік у маленькай спальні і праз імгненне вярнуўся з самаробнай бомбай. Да яго было прымацавана дастаткова дынаміту, каб падарваць два дамы памерам з той, у якім мы знаходзіліся. Рыхтэр зірнуў на мяне з усмешкай, узяў бомбу з рук высокага чалавека і паклаў прыладу на стол у цэнтры залы. пакой, прыкладна на паўдарогі паміж мной і Ўршуляй.
  
  
  «Андрэ вельмі добрае разбіраецца ў гэтых рэчах», - заўважыў Рыхтэр, усталёўваючы гадзіны, якія паслужылі спускавым кручком для бомбы. «Куля, вядома, была б больш акуратнай, але яна значна больш магутная. Малаверагодна, што ўлады змогуць апазнаць вашыя целы пасля выбуху і пажару. Я спадзяюся, што гэты прыклад стане папярэджаньнем для ўсіх, хто можа пайсьці за табой”.
  
  
  "Я думаю, гэта прымусіць іх задумацца", - сказаў я. Я ўважліва паглядзеў на бомбу, якая была ўстаноўлена і цікае. Рыхтэр меў рацыю. Калі б гэтая штука ўзарвалася, для даследавання засталося б няшмат.
  
  
  «Мы ніколі не здадзімся, пакуль вы не трапіце пад апеку людзей, чыё імя вы зняславілі», - сказала Ўршуля напружаным голасам.
  
  
  Рыхтэр зірнуў на яе. "Я зганьбіў?" - з'едліва сказаў ён. «Шкада, што цябе не было побач, калі ўсё гэта адбывалася, фрэйлен. Трэці Рэйх не залежаў ад мяне аднаго ў дасягненні сваіх мэт. Усе мы тады былі нацыстамі. Калі мы пацярпелі паражэнне, некалькі слабых ашалелі, а астатнія раптам сталі антыфашыстамі.
  
  
  "Ты нацысцкі сабака", - прашыпела Ўршуля.
  
  
  "Цяпер модна сябраваць з былымі ворагамі, бегаць з сацыялістамі і здраджваць старым ідэалам", - павольна працягнуў ён.
  
  
  "А нацысты ў канчатковым выніку працуюць з камуністамі", - нагадаў я яму.
  
  
  Ён пільна паглядзеў на мяне. «Гэта бізнэс, чысты і просты. Гэта тое, што павінен рабіць чалавек, калі на яго, як на сабаку, палююць тыя, хто напаў на яго».
  
  
  "Забойства нас не выратуе вас, гер Рыхтэр!" - гучна сказала Ўршуля. "Вас затрымаюць, і вы заплаціце за тое, што зрабілі".
  
  
  Ён горка ўсміхнуўся. "Цяпер у вас менш за дваццаць хвілін, каб пераканацца ў гэтым". Не чакаючы адказу, ён павярнуўся да сваіх паслугачоў. «Выключыце Lamborghini. Мы паедзем на Fiat да станцыі Dragoman Pass у Crveni Krst. Там павінна быць бяспечна садзіцца на цягнік».
  
  
  «Так, гер Блюхер, - сказаў высокі мужчына. Двое павярнуліся і выйшлі на вуліцу.
  
  
  Калі баевікі садзіліся ў машыну звонку, Рыхтэр зноў павярнуўся да мяне. «Вы часова перапынілі маю здзелку з расейцамі. Але толькі часова. За гэта вы зараз заплаціце сваім жыццём».
  
  
  Значыць, ён ведаў пра Лубянку.
  
  
  «Калі я з'еду адсюль, у мяне будзе не толькі ўвесь час, які я хачу, у Сафіі, каб аднавіць перамовы аб продажы спадарожнікавага манітора, але я здыму з сябе сачэнне ўрада Бона на некаторы час. Разумееце, усё працуе як звычайна, вельмі добрае для мяне”. Ён падышоў да дзвярэй. Звонку завёўся рухавік Fiat. «Auf wiedersehen. Ці, можа быць, мне варта проста развітацца?»
  
  
  Ён павярнуўся і пайшоў. Праз імгненне "Фіят" ад'ехаў, і гук паступова сціхаў па меры таго, як яны вярталіся на галоўную дарогу.
  
  
  Мы з Уршуляю паглядзелі адначасова на цікаючую бомбу, а потым адзін на аднаго. Уршуля прыкусіла ніжнюю губу і паківала галавой. "Я павінна была забіць Рыхтэра, як толькі пазнала яго".
  
  
  "Астынь", - сказаў я. «У нас засталося менш за пятнаццаць хвілін. Гэта не пакідае шмат часу для глыбокіх разважанняў».
  
  
  “Я не магу паварушыцца”, - сказала Ўршуля, стукаючы кайданкамі па батарэі.
  
  
  "Паспрабуй расслабіцца", - спакойна сказаў я ёй. «Ваша турбота можа быць заразнай, і мне трэба сёе-тое прыдумаць».
  
  
  Праклятае ціканне бомбы на стале было падобна на тое, як нашы сэрцы забіліся ў апошні раз. Я адключыўся і павярнуўся, каб паглядзець на рашотку ззаду мяне. Я нацягнуў тую, да якой быў прымацаваны, і яна сагнулася, а потым адскочыла назад. Я нахмурыўся і пацёр ланцужок кайданкоў аб перакладзіну. Ён выдаў мяккі гук, не такі рэзкі, скрыпучы, як метал. У рэшце рэшт, пруты былі не з металу, а з дрэва, афарбаванага пад чорнае жалеза. Потым я ўспомніў Х'юга. Яны не знайшлі Х'юга, мой штылет.
  
  
  Надзея закіпела ў маіх грудзях і прымусіла мой кішачнік сціснуцца яшчэ больш. Я паварушыў правай рукой, але нічога не адбылося. Я быў моцна абцяжараны ў сваіх рухах. Я павярнуўся тварам да Ўршулі і адкінуўся ад тонкай драўлянай перакладзіны.
  
  
  "Што ты робіш, Нік?"
  
  
  «Спрабую выратаваць нашыя жыцці», - коратка сказаў я. У мяне не было часу на балбатню.
  
  
  Я зноў паварушыў рукой, і Х'юга саслізнуў мне на далонь. Я паставіў нож так, каб мая рукаяць была моцнай. Рэзка павярнуўшы запясце, я здолеў нанесці востры край ляза Х'юга на драўляную перакладзіну прама пад рукамі. Я разрэзаў пруток і адчуў, як лязо нажа ўпіліся ў дрэва. Дрэва было цвёрдым, але нож
  
  
  быў заменчаны да тонкай абзы для рэзкі. Я зрабіў невялікія строгія рухі лязом і адчуў, як ад яго адвальваецца пара сашпіліўшы.
  
  
  Я зірнуў на Ўршулю. "Я спрабую раскалоць гэты пракляты брусок", - растлумачыў я. Я не бачыў цыферблата на бомбе. "Колькі там часу?"
  
  
  «Крыху дзесяць хвілін», - сказала Ўршуля, выцягнуўшыся, каб убачыць цыферблат.
  
  
  «Госпадзе», - сказаў я, злы, што прайшло так шмат часу.
  
  
  Я рэзаў. Я не хацеў прарэзаць усю планку. Я проста хацеў яго аслабіць. На падлозе было шмат сашпіліўшы. Я перастаў секчы і моцна тузануў штангу. Пачуўся лёгкі трэск, але дрэва не зламалася. Кайданкі зараз глыбока ўрэзаліся ў мае запясці. Я выразаў яшчэ крыху, пакуль, нарэшце, не адчуў глыбокую расколіну ў дрэве. Я сабраўся, каб перажыць ціск на запясьці, і паглядзеў на Ўршулю.
  
  
  "Час", - сказаў я.
  
  
  "Шэсць хвілін".
  
  
  Я падставіў ногі пад сябе і пацягнуў з усіх сіл. Раздаўся гучны трэск, калі драўляны брус раскалоўся. Я паваліўся галавой на падлогу і ледзь не стукнуўся аб стол, на якім ляжала бомба.
  
  
  Мае рукі ўсё яшчэ былі скаваныя ззаду, але я з цяжкасцю паднялася на ногі. Я адчуваў кроў на сваіх запясцях. Я стаў каля стала, каб паглядзець на бомбу. Калі б я ведаў Рыхтэра, а я думаў, што пачынаю, ён бы зладзіў бомбу так, каб любое яе страсенне, напрыклад, узняцце яе, прывяло б у дзеянне раней часу. Я нахіліўся, каб праверыць праводку, і пераканаўся, што меў рацыю. Мне давялося альбо абясшкодзіць бомбу, не перамяшчаючы яе, альбо неяк вызваліць Уршулю ад радыятара.
  
  
  Бомба павінна была ўзарвацца, калі хвілінная стрэлка паказала паўгадзіны, а заставалася ўсяго чатыры хвіліны. У мяне было мала часу.
  
  
  «Мы павінны пазбавіць цябе ад гэтай штукі», - сказаў я, павярнуўшыся да Ўршулі. "Я не магу перамясціць бомбу".
  
  
  "Але як я магу вызваліцца?" - Спытала яна, спрабуючы схаваць паніку ў голасе.
  
  
  Я нахіліўся і агледзеў, як яна была прыкавана да металу. Быў толькі адзін спосаб вызваліць яе - выявіць замак кайданкоў. Але для гэтай аперацыі спатрэбіцца некалькі хвілін, нават калі б я трымаў рукі перад сабой. Я сунуў Х'юга ў заднюю кішэню штаноў; Мне б гэта не спатрэбілася. Потым уважліва агледзеў радыятар.
  
  
  Труба са склепа, якая злучае радыятар, уся заржавела. Выглядала так, быццам радыятар не выкарыстоўваўся шмат гадоў. Акрамя таго, пласціны, якія прымацоўваюць радыятар да драўлянай падлогі, выглядалі старымі і саслабленымі.
  
  
  Я адступіў і агледзеў сцэну з невялікай адлегласці. Радыятар быў змешчаны прыкладна ў 30 гл ад сцяны. Там было дастаткова месца для таго, што я задумаў. Я спыніўся перад батарэяй і зірнуў на Ўршулю.
  
  
  "Збярыся", - сказаў я. "Я збіраюся даць гэтай штуцы моцны ўдар".
  
  
  «Добра, Нік, - сказала яна.
  
  
  Я зірнуў на гадзіннік. Заставалася дзве хвіліны. Падняўшы нагу і сагнуўшы калена, я злосна стукнуў правай нагой па батарэі.
  
  
  Калі я падключыўся, пачуўся трэск металу і дрэва, і Ўршулю адкінула назад да радыятара. Я чуў, як яна выдала рэзкі гарлавы гук. Калі я паглядзеў, каб убачыць вынікі, я знайшоў на падлозе кучу іржы. Радыятар цалкам адарваўся ад трубы і прыхінуўся да сцяны. Пласціны, якія трымалі яго на падлозе, былі адарваныя, але да іх усё яшчэ заставалася гнілое дрэва. Адна з пласцін усё яшчэ прыліпала да драўлянай падлогі ў якара, таму я зноў выкінуў яе і цалкам вызваліў.
  
  
  Уршуля была ў сіняках і пакрылася іржой.
  
  
  «Баюся, табе давядзецца цягнуць свой канец гэтай штуцы», - сказаў я ёй. «Уставай. Хутка».
  
  
  Яна з цяжкасцю паднялася на ногі, паднімаючы за сабой адзін канец радыятара. Для яе гэта было цяжка, але адрэналін у яе цёк. Я рушыў бокам, схапіўся за іншы канец рукамі ў кайданках і падняў радыятар да ўзроўню сцёгнаў. Я паглядзеў на гадзіннік на бомбе. Засталося менш за хвіліну.
  
  
  Я сказаў. - "Бяжым!" "За дзверы!"
  
  
  Уршуля выскачыла з адкрытага дзьвярэй, усё яшчэ чапляючыся за вялікі кавалак металу ў форме гармоніка. Я рушыў услед за ёй, ідучы амаль задам наперад.
  
  
  "Ідзі вельмі хутка", - сказаў я. «Не бяжы. Нам трэба прайсці не менш за пяцьдзесят ярдаў. Да той ямы ў зямлі».
  
  
  Яна падпарадкоўвалася загадам, крэкчучы і спацеўшы. Гэта было страшэнна няёмка. Аднойчы Ўршуля ўпала на калені, а я ледзьве не страціў канец радыятара. "Уставай", - сказаў я спакойным голасам.
  
  
  Яна зрабіла. Гадзіны ў маёй галаве сказалі мне, што ў нас усяго каля пятнаццаці секунд. Мы хутка рушылі да неглыбокай упадзіны ў полі, прылеглым да дома, і натыкнуліся на яе. Як толькі мы ўпалі на зямлю, раздаўся аглушальны выбух.
  
  
  разарваўшы спакойны дзень ззаду нас.
  
  
  Ударныя хвалі пашкодзілі мае вушы і рассыпалі валасы нам па тварах. Затым на нас абрынуўся клубок бруду і смецця. Вакол нас сыпаліся вялікія цяжкія бярвенні. Праз імгненне ўсё скончылася, і мы паглядзелі ў бок дома. Вялікае воблака дыму клубілася да неба, і тое нямногае, што засталося ад катэджа, палала.
  
  
  «Божа мой», - усклікнула Ўршуля, відавочна ўяўляючы, што здарылася б з ёй, калі б радыятар не выйшаў са строю. Яе светлыя валасы былі ўскалмачаны, а твар быў у гразі.
  
  
  "Нам пашанцавала", - сказаў я.
  
  
  Я схапіў Х'юга і падышоў да канца радыятара Ўршулі, каб пачаць узломваць замак на яе абшэўках. На гэта спатрэбілася больш за дзесяць хвілін. Калі яна нарэшце вызвалілася, яна доўга пацерла запясці і глыбока ўздыхнула. Затым яна прынялася за працу з Х'юга, каб зняць мае кайданкі. На гэта ў яе спатрэбілася прыкладна столькі ж часу, з вызваленымі рукамі. Мае запясці былі парэзаны кайданкамі, але кроў ужо пакрывала раны.
  
  
  "Што зараз, Нік?" - спытала Ўршуля.
  
  
  «Цяпер мы накіроўваемся да перавала Драгаман пасля Рыхтэра».
  
  
  "У іх ёсць перавага перад намі", - сказала яна. «І ў нас няма машыны. Яны ўзялі некаторыя дэталі ад Lamborghini».
  
  
  "Я ведаю", - сказаў я, зірнуўшы на італьянскую машыну каля дома. Частка яго шкла была разбіта, і фарба зляцела з аднаго боку выбухам. «Але Рыхтэр ясна даў зразумець, што вяртаецца на борт Усходняга экспрэса на перавале. Ён мае намер перасячы мяжу з Балгарыяй у Дзімітраўградзе. Так што нам не трэба турбавацца аб тым, каб дабрацца да Црвені Крыж, калі Рыхтэр туды дабярэцца, але да адпраўлення цягніка. Гэта можа быць магчыма, калі мы сыдзем на галоўную дарогу і адразу ж зловім машыну».
  
  
  «Тады хадзем», – сказала Ўршуля.
  
  
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  
  Гэта быў сапраўдны паход да дарогі. Уршуля не скардзілася, але я мог сказаць, што напружаньне апошніх дваццаці чатырох гадзін адбівалася на ёй. Прыкладна праз паўгадзіны пасля таго, як мы пакінулі месца падпаленага катэджа, мы дасягнулі адзінай дарогі, якая праходзіць праз гэтую частку краіны.
  
  
  «Гэта выглядае даволі самотна», - сказала Ўршуля.
  
  
  Дарога цягнулася роўна ўздоўж рачной даліны ў абодвух напрамках, наколькі хапала вока, але машын на ёй не было. Было так ціха, што цяжка было паверыць, што калі-небудзь праязджае які-небудзь транспарт.
  
  
  «Гэта прымушае мяне забыцца пра Рыхтара і проста атрымліваць асалоду ад цішыні і спакою», - сказаў я.
  
  
  «Так», – згадзілася Ўршуля. Яна пайшла і села на травяністы бераг ля дарогі, і я далучыўся да яе там.
  
  
  Уршуля адкінулася на высокай траве, падпёршы локці. Яна закрыла вочы і прыслухалася да птушкі ў бліжэйшым полі. Гэта быў мяккі сонечны вясновы дзень з расслабляльнай магіяй у пахучым паветры. Побач шаптала група таполяў, зялёныя бутоны, якія ўпрыгожвалі іх карункавыя галіны, і вецер, які рухаў дрэвамі, таксама мякка калыхаў высокую траву ў полі, паралельным дарозе. Гэта быў той дзень, месца і такая кампанія, якія прымушаюць агента задумацца, што, чорт вазьмі, ён робіць у сваёй канкрэтнай прафесіі.
  
  
  Кароткая цёмная спадніца Ўршулі задзіралася вакол яе сьцёгнаў, лежачы там яна выглядала вельмі добра. Спальня - не адзінае ідэальнае месца для заняткаў каханнем, як я выявіў у іншых шчаслівых выпадках. Часта знаходжу ідэальнае месца ў самых нечаканых абставінах. Але гэтая магчымасць, улічваючы, што мы з хвіліны на хвіліну спадзяваліся на машыну, была менш за спрыяльнай.
  
  
  «Нік! Гэта машына!» Уршуля паказала.
  
  
  Гэта быў седан Citroen, надыходзячы да нас на вялікай хуткасці.
  
  
  "Добра", - сказаў я. "Я пастараюся гэта спыніць". Я вылез на праезную частку і махнуў рукамі па шырокай дузе. Машына адразу ж пачала запавольваць ход і праз імгненне перавярнулася на абочыну побач з намі.
  
  
  Унутры знаходзіліся двое маладых італьянцаў, якія самі накіроўваліся да мяжы.
  
  
  "Вы збіраецеся дабрацца да Црвені Крыж на перавале Драгаман?" Я спытаў.
  
  
  Абодва яны былі худыя маладыя людзі з доўгімі валасамі. Кіроўца зірнуў на Ўршулю, і яму, відаць, спадабалася тое, што ён убачыў. "Мы абавязкова паедзем у Црвені Крыж", - сказаў ён з моцным акцэнтам. "Калі ласка, сядайце".
  
  
  Мы зрабілі гэта, і машына з ровам панеслася па шашы. Я быў рады, што ім падабалася хутка ездзіць, бо ў нас было мала часу. Фактычна, мы маглі ўжо выпусціць шанец патрапіць туды своечасова.
  
  
  Спачатку маладыя людзі падлашчваліся да Уршулі. Прапанавалі каньяк і хацелі спыніцца адпачыць. Але калі яны ўбачылі, што Ўршуля не любіла групавы сэкс, яны зноў пачалі атрымліваць асалоду ад сонечнага дня. Мы прыбылі ў горную вёску Црвені-Крст, куды, несумненна, накіроўваўся Рыхтэр, каля дзвюх гадзін дня. Італьянцы адвезлі нас проста на вакзал, і мы
  
  
  горача падзякаваў ім за паездку. Затым мы з Уршуляю ўвайшлі ўнутр.
  
  
  Гэта было невялікае месца, і яно выглядала зусім шэрым, як большасць станцый гэтай лініі ў Югаславіі. Мы хутка агледзелі залу чакання і ўбачылі, што ні Рыхтэра, ні двух яго паслугачоў там не было. Зірнуўшы на платформу станцыі, я ўбачыў, што цягнік выдаляецца.
  
  
  “Давай, – сказаў я Ўршулі.
  
  
  Да таго часу, як мы выйшлі, цягнік ужо быў у канцы платформы, набіраючы хуткасць. Гэта быў Усходні экспрэс.
  
  
  "Чорт!" Я сказаў.
  
  
  Я паглядзеў уніз, у канец будынка, на адкрытую пляцоўку, дзе стаяла пара машын, і ўбачыў "Фіят", на якім Рыхтэр ехаў з загараднага дома пад Бялградам.
  
  
  "Глядзі", - сказаў я. «Яго машына. Ён у гэтым цягніку».
  
  
  Я схапіў Уршулю за руку і пацягнуў яе за сабой, пакуль бег па плятформе да машыны.
  
  
  "Што мы робім, Нік?" - Спытала яна, пакуль мы беглі.
  
  
  "Мы збіраемся дастаць Бялградскага мясніка", - сказаў я ёй.
  
  
  Мы спыніліся ў Фіят, і я паглядзеў на трасу. Мне трэба было паспець на той цягнік. Калі Рыхтэр трапіць у Балгарыю, мае шанцы займець яго і радыё былі сапраўды малыя. Там ён атрымае ўсю неабходную дапамогу КДБ.
  
  
  Я скокнуў у нізкую спартовую машыну і ўхапіўся за правады пад прыборнай панэллю. Цягнік паволі знікаў за паваротам пуці. Я злучыў правады, і рухавік зарабіў.
  
  
  "Сядай і паехалі!" Я крыкнуў Уршулі праз шум машыны.
  
  
  Я перабраўся на пасажырскае сядзеньне, а Ўршуля села за руль.
  
  
  Я звярнуў увагу на месца, дзе «Усходні экспрэс» знікаў за паваротам дарогі.
  
  
  Я сказаў."Ідзі за гэтым праклятым цягніком!"
  
  
  Яна зірнула на мяне ўсяго секунду. Затым машына вылецела са стаянкі і накіравалася ўздоўж абочыны трасы.
  
  
  Я паглядзеў наперад і ўбачыў, што, хоць па абодвух баках трасы каля вёскі быў круты бераг, там было месца для вузкай спартовай машыны, калі Ўршуля магла дастаткова добра кіраваць.
  
  
  "Перайдзі на іншы бок трасы на гэтым скрыжаванні тут", - сказаў я ёй, калі мы натыкаліся левымі коламі на шпалы. "Я хачу быць побач з цягніком, калі мы яго зразумеем".
  
  
  Яна зрабіла, як я ёй сказаў, і зараз мы паехалі па левым баку трасы. Вочы Ўршулі пашырыліся, калі яна намагалася ўтрымаць кантроль над машынай. Сцяжкі пад коламі справа моцна скаланалі машыну, а пад іншымі коламі ўтвараліся выбоіны, але Ўршуля трымала Fiat на абочыне гусеніц. Праз імгненне цягнік зноў быў у полі зроку, і мы ўжо набліжаліся да яго.
  
  
  "Хутчэй", - пераконваў я яе.
  
  
  Уршуля націснула на пэдаль газу, і мы накіраваліся наперад. Цягнік знаходзіўся ўсяго за некалькі ярдаў. Ён слізгаў плаўна ў параўнанні з нашай уласнай дзікай паездкай. Мы наехалі на купіну, і машына павярнула налева. На імгненне мне здалося, што мы ідзём па набярэжнай. Але Ўршуля змагалася за кантроль, і нарэшце мы зноў пайшлі добра. Задняя пляцоўка вагона-рэстарана была цяпер каля дваццаці футаў. Я адчыніў дзьверы фіяту і зірнуў на Ўршулю.
  
  
  «Калі я сяду на борт, вяртайся ў горад і чакай мяне на станцыі. Я пастараюся забраць яго жывым, калі ён мне дазволіць».
  
  
  Яна адчайна кіўнула, яе суставы збялелі на рулі. Я кінуў на яе апошні погляд і стаў на прыступку адчыненых дзвярэй машыны. Мы стаялі ля задняй платформы цягніка. Адчыненыя дзверы машыны не дазвалялі нам падысці занадта блізка, але мне патрэбна была яшчэ адна нага.
  
  
  "Бліжэй!" Я крыкнуў ёй у адказ.
  
  
  Вагон натыкаўся, павярнуў і ад'ехаў ад цягніка. Затым мы апынуліся прама насупраць цягніка, адчыненыя дзверы з ляскам стукнуліся аб канструкцыю платформы. Было зараз ці ніколі. Я пераскочыў праз чатыры футы якая імчыць зямлі, схапіўся за парэнчы платформы і схапіўся за яе. Я падцягнуўся на платформе і пералез праз парэнчы. Затым я азірнуўся і ўбачыў, што Ўршуля ўжо тармозіць машыну. Я памахаў ёй, і яна міргнула фарамі, павольна рухаючыся да наступнага скрыжавання.
  
  
  Я паправіў адзенне і прыбраў валасы з ілба. Я падняўся на борт, не забіўшы ні сябе, ні Ўршулі. Цяпер мне трэба было знайсці Ганса Рыхтэра, перш чым мы дойдзем да мяжы.
  
  
  Я ўвайшоў у вагон-рэстаран і ўважліва паглядзеў на твары тых нямногіх, хто прыйшоў выпіць пасля абеду. Ніхто з іх не быў Рыхтэрам ці яго людзьмі. Я рухаўся па вагоне нядбайна, нібы проста гуляў па цягніку. Калі б кандуктар спыніў мяне дзеля білета, я мог бы купіць яго на борце - можа быць, білет другога класа, але мне было ўсё роўна, таму што я не чакаў расслабляцца і атрымаць асалоду ад гэтай паездкай.
  
  
  Я павольна прайшоў праз дзве спальныя вагоны, шукаючы любыя прыкметы
  
  
  Рыхтара, але я нічога не бачыў. У агульных вагонах я таксама не бачыў нічога. У цягніку я бачыў толькі твары шчаслівых падарожнікаў. Калі Рыхтэр быў на борце, ён гуляў асцярожна і хаваўся. Яму, верагодна, удалося дастаць адно ці некалькі спальных купэ для сябе і яго людзей, і яны будуць унутры іх, чакаючы пераходу ў Балгарыю ў Дзімітраўградзе.
  
  
  Аднак была перавага, якую я атрымаў з таго часу, як выпрабаваў апошні цягнік. Цяпер я быў упэўнены ў асобе Ганса Рыхтэра і ведаў, як ён выглядаў. Я мог бы апісаць яго праваднікам цягніка.
  
  
  Мне спатрэбілася дзесяць хвілін, каб знайсці насільшчыка, але калі я гэта зрабіў, ён мне вельмі дапамог.
  
  
  «Дайце паглядзець, - сказаў ён па-серба-харвацку, - я мяркую, што такі чалавек, як вы апісваеце, сеў на борт у Црвені-Крст. Так, зараз я ўспомніў. Я толькі што бачыў, як гэты хлопец уваходзіў у адсек 8 у наступным спальным вагоне».
  
  
  Праз імгненне я спыніўся каля дзвярэй адсека 8. Я выцягнуў Вільгельміну і ў думках падрыхтаваўся да ўсяго, што магло здарыцца. Я сказаў сабе, што на гэты раз Ганс Рыхтэр не пойдзе; ён не збіраўся пакідаць гэты цягнік жывым. Я на імгненне адышоў ад дзвярэй, падняў правую нагу і жорстка штурхнуў яе.
  
  
  Дзверы ў купэ ўрэзалася, і я рушыў услед за ёй. "Люгер" быў гатовы да стральбы. Я спыніўся прама каля дзвярэй і агледзеў інтэр'ер. Ён быў пусты.
  
  
  Я хутка ўвайшоў і зачыніў за сабой дзверы. Мая здагадка аб тым, што Рыхтэр узяў два ці больш адсека, несумненна, было дакладным. Ён, верагодна, набыў іншае купэ на імя кагосьці з іншых людзей, і ён, верагодна, быў там прама зараз, плануючы свой наступны крок па продажы спадарожнікавага манітора ў Сафіі.
  
  
  Я агледзелася. Багажа і радыё не было, але на ложку ляжала куртка. Гэта тая самая, у якой раней быў Рыхтэр.
  
  
  Я мог бы пачакаць яго тут ці паспрабаваць знайсці, дзе ён і ягоныя людзі хаваюцца. Я павярнуўся да ложка і адкінуў коўдру, каб пераканацца, што ён не схаваў недзе там радыё. Пакуль мяне адварочвалі ад дзвярэй, я пачуў пстрычку ручкі. Я рэзка павярнуўся да гуку, калі пацягнуўся за перазараджаным Люгерам.
  
  
  У дзвярах стаяў агент Topcon са зламаным носам, а яго высокі кампаньён ішоў прама за ім.
  
  
  Мужчына са зламаным носам пацягнуўся да пісталета, але я яго збіў. Пакуль яго рука была ў куртцы, выродлівае рулю Вільгельміны ўжо паказвала на яго здзіўлены твар. Яго высокі таварыш нават не паспрабаваў.
  
  
  «Прыбяры руку з паліто. Асцярожна», - сказаў я.
  
  
  Ён зрабіў.
  
  
  "Цяпер вы абодва, увайдзіце ўнутр".
  
  
  Я адступіў на два крокі і ўвайшоў у купэ. Я загадаў высокаму мужчыну зачыніць за сабой дзверы. Калі ён гэта зрабіў, я асцярожна абяззброіў абодвух.
  
  
  "Як ты зрабіў гэта?" - спытаў зламаны нос. "Як ты выбраўся з катэджа?"
  
  
  «Усё роўна, - сказаў я, утрымліваючы іх абодвух перад сабой. "Дзе Рыхтэр?"
  
  
  "А", - усміхнуўся высокі мужчына. «Вы пайшлі не за тымі людзьмі, мой сябар. Ён не сеў у гэты цягнік».
  
  
  Ён быў мне бліжэй за ўсіх. Я ўдарыў "Люгерам" збоку па яго галаве і адключыў. Ён хмыкнуў і ўпаў на сцяну купэ.
  
  
  Я спытаў. - "Вы хочаце паспрабаваць хлусіць яшчэ раз?"
  
  
  Высокі мужчына быў узрушаны і ашаломлены. Іншы казаў за яго. "Ён на борце", – сказаў ён. «Але мы не ведаем дзе. Мы пакінулі яго на іншым канцы цягніка».
  
  
  "Гэта купэ для аднаго чалавека", - сказаў я. "Вы двое ўзялі асобнае купэ?"
  
  
  Мужчына са зламаным носам завагаўся, а высокі змрочна паглядзеў на яго. "Так."
  
  
  "Які нумар?"
  
  
  "Не кажы яму!" - гучна крыкнуў высокі мужчына. Я ўдарыў яго нагой у галёнку, і ён закрычаў.
  
  
  "Добра?" Я спытаў у іншага.
  
  
  "Гэта наступнае купэ", - мякка сказаў мужчына, ткнуўшы вялікім пальцам у сцяну.
  
  
  "Дурань!" - сказаў высокі мужчына скрозь зубы.
  
  
  «Добра, паехалі, - сказаў я. “На платформу. Выходзь».
  
  
  Той, у каго зламаны нос, адчыніў дзверы і выйшаў у калідор, а я штурхнуў высокага за ім. У калідоры нікога не было, таму я не падпускаў "Люгер".
  
  
  «Рухайся», - загадаў я, усадзіўшы пісталет у рэбры высокага чалавека.
  
  
  Праз імгненне мы дасягнулі платформ паміж машынамі. Я стаяў ззаду іх і трымаў "Люгер" на іх. "Добра, скачы", - загадаў я.
  
  
  Яны пільна паглядзелі на мяне.
  
  
  "Цягнік рухаецца вельмі хутка", - сказаў узброены злачынец.
  
  
  "Не так хутка, як куля з гэтай стрэльбы", - папярэдзіў я яго.
  
  
  Пасля нядоўгага ваганні галаварэз са зламаным носам адчыніў дзверы і скокнуў. У наступнае імгненне высокі мужчына кінуўся адчайна на мяне.
  
  
  Я сустрэў атаку ствалом люгера, моцна стукнуўшы яго па жываце. Ён застагнаў і без прытомнасці цяжка зваліўся на металічную падлогу ў маіх ног. Я прыбраў «Люгер» у кабуру, пацягнуў яго да адчыненых дзвярэй і скінуў з цягніка.
  
  
  Я бачыў, як яго абмяклае цела стукнулася аб жвір, а затым схавалася з-пад увагі ў высокай траве. Яму, верагодна, было лепш, чым калі б ён быў у прытомнасці, але ў любым выпадку я б не стаў марнаваць на гэта шмат сну. У рэшце рэшт, ён спрабаваў разнесці мяне на дробныя кавалачкі.
  
  
  Цяпер быў Рыхтэр. Ён быў у гэтым цягніку, і мне трэба было яго знайсці. Я з нецярпеннем чакаў гэтага.
  
  
  
  
  Трынаццаты раздзел
  
  
  
  Выбару не заставалася. Хутка цягнік пад'едзе да Дзімітраўграда і заедзе ў Балгарыю, і тады мая праца стане нашмат складаней. Я не мог проста сядзець склаўшы рукі і чакаць, пакуль Рыхтэр здасца. Прыйшлося метадычна абшукаць спальныя адсекі, стукаючы ва ўсе дзверы. Такая тактыка магла выклікаць у мяне праблемы з насільшчыкам, але я павінен быў рызыкнуць.
  
  
  Я вырашыў зайсці ў далёкі канец першага спальнага вагона, які бліжэй да пярэдняй часткі цягніка. Я пачынаў пошукі з дальняга канца і прабіраўся назад праз абодва вагоны. Але гэты план раптоўна стаў зусім непатрэбным. Калі я дабраўся да кропкі прыкладна на паўдарогі праз першы спальны вагон, дзверы купэ адчыніліся, і ў калідоры ўсяго ў некалькіх футах ад мяне быў Ганс Рыхтэр, які ўтаропіўся на мяне, як на прывід.
  
  
  "Вы!" - прашыпеў ён.
  
  
  Я заўважыў, што ён нёс радыё.
  
  
  «Давай, Рыхтэр, - папярэдзіў я. «Вы не даберацеся да Сафіі зараз».
  
  
  Але ў Рыхтэра былі іншыя ідэі. Ён прамармытаў нешта сабе пад нос па-нямецку, затым развярнуўся і пабег па калідоры прэч ад мяне.
  
  
  Ён накіроўваўся да спальнага вагона, які я толькі што пакінуў, да канца цягніка. Цягнік быў занадта перапоўнены, каб спрабаваць стрэліць. Замест гэтага я кінуўся ў пагоню.
  
  
  Праз некалькі імгненняў Рыхтэр апынуўся на задняй платформе цягніка. Ён зайшоў настолькі далёка, наколькі мог у гэтым напрамку. Калі я падышоў да дзвярэй з пісталетам, ён мяне чакаў. Дзверы зачыніліся насупраць мяне, калі я паспрабаваў прайсці праз яе праём на платформе. Я амаль страціў раўнавагу, калі дзверы стукнуліся мне ў грудзі і руку. Рыхтэр моцна яе штурхнуў. Я асцярожна ступіў у дзвярны праём і ўбачыў, як Рыхтэр знікае па лесвіцы, якая вядзе да даху машыны.
  
  
  "Здавайся, Рыхтэр!" - крыкнуў я скрозь шум цягніка. Але ён знік з поля зроку.
  
  
  Здавалася, што рабіць не было чаго, акрамя як ісці за ім.
  
  
  Я перагнуўся цераз рэйкі, гледзячы ўверх па лесвіцы, і якраз своечасова ўбачыў, як Рыхтэр цэліўся мне ў галаву з невялікага бельгійскага рэвальвера. Ён стрэліў, я нырнуў назад, і куля патрапіла на якая імчыць зямлю пад коламі. Затым Рыхтэр рушыў па даху вагона да пярэдняй часткі цягніка.
  
  
  Я хуценька ўзлез на лесвіцу і залез на верх вагона. Рыхтэр быў ужо ў далёкім канцы, пераскокваючы з вагона-рэстарана да апошняга спальнага вагона. Ён на імгненне страціў раўнавагу, прызямліўшыся на дах наступнага вагона, але ўтрымаўся.
  
  
  Я пабег за ім па даху вагона-рэстарана. Калі я дабраўся да канца, я, не спыняючыся, пераскочыў адлегласць паміж ім і спальным вагонам і працягнуў бегчы.
  
  
  Рыхтэр павярнуўся і яшчэ два разы стрэліў у мяне. Я ўбачыў, як ён прыцэліўся, і прыгнуўся. Абодва стрэлы прайшлі міма, хаця другі прагрыз дах вагона пад маімі нагамі. Я адкрыў агонь у адказ з "люгера", але, цягнік рухаўся пад намі, я таксама не змог прыцэліцца, і куля бясшкодна праляцела міма галавы Рыхтэра. Пасля ён зноў пабег.
  
  
  Рыхтэр пераскочыў яшчэ адно месца паміж вагонамі. Ён рабіўся лепшым у гэтым. Я рушыў услед за; мы пабеглі і пераскочылі праз яшчэ некалькі вагонаў. Рыхтэр падыходзіў да пярэдняй часткі цягніка.
  
  
  Калі Рыхтэр зрабіў яшчэ адзін скачок паміж вагонамі, цягнік згарнуў, і ён упаў на адно калена. Калі ён павярнуўся і ўбачыў, што я набліжаюся да яго, ён зноў нацэліў маленькі рэвальвер і зрабіў яшчэ два стрэлы. Я паваліўся на дах наступнага вагона, і кулі раз'елі дрэва на надбудове побач з маёй галавой і рукой. Рыхтэр трэці раз націснуў на курок рэвальвера, але нічога не адбылося. Затым ён злосна кінуў у мяне пісталет. Ён адскочыў ад даху машыны і знік за краі.
  
  
  Рыхтэр зноў павярнуўся і пабег. Я ўстаў, сунуў «люгер» у кабуру і пайшоў за ім. Потым я ўбачыў наперадзе ткацкі станок на схіле гары і ззяючае ў ім чорная адтуліна - тунэль. Цягнік урэзаўся ў тунэль, і Рыхтэр лёг якраз своечасова, калі яго вагон знік у цемры. Я таксама кінуўся тварам уніз, і тады я пагрузіўся ў цемру. Праз імгненне я ўбачыў, як расце дыск святла
  
  
  на іншым канцы і зноў выйшаў з чорнай трубы на дзённае святло.
  
  
  Рыхтэр ужо набліжаўся да паравоза. Я ўстаў і пабег за ім. Я хацеў перашкодзіць яму вярнуцца ў цягнік. Ён скокнуў на першы вагон за паравозам і працягнуў рух. Калі я саскочыў, цягнік пахіснуўся на крутым павароце пуці. Я ўпаў направа і ледзь не саслізнуў з даху машыны.
  
  
  Я пачакаў, пакуль рэйкі зноў не выпрастаюцца. Затым я рушыў да Рыхтара. Цягнік зноў пахіснуўся па няроўнай дарозе, калі Рыхтэр наблізіўся да пярэдняй часткі вагона. Ён упаў і выпусціў радыё. Яно заслізгала да краю даху вагона, але Рыхтэр схапіў яго, перш чым яно ўпала.
  
  
  Рыхтэр быў цяпер наперадзе вагона. Ён глядзеў на паравоз, пакуль я набліжаўся, каб скараціць невялікую адлегласць паміж намі. Ён вырашыў не скакаць да паравоза і замест гэтага падышоў да лесвіцы, якая вядзе праз борт машыны. Я дабраўся да яго, як толькі ён ступіў на яго.
  
  
  Я схапіў яго з усяе сілы і пацягнуў на дах вагона. Ён упіўся ў мяне поглядам, спрабуючы вырвацца на волю.
  
  
  "Адпусці мяне!" ён закрычаў. "Няўжо вы думаеце, што я стварыў усё гэта дарма?"
  
  
  Яго словы былі амаль вынесены ветрам, перш чым я паспеў улавіць, што ён казаў. Але яго вочы сказалі мне ўсё. Я дамагаўся поспеху там, дзе ўсе астатнія цярпелі паражэнне, і Ганс Рыхтэр у рэшце рэшт апынуўся ў пастцы. За некалькі кароткіх дзён я стаў ягоным ворагам.
  
  
  Я стукнуў кулаком па яго квадратным твары і зламаў яму нос.
  
  
  Рыхтэр упаў на дах якая рухаецца машыны. Сельская мясцовасць слізгала пад намі з галавакружнай хуткасцю. Я зноў схапіўся за яго, але ён штурхнуў і выбіў мае ногі з-пад мяне, і я ўпаў побач з ім і перакаціўся на самы край даху.
  
  
  Я зірнуў на зараснікі зямлі пада мной, схапіўшыся за край даху рукамі і нагамі. Пакуль я павольна адыходзіў ад краю, Рыхтэр зноў устаў на ногі. Калі я павярнуўся, каб падняцца, ён ударыў мяне нагой па галаве.
  
  
  Я ўхіліўся ад удару, і Рыхтэр зноў страціў раўнавагу і ўпаў на калені. Мы абодва разам з цяжкасцю падняліся на ногі, але на гэты раз у мяне была перавага. Я ўдарыў яго кулаком па жываце, і ён сагнуўся напалову. Затым я моцна ўдарыў яго па галаве і паўтарыў удар. Ён адхіснуўся і ледзь не ўпаў зноў.
  
  
  Цяпер я быў паміж Рыхтэрам і пярэднім краем даху вагона. Апошнім адчайным намаганнем ён накіраваў радыё мне ў галаву. На гэты раз я ўбачыў, што ён набліжаецца, і адступіў, калі Рыхтэр падышоў да мяне. Імпульс яго атакі пранёс яго міма мяне да канца машыны і над ёй. Калі ён праляцеў, я схапіў рацыю і вырваў яе ў яго з рук. Рыхтэр паваліўся на адкрытую прастору паміж машынай і паравозам.
  
  
  У мяне не было шанцу выратаваць яго. Я ледзь не перавярнуўся, калі схапіўся за радыё. У іншы момант Рыхтэр упаў паміж вагонам і паравозам, а затым стукнуўся аб шпалы ўнізе. За долі секунды вагоны перакаціліся праз яго змятую постаць.
  
  
  Відовішча было не з прыемных. Рыхтар нават не паспеў закрычаць. Цела схавалася пад машынай, якая рухалася. Затым, калі я азірнуўся, я ўбачыў адарваную нагу і іншую частку цела, якую немагчыма было апазнаць, упала з гусеніцы. Бялградскі мяснік быў засечаны.
  
  
  Цягнік запавольваў. Мы відавочна набліжаліся да Дзімітраўграда, і я не мог патрапіць у гэты цягнік, калі ён туды прыехаў. Я спусціўся па лесвіцы, якую Рыхтэр спрабаваў выкарыстаць раней, і калі цягнік запаволіўся яшчэ больш, я скокнуў на якая імчыць зямлю.
  
  
  Я спрабавала трымаць ногі пад сабой, але не мог. Я двойчы перавярнуўся з ног на галаву, саскрабаючы плоць і ірвуць тканіну, пакуль каціўся. Затым я цудам апынуўся на спіне ў падножжа невялікага насыпу і ўбачыў, як назіральная пляцоўка цягніка адыходзіць па рэйках.
  
  
  Я намацаў зламаныя косткі, але не знайшоў. Я страціў радыё, але яно знаходзілася за пятнаццаць футаў ад мяне. Я падышоў да яго, і ў святле позняга паўдзённага сонца адчыніў яго ззаду і зазірнуў унутр. Вось яно, як я і прыйшоў да высновы, убудавана ў радыё, так што яно выглядала як частка схемы - прылада спадарожнікавага маніторынгу.
  
  
  Я закрыў радыё і пакруціў галавой. Мая левая рука і шчака гарэлі ў тым месцы, дзе яны былі нацёртыя жвірам уздоўж дарожкі. Я выцер твар хусткай і паглядзеў на рэйкі ў бок таго месца, дзе Рыхтэр упаў з цягніка. Там была добрая міля ці каля таго, і я нічога не бачыў.
  
  
  Прыкладна за трыццаць ярдаў адсюль цягнуўся шэраг паралельных рэек, і па іх набліжаўся павольны цягнік. Ён ішоў у тым кірунку, адкуль я толькі што прыйшоў, у бок перавала Драгаман. Недзе наперадзе гэты цягнік пяройдзе на галоўны шлях.
  
  
  Гэта быў вялікі поспех для мяне,
  
  
  таму што гэта выцягне мяне з гэтага раёна ў спешцы і такім чынам, каб я мог пазбегнуць улад. Я хутка перайшоў на іншыя шляхі. Праз імгненне цягнік рухаўся міма мяне, паступова павялічваючы сваю павольную хуткасць. Я пачакаў, пакуль апошняя машына падыдзе, адзін з некалькіх вагонаў другога класа, а затым пачаў бегчы так хутка, як мог. Я ўхапіўся за парэнчы прыступак на задняй платформе і трымаўся, і цягнік вырваў мае ногі з-пад мяне. Праз імгненне я стаяў на платформе з рацыяй Ганса Рыхтэра ў руцэ і глядзеў, як удалячынь выслізгвае пейзаж вакол Дзімітраўграда.
  
  
  Менш чым за пяць хвілін цягнік мінуў тое месца, дзе Мяснік сустрэў прыдатную смерць. Я ўбачыў нешта падобнае на кучу старой вопраткі, якая ляжыць паміж рэйкамі, але абрыўкі не былі ідэнтыфікаваныя як асоба. Астатняя частка Рыхтара ляжала недзе па той бок рэек. Я доўгі час задуменна глядзеў на кучу, а потым яна знікла з вачэй.
  
  
  Уршуля будзе незадаволена тым, што Рыхтэра не прывезьлі ў Бон для суда. Але ў канцы яго пачварнай кар'еры наступіла свайго роду справядлівасць - свайго роду жорсткая адплата.
  
  
  Мы з Уршуляю правядзём сёньня ноч у якім-небудзь маленькім пакойчыку ў Црвені Крыж. Я дакранаўся яе цела, і мы думалі толькі аб тых цёплых момантах разам.
  
  
  Мы заслужылі гэтае права.
  
  
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Брыгада забойцаў
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Калі ў шэрыя досвіткавы гадзіны зазваніў тэлефон, я ведаў, што на іншым канцы провада мог быць толькі адзін чалавек - Хоук, мой бос у AX.
  
  
  Тэлефон стаяў на начным століку з процілеглага боку ложка, таму мне прыйшлося паўзці праз Марыю фон Альдэр, спячай побач са мной, каб дабрацца да яго. Марыя заварушылася ў сне, злёгку падцягнуўшы адну нагу, так што яе празрыстая ружовая ночнушка паднялася вышэй сцёгнаў, калі я падняў трубку.
  
  
  "Табе трэба неадкладна вярнуцца сюды", - сказаў Хоук, як толькі пазнаў мой голас. Яго словы былі рэзкімі і настойлівымі. «Мы працуем над новай здзелкай. Будзьце гатовыя сыйсці праз трыццаць хвілін».
  
  
  "Праз трыццаць хвілін?" Я спытаў. "Як? Падобна, ты забыўся, дзе я.
  
  
  Я быў на Віскі-Кей, малюсенькім востраве ў Багамскіх астравоў, куды мяне паслаў сам Хоук. Мне трэба было арганізаваць лодку, каб забраць мяне і адвезці на адзін з вялікіх астравоў, каб я мог сесці на самалёт назад у Штаты.
  
  
  Хоуку не цярпелася пачуць мой адказ. "Будзьце гатовыя пайсці праз трыццаць хвілін", - паўтарыў ён ледзяным тонам. "Г-н. Джэймс забяспечвае ваш транспарт ».
  
  
  Я моўчкі кіўнуў. "Г-н. Джэймс" – гэта кодавае імя прэзідэнта Злучаных Штатаў Амерыкі.
  
  
  «Добра», - сказаў Хоук, нібы бачыў, як я ківаю. "Лодка забярэ вас ад галоўнага дока Віскі-Кей роўна праз дваццаць сем хвілін". Ён павесіў трубку. Паклаўшы слухаўку, я ўбачыў, што Марыя расплюшчыла вочы і глядзіць на мяне.
  
  
  "Гэта быў мой офіс у Нью-Ёрку", - сказаў я ёй. «Баюся, мне трэба вярнуцца. Кампанія адпраўляе лодку.
  
  
  Марыя думала, што я мільянер па імі Тоні Доўс, прыкрыццё, якое я выкарыстаў у маім цяперашнім заданні на AX. Нават калі б яна пачула маю размову з Хоўкам, у яе ўсё роўна не было б прычын сумнявацца ў маім прыкрыцці.
  
  
  Але яна скрывілася, яе саспелыя чырвоныя вусны надзьмулі. "Табе трэба вярнуцца сёння?"
  
  
  «Так, баюся, што так», - бадзёра сказаў я, збіраючыся ўстаць з ложка. «І не толькі сёння, але і зараз. У мяне якраз ёсць час апрануцца да таго, як сюды прыбудзе лодка.
  
  
  Але перш чым я змог устаць з ложка, Марыя падняла руку і гулліва пацягнула мяне за руку, прыцягваючы да сябе.
  
  
  «Табе не трэба так спяшацца, - хрыпла сказала яна.
  
  
  У гэтым не было сумневаў, Марыя фон Альдэр была прыгожай істотай, даўганогай стройнай бландынкай з пышна складзеным залатым целам і поўнымі гладкімі грудзьмі, ружовыя кончыкі якіх упіраліся ў ліф яе празрыстай сукенкі. Яна глядзела на маё цела і магла бачыць, што яе выгляд рабіў са мной. Яна саслізнула з ложка на спіне, злёгку прыўзняўшы сцягна, прапаноўваючы мне сваё шаўкавістае цела, нібы чара кахання, якая чакае свайго напаўнення.
  
  
  З усёй сілай волі, на якую я быў здольны, я прашаптаў: "Будуць і іншыя часы". Я правёў вуснамі па яе шчацэ і адправіўся ў душ.
  
  
  Я не мог пажаліцца на тое, што апошнія пяць дзён на Віскі-Кей былі не вельмі прыемнымі. Востраў быў гульнявой пляцоўкай для вельмі багатых. Куды ні зірні, усюды была раскоша - чыстыя, вымытыя марскія яхты, якія стаяць на якары ў бліскучых блакітных водах; акры дарагіх добраўпарадкаваных газонаў, якія палаюць яркімі агністымі кветкамі, якія сыходзяць да мора; навалы раскошных віл, ярка размаляваных, як калі б яны былі намаляваныя дзіцячым крэйдай, узвышаліся над Атлантычным акіянам. Я атрымліваў асалоду ад усім, уключаючы Марыю фон Альдэр, апошнія пяць дзён.
  
  
  Але мой візіт на Віскі-Кей па-ранейшаму быў расчаравальным; Я быў там па справе і быў не бліжэй да рашэння маёй бягучай задачы, чым у той дзень, калі Хоук упершыню праінструктаваў мяне ў штаб-кватэры AX у Вашынгтоне.
  
  
  Хоук пачаў гутарку незвычайным маналогам аб небяспеках гэтай канкрэтнай місіі, неверагодных шанцах і жыццёвай важнасці поспеху.
  
  
  Я кінуў на яго погляд краем вока, думаючы, а што яшчэ новага? Я амаль чакаў убачыць, як маршчынкі вакол яго тонкіх вуснаў ператвараюцца ва ўсмешку. Нячаста Хоук, стрыманы жыхар Новай Англіі, спрабаваў жартаваць. Але я ўбачыў, што гэтыя маршчынкі вакол яго рота і пранізлівыя вочы толькі ўзмацніліся, і я ведаў, што ён сур'ёзна.
  
  
  Ён ператасаваў паперы на стале і нахмурыўся. «Нас толькі што паінфармавалі - гэта, вядома, цалкам сакрэтна - што шэсць гадзін таму прэм'ер-міністру Англіі пагражае забойства яго даўні сябар, чалец парламента. Двое мужчын знаходзіліся ў загарадным доме прэм'ер-міністра, калі сябар раптам дастаў вінтоўку, нацэліў яе на прэм'ер-міністра, а затым, зусім невытлумачальна, нацэліў вінтоўку на сябе і выбіў сабе мазгі. У той час больш нікога не было, таму мы можам выдаць публіцы фальшывую гісторыю. Але рэальныя наступствы інцыдэнту жахлівыя».
  
  
  Я кіўнуў. Гэта было больш дзіўна, чым я чакаў, нават пасля ўступнай прамовы Хоука.
  
  
  "Афіцыйная брытанская версія апісвае гэта як няшчасны выпадак", – працягнуў Хоук. «Асечка, калі сябар аглядаў вінтоўку. Вядома, не будзе
  
  
  
  
  Ён згадаў, што спачатку зброя была накіраваная супраць прэм'ер-міністра».
  
  
  "Вы збіраецеся пазычыць мяне ангельцам для дапамогі ў расследаванні?"
  
  
  Хоук пакруціў галавой. «Праблема бліжэй да дома. Паведамлялася аб падобных выпадках у Кітаі, Францыі, Японіі і Германіі. У кожным выпадку патэнцыйны забойца меў сілу забіць сваю ахвяру, але замест гэтага забіваў сябе.
  
  
  «Вы можаце сабе ўявіць, які ўплыў гэтыя справаздачы аказалі на прэзідэнта. Ён лёгка мог стаць наступнай мэтай. І ён не збіраецца чакаць, пакуль чалец гэтай каманды забойцаў дабярэцца да Белага хаты, нават калі забойца ў канчатковым выніку заб'е толькі сябе. Нашая задача гэтым разам – шукаць і зьнішчаць – прэвэнтыўныя дзеяньні».
  
  
  "У нас ёсць якія-небудзь зачэпкі?"
  
  
  «Трохі, - прызнаў Хоук. Ён закурыў адну са сваіх танных цыгар і з хвіліну пыхкаў у цішыні. «У мяне ёсць усе файлы расследаванняў розных спецслужбаў у кожнай з краін, а таксама Інтэрпола. Жадаеце ведаць, што яны знайшлі? "
  
  
  Ён адзначаў факты на пальцах. «Па-першае, усе мёртвыя забойцы былі поўныя. Па-другое, усе былі апантаныя сваёй лішняй вагой і патрацілі шмат часу, спрабуючы ад яе пазбавіцца. Тры-тры з іх былі блізкія з сёстрамі Фон Альдэр».
  
  
  Я прыўзняў брыво. «Узрушаюча. Я шукаю тоўстых мужчын на дыеце, якім падабаюцца прыгожыя дзяўчаты. Ты не зусім спрашчаеш гэта”.
  
  
  «Я ведаю, – сказаў Хоук. "Мне шкада." Мяркуючы па тым, як ён гэта сказаў, я амаль паверыў яму. Але потым ён зноў стаў рашуча дзелавым.
  
  
  «Мы пачынаем з сясцёр фон Альдэр, то бок з вас. Гэта адзіная рэальная падказка, якую мы атрымалі”.
  
  
  Дзяўчынкі фон Альдэр самі былі крыху дзіўнымі. Марыя, Хельга і Эльза - ідэнтычныя трайняты-бландынкі, добра вядомыя любому чытачу газет або тэлегледачу. Ім было за дваццаць, і яны былі прыгожыя. Яны прыехалі ў Злучаныя Штаты з Нямеччыны пасля Другой сусветнай вайны са сваёй маці Уршуляй. Яны спецыялізаваліся на мужах і палюбоўніках-мільянерах, якія зрабілі іх багатымі падарункамі ў выглядзе дамоў, якія былі раскіданыя па ўсім свеце, яхт, каштоўнасцяў і нават прыватных самалётаў.
  
  
  Паразважаўшы, я вырашыў, што збліжэнне з фон Альдэрс, верагодна, было адным з самых прыемных спосабаў, з якіх я калі-небудзь пачынаў выконваць заданне.
  
  
  Для AX было досыць проста падаць мне прычыненне - Тоні Доуэса, багатага бізнэсмэна, які ўспадкаваў квітнеючы экспартна-імпартны бізнэс са штаб-кватэрай у Нью-Ёрку. Неўзабаве, калі Хоук за кулісамі тузаў за патрэбныя нітачкі, мяне запрасілі на некалькі вечарынак, што і дзяўчынак Фон Альдэр. Як толькі я сустрэў сясцёр, было даволі лёгка, са шчодрымі праявамі дароў і ўвагі, стаць часткай іх сацыяльнай сеткі.
  
  
  Марыя была першым фон Альдэрам, якога я «даследаваў». Я адвёз яе на Віскі-Кей, дзе мы правялі пяць шчаслівых дзён у раскошы. Але да раніцы, калі Хоук загадаў мне вярнуцца ў Злучаныя Штаты, я не знайшоў ніякіх іншых зачэпак.
  
  
  Два
  
  
  Менш чым праз 20 хвілін пасля званка Хоука я накіраваўся да галоўнага прычала Віскі-Кей. Марыя фон Альдэр пайшла са мной, чапляючыся за маю руку. Там ужо чакала лодка - саракафутавы крэйсер, большая частка фарбы аблезла і заржавела, два дызелі працавалі на халастым ходу. На палубе было чатыры чалавекі.
  
  
  Адзін з мужчын, на якім была выцвілая бейсболка, крыкнуў: "Мы гатовы адштурхнуцца, містэр Доўс".
  
  
  "Будзьце з вамі", - адказаў я. Я павярнуўся, каб развітацца з Марыяй, і яна доўга і патрабавальна пацалавала мяне.
  
  
  "Помні, Дамплінк", - сказала яна - усе сёстры фон Альдэр называлі сваіх мужчын "Дамплінк", - "трымайся далей ад гэтых маіх сясцёр, ці я выдрапаю ім вочы".
  
  
  «Мая ці іх?» Я спытаў.
  
  
  "Усе вочы", - сказала яна.
  
  
  Яна хутка пацалавала мяне, і я скокнуў на палубу крэйсера. Мужчына ў выцвілай бейсболцы тут жа кінуўся прэч. Калі магутныя здвоеныя дызелі крэйсера ажылі, я ўбачыў, як другая лодка неслася да прычала. Ён раптам павярнуўся і накіраваўся да майго крэйсера, які імкліва набліжаўся да адкрытага мора, яго нос рассякаў ваду, а яго нос рабіў з пырсак пеўневы хвост. Неўзабаве Марыя фон Альдэр, якая ўсё яшчэ стаяла ў канцы прыстані, паменшылася да памераў лялькі, а затым цалкам знікла. Праз некалькі хвілін сам востраў знік з поля зроку.
  
  
  Раптам я зразумеў, што нас пераследуе другая лодка. Знаёмы холад прабег па маёй спіне. Хтосьці здзейсніў сур'ёзную памылку - ці мог гэта быць я?
  
  
  Я паспрабаваў зразумець гэта, і хутка. Або іншая лодка была варожым караблём, які спрабаваў дабрацца да мяне, або я дазволіў падабраць сябе не той лодцы, а іншае судна было тым, якое Ястраб паслаў на Віскі-Кей. Перш чым у мяне з'явілася магчымасць папрацаваць над гэтым яшчэ, мужчына ў бейсболцы сказаў мне тое, што я хацеў ведаць.
  
  
  «Калі ласка, не рабіце глупстваў, містэр Доўс, - сказаў ён. Ён адкінуў кавалак брызента на палубу і схапіў абрэз, які ляжаў пад ім. Ствол быў накіраваны мне ў грудзі.
  
  
  Прынамсі, ён не ведаў майго сапраўднага імя. Але я ўсё яшчэ не мог растлумачыць, адкуль ён ведаў, што я буду чакаць удава на прыстані на Віскі-Кей.
  
  
  
  
  
  т. Або хтосьці падслухоўваў званок Хоука, або мяне выдала Марыя фон Альдэр.
  
  
  Раздаўся крык чалавека за штурвалам крэйсера, і лодка павярнула направа з раптоўным нахілам, які ледзь не збіў нас усіх з ног. Затым мы ўбачылі, у чым праблема - злавесны срэбны прадмет, які працінае ваду амаль прама над нашым носам. Катар, які пераследваў нас, выпусціў тарпеду, але ракета не трапіла ў нас і паляцела ў мора.
  
  
  Але гэты кароткі момант, калі ўсе рукі на борце крэйсера страцілі раўнавагу, даў мне неабходную мне магчымасць выцягнуць Wilhelmina, мой мадыфікаваны Luger з трохцалевым ствалом. Пакуль я быў з Марыяй на Віскі-Кей, я схаваў яго ў сакрэтным адсеку ў маім багажы. Але перад тым, як пакінуць наш нумар у тую раніцу, калі Марыя была ў іншым пакоі, я прадбачліва засунуў яго ў прамежкавы кабур, якую я насіў у сваіх штанах, каб дацягнуцца да пісталета, расшпіліўшы шырынку.
  
  
  Калі чалавек са стрэльбай усё яшчэ ляжаў на парэнчах, я прысеў, расшпіліў маланку і выцягнуў «люгер». Я мог бачыць здзіўленне на яго твары, калі "Люгер" з'явіўся з маёй шырынкі. Ён загарлапаніў і ўзмахнуў руляй стрэльбы ўверх, яго палец сціснуў курок. Мы стралялі адначасова. 9-міліметровая куля Вільгельміны скараціла разрыў паміж намі на паўсекунды хутчэй. Куля знесла мужчыну твар і адкінула яго праз парэнчы ў моры, а драбавік ад драбавіку трапіў у пераборку ззаду мяне.
  
  
  Я рушыў хутка, адной рукой схапіўшы выратавальны камізэлька, а другой засоўваючы «Люгер» назад у кабуру. Затым я скокнуў праз парэнчы ў моры. Я здагадаўся, што людзі на другой лодцы падавалі мне сігнал, каб я паспрабаваў выйсці з лодкі, калі яны выпусцілі тарпеду, і што яны назіралі за мной у бінокль.
  
  
  Нягледзячы на дзённую спякоту, калі я стукнуўся і сышоў пад ваду, вада была жудасна халоднай. Усё яшчэ сціскаючы ў руцэ выратавальная камізэлька, я амаль адразу ўскочыў і паплыў ад крэйсера да другой лодцы, якая зараз неслася да мяне. Праз плячо я бачыў, як крэйсер пачаў разварочвацца ў пагоні.
  
  
  Крэйсер усё яшчэ знаходзіўся на паўдарогі, калі надыходзячы катэр выпусціў яшчэ адну тарпеду. Марская ракета прасвістала міма мяне, усяго за пяць ярдаў ад мяне, і на гэты раз трапіла ў мідэль крэйсера. Адбыўся пякельны выбух, і мяне стукнулі моцныя ўдарныя хвалі, якія распаўсюджваліся праз ваду, як электрычны ток, які праходзіць праз аголены провад пад напругай. Крэйсер разляцеўся на часткі, падняўшы гіганцкі гейзер з вады, смецця і тэл.
  
  
  Праз некалькі секунд якая пераследвае лодка падцягнулася да борта, і рукі дапамогі паднялі мяне на борт. Апынуўшыся на палубе, я ўбачыў, што гэтая лодка была дакладнай копіяй толькі што разбуранага крэйсера; нават на якая адслойваецца і ржавую фарбу і на колькасць людзей на борце. Але на гэты раз адзін з мужчын паказаў паштоўку з пячаткай Злучаных Штатаў і подпісам прэзідэнта.
  
  
  «Прыносім прабачэнні за нязручнасці», - коратка сказаў мужчына. «Мы спазніліся на прычал у Віскі-Кей. Хтосьці зладзіў невялікую дыверсію на нашых генератарах, каб затрымаць нас. Калі мы ўбачылі, што іншая лодка адышла разам з вамі, мы здагадаліся, што адбылося».
  
  
  "Дзякуй", - усміхнуўся я. «Вы добра ачунялі».
  
  
  Ён не стаў прызнаваць, што сапраўдны прафесіянал. Замест гэтага ён сказаў: «Магчыма, вы захочаце пераапрануцца ў сухое адзенне, перш чым мы дабяромся да месца прызначэння. Унізе, у каюце, знойдзеш адзенне.
  
  
  Я спусціўся ўніз і пераапрануўся ў свежыя джынсы, спартовую кашулю, абутак і шкарпэткі. Гэта была не зусім адзежа Сэвіл-Роў, але была чыстая і сухая. Мае ратавальнікі не задавалі мне ніякіх пытанняў і не прапаноўвалі ніякай інфармацыі. Верагодна, гэта было ЦРУ, але я ўсё яшчэ не меў уяўлення, як яны планавалі вярнуць мяне на мацярык з той хуткасцю, якую меў на ўвазе Хок.
  
  
  Калі я зноў падняўся наверх, той жа чалавек, які гаварыў са мной раней, сказаў мне, што мы павінны дабрацца да кропкі перасадкі прыкладна праз шэсць хвілін.
  
  
  Я кіўнуў, але ўсё яшчэ не разумеў, пра што ён гаворыць. Нейкі час мы былі па-за полем зроку Віскі-Кей, і з таго, што я ведаў аб гэтай частцы Атлантычнага акіяна, на многія мілі на захад не было зямлі, акрамя ЗША. Усё, што я мог бачыць, былі горныя хвалі сіняга мора з усіх бакоў. .
  
  
  Роўна праз пяць хвілін і пяцьдзесят секунд мы апынуліся ў поле зроку авіяносца ВМС ЗША, і чалавек на палубе са мной сказаў: "Вось і мы - прама на кнопку".
  
  
  Дзесятак рэактыўных самалётаў са складзенымі крыламі сядзелі на авіяносцы, нібы цёмныя птушкі, якія адпачывалі перад аднаўленнем палёту. Некаторыя члены экіпажа скінулі вяровачную лесвіцу, калі наша лодка падышла да берага. Я паціснуў руку сваім выратавальнікам, а затым падняўся па лесвіцы. Крэйсер адышоў і амаль схаваўся з-пад увагі ў бурлівым моры, перш чым я дасягнуў палубы.
  
  
  Капітан карабля сустрэў мяне наверсе трапа, адсалютаваў, я адказаў, і хутка пацягнуў мяне да рэактыўнага самалёта, які чакаў на лётнай палубе. Рухавікі A-4 Skyhawk ужо былі
  
  
  
  
  уключаны, імкнучыся падняцца ў паветра. Я паціснуў руку пілоту, маладому рудавалосаму, надзеў лётнае адзенне і залез у заднюю кабіну. Пілот паказаў мне "вялікі палец уверх", і мы з галавакружнай хуткасцю катапультаваліся з палубы авіяносца ў неба. Калі прэзідэнт Злучаных Штатаў быў вашым асабістым турыстычным агентам, пражыванне было строга першакласным…
  
  
  Тры
  
  
  Зваротны пералёт у Штаты прайшоў хутка і без прыгод. Нашым пунктам прызначэння быў аэрапорт імя Джона Кэнэдзі ў Нью-Ёрку, і мы прызямліліся там на спецыяльна падрыхтаванай узлётна-пасадачнай паласе. Пасля сонца і яснага неба на Віскі-Кей я не быў гатовы да суровых, рэзкіх студзеньскіх халадоў Нью-Ёрка.
  
  
  Хоук чакаў у канцы ўзлётна-пасадачнай паласы ў доўгім цёмным лімузіне. Як толькі я перайшоў з самалёта на машыну, рудавалосы пілот махнуў рукой, разгарнуў самалёт і ўзляцеў да авіяносца. У перадпакоі часткі лімузіна сядзелі двое мужчын шафёр і, як я здагадаўся, яшчэ адзін агент AX. Я ведаў, што мы павінны сутыкнуцца з сур'ёзным крызісам, паколькі Хоук амаль ніколі не раскрывае асобу аднаго агента іншаму. Хоук пастукаў па шкляной перагародцы, якая адлучала нас ад мужчын наперадзе, і лімузін праехаў праз аэрапорт.
  
  
  «Што ж, N3, – сказаў Хоук, гледзячы ў акно, – я мяркую, у вас няма новай інфармацыі, каб паведаміць».
  
  
  «Баюся, што не, сэр», - сказаў я, але ўсё ж распавёў яму аб дублюючым крэйсеры на Віскі-Кей і маім выратаванні. Я дадаў: “Вядома, немагчыма даказаць, як яны атрымалі інфармацыю. Марыя фон Альдэр можа ўвогуле не ўдзельнічаць».
  
  
  "Хм", - адказаў толькі Хоук.
  
  
  Мы ехалі ў цішыні некалькі секунд, перш чым Хоук павярнуўся і панура сказаў: «Кіраўнік расійскай камуністычнай партыі павінен прыбыць сюды, у JFK, прыкладна праз шэсць хвілін. Ён сустрэнецца з некаторымі з нашых людзей на сакрэтным паседжанні ў ААН, перш чым вылеціць зваротна заўтра. На нас усклалі адказнасць за яго бяспеку, пакуль ён тут. Вось чаму я так тэрмінова меў патрэбу ў табе.
  
  
  Надышла мая чарга прамармытаць: "Хм".
  
  
  Лімузін прытармазіў і цяпер спыніўся каля адной з узлётна-пасадачных палос аэрапорта, дзе яго чакаў вялікі натоўп людзей і машын. Хоук нахіліўся наперад і паказаў на гіганцкі турбарэактыўны рухавік, які спускаецца з свінцовага неба. «Наш наведвальнік якраз своечасова», - заўважыў ён, зірнуўшы на кішэнны гадзіннік, які ён насіў на ланцужку, перакінутым праз камізэльку.
  
  
  Як толькі расійскі самалёт спыніўся на ўзлётна-пасадачнай паласе, супрацоўнікі аэрапорта хутка падкацілі прыступкі да дзвярэй кабіны, і выйшаў савецкі старшыня партыі. З велізарнага самалёта за ім сачылі некалькі іншых расійскіх афіцыйных асоб, і перад усходамі ўсю групу неадкладна акружылі паліцыянты і супрацоўнікі службы бяспекі - як расійскія, так і амерыканскія - і суправадзілі да чаргі з машын. Калі працэсія на чале з групай нью-ёркскіх матацыклістаў кранулася, наш лімузін ехаў прама за машынай савецкага старшыні. Неўзабаве мы ўжо ўваходзілі ў вароты Арганізацыі Аб'яднаных Нацый, доўгая велічная чарада сцягоў якой хутка раздзімалася на ледзяным ветры.
  
  
  Апынуўшыся ўсярэдзіне будынка, усю групу хутка перанеслі ў адзін з пакояў прыватнай рады бяспекі. Гэта была прасторная зала без вокнаў, з сядзеннямі, расстаўленымі ярусамі, накшталт амфітэатра для гледачоў, з трыбунай у цэнтры, дзе займалі свае месцы савецкі старшыня і яго партыя, а таксама дарадца па бяспецы Злучаных Штатаў і яго памагатыя. Я і Хоук, іншы агент AX і я займалі месцы ў першым шэрагу побач з расейскай паліцыяй бяспекі, якая суправаджала савецкага лідэра з Масквы. За намі стаялі агенты праваахоўных органаў горада, штата і федэральнага ўрада. Сустрэча, канешне ж, была закрытай для публікі.
  
  
  Двое мужчын размаўлялі праз перакладчыка, які перакладаў шэптам ад аднаго да другога, так што нічога са сказанага не было чуваць там, дзе мы сядзелі. Гэта было ўсё роўна, што глядзець спектакль у пантаміме і па жэстах адгадваць, што кажуць акцёры.
  
  
  Спачатку здавалася, што абодва мужчыны былі сярдзітыя і падазроныя. Было шмат хмурыцца, хмурыцца і стукаць кулакамі. Неўзабаве гнеў змяніўся здзіўленнем, і тады я ўбачыў, што двое мужчын сталі больш прыязнымі. Відавочна, яны пачалі разумець, што ні адна краіна не стаяла за мудрагелістымі інцыдэнтамі.
  
  
  Неўзабаве пасля гэтага сустрэча падышла да канца, і старшыня Савецкага Звяза і дарадца па бяспецы ЗША стаялі, каб паціснуць адзін аднаму рукі.
  
  
  Затым адзін з сябраў партыі савецкага старшыні - пазней я даведаўся, што ён быў расейскім амбасадарам - зрабіў крок да старшыні камуністаў. Ён трымаў выцягнутую з кішэні гранату. Мужчына адмацаваў гранату і кінуў яе на плюшавы дыван проста да ног расійскага лідэра.
  
  
  У наступную долю секунды ледзянога жаху ў пакоі не было чуваць ні гуку. Я бачыў чысты жах на твары савецкага старшыні, калі ён бездапаможна глядзеў уніз на смяротную актываваную гранату, якая ляжыць на шкарпэтках яго чаравік.
  
  
  
  
  
  інстынктыўна я выцягнуў свой Люгер Вільгельміну з кабуры, але Хоук схапіў мяне за руку. На самой справе, паколькі ён быў хутчэй за мяне, каб убачыць, што я нічога не магу зрабіць. Куля толькі хутчэй узарве гранату. У расійскага лідэра не было часу нават зрушыць з месца.
  
  
  У гэты момант, калі ўсе прысутныя ў пакоі былі паралізаваныя, расейскі амбасадар - чалавек, які выпусціў незамацаваную гранату - кінуўся на выбухоўку. Раздаўся прыглушаны выбух; Смяротная сіла гранаты была прыгнечаная целам мужчыны. Яго цела разляцелася на часткі, галава адарваная ад тулава.
  
  
  Наступствы выбуху ўзрушылі старшыню Рады і іншых прысутных на трыбуне, але ў астатнім яны засталіся цэлымі. Мы з Хоўкам неадкладна перавялі расійскую і амерыканскую дэлегацыі з пакоя ў лімузін, які чакае звонку. Былі пасьпешна прынятыя меры да таго, каб дарадца па бясьпецы ЗША і ягоныя супрацоўнікі вярнуліся ў Вашынгтон, а расейскі бок накіраваўся ў савецкую амбасаду і заставаўся там да ад'езду ў Маскву.
  
  
  Між тым, хуткая дапамога паліцыі і NYPD У ААН пачалі прыбываць сапёры з кантынгентам газетных рэпарцёраў і фатографаў. Зала прыватнай рады бяспекі была заблакаваная паліцыяй ААН, але Хоўку і мне дазволілі вярнуцца ўнутр, дзе на насілкі загружалі пакрытыя брызентам астанкі расейскага амбасадара. Ужо зараз супрацоўнікі расійскай паліцыі бяспекі і амерыканскія агенты рыхтуюцца адсочваць нядаўнія перамяшчэнні пасла.
  
  
  Быў зроблены званок у Белы дом, і прэзідэнт быў праінфармаваны аб гэтай справе. Перад тым, як гэтая размова скончылася, Хока выклікалі да тэлефона, каб паразмаўляць з прэзідэнтам. Калі ён вярнуўся, твар начальніка AX было шэрым.
  
  
  «Гэта была амаль катастрофа», - сказаў ён, ківаючы галавой. «Прэзідэнт паведаміў мне, што мы атрымаем поўную справаздачу аб перасоўваннях савецкага амбасадара, як толькі расследаванне што-небудзь выявіць. Але мы ўжо ведаем адно».
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Усяго дзве ночы таму, - сказаў Хоук, - савецкі амбасадар быў госцем на вечарынцы, зладжанай Хельгай фон Альдэр і яе маці ў кватэры Хельгі на Парк-авеню».
  
  
  "Вы ўпэўнены?" - Здзіўлена спытала я.
  
  
  Хоук кіўнуў іншаму агенту AX, які суправаджаў нас у лімузіне ад Кэнэдзі. “Агент Z1 быў на вечарынцы. Паколькі я ведаў, што немагчыма сачыць за ўсімі жанчынамі фон Альдэра адначасова, я выкарыстоўваў яго ў гэтай справе. Я хачу, каб вы двое сабраліся разам, каб ён расказаў вам падрабязнасці таго вечара. Пасля гэтага я хачу, каб вы папрацавалі над Хельгай фон Альдэр. І...
  
  
  "Ды сэр?" Я спытаў.
  
  
  «Я ўпэўнены, што мне не трэба нагадваць вам пра тэрміновасць вашай місіі. Павінна быць нейкая сувязь паміж гэтым бізнэсам і фон Алдэрс. Знайдзіце яго, чаго б гэта ні каштавала”.
  
  
  Чатыры
  
  
  Хоук адправіўся адзін у нью-ёркскі офіс AX, пакінуўшы Z1 і мяне пагаварыць разам. Правёўшы большую частку дня ў самалёце, які ляцеў з Віскі-Кей, і ў машыне, якая ехала з Джона Кэнэдзі, я адчуў, што мне трэба патрэніравацца ў трэнажорнай зале. Я прапанаваў Z1 пайсці ў спартовы клуб пагуляць у гандбол, пакуль мы размаўлялі.
  
  
  Ніхто з нас, канешне, не ведаў сапраўднага імя іншых. Сам Z1 быў прыкладна майго ўзросту, на пару цаляў ніжэй і на некалькі фунтаў цяжэй, з саламянымі валасамі і светлай скурай. Як толькі мы пераапрануліся ў спартовую форму і пачалі гульню, я ўбачыў, што ён годны супернік гандбола. На пляцоўцы ў яго быў нязграбны, плоскаступнёвы, але ён біў па мячы з забойнай сілай, так што ён адскокваў, як куля з рыкашэтам, і прымушаў мяне рухацца.
  
  
  "Тая вечарынка мінулай ноччу была сапраўднай вечарынкай", - пачаў ён, і я ўлавіў слабы паўднёвы акцэнт у яго голасе, свайго роду акцэнт сярэдне-паўднёвых штатаў. «Гэтыя фон Альдэры сапраўды ўмеюць забаўляць. Была пара акцёраў, расейскі амбасадар, два брытанскія пісьменнікі, гэты поп-артыст, які не малюе нічога, акрамя карцін са спартовымі рамянямі, і яшчэ тузін людзей, якіх я так і не сустрэў».
  
  
  "Каму-небудзь з іх здаўся асабліва прыемным з паслом?" - Спытаў я, наносячы ўдар па мячы і пры ўдалым удары моцна ўсадзіўшы яго ў сярэдзіну Z1, з-за чаго ён не змог адказаць на ўдар.
  
  
  "Уф!" - прамармытаў ён, з намаганнем выпростваючыся, твар яго пакрыўся кроплямі поту. Затым, адказваючы на маё пытанне, ён сказаў: «Мне падалося, што ўсе госці былі вельмі дружныя адзін з адным. Як быццам усе яны былі чальцамі нейкага эксклюзіўнага клуба. Калі вы разумееце, пра што я?
  
  
  Я кіўнуў. «Ці былі Хельга ці яе маці, Уршуля, калі-небудзь сам-насам з паслом на працягу якога-небудзь часу на працягу вечара?» - Спытала я, імчачыся туды-сюды па пляцоўцы. Я не ведаў, якую інфармацыю я чакаў ад яго атрымаць, але любая зачэпка ці сувязь паміж мёртвым амбасадарам і тым ці іншым з фон Альдэраў могуць дапамагчы.
  
  
  "Не", - адказаў Z1, выконваючы сваю долю бегу. «Насамрэч рускі большую частку часу размаўляў з гэтым мастаком і, нарэшце, завяршыў вечар, купіўшы дзве карціны, якія хлопец прывёз з сабой.
  
  
  
  
  
  
  Мне прыйшла ў галаву дзікая ідэя. Што б вы падумалі, калі б я папытаў AX задаволіць выкрыццё мозгу мёртвага рускага?
  
  
  «Ускрыццё?» - выклікнуў Z1, паварочваючыся і гледзячы на мяне. "Што можа даказаць даследаванне яго мозгу?"
  
  
  «Гэта ўсяго толькі здагадка, - сказаў я. «Я не магу выкінуць з галавы, наколькі дзіўнай з'яўляецца ўся сітуацыя. Не толькі тое, што адбылося сёння, але і ўсе папярэднія забойствы - ці, я б сказаў, самагубствы. Гэтыя людзі сфарміравалі самую дзіўную каманду забойцаў, якую я калі-небудзь бачыў. Можа быць, ім спачатку далі наркотык, ці загіпнатызавалі, ці прамылі мазгі. Хтосьці павінен быў прымусіць іх паводзіць сябе так ідэнтычна ірацыянальна. Павінна быць тлумачэнне. Можа быць, ускрыццё дасць некаторыя адказы, дапаможа нам зразумець прычыны гэтай справы».
  
  
  "Мяркую, варта паспрабаваць". Z1 паціснуў плячыма.
  
  
  "Хоук хоча, каб я неадкладна пераехаў да Хельгі", - сказаў я яму. «Як толькі мы скончым гульню, я патэлефаную ёй і паспрабую прызначыць спатканне на сёння ўвечары. Думаю, табе лепш далажыць Хоўку ў штаб. Абавязкова скажы яму, што я хачу правесьці ўскрыццё рускай».
  
  
  "Вядома", - сказаў ён, выпусціўшы шанец і прайграўшы мне гульню.
  
  
  Прыняўшы душ і апрануўшыся, мы пайшлі ў бар і выпілі пару астуджаных марціні, і я патэлефанавала Хельзе фон Альдэр з тэлефоннай будкі.
  
  
  "Пяльмень!" яна завішчала ад захаплення, як толькі пачула мой голас. "Вы вярнуліся. Мая тупая сястра дазволіла табе пайсці. Убачымся сёння ўвечары?"
  
  
  "У дакладнасці тое, што я меў на ўвазе", - сказаў я ёй. "Я заеду за табой каля васьмі".
  
  
  Калі я скончыў размову, мы з агентам Z1 расталіся. Я накіраваўся ў раскошную кватэру на Саттон-Плейс, якую AX арандаваў для мяне – ці, хутчэй, для «Тоні Доуэса».
  
  
  Адным з пераваг працы пад прыкрыццём для AX было тое, што арганізацыя не шкадавала сродкаў на стварэнне надзейнай маскіроўкі для сваіх агентаў. Кватэра Тоні Доўэса была добрым прыкладам. Гэта была элегантная, элегантная халасцяцкая хатка з усім прыладдзем для спакушэння, якія такі мужчына мог бы забяспечыць сабе. Гукаізаляваны звонку, дастаткова высокі, каб адкрываць від на горад і адзінота, і абсталяваны ўсім найноўшым электронным абсталяваннем ад унутранага асвятлення да квадрафанічнага гуку. Адзінымі маімі просьбамі былі невялікая трэнажорная зала і саўна. Астатнія гадзіны дня я выдаткаваў на баксёрскую грушу і брусы і скончыў саунай. Было сем трыццаць пяць, калі я ў смокінгу адправіўся да Хельгі фон Альдэр.
  
  
  Кватэра Хельгі была пентхаусам на Парк-авеню ў васьмідзесятых, у каралеўскім будынку, які больш быў падобным на прыватны клуб, чым на рэзідэнцыю. Я чакаў, што яна будзе адна, але калі я прыбыў, я ўбачыў, што Ўршуля была там з сівым джэнтльмэнам, твар якога выглядаў невыразна знаёмым, хоць ягонае імя на імгненьне выслізнула ад мяне.
  
  
  «Але Дамплінк», - павітала мяне Хельга, пацалаваўшы мае вусны звычайным пацалункам фон Альдэра з адкрытым ротам і уцягнуўшы мяне ўнутр, «перадай прывітанне Урсі» - дачкі фон Альдэра клікалі сваю маці Урсі - «і яе суправаджаючага Байрана Цімонса. ” Тады я даведаўся ў гэтым чалавеку аднаго з нафтавых магнатаў краіны. Уршуля фон Алдэр таксама пацалавала мяне ў вусны, што было далёка не матчыным, і Ціманс моцна паціснуў мне руку.
  
  
  «Урсі і Байран якраз сыходзілі», - дадала Хельга, херувімскі ўсміхаючыся.
  
  
  Байран Цімонс прамармытаў: «Ах, так», і пачаў дапамагаць Уршулі надзець норкавае футра.
  
  
  «Мы казалі пра жахлівую аварыю беднага Уладзіміра Калчака, - сказала Хельга. "Вы чулі гэта ў навінах?"
  
  
  "Не я сказала. "Я не баюся."
  
  
  «Сёння днём яго забілі ў ААН, - сумна сказала Хельга, - нешта накшталт выбуху катла».
  
  
  "Жахліва", - сказаў я, варожачы, ці не прыдумаў ці Хоук "выбух катла" для прэсы сам.
  
  
  «Бедны Уладзі, - сказала Хельга, - ён заўсёды быў поўны жыцця. Я буду сумаваць па ім.
  
  
  "Вы ведалі яго?" Я спытаў.
  
  
  «О так, - адказала Хельга. «Ён быў старым сябрам Урсі. Ён быў тут, у хаце, на вечарынцы, усяго дзве ночы таму.
  
  
  «Нам усім будзе яго не хапаць», - паўтарыла Ўршуля, цалуючы Хэльгу ў шчаку, дакранаючыся маіх вуснаў да дзьвярэй. Байран Ціманс рушыў услед за мной, зноў моцна паціснуўшы мне руку.
  
  
  Як толькі Хельга зачыніла дзверы за якая сыходзіць парай, яна ўпала ў мае абдымкі з прыгнечаным хіхіканнем і прашаптала: «О, Дамплінк, Байран Ціманс жудасна злы на мяне - і на цябе. Калі я прызначыў вам спатканне сёння днём, я зусім забыўся, што сёння ўвечар я павінен быў пайсці з ім у тэатр. Калі я ўспомніў, мне прыйшлося зрабіць некаторую адчайную перастаноўку і паклікаць Урсі для замены. Я сказаў Байрану, што вы стары сябар, якога я не бачыў шмат гадоў, і вы былі ў горадзе толькі на вечар.
  
  
  “Я ведаў, што ён нечым незадаволены. Цяпер я разумею.
  
  
  Хельга адсунулася, ківаючы галавой. «Часам я магу быць такім непаслухмяным. Але я хацеў быць з табой».
  
  
  «Я задаволены, - сказаў я ёй, - і ўсцешаны. Куды ты хочаш, каб я цябе адвяла?
  
  
  "Гэта такая непрыемная ноч", - сказаў Хельга.
  
  
  
  
  
  Я ціха сказаў: «Я падумаў, можа, ты лепш застанешся тут і будзеш утульны. Калі не супраць чаго-небудзь простага, напрыклад шампанскага і ікры. Баюся, гэта ўсё, што ў нас ёсць у доме, і зараз у слуг выходны.
  
  
  "Я не магу прыдумаць лепшага спосабу правесці вечар".
  
  
  Яна мяне здзівіла. Яна была апранута ў аблягае белую вячэрнюю сукенку, яе светлыя валасы былі старанна выкладзены, на шыі вісела брыльянтавае каралі з адпаведнымі дыяментавымі падвескамі, якія звісаюць з мочак яе вушэй. Яна была гатова правесці ноч у горадзе. Але потым я зразумеў, што жанчыны Фон Альдэр, верагодна, так апранаюцца толькі для таго, каб увечары лайдачыць па хаце.
  
  
  Хельга ўключыла музыку і выключыла святло. Неўзабаве яна прынесла шампанскае і ікру, і мы селі бок аб бок на леапардавым шэзлонгу перад вокнамі ад падлогі да столі, з якіх мы назіралі агні горада і снежную цемру.
  
  
  «Ведаеш, Тоні, - мякка сказала Хельга, паварочваючыся да мяне, калі мы абодва пацягвалі астуджанае шампанскае, - ты не такі, як іншыя мужчыны, якіх я ведала ў сваім жыцці. Звычайна я магу даволі лёгка іх зразумець, зразумець, чаго яны жадаюць ад жанчыны. З табой я не ўпэўнены, хаця ведаю цябе вельмі даўно. І гэта праблема. Мне гэта цікава, і я думаю, што ўсе астатнія жанчыны Фон Альдэр, у тым ліку Урсі, таксама. Яна раптам села прама. "Табе спадабалася з Марыяй?"
  
  
  Я сапраўды кіўнуў. "Яна цудоўна. Але тады ўсе вы. У рэшце рэшт, вы ж аднолькавыя трайнят.
  
  
  "Не цалкам ідэнтычныя". Я бачыў яе ўсмешку ў паўзмроку. Яна паставіла келіх з шампанскім і саслізнула на шэзлонг, прыціснуўшыся сваім целам да майго. Я адчуваў цеплыню яе цела скрозь сукенку. Экзатычны водар яе духаў хваляваў мае сьцёгны. Я прасунуў палец пад шлейкі яе сукенкі і спыніўся.
  
  
  "Хельга", - сказаў я.
  
  
  "Хм?"
  
  
  «Гэты хлопец, Калчак ці Уладзі, як вы яго звалі - вы яго часта бачылі ў апошні час?»
  
  
  Яна няправільна зразумела маё пытанне. "Табе не трэба яго раўнаваць, Дамплінк". Яна прысунулася бліжэй да мяне, так што нашы сцягна сутыкнуліся.
  
  
  "Не, але мне цікава", - настойваў я. «Ці часта ён наведваў вас ці вашу сям'ю за апошнія некалькі тыдняў?»
  
  
  Яна паціснула плячыма, усё яшчэ прыціскаючыся да мяне. «Уладзі быў адным з тых людзей, якія заўсёды былі ці заўсёды былі побач з маімі сябрамі. Вы заўважылі яго, калі ён быў там, вы не сумавалі па ім, калі ён адсутнічаў». Яна нецярпліва паварушылася. «Але гэтае мінулае - гэта сучаснасць. Сапраўднае заўсёды важней».
  
  
  Я ведаў, што гэта ўсё, што яна думала сказаць. Магчыма, яна хацела нешта схаваць, а можа, ёй сапраўды не было чаго сказаць пра Калчак. Ва ўсякім разе, я адчуваў, што зараз выканаў свае абавязкі.
  
  
  Цяпер я нёс адказнасць перад сабой, каб не ўпусціць гэтую магчымасць выслізнуць паміж маіх пальцаў. Гэтымі пальцамі я аслабіла шлейках сукенкі Хельгі. Яна спусціла абодва рамяня з рук, і мяккая белая тканіна ўпала ёй на стан.
  
  
  На ёй не было бюстгальтара. Калі яна адкінулася назад, яе поўныя стройныя грудзей прыўзняліся, соску з ружовымі кончыкамі ўсталі дыбам. Яна выгіналася наперад, каб сустрэцца з маім тварам, так што мой рот напоўніўся адным, а затым іншым падобнымі дыне пагоркамі. Яе цела люта дрыжала, калі я лашчыў яе соску кончыкам мовы, пакуль, нарэшце, яна, сутаргава ўздыхнуўшы, узяла маю галаву двума рукамі і паднесла мае вусны да сваіх. Калі мы цалаваліся, яна правяла пальцамі адной рукі па маім сцягне, пакуль не натыкнулася на сведчанне майго ўзбуджэння. Яе рука на імгненне затрымалася там.
  
  
  "Выдатна, Дамплінк, выдатна", - прашаптала яна, задыхаючыся, і прыціснулася вуснамі да майго вуха.
  
  
  Я падняў яе і панёс праз гасціную, праз фае ў спальню. У цэнтры пакоя стаяў вялізны круглы ложак. Я апусціў яе на яе, і яна зняла сукенку, панчохі і карункавыя трусікі бікіні. Лежачы на атласных прасцінах, яна нецярпліва працягнула рукі, каб дапамагчы мне зняць адзенне.
  
  
  Я адчуваў, як кроў цячэ ў маёй крыві, калі мае вочы паглыналі яе цудоўнае цела. Яна была дакладнай копіяй сваёй сястры Марыі, ад ідэальна акрэсленай, выпнутымі грудзей і мякка выгнутых сцёгнаў да маленькага залатога трыкутніка ў цэнтры яе цела. Яна прыцягнула мяне да сябе, і калі нашы целы сутыкнуліся, яна павярнула галаву набок і мякка сказала: "Паслухай, Дамплінк, куды б ты ні павярнуўся, ты бачыш, як мы займаемся каханнем".
  
  
  Да гэтага я не заўважаў, што тры сцены пакоя, каля ўзгалоўя ложка і абапал, былі цалкам люстранымі. Пакуль цела Хельгі сціскалася і раскручвалася разам з маім, як нейкая ідэальна запраграмаваная, але тонкая прылада пачуццёвасці, люстэркі адлюстроўвалі пачуццёвыя рухі, як калі б мы былі пасярод велізарнай оргіі, у якой мы былі ўсёй групай удзельнікаў.
  
  
  І я знайшоў, як сказала мне Хельга, што яна і яе сястра Марыя не цалкам ідэнтычныя. У тым, як яны займаліся каханнем, была вялікая розніца. Абедзве жанчыны займаліся каханнем з бясконцым уяўленнем і велізарным адчыненым задавальненнем. Але на гэтым падабенства скончылася. Пакуль Марыя была маўклівая і напружаная, яе рухі
  
  
  
  
  
  
  былі вытанчана тонкімі, Хельга была дзікай і закінутай, яе рукі, сцёгны і рот пастаянна даследавалі маё цела, абменьваючыся прыемнымі адчуваннямі на кожнае атрыманае ёю. Уся яе істота ўвесь час курчылася, дрыжала і падахвочвала мяне да ўсё большым і вялікім вышыняў экстазу. Як быццам - і люстраныя сцены ўзмацнялі эфект - я займаўся каханнем з тузінам розных жанчын, кожная з розным падыходам і рэакцыяй. Нарэшце, яна ўскрыкнула ад чыстага задавальнення і ўпала назад на ложак.
  
  
  Праз імгненне яна нахілілася нада мной. "Я раблю цябе шчаслівым?" - Спытала яна, пакрываючы мой твар пацалункамі.
  
  
  "Так", - сказаў я. "Так, ты робіш мяне шчаслівым".
  
  
  "Я таксама шчаслівая", - сказала яна. "Ты той чалавек, якім я цябе лічыў".
  
  
  Я асцярожна прыцягнуў яе да сябе, каб яна лягла на мяне, нашы целы прыціснуліся адно да аднаго з галавы да пят. Мы ляжым нерухома, ніхто з нас не размаўляе. Праз імгненне яна злёгку ўздыхнула ад здзіўлення, якога я чакаў.
  
  
  «Шшш», - прашаптала я ёй.
  
  
  Яна зноў змоўкла, але ненадоўга. "Ой!" усклікнула яна. "Ой! Ах, Дамплінк! ОЙ!" Яе цела зноў сутаргава затрэслася, пакуль яна з доўгім ціхім стогнам захаплення не перавярнулася на спіну і не закрыла вочы.
  
  
  Мае рэгулярныя праграмы практыкаванняў для цела і розуму зноў спатрэбіліся, дазволіўшы мне падарыць Хельзе апошні падарунак задавальнення, якога яна не чакала.
  
  
  5
  
  
  Хельга расплюшчыла вочы і мякка ўсміхнулася мне, калі я схіліўся над яе галавой. "Гэта было выдатна, выдатна, выдатна", - прашаптала яна. Яна перавярнулася і вылезла з ложка. "Адпачывай, Дамплінк", - сказала яна, цалуючы мяне і выходзячы з пакоя.
  
  
  Праз імгненне яна вярнулася з бутэлькай шампанскага і двума куфлямі. Яна напоўніла адну са шклянак і працягнула мне. "Гэта, - сказала яна, - зойме цябе, пакуль я буду прымаць душ". Яна зноў пацалавала мяне і ўвайшла ў ванную, радасна напяваючы. Раскошна расцягнуўшыся на ложку, я чуў, як яна прымае душ.
  
  
  Я зрабіў глыток астуджанага Dom Perignon. Звонку ўзняўся вецер. Чацвёртая сцяна пакоя была пакрыта парцьерамі, і я ведаў, што за шторамі былі дзверы ў сад пентхауса, якія акружалі ўсе чатыры бакі кватэры. За дзвярыма нешта стукала. Я паставіў келіх шампанскага побач з ложкам, нацягнуў штаны і падышоў да дзвярэй. Калі я адсунуў частку шторы ў бок, я ўбачыў, што адна з дзвярэй прыадчынена і разгойдваецца на ветры. Я зачыніў дзверы і замкнуў іх.
  
  
  Я быў на паўдарогі назад праз пакой, калі гэтае беспамылковае шостае пачуццё, падсвядомае папярэджанне аб якая насоўваецца небяспекі, паслала мне сваё паведамленне. Не ведаючы чаму, я інстынктыўна ўскінуў абедзве рукі перад сваім горлам, я не стаў дзейнічаць занадта рана. У тое ж імгненне тонкая драцяная пятля накінулася на маю галаву і лягла мне на плечы. Дрот, які павінен быў быць уваткнуты ў маё горла, замест гэтага глыбока ўпіўся ў скуру маіх выцягнутых рук.
  
  
  Мой нападаючы выдаў цяжкае рык і люты рывок завесы. Я прыгнуўся і стукнуў плячом назад. Я ўсё яшчэ не мог бачыць, хто быў ззаду мяне, але ў гэтым раптоўным выпадзе я мімаходам убачыў два якія змагаюцца выявы ў сцяне люстэркаў Хельгі. Я паглядзеў яшчэ раз і ўбачыў сябе і чалавека ззаду мяне, адлюстраванага там. Мужчына быў Z1!
  
  
  Яго твар скрывіўся ад нападу, але яго асобу немагчыма было вызначыць. Гэта быў той самы чалавек, з якім я гуляў у гандбол у спартовым клубе ў той дзень.
  
  
  Было немагчыма зразумець, чаму ён спрабаваў забіць мяне зараз. Усё, што я мог зрабіць, гэта абараніць сябе. І гэта было жудаснае, трывожнае адчуванне - назіраць, як хтосьці спрабуе забіць мяне ў тых жа люстэрках, дзе зусім нядаўна я бачыў сябе і Хельгу, інтэнсіўна якія атрымліваюць асалоду ад сэксам.
  
  
  Ён усё яшчэ не заўважыў люстраной сцяны і не ведаў, што я назіраю за ім у ёй. Ён пачаў паднімаць нагу, каб уперціся каленам мне ў спіну. Я жорстка ўдарыў яго левай нагой, патрапіў яму ў каленны кубачак і разбіў яе. Ён задыхнуўся ад болю і пачаў падаць, цягнучы мяне за сабой. Я паспрабаваў выкруціцца з драцяной пятлі, паварочваючы галаву пры падзенні. Ён трымаў упарта да пятлі, усё яшчэ спрабуе задушыць мяне. Цяпер я ясна бачыла яго твар. Яго вочы былі ашклянелымі - як быццам ён быў загіпнатызаваны або пад дзеяннем наркотыкаў.
  
  
  Да гэтага часу я спадзяваўся, што змагу абараніць сябе, не забіваючы яго. Але я бачыў, што гэта немагчыма. Я ўдарыў цвёрдым краем правай рукі ў падмурак яго горла, нанёсшы смяротны ўдар па караце. Удар быў моцным і чыстым. Яго шыя зламалася, і ён быў мёртвы, верагодна, нават не падазраючы, што яго забіла. Яго цела асела на падлогу, галава гратэскава павярнулася набок. Я падняўся і ўстаў, асядлаўшы яго цела.
  
  
  Я чуў, як у ваннай ідзе душ. Дывановае пакрыццё з глыбокім ворсам на падлозе спальні заглушала гукі нашай барацьбы. Тады мне здавалася відавочным, што Хельга фон Алдэр прывабіла мяне ў спальню, ведаючы, што агент Z1 збіраўся потым здзейсніць замах на маё жыццё. Як бы добра яна ні была са мной у ложку, я ніколі не мог
  
  
  
  
  
  Я забываю, што яна і яе сёстры былі дасведчанымі акторкамі.
  
  
  З іншага боку, нагадаў я сабе, усё яшчэ існуе верагоднасць, што яна невінаватая. Z1 ведаў, што я сустракаюся з Хельгай сёння ўвечары, і мог прасачыць за мной да кватэры. Калі б, як я цяпер падазраваў, ён атрымаў загад забіць мяне, ён мог бы праслізнуць у пакой з тэрасы, пакуль мы з Хельгай займаліся каханнем, і яна не ведала б пра гэта больш, чым я.
  
  
  Калі б гэта было праўдай, я не мог дазволіць Хельзе з'явіцца з душа і знайсці чалавека, якога я забіў, які ляжыць на яе дыване. Не можа быць ніякага тлумачэння, якое задаволіла б яе, калі б я не раскрыў маё прыкрыццё. Калі б я зрабіў гэта, адзіная зачэпка, якая была ў AX па справе, Фон Альдэрс, была б бескарыснай. Я мог зрабіць толькі адно - перадаць цела Хоўку, у якога ў распараджэнні былі ўсе сродкі, каб неўзаметку пазбавіцца ад яго.
  
  
  Я нагнуўся, падняў труп за падлакотнікі, пацягнуў яго праз пакой, праз дзверы тэрасы і выкінуў на вуліцу. Затым я паспяшаўся да прыложачнага тэлефона, каб патэлефанаваць Хоук. Прыйшлося размаўляць без скрэмблера.
  
  
  "Гэта сур'ёзная справа", - сказаў я, як толькі ён адказаў. Кажучы коратка, я расказаў яму, што менавіта адбылося, імправізаваўшы код па ходзе справы. У заключэнне я сказаў: «Мы з сябрам хутка з'едзем адсюль. Ці зможаце вы справіцца з зачысткай? »
  
  
  Хоук зразумеў. "Даверце ўсе падрыхтаванні мне, - сказаў ён, - але зазірніце да мяне сёння ўвечары".
  
  
  "Я планую", - адказала я і абарвала размову, калі пачула, як Хельга выключыла душ у ваннай.
  
  
  Праз некалькі хвілін у пакой увайшла Хельга ў празрыстым чорным негліжэ, які адкрывае кожную дэталь яе цела. Я зноў расцягнуўся на вялікім ложку і пацягваў шампанскае з куфля. На шчасце, смерць агента Z1 была бяскроўнай, і ў пакоі не было нічога, што паказвала б на барацьбу, якая адбылася там усяго некалькі хвілін таму. Калі Хельга ўдзельнічала ў змове і вярнулася, чакаючы знайсці мне труп, яна не дала на гэта ніякіх указанняў. Замест гэтага яна прыціснулася да ложка побач са мной, пакуль я наліваў ёй келіх шампанскага.
  
  
  «A amore», - сказала яна, дакрануўшыся да маёй шклянкі сваёй.
  
  
  "A amore", - пагадзіўся я.
  
  
  Пасля таго, як мы напіліся, я скінуў ногі з ложка і сказаў: «Давай, Пяльмень, я збіраюся запрасіць цябе на вячэру. Чалавек жыве не толькі каханнем. Прынамсі, не гэты чалавек.
  
  
  Мы выбралі рэстаран у невялікай цьмяна асветленай французскай установе недалёка ад кватэры Хельгі. Звонку ўсё яшчэ ішоў снег, але ў рэстаране было цёпла і весела, а абслугоўванне і ежа былі цудоўнымі. Але я сапраўды не быў галодны, бо на працягу ўсёй трапезы я ўвесь час уяўляў сабе жудасную сцэну, якая будзе адбывацца ў кватэры Хельгі, калі Хок прыбірае цела мёртвага агента AX.
  
  
  Хельга, здавалася, не заўважала маёй заклапочанасці і ела ад душы, ажыўлена балбочучы на працягу ўсёй вячэры. Аднойчы яна прытворна надзьмуў вусны - той жа жэст, які зрабіла Марыя, калі я пакінуў яе на Віскі-Кей, і сказаў: «Дамплінк, давай паедзем куды-небудзь на выходныя, каб мы маглі пабыць адны. Вы пайшлі з Марыяй. Цяпер мая чарга."
  
  
  Мяне пацешыла тая жартаўлівая канкурэнцыя, якая існавала сярод дзяўчын. "Што ў цябе было ў галаве?" Я спытаў.
  
  
  Яна зрабіла нявызначаны рух рукой у паветры. “Мексіка. Магчыма, Іспанія. Поўдзень Францыі. У рэшце рэшт, рэактыўны самалёт проста сядзіць без справы ў вешалцы. Мы маглі б гэтым скарыстацца». Яна прапанавала гэта так нядбайна, як калі б казала пра паездку на таксі праз горад. І я мог бачыць, што яна была сур'ёзная.
  
  
  «Ну што ж, - сказаў я, пакідаючы свае варыянты адчыненымі, таму што я яшчэ не ведаў, якія ўскладненні будуць пасля смерці агента AX.
  
  
  Хельга кіўнула і здзівіла мяне тым, што раптам пасур'ёзнела. Такога настрою я ніяк не чакаў ад галавакружнага фон Алдэрса.
  
  
  "Я табе сёе-тое скажу, Тоні", - прашаптала яна, яе пальцы перапляліся з маімі, пакуль мы пацягвалі каньяк. «Я атрымліваю ад вас вібрацыі, вібрацыі вялізнай сілы. Гэта тое, што я ўсё жыццё шукала ў мужчыне. Мяккасць клапатлівага палюбоўніка і сіла аўтарытэтнага чалавека. Часам вы знаходзіце тое ці іншае. Але абодва - ніколі! Гэта вельмі добра." Яна нахмурылася і павольна вымавіла: «Аднойчы я паспрабавала растлумачыць, што шукала, знаёмаму мужчыну. Ён быў далікатным, але не моцным, і ён сказаў, што я адчуваю тое ж самае, таму што ніколі не ведаў свайго бацькі. Ён сказаў, што я шукаю палюбоўніка і бацькі ў адной асобе. Ты верыш, што?"
  
  
  Я пакруціў галавой. «Я ніколі не разважаю пра такія рэчы, прычыны сваіх пачуццяў. Важныя самі пачуцці».
  
  
  "Я таксама так думаю", - пагадзілася яна. «Але я сапраўды часам думаю пра свайго бацьку, і я ведаю, што Марыя і Эльза таксама думаюць, хаця мы ніколі не гаворым пра яго».
  
  
  "А вы яго зусім не памятаеце?" Я спытаў.
  
  
  «Не. Толькі тое, што сказаў нам Урсі. Ён быў забіты ў Берліне падчас адной з бамбардзіровак саюзнікаў падчас Другой сусветнай вайны. Мы з сёстрамі тады былі вельмі маленькімі, і Урсі выратаваў нас жывымі толькі цудам.
  
  
  Яна ўсміхнулася і зноў заззяла. «Бу
  
  
  
  
  
  
  «З таго часу жыццё стала добрым», - сказала яна.
  
  
  Пазней, калі я адвёў Хельгу назад у яе кватэру, я затрымаўся дастаткова надоўга, каб пераканацца, што Хоук прыбраў цела з тэрасы. Вядома, ён паклапаціўся пра гэта. Калі я сыходзіў ад Хельгі, яна зноў нагадала мне, што хоча, каб мы разам паехалі на выходныя. Я абяцаў паведаміць ёй. Затым я спусціўся ўніз і ўзяў таксі да штаб-кватэры AX.
  
  
  Шэсць
  
  
  Нью-ёркскі офіс AXE знаходзіўся ў Ніжнім Вест-Сайдзе горада, на складзе ў раёне дока. Кіроўца таксі не ўзрадаваўся, калі пачуў адрас. Думаю, ён думаў, што я збіраюся абрабаваць яго па дарозе, таму што я чуў, як ён уздыхнуў з палёгкай, калі мы пад'ехалі да дома. Я перавярнуў яго і вылез. Калі я пачаў пераходзіць тратуар, ён высунуўся з акна і спытаў: "Ты ўпэўнены, што гэта тое месца, якое табе патрэбна, прыяцель?"
  
  
  Я адмахнуўся ад яго. Яго пачуцці былі зразумелыя. Уся набярэжная была цёмнай і бязлюднай. Будынак, у якім размяшчалася штаб-кватэра AX, быў прыцемнены, за выключэннем аднаго асветленага пакоя ў пярэдняй частцы будынка. Кіроўца таксі не мог ведаць, што ўсе астатнія цёмныя вокны ў будынку былі зафарбаваны, каб схаваць мітусню, якая адбывалася ўнутры дваццаць чатыры гадзіны ў суткі, і што людзі з магутнымі інфрачырвонымі тэлескопамі ўвесь час назіралі за вуліцай. Уласна кажучы, таксісту не магло быць бяспечней дзе-небудзь у горадзе, чым прама тамака, за межамі самага магутнага контрвыведніцкага агенцтва ў міры.
  
  
  Дзяжурны начны ахоўнік у асветленым пярэднім офісе, які выглядаў як звычайнае складское памяшканне, націснуў кнопку званка пад сваім сталом, і я прайшоў праз жалезныя дзверы да ліфта з людзьмі. Вартавыя з тэлескопамі ў вокнах наверсе ўжо ачысцілі мяне з абодвума мужчынамі, калі я ўсё яшчэ набліжаўся да будынка.
  
  
  «Хоук пакінуў загад адвезці вас у склеп, як толькі вы ўвойдзеце», - сказаў ліфцёр. Машына спусцілася.
  
  
  Падвал - гэта азначала, што Хоук чакаў мяне ў моргу агенцтва. Як і большасці звышсакрэтных разведвальных арганізацый, AX павінен быў мець уласны морг на тэрыторыі, каб апрацоўваць трупы, якія нельга было адразу перадаць паліцыі. Аднак большая частка целаў у канчатковым выніку была перададзена ў рукі мясцовых праваахоўных органаў пасля таго, як дарога была расчышчана, так што бянтэжаных пытанняў не ўзнікла.
  
  
  Я знайшоў Хоука, які стаіць побач з закрытым целам Z1. З ім быў судмедэксперт кампаніі AX, доктар Крыстафер.
  
  
  Хоук кіўнуў мне, і судмедэксперт, якога мы назвалі доктарам Томам, сказаў: «Я правёў папярэдняе выкрыццё, Нік. Гэта стасуецца з тым, што вы нам сказалі. Яго смерць была выклікана пераломам шыі».
  
  
  "Вы знайшлі што-небудзь яшчэ?" Я спытаў.
  
  
  Доктар Том пакруціў галавой. "Пакуль нічога. Чаму?"
  
  
  Замест таго, каб адказаць яму, я пагаварыў з Хоўкам. «Агент Z1 даклаў вам сёння з маёй прапановай зрабіць выкрыццё мозгу амбасадара Калчака?»
  
  
  "Не, не ведаў", - сказаў Хоук. «Ён вярнуўся сюды, у штаб, і сказаў мне, што вы звязаліся з Хельгай фон Альдэр. Пасля гэтага я яго не бачыў. Аб выкрыцці не згадвалася. Гэта важна? »
  
  
  "Можа быць", - павольна сказаў я. "Гэта магло б даць нам магчымы матыў для яго нападу на мяне".
  
  
  Хоук нахмурыўся. "Я не сачу за табой".
  
  
  Я ведаў, што размаўляць перад доктарам Томам, у якога быў вышэйшы ўзровень допуску на ўсе дзеянні AX, бяспечна. «Ну, калі ён накінуўся на мяне ў кватэры Хельгі, ён выглядаў ашаломленым - як чалавек, які не мог кантраляваць сябе, - але яго фізічныя дзеянні былі ідэальна скаардынаваныя».
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, - перабіў Хоук, - вы думаеце, што ён быў членам брыгады забойцаў?" Як бы мне ні не падабалася думка аб тым, што адзін з нашых агентаў можа знаходзіцца пад уплывам гэтай – гэтай сілы ці чагосьці яшчэ, я згодны».
  
  
  «Але гэта не абавязкова тлумачыць, чаму ён спрабаваў мяне забіць, - працягнуў я, - калі толькі я не сказаў ці не зрабіў нешта, што пагражала таму, з чым мы ваюем. Адзінае, што я магу прыдумаць, гэта мая прапанова аб выкрыцці. Паколькі ён не перадаў вам прапанову, але спрабаваў забіць мяне, відаць, гэта была сувязь.
  
  
  "Як вы думаеце, што менавіта пакажа даследаванне мозгу пасла?" - спытаў доктар Том.
  
  
  «Не ведаю, - прызнаўся я. «Але мы мяркуем, што людзям, якія маюць дачыненне да гэтых інцыдэнтаў, нейкім чынам прамылі мазгі. Так што выкрыццё рускага было ўдарам па доказе тэорыі "прамывання мазгоў". Можа, мы нічога ня знойдзем, але тады нам няма чаго губляць, калі паспрабуем».
  
  
  - Так, вядома, - сказаў доктар Том. Ён паглядзеў на труп, які ляжыць на пліце морга AX. Ён зірнуў на Хоўка. "Як наконт гэтага, шэф?"
  
  
  Хоук вагаўся ўсяго на долю секунды. «Давай, - сказаў ён, ківаючы.
  
  
  Доктар Том нацягнуў прасціну на застылыя рысы твару. "На гэта ў мяне спатрэбіцца пара дзён, - задуменна сказаў ён, - я дашлю вам справаздачу, як толькі атрымаю вынікі".
  
  
  Мы з Хоўкам моўчкі выйшлі з трупярні і падняліся на ліфце на другі паверх будынка. Гэты паверх быў нервовым цэнтрам
  
  
  
  
  
  
  штаб-кватэры ў Нью-Ёрку. Штат з больш за пяцідзесяці чалавек працаваў там дваццаць чатыры гадзіны ў суткі ў тэлетайпаў, радыёпрымачоў і сістэм замкнёнага тэлебачання, якія падтрымлівалі сувязь з офісамі сусветных паліцыянтаў сіл. Калідор, які вёў да офіса Хоўка, праходзіў побач з вялікім пакоем. На сценах былі аднабаковыя шкляныя вокны, так што тыя, хто знаходзіўся ў калідоры, маглі бачыць пакой, але тыя, хто знаходзіўся ў пакоі, не маглі бачыць іх. Гэта не дазваляла іншым супрацоўнікам AX назіраць за сакрэтнымі агентамі, якія з'явіліся ў офіс Хоку.
  
  
  Як толькі мы апынуліся ў офісе Хоука, начальнік AX стомлена ўладкаваўся ў сваім пісьмовым крэсле, капаўся ў кішэнях, пакуль не знайшоў перажаваную цыгару, і ўторкнуў яе ў рот незапаленай.
  
  
  «Павінен прызнацца, Нік, - сказаў ён, - гэтая справа мяне занепакоіла. Што вы думаеце аб die Von Alders?
  
  
  "Цяжка сказаць", - адказаў я, старанна падбіраючы словы. «Наколькі мне ўдалося вызначыць, яны менавіта такія, якімі падаюцца на паверхні. Але цяжка скідаць з рахункаў той факт, што кожны раз, калі ў справе зьяўляюцца новыя распрацоўкі, яны нейкім чынам зьвязаныя».
  
  
  «Дарэчы аб новых распрацоўках, - умяшаўся Хоук, - у мяне не было магчымасці распавесці вам пра Монтэ-Карла. Мы толькі што атрымалі сёньня паведамленьне ад Інтэрполу.
  
  
  "Монтэ-Карла?" Я спытаў.
  
  
  "Так. Там ёсць казіно. Чалавек па імені Трэгор, бельгіец, ламае банк. Шурын Трэгора некалькі тыдняў таму паспрабаваў ударыць канцлера Германіі нажом, але замест гэтага ўторкнуў нож яму ў горла. У нас няма нічога пра Трэгора, але вам усё роўна лепш пайсці і праверыць яго.
  
  
  «Кіраўніцтва казіно часова спыніла гульню, – сказаў Хоук. «Але яны пагадзіліся аднавіць яго праз суткі. Я хацеў бы, каб вы былі там, калі казіно зноў адкрыецца, але я не хачу, каб вы гублялі сувязь з фон Альдэрс. Ці зможаце вы справіцца з абодвума? "
  
  
  "Гэта не праблема", - сказаў я яму. «Раней гэтым вечарам Хельга ўмольвала мяне паехаць з ёй у Мексіку. Яна сказала, што мы можам выкарыстоўваць яе прыватны самалёт».
  
  
  «І вы думаеце, яна пагодзіцца на Монтэ-Карла?» Хоук засмяяўся. "Вы павінны шмат укладваць у сваю працу".
  
  
  "У гэтага ёсць свае ўзнагароды". "Я магу добра ўявіць", - адказаў ён, адмахваючыся ад мяне са свайго кабінета.
  
  
  Сем
  
  
  Было рана, незадоўга да васьмі раніцы наступнага дня, калі я патэлефанаваў на кватэру Хельгі. Я ведаў, што яна не ўстане так рана, але я не мог больш адкладаць званок, калі мы збіраліся ў той дзень ляцець у Монтэ-Карла.
  
  
  Голас, які адказаў, быў сонным ад сну. "Добры дзень. Добры дзень?"
  
  
  "Хельга, - сказаў я, - гэта Тоні Доус".
  
  
  "СААЗ?" - Спытала яна, усё яшчэ напаўсонная. "Добры дзень?"
  
  
  «Божа мой, - сказаў я, смеючыся, - не кажы мне, што ты забыўся на мяне так хутка пасля ўчарашняй ночы. Гэта Тоні.
  
  
  «А… Тоні, Дамплінк», - зараз адказ быў поўны жыцця.
  
  
  «Прычына, па якой я патэлефанаваў табе так рана, заключалася ў тым, што я хацеў запрасіць цябе ў невялікае падарожжа - нас толькі ўдваіх. Але замест Іспаніі, Францыі ці Мексікі давайце зробім Монтэ-Карла. Як гэта гучыць?"
  
  
  «Чароўна», - сказала яна. "Калі ты хочаш пайсці?"
  
  
  «Прама зараз, - сказаў я ёй, - сёння раніцай, як мага хутчэй. Вы сказалі, што самалёт гатовы.
  
  
  "Вядома", - сказала яна. «Але чаму Монтэ-Карла?»
  
  
  Я ўжо вырашыў растлумачыць ёй сапраўдную прычыну выбару Монтэ-Карла. У тую раніцу тэлебачанне, радыё і газеты распавядалі аб уцёках у казіно.
  
  
  "Вы, напэўна, не чулі навін", - сказаў я. “У казіно вельмі шмат грошай. Учора ўвечары кіраўніцтва прыпыніла гульню на суткі. Я хацеў бы быць там, калі ён зноў пачнецца».
  
  
  Я падумаў, што гэта якраз тое, што спадабаецца фон Альдэру. Я зразумеў, што ўгадала, калі пачула яе захоплены віск.
  
  
  "Паехалі", - без ваганняў усклікнула яна. «Як хутка вы будзеце гатовы да ўзлёту? Вы хочаце, каб я заехаў за вамі на Лонг-Айлэнд?
  
  
  Фон Альдэры трымалі свой самалёт у сваім маёнтку на Лонг-Айлендзе на Паўночным беразе. Я быў у маёнтку пару разоў з таго часу, як пазнаёміўся з сям'ёй. Такім чынам, паколькі я ведаў, дзе гэта знаходзіцца, я сказаў ёй, што сустрэнуся з ёй там праз дзве гадзіны.
  
  
  Я паведаміў Хоўку, а затым крыху патрэніраваўся ў невялікай трэнажорнай зале ў маёй кватэры, перш чым апрануцца і спакаваць сумку. Хоук паслаў машыну з кіроўцам, каб адвезці мяне на Лонг-Айлэнд, і калі мы дабраліся туды, я выявіў, што Хельга чакала і ўжо рыхтавала самалёт на прыватнай узлётна-пасадачнай паласе фон Альдэра.
  
  
  Менш чым праз дзве гадзіны пасля таго, як я патэлефанаваў Хельзе, мы падняліся ў паветра на рэактыўным самалёце "Лір" і праляцелі над Атлантыкай. Мы з Хельгай селі на сядзенні ў задняй частцы прасторнай кабіны, у якой былі ўсе выгоды - шэзлонгі, канапа, бар, нават крыштальная люстра - зручнай гасцінай.
  
  
  Гэта быў ідэальны дзень для палёту; неба было блакітным і бясхмарным ад гарызонту да гарызонту - доўгачаканая змена ў параўнанні з пахмурным надвор'ем мінулай ночы. Мора пад намі было падобна на роўны сіні дыван.
  
  
  Хельга адвяла мяне ў кабіну, каб сустрэць пілота, капітана Дзірка Обры, і другога пілота, Дугласа Робертса. Обры быў высокім шчыльным хлопцам з тонкімі, як аловак, чорнымі вусамі. Робертс быў стройным маладым чалавекам - верагодна
  
  
  
  
  
  
  яму крыху больш за дваццаць - са светлымі валасамі і хлапечым месяцовым тварам.
  
  
  «Яна ідзе па курсе, - сказаў Обры, ківаючы ў бок прыборнай панэлі, - і надвор'е яснае, прама ў Арлі, дзе мы заправімся».
  
  
  На працягу наступных некалькіх гадзін мы з Хельгай забаўляліся праглядам фільма, які яна паказвала простым націскам пары кнопак, а затым гульнёй у нарды. Хельга здавалася значна больш прыгнечанай, чым напярэдадні ўвечар, але ўсё яшчэ заставалася добрай кампаніяй, і час праляцеў неўзаметку.
  
  
  Мы, мусіць, былі менш чым за пяцьдзесят міляў ад узбярэжжа Францыі, калі без папярэджання самалёт рэзка рухнуў носам у бок мора. - закрычала Хельга. Усё ў кабіне, што не было прыбіта цвікамі, уключаючы мяне і Хельгу, слізгала па нахіленай падлозе кабіны і моцна стукнулася аб зачыненыя дзверы кабіны.
  
  
  Хельга ўсё яшчэ крычала, пакуль я спрабаваў павярнуцца на бок, каб адчыніць дзверы кабіны. Ён быў зачынены. Я вырваў Вільгельміну, мой «Люгер» з наплечнай кабуры, і ўзарваў замак. Дзверы расчыніліся, агаліўшы кабіну, якая зараз знаходзілася пада мной.
  
  
  Калі я зазірнуў у кабіну, я ўбачыў, што капітан Обры ўсё яшчэ сядзіць за штурвалам, але яго пастава, здавалася, застыла. Другі пілот Робертс валяўся на падлозе мёртвым або без прытомнасці. Самалёт усё яшчэ падаў у бок акіяна.
  
  
  Я крыкнуў Обры, які на імгненне павярнуў галаву і паглядзеў на мяне. Затым ён вярнуўся да кіравання, абедзвюма рукамі сціскаючы руль. Гледзячы на ??яго твар, я даведаўся той жа пусты выраз, якое назіраў на твары агента AX, калі ён спрабаваў забіць мяне ў кватэры Хельгі. Яго вочы былі ашклянелымі, як быццам ён быў пад гіпнозам або пад уздзеяннем наркотыкаў.
  
  
  Да гэтага моманту я вісеў пальцамі за борт дзвярэй кабіны. Цяпер я адпусціў хватку і ірвануўся наперад, у кабіну. Я пацягнуўся да пілота за штурвалам. Нейкім чынам мне ўдалося зачапіць адну руку вакол яго шыі і прыпадніміце яго часткова вызваліцца ад кола, але ён усё яшчэ чапляўся ўпарта кіравання, пакуль я не тузаў на яго ўсе свае сілы і кінуў яго назад у задняй частцы салона.
  
  
  Самалёт працягнуў падзенне ў бок мора.
  
  
  Я зваліўся ў крэсла пілота і моцна тузануў штурвал. Моцная дрыготка прабегла па бруі ад носа да хваста, але потым павольна пачаў паднімацца нос. Я працягваў цягнуць кола, напружваючы кожны мускул свайго цела, спрабуючы пераадолець сілу цяжару. Нарэшце, самалёт выраўняўся - усяго за некалькі футаў ад Атлантыкі. Мне пашанцавала, што я налётаў на самалётах дастаткова, каб мець магчымасць. справіцца з гэтым самалётам, але гэта ўсё роўна была блізкая катастрофа.
  
  
  На працягу наступных некалькіх хвілін я быў заняты праверкай прыбораў, у той час як рэактыўны самалёт раўнамерна слізгаў па паверхні акіяна. Здавалася, усё працуе, таму я штурхнуў кола наперад, і мы зноў пачалі паднімацца. Потым Хельга выгукнула маё імя з задняй кабіны.
  
  
  Я павярнуўся якраз своечасова, каб убачыць, як Обры набліжаецца да мяне з гаечным ключом. Трымаючы руль адной рукой, я зноў выхапіў Вільгельміну другой і стрэліў яму ў правае плячо. Ён адхіснуўся і ўпаў, дазволіўшы гаечны ключ выслізнуць з знямелых пальцаў. Спрабуючы ўтрымаць самалёт на ўздыме, я азірнуўся на пілота. Ён зноў падняўся на ногі, але каціўся назад у заднюю кабіну. На заднім плане я ўбачыў Хельгу, якая звярнулася ў куце хаціны. Я ўсё яшчэ трымаў Вільгельміну ў руцэ, але мне не хацелася страляць зноў, калі Обры не рушыць ні да Хельгі, ні да мяне.
  
  
  Ён гэтага не зрабіў. Замест гэтага ён п'яна паплёўся да дзвярэй кабіны, якія яму ўдалося адчыніць, нягледзячы на вялікі ціск на яе. Яго нельга было спыніць, акрамя як стрэліць - а калі я прамахнуся, то пастаўлю пад пагрозу ўвесь самалёт. Обры ненадоўга завіс у адчыненым дзвярным праёме, а затым вылецеў галавой наперад. Я крутануў самалёт так, што дзверы зачыніліся. Пад правым крылом я мог бачыць, як цела Обры падае амаль у запаволеным тэмпе, яго рукі і ногі расстаўленыя ў бакі, пакуль ён не стукнуўся аб ваду і не знік пад няроўнай паверхняй.
  
  
  Хельга далучылася да мяне ў кабіне, а я засяродзіў сваю ўвагу на упраўленні самалётам. Яна паспрабавала ажывіць Робертса, другога пілота, які ўсё яшчэ ляжаў без прытомнасці на падлозе. Ёй запатрабавалася шмат часу, каб прывесці яго ў прытомнасць, але ў рэшце рэшт ён прамармытаў, няўпэўнена сеў і агледзеўся. Ён круціў галавой. "Што здарылася? Што адбываецца?"
  
  
  Ягоныя паводзіны пацьвердзілі мае падазрэньні, што ён быў пад наркотыкамі. Калі ён досыць акрыяў, каб гаварыць складна, ён сказаў мне, што апошняе, што ён памятаў, - гэта кубак кавы, якую яму працягнуў Обры. Ён усё яшчэ быў занадта ашаломлены, каб пытацца аб зніклым капітане, таму я нічога яму не расказала пра лёс Обры. Пазней я прыдумаю якое-небудзь тлумачэнне.
  
  
  Да таго часу я звязаўся з дыспетчарскай вышкай у Орлі, да якой мы набліжаліся, і нам дазволілі прызямліцца. Крыху пазней мы прызямліліся, і я спыніў самалёт.
  
  
  
  
  
  
  Я не сказаў, што мне ня стала лягчэй.
  
  
  Калі мы выйшлі з самалёта, Хельга паглядзела на мяне са здзіўленнем у вачах. "Што там здарылася?"
  
  
  Я пакруціў галавой. "Цяжка сказаць. Падобна, ваш капітан прыціснуўся да штурвала і прыйшоў у лютасць ад страху, калі самалёт пачаў падаць. Верагодна, ён быў напалову вар'ятам, калі напаў на мяне, а затым скокнуў. Робертс, другі пілот, павінна быць, страціў прытомнасць з- за сілы цяжару.Такія рэчы не рэдкасць у палёце.Але дазвольце мне пагаварыць з уладамі, каб мы не апынуліся ўцягнутымі ў бюракратызм».
  
  
  Немагчыма было сказаць, ці сапраўды яна прыняла маё тлумачэнне, але яна больш на мяне не ціснула.
  
  
  Калі «мы дабраліся да будынка аэравакзала ў суправаджэнні Робертса, які ўсё яшчэ дрыжаў на нагах, - я знайшоў кіраўніка паліцыі бяспекі Арлі і папрасіў яго даслаць мне агента AX, чалавека, якога я ведаў як Дамліер, і мясцовага начальніка. Інтэрпола. Калі абодва мужчыны прыбылі, я расказаў ім, што менавіта адбылося, паказаўшы, што падазраю, што інцыдэнт быў звязаны з маім заданнем. Я падкрэсліў, што нам з Хельгай неабходна неадкладна адправіцца ў Монтэ-Карла.
  
  
  «Дазвольце мне паклапаціцца пра гэта», - сказаў чалавек з Інтэрпола, калі я скончыў. “Не будзе ніякіх праблем. Магчыма, ваш памагаты тут, - павярнуўся ён да Дамліеру, - зможа знайсці надзейнага пілота і другога пілота, якія даставяць вас да месца прызначэння.
  
  
  Дамліер кіўнуў, і сустрэча скончылася. Менш чым праз гадзіну мы з Хельгай былі на шляху да Ніцы, бліжэйшай да Монтэ-Карла пасадачнай пляцоўцы. У нас было два амерыканца - верагодна, частка французскага штаба AX або ЦРУ - пілатаваць самалёт. Дамліер прыняў меры, каб вярнуць Робертса ў Штаты, і сама Хельга запэўніла яго, што ён працягне працаваць у яе і атрымае зарплату, пакуль ён апраўляецца ад свайго няшчаснага выпадку. Наколькі я мог вызначыць, маё тлумачэнне - што Робертс страціў прытомнасць - было прынята і Хельгай, і ўладамі.
  
  
  Палёт у Ніцу прайшоў без здарэнняў. Мы прызямліліся бліжэй да вечара, і мы з Хельгай селі на лімузін у Hotel de Paris, недалёка ад казіно ў Монтэ-Карла. Хельга дамовілася, што лімузін будзе чакаць сустрэчы з нашым самалётам, а таксама зарэзервавала сумежныя нумары ў гатэлі. Нам пашанцавала, што Хельга была добра вядома; нам гарантавалі нумары, хоць у Монтэ-Карла было поўна цікаўных турыстаў са ўсяго міру. Вуліцы кішэлі турыстамі, надаючы гораду п'янлівы карнавальны выгляд, а пустога гасцінічнага нумара не было.
  
  
  Калі мы ехалі па вуліцах Монтэ-Карла, дзе Міжземнае мора мігцела, як цёмнае, насычанае віно ў вячэрніх ценях, мне нагадалі легендарную гісторыю ўзнікнення Манака ў 303 годзе. Паводле легенды, карсіканец. Дзева, Девот, была пакараная губернатарам Корсікі, калі высветлілася, што яна была хрысціянкай. Губернатар прыгаварыў дзяўчыну звязаць і цягнуць на конях па перасечанай мясцовасці, а затым расцягнуць на стойцы да смерці. У той момант, калі яна памерла, над яе целам заўважылі белага голуба. Аднойчы ноччу, калі яе цела ўзяў манах і змясціў у лодку рыбака, зноў з'явіўся белы голуб. Рыбак рушыў услед за голубам, калі птушка слізгала па вадзе, ведучы яго ў Манака, і закапаў там цела дзяўчыны.
  
  
  Я падумаў, ці будзе маё знаходжанне ў Манака такім жа неверагодным.
  
  
  8
  
  
  З майго люкса адкрываўся надзвычайны від на зіхоткае мора і высокія скалы, якія распасціраюцца на многія мілі ўздоўж выгінаецца берагавой лініі. Распакоўваючы валізкі, прымаючы душ і пераапранаючыся, я чуў, як Хельга ходзіць у сваім нумары па суседстве. Па гуках яе рухаў я мог сказаць, што яе дзеянні прыкладна дубліравалі мае.
  
  
  Гульня ў казіно аднавілася за некалькі гадзін. Мы, вядома ж, паабедалі б у гасцінічным рэстаране-пентхаусе з рассоўнай столлю, адкрываным у неба. Але да абеду яшчэ заставаўся час. Я ведаў, што Хельга не клапоціцца аб выдатных мясцінах, і падумаў, што было б крыўдна, калі б мы не атрымлівалі асалоду ад гэтага часу разам у больш прыемных занятках. Спадзяючыся, што Хельга думае гэтак жа, я вырашыў невялікую, але патэнцыйна непрыемную цяжкасць, якую ўяўляла зачыненыя дзверы паміж намі, замовіўшы шампанскае, ікру і тры тузіны чырвоных руж, якія павінны быць дастаўлены ёй у шэсць. Прыкладна праз хвіліну пасля гадзіны яна пастукала ў дзверы і мякка паклікала мяне.
  
  
  "Вы вельмі ўважлівыя", - сказала яна, працягваючы келіх шампанскага, калі я ўвайшоў у яе нумар.
  
  
  Калі яна падышла да вокнаў з выглядам на моры, на ёй было далікатнае ружовае негліжэ, якое падкрэслівае яе цела выдатным сілуэтам. Я спыніўся на імгненне, каб атрымаць асалоду ад выглядам яе цела праз тонкую тканіну адзення, а затым далучыўся да яе каля акна. Заходняе сонца схавалася недзе за гарызонтам, але пакінула глыбокае, багатае, залатое адлюстраванне ў чыстым небе. Вады Міжземнага мора, у сваю чаргу, адлюстроўвалі неба, узмацняючы святло, так што пакой здаваўся жывой асляпляльнай.
  
  
  
  
  
  
  як золата.
  
  
  "Вельмі прыгожы выгляд, ці не праўда?" - Спытала Хельга, паварочваючыся да мяне.
  
  
  «Так, вельмі міла», - адказаў я, свядома бегаючы позіркам па яе целе і ўверх, пакуль не сустрэўся з яе позіркам. Яна правяла мовай па вуснах і спытала: "Я табе падабаюся, Тоні?"
  
  
  "Так, вельмі."
  
  
  "Наколькі вам падабаюцца мае сёстры?" яна настойвала. Гэтае пытанне здзівіла мяне пасля ночы, якую мы правялі разам у Нью-Ёрку, але замест таго, каб адказаць ёй прама, я працягнуў рукі і сказаў: "Вы хочаце, каб я паказаў вам, колькі?"
  
  
  Яна падышла да мяне пачуццёвым плыўным рухам, яе вочы былі прыплюшчаныя, а вусны прыадчынены. Я пацалаваў яе, і ўсё яе цела неадкладна адгукнулася, далікатна вібруючы уверх і ўніз па адносінах да мяне. Яе ногі рассунуліся і абнялі мае, і я адчуваў, як яе дрыготкі арандатар шукае маё ўласнае узбуджанае, якое адказвае цела. Яна ціха застагнала і, гайдануўшыся назад, паставіла куфель з шампанскім. Я паставіў сваю шклянку на бліжэйшы стол. Калі я павярнуўся, то ўбачыў, што яна саслізнула з пеньюара.
  
  
  Залатое святло ператварыла яе аголенае цела ў хупава вылепленую жывую бронзавую статую. Я ледзь паспеў зняць з сябе адзенне, як яна зацягнула мяне разам з сабой у шэзлонг.
  
  
  "Хутка!" - Прашаптала яна умольна, прыпадняўшы сцягна. Да нас далучыліся.
  
  
  "Так так так!" прамармытала яна, затаіўшы дыханне. Яе рукі ўчапіліся ў мае плечы і рукі, а яе пазногці ўпіліся ў маю плоць, калі яна падганяла мяне. Некалькі імгненняў праз я адчуў, як яе цела адкрываецца і сціскаецца вакол мяне, яе галава круціцца з боку ў бок ад страсці, пакуль мы не дасягнулі піка дзіка сутаргавай кульмінацыі.
  
  
  Калі мы ляжалі бок аб бок на шэзлонгу, яна павярнула галаву і паглядзела на мяне. Яна мякка ўсміхалася: "Цяпер ты ведаеш, ці не так?"
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  Я ведаў, пра што павінен быў здагадацца з таго часу, як мы з'ехалі з Нью-Ёрка, але, вядома, усяго некалькі хвілін таму не было магчымасці сказаць. Жанчына, якая ляжала побач са мной, не была Хельгай, таму што я быў знаёмы з яе асаблівым спосабам занятку каханнем. І не Марыя, якую я таксама ведаў блізка.
  
  
  "Ты Эльза".
  
  
  "Так", - прызнала яна. "Табе не шкада, праўда?"
  
  
  “Як можна задаць такое пытаньне? Пасля таго, чым мы толькі што падзяліліся? "
  
  
  Яна радасна засмяялася. «Хельга будзе ў лютасці, калі даведаецца, што я нарабіў. Я начаваў у яе кватэры, калі вы патэлефанавалі ёй раніцай. Яна ўсё яшчэ спала і нічога не чула. Калі вы прапанавалі паездку ў Монтэ-Карла, я проста вырашыла сабрацца і паехаць і дазволіць вам падумаць, што я Хельга. Гэта гучала так весела. Акрамя таго, вы ўжо правялі дастаткова часу з двума маімі сёстрамі. Мая чарга."
  
  
  Слухаючы яе словы, я падумаў, што гэта быў менавіта той трук, на які жанчыны фон Альдэр былі здольныя. Але нават нягледзячы на тое, што яе тлумачэнне здавалася дастаткова праўдападобным, я павінен быў нагадаць сабе, што фон Альдэры падазраваліся ў справе, якую я спрабаваў раскрыць, і што ў тым, што Эльза замяніла Хельгу, магло быць нешта злавеснае.
  
  
  Але на той момант я нічога не мог зрабіць. Я злёгку пляснуў яе па прыгожых маленькіх ягадзіцах і загадаў ёй апрануцца.
  
  
  Калі мы прыбылі ў казіно пасля абеду, мы выявілі, што яно забіта. Вялізны натоўп стаяў шчыльным кругам вакол аднаго кола рулеткі ў маўклівым чаканні. Унутры круга былі трое мужчын: круп'е, другі мужчына ў смокінгу і цёмных акулярах - відавочна, адзін з дырэктараў - і бельгіец Трэгар, чалавек, які рабаваў банк.
  
  
  Эльза і мне ўдалося праціснуцца скрозь натоўп да месца ўсяго за некалькі футаў ад траіх мужчын. Як толькі мы прыбылі, якое верціцца кола рулеткі пстрыкнула да прыпынку, і назіральны натоўп рушыў наперад і ахнуў. Круп'е сунуў цераз стол вялізны стос фішак Трэгору, які спакойна паклаў іх побач з другім вялізным стосам перад ім.
  
  
  "Божа мой!" - усхвалявана прашаптала жанчына побач са мной. «Ён толькі што выйграў паўмільёна долараў! Што ён зараз будзе рабіць?
  
  
  Здавалася, Трэгор не звяртае ўвагі на навакольных людзей. Гэта быў гіганцкі імпазантны мужчына з вялікім жыватом, які піў са шклянкі мінеральнай вады, якую ён напаўняў з бутэлькі, якая стаяла каля яго локця. Цёмныя акуляры заплюшчвалі яго вочы, але на яго твары, як я заўважыў, была абсалютна пустая маска.
  
  
  Усе вочы ў пакоі былі прыкаваныя да яго, чакаючы, што ён будзе рабіць далей. Ён нахіліўся наперад і ўпёрся лбом у кулак, складзены правай рукой, як быццам ён медытаваў, і заставаўся ў гэтай позе некалькі секунд. У той момант я быў, напэўна, адзіным у натоўпе, хто зірнуў на дырэктара, які стаяў насупраць. Ён быў амаль у той жа позе, што і Трэгар! Як быццам яны моўчкі размаўлялі адзін з адным!
  
  
  Секундай пазней абодва мужчыны адначасова паднялі галовы, і Трэгар цвёрдай рукой упэўнена змясціў увесь свой стос фішак на чырвоны квадрат перад сабой.
  
  
  Эльза схапіла мяне за руку. "Ён паставіць на стаўку ўвесь свой выйгрыш!" прашаптала яна недаверліва. «Мільён долараў!»
  
  
  Трэгар адкінуўся на спінку крэсла, а круп'е падняў руку і зноў запусціў кола. Гэта круцілася
  
  
  
  
  
  
  галавакружна на секунду ці дзве. Калі ён пачаў запавольвацца, разявакі пачалі ва ўнісон скандаваць: "Чырвоны, чырвоны, чырвоны" - стаўка Трэгора. Нарэшце кола спынілася. Бельгіец зноў выйграў. Круп'е падштурхнуў яшчэ адну чарку фішак да зыходнай чаркі Трэгора. Два мільёны долараў! Затым дырэктар выйшаў наперад і ціхім голасам абвясціў: "Кола зачынена на вечар".
  
  
  Натоўп адступіла, калі Трэгар сабраў свае фішкі з дапамогай некалькіх супрацоўнікаў казіно і накіраваўся да касіра. Я заўважыў, што прынамсі дванаццаць сакрэтных агентаў з розных замежных дзяржаў, усіх якіх я даведаўся, пераследвалі яго. Трэгар не мог, ён не мог нікуды пайсці без тых агентаў, якія стаялі за ім. Сусветныя ўрады не дазволілі яму лёгка выслізнуць з горада.
  
  
  Я разгледзеў усе віды транспарту ў Монтэ-Карла і з яго. З горада вяло ўсяго тры дарогі, і за імі было лёгка назіраць. Гарадскія ўлады трымалі ўсе лодкі ў гавані пад пастаянным наглядам, і ў іх была самая хуткая лодка ў Міжземным моры. Ніхто не мог паляцець па паветры, таму што ў Монтэ-Карла няма роўнай паверхні, дастатковай для стварэння аэрадрома. Гэтыя фактары не дазволілі Трэгору выслізнуць ад агентаў, якія сачылі за ім, каб даведацца, дзе ён бярэ выйграныя грошы. Мне не было неабходнасці прытрымлівацца.
  
  
  Мяне цікавілі дырэктар і круп'е, якія зараз разбіралі кола рулеткі - звычайная практыка ў канцы гульні, калі хата панёс такія велізарныя страты. Кола будзе перанесена ў склеп казіно, дзе вырабляюцца ўсе колы казіно, зробленыя з ружовага дрэва. Я ведаў, што кожнае кола балансуецца з дакладнасцю да адной тысячнай цалі і рухаецца па каштоўных камянях гэтак жа сапраўды, як гадзіннік.
  
  
  Але кола можна было паправіць. Вось чаму я хацеў бліжэй зірнуць на гэты канкрэтны і чаму я рушыў услед за дырэктарам і круп'е, калі яны прайшлі праз суседнія дзверы. Назіраючы, як яны знікаюць у дзвярным праёме, я загадаў Эльзе вярнуцца ў гатэль і чакаць мяне там.
  
  
  На лесвіцы, якая вядзе ў падвал, было цёмна, але ўнізе гарэла святло. Я быў на паўдарогі ўніз, калі дзверы нада мной зачыніліся. У той жа момант успыхнула асляпляльнае святло. Затым я пачуў пранізлівы крык. Хутка павярнуўшыся, я ўбачыў, што Эльза, насуперак маім інструкцыям, рушыла ўслед за мной. Мужчына, верагодна, той, хто зачыніў дзверы, моцна схапіў яе і нацэліў на мяне пісталет.
  
  
  Я павярнуўся да падвала і ўбачыў дырэктара казіно і круп'е, якія падымаліся да мяне па лесвіцы. Абодва былі ўзброены стрэльбамі, а круп'е таксама трымаў у руцэ кавалак трубы. Калі двое мужчын дасягнулі прыступкі пада мной, дырэктар зняў цёмныя акуляры. Яго вочы былі ашклянелымі, як быццам ён быў пад гіпнозам або пад уздзеяннем наркотыкаў. "Паклапаціцеся аб ім", - загадаў ён. Круп'ё падняў жалезную трубку, і ўсё счарнела.
  
  
  Прытомнасць вярталася павольна, і нават калі я зноў змог бачыць і чуць, мне здавалася, што я гляджу на навакольнае здалёку і праз туманны фільтр. Маё цела і канечнасці здаваліся цяжкімі і млявымі. Хоць грубыя рукі штурхалі мяне, я амаль нічога не адчуваў. Паступова я даведаўся пра сімптомы свайго летаргічнага стану. Пакуль я быў без прытомнасці, мяне моцна напампавалі наркотыкамі. Напэўна, гэта быў адзін з моцнадзейных дэпрэсантаў, якія ўздзейнічаюць на цэнтральную нервовую сістэму.
  
  
  Я змагаўся цяжка пераадолець уплыў наркотыкаў, але нават калі я быў у выдатнай фізічнай форме, я быў толькі часткова поспех. Я мог бачыць усё, што адбывалася вакол мяне, але не мог паварушыцца. Круп'ё і рэжысёр пасадзілі мяне за руль на пярэдняе сядзенне машыны. Я ўбачыў Эльзу, якая знаходзіцца пад дзеяннем наркотыкаў і без прытомнасці, якая расцягнулася на сядзенне побач са мной, а ўнутры абедзвюх адчыненых дзвярэй стаялі мужчыны. Матор мэрсэдэса імчаўся, але машына не рухалася.
  
  
  Потым я заўважыў, што адзін з мужчын нешта папраўляў на масніцах у мяне пад нагамі. Неўзабаве ён выслізнуў з машыны, і я пачуў, як ён сказаў: "Добра, яна гатова да ўзлёту".
  
  
  Дзверы машыны зачыніліся. Рухавік усё яшчэ працаваў. Мой адурманены мозг не мог вызначыць сэнс таго, што адбываецца. Смутна, як быццам я быў у тумане, я ўбачыў, як праз адчыненае акно побач са мной прасунулася рука і ўключыла "мерседэс". Машына рванулася наперад.
  
  
  Потым я зразумеў, што нас з Эльзай пасадзілі ў "мерседэс", прыціснуўшы акселератар да масніц. Цяпер мы імчаліся па цёмных пустынных дарогах Манака з хуткасцю больш за сто міль у гадзіну. На такой паскоранай хуткасці "Мэрсэдэс" абрынецца, перш чым мы зойдзем занадта далёка, і мы абодва загінем. Калі нашы целы былі знойдзеныя, гэта выглядала так, як быццам мы загінулі ў выніку перадазіроўкі наркотыкаў. Не было б ніякіх прыкмет забойства.
  
  
  Адчайна я спрабаваў атрымаць кантроль над сваім целам.
  
  
  Пакуль што нам шанцавала, і машына стаяла ў цэнтры дарогі. Але наперадзе будуць узгоркі і крывыя павароты,
  
  
  
  
  
  
  і калі я не пачну кіраваць машынай, мы хутка з'едзем з дарогі. Я паспрабаваў падняць рукі, але мне падалося, што яны цяжкія. Я паспрабаваў яшчэ раз. Абедзве рукі цяжка падняліся, - завагаліся, апусціліся і зноў павольна падняліся. Я мог бачыць цёмны пейзаж, які праносіўся міма ў асляпляльнай смузе з акна машыны. Ад майго намаганні падняць рукі на некалькі цаляў да руля ліўся пот. Затым я ўбачыў наперадзе круты паварот. Я бачыў, як мае пальцы стуліліся на рулявым коле, але не адчуваў колы пад імі. Нейкім чынам мне ўдалося павярнуць яго на некалькі градусаў направа, калі машына ўвайшла ў S-вобразную крывую. Гэтага было дастаткова, каб мы працягвалі шлях. Аўтамабіль на галавакружнай хуткасці разгарнуўся па павароце і катапультаваўся па стромкім схіле.
  
  
  Дарога працягвала паднімацца. З акна машыны я ўбачыў, што мы знаходзімся на абрыве скалы, якая з краю тратуара спускалася амаль проста да мора. Аўтамабіль узляцеў на вяршыню абрыву і затым па крутым схіле панёсся да дарогі, як металічны снарад з гарматы. Шыны вішчалі аб тратуар. Усё яшчэ збянтэжаны наркотыкамі, я спрабаваў сканцэнтравацца на нашым адзіным шанцы на выжыванне: нейкім чынам мне даводзілася трымаць машыну ў вертыкальным становішчы і на дарозе, пакуль у ёй нарэшце не скончыўся бензін.
  
  
  Здавалася, што наступнаму кашмару не будзе канца. Мілю за міляў "Мэрсэдэс" з ровам праносіўся міма прыцемненых віл і катэджаў, уверх і ўніз па звілістых, звілістых дарогах Блакітнага берага. Манака было далёка ззаду. Мы імчаліся па карнізах, шашы, якія злучаюць Манака з Ніцай, а затым праз саму Ніцу, ціха і зачынена на ноч.
  
  
  Шаша за Ніцай ішла нараўне з морам - мокрым, слізкім і небяспечным. Задняя частка мэрсэдэса слізгала з боку ў бок. Калі б нас занесла, мы б прызямліліся ў моры. Але «мерседэс» прамчаўся па Антыбах. Нарэшце, недзе паміж Антыбамі і Канамі, ён пачаў страчваць хуткасць і прыкладна праз мілю ледзь ледзь каціўся. З вялікім намаганнем я павярнуў руль, машына вылецела на абочыну і спынілася. Рухавік заглух. Эльза, якая ўсё яшчэ сядзела побач са мной, ні разу не паварушылася.
  
  
  Дзевяць
  
  
  Сонца свяціла мне ў вочы. Я застагнаў і сеў, прыкусіўшы шыю ззаду. "Мэрсэдэс" усё яшчэ стаяў на абочыне дарогі. Першае, што я ўбачыў, гэта тое, што Эльза нафарбавалася. Затым я ўбачыў за акном з боку Эльзы натоўп дзяцей, прыціснутых да шкла і якія глядзяць на яе шырока расчыненымі вачамі, калі яна пудрыла нос. Яна выглядала цудоўна - як быццам толькі што прачнулася ад падбадзёрлівага сну. Па шашы праносіліся грузавікі і машыны, і я заўважыў, што большасць пасажыраў усярэдзіне іх выцягвалі шыі, каб лепш нас разгледзець.
  
  
  Эльза заўважыла, што я саджуся, прыбрала яе кампактны дыск і памаду і ўсміхнулася.
  
  
  «Мы забаўляліся мінулай ноччу?» - Весела спытала яна.
  
  
  Я не ведаў, што яна ведала ці памятала пра ўчарашні вечар, калі нас збілі на лесвіцы ў падвале казіно. Уся ноч была для мяне кашмарам, але я павінна аддаць належнае жанчынам фон Альдэр у адным - яны былі ўстойлівымі.
  
  
  «Пойдзем», - сказаў я, нахіляючыся міма яе, каб адчыніць дзверы з яе боку. Яна выйшла з машыны, і я рушыў услед за ёй. «Нам трэба вярнуцца ў Монтэ-Карла. У гэтай машыне скончыўся бэнзін».
  
  
  "Але як мы туды дабяромся?"
  
  
  "Пакінь гэта мне", - сказаў я, падцягваючы яе побач са мной на краі шашы. Дзеці ўсё яшчэ збіраліся вакол нас. Я паставіў Эльзу перад сабой так, каб яе можна было лёгка ўбачыць з які праязджае транспарта, і падняў вялікі палец на знак міжнароднага аўтастопшчыка. Першы які праехаў аўтамабіль затармазіў, і кіроўца, грукочучы па-французску, расчыніў дзверы.
  
  
  "Монтэ-Карла", - сказаў я.
  
  
  "Оуі", - сказаў ён. Эльза і я, якія ехалі наперадзе побач з кіроўцам, вярнуліся ў Монтэ-Карла на грузавіку, напоўненым баклажанамі. Швейцар у Hotel de Paris не прыўзняў бровы, калі мы, усё яшчэ ў вячэрнім уборы, выйшлі з грузавіка, памахалі і падзякавалі кіроўцу грузавіка і пранесліся праз вестыбюль.
  
  
  Я пакінуў Эльзу каля дзвярэй яе нумара і загадаў ёй крыху адпачыць. Увайшоўшы ў свае пакоі, я пачуў званок тэлефона. Гэта быў мясцовы агент AX, чалавек, вядомы мне як Чыклет. Ён сказаў, што мне трэба неадкладна звярнуцца ў мясцовы офіс AX, каб патэлефанавалі з-за мяжы. Хоук, верагодна, тэлефанаваў са Штатаў па скрэмблеру. Я паспешна пераапрануўся - нават у Манака смокінг днём прыцягнуў бы да мяне непажаданую ўвагу - і пайшоў у офіс AX, які знаходзіўся на віле недалёка ад гатэля. Чыклет сустрэў мяне каля дзвярэй і адцягнуў убок. пагаварыць. Месца кішэла тымі ж агентамі, якіх я бачыў у казіно, людзьмі, якім было даручана высачыць Трэгора, калі ён сышоў са сваім выйгрышам.
  
  
  Перш чым я спытаў Чыклета аб Трэгоры, я коратка расказаў яму пра тое, што здарылася са мной і Эльзай, і спытаўся, ці можам мы неадкладна сустрэць дырэктара казіно і круп'е.
  
  
  
  
  
  
  Іклет пакруціў галавой. - Баюся, што гэта будзе складана, - сумна сказаў ён. "Абодва зніклі разам з Трэгорам".
  
  
  "Знікла?" - недаверліва спытаў я. "Як мог Трэгар знікнуць з усімі гэтымі агентамі, якія пераследваюць яго?"
  
  
  «Мы сутыкнуліся з вельмі падступным інтэлектам, - патлумачыў Чыклет. «Мінулай ноччу, калі Трэгар выйшаў з казіно, ён вярнуўся ў свой гатэль. У нас былі людзі, якія назіралі за гэтым месцам спераду і ззаду. Іншыя агенты займалі пазіцыі на дарогах, якія вядуць з горада і ўздоўж гавані. Але Трэгар, дырэктар казіно і круп'е выслізнулі ад іх усіх».
  
  
  "Як яны гэта робяць?"
  
  
  Чыклет пакруціў галавой, як быццам усё яшчэ не верыў гэтаму. «У нумары «Трэгар» быў балкон з відам на мора. Калісьці раніцай над горадам праляцеў верталёт.
  
  
  Ён падняў Трэгора з балкона і, відаць, падабраў астатніх недзе ў іншым месцы ў горадзе і паляцеў. Дзіўная зьява».
  
  
  Я пагадзіўся.
  
  
  «Магчыма, мы нічога не знойдзем, - працягнуў Чыклет, - але мы правяраем уздоўж і ўпоперак узбярэжжа, каб даведацца, ці не чуў хто верталёт. Калі так, яны маглі б падказаць нам накірунак, у якім яна пайшла».
  
  
  "І калі мы не знойдзем нікога, хто чуў верталёт, мы вернемся да таго, з чаго пачалі", - дадаў я. Пасля я нагадаў Чыклету, што ён сказаў мне, што мне патэлефануюць з-за мяжы.
  
  
  Ён кіўнуў. «Хоук хоча пагаварыць з вамі па зашыфраваным провадзе. Я скажу апэратару, каб ён ператэлефанаваў». Ён прывёў мяне ў офіс наверсе, і калі Хоук падышоў да лініі, ён пакінуў мяне ў спакоі.
  
  
  «Я чуў, твая здабыча выслізнула», - сказаў Хоук без прадмовы. «Якія далейшыя падзеі?»
  
  
  «Не», - сказаў я яму перад тым, як даць яму поўную справаздачу аб маім уласным досведзе мінулай ночы.
  
  
  Хоук фыркнуў. "Відаць, у вас быў блізкі выклік". Ён зрабіў паўзу, і правады паміж намі ненадоўга забзыкалі. Затым ён сказаў: «Тут адбылося тое-сёе, пра што я хацеў, каб вы ведалі. Ваша здагадка наконт выкрыцця мозгу Z1 апраўдалася. Доктар Том сапраўды нешта знайшоў - невялікая мікраскапічная кружэлка, укаранёны ў падмурак мозгу. Мы ня ведаем, што гэта такое і што гэта значыць. Хлопцы з лабараторыі зараз спрабуюць гэта прааналізаваць. І доктар Том не можа зразумець, як ён туды патрапіў. На чэрапе няма сьлядоў ці сьлядоў апэрацыі».
  
  
  "Тым не менш, гэта павінна нешта значыць", - сказаў я.
  
  
  "Магчыма", - няпэўна адказаў Хоук. Калі мы знойдзем больш, калі мы гэта зробім, я дам вам ведаць. Якія ў цябе планы зараз? »
  
  
  "Я хачу паспрабаваць знайсці след гэтага верталёта і грошай", - сказаў я яму. «Абодва, верагодна, усё яшчэ недзе ў гэтым раёне. Грошы могуць прывесці мяне да таго, хто стаіць ля крыніцы ўсяго гэтага. У любым выпадку, гэта адзінае шматабяцальнае зачапленне, якое ў мяне было да гэтага часу».
  
  
  «Так, добра, удалага палявання», - сказаў Хоук і павесіў трубку.
  
  
  Чыклет чакаў мяне ў пакоі ўнізе, запоўненай мужчынамі, якія хутка размаўлялі па тэлефоне па-французску і па-італьянску. Адна сцяна была пакрыта вялікай картай з выявай Манака і навакольнага яго тэрыторыі ад Ліёнскага заліва на французскім узбярэжжы на захадзе да Генуэзскага заліва на італьянскім узбярэжжы на ўсходзе. Каляровыя шпількі былі прымацаваныя да карце ў розных кропках за межамі Манака.
  
  
  "Мае агенты дамагаюцца пэўных поспехаў", - сказаў Чыклет, ківаючы ў бок людзей па тэлефоне. «Ці бачыце, - ён паказаў на карту на сцяне, - мы звязваліся з уладамі ў гарадах уздоўж узбярэжжа ў абодвух напрамках, каб распытаць мясцовых жыхароў, ці чулі яны ноччу верталёт. Цяпер мы пачынаем атрымліваць зваротныя званкі з вынікамі».
  
  
  "Ёсць станоўчыя адказы?"
  
  
  - На шчасце, так, - адказаў Чыклет, праводзячы мяне да насценнай карты. Ён паказаў на шпількі. «Да гэтага часу ў нас былі паведамленні ад Сен-Рафаэля і Фрэжуса аб тым, што быў чутны верталёт. Паведамленні з усходу, з Італіі, адмоўныя. Відаць, нашы людзі накіраваліся на захад. Цяпер мы канцэнтруемся на ўзбярэжжа за Фрэжусам. Ён усміхнуўся. "Хутка мы зможам дакладна вызначыць, куды яны пайшлі".
  
  
  Я паглядзеў на карту. На захад ад Фрэжуса, уздоўж выгінаюцца берагавой лініі, знаходзіліся Сен-Сцежцы, Йер, Ла-Сен, а далей - Марсэль. Але сёе-тое яшчэ прыцягнула маю ўвагу на карце - група астравоў, якія ляжаць у д'Іеры, ля ўзбярэжжа на паўдарогі паміж Фрэжусам і Марсэлем. Я пачаў думаць.
  
  
  «Паслухайце, Чыклет, - сказаў я, - мне вельмі важна неадкладна атрымаць верталёт і пілота. Вы можаце гэта зрабіць? »
  
  
  „Вядома. Гэта зойме некаторы час, але дазвольце мне патэлефанаваць».
  
  
  Ён скарыстаўся адным з тэлефонаў і вярнуўся, ківаючы. «На працягу гадзіны тут будзе верталёт. На ім будзе лятаць адзін з нашых агентаў з Ніцы. Ён запытальна паглядзеў на мяне. "У цябе ёсць план?"
  
  
  «Наколькі я разумею, - сказаў я, - гэты верталёт далёка не ляцеў - ён ніколі не планаваў, ніколі не мог. Я мяркую, што ён прызямліўся недзе паблізу, дзе яго можна было схаваць, і што грошы і людзі, верагодна, будуць пераведзеныя адтуль сёньня ўвечары».
  
  
  "Перададзена?" - збянтэжана спытаў Чыклет. "Да чаго?"
  
  
  Я паціснуў плячыма. „Твая здагадка гэтак жа добрая як і мая. Але я думаю, яны скарыстаюцца хуткаснай лодкай».
  
  
  «Хуткая лодка!» - усклікнуў Чыклет. "Вядома. Гэта было б відавочнай справай ». v? Паказваючы на карту, я дадаў: «І гэта прымушае мяне думаць, што, магчыма, шум
  
  
  
  
  
  
  
  катэр, якога мы шукаем, можа быць схаваны дзесьці на гэтых выспах, у логава д'Эрса або на ўзбярэжжа. Дзе б ён ні быў, яго будзе лягчэй знайсці з іншага верталёта, які ляціць нізка, чым з зямлі».
  
  
  Чыклет пагадзіўся з маімі развагамі. Пакуль мы чакалі прыбыцця верталёта, я патэлефанаваў Эльзе ў Hotel de Paris і сказаў, што буду звязаны на некаторы час па нейкіх справах, але я хачу, каб яна чакала мяне там.
  
  
  «Я збіралася зрабіць табе сюрпрыз», - сказала яна, спадзяючыся. «Я праслізнуў у твой пакой, але цябе там не было. Вы ўпэўненыя, што займаецеся бізнэсам? "
  
  
  "Вядома", - запэўніла я яе. «Проста заставайся на месцы, пакуль я не дабяруся туды. Гэта можа быць сёння пазней ці сёння ўвечары. Тады ў нас будзе дастаткова часу для сюрпрызаў».
  
  
  10
  
  
  Паколькі прыцягваць занадта шмат увагі ў Манака было немэтазгодна, Чыклет адвёз мяне з горада ў тое месца на ўзгорках, дзе мы чакалі верталёт. Перад тым, як мы пакінулі офіс, паступілі новыя паведамленні аб тым, што ноччу на захад ад Фрэжуса не было чуваць ніводнага верталёта. Падобна, я мог здагадацца - верталёт атуліўся дзесьці паблізу.
  
  
  - Цяпер будзьце асцярожныя, - з трывогай параіў Чыклет. "Вы не ведаеце, з якімі шанцамі сутыкнецеся".
  
  
  Я кіўнуў. Мая верная Люгер, Вільгельміна, шчыльна сядзела ў маёй наплечной кабуры, а мой штылет «Хьюго» быў ва ўласных ножнах пад рукавом паліто, гатовы скокнуць мне ў руку пры найменшым руху рукі. Я не асабліва турбаваўся аб шанцах.
  
  
  Неўзабаве прыбыў верталёт, якога мы чакалі. Гэта быў верталёт UH-1 Huey. Чыкле пазнаёміў мяне з пілотам, маладым французам па імені Марсэль Клеман, вялікім, хударлявым, ускудлачаным мужчынам, які лёгка ўсміхаўся.
  
  
  Чыклет праінструктаваў яго, што ён павінен прытрымлівацца маіх загадаў, і папярэдзіў, што праца можа быць небяспечнай.
  
  
  "Небяспека мяне не турбуе, Чыклет", - запэўніў яго пілот. "Ты ведаеш што."
  
  
  Я забраўся ў чоппер, але перад тым, як мы ўзляцелі, Чыклет здзейсніў кругавой абыход карабля, каб пераканацца, што ён знаходзіцца ў выдатным працоўным стане. Потым ён адмахнуўся ад нас. Марсэль сядзеў у насавой частцы верталёта, а я сядзеў за ім, дзверы былі адсунуты назад, так што мне было добра відаць знізу ў магутны бінокль, які мне даў Чыклет.
  
  
  Мы накіраваліся на захад па берагавой лініі. Пасля таго, як мы абмінулі Фрэжус, Марсэль праляцеў нізка, у той час як мы з ім прачэсвалі зямлю ў пошуках нейкіх прыкмет месца, дзе мог бы быць схаваны верталёт. Мы праехалі некалькі месцаў з густой лістотай і іншых месцаў, дзе ў скалах былі паглыбленні - месцы, дзе можна было схаваць верталёт, - але я не мог выявіць нічога, што паказвала б на тое, што якое-небудзь з іх было хованкай. Да таго часу мы праехалі ўсё ўзбярэжжа ад Манака да кропкі далёка за Фрэжусам, адкуль уначы паступалі паведамленні аб верталёце. Скупнасць выспаў Лежыт-д'Іер было відаць на поўдні.
  
  
  «Пойдзем і зробім там арэлі», - крыкнуў я Марсэлю, паказваючы ў бок мора.
  
  
  Ён кіўнуў і павярнуў верталёт. Неўзабаве мы праляцелі над выспамі і здзейснілі яшчэ адзін праход на малой вышыні над мясцовасцю. Бінокль дазволіў мне разгледзець усё ўнізе буйным планам, у тым ліку некаторых жыхароў вострава, якія весела махалі нам, але мы не ўбачылі ніякіх прыкмет няўлоўнага верталёта.
  
  
  "Што зараз?" - спытаў Марсэль з кабіны.
  
  
  "Магу таксама вярнуць нас назад", - неахвотна сказаў я.
  
  
  Марсэль павярнуў верталёт, каб вярнуцца да берага. Я ўсё яшчэ вывучаў мясцовасць у бінокль, калі раптам заўважыў маленькую цёмную плямку ў моры. Калі я сфакусаваўся на ім, я ўбачыў яшчэ адну маленькую выспу, камяністую і бясплодную, калі не лічыць некалькіх дрэў і рэдкага падлеску. Яно было настолькі маленькім, што не было адзначана на мапе ў офісе Чыклета. Тым не менш, ён усё яшчэ быў дастаткова вялікім - ад мілі да паўтары квадратных міль - для прызямлення верталёта, а таксама быў дастаткова выдалены ад мацерыка, каб стаць добрым хованкай.
  
  
  Я паляпала Марсэля па плячы і паказала на выспу. «Што гэта за месца? Вы з ім знаёмыя?
  
  
  «Ён называецца «Сатана Рок», – сказаў Марсэль, – «Д'ябальская скала» – назва, дадзеная яму французскім злачынным светам, які выкарыстоўваў яго шмат гадоў таму як перавалачны пункт для зброі і наркотыкаў, якія паступаюць у краіну. Улада даўно спыніла іх дзейнасць. З таго часу ён быў закінуты, за выключэннем, як я чуў, калоніі пацукоў, якая пазапаўняла гэтае месца. Кажуць, пацукі даўно трапілі туды пасьля караблекрушэння і з таго часу размножыліся».
  
  
  "Я думаю, нам трэба прыгледзецца да гэтага", - сказаў я.
  
  
  "Ты думаеш, нашы людзі могуць там хавацца?" - з сумневам спытаў Марсэль.
  
  
  "Магчыма. Гэта проста магчыма.
  
  
  Марсэль зноў павярнуў верталёт да мора. Мы зноў мінулі Лі д'Эр і працягнулі шлях на поўдзень. Па меры таго, як мы набліжаліся да Сатаны Року, я мог бачыць, якое гэта змрочнае і непрыступнае месца, з не больш за грудай чорных камянёў, якія выступаюць з мора, а дзе-нідзе - некалькімі худымі дрэвамі і ўчасткамі пояса ... высокі пэндзаль .
  
  
  
  
  
  
  
  Марсэль апусціў верталёт, пакуль мы не закранулі верхавін дрэў, каб зрабіць павольны кругавой агляд выспы. Калі мы падляцелі да зямлі, я ўбачыў сотні вялікіх чорных пацукоў, спалоханых гукам нашага рухавіка, якія снавалі сярод камянёў.
  
  
  "Вы што-небудзь бачыце?" - спытаў Марсэль.
  
  
  "Пацукі", - адказаў я. «Зграі пацукоў».
  
  
  Мы амаль завяршылі сваё кола, калі я раптам нешта заўважыў у біноклі. Гэта была яркая ўспышка святла, адлюстраванне сонца на метале пад адным з вялікіх выступаў скал у цэнтры вострава. Гэта мог быць схаваны верталёт.
  
  
  Я расказаў Марселю аб тым, што бачыў, і папрасіў яго яшчэ раз абысці гэтае месца.
  
  
  Ён кіўнуў і нахіліў верталёт, і мы рушылі назад да месца. Марсэль ляцеў так нізка, што мы ледзь не зачапілі вяршыні дрэў унізе. Я накіраваў бінокль на тое месца, дзе мне здалося, што я нешта ўбачыў, і я так моцна канцэнтраваўся, што нават не падумаў аб небяспецы, пакуль Марсэль не закрычаў. Раптам я адчуў, як верталёт пахіснуўся і задрыжаў.
  
  
  У наступную секунду на нас абрынуўся шквал куль, якія ўрэзаліся ў верталёт знізу, разбілі шкляны шчыт кабіны, прабілі металічны корпус верталёта і ўрэзаліся ў рухавік. Калі я прысеў за кабінай, я ўбачыў, як чатыры ці пяць чалавек стралялі ў нас з паднятых аўтаматаў з вяршыні скал.
  
  
  «Марсель!» Я крыкнуў, схапіўшы яго за плячо: "Выцягніце нас адсюль".
  
  
  Калі ён павярнуўся да мяне на сваім месцы, я ўбачыў, што яго твар быў акрываўленай маскай. Ён спрабаваў нешта сказаць, але з рота цякла толькі кроў. Яго вочы зачыніліся, і ён упаў бокам са свайго месца. Я выхапіў Вільгельміну з кабуры, але перш чым я паспеў прыцэліцца і стрэліць у людзей унізе, рухавік верталёта ўзарваўся вялізным палаючым вогненным шарам. Машына накіравалася да мора, якая суправаджаецца гіганцкім пластом полымя і дыму.
  
  
  Малая вышыня выратавала мне жыццё. Я засунуў «люгер» назад у кабуру і скокнуў у адчынены дзвярны праём, каб пазбегнуць агню прама перад тым, як верталёт упаў у ваду. Агонь і дым вакол верталёта засланілі мяне ад позірку людзей, якія нас збілі. Калі я ўсплыў, я выявіў, што ўсё яшчэ схаваны ад вачэй тых, хто на востраве, палаючы верталёт, усё яшчэ які плыве на паверхні мора, знаходзіўся паміж мной і сушай.
  
  
  Я хутка разлічыў адлегласць да выспы, нырнуў глыбока і плаваў пад вадой, пакуль не адчуў, што мае лёгкія лопнуць. Я працягваў плыць, пакуль нарэшце не наткнуўся на камяні. Намацваючы пальцамі шлях дзюйм за дзюймам уверх па скалах, я ў рэшце рэшт бязгучна прарваўся скрозь паверхню вады. Трымаючы толькі галаву над вадой, я прыціснуўся да камянёў і глытаў паветра. Калі я зноў змог нармальна дыхаць, я асцярожна падняў галаву і агледзеўся.
  
  
  Да шчасця, як я і спадзяваўся, я апынуўся на прыстойнай адлегласці ад месца крушэння верталёта. З гэтага моманту я ўсё яшчэ мог бачыць абвугленыя рэшткі верталёта, якія плаваюць на вадзе. Я назіраў, як некалькі чалавек, якія пабылі на востраве, адправіліся на гумавых плытах і паплылі да абломкаў. Я бачыў, як яны выцягнулі цела Марсэля і змясцілі яго на адзін з плытоў. Пасля гэтага мужчыны абшукалі ваду вакол абломкаў. Яны відавочна бачылі двух мужчын у верталёце і таксама спадзяваліся знайсці мой труп. Я стараўся трымацца нізка ў вадзе і заставацца часткова накрытым скаламі, пакуль яны не спынілі пошукі.
  
  
  Калі людзі плылі назад на востраў, тлеючая куча металу, якая калісьці была верталётам, пайшла пад ваду. Я чапляўся за скалы, пакуль мужчыны не выцягнулі свае гумовыя плыты на бераг і не вярнуліся ў цэнтр выспы. Я ненадоўга падумаў аб тым, каб спусціцца па беразе да аднаго з плытоў, каб паспрабаваць вярнуцца на мацярык. Але потым я ўспомніў аб тэрміновасці свайго задання. Людзі на востраве і грошы, якія яны ўзялі ў казіно, маглі прывесці мяне да нечага жыццёва важнага.
  
  
  Я чакаў, пакуль святло не пачынае згасаць, а затым спрабаваў перасекчы востраў, каб ацаніць сітуацыю.
  
  
  З таго, што я назіраў, падобна, што мужчыны часова выкарыстоўвалі востраў, пакуль чакалі, калі іх забярэ лодка з надыходам цемры.
  
  
  11
  
  
  Яшчэ праз гадзіну вячэрняе сонца пачало садзіцца, і я адчуў, што можна бяспечна паўзці па скалах, каб абсохнуць на цёплым ветры, які дзьмуў з поўдня. Я толькі што залез на камяні і расцягнуўся на вузкім выступе, калі адчуў, як нешта мяккае ўпала на маю левую нагу. Я ўскочыў і выявіў, што гляджу ў крывава-чырвоныя вочы-пацеркі вялікага чорнага пацука, які, відаць, упаў з больш высокага каменя. Я ўдарыў яго нагой, страсянуў і кінуў убок, кінуўшы камень.
  
  
  Затым я пачуў ціхія віскі вакол сябе. Я хутка ўстаў і ўбачыў дзясяткі бліскучых немігатлівых вачэй. Халодная дрыготка прабегла па маёй спіне, і мая рука інстынктыўна пацягнулася да Люгера, Вільгельміна.
  
  
  
  
  
  
  мяне не хвалявала, што стрэл прывядзе да таго, што людзі на востраве будуць шукаць мяне.
  
  
  Але пацукі не напалі. Замест гэтага яны нервова кідаліся ўзад і ўперад, ціхенька віскаючы, драпаючы кіпцюрамі паверхню камянёў. Я асцярожна падаўся назад, не зводзячы вачэй з натоўпу, пакуль не адчуў, як цвёрды круглы металічны прадмет упіўся мне ў спіну паміж лапатак. Рэзкі голас зароў: "Проста стой прама тут!"
  
  
  Ззаду мяне працягнула рука і забрала люгер. Затым мужчына - гэта быў круп'е з казіно - ступіў перада мной. У адной руцэ ён трымаў кірпаты 38-й калібр, а ў другой - мой «Люгер». Ён кіўнуў мне... «Мы думалі, што ты выбраўся з верталёта жывым. Мы цябе шукалі. Ідзі ідзі».
  
  
  Ён нахіліўся і падняў кавалак дрэва, відавочна заліты бензінам. Запаліў адзін ягоны канец так, што ён ператварыўся ў палаючую паходню, ён памахаў ім, каб расчысціць шлях скрозь рой пацукоў, якія адчайна накіраваліся прэч у зараснікі.
  
  
  Мы падняліся вышэй па скалах выспы, пакуль не дасягнулі вялікага выступу, які я заўважыў з паветра. Круп'е ўзмахнуў стрэльбай і штурхнуў мяне наперад, у вялікую выдзеўбаную пячору. Палаючыя паходні былі ўсталяваныя па крузе вакол уваходу, каб не пускаць пацукоў, і іх святло асвятляў верталёт усярэдзіне. Былі і іншыя мужчыны - дырэктар казіно Трэгар і чалавек, які схапіў Эльзу на лесвіцы ў падвал казіно. Я здагадаўся, што гэта мусіў быць той, хто пілатаваў верталёт.
  
  
  Астатнія паглядзелі на мяне без асаблівай цікавасці, але дырэктар казіно кіўнуў круп'е: «Знайдзі яго, звяжы і сачы за ім».
  
  
  Круп'ё, усё яшчэ трымаючы пры сабе пісталет, залез унутр верталёта і выцягнуў пару даўжынь вяроўкі. Затым ён штурхнуў мяне глыбей унутр пячоры. Я падняў рукі, калі ён пачаў мяне абшукваць, так што ён прапусціў штылет, Х'юга, усталяваны на спружыне ў рукавах у рукаве майго паліто. Пасля ператрусу ён прымусіў мяне расцягнуцца на зямлі, надзейна прывязаўшы вяроўкай.
  
  
  Прыйдзецца чакаць. Цяпер, калі побач стаяў круп'е з пісталетам і назіраў за мной, я быў бездапаможны. Але ў мяне ўсё яшчэ быў Х'юга ў рукаве.
  
  
  На вуліцы цямнела. Час ад часу хто-небудзь з мужчын браў бінокль і ліхтарык і выходзіў на вуліцу. Мне не спатрэбілася шмат часу, каб зразумець, што яны чакаюць, калі іх забяруць з вострава. Мая першапачатковая тэорыя здавалася дакладнай - іх збіралася забраць лодка.
  
  
  Мінула гадзіна ці больш, перш чым адзін з назіральнікаў закрычаў, і астатнія, за выключэннем круп'е, які ўсё яшчэ ахоўваў мяне, паспяшаліся прэч. Я выкарыстаў той момант, калі ўвага майго выкрадальніка была часова адцягнена, каб пстрыкнуць спружыну ў ножнах. Стылета імгненна саслізнуў у маю правую руку. Прыйшлося хутка перарэзаць вяроўкі. Мне толькі што ўдалося перарэзаць іх і вызваліць рукі, калі трое мужчын паспяшаліся назад у пячору.
  
  
  "Ён тут", - крыкнуў рэжысёр. «Што ж, кінь верталёт і вяртайся за табой».
  
  
  "Адкуль мне ведаць, што ты вернешся?" - падазрона спытаў круп'е.
  
  
  Рэжысёр узяў з верталёта вялікую алюмініевую валізку. Ён паклаў яго на падлогу пячоры і кіўнуў у бок. «Грошы па-ранейшаму будуць тут. Мы вернемся."
  
  
  Усе мужчыны пачалі выштурхваць верталёт з пячоры. Пакуль іх увага была адцягнута, я перакаціўся на бок і выгнуў цела назад, каб мае рукі маглі дацягнуцца да вяровак, якія звязвалі мае ногі. Неўзабаве я вызваліўся і вярнуўся ў сваё ранейшае становішча, лежачы нерухома, спрабуючы папрацаваць рукамі і нагамі за спіной, каб аднавіць кровазварот. Да таго часу людзі выштурхнулі верталёт з пячоры, і круп'е вярнуўся на мой бок. Галасы астатніх траіх здалёк рабіліся слабымі.
  
  
  Мой апякун мелькам зірнуў на мяне. Затым ён выцягнуў з кішэні цыгарэту і запаліў запалку. Я зрабіў ход, ускочыў на ногі і кінуўся да яго, трымаючы ў руцэ штылет. Я бліснуў нажом у твар спалоханага чалавека, затым асцярожна ўторкнуў вастрыё ў яго жывот, а свабоднай рукой пацягнуўся за пісталетам.
  
  
  Замест таго, каб слухацца мяне, ён па дурасці падняў пісталет, каб стрэліць. Я ўбіла штылет яму ў жывот, і ён бязгучна сагнуўся напалову, запаленая цыгарэта ўсё яшчэ звісала з яго вуснаў. Я не планаваў яго забіваць, але ён не пакінуў мне выбару.
  
  
  Я схапіў яго 38-й калібр і свой "люгер" і хутка кінуўся да алюмініевага чамадана. Я адкрыў замак, і вечка ўскочыла. Там, у няпэўным святле паходняў, я зірнуў на два мільёны долараў унутры.
  
  
  Я распрацаваў невялікі план на гэтыя грошы з таго часу, як дырэктар паставіў чамадан, і я ведаў, што ён там. Я хуценька пачаў яго выконваць. Я зачэрпнуў чаркі банкнот і напоўніў дно чамадана вялікімі камянямі з падлогі пячоры. Затым я выкладваю пласт купюр не больш за пару сотняў даляраў на
  
  
  
  
  
  
  горныя пароды. Я зачыніў чамадан і пакінуў яго на ранейшым месцы.
  
  
  Я ўсё яшчэ мог чуць галасы іншых мужчын удалечыні, калі я хутка расшпільваў кашулю, запіхваў грошы ўнутр і зноў зашпільваў гузікі. Два мільёны долараў у мяне на грудзях былі нязграбнымі, але, нягледзячы на цяжкасць, я вярнуўся да мёртвага круп'я, схапіў яго за каўнер і пацягнуў праз пячору на вуліцу.
  
  
  Астатнія трое мужчын усё яшчэ працавалі з верталётам на другім баку вялікага плоскага выступу скалы. Я ўдарыў у супрацьлеглым кірунку, цягнучы труп за сабой, пакуль не дабраўся да нейкай глыбокай хмызняку, дзе можна было схаваць яго. Затым я папоўз назад па скале на ўзвышша, адкуль мог назіраць за тым, што адбываецца ўнізе.
  
  
  Поўня ясна асвятляла сцэну. Да гэтага часу яны выштурхнулі верталёт на паляну. Адзін з мужчын, пілот, забраўся ў яго і прывёў у рух лопасці апорнай шрубы. Верталёт пачаў паднімацца, але калі ён быў у некалькіх футах ад зямлі, мужчына выскачыў. Беспілотны верталёт раптам узляцеў у паветра, панёсся прэч ад скалы і нырнуў у цёмныя воды ўнізе. Ён затануў без следа.
  
  
  Тым часам дырэктар казіно вярнуўся ў пячору. Ён выбег, несучы чамадан і крычаў. Я выразна чуў галасы мужчын там, дзе я хаваўся, і чуў крык дырэктара: «Ён уцёк! Гэты хлопец вызваліўся і ўцёк! Ён узяў з сабой Жоржа! »
  
  
  "Грошы? Грошы?" - крыкнуў у адказ Трэгар. "Грошы ў бяспецы?"
  
  
  Рэжысёр паставіў чамадан на зямлю, і ўсе трое стоўпіліся вакол яго, калі ён яго адчыніў.
  
  
  "Гэта тут! Ён усё яшчэ тут! " - Усклікнуў ён. Як я і спадзяваўся, ён не знайшоў чакай, каб даследаваць грошы за верхнім пластом банкнот, паколькі маса камянёў была прыкладна роўная вазе сапраўдных банкнот.
  
  
  "Давай!" - крыкнуў Трэгор. «Давай сыдзем з гэтай праклятай выспы».
  
  
  Трое пачалі падаваць ліхтарыкамі. Зваротны сігнал прыйшоў з боку выспы, і быў уключаны гіганцкі пражэктар. Потым я ўбачыў, што замест лодкі іх павязе гідрасамалёт. Ён заруліў каля скал і чакаў там, падскокваючы на вадзе. Калі людзі пачалі спускацца да самалёта, я чуў, як яны разважалі пра мяне.
  
  
  "Як вы думаеце, куды зніклі гэты хлопец і Жорж?"
  
  
  "Верагодна, ён прымусіў Жоржа спусціцца на адзін з плытоў, каб ён змог вярнуцца на мацярык".
  
  
  Я застаўся на месцы, назіраючы, пакуль яны не дасягнулі краю выспы, не селі ў адзін з плытоў і не паплылі да самалёта. Я не адчуваў сябе ў бяспецы, пакуль яны не падняліся на борт, а самалёт не ўзляцеў і не знік на поўначы.
  
  
  Я спадзяваўся, што яны не знойдуць, што амаль усе грошы зніклі, пакуль не дабяруцца да месца прызначэння. Да таго моманту для іх было б небяспечна вяртацца, бо яны не маглі быць упэўнены, што я не дасягнуў мацерыка, каб вярнуць уладзе. Я ўсё яшчэ не быў блізкі да раскрыцця справы, але, прынамсі, мне ўдалося перашкодзіць іх планам.
  
  
  Дванаццаць
  
  
  Месяц зайшоў неўзабаве пасля таго, як самалёт паляцеў. Цяпер было так цёмна, што я ледзь мог бачыць сваю руку перад абліччам. Я паспрабаваў знайсці цела круп'е там, дзе пакінуў яго ў кустах, але ў цемры гэта аказалася невыканальнай задачай. Як бы мне ні не падабалася ідэя правесці ноч на гэтай выспе, якая кішыць пацукамі, я ведаў, што ў цемры было б занадта рызыкоўна прабірацца да краю берага, каб знайсці адзін з гумавых плытоў. Я вырашыў вярнуцца ў пячору, дзе яшчэ гарэлі пары паходняў, якія ўсталявалі мужчыны.
  
  
  Калі я вярнуўся ў пячору, я сабраў па шляху ахапак сухога пэндзля і панёс яе з сабой. Я падаваў сухі пэндзаль у палаючыя паходні, пакуль не стала слабым полымя, пакуль я сядзеў, скрукаваўшыся, каля ўваходу. Гэта быў адзіны спосаб утрымаць якія рыліся пацукоў у страху, але я ўсё яшчэ мог бачыць іх вочы, бліскучыя ў святле вогнішча за пячорай. Я трымаў свой Люгер у руцэ, і хоць я стаміўся, я не адважваўся задрамаць, баючыся, што пацукі асмялелі і нападуць.
  
  
  Здавалася, што да світання застаўся бясконцы час. Я быў на нагах і рыхтаваўся спусціцца да вады з першымі промнямі сонца. Я праверыў, што грошы ўсё яшчэ надзейна зашпілены пад кашуляй, а затым, несучы падпаленую паходню, каб адпудзіць пацукоў, адправіўся. Аднак, перш чым я рушыў уніз па краі выспы, я праверыў шчотку, каб знайсці цела круп'е. Я не знайшоў труп. Быў толькі яго шкілет з чыстымі косткамі. Пацукі працавалі ў цемры.
  
  
  Я паспешна адвярнуўся і паспяшаўся ўніз праз кусты, у той час як пацукі ўцякалі з маёй дарогі перада мной. Я толькі што дасягнуў краю выспы і пачаў шукаць адзін з плытоў, калі пачуў гукі гук з вады. Калі я паглядзеў, то ўбачыў вялікі белы крэйсер, які кружыцца прыкладна ў чвэрці мілі ад мяне. Спачатку я думаў, што людзі з ночы
  
  
  
  
  
  
  Ён вярнуўся, каб паспрабаваць знайсці мяне і грошы, але калі я крыху супакоіўся, я ўбачыў, што крэйсер быў паліцыянтам катэрам з Манака. Я хутка зрабіў некалькі стрэлаў у паветра з "Люгера".
  
  
  Крэйсер пачуў мой сігнал і тут жа павярнуў да берага. Калі ён кінуў якар, трое мужчын спусцілі лодку і веславанні, каб злавіць мяне. Я быў здзіўлены, убачыўшы, што адным з мужчын быў Чыклет. Як ён даведаўся, дзе мяне шукаць?
  
  
  - Што ж, - прывітаў мяне Чыклет, - вы ўсё ж аказаліся жывымі. Мы амаль адмовіліся ад цябе дарма. Скажы мне, што адбылося?"
  
  
  Я коратка выклаў яму падзеі і паказаў яму атрыманыя грошы. Перш чым пакінуць выспу, мы падняліся на скалы і спусцілі шкілет круп'е на лодку. Затым мы адплылі, пакінуўшы Satane Roc калоніі грызуноў.
  
  
  Калі мы былі на борце крэйсера і вярталіся ў Манака, Чыклет расказаў мне, як ён мяне знайшоў. «Перад тым як вы з Марсэлем узляцелі ўчора на верталёце, - сказаў ён, - я паставіў біпер на хвост верталёта. Я атрымліваю сігнал з таго часу, як вы ўзляцелі. Калі ты не вярнуўся да ночы, я папярэдзіў паліцыю і папрасіў пакінуць лодку досвіткам. Мы прасачылі за сігналам пэйджара, і ён прывёў нас да гэтай кропкі недалёка ад выспы, дзе мы знайшлі верталёт пад вадой. Гукавы сігнал усё яшчэ працуе. Але я павінен сказаць, што баяўся, што ты мёртвы, калі зразумеў, што верталёт пайшоў у мора.
  
  
  "Мне вельмі шкада Марсэля", - сказаў я Чыклету. «Ён быў добры пілот і адважны чалавек».
  
  
  Чыклет кіўнуў. “Мне таксама шкада. Але ён ведаў рызыкі, як і ўсе мы».
  
  
  Калі мы прыехалі ў Монтэ-Карла, Чыклет прыняў меры, каб вярнуць грошы казіно, а я яшчэ раз патэлефанаваў Хоуку за мяжу па зашыфраваным тэлеграфе з яго офіса. Я распавёў Хоўку, што здарылася і як мне вярнулі грошы.
  
  
  «Што ж, - сказаў Хоук больш шчыра, чым я думаю, - прынамсі, усё не пахабна супраць нас. Калі мадэль захаваецца, як і ў мінулым, верагодна, хутка адбудзецца новае разьвіцьцё. А Нік...
  
  
  "Ды сэр?" Я спытаў.
  
  
  "Я хачу, каб вы расслабіліся на дзень ці два, адпачылі". Ён зрабіў паўзу і груба дадаў: “Гэта загад. Я зьвяжуся з вамі».
  
  
  Перш чым я паспеў адказаць, ён павесіў слухаўку.
  
  
  Паліцыя ўжо перавезла астанкі круп'е ў мясцовы морг, а грошы вярталіся ў казіно. У офісе AX мне больш няма чаго было рабіць. Я сказаў Чыклету, што вяртаюся ў гатэль спаць.
  
  
  Калі я прыехаў, Эльза чакала мяне ў нумары. Спачатку яна прыкінулася, што злуецца на мяне, але калі яна заўважыла, як я выглядаю змучаным, яе жартаўлівая раздражняльнасць змянілася спагадлівым клопатам.
  
  
  «Бедны Дамплінк, - прабуркавала яна, - ты выглядаеш жудасна. Што ты робіш?"
  
  
  "Гэта была дзелавая сустрэча на ўсю ноч", - сказаў я ёй, здымаючы пінжак і гальштук. "А цяпер мне патрэбен добры гарачы душ і доўгі сон".
  
  
  "Вядома, Дамплінк", - сказала яна. «Ты распранаешся. Я падрыхтую для цябе душ.
  
  
  Перш чым я паспеў запярэчыць, яна знікла ў ваннай і ўключыла душ.
  
  
  Да таго часу, як я пераапрануўся ў халат, ванная была поўная пара. Эльза выйшла, ружовашчокая, штурхнула мяне ў душ і зачыніла дзверы.
  
  
  Я выцерла кожны дзюйм сваёй скуры і волас гарачай вадой, а затым змыла ледзяным душам. Пасля гэтага я абвязаў вакол таліі свежы ручнік і вярнуўся ў спальню. Эльза сцягнула покрыва на ложак і стаяла побач з ёй.
  
  
  «Выцягвайся тварам уніз», - загадала яна, паляпваючы па ложку. Калі я завагаўся, яна злёгку падштурхнула мяне. Калі я расцягнуўся на ложку на жываце, яна стрэсла ручнік і сказала: "Паслабся, я раблю табе масаж".
  
  
  Яна дастала маленькую бутэлечку ласьёна, які прынесла са свайго нумара, з рэзкім пахам цытрыны. Затым яна зняла халат, асядлала маё цела і пачала наносіць ласьён на маю спіну і лапаткі. Гэта быў звязальны раствор, які спачатку выклікаў паколванне ў скуры, а затым паслаў глыбокае заспакаяльнае цяпло ў мае мышцы.
  
  
  "Што гэта за штуку ты выкарыстоўваеш?" - Спытала я, паварочваючы галаву і гледзячы на Эльзу, якая нахілілася нада мной.
  
  
  "Гэта стары хатні сродак Von Alden", – адказала яна. "Гарантавана дае станоўчыя вынікі".
  
  
  Яе ласкаючыя рукі лашчылі маю плоць, як гаючы бальзам, рухаючыся ўверх і ўніз гэтак жа лёгка, як цёплае салодкае дыханне, па ўсім маім целе. Затым Эльза ўстала на калені і загадала мне перавярнуцца.
  
  
  Я павярнуўся да яе тварам і лёг паміж яе рассунутымі нагамі. Яна пачала змазваць пярэднюю частку майго цела, яе лёгкія рухі пальцамі рухаліся ад маіх грудзей да майго жывата, да майго пахвіны, па баках маіх ног да маіх пальцаў ног. Калі яна нахілілася да мяне, яе мяккія валасы закранулі маёй аголенай плоці, і мае ноздры напоўніліся яго духмяным водарам. На працягу доўгага часу здавалася, што яна працавала з інтэнсіўнай канцэнтрацыяй, амаль гіпнатычнай, але неўзабаве я заўважыў, што яе дыханне было больш частым, а яе плоць стала вільготнай і дрыжала.
  
  
  Я падняў галаву і паглядзеў на яе. Яе вочы былі шырока раскрыты, а яе зубы
  
  
  
  
  
  
  былі рассунуты так, што здаўся кончык яе ружовай мовы. Я прыціснуў яе рот да сябе, коцячы яе пад сабой. Яе выгнутыя сцягна напружыліся. Мы сустрэліся і моўчкі далучыліся і адначасова без слоў дасягнулі кульмінацыі.
  
  
  Я больш спаў, чым не спаў, калі нашы целы разышліся. Яна ўстала ля ложка, трымаючы ў руках халат. Але калі яна нахілілася і пацалавала мяне, я адчуў, як маё цела зноў успамінае, і было гатова і прагнула большага. Яна ціхенька засмяялася пры выглядзе маёй узрушанасці і прашаптала: «Я забылася сказаць табе, Дамплінк, што часам гэтыя лекі ад фон Альдэра таксама дзейнічае як афрадызіяк». Яна пацалавала мяне. «Спі», - прашаптала яна.
  
  
  Я спаў дваццаць чатыры гадзіны і мог бы спаць даўжэй, калі б мяне не разбудзіў званок тэлефона. Гэта тэлефанаваў Хоук.
  
  
  "Спадзяюся, вы крыху адпачылі", - сказаў ён. “Я ў Парыжы. Сустрэнемся тут, у офісе, як мага хутчэй. Баюся, яшчэ кепскія навіны. З такім жа поспехам ты мог бы дазволіць жанчыне фон Альдэр пайсці з табой, каб ты мог за ёй даглядаць. Я забранірую для вас абодвух у гатэлі V George».
  
  
  Эльза ўзрадавалася, калі я сказаў ёй, што хачу, каб яна паехала са мной у Парыж. Я патэлефанаваў Чыклету, каб падзякаваць яму і развітацца, і менш як праз гадзіну мы з Эльзай вярталіся ў Ніцу, каб сесці на самалёт.
  
  
  Трынаццаць
  
  
  Калі мы прызямліліся ў Арлі, ішоў дождж. Як толькі я размясціў Эльзу ў гатэлі George V, дзе Хоук зарэзерваваў для нас суседнія апартаменты, я ўзяў таксі да офіса Paris AX, які знаходзіўся над кафэ на пляцы Сен-Мішэль. Офісы знаходзіліся на трох верхніх паверхах будынка і былі гукаізаляваны ад шуму ўнізе. Гаспадаром установы быў агент AX па кодавым імені Банапарт.
  
  
  Ён сустрэў мяне каля дзвярэй і павёў да задняй лесвіцы, якая вядзе ў офісы наверсе. Калі мы праходзілі праз задымленую сталовую і бар, я быў здзіўлены, убачыўшы, што, хоць тамака было шмат наведвальнікаў, было таксама каля трыццаці ці сарака супрацоўнікаў паліцыі бяспекі і агентаў AX, якіх я пазнаў па папярэдніх сустрэчах. Я ведаў, што павінна адбывацца нешта важнае.
  
  
  Хоук сустрэў мяне на другім паверсе. Яго твар быў змрочным, і ён ледзь кіўнуў, калі правёў мяне ў асабісты кабінет, зачыніў і замкнуў дзверы.
  
  
  "Відаць, гэтай справе няма канца", - сказаў ён, дастаючы з кішэні канверт і перадаючы яго мне. Ён стаяў да мяне спіной, гледзячы ў акно на цёмны дождж, які б'ецца аб шкла, пакуль я чытаў ліст у канверце.
  
  
  Ліст быў надрукаваны на машынцы:
  
  
  Кітайская ядзерная ракета, якая знікла 12 гадзін таму, будзе вернутая ў абмен на 2 мільёны долараў. ПРЫ ЗГОДЫ, УСТАЎЦЕ ЗАГЛАШАНАЕ АБ'ЯВА Ў ЛОНДАНЕ ЧАС ДВА ДНЯ, Прачытайце: «АЛЯКСАНДР - УМОВЫ ПРЫНЯТЫЯ - (Падпісана) КУБЛАЙ ХАН». ДАЛЕЙШЫЯ ІНСТРУКЦЫІ ВАРТА.
  
  
  На канверце не было адраса. Хоук, які адвярнуўся ад акна, убачыў, што я панура гляджу на канверт, і растлумачыў: "Учора раніцай яго засунулі пад дзверы кітайскага пасольства".
  
  
  "І праўда, што кітайская ядзерная ракета знікла?" Я спытаў.
  
  
  - Занадта дакладна, - з горыччу адказаў Хоук. Гэта адбылося праз некалькі гадзін пасля таго, як вы вярнулі грошы ад Satane Roc. Вы заўважыце, што запытаная сума сапраўды такая ж, як сума, атрыманая ад казіно».
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што кітайская ядзерная ракета сапраўды знікла?" Я быў недаверлівы.
  
  
  «Відавочна, — заўважыў Хоук, — вынаходлівасці нашага ворага няма мяжы. Неўзабаве пасля вашага досведу на востраве кітайцы запускалі ядзерную ракету на сакрэтны палігон, калі самалёт проста знік. Пакуль не прыйшла гэтая запіска, кітайцы думалі, што самалёт разбіўся».
  
  
  "А як наконт экіпажа?" - збянтэжана спытаў я. «Яны, мусіць, добра прайшлі праверку, перш чым іх абралі для такога задання».
  
  
  «О так, - пагадзіўся Хоук. «Але можа быць важнай заўвага, што ўсяго некалькі тыдняў таму пілот, які быў адным з самых давераных і лаяльных людзей у кітайскіх ВПС, з'ехаў з Кітая ў камандзіроўку ў Албанію. За ім не назіралі ўважліва, пакуль ён быў там і, па сутнасці, кітайцы не могуць растлумачыць яго дзеянні на працягу некалькіх дзён візіту. Яны ўсё яшчэ правяраюць. Цалкам верагодна, што за гэты час да яго дабраўся наш супернік, які мог умяшацца ў яго мозг.
  
  
  «Ці збіраюцца кітайцы заплаціць выкуп?» - спытаў я, вяртаючы ліст Хоўку.
  
  
  Ён кіўнуў. «Вось чаму мы сустракаемся тут зараз. Пойдзем наверх».
  
  
  На верхнім паверсе будынка чакалі чацвёра кітайскіх джэнтльменаў са змрочным і крыху падазроным выглядам. Іх прысутнасць тлумачыла строгую бяспеку ў будынку. Адзін з мужчын быў перакладчыкам, і праз яго Хоук пазнаёміў мяне з трыма іншымі, чые імёны я даведаўся як высокапастаўленых чальцоў камуністычнай партыі Кітая. Кожны кінуў на мяне праніклівы погляд, калі мы абмяняліся поціскам рукі. Пасля ўсе трое хутка загаварылі з перакладчыкам па-кітайску.
  
  
  «Яны кажуць, - сказаў мне перакладчык, - што для іх вялікі гонар мець такога паважанага прадстаўніка, які дапамог ім у вяртанні ядзернай ракеты. Яшчэ кажуць, што
  
  
  
  
  
  
  Старшыня партыі пагаварыў з вашым прэзідэнтам і даў ім указанне ўсяляк супрацоўнічаць з вамі».
  
  
  «Для мяне таксама вялікі гонар, - сказаў я перакладчыку. «Я пастараюся быць вартым даверу Народнай Рэспублікі».
  
  
  Пасля гэтай фармальнасці я спытаў: "Ці было прынята рашэнне аб выплаце двух мільёнаў долараў?"
  
  
  Перакладчык зноў параіўся са сваімі суайчыннікамі, а затым уручыў мне вялікую скураную сумку з выгравіраванымі кітайскімі іерогліфамі і забяспечаную замкам. Перакладчык адамкнуў яго і адкрыў, выявіўшы ўнутры пакеты з банкнотамі.
  
  
  "Два мільёны долараў", - сказаў ён. "У заўтрашнім выпуску "Лондан Таймс" будзе аб'ява, напісанае ў адпаведнасці з указаннямі".
  
  
  «Добра, - сказаў я. «Зноў запры грошы. Я хачу, каб ён заставаўся ў вашым распараджэнні, пакуль мы не атрымаем далейшую вестку.
  
  
  Пасля таго, як перакладчык пераклаў мае словы, трое мужчын сур'ёзна схілілі галовы, і мы зноў абмяняліся поціскам рукі. Хок сказаў мне, што ўжо прыняты меры, каб кітайскія прадстаўнікі заставаліся ў жылых памяшканнях у офісе AX да таго часу, пакуль не будзе адказу на аб'яву London Times. Такім чынам, сума выкупу будзе надзейна захоўвацца да таго часу, пакуль не надыдзе час выплаты.
  
  
  Хоук вярнуўся са мной на таксі ў гатэль. Былі прыцемкі. Дождж і маркотнае надвор'е ідэальна падыходзілі для нашага настрою.
  
  
  «Хто б ні стаяў за гэтым, - прамармытаў Хоук, - мусіць, падабаецца наша цяжкае становішча. Уявіце, што вы скралі ядзерную ракету і вярнулі яе за выкуп! »
  
  
  "Ён абраў для рэкламы некалькі разумных назваў", - заўважыў я. "Аляксандр і Хубілай-хан".
  
  
  «Ён вар'ят, але вельмі хітры, - заўважыў Хоук. "Чаго б я не аддаў, каб займець яго". Ён зірнуў на мяне.
  
  
  Калі мы дабраліся да гатэля, Хоук высадзіў мяне і накіраваўся да амерыканскай амбасады, дзе ён спыніўся ў Парыжы.
  
  
  Калі я дабраўся да свайго нумара, я быў здзіўлены, выявіўшы цыдулку ад Эльзы. У ім гаварылася, што яе запрасілі на вечарынку на Манмартры і што яна збіраецца. Яна пакінула мне адрас, каб я мог далучыцца да яе, калі захачу. Замест гэтага я вырашыў з'есці пару астуджаных марціні і добра паабедаць у сваім пакоі. Перад тым як легчы спаць, я патэлефанаваў на стойку рэгістрацыі, каб на наступную раніцу мне даставілі асобнік London Times.
  
  
  Эльза ўсё яшчэ не вярнулася ў гатэль да таго часу, калі я атрымаў свой асобнік газеты рана раніцай наступнага дня, і я не мог сказаць, ці было што-небудзь значнае ў яе начной адсутнасці. Тым не менш, аб'ява была ў "Таймс", і яго фармулёўка была сапраўды такой, як паказана ў запісцы аб выкупе. Чытаючы яе, я ўявіў, як задаволены «Аляксандр» таксама яе чытае. Ён мог быць у Парыжы, ці ў Лондане, ці ў Монтэ-Карла, ці, калі ўжо на тое пайшло, у Тыбеце.
  
  
  Мне вельмі жадалася патрапіць у офіс AX, які, як я ведаў, будзе першым месцам, дзе можна будзе пазнаць, ці будуць атрыманы наступныя інструкцыі. Я быў апрануты і выйшаў з нумара, калі вярнулася Эльза.
  
  
  Яна ўсё яшчэ была ў вячэрняй сукенцы, з перакінутым праз плечы норкавым футрам. Яна выглядала соннай, але яна ўсміхнулася і пацалавала мяне, дазволіўшы паліто ўпасці на падлогу. Затым яна павярнулася да мяне, каб расшпіліць маланку на спіне яе сукенкі.
  
  
  "Я сумавала па табе на вечарынцы, Дамплінк", - сказала яна. "Гэта было вельмі весела. Шмат французаў. Вечарына ўсё яшчэ працягваецца, калі хочаш пайсці.
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў я. «У мяне ёсць сякія-такія справы. Спі, я табе пазней пазваню.
  
  
  «Бізнес, бізнэс, бізнэс», - сказала яна, паляпаўшы мяне па твары. "Помні, уся праца і ніякія забаўкі робяць Тоні сумным хлопчыкам". Яна выйшла з сукенкі і падышла да дзвярэй, якая вядзе ў свой нумар, і выглядала вельмі жаданай у празрыстым станіку і калготках. Яна ненадоўга спынілася ў дзвярах і паклікала мяне пальцам. Калі я пакруціў галавой, яна паслала мне паветраны пацалунак і знікла.
  
  
  14
  
  
  Як толькі я дабраўся да кафэ на пляцы Сен-Мішэль і падняўся наверх у офіс AX, я адчуў напругу і засмучэнне, якія праймаюць усё гэтае месца. Звонку свяціла сонца, і ў паветры адчувалася ілжывая вясна, але які б радасны настрой ні ствараў пагодны настрой, ён знікаў за сценамі будынка.
  
  
  Хоук быў там, выглядаючы больш змардаваным, чым ён выглядаў напярэдадні ўвечар, як і чацвёра кітайцаў, а таксама некалькі дзясяткаў агентаў AX і ахоўнікаў. Усе мы прыехалі занадта рана, і наша нецярпенне расло па меры таго, як цягнуўся доўгія гадзіны. Толькі апоўдні мы нарэшце атрымалі паведамленьне, якога чакалі. І, вядома, навакольнымі шляхамі.
  
  
  Нам патэлефанавалі з парыжскага офіса Інтэрпола і сказалі, што яны атрымалі пасылку ад пасыльнага для мясцовага начальніка. Адкрыўшы пакет, ён выявіў запячатаную каробку і машынапісную запіску, у якой гаварылася, што каробку трэба неадкладна даставіць у пасольства Кітая. Паколькі шэф Інтэрпола быў праінфармаваны аб крызісе, ён неадкладна патэлефанаваў Хоук, а затым паспяшаўся ў офіс AX. Тым часам агенты Інтэрпола падабралі пасыльнага, які быў сапраўдным, і калі яны спыталі яго пра чалавека, які даў яму пасылку для дастаўкі, ён даў апісанне, якое магло б адпавядаць
  
  
  
  
  
  тысячу французаў.
  
  
  У каробцы знаходзілася магнітафонная стужка. Мы тоўпіліся вакол, пакуль Хоук устаўляў стужку ў офісную машыну. Пакуль кацілася плёнка, голас сказаў: «Гэта Аляксандр. Я атрымаў ваша паведамленне і зараз даю вам наступныя інструкцыі. Позна ўвечары, трыццатага чысла, карабель пад белым сцягам з захаваным на ім чырвоным драконам з'явіцца ў Адрыятычным моры і ўвойдзе ў гавань у Спліце, Югаславія. На палубе гэтага карабля будзе знаходзіцца кітайская ядзерная ракета. Адно з вашых судоў можа падысці да яго з двума мільёнамі долараў. Як толькі грошы будуць перададзены людзям на борце, ракета будзе вернута. Калі будзе зроблена спроба вярнуць ракету без выплаты грошай, яна ўзарвецца».
  
  
  Словы на плёнцы нічога не сказалі нам аб чалавеку, які іх вымавіў, - ці, хутчэй, аб людзях, паколькі ўсе астатнія прапановы былі вымаўлены іншым голасам, і іх акцэнты вар'іраваліся ад брытанскага да нямецкага і бруклінскага. Мозг, які стаіць за сюжэтам, заставаўся нябачным.
  
  
  Пасля таго, як плёнка была расшыфравана і зроблены копіі, былі зроблены паспешныя тэлефонныя званкі, каб знайсці самалёт, які даставіць нас да Адрыятычнага ўзбярэжжа, і каб нас чакаў вялікі і хуткі карабель недалёка ад Спліта, Югаславія. Нават калі ўсе гэтыя падрыхтоўкі былі зроблены, Хоук быў заняты планаваннем часу, калі ракета будзе знойдзена.
  
  
  Трохі пазней Ястраб, кітайскія прадстаўнікі з выкупам, некалькі агентаў AX і я паехалі ў Арлі і паляцелі на самалёце, каб памерці ў Адрыятыцы. З урадам Югаславіі звязаліся па дыпламатычных каналах, і, калі мы прыбылі, нас чакаў хупавы і хуткі карабель.
  
  
  Калі мы падышлі да гавані і кінулі якар ля берага ў Спліце, з мора дзьмуў халодны, рэзкі вецер. Іншых судоў не было відаць. Пакуль мы хадзілі па палубе, Хоук пачаў мармытаць: "Спадзяюся, гэта не выкрут, Нік".
  
  
  Па сканчэнні яшчэ пары гадзін, калі дзень пачаў пераходзіць у змрок, я пачаў думаць, што Хоук мог мець рацыю. Але затым, зусім нечакана, ля ўваходу ў гавань з'явіўся вялікі белы карабель з белым сцягам, упрыгожаным чырвоным драконам. Ён кінуў якар ля правага борта нашага судна, і чалавек у капітанскай форме падышоў да парэнчаў, падняў мегафон і крыкнуў: «Гэй, я перадаю вам прывітанне ад Аляксандра. У цябе ёсць грошы на смерць? »
  
  
  Хоук уручыў мне такі ж мегафон. "Гэта ваша шоу", - сказаў ён.
  
  
  "У нас ёсць грошы", - адказаў я праз мегафон. "Мы гатовы завяршыць здзелку".
  
  
  - Можаце падняцца на борт, - крыкнуў у адказ капітан.
  
  
  Пары чальцоў павозкі нашага карабля спусцілі невялікую маторную лодку за борт. Двое кітайцаў, адзін з якіх нёс торбу з грашыма, і я пераправіліся на іншы карабель. Нам дапамаглі падняцца на палубу капітан і некалькі чалавек з ягонай каманды. На насавой палубе быў вялізны аб'ект, накрыты прывязаным брызентам. Напэўна, гэта была ракета, але я ўсё яшчэ насцярожыўся. На палубе было яшчэ некалькі чалавек, але я пазнаў толькі аднаго бельгійца Трэгора.
  
  
  Капітан быў ветлівы і правёў нас у вялікую каюту на галоўнай палубе, дзе нас чакала астуджанае шампанскае.
  
  
  "У цябе ёсць грошы?" ён спытаў.
  
  
  Я кіўнуў кітайцу, які перадаў сумку.
  
  
  «Вы не пярэчыце, каб мы палічылі, перш чым мы перадамо вам ракету, ці не так?» ён спытаў.
  
  
  "Не", - адказаў я.
  
  
  «Джэнтльмены, калі ласка, выпіце шампанскага, пакуль чакаеце», - прапанаваў капітан, выходзячы з пакоя з грашыма.
  
  
  Ніводны з кітайцаў не прыняў куфель шампанскага ад сцюарда, а я прыняў. Гэта было добрае марачнае віно, выдатна астуджанае. Я выпіў дзве шклянкі, пакуль кітайцы няёмка круціліся на крэслах. Калі капітан вярнуўся, ён усміхаўся і ківаў галавой.
  
  
  "Вельмі добра, джэнтльмены", - сказаў ён. «Накшталт усё ў парадку. Калі вы пойдзеце са мной на палубу, мы можам завяршыць нашыя справы».
  
  
  Я не моцна здзівіўся, калі мы зноў апынуліся наверсе і ўбачылі, што члены экіпажа знялі брызент з аб'екта на насавой палубе. Гэта была ядзерная ракета, ужо ўбудаваная ў пад'ёмнік.
  
  
  Двое кітайцаў падазрона праверылі ракету, перш чым пераканаліся, што ўсё ў парадку. Яны сур'ёзна кіўнулі мне, і я кіўнуў капітану.
  
  
  Ён здаваўся задаволеным, калі зноў узяў мегафон і паклікаў югаслаўскае судна, якое чакала, сказаўшы яму падысці бліжэй, каб ракету можна было спусціць на палубу. Двое кітайцаў і я засталіся на борце, пакуль каманда працавала з пад'ёмнікам, паднімаючы гіганцкую ракету ў паветра, а затым уніз на палубу нашага карабля, дзе мы ўжо падрыхтавалі люльку для яе ўтрымання. Я мог бачыць выраз палёгкі на твары Хоўка, калі ён убачыў ракету, якая стаіць на палубе і нарэшце шчасную на борце.
  
  
  Абмяняўшыся кароткімі поціскамі рукі з капітанам белага карабля, я вярнуўся на наша судна з кітайцамі.
  
  
  "Няма праблемы?" - адразу спытаў мяне Хоук.
  
  
  "Не", - сказаў я.
  
  
  "Але калі я цябе ведаю, - сказаў Хоук, пільна гледзячы на мяне, - нешта цябе турбуе".
  
  
  "Гэта было
  
  
  
  
  
  
  усё занадта проста. "Я адказаў. "Яны павінны ведаць, што, паколькі мы шчасна вярнулі ракету, мы не збіраемся проста сядзець тут і дазволіць ім сплысці з двума мільёнамі даляраў".
  
  
  "Магчыма, яны не прыдумалі план, які мы будзем выкарыстоўваць", – сказаў Хоук.
  
  
  "Сумняваюся."
  
  
  «Ну, ва ўсякім разе, яны паднімаюць якар, каб сысці», - заўважыў Хоук, паказваючы на карабель, які паварочвае ў гавані. "Я ажыццяўляю наш план у жыццё". У руцэ ён трымаў радыёперадавальнік, і ён пачаў хутка гаварыць у яго, папярэджваючы ўсе судны, якія чакаюць прама ў гавані - італьянскія суда, грэцкія караблі, югаслаўскія, нават некаторыя рускія крэйсеры - усе тыя, якія былі адпраўленыя ў затрымаць нашага ворага.
  
  
  Калі белы карабель плыў да ўваходу ў гавань, мы пачалі ісці за ім на некаторай адлегласці. Перад самым выхадам у адкрытае мора з'явілася наша карабельнае войска. Яны ўсё яшчэ былі далёка, і Хоук яшчэ не загадаў ім наблізіцца. Белы карабель раптоўна спыніўся ў цэнтры ўваходу ў гавань. Хоук зноў пачаў гаварыць у перадатчык, але я спыніў яго.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - прапанаваў я.
  
  
  "Чаму? Што гэта такое?"
  
  
  Я пакруціў галавой. Я не ведала, як яму адказаць, але адчувала, што нешта не так. Прайшло некалькі хвілін, а нічога не адбылося. Мы з Хоўкам нацэлілі бінокль на палубу карабля - там было пуста. Хоук усё яшчэ трымаў у руцэ радыёперадавальнік, і яго нецярпенне расло. Я пачаў сумнявацца ў сваёй інтуіцыі і збіраўся сказаць яму, каб ён загадаў зачыніцца, калі гэта адбылося.
  
  
  Раптам мы ўбачылі яркую ўспышку аранжавага полымя, якая выходзіла ад белага карабля. Рушыў услед аглушальны выбух. Гладкае белае судна разляцелася на часткі ў мора. Ён літаральна за секунду распаўся на некалькі дошак, якія парылі. Выбух быў настолькі нечаканым і настолькі шакавальным, што амаль усе мы на кароткі час застылі ў нерухомасці.
  
  
  Аднак Хоук хутка акрыяў і ўступіў у бой, выкрыкваючы па радыёперадавальніку загад усім чакаючым караблям прыбыць і паспрабаваць падабраць магчымых тых, хто выжыў. У той жа час наш катэр імкліва набліжаўся да таго месца, дзе затануў карабель. Але калі мы і іншыя караблі падышлі да гэтага раёна, тых, хто выжыў не было. Насамрэч нічога не засталося, акрамя некалькіх абвугленых дошак і алейных палос. І ўсё ж пошукі працягваліся глыбока ў ночы, вада асвятлялася гіганцкімі пражэктарамі з палуб усіх судоў. Мы нічога не знайшлі.
  
  
  "Для мяне гэта загадка", - павольна вымавіў Хоук, калі пошукі, нарэшце, спыніліся, а іншыя караблі чакалі далейшых указанняў ад яго. "Навошта ім траціць столькі намаганняў, каб сабраць два мільёны долараў, а затым падарваць сябе - і грошы?"
  
  
  "Вось і ўсё", - раптам сказаў я, калі ў мяне ўзнікла ідэя. "Яны не ўзарвалі грошы!"
  
  
  "Не ўзарвалі грошы?" - запатрабаваў адказу Хоук. "Тады дзе гэта?"
  
  
  «Не ведаю, - сказаў я. «Але ён не затануў разам з караблём. Нейкім чынам ім удалося зьняць яго да выбуху».
  
  
  "Як? Як?" - нецярпліва спытаў Хоук. «Мы трымалі яго пад пастаянным наглядам з таго моманту, як упершыню ўбачылі яго. Як гэта магло быць выдаленае? »
  
  
  "Пакуль не ведаю", - прызнаўся я. “Але яны зрабілі гэта. Яны заўжды планавалі зрабіць гэта такім чынам. Яны лічылі, што пасля вяртання ракеты ў нас будзе для іх пастка, але гэта не мела значэння. Галоўнае - грошы. Астатняе, карабель і каманду, павінны былі быць прынесены ў ахвяру».
  
  
  "Але гэта вар'яцтва", - запярэчыў Хоук.
  
  
  "Вядома, - сказаў я яму, - як і ўсё астатняе".
  
  
  «Так, - пагадзіўся Хоук, павольна кажучы, - магчыма, ты маеш рацыю. Але як, як ім удалося вывесці грошы? »
  
  
  «Я яшчэ не ведаю, - зноў адказаў я, - але я, хутчэй за ўсё, даведаюся. Адказ павінен быць недзе тут, на ўзбярэжжы Адрыятычнага мора. Я хачу, каб мы абшукалі ягоны дзюйм за дзюймам, пакуль ня знойдзем доказы таго, што быў выжыўшы ці пакінутыя ў жывых, якім сышло з рук грошы».
  
  
  Хоук ўсё яшчэ сумняваўся ў маёй думцы, але ён пагадзіўся папрасіць караблі, якія стаяць побач, дапамагчы мне ў пошуках доказаў. Усе яны прапанавалі дапамогу. Хоук пакінуў мяне ў Спліт, таму што яму прыйшлося вярнуцца, каб памерці ў Злучаных Штатах, каб далажыць асабіста прэзідэнту.
  
  
  Нам спатрэбілася яшчэ два дні і ночы на пошукі ўзбярэжжа Адрыятычнага мора, перш чым мы знайшлі доказы, якія, я быў упэўнены, недзе там ёсць. Я быў апавешчаны, калі грэцкі крэйсер знайшоў яго і кінуўся да гэтага месца - пустынным участку бясплоднай зямлі на поўнач ад Спліта.
  
  
  Там, выкінутая на бераг і часткова затопленая ў моры, была кінутая невялікая аднамесная падводная лодка. Але я атрымаў адказ аб тым, як з карабля былі знятыя два мільёны долараў. Верагодна, неўзабаве пасля таго, як мы ўзялі грошы на борт у абмен на ракету, яны былі перададзены падводніку, і аднамесны катэр быў выкінуты з трума карабля.
  
  
  Малюсенькай падводнай лодцы было лёгка выслізнуць з гавані, пракласці шлях уздоўж узбярэжжа і прызямліцца. Пазней, магчыма, у тую ж ноч, ці нават у адзін з наступных дзён ці
  
  
  
  
  
  
  гэтага чалавека, верагодна, падабраў самалёт ці іншае судна, і ён знік з 2 000 000 долараў. Як толькі мне ўдалося дамовіцца з суднавым радыё, я патэлефанаваў Хоўку, які да таго часу вярнуўся ў Нью-Ёрк. Я расказаў яму тое, што мы выявілі, у выглядзе кода. Ён успрыняў гэтую навіну больш весела, чым я чакаў, і загадаў мне вярнуцца ў Парыж і патэлефанаваць яму з офіса AX, таму што ў яго могуць быць для мяне навіны аб новых распрацоўках.
  
  
  Пазней у той жа дзень у Парыжы я заехаў у гатэль, каб паразмаўляць з Эльзай перад тым, як пайсці ў офіс AX.
  
  
  Яна схапіла мяне, перш чым я ўвайшоў у дзверы, пакрыла мой твар пацалункамі і з непакоем сказала: «Я не ведала, што з табой здарылася, Дамплінк. Я быў гатовы заявіць пра вас у паліцыю як пра зьніклага без вестак».
  
  
  "Зноў бізнэс", - сказаў я. «Прабачце, я не змог пакінуць паведамленне. І мне трэба выйсці яшчэ раз. Але гэтым разам я хутка вярнуся, і, магчыма, мы зможам правесці час разам».
  
  
  У офісе AX Банапарт звязаў мяне з Хоўкам па зашыфраваным провадзе.
  
  
  «У нас ёсць новая зачэпка, - сказаў Хоук. «Гэта можа быць лепшы з тых, што ў нас былі да гэтага часу. Нашы даследчыкі, якія ўвесь час правяралі ўдзельнікаў гэтай справы, нарэшце выявілі пэўную сувязь паміж некаторымі з іх. Вы памятаеце, я згадваў раней, што ў некаторых людзей былі праблемы з вагой. Што ж, зараз мы выявілі, што прынамсі чацвёра з іх былі пацыентамі ў адным спа-салоне для зніжэння вагі ў Швейцарыі».
  
  
  «Гэта павінна быць больш, чым супадзенне, - разважаў я.
  
  
  "Мы таксама так думаем", - сказаў Хоук. «Месца недалёка ад Берна, у гарах. Ён называецца Rejuvenation Health Spa і кіруецца лекарам Фрэдэрыкам Бошам. Што вы думаеце?"
  
  
  "Думаю, мне лепш паляцець у Швейцарыю, - сказаў я, - і агледзецца".
  
  
  "Так, я згодны", - сказаў Хоук. "Што ты скажаш гэтай жанчыне з фон Альдэра, Эльза?"
  
  
  "Я скажу ёй, што ў мяне бізнэс у Берне, і прапаную ёй вярнуцца ў Штаты".
  
  
  «Так, ну, - сказаў Хоук, - у мяне ёсць іншыя мужчыны, якія сочаць за астатнімі фон Алдэрс. Калі яна вернецца, я таксама нацкую на яе мужчыну. Я звяжыцеся з вамі, калі вы прыедзеце ў Швейцарыю.
  
  
  Калі я вярнуўся ў гатэль і пастукаў у дзверы нумара Эльзы, я выявіў, што яе цырульнік робіць ёй прычоску.
  
  
  "Мне не падабаецца, што ты бачыш мяне, пакуль я спрабую стаць прыгожай", - сказала яна, нахмурыўшыся з-пад фена.
  
  
  "Мне прыйшлося пагаварыць з табой", - сказаў я ёй. «Мне трэба сёння з'ехаць у Берн. Мне патэлефанавалі з офіса, і мне трэба разабрацца ў нейкай справе.
  
  
  "Берн!" - радасна ўсклікнула яна. - Але, Дамплінк, гэта выдатна. Я пайду з табой. За межамі Берна ёсць проста цудоўны спа-салон, куды мы з Урсі часта ходзім. Мы паляцім туды на самалёце, і я магу паслабіцца ў спа, пакуль вы займаецеся сваімі справамі».
  
  
  "Як называецца, - спытаў я, - гэты курорт?"
  
  
  «Гэта называецца амаладжальны аздараўленчы спа», - адказала яна, як я і меркаваў. І зноў была яшчэ адна сувязь паміж фон Альдэрсам і гэтай справай. Я не бачыў прычын, па якіх Эльза не павінна была б суправаджаць мяне ў Берн, паколькі гэта магло б умацаваць сувязь, таму я пагадзіўся.
  
  
  Пасля таго, як я зноў патэлефанаваў Хоук са свайго нумара і сказаў яму, што Эльза едзе са мной у Берн, мы выпісаліся з «Джорджа V. Офіс Paris AX на рэйс у Швейцарыю.
  
  
  Пятнаццаць
  
  
  Калі мы прызямліліся ў Берне, надвор'е было халодным і ясным. Эльза ведала невялікае шале на ўскраіне горада, таму мы знялі тамака сумежныя нумары.
  
  
  "Мы заўсёды спыняемся ў гэтым месцы", - патлумачыла мне Эльза пасля таго, як мы засяліліся ў свае апартаменты. "Добра мець такое месца, калі ў спа становіцца занадта цесна".
  
  
  Мне спадабалася наша жыллё. Гэта было чыстае, ціхае, вясёлае месца, у кожным пакоі гарэў цёплы агонь. Пажылы сівавалосы гаспадар з яблычна-шчокамі і яго жонка карысталіся выдатнай рэпутацыяй. З акна майго пакоя Эльза паказала на аздараўленчы спа-цэнтр, які знаходзіўся на вяршыні гары на некаторай адлегласці. Пасля таго, як яна пайшла ад мяне ў свой пакой, я вывучыў спа ў бінокль.
  
  
  Гэта быў велізарны комплекс са шматпавярховым галоўным будынкам, акружаным некалькімі будынкамі паменш. Усе яны былі асляпляльна белага колеру, якія пераходзілі ў снежныя пікі, якія выступалі з усіх бакоў вакол іх. Я мог бачыць звілістую аднапалосную дарогу, якая вяла да гэтага месца, і канатную дарогу, якая была падвешана на дзвюх тралейбусных лініях над галавой. З такой адлегласці было немагчыма разгледзець многія дэталі. Мне было цікава, як я магу падысці - таемна, ці ў якасці госця, ці, магчыма, праз Эльзу. Але пакуль што я буду чакаць сваёй гадзіны і пастараюся разабрацца ў мясцовасці. Акрамя таго, калі фон Альдэры нейкім чынам былі замяшаныя ў змове, Эльза рана ці позна паклапацілася б аб тым, каб мяне туды прывабілі.
  
  
  Тым часам, верагодна, было бы нядрэнна звязацца з мясцовым агентам AX. Я ніколі з ім не сустракаўся, але Хоук назваў мне яго імя і дзе яго знайсці. Я пастукаў
  
  
  
  
  
  у дзверы, якая злучала мой пакой з пакоем Эльзы і казала ёй, што я сыходжу ненадоўга. Пакуль мяне не было, яна рабіла сабе касметычныя працэдуры і чакала мяне, калі я вярнуся.
  
  
  Ганс Верблен, мясцовы прадстаўнік AX, сустрэў мяне ў дзвярэй сціплай атэлье, які насіў яго імя, на адным з завулкаў Берна. Верблен мяне чакаў. Ён сказаў, што Хоук ужо распавёў яму падрабязнасці майго задання ў тэлефонным званку са Штатаў. Ён быў у маім распараджэнні.
  
  
  "Чым я магу дапамагчы?" - спытаў тоўсты цёмнавалосы мужчына.
  
  
  "У асноўным, - сказаў я яму, - я хацеў бы мець як мага больш інфармацыі аб спа-салоне Rejuvenation Health Spa". Ці былі там калі-небудзь праблемы? Хто ім кіруе? Такая інфармацыя. "
  
  
  Верблен кіўнуў, замкнуў дзверы ў сваю атэлье і павёў мяне ў склеп. Гэта было прасторнае гукаізаляванае памяшканне з картатэчнымі шафамі ўздоўж сцен. Паўсюль былі фотаапараты, магнітафоны, тэлетайпы, разнастайная зброя.
  
  
  "Тут я раблю сваю сапраўдную працу", - растлумачыў Верблен, махнуўшы рукой.
  
  
  "Гэта сапраўдная падстава", - заўважыў я.
  
  
  Верблен падышоў да адной з шаф. «Баюся, у мяне няма шырокага дасье па спа. Да тэлефоннага званка Хоўка ў мяне не было асаблівых запытаў на збор разведдадзеных. Тое, што ў мяне ёсць, строга руціннае, не больш, чым у мяне ў любой іншай установе горада. Наколькі я ведаю, там не было ніякіх праблем. У іх пастаянны паток гасцей з усяго свету, большасць з якіх заможныя. Я заўсёды стараюся сфатаграфаваць як мага больш прылётаў і ад'ездаў на камеру з тэлескапічным аб'ектывам. Але, натуральна, я ўпэўненая, што шматлікае выпусціла.
  
  
  Ён кінуў фатаграфіі на стол, і я быў уражаны, убачыўшы, што там былі тысячы здымкаў.
  
  
  «Ты вызначана заслужыў свой змест, Верблен», - сказаў я, ківаючы галавой у пацверджанне яго дбайнасці. Я пагартаў некалькі фатаграфій і заўважыў усіх чатырох фон Альдэрсаў на здымках, зробленых у розны час.
  
  
  "Як вы думаеце, яны вам чым-небудзь дапамогуць?" - спытаў Верблен.
  
  
  «Баюся, што зараз няма, - сказаў я яму. «Яны могуць спатрэбіцца пазней. Што мяне зараз цікавіць, дык гэта ўсё, што вы можаце паказаць мне ці расказаць аб унутранай частцы спа. А наконт Фрыдэрыка Боша, лекара, які гэтым ведае».
  
  
  «Тут няма чаго паказаць ці расказаць, - адказаў Верблен. Я бачыў, што ён расчараваўся ў сабе. «Вы разумееце, што курорт - гэта вельмі эксклюзіўнае месца. Паколькі тут так шмат заможных гасцей, бяспека тут строгая. Сам я ўсярэдзіне ніколі не быў, таму фатаграфій інтэр'еру ў мяне няма. Калі б быў адмысловы запыт ад AX, я б, канешне, знайшоў выхад».
  
  
  "Так, я разумею, але як наконт доктара?"
  
  
  "Вы зноў будзеце расчараваныя адказам", - сказаў Верблен. «У мяне няма фатаграфій доктара Босха, таму што ён рэдка, калі ўвогуле калі-небудзь, выходзіць на вуліцу. Я чуў, што ён еўрапеец. Ён прыехаў сюды шмат гадоў таму і адкрыў спа. Спачатку гэта было вельмі сціплае месца, але заўсёды ўдавалася. За мінулыя гады яго часта перабудоўвалі, каб ён стаў вялікім збудаваннем, якім ён з'яўляецца сёння. У мяне няма дасье на доктара, таму што ў яго ніколі не было праблем ні са швейцарскімі ўладамі, ні з якімі-небудзь іншымі афіцыйнымі асобамі, наколькі сведчаць файлы Інтэрпола. Я прыняў меры засцярогі і праверыў.
  
  
  "Не выключана, што паспрабуеш неўзаметку праслізнуць у спа", – сказаў я Верблену. "Калі я ўсё ж вырашу паспрабаваць, я магу звярнуцца да вас за дапамогай".
  
  
  Верблен злёгку нахіліў галаву. “Я гатовы зрабіць усё, што магу, каб дапамагчы. Мне толькі шкада, што я не змог даць вам дадатковую інфармацыю».
  
  
  "Магчыма, ты дапамог мне больш, чым думаеш", - сказаў я з яго здзіўленнем. «Я, напрыклад, даведаўся ад вас, што доктар Босх рэдка з'яўляецца на публіцы. Гэта можа быць усё роўна, але, з іншага боку, мяне гэта крыху насцярожвае. З-за падазрэнняў я буду асцярожней».
  
  
  Верблен павёў мяне назад наверх, і я пакінуў яго каля дзвярэй яго крамы і пайшоў назад у шале. Паветра было свежым і падбадзёрлівым. Быў вечар, і большасць крам на вуліцы былі зачыненыя і зачыненыя. Мне падабалася шпацыр, і я быў заклапочаны тым, каб глядзець у маленькія вітрыны крам на вуліцы, таму я не чуў машыну, калі яна ехала побач са мной. Першае намёк на небяспеку з'явілася толькі тады, калі я ўбачыў адлюстраванне ў шкляным акне адной з крам цёмнай машыны на абочыне побач са мной і пецярых мужчын, якія выскачылі з адчыненых дзвярэй і зараз кінуліся да мяне. .
  
  
  Я рэзка павярнуўся, мая рука пацягнулася да Вільгельміне ў наплечной кабуры, але ўсе пяцёра апынуліся на мне, перш чым я змог выцягнуць "люгер". Яны накінуліся на мяне з усіх бакоў, іх кулакі ўрэзаліся ў маё цела кароткімі дзікімі ўдарамі. Я аказаў толькі сімвалічнае супраціўленне - дастаткова, як я спадзяваўся, каб падмануць іх, - дадаў, што маё цела абмякла, галава пампуецца з боку ў бок, а вочы зачыняюцца ў прытворным несвядомым стане.
  
  
  «Добра, - сказаў адзін з мужчын, - яго няма. Садзіце яго ў машыну. Хутка!"
  
  
  Два
  
  
  
  
  
  
  мужчыны ўзялі мяне за плечы, яшчэ двое схапілі за ногі. Яны пачалі цягнуць мяне па тратуары. Я дазволіў ім падвесці мяне прыкладна на паўдарогі да машыны, калі я раптам штурхнуў абедзвюма нагамі, схапіўшы аднаго з мужчын, якія нясуць мяне, за ногі, а затым іншага прама ў твар. Абодва закрычалі і адхіснуліся, схапіўшыся за твары. У той жа час я кінуўся ўгору і, калі мае ногі вызваліліся, я вырваўся з рук двух мужчын, якія трымалі мяне за плечы. Раптам маіх рухаў заспела іх усіх знянацку. Я павярнуўся да яго.
  
  
  Пяты мужчына, які апярэдзіў нас да машыны, стаяў на каленях каля адной з адчыненых дзвярэй з пісталетам у руцэ. Ён стрэліў, і куля адкалола кавалак тратуара прыкладна за дзюйм ад мяне. Да таго часу Вільгельміна ўжо была ў мяне ў руцэ. У гэтага чалавека была магчымасць зрабіць яшчэ адзін стрэл, перш чым я замацаваў рулю свайго люгера і ўсадзіў яму кулю ў жывот. Ён упаў у машыну спіной, звесіўшы ногі на вуліцу.
  
  
  Астатнія чацвёра мужчын кінуліся на розныя пазіцыі па вуліцы. Адзін нырнуў у дзвярны праём будынка, двое іншых звярнулі ў завулак, а чацвёрты кінуўся за прыпаркаваную машыну. Я ўсё яшчэ шукаў, дзе схавацца. Чацвёра адначасова адкрылі па мне агонь. Я стрэліў у адказ, затым стаў на калені і прыцэліўся ў неабароненыя ногі чалавека за машынай. Я двойчы націснуў на спускавы кручок Вільгельміны, і мужчына закрычаў і кінуўся наперад, абедзве нагі вылецелі з-пад яго.
  
  
  Абапал у мяне ішлі і іншыя стрэлы. Мне было цікава, што міралюбівыя швейцарскія грамадзяне думаюць пра ўсе перастрэлкі ў іх звычайна ціхім мястэчку. Бандыты прыціснулі мяне паміж уласнай машынай і ўваходам у краму, дзе я стаяў, калі іх машына падышла. Я ведаў, што мне трэба схавацца з вуліцы, перш чым яны кінуцца на мяне. Але я не мог бегчы за машынай, таму што яны маглі дакладна прыстрэліць мяне, а дзверы крамы ззаду мяне была зачынена і зачынена.
  
  
  Затым я ўбачыў трох баевікоў, якія ідуць за мной, і мне прыйшлося рушыць з месца. Я зрабіў пару выстралаў, каб ненадоўга іх стрымаць. Можна было зрабіць толькі адно. Апусціўшы галаву і абхапіўшы яе рукамі, каб абараніць твар, я пабег па тратуары і нырнуў у шкляное акно крамы ззаду мяне. Шкло раскалолася на вялізныя аскепкі і ўпала на вуліцу звонку, але я быў унутры і па-за непасрэднай небяспекай.
  
  
  Крама ўяўляла сабой невялікую краму цацак з гульнямі і лялькамі. Відаць было закінута. Я прабег праз яго і знайшоў заднюю дзверы, якая адчыніліся. Я ўцёк у завулак. Я нырнуў за край будынка роўна настолькі, каб убачыць людзей, якія спрабавалі зладзіць мне засаду, якія спяшаюцца да сваёй прыпаркаванай машыны. Трое з іх зацягнулі двух іншых у машыну і памчаліся. Да таго часу я пачуў надыходзячае выццё клаксонаў. Паліцыя была ў дарозе. Я накіраваўся ў свой гатэль і прайшоў па закутках, пакуль не выбраўся з зоны.
  
  
  Калі я ўвайшоў у шале, на мяне ніхто не звярнуў увагі. Я ўсё яшчэ мог чуць выццё паліцэйскіх машын удалечыні, і гук працягваўся яшчэ доўга.
  
  
  Як толькі я ўвайшоў у свой пакой, я схапіў бінокль і падышоў да акна. Я нацэліў бінокль на дарогу, якая вядзе ўгору па гары да спа, і лёгка знайшоў цёмную машыну. Я быў упэўнены, што людзі прыйшлі з таго месца, і тое, што я ўбачыў, пацвердзіла гэты факт.
  
  
  Ну, падумаў я, добра, я хацеў пайсці ў спа, але не так.
  
  
  Гэты інцыдэнт даказаў, што нехта ведаў, што я цікаўлюся спа і альбо хацеў забраць мяне туды сілай, альбо пераканацца, што я не патрапіў туды жывым. Як жывыя мужчыны - відавочна, з курорта - даведаліся, што я ў Берне? Праз Эльзу? Магчыма. Але я таксама размаўляў з Вербленам, швейцарскім агентам AX. Ці мог ён быць тым самым? Як я занадта добра ведаў з мінулага досведу, усё магчыма.
  
  
  Шаснаццаць
  
  
  "Дамплінк", - павітала мяне Эльза, праходзячы праз дзверы свайго пакоя некаторы час праз. "Я не чуў, як ты вярнуўся".
  
  
  Я пераапрануўся. Наколькі яна магла меркаваць, я выглядаў зношаным не горш.
  
  
  "Я зайшоў усяго некалькі хвілін таму".
  
  
  «У мяне для цябе самы цудоўны сюрпрыз, Дамплінк», - засмяялася яна, круцячыся. На ёй было ружовае негліжэ з фальбонамі. Яна злёгку павярнулася на дыбачках, паказала на адчыненыя дзверы свайго пакоя і паклікала.
  
  
  У дзверы ўвайшлі дзве іншыя сёстры Фон Альдэр, а за імі - іх маці Урсі. Абедзве сёстры былі апрануты ў ружовыя пеньюары, такія ж, як у Эльзы - ці гэта была Эльза? - насіў. На Урсі было стеганое хатняе паліто. Глядзець на трох сясцёр, якія стаялі бок аб бок, было ўсё роўна, што глядзець у тры люстэркі, якія адлюстроўваюць адзін і той жа вобраз.
  
  
  Адна з дзяўчынак засмяялася і сказала: «Ты быў непаслухмяным хлопчыкам, які ўцёк з Эльзай. Вы сапраўды думалі, што зможаце так лёгка ўцячы ад астатніх з нас? Цяпер ты заплаціш за гэта, таму што мы не скажам табе, хто з нас што ёсьць».
  
  
  «Паколькі вы ўсё аднолькава прыгожыя і чароўныя, - адказаў я, - гэта
  
  
  
  
  
  не мае значэння. Маё задавальненне павялічылася ў тры разы”.
  
  
  Усё гэта было лагодна і, вядома, з тых рэчаў, якія фон Алдэрс любілі б рабіць. Але я не мог не задацца пытаннем, ці было гэта ўсяго толькі жарт, які прывёў іх сюды, у Берн, ці гэта было таму, што я быў так блізка да спа, і яны альбо хацелі знайсці спосаб утрымаць мяне далей, альбо спосаб атрымаць мне на месца. Час пакажа.
  
  
  Фон Альдэры вырашылі, што я павінен запрасіць іх на абед у сталовую шале, якое, як яны мне сказалі, славілася сваёй цудоўнай кухняй. Я пагадзіўся, і чатыры жанчыны схаваліся за дзвярыма, замкнуўшы іх за сабой. Я чуў іх смех. Гэта таму, што яны ашукалі мяне?
  
  
  Пазней, калі мы пяцёра спусціліся ў сталовую, я выявіў, наколькі папулярным было гэтае шале. Сталовая была перапоўнена гасцямі і мясцовымі жыхарамі. Вядома, неўзабаве фон Альдэры былі акружаны знаёмымі людзьмі, што амаль заўсёды здаралася, калі яны з'яўляліся на публіцы. Наш стол з пяці чалавек хутка ператварыўся ў стол з тузіна ці больш. Мяне пазнаёмілі з кожным з ізноў прыбылых, большасць з якіх былі чальцамі замежных пасольстваў і да т.п. Фон Альдэры не размаўлялі з простым народам.
  
  
  Прыкладна ў сярэдзіне вячэры ў балбатні і смеху раптам раптоўна перапынілася балбатня і смех, і ўсе мужчынскія галовы ў пакоі, уключаючы маю, павярнуліся, каб паглядзець на найпрыгажэйшую дзяўчыну, якая ўвайшла і села адна за столікам каля акна. Гэта была яркая, гнуткая рудая ў сукенцы з глыбокім выразам, які аблягаў яе цудоўна складзенае цела, як быццам яно было намалявана пэндзлем.
  
  
  Адзін з мужчын за нашым сталом асцярожна свіснуў. "Хто яна такая?"
  
  
  Адна з трайнят фыркнула і сказала: «О, яна проста працаўніца санаторыя. Я бачыў яе ўсюды, калі мы былі там.
  
  
  Жанчыны фон Альдэр былі занадта дасведчаныя, каб дазволіць мужчынскай увазе надоўга адцягвацца ад іх, і неўзабаве я заўважыў, што мужчыны, якія сабраліся вакол нашага стала, ігнаравалі рудую, за выключэннем выпадковых поглядаў у яе бок. Я, аднак, часта зазіраў. Я думаў, што да яе далучыцца эскорт, але яна працягвала есці адна.
  
  
  Калі мы скончылі вячэру, адзін з мужчын, якія сядзелі за нашым сталом, запрасіў усіх на вялікае свята, якое ў той вечар зладзілі ў адной з амбасадаў. Фон Альдэры былі шчаслівыя і прыняты, як і астатнія за сталом. Я папрасіў прабачэння, сказаўшы, што мне трэба нагнаць упушчанае і што я застануся ў шале. Насамрэч, я хацеў яшчэ крыху падумаць пра спа, і я нават разглядаў магчымасць паспрабаваць падкрасціся туды. Вядома, мне было б лягчэй працаваць з фон Альдэрсам, які ў адваротным выпадку быў бы заняты. Трайняты і іх маці вельмі хацелі пайсці на вечарынку, таму мы пажадалі дабранач.
  
  
  Я заказаў яшчэ каньяк. Калі афіцыянт прынёс лікёр, ён працягнуў мне запіску і паказаў на рудую, якая ўсё яшчэ сядзела адна. Я быў здзіўлены. У замяшанні, выкліканым сыходам іншых гасцей за нашым сталом, я зусім забыўся пра дзяўчыну, якая раней прыцягнула маю ўвагу.
  
  
  Я адкрыў запіску і прачытаў: «КАЛІ ЛАСКА, НЕ ДАЛУЧАЙСЯ да мяне? ТЭРМІНА Гаварыць з вамі. Я пацікавіўся, чаму было падкрэслена слова ТЭРМІНОВА. Я азірнуўся і ўбачыў, што дзяўчына сур'ёзна глядзіць на мяне, і кіўнуў.
  
  
  "Г-н. Доўз, - сказала дзяўчына мяккім хрыплым голасам, працягваючы мне тонкую, стройную руку, - я Сюзана Хенлі. У яе быў цяжкі акцэнт - яны называюць яго сярэднеатлантычным, але я ўлавіў вельмі моцны брытанскі тон. Яна памаўчала, пакуль афіцыянт не сышоў, а я не села, а затым дадала паўтоны: "Калі ласка, зразумейце правільна, я не прывык браць мужчын. Але ёсць важнае пытанне, якое я павінен абмеркаваць з вамі. Яна дапытліва агледзела сталовую, а затым зноў паглядзела на мяне. " Мы не можам тут гэта абмяркоўваць. Я не ведаю, хто можа глядзець. Ці ёсць месца, дзе мы можам пагаварыць сам-насам?"
  
  
  "Ну, там мой пакой наверсе", - прапанаваў я. "Гэта павінна быць дастаткова прыватным, калі цябе гэта не турбуе".
  
  
  «Я ўпэўнена, што вы джэнтльмен, містэр Доўс, - адказала яна. «Так, у тваім пакоі ўсё будзе добра. Ідзі наверх, і праз некалькі хвілін я пайду за табой.
  
  
  Я назваў ёй нумар свайго пакоя і ўстаў, каб пайсці. Калі афіцыянт зноў падышоў да стала, каб адсунуць маё крэсла, яна працягнула мне руку і сказала: "Так прыемна бачыць вас зноў, і я пазваню вам, калі я калі-небудзь буду ў Штатах".
  
  
  Я падняўся наверх у свой пакой, думаючы, што можа азначаць гэты апошні паварот падзей. Прайшло хвілін дзесяць ці пятнаццаць, перш чым у маю дзверы пастукалі. Я адкрыў яго, і Сюзана Хенлі хутка ўвайшла ўнутр. Я зачыніў і замкнуў дзверы. Першыя некалькі імгненняў яна здавалася нервовай і няёмкай. Яна неспакойна блукала па пакоі, выглянула ў акно і ўбачыла спа, у якім мігцелі агні ў ночы.
  
  
  «О, вось дзе я працую», - усклікнула яна. Яна заўважыла бінокль на падаконніку, падняла яго і сфакусавалася на комплексе будынкаў. "Адсюль вельмі добры від на спа", - сказала яна, апусціўшы бінокль і зноў павярнуўшыся да мяне.
  
  
  "Міс Хенлі, што гэта за размова
  
  
  
  
  
  аб чым? І калі ласка, прысядзь.
  
  
  Яна села ў крэсла насупраць мяне і крыху падумала, перш чым пачаць. «Я не ведаю, што ўсё гэта значыць, містэр Доўс, але да мяне даходзілі чуткі пра вас у спа-салоне. І я хваляваўся. Я сапраўды не ведаю вас, і я не ведаю, што вас цікавіць у гэтым месцы, але ... ну, я проста не адчуваў сябе добра ў гэтых адносінах. Я думаў, што скажу табе, вось і ўсё. Яна спынілася і бездапаможна паківала галавой.
  
  
  Я сказаў як мага мякчэй: "Вы разумееце, міс Хенлі, я сапраўды не разумею, што вы спрабуеце мне сказаць".
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула і, нарэшце, адкінулася на спінку крэсла. «Мне трэба было растлумачыць, - сказала яна, - што я працую ў спа ўжо некалькі гадоў. Я там дыетолаг. Але нейкі час мне не падабалася атмасфера. Гэта здаецца... ну... злавесным.
  
  
  "Што значыць злавесны?" - настойваў я.
  
  
  «Я сапраўды не ведаю, - сказала яна. «Проста тут шмат шэпту і сакрэтнасці. І я чую, як людзі прыходзяць і сыходзяць глыбокай ноччу. Усюды ахоўнікі, але госці гэтага не ведаюць. Госці думаюць, што яны проста супрацоўнікі. Але яны вельмі крутыя на выгляд мужчыны. Днём і ноччу я чую шэпт, і я ўспомніў тваё імя, Доўс. Я здагадаўся, што ўзнікла праблема, калі сёння днём пяцёра ахоўнікаў вярнуліся ў спа на машыне. Я проста выпадкова іх бачыў. Пацярпела пара. І я зноў чуў, як ваша імя згадалі. Я абтэлефанаваў, пакуль не знайшоў цябе тут. Вось чаму я прыйшла сюды на вячэру. Я спытаў у афіцыянта, хто такі містэр Доўс, і ён паказаў на вас. Я проста хацеў папярэдзіць цябе, каб ты трымаўся далей».
  
  
  Калі я распытваў яе далей, яе адказы здаваліся дастаткова простымі, але я не даведаўся нічога, што звязана з гэтай справай, хоць мы казалі даволі доўга. Яна магла быць на ўзроўні, ці яна магла быць прынадай, пасланай, каб паспрабаваць адгаварыць мяне ад сачэння.
  
  
  Было ўжо даволі позна, калі мы скончылі размову, і яна раптам зірнула на гадзіннік і ахнула: «О, у мяне зараз сапраўдная праблема. Ужо за поўнач. Каменданцкая гадзіна для супрацоўнікаў даўно абмінула. Я не магу вярнуцца туды сёньня ўвечары. Яны запатрабуюць падрабязнага тлумачэння таго, дзе я быў. Мне трэба будзе знайсьці месца, дзе спыніцца, і вярнуцца раніцай».
  
  
  Яна была на нагах, вельмі ўсхваляваная, і накіравалася да дзвярэй. Яна спынілася на паўдарогі і здрыганулася. "Калі хто-небудзь са спа-салона ўбачыць мяне на вуліцы, яны падбяруць мяне і дапытаюць".
  
  
  "Гэтае месца падобна на турму".
  
  
  Яна кіўнула. "Так, сапраўды. Гэта тое, што я спрабаваў табе сказаць.
  
  
  Яна адчыніла дзверы і пачала сыходзіць. Я схапіў яе за руку, адцягнуў назад, зачыніў і зноў замкнуў дзверы.
  
  
  «Калі гэта так небяспечна для цябе, - сказаў я, - магчыма, табе варта пераначаваць тут. Ты будзеш у бяспецы.
  
  
  Яна доўга глядзела на мяне задуменна, верагодна, абдумваючы ўсе наступствы майго запрашэння. У мяне сапраўды не было ніякіх схаваных матываў, каб зрабіць гэтую прапанову, за выключэннем таго, што я хацеў дапамагчы. Але калі ўзнікне нешта яшчэ…
  
  
  "Вы ўпэўнены, што вам гэта не даставіць нязручнасцяў?" спытала яна.
  
  
  Я паціснуў плячыма. Там былі два аднаспальныя ложкі, як яна гэта магла ясна бачыць. «Ты можаш узяць адзін ложак, - сказаў я, - а я проста расцягнуся на іншы да раніцы. Вы будзеце ў поўнай бяспецы. Я меў на ўвазе гэта так, як яна хацела.
  
  
  "Добра", - павольна сказала яна, ківаючы галавой.
  
  
  Яна пайшла ў ванную. Я праверыў замкі на дзвярах і выключыў святло ў пакоі. Затым я зняў абутак і лёг на адзін з ложкаў. У пакоі ўсё яшчэ было светла з-за адлюстравання месяца на снезе знадворку. Яна вярнулася праз некалькі хвілін, на ёй была толькі сліп. Калі яна перайшла з ваннай да ложка, яе цела было акрэслена ў святле з акна, і я мог бачыць, што пад ёй больш нічога няма.
  
  
  Яна лягла ў ложак і накінула на сябе коўдру. «Дабранач, містэр Доўс. І дзякую вам."
  
  
  "Дабранач", - сказаў я. "Ісці спаць зараз."
  
  
  Прызнаюся, на кароткі час думка аб гэтым цудоўным целе, якое ляжыць так блізка, адцягвала мяне ад сну. Але яна не прапаноўвала запрашэнні. Неўзабаве я заснуў. Не думаю, што я спаў вельмі доўга, калі мяне разбудзілі мяккія крыкі з яе пасцелі.
  
  
  Я сеў і нахіліўся да ложка. «Сюзана? Міс Хенлі? Ты ў парадку?"
  
  
  Яна працягвала ціха плакаць, і я падумаў, што, магчыма, ёй прысніўся кашмар. Я падышоў да яе, сеў на край ложка і злёгку патрос яе за плечы.
  
  
  "Усё ў парадку", - прашаптала я. "Прачынайся! Усё ў парадку. Табе толькі благі сон сніцца.
  
  
  Яе рукі раптам падняліся, абвілі маю шыю і тэрмінова прыцягнулі да сябе. Яе вочы ўсё яшчэ былі зачыненыя, яна пачала ліхаманкава пакрываць мой твар пацалункамі. "Трымай мяне. Трымай мяне! Кахай мяне!"
  
  
  Па-ранейшаму было цяжка сказаць, спіць яна ці спіць, але яе рука перамясцілася да майго цела, важдаючыся з маімі штанамі, у той час як яна працягвала цалаваць мяне. Я хутка скінуў вопратку і лёг разам з ёй у ложак.
  
  
  «Сюзана, - зноў спытаў я, - ты не спіш?»
  
  
  "Кахай мяне, калі ласка", - паўтарыла яна. Я ёй абавязаў.
  
  
  Яна адказала, як быццам яна падрыхтавалася да акту кахання.
  
  
  
  
  
  
  усё сваё жыццё, але ніколі раней не мела магчымасці практыкаваць гэта. Яе голад быў велізарны, і яна прымушала яе адчуваць адно эратычнае ўзбуджэнне за іншым, пакуль мы абодва не былі знясіленыя паўтаральнымі аргазмамі. Ніколі раней я не ведаў жанчыны, якая так поўна адгукалася б усімі пачуццямі, кожным нервам сваёй істоты. Зноў і зноў, яе цела шалёна кідалася на ложку, яна паварочвала галаву, каб заглушыць свае крыкі, каб яны не рэхам разносіліся па ўсім шале.
  
  
  Потым, калі мы ляжалі блізка, яна нарэшце расплюшчыла вочы і ўсміхнулася мне. «Спачатку, - мякка сказала яна, - я думала, што гэта ўсяго толькі сон. Але гэта быў ня сон, і гэта было нашмат лепш».
  
  
  "Так", - пагадзіўся я. "Гэта было."
  
  
  Калі я пачаў адкочвацца ад яе, я адчуў, як яе рука дакранулася да ўнутранага боку майго левага сцягна. На яе пальцы было кольца, і я адчуў, як яно злёгку драпае маю плоць. Я амаль не адчуў драпіны, але амаль адразу па ўсім маім целе распаўсюдзілася цёплае заспакаяльнае адчуванне. Маёй першай думкай было, што гэта ўсяго толькі наступства нашых працяглых заняткаў каханнем. Праўда ўразіла мяне праз імгненне, калі гэтае пачуццё змянілася моцным удушшам. Гэта здарылася зноў - мяне напампавалі наркотыкамі. Сюзана Хенлі ўвяла ў маё цела нейкае рэчыва са свайго кольца.
  
  
  На гэты раз я ведаў, што гэтыя моцнадзейныя лекі, перад якімі я не змагу выстаяць. Хутка згусцілася цемра. Мой мозг імкліва бег у чорную пустату.
  
  
  Сямнаццаць
  
  
  Мой зрок быў затуманены асляпляльным белым святлом, якое падала проста мне ў вочы. Напэўна, я доўгі час быў без прытомнасці. Я думаў, што мяне паралізавала. Я не магла рухаць рукамі ці нагамі. Паступова, калі мой зрок праясніўся, я ўбачыў, што знаходжуся ў зусім белым пакоі, падобным на бальнічны, і што асляпляльнае святло зыходзіць ад свяцільні, усталяванага ў столі прама над мной. Я ляжаў на спіне, і мае рукі і ногі былі надзейна прывязаны скуранымі рамянямі.
  
  
  Я адкрыў рот і паспрабаваў крыкнуць ва ўсё горла, але толькі хрыпла хрыпла. Нягледзячы на гэта, мой гук прыцягнуў чатырох здаравенных мужчын у белых куртках, якія носяць санітары бальніц, і акружылі мяне. Яны паднялі верхнюю частку майго ложка, так што я сядзеў прама.
  
  
  Са свайго новага месца я мог бачыць у пакоі яшчэ двух чалавек, акрамя чатырох "санітараў". Адзін быў маім спадарожнікам мінулай ноччу. Сюзана Хенлі з палаючымі рудымі валасамі выглядала выдатна ў белай уніформе медсясцёр і белых туфлях на нізкім абцасе. Іншы быў сівым мужчынам гадоў шасцідзесяці, апранутым у белы халат, белыя штаны, белыя туфлі і белыя пальчаткі. Ён сядзеў у інвалідным крэсле. Я інстынктыўна ведаў, што зараз знаходжуся ў спа-салоне Rejuvenation Health Spa і што гэтым чалавекам быў доктар Фрэдэрык Бош.
  
  
  Доктар падсунуў інваліднае крэсла бліжэй да майго ложка і надарыў мяне ледзяной усмешкай з тонкімі вуснамі. Сюзана Хенлі зірнула на мяне без усялякага выразы і адвярнулася.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у наш спа", - сказаў доктар хрыплым голасам з нямецкім акцэнтам, - "хоць я баюся, што гэты візіт не палепшыць ваша здароўе". Ён зрабіў паўзу, а затым дадаў: Нік Картэр».
  
  
  Яго прызнанне мяне дало мне штуршок, і нейкі час я дарэмна змагаўся з сувяззю, якая моцна трымала мяне.
  
  
  Доктар махнуў рукой. - Змагацца зусім бескарысна, містэр Картэр. Вы тут нямоглыя. Акрамя таго, чаму табе так не церпіцца з'ехаць, калі ты так хацеў прыехаць сюды? »
  
  
  Ён разгарнуўся ў сваім інвалідным крэсле і загадаў чатыром памагатым у белых халатах адвесці мяне наверх.
  
  
  Мужчыны хутка перакацілі мяне, усё яшчэ прывязанага да ложка, праз пакой да вялікага ліфта, які з'явіўся адразу ж, калі адзін з іх націснуў кнопку. Яны запіхнулі мяне ў ліфт, і да нас далучыліся Сюзана Хенлі і доктар у яго інвалідным крэсле. Ніхто не адказаў, пакуль ліфт бязгучна паднімаўся. Мы падняліся на некалькі паверхаў, перш чым ліфт спыніўся, дзверы адчыніліся, і мяне правялі ў велізарны адчынены пакой.
  
  
  Агледзеўшы пакой, я ўбачыў, што яна памерам з квадратны гарадскі квартал і зашклёная ад падлогі да столі з усіх чатырох бакоў. Мы былі на вяршыні спа, і, паколькі гэтая ўстанова знаходзілася на вяршыні высокай гары, праз шкляную сцяну з усіх бакоў адкрываўся від на глыбокія даліны. Гэта было захапляльнае відовішча, асабліва пры дзённым святле, калі сонца асвятляла снег.
  
  
  Але ў пакоі было неверагоднае відовішча - велізарны гудзе, гудзе кампутар у цэнтры, які займаў большую частку прасторы. Індыкатары кампутара ўвесь час міргалі і міргалі, а машына выдавала роўны ціхі гудзеў гук. У астатнім, паколькі пакой была відавочна гукаізаляваная, у ёй было жудасна ціха. Доктар зрабіў рух рукой, і чацвёра мужчын падсунулі мой ложак бліжэй да апарата. Калі я быў там, адзін з мужчын павярнуў дзяржальню ля падножжа майго ложка, і я раптам сеў прама, усё яшчэ прывязаны, з паднятай спіной і апушчанымі нагамі, як калі б я быў у крэсле.
  
  
  Чацвёра мужчын вярнуліся да ліфта і пакінулі нас, калі доктар зноў махнуў рукой.
  
  
  Сюзана Хенлі стаяла побач
  
  
  
  
  
  
  Ён уключыў кампутар і пачаў круціць і круціць цыферблаты, у той час як доктар падкаціў у сваім інвалідным крэсле так, што ён апынуўся проста перада мной.
  
  
  «Вось ён, містэр Картэр, - сказаў ён, узмахнуўшы рукой, паказваючы на кампутар, - адказ, які вы шукалі. За тым, што вы некалі назвалі «Брыгадай забойцаў», стаіць сіла. Вось яна, і вы ўсё яшчэ не разумееце, што гэта значыць, ці не так? »
  
  
  Ён меў рацыю. Я не ведаў, што такое камп'ютар, і як ён выклікаў сусветны крызіс.
  
  
  "Хто ты?" Я спытаў. "Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  Доктар адвярнуўся ад мяне, і я ўпершыню заўважыў, што яго інваліднае крэсла было цалкам механізаваным, відавочна, кіраваным з дапамогай элементаў кіравання, якімі ён мог кіраваць без ручной працы. Ён весела засмяяўся, калі ён прасвістаў адзін раз па пакоі. Пасля ён вярнуўся туды, дзе я сядзеў.
  
  
  "Дазвольце прадставіцца", – сказаў ён, прытворна пакланіўшыся ад таліі. «Уяўляюся сваім сапраўдным імем, а не тым, пад якім мяне ведаюць усе, доктар Фрэдэрык Бош. Гэтае імя будзе вам знаёма - я доктар Фелікс фон Альдэр. Я бачу прыўзнятыя бровы, містэр Картэр. Вы ведаеце маю жонку і трох маіх прыгожых дачок. Але гэта толькі малая частка гісторыі».
  
  
  Ён спыніўся на імгненне і запытальна паглядзеў на мяне. «Перш чым я раскажу вам сваю гісторыю, містэр Картэр, я хачу, каб вы зразумелі, чаму я расказваю вам. Ці бачыце, вы зараз у маёй уладзе - фізічна, і хутка вы будзеце ў маёй уладзе цалкам - фізічна і ментальна. Запэўніваю вас, нішто не можа спыніць гэта, і вы хутка пераканаецеся ў гэтым самі. Але перад гэтым я хачу, каб вы пачулі, што адбылося. Вы, з вашымі мінулымі дасягненнямі, падыходзьце для той бліскучай гісторыі, якую я павінен расказаць. Я хацеў, каб у гэты момант вы былі тут жывымі, таму што вы той, хто сапраўды можа шанаваць тое, што мне ўдалося зрабіць. У адваротным выпадку, - ён зноў павярнуўся ў крэсле, - у адваротным выпадку мая праца была б падобна да стварэння вялікага шэдэўра, сімфоніі, якую ніколі не чуў той, хто шануе добрую музыку, або карціне, якую ніхто ніколі не бачыў. Вы разумееце?"
  
  
  Я кіўнуў. Якое тлумачэнне, падумаў я, гэтаму яўнаму шаленству?
  
  
  Доктар Фелікс фон Альдэр некаторы час сядзеў нерухома ў сваім інвалідным крэсле, перш чым нахіліўся да мяне, каб пагаварыць.
  
  
  Ён быў бліскучым навукоўцам у Германіі, працуючы на Адольфа Гітлера над кантролем чалавечага паводзінаў. У эксперыментах 30-40-х гадоў удзельнічалі толькі жывёлы, і яны былі вельмі грубымі, з выкарыстаннем хімічных і хірургічных метадаў для змены і кіраванні мозгам.
  
  
  «У мяне быў некаторы поспех, - ганарліва сказаў фон Альдэр, - нават тады. Дзёр фюрар неаднаразова ўпрыгожваў мяне.
  
  
  Я быў гатовы перайсці да людзей. Тады было ўжо позна - вайна скончылася. Быў рэйд саюзнікаў на Берлін, дзе я працаваў… - ён замоўк і зняў свой белы халат. Я бачыў, што яго рукі ў белых пальчатках былі штучныя. Ён паварушыў плячыма, і абедзве рукі ўпалі на падлогу. "Я страціў абедзве рукі ў рэйдзе".
  
  
  Неўзабаве пасля гэтага, працягнуў ён, вайна скончылася. Калі рускія прыехалі ў Берлін, яны шукалі яго, бо ведалі пра яго эксперыменты. Калі яго знайшлі, павезлі ў СССР. У замяшанні часоў немцы падумалі, што ён мёртвы. Не было ніякіх запісаў аб працягу існавання доктара Фелікса фон Альдэра.
  
  
  У Маскве ён працягнуў сваю працу, але ў ягоным распараджэнні былі больш складаныя электрычныя працэсы. Рускія стварылі для яго штучныя рукі і пэндзлі, і ён дамогся бліскучага поспеху.
  
  
  "Але рускія, - дадаў ён, - ніколі не пераставалі ставіцца да мяне з падазрэннем". Ён зноў спыніўся і засунуў сцёгнамі на сядзенне інваліднай каляскі. Абедзве ногі, якія я цяпер бачыў штучнымі, упалі на падлогу.
  
  
  «Яны адразалі мне ногі, каб я не мог уцячы. Яны ведалі, што я іхні вораг. Я заўсёды верыў у перавагу нямецкага народа. Уся мая праца складалася ў тым, каб дапамагчы нямецкай дзяржаве кіраваць мірам - і зараз, калі я ўдасканаліў свае метады, мая мара спраўдзіцца.
  
  
  «Але вернемся да рускіх - яны даследавалі гісторыю Трэцяга рэйха і выявілі маю глыбокую асабістую адданасць Гітлеру. Але гэта не перашкодзіла ім выкарыстоўваць мае навуковыя веды. Яны лічылі, што я блізкі да прарыву ў сваіх доследах. Таму яны трымалі мяне ў ізаляцыі; У мяне не было нічога, акрамя маёй працы».
  
  
  Фон Альдэр сядзеў у сваім крэсле перада мной, бязрукі і бязногі тулава. Я мог бачыць, што ён смакаваў маё агіду і шок, калі я глядзеў на яго. Ён горка засмяяўся і, задзейнічаўшы мышцы спіны, адправіў крэсла-каляску зігзагападобна па пакоі і зноў да мяне, даказваючы, што нават цяпер ён далёка не бездапаможны.
  
  
  Зноў спыніўшыся, ён працягнуў сваё апавяданне. У Расіі ён канчаткова распрацаваў тэорыю паспяховага кіравання людзьмі, паколькі да таго часу ў свеце былі прадстаўлены дзве новыя распрацоўкі – кампутары і мініяцюрныя транзістары.
  
  
  «Як толькі я знайшоў гэтыя два элементы, - сказаў мне фон Альдэр, - я зразумеў, што ў мяне ёсць тое, што мне трэба. У рэшце рэшт, кампутар быў проста механічным мозгам, які можна было запраграмаваць на тое, што
  
  
  
  
  
  
  калі б я ні хацеў, каб гэта было - мозг па-за целам. Я ведаў, што, змясціўшы малюсенькі транзістар унутр чалавечага мозгу, я змагу перадаваць загады з кампутара на транзістар. Мая тэма была б пад маім абсалютным кантролем».
  
  
  Але ў яго ўсё яшчэ была праблема: ён не ведаў, як змясціць транзістар, нават транзістар з люстранымі кропкамі, у чалавечы мозг. Ён працягваў эксперыментаваць, так і не адкрыўшы сваю тэорыю рускай.
  
  
  Потым кітайскія навукоўцы пачалі наведваць Маскву для абмену інфармацыяй. Фон Альдэр вырашыў перайсці на іншы бок. Здавалася, што кітайцы нічога не ведаюць пра яго палітычнае мінулае, і з ім будуць лепш абыходзіцца. Ён пасябраваў з кітайскім фізікам і праз яго быў вывезены з Расіі кантрабандай. Гэта было лёгка. Штучныя рукі і ногі фон Альдэрса былі выдаленыя, і яго змясцілі на дно скрыні з навуковымі прыборамі, які адпраўляўся ў Пекін.
  
  
  «Апынуўшыся ў Кітаі, - працягнуў фон Альдэр, - я знайшоў рашэнне. Гэта было дзіўна проста. Вы можаце здагадацца? »
  
  
  Перш чым я паспеў нешта сказаць, ён сам сабе адказаў: «Іглаўколванне».
  
  
  Ён, затаіўшы дыханне, працягваў расказваць сваю гісторыю. Выкарыстоўваючы старажытнае кітайскае медыцынскае мастацтва іглаўколвання, ён змог пахаваць мікракропкавы транзістар у чалавечым мозгу. Транзістар сілкаваўся ад кампутара, і фон Альдэрс цалкам кантраляваў чалавека.
  
  
  Як і ў Расіі, фон Альдэр трымаў сваё адкрыццё ў сакрэце. Калі прадставілася зручная магчымасць, ён ужывіў мікракропкавы транзістар у мозг п'янага чыноўніка камуністычнай партыі, высокапастаўленага члена ўрада. Затым ён актываваў транзістар з дапамогай папярэдне запраграмаванага кампутара, і кітайцы дапамаглі фон Альдэру збегчы ў Швейцарыю.
  
  
  "На жаль, - насмешліва ўздыхнуў фон Альдэр, - бедны кітаец быў забіты, калі вяртаўся на радзіму".
  
  
  Як толькі ён дабраўся да Швейцарыі, фон Альдэр звязаўся са сваёй жонкай. Ён не ведаў, што яна нарадзіла ім дачок неўзабаве пасля таго, як рускія павезлі фон Альдэра. Уршуля працягвала трымаць у сакрэце асобу свайго мужа з-за ягонай сувязі з Гітлерам, але яна дала яму грошы на адкрыцьцё спа-салону. Яго сям'я не ведала пра яго бягучыя эксперыменты, і яго дачкі ніколі не падазравалі, што «Доктар. Босх »быў іх бацькам.
  
  
  Курорт квітнеў, прыцягваючы багатых і ўплывовых кліентаў з усяго свету. Фон Альдэр выдаткаваў гады на стварэнне свайго атрада забойцаў, імплантаваўшы мікракропкавы транзістар у мазгі старанна адабраных пацыентаў клінікі. Калі доктар быў гатовы, ён проста актываваў сваіх чалавечых робатаў праз кампутар.
  
  
  Я маўчаў падчас яго доўгага апавядання, часткова таму, што фон Альдэр казаў без прыпынку, а часткова таму, што яго гісторыя была занадта неверагоднай, каб яе каментаваць. Ён быў відавочна злы, але вельмі хутка даказаў, што не дурань.
  
  
  Як быццам чытаючы мае думкі, ён адрэзаў: «Вы мне не верыце. Ты думаеш, што слухаў дзікія бубні вар'ята старога.
  
  
  Ён павярнуўся да вялізнага кампутара і сказаў: «Паслухайце, містэр Картэр. Слухай уважліва." Ён зрабіў знак Сюзане Хенлі, якая націснула кнопку. Раптам пакой запоўніў голас прэзідэнта Злучаных Штатаў. Ён абмяркоўваў пад'ём гандлю з Расіяй і Кітаем. Пакуль яго голас працягваўся, дзікі кудахтанне фон Альдэра амаль заглушала яго.
  
  
  «Транзістары не толькі перадаюць мае загады, - сказаў фон Альдэр, - але яны таксама дзейнічаюць як прымачы. Я чую размовы, якія адбываюцца ва ўсім свеце. Цяпер вы чуеце, як ваш прэзідэнт гаворыць праз транзістар, устаўлены ў мозг аднаго з вышэйшых службовых асоб вашага дзярждэпартамента. Яны на паседжанні кабінета міністраў».
  
  
  Фон Альдэр падаў знак Сюзане, і яна націснула некалькі кнопак. Размовы з Расіі, Кітая, Англіі адна за адной апанавалі пакой.
  
  
  Цяпер я ведаў, як фон Альдэр сачыў за ўсімі маімі дзеяннямі, абганяючы мяне ва ўсіх кірунках. У яго, павінна быць, былі перадатчыкі ў мозгу агента Z1 і Верблена і, магчыма, іншых супрацоўнікаў AX.
  
  
  «Ніхто не можа мяне спыніць, - выхваляўся фон Альдэр. «Я арганізаваў гэтыя забойствы-самагубствы, каб не заставалася пытанняў, калі я прыйшоў з вялікім забойствам. Калі я зараз пагражаю, яны мне павераць. І рабі так, як я хачу».
  
  
  Яго вочы блішчалі, доктар падкаціў інваліднае крэсла так, што нашы твары апынуліся ўсяго ў некалькіх цалях сябар ад сябра. «Цяпер мы абмяркуем вашу будучыню, містэр Картэр. Пакуль вы былі без прытомнасці, я ўставіў транзістар у ваш мозг. Праз імгненне мой памочнік, - ён кіўнуў Сюзане, - актывуе яго. З гэтага моманту вы будзеце цалкам і цалкам у маёй уладзе, падпарадкоўваючыся запраграмаванай стужцы, якую я змясціў у кампутар».
  
  
  Фон Альдэр на імгненне сядзеў, гледзячы мне ў твар. Ён відавочна атрымліваў асалоду ад маёй бездапаможнасцю. Я занадта добра ўсведамляў яго сілу і адчуў, як па маім целе выступіў пот.
  
  
  Фон Альдэр адвярнуўся ад мяне і кіўнуў дзяўчыне. Я падрыхтаваўся, назіраючы, як яе рука цягнецца да кнопкі на кампутары. Яна кранула кнопкі. Успыхнуў шэраг агнёў, і машына дала яшчэ больш гудзення. Я напружана чакаў, не ведаючы, чаго чакаць. Я б адключыўся? Я б страціў усю памяць
  
  
  
  
  
  мінулага? Што здарылася б? Хутка агні перасталі міргаць.
  
  
  «Транзістар Ніка Картэра быў актываваны, доктар фон Альдэр», - холадна сказала дзяўчына. «Функцыя ідэальная».
  
  
  Я нерухома сеў у крэсла. Я нічога не адчуваў - мой мозг працаваў гэтак жа дакладна, як і раней. Я не ведаў, што адбылося, але, відаць, я не знаходзіўся пад кантролем фон Альдэра. Я паспрабаваў зрабіць жорсткую маску свайго твару, каб ён нічога не знайшоў.
  
  
  Фон Альдэр, відаць, думаў, што аперацыя прайшла паспяхова. Ён ледзь зірнуў на мяне і ўсхвалявана кружыў па пакоі, размаўляючы сам з сабой. «Я дамогся поспеху! Ізноў як заўсёды! »
  
  
  Ён зрабіў знак Сюзане і амаль пагардліва сказаў: "Адпусціце яго, калі ласка".
  
  
  Дзяўчына хутка падышла да мяне і пачала аслабляць рамяні, якія трымалі мяне. Я трымаў твар у баку, на выпадак, калі яна ўбачыць нешта, што папярэдзіць яе, але яна нават не зірнула на мяне. Калі я нарэшце вызваліўся, яна вярнулася да камп'ютара. Тады я не ведаў, як дзейнічаць, таму проста сядзеў на месцы, пакуль фон Альдэр працягваў кідацца ўзад і ўперад, бязладна распавядаючы пра свае планы.
  
  
  Раптам у разгар сваёй выкрывальнай прамовы ён замоўк і кінуўся на мяне ў інвалідным крэсле, нервы на яго твары некантралюема паторгваліся.
  
  
  Амаль у той жа момант Сюзана закрычала мне: «Глядзі, Нік! Ён ведае, што цябе не кантралююць. Ён ведае! Ён бачыў твае вочы! »
  
  
  Яе папярэджанне прыйшло якраз своечасова. Я саскочыў з таго месца, дзе сядзеў, калі інваліднае крэсла фон Алдэра наляцела на мяне. Я тады занадта позна ўбачыў, што з-пад падлакотнікаў інваліднай каляскі тырчалі два наморднікі. Адно рулю вывяргала ліст пякучы полымя, у той час як з другога выходзіла бруя асляпляльнага газу. Калі б я не скокнуў, калі я гэта зрабіў, я б згарэў дашчэнту. Нягледзячы на гэта, частка майго левага пляча і рукі былі моцна абпалены, і я быў напалову аслеплены, калі ўхіліўся ў бок.
  
  
  Фон Альдэр у шаленстве разгарнуў інвалідную каляску і зноў кінуўся на мяне, абедзве рулі выплюнулі смяротнае полымя і шыпячы газ. Я бег, выгінаючыся і паварочваючыся праз пакой, пакуль ён штурхаў мяне ў інваліднай калясцы. Мяне зноў абпалілі спіну, перш чым я змог выслізнуць ад яго, таму што на гэты раз ён рухаўся занадта хутка. Я быў блізкі да знясілення, але перш, чым ён змог зноў павярнуць крэсла, я кінуўся за ім.
  
  
  Пакуль ён круціў крэсла, я скокнула яму на спіну і абняла яго за шыю. Інвалідны вазок усё яшчэ імчаўся наперад, захапляючы мяне за сабой. Вольнай рукой я глыбока ўсадзіў пальцы ў шыю фон Альдэра, пакуль не дабраўся да шуканага нерва. Я аказаў ціск і часова паралізаваў яго. Цяпер ён не мог паварушыцца, нават мускул, каб паспрабаваць запаволіць свой аўтамабіль. Выкарыстоўваючы ўсю сваю вагу, я павярнуў імчыць інваліднае крэсла і нацэліў яго прама на шкляную сцяну.
  
  
  Інваліднае крэсла на поўнай хуткасці імчалася да сваёй мэты. Я трымаўся, гледзячы, як сцяна набліжаецца ўсё бліжэй і бліжэй, пакуль, калі інвалідная каляска не прабіла шкло, я не ўпаў на падлогу. Крэсла з целам фон Альдэра разбіўся аб шкло і кулём упаў у даліну ўнізе.
  
  
  Сюзана Хенлі кінулася да мяне і дапамагла мне ўстаць. Я паглядзеў на яе. "Ты выратаваў мяне, ці не так?"
  
  
  "Так", - адказала яна, чапляючыся за мяне. "Я растлумачу гэта пазней."
  
  
  Мы ўдваіх моўчкі стаялі на краі пакоя, гледзячы ў глыбокую прорву ўнізе. Там, у сотнях футаў ніжэй, на лёдзе ледніка ляжала цела фон Альдэра, побач з ім ляжала разбітае інваліднае крэсла. З вышыні цела выглядала як маленечкая зламаная лялька, у якой былі адарваныя рукі і ногі. Сюзана здрыганулася, і я адцягнуў яе ад акна.
  
  
  «Кампутар», - сказала яна, раптам успомніўшы. "Я павінен яго выключыць".
  
  
  Яна паспяшалася праз пакой і націснула кнопкі. Шэрагі агнёў патухлі, і гудзенне перайшло ў нізкі гул. З канчатковай дрыготкай машына наогул спынілася і замерла.
  
  
  Сюзана паглядзела на мяне. «Цяпер усё ў парадку, - сказала яна. «Кампутар адключаны. Ніводны з транзістараў не будзе працаваць, і ўсе ахвяры доктара фон Альдэра вернуць сабе нармальную асобу. З часам мікракропкавыя транзістары – у тым ліку і ў вашым мозгу – проста раствараюцца». Я кіўнуў. Гэта было скончана.
  
  
  18
  
  
  Пасля таго, як кампутар быў спынены, я патэлефанаваў Хоўку ў Штаты. Я даў яму кароткую, поўную справаздачу аб тым, што адбылося. Калі я скончыў, ён параіў мне застацца ў спа. Ён зробіць поўную справаздачу прэзідэнту і прадстаўнікам іншых урадаў. Затым усе яны прыедуць у Швейцарыю, каб стаць сведкамі канчатковага разбурэння камп'ютара.
  
  
  Пакуль мы з Сюзанай чакалі, яна расказала мне сваю гісторыю. Яна працавала ў фон Альдэра два гады. Яна была брытанкай, патрапіла да яго праз сакрэтную аб'яву аб пошуку дапамогі ў лонданскай газеце. Яна была лабарантам у Лондане, і ў спа-салоне можна было заняцца нечым іншым.
  
  
  Яна была фактычна зняволенай са дня свайго прыбыцця. Уцякаць было немагчыма. Нават у тую ноч, калі яна прыходзіла да мяне ў гасцінічны нумар, калі б яна мяне не накаўтавала, хтосьці з
  
  
  
  
  
  яна - адзін з галаварэзаў фон Алдэра - скончыла б сваю працу.
  
  
  Спалучэнне нянавісці і роспачы прымусіла яе пайсці на гэтую вар'яцкую авантуру за кампутарам. Яна спадзявалася, яна малілася, што вызваленне мяне дапаможа ёй.
  
  
  Праз некалькі гадзін Хоук і яго група пачалі прыбываць. Яны былі недаверлівыя, калі я расказаў усе падрабязнасці гісторыі фон Альдэра. Думаю, калі б Сюзана не была там, каб падтрымаць казуля - і калі б я не меў такой самавітай рэпутацыі ў гэтай галіне, - мяне б звольнілі як дзівака. І, вядома ж, быў камп'ютар, каб прадаставіць доказы.
  
  
  Дзейнічаючы па загадзе прэзідэнта, Хоук звязаў швейцарскія ўлады з гіганцкай машыны. На наступны дзень курорт быў ачышчаны ад людзей. Затым былі выкліканы спецыялісты для разборкі камп'ютара. Усе доказы плана доктара фон Альдэра па кіраванні светам - кампутар і спа - былі знішчаны. Цела доктара глыбокай ноччу даставілі ў Берлін і змясцілі на сямейны ўчастак фон Альдэра. Толькі Ўршуля была праінфармаваная пра ягоную сьмерць, і яна прасіла, каб яе дачкі ніколі ня ведалі пра існаваньне свайго бацькі пасьля Другой сусьветнай вайны.
  
  
  Улады сказалі жыхарам Берна, што курорт павінен быць разбураны, бо структура была прызнана небяспечнай. Цяпер, калі справа была зачынена і ўсё ўлічана, Хоук, Сюзана і я сустрэліся ў шале, дзе ў мяне ўсё яшчэ заставаўся пакой, каб выпіць на развітанне. Той ноччу Хоук прылятаў назад, але ён высакародна прапанаваў мне застацца яшчэ на дзень.
  
  
  "Ну, Нік, – сказаў ён, чокаючыся разам са мной, – мы можам забіць яшчэ адзін за AX". Гэта быў найбліжэйшы да мяне камплімент Хоук.
  
  
  Пазней, пасля таго, як самалёт Хоука паляцеў, мы з Сюзанай ляжалі ў маім пакоі. Мы зноў заняліся каханнем, і я прыцягнуў яе да сябе і сказаў: «Ведаеш, я адчуваю, што магу працягваць займацца каханнем з табой усё астатняе жыццё. Небяспечнае пачуццё.
  
  
  Яна прыўзнялася на локці, нахілілася нада мной і мякка ўсміхнулася. «Можа быць, Дамплінк, - прашаптала яна, - менавіта гэта і здарыцца з табой. Не забывайце, што ў ваш мозг усё яшчэ ўбудаваны транзістар, і я ведаю амаль столькі ж, колькі доктар фон Альдэр, аб кантролі над людзьмі. Я мог бы проста зрабіць маленькі кампутар і запраграмаваць цябе, каб табе даводзілася займацца са мной любоўю днём і ўначы».
  
  
  "Ты думаеш, гэта мяне палохае?" - Спытала я, пацалаваўшы яе.
  
  
  Канец
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Ліквідатар
  
  
  
  
  Анатацыя
  
  
  
  Грэчаскі агент, стары сябар Картэра, працаваў за жалезнай заслонай , але жадае сысці і мае патрэбу ў дапамозе AX для гэтага.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Другі раздзел
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Чацвёрты раздзел
  
  
  Пятая глава
  
  
  Шосты раздзел
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  Восьмы раздзел
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  Дзесяты раздзел
  
  
  Адзінаццаты раздзел
  
  
  Дванаццаты раздзел
  
  
  Трынаццаты раздзел
  
  
  Чатырнаццаты раздзел
  
  
  Пятнаццаты раздзел
  
  
  Шаснаццаты раздзел
  
  
  Сямнаццаты раздзел
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Ліквідатар
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца служачым сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  
  
  
  Першы раздзел
  
  
  
  
  
  Ад Вашынгтона да Вонкавых берагоў недалёка; гэта проста так здаецца. Паколькі гэта быў водпуск, мы крыху адступілі і паехалі па мосце Аннаполiс-Бэй праз Чэсапік да ўсходняга берага, а затым паехалі па шашы праз сельскую мясцовасць, гэтак жа захапляльную, як адрэзак паміж Індыянапалісам і Тэрэ-Хот. Раней была выдатная паездка на пароме ад мыса Чарльз да Норфалка - дастаткова доўгая, каб расслабіцца, паесці ў сталовай і паназіраць за марскім рухам паміж Атлантыкай і залівам. Але не больш за тое. Зараз ёсць комплекс мастоў, накшталт бетонных палос праз ваду, і пара шакавальных апусканняў у тунэлі, якія нібы дазваляюць караблям праходзіць, не парушаючы рухі. Праблема ў тым, што кожны раз, калі пачынаецца шторм, баржа зрываецца з якара, разбівае палі маста і закрывае ўсе збудаванні на некалькі тыдняў. Часам я задаюся пытаннем, як спраўляюцца тыя людзі, якія дабіраюцца з мыса да Норфалка, але гэта іх праблема.
  
  
  Лепшае, што можна зрабіць пры праездзе праз Норфалк, - гэта заплюшчыць вочы. Затым, накіроўваючыся на поўдзень, забудзьцеся аб Вялікім Змрочным балоце справа і сканцэнтруйцеся на гэтым велізарным ланцугу выспаў, якія складаюць паўночную палову ўзбярэжжа Паўночнай Караліны. Як толькі вы патрапіце на Вонкавыя берагі вакол Кіці-Хок, вы адчуеце, што знаходзіцеся далёка ў моры з вузкай паласой пяшчаных выдмаў і матэляў, каб не патрапіць у ваду. Насамрэч, вы даволі далёка ў моры, але не верце гэтай лухце турыстычных бюро аб тым, што мыс Хаттерас з'яўляецца самай усходняй кропкай ЗША; Філадэльфія абагнала добрую сотню міль, толькі для пачатку.
  
  
  Але мы не спыняліся ў Хатэрасе. Занадта шмат турыстаў, і мы з Монікай не ўзялі гэтыя доўгія выходныя, каб пагутарыць з кучай фатографаў. Праехаўшы вечна па прамой манатоннай шашы, мы дабраліся да парома, які ішоў да Акракока, апошняга прыпынку Вонкавых берагоў. Позні вясновы дзень быў ясным, але змрочным, з лёгкім пахмурным надвор'ем, ад якога сонца рабілася амаль гнятлівым.
  
  
  Калі мы прыплылі, мы выйшлі з арандаванага жоўтага «Мустанга» і спыніліся ля тупога носа лодкі; Ветрык быў дастатковым, каб кідаць пырскі пырскаў нам у твар, але ён быў хутчэй асвяжальным, чым раздражняльным. Моніка была з тых дзяўчат, якія не турбаваліся аб сваім макіяжы - ці аб нечым яшчэ, - што было адной з прычын, па якой я ўзяў яе з сабой у гэтую маленькую прагулку.
  
  
  Мой бос у Вашынгтоне быў незадаволены маім выбарам для доўгіх выходных; Я нават не мог сказаць яму, дзе спынюся, бо ніколі раней не быў у Акракоку; гэта не зусім тое, што трэба турыстам. Я больш-менш паабяцаў, што паведамлю яму, як толькі мы знойдзем матэль, але мы абодва ведалі, што я, хутчэй за ўсё, забудуся. Прыемна ведаць, што ты патрэбен, але недзе трэба правесці рысу.
  
  
  Мы спыніліся на месцы недалёка ад горада на Акракоку, групы дамоў і крам, размешчаных вакол гавані, якая ўтварае ідэальны круг. Я быў рады выявіць, што ў нумары няма тэлефона, але ў нас ёсць лёдагенератар звонку. Некалькі гадоў таму адзін мой сябар напісаў артыкул пра гэтую маленькую адасобленую выспу, і, паколькі ў ёй падкрэслівалася яго галоўная цікавасць да жыцця, я ведаў, што Акракок не толькі сухі, але і што не было нават чалавека, які мог бы прынесці вам лішнюю бутэльку ці дзве. Але мы прыехалі добра забяспечаныя, і мы з Монікай не турбаваліся, калі пачалі свой напружаны адпачынак на працягу некалькіх дзён.
  
  
  Моніка працавала ў спа-салоне ў Бетэсдзе, і адзін погляд на гэтае маленькае, але пышна яркае цела - усё, што магло спатрэбіцца гэтай рэкламе. У дваццаць пяць гадоў, пасля пары разбураных шлюбаў, у яе быў наіўна прыўзняты настрой падлетка, але ў ёй была праніклівасць, якую я шанаваў. Яна ніколі не пыталася аб маіх шнарах, жудасных, якія нават суперхірургі AX не змаглі цалкам выдаліць. Месца, дзе яна працавала, падыходзіла для такога кшталту ран.
  
  
  Вашынгтонская кліентура - ваеннае начальства, дыпламаты і іх сатэліты, мужчыны і жанчыны з розных урадавых ведамстваў, чые тытулы нічога не гавораць аб іх сапраўдных функцыях. Іншымі словамі, пытанні не заахвочваліся, і гэта было асноўнай прычынай, па якой мой бос адправіў мяне на гэтае месца пасля таго, як адно з маіх заданняў пакінула мяне ў даволі дрэнным стане.
  
  
  Мы з Монікай здзейснілі кароткае плаванне ў прахалоднай Атлантыцы, пасля чаго рушылі ўслед доўгія, марудлівыя загары на сонца, затым яшчэ адно кароткае купанне і паспешнае вяртанне ў матэль, калі сонца пачало падаць у бок Памлико-Саунд на іншым боку выспы. Пасля душа мы правялі надзвычайны гадзіну ў ложку, а затым усталі, каб знайсці месца для вячэры. Выбар быў невялікі, але свежая рыба ў тым месцы, якое мы абралі, была добра прыгатаваная, калі не сказаць захапляльнай, і мы сапраўды не маглі скардзіцца.
  
  
  Так працягвалася пару дзён; мы блукалі па пляжах, час ад часу спыняліся, каб пагаварыць з сёрфінгістамі, праверылі сувенірныя крамы і пагадзіліся, што ні ў адным з іх не было нічога вартага. Надвор'е ніколі не мянялася, заўсёды была лёгкая смуга, якая рабіла блакітнае неба малочна-шэрым, і праз некаторы час яна пачала прыгнятаць нас абодвух. Апоўдні трэцяга дня мы дамовіліся, што час вяртацца; мы спыняліся дзе-небудзь яшчэ ўздоўж берагоў на ноч - не спяшаліся, проста мы хацелі рушыць далей.
  
  
  Мы чулі пра поні Акракока, дзікай пароды, падобнай на тых, што насяляюць на востраве Чынкаціг, недалёка ад Вірджыніі, але не заўважылі ніводнага, пакуль не былі на шляху да параму. Затым, калі мы ехалі па вузкім двухпалосным асфальце праз узгорыстыя выдмы, Моніка раптам паказала мне наперадзе налева.
  
  
  Яна завішчала. "Глядзі!" «Поні! Цэлы статак!
  
  
  Я павярнуў галаву якраз своечасова, каб убачыць, як пара конскіх задніх канечнасцяў знікае за высокай, парослай хмызняком выдмой. "Яны сышлі", - сказаў я.
  
  
  "Ой, калі ласка, перастань, Нік", - настойвала дзяўчына. "Паглядзім, ці зможам мы іх зноў знайсці".
  
  
  "Яны дзікія, яны не падпусцяць вас да сябе". Я ведаў, што Моніка без розуму ад коней; яна рэгулярна ездзіла верхам у стайню ў Мэрылендзе. Для мяне коні - гэта проста хутчэйшы спосаб пераадолець зямлю, чым хада, калі гэта адзіны выбар, які ў вас ёсць.
  
  
  "Давай усё роўна паспрабуем". Яна паклала руку мне на калена і надарыла мяне сваёй гуллівай ухмылкай, якая кажа аб тым, што яна па-чартоўску добра ведае, што даможацца свайго. "Мы нікуды не спяшаемся і нават не глядзелі на гэтую частку выспы".
  
  
  Зусім дакладна, прызнаўся я сабе, з'язджаючы на абочыну дарогі і спыняючы машыну. Калі рухавік быў выключаны, адзіным гукам быў лёгкі ветрык, пранізлівы неахайны чырвона-карычневы хмызняк, якому нейкім чынам атрымоўвалася расці на пяшчанай глебе. Я паглядзеў на Моніку, з яе кірпатым носам і яркімі вачыма, яе загарэлыя шчокі толькі пачыналі лушчыцца па краях. А потым я паглядзеў на яе дзівосна пульхныя грудзі, якія напружваліся на фоне лёгкай вязанай кашулі, і на выцвілыя джынсавыя шорты, якія прыліпалі да яе сцёгнаў, як абдымкі палюбоўніка. Я зняў яе руку з калена і коратка пацалаваў.
  
  
  “Добра. Давайце пачнем вялікую аблаву», - сказаў я, адчыняючы дзверы са свайго боку.
  
  
  «Вазьмі камеру. Я хацеў бы зрабіць некалькі здымкаў».
  
  
  "Зразумеў."
  
  
  Мы абодва басанож пайшлі па цяжкім пяску ў напрамку гуку. Паміж высокімі выдмамі па абодва бакі ад нас была свайго роду сцяжынка - ці, прынамсі, паласа пяску, дзе не раслі кусты. Я сачыў за тым месцам, дзе прапалі коні, але калі мы вырваліся на адкрытае месца на беразе, іх нідзе не было відаць.
  
  
  Моніка імчалася наперадзе, аглядаючы зямлю; раптам яна ўпала на калені, як індыйскі разведчык. "Глядзець!" яна завішчала. "Сляды капытоў!"
  
  
  "Чаго ты чакала?" - Спытала я, шоргаючы па гарачым пяску да яе. "Сляды шын?"
  
  
  "Не дурное." Яна ўстала і паглядзела на доўгую прамую паласу пляжу. "Але мы маглі ісці за імі".
  
  
  “Вядома. З гэтага моманту і да наступнай зімы. І як вы думаеце, колькі ў нас будзе шанцаў дагнаць іх?
  
  
  «Ну ...» Яна павярнула галаву, блакітныя вочы звузіліся. «Напэўна, яны пайшлі недзе за выдмамі». Яна схапіла мяне за руку і пачала цягнуць. "Давай, Нік".
  
  
  Я дазволіў ёй узяць мяне з сабой. Яна накіравалася ўніз па пляжы, ідучы туды, дзе пясок быў цвёрдым і вільготным ад міні-хваляў Гуку. Яна ўважліва назірала за нагрувашчваннем капытоў, затым раптоўна спынілася і паказала ўглыб краіны.
  
  
  «Глядзі! Яны там згарнулі». Яна пабегла, і, чорт вазьмі, я пабег за ёй рыссю. Такі энтузіязм можа быць заразлівым.
  
  
  Калі сляды зніклі ў густых зарасніках за выдмамі, мне ўдалося ўтрымацца ад таго, каб сказаць ёй: «Я ж сказаў табе», збольшага таму, што я гэтага не зрабіў, акрамя як у галаве. Моніка спынілася
  
  
  рэзка прыклала палец да яе вуснаў і ўздыхнула.
  
  
  «Цікава, у які бок…» - пачала яна.
  
  
  "Гэтая здагадка".
  
  
  Яна кіўнула. "Магчыма ты маеш рацыю." А потым яна заззяла. «Але паглядзі! Мы можам падняцца на вяршыню гэтай жахлівай выдмы і хоць бы агледзецца. Можа быць, мы зможам іх зноў заўважыць!
  
  
  Надышла мая чарга ўздыхнуць, але калі ўжо я зайшоў з ёй так далёка, супраціўляцца не было сэнсу. Яна ўзбіралася па крутым схіле выдмы, як абаронца, прыводзячы ногі ў форму да сезону, і, калі б я быў на некалькі гадоў маладзей, я б адчуў сябе абавязаным паказаць ёй, што я таксама магу гэта зрабіць. Замест гэтага я падняўся ў больш разумным тэмпе; у маёй сферы дзейнасці дастаткова фізічных патрабаванняў, і мне не трэба вылузвацца. Акрамя таго, мне не трэба было нічога даказваць Моніцы.
  
  
  Яна ўстала на дыбачкі, лёгкі ветрык церабіў яе светлыя валасы, і павольна павярнулася, каб агледзець зямлю ўнізе. Я не бачыў нічога ў бясконцым клубку кустоў і нізкарослых дрэў паміж двума радамі выдмаў. Там магла хавацца танкавая дывізія, не кажучы ўжо пра тузін поні.
  
  
  "Думаю, мы іх дакладна страцілі", - сказаў я.
  
  
  Моніка кіўнула. «Відаць, чорт! Я проста хацеў убачыць іх бліжэй».
  
  
  "Ну, наступным разам". Я паглядзеў далей, паверх яе галавы на асфальтаваную дарогу ўдалечыні. Я мог бачыць жоўты "Мустанг", прыпаркаваны там, дзе я яго пакінуў, але не было відаць ні машыны, ні чалавека, ні нават аблуднай чайкі. Ззаду нас, на гуку, які бясконца цягнуўся да нябачнага мацерыка, можа, за дваццаць міляў ад нас, па вадзе прапаўзла пара цацачных лодак, але яны не мелі ніякага дачынення да гэтага аддаленага і ізаляванага месца.
  
  
  Я зноў паглядзеў на Моніку, якая глядзела на мяне так добра знаёмым мне позіркам. Яна пазяхнула, пацягнулася, натапырыў валасы рукамі. Яе поўныя грудзей прыўзняліся пад кашуляй, соску рэзка акрэслены. Яна сонна ўсміхнулася, і я зашпіліў скураны чахол для фотаапарата, каб пясок не трапляў у яго.
  
  
  Вяршыня выдмы была выдзеўбана - страва з мяккага пяску, якое спачатку было гарачым у адносінах да голай плоці. Але потым, калі гэтыя сцягна пачалі свой рытмічны рух пада мной, я зусім забыўся пра спякоту і пра ўсё астатняе, акрамя таго, што мы рабілі. Яна была гарачай, юрлівай дзяўчынай, цалкам уцягнутай у яе; яна падняла ногі і абвіла імі маю талію, прыціскаючы мяне да сябе з дзіўнай сілай, а затым пачала люта тузацца, спрабуючы ўцягнуць мяне ў сябе. Затым яна выдала доўгае, ціхае выццё ад болю і захаплення, а затым павольна пачала спускацца, пакуль я вычэрпваў сябе.
  
  
  "Гэта было добра", - прамармытала яна.
  
  
  "Узрушаюча", - пагадзіўся я, цяпер усведамляючы, як сонца паліць мяне.
  
  
  "Хацеў бы я застацца тут на ўвесь дзень". Яе рукі ўсё яшчэ былі на маёй шыі, а яе вочы былі прыадчыненыя, калі яна ўсміхнулася мне.
  
  
  "Ёсць і іншыя месцы". Не тое каб я не хацеў заставацца, але ўва мне была нейкая цікаўная настойлівасць, якую я сам не мог зразумець. Пакуль я не пачуў надыходзячы далёкі гук.
  
  
  Я паглядзеў налева, у бок канца выспы, дзе была прыстань парома. У паветры, на вышыні не больш за сто футаў над зямлёй, верталёт павольна рухаўся ў нашым агульным кірунку. Ён мякка пагойдваўся ўзад і ўперад, відавочна праглядаючы двухпалоснае асфальтабетоннае пакрыццё. Калі справа дайшла да майго жоўтага "Мустанга", ён яшчэ больш запаволіўся, завіс, а затым крыху апусціўся, нібы жадаючы бліжэй пазнаёміцца.
  
  
  Без цырымоній я вырваўся з абдымкаў Монікі і ўскочыў на ногі; Я нацягваў штаны, калі верталёт раптам нахіліўся і накіраваўся прама да нашай выдмы.
  
  
  "Што гэта?" - спытала Моніка, толькі напалову ўстрывожаная, прыўзняўшыся на локці.
  
  
  «Жоўты Мустанг», - праскрыпела я, праклінаючы агенцтва па арэндзе за тое, што яно не падало мне меней прыкметную машыну.
  
  
  "Пра што ты кажаш, Нік?" Дзяўчына перавярнулася, гледзячы ў неба, калі набліжаўся верталёт. Клянуся, аголеная і ўсё такое, яна збіралася памахаць рукой, калі я тузануў яе і скінуў з крутога берага выдмы. Гэта быў не зусім спосаб абыходзіцца з дамай, з якой вы толькі што заняліся каханнем, але калі я нырнуў за ёй, гэта было апошняе, пра што я думаў. Калі мяне шукае дзіўны самалёт, я не махаю рукой - я прыгінаюся.
  
  
  
  
  
  
  Другі раздзел
  
  
  
  
  
  Нягледзячы на ўсе сховішча на невялікай адлегласці, месца, дзе мы былі, не хапіла, каб схаваць труса. На гэты раз была мая чарга бегаць, цягнучы за сабой Моніку; нейкім чынам ёй удалося схапіць яе вопратку, калі я штурхнуў яе праз дзюну, і вязаная кашуля раздзімалася ззаду яе, як сцяг. Не тое каб гэта мела значэнне; У любым выпадку хлопец на верталёце не мог нас прапусціць.
  
  
  Ён праляцеў над намі нізка, вецер ад ротараў падняў пясок.
  
  
  у нашы асобы. Моніка спатыкнулася, спрабуючы закрыць вочы; Я спыніўся, каб дапамагчы ёй, азірнуўся, і ў гэты момант верталёт сеў на зямлю ў пары дзясяткаў футаў наперадзе нас.
  
  
  Час было кінуць бегчы. Я прыжмурыўся ад сонечнага святла, якое адбівалася ад свісцячых лёзаў, інстынктыўна ўстаючы паміж дзяўчынай і верталётам; і гэта было не толькі для таго, каб схаваць галізну. Бліжэйшыя дзверы круглай пластыкавай бурбалкі адчыніліся, і з яе павольна выйшаў мужчына. Ён быў усяго толькі сілуэтам, але як толькі ён рушыў да мяне, я расслабіўся.
  
  
  "Забярыся ў свае рэчы, мілая", - прамармытала я дзяўчыне і пачакала, пакуль Дэвід Хок асцярожна падыдзе. На шчасце для яго, Моніка была з тых дзяўчат, якім трэба каля паўтары секунды, каб апрануцца, таму яму не даводзілася больш адводзіць вочы.
  
  
  "Добра", - сказаў ён нарэшце, зусім не хрыпачы. Правадыр AX не толькі выглядае так, як быццам ён павінен прапаведаваць пякельны агонь і серу сваёй пастве ў вёсцы Новай Англіі, але ён часам дзейнічае і так - па зразумелых прычынах у прысутнасці аголенай жанчыны.
  
  
  У наступнай паўзе я надзеў сваю кашулю. Я спытаў.
  
  
  "Што прывяло вас да цудоўнага Oкракока?"
  
  
  "Ты", - прама сказаў ён. "Чаму ты не пакінуў вестачку, дзе спыніўся тут?"
  
  
  "Таму што, калі я з'яжджаў з Вашынгтона, я не ведаў".
  
  
  "А калі вы даведаліся?"
  
  
  "Усяго пару дзён гэта не мела значэння".
  
  
  Яго крэмневыя вочы кінуліся з маіх на Моніку, потым зноў на мяне. "Табе лепш ведаць, Картэр".
  
  
  З ім не было ніякіх спрэчак. Маім адзіным апраўданнем было тое, што я перапыніў занадта шмат маіх кароткіх водпускаў вось так, але гэта зусім не было апраўданнем. Мы невялікая арганізацыя, і калі я маю патрэбу, я патрэбен.
  
  
  «Прабач», - сказаў я коратка. «Як бы там ні было, мы якраз вярталіся ў акругу Калумбія, калі вы… э-э… заўважылі нас».
  
  
  Ён хмыкнуў. "Ммм. Удала для ўсіх нас, што мы зрабілі, я мяркую. Калі б вы былі дзе-небудзь яшчэ, акрамя гэтай выспы на краі свету, я сумняваюся, што мы ўстанавілі б кантакт. Але спроба таго каштавала, і яна спрацавала. Вам давядзецца адправіць дзяўчыну чакаць вас у машыны ".
  
  
  Я не пытаўся чаму, проста павярнуўся і кіўнуў Моніцы. Трэба аддаць ёй належнае, яна не надзьмулася і не пратэставала. Яна проста памахала рукой і пабегла прэч.
  
  
  Хоук не стаў марнаваць час на папярэднія выпрабаванні. «Ты патрэбен нам у Вашынгтоне прама зараз, Нік; я не буду ўдавацца ў падрабязнасці, пакуль мы не вернемся ў офіс, але той факт, што я прыехаў сюды сам, мушу сказаць табе, наколькі гэта важна».
  
  
  "Разумею." Не тое каб стары быў проста камандзірам паста, але нячаста можна ўбачыць раздзел адной з найважнейшых у свеце разведвальных арганізацый, які бегае па справах.
  
  
  "Дзяўчына водзіць машыну?"
  
  
  "Так."
  
  
  “Добра. Тады яна можа вярнуць машыну ў Вашынгтон. Ты ляціш назад са мной».
  
  
  "Я магу паехаць і дабрацца туды да ночы".
  
  
  "Занадта позна. Да вечара ты ўжо ў дарозе».
  
  
  "Куды?"
  
  
  «Пазней. Сядай у верталёт, і мы высадзім цябе на тваім… на шчасце, прыкметным аўтамабілі».
  
  
  Я пакруціў галавой. «Я пайду пешшу; гэта меншае, што я магу зрабіць пасля таго, як прымусіў дзяўчыну зрабіць гэта».
  
  
  Хоук секунду глядзеў на мяне, пасмоктваючы халодную трубку. "Не кажы мне", - сказаў ён, паторгваючы вусны, якія служылі яму ўсмешкай. "Вы становіцеся джэнтльменам у гэтыя дні?"
  
  
  Няма сэнсу адказваць.
  
  
  Моніка прыстойна ўспрыняла гэтую навіну, хоць і дала зразумець, што ёй не падабаецца ідэя прапусціць рэшту нашага водпуску. "Убачымся, як толькі змагу", - сказаў я ёй, маючы на ўвазе кожнае слова; такія дзяўчыны, як Моніка, - рэдкая знаходка, асабліва для мужчыны ў маім бізнэсе. Я схапіў свой багаж, пацалаваў яе на развітанне і сеў у верталёт. Яна памахала адзін раз, а затым панеслася, нібы гатовая імчацца да Вашынгтона. Тое, як яна вяла машыну, я б не стаў ставіць супраць яе, калі б не гэтая доўгая павольная паездка на пароме.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Хоук не сказаў мне ні слова, пакуль мы не апынуліся ў яго офісе ў штаб-кватэры AX на Дзюпон-Серкл. За фасадам сусветнай службы навін хаваецца комплекс стэрыльных маленькіх офісаў, пафарбаваных у адно і тое ж маркотнае адценне турэмнай зеляніны і асветленых бясконцымі шэрагамі бледных неонавых трубак. У Хоўка адзін з нямногіх аконных офісаў, але гэта не робіць яго весялей; ён стаіць перад глухой цаглянай сцяной, якая знаходзіцца амаль у межах дасяжнасці.
  
  
  Я сеў у жорсткае прамое крэсла насупраць яго простага сталёвага стала. Як звычайна, на ім было ўсяго некалькі акуратна складзеных тэчак, пары звычайных чорных тэлефонаў, плюс той, якога вы не бачыце, чырвоны ў адмысловым адсеку, убудаваным у яго стол. Як і Хоук, офіс быў прызначаны толькі
  
  
  для бізнэсу. Нікога ніколі не заахвочвалі затрымлівацца і бавіць там час дня.
  
  
  "Ты пачынаеш нервавацца, N3", - заўважыў стары.
  
  
  "Што прымушае вас так казаць?"
  
  
  «Толькі таму, што… скажам так… вуайерыст вырашыў бліжэй зірнуць на тое, што адбываецца на вяршыні гэтай выдмы, ты дзейнічаў так, як калі б ты баяўся за сваё жыццё».
  
  
  «Калі б ты спачатку не праверыў маю машыну, я мог бы прыняць цябе за яшчэ аднаго падглядвае Тома. Але ў любым выпадку я не эксгібіцыяніст, таму я б выбраўся адтуль, кім бы я цябе ні лічыў».
  
  
  Хоук рэзка кіўнуў, чыркнуў кухоннай запалкай і паднёс яе да смярдзючай чары сваёй трубкі. "Калі ты ў апошні раз плаваў на лодцы, Нік?"
  
  
  Я павінен быў крыху падумаць. «У апошні раз я быў на Багамах. Чатыры месяцы таму».
  
  
  "На якіх?"
  
  
  «Проста адзін з тых маленькіх катамаранаў, якія здаюць у арэнду гатэлі».
  
  
  "Нічога большага?"
  
  
  «Не… дай мне падумаць. Не з мінулага лета. У маёй сяброўкі на Усходнім беразе ёсць яхта ў сорак два футы. Мы правялі некалькі дзён, падарожнічаючы на ёй па Чэсапіку».
  
  
  "Кіруеш лодкай самастойна?"
  
  
  “Вядома. Вы ведаеце, што я ўмею плаваць. Я б не стаў шкіперам на 12-кіламетровай дыстанцыі ў гонцы на Кубак Амерыкі, але я магу абысціся практычна з усім, з чым звычайна спраўляецца адзін чалавек».
  
  
  "Так, гэта ў вашым файле. Навігацыя?"
  
  
  "Гэта таксама ў файле".
  
  
  Ён кіўнуў. «Алекс Зенаполіс».
  
  
  Я зноў пачаў нешта казаць пра сваё дасье, але потым імя працяло мяне і спыніла мяне, як каменную сцяну. "Алекс", - выдыхнуў я. "Прайшло шмат гадоў з таго часу, як я чуў гэтае імя".
  
  
  «Ну, пра яго час ад часу фігуруюць у справаздачах з таго часу, як ён перайшоў на бок чырвоных. Відавочна, ён добра зарабляў у іх выведвальным апараце».
  
  
  "Я не памятаю, каб бачыў якія-небудзь з гэтых справаздач".
  
  
  "Будзьце ўдзячныя за тое, што вы працуеце ў полі, вам не трэба чытаць кожную справаздачу".
  
  
  Я быў удзячны, але не збіраўся пра гэта казаць. «Шкада, што я іх не бачыў; мы з Алексам нейкі час былі сябрамі».
  
  
  "Так, я ўзгадваю".
  
  
  "Так што наконт яго зараз?"
  
  
  "Відавочна, ён хоча выйсці".
  
  
  Надышла мая чарга ківаць; Мне не прыйшлося задаваць пытанні.
  
  
  «Мінулай ноччу, - працягваў Хоук, - адзін з нашых людзей, размешчаных у Грэцыі ўздоўж мяжы з Албаніяй, атрымаў паведамленне, нібы з Зенаполіса. Яно было неадкладна перададзена сюды». Хоук адкрыў верхнюю тэчку і працягнуў праз стол тонкі ліст паперы.
  
  
  Паведамленне было па зразумелых прычынах загадкавым; У ім гаварылася толькі, што Алекс Зенаполіс, былы супрацоўнік грэчаскай разведкі, асабіста звяжацца з агентамі ЗША ў Грэцыі на працягу тыдня ці каля таго. Час і месца, каб прытрымлівацца. Затым ён падасць сігнал пацверджання, які будзе транслявацца на стандартнай частаце ў пэўны час.
  
  
  Я вярнуў яго начальніку. "Ці ёсць у нас якія-небудзь уяўленні, дзе ён?"
  
  
  «Апошняе, што мы чулі, ён служыў у нейкай групе сувязі, якая дзейнічае паміж Югаславіяй і Албаніяй». Хоук дазволіў сабе халодную ўсмешку. "Вы можаце сабе ўявіць далікатнасць такога роду аперацыі".
  
  
  "Я не памятаю, каб Алекс быў дыпламатам".
  
  
  «Не. З іншага боку, мы, верагодна, менш ведаем пра тое, што адбываецца ўнутры Албаніі, чым пра Чырвоны Кітай».
  
  
  "Дык ты думаеш, ён можа нам сказаць нешта важнае?"
  
  
  “Заўсёды ёсць такая магчымасць. З іншага боку, усё, што ён гаворыць, гэта тое, што ён хоча звязацца з намі. Асабіста».
  
  
  «Што азначае твар у твар. У Грэцыі».
  
  
  "І, магчыма, ён проста хоча вярнуцца ва ўлонне".
  
  
  Я паціснуў плячыма. “Добра. У любым выпадку, ён павінен расказаць нам што-небудзь цікавае».
  
  
  "Магчыма шмат".
  
  
  "У вас ёсць што-небудзь яшчэ, акрамя гэтага паведамлення?"
  
  
  "Не зусім. Але я вельмі хачу атрымаць наступнае, што ён дашле».
  
  
  "А тым часам?"
  
  
  "А пакуль вы збіраецеся прайсці паскораны курс паруснага спорту і навігацыі".
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  Хоук устаў са свайго рыпучага круцельнага крэсла і падышоў да шэрагу шэрых сталёвых картатэк, якія з'яўляюцца адзіным упрыгожваннем офіса. Са скрынкі ён выцягнуў згорнутую карту і аднёс яе да выпацканага апёкамі стала для перамоваў ззаду мяне. Я далучыўся да яго
  
  
  «Вось, - сказаў ён, - балканскія дзяржавы. Грэцыя, Албанія, Югаславія, Балгарыя і Румынія. Цяпер наш чалавек, той, хто атрымаў паведамленьне, быў размешчаны тут». Ён указаў на месца недалёка ад таго месца, дзе сыходзяцца межы Югаславіі, Албаніі і Грэцыі. «Вы заўважыце, што тут вялікае возера, і ўсе тры краіны падзяляюць ягоныя берагі. У вельмі гарыстай краіне».
  
  
  Яму не прыйшлося тлумачыць. "Там шмат прыгранічнага руху?"
  
  
  "На здзіўленне мала, улічваючы
  
  
  складанасць аховы мясцовасці. Але такая тэрыторыя прадаставіць шмат магчымасьцяў для кваліфікаванага і дасведчанага чалавека».
  
  
  «А што наконт пасыльнага? Што-небудзь ад яго?
  
  
  Хоук пакруціў галавой, крыху сумна падумаў я. «Гэта больш-менш адкрыты пост для праслухоўвання. Само сабой зразумела, не кіраваны AX. Відавочна, пасыльны ведаў, дзе ён знаходзіцца, і… ааа… проста сунуў цыдулку пад дзверы».
  
  
  Цяпер я ведаў, што ён збянтэжаны, нават калі аперацыя не знаходзілася пад нашым кантролем. Таму я прамаўчаў і дазволіў яму працягнуць.
  
  
  "У любым выпадку, улічваючы характар працы, якую рабіў Зенаполіс, было б лагічна выказаць здагадку, што ён дзесьці ў гэтым рэгіёне". Ён тыцнуў у возера тупы, заляпаны тытунем палец.
  
  
  "Не кажыце мне, што я павінен плыць па ім".
  
  
  "Зусім не. Насамрэч, калі Зенаполіс мае намер выступіць у гэтай галіне, мы не можам мець з ім нічога агульнага. Толькі не там».
  
  
  "Чаму?"
  
  
  “Паглядзіце на гэтае месца. У адным кірунку - гэта краіна, гэтак жа люта настроеная супраць заходніх народаў, як і любая іншая краіна ў свеце. Побач з ёй Югаславія, добразычлівая да нас у нашы дні, але ўсё яшчэ несумненна якая з'яўляецца саюзнікам іншага боку. І Грэцыя. наш саюзнік, так, але нашы адносіны пры цяперашнім урадзе відавочна нацягнуты. І ўявіце, як моцна тыя палкоўнікі, якія зараз кіруюць ёй, хацелі б займець кагосьці накшталт Зянополіса».
  
  
  "Думаю, я разумею. Адзіны спосаб хутка выцягнуць яго, як толькі ён перасячэ мяжу, будзе па паветры. А гэта будзе азначаць працяглы палёт над Албаніяй ці Грэцыяй, і ніводная з іх не будзе вельмі турбавацца аб тым, каб дазволіць нам дабрацца." прэч з прызам ".
  
  
  "І калі грэкі даведаюцца, што агенты ЗША якім-небудзь чынам замяшаныя, могуць узнікнуць значна больш сур'ёзныя праблемы".
  
  
  "Менавіта так."
  
  
  "Што вяртае нас да ўрокаў паруснага спорту".
  
  
  Хоук правёў пальцам па заходнім узбярэжжы Грэцыі. «Калі мы зноў усталюем кантакт з Зенаполісам, мы будзем настойваць на тым, каб ён прарваўся праз Албанію як мага бліжэй да мора. Гэта адзіны спосаб, якім мы можам дазволіць сабе звязвацца з ім на дадзеным этапе».
  
  
  "Што, калі ў яго ёсць нейкая важная інфармацыя для нас?"
  
  
  «Тады нам, магчыма, давядзецца змяніць наша мысленне. А пакуль вы павінны быць гатовы сустрэць яго дзе-небудзь у гэтым раёне. Затым вы перанесяце яго ў Таранта, які знаходзіцца на пятцы італьянскага бота».
  
  
  “Добра, але чаму я? Любы агент мог бы выканаць гэтую працу, і я не думаю, што я адзіны, хто можа кіраваць ветразнай лодкай праз… што?» Я праверыў шкалу міль; на карце быў намаляваны кавалачак паўднёва-ўсходняй Італіі. «Можа, семдзесят пяць міль? Не больш за сотню?» Я пачаў крыху раздражняцца, успамінаючы свой бянтэжлівы палёт па пяску з аголенай Монікай на буксіры.
  
  
  «О, у нас ёсць адзін ці два агенты, якія больш кваліфікаваныя ў гэтых адносінах, чым вы. Але ніхто з іх не ведае Алекса Зенаполіса ў твар».
  
  
  Спатрэбіўся час, каб гэта ўсвядоміць. «Але паслухайце, - запярэчыў я, - я не бачыў гэтага чалавека пятнаццаць гадоў. Я мог бы прайсці міма яго на вуліцы і не пазнаць яго».
  
  
  “Будзем спадзявацца, што гэта ня так. Сёння я перачытваў вашу асабістую справу, і за гэты час ваша знешнасць не змянілася колькі-небудзь прыкметна».
  
  
  Калі стары спрабаваў мне ліслівіць, ён не мог абраць лепшага метаду. Тады я быў усяго толькі хлопцам, крыху за дваццаць, неўзабаве пасля трэніроўкі і даволі самаўпэўненым у дачыненні да сваёй знешнасці і фізічнага стану. З тых часоў я трымаў сябе ў форме, і, што да знешнасці, я мяркую, што ў мяне адна з тых асоб, якія проста не моцна старэюць. Мае валасы ўсё яшчэ былі густыя і цёмныя, крыху даўжэйшыя, чым у тыя раннія, прамыя эйзенхаўэраўскія дні. Я вешу на дзесяць фунтаў больш, чым тады, але я назапасіў яго наўмысна ў рамках праграмы сілавых трэніровак, і на мне няма ні грама больш, чым я б не хацеў. Калі гэта гучыць як хвальба, няхай будзе так; Чалавек, які шмат працуе, каб заставацца ў форме, павінен гэтым крыху ганарыцца.
  
  
  "Добра", - згадзіўся я з Хоўкам. "Так што, можа быць, я даведаюся Алекса".
  
  
  «І нават калі вы гэтага не зробіце, вядома, вы зможаце ўсталяваць яго асобу, распавёўшы аб старых часах».
  
  
  Я не быў так упэўнены ў гэтым; калі іншы бок выставіць замену, ён павінен быць добра праінфармаваны. Але спрачацца я не збіраўся. "Дык што ж далей, сэр?"
  
  
  Хоук вярнуўся да свайго стала. «Як толькі вы збераце крыху адзення, вы паляціце на камерцыйным авіялайнеры ў Правідэнс. Для вас было зроблена браніраванне на імя Дэніэла Макі. У майго сакратара ёсць крэдытныя карты і іншыя дакументы для пацверджання асобы».
  
  
  "Правідэнс?" Маё здзіўленне, відаць, было відавочным.
  
  
  Хоук усміхнуўся і накіраваў мяне да дзвярэй. "Ваш канчатковы пункт прызначэння - Ньюпорт. Але ў горадзе, які вы ненавідзіце, вас сустрэне ў аэрапорце чалавек па імі
  
  
  Натаниэль Фрэдэрык. Ён праінфармуе вас далей. "
  
  
  "Ён адзін з нашых агентаў?"
  
  
  "Зусім не. Фактычна, ён менавіта такі, як гучыць ягонае прозвішча».
  
  
  "Гэта што?" Я не давяраў старому, калі ён усміхаўся.
  
  
  "Ну, вядома, школьны настаўнік Новай Англіі на пенсіі".
  
  
  
  
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  
  
  
  Калі я ўвайшоў у тэрмінал, ён чакаў мяне, высокі мужчына з румяным тварам і ускалмачанымі цёмнымі валасамі, у якіх была лёгкая сівізна. Яго поціск рукі было сардэчным і моцным, але па адчуванні яго скураной далоні ў мяне склалася ўражанне, што ён можа ўціснуць злітак срэбра ў рулон манет. У яго быў вясёлы гарэзны твар, вочы ўвесь час скакалі, а яго камфортна шырокая сярэдзіна была не шырэйшая за яго гэтак жа шырокія плечы. Яшчэ да таго, як ён загаварыў, я ведаў, чаму ён працаваў на AX; Натаниэль Фрэдэрык быў відавочна чалавекам, які бываў там і раней, і любіў кожную хвіліну гэтага.
  
  
  «Табе павезла», - сказаў ён, калі мы выйшлі з тэрмінала і накіраваліся да яго старадаўняга ўніверсала, прыпаркаванага прама ў уваходу. «Ваш самалёт прыбыў своечасова. Звычайна можна разлічваць на тое, што рэйсы з Вашынгтона прыбудуць са спазненнем як мінімум на гадзіну».
  
  
  "Можа, табе пашанцавала", - сказаў я. "Табе не прыйшлося чакаць".
  
  
  "О, я не супраць пачакаць". Ён паляпаў па чорным партфелі, які трымаў пад пахай. «Я заўсёды гатовы прабавіць бяздзейныя моманты».
  
  
  Калі гэтая заўвага павінна была выклікаць у мяне цікаўнасць, яна спрацавала. Але я вырашыў устрымацца, пакуль не атрымаю больш дакладнае ўяўленне аб чалавеку, які выглядаў як заўгодна, толькі не на пенсіянера з Новай Англіі. Калі ён запусціў шумны, але плыўна які працуе рухавік, я на імгненне вывучыў яго профіль. Па маіх ацэнках, не больш за сярэдзіну пяцідзесятых, і гэта прымусіла мяне задумацца. У адстаўцы? Ён выглядаў так, нібы зможа працягваць да васьмідзесяці гадоў, а можа, і тады.
  
  
  Ён ехаў упэўнена і нядбайна, пераадольваючы вуліцы і шашу, пакуль мы не выехалі з горада. Я амаль нічога не ведаў аб гэтай частцы краіны, за выключэннем таго, што аднойчы мяне адправілі ў Браўн прайсці спецыяльны курс. Была сярэдзіна зімы, і зімы ў Правідэнсе прымушаюць чалавека марыць пабываць дзе-небудзь яшчэ. Аднойчы я быў у Ньюпорце, падарожнічаючы з сябрамі на лодцы, якую па праве можна назваць яхтай, але я нават не дабраўся да берага падчас нашай начлегу.
  
  
  "Што за практыкаванне?" - спытаў я як адкрываючы.
  
  
  Натаниэль зірнуў на мяне. Ён вызначана быў не з тых людзей, якіх вы назавеце Нэтам "Ну, ты застанешся ў маёй хаце. Я буду вадзіць цябе ў моры кожны дзень, пакуль ты не будзеш у руля як хаты, ці, як за рулём аўтамабіля. Тады вам трэба будзе ведаць яшчэ сёе-тое..."
  
  
  "Навігацыя", - перабіў я.
  
  
  «О, гэта ставіцца да ветразнага спорту, і калі табе трэба крыху асвяжыць у памяці тэорыю, я, вядома, дапамагу табе з гэтым. Але гэта лёгкая частка».
  
  
  "Гэта правільна?"
  
  
  Ён усміхнуўся, яго твар асвятлілі лямпачкі на прыборнай панэлі. «Вам прыйдзецца запамінаць дэталі - памер, такелаж, дадатковае абсталяванне і асабліва кошты - практычна кожнага ветразнага судна, якое цяпер прадаецца ў Злучаных Штатах і іншых частках свету».
  
  
  "Усё гэта? Навошта?"
  
  
  Натаниэль усміхнуўся. "Дэвід сказаў мне, што ў яго не было часу падрабязна праінфармаваць вас, але я не ведаў, што ён вам нічога не сказаў".
  
  
  Мужчына побач са мной здзіўляў мяне кожны раз, калі адчыняў рот. Ён быў адзіным чалавекам, які, як я чула, называў правадыра па імені.
  
  
  "Ён сказаў, што вы дасце мне падрабязнасці".
  
  
  «Зразумела, толькі ў гэтай частцы апэрацыі. І гэта для таго, каб ператварыць вас у разумнае капіраванне яхтавага брокера, містэр Дэніэл Макі. Я не ведаю чаму, і я ніколі не чакаю даведацца, для чаго гэта трэба» я не павінен ведаць аб вашай аперацыі, калі ласка, не кажы мне ".
  
  
  Я не збіраўся гэтага рабіць, але мая ўласная цікаўнасць прымусіла мяне даведацца пра ўсё, што можна, пра гэтага херувіма-пераростку. "Я так разумею, ты ўжо працаваў з Хокам раней".
  
  
  "О, вядома", - прызнаў ён. «Мы вяртаемся да Першай сусветнай вайны, калі мы абодва працавалі ў ваенна-марской разведцы. Ну, прынамсі, я працаваў; Дэвід быў… не ў штаце, як мы абвыклі казаць».
  
  
  "Ага. А зараз ты выкладаеш у школе?"
  
  
  "Больш няма. Я выйшаў на пенсію некалькі гадоў таму».
  
  
  Я паглядзеў на яго адкрыта, пераканаўшыся, што ён гэта ўсведамляе. «Вы здаецца крыху маладым для выхаду на пенсію», - прама сказаў я, спрабуючы зразумець рэакцыю.
  
  
  Ён толькі згодна кіўнуў. "Гэта праўда. Мне ўсяго пяцьдзесят дзевяць. Але калі мая жонка памерла, маё становішча ў парафіі Святога Дунстана стала нязручным».
  
  
  "Гэта школа?"
  
  
  "Так. Бачыш, хлопчыкі ў падрыхтоўчых школах маюць тэндэнцыю прывязвацца да жонак рэктараў некаторых факультэтаў. Ведаеце, пасляабедзенны чай, такая атмасфера адчыненых дзвярэй, якая падтрымліваецца ў некаторых месцах.
  
  
  . Мая жонка, я магу сказаць без выхваляння, была, мабыць, улюбёнкай усіх жонак факультэта, і калі яна сышла, я выявіў, што тамака было занадта шмат… ну, скажам так, спагады да мяне. Стала вельмі цяжка вучыць, і мяне непакоіла тое, што хлопчыкі прыходзілі на заняткі толькі са мной. Такім чынам… я сышоў на пенсію”.
  
  
  Ён гаварыў суха, з лёгкай усмешкай на вуснах, але адзін раз правёў па вачах, а затым гучна прачысціў горла.
  
  
  «Вы… эээ… усё яшчэ жывяце ў кампусе?» Мяне менш хвалявала, дзе ён жыве, чым тое, як гэта можа паўплываць на маё прыкрыццё; Менш за ўсё мне хацелася мець справу з кучкай цікаўных школьнікаў.
  
  
  "О не. Я зняў дом побач з яхт-клубам на Саконнэце. Не вельмі вялікі, але ён адпавядае маім патрэбам, і ён дастаткова блізка да ўніверсітэцкага мястэчка, таму я магу чакаць, што сябры будуць час ад часу зазіраць туды. І я сапраўды Будзьце занятыя, містэр Картэр, прабачце мяне, містэр Макі. Выхад на пэнсію, вы ведаеце, гэта час жыцьця, калі мужчына знаходзіць магчымасьць зрабіць усё тое, што ён раней адкладаў».
  
  
  Добра, значыць, ён ведаў маё сапраўднае імя. Гэта не было сюрпрызам, асабліва пасля таго, як даведаўся, наколькі ён быў блізкі да Хоўка. Але мне падалося, што ён занадта свабодна размаўляе са мной, і мне было цікава, як далёка ён зойдзе.
  
  
  «Думаю, вы ўжо рабілі падобнае з Хоўкам», - заўважыў я.
  
  
  Ён хутка зірнуў на мяне. "Не зусім так. Гэта значыць, я не праводжу звычайную школу марской справы для агентаў AX, хоць час ад часу я навучаў асновам аднаго ці двух вашых калегаў».
  
  
  "Але вы… падтрымлівалі сувязь усе гэтыя гады".
  
  
  Ён ухмыльнуўся. "Вы даследуеце нашы сувязі, містэр Макі".
  
  
  Шчыра кажучы, гэта падалося добрай ідэяй. «Мне заўсёды падабаецца ведаць як мага больш пра чалавека, з якім я маю справу. Асабліва, калі ён відавочна стары прыяцель майго начальніка».
  
  
  Натаниэль усміхнуўся. "Што ж, няма прычын не расказаць вам крыху. У мяне ёсць некалькі невялікіх талентаў у розных галінах, якія Дэвід змог выкарыстоўваць, калі я быў даступны. Акрамя лодак і паруснага спорту, я даволі добра фатограф, дзякуй ваенна-марскому флоту і навучанню, якую яны далі мне шмат гадоў таму.І я падарожнічаю, нават калі я яшчэ выкладаў, я звычайна плаваў у Еўропу, на Карыбскі басейн, нават праз Ціхі акіян, на працягу тых доўгіх гадоў, якімі жывуць школьныя настаўнікі.. У свой творчы водпуск Божа, амаль дзесяць гадоў таму!- Я ўзяў жонку і дзвюх дачок, якія выраслі і пакінулі гняздо, у кругасветны круіз.Дэвід папрасіў мяне разабрацца ў некаторых рэчах, усталяваць кантакты... ну, вы разумееце, пра што я. што вы не збіраецеся пытаць мяне аб падрабязнасцях ".
  
  
  "Яны павінны быць у файлах агенцтва".
  
  
  «Спадзяюся, што не. Невялікая праца, якую я выконваў для вашага начальніка, была асабістай справай. Для старога сябра. І, як стары сябар, Дэвід запэўніў мяне, што маё імя ніколі не з'явіцца ні ў адным AX-файле, нават у закадаваным выглядзе. Я давяраю яму. Ці не так? "
  
  
  Я кіўнуў. І ў той жа час усвядоміў, што давяраю гэтаму чалавеку гэтак жа моцна, як каму-небудзь, каго я калі-небудзь сустракаў у сваім жыцці. Што, вядома, непакоіла мяне, таму што большая частка маёй прафесіі - гэта страшэнна падазрона ставіцца да кожнага, з кім я ўступаю ў кантакт.
  
  
  "Гэта падобна на прыкрыццё", - сказаў я. «Вы, жонка, дзеці, падарожнічаеце па свеце. У якія парты вы пападалі?»
  
  
  Натаниэль паківаў мне далікатна дакарае пальцам. «Так, зараз, Нік, не душы на гэта. Гэта было шмат гадоў таму, і ўсе дробязі, якія я рабіў для Дэвіда, даўно скончаны. Акрамя таго, я заўжды заставаўся чыстым, ніколі не быў ідэнтыфікаваны як агент. каб так і было. "
  
  
  "У такім выпадку, - сказаў я іранічна, - табе лепш не называць мяне Дэніэл Макі".
  
  
  "О, я не забуду".
  
  
  "А я ... яхтавы брокер?"
  
  
  “Гэта ідэя. Чаму б нам не пачакаць, пакуль мы дабяромся да майго дома, перш чым абмяркоўваць гэта далей? Пачынаецца дождж, і гэтыя надакучлівыя дворнікі толькі размазваюць ваду па лабавым шкле».
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Мая эфектыўная кватэра ўпісалася б у кухню "не вельмі вялікага" дома Натаниэля Фрэдэрыка. Гэта быў трухлявы двухпавярховы будынак, абабіты белай ашалёўкай, з шырокім крытым ганкам, ідучым уздоўж задняй часткі і якія выходзяць на шырокі вадаём. Калі мы прыехалі, ішоў дождж, і я не зусім разумеў, дзе мы знаходзімся. Але мяне не хваляваў Натаниэль.
  
  
  Да таго часу, калі мяне правялі ў мой пакой наверсе і вымылі, мой гаспадар запаліў агонь у вялікай зручнай гасцінай, якая, відавочна, таксама служыла кабінетам. Паўсюль валяліся кнігі і паперы; адна сцяна была абліцаваная коркам, на якім былі прымацаваныя павялічаныя выявы некаторых з лепшых фатаграфій з лодкамі, якія я калі-небудзь бачыў. На паліцах і на выпадковых століках былі раскіданы апраўленыя выявы дзяцей на розных стадыях сталення, а на іншай сцяне вісела карціна жанчыны, ганарліва сівой, але ззяючай прыгажосці. Гэта быў усяго толькі партрэт галавы і плячэй.
  
  
  • Я ведаў, што яна з тых жанчын, якія адцягнуць усе погляды ад парада трусоў Playboy. Мая павага да Натанiэля Фрэдэрыка павысiлася яшчэ на некалькi прыступак; Калі б я страціў такога чалавека, я б, чорт вазьмі, не стаў бы ўсміхацца.
  
  
  "Я так разумею, што вы аматар бурбона", - сказаў ён.
  
  
  "Здаецца, ты шмат пра мяне ведаеш".
  
  
  "Так." Ён стаяў у мяккім старым склепе і наліваў з крыштальнага графіна ў велізарную шклянку.
  
  
  "Вада?"
  
  
  "Проста кайф, дзякуй".
  
  
  Мы аднеслі свае напоі - я думаю, гэта быў херас, але я не мог быць упэўнены - на кухню, дзе ён адкрыў некалькі слоікаў і прыгатаваў на хуткую руку вячэру, якая па гусце не была падобная ні на што з кансерваў. Калі я зрабіў яму камплімент, ён адмахнуўся ад ліслівасці.
  
  
  «Калі вы тыднямі знаходзіцеся ў моры на маленькай лодцы, містэр Макі, вы прыдумляеце разнастайныя цікавыя штукі з фасоллю і тушанай ялавічнай тушкай. У адваротным выпадку ў вас на караблі бунт».
  
  
  Потым мы выйшлі на задні ганак. Дождж усё яшчэ ліў, і хоць ноч была прахалоднай, я адчуваў сябе цёплым і абароненым пад глыбокім дахам. Невялікая паласа пяску спускалася да краю вады, дзе цёмныя хвалі прагна плёскаліся па беразе.
  
  
  Натаниэль паказаў направа ад нас. «Яхт-клуб. Маленькае месца, і мы не пойдзем туды адразу. Па зразумелых прычынах я трымаю сваю лодку ў прыстані, якая знаходзіцца адразу за ім. Праз некалькі дзён, калі я адчую, што вы можаце прайсці там праверку, як яхтавы брокер, мы праверым вас у клубе ".
  
  
  "Тэст?"
  
  
  "Чаму б і не? Вы думалі, я збіраюся правесці вам паскораны курс без выпускнога іспыту?»
  
  
  Я не думаў пра гэта, але мушу пагадзіцца, што гэта здавалася добрай ідэяй. З іншага боку, я ўсё яшчэ не ведаў, чаму. Я спытаў.
  
  
  «О, занадта позна абмяркоўваць усё гэта сёння ўвечары, містэр Макі. Калі ласка, вярніцеся праз імгненне».
  
  
  Мы вярнуліся ў гасціную, дзе ён зняў з паліцы кнігу. Я заўважыў, што побач стаяла некалькі аднолькавых тамоў; па меншай меры, супервокладкі ўсё такія ж.
  
  
  «Рызыкуючы здацца нясціплым, я прапаную вам узяць гэта з сабой, каб пачытаць перад сном», - сказаў Натаниэль. "Нават калі я напісаў гэта сам, гэта нядрэнна".
  
  
  Назва была Lines & Spars, і ў маёй руцэ яно было такім жа цяжкім, як тэлефонны даведнік Манхэтэна.
  
  
  «Проста каб падняць табе настрой», - казаў Натаниэль. «Пагрузіцеся ў трывіяльныя дэталі абсталявання і кіравання ветразным суднам, пакуль вы можаце не спаць. Але будзьце асцярожныя, містэр Макі».
  
  
  У яго голасе была іншая нотка, якая прымусіла мяне напружыцца. "Асцярожны?"
  
  
  Ён усміхнуўся. «Не дазваляй кнізе ўпасці табе на твар, пакуль ты задрамаеш. Яна дастаткова цяжкая, каб зламаць табе нос».
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Наступныя некалькі дзён ператварыліся ў вар'ят дом фізічнага і псіхічнага знясілення. Мы праплылі на кечы Натаніэля даўжынёй трыццаць дзевяць футаў уверх і ўніз па рацэ Саконет, якая зусім не рака, а вусце, дзе прылівы і адлівы закіпаюць, як парогі ракі Каларада. Што ж ... можа быць, не так моцна, але гэта сапраўднае выпрабаванне - бегчы з даволі спадарожным ветрам за кармой, усе ветразі ляцець і выяўляць, што вы плывяце па плыні. У нейкі момант нават Натаниэль прызнаў сваё паражэнне і ўключыў дапаможны рухавік, каб дапамагчы нам дабрацца да прыстані. Ад гэтага мне стала лягчэй. Дасведчаных маракоў атачае нейкая загадка; ствараецца ўражанне, што яны аддалі б перавагу дрэйфаваць вечна, чым звяртацца да сваіх рухавікоў, але Натаниэль не прасіў прабачэння.
  
  
  «Калі вам трэба кудысьці дабрацца, - сказаў ён, - дабярыцеся туды як мага лепш. Мы не ўдзельнічаем у гонках і не выхваляемся».
  
  
  Каб праверыць маю навігацыю і ўсебаковае кіраванне лодкай, мы адправіліся ў круіз, які доўжыўся пару дзён. Спачатку Каціханк, што не так ужо і далёка, але Натаниэль задуменна абраў дзень, калі туман быў настолькі густым, што яго можна было амаль згарнуць у маленькія шарыкі і захоўваць. Ён сядзеў у кабіне, не занадта блізка да мяне, і чытаў кнігу, пакуль я змагаўся з ветрам і прылівамі, а таксама з тым фактам, што я ледзь мог бачыць нават нос кеча. Я вельмі ганарыўся сабой, калі мы зрабілі буй, які абазначае ўваход у гавань, але мой хітры інструктар прыгатаваў для мяне яшчэ адзін маленькі сюрпрыз; ён не згадаў, што хваля вялікага памеру разбіваецца прама каля ўваходу ў гавань, і калі мы прыбылі, яны былі дастаткова вялікімі, каб у серфера слінкі цяклі.
  
  
  Так што я паступіў па-разумнаму, скінуўшы ветразі, без дапамогі Натаниэля, і ўключыў дапаможны рухавік. Ён не сказаў ні слова, але ў мяне склалася ўражанне, што ён зрабіў бы тое ж самае.
  
  
  Адтуль мы адправіліся ў Мартас-Він'ярд, пераначавалі на борце ў гавані Эдгартауна і рана раніцай наступнага дня адправіліся на востраў Блок, участак круізу марской яхты.
  
  
  ніякіх арыенціраў не было відаць. Я даведаўся сёе-тое аб дрэйфе і кампенсацыі, чаму не змог бы навучыцца за тузін гадоў, і калі здаліся высокія цьмяныя чырвоныя скалы выспы, я выпрабаваў больш палягчэння, чым самаздаволення.
  
  
  Мы абмінулі востраў і ўвайшлі ў Вялікую саляную сажалку, натуральную гавань на заходнім баку. Было яшчэ светла, позна ўвечары, і Натаниэль прапанаваў нам сысці на бераг.
  
  
  "Я падумаў, што мы зможам вярнуцца ў Ньюпорт да сённяшняй ночы", - сказаў я.
  
  
  "Не спяшаецеся. Вы калі-небудзь былі тут раней?"
  
  
  "Ніколі."
  
  
  “Гэта цікавае месца. Давайце возьмем пару ровараў і адправімся ў тур».
  
  
  "Веласіпеды?"
  
  
  “Вядома! Гэта адзіны спосаб падарожнічаць, калі ты не на вадзе».
  
  
  Такім чынам, мы сышлі на бераг, прышвартаваўшыся ў высокага дока, які быў пабудаваны ў першую чаргу для прыёму летніх паромаў, якія курсуюць паміж востравам і мацерыком. Невялікая група крам і прадуктовых кіёскаў здавалася зачыненай, але Натаниэль пастукаў у дзверы струхлелага, які правіс будынку. Жанчына адкрыла; у яе быў чырвоны твар, што азначала, што яна альбо была п'янай усё жыццё, альбо пакутавала ад нейкай жахлівай хваробы. Як бы там ні было, яна заззяла, калі ўбачыла Натаниэля, абняла яго, а затым правяла нас да задняй часткі будынка, дзе ў хляве захоўвалася пара сотняў ровараў, складзеных сябар на сябра.
  
  
  «Бярыце ўсё, што хочаце, містэр Фрэдэрык. Пакуль яны бегаюць, а?»
  
  
  Выцягнулі з кучы пару байкаў, праверылі.
  
  
  «Яны падыдуць, місіс Гормсэн, - сказаў Натаниэль. "Мы, напэўна, вернемся праз пару гадзін".
  
  
  "Ты застанешся на ноч або пойдзеш?"
  
  
  “Мы яшчэ не вырашылі. Вы хочаце нас накарміць?
  
  
  Жанчына ад душы ўсміхнулася. «Аб Госпадзе, не, містэр Фрэдэрык. У гэты час года мы ў асноўным жывем на замарожаных хот-догах, якія не прадалі мінулым летам. Сардэчна запрашаем, але я не думаю, што вам гэта патрэбна».
  
  
  «Я не стану спрачацца з гэтай нагоды», - сказаў Натаниэль, перакінуўшы нагу праз сядзенне свайго ровара.
  
  
  Мы ехалі па галоўнай дарозе, паласе асфальту з выбоінамі, якая праходзіла міма пустых, зачыненых аканіцамі старых гатэляў і летніх пансіянатаў, у любым з якіх маглі быць прывіды продкаў, якія хаваюцца за сляпымі вокнамі. Востраў Блок - высокі ўчастак зямлі; мы праехалі міма мясцовасцяў, падобных на ангельскія балоты, усеяныя сланцава-шэрымі сажалкамі. Але мы не былі цалкам ізаляваныя; калі мы былі на паўдарогі ўніз па выспе, мы сустрэлі маладую пару на тандэмным ровары, якая ўвесь час круціла педалі і відавочна выдатна праводзіла час. Мы саступілі ім месца, яны замахалі і засмяяліся, а затым растварыліся ў густым змроку.
  
  
  «Я не думаў, што тут хтосьці быў у міжсезонне», - сказаў я Натаниэлю.
  
  
  «О, заўсёды ёсць некалькі дзівакоў. Я аддаю перавагу іх бачыць».
  
  
  Мы ехалі далей, пакуль не дасягнулі далёкага канца выспы, высокага абрыву з відам на Атлантычны акіян. З таго месца, дзе мы стаялі, адкрываўся ўражлівы выгляд, магчыма, на сотню футаў уніз, калі хвалі бязлітасна біліся аб скалісты бераг унізе. Далёка злева ад нас быў маяк, яго прамень толькі пачынаў кружыцца ў згушчальнай ночы. Мы з Натаниэлем пастаялі некалькі хвілін, удыхаючы прахалоднае чыстае паветра аднекуль накшталт Азорскіх выспаў. Затым мы вярнуліся да нашых ровараў.
  
  
  З-за шуму ветру і хваляў мы не чулі надыходзячай машыны; цяпер ён стаяў, выключыўшы фары, і разбітая рашотка ўпіралася ў нашы веласіпеды. Каля адчыненых дзвярэй з боку кіроўцы стаяў мужчына, і за лабавым шклом я мог разгледзець размыты твар, але не звярнуў на гэта асаблівай увагі. Мяне значна больш зацікавіў драбавік, які мужчына накіраваў у наш бок.
  
  
  "Містэр Фрэдэрык?" - спытаў ён слабым голасам супраць ветру.
  
  
  "О, божа", - мякка сказаў Натаниэль.
  
  
  "Ты памятаеш мяне?"
  
  
  "Баюся, што так." Натаниэль не рушыў з месца; ён трымаў рукі па баках і здаваўся амаль паралізаваным. "Хоць гэта было так даўно ..."
  
  
  «Нашмат даўжэй для мяне». Ён крыху перасунуў драбавік, што мне не спадабалася. «Яны не паверылі мне, ці ведаеце. Яны думалі, што я працую на вашых людзей, а не на іх, і прайшло больш за год, перш чым яны мяне адпусцілі».
  
  
  «У вас, мусіць, былі цяжкія часы».
  
  
  «Гэта было сапраўднае пекла! Цэлы пракляты год на тым завадскім караблі, і гэта не быў круіз для задавальнення!»
  
  
  "Не, я так не ўяўляю, Грэйвс". Натаниэль зрабіў паўкроку да мужчыны і паказаў на драбавік. "Вы збіраецеся выкарыстоўваць гэта?"
  
  
  "Я прыехаў сюды не адпачываць на свежым паветры".
  
  
  Цяпер я мог бачыць, што гэта быў мужчына гадоў трыццаці з невялікім, з вялікімі пальцамі рук і маршчыністым тварам, які агрубел ад ветру і вады. Пад несамавітай вятроўкай яго вялікія мышцы пляча надзьмуліся.
  
  
  "Дык вы выпадкова знайшлі нас тут?" Натаніэль
  
  
  пайшоў далей. Яшчэ паўкроку.
  
  
  «Быў на востраве пару тыдняў, з таго часу, як мяне адпусцілі. Мая жонка родам адсюль…»
  
  
  "О, вядома. А місіс Гормсэн - твая свякроў, ці не так?"
  
  
  "Вы разумееце ўсё даволі добра". Грэйвз рушыў наперад. "Думаю, табе і твайму сябру лепш вярнуцца на край абрыву".
  
  
  "Ты збіраешся страляць у нас ці думаеш, што зможаш прымусіць нас саскочыць?"
  
  
  «Гэта не складзе для мяне ніякай розніцы, містэр Фрэдэрык. Я збіраўся зрабіць вам візіт у Ньюпорт, але сёння вы пазбавілі мяне ад гэтага».
  
  
  "Калі б я ведаў, што нашы чырвоныя рыбалоўныя сябры адпусцілі цябе, я мог бы змяніць свой маршрут". Натаниэль захаваў гэтую дабрадушную паўусмешку на твары, спакойны, як калі б ён стаяў перад класам, запоўненым нецярплівымі вучнямі.
  
  
  «Так, ну, я не думаў, што яны адправяць вам тэлеграму. Вы мяне вельмі добра падставілі, містэр Фрэдэрык, і я нічога падобнага не забываю. Адзіная прычына, па якой яны мяне не забілі, была…»
  
  
  "Таму што ты не быў асабліва важным, ці не так?" Змяненне голасу Натаниэля было выдатным; зараз у ім была насмешка.
  
  
  Гэта атрымала рэакцыю. Грэйуз рушыў да яго, яго твар пачырванеў нават у цемры. Ён падняў драбавік, каб выкарыстоўваць яго як дубіну, і школьны настаўнік на пенсіі нырнуў пад яго. Ён усадзіў окоченевшие пальцы ў жывот, выкарыстоўваючы іншае перадплечча, каб заблакаваць удар рулі драбавік. Грэйвс сагнуўся напалову, вочы выскачылі. Натаниэль зноў ударыў яго па тым жа месцы, на гэты раз перавярнуўшы руку і амаль прыўзняўшы мужчыну з ног, зачапіўшы пальцы пад яго грудзінай. Грэйвз паспрабаваў завішчаць, але з яго шырока адкрытага рота вырваўся толькі здушаны гук агоніі.
  
  
  Натаниэль узяў драбавік з яго рукі, дазваляючы мужчыну ўпасці на зямлю. На яго твары была ўсмешка змешанага задавальнення і шкадавання, калі ён глядзеў на Грейвза, які курчыўся ад пакутлівага болю - і ён выглядаў занадта доўгім.
  
  
  Дзверы іншай машыны адчыніліся, і з яе выйшла жанчына. Я мог сказаць, што гэта была жанчына, таму што ў яе ў валасах былі ружовыя пластыкавыя бігудзі; у астатнім яна была апранута больш ці менш як мужчына, які ляжаў у ног Натаниэля. У яе быў пісталет.
  
  
  Я таксама. Вільгельміна, Люгер, які быў такой жа часткай мяне, як мая правая рука, выскачыла са сваёй наплечной кабуры. Я нырнуў на Натаниэля, адкінуўшы яго ў бок, калі жанчына накіравала вялікі стары рэвальвер у наш бок. З-за ветру і прыбою я амаль не пачуў гук стрэлу, але адчуў пякучы боль, калі куля патрапіла мне ў плячо.
  
  
  Жанчына ці не жанчына, я застрэліў яе. Адзін дакладны стрэл прама ў сэрцы; яна была занадта блізка, каб я мог прамахнуцца, і я не збіраўся проста параніць яе.
  
  
  Яна ўпала, як камень, рэвальвер выпаў з яе пальцаў, як цацка, ад якой яна раптам стамілася. Натаниэль ўжо падымаўся на ногі, страляючы з драбавіку ў бок Грейвса.
  
  
  «Вельмі міла, містэр… ах… Макі. Яна, здаецца, ведала, што рабіла з гэтай зброяй». Ён нахіліўся над целам жанчыны і пакруціў галавой. Пасля ён узяў яе пісталет і сунуў за пояс. "Цяпер у нас ёсць невялікая праблема".
  
  
  "Да уж."
  
  
  Грэйвс усё яшчэ курчыўся ля маіх ног, спрабуючы ўстаць, але не мог, не болей, чым мог гаварыць.
  
  
  "Шкада, што ён умяшаў у гэта сваю жонку", - казаў Натаниэль. «Або, прынамсі, я мяркую, што яна была менавіта такой. Так, Грэйвз? Ён нізка схіліўся над ім.
  
  
  Грэйвз кіўнуў, яго твар быў скажонае, шыя сціснутая.
  
  
  «Тады я мяркую, вы наўрад ці прабачыце мне яе смерць». Ён са шкадаваннем паківаў галавой. «Не, наўрад ці пасля твайго выступу сёння ўвечары. Такім чынам ... » Ён паціснуў плячыма. «Прабач, Грэйвс». Ён пацягнуўся да грудзей мужчыны, бязлітасна ўпіўся пальцамі пад рэбры і працягваў штурхаць - усё вышэй і вышэй, прамацваючы сэрца, пакуль яго рука амаль не пагрузілася ў плоць. Грэйвз ціхенька завыў, тузаючы нагамі; Натаниэль нядбайна паглядзеў, не саслабляючы ціску. Затым мужчына заціх нерухома.
  
  
  Настаўнік на пенсіі ўстаў, выцер лоб тыльным бокам рукі. «Я не ведаю, мёртвы ён ці не, але гэта не вельмі важна. Дапаможаш мне вярнуць іх у іх няшчасную машыну?
  
  
  Гэта была не самая пераканаўчая аварыя з калі-небудзь інсцэніраваных, але той факт, што аўтаматычная каробка перадач старога Chevy мела тэндэнцыю адключацца, рабіў усё гэта крыху менш праўдападобным. Мы ўключылі запальванне, падкацілі машыну да краю абрыву і сутыкнулі яе за борт. Натаниэль не стаў чакаць, каб убачыць, як яна стукнецца аб камяні ўнізе; Ва ўсякім разе, было занадта цёмна, каб нешта разглядзець.
  
  
  Я паглядзеў у бок маяка.
  
  
  «Не хвалюйцеся, - сказаў ён. «Калі б яны нешта чулі, яны б ужо былі тут. Іх непакоіць тое, што адбываецца ў моры, а не на беразе. Час вярнуць ровары місіс Гормсэн?»
  
  
  Ехаць у цемры было нялёгка; святло майго разы
  
  
  не падаў далёка за межы майго пярэдняга кола, а ў Натаниэля наогул не працаваў. Але ён, здавалася, ведаў, куды ідзе, і пакуль мы павольна ехалі па выспе, ён расказаў мне, што такое Грэйвс.
  
  
  «Ён быў рыбаком, лодачнікам, завіце яго як хочаце. Працаваў у асноўным у Мантоку, на ўскрайку Лонг-Айленда. Прама там». Ён паказаў налева, дзе, як я ведаў, ёсць участак вады, які адлучае востраў Блок ад мацерыка. «Некалькі гадоў таму чырвоныя завербавалі яго. Звычайная праца, вы б назвалі яго ў шпіёнскім бізнэсе. Яго праца складалася проста ў тым, каб трымаць вочы адчыненымі. Тут, напрыклад, шмат падводных лодак; доступ да Атлантыкі з суббазы ў Нью-Лондане. Былі і іншыя рэчы. Грэйвс працаваў на чартарных лодках, і даволі шмат людзей з важнымі сувязямі ва ўрадзе прыязджалі сюды на некалькі дзён адпачынку. Нават Ніксан рабіў гэта, калі праводзіў кампанію ў шэсцьдзесят восьмым, ці ведаеце. Ва ўсякім разе, наш агульны сябар у Вашынгтоне адправіў мяне да Грейвзу, і, паколькі я быў пад рукой і крыху разбіраўся ў лодках, мне даручылі… нейтралізаваць яго». Ён ухмыльнуўся мне, калі мы ехалі бок аб бок. "Звычайна я не прымаю актыўных заданняў, але здарылася так, што я змог выкарыстоўваць грошы, якія прапанаваў Хоук".
  
  
  "Што гэта за гісторыя з завадскім караблём?" - Спытала я, ухіляючыся ад выбоіны памерам з басейн на заднім двары.
  
  
  “Ах, так, менавіта так яны гэта зрабілі. Як вы павінны ведаць, рыбалоўныя флаты многіх краін, у прыватнасці Расіі, працуюць усяго ў некалькіх мілях ад нашых берагоў. Якое суперніцтва тут эканамічнае, а не ідэалагічнае, так што ёсць справядлівая колькасць паведамленняў паміж рознымі лодкамі, незалежна ад нацыянальнасці ці палітыкі. Так што для Грейвса было нескладана даставіць свае справаздачы на тую ці іншую расійскую лодку. Але часам у яго былі тэрміновыя паведамленні, а затым ён падаваў сігнал святло - прама з тых абрываў, дзе ў яго выйшлі са строю тормазу, і яны з жонкай абрынуліся да смерці..."
  
  
  "Пра гэта", - перабіў я. «Можа быць, ягоную смерць можна ўявіць як няшчасны выпадак, але як наконт яе смерці? У ёй дзевяціміліметровая куля».
  
  
  "Так так. Не надта акуратна. Аднак у гэты час года гэтая частка берага настолькі бязлюдная, што, калі машына знаходзіцца пад вадой а так і павінна быць да таго часу, калі аварыя выявіцца, яе будзе нядосыць. пакінуць трупы мясцовым уладам, каб яны западозрылі што заўгодна, акрамя няшчаснага выпадку. Калі яны гэта зробяць, што ж, для гэтага патрэбен наш сябар у Вашынгтоне, ці не так?
  
  
  Мне не трэба было нічога казаць; гэты рахманы школьны настаўнік, які мог спакойна забіваць, быў далёка наперадзе мяне.
  
  
  «У любым выпадку, - працягваў Натаниэль, калі мы пачалі спуск па доўгім, паступовым спуску да навалы будынкаў і докаў за ім, - мне атрымалася пераканаць Грейвса, што я спачуваю. Гэта было нескладана; у яго такога роду Ментальнасць - лічыць, што ўсе школьныя настаўнікі - камуністы той ці іншай ступені. У рэшце рэшт я пераканаў яго даслаць паведамленне, у якім адна з рыбацкіх лодак апынецца ў нашых тэрытарыяльных водах - што вядома, строга забаронена. Катэр берагавой аховы стаяў побач, а там была старанна спланаваная - і бескарысная - пагоня, у той час як я прыкінуўся, што захапіў Грейвса ў палон. Ён уцёк, спусціўся ў гавань на другім баку гэтай выспы і скраў маторную лодку, каб пайсці. Скажам, ён выявіў адзін з чырвоных траўлераў і быў дастаўлены на завадскі карабель, які займаецца чымсьці вялікім, чым проста перапрацоўкай рыбы. Шчыра кажучы, мы чакалі, што яны адвязуць яго назад у матухну-Расею, але, відавочна, іх абсталяванне больш складанае, чым мы думалі. "
  
  
  Мы набліжаліся да шэрагу струхлелых будынкаў недалёка ад докаў. "Навошта ісці на ўсе гэтыя праблемы?" Я спытаў. «Хіба не было б прасцей проста арыштаваць гэтага хлопца? Або ўхіліць яго?»
  
  
  "Ну, вы ведаеце гэтага чалавека ў Вашынгтоне; ён не тлумачыць нічога, чаго не павінен. Але мая тэорыя заключаецца ў тым, што калі б мы арыштавалі Грэйвса і судзілі яго, гэта было б бессэнсоўным заняткам. У рэшце рэшт, ён быў проста мясцовы рыбак, які выконвае невялікую брудную працу на баку за дадатковыя грошы.Суд цалкам мог зрабіць яго пакутнікам, і ў нашы дні ў нас іх больш за досыць.З іншага боку, калі б мы маглі пераканаць суд у іншым.Акрамя таго, што ён быў падвойным агентам, што мы, здаецца, у нейкай ступені зрабілі, ім прыйшлося б выдаткаваць шмат часу і намаганняў на праверку сваёй іншай агульнай працы, каб пераканацца, што не ўсе яны падобныя на Грэйвса».
  
  
  Гэта было менавіта так, як я меркаваў, таму я адмовіўся ад гэтай тэмы. "Што наконт яе?" Мы запавольвалі ход перад зачыненай аканіцамі стойкай для хот-догаў місіс Гормсэн і гандлёвым цэнтрам па пракаце ровараў.
  
  
  "Я б не стаў турбавацца", – сказаў Натаниэль. "У нас не было доказаў яе дачынення".
  
  
  "Нехта сказаў Грейвсу, што мы на востраве".
  
  
  "Так, вядома. Але напярэдадні
  
  
  калі б гэта была яна, гэта не абавязкова яе замяшала. У рэшце рэшт, яхтсмены, якія бяруць напракат ровары, у гэты час года бываюць нячаста”.
  
  
  "Добра…"
  
  
  «Але я прапаную вярнуцца да нашай лодкі і адправіцца дадому сёння ўвечары. Няма сэнсу рабіць занадта шмат здагадак, ці не так?»
  
  
  
  
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  
  
  
  Да таго часу, калі мы вярнуліся да прычала позна ўвечары, Натаниэль, здавалася, забыўся аб маленькім выродлівым інцыдэнце на востраве Блок. Ён быў такім жа ціхамірным і вытрыманым, як і заўсёды, калі мы ўвайшлі ў цёмны дом, і калі я хутка агледзеў пакоі, ён паглядзеў на мяне з нейкім пацешным выглядам.
  
  
  "Ведаеце, нельга жыць у пастаянным страху перад забойствам", - заўважыў ён. «У адваротным выпадку, які сэнс жыць? Мы робім тую агідную маленькую працу, якую робім, і больш-менш гатовы да наступстваў. Так робяць і многія іншыя людзі ў гэтым свеце. І толькі ўявіце сабе. Містэр Макі, як бы гэта было калі б мы ўсе турбаваліся аб тым, хто можа хавацца за наступным кутом. Чаму, у каго, магчыма, хопіць кемлівасці балатавацца на пасаду прэзідэнта? Вы далучыцеся да мяне за сэндвічам і кава? "
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  На працягу наступных некалькіх дзён, калі мы не плылі, я вывучаў у асноўным каталогі і старыя выразкі аб Нью-Йоркскім боут-шоў. У Натаниэля была скрыня для дакументаў, набітая працоўнымі праектамі ўсіх мажлівых тыпаў ветразных судоў, ад дзённых ветразнікаў да акіянскіх тримаранов, разам з фатаграфіямі і рэкламай з газет па ўсёй краіне. Мы пабывалі на некалькіх верфях паблізу, агледзелі карпусы тых лодак, якія былі выкінуты на ваду, і інтэр'еры многіх іншых. Пару разоў ён вадзіў мяне ў Christie's, вялікі рэстаран на прычале ў Ньюпорце, дзе абслугоўванне і ежа былі цудоўнымі, і дзе можна было наткнуцца на аблуднага яхтсмена Вандэрбільта або пухнатага прапаршчыка з адной з мясцовых баз ВМФ. Натаниэль ведаў іх усіх, і пасля пары наведванняў я даволі добра зарэкамендаваў сябе ў якасці прыкрыцця Дэніэла Макі, яхтавага брокера з заходняга ўзбярэжжа Фларыды. Я нават пачынаў верыць у гэта сам.
  
  
  "Іспыт" у яхт-клубе не быў такім ужо простым. Члены былі людзьмі, якія ведалі свае лодкі; яны не былі ўдзельнікамі кактэйляў ля прыстані, і адзіная яхтавая кепка, якую я бачыў, была прыбіта да сцяны над барам. Натаниэль вёў гутарку за вялікім круглым сталом, нядбайна - зламысна, як я падумаў - у тэхнічныя вобласці, дзе я быў змушаны прыдумляць некаторыя адказы. Думаю, я прайшоў, бо ніхто ў натоўпе не выглядаў сумнеўным. У любым выпадку, калі мы сышлі - вельмі позна, - Натаниэль пляснуў мяне па плячы і выглядаў вельмі задаволеным. Вяртаючыся да яго дома, мы шмат спатыкаліся аб пясок, і я не ведаю, хто з нас падтрымліваў іншага.
  
  
  Было яшчэ цёмна, калі мяне абудзіў рэзкі стук у дзверы. У галаве ў мяне кружылася галава - у тым клубе на бурбон не скупіліся, - але я адразу ўскочыў.
  
  
  "Што гэта?" - запатрабаваў я.
  
  
  "Нік!"
  
  
  "Я Дэн!" Я прароў у адказ.
  
  
  «Так, так», - сказаў Натаниэль. "Але вы павінны ўстаць і рушыць з месца".
  
  
  "Зараз жа?" Мне было цікава, праз што яшчэ ён збіраўся мяне перажыць.
  
  
  “Гэта тэрмінова. Вам трэба паспець на рэйс у Тампу, а ў нас ледзь ёсць час, каб дабрацца да аэрапорта».
  
  
  "Тампа?"
  
  
  "Не ведаю чаму. Дэвід толькі што патэлефанаваў, і гэта галоўны прыярытэт. А зараз апранайцеся. Паспяшайцеся!»
  
  
  "Тампа", - падумаў я, здымаючы піжаму. Гэта рабілася адным з самых заблытаных заданняў, якія я калі-небудзь выконваў. І калі праца была ў Грэцыі, я сапраўды не наблізіўся да яе.
  
  
  
  
  
  
  Пятая глава.
  
  
  
  
  
  Кантакт быў простым; паведамленне для Дэніэла Макі ў аэрапорце Тампы, якое інфармуе мяне, што на маё імя было зроблена браніраванне ў матэлі паблізу. Я зарэгістраваўся і толькі што хутка пагаліўся - ніякіх шанцаў да таго, як я пакінуў дом Натаниэля, - калі ў дзверы лёгенька пастукалі.
  
  
  Я завагаўся, паглядзеў на свой чамадан, у спецыяльным адсеку якога ляжала Вільгельміна. Але я не думаў, што мне спатрэбіцца спрошчаны Люгер, не зараз. Наколькі я ведаў, не было прычын шукаць мяне, калі б я не быў прыязны. Не цяпер. Тым не менш, я асцярожна адчыніў дзверы і, убачыўшы стаялага там Хока, адчуў дзіўнае палягчэнне.
  
  
  Ён увайшоў, не сказаўшы ні слова прывітання, сеў на адну з пары вялізных ложкаў і паглядзеў на мяне. Я змахнуў кроплю пены, разгарнуў крэсла перад сталом, які імітуе дрэва, і сеў на яго тварам да яго.
  
  
  «Гэты пакой быў старанна правераны», - сказаў Хоук. "Адзін з нашых электроншчыкаў правёў тут мінулую ноч, і з таго часу ён знаходзіцца пад назіраннем.
  
  
  Я аўтаматычна паглядзеў на сцяну ззаду яго; у нашы дні здаецца, што большасць матэляў пабудавана з марлі, і нават пажылы чалавек без слыхавога апарата можа чуць усё, што адбываецца ў наступным блоку.
  
  
  «Не хвалюйцеся, - сказаў стары. «Мы забраніравалі нумары па абодва бакі; ніхто не пачуе, што мы гаворым».
  
  
  Гэта мяне задаволіла; Я ніколі не сумняваўся ў здольнасці Шэфа прадумаць кожную дэталь.
  
  
  "Зенаполіс робіць гэта па-нашаму", - сказаў ён без далейшых папярэдніх заяў. «Дакладная дата яшчэ не прызначаная, але гэта будзе на працягу тыдня. Ён перасячэ мяжу з Албаніяй і накіруецца ў Корфу. Час і месца сустрэчы будуць вызначаныя ў гэты час».
  
  
  Я кіўнуў, затым нахмурыўся. "Як мне звязацца з ім?"
  
  
  "Праз яго сястру".
  
  
  Хоук сказаў гэта так суха, што спачатку гэта не заўважылі. "Як гэта было зноў?"
  
  
  “Яго сястра. Яе клічуць Крысціна, і яна яго адзіная жывая сваячка. Цяпер яна працуе студэнцкай медсястрой у Афінах, але ў яе водпуск на заходнім узбярэжжы. Вы забярэце яе, і ... я не трэба ўдавацца ў падрабязнасці ".
  
  
  Але ён усё роўна зрабіў гэта. Крысціне, як высветлілася, было дваццаць два гады, яна не бачыла Алекса з таго часу, як ён збег пятнаццаць гадоў таму. Але Алекс, па словах Хоўка, хацеў, каб яго сястра прысутнічала пры нашай сустрэчы; у яго былі сур'ёзныя падазрэнні, і пасля папярэдніх перамоваў з нашымі людзьмі ён настаяў на прыцягненні Крысціны да ўгоды. Ён сказаў, што адзіная, каму ён можа давяраць, і мы з Хоўкам пагадзіліся, што ён выкарыстаў яе ў якасці буфера паміж сабой і магчымай здрадай грэчаскага ўрада.
  
  
  «Я не буду прыкідвацца, быццам разумею, што менавіта ён робіць, - прызнаў Хоук, - але, здаецца, нам варта пайсці разам з ім настолькі, наколькі гэта магчыма».
  
  
  Маё заданне здавалася адносна простым: я павінен быў прыляцець у Афіны, наняць машыну і правесці некалькі дзён, аглядаючы лодкавы верфі ўздоўж узбярэжжа. У Піргасе я забіраў дзяўчыну («як мне сказалі, даволі прывабную», - запэўніў мяне Хоук), а затым арандаваў ветразную лодку для кароткага круізу да Корфу. Там, на востраве, які знаходзіцца больш ад Албаніі, чым ад Грэцыі, мы ўдваіх звяжамся з Алексам Зенаполісам.
  
  
  "Мы некалькі разоў размаўлялі з ім з таго часу, як мы ў апошні раз гаварылі з вамі", – растлумачыў Хоук. "Нас не клапоціць, як ён туды патрапіць, але зараз ён паказвае, што ў яго ёсць крытычна важная інфармацыя, якую ён можа перадаць нам. Магчыма, магчыма, не, але вам давядзецца прыкласці ўсе намаганні, каб павезці яго, як планавалася; мы павінны меркаваць, што ён кажа праўду, пакуль мы не даведаемся зваротнага ".
  
  
  «Я ўсё яшчэ кажу, чаму б не адвезці яго ў Таранта на хуткасным катэры? Гэты ветразны бізнэс можа заняць пару дзён».
  
  
  Стары пакруціў галавой. «Жыццёва важна, каб вы ніякім чынам не дазвалялі прыцягваць увагу да вас ці да Зенаполіса. Ён запэўнівае нас, што яго прарыў застанецца незаўважаным на працягу як мінімум некалькіх дзён, але ён настойвае на тым, што нашы намаганні ў яго інтарэсах павінны быць зусім незаўважнымі. далучаецца элемент часу, які ён не растлумачыў цалкам; у любым выпадку мы павінны паважаць яго параду на дадзены момант. Не, Нік, вы адвязеце сваю арандаваную ветразную лодку ў Таранта з сакрэтным праездам. Вы не будзеце рабіць нічога, каб прыцягнуць увагу ўладаў Грэцыі ці любой іншай краіны, пакуль Зянопаліс не апынецца ў бяспецы ў нас. У любым выпадку, - дадаў ён з лёгкай усмешкай, - калі справа дойдзе да пагоні па вадзе, ніякая маторная лодка, якую вы маглі б атрымаць, не змагла б каб абагнаць караблі і самалёты, якія розныя ўрады пашлюць за вамі”.
  
  
  У любым выпадку, ён пераканаў мяне. Я думаў, што гэта ўсё, але Хоук прыгатаваў для мяне яшчэ адзін маленькі сюрпрыз.
  
  
  "Паміж іншым", - сказаў ён, зірнуўшы на мой адкрыты чамадан на стэлажы ля сцяны. «На гэтым заданні ў вас не будзе агнястрэльнай зброі. Або чагосьці яшчэ, што можа быць інкрымінавалым, калі вас зловяць і дапытаюць».
  
  
  "Нічога?" - запатрабаваў я.
  
  
  «Я мяркую, што вы можаце насіць свой нож, але не ў тых ножнах на перадплеччы, якія карыстаецеся. Як яхтсмен, вы павінны мець нейкае лязо, хоць ваш наўрад ці можна знайсці на борце большасці лодак. канец, аднак, ён можа вам спатрэбіцца ".
  
  
  "Ты так думаеш?"
  
  
  «Так. Ці бачыш, Нік, мы павінны разгледзець магчымасць таго, што ўся гэтая аперацыя - гэта свайго роду пастка, уладкованая іншым бокам. Як вы ведаеце, мы знаходзімся ў перыяд надзвычай далікатных перамоваў з рускімі і кітайцамі. Фактычна існуе свайго роду негалосны мараторый на нашыя аперацыі супраць гэтых краін і іх сатэлітаў. Калі вы вырашыце падчас пераходу з Корфу ў Таранта, што Зенаполіс працуе для іх мэт, каб выставіць нас у дрэнным святле, дапусцім, тады вы прасочыце за тым, каб ён… згубіўся ў моры».
  
  
  Гэта мяне не збянтэжыла; Мне не далі адзнаку «Кілмайстар», таму што я здрыгануўся ад думкі ўторкнуць нож у варожага агента, нават калі ён быў чалавекам, які раней быў сябрам.
  
  
  
  "Добра", - сказаў я, устаючы, каб падысці да сваёй сумцы. Я дастаў «люгер» і перадаў яго Хоўку. "Паклапаціцеся аб ім, ён добра мне служыў".
  
  
  "Калі ты вернешся, яна будзе гатова", - сказаў ён, прыбіраючы зброю ў партфель.
  
  
  Я зноў сеў. "Яшчэ сёе-тое."
  
  
  Хоук прыўзняў калматае брыво, гледзячы на мяне.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, я раблю ў Тампе?"
  
  
  “Вядома. Я збіраўся растлумачыць гэта. Вы застанецеся тут на два дні і пазнаёміцеся з рознымі прыстанямі для яхт і яхтавымі брокерамі ». Ён дастаў з партфеля невялікі канверт і паклаў яго на ложак побач з сабой. "Гэта спіс брокераў, якія нядаўна спынілі сваю дзейнасць; вы працавалі на ўсіх трох з іх і зараз робіце перапынак, спрабуючы адкрыць свой уласны бізнэс. Магчыма, мы занадта асцярожныя, але калі нехта спытае вас, на каго вы працавалі, можаце даць інфармацыю, якую нялёгка праверыць. Насамрэч, у гэтым няма неабходнасці; гэтая аперацыя зойме ўсяго некалькі дзён. Але было б недарэчна дапускаць выпадковую сустрэчу."
  
  
  "Людзі, якія займаюцца веславаннем, даволі блізкія па ўсім свеце", - пагадзіўся я. Натаниэль Фрэдэрык пераканаў мяне ў гэтым.
  
  
  «Цалкам дакладна. Падарожнічаючы па ўзбярэжжы Грэцыі, вы, магчыма, сустрэнеце іншых амерыканцаў, якія ведаюць гэтую мясцовасць. Лепш быць бойкім, чым заікацца і губляцца, га?»
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Я зрабіў, як сказаў мне Хоук, праводзячы кожную светлавую гадзіну, а нямала пасля наступлення цемры, блукаючы па прыстанях, гандлёвым залах і верфям, як беспрацоўны яхтавы брокер. Падчас сваіх вандраванняў я пазнаваў імёны мэнэджараў і прадаўцоў, капітанаў портаў і рабят, якія абслугоўвалі бензакалонкі ў розных доках. Можа быць, усе дэталі ніколі не спатрэбяцца, але калі які-небудзь амерыканец, скажам, у Пірэі пачне ўспамінаць са мной дурнаватага старога персанажа, які працаваў на верфі каля Кліруотэра, я быў бы гатовы распавесці сваю гісторыю пра яго.
  
  
  У канцы другога дня я праехаў праз паўвостраў Фларыда ў Маямі, дзе я сеў на самалёт, які даставіў мяне ў Мадрыд рана раніцай наступнага дня. Там у мяне быў стыкоўны рэйс у Афіны, і ўжо цямнела, калі я скончыў праходжанне мытні - яны зусім не ўзрадаваліся ўзаемнаму нажу, які я нёс у багажы, калі яны даведаліся аб маёй меркаванай справе, - і выйшаў. знайсці таксі. Ноч мела асаблівую яснасць, якую, я думаю, можна знайсці толькі ў Грэцыі і Леванце; гэта як быццам неба ўлоўлівае і дыстылюе ўсе экзатычныя водары аліўкавых і фігавых дрэў, змешаныя з падпаленым вуглём і смажанай баранінай, а затым трохі астуджае іх, каб яны не дакучалі. Гэта свайго роду няўлоўны парфума, які не можа насіць ні адна жанчына, але Афіны робяць гэта стыльна і хупава.
  
  
  А потым я зарэгістраваўся ў «Хілтане», страціўшы ўсё гэта з-за млявасці амерыканскай сістэмы кандыцыянавання паветра. Насамрэч, калі я ўключыў тэлевізар у сваім пакоі, я атрымаў Gunsmoke. Вось вам і калыска заходняй цывілізацыі.
  
  
  На наступную раніцу я папесціў сябе хуткай экскурсіяй па горадзе. Жахліва казаць, але я так шмат падарожнічаў, што гарады свету пачалі мець несуцяшальнае падабенства са мной. Куды б вы ні пайшлі, здаецца, усюды ёсць амерыканскае накладанне; Ласкавы гандляр дыванамі гаворыць па-ангельску і сочыць за тым, каб вы ведалі пра яго брата ў Акроне, і хоць вы можаце не ўбачыць шыльду Coca-Cola на любой вуліцы, заўсёды ёсць адчуванне, што яна ўжо не за гарамі.
  
  
  Так што я цынічны. Я таксама быў раздражнёны. Гэта заданне здалося мне занадта простым, і мне трэба было ўзбадзёрыцца, як чэмпіён Суперкубка, які рыхтуецца да матчу на ЮЫЫ-зорак каледжа. Гульня заўсёды павінна дастаўляць задавальненне прафесіяналам, а гэта значыць, што яны павінны быць асабліва асцярожныя, каб не лічыць яе грэбаваннем. Мая праблема была не зусім такой жа, але паўсядзённае жыццё, якое я павінен быў пражыць наступныя некалькі дзён, запраўленая сустрэчай з, спадзяюся, прывабнай дзяўчынай, лёгка магло прымусіць мяне ленавацца ў галаве, калі я не буду асцярожны. .
  
  
  Акрамя таго, я сумаваў па Вільгельміне. У той час я не ведаў, колькі; у хуткім часе я мусіў гэта высветліць.
  
  
  Я арандаваў Volkswagen у мясцовым агенцтве Hertz і пачаў свой тур яхтавым брокерам. Пірэй быў маім першым лагічным прыпынкам, і я правёў дзень, блукаючы па доках гэтага ажыўленага партовага горада. Гуляючы бізнэсмэна-турыста, я задаваў пытанні, рабіў выгляд, што вывучаю праекты і абсталяванне з досведам, які, я ўпэўнены, Натаниэль бы апладыраваў. Ніхто, з кім я сустракаўся, не сумняваўся ў маім прыкрыцці; Я быў Дэніэлам Макі, у адпачынку ў той частцы свету, якую некаторыя называюць раем для маракоў. Пацешна было тое, што я быў у гэтай частцы свету толькі аднойчы, і гэта быў рай для маракоў, але не ў тым сэнсе, у якім яны зараз разумеюць. Каб растлумачыць, кім я быў
  
  
  паступіўшы ў войска ЗША пятнаццаццю гадамі раней было б занадта складана. Проста скажыце, што гэта было часткай майго павышэння кваліфікацыі з AX, і нават войска можа парушыць некаторыя правілы, калі гэта здаецца мэтазгодным. Адзіны раз, калі я быў ва ўніформе за гэты час, я праходзіў школу контрразведкі ў Форт-Халаберд у Балтыморы. Гэта было ў асноўным для галачкі, першае, чаму нас навучылі, - гэта друкаваць, бо агент павінен быў запаўняць усе справаздачы, а я насіў бяскрыўдныя палоскі другога лейтэнанта. Пазней, калі мяне прызначылі на пасаду ў Заходняй Нямеччыне, любое начальства, якое патрабавала пазнаць маё званне, атрымлівала вестку, што я маёр. Так тады працаваў CIC, і я ведаў аднаго ці двух капралаў, якія працуюць у цывільным, якія, калі спытаюць, таксама мелі "званне" маёра.
  
  
  Але ранг не меў нічога агульнага з тым, як я пазнаёміўся з Алексам Зенаполісам, і з аперацыяй, якую мы правялі разам. Сцісла, наша войска пераследвала група дылераў гераіну, якая прывозіла гэты матэрыял у Нямеччыну і прадавала яго нашым войскам. Нічога падобнага, як у В'етнаме ў апошнія гады, але тады ўсё яшчэ сур'ёзна. Было выяўлена, што жменька салдат была пастаўшчыкамі, і яны атрымлівалі яго ад пары грэчаскіх маракоў, якія мелі сувязі ў Турцыі. Пунктам абмену быў Наксас, самая вялікая выспа Кіклад.
  
  
  Адзін з салдат, малады сяржант, уладкаваўся на адну з тых зручных прац, пра якія марыць кожны салдат; ён пілатаваў невялікі двухматорны самалёт, які перавозіў VIP-персон, прадстаўнікоў вышэйшага кіраўніцтва і грамадзянскіх асоб, у сонечныя месцы ў такіх месцах, як грэчаскія астравы і Ліван. Было нескладана вярнуцца ў Мюнхен пустым, каб сесці на невялікі аэрадром на Наксасе і ўзяць на сябе груз белага парашка. У яго не было ніякіх мытных правіл, і некалькі механікаў на яго базе ўдзельнічалі ў пагадненні; яны забралі наркотык і выносілі яго для дробных гандляроў.
  
  
  Я не ўдзельнічаў у адборачных спаборніцтвах; У асноўным гэта была праца чальцоў CIC, але калі стала ясна, што ў гэтым замяшаныя грэцкія вайскоўцы, гэта стала трохі раздражняльным для вайскоўцаў паліцыянтаў. Строга кажучы, гэта таксама не праца CIC; місія Корпуса складаецца ў тым, каб спыніць любую ўтоеную пагрозу войска, але гэта даволі шырока інтэрпрэтуецца. У любым выпадку, мяне прыцягнулі да працы па вывядзенні кантрабандыстаў наркотыкаў са строю і для таго, каб ніхто ў любым з уцягнутых кіраўнікоў не падняў на гэта вялікага шуму. Або чуў пра гэта, калі мог чуць.
  
  
  Гэта была забойчая праца; Я зразумеў гэта, як толькі мой інструктаж скончыўся. І калі я сустрэў Алекса Зенаполіса ў Бейруце, усё, што мне трэба было зрабіць, гэта паглядзець на яго, каб зразумець, што ён добры чалавек, каб працаваць са мной. Алекс быў мужчынам-быком, крыху вышэй за мяне, шасці футаў адзін цаля, і адпаведнай шырыні. Тады ён служыў у ваенна-марской выведцы сваёй краіны, але ў цёмным грамадзянскім гарнітуры ён выглядаў як персанаж з фільма Хамфрі Богарта: чорныя валасы і вусы, лютыя вочы, якія выглядалі так, быццам яны могуць прыціснуць вас да сцяны і пакінуць там боўтацца. пакуль ён не вырашыў цябе адпусціць.
  
  
  "Ты Картэр", - сказаў ён, калі мы сустрэліся ў шумнай кавярні. У музычным аўтамаце іграла пласцінка Сінатры, а перакормленая спявачка танца жывата спрабаваў паспаборнічаць з музыкай.
  
  
  Я прызнаў, што быў ім; У тыя дні я яшчэ мог скарыстаць сваё імя.
  
  
  "Вельмі проста." Яго англійская была добрая, але ён не губляў слоў дарма. «Двое нашых людзей сустракаюць двух амерыканцаў на аэрадроме. Мы з табой знішчаем іх».
  
  
  "Як мы даведаемся, калі прыляціць амерыканскі самалёт?"
  
  
  «Ёсць месца з відам на пасадачную пляцоўку. Уладкаваная намі, хаціна казапаса; ён патрапіў у лякарню, небарака». Алекс засмяяўся, паказваючы вялікую шчыліну паміж пярэднімі зубамі. «Невялікая праблема са страўнікам, нешта ў ягонай пітной вадзе. Ён стары, але ён паправіцца».
  
  
  "І як доўга мы будзем чакаць?"
  
  
  Алекс паціснуў масіўнымі плячыма. “Пакуль яны не прыйдуць. Вы спяшаецеся?
  
  
  Мы ўзялі старую грымлівую лодку, якая, здавалася, спынялася на ўсіх астравах Кіклад, не кажучы ўжо пра Крыт, перш чым мы прыбылі на Наксас. Мы павінны былі быць турыстамі, і пасля высадкі мы не размаўлялі адзін з адным. Я зарэгістраваўся ў тым, што лічылася гасцініцай у партовым горадзе, а затым згуляў эксцэнтрычнага амерыканца, які хацеў адправіцца ў паход у горы, папярэдніка, я думаю, сучасных хіпі, якія кішаць паўсюль у свеце са сваімі заплечнікамі.
  
  
  Я знайшоў Алекса ў катэджы казапаса з выглядам на пасадачную паласу. На шчасце, у яго быў пачак зношаных, але спраўных ігральных карт, і ён нейкім чынам здолеў скласці вялізны запас вуза разам са зброяй, якая нам спатрэбіцца. Чаканне, якое доўжылася больш за два дні, было нядрэнным, але калі б мы гулялі ў пінокл на рэальныя грошы, я ўсё роўна быў бы вінаваты Аляксею Зенаполісу амаль усім, што я зарабіў з тых часоў.
  
  
  Лётнае поле было ў доўгай вузкай даліне пад намі; ён было пабудавана немцамі падчас
  
  
  падчас вайны і ўтрымліваўся ў больш-менш спраўным стане за кошт вырошчвання авечак і коз. У далёкім канцы ад нас быў круты абрыў; у краю была вялікая натуральная пячора, уваход якой мы маглі добра бачыць.
  
  
  "Матросы туды ўваходзяць", - растлумачыў Алекс. "Нашы людзі, абаронцы нашых берагоў". Ён плюнуў на земляную падлогу хаціны. «Нам, грэкам, трэба бараніць так шмат берагоў; паглядзі на любую карту, Нік. І падумаць толькі, што гэтае паскуддзе, як гэтыя, апаганьвае іх прафесію…» Ён зноў плюнуў.
  
  
  Я зразумеў, што Алекс быў ідэалістам. Гэта мяне непакоіла; нават тады я ўпадабаў працаваць з цынікамі, таму што яны нашмат надзейней.
  
  
  Ночы былі самыя цяжкія, таму што мы не маглі выкарыстоўваць святло. Алекс і я таксама мала размаўлялі. Часам я выходзіў на вуліцу, каб палюбавацца бледнай яркасцю зямлі пад асляпляльным месяцам. І гэта было ў трэцюю ноч я ўбачыў фігуры, якія рухаліся ў канцы узлётна-пасадачнай паласы, паднімаючыся над краем абрыву, як альпіністы, якія дасягаюць піка Эверэста.
  
  
  Я пабег назад у хаціну і разбудзіў Алекса. "Яны тут", - прашаптаў я. "Вашы хлопцы, я амаль упэўнены".
  
  
  Алекс махнуў рукой і перакаціўся пад коўдру. "Добра, добра, малады чалавек". Ён быў гадоў на дзесяць старэйшы за мяне. “Яны пачакаюць, як і мы. Амерыканскі самалёт не з'яўляецца да світання. Уначы тут нельга прызямліцца».
  
  
  Я б не стаў клясціся, але мне здалося, што Алекс храпе, як толькі сказаў сваё апошняе слова.
  
  
  Магчыма, я праспаў паўгадзіны ўсю астатнюю ноч; Я ведаю, што прачнуўся і перад світаннем перасоўваўся па хаціне, нецярпліва чакаючы, калі сонца пачне асвятляць нас. Месяц ужо даўно сышоў, і я амаль не мог бачыць дно даліны.
  
  
  «Мы пачынаем зараз». Спакойны голас Алекса ў маўклівай хаціне быў настолькі ашаламляльным, што я ледзь не выскачыў са скуры. «Паўгадзіны да дзённага святла». Ён быў на нагах, нацягнуўшы цяжкую чорную скураную куртку, кішэні якой былі набіты боепрыпасамі. Пад ёй у яго быў пісталет Кольта 45 калібра, але больш за ўсё ён належыў на вінтоўку М-1, якую ён перакінуў праз плячо.
  
  
  У мяне таксама быў такі. У мяне таксама была Вільгельміна, Люгер, які я нядаўна набыў у Нямеччыне і які, у пэўным сэнсе, станавіўся часткай мяне.
  
  
  Мы асцярожна рухаліся ўздоўж блізкага краю даліны, кружачы да ўзгоркаў над уваходам у пячору. Мы трымаліся дастаткова далёка ад краю, каб ніхто ўнізе не мог нас бачыць, нават калі б было святло, і чыста разважлівасць і інстынкт Алекса падказалі нам, дзе спыніцца.
  
  
  «Вось», - прашаптаў ён, паказваючы на край.
  
  
  Мы паўзлі па няроўнай зямлі, падобнай на лістоту, і нарэшце ўбачылі поле ўнізе. Мы былі на вышыні каля шасцідзесяці футаў, і, наколькі я мог бачыць, шляху ўніз не было.
  
  
  "Як мы…?" Я пачаў, але Алекс прыклаў палец да вуснаў, і зубы бліснулі ў цемры.
  
  
  З адной са сваіх шматлікіх кішэняў ён выцягнуў тонкі кавалак нейлонавай вяроўкі. Да аднаго канца была прымацавана граната, і ён паклаў пару іншых на зямлю побач з сабой.
  
  
  «Самалёт ляціць адтуль», - сказаў ён, паказваючы направа ад нас у чорную пустату за краем поля. «Адзіны шлях. Калі ён прызямліцца, ён павінен выруліць да далёкага канца і павярнуць, так? Так што пры прызямленні… яны не могуць сысці».
  
  
  Ён пачаў вельмі павольна спускаць тонкую лінію па скалістай сцяне абрыву, пакуль канец з прымацаванай гранатай не апынуўся якраз над уваходам у пячору. Затым ён зрабіў паўзу, паварушыўшы пальцамі-сасіскамі, вырабляючы разумовыя вылічэнні, і зноў зарабіў. Ён зрабіў метку на нейлоне і парэзаў яго нажом. «Цалкам дакладна», - аб'явіў ён і ўзяў астатнюю частку лёскі, каб прымацаваць яе да невялікага куста за некалькі футаў ад краю.
  
  
  "Што зараз?" Я спытаў. Ніхто не сказаў нам, хто будзе адказваць за гэтую аперацыю, але Алекс, здаецца, ведаў, што рабіў, і я быў гатовы навучыцца.
  
  
  "Гэта дрэнная рэч для спуску, але я магу спусціцца ўніз". Ён надзеў тоўстыя пальчаткі, абгарнуў адрэзак замацаванай вяроўкі вакол сцягна і перакінуў пятлю праз плячо. «Цяпер ты вяртаешся ў далёкі канец поля. Маленькая сцяжынка, па якой жывуць козы, вядзе цябе ўніз. Калі ты чуеш, як у пячоры разрываецца граната, ты спускаешся ўніз і пераконваеш тых хлопцаў у самалёце, што ім няма куды ісці. Зразумеў?"
  
  
  Я так і думаў. Я паслухмяна пабег назад у тым напрамку, у якім мы прыйшлі. Знайсці сцежку, пра якую казаў Алекс, было няцяжка, хоць, гледзячы на ??яе ў шэрым святле ілжывага світання, я пашкадаваў казу. Адпусціўшы свой Ml, я лёг на край скалы і стаў чакаць.
  
  
  Спачатку гэта было падобна на пастаяннае гудзенне мухі, і я змагаўся са спакусай стукнуць яе, калі зразумеў, што задрамаў. Мае вочы рэзка адкрыліся, і я глядзеў на кавалак пякучага аранжавага сонца, які падымаецца з далёкага мора.
  
  
  У сярэдзіне паўдыска відаць была цёмная плямка, якое працягвала павялічвацца ў памерах, накіроўваючыся прама туды, дзе я ляжаў. Я адчуў, як хутка схапіўся за жывот, прымусіў сябе заставацца на месцы, калі двухматорны самалёт з'явіўся ў поле зроку, накіроўваючыся на пасадку ў далёкім канцы поля.
  
  
  Я паглядзеў уздоўж краю абрыву ў бок таго месца, дзе я пакінуў Алекса. Яго наогул не было відаць, пакуль колы самалёта не кранулі траву, але затым я ўбачыў, як грувасткая постаць паднялася і выкінула доўгую тонкую белую паласу. Яна праляцела па паветры, хутка ўпала пад грузам, прымацаваным да яго канца, і, нарэшце, урэзаўся ў адтуліну пячоры.
  
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, занадта доўгая, і я пачаў думаць. Чатыры секунды - гэта няшмат, але аднойчы я папрасіў інструктара выцягнуць штыфт з гранаты, а затым нядбайна кінуць яе мне. Я выставіў яго чыста і стрэліў праз бетонны парапет у трэніровачную яму, як быццам я быў пасярэднікам у падвойнай гульні. Пасля гэтага ў мяне некалькі дзён хварэў локаць - гранаты цяжкія, не забывайце, - але больш за ўсё мяне турбаваў хіхікаючы сукін сын, які ўсё гэта задумаў, і высвятляў, як лепш за ўсё забіць гэтага ўблюдка. На шчасце для яго і, напэўна, для мяне, пасля таго дня я больш яго не бачыў.
  
  
  Уваход у пячору ўзарваўся шакавальна гучным выбухам, вялізныя патокі дыму і ліўні абломкаў лінулі на зялёнае поле. Перш чым я паспеў рушыць з месца, я ўбачыў, як Алекс кінуўся з краю скалы, стукнуўшыся аб выступы скал, і хутка спусціўся на зямлю.
  
  
  Я караскалася па крутой сцежцы, чапляючыся за неахайныя кусты, і на бягу ўдарылася аб дно даліны. Двухматорны амерыканскі самалёт руліў да мяне з ровам рухавікоў, але ў дадзены момант я не баяўся, што мяне заўважаць; выбух ззаду іх павінен быў заняць усю іх увагу.
  
  
  Калі самалёт запаволіўся, я ўбег у невялікую расколіну ў сцяне абрыву, дачакаўся пачатку павароту, затым выйшаў і зрабіў пару хуткіх стрэлаў прама ў нос самалёта. Я ўбачыў спалоханы, бледны твар праз лабавое шкло, а потым імклівы рух. Бакавыя дзверы пачалі адчыняцца, калі пілот працягнуў свой паварот, ужо заводзячы маторы для ўзлёту.
  
  
  Быў загад не страляць па самалёце, калі мы зможам дапамагчы; у рэшце рэшт, гэта ўласнасць урада ЗША. Таму я ступіў за яго хвост, па-за дасяжнасцю верагоднага бандыта ў бакавой дзверы. Раптоўны выбух двух апор ледзь не збіў мяне з ног, падняўшы пыл і на імгненне асляпіўшы. Калі я зноў змог бачыць, самалёт хутка аддаляўся ад мяне; У мяне на плячы быў М-1, гатовы страляць у крайнім выпадку, калі Алекс вылецеў з разбуранай пячоры прама на траекторыю самалёта.
  
  
  У раннім святле ён выглядаў як невялікая гара, увесь у чорным, з паднятымі рукамі, як нейкі старажытны ваяр, які спрабуе стрымаць лютасьць багоў. Калі самалёт імчаўся да яго, здавалася, што сутыкненне было непазбежным, але ў апошні момант ён адхіліўся ў бок, заглушыўшы рухавікі і заклінаваў тормазы. Алекс нырнуў пад круціцца шруба, адкочваючыся ад колаў.
  
  
  Я бег па полі да вялікага грэка і самалёта і ўбачыў, як пісталет вылецеў з бакавых дзвярэй раней, чым гэта зрабіў Алекс. Я спыніўся, стаў на калені і падняў свой Ml, калі самалёт спыніўся на выбоінах у краю абрыву. Мужчына высунуў галаву і накіраваў пісталет на майго партнёра.
  
  
  Гэта была невялікая мэта, і самалёт усё яшчэ разгойдваўся пасля рэзкага павароту і рэзкага прыпынку, але не было часу, каб старанна прыцэліцца. Я зрабіў адзін стрэл, потым яшчэ адзін. Мужчына ў дзвярным праёме паглядзеў на мяне, і нават з такой адлегласці я мог бачыць выраз поўнага здзіўлення на яго твары, калі кроў хлынула з яго шыі. Ён пачаў накіроўваць пісталет у мой бок, але раптам ён, відаць, стаў цяжкім, як кавадла. Яго рука ўпала, пісталет выпаў з яго рукі, і ён павольна паваліўся праз дзверы на зямлю.
  
  
  Алекс наступіў на мужчыну, калі ён ускочыў у кабіну. Раздаўся высокі прыглушаны крык, затым гартанны смех; Праз некалькі секунд іншы чалавек вылецеў і прызямліўся тварам уніз на камяністую зямлю. Алекс стаяў ззаду яго ў дзвярным праёме, трымаючы свой дзевяціфунтавы М-l гэтак жа лёгка, як дубінку паліцыянта. Потым ён паклікаў мяне, але я ўжо падняўся і ішоў да самалёта.
  
  
  "Добрая стральба", - сказаў ён. «Ты страшэнна ўдала ледзь не забіў пілота».
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" Мы абодва назіралі, як курчыцца на зямлі чалавек; той, у які я страляў, не рухаўся.
  
  
  «Ха! Ваша куля праходзіць праз яго шыю і пападае ў самалёт, парэзае гэтаму лётчыку вуха і разбівае лэбавае шкло. Шкада».
  
  
  "Ага. Ёсць іншыя пашкоджанні?"
  
  
  “Я нікога не бачыў. Думаю, твой другі стрэл патрапіў яму ў грудзі. У любым выпадку, не прайшоў наскрозь».
  
  
  "Або можа
  
  
  я цалкам прамахнуўся. "
  
  
  Алекс пакруціў галавой. «Не, ты не прамазаў, Нік Картэр. І я ніколі гэтага не забуду, разумееш?» Ён паглядзеў на пілота, які спрабаваў сесці. "Вы хочаце, каб гэты хлопец быў жывы?"
  
  
  "Калі ён не моцна паранены, я думаю, мы можам выкарыстоўваць яго ў штаб-кватэры". Я нахіліўся, схапіў мужчыну. На ім была вайсковая форма з сяржанцкімі нашыўкамі, і я ведаў яго твар гэтак жа добра, як свой уласны пасля вывучэння яго справы. "Рэган", - прарычэў я. «Вы хочаце жыць ці памерці проста тут? Гэта ваш выбар».
  
  
  "Чызус, так!" Я ўспомніў, што ён быў не больш, чым дзіця, і выглядаў маладзейшы за свайго партрэта. Ён паглядзеў на Алекса і здзіўлена паківаў галавой. "Псіх!" прамармытаў ён. "Гэты хлопец вар'ят".
  
  
  Алекс засмяяўся і апусціўся побач з ім на калені, рулю яго вінтоўкі закранула асобы маладога сяржанта. «Разумны хлопчык, - сказаў ён. «Ведаў, калі ты стукнеш мяне, твой самалёт зламаецца гэтак жа, як і я. І ты паляціш уніз». Ён зрабіў красамоўны жэст рукой, гледзячы праз плячо на край абрыву. «А так ты застаешся ў жывых, га? Добры хлопчык". Ён пляснуў яго па спіне, затым схапіў за плячо і падняў сяржанта на ногі.
  
  
  "А як наконт пячоры?" Я спытаў.
  
  
  "Усе мёртвыя". Ён паляпаў па прыкладзе вінтоўкі. «Пасля таго, як ты пойдзеш, я скарыстаюся іншымі гранатамі, каб запячатаць пячору. Зрабіце прыгожую грабніцу. Як наконт гэтай?» Ён штурхнуў мёртвага пальцам ногі.
  
  
  «Не. Я лепей вазьму яго з сабой. Але як ты збіраешся адсюль сысці?
  
  
  «Гэта частка маёй краіны, Нік Картэр. Вы не турбуйцеся пра мяне, а? Цяпер я дапамагаю вам звязаць гэтага хлопчыка, каб ён не даставіў вам праблем падчас палёту».
  
  
  Мы вырашылі пакінуць старанна звязанага Рэгана адразу за сядзеннем пілота, каб я мог сачыць за ім. Цела іншага мужчыны Алекса павісла ззаду, нібы груз. Перш чым я ўвайшоў, ён пакорпаўся ў кішэнях і выцягнуў пару невялікіх пакетаў.
  
  
  «Вазьміце абодва; вы, амерыканцы, вам патрэбны доказы. Мы, мы нічога не ведаем аб кантрабандзе наркотыкаў, а?» Ён пляснуў мяне па спіне. «Удалай паездкі, Нік Картэр. Калі ты гэтак жа добры пілот, як страляеш, у цябе не будзе праблем, га?»
  
  
  Апошняе, што я бачыў яго, гэта тое, што ён цягнуўся назад да пячоры з вінтоўкай, якая нядбайна нясе цераз плячо; ён выглядаў як паляўнічы, які вяртаецца дадому пасля ўдалага дня. Ён нават не павярнуўся, каб памахаць рукой, калі я ўзляцеў.
  
  
  
  
  
  
  Шосты раздзел
  
  
  
  
  
  Калі ноч апускаецца на берагі Грэцыі, то раптоўна цямнее. Я знайшоў нядрэнны гатэль недалёка ад докаў, рэкамендаваны мне капітанам чартарнага судна, з якім я размаўляў раней. Ён прапанаваў паказаць мне начныя клубы, але я адмовіў яму настолькі ласкава, наколькі гэта было магчыма; Я ўсё яшчэ настройваўся на заданне, якое яшчэ не пачалося, і не хацеў ніякіх сяброўскіх адцягваючыхся фактараў.
  
  
  Мой пакой быў чыстым і акуратным. Няма тэлебачання, завошта я быў мякка ўдзячны. Гэта быў доўгі дзень, і я не прывык да яркага сонечнага святла, якое можа схуднець сілы чалавека да таго, як ён гэта заўважыць. Раніцай я збіраўся паехаць у Піргас, каб сустрэцца з дзяўчынай, і мне вельмі хацелася рушыць з месца.
  
  
  Я паабедаў у невялікай карчме непадалёк. Побач сядзела група амерыканцаў, і адна з жанчын у натоўпе працягвала пазіраць на мяне. Яна была нядрэнна выглядала ў нейкім сэнсе загарэлай, як калі б яна кожную светлавую гадзіну пякла сваю скуру і пакінула духоўку ўключанай надоўга. Але я праігнараваў яе, вывучаючы круізнага гіда, якога падабраў у турыстычным офісе ў Афінах.
  
  
  Жанчына не застанецца без увагі. Краем вока я бачыў, як яна ўстала і пахіснулася на тых драўляных сабо на высокім абцасе, якія зараз носяць жанчыны. Яна спынілася насупраць мяне за сталом, утаропіўшыся і нахмурыўшыся, як быццам я быў нейкім дзіўным экземплярам, з якім яна сутыкнулася ў джунглях.
  
  
  "Я магу вам дапамагчы?" - ветліва спытаў я. Я пры гэтым не ўстаў.
  
  
  Яна страсянула сваімі залітымі сонцам каштанавымі валасамі. "Я не ведаю." Яна абвінавачвальна ткнула ў мяне пальцам. «Галвестон. Тры, чатыры гады таму. Вы былі сябрам Сью-Элен, ці не так?»
  
  
  Я застыў, стараючыся не паказваць гэтага. "Баюся, вы думаеце аб кімсьці іншым".
  
  
  Яна нахмурылася яшчэ больш. «Клянуся, я ніколі не забываю ніводнай асобы. І ўжо сапраўды не такога, як тваё». Хуткая ўсмешка, каб паказаць, што яна мяне шануе. «Давай, а зараз. Імя… Нік? Так. Гэта было, дай мне хвілінку; я прыдумаю апошняе».
  
  
  «Мне вельмі шкада, мяне клічуць Дэніэл Макі».
  
  
  Яна разумела кіўнула. «Угу. А я Джэкі Анасіс. Што з табой? Ты тут са сваёй жонкай ці нешта падобнае?»
  
  
  "Не, але…"
  
  
  «Пацешна, мы былі толькі сёння са Сью-Элен. На яе яхце? Калі яна казала, бачыш жаночы акцэнт
  
  
  становіцца ўсё больш паўднёвым. Я не быў здзіўлены; адной думкі пра Сью-Элен было дастаткова, каб пакласці мне ў рот кукурузную аладку.
  
  
  "Я сапраўды не ..."
  
  
  Яна працягвала, як быццам не чула мяне. "Вы ведаеце, што пасля таго часу яна нарэшце атрымала развод, але я думаю, вы ведаеце пра гэта, паколькі вы і Сью-Элен былі такімі блізкімі сябрамі. Вядома, зноў ажаніўся, але яе стары грэцкі муж амаль не праводзіць з ёй часу ўсё гэтыя дні. Я думаю, Сью-Элен будзе вельмі рада пачуць, што вы ў гэтых краях ".
  
  
  Я востра адчуваў, што зараз на мяне глядзяць іншыя, не толькі астатнія з кампаніі балбатлівай жанчыны, але і людзі за некалькімі суседнімі столікамі. Я ўстаў. "Паверце, мэм, я Дэніэл Макі". Я дастаў карту з паперніка. «Насамрэч, я з'яўляюся яхтавым брокерам. Магчыма, вашай сяброўцы Сью-Элен будзе цікава пагаварыць са мной. Дзе менавіта яе лодка?
  
  
  Яна пагардліва паглядзела на белую картку. Затым яна паглядзела на мой твар, яе вочы не зусім сфакусаваліся. Нарэшце яна паківала галавой і адступіла на крок. «Я магла б паклясціся, што гэта ты, Нік Нехта. Толькі ў Сью-Элен не было б сустрэчы ні з адным прадаўцом лодак. Нават на выходныя».
  
  
  "Ну ..." Я сумеўся і, нарэшце, вярнуў візітную картку ў свой кашалёк.
  
  
  Жанчына пагразіла мне пальцам. «Але, можа быць, вы не тое, што кажаце, праўда? Я памятаю, што Нік, ён быў хітрым, не даваў нікому часу. Не спяшайцеся, містэр яхтавы брокер; Сью-Элен сказала, што можа быць тут пазней. Тады мы будзем ведаць напэўна, а? Яна папаўзла назад да свайго стала.
  
  
  Я хацеў хутка пайсці адсюль, але прымусіў сябе скончыць трапезу, не звяртаючы ўвагі на погляды іншых мужчын і жанчын у кампаніі. Гэта была пасьпяховая каманда, у асноўным, гадоў ад трыццаці да сарака, як я судзіў, з тых, што з'яўляюцца практычна ў любым турыстычным месцы ў свеце. З тых, хто будзе выпадковымі сябрамі з кімсьці накшталт Сью-Элен Бэйлар, ці як там яе прозвішча ў нашы дні, і пераканацца, што ўсе іх сябры ведаюць гэта.
  
  
  Але ў гэты вечар нельга было думаць пра Сью-Элен ці яе сяброў, таму я выкінуў яе з галавы, як толькі я выйшаў з карчмы пасля ўсмешкі і кіўку жанчыне на амерыканскай вечарынцы. Я адчуваў яе ацэньваюць вочы на сваёй спіне, калі выйшаў на чыстае начное паветра.
  
  
  Было халаднавата, з вады дзьмуў роўны ветрык. У гавані стаяла на якары вялікае круізнае судна, гарэлі ўсе агні, і нават на такой адлегласці я мог чуць глухія ўдары рок-гурта. «Вар'ят», - падумаў я. людзі прыязджаюць з усяго свету, каб убачыць Грэцыю, і застаюцца на борце свайго карабля, каб паслухаць амерыканскую музыку.
  
  
  Я ішоў павольна, знешне нядбайна, але нешта звінела ўнутры. Справа Сью-Элен непакоіла мяне, і я злавіў сябе на тым, што правяраю цёмныя вулачкі, праходзячы міма іх. Сам док быў добра асветлены, і нават у гэты час ночы было дастаткова актыўнасці, каб я адчуваў сябе камфортна. Тым не менш, я ацаніў прысутнасць Х'юга, зараз утульна які сядзіць у ножнах на перадплеччы. Проста той факт, што паблізу быў нехта, хто ведаў, хто я на самой справе, і асабліва маё імя, было ўсім, што мне трэба, каб настроіць свае пачуцці на тую вышыню, якую я так добра ведаў.
  
  
  Да таго часу, як я вярнуўся ў гатэль, ніводная душа не падышла, і, стоячы ў дзвярах, каб апошні раз павольна агледзець ціхую маленькую плошчу, я не заўважыў ні найменшага падазронага руху. Нарэшце я паціснуў плячыма, прайшоў унутр і падняўся па адзіным пралёце шырокіх усходаў у свой пакой.
  
  
  Яны чакалі мяне, калі я адмыкаў дзверы, і яны былі страшэнна добрыя. Ніякіх пагроз, амаль ніякіх слоў; адзін з іх зачыніў дзверы, калі я ўвайшоў, другі запаліў святло праз пакой. Абодва мужчыны былі цяжкага целаскладу, у звычайных цёмных гарнітурах, а аўтаматыка, якую яны насілі, была маленькай, але смяротнай.
  
  
  Я пачакаў, пакуль адзін з іх загаворыць, заўважыўшы, што мой багаж быў адчынены на ложку, бліжэйшай да акна. Я не стаў распакоўваць рэчы, і, мяркуючы па тым, што я мог бачыць, мае два наведвальнікі былі вельмі акуратныя ў сваіх пошуках. Занадта акуратныя.
  
  
  "Містэр Дэніэл Макі?" Мужчына, які знаходзіўся далей за ўсё ад мяне, загаварыў; ён быў крыху вышэйшы за другі, яго цёмныя валасы былі коратка абстрыжаны, але з цудоўнымі вісячымі вусамі.
  
  
  "Так", - роўна адказала я, злёгку ўзрадаваўшыся, што яны не выкарыстоўвалі маё сапраўднае імя.
  
  
  "Ты вярнуўся рана".
  
  
  Магу паклясціся, што мужчына ўсміхнуўся, але з такімі вусамі было цяжка быць упэўненым.
  
  
  «Відавочна, - сказаў я.
  
  
  Ён выцягнуў з задняй кішэні плоскі пацёрты кашалёк і адкрыў яго. Я ўбачыў расплывістую карцінку і картку афіцыйнага выгляду пад моцна падрапаным і пажоўклым пластыкам, а потым ён усё зноў прыбраў.
  
  
  "Вы шукаеце нейкія дзелавыя сувязі, містэр Макі?" - спытаў мужчына. Яго напарнік, які стаіць насупраць прысадзістай драўлянай камоды ў падножжа
  
  
  ложак, не сказаў ні слова і не паварушыўся.
  
  
  "Не зусім."
  
  
  "Вы ... яхтавы брокер". Гэта не было пытаннем.
  
  
  "Правільна."
  
  
  "Вы хочаце купіць ці прадаць лодкі ў Грэцыі?"
  
  
  "Не", - асцярожна адказаў я. «Я проста аглядаюся. Нешта накшталт водпуску ў спалучэнні з невялікім бізнесам».
  
  
  "Вы знаходзіце вялікую цікавасць у нашай воднай індустрыі?"
  
  
  "Вядома. Хіба гэта не цікава?"
  
  
  Мужчына зарагатаў, шырока разявіўшы рот; на імгненне, калі я ўбачыў шчыліну паміж яго пярэднімі зубамі, я моцна ўспомніў Алекса Зенаполіса. Але Алекс, сказаў я сабе, быў на добрых шэсць цаляў вышэй ...
  
  
  "Вы будзеце ў гэтай краіне надоўга?" - працягнуў мужчына, засмяяўшыся.
  
  
  "Не ведаю. Яшчэ некалькі дзён, магчыма, у мяне няма асаблівых планаў».
  
  
  «Так, вядома. Наша краіна - краіна вольнага часу… для прыезджых». Яго цёмныя вочы сталі бурнымі, калі ён вымавіў апошнія пару слоў, і я насцярожана глядзеў на пісталет, які ён усё яшчэ трымаў нацэленым на маю сярэдзіну.
  
  
  "Што менавіта вы хацелі?" - спытаў я, імкнучыся здавацца хутчэй нервовым, чым патрабавальным.
  
  
  Ён махнуў рукой з пісталетам, але гэта не дало мне ні найменшага падання аб спробе схапіць яго; яго напарнік быў размешчаны досыць далёка ад яго, і я ніяк не мог узяць іх абодвух, не дадаўшы хаця б яшчэ аднаго шнара да сваёй шкуры. Акрамя таго, для гэтага не было ніякіх прычын. Ня так далёка.
  
  
  Мужчына з вусамі паціснуў плячыма. «Каб даведацца больш пра вас, містэр Макі. Калі які-небудзь замежнік, прабачыце мяне, амерыканец, прыязджае ў гэтую краіну і пачынае наводзіць даведкі, гэта, натуральна, абуджае цікаўнасць майго ўрада».
  
  
  "Вы маглі б даведацца, проста спытаўшы", - указаў я.
  
  
  «О, магчыма. Але мая краіна ... калі ласка, зразумейце, містэр Макі, мы знаходзімся ў вельмі хісткім становішчы, навакольным сіламі з усіх бакоў, якія непрыязныя ў адносінах да нас. Таму мы вымушаны ставіцца да ўсіх з падазрэннем, і паверце мне, сэр, мы шкадуем аб гэтым значна больш, чым вы. Таму мы выкарыстоўваем самыя прамыя, нават грубыя сродкі, каб даведацца пра тое, што, на нашу думку, мы павінны ведаць. Вы разумееце? "
  
  
  "Вядома", - кісла сказаў я. "І я думаю, ты ўжо дастаткова даведаўся, ці не так?"
  
  
  "Ну… магчыма". Каб паказаць сваю добрасумленнасць, ён прыбраў пісталет у кабуру на поясе. "Ёсць толькі адна рэч".
  
  
  "Ой?" Я заўважыў, што ягоны напарнік усё яшчэ трымаў свой пісталет, хоць ён быў накіраваны не на мяне.
  
  
  "Калі ты не пярэчыш ..." Ён шырока раскінуў рукі, паказваючы сваю добрую волю, і рушыў да мяне вакол ложка. "Невялікі пошук? Вашага чалавека?"
  
  
  Хрыстос! Гэта было ўсё, што мне было патрэбна, з Х'юга ў ножнах на маім левым перадплеччы. Я адступіў на крок. «Я не разумею, навошта гэта трэба», - сказаў я, як лепш пераймаючы злёгку абуранаму амерыканскаму турысту. "Бог ведае, я не выводжу з вашай краіны лодкі кантрабандай!"
  
  
  "Канешне не. Тым не менш". Ён усё яшчэ ішоў да мяне. "Гэта задаволіла б усіх нас, ці не так?"
  
  
  "Я не разумею, чаму ...?"
  
  
  Напарнік зноў падняў пісталет, накіроўваючы яго ў мой бок.
  
  
  «Калі ласка, містэр Макі», - казала вусатая крама. "Мы не хочам настойваць".
  
  
  Ён абышоў падножжа ложка, улагоджваючы рукі, і выглядаў прыязным, як насарог.
  
  
  Я не вытрымаў. - "Заставайцеся на лініі!"
  
  
  "Так?" Вусаты спыніўся, але, здаецца, ён не разгубіўся.
  
  
  «Вы кажаце, што вы паліцыя, ці нешта падобнае. Можна мне бліжэй зірнуць на картку, якую вы мне паказалі?
  
  
  Гэта спыніла яго. Ён хутка зірнуў на свайго партнёра і рушыў у мой бок. Яго памылка. Я зрабіў паўкроку ўправа, паставіўшы яго паміж сабой і тым, хто трымаў у руцэ пісталет. Перш чым хто-небудзь з іх зразумеў, што адбываецца, я схапіў Вусатага за запясце, павярнуў яго і прыціснуў да сваіх грудзей. Ён быў цвёрдым і цяжкім, але я зрабіў яго бязвольным.
  
  
  "Містэр Макі ..." - выдыхнуў ён.
  
  
  Я быў рады гэта чуць; што б ні адбывалася, ён, відавочна, не ведаў, хто я на самой справе.
  
  
  «Кашалёк», - прахрыпеў я яму ў вуха.
  
  
  Ён пачаў корпацца ў насцегнавай кішэні. Я быў так поўны рашучасці ўтрымаць яго, што не заўважыў, што рабіў іншы мужчына. Не спачатку. Потым я ўбачыў, як ён спакойна ўстаўляе глушыцель на рулю свайго пісталета. Перш чым я паспеў зрэагаваць, ён старанна прыцэліўся і двума стрэламі стрэліў у грувасткія грудзі чалавека, якога я трымаў. Мне сорамна сказаць, што маёй першай рэакцыяй была палёгка ад таго, што ніводная куля не прайшла скрозь цела і не патрапіла ў мяне.
  
  
  Вусы правіслі, яго вага раптоўна павялічылася ўдвая ў маіх руках. Я дазволіў яму ўпасці; відавочна, што ён больш не падыходзіў для мяне як шчыт.
  
  
  Іншы мужчына махнуў мне ў адказ. «Я забяру яго. Вы не хвалюйцеся… містэр Макі».
  
  
  Мне не спадабалася, як ён мне ўхмыльнуўся, асабліва калі я мімаходам убачыў металічныя зубы, апраўленыя гумовымі вуснамі.
  
  
  "Якога чорта", - сказаў я, спрабуючы вярнуцца да сваёй ролі бізнэсмэна-турыста. Было ясна, што ён не збіраўся страляць у мяне.
  
  
  "Часам пацешныя рэчы здараюцца, містэр Макі", - казаў ён, схіліўшыся над знежывелым целам у маіх ног. З акуратных праколаў на грудзях Вуса цякла кроў, але ўся яна ўбіралася тканінай цёмнага пінжака.
  
  
  «Угу», - адказала я, крыху выцягваючы левую руку на выпадак, калі мне ў імгненне вока спатрэбіцца Х'юга. Менавіта тады я так моцна захацеў Вільгельміну, што адчуў яе смак. "Што, чорт вазьмі, ты збіраешся рабіць?"
  
  
  Бандыт падняў вочы, яго маленькія вочкі былі мёртвымі, як у змяі. "Вы хочаце ведаць, містэр Макі?"
  
  
  Я нічога не сказаў.
  
  
  Ён падняў мерцвяка на ногі, прыгнуў яго тоўстае цела і перакінуў Вусатага праз плячо. «Ёсць пажарныя ўсходы», - абвясціў ён, як быццам я гэтага не ведаў, і накіраваўся да акна, якое выходзіць на невялікі пляц унізе. Пасля хвіліннай паўзы ён пераступіў цераз падаконнік на жалезныя краты. Цела на яго плячы балюча стукнулася аб паднятую аконную створку, але Вусаты не мог пярэчыць.
  
  
  Бандыт спыніўся на секунду пасля таго, як яго ноша была звонку, і калі ён паглядзеў на мяне, яго ўсмешка была амаль прыязнай.
  
  
  "Мы зноў убачым вас калі-небудзь, а, містэр Макі?" Ён паляпаў цела Вусатага па крупы. "А ў наступны раз мы не зробім дурных памылак, а?"
  
  
  
  
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  
  
  
  Я падышоў да акна і назіраў, як каржакаваты бандыт караскаўся па пажарнай лесвіцы, як малпа, відаць, не зважаючы на ношу, якую ён нёс. Калі б у мяне была Вільгельміна… але не, сказаў я сабе, якая ў гэтым карысць? Менш за ўсё мне тут хацелася неяк прыцягнуць да сябе ўвагу. Асабліва ўвага ўлад.
  
  
  І, вядома ж, я ведаў, што двое жартаўнікоў, якія абшуквалі мой пакой, не мелі нічога агульнага з урадам; законныя агенты, якія працуюць у сваёй краіне, не расстрэльваюць сваіх партнёраў, калі тыя трапляюць у пераробку.
  
  
  Я праверыў свой багаж і астатнюю частку пакоя, у тым ліку прымітыўны ванны пакой. Здавалася, нічога не знікла, і, паколькі ў мяне не было нічога кампраметуючага, я не збіраўся асабліва турбавацца аб гэтым. За выключэннем таго, што мне прыйшлося задацца пытаннем, хто была гэтая пара і чаму яны былі тут. Мне хацелася добра зірнуць на картку, якую паказаў мне Вусаты, але гэта было ўжо занадта позна. І, відаць, гэта не мела ніякага значэння. Нехта, нейкая арганізацыя цікавілася Дэніэлам Макі, яхтавым брокерам, і гэтага было дастаткова, каб я хваляваўся. Больш чым калі-небудзь, распранаючыся і збіраючыся спаць, я сумаваў па Вільгельміне.
  
  
  Спатканне было прызначана на наступны дзень, і я ўстаў раніцай для лёгкай трохгадзіннай паездкі па Пелапанесе. Велізарны горны паўвостраў быў запар зялёным і белым, з пышнымі зялёнымі схіламі ўзгоркаў і наваламі крэйдавых жылля; Дарога была добрай, і я пашкадаваў, што ў мяне не было часу затрымацца і быць сумленным турыстам. Але я быў занадта нецярплівы, надта хацеў дабрацца да месца прызначэння; Памяць аб тым, што адбылося ў маім пакоі мінулай ноччу, не адпускала мяне, і я адчуваў, што нейкім чынам па-чартоўску важна ўступіць у кантакт з Крысцінай. Тады мы маглі атрымаць, як кажуць, шоу на выездзе.
  
  
  Піргас - убогі гарадок з цудоўнай прыроднай гаванню. Перш чым зрабіць што-небудзь яшчэ, я блукаў па доках, пакуль не знайшоў месца, дзе можна было б арандаваць ветразную лодку на тыдзень ці два. Элган Ксефрат быў дабрадушным уладальнікам установы, маленькага чалавечка з надмагільнымі зубамі, якога ён увесь час паказваў у асляпляльнай усмешцы.
  
  
  Мы заключылі здзелку не адразу; Мне ўсё яшчэ даводзілася дзейнічаць спакойна, але я быў страшэнна ўпэўнены, што змагу атрымаць тое, што мне трэба, у найкароткія тэрміны. Элган запэўніў мяне, што ў яго будзе для мяне мореходное судна, калі я захачу яго ўзяць. Гэта было адно з важных пытанняў.
  
  
  Іншы гатэль, мала чым адрозніваўся ад таго, што быў у Пірэі, за выключэннем таго, што ў ім быў адзін вялікі няроўны ложак, а ванна размяшчалася ў калідоры. Ну, я застаўся толькі на адну ноч, а можа, і не на гэтую ноч.
  
  
  Быў ужо позні дзень, і я выконваў свой турыстычны распарадак столькі, колькі мог, калі я нарэшце падышоў да карчмы Закінтас. Гэта была вялікая ўстанова пад адкрытым небам, адкуль адкрываўся цудоўны від на гавань і вялікі горны востраў за некалькі міляў ад берага. Я сеў за металічны столік на тэрасе, зняў патрапаную яхтавую фуражку і паклаў яе на сядзенне побач са мной. Пазней сонца нахілялася над Іянічным морам, падаючы за бот Італіі, куды я павінен быў адправіцца праз пару дзён. Я чакаў Крысціну з максімальна магчымым цярпеннем, спадзеючыся, што яна не прымусіць мяне чакаць занадта доўга. Было страшэнна няёмка мець справу з нейкай незнаёмай дзяўчынай, якая ведала больш мяне пра дэталі гэтай місіі.
  
  
  Асабліва пасля той сутычкі з двума профі ў маім гасцінічным нумары напярэдадні ўвечар.
  
  
  З карчмы я бачыў, як позна ўвечары ў гавані рухаецца водны транспарт. Ён не быў перапоўнены, але лодкі ўсіх масцяў увесь час прыходзілі і сыходзілі. З'явіўся малалітражны катэр з чорным корпусам, які буксіруе дзяўчыну на водных лыжах. Яны наблізіліся да шэрагу рыбацкіх лодак, прывязаных да набярэжнай. Дзяўчына падняла адну руку над галавой, цёмныя валасы луналі за яе спіной, а на яе залітым пырскамі твары было выраз экстазу. У катэры і кіроўца, і іншы мужчына, які назіраў за лыжніцай з кармы, падбадзёрвальна ўсміхаліся ёй. Некаторыя рыбакі на прычале адарваліся ад сваіх спраў; некаторыя стаялі ў аўтаматычным захапленні пры выглядзе праносіцца міма іх бронзавага, апранутага ў бікіні цела, і пачуліся ірваныя воклічы прывітання.
  
  
  Затым сівы, каржакаваты мужчына ў фуражцы з уражлівымі залатымі знакамі адрознення кінуўся да набярэжнай, люта жэстыкулюючы. Чалавек за рулём катэра спачатку не заўважыў яго, але нейкі інстынкт прымусіў яго звярнуць увагу на тое, куды ён ішоў; ён рэзка павярнуў, адначасова запавольваючы рух, калі ўбачыў, што набліжаецца да канца гавані.
  
  
  «Праклятыя дурні», - прамармытаў я сам сабе. У любым выпадку, яны павінны ведаць больш, каб катацца на водных лыжах у гавані.
  
  
  Дзяўчына спрабавала пакараціць буксірны трос; яна здавалася адзінай з вясёлай сёмухі, якая ведала, што робіць, і, нягледзячы на змену хуткасці і кірункі лодкі, яна, здавалася, кантралявала сітуацыю.
  
  
  А потым, па незразумелай мне прычыне, яна проста ўпала. Яна спусцілася ў ваду, аўтаматычна адрываючыся ад лыж, адпусціўшы буксірны трос. Апладысменты спыніліся, але служачы порта працягваў трэсці кулакамі людзям у катэры. Ён амаль спыніўся, яго рухавік забурчаў, зрабіў павольнае кола і наблізіўся да дзяўчыны.
  
  
  Яна лёгка ступала па вадзе, чапляючыся за лыжы, але калі лодка набліжалася, я чуў, як яе голас узвысіўся ад гневу. Я крыху ведаў грэцкую, але быў упэўнены, што тое, што яна казала, нельга знайсці ні ў адным са стандартных тэкстаў. Яна падштурхнула водныя лыжы да чалавека на карме; ён узяў іх са здзіўленнем на твары. Але калі ён працягнуў ёй руку, каб дапамагчы ёй падняцца на борт, яна паціснула плячыма, павярнулася і паплыла да грубай драўлянай лесвіцы ўздоўж набярэжнай.
  
  
  Кіроўца асцярожна манеўраваў за ёй, абодва мужчыны адкрыта ўмольвалі. Яна праігнаравала іх, яе твар адлюстроўваў яе пагардлівую пагарду. Калі яна дасягнула лесвіцы і пачала падымацца з вады, чалавек на карме зноў пацягнуўся да яе; яна стрэсла яго руку, зліла ваду са сваіх трапяткіх валасоў, каб ён быў цалкам запырсканы, затым паднялася яшчэ на некалькі прыступак, пакуль не апынулася над імі. У гэты момант яна павярнулася і нешта сказала, адразаючы гэта, як сяржант, які аддае загады самаму няўмеламу пачаткоўцу ў сваім узводзе. Абодва мужчыны выглядалі прыгнечанымі, а затым панурымі; Паміж сабой яны ўручылі дзяўчыне нейкае адзенне і вялікі саламяны мяшок. Калі яны ў яе ўжо былі, яна адвярнулася, нават не зірнуўшы на развітанне, і хутка ўзлезла на вяршыню набярэжнай.
  
  
  Як і большасць іншых наведвальнікаў карчмы, я ўстаў з-за стала, каб лепш прыгледзецца пасля таго, як дзяўчына ўпала. З таго месца, дзе я стаяў, мне было добра відаць усё, што адбывалася, і я стаяў побач, калі яна дасягнула вяршыні шырокай каменнай набярэжнай. Яна спынілася на імгненне, наўмысна не аглядаючыся, пакуль не пачула раптоўны роў падвеснага рухавіка, калі яе два няўцешных эскорту з хот-родам вярталіся з гавані ў пошуках свайго страчанага эга. Затым яна паклала саламяны мяшок да сваіх ног, падняла рукі і скінула махрыстую кашулю на галаву, выгінаючыся роўна настолькі, наколькі гэта было неабходна, пакуль адзенне не апынулася на поўдзень ад яе сцёгнаў. Яна выцягнула гладкія вільготныя валасы з-пад каўняра кашулі, палезла ў сумку і дастала монструозную пару цёмных акуляраў. Толькі пасля таго, як яна надзела іх, яна паглядзела на нас, якія стаялі і глядзелі на яе.
  
  
  У яе адносінах не было ні фальшывай сціпласці, ні напышлівай абыякавасці; яна проста слаба ўсміхнулася, паціснула плячыма і падняла сумку. Калі яна праходзіла міма мяне, так блізка, што я адчуваў пах сумесі салёнай вады і ласьёна для загару, які пакрыў яе скуру пацеркамі, яна вагалася на долю секунды, затым працягнула свой шлях прама да карчмы.
  
  
  Я назіраў за ёй - я б напэўна сапсаваў сваё прыкрыццё, калі б не зрабіў гэтага, таму што ўсе астатнія сапраўды на яе глядзелі - калі яна паднялася па пары шырокіх неглыбокіх прыступак на каменную тэрасу і ўзяла стол без парасона, каб абараніцца ад сонца. Перад тым, як яна села, там быў афіцыянт, і, калі ён вярнуўся ў змрочны інтэр'ер карчмы, каб прынесці яе замову, я павольна вярнуўся да свайго століка. Я адчуваў некаторую долю выдасканаленага шкадавання, што яна не выбрала суседні столік, але разумны сэнс нагадаў мне, што
  
  
  • Я прыйшоў сюды не толькі для таго, каб палюбавацца мясцовай багіняй вады.
  
  
  Яна выпіла келіх мясцовага віна, моцна сціснула вінаград, які я ўжо спрабаваў, і вырашыла прытрымлівацца СУВЯЗЕ; прынамсі, бледнае, малочнае рэчыва пасылала свае ўласныя папераджальныя сігналы, перш чым вы яго праглынулі. Мы сядзелі так, каб можна было глядзець адзін на аднаго, не надаючы гэтаму вялікага значэння, і праз некаторы час стала відавочна, што яна часта пераводзіла погляд у мой бок. Добра, я магу гэта прыняць; адзінымі наведвальнікамі ў гэтым месцы на дадзены момант былі жменька турыстычных пар і некалькі мясцовых, бізнесменаў, мяркуючы па іх строгай вопратцы, ні адзін з якіх не зацікавіў бы дзяўчыну ці ў каго хапіла б смеласці падысці да яе пасля гэтага выступу ў вадзе некалькімі імгненнямі раней.
  
  
  Адна з яе доўгіх голых ног нецярпліва тузалася. Кожныя некалькі секунд яна распушвала мокрыя валасы і сушыла іх на сонцы; са свайго месца я мог бачыць медныя блікі на чорным аксаміце, і кожны раз, калі яна падымала рукі, яе грудзей рэзка вылучаліся на фоне абліпальнай тканіны яе кашулі. Я адвярнуўся; апошняе, што мне было патрэбна, гэта адцягненне такога кшталту. Акрамя таго, сказаў я сабе, яна, верагодна, была высакакласнай дзяўчынай па выкліку ў выходны дзень, якая шукае падтрымкі. Я ўважліва агледзеў астатнюю частку карчмы і без усялякай нясціпласці прыйшоў да высновы, што я лепшы з магчымых патэнцыйных кліентаў.
  
  
  Я паглядзеў на гадзіннік, затым на сонца над морам, якое хутка падала. Абодва сказалі, што ўжо позна, і я падумаў, калі ж зьявіцца мой кантакт.
  
  
  Яна паднімалася на ногі, цыгарэта з залатым наканечнікам звісала з яе вуснаў. Нейкі час яна стаяла, аглядаючы набярэжную, як быццам нешта шукала, затым павярнулася і пайшла, усё яшчэ басанож, у напаўцёмны інтэр'ер карчмы. Праходзячы міма майго століка, яна няпэўна ўсміхнулася, не гледзячы на мяне.
  
  
  Я падняў руку, каб паправіць сонцаахоўныя акуляры, і афіцыянт, які завіс паблізу, прыняў гэты жэст за замову; праз імгненне перада мной быў яшчэ адзін вузка. Гэта быў малады чалавек, які ледзь напоўніўся падлеткавым узростам, і, ставячы напой на стол, ён зірнуў на столік дзяўчыны, затым у заднюю частку карчмы, яго бровы люта ўзмахнулі, як быццам ён імітаваў Граучо Маркса. Перш чым я зразумеў, што ён робіць, ён таксама паставіў келіх віна, якое піла дзяўчына, і паспяшаўся прэч, перш чым я паспеў запярэчыць.
  
  
  Яна вярнулася амаль адразу ж пасля яго сыходу, пасеўшы на сядзенне насупраць мяне. Перш чым сказаць слова, яна зрабіла глыток віна, выдала нізкі парывісты ўздых удзячнасці і адкінулася на спінку крэсла. Толькі тады яна паглядзела на мяне.
  
  
  "У цябе ёсць машына?" спытала яна. У яе быў падкрэслены акцэнт, але, здаецца, яна адчувала сябе камфортна з англійскай мовай.
  
  
  "У мяне ёсць адна", - пагадзіўся я. «Фальксваген» быў прыпаркаваны побач, навідавоку ля нашага стала.
  
  
  "Я думала, гэта павінна быць твая", - суха сказала яна. "Пракатныя нумары і той факт, што вы амерыканец".
  
  
  "Гэта так шмат паказвае?"
  
  
  Яна паціснула плячыма, дэманструючы абыякавасць. «О, можна навучыцца даведвацца». Яна паглядзела на іншыя столікі паблізу. "Тыя, што там, яны з Англіі". Яна злёгку кіўнула, паказваючы на ​​пару сярэдніх гадоў, якая пацягвае вермут за зацененым сталом. «Ён пайшоў на пенсію і прысвяціў сябе віскі; паглядзіце на гэтыя лалавыя шчокі! І любая жанчына, якая выглядае так, з тварам, як сякера, і ў гэтым фантастычным твідавым гарнітуры тут, у сонечным святле Піргаса! Ці можна ўявіць, што яны прыехалі з ... » Яна расчаравана махнула рукой у паветры. "Аргенціны?"
  
  
  Прыйшлося ўсміхнуцца. "Хутчэй за ўсё, не."
  
  
  Яна ўперлася локцямі ў стол і нахілілася да мяне, падарыўшы мне ўсю моц сваёй усмешкі, як быццам яна толькі што адкрыла для сябе нешта зусім чароўнае. "Дык у цябе ёсць машына?" Яна зірнула на "фальксваген".
  
  
  «Так. Гэта мая».
  
  
  "Тады, магчыма, вы не будзеце пярэчыць… Я страціла транспарт".
  
  
  "Дык гэта я заўважыў".
  
  
  «Гэта проста невялікі грамадскі пляж, недалёка. Тыя хлопцы ў лодцы, яны запрасілі мяне пракаціцца з імі на водных лыжах, і я сказала, чаму б і не». Яе плечы зараз падымаліся і апускаліся, як поршні на звязку колаў лакаматыва. «Але ж яны не ведаюць, як кіраваць гэтай лодкай, разумееце? Дурні! Вось так проста ў гаванні… вы бачылі?»
  
  
  "Ага."
  
  
  «Такім чынам, я пакінула іх; я не веру, што яны нават адвязуць мяне назад у маленькі гатэль на пляжы, дзе я спынілася. Дык што я... як вы гэта называеце? Кінута?»
  
  
  "Не зусім, але ідэя ў вас дакладная".
  
  
  Яна нахілілася да мяне праз стол. "Стандартны ход", - падумаў я, калі яе грудзі ўперлася ў пышную тканіну кашулі. "Вы даўно ў Піргасе?" спытала яна.
  
  
  "Я не чакаю, што буду тут доўга".
  
  
  "О. Куды вы ідзяце адсюль?"
  
  
  Я крыху адсунуўся ў крэсле. Яна задавала занадта шмат пытанняў нават для прастытуткі. "Яшчэ не рашыўся", - асцярожна сказаў я.
  
  
  "Магчыма ..." Яна прысунулася да мяне яшчэ бліжэй, як быццам стала не было. Яе вочы блішчалі, як быццам у іх былі свае ўнутраныя схемы. "Корфу не будзе дрэнна?"
  
  
  "Гэта магчымасць", - прызнаў я. Няма сэнсу хлусіць.
  
  
  "Тады, можа быць, вам патрэбен кампаньён?"
  
  
  Пытанне не было нечаканым, але ў мяне не было адказу. Я доўга глядзеў на яе, перш чым адказаць. "Вы хочаце паехаць на Корфу?"
  
  
  «Я б не пярэчыла».
  
  
  "Навошта?"
  
  
  Надышла яе чарга вагацца. Яна адвярнулася і абыякава павяла гэтымі цудоўнымі плячыма. "Гэта добрае месца".
  
  
  "Дык гэта і ёсць".
  
  
  Раптам яна ўсміхнулася, як маленькая дзяўчынка, злоўленая на бяскрыўднай хлусні. "Але Корфу нашмат лепш, ці не так?"
  
  
  Я адчуў паколванне. "Можа быць…"
  
  
  Яна пацягнулася праз стол і дакранулася да маёй рукі. "Вы не пярэчыце, калі б я быў кампаньёнам на некалькі дзён, ці не так?" Яе ўсмешка стала яшчэ шырэй. "Містэр Макі?"
  
  
  Я не ўзгадваў сваё імя.
  
  
  
  
  
  
  Восьмы раздзел
  
  
  
  
  
  Ці наўрад гэта быў самы тонкі кантакт, у які я калі-небудзь уступаў, і гэта турбавала мяне, калі я вёз дзяўчыну ў гатэль, дзе яна пакінула сваё адзенне. У машыне мы мала размаўлялі; Я не заахвочваў яе, і яна не прапаноўвала. Але перш чым мы дабраліся да ўчастку грамадскага пляжу, акружанага невялікімі другаразраднымі гатэлямі, адкуль яна адправілася ў сваю экспедыцыю на водных лыжах, я прытармазіў, каб паглядзець на яе.
  
  
  "Дык ты Крысціна", - сказаў я. Яна пакуль нават не сказала мне гэтага.
  
  
  "Вядома. У цябе ёсць лодка?"
  
  
  "У мяне ёсць адна ўзятая на пракат, так".
  
  
  «Тады, магчыма, нам трэба…. Хіба ты не так ужываеш вольны час?»
  
  
  Я нахмурыўся: «Можа быць. Залежыць ад таго, што ты маеш на ўвазе».
  
  
  "Я маю на ўвазе, што мы павінны быць бачнымі на публіцы, відавочна прыцягнутымі адзін да аднаго". Яна ўзяла мяне за руку, паклала на сваё цёплае голае сцягно. «Вось так, не? Амерыканская турыст, грачанка ў адпачынку. Няўжо гэта не так, як планавалася?»
  
  
  Яна, відавочна, ведала аб планах нашмат больш, чым я, але гэта мела сэнс. "Што ты чуеш ад Алекса?" - проста спытаў я.
  
  
  Як быццам яе скура раптам ператварылася ў мармур, халодны, як магіла, але яна не зрабіла ніякага руху, каб адапхнуць маю руку. "Мы пагаворым пра гэта пазней".
  
  
  "Чаму не зараз?"
  
  
  Яе ўсмешка была падобная на пасмяротную маску. «Таму што мы з вамі, містэр Дэніэл Макі, нічога не ведаем пра Аляксе. Цяпер мы святкуем знаёмства адзін з адным, а заўтра, калі мы адправімся ў наш невялікі круіз на Корфу, у нас будзе дастаткова часу, каб пагаварыць пра гэта».
  
  
  Для дылетанта яна, здавалася, мела даволі добрае ўяўленне аб тым, як усё працуе ў маім бізнэсе. Я павінен быў пайсці з ёю. Прынамсі, на дадзены момант.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яе гатэль уяўляў сабой несамавітае маленькае мястэчка з ружовай тынкоўкай і шырокай тэрасай з выглядам на вузкую паласу пляжу. Мы прайшлі праз рытуал: выпілі за адным са столікаў на тэрасе, узяўшыся за рукі і шмат гледзячы адзін аднаму ў вочы. Час ад часу я правяраў, ці звяртае хто-небудзь на нас увага, але не бачыў нікога, хто выяўляў бы да Крысціны больш, чым чакалася. Нарэшце, калі сонца збіралася пагрузіцца ў мора, яна паднялася, падняўшы мяне разам з сабой на ногі.
  
  
  "Мы будзем абедаць?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  "Вядома", - паўтарыла яна. «Прыходзьце за мной праз паўтары гадзіны. Можа быць… вы маглі б арганізаваць для нас адплыццё заўтра раніцай?
  
  
  "Я не ведаю." Я ткнуўся носам у яе вуха, як і чакалася, але ў асноўным таму, што хацеў быць упэўненым, што ніхто не пачуе тое, што я кажу. «Не спяшайцеся, дарагая. Я б не хацеў дамаўляцца аб заўтрашнім выездзе, пакуль не стане страшэнна відавочна, што вы едзеце са мной».
  
  
  "Так што давайце зробім гэта зараз відавочным". Яна самым відавочным чынам стукнулася аб мой пахвіну, злёгку прыпадняўшы нагу, каб пацерці голым каленам маё сцягно. Гэта быў толькі кароткі жэст, але ніхто не мог яго прапусціць. Або яго наступствы.
  
  
  "Так", - сказаў я, і мне прыйшлося прачысціць горла, перш чым з'явілася яшчэ нейкае слова. "Мы збіраемся з'ехаць раніцай".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  У сваёй цёмна-сіняй сукенцы яна выглядала гэтак жа добра, як і ў бікіні; відавочна, што гэта было нешта набытае са склада, але Крысціна ўмела надаць любой сваёй вопратцы выгляд, быццам гэта было зроблена для яе Жываншы. Мы пайшлі ў невялікі рэстаран каля яе гатэля; у гэтым не было нічога асаблівага, і, наколькі я мог бачыць, іншых замежных турыстаў тамака не было. Калі я быў упэўнены, што нас ніхто не можа падслухаць, я спытаўся ў яе,
  
  
  якая была прычына, па якой мы аказаліся ў гэтым канкрэтным месцы.
  
  
  Яна пачырванела, крыху скрозь загар.
  
  
  "Я сапраўды не ведаю гэты горад", - сказала яна. "Я тут упершыню".
  
  
  Я падумаў пра гэта некалькі секунд, потым адкінуўся на спінку крэсла і ўсміхнуўся ёй праз стол. "Усяго толькі пара турыстаў, ці не так?"
  
  
  "Так…"
  
  
  Прыйшла мая чарга зрушыць справу з мёртвай кропкі. З манільскага канверта, які я кінуў побач са крэслам, я ўзяў карту і разгарнуў яе. "Пакажы мне сёе-тое аб гэтым узбярэжжы", - сказаў я ціхім голасам. «Або скажы мне, чаго ты не ведаеш. У любым выпадку".
  
  
  Гэта была карта на заходняга ўзбярэжжа Грэцыі - ад Пелапанеса да астравоў Закінф; Кефалонія; Такім чынам, адкуль Уліс адплыў, каб весці вайну з Трояй, і пасля ўсіх гэтых гадоў вярнуўся да самай вернай жонкі ў гісторыі, Ляўкас; і мноства іншых невялікіх астравоў і мацерыковых партоў, пакуль не з'явіўся Корфу, які мае форму сякеры з дэфармаванай рукоятью, лязо якога было накіравана на ўзбярэжжа Албаніі.
  
  
  «Гэта быў бы добры круіз», - асцярожна сказала дзяўчына.
  
  
  "Ага. Якія прыпынкі ў шляху вы б аддалі перавагу?"
  
  
  «Не. Ні ў якім канкрэтным выпадку. Але я думаю, што, магчыма,… тры дні было б нядрэнным часам”.
  
  
  У мяне сціснулася нюх не першы раз за гэтую місію. Больш за затрымкі, больш часу, калі нічога не адбываецца.
  
  
  "Упэўнена, ты хочаш пайсці са мной?" Я зноў вярнуўся да ролі.
  
  
  Яна сфакусавала на мне свае вялікія цёмныя вочы. «Але, вядома, Дэніэл Макі».
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Пасля абеду мы ішлі, прабіраючыся праз вузкія завулкі, акружаныя суцэльнымі радамі цёмных дамоў, якія, здавалася, навісалі над намі, засланяючы чыстае іанічнае неба. Крысціна ішла побач са мной мякка, яе сцягно прыціскалася да майго, і мне даводзілася ўвесь час нагадваць сабе, што трэба быць напагатове на прадмет магчымага хваста.
  
  
  Я нікога не бачыў. Мне гэта не спадабалася.
  
  
  «Вы… э-э… прабылі ў гатэлі дастаткова доўга, каб атрымаць вестку ад…?»
  
  
  Яна прыціснулася вуснамі да маіх, але яе вусны былі лядоўнямі і ўтрымоўвалі папярэджанне. «Не кажы зараз», - прамармытала яна. "Сённяшні вечар для нас".
  
  
  Я не мог сказаць, ці гаварыла яна са мной ці з нейкім жучком, пасаджаным на яе. У любым выпадку, я не мог пярэчыць.
  
  
  Мы пайшлі па набярэжнай, дзе я яе ўпершыню ўбачыў, вырашылі больш не наведваць карчму, дзе мы сустрэліся, затым накіраваліся ў бок майго гатэля, які знаходзіўся ўсяго ў пары кварталаў. Калі мы набліжаліся да цьмяна асветленага ўваходу, з завулка выехаў карычневы "мерседэс", зароў у наш бок і рэзка запаволіў ход. Ён прайшоў паўзком; Я ляніва паглядзеў на машыну, але на заднім сядзенні нічога не ўбачыў, акрамя невыразнай фігуры. Кіроўца ў капелюшы, насунутым на вочы, спакойна глядзеў наперад. Калі "мерседэс" апынуўся на невялікай адлегласці ад нас, ён з'ехаў на абочыну на супрацьлеглым баку вуліцы. Побач было прыпаркавана толькі некалькі іншых машын, і мы з Крысцінай былі адзінымі пешаходамі, якія былі ў поле зроку.
  
  
  Дзяўчына схапіла мяне за руку, прымушаючы спыніцца. "Макі!" - настойліва прашаптала яна. "Хто гэтыя людзі?"
  
  
  "Я нікога не ведаю". Я казаў ціха; Было дастаткова дрэнна мець справу з шараговым аматарам, не напалохаць яе да смерці.
  
  
  "Але яны ўбачылі нас і спыніліся". Я адчуваў яе дрыготку, яе цела прыціснулася да майго. "Чаму яны чакаюць там?"
  
  
  "Мэрсэдэс" быў прама насупраць уваходу ў гатэль, яго рухавік нягучна грукатаў, і з выхлапной трубы выходзілі тонкія струменьчыкі пары.
  
  
  Я павярнуўся да дзяўчыны, абняў яе. «Не турбуйся пра ўсіх, каго ты бачыш, Крысціна. Сённяшняя ноч наша… калі толькі».
  
  
  "Калі толькі што?"
  
  
  «У цябе няма мужа, ці не так? Ці сябра-хлопца?»
  
  
  Яна паківала галавой, запытальна даследуючы мае вочы. "Не. Была б я ў адпачынку адна, калі б я яго мела?"
  
  
  Я згодна кіўнуў. «Дык чаго баяцца? У мяне ў пакоі будзе спакойна, тады…»
  
  
  Дзяўчына абарвала мае словы раптоўным лютым пацалункам. Гэта заспела мяне знянацку, але я хутка акрыяў і моцна прыціснуў яе да сябе. Праз нейкі час яна адарвала свой рот ад майго і стала дакранацца да маёй шыі, прыціснуўшы вусны да майго вуха. "У вашым пакоі можна бяспечна размаўляць?" прамармытала яна.
  
  
  "Я б не стаў на гэта ставіць". Не было сэнсу згадваць пра маіх учорашніх гасцей, нават калі яны знаходзіліся за паўкраіны адсюль.
  
  
  Яна павольна адсунулася, каб паглядзець на мяне зіготкімі вачыма і шырока расчыненым ротам у ашаламляльнай усмешцы. «Такім чынам, у нас будзе гэтая ноч, Дэніэл Макі. А потым мы паглядзім…»
  
  
  Калі мы ўвайшлі ў гатэль, карычневы «мерседэс» заставаўся на месцы, як прысадзісты затоены цмок, які дыхае дымам выхлапной трубы.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Крысціна не была ні сарамлівай, ні шалёна нецярплівай, але
  
  
  яна таксама была не абыякавая да сэксу. Яна была з тых дзяўчат, якія ніколі не маглі заставацца абыякавымі ні навошта, няхай гэта будзе чыстка зубоў або занятак каханнем з незнаёмцам. Яна лёгка села на край камякаватым ложку, які ўзвышаўся над пакоем, пакуль я наліў брэндзі ў пару шклянак. Яна ўзяла свой, паспрабавала на смак, правяла мовай па вуснах, як котка.
  
  
  Адзінае крэсла ў пакоі было занадта нізкім і знаходзілася ў дрэнным месцы. Парушыўшы адно з маіх асноўных правілаў, я сеў на шырокі падаконнік, пераканаўшыся, што аконная запавеса шчыльна зачынена; нават тады я ведаў, што мой сілуэт - ідэальная мэта, калі весці снайперскую стральбу, і давяраў свайму інстынкту, што ніхто не хоча, каб я памёр. Яшчэ пакуль не жадае.
  
  
  «Добра», - сказаў я, паднімаючы тоўстую шклянку ў нумары гатэля ў жэсце тоста.
  
  
  "Добра?"
  
  
  Гэта быў мой першы сапраўды добры погляд на Крысціну Зенаполіс; другім разам мяне асляпіла занадта шмат сонечнага святла і ўся гэтая вільготная, падсмажаная плоць; у рэстаране раней было прыглушана святло, і паміж намі стаяў столік. Тут святло было прыглушанае, але не занадта моцна, і нішто не перашкаджала агляду. Нават яе цёмна-сіняя сукенка без упрыгожванняў была амаль такой жа адкрытай, як дзённае бікіні, і ў нейкім сэнсе больш захапляльным. З яе густымі цёмнымі валасамі і шырока расстаўленымі дзіўна блакітнымі вачыма яна была візуальным скарбам, і да гэтага часу яна выяўляла розум і дух, каб адпавядаць вонкавым выглядзе. На імгненне я пашкадаваў, што мы не такія, якія здаваліся, і адразу сказаў сабе, каб я перастаў быць дурнем.
  
  
  «Такім чынам, вы студэнтка», - заўважыў я, вядучы гутарку так, як любы які слухае мог бы чакаць, што турыст спытае дзяўчыну, якую ён узяў і прывёў у свой пакой.
  
  
  "Так."
  
  
  "Што ты вывучаеш?"
  
  
  Яна паціснула плячыма і зрабіла вялікі глыток брэндзі. "Калісьці я хацела стаць медсястрой, але мне прыйшлося кінуць".
  
  
  "Навошта?"
  
  
  "Гэта было ..." Яна нахмурылася. «Ну што ж, я нарэшце прызнаўся сабе, што не магу заставацца побач з хворымі ўсё астатняе жыццё. Ведаеце?»
  
  
  "Я так мяркую".
  
  
  «І таму я… ну, я проста вучуся. Можа быць, я буду біёлагам, можа быць, археолагам. Не трэба спяшацца з рашэннем, праўда?
  
  
  "Я мяркую, што вашыя бацькі хацелі б, каб вы атрымалі спецыяльнасць". Я сказаў гэта з разумелай усмешкай, але я таксама ведаў, што ў яе няма бацькоў.
  
  
  Крысціна пільна паглядзела на мяне. «У мяне няма бацькоў, Макі. Вядома, ты ведаеш; я, відаць, казала табе пра гэта раней».
  
  
  Я кіўнуў. “Я мяркую, што ты гэта зрабіла. Прабач. Але як ты ... э-э ... як ты зарабляеш на жыццё?»
  
  
  «О, я працую ў буціку ў Афінах. Гэта вельмі блізка да Хілтана. Яны вельмі добра плацяць мне за выходны, калі мне не трэба хадзіць на заняткі». Яна нахілілася наперад, сціплы выраз яе сукенкі прыадкрыўся толькі на частку. "Хіба гэта не добра, што я зараз у адпачынку?"
  
  
  "Як нельга лепш", - адказаў я і, зразумеўшы маю рэпліку, устаў і сеў побач з ёй на ложак. Яна не рухалася і не здавалася здзіўленай, але і аўтаматычных ласак не было. Мне ўсё больш і больш падабалася гэтая дзяўчына.
  
  
  "А ты, Макі, знайшоў у Грэцыі тое, што шукаў?"
  
  
  "У некаторым сэнсе".
  
  
  Яна смяялася. "Я кажу аб тваім бізнэсе".
  
  
  "Хіба я не сказаў?" Я ўсміхнуўся ёй у адказ. «Ну, насамрэч, я быў тут усяго некалькі дзён, але я сустрэў некаторых людзей, паглядзеў на лодкі. У мяне было некаторае ўяўленне, што, магчыма, я змагу знайсці ў вашай краіне генія ў дызайне яхт, кагосьці, хто мог бы каб прыдумаць нешта новае і захапляльнае. Пакуль ... але незалежна ад таго, знаходжу я тое, што шукаю ці не, я даведаюся сёе-тое аб Грэцыі. Большасць з гэтага мне падабаецца”.
  
  
  На гэты раз яна пацалавала мяне прахалоднымі і лёгкімі вуснамі. Я пачаў абдымаць яе, але яна адсунулася, не моцна, роўна настолькі, каб даць мне зразумець, што зараз не час.
  
  
  Яна сказала. - "Так што заўтра ты адплывеш?"
  
  
  “Гэта ідэя. Пацешна, што ў маёй краіне і, верагодна, у вашай таксама, калі людзі на лодцы бачаць, як чалавек прыязджае на машыне і пачынае задаваць пытанні, яны не схільныя шмат казаць. Але калі той жа чалавек з'яўляецца ў лодцы і задае тыя ж пытанні, на якія яны адкажуць”.
  
  
  "Так, я разумею, як гэта магло быць". Яна зрабіла яшчэ глыток брэндзі. "І ты сапраўды жадаеш узяць мяне з сабой?"
  
  
  Цяпер я быў упэўнены, што яна казала аб магчымых памылках, таму што яна па-чартоўску добра ведала, што я павінен узяць яе з сабой. “Я б вельмі хацеў. Усяго тры-чатыры дні, толькі прыбярэжнае плаванне. Не спяшаючыся».
  
  
  Падобна, яна абдумвала гэта; затым яна павольна кіўнула. «Так. Гэта было б вельмі, вельмі добра”. З гэтымі словамі яна ўстала, паставіла пустую шклянку з-пад брэндзі на бліжэйшую камоду і падняла белую ваўняную накідку, які яна насіла ад вячэрняй прахалоды. "Я павінна вярнуцца ў свой гатэль, Макі".
  
  
  Маё здзіўленне, мабыць, выявілася ясна, але яна падавіла мой пратэст лютым нахмурваннем. "Табе абавязкова?" - непераканаўча сказаў я.
  
  
  "О так. Гэта было вельмі прыемна, Макі. Я адчуваю, што мы добра пазналі адзін аднаго за такі кароткі час, і ёсць так шмат усяго, чаго варта чакаць. Не?» Яна схіліла галаву набок і дражніла ўсміхнулася мне. "Як толькі мы застанемся адны ў моры, я ўпэўнены, што мы знойдзем пра што пагаварыць".
  
  
  Яна перадала паведамленне, і я не пярэчыў. Крысціна і чуць не хацела, каб я адвёз яе назад у гатэль, але я пераканаўся, што карычневы "мерседэс" не будзе праз дарогу, перш чым пасадзіць яе ў таксі. Я глядзеў, пакуль яна не схавалася з вачэй, і не ўбачыў ніякіх прыкмет таго, што хвост падхапіў яе, але ўсё роўна адчуваў халодную турботу ў жываце; Крысціна была маім адзіным спосабам звязацца з Алексам, і калі з ёй што-небудзь здарыцца...
  
  
  Усё, што я мог цяпер зрабіць, гэта спадзявацца, што яна ведае, што робіць, бо я, чорт вазьмі, не ведаў.
  
  
  
  
  
  
  Дзевятая частка
  
  
  
  
  
  Калі я прыбыў рана раніцай наступнага дня, мяне чакаў Элган Ксефрат, але ён не быў тым прыязным усмешлівым чалавекам, якога я сустрэў напярэдадні. Ён сумна паківаў галавой, калі ўбачыў, што я выходжу з машыны і ўвайшоў у яго маленькі, захламлены офіс.
  
  
  «Прабач, расчараваў», - пачаў ён прама, гледзячы на белую спартовую сумку, якую я нёс. «Ваша лодка не будзе гатова да адплыцця сёння. Заўтра, можа, праз два-тры дні. Я не магу сказаць».
  
  
  "Што, чорт вазьмі, здарылася?" - запатрабаваў я.
  
  
  "Няшчасны выпадак мінулай ноччу". Ён паціснуў плячыма і няпэўна паказаў праз плячо. Праз акно за яго спіной я мог бачыць шумную верф, докі і невялікую бухту, за якой прышвартавана некалькі дзясяткаў лодак, у асноўным невялікіх. Я пазнаў трыццацідвухфутавы кеч, якім ён асвятліў мяне напярэдадні, прыціснуўся да прычала доўгай і тоўстай змяёй са шланга, якая пералівалася праз борт і ўніз у каюту.
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  «Я думаю, нехта позна прыходзіў да швартоўкі. Напэўна, ваш «Аргос» даволі моцна пратаранілі; сення раніцай мы знайшлі яго з вялікай колькасцю вады, некалькі дошак выскачылі наперад. Ён указаў гэта без неабходнасці.
  
  
  "Ён не можа быць занадта моцна пашкоджаны, калі не патоне за ноч",
  
  
  «Магчыма, не; нам давядзецца выцягнуць яе, каб пераканацца».
  
  
  «Магу я пайсці паглядзець? Можа, у мяне з'явіцца ідэя…»
  
  
  Яго вочы былі лядоўнямі. "Вы ведаеце аб маіх лодках больш, чым я, містэр Макі?"
  
  
  "Канешне не; я не гэта меў на ўвазе. Паслухайце, вы сказалі, што ў вас ёсць яшчэ адна лодка, якую я магу ўзяць. Што наконт гэтай?»
  
  
  «А, але пасля таго, як вы ўчора з'ехалі, прыйшлі двое джэнтльменаў і зафрахтавалі яго. Вы сказалі, што аддаеце перавагу „Аргосу“ ў любым выпадку».
  
  
  Я зрабіў; яна была менш, з ёй лягчэй было справіцца адной рукой, і ў цэлым яна выглядала лепш. Тым не менш... "Яны ўжо забралі яе?"
  
  
  «Сцыла? Яшчэ не, не».
  
  
  "Мне патрэбна лодка", - катэгарычна сказаў я.
  
  
  Зефрат выглядаў здзіўленым. "Але вы сказалі, што не было спешкі, містэр Макі".
  
  
  «Усё змянілася. Я хацеў бы весці з вамі справы, але калі вы не стрымаеце сваё слова, мне давядзецца пайсці куды-небудзь яшчэ, містэр Ксефратэс».
  
  
  Калі б я чакаў такога ад гэтага чалавека, я, на жаль, памыліўся. Ён проста доўга глядзеў на мяне, затым паціснуў плячыма. "Гэта тваё права".
  
  
  «Паслухайце, я заплачу за Сцылу, колькі вы папытаеце. Хай астатнія пачакаюць дзень ці каля таго, пакуль Аргос паправяць».
  
  
  "Гэта так важна для вас, містэр Макі?"
  
  
  "Гэта важна." Я ўсміхнуўся. "Хутка ты зразумееш, чаму".
  
  
  Ксефрат выглядаў задуменным, яго вочы былі змрочнымі, а затым яго цёмны твар з барадой успыхнула раптоўнай усмешкай. «Ах! Магчыма, я разумею». Ён пастукаў агрызкам алоўка па зубах. "Магчыма, іншыя джэнтльмены таксама зразумеюць".
  
  
  "Калі яны сказалі, што пачнуць?"
  
  
  "Толькі сёння. На самой справе, паколькі ўчора яны прыйшлі так позна, у мяне не было магчымасці вывесці іх на лодку. Звычайна я павінен быць упэўнены, што нехта ведае, як звяртацца з адной з маіх любімых лодак, перш чым я дазволю ім забраць яе.За выключэннем выпадкаў, калі ў іх ёсць такія... як гэта сказаць?Паўнамоцтвы?Так, такія як у вас, містэр Макі.
  
  
  Сярод іншых дакументаў, якія мне падалі, была фотакопія сертыфіката, у якім гаварылася, што я двойчы перасякаў Атлантыку ў гонках на невялікіх лодках, адзін раз у якасці штурмана, а іншы ў якасці капітана. Я быў таксама рады, што Ксефрат не папрасіў мяне правесці «Сцылу», шлюп з шырокімі бэлькамі, у кабіне якога дастаткова месца для зграйкі коз, якую можна было несці ў якасці грузу, вакол перапоўненай бухты.
  
  
  "Дык я магу ўзяць "Сцылу" замест гэтага?" - сказаў я, пацягнуўшыся за папернікам.
  
  
  Уладальнік верфі пакруціў галавой. «Я не мог гэтага зрабіць, містэр Макі. Я даў слова двум іншым джэнтльменам».
  
  
  "Але ты абяцаў мне".
  
  
  "Хутка настане дзень, калі табе захочацца ўзяць "Аргос"".
  
  
  «Ці можаце вы патэлефанаваць гэтым іншым хлопцам? Прынамсі, спытаеце іх, ці не пярэчаць яны адкласці паездку на дзень ці каля таго?» Я адчуваў сябе смешным, амаль маліць так, але ў Піргасе не было іншага месца, дзе я мог бы адразу ж зафрахтаваць лодку. Адзінай альтэрнатывай было вярнуцца ў Пірэй, дзе Каралеўскі грэцкі яхт-клуб мог арганізаваць чартары амаль у любым порце, дзе яны былі даступныя. Але гэта азначала б не толькі затрымку хаця б на дзень, але, што больш важна, зняло б з мяне неспакой з нагоды пачатку майго «няспешнага» круізу.
  
  
  Ксефрат нахмурыўся, прагартаў нейкія паперы ў сваім пацучыным гняздзе на стале, знайшоў тое, што шукаў, і, нарэшце, пакорліва ўздыхнуў. "Мне вельмі шкада. Здаецца, я не запісаў іхні гатэль».
  
  
  Ён сядзеў, як каржакаваты, сумны, але няўмольны павук, і я ўжо пачаў думаць, што гэтая місія была поўным правалам, калі прыбыла Крысціна.
  
  
  Ксефрат ледзь не ўскочыў, калі ўвайшла дзяўчына, яго цёмны твар раскалоўся ў ідыёцкай усмешцы ўдзячнасці. У выцвілых сініх шортах, паласатым швэдры з круглым выразам і выпраменьваючым імкненне да адпачынку яе было дастаткова, каб прымусіць устаць любога мужчыну.
  
  
  "Мы гатовы?" - спытала яна, дзюбануўшы мяне ў шчаку і выпусціўшы два палатняных мяшка на пыльную падлогу.
  
  
  Я коратка расказаў ёй аб ускладненнях. Рэакцыя Крысціны была ідэальнай; яна павярнулася да Зефрата, дастаткова спадзяючыся.
  
  
  «Але гэта несправядліва! Мой водпуск скончыцца праз некалькі дзён, і мне абяцалі невялікі круіз ».
  
  
  Ксефрат відавочна быў усхваляваны. Ён гаварыў з дзяўчынай на грэцкай, і яна адказвала; Я не мог зразумець ніводнага з іх. Але што б яна ні казала, Крысціна валодала сілай пераканання, якую я не мог усвядоміць; праз некалькі хвілін Ксефрат кіўнуў, крыху сумна, але паціснуў плячыма, і мы неслі свой рыштунак на прычал.
  
  
  Адзін з яго памагатых прывёў Сцылу са стаянкі, і пасля таго, як ён праверыў мяне на такелаж і рыштунак, шлюп быў забяспечаны правізіяй, і мы паклалі свой рыштунак ніжэй. Ксефрат правёў эфектыўную аперацыю, і толькі да поўдня мы выслізнулі ад прыстані. Працуючы пад моцай грукатлівага бартавога рухавіка, я прабіраўся скрозь навалы лодак, прышвартаваных у бухце, адчуваючы млявасць руля. Толькі калі мы апынуліся далёка ад буя, які пазначае ўваход у бухту, я аддаў кола Крысціне і пайшоў наперад.
  
  
  Стаксель падняўся першым; ён быў саманаладжвальны, што значна спрасціла плаванне ў адзіночку. Крысціна расказвала мне, што яна крыху хадзіла пад ветразем, але толькі на невялікіх лодках, так што, за выключэннем надзвычайных сітуацый, я разлічваў, што ўсё сур'ёзнае буду рабіць сам. Калі кливер пачаў напаўняцца, я павярнуўся і сказаў дзяўчыне падняць шлюп супраць ветра. Яна кіўнула, павярнула штурвал і трымала яго, люта зморшчыўшыся, пакуль нос не разгарнуўся і не пачаў пляскаць кливер. Калі я быў задаволены, што яна прымусіла нас больш ці менш упэўнена рухацца ў правільным напрамку, я вярнуўся і падняў цяжкі грот. Самастойна гэта было нялёгка, нават з лябёдкай, але я нарэшце прыціснуў цяжкі брызент да вяршыні мачты і ачысціў фал.
  
  
  "Сцыла" разгойдвалася на ўмерана моцных хвалях, і мне прыйшлося трохі патанчыць, пакуль я манеўраваў па вузкай дарожцы міма даху каюты. Калі я вярнуўся ў прасторную кабіну, Крысціне было цяжка кіраваць лодкай; Я сеў побач з ёй і выключыў рухавік. Цішыня была цудоўнай.
  
  
  «Гэта вялікая лодка», - ціха заўважыла яна, гледзячы на вялікую мачту, калі вецер пачаў напаўняць яго.
  
  
  "Дастаткова вялікая", - пагадзіўся я, узяўшы ў яе руль.
  
  
  Дзень быў ясным і свежым, рух судоў умераны і даволі добра раззасяроджанае. Нават так блізка да берага было адчуванне бязмежнай глыбіні пад нашым корпусам, вада цёмна-сіняга колеру ператваралася ў мяккую пену, калі мы прабіраліся скрозь хвалі. Крысціна падняла рукі, каб адкінуць назад свае густыя бліскучыя валасы; у сонечным святле я мог бачыць у ім медныя блікі. Яна глыбока ўздыхнула, смакуючы вецер і салёнае паветра, з зачыненымі вачамі; калі яна адкрыла іх зноў, яна глядзела проста на мяне.
  
  
  "Добра", - сказала яна.
  
  
  "Так."
  
  
  Яна паглядзела назад; уваход у бухту ўжо быў проста яшчэ адной неадрознай часткай лініі ўзбярэжжа. "Нарэшце мы адны". Яна ўсміхнулася. "Я маю на ўвазе сапраўды самотныя".
  
  
  "Ага." Я зірнуў на адкрыты трап, які вядзе ў галоўную каюту, і асцярожна паглядзеў на яе. «Ці зможаце вы крыху папрацаваць са штурвалам? Я хачу праверыць некаторыя рэчы ніжэй».
  
  
  Крысціна кіўнула і зноў узяла штурвал. Адзінай бачнай сушай, акрамя мацерыка ззаду нас, быў Закінф, а востраў знаходзіўся на шмат міль па правым борце.
  
  
  Увогуле, вядома накшталт усё добра, няўжо што якая-небудзь нечаканасць не магла б уцягнуць нас у якія-небудзь праблемы з лодкай. Я спусціўся ўніз, каб знайсці любую іншую праблему.
  
  
  Магчыма, я перашчыраваў, але я агледзеў усю ўнутраную частку лодкі ў пошуках магчымых непаладак. Здавалася малаверагодным, што хтосьці мог усталяваць якія-небудзь падслухоўвалыя прылады на "Сцыле", але не было сэнсу рызыкаваць. Унізе было надзіва прасторна, з галоўнай каютай, у якой я мог стаяць амаль вертыкальна. Камбуз быў кампактным і відавочна навей, чым лодка, з дахам з пластыка і малюсенькай ракавінай з нержавеючай сталі. Там быў электрычны халадзільнік, які я сказаў Ксефрату, што не збіраюся выкарыстоўваць; гэта азначала запуск рухавікоў для падтрымання зарада акумулятараў, а я ішоў не для гэтага. Як бы там ні было, стары арыгінальны халадзільнік усё яшчэ заставаўся, і ў ім быў блок лёду вагой пяцьдзесят фунтаў, каб піва заставалася халодным.
  
  
  Таксама ў галоўнай каюце былі верхнія і ніжнія койкі па левым борце, а з другога боку - стол з убудаванымі мяккімі сядзеннямі па баках; сталовую частку можна было апусціць, каб ператварыць усё гэта ў двухспальны ложак.
  
  
  Наперадзе, праз кароткі вузкі праход, акружаны падгалоўем і падвеснай шафкай для адзення, знаходзілася іншая каюта, у якой на злёгку выгнутых койках спалі двое. Каб патрапіць унутр, мне прыйшлося амаль паўзці, паколькі вышыня пад насавой палубай рэзка паменшылася. Люк з вечкам з аргшкла быў адзінай крыніцай святла, і я злёгку прыўзняў яго, каб падыхаць паветрам у волкім памяшканні. Я зрабіў разумовую нататку, каб закрыць яго, калі надвор'е стане дрэнным; нават пры тым, што ў нас была аўтаматычная трумная помпа, не было сэнсу браць ваду без неабходнасці.
  
  
  Мне спатрэбілася амаль гадзіна, каб пераканацца, што Сцыла чыстая. Дурное, сказаў я сабе, быць па-чартоўску асцярожным, але адна з першых рэчаў, якую я навучыўся ў шпіёнскім бізнэсе, - гэта ніколі не прымаць штосьці як належнае. Акрамя таго, былі тыя двое хлопцаў, якія напярэдадні спрабавалі зафрахтаваць Сцылу, не кажучы ўжо пра "аварыю", якая пашкодзіла іншую лодку. Не, гадзіна каштавала. Я адчыніў пару бутэлек піва і прынёс іх назад у кабіну.
  
  
  «Я баялася, што ты заснуў», - сказала Крысціна.
  
  
  “Проста пераканаўся, што ўсё ў парадку. Цяпер мы можам пагаварыць». Я сеў далей ад яе, на адлегласці дасяжнасці; час было перайсці да справы.
  
  
  "Не… няспраўнасцяў?" - лёгка спытала яна.
  
  
  "Не", - катэгарычна сказаў я.
  
  
  "Вы хочаце сесці за руль?"
  
  
  Я паглядзеў на правы борт. Мы набліжаліся да кропкі на самым паўднёвым ускрайку Закінфа, а гэта азначала, што неўзабаве нам давядзецца змяніць курс і адправіцца на паўночны захад. Я праверыў вецер; мы былі на вялікай адлегласці, вецер дзьмуў амаль з поўначы; змена курса не павінна азначаць нічога, акрамя змены пастаноўкі грота. Лодка няўхільна плыла наперад, відавочна шчаслівейшая пад ветразем, чым з маторам.
  
  
  "Пакінь кіраванне сабе", - сказаў я. "У цябе добра атрымліваецца."
  
  
  "А зараз мы можам пагаварыць?"
  
  
  "Калі хочаце."
  
  
  Яна адвярнулася, не зводзячы вачэй з компаса, усталяванага прама перад колам.
  
  
  Я спытаў. - "Добра?"
  
  
  "Што казаць?"
  
  
  Я пачаў проста. - "Чаму ты ўчора ўначы баялася гэтай машыны?"
  
  
  "Машыны?" Яна цягнула час.
  
  
  «Каля майго гатэля. Ці ёсць прычына, па якой за табой варта сачыць?
  
  
  Яе вочы пашырыліся, калі яна паглядзела на мяне. "Ну вядома! Хіба вы не ведаеце?"
  
  
  Я ўздыхнуў, злёгку дакрануўся да яе аголенай рукі. «Паслухай, Крысціна, нам лепш сёе-тое разабрацца. Ты ў гэтай паездцы, таму што твой брат настаяў на гэтым. Але пакуль я ня ведаю, колькі ў цябе зь ім кантактаў і як гэта было. . Я буду сумленны; мне гэта не падабаецца. Алекс - стары сябар, і мне шкада, што ён уцягнуў цябе ў гэта, але, відавочна, яго нельга адгаварыць ад гэтага. Што мне трэба ведаць у першую чаргу наколькі вы ўцягнутыя ў гэты бізнэс”.
  
  
  Яна аблізнула вусны, зноў зірнула на компас, а затым паднялася, каб праверыць настройку грота. Нарэшце яна паціснула плячыма. “Добра. Першае, што я ведаю пра Алекс ... вяртаецца ... гэта тое, што адзін з вашых людзей прыходзіць да мяне, калі я выходжу з буціка. Ён паведамляе мне, што Алекс звяжацца з вамі». Яна павярнулася да мяне. «Ты павінен ведаць, Макі, што я амаль не ведаю свайго брата. Мне было ўсяго сем гадоў, калі ён... перайшоў на другі бок. А да гэтага ён заўсёды быў у ад'ездзе, таму я бачыў яго вельмі мала, калі-небудзь. маці памерла, а наш бацька памёр шмат гадоў таму, калі я быў немаўлём. Так што, я мяркую, ён… ён адчуваў, што, паколькі я была адзіным пакінутым чальцом сям'і… ён мог мне давяраць? Яна скончыла на пытальнай ноце, якая мяне не вельмі супакойвала.
  
  
  Я не надаваў гэтаму значэння. "Якія кантакты вы падтрымлівалі з ім з таго часу?"
  
  
  "Два, тры разы я атрымлівала паведамленні; я не ведаю, як ён іх мне даставіў. Я проста выяўляла іх
  
  
  калі я вярталася дадому з заняткаў ці з працы”.
  
  
  "Што ў іх было?"
  
  
  “У мяне іх няма з сабой. Ён параіў мне спаліць іх».
  
  
  Дзякуй Богу хоць за гэта, сказаў я сабе. "Але ты ж памятаеш іх".
  
  
  “Вядома. Ён сказаў, што вернецца, што яго сустрэнуць амэрыканскія агенты і што ён хоча, каб я была там».
  
  
  «Я да гэтага часу не разумею, чаму ты не сустрэлася з ім».
  
  
  "І я таксама."
  
  
  "Ён хоча ўзяць цябе з сабой?"
  
  
  “Я не магу сказаць. Наколькі я ведаю, я планую адправіцца з табой на Корфу, сустрэцца там з Алексам і затым вярнуцца ў Афіны. Адпачынак скончыцца». Яна рассеяна ўсміхнулася. «Наколькі я смутна прыгадваю, мой старэйшы брат заўсёды быў упартым чалавекам, заўсёды патрабаваў свайго ўласнага шляху. Магчыма, ён проста хоча ўбачыць апошняга члена сям'і, які застаўся».
  
  
  Было зусім зразумела, што мы нікуды не прасунемся, таму я змяніў напрамак. «Давай вернемся да карычневай машыны мінулай ноччу. Ты баялася. Чаму?
  
  
  "Я не ведаю. Я ніколі раней не ўдзельнічала ў падобных рэчах, таму, магчыма, я занадта добра дасведчаны пра… гэтыя рэчы».
  
  
  «Гэта дурное пытанне, але я мушу яго задаць. Вы нікому пра гэта не казалі? Я маю на ўвазе, нешта накшталт таго, што чулі ад вашага брата пасля ўсіх гэтых гадоў?
  
  
  Яна рашуча пахітала галавой, затым ёй прыйшлося прыбраць пасму валасоў са свайго рота. «Не. У мяне… у мяне няма блізкіх сяброў, Макі. Нікога, з кім я стала б размаўляць».
  
  
  Я паглядзеў на яе. «Гэта крыху дзіўна», - прама сказаў я. "Няма блізкіх сяброў?"
  
  
  Яна пачырванела пад сваім загарам. "О, так, я разумею. Ну, я была ... да нядаўняга часу звязана з адным маладым чалавекам. У мяне больш яго няма. І ў мяне няма блізкіх сябровак. Мая праца і мой новы ўніверсітэт; я моцна змяніла сваё жыццё, так што няма нікога, каму я б сказала такое ".
  
  
  "Але ты ўсё яшчэ баялася".
  
  
  Яна зноў паціснула плячыма. «Ты шпіён, Макі, і я ўпэўнена, што гэта не тваё сапраўднае імя, але гэта ўсё роўна; хіба ты не падазраеш нешта накшталт той машыны мінулай ноччу?
  
  
  «Угу. Але не абавязкова. Гэта зусім сакрэтная аперацыя, Крысціна; ніхто не павінен нічога пра яе ведаць, акрамя тых, хто ў ёй удзельнічае».
  
  
  "Так, я мяркую ..."
  
  
  «Добра, давай забудзем пра гэта. Можа быць, нехта пратачыўся ў нейкія падрабязнасці гэтай аперацыі. Наша задача - усё роўна давесці справу да канца. У нас ёсць пара дзён у моры, каб пагаварыць, таму пачні з таго, што раскажы мне, як Алекс павінен з табой звязацца. у Корфу”.
  
  
  Яна вагалася, змагаючыся са штурвалам, калі "Сцыла" разгойдвала кільватарны след ад вялікай маторнай лодкі. Затым яна ўздыхнула і ўпала на аранжавы выратавальны круг, які выкарыстоўвала ў якасці спінкі. «Мы дамовіліся аб даце і часе сустрэчы. Гэта карчма на Корфу».
  
  
  "О, крута!" Я пляснуў рукамі. "Менавіта там, дзе любы, хто шукае яго, мог бы чакаць яго знайсці, з Албаніі".
  
  
  "О, але ніхто не будзе яго шукаць, Макі".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  «У сваім апошнім паведамленні ён сказаў мне, што час быў найважнейшым. На працягу як мінімум двух ці трох дзён пасля яго сыходу яны не даведаюцца, што ён знік».
  
  
  "І як яму гэта ўдасца?"
  
  
  “Ён не сказаў. Яго паведамленні былі кароткімі».
  
  
  «Так, думаю, так. Корфу». Я ўстаў, спусціўся ўніз і вярнуўся з пачкам згорнутых карт. Калі я знайшоў тую, на якой быў Корфу, мне дастаткова было крыху зірнуць, каб зразумець, што ўсё было няправільна. «Мы туды не пойдзем, - сказаў я.
  
  
  Яна паглядзела туды, куды я паказваў. "Чаму?"
  
  
  «Таму што, калі мы з тваім братам з'едзем, нам трэба будзе доўгая прабежка, пятнаццаць ці дваццаць міль у любым кірунку, пакуль мы не дасягнем адкрытага мора. Што б ён ні казаў, нехта можа шукаць Алекса, перш чым мы зможам перайсці да Таранта ".
  
  
  Яна паглядзела на карту. Корфу, галоўны горад Корфу, размяшчаўся на паўдарогі ўздоўж усходняга ўзбярэжжа выспы. Усяго ў некалькіх мілях ад вады былі ўзбярэжжы Грэцыі і Албаніі, і я не збіраўся спрабаваць уцячы з перабежчыкам з абедзвюх гэтых краін на лодцы, якая магла б развіваць усяго чатыры ці пяць вузлоў. Ва ўсякім разе, не адтуль; Мне спатрэбілася б нямала часу, каб проста выбрацца з Корфу ў адкрытую ваду. Можа быць, калі б мяне не наведвалі двое цяжкавагавікоў, адзін з якіх зараз мёртвы, пару начэй назад, я б рызыкнуў. Але зараз аб гэтым не магло быць і гаворкі.
  
  
  "Але што яшчэ мы можам зрабіць?" - Спытала Крысціна.
  
  
  Я доўга глядзеў на графік. На марскім узбярэжжы Корфу знаходзілася малюсенькае мястэчка пад назвай Айос Маттаіас. "Вы ведаеце, гэтае месца?"
  
  
  Крысціна паківала галавой. "Я ніколі не была на Корфу".
  
  
  «Што ж, мы паплывем туды і пакінем гэтую лодку. Думаю, мы зможам знайсці якую-небудзь машыну, каб завезці нас на Корфу».
  
  
  "Але ... Макі?"
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Навошта нам ісці ў такое месца, як Аёс Маттаіас?
  
  
  Ты павінен быць турыстам, а я... ну. Ніводны турыст не паплыве ў такое глухое месца і не паедзе на Корфу. Калі толькі мы не вельмі спяшаліся. "
  
  
  Яна мела рацыю. Калі б мы збіраліся разыграць гэта да канца, асабліва на рашаючым этапе, мы не маглі б дазволіць сабе нічога нестандартнага. Я разгарнуў яшчэ пару графікаў, сёе-тое праверыў. «Добра, Крысціна, ты маеш рацыю. Сёння ўвечары мы спынімся дзе-небудзь на Сэлфалоніі. Гэта наступны вялікі востраў пасля Закінфа. Заўтра ўвечары Превеза, а наступным днём Аёс Маттаіас. Але калі мы дабяромся туды, у нас будзе нешта накшталт праблемы з лодкай; гэта будзе нашым апраўданнем, і я зраблю так, каб усё выглядала законным. Начлег у Корфу, а затым назад у ... "
  
  
  Яна так моцна паківала галавой, што мне прыйшлося замаўчаць. "Што здарылася?"
  
  
  "Не!" яна ахнула. "Не, не там!"
  
  
  «Але чаму б і не? Гэта лепшае праклятае месца, якое я магу ўбачыць, нават калі яго цяжка вымавіць».
  
  
  "Я не маю на ўвазе там". Яна паказала на карту. «Толькі не Аёс Маттаяс». Яе палец зноў рушыў уверх па берагавой лініі. "Там."
  
  
  "Прывеза? Што ў гэтым дрэннага?"
  
  
  Без усякай прычыны я пачаў разумець, што яна ўткнулася тварам мне ў плячо, учапіўшыся ў маю руку. «Не, Макі, ці як там цябе клічуць. Калі ласка! Дзе б мы ні спыніліся, няхай гэта ніколі не будзе Прэвеза!»
  
  
  
  
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  
  
  
  Такім чынам, мы прапусцілі Превезу. Пярэчанне Крысціны было настолькі істэрычным, што я вырашыў не даследаваць, прынамсі, тады. Пасля гэтага ёй, здавалася, было сорамна за свой выбух, нібы яна хацела б забраць яго назад. Але што б яна ні мела на ўвазе, я быў удзячны; гэта паказала, што яна знаходзіцца пад ціскам, і ўжо не цудоўная багіня водных лыж, якая магла выпадкова падабраць амерыканскага турыста і адправіцца ў невялікі круіз. Гэта вярнула правільны погляд на рэчы, і гэта было добра для мяне.
  
  
  Рэшту першага дня мы правялі, атрымліваючы асалоду ад адкрытым морам, трымаючыся далей ад Закінфа і, калі сонца пачало закочвацца над адкрытым Міжземным морам, накіраваліся ў Аргастыліён, галоўны горад Кефалоніі. У порце мы ўзялі яшчэ правізіі, кансерваў, лёду, шмат алкаголю для камбуза, потым знайшлі рэстаран, дзе змрочна павячэралі. Крысціна маўчала, засяродзіўшыся на сваёй талерцы з неадрознай гародніны і спецый, калі сонца знікла за акном.
  
  
  "Я мяркую, - сказала яна, - мы будзем спаць на борце?"
  
  
  "Такі быў план".
  
  
  "Так." Яна сказала гэта з уздыхам пакоры.
  
  
  "Гэта праблема?"
  
  
  "Не." Яна сказала гэта занадта хутка. "Ці можам мы выйсці ў гавань і кінуць якар?"
  
  
  "Можа быць. Я ўдакладню ў капітана порта; мы, верагодна, зможам падабраць вольны прычал».
  
  
  "Не маглі б мы проста… працягнуць?"
  
  
  “Вы сказалі, што ў нас ёсць тры дні. Куды спяшацца?
  
  
  «Вы калі-небудзь плавалі ноччу? У адкрытым моры з ветразямі, напоўненымі лёгкім ветрам?
  
  
  Словы гучалі дзіўна, ад Крысціны. "Так", - адказаў я.
  
  
  "Тады ці не можам мы, Макі?" Яе рука слізганула па стале і дакранулася да маёй рукі пальцамі. Яны былі спакойныя, крыху дрыжалі.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што хочаце плыць усю ноч?"
  
  
  "Было б прыемна".
  
  
  "А чаму б не?"
  
  
  У гэты момант афіцыянт прынёс нам каву па-турэцку, і пакуль я фільтраваў асадак са дна кубкі скрозь зубы, Крысціна ўстала, каб заняцца сабой. Калі яна вярнулася, у хваляванні, яна так рэзка ўпала на крэсла, што я падумаў, што яна зламае яго.
  
  
  "Макі!" - Прашыпела яна. "Там быў нехта!"
  
  
  "Угу. Што за хтосьці?"
  
  
  «Мужчына! Прыхінуўшыся да сцяны прама перад жаночым пакоем!
  
  
  "Так?"
  
  
  «Але я бачыла яго раней! Мінулай ноччу ў Піргасе!»
  
  
  Гэта прыцягнула маю ўвагу. "Дзе ў Піргасе?"
  
  
  «Гэта было…» Яна завагалася, прыклала палец да рота і грызла пазногаць. «У маім гатэлі пасля таго, як я з'ехаў ад вас. Калі я прыехаў, ён размаўляў з парцье».
  
  
  Я ўстаў. "Ён усё яшчэ там?"
  
  
  «Не! Калі я сышла, ён сышоў. Макі! Як яны могуць так за намі ісці?
  
  
  "Не будзь занадта ўпэўненым, што ён пераследуе нас".
  
  
  "Але ён павінен быць там!"
  
  
  “Добра, добра. Паслабся». Устаў. "Дазвольце мне зрабіць невялікі візіт самастойна".
  
  
  Але калі я вярнуўся ў невялікі праход ад галоўнай сталовай, там увогуле нікога не было, і я выявіў, што мужчынская прыбіральня пустая. Калі я вярнуўся, Крысціна з трывогай глядзела ў мой бок, і я пакруціў галавой, калі сеў. «Ніхто. Вы ўпэўненыя, што гэта быў той жа мужчына, якога вы бачылі ў сваім гатэлі?
  
  
  "Так."
  
  
  "Апішыце яго".
  
  
  Яна завагалася, закусіўшы губу. «Ён быў… ніжэйшы за цябе, але вельмі шырокі. Цёмны гарнітур, цёмныя валасы. Лысеючы, я думаю, але ён
  
  
  насіў капялюш, таму я не магла быць упэўнена".
  
  
  "Што ён зрабіў?"
  
  
  «Ён проста… стаяў там. Размаўляў з парцье...»
  
  
  "На якой мове?"
  
  
  «О, па грэцку».
  
  
  "Ён гаварыў з вамі? Зрабіў што-небудзь?"
  
  
  «Не, нічога падобнага. Ён проста глядзеў; я адчувала яго погляд на сабе на ўсім шляху ўверх па лесвіцы».
  
  
  Я смяяўся. "Я не магу яго вінаваціць".
  
  
  "Але ён тут!"
  
  
  «Угу. Гэта ж не смешна, праўда? Добра, Крысціна, гэта плаванне на ўсю ноч. Але табе давядзецца забаўляць мяне за штурвалам, калі я не змагу трымаць вочы адкрытымі».
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Я абяцаю, Макі, што зраблю ўсё, што магу, каб ты не заснуў".
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Да таго часу, як мы накіраваліся назад да лодкі, мімалётнае зачараванне бесклапотнасці Крысціны знікла; на кожным кроку яна азіралася праз плячо, пакуль мне не даводзілася казаць ёй, каб яна прыбрала яго. Калі мы былі на борце і чысцілі гавань, яна ўважліва аглядала кожнае судна, міма якога мы праязджалі, а затым сачыла за ўсім, што рухалася. Было амаль цёмна, але некалькі іншых лодак усё яшчэ імчалі ўзад і ўперад. Адным з іх была маторная лодка добрага памеру, якая слізгала блізка да нас, набітая віскочуць гулякі, якім відавочна было напляваць, дзе будзе праводзіцца вечарынка. Некаторыя з іх махалі нам рукой; Я памахаў у адказ, але Крысціна, здавалася, спрабавала схавацца з-пад увагі.
  
  
  "Забудзьцеся гэта!" - Агрызнуўся я. «Вы проста прыцягваеце да нас увагу. Яны не таго тыпу».
  
  
  Яна злосна паглядзела на мяне, затым выпрасталася і слаба памахала які выдаляецца крэйсера. Пакуль мы назіралі, хуткаходная лодка накіравалася да вялізнай маторнай яхты, амаль такі ж вялікі, як круізны лайнер, якая плыла ў моры на халастым ходу. Кожны ілюмінатар гарэў агнямі, і нават з такой адлегласці я мог чуць рок-музыку, якая слаба далятала па вадзе.
  
  
  "Падобна на вечарынку", - заўважыў я.
  
  
  Крысціна кіўнула. Мы глядзелі, як маторная лодка павольна ідзе побач з маторнай яхтай. Былі спушчаны і прымацаваны тросы, а яшчэ запоўненая лодка меншага памеру была паднята на ўзровень галоўнай палубы. Раздаўся крык смеху, і ў бінокль я ўбачыў, як адна жанчына ўстала, ледзь не ўпаўшы за борт.
  
  
  "Праклятыя дурні", - прамармытаў я.
  
  
  "Так", - пагадзілася дзяўчына побач са мной. "Турысты".
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "Як я."
  
  
  «Не, Макі. Ты шпіён».
  
  
  Я паморшчыўся. «Добра, тады міс памагаты шпіёна. Сядайце за руль, пакуль я спускаюся ўніз і выцягваю для нас цёплыя швэдры. Становіцца холадна».
  
  
  Яе ўсмешка была поўная сэнсу. "Але мне зусім не холадна".
  
  
  На ёй была лёгкая кашуля, нядбайна зашпіленая па-над купальнікам, і такія ж выцвілыя сінія шорты. Я пастараўся паказаць, як высока ацэньваю яе знешні выгляд. "Давайце так і пакінем", - сказаў я і спусціўся ўніз.
  
  
  Калі я вярнуўся, яна скруцілася, скруціўшыся абаранкам на шырокім убудаваным сядзенні, якое праходзіла па ўсёй кабіне, падціснуўшы пад сябе ногі і падпёршы галаву на локці.
  
  
  «Гэта выглядае зручна, але я не хачу, каб ты так кіравала маёй лодкай уначы. Занадта лёгка заснуць у такім становішчы».
  
  
  "Так, капітан", - адказала яна, злёгку вітаючы мяне.
  
  
  Я кінуў ёй швэдар і кінуў коўдру на сядзенне побач з ёй, затым пайшоў наперад, каб праверыць кливер. Ён быў прыемна ўзняты ветрам, і калі я праверыў яго, я выявіў, што саманаладжвальнае абсталяванне не сапсавалася. Якар быў пастаўлены месца, гатовы перайсці за борт, калі нам давядзецца спыніцца, хоць у гэтых глыбокіх водах было не так шмат месцаў, дзе наш канат даходзіў бы да дна. Я не забыўся зачыніць пярэдні люк, у думках прыняўшы паляпванне Натаниэля Франкліна па спіне, і папоўз назад да кабіны.
  
  
  "Усё ў парадку, шкіпер?" - Спытала Крысціна.
  
  
  "Ага." Я з цікаўнасцю паглядзеў на яе. "Падобна, вы глядзелі занадта шмат фільмаў пра флот".
  
  
  "Мяне вучыў плаваць амерыканскі прапаршчык".
  
  
  «Ха! Ты маеш на ўвазе, што гэтыя слабакі сапраўды ўмеюць плаваць?
  
  
  «Ну, гэта была малюсенькая лодка. На ёй ледзь хапіла месца для нас абодвух».
  
  
  "Напэўна, гэта было ўтульна". Я ўпаў на сядзенне побач з яе падкручанымі нагамі.
  
  
  Раптам яна села прама, не зводзячы вачэй з пробліскавага маячка па правым борце. "Што гэта?"
  
  
  Мне не прыйшлося правяраць свой графік. «Гэта святло на мысе, якое мы бачылі, калі заходзілі ў порт. Як толькі мы пакінем яго ззаду, мы зноў накіруемся на поўнач».
  
  
  “Ясна. Ты маеш рацыю, Макі, зараз не час не звяртаць увагі. Ты хочаш спаць? У цябе быў доўгі дзень».
  
  
  Яе голас гучаў амаль чапурыстай, як яна казала, утаропіўшыся прама перад сабой, абедзве рукі на колы са спіцамі.
  
  
  "Не. Не зараз. Я проста сяджу.
  
  
  і… атрымліваю асалоду ад выгляду ».
  
  
  Крысціна не заўважыла нязграбнай заўвагі.
  
  
  Доўгі час ніхто з нас не размаўляў; затым яна пачала выгінацца, адчуваючы мой пільны погляд.
  
  
  "Чаму ты так на мяне глядзіш?" - раздражнёна спытала яна.
  
  
  «Я не думаў, што ты пярэчыш. Мінулай ноччу на вуліцы ты была… зусім іншай дзяўчынай».
  
  
  "Гэта дзейнічала".
  
  
  "Як мужчыны ў карычневым мэрсэдэсе?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  "А зараз іх няма?"
  
  
  Яна павярнула галаву да мяне, і ў густой цемры яе вочы былі спакойнымі і цвярозымі. «Макі, я, магчыма, хацела б легчы з табой у ложак. На некаторы час. Калі б трэба было заняцца з табой любоўю, каб пераканаць каго-небудзь у тым, што мы такія, якімі мы прыкідваемся, я б не вагалася. На нейкі час я была закахана ў свайго аднакурсніка, і я магу сапраўды сказаць, што ён быў далёка не такім прывабным, як ты. І ўсё ж ... - Яна паціснула плячыма і зноў зірнула ўверх, затым зноў на мяне. «Я не шлюха, каб паваліцца ў ложак з першым амерыканскім турыстам, ці шпіёнам, называйце сябе як хочаце. Вы разумееце?"
  
  
  "Вядома." Я крыху адсунуўся ад яе, але не на адлегласць дасяжнасці. "Гэта таксама тлумачыць, чаму вы раптам вырашылі плыць усю ноч напралёт".
  
  
  Было занадта цёмна, каб убачыць, ці пачырванела яна, але па тым, як яна нахіліла галаву, я зразумеў, што яна сумелася.
  
  
  «Гэта праўда, Макі. Збольшага. Калі я хачу быць цвёрдым у сваёй рашучасці, няма сэнсу рызыкаваць залішняй спакусай».
  
  
  "Але толькі часткова?"
  
  
  «Так. Я крыху падумаў з таго часу, як мы казалі раней сёння».
  
  
  "Аб чым?"
  
  
  "Пра тое, як вы змянілі нашы планы".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  «Алекс… ён вельмі асцярожны. Падазроны. Я ведаю гэта толькі з кароткіх допісаў, якія я атрымала ад яго».
  
  
  «Я нібыта зрабіў такое ўражанне».
  
  
  "Так што я думаю... было б неразумна ўносіць такія змены".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што мы павінны адправіцца ў Корфу, як і планавалася?"
  
  
  "Я думаю, гэта было б лепш, так".
  
  
  Пацешна было тое, што я сам думаў у тым жа духу і вырашыў, што паводжу сябе занадта асцярожна. Калі б адбылося парушэнне бяспекі або нейкі пераслед, не было б такой вялікай розніцы, будзь мы паміж Корфу і мацерыком або ў адкрытым моры; у любым выпадку яны зловяць нас.
  
  
  «Я таксама, - сказаў я.
  
  
  Яе вочы пашырыліся ад здзіўлення, як быццам яна чакала сваркі. "Ты зробіш?"
  
  
  Я растлумачыў свае развагі. Яна кіўнула.
  
  
  «Праблема ў тым, - працягнуў я, - што нам давядзецца забіць дзень ці каля таго пасля таго, як мы дабяромся да Корфу з той хуткасцю, з якой мы збіраемся плыць.
  
  
  Я адчуваў, як яна напружваецца пры гэтым імені, і зноў задавалася пытаннем, чаму яна не хацела падыходзіць да гэтага месца.
  
  
  «Але, - працягнуў я, - раз ужо гэта адбылося, наступны прыпынак, не лічачы Корфу, павінна быць на Паксасе. Магчыма, мы маглі б застацца там яшчэ на дзень, але пакуль вы думаеце, што за намі сочаць, я не люблю быць занадта доўга ў адным порце”.
  
  
  "Ды я разумею. О, магчыма, я нешта ўяўляю, Макі, але паколькі я бачыла гэтага чалавека ў карчме ў Аргастыліёне, я так не думаю, не вельмі».
  
  
  Можа, прыйшоў час расказаць ёй пра маю сустрэчу, але я так не думаў. Яшчэ не. Чым больш я бачыў гэтую дзяўчыну, тым складаней яна станавілася, і гэта адносілася і да місіі.
  
  
  «Добра, - сказаў я, - мы паклапоцімся пра гэта заўтра. А зараз раскажы мне, як Алекс плануе звязацца з табой у наступны раз».
  
  
  «Я… я не павінна нікому расказваць. Нават табе».
  
  
  «Гэта неразумна. Ты нешта сказаў аб карчме ў Корфу, але не больш за тое. Дапусцім, ты ўпала за борт або нешта падобнае».
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Я плаваю як рыба".
  
  
  «Гэта не прынясе вам асаблівай карысці, калі вы ўпадзеце ноччу, пакуль я сплю ўнізе. Вы не можаце злавіць лодку пад ветразем, паверце мне».
  
  
  "Гэтага не адбудзецца, Макі".
  
  
  «Не будзь занадта ўпэўненым. У любым выпадку, я збіраюся спаць тут».
  
  
  "Вам будзе холадна".
  
  
  «Прынамсі, у мяне будзе кампанія. Унізе самотна».
  
  
  Яна смяялася.
  
  
  «Такім чынам, вернемся да спраў. Ваш кантакт з Алексам».
  
  
  «Права, Макі. Я не магу сказаць».
  
  
  «Табе лепш падумаць яшчэ раз, дарагая. Калі за намі пойдуць людзі, мы можам разлучыцца ці таго горш».
  
  
  Яна завагалася, прыкусіўшы губу. Нарэшце яна павольна паківала галавой. «Магчыма, заўтра. Дай падумаць, Макі».
  
  
  "Скажы прама, Крысціна." Мне загадана сустрэцца з Алексам, забраць яго і даставіць у Італію. Прама зараз ты адзіны кантакт, які ў мяне ёсць з ім, так што нам лепш даверыцца адзін аднаму або разгарнуцца прама тут і сказаць, чорт вазьмі "
  
  
  Яна здрыганулася, яе вочы пашырэлі ад страху.
  
  
  "Ты б не стаў!"
  
  
  "Чорт вазьмі, я б гэта зрабіў". Я блефаваў, але, мяркуючы па яе рэакцыі, яна была часткова перакананая.
  
  
  «Калі ласка, Макі. Усё гэта так новае для мяне; я не ведаю, што рабіць, каму падпарадкоўвацца. Мы павінны быць у канфлікце?»
  
  
  "Выбар за вамі", - катэгарычна сказаў я.
  
  
  "Тады я скажу табе".
  
  
  Я пачакаў, пакуль цішыня не стане дастаткова шчыльнай, каб рэзаць нажом.
  
  
  "Заўтра", - ціха сказала Крысціна.
  
  
  Я злосна паглядзела на яе, затым уздыхнуў, расцягнулася на мяккім сядзенні і ўзяла выратавальны круг замест падушкі. «Разбудзі мяне, калі стомішся», - прарычэў я.
  
  
  "Так", - мякка сказала яна.
  
  
  "І ўважліва сачы за компасам".
  
  
  "Так, сэр".
  
  
  
  
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  
  
  
  Раніца выдалася легкадумным, цёмныя аблокі несліся нізка над галавой. Днём там працавалі цяжкія рубкі, і цяжкая лодка з шырокімі бэлькамі разгойдвалася і апускалася, як уцёк конь. Крысціна спала ўнізе, але неўзабаве зноў выйшла на палубу, бледная і ўсхваляваная.
  
  
  "З намі ўсё ў парадку?" - Спытала яна, з трывогай гледзячы на аблокі.
  
  
  "Няма пра што турбавацца." Мне прыйшлося закрычаць, перакрываючы нарастальнае выццё ветру, грукат і рыпанне аснасткі. Рэзкая змена ветру прымусіла вялікі грот пляскаць, як прывязаны, звар'яцелы арол; Я змагаўся з рулём, пакуль мы не апынуліся на курсе ветра, які зноў запоўніў ветразь.
  
  
  Крысціна абаперлася на дах каюты і агледзелася крыху вар'яцкім позіркам. Дзе мы? Я не бачу зямлі».
  
  
  "О, гэта недзе там". Я няпэўна махнуў у бок правага борта.
  
  
  "Але хіба ты не ведаеш?" У яе голасе была тонкая нотка панікі.
  
  
  "Не хвалюйся". Я паглядзеў на гадзіннік; было каля шасці раніцы. Аднойчы ноччу я прыкінуў нашу хуткасць і вырашыў, што мы прыкладна насупраць Прэвезы, але гэта было вельмі прыблізна. Я не сказаў дзяўчыне. "Калі падобна, што ў нас праблемы, усё, што мне трэба зрабіць, гэта адправіцца на ўсход, і мы ўбачым зямлю". У дадзены момант гэта была не вельмі прывабная перспектыва, паколькі вецер зараз дзьмуў з таго кірунку, і для яго пераадолення спатрэбілася б серыя стомных доўгіх галсаў. Дзякуючы Натаниэлю я ведаў дастаткова, каб зразумець, што маламагутны дапаможны рухавік не дапаможа ў такім моры; без які стабілізуе эфекту ветра ў ветразях "Сцыла" больш рухалася бы ўверх і ўніз, чым наперад.
  
  
  «Але… ці не можам мы дакладна даведацца, дзе мы знаходзімся? З гэтым... як вы гэта называеце? Трызубец?»
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Секстант". Я зірнуў наверх. "І да таго часу, пакуль не з'явіцца сонца, на якім можна спыніцца, адказ - не".
  
  
  Яна нахмурылася, відавочна занепакоеная, прыбрала сваю руку ад даху каюты і тут жа адхіснулася, ледзь не праваліўшыся ў адкрыты праход ззаду яе.
  
  
  Я закрычаў. - "Глядзі!" «Давайце не зламаем ногі ў гэтым невялікім круіз. Ідзі сюды і сядзь».
  
  
  Яна зрабіла, як ёй сказалі, калыхаючыся праз адчыненую кабіну і ледзь не ўрэзаўшыся ў нактоуз компаса. Я схапіў яе за руку, прыцягнуў да сябе.
  
  
  «Заставайся на месцы. Калі ласка, не ламай компас, таму што тады нават я б пачаў хвалявацца».
  
  
  Яна мімалётна ўсміхнулася і прыбрала валасы з твару. Яе скура была вільготнай, і гэта было не ад пырсак, якія час ад часу разбіваліся аб бок. Я ведаў гэты позірк.
  
  
  "Адчуваеце сябе трохі ўкачанай?"
  
  
  «Мяне не ванітуе? Я не ведаю такога слова».
  
  
  "Хваравіта".
  
  
  «А… няшмат. Там так душна, і човен так шмат скача».
  
  
  «Угу. Ну, заставайся тут, пакуль мы не выберамся адсюль. Сядай за руль».
  
  
  "Я?" Яна прыбрала рукі, нібы баялася дакрануцца да яе.
  
  
  "Чаму б і не? Лепшыя ў свеце лекі ад марской хваробы, каб не адставаць ад спраў на палубе».
  
  
  "Я не пакутую марской хваробай!"
  
  
  “Як бы вы гэта ні называлі. У любым выпадку, я гарантую, што праз некалькі хвілін вы адчуеце сябе добра. Прыміце гэта. У мяне ёсць праца».
  
  
  Яна зрабіла, як ёй сказалі, слізгануўшы да таго месца, якое я вызваліў, калі я ўстаў. На імгненне яна з сумневам паглядзела на мяне, затым глыбока ўздыхнула і ўзяла руль аберуч. Я спусціўся ў каюту.
  
  
  Калі я вярнуўся праз некалькі хвілін, яна слаба ўсміхалася, падымаючы галаву, каб злавіць ветрык і салёныя пырскі. Лячэнне спрацавала хутчэй, чым я думаў.
  
  
  "Хочаце пагаварыць?"
  
  
  "Гаварыць?"
  
  
  "Угу. Вы ведаеце".
  
  
  "О так." Яна паднялася з сядзення, каб лепей разгледзець цыферблат компаса. «Крыху пазней, а, Макі? Я зараз крыху занятая».
  
  
  Я дазволіў гэтаму прайсці.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Апоўдні было
  
  
  зноў ціха і сонечна; Я зладзіўся з дапамогай секстанта і памаліўся, каб мая элементарная рух была хоць бы досыць дакладнай. Я быў здзіўлены, выявіўшы, што мы зайшлі далей, чым я чакаў; Правеза павінна ляжаць амаль на ўсход ад нас. Гэта была невялікая выспа, не больш за чатыры-пяць міль у даўжыню, і яе было няцяжка прапусціць. Вецер усё яшчэ дзьмуў з усходу, і, хоць мора было спакайней, усё яшчэ заставалася непрыемнае невялікае адбіванне. З уздыхам я ўзяўся за першую нашу прывязку. Гэта не быў дзень для задавальнення ці нават для працы.
  
  
  Я спусціўся ўніз, устанавіў карту нашага раёна на шырокім стале ў галоўнай каюце і адзначыў наша цяперашняе становішча. З гэтага моманту мне прыйшлося б сапраўды адзначаць нашы адхіленні, калі мы рухаліся наперад і назад супраць ветра, адсочваць дакладны час, выдаткаваны на кожны галс, і спадзявацца, што мае адзнакі пройдзенай адлегласці былі досыць дакладнымі. Гэта было б нялёгка нават з дасведчанай рукой у руля, але тое, што Крысціна напісала для мяне тамака, зрабіла ўсё значна больш складаным і нявызначаным; у рэшце рэшт, яна ніколі раней не адрывалася з-пад увагі берага. З іншага боку, я і сам не быў вельмі дасведчаны ў далёкім плаванні.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Бліжэй да вечара мы патрапілі ў маленькі астравок на носе. Дзень стаў залатым, калі мы накіраваліся ў выдатную маленькую гавань Порта Гайо. На першы погляд гэта здавалася прымітыўным, незасвоеным месцам; усё, што мы маглі бачыць, - гэта серабрыста-зялёныя аліўкавыя гаі, якія распасціраюцца ва ўсе бакі, наколькі мы маглі бачыць. Затым, калі мы набліжаліся, мы маглі адрозніць нізкія будынкі, белыя, карычневыя і ружовыя, з голымі шчогламі прышвартаваных лодак, якія пагойдваюцца ў гавані.
  
  
  Гарадок быў маленькі, але шматлюдны; Большасць дамоў цягнуліся ўздоўж набярэжнай. Каменная набярэжная межавала з гаванню; на беразе быў шэраг маленькіх крамак, карчмоў і пары маленечкіх гасцініц. Не абмяркоўваючы гэтага, Крысціна пагадзілася пераначаваць на борце "Сцылы"; капітан порта прызначыў нам прычал удалечыні ад берага, што мяне цалкам задаволіла. Наша лодка несла маленечкую шлюпку, прывязаную да шлюпбалкі на карме, і патрапіць у маленькую лодку памерам з ванну было вялікім подзвігам з пункту гледжання балансу і часу. Калі мы ўдваіх забіліся ў яе, мы былі так нізка ў вадзе, што я чакаў, што нас затопіць перш, чым мы паспеем прайсці пару сотняў ярдаў да прыстані.
  
  
  "На шчасце, тут няма водных лыжнікаў", - пракаментаваў я.
  
  
  "Ой?" Цяпер Крысціна здавалася вясёлай, цалкам забыўшыся аб ранішніх клопатах і страху напярэдадні ночы.
  
  
  Я крыху зрушыў сваю вагу; шлюпка пахіснулася і пераваліла цераз борт крыху вады. Дзяўчына выглядала ўстрывожанай, потым засмяялася.
  
  
  «Так, я разумею, што вы маеце на ўвазе. Можа, нам варта вярнуцца ў лодку да наступлення цемры, га?»
  
  
  «Не будзе ніякай розніцы; мы можам тануць днём ці ўначы».
  
  
  "І мы заўсёды можам плаваць".
  
  
  "Вядома." Нашы калені як бы пераплецены, з гэтым нічога не зрабіць, і мне здавалася, што яна аказвае невялікі дадатковы ціск. Можа быць.
  
  
  Мы зрабілі доўгі шпацыр па маленькім мястэчку і крыху пагулялі за яго межамі, малюючы турыстаў з падвоенай сілай. Сельская мясцовасць была зялёнай і камяністай, рэзка паднімаючыся над морам, як вяршыня патанулай гары, якой насамрэч была большасць грэчаскіх астравоў. З пыльнай дарогі мы маглі зірнуць уверх і ўбачыць схіл узгорка, усеяны крэйдавымі валунамі, некаторыя памерам з катэджы, якія стаялі сярод іх, прычым жыллё ў некаторых выпадках адрознівалася галоўнай выявай цёмнымі квадратамі, якія пазначалі іх вокны. Хрыпкая старая машына, падобная на даваенны сітраен, праязджала міма нас, забітая дарослымі і дзецьмі. Я выказаў меркаванне, што мясцовыя багатыя людзі; іншыя, якіх мы бачылі на дарозе, былі або гуляючымі, або кіруючымі коннымі возамі. У асноўным яны не звярталі на нас увагі; мужчыны невысокія і каржакаватыя, многія з вялікімі вусамі, жанчыны ў стандартнай сялянскай вопратцы чорнага колеру да шчыкалаткі, звычайна з такімі ж шалямі, якія амаль закрывалі іх твары. Гэта было тое, што мяне збянтэжыла ў Грэцыі з таго моманту, як я ўпершыню пачаў чытаць пра яе: чаму такая сонечная зямля з яе падбадзёрлівым паветрам і зіготкай вадой павінна быць населена жанчынамі і мноствам мужчын у вечнай жалобе. Калі б я быў па-філасофску настроены, я мог бы спытаць пра гэта Крысціну, але ў мяне былі іншыя думкі. Парусны спорт выклікае апетыт, які можа ператварыць самага пераборлівага едака ў абжору, а я галадаў.
  
  
  Мы знайшлі карчму з выглядам на набярэжную, і вячэра была настолькі дзіўна добры, што мы затрымаліся ў ім да позняй ночы. Месца відавочна прызначалася для якія вандруюць яхтсменаў; Меню было часткова на англійскай мове, упрыгожана груба намаляванымі якарамі і ракавінкамі. Спачатку мы былі адзінымі ў гэтым месцы, але неўзабаве ўвалілася група мужчын і жанчын з загарэлымі тварамі і моцнымі рукамі ў марской вопратцы.
  
  
  Судзячы па ўрыўках гутарак, я чуў, што гэта была змяшаная група амерыканцаў і брытанцаў, уключаючы італьянку і двух відавочных французаў. «Нічога асаблівага, - сказаў я сабе і зірнуў на Крысціну.
  
  
  Яна глядзела прама перад сабой, як быццам на нешта за маім левым плячом, але я мог сказаць па яе падбародку і павярхоўным дыханні, што яна была напружаная.
  
  
  "Што гэта?" - Спытала я, нахіляючыся наперад, каб нас не было чуваць.
  
  
  "Я… гэта нічога". Яна коратка ўсміхнулася. “Здаецца, я падазраю ўсіх. Я буду рада, калі ўсё гэта скончыцца».
  
  
  "Вы будзеце?"
  
  
  "Так."
  
  
  Я пацягнуўся да яе рукі праз стол. "Я не ўпэўнены, што буду рады".
  
  
  Яна доўга глядзела на мяне. "Не", - нарэшце сказала яна. "Магчыма, я таксама не буду".
  
  
  Ніхто не размаўляў з намі, пакуль мы не пілі каву, але затым адзін з французаў праз пакой устаў і свядома накіраваўся да нашага століка. Гэта быў хударлявы мужчына з капой пясочных валасоў і сарамлівай усмешкай, поўнай упэўненасці.
  
  
  «Прабачце мне», - сказаў ён, гледзячы ў асноўным на Крысціну. "Вы амерыканцы?"
  
  
  "Я", - сказаў я. "Яна няма."
  
  
  "Мы з сябрамі цікавіліся, ці не хочаце вы далучыцца да нас, каб выпіць". Ён усё яшчэ глядзеў на Крысціну;
  
  
  Яна цвёрда паківала галавой. «Мне вельмі шкада, - сказала яна з халоднай ветлівасцю. «Але мы павінны класціся спаць крыху раней, гэта быў доўгі дзень». Яна ўстала з плыўнай грацыяй прынцэсы, якая адпрэчвае нявартага прыхільніка. «Ты заплаціш па чэку, Дэніэл? Мы мусім ісці. Я вярнуся праз хвіліну».
  
  
  Француз адступіў, відавочна спрабуючы захаваць бестурботную стрыманасць. Я ўсміхаўся сам сабе, раскладваючы драхмы; дзяўчына ўсё яшчэ мяне здзіўляла. Назіраючы, як яна рухаецца ў бок туалета, я атрымліваў асалоду ад выглядам, нават ззаду, на прыгожа напоўненыя белыя штаны з шырокай блакітнай кашуляй па-над імі. Просты гарнітур даваў зразумець, чаго на ёй не было, і раптам, успомніўшы мінулую ноч, я не чакаў гэтага.
  
  
  Прыйшоў афіцыянт, узяў мае грошы і аддаў іх пухлай вусатай жанчыне за касай. Ён доўга аб гэтым думаў, а я пачынаў губляць цярпенне. Калі ён нарэшце вярнуўся, я ўжо быў на нагах, але калі ён ішоў, я зноў сеў. Крысціна ўсё яшчэ не вярнулася.
  
  
  «Напэўна, гэта маё нецярпенне», - сказаў я сабе і свядома не зірнуў на гадзіннік. Я праверыў стол у іншым канцы пакоя; яны глядзелі ў мой бок, і малады француз ухмыляўся.
  
  
  Я прымусіў сябе сядзець спакойна, пацягваючы рэшткі кавы, у той час як мае кішкі сціскаліся па меры таго, як ішлі хвіліны. Я ўспомніў яе трывогу, калі яна ўбачыла мужчыну ў рэстаране ў Аргастыліёне і пачала нервавацца, як і раней.
  
  
  Жанчына за касай запытальна глядзела на мяне. Я азірнуўся, нарэшце ўстаў і падышоў да яе.
  
  
  "Спадзяюся, ты размаўляеш па-ангельску".
  
  
  "Але вядома", - адказала яна.
  
  
  "Юная лэдзі". Я паказаў у бок туалета - ці, прынамсі, калідора, які вядзе да яго. «У нас быў доўгі дзень плавання, і, магчыма, яна нездаровая…»
  
  
  «Але, вядома», - паўтарыла яна і падняла сваю апранутую ў чорную тушу з высокай табурэткі, каб клыпаць у жаночы пакой. Праз імгненне яна вярнулася, паціскаючы плячыма. "Там нікога няма", - заявіла яна.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі…?"
  
  
  Магчыма, заднія дзверы . Яна зірнула на стол, за якім француз выглядаў падазрона самазадаволеным, як чалавек, у якога ўсё ўладжана і не спяшаецца складаць. кавалачкі разам.
  
  
  За выключэннем таго, што я не паверыў гэтаму ні на хвіліну. Ніхто не ўставаў з таго стала, і здавалася страшэнна малаверагодным, што Крысціна кінула б мяне на вечар з-за выпадковага піжон. Ва ўсякім разе, не зараз. Я праігнараваў яго.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я жанчыне і паспяшаўся з карчмы. Калі я падышоў да таго месца, дзе мы пакінулі лодку, я не здзівіўся, знайшоўшы яе там; яна б сапраўды не вярнулася ў лодку адна. Але калі я паглядзеў на прыцемненую гавань, я змог адрозніць цёмную постаць, якая дрэйфуе недалёка ад Сцылы. Гэта была невялікая лодка з падвесным маторам, носам якой упіралася ў корпус шлюпа, і па тым, як яна калыхалася і апускалася, у мяне склалася ўражанне, што яе пакінулі там усяго некалькі хвілін таму. Пакуль я глядзеў, у ілюмінатарах галоўнай каюты бліснула святло, і ніякіх сумневаў не заставалася.
  
  
  Я сеў у лодку, адчаліў і як мага хутчэй паплыў праз перапоўненую гавань. Стук вясёлых ва ўключынах здаваўся мне громам у вушах, але як толькі я спыніўся, каб прыдумаць спосаб прыглушыць гук, міма пранеслася маторная лодка. Яго след амаль затапіў мяне, але я захаваў кантроль і выкарыстоўваў шум, каб прайсці астатнюю частку
  
  
  адлегласці да "Сцылы".
  
  
  Я прывязаўся да носа, затым вылез на насавую палубу. Паверхня была вільготнай ад расы, і, лежачы на ёй, я адчуваў, як вільгаць прасочваецца скрозь маю кашулю. Мяне гэта не турбавала; Мяне больш турбавала тое, што святло не праходзіла праз вечка люка з аргшкла прама перад маім носам. Гэта азначала, што дзвярны праём паміж каютамі быў зачынены.
  
  
  Я прыадчыніў люк, удзячны, што раней не спрабаваў выламаць яго знутры. Ён бясшумна хіснуўся ўгору, і я апусціўся паміж двума вузкімі ложкамі ўнізе. Люк зноў зачыніўся, і я замарудзіў ход, пакуль не зачыніўся. Я рушыў да дзвярнога праёму, правяраючы Х'юга ў ножнах на перадплечча, і прыклаў вуха да тонкай драўлянай панэлі.
  
  
  Калі б мой грэцкі быў лепшы, я мог бы сказаць, што яны кажуць, але словы гэтага чалавека вырваліся занадта хутка, каб я мог улавіць больш, чым некалькі фрагментаў размовы. Але яго голас даў зразумець, што ён камусьці пагражае, і калі я пачуў адказ Крысціны, не было ніякіх сумневаў, хто. Я пачуў гук рэзкага плясканні і прыглушаны крык. Я пачаў браць нож у руку, калі зверху на мяне ўпала тона цэглы.
  
  
  Ён прайшоў праз люк, які я толькі што зачыніў. У цемры я не бачыў нічога, акрамя грувасткага ценю, які ціснуў на мяне; у цеснаце паміж ложкамі я нават не мог перавярнуцца, каб дабрацца да чалавека. Парыў чесночного дыхання ледзь не задушыў мяне, і гэта надало мне сілы роспачы. Я ўскочыў, як мустанг з задзірынай пад сядлом, спрабуючы стрэсці які дрэнна пахне мужчыну са сваёй спіны. Яго галава стукнулася аб нізкую столь; ён цяжка хмыкнуў, пакуль яго рукі ўсё яшчэ сціскалі маё горла. Я зноў ударыў яго, пачаў шпурляць на адну з ложкаў, калі дзверы расчыніліся.
  
  
  Святло ў галоўнай каюце было цьмяным, але пасля поўнай цемры я на імгненне аслеп. Усё, што я бачыў, быў сілуэт і бляск металу ў яго руцэ. Я ўдарыў нагамі, але не здолеў да яго дабрацца. Пачулася халодная пстрычка курка; Я разгарнуўся, спрабуючы ўцягнуць чалавека на спіне паміж сабой і пісталетам, але я ведаў, што было занадта позна.
  
  
  Стрэл быў падобны да ўдару грому ў цеснаце. На імгненне я замёр, чакаючы, калі адчую, куды мяне ўдарылі. Але болі не было, нават ранняга здранцвення, якое папярэднічае агоніі ад сур'ёзнага ўдару. Калі я зноў паглядзеў на сілуэт у дзвярным праёме, я ўбачыў, што ён пахіснуўся. Чалавек, які напаў на мяне, прыслабіў хватку, і я вырваўся на волю, нацэліўшыся на забойцу.
  
  
  Я выбіў пісталет з яго рукі і пхнуў яго назад. У цьмяным святле за акном я ўбачыў Крысціну, яе рука была заблыталася ў яго валасах, яна цягнула іх з усіх сіл. Але ў барацьбе яе вольная рука вылецела за спіну і ўдарыла па газавай лямпе, выбіўшы яе з падвешванняў.
  
  
  Палаючая вадкасць разлілася па стале, затым на палубу, лізнуўшы дошку ў напрамку да нас у раптоўнай цемры. Я адштурхнуў гэтага чалавека, зараз не звяртаючы ўвагі нават на Крысціну. Пажар на борце лодкі - гэта, мабыць, самае жудаснае, што ёсць на свеце, асабліва калі вы ў пастцы ўнізе, а агонь накіроўваецца прама ў бензабакі.
  
  
  Я хапаў коўдры з нараў і кідаў іх на самыя вялікія падпаленыя ўчасткі; пакуль яны тлелі, я ўключыў ваду ў ракавіне на камбузе, затым нырнуў у вялікую падвесную шафку і выцягнуў рыштунак для непагадзі, каб перакінуць іншыя падпаленыя месцы. Увесь бізнэс не мог заняць больш за паўтары хвіліны - інакш мы страцілі б лодку і, магчыма, нашы жыцці, - але калі я нарэшце патушыў агонь, нашых наведвальнікаў не было. Я пачуў запуск падвеснага рухавіка, паспрабаваў падняцца ў кабіну, але ўрэзаўся ў Крысціну.
  
  
  "Макі!" - Завішчала яна, абдымаючы мяне за шыю. "О, Божа! Макі!"
  
  
  "Ага-ага." Я рассеяна паляпаў яе, прыслухоўваючыся да загасальны гуку матора. "Што тут здарылася?"
  
  
  «Я… яны забралі мяне з карчмы. У чалавека быў пісталет і...»
  
  
  "Добра." Я адштурхнуў яе, зусім няшмат, каб я мог нахіліцца і праверыць палубу пад нагамі. "Дай мне ліхтарык, а?"
  
  
  Нягледзячы на ўвесь агонь і замяшанне, асаблівых пашкоджанняў не было. На шчасце, стол, на які трапіла першая хваля палаючай газы, быў пакрыты лушчаком; некалькі рухаў анучай прыбяруць плямы. Ашалёўка палубы, якая праходзіла праз сярэдзіну каюты, заўсёды была вільготнай з-за плёскання трумнай вады ледзь ніжэй, і толькі фарба была выпаленай. Пераканаўшыся, што на борце нічога не тлее, я ўключыў святло на Крысціне.
  
  
  «Прабач», - коратка сказала я. «Паколькі хуліганы сышлі, я падумаў, што было б лепш пераканацца, што мы не ўзарвемся, перш чым прыступіць да пытанняў».
  
  
  Дзяўчына цяжка кіўнула, апусціўшы галаву паміж
  
  
  
  плячэй, калі яна сядзела на ложку па левым борце. "Я разумею."
  
  
  "Хочаш дапамагчы мне зараз?"
  
  
  "Дапамагчы табе?"
  
  
  «Мы не збіраемся спыняцца тут сёння ўвечары, дарагая. Пойдзем, выберам які-небудзь іншы прычал - калі толькі ты не хочаш зноў плыць усю ноч».
  
  
  «О, Божа, не, Макіл». Яна закрыла твар рукамі. "Так шмат…"
  
  
  «Ну, не прагінайся зараз. Пайшлі. Выцягні лодку з носа і прывяжы яе да кармы, пакуль я завяду рухавік».
  
  
  У некаторым сэнсе, было б лепш сплысці той ноччу, але я пачаў адчуваць яшчэ больш вар'яты пачуцці з нагоды гэтай аперацыі. Калі б яны хацелі забіць ці схапіць нас, яны маглі б гэта зрабіць. Асабліва ў адкрытым моры. Так што магчыма іншае месца для астатняй часткі ночы будзе гэтак жа бяспечным. Ва ўсякім разе, я таксама стаміўся.
  
  
  Мы знайшлі прычал на знешняй ускраіне гавані, прывязалі да яго і скончылі ачыстку. Мы ўставілі яшчэ адзін ліхтар у кранштэйн, і, пакуль Крысціна мыла стальніцу, я старанна праверыў астатнюю частку кабіны, прыбраўшы рэшткі пабітага шкла і іншага смецця. Я знайшоў пісталет, які выбіў з рукі чалавека, стары рэвальвер 32-га калібра з яшчэ адным патронам у цыліндры. Бескарысны, але я на ўсякі выпадак паклаў на паліцу ў камбузе.
  
  
  "Вы не задаяце ніякіх пытанняў", - ціха сказала Крысціна.
  
  
  "Я чакаў цябе."
  
  
  "Што ты хочаш, каб я сказала?"
  
  
  "Можа, што, чорт вазьмі, здарылася".
  
  
  "Гэта здаецца такім... дурным".
  
  
  "Дурным?"
  
  
  «Так. Ці бачыш, чалавек з пісталетам схапіў мяне ў карчме. Грубы чалавек, не лепшы за хуліган, ты ведаеш? Ён і яго таварыш прымусілі мяне вярнуцца да лодкі...»
  
  
  "Чаму? І чаму тут?"
  
  
  «Вось што так недарэчна. Яны думалі, што ты багаты амерыканец, круцішся вакол у пошуках лодак для пакупкі. Яны думалі, што на борце ў цябе схавана шмат грошай, і яны спрабавалі прымусіць мяне сказаць, калі… ну… ты з'явіўся. "
  
  
  Я глядзеў на яе скептычна. Яна выглядала гэтак жа цудоўна, як заўсёды, і, апусціўшы валасы перад тварам, яна выклікала спачуванне і абнадзейлівыя ласкі. Калі я нічога не сказаў, яна паглядзела на мяне. "Што здарылася, Макі?"
  
  
  "Нічога", - сказаў я, амаль пераканаўшы сябе. У рэшце рэшт, гэта магло быць праўдай. І чаму сястра Алекса Зенаполіса павінна гуляць са мной у такую ​​складаную гульню? Мне ўдалося спачувальна ўсміхнуцца. «Ну, зараз усё скончана. Думаю, адна з тых рэчаў. Як ты сябе адчуваеш?"
  
  
  Павольна яе галава паднялася, і яна адкінула валасы з твару. Большасці жанчын спатрэбілася б некалькі гадзін у салоне прыгажосці, каб дабіцца такіх жа змяненняў у знешнасці.
  
  
  «Як начны каўпак?», - сказала яна і ўсміхнулася.
  
  
  На борце быў брэндзі і бутэлька бурбона, якую я знайшоў у Афінах. Здавалася, што надышоў добры час, каб разабрацца з гэтым.
  
  
  "Што гэта будзе?" - Спытаў я, падняўшы абедзве бутэлькі.
  
  
  "Ах! У вас ёсць бурбон!" Яе вочы скакалі ў цьмяным святле.
  
  
  "Не кажыце мне, што вы навучыліся іншаму ў гэтага амерыканскага прапаршчыка".
  
  
  "Мы шмат чаму вучымся ў амерыканцаў". Яна апусцілася на вузкую койку насупраць стала і паглядзела на мяне. У мяне перасохла ў горле, і мне трэба было выпіць.
  
  
  Пасля таго, як я зрабіў пару здаровых глыткоў, яна паляпала па ложку побач з сабой. "Сядзь, Макі".
  
  
  Я зрабіў. Яе рука нядбайна лягла на маё сцягно, і яе прахалоднае цяпло, здавалася, выпраменьвалася праз тонкую цёмную блузку, якую яна насіла. Я адкашляўся.
  
  
  «Вось... Паксас».
  
  
  "Так", - прамармытала яна і зрабіла доўгі павольны глыток.
  
  
  "Цяпер", - сказаў я.
  
  
  Яна павярнулася да мяне з прытворным здзіўленнем. "Адразу?"
  
  
  «Так. Вы абяцалі. Аб вашым кантакце з Алексам».
  
  
  Імгненне яна глядзела, затым павольна паківала галавой. "Ці павінны мы? Цяпер?"
  
  
  "А які лепшы час?"
  
  
  "Аб ... пазней?" Яна прысунулася бліжэй, і нейкім чынам некалькі гузікаў на верхняй частцы яе блузкі паспелі расшпіліцца. У адтуліне ўтварылася цудоўная плоць, і мая левая рука паднялася сама па сабе, каб далікатна абхапіць грудзі, якая прыціскалася да маіх грудзей. «Так», - выдыхнула яна. "Так…"
  
  
  "Што з табой?" - Спытаў я. «Учора ўвечары ты гуляла нявінніцу, сёння ты зноў шлюха».
  
  
  Яна адрэагавала не так, як я чакаў; яе вочы засталіся прыспушчанымі, калі яна ўзяла маю руку і паклала яе сабе на грудзі. «Не спрабуй зразумець мяне адразу, Макі. Павер мне. Даверся маім інстынктам».
  
  
  "Тваім інстынктам?"
  
  
  «Пазней, Макі. Але зараз…» адкрылася яшчэ адна кнопка, потым яшчэ адна; у той жа час яна нахілілася наперад і далікатна прыціснулася вуснамі да маіх. На дадзены момант мае пытанні былі забытыя.
  
  
  Яе мова кінуўся да майго, даследуючы, дацягваючыся. Мая рука праслізнула ўнутр
  
  
  у блузку, адчуў, як сасок расце і цвярдзее пад маімі пальцамі. Яна ахнула, затым слізганула рукой па маім сцягне. Мая цікавасць была відавочная, і яна хіхікнула глыбока горлам.
  
  
  Адкінуўшы блузку, я пацалаваў яе плячо, глыбокую зацененую расколіну, адну грудзі, потым іншую. Затым я адхіліўся, каб паглядзець і палюбавацца; соску стаялі нерухома і прама, злёгку прыўзняўшыся, як быццам цягнуліся да мяне ў роце. Сцёгны Крысціны павольна рухаліся, а яе рука праслізнула за пояс маіх штаноў. Я ўцягнуў жывот, каб даць ёй крыху больш месца, і яна ў поўнай меры скарысталася гэтым ...
  
  
  Не пытайцеся, як мне ўдалося выключыць лямпы ў каюце - людзі на лодцы так страшэнна нядбайныя, што проста заскочылі - і ператварылі стол і лаўкі ў ложак, але праз некалькі імгненняў мы ўжо ляжалі голыя разам, яе цела прыціснулася да яе. ад пальцаў ног да плячэй. Мы даследавалі адзін аднаго з нарастаючым голадам, і яе мова была занятая і спрытная; а затым, калі здавалася, што мы абодва ўзарвемся ад гэтага настойлівага жадання, яна адкрылася мне.
  
  
  Яна ахнула, калі я штурхнуў павольна; яна сказала нешта, чаго я не зразумеў, і паспрабавала ўцягнуць мяне глыбей. Я супраціўляўся роўна настолькі, каб паказаць, хто тут галоўны, а затым пачаў доўгія, павольныя рухі, якія праймаюць усё глыбей з кожным ударам. Яна падняла ногі, абхапіла імі маю спіну, тузануўшы сцёгнамі ўверх, каб сустрэць мае ўзмацняюцца штуршкі. Яна пачала стагнаць, прыцягваючы мяне да сябе, каб пацалаваць мяне з нарастаючай жорсткасцю, па меры таго як яе рухі станавіліся хутчэйшымі і апантанымі.
  
  
  Калі гэта здарылася, яна адкінула галаву, шырока адкрыўшы вочы і рот, чапляючыся рукамі за мае плечы, яе сцягна калаціліся, як поршні. Здавалася, гэта доўжылася вечна, нашы ўзаемныя ўздыхі змяшаліся, калі я ўзарваўся ўнутры яе, і калі, нарэшце, мы абодва былі знясіленыя, я бездапаможна ляжаў папярок яе, усведамляючы гэтую цудоўную слабасць і слізкасць прасякнутых потым целаў. Прайшло шмат часу, перш чым яна загаварыла.
  
  
  "Макі?" - сказала яна хрыплым голасам.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Дзякуй"
  
  
  "Не. Вы не можаце зразумець". У яе голасе была дзіўная нотка пакоры.
  
  
  "Паспрабуй мяне."
  
  
  Яна пахітала галавой. "Не, я не магу сказаць".
  
  
  "Чаго-чаго?"
  
  
  "Што я хачу".
  
  
  Яна зноў хадзіла кругамі, але я супраціўляўся свайму раздражненне. Я часткова скаціўся з яе, але яна чаплялася з дзіўнай сілай.
  
  
  "Не! Не пакідай мяне!"
  
  
  “Я нікуды не пайду. Да ночы чакаецца доўгі шлях, Крысціна». Я перагнуўся цераз край ложка, знайшоў на падлозе шклянку, падняў яе і зрабіў вялікі глыток бурбона. Калі вадкасць пацякла па горле да жывата, я ўжо адчуваў, як мая сіла вяртаецца...
  
  
  «Так», - выдыхнула дзяўчына, пацягнуўшыся за шклянкай і падняўшы галаву, каб адпіць. "Гэта наша ноч, і я баюся, што яна будзе адзінай, Макі".
  
  
  Яна мела рацыю, як я страшэнна хутка высветліў, але нават Крысціна не ведала, наколькі яна мае рацыю.
  
  
  
  
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  
  
  
  Яны чакалі нас у Корфу, аж да карычневага "мерседэса", прыпаркаванага на бачным месцы ў асноўных прычалаў. Двое мужчын, неадрозных ад цёмных касцюмаў і капелюшоў, якія хаваюць большую частку асоб, сядзелі і абыякава глядзелі, пакуль мы з Крысцінай гулялі па набярэжнай, пара марскіх турыстаў, прыемна змучаных ноччу кахання і доўгім, павольным днём плавання ў нейкае мора. некаторыя называюць самым прыгожым з усіх грэчаскіх астравоў.
  
  
  Мы выбралі месца для стаянкі ў самай паўночнай частцы гавані, далей ад мітусні ў цэнтры. На вадзе, куды б мы ні паглядзелі, былі лодкі ўсіх памераў і тыпаў, ад маленькіх ветразных судоў да мясцовых рыбалоўных судоў і вялізных акіянскіх яхт. Вячэрняе сонца адкідала доўгія цені, пакуль мы ішлі міма шэрагаў шапікаў, якія прапануюць туземнае адзенне, упрыгожванні, прадметы мастацтва, разнастайную ежу, пахі якой змешваліся з салёным паветрам і нявызначанымі пахамі горнай сельскай мясцовасці, якая маячыла за горадам. Гулі мотаролеры, крыкі прадаўцоў і музыка даносіліся з адчыненых дзвярэй усіх астатніх устаноў грамадскага харчавання. Мы ўжо амаль пачалі апускацца ў атмасферу свята, калі я заўважыў "мерседэс".
  
  
  Я папераджальна схапіў Крысціну за руку, заклікаючы працягваць рухацца, не збаўляючы кроку. Спачатку яна не зразумела, але, убачыўшы машыну, напружылася; Я пацягнуў яе наперад.
  
  
  «Не глядзі на іх. Працягвай рухацца».
  
  
  «Але… як яны сюды патрапілі? На той машыне?
  
  
  "Ёсць паромы, ці не так?"
  
  
  «О. Так. Але чаму яны проста… сядзяць тут?
  
  
  "Што яшчэ важней, як яны даведаліся, што мы будзем тут?" Мы былі амаль насупраць машыны. Мужчыны ўнутры павольна павярнулі галовы, пакуль мы
  
  
  прайшлі міма, але выраз іх твараў не змянілася.
  
  
  Крысціна пакорліва паціснула плячыма. «Усе прыязджаюць на Корфу. Ці... ты сказаў таму чалавеку, дзе арандаваў лодку?»
  
  
  Я задумаўся на імгненне. «Магчыма. Прынамсі, я сказаў, што, верагодна, пайду на поўнач».
  
  
  "Вы павінны былі сказаць яму?"
  
  
  “Гэтага нельга было пазьбегнуць. Ён хацеў ведаць, куды я збіраўся адправіцца, і калі б я сказаў, што хачу здзейсніць круіз па Кікладах, ён падумаў бы, што гэта дзіўна».
  
  
  "Чаму гэта?"
  
  
  «Паглядзіце на мапу. Піргас знаходзіцца далёка ад Эгейскага мора; было б разумней арандаваць лодку ў Пірэі, калі б я планаваў адправіцца туды».
  
  
  “Вядома. І гэтыя людзі… ці маглі яны быць тымі, хто спрабаваў арандаваць гэтага?»
  
  
  «Угу. І, верагодна, пашкодзіў той, які першапачаткова збіраўся ўзяць. Толькі гэта таксама ня мае вялікага сэнсу”. Гэта не так. Калі яны хацелі Алекса, а да цяперашняга часу я быў перакананы, што незалежна ад таго, што сказаў мне Хоук, недзе павінна была быць уцечка, чаму яны спрабавалі затрымаць нас у Піргасе? Адзіны адказ, які я мог прыдумаць, заключаўся ў тым, што калі б мы працягвалі падарожнічаць на машыне, было б лягчэй ісці за намі. Гэта быў не вельмі здавальняючы адказ.
  
  
  Калі мы прайшлі далёка за "мерседэсам", я павёў дзяўчыну да невялікага кіёска, на якім стаяла ашаламляльная дэманстрацыя рознакаляровых шалікаў. "Купі адзін", - сказаў я. «Купі два, але не спяшайся».
  
  
  Пакуль яна збірала тавар, я, на радасць маршчыністай старой гаспадыні, радасна аглядаў набярэжную. Людзі ў "мэрсэдэсе" не рушылі з месца, але яны мяне не асабліва турбавалі; яны зрабілі сябе настолькі заўважнымі, што я быў упэўнены, што павінны быць і іншыя. Але там быў такі заняты, увесь час рухомы натоўп, што было практычна немагчыма вылучыць каго-небудзь, хто хоць крыху выглядаў бы падазрона; Еўрапейцаў у цёмных касцюмах было столькі ж, колькі і ярка апранутых турыстаў, і мае шанцы знайсці чалавека, які забіў сваю партнёра ў маім пакоі, былі страшэнна малыя.
  
  
  І ўвесь дзень Крысціна ўхілялася ад маіх пытанняў аб сваім кантакце з Алексам.
  
  
  Калі яна выбрала пару шалікаў, мы пайшлі далей. Калі я злёгку трымаў яе за руку, дзяўчына дрыжала.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Мне… здаецца, становіцца холадна".
  
  
  "І…?"
  
  
  "Я думаю, пара". Яна ўзяла мяне за руку, перавярнула запясце і паглядзела на мой гадзіннік. «Так. Мы павінны ісці».
  
  
  "Я думаў, гэта не раней заўтра".
  
  
  "Сёння я павінна… устанавіць кантакт".
  
  
  "Але нас нават не павінна было быць тут сёння".
  
  
  "Але мы". Яе ўсмешка была шчырай і занадта самазадаволенай, каб падыходзіць мне.
  
  
  "Ну ты хітрая маленькая сучка". Я смяяўся. "Мы ідзем?"
  
  
  «Не. Мы возьмем таксі». Яна паказала наперад, на ажыўлены кут, дзе ад набярэжнай у горад вяла шырокая вуліца. "Там павінен быць адно з іх".
  
  
  Яшчэ раз яна мяне здзівіла; Я чакаў большага ўхілення, але цяпер яна, відаць, усё ж узяла мяне з сабой. Я нічога не сказаў, але прыціснуў свабодную левую руку да сябе; Хьюго заспакаяльна ўтульна ўладкаваўся ў ножнах.
  
  
  На рагу стаяла з паўтузіна таксі, прыпаркаваных перад вялікім, раскінутым старым гатэлем, падобным на адрэстаўраваныя руіны грэчаскага храма з пацьмянелым ад часу мармуровым фасадам. "Які-небудзь канкрэтна?" - спытаў я, калі мы падышлі да кута.
  
  
  «О…» Крысціна спынілася, закрыла вочы і памахала ўказальным пальцам у невялікім крузе, затым паказала. «Гэты», - сказала яна, зноў расплюшчваючы вочы.
  
  
  Гэта быў пыльны стары «Форд», за рулём якога сядзеў нудны кіроўца, які дзелавіта калупаў у зубах і не звяртаў увагі на мінакоў. Некалькі іншых кіроўцаў стаялі на абочыне каля сваіх таксі, кланяючыся і жэстыкулюючы, але Крысціна праплыла міма іх, каб адчыніць заднюю дзверы па свайму выбару. Дародны мужчына за рулём неахвотна падняў вочы; Здавалася, што ён зусім не хацеў браць пасажыраў. «Напэўна, гэта быў таксіст з Нью-Ёрка», - падумаў я, ідучы за Крысцінай у затхлы аўтамабіль.
  
  
  Кіроўца не азірнуўся, а ўздыхнуў і цяжка пакруціўся на сядзенне. Крысціна нахілілася наперад і нешта хутка сказала па-грэцку. Ён неахвотна кіўнуў, завёў рухавік і ўключыў перадачу.
  
  
  Пасля развароту мы прабіліся праз шчыльную плынь машын па шырокай вуліцы; Неўзабаве ён звузіўся, і шэрагі элегантных крамаў змяніліся кварталам блокавых хат, пабудаваных побач з намёкамі на прахалодныя панадворкі за масіўнымі глухімі фасадамі. Да нас наблізілася апранутая ў чорнае жанчына верхам на старым асьле, не звяртаючы ўвагі на рух ззаду яе. Калі мы праязджалі яе, кіроўца плюнуў у акно і нешта прамармытаў; Мне не трэба было ведаць мову, каб разумець, што ён сказаў.
  
  
  Вуліца стала крута паднімацца; дамы сталі далей ад дарогі
  
  
  і мы бачылі дзяцей, якія гулялі ў пыльных дварах, куранят, якія дзюбаюць зямлю, несамавітых сабак, занадта абыякавых, каб рабіць больш, чым паднімаць галаву і глядзець на якая праязджае машыну. Неўзабаве горад апынуўся ззаду нас, і асфальтаваная вуліца змянілася гладкай грунтавай дарогай, якая пачала пятляць узад і ўперад па крутым, пакрытым дрэвамі ўзгорку.
  
  
  Мы ехалі моўчкі, пакуль не дайшлі да грэбеня. Кіроўца прытармазіў, калі мы наблізіліся да невялікай гаі, якая атачала нешта накшталт храма ці, магчыма, грабніцы. У любым выпадку, ён быў з белага мармуру, з калонамі спераду, па баках якіх стаялі скульптуры з тазам спераду, падобным на птушыную ванну. Таксіст праехаў міма, затым рэзка павярнуў налева і спыніўся на невялікім скрыжаванні.
  
  
  "Ах, які выдатны выгляд!" - Усклікнула Крысціна.
  
  
  З таго месца, дзе мы былі прыпаркаваны, мы маглі бачыць увесь горад і гавань пад намі, як паштоўку з карцінкамі ў залатым святле, але мяне не цікавілі цудоўныя віды ў гэты момант. Я нахіліўся, каб прашаптаць Крысціне. "Ён гаворыць па-ангельску?"
  
  
  Яна паціснула плячыма. "Я не ведаю."
  
  
  Я рызыкнуў. "Гэта… месца?" Я быў раздражнёны; гэта было пякельнае месца для любога кантакту. Дарога была не вельмі загружана, але рух туды і назад быў даволі ўстойлівы.
  
  
  Размаўляючы з дзяўчынай, я заўважыў, што таксіст павольна паварочваецца, каб паглядзець на нас. Зубачыстка ўсё яшчэ была ў яго ў роце, і ён павольна ўсміхнуўся.
  
  
  «Такім чынам, - сказаў ён. «Гэта яны даслалі цябе. Ты не выглядаеш ні на ёту па-іншаму за ўсе гэтыя гады, Нік Картэр».
  
  
  
  
  
  
  Трынаццаты раздзел.
  
  
  
  
  
  Перш чым я паспеў нешта сказаць, ён павярнуў машыну заднім ходам, выехаў на дарогу і працягнуў свой шлях. Крысціна выглядала гэтак жа здзіўленай, як і я. Яна моцна сціснула маю руку, гледзячы з адкрытым ротам у патыліцу кіроўцы.
  
  
  «Ал…» - пачала яна, але я поглядам прымусіў яе замаўчаць.
  
  
  "Так гэта я." Кіроўца зняў плоскую клятчастую фуражку, якую насіў; галава ў яго была лысая, але цяпер ён сядзеў за рулём раўней, і нават ззаду, і праз пятнаццаць гадоў я мог бачыць бычыную сілу ў шыі і плячах. "Наксас". Ён назваў год і месяц. «Ты і я, Нік. Гранаты ў пячоры. Я спыняю самалёт, ты страляеш у чалавека, які збіраўся забіць мяне. У любым выпадку, што яны робяць з гэтым хлопчыкам-сяржантам, калі ты вернеш яго ў Нямеччыну?»
  
  
  Я не адказаў. Ва ўсякім разе, не на яго пытанне. «Я б хацеў лепей зірнуць на твой твар», - асцярожна сказаў я.
  
  
  “Вядома. Даволі хутка мы будзем там, дзе збіраемся, а потым я абарочваюся. Пятнаццаць гадоў, я змяніўся, так?
  
  
  Цяжка сказаць. Усё, што я ўбачыў, калі мы селі ў таксі, быў цяжкі твар са звычайнымі густымі чорнымі вусамі. Я дакладна не чакаў знайсці Алекса Зенаполіса на рагу вуліцы ў цэнтры Корфу, і ўжо сапраўды не сёння.
  
  
  "Я дам вам ведаць. Куды мы ідзем?"
  
  
  «Вы з маёй сястрой будзеце выпіваць у турыстычнай установе недалёка адсюль. Вельмі сенсацыйны выгляд, амерыканскі бар з марціні і дайкіры. Табе ўсё яшчэ падабаецца бурбон, Нік?
  
  
  Я ўспамінаў гісторыю, якую расказваў мне лётчык часоў Другой сусветнай вайны, пра тое, як яго збілі над Германіяй, і калі яго ўзялі на допыт пасля таго, як ён быў схоплены, чалавек насупраць яго за сталом расказаў яму сёе-тое пра сябе, нават калі ён забыліся.
  
  
  "Мяне клічуць Дэніэл Макі", - спакойна сказаў я. "Я яхтавы брокер з Фларыды, і дайкіры гучыць вельмі добра".
  
  
  Кіроўца ад душы засмяяўся, паціснуў масіўнымі плячыма і паскорыўся, абмінуўшы паварот, і дарога зноў пачала паднімацца. Ён маўчаў, пакуль мы не выехалі на зацененую кустамі пад'язную дарожку, якая вяла да невысокага прасторнага рэстарана, які быў амаль схаваны ад дарогі. Мы спыніліся перад цёмным, цёмным ганкам, і калі служка пачаў спускацца да нас па шырокіх прыступках, кіроўца павярнуўся да мяне. Ён усміхнуўся, паказваючы шырокую шчыліну паміж яго пярэднімі зубамі.
  
  
  “Я чакаю паўгадзіны. Не больш за. У цябе наперадзе вялікая ноч».
  
  
  Дзяжурны адчыніў дзверы; Мы з Крысцінай выйшлі і ўвайшлі ўнутр. Алекс, да таго часу я вырашыў, што з такім жа поспехам магу называць яго так, меў рацыю ў дачыненні да віду з закрытай тэрасы, якая навісла над схілам у далёкім баку рэстарана. Свечкі мігцелі ў ветраахоўных трымальніках на кожным стале, і ў густой цемры вада далёка ўнізе ператварылася ў мігатлівае срэбра, якое пераходзіць у алавянае, а затым паступова робіцца чорным. З таго месца, дзе мы сядзелі, агні горада былі нябачныя, але ў гавані былі сотні малюсенькіх агеньчыкаў, падобных на зборышча светлячкоў. Ніхто з нас не размаўляў, і я не думаю, што Крысціна наогул звяртала ўвагу на выгляд.
  
  
  Алекс чакаў нас ля ўваходу. Мы вярнуліся ў дарогу да таго, як ён загаварыў.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ сумняваешся
  
  
  што гэта я, Нік Картэр? "
  
  
  "Зусім няшмат", - прызнаў я.
  
  
  “Добра. Кажу табе, твае людзі нават не намякалі, што ты збіраешся сустрэцца са мной. Добрая страхоўка; калі я не падобны на Алекса Зенаполіса, хто павінен ведаць, акрамя цябе, а?»
  
  
  "Ага."
  
  
  Ён пакруціўся на сядзенне перад намі. «Крысціна, мая сястра. Прабач, я мала размаўляю з табой. Я памятаю цябе толькі маленькай дзяўчынкай».
  
  
  Яна нешта яму адказала на іхняй мове. Ён пасмяяўся.
  
  
  «Не, мы размаўляем па-ангельску. Лепш для Ніка, а?»
  
  
  Некаторы час мне даводзілася рызыкаваць. «Добра, Алекс. Што нам рабіць далей? Чаму ты зараз тут?
  
  
  «У нашым бізнэсе мы не прытрымліваемся дакладнага раскладу. Памятаеце, мы чакалі гэтых кантрабандыстаў тры дні?»
  
  
  "Так."
  
  
  «Значыць, мне трэба было з'ехаць з Албаніі на дзень раней. Нічога страшнага; мы павінны былі вось так сустрэцца заўтра. У тым жа месцы, у той жа час. Маленькая Крысціна, яна нічога не ведае, а, сястра?
  
  
  "Гэта дакладна."
  
  
  "Мы з'яжджаем сёння ўвечар?" Я спытаў.
  
  
  "Не. Вы з маёй сястрой, вы завершыце свой маленькі раман вялікай ноччу ў горадзе. Вы танчыце, вы ясьце, трымаецеся за рукі, а заўтра вы кажаце сумнае развітанне, калі адплываеце, і маленькая студэнтка вяртаецца ў Афіны. са злёгку разбітым сэрцам. Няўжо гэта не так?
  
  
  Гэта было тое, што я меў на ўвазе. На выпадак, калі мы памыліліся ў тым, што за намі сочаць, ідэя складалася ў тым, каб зрабіць наш кароткі раман як мага больш праўдападобным.
  
  
  "А што ты тым часам робіш, Алекс?"
  
  
  «Сёння ўвечары я перакладаю вас дваіх з месца на месца. Затым я вяртаю вас да вашай лодцы. Вы пакажаце мне, дзе яна прышвартаваная. Да світання я падымуся на борт, і ніхто мяне не ўбачыць. Я безбілетны пасажыр, так? "
  
  
  "Як ты збіраешся гэта зрабіць?"
  
  
  Ён паціснуў плячыма. “Я плаваю. Я умею быць як рыба-нябачнік у вадзе ў цемры».
  
  
  Некаторы час я маўчаў. Мы мінулі маленькі храм; некалькі машын былі прыпаркаваны на назіральнай пляцоўцы насупраць, а адна пара стаяла рука аб руку перад калонамі. Я ім зайздросціў; Рука Крысціны была халоднай у маёй.
  
  
  "Як ты ўзяў гэта таксі?" Я спытаў.
  
  
  «У мяне тут ёсць кантакты, мой сябар. На гэтай выспе ёсць і іншыя, каму я магу давяраць. Хочаце даведацца больш?»
  
  
  " Я сказаў. - Не.
  
  
  "Добра. Няма праблем?"
  
  
  "Спадзяюся няма." Я быў далёка не задаволены, але пакінуў свае сумневы пры сабе.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Гэта была самая змрочная ноч святкавання, якую я калі-небудзь праводзіў. Мы вячэралі ў «Павілеоне» на адкрытым паветры пад рашэцістымі вінаграднымі лозамі з выглядам на самы эксклюзіўны пляж выспы. Мы елі лангуст, узяты жыўцом з вады ў іх клетках усяго за некалькі футаў ад нашага стала. Святло было прыглушанае, натоўп яркі, і ўсё гэта ведалі. Я пазнаў прынамсі двух кіназорак, уключаючы акторку, у якую быў закаханы ў падлеткавым узросце. Усе гэтыя гады яна выглядала буйным планам нават лепш, чым тады.
  
  
  Пазней мы пайшлі на дыскатэку ў Palace Hotel, дзе я супраць сваёй волі кружыўся з Крысцінай на танцпляцы. Ён быў настолькі забіты, што не мела ніякага значэння, што мы робім, але нават у гэтым натоўпе дзяўчына прыцягнула больш, чым яе доля мужчынскай увагі. Мне гэта не спадабалася, але не па звычайнай прычыне; У яе рухах і выразе твару было адчуванне кантраляванай роспачы, як калі б яна прыслухоўвалася да гуку катастрофы. Любы, хто прыгледзеўся да яе, мог падумаць, што яна была пад нейкім відам наркотыкаў, але я думаў, што ў гэтым натоўпе гэта не будзе занадта незвычайным.
  
  
  Было яшчэ адно месца, і яшчэ некалькі пасля яго, заўсёды з няўмольным Алексам, які вазіў нас па шумным горадзе. Двойчы я заўважаў карычневы мэрсэдэс, але мяне гэта не моцна турбавала; Я шукаў іншых назіральнікаў. Некалькі разоў я быў на мяжы папярэджання Алекса, але гэты чалавек быў настолькі ўпэўнены ў сабе і, як я выразна памятаў, настолькі страшэнна здольны, што я вырашыў прамаўчаць. Я меў рацыю і няправы.
  
  
  У дзве гадзіны ночы Алекс абвясціў, што прыйшоў час адправіцца да лодкі. Мы стаялі на добра асветленай набярэжнай, пакуль я сунуў пачак папяровых грошай нашаму кіроўцу і папытаў яго вярнуцца раніцай. Малады чалавек, які чакаў у катэры, бескарысліва назіраў за намі, моцна пазяхаючы.
  
  
  «Не», - выплюнуў Алекс. "Заўтра я пайду праз востраў у госці да мамы".
  
  
  “Добра. Ёсць і іншыя кіроўцы».
  
  
  "Так." Ён зладзіў наўмысна абразлівае шоу, падлічваючы грошы, хмыкнуў і падаўся так хутка, што мне прыйшлося адскочыць у бок. Мы з Крысцінай глядзелі, як ён з'яжджае, затым сумна ўсміхнуліся адзін аднаму, калі мы ўвайшлі ў катэр на прыстані.
  
  
  За кароткую паездку мы зрабілі
  
  
  пакупкі ў гандлёвым цэнтры, у асноўным для шпіка, які ідзе ззаду нас.
  
  
  «Ён быў такі дрэнны», - сказала Крысціна.
  
  
  "Ну добра. У любым выпадку гэта была добрая ноч, ці не так?»
  
  
  У адказ яна пацалавала мяне мякка ў шчаку, а затым з большай страсцю, крыху ніжэй маёй падбародка. «Але, - сумна сказала яна праз некаторы час, - ён нам усё роўна не спатрэбіцца заўтра. Калі мой рэйс вылятае? У два?»
  
  
  "Я думаю так." Неяк увечары яна падышла да тэлефона і забраніравала білет на зваротны рэйс у Афіны. "Хацеў бы ты застацца яшчэ на дзень або каля таго".
  
  
  “Але гэта немагчыма. І вы таксама павінны плыць у Італію».
  
  
  "Я не спяшаюся." Я пацёр яе плечы, абняў і прыціснуў да сябе. Рулявы лодкі запаволіў рухавік, уся яго ўвага была засяроджана на набліжэнні да "Сцыле", якая едзе ў яе прычала.
  
  
  "Але я. На жаль". Крысціна ўздыхнула і адарвалася ад мяне, калі катэр спыніўся побач з цёмным шлюпам; гарэлі толькі хадавыя агні, маламагутныя электрычныя лямпачкі, якія вельмі мала разраджалі батарэі.
  
  
  Я заплаціў рулявому катэры, і мы спусціліся ўніз. Калі мы ўвайшлі ў цёмную кабіну, Крысціна рэзка спынілася перада мной на трапе.
  
  
  Я прашыпеў - "Што гэта?", мая левая рука аўтаматычна адварочвалася ад мяне, Х'юга быў гатовы патрапіць у маю руку з похваў.
  
  
  "Я… гэта нічога". Яна ўвайшла ў каюту.
  
  
  Я хутка агледзеўся; Святло, якое зыходзіць ад прыстані, было невялікае, але і схавацца не было дзе. Я пайшоў наперад, праверыў галаву і падвесную шафку, затым іншую каюту. Ні адзін. Нікога. Калі я вярнуўся, Крысціна запальвала адзін з газавых ліхтароў.
  
  
  "Мы не захочам іх сёння вечарам", - сказаў я.
  
  
  "Але…"
  
  
  «Калі Алекс збіраецца выплыць тут і пракрасьціся на борт, давайце ня будзем зьвяртаць на яго ўвагу. Добра?»
  
  
  «О, як глупства з майго боку». Яна пагасіла святло і павярнулася да мяне ў цеснаце паміж ложкамі і сталом. На імгненне яна была ў мяне на руках, яе галава прыціснулася да маіх грудзей, і скрозь тонкую тканіну маёй кашулі я адчуў раптоўныя гарачыя слёзы.
  
  
  "Што гэта?" - Супакойвала я, далікатна пагладжваючы яе валасы.
  
  
  «О… так шмат усяго, Макі. Ці Нік Картэр, ці хто б вы ні былі». Яна заціснула вочы і прынюхалася. “Учора ўвечары я сказала, што гэта быў наш адзіны раз разам. І я мела рацыю, але не думала, што гэта адбудзецца з-за гэтага. Сёння ўвесь дзень я спадзявалася, што мой… мой інстынкт памыляўся. Але гэта было правільна, ці не так? "
  
  
  Некаторы час таму я быў змучаны да касцей пасля доўгага дня плавання і святочнага вечара, але, калі мы стаялі разам у гэтай вузкай прасторы, я адчуў, як уся стомленасць праходзіць. "Яго не будзе тут некалькі гадзін", - мякка сказаў я.
  
  
  На імгненне яна моцна прыціснула мяне да сябе, а затым рэзка адсунулася: «Можна нам крыху бурбона, Макі? І давай пасядзім паасобку тут у цемры, пакуль не прыйдзе Алекс. Што б я ні адчувала да цябе, я не хачу займацца каханнем, калі ў любы момант мой брат можа далучыцца да нас».
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Было амаль пяць, калі Алекс бясшумна пералез праз карму лодкі, абгінаючы шлюпку і прапаўзаючы праз кабіну да трапа. Я трымаў Х'юга ў руцэ, калі яго галава з'явілася ў адтуліне.
  
  
  "Пачакай!" - прашыпеў я, дазваляючы слабаму святлу ўспыхнуць; на лязе.
  
  
  "Гэта толькі я, Нік". Алекс пхнуў перад сабой чорную воданепранікальную сумку і спусціўся галавой уніз па невысокай лесвіцы ў каюту. Я на імгненне накіраваў на яго ліхтарык; ён быў у гідракасцюме, які закрываў усё, акрамя твару. Я выключыў святло.
  
  
  "Цябе не бачылі?"
  
  
  "Гэта немагчыма. Вы змясцілі гэтую лодку ў добрае месца, мой сябар; адзіныя, што мне прыйшлося прайсці, былі невялікія судны. Уначы на іх борце не было нікога».
  
  
  Гэта не было выпадковасцю, але мне не трэба было яму пра гэта казаць. "Хочаш крыху сухога адзення?"
  
  
  Ён паказаў на сумку на палубе перад сабой. "У мяне ёсць. Можа быць, ручнік. Два ручнікі». Ён устаў, яго цела амаль запоўніла прастору ў каюце. «Я быў вялікім мужчынам, калі ты ўпершыню пазнаў мяне, Мік. Цяпер я стаў крыху большы». Ён пачаў здымаць гідракасцюм, не звяртаючы ўвагі на сястру. Зайшла ў галаву за ручнікамі.
  
  
  Калі ён высах і апрануўся ў сухое адзенне, мы селі ў галоўнай каюце з напоямі ў руках. Неба за акном ужо пачынала шарэць, але стомленасць, якая пакінула мяне некалькі гадзін таму, здавалася, сышла назаўжды.
  
  
  "У нас ёсць час", - сказаў я. "Час пагаварыць".
  
  
  Алекс зрабіў жахлівы глыток, які спустошыў яго шклянку бурбона, і наліў яшчэ. «Ніякіх размоваў. Ты і я, у нас шмат часу, Нік. А пакуль мы крыху паспім. Потым, калі ты пойдзеш за квіткамі для маёй малодшай сястры, Крысціны і мяне, у нас будзе няшмат часу
  
  
  разам. Добра?"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Я выйшаў на бераг на катэры крыху пазней дзевяці. Офіс авіякампаніі быў у некалькіх хвілінах хады, так што я не стаў шукаць таксі. Дзень быў пахмурны, але зацішны; вада, якая плёскалася аб каменную набярэжную, здавалася шэрай і знежывелай. Гэта адпавядала майму настрою.
  
  
  Узяўшы білет Крысціны, я бязмэтна блукаў па набярэжнай. Гэтай раніцай у поле зроку было некалькі калясак. Занадта рана. Але карычневы "мерседэс" быў прыпаркаваны на бачным месцы, адкуль кіроўца і яго таварыш маглі бачыць маю лодку. Мяне гэта не турбавала; калі б яны не выкарыстоўвалі бінокль, яны не маглі б сказаць, што там адбываецца, і калі б яны маглі, гэта не мела б ніякага значэння. Алекс залез у ланцужную шафку перад насавой каютай, зладзіў сабе гняздо ў цеснаце сярод вільготных металічных звёнаў і абвясціў, што не выйдзе, пакуль мы не выйдзем у мора па шляху ў Таранта. «Калі ты хаваешся, мой сябар, ты хаваешся. Дабранач".
  
  
  Я млява капаўся ў сувенірных крамах у пошуках чаго-небудзь, што падарыць Крысціне. Усё падавалася правільным. Я павярнуў назад і накіраваўся да вялікага старога гатэля недалёка ад таго месца, дзе была прышвартаваная "Сцыла". Я пагадзіўся трымацца далей, пакуль брат і сястра сустрэнуцца, і мне стала цікава, пра што яны могуць пагаварыць пасля ўсіх гэтых гадоў.
  
  
  Бар быў адкрыты, і я ўвайшоў, адзіны наведвальнік у вялізным пакоі з высокімі столямі. Бармэн прапанаваў «Крывавую Мэры», ён ведаў пахмельнага турыста, калі бачыў яго, але я вырашыў спыніцца на бурбоне. Звычайна я не п'ю раніцай, але што да майго арганізма, гэта было яшчэ мінулай ноччу; Я ўвогуле не спаў.
  
  
  У мяне было некалькі павольных, пакуль я глядзеў на хвілінную стрэлку электрычных гадзіннікаў, якія раней віселі на сценах класных пакояў у школах і, магчыма, усё яшчэ ёсць, пстрыкалі па цыферблаце. Яшчэ не было і адзінаццаці гадзін, калі ў бар увайшоў калідорны, агледзеўся і спыніўся на мне.
  
  
  "Містэр Картэр?"
  
  
  Я амаль сказаў так, перш чым зразумеў, што ён сказаў. Затым я пакруціў галавой.
  
  
  "Вы ... не містэр Картэр?" Ён быў зморшчаным малым, бездакорным ангельскім.
  
  
  «Баюся, што не. Імя Макі».
  
  
  «Але джэнтльмену ў бары тэлефануюць. Дама сказала, што яго клічуць Картэр». Ён зноў агледзеўся, падкрэсліваючы, што я быў адзіны чалавек тут.
  
  
  Лэдзі. «Праклятая дурнічка», - абураўся я. Мусіць, яна была на палубе і бачыла, як я іду ў гатэль. І дзе яшчэ я мог быць, акрамя бара? Я здушыў свой гнеў, разумеючы, што, відаць, адбылося нешта, што прымусіла яе патэлефанаваць мне, і ў тым трывожным стане, у якім яна знаходзілася, яна здзейсніла дурную памылку.
  
  
  «Што ж, - ласкава сказаў я, устаючы, - я адкажу на званок, калі дама настойвае. Пакажы мне дарогу». Я кінуў грошы на стойку і пайшоў за пасыльным.
  
  
  Ён паказаў мне шэраг хатніх тэлефонаў па вузкім калідоры, які вёў да пакояў адпачынку і задняй часткі гатэля. "Вазьміце любы тэлефон, і аператар звяжа вас", - сказаў ён. Я пачакаў, пакуль ён адышоў, потым падняў слухаўку. Аператар адразу ж выйшаў. Я сказаў ёй, хто я, моршчачыся, калі назваў сваё правільнае імя, і яна папрасіла мяне крыху пачакаць. Я прыхінуўся да сцяны, стомлены і адчуваючы агіду ад усёй гэтай нядбайнай аперацыі.
  
  
  Ціхі гук адкрыванай ззаду мяне дзверы спачатку не быў чутны. Затым я пачуў скрып чаравіка, характэрны шолах адзення, калі паднялі руку. Я пачаў паварочвацца, тэлефонная трубка тыцнулася мне ў руку, але было ўжо занадта позна; нешта разбілася мне аб чэрап, і я ўпаў на калені. Адзіным болем, які я адчуваў, быў кантакт з мармуровай падлогай, і я турбаваўся аб тых траўмах калена са школьных футбольных дзён, калі прыйшоў другі ўдар, і турбавацца не было пра што.
  
  
  
  
  
  
  Чатырнаццаты раздзел.
  
  
  
  
  
  Я не стаў губляць час, спрабуючы зразумець, дзе я. Перш за ўсё я праверыў нож і, да свайго здзіўлення, выявіў, што Х'юга ўсё яшчэ ў ножнах пад рукавом маёй курткі. Я не быў звязаны і, здавалася, ляжаў на нейкім ложку. Я з болем расплюшчыў вочы; святло было прыглушаным, як дзённае святло ў пахмурны дзень ...
  
  
  Пасля поўдня! Я паглядзеў на гадзіннік і застагнаў. Было ўжо дзве гадзіны, а я павінен быў вярнуцца ў "Сцылу" да поўдня. Я паспрабаваў сесці, але рука штурхнула мяне назад на ложак. Мае вочы не факусаваліся; усё, што я мог бачыць, гэта расплывістая галава над мной на нейкай неверагоднай вышыні, якая пульсуе ў такт ударам у патыліцы. Нейкі час я ляжаў нерухома, жадаючы супакоіцца і паглядзець, што, чорт вазьмі, адбываецца. Затым я паспрабаваў адштурхнуць руку, але яна была цвёрдай і цвёрдай на маіх грудзях. Маленькая рука...
  
  
  Я шырока расплюшчыў вочы; твар нада мной пачаў плаваць у фокусе, твар, акружаны арэолам мяккіх светлых валасоў.
  
  
  Потым я ўбачыў вусны, выгнутыя ва ўсмешцы, над імі нос, злёгку выгнуты, і бліскучыя цёмныя вочы, якія былі не больш прыязнымі, чым гэтая ўсмешка.
  
  
  «Сью-Элен», - прахрыпеў я. "Якога чорта…?"
  
  
  «Проста заставайся ляжаць, як добры хлопчык, любы. Я б не хацеў, каб ты падскокваў так люта і пачварна».
  
  
  «Прыбяры сваю руку ад маіх праклятых грудзей. Я хачу сесці. Калі змагу».
  
  
  «Добра, дарагі, ты паспрабуй. Але вельмі павольна, як ты чуеш?
  
  
  Яе моцная карычневая рука аслабіла ціск, калі я сеў. У рэшце рэшт, я ляжаў не на ложку, а на вялізнай белай кушэтцы, на якой можна было б спаць да шасці чалавек без цеснаты. Я асцярожна агледзеўся; Калі б не круглыя вокны, мы маглі б апынуцца ў любой пасрэднай гасцінай на Парк-авеню. А потым я зразумеў, што далікатнае калыханне пада мной было не толькі маёй галавой.
  
  
  "Ваша лодка?" Я спытаў.
  
  
  «Як заўсёды здагадлівы, Нік? Угу, гэта мая лодка. Або майго мужа, хто б ён ні быў».
  
  
  Я быў занадта злы, каб усміхацца. «Што, чорт вазьмі, тут адбываецца, Сью-Элен? Хто мяне ўдарыў?»
  
  
  "О, адзін з маіх вартаўнічых сабак. Як твая галава, дарагі?"
  
  
  "Як вы чакаеце?" Я паспрабаваў устаць, але паказальным пальцам яна штурхнула мяне назад на канапу. Я ўспомніў, што Сью-Элен была чэмпіёнам Тэхаса па радэа сярод дзяўчынак ва ўсіх каледжах, калі вучылася ў SMU, і яна не памякчэла ні за дзесяць гадоў, ні за трох мужоў, пра якіх я ведаў.
  
  
  "Шкада. Хочаце крыху бурбона?"
  
  
  "Не цяпер."
  
  
  "Ці дастаткова табе гэтай раніцы?"
  
  
  "Не зусім."
  
  
  «Ну, вось як гэта выглядала, калі ты страціў прытомнасць у тэлефона ў гатэлі. Лапінг у бары і ўсё такое. На шчасце, адзін з маіх вартаўнічых сабак прыйшоў і выцягнуў цябе да таго, як прыйшла паліцыя і арыштавала цябе за ...... "
  
  
  "Значыць, адзін з вашых вартавых сабак ударыў мяне". Я крадком зірнуў на гадзіннік зноў; раней не было.
  
  
  «О, не хвалюйся, мілы. Твой маленькая грэцкая дзяўчынка проста чакае цябе назад у той хупавай старой ванне, у якой ты падарожнічаеш. Гатова быць прывязанай, яна ўвесь час выходзіць на палубу і глядзіць у бок дока, як быццам адна з тых жонак капітана кітабояў на прагулцы ўдавы”.
  
  
  "Давай!" - Агрызнуўся я. "Чаго ты хочаш ад мяне?"
  
  
  Яе ўхмылка была чыстым чарцянём, з прымешкай чыстай шлюхі. На ёй былі плаўкі ад бікіні і кашуля, якую яна нават не паспрабавала зашпіліць. Я ўспомніў, што яе грудзі былі маленькімі, але цвёрдымі, як палоўкі дыні. У трыццаць ці каля таго ў яе быў мускулісты жывот прафесійнага акрабата, і, хоць яе ногі былі прыгожа складзеныя, яны валодалі сілай пажыццёвага наезніка, якім яна і была. Сью-Элен ледзь была вышэй за пяць футаў, але я неаднаразова выяўляў, што, каб падпарадкаваць яе, мне трэба было забыцца, што яна дзяўчына. Ёй гэта спадабалася.
  
  
  Яна ўпала на канапу побач са мной, дазволіўшы кашулі расхінуцца, агаліўшы грудзі. «Учора ўвечары ты патрапіў мне ў кучу непрыемнасцяў, Нік. Ведаеш?»
  
  
  "Я? Як?"
  
  
  “Ну… што гэта было? Пару дзён таму мой сяброўка ўбачыла цябе… дзе гэта было? Пірэй?»
  
  
  Я кіўнуў. Балюча. "Я памятаю."
  
  
  «Ну, Ронда, яна сказала, што ты прыкінуўся, што не памятаеш яе. Ці мяне. Але па тым, як яна апісала цябе, я ведала, што гэта павінен быць Нік Картэр. Так? Хіба ніхто не падобны на цябе, дарагі».
  
  
  "Я…" Было цяжка зразумець, што сказаць. Сью-Элен ведала, што я нешта раблю для ўрада, бо нейкі час яе бацька быў сенатарам у адным з камітэтаў, якія займаліся ЦРУ і іншымі агенцтвамі бяспекі алфавіту. "Ведаеш, бываюць выпадкі, калі я не магу прывітацца нават са старымі сябрамі".
  
  
  "Угу. Не для старых сяброў, такіх як Ронда, якія не разбіраюцца ў бабах. Але калі ты паказваеш гэты прыгожы твар па ўсёй Грэцыі, як быццам ты гэта рабіў, я ведаю, што ты не на нейкай сакрэтнай місіі ці што б вы ні рабілі для дзядзькі Сэма. Добры мужчына накшталт вас павінен выкарыстоўваць маскіроўку, таму што гэтыя дрэнныя хлопцы ў Крамлі ці недзе яшчэ, яны на вас напалі”. Яна паказала на мяне пальцам і пстрыкнула малатком. «Так што я павінна была крыху пагаварыць у тую ноч, сказала ім, які ты выдатны… ну… сябар. Бурбонская хвальба, разумееш?»
  
  
  Я ведаў. Занадта добра. Пару разоў я ледзь не закахаўся ў Сью-Элен, але кожны раз яе звычка «распешчаная маленькая-багатая дзяўчынка», якая падсілкоўваецца выпіўкай, ратавала мяне.
  
  
  «Такім чынам, мінулай ноччу, калі мы ўсе бачылі, як ты скачаш па танцпляцы з гэтай выродлівай грачанкай, і ты нават не павітаўся, ну, гэта мяне апякло».
  
  
  "Але я цябе не бачыў!"
  
  
  «Не? Нават калі я ўпіралася сваёй азадкам у тваю пару хвілін роўна? На той дыскатэцы, я забылася пра якую?»
  
  
  "Я думаю… яны ўсе былі даволі перапоўненыя".
  
  
  «Не тое, каб шматлюдна, дружа! Калі ты не ведаеш маю азадак, хто ведае?» Яна падышла да мяне бліжэй,
  
  
  "Што ... што наконт вашага мужа?"
  
  
  «Ах, ён. Ахіліён, ён збіраецца купіць караблі ў Японіі ці недзе яшчэ. Ён не быў побач са мной больш за паўтузіна разоў з таго часу, як мы пажаніліся».
  
  
  «Значыць, ён пакідае цябе тут? З вартаўнічымі сабакамі? Мая галава цяпер хутка праяснялася; Як ні дзіўна, расколіна на чэрапе нейтралізуе наступствы адсутнасці сну і занадта вялікай колькасці бурбона.
  
  
  «Угу. Ён даў мне гэтую вялікую старую яхту і каманду, якой я плачу, каб гулялі глуханямых, але ёсць гэтыя двое цяжкавагавікоў, якія сочаць за мной больш за ўсё, куды б я ні пайшла». Яна хіхікнула і прыціснулася да мяне. "Але не тут."
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?"
  
  
  «О, ён думае, што ашуквае мяне, але ўсюды, дзе я заходжу тут у порт, я бачу іх. Іх і гэтую іх вялікую старую карычневую машыну».
  
  
  "Вялікі… Мэрсэдэс?"
  
  
  «Угу. Вы таксама гэта заўважылі? Усе заўважылі».
  
  
  «Вы былі ў… Піргас пару начэй назад?»
  
  
  «Планавала, але я не змагла. Чаму? Былі?»
  
  
  "На некаторы час."
  
  
  "Там, дзе ты ўзяў сваю шлюшку?"
  
  
  «Яна не шлюха. І яна не маленькая».
  
  
  «Не, яна немаленькая. Але я магла б забіць яе з адной рукой, звязанай за спіной». Яна поркалася з спражкай майго рамяня.
  
  
  "Я павінен прыбірацца адсюль".
  
  
  "Ні за што. У нас будзе вечарынка, Нік Картэр. Прыватная вечарынка, прама зараз. А потым усе мае сябры вернуцца на борт, і я пакажу ім, што ніхто не грэбуе Сью-Элен Барлоў. усім яе сябрам”.
  
  
  Я адхіліўся ад яе. "Вы маеце на ўвазе, што менавіта таму вы мяне аглушылі і прывялі сюды?"
  
  
  «Ну… гэта было, можа, крыху крута, дарагі. Але я не спала ўсю ноч з гэтымі людзьмі, і я магла бачыць, як яны хіхікаюць, таму што я выхвалялася табой, а потым ты выставіў мяне дурнем на вачах ва ўсіх. Таму, калі мае вартаўнічыя сабакі сказалі, што бачылі, як ты ўваходзіў у бар гатэля, я проста дзейнічаў імпульсіўна. Гэтыя вартаўнічыя сабакі, яны добрыя для чагосьці, ці не так? "
  
  
  "Так. Думаю, яны. Дзе яны зараз?"
  
  
  «О, у мяне там адзін стаіць за дзвярыма». Яна няпэўна махнула рукой. «На выпадак, калі табе не церпіцца вярнуцца да свайго грэцкага пірогу».
  
  
  "Яна павінна была паспець на самалёт".
  
  
  "Ну, яна можа пачакаць яшчэ адзін дзень, ці не так?"
  
  
  Я бачыў, што спробы ўрэзаніць Сью-Элен безнадзейныя. Я ўстаў, прыбраўшы яе кіпцюрыстыя рукі, і хутка пайшоў да дзвярэй. Адкрыўшы яго, я ўбачыў грубы твар аднаго з мужчын з карычневага "Мэрсэдэса", які глядзіць на мяне. У руцэ ён трымаў пісталет 45-га калібра, накіраваны прама мне ў грудзі. Падобна, ён хацеў яго выкарыстоўваць. Я зноў зачыніў дзверы.
  
  
  «Дарагі, ты думаеш, я дазволю табе збегчы ад мяне пасля таго, як я задаволіла ўсе гэтыя непрыемнасці? Давай жа". Яна ляжала на белай кушэтцы, кашуля на дыване побач з ёй, рука запраўлена за пояс мінімальнага ніжняга бікіні.
  
  
  Быў час, калі Сью-Элен была вясёлай і вясёлай, непрыстойнай, але здаровай. Цяпер было відавочна, што яна, мякка кажучы, змянілася; Я мог бы павесяліцца з ёй, але яе гульні адключылі мяне.
  
  
  Я падышоў да яе, зняў з яе бікіні. Яна выгнула свае моцныя вузкія сцягна, каб дапамагчы. Я перавярнуў яе на жывот.
  
  
  “Ммм. Хочаш пачаць так, як стары бык і цялушка?
  
  
  "Чаму няма?" Я вельмі шумна расшпільваў маланку на штанах, і калі я ўбачыў, што яе вочы зачыненыя, я хутка падняў яе кашулю. "Дайце мне рукі", - загадала я, дакранаючыся ўнутранай часткі яе сцягна, каб яна не магла забыцца, што, на яе думку, я раблю. Яна зрабіла, як ёй сказалі, у чаканні калыхаючы задам.
  
  
  Раптоўным рухам я схапіў яе за запясці і абгарнуў тканінай. Перш чым яна ўсвядоміла, што адбываецца, я яе засцерагаў, яе рукі былі хваравіта высока падняты за спіну.
  
  
  "Нік!" яна завыла. "Сукін сын!"
  
  
  Яна змагалася, як я і чакаў, але я рыўком падняў яе на ногі; яна была дастаткова маленькай, каб я мог без усялякага напружання паставіць яе на дыбачкі, і ў гэтым становішчы яна не магла выкарыстоўваць сваю сілу супраць мяне.
  
  
  «А цяпер паехалі да чорта адсюль, Сью-Элен», - прашыпеў я ёй на вуха. "У мяне ёсць справы, мы можам згуляць у іншы раз".
  
  
  "Сволач!" - завішчала яна, адбіваючыся ад мяне абцасамі. Я падцягнуў яе крыху вышэй, і яна задыхнулася ад болю. "Дзіна!" - крыкнула яна. "Дзіна, ідзі сюды!"
  
  
  Гэта было тое, пра што я не здагадваўся. Дзверы расчыніліся, і ў пакой уляцеў вартавы сабака. Нягледзячы на тое, што Сью-Элен была перада мной, яна не была дастаткова вялікай, каб стварыць які-небудзь шчыт, не на такой адлегласці.
  
  
  "Страляй у сучынага сына!" закрычала дзяўчына. "Знясі яму чортаву галаву!"
  
  
  Дзіна ўсміхнуўся, павольна паднімаючы пісталет.45. У яго было дастаткова часу, каб прыцэліцца і націснуць на спускавы кручок.
  
  
  Але не так моцна, як ён думаў. Я паціснуў плячыма і адпусціў Х'юга ў левую руку. Усё яшчэ трымаючы Сью-Элен другой рукой, я кінуў двусечны нож, проста яму ў горла; Я не стаў чакаць, каб убачыць, ці патрапіў ён у мэту, але пацягнуў дзяўчыну ўніз і ў бок, пакуль стрэл грымеў у замкнёнай прасторы.
  
  
  Калі я падняў вочы, вартавы сабака ўсё яшчэ быў у вертыкальным становішчы з выразам поўнага здзіўлення на твары. Ён паглядзеў на дымлівы 45-й калібр у сваёй руцэ, затым павольна падняў іншы, каб дакрануцца да ручкі, якая выступае з яго шыі. На імгненне мне здалося, што ён зноў стрэліць, але раптоўны паток крыві з дзіркі, зробленай маім нажом, уладзіў усё. Ён павольна паваліўся на падлогу і бязгучна прызямліўся на тоўсты дыван.
  
  
  Я ўсё яшчэ трымаў Сью-Элен у руках, калі падышоў паглядзець на новы труп. Спачатку я вырваў пісталет з яго пальцаў, пачаў адкідаць яго ў бок і раздумаўся. Гэта можа спатрэбіцца, і мне не трэба будзе праходзіць мытню ў паездцы. Затым я выцягнуў нож з горла Дзіна; ён выдаў булькатлівы гук, і пралілося нашмат больш крыві.
  
  
  "Чорт цябе пабяры, Нік Картэр", - прагыркала Сью-Элен. «Паглядзі, што ты зрабіў з маім кілімком ад сцяны да сцяны!»
  
  
  Але нават багатая і крутая тэхаская дзяўчына была ўзрушана тым, што здарылася, і я скарыстаўся гэтым. Спачатку я штурхнуў яе па хвасце, не занадта асцярожна, і прымусіў яе вярнуцца ў тое, што лічылася яе адзеннем. Яна панура падпарадкавалася, на некаторы час страціўшы дарунак прамовы. Я праверыў кішэні мерцвяка, як звычайна, але не знайшоў нічога, што паказвала б на тое, што ён быў кімсьці, акрамя таго, што сказала Сью-Элен.
  
  
  "Што ты збіраешся з гэтым рабіць?" - спытаў я яе, паказваючы на труп.
  
  
  "Я? Што ты маеш на ўвазе мяне?"
  
  
  «Ён твой хлопчык. На тваёй лодцы»
  
  
  "Ну, ты забіў яго!"
  
  
  «У мэтах самаабароны. Пасля таго, як вы мяне выкралі».
  
  
  «Ха! Ахільён, ён паклапоціцца пра гэтую бязладзіцу».
  
  
  «Толькі ён у Японіі. Ведаеш, твой вартавы сабака пачне пахнуць да таго, як вернецца твой муж».
  
  
  Яна глядзела на грувасткае цела на дыване і грызла пазногаць. "Да уж…"
  
  
  "Дзе твая каманда?"
  
  
  «Я адправіла іх у асноўным у звальненне на бераг. За выключэннем пары хлопцаў у машынным аддзяленні і аднаго на камбузе».
  
  
  "Яны не чуюць?"
  
  
  «Я ж сказала табе. Яны глуханямыя. О, не літаральна, Нік; іх проста вучаць не зважаць на ўсё, што адбываецца ў гэтай вялікай старой ванне. Ведаеш?» Яна губляла большую частку свайго тэхаскага акцэнту, і, як ні дзіўна, яна мне за гэта больш падабалася.
  
  
  "Вы паслухаецеся? Да парады старога сябра?"
  
  
  "Можа быць."
  
  
  «Вазьмі сваю глуханямую каманду і прыбірайся да д'ябла з гэтага порта. Выкінь цела ці што-небудзь, што ты лічыш лепшым, але калі ты паведаміш пра гэта ў паліцыю, у цябе будуць толькі праблемы. Ці былі ў гэтага хлопца сваякі? ? "
  
  
  "Адкуль мне ведаць?"
  
  
  Гэта прыкінуў. “Добра. Рабі, як я табе сказаў. Цяпер справа за табой, Сью-Элен».
  
  
  «Так…» Яна ўсё яшчэ глядзела на труп, і выглядала яна як маленькая дзяўчынка, якая пачала жартаваць над сваёй галавой. Якая была жахліва памерам з яе.
  
  
  «Ёсць лодка, якую я магу ўзяць? Вярнуцца да шлюпа?»
  
  
  «Угу. Прывязана там побач». Яна няпэўна махнула рукой.
  
  
  "Тады я пайду". Я падняў цяжкі пісталет.
  
  
  Раптам яна кінулася да мяне і абняла мяне за стан. «О, Нік! Я так па-чартоўску прашу прабачэння, прабач!
  
  
  "Я таксама."
  
  
  "Хіба ты не застанешся і не дапаможаш?"
  
  
  "Ні за што, дарагая.".
  
  
  "Шчыра?"
  
  
  «Шчырае слова. І калі ты калі-небудзь зноў убачыш мяне, дзе-небудзь у свеце, табе лепш прыдумаць тое ж самае, перш чым зноў рабіць такі трук». Я пастукаў ёй па носе руляй 45-га калібра.
  
  
  Яна пацалавала цёплы метал і паглядзела на мяне. У яе вачах стаялі сапраўдныя слёзы. "Як наконт Бары на наступным тыдні?"
  
  
  "Што?"
  
  
  «Я маю на ўвазе, я мушу сустрэць там некаторых людзей. І калі ты ўсё яшчэ ў гэтай частцы свету і… і не працуеш».
  
  
  "О, дзеля Хрыста!" Але потым мне прыйшлося засмяяцца. Я пацалаваў яе ў верхавіну, яна была рудай у апошні раз, калі я яе бачыў, паляпаў па яе цвёрдай, як мармур, попцы і пайшоў да дзвярэй. "Можа быць", - сказаў я.
  
  
  Я паехаў на катэры да "Сцылы"; Была сярэдзіна дня, неба над галавой усё яшчэ было змрочным, і лодка выглядала злавесна ціхай. Калі я падняўся на борт, я кінуў катэр па цячэнні; хто-небудзь забярэ яго ў ажыўленай гавані, і я сумнявалася, што для Сью-Элен або яе адсутнага мужа гэта мела вялікае значэнне, вернецца яно ім калі-небудзь ці не. Іх было яшчэ шмат.
  
  
  "Прывітанне? Крысціна?"
  
  
  Нажаль, тамака ў шэрай цемры не было ніякіх прыкмет жыцця. Калі я падышоў да дзвярэй, я выцягнуў з кішэні пінжака пісталет 45-га калібра, але спазніўся. Зазірнуўшы ўнутр, я выявіў, што другі раз за дзень гляджу ў чорны тунэль смерці.
  
  
  
  
  
  
  Пятнаццаты раздзел.
  
  
  
  
  
  «Пакладзі гэта вельмі павольна, Нік. Я заб'ю цябе, калі ты гэтага не зробіш». Алекс глядзеў на мяне з галоўнай каюты з рэвальверам у руцэ. Я не ўсумніўся ў ім ні на секунду і зрабіў, як мне сказалі.
  
  
  "Табе гэта не трэба", - сказаў я.
  
  
  "Цяпер я ведаю. Вы разбурылі ўсё. Усё!"
  
  
  "Спадзяюся няма." Я асцярожна спусціўся па невысокіх усходах, пакуль ён падаўся назад, каб захаваць дыстанцыю паміж намі. Гэта быў першы раз, калі я бачыў яго стаячым пры прыстойным святле, і хоць у сярэдзіне ён быў таўсцей, чым пятнаццаць гадоў таму, у мяне не было спакусы паспрабаваць схапіць яго. Нават калі б у яго не было пісталета. "Дзе Крысціна?"
  
  
  "Наперад".
  
  
  «Паслухай, Алекс, узнікла праблема…»
  
  
  "Макі? Нік?" Голас Крысціны пачуўся з пярэдняй каюты, і праз імгненне яна з'явілася. "Што з табой здарылася?"
  
  
  Як растлумачыць які ў роспачы мужчыну і дзяўчыне, якую вы напалову любіце, што вас выкрала распешчаная багатая сука, таму што ... ну, я зрабіў усё, што мог. У канцы ўсміхаўся Алекс, а Крысціна выглядала сумнеўна.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што гэтыя людзі ў машыне назіралі за ёй?"
  
  
  «І я думаю, няшмат. Гатэль у Піргасе».
  
  
  Яна кіўнула, і яе ўсмешка была непрыемнай. «Дык ты разбіваеш сэрцы, куды б ты ні пайшоў, а, Нік Картэр?»
  
  
  Яе брат рэзка павярнуў галаву і загадаў ёй замаўчаць. Затым ён прыбраў пісталет.
  
  
  "Давай вернемся да справы, Алекс", - сказаў я. «Занадта позна даставіць Крысціну зваротна ў Афіны сёння, каб гэта не выглядала смешна…»
  
  
  «Яна ўжо была на беразе, каб адмяніць сваё браніраванне. Цяпер заўтра да поўдня. А датуль мы ўсё застанемся на борце. Вы кажаце, што вас даставілі на яхту гэтай жанчыны, як калі б вы страцілі прытомнасць у п'яным выглядзе. Выдатна. Крысціна ў паніцы. Вы хворыя. Я думаю, дабранач для ўсіх нас”. Ён павярнуўся да свайго сховішча ў ланцужной шафцы.
  
  
  "Можа быць, мы маглі б выкарыстоўваць час лепш, чым гэта", - сказаў я. "Што ты меў на ўвазе, кажучы, штоя ўсё сапсаваў?"
  
  
  «Магчыма, не ўсё. У любым выпадку, мы з табой не можам размаўляць, пакуль не выйдзем у мора. Нават мая сястра не павінна ведаць, што я павінен сказаць твайму народу; для яе занадта вялікая небяспека».
  
  
  "Тады напрамілы бог, навошта ты наогул уцягнуў яе ў гэта?" Прыйшла мая чарга злавацца.
  
  
  Ён выпрастаўся, запоўніўшы свой канец каюты, як джын, які выходзіць з чароўнай бутэлькі. «Бо яна мая сям'я. Магчыма, я ніколі яе больш не ўбачу; хто можа сказаць у гэтым свеце? Ты разумееш, Нік Картэр, як гэта можа быць?»
  
  
  Амаль. У мяне ніколі не было сям'і, пра якую можна было б казаць, але я нібыта зразумеў.
  
  
  Цемра наступіла з міласэрнай хуткасцю ў той пахмурны дзень. Я паспаў некалькі гадзін, нават калі Крысціна насілася па каюце з раздражненнем, а калі я нарэшце ўстала, была ноч, чорная, як унутры рулі пісталета.
  
  
  "Крысціна?"
  
  
  "Так?" Яна была на палубе, сядзела за рулём з чорнай шалем, абгорнутай вакол яе плячэй, як старая сялянка. Я падышоў да яе.
  
  
  «Табе не трэба злавацца на мяне. Я б не хацеў, каб мы расталіся з табой».
  
  
  «О, справа не ў гэтым, Н… Макі. Але сёння я быў гатовы пайсці, пакінуць цябе, пакінуць майго брата, якога я ведаў усяго на некалькі кароткіх гадзін... а зараз гэта. Гэтае чаканне. Што за слова? Anticlimax? "
  
  
  "Гэта добрае грэцкае слова".
  
  
  Гэта выклікала прывідную ўсмешку на яе сціснутых вуснах. "Я павінен ведаць, ці не павінен я"
  
  
  «У любым выпадку, табе больш не трэба турбавацца аб гэтых людзях у карычневым «мэрсэдэсе». Яны не пераследвалі цябе; ты можаш вярнуцца ў Афіны і… усё будзе добра».
  
  
  «Так. Магчыма». Яна павярнулася да мяне з напружаным тварам. "Але Макі… быў іншы… у карчме і ў маім гатэлі".
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта быў не адзін і той жа чалавек?"
  
  
  «Чаму гэта мусіць быць? Чаму целаахоўнікі той жанчыны ішлі за мной?
  
  
  «О, можа, ад няма чаго рабіць», - сказаў я лёгка, не верачы сваім словам ні на хвіліну.
  
  
  "Ты не верыш мне."
  
  
  "Вядома, я веру."
  
  
  "О не. Вы шпіён; вы чакаеце такіх рэчаў, і калі яны спрабуюць забіць вас з пісталета, вы выкарыстоўваеце цела жанчыны, каб абараніць сябе, пакуль вы іх забіваеце».
  
  
  Калі я расказваў Алексу гісторыю сваёй праблемы са Сью-Элен, я зусім забыўся пра прысутнасць Крысціны; цяпер мне было шкада, што я ўдаваўся ва ўсе дэталі.
  
  
  "Давай," заклікаў я яго
  
  
  «Гэта небяспечная справа, Крысціна. Радуйся, што заўтра апоўдні ты выйдзеш зь яго.
  
  
  "Я? Я калі-небудзь буду што тое ведаць?"
  
  
  "Я не разумею, чаму б не…"
  
  
  Мяркуючы па тым, як яна адрэагавала, мы, відаць, чулі гэта адначасова: ціхае набліжэнне лодкі да нашага носа, мяккі штуршок і хуткае карасканне чаравік са скураной падэшвай на насавой палубе. Я саслізнуў з сядзення і прысеў, адначасова пацягнуўшыся за 45-м калібрам. Святла было дастаткова, каб убачыць пару невыразных фігур наперадзе тоўстай мачты, якія павольна рухаюцца ў нашым напрамку.
  
  
  "Нік…!" Крысціна прашыпела.
  
  
  Менш за ўсё мне хацелася страляць; гук у ціхай гавані быў падобны на гарматны стрэл. Я сунуў Х'юга ў левую руку і стаў чакаць.
  
  
  "Містэр Макі". Голас пачуўся з другога боку шчоглы, мяккі, але чысты;
  
  
  Я не адказаў.
  
  
  «Дзяўчына на маіх вачах. Вы адкажаце, ці яна мёртвая».
  
  
  Я азірнуўся цераз плячо. Крысціна па-ранейшаму замерла за рулём, прыціснуўшы руку да горла:
  
  
  "Добра", - адказаў я.
  
  
  «Мы толькі жадаем пагаварыць з ёй. Калі вы не рушыце, мы не рушым. Згодны?»
  
  
  Я пазнаў голас; ён быў у маім пакоі ў Піргасе некалькі начэй таму, просячы прабачэння, пакуль яго ўладальнік цягнуў труп да пажарнай лесвіцы.
  
  
  "Што ты хочаш ад яе?"
  
  
  «Усяго некалькі слоў. Калі ў вас ёсць пісталет, калі ласка, кіньце яго, містэр Макі. Мы ж не жадаем турботы, ці не так?»
  
  
  "Тады пагаворым".
  
  
  «Сам-насам. Міс Зенаполіс, ці не маглі б вы выйсці наперад?»
  
  
  Крысціна пачала ўставаць, але я жэстам папрасіў яе заставацца на месцы.
  
  
  «Яна раскажа, седзячы на месцы. Ты сказаў мне, што быў паліцыянтам?»
  
  
  "Дык вы мяне памятаеце, містэр Макі?"
  
  
  "Да уж."
  
  
  "Вельмі добра. Тады ў вас не будзе пярэчанняў. Міс Зенаполіс?»
  
  
  Я ўбачыў, што іншы цень рухаецца па абыходнай дарозе, і пачаў аслабляць 45 у яго кірунку. Ні шуму, ні шуму, я не дазволю ім забраць нас.
  
  
  "Не, містэр Макі", - сказаў чалавек за мачтай. “Я вас вельмі добра бачу. Кіньце гэта зараз».
  
  
  Я зрабіў. Магчыма, я мог бы забіць аднаго, але не абодвух. Але калі я паклаў пісталет на палубу, я адчуў абрыс ліхтарыка пад рукой. Я не стаў думаць, ці бачыць хто-небудзь з мужчын, што я раблю, але падняў яго і ўключыў чатырохкамерны прамень.
  
  
  Чалавек на мачце заплюшчыў рукою вочы, і я хутка пераключыў святло на другога. На імгненне ён аслеп, затым адхіснуўся і зваліўся за борт. Перш чым я пачуў усплёск, я накіраваў святло назад на іншага чалавека, у той жа час пацягнуўшыся назад, каб зацягнуць Крысціну ў кабіну ззаду мяне.
  
  
  "Кінь пісталет!" - Скамандаваў я, панізіўшы голас, і дастаў 45-й калібр. Ён зрабіў, як яму сказалі, яго зброя з глухім стукам упала на дах кабіны. Ён усё яшчэ трымаў руку перад тварам. Я ўстаў, рушыў да яго з Х'юга ў руцэ.
  
  
  Калі б я быў гатовы застрэліць яго, ён быў бы мёртвы, але раптоўным рухам ён павярнуўся і скокнуў у бок. Быў вялікі ўсплёск, потым цішыня. Я пайшоў убок, каб паглядзець, дзе ён; маё святло ўлавіла нейкі рух пад вадой, а затым страціла яго. Я рушыў наперад, але Крысціна схапіла мяне за руку.
  
  
  "Нік! Нік!" Для мяне яе голас разнёсся прынамсі на пару міль па вадзе, якую слухала тысяча вушэй. "Гэта мужчына! Той, хто мяне пераследваў!"
  
  
  "Які з?"
  
  
  «Той… першы. Той, хто зваліўся першым».
  
  
  Я выключыў сваё святло і праігнараваў гук лодкі, якая адштурхваецца ад носа Сцылы, таму што я вельмі ясна бачыў твар чалавека, у якога святло патрапіла першым. У яго былі цудоўныя вісячыя вусы, і ўсяго некалькі начэй таму ён памёр у мяне на руках, ад стрэлу ў грудзі сваім партнёрам.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  "Дык дзе, чорт вазьмі, ты быў?" - запатрабаваў я пасля таго, як залез у насавую каюту і адчыніў дзверы ланцужной шафкі.
  
  
  “Я? Мяне тут няма. Памятаеш?»
  
  
  “Вядома. Значыць, яны забіваюць тваю каштоўную сястру, а ты застаешся ў гэтай нары, як пацук?
  
  
  «Калі яны заб'юць вас абодвух, то, магчыма, я падыду да пярэдняга люка і заб'ю іх, так. Тады іншага шляху няма. Але я вельмі паважаю вас, Нік Картэр; я чую гэтыя дурныя чаравікі і ведаю, што вы можаце справіцца з імі, не раскрываючыся".
  
  
  «Вы маглі забіць іх нажом. Ззаду. Я не хацеў страляць, таму яны сышлі».
  
  
  Упершыню Алекс выглядаў няўпэўнена. «Так. Можа ты і маеш рацыю. Але ... » Ён паглядзеў паверх мяне на сваю сястру, якая чаплялася за маё плячо.
  
  
  "Нік?" яна сказала. Мяне раздражняла, што яна выкарыстоўвала маё сапраўднае імя; усё, што ў нас было разам, зараз, калі мне было дрэнна.
  
  
  і цяпер мне здавалася, што мы зусім не ведаем адно аднаго.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  «Не пакідай мяне тут, Нік. Я не магу вярнуцца ў Афіны зараз, ніколі».
  
  
  "Паслухайце, гэта немагчыма..."
  
  
  "Але чаму б і не, Нік?" Алекс умяшаўся. «Мая сястра, яна ў небяспецы, га? Мы павінны ўзяць яе з сабой».
  
  
  "Алекс, адсюль, калі нам пашанцуе, пройдуць добрыя два дні, перш чым мы зможам дабрацца да Таранта. Уся ідэя гэтай аперацыі заключаецца ў тым, што мы не робім нічога, што адцягвала б нас ад дарогі. Калі Крысціна пойдзе з намі, са мной, гэта можа падарваць усё гэта ".
  
  
  "І калі яна застанецца, верагодна, яна памрэ. Не, мой сябар, я не мог гэтага дапусціць. Мая віна, так, у тым, што я прывёў яе ў гэтую справу, але зараз мы ўдваіх павінны зрабіць усё магчымае, каб яна гэта зрабіла. не пакутаваць з-за гэтага ".
  
  
  Яе рука дрыжала на маёй спіне, і гэта вырашыла мяне больш, чым логіка Алекса. “Добра. Пойдзем. Прама зараз".
  
  
  
  
  
  
  Шаснаццаць
  
  
  
  
  
  Я пакінуў гавань пад хадавымі агнямі, скарыстаўшыся бартавым дапаможным абсталяваннем. Калі іншых лодак не было відаць, Алекс пракраўся ў кабіну і сеў ля маіх ног.
  
  
  «Вы не ведаеце гэтых вод, - абвясціў ён. «Светлавыя буі гавораць вам, куды не трэба ісці. Я скажу вам, куды ісці».
  
  
  Пад яго кіраўніцтвам мы ішлі па таемным фарватэры, які ляжаў паміж востравам і мацерыком; Адна група яркіх агнёў, сказаў ён мне, адзначае мяжу паміж Албаніяй і Грэцыяй. «У іх ёсць такія ўмацаванні! Ніводны вугор не мог прайсці міма іх у самую цёмную ноч свету».
  
  
  "Як вам гэта ўдалося?"
  
  
  «Не там, мой сябар. Але там, дзе яны змясцілі столькі людзей і абсталяванні для абароны сваіх меж, тады павінны быць іншыя месцы, дзе іх не можа быць так шмат. Можа, нават недастаткова, га?»
  
  
  "Я думаў, што ўзбярэжжа Албаніі ўсюды добра ахоўваецца".
  
  
  «Так… нядрэнна. Але, магчыма, недастаткова добра».
  
  
  "Як паўночная мяжа?"
  
  
  "А?"
  
  
  «Уздоўж Югаславіі? А ў той частцы Грэцыі?»
  
  
  Алекс выпрастаўся. "Вы ведаеце аб гэтым, Нік Картэр?"
  
  
  "Дастаткова", - схлусіў я. “Вы сказалі, што ў вас ёсць што сказаць нам жыццёва важнае, калі вы выйшлі. Вы сышлі. Што гэта?"
  
  
  Ён усміхнуўся і паказаў наперад. «Калі мы пройдзем гэты праліў там, дзе мы трапім пад кулямёты албанцаў так блізка, што вы адчуеце пах пораху ў іх патронах, тады я скажу вам адну ці дзве рэчы. Час вам гэта даведацца».
  
  
  Ён меў рацыю ў тым, што знаходзіўся недалёка ад албанскага ўзбярэжжа; калі ён паказаў на навігацыйныя агні, у мяне было адчуванне, што я амаль магу дацягнуцца да берага абапал. Танкер, які ішоў у праліў з другога боку, на нейкі час мяне да чорцікаў напалохаў; Здавалася, што ў ім не засталося нават месца для нашай маленькай лодкі. Алекс параіў мне не звяртаць на гэта ўвагі.
  
  
  Калі мы пакінулі праліў ззаду і выйшлі ў адкрытае мора, я зноў амаль уздыхнуў з палёгкай, але не стаў рана цешыцца. Вецер адужэў і, як толькі мы пакінулі барыкады Корфу, дзьмуў проста нам у зубы. Калі мы пачалі адчуваць цяжкія ўдары, Алекс пайшоў наперад, каб падняць кливер, затым - падстава. Ён паступіў так, як быццам кідаеш пару гамбургераў на грыль і стаіш убаку, каб паглядзець, як яны абвугваюцца.
  
  
  «Мы плывём, Нік Картэр. Ты добры марак?
  
  
  "Я спраўляюся."
  
  
  “Добра. Гэта ўсё яшчэ твой забаўляльны круіз, і калі наступіць світанак, я павінен зноў спусціцца ўніз. Калі хто-небудзь наблізіцца… ну, мая цудоўная сястра не вынесе растання з табой, а? Ты памахаеш ёй і будзеш шчаслівы, а калі яны паглядзяць непрыязна, вы прыстрэліце і заб'яце”.
  
  
  "Алекс?"
  
  
  "Так?"
  
  
  «Што, чорт вазьмі, усё гэта? Мы пакінулі праліў».
  
  
  «Так. І я павінен сказаць табе, бо, калі я не выжыву, ты павінен ведаць. Ты ведаеш, кім я быў усе гэтыя гады?
  
  
  "Перабежчыкам".
  
  
  «О так, гэта, але не будзь такім падазроным, мой сябар. У маёй краіне… ну, паглядзі на гэта сёння. Ці з'яўляецца камуніст большай пагрозай, чым адзін з тых, хто лаяльны цяперашняму ўраду? Ці той, які толькі што быў камуністам у мінулым? Не. Я не апраўдваюся, Нік, разумею гэта. Я знайшоў невыносную карупцыю ў маёй уласнай краіне, і таму я паехаў у Албанію, дзе яны былі вельмі шчаслівыя скарыстацца маімі паслугамі. Гэта моцныя людзі, гэтыя албанцы, якіх часам называюць манголамі. Еўропы. Адрозніваецца ад усіх астатніх, ці ведаеце? "
  
  
  Я разумеў гэта, цьмяна. Яны былі моцнымі, патаемнымі, варожымі да чужынцаў і лютымі байцамі, стагоддзямі якія супраціўляліся патэнцыйным заваёўнікам. Больш за палову гэтых людзей былі мусульманамі, і яны змагаліся ў сваіх гарах гэтак жа фанатычна, як іх браты ў пустынных краінах Блізкага Усходу.
  
  
  "Што здарылася?" Я спытаў. "Што прымусіла вас вярнуцца".
  
  
  "Ну што ж, мой сябар, на тое, каб расказаць вам усё пра гэта, спатрэбяцца тыдні. Разумееце, камунізм - вялікі ўраўніцель; нават у Албаніі ён ператварае ганарлівых воінаў у дробных бюракратаў. Але гэта не адказ на ваша пытанне, а?"
  
  
  "Не."
  
  
  «Такім чынам, я скажу вам, і вы павінны ўважліва слухаць. Вялікі рух сусьветнага камунізму практычна спыніўся; ваш прэзідэнт сустракаецца з лідэрамі ў Кітаі і Маскве, і вайна ў В'етнаме скончана. На дадзены момант". Ён усміхнуўся. «Так. Але ёсць сябры гэтага вялікага Руху, якім не падабаецца такое развіццё падзей, мой сябар. Яны ўсё яшчэ слухаюць Маркса, Леніна, Сталіна і лічаць, што камунізм павінен заўжды пашырацца, пакуль сістэма не стане кантраляваць увесь свет. . Некалі, паверце, я быў амаль адным з іх. Але не зараз, Нік, не зараз. Ва ўсякім разе, яны ўсё яшчэ актыўныя, гэтыя фанатыкі, і яны рыхтуюць жахлівую акцыю, якая можа лепш садзейнічаць іх справе. чым дваццаць в'етнамаў ".
  
  
  "Гэта што?"
  
  
  «Вы ведаеце два азёры на мяжы паміж Албаніяй і Югаславіяй? Побач з Грэцыяй?»
  
  
  "Я раблю." Я добра памятаў лекцыю Хока аб карце.
  
  
  «Прама зараз там ёсць войска. Яны не належаць ні да якой краіны; яны грэкі, албанцы, югаславы, але ўсе яны адданыя камуністы старой жорсткай школы. Праз… так… два дні яны пачнуць дзейнічаць. серыя партызанскіх нападаў з гэтай нейтральнай зоны паміж трыма краінамі, якая поўнасцю заблытае сусветныя дзяржавы. Іх будзе ўзначальваць, як вы, амерыканцы, так добра прыдумалі гэты выраз, кантынгент В'етконга ... "
  
  
  Я адпусціў руль і рэзка павярнуўся, каб паглядзець на шырокі спакойны твар Алекса. "Што!?"
  
  
  «Напэўна, мой сябар. Хто лепш прыстасаваны для вядзення такіх ваенных дзеянняў, чым В'етконг? Са сваёй прымітыўнай зброяй і сваімі маленькімі, недакормленымі войскамі яны ваявалі з французамі і амерыканцамі да ўпора, колькі мы памятаем. . Няўжо неймаверна, каб яны перадалі свае веды і свой ідэалізм такой групе, якая сабралася ў гэтай выдаленай мясцовасці паміж азёрамі Охрыд і Прэспа? Падумайце аб магчымасцях! З аднаго боку, верны саюзнік Злучаных Штатаў, хаця і ваенная дыктатура ў нашы дні; у іншым - самы рэпрэсіўны камуністычны рэжым у заходнім свеце, а ў трэцім - у Югаславіі, больш сумяшчальны з Захадам, чым з рускімі. Хто будзе дзейнічаць супраць іх, калі пачнуцца іх набегі? З якой краіны яны будуць весці І нават калі іх можна будзе знайсці, што зробіць якая-небудзь з вялікіх дзяржаў? Ці разбамбяць іх Злучаныя Штаты? Ці будуць рускія адпраўляць танкі праз Югаславію? Не, мой сябар. І ўсё ж сёе-тое трэба зрабіць, а? Бо разам з гэтай кампаніяй тэрору і смерці будзе кампанія прапаганды, якая не дазволіць свету ігнараваць тое, што адбываецца ў нашым маленькім кутку свету. Рана ці позна павінны быць прыняты меры, і гэта непазбежна павінна прывесці да канфлікту паміж Захадам і камуністычнымі дзяржавамі».
  
  
  «Гучыць даволі змрочна, - прызнаў я. "Але адкуль вы ўсё гэта ведаеце?"
  
  
  "Я?" Алекс засмяяўся. "Таму што я, мой сябар, дапамагаў усё гэта наладзіць, пакуль не зразумеў, што раблю".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што не ведалі?"
  
  
  «Не будзь такім скептыкам, Нік. Я эксперт у сваёй вобласці, і, як і многім падобным экспертам, мне не сказалі больш, чым мне трэба было ведаць пра агульную мэту любога плана».
  
  
  "Але вы даведаліся?"
  
  
  «Так. Я даведаўся. І я выявіў, што не магу жыць з тымі ведамі, якія ў мяне было. Такім чынам ... » Ён агледзеўся на цёмнае, гнятлівае неба над намі. "Такім чынам, я тут".
  
  
  Яшчэ да світання ён сеў за руль, але я нават не спрабаваў заснуць. Было занадта шмат пытанняў, каб задаць іх.
  
  
  «Вы сказалі нашым агентам у Грэцыі, што ніхто не будзе сумаваць па вас у Албаніі на працягу некалькіх дзён. Як вам гэта ўдалося?
  
  
  "Ну што ж, гэта было не так ужо складана. Гэта краіна, дзе запар горы, ці ведаеце, дарогі вельмі дрэнныя. У мяне была вялікая воля падарожнічаць па сваіх абавязках. Назад і наперад па горах; я ніколі не быў у Паўднёвую Амерыку, але, мяркуючы па тым, што я чытаў, ёсць такія краіны, як Чылі і Перу, з прыкладна аднолькавымі ўмовамі.Увесь час машыны і аўтобусы з'язджаюць з дарог, каб спусціцца з якога-небудзь аддаленага горнага схілу.Няма транспарту на працягу некалькіх дзён і даволі часта.
  
  
  «Але яны ж будуць шукаць цябе, ці не так? Нават на схіле гары?
  
  
  "Ах так. Мой кіроўца і я, мы падабралі старога ў нашу апошнюю паездку. Вялікі стары, амаль такі ж вялікі, як я. Я абяцаў яму падвезці яго да ўзбярэжжа; у мяне шмат сяброў сярод людзей Албаніі падчас маіх падарожжаў, разумееце? Я накінуў яму на плечы сваю форменную куртку, каб ён сагрэўся ў халодных гарах.Не стаў браць дакументы
  
  
  з кішэні, гэта не такі ўжо доўгі шлях. А потым мой кіроўца робіць няправільны паварот, і мне нейкім чынам атрымоўваецца выскачыць, перш чым машына пераваліць гару. Унізе шмат агню. Стары больш ніколі не замерзне, а? "
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Я зноў быў у штурвала, змагаючыся з моцнымі хвалямі, калі Крысціна паднялася на палубу. Яе твар апухла, і гэта было не ад сну. Яна не загаварыла са мной, але ўзяла кружку з кавы і прытулілася да даху кабіны, гледзячы наперад.
  
  
  "Прывітанне", - мякка паклікаў я.
  
  
  Ёй спатрэбілася шмат часу, каб адказаць, але ў цішыні яна нарэшце павярнулася да мяне тварам.
  
  
  "Добра выспалася?"
  
  
  "Я так мяркую", - абыякава сказала яна. "Як хутка мы дабяромся да Таранта?"
  
  
  «Напэўна, заўтра раніцай. Нам не вельмі павезла з надвор'ем у гэтым круіз».
  
  
  "Не, мы гэтага пакуль не зрабілі". Яна спусцілася ўніз, не сказаўшы больш ні слова, і я быў адзін на працягу доўгіх гадзін, пакуль зноў не выйшла сонца.
  
  
  Алекс здзівіў мяне, выйшаўшы на палубу сярод белага дня, але яго тлумачэнне мела сэнс. «Паслухай, дружа мой, мы на паўдарозе ў Італію, га? Калі яны думаюць, што я на борце гэтай лодкі... Ух! Ён зрабіў рукой рух пікіруючага бамбавіка. «Мне не падабаецца быць там, калі свеціць сонца. Не, калі мне гэта не абавязкова».
  
  
  Неўзабаве да нас далучылася Крысціна, якая прынесла дымлівыя кубкі кавы і акуратна раскладзеную талерку нарэзанага спаму і сыру фета. Алекс запляскаў, калі ўбачыў гэта.
  
  
  "Цяпер гэта мая добрая грэчаская сястра!" - зароў ён, схапіўшы прыгаршчу і засоўваючы ў рот мяса і сыр. Крысціна слаба ўсміхнулася. Я прымусіў яе сесці за руль, а сам спусціўся ўніз, каб пагаліцца і пераапрануцца.
  
  
  Я якраз саскрабаў рэшткі пены з-пад носа, калі пачуў аддалены роў магутных рухавікоў. Па палубе какпіта зашамацелі ногі, і я выглянуў у дзверы якраз своечасова, каб убачыць, як Алекс нырае ў галоўную каюту.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  «Вялікі маторны катэр. Ідзе проста на нас». Ён узяў рэвальвер з паліцы над ракавінай на камбузе, праверыў зарад і вярнуўся да трапа.
  
  
  Я выпусціў брытву, сцёр рэшткі крэму для галення з верхняй губы і дастала .45. Паршывая зброя з адлегласці больш за дваццаць футаў, але гэта ўсё, што ў мяне было. Я праштурхнуўся міма Алекса і падняўся ў кабіну, дзе Крысціна дазволіла штурвалу падняцца супраць ветру, гледзячы на лодку, якая абганяе нас.
  
  
  "Трымай яе ў руху", - загадаў я і сунуў пісталет пад кашулю.
  
  
  Гэта быў вялікі крэйсер з чорным корпусам, які рассякаў хвалі, як быццам іх не існавала. Пад нашым кутом усё, што я мог бачыць, гэта насавая частка і невялікая частка кабіны з вялікім пражэктарам, усталяваным на ёй. Ён наваліўся на нас, як паўабаронца, які пераследвае падкат, якому пашанцавала, і ён не мог адарвацца ад травы. Я зноў пракляў Хоўка і ўвесь яго план парусніка.
  
  
  Я выцягнуў пісталет, трымаў яго за нагу, хаваючы з-пад увагі. Лодка паскорылася, падышла занадта блізка да нашай кармы, перш чым крыху запаволілася і адхілілася ў бок. Я быў гатовы падняць пісталет і стрэліць, калі ўбачыў чалавека за рулём.
  
  
  "Алё, прыгажуня!" - крыкнуў ён праз пырскі, узнятыя яго корпусам. "У наступны раз, калі ты на Паксасе, пакінь гэтага тупога амерыканца, добра?"
  
  
  Француз з капой валасоў і сарамлівай самаўпэўненай усмешкай махнуў рукой, паслаў паветраны пацалунак Крысціне і выплюхнуў у наш бок шмат вады, заводзячы рухавікі і сыходзячы пад прамым кутом да нашага курсу.
  
  
  «Сукін сын», - выдыхнуў я, запраўляючы пісталет назад за пояс. «Трымаю ў заклад, ён накіроўваецца ў Бары».
  
  
  "Што?" - Спытала Крысціна. Яна была бледная і дрыжала, і я не вінаваціў яе.
  
  
  "Не важна. Я сяду за руль».
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Да наступлення цемры мы ўсё яшчэ не выйшлі на бераг, але я ведаў, што мы знаходзімся на пятцы італьянскага бота. Пакуль не было ніякіх прыкмет пераследу, я вырашыў, што магу расслабіцца; Я прайшоў у насавую каюту, каб паглядзець, ці змагу я выспацца чатыры ці пяць гадзін. Некаторы час я чуў, як Крысціна ў галоўнай каюце варыла каву і грукатала пластыкавы посуд, займалася ўборкай, якую, здаецца, усе жанчыны нарадзіліся, умеючы гэта рабіць. Затым я пачуў, як яна падышла да кабіны, і запанавала поўная цішыня, за выключэннем плёскат хваль аб корпус у дзюйме або каля таго ад маёй галавы ...
  
  
  Гэта быў кашмар, і мая першая думка палягала ў тым, што гэта павінна адбыцца. На маім твары было халоднае дыханне, холад сталі ў мяне ў горле. Я спрабаваў вырвацца са сну, але ў апраметнай цемры кашмар не праходзіў. Я адчуваў, як лязо ляза рассякае плоць, і я ведаў, што не сплю.
  
  
  Напэўна, я закрычаў, адскокваючы ад нажа. З-за майго жорсткага
  
  
  намаганні мяне стукнула па галаве рэбрамі калянасці корпуса лодкі побач з вузкім ложкам. Я быў ашаломлены, адчуў, як мае валасы тузануліся, а галава адкінулася назад. Нож пачаў глыбока ўпіцца ў маё кадык, а затым знік з выбуховым рыкам аднекуль ззаду мяне.
  
  
  Я зразумеў, што гэта цьмянае святло, мой ліхтарык, і ў прывідным святле я ўбачыў два скрыўленыя твары, якія схіліліся нада мною. Яны былі не падобныя ні на што, што я калі-небудзь бачыў раней: шырока расплюшчаныя вочы, напружаныя раты, ніякіх гукаў не было, а толькі цяжкія хрыпы, падобныя на старую машыну, гатовую выдаць апошні ўздых.
  
  
  Я рэзка выпрастаўся, схапіў пісталет 45-га калібра і выявіў, што ён усё яшчэ надзейна запраўлены ў мяне за пояс.
  
  
  «Не хвалюйся, Нік», - прагыркаў Алекс. "Яна гэтага не зразумела".
  
  
  Ён трымаў сястру за шыю перадплеччам з дубовага абрубка, і пакуль я глядзеў, ён холадна круціў ёй пальцы, пакуль яна не выпусціла з рукі нож, Х'юга.
  
  
  Я сказаў. - "Якога чорта?"
  
  
  «Прачніся, Нік». Ён штурхнуў дзяўчыну праз вузкую хаціну на іншы ложак: "Ты хочаш забіць яе, ці гэта зраблю я?"
  
  
  Я паглядзеў на яе ў слабым святле, яе твар быў закрыты густой заслонай валасоў. "Забіць яе?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  "Твая сястра?" Я ўсё яшчэ быў у паўсне.
  
  
  "Сястра?" Ён фыркнуў і схапіў яе за падбародак, прымушаючы яе зірнуць на святло. «Яна мне не сястра, Нік Картэр. І зараз яна вось-вось памрэ».
  
  
  
  
  
  
  Сямнаццаты раздзел
  
  
  
  
  
  "Так", - сказала яна. "Забей мяне." Яе галава ўпала на мядзведжую лапу Алекса, як быццам яна не магла больш утрымліваць яе ці не хацела.
  
  
  Я адштурхнуў руку яе брата і выцягнуў нож з нахільнай палубы паміж намі. "Гэта не твая сястра, Алекс?"
  
  
  "Канешне не."
  
  
  "Адкуль вы ведаеце?"
  
  
  «Я ведаў, гэта ў першую хвіліну, калі ўбачыў, як яна ідзе да майго таксі. Мая сястра была яшчэ немаўляткам, калі я бачыў яе ў апошні раз, але яна была падобная на мяне. Сімпатычная, так, але з тоўстымі нагамі і целам, як у мяне. Не такая вялікая, можа. , але яна не магла стаць такой дасканалай». Ён правёў слабым промнем алоўка па ўсёй даўжыні які збіўся ў кучу цела дзяўчыны, каб вылучыць яго, і я змушаны быў пагадзіцца, што адмысловага падабенства не было.
  
  
  Я працягнуў руку і прымусіў яе зірнуць на сябе. "Вы спрабавалі забіць мяне?"
  
  
  "Так." Яна сказала гэта без ваганняў.
  
  
  "Навошта?"
  
  
  "Таму што я павінна была".
  
  
  "І Алекса таксама?"
  
  
  "Вядома." Ёй не было чаго стрымліваць.
  
  
  "Як?"
  
  
  "Калі ты памрэш, я застрэліла б яго". Яна паказала на мой пояс, дзе затрымаўся пісталет 45-га калібра.
  
  
  "І што потым?"
  
  
  "О, забі мяне! Калі ласка!"
  
  
  "Давай, Крысціна. Тады што?"
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула. «А потым… я павінна была выкінуць цела майго брата… Алекса за борт і даставіць тваё на ўзбярэжжа Італіі. Таранта, калі магчыма, але куды заўгодна».
  
  
  "Якая была мэта?" Мне не хацелася так у яе капаць, але зараз настаў час даведацца праўду.
  
  
  «Я… я павінна была сказаць, што Алекс быў няправы ў інфармацыі. Што вы двое пабіліся, забілі адзін аднаго і… ну добра. Няўжо гэта не відавочна?»
  
  
  "Вы працуеце на іншы бок?"
  
  
  "Не па ўласным жаданні!" Яна падняла галаву, дзіка паглядзела то на мяне, то на Алекса, потым у глыбіні адкрытай ланцужной шафкі. Яна ўсхліпнула .- "Што яшчэ я магла зрабіць?"
  
  
  Гэта Алекс праявіў спачуванне. "Што ў іх на табе?" ён спытаў.
  
  
  "Мой сын", - прамармытала яна.
  
  
  "Сын?"
  
  
  «Так. Я была... Я з Балгарыі. Мае бацькі былі грэкамі, але яны эмігравалі падчас грамадзянскай вайны. Я нарадзілася ў гэтай бруднай краіне, але вырасла грачанкай».
  
  
  "А ваш сын?"
  
  
  “У мяне адзін сын. Яму зараз чатыры гады. Ім валодае дзяржава. І я....".
  
  
  Я засунуў Х'юга назад у ножны, праверыў .45 і паклаў яго на ложак побач са мной. "Крысціна? Гэта ваша імя?"
  
  
  "О так. Гэта была праблема!"
  
  
  "Гэта было?"
  
  
  Яна падняла галаву, паглядзела прама на мяне, потым на Алекса. «Я Крысціна Каліксос. Мне дваццаць чатыры гады. Калі мне было дзевятнаццаць, у мяне было дзіця, але ў мяне не было мужа. Дзяржава адабрала яго ў мяне. Я нават не магла бачыць яго. Калі мае маці і бацька памерлі, у мяне нічога не было. з'ехаў, таму я перабраўся праз мяжу ў Грэцыю, дзе я спадзяваўся, што буду больш вольнай і нейкім чынам атрымаю свайго сына. Амаль год я жыла ў жаху, бо не мела дакументаў; затым я быў у Прэвезе». Яна паглядзела на мяне. «У Прэвезе я была на пляжы, калі маладая дзяўчына патанула. Там быў вялікі натоўп, а паблізу былі ягоныя рэчы. Я паглядзела і ўбачыў, што яе імя Крысціна. Я ўзяла іх і стала Крысцінай Зенаполіс. кінула школу медсясцёр, нават пакінула палюбоўніка і пераехала ў іншую частку Афін, каб ніхто не сумняваўся ў маёй асобе.
  
  
  гэта І гэта працавала, пакуль яны мяне не знайшлі».
  
  
  "Яны?" - Спытаў я.
  
  
  "Так." Яна зірнула на Алекса. «Гэта было… што? Два месяцы таму? Шэсць тыдняў? Яны знайшлі мяне, і яны расказалі мне, хто я такая, і ўсё аб маім сыне ў дзяржаўным доме. І што б адбылося, калі б я не стала супрацоўнічаць з імі. Я вельмі мала ведала пра Крысціну Зенаполіс, але цяпер я ведаю яе лепш, чым сябе саму. Яны ведалі, што ты выходзіш, Алекс. Не думаю, што яны сапраўды ведалі, як мяне выкарыстоўваць, але, як аказалася, ім вельмі пашанцавала, ці не так? "
  
  
  Алекс пацягнуў кончык сваіх вусоў. «Так. Ім вельмі павезла. А калі б я не настаяў на тым, каб звязацца з вамі?»
  
  
  «Я мяркую, яны ведалі кожны ваш рух. Я не магу сказаць. Але я ведаю ... » Яна павярнулася да мяне. «Нік? Той чалавек, які зваліўся з лодкі, калі яны напалі на нас? Вы думалі, што яго забілі некалькімі начамі раней».
  
  
  "Ня я. Яго партнёр».
  
  
  "О так. Але яны сказалі мне, як гэта павінна быць зроблена з дапамогай васковай кулі, напоўненай крывёй, накшталт таго, што выкарыстоўваюць некаторыя сцэнічныя штукары? Яны ведалі, што вас не падмануць з пустымі рукамі».
  
  
  "Для мяне гэта гучыць страшэнна складана", - сказаў я. «Чаму яны проста не зарэзалі Алекса і не скончылі з гэтым?»
  
  
  “Гэтага я не магу сказаць. Мне трэба было выканаць толькі невялікае заданне…»
  
  
  "Пара забойстваў".
  
  
  «Так! Дзве смерці людзей, якіх я не ведала, за жыццё майго сына! Вы б выбралі іншае?»
  
  
  "Добра добра." Цяжка было не адказаць на яе запал, але, калі я сядзеў насупраць іх, я ўбачыў, як Алекс задуменна пагладжваў плячо сваёй былой сястры. Нейкім чынам мне стала лягчэй працягваць. «Дазволь мне шчыра сказаць. За табой ніхто не сачыў, калі мы былі… разам?»
  
  
  «Не, не. Яны прыдумалі, каб вы думалі, што я ў небяспецы. А тыя людзі, якія падняліся на борт учора ўвечары… ну, вы ведаеце».
  
  
  «Значыць, табе давядзецца пайсці з намі ў падарожжа».
  
  
  "Так."
  
  
  "І забіць нас".
  
  
  Доўгі час адзіным гукам у цеснаце было рэзкае дыханне Крысціны. Затым Алекс прачысціў горла, як алігатар, які бурчыць на сваю штомесячную вячэру.
  
  
  "Вы задаволены, Нік Картэр?"
  
  
  "Больш менш."
  
  
  "Тады чаму б табе не пайсці наверх і не паглядзець, куды, чорт вазьмі, ідзе гэтая лодка?"
  
  
  Адразу пасля світання мы перасеклі пятку італьянскага чаравіка і былі на паўдарозе да Таранта, калі над намі праляцеў першы верталёт. Уначы я расклаў тры аранжавыя выратавальныя кругі на насавой палубе, як мы і дамовіліся, і калі верталёт заўважыў нас, вылецела рука, каб паведаміць нам, што ён прывязаны да "Сцылы". Менш чым праз гадзіну іншы верталёт, а можа, той жа самы, сеў у шырокай бухце побач з ім, каб узяць на борт Алекса і Крысціну. Са мной засталіся Хоук і спушчаная з верталёта шлюпка. надвор'е зноў сапсавалася, і перш чым мой бос прабыў у кабіне больш за пяць хвілін, яго твар пачынала супадаць з бурлівай зелянінай вады вакол нас.
  
  
  "Колькі часу пройдзе, перш чым вы зможаце даставіць гэтую штуку ў порт?" ён спытаў.
  
  
  "Можа, пару гадзін".
  
  
  Ён зрабіў паўзу, перш чым адказаць. "О, я бачу."
  
  
  "Вы хацелі нешта са мной пагаварыць?"
  
  
  “Ну, магчыма. Я так разумею, што дзяўчына аказалася адной з іх?»
  
  
  «Яна такой была. Я б не стаў на гэта зараз ставіць».
  
  
  "Ой?"
  
  
  "Новае каханне." Я бачыла, як Крысціна і Алекс глядзелі сябар на сябра да таго, як пераселі ў верталёт.
  
  
  "Але ... яны брат і сястра!"
  
  
  Я запоўніў дэталі. Хоук мудра кіўнуў. "Магчыма, яна таксама зможа дапамагчы нам".
  
  
  "Калі ты зможаш што-небудзь зрабіць з яе дзіцем".
  
  
  "Гэта магчыма. Я мушу над гэтым папрацаваць».
  
  
  Некаторы час мы плылі ў цішыні, перш чым ён зноў загаварыў. «А як справы, N3? Без ран? Без сінякоў?
  
  
  «Няма пра што казаць. Многае».
  
  
  “Добра. Калі мы вернемся ў Вашынгтон сёння ўвечары, я павінен пагаварыць з вамі пра…»
  
  
  "Пачакайце хвіліну."
  
  
  "Так?"
  
  
  Я паляпаў па рулі. "Мне трэба вярнуцца на лодцы".
  
  
  "Пра гэта можна паклапаціцца".
  
  
  «Я лепей зраблю гэта сам. Магчыма, мне давядзецца калі-небудзь вярнуцца сюды».
  
  
  "Добра…"
  
  
  "Так?"
  
  
  «О, я мяркую, ты маеш рацыю. Колькі часу гэта займе?"
  
  
  "Некалькі дзён. У залежнасці ад надвор'я».
  
  
  “Добра. Але не займай больш часу, чым неабходна, Нік. Ты патрэбен».
  
  
  «Не буду», - паабяцаў я і пачаў у думках пракладваць курс на Бары. Нейкі час я амаль падсеў на Крысціну, але нават Сью-Элен ніколі не прыстаўляла нож да майго горла. Прыйшоў час крыху павесяліцца. Гэта мой метад.
  
  
  
  
  
  
  Код
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Код
  
  
  Прысвячаецца людзям сакрэтнай службы Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  Пралог
  
  
  Я не дабраўся да пахавання Кірбі. У той час я быў у Сінгапуры, насіў бараду і акуляры і адлюстроўваў з сябе перабежчыка ў галіне ракетнай зброі, які імкнецца прадаць амерыканскія сакрэты кітайскім камуністам. Я згуляў сваю ролю дастаткова добра, каб ліквідаваць аднаго з ключавых агентаў Мао і ўзламаць інфармацыйны трубаправод, які ён усталяваў, каб атрымаць пару куль у свой бок і атрымаць шыфраваную тэлеграму з віншаваннямі ад Хоука, вядучага генія падраздзяленні, у якім я працую. Мы называем яго AX. Мы добрыя хлопцы.
  
  
  Калі да мяне дайшло запозненае паведамленне аб смерці Кірбі, я лячыўся ў брытанскім шпіталі на паўночным узбярэжжы Малайскага паўвострава. У Хоўка было дастаткова сувязі з брытанцамі, каб знайсці мне добрых лекараў, мяккі ложак і прыгожую медсястру. Навіны аб Кірбі ўсё сапсавалі.
  
  
  Кірбі быў адным з лепшых агентаў AXE, разумным і надзейным. Мы разам працавалі над некаторымі цяжкімі задачамі ў Лацінскай Амерыцы, якія падвяргалі вас сур'ёзным выпрабаванням. Я не забыўся, як Кірбі, круты чалавек у счапленні і дасведчаны пілот верталёта, схапіў мяне з лодкі ў кубінскіх водах прама перад тым, як карабель разляцеўся на драбнейшыя часткі, чым пазл.
  
  
  Цяпер ён быў забіты, і AX не ведаў, хто яго забойцы. Знайсці іх было маім наступным заданнем.
  
  
  Першы раздзел.
  
  
  Самалёт даставіў мяне на прыватную ўзлётна-пасадачную паласу ў Фларыда-Кіс. У чаканні стаяла машына, высокі мужчына з невыразным тварам прыхінуўся да капота. Я пазнаў яго. Ён быў адным з двух агентаў AX, якія працавалі целаахоўнікамі Хоку. Яго звалі Сміт.
  
  
  Гэта быў адзін з самых гаваркіх дзён Сміта. Ён вымавіў усяго васемнаццаць слоў, пакуль вёз мяне на сустрэчу з Хоўкам.
  
  
  "Стары змацуе зубамі", - сказаў ён. Мы імчаліся па пустыннай дарозе, стрэлка спідометра лімузіна падштурхоўвала да 70. Не магу ўспомніць, калі я бачыў яго ў такім агідным настроі .
  
  
  Прычыну няшчасця Ховука высветліць няцяжка. Ніхто не застанецца абыякавым пасля страты такога агента, як Дэвід Кірбі.
  
  
  Лімузін праехаў па павароце, і я ўбачыў самотны катэдж, размешчаны ў канцы дарогі з цвёрдым пакрыццём. За катэджам у ціхую бухту даследаваў пусты прычал. Мексіканскі заліў мігцеў удалечыні, як каляровыя шкла, забітыя сонцам.
  
  
  На востраў дзьмуў вецер, балбатаючы белыя валасы Хоўка. Ён чакаў каля катэджа, калі мы пад'ехалі. Копія Сміта, другога аператыўніка з невыразным выразам твару, якога звычайна можна было знайсці каля Хоўка, стаяла каля дзвярэй.
  
  
  «Гэтае месца, дзе адбыліся забойствы», - сказаў Хоук, хутка і злосна ўзмахнуўшы рукой у бок хаты. "Я завяду цябе ўнутр праз хвіліну".
  
  
  "Дзякуй, што даслалі за мной".
  
  
  «Я не правакую цябе на вендэту, Нік. Я паслаў па цябе, бо ты мне патрэбны».
  
  
  Ён пільна паглядзеў на мяне і працягнуў. «Нам удалося аднавіць некаторыя дэталі. Забойцы ехалі на невялікім грузавіку. Яны спыніліся там, - паказаў ён, - і перарэзалі тэлефонныя правады, якія вядуць да дома. Затым яны падышлі да дома і пераканалі кагосьці прызнаць, што яны сувязісты, верагодна, пад маркай праверкі тэлефона. Мы думаем, што яны былі апранутыя як манцёры. Яны заспелі Кірбі і чалавека, якога Кірбі прывёў сюды, каб сустрэцца, знянацку, і забілі іх і яшчэ дваіх, якія былі ў катэджы ў той час . "У яго голасе прагучала горыч, калі ён дадаў: "Мы да гэтага часу не ведаем, кім яны былі, і можам толькі здагадвацца аб іх матывах".
  
  
  "Колькі людзей мы шукаем?"
  
  
  «Як абгрунтаваная здагадка, я б сказаў, чатырох. Прынамсі двое з іх былі ўзброены аўтаматамі. У аднаго быў драбавік. Мы знайшлі сляды, па якіх адзін з іх кружыў каля дома, каб падысці да яго ззаду. Ён зламаў заднюю дзверы, і яны разгубілі мужчын ўнутры крыжаваным агнём. Гэта была жахлівая праца”.
  
  
  Калі мы ішлі да дома, нас дзьмуў вецер, Сміт моўчкі ішоў за ім.
  
  
  "Якое было заданне Кірбі?" Я спытаў.
  
  
  «Ён прыйшоў сюды, каб паразмаўляць з чалавекам, які здымае катэдж. Гэтым чалавекам быў Фрэнк Абруз».
  
  
  Гэтае імя прымусіла мяне спыніцца на паўдарогі. "Фрэнк Абруз з мафіі?"
  
  
  «Ды і ніхто іншы. Легендарны Фрэнк Абруз. Адзін з нямногіх людзей, якія мафія калі-небудзь пагадзілася адпусціць у адстаўку з ушанаваннямі. Ён перанёс сардэчны прыступ і вырашыў, што хоча правесці свае апошнія дні на Сіцыліі. Савет дырэктараў мафіі прагаласаваў за ягоную пенсію і вырашыў выплаціць яму невялікую пенсію за верную службу». Хоук дазволіў сабе тонкую ўсмешку. Пенсія была некалькі лепш залатых гадзін. Уласна кажучы, дзвесце тысяч за год. Мы даведаліся, што Абруз пакіне краіну на працягу некалькіх тыдняў, і Кірбі ўсталяваў зь ім кантакт».
  
  
  "Мне было б цікава даведацца, пра што яны казалі, агент AX і былы капа мафіі".
  
  
  «Падарожжа Абруза, Нік. Ён быў чалавекам, якому давяралі варагуючыя групоўкі ўнутры Братэрства, і калі ў іх было далікатнае даручэнне, якое трэба было вырашаць за мяжой, яны часта адпраўлялі яго». Хоўк дакрануўся да маёй рукі. "Цяпер пойдзем у катэдж".
  
  
  
  
  
  Іншы целаахоўнік па імі Корбет адкрыў нам дзверы. Я ледзь не здрыгануўся, калі мы ўвайшлі ўнутр. Месца было зачынена некалькі месяцаў, але, здавалася, усё яшчэ пахла смерцю.
  
  
  «Фрэнк Абруз быў цікавым чалавекам, індывідуалістам. Не скажу, што я яго паважаў. Яго паслужны спіс быў занадта крывавым, - працягнуў Хоук, - але ён быў адным з лідэраў, якія выступалі супраць датычнасці мафіі да міжнароднага гандлю наркотыкамі. Ён люта змагалася з гэтым на працягу апошніх двух гадоў, калі амерыканскаму аддзяленню мафіі прапанавалі здзелку азіяцкая група, якая кантралявала адборныя опіумныя палі ў Індакітаі».
  
  
  "Гэта было да сардэчнага прыступу, які прывёў яго да пенсіі?"
  
  
  «Дакладна. Затым, калі Абрузу ўдалося памяняць пазіцыю камуністаў-партызан у пагадненні, усё ўзляцела да нябёсаў. Ён выклаў свае высновы вышэйшай радзе мафіі і прапанаваў ім перагледзець прапанову. На гэты раз галасаванне прайшло на яго карысць. былі нязгодныя, але кіраванне вырашыла адмяніць здзелку».
  
  
  "Я разумею. У Абруза была інфармацыя аб палях опіюма, якія мы маглі б выкарыстаць. Кірбі спрабаваў пераканаць яго перадаць гэта нам».
  
  
  «Дабрадзейнікаў Абруза было няшмат, але адной з іх была вера ў тое, што камунізм не быў хваляй будучыні. Былі падставы спадзявацца, што ён будзе супрацоўнічаць з намі. Акрамя таго, Кірбі падазраваў, што Абруз меў некаторую інфармацыю аб камуністах. Магчыма, іх мафіёзныя кантакты былі зьвязаныя зь імі ня толькі ў сфэры наркотыкаў».
  
  
  "Які від бізнесу?"
  
  
  «Кірбі не ведаў. Абруз толькі намякнуў, што ведае сёе-тое, што AX можа знайсці вельмі цікавым».
  
  
  Хоук правёў мяне ў пакой, сцены якой былі зрашэчаныя кулявымі адтулінамі. Ён злосна махнуў рукой. «Забойцы не рызыкавалі, як бачыце. Яны распырскалі тут дастаткова свінцу, каб забіць тузін чалавек».
  
  
  «У Абруза была жорсткая рэпутацыя. Сардэчны прыступ ці адсутнасць сардэчнага прыступу, але ён не быў тым чалавекам, з якім можна было б гуляць.
  
  
  Хоук кіўнуў. «Яны былі хуткія і эфектыўныя, я прызнаю гэта. І абсалютна стрыманымі».
  
  
  "Вы сказалі, што двое іншых людзей былі хлопцамі Абруза?"
  
  
  «Яго асабістымі целаахоўнікамі».
  
  
  Я адчыніў акно і ўпусціў ветрык. Я падумаў аб старым капа мафіі і маім сябру Кірбі, якія ляжаць на падлозе з разарванымі кулямі целамі. Я зрабіў глыбокі глыток прахалоднага паветра, якое струменілася па маім твары.
  
  
  "Як мафія ставіцца да смерці Абруза?"
  
  
  "Мае звычайна надзейныя крыніцы кажуць, што яны спалоханыя тым, што адзін з іх давераных старэйшых дзеячаў быў збіты з панталыку. Але памятайце, што погляды Абруза былі абвергнутыя некаторымі і што ён нажыў сабе ворагаў у свой час. Для мяне важна тое, што адзін з нашых галоўных агенты быў забіты пры абставінах, якія я не магу растлумачыць. Я не збіраюся адмаўляцца ад гэтага больш, чым вы. Я хачу, каб забойцы былі знойдзеныя».
  
  
  "Ёсць тры магчымасці", - сказаў я. «Камуністычныя агенты, старыя ворагі Абруза ці нехта, каму не падабалася, што ён абмяжоўваў азіяцкую здзелку па продажы наркотыкаў».
  
  
  Хоук рассыпаў цыгарны попел на штаны і змахнуў іх. «Чатыры магчымасці. Памятаеце, я згадваў пра пенсію Абруза ў памеры 200 000 долараў у год? У яго доме была выплата за першы год. Яна знікла разам з забойцамі».
  
  
  «Забіваць аднаго з самых страшных капа мафіі? Каб прыдумаць такую ​​ідэю, патрэбен вар'ят».
  
  
  Хоук рэзка ўстаў. «Паглядзіце на гэтыя кулявыя адтуліны. Як вы думаеце, чалавек, адказны за гэта, быў у разумным розуме?»
  
  
  Ён меў рацыю.
  
  
  Я рушыў услед за Хоўкам на вуліцу. «Я бачыў дом і чуў гэтую гісторыю, але вы не прыспешвалі мяне сюды толькі з-за гэтага. Што яшчэ?"
  
  
  «У катэджы быў яшчэ адзін чалавек, які пазбег разні. Нарэшце мы яе знайшлі».
  
  
  * * *
  
  
  Дзяўчына выглядала як мільён долараў да інфляцыі. Яна была бландынка, маладая і даўганогая. Хоць на ёй было паліто з паднятым каўняром, я мімаходам убачыў яе твар, калі яна выходзіла з рэстарана на вуліцу. У яе былі высокія выступоўцы скулы і шырокія цёмныя вочы - далікатны набор рыс, не адзначаных цынізмам і калянасцю, якіх я чакаў.
  
  
  «Замры прама тут», - сказаў Хоук чалавеку, які кіруе праектарам. Мы сядзелі ў цёмным праекцыйным пакоі адной з асноўных баз AXE, вывучаючы нерухомую выяву на экране. «Яе клічуць Шэйла Брант, але яна больш так сябе не называе», - сказаў Хоук. «Мы страшэнна доўга яе не знаходзілі».
  
  
  Мне было цяжка паверыць у тое, што Хоук распавёў мне пра Шэйлу Брант. Гэта не ішло з тонкім тварам і мяккімі вачыма.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што яна была палюбоўніцай Фрэнка Абруза?"
  
  
  "Без сумневу. Але мы вельмі мала ведаем аб тым, кім яна была да таго, як Абруз падабраў яе ў Вегасе».
  
  
  Я расчаравана ўздыхнуў. Думаю, няма закона, які абвяшчае, што прыгожая дзяўчына дваццаці двух гадоў не можа знайсці шчасця ў пасцелі які старэе мафіёзнага капа. «У старога мафіёзі быў густ».
  
  
  - Фактычна, вельмі падобны на ваш, - сказаў Хоук сарданічным голасам. Затым ён працягнуў: «Калі мы даведаліся, што Шэйла жыла ў катэджы ў Фларыдзе з Абрузам і не была сярод загінуўшых, мы пачалі шукаць яе.
  
  
  
  
  
  
  Яна добра хавала свае сьляды”.
  
  
  «Ад каго яна ўцякае? АХ, закон, мафія?
  
  
  «Магчыма, ад усіх трох. І, магчыма, яшчэ нехта. Вы будзеце рады даведацца, што я збіраюся арганізаваць для вас, каб вы задалі гэтае пытанне Шэйлу».
  
  
  Я з нецярпеннем гэтага чакаў. Я зірнуў на які свеціцца цыферблат свайго гадзінніка. Хоць я ведаў, што інструктаж неабходны, я пачынаў адчуваць востры край нецярпення. Мне не цярпелася адправіцца ў шлях і адправіцца па следзе забойцаў Дэвіда Кірбі. Гэтая сцежка была ўжо занадта лядоўні, каб мяне ўладкоўваць.
  
  
  «Гэты фільм быў зняты ў невялікім мястэчку ў Айдаха пад назвай Бонэм. Шэйла Брант жыла там апошнія два месяцы. У вас будзе прыкрыццё, каб растлумачыць ваша раптоўнае з'яўленне. Мы не жадаем напалохаць дзяўчыну ва ўцёках. зноў ", - сказаў мне Хоук. "Але пасля таго, як вы прыедзеце, вам давядзецца яго падарваць".
  
  
  "Давай паглядзім астатнюю частку фільма", - прапанаваў я.
  
  
  Праектар зноў уключыўся. Мы назіралі, як Шэйла Брант, засунуўшы адну руку ў кішэню паліто, ішла да прыпаркаванай машыны. У яе рухах была плаўная грацыя. Калі яна адчыніла дзверы машыны, яе галава рэзка тузанулася, як быццам яна пачула гук, які прымусіў яе нервавацца. Калі яна зразумела, што гук быў бяскрыўдным, яе твар крануў палягчэнні.
  
  
  Яна села ў машыну і з'ехала, камера ішла за ёй, пакуль яна не згарнула за кут.
  
  
  “Наш чалавек здымаў фільм з акна гатэля праз дарогу ад рэстарана. Дзяўчына працуе там афіцыянткай», - сказаў Хоук. Гэта было восем дзён таму. Наш чалавек не спрабаваў наладзіць кантакт. Гэта твая праца. Наладзіць кантакт з Шэйлам і, пры неабходнасці, адносіны. Нам трэба ведаць тое, што яна ведае. Усё гэта."
  
  
  Праектар выключыўся, і загарэлася святло, напоўніўшы пакой яркасцю.
  
  
  "Ну, фільм табе што-небудзь сказаў?" - спытаў мяне Хоук.
  
  
  «Вы мелі рацыю. Яна напалохана. У правай кішэні паліто яна трымала зброю. Да таго ж у яе добрыя ногі».
  
  
  "Я думаў, ты ўсё гэта заўважыш", - суха сказаў Хоук. «Упэўніцеся, што вы сочыце за яе правай рукой, а таксама за яе нагамі».
  
  
  Ён працягнуў мне тэчку, якую трымаў на каленях. Ён утрымоўваў файл AX на Шэйлу і кароткі выклад маёй вокладкі. У мяне быў астатак дня, каб запомніць іх, падрыхтаваць падробленае пасведчанне асобы і азнаёміцца са спецыяльным абсталяваннем, якое я вазьму з сабой у Айдаха.
  
  
  Я пакінула справу Шэйлы Брант у жылым памяшканні, куды мяне накіравалі, затым узяў сваё фальшывае пасведчанне асобы. Нэд Харпер, намаляваны на кіроўчых правах, выглядаў у дакладнасці як Нік Картэр. У яго быў суровы твар, але мне ён хутчэй падабаўся. Нараўне з пасведчаннем асобы я атрымаў чамадан, набіты асабістымі рэчамі, якія адпавядаюць той ролі, якую я буду гуляць у Айдаха. Адзенне не выглядала ні новай, ні пашытай, але ідэальна падыходзіла мне.
  
  
  Я правёў гадзіну ў зброевай. Я праверыў скрыню, у якой, апроч іншых смертаносных прадметаў, знаходзілася магутная вінтоўка з далёкім прыцэлам. Разам з маёй асабістай зброяй гэта дало мне такую ​​ж агнявую моц, як у некаторых аддзяленых паліцыі.
  
  
  Яшчэ адным маім прыпынкам быў аддзел электронікі базы. Па загадзе Хока нашы спецыялісты сабралі для мяне камплект. Ён выглядаў як брытвавы набор, але ў ім былі адчувальныя прылады для праслухоўвання, камера і малюсенькі магнітафон. Я сумняваўся, што мне спатрэбіцца гэтае абсталяванне, але Хоук нічога не выпускаў з-пад увагі.
  
  
  Мне трэба было зрабіць яшчэ адзін візіт - у хлеў, дзе механікі працавалі над машынай, на якой я ехаў, калі я стаў чалавекам па імі Нэд Харпер. Адным з механікаў быў моцны невысокі мужчына гадоў сарака, які сказаў, што шмат чуў пра Ніка Картэра і хацеў сустрэцца са мной. Я вырашыў не казаць яму, што палова з таго, што ён чуў, верагодна, няпраўда.
  
  
  "Мы загадалі даць вам машыну, якая выглядала так, як быццам яна была набытая з таннай ужыванай партыі, але якая сапраўды нікуды не падыходзіць", – сказаў ён з ухмылкай. «Вось што мы зрабілі. Гэтая малая непрыгожая, але я думаю, ты закахаешся ў яе. Яна адказвае, як французская шлюха».
  
  
  Мы прайшлі на іншы бок хлява. Механік звярнуў увагу на невялікі ўчастак дарогі, усеянай перашкодамі. «Вось дзе мы яе апрабуем. Кіроўца-выпрабавальнік збіраецца выпрабаваць яе на сабе».
  
  
  Трохгадовы Форд з плямамі фарбы і ўвагнутасцямі на адным з крылаў муркаў у канцы паласы перашкод. Кіроўца ў ахоўным шлеме махнуў нам рукой і рэзка націснуў на педаль газу. Машына ўзляцела, як апараная котка.
  
  
  "Я абяцаю, што ты зможаш атрымаць ад яе 120 у гадзіну ў крайнім выпадку", - ганарліва сказаў маленькі механік. "Мы настроілі яе як канцэртную скрыпку".
  
  
  Аўтамабіль нёсся з перашкодамі. Думаў, патрапіць першым, але ў апошнюю хвіліну вадзіцель зрэзаў кола. Ён зігзагамі вёў машыну па курсе, рыпаючы шынамі. У канцы дыстанцыі ён рэзка націснуў на тормазы і завёў машыну ў наўмыснае кручэнне, разгарнуўшы яе з галівудскім талентам каскадзёра, перш чым выпрастацца і паехаць зваротна да нас.
  
  
  «Гэты чалавек павінен ехаць у Індыянапаліс, - сказаў я.
  
  
  Усмешка механіка стала шырэйшай.
  
  
  
  
  
  "Табе падабаюцца сюрпрызы, Картэр?"
  
  
  Я зразумеў, што ён меў на ўвазе, калі кіроўца выйшаў з машыны, зняў ахоўны шлем і страсянуў грыву ярка-рудых валасоў. Нават з яе целам, утоеным бясформенным камбінезонам, не было сумневаў, што кіроўца-выпрабавальнік была жанчынай. .
  
  
  Яе шчокі ўспыхнулі, яна падышла да нас, ківаючы шлемам у руцэ.
  
  
  "Што ты думаеш, N3?" - сказала яна, выкарыстоўваючы мой ранг забойцы замест майго імя. Сярод дзяўчат, якія выглядалі гэтак жа дзіўна, як яна, я стараўся заахвочваць крыху больш знаёмства, чым гэта.
  
  
  "Наконт машыны або кіроўцы?" Я спытаў.
  
  
  У яе зялёных вачах успыхнуў агонь. Машыны, вядома. Мне пляваць, што ты думаеш пра кіроўцу».
  
  
  Я зірнуў на механіка, які паціснуў плячыма і дыпламатычна адступіў. Ён не хацеў быць сведкам, калі гэтая цудоўная рудая рассекла знакамітага Ніка Картэра на дробныя кавалачкі сваёй пагардай.
  
  
  "Што я табе зрабіў?" - Спытаў я яе, трохі збіты з панталыку.
  
  
  "Наогул нічога. Паглядзім, што так і застанецца, N3».
  
  
  І зноў - званне замест імя. Я ўспрыняў гэта і бляск агню ў яе вачах як выклік. «Я думаў, што ты крыху вылузваешся, калі сядзіш за рулём машыны», - сказаў я. "Ці было гэта для мяне?"
  
  
  “Вядома, вы так думаеце. Вы, верагодна, былі здзіўлены, убачыўшы, што жанчына можа кіраваць машынай лепш, чым вы». Яе ганарлівая губа скрывіліся, але ад гэтага поўны рот стаў яшчэ прывабней. «Давайце прыбярэм відавочнае зараз, N3. Некаторыя дзяўчаты тут могуць пакланяцца табе як спальнаму спартоўцу, але твая рэпутацыя мяне не ўражвае».
  
  
  «Што вас уражвае - спектакль? Можа, зробім паказ».
  
  
  Яна засмяялася, як быццам гэтую прапанову яе развесяліла. Яна пацягнула за маланку на яе цельпукаватым камбінезоне. «Вы ведаеце, што мне сказалі, N3? Мне сказалі, што калі вы былі ў самалёце, які церпіць крушэнне, вы ўсё роўна знойдзеце час, каб зрабіць прапанову сцюардэсе».
  
  
  Гэта праўда, - сказаў я ёй. - На самай справе, гэта я сказаў.
  
  
  Яна скінула камбінезон з плячэй і вывярнулася з яго, здолеўшы зрабіць працэдуру такой жа захапляльнай, як стрыптыз. Пад працоўнай вопраткай на ёй былі абліпальныя штаны і швэдар, які абліпаў яе выгібы, як скура.
  
  
  “Я паважаю вас як прафесіянала. Званне N3 сёе-тое значыць», - сказала яна. "Але давайце працягнем размову на прафесійным узроўні, ці не так?"
  
  
  Я не мог прыдумаць нічога, што мяне цікавіла б менш, акрамя, магчыма, чытання лекцыі аб устрыманні ў доме старых пакаёўак.
  
  
  Аўтамабіль добра кіраваўся для вас, але я бы жадаў выпрабаваць яго на сабе , сказаў я ёй.
  
  
  Я залез пад руль, разбудзіў матор і даў задні ход. Пасля я стрэліў. Я прайшоў курс гэтак жа хутка, як і дзяўчына, і скончыў тым, што затармазіў машыну, зрабіўшы рэзкі падвойны паварот. Калі я выйшаў, кінуў ёй ключы і сказаў: "Спатрэбіцца", - падумаў я, яна плюне мне ў твар.
  
  
  "Цяпер, хто паказвае панты?" - сказала яна, але ў яе голасе быў намёк на здзіўленне, змяшаны з сарказмам.
  
  
  Машына не так ужо і добрая, але ў яе шмат пад капотам. Ты выглядаеш як вялікая жанчына, але, магчыма, не так ужо і шмат. Мне дастаткова цікава, каб задацца гэтым пытаннем». Я кінуў дублікат ключа ад свайго пакоя ёй у руку. «Калі вы хочаце выкарыстоўваць гэта, гэта мусіць быць сёння ўвечары. Я з'яжджаю з базы раніцай».
  
  
  "Што прымушае вас думаць, што я б падумала аб яе выкарыстанні?"
  
  
  "Можа быць, табе гэтак жа цікава, як і мне", - сказаў я.
  
  
  Вярнуўшыся ў сваю каюту, я сцягнуў куртку, агаліўшы зрэзаны "люгер" у хутказацяжной аснастцы пад левай рукой. Узбраенне, якое я правяраў у AX, вар'іравалася ад задання да задання, але я ніколі не заставаўся без асабістай зброі: Люгер, якога я назваў Вільгельміна; штылет, Х'юга, у рукаве; і прылепленая да ўнутранага боку сцягна малюсенькая газавая бомба П'ер. Бомба магла забіць усіх у зачыненым пакоі за секунды; усё, што патрабавалася, - гэта круты паварот, які зламаў бы яго абалонку.
  
  
  Адкрыўшы скрыню стала, я дастаў тэчку, якую даў мне Хок. Я адкінуў вокладку і раздражнёна нахмурыўся. Я падумаў, што ўспомніў, што пакінуў копію маёй вокладкі па-над файлам. Цяпер першай старонкай быў ліст з апісаннем знешнасці Шэйла і нерухомай фатаграфіяй з фільма, які я бачыў раней у той дзень.
  
  
  Я сказаў сабе, што мушу памыляцца. Я прагартаў змесціва тэчкі, але не было ніякіх прыкмет аднастаронкавага апавядання. «Што ж, цяпер няма чаго турбавацца», - падумаў я. Старонняму было б складана пракрасціся на базу AX, як кантрабанду парахода на футбольны стадыён.
  
  
  Усё яшчэ крыху занепакоіўшыся, я пачаў перачытваць дасье на дзяўчыну Брант. Як і сказаў Хоук, падрабязнасьцяў пра яе мінулае няма. Яна магла нарадзіцца ў тыя выходныя, калі Фрэнк Абруз забраў яе ў Лас-Вегасе. Аднак пасля таго, як AX выявіў яе ў Айдаха, дадзеныя былі карпатліва поўнымі - гадзіны, якія яна прапрацавала афіцыянткай, калі звычайна клалася спаць, і нават алоўкавы накід плана дома, які яна здымала.
  
  
  
  
  
  Шмат разоў мне хацелася мець фатаграфічную памяць. Паколькі ў мяне яго не было, я распрацаваў свае ўласныя метады замацавання ключавых фактаў у сваёй галаве. Я зрабіў нататкі ў кішэнным блакноце, які нашу з сабой, і перачытаў іх, прагледзеў план дома Шэйлы, затым расцягнуўся на ложку, выкінуўшы ўсё са сваіх думак, акрамя матэрыялу, які я чытаў.
  
  
  Я, мабыць, задрамала. Я прачнуўся ў цемры, мяне насцярожыў гук, такі слабы, што я не мог яго вызначыць.
  
  
  Ён пачуўся зноў, проста слабы драпаючы гук, метал дакранаўся да металу. Я ўскочыў з ложка і прызямліўся на кукішкі з "люгерам" у руцэ.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і па падлозе прабегла жоўтая паласа святла. Рудая сказала: "У цябе хуткія рэфлексы, N3".
  
  
  Я расслабіўся, усвядоміўшы, што гук, які я чуў, быў яе ключом, павернутым у дзверы. Я не сумеўся, што мяне злавілі з пісталетам у руцэ. Інстынкт, які прымусіў мяне ўстаць з пасцелі, не раз ратаваў мне жыццё.
  
  
  "Уключы святло. Кнопка на сцяне ззаду цябе», - сказаў я дзяўчыне.
  
  
  Яна шчоўкнула выключальнікам, затым кінула мне ключ. «Калі ты з'яжджаеш заўтра, мне гэта больш не спатрэбіцца, праўда?»
  
  
  Я заціснуў ключ, ухмыляючыся. "Такім чынам, вам стала цікава".
  
  
  Яна паціснула плячыма. "Думаю, мне проста трэба было даведацца, ці ўсё праўда пра вас, што мне сказалі".
  
  
  "Чаму б табе не зачыніць дзверы і не прадставіцца?" Я сказаў.
  
  
  Яна закрыла яе, не зводзячы з мяне вачэй. Выклік усё яшчэ ззяў у іх зялёнай глыбіні.
  
  
  "Патрысія Стыл", - сказала яна.
  
  
  Зняўшы наплечны рамень, я павесіў яго на спінку крэсла і засунуў Люгер у кабуру. "Як доўга вы працуеце ў AX?"
  
  
  «Прыкладна год. А зараз спытай, як такая мілая дзяўчына, як я, патрапіла ў гэты бізнэс».
  
  
  «Дазвольце мне зрабіць здагадку. Вы хацелі даказаць, што можаце зрабіць усё, што можа зрабіць мужчына».
  
  
  «О, ты хітры вырадак», - сказала яна без прыкметнай злосці.
  
  
  «У мяне ёсць бутэлька віскі, - сказаў я. «Падарунак ад нашага боса. Магу я яго адкрыць?
  
  
  "Я прыйшла сюды не піць", - сказала яна. Яна сцягнула швэдар цераз галаву і кінула яго на крэсла.
  
  
  На ёй быў чорны карункавы бюстгальтар. Ну, палова бюстгальтара. Яе кубкі былі перапоўнены. "Добра забяспечаны" - вось адно з неадэкватных апісанняў, якое прыйшло мне ў галаву, калі я паглядзеў на яе.
  
  
  Атросшы ярка-рудую грыву валасоў, яна ўсміхнулася мне. Усмешка была збольшага насмешлівай, збольшага абяцаючай.
  
  
  Я ўспомніў яе рэпліку з таго дня. Я паўтарыў гэта. "Цяпер хто выхваляецца?"
  
  
  "Я", - прызнала яна. "Але табе гэта падабаецца".
  
  
  Усё яшчэ ўсміхаючыся, яна сцягнула шырынку сваіх штаноў на маланкі і вылезла з кучы, якую яны склалі ля яе ног. Цяпер на ёй быў толькі чорны бюстгальтар і адпаведная палоска чорных карункаў унізе.
  
  
  Яна спакойна падышла да ложка і села на край. Яна расшпіліла бюстгальтар і сцягнула яго са сваіх вялікіх грудзей. Лёгкім рухам рукі яна накінула вопратку на падгалоўе ложка, а затым легла на маю падушку.
  
  
  «Я пакіну табе трусікі», - сказала яна. "Я думаў, ты захочаш сарваць іх ад мяне".
  
  
  Цяпер у яе вачах свяцілася нешта іншае, чым выклік. Хваляванне, жаданне.
  
  
  Калі я скінуў вопратку, і яна ўбачыла шпільку і газавую бомбу, яна ўсклікнула: "Божа мой, ты хадзячы арсенал".
  
  
  Я непрыстойна ўсміхнуўся. "Ты сам пакуеш пару ядраў".
  
  
  Яе смех быў хрыплым і раскаваным. Яна магла б даказаць, што яна роўная любому мужчыну, але яна дакладна не пярэчыла супраць таго, каб яе разглядалі як сэксуальны аб'ект. "Давай, N3", - заклікала яна.
  
  
  "Нік", - сказаў я ёй. «Ложак - не месца для фармальнасцяў».
  
  
  “Нік. Нік, - сказала яна, - я гатовая».
  
  
  Я сарваў з яе карункавыя трусы. Яна мела рацыю. Мне спадабалася гэта рабіць.
  
  
  Пэт была моцнай дзяўчынай. Калі мы абняліся, я адчуў, як мускулы яе спіны задрыжалі. Яе рот быў мяккім і цёплым, а мова хуткім і хуткім. Я уткнуўся тварам у яе грудзі, а яе пальцы ўчапіліся мне ў валасы. Калі я гуляў з яе цвёрдымі саскамі, яна курчылася і рыкала, як галодны кот.
  
  
  Мае рукі слізганулі ўніз да яе ягадзіц, і я падняў яе, каб сустрэць свой першы штуршок. Я глыбока пагрузіўся ў яе і пачуў яе стогн. Яе цела прыціснулася да мяне. Калі я паскорыў свае рухі, яна здрыганулася і страсянула ложак. У яе была гнуткая сіла жывёлы.
  
  
  "Нік", - выдыхнула яна. "Давай скончым разам".
  
  
  Наколькі я разумею, яе час быў ідэальны. Уласна кажучы, усё было ідэальна.
  
  
  Яе рука слізганула па маім сцягне, даследуючы. «Мышцы. Вы сапраўдны кавалак мяса, містэр Картэр».
  
  
  "Дык ты."
  
  
  “Я не быў гатовы да гэтага. Ты нават лепш, чым мне сказалі».
  
  
  “Я так разумею. Я заслужыў больш, чым вашую прафесійную павагу».
  
  
  Яна смяялася. "Магу я спаць тут сёння вечарам?"
  
  
  "Ты можаш застацца на ноч, - сказаў я, - я не ведаю, колькі ты выспішся".
  
  
  Два
  
  
  Раніцай я ўстаў рана і пачаў збірацца, пакуль рудая не прачнулася і не перавярнулася ў ложку.
  
  
  «Нік, - сказала яна, - гэта было выдатна. Асабліва ў апошні раз».
  
  
  Я прыляпіў газавую бомбу да ўнутранага боку сцягна. Мінулая ноч была мінулай ноччу. Сёння ўсё было як звычайна. Я прышпільваюся
  
  
  
  
  Я прывязаў штылет да перадплечча і праверыў спружынны механізм. Я сагнуў руку, і тонкі нож слізгануў мне ў руку, гатовы да працы. «Выраз вашага твару крыху палохае», - сказала Пэт.
  
  
  Я надарыў яе усмешкай, якая не кранула маіх вачэй. "Я не зусім хлопчык па суседстве".
  
  
  Затым я надзеў адзенне, якое адпавядала ролі Нэда Харпера, надзеў «Люгер», накінуў на яго куртку на маланкі і паглядзеў на сябе ў люстэрка. Наколькі я мог меркаваць, я выглядаў як п'яны кіроўца грузавіка. Калі я перабраўся ў горад, дзе хавалася Шэйла Брант, я расказваў, што шукаў працу.
  
  
  "Я не павінен пытацца пра гэта, - сказаў Пат, - але што здарылася з N1 і N2?"
  
  
  "Іх поспех скончыўся", - сказаў я ёй. «Як у Дэвіда Кірбі», - падумаў я.
  
  
  Я зачыніў чамадан, які мне падаў AX. Я быў гатовы пайсці. Усё, што мне трэба было зрабіць, гэта развітацца.
  
  
  Руды выбавіў мяне ад клопатаў. "Я ведаю. Караблі, якія праходзяць у ночы, і ўсё такое. Заставайся ўдачлівым, Нік».
  
  
  Я паехаў у Бонэм, штат Айдаха, у дзве гадзіны дня. У горадзе было 4700 жыхароў, і гэта выглядала так, нібыта 4695 з іх вырашылі застацца дома.
  
  
  Згарнуўшы на запраўку, дзе рэкламавалася імгненнае абслугоўванне, я пад'ехаў да цыстэрнаў. Імгненная паслуга не была рэалізавана. Я выйшаў з машыны і ўвайшоў унутр, дзе знайшоў мужчыну, які драмаў за сталом, заваленым пылам, дарожнымі картамі, слоікамі з крекерамі і спакаванымі аўтазапчасткамі. Я пастукаў косткамі пальцаў па чыстым краі стала.
  
  
  Яго вочы патрэскаліся. "Ды сэр?" ён пазяхнуў.
  
  
  Я паказаў на сваю машыну. «Я хачу крыху бензіну».
  
  
  «О, - сказаў ён, як быццам такая магчымасць яму і ў галаву не прыходзіла.
  
  
  Пакуль ён выдзіраў шланг і ўстаўляў асадку ў амаль пусты бак форда, я стаяў побач і глядзеў на сонную вуліцу, асветленую бледным сонечным святлом позняй вясны.
  
  
  Я не бачыў ні святлафораў, ні неонавых шыльдаў. Бонэм выглядаў як карціна Нормана Роквела з выявай невялікага мястэчка. Я адчуваў сябе не на сваім месцы, калі ўся мая смертаносная зброя была прывязана да майго цела і зачынена ў багажніку маёй машыны. Бонэм зусім не быў падобны на тое месца, якое хацела б схаваць былая палюбоўніца правадыра мафіі. Верагодна, менавіта таму Шэйла Брант выбрала яго. «Дай ёй належнае за мазгі, – падумаў я.
  
  
  Я расправіў стомленыя плечы. Я ехаў хутка і па шмат гадзін кожны дзень з таго часу, як пакінуў базу AXE на ўзбярэжжы Караліны. Пазней у той жа дзень я звяжыцеся з агентам AX, які сачыў за Шэйлай, каб пераканацца, што яна не прапусціла нас.
  
  
  Дзяжурны на станцыі тэхабслугоўвання пачаў праціраць лабавое шкло машыны. "У вас тут дастаткова мёртвых насякомых, каб напоўніць вядро", - паскардзіўся ён. «Вы, відаць, ехалі ўсю ноч».
  
  
  "Ага", - сказаў я. Ён быў наглядальным, калі не імгненным.
  
  
  "Турыст?"
  
  
  "Не я сказала.
  
  
  Яго галава павярнулася, і яго вочы больш не былі соннымі.
  
  
  «Я кіроўца грузавіка, - сказаў я. "Я спадзяюся знайсці тут працу".
  
  
  "Ці ёсць асаблівая прычына, па якой вы выбралі Бонэма?"
  
  
  "Мне падабаюцца маленькія гарады".
  
  
  "Ёсць шмат іншых маленькіх мястэчкаў".
  
  
  «Блін, - падумаў я. Яму вызначана было цікава. Я сказаў: "Мне падабаецца, як выглядае гэты".
  
  
  Пакуль ён правяраў узровень алею, я ўвайшоў у мужчынскі туалет і ссунуў завалу на ўнутраным боку дзвярэй. Я плюхнуў у твар халоднай вадой. Я стаміўся ад таго, што так доўга быў прылеплены да сядзення машыны, сказаў я сабе, інакш бы допыт абслуговага персанала мяне не раздражняў.
  
  
  Ён пастукаў у дзверы. "Гэй, містэр, мне трэба цябе ўбачыць".
  
  
  Я расшпіліў маланку на куртцы, каб хутка дабрацца да "Люгера", затым адчыніў дзверы. "Што аб?"
  
  
  «Пра Шэйла Брант», - сказаў ён, затым усміхнуўся. "Я агент, якога вы павінны сустрэць, N3".
  
  
  Я ніколі не бачыў свайго кантакту і не рызыкаваў. "Пра што ты кажаш?"
  
  
  Зачыніўшы дзверы, ён сунуў руку ў кішэню і выцягнуў запальнічку, ідэнтычную маёй. Ён перадаў яго мне. «Я размаўляў з парай людзей, якія працавалі з вамі ў мінулым, Картэр. Мне падалося, што я пазнаў вас па іх апісаннях. мастацтва. Некаторыя з выкрутаў Хоўка, сказаў я сабе. Між іншым, мяне клічуць Мерэдыт.
  
  
  Я перавярнуў запальнічку. Тое, што выглядала як серыйны нумар вытворцы ўнізе, насамрэч было кодам, які ідэнтыфікаваў уладальніка як супрацоўніка AX. «Добра, Мэрэд. Але на тваім месцы я быў бы больш асьцярожны. Не забывай, што прычынай усяго гэтага бізнэсу з'яўляецца страта страшэнна добрага агента». Я не стаў настойваць на гэтым. Не мне было яго перажоўваць: "Што новага аб нашай дзяўчыне Шэйла?"
  
  
  «Яна ўсё яшчэ тут і паводзіць сябе стрымана. Я стараўся не падыходзіць занадта блізка, каб не выклікаць у яе падазрэнняў. Я ўзяўся за гэтую працу, таму што баяўся, што гараджане пачнуць здзіўляцца, чаму я затрымліваюся. спынімся ў гатэлі. Убачымся сёння ўвечары і пагаворым яшчэ крыху”. Ён вагаўся. «Я разумею, што буду апорай у гэтым заданні, і я з нецярпеннем чакаю магчымасці папрацаваць з вамі. Не судзіце мяне па тым, што толькі што адбылося. Я звычайна не такі выпадковы» .
  
  
  "Спадзяюся, што не", - сказаў я.
  
  
  Я павольна ехаў па галоўнай вуліцы горада
  
  
  
  
  
  , адзначыўшы размяшчэнне двухпакаёвага паліцыянта ўчастку, паштовага аддзялення і мэрыі эканом-класа Я падумаў, што ты мог бы запакаваць увесь горад у каробку з-пад абутку. Паміж двума вялікімі будынкамі знаходзіўся бар-закутак з надпісам «Халоднае піва» на акне. У чатырох вітрынах ніжэй я знайшоў гатэль, перажытак дзён, калі Бонэм быў чыгуначнай станцыяй, быў больш і квітнеў. Цяпер двухпавярховы будынак меў патрэбу ў афарбоўцы, і я ўбачыў, што ў некаторых верхніх вокнах няма экранаў.
  
  
  Выйшаўшы з машыны, я ўважліва агледзеў рэстаран праз дарогу ад гатэля. Шэйла Брант дзяжурыла толькі ў 16:00. і калі б справы не пайшлі ў гару, яна і тады не спатрэбілася б. Ва ўстанове не было наведвальнікаў.
  
  
  Я ўвайшоў у напаўцёмны вестыбюль гатэля, дзе на мэблі было чвэрць цалі пылу і слядоў сталага веку. Ліфта не было, толькі лесвічны пралёт, а расліны ў чыгунах, міма якіх я праходзіў, мелі патрэбу ў вадзе гэтак жа, як Бонэму трэба было ўдыхнуць новае жыццё.
  
  
  Клерк прывітаў мяне, як калі б ён быў палітыкам, які вітае вырашальнае галасаванне. Ён сказаў, што яны даўно зачынілі сваю сталовую, але я магу добра паесці ў рэстаране праз вуліцу. "Паспрабуйце, вам спадабаецца", - сказаў ён.
  
  
  У сваім пакоі я зняла адзенне і рыштунак і прыняла душ. Хоць на маіх рысах гэтага не было відаць, усе мае вантробы скруціліся, як спружына. У маёй галаве круцілася думка, што я быў побач з дзяўчынай, якая магла даць мне некалькі адказаў аб смерці Дэвіда Кірбі.
  
  
  З акна другога паверха мне адкрываўся добры від на рэстаран. Зашпільваючы кашулю і апранаючы штаны, я думаў аб Шэйла Брант. Я задаваўся пытаннем, ці атрымалася ёй збегчы з гэтага катэджа ў Ключы адной ці забойцы па нейкай прычыне дазволілі ёй сысці жывы.
  
  
  Мерэдыт дала мне нумар свайго пакоя, які знаходзіўся за некалькі дзвярэй ад майго. Я пайшоў да яго па калідоры. Мерэдыт апынуўся сапраўдным артыкулам, але я быў падазроным тыпам, і я збіраўся праверыць яго.
  
  
  Дзякуючы навучанню AX і вялікаму практычнаму досведу я стаў экспертам па ўзломе замкаў. Дзверы ў гасцінічны нумар не ўяўлялі сабою ніякай цяжкасці. Дванаццацігадовы хлопчык мог адкрыць замак складаным нажом.
  
  
  Я павярнуў ручку і ціха ўвайшоў у пакой. У крэсле каля акна сядзеў мужчына. Ён шырока ўсміхнуўся мне. «Было б так жа лёгка стукаць».
  
  
  Я не мог прыдумаць разумнага пачатку. Усё, што мне ўдалося, было: "Хто ты?"
  
  
  «Мэрэд, вядома. А ты, мусіць, Нік Картэр».
  
  
  Калі ён не быў Мерэдыт, ён быў страшэнна добрым хлусам. Ён здаваўся зусім нязмушаным. «Я чакаў цябе. Думаю, ты толькі што ўвайшоў», - сказаў ён. "Вы яшчэ не бачылі дзяўчыну?"
  
  
  "Яшчэ не."
  
  
  Калі б ён ведаў, што ён другі Мерэдыт, якога я сустрэла за апошнія паўтары гадзіны, ён бы не быў так паслаблены, падумаў я. Я дастаў цыгарэту. "Ёсць святло?"
  
  
  "Вядома." Ён абмацаў кішэню свайго мятага карычневага паліто. Гэта быў круглатвары мужчына, пачынаў лысець і таўсцець, але знешнасць ні пра што не казала. Агенты AX бываюць усіх памераў, формаў і ўзростаў. "Вось ты дзе, Картэр".
  
  
  Ён уручыў мне кнігу запалак.
  
  
  "Хіба ў вас няма запальніцы?" - Нядбайна спытала я, запальваючы цыгарэту.
  
  
  «Ніколі не бяры з сабой. У чортавых рэчаў заўсёды сканчаецца паліва».
  
  
  Я ўхмыльнуўся і кінуў яму запалкі. "Думаю, калі б я мог узламаць замак, ты таксама".
  
  
  Ён скрыжаваў ногі і адкінуўся на спінку крэсла, паклаўшы рукі на калена. Яго вочы не пакідалі мяне з таго часу, як я ўвайшоў у пакой. "Вы маеце на ўвазе, што не верыце, што я Мерэдыт?"
  
  
  Расшпіліўшы куртку, я сказаў: «Я страшэнна добра ведаю, што гэта не так».
  
  
  Яго паралізаваная ўсмешка ўсё яшчэ была на месцы. У яго было дастаткова самавалодання. "Што я зрабіў не так?"
  
  
  “Важна тое, што ты гэта зрабіў. Хто ты на самой справе?»
  
  
  "Я той чалавек, у якога ёсць ваш смяротны прысуд", - сказаў ён. Спрытным рухам ён адной рукой задраў штаніну. Іншым ён выцягнуў рэвальвер з прымацаваных да галёнкі похваў.
  
  
  Я ўпала на адно калена, пакуль ён маляваўся. Яго рэвальвер быў абсталяваны глушыцелем, і я пачуў ціхі кашаль, калі пісталет стрэліў. Куля патрапіла ў сцяну.
  
  
  Я сагнула руку, і штылет увайшоў мне ў руку. Я кінуў яго, калі ён рушыў, каб зноў прыцягнуць мяне ў поле зроку. Нож упіўся яму ў горла і задрыжаў, як дзіда. Яго вочы застылі, і ён нахіліўся, нібы збіраўся зазірнуць пад крэсла.
  
  
  Я злавіў яго, калі ён асеў на падлогу. Ён быў цяжкім. Я расцягнуў яго і абшукаў. У яго кашалёку было пяць тысяч даляраў і некаторыя дакументы, на якіх гаварылася, што яго клічуць Куган і ён прыехаў з Дэнвера. Гэта не абавязкова нешта значыла. Яго паперы, відаць, былі такія ж фальшывыя, як і мае. Сунуўшы сабе ў кішэню яго правы кіроўцы. Я ўстаў. Справы пачыналіся дрэнна. Хтосьці ведаў, чаму я быў у Бонэме, бяспека AX была відавочна ўзламаная.
  
  
  Прыйшлося нешта рабіць з целам. Я не мог пакінуць яго ў пакоі сапраўднай Мерэдыт. Пераканаўшыся, што калідор
  
  
  
  
  
  быў пусты, я наўздагад абраў дзверы і адчыніў замак. Відавочна, у пакоі нікога не было. Я падняў Кугана, занёс яго праз хол і паклаў на ложак.
  
  
  "Ні адна гандлёвая палата не будзе зацікаўлена ў тым, каб мяне наняць", - падумаў я. Я быў у горадзе менш за дзве гадзіны, а ўжо памёр чалавек.
  
  
  Я спусціўся ўніз і завязаў сяброўскую размову з парцье, які вітаў магчымасць пакінуць свой крыжаванка. Я сказаў яму, што сустрэў у калідоры чалавека, круглатвары вясёлага хлопца.
  
  
  «Гэта містэр Хобс. Прадавец. Засяліўся сёння. Пакой 206.»
  
  
  "Што прадае містэр Хобс?"
  
  
  "Я не веру таму, што ён сказаў".
  
  
  Праз пяць хвілін я выйшаў з размовы, зноў падняўся па лесвіцы і ўзламаў іншы замак. Пакой 206 быў пусты, за выключэннем скрыні для узораў. Містэр Хобс ледзь прызямліўся, як пачаў чакаць мяне. Я пляснуў чамадан на ложак і адкрыў яго. Адзіны ўзор, які ён утрымліваў, быў урэзанай вінтоўкай з глушыцелем і прыцэлам. Містэр Хобс, таксама вядомы як містэр Куган і Мерэдыт, прадаваў смерць. Добра змазаная вінтоўка была нечым накшталт рыштунку прафесійнага забойцы.
  
  
  Я мог здагадацца аб яго плане на гульню. Ён павінен быў перахапіць мяне і забіць, як толькі я прыеду, забраць дзяўчыну з акна гатэля, калі яна прыйдзе на працу, а затым у спешцы пакінуць Бонэм. Хлусня аб тым, што ён Мерэдыт, была хуткай хітрасцю, каб заспець мяне знянацку і, магчыма, даведацца, ці размаўляў я з дзяўчынай. Містэр Хобс, або містэр Куган, быў разумным прафесіяналам, стрыманым і добра разбіраўся ў сваёй справе. Але нават у найлепшых бываюць дрэнныя дні.
  
  
  Я ціхенька выйшаў з пакоя 206 і спусціўся па лесвіцы. Паколькі тэлефонныя званкі з нумароў праходзілі праз камутатар гатэля, я скарыстаўся тэлефонам-аўтаматам у холе, каб патэлефанаваць Мерэдыт на запраўку. «Не хадзі па цёмных завулках. Апазіцыя нанесла ўдар па горадзе», - сказаў я яму, калі ён падышоў да лініі.
  
  
  «Чорт. У цябе ёсць папраўкі на іх? Я маю на ўвазе, хто яны?
  
  
  "Проста яны не аматары".
  
  
  "Што ж, няма прычын для здзіўлення", - сказаў ён. "Калі б мы маглі знайсці дзяўчыну, яны маглі б таксама".
  
  
  "Баюся, мы прывялі іх да яе", - сказаў я.
  
  
  Я мог уявіць сабе рэакцыю Хоука, калі я сказаў яму, што нехта, павінна быць, пракраўся ў мае апартаменты на базе AX, прагледзеў дасье Шэйла Брант і выкарыстаў нашу інфармацыю, каб усталяваць сувязь з дзяўчынай. Ён выбухне, як падарваная ракета.
  
  
  Падзеі дня ў корані змянілі сітуацыю. Я не мог разыгрываць карты павольна і цярпліва, як рэкамендаваў Хоук. Жыццё Шэйла апынулася пад пагрозай. Мне прыйшлося хутка ўсталяваць кантакт і заваяваць яе давер.
  
  
  Я стаяў каля гатэля, калі яна прыйшла ў рэстаран. Я глядзеў, як яна адчыняе дзверы чырвонага «Вольва», і мімаходам убачыў гладкае сцягно, калі яна выслізнула з машыны. Ногі былі такімі добрымі, як я запомніў, сэксуальная хада яшчэ лепш.
  
  
  Яна звярнула на мяне ўвагу, калі рухалася вакол машыны доўгімі грацыёзнымі крокамі. Відавочна, выгляд незнаёмца яе напружыў. Яна спынілася, зірнула на мяне, і я адказаў на яе погляд самай абаяльнай усмешкай.
  
  
  Пасля таго, як яна знікла ў рэстаране, я выкурыў цыгарэту. Я хацеў даць ёй час скінуць паліто і пачаць чакаць ля столікаў. Калі я спыніўся, у горад з ровам уварваліся тры матацыклы. Рокеры былі такімі ж недарэчнымі ў Бонэме, як і я. Яны праехалі міма гатэля, гледзячы на мяне праз акуляры, прычыненыя барадатымі асобамі. На іх былі курткі са злосна намаляванымі д'ябламі на спіне. Іх мэтай быў бар. Гучна размаўляючы, яны спешыліся і ўвайшлі ўнутр. Я ведаў, што яны не жывуць у Бонэме. У горадзе не было дастаткова ажыятажу для іх віду.
  
  
  «Злачынцы і бамжы», - з агідай сказаў клерк. Ён прыхінуўся да мяне ў дзвярным праёме. «Яны - частка банды, якая з'яўляецца тут пару разоў на год. Завуць сябе кодлай Сатаны. Яны разбілі лагер на старых кірмашовых пляцах. Жыхары горада хацелі б выгнаць іх з тэрыторыі, але паліцыя не робіць гэтага. хачу распаліць бунт”.
  
  
  Я выкінуў цыгарэту. Калі байкеры былі сталымі наведвальнікамі, гэта азначала, што яны мяне не дакраналіся. Я перайшоў вуліцу і накіраваўся да рэстарана, дзе справы толькі пачыналіся. Усяго я налічыў чатырох кліентаў. Усе былі мужчынамі, і трое з іх не маглі адвесці вока ад Шэйла. Чацвёрты, падумаў я, мусіць, быў напаўсляпы.
  
  
  Я ўзяў кутні столік падалей ад іншых наведвальнікаў. Яшчэ да таго, як Шэйла рушыла да мяне, я злавіў яе погляд, слізгальны ў мой бок, які ацэньвае мяне.
  
  
  «Сардэчна запрашаем у Бонэм. Ці плануеце застацца надоўга?» - Сказала яна, калі падышла да майго століка.
  
  
  «Гэта залежыць ад цябе, Шэйла».
  
  
  Выраз яе далікатнай асобы застыла. «Мяне клічуць Сьюзен».
  
  
  «Гэта Шэйла Брант, і да таго часу, пакуль Фрэнк Абруз не быў забіты, ты была яго палюбоўніцай». Мая рука мільганула па стале, і я прыціснуў яе запясце. «Не ўставай, проста. Пакажы ўсмешку на гэтай цудоўнай асобе і зрабі выгляд, што мы гаворым пра тое, што ў меню»,
  
  
  “Усміхацца будзе нялёгка. Ты збіраешся зламаць мне косткі ў запясце».
  
  
  Я прыслабіў хватку, але не адпусціў яе. «Людзі, ад якіх вы бяжыце, ведаюць, дзе вы знаходзіцеся. Я не магу ўявіць, чаму яны хацелі вас ліквідаваць, але, падобна, яны маюць на ўвазе менавіта гэта. Вам патрэбна дапамога».
  
  
  
  
  
  
  "І ты збіраешся даць яе мне?" Яе прыгожы рот скрывіўся. Гэта гісторыя майго жыцця. Мужчыны заўсёды мне дапамогуць. І чым больш я атрымліваю дапамогі, тым больш у мяне праблем».
  
  
  "Я той чалавек, які ўсё гэта зменіць".
  
  
  “Мне было цікава, хто ты. Цяпер я ведаю. Ты, мусіць, Мандрагора Чараўнік».
  
  
  "Імя - Нэд".
  
  
  «Што ж, Нэд Маг, мне спатрэбіцца пара цудаў, каб растлумачыць цяжкасці ў маім жыцці». Нягледзячы на тое, што яна сказала, у цёмных вачах абудзілася цікавасць. "Вы, вядома, хочаце нешта ўзамен".
  
  
  "Мы абмяркуем умовы пазней".
  
  
  «О, я ўпэўнена, што будзем», - сказала яна сарданічным голасам.
  
  
  Бізнэс ці не бізнэс, я быў галодны. Я сказаў ёй прынесці мне тоўсты стейк і чорную каву.
  
  
  "Вы верыце, што я не ўцяку за гэта?"
  
  
  "Папялушка не ўцякла ад сваёй хроснай феі, ці не так?"
  
  
  Яна смяялася. "Я не Папялушка".
  
  
  Я падумаў, што яна магла адыграць сваю ролю. Яна была падобная на дзяўчыну, якой прынц прынясе тэпцікі і панясе, нават калі тэпцікі не падыходзяць. Толькі яе Выдатны Прынц апынуўся Фрэнкам Абрузам, капа мафіі.
  
  
  Калі яна вярнулася з маёй кавы, яна закранула мяне, паставіўшы кубак побач з маёй рукой. Я інтэрпрэтаваў гэта як знак таго, што мы збіраемся зладзіць.
  
  
  «Відаць, ты не пух. І ты не адзін з сяброў Абруза. Дык хто ты? спытала яна.
  
  
  "Я таксама растлумачу гэта пазней".
  
  
  Дзверы грукнулі, і ўвайшлі трое байкераў, прыносячы з сабой смурод. Ніводны з іх тыднямі не дакранаўся кавалка мыла. Чалавек за касай, як мяркуецца, уладальнік рэстарана, незадаволена паглядзеў на сёмуху. Ён мог бы пражыць без іх бізнэсу па меншай меры наступныя дзевяноста гадоў.
  
  
  Яны вырашылі сесці за столік побач з маім. Яны гучна размаўлялі, рагочучы над жартамі адзін аднаго. Каб пацешыцца, я паспрабаваў вызначыць, хто з іх самы пачварны. Спаборніцтва скончылася нічыёй паміж тым, у каго шнар ад нажа віўся па шчацэ, і тым, хто сядзеў бліжэй за ўсё да мяне, каржакаватым мужчынам у пацерцы, тоўстай павязцы на галаве і скуранымі бранзалетамі. Той, што пасярэдзіне, з доўгімі валасамі і барадой колеру медзі, выглядаў найболей прэзентабельна.
  
  
  Пакуль Шэйла выконвала іх загады, Твар са шрамам правёў рукой па яе назе. Яна пакрыўдзілася з дзіўнай стрыманасцю. Медная Барада адшлёпаў свайго таварыша па руцэ. "Паводзь сябе прыстойна", - сказаў ён роўным голасам.
  
  
  Той, хто сядзеў побач са мной, злавіў мой позірк і паказаў свае зубы, некаторыя з якіх адсутнічалі. "На што ты глядзіш, бастар?"
  
  
  "На цябе", - сказаў я. "Я захапляўся тваёй стаматалагічнай працай". «Аднойчы паліцыянт наступіў мне на твар. Хочаце таго ж?
  
  
  «Не асабліва», - сказала я, супраціўляючыся спакусе засунуць свой кубак кавы яму ў горла.
  
  
  Медная Барада схапіла сябра за плячо. Ён сціснуў так моцна, што мужчына з адсутнымі зубамі паморшчыўся. «Не жартуй з джэнтльменам, Георгі. Ён можа падумаць, што ты сур'ёзна. Менш за ўсё нам трэба непаразуменне. Так?»
  
  
  "Правільна", - паўтарыў Георгі. Ён не здаваўся шчырым. Ён выглядаў спалоханым чалавекам, які трымаў руку на плячы.
  
  
  Я спакойна дапіў стейк і сказаў Шэйла, што буду чакаць, калі яна выйдзе з працы апоўначы. Вярнуўшыся ў свой нумар у гатэлі, я ўладкаваўся ў крэсле каля акна, каб сачыць за рэстаранам. Наколькі я ведаў, у мёртвага забойцы былі саўдзельнікі, якія паспрабавалі б дапамагчы дзяўчыне.
  
  
  У мяккім прыцемку выйшлі байкеры і блукалі па вуліцы, працягваючы выхваляцца і смяяцца. Толькі той, з барадою колеру медзі, маўчаў, ідучы між астатніх, на галаву вышэйшы за іх, плаўна рухаючыся, як важак. Яны вярталіся да бара. Я назіраў за імі, пакуль яны не схаваліся з вачэй.
  
  
  Задоўга да з'яўлення Шэйла я пачаў турбавацца аб Мерэдыце, які не прыйшоў і не патэлефанаваў. Не адрываючы вачэй ад дзвярэй рэстарана, я паклаў тэлефон сабе на калені і папрасіў начнога клерка даць мне знешнюю лінію. Я набраў нумар запраўкі і не атрымаў адказу. Я сядзеў у цемры, прыслухоўваючыся да гудзення, і ў мяне было адчуванне, што падзеі зноў рэзка змяніліся.
  
  
  Шэйла выйшла з рэстарана хуткім крокам, азіраючыся па баках, накіроўваючыся да вольва ля абочыны. Пайшоў лёгкі дождж. Я бачыў, як на шыбе ўтвараюцца кроплі. На Шэйла было доўгае паліто, якое яна насіла ў фільме Мерэдыта. Я мог здагадацца, што ў яе ў кішэні быў пісталет.
  
  
  "Дзетка, ты хітрая", - мякка сказала я.
  
  
  Была не поўнач; было толькі 22:00. Яна сыходзіла рана - мяне хапала.
  
  
  Я адкінуў крэсла і за тры хуткія крокі дабраўся да дзвярэй. Я хутка спусціўся па лесвіцы, абмінуў спалоханага служачага і вылецеў на вуліцу, калі Шэйла з'яжджала.
  
  
  Гук якія запускаюцца матораў матацыклаў зліўся з пульсам матора Volvo. Байкеры праехалі міма, не заўважыўшы мяне. Яны ішлі за машынай. Я бачыў, як у далёкім куце праносілася чырвонае свячэнне задніх ліхтароў, калі я імчаўся да свайго патрапанага "форда".
  
  
  
  
  
  Я дагнаў іх, калі яны імчаліся з горада ў пагоні за Volvo, які рухаўся вельмі блізка да лімітавай хуткасці. Калі горад застаўся ззаду, я вылаяўся. Шэйла настройвалася на тое, што байкеры мелі на ўвазе.
  
  
  Я даў "Форду" яшчэ бензіну і наблізіўся да іх, і ўбачыў, што важак устаў побач з "Вольва" і махнуў дзяўчыне, каб яна спынілася. Яна праігнаравала яго і паспрабавала паскорыцца са сваёй машыны.
  
  
  Калі прамень маіх фар упаў на іх, яны даведаліся, што нехта загарэўся на вечарынцы. Адзін з байкераў павярнуў назад, урэзаўшыся мне ў шлях так раптоўна, што я націснуў на тормазы, каб пазбегнуць сутыкнення. Я ўбачыў пачварны твар чалавека па імені Георгі, калі каціўся па мокрым ад дажджу тратуары. Я сціснуў зубы і выехаў на штопар, зноў заводзячы "Форд". Я аднавіў пагоню.
  
  
  Спачатку мае фары злавілі Георгі. Ён матаўся паміж мной і астатнімі, падтрымліваючы больш павольны тэмп, каб паглядзець, ці застануся я з імі. Азірнуўшыся, ён агаліў адсутнічаюць зубы ў грубай парадыйнай усмешцы. Ён здаваўся амаль задаволеным, што я не разбіў "форд". Цяпер у яго быў яшчэ адзін шанец на мяне.
  
  
  Ён павярнуў матацыкл і аднекуль з-за сядзення дастаў кароткі ланцуг. З ланцугом, які боўтаецца ў руцэ, ён учапіўся ў матацыкл і кінуўся на мяне.
  
  
  Я не націснуў на тормаз і не зменшыў хуткасць. Я няўхільна нёсся наперад, прамень маіх ліхтароў лізаў ноч. Георгі падышоў бліжэй. Калі ён убачыў, што я збіраюся прытрымлівацца свайго курса, хоць ён быў на маім шляху, ён павярнуў матацыкл на іншую паласу шашы.
  
  
  Я мог бы павярнуць машыну і стукнуць яго, але баяўся зрабіць гэта на слізкім асфальце. Я не хацеў зноў трапляць у намець. Даўшы Форду больш бензіну, я замест гэтага дадаў хуткасць. Георгі прамільгнула міма майго акна, і я ўбачыў, як варухнулася яго рука. Ён пстрыкнуў ланцугом, як пугай.
  
  
  Нечаканы скачок хуткасці, які я прымусіў выйсці з машыны, прымусіў Георгі збіцца з дарогі. Ланцуг з намаганнем урэзаўся ў акно ззаду мяне, а не ў тое, што было ў майго асобы. Я мімаволі здрыгануўся, калі пачуў трэск шкла. Затым я павялічваў адлегласць паміж намі, таму што яму даводзілася змяншаць хуткасць, каб матацыкл ізноў разгарнуўся. Я бачыў, як яго ліхтар вісеў ззаду мяне, калі я імчаўся па павароце і паднімаўся па ўзгорку.
  
  
  Узышоўшы на груд, я заўважыў Шэйлу і яе праследавацеляў. Чалавек на кіроўным байку бег побач з «Вольва». Ён дагнаў машыну і пачаў зварочваць на шляхі кіроўцы, прымушаючы яе згарнуць на абочыну дарогі, каб пазбегнуць сутыкненні.
  
  
  Яна была так захоплена паядынкам з веласіпедыстам, што не змагла зрабіць наступны паварот. З'язджаючы з дарогі, Volvo падскоквала і ўхілялася, як папяровы караблік у імклівай вадасцёкавай плыні. Я баяўся, што ён перавернецца, калі ён стукнецца аб канаву, але штуршок толькі запаволіў яго. У Шэйла хапіла розуму пазбегнуць раптоўнага націску на тормазы. Мяркуючы па вібрацыі машыны, я здагадаўся, што яна пераключыла яе на павальнейшую перадачу. Потым пілавала на тормаз. Вольва здрыгануўся і паслізнуўся, але не перавярнуўся.
  
  
  Калі яна нарэшце спыніла машыну ў адчыненым полі, байкеры разгарнуліся. Адзін з іх пераскочыў цераз канаву, прыгожы занятак для верхавой язды, і памчаўся праз поле да машыны, якую пераследваў. Яго колы ўзбівалі бруд.
  
  
  У другога байкера не хапіла смеласці скокнуць у канаву. Ён спыніўся на ўзбочыне дарогі і ўбачыў, як я выходжу з ночы. Ён заглушыў матор і сышоў з матацыкла.
  
  
  Прытармазіўшы, я зірнуў у люстэрка задняга выгляду, каб праверыць Джорджыю. Ён усё яшчэ быў у мяне на хвасце і набіраў абароты. Хутка ён мяне дагоніць.
  
  
  Я перавярнуўся на ўзбочыну каля поля і заглушыў машыну. Калі я выйшаў, я пакінуў гарэць фары. Які чакаў байкер быў тым, у каго шнар каціўся па шчацэ. Ён залез унутр курткі і выцягнуў нож. Калі ён падышоў да мяне, на лязе бліснула святло.
  
  
  "Містэр, вам лепш вярнуцца ў машыну і прыбірацца адсюль да чорта".
  
  
  "Калі я гэтага не зраблю?"
  
  
  «Я нарэжу цябе, як бекон, гатовы да патэльні».
  
  
  Сагнуўшы адно калена, я паўзвярнуўся. Мая левая нага вылецела. Я адчуў рэзкі кантакт з яго каленным кубачкам. Японскі майстар каратэ навучыў мяне гэтаму руху, і гэта было добрае практыкаванне. Твар са шрамам упаў, як быццам зямлю вырвалі ў яго з-пад ног.
  
  
  Падняўшыся на кукішкі, ён зрабіў пас нажом. Я перамясціўся, і лязо сцебанула перада мной, у дзюйме ад майго жывата. Я схапіў яго аберуч за руку, апусціў яе на калена і зламаў. Твар са шрамам завыў.
  
  
  Я падабраў яго нож і шпурнуў у цемру на другім баку шашы.
  
  
  Затым прыбыла Георгі. Ён паехаў проста на мяне, размахваючы ланцугом. Я ведаў, што калі ён стукне мяне па твары, я асляплю ці зраню на ўсё жыццё. Я пачуў ланцужное выццё, калі прыгнуўся. Потым Георгі абагнала мяне. Перш, чым ён паспеў павярнуцца, я расшпіліў маланку
  
  
  
  
  
  і выцягнуў Luger.
  
  
  Я стрэліў у яго з сядла, і байк працягнуў рух, выляцеўшы на сярэдзіну шашы, перш чым упаў на бок і саслізнуў.
  
  
  Не кінуўшы на Георгі ніводнага погляду, я вярнуўся да машыны, уключыў яе заднім ходам і асвятліў поле фарамі.
  
  
  Медная Барада спешыўся і стукаў кулаком па шкле машыны Шэйлы. Ён спыніўся, калі жоўтыя промні маіх фар асвятлілі яго.
  
  
  Я паставіў "Форд" на нізкую хуткасць і паехаў праз канаву. Адскок адарваў мяне ад азадка. Медная Барада пабег назад да свайго байка. Я прыйшоў першы. Я вывярнуў кола ў апошнюю хвіліну, так што толькі мой бампер стукнуўся аб байк, але ад удару машына закружылася. Медная Барада цяпер імчаўся да сваіх сяброў, верагодна, спадзеючыся дабрацца да аднаго з іх матацыклаў. Я павярнуў форд так, каб выразна яго бачыць у святле фар. Я вылез з машыны, прыцэліўся з люгера і стрэліў які ўцякае ў нагу.
  
  
  Шэйла Брант штурхнула дзверы сваёй машыны. У руцэ яна трымала рэвальвер 38-га калібра. Медная Барада гэтага не ведаў, але я мог бы выратаваць яму жыццё.
  
  
  «Містэр, - поўна глыбокай пашаны сказала Шэйла, - вы нешта іншае».
  
  
  Я накіраваў Люгер на левае задняе кола Volvo і прабіў у ім дзюру. Я прайшоў міма глядзіць на яе Шэйла і стрэліў у левае пярэдняе кола. Затым я падняў капот і вырваў праводку.
  
  
  "Вы звар'яцелі?" яна запатрабавала.
  
  
  «Аднойчы ты збег ад мяне. Я пераконваюся, што ты больш ня будзеш гэтага рабіць».
  
  
  «Я не ведала, ці магу табе давяраць. Я нават не ведаю, хто ты».
  
  
  «Я ж сказаў табе. Імя - Нэд».
  
  
  «Я прывыкла бегаць. Я думала, што гэта тое, што трэба зрабіць”.
  
  
  «Верагодна, ты зможаш выкарыстоўваць гэты пісталет, - сказаў я, - але не мог бы ты справіцца з усімі трыма байскаўтамі? Выкарыстоўвайце сваю галаву, Шэйла. Табе патрэбна абарона».
  
  
  Выцягнуўшы ключы з уласнай машыны і паклаўшы іх у кішэню, я вярнуўся да Меднай Бародзе, які ляжаў на зямлі, хапаючыся за нагу.
  
  
  "Ты будзеш жыць", - сказаў я яму. "Калі я вырашу дазволіць табе".
  
  
  Ён аблізнуў губу. "Што гэта значыць?"
  
  
  Я нахіліўся і засунуў вастрыё люгера паміж яго густымі бровамі. "Скажы мне прычыну начной актыўнасці".
  
  
  «Мы хацелі бландынку. Што яшчэ?"
  
  
  Я ткнуў яго ствалом пісталета. «Я падумаў, ты можаш сказаць мне яшчэ нешта. Што-небудзь цікавейшае».
  
  
  "Чувак, я скажу табе ўсё, што ты хочаш пачуць. Але праўда ў тым, што мы хацелі бабу. Яна нас заваражыла ў абедзеннай зале, таму мы вырашылі патусавацца і павесяліцца з ёй, калі яна скончыла працу."
  
  
  "Ніхто не наняў цябе, каб паклапаціцца пра яе?"
  
  
  "Як хто?" Ён выціснуў дрыготкую ўхмылку. "Чувак, у што мы ўсё ж такі ўлезлі?"
  
  
  Я не быў упэўнены, што паверыў яму. Я сказаў: «Мяне не патурбуе сабраць вас, вырадкаў, і адвесці ў турму. Але трымайцеся далей ад маіх поглядаў. Калі я зноў патраплю ў іх, я заб'ю вас».
  
  
  «Чувак, я буду пазбягаць цябе, як скразняк».
  
  
  Шэйла стаяла каля адчыненых дзвярэй маёй машыны. "Пра што вы двое казалі?" - Спытала яна, калі я вярнуўся.
  
  
  "Я назваў яму імя свайго лекара", - сказаў я. «Сядай у машыну. Мы вяртаемся ў Бонэм».
  
  
  Яна завагалася, потым паслухалася мяне. Яна праслізнула пад руль і падышла да пасажырскага сядзення, яе спадніца паднялася па нагах. Я ўхмыльнуўся ёй, схаваў "люгер" у кабуру і сеў унутр. Затым яна ўдарыла сваім кулаком 38-га калібра мне па рэбрах.
  
  
  "Я ведаю, што гэта дрэнны спосаб выказаць сваю падзяку, - сказала яна, - але дзяўчына павінна клапаціцца пра сябе".
  
  
  Тры
  
  
  Я парушыў адно з самых даўніх правілаў маёй уласнай кнігі. Разумны агент ніколі не клаў пісталет у кабуру, пакуль нехта іншы трымаў сваё. Цяпер я апынуўся ў, у лепшым выпадку, няёмкім становішчы. У горшым выпадку гэта магло скончыцца смяротным зыходам.
  
  
  "Я заслугоўваю гэтага за сваю неасцярожнасць, - прызнаўся я дзяўчыне, якая штурхала рэвальвер мне пад рэбры, - але я б хацеў, каб мне гэта растлумачылі".
  
  
  «Ключы, Нэд. Мне патрэбны ключы ад тваёй машыны. Тады я хачу, каб ты пайшоў. Я не вярнуся ў Бонэм. Нехта можа чакаць мяне там».
  
  
  "Вы збіраецеся кінуць мяне і зноў паляцець у адзіночку?"
  
  
  «Я рызыкну. Я выжыла да гэтага часу».
  
  
  «Вы б страшэнна выдатна выжылі сёння ўвечар, калі б я не з'явіўся».
  
  
  Пакуль я спрачаўся з ёю, я ацэньваў сваю сітуацыю. Мая правая рука, бліжэйшая да яе, злёгку ляжала на рулі. Я ведаў, як хутка я змагу разгарнуць гэтую руку ва ўдары каратэ, які ўразіць выдатнае белае горла Шэйла Брант, як сякера ката. Але я не мог рызыкаваць сур'ёзна параніць дзяўчыну, да таго ж удар мог прымусіць яе спусціць курок рэвальвера і ўсадзіць у мяне кулю з блізкай адлегласці. Мне не спадабалася ні адна з гэтых магчымасцяў.
  
  
  Голас Шэйла павысіўся. «Я б палічыў за лепшае не страляць у цябе. Але я зраблю гэта, калі давядзецца».
  
  
  "Страляй, дзетка", - сказаў я. "Я не даю табе ключоў".
  
  
  Мы сядзелі там, ніхто з нас не рухаўся, пакуль яна вырашала, ці будзе яна націскаць на курок. Я адчуў, як малюсенькая кропля поту выступіла ў мяне ўздоўж лініі валасоў.
  
  
  Я недастаткова добра ведаў Шэйла Брант, каб аддаць сваё жыццё ў яе рукі. Яна магла быць датычная да смерці агента AX Дэвіда Кірбі; яна магла быць дастаткова панічнай, каб забіць мяне з-за страху;
  
  
  
  
  
  
  чорт вазьмі, наколькі я ведаю, яна ненавідзела ўсіх мужчын і з задавальненнем паслала б кулю ў аднаго. Але я не мог дазволіць ёй зноў пайсці. У яе галаве было сёе-тое, што я павінен быў мець, сакрэт настолькі важны, што нехта вырашыў пераканацца, што Шэйла ніколі не дзеліцца ім з AX.
  
  
  "У цябе шмат нерваў", - нарэшце сказала яна.
  
  
  Няроўна ўздыхнуўшы, яна выцягнула пісталет з майго боку і адкінулася на сядзенне. «Думаю, мне давядзецца павязаць цябе вяроўкай. Здаецца, у мяне няма таго, што трэба, каб цябе забіць».
  
  
  "Я рады гэта чуць." Я дастаў ключы і разгарнуў машыну.
  
  
  "Куды ты збіраешся мяне адвезці?"
  
  
  «Прама зараз, назад у Бонэм. Як толькі я змагу ўсё арганізаваць, туды, дзе тваё жыццё не будзе ў небяспецы».
  
  
  Пераскокваючы цераз поле, я праехаў міма Меднай Барады, які пачаў паўзці да сваіх сяброў, цягнучы параненую нагу. Твар са шрамам сядзеў на абочыне дарогі, прыціскаючы да сябе зламаную руку, а чалавек па імені Георгі ляжаў, скруціўшыся нерухомым клубком. "Выдатная група ўсеамерыканскіх хлопцаў", - падумаў я. Калі машына пакацілася праз канаву на шашу, Шэйла сказала: «Хіба ты не збіраешся паглядзець на чалавека, якога застрэлілі, каб даведацца, ці мёртвы ён?»
  
  
  "Не", - сказаў я ёй. "Я ведаю, што ён мёртвы"
  
  
  Я штурхнуў акселератар, і мая патрапаная машына ўзляцела як паласа. Я падумаў, што маленькі механік AX ганарыўся б тым, як яго дзіця паводзіла сябе сёння ўвечары. Фактычна, машына была адзінай рэччу, якая працавала ў адпаведнасці з добра прадуманымі планамі Хоку.
  
  
  Я хацеў адвезці Шэйла ў якое-небудзь бяспечнае месца пад юрысдыкцыяй AX, але спачатку мне прыйшлося патэлефанаваць Хоук і наладзіць яго. Мне таксама трэба было высветліць, што здарылася з Мерэдыт, чаму ён не з'явіўся ў гатэлі.
  
  
  «Я ніколі не карысталася гэтым пісталетам», - сказала Шэйла. “Я ніколі нікога не страляў. Можа, таму я не мог страляць у цябе».
  
  
  «Я спадзяваўся, што ў цябе ёсць іншая прычына. Можа, ты мяне пакахала».
  
  
  "Яшчэ не", - сказала яна. "Але я мяркую, гэта магло здарыцца".
  
  
  Мая рука дакранулася да яе цёплага сцягна. Падобна, яна не пярэчыла. "Дайце мне пісталет", - сказаў я.
  
  
  Пасля хвіліннага ваганні яна кінула зброю мне ў далонь. У знак даверу я думаў, што дабіўся некаторага прагрэсу.
  
  
  "Навошта табе гэта трэба?" яна спытала мяне.
  
  
  «Проста мера засцярогі. На выпадак, калі ты запанікуеш дастаткова, каб зноў нацэліць на мяне».
  
  
  Я сунуў 38-й калібр у левую кішэню. Стрэлка спідометра дрыжала на адзнацы 70, калі мы імчаліся зваротна ў горад.
  
  
  «Гэтыя трое мужчын. Іх паслалі забіць мяне, Нэд?
  
  
  "Іх лідэр сказаў няма". Я не мог разабраць выраз яе твару ў цёмнай машыне. "Ён сказаў, што ўсё, што яны мелі на ўвазе, гэта невялікае сяброўскае згвалтаванне".
  
  
  "А што ты задумаў для мяне?"
  
  
  "Некалькі рэчаў." Я прайшоў доўгі паварот, не збаўляючы хуткасці. "Згвалтаванне не ўваходзіць у іх лік".
  
  
  "Пры пэўных абставінах у гэтым не было б неабходнасці".
  
  
  Я ўсміхнуўся ў цемры. "Як вам здарылася сустрэцца з Фрэнкам Абрузам?"
  
  
  «Я правалілася ў Лас-Вегасе пасля таго, як не змог стаць танцоркай. Ён прыйшоў разам з ім. Ён быў дастаткова дарослым, каб быць маім бацькам, але ў яго былі грошы».
  
  
  "Вы ведалі, чым ён займаўся?"
  
  
  "Я не ўчора нарадзілася". Яна доўга маўчала. «У Лас-Вегасе вельмі шмат прыгожых дзяўчат, якія імкнуцца да прарыву. Я быў усяго толькі адным са шматлікіх. Калі я выявіла, што мой твар - мой стан, я пачаў выкарыстоўваць сваё цела».
  
  
  Я прыглушыў святло, калі міма нас праехаў аўтобус «Грэйхаўнд».
  
  
  «Я б хацела паехаць у гэтым аўтобусе», - сказала Шэйла. «Добра, Нэд, я расказаў табе частку сваёй гісторыі. Ты не думаеш, што табе варта расказаць мне сваю?»
  
  
  "Якую частку вы хочаце ў першую чаргу?"
  
  
  "Хто вы такія, чаму вы з'явіліся з ніадкуль у маё жыццё, і адкуль вы даведаліся аб маіх адносінах з Фрэнкам Абрузам".
  
  
  "Скажам так, я працую ў арганізацыі, якая зацікаўлена ў пошуку забойцаў Фрэнка Абруза".
  
  
  "Але ты не ў мафіі". Гэта была палова пытання.
  
  
  «Не. Можа ты памятаеш чалавека па імі Дэвід Кірбі. Ён быў маім сябрам».
  
  
  “Я памятаю імя. Ён прыйшоў убачыць Абруза. Гэта ўсё, што я ведаю пра вашага містэра Кірбі. Я не задавала Абрузу пытанняў аб яго бізнэсе».
  
  
  «Чатыры чалавекі загінулі ў тым катэджы, але ты пайшла жывы, Шэйла. Як табе гэта ўдалося?
  
  
  Яна мне не адказала. Замест гэтага яна сказала: «Вы хочаце, каб я паказала на забойцаў. Узамен ваша арганізацыя паабяцае абараніць мяне. Гэта здзелка?»
  
  
  "Гэта здзелка". Я заўважыў наперадзе агні Бонэма і прытармазіў. "Што ты кажаш?"
  
  
  "Я падумаю".
  
  
  "Як я бачу, дзетка, у цябе няма выбару".
  
  
  Гарадок рана лёг спаць. Толькі рэстаран, бар і гатэль заставаліся адкрытымі. Я спыніўся на прыцемненай запраўцы. "У які час гэтыя людзі звычайна зачыняюцца?"
  
  
  «Каля васьмі гадзін. Чаму вы пытаецеся?
  
  
  Гэта азначала, што Мерэдыт спазніўся як мінімум на паўтары гадзіны, перш чым я пакінуў гатэль, каб паганяцца за байкерамі. З ліхтарыкам у адной руцэ і «Люгерам» у другой я выйшаў з машыны і пабадзяўся па станцыі. Нарэшце я знайшоў Мерэдыта ляжалым у зарасніках пустазелля, прыкладна ў пятнаццаці кроках ад груды закінутых бочак з маслам.
  
  
  Ён сказаў, што будзе асцярожны,
  
  
  
  
  
  але ён не быў дастаткова асцярожны. Яго горла было перарэзана.
  
  
  Шэйла падышла да мяне ззаду. Яна ахнула, калі ўбачыла скрукаванае цела, прыціснутае да промня майго святла. “Я ведаю гэтага чалавека. Ён працаваў на станцыі».
  
  
  Я выключыў святло. "Да уж."
  
  
  «Але ён працаваў тут нядоўга. Хто ён быў на самой справе, Нэд?»
  
  
  «Іншы мой сябар. Ён назіраў за табой».
  
  
  "А цяпер ён мёртвы". Яе голас быў высокім, у ім была паніка. "Як ты збіраешся абараніць мяне, калі твае людзі ў небяспецы?"
  
  
  Я падумаў, што гэта справядлівае пытанне.
  
  
  Шэйла адвярнулася ад мяне і пабегла праз пустку, па калена пустазелля. Хутчэй за ўсё яна не ведала, куды ідзе. Яна ведала толькі, што жадае пайсці.
  
  
  Я кінуўся за ёй. Калі я бегла, мокрае пустазелле пляскалі па маіх штанінах. Я чуў, як гучна стукае дзяўчына, перш чым дагнаў яе. Зрабіўшы выпад, я схапіў яе за руку і прыцягнуў да сябе.
  
  
  "Адпусці мяне", - цяжка дыхала яна. «Мне не патрэбная твая абарона. Мне лепей без яе».
  
  
  Яе пазногці ўпіліся мне ў твар, але я злавіў яе іншае запясце. Яе грудзей прыціскаліся да маіх грудзей, і яе дыханне было гарачым на маім горле, калі яна спрабавала вырвацца. Я абняў яе і прымусіў стаяць нерухома.
  
  
  «Мерэдыт здзейсніў памылку. Я не зраблю яе». Я казаў ціха, спадзеючыся яе супакоіць. «Я выцягну цябе з гэтага горада сёння ўвечары. Мы паедзем да цябе, я ўсё зраблю, а потым мы пакінем Бонэма ззаду».
  
  
  "Нед". Яна вымавіла маё імя такім жа нізкім і мяккім голасам, як і мой. "Я ведаю, што падабаецца мужчыну". Больш не супраціўляючыся, яна стаяла грудзьмі да мяне, сцёгнамі да маіх. «Я буду да цябе мілая. О, так добра. Але, калі ласка, адпусці мяне».
  
  
  Яе прапанова мяне не абразіла. Яна была ў роспачы і звярнулася да сваёй лепшай падачы, і я не мог вінаваціць яе за гэта.
  
  
  «Праз цябе гэта гучыць прывабна. Але мая праца - даведацца, што ты ведаеш. Я ўсё роўна не магу дазволіць табе ўцячы аднаму. Гэта кіне цябе на волю. Хтосьці вельмі сур'ёзна настроены прыбраць цябе з дарогі. Досыць сур'ёзны, каб збіць Мерэдыт і паспрабаваць зрабіць тое ж самае са мной. Досыць сур'ёзны, каб паслаць забойцу за табой, Шэйла. Я сутыкнуўся з ім сёння ў гатэлі. Ён пакаваў вінтоўку і меў намер збіць цябе з акно гатэля, калі вы прыехалі на працу”.
  
  
  Яна застыла ў мяне на руках. "Вы думаеце, што ўсё гэта зрабілі забойцы Абруза?"
  
  
  “Гэта факт. Вы адзіная, хто мог бы іх ідэнтыфікаваць».
  
  
  З яе вырваўся горкі смех. «Я не маю ні найменшага падання аб тым, хто паслаў забойцаў, але я магу сказаць вам адну рэч напэўна. Гэта не тыя людзі стралялі ў Фрэнка Абруза і Кірбі. Не, сапраўды. Яны хочуць, каб я была жывая».
  
  
  "Дзетка, ты поўны маленькага сюрпрызу". Шчыльна абвіўшы пальцамі яе запясце, я пацягнуў яе да машыны і запіхнуў у яе.
  
  
  Мне вельмі не хацелася пакідаць цела Мэрэдыта там, дзе яно было, але яго забойца ўсё яшчэ мог быць паблізу, адшукваючы нас. Мне трэба было як мага хутчэй даставіць дзяўчыну ў бяспечнае месца.
  
  
  «Раскажы мне пра гэта, Шэйла», - сказаў я, заводзячы машыну.
  
  
  "Вы не будзеце задаволены".
  
  
  «Я, мусіць, не буду. Усё роўна скажы мне».
  
  
  «Фрэнк Абруз не забраў мяне ў Лас-Вегасе выпадкова. Я была прадстаўлена яму. Гэты чалавек, якога я ведаў, прыйшоў наведаць мяне і сказаў, што Абруз быў у горадзе і яму спадабаўся мой тыпаж. Ён сказаў, што можа арганізаваць для нас сустрэчу. Што ён і зрабіў. Толькі пазней, пасля таго, як Фрэнк вырашыў, што ён хацеў бы мяне пакінуць, гэты чалавек зноў звязаўся са мной. Ён сказаў, што я яму вінная, і ён быў гатовы забраць грошы”.
  
  
  "Вы думаеце, ён падкінуў вас да Абруз, каб вы маглі шпіёніць за яго?"
  
  
  «Нешта падобнае. Ён ведаў, што мафія збіралася даставіць Абрузу ў катэдж 200000 даляраў. Ён запатрабаваў, каб я паведаміў яму, калі прыйдуць грошы. Ён сказаў, што гэта будзе рабаванне, я паверыла яму. Я баялася, што ён заб'е мяне, калі я не зраблю так, як ён сказаў. Таму я патэлефанавала яму, калі прыйшлі грошы”.
  
  
  Я пераварваў яе гісторыю, калі ехаў да яе дадому.
  
  
  "Вы ведаеце, пра што я кажу, ці не так?" - спытала яна дзікім голасам. "Вы ведаеце, што гэта азначала, калі я патэлефанавала".
  
  
  Я адчыніў дзверы яе дома і запаліў святло ў гасцінай. Я агледзелася вакол з «Люгерам» у руцэ і падышоў да тэлефона.
  
  
  «Я падставіла Абруза», - сказала Шэйла. «Яны прыйшлі і забілі яго, ягоных целаахоўнікаў і чалавека па імені Кірбі. Яны застрэлілі іх усіх. Гэта была бойня».
  
  
  "Вы не ведалі, што яны збіраліся рабіць", - сказаў я ёй.
  
  
  Я даў аператару далёкай сувязі нумар службы экстранай дапамогі. Незалежна ад таго, куды накіраваўся Хоук, а гэта ахоплівала вялікую тэрыторыю, дзяўчына, якая адказала на званок па нумары службы экстранай дапамогі, ведала, як хутка з ім звязацца.
  
  
  Шэйла расхінула шафу і выцягнула бутэльку бурбона. “Я сказаў сабе гэта. Але гэта страшэнна не дапамагае. Фрэнк Абруз быў мафіёзі, але ён ставіўся да мяне прыстойна. Я забіла яго». Яна падняла бутэльку. "Вы хочаце зняць гэта?"
  
  
  Я пакруціў галавой. У мяне на лініі была дзяўчына Хока. Я вымавіў кодавыя словы, якія пераканалі яе, што я не самазванец: "Абердзінскі сіні". Я сказаў дзяўчыне, што хачу пагаварыць з гэтым мужчынам.
  
  
  "Я перадам паведамленне, N3", - сказала яна
  
  
  
  
  
  
  выразным, эфектыўным голасам. «Дай мне свой нумар і пакладзі слухаўку. Ён ператэлефануе цягам пятнаццаці хвілін».
  
  
  «Паспяшайся. Час паліць мне фалды».
  
  
  Я павесіў трубку. Шэйла аднесла бутэльку на кухню. Я рушыў услед за ёй і выявіў, што яна стаіць ля ракавіны і плача.
  
  
  Яна пацерла вочы. Яна дастала шклянку, наліла два пальцы бурбона і выпіла яе, як глыток гарбаты. «Гэты Кірбі. Наколькі добра ты яго ведаў?
  
  
  "Мы былі сябрамі."
  
  
  "Ён абраў непрыдатны дзень, каб наведаць Фрэнка Абруза". Яна выпусціла шклянку, і ён разбіўся аб падлогу. Яна уткнулася тварам у маю кашулю. «Хто мог паслаць забойцу, Нэд? Мафія?»
  
  
  "Можа быць. Можа, яны даведаліся, што вы падставілі іх паважанага старэйшага дзеяча».
  
  
  “Я баялася, што яны гэта зробяць. Я ўцякала ад іх і ад забойцаў Абруза». Яе пальцы ўпіліся мне ў рукавы. "Вы абвінавачваеце мяне ў гэтых чатырох смерцях, ці не так?"
  
  
  "Не так моцна, як ты вінаваціш сябе".
  
  
  Яна пацягнула мяне, прыціснулася вуснамі да майго. Яе вусны былі цёплымі. "Нед, завядзі мяне ў спальню".
  
  
  "Я чакаю тэлефоннага званка".
  
  
  «Ты думала заняцца са мной каханнем. Зрабі гэта зараз. Мне гэта трэба зараз».
  
  
  Гэта праўда, што гэтая думка прыходзіла мне ў галаву некалькі разоў. Прыкладна з дзясятак. У першы раз я ўбачыў яе ў фільме, знятым Мерэдыт. Але між намі засталіся без адказу пытанні.
  
  
  Я пагладзіў мяккія светлыя валасы Шэйла. "Пазней."
  
  
  «Ад гэтага мне стане лягчэй. Калі ласка».
  
  
  "Пазней", - зноў паабяцаў я. Каб даказаць, што я меў на ўвазе гэта, я нахіліўся да яе вуснаў. Я адчуў, як прыадчыніліся яе вільготныя вусны, адчуў яе імклівы язык. Мая рука падабралася да яе круглай грудзей. На ёй не было бюстгальтара.
  
  
  Калі я пачуў шум, я адвярнуўся ад яе. Я націснуў на выключальнік на сцяне і запаліў святло ў задняй дзверы. У двары было ціха. Я выйшаў на вуліцу з «люгерам» напагатове і прыслухаўся, правяраючы паветра, як ганчак на паляванні. Нешта пайшло не так. Я адчуў гэта. Шэйла зняла дом у тупіку. Бліжэйшыя суседзі былі занадта далёка, каб пачуць штосьці, акрамя выбуху. Іх асветленыя вокны ўтваралі маленькія аранжавыя квадрацікі ў густых ценях далёка ўнізе. Шэйла хацела адзіноты, але адзінота магло быць пасткай. Я падумаў, як лёгка было б каго-небудзь загнаць нас у куток.
  
  
  Унутры зазваніў тэлефон. Я падаўся да дзвярэй і замкнуў яе на засаўку, затым хутка прайшоў праз кухню ў гасціную. Я зняў слухаўку з падстаўкі.
  
  
  Выразны і эфектыўны жаночы голас сказаў: «Трымайце лінію, N3. Містэр Хок ідзе».
  
  
  "Што здарылася, Нік?" ён спытаў.
  
  
  «У мяне ёсць тая пасылка, якую вы адправілі мне забраць. Я гатовы яе даставіць».
  
  
  "Вы хутка дабіліся вынікаў".
  
  
  “Мне дапамаглі. Дэнвер добра?»
  
  
  «Завязі яе туды. Я пазваню загадзя і ўсё зраблю для цябе. Які характар твайго супраціву, Нік?
  
  
  «Я пакуль не магу даць вам дакладнага выкладу наконт гэтага. Але спякота вельмі моцная. Я лічу, што мы можам мець справу з двума рознымі групамі», - сказаў я. "Мерэдыт кінуў вучобу".
  
  
  «Тады нам не варта марнаваць час на размовы. Прэч адтуль». Ён кінуў трубку.
  
  
  «Калі хочаш узяць з сабой нейкія рэчы, спакуй іх», - сказаў я Шэйла. «Мы сыходзім. Усё будзе ў парадку».
  
  
  "Ты сапраўды ў гэта верыш, Нэд?"
  
  
  “Вядома, ведаю. І я страшэнна добры прарок». Я спрабаваў супакоіць яе нервы. Насамрэч, я б не стаў плаціць! у бяспецы, пакуль нас не акружылі людзі, якім я давяраў.
  
  
  «Вы мусілі задаць мне яшчэ адно пытанне. Калі вы збіраецеся яго задаць?
  
  
  "Я думаў, што дазволю табе сказаць мне свой уласны шлях", - сказаў я.
  
  
  “Добра. Можа быць, вам цікава, чаму забойцы Абруза жадаюць мяне жывым? Адказ - яны думаюць, што ў мяне ёсць 200 000 долараў».
  
  
  Пакуль яна пакавала рэчы, я стаяў каля акна і глядзеў на цёмную вуліцу праз шчыліну ў жалюзі. Я не бачыў ні машын, ні агнёў, ні руху. Гук, які я чуў раней, мог быць гукам вандроўнага сабакі ці коткі, маторным кашлем удалечыні, тузінам рэчаў. Але мая турбота захоўвалася.
  
  
  Шэйла занадта доўга заставалася ў спальні. Я зачыніў шторы і падышоў да дзвярэй спальні. Я павярнуў ручку і адчыніў дзверы ў цемры.
  
  
  Цікава, чаму яна выключыла святло, я нагой штурхнуў дзверы шырэй. "Шэйла?"
  
  
  "Я чакаю цябе, Нэд".
  
  
  Святло з пакоя ззаду мяне падала на ложак, дзе яна ляжала. Яе аголенае цела было белай плямай на сінім покрыве ложка.
  
  
  "Ёсць яшчэ адна рэч, пра якую трэба паклапаціцца", - сказала яна. "Ідзі сюды і займіся са мной каханнем, дарагая".
  
  
  Яна была цудоўная, твор мастацтва.
  
  
  "Гэта не зойме шмат часу, дарагі", - сказала яна нізкім і хрыплым голасам. "Мне так горача, што я гару на кароткім засцерагальніку".
  
  
  Яна была цалкам бландынкай, сапраўдная рэч. Адна гладкая нага падагнулася, яна павярнулася на бок і працягнула рукі. Святло, які пранікае праз адчыненыя дзверы, лашчыў яе поўныя грудзей.
  
  
  «Дзеля бога, Нэд, апусці пісталет і ідзі сюды».
  
  
  Я зрабіў два крокі да яе, ідучы па паласе святла, як вулічны кот, які ішоў цераз плот. Я мог адрозніць толькі смутныя абрысы мэблі ў прыцемненых кутах пакоя. Дзверы ў ванную злева ад мяне былі зачынены, вокны зашмаргнуты. Некаторым жанчынам падабалася рабіць гэта
  
  
  
  
  
  
  у цемры, але я не думаў, што Шэйла будзе адной з іх. Калі я падышоў да ложка, у глыбіні душы ўвесь час цікала папярэджанне.
  
  
  "Я сказаў вам, што гэта можа пачакаць", - сказаў я.
  
  
  "Пазней можа быць занадта позна".
  
  
  Яе голас мог крыху змяніцца, але, можа, я памыляўся. Магчыма, я толькі падумаў, што ў яе словах было пасланне.
  
  
  Я стаяў над ёй. Я чуў яе дыханне. Суровы, узбуджаны. Я правёў рукой па яе грудзях, і на іх быў пот. Я дакрануўся да яе худога жывата кончыкамі пальцаў і адчуў, як яна дрыжыць. Я зразумеў, як моцна яна трымалася.
  
  
  "Так", - сказаў я, усё яшчэ дакранаючыся да яе. "Думаю, мы павінны зрабіць гэта зараз".
  
  
  Я адчуў, як мышцы яе жывата падскочылі ад напружання, калі яна зрабіла глыбокі спалоханы ўдых. Гэта таксама было папярэджаннем, наколькі яна магла мне сказаць.
  
  
  Я падумаў, што хутчэй, чым трэба было развярнуцца і зрабіць крок назад да дзвярэй. Шэйла гуляла ролю, і яна гуляла яе добра, таму што ад гэтага залежала яе жыццё. У цёмнай спальні быў зламыснік.
  
  
  Цікава, дзе ён, я агледзелася. У той жа час, для маёй утоенай аўдыторыі, я сказаў: «Ты вельмі пераканаўчы, дзетка. Скажы мне яшчэ раз, як моцна ты хочаш, каб я лягла з табой у ложак».
  
  
  "Ты ведаеш колькі, Нэд". Яна паспрабавала зрабіць свой голас гуллівым.
  
  
  Побач са мной на прыложкавай тумбачцы стаяла лямпа, але калі я тузану за шнур, раптоўная ўспышка святла можа асляпіць мяне на дастаткова доўгі час, каб забіць. Я выключыў гэта.
  
  
  «Скінь вопратку, дарагі», - прамурлыкала Шэйла. "Тады я раскажу табе ўсё, што табе спадабаецца".
  
  
  «Гатовы паспрачацца, - сказаў я.
  
  
  Ёй сказалі распрануць мяне, і гэта было нядрэнна з боку майго схаванага суперніка. Мужчына рэдка трымаецца за агнястрэльную зброю, здымаючы з сябе скрыні.
  
  
  Працягнуўшы руку да Шэйла, я прасунуў руку пад яе паясніцу і падняў яе з ложка, пагрузіўшы свой рот у ямку яе горла. Мае вусны закранулі яе вуха, і я прашаптала: "Дзе ён?"
  
  
  Ён быў так блізка, што чуў нават шэпт. Ён устаў з другога боку ложка.
  
  
  Я адкінуў аголеную дзяўчыну і выцягнуў "люгер" з кабуры, але стрэліць не паспеў. Другі мужчына накінуўся на мяне ззаду, прыціснуўшы мае рукі да бакоў.
  
  
  Я не разлічваў змагацца з камандай.
  
  
  "Трымай яго", - хмыкнуў здаравяк з другога боку ложка свайму сябру.
  
  
  Адвядучы пятку назад, я злавіў чалавека ззаду сябе за галёнку, і ён вылаяўся, але мне не ўдалося вырваць яго хватку. Ён ведаў, што робіць.
  
  
  Здаравяк пералез праз ложак і ўдарыў мяне па твары з пісталета «Магнум» 357-га калібра. Ён быў моцным. Удар разарваў мне губу, расхістаў зубы, парэзаў шчаку.
  
  
  Я падняў нагу, сцебануў здаравяка ў пахвіну, але ён прадбачыў гэты крок і памчаўся. Ён быў на нагах гэтак жа хуткі, як баксёр.
  
  
  Да майго здзіўлення, ён засмяяўся. "Відаць, у нас ёсць жменька, Джэйк".
  
  
  Джэйк крактаў, спрабуючы ўтрымаць мяне. Я разгарнуўся і шпурнуў яго на тумбачку. Лямпа ўпала на падлогу, але Джэйк трымаўся.
  
  
  Здаравяка падышоў і зноў ударыў мяне. Мне здавалася, што я сутыкнуўся са сцяной.
  
  
  «Не забівай яго», - пачуў я плач Шэйлы. "Калі ласка, не забівайце яго".
  
  
  Дзверы ў ванную адчыніліся, і ў спальню ўвайшоў яшчэ адзін мужчына. Мае калені правіслі пада мной, калі здаравяк ударыў мяне ў другі раз. У галаве звінела. Я ўдыхнула паветра і кінулася назад, убіўшы Джэйка ў спінку ложка. Ён крэкнуў ад болю, і я пстрыкнуў яго хваткай і падняў свой "люгер".
  
  
  Трэці мужчына накінуўся на мяне збоку і ўдарыў руляй пісталета па галаве. Я хіснуўся бокам, выпусціў «люгер» і ўпаў бы, калі б мае рукі не наткнуліся на паліто здаравяка. Я адчуў разрыў тканіны, калі злавіў яе.
  
  
  "Чорт вазьмі, гэта мяжа", - сказаў ён. Ён так моцна стукнуў мяне кулаком, што я адарваўся ад ног, прызямліўся на падлогу на плечы і заслізгаў па сцяне.
  
  
  Я паспрабаваў устаць, але не змог. Я губляў прытомнасць.
  
  
  Выбіраючыся з чорнай ямы, я прыжмурыў вочы. Я не мог здагадацца, як доўга я быў без сну, але я ўсё яшчэ быў у спальні, лежачы жыватом на падлозе.
  
  
  Зламыснікі сцягнулі маю куртку з маіх плячэй і спусцілі па руках, каб звязаць іх, а затым звязалі мае запясці ззаду мяне палосамі прасціны. Мае ногі былі звязаныя такім жа чынам. Я ссунуў рукі дастаткова, каб зразумець, што яны прарабілі дбайную працу. Я б не выслізнуў са сваіх сувязі.
  
  
  "У цябе тут крутое печыва, лялячка", - сказаў здаравяк. Я пазнаў яго грубы голас. Ён падышоў да мяне і тыцнуў нагой мне ў бок, каб праверыць, ці ўсё я без прытомнасці. Я дазволіў яму думаць, што я быў без прытомнасці.
  
  
  «Пакінь яго ў спакоі», - сказала Шэйла. "Гэта не яго віна, што ён апынуўся тут, калі вы прыйшлі".
  
  
  Здаравяк засмяяўся. У яго было дзіўнае пачуццё гумару. Зноў пстрыкнуўшы вачыма, я глядзеў, як ён адвярнуўся ад мяне. Не рухаючы галавой і не выдаючы сябе, я мог бачыць толькі яго ступні і ногі. Ногі ў цёмных баваўняных штанах былі памерам са шпалы. На нагах былі красоўкі.
  
  
  "Нам было цяжка знайсці цябе, лялька, але зараз, калі мы вярнуліся
  
  
  
  
  
  зноў разам, гэта будзе весела. Ты ўсё яшчэ кахаеш мяне? »Па шоргаце ног і гуку Шэйла, якая плюецца, як котка, я здагадаўся, што гэты мужчына дакрануўся да яе. Смеючыся, ён сказаў: «Ты станеш больш прыязным. Яшчэ да таго, як ноч скончыцца, вы станеце нашмат прыязней. "
  
  
  Гэта было падобна на пагрозу.
  
  
  «Я дапамог табе здзівіць яго. Няўжо гэта нічога не значыць?» - Спытала Шэйла.
  
  
  «Не падманвай мяне, лялячка. Ты адыграла гэтую маленькую сэксуальную сцэну да дасканаласці, таму што ведала, што любы промах пакіне твайму хлопцу вялікую дзірку ў жываце». Яго голас стаў больш сур'ёзны. «Ты павесіла трубку? Ты падманваеш грамадзяніна, лялька?
  
  
  «Не. Я проста не хачу, каб яго забілі дарма».
  
  
  Яна ўсё яшчэ гуляла ролю, гуляла дзеля майго жыцця.
  
  
  Я асцярожна перамясціў пазіраны позірк, спрабуючы знайсці таварышаў здаравяка. Я заўважыў аднаго з іх справа, які сядзіць на падлозе на кукішках. Як і вялікі мужчына, ён насіў цёмную вопратку і красоўкі. На яго галаву нацягнулі панчоху, скажаючы рысы асобы. Я ўспомніў, што Хоук сказаў, што забойцы, якіх я шукаў, былі лядоўнямі і эфектыўнымі прафесіяналамі. Гэты чалавек і волат з жвіровым голасам, безумоўна, заслугоўваюць апісанні.
  
  
  Яны падышлі да дома, падрыхтаваўшыся ўвайсці ў яго, не спалохаўшы жыхароў. За выключэннем аднаго слабога гуку, які я пачуў, гуку, які я не змог улавіць, ім гэта ўдалося. Я выказаў здагадку, што яны ўвайшлі праз акно ваннай, верагодна, праз перагародку выцягнулі. Яны схапілі Шэйла, калі яна ўвайшла ў спальню, а затым прымусілі яе зняць адзенне і загадалі прывабіць мяне ў ложак і заспець знянацку.
  
  
  Які сядзеў побач мужчына абшукаў мае кішэні і вываліў іх змесціва на падлогу. Ён прачасаў іх рукой, адсоўваючы тое, што яго не цікавіла. Ён паглядзеў на маю запальнічку AX і сунуў яе ў кішэню штаноў. Адкрыўшы мой кашалёк, ён праверыў мае дакументы. Ён прысвоіў грошы і закінуў кашалёк праз плячо. "Гэй, Лось, злаві".
  
  
  «Нэд Харпер», - сказаў здаравяк, чытаючы мае правы кіроўцы. Ён усміхнуўся. «Згодна з гэтым, ён кіроўца грузавіка. Колькі кіроўцаў грузавікоў пакуюць люгеры ў наплечные кабуры?
  
  
  Я прааналізаваў размову. Гэтыя людзі не ведалі, што я агент AX, таму яны не былі звязаныя з забойцам у гатэлі. Па той жа прычыне яны, верагодна, не нясуць адказнасці за забойства Мерэдыт. Гэта пацвердзіла маю тэорыю аб тым, што я меў справу з двума рознымі групамі ворагаў.
  
  
  Шэйла сказала: «Я не магу сказаць вам, чаму ў яго была зброя. Я сустрэла яго толькі сёньня. Ён размаўляў са мной у рэстаране. Мне спадабаўся яго стыль, таму я дазволіла яму прывесці мяне дадому».
  
  
  "Табе трэба было крыху сэксу, ці не так?"
  
  
  «Я не ела ў апошні час», - абуральна сказала яна Мусу. "Я быў занадта занятая ўцёкамі ад цябе, каб жыць нармальным жыццём".
  
  
  Я крадком паварушыў рукой, спрабуючы вызваліць шпільку ў рукаве. Без шанцаў. Яны не сцягнулі маю куртку дастаткова далёка, каб паказаць схованку нажа, але ім выпадкова ўдалося заблакаваць яго выкарыстанне.
  
  
  «Гэтая птушка не кіроўца грузавіка», - сказаў мужчына, які сядзеў на кукішках побач са мной. «Усё гэта гаворыць пра тое, што ён ёсць, але я ўпэўнены, што гэта не так. Вы бачылі, як ён сябе паводзіў».
  
  
  «Можа быць, яго даслала мафія. Гэта будзе смех». Вялікі мужчына падышоў да мяне і нахіліўся. Ён перавярнуў мяне і ўдарыў мяне па твары.
  
  
  Задыхаючыся, як быццам я толькі што прыходзіў у прытомнасць, я шырока расплюшчыў вочы. Я ўбачыў твар, замаскіраваны панчохай, шырокія плечы, бычыную шыю. Рука, якая схапіла маю кашулю за перад, была як дзве маіх, а мая не была маленькай.
  
  
  Спачатку біт з панчохай збянтэжыў мяне. Чаму яны хавалі свае рысы асобы, калі Шэйла відавочна іх добра ведала? Тады я зразумеў, што яны не ведалі, з кім яшчэ сустрэнуцца, калі ўварвуцца ў хату. Маскі былі яшчэ адной мерай засцярогі, якая зрабіла іх экспертамі ў сваёй справе.
  
  
  "Як ты сябе адчуваеш, жарабец?" - спытаў мяне здаравяк.
  
  
  Мае валасы былі вільготнымі ад крыві, якая выцякае з парэза каля вуха, і мая галава пульсавала ад болю. Калі я загаварыў, мой голас гучаў так, як быццам я насіў баксёрскі муштук. "Я выдатна сябе адчуваю".
  
  
  Здаравяк залез унутр свайго паліто, выцягнуў пісталет з-за пояса і ўдарыў ім мой кадык, прымусіўшы мяне задыхнуцца. «У мяне шчыльны графік, і я магу зэканоміць вам толькі хвіліну. Вы наёмны забойца? Мафія адправіла вас сюды з кантрактам на бландынку?
  
  
  З усіх сіл спрабуючы перавесці дыханне, я зірнуў на Шэйлу, якая сядзела ў крэсле, усё яшчэ аголеная, але з прыціснутай да яе рэшткамі разарванай прасціны, якая часткова хавае яе цела. Яе крохкі твар быў бледны, цёмныя вочы напоўніліся спалохам. Яна турбавалася не толькі пра сябе, але і пра мяне.
  
  
  "Гавары, ці ты ўжо чуў", - сказаў мне Муз.
  
  
  "Так", - хрыпла сказаў я.
  
  
  Лось кіўнуў і адпусціў маю кашулю, даючы мне ўпасці. «Чуеш, Шэйла? У цябе праблемы з мафіяй».
  
  
  "Гэта ты забіў Абруза".
  
  
  “Але яны гэтага ня ведаюць. Яны ведаюць толькі, што ты была там, і цябе не забілі, так што ты, відаць, выдада яго». Лось гучна засмяяўся.
  
  
  Трэці мужчына
  
  
  
  
  
  з'явіўся ў дзвярах спальні. Ён быў апрануты, як і ўсе астатнія. «Я зашмаргнуў усе жалюзі і хутка агледзеў хату. Грошай, здаецца, тут няма».
  
  
  “Калі гэта так, яна гэта добра схавала. Шэйла разумная дзяўчынка. А ты, лялька?
  
  
  «Занадта яскрава, каб кінуць табе выклік. Я не крала грошы. Я табе гэта сказала».
  
  
  “Я пакінуў гэта вам. Вы былі адказныя за гэта».
  
  
  «Лось, калі б яны былі ў мяне, я б аддала іх табе. Хіба ты не бачыш, што я напалохана да смерці?
  
  
  «Ты баішся, добра, але людзі за 200 000 долараў пройдуць праз шмат. Хто ведае гэта лепш за мяне?» Ён паказаў на мужчыну ў дзвярным праёме. «Ідзіце па дарозе, вазьміце нашу машыну і прыгоніце яе да дома. Мы можам правесці тут большую частку ночы, але Шэйла дасць нам тое, што мы хочам».
  
  
  "Што, калі яна не размаўляе?"
  
  
  «Сід, я ненавіджу, калі мужчына глядзіць на цёмны бок рэчаў. Мы патрацілі месяцы, высочваючы дзяўчыну, і зараз мы яе знайшлі. Што трэба зрабіць, каб ты зразумеў, што справы пайшлі інакш? лепш?"
  
  
  «Дзвесце тысяч баксаў дапамогуць, – сказаў Сід.
  
  
  «Калі яна нам не скажа, клянуся богам, мы прасочым яе праз пяць штатаў. Мы забілі чатырох чалавек за гэтыя дзвесце тысяч, і гэта нашае».
  
  
  Лось схапіў прасціну ў якая скурчылася дзяўчыны. Затым ён схапіў яе за валасы і вырваў з крэсла.
  
  
  Апошні раз я бачыў яе, яны выцягвалі яе з пакоя.
  
  
  Я пачуў крык Шэйла, а затым яе голас абарваўся. Яна была ў іх на кухні. Я не ведаў, што яны з ёй робяць, але мог уявіць.
  
  
  Мне трэба было знайсці што-небудзь, каб разарваць сваю сувязь. Я ўспомніў разбітую лямпу, якая ўпала на падлогу, калі я змагаўся аднаго з забойцаў з прыложкавай тумбачкай. Перавярнуўшыся, я змог зазірнуць пад ложак на іншы бок. Разбітая лямпа ўсё яшчэ ляжала. Я перакаціўся на ложак і пад яго. Калі я выкаціўся з другога боку, я апынуўся ў межах дасяжнасці лямпы.
  
  
  Адзін кавалак падставы лямпы выглядаў досыць вострым, каб разрэзаць лісты, якія злучаюць мае рукі. Я ўстаў на спіну, пакруціўся і намацаў вышчэрблены кавалак шкла. Паколькі я не мог бачыць, што раблю, я, напэўна, таксама парэзаў бы рукі, але тут нічога не зробіш.
  
  
  Я сядзеў там і пілаваў, калі вярнуўся адзін з мужчын.
  
  
  "Паглядзі на сябе", - сказаў ён. Гэта быў Сід, якога Лось паслаў па машыну. «Ты тупы прыдурак. Табе спатрэбіцца гадзіна, каб вызваліцца такім чынам».
  
  
  Я зноў пачуў крык Шэйла, у яе голасе гучалі боль і жах. Я сціснуў зубы і папрацаваў над ланцугом, сціскаючы кавалак шкла ў маіх крывацечных пальцах. Пакуль мужчына ў дзвярным праёме не спыняў мяне, я працягваў спрабаваць вызваліцца.
  
  
  «Дзяўчына кажа табе праўду. Няма сэнсу мучыць яе», - сказаў я.
  
  
  «Ты не разумееш Лася. Яму падабаюцца такія рэчы. Нават калі б ён ёй паверыў, ён, напэўна, зрабіў бы тое ж самае».
  
  
  «Ён, мусіць, атрымаў шмат удараў у Фларыдзе, калі вы абстралялі катэдж Абруза».
  
  
  «Так, усе чацвёра ляжалі там мёртвыя, і Лось выхапіў у мяне драбавік і даў ім яшчэ адзін стрэл. Увесь час смяяўся. Ён жа вар'ят вырадак, гэты Лось». Сід сказаў гэта тонам голасу, які выкарыстоўваў бы большасць людзей, калі б яны сказалі, што сябар - гэта жыццё кампаніі.
  
  
  Я парэзаў костку пальцаў і паморшчыўся. «Чаму вы ўвогуле далі грошы дзяўчыне?»
  
  
  “Мы павінны былі схаваць іх. Мы не маглі з'явіцца багатымі ў раптоўна, ці не так? На працягу шасці месяцаў пасля тых забойстваў аб любым дзіўным даляры, які ўпаў у злачынным свеце, збіраліся далажыць людзям, якія кіруюць мафіяй. . "
  
  
  Я амаль забыўся тую хлусню, якую сказаў Мусу, пра тое, што я прафесійны кілер, якога паслалі клапаціцца пра Шэйла Брант. Я сказаў: “Я проста выконваў кантракт. Я не ў мафіі».
  
  
  «Мы парушылі два законы мафіі. Мы скралі частку іх грошай і забілі заслужанага капа. Яны шукаюць нас мацней, чым копы. І дзяўчыну таксама. Мы думалі, што ў нас ёсць дзяўчына і грошы схаваныя ў надзейным месцы, але яна знікла”.
  
  
  Размова давала мне каштоўны час, і я стараўся яе падоўжыць. «Я хацеў бы ведаць, як табе ўдалося знайсці дзяўчыну. Я думаў, што ў мяне там ёсць унутраны след».
  
  
  Сід падышоў да мяне. Насамрэч ён ударыў мяне нагой па рэбрах. «Хопіць старацца. Табе не ўцячы, прыяцель». Ён дастаў рэвальвер і ўстанавіў на яго глушыцель. «Лось заўсёды дае мне працу, якая яму не цікавая. Ён атрымлівае дзяўчыну, а я - цябе».
  
  
  Я зразумеў, што ён прыйшоў у пакой, каб забіць мяне. Лічачы, што я працаваў на мафію, яны не збіраліся пакідаць мяне ў жывых, каб распавесці маім босам тое, што я даведаўся. Я выгіналася па падлозе да чалавека з пісталетам, вырашыўшы выйсці, супраціўляючыся. Ён толькі адступіўся, пагарджаючы мае марныя спробы дабрацца да яго. Я бачыў, як рулю рэвальвера паднялося і нацэлілася на мяне, як халоднае і смяротнае вока. Падаючы на бок, я перакаціўся да таго, хто страляў, спрабуючы вывесці яго з раўнавагі. Ён зноў падаўся назад, рэвальвер не завагаўся. Потым ён застрэліў мяне.
  
  
  Я пачуў бавоўну зброі з глушыцелем і адчуў, як куля ўпілася мне ў грудзі, як распаленая заклёпванне. Ён зноў стрэліў у мяне. Я ўпаў
  
  
  
  
  
  Укол болю, калі другая куля патрапіла мне ў шыю, але зараз мне здалося, што я быў удзельнікам сну. Стрэл быў падобны на ўкус пчалы, не больш за.
  
  
  Лежачы на баку, мая кашуля была залітая крывёй, я глядзела, як Сід рухаецца ў мой бок, амаль бязгучна ступаючы на сваіх падкрадваюцца нагах. Маё бачанне было недакладным. Да таго часу, калі ён падышоў да мяне, ён выглядаў не больш за невыразнай формай.
  
  
  Ён упёрся нагой у мяне і штурхнуў мяне на спіну. Я бездапаможна глядзеў на яго. Ён зноў накіраваў рэвальвер. Я думаў, што ён зробіць апошні пераварот, куля паміж вачэй, але ён апусціў зброю. Ён вырашыў даць мне скончыцца крывёю да смерці.
  
  
  Мае вочы глядзелі ў столь. Мяне паралізавала слабасць. Сід нахіліўся і расшпіліў маю куртку, каб паглядзець на рану на грудзях. Ён здаваўся задаволеным. Ён пайшоў.
  
  
  Цяпер я амаль не бачыў столі. Цемра паўзла ў кутках майго розуму. Я падумаў пра Хоука і пра тое, як ён адрэагуе, калі даведаецца, што страціў Killmasterа. Я меркаваў, што ён паклаў пасмяротны пахвальны ліст у маю справу, перш чым зачыніў яго назаўжды - эпітафія для агента, забітага пры выкананні службовых абавязкаў.
  
  
  Я падумаў аб Пэце Стылі, рудым, які пажадаў мне ўдачы. Яна магла доўга даведвацца, што я рушыў услед за N1 і N2 і Дэвідам Кірбі ў шэрагі тых, каму не пашанцавала. Я падумаў аб Кірбі і Шэйла Брант і сказаў сабе, што падвяду іх, забіўшы сябе ....
  
  
  Але потым, як плывец, які ўзнімаўся за паветрам, я вырваўся з чарнаты, якая ахінула мяне. Я не мог гэтага растлумачыць, але я быў яшчэ жывы. Мае вочы спыніліся на столі і сфакусаваліся на ім. Я не меў уяўлення пра час, не меў уяўлення, як доўга я быў без прытомнасці.
  
  
  У хаце панавала змрочная цішыня. Слабае святло ўвайшло ў пакой, як быццам за акном наступіла світанак. Забойцы пайшлі, я думаў, што я адзін.
  
  
  Я чуў машыну. Па гуку матора я зразумеў, што ён спыніўся каля дома. Дзверы машыны зачыніліся. Я ляжаў і прыслухоўваўся, спадзеючыся. Адкрылася ўваходная дзверы. Я пачуў крокі ў гасцінай. Яны рушылі да кухні.
  
  
  Я папрацаваў ротам, але не выдаў ні гуку. Я быў занадта слабы. Калі я паспрабаваў паварушыцца, столь, здавалася, правалілася, і я ледзь не страціў прытомнасць.
  
  
  Зноў крокі, цвёрдыя і цяжкія. У дзвярах з'явіўся мужчына і зазірнуў да мяне. На ім былі паласаты гарнітур і капялюш. Я выдаў гук, напружанае бурчанне.
  
  
  Ён мяне чуў. Ён увайшоў у пакой і паглядзеў на мяне зверху ўніз. Я ўбачыў халодныя шэрыя вочы на невыразным, рабым твары. Нарэшце ён устаў побач са мной на калені. Ён дастаў нож, разрэзаў мне кашулю спераду і агледзеў рану. Я не мог сказаць, ці быў ён зацікаўлены ў дапамозе мне ці проста цікавіўся тым, колькі мне засталося жыць.
  
  
  "Хто ты?" - сказаў ён нарэшце. У яго быў слабы сіцылійскі акцэнт.
  
  
  Мой рот сфармаваў слова. "Харпер".
  
  
  Ён устаў, пайшоў у ванную і вярнуўся з хатняй аптэчкай. Ён сёе-тое ведаў пра агнястрэльныя раненні. Ён хутка спыніў мой крывацёк, затым разрэзаў прасціну і пачаў намотваць палоскі вакол маёй грудзей, як павязку. Ён не звярнуў увагі на маю рану на шыі, таму я вырашыў, што гэта ўсяго толькі ранка і не настолькі сур'ёзная, каб выклікаць неспакой.
  
  
  "Хто страляў у цябе, Харпер?"
  
  
  Я пакруціў галавой, паказваючы, што не ведаю. Я быў не ў стане казаць аб тым, што адбылося.
  
  
  Ён вывучаў мяне хвіліну, як быццам вырашаючы, што са мной рабіць, затым разрэзаў палоскі тканіны, якія злучаюць мае запясці і лодыжкі. Гэты яго рабы твар быў знаёмы, але я не мог вызначыць яго.
  
  
  Падняўшыся, ён яшчэ раз агледзеў пакой, затым выйшаў з дому, больш не размаўляючы са мной. Я чуў, як яго машына завялася і з'ехала.
  
  
  Гэтае імя раптам прыйшло мне ў галаву. Валантэ. Марка Валантэ. Я бачыў яго фатаграфію ў газетах падчас расследавання арганізаванай злачыннасці Міністэрствам юстыцыі. Па наяўных дадзеных, ён быў адным з людзей наверсе.
  
  
  Калі я ўспомніў, што ён правёў некалькі хвілін на кухні, перш чым знайшоў мяне, я падняўся на карачкі. Поўзанне запатрабавала вялікіх намаганняў. Я павольна ішоў да дзвярэй, калі мая рука дакранулася да адраснай кнігі. Мае пальцы стуліліся вакол яго.
  
  
  Мне ўсё роўна прыйшлося адпачываць. Я лёг на бок, змагаючыся з галавакружэннем, і пачаў вывучаць кнігу. Напэўна, ён выпаў з кішэні аднаго са зламыснікаў, калі мы змагаліся. Успомніўшы, як я парваў паліто Лася, я вырашыў, што кніга належыць яму. Сунуўшы яго ў кішэню, я зноў папоўз. Мне прыйшлося зрабіць паўзу і адпачыць тры разы, перш чым я нарэшце дабраўся да кухні.
  
  
  Расцягнуўшыся ў дзвярным праёме, я падняў галаву і паглядзеў на Шэйла, якая нерухома ляжала каля крэсла, да якога яна была прывязана. Палоскі тканіны, якія звязвалі яе, усё яшчэ боўталіся на ручках крэсла і на ніжніх ашэстках.
  
  
  Я здабыў свой голас. "Шэйла?"
  
  
  Тое, што яна не рухалася і не адказала, мяне не здзівіла. Але я зноў прахрыпеў яе імя голасам, поўным болю і лютасьці. Потым я падпоўз да яе. Далікатны твар быў у сіняках і крыві. Бандыты жорстка збілі яе.
  
  
  Я дакрануўся да працягнутага запясця дзяўчыны. Было холадна. Я закрыў вочы на хвіліну, прыносячы
  
  
  
  
  
  
  трымаючы эмоцыі пад кантролем. Затым я падцягнуўся да цела.
  
  
  Я бачыў, што яна была забітая такім моцным ударам, што зламала ёй шыю. Адзіным, хто мог нанесці такі ўдар, быў Лось. «Сукін сын», - падумаў я.
  
  
  Я адчуваў сябе вінаватым, таму што вярнуў яе і не змог абараніць. Я быў яшчэ жывы, а яна памерла. Але наймацнейшай эмоцыяй, якая ахапіла мяне, напоўніла мяне рашучасцю, была лютасьць. Я выйду з гэтага і атрымаю Муса і яго сяброў, я думаў, што зраблю гэта не толькі для Дэйва Кірбі, але і для Шэйла.
  
  
  Недзе я знайшоў больш сілы, чым я думаў. Я працягнуў руку, схапіўся за край кухоннага стала і падняўся на ногі. Калыхаючыся, я агледзелася і паплялася да акна. Я сарваў шторы і накрыў імі аголенае цела дзяўчыны. Я паваліўся на крэсла, пакуль не набраўся дастаткова сіл, каб прабрацца ў гасціную і здзейсніць неверагодна павольнае падарожжа да тэлефона. Я зняў слухаўку з кручка і набраў нумар аператара.
  
  
  У маіх каркаючых словах не было асаблівага сэнсу, але мне ўдалося перадаць, што мне патрэбна дапамога. Калі адзін з двух паліцыянтаў Бонэма прыбыў у хату, я быў без прытомнасці на падлозе, трубка была заціснутая ў маёй руцэ так моцна, што яму было цяжка яе вызваліць.
  
  
  * * *
  
  
  Я быў навінкай для персанала бальніцы ў акрузе недалёка ад Бонэма. Яны лячылі некалькі агнястрэльных раненняў, за выключэннем сезону палявання, калі ператамленым спартоўцам звычайна ўдавалася падстрэліць аднаго ці двух іншых паляўнічых, і мяне дадаткова прыцягвала тое, што я быў самым шчаслівым чалавекам, якога яны калі-небудзь сустракалі.
  
  
  «Адна куля разарвала толькі ежу на тваёй шыі. Табе можа стаць горш, гуляючы ў сэнсарны футбол», - сказаў доктар. "Але табе вельмі павезла з тым, што патрапіла табе ў грудзі". Ён падняў кабіну, якую я насіў. “Гэта запаволіла рух кулі і адхіліла яе ад вашых жыццёва важных органаў. Куля прайшла праз скураную аснастку і адхілілася ад траекторыі. Вы скончыліся крывёй дастаткова, каб прымусіць стрэлка паверыць у тое, што ён забіў вас.Вам пашанцавала, містэр Харпер”.
  
  
  "Ага", - сказаў я. Мне пашанцавала, але Шэйла памерла.
  
  
  «Твой добры самарыцянін таксама дапамог. Ён цудоўна перавязаў цябе. Цікава, ці меў ён нейкую медыцынскую адукацыю».
  
  
  Я ўсміхнуўся, калі пачуў, што мафіёзі Марка Валантэ называюць Добрым Самарыцянінам.
  
  
  Паўтара дня, якія я правёў у шпіталі, вярнулі мяне ў норму. Я ўсё яшчэ быў слабы, але адчуваў сябе блізка да наміналу. Доктар сказаў, што я магу перасоўвацца па сваім пакоі, і, калі ўсё пойдзе добра, я магу выпісацца са шпіталя на працягу тыдня. Ён гэтага не ведаў, але я планаваў неафіцыйна праверыць гэта праз 30 хвілін.
  
  
  Я падышоў да акна і паглядзеў на бальнічную стаянку. Тамака і чакаў патрапаны «Форд» з фарсіраваным рухавіком. Раніцай я яго прывёз з Бонэма. Лось і яго таварышы былі ад мяне амаль на два дні. Я не збіраўся дазваляць іх следу станавіцца халадней.
  
  
  «Прайшло шмат часу з таго часу, як я бачыў мужчыну ў вашым фізічным стане», - сказаў доктар. Зьбіцьцё, якое ты атрымаў, прымусіла б мяне пакінуць вас на некалькі дзён. Але не цісніце на сябе занадта рана. Вы можаце выявіць, што вы не такія моцныя, як думаеце».
  
  
  "Я буду асцярожны, Док". Я нават не думаў аб тым, што кажу. Я думаў аб Лосе.
  
  
  Пасля таго, як доктар выйшаў з палаты, я зняў бальнічны халат і надзела вулічнае адзенне. Я прышпіліў параненую ад кулі наплечную прыладу, свой талісман на поспех, і праверыў «Люгер».
  
  
  Мае планы не былі ўзгодненыя з Хоўкам. Пакуль у нас не было магчымасці падрабязна абмеркаваць падзеі ў Бонэме. Аднойчы мы размаўлялі па тэлефоне з таго часу, як паліцыя даставіла мяне ў лякарню, што было неабходна, таму што мая прысутнасць у хаце з забітай дзяўчынай запатрабавала некаторых тлумачэнняў.
  
  
  На самой справе паліцыя Бонэма пагражала арыштаваць мяне. Яны вельмі знерваваліся з-за таго, што ў дзень майго прыезду ў іх горадзе адбылася хваля смяротных выпадкаў. Але Хоук тузануў за некаторыя нітачкі, і раптам больш не было ні пытанняў, ні ціску. У газетах таксама не было артыкулаў.
  
  
  Я выйшаў з лякарні па чорных усходах. Я хутка ішоў па стаянцы, калі доўгая машына згарнула з шашы і спынілася побач са мной. Дзверы расчыніліся, і Хоук сказаў: "Нік, я рады, што ты ўстаў".
  
  
  Спадзяючыся, што я не падобны на школьніка, злоўленага на кручку, я паслухаўся яго сігналу і сеў у лімузін.
  
  
  «Я мяркую, вы планавалі патэлефанаваць мне. Вядома, вы б не пакінулі бальніцу і зноў не заняліся б пагоняй, не паведаміўшы мне пра гэта».
  
  
  "Вядома, не", - сказаў я.
  
  
  «Вы не баяліся, што я накладу вета на гэтую ідэю і скажу, што вы не ў стане пераследваць зграю забойцаў?»
  
  
  "Не, сэр", - адказаў я з павагай у голасе. "Вы ведаеце, я б звольніўся з працы, калі б не адчуваў, што змагу з гэтым справіцца".
  
  
  "Калі ты станеш занадта стары для гэтай працы, Нік, я парэкамендую цябе на дыпламатычную службу", - уздыхнуў Хоук. "Я быў у Дэнверы
  
  
  
  
  
  
  Так як я падазраваў, што ты пацягнеш нешта накшталт гэтага, я падышоў. Ці хацелі б вы, каб хто-небудзь быў прызначаны вам у якасці падмацавання? "
  
  
  «Не, сэр. Я лепш займуся гэтым у адзіночку».
  
  
  Хоук засунуў гукаізаляваную шкляную панэль паміж намі і двума мужчынамі на пярэднім сядзенні.
  
  
  «Гэта ўжо не проста пытанне помсты за Кірбі, ці не так, Нік?»
  
  
  Я пакруціў галавой. «Ёсць і дзяўчына. Але тут ёсць нешта большае, чым асабістая помста. Чалавек, які вядзе забойцаў, - садыст, які працягне забіваць людзей, калі яго не спыніць».
  
  
  Хоук перавярнуў панэль перад сабой і выцягнуў магнітафон. Ён націснуў кнопку. Афіцыйным голасам ён сказаў: "Дайце мне справаздачу, N3".
  
  
  Я расказаў пра падзеі, якія адбыліся з моманту майго прыбыцця ў Бонэм, і тады Хоук адключыў дыктафон. «Гэта паклапоціцца аб афіцыйнай частцы. Астатняе, што сказанае, строга паміж намі двума. Я дазволю табе прадоўжыць гэта на тваіх умовах. Прыбяры гэтых ублюдкаў, Нік».
  
  
  "Вы разумееце, што наша бяспека была ўзламана на базе на ўзбярэжжы Караліны, ці не так?"
  
  
  «Я паклапачуся пра гэта», - цвёрда сказаў Хоук.
  
  
  «Я думаю, што на базу пракраўся агент мафіі. Яны шукалі інфармацыю, якую мы сабралі пра дзяўчыну, і яны шукалі забойцаў Фрэнка Абруза. Яны не могуць дапусціць, каб зграя іншадумцаў забіла чалавека, якому яны абяцалі бяспеку і пенсію. Гэта прамы выклік і абраза ".
  
  
  "Згодны", - сказаў Хоук. "Я прыйшоў да такіх жа высноў".
  
  
  «У галаваломцы ёсць некаторыя часткі, якія адсутнічаюць. Напрыклад, чаму забойца, які відавочна працуе на мафію, паспрабаваў забіць мяне, але Марка Валантэ дапамог мне. Распытайце сваіх экспертаў па мафіі пра гэта. Можа быць, яны могуць прыдумаць тэорыю».
  
  
  "Лічы, што гэта зроблена".
  
  
  «Людзі, якія забілі Абруза і Кірбі, зараз шукаюць свае крывавыя грошы. Я перакананы, што Шэйла сказала ім праўду і што яна не ведала, што здарылася з грашыма. Яны забілі яе без уважлівай прычыны, за выключэннем таго, што забойства здзейсніў Лось. Іх, дарэчы, трое, а не чацвёра”.
  
  
  "Якое следства павінна вынікаць адсюль?" - спытаў Хоук.
  
  
  «Гэтая адрасная кніга, якую Лось выпусціў, калі мы змагаліся мінулай ноччу. У ёй сем імёнаў. Я збіраюся зрабіць візіт кожнаму з гэтых людзей. Можа, адзін з іх прывядзе мяне да Лося».
  
  
  "Калі Лось і яго саўдзельнікі або мафія не зловяць вас першымі". Хоук прагартаў адрасную кнігу. "Гэта жаночыя імёны, усе яны".
  
  
  «І кожны ў сваім горадзе. У Лася ёсць сяброўкі па ўсёй карце».
  
  
  “Я праверым файлы ФБР. Можа, яны раскажуць нам што-небудзь пра Лася і яго сяброў. Судзячы па вашым апісанні, ён памерам з Вясёлага Зялёнага Гіганта. Гэта пачатак».
  
  
  Я пацягнуўся за адраснай кнігай, але Хоўк не спяшаўся вяртаць яе: «Нік, гэта больш, чым спіс імёнаў. Калі гэта каталог сэксуальнага характару. Вы чыталі тыя каментары, якія Мус напісаў аб сямі дзяўчынах?»
  
  
  "Так", - сказаў я. «Даволі пікантная штука».
  
  
  «Ён апісвае, што кожны з іх робіць лепш за ўсё ў сэксуальнай сферы. «Працы ў Лос-Анджэлесе» гучыць сенсацыйна».
  
  
  «Асабіста мне спадабаліся рэкамендацыі, якія ён даў Карэ ў Вегасе. Вось што я вам скажу, я дам вам ведаць, наколькі дакладныя запісы Лася».
  
  
  «Ты - моцны фізічны ўзор, мой хлопчык, але я не разумею, як ты мог бы асабіста даследаваць прадмет у глыбіні, не вымотваючы сябе да костак і костак», - сказаў Хоук вясёлым голасам. «Напрыклад, любаты Барбары такія, што нават Муз не мог іх апісаць. Ён проста падкрэсліў яе імя і паставіў за ім клічнікі».
  
  
  "Можа, ён зрабіў гэта, таму што яна адзіная нявінніца ў гэтай кампаніі".
  
  
  «Я хутчэй сумняваюся, што Лось ведае нявінніц», - сказаў Хоук. "Мяркую, мне не трэба ўказваць на тое, што ўсе гэтыя дзяўчаты, верагодна, уцягнуты ў злачынны свет і, хутчэй за ўсё, будуць звязаны з бандытамі, якія без ваганняў заб'юць вас, калі яны западозраць?"
  
  
  "Гэта будзе вясёлае падарожжа, добра".
  
  
  Хоук закрыў кнігу і перадаў мне. «Што яшчэ, Нік? Цябе што-небудзь стрымлівае?
  
  
  "Не", - схлусіў я. "Вось і ўсё. Я буду на сувязі".
  
  
  Ён зноў вымавіў маё імя, калі я выходзіў з машыны. «Шэйла зрабіла на цябе моцнае ўражанне, ці не так? Які яна была?
  
  
  “Я не мог сказаць. Я не ведаў яе так добра».
  
  
  Я не згадаў, што адно з імёнаў у кнізе Муса магло належаць дзяўчыне, якую мы ведалі як Шэйлу Брант. Экс не змог прыпісаць ёй мінулае, але яно павінна быць у яе было да таго, як яна сустрэла Фрэнка Абруза.
  
  
  Я пераследваў прывід Шэйла, а таксама яе забойцаў.
  
  
  5
  
  
  Калі ў маёй працы і быў адзін вялікі недахоп, акрамя колькасці гадзін і высокай смяротнасці, дык гэта тое, што мне даводзілася праводзіць больш часу ў чужых краінах, чым у сваёй уласнай.
  
  
  Я не бачыў El Pueblo Nuestra Senora La Reinda ў Лос-Анджэлесе, вядомую большасці з нас як проста Лос-Анджэлес, на працягу двух гадоў. Горад змяніўся не зусім да лепшага. Клімат, такі падобны на клімат міжземнаморскіх краін, быў па-ранейшаму выдатны, і дзяўчынкі таксама. Але рух і змог узмацніліся.
  
  
  Калі я прабіраўся ў тэлефонную будку аптэкі, мне было цікава, як Трудзі,
  
  
  
  
  
  якая ацаніла першую старонку сэксуальнага Who's Who Лася, будзе параўноўвацца з некаторымі з п'яных, якія сядзяць ля фантана содавай, чакаючы, каб іх выявілі. Вялікая амерыканская мара аб славе ніколі не памірае.
  
  
  Калі я спытаў Трудзі, у слухаўку адказаў жаночы голас, які прагучаў расчаравана. "Я пазваню ёй". Пакуль я чакаў, я паглядзеў на ногі дзяўчат ля фантана з газіроўкай і расчыніў дзверы будкі, каб я мог карыстацца кандыцыянерам. Дні рабіліся ўсё гарачэйшыя, і я насіў шмат павязкі на грудзях.
  
  
  Голас Трудзі здаваўся гарачым, але, магчыма, на маё меркаванне паўплывала кароткае апісанне Лася яе талентаў у спальні. Калі я сказаў ёй, што сябар прапанаваў мне звязацца з ёй, яна запрасіла мяне зайсці. Гэта было так жа проста, як падзенне з барнага крэсла. "Я без розуму ад новых знаёмстваў", - сказала яна.
  
  
  Неўзабаве я выявіў прычыну. Знаёмства з новымі людзьмі было справай Трудзі. Яна працавала ў бардэлі. Яна павяла мяне ўверх па лесвіцы, чапляючыся за руку і кажучы сіняй паласой.
  
  
  «Цябе вельмі рэкамендуюць. Я атрымаў твой нумар ад Лася», - сказаў я.
  
  
  «Лось? О, вядома». Яна зацягнула мяне ў пакой і спусціла маланку на маіх штанах, пакуль я ўсё яшчэ глядзеў па баках. «Я павінен цябе агледзець, дарагая, і добра прыняць ванну. Лэдзі, на якую я працую, кажа, што чысціня - гэта побач з росквітам».
  
  
  Я ухіліўся ад яе спрытнай хваткі. «Яна, мусіць, сапраўдны філосаф. Я б хацеў сустрэцца з ёй калі-небудзь».
  
  
  «Не, ты б не стаў. Яна халодная, як сэрца крэдытнага ліхвяра. Большасць мадам халодныя. Тыя фільмы, дзе ў іх ёсць залатыя сэрцы, - гэта вялікая галівудская лухта. Што з табой, дарагая? закрануў? "
  
  
  «Прынамсі, я знайшоў суразмоўцы», - падумаў я. Калі б я спытаўся ў яе, як дабрацца да стадыёна, яна, верагодна, дадала б склад бейсбольнага клуба і леташні рэкорд.
  
  
  Трудзі прыціснулася да мяне. Яна была буйной дзяўчынкай, бландынкай з салона прыгажосці, і яе трэба было шмат тынкаваць. Яе соску кулямі калолі мае грудзі.
  
  
  "Што здарылася з тваім тварам, мілая?" Яна дакранулася да разрэзу на краі маёй вусны, швоў, якія доктар наклаў мне на галаву. «Вы выглядаеце так, быццам упалі ў бетонамяшалку».
  
  
  "Я трапіў у аварыю*
  
  
  "Мне шкада." Яе рука зноў схапіла мяне. "Ой, ты сапраўдны мужчына, ці не так?"
  
  
  Верагодна, яна сказала гэта ўсім сваім кліентам, але гучала так, нібы яна мела гэта на ўвазе. Я паспешна адступіў і пачаў расшпільваць маланку, ведаючы, што калі б Хоук убачыў мяне зараз, ён бы засмяяўся.
  
  
  «Я хачу спытаць вас аб Лосе. Калі вы бачылі яго ў апошні раз?»
  
  
  “Я сапраўды не памятаю. Вы для гэтага прыйшлі сюды, каб даведацца, дзе знаходзіцца Лось?»
  
  
  «Ты разумная дзяўчына. Ты адразу мяне раскусіла, ці не так? Я ліслівіў з усіх сіл. «Я шукаю вялікага блазна. Мы страцілі сувязь, разумееце, пра што я?
  
  
  Яна прысунулася да мяне бліжэй і абняла мяне левай рукой за стан. Яе правая рука зноў знайшла маю маланку. Яна была хутчэй за кішэнніка. «Калі вы тут, вы можаце атрымаць задавальненне ад наведвання. Што вас узбуджае?
  
  
  Я схапіў яе за руку і павярнуў далонню ўгору. Я ўклаў тры дваццатых у яе скручаныя пальцы. «Раскажы мне пра Лася».
  
  
  Яе прыязнасць рэзка згасла. Яна акуратна склала банкноты і запхнула іх мне на пояс: "Я прадаю сэкс, а не інфармацыю".
  
  
  «Мы з Мусам старыя сябры. Але мы страцілі сувязь, як я ўжо сказаў. Слухай, ён даў мне твой нумар, ці не так?
  
  
  «Ты мог зманіць аб гэтым. У любым выпадку, я не памятаю, калі бачыла Лася апошні раз, і я не ведаю, дзе ён. Нават калі ён твой даўно страчаны брат, я не хачу казаць пра яго».
  
  
  Я дастаў яшчэ дзве дваццаткі, склаў усе пяць і засунуў у яе блузку з глыбокім выразам. "Вы ўпэўнены?"
  
  
  “Я абсалютна ўпэўнены. Лось любіць збіваць з панталыку людзей, і ў яго гэта добра атрымліваецца. Ніхто не гаворыць пра яго з незнаёмцамі».
  
  
  “Дайце мне стары адрас, нават нумар тэлефона. Я не скажу, дзе я яго ўзяў».
  
  
  Трудзі пакапалася паміж сваімі вялікімі грудзьмі і выцягнула купюры. Яна разгладзіла іх маршчынкі. «Я не бачыў яго некалькі месяцаў, можа, нават год. Шчыра. І я ніколі не ведаў адрасы. Ён час ад часу прыходзіў сюды, вось і ўсё».
  
  
  "У яго было імя, ці не так?"
  
  
  «Я думаў, ты яго прыяцель. Сябры ведаюць імёны адзін аднаго». Яна шпурнула ў мяне купюры, і яны ўпалі на падлогу. «Ты нават не падобны да яго сябра. Ты выглядаеш занадта сумленным. Вазьмі хабар і адбі яго».
  
  
  Праваліўшы перамовы, я паспрабаваў больш прамы падыход. Я адкінуў куртку, каб яна магла бачыць «Люгер» у скураных ножнах. «Мне патрэбнае імя, Трудзі».
  
  
  Яна аблізнула ніжнюю губу. "Вы кап?"
  
  
  "Не, проста мужчына шукае Лася".
  
  
  "Джонс - яго імя". Яна нервова засмяялася. «Вы, мусіць, не верыце мне, але гэта чыстая праўда. Яго клічуць Эдвард Джонс. І гэта ўсё, што я магу вам сказаць».
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я, падыходзячы да дзвярэй. "Вы можаце пакінуць хабар".
  
  
  Я чакаў каля дома тры гадзіны, павалілася на аўтакрэсла і стараўся выглядаць неўзаметку. Я быў каля дома
  
  
  
  
  
  Я быў гатовы заваліць сябе аналізам персанажаў, калі нарэшце з'явілася Трудзі і спыніла таксі.
  
  
  Картэр, падумаў я, добра, што ты не даверлівая душа.
  
  
  Я паехаў за таксі, якое прывяло мяне праз горад да таннай жылой хаты. Я рушыў услед за Трудзі ўнутр якраз своечасова, каб заўважыць, як яна ўзбіраецца ўверх па лесвіцы. У канцы доўгага калідора грудастая бландынка пастукала ў дзверы. Не атрымаўшы адказу, яна пастукала мацней. Затым яна павярнулася і ўбачыла мяне, і яе вочы пашырыліся ад здзіўлення.
  
  
  «У тваёй гісторыі не было праўды, - сказаў я ёй, - але я атрымаў каштоўнасць сваіх грошай. Ты прывёў мяне сюды».
  
  
  "Разумна, як чорт, ці не так?" яна плюнула.
  
  
  Я паспрабаваў дзверы. «Відавочна, Лася няма дома. Што вы прапануеце нам з гэтым рабіць?»
  
  
  Яна пабегла да наступнага лесвічнага пралёту. Я пераследваў яе да даху і загнаў у кут. Яна змагалася і драпала мне твар, спрабавала стукнуць мяне каленам у пахвіну і называла некалькі лаянак, якіх я не чуў гадамі. Улічваючы мае самыя разнастайныя падарожжы, гэта шмат казала пра яе слоўнікавы запас.
  
  
  Я пацягнуў яе за запясці і прыціснуў да краю даху. «А зараз давайце паслухаем праўду пра Лася».
  
  
  «Ты не адштурхнеш мяне. Ён бы, але ты не будзеш».
  
  
  «Не разлічвай на гэта, Трудзі. Лось забіў майго сябра і забіў дзяўчыну да смерці. Я знайду яго, і мне ўсё роўна, што мне рабіць па дарозе».
  
  
  Яна цяжка дыхала. «Гэта праўда наконт дзяўчыны? Ты на ўзроўні?»
  
  
  «Дзяўчыну клікалі Шэйла. Вы калі-небудзь чулі, каб Лось згадваў яе?
  
  
  “Ніколі. І я не бачыў яго ў апошні час. Ён жыл у той кватэры, калі я яго ведала. Я думаў, ён хацеў бы ведаць, што вы яго шукаеце. Гэта адзіная прычына, па якой я прыйшла. Клянуся, гэта так».
  
  
  "Ён называе сябе Эдвард Джонс, ці вы гэта прыдумалі?"
  
  
  «Ён выкарыстоўваў гэтае імя, калі я яго ведаў. Ён, верагодна, выкарыстоўваў яшчэ дзясятак. Калі вы мне не верыце, вярніцеся ў хату і распытаеце іншых дзяўчын. Яны скажуць вам тое самае. Ён рабаўнік. Ён выхваляўся, што нарабіў некалькі вялікіх спраў”.
  
  
  Я адпусціў яе. "Выдатна."
  
  
  "Я магу ісці?"
  
  
  "адлятай", - сказаў я.
  
  
  Трудзі азірнулася, калі падышла да лесвіцы.
  
  
  "Ён забіў яе да смерці?"
  
  
  "Ага", - сказаў я. Мой голас быў хрыплым.
  
  
  Я выявіў, што танны замак на дзверы кватэры лёгка выкрываецца. Пакоі былі пустыя, на мэблі ляжаў пыл. Апошні насельнік сышоў даўнавата. Я агледзелася з агідай. Я спадзяваўся на большае.
  
  
  Кампанія чакала мяне ля падножжа лесвіцы. Я пастараўся не паказваць свайго здзіўлення, калі ўбачыў яе.
  
  
  «Тое, што вы сказалі, прымусіла мяне задумацца, - сказала Трудзі.
  
  
  "Зрабіў гэта?"
  
  
  «Я маю на ўвазе пра дзяўчыну. Яна была тваёй дзяўчынай?»
  
  
  "Не я сказала. "Але яна не заслугоўвала такой смерці".
  
  
  «Я не магу расказаць вам пра Лася больш, чым я ўжо расказаў. Але я магу назваць вам іншае імя. Вы ведаеце, як дзейнічаюць рабаўнікі? дамоўленасцяў, яны ідуць да кагосьці з мафіі ці да хлопца, які фінансуе рабаванні за частку здабычы. У Лос-Анджэлесе ёсць чалавек па імені Хаскэл. грошы за рабаванні”.
  
  
  "Дзякуй, Трудзі".
  
  
  «Забудзься пра гэта. І я маю на ўвазе менавіта гэта. Забудзься, што я табе сказала».
  
  
  Таблічка на дзвярах Хаскэла казала, што ён займаецца нерухомасцю. Тоўсты дыван у пярэднім пакоі паказваў, што ён зарабляў на гэтым грошы ці на падзарабленні. Яго юрлівая сакратарка надарыла мяне ўсмешкай, поўнай зубоў і без шчырасці, і сказала, што містэр Хаскелл нікога не прымае без папярэдняга запісу.
  
  
  "Як патрапіць на прыём?"
  
  
  Яна зноў паказала зубы. Яна павінна была рэкламаваць зубную пасту. «Калі чалавек не ведае містэра Хаскэла, ён рэдка ведае».
  
  
  "Я ведаю Эдварда Джонса", - сказаў я. "Ці будзе гэта дастаткова?"
  
  
  Яна сабрала некалькі папер і ўвайшла, каб паведаміць імя свайму босу сам-насам. Калі яна вярнулася, яна сказала, што містэр Хаскэл сёння вельмі заняты і, як аказалася, ніколі не чуў пра Эдварда Джонса.
  
  
  "Іншымі словамі, я павінен сысці".
  
  
  Усмешка зноў зацвіла, на гэты раз дваццаць чатыры караты. "Ты зразумеў, бастар".
  
  
  Чорны кадылак сядзеў каля абочыны, калі я выйшаў з будынка на сонечнае святло Каліфорніі. За рулём сядзеў шафёр ва ўніформе з тварам, падобным на чалавека з другога паверха.
  
  
  Я нахіліўся, каб пагаварыць зь ім, калі праходзіў міма «Кэдзі». «Не варта насіць пашытую форму. З-за гэтага выпукласць пад рукой вылучаецца, як няроўнасць на шыне».
  
  
  Ён усміхнуўся і паляпаў па выпукласці. "Вось дзе я нашу свае рэкамендацыі".
  
  
  Я прыпаркаваўся ў паўкварталі і пачаў чакаць. Шафёр відавочна прыехаў за Хаскелам. Праз дзесяць хвілін з'явіўся поўны мужчына, які выглядаў так, быццам ён нёс кавун пад паліто, і сеў у машыну.
  
  
  Калі Кэдзі праехаў, я адстаў ад яго. Нашай мэтай аказаўся шыкоўны загарадны клуб у прыгарадзе. Таўстун быў гульцом у гольф. Я правёў большую частку дня, назіраючы за ім у бінокль. У яго быў драйв, як у старой. Да таго часу, як ён, нарэшце, паплёўся назад у клуб, я стаў ахвярай сур'ёзнай нуды.
  
  
  Нетутэйша час зрабіць ход. Я падняў бінокль і пайшоў на стаянку
  
  
  
  
  
  . Рухаючыся ззаду шэрагу аўтамабіляў, я падышоў ззаду да шафёра, які, скрыжаваўшы рукі, прыхінуўся да капота Кэдзі .
  
  
  "Прывітанне", - мякка сказаў я.
  
  
  Ён рэзка разгарнуўся, і я рэзка ўрэзаў прама ў яго сонечнае спляценне. Я зашмаргнуў яго паміж двума машынамі, каб мы не прыцягвалі ўвагу, і зноў ударыў яго. Яго вочы закаціліся, як мармур, і яго нязграбная рука бязвольна саслізнула з гузікаў пінжака.
  
  
  "Давайце паглядзім на вашыя рэкамендацыі", - сказаў я і моцна пацягнуў за куртку. Кнопкі пасыпаліся дажджом аб борт «кадылака». Я дастаў з кабуры ў яго пад пахай пісталет 38-га калібра.
  
  
  "Цяпер мы будзем чакаць твайго боса", - сказаў я яму.
  
  
  Калі Хаскэл выйшаў з клуба, шафёр напружана сядзеў за рулём. Яго постаць была з-за пісталета, які я ўторкнуў яму ў шыю ззаду.
  
  
  "Макс, што з табой?" - спытаў Хаскэл, падыходзячы бліжэй.
  
  
  "У яго баліць жывот", - сказаў я. Я нагой штурхнуў правую дзверцы машыны. «Сядайце, містэр Хаскэл».
  
  
  Таўстун паглядзеў на мяне з задняга сядзення. У яго быў гладкі загар для гольфа, але цяпер ён выглядаў крыху бледным. "Гэта не гаворыць на карысць вашага меркаванні", - буркнуў ён. "Я чалавек з некаторым уплывам".
  
  
  Я чакаў доўга, і мяне мучыла нецярпенне. «Сядайце ў машыну, містэр Хаскэл, ці я пралью крыху крыві вашага шафёра на гэтыя дарагія скураныя сядзенні».
  
  
  Ён сеў у машыну і, бурчэючы, адкінуўся на спінку крэсла. Склаўшы пульхныя пальцы разам, ён сказаў: «Табе лепш мець вельмі добрую нагоду для гэтага дзеяння».
  
  
  «Поспех спараджае самаўпэўненасць, містэр Хаскэл, - сказаў я. "Я не танны бандыт, і мне напляваць, наколькі ты важны для цябе".
  
  
  Яго маленькія вочы трывожна перамясціліся, але ён захаваў самавалоданне. "Я мяркую, што вы той чалавек, які сцвярджае, што з'яўляецца сябрам Эдварда Джонса".
  
  
  «Я не сказаў, што я ягоны сябар. Я сказаў, што ведаю яго. Я хачу ад вас крыху інфармацыі пра тое, дзе знайсці містэра Джонса».
  
  
  "Мы ніколі не абменьваліся адрасамі".
  
  
  Я не бачыў прычын абыходзіцца з Хаскелам у белых пальчатках. Нягледзячы на «кадылак» з шафёрам, яго засланы дыванамі офіс і сяброўства ў загарадным клубе, ён быў не больш чым выдасканаленым бандытам. Я прыціснуў рулю рэвальвера да яго каленнага кубачка. Рэзкі ўдар выклікаў прыступ болю.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі?" ён хацеў ведаць.
  
  
  "Я той чалавек, які задаў вам пытанне аб Эдвардзе Джонсе".
  
  
  «Ён не быў у Лос-Анджэлесе некалькі месяцаў. Я не меў з ім справы даўжэй за гэта».
  
  
  Хто працуе з Джонсам? У яго ёсць пара сяброў, якіх ён выкарыстоўвае на працы. Я хачу ведаць іх імёны».
  
  
  Ён зморшчыўся і пацёр калена. «Калі б вы былі знаёмыя з гэтым чалавекам гэтак жа добра, як я, вам не было б цікава яго шукаць. . Ён любіць забіваць людзей».
  
  
  "Вось чаму я шукаю яго".
  
  
  «Я не магу расказаць вам пра яго сяброў, таму што я меў справу з ім адзін. Ён вельмі асцярожна ставіўся да такіх дэталяў. Ён перастаў прыходзіць да мяне па фінансаванне, бо знайшоў іншага апекуна. Думаю, кагосьці ў Арганізацыі”.
  
  
  Я выйшаў з машыны. Яшчэ адзін нуль. Выдаткаваны марна дзень, калі не лічыць прыемнасці бліжэй пазнаёміцца з містэрам Хаскелам, без якога я мог бы абысціся.
  
  
  "Хіба ты не збіраешся сказаць мне, хто ты?" - спытаў Хаскэл.
  
  
  «Чаму я павінен? Ты мне нічога не сказаў».
  
  
  Я кінуў яго шафёрскі пісталет у смеццевы бак на вуліцы.
  
  
  Той ноччу я патэлефанаваў Хоўку з нумара ў матэлі. «Давай параўнаем запісы, - сказаў я, калі ён падышоў да лініі.
  
  
  «У мяне ёсць сякая-такая інфармацыя аб чалавеку, які спрабаваў забіць вас у гатэлі ў Бонэме. Па-першае, яго клікалі насамрэч Куган. У яго было паліцэйскае дасье. Ён быў наймітам, адным з лепшых. Здавалася, ФБР крыху здзіўлены, што вы змаглі адолець яго». У голасе Хоўка было прыкметнае задавальненне.
  
  
  "Хто аддаў яму загады?"
  
  
  “Ён быў незалежным падрадчыкам. Наймаўся любому, хто мог заплаціць яму ганарар, які быў высокі. ФБР сцвярджае, што ён не ўваходзіў у рэгулярны заробак мафіі».
  
  
  "А што наконт Валантэ?"
  
  
  "Ён быў бліжэйшым сябрам Фрэнка Абруза".
  
  
  «Баюся, у мяне мала. Лася няма ў Лос-Анджэлесе».
  
  
  Хоук прачысціў горла міс «А як наконт Трудзі? Яна дажыла да выстаўлення рахункаў?
  
  
  У гэтым не было ніякіх сумневаў. У маім босе была рыса бруднага старога.
  
  
  Шэсць
  
  
  Я рана лёг спаць і праспаў да світання. Мяне разбудзіў шыпячы гук. Вочы прыжмурыліся, я ляжаў і прыслухоўваўся, учапіўшыся пальцамі ў дзяржальню «люгера». Затым я адчуў раптоўны прыліў цяпла да майго твару.
  
  
  Адкінуўшы прасціну, я павярнулася і ўпала на падлогу, прысядаючы, з Вільгельмінай у руцэ. Аранжавыя языкі полымя лізнулі сцяну майго нумара ў матэлі. Шыпенне, якое я чуў, было звязана з тым, што фіранкі ля шкляных дзвярэй ва ўнутраны дворык загарэліся. Яны ўжо згортваліся ў чорны трут, і агонь разгараўся на сцяне.
  
  
  Я схапіў вогнетушыцель на сцяне ў холе і, увайшоўшы ў пакой, уздрыгнуў ад спякоты. Вогнетушыцель хутка патушыў полымя. Я выйграў, але калі б я праспаў на пяць хвілін даўжэй, усё было б інакш.
  
  
  Я выпусціў вогнетушыцель, зноў падняў Люгер і сарваў
  
  
  
  
  
  абвугленыя шторы. Хтосьці прарабіў акуратную дзірку ў шкляных дзвярах і працягнуў руку, каб падпаліць шторы. Гэта была цудоўная прафесійная работа. Пакуль я стаяў, любуючыся дзірой, куля прабіла дзверы ля маёй галавы. Я чуў, як куля прайшла міма і стукнулася ў далёкую сцяну. Праз імгненне я ляжаў на падлозе.
  
  
  Бандыт схаваўся за невысокай цаглянай сцяной з другога боку закрытага Паціа і басейна. У цьмяным святле я мог бачыць рулю яго стрэльбы, калі ён прасоўваў яго праз сцяну. Паколькі я не чуў стрэлу, вінтоўка павінна быць абсталявана глушыцелем. Гэты мужчына быў прафесіяналам ва ўсім, за выключэннем таго, што ён прамазаў па маёй галаве на шэсць цаляў. Можа, я крыху ссунуўся, калі ён націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Я не адказаў яму на агонь, бо не мог ясна яго бачыць. Ён таксама не мог мяне дастаць. Мы гулялі ў чакальную гульню, кожны з нас спадзяваўся на адкрыццё. Яго цярпенне перасягнула маё. Я вырашыў пераехаць. Абняўшыся за падлогу, я пачаў адыходзіць.
  
  
  Калі я быў далёка ад дзвярэй, я ўстаў. Я нацягнуў штаны. Ціха крочачы басанож, я пабег па засланым дываном калідоры і падняўся па лесвіцы на другі паверх матэля. "Калі павязе, я змагу стрэліць у яго зверху", - падумаў я. Але калі я падышоў да парэнчаў гаўбца другога паверха, ён знік са сваёй хованкі.
  
  
  Глыбы хмызняку на тэрыторыі матэля забяспечвалі добрую хованку, але стрэлку прыходзілася кідацца паміж імі. Рана ці позна я яго ўбачу. Я чакаў, злёгку дрыжучы на прахалодным паветры. Апроч штаноў, на мне была толькі павязка на грудзях.
  
  
  Нарэшце я заўважыў скурчаную постаць, якая ўцякае ад мяне. Перш чым я паспеў стрэліць у яго, ён скокнуў за далёкі кут будынка.
  
  
  Я хутка спусціўся па прыступках, прабег міма шэрагу аўтаматаў па продажы напояў з аплатай манетамі і вылецеў на паркоўку. Мой мужчына адступаў. Ён пералез цераз драцяную агароджу і скокнуў у машыну, прыпаркаваную на абочыне дарогі за тэрыторыяй матэля. Ён завёў матор і памчаўся.
  
  
  Я мог бы стрэліць, але гэта, відаць, не спыніла б яго, і я не хацеў прыцягваць натоўп. Я прайшоў назад у свой пакой, задаўшы сабе відавочнае пытанне. Адкуль патэнцыйны забойца даведаўся, дзе мяне знайсці?
  
  
  Пасля снедання я выехаў з матэля і паехаў цераз горад да дома, дзе сустрэў Трудзі.
  
  
  Каля дзвярэй мяне сустрэў моцны кітаец. Я не бачыў яго ў свой першы візіт і не пашкадаваў аб гэтым. Ён быў пабудаваны як трактар і не выглядаў прыязным.
  
  
  "Што вы хочаце ў гэты час дня?" - злосна спытаў ён.
  
  
  "Занадта рана для бізнэсу?"
  
  
  “Калі ў вас няма сустрэчы. А ў вас няма».
  
  
  Я прытулілася плячом да дзвярэй, калі ён спрабаваў зачыніць яе перад маім тварам. Я ўсміхнуўся яму. "Скажы Трудзі, што да яе прыйшоў сябар".
  
  
  "Трудзі сёння нікога не бачыць".
  
  
  "Ты памыляешся ў гэтым", - сказаў я яму. "Яна мяне бачыць".
  
  
  «Містэр, не спрабуйце паступіць са мной жорстка. Я магу кінуць вас у наступны блок».
  
  
  «Можа быць, ты мог бы. Але калі я вярнуся, мне давядзецца паказаць пекла».
  
  
  Ён закінуў галаву і разрагатаўся, падобны на роў падвеснага матора. «Раней я быў прафесійным змагаром. Магутны Шан, Тэрор Усходу, хоць я нарадзіўся прама тут, у Лос-Анджэлесе. Вы калі-небудзь глядзелі рэстлінг па тэлевізары?»
  
  
  "Я стараюся не рабіць гэтага".
  
  
  «Паслухай, круты хлопец, я працую толькі тут. Але я дастаўлю тваё паведамленне, калі ты жадаеш пачакаць».
  
  
  "Дзякуючы."
  
  
  "Усё ў парадку. Вы мяне забаўляеце».
  
  
  Ён упусціў мяне ўнутр і адышоў, усё яшчэ пасмейваючыся. Ён увайшоў у задні пакой на першым паверсе, зачыніўшы за сабой дзверы. Я чуў галасы, адзін жаночы. Пакуль я чакаў, я задаваўся пытаннем, чаму дзяўчыну, якая ўчора была такая даступная, сёння так цяжка ўбачыць.
  
  
  На лесвіцы, па якой мяне напярэдадні вяла Трудзі, з'явілася бландынка. Яна была вельмі падобная на Трудзі, за выключэннем таго, што была маладзей і цяжэй у сцёгнах. На ёй было негліжэ, якое наўрад ці мела значэнне.
  
  
  Пазяваючы і пацягваючыся, яна паклікала мяне: "Што табе трэба, салодкі?" Яе тон голасу паказваў на тое, што што б гэта ні было, яна ведае, дзе я магу гэта дастаць.
  
  
  Жах Усходу вярнуўся і перарваўся. «Заблудзіся», - прарычэў ён дзяўчыне. Відавочна, яго больш не забаўляла. Ён тыцнуў у мяне вялікім пальцам. "Давай, круты хлопец".
  
  
  Я ўвайшоў у пакой, у якім жалюзі былі шчыльна зашмаргнуты ад сонца. Танныя пахі забруджвалі паветра, а мэбля ўяўляла сабой сумесь ціка і галівудскага гратэску. Вялікі кітаец зачыніў за мной дзверы, і я пачуў пстрычку замка.
  
  
  Жанчына, якая чакала мяне, была зусім не падобная на Трудзі. Ёй было за трыццаць, і, відаць, недзе ў яе продках быў усходні чалавек. Яе вочы былі злёгку раскосымі, а скура мела жаўтлявае адценне. Яе чорныя валасы былі падстрыжаны блізка да галавы. Бліскучая мандарынавая мантыі аблягала яе стройнае цела, а доўгія пазногці былі пафарбаваны ў срэбра. У цёмным пакоі яе вочы ззялі, як вочы сіямскай коткі, якая згарнулася ў яе на каленях.
  
  
  "Гэта ён, Аліда?" - спытаў Шан.
  
  
  "Вядома, гэта ён".
  
  
  "Ты не
  
  
  
  
  
  
  сябар Трудзі, містэр. "Ён схапіў мяне за рукаў, збіраючы жменю яго тоўстымі пальцамі." Я магу зламаць вам шыю”.
  
  
  Кот на каленях у жанчыны падняў галаву, як быццам пачуў пагрозу. Яго малюсенькі язычок слізгаў па яго отбивным.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - сказаў я. "У чым прычына непрыязнасці?"
  
  
  Жанчына пагладзіла кошку і злосна паглядзела на мяне. «Я кірую гэтым домам. Вы прыйшлі сюды ўчора пад ілжывай падставай. Вы даставілі нам непрыемнасці».
  
  
  "Што за бяда?"
  
  
  «Горшы выгляд. Трудзі здзейсніла памылку, калі не распавяла мне пра цябе з самага пачатку. Я не дазволю табе ўбачыць яе зноў. Гэта справа, у якой ты ўдзельнічаеш, не яе справа».
  
  
  кітаец цяжка апусціў мне руку на плячо. "Ён зараз мой?"
  
  
  «Яшчэ не», - сказала яму Аліда. Яна паказала на мяне доўгім пазногцем. «Вы дабраліся да дзяўчыны, сказаўшы, што Лось забіў жанчыну да смерці. Можа, вы зманілі. Можа, у вас ёсць іншыя прычыны шукаць яго».
  
  
  "Што б яны былі?"
  
  
  "Напрыклад, дзвесце тысяч даляраў".
  
  
  Гэта было толькі пытанне часу, калі яна выпусціць Шанг супраць мяне, і я не збіраўся сыходзіць, не пагаварыўшы з Трудзі. Такім чынам, ярасным рухам назад я ўдарыў локцем па цвёрдым жываце Шана. Ён хмыкнуў ад болю і здзіўлення.
  
  
  Павярнуўшыся, я ўдарыў яго каленам. Яго твар быў якім заўгодна, толькі не загадкавым. Лініі болю прабеглі да яго вачэй, і ён сагнуўся, як Касалапы чалавек, які спрабуе заціснуць грэцкі арэх паміж каленамі.
  
  
  Калі ён пацягнуўся да мяне, я зрабіў ілжывы выпад, а затым ударыў яго рабром правай рукі. Удар, які рассек дошку, трапіў яму збоку ў тоўстую шыю. Яго вочы вытарашчаны, а дыханне свішча скрозь зубы. Злавіўшы яго за паліто, я вырваў яго з раўнавагі і шпурнуў сабе на сцягно. Ён упаў на падлогу, як піяніна, якое ўпала з двух паверхаў.
  
  
  Я дастаў Люгер. "А дзе Трудзі?"
  
  
  Аліда ўстала і кінула ката мне ў твар. Я вывернуўся, і сіямец праляцеў міма, вывяргаючы лютасьць. Ён прызямліўся на спіну Шана і пачаў прабірацца ўверх. Кітайцы паспрабавалі яго адштурхнуць, і кот усадзіў кіпцюры ў галаву мужчыну.
  
  
  Бедны Шан крычаў дастаткова гучна, каб разбіць шкло.
  
  
  Я лёгенька стукнуў ката па спіне Люгерам. Ён мяўкнуў і скокнуў да бліжэйшага стала.
  
  
  "Ты ў парадку?" Я спытаў Шана, але ён не слухаў. Я павярнуўся да Аліды, і яна адчыніла скрыню стала. У мяне была ідэя, што дама не шукае для мяне гасцёўню кнігу. Я схапіў яе за спіну аблягае сукенкі, і яно парвалася, калі яна курчылася. Калі яна павярнулася, у руцэ ў яе была "Берэта" 38-га калібра.
  
  
  Яна назвала мяне імем, якое не даведалася ад сваіх кітайскіх продкаў. Гэта быў 100-працэнтны амерыканскі мацюк. Перш чым яна паспела спусціць курок, я ўдарыў яе па запясці цяжкім «Люгерам», і «Берэта» выскачыла з яе пальцаў і стукнулася аб сцяну.
  
  
  Я ўставіў наканечнік люгера прама паміж яе поўнымі нянавісці вачыма. "Пытанне было ў тым, дзе Трудзі?"
  
  
  Аліда адвяла мяне наверх. Дзяўчына сядзела на ложку і раскладвала пасьянс. Яна змрочна зірнула на мяне. «Паглядзі, хто тут. Мой талісман».
  
  
  «Я спрабавала трымаць яго падалей ад цябе. Паслухайся маёй рады і нічога яму не кажы», - сказала Аліда.
  
  
  У Трудзі быў аднадзённы фінгал. Я падышоў да яе і прыўзняў яе падбародак. "Хто на вас працаваў?"
  
  
  «Хлопец па імі Оскар. Оскар Снодграс».
  
  
  "Я не думаю, што гэта было яго імя".
  
  
  «Ходзяць чуткі, што капа мафіі быў забіты, і частка грошай мафіі была выкрадзена. Лось дастаткова дзікі, каб задаволіць такую ​​апрацоўку. І вы прыйшлі шукаць Лася. Алісія кажа, што гэта дзіўнае супадзенне».
  
  
  «Мяне не цікавяць грошы. Я сказаў вам, чаму мне патрэбен Лось».
  
  
  Дзяўчына паглядзела на Аліду. “Што я буду рабіць? Я яму веру».
  
  
  «Я хадзіў да Хаскелу. Ён не сказаў мне нічога, што мне трэба было ведаць. Але хтосьці спрабаваў забіць мяне, і зараз я знаходжу тут вас і гэтую лагодную мадам у напружанні. Што за гісторыя, Трудзі?»
  
  
  Яна склала карткі ў чарку на ложку. "Аліда, я скажу яму".
  
  
  Тады паспяшайся. Я хачу, каб ён пайшоў адсюль. Я не хачу больш праблем з мафіяй”.
  
  
  «Учора ўвечары сюды прыходзілі двое мужчын, - сказала Трудзі. "Я не магу назваць вам іх імёны, але магу сказаць, на каго яны працуюць".
  
  
  "Мафія".
  
  
  «Вось хто. Яны ведалі, што ты быў, каб убачыць мяне. Яны хацелі ведаць, што табе было патрэбна. Кароткі вырадак ударыў мяне, і я спалохалася. Я сказаў яму, што ты шукаеш Лася».
  
  
  Я падумаў, што яны пераследвалі мяне. Я прывёў іх сюды, як прывёў у Айдаха. Яны былі цярплівыя і ўпартыя, і цяпер яны ведалі тое, чаго не ведалі раней, што Лось быў іхнім рабаўніком.
  
  
  "Яны спаляць цябе", - сказала Аліда. "Я спадзяюся, яны цябе добра апякуць".
  
  
  Я спусціўся па лесвіцы. Магутны Шан трымаўся за падлакотнікі крэсла і грымаснічаў, калі бландын у негліжэ наносіў ёд яму на валасы. Сіямскі кот сядзеў, аблізваючы лапу, і злосна глядзеў на мяне, калі я праходзіў міма. «Мілая котачка», - сказаў я. Ён быў сапраўдным жахам Усходу.
  
  
  Сем
  
  
  Я выехаў з Лос-Анджэлеса а дзесятай гадзіне раніцы на поўдзень. Другім імем у маленькай чорнай кніжцы Лася было Тэрэза, і Тэрэза была ў Сан-Дыега. Я спадзяваўся паразмаўляць з ёй да канца дня.
  
  
  
  
  
  Гонка пачалася. Мафія ведала амаль столькі ж, колькі ведаў я. Яны пашлюць салдат, каб высачыць Лася. Адзінай маёй перавагай была маленькая чорная кніжка з сямю імёнамі.
  
  
  Я глядзеў у люстэрка задняга віду, спрабуючы вызначыць машыну, якая будзе пераследваць мяне. Я вырашыў, што гэта карычневы седан Б'юік. Кіроўца паспрабаваў збіць мяне з панталыку: ён дазволіў іншай машыне ненадоўга ўстаць паміж намі, а калі я запаволіў ход, ён на некалькі міль прамчаўся наперад.
  
  
  Пакуль ён быў там, я павярнуў з галоўнай дарогі на першую даступную бакавую дарогу. Я пад'ехаў да станцыі тэхабслугоўвання і сказаў дзяжурнаму, каб ён завадатараў «форд» і праверыў пад капотам. Я ўвайшоў унутр і адкрыў безалкагольны напой.
  
  
  Карычневы "б'юік" з'явіўся яшчэ да таго, як дзяжурны скончыў праверку алею. На пярэднім сядзенні сядзелі двое мужчын. Адзін павярнуўся, каб паглядзець на "Форд", але яны працягвалі ісці. Яны ўсё яшчэ спадзяваліся, што іх не заўважылі.
  
  
  Усё яшчэ трымаючы ў руцэ бутэльку з напоем, я выйшаў праз бакавыя дзверы вакзала і падняўся на груд за ёй. Дзяжурны паклікаў мяне, але я працягваў ісці. Я спыніўся ў групе дрэў і прысеў на кукішкі. Я добра бачыў станцыю, але мяне тамака ніхто не бачыў.
  
  
  Кіроўца карычневай машыны лайдачыў, чакаючы, калі я зноў з'яўлюся. Калі я гэтага не рабіў, ён паварочваўся і вяртаўся.
  
  
  Я дапіў і глядзеў, як абслуговы сцягвае капот форда . Мае паводзіны яго збянтэжыла, але мая машына была ў яго. Ён не турбаваўся аб тым, што мае рахункі скончацца.
  
  
  «Б'юік» вярнуўся. Двое галаварэзаў пракансультаваліся з мужчынам на СТА. Ён паказаў у тым напрамку, у якім я пайшоў. Мафіёзі гэта абмяркоўвалі. Пасля яны пабеглі ў гару. Яны баяліся, што я кінуў "форд" і спрабаваў сысці ад іх пешшу.
  
  
  «Хадземце, хлопчыкі, - падумаў я.
  
  
  Калі яны падышлі бліжэй, цяжка дыхаючы і праклінаючы, я праслізнуў за дрэва. Больш за высокі мужчына быў у лепшай форме. Ён апярэджваў свайго таварыша на тры крокі. Ён прабег міма майго сховішча, бегаючы па ўскрайку зараснікаў. Нізкарослы мужчына крыкнуў яму ўслед: «Прывітанне, Джо. Прытармазі. Думаеш, гэта Алімпійскія гульні?
  
  
  Трымаючы бутэльку з бутэлькай за маленькі канец, я выйшла з-за дрэва. «Прывітанне, маляня, - сказаў я.
  
  
  Ён спыніўся, нібы наткнуўся на бялізнавую вяроўку. "Джо!" ён закрычаў.
  
  
  Я ўдарыў яго па галаве пустой бутэлькай з-пад піва, і ён паваліўся кучай.
  
  
  Джо памаўчаў. Ён азірнуўся і ўбачыў, што я іду да яго. Яго рука прамільгнула пад паліто і зноў з'явілася з пісталетам 45-га калібра. Затым ён завагаўся. Ён не страляў.
  
  
  Я не пытаўся, чаму ён трымаў агонь. Я схапіўся за яго.
  
  
  Бандыт абвіў мяне нагамі і ўдарыў мяне па галаве з .45. Мы каталіся па дзікай траве і кустах, пакуль дужаліся. Я схапіў яго за запясце і тузануў. Я зламаў яго. Гук быў падобны на трэск сухой палкі. Бандыт застагнаў. Я ўдарыў яго двойчы і адпоўз.
  
  
  Ён устаў і выбіў "Люгер" у мяне з рукі. Я збіў яго. Ён зноў устаў, звесіўшы зламанае запясце, і ўдарыў мяне здаровай рукой. Ён быў крутым. Ён працягваў прыходзіць. У рэшце рэшт я кінуў яго правым кросам.
  
  
  Яго настойлівасць была дзіўнай. Ён зноў з цяжкасцю падняўся на ногі.
  
  
  Я стаміўся. Гэта было самае вялікае, што я прыклаў да сябе з таго часу, як мяне падстрэлілі, і я адчуваў, што мая энергія скончыцца. У параўнанні з Джо Магутны Шан быў лёгкай здабычай.
  
  
  «Вечарынка скончаная», - сказаў я яму. Х'юга саслізнуў мне на далонь. "Я бярог цябе для размоў, але я магу перадумаць".
  
  
  Сонечнае святло бліснула на лязе штылета, калі я рушыў да яго. Джо падняў здаровую руку. «Я не збіраюся адбіраць у цябе гэтую штуку. Давай пагаворым".
  
  
  "Хто з вас працаваў над Трудзі?"
  
  
  «Хлопец, якога ты прыбіў. Але я б зрабіў гэта. Бізнэс ёсць бізнэс».
  
  
  Я падышоў бліжэй і прыставіў вастрыё нажа да яго кадыку. "Хто твой бос?"
  
  
  «Валантэ. Марка Валантэ».
  
  
  "І што вы павінны былі сказаць яму ў апошні раз?"
  
  
  «Што вы шукаеце рабаўніка на імя Лось. Мы атрымалі гэта ад дзяўчыны. Валантэ сказаў нам заставацца з вамі».
  
  
  Я сабраў зброю, засунуў яго 45. Калібр сабе за пояс, уклаў у ножны штылет і павёў яго назад да Шорт з «люгерам» на спіне.
  
  
  Джо паглядзеў на свайго партнёра. «Заўтра ў яго будзе пякельны галаўны боль. Валантэ папярэдзіў нас, што ты не дробязь».
  
  
  "Як доўга вы пераследваеце мяне?"
  
  
  «Мы знайшлі цябе ў Лос-Анджэлесе, але з таго часу, як ты выпісаўся з лякарні, на табе хтосьці быў. Валантэ працягваў мяняць войскі».
  
  
  Валантэ быў разумным чалавекам. Калі б ён прытрымліваўся адной групы салдат, я б іх заўважыў.
  
  
  Я перавярнуў маляня і выцягнуў пісталет з яго наплечной кабуры. Я выпрастаўся і паглядзеў на Джо, варожачы, колькі ён ведае. Гэта быў малады сімпатычны італьянец, апрануты акуратна і дорага. Я не мог паверыць, што ён быў звычайным бандытам. Ён быў занадта круты, занадта круты, стаяў са зламаным запясцем, звісаючы, але стрымліваў любыя прыкметы болю, акрамя маршчын вакол яго цёмных вачэй.
  
  
  «Я ўсцешаны тым, што Валантэ паклаў мне на хвост твой талент. Ты, мабыць, яго нумар адзін.
  
  
  
  
  
  
  “Я быў, пакуль гэта не здарылася. Можа, мяне больш не будзе».
  
  
  "Хто забіў Мерэдыта?" Я задаў пытанне раптоўна, спадзеючыся атрымаць рэакцыю, якая скажа мне, калі ён зманіў.
  
  
  Я здзіўлена нахмурыўся. Ён прыціснуў зламанае запясце да жывата, злёгку ўздрыгваючы. "Хто такі Мерэдыт?"
  
  
  «Ён працаваў на станцыі тэхабслугоўвання ў Айдаха. Хтосьці перарэзаў яму горла».
  
  
  "Ня я. Я нікога не ведаю. Валантэ быў у Айдаха, але ён не бачыў ніякіх дзеянняў. Калі ён дабраўся да месца, усё было скончана. ад крывацёку да смерці”.
  
  
  «Ён быў мне карысны. Ён хацеў ведаць, што я даведаўся».
  
  
  Гэта таксама спрацавала. Яму прыйшлося пачакаць, пакуль я выйду з лякарні, і даць мне развязаць павады, але яго хлопчыкі заставаліся са мной дастаткова доўга, каб атрымаць імя Лася. Пры цяперашнім становішчы спраў мая паездка ў Лос-Анджэлес аказалася схаднейшай для мафіі, чым для мяне. Хоуку гэта не вельмі ўзрадуе.
  
  
  «У Валантэ магла быць свая прычына дапамагчы табе, каб ты быў жывы», - сказаў Джо. "Я б не стаў яго забіваць".
  
  
  "Ці хацелі б вы карыстацца такім жа прывілеем?"
  
  
  "Жывы, ты маеш на ўвазе?" Ён нервова засмяяўся. «Я адказаў на ўсе твае пытанні, чувак. Чаго яшчэ ты хочаш?
  
  
  «Пакуль што вы не расказалі мне вялікіх сакрэтаў. Нішто Валантэ не пярэчыў бы, каб я ведаў, улічваючы абставіны. Узнікаюць складаныя пытанні». Я накіраваў "Люгер" яму ў сэрца. «А зараз падумай добранька. Як Валантэ ўвогуле даведаўся пра мяне?»
  
  
  «Ён пайшоў на сход праўлення, вышэйшае кіраўніцтва Арганізацыі. Яны казалі аб забойстве Фрэнка Абруза. Ваша імя было выкладзена на стол. Кіраванне прагаласавала за тое, каб перадаць справу Валантэ. У яго была асаблівая цікавасць. Ён і Абруз былі блізкія».
  
  
  «Быў яшчэ адзін мужчына ў Бонэме, штат Айдаха. Ён пайшоў туды, каб ударыць дзяўчыну. Ён спрабаваў забіць мяне». Я трымаў «люгер» нерухома, усё яшчэ цэлячыся яму ў сэрца. «Што ты ведаеш пра Кугана?»
  
  
  «Мафія яго не дасылала. Яны даслалі Валантэ».
  
  
  "Што зараз будзе рабіць Валантэ?"
  
  
  "Я не магу чытаць яго думкі, чувак". Джо пачаў гаварыць больш жорсткім голасам. «Я магу здагадацца, збольшага. Ён папросіць аб сходзе праўлення. Ён назаве імя Лася. Гэтае слова дастанецца кожнай сям'і ў краіне, і яны пачнуць прачэсваць месцы, дзе вар'яты вырадак мог хавацца”.
  
  
  «Я так разумею, вы чулі пра Лася да таго, як Трудзі назвала вам ягонае імя».
  
  
  «Проста плёткі. Пагаворым аб прафесіі. Ён псіхапат. У нашыя дні Арганізацыя імкнецца трымацца далей ад яго тыпу. Вось чаму ён дзейнічае самастойна. Але чуткі пра такога хлопца ходзяць вакол».
  
  
  «Гэта добра, Джо. Ты мне вельмі дапамог». Мае вусны адарваліся ад зубоў у халоднай усмешцы. «Засталося закрануць яшчэ адзін момант. Хто з вас спрабаваў забіць мяне сёння раніцай?
  
  
  «Я ці Маляня, ты маеш на ўвазе? Валантэ сказаў нам заставацца з табой, але ў нас не было загаду забіваць. Мы гэтага не рабілі».
  
  
  «Не падманвай мяне, Джо. Гэты чалавек быў прафесіяналам, як і ты».
  
  
  Джо спацеў. «Дзесьці ў гэтай калодзе ёсць джокер. Мерэдзіт, Куган - гэта не тыя людзі, пра якіх я нічога не ведаю. Савет дырэктараў не хацеў, каб сяброўка Абруза памерла, перш чым яна праспявала ім песню. Я сказаў вам свае загады ад Валантэ. Ён сказаў, заставайцеся з гэтым хлопцам, Картэрам, ён разумны, ён можа дапамагчы нам знайсці Лася. Ён сказаў, што я не буду далучаць вас, калі гэта не стане абсалютна неабходным. Няўжо ў мяне не было шанцу зусім нядаўна? "
  
  
  "Ага", - сказаў я. “Вядома, вы гэта зрабілі. І вы маеце рацыю. У калодзе ёсць джокер».
  
  
  Ён быў там яшчэ з часоў Бонэма. Чалавек, які ведаў тое, што ведала мафія, і шмат ведаў пра AX. Чалавек, які наняў Кугана, перарэзаў Мерэдыт горла і зладзіў мне пастку ў матэлі. Я апусціў «люгер» і пакінуў Джо і яго спадарожніка без прытомнасці на схіле ўзгорка. Я заплаціў абслуговаму персаналу з шырока адчыненымі вачамі за бензін, які ён заліў у «форд». Затым я падняў капот "Б'юіка" і вырваў праводку.
  
  
  "Яны будуць побач", - сказаў я. Але яны не паспелі пайсці са станцыі своечасова, каб мяне дагнаць.
  
  
  Я праехаў пакінутыя 110 міль да Сан-Дыега, калі стрэлка спідометра была на мяжы. Да поўдня я быў у межах бачнасці бухты. Якія круцяцца чайкі стыльна і грацыёзна плывуць па ветры.
  
  
  Пакуль я спяшаўся паабедаць, я будаваў свае планы. Прыйшлося патэлефанаваць Хоук. Было тое-сёе, што я хацеў, каб ён праверыў крыніцы AX.
  
  
  Але спачатку была Тэрэза, якая натхніла другі святлівы ўрывак з чорнай кнігі Муса. Да гэтага часу я ведаў на памяць усе тэлефонныя нумары з кнігі, якую набіраў. Тэрэзы і размаўляў з жанчынай голасам віскі.
  
  
  "Ты хочаш спатканне з Тэрэзай?"
  
  
  "Да уж." Пытанне мяне не здзівіла. Была вялікая верагоднасць, што кожная дзяўчына ў кнізе была прастытуткай ці дзяўчынай па выкліку.
  
  
  "У цябе ёсць асаблівыя густы, дарагая?"
  
  
  "Я б палічыў за лепшае не абмяркоўваць іх па тэлефоне".
  
  
  Яна засмяялася і дала мне адрас. Ён знаходзіўся ў бедным раёне недалёка ад набярэжнай, пасярод вуліцы, якая выглядала прывабнай, як турэмны корпус.
  
  
  Я замкнуў дзверы "форда", калі вылез з машыны, варожачы, ці забяспечыць нават гэтая мера засцярогі машына, калі я вярнуся. Гэты квартал
  
  
  
  
  
  не быў часткай горада, дзе мужчыны ходзяць у царкве.
  
  
  Будынак, да якога я падышоў, быў бяльмом на воку, які павінен быў быць знесены шмат гадоў таму, але зумер, усталяваны ў зношанай дзвярной скрынцы, працаваў. Жанчына з жоўтымі валасамі выглянула вонкі, затым агледзела вуліцу, нібы жадаючы пераканацца, што я не ўзяў з сабой аўтазак.
  
  
  "Я тэлефанаваў", - сказаў я. "Я прыйшоў да Тэрэзы".
  
  
  Яна была падазронай. Можа, я не быў падобны да яе звычайнага пакупніка. "Ты не адзін з пастаянных сяброў Тэрэзы".
  
  
  “Я б хацеў быць адным з іх. Я шмат чуў пра яе».
  
  
  Жанчына вырашыла ўсміхнуцца. Зубы былі не самыя лепшыя. Яе жоўтыя валасы былі пафарбаваны даўно, і не вельмі добра, а нафарбаваныя бровы нагадвалі крылы лятучай мышы. Яна расчыніла дзверы шырэй, каб я мог праціснуцца міма, затым ссунула завалу.
  
  
  "Вы чакаеце рэйду?"
  
  
  «У нашыя дні ніколі не ведаеш. Нялёгка больш зарабляць на жыццё сумленна».
  
  
  Я быў упэўнены, што яна наогул нічога не ведала аб тым, каб сапраўды зарабляць на жыццё, ці нават аб тых, хто гэта ведаў. На ёй былі белыя чаравікі, аблягае штаны і блузка-пуловер з зебровымі палоскамі, туга нацягнутымі на яе пышную грудзі. Блузку ўпрыгожвалі вялікія соску, як камяні.
  
  
  "Ты добры хлопчык", - сказала яна, прабягаючы па мне поглядам. «Трымаю ў заклад, ты сапраўды мілы».
  
  
  Мяне называлі як заўгодна, але ніколі не салодка. Я выціснуў ухмылку, гуляючы ролю, прадыктаваную абставінамі. Гэтая жанчына дакладна не была з тых, хто быў бы зацікаўлены ў тым, каб раздаваць інфармацыю незнаёмцу.
  
  
  "А вось і Ронда", - сказала яна, кладучы руку мне на плячо. Яе пальцы былі памерам з сасіску.
  
  
  Мужчына выйшаў з дзвярэй ля падножжа лесвіцы, якая вядзе на другі паверх дома. Рукавы яго кашулі былі абрэзаны і агалялі шырокія плечы. На яго шырокім поясе блішчалі металічныя заклёпванні. Яго штаны сядзелі гэтак жа шчыльна, як і ў жанчыны, агаляючы выпукласці на яго магутных нагах. У яго быў твар месяца, у кутках маленькіх вачэй выступіў тлушч.
  
  
  «Скажы нам, што ты хочаш, каб Тэрэза зрабіла для цябе, дарагая», - прапанаваў ён, агаляючы зубы, якія былі ў яшчэ горшай форме, чым у жанчыны.
  
  
  Я адчуў паколванне ў патыліцы. Я быў не ў звычайным бардэлі. Здавалася, што ў доме нікога няма, апрача нас траіх і дзяўчыны, якую я не бачыў.
  
  
  "Я хацеў бы спачатку ўбачыць яе".
  
  
  «Яна цудоўная дыбачка. Вы не будзеце расчараваныя».
  
  
  «Няхай паднімецца, Ронда», - сказала жанчына. "Гэта разумная просьба".
  
  
  Ронда паківаў галавой. «У мяне такое адчуванне, што ён званар. Ён не даваў вам ніякіх рэкамендацый, ці не так?»
  
  
  "Лось", - сказаў я. «Лось даў мне нумар Тэрэзы».
  
  
  "Добрае імя". Ён працягнуў руку. «Пакладзі пяцьдзесят проста сюды. Гэта як плата за прыкрыццё. Праца за пяцьдзесят даляраў - самы танны трук, які можа выкарыстоўваць гэтая дыбачка».
  
  
  Я скрыжавала яго далонь, і ён падняўся па рыпучай лесвіцы, каб пагаварыць з Тэрэзай, а затым памахаў мне рукой з пляцоўкі. "Яна кажа, падымайся".
  
  
  Першае, што я ўбачыў, адчыніўшы дзверы спальні, было мноства пугаў і рамянёў, раскладзеных на драўляным стале. Другая рэч была дзяўчынай. Яна сапраўды была цудоўная.
  
  
  "Як цябе клічуць, дарагі?" сказала яна хрыплым голасам.
  
  
  Тонкая камбінацыя была яе адзіным прадметам адзення. Яна абапіралася на стосік падушак на непрыбраным ложку. Мэбля ў напаўцёмным пакоі была старой і трухлявай. У камодзе былі толькі грабянец і трэснуты рукамыйніца, а выцвілыя фіранкі пахлі пылам. Адзіным каштоўным прадметам тут была Тэрэза. У яе былі чорныя валасы, аліўкавы колер твару і высокія скулы, якія падцягвалі скуру яе хударлявага асобы. Яе цела было маладым і гнуткім, і яна выглядала так, як быццам яна была ўсім тым, што сказаў Муз у сваёй маленькай чорнай кніжцы.
  
  
  Але ён не згадаў пугі.
  
  
  "Нед", - сказаў я ёй. "Мяне клічуць Нэд".
  
  
  "А ў чым твая гульня?"
  
  
  Я зноў паглядзеў на стол. Цяпер я ведаў, у якой хаце знаходжуся, і гульні, у якія тут гулялі, былі сапраўды вельмі жорсткімі. Я падумаў. Улічваючы схільнасць Муса, было вырашана, што ён будзе насіць нумар такога месца. Толькі дзяўчына не зразумела. Яна была занадта добрая, каб быць тут.
  
  
  "Вы будзеце здзіўлены, калі я раскажу вам аб сваёй гульні", - сказаў я.
  
  
  "Я люблю сюрпрызы". У яе ўсмешцы была скрыўленне. Яна была з тых жанчын, для якіх Фаўст меў душу.
  
  
  "Я хачу ведаць, дзе знаходзіцца Лось".
  
  
  «Я здзіўлены, добра. І крыху расчараваны».
  
  
  "Я павінна знайсці яго, Тэрэза".
  
  
  «Ты не сказаў пра гэта Ронда. Калі б ты сказаў, ён бы не дазволіў табе ўбачыць мяне».
  
  
  "Вось чаму я не згадаў пра гэта".
  
  
  Тэрэза сунула ў рот скручаную цыгарэту і чыркнула запалкай аб драўляную падлогу. Камбінезон саслізнуў з яе пляча, агаліўшы невялікую круглую грудзі. Яна зноў дражніла ўсміхнулася мне. "Лось з'ехаў з горада".
  
  
  Пах, які распаўсюдзіўся па пакоі, сказаў мне, што яе цыгарэта была не з тых, якія яна магла б прапанаваць начальніку паліцыі. Я падышоў да ложка. "Калі б вы хацелі знайсці Лася, куды б вы пайшлі?"
  
  
  «У пекла. Вось дзе ён павінен быць». Яна засмяялася, паказаўшы зубы. Яны былі чыстымі, роўнымі і белымі. Усё ў ёй было ідэальна, усё, акрамя таго, кім яна была.
  
  
  "Ці былі ў яго сябры ў Сан-Дыега, якіх я мог знайсці?"
  
  
  «Я гляджу на людзей і адразу ж, у гэты першы раз, я ведаю, спадабаюцца яны мне ці не. Ты мне падабаешся". Яна прыхінулася галавой да маёй нагі. Яе голас быў мяккім. «Калі гэта важна, я памагу табе. Чаму ты спрабуеш знайсці Лася? "Ён забіў некалькі чалавек".
  
  
  
  
  
  
  Яна падняла галаву. «Вы не паліцыянт. Я магу даведацца паліцыянтаў па іх хадзе». Яна пагладзіла маю нагу. "Ты таксама не адчуваеш сябе паліцыянтам".
  
  
  "Ён забіў майго сябра".
  
  
  Дзверы ў спальню расхінулася. Увайшлі Ронда і жоўтавалосая жанчына.
  
  
  Тэрэза выпрасталася, яе цудоўны рот скрывіўся. "Табе трэба было пачакаць, Ронда!" яна закрычала: «Я магла б прымусіць яго расказаць мне больш».
  
  
  «Мы чулі дастаткова». Ён узяў са стала самы вялікі дубец. «Містэр, калі Лось калі-небудзь даведаецца, што нехта з нас пасадзіў вас на хвост, мы ўсе будзем шкадаваць».
  
  
  "Не хвалюйся. Я яму не скажу».
  
  
  «Няма чаго будзе расказваць». Ён пстрыкнуў пугай і рушыў да мяне. «Я бачыў твой тоўсты кашалёк, калі ты выклаў пяцьдзесят. У цябе нядрэнны кавалак грошай».
  
  
  "Вазьмі яго, Ронда!" - сказала жоўтавалосая жанчына.
  
  
  Я зразумеў, што яны былі абсалютна гатовыя забіць мяне за наяўныя грошы, якія я нёс, ці нават проста ў якасці ласкі Лосю.
  
  
  Ронда адхапіў дубец, і я падняў крэсла з прамой спінкай каля ложка. Хлыст працяў паветра і абвіўся вакол ножкі крэсла, калі я падняў яго, каб абараніць свой твар. Ронда вылаяўся і паспрабаваў выцягнуць дубец.
  
  
  Я зрабіў два крокі да яго і разбіў крэсла аб яго галаву. Ён раскалоўся, і ён упаў на калені. Я стукнуў яго кулаком па твары, і кроў хвастала.
  
  
  З віскам Тэрэза заскочыла на ложак, сунула руку пад падушку і выцягнула аўтаматычны «Баўэр» 25 калібра. Яны былі гатовыя да ўсяго, гэтая банда.
  
  
  Тэрэза не загадала мне спыняцца на месцы або паднімаць рукі. Яна накіравала пісталет і націснула на цынгель. Куля патрапіла ў сцяну. Яна была занадта ўсхваляваная, каб страляць прама.
  
  
  Я хутка перагледзеў сваё меркаванне аб дзяўчыне. Яна была прыгожая, але мне б не хацелася натрапіць на яе ў цёмным завулку.
  
  
  «Прыстрэлі яго, Тэрэза», - заклікала Жоўтыя Валасы. Яна была выдатным чырлідэрам. Я даў ёй зваротны ўдар і нырнуў за дзяўчынай.
  
  
  Я стукнуўся аб ложак жыватом, і яна павалілася пад маёй вагай. Тэрэза ўпала з аднаго боку, тупаючы нагамі. Пад камбінезонам на ёй нічога не было. Сіла майго скачка перанесла мяне праз ложак, як хакейную шайбу, якая слізгае па лёдзе, і я прызямліўся на яе. Падзенне мяне змякчыла, але дзяўчынка выдала гук, як хворая птушка.
  
  
  Пісталет у кішэні камізэлькі вылецеў з яе рукі і паляцеў па падлозе. Ронда выцер акрываўлены нос, падняўся на ногі і захістаўся.
  
  
  Я пацягнуўся за Люгерам, але Жоўтыя Валасы скокнулі мне на спіну. Яна, павінна быць, важыла 160. Я разгарнуўся і перакінуў яе праз плячо, і яна павалілася на ложак.
  
  
  Ронда спрабаваў падабраць маленькі аўтамат. Падобна, яму было цяжка гэта бачыць. Я схапіў яго за шыю адной рукой і штурхнуў наперад, так што яго галава стукнулася аб сцяну. Ён праліўся на твар і ляжаў нерухома.
  
  
  Жоўтыя Валасы ўстала дыбам на зламаным ложку і закрычала. «Ронда. Ён прычыніў табе боль, Ронда?»
  
  
  «Не, дарагая, - сказаў я. "Яму падабаецца біцца галавой аб сцяну".
  
  
  «Ублюдак. Калі ты прычыніў боль Ронда ...»
  
  
  Я выцягнуў "люгер", і яе голас сарваўся на сярэдзіне прапановы. "Што ты сказала, дарагая?" - спытаў я саркастычным голасам.
  
  
  Яна прысела на ложку і моўчкі паглядзела на мяне.
  
  
  Я схапіў ашаломленага Ронда за пояс, пацягнуў яго ў цэнтр пакоя і перавярнуў тварам уверх.
  
  
  "Не страляйце ў Ронда!" жанчына закрычала.
  
  
  Я накіраваў «Люгер» прама на пачварнае твар Ронда. Я сказаў: "Чаму б мне не застрэліць яго, лялька?"
  
  
  «Я раскажу табе аб Лосе. Гэта тое, што ты хочаш, ці не так? Ён з'ехаў з горада некалькі месяцаў таму. Яны схавалі здабычу з рабавання з нейкай дзеўкай, і яна ўцякла з ёй. Яны палявалі на яе».
  
  
  "Ты ж сказаў, што яны, ці не так, дарагая?"
  
  
  «Лось, Джэк Хойл і трэці мужчына. Хойл - невысокі хлопец, ростам да пляча Ронда. У яго проста тут татуіроўка». Яна дакранулася да свайго левага перадплечча. "Мы ніколі не бачылі трэцяга чалавека".
  
  
  Я пакапаўся ў кішэні Ронда і атрымаў свае пяцьдзесят даляраў перад ад'ездам.
  
  
  8
  
  
  Я толькі што прыбыў у Сан-Францыска, і Хок размаўляў па тэлефоне.
  
  
  «Вы былі ў Сан-Дыега? Які з гарачых лікаў у маленькай чорнай кніжцы там? - спытаў ён самым сарданічным голасам.
  
  
  «Тэрэза. Мілая дзяўчына», - сказаў я. "І салодкая, як каралавая змяя".
  
  
  «Я мушу калі-небудзь пачуць пра яе. Але пакуль што па справе. Вы дабіліся нейкіх поспехаў?»
  
  
  «У мяне ёсць імя і апісанне чальца банды Лася. Яго клічуць Джэйк Хойл».
  
  
  «Мы можам праверыць яго ў файлах праваахоўных органаў, але гэты маршрут не даў нам шмат чаго пра Лася. Даследнікі праверылі ФБР і правялі кампутарны пошук па імі Эдвард Джонс. Нічога. Кароткі выклад на аснове ўрыўкавае апісанне, якое вы нам далі, дало тыя ж вынікі”.
  
  
  "Я не здзіўлены. Гэты чалавек, відаць, вельмі добры ў сваёй справе. Настолькі добры, што ён, верагодна, ніколі не быў затрыманы законам".
  
  
  
  
  
  не магу сказаць, колькі нявырашаных рабаванняў па ўсёй краіне было яго працай».
  
  
  "Ну, N3, што далей?"
  
  
  Я расказаў яму пра напад на мяне ў матэлі і інфармацыю, якую я выціснуў з лейтэнанта Марка Валантэ. «Ёсць тое, што можа зрабіць для мяне даследчы аддзел. Даведайся імёны злейшых ворагаў Фрэнка Абруза, асабліва яго былых ворагаў, якія зараз могуць сядзець у радзе дырэктараў мафіі».
  
  
  "Я магу сказаць вам гэта прама з галавы. Гэта была частка файла Абруза, назапашанага да таго, як вы ўвайшлі ў кадр. Ёсць чалавек па імені Лоджыя, які быў супернікам Абруза, калі яны былі маладымі галаварэзамі на шляху ўверх. І Росі . Яны абодва ўваходзяць у кіруючую раду мафіі
  
  
  Адно імя было знаёма. "Лю Росі?"
  
  
  «Доктар Лью. Азартныя гульні, прастытуцыя і наркотыкі. У яго і Абруза былі розныя погляды на азіяцкую здзелку, і яны раней канфліктавалі па праблеме наркотыкаў», - сказаў Хоук. "Нік, скажы мне, аб чым ты думаеш".
  
  
  "Гэты туз у калодзе, чалавек, які забіў Мерэдыта, паслаў забойцу да Бонэма, каб ён забіў дзяўчыну, і стрэліў у мяне ў матэлі. Я думаю, што ён у вышэйшым эшалоне Арганізацыі. Ён, мусіць, быў на сустрэчы, дзе Валантэ чуў пра мяне.Гэта лепшае тлумачэнне яго ведаў пра мафію і нашу арганізацыю».
  
  
  "Калі ты маеш рацыю, у чым яго мэта?"
  
  
  «Я думаю, ён настроіў Лася на забойства Фрэнка Абруза. 200 000 долараў былі расплатай. Ён сказаў Лосю: "Я ведаю, дзе вы можаце атрымаць дзвесце тысяч, калі вы зробіце для мяне працу". Цяпер ён у бязвыхадным становішчы. Ён не можа дазволіць Братэрству знайсці яго. Ён не хацеў, каб Шэйла Брант ні з кім размаўляла, і не хоча, каб мы злавілі Лася».
  
  
  "Гэта растлумачыла б некаторыя падзеі, якія адбыліся", - пагадзіўся Хоук. "Але пакуль што лепшым варыянтам для нас застаецца маленькая чорная кніга".
  
  
  "Я працую над гэтым", - сказаў я.
  
  
  * * *
  
  
  Тэлефон ля ложка рэзка зазваніў. Я сеў. У гасцінічным нумары было цёмна. Я паднёс тэлефонную трубку да вуха. Гэта быў аператар, які нагадаў мне, што я пакінуў званок на 20:00.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я. Седзячы на краі ложка, я ўключыў лямпу і зазірнуў пад павязку на грудзях. Скура добра гаілася на паверхні, але ў мяне былі незаўважныя раны.
  
  
  Мне снілася Шэйла Брант. Я зноў перажыў момант, калі знайшоў яе цела на кухні дома ў Бонэме. Пасля яе смерці я думаў пра яе часцей, чым хацеў бы, каб хто-небудзь ведаў. Хоць я ведаў яе зусім нядоўга, нешта прабегла паміж намі, электрычнасць, якая была ў асноўным сэксуальнай, але абяцала нешта большае.
  
  
  З акна гасцінічнага нумара я ўбачыў агні моста Залатыя Вароты. Цяпер я прыйшоў шукаць дзяўчыну па імені Пені, спадзеючыся, што яна дасць мне ключ да месцазнаходжання тых, хто забіў Шэйла і Дэвіда Кірбі.
  
  
  Імя Пені было трэцім, якое Лось напісаў у маленькай чорнай кніжцы, якая прывяла мяне да Трудзі і Тэрэз. «Пені. Выдатныя сіські», - напісаў Лось у верхняй частцы старонкі, якую ён прысвяціў дзяўчыне. Я не мог сабе ўявіць, што яна лепшая за Трудзі. Пад гэтым каментаром Лось пералічыў палавыя акты, якія Пені здзейсніла з асаблівым майстэрствам. Калі Лось быў кваліфікаваным суддзёй, а, відавочна, такім, Пені быў амаль такой жа рэдкасцю, як Страдывары.
  
  
  Я падняў кнігу і апрануўся. Я праспаў пяць гадзін і адчуваў сябе бадзёрым, бадзёрым. Гэта будзе незабыўная ноч. Сёння ўвечары я збіраўся ў кафэтэрый Ліз Бердзік.
  
  
  Асабняк, пабудаваны пасля землятрусу і пажару, які зруйнаваў Сан-Францыска ў 1906 годзе, знаходзіўся на вяршыні ўзгорка. Гэта быў самы вядомы бардэль горада, і жанчына, якая ім кіравала, была легендай свайго часу. Аднойчы драматург захацеў зрабіць гісторыю яе жыцця асновай для брадвейскага мюзікла. Паведамляецца, што Ліз Бердзік падзякавала яму, але яна не мела патрэбы ў агалосцы. Дзверы адчыніла пакаёўка і правяла мяне ў старамодную гасціную, дзе віселі пышныя чырвоныя драпіроўкі. Мэбля была антыкварнай, дыван таўшчынёй у цалю. Я сумняваўся, што асабняк губернатара ў Сакрамэнта таксама быў мэбляваны.
  
  
  Ліз Бердзік увайшла ў пакой, пакаёўка зачыніла за сабой падвойныя дзверы і пакінула нас адных. Я стараўся не выглядаць аслепленым. Я чакаў убачыць жанчыну старэй. Ліз Бердзік было ўсяго за трыццаць.
  
  
  Яе доўгае сукенка слізгала па дыване, калі яна рушыла да мяне, працягнула мне прахалодную тонкую руку і паглядзела мне прама ў вочы. «Вы крыху крыху раней, але я паклічу некаторых дзяўчат. Я ўпэўнена, што ў мяне ёсць тыя, якія вам спадабаюцца», - сказала яна.
  
  
  "Было дамоўлена, што я ўбачу Пені".
  
  
  «Так, мы казалі пра яе, калі вы званілі, але сёння яе не будзе. Я спадзявалася, што вы паспрабуеце каго-небудзь яшчэ», - усміхнулася яна.
  
  
  Яе вочы былі халоднага нефрытавага колеру і ацэньвалі, нягледзячы на ??ўсмешку, якую яна насіла. Я падумаў, ці варта мне прапанаваць ёй Ложак. Я сказаў, што я бізнэсмэн, які прыехаў на кангрэс, і сябар параіў мне наведаць яе дом.
  
  
  «Пені - адна з нашых самых папулярных дзяўчын, але ў нас ёсць і іншыя, гэтак жа прывабныя. Я магла б зрабіць выбар за вас, калі вы давяраеце маю думку», - прапанавала яна.
  
  
  "Я ўпэўнены, што ў вас выдатны густ, міс Бердзік ".
  
  
  
  
  
  
  «Місіс Бердзік», - паправіла яна мяне. "Я ўдава." Яе доўгія попельныя светлыя валасы пераліваліся на святла, і яна рухалася з пачуццёвай грацыяй, калі яна падышла да крэсла і села.
  
  
  "Але мяне цікавіць толькі Пені". Я адарыў яе, як мне здавалася, прастадушнай усмешкай. "Мой сябар прарабіў з ёй вялікую працу".
  
  
  "У такім выпадку вам проста трэба пачакаць, пакуль вы ў наступны раз не прыедзеце ў Сан-Францыска".
  
  
  "Што здарылася з заўтрашняй ноччу?"
  
  
  "Баюся, Пені тут не будзе".
  
  
  «Місіс Бердзік, зрабіце ласку прыезджаму пажарнаму. Скажыце, як я магу звязацца з Пені. Калі яна не жыве тут, дайце мне яе адрас. Я мог бы патэлефанаваць ёй і, магчыма, што-небудзь зрабіць».
  
  
  «Ведаеце, у нас тут ёсць правілы. Мы не выдаем такую ​​інфармацыю аб нашых дзяўчынах. У іх ёсць права на ўласнае жыццё, калі яны не працуюць».
  
  
  Па меры таго, як я станавіўся настойлівей, яна станавілася ўсё страмчэй.
  
  
  Здзіўлены раптоўным падазрэннем, я сказаў: "Вы спрабуеце перашкодзіць мне ўбачыць яе?"
  
  
  Яна ўсміхнулася і не адказала, але яе паводзіны былі дастаткова ў адказ.
  
  
  Пакаёўка ўвайшла ў пакой, асцярожна пастукаўшы. Яна прынесла паднос з парай напояў. Я сядзеў са шклянкай у руцэ і задаваўся пытаннем, чаму мадам аказвала мне VIP-абслугоўванне, калі яна відавочна не збіралася дазваляць мне бачыцца з Пені.
  
  
  «Калі я патэлефанаваў, я папрасіў пагаварыць з Пэні, але я злавіў вас. Чаму гэта было, місіс Бердзік?
  
  
  “Бо, відавочна, яе тут не было. У той час я думаў, што яна вернецца пазней у той самы дзень. Я памыляўся».
  
  
  Я страсянуў лёдам у шклянцы, але не стаў піць. "Дзе яна?"
  
  
  «Я не думаю, што гэта твая справа». Яна не павысіла голас, але цяпер яе вочы сталі сталёвымі.
  
  
  (Нахмурыўшыся, я паставіў сваю шклянку. Я не давяраў ёй. "Нашы дзяўчынкі бяруць водпуск, ці ведаеце. Яны наведваюць сваякоў. Яны хварэюць. Яны такія ж, як усе, нягледзячы на тое, што вы можаце пачуць".
  
  
  Я ненавідзеў выцягваць стрэльбу ў элегантным становішчы самай класнай кавярыні Сан-Францыска, але мера здавалася неабходнай.
  
  
  Ліз Бердзік падняла бровы, калі «Люгер» слізгануў мне ў руку. Аднак яна выглядала менш чым здзіўленай.
  
  
  «Цяпер мы пераходзім да сапраўднай справы, ці не так, містэр Харпер?»
  
  
  «Пісталет павінен даць вам зразумець, што я настроены сур'ёзна. Вельмі сур'ёзна».
  
  
  «Пені пакінула нас на некаторы час. Я не магу сказаць больш дакладна».
  
  
  Мець зносіны з ёй было ўсё роўна, што мець справу з жанчынай, прычыненай ледзяной сцяной.
  
  
  Яна паставіла шклянку. Кожны яе рух быў падобны на вершы. "Вы хочаце расказаць мне, чаму вы носіце пісталет, містэр Харпер?"
  
  
  "Людзі працягваюць спрабаваць ўсадзіць у мяне кулі".
  
  
  “Мне шкада гэта чуць. Але мы жывем у жорсткія часы. Цяпер, калі вы накіравалі на мяне зброю, што мне рабіць?»
  
  
  «Я спадзяваўся, што гэта крыху страсяне цябе. Я недаацаніў цябе». Я ўстаў і прыбраў Люгер у кабуру. «Я шукаю чалавека, у якога ў адраснай кнізе было імя Пені. Буйнога чалавека з імем Лось, а часам і Эдвард Джонс. Ён круты персанаж».
  
  
  "Такога чалавека ніколі не было ў гэтым доме".
  
  
  "Я хачу спытаць пра яго Пені".
  
  
  «Прабачце. Гэта не можа быць арганізавана. Вам лепш пайсці, містэр Харпер».
  
  
  Я не рушыў. Я стаяў, гледзячы на ??яе, і сказаў: "Назавіце цану".
  
  
  "Я не прадаю інфармацыю".
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "Я не кажу пра інфармацыю".
  
  
  На гэты раз яна была здзіўлена. "Вы маеце на ўвазе, для адной з маіх дзяўчынак?"
  
  
  «Не, місіс Бердзік. Ні адна з вашых дзяўчынак».
  
  
  Яна зразумела. І, чорт вазьмі, яна ўсміхнулася і сустрэлася са мной вачыма. “Гэта было б вельмі дорага. Найлепшае заўсёды дорага».
  
  
  "Я хачу самага лепшага", - сказаў я.
  
  
  Я расцягнуўся на ложку і глядзеў, як Ліз распранаецца. Яе канечнасці блішчалі залаціста-карычневым святлом у святле старадаўняй лямпы. Яе стан была тонкай, а плечы маленькімі, але грудзі была вялікай і поўнай. Яны пагойдваліся, калі яна рухалася да мяне. Як і яе твар, яе цела было ў выдатным стане.
  
  
  “Як ты думаеш, што гэта табе дасць? Я маю на ўвазе, акрамя відавочнага».
  
  
  «Вы мяне цікавіце. Я хачу даведацца, што вас рухае», - сказаў я.
  
  
  Яна хрыпла засмяялася. «Вы не даведаецеся пра шлюха, калі пакладзеце яе ў ложак. Шлюха - гэта акторка, а ложак - гэта сцэна». Яна нахілілася да мяне і прыціснулася вуснамі да майго. Яе мова слізгануў паміж маімі вуснамі, а яе рука слізганула па маім сцягне. «Але я не шлюха. Вы гэта разумееце?
  
  
  "Не зусім", - сказаў я.
  
  
  «Я не абслугоўваю сваіх кліентаў. Гэта робяць мае дзяўчаты. Я не прадаюся».
  
  
  "Тады чаму вы прынялі маю прапанову?"
  
  
  "Гэта не было прапановай", - сказала яна. "Гэта быў выклік".
  
  
  Я паваліў яе на ложак. Мае рукі слізганулі па яе целе. Я адчуваў, як яе пальцы націскаюць на гузікі маёй кашулі. Я дапамог ёй, зняўшы яго. Калі яна ўбачыла маю перавязаную рану, яна не задала пытанняў. Калі я займаўся з ёй каханнем, яе стрыманыя рысы пачырванелі. Яе мова высунуўся для майго, рукі, якія гладзяць маю спіну, раптам напружыліся, а затым яна з дзікім крыкам рынулася пада мной ...
  
  
  "Ну як гэта было?" спытала яна.
  
  
  "Як ты і сказаў, ты лепшы".
  
  
  - Дык ты, Нэд Харпер. Акрамя таго, хто ты? Бандыт, паліцыянт, што?
  
  
  "Бліжэй да копа".
  
  
  Яна дакранулася да павязкі. "Гэта ж кулявое раненне, ці не так?"
  
  
  "Кампліменты аднаму чалавека, якога вы, як вы сцвярджаеце, ніколі не бачылі". "Як ты думаеш, я збіраюся дапамагчы табе толькі таму, што ты лёг са мной у ложак?" «Я знайду яго з тваёй дапамогай ці без яе. Ён забіў сама меней пяць чалавек. Адзін аказаўся маім блізкім сябрам. Адна была прыгожай жанчынай. Ён зламаў ёй шыю».
  
  
  
  
  
  «Перастань», - сказала яна рэзкім голасам. “Лось прыязджаў сюды двойчы. Ён не быў маім тыповым кліентам. Ён быў грубым і жорсткім, і я мог сказаць, што ён быў злачынцам. Але ён ведаў Пэні да таго, як яна пачала тут. Яна сказала, што ён сябар. Я сказала ёй, што ў яе нічога добрага. Я быў рады, калі ён не зьявіўся зноў пасьля другога візыту”.
  
  
  Я пацалаваў яе ў шыю. "Дзе яна, Ліз?"
  
  
  «Я не бараніла Лася. Я дапамагала Пені. Яна сказала, што не хоча цябе бачыць, што гэта паставіць пад пагрозу яе жыццё».
  
  
  "Адкуль яна гэта даведалася?"
  
  
  «Яна не стала ўдавацца ў падрабязнасці. Яна пайшла ў спешцы, як толькі я паабяцала, што не здам яе». Ліз скрывіліся ў маіх руках. «Можа, Лось кантактаваў зь ёю. Ты пра гэта думаеш?
  
  
  "Магчыма."
  
  
  “Я ведаю, дзе яна спынілася. Не ведаю, ці хачу я табе сказаць. Інфармацыя можа забіць цябе, калі з ёй будзе Лось».
  
  
  «Скажы мне, - сказаў я.
  
  
  Яна ўздыхнула: «Гэта стары летні катэдж за горадам. Я апішу для вас дарогу». Яна ўстала і падышла да старадаўняга пісьмовага стала. Яна выдатна рухалася. У яе была маленькая, цвёрдая азадак, як у маладых дзяўчын.
  
  
  Я глядзеў, як яна стаяла каля стала і пісала на хупавым жмутку сіняй паперы. Яе поўныя грудзей калыхаліся, калі яна рухалася. Святло гуляў на яе гладкіх плячах. Гэта была сапраўдная бландынка, залацістая паміж сцёгнаў.
  
  
  Бязгучна я ўстаў з ложка. Я абняў яе і пагладзіў яе грудзей. Я ўзяў іх у далоні і пагуляў яе соску, адчуваючы, як яны зноў становяцца цвёрдымі.
  
  
  Нахіліўшы галаву, яна стаяла нерухома, атрымліваючы асалоду ад маімі ласкамі. Я адчуваў пах яе валасоў, пах духоў на яе целе.
  
  
  "Я рады, што прыехаў у Сан-Францыска", - сказаў я.
  
  
  Павольна яна прытулілася да мяне, затым павярнулася і выпусціла галаву мне на плячо. "Як шмат часу ў цябе ёсць, Нэд?"
  
  
  "Дастаткова шмат", - сказаў я.
  
  
  Яе рука пяшчотна дакранулася да майго твару. Я падняў яе і аднёс назад у ложак ...
  
  
  Дом, у якім спынілася Пені, знаходзіўся высока на ўцёсе недалёка ад Сан-Францыска. Указанням Ліз было лёгка прытрымлівацца. Я прыпаркаваўся за пяцьдзесят ярдаў ад дома на ўзбочыне бязлюднай дарогі, выйшаў з машыны і ціха зачыніў дзверы. Начное паветра было прахалодным і вільготным, зямля была вільготнай ад летняга дажджу. Па абодва бакі ад мяне лес стаў густым, зарослым хмызняком па краях дарогі.
  
  
  Я бачыў машыну каля ўваходных дзвярэй дома. Падышоўшы асцярожна, я абагнаў машыну і прысеў пад адным з асветленых вокнаў дома. Унутры размаўлялі два чалавекі. Я чуў іхнія галасы, хоць не мог разабраць іх слоў. Адзін з галасоў належаў мужчыну.
  
  
  Мой «Люгер» у руцэ, я павярнуў за вугал дома. Я раптам адчуў хваляванне. Мае пошукі падыходзяць да канца.
  
  
  Я ішоў на цыпачках, хутка рухаючыся ў цені. Калі я падышоў да ўваходных дзвярэй, я пачуў, як галасы становяцца ўсё гучней. Людзі выходзілі. Павярнуўшыся, я пачаў шукаць сховішча. Крокі мужчыны, гучныя і рэзкія, разышліся каля дзвярэй. Я кінуўся да прыпаркаванай машыны і нырнуў за яе.
  
  
  Святло заліў ноч, намаляваўшы жоўтую паласу па зямлі. Постаць мужчыны прарвалася ў дзвярны праём. Гэта быў не Лось. Ён не быў памерам з гіганта з грамавым голасам. Я адчуў рэзкае расчараванне.
  
  
  «Зачыні дзверы», - сказаў мужчына сваёй спадарожніцы, дзяўчыне, якую я бачыў толькі мелькам. Ён спусціўся па прыступках. Яго каржакаватая форма здавалася знаёмай. Тое ж самае і з яго няроўнымі крокамі, калі ён набліжаўся да машыны.
  
  
  Ён нават не зірнуў у бок майго форда, прыпаркаванага на дарозе. Ён адчыніў дзверы сваёй машыны і сеў у яе. Уваходныя дзверы дома зачыніліся, і дзяўчына знікла.
  
  
  Мужчына павярнуў ключ запальвання. Я пачуў, як матор заварушыўся, і адчуў, як машына пачала млявае рух, калі мужчына пераключыў перадачу на задні ход. Я схапіўся за ручку дзвярэй на сваім баку і скокнуў у машыну, калі мужчына адступіў ад дома.
  
  
  Ён націснуў на тормазы. "Якога чорта?"
  
  
  «У мяне ёсць пісталет, так што паслабся. Уключы верхняе святло. Я хачу паглядзець, як ты выглядаеш».
  
  
  У яго былі цёмныя валасы і суровы твар. На ім была кашуля з кароткімі рукавамі, і я бачыў татуіроўку якара на яго перадплеччы.
  
  
  "Імя Джэйк Хойл, ці не так?"
  
  
  "Ты павінен быць мёртвы", - сказаў ён. «Сід усадзіў у цябе кулю».
  
  
  "Я памятаю выпадак". Я ўдарыў яго па твары Люгерам. Досыць моцна, каб пераканацца, што я цалкам яго ўвага. "Дзе Лось?"
  
  
  “Ты не хочаш яго бачыць. Ты не ў сваёй лізе. Лось есць такіх, як ты, на дэсерт».
  
  
  "Я думаў, што ён аддае перавагу збіваць жанчын".
  
  
  "Паслухайце, самым мудрым крокам, які вы маглі б зрабіць, было б прама зараз выйсці з гэтай машыны і з'ехаць куды-небудзь за тысячу міль адсюль".
  
  
  Тая ноч у Айдаха гарэла ў маёй галаве, зноў яркая, напаўняючы мяне лютасцю. Я ўспамінаў, як Сід спакойна ўсадзіў у мяне кулю, пакуль я ляжаў звязаны і бездапаможны.
  
  
  
  
  
  
  Я успамінаючы Шэйла Брант і Дэвіда Кірбі.
  
  
  Я так моцна прыціснуў "люгер" да яго горла, што ён ахнуў. “Я задаў вам пытаньне. Калі вы не адкажаце на яго, я падарву вам мазгі па ўсім сядзенні гэтай машыны».
  
  
  Ён хрыпла сказаў: «Цяпер я сустракаюся з Лосем».
  
  
  “Добра. Я пайду з табой».
  
  
  «Гэта твае пахаванні». Прынамсі, ён на гэта спадзяваўся.
  
  
  Ён час ад часу пазіраў у мой бок, калі вёў машыну. «Лось ведае пра вас. Ён ведае, што вы нейкі федэральны агент».
  
  
  "Як ён гэта даведаўся?"
  
  
  “У яго ёсць сувязі. У яго яны ёсць аж да вярхушкі Арганізацыі. Вы атрымаеце сваё, містэр. Вы жывяце ў пазычаны час».
  
  
  Я сунуў цыгарэту ў рот. «У цябе ёсць мая запальнічка. Ты зняў яе ў мяне ў Бонэме».
  
  
  «Вы ж нічога не забываеце? Я падарыў дзяўчыне запальнічку».
  
  
  Я ўрэзаў у прыборную панэль. «Едзь хутчэй. Я вельмі хачу зноў убачыць Лася».
  
  
  Вылаяўшыся, Хойл мацней націснуў на педаль газу. «Ронда меў рацыю. Ты вар'ят".
  
  
  "Ронда сказаў мне, што не ведае, дзе ты быў".
  
  
  «Ён гэтага не зрабіў, але ў нас ёсць агульны сябар. Ён патэлефанаваў. Я падумаў, што вы прыедзеце ў Сан-Францыска, каб убачыць Пені. Вы знайшлі гэтую адрасную кнігу, страчаную Музам. "
  
  
  "Толькі мне не трэба больш глядзець, ці не так?"
  
  
  «Не. Гэта канец твайго шляху, містэр».
  
  
  Не змяняючы тоны голасу, Хойл павярнуў руль. Калі машына згарнула, мяне кінула ў прыборную панэль.
  
  
  Я не бачыў, як ён сунуў руку ў паліто, але бачыў выбліск стрэлу і чуў гук, калі ён націскаў на курок. Ён быў хуткі. Ён быў вельмі хуткі. Але куля не патрапіла ў мэту. Я ўжо зваліўся на падлогу машыны. У мяне не было часу ўсё абдумваць. Я стрэліў у адказ. Люгер гучна ўзарваўся ўнутры зачыненай машыны. Хойл выдаў булькатлівы гук з горла і паваліўся на руль.
  
  
  Аўтамабіль ехаў па адкрытым тратуары без выгібаў. Хойл старанна абраў месца. Калі б усё склалася так, як ён планаваў, ён забіў бы мяне адным хуткім стрэлам і змог бы ўтрымаць машыну ад з'езда з дарогі. Але ягоны план не спрацаваў.
  
  
  Беспілотны аўтамабіль павярнуў налева і пранёсся праз дарогу. Ён урэзаўся ў канаву, калі я спрабаваў дацягнуцца да руля, і мяне адкінула на цела Хойла. Выскачыўшы з канавы, машына прабілася скрозь падлесак і, нарэшце, спынілася. Я быў уражаны, што ён не перавярнуўся.
  
  
  Я выпрастаўся, прыціснуў Хойла да сядзення і памацаў яго пульс. Яго не было. Ён быў мёртвы. У мяне не было выбару, акрамя як застрэліць яго. Тым не менш, я быў засмучаны развіццём. Я не хацеў яго смерці. Я хацеў дабрацца да Лася.
  
  
  Я адклаў "люгер" і выцягнуў цела Хойла з машыны. Я зноў завёў матор Машына вылецела з канавы і зноў патрапіла на тратуар. Я паехаў назад у хату.
  
  
  Мне трэба было прымусіць Пені паведаміць мне месцазнаходжанне Муса, інакш я вярнуўся з таго месца, адкуль пачаў.
  
  
  У доме ўсё яшчэ гарэла святло. Я абышла яго і знайшла адчыненае акно спальні. Я не бачыў Пені, але чуў яе. Яна прымала душ. Я чуў, як цячэ вада.
  
  
  Я сеў на заднюю прыступку і зняў абутак, затым узламаў замок на дзвярах. Я ціхенька прайшоў праз кухню і гасціную ў спальню.
  
  
  Пені спявала ў душы. Я не пазнаў мелодыю. Пені не была Барброй Стрэйзанд. Мая запальнічка была на грудзях. Я кінуў яго ў кішэню і сеў чакаць, пакуль яна скончыць.
  
  
  Калі яна выйшла з ваннай, на ёй былі шапачка для душа, пара тэпцікаў і нічога больш. Мы паглядзелі адно на аднаго. Сюрпрыз быў узаемным. Яна не чакала ўбачыць у сваёй спальні незнаёмца, а я не чакаў убачыць яе ў гарнітуры для дня нараджэння.
  
  
  Цыдулка, якую Лось зрабіў аб яе грудзях, была дакладнай. Яны былі выключнымі. Усё ў яе целе было выключным. Яна зрабіла Ракель Уэлч падобнай на хлопчыка-падлетка.
  
  
  "Гэй, як ты патрапіў?" яна сказала.
  
  
  «У задняй дзверы. Я ўзламаў замак».
  
  
  "Вы не рабаўнік, ці не так?"
  
  
  «Я Нэд Харпер. Чалавек, якога ты не хацеў бачыць».
  
  
  "Той, хто размаўляў з Ліз па тэлефоне?" Яна зняла шапачку для душа і страсянула валасы. "Вы, павінна быць, нейкі аператар, калі прымусілі яе расказаць, як мяне знайсці".
  
  
  «Мы знайшлі агульную мову».
  
  
  «Ты ведаеш прычыну, па якой я не хацеў цябе бачыць. Хойл сказаў мне, што ты ўмешваешся ў рэчы, якія не твая справа. Ён сказаў, што калі ты з'явіцца, я павінна пазбягаць цябе і паведаміць яму аб гэтым».
  
  
  "І ты справілася з гэтым даволі акуратна".
  
  
  «Не дастаткова акуратна. Гэта відавочна”. Яна адчыніла шафу і дастала халат. «Добра, калі я надзену гэта? Ненавіджу казаць аб справах, пакуль я голая. Пазней, калі хочаш, я зноў яго здыму».
  
  
  «Я сумняваюся, што мы такая прыязная».
  
  
  «Ніколі не ведаеш. Ты выпадкова не натыкнуўся на Хойла?»
  
  
  "Ага", - сказаў я.
  
  
  “Я баяўся гэтага. Што з ім здарылася? Нічога добрага, іду ў заклад».
  
  
  "Ён не вернецца".
  
  
  Яна прыняла навіны не завагаўшыся
  
  
  
  
  
  
  . “Ён сказаў, што можа паклапаціцца пра цябе сам. Я яму не паверыла. Аднойчы яны спрабавалі забіць цябе, і ты перажыў гэта. Ты справіўся з Ронда. Я б сказаў, што ты даволі круты».
  
  
  Я падумаў, ці павінен я быць усцешаны. Я сказаў: "Ты даволі шмат пра мяне ведаеш".
  
  
  «Усё, што ведаў Хойл. Ён быў вялікім балбатуном». Яна зашпіліла халат і стаяла перад маім крэслам. «Ты і сама даволі гаваркая».
  
  
  «Я заўсёды шмат кажу, калі мне страшна, - прызналася яна. - Баюся, ты мяне таксама заб'еш».
  
  
  Я сказаў: "Я рэдка забіваю жанчын".
  
  
  «Вы хочаце выпіць? У мяне ёсць крыху спіртнога ў іншым пакоі».
  
  
  "Не Дзякуй."
  
  
  Яна падышла да майго крэсла і расшпіліла халат. Калі я не рушыў з месца, яна схапіла мяне за руку і паклала на сваё цела. Відавочна, яна лічыла, што лепшая абарона - гэта добры напад.
  
  
  "Давай гандлявацца", - мякка сказала яна.
  
  
  "Пра што мы гандлюем?"
  
  
  "Маё жыццё і ўсё, што я магу атрымаць".
  
  
  "Я хачу ведаць, дзе знаходзіцца Лось".
  
  
  Злёгку надзьмуўшыся, яна зноў сцягнула халат. «Хойл прыехаў у Сан-Францыска адзін. Лось недзе ў дарозе».
  
  
  «Гэта не тое, што сказаў Хойл. Ён сказаў, што Лось быў тут».
  
  
  «Ён зманіў табе. Лось не прыйшоў. Ён дазволіў Хойлу прыйсці аднаму. Гэта было памылкай. Яны недаацанілі цябе».
  
  
  Хойл, відавочна, прыдумаў гісторыю аб тым, калі вёз мяне на сустрэчу з Музам. Ён бавіў час, чакаючы магчымасці схапіць пісталет.
  
  
  "Хто звязаны з Лосем у мафіі?" - Спытаў я Пені.
  
  
  «Ён ніколі нікому пра гэта не казаў. Ёсць чалавек, вядома, з вялікай вагай, з якой ён меў справу. Арганізацыя ў цэлым не ўхваляе Лася, таму што яны думаюць, што ён вар'ят і некантралюемы. Але быў адзін чалавек наверсе, які фінансаваў некаторыя рабаванні для Лася, як прыватная здзелка паміж імі дзвюма. Лася сказаў, што яны аказалі адзін аднаму некаторыя паслугі”.
  
  
  «Ты нешта ведаеш, Пэні? Ты шмат гаворыш, але вельмі мала гаворыш мне».
  
  
  Яна сцяла губу. “Я раблю ўсё магчымае, каб дапамагчы табе. Я хачу выратаваць сваю шкуру». Яна натапырыў валасы. "Дай мне падумаць. Яны адступілі, спрабуючы пайсці па следзе Шэйла Брант. Яны спрабуюць знайсці грошы, якія яна скрала. Але клянуся табе, Хойл не сказаў мне, дзе зараз Лось і Крэддок».
  
  
  "Крэддок", - паўтарыў я. «Раскажы мне пра Крэддака».
  
  
  «Сід Крэддок - трэці чалавек, які ўдзельнічаў у некаторых рабаваннях Лася. Ён удзельнічаў у забойстве Абруза. Гэта стройны мужчына з павойнымі валасамі і дзіцячым тварам. Гэта ўсё, што я магу ўспомніць аб ім».
  
  
  Яна дала адну карысную інфармацыю. Я падбадзёрыў яе. "Хойл, відаць, шмат табе давяраў".
  
  
  «Ён выхваляўся - спрабаваў зрабіць на мяне ўражанне. Ён быў прывязаны да мяне, нават калі я была любімым заняткам Лася», - сказала яна. «Ён паказаў добры густ, Харпер. Я папулярная ў гэтай хеўры».
  
  
  "Я веру гэтаму."
  
  
  "Магу я зрабіць вам прапанову?"
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "Я думаў, ты ўжо гэта зрабіла".
  
  
  «Дзесьці ёсць вялікі пачак грошай. Дзвесце тысяч долараў. Вось колькі яны атрымалі, калі забілі Абруза». Яна падціснула вусны. "Гэта выклікае ў мяне жаданне думаць пра гэта. Я б хацела, каб усё гэта ператварылася ў грошы і валяцца ў іх голай. Дзвесце тысяч даляравых купюр. Не маглі б вы пакласці на мяне двухсоттысячную купюру? -доларавы матрац, палюбоўнік?"
  
  
  "У мяне няма твайго ўяўлення".
  
  
  «Яны пакінулі гэта Шэйлу. Яны расталіся пасля працы ў Фларыдзе і даверылі яе ёй. Хойл сказаў мне гэта».
  
  
  «Лось і ягоныя сябры памыляліся наконт Шэйлы. Яна не збегла з грашыма».
  
  
  "Тады што з гэтым здарылася?"
  
  
  «У яе ніколі не было магчымасці сказаць мне. Я мяркую, што гэта было адабрана ў яе. Яна баялася сутыкнуцца з Лосем, таму яна ўцякла».
  
  
  Відавочна, я даведаўся ад Пені ўсё, што збіраўся. Я ўстаў з крэсла. Яна рушыла за мной да чорных прыступак, дзе я надзеў чаравікі.
  
  
  Больш яна не задавала мне пытанняў аб Хойл. Я падумаў, што яна сапраўды не бядуе па ім.
  
  
  «Гэй, паслухай, Харпер. Дапусцім, табе ўдасца знайсці грошы, пакуль ты спрабуеш загнаць Лася. Што ты з імі робіш?
  
  
  "Я не думаў пра гэта".
  
  
  "Дзвесце тысяч. Гэта ўражвае ўяўленне».
  
  
  Я зашнураваў туфлі. "Вы збіраецеся прапанаваць, каб я аддаў яго вам?"
  
  
  “Ну, мы ўсё роўна маглі б падзяліцца гэтым. Гэта грошы мафіі. Слухай, я ведаю пра тую кніжку Лася, што ў цябе ёсць. Ты шукаў дзяўчат, чые імёны былі ў ёй. Я магла б табе дапамагчы. Я ведаю свой шлях. вакол публічных дамоў вельмі добра”.
  
  
  "Ты сказала, што баішся мяне".
  
  
  «За дзвесце тысяч. Я прайду па палаючым вугальным кветніку, буду танчыць голай на лужку Белага дома і абслужу першую кавалерыйскую дывізію. Вазьмі мяне з сабой. Харпер, і давай пашукаем грошы. Мы маглі б шмат з гэтым зрабіць. , і я мог бы даць табе сэкс, якога ты ніколі раней не рабіў».
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў я ёй. "Ты занадта лёгка забылася Хойла".
  
  
  Дзевяць
  
  
  Я вярнуўся да маленькай чорнай кніжкі і да спісу імёнаў, які цяпер звузіўся да чатырох. Гэта былі Джэніс, Ева, Барбара і Кара. Я вырашыў паехаць у Портленд і спачатку знайсці Джэніс. Калі б я намаляваў там прабел, я б вярнуўся ў Рына, у Дэнвер і ў Лас-Вегас, дзе павінны былі быць іншыя дзяўчаты.
  
  
  Лось ведаў, што ў мяне ёсць ягоная адрасная кніга. Ён ведаў, што я ішоў
  
  
  
  
  
  па спісе дзяўчын, спадзеючыся пазнаць яго месцазнаходжанне. Калі ён даведаецца, што я забіў яго прыяцеля Хойла, ён не стане сядзець на месцы, падумаў я. Недзе па дарозе, у адным з гэтых чатырох гарадоў, я знайду Лася, ці ён знойдзе мяне.
  
  
  Бардэль у Портлендзе ўяўляў сабой стары дом, размешчаны ў выцвілым жылым квартале недалёка ад раёна мясаперапрацоўкі. Я пастукаў у дзверы рана раніцай і спытаў Джэніс. Пазяхаючая дзяўчына з ускудлачанымі валасамі памахала мне рукой.
  
  
  Кафэ рана раніцай не так духмяна, як ружоўнік. Пахне мінулай ноччу, целамі і сэксам, а часам і выпіўкай, а калі пакаёўкі ўжо прыбіраюцца, пах падобны да вайсковага адыходнага месца.
  
  
  Дзяўчына з ускалмачанымі валасамі ўпляталася ў пакаёўках, яе кароткая начная кашуля разгойдвалася ў руху сцёгнаў. Пакаёўкі агледзелі мяне, відавочна, здзіўляючыся, чаму я не магу адкласці сваю юрлівасць да ночы.
  
  
  Пастукаўшы ў дзверы, дзяўчына сказала: «Джэніс. Гэта той чалавек, які тэлефанаваў».
  
  
  Джэніс адказала сонна. "Выдатна." Дзяўчына, якая прывяла мяне да дзвярэй, усміхнулася, паляпала мяне па шчацэ і рушыла далей па калідоры.
  
  
  Даўганогая брунэтка ў жоўтай піжаме адчыніла дзверы і пацерла скручаны кулак у вока. Яна не паспрабавала зашпіліць верх піжаме. "Вы кажаце, што шукаеце Лася?"
  
  
  "Гэта правільна."
  
  
  Яна адчыніла дзверы шырэй. "Увайдзіце."
  
  
  Маё адлюстраванне рухалася ў люстэрках у поўны рост, калі я ўвайшоў у пакой. Яшчэ адно люстэрка было ўсталявана ў столі над круглым двухспальным ложкам. У ложку ляжала аголеная бландынка, якая павярнулася на бок, каб паглядзець на мяне, шаўковая прасціна слізгала па яе белым целе.
  
  
  "Мая сяброўка Делия".
  
  
  Я кіўнуў, і бландынка кіўнула ў адказ.
  
  
  «Лось наняў нас, каб мы зладзілі пару шоў для яго і ягоных сяброў. Ён быў не зусім на мой густ », - сказала Джэніс.
  
  
  "Як даўно ты атрымаў вестку ад яго?"
  
  
  «Студзень», - сказала бландынка. "Гэта было яшчэ ў студзені".
  
  
  «Ён прывёў з сабой чалавека, на якога хацеў зрабіць уражанне». Джэніс усміхнулася. "Я думаю, мы ўразілі яго, ці не так, Дэлія?"
  
  
  "Вы робіце стаўку".
  
  
  "Хто быў гэты чалавек?" Я спытаў.
  
  
  «Містэр Сміт, - сказала Джэніс. «Знакаміты містэр Сміт. Мы зладзілі шоў для многіх ягоных сваякоў».
  
  
  Дэлія хіхікнула. "Ён не хацеў, каб выкарыстоўвалася яго сапраўднае імя".
  
  
  "Як ён выглядаў?"
  
  
  «Высокі і худы. Ён насіў акуляры. Калі б ён не быў з Лосем, я б падумаў, што ён бухгалтар».
  
  
  "Паколькі ён быў з Лосем, што вы думаеце?"
  
  
  Бландынка падперла падбародак рукой. «Давай, зараз жа. Калі ты шукаеш Лася, ты ведаеш, якія ў яго дзелавыя партнёры».
  
  
  «Містэр Сміт быў чалавекам арганізацыі. Важным, - сказала Джэніс. Яна села на ложак побач з бландынкай. З іх атрымаліся б выдатныя падстаўкі для кніг.
  
  
  У адрозненне ад некаторых людзей, якіх я распытваў аб Лосе, яны былі гатовы мне дапамагчы, але я выявіў, што ў іх не было ніякай дадатковай інфармацыі. Я падзякаваў ім, і яны запрасілі мяне вярнуцца.
  
  
  «Спытай мяне ці Дэлію», - сказала Джэніс. "Нам падабаецца працаваць у камандзе".
  
  
  Праз трыццаць хвілін пасля таго, як я выехаў з Портленда, «Лінкольн» з ровам пранёсся за мной па адкрытай дарозе. Кіроўца выехаў на паласу для абгону і паскорыўся побач з маім фордам.
  
  
  Я ўбачыў твар, а затым дзьмула стрэльбы. Я крутануў руль, урэзаўся фордам у цяжэйшую машыну і адначасова прыгнуўся.
  
  
  Стрэл з драбавіку прабіў акно, але прамахнуўся.
  
  
  Лінкальн быў занадта грувасткім, каб мая легкавая машына кінула яго ў намець. Кіроўца прыціснуў яго да дарогі і тузануў уласныя колы. Крыло сутыкнулася з крылом, а затым "Форд" выехаў з тратуара, яго занесла на абочыну і ён заехаў у зону для пікніка недалёка ад шашы.
  
  
  Я націснуў на тормаз, колькі адважыўся, і рэзка ўлучыў перадачу, калі задняя частка машыны рэзка разгарнулася і стукнулася аб бочку са смеццем. Я сціснуў зубы, спрабуючы кантраляваць намець. Аўтамабіль зноў разгарнуўся і стукнуўся аб драўляны стол для пікніка, а затым перавярнуўся на бок.
  
  
  Я, мусіць, жыў правільна. Я штурхнуў дзверы і выбраўся цэлым.
  
  
  Лінкальн працягваў ехаць. Я бачыў, як ён схаваўся з-пад увагі над узгоркам. На пярэднім сядзенні сядзелі два чалавекі, вадзіцель і ўзброены чалавек. Твар, які я ўбачыў перад тым, як стрэліў драбавік, я ніколі не бачыў выразна да сённяшняга дня, але я ведаў, што ён належыць Лосю. Ён усміхаўся, калі націскаў на курок.
  
  
  "Форд" пацярпеў. Прыйшлося пакінуць у гаражы. Я арандаваў іншую машыну і паехаў у Рына, спыняючыся па дарозе толькі каб паесці і патэлефанаваць Хоку.
  
  
  «Я падыходжу да Лося. Ён адчувае, як я дыхаю на яго шыі, і яму гэта не падабаецца. Ён спрабаваў забіць мяне сёння».
  
  
  "Нік, будзь асцярожны".
  
  
  “З гэтага моманту я не буду звязвацца з вамі так часта. У мяне такое пачуццё, што я буду вельмі заняты».
  
  
  "Вам патрэбна інфармацыя, якую мы сабралі аб Джэйку Хойл?"
  
  
  "Не сказаў я. "Ён памёр."
  
  
  Я без цяжкасці знайшоў Еву ў Рына. Цёмны трэйлерны лагер знаходзіўся на ўскрайку горада. Было тры дзяўчыны і мадам, у кожнай быў свой трэйлер. Ева забаўляла кліента, і мне прыйшлося чакаць з мадам, вядучы свецкія размовы аб узаемнай незацікаўленасці. У офісе было горача і душна, а мадам была старая жанчына.
  
  
  
  
  
  спрабавала зрабіць выгляд, што інакш. Яе светлы парык не падыходзіў, а чырвоныя пазногці былі ірванымі.
  
  
  Калі я перайшоў да размовы аб Лосе, яе заўвагі сталі больш ажыўленымі. Яна ўспомніла вялікага галаварэза; яна не магла рэкамендаваць яго як кліента ці як прыстойнага чалавека. Ён збіў адну з яе дзяўчынак, таму што яму падабалася крыху гвалту, змяшанае з яго падлогай. У мадам былі шырокія позіркі, але яна не магла мірыцца з такімі паводзінамі.
  
  
  Я развязаў гальштук. Мадам гаварыла далей, паўтараючы адно і тое ж зноў і зноў. Нарэшце кліент Евы выйшаў з трэйлера і накіраваўся да сваёй машыны. Я пакінуў мадам усё яшчэ балбатаць аб дзіўным сэксе.
  
  
  Ева была рудавалосай дзяўчынай, якая патаўсцела і ўгразла ў расчараванні. Яна сказала, што ў Рына і ў любым іншым месцы, аб якім я хацеў бы згадаць, занадта шмат канкурэнцыі. Занадта шмат разьведзеных раздаюць яго. Занадта шмат аматараў па ўсёй краіне, занадта шмат гэтай новай сэксуальнай свабоды. «Хіпі будуць рабіць гэта па любой прычыне ці ўвогуле без прычыны. Я ненавіджу хіпі», - сказала яна.
  
  
  Гутарка і атмасфера мяне засмучалі. Я ўжо заплаціў мадам, але дастаў яшчэ дваццаць і паклаў на ложак. Ева сабрала іх, як пыласос. Яна сказала, што, вядома, памятала Лася. Яны пазнаёміліся, калі яна была ў Дэнверы, у лепшыя часы.
  
  
  "Я часта думаю аб тым, каб вярнуцца", - сказала яна. "Тады ўсё было лепш, уключаючы мяне". Яна вінавата ўсміхнулася. Яна зразумела, што не клапоціцца пра сябе. Ёй падабалася занадта добра паесці, і адзінае практыкаванне, якое яна рабіла, было на спіне.
  
  
  Размова была падобная на раку, якая цячэ не ў тым кірунку. Я нагадаў ёй, што мяне цікавіць Лось. "Мне вельмі шкада", - зноў папрасіла прабачэння яна. Яна ўстала, адчыніла два слоікі піва і перадала мне адну. "Лося ў апошні час не было".
  
  
  Быў час, калі яна была апантаная ім, і калі ён лічыў яе нечым асаблівым. Але адносіны доўжыліся нядоўга, і ён падтрымліваў сувязь у асноўным дзеля старых мелодый. Апошні раз ён зазіраў раней сёлета.
  
  
  «Я з'ехала з Дэнвера адразу пасля таго, як ён пазнаёміўся з той іншай дзяўчынай і перастаў прыходзіць. Яна была афіцыянткай. З невялікага мястэчка недалёка ад Дэнвера. Яна была тыпу падабаецца Лосю. Я памятаю, што яна хацела мець вялікія грошы.» Ева цынічна засмяялася. «Я мяркую, ён не сказаў ёй, як ён збіраўся гэта зрабіць. Пазней я чуў, што ён пасяліў яе ў хаце».
  
  
  Яе маналог перастаў мяне стамляць. Я сказаў: «Гэтая дзяўчына была бландынкай? Ты памятаеш яе імя?
  
  
  «Імя, не. Яна была, што я заву, арыстакратычнай знешнасці. Высокія скулы, вялікія цёмныя вочы. Можна было падумаць, што яна мадэль».
  
  
  Яна казала аб Шэйла Брант.
  
  
  "Што здарылася?" - Спытала Ева, улавіўшы на маім твары нейкі выраз, аб якім я не ведала.
  
  
  Я ўстаў і прыхінуўся да дзвярэй трэйлера спіной да яе. "Не думаю, што ты ведаеш, што з ёй здарылася".
  
  
  “Я ніколі не чула. Можа, Лось пакінуў яе і пайшоў, як ён зрабіў са мной».
  
  
  "Пазней Лось усталяваў вялікую сувязь", - сказаў я. «Ён павінен быць побач з чалавекам, які мае ўлада. У Арганізацыі».
  
  
  «Гэта навіна для мяне, - сказала Ева. "Тут не так шмат вінаграднай лазы".
  
  
  Каўбой ішоў сярод трэйлераў, ягоны капялюш быў спушчаны, каб схаваць вочы. Ён нёс зялёную сумку для пакупак. Я глядзеў, як ён набліжаецца да мяне.
  
  
  «Вы не сказалі, навошта шукаеце Лася, - сказала Ева. Яна стаяла каля мяне, адчыняючы яшчэ адзін слоік піва.
  
  
  Каўбой спыніўся. Ягоны капялюш быў новым і нязграбна гафрыраваным. Ён палез у сумку для пакупак і выцягнуў абрэз.
  
  
  Я зрабіў выпад у бок, калі ён падняў зброю і накіраваў яе на мяне. Я ўдарыў Еву плячом і выгнаў яе з лініі агню, калі стрэліў драбавік. Свінец струменіўся праз дзвярны праём трэйлера і стукнуўся аб сцяну, як град.
  
  
  Падышоўшы да акна, я адхапіў фіранку. Каўбой перазараджаў. Я выбіў шкло ствалом Люгера і стрэліў у яго. Ён страціў капялюш, калі бег у сховішча.
  
  
  "Божа мой! Што адбываецца?" - сказала Ева.
  
  
  Я пабег да дзвярэй, пакуль каўбой хаваўся за трэйлерам мадам. Я спусціўся да зямлі, як плывец, які нырае на плыткаводдзе. У апошнюю хвіліну я павярнуўся, стукнуў сябе па плячы і перавярнуўся. Я зрабіў стрэл, калі сеў, і куля вылецела з трэйлера ў дзюйме ад асобы каўбоя, калі ён выглянуў з-за вугла. Ён схаваўся з-пад увагі.
  
  
  Я ўскочыла на ногі і зігзагамі накіравалася да яго хованцы. Я стрэліў на бягу, спрабуючы адгаварыць яго ад таго, каб ён выпусціў зарад з абрэза. Згарнуўшы, я прыхінуўся спіной да сцяны трэйлера.
  
  
  З хвіліну ён не выдаваў ні гуку. Потым я пачуў цяўканне мадам. З трэйлераў выглядалі дзяўчаты. Адзін закрычаў на ўвесь голас. Мадам выйшла з-за вугла трэйлера, яе парык саслізнуў ёй на галаву.
  
  
  Каўбой ішоў за ёй, выкарыстоўваючы яе як шчыт.
  
  
  Ён абняў яе з драбавіком у адной руцэ, гатовы стрэліць у мяне. Я накіраваў «люгер» уніз і стрэліў паміж ног мадам, адарваўшы частку каўбойскага бота. Некаторыя пальцы засталіся з ім. Яго крык засланіў жаночы
  
  
  
  
  Мадам выскачыла з яго рук, калі ён упаў. Яна паспяшалася пад прычэп, які адарваўся ад зямлі.
  
  
  Расцягнуўшыся на спіне, каўбой павярнуўся, спрабуючы навесці на мяне драбавік. Мая наступная куля патрапіла яму ў галаву.
  
  
  Дзяўчынкі выскачылі з трэйлераў, атачыўшы мяне, калі я апусціўся на калені побач з мёртвым баевіком. Я нічога не мог сказаць па тым, што засталося ад ягонага твару. Я пакапаўся ў яго кішэнях і знайшоў кашалёк з кіроўчымі правамі, выдадзенымі Сідні Л. Крэндалу ў Каліфорніі. Я падумаў, што яго стройнае целасклад было правільным. Ён мог быць іншым партнёрам Муса, тым, хто пусціў у мяне кулю ў Айдаха.
  
  
  Я вярнуў кашалёк яму ў кішэню. Яго штаны, кашуля і чаравікі таксама былі новымі. Ён купіў адзенне для гэтай працы, каб адцягнуць падазрэнні.
  
  
  «Я бачыла гэтага хлопца раней. Ён тырчаў тут апошні дзень ці каля таго», - сказала дзяўчына ў чорнай камбінезоне. "Ён вадзіў там пікап".
  
  
  Я падумаў, што яны з Мусам расталіся. Лось з'ехаў у Портленд, а Сід прыехаў сюды. Яны прыйшлі, каб хутка мяне прыкончыць.
  
  
  Я паспяшаўся да пікапа і хутка абшукаў яго, спадзеючыся знайсці якую-небудзь падказку, якая прывядзе мяне да Лася. Няўдала. Дакументы ў бардачку паказалі, што грузавік быў арандаваны двума днямі раней у Рына.
  
  
  Мадам падышла да мяне, калі я сеў у машыну. Я пачуў удалечыні паліцэйскую сірэну. Мадам сказала: "Вам лепш застацца і растлумачыць гэта паліцыі".
  
  
  "Вы паклапоціцеся аб гэтым для мяне", - сказаў я ёй.
  
  
  * * *
  
  
  Я прыбыў у Дэнвер у 20:30. і з'еў тоўсты біфштэкс, запіўшы двума кубкамі чорнай кавы. З таго часу, як я выпісаўся з лякарні ў Айдаха, я выспаўся ўсяго адну ноч, і лекар, які параіў мне расслабіцца, быў бы ўзрушаны, даведаўшыся, чым я займаўся.
  
  
  Наколькі я ведаў, Лось таксама быў у горадзе. Я скараціў шэрагі яго банды на два, але ён падабраў яшчэ аднаго саўдзельніка пасля Бонэма, чалавека, які вадзіў «Лінкольн», калі Мус спрабаваў застрэліць мяне за межамі Портленда.
  
  
  У вольны час я думаў пра гэтага чалавека. Следчыя AX, пасля праверкі месца забойства ў Кі-Уэст, высунулі здагадку, што чатыры забойцы напалі на дом, дзе Дэвід Кірбі сустракаўся з Фрэнкам Абрузам. Толькі двое мужчын прыйшлі з Лосем у Бонэм, але, магчыма, там увесь час быў яшчэ адзін чалец банды.
  
  
  У мяне былі і іншыя фактары, якія трэба было ўлічваць, пакуль я спрабаваў ацаніць магчымыя шанцы супраць мяне. У калодзе быў таямнічы туз, чалавек, якога я яшчэ не апазнаў. Я пераканаў сябе, што ён быў верхаводам мафіі, які ўказаў на Фрэнка Абруза, і што гэта быў чалавек, якога мне апісалі чароўная пара Джэніс і Дэлія, важная фігура Арганізацыі, на якую хацеў зрабіць уражанне Лось. Дзяўчаткі сказалі, што ён высокі, носіць акуляры і падобны да бухгалтара.
  
  
  Нарэшце, быў Марка Валантэ, стары сябар Фрэнка Абруза. Аднойчы Валантэ працягнуў мне руку дапамогі, але я збіў двух яго хлопчыкаў і збіў іх са свайго следу. Валантэ, магчыма, не будзе так прыхільны да мяне, калі мы зноў сустрэнемся.
  
  
  "Ну, ніхто не сказаў мне, што гэта будзе лёгкая праца", - падумаў я.
  
  
  Я аплаціў сваю вячэру і спыніўся каля тэлефоннай будкі ў вестыбюлі рэстарана, каб патэлефанаваць Барбары, дзяўчыне, за якой я прыехаў у Дэнвер.
  
  
  Барбара была адзінай з сямі дзяўчынак, пералічаных у маленькай чорнай кніжцы, якую Лось не апісаў дастаткова падрабязна. Яе імя было падкрэслена, а Мус паставіў пасля яго радок клічнікаў, як быццам яна не паддалася слоўнаму апісанню. Я падумаў, што калі яна была настолькі асаблівай у спальні, што Мус не мог ацаніць яе выступленне, то яна павінна быць высока ацэнена сярод прыродных цудаў Паўночнай Амерыкі.
  
  
  Я павінен быў прызнаць, што цікаўнасць грызла мяне, калі я набіраў нумар з кнігі. Пасля аднаго званка падчас размовы спыніўся запіс, каб паведаміць мне, што набраны мной нумар больш не выкарыстоўваецца. Гэта было вялікім расчараваннем, хоць я амаль чакаў, што ў мяне ўзнікнуць цяжкасці з кантактам з некаторымі дзяўчынамі з кнігі. Усе яны былі дзяўчатамі па выкліку ці прастытуткамі, і іх прафесія была мабільнай.
  
  
  Я стаяў каля тэлефоннай будкі і пытаўся ў сябе, што мне рабіць далей. У мяне не было магчымасці даведацца, калі Лось запісаў нумар Барбары. Можа, дзяўчына з'ехала з горада. Нават калі б яна толькі змяніла адрасы, я быў відавочна ў тупіку. Я не ведаў ні яе прозвішча, ні таго, як яна выглядала. У мяне была магчымасць паехаць у Лас-Вегас і паспрабаваць звязацца з Карой, апошняй дзяўчынай у спісе, але мне не хацелася здавацца так хутка.
  
  
  Вырашыў параіцца са спецыялістам. Я злавіў таксі. «Я шукаю чалавека, які ведае мясцовыя бардэлі», - сказаў я даўгалыгаму кіроўцу.
  
  
  «Паглядзім. Бардэль - гэта шыкоўны публічны дом, так?»
  
  
  "Тэхнічна гэта не павінна быць фантастычным", - сказаў я.
  
  
  “У вас ёсць свой чалавек. Эмет Рыплі, як напісана ў ліцэнзіі. Можаце называць мяне Рэд».
  
  
  "Добра, Рэд. Ты ведаеш прастытутку?
  
  
  
  
  
  
  Барбару Амед? "
  
  
  Ён падумаў аб гэтым. «Не наўскідку. Але я ведаю пару, якая хацела б, каб ты называў іх Барбарай, калі табе так падабаецца».
  
  
  "Я шукаю канкрэтную дзяўчыну". Я сеў у кабіну. «Адвядзіце мяне да таго, хто ведае прадмет лепш, чым вы».
  
  
  Ён думаў пра гэта. "Ну, ёсць адна магчымасць". Ён адвёз мяне ў бар Millie's. «Зайдзіце туды і паразмаўляйце з бармэнам, які выглядае як слон, які наступіў яму на твар. Я буду чакаць вас”.
  
  
  Не было ніякай памылкі, што меў на ўвазе бармэн Рэд. Ён быў падобны на былога баксёра. Я сказаў яму, што яго парэкамендавала Рыплі.
  
  
  Ён даў мне бурбон і ваду. "Каго вы аддаеце перавагу: бландынак, брунетак або рудых?"
  
  
  «Я аддаю перавагу Барбару».
  
  
  «Калі вы маеце на ўвазе Барбару, Дзяўчыну-Базум, яна з'ехала з горада. Ведаеце, яна была стрыптызёршай. Хастлінг проста працаваў з ёй на паўстаўкі».
  
  
  Я прызнаўся, што не ведаю, як выглядала Барбара.
  
  
  "Ну, акрамя Базам, я магу ўспомніць яшчэ адну Барбару, якая магла б быць тваёй дзяўчынай". Ён падышоў да тэлефона і пагаварыў, вярнуўся і напісаў адрас у запалкавай скрынцы. "Яна кажа прыйсці".
  
  
  "Якая яна?" - Спытаў я, устаючы з барнага крэсла.
  
  
  "Венера Мілоская ў цяпле", - сказаў ён.
  
  
  Руды Рыплі адвёз мяне па адрасе, які аказаўся старым будынкам у раёне з мноствам кафэ, бараў і кафэ. Я выйшаў і заплаціў за праезд. «Узлятай, Рэд. Я магу застацца ненадоўга».
  
  
  Я ішоў па калідоры, які меў патрэбу ў афарбоўцы, і пастукаў у дзверы ў канцы. Барбары было крыху больш за дваццаць. На ёй была куртка з аленевай скуры, штаны колеру хакі і сандалі. Сцены маленькай кватэркі ўпрыгожвалі плакаты рок-гуртоў.
  
  
  «Якое палягчэнне», - сказала яна. «Апошні хлопец, якога паслаў сюды Чарлі, быў старэйшы за Генры Кісінджэра».
  
  
  "Колькі вы атрымаеце за фокус?" Я спытаўся ў яе.
  
  
  «Сотня баксаў. Некаторыя думаюць, што гэта зашмат, але я працую ва ўніверсітэце». Яна ўсміхнулася. "Зрабі два, і ты зможаш застацца на ўсю ноч".
  
  
  "Якая твая спецыяльнасць?"
  
  
  "Міжнародныя адносіны", - сказала яна з абыякавым выглядам.
  
  
  «Я дам вам сотню для інфармацыі, гульня не патрабуецца. Я шукаю Лася».
  
  
  «І я падумаў, што гэта будзе вясёлае спатканне. Ну што ж. Сотня гэта сотня. Дай мне грошы, і я дам табе адрас Лася».
  
  
  Гэта было занадта проста. Я сказаў: "Ён у горадзе?"
  
  
  «Ён зайшоў учора. Давайце паглядзім на наяўныя», - настойвала яна.
  
  
  Я выцягнуў грошы, радуючыся, што мне не прыйшлося падаваць афіцыйны рахунак. У канцылярскай аддзеле AX былі людзі, якія проста не разумелі.
  
  
  Барбара асцярожна склала купюру і сунула яе ў кішэню штаноў. Пасля яна кінула мне тэлефонную кнігу. “Муз патэлефанаваў і папрасіў мяне прыехаць. Я яшчэ не была, але я напісала адрас на вокладцы».
  
  
  Я вырваў адрас з кнігі. "Я здзіўлены, што ты не спытаў, навошта я яго шукаю".
  
  
  "Мне ўсё роўна. Я не ўяўляю, што ты сябра яго атрада Дзіцянят Скаўтаў, але гэта не мая справа. Толькі не кажы яму, што я цябе паслаў».
  
  
  Я падумаў, што яна можа быць падобная да Венеры Мілоскай, але ў яе сэрца, як у Chase Manhattan Bank.
  
  
  Калі я павярнуўся, каб пайсці, яна ўзяла з тарца цяжкую шкляную попельніцу і стукнула мяне ёю па галаве. Удар быў добры. Я апынуўся на каленях і круціў галавой, спрабуючы яе растлумачыць.
  
  
  Яшчэ яна ведала каратэ. Яна скокнула мне на спіну і ўдарыла мяне па патыліцы краем рукі. Я адключыўся.
  
  
  Я прачнуўся лежачы на спіне на падлозе. Маё паліто было знята, і Вільгельміна вынята з кабуры ў мяне пад пахай. Калі я скончыў казаць сабе, наколькі я быў дурны, дазволіўшы ёй заспець мяне знянацку, я перакаціўся на бок.
  
  
  Барбара размаўляла з кімсьці па тэлефоне. "Ён тут", - казала яна. "Усё пад кантролем".
  
  
  Я зразумеў, што рукавы ў мяне закатаны. Яшчэ яна дастала штылет з похваў. Можа, я не быў дурнем, проста яна была разумная. Многія прафесійныя шпіёны абшуквалі мяне і не заўважылі гэты маленькі нож. Барбара гэтага не зрабіла.
  
  
  Яна зірнула на мяне, калі я сеў. Яна падняла "Люгер", які трымала ў руцэ, і накіравала яго мне ў галаву. Яе вочы папярэдзілі мяне, што я не праігнараваў. Я сядзеў нерухома.
  
  
  "Добра", - сказала яна чалавеку на іншым канцы лініі і павесіла трубку.
  
  
  "Лось?" Я спытаўся ў яе.
  
  
  «Вы ведаеце пра месцазнаходжанне Лася не менш за мяне, - сказала яна. "Я напісаў адрас у той тэлефоннай кнізе шэсць месяцаў таму".
  
  
  У мяне закружылася галава. Я сказаў: «Такім чынам, я ваш палонны. Не маглі б вы мне сказаць, чаму?
  
  
  "Я калекцыяную шпіёнаў".
  
  
  Мае вочы пачалі затуманьвацца. Я правёў па іх рукой. Раптам з падазрэннем я праверыў абедзве рукі. Пазнака іголкі была справа. Я агледзеўся і заўважыў іголку для падскурных ін'екцый на падлакотніку крэсла.
  
  
  "У гэтым няма нічога фатальнага", - сказала Барбара. “Я ведаў, што раблю. Насамрэч я не вывучаю міжнародныя адносіны. Я студэнтка медсястры».
  
  
  "Што яшчэ ты?"
  
  
  "Вы будзеце здзіўлены", - сказала яна з усмешкай. «Я чакаў вас некалькі дзён, містэр Картэр. Я пачаў думаць, што вы не збіраецеся з'яўляцца». Пакой то нахіляўся, то павольна паварочваўся то ў адзін бок, то ў другі. Я саслізнуў на бок. "Ты гінеш", - сказала Барбара. «Проста паслабся і дазволь наркотыку працаваць. Ты бегаеш па краіне, страляючы ў людзей і збіваючы іх, табе ўсё роўна трэба крыху адпачыць». "Як..." Мне было цяжка казаць. Мае словы былі невыразнымі. "Як ты ... ведаеш?" «Я дачка Марка Валантэ», - сказала яна
  
  
  10
  
  
  Гэта заняло ў мяне шмат часу, але я нарэшце выбраўся з глыбокай студні цемры і расплюшчыў вочы. Ранішняе сонечнае святло струменілася ў вокны кватэры дзяўчыны. Я прыжмурыўся і адвярнуўся ад яго. У мяне быў слабы галаўны боль, які мог быць пахмеллем з-за лекаў, якія Барбара Валантэ ўвяла мне ў руку, або з-за ўдару, нанесенага мне цяжкай попельніцай.
  
  
  Я падумаў, што ўсё мае сваю кампэнсацыю. Прынамсі, зараз я ведаў, чаму Муз паставіў клічнік пасля яе імя ў сваёй кнізе. Не кожны дзень такі танны бандыт, як Лось, забівае з дачкой правадыра мафіі.
  
  
  Я чуў, як у іншым пакоі па радыё іграе рок. Гучнасць была высокай. Гэта зусім не дапамагло майму галаўному болю. Мае рукі былі прывязаны да спінкі драўлянага крэсла, на якім я сядзеў. Мае лодыжкі былі туга прывязаныя да перакладзінаў унізе. Я спрабаваў рухацца, але беспаспяхова. Эксперт пасадзіў мяне ў крэсла, каб я застаўся.
  
  
  Я закрыў вочы і паспрабаваў прывесці думкі ў парадак. Наркотык мяне высек усю ноч. Званок Барбары павінен быў быць міжгароднім. Гэтым тлумачыцца, што яна абклала мяне спаць больш за восем гадзін.
  
  
  Адкрыццё таго, што Барбара была дачкой Валантэ, шакавала. Мне было цікава, як дзяўчынка апынулася ў Дэнверы, калі яе бацька, як паведамляецца, аперыраваў на Ўсходнім узбярэжжы. Мае ўспаміны пра тое, што я чытаў пра падраздзяленні мафіі, былі невыразнымі, але я ведаў, што Лью (Доктар) Росі адказваў за тэрыторыю Дэнвера мафіі.
  
  
  Я расплюшчыў вочы і паклікаў дзяўчыну. "Барбара!"
  
  
  Крыху паменшылася гучнасць радыё. Барбара ўвайшла ў дзверы з кубкам кавы ў руцэ. Гэтай раніцай яна была значна менш падобная на прадукт контркультуры Амерыкі. Яна была элегантна апранутая ў зялёную сукенку, а яе чорныя валасы былі сабраны ў акуратны пучок на патыліцы.
  
  
  «Сёння ты зусім іншая. Табе трэба было стаць актрысай», - сказаў я.
  
  
  "Калі б я стала актрысай, людзі пачалі б западаць на мяне, даючы мне сакавітыя ролі, як толькі даведаліся, хто я". Яна зрабіла глыток кавы і паглядзела на мяне яснымі блакітнымі вачыма. «Я прайшоў праз перыяд, калі атрымліваў асалоду ад такой увагай, а потым я вырасла. Я прыехаў сюды, каб адысці ад уплыву майго бацькі і людзей, якія чулі пра яго. Я змяніла прозвішча і пачала вучыцца на медсястру. "
  
  
  "Значыць, учора ўвечары ты дала мне частку праўды".
  
  
  Яна падарыла мне цвёрдую адкрытую ўсмешку. Калі яна гэта зрабіла, яна выглядала амаль як суседская дзяўчынка. Адзіная розніца складалася ў тым, што большасць дзяўчын па суседстве не падыходзілі для развароту часопіса Playboy.
  
  
  «Мне шкада, што мне прыйшлося стукнуць цябе попельніцай, але я баяўся, што не змагу зладзіцца з табой, калі ты не ашаломлены. Мне сказалі, што цябе складана здушыць і пайсці. Мой інструктар па караце кажа, што я адна зь ягоных лепшых вучняў, але я ня асабліва моцная і адчувала, што мне патрэбная гэтая невялікая перавага».
  
  
  «Ты абыходзіўся са мной, як са старой настаўніцай у школе, - сказаў я.
  
  
  Яна падышла бліжэй і злёгку дакранулася пальцамі да гузы на маёй патыліцы. «Гэты вузел разваліцца. І падобна, у цябе няма страсення мозгу».
  
  
  "Простае страсенне мозгу - найменшае з маіх турбот".
  
  
  "Вы думаеце, што нехта плануе забіць вас, містэр Картэр?"
  
  
  "Многія людзі спрабавалі".
  
  
  «Не турбуйся пра гэта. Вы ў надзейных руках з Валантэ». Яна паднесла кубак кавы да маіх вуснаў. «Вось. Зрабі глыток. Цяпер гэта лепшае, што я магу табе зрабіць. Мне трэба на заняткі».
  
  
  Я праглынула гарачую каву: «Ты і Лось. Гэтае спалучэнне не здаецца натуральным».
  
  
  «Я тады не ведаў, хто такі Лось. Я маю на ўвазе, які ён быў унутры. Той факт, што ён быў рабаўніком, не меў для мяне ніякага значэння. Якое гэта магло мець значэнне для дачкі Марка Валантэ? "
  
  
  Яна зноў паднесла кубак да маіх вуснаў.
  
  
  Дыктар радыё ўмяшаўся ў музыку і аб'явіў гадзіну. Было 8:30 раніцы. Ён пачаў паведамляць навіны, у тым ліку стральбу ў трэйлеры ў Рына. Ён не апісаў, які гэта быў кемпінг.
  
  
  «Лось здаваўся мне адным з тых рэдкіх людзей, якія жывуць сваім жыццём, не належачы ні на каго», - сказала Барбара Валантэ. «Ён быў моцны і самаўпэўнены, ён не баяўся нікога і нічога на зялёнай зямлі Бога. Пазней, калі я даведалася яго дастаткова добра, я зразумеў, што яго сіла можа стаць жорсткасцю. вынік фантастычнага эга. Ён такі смелы, ну, ну, вар'ят”.
  
  
  "Здаецца, усё згодны з гэтым".
  
  
  Барбара Валантэ была разумнай і красамоўнай дзяўчынай. Таксама сэксуальна. Але я не забыўся, што яна зрабіла мне пастку. Калі б я мог вызваліць рукі, я не быў бы такім прыязным. Яна вярнула кубак кавы на кухню.
  
  
  
  
  
  . Радыё выключылася. Я пачуў, як адчыніліся яшчэ адны дзверы, якія, відавочна, вялі на чорную лесвіцу шматкватэрнага дома. Шэпчуць галасы. Барбара наліла крыху вады ў кухонную ракавіну, відавочна, спаласнуўшы свой кубак, затым вярнулася.
  
  
  «Я павінен пайсці, містэр Картэр. Мой бацька хутка будзе тут, каб пагаварыць з вамі. А пакуль на кухні ёсць нехта, хто складзе вам кампанію».
  
  
  Яна патэлефанавала яму. Ён увайшоў у пакой і ўхмыльнуўся мне. Ён зняў паліто, і я ўбачыў, што ў яго на плячы рэвальвер "Сміт і Вессан" 38 калібра. У яго таксама была гіпсавая павязка на запясце. Я ўспомніў, што яго клічуць Джо. Ён працаваў на Валантэ.
  
  
  «Я ведаю, што ты адчуваеш, Картэр. Збянтэжаны. Вы, агенты AX, павінны быць лепшымі з лепшых, але адна маленькая дзяўчынка ўзяла вас адна».
  
  
  "Яна не маленькая", - сказаў я. Ёсць месцы, дзе яна зусім не маленькая”.
  
  
  Барбара Валантэ засмяялася. Затым яна ўзяла сумачку і выйшла за дзверы кватэры, пакінуўшы мяне сам-насам з лейтэнантам свайго бацькі.
  
  
  «Я і сам быў крыху збянтэжаны тым, як ты прывёў мяне ў Каліфорнію. Такім чынам можна было разбурыць будучыню амбіцыйнага маладога чалавека», - сказаў Джо.
  
  
  «Прабач. У той час гэта падавалася правільным».
  
  
  Джо сеў і паглядзеў на гадзіннік. Відавочна, Валантэ павінен быў прыбыць у любы час.
  
  
  "Як ты сюды патрапіў?" Я спытаў у яго. "Я думаў, што страціў цябе".
  
  
  «Валантэ зразумеў гэта. Ён сказаў, што ў цябе, відаць, ёсць спіс сябровак Лася, старых і новых. Магчыма, у спісе была Барбара. Так што пасля таго, як ты патрос мяне ў Каліфорніі, ён паслаў мяне сюды, каб паспрабаваць перахапіць цябе. Ён пакорпаўся ў кішэні і выцягнуў маленькую чорную кніжку Лася. «Цяпер я ведаю, адкуль у вас імёны. Я абшукваў вас учора ўвечары».
  
  
  "Вы былі тут, у кватэры, калі я размаўляў з дзяўчынай.
  
  
  «Па суседстве. Барбара патэлефанавала мне пасля таго, як паклала цябе спаць». Ён зноў усміхнуўся. «Дасканалая дзяўчына. Мне патрэбна такая, як яна».
  
  
  "Мы абодва павінны".
  
  
  «Калі ў яе нешта было з Лосам, і Валантэ даведаўся пра гэта, адбыўся выбух, які можна было пачуць на ўсім шляху да Покіпсі. Валантэ сапраўды падарваў свой стэк. Я думаў, ён каго заб'е. было б лепей, калі б ён меў. "
  
  
  "Я ведаю, што Вы маеце на ўвазе." Я зноў крадком правяраў сваю сувязь. Гэта было бескарысна. Калі я выйду на волю, нехта павінен будзе мяне вызваліць.
  
  
  «Калі Валантэ ўсталяваў для яе парадкі, яна прымусіла яго з'есці яго словы», - працягнуў Джо. - «Яна сказала яму, што ён больш не кіруе яе жыццём. Але гэта спрацавала. Барбара кінула Лася. сама, і Валантэ дараваў ёй. Цяпер ён нават ганаруся, што яна засталася з ім».
  
  
  Малады лейтэнант Валантэ, відаць, многа думаў пра свой бос. І значна больш ён думаў пра дачку боса.
  
  
  Ён зноў паглядзеў на гадзіннік, устаў і паглядзеў у акно на вуліцу ўнізе. "Там яны."
  
  
  У калідоры пачуліся крокі. Джо кінуўся адчыняць дзверы. Ён так імкнуўся дагадзіць свайму босу, што гэта кідалася ў вочы. Валантэ ўвайшоў у пакой і спыніўся, злосна гледзячы на мяне. Двое мужчын з ім расталіся. Адзін прыхінуўся да дзвярэй і скрыжаваў рукі на сваіх тоўстых грудзях. Іншы падышоў і сеў каля кухонных дзвярэй.
  
  
  «Картэр, ты быў для мяне выпрабаваннем. У тую ноч у Айдаха ты сплываў крывёю, як засела свіння, і я заткнуў дзірку ад кулі. Я дазволіў табе жыць. Ты адплаціў мне, збіўшы маіх людзей і замінаючы мне» - сказаў Валантэ.
  
  
  «У вас былі свае прычыны гуляць у «Добрага самарыцяніна». Вы думалі, што я магу прывесці вас да забойцаў Абруза. У той час вы не ведалі, што Лось быў замешаны».
  
  
  Які сядзеў чалавек запаліў цыгару срэбнай запальнічкай. "Разумны хлопчык, ці не так, Марка?"
  
  
  “Вельмі разумны. Думаю, час даведацца, чаму яшчэ ён навучыўся».
  
  
  «Ваша дачка паабяцала, што я не пацярплю», - сказаў я Валантэ.
  
  
  «Такім чынам, я казаў што-небудзь пра гвалт? Мы ўсяго толькі жадаем задаць некалькі пытанняў». Валантэ падышоў і зашчоўкнуў жалюзі на вокнах. Гэта было дрэннай прыметай.
  
  
  «У мяне няма часу на гульні, Марка. Давай прыкончым яго зараз», - прагыркаў мужчына ў крэсле.
  
  
  Я крадком назіраў за чалавекам у крэсле з таго моманту, як ён увайшоў у кватэру. Я вельмі хацеў даведацца, хто ён такі. Хлопец, які прыхінуўся да дзвярэй, быў звычайным бандытам з мафіі, з флегматычным тварам і тупымі вачыма. Але чалавек у крэсле быў апрануты дорага, са срэбнымі запанкамі і туфлямі са скуры алігатара. Ён здаваўся босам роўнага рангу Валантэ. Ён мяне асабліва цікавіў, таму што ён быў высокі, худы і насіў акуляры. За выключэннем ахайнага адзення, ён выглядаў як бухгалтар, а не як гангстэр. Ён быў падобны на чалавека, якога дзве дзяўчыны з Портленда назвалі сябрам Муса.
  
  
  «Я ўзяў цябе з сабой, таму што гэта твая тэрыторыя, Лью. Але я вяду гэтае шоў. І я хачу ведаць, што Картэр даведаўся падчас сваіх вандровак», - адрэзаў Валантэ.
  
  
  Я ўлавіў імя. Я ўлавіў імя. Чалавекам у крэсле быў Лью Росі.
  
  
  
  
  
  Лью Доктар. Стары вораг Фрэнка Абруза.
  
  
  Выцягнуўшы чорную кнігу, Джо перадаў яе Валантэ. «Я знайшла гэта ў Картэра. Гэта належала Мусу. Менавіта тут Картэр атрымаў імёны дзяўчынак».
  
  
  "Як ты гэта атрымаў, Картэр?"
  
  
  «Лось страціў яго падчас крышана».
  
  
  Валантэ прагартаў старонкі. Росі нахіліўся наперад. Яго вочы за ачкамі блішчалі, як яркі чорны метал. Калі яго імя або адно з яго псеўданімаў будзе знойдзена ў кнізе, гульня для яго будзе скончана. Валантэ западозрыў бы тое, што я толькі што зразумеў - Росі наняў Лася, каб той забіў Абруза.
  
  
  «Проста дзявочыя імёны», - сказаў Валантэ, і Росі, здавалася, расслабіўся. Валантэ падышоў да старонкі, на якой было імя Барбары. Ён у гневе вырваў яе і скамячыў. «Ублюдак». Пасля ён зноў паглядзеў на мяне. засталося праверыць, Картэр? "
  
  
  Я трымаў рот на замку.
  
  
  «Апошнім часам вы былі вельмі занятыя – зносілі публічныя дамы, збівалі з панталыку людзей і забівалі некалькіх… Але ў вас яшчэ няма Лася ці грошай, я думаю».
  
  
  «Грошай няма. У Лася іх няма. Двое з забітых мной мужчын былі датычныя да забойства Абруза. Яны былі ў Бонэме з Мусам, калі ён забіў дзяўчыну Бранта», - сказаў я Валантэ.
  
  
  “Я зразумеў гэта. Але я не магу дазволіць табе займець Лася. Я маю намер атрымаць задавальненне ад спагнання доўгу крыві, які мне належыць. Фрэнк Абруз быў маім самым старым сябрам. Мы вярнуліся назад. правесці тут некаторы час з Лью, пакуль я паеду ў Вегас пасля Муса ".
  
  
  Росі ўстаў, заціснуўшы цыгару ў кутку рота. "І я збіраюся паклапаціцца пра цябе", - ухмыльнуўся ён.
  
  
  Валантэ, магчыма, не хацеў маёй смерці, але Росі быў упэўнены. Я быў упэўнены, што ён збіраўся пусціць мне кулю ў вочы, як толькі Валантэ пойдзе. Ніякіх крыўд. Проста рэч, аб якой трэба паклапаціцца.
  
  
  «Вы зразумелі сёе-тое, але не ўсё», - сказаў я Валантэ. "Вы прапусцілі самае важнае".
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Ён тармозіць, Марка. Табе лепш ісці, калі хочаш злавіць Лася», - сказаў Расі.
  
  
  «Што здарылася, Росі, баішся пачуць тое, што я кажу? У мяне ёсць твой нумар».
  
  
  "Пра што ты кажаш?" - запатрабаваў Валантэ.
  
  
  «Пра тое, што Фрэнка Абруза замовілі. Гэта было не проста рабаванне, якое Лось зладзіў у Фларыдзе. Гэта было ўдарам па тваім сябру. Росі нацкаваў Лася на Абруза, і з тых часоў ён працуе супраць вас, людзі, спрабуючы перашкодзіць вам даведацца. "
  
  
  Лью Росі адступіў на крок і ўстаў побач з Валантэ ззаду Джо. Ён раптам ударыў Джо кулаком у спіну. Малады хлопец разявіў рот і ахнуў. Ён зрабіў крок да майго крэсла і працягнуў руку з гіпсавай павязкай. Затым ён упаў тварам уніз, і я ўбачыў нож паміж яго лапаткамі.
  
  
  Марка Валантэ рэзка павярнуўся. Я крычаў на яго. "Не, Валантэ. Іншы хлопец!"
  
  
  Ён зразумеў, што здзейсніў памылку, але было ўжо позна. Мужчына ля дзвярэй, хлопчык Росі, стрэліў у яго, і яго цела тузанулася ад траплення кулі. Valante упарта адмаўляўся падаць. Ён зрабіў поўны паварот, выцягнуўшы пісталет, і сутыкнуўся з чалавекам, які ўторкнуў яму кулю ў спіну.
  
  
  Мужчына ля дзвярэй зноў націснуў на курок. Яго стрэльба, абсталяванае глушыцелем, выдала гук сліны. Куля трапіла ў Валантэ, як кулак у плоць. Валантэ, нарэшце, пачаў падаць, але стрэліў сам. Затым ён упаў на падлогу каля майго крэсла.
  
  
  Бандыт Росі прыхінуўся да дзвярэй, яго ногі былі расстаўленыя, як быццам ён спадзяваўся ўзяць сябе ў рукі і не ўпасці. Ён зрабіў сваю працу. Ён выратаваў свайго боса. Але ён паміраў. Стрэл Валантэ патрапіў яму ў жывот. Ён павольна выслізнуў за дзверы, як п'яны, які рашыў сесці на падлогу. Яго калені звісалі. Яго ногі раптам саслізнулі наперад, і ён паваліўся згуслаю кучай.
  
  
  Лью Росси плаўна выцягнуў нож са спіны Джо і выцер яго аб паліто маладога мафіёзі. Ён закаціў павекі Джо, каб пераканацца, што той мёртвы. Затым ён пераступіў цераз Джо і штурхнуў Марка Валантэ нагой. Ён зноў падштурхнуў яго, потым зірнуў на мяне. "Расчараваны, Картэр?"
  
  
  "Ага", - сказаў я.
  
  
  Нарэшце Росі праверыў свайго чалавека. Ён не выглядаў з разбітым сэрцам, калі пацвердзіў, што які страляў мёртвы. Вакол было мноства замен. "Як ты даведаўся?" ён спытаў мяне.
  
  
  «Мноства асколкаў склалася разам. Хтосьці з мафіі паслаў Кугана забіць мяне і дзяўчыну ў Бонэме. Гэта быў не Валантэ - ён хацеў прымусіць дзяўчыну пагаварыць, а я - прывесці яго да забойцам Абруза. Калі я выявіў, што ў Лася быў сябар у мафіі. Я склаў два і два разам. Абруз сапсаваў здзелку па продажы наркотыкаў з кітайскімі камуністамі. Я мяркую, гэта была ваша здзелка. Але вы хацелі смерці Абруза па важнейшай прычыне, чым проста злосць. Цяпер я здагадвалася. «Ён даведаўся пра вашы таемныя адносіны з камуністамі і збіраўся пагаварыць. Вы баяліся, што мы даведаемся, пра што ідзе гаворка, і таму вы пазбавіліся ад Абруза і Кірбі. мы нешта выявім.Вы, мусіць, забілі Мерэдыта самі — яго забойца выкарыстаў нож».
  
  
  
  
  
  .
  
  
  «Яны не называюць мяне Доктарам, бо я вывучаў медыцыну. У ранейшыя часы я рабіў шмат імгненных аперацый». Ён пстрыкнуў нажом і сунуў яго ў кішэню: «Я ледзь не заспеў цябе ў матэлі. Ты шчаслівы вырадак, Картэр».
  
  
  "Гэта таму, што я чысты сэрцам".
  
  
  «Табе таксама вельмі цікава. Паколькі ты не збіраешся пакідаць гэтую кватэру жывым, я мог бы таксама расказаць табе пра ўсё астатняе». Ён зноў сеў у крэсла і зноў запаліў цыгару. «У мяне добрыя адносіны з гэтымі кітайцамі. Здзелка з наркотыкамі была ўсяго толькі прыкрыццём - падставай для мяне сустрэцца з імі. Я выкарыстоўваў сваіх людзей, каб пракрасціся ў AX і перадаць інфармацыю камуністам. Адзін з маіх людзей на вашай базе ў Караліне даведаліся аб месцазнаходжанні Шэйла Брант з вашых файлаў. Камуністы плацяць за маю дапамогу высакаякаснымі лекамі. У мяне найлепшы запас у краіне. Натуральна, мафія не ўзрадуецца даведаўся аб маіх асабістых справах. Абруз стаў падазроным, таму яму прыйшлося сысці”.
  
  
  “Як вы плануеце растлумачыць гэтую сцэну Арганізацыі? Праца, якую вы прарабілі з Джо, практычна носіць вашыя ініцыялы».
  
  
  “Ты зрабіў гэта, Картэр. Ты добры ў абыходжанні з нажом. Ты таксама забіў Валантэ і майго хлопчыка вунь там. Гэта мая гісторыя, і Барбара Валантэ збіраецца яе падтрымаць».
  
  
  Ён патэлефанаваў Барбары ў бальніцу і сказаў ёй, што яе бацька паранены, і ёй лепш хутчэй вярнуцца ў кватэру. Ён павесіў трубку і сеў, гледзячы на мяне з крэмневай усмешкай на тонкіх вуснах.
  
  
  «Ты даў мне пякельны час, чалавек AX. Але зараз ты ў мяне».
  
  
  Я спацеў і адчайна тузаў вяроўкі. Нейкім чынам мне прыйшлося паведаміць Хоку тое, што я толькі што даведаўся. Але мне не хацелася знаходзіцца ў межах ста міль ад старога, калі ён даведаўся, што ў AX праніклі мафіёзі, якія працавалі на чырвоных кітайцаў.
  
  
  Росі ўстаў. Ён выцягнуў з кішэні хустку і засунуў мне ў рот. «Барбара мусіць быць тут хвілін праз дзесяць. Я не хачу, каб ты крычаў ці ўдзельнічаў у размове».
  
  
  Роўна праз дванаццаць хвілін яна пабегла па калідоры і нырнула ў кватэру. Яна пабляднела, калі ўбачыла жахлівую сцэну: тры целы, адно з якіх належала яе бацьку. Многія жанчыны страцілі б прытомнасць. Яна толькі выдавала здушаны гук агоніі.
  
  
  Росі зачыніў дзверы і заціснуў ёй рот рукой. Яны змагаліся, пакуль ён не прыставіў нож да яе горла.
  
  
  «Я ведаю, што табе цяжка, Барбара, - сказаў ён сваім мяккім голасам, - але ты павінна захоўваць спакой і паводзіць сябе. Ад гэтага залежыць тваё жыццё і жыццё Картэра».
  
  
  Яна кіўнула, і Росі адпусціў яе. Яна выдала рыданні з горла, яе вочы прасілі мяне растлумачыць, што я не мог ёй даць.
  
  
  «Я хачу, каб ты падышла да тэлефона», - сказаў ёй Росі.
  
  
  "Каму я павінен патэлефанаваць?" - хрыпла спытала яна.
  
  
  «Хто заўгодна, калі толькі ён з'яўляецца чальцом рады дырэктараў. Я прапаную Сэла Тэрліцы або Дона Карвоне. Давайце зробім гэта Тэрліцы. Ён заўсёды многа думаў пра вас. Ён паверыць усяму, што вы кажаце».
  
  
  Барбара фыркнула і рэзка ўздыхнула. Яе вочы кінуліся да мяне, і я паспрабаваў загаварыць, нягледзячы на ?? кляп, але выявіў, што толькі задыхаюся.
  
  
  "Што я збіраюся сказаць, Росі?" - Спытала яна голасам, які раптам стаў больш жорсткім.
  
  
  «Той Нік Картэр забіў твайго бацьку і Джо, і што я спрабую яго забіць. Усё будзе ў парадку, калі ў цябе ўзнікнуць праблемы з размовай. Гэта зробіць яго пераканаўчым. Тады ты кладзеш трубку, не паведамляючы ніякіх падрабязнасьцяў. "
  
  
  Росі сабраў усю зброю ў пакоі і расклаў яе на стале. Ён узяў Браўнінг Валантэ, які нёс. "А цяпер, Барбара, калі ты не перадаеш паведамленне ў дакладнасці так, як я перадаю яго табе, я стрэлю Картэру ў твар".
  
  
  Яго план набываў форму. Бос мафіі, якога павінна была патэлефанаваць Барбара, праглыне яе гісторыю. Пасля таго, як яна павесіць трубку, Росі заб'е нас абодвух. Затым ён скажа мафіі, што я забіў дзяўчыну, перш чым ен заб'е мяне. Ён, відаць, прадумаў яшчэ некалькі дэталяў, каб апошняя частка была пераканаўчай, але сутнасць была відавочная.
  
  
  Я злавіў погляд Барбары і паківаў галавой. Я спадзяваўся, што яна зразумела. Калі яна завершыць званок, мы абодва былі мёртвыя.
  
  
  Яна падышла да тэлефона. Росі ішоў за ёй. Я перавярнуўся праз крэсла і ўпаў на падлогу, адчайна спрабуючы зламаць яго, каб вызваліць рукі. Мне гэта не ўдалося, але з-за ўдару аб падлогу Росі тузануўся галавой. Калі яго погляд адарваўся ад Барбары, яна схапіла іголку для падскурных ін'екцый, якую выкарыстоўвала напярэдадні вечарам, і ўбіла яе яму ў плячо з усёй сілай.
  
  
  Раптоўны боль прымусіў Росі крыкнуць. Нават я ўздрыгнуў, убачыўшы прыладу, якая стаіць у яго руцэ, як іголка дзікабраза. Росі вылаяўся і вырваў яго. Пакуль ён гэта рабіў, дзяўчына ўдарыла яго па тэлефоне. Ён упаў на сцяну, а яна пабегла на кухню і зачыніла дзверы. Нягледзячы на сваё гора, дзяўчынка думала хутка. Уцёкі былі для яе лепшымі, чым спрабаваць застацца і біцца з Росі.
  
  
  Росі няўпэўнена паківаў галавой. Ён быў так злы, што я падумала, што ён збіраецца стрэліць у мяне, проста каб выпусціць паветра з селязёнкі
  
  
  
  
  
  Затым мы абодва пачулі, як грукнулі дзверы на чорную лесвіцу. Ён зразумеў, што яму трэба спыніць Барбару, інакш увесь ягоны план разваліцца. Ён кінуўся да дзвярэй, якія яна зачыніла, расхінуў яе плячом і пабег праз кухню. Я чуў, як ён спускаўся па лесвіцы.
  
  
  На кухні адкрылася скрыня. Барбара ўварвалася ў пакой з мясным нажом. Яна цяжка дыхала. «Я зачыніла заднія дзверы і нырнула ў кладоўку з венікамі. Ён прабег міма мяне», - сказала яна, вызваляючы мяне.
  
  
  Я выхапіў у яе нож і перарэзаў вяроўкі, якія злучаюць мае лодыжкі. Я падняў другі пісталет з глушыцелем і памчаўся праз кухню да лесвіцы.
  
  
  Росі выйшаў на вуліцу і нырнуў назад унутр, калі не ўбачыў дзяўчыну. Ён падняў вочы, калі я з'явіўся на пляцоўцы другога паверха.
  
  
  Яго куля збіла аскепкі з боку адчыненых дзвярэй ззаду мяне. Мая парваў рукаў на яго паліто.
  
  
  Ён адчыніў дзверы, якія вялі на вуліцу, і скокнула ў іх. Да таго часу, як я спусціўся на ўзровень вуліцы, ён знік за вуглом дома.
  
  
  11
  
  
  Калі я вярнуўся ў кватэру, Барбара стаяла на каленях побач з бацькам. Боль адбілася на яе бледным твары.
  
  
  «Я ведаю, што гэта запатрабуе ад вас шмат чаго, але мне патрэбная ваша дапамога. Я павінен хутка знайсці Росі», - сказаў я.
  
  
  "Што ты думаеш, чорт вазьмі?"
  
  
  «Ён не збіраецца адмаўляцца ад сваёй пасады і бегчы. Ён прыдумае яшчэ адну гісторыю, каб расказаць Арганізацыі. Напрыклад, што вы здрадзілі свайму бацьку і аб'ядналіся са мной».
  
  
  Яна ўстала. "Тады мы павінны спыніць яго, перш чым ён зможа звязацца з імі".
  
  
  "Дакладна."
  
  
  Яна ехала на маленькім фіяце. Калі мы з'яжджалі ад жылога дома, яна сказала: «У Росі ёсць маёнтак у прыгарадзе. Думаю, ён туды паедзе».
  
  
  Я накіраваў яе на вуліцу, дзе ўчора ўвечары пакінуў арандаваную машыну. Машына ўсё яшчэ была там, з білетам за незаконную паркоўку на лабавым шкле.
  
  
  "Вы ведзяце машыну", - загадаў я. Я сеў побач з ёй, збіраючы вінтоўку, якую праверыў на базе AX у Паўднёвай Караліне.
  
  
  Дом Росі стаяў на ўзгорку. Жалезныя вароты ахоўвалі ўваход, а тэрыторыю акружаў высокі плот.
  
  
  «Калі ўзламаць вароты, спрацуе сігналізацыя», - сказала Барбара. "Вы павінны патэлефанаваць у дом і папрасіць, каб вас прынялі".
  
  
  Я праслізнуў пад руль і заняў яе месца. Потым я праехаў праз вароты, адчыніў замок і выбіў іх. Аўтамабіль праехаў па брукаванай дарозе, адна частка варот усё яшчэ вісела на капоце. Пагнутае крыло драпала шыну, гучала як разная піла.
  
  
  Калі мы праязджалі міма, на нас крычаў мужчына ў адзенні садоўніка. Другі мужчына прабег праз кусты з пісталетам у руцэ. Я падняў вінтоўку адной рукой, скрыжаваў руку на грудзях і высунуў ствол у акно. Я націснуў на спускавы кручок, і чалавек, які бег, павярнуў у бок сажалкі.
  
  
  «Гэта машына Росі», - крыкнула Барбара, паказваючы на «кадылак» на пад'язной дарожцы. "Ён тут, добра".
  
  
  Я выскачыў з машыны і стрэліў у бензабак "кадылака". Я напампаваў яшчэ дзве кулі, затым выцягнуў запальнічку AX і кінуў яе ў газ, які пачаў працякаць з бака.
  
  
  "Што робіш?" - здзіўлена спытала дзяўчына.
  
  
  "Пераканацца, што ён не зможа сысці", - сказаў я.
  
  
  Полымя ўзарвала кузаў кадзілака, а затым выбухнуў бак. Мужчына ў форме шафёра з'явіўся на лесвіцы, якая спускаецца з кватэры над гаражом.
  
  
  "Нік!" - Усклікнула дзяўчына, паказваючы на яго.
  
  
  Я прыхінуўся да капота сваёй машыны, паставіў вінтоўку на месца і ўсадзіў кулю ў грудзі шафёра, пакуль ён усё яшчэ спрабаваў дастаць рэвальвер з-пад курткі.
  
  
  Побач са мной у крыле заскуголіла куля. Нехта ў доме страляў у мяне. Я прысеў і пабег да другога боку машыны, дзе Барбара ўжо сядзела на кукішках. Яшчэ адзін пісталет завёўся. У хаце было як мінімум двое мужчын.
  
  
  Трымаючы вінтоўку ў калена, я паглядзеў на дзяўчыну. Яна цяжка дыхала, і чырвань вярнуўся да яе твару.
  
  
  "Барбара, - сказаў я, - з табой усё ў парадку".
  
  
  "Так ты, Нік".
  
  
  "Я хачу, каб ты адкацілася ад машыны і схавалася сярод кустоў руж", - сказаў я ёй. "Вы можаце страляць з пісталета?"
  
  
  "Вядома я магу."
  
  
  Я ўклаў ёй у руку свой "люгер". «Страляй па хаце. Табе не абавязкова мець мэту. Проста страляй. Я хачу прыкрыццё».
  
  
  Затым я пралез праз адчыненыя дзверы машыны і павярнуў ключ. Я завёў матор, лежачы на баку на сядзенне, націскаючы рукой на педаль акселератара. Я працягнуў руку і націснуў на перадачу, і машына пакацілася па дарожцы да пярэдняй часткі дома.
  
  
  Я выкаціўся на лужок і, прабіраючыся скрозь кусты, апынуўся ля сцяны. Я прапоўз пад вокнамі ў куток дома. Ззаду быў унутраны дворык і зашклёная веранда. Лью Росі жыў стыльна.
  
  
  Узяўшы невялікую каменную лаўку, я шпурнуў яе ў шкло. Выбег мужчына, шукаючы мяне. Я чакаў, стоячы спіной да сцяны. Нарэшце ён рызыкнуў выйсці на двор. Калі ён праходзіў міма мяне,
  
  
  
  
  
  Я выйшаў і ўдарыў яго прыкладам вінтоўкі.
  
  
  Я ўвайшоў у дом праз разбітыя шкляныя дзверы і знайшоў жанчыну ў чырвонай сукенцы, якая сядзіць у куце. Ёй было за трыццаць, і яна была такая напалохана, што дрыжала ўсім целам.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі?" - сказала яна дрыготкім голасам.
  
  
  «Я Нік Картэр. Вы жонка Росі ці яго палюбоўніца?»
  
  
  "Ні адзін. Я прыязджаю з Вегаса. І калі я калі-небудзь выберуся адсюль, я не вярнуся».
  
  
  Я ўвайшоў у пакой пабольш, з калідора выскачыў мужчына і стрэліў у мяне. Я стрэліў са стрэльбы з сцягна, і мая куля патрапіла ў вазу на доўгім стале справа ад чалавека. Ён адскочыў. Перавярнуўшы доўгі стол, я штурхнуў яго, каб заблакаваць уваход у калідор. Потым я выкарыстоўваў яго як шчыт.
  
  
  Мужчына пусціў дзве кулі мне ў плячо. Я ляжаў на баку і застагнаў. Я далічыў да дзесяці, перш чым ён дзяўбнуў. Потым я пачуў, як ён набліжаецца да мяне. Я пачакаў, пакуль ён падышоў да стала, і нахіліўся над ім, каб знайсці маё цела. Затым я ўзмахнуў вінтоўкай і выбіў рэвальвер у яго з рукі.
  
  
  Ён схапіў мяне за валасы, што было як нельга лепш. Маё выццё было не такім фальшывым, як стогн. Я думала, ён збіраецца вырваць мне валасы з коранем. Падняўшыся, я ўдарыў яго прыкладам па падбародку. Затым я пераступіў цераз яго і пайшоў па калідоры, застаўленым дзвярыма.
  
  
  «Расі», - крыкнуў я. "Ты занадта баязлівы, каб выйсці?"
  
  
  Няма адказу.
  
  
  Я расчыніў дзверы пустой спальні і рушыў далей.
  
  
  «Расі», - крыкнуў я. "Вы павінны забіць чалавека ззаду, як Джо?"
  
  
  Цішыня.
  
  
  Я паспрабаваў іншыя дзверы. Ванная. Жанчына ва ўніформе пакаёўкі скурчылася ў ваннай.
  
  
  "У цябе тут цудоўнае месца, Росі", - крыкнуў я. «Скажу табе, што я збіраюся з ёю зрабіць. Я падпалю яе, калі ты не выйдзеш».
  
  
  Ён выйшаў. Ён выскачыў з бялізнавага туалета, стукнуў мяне дзвярыма і збіў мяне з ног, а затым накінуўся на мяне.
  
  
  Нож бліснуў, калі ён уторкнуў яго мне ў горла. Я тузануўся, схапіў яго за запясце дзвюма рукамі і пачаў згінаць яго руку назад. Ён упаў і вырваўся, усадзіўшы мне кулак у рэбры. Затым ён зноў ударыў нажом, парэзаўшы доўгую дзірку ў назе маіх штаноў, калі я адкаціўся.
  
  
  Мы сустрэліся ў калідоры, цяжка дыхаючы. Ён стаяў на каленях, а я - на сваім, і стрэльба, якую я выпусціў, ляжала на падлозе паміж намі.
  
  
  "Паднімі гэта, Картэр", - сказаў ён. "Паспрабуй падняць, і я адрэжу табе руку".
  
  
  Я забраў Х'юга перад тым, як пакінуць кватэру Барбары. Я ўклаў нож у далонь, і калі Росі ўбачыў гэта, ён падняў руку, каб кінуць свой нож.
  
  
  Барбара застрэліла яго. Яна ўвайшла ў дом і стаяла ў канцы калідора. Яна падняла «люгер», моцна ўзяла яго аберуч і прастрэліла яму патыліцу. Яна павольна падышла да нас і спынілася, гледзячы на ??нябожчыка. Нарэшце яна павярнулася да мяне з безуважлівым выразам асобы і сказала: "Код ... ён парушыў код Братэрства ... вырадак".
  
  
  На наступную раніцу мы развіталіся ў чорным. Яе доўгія валасы былі сабраны ў цнатлівы пучок на шыі, а на яе бледным твары не было макіяжу.
  
  
  «Я мяркую, вы зараз збіраецеся ў Лас-Вегас, каб паспрабаваць знайсці след Лася», - сказала яна.
  
  
  "У мяне такое пачуццё, што ён будзе чакаць мяне".
  
  
  “Вы чыталі газэты? Паліцыя не можа зразумець, што здарылася. Яны думаюць, што ідзе нейкая вайна паміж бандамі».
  
  
  "Мы выйшлі якраз своечасова", - сказаў я.
  
  
  "Нік, я павінен сёе-тое сказаць".
  
  
  «Ты маеш на ўвазе нешта накшталт, можа, мы сустрэнемся зноў, калі акалічнасці палепшацца?
  
  
  "Думаю, мне наогул не трэба гэта казаць".
  
  
  Нумар, які Лось запісаў для Кары ў Лас-Вегасе, быў нумарам ранча, законнага бардэлі, якім кіруе жанчына па імі Арлін Брэдлі. Калі яна даведалася, што я не хачу спрабаваць таленты яе дзяўчынак, жанчына Брэдлі правяла мяне ў малаабстаўлены кабінет і села на якое верціцца крэсла.
  
  
  «Кара пайшла адсюль некаторы час таму. Яна не прызначана для гэтага, і яна знайшла сабе іншае жыццё».
  
  
  "Вы памятаеце чалавека па імені Лось?"
  
  
  «Ён і яшчэ трое дашлі сюды, каб убачыць Кару. Натуральна, я не стала іх распытваць. Але я падумаў, што гэта былі людзі, з якімі ёй не трэба было звязвацца. Як я ўжо сказаў, яна мне падабалася. яе элемента ў такім месцы”.
  
  
  Яна дастала здымак са скрыні стала і перадала мне. “Я ўзяў гэта. Гэта дзяўчына, пра якую вы кажаце?
  
  
  Гэта была Шэйла Брант.
  
  
  «Што вам трэба, містэр Харпер? Што з'яўляецца прадметам гэтых пытанняў?» - спытала жанчына.
  
  
  «Кара мёртвая. Як вы сказалі, яна звязалася не з тымі людзьмі. Толькі я ведала яе як Шэйлу Брант».
  
  
  Яна міргнула. Навіны, здавалася, моцна ўдарылі па ёй. Калі яна зноў загаварыла, яе голас быў хрыплым. «Табе трэба было сказаць мне раней. Я сказаў, што яна мне падабаецца, і я сур'ёзна. Ці быў чалавек, вядомы як Лось, адказны за яе смерць?»
  
  
  "Так."
  
  
  «Ён у Лас-Вегасе. Учора ўвечары я бачыла яго ў казіно».
  
  
  "Калі Мус з'явіцца тут, ты патэлефануеш мне ў мой гатэль?"
  
  
  "Вядома."
  
  
  Я паляваў на Лася той ноччу ў казіно, клубах і гатэлях.
  
  
  
  
  
  але я яго не знайшоў.
  
  
  Арлін Брэдлі патэлефанавала мне, калі я снедаў. “Ён зьвязаўся са мной. Вы можаце выйсці?»
  
  
  Я ехаў пад пякучым сонцам на ранча. Пульс у мяне пачашчаўся, адрэналін зашкальваў. Мае пошукі падышлі да канца.
  
  
  «Яны пыталіся пра вас, як і вы пра іх. Я сказала, што вы былі тут і збіраецеся вяртацца. Яны хочуць, каб я зрабіла вам пастку», - сказала Арлін Брэдлі.
  
  
  "Вы прынялі прапанову?"
  
  
  Яна ўпершыню ўсміхнулася. Усмешка была тонкай, жорсткай і стрыманай. «Думаю, яны думаюць, што нехта з майго бізнэсу не можа пярэчыць супраць іх. Яны прапанавалі мне 10 000 даляраў, каб я пакінуў цябе аднаго, каб яны маглі цябе забіць».
  
  
  "Яны, відаць, знайшлі грошы".
  
  
  "Грошы?" - сказала яна, нахмурыўшыся.
  
  
  "Не важна. Скажыце ім, што вы гэта зробіце. Скажыце ім, што вы паставіце іх пастку».
  
  
  "І замест гэтага вы іх зловіце".
  
  
  "Я паспрабую", - сказаў я.
  
  
  Па дарозе на ранча я праехаў міма старога горада-здані. Мы паехалі да яго, і я прабіраўся скрозь пыл, пакуль не знайшоў будынак, які выглядаў прыдатным для таго, што я хацеў. Я дастаў з машыны вінтоўку і схаваў яе на кроквах ля дзвярэй.
  
  
  "Ці магу я спытаць, чаму вы гэта робіце?" - Сказала Арлін.
  
  
  «У мяне ёсць пісталет, якога дастаткова для абароны з блізкай адлегласці. Але яны могуць паспрабаваць забіць мяне з адлегласці».
  
  
  Яна глядзела на бязлюдную вуліцу. Хоць паветра мігцела ад спякоты, яна дрыжала. «Ідэальнае месца для перастрэлкі. Як у кіно. Толькі гэта не выдумка».
  
  
  «У цябе на ранча некалькі коней. Скажы Лосю, што збіраешся ўзяць мяне на шпацыр сёння днём. Ты прывядзеш мяне сюды, затым уцячэш з канямі і пакінеш мяне пешшу».
  
  
  «Гучыць ідэальна. Для іх".
  
  
  «Я хачу, каб яны гэтаму паверылі. Калі яны зноў звяжуцца з вамі?
  
  
  «Лось сказаў, што прыедзе апоўдні. Расклад яму падыдзе. Тое самае з тым, што я кінуў цябе тут без каня».
  
  
  Вярнуўшыся на ранча, яна наліла мне выпіць і паднесла сваю шклянку да майго. "Да поспеху."
  
  
  "Да злачынства", - сказаў я.
  
  
  Яна ўсміхнулася другі раз з нашай сустрэчы. «Я захоўваю бачнасць цвёрдасці, таму што гэта лепш для бізнэсу. Але я магу моцна спачуваць людзям. Як Кара. Як ты".
  
  
  Я наліў нам яшчэ адну. "Тады да сяброўства".
  
  
  Мы ехалі ў горад-прывід пад такім гарачым сонцам, што мая кашуля прыліпла да спіны. Я спешыўся.
  
  
  "Ты бачыш іх, Нэд?"
  
  
  «Я ўбачыў водбліск сонечнага святла. Яны, відаць, глядзяць праз бінокль. Давай, узлятай. Яны будуць побач. Яны не захочуць прапусціць сустрэчу».
  
  
  Яна рванулася, пакінуўшы маю каня. Гэта не ўваходзіла ў план. Але гэта не мела значэння. Лось усё роўна прыйдзе. Я ведаў, што магу на гэта разлiчваць.
  
  
  Я сеў на правіслую веранду адной з даўно закінутых крам і выкурыў цыгарэту. Потым я ўбачыў машыну - знаёмы Лінкальн. Ён спыніўся ў канцы вуліцы, і з яго выйшаў мужчына. Буйны мужчына. Ён стаяў і глядзеў на мяне, і я адчуў, як маё сэрца сціснулася.
  
  
  Мой конь выдаў шум. Я зірнуў на жывёліну і ўбачыў іншага бандыта, які набліжаецца з процілеглага боку. Ён ішоў, ведучы каня. Яго ногі паднімалі пыл малюсенькімі спіралямі.
  
  
  Яны планавалі злавіць мяне пад крыжаваны агонь.
  
  
  Я кінуў недакурак цыгарэты. Я ўстаў і перамясціўся паміж двума будынкамі. Стоячы ля сцяны адной з хацін, я чакаў, пакуль мае сталкеры зробяць крок. Гэта не заняло шмат часу. Лось выйшаў з-за вугла.
  
  
  "Як табе спадабаліся мае дзяўчынкі, Харпер?"
  
  
  "З парай усё было добра / *
  
  
  «Але не такая прыгожая, як Шэйла? Яна была мілка. Мне вельмі шкада, што я зламаў ёй шыю. Мы некалькі разоў былі разам. Але вялікія грошы замуцяць галаву жанчыны, сказяць яе мысленне».
  
  
  «Яна не рабавала цябе».
  
  
  Лось падышоў бліжэй. “Тады хто гэта зрабіў? Я атрымаў ёй працу ў доме Арлін, але я нікому больш не расказваў пра грошы. Дык як жа яны маглі знікнуць, як яна сказала?
  
  
  Мая рука звісала збоку, і я павярнуўся так, што Лось не мог бачыць маю руку. Я рушыў, разгарнуў «Люгер», і Лось ад здзіўлення адвісла.
  
  
  «Думаю, яна зрабіла памылку, сказаўшы Арлін», - сказаў я.
  
  
  "Кінь, Харпер!"
  
  
  Іншы мужчына абышоў дом і падышоў да мяне ззаду. Ён стаяў на кукішках, яго пісталет быў накіраваны на мяне. «Я сказаў, кінь, смактунак».
  
  
  "Не страляйце ў яго", - крыкнуў Лось. "Я хачу пачуць, што ён скажа аб грошах".
  
  
  Я кінуў «Люгер» і падаўся да хаціны. «Арлін пакарыла Шэйлу і заслужыла яе давер. Яна сказала мне, што вы прапанавалі ёй 10000 даляраў за гэтую ўстаноўку. Гэта правільна, Лось, ці яна сказала вам, што гэта была паслуга для старога сябра?»
  
  
  "Яна сказала, што гэта ласка".
  
  
  Я павярнуўся і нырнуў у адчыненае акно хаціны. Я стукнуўся плячом аб гнілыя дошкі, і яны падаліся, выплёўваючы пыл. Я чуў, як Лось і іншы мужчына крычалі адзін на аднаго. Я ўстаў, падбег да крокваў і пацягнуўся за злоўленай там вінтоўкай. Я мусіў ведаць, што яго больш не будзе. Арлін вярнулася і перамясціла яго. Яна падставіла мяне па-сапраўднаму.
  
  
  Праблема заключалася ў тым, што я не ўсведамляў, што яна замяшана, пакуль Лось зноў не прынёс грошы. Лось сказаў, што атрымаў Шэйлу працу ў доме,
  
  
  
  
  
  Аднойчы яны зрабілі Арлін хлуснёй, прынамсі, з-за недагляды. Лось сказаў, што ён усё яшчэ не знайшоў грошай, а гэта азначала, што ён не мог прапанаваць Арлін 10 тысяч долараў. Гэта двойчы зрабіла яе хлуснёй. І яна дала мне гэтую рэпліку аб тым, як моцна яна ставілася да Шэйла і да мяне. Яна сказала мне, што будзе чакаць, калі я выйду з гэтай пасткі жывым. Мусіць, з пісталетам.
  
  
  Лось пабег па ганку дома. Ён быў падобны на буйвала. Ён кінуўся праз дзверы, не спыняючыся, і праваліўся праз падлогу. Яго вага была большая, чым маглі вытрымаць гнілыя дошкі. Яго прыкалолі ў яме. Ён вылаяўся і курчыўся, шукаючы мяне.
  
  
  Я ступіў да яго і ўдарыў яго па твары падабранай дошкай. Удар быў такі моцны, што дошка раскалолася.
  
  
  Іншы мужчына залез у акно. Я кінуў у яго штылет, але пайшоў паспешна і прамахнуўся. Я ухіліўся ў дзверы. Калі б сябар Муса не падняў яго, мой «Люгер» усё яшчэ ляжаў бы знадворку.
  
  
  Я рыссю павярнуў за вугал. Пісталет усё яшчэ быў на месцы, але я не нахіліўся дзеля яго. Арлін стаяла паміж будынкамі, трымаючы ў адной руцэ павады нервовага каня, а ў другой - маўзер сярэдняй вагі.
  
  
  «Ідзі і забяры яго. Я вярнулася, каб дапамагчы табе», - сказала яна.
  
  
  «Не, ты вярнулася, каб праверыць з хлопчыкамі і паглядзець, ці ўсё ідзе згодна з планам. Гэта не так. Я ўсё яшчэ жывы, і яны ведаюць праўду. Ты скрала грошы ў Шэйла. Яна збегла, калі выявіла, што яны зніклі. , ніколі не здагадвалася, што гэта ў цябе ёсць. Яна табе давярала. "
  
  
  Яна стрэліла з аўтамата.
  
  
  Я кінуў фіят у пыл. Я падняў галаву якраз своечасова, каб убачыць, як спадарожнік Муса высунуўся з акна і стрэліў у Арлін. Куля была 45-га калібра і разарвала ёй твар.
  
  
  Я ўскрыкнуў і кінулася на мужчыну, выцягваючы яго з акна. Я ўдарыў яго па твары і схапіў яго за руку з пісталетам, пакуль мы каціліся па пыльнай вуліцы. З-за вугла вылез Лось. Ён падняў валун, падняў яго над галавой і ступіў да мяне.
  
  
  Чалавек пада мной спрабаваў накіраваць пісталет у патрэбным напрамку, але я трымаў яго за запясце. Я ўдарыў яго зноў. Я ведаў, што прыйдзе Лось. У апошні момант я адкаціўся. Лось выпусціў валун. Іншы мужчына сядзеў, і валун ударыў яго з жахлівым гукам, як калі б нож біў мяса. Я не сумняваўся, што гэты чалавек мёртвы. Без сумневу.
  
  
  Лось выглядаў збітым з панталыку такім паваротам падзей. Ён недаверліва паківаў сваёй вялізнай галавой. Потым ён падышоў да свайго сябра. Ён вырваў 45-ы калібр з пальцаў мужчыны.
  
  
  Я дапоўз да «Люгера». Павярнуўшыся, я стрэліў Лася ў грудзі. Двойчы. Я стрэліў у яго трэці раз, калі ён устаў з дзікімі вачыма і варушачым ротам, нібы хацеў нешта сказаць.
  
  
  Нарэшце ён упаў і замёр у пыле. Я павольна падняўся на ногі. Горад-прывід здаваўся амаль бязгучным, як могілкі. Я быў адзіным чалавекам у ім, хто застаўся ў жывых. Доўгае паляванне скончылася, і мая праца была зроблена, за выключэннем таго, што я распавёў Хоуку аб пракралых на базы AX. Але заўтра будзе іншым.
  
  
  Эпілог
  
  
  Я знайшоў Хоука ў басейна яго клуба ў зялёнай сельскай мясцовасці Вірджыніі недалёка ад Вашынгтона. Ён прымаў такія неабходныя сонечныя ванны. Яго кашчавыя локці і калені былі падобныя на дзвярныя ручкі колеру слановай косці.
  
  
  "Як прайшла ўборка?" Я спытаў.
  
  
  «Пра ўсё паклапаціліся. Нам прыйшлося зачыніць базы ў Караліне і Дэнверы, але мы атрымалі кантроль над усімі шпіёнамі мафіі. На шчасце, аперацыя была на ранняй стадыі і яны не перадалі ніякай важнай інфармацыі. "
  
  
  «У цэлым мафія нічога не ведала аб здзелцы Росі з камуністамі або аб тым, што ён быў датычны да шпіянаж за AX. Абруз, відаць, таксама мала што ведаў. Ён быў проста падазроным. Але падазрэнні могуць быць смяротнымі, калі вы зблыталіся з такімі людзьмі, як Лью Росі”.
  
  
  Хоук расплюшчыў адно вока.
  
  
  «Гэта была дарагая і крывавая справа, Нік, але гэта наша праца, твая і мая. Брудная справа, за якую не даюць медалёў».
  
  
  "Я ведаю", - сказаў я.
  
  
  "Вы гатовы заўтра з'ехаць у Лондан?"
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  "Нік", - паклікаў ён, калі я адышоў. Ён сеў у шэзлонгу. "Хто тая баба, што чакае цябе ў машыне?"
  
  
  "Надзейны інфарматар".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе дачка Валанта?" сказаў ён.
  
  
  * * *
  
  
  Барбара з нецярпеннем чакала. «Пойдзем куды-небудзь і кладземся спаць, Нік. Заўтра наступіць вельмі хутка». Яна прысунулася да мяне бліжэй, калі я з'яжджаў з клуба. "Ваш бос быў здзіўлены?" "О, вядома", - сказаў я. "Ён амаль страціў дарунак прамовы".
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Агент - Кантрагент
  
  
  
  Нік Картэр.
  
  
  Агент - Кантрагент
  
  
  Прысвячаецца служачым сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  Першы раздзел.
  
  
  Пераследуючы небяспечную дзічыну, паляўнічы часам выяўляе, што ён мімаволі памяняў ролю са сваёй здабычай і стаў ахвярай. Многія дзікія жывёлы валодаюць хітрасцю, неабходнай для засад, напрыклад, ягуар-забойца з Мату-Гросу, які хаваўся па ўласным следзе, каб заблытаць і забіць паляўнічых сабак адным ударам кіпцюроў, заўсёды забіваючы апошні сабаку ў зграі першай. І слон-разбойнік дабі, які развіў агідную звычку адрываць канечнасці ў праследавацеляў-людзей.
  
  
  Чалавек, вядома, самы хітры з усіх арганізатараў засад, і я ўважліва абдумаў гэты факт, калі ішоў па цёмнай лясной сцежцы. Гэта было ідэальнае месца для засады; і я ведаў, што гэта было запланавана менавіта так.
  
  
  Я ішоў асцярожна, павольна, назіраючы за кожным дрэвам і кустом на прадмет руху, прыслухоўваючыся да найменшага гуку. Мой «Люгер», Вільгельміна, ляжаў напагатове ў кабуры, але без рыштунку. Стылет «Х'юга» ляжаў у замшавых ножнах, прывязаных да майго правага перадплечча, пад курткай, якую я насіў. Я толькі што прайшоў міма навісае галінкі, калі пачуў гук ззаду сябе. Яшчэ да таго, як я павярнуўся, я зразумеў, што гэта азначае - мужчына ўпаў з дрэва на зямлю ззаду мяне.
  
  
  Я павярнуўся якраз своечасова, каб убачыць якая апускаецца руку з нажом у ёй. Тонкае вострае лязо было накіравана прама ў мае грудзі.
  
  
  Падняўшы левае перадплечча, каб заблакаваць яго, я схапіў мужчыну за запясце. У той жа час я ткнуў указальным і сярэднім пальцамі правай рукі ў вочы мужчыну. Але ён прыціснуў вольную руку да пераносся якраз своечасова, каб выратаваць вочы.
  
  
  Я схапіў яго другое запясце аберуч, паварочваючыся і адварочваючыся ад яго, і моцна пацягнуў, нахіляючыся наперад. Мужчына праляцеў праз маё плячо і стукнуўся аб зямлю спіной. Нож вылецеў з яго рукі. Я напружыў мускул на правым перадплеччы, і штылет саслізнуў мне на далонь. Перш чым мужчына паспеў рушыць з месца, я засунуў тонкі канец штылет яму пад падбародак і трымала яго там.
  
  
  "Удачы ў наступны раз", - сказаў я ціха.
  
  
  Я не ўсадзіў нож мужчыне пад падбародак, як звычайна. Я трымаў яго там, пакуль яго вочы звузіліся на мяне.
  
  
  Раптам ён усміхнуўся. "Вельмі добра, N3", - сказаў ён.
  
  
  "Якія-небудзь прапановы?" - Спытала я, прыбіраючы штылет з яго горла.
  
  
  Ён сеў і абтросся. "Што ж, я мог бы згадаць, што вам варта выкарыстоўваць больш сцягна ў кідку. І што ваш штылет не з'яўляецца праблемай і лічыцца горш, чым German Trapper's Companion, які вы толькі што забралі ў мяне. Але я думаю, вы ўсё гэта ведаеце , у любым выпадку. І вы, здаецца, спраўляецеся са сваёй працай, нягледзячы ні на што ".
  
  
  Я паклаў Х'юга назад у ножны. "Дзякуй", - сказаў я.
  
  
  Я мінуў першы тэст на курсах падвышэння кваліфікацыі. Маім супернікам быў памагаты інструктара па айкідо ў акадэміі AX, і я павінен быў прызнаць, што ён зрабіў па-чартоўску добрую працу, пераканаўшыся, што я памятаю асновы самаабароны. Мы былі на тэрыторыі суперсакрэтнай школы для агентаў AX.
  
  
  "Цяпер працягвайце ісці па гэтым шляху, пакуль не дойдзеце да перасячэння са сцежкай, якая вядзе назад у трэніровачны цэнтр", - сказаў ён мне. "Чакайце чаго заўгодна".
  
  
  "Я заўсёды гэта люблю", - адказаў я, усміхаючыся.
  
  
  Я пакінуў яго там і пайшоў па звілістай дарожцы. Месяц выслізнуў з-за аблокаў, асвятліўшы след жудасным серабрыстым святлом. Я рухаўся асцярожна, гатовы да ўсяго. Даехаўшы да скрыжавання, я спыніўся на хвіліну. Я ведаў аб адсутнасці гукаў насякомых, а гэта азначала, што ёсць вялікая верагоднасць, што паблізу знаходзіцца нехта яшчэ. Я толькі пачаў свой шлях, які вядзе да трэніровачнага цэнтра, калі мужчына выскачыў з цемры на сцежку прама перада мной. Я выцягнуў свой "люгер" і дабіў чалавека да яго зброі. Я нацэліў "люгер" яму ў грудзі і націснуў на курок. Пачулася пстрычка па пустой камеры.
  
  
  "Ты мёртвы", - сказаў я. «Куля 9 мм у сэрцы».
  
  
  Постаць у цёмным гарнітуры засмяялася, і я ўбачыў, што на яго твары быў надзеты панчоху. Смех і гэты панчоха прымусілі мяне круціцца ў галаве. Пакуль я ўсё яшчэ спрабаваў зразумець гэта, я пачуў ззаду сябе лёгкі шум. Гэты чалавек быў усяго толькі прынадай. Але ў гэтым не было сэнсу. Інструктары ніколі не працавалі ў камандах супраць вас, ні на начных практыкаваннях.
  
  
  Перш чым я змог павярнуцца тварам да другога мужчыны, я адчуў раптоўны рэзкі боль, які выбухнуў у падставы чэрапа. Яркія агні ўспыхнулі на мне ў цемры. Мае калені падагнуліся, зямля стукнулася мне аб патыліцу. Я недзе пачуў нізкі стогн, хрыплівы гук, і ён зыходзіў з майго ўласнага горла.
  
  
  Я пачуў голас. - "Гэта ён?"
  
  
  "Так, гэта ён", - адказаў іншы мужчына з нейкім акцэнтам.
  
  
  Я з болем расплюшчыў вочы і ўбачыў дзве цёмныя постаці, якія плылі ў цемры. Яны абодва
  
  
  насілі панчошныя маскі. Я паспеў спытаць. - "Што гэта?"
  
  
  "Рэальнае жыццё, містэр Картэр", - сказаў той з акцэнтам. "Не школьныя гульні, як вы думалі".
  
  
  Я прыжмурыўся скрозь затуманеныя болем вочы, каб убачыць абрысы твараў за панчохамі, але было занадта цёмна, каб нешта разглядзець. Ва ўсякім разе, не патрабавалася ніякіх бліскучых высноў, каб высветліць, што гэта не інструктары навучальнай акадэміі. Я проста спрабаваў адгадаць, як яны патрапілі на тэрыторыю, калі адзін з іх моцна ўдарыў мяне нагой у бок.
  
  
  Я хмыкнуў і вылаяўся сабе пад нос. Боль была пакутлівай. Чалавек з акцэнтам нацэліў мне ў твар «кольт кобра» 38 Special.
  
  
  "Гэта было проста, каб пераканаць вас, што гэта не гульня, містэр Картэр", - сказаў мне той, у каго быў Кольт. Іншы мужчына дыхаў неглыбока і выглядаў так, нібы хацеў бы паўтарыць урок.
  
  
  Ён сунуў маленькі пісталет назад у кішэню і выцягнуў з пінжака чорны канверт. Выдаўшы гарлавы гук, ён кінуў канверт побач са мной на зямлю.
  
  
  Той, у каго быў акцэнт, зноў загаварыў. «Гэта паведамленне для вашага начальства, містэр Картэр. Гэта датычыцца маючай адбыцца канферэнцыі ў Каракасе. Я прапаную вашым людзям прачытаць яго ўважліва і сур'ёзна».
  
  
  Мой розум кружыўся ў поўным болі цемры. Канферэнцыя ўяўляла сабой сустрэчу паміж амерыканскім віцэ-прэзідэнтам і прэзідэнтам Венесуэлы, якая павінна была прайсці ў Палас-дэ-Мірафлорэс, Белым палацы, на працягу наступных двух тыдняў. Гэта была важная палітычная падзея, якая мусіла ўмацаваць эканамічныя і палітычныя сувязі паміж ЗША і Венесуэлай.
  
  
  Я хацеў задаць пытанні, каб яны загаварылі яшчэ няшмат. Але яны скончылі размову. Той, хто штурхнуў мяне раней, збіраўся даць мне апошні ўдар, перш чым яны сышлі. Яго бяда была ў тым, што ён занадта любіў сваю працу. На гэты раз ён накіраваў свой цяжкі чаравік мне ў галаву. Я схапіў яго за нагу і злосна павярнуў. Я пачуў трэск касцей, і ён загарлапаніў, страціўшы раўнавагу і цяжка ўпаўшы на свайго таварыша. Іншы мужчына адскочыў, і яны абодва ўпалі.
  
  
  "Дурань!" - закрычаў мужчына з кольтам, спрабуючы ўстаць на ногі, спрабуючы прыцэліцца.
  
  
  Да таго часу я быў на нагах, і нейкім чынам ён апынуўся паміж мною і пісталетам, што мяне задавальняла. Ён ударыў мяне вялікім кулаком у твар, але я прыгнуўся, і ён адляцеў ад маёй сківіцы. Мужчына з пісталетам ускочыў і ўцёк у цень. Я ўдарыў другога мужчыну, разбіўшы кулаком яго скронь. Ён упаў на спіну, і я кінуўся на яго зверху, але ён упёрся нагой мне ў жывот і штурхнуў. Я паляцеў, і да таго часу, калі я зноў устаў на ногі, ён выслізнуў у кусты.
  
  
  Але я не збіраўся забыцца, як яму падабалася штурхаць мяне, і гэта дало мне энергію, аб якой я нават не падазраваў. Я дазволіў штылет упасці мне ў руку і шпурнуў яго яму ўслед. Ён трапіў яму ў спіну, калі ён уваходзіў у густы хмызняк. Ён закрычаў, схапіўся за спіну і кінуўся наперад, знікнуўшы з поля зроку ў кустах.
  
  
  Калі я падышоў да мужчыны, які ўпаў, інструктар выйшаў з ценю за мяне. "Гэй, - крыкнуў ён, - што тут адбываецца?"
  
  
  Ён падышоў да таго месца, дзе я стаяў, і ўбачыў штылет, які тырчыць са спіны бандыта. Ён сказаў. - "Ісус!" "Што, чорт вазьмі, здарылася?"
  
  
  Я зняў маску панчоху з мужчыны і ўбачыў, што ён мёртвы. Твар быў незнаёмы. "У нас былі наведвальнікі", - сказаў я. "Адзін сышоў".
  
  
  "Ты забіў гэтага?" Ён выглядаў крыху хворым.
  
  
  Інструктары AX – спецыялісты па самаабароне, але большасць з іх не праводзяць шмат часу ў палявых умовах. Яны прывучаюць нас лайдачыць, але ніколі не робяць брудную працу.
  
  
  «Падобна, што я гэта зрабіў», - сказаў я, праходзячы міма адмыслоўца па караце з адвіслай сківіцай, каб падняць канверт, які мае нападнікі пакінулі са мной. Я адкрыў яго і ледзь мог прачытаць паведамленне ў цьмяным святле месяца.
  
  
  На маючай адбыцца канферэнцыі ў Каракасе ўрад ЗША і асабліва разведвальная сетка AX будуць падвергнуты жорсткаму прыніжэнню і цяжкасці. Гэта адчынены выклік для AX: вызначыць, якую форму прыме прыніжэнне і як яно будзе рэалізавана, а таксама прадухіліць яго, калі зможаце. Калі вы прайграеце, свет убачыць неэфектыўнасць AX і неэфектыўнасць урада Злучаных Штатаў у сусветных справах.
  
  
  Падпісана проста "Спойлеры". Усё паведамленне, у тым ліку подпіс, было склеена з выразак з часопісаў.
  
  
  Бледнатвары інструктар па караце падышоў да мяне косячыся на мерцвяка. Калі ён загаварыў, яго голас быў халодным. "Гэта пакінулі гэтыя людзі?"
  
  
  «Дакладна, - сказаў я.
  
  
  "Магу я ўбачыць гэта, калі ласка?" - спытаў ён голасам інструктара.
  
  
  "Баюся, што не", - адказаў я.
  
  
  Яго твар напоўніўся гневам. «А зараз паслухай, Картэр. Гэты прыкры інцыдэнт здарыўся на тэрыторыі школы, што ты хочаш рабіць. "
  
  
  Я сунуў паперу ў кішэню пінжака. "Дэвід Хок атрымае поўную справаздачу".
  
  
  Усё ў AX падпарадкоўваліся Хоуку, нават бос гэтага чалавека ў навучальным цэнтры. Я падазраваў, што інструктара абураў той факт, што я давала справаздачу непасрэдна перад Хоўкам. Калі я прайшоў міма яго, каб забраць свой штылет, мне здалося, што ён збіраўся мяне спыніць.
  
  
  "Як ты думаеш, ці зможаш ты ўзяць у мяне гэтую паперу?" - спытаў я з саркастычнай ухмылкай.
  
  
  Ён вагаўся хвіліну. Я ведаў, што ён вельмі хацеў прыняць выклік, але ён ведаў аб маім званні. Гэты адзіны факт напалохаў яго, нягледзячы на ??яго чорны пояс па караце.
  
  
  Ён адышоў убок, і я дастаў штылет. Я ачысціў лязо на спіне мерцвяка і вярнуў яго ў ножны. «Вы можаце аднесці цела ў трэніровачны цэнтр, - сказаў я, - але пакіньце яго там, пакуль не пачуеце распараджэнняў ад Хоўка. І нічога не вымайце з яго кішэняў».
  
  
  Інструктар проста пільна глядзеў на мяне, на яго твары было напісана абурэнне.
  
  
  "А пакуль практыкаванні скончаны", - сказаў я. "Сёння больш не трэба хавацца ў цені".
  
  
  Я адвярнуўся і накіраваўся назад да будынкаў. Мне трэба было адразу патэлефанаваць Хоук.
  
  
  * * *
  
  
  Праз пару дзён Хоук і я сядзелі за доўгім сталом для перамоваў з чырвонага дрэва ў штаб-кватэры AX з кіраўніком ЦРУ, начальнікам Агенцтва нацыянальнай бяспекі, начальнікам сакрэтнай службы і дырэктарам паліцыі бяспекі Венесуэлы. Хоук папрасіў гэтых людзей сустрэцца з намі, таму што іх агенцтвы збіраліся гарантаваць бяспеку Каракаскай канферэнцыі.
  
  
  Хоук быў на чале стала і казаў скрозь велізарную смярдзючую цыгару. "Ва ўсіх вас ёсць копіі паслання, джэнтльмены", - сказаў ён. "Калі хто-небудзь з вас захоча яшчэ раз вывучыць арыгінал, ён у мяне тут". Яго хударлявае цела здавалася наэлектрызаваным ад энергіі, а яго цвёрдыя ледзяныя вочы глядзелі недарэчна на вясёлым твары фермера з Канэктыкута. Я заўважыў, як і шмат разоў раней, што, калі Ястраб гаварыў, людзі ўважліва слухалі - нават гэтыя вядомыя людзі.
  
  
  "Няма ніякіх звестак аб тым, хто гэта напісаў?" - спытаў шэф ЦРУ. Гэта быў высокі рудавалосы мужчына з пранізлівымі блакітнымі вачыма і манерамі пяцізоркавага генерала.
  
  
  "Я дазволю N3 адказаць на гэтае пытанне", – сказаў Хоук, засоўваючы цыгару ў роце.
  
  
  Я склаў рукі перад сабой на стале. Я цярпець не магу гэтыя бюракратычныя сходы, асабліва калі мне даводзіцца адказваць на мноства пытанняў з разведкі.
  
  
  «Немагчыма адсачыць матэрыялы, якія яны выкарыстоўвалі для самога паведамлення, - сказаў я. "Мы праверылі паперу, канверт, выразкі і клей, і гэта ўсё звычайныя рэчы, якія яны маглі б купіць у любым з тысячы крам у гэтым раёне".
  
  
  "А як наконт саміх мужчын?" - нецярпліва спытаў кіраўнік сакрэтнай службы. Ён быў каржакаваты і светлавалосы, з шэрымі палосамі на скронях. Ён выглядаў вельмі нервовым.
  
  
  «Чалавек, якога я забіў, аказаўся прадаўцом абутку ў вялікім універмагу тут, у Вашынгтоне. Ніякіх зачэпак. У яго няма запісаў ні ў адным з нашых аддзелаў ці ў паліцыі. І ўсё, што я магу расказаць вам пра яго сябра ў тым, што ён высокі хлопец з еўрапейскім акцэнтам”.
  
  
  "Рускі?" - спытаў агент АНБ. Гэта быў пажылы мужчына з белымі валасамі і доўгім выступоўцам падбародкам. Ён маляваў у блакноце перад сабой, але пільна глядзеў на мой твар.
  
  
  "Я не магу сказаць напэўна", - сказаў я. «Магчыма, гэта быў балканскі акцэнт. І, канечне, гэта магло быць фальшывым».
  
  
  Венесуэлец пастукаў пальцамі па стале. Гэта быў буйны мужчына з аліўкавым тварам і цёмнымі густымі бровамі. Ён быў тым чалавекам, які паспяхова абараніў урад Венесуэлы падчас серыі спроб перавароту некаторы час таму, і зараз ён, відавочна, хваляваўся. "Тады мы паняцця не маем, хто стаіць за гэтым паведамленнем", - павольна вымавіў ён з моцным акцэнтам.
  
  
  "Баюся, што такая цяперашняя сітуацыя", - прызнаў Хоук. "Нават подпіс для нас нічога не значыць".
  
  
  «Калі б гэта залежала ад мяне, я не стаў бы турбавацца пра гэта», - сказаў кіраўнік АНБ. "Усё гэта, верагодна, свайго роду розыгрыш".
  
  
  "Або проста некаторыя людзі, затаілі злосць на AX", – пракаментаваў кіраўнік сакрэтнай службы. "Аматары, з якімі лёгка справіцца, калі яны з'явяцца ў Каракасе".
  
  
  "Я не думаю, каб рускія або чырвоныя кітайцы выконвалі заданне такім чынам", - павольна вымавіў чалавек з ЦРУ. "Але тады амаль немагчыма адгадаць, як КДБ і L5 павядуць сябе ў той ці іншай сітуацыі".
  
  
  «Цвёрды і халодны факт застаецца фактам», - сказаў Хоук, - «што існуе пагроза канферэнцыі. У запісцы гаворыцца аб прыніжэнні і збянтэжанасці, а не толькі аб зрывах. І яна непасрэдна адрасавана AX. спадары? "
  
  
  Рушыла ўслед кароткае маўчанне. Нарэшце кіраўнік ЦРУ зноў загаварыў. «Вашыя людзі часта трапляюць туды, дзе чакаецца замах, - сказаў ён, - каб заблакаваць іх катаў вашымі». Ён зірнуў на мяне
  
  
  "Верна", - сказаў Хоук, адкінуўшыся на спінку крэсла і аглядаючы стол. "Так што, калі AX павінен быць на гэтай канферэнцыі, цалкам магчыма, што нехта плануе забіць нашага віцэ-прэзідэнта або прэзідэнта Венесуэлы, або абодвух".
  
  
  За сталом кіпела гутарка. Раздзел сакрэтнай службы змрочна паглядзеў на Хоука. "Я не разумею, як мы можам зрабіць такую выснову з запіскі, Дэвід", - сказаў ён. "Я думаю, вы перабольшваеце яе важнасць".
  
  
  Супрацоўнік АНБ устаў з крэсла і пачаў хадзіць узад і ўперад каля доўгага стала, сашчапіўшы рукі за спіной. Ён быў падобны на брытанскага палкоўніка ў адстаўцы, які крочыў па пакоі. «Я думаю, мы ўсё ставімся да гэтага занадта сур'ёзна», - сцвярджаў ён. "Праклятая запіска магла быць розыгрышам".
  
  
  Да гэтага часу я наўмысна маўчаў. Хок хацеў пачуць меркаванне кожнага, перш чым мы выкажам сваё. Але цяпер я падумаў, што час мне выказацца.
  
  
  "Гэта занадта добра спланавана для жарту", - сказаў я ціха. «Памятаеце, гэтым людзям удалося атрымаць доступ на тэрыторыю трэніровачнага цэнтра AX. І яны ведалі маё імя і здолелі знайсці мяне там. Той з акцэнтам, які даў мне цыдулку, сказаў менавіта гэта: Я прапаную вашым людзям прачытаць гэта ўважліва і сур'ёзна. "Я агледзеўся вакол стала. "Ён не выглядаў так, як быццам жартаваў".
  
  
  "Калі б я не забіў чалавека ў такой сітуацыі, я б таксама хацеў інтэрпрэтаваць усё гэта даволі сур'ёзна", - з'едліва сказаў супрацоўнік Сакрэтнай службы.
  
  
  Я не мог дазволіць сабе выходзіць з сябе. "Адзін з мужчын трымаў накіраваны на мяне рэвальвер, а іншы біўся са мной", - холадна сказаў я. «Калі б ты быў там, ты б напэўна паставіўся да гэтага сур'ёзна. Я выкарыстоўваў свой нож, таму што мне трэба было спыніць чалавека, а не таму, што я люблю забіваць».
  
  
  Шэф сакрэтнай службы толькі падняў бровы і паблажліва ўсміхнуўся мне. «Ніякая крытыка вашага меркаванні не прызначалася вам, містэр Картэр. Я проста спрабую паказаць, што спецслужбы рэгулярна атрымліваюць такія запісы. Мы проста не можам дазволіць сабе ўспрымаць іх усё сур'ёзна».
  
  
  Венесуэлец прачысціў горла. "Гэта праўда. Але гэты здаецца мне іншым. І там, дзе ёсць якая-небудзь магчымасць замаху на жыццё майго прэзідэнта, я не магу рызыкаваць. Я маю намер падвоіць ахову ў Палацы Мірафлорэс падчас канферэнцыі. А паколькі вашаму віцэ-прэзідэнту таксама можа пагражаць небяспека, я настойліва рэкамендую вам прыняць дадатковыя меры засцярогі».
  
  
  «Я толькі што размаўляў з віцэ-прэзідэнтам», - сказаў кіраўнік ЦРУ. «Яго гэта зусім не непакоіць. Я сказаў яму, што ўсе чатыры агенцтвы ўсё роўна будуць мець там людзей, і ён лічыць, што гэтага дастаткова».
  
  
  Хоук зноў паглядзеў на супрацоўніка сакрэтнай службы, які прыціснуў счэпленыя рукі да рота. Нягледзячы на свае цынічныя заўвагі, ён, відавочна, усведамляў, што нясе галоўную адказнасць за жыццё і асабісты дабрабыт віцэ-прэзідэнта.
  
  
  "Што вы думаеце?" - спытаў яго Хоук.
  
  
  Ён сур'ёзна паглядзеў на Хоўка. «Што ж, я павінен прызнаць, што мы гаворым тут пра жыцця кіраўнікоў канферэнцыі, прынамсі, патэнцыйна. Я знайду дадатковых людзей у паездку ў Каракас, каб адпавядаць бяспецы ў Венесуэле».
  
  
  «Добра», - сказаў Хоук, жуючы цыгару. Ён правёў рукой па сівых валасах, затым дастаў цыгару з рота. «Што да AX, у нас звычайна не было б агента ў гэтай краіне на сустрэчы. Але паколькі AX быў спецыяльна згаданы ў запісцы, я адпраўляю свайго галоўнага чалавека - Ніка Картэра - на канферэнцыю». Ён махнуў мне рукой. "Віцэ-прэзідэнт лічыць, што было б нядрэнна, калі б я суправаджаў яго, таму я таксама паеду".
  
  
  Шэф ЦРУ перавёў погляд з мяне на Хоук. «Мы паклапоцімся аб допуску абодвум».
  
  
  Чалавек з АНБ павольна пакруціў галавой. «Я ўсё яшчэ думаю, што вы адпраўляецеся ў пагоню за дзікімі гусямі», - з'едліва сказаў ён.
  
  
  "Можа быць, і так", – прызнаў Хоук. "І, вядома, ёсць і трэцяя магчымасць". Ён зрабіў паўзу, атрымліваючы асалоду ад чаканнем. "Пастка", - працягнуў ён, сунуўшы халодную цыгару назад у рот. «У запісцы гаворыцца, што зневажаць будзе менавіта AX. І усё гэта - адчынены выклік AX. Можа быць, хтосьці хоча, каб N3 ці я быў там па нейкіх утоеных матывах».
  
  
  "Тады навошта ісці?" - запярэчыў агент АНБ. "Я думаю, гэта тое, што ты будзеш шчаслівы пераседзець у іншым месцы".
  
  
  Хоук жаваў цыгару. «За выключэннем таго, што я дзейнічаю не так, - сказаў ён. "Мне не падабаецца ідэя хаваць галаву ў пясок і спадзявацца, што пагроза знікне або што нехта іншы паклапоціцца пра ўсё за нас".
  
  
  «Мы вітаем вашу прысутнасць, сеньёр Хоук», - сказаў венесуэльскі чыноўнік.
  
  
  Чалавек з ЦРУ звярнуў на мяне свой разумны і сур'ёзны позірк. "Я спадзяюся, што ваша паездка пройдзе без прыгод", - сказаў ён.
  
  
  Я ўсміхнуўся яму. "Хочаце верце, хочаце не, я таксама на гэта спадзяюся".
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  У Каракасе быў Страсны тыдзень, і ўвесь горад сабраўся на фестываль. Былі баі быкоў, парады з маляўнічымі паплаўкамі і ўсё ў яркіх рэгіянальных касцюмах, канцэрты і выставы.
  
  
  , і танцы на плошчах. Каракас забаўляўся з распушчанымі валасамі. І ўсё ж гэта быў не той яркі, вар'ят карнавальны настрой, які застаўся са мной, калі я пасяліўся ў сваім пакоі ў гатэлі El Conde усяго за шэсць дзён да канферэнцыі. Гэта было халоднае, страшнае адчуванне моцнага ветру, які свістаў па вузкіх брукаваных вулачках старой часткі горада. Я не мог пазбавіцца ад жудаснага адчування, што горад спрабуе сказаць мне нешта, што імпрэза хавае ад выпадковага назіральніка. Нешта злое.
  
  
  Хоук вылецеў раней і ўжо быў у горадзе. Ён лічыў, што нам лепей паехаць асобна і спыніцца ў розных гатэлях.
  
  
  Я павінен быў звязацца з Хоўкам ў невялікім рэстаранчыку каля офіса American Express у дзевяць вечара. Гэта дало мне некалькі гадзін сам-насам, таму я пайшоў у кіёск на рагу і купіў газету і лісток карыды. Я ўзяў паперы з сабой у бліжэйшы кафэ на тратуары, але з-за ветру я вырашыў сесці ўнутры. Я замовіў Кампары і выпіў яго, пакуль чытаў усе аповяды аб канферэнцыі, варожачы, ці будзе гэты форум рабіць сапраўдныя загалоўкі, перш чым усё гэта скончыцца.
  
  
  Скончыўшы з газетай, я вывучыў навіны карыды. Мне заўсёды падабалася добрая карыда. Калі вы займаецеся забойствам і спрабуеце не быць забітым, а вы гуляеце са смерцю - гвалтоўнай смерцю - бой быкоў выклікае ў вас асаблівае зачараванне. Вы ідзяце, плаціце грошы і садзіцеся ў барэру - у пярэдні шэраг. І вы ведаеце, што на арэне будзе смерць, можа, нават смерць чалавека. Але незалежна ад таго, ці ўразіць смерць быка ці чалавека, вы ведаеце, што - прынамсі, гэтым разам - вы выйдзеце жывым. Незалежна ад таго, хто памірае, там заб'юць не вас ці ворага. Такім чынам, вы сядзіце на сваім аплатным месцы і ўспрымаеце ўсё з пачуццём адхіленасці, ад якога, як вы ведаеце, прыйдзецца адмовіцца, як толькі вы вернецеся ў мір за межамі арэны. Але падчас спектакля вы сапраўды можаце атрымліваць асалоду ад смерцю, самаздаволена і адчужана ад смерці, якая пераследвае вас на вуліцах.
  
  
  Пакуль я чытаў газету аб карыдзе, я зірнуў і заўважыў мужчыну, які назірае за мной.
  
  
  Я хутка паглядзеў на газету. Я не хацеў, каб мужчына ведаў, што бачыў яго. Я затрымаў погляд на старонцы і адпіў "Кампары", назіраючы за мужчынам краем вока. Ён сядзеў за столікам звонку, гледзячы на мяне праз акно. Я ніколі раней не бачыў яго асобы, але мне прыйшло ў галаву, што яго агульны целасклад быў падобны на чалавека з пісталетам, які напаў на мяне ў трэніровачным цэнтры. Гэта можа быць той самы мужчына.
  
  
  Але ў Каракасе, верагодна, ёсць тысяча чалавек, падобных да гэтага. Я ўлавіў рух і зноў падняў вочы. Мужчына кідаў некалькі манет на стол, збіраючыся пайсці. Устаўшы, ён зноў вельмі хутка паглядзеў на мяне.
  
  
  Пасля таго, як мужчына сышоў, я кінуў некалькі манет на стол, сунуў паперу пад паху і пайшоў за ім. Да таго часу, як я дабраўся да вуліцы, інтэнсіўны рух закрыў яму поле зроку. Калі рух спыніўся, яго нідзе не было відаць.
  
  
  Пазней, у рэстаране каля офіса American Express, я распавёў Хоук аб інцыдэнце. Як звычайна, ён жаваў доўгую цыгару. Ястраб - сапраўдны патрыёт, але калі ў яго ёсць законны шанц здабыць добрую кубінскую цыгару, ён сапраўды не можа адмовіцца ад яе.
  
  
  "Вельмі цікава", - сказаў ён задуменна, выпусціўшы ў мой бок кольца дыму. "Вядома, гэта можа нічога не значыць, але я думаю, што нам лепш дзейнічаць з асаблівай асцярожнасцю".
  
  
  "Вы былі ў Белым палацы, сэр?" Я спытаў.
  
  
  «Я заходзіў сёння раней. Там шмат людзей, Мік, але там вельмі мала арганізацыі. Людзі са службы бяспекі, здаецца, больш усхваляваныя фестывалем, чым канферэнцыяй. У мяне дрэннае прадчуванне».
  
  
  "У мяне такое пачуццё, што я нават не пайшоў туды", - прызнаўся я.
  
  
  «Я хачу, каб ты заўтра пайшоў у палац і доўга, ненадакучліва агледзеўся. У цябе востры нюх на непрыемнасці. Выкарыстоўвай яго і дакладзі мне сюды заўтра днём».
  
  
  Я спытаў. - "Калі прыедзе наш віцэ-прэзідэнт са сваёй світай?"
  
  
  «Заўтра позна ўвечары. Нашыя хлопцы з сакрэтнай службы будуць з ім. Шэф збіраўся прыехаць сам, але ён мусіў паехаць на Гаваі з прэзідэнтам».
  
  
  "Што запланаваў віцэ-прэзідэнт?"
  
  
  «Будзе некалькі дзён агляду славутасцяў Каракаса і яго наваколля з прэзідэнтам і іншымі афіцыйнымі асобамі. Таксама будуць арганізаваны банкеты, прыёмы і прыватныя перагаворы з прэзідэнтам Венесуэлы. Потым на канферэнцыі пройдуць адкрытыя перамовы з адміністрацыяй прэзідэнта Венесуэлы. Прэса, вядома, будзе. Канферэнцыя будзе мець ранішнюю і дзённую сесію. Я б хацеў, каб яна была карацейшая».
  
  
  Хоук правёў рукой па сваіх сівых валасах і ўтаропіўся на кубак густой кавы, якую замовіў раней. Мы сядзелі ў маленькай будцы каля акна. У маленькім рэстаранчыку было шмат людзей, і вакол нас панавалі размовы на іспанскай.
  
  
  "Калі віцэ-прэзідэнт упершыню з'явіцца тут на публіцы?" -
  
  
  спытаў я.
  
  
  Хоук строс попел з цыгары і паглядзеў на цёмную вузкую вуліцу. «Заўтра ўвечары ў яго запланаваная гала-вячэра ў яго гонар у Палас-дэ-Мірафлорэс. Пасля вячэры будуць танцы».
  
  
  "Я хацеў бы прысутнічаць на прыёме, сэр", - сказаў я.
  
  
  "У мяне ўжо ёсць запрашэнні для нас", – сказаў Хоук, жуючы цыгару. "Фактычна, у нас ёсць дазвол на наведванне ўсіх мерапрыемстваў, якія запланаваны для віцэ-прэзідэнта. Я не думаю, што нам трэба наведваць усе з іх, паколькі пагроза была для самой канферэнцыі і паколькі хлопцы з Сакрэтнай службы будуць на іх кругласутачна, прывязаныя да асобе віцэ-прэзідэнта.Але мы павінны быць там на першым мерапрыемстве, калі толькі трэба будзе асабіста сустрэцца з супрацоўнікамі Сакрэтнай службы».
  
  
  "Мы пойдзем асобна?"
  
  
  «Так. Усе, акрамя супрацоўнікаў службы бяспекі, падумаюць, што мы - члены пасольства тут, у Каракасе. Віцэ-прэзідэнт ведае нашае прыкрыццё і будзе падыгрываць яму».
  
  
  Я бачыў трывожныя маршчынкі вакол пранізлівых вачэй Хоўка. "Вы ведаеце, - сказаў я, - цалкам магчыма, што аўтары гэтага папярэджання не плануюць нічога больш жорсткага, чым дэманстрацыя перад Белым палацам".
  
  
  «Або, можа, гэта проста вялікі жарт, калі нехта сядзіць і смяецца з нас у рукаў».
  
  
  Я паціснуў плячыма. - "Можа быць." Але я не паверыў бы гэтаму ні на імгненне.
  
  
  «Ты спрабуеш мяне суцешыць, Мік. Я, мабыць, старэю».
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Я проста хачу, каб вы расслабіліся, сэр".
  
  
  Хоук зноў дастаў цыгару з рота і выкінуў яе ў маленькую попельніцу. "Я проста хацеў бы пазбавіцца ад жудаснага прадчування, што адбудзецца нешта смяротнае і заспела б нас знянацку".
  
  
  Ён зноў глядзеў на стол. Я хацеў нешта сказаць, каб узняць настрой, але нічога не мог прыдумаць. Гэтае пачуццё закранула і мяне.
  
  
  На наступны дзень раніцай я ўзяў таксі да Палас-дэ-Мірафлорэс. Гэта быў вялізны будынак прыкладна на тысячу пакояў. Канферэнцыя павінна была праходзіць у Вялікай прыёмнай. Прыём, вячэра і вечарынка будуць праходзіць у банкетнай зале і вялікай бальнай зале.
  
  
  Я паказаў свае даверчыя граматы ля галоўнага ўваходу і без цяжкасці змог увайсці. Насамрэч, гэта было занадта проста. Дзяжурная венесуэльская паліцыя, здавалася, занадта імкнулася дагадзіць. Палац быў зачынены для публікі з-за канферэнцыі, але ўнутры ён быў перапоўнены людзьмі, у якіх былі спецыяльныя пропускі або якім-небудзь чынам былі звязаны з канферэнцыяй.
  
  
  Унутры быў сапраўдны парадак. Я быў уражаны. Яны нават пакінулі дзяжурных гідаў, каб дапамагчы афіцыйным наведвальнікам зарыентавацца. Калі я стаяў і глядзеў на вялікае алейнае палатно невядомага лацінаамерыканскага мастака, да мяне падышоў гід.
  
  
  "Perdóneme, сеньёр. Siento molstarle.
  
  
  "Усё ў парадку", - адказаў я па-іспанску. "Вы мне не замінаеце".
  
  
  «Я проста хачу паказаць, што далей па калідоры знаходзіцца Пікасо», - усміхнуўся мужчына. На ім была шэрая форма і кепка, што нагадала мне лацінскую версію Ястраба.
  
  
  "Грасіяс", - сказаў я. «Я абавязкова ўбачу яго перад ад'ездам. Няўжо паліцыя задаволіла штаб у палацы?»
  
  
  "Так", - сказаў ён. «У дзяржаўных кватэрах. Ідзіце проста па гэтым калідоры, і ты ўвойдзеш у яго».
  
  
  Я падзякаваў яму і прайшоў у вялікі пакой, які выкарыстоўваўся як штаб бяспекі. Атмасфера была неспакойнай, але, калі магчыма, нязмушанай. Тэлефанавалі тэлефоны, афіцыйныя асобы вялі сур'ёзныя размовы, але іншыя мужчыны жартавалі, смяяліся і гаварылі аб фестывалі або карыдзе ў нядзелю. Здавалася, узнікла вялікая блытаніна. Неўзабаве чакалі віцэ-прэзідэнта, і ахоўнікі спрабавалі сабраць групу, каб паехаць у аэрапорт.
  
  
  Я пагаварыў з парай знаёмых супрацоўнікаў ЦРУ, але, падобна, яны не праявілі асаблівай цікавасці да канферэнцыі. Адзін з іх пяць хвілін расказваў мне пра танцора, якога ён сустрэў напярэдадні вечарам. Ніхто не верыў у пагрозу. Я выйшаў з пакоя і прайшоў па палацы, гледзячы на ??твары. Я не ведаю, чаго я чакаў, так што паглядзіце - можа быць, чалавек, які назіраў за мной у рэстаране, я не ведаю. Але я таксама спрабаваў ацаніць сітуацыю, каб атрымаць уяўленне пра палац і яго бяспеку, як гэта рабіў Хоук. На жаль, мае ўражанні не былі лепшыя за яго. Мне здавалася, што я сяджу на бомбе запаволенага дзеяння, якая павінна ўзарвацца, калі ўсё менш за ўсё гэтага чакалі. Гэта было непрыемнае адчуванне.
  
  
  Калі я сыходзіў, адзін з агентаў ЦРУ схапіў мяне.
  
  
  "Паліцыя бяспекі Венесуэлы арыштавала групу радыкалаў, і яны будуць трымаць іх у камерах, пакуль гэта не скончыцца", - сказаў ён мне. «Няма нічога з Вашынгтона, ніякіх зачэпак на вашых тых, хто нападаў. На ўсіх франтах усё выглядае ціха. Праблема ў тым, што віцэ-прэзідэнт не ўспрымае цыдулку сур'ёзна.
  
  
  Я паглядзеў на яго. "Ну, што я магу прадумаць, на гэта адна прычына."
  
  
  "Да уж?"
  
  
  "Мы прафесіяналы", - шматзначна сказаў я. Я павярнуўся і пайшоў прэч ад яго, перш чым ён паспеў сказаць яшчэ адно слова. Новыя разумныя хлопчыкі з невыразнымі асобамі, якіх зараз наймала ЦРУ, мяне не вельмі ўражвалі.
  
  
  Віцэ-прэзідэнт прыбыў пазней без здарэнняў. Вуліцы на шляху да гатэля, дзе спыніўся ён і яго світа, кішэлі сустракаючымі, размахваючымі амерыканскімі і венесуэльскімі сцягамі. Я быў у гатэлі, каб назіраць за прыбыццём, і гэта было шумна. Кіраўнік сакрэтнай службы стрымаў сваё абяцанне наконт дадатковых людзей. Яго агенты былі паўсюль. Прынамсі, здавалася, што яны сур'ёзна ставіліся да сваёй працы.
  
  
  Увечары я надзеў смокінг і паехаў на таксі назад у Палас-дэ-Мірафлорэс. Гэта было падобна на ноч уручэння прэміі Оскар у Галівудзе. Вуліцы былі забітыя людзьмі, рух быў немагчымым. Я прайшоў апошні доўгі квартал да палаца. На гэты раз парадны ўваход блакіравалі супрацоўнікі службы бяспекі. Унутры, у зале для прыёмаў з высокімі столямі, віцэ-прэзідэнт стаяў у асяроддзі некалькіх абраных прадстаўнікоў прэсы.
  
  
  Віцэ-прэзідэнт - высокі чалавек, і ён узвышаўся над большасцю навакольных людзей. Гэта быў сівавалосы высакародны мужчына, ціхі і стрыманы. Ягоны голас чулі толькі самыя блізкія людзі, калі ён адказваў на пытанні журналістаў. Побач з ім стаяла яго прыгожая цёмнавалосая жонка ў струменістым доўгай сіняй сукенцы. Я зноў выявіў, што вывучаю твары, але нічога падазронага не ўбачыў. Я пачаў задавацца пытаннем, ці не меў рацыю кіраўнік АНБ. Магчыма, мы з Хоўкам занадта сур'ёзна ставіліся да ўсяго гэтага. Можа быць, чалавек у рэстаране быў проста венесуэльцам, які проста любіў тарашчыцца на замежнікаў. А можа, тыя людзі ў трэніровачным цэнтры проста спрабавалі напалохаць мяне гэтым пісталетам. Можа быць.
  
  
  Банкет прайшоў цудоўна, але без падзей. Прэзідэнт Венесуэлы з'явіўся ў поўным ваенным касцюме з куфрам, набітым медалямі. Віцэ-прэзідэнт сядзеў справа, на чале доўгага банкетнага стала. Ежа была цудоўным спалучэннем кантынентальных і венесуэльскіх страў, а віно было яшчэ лепш.
  
  
  За вячэрай амаль насупраць мяне сядзела прыгожая маладая дзяўчына. Яна была самай прыгожай жанчынай за сталом: пышная, стройная, з доўгімі цёмнымі валасамі і дзіўна цёмна-сінімі вачыма. На ёй была чорная креповая сукенка з глыбокім выразам, якая адкрывае пачатак захапляльнай дух фігуры. Яна некалькі разоў лавіла мой погляд падчас ежы і аднойчы мне ўсміхнулася. Пазней у бальнай зале яна падышла да мяне і прадставілася.
  
  
  «Я Ільза Хофман», - сказала яна па-ангельску з лёгкім акцэнтам.
  
  
  Яна шырока ўсміхнулася мне, і я мімаволі падумаў, што чым больш вы яе бачылі, тым лепш яна выглядала. Абліпальная чорная сукенка падкрэслівала выпукласць яе поўных грудзей і эфектны выгін сцёгнаў. Яна не магла насіць штосьці пад сукенкай, і яе стаячыя соску ясна праглядаліся скрозь прылеглую тканіну. Яна была вышэй, чым я ўяўляў, а ногі ў яе былі доўгімі і тонкімі.
  
  
  «Я рады пазнаёміцца з табой, Ільза, - сказаў я. «Я Скот Мэцьюз».
  
  
  «Я не хацела тарашчыцца на вас падчас абеду, але ваш твар здаецца такім знаёмым. Я працую тут, у амбасадзе Нямеччыны. Ці магла я вас там убачыць?»
  
  
  "Гэта магчыма", - сказаў я. "Я працую ў амерыканскім пасольстве, нядаўна перакладзены з Парыжа".
  
  
  "О, я люблю Парыж!" Яна зноў усміхнулася. Яе вочы былі шырока раскрыты і нявінныя, а ўсмешка прыцягвала любога мужчыны з жывой крывёй у венах. Яна была неверагодна прыгожай дзяўчынай. «Нашмат больш, чым у маім родным горадзе Гамбургу».
  
  
  "Я таксама добра правёў час у Гамбургу", - сказаў я, здзіўляючыся з нагоды яе акцэнту. Гэта быў у асноўным нямецкі, але, здаецца, было нешта яшчэ. Аднак грала музыка, і я не стаў марнаваць час на разважанні аб гэтым. Я спытаўся ў яе. - "Хочаце патанцаваць?"
  
  
  "Вельмі," сказала яна.
  
  
  Мы выйшлі на перапоўненую танцпляцоўку. У адным канцы вялікай залы граў невялікі гурт. Людзі стаялі і размаўлялі невялікімі групамі і сноўдаліся па танцпляцы. Я трымаў Ільзу вельмі блізка, і яна, падобна, не пярэчыла. Яна прыціснулася сваім цёплым целам да майго і ўсміхалася мне ў вочы. Эфект быў сенсацыйным.
  
  
  У сярэдзіне песні віцэ-прэзідэнт і прэзідэнт Венесуэлы пакінулі бальную залу для прыватнай гутаркі. З імі пайшла група мужчын у цывільным. Я назіраў за імі хвіліну, і Ільза заўважыла.
  
  
  «Я сустракалася з вашым віцэ-прэзідэнтам, - сказала яна, - і ён мне вельмі падабаецца. Ён сапраўдны дыпламат, настолькі непадобны на выяву «карыкатурнага амерыканца»».
  
  
  «Трымаю ў заклад, ты яму таксама спадабалася», - усміхнуўся я.
  
  
  «Ён здаецца вельмі джэнтльменам, адчувальным чалавекам», - сур'ёзна адказала яна.
  
  
  Музыка спынілася. Мы стаялі тварам адзін да аднаго. Я пачынаў жадаць, каб у мяне было больш часу для сябе ў Каракасе. Ільзе магла б быць вельмі прыемнай забаўкай. "Ну, - сказаў я, - мне гэта спадабалася".
  
  
  «Ты вельмі добра танчыш, Скот, - сказала яна. "У цябе шмат пачуцця тарэра.
  
  
  Табе падабаюцца карыды? "
  
  
  "Я гляджу іх, калі магу", - сказаў я.
  
  
  Яна ўсміхнулася. - "Ах, яшчэ адзін прыхільнік карыд!" «Я збіраюся на карыду заўтра днём. Карлас Нуньес - мой каханы тарэра».
  
  
  «Мне падабаецца Эль Кардабес», - сказаў я. Я ведаў, што яе заўвага была запрашэннем, але ў мяне былі справы больш важныя, чым глядзець бой быкоў. Акрамя таго, у мяне было прыроджанае падазрэнне да жанчын, якія так хутка праяўлялі ініцыятыву пры першых сустрэчах.
  
  
  «Эль Кордобес - мой другі фаварыт», - з энтузіязмам сказала яна. Яе блакітныя вочы адкрылі тое, пра што я падазраваў увесь гэты час - я ёй падабаўся не менш, чым я. «Табе трэба ісці. Гэта будзе цудоўная карыда».
  
  
  Мае вочы сустрэліся з яе. "Дзе ты будзеш сядзець?"
  
  
  "У першым радзе на цяністым баку", - сказала яна. "Я буду адна".
  
  
  "Я пайду, калі ў мяне будзе магчымасць", - сказаў я. "Я б хацеў убачыць цябе там".
  
  
  "Я таксама хацела б цябе бачыць, Скот".
  
  
  Я збіраўся запрасіць яе на яшчэ адзін танец, калі ўбачыў, як мужчына выходзіць з бальнай залы. У мяне была толькі чвэрць агляду яго асобы, але я быў амаль упэўнены, што гэта быў чалавек, які назіраў за мной у кавярні.
  
  
  «Прабачце мне, Ільза», - рэзка сказаў я і рушыў услед за мужчынам.
  
  
  Ён ужо прайшоў праз шырокі дзвярны праём. Некаторыя людзі ўсталі ў мяне на шляху і спынілі мяне. Да таго часу, як я ўвайшоў у калідор, я мог бачыць толькі патыліцу чалавека, які хутка ішоў да галоўнага ўваходу ў палац.
  
  
  Калі я дабраўся туды, ён ужо быў знадворку. Я хутка прайшоў міма групы гасцей ля ўвахода, спусціўся міма ахоўнікаў на прыступках. Я нідзе не бачыў гэтага чалавека. Ён знік. Я спусціўся па прыступках на ўзровень зямлі і паглядзеў міма двух гуляюць пар у канцы будынка. Цёмная постаць якраз зварочвала за рог у бок палаца і садоў.
  
  
  Я паспяшаўся ўніз па дарожцы, а затым кінуўся бегчы, калі схаваўся з вачэй. Я ненадоўга спыніўся на тым месцы, дзе мужчына павярнуў за вугал. Яшчэ адна дарожка праходзіла па сцяне будынку, але на ёй нікога не было.
  
  
  Лаючыся сабе пад нос, я пабегла па дарожцы, не зводзячы вачэй з саду. Я прайшоў каля дваццаці ярдаў, калі двое мужчын выйшлі з ценю перада мной. У аднаго ў руцэ быў пісталет.
  
  
  "Няма вая тан дэ прыса!" сказаў той, у каго быў пісталет. "Espere un minuto, popshot". Ён казаў мне трымаць яго прама тут.
  
  
  Відавочна, гэта была пара супрацоўнікаў венесуэльскай паліцыі бяспекі. Яны не ведалі мяне ў твар. Той, у каго быў пісталет, быў залішне пагардлівы.
  
  
  "Я працую ў амерыканскай разведцы", - сказаў я па-іспанску. "Вы бачылі, як сюды ідзе мужчына?"
  
  
  "Амерыканская разведка?" - паўтарыў той, у каго быў пісталет. «Магчыма. Падніміце рукі над галавой, калі ласка».
  
  
  "Глядзі, чорт вазьмі!" Я сказаў. «Я спрабую злавіць чалавека, які ішоў па гэтай дарожцы. Ён выслізгвае, пакуль вы мяне трымаеце».
  
  
  "Тым не менш, - сказаў той, у каго быў пісталет, - я павінен цябе праверыць".
  
  
  "Добра, паслухайце, я пакажу вам свае паперы", - злосна сказаў я.
  
  
  Іншы моўчкі падышоў да мяне з панурым выразам твару. Я пацягнуўся па сваё пасведчанне асобы. як толькі ён прыбыў. Ён тут жа ўдарыў мяне кулаком у твар, збіўшы мяне з ног. Я недаверліва паглядзеў на іх дваіх. Я чуў, што венесуэльская таемная паліцыя даволі жорсткая, але гэта было недарэчна.
  
  
  "Табе сказалі трымаць рукі ўверх!" сказаў чалавек, які мяне ўдарыў. "Мы будзем шукаць вас для ідэнтыфікацыі".
  
  
  Той, у каго быў пісталет, трымаў рэвальвер каля маёй асобы. "Цяпер ты будзеш сядзець вось так, абапіраючыся рукамі на тратуар, пакуль мы будзем цябе абшукваць".
  
  
  З мяне было дастаткова. Я стаміўся працаваць з войскам грубых супрацоўнікаў службы бяспекі, і мне асабліва надакучыла глупства гэтых двух паліцыянтаў у цывільным.
  
  
  Я ўдарыў стрэлка нагой па шчыкалатцы, і косць гучна трэснула. У той самы час я схапіў яго за руку з пісталетам і моцна пацягнуў. Мяне не хвалявала, стрэліць ці пракляты пісталет і ва ўсіх здарыцца сардэчны прыступ. Але не спрацавала. Паліцыянт праляцеў нада мной і моцна стукнуўся тварам. Я схапіў пісталет, калі ён пралятаў міма, і вырваў яго ў яго з рук. Іншы мужчына кінуўся на мяне. Я адкаціўся ад яго, і ён стукнуўся аб тратуар. Я прыклаў рукоять пісталета да яго патыліцы, і ён паваліўся побач са мной. Я стаў на калені ў той момант, калі першы мужчына спрабаваў устаць на ногі. Я ўторкнуў яму ў твар рэвальвер, і ён замёр.
  
  
  Іншы рукой я выцягнуў свой ID з кішэні і прыклаў да яго асобе, каб ён мог прачытаць. Другі паліцыянт спрабаваў сесці, спрабуючы засяродзіцца на мне.
  
  
  Я спытаўся ў першага. - "Вы чытаеце па-ангельску?"
  
  
  Ён глядзеў на мяне хвіліну, цяжка дыхаючы, затым зірнуў на свайго змятага таварыша. Калі ён зноў паглядзеў на мяне, на яго твары з'явілася новае пакора. "Так", - сказаў ён. Ён хутка вывучыў маю картку. "Вы з AX?"
  
  
  «Гэта тое, што я спрабаваў табе сказаць, - нецярпліва сказаў я адразу.
  
  
  Ён прыўзняў цёмныя бровы. "Відаць, была зроблена памылка".
  
  
  Я ўстаў, і ён з цяжкасцю падняўся на ногі. "А цяпер давайце паглядзім на вашу картку", - ціха сказаў я. Ён дастаў яго і працягнуў мне. Пакуль я правяраў, ён дапамог свайму таварышу падняцца. Мужчына не мог паставіць на правую нагу ніякага цяжару. Калі ён зразумеў, што ў яго зламаная шчыкалатка, на яго твары вярнулася некаторая варожасць.
  
  
  ID праверана. Так, гэта была таемная паліцыя. Я вярнуў картку разам з пісталетам другога чалавека. Ён моўчкі прыняў гэта.
  
  
  "Добра", - сказаў я. "Цяпер мы абодва задаволены". Я пачаў сыходзіць.
  
  
  "Вы паведаміце аб гэтым?" - спытаў чалавек з пісталетам.
  
  
  Я ўздыхнуў. "Не, калі ты перастанеш цэліць з гэтай штукі ў мяне", - сказаў я, паказваючы на рэвальвер. Я павярнуўся і накіраваўся назад да пярэдняй часткі палаца. Таямнічы чалавек зноў знік. І ўдзел у гэтай сістэме бяспекі сапраўды пачынаў дзейнічаць мне на нервы.
  
  
  Трэці раздзел.
  
  
  На наступную раніцу я папрасіў Колінза, агента, адказнага за аперацыю ЦРУ, звязацца з пасольствам Заходняй Германіі, каб даведацца, ці працуе там дзяўчына па імені Ільзе Хофман. Была нядзеля, і офіс быў зачынены, але Колінз асабіста ведаў нямецкага амбасадара і мог патэлефанаваць яму дадому.
  
  
  Амбасадар сказаў, што там працуе дзяўчына па імені Ільзе Хофман, і даў апісанне, якое пераканала мяне, што гэта тая дзяўчына, якую я сустрэў напярэдадні ўвечары. Амбасадар паслаў свайго намесніка на прыём і сказаў яму, што можа ўзяць з сабой яшчэ аднаго супрацоўніка. Верагодна, Ільза выказала жаданне паехаць, і ён узяў яе.
  
  
  Я спрабаваў успомніць, хто сядзеў побач з Ільзай за вячэрай. Мне падалося, што я ўспомніў, што яе акружалі мужчыны сярэдніх гадоў. Любы з іх мог быць з амбасады. Той факт, што пазней яна падышла да мяне, адна, сам па сабе не характэрны. Было натуральна, што ёй захочацца знайсці цікавейшую кампанію.
  
  
  Колінз паспрабаваў звязацца з гэтым супрацоўнікам у яго дома, але адказу не было. Гэты хлопец, верагодна, забаўляўся ў свой выходны.
  
  
  Дзяўчына, падобна, была сапраўднай, але гэта не зрабіла мяне менш падазроным. У мяне ўсё яшчэ было дрэннае прадчуванне наконт гэтага задання. Хоук даў некалькі рэкамендацый ЦРУ і венесуэльскай паліцыі бяспекі. Цяпер ахова здавалася мацнейшай, але пачуццё не знікла. Яно таксама было ў Хоўка. Прадчуванні - гэта не вельмі навукова, але ў маёй справе вы вучыцеся зважаць на інтуіцыю. Яны могуць развіцца з серыі невялікіх фактаў, якіх недастаткова, каб патрэсці вас на свядомым узроўні, але ёсць прадчуванні, якія запаляць чырвонае святло недзе глыбока ўнутры вас. Я не ведаю што гэта. Я проста ведаю, што шмат разоў ратаваў сабе жыццё, прытрымліваючыся сваіх здагадак.
  
  
  Можа, гэта не мела нічога агульнага з дзяўчынай ці нават з мужчынам, якога я бачыў у кавярні, а магчыма, і ў палацы. Гэта магло быць нешта не звязанае з імі, якое хаваецца глыбока ў цені маёй падсвядомасці. Але дзяўчына і таямнічы мужчына былі дастатковай прычынай для маёй насцярожанасці, прадчування ці адсутнасці прадчуванняў.
  
  
  Я паабедаў у кафэ побач з плошчай Ібара і недалёка ад Авэніда Баральт. Пакуль я еў, прайшоў парад, і я добра бачыў яго. Там былі танцоры ў гарнітурах, паплаўках, галовах з пап'е-машэ на тычках і ў павязках. Людзі весяліліся, і я пачаў крыху расслабляцца.
  
  
  Днём я сустрэў Хока ў рэстаране, як і было сказана. Ён сядзеў на вуліцы на сонейку, апрануты ў ярка-сінюю спартовую кашулю з расшпіленым каўняром і сіні шалік са свабодным вузлом. На галаве ў яго быў цёмна-сіні берэт, весела схілены набок. Ён выглядаў як які старэе персанаж Хэммінгуэя. Я здушыў усмешку і сеў насупраць яго за маленькі столік.
  
  
  «Уладкоўвайся ямчэй, Нік, і не рабі ніякіх заўваг з нагоды ўбору. Я спрабую растварыцца ў святочным натоўпе».
  
  
  Пад берэтам усё той жа стары Ястраб. Ён выцягнуў адну са сваіх доўгіх кубінскіх цыгар, адкусіў кавалак з аднаго канца і выплюнуў. Затым ён сунуў цыгару ў рот і павольна павярнуў, змочваючы. Цыгара здавалася несумяшчальнай з берэтам і кашуляй. Нарэшце ён запаліў яго і пачаў уцягвацца ў бліскучае жыццё. Для яго гэта быў свайго роду рытуал, і ён ніколі не пераставаў здзіўляць мяне.
  
  
  "Вы прыгожыя, сэр", - сказаў я, нягледзячы на яго ўгаворванні.
  
  
  Ён пільна паглядзеў на мяне. «Не такі прыгожы, як тая чарнавалосая прыгажуня, з якой ты танчыла ўчора ўвечары. Як ты думаеш, што гэта - аплачваны водпуск?»
  
  
  "Яна настаяла", - сказаў я. "Яна здавалася мне вельмі зацікаўленай".
  
  
  "Так, я ведаю", - сказаў ён. "У цябе альбо ёсць гэта, альбо не". Ён крыва ўсміхнуўся.
  
  
  "Насамрэч, яна мяне насцярожыла", - сказаў я, успомніўшы. "Я праверыў яе сёння раніцай, але, падобна, яна ў парадку".
  
  
  "Што-небудзь яшчэ цікавае на стойцы рэгістрацыі?" - сказаў ён, старанна глытаючы цыгару. "Я маю на ўвазе, акрамя дзяўчыны?"
  
  
  Я расказаў яму пра гэтага чалавека і пра сваю сустрэчу з паліцыяй бяспекі Венесуэлы. "Вядома, я не ўпэўнены, што гэта быў той жа чалавек, - сказаў я.
  
  
  - Ці, калі гэта было так, ён мае нейкае дачыненне да пагрозы. Няма нічога дрэннага ў тым, што мужчына ходзіць у тое ж кафэ і на прыём, што і я ў той жа дзень. Можа, я проста нервуюся”.
  
  
  Прыйшоў афіцыянт, і мы абодва замовілі Пярно. Мы не аднавілі нашу размову, пакуль яна не прынесла напоі і не пайшла.
  
  
  «Дзяўчына практычна папрасіла мяне сустрэцца з ёй сёння днём на карыдзе», - сказаў я, калі ён сышоў.
  
  
  Бровы Хоўка прыўзняліся. "На самай справе?"
  
  
  "Яна сказала, што яна фанатка".
  
  
  Хоук пачаў жаваць цыгару, яго хударлявы твар быў змрочным, кашчавае цела схілілася над сталом. "Што ты ёй сказаў?"
  
  
  «Я сказаў ёй, што дабяруся туды, калі змагу. Але ў мяне ёсць іншыя думкі. Я хачу вярнуцца ў палац сёння днём, каб паглядзець, што я магу даведацца пра майго загадкавага чалавека».
  
  
  "Гэта асвяжальнае стаўленне", - сказаў ён, стараючыся не ўсміхацца. «У мяне часам ствараецца ўражанне, што табе цяжка ўціснуць працу ў сваё бурнае палавое жыццё».
  
  
  «Гэта проста хлуслівыя гісторыі, якія распаўсюджвалі подлыя супрацоўнікі КДБ з мэтай дыскрэдытаваць мяне», - усміхнуўся я.
  
  
  Ён хмыкнуў. «Насамрэч, калі вы берацеся за справу, вы вельмі ўпартыя. Але я хачу, каб вы былі асабліва асцярожныя ў гэтай справе. Гэта можа быць вельмі небясьпечна для вас».
  
  
  "Якія-небудзь тэорыі?"
  
  
  Ён сядзеў у задуменні хвіліну, перш чым загаварыць. Цёплае паўдзённае сонца блішчала на яго сівых валасах і афарбоўвала твар у сонечны колер. "Нічога асаблівага. Але калі той чалавек, які напаў на вас у навучальным цэнтры, быў з КДБ, і калі ён аказаўся тым чалавекам, якога вы бачылі тут двойчы, гэта можа азначаць, што яны настройваюць вас на нешта».
  
  
  "Калі б пашанцавала, яны маглі забіць мяне ў школе".
  
  
  "Магчыма, гэта не падышло б для іх мэты", - павольна сказаў ён. Ён паглядзеў на мяне. "У колькі пачынаецца карыда?"
  
  
  «У чатыры. Гэта павінна быць адзіная імпрэза ў Венесуэле, якая пачынаецца своечасова».
  
  
  Ён зірнуў на свой наручны гадзіннік. "У вас шмат часу, каб зрабіць гэта".
  
  
  "Вы хочаце, каб я пазнаёміўся з дзяўчынай на карыдзе?"
  
  
  "Да ведаю. Я думаю, нам лепш высветліць, у чым яе цікавасць да цябе. Калі гэта чыста любоўны - ну, атрымлівай асалоду ад, але будзь асцярожны. Калі гэта не так, мы жадаем ведаць пра гэта».
  
  
  «Добра, - сказаў я. "Гэта карыда".
  
  
  "Вярніся да мяне заўтра раніцай. Я буду глядзець Пікаса ў Museo de Bellas Artes ў 10 раніцы заўтра.
  
  
  "Я буду там", - сказаў я.
  
  
  Калі вы ніколі не былі ў Nuevo Circo у 15:30. у нядзелю падчас фестывалю вы ніколі не даведаецеся, як выглядае поўны хаос. Вакол бадзяецца так шмат прыхільнікаў, што практычна немагчыма прайсці з адной кропкі ў іншую, не прабіваючыся скрозь іх. Паўсюль ёсць спекулянты, якія прадаюць квіткі ў два-тры разы даражэй за звычайную. Розныя гандляры забіваюць адкрытую пляцоўку перад арэнай, а сотні кішэннікаў старанна працуюць. Мне было нялёгка знайсці спекулянта з білетам у цёмную секцыю барэра, дзе, па словах Ільзы, яна будзе сядзець. Білеты ў першыя рады не так проста дастаць падчас фестывалю. Але ў рэшце рэшт я атрымаў білет і ўвайшоў.
  
  
  Унутры атмасфера была зусім іншай. Было па-ранейшаму шумна, але ў натоўпе панавала атмасфера маўклівага чакання, зусім не падобная на перадгульнявы час на матчах па амерыканскім футболе. Я знайшоў сваё месца, якое было проста ля арэны, дзе ўсё было відаць з блізкай адлегласці. У гэты момант прагучаў горан, і чалавек на кані перасек арэну і зняў капялюш у бок прэзідэнцкай ложы. Ён быў адказнай службовай асобай і атрымліваў дазвол ад прэзідэнта арэны на працяг карыды.
  
  
  Я агледзеўся ў пошуках Ільзы і праз некалькі хвілін заўважыў яе, якая сядзіць усяго праз дзве секцыі. Яна мяне не бачыла. Мужчына, які арандаваў падушкі, ішоў па праходзе побач са мной, і я ўзяў адну. Без падушкі гэтыя каменныя трыбуны могуць быць даволі нязручнымі. Некалькі хвілін два сядзенні побач са мной былі пустымі, але затым падышла пара ангельцаў і заняла іх. Парад тарэра скончыўся, і аркестр спыніў іграць. На арэне запанавала цішыня. Я зноў зірнуў на Ільзу, і яна, здавалася, шукала мяне.
  
  
  Потым вароты адчыніліся, і адтуль з грукатам вылецеў вялікі чорны бык. Тарэадоры стаялі за перашкодай і змрочна глядзелі, як бык атакаваў шчыт бурладэра прама перад імі, урэзаўся ў дрэва і гучна яго раскалоў. Улюбёнец Ільзы, Нуньес, быў адным з мужчын, якія назіралі за тым, што адбываецца. Ён быў першым тарэра на рахунку.
  
  
  У англічанкі побач са мной, здавалася, усё было ў парадку, гледзячы на пачатковыя веранікі і радзільяса з вялікай чырвонай накідкай, таму што ўсё было так маляўніча і прыгожа. І ёй сапраўды падабаліся хупавыя бандэрыльера. Але яна пачала бляднець, калі бык збіў каня пікадора і ледзь не забадаў пікадора. Нуньес біўся з быком, і яго накідка была прыемнай.
  
  
  але крыху крычыць. Нарэшце ён пайшоў на забойства, і кроў пацякла. З першай спробы меч патрапіў у костку, і яму прыйшлося выцягнуць яе. Але другая спроба аказалася больш удалай - лязо ўвайшло чыста. Куадрылья Нуньеса гналася за быком па крузе, пакуль ён не зваліўся на калені, і матадор прыкончыў яго кінжалам у падставы чэрапа. Затым выйшла запрэжка мулаў і працягнула заляпаныя малінавымі пырскамі тушу міма нас, сыходзячы з рынга. Да таго часу англійскай лэдзі ўжо надакучыла. Яна была сапраўды зялёнай, калі яе адвёў муж.
  
  
  Нунес пакланяўся па рынгу. Ён быў удастоены ўзнагароды хутчэй з-за павагі да сваёй рэпутацыі, чым за яго працу. Ён не заслужыў гэтага за гэты бой. Яго накідка была даволі добрая, але ён дрэнна забіў быка. Замест таго, каб зайсці праз рогі, што неабходна для добрага забойства, але патрабуе пэўнай мужнасці з боку тарэадора, Нуньес нанёс удар жывёле, як вучань мясніка.
  
  
  Калі крыкі крыху сціхлі, я паклікаў Ільзу. Яна павярнулася на гук майго голасу, і я памахаў ёй.
  
  
  "Тут ёсць вольныя месцы, калі вы хочаце далучыцца да мяне", - крыкнуў я.
  
  
  Яна не стала чакаць другога запрашэння, а адразу накіравалася да мяне. На Ільзе была кароткая замшавая спадніца і такая ж камізэлька па-над празрыстай белай блузкі. Калі яна рухалася, спадніца адчыняла яе доўгія загарэлыя сцягна.
  
  
  «Баюся, у майго каханага тарэра быў дрэнны дзень», - сказала яна, сядаючы побач са мной. Я даў ёй сваю падушку.
  
  
  Я крыва ўсміхнуўся. - "Хіба мы не памыляемся час ад часу?"
  
  
  Яна ўсміхнулася ў адказ і асляпіла мяне. Можа быць, ён даб'ецца большага посьпеху на сваім другім быку».
  
  
  "Я ўпэўнены ў гэтым", - сказаў я. “Мне шкада, што я пайшоў так хутка ўчора ўвечары. Але я ўбачыў чалавека, якога я ведаў, і ён сыходзіў».
  
  
  Я глядзеў на яе твар, чакаючы рэакцыі, але яе не было. Я быў упэўнены, што яна таксама бачыла гэтага чалавека, і мне было цікава, ці ведае яна яго. Але калі яна гэта зрабіла, яна гэтага не паказвала.
  
  
  "Я ведаю, што бізнес важнейшы за зносіны", - сказала яна. "Калі толькі зносіны не з'яўляецца бізнесам".
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Добра сказана."
  
  
  Вы можаце вызначыць, калі жанчына хоча легчы з вамі ў ложак, нават калі яна спрабуе схаваць гэта ад вас. У асноўным гэта тое, як яна глядзіць на вас, і жэсты, якія яна робіць рукамі і целам. Часам яна выходзіць з сябе, калі яе размова зусім не панадлівы. Яна можа параіць вам заблудзіцца ці растлумачыць апошнюю тэорыю тэрмадынамікі. Але яе цела, яе хімія заўсёды выдае яе. Ільза працягвала казаць аб тонкасцях карыды, але я мог сказаць, што яна хацела мяне гэтак жа моцна, як і я. Нават калі ў яе былі схаваныя матывы для жадання ўбачыць мяне, я выявіў, што з нецярпеннем чакаю гэтага вечара.
  
  
  Другі тарэадор якраз выходзіў, каб пакратаць свайго быка, вялікага прыгожага быка з аднаго з лепшых ранча. Тарэра быў нікому не вядомым, але ён рызыкаваў, каб спадабацца натоўпу.
  
  
  "Оле! Оле!" - крычалі яны.
  
  
  «Ён добры, - сказала Ільзе.
  
  
  "Так." Я бачыў, як ён выконваў марыпас, прымушаючы плашч лунаць, як матылёк. "Вы ведаеце каго-небудзь з тарэра?"
  
  
  "Не асабіста", - сказала яна. «Хоць мне падабаецца глядзець, як яны выступаюць, яны не на мой густ, ці ведаеце. У любым выпадку, лацінаамерыканскія мужчыны звычайна мне не падабаюцца».
  
  
  "Як доўга вы ў пасольстве?" - Спытаў я, змяняючы тэму.
  
  
  “З моманту майго прыезду ў Каракас, амаль год таму. Я думала, што хачу ўбачыць свет».
  
  
  "А зараз не?"
  
  
  Яна паглядзела на мяне сваімі блакітнымі вачыма, а затым зноў паглядзела на кольца. "Гэта можа быць... самотна для дзяўчыны ў чужым горадзе такога памеру".
  
  
  Калі б гэта не было зялёнае святло, я б ніколі яго не бачыў. "Вы хадзілі на прыём учора ўвечары з халасцяком", - сказаў я.
  
  
  "Ах, Людвіг". Яна смяялася. «Ён добры чалавек, але любіць калекцыянаваць матылькоў і чытаць доўгія кнігі па старажытнай гісторыі. Я нават не ўпэўнена, што яму падабаюцца дзяўчыны».
  
  
  Мы абмяняліся ўсмешкамі. Я спытаў. - "Вы працуеце на яго?" Я ведаў, што Ілзэ Хофман не працуе на яго.
  
  
  Яна не глядзела на мяне, але працягвала глядзець на тарэра. «Не, не на Людвіга. На чалавека па імені Штайнер».
  
  
  Адказ быў правільны, але я ўсё яшчэ не быў задаволены. “Я добра ведаю Гамбург. Дзе вы там жылі?
  
  
  «На поўначы горада. На Фрыдрыхштрасэ. Побач з паркам».
  
  
  "О так. Я ведаю мясцовасць. Вы жылі там са сваімі бацькамі?»
  
  
  «Мае бацькі загінулі ў аўтамабільнай катастрофе, калі я была вельмі маленькай, - сказала яна.
  
  
  Гэта таксама было праўдай. Амбасадар згадаў Колінзу, што Ільзе Хофман засталася сіратой.
  
  
  Мне шкада.
  
  
  Глядзелі карыду. Я купіў у прадаўца два напоі, і Ільзе, падобна, вельмі спадабалася. Нуньес зноў з'явіўся і выступіў лепш, чым з першай спробы. Заставалася толькі двое быкоў, і, па чутках, гэта былі няспелыя цяляты з другарадным ранча.
  
  
  "Чаму б нам не пайсці зараз і не выпіць дзе-небудзь разам?" - прапанавала яна.
  
  
  Я паглядзеў у яе блакітныя вочы і зноў убачыў там запрашэнне. «Гучыць выдатна, - сказаў я.
  
  
  Мы выпілі ў суседнім кафэ, а затым я запрасіў Ільзе павячэраць у Эль-Хардзін, на Авэніда Альмеда. Пасля таго, як мы скончылі вячэру, яна запрасіла мяне вярнуцца ў сваю кватэру, каб выпіць. Паколькі я ўсё яшчэ не зразумеў яе і паколькі «спакуслівае абяцанне ў яе вачах сапраўды кранула мяне, я пайшоў.
  
  
  У яе была вялікая кватэра недалёка ад плошчы Міранда. Ён быў абстаўлены ў старажытным іспанскім стылі і ўпрыгожаны выдатнымі прадметамі антыкварыяту. Быў невялікі балкончык з відам на вузкую вулачку.
  
  
  Калі мы ўвайшлі ўнутр, Ілза павярнулася да мяне і, стоячы вельмі блізка, сказала: "Ну, вось і мы, Скот".
  
  
  Яе вусны былі мяккімі і поўнымі, і іх было лёгка дастаць. Я скараціў невялікую адлегласць і пацалаваў яе. Яна адказала цеплыню, як быццам чакала ўвесь дзень. Яна неахвотна адсунулася.
  
  
  "Зрабі нам выпіць, пакуль я пераапранаюся", - сказала яна.
  
  
  Яна знікла ў спальні. Я наліў нам пару каньякоў з крыштальнага графіна, і да таго часу, як я скончыў, вярнулася Ільза. На ёй быў доўгі абліпальны халат, які нічога не пакідаў для ўяўлення. Яна прыкрыла шторы, затым падышла да мяне і выпіла каньяку.
  
  
  Я зняў куртку, калі яна была ў спальні, і не знайшоў час схаваць люгер і штылет. Я назіраў за выразам яе асобы, калі яна іх бачыла. Я спадзяваўся, што гэта будзе неспадзеўка, і так яно і было. Але я не мог быць упэўнены, што гэта было сапраўды.
  
  
  "Што ўсё гэта такое, Скот?" яна сказала.
  
  
  «О, толькі зброя», - нядбайна сказаў я. "Мы павінны прыняць дадатковыя меры засцярогі ў пасольстве, калі адбываецца нешта накшталт гэтай канферэнцыі".
  
  
  «Так. Вядома», - сказала яна.
  
  
  Я разглядаў кожную дэталь яе цела скрозь шчыльную тканіну яе халата. Я паставіў сваю шклянку. Я нават не спрабавала яго, але цяпер гэта чамусьці не здавалася важным. Ільза зрабіла глыток і таксама паставіла. Я абняў яе за тонкую талію і прыцягнуў да сябе. Нейкім чынам халат узмацняў эфект. Ад майго дотыку не было ўтоена ніводнага выгібу або выгібу плоці. Я пацалаваў яе зноў, і яна настойліва прыціснулася да мяне, пакуль мае рукі рухаліся па яе целе.
  
  
  «О, Скот, - сказала яна.
  
  
  Я нахіліўся і павольна расшпіліў халат, дазваляючы яму зваліцца на падлогу. Яна стаяла нерухома, гледзячы мне ў вочы. Яе цела было нават больш эфектным, чым я мог сабе ўявіць. Яе дыханне стала павярхоўным, яе поўныя круглыя грудзі паварушыліся. Я зняў кабуру і ножны на шпільцы і кінуў іх на столік каля шырокай кушэткі ззаду нас. Яна дапамагла мне распрануцца, затым падышла да канапы і легла на яе.
  
  
  "Ідзі сюды, Скот", - прашаптала яна.
  
  
  Я пайшоў да яе. Мы ляжалі разам на канапе, і хвалюючы водар яе духаў напоўніў мае ноздры. Яе цёплая плоць была ў маіх руках, а яе салодкі смак адчуваўся на маіх вуснах. Яна настойліва рухалася да мяне, калі мае рукі і вусны пакрывалі выпукласць яе грудзей, лашчачы узбуджаныя соску. Яе рука была на мне, і яна вяла мяне да яе, а затым мяне ахапіла гарачая саладосць. Яе сцягна пахіснуліся да мяне, а ногі стуліліся вакол маёй спіны. Яна выдала нізкія пачуццёвыя гукі ў горле, пакуль наша страсць нарастала. Затым яна выдала рэзкі крык, і яе мяккая плоць моцна задрыжала, калі я ўзарваўся ўнутры яе.
  
  
  Крыху пазней Ілза ўстала за каньякамі. Я ляжаў паралізаваным і сытым на кушэтцы, расцягнуўшыся ва ўвесь рост. Калі гэта было тое, што Ільзе прапаноўвала ў адказ на мае сумневы, то было бессэнсоўна працягваць турбавацца аб ёй.
  
  
  Тым не менш, я ўважліва сачыў за ёй і ў той жа час не зводзіў вачэй са сваёй зброі на бліжэйшым стале. Я дазволіў Ільзе выпіць яе каньяку перад тым, як выпіць свой.
  
  
  "Вам спадабалася?" - Спытала яна мяне пасля таго, як я зрабіў глыток.
  
  
  "Выпіўка або забаўка?" Я спытаў. Менавіта тады я адчуў лёгкае галавакружэнне.
  
  
  "Забаўка", - усміхнулася яна ў адказ.
  
  
  "Гэта быў першы клас". Калі я сеў на край канапы побач з ёй, я адчуў, што мае рукі сталі цяжкімі.
  
  
  "Мне гэта таксама спадабалася".
  
  
  Я сапраўды пачаў напружвацца. Я адчуваў галавакружэнне і слабасць, і на гэта не было ніякіх прычын. Калі толькі Ільза не напампоўвала мяне наркотыкамі.
  
  
  "Якога чорта..." - сказаў я. Словы проста не падыходзілі.
  
  
  Ільза нічога не сказала. Яна крыху адышла ад мяне.
  
  
  Я паглядзеў на яе. Я раптам вельмі раззлаваўся - на яе і на сябе. Я прыслабіў пільнасць, нягледзячы на папярэджанні Хоука і мае ўласныя сумневы.
  
  
  "Сука!" - сказаў я гучна, і словы дзіўным рэхам адгукнуліся ў мяне ў вушах. Я моцна стукнуў яе па твары, і яна з прыглушаным уздыхам ўпала на канапу.
  
  
  Я ўстаў і п'яна пахіснуўся. Я схапіў сваё адзенне і стаў яго нацягваць. "Якое тваё сапраўднае імя?" - Спытаў я, спрабуючы зашпіліць маланку на штанах.
  
  
  Яна паглядзела на маю зброю, але ў мяне не хапіла смеласці паспрабаваць завалодаць адным з іх. Яна выцерла струменьчык крыві з рота. "Мяне клічуць Таня Савіч", - сказала яна.
  
  
  Цяпер на мне былі чаравікі. Я зрабіў крок да стала Люгер і штылет ляжалі там і ледзь не ўпалі мне ў твар.
  
  
  Я схапіўся за стол, але перакуліў яго, і ён паваліўся на падлогу. Я абапёрся на падлакотнік канапы, стоячы над дзяўчынай па імі Таня Савіч.
  
  
  "А вы працуеце на КДБ", - сказаў я.
  
  
  «Так. Мне шчыра шкада, містэр Картэр», - ціха сказала яна. "Ты мне падабаешся."
  
  
  Я паглядзеў на яе і ўбачыў дзвюх Тань. «Гэта быў каньяк, ці не так? Але ты сама яго піла. І я назіраў за табой, калі ты хадзіў за шклянкамі. Што ты зрабіла, накалолася проціяддзем раней?
  
  
  "Гэта быў не каньяк", - сказала яна амаль няшчасна. «Гэта была памада. І ў мяне гіпнатычны імунітэт да яе таксічных эфектаў».
  
  
  "Гіпнатычны…?" Я не змог скончыць пытанне. Я адчуў, як надыходзячая цемра захліснула мяне, а затым я ўпаў на падлогу.
  
  
  Мяне больш не хвалявала зброю. Я проста хацеў перамагчы чарноцце і выбрацца з кватэры. Калі б я мог дайсці да калідора, хто-небудзь мог бы мне дапамагчы. Нейкім чынам я знайшоў у сабе дастаткова сіл, каб устаць на ногі і, спатыкаючыся, рушыць да дзвярэй.
  
  
  Як толькі я падышоў да яго, ён адчыніўся, і там стаялі двое мужчын. У аднаго невысокага, лысага бандыта была дурная ўхмылка. Іншым быў чалавек, якога я бачыў у кавярні і ў палацы, верагодна, той, хто трымаў пры мне пісталет у трэніровачнай школе ў Вашынгтоне. Іх твары расплыліся, калі наркотык пачаў дзейнічаць. Больш высокі з дваіх, той, хто мучыў мяне з часоў Вашынгтона, ступіў да мяне.
  
  
  «Падобна, вы крыху не ў сабе, містэр Картэр».
  
  
  Я нязграбна замахнуўся на яго. Ён лёгка ўхіліўся, і я ўпаў на яго каржакаватага таварыша, які схапіў мяне і на імгненне падтрымаў, а затым моцна ўдарыў мяне па галаве.
  
  
  Я зваліўся назад у кватэру і зноў прызямліўся на падлогу. Калі невысокі каржакаваты мужчына ўстаў нада мной, я схапіў яго за ногі і выцягнуў іх з-пад яго. Ён упаў на падлогу побач са мной. Я амаль не чуў рускіх лаянак. Высокі мужчына падышоў і ўдарыў мяне нагой у бок.
  
  
  "Не рабі яму балюча", - пачула я словы дзяўчыны. "Няма неабходнасці прычыняць яму боль". Голас, здавалася, зыходзіў з другога канца доўгага тунэля ці, можа, з другога канца свету.
  
  
  Высокі мужчына гучна вылаяўся на дзяўчыну. Прысадзісты мужчына ўскочыў на ногі. Галавакружэнне рабілася ўсё горш і горш. Я паспрабаваў устаць на калені, але цяжка ўпаў на бок. Я ўвесь час думаў аб тым, што яны прыйшлі забіць мяне. Гэта была змова з мэтай забойства галоўнага агента AXE, і ён увянчаўся поспехам. Але ні ў аднаго з мужчын не было зброі.
  
  
  "Вы думаеце, што тое, што мы збіраемся з ім зрабіць, не пашкодзіць яму?" Прысадзісты рускі непрыгожа засмяяўся. Ён моцна стукнуў мяне нагой па рэбрах. Я застагнаў і зваліўся на спіну. Я чуў, як дзяўчына па імені Ільза Хофман ці Таня Савіч вымавілі ўдала падабраныя словы каржакаватаму мужчыну. Затым галасы заціхлі і сталі глуха гусці ў вушах.
  
  
  Праз хвіліну цемра вярнулася, і на гэты раз ужо не ўдалося адапхнуць яе. Я раптам падаў, правальваўся праз бяздонную чорную прастору, маё цела павольна круцілася, калі я падаў.
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  Калі я ачуўся, я ляжаў на падлозе ў ярка асветленым антысептычным пакоі плошчай каля дзесяці квадратных футаў. У пакоі было пуста, калі не лічыць белага ложка. Калі я глядзеў на іх, потолочные свяцільні моцна свяцілі ў маю галаву. Я з усяе сілы спрабаваў сесці і адразу адчуў боль у баку ў тым месцы, дзе мяне білі нагамі. Я агледзеў свае рэбры. Былі жудасныя сінякі, але нічога не зламалася.
  
  
  Я паняцця не меў, як яны мяне сюды змясцілі. Спачатку я нават не мог успомніць падзеі, якія прывялі да адключэння прытомнасці, але затым паступова вярнулася сцэна з дзяўчынай. Па-чартоўску разумна з іх боку падмяшаць ёй у памаду наркотык. Але што яна сказала аб сваім імунітэце? І чаму я зараз успомніў, як яе заспакаяльны голас гаварыў са мною ў непераадольнай чарнаце, яе пачуццёвы, захапляльны голас загадаў мне спаць спакойна? Справа ў тым, што я цалкам адключыўся, настолькі цалкам, што адчуваў бы сябе адпачылым, калі б не пульсавалы боль у баку.
  
  
  З цяжкасцю я ўстаў, падышоў да ложка і сеў на яе край, пацёр твар рукамі, спрабуючы прачысціць галаву. Якія б лекі яны ні выкарыстоўвалі супраць мяне, яго дзеянне было часовым і відавочна бясшкодным. Па нейкай прычыне я не мог зразумець, яны хацелі займець мяне жывым і цэлым. Магчыма, яшчэ да таго, як усё скончылася, я б пашкадаваў, што яны не пусцілі мне кулю ў лоб у кватэры дзяўчыны.
  
  
  Я ўспомніў цёплую плоць Тані пада мной на канапе. У КДБ заўсёды былі папулярныя сэкс як зброя. Але гэтага было б недастаткова, каб атрымаць мяне без новага касметычнага прэпарата. Хадзілі чуткі, што расейцы працуюць над сотнямі лекаў і што яны на шмат гадоў апярэдзілі Захад у гэтай галіне. Магчыма, я быў першым варожым агентам, супраць якога яны прымянілі гэты наркотык. Я не хацеў адчуваць гэтага першынства.
  
  
  Азіраючыся назад, я не зразумеў, нетыповыя паводзіны Тані для звычайнага агента КДБ.
  
  
  Была гэтая спроба зберагчы мяне ад збіцця мужчынамі і згадка пра… нейкі гіпноз. Гіпнатычны імунітэт, вось і ўсё. Я ніколі раней не чуў гэты тэрмін. Мой розум праносіўся праз разнастайныя магчымасці і верагоднасці і ні да чаго не прыйшоў, і мая галава моцна пульсавала. Мне толькі ўдалося цалкам заблытацца, калі я пачуў гук каля дзвярэй.
  
  
  Я аўтаматычна напружыўся. Дзверы адчыніліся, і ўвайшлі двое мужчын, якія з'явіліся ў кватэры Тані. У тоўстага, лысага хлопца была такая ж пачварная ўхмылка. Высокі абыякава паглядзеў на мяне.
  
  
  "Што ж, - сказаў высокі, - спадзяюся, ты добра адпачыў". Гэта вызначана быў голас чалавека, які напаў на мяне ў Вашынгтоне.
  
  
  Я сказаў. - "Гэта быў ты ў панчосе на твары ў Вашынгтоне".
  
  
  "Так, гэта быў я", - паблажліва сказаў ён. «Чалавек, якога вы забілі, быў проста амерыканцам, які працаваў на нас. Ён быў расходным матэрыялам».
  
  
  "І вы сачылі за мной у Каракасе".
  
  
  “Вядома. Мы не хацелі губляць кантакт, перш чым у доктара Савічаў з'явіцца шанец прывабіць цябе ў пастку».
  
  
  "Доктар Савіч?"
  
  
  "Вы хутка ўбачыце яе", - сказаў ён. «Цяпер уставайце, містэр Картэр. У вас прызначаная сустрэча ў нашай лабараторыі».
  
  
  "Лабараторыя?" Я ўстаў і ацаніў адлегласць і становішча кожнага чалавека, варожачы, ці змагу я прайсці міма іх да дзвярэй. "Дзе я?"
  
  
  Высокі мужчына ўсміхнуўся. «Вы ўсё яшчэ ў Каракасе. Мы толькі што прывезлі вас у новую ўстанову КДБ, Картэр, створаную спецыяльна для вас».
  
  
  Прысадзісты мужчына зароў. - "Вы кажаце занадта шмат!"
  
  
  Высокі мужчына нават не зірнуў на яго. «Гэта не мае значэння, - холадна сказаў ён.
  
  
  Цікава, што гэта значыць. Калі яны мелі намер забіць мяне, чаму яны гэтага яшчэ не зрабілі? Пакуль што для мяне ўсё гэта не мела сэнсу.
  
  
  Я спытаў. - "Што ты збіраешся са мной рабіць?"
  
  
  «Вы хутка даведаецеся. Пайшлі. І не дастаўляйце нам ніякіх праблем».
  
  
  Я прайшоў міма іх да дзвярэй, і яны пайшлі за мной. Я агледзеўся па белым калідоры, спадзеючыся знайсці дзверы, падобную на выхад. Гэта быў кароткі калідор з дзвярыма ў кожным канцы і парай іншых пасярэдзіне. Я вырашыў, што канчатковыя дзверы павінны быць вынахадамі. Яны былі зачыненыя, але нешта мне падказвала, што іх не адчыняць. Па-першае, у рускіх не было пры сабе ключоў.
  
  
  Магчыма, гэта мой адзіны шанец уцячы. Не было ніякай гарантыі, што я буду ў нейкай форме, каб паспрабаваць гэта праз пяць хвілін. Мы павярнуліся і пайшлі да дзвярэй у далёкім канцы калідора. Менавіта тады я распачаў спробу.
  
  
  Раптам я спыніўся і зноў напаў на каржакаватага чалавека, які атрымліваў асалоду ад фізічнай часткай майго захопу. Я цяжка наступіў на яго левую нагу і пачуў храбусценне і гучны крык болю. Я ўдарыў яго локцем па шырокім твары і адчуў, як яго нос расплюшчыўся. Ён стукнуўся аб сцяну побач з сабой.
  
  
  Высокі мужчына вылаяўся і схапіў пісталет у куртцы. Ён дастаў пісталет, і ён быў падобны на той, які ён прыцэліў мне ў галаву ў Вашынгтоне. Знаёмства не дало мне пачуцця камфорту. Я схапіўся за руку з пісталетам, другой рукой я ўдарыў яго па вачах. Ён заблакаваў удар і хутка ўдарыў каленам мне ў пахвіну. Калі ён ударыў, я адчуў жудасны боль і моцны прыступ млоснасці. Я хмыкнуў і страціў руку з пісталетам. Мае рэакцыі былі павольней з-за пабочнага дзеяння прэпарата, і гэта дало яму істотную перавагу.
  
  
  Я замахнуўся рукой на яго горла, і ён часткова адбіў яго. Але я дастаў яго слізгальным ударам па адамавым яблыку. Ён ахнуў і зваліўся на сцяну. Я павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй у канцы калідора. Мне прыйшлося пераскочыць праз сутулую постаць каржакаватага чалавека, які проста спрабаваў устаць на ногі. Я спадзяваўся, што гэтаму высокаму мужчыну спатрэбіцца хвіліна, каб ачуцца, але мае чаканні былі недаўгавечнымі. Я быў толькі на паўдарогі да дзвярэй, калі стрэліў рэвальвер.
  
  
  «Стой, Картэр. Або наступная куля працяе твой мозг».
  
  
  Гэта была пераканаўчая пагроза. Я спыніўся і прыхінуўся да сцяны, не гледзячы на ??яго. Мой шанец на ўцёкі ўпаў. Праз хвіліну высокі мужчына падышоў да мяне і ўторкнуў рэвальвер мне ў рэбры.
  
  
  "Ты вельмі агідны хлопец, Картэр", - сказаў ён, затаіўшы дыханне, прыціскаючы руку да горла.
  
  
  Іншы агент КДБ падышоў да нас. «Калі б не яны, - хутка сказаў ён па-руску, паказваючы вялікім пальцам на іншую частку будынка, - я б забіў яго прама тут і зараз. Павольна і пакутліва».
  
  
  Прысадзісты мужчына выцягнуў свой рэвальвер і падняў яго, каб ударыць мяне па галаве і твары.
  
  
  "Не!" - сказаў высокі мужчына. "Падумайце аб місіі".
  
  
  Прысадзісты завагаўся з дзікім поглядам у вачах. Кроў цякла з яго носа па вуснах да падбародка. Нос ужо апух на яго твары. Я паглядзеў на яго і пашкадаваў, што здолеў яго забіць. Гэта заняло б усяго хвіліну больш, і гэта даставіла б мне вялікае задавальненне.
  
  
  Але мужык апусціў пісталет.
  
  
  «Давай, - сказаў высокі. "Яны ўсё яшчэ чакаюць нас у лабараторыі".
  
  
  * * *
  
  
  Яны прывязалі мяне да вялікага драўлянага крэсла. Я быў у лабараторыі. Гэта быў вялікі пакой, які нагадаў мне аперацыйную ў вялікім амерыканскім шпіталі, за выключэннем таго, што ў поле зроку не было аперацыйнага стала. Магчыма, крэсла, да якога я быў прывязаны, служыў той жа мэты. У пакоі было некалькі адзінак электроннага абсталявання, на пультах кіравання міргалі каляровыя агні. На машынах працавалі два тэхніка, а ў астатнім я быў адзін. Агенты выйшлі з пакоя, прывязаўшы мяне да крэсла.
  
  
  Гэтае крэсла само па сабе было машынай. Гэта было падобна на электрычнае крэсла, але з праводкай было нашмат складаней. Быў нават галаўны ўбор з электродамі, якія тырчаць з яго. Спачатку я падумаў, што гэта нейкая сістэма прылад катаванняў, але гэта не мела ніякага сэнсу. Нават расейцы не пайшлі на такое, каб проста замучыць чалавека, нават каб атрымаць вышэйшыя сакрэты. Існавалі і больш прымітыўныя спосабы, якія маглі выконваць гэтую працу не горш за любую машыну. У любым выпадку агенты не захоўваюць глыбокую дзяржаўную таямніцу ні ў Расіі, ні на Захадзе. Я не быў выключэннем. Фактычна, у агентаў AX было менш прычын, чым у большасці, для захоўвання сакрэтнай інфармацыі, паколькі заданні AX былі больш злучаны з пэўнымі фізічнымі дзеяннямі супраць іншага боку, чым з расследаваннем і зборам дадзеных.
  
  
  Пакуль я ўсё яшчэ спрабаваў ва ўсім разабрацца, я пачуў, як за маёй спіной адчыніліся дзверы, і ў пакой увайшлі тры чалавекі. Таня была адна з іх. На ёй быў белы халат і акуляры ў рагавой аправе. Яе валасы былі сабраны ў пучок, і яна выглядала вельмі змрочнай і рашучай. Яна сустрэлася з маімі вачыма і доўга глядзела ў іх, перш чым загаварыць. Думаю, яна спрабавала сказаць мне, што шкадуе аб усім гэтым, але абавязак на першым месцы.
  
  
  "Як вы сябе адчуваеце, містэр Картэр?" - Абыякава спытала яна.
  
  
  "Нядрэнна, улічваючы абставіны", - адказаў я.
  
  
  Двое мужчын акружылі яе. Адзін быў мне знаёмы, таму што я толькі што прачытаў яго справу перад ад'ездам з Вашынгтона. Гэта быў Алег Дзімітраў, рэзідэнт КДБ у Каракасе і чалавек, адказны за ўсё, што тут адбывалася. Ён быў сярэдняга росту, з сівымі валасамі і вялікай радзімкай на правай шчацэ. Яго вочы былі цвёрдымі і лядоўнямі.
  
  
  "Такім чынам, вы - сумна вядомы Нік Картэр", - сказаў Дзімітраў.
  
  
  «Мяркую, адмаўляць гэта бескарысна, - адказаў я.
  
  
  «Так, бескарысна. Я Алег Дзімітраў, як вы, напэўна, ужо ведаеце. Гэтая мілая дзяўчына, якая дапамагла нам злавіць вас, - доктар Таня Савіч, самы бліскучы біхевіярыст Расіі. А гэты джэнтльмен - яе калега, доктар Антон Калінін».
  
  
  Сівавалосы мужчына ў белым халаце па другі бок ад Тані паглядзеў на мяне-над ачкоў і кіўнуў. Яго погляд прымусіў мяне адчуць сябе амёбай пад мікраскопам. Я перавёў позірк з яго на Таню.
  
  
  Я спытаў. - "Біхевіярыст?"
  
  
  «Верна, Нік. Спадзяюся, ты не супраць, калі я назаву цябе Нікам».
  
  
  Я прыслухаўся да яе голасу і цяпер зразумеў, чаму ён гучаў не зусім па-нямецку. Гэта быў рускі голас, які спрабуе імітаваць англійскую з нямецкім акцэнтам. Гэта было не ідэальна, але было дастаткова, каб прымусіць мяне варажыць.
  
  
  "Можаш клікаць мяне як хочаш", - сказаў я. “Я ня думаю, што гэта мае вялікае значэньне. Хаця было б нядрэнна даведацца, што вы збіраецеся рабіць. Мая цікаўнасць узяло верх над мной. Вы трое стварылі шабас ведзьмаў КДБ ці нешта падобнае?»
  
  
  Таня ўсміхнулася, але твары мужчын засталіся каменнымі. Дзімітраў загаварыў першым напружаным высокім голасам. «Класічны амерыканскі герой, а, містэр Картэр? Дзёрзкі жарт перад тварам небяспекі».
  
  
  Я паглядзеў на Дзімітрава. "Гэта лепш, чым плакаць", - злосна адказаў я.
  
  
  «Мы зараз зоймемся гэтым, Алег, - сказаў яму доктар Калінін.
  
  
  Дзімітраў хмыкнуў і сышоў. Я пачуў, як дзверы лабараторыі адчыніліся і зноў зачыніліся, калі ён сыходзіў. Два тэхнікі ля станкоў не звярталі на нас ніякай увагі. Калінін падышоў і ўторкнуў мне ў вочы ліхтарык. Працуючы, ён гаварыў са мной ціхім голасам.
  
  
  "Доктар Савіч спецыялізуецца на кантролі над паводзінамі", - павольна сказаў ён, гледзячы мне ў вочы. "Яна з'яўляецца адным з вядучых расійскіх спецыялістаў у галіне наркатычнага кантролю над свядомасцю, гіпнатэрапіі і агульных метадаў кантролю паводзін".
  
  
  Ён выключыў святло, і я паглядзеў на Таню.
  
  
  «Гэта праўда, Нік, - сказала яна. «Мы гадамі эксперыментавалі з кантролем чалавечых паводзін. Я правёў шмат даследаванняў у гэтай галіне. Доктар Калінін цесна супрацоўнічаў з нашай групай, запісваючы і аналізуючы фізічнае ўздзеянне лячэння на нашых пацыентаў, ён выбітны лекар нашай краіны».
  
  
  Я спытаў. - «Вы плануеце правесці нада мной паводніцкія эксперыменты?»
  
  
  "Ты будзеш першым мужчынам, якога будуць кантраляваць нашы ўдасканаленыя метады", - адказала яна, і яе голас паказаў яе няўпэўненасць. Цяпер я быў упэўнены, што Таня не ведала, што ёй давядзецца прымяніць свае веды і навыкі ў такіх жахлівых справах. Яе блакітныя вочы схаваліся за ачкамі ў рагавой аправе.
  
  
  "Ты збіраешся… выкарыстоўваць мяне як-небудзь?"
  
  
  Таня хутка паглядзела мне ў вочы і зноў адвярнулася.
  
  
  Калінін прыйшоў ёй на дапамогу. "Мы збіраемся знішчыць Ніка Картэра", – сказаў ён. «Прынамсі, на час. Вы больш не будзеце існаваць як Нік Картэр».
  
  
  Я проста глядзеў на яго. Можа быць, я меў рацыю - апошняя куля ў кватэры Тані магла быць лепш для мяне ў доўгатэрміновай перспектыве.
  
  
  "Больш не існаваць?"
  
  
  "Мы збіраемся правесці трансплантацыю асобы", – працягнуў Калінін. «Вы станеце зусім іншым чалавекам. І гэты чалавек будзе запраграмаваны намі, містэр Картэр. Вас як кампутар будзе праграмаваць тэхнік. Вы пачынаеце разумець?»
  
  
  Я перавёў позірк з яго на Таню. "Божа мой, Таня", - прашаптаў я.
  
  
  Блакітныя вочы сустрэліся з маімі. Яна прыціснулася да мяне сваім прыгожым тварам і ўзяла з бліжэйшага століка бутэлечку.
  
  
  «Гэта намбулін, - сказала яна па-дзелавому, - лекі, зусім нядаўна распрацаванае нашымі лабараторыямі. Гэта тое, што вы б назвалі наркотыкам, які змяняе прытомнасць. Ён мае ўласцівасці, аналагічныя ЛСД, але дзеянне нашых лекаў ужо больш абмежаванае”.
  
  
  «Мне не церпіцца пачуць», - саркастычна сказаў я.
  
  
  Яна праігнаравала заўвагу і працягнула. «Калі ўводзяць намбулін, разумовыя працэсы перарываюцца на базавым узроўні, і асоба мяняецца. Які прымае наркотык становіцца вельмі пакорлівым і адчувае падвышаную ўнушальнасць».
  
  
  «Прапанова», - падумаў я. "Такім чынам, гэта ўсё."
  
  
  "Часткова", - сказала Таня. «Знаходзячыся пад уздзеяннем прэпарата, вы будзеце надзвычай успрымальныя да выклікання кваліфікаванага гіпнатэрапеўта. І да метадаў кантролю паводзін, распрацаваных за гады нашых даследаванняў».
  
  
  Я спытаў. - "З якой мэтай?"
  
  
  Таня адвярнулася.
  
  
  "Няма сэнсу ўдавацца ў падрабязнасці", - сказаў Калінін, узяўшы ў Тані флакон і напоўніўшы шпрыц вадкасцю. "У любым выпадку, вы не ўспомніце нічога з таго, што мы казалі ў гэтай размове".
  
  
  Нешта ў яго самазадаволеным твары мяне вельмі раззлавала. «Чорт цябе пабяры!» - крыкнуў я яму.
  
  
  Яго вочы ўспыхнулі, каб сустрэцца з маім поглядам, і мне здалося, што я заўважыў у іх слабую ўспышку страху, калі ён паглядзеў на мяне. «Калі ласка, без драматызму, містэр Картэр. Вы толькі ўскладніце сабе задачу».
  
  
  Таня ўстала з крэсла і падышла пагаварыць з адным з тэхнікаў. Калінін трымаў шпрыц перад тварам, пхаючы поршань, каб ачысціць апарат ад бурбалак паветра.
  
  
  Люты адчай ахапіў мае грудзі. Гэта было самае блізкае да панікі, што я калі-небудзь адчуваў. Я ніколі не баяўся фізічнага болю ці смерці, але ўсё было па-іншаму. Фактычна яны збіраліся забіць мяне, знішчыць маю асобу, а затым выкарыстоўваць маё цела ў сваіх бязбожных мэтах. Ад адной думкі аб гэтым у мяне па спіне прабягалі мурашкі. І зараз я ведаў, што пагроза прынізіць AX не была пустой. На падрыхтоўку гэтага плана - якім бы ён ні быў - у іх спатрэбіліся месяцы ці нават гады. І з кіроўным агентам AX, якія выконвалі гэта, яны былі амаль як хаты.
  
  
  На дапамогу Калініну падышоў тэхнік. Таня павярнулася і паглядзела на нас праз пакой. Тэхнік прывязаў гумовую трубку да майго пляча і закатаў рукаў маёй кашулі. Я ўбачыў выступоўцы вены на перадплеччы. Намбулін уваходзіў прама ў вену.
  
  
  Маё сэрца шалёна калацілася. Калі Калінін падышоў да мяне з іголкай, я стаў адчайна змагацца са скуранымі рамянямі, усімі сіламі імкнучыся іх парваць. Калі б я мог устаць з гэтага крэсла, я мог бы лёгка паклапаціцца пра гэтых мужчын. Але повязі былі занадта моцнымі.
  
  
  Няма патрэбы змагацца, містэр Картэр, - мякка сказаў Калінін, схапіўшы мяне за перадплечча. – Бегчы ў гэты момант зусім немагчыма».
  
  
  Іголка апусцілася, і тэхнік трымаў мяне за плечы, каб я не мог рухацца. На твары Калініна быў лёгкі намёк задавальнення, калі ён уторкнуў іголку ў пашыраную вену, а затым націснуў на поршань шпрыца.
  
  
  Пятая глава.
  
  
  Мяне ахапіла пачуццё эйфарыі. Потым маё цела пачало дранцвець. Маё дыханне прыкметна замарудзілася, і я адчуў, як з ілба і верхняй губы капае пот. Мяне нават не хвалявала, што мяне напампавалі наркотыкамі, і жахлівае пачуццё панікі знікла. Я ўсё яшчэ мог успомніць усё, што яны сказалі мне, і я ведаў, што яны збіраюцца выкарыстоўваць мяне ў нейкім жахлівым эксперыменце па тэроры, але мяне гэта больш не турбавала. Я ведаў, што мушу быць, але мяне гэта проста не хвалявала. Некалькі хвілін я змагаўся з гэтым пачуццём, спрабуючы распаліць гнеў, які я адчуваў у сабе, але нічога не засталося. Што б яны ні рабілі, што б яны ні казалі, мяне гэта задавальняла. Было недарэчна змагацца з гэтым, турбавацца пра гэта. Я быў у іх уладзе, і іх сіла была вялізнай. Я падпарадкуюся гэтаму і, магчыма, нейкім чынам выжыву. У рэшце рэшт, гэта было тое, што сапраўды важна ў доўгатэрміновай перспектыве.
  
  
  Іх твары скрывіліся перада мной - Тані і Калініна - і яны глядзелі
  
  
  на мяне, як на марскую свінку ў клетцы, але я не пярэчыў. У іх была свая праца, і я дазволіў ім гэта зрабіць.
  
  
  Калінін пацягнуўся да майго твару і прыўзняў мае павекі. Ён кіўнуў Тані і пайшоў. Таня падышла да мяне тварам. Яна села вельмі блізка. Я паглядзеў у яе бліскучыя блакітныя вочы і выявіў вымярэнне, па якім раней сумаваў.
  
  
  "Цяпер ты адчуваеш сябе вельмі паралізаваным, вельмі нязмушаным", - сказала яна мне мяккім пачуццёвым голасам. Голас, інтанацыя ўзмацнілі маё пачуццё дабрабыту.
  
  
  "Так", - сказаў я, гледзячы ў цёмна-сінія басейны яе вачэй.
  
  
  «Калі ты глядзіш мне ў вочы, твае вочы стамляюцца. Твае павекі робяцца вельмі цяжкімі, і ты хочаш іх закрыць».
  
  
  Мае павекі задрыжалі.
  
  
  «Цяпер цяжка трымаць вочы адчыненымі. Калі я палічу да пяці, вы заплюшчыце вочы, бо захочаце. Вы адчуеце велізарную палёгку, калі зачыніце вочы. Пасля таго, як вы іх зачыніце, вы павольна акунуцца ў глыбокі транс. Адзін. Вы вельмі сонны. Два. У вас вельмі цяжкія павекі. Тры. Вы глыбока паслаблены і пакорлівыя. Чатыры. Калі вашы вочы закрыюцца, вы дазволіце майму голасу накіроўваць вас у вашых адказах і дзеяннях. Пяць».
  
  
  Здавалася, мае вочы зачыніліся па ўласнай волі. Я ведаў, што не магу ўтрымаць іх ад закрыцця, але нават не хацеў спрабаваць.
  
  
  «Вы зараз знаходзіцеся ў гіпнатычным трансе і адгукнецеся на мой голас».
  
  
  Яна казала мяккім, ціхім манатонным голасам, які быў чамусьці надзвычай пераканаўчы. Я выявіў, што адчуваю вялікую прыхільнасць да цудоўнага гучання яе голасу - гэтага пачуццёвага, спакуслівага голасу - і мне хацелася рабіць усё, што ён мяне прасіў.
  
  
  "Вы разумееце?" - Спытала яна.
  
  
  "Ды я разумею."
  
  
  “Добра. Цяпер мы збіраемся надзець гэтую колцавую прыладу на вашу галаву і прымацаваць электроды». Я адчуў, як нехта перамяшчае абсталяванне мне на галаву. Ён быў падобны на павязку на галаву, і я ўспомніў лабірынт правадоў, якія выходзілі з яго.
  
  
  «Пакуль я размаўляю з табой, Нік, ты будзеш атрымліваць аўдыёвізуальныя дадзеныя з машыны. Тое, што ты бачыш і чуеш, будзе прыемным і дапаможа табе дасягнуць найглыбокага стану трансу». Дзесьці я пачуў пстрычку кнопкі, і затым вір прыгожых кветак атакаваў чарноцце, створаную Таняй. Разам з кветкамі прыйшла мяккая музыка, цудоўная музыка, якую я ніколі раней не чуў. І голас Тані суправаджаў цудоўныя відовішчы і гукі.
  
  
  «Усе цягліцы вашага цела мякка паслабляюцца, лёгка паслабляюцца, і вас ахоплівае велізарнае пачуццё эйфарыі. Вы знаходзіцеся на эскалатары, які рухаецца ўніз. З кожнай нагой вы павольна апускаецеся ўніз, і вы становіцеся яшчэ больш паралізаванымі. "
  
  
  Машына стварыла для мяне эскалатар, і ў плыўным слізгаценні мяне панесла ўніз праз лабірынт фарбаў у мяккую цемру.
  
  
  «Вы набліжаецеся да ніжняй часткі эскалатара і ўваходзіце ў вельмі, вельмі глыбокі транс. Вы цалкам успрымаеце мой голас». Я дасягнуў дна і апынуўся ў цудоўнай, свабодна парыльнай цемры, ад якой ніколі не хацеў сыходзіць.
  
  
  «Я папрашу вас палічыць да пяці, але вы прапусціце лічбу тры. Вы не зможаце вымавіць лічбу тры. Цяпер палічэце да пяці».
  
  
  Мае вусны варушыліся. "Адзін, два, чатыры, пяць". Мой рот і мозг не маюць нічога агульнага з нумарам тры.
  
  
  "Вельмі добра", - сказала Таня. "А цяпер скажы мне сваё імя і хто ты".
  
  
  Нешта глыбока ўнутры мяне супраціўлялася, але гэты ўсемагутны голас пытаўся ў мяне, таму я адказаў: «Я Нік Картэр. Я працую ў AX, дзе ў мяне кодавае імя N…» Я не мог узгадаць нумар, і рэйтынг Кілмайстра». Далей я даў больш падрабязную інфармацыю аб ідэнтыфікацыі.
  
  
  “Добра. Цяпер паслухайце мяне ўважліва. Вы забудзецеся пра ўсё, што толькі што сказалі мне, і пра ўсё астатняе, што звязана з вашым мінулым. У гэты самы момант у вас развіваецца поўная і татальная амнезія».
  
  
  Адбылася дзіўная рэч. Мяне ахапіла экзатычная дрыготка, і калі яна прайшла, я адчуў галавакружэнне. Калі фізічныя эфекты прайшлі, я адчуў сябе інакш. Гэта была тонкая розніца, але здавалася, быццам увесь свет вакол мяне знік. У сусвеце нічога не засталося, акрамя майго лунаючага цела і голасу Тані.
  
  
  "Хто ты?"
  
  
  Я падумаў хвіліну. Нічога не выйшла. Я стараўся з усяе сілы, але ўсё яшчэ не мог адказаць. У мяне не было асобы. Я быў істотай, якая плавала ў бязмежнай цемры, якая чакала, каб мяне назвалі, класіфікавалі і класіфікавалі.
  
  
  "Не ведаю", - сказаў я.
  
  
  "Дзе ты жывеш?"
  
  
  "У гэтай чарнаце", - адказаў я.
  
  
  "Адкуль вы прыйшлі?"
  
  
  "Я не ведаю."
  
  
  “Добра. Я асвяжу тваю памяць. Цяпер ты ўбачыш перад сабой выяву чалавека». Машына забзыкала, і я ўбачыў чалавека. Ён быў высокі, з цёмнымі валасамі і шэрымі вачыма. "Гэты мужчына - гэта ты", - працягнула яна. "Вы - Рафаэль Чавес".
  
  
  "Рафаэль Чавес", - сказаў я.
  
  
  "Вы венесуэлец, які правёў некалькі гадоў у Злучаных Штатах. Вы нарадзіліся
  
  
  у Маргарыце і атрымаў адукацыю ў Каракасе. Вы працавалі па некалькіх кірунках, але зараз вы актыўны рэвалюцыянер».
  
  
  "Так", - сказаў я.
  
  
  «Вы жывяце ў кватэры на Авэніда Балівар, 36, тут, у Каракасе».
  
  
  «Авеніда Балівар, 36».
  
  
  Яна працягнула расказваць мне, што ў мяне няма сям'і ці сяброў, і што людзі, з якімі я мела зносіны, былі нямногімі ў гэтым будынку, якія былі таварышамі па рэвалюцыі.
  
  
  "Пазней ты даведаешся пра сябе больш", - нарэшце сказала яна. “А пакуль вы павінны адпачыць. Я буду адлічваць ад пяці таму. Падчас рахунку вы павольна выйдзеце з трансу і зноў вернецеся ў прытомнасць. Пяць. Вы зноў падымаецца ўверх па эскалатары. Чатыры. Вы цалкам у стане спакою. адпачылі, але вы становіцеся больш усвядомленымі. Тры. Калі вашы вочы адкрываюцца на рахунак да аднаго, вы нічога не ўспомніце да таго, як зачыніце вочы, зусім нічога. Два. Калі вашы вочы адкрыюцца, вы ўспомніце толькі тое, што я сказаў аб тым, што вы - Рафаэль Чавес. Вы нічога не ўспомніце да наступу поўнай амнезіі. Адзін".
  
  
  Я расплюшчыў вочы. Там сядзела дзяўчына, і я ведаў, што бачыў гэты твар раней, але паняцця не меў, пры якіх абставінах. Відаць, гэта было незадоўга да таго, як я заплюшчыў вочы. Я адразу заўважыў, што яна не з Венесуэлы, і гэта зменшыла маю цікавасць да прыгожага твару. Я гаварыў з ёй на беглай іспанскай.
  
  
  Я спытаў. - "Qué pasó?"
  
  
  «Вы былі пад лёгкім заспакойлівым, сеньёр Чавес. Вы патрапілі ў аварыю і атрымалі ўдар па галаве, і мы паклапоцімся пра вас на працягу некалькіх дзён. Вы сапраўды даведаецеся сваіх рэвалюцыйных паплечнікаў, дон? "
  
  
  Я агледзеў пакой. Тэхнік расшпіліў повязі, якія трымалі мяне на крэсле, і зняў нешта з маёй галавы. "Чаму… так", - сказаў я. Справа ў тым, што я амаль нічога не ўспомніў.
  
  
  «Гэта доктар Калінін, а я Таня Савіч, вашыя рускія сябры ў рэвалюцыйным руху. Гэтыя іншыя таварышы - Менэндэс і Сальгада. Яны былі з вамі ў руху на працягу некаторага часу. Мы прывезлі вас сюды, у гэтую прыватную клініку, лячыць вас. У рэшце рэшт, канферэнцыя не за гарамі”.
  
  
  Я спытаў. - "Канферэнцыя?"
  
  
  Таня ўсміхнулася. «Не спрабуй успомніць усё адразу. Табе трэба пайсці ў свой пакой і адпачыць».
  
  
  "Так", - тупа сказаў я. «Адпачываць. Я вельмі стаміўся".
  
  
  * * *
  
  
  У пакоі, у які мяне завялі, было прыемна ціха. Быў проста ложак, на якім можна было легчы, але ў гэтых абставінах я не мог чакаць бальнічнага ложка. У рэшце рэшт, я быў чалавекам, які адшукваецца законам, ці не так? Шчыра кажучы, я мала што мог прыгадаць. Мне шкада, што я не спытаў у дзяўчыны, як здарылася няшчасце, таму што я не памятаў пра гэта. Адно было ясна - мне патрэбны былі таварышы, якія вылечылі мяне. Мне яны вельмі патрэбны. Яны паняцця не мелі, наколькі сур'ёзная мая амнезія. Ну, гэта высветліцца праз некалькі гадзін. Добры сон мяне паправіць. Але мяне непакоіла тое, што я не мог успомніць важную канферэнцыю, пра якую казала дзяўчына. Мой мозг закруціўся ад спроб успомніць, але ў рэшце рэшт я заснуў.
  
  
  Я прачнуўся раптоўна пасярод ночы. У мяне былі галюцынацыі ці гэта быў проста дзіўны сон? Мусіць, гэта быў сон. Я быў у нейкай чужой краіне, у пустэльнай краіне. Я бег па цёмнай брукаванай вуліцы і гнаўся за мужчынам. Я трымаў у руцэ доўгі чорны пісталет нямецкай вытворчасці, верагодна Люгер. Я страляў у гэтага чалавека і спрабаваў забіць яго. Ён павярнуўся і стрэліў у мяне, і я адчуў пякучы боль у баку. Пісталет у маёй руцэ раптам ператварыўся ў сякеру з кароткай рукоятью. Потым я прачнуўся.
  
  
  Гэта быў дзіўны сон. Я не памятаў, каб быў у нейкай краіне, акрамя Венесуэлы і Амерыкі. І я ні разу ў жыцці не страляў у мужчыну. Ці я? Для мяне ўсё гэта ня мела сэнсу.
  
  
  Калі настала раніца, мне прынеслі паднос з ежай, і я з прагнасцю паеў. Скончыўшы, я разгледзеў свой твар у люстэрку. Прынамсі, гэта было знаёма. Але, падобна, гэты твар не належаў Рафаэлю Чавесу. Я зірнуў на вопратку, якую мне прынеслі, але не пазнаў яе. Кішэні былі пустыя, апазнання не было. Прыкладна праз гадзіну прыйшоў Менендэс і адвёў мяне назад у пакой са крэслам з дротам і іншым абсталяваннем.
  
  
  «Добрай раніцы, сеньёр Чавес», - павітала мяне дзяўчына, якая назвалася Таняй. "Вы гатовы да новага лячэння?"
  
  
  "Так, я так мяркую", - сказаў я, гледзячы на машыны. «Але ці ўсё гэта неабходна? Я хацеў бы ведаць, якое лячэнне я атрымліваю».
  
  
  «Калі ласка, - сказала Таня, паказваючы мне вялікае крэсла. «Вы павінны нам давяраць, сеньёр Чавес. Мы вашыя сябры».
  
  
  Я сеў у крэсла, але мне стала не па сабе. Я хацеў выбрацца з гэтага будынка, пабадзяцца па вуліцах Каракаса, вярнуцца ў сваю кватэру на Авэніда Балівар. Я быў упэўнены, што гэтыя знаёмыя віды вернуць мне памяць і зробяць мяне здаровым. Я паабяцаў сабе, што, калі гэты занятак не прынясе вынікаў, я адразу пайду дадому.
  
  
  «А зараз паслабся», - сказаў мне чалавек па імі Калінін.
  
  
  "Я дам вам лёгкае заспакаяльнае ». Ён уторкнуў мне ў перадплечча шпрыц і зрабіў падскурную ін'екцыю.
  
  
  У маёй галаве прамільгнула назва. Намбулін. Дзе я чуў гэта раней? Перш чым я змог больш думаць пра гэта, я пачаў адчуваць, што мяне ахоплівае глыбокая эйфарыя, і я страціў цікавасць да слоў і ўсяго астатняга.
  
  
  Нехта паправіў мне галаўны ўбор. Я не пярэчыў. Праз хвіліну я пачуў Таніны голас.
  
  
  «Вы хочаце закрыць вочы. Вы закрыеце іх на рахунак да пяці». Яна палічыла, і мае вочы зачыніліся. У цемры раптам успыхнуў колер, і я пачуў нейкую дзіўную музыку, якая чамусьці здалася мне знаёмай. Голас змоўк, але колеры і музыка працягвалі цягнуць мяне ўніз і ўніз. Мне здавалася, што я на эскалатары. Затым з маёй галавы раздаўся іншы голас. Голас расказваў мне пра мяне ўсё. Кожная дробязь, ад даты майго нараджэння да маёй нядаўняй дзейнасці ў левым руху за вызваленне Венесуэлы ад тыранічнага імперыялізму Злучаных Штатаў. Былі выявы канкрэтных сцэн. Калі ўсё скончылася, я атрымаў падрабязную карціну свайго мінулага. Мая амнезія вылечылася.
  
  
  Я быў сябрам палітычнай групы пад назвай «Віджылантэ», мэтай якой было звяржэнне ўрада Венесуэлы і ўсталяванне левага рэжыму з дапамогай рускіх. Мяне завербавалі некалькі месяцаў таму, і пару дзён таму я быў паранены падчас дэманстрацыі ля амерыканскай амбасады.
  
  
  Таня зноў загаварыла. "Ваш лідэр папрасіў нас паведаміць вам, што шэрагі дружыннікаў вытанчаюцца з-за баязлівага дэзерцірства перад тварам жорсткай паліцэйскай тактыкі. Таму дзейнічаць неабходна зараз. Вы былі абраныя, каб правесці гэта дзеянне.
  
  
  "Венесуэла стала занадта залежнай ад Злучаных Штатаў", - працягнула яна. «Злучаныя Штаты купляюць каля 40 працэнтаў экспарту нафты Венесуэлы, што дае амерыканцам смяротную эканамічную хватку для Венесуэлы. Прэзідэнт Венесуэлы і яго капіталістычны ўрад павінны быць знішчаны, перш чым яны перададуць усю краіну амерыканцам. Быў распрацаваны план. распрацаваны з улікам маючай адбыцца Каракаскай канферэнцыі.
  
  
  «Канферэнцыя будзе сустрэчай паміж прэзідэнтам Венесуэлы і віцэ-прэзідэнтам Злучаных Штатаў. Яна прадаставіць унікальную магчымасць нанесці ўдар абодвум гэтым ворагам народа. Пазней вам паведамяць аб характары план і дэталі таго, як гэта павінна быць выканана. Вы разумееце? "
  
  
  "Ды я разумею."
  
  
  “Добра. Калі вы прачнецеся, вы ўспомніце ў дэталях усё, што я вам сказаў, і ўсё, што вы чулі і бачылі, знаходзячыся ў глыбокім трансе. Калі ў вашым розуме ўзнікнуць пытанні аб дэталях, ваша падсвядомасць дасць адказы і запоўніць любыя прабелы гэта можа вас турбаваць. Вы не будзеце падвяргаць сумневу сваю ідэнтычнасць як Рафаэля Чавеса і не будзеце сумнявацца ў абгрунтаванасці яго палітычнай філасофіі».
  
  
  Праз некалькі хвілін мае вочы натуральным чынам адкрыліся, і я ўспомніў, як Таня лічыла ў адваротным парадку ад пяці да аднаго. Я таксама ўспомніў усё пра сваё мінулае жыццё. Што б яны ні зрабілі са мной, гэта спрацавала. Я цалкам акрыяў ад амнезіі.
  
  
  Таня ўсміхнулася. - "Як вы сябе адчуваеце, таварыш?"
  
  
  "Вельмі добра", - адказаў я. «Наркотык прымусіў мяне ўспомніць. Я мушу прыняць удзел у місіі супраць Каракаскай канферэнцыі, цяпер я ўспомніў пра гэта. Я буду гатовы?»
  
  
  "Вы будзеце гатовыя", - сказала яна.
  
  
  Калінін адвярнуўся і падышоў да тэхніка ў далёкім канцы пакоя, пакінуўшы нас з Таняй сам-насам. "Мы з табой… мы ведаем адзін аднаго лепш, чым я памятаю?" Я спытаў. У мяне быў мімалётны вобраз Тані, якая ляжыць аголенай на канапе.
  
  
  Нешта было ў яе вачах, затым яе твар расплыўся ў лёгкай усмешцы. “Я спадзяваўся, што ты ўспомніш. У нас быў вечар разам. Хіба ты не памятаеш?
  
  
  "Не зусім", - сказаў я. "Але мімаходам, нейкі ўспамін я атрымаў, мне хацелася б успомніць больш".
  
  
  Яна ціхенька засмяялася. "Магчыма, мы зноў правядзем некалькі хвілін разам, перш чым ты пакінеш клініку".
  
  
  "Гэта тое, чаго варта чакаць", - сказаў я.
  
  
  Хаця я адчуваў сябе цалкам добра, яны настойвалі, каб я застаўся ў сваім пакоі і адпачыў. Я крыху падумаў пра Таню. Дзіўна. Мая місія была найважнейшым у маім жыцці, але я не мог перастаць думаць аб гэтай незвычайнай дзяўчыне.
  
  
  Калі я не думаў пра Таню, я спрабаваў аднавіць мінулае, якое амаль забыўся з-за аварыі. І як я паспрабаваў успомніць, мне прыгадаўся невялікі інцыдэнт. Я басанож забег у гліняны дом на ўскраіне Маргарыты. Потым я ўспомніў, што гэты дом быў маёй хатай, а прыгожая чарнавалосая жанчына па імені Марыя была маёй мамай. Яна і мой бацька памерлі, калі мне было дзевяць год. Неўзабаве пасьля гэтага я прыехаў у Каракас, дзе жыў у сваякоў і вучыўся на дзяржаўнага служачага.
  
  
  Ва ўсім гэтым усё яшчэ было нешта дзіўнае. Я мог успомніць сёе-тое са свайго мінулага, але гэтыя рэчы здаваліся нерэальнымі, уяўныя вобразы бляклыя і туманныя. І калі я перастаў думаць пра іх свядома, яны проста знікалі ў забыцці і не здаваўся сапраўднай часткай мяне.
  
  
  Дзіўна, але самымі яркімі маімі ўспамінамі засталіся тыя некалькі гадоў, якія я правёў у Амерыцы, працуючы на пагрузачнай платформе.
  
  
  Я правёў увесь дзень у сваім пакоі. У тую ноч да мяне прыйшла Таня. Яна ўвайшла ціха і зачыніла за сабой дзверы. Я ўстаў з краю ложка, дзе чытаў газету пра Каракаскую канферэнцыю. У яе быў стетоскоп, а ў руцэ яна трымала планшэт.
  
  
  "Магу я памацаць твой пульс?" спытала яна.
  
  
  "Вядома."
  
  
  Яна трымала маё запясце сваёй маленькай мяккай рукой. Нашы погляды сустрэліся, і яна хутка адвярнулася. Яна зрабіла адзнаку на сваёй дыяграме, затым прыставіла стетоскоп мне да грудзей і з хвіліну прыслухоўвалася.
  
  
  "Вы адчуваеце млоснасць?"
  
  
  "Не."
  
  
  "Ці ёсць потаадлучэнне ў сне?"
  
  
  "Не тое, каб я памятаў".
  
  
  Мой погляд перамясціўся з яе поўных вуснаў на пачуццёвыя выгібы яе цела. І зноў у маёй галаве прамільгнуў дражнячы вобраз - Таня аголенай на канапе. Яе наступнае пытанне здавалася экстрасэнсорным.
  
  
  "Ты сказаў, што ўспомніў ... блізкасць паміж намі, Рафаэль".
  
  
  "Так, я ўспомніў гэта."
  
  
  "Не маглі б вы расказаць мне, што вы ўспомнілі?"
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Не. Гэта была ты. На канапе".
  
  
  Яе выдатныя блакітныя вочы пазбягалі майго погляду. Я ўзяў у яе планшэт і стетоскоп і кінуў іх на падлогу. Затым я далікатна прыцягнуў яе да сябе. Я пацалаваў яе, і яна адказала.
  
  
  "Ты сапраўды спала са мной, ці не так?" - ціха спытаў я.
  
  
  Яна паспрабавала адсунуцца, але я ўтрымаў яе. "Рафаэль, ты не палюбоўнік", - запярэчыла яна. «Ты рэвалюцыянер. У цябе не было часу на жанчын».
  
  
  «Я, мусіць, знайшоў час хаця б раз, - нагадаў я ёй.
  
  
  Яе вочы знайшлі мае. "Так, адзін раз". Здавалася, яна прыгадвае. «Незадоўга да дэманстрацыі ля амерыканскай амбасады. Я прынесла запіску ў вашу кватэру, і вы прасілі мяне застацца».
  
  
  "І мы пацалаваліся, і я прыціснуў цябе так блізка", - сказаў я, павольна праводзячы рукамі па ўсёй даўжыні яе цела.
  
  
  "Рафаэль, калі ласка…" - слаба запратэставала яна.
  
  
  Я расшпіліў яе форму да таліі і прасунуў руку ўнутр, прыціскаючы яе да сябе. Я лашчыў яе грудзей і адчуваў, як ад майго дотыку яе соску дубянеюць.
  
  
  "Рафаэль ..."
  
  
  Мы зноў цалаваліся. Яна перастала супраціўляцца і з раптоўным велізарным запалам адказала на маю ласку, яе цела адчайна напружылася, калі я даследаваў яе рот. Калі пацалунак скончыўся, мы абодва затаілі дыханне і прагнулі большага.
  
  
  «О, Божа, Рафаэль», - выдыхнула яна.
  
  
  Яна скінула форму і выпусціла яе на падлогу. Я назіраў, як яна сцягвала трусікі са сваіх доўгіх гладкіх сцёгнаў. Яна падышла да ложка і пацягнулася, яе цела дрыжала ад узрушанасці. Я хутка распрануўся і лёг побач з ёй. Мае пальцы і вусны перабіралі кожны дзюйм яе гарачай дрыготкай плоці.
  
  
  Раптам яна паспрабавала адсунуцца, але я моцна прыціснуў яе. "Што я раблю з табой?" усклікнула яна. Я здушыў яе словы, глыбока пагрузіўшыся ў яе рот мовай. Яна зноў пачала адказваць.
  
  
  Я не ведаў, што яна мела на ўвазе, і мне было ўсё роўна. Я мог думаць толькі аб яе саспелым, цёплым целе. Яна застагнала ад жадання, калі я перавярнуўся на яе. Яе сцягна адкрыліся для мяне, і я адчуваў, як яе пазногці ўпіваюцца ў маю спіну. Я рэзка ўвайшоў у яе, і яна ўскрыкнула ад задавальнення. Тады ўсё было цемрай, неадкладнасцю і нарастаючым неўтаймаваным запалам.
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  Мяне зноў прывязалі да крэсла, і ў пакоі было зусім цёмна. Яны зрабілі мне яшчэ адну ін'екцыю, але на гэты раз не было ніякіх умольных галасоў. Ува мне дзейнічаў толькі наркотык. Тані і Калініна нават у пакоі не было.
  
  
  Яны нешта згадалі аб "апошняй фазе". Я чуў, як яны гаварылі гэта па-руску, і чамусьці ўсё зразумеў, хаця я не памятаў, каб калі-небудзь вучыў рускую.
  
  
  Калі я сеў у крэсла, у цемры перада мной паўстаў вобраз. Гэта быў прэзідэнт, і ён прамаўляў палітычную прамову. Ён быў усяго за дваццаць футаў ад мяне і жэстыкуляваў падчас размовы. Ён казаў рэчы, якія мяне вельмі засмучалі. Я пакрыўся халодным потам. Эйфарыя змянілася моцным гневам, паколькі словы прэзідэнта станавіліся ўсё больш і больш абразлівымі, усё гучней і гучней. Яго твар павольна скрывіўся і стаў жудасна скажоным. Праз хвіліну твар быў усім, што застаўся ад выявы. Ён пачаў пашырацца, становячыся ўсё больш і выродлівей, па меры таго як яд хвастаў з яго скурчаных вуснаў. Твар быў такі блізкі, што я падумаў, што магу працягнуць руку і атакаваць яго.
  
  
  Я пачуў крык у пакоі і зразумеў, што ён зыходзіў з майго ўласнага горла. Я люта дацягнуўся да гэтага жудаснага твару, спрабуючы разарваць плоць голымі рукамі, драпаючы яе пальцамі.
  
  
  Але я не мог гэтага дасягнуць. Крык быў лямантам поўнага расчаравання і бездапаможнага адчаю з-за немагчымасці дацягнуцца да жудаснага твару і знішчыць яго. Праз хвіліну голас заціх, і запанавала цішыня, скажонае твар працягвала рухацца перада мной.
  
  
  Раптам
  
  
  Голас Тані пачуўся з цемры. “Гэта ваш вораг. Гэта чалавек, які стаіць паміж вашым народам і свабодай. Ён агідная, пачварная жывёла, і ён сілкуецца трупамі свайго народа. Вы заўсёды яго не любілі і баяліся, але зараз вы паглынутыя адчайнай, жорсткай агідай. Вы ненавідзіце яго больш, чым калі-небудзь ненавідзелі каго-небудзь ці што-небудзь у сваім жыцці».
  
  
  Я думаў, што мае грудзі вось-вось выбухнуць ад агіды і нянавісці, якія я адчуваў да скажонага твару. Я ўвесь час успамінаў гнюсныя словы прэзідэнта і сціскаў кулакі да таго часу, пакуль пазногці не разарвалі далоні.
  
  
  Нарэшце выява знікла ў цемры і змянілася іншым. Спачатку гэта мне не знаёма, потым я ўспомніў пра гэта з газеты. Гэта быў амерыканскі віцэ-прэзідэнт. Ён гаварыў па-ангельску, але я яго добра разумеў. Ён растлумачыў, што будзе цесна супрацоўнічаць з урадам Венесуэлы, што Злучаныя Штаты будуць прапаноўваць больш эканамічнай і вайсковай дапамогі, каб прэзідэнт Венесуэлы заставаўся ва ўладзе. Пакуль ён казаў, яго твар змянілася. Яго вочы рабіліся ўсё больш злоснымі, а з вуснаў вывяргаліся агідныя, агідныя словы.
  
  
  Калі нарэшце запалілася святло, я быў увесь у поце. Тэхнік зняў мяне з крэсла і адвёў назад у мой пакой. Наркотык і непераадольныя эмоцыі цалкам знясілілі маю энергію. Мае ногі былі настолькі слабымі, што я ледзь магла хадзіць.
  
  
  Вярнуўшыся ў мой пакой, тэхнік дапамог мне сесці на ложак і паглядзеў на мяне зверху ўніз.
  
  
  Ён спытаў. - "З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Я думаю так."
  
  
  Ён сказаў ласкава. - "Гэта ўсё неабходна для вашай місіі".
  
  
  Я глыбока ўздыхнуў. - "Дзе Таня Савіч?"
  
  
  "Яна занятая праектам".
  
  
  "Я павінен яе ўбачыць".
  
  
  "Баюся, гэта немагчыма".
  
  
  Я паглядзеў на яго. Гэта быў малады венесуэлец на імя Сальгада. Яго твар выглядаў сумленным. Магчыма, з-за шчырасці, якую я там убачыў, я выпаліў тое, пра што нават не здагадваўся, што думаў.
  
  
  «Няўжо я той, кім мяне называюць? Няўжо ўсё гэта неабходна для народнай рэвалюцыі?
  
  
  Яго вочы звузіліся на мяне. "Ты сумняваешся ў гэтым?" - з трывогай спытаў ён.
  
  
  «Я… я не ведаю. Думаю, што не. Часам мне здаецца, што я вар'яцею».
  
  
  «Вы не звар'яцелі. Насамрэч, вы зараз цалкам здаровыя». Яго голас быў заспакаяльным.
  
  
  Я спытаў. - "Як доўга я быў тут у клініцы?"
  
  
  Ён завагаўся, нібы задаючыся пытаннем, ці адказваць мне. "Пазаўчора ўвечары вас прывёў таварыш".
  
  
  "А калі я буду гатовы з'ехаць?"
  
  
  "Сёння."
  
  
  Я слаба прыўзняўся на локці. - "На самай справе?"
  
  
  Апошні этап завершыцца сёння пазней. У вас будзе яшчэ некалькі азнаямленчых заняткаў. Наступны будзе не вельмі прыемным для вас, але ён скончыцца раней, чым вы даведаецеся пра гэта. Гэта абсалютна неабходная частка вашай падрыхтоўкі да працы на канферэнцыі”.
  
  
  "Што гэта за праца?"
  
  
  "Яны скажуць вам пазней сёння".
  
  
  Раптам дзверы адчыніліся, і ўвайшоў доктар Калінін. Ён злосна паглядзеў на тэхніка. "Што гэта? Чаму вы ўсё яшчэ з сеньёрам Чавесам?
  
  
  Тэхнік выглядаў спалоханым. - «Ён хацеў пагаварыць крыху».
  
  
  «Вяртайся да працы», - коратка сказаў Калінін.
  
  
  "Так, вядома." Сальгада павярнуўся і выйшаў з пакоя.
  
  
  Я глядзеў, як Калінін падыходзіць да мяне. Мне не падабалася думка аб тым, што тут кіруюць рускія і што маім суайчыннікам не дазваляецца размаўляць са мной. Венесуэлец павінен кантраляваць сваю рэвалюцыю, але Калінін ставіўся да Сальгада як да найнізкага.
  
  
  Калінін нацягнута ўсміхнуўся мне. «Мне вельмі шкада, што так рэзка адабраў у вас Сальгада, сеньёр Чавес, але ў яго ёсць абавязкі ў іншым месцы. Вы добра сябе адчуваеце?
  
  
  "Выдатна", - адказаў я.
  
  
  Ён памацаў мой пульс і нейкі час нічога не казаў.
  
  
  "Вельмі добра. Табе трэба адпачыць, а мы прыйдзем за табой пасля абеду. У цябе наперадзе сур'ёзны занятак».
  
  
  "Няўжо я сапраўды магу пакінуць гэтае месца сёння позна ўвечары?"
  
  
  Маё пытанне заспела яго знянацку. Але пасля кароткай паўзы ён адказаў: «Так. Сёння ўвечары вы будзеце гатовыя».
  
  
  "Добра", - сказаў я. "Ненавіджу заключэнне".
  
  
  "Мы ўсе таксама", - свядома сказаў ён. «Але мы павінны прыносіць ахвяры на карысць рэвалюцыі. Няўжо гэта не так?
  
  
  Я кіўнуў. Калінін нацягнута ўсміхнуўся і сышоў.
  
  
  Я заснуў ненадоўга. Раптам я пачуў свой крык. Я сеў на ложак прама, увесь у поце і трасучыся. Я правёў дрыготкай рукой па роце, гледзячы на супрацьлеглую сцяну. На мяне было не падобна баяцца - столькі я ведаў пра сябе. Напэўна, яны давалі мне лекі. Мне прысніўся яшчэ адзін кашмар.
  
  
  Я бачыў пачварныя твары з цёмнага пакоя і чуў рэзкія злыя галасы. Усё гэта было змяшана з маімі выявамі. Я ішоў па цёмным завулку з «люгерам» у руцэ. Я павярнуў за вугал, і раптам перада мной з'явіўся вялізны скрыўлены твар. Ён выглядаў як прэзідэнт, але гэта была дэфармаваная асоба вісіць у цемры.
  
  
  Я страляў з люгера зноў і зноў, але гэты агідны твар толькі смяяўся з мяне. Рот адкрыўся, пагражаючы паглынуць мяне. На мяне набліжаліся доўгія вострыя зубы. Тады я закрычаў.
  
  
  Пасля лёгкага абеду мяне адвялі назад у пакой з машынамі - яны звалі гэта пакоем арыентацыі. Тэхнік папярэдзіў мяне, што гэты сеанс будзе іншым, і ён не перабольшваў. Таня сустрэла мяне ў пакоі, калі тэхнікі прывязвалі мяне да крэсла.
  
  
  "Гэта будзе непрыемна", - сказала яна. "Але ўсё скончыцца раней, чым вы гэта даведаецеся".
  
  
  "Я думаў пра цябе раней", - сказаў я. "Я прасіў цябе, але яны сказалі, што ты занадта занятая, каб мяне бачыць".
  
  
  Мужчыны скончылі звязваць мяне рамянямі і падышлі да адной з машын. Раней яны не выкарыстоўвалі яго. У яго была невялікая панэль кіравання, але на яго прылаўку былі дзясяткі якія мігцяць каляровых агнёў.
  
  
  "Тое, што яны сказалі табе, было праўдай", - адказала Таня.
  
  
  "Ці ўбачу я цябе зноў пасля таго, як пайду адсюль?"
  
  
  Яна адвярнулася. «Магчыма. Усё залежыць ад зыходу місіі».
  
  
  "Я нічога не ведаю аб місіі", - нагадаў я ёй.
  
  
  "Хутка ты будзеш ведаць".
  
  
  На гэты раз яны выкарыстоўвалі іншыя прыстасаванні - драцяную металічную стужку на грудзях і новы галаўны ўбор. Таня прасачыла, каб усё было як мае быць, і выйшла з пакоя.
  
  
  Яны выключылі святло, і я ўбачыў яшчэ некалькі фатаграфій у цемры. Выявы былі нават больш рэальнымі, чым тыя, што я бачыў той раніцай. На гэты раз мне не зрабілі ўкол, але я ведаў, што дзеянне ранішняй дозы яшчэ не поўнасцю знікла.
  
  
  Прэзідэнт з'явіўся ў пакоі. Ён ішоў праз натоўп, злосна махаючы рукамі і ўсміхаючыся. Як толькі выява з'явілася, павязка пачала нешта рабіць са мной. У галаве ўзнік жудасны ціск, боль стаў амаль невыносным. Пакуль я глядзеў, як рухаюцца выявы, агонія ўзмацнялася. Я з усіх сіл спрабаваў вызваліцца, адкрываючы і закрываючы рот і прыжмурыўшыся ад болю. Стала толькі горш, пакуль я не падумаў, што мая галава вось-вось узарвецца. Крык вырваўся ў мяне з горла. Мужчына аддзяліўся ад натоўпу і пабег да прэзідэнта, размахваючы вялізным мачэтэ. Лязо злучылася, абезгаловіўшы прэзідэнта, і яго галава паляцела ў натоўп, праліваючы кроў паўсюль. Людзі смяяліся і смяяліся.
  
  
  Боль знікла, і я адчуў толькі салодкую пустэчу фізічнага камфорту. Прэзідэнт быў мёртвы, і свет быў выратаваны ад яго тыраніі.
  
  
  Я спадзяваўся, што сэанс скончыўся, але гэтага не адбылося. Яшчэ адна сцэна запоўніла пакой, калі прэзідэнт прамаўляў публічную прамову. Боль прыйшла зноў, і я упёрся ў яе, скруціўшыся ўнутры, каб супраціўляцца ёй. Але мяне гэта ўразіла. На гэты раз жахлівы ціск у галаве суправаджаўся вострым болем у грудзях, як быццам у мяне здарыўся сардэчны прыступ. Я чуў свой крык, але боль не праходзіў. Мужчына наставіў пісталет на прэзідэнта і адарваў стрэлам яму патыліцу. Боль адразу сціх.
  
  
  Але зноў пакой напоўніўся выявамі, на гэты раз амерыканскага віцэ-прэзідэнта. Ён ехаў на чорным «Кадылак» на афіцыйным парадзе, і я ведаў, што прэзідэнт Венесуэлы ехаў наперадзе яго ў машыне. Віцэ-прэзідэнт быў у дарагім гарнітуры ў тонкую палоску, імперыялістычна жэстыкулюючы натоўпу. Ціск зноў нетутэйша, але на гэты раз не было сціску ў грудзях, толькі жудасны боль у галаве. У выніку раптоўнага выбуху дыму і абломкаў машына віцэ-прэзідэнта была знішчана нябачнай бомбай, і ўсе, хто знаходзіўся ў машыне, загінулі. У пакоі прагрымеў другі моцны выбух, і машына прэзідэнта Венесуэлы разбурылася. Боль прайшла назаўжды.
  
  
  Я паваліўся ў крэсла, калі мяне адшпілілі і адключылі прыбор. Побач са мной быў доктар Калінін, але я не бачыў Тані.
  
  
  «Горшае ўжо ззаду, - сказаў ён мне.
  
  
  Калі ён скончыў слухаць мяне сваім стетоскоп, ён дапамог мне ўстаць з крэсла і правёў па калідоры ў звычайны праекцыйны пакой. На далёкай сцяне быў убудаваны экран, а ў задняй частцы пакоя была будка для праектара.
  
  
  Калінін уклаў мне ў руку зараджаны "Люгер". Я тупа глядзеў на яго, усё яшчэ анямеў ад жорсткага сеансу. Гэта быў пісталет, з якога я страляў у сваім кашмары.
  
  
  «Наркотык ужо скончыўся, - казаў мне Калінін, - і ваша рэакцыя на розныя раздражняльнікі падчас гэтай часткі падрыхтоўкі будзе суцэль натуральнай. Вы будзеце трымаць пісталет і рабіць усё, што захочаце. . "
  
  
  Я проста глядзеў на вялікі пісталет. Я ведаў, што гэта нямецкі пісталет, але чамусьці асацыяваў яго са Злучанымі Штатамі. Пакуль я спрабаваў гэта зразумець, у пакоі пацямнела, і фільм пачаўся. Гэта былі сапраўдныя фатаграфіі, верагодна, зробленыя ў апошнія пару дзён на перадканферэнцыйных сустрэчах. У фільме быў паказаны прэзідэнт, які ідзе па дарожцы перад
  
  
  Палас дэ Мірафлорэс, побач з ім амерыканскі віцэ-прэзідэнт. Вакол былі аператары, і прэзідэнт нядбайна размаўляў са сваім амерыканскім госцем.
  
  
  Калі постаці на экране, здавалася, набліжаліся да мяне, у маіх грудзях паднялося непераадольнае пачуццё нянавісці, і я адчуў трывожнае пачуццё ў галаве, пачуццё моцнага дыскамфорту. Боль узмацнілася з пачуццём поўнай агіды. Я больш не бачыў экрана. Мужчыны, якія ідуць да мяне, сталі вельмі рэальнымі. Я падняў пісталет у правай руцэ і накіраваў яго на дзве постаці. Я спачатку нацэліўся на прэзідэнта. Я дрыжаў ад нянавісці і болі, і пот цёк па маім ілбе. Я націснуў на курок. Фігуры спакойна ішлі да мяне. Я быў у лютасці. Я страляў з пісталета зноў і зноў, і на грудзях прэзідэнта шчыльным узорам утвараліся чорныя дзіркі. Праз хвіліну я спусціў цынгель на пусты патроннік. Тым не менш дзве постаці працягвалі набліжацца да мяне. Я кінуў у іх пісталет, а затым у прыступе лютасьці рынуўся да іх. Я моцна стукнуўся і цяжка зваліўся на падлогу.
  
  
  Загарэлася святло, Калінін дапамог мне падняцца. Я задыхаўся і быў знясілены. Цяпер, калі фільм скончыўся, боль і гнеў сышлі з мяне.
  
  
  "Вельмі добра", - саладжава казаў Калінін. "Выдатна, наогул-то".
  
  
  "Я хачу... прыбрацца адсюль", - сказаў я яму.
  
  
  «Добра, - сказаў ён. «Мы не будзем мець патрэбу ў вас да сённяшняга дня, калі ў вас будзе апошняя сэсія. Можаце вярнуцца ў свой пакой».
  
  
  Мяне адвялі назад у белы пакой з ложкам, і я цяжка лёг. Здавалася, што прайшло некалькі пакутлівых бяссонных дзён з таго часу, як я прачнулася той раніцай. Я заснуў ненадоўга. Але на гэты раз кашмару не было. Замест гэтага мне прысніўся вельмі падрабязны сон пра Таню. Яна была аголенай у маіх руках. Цёплая мяккасць яе цела паглынула мяне, паглынула мяне жаданнем. Усе пачуцці былі пабуджаныя - я чуў яе выдатны голас і адчуваў ап'яняльны водар яе духаў. І на працягу ўсяго сну, у запале запалу, яна ўвесь час казала мне: «Прабач, Нік. Прабач, Нік».
  
  
  Я не мог зразумець, чаму яна выкарыстоўвае гэтае замежнае імя, але не стаў папраўляць яе. Мяне не хвалявала, як яна мяне называла. Нішто не мела значэння, акрамя гарачай, патрабавальнай плоці, якая выгінаецца пада мной.
  
  
  Я раптоўна сеў. Я падумаў аб Тані і яе выкарыстанні замежнага імя. Нік. Што гэта значыць? Я марыў аб Люгеры, які Калінін уторкнуў мне ў кулак. Пакуль я ляжаў там, чакаючы, што яны прывядуць мяне на заключную сесію, я падумаў, ці не было за апошнія пару дзён нечага большага, чым я ведаў, большага, чым казалі мне гэтыя людзі. Але яны мусілі быць законнымі. Яны ведалі ўсё пра мяне, усё пра маю філасофію і маю працу з рухам. Мы ўсе працавалі дзеля адной справы, і я мусіў ім давяраць.
  
  
  Калі яны прыйшлі за мной, яны сказалі, што зараз ранні вечар, і мяне адпусцяць праз некалькі гадзін пасля добрай ежы. Мяне адвялі ў арыентацыйную, але не прыфастрыгоўваць да вялікага крэсла. Замест гэтага яны папрасілі мяне сесці на звычайнае крэсла побач з Сальгада. Праз некаторы час ён сышоў, і ўвайшлі Таня і Калінін з трэцім чалавекам, рускім па імені Алег Дзімітраў.
  
  
  «Сеньёр Дзімітраў цесна супрацоўнічае з лідэрам руху», - патлумачыў мне Калінін.
  
  
  Я перавёў позірк з мужчын на Таню. Пад пахай яна несла пачак папер. Яна няўпэўнена мне ўсміхнулася.
  
  
  "Мы пачнем?" - Абыякава спытала яна.
  
  
  «Добра, - сказаў я. "Давайце пачнем."
  
  
  Яны падсунулі тры крэслы і селі тварам да мяне, мужчыны па абодва бакі ад Тані. Яна паклала паперы сабе на калені. Дзімітраў пільна глядзеў на мяне, як бы спрабуючы ацаніць мае патаемныя думкі і пачуцці.
  
  
  "Мы просім вас яшчэ раз прайсці курс тэрапіі", - сказала Таня. "Тады ты будзеш гатовы".
  
  
  Калінін рыхтаваў шпрыц. Ён нахіліўся наперад з крэсла і зрабіў мне ўкол. "На гэты раз вы атрымаеце толькі невялікую колькасць заспакаяльнага сродку, - сказаў ён, - таму што мы выпусцім вас адразу ж пасля заканчэння сеанса". Вадкасць патрапіла ў маю вену, ён выцягнуў іголку і прыціснуў ватовы дыск да малюсенькай раны.
  
  
  "Цяпер, - сказала Таня сваім роўным, ціхім голасам, - вы адчуваеце сябе вельмі паралізаваным і спакойным". Яе голас гудзеў, лашчачы мой мозг, і неўзабаве я апынуўся ў яго ўладзе. Я быў цалкам пакорлівы.
  
  
  «На гэты раз я папрашу вас расплюшчыць вочы, але вы не павінны выходзіць з глыбокага трансу. На рахунак пяць вы адкрыеце вочы, але застанецеся ў гіпнатычным стане».
  
  
  Яна павольна лічыла. Калі яна сказала пяць, мае вочы адкрыліся. Я пераводзіў погляд з адной асобы на іншую. Я выдатна ўсведамляў усё, што мяне атачала, але ўсё яшчэ знаходзіўся ў стане вышэйшай эйфарыі. Я быў цалкам паралізаваны і ведаў, што знаходжуся ў поўнай уладзе гэтага голасу.
  
  
  "Вы былі абраныя для выканання найболей важнай місіі"
  
  
  Гэта місія, якую ўсё ж распачала рэвалюцыя, - сур'ёзна сказала Таня. - Паслязаўтра адбудзецца Каракаская канферэнцыя. Будзе ранішняя і дзённая сэсія. Будуць прысутнічаць прэзідэнт Венесуэлы, віцэ-прэзідэнт Злучаных Штатаў і іншыя высокапастаўленыя асобы. Канферэнцыя адбудзецца ў Палас дэ Мірафлорэс.
  
  
  «Вы пойдзеце на дзённае паседжанне непасрэдна перад тым, як канферэнцыя збіраецца зноў. Вам дадуць графін з вадой, які вы можаце перанесці ў пакой. Калі канферэнцыя адновіцца, прылада, схаваная ў графіне, заб'е ўсіх у гэтым пакоі».
  
  
  Мяне ахапіла дрыготку задавальнення.
  
  
  «Вы не будзеце выкарыстоўваць зброю, каб забіць нашых ворагаў, як вы спрабавалі зрабіць раней. Але вы заб'яце іх. Вы разумееце?"
  
  
  "Ды я разумею."
  
  
  «Ваша асоба будзе выглядаць па-іншаму, калі вы прачняцеся ад гэтага трансу. Мы зробім вас падобным на амерыканскага шпіёна па імі Нік Картэр».
  
  
  "Нік Картэр", - паўтарыў я. Нік! Так называла мяне ў сне Таня. Гэта было прадчуванне, як у сне аб «Люгеры».
  
  
  "Вы ўвойдзеце ў будынак пад імем Ніка Картэра. Член нашай групы дасць вам графін з схаванай прыладай. Вы аднясеце графін у канферэнц-залу і паставіце яго на стол. Вы зможаце гэта зрабіць, таму што гэта Нік Картэр, ад якога мы пазбавіліся, мае вышэйшы ўзровень допуску на канферэнцыю".
  
  
  "Я разумею", - сказаў я.
  
  
  «На працягу наступных двух дзён вы будзеце адлюстроўваць з сябе Ніка Картэра. Цяпер я пачну чытаць з файла пра гэтага агента, і вы павінны памятаць кожную дэталь, каб вы маглі паспяхова выдаваць сябе за Картэра. Акрамя таго, у вас ёсць пэўныя веды аб гэты чалавек глыбока ўнутры вас. Вы можаце выкарыстоўваць толькі дастаткова гэтых ведаў, каб выканаць сваё ўвасабленне, і не больш за тое».
  
  
  Яна чытала паперы на каленях. Інфармацыю запомніць было нескладана. Неяк мне гэта падалося вельмі знаёмым.
  
  
  «Гэта я выдала сябе за Ільзу Хофман», - склала Таня. «Пасля таго, як мы вызвалім вас, вы неадкладна паведаміце пра гэта босу Картэрса, Дэвіду Хоўку. Ён пацікавіцца, чаму вы былі па-за сувязі на працягу двух дзён, і ён спытае пра мяне, якую ён ведае як Ілзэ Хофман. Вы скажаце, што вы з'ездзілі са мной на загарадную вілу на некалькі дзён, таму што вы хацелі праверыць мяне, але зараз вы перакананыя, што я па-за падазрэннямі ".
  
  
  "Так", - сказаў я. «Вышэй за падазрэнні». Інфармацыя незгладжальна запісвалася ў маім мозгу.
  
  
  "Вы будзеце выдаваць сябе за Ніка Картэра гэтак жа спрытна, як і ўмееце, робячы ўсё, што ад вас чакаюць да поўдня ў дзень канферэнцыі. Затым вы праігнаруеце любыя загады, якія яны могуць вам даць, і адправіцеся ў палац. Вы павінны быць у калідоры ля ўвахода ў канферэнц-залу роўна ў гадзіну дня.У гэты час да вас падыдзе наш чалавек.На ім будзе цёмна-сіні гарнітур і чырвоны гальштук з белым гваздзіком на штрыфлі.Ён працягне вам гэты графін, які з тых, што будзе выкарыстоўвацца на стале для перамоваў ". Яна ўзяла ў Дзімітрава вялікі багата упрыгожаны графін. "Унутры яго, пад ілжывым дном, будзе гэта прылада".
  
  
  Яна асцярожна выдаліла электронны гаджэт. Гэта было падобна на мудрагелістае транзістарнае радыё.
  
  
  «Прылада кіруецца з дапамогай пульта дыстанцыйнага кіравання. Яно выпраменьвае гук у шырокім дыяпазоне частот, шырэй, чым усё, што было распрацавана раней. На пэўных частотах і ўзроўнях гучнасці гук разбурае цэнтральную нервовую тканіну. Вельмі кароткі ўплыў прыводзіць да пакутлівай сьмерці».
  
  
  Яна замяніла гаджэт у графіне. "Прылада будзе наладжана на патрэбную частату з дапамогай пульта дыстанцыйнага кіравання пасля пачатку дзённага сеансу. На працягу некалькіх хвілін яно заб'е ўсіх у межах чутнасці, але не закране нікога за межамі пакоя. Пасля таго, як яно выканае сваю працу, яно выдаваць значна ніжэйшы гук, які па-ранейшаму будзе гучаць вельмі высокім для вашых вушэй.Вы зможаце пачуць гэты гук па-за межамі канферэнц-залы, дзе вы будзеце знаходзіцца».
  
  
  "Я пачую гук за межамі канферэнц-залы", - паўтарыў я.
  
  
  "Пасля таго, як наш чалавек дасць вам графін для вады, вы падыдзеце да ахоўнікаў у дзвярэй пакоя і скажаце ім, што персанал палаца папрасіў вас даставіць графін, каб была свежая вада для чальцоў канферэнцыі. Паколькі ў Ніка Картэра ёсць дазвол на ўваход у канферэнц -зала, яны дазволяць вам аднесці графін унутр і паставіць яго на стол.Пакіньце яго ў сцяны, а іншы графін аднясіце ў найблізкі службовы пакой у калідоры.будзеце трымацца далей ад непасрэднай блізкасці, пакуль не ўбачыце, што ўсё ўвайшлі ў канферэнц-залу для дзённай сесіі.
  
  
  «Калі вы пачуеце пранізлівы гук з пакоя, вы даведаецеся, што прылада выканала сваю працу. Цяпер слухайце ўважліва». Дзімітраў устаў і павярнуў цыферблат на маленькай машынцы на суседнім стале. Я пачуў пранізлівы крык, які нагадаў мне шум некаторых самалётаў.
  
  
  "Гэта гук, які вы пачуеце".
  
  
  Голас яго спыніўся на імгненне. «Калі вы гэта пачуеце, - павольна сказала яна, - вы ўспомніце ўсё, што было пахавана ў вашай падсвядомасці. Вы ўспомніце ўсё, што я казаў вам раней не памятаць. Вы ўспомніце ўсё, што адбылося да вашага звароту ў гэтую клініку. Але вы не запомніць нічога, што тут адбылося. Гэта адкрые вам праўду, але прывядзе да сур'ёзнага замяшання. Вы прызнаецеся першаму чалавеку, які загаворыць з вамі, што вы падклалі прыладу смерці ў канферэнц-залу. Ці ўсё гэта ясна? "
  
  
  «Усё зразумела, - сказаў я.
  
  
  «Акрамя таго, калі наш чалавек уручае вам графін, ён скажа: «Viva la revolución! Гэтыя словы ўмацуюць вашу рашучасць забіць прэзідэнта Венесуэлы і амерыканца, і вы адчуеце непераадольнае жаданне аднесці графін у пакой, як я. праінструктаваў вас ".
  
  
  "Viva la revolutión", - сказаў я.
  
  
  Калінін устаў, падышоў да століка і дастаў падораны мне "люгер" і штылет у ножнах. Ён уручыў мне зброю.
  
  
  "Пастаў пісталет", - сказала Таня. «Нажны на сораме павінны быць прымацаваныя да вашага правага перадплечча».
  
  
  Я рушыў услед яе інструкцыям. Зброя здавалася мне нязручнай і грувасткай. Калінін прынёс мне цёмны пінжак і гальштук, і Таня загадала надзець іх паверх зброі.
  
  
  «Зброя належала Ніку Картэру, - сказала Таня. “Вы будзеце ведаць, як імі карыстацца. Адзенне таксама было яго».
  
  
  Дзімітраў нахіліўся і нешта прашаптаў Тані на вуха. Яна кіўнула.
  
  
  «Вы не будзеце спрабаваць вярнуцца ў сваю кватэру на Авэніда Балівар. Вы таксама не будзеце звязвацца з Лінчавымі ці кім-небудзь, хто звязаны з гэтай місіяй, нават з персаналам гэтай клінікі».
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў я.
  
  
  «Цяпер, Рафаэль Чавес, вы выйдзеце з гіпнозу, калі я адлічу ад пяці да аднаго. Вы будзеце бегла размаўляць па-ангельску, і гэта мова, якую вы будзеце выкарыстоўваць, пакуль не выканаеце сваю місію. Вы будзеце гатовыя да завяршыце місію, і вы будзеце прытрымлівацца ўсіх маіх інструкцый у дакладнасці.
  
  
  «Я пачну рахунак зараз. Пяць. Вы - Рафаэль Чавес, і вы зменіце ход сучаснай гісторыі Венесуэлы. Чатыры. Ваш прэзідэнт і віцэ-прэзідэнт Злучаных Штатаў - вашыя смяротныя ворагі. Тры. Вы не задумваліся. , без мэты, але забіць гэтых двух мужчын так, як мы запланавалі. Два. Калі вы прачнецеся, вы не даведаецеся, што знаходзіліся пад гіпнозам. Вы не ўспомніце імёны тых, хто тут з вамі, але вы даведаецеся, што мы сябры рэвалюцыі, якія падрыхтавалі вас да вашай місіі ".
  
  
  Калі яна дасягнула нумара адзін, тройка перада мной на хвіліну, здавалася, расплылася, а затым зноў стала сфакусаванай. Я пераводзіў погляд з адной асобы на іншую.
  
  
  "Ты добра сябе адчуваеш, Рафаэль?" - спытала мілая маладая жанчына.
  
  
  "Я адчуваю сябе выдатна", - адказаў я ёй па-ангельску. Дзіўна, але я сказаў гэта без цяжкасці.
  
  
  "Кім ты будзеш у наступныя два дні?"
  
  
  "Нік Картэр, амерыканскі шпіён".
  
  
  "Што вы будзеце рабіць пасля таго, як з'едзеце адсюль?"
  
  
  «Дакладзеце чалавеку па імі Дэвід Хок. Я скажу яму, што быў з вамі - з Ілзэ Хофман - падчас адсутнасці Картэра».
  
  
  “Добра. Ідзі паглядзі на сябе».
  
  
  Я падышоў да люстэрка. Калі я ўбачыў свой твар, ён выглядаў інакш. Яны змянілі маю знешнасць, так што я выглядаў у дакладнасці як Нік Картэр. Я залез у пінжак і выцягнуў "люгер". Імя Вільгельміна прамільгнула ў маёй галаве. Я паняцця не меў, чаму. Ва ўсякім разе, гэта не здавалася важным. Я выцягнуў затвор і ўставіў патрон у патроннік пісталета. Я быў здзіўлены сваёй здольнасцю абыходзіцца са зброяй.
  
  
  Я зноў павярнуўся да трох з іх. "Я не ведаю вашых імёнаў", - сказаў я.
  
  
  Мужчыны відавочна задаволена ўсміхаліся. Аднак загаварыла дзяўчына. «Вы ведаеце, што мы вашыя сябры. І сябры рэвалюцыі».
  
  
  Я вагаўся. "Так", - сказаў я. Я нацэліў пісталет на святло праз пакой і прыжмурыўся ўздоўж ствала. Гэта быў выдатны інструмент. Я сунуў яго назад у кабуру.
  
  
  "Здаецца, ты гатовы", - сказала дзяўчына.
  
  
  Я затрымаў яе позірк на імгненне. Я ведаў, што між намі нешта было, але не мог прыгадаць яе імя. "Ды я гатовы." Я адчуў раптоўнае жаданне пайсці адтуль, заняцца самай важнай справай у маім жыцці - місіяй, да якой мяне падрыхтавалі гэтыя людзі.
  
  
  Мужчына ў дзелавым гарнітуры загаварыў. Ягоны голас здаваўся даволі аўтарытарным. «Тады ідзі, Рафаэль. Адпраўляйся на канферэнцыю ў Каракас і забі сваіх ворагаў».
  
  
  "Лічы, што гэта зроблена", - сказаў я.
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, ты быў?"
  
  
  Дэвід Хоук у чорнай лютасьці тупаў па нумары гатэля. Яго сівыя валасы былі ўскалмачаны, а вакол халодных блакітных вачэй утвараліся глыбокія маршчынкі. Я не ведаў, што амерыканцы здольныя на такія прыступы гневу.
  
  
  "Я быў з дзяўчынай", - сказаў я.
  
  
  «Дзяўчына! На два дні? Падчас вашага заўчаснага водпуску адбыліся важныя падзеі. Было б не дрэнна, калі б вы прыйшлі сюды на інструктаж».
  
  
  "Яна здавалася занадта зацікаўленай занадта хутка, - сказаў я. - Мне трэба было высветліць, ці выкарыстоўвалася яна неяк супраць нас. Яна запрасіла мяне на пару дзён на загарадную вілу, і я не мог звязацца з вамі да таго, як мы з'ехалі . Пасля таго, як мы дабраліся да вілы, у мяне не было ніякай магчымасці з вамі звязацца ".
  
  
  Хоук прыжмурыўся, гледзячы на мяне, і я баяўся, што ён бачыць мяне скрозь маю маскіроўку. Я быў упэўнены, што ён ведаў, што я не Нік Картэр, і ён проста гуляў са мной у гульні.
  
  
  "Гэта ўся гісторыя?" - з'едліва спытаў ён.
  
  
  Ён не верыў у гэта. Мне даводзілася імправізаваць. «Ну, калі ты павінен ведаць, я захварэў. Спачатку я падумаў, што дзяўчына мяне атруціла, але гэта быў проста цяжкі выпадак хваробы турыста. Я б не прынёс табе нічога добрага, нават калі б мог устанавіць кантакт”.
  
  
  Калі я казаў, яго вочы былі прыкаваныя да майго твару. Нарэшце яны крыху памякчэлі. «Госпадзе. Мы знаходзімся на парозе кульмінацыі нашай самай вялікай місіі за многія гады, і вы вырашаеце захварэць. Можа, гэта мая віна. Можа, я занадта моцна вас падштурхоўваў».
  
  
  "Мне вельмі шкада, сэр", - сказаў я. “Але мне трэба было праверыць дзяўчыну. Цяпер я перакананы, што яна па-за падазрэннямі».
  
  
  "Ну, я думаю, гэта нешта, нават калі гэта нешта негатыўнае".
  
  
  "Можа, гэта было паляванне на дзікіх гусей", - сказаў я. “У любым выпадку, я вярнуўся да працы. Што новага?"
  
  
  Хоук выцягнуў доўгую кубінскую цыгару. Ён адкусіў канец і закатаў яго ў рот, але не запаліў. У мяне было моцнае адчуванне дежа вю - Ястраб у іншым месцы, які робіць тое ж самае. Усе прадчуванні і ўспышкі немагчымых паў-успамінаў прымушалі мяне нервавацца.
  
  
  «Віцэ-прэзідэнт страціў розум. Ён кажа, што мы перашчыравалі з пытаннямі бяспекі. Ён схапіў некалькіх супрацоўнікаў ЦРУ і адправіў дадатковых хлопцаў з Сакрэтнай службы дадому. Сказаў, што для прэсы непрыемна мець войска ахоўнікаў навокал, як быццам мы не давяраем венесуэльскай паліцыі”.
  
  
  "Гэта вельмі дрэнна", - сказаў я. Насамрэч усё было нармальна. Чым менш вакол будзе амерыканцаў, для якіх я буду дзейнічаць, тым лягчэйшай будзе мая праца, калі я прыеду на канферэнцыю.
  
  
  “Ну, у палацы ўсё яшчэ шмат людзей з пісталетамі ў кішэнях. Я выклікаў N7, калі падумаў, што ты мог бы быць недзе на дне шасціфутавай дзіркі».
  
  
  Упершыню я зразумеў, што адна з прычын, па якой Хоук быў так злы, заключалася ў тым, што ён сапраўды турбаваўся пра мяне. Дакладней, аб Ніку Картэры. Нейкім чынам гэтае ўсведамленне кранула мяне, і я злавіў сябе на думцы, што лёс Картэра напаткаў ад рук лінчавацеляў.
  
  
  Я спытаў. - «N7 - гэта Клей Вінцэнт?»
  
  
  «Так. Ён пасяліўся ў трэцім гатэлі, Лас Амерыкас. Я загадаў яму правяраць вашае знікненне». - саркастычна сказаў ён. «Цяпер ён можа перайсці да важнейшых пытанняў. Сёння вечарам віцэ-прэзідэнт прысутнічае на пазапланавай вечарынцы, якая праводзіцца ў садах амерыканскага пасольства. Прэзідэнт Венесуэлы абавязкова з'явіцца. Паколькі канферэнцыя адбудзецца заўтра, я хачу пачаць прыняць асаблівыя меры засцярогі, асабліва ў адносінах да любых падзей, не ўключаных у першапачатковы графік ". Ён жаваў цыгару.
  
  
  Згадка пра гэтых ворагаў народа прымусіла мяне ўспыхнуць. Мяне ахапіла гарачая хваля нянавісці, і мне прыйшлося з усіх сіл стрымліваць гэта. Адзін няслушны рух з Хоўкам мог разбурыць місію.
  
  
  "Добра, я буду там", - сказаў я.
  
  
  "Ты сапраўды ў парадку, Нік?" - раптам спытаў Хоук.
  
  
  "Вядома, а чаму б і не?"
  
  
  "Я не ведаю. Проста на імгненне ты выглядаў інакш. Твой твар змяніўся. Ты ўпэўнены, што ўсё яшчэ не хворы?
  
  
  Я хутка прыняў апраўданне. "Гэта магло быць", - сказаў я. "Я сёння не зусім сам". Я думаў, што ў любы момант ён раскрые маю маскіроўку, і мне давядзецца забіць яго з люгера ў кішэні. Я не хацеў яго забіваць. Ён здаваўся добрым чалавекам, нават калі быў адным з ворагаў. Але любога, хто стане на шляху маёй місіі, трэба будзе ліквідаваць - альтэрнатывы не было.
  
  
  "Ну, ты сапраўды не сам", - павольна сказаў Хоук. "Я збіраўся адправіць вас у пасольства, каб праверыць, ці ёсць пара памочнікаў, якія будуць у палацы заўтра, але я не думаю, што вы гатовы да гэтага. Вам лепш адпачыць да гэтага вечара. "
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці, сэр", - сказаў я. «Я буду шчаслівы пайсці ў амбасаду і…»
  
  
  «Чорт пабяры, N3! Ты лепей ведаеш, чым спрачацца са мною. Проста вяртайся ў свой пакой і заставайся там, пакуль ты не спатрэбішся. Я пазваню табе, калі прыйдзе час ехаць у амбасаду».
  
  
  "Так, сэр", - рахмана сказаў я, удзячны за магчымасць пазбегнуць большай колькасці кантактаў з амерыканцамі, чым гэта было абсалютна неабходна.
  
  
  "І не звязвайся з гэтай праклятай дзяўчынай", - крыкнуў мне Хоук.
  
  
  * * *
  
  
  Сады пасольства прыгожыя ў любы час, але ў той вечар яны былі асабліва цудоўныя. Паўсюль былі ліхтары. Для гасцей былі ўстаноўлены палаючыя мангалы і сталы з ежай. У адным канцы саду была пляцоўка, дзе ўвесь вечар граў аркестр.
  
  
  Ястраб і Вінцэнт былі са мной, але мы не размаўлялі адзін з адным.
  
  
  Я раней сустрэў Вінцэнта ў туалеце. Мы абмяняліся прывітаннямі, і мне было даволі ніякавата. Я ведаў, што павінен быў ведаць яго, але я не быў гатовы да сустрэчы з іншымі агентамі AX. Мне давялося блефаваць падчас нашай размовы, і я баяўся, што мяне не пераканалі. Вінцэнт коратка распавёў аб штаб-кватэры AX і аб папярэднім заданні, над якім мы працавалі разам. Я дазваляў яму казаць і проста згаджаўся з усім, што ён казаў.
  
  
  Віцэ-прэзідэнт з'явіўся даволі рана ўвечар. Я стараўся поўнасцю яго пазбягаць. Яго твар і голас выклікалі ў мяне такія моцныя эмоцыі, што я быў упэўнены, што раскрою сваё прыкрыццё, калі сустрэнуся з ім твар у твар. Я падышоў да гурта і проста паслухаў, як яны граюць. Музыка была прыгожая, і я з нецярпеннем чакаў таго дня, калі мая радзіма вызваліцца ад тыраніі. Упершыню за некалькі гадзін я пачаў расслабляцца.
  
  
  Але поспех не ўтрымалася. Я пачуў ззаду сябе голас, і гэта быў жудасны голас амерыканскага віцэ-прэзідэнта.
  
  
  "Містэр Картэр".
  
  
  Я павярнуўся, паглядзеў яму ў твар і адчуў жудасны ціск у галаве, але змагаўся з агідай. Паміж віцэ-прэзідэнтам стаялі двое супрацоўнікаў сакрэтнай службы, якія кіўнулі мне.
  
  
  "Містэр віцэ-прэзідэнт", - сказаў я жорстка.
  
  
  "Я думаю, вы не сустракаліся з прэзідэнтам", - казаў монстар. Ён паказаў на надыходзячую постаць, і я ўбачыў чалавека, якога ненавідзеў больш за ўсё на свеце. Гэта быў прамалінейны і самавіты мужчына, на выгляд бяскрыўдны стары з шырокай усмешкай і грудзьмі, набітай стужкамі і медалямі. Але я ведаў, што ён увасабляе, і гэта прымусіла мой страўнік сціснуцца. Ён падышоў і ўстаў побач з намі. Двое паліцыянтаў у цывільным і медперсанал былі ззаду.
  
  
  «Пан прэзідэнт, гэта адзін з найлепшых маладых людзей у нашых спецслужбах», - сказаў віцэ-прэзідэнт. "Містэр Картэр".
  
  
  "Мне прыемна пазнаёміцца з вамі, містэр Картэр".
  
  
  Блізкасць гэтага твару рабіла мой гнеў амаль некантралюемым. Я змагаўся з непераадольным парывам кінуцца на яго і разарваць на кавалкі голымі рукамі. Пот выступіў у мяне на лбе, і я адчуў моцны сціск у грудзях, якая працягвала расці і расці. У мяне так моцна балела галава, што я думаў, што яна вось-вось узарвецца.
  
  
  «Я… я…» - выдыхнуў я і адвярнуўся ад двух гэтых мужчын. Мне трэба было ўзяць сябе ў рукі, але я не ведаў, як гэта зрабіць. Я азірнуўся са змрочным тварам. «З задавальненнем, спадар прэзідэнт, - сказаў я.
  
  
  Усе глядзелі на мяне, як быццам я сышоў з розуму. Супрацоўнікі службы бяспекі ўважліва вывучалі мяне.
  
  
  "З вамі ўсё ў парадку, малады чалавек?" - спытаў прэзідэнт.
  
  
  Мае вочы з усіх сіл спрабавалі сустрэцца з яго позіркам. «О так, - хутка сказаў я. “Я буду ў парадку. У мяне толькі што была сутычка з турыстамі».
  
  
  Віцэ-прэзідэнт уважліва сачыў за маёй асобай. "Вам лепш адпачыць, містэр Картэр", - ціха сказаў ён. Праз хвіліну яны перайшлі да размовы з амерыканскім паслом.
  
  
  У раптоўнай роспачы я павярнуўся, каб пайсці за імі. Мая рука ўвайшла ў куртку. Я збіраўся выцягнуць "люгеры" і прастрэліць ім галовы. Але калі я адчуў халодны метал пісталета насупраць сваёй рукі, я ачуняў. Гэта не было планам, і я павінен быў падпарадкоўвацца загадам. Я выцягнуў руку і выцер пот аб куртку. Я ўвесь дрыжаў. Я азірнуўся, каб убачыць, ці заўважыў хто-небудзь мае дзеянні, і калі я павярнуўся да будынка, я ўбачыў, што мой калега па AX Клей Вінцэнт глядзіць на мяне. Ён увесь час глядзеў.
  
  
  Змагаючыся з панікай, я паспяшаўся да задняй часткі будынка пасольства, у мужчынскі туалет. Мне стала дрэнна, і я баяўся, што мяне вырве. Я ўсё яшчэ дрыжаў, і здавалася, што галава вось-вось расколецца.
  
  
  У туалеце я паліў галаву халоднай вадой і цяжка прыхінуўся да рукамыйніцы. Я выкінуў з галавы твары, і боль і млоснасць пачалі цішэць. Калі я павярнуўся, каб знайсці ручнік, Вінцэнт быў там.
  
  
  "Што з табой, Нік?" ён спытаў.
  
  
  Я адвярнуўся ад яго і выцерся. "Напэўна, я нешта не тое з'еў", - адказаў я. «Я думаю, я ўсё яшчэ крыху не ў сабе».
  
  
  "Ты выглядаеш жудасна", - настойваў ён.
  
  
  "Цяпер я адчуваю сябе добра".
  
  
  "Вам не здаецца, што вам трэба звярнуцца да ўрача пасольства".
  
  
  «Чорт, не. Я сапраўды ў парадку».
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне, пакуль я груба расчэсваў валасы.
  
  
  «Я нешта выпіў у той кавярні ў Бейруце, калі мы працавалі разам, - сказаў ён. «Памятаеш? Ты дапамог мне выбрацца з гэтага. Я проста спрабаваў адплаціць за паслугу».
  
  
  Нешта глыбока ўнутры майго мозгу адрэагавала, калі ён згадаў інцыдэнт у Бейруце. У мяне было вельмі кароткае бачанне, як Клей Вінцэнт падае на старую цагляную сцяну, і я збіраюся дапамагчы яму ўстаць на ногі. Праз долю секунды сцэна знікла, і я падумаў, ці ўяўляў я яе ўвогуле.
  
  
  Гэта мяне ўзрушыла. Я ніколі ў жыцці не сустракаў Клея Вінцэнта. Як я мог успомніць, што быў з ім у Бейруце? Я ніколі не быў па-за межамі Венесуэлы, акрамя таго часу, калі я быў у ЗША. Я нічога не ведаў аб Ліване. Ці я ўсё ж быў там?
  
  
  У мяне зноў з'явілася адчуванне, што ў маім мінулым нешта хавалі ад мяне ў клініцы. Нешта вельмі важнае. Але, магчыма, я памыляўся. Магчыма, наркотыкі стымулявалі маё ўяўленне, каб я мог прыдумляць сцэны, якія дапамаглі б мне згуляць ролю Ніка Картэра.
  
  
  «Прабач», - сказаў я. «Я шаную ваш інтарэс, Клей».
  
  
  Ён коратка ўсміхнуўся, але потым да яго вярнулася заклапочанасць. "Нік, якога чорта ты рабіў там пасля таго, як з табой загаварылі?"
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" - абараняючыся, спытаў я.
  
  
  «Ну, на хвіліну гэта выглядала так, нібыта ты збіраўся за сваім Люгерам. Што адбывалася?»
  
  
  Я ў думках прабег праз некалькі магчымых адказаў. «О, гэта. Думаю, я даволі нервуюся. Я бачыў, як хлопец сунуў руку ў сваю куртку, і на хвіліну мне здалося, што ён цягнецца за пісталетам. Я адчуў сябе ідыётам, калі ён выцягнуў хустку».
  
  
  Нашы вочы сустрэліся і сустрэліся, калі Вінцэнт ацаніў мой адказ. Калі б ён кінуў мне выклік, мне прыйшлося б забіць яго прама тут, а гэта азначала б вялікія праблемы.
  
  
  «Добра, прыяцель, - сказаў ён. Яго голас стаў мякчэйшы. "Табе лепш адпачыць, так што заўтра табе стане лепш".
  
  
  Я паглядзеў на яго. Гэта быў каржакаваты мужчына з рыжаватымі валасамі, напэўна, гадоў трыццаці двух. У яго быў адкрыты, сумленны твар, але я ведаў, што ён можа быць круты.
  
  
  "Дзякуй, Клей", - сказаў я.
  
  
  "Забудзься гэта."
  
  
  Рэшту вечара я стараўся трымацца далей ад асноўнай дзейнасці. Ястраб з'явіўся ў нейкі момант, калі ўсе глядзелі на групу танцораў, і ўстаў побач са мной.
  
  
  "Усё здаецца нармальным?" - Спытаў ён, не гледзячы на мяне.
  
  
  "Так, сэр", - адказаў я. Цікава, ці казаў яму Вінцэнт пра мяне.
  
  
  «Здаецца, табе не трэба заставацца тут надоўга, Мік, - сказаў ён. «Я таксама адпраўляю Вінцэнта назад у ягоны гатэль. Але я ўбачу вас заўтра раніцай у палацы. Нягледзячы на тое, што ўсё здаецца цудоўным, у мяне ўсё яшчэ такое пачуццё з нагоды папярэджання. Вы заўважылі таго чалавека, які быў пераследваў цябе? "
  
  
  Яшчэ адна незнаёмая сцэна прамільгнула ў мяне ў галаве - мужчына, які стаіць у белым пакоі, трымае мяне з пісталетам. Не, гэта быў калідор, а не пакой. Я дакрануўся да свайго ілба рукой, а Хоук ўтаропіўся на мяне.
  
  
  «Не. Не, я яго не бачыў». Як я ўвогуле даведаўся, пра якога чалавека ён кажа? У файле, які мне чыталі мае таварышы, нічога не было згадана. Калі толькі я не забыўся.
  
  
  "Нік, ты ўпэўнены, што з табой усё ў парадку?" - спытаў Хоук. "Калі тут Вінцэнт, я, напэўна, змог бы абысціся без цябе на канферэнцыі".
  
  
  "Я ў парадку!" - Сказаў я некалькі рэзка. Я зірнуў на Хоўка, і ён змрочна паглядзеў на мяне, жуючы незапаленую цыгару. «Прабач. Але я адчуваю, што патрэбен на канферэнцыі, і я хачу быць там».
  
  
  Я стараўся не чуць у голасе грубую паніку. Калі Хоук выцягне мяне са службы бяспекі, я не змагу выканаць сваю місію.
  
  
  "Добра", - нарэшце сказаў ён. "Убачымся заўтра, сынок".
  
  
  Я не мог глядзець на яго. - "Правільна."
  
  
  Хоук прайшоў па садзе, а я пайшоў. Мне не хацелася вяртацца ў гатэль. Мне трэба было выпіць. Я ўзяў таксі да Эль-Хардзін, таму што адчуваў сябе самотным і чамусьці асацыяваў гэтае месца з дзяўчынай у клініцы. Калі я ўвайшоў унутр, я быў здзіўлены, убачыўшы яе якая сядзіць за кутнім столікам. Яна была адна, пацягваючы келіх віна. Яна адразу мяне ўбачыла.
  
  
  Вы таксама не будзеце звязвацца з Лінчавымі ці кім-небудзь, хто звязаны з гэтай місіяй, нават з персаналам гэтай клінікі.
  
  
  Я адвярнуўся ад яе і падышоў да стала ў іншым канцы пакоя. Я адчуў жудаснае жаданне пайсці да яе, расказаць ёй аб сваіх праблемах, узяць яе са мной у ложак. Але яна сама забараніла мне ўступаць у кантакт. Прыйшоў афіцыянт, я замовіў каньяк. Калі ён пайшоў, я падняў вочы і ўбачыў, што яна стаяла каля майго стала.
  
  
  "Добры вечар, Рафаэль". Яна села побач са мной. Яна была нават прыгажэйшая, чым я памятаў.
  
  
  Яе імя раптам прыйшло мне ў галаву з глыбіні маёй падсвядомасці. "Цябе клічуць... Таня". Я паглядзеў ёй у вочы. "Я не павінен гэтага ведаць, ці не так?"
  
  
  “Не, але я думаю, што ведаю, чаму ты гэта робіш. Усё ў парадку".
  
  
  "Я не павінен быць з табой, ці не так?"
  
  
  “Мяне папрасілі звязацца з вамі. Каб даведацца, як вы сябе адчуваеце, і пераканацца, што вас прынялі як Ніка Картэра».
  
  
  "Мяне прынялі за яго", - сказаў я. «Але той, каго клічуць Ястраб, занадта заклапочаны маім дабрабытам. Сёньня ўвечары мяне прадставілі прэзыдэнту, і гэта было даволі груба на хвіліну. Але я думаю, што пераканаў Хоўка, што са мной усё ў парадку. "
  
  
  Прыгожае твар Тані спахмурнеў. «Ястраб - адзіны чалавек, які можа спыніць усю гэтую місію. Вы павінны пераканаць яго ўсімі магчымымі спосабамі, што вы - Нік Картэр і што вы можаце выканаць сваё заданне на канферэнцыі». Яе голас быў напружаным і настойлівым. "Вельмі важна, каб у вас быў доступ у канферэнц-залу падчас абедзеннага перапынку".
  
  
  «Я разумею, Таня, - сказаў я. Я хацеў
  
  
  абняць яе і пацалаваць. "Падыдзі ў мой пакой", - сказаў я. «На нейкі час. Гэта… важна для мяне».
  
  
  «Ястраб, магчыма, назірае за табой», - мякка сказала яна.
  
  
  "Не, гэта не так. Калі ласка, падыдзі, ненадоўга».
  
  
  Яна вагалася хвіліну, затым працягнула руку і пяшчотна дакранулася да майго асобы. Я ведаў, што яна хацела мяне. "Я буду там праз паўгадзіны".
  
  
  "Я буду чакаць."
  
  
  Праз сорак пяць хвілін мы стаялі ў паўзмроку майго гасцінічнага нумара, і я груба абняў Таню. Я пацалаваў яе, і яе мова слізгануў мне ў рот. Яна прыціснулася да мяне сцёгнамі.
  
  
  "О, Рафаэль", - выдыхнула яна.
  
  
  "Здымай адзенне", - сказаў я.
  
  
  "Так."
  
  
  Распраналіся ў цемры. Праз некалькі секунд мы абодва стаялі аголеныя і прагна глядзелі сябар на сябра. Таня была адной з самых прыгожых жанчын, якіх я калі-небудзь бачыў. Мае вочы паглыналі поўныя круглыя ​​грудзі, тонкую талію, выгнутыя сцягна і доўгія гладкія сцягна. І мяне зачараваў яе мяккі пачуццёвы голас. Голас, які так мякка і пераканаўча гаварыў са мной у клініцы. Паміж намі быў дадатковы магнетызм праз гэтыя асаблівыя адносіны. Я прагнуў цела, якое належала гэтаму закалыхваламу, вабнаму голасу, голасу, які меў такую ​​ўладу нада мною.
  
  
  Мы разам падышлі да ложка, і я пацалаваў яе там, прыцягнуў да сябе і адчуў, як яе навучаныя грудзей прыціснуліся да мяне, рухаючы рукамі па набраклыя выгібам яе сцёгнаў.
  
  
  Мы абодва цяжка дыхалі. Я адпусціў яе, і яна лягла на ложак, яе поўныя крэмавыя формы выглядалі як крэмавыя на фоне беласці прасцін. Я ўспомніў гарачыя моманты ў сваёй палаце ў клініцы. Раптам у мяне паўстаў іншы ўспамін, са сну, які прысніўся мне ў клініцы. Я бачыў, як Таня расцягнулася на канапе замест ложка, усім яе целам запрашала мяне далучыцца да яе. Гэта быў проста сон? Ці гэта сапраўды здарылася? Я быў жудасна збіты з панталыку.
  
  
  Я лёг у ложак і лёг побач з ёй тварам да яе. Я дакрануўся да яе падпаленых вуснаў сваімі, затым правёў вуснамі па яе шыі і плячы.
  
  
  "У вас ёсць кватэра ў Каракасе?" - Спытаў я паміж пацалункамі.
  
  
  "Чаму ты так думаеш", - адказала яна здзіўлена.
  
  
  "У вас у кватэры ёсць шырокая канапа?"
  
  
  Яна паглядзела на мяне, і мне здалося, што я ўбачыў страх у яе вачах. "Чаму ты пытаешся?"
  
  
  Я сказаў. - «Там мы ўпершыню заняліся каханнем, ці не так?» «Да клінікі. Як вы мне сказалі, гэтага не было ў маёй кватэры. У маёй кватэры няма такой канапы». Яны паказалі мне пару фатаграфій маёй кватэры на Авэніда Балівар.
  
  
  Таня выглядала засмучанай. "Гэта важна?" спытала яна.
  
  
  "Не зусім", - сказаў я, цалуючы яе. "Гэта толькі што прыйшло мне ў галаву, калі я ўбачыў цябе тут".
  
  
  Яе твар зноў расслабіўся. «Ты маеш рацыю, Рафаэль. Гэта была мая кватэра. Я проста правярала цябе ў клініцы, каб даведацца, ці памятаеш ты».
  
  
  "З-за місіі?"
  
  
  «З-за майго жаночага ганарыстасці». Яна ўсміхнулася і настойліва прыціснулася да мяне.
  
  
  Я перастаў аб гэтым турбавацца і забыўся пра ўсё, акрамя тэрміновасці свайго жадання і аксамітнай мяккасці яе плоці.
  
  
  Восьмы раздзел
  
  
  На наступную раніцу Хоук, Вінцэнт і я адправіліся ў Белы палац. Большая частка рэгулярных сіл бяспекі была там усю ноч. Да шасці гадзін раніцы гэта ўжо быў дурдом. Хоук сказаў Вінцэнту і мне праверыць канферэнц-залу і прылеглыя пакоі да дзевяці трыццаці, калі канферэнцыя павінна была пачацца. Я быў вельмі нэрвовым. У мяне ўзнікла дзіўнае пачуццё, калі я праводзіў усе гэтыя праверкі бяспекі, так лёгка перамяшчаючыся сярод людзей, якія былі там з адзінай мэтай - спыніць мяне. Калі б я не так нерваваўся, я б атрымліваў асалоду ад іроніяй усяго гэтага. Супрацоўнікі службы бяспекі кіўнулі і ўсміхнуліся мне, нават не падазраючы, што гэта я паклапаціўся аб тым, каб ніхто не пакінуў канферэнц-залу жывой.
  
  
  На працягу ўсёй раніцы асобы з арыентацыйнага пакоя вярталіся да мяне зноў і зноў, і кожны раз, калі гэта адбывалася, я пакрывалася халодным потам. Сіла маёй нянавісці раздзірала мяне на часткі. Я хацеў прадоўжыць, выканаць сваю працу і пазбавіць свет ад гэтых двух злых людзей.
  
  
  «Ну, тут гадзіна да пачатку канферэнцыі, – сказаў мне Хоук, – і нам больш няма чаго рабіць, чым у нас было, калі мы пакінулі Вашынгтон. Акрамя таго, што мы не можам знайсці высокага чалавека, якога ніхто, акрамя цябе, не бачыў. . "
  
  
  "Гэта не мая віна", - рэзка сказаў я.
  
  
  Хоук уважліва вывучыў мой твар, і я зразумеў, што зрабіў гэта зноў. Я пазбягаў яго праніклівых вачэй.
  
  
  "Хто, чорт вазьмі, гэта сказаў?" - адрэзаў ён у адказ.
  
  
  «Я… прабачце, сэр. Думаю, я крыху нервуюся з-за канферэнцыі».
  
  
  "Гэта зусім не падобна на цябе, Нік", - сур'ёзна сказаў ён. «Ты заўсёды захоўваеш стрыманасць. Вось чаму я лічу цябе лепшым. Што з табой увогуле? Ты ведаеш, што можаш зраўняцца са мной».
  
  
  Я паглядзеў на яго. Ён зрабіў на мяне дзіўнае ўздзеянне, і я не мог зразумець чаму. Мне падабаўся гэты чалавек, і я чамусьці адчуваў сябе вельмі блізка да яго, хоць ніколі не бачыў яго да ўчарашняй раніцы. Гэта было дзіўна.
  
  
  Са мной усё ў парадку, сэр, - сказаў я. - Вы можаце на мяне разлічваць.
  
  
  "Вы ўпэўнены?"
  
  
  "Так, я ўпэўнены."
  
  
  “Добра. Калі ты нешта знойдзеш, ты зможаш знайсці мяне ў штабе бяспекі».
  
  
  Калі ён сышоў, мне захацелася стукнуць кулаком па сцяне. Я мог бы выглядаць як Нік Картэр, але я не паводзіў сябе як ён. І Хоук заўважыў. Калі б я не быў больш асцярожны, я б праваліў усю місію.
  
  
  Да часу канферэнцыі палац быў неверагодна неспакойным. Залы былі забітыя людзьмі. Былі сотні рэпарцёраў з усяго свету. Фотавыбліскі спрацоўвалі кожную хвіліну, і было шмат крыкаў і жэстаў. Калі кіраўнікі прыбылі ў канферэнц-залу, натоўп вакол іх быў такі густы, што іх ледзь можна было ўбачыць.
  
  
  Убачыўшы іх зноў з блізкай адлегласці, я адчуў да іх такую ​​варожасць, такую ​​адкрытую нянавісць, што мне прыйшлося адвярнуцца. Я нават не мог глядзець, як яны ўваходзяць у пакой. Праз некалькі хвілін усе былі ўнутры, а за імі зачыніліся вялікія падвойныя дзверы. Канферэнцыя пачалася.
  
  
  Калі я дабраўся да палаца і праверыў канферэнц-залу, я звярнуў увагу на графін з вадой на доўгім стале з чырвонага дрэва. Ён быў ідэнтычны таму, што мне далечы пазней, на змене. Ён ляжаў на падносе разам з тузінам бліскучых крыштальных куфляў. Апоўдні вада, якая засталася ў графіне, стане нясвежай, і персанал палаца будзе натуральна прынесці свежую ваду для дзённай сесіі.
  
  
  Раніца доўжылася год. Я неспакойна хадзіў узад і ўперад па доўгім калідоры. Астатнія ахоўнікі паглядзелі на мяне. Залы былі поўныя імі. Два венесуэльскія ахоўнікі, адзін супрацоўнік ЦРУ і адзін агент сакрэтнай службы стаялі на варце ля ўваходу ў канферэнц-залу. Кожны з іх ведаў Ніка Картэра, і ніхто нават не зірнуў на мяне, калі я раней аглядаў пакой.
  
  
  Каля адзінаццаці трыццаці, за паўгадзіны да перапынку, калідор за межамі канферэнц-залы зноў пачаў запаўняцца. Я адчуваў жахлівую напругу ў грудзях, і ў мяне пачынала балець галава. Але на гэты раз боль быў амаль прыемным. Я ведаў, што ён знікне адразу пасля таго, як я выканаю сваю місію.
  
  
  Незадоўга да перамены да мяне падышоў агент ЦРУ. Ён, відаць, ведаў мяне, і я павінна была ведаць яго. Я сканцэнтраваўся, і яго твар стаў мне знаёмы, хоць, вядома, гэта не так. Гэта ўсё было абумоўлена, і ў мяне не было часу турбавацца аб тым, як гэта працуе. Тым не менш, гэтыя сутыкненні прымушалі мяне нервавацца. Адзін промах мог разбурыць усю місію.
  
  
  "Дзе ты быў, Картэр?" - спытаў мужчына. "Мы не бачылі вас тут пару дзён".
  
  
  «О. Я правяраў некалькі падазроных асоб», - сказаў я напружана, з усіх сіл імкнучыся гучаць натуральна.
  
  
  "Каго?"
  
  
  «Напярэдадні вечарам я бачыў на стойцы рэгістрацыі мужчыну падазронага выгляду, але гэта аказалася тупіком».
  
  
  «О так, я чуў пра гэта. Я таксама чуў, што вы нейкі час спалі з нейкай нямецкай дзяўчынай. Ці ёсць у гэтым праўда? - усміхнуўся ён.
  
  
  Усмешка раптам нагадала мне тую, што была на твары амерыканскага віцэ-прэзідэнта, калі ён прадставіў мяне прэзідэнту. "Чаму б табе не заблудзіцца, некампетэнтны вырадак!" - Прагыркаў я.
  
  
  Раптам я заўважыў Хоука і Вінцэнта, якія стаяць усяго ў некалькіх футах ад мяне і якія глядзяць на мяне. Я ня бачыў, каб яны падыходзілі.
  
  
  «Табе варта трымаць гэтага на павадку», - злосна сказаў чалавек з ЦРУ, калі ён хутка прайшоў міма Хока і Вінцэнта і пайшоў далей па калідоры.
  
  
  Ястраб стаяў там, вывучаючы мяне з хвіліну. Калі ён загаварыў, яго голас быў спакойны і ціхі. «Пойдзем з намі, Нік, - сказаў ён.
  
  
  "Я хацеў бы быць тут, калі яны выйдуць", - сказаў я. "Могуць быць праблемы".
  
  
  «Чорт вазьмі, я сказаў пайсці з намі!»
  
  
  Я пацер рот рукой. У мяне былі праблемы, заставалася крыху больш за гадзіну да сустрэчы з чалавекам, які падасць мне графін. Але я ніяк не мог адмовіцца ад Хоўка. Ён не даваў мне выбару.
  
  
  «Добра, - ціха сказаў я.
  
  
  Хоук правёў нас у пусты асабісты пакой каля штаба службы бяспекі. Калі мы апынуліся ўнутры, Хоук зачыніў і замкнуў дзверы, затым павярнуўся да мяне. Вінцэнт стаяў збоку, выглядаючы вельмі збянтэжаным.
  
  
  "А цяпер", - сказаў Хоук рэзкім нізкім голасам. «Што, чорт вазьмі, тут робіцца? Я ўзяў у цябе ўсё, што мог, Нік. Ты паводзіш сябе як маньяк».
  
  
  Я злосна паглядзеў на Вінцэнта. "Вы распавялі яму аб інцыдэнце на вечарынцы".
  
  
  "Не, не сказаў", - абараняючыся, сказаў Вінцэнт. "Але я павінен быў гэта зрабіць".
  
  
  "Які інцыдэнт?" - спытаў Хоук.
  
  
  "Проста невялікі эмацыйны ўсплёск", - сказаў Вінцэнт.
  
  
  Я аблізнуў перасохлыя вусны. Я быў рады, што ён не згадаў аб маёй спробе выцягнуць Люгер. Ястраб быў рэзкім. Я быў упэўнены, што ён ужо сумняваўся ў маёй асобе. Можа, ён заўважыў нейкую загану ў маёй маскіроўцы. Можа, яны пакінулі радзімку, шнар ці нешта яшчэ тое, што выдала мяне. Не, гэта павінна быць мая віна. Я проста не паводзіў сябе як Нік Картэр.
  
  
  "Добра, што гэта?
  
  
  - нецярпліва спытаў Хоук. - Чаму ты ўвесь час страшэнна нервуешся? Ты не быў тым жа чалавекам з таго часу, як вярнуўся з той вілы”.
  
  
  Адказ быў просты. Я быў іншым чалавекам. Рафаэль Чавес. Але я не мог яму гэтага сказаць. Ён быў адным з ворагаў. Абодва гэтыя агенты АХ былі маімі ворагамі.
  
  
  “Я проста не ведаю, сэр. Можа быць, гэта таму, што ўсё гэта па-чартоўску хвалюе, з натоўпамі людзей, якія тоўпяцца вакол, шумам і блытанінай. І самае горшае - ведаць, што нешта можа здарыцца ў любую хвіліну, а мы не можам што-небудзь з гэтым зрабіць. Гэтая праца па забеспячэнні бяспекі не ў маім стылі”.
  
  
  Абодва мужчыны маўчалі хвіліну. Хоук адвярнуўся і падышоў да акна. "Баюся, гэтага недастаткова, Нік". Ён павярнуўся да мяне. Яго хударлявае цела, здавалася, яшчэ больш сціснулася ў твідавым жакеце, а яго халодныя вочы, здавалася, глядзелі проста на мяне. "Што ж адбылося ў тыя два дні, калі цябе не было?"
  
  
  "Менавіта тое, што я табе сказаў", - сказаў я.
  
  
  «Мне не падабаецца гэта казаць, Нік, але я думаю, што ты нешта хаваеш ад мяне. Гэта таксама не падобна на цябе. Мы заўсёды былі вельмі адкрытыя адзін з адным, ці не так?
  
  
  Ціск у галаве і грудзях расло. Да таго, як мне давялося апынуцца ў гэтым калідоры, заставалася менш за гадзіну. А Дэвід Хок хацеў пагаварыць і пагаварыць.
  
  
  "Так, мы заўсёды былі адкрыты".
  
  
  "Тады давайце будзем адкрытыя", – сказаў Хоук. "Я думаю, што нешта здарылася, калі ты знік, і я не разумею, чаму ты мне пра гэта не расказваеш. Я ведаю, што ў цябе павінны быць прычыны стрымлівацца, але для нас абодвух было б нашмат лепш, калі б Вы выкладваеце гэта. Гэта тычыцца дзяўчыны Гофмана?"
  
  
  Я кінуў на яго позірк. «Не, гэта не мае нічога агульнага з дзяўчынай. Якога чорта гэта мусіць быць? Я ж сказаў вам, што яна была зразумелая. Вы сапраўды верыце, што я вам хлушу? Я зразумеў, што крычу, але было позна.
  
  
  «Супакойся, Нік, - ціха сказаў Вінцэнт.
  
  
  Імгненне Хоук нічога не казаў. Ён зноў глядзеў на мяне, пранізваючы мяне сваімі суровымі халоднымі вачыма. Ціск у маёй галаве і грудзях небяспечна ўзрастаў, і я адчуваў сябе як бомба, якая рыхтавалася падарвацца.
  
  
  "Нік, - павольна сказаў Хоук, - я здымаю цябе з гэтай справы". Яго твар раптам стаў старым і стомленым.
  
  
  Мяне прабіў халадок. Я павярнуўся, каб сустрэцца з ім вачыма. "Ты не можаш гэтага зрабіць", - глуха сказаў я. "Я табе патрэбен тут".
  
  
  «Калі ласка, паверце мне, калі я кажу, што не хачу. Вы нумар адзін у маім спісе, і вы гэта ведаеце. Ваш паслужны спіс гаворыць сам за сябе. Але тут нешта ня так. Пачуццё, якое я адчуў, калі прыбыў у Каракас - жахлівае адчуванне, што нешта пайшло не так, - усё яшчэ са мной. Насамрэч, за апошнія пару дзён яно стала нашмат мацнейшым». Ён паглядзеў на Вінцэнта. "Ты таксама гэта адчуваеш, ці не так, Клэй?"
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Вінцэнт. "Я адчуваю гэта."
  
  
  «Ты заўсёды вельмі шанаваў інтуіцыю, Нік. Ты сам шмат разоў казаў мне пра гэта. Што ж, я таксама. І прама зараз у мяне вельмі моцнае пачуццё, што табе не варта ўдзельнічаць у гэтым. прызначэнні больш. Для вашага ж дабра, а таксама для дабра канферэнцыі”.
  
  
  "Сэр, дазвольце мне паказаць вам, што я ў парадку", - сказаў я. "Проста дазволь мне застацца на перапынак".
  
  
  Яго брыво нахмурылася: "Чаму апоўдні?"
  
  
  Я не мог глядзець яму ў вочы. “Гэта проста здаецца асабліва небясьпечным часам. Калі яны шчасна вернуцца ў канферэнц-залу, малаверагодна, што нешта пайдзе не так. Я пайду, калі вы хочаце, каб я сышоў».
  
  
  "Я хачу, каб ты пайшоў зараз жа", - холадна сказаў Хоук. «Вінсэнт, ідзі пакліч аднаго з венесуэльскіх ахоўнікаў. Я адпраўляю аднаго назад у гатэль з Нікам, проста каб упэўніцца, што ён дабярэцца туды ў парадку».
  
  
  "Гэта не абавязкова!" - злосна сказаў я.
  
  
  «Прабач мяне, Нік, але я думаю, што гэта так», - сказаў Хоук. Яго голас быў рэзкім, як і вочы.
  
  
  Вінцэнт накіраваўся да дзвярэй, і я раптам запанікаваў. Я не мог дазволіць гэтым людзям перашкодзіць мне выканаць маё заданне. Нешта шчоўкнула ўнутры, і мая галава праяснілася. Я ведаў, што трэба рабіць. Прыйшлося іх забіць. Мяне ахапіла жорсткая, халодная рашучасць.
  
  
  Я хутка залез у пінжак і выцягнуў "люгер". Я нацэліў яго на Хоўка, але пагаварыў з Вінцэнтам. "Стойце прама тут", - рэзка сказаў я.
  
  
  Яны абодва глядзелі на мяне ў поўным шоку.
  
  
  "Ты сышоў з розуму?" - недаверліва спытаў Хоук.
  
  
  Вінцэнт адвярнуўся ад дзвярэй. "Падыдзі сюды, каб я мог цябе бачыць", - сказаў я. Як толькі ён гэта зробіць, я заб'ю іх абодвух. Але я мушу дзейнічаць хутка.
  
  
  "Што гэта, Нік?" - спытаў Вінцэнт нізкім напружаным голасам.
  
  
  Я сказаў. - "Мяне клічуць Рафаэль Чавес". «Я помсьнік. Цяпер гэта не мае значэння, ці ведаеце вы. Нік Картэр мёртвы, і я выдаю сябе за яго. Цягам гадзіны я завяршу сваю місію, і ўсе ўдзельнікі канферэнцыі будуць мёртвыя. Нішто мяне не спыніць, так што рухайся перада мной, як я сказаў».
  
  
  Ястраб і Вінцэнт абмяняліся поглядамі.
  
  
  «Я бачыў сакрэтную татуіроўку на тваёй правай руцэ, калі ты мыў посуд гэтай раніцай», - павольна сказаў Хоук. «Не, ты не самазванец. Напрамілы бог, Нік, адкладзі гэтую штуку і пагавары з намі ».
  
  
  Яго словы прывялі мяне ў лютасць. Я нацэліў пісталет яму ў грудзі. Але потым я ўбачыў, як Вінцэнт кінуўся да мяне.
  
  
  Я павярнуўся, каб сустрэць яго, але спазніўся на долю секунды. Наступнае, што я памятаю, ён быў зверху мяне, і мы паваліліся на падлогу.
  
  
  Калі мы патрапілі, мясісты кулак Вінцэнта ўрэзаўся мне ў твар. Гэта быў цяжкі ўдар, і ён ашаламіў мяне. Затым я адчуў, як "Люгер" выкручваецца з маёй рукі. Я трымаўся з усяе сілы, але Вінцэнт меў перавагу. Пісталет упаў на падлогу. Але я аднаўляў сілы. Я ўткнуўся на Вінцэнта нагой і моцна стукнуў яго нагой у пахвіну.
  
  
  Ён закрычаў і зваліўся са мной на спіну. Я заўважыў "Люгер", потым узяўся за яго.
  
  
  «Не рабі гэтага, Нік. Мне давядзецца страляць». Ястраб стаяў над намі, трымаючы на мне сваю берэту. Я паглядзеў скрозь доўгі глушыцель яму ў вочы і зразумеў, што ён быў вельмі сур'ёзны. Я павольна ўстаў.
  
  
  "Ты думаеш, ты зможаш спыніць мяне гэтым?" - спытаў я пагрозлівым голасам, які не прызнаў сваім.
  
  
  "Я цалкам упэўнены, што змагу", - спакойна сказаў ён. "Але не прымушай мяне рабіць гэта".
  
  
  «Я забяру ў цябе гэтую цацку і заб'ю ёю», - прагыркаў я. Я зрабіў крок да яго.
  
  
  «Я прыстрэлю, Нік, - сказаў Хоук. Але я мог бачыць намёк на страх у яго вачах - ён баяўся, што не зможа мяне забіць.
  
  
  Я якраз збіраўся назваць яго блеф, калі ўбачыў, што Вінцэнт, хістаючыся, зноў падняўся на ногі. Калі Хоўк асцярожна накіраваў пісталет мне ў грудзі, Вінцэнт падышоў да мяне. Я схапіў яго і пацягнуў перад сабой, каб абараніць сябе ад «Берэты Ястраба». Затым я моцна штурхнуў Вінцэнта, і ён цяжка ўпаў на Хоўка. Абодва мужчыны адхіснуліся, і пісталет стрэліў, выдаўшы ціхі стук. Куля ўрэзалася ў столь.
  
  
  Я рушыў хутка, стукнуўшы правую руку аб шыю Вінцэнта, і ён адляцеў ад Ястраба, расчышчаючы мне шлях. Калі Хоук зноў апускаў пісталет, каб зноў прыцэліцца, я схапіў яго руку з пісталетам і пацягнуў, моцна паварочваючыся, калі пацягнуў яго да сябе. Ён пераляцеў праз маё сцягно і паваліўся на падлогу, «Берэтт» стукнулася аб сцяну ззаду яго. Ён быў аглушаны.
  
  
  Я пацягнуўся за Люгерам, але тут Вінцэнт зноў мяне схапіў. Я ўпаў, але тут жа прыйшоў у сябе і нанёс левы хук у шырокі твар Вінцэнта. Яго скула трэснула, і ён пахіснуўся ад удару. Яму было балюча, але ён не скончыў. Я бачыў, як яго рука зайшла пад куртку. Адным рухам я сунуў штылет сабе ў далонь і адправіў яго ў палёт у той момант, калі Вінцэнт прыцэліўся. Нож упіўся яму пад рэбры, ён ахнуў, яго вочы пашырыліся, і ён упаў на бок.
  
  
  "Госпадзе, Нік!" - крыкнуў Хоук, недаверліва гледзячы на цела Вінцэнта. Хоук прыйшоў у прытомнасць, але ўсё яшчэ быў занадта слабы, каб рухацца. Я схапіў "люгер" і асцярожна нацэліў яму ў галаву. Ён павінен памерці. Іншага шляху не было. Я сціснуў палец на спускавым кручку, але нешта мяне спыніла. Хоук глядзеў на мяне абуральна і злосна - і пакрыўджана.
  
  
  Нянавісць і лютасьць перапоўнілі мае грудзі. Гэты чалавек стаяў у мяне на шляху. Я павінен быў яго ўстараніць. Мой палец зноў сціснуў цвёрды метал спускавога кручка. Я паглядзеў на гэты маршчыністы твар і застыў, ашаломлены нечаканым усплёскам эмоцый. Не ведаю чаму, але я надта любіў і паважаў гэтага чалавека, каб страляць. І ўсё ж мне прыйшлося націснуць на курок. Я пакрыўся халодным потам, калі супярэчлівыя эмоцыі ахапілі мой запалёны мозг. Я аблізнуў перасохлыя вусны і зноў прыцэліўся. Мой абавязак быў ясны. Дэвід Хок павінен быў памерці.
  
  
  Але я не мог гэтага зрабіць. Я проста не мог націснуць на курок. Можа, мне ўсё ж не прыйшлося яго забіваць. Я мог бы звязаць яго і трымаць у баку, пакуль не завяршу сваю місію.
  
  
  Хоук глядзеў на мой твар. Ён не выглядаў вельмі здзіўлены, калі я апусціў пісталет.
  
  
  "Я ведаў, што ты мяне не заб'еш", - ціха сказаў ён.
  
  
  Я закрычаў. - "Заткніся!" Я быў занадта засмучаны і збіты з панталыку, каб ясна думаць.
  
  
  Я звязаў Хоўку рукі і ногі яго гальштукам і рамянём. У мяне забягалі думкі, я ваяваў як агент AX, а не рэвалюцыянер-аматар. І я звязаў Хока як прафесіянал, хаця ведаў, што ніколі раней не рабіў нічога падобнага. І было тое дзіўнае пачуццё, якое я адчуваў да старога. У гэтым не было больш сэнсу, чым выбліскі невядомых успамінаў і шалёныя сны, якія мне сніліся апошнія некалькі дзён.
  
  
  У мяне зноў з'явілася адчуванне, што з усім гэтым нешта не так - з людзьмі ў клініцы, місіяй, у якой я быў, і са мной. Але не было часу разбірацца.
  
  
  Я зацягнуў Хоука ў камору. Я не заткнуў яму рот, таму што ведаў, што пакоі цалкам гуканепранікальныя. Ён проста глядзеў на мяне.
  
  
  «Ты пад наркотыкамі ці нешта падобнае», - сказаў ён.
  
  
  "Маўчы, і я не заб'ю цябе", - рэзка сказаў я.
  
  
  "Ты не хочаш мяне забіваць. Ты праўда верыш, што вы чалавек па імені Чавес?"
  
  
  "Я Чавес".
  
  
  "Гэта няпраўда", - рашуча сказаў ён. «Ты Нік Картэр. Чорт пабяры, ты Нік Картэр!»
  
  
  Ад яго ў мяне кружылася галава. Галаўны боль вяртаўся - галаўны боль, які пройдзе толькі пасля таго, як я заб'ю сваіх ворагаў. Я зірнуў на гадзіннік і ўбачыў, што ў мяне засталося каля паўгадзіны. Я запхнуў Хоўка ў шафу, зачыніў і замкнуў дзверы. Я зірнуў на Вінцэнта, калі падышоў да дзвярэй. Ён выглядаў мёртвым, і па нейкай вар'яцкай прычыне мне было вельмі шкада.
  
  
  Я выйшаў у калідор і са здзіўленнем выявіў, што ён амаль пусты. Венесуэльскі паліцыянт уваходзіў у пакой аховы ў іншым канцы залы. Ён мяне не бачыў. Відавочна, нас ніхто не чуў. Але я не хацеў ні з кім сутыкацца. Супрацоўнікі службы бяспекі могуць задацца пытаннем, адкуль я, ці нехта, хто бачыў, як я іду па калідоры з Хоўкам і Вінцэнтам, можа пачаць складаць два і два. Я вырашыў выйсці з палаца праз бакавы ўваход. Я мог прайсці праз сад і вярнуцца праз галоўны ўваход. Хацелася б спадзявацца, што натоўп разышоўся б падчас паўдзённага перапынку. І любы, хто бачыў, як я ўвайшоў, проста выказаў здагадку, што я пайшоў на ранні абед. Я хутка агледзеўся, спакойна прайшоў па калідоры і выйшаў праз бакавыя дзверы.
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  Я выкінуў з галавы Хоўка і Вінцэнта. Мой гадзіннік паказваў дванаццаць трыццаць пяць - усяго дваццаць пяць хвілін да сустрэчы са сваім кантактам за межамі канферэнц-залы.
  
  
  Я хутка прайшоў праз сад да пярэдняй часткі палаца. Нават у гэты адносна спакойны час усюды былі людзі. Аўтамабілі запоўнілі вуліцы, прыдатныя да тэрыторыі палаца. Пад'язныя шляхі былі перакрыты, але ахоўнікі прапускалі машыны павышанай бяспекі.
  
  
  Абыходзячы будынак, я ўбачыў сотні людзей, якія бадзяліся па тэрыторыі ў чаканні з'яўлення саноўнікаў.
  
  
  Я толькі пачаў спускацца да натоўпу, калі з боку дарогі да мяне падышоў мужчына, заступаючы мне шлях. Я паглядзеў на яго і зразумеў, што гэта быў чалавек з ЦРУ, з якім я сутыкнуўся раней. Я не мог ігнараваць яго. Гэта яшчэ больш выклікала б ягоныя падазрэньні.
  
  
  "Скажы, Картэр, я магу пагаварыць з табой?"
  
  
  Я нядбайна павярнуўся да яго, спрабуючы не звяртаць увагі на нарастальны ціск у грудзях. Мая галава пульсавала ад болю. "Так?"
  
  
  «Я проста хацеў сказаць, што прашу прабачэння за зробленую мною заўвагу. Я не вінавачу цябе ў тым, што ты раззлаваўся».
  
  
  "О, усё ў парадку", - сказаў я. «Я занадта востра адрэагаваў. Я проста крыху нервуюся. Мая віна». Я пачаў сыходзіць ад яго.
  
  
  "Тады ніякіх крыўд?" ён спытаў.
  
  
  Я павярнуўся назад. «Не, без крыўд. Не турбуйся пра гэта».
  
  
  "Добра." Ён працягнуў руку. Я ўзяў яго і трымаў за хвіліну.
  
  
  Ён з палёгкай шырока ўсміхаўся. «Ведаеш, я разумею, як гэты від абавязкаў можа сапраўды цябе дастаць. Думаю, гэтае чаканне і назіранне. Я не ведаю, як супрацоўнікі Сакрэтнай службы робяць гэта дзень за днём, месяц за месяцам».
  
  
  Я зірнуў на гадзіннік. Было дваццаць да аднаго. Я стараўся не паказваць свае эмоцыі. «Так, у іх цяжкая праца. Я сапраўды не хачу гэтага. Што ж, мне трэба спаткацца з калегам. Ўбачымся пазней".
  
  
  «Вядома, добра, - сказаў ён. "Супакойся, Картэр".
  
  
  Я павярнуўся і пайшоў далей па доўгай сцежцы. Адчуванне місіі было настолькі моцным унутры мяне, што я не мог думаць ні пра што іншае. Я не адчуваў нічога вакол сябе, акрамя свайго шляху скрозь натоўп. Калі я падышоў да ўваходу, група памагатых заблакавала тратуар. Я прабіўся праз іх, і яны паглядзелі на мяне, як на вар'ята. Але зараз не было часу на выгоды. Я абмінуў кучку рэпарцёраў каля галоўных прыступак і прайшоў міма іх. Натоўп рабіўся ўсё гусцейшы.
  
  
  Калі я дабраўся да лесвіцы і пачаў паднімацца па ёй, мяне заблакіраваў натоўп. Я праціскалася скрозь іх локцямі. Я штурхнуў аднаго мужчыну супраць другога, і ён крыкнуў мне нешта непрыстойнае. Я ўрэзаўся ў жанчыну, ледзь не збіўшы яе з ног. Але я нават не стаў азірацца.
  
  
  Мне трэба было своечасова дабрацца да калідора.
  
  
  "Гэй, паглядзі, хлопец!" нехта крыкнуў мне ўслед.
  
  
  Я павольна паднімаўся па прыступках. "Дайце мне прайсці", - запатрабаваў я. "Дай мне прайсці, чорт вазьмі". У такім разе я ніколі не паспею туды своечасова.
  
  
  Я рухаўся тэрміновасцю маёй місіі, не зважаючы ні на што, акрамя прымусу дабрацца туды, куды я ішоў. Наверсе лесвіцы натоўп быў яшчэ шчыльнейшы, і ахоўнікі затрымлівалі ўсіх.
  
  
  Я спатыкнуўся і штурхануўся ў іх. Супрацоўнік службы бяспекі Венесуэлы пільна паглядзеў на мяне, калі я прайшоў міма яго. Але мне трэба было патрапіць у палац. Мой сувязны будзе чакаць мяне там роўна ў гадзіну дня. І ён не мог чакаць. Час павінен быў быць ідэальным.
  
  
  "Прабачце мне", - сказаў я, падыходзячы да іх. "Калі ласка, дайце мне прайсці!" Але ніхто не рушыў. Усе былі занадта занятыя размовамі аб канферэнцыі і сусветных справах, каб нават заўважыць маю прысутнасць. Я ў іх мінуў прабіраючыся праз масу целаў.
  
  
  "Гэй, паслабся!" - крыкнуў адзін мужчына.
  
  
  Я прайшоў міма яго, не адказваючы. Я амаль прайшоў праз людную зону проста перад дзвярыма. Я паглядзеў на гадзіннік і ўбачыў, што ў мяне засталося ўсяго семнаццаць хвілін. Я прабіўся да дзвярэй, дзе ахоўвалі некалькі паліцыянтаў.
  
  
  "Так?" - сказаў венесуэлец у ваеннай форме. Ні ён, ні мужчына ў цывільным, які сядзеў з ім, не пазналі мяне.
  
  
  «Я з AX, - сказаў я. "Картэр".
  
  
  "Ваша пасведчанне асобы, калі ласка".
  
  
  Я хацеў збіць чалавека з ног і прабегчы міма яго. Пульсацыя ў галаве была амаль невыноснай. Я пашнарыў у кішэні і знайшоў кашалёк Ніка Картэра. Я адкрыў яго і знайшоў пасведчанне асобы. і спецыяльны пропуск у палац. Я паказаў дзяжурнаму.
  
  
  "Хм", - сказаў ён. Ён паглядзеў на фатаграфію на картках, а затым уважліва вывучыў мой твар. Калі б Хоук і Вінцэнт не маглі сказаць, што я не Нік Картэр, гэты чалавек не змог бы ўбачыць скрозь маю маскіроўку.
  
  
  "Не маглі б вы паспяшацца, калі ласка?" - нецярпліва сказаў я.
  
  
  Ва ўсякім разе, просьба, падобна, яго запаволіла. Ён вывучыў карту, як быццам у ёй быў нейкі загана, які толькі і чакаў, каб ён яе выявіў. Відавочна, я пакрыўдзіў яго сваім нецярпеннем, і ён збіраўся падаць мне ўрок.
  
  
  "Дзе вы размешчаны, містэр Картэр?"
  
  
  У мяне ўзнік амаль некантралюемы імпульс стукнуць кулаком па яго самазадаволеным твары. Але я ведаў, што гэта хутка пакладзе канец місіі.
  
  
  "Гэта мае сэнс?" - Сказаў я, сціскаючы кулакі, спрабуючы стрымаць сябе.
  
  
  - Не асабліва, - кісла сказаў ён.
  
  
  "Гатэль Эль Кондэ", - сказаў я.
  
  
  "Gracias, muchas gracias", - саркастычна сказаў ён.
  
  
  Я хацеў пагаварыць з ім на маёй роднай мове, сказаць яму, што ён ідыёт, міжвольны інструмент злоснага тырана. Але я прамаўчаў.
  
  
  "Вашы карты, містэр Картэр". Ён вярнуў іх мне. "Вы можаце ўвайсці ў палац".
  
  
  "Вялікі дзякуй", - сказаў я злосна. Я ўзяў кашалёк і паспяшаўся міма ахоўнікаў унутр.
  
  
  Унутры было нашмат цішэй. У вестыбюлі было некалькі чалавек, але яны былі раскіданыя, і ў мяне не было праблемаў прайсці. Я накіраваўся да Вялікай прыёмнай, якая выкарыстоўвалася для канферэнцыі.
  
  
  Калі я ўвайшоў у гэтую частку палаца, была яшчэ адна праверка бяспекі, але адзін з ахоўнікаў ведаў мяне, так што гэта было хутка. Я прайшоў па калідоры ў канферэнц-залу. Я быў амаль у мэты.
  
  
  У гэты момант начальнік паліцыі бяспекі Венесуэлы выйшаў з дзвярнога праёму ўсяго за некалькі ярдаў ад канферэнц-залы. Я адчуў, як у жываце віруе агіда, а ціск у галаве і грудзях расло. Як кіраўнік жорсткай таемнай паліцыі ён быў амаль гэтак жа агідны, як і сам прэзідэнт.
  
  
  "Ах, містэр Картэр!" - сказаў ён, калі ўбачыў мяне.
  
  
  «Сеньёр Сант'яга», - адказаў я, імкнучыся захаваць стрыманасць.
  
  
  «Усё ідзе добра, ці не так? Падобна, што ў нашых мерах засцярогі ў рэшце рэшт не было неабходнасці».
  
  
  "Так здаецца, сэр", - цвёрда сказаў я. У маёй галаве цікаў гадзіннік. Мусіць, без васьмі хвілін гадзіну. Мне прыйшлося сысці ад яго.
  
  
  "Я ўпэўнены, што ўсё будзе добра", - сказаў ён. «У мяне добрае прадчуванне. Вы бачылі сеньёра Хоўка?»
  
  
  «Не з самай раніцы», - зманіў я, варожачы, ці выдала мяне мой твар.
  
  
  “Ну, я ўпэўнены, што знайду яго. Убачымся пазней, каб павіншаваць вас з такім удалым днём». Ён усміхнуўся і паляпаў мяне па плячы.
  
  
  "Вельмі добра, сэр", - сказаў я.
  
  
  Ён вярнуўся ў кабінет, які, здавалася, быў нечым накшталт прыбудовы да штаба службы бяспекі. Я ўздыхнуў з палёгкай і пайшоў па калідоры ў канферэнц-залу. Я паглядзеў на гадзіннік, і яны сказалі пяць да аднаго.
  
  
  Я ўстаў насупраць адчыненых дзвярэй, як мяне загадалі. На іншым канцы калідора дзяжурылі чатыры ахоўнікі, тыя ж самыя, што былі там раніцай. Яны ведалі мяне, так што мне не склала працы прайсці міма іх. Засталося яшчэ дзве хвіліны. Па калідоры прайшоў памочнік і паказаў свае даверчыя граматы. Ахоўнікі ўпусцілі яго ў пакой. Паўсюль былі людзі са службы бяспекі, якія хадзілі па калідоры і стаялі ўнутры канферэнц-залы.
  
  
  Я паглядзеў уверх і ўніз па калідоры. Мне было вельмі балюча. Напружанне і ціск у маёй галаве хутка нарасталі з цягам хвілін. Я ведаў, што боль не пройдзе, пакуль я не знішчу сваіх ворагаў. Але ў мяне было жахлівае пачуццё, што ўсё неяк не так. Гэта было ўнутранае адчуванне, смутнае, ныючае адчуванне, якое, здавалася, зыходзіла са схаванага кутка майго мозгу. Гэта не мела сэнсу - як і ўсё астатняе, што адбылося за апошнія некалькі дзён. Але якім бы ні было пачуццё, яно пачало мучыць маё сумленне, нават калі мяне душыла тэрміновасць маёй місіі. Я адчуваў, што ў маёй галаве адбываецца жахлівая барацьба, і яна магла б звесці мяне з розуму, калі б не спынілася ў бліжэйшы час.
  
  
  Я пачаў задавацца пытаннем, што мой кантакт быў затрыманы.
  
  
  Але потым я ўбачыў яго - цёмнавалосага венесуэльца ў кансерватыўным цёмна-сінім гарнітуры і чырвоным гальштуку, які ішоў да мяне па калідоры. Ён быў падобны на звычайнага члена палацавага персаналу, але з белым гваздзіком на штрыфлі і графінам у руцэ.
  
  
  Маё сэрца шалёна калацілася аб рэбры. Праз хвіліну ён быў побач са мной, працягваючы мне графін. «Сеньёр Картэр, дырэктар канферэнцыі, папрасіў мяне прынесці свежую пітную ваду ў канферэнц-залу падчас паўдзённага перапынку». Ён казаў вельмі гучна, каб усе вакол нас чулі. "Паколькі ў вас ёсць асаблівы допуск, не маглі б вы прыняць яго для мяне?"
  
  
  «О, добра. Я вазьму гэта», - паблажліва сказаў я.
  
  
  "Грасіяс", - сказаў ён. Затым рэзкім шэптам: "Viva la revolución!"
  
  
  Мужчына хутка пайшоў назад па калідоры. Я стаяў з графінам у руках, ахоплены жудаснымі сумневамі і замяшаннем. Прыйшлося аднесці прыладу ў пакой. Было занадта позна думаць аб іншых пачуццях. Найважнейшай справай у маім жыцці было аднесці гэты графін у канферэнц-залу і паставіць яго на стол.
  
  
  Я падышоў да дзвярэй.
  
  
  "Прывітанне, Картэр", - сказаў там супрацоўнік ЦРУ. "Што ж у вас там?"
  
  
  «Падобна на тое, дырэктар канферэнцыі хоча свежай вады на стале для перамоваў», - сказаў я нядбайна. "А я хлопчык на пабягушках".
  
  
  Агент ЦРУ паглядзеў на графін. Супрацоўнік сакрэтнай службы ўхмыльнуўся мне, затым таксама зірнуў на графін. Яны здаваліся задаволенымі. Венесуэльскія паліцыянты кіўнулі мне, каб я аднёс графін у пакой.
  
  
  Я аднёс графін унутр. Іншы супрацоўнік сакрэтнай службы паглядзеў на мяне, калі я ўзяў са стала амаль пусты графін і замяніў яго тым, які прынёс з сабой.
  
  
  Ён спытаў. - "Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  Я ўсміхнуўся яму. "Вы б не хацелі, каб удзельнікі канферэнцыі пілі нясвежую ваду, ці не так?"
  
  
  Ён паглядзеў на графін і на мяне, затым усміхнуўся ў адказ. "Рады бачыць, што яны канструктыўна выкарыстоўваюць вас, людзей AX".
  
  
  "Вельмі смешна", - сказаў я.
  
  
  Я ўзяў стары графін і сунуў яго пад паху, а потым азірнуўся на той, які толькі што паставіў у цэнтры стала для нарад. І я пачуў, як у галаве рэхам аддаваліся словы:
  
  
  Пасля пачатку дзённага сеансу прылада будзе наладжана на патрэбную частату з дапамогай дыстанцыйнага кіравання. Праз некалькі хвілін ён заб'е ўсіх у межах чутнасці.
  
  
  Я павярнуўся і выйшаў з пакоя.
  
  
  Звонку я спыніўся каля ахоўнікаў. "Цікава, што мне з гэтым рабіць?" - сказаў я ім, паказваючы нецярпенне.
  
  
  "Унізе па калідоры ёсць камора", - сказаў адзін з венесуэльцаў.
  
  
  «Можа быць, ты мог бы падмесці падлогу, Картэр, - засмяяўся чалавек з ЦРУ, які стаяў каля дзвярэй. «Напэўна, у кладоўцы ёсць мятла», - шырока ўсміхнуўся ён.
  
  
  "Што гэта. Гадзіна камедыі ЦРУ?» - Кісла спытала я, як быццам іх жарты мяне надакучылі. Мне было б напляваць на тое, што яны казалі ці рабілі, пакуль яны не падазравалі, што самая вялікая за апошнія гады пралом у сістэме бяспекі была здзейснена прама ў іх пад носам.
  
  
  Я аднёс стары графін па калідоры ў камору. Памочнікі і афіцыйныя асобы пачалі вяртацца ў канферэнц-залу. Я паглядзеў на гадзіннік і выявіў, што ўжо была чвэрць другога. Зоркі шоу, прэзідэнт Венесуэлы і віцэ-прэзідэнт ЗША, прыбудуць праз некалькі хвілін. І неўзабаве пачнецца дзённае паседжанне. І ніхто ў канферэнц-зале не западозрыць, што рэшту яго жыцця можна памераць хвілінамі.
  
  
  Усё ішло па плане.
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  Выкінуўшы графін, я накіраваўся назад у канферэнц-залу. Я якраз паспеў убачыць, як прэзідэнт Венесуэлы і віцэ-прэзідэнт ЗША разам ідуць па калідоры, паклаўшы руку амерыканцаў на плячо венесуэльца. Іх акружалі агенты сакрэтнай службы. Калі я ўбачыў, як яны знікаюць у канферэнц-зале, мяне ахапілі нянавісць і агіду.
  
  
  Унутры фатографы рабілі некалькі здымкаў у апошнюю хвіліну перад аднаўленнем канферэнцыі. Хадзілі чуткі, што падчас ранішняй сесіі былі дасягнуты важныя эканамічныя дамоўленасці. Несумненна, яны былі звязаныя з фінансавай дапамогай венесуэльскаму рэжыму замест дазволу на размяшчэнне амерыканскіх вайсковых баз. Без майго ўмяшання гэтая жахлівая тыранія працягвалася б вечна.
  
  
  Я якраз заняў сваё месца насупраць усё яшчэ адчыненых дзвярэй, як раптам побач са мной з'явіўся начальнік паліцыі бяспекі Венесуэлы. На гэты раз яго твар быў змрочным.
  
  
  "Містэр Картэр, адзін з вашых агентаў АНБ толькі што паведаміў мне, што вы правялі некалькі хвілін у канферэнц-зале".
  
  
  Я адчуў паколванне ў задняй частцы шыі. Ціск у галаве зноў узрос, у скронях страшэнна запульсавала.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў я. Мой розум накіраваўся наперад. Можа, яны праверылі і знайшлі гэта дырэктар канферэнцыі не заказваў свежую ваду.
  
  
  Або асцярожны агент мог знайсці прыладу, проста агледзеўшы графін. Магчыма, яны ўжо выдалілі прыладу з пакоя.
  
  
  Ён спытаў. - "Вам усё здавалася нармальным?"
  
  
  Сціск у грудзях крыху аслабла. «Так. Здавалася, усё ў парадку».
  
  
  “Добра. Не маглі б вы пайсці са мной на хвілінку? Я б хацеў, каб вы зірнулі на гэты абноўлены спіс людзей з допускам да сакрэтнай інфармацыі. Гэта не зойме шмат часу».
  
  
  Я адчуваў, што ў такой ступені можна адхіліцца ад маіх інструкцыяў. Дзверы канферэнц-залы яшчэ нават не былі зачынены. Ва ўсякім разе, я не разумеў, як магу адмовіцца. Калі начальнік паліцыі бяспекі Венесуэлы папрасіў вас нешта зрабіць, вы гэта зрабілі. Я рушыў услед за ім у прыбудову службы бяспекі недалёка ад канферэнц-залы. Калі мы ўвайшлі, там быў венесуэльскі паліцыянт, але ён адразу ж выйшаў, пакінуўшы мяне сам-насам з чалавекам, якога я ненавідзеў амаль гэтак жа моцна, як тых, каго я збіраўся знішчыць.
  
  
  "Гэта спіс". Дастаткова збеглага чытання, каб ... "
  
  
  Тэлефон на яго стале зазваніў. Ён падышоў да яго, каб адказаць, пакуль я вывучаў спіс, з усіх сіл спрабуючы кантраляваць свае эмоцыі.
  
  
  Яго твар прасвятлеў. "Ах, сеньёр Хоук!"
  
  
  Я адчуў, як сталёвыя ціскі стуліліся на маіх грудзях.
  
  
  Твар венесуэльца змяніўся. "Якая!"
  
  
  У гэтым не было сумневаў. Ястраб нейкім чынам выбраўся на волю і зараз тэлефанаваў з іншай часткі палаца, не верачы сабе, што паспею сюды своечасова. Ён здагадаўся, што я збіраюся нешта выцягнуць падчас перапынку, які толькі што сканчаўся.
  
  
  "Я не магу ў гэта паверыць!" - казаў венесуэльскі. Я пацягнуўся да Люгера і падышоў да яго ззаду. «Але сеньёр Картэр тут з…»
  
  
  Ён павярнуўся да мяне ў той момант, калі я ўдарыў дзяржальняй люгера аб яго галаву збоку. Ён цяжка ўпаў на падлогу і ляжаў без прытомнасці. Побач са сталом боўталася тэлефонная трубка. Я чуў голас Хоўка з другога канца.
  
  
  «Прывітанне? Што здарылася? Ты тут?"
  
  
  Я пераступіў цераз інэртнае цела і паставіў трубку на месца. Я падышоў да дзвярэй і паглядзеў уверх і ўніз па калідоры. Вакол нікога не было. Я выйшла ў калідор, хутка зачыніўшы за сабой дзверы. Будзем спадзявацца, што нейкі час ніхто не будзе заходзіць у прыбудову бяспекі.
  
  
  Я вярнуўся ў канферэнц-залу, калі яны зачынялі дзверы. Праз некалькі хвілін канферэнцыя адновіцца, і смяротная прылада будзе актываваная. Я стаяў у калідоры, напружаны і востра адчуваючы жудасны ціск. Ён хутка знікне - пасля таго, як прылада зробіць сваю працу. Агент сакрэтнай службы выйшаў з канферэнц-залы і кіўнуў ахоўнікам. Ён падышоў да мяне.
  
  
  "Прывітанне, Картэр", - сказаў ён прыязным голасам.
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  «Ну, яны там у дарозе. Я буду рады, калі ўсё гэта скончыцца».
  
  
  "Я таксама", - сказаў я.
  
  
  Я хацеў, каб ён сышоў, дазволіў мне проста стаяць і чакаць у адзіноце. Хутка будзе сігнал, і я буду ведаць, што ўсё скончана. Хто-небудзь можа выбрацца з пакоя за дапамогай, можа быць, ахоўнік стаіць прама ля дзвярэй. Але ні прэзідэнт Венесуэлы, ні віцэ-прэзідэнт ЗША не выжылі - ніхто за сталом не выжыў.
  
  
  "Усё здаецца ціхім", - сказаў мужчына. «Занадта ціха на мой густ. У мяне такое дзіўнае пачуццё. У цябе яно ёсць?
  
  
  "Не сёння", - сказаў я. "Але я сапраўды хваляваўся, калі ўпершыню сюды патрапіў".
  
  
  “Ну, яно ў мяне. Прама на патыліцы. Але ўсё ў парадку».
  
  
  "Так, я ўпэўнены, што ў нас будзе дзень без здарэнняў", - сказаў я.
  
  
  «Ну, думаю, мне лепей пайсці праверыць у паліцыі бяспекі. Убачымся пазней, Картэр».
  
  
  «Дакладна, - сказаў я.
  
  
  Ён пайшоў па калідоры да прыбудовы службы бяспекі. На маёй верхняй губе выступілі малюсенькія кропелькі поту. Калі б ён выявіў, што начальнік службы бяспекі Венесуэлы ляжыць там без прытомнасці, ён, верагодна, паспрабуе спыніць канферэнцыю, і гэта ўсё сапсуе. Я падумаў, ці варта мне пайсці за ім. Але ў мяне было моцнае пачуццё, што я мушу заставацца там, дзе я быў. Заказы былі заказамі. Супрацоўнік АНБ выйшаў па калідоры з супрацьлеглага боку і спыніўся, каб пагаварыць з агентам Сакрэтнай службы. Я атрымаў кароткую адтэрміноўку. Я перарывіста ўздыхнуў і паглядзеў на дзверы канферэнц-залы. Унутры пачыналася дзённае пасяджэнне. У любую хвіліну прылада будзе актывавана.
  
  
  Раптам над будынкам пачуўся гучны пранізлівы гук. Гэта быў пранізлівы крык самалётаў, якія праляталі над палацам у знак прывітання Каракаскай канферэнцыі. Гук працяў мае барабанныя перапонкі, і нешта дзіўнае пачало адбывацца ўва мне.
  
  
  Мая свядомасць урэзалася ў бязладзіцу сцэн, слоў і разумовых малюнкаў. Я бачыў сябе з пісталетам Люгер. Я бачыў чужыя гарады і кватэру, якая павінна была быць у Амерыцы. Усё навальвалася на мяне, круцілася ў маім мозгу, выклікаючы млоснасць і галавакружэнне.
  
  
  Нешта глыбока ўнутры
  
  
  мяне паказала, што я прымусіў мяне падысці да акна, каб я зноў мог чуць гук. Але мяне стрымлівала моцнае пачуццё абавязку. Яны загадалі мне заставацца за межамі канферэнц-залы. Нягледзячы на гэтыя загады, мне прыйшлося падысці да акна і павольна, ніякавата я пайшоў па калідоры да алькова, дзе ведаў, што знайду яго. Я вагаўся адзін раз і амаль павярнуўся да сваёй пасады каля канферэнц-залы, але затым падышоў да акна. Я штурхнуў яго якраз у той момант, калі самалёты ляцелі назад, каб другі раз абляцець палац.
  
  
  Спачатку, калі яны падыходзілі да палаца, я нічога не чуў. Але затым, калі яны былі амаль проста над галавой, я пачуў гучны пранізлівы гук іх рухавікоў. Ён ператварыўся ў роў, калі яны праляцелі над будынкам, бліснуўшы на сонца.
  
  
  На гэты раз гук самалётаў мяне моцна патрос. Гэта было падобна на вялізную ўдарную хвалю, якая прайшла праз усё маё цела. Раптам я пачуў прыгожы Тані голас:
  
  
  Пасля таго, як яно выканае сваю працу, прылада будзе выдаваць значна ніжэйшы гук, які па-ранейшаму будзе гучаць вельмі высокім для вашых вушэй.
  
  
  Гук самалётаў усё яшчэ вібраваў у маёй галаве. І я пачуў у галаве яшчэ адзін пранізлівы гук, амаль такі ж, як толькі што выдалі рэактыўныя самалёты.
  
  
  Гэта гук, які вы пачуеце. Калі вы гэта пачуеце, вы ўспомніце ўсё, што ўтоена ў вашай падсвядомасці.
  
  
  Раптам праўда абрынулася на мяне са ўсіх бакоў. Я агледзеўся, ашаломлены і страшэнна збіты з панталыку. Што, чорт вазьмі, адбывалася? Чаму я выдаваў сябе за рэвалюцыянера на імя Чавес? Я ведаў, што я Нік Картэр, што я працаваў на AX, і я быў тут, каб… Раптам я ўспомніў сваю бітву з Вінцэнтам і Хоўкам, і… Госпадзе!
  
  
  Самалёты зніклі. Я слаба прыхінуўся да падаконніка. Што, чорт вазьмі, усё гэта было? Чаму я прыняў асобу венесуэльца, пра якога раней нават не чуў? Што прымусіла мяне біцца з Хоўкам і Вінцэнтам, калі яны проста спрабавалі… адхіліць мяне ад задання. Графін! Я прынёс графін у канферэнц-залу ўсяго некалькі хвілін таму і ведаў, што ў ім ёсць прылада, якая заб'е ўсіх у пакоі.
  
  
  Усё хутка вярталася. Я не проста пазіраваў - я сапраўды верыў, што я чалавек па імі Чавес. Усё, што я рабіў на працягу апошніх двух дзён, было накіраванае на забойства прэзідэнта Венесуэлы і віцэ-прэзідэнта Злучаных Штатаў - двух чалавек, якіх мяне паслалі ў Каракас, каб абараняць! Раней я нічога не мог успомніць, але ўчора ўвечары я зноў сустрэў Ілзэ Хофман і назваў яе Таняй - рускае імя. І яна ведала аб маёй смяротнай місіі.
  
  
  Так, вось і ўсё! Я не мог успомніць нічога, што здарылася са мной тым часам, як я сышоў у яе кватэру некалькі дзён таму, і тым часам, калі я вярнуўся, мяркуючы, што я Рафаэль Чавес. Але нешта ўспомнілася аб тым вечары ў яе кватэры. Успомніў пачуццё галавакружэння і млоснасці. Я спрабаваў уцячы, але мяне спынілі двое мужчын. Я, мусіць, быў пад наркотыкамі. І яны нешта зрабілі са мной, каб прымусіць мяне паводзіць сябе так, як я з таго часу. Гэта было прыніжэнне, аб якім яны казалі ў пасланні. Нейкім чынам яны выкарыстоўвалі мяне для забойства высокапастаўленых асоб канферэнцыі. І "яны" былі КДБ. Таня прызнала гэта. Я ўспомніў, як тлумачыў сваё знікненне Хоўку, але менавіта гэтую гісторыю яны сказалі мне расказаць яму. Я зусім не памятаў тых двух дзён, калі мяне не было, і, несумненна, яны гэтага хацелі. Напэўна, гэта было тады, калі мяне прымусілі прыняць на сябе ролю Рафаэля Чавеса.
  
  
  Я пабег з алькова, за вугал, у галоўны калідор. Мне трэба было патрапіць у канферэнц-залу. Прылада, якую я там усталяваў, магла ўжо працаваць і забіць усіх у межах чутнасці.
  
  
  Калі я падышоў да вялікіх дзвярэй, іх ахоўвалі трое мужчын, двое венесуэльскіх паліцыянтаў і агент сакрэтнай службы. Агент ЦРУ, які быў там раней, з'ехаў, верагодна, на кароткі перапынак. Агента сакрэтнай службы і супрацоўніка АНБ, якія размаўлялі адзін з адным за зачыненымі дзвярыма прыбудовы бяспекі, зараз не было, а дзверы ўсё яшчэ былі зачыненыя. Чалавек сакрэтнай службы, відавочна, быў адцягнуты да таго, як знайшоў начальніка паліцыі бяспекі.
  
  
  Я напалохаў ахоўнікаў ля дзвярэй канферэнц-залы.
  
  
  "Я павінен патрапіць унутр", - сказаў я. «Там ёсць зброя, і калі я не выцягну яе хутка, яна заб'е ўсіх у пакоі».
  
  
  Я пачаў пяцца міма іх, але адзін з венесуэльцаў заступіў мне шлях. "Прашу прабачэння, сеньёр Картэр, але ў нас ёсць строгі загад не перарываць канферэнцыю".
  
  
  Я закрычаў. - "Ідзі з дарогі, ідыёт!"
  
  
  Я адштурхнуў ахоўніка, але яго таварыш выцягнуў пісталет і спыніў мяне. "Калі ласка, сеньёр Картэр", - ціха сказаў ён.
  
  
  "Што здарылася, Картэр?" - занепакоена спытаў агент Сакрэтнай службы.
  
  
  Я нецярпліва павярнуўся да яго. "Памятаеш графін для вады, які я ўзяў раней?"
  
  
  Ён задумаўся на імгненне. "О так." Яго вочы звузіліся. "Што за чорт вазьмі, гэта бомба?"
  
  
  "Не, але нешта такое ж дрэннае, можа нават горш", - сказаў я. "Я павінен атрымаць гэтую чортаву штуку цяпер".
  
  
  Я пачаў у трэці раз, і венесуэльец моцна прыціснуў рэвальвер да маёй спіне. "Навошта вы ўвогуле прынеслі графін у пакой, містэр Картэр?"
  
  
  Было відавочна, што яны збіраюцца прымусіць мяне ўсё растлумачыць, перш чым мяне ўпусцяць. А на гэта не было чакай. Да цяперашняга часу пракляты механізм мог ужо быць актываваны.
  
  
  Я разгарнуўся, адкінуўшы назад левую руку. Мая рука патрапіла ў руку венесуэльца са зброяй, і пісталет выпаў з яго рукі і з грукатам упаў на падлогу. Я упёрся локцем у яго мясісты твар і трывала злучыўся. Раздаўся глухі трэск касцей, ён гучна хмыкнуў, затым упаў на сцяну і саслізнуў на падлогу, дзе ён сядзеў ашаломлены і стагнаў.
  
  
  "Нік, дзеля Бога!" Я чуў крык супрацоўніка сакрэтнай службы.
  
  
  Ён кінуўся на мяне, і я павярнуўся яму насустрач, моцна стукнуўшы яму ў твар левай, і ён упаў.
  
  
  Іншы венесуэльец выцягнуў свой пісталет і, відавочна, збіраўся выкарыстоўваць яго супраць мяне. Ён цэліўся мне ў грудзі, а я адчайна хапаўся за руку з пісталетам. Я пхнуў пісталет уверх і направа, калі ён націснуў на курок. Справаздача прагучала ў калідоры, і куля ўрэзалася ў столь. Я чуў крыкі з далёкага канца калідора. Праз хвіліну ўсе ахоўнікі будуць нада мной.
  
  
  Я моцна павярнуў руку венесуэльца з пісталетам і нарэшце здолеў адабраць у яго рэвальвер. Я дазволіў яму ўпасці і ўторкнуў яму калена ў пахвіну. Мужчына сагнуўся напалову, крычучы ад болю. Пакуль ён усё яшчэ сціскаў сваю пахвіну, я стукнула яго рукой па галаве і злучыла, адправіўшы яго ў палёт да дзвярэй канферэнц-залы.
  
  
  Першы венесуэльец пачаў уставаць, але я ўдарыў яго нагой у бок, і ён цяжка ўпаў на спіну. Я пачаў адчыняць дзверы, але яны былі зачыненыя. Я адступіў, каб штурхнуць іх.
  
  
  "Пачакай, Картэр".
  
  
  Гэта быў супрацоўнік Сакрэтнай службы. Я павярнуўся да яго ўсяго на хвіліну. Ён нацэліў свой «Сміт і Вессан» 38-га калібра мне ў грудзі. Я паглядзеў на пісталет, потым зноў на яго.
  
  
  "Я пайду ў той пакой", - спакойна сказаў я. “Калі я гэтага не зраблю, усе там памруць. Табе давядзецца стрэліць з гэтай праклятай штукі, каб спыніць мяне».
  
  
  Я адвярнуўся ад яго, падняў нагу і моцна стукнуў нагой у дзверы. Яны з гучным грукатам расхінуліся, і я ўварваўся ў канферэнц-залу.
  
  
  Дзверы стукнулі супрацоўніка сакрэтнай службы і павалілі яго на падлогу. Усе астатнія ахоўнікі рушылі да мяне, і ўдзельнікі канферэнцыі з трывогай паглядзелі на мяне.
  
  
  "Што за чартаўшчына?" - крыкнуў мужчына на падлозе. Ён бачыў ахоўніка на падлозе ў калідоры.
  
  
  Прэзідэнт Венесуэлы высакароднага віду паглядзеў на мяне са стрыманай цікавасцю. Амерыканскі віцэ-прэзідэнт глядзеў на мяне ў адкрытым шоку і страху.
  
  
  "Што ўсё гэта значыць?" Гэта быў амерыканскі памагаты, які ўстаў з-за стала. Пасля першага шоку ўсе на канферэнцыі абурыліся.
  
  
  "Калі ласка, захоўвайце спакой", - сказаў я цвёрдым голасам. «Гэты графін на стале змяшчае смяротную зброю. Яго функцыя - забіць усіх у гэтым пакоі».
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  Усё было шумна і бязладна. Некалькі мужчын паспешліва падняліся і ўскочылі са сваіх месцаў. Я прайшоў міма іх і перагнуўся цераз стол.
  
  
  "Прыбярыце яго", - крыкнуў венесуэлец з калідора.
  
  
  Я ўжо амаль дабраўся да графіна, як венесуэльскі мужчына ў цывільным схапіў мяне ззаду. Я не мог дабрацца да графіна. Я павярнуўся і адчайна дужаўся, каб вызваліцца.
  
  
  Менавіта тады прылада была актываваная. Усе ў пакоі адчувалі гэта - я мог сказаць па іх твары. Гуку не было чуваць. Прылада выдавала гукі з частатой, на якой вы не маглі зразумець, чуеце вы ці проста адчуваеце. Але адно было зразумела - ён уздзейнічаў на кожнае нервовае валакно ў нашым целе. Гук пракраўся ў самую асяродак майго мозгу, раздзіраючы і драпаючы мае нервы, бязлітасна скаланаючы іх, выклікаючы пакутлівы боль і млоснасць. Боль пачаўся ў галаве і грудзях, гэтак жа, як і тыя жудасныя адчуванні, якія ў мяне былі на працягу апошніх двух дзён, але ў лічаныя секунды гэта стала страшэнна горш. Пары мужчын за сталом няўпэўнена кладуць рукі на галовы, і адзін ужо зваліўся на стол.
  
  
  "Адпусці мяне, чорт вазьмі!" Я крычаў на венесуэльца.
  
  
  Ён выпусціў мяне са сваёй хваткі роўна настолькі, каб стукнуць мяне кулаком у твар. Гэта моцна стукнула мяне, і я зваліўся на стол. Але да гэтага моманту ахоўнік адчуў уздзеянне машыны смерці. Ён схапіўся за галаву. Я моцна ўдарыў яго па твары, і ён упаў.
  
  
  Я спрабаваў ігнараваць нарастальны пакутлівы боль у галаве і грудзях, змагаючыся з млоснасцю, якая мяне адольвала. Я няўпэўнена залез на стол, схапіў графін з вадой,
  
  
  і спатыкнуўся з ім з другога боку стала.
  
  
  Я ўпаў, калі ўпаў на падлогу, і выпусціў графін. З вялікай цяжкасцю я падпоўз да яго і зноў падняў яго, затым, хістаючыся, зноў падняўся на ногі.
  
  
  На такой блізкай дыстанцыі дзеянне прылады было яшчэ мацнейшым. Я хістаўся. Я зірнуў на прэзідэнта Венесуэлы і ўбачыў, што ён адкінуўся на спінку крэсла з ашклянелымі вачыма. Амерыканскі віцэ-прэзідэнт адчайна спрабаваў устаць з крэсла. Усе астатнія ў пакоі вельмі хутка захворвалі.
  
  
  Я спатыкнуўся аб акно і разбіў свінцовае шкло графінам. Я якраз збіраўся кінуць яго праз разбітае шкло, калі ў пакой уварваўся Хоук.
  
  
  «Спыні, што ты робіш, ці я праду табе дзірку прама ў тваёй галаве. Я сур'ёзна".
  
  
  Я паглядзеў, а ён нацэліў на мяне сваю «Берэту». Я бачыў, як змянілася выраз яго асобы, калі ён адчуў вібрацыю ад машыны.
  
  
  "Гэта ўльтрагукавая зброя", - слаба сказаў я. "Я пазбаўляюся ад гэтага".
  
  
  Не чакаючы, калі ён націсне на курок, я павярнуўся да яго спіной і кінуў графін праз разбітае шкло. Ён разбіў яшчэ больш шкла, затым упаў на тратуар унізе, разбіўшыся на кавалкі.
  
  
  Замучаны, я павярнуўся да Хоўка. Я быў такі слабы, што прыйшлося прыхінуцца да падаконніка. Раптам я адчуў, што боль аціх, і мой жывот пачаў супакойвацца. Я агледзеў пакой і ўбачыў, што іншыя таксама адчулі палёгку. Яны пачалі падаваць прыкметы жыцця. Прэзідэнт Венесуэлы пасунуўся ў крэсле, а віцэ-прэзідэнт ЗША прыклаў руку да ілба. Я быў упэўнены, што з імі ўсё будзе добра. Яны не падвяргаліся ўздзеянню дастаткова доўга для атрымання сапраўды сур'ёзнай траўмы. Але я падазраваў, што ва ўсіх нас будзе пахмелле да канца дня.
  
  
  У пакоі паступова вярталася некаторае падабенства нармальнага жыцця. Удзельнікі канферэнцыі даволі хутка папраўляліся, азіраючыся адзін на аднаго з балючым, разгубленым выразам твараў.
  
  
  Да мяне ішоў Хоук, накіраваўшы сваю "берэту" мне ў грудзі. Пара ахоўнікаў падышлі да яго з флангаў. Ён стаяў проста перада мной, усё яшчэ трымаючы на мне пісталет. Людзі з ім выглядалі так, нібы стралялі б пры найменшай правакацыі.
  
  
  "Спачатку ты кідаеш нажом у аднаго са сваіх калег, да таго ж старога сябра, і пагражаеш майму жыццю", - злосна крыкнуў Хоук. «Тады вы аглушаеце кіраўніка венесуэльскай паліцыі бяспекі. А зараз гэта!»
  
  
  Чалавек, якога я збіў па дарозе, падышоў да групы, яго твар усё яшчэ скрывіўся ад болю, які ён перанёс. "Ён сцвярджаў, што ў графіне для вады была зброя", - сказаў мужчына. «Потым тут пачалося нешта жахлівае. Калі ён пазбавіўся графіна, усё гэта было спынена».
  
  
  «Дакладна», - сказаў амерыканец, які сядзіць за сталом. «Гэта спынілася ў тую хвіліну, калі ён выкінуў графін у акно».
  
  
  "Так што было ў графіне, Нік?" - спытаў Хоук. "Ці вы ўсё яшчэ лічыце сябе рэвалюцыянерам па імені Рафаэль Чавес?"
  
  
  "Як Вінцэнт, сэр?" - Спытаў я, ігнаруючы яго пытанне. "Я…?"
  
  
  "Забіў яго?" Хоук скончыў за мяне. «Не. З ім усё будзе ў парадку. Табе не хапіла да яго печані прыкладна на паўцалі».
  
  
  «Дзякуй богу», - тупа сказаў я. Цяпер, калі канферэнцыя была выратавана разам з жыццямі яе кіраўнікоў, я адчуў, што мяне ахоплівае поўную знямогу. Мне трэба было паспаць каля тыдня. І я выявіў, што мне ўсё роўна, што яны думаюць аб маіх тлумачэннях. «Не, сэр, зараз я разумею, што я не Чавес. Я думаю, што мая памяць вярнулася заўчасна, калі праляцелі самалёты. Яны хацелі, каб я запомніў, але не раней, чым я пачую нізкачашчынны сігнал ад прылады. Затым Я павінен быў ведаць, хто я, і разумець, што я зрабіў.
  
  
  "Яны?" - сказаў Хоук, вывучаючы мой твар.
  
  
  "Людзі, якія затрымалі мяне на два дні", - сказаў я.
  
  
  Хоук вывучаў мае вочы і, відавочна, вырашыў, што я зноў паводжу сябе як Нік Картэр. Ён прыбраў пісталет у кабуру і адмахнуўся ад іншых агентаў. Да нас падышоў віцэ-прэзідэнт.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, тут адбылося?" ён спытаў нас.
  
  
  Прэзідэнт Венесуэлы ўстаў з крэсла. Ён адказаў віцэ-прэзідэнту скрозь шум у пакоі. «Падобна на тое, гэты малады чалавек толькі што выратаваў нам жыццё. Вось што здарылася, сеньёр віцэ-прэзідэнт».
  
  
  Віцэ-прэзідэнт перавёў погляд з прэзідэнта Венесуэлы на мяне. "Так", - павольна сказаў ён. «Я лічу, што гэта вельмі добра падсумоўвае. Але што гэта была за д'ябальская штука, якую ты выкінуў у акно, Нік?
  
  
  "Я не ўпэўнены, сэр", - сказаў я. "Але калі мы зможам адасобіцца на хвілінку, я буду шчаслівы падзяліцца з вамі сваімі тэорыямі".
  
  
  "Добрая ідэя", - сказаў прэзідэнт Венесуэлы. "Джэнтльмены, гэтая канферэнцыя будзе перапынак на адну гадзіну, а затым мы зноў збяромся тут, каб завяршыць нашы справы".
  
  
  У нас была вельмі асабістая сустрэча. Прэзідэнт Венесуэлы, віцэ-прэзідэнт ЗША Хоук і я падышлі да прыбудовы службы бяспекі, а ўсіх астатніх папрасілі сысці. Начальніка паліцыі бяспекі Венесуэлы ўжо загадзя даставілі на лячэнне.
  
  
  Праз некалькі хвілін я застаўся сам-насам з двума саноўнікамі і Ястрабам.
  
  
  "Вы дзейнічалі вельмі хутка, малады чалавек", - сказаў прэзідэнт Венесуэлы, сашчапіўшы рукі за спіной.
  
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаў я.
  
  
  «Тым не менш, Картэр, - сказаў віцэ-прэзідэнт, - табе трэба шмат што растлумачыць. Нехта сказаў мне, што гэта ты прынёс графін у пакой».
  
  
  "Баюся, што гэта правільна, сэр", - адказаў я.
  
  
  Хоук скрывіўся. «Падобна на тое, што Картэра выкралі і пераканалі паверыць у тое, што ён быў венесуэльскім рэвалюцыянерам, які меў намер забіць вас», - кісла сказаў ён. Ён закурыў доўгую цыгару і пачаў хадзіць па пакоі, згорбіўшыся ў сваім цвідавым пінжаку.
  
  
  "Вельмі цікава", - сказаў прэзідэнт Венесуэлы. "А зараз вашы нармальныя здольнасці вярнуліся, сеньёр Картэр?"
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Амерыканскі віцэ-прэзідэнт сеў на край стала. «Усё гэта вельмі прыемна для нас тут, у гэтай залі. Але калі прэса даведаецца пра гэта, яны будуць крычаць, што амерыканскі агент сабаціраваў канферэнцыю і спрабаваў забіць прэзідэнта і мяне».
  
  
  «Я згодзен, - сказаў Хоук. "Гэта няпроста растлумачыць".
  
  
  «Гэта таксама прыйшло мне ў галаву, сэр, - сказаў я віцэ-прэзідэнту. "Але ў нас ёсць пара патэнцыйных кліентаў, якія сапраўды адказныя за гэта".
  
  
  "І хто яны?" - спытаў прэзідэнт.
  
  
  Я ўспомніў, што сказала Таня той ноччу ў сваёй кватэры, якраз перад тым, як наркотык высек мяне. Я паглядзеў на Хоука, шукаючы дазволу сказаць ім, і ён кіўнуў. "КДБ", - сказаў я.
  
  
  "Qué demonio!" прамармытаў прэзідэнт.
  
  
  «Затрымайце прэсу на дваццаць чатыры гадзіны, - сказаў я, - я пастараюся іх знайсці. Пасля гэтага мы ўбачым, што ўся сусветная прэса даведаецца пра гісторыю. Сапраўдную гісторыю».
  
  
  Хоук з хвіліну вывучаў мой твар, затым паглядзеў на віцэ-прэзідэнта. "Ці можам мы мець столькі часу?"
  
  
  Віцэ-прэзідэнт падняў бровы. "З дапамогай урада Венесуэлы", - сказаў ён, звяртаючыся да прэзідэнта.
  
  
  Прэзідэнт паглядзеў на мяне цвяроза. «Я давяраю гэтаму маладому чалавеку. Я буду поўнасцю супрацоўнічаць з вамі. Калі ласка, трымайце мяне ў курсе. А зараз, сеньёр віцэ-прэзідэнт, я павінен пабачыцца са сваімі супрацоўнікамі да аднаўлення канферэнцыі. Убачымся ў канферэнц-зале. Містэр Картэр, калі вы зможаце апраўдаць сябе, вы атрымаеце вышэйшыя ўзнагароды маёй краіны».
  
  
  Перш чым я паспеў запярэчыць, ён сышоў. Віцэ-прэзідэнт устаў з-за стала і падышоў да мяне. "Цяпер, калі гэта ўсё ў сям'і, Нік, я адчуваю, што павінен выказаць адну апошнюю думку".
  
  
  "Думаю, я ведаю, што гэта", - сказаў я. «У мяне ёсць дваццаць чатыры гадзіны на даверы. Бо я сапраўды мог быць перабежчыкам. Ці, можа, проста вар'ятам. Калі мой час скончыўся, я сам па сабе».
  
  
  «Нешта падобнае, Нік. Цяпер ты мне здаецца нармальным. Але бяспека - гэта бяспека. У маёй галаве павінна быць некаторы сумненне. Спадзяюся, ты не супраць, што я кажу так шчыра».
  
  
  "Я разумею. Я буду адчуваць тое ж самае, сэр», - сказаў я.
  
  
  "Я пастаўлю сваю працу на Картэра", - раптам сказаў Хоук, не гледзячы на мяне. "Я безумоўна яму давяраю".
  
  
  "Вядома", - сказаў віцэ-прэзідэнт. «Але давай наперад, Дэвід. Прэса не будзе чакаць вечна».
  
  
  Віцэ-прэзідэнт выйшаў з пакоя. Я і Хоук былі адны. Пасля доўгага маўчання я нарэшце загаварыў.
  
  
  «Паслухайце, мне вельмі шкада, - сказаў я. «Калі б я быў з дзяўчынай асцярожней…»
  
  
  «Спыні, Нік. Ты ведаеш, што мы не можам абараніцца ад усіх непрадбачаных абставін. У любым выпадку, я прасіў цябе праверыць яе. Яна разлічвала на гэта. Ніхто не мог пазбегнуць пасткі, у якую ты патрапіў. Гэта было вельмі добрае спланавана, і гэта было задумана экспертамі. Цяпер давайце рэканструюем тое, што адбылося».
  
  
  «Што ж, я магу меркаваць, што мяне напампавалі наркотыкамі, а пасля… можа быць, гіпноз, я не ведаю. Я сапраўды нічога не магу ўспомніць з таго вечара ў кватэры дзяўчыны. Наркотык быў у яе… памадзе».
  
  
  Хоуку ўдалося ўхмыльнуцца. «Вось чаму ты вінаваціш сябе. Не будзь дурным, мой хлопчык. Але калі меркаваць, што гэтая дзяўчына была агентам КДБ, і яны адвезлі цябе ў якое-небудзь зацішнае месца, каб загіпнатызаваць цябе - чаму яны пратрымалі цябе два дні. Гіпноз запатрабаваў бы толькі некалькі гадзін, самае большае. І як яны могуць прымусіць вас зрабіць нешта, што супярэчыць вашаму маральнаму кодэксу? Гіпноз так не працуе».
  
  
  "Ну, я проста здагадваюся, але калі б ім удалося змяніць усю маю асобу, усю маю асобу, то мой маральны кодэкс змяніўся б разам з гэтым. Калі б я сапраўды прыняў той факт, што я быў рэвалюцыянерам, які верыў у гвалтоўнага звяржэння яго ўрада гэтая ідэя спрацуе.І мы ведаем, што рускія выкарыстоўваюць метады кантролю паводзін, якія могуць цалкам зламаць мараль і цэласнасць чалавека і зрабіць яго рабом умоўнай рэакцыі. Спалучэнне гіпнозу і кантролю паводзін мог пераканаць мяне, што я быў Чавесам”.
  
  
  "Так", - задуменна сказаў Хоук. “І гэта была страшэнна разумная ідэя. Вазьміце лепшага амерыканскага агента, ператварыце яго ў забойцу і адпусціце яго, каб ён зрабіў нейкую брудную працу для вас.
  
  
  А потым дазволіць яму і ягонай краіне ўзяць на сябе віну. Цяпер я пачынаю разумець пагрозу ў гэтым папярэджанні”.
  
  
  "Якое было напісана, каб даставіць нас сюды", - сказаў я.
  
  
  «Цалкам дакладна. І я трапіўся на гэта - кручок, лёска і грузіла. Калі нехта вінаваты, Нік, то гэта я».
  
  
  "Я таксама прачытаў запіску", - сказаў я. «Можа быць, нам лепш перастаць вінаваціць і пачаць думаць аб завяршэнні гэтага задання. Мы разбурылі іх грандыёзны план, але зараз мы павінны іх злавіць». Я паглядзеў у падлогу. «У мяне ёсць ідэя, што яны паляпваюць сябе па спіне смеючыся з гэтага і, магчыма, атрымліваюць ад гэтага задавальненне. Што ж, весялосць за мой кошт скончылася. Калі я знайду іх, яны не будуць смяяцца».
  
  
  «Я падазраю, што вы іх ужо ацверазілі», - сказаў Хоук, - «пасля таго, як вы перапынілі іх замах. Адкуль вы ведаеце, што гэтая дзяўчына з КДБ?»
  
  
  "Таму што яна сказала мне", - сказаў я. «Або, прынамсі, яна прызналася, калі я спытаўся ў яе. Гэта было якраз перад тым прыёмам прэпарата., калі наркотык мяне высек. У любым выпадку, яе сапраўднае імя - Таня Савіч, і ў яе нямецкім акцэнте ёсць намёк на рускую мову. "
  
  
  "Гэта ўсё, што вы можаце ўспомніць пра яе?"
  
  
  "На дадзены момант. У мяне ёсць кватэра, якую трэба праверыць, і амбасада Нямеччыны, і рэстаран, дзе я яе бачыў. Акрамя таго, я памятаю клініку, мужчын у белых халатах і Таню, якая давала мне інструкцыі аб усім гэтым». Я не памятаю іх імёны ці тое, што яны зрабілі са мной там. Калі я пакідаў клініку, мне завязалі вочы, таму я паняцця не маю, дзе гэта».
  
  
  Хоук скрывіўся. «Ну, прынамсі, ты пазбег трагедыі, якую яны запланавалі, Нік. Ты кажаш, што выйшаў з трансу заўчасна?
  
  
  "Пралятаючы самалёты выдалі гук, падобны на той, які я павінен быў пачуць ад машыны. Гэты гук разам з папераджальнымі паведамленнямі, якія мая падсвядомасць адпраўляла апошнія два дні, прымусілі мяне падысці да акна, каб пачуць гук. КДБ, мусіць, жадаў, каб я вярнуўся да сваёй сапраўднай асобы пасля таго, як забойства было скончана.Калі б я адмаўляў, што я Нік Картэр, гэта магло б збіць з панталыку рэпарцёраў.Яны б не даведаліся, хто на самой справе вінаваты.Або яны маглі б толькі што сцяміў, што звар'яцеў.КДБ гэтага не хацеў.Яны хацелі нас прынізіць, і ім гэта амаль удалося».
  
  
  "З табой усё ў парадку, Нік?" - спытаў Хоўк, уважліва назіраючы за мной.
  
  
  "Я ў парадку", - запэўніў я яго. "Але тады я павінен дзейнічаць".
  
  
  Ён хмыкнуў. "Добра. Дзяўчына наша адзіная галоўная гераіня?"
  
  
  «Адзіная. Але я сёе-тое памятаю аб гэтым загадкавым чалавеку. Нешта новае. Думаю, ён быў у клініцы».
  
  
  Хоук зацягнуўся сваёй смярдзючай цыгарай і выпусціў кольца дыму. «Гэта лічбы. Што ж, вам, верагодна, спачатку трэба правесці некалькі тэстаў, але ў нас зараз няма на гэта часу. Працягвайце, калі вы адчуваеце, што гатовыя».
  
  
  "Я гатовы да гэтага", - сказаў я. «Але трымайце паліцыю і іншых агентаў далей, пакуль не скончацца мае суткі. Гэта ўсё, пра што я прашу. Я не хачу спатыкацца аб памагатых».
  
  
  «Добра, Нік, - сказаў Хоук.
  
  
  "Тады ўбачымся ў вашым гатэлі".
  
  
  * * *
  
  
  За вялікім сталом з чырвонага дрэва мяне пасадзіў спадар Людвіг Шміт, намеснік амбасадара Заходняй Нямеччыны, які павінен быў адвезці Таню на прыём у тую ноч, калі я яе сустрэў. Шміт напаўляжаў у сваім крэсле з высокай спінкай, трымаючы ў правай руцэ доўгую цыгарэту.
  
  
  "О так. Я адвёў фройляйн Хофман на прыём. Яна хацела прысутнічаць на дыпламатычным мерапрыемстве. Яна разумная дзяўчына, ці ведаеце. Яна патэлефанавала хворы адразу пасля прыёму. Відавочна, яна з'ела нешта на карыдзе, што знервавала яе страўнік. жудасна. Яна да гэтага часу не вярнулася да працы».
  
  
  "Як доўга яна была з табой тут?" Я спытаў.
  
  
  "Не доўга. Гамбургская дзяўчына, калі я не памыляюся. Яе бацька быў рускім уцекачом».
  
  
  "Гэта тое, што яна табе сказала?"
  
  
  «Так. Яна размаўляе па-нямецку з лёгкім акцэнтам з-за яе сямейнага становішча. У яе сям'і размаўлялі дома па-руску».
  
  
  "Так, - сказаў я, - разумею".
  
  
  Гер Шміт быў вельмі худым, бясполым мужчынам гадоў сарака, відавочна вельмі задаволеным сваёй роляй у жыцці. Ён спытаў. - "Мілая дзяўчына, ты не згодзен?"
  
  
  Я ўспомніў тыя часы, калі мы сядзелі з ёй на канапе, ложку і ложку. «Вельмі мілая дзяўчына. Магу я звязацца з ёй па адрасе, указаным у вашых файлах?» Гэта было тое самае месца, куды яна прывяла мяне ў тую ноч, калі напампоўвала мяне наркотыкамі.
  
  
  “Я ўпэўнены, што зможаш. У рэшце рэшт, яна хворая».
  
  
  «Так. Калі я не знайду яе дома, ці ведаеце вы, дзе яшчэ я мог бы пашукаць? Рэстараны, кафэ або спецыяльныя месцы для адпачынку?»
  
  
  "Але я ж сказаў табе, што дзяўчынка хворая".
  
  
  "Калі ласка", - нецярпліва сказаў я.
  
  
  Ён здаваўся раздражнёным маёй настойлівасцю. «Ну, я сам часам вадзіў яе паабедаць у маленькую кавярню непадалёк адсюль. Я не памятаю назвы, але ёй падабаецца венесуэльская халака, і яе там падаюць. Гэта страва з кукурузнай мукі».
  
  
  "Я ведаю", - сказаў я. Я ўспомніў, што Таня заказвала гэта ў Эль-Хардзін пасля карыды.
  
  
  Шміт самаздаволена ўтаропіўся на Сейлін.
  
  
  «Насамрэч, я думаю, што я прыцягваю дзяўчыну, - канфідэнцыйна сказаў ён. - Быць халасцяком у гэтым горадзе - цудоўны занятак».
  
  
  "Я мяркую," сказаў я. «Што ж, я пастараюся знайсці яе дома, гер Шміт. Добры дзень".
  
  
  Ён не ўстаў. "З задавальненнем", - сказаў ён. Ён зноў утаропіўся ў столь, верагодна, марачы аб сваім сэксуальным патэнцыяле як нежанатага мужчыны з Каракаса.
  
  
  Я сапраўды не чакаў знайсці Таню ў яе кватэры. Мабыць, яна дамовілася пакінуць яго ў тую хвіліну, калі пачалася апошняя фаза аперацыі - мой захоп. Але я спадзяваўся знайсці там які-небудзь ключ да разгадкі. На першым паверсе будынка мяне сустрэла тоўстая венесуэлка, які не размаўляў па-ангельску.
  
  
  "Buenos tardes, сеньёр", - гучна сказала яна, шырока ўсміхаючыся.
  
  
  "Buenos tardes", - адказаў я. «Я шукаю маладую жанчыну па імені Ілзэ Хофман».
  
  
  «Ах, так. Але яна тут болей не жыве. Яна пераехала вельмі раптоўна, некалькі дзён таму. Незвычайная іншаземка, калі вы мне прабачце за тое, што гавару гэта».
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Яна ўсё ўзяла з сабой?"
  
  
  «Я не праверыла ўважліва кватэру. Тут так шмат кватэр, а я занятая жанчына».
  
  
  "Вы не пярэчыце, калі я пагляджу наверсе?"
  
  
  Яна пільна паглядзела на мяне. “Гэта супраць правілаў. Хто вы, скажыце калі ласка?
  
  
  «Проста сябар міс Хофман», - сказаў я. Я палез у кішэню і прапанаваў жанчыне жменю балівараў.
  
  
  Яна паглядзела на іх, потым зноў на мяне. Яна працягнула руку і ўзяла грошы, гледзячы праз плячо ў хол. "Гэта нумар восем", - сказала яна. "Дзверы не зачыненыя".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я.
  
  
  Я падняўся па лесвіцы ў яе кватэру. Калі павязе, я змагу спыніць Таню і яе таварышаў да таго, як яны сядуць на самалёт у Маскву. Але я хваляваўся - яны ўжо напэўна ведалі, што іх змова правалілася.
  
  
  Наверсе я зайшоў у кватэру. Успаміны зноў нарынулі на мяне, адна за адной. Шырокая канапа стаяла пасярод пакоя, як і ў тую ноч, калі Таня прамяняла сваё цела на злоў амерыканскага агента. Я зачыніў за сабой дзверы і агледзеўся. Цяпер усё было па-іншаму. У ім не хапала жыцця, жвавасці, якое дала яму Таня. Я пакапалася ў скрынях невялікага пісьмовага стала і не знайшоў нічога, акрамя пары квіткоў у тэатр. У наступныя 24 гадзіны яны не прынясуць мне шмат карысці. Я прайшоў праз астатнюю частку кватэры. Я пайшоў у спальню і знайшоў там у смеццевым кошыку змятую праграму карыды. Я даведаўся почырк Тані, таму што яна рабіла запісы ў праграме, калі я быў з ёй на карыдзе. Проста напамін пра тое, што трэба забраць прадукты. Для мяне гэта было бескарысна. Я проста кінуў яго назад у кошык для смецця, калі пачуў гук у гасцінай. Дзверы ў калідор адчыняліся і зачыняліся вельмі ціха.
  
  
  Я пацягнуўся да Вільгельміны і прыціснуўся да сцяны побач з дзвярыма. У іншым пакоі была цішыня. Хтосьці пераследваў мяне. Нехта, хто назіраў за шматкватэрным домам і баяўся, што я падыду занадта блізка, каб супакоіцца. Можа, гэта сама Таня. Я пачуў амаль нячутнае рыпанне дошкі пад дываном. Я ведаў дакладнае месцазнаходжанне гэтай дошкі, бо сам наступіў на яе раней. Здавалася, не было ніякіх прычын адкладаць канфрантацыю. Я выйшаў у дзвярны праём.
  
  
  У цэнтры пакоя стаяў мужчына з пісталетам. Ён быў маім загадкавым чалавекам, і пісталет быў той самы, з якога ён накіраваў мне ў галаву ў Вашынгтоне, і той, які, як я памятаю, бачыў у белым калідоры ў лябараторыі КДБ. Ён павярнуўся, калі пачуў мяне.
  
  
  "Кінь гэта", - сказаў я.
  
  
  Але ў яго былі іншыя ідэі. Ён стрэліў. Я зразумеў, што ён збіраецца стрэліць за долю секунды да стрэлу, і нырнуў на падлогу. Пісталет гучна прагучаў у пакоі, і куля ўрэзалася ў сцяну ззаду мяне, калі я стукнуўся аб падлогу. Пісталет зноў зароў і раскалоў дрэва побач са мной, калі я перавярнуўся і пачаў страляць. Я стрэліў тройчы. Першая куля разбіла ліхтар ззаду стрэлка. Другі ўвайшоў у яго грудзі і адкінула яго назад да сцяны. Трэцяя куля патрапіла яму ў твар, прама пад скулай, і праляцеў у бок галавы, запырсканы сцяну малінавым месівам. Ён моцна стукнуўся аб падлогу, але нават не адчуў гэтага. Чалавек, які пераследваў мяне на працягу ўсёй гэтай місіі, памёр раней, чым яго цела даведалася пра гэта.
  
  
  "Чорт!" Прамармытаў я. У мяне быў жывы сведка, чалавек, які мог бы мне ўсё расказаць. Але мне прыйшлося забіць яго.
  
  
  Я хутка падняўся на ногі. Людзі ў будынку чулі стрэлы. Я падышоў да распасцёртай постаці і зазірнуў у яго кішэні. Нічога. Няма пасведчанняў асобы, ілжывых ці іншых. Але на шматку паперы было маленькае надрапанае паведамленне.
  
  
  "Т. Ла Масія. 1930 г."
  
  
  Я сунуў паперу ў кішэню і падышоў да акна. Я чуў крокі і галасы ў калідоры.
  
  
  Я расчыніў акно і выйшаў на пажарную лесвіцу. Праз некалькі хвілін я апынуўся на зямлі, пакінуўшы будынак далёка ззаду.
  
  
  Калі я выйшла на вуліцу, цямнела. Паведамленне ў запісцы круцілася ў маёй галаве зноў і зноў. На Авэніда Казанава быў рэстаран La Masia. Я раптоўна спыніўся, успомніўшы. Я чуў пра гэтае месца, таму што ён быў вядомы сваёй халакай, каханай венесуэльскай стравай Тані, калі б яна сказала мне і свайму сябру Людвігу праўду. Магло быць, падумаў я, што літара "Т" абазначае Таню, і што таямнічы чалавек, па ўсёй бачнасці, расійскі агент, меў намер сустрэцца з Таняй там у 19:30 - ці 19:30? Гэта была адзіная зачэпка, якая ў мяне была, так што я мог рушыць услед за ёй.
  
  
  Я прыйшоў у рэстаран рана. Тані нідзе не было відаць. Я сеў за столік у задняй частцы дома, дзе я мог бачыць усё неўзаметку, і стаў чакаць. У 7:32 увайшла Таня.
  
  
  Яна была такой жа прыгожай, як я яе запомніў. Гэта не было ілюзіяй. Афіцыянт падвёў яе да століка перад уваходам. Затым яна ўстала і пайшла па маленькім калідоры ў бок жаночага пакоя. Я ўстаў і пайшоў за ёй.
  
  
  Яна ўжо знікла ў пакоі з паметкай "Дамы", калі я падышоў да маленькай нішы. Я чакаў яе там, радуючыся, што мы будзем адны і ўдалечыні ад людзей у сталовай, калі яна выйдзе. Праз хвіліну дзверы адчыніліся, і мы сустрэліся тварам да твару.
  
  
  Перш чым яна паспела зрэагаваць, я схапіў яе і моцна прыціснуў да сцяны. Яна гучна ахнула.
  
  
  Яна сказала. "Вы!" "Што ты робіш? Адпусці мяне, ці я закрычу».
  
  
  Я пляснуў яе па твары тыльным бокам далоні.
  
  
  Я зароў на яе. - "Як вы думаеце, гэта нейкая гульня ў эксперыментальнай псіхалогіі?" "Нам з табой трэба звесці лічыльнікі".
  
  
  «Калі ты так кажаш, Мік, - сказала яна. Яна трымала твар рукой. Яе голас стаў мякчэйшым.
  
  
  «Я так кажу, дарагая, - сказаў я. Я дазволіў штылет упасці на далонь маёй правай рукі.
  
  
  "Ты збіраешся… забіць мяне?"
  
  
  "Не, калі вы не зробіце гэта абсалютна неабходным", - сказаў я. “Мы з табой выходзім з гэтага месца разам. І ты будзеш паводзіць сябе так, як быццам цудоўна праводзіш час. Ці ты атрымаеш гэта пад рэбры. Павер мне, калі я скажу, што заб'ю цябе, калі ты паспрабуеш што-небудзь."
  
  
  "Ці можаце вы забыцца час, калі мы былі разам?" - спытала яна тым пачуццёвым голасам.
  
  
  «Не падманвай мяне, дзетка. Усё, што ты зрабіла, было толькі бізнэсам. А зараз рухайся. І паводзь сябе шчаслівай».
  
  
  Яна ўздыхнула. "Добра, Нік".
  
  
  Мы без праблем выйшлі з рэстарана. Яна прыехала на машыне, таму я прымусіў яе адвезці мяне туды. Мы селі ў яго, і я сеў за руль. Машына стаяла зусім адна на цёмным завулку.
  
  
  "Цяпер. З кім вы сустракаліся ў рэстаране?"
  
  
  "Я не магу вам гэтага сказаць".
  
  
  Я прыставіў да яе нож. "Чорт вазьмі, ты не можаш".
  
  
  Яна выглядала напалоханай. - "Ён агент".
  
  
  "КДБ?"
  
  
  "Так."
  
  
  "І ты таксама?"
  
  
  «Так. Але толькі дзякуючы маім спецыяльным ведам - таму што я навуковец. Я адпавядала іх мэтам».
  
  
  Я завёў машыну і выехаў на Авэніда Казанава. Я спытаў. - "Куды ехаць у клініку?" "І не гуляй са мной у гульні".
  
  
  «Калі я завяду цябе туды, яны заб'юць нас абодвух!» - сказала яна амаль са слязамі на вачах.
  
  
  "Які шлях?" - паўтарыў я.
  
  
  Яна была вельмі засмучаная. "Павярніце направа і выконвайце па бульвары, пакуль я не скажу вам, куды павярнуць зноў".
  
  
  Я зрабіў паварот.
  
  
  "Дзе Юрый?" спытала яна. "Той, хто павінен быў мяне сустрэць".
  
  
  "Ён мёртвы", - сказаў я, не гледзячы на яе.
  
  
  Яна павярнулася і з хвіліну глядзела на мяне. Калі яна зноў паглядзела наперад, яе вочы зашклянелі. "Я сказала ім, што вы занадта небяспечныя", - амаль нячутна сказала яна. "Цяпер вы сапсавалі іх грандыёзны план".
  
  
  «Ну, можа, гэта было не так ужо і выдатна», - з'едліва сказаў я. «Гэта Дзімітраў кіраваў гэтай галоўнай схемай?»
  
  
  Яна была ўзрушаная, даведаўшыся, што я ведаю імя Дзімітрава. Яна была сапраўдным пачаткоўцам у сваім бізнэсе, нягледзячы на свае фантастычныя здольнасці. "Ты занадта шмат ведаеш", - сказала яна.
  
  
  "Я знайду яго ў гэтай так званай клініцы?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна. «Магчыма, ён ужо сышоў. На наступнай вуліцы павярніце налева».
  
  
  Яна дала мне далейшыя ўказанні, і я рушыў услед за імі. Калі я рэзка павярнуў направа, яна павярнулася да мяне. "Я хачу ведаць. Што пайшло не так? Калі вы выйшлі з гіпнозу і як?
  
  
  Я зірнуў на яе і ўсміхнуўся. «Я вар'яцею, спрабуючы адгадаць праўду апошнія пару дзён. Цяпер я дазволю табе на час пагадаць».
  
  
  На наступным скрыжаванні мы зрабілі апошні паварот налева, і Таня сказала мне спыніцца перад старым домам. Першы паверх выглядаў як невыкарыстоўваемы магазін, а верхнія паверхі здаваліся бязлюднымі.
  
  
  «Вось яно, - ціха сказала яна.
  
  
  Я заглушыў рухавік. Паглядзеўшы ў люстэрка задняга выгляду, я ўбачыў, што ззаду нас пад'ехала яшчэ адна машына. На хвіліну я падумаў, што гэта могуць быць сябры Тані, але потым пазнаў квадратны твар за рулём. Хоук запазычыў чалавека ЦРУ каб ён сачыў за мной.
  
  
  Мой раптоўны гнеў аціх. Я не мог яго вінаваціць, улічваючы тое, як я паводзіў сябе ў апошні час. Я вырашыў праігнараваць свайго вартаўнічага сабаку.
  
  
  "Выходзь", - сказаў я Тані, махнуўшы ёй пісталетам.
  
  
  Мы вылезлі. Таня была напружана і вельмі напалохана.
  
  
  «Нік, не прымушай мяне ісці з табой. Я паказала табе штаб. Калі ласка, выратуй мяне. Успомні тыя моманты, якія мы правялі разам. Ты не можаш забыць гэта зараз».
  
  
  "О так, магу", - холадна сказаў я. Я падштурхнуў яе «Люгерам», і яна прайшла вакол будынка да бакавых дзвярэй.
  
  
  Нічога з гэтага не было знаёма. Калі мяне прывялі, мяне моцна напампавалі, і калі я выйшаў, мне завязалі вочы. Але я ўспомніў прыкладную адлегласць ад вуліцы да бакавых дзвярэй, і яна была такой жа. Унутры, калі мы спускаліся па крутой лесвіцы на цокальны паверх, я налічыў столькі ж крокаў, колькі пералічыў, калі выйшаў з клінікі. У гэтым не было сумненняў - Таня вяла мяне ў львiнае логава.
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Калі мы ўвайшлі ў белы калідор, я пачаў успамінаць усё больш і больш асобных інцыдэнтаў. Я раней стаяў у гэтым калідоры, і чалавек, якога я толькі што забіў у Танінай кватэры, трымаў мяне тут.
  
  
  "Вы ўспамінаеце", - сказала Таня.
  
  
  «Так. Быў пакой, пакой арыентацыі. Я быў прывязаны да крэсла».
  
  
  "Гэта толькі наперадзе".
  
  
  Я рушыў далей па калідоры. "Быў яшчэ адзін мужчына", - сказаў я. “Вы з ім працавалі разам. Я памятаю імя Калінін».
  
  
  "Так", - цяжка сказала Таня.
  
  
  Я адчыніў дзверы, на якія паказала Таня, трымаючы мой «Люгер» напагатове. Я ўвайшоў унутр з Таняй проста перада мной. На мяне нарынулі ўспаміны. Падскурная ін'екцыя. Гіпноз. Аўдыёвізуальныя сеансы. Так, яны па-чартоўску добра папрацавалі нада мной.
  
  
  Крэсла з рамянямі і правадамі ўсё яшчэ стаяла ў цэнтры пакоя. На сцяне вісела тэхніка, але адна частка ўжо была часткова разабрана. Побач стаяў тэхнік. Я пазнаў яго. Мне прыйшло імя Мэнэндэс. Ён павярнуўся і з хвіліну глядзеў на мяне няўцямна.
  
  
  "Міл райас!" - сказаў ён, змрочна вылаяўшыся, калі зразумеў, што ў яго падземную крэпасць праніклі.
  
  
  "Стой прама тут", - сказаў я, робячы пару крокаў да яго.
  
  
  Але ён запанікаваў. Ён пачаў мацаць у скрыні шафы побач з сабой і дастаў пісталет. Ён выглядаў як стандартны аўтамат Beretta. Калі ён павярнуўся да мяне, я стрэліў з люгера і патрапіў яму ў сэрца. Ён паваліўся назад у часткова разабраную машыну, расцягнуўшыся на кучы рук і ног, яго вочы глядзелі ў столь. Адзін раз тузанулася нага, і ён быў мёртвы.
  
  
  Праз хвіліну я пачуў за сабою голас Тані. "А цяпер твая чарга, Нік".
  
  
  Я павярнуўся і ўбачыў, што яна схапіла пісталет і цэліцца ў мяне. Я не назіраў за ёй уважліва, бо проста не ўяўляў яе як стрэлка. Гэта быў другі раз, калі я памыляўся наконт яе. На яе твары было сумнае, але цвёрдае выраз. Калі я падняў "люгер", яе невялікі пісталет стрэліў у пакоі, і куля патрапіла ў мяне. Я крутануўся, урэзаўся ў вялікае крэсла і ўпаў на падлогу. На шчасце, яе стрэл быў дрэнны, і яна патрапіла мне ў левае плячо, а не ў грудзі. У мяне ўсё яшчэ быў Люгер.
  
  
  Таня зноў прыцэлілася, і я ведаў, што на гэты раз яе прыцэл будзе лепей. Я не мог гуляць з ёю ў гэтыя гульні. Яна вырашыла зладзіць разборку. Я стрэліў з люгера і апярэдзіў яе да другога стрэлу. Таня схапілася за жывот і, адхіснуўшыся, павалілася на падлогу.
  
  
  Я ўстаў і падышоў да яе. Яна ляжала на спіне, трымаючыся рукамі за акрываўленае месца на жываце. Я вылаяўся сабе пад нос. У яе вачах ужо свяціўся бляск глыбокага шоку. Яна беспаспяхова спрабавала дыхаць роўна.
  
  
  "Якога чорта табе прыйшлося гэта рабіць?" - сумна спытаў я.
  
  
  «Я… была занадта напалохана, Нік. Я не магла вярнуцца ў… Маскву, поўны правал. Мне сапраўды... мне вельмі шкада. Ты мне так падабаўся». Яе галава павярнулася набок, і яна ўжо была мёртвая.
  
  
  Я схіліўся над ёй на хвіліну, успамінаючы. Нават пасля смерці яе твар быў прыгожым. Якая чортава страта! Я сунуў «люгер» у кабуру, устаў і падышоў да шафы, адкуль тэхнік дастаў пісталет. Я адчыніў некалькі скрынь і знайшоў запісы аб маім фізічным стане. Тыя, разам з гэтымі машынамі, павінны расказаць гісторыю. Я б прасіў, каб сюды даслалі фотарэпарцёраў. Само па сабе абсталяванне было б загалоўкам. Цяпер я быў практычна апраўданы. І быў бы прыніжаны Крэмль, а не Вашынгтон.
  
  
  Але дзе быў Дзімітраў? Калі б ён збег зараз, усё гэта пакінула б непрыемны прысмак у роце. Мая праца была нашмат большая, чым проста ставіць Крэмль у няёмкае становішча. Я мусіў паказаць КДБ, што яны зайшлі занадта далёка. Гэта было пытанне прафесійнага прынцыпа.
  
  
  Я пачуў крокі ў калідоры.
  
  
  Я зачыніў скрынку шафы і зноў схапіў пісталет. Я чуў гук у калідоры.
  
  
  Я падышоў да дзвярэй, калі ў холе прабег мужчына. Гэта быў Калінін, калега Тані, які няўклюдна бег з цяжкім чамаданам у руцэ. Ён быў амаль у канцы калідора.
  
  
  Я крыкнуў. - "Стой!"
  
  
  Але ён працягваў бегчы. Пацукі хутка пакідалі тонучы карабель. Я стрэліў з люгера і патрапіў яму ў правую нагу. Ён расцягнуўся на падлозе, не даходзячы да выхаду, які вядзе да лесвіцы.
  
  
  Я пачуў ззаду сябе гук. Павярнуўшыся, я ўбачыў іншага мужчыну, невысокага, каржакаватага з хрушчоўскім тварам - іншага чалавека з аддзела КДБ Мокрыя Справы. Ён цэліўся ў мяне з рэвальвера.
  
  
  Я прыціснуўся да сцяны, калі ён стрэліў, і стрэл трапіў у сцяну ўсяго за некалькі дзюймаў ад маёй галавы. Затым я ўбачыў другога мужчыну ў калідоры за стралком, больш высокага мужчыну з сівымі валасамі і партфелем пад пахай. Гэта быў Алег Дзімітраў, аператар-рэзідэнт, які адказваў за замах. Ён быў тым, каго я сапраўды хацеў, з якім мне прыйшлося дамовіцца, перш чым КДБ сапраўды зразумее, што яны не могуць гуляць у гульні з AX. Ён вельмі хутка бег па калідоры да далёкага канца, верагодна, да другога выхаду.
  
  
  Мужчына з КДБ зноў стрэліў, і я прыгнуўся, калі куля прасвістала над маёй галавой. Я стрэліў у адказ, але прамахнуўся. Ён прыцэліўся ў трэці раз, але я стрэліў першым і патрапіў яму ў пахвіну. Ён закрычаў ад болю і ўпаў. Але да таго часу Дзімітраў зьнік у іншым канцы калідора.
  
  
  Я пабег да агента, які ўпаў. Ён курчыўся на падлозе, па ягоным твары струменіўся пот, з горла даносіліся хрыплыя гукі. Ён зусім забыўся аб пісталеце ў правай руцэ. Я выбіў яго з яго рукі і пабег па калідоры. Ён, верагодна, дажыве да суда. Але я не думаў, што ён узрадуецца гэтаму.
  
  
  Я рушыў услед за Дзімітравым у пакой у канцы калідора, але ўсярэдзіне ўбачыў адкрытае акно, якое выходзіць у завулак. Дзімітрава не было.
  
  
  Я з цяжкасцю пралез праз акно ў цёмны завулак якраз своечасова, каб убачыць, як з далёкага канца вылятае чорны седан. Я выбег на вуліцу і сустрэў там чалавека з ЦРУ.
  
  
  Ён сказаў. - "Што, чорт вазьмі, адбываецца, Картэр?"
  
  
  Я паглядзеў у тым напрамку, у якім чорны седан ехаў па бульвары. Я быў упэўнены, што ён накіроўваўся ў аэрапорт. Праз гадзіну быў рэйс у Рым. Верагодна, Дзімітраў збіраўся ім паляцець.
  
  
  "Там ёсць некалькі забітых і параненых рускіх", - сказаў я. «Схадзі і прасачы, каб жывыя засталіся на месцы. Я збіраюся ў аэрапорт за іх босам».
  
  
  Ён паглядзеў на кроў, якая цячэ ў маю руку з рукава курткі. "Божа мой, чаму ты не ўзяў мяне туды з сабой?"
  
  
  «Твая праца складалася ў тым, каб проста назіраць за мной, а не штурмаваць крэпасць. У любым выпадку, тлумачэнні занялі б зашмат часу. Убачымся на допыце».
  
  
  Я сеў у машыну Тані і з'ехаў. Калі б я памыляўся і Дзімітрава не было б у аэрапорце, я б нічога не страціў. Я мог бы аб'явіць яму агульную трывогу і прыцягнуць да справы венесуэльскую паліцыю. Але я быў амаль упэўнены, што мая здагадка дакладная.
  
  
  Праз дваццаць хвілін я быў у аэрапорце. Калі я ўвайшоў у будынак аэравакзала, я ўспомніў, наколькі ён вялікі. Яно было пабудавана на некалькіх узроўнях. Нават калі б Дзімітраў быў там, мне вельмі лёгка яго было страціць. Калі толькі б я не здагадаўся аб рэйсе ў Рым. Гэта быў рэйс TWA, які мусіў выляцець праз паўгадзіны. Я падышоў да білетнай касы. Дзімітрава нідзе не было відаць, таму я спытаў пра яго агента, падрабязна апісаўшы яго.
  
  
  "Так так. Чалавек, які адпавядае такому апісанню, быў тут, за выключэннем чалавека, якога я бачыла з вусамі. Ён быў тут усяго некалькі хвілін таму».
  
  
  "У яго быў багаж?"
  
  
  "Ён не правяраў, сэр".
  
  
  Гэта прыкінуў. Ды і вусы Дзімітраву даліся б лёгка.
  
  
  «Я думаю, ён назваў імя… Джорджыа Карлоці», - сказаў клерк. "У яго быў італьянскі пашпарт".
  
  
  "І ён толькі што сышоў?"
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  Я падзякаваў яму. Дзімітраў быў тут, цяпер я быў у гэтым упэўнены. Я мог проста падысці да варот і пачакаць, пакуль ён здасца, але гэта яшчэ крыху пашанцавала. Акрамя таго, каля брамы будзе натоўп падарожнікаў. Калі б Дзімітраў вырашыўся на бойку, тамака магло б атрымацца вельмі заблытацца.
  
  
  Я агледзеў бліжэйшую крамачку з часопісамі, але Дзімітрава там не было. Затым я падышоў да акна абмену валюты. Я нават спусціўся ў камеру захоўвання багажу і спытаў. Дзімітраў быццам бы знік.
  
  
  Я толькі што павярнуў за вугал, калі заўважыў яго.
  
  
  Ён накіроўваўся ў мужчынскі туалет з партфелем пад пахай. Ён мяне не бачыў. Сівыя вусікі змянілі яго агульны выгляд. Гэта была невялікая маскіроўка, але ў яго не было часу на лепшую.
  
  
  Дзімітраў увайшоў у туалет, і дзверы за ім зачыніліся. Застаецца спадзявацца, што туалет не быў перапоўнены.
  
  
  Я выцягнуў "люгер", калі адчыніў дзверы.
  
  
  Унутры Дзімітраў якраз зьбіраўся вымыць рукі ў ракавіне насупраць маленькага пакоя. Я агледзеўся і рады быў убачыць, што ў пакоі больш нікога няма.
  
  
  . Дзімітраў зірнуў у люстэрка і ўбачыў у ім маё адлюстраванне. Яго твар пашарэў ад страху.
  
  
  Ён павярнуўся да мяне тварам, сунуў руку ў пінжак і павярнуўся. Ён адчайна спрабаваў дастаць пісталет. Я націснуў на курок люгера і пачуў глухую пстрычку.
  
  
  Я зірнуў на пісталет. Я ведаў, што камера загружана. Ён толькі што даў асечку - няспраўны патрон, такое здаралася толькі адзін раз з мільёна. Я схапіўся за эжэктар акрываўленай левай рукой.
  
  
  Але не было часу. Дзімітраў выцягнуў вялікі маўзэр парабелум і старанна прыцэліўся мне ў грудзі. Ён нізка прысеў.
  
  
  Я нырнуў на кафляную падлогу. Куля стукнулася аб плітку каля маёй галавы і зрыкашэціла па пакоі, калі я дазволіў Х'юга слізгануць мне ў руку. Я рэзка павярнуўся да Дзімітрава і запусціў штылет. Ён урэзаўся ў яго верхнюю частку сцягна.
  
  
  Я спадзяваўся на тулава, але, напэўна, мне пашанцавала, што я што-небудзь зачапіў пры гэтых абставінах. Дзімітраў закрычаў, калі штылет ударыў яго, і яго маўзэр упаў на падлогу. Ён выцягнуў доўгі нож і палез за страчаным пісталетам.
  
  
  Тым часам я выкінуў дрэнны патрон з «Люгера», і ён з грукатам упаў на падлогу. Я нацэліўся на Дзімітрава гэтак жа, як ён на маўзэр. Калі ён пацягнуўся да яго, ён падняў вочы і ўбачыў, што ў яго няма шанцаў.
  
  
  Ён падняў рукі і падаўся ад пісталета. Убачыўшы выраз майго твару, ён раптам загаварыў. «Добра, містэр Картэр. Вы выйгралі. Я здаюся вам».
  
  
  Я падняўся на ногі, і ён таксама ўстаў. Мы стаялі праз пакой адзін ад аднаго, нашы вочы глядзелі ва ўпор. Мая левая рука пачала жудасна хварэць.
  
  
  «Вы зрабілі вялікую памылку, Дзімітраў, - сказаў я. "Вы выбралі AX, каб нас прынізіць".
  
  
  "Я патрабую перадаць мяне паліцыі", - сказаў ён. «Я здаўся…» Ён паволі апусціў рукі, затым раптоўна палез у кішэню, і ў яго руцэ з'явіўся малюсенькі Дэррынджэр.
  
  
  Я націснуў на спускавы кручок Люгера, і на гэты раз пісталет стрэліў. Куля зачапіла Дзімітрава крыху вышэй сэрца і адкінула яго назад. Яго вочы на імгненне глядзелі на мяне шырока расплюшчанымі вачыма, а затым ён сутаргава схапіўся за рэйку для ручнікоў побач з ім. Калі ён упаў, тканкавы ручнік вылецеў з раздатачнай прылады доўгай прасцінай, якая напалову прыкрывала яго нерухомае цела.
  
  
  «Вашы крамлёўскія босы могуць падумаць пра гэта наступным разам, калі яны прыдумаюць грандыёзны план», - сказаў я трупу.
  
  
  Я засунуў люгер назад у кабуру. Я як раз закідваў Х'юга назад у ножны, калі двое паліцыянтаў уварваліся ў дзверы з аголенымі пісталетамі. Яны паглядзелі на Дзімітрава, а затым на мяне з змрочным выглядам.
  
  
  "Qué pasa aquí?" крыкнуў адзін.
  
  
  Я паказаў яму сваё пасведчанне асобы. "Патэлефануйце начальніку паліцыі бяспекі", - сказаў я. "Скажыце яму, што ўсе рускія змоўшчыкі затрыманыя".
  
  
  "Сі, сеньёр Картэр", - сказаў мужчына.
  
  
  Я выйшаў з пакоя і прабіўся праз натоўп цікаўных падарожнікаў да бліжэйшай стойцы, дзе я мог патэлефанаваць. Я ў думках запомніў месцазнаходжанне падземнага штаба КДБ, мудрагелістай лабараторыі, дзе быў праведзены фантастычны эксперымент на чалавечай марской свінцы - на мне. Хоук захоча перабрацца туды, каб змяніць чалавека з ЦРУ і расказаць паліцыі аб тым, што адбылося. Ён быў бы ўпэўнены, што прэса перадала гісторыю слушна.
  
  
  Я атрымаў тэлефон ад білетнага агента, але на хвіліну памаўчаў, перш чым набраць нумар. Не падабаліся місіі, якія заканчваліся выступамі на сцэне. Будзе больш сустрэч па бяспецы, і мне давядзецца расказаць сваю гісторыю мноству людзей. Мне гэта зараз не трэба. Мне патрэбен быў вечар з такой дзяўчынай, як Таня Савіч. Мяне пераследваў выгляд яе знежывелага цела, усё яшчэ прыгожага ў смерці. КДБ ці не, але яна была асаблівай.
  
  
  Я зрабіў глыбокі ўдых і павольна выдыхнуў. Што ж, можа, калі мне пашанцуе, з'явіцца яшчэ адна брунэтка з глыбокімі блакітнымі вачыма і пачуццёвым мурлыкаць голасам. І, магчыма, яна не была б варожым агентам, і мне не прыйшлося б яе забіваць. Гэта было нечым, што падтрымлівала мяне на працягу наступных некалькіх тыдняў бюракратычных клопатаў.
  
  
  Я зняў слухаўку і набраў нумар Хоўка.
  
  
  Анатацыя
  
  
  "Мы пахаваем ВАС!"
  
  
  Камуністычная пагроза ніколі не здавалася такой рэальнай! Ледзь AX даручыў Кілмайстру сваю новую місію, як прыйшло паведамленне ад іх – яны пагражалі нанесці смяротны ўдар міжнароднаму ўплыву Амерыкі.
  
  
  Відавочна, гэта была праца для Ніка Картэра - самая смяротная ў яго кар'еры. Кілмайстру наканавана было згуляць галоўную ролю ў д'ябальскім сюжэце, кіраўніку AX. Што яны з ім зрабілі? Няўжо яны сапраўды наладзілі самага каштоўнага агента AX супраць тых самых сіл, якія ён пакляўся абараняць? Толькі калі Нік патрапіў пад чары пачуццёвага рускага аператыўніка, ён пачаў разумець, як яго выкарыстоўваюць. Але было ўжо запозна? Ягоны розум ужо належаў КДБ?
  
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Крамлёўская справа
  
  
  
  НІК КАРТЭР
  
  
  
  
  
  
  Крамлёўская справа
  
  
  пераклад Льва Шклоўскага
  
  
  памяці сына Антона
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  
  
  
  
  Сагнаць амерыканскі самалёт зараз немагчыма. Вы ведаеце гэта, я ведаю гэта, і кожны прыдурак, які калі-небудзь чытае газету, ведае гэта.
  
  
  Але чаму бортправадніца рэйса 709 на востраў Гранд-Лаклэр быў так блізкая з цемнаскурым чарнавалосым пасажырам, які сядзіць на адным з перадпакояў сядзенняў? Яна што, з ім падлашчвалася?
  
  
  Кароткаствольная штучка, якую яна ўвесь час захоўвала пад уніформай, падаграваючы паміж грудзей, за якімі я з задавальненнем назіраў з самага пачатку палёту. Здавалася, усе спяць, і спачатку мне здалося, што гэты мужчына крыху яе кранае і дазваляе яму рабіць тое, што яму трэба. У добрых авіякампаніях кліент па-ранейшаму застаецца каралём. І калі яна крыху прыадчыніла маланку сваёй аблягае тунікі, я ўжо з нецярпеннем чакаў гульні ў падглядванне. Пакуль яна не выцягнула бліскучы кавалак металу, які на імгненне зазіхацеў у промні святла.
  
  
  Яна ўклала яго ў яго далонь, павярнулася і прайшла праз дзверы ў пярэднюю каюту. Мужчына ўстаў і зноў паглядзеў у праход, зброя была ясна відаць у яго правай руцэ. У мяне быў Люгер у наплечнай кабуры пад курткай, але я ведаў, што неадкладна прыцягну ягоную ўвагу, калі зраблю крок да яго. Стылет быў у замшавай скураной абалонцы ў правага перадплечча. Я мог выкарыстоўваць бясшумны спружынны механізм, каб неўзаметку выпусціць яго мне ў руку, але кінуць яго - зусім іншая справа. Мужчына ўбачыць. У яго быў шанец стрэліць да таго, як я б яго ўдарыў.
  
  
  Пакуль я ўсё яшчэ разважаў, якое дзеянне мае найбольшыя шанцы на поспех у гэтых абставінах, рашэнне было прынята не мной. Усе прачнуліся ад грукату стрэлу ў кабіне. Я чуў вакол сябе здзіўленыя гукі ад пасажыраў, якія падскокваюць на сваіх месцах. Затым гучны голас заглушыў усё. «Усе захоўвайце спакой. Кірунак палёту было зменена. У Гаване вы можаце застацца цэлымі і цэлымі. Няма прычын для панікі».
  
  
  У яго быў акцэнт: іспанскі. Побач са мной Тара Соер глыбока ўздыхнула, а ў Рэндольфа Флемінга за яе спіной перахапіла дыханне.
  
  
  'Супакойся..- Я прашаптаў словы, не варушачы вуснамі,. -Паспрабуйце прымусіць жанчыну замаўчаць.
  
  
  'Куба? Але як наконт дамовы аб барацьбе з крадзяжамі самалётаў?
  
  
  Было не час тлумачыць. Адзінымі, каму гэта магло сысці з рук на Кубе, былі агенты Кастра ці яго вялікага сябра за акіянам. Але калі яна падумае і заткнецца, яна зможа высветліць гэта сама. Яна не была такой дурной.
  
  
  Мужчына прабег цёмным позіркам пасажыраў. Яго вочы на імгненне спыніліся на нас, затым ён падняў іх, каб ацаніць рэакцыю ззаду нас.
  
  
  Я павольна павярнуўся ўбок, як быццам хацеў пагаварыць з дзяўчынай побач са мной. Прыкрытая скрыўленым плячом, мая рука слізганула пад лацкан ў бок "Люгера". Мужчына не звярнуў на мяне ўвагі.
  
  
  Лічылася, што пасажыры не былі ўзброены. Я ўклаў зброю ў левую руку. Я сядзеў у праходзе справа па ходзе самалёта і мог лёгка абкласці яго, не ўстаючы. Я націснуў на курок.
  
  
  Пісталет вылецеў з яго рукі, і я зноў стрэліў. Перад яго беласнежнай кашулі пачырванеў. Ён упаў дагары на дзверы і павіс там, нібы прыбіты да яе. Яго рот адкрыўся ад крыку, які так і не раздаўся. Яго калені задрыжалі, і ён упаў. Хтосьці штурхнуў дзверы з другога боку, але яго цела заблакіравала праход. пасля маіх двух Першым стрэлам я скокнуў наперад.
  
  
  Ззаду сябе я пачуў істэрычны крык жанчыны. Маральны дух пачаў выходзіць з-пад кантролю. Я адцягнуў труп за адну нагу, і дзверы адчыніліся. Рэвальвер бортправадніцы ў дзвярах стрэліў. Куля са свістам прайшла праз маю падпаху, праткнула маё паліто і працягвала рухацца па сваёй траекторыі, пакуль крык у задняй частцы самалёта не паведаміў мне, што нехта быў паранены. Я нырнуў, схапіў дзяўчыну за запясце і зрабіў круцільны рух, пакуль яна не выпусціла рэвальвер. Яна з усіх сіл спрабавала абараніцца, спрабуючы свае доўгія вострыя пазногці на маім твары, і мне прыйшлося выпусціць свой люгер, каб высекчы яе ўдарам каратэ па шыі. Яна бязвольна ўпала ў мае абдымкі, і я кінуў яе на мёртвае цела яе прыяцеля. Я ўзяў тры рэвальверы, два паклаў у кішэню і трымаў "Люгер" напагатове.
  
  
  Я не ведаў, што ў кабіне. Самалёт задрыжаў, раптоўна змяніў напрамак і рэзка пачаў падаць у акіян. Я страціў раўнавагу, вылецеў праз дзверы кабіны, і мне прыйшлося ўхапіцца за дзвярную раму.
  
  
  Пілот ляжаў ніцма ў крэсле, правісаючы за ручцы кіравання. З кулявога ранення ў спіне цякла кроў. Над ім стаяў штурман. Другі пілот прыкладаў апантаныя намаганні, каб вярнуць самалёт на прамую трасу. Штурман адарваў пілота ад штурвала і паспрабаваў спыніць крывацёк хусткай. Ён мог бы з такім жа поспехам паспрабаваць спыніць Ніягарскі вадаспад. Другі пілот узяў пад кіраванне самалёт і пераключыўся на аўтапілот. Ён павярнуўся, відаць, каб дапамагчы штурману, убачыў мяне і застыў. Вядома, ён прыняў мяне за капера нумар тры.
  
  
  Я сунуў «люгер» у кабуру і падміргнуў яму. «Мы можам ляцець у Гранд-Лаклер. Яны прайгралі вайну».
  
  
  Другі пілот глядзеў міма мяне на беспарадак у праходзе. Штурман раптам павярнуўся, утрымліваючы пілота адной рукой, і ўтаропіўся на мяне. Ён быў смяротна бледны. "Хто ты, чорт вазьмі?"
  
  
  «Янцье Параат». Я кіўнуў пілоту. - "Яна памерла?"
  
  
  Ён пакруціў галавой. Другі пілот паглядзеў на мяне.
  
  
  "Яна застрэліла Хаўі ... бортправадніца!" Пасля яго мозг пераключыўся на другую перадачу. 'Ты . .. Прывітанне . .. што ты робіш з пісталетам?
  
  
  Я ўсміхнуўся яму. «Хіба ты не рады, што ён быў са мной? Вам лепш звязацца з аэрапортам Кэнэдзі і далажыць. Тады вы можаце адразу ж спытаць, ці ёсць у Ніка Картэра дазвол на нашэнне зброі на борце. Скажыце ім, каб яны параіліся з Цімаці Ўайтсайдам. На выпадак, калі вы забыліся, ён прэзыдэнт гэтай авіякампаніі.
  
  
  Яны паглядзелі адно на аднаго. Другі пілот упаў на сваё месца, не зводзячы з мяне вачэй, і ўстанавіў радыёсувязь. Адказ прыйшоў праз некаторы час. Верагодна, ім прыйшлося выцягваць Уайтсайда з пасцелі. Яго голас гучаў усхвалявана і люта. Я ведаў, што ён думае аб парушэннях парадку. Ён ужо быў здольны на забойства, калі адзін з яго самалётаў прылятаў са спазненнем на хвіліну.
  
  
  Тым часам двое іншых бортправадніц у кабіне прыйшлі паглядзець. Яны хутка адчулі, што сітуацыя зноў пад кантролем, і прайгралі праз гукавую сістэму заспакаяльныя паведамленні.
  
  
  Я памацаў пульс пілота. Ён быў нерэгулярны. Я паведаміў пра гэта штурману і прапанаваў пасадзіць яго на вольныя месцы ззаду.
  
  
  Я яму ўсё яшчэ не вельмі падабаўся, але ён разумеў, што яму патрэбна мая дапамога. Мы адчапілі пілота і панеслі яго назад праз трупы ў праходзе. Бландынцы ва ўніформе пашчасціла скласці падлакотнікі паміж трыма пустымі сядзеннямі, каб мы маглі абкласці яго. Ён быў не зусім у зручным становішчы, але ў мяне было адчуванне, што яго гэта не будзе турбаваць значна даўжэй.
  
  
  Адна з бортправадніц пачала аказваць першую дапамогу, і Тара Соер устала побач з ёй. Яна паглядзела на імгненне, а затым сказала: «Пакінь мяне. Я магу справіцца з гэтым. У цябе яшчэ шмат спраў».
  
  
  Мы са штурманам пакінулі пілота дзяўчынам. Мы перамясцілі ўсё яшчэ якая знаходзілася без прытомнасці бортправадніцу на вольнае месца ззаду пілота.
  
  
  Я старанна абшукаў яе, але больш не знайшоў зброі. Я моцна звязаў ёй шчыкалаткі і запясці на той выпадак, калі яна захоча паспрабаваць што-небудзь са сваімі атрутнымі пазногцямі, калі ачуняе. Мы паклалі мёртвага згоншчыка ў шафу, каб пасажыры не бачылі яго, і накіраваліся назад у кабіну. Другі пілот усё яшчэ выглядаў бледным і занепакоеным. Ён спытаў аб стане пілота, і мой адказ яго не парадаваў. Ён пракляў. - Келеры... Як яны маглі патрапіць на борт з гэтымі гарматамі? А вы?'
  
  
  «У мяне ёсць на гэта дазвол, як я вам сказаў. Два рэвальверы хавалі пад бюстгальтарам. Элегантна, табе не здаецца? Наколькі мне вядома, павозка не правяраецца на наяўнасць зброі.
  
  
  Двое мужчын выдавалі фыркаючыя гукі, прызнаючы пралом у бяспецы. Мне было цікава, якое было другому пілоту. Нам трэба было прайсці яшчэ доўгі шлях.
  
  
  "Як ты думаеш, ты ўсё яшчэ зможаш даставіць самалёт у Порт-оф-Спейн, ці ты хочаш, каб я ўзяў кіраванне на сябе?"
  
  
  Яго бровы выгнуліся. Ён думаў, што я жартую з яго. "Вы кажаце, што можаце кіраваць на гэтым самалётам?"
  
  
  Я выцягнуў кашалёк і паказаў ліцэнзію. Ён пакруціў галавой. "Дзякуй за прапанову, але я яе зраблю сам".
  
  
  "Калі вы перадумаеце, я гатовы вас падмяніць", - адказаў я. "Я буду побач".
  
  
  Ён усміхнуўся, і я спадзявалася, што ён расслабіўся. Я выйшаў з кабіны. Бортправаднік разносіў напоі і стараўся супакоіць пасажыраў. Іншы даваў кісларод старому. Верагодна, у яго быў сардэчны прыступ. Тара Соер усё яшчэ была занята пілотам. Ціха і эфектыўна. Я падабаўся ёй усё больш і больш. Не многія жанчыны спакойна ставіліся да такой сітуацыі. Яна падняла вочы, калі я стаяў побач з ёй. "Ён не вытрымае, Нік".
  
  
  "Не, зразумела".
  
  
  Седзячы за пілотам, звязаная бортправадніца пачаў прыходзіць у сябе. Яе вочы адкрываліся адзін за адным, і ёй хацелася падняць руку, каб пагладзіць ныючую шыю. Калі яна заўважыла, што яе рукі звязаныя, яна паспрабавала агледзецца. Укол болю, выкліканы гэтым рухам, разбудзіў яе. 'Ой. .. ", - пажалілася яна. 'Мая шыя.'
  
  
  Яна падняла на мяне вочы.
  
  
  "Не зламаная", - лаканічна абвясціў я. "І табе трэба браць урокі стральбы".
  
  
  Яна закрыла вочы і надзьмула вусны. Я не хацеў, каб яна зноў страціла прытомнасць, і патэлефанаваў адной з іншых бортправаднікоў. Я папрасіў яе прынесці шклянку віскі з вадой і папрасіў пераканацца, што яе калега выпіла. Яна старанна выканала мае загады, перагнуўшыся праз дзяўчыну ў крэсле, прыпадняўшы яе галаву за падбародак і наліваючы напой ёй у горла. Дзяўчына праглынула, заткнула рот і ахнула, а бортправадніца выліла віскі ў атмасфернае паветра. Частка гэтага віскі патрапіла на яе ўніформу.
  
  
  Я спытаў: "Вы калі-небудзь бачылі яе раней, да гэтага палёту?"
  
  
  Высокая сцюардэса з шэра-дымчатымі вачыма, выпрастала спіну і паглядзела на мяне. Цяпер, калі яна скончыла дапамагаць пасажырам, у яе голасе прагучаў стрыманы гнеў. «Не, Эдыт, дзяўчына, якая звычайна лётае з намі, патэлефанавала незадоўга да вылету, каб сказаць, што яна хворая, і паслала сяброўку. Вось гэтую сяброўку!
  
  
  "Гэта часта здараецца?"
  
  
  “Наколькі я ведаю, гэта было ўпершыню. Звычайна ў аэрапорце ёсьць рэзервовыя сцюардэсы, але сёньня ніводная з гэтых дзяўчат не прыехала».
  
  
  Я ўсумніўся. "Няўжо ніхто не падумаў, што гэта было больш, чым супадзенне?"
  
  
  Яна насмешліва паглядзела на мяне. «Сэр, у авіяцыйным бізнэсе вы заўсёды можаце чакаць чаго заўгодна ў апошнюю хвіліну. Мы задалі дзяўчыне некалькі пытанняў і калі высветлілася, што яна разумее прафесію, мы ўзялі яе з сабой. І ўвогуле, што ты за паліцыянт?
  
  
  «Той, каму сёння пашанцавала. Не маглі б вы накінуць на пілота коўдру? Усе гэтыя людзі падумаюць, быццам бачаць труп».
  
  
  Яна горка паглядзела на рудавалосую бортправадніцу, якая апраўлялася ў крэсле, і адхіснулася.
  
  
  Яна паглядзела на мяне, як параненая птушка, якая скакала па лясной сцяжынцы да галоднага ката. Я сеў побач з ёю. Жанчынам лягчэй размаўляць са мной, калі я іх не палохаю. Я стараўся выглядаць як мага больш спачуваючым.
  
  
  «Калі ты выйдзеш з турмы, ты ўжо не будзеш выглядаць так апетытна, як зараз, сястра. Абвінавачанне ў забойстве капітана плюс усё, што яны гатовыя даць вам за крадзеж самалёта. Але, з іншага боку, калі вы крыху папрацуеце са мной, дасце мне годны адказ, можа быць, я змагу нешта для вас зрабіць. Як тваё імя?'
  
  
  Яна адказала, і мне здалося, што я ўлавіў нешта ад надзеі і прадчування ў яе тонкім напружаным голасе. - "Мэры Осцін".
  
  
  "І твой хлопец?"
  
  
  "Хуан... Кардоза... Дзе ён?"
  
  
  Я сказаў ёй без лішніх слоў. 'Позна пра яго думаць.'
  
  
  Мне трэба было даведацца пра яе рэакцыю. Яна магла сказаць мне, ці сапраўды яна мела да гэтага нейкае дачыненне. Яе твар выглядала так, як быццам я вырваў яе сэрца з цела. У яе пацяклі слёзы.
  
  
  Я працягнуў прыязным тонам. «Раскажыце мне больш пра Хуана, Мэры. Хто ён быў?'
  
  
  Яе голас здаваўся глухім, яна расказвала паміж рыданнямі. «Кубінскі бежанец. Ён быў спустошаны, і яму прыйшлося вярнуцца. Ён сказаў, што быў у сваяцтве з Кастра, і што яны не прычыняць яму шкоды за гэта».
  
  
  Я думаў, што ён больш падобны да супрацоўніка таемнай паліцыі. У гэтым складалася складанасць прыёму бежанцаў; ніколі ня ведаеш, хто насамрэч зьбег і хто працуе на ворага».
  
  
  "Як доўга вы ведалі яго?"
  
  
  'Шэсць месяцаў.' Ён выглядаў як дзіця, які плача над зламанай цацкай. «Я пазнаёмілася з ім, калі працавала ў «Істэрн Эйрлайнз» падчас палёту ў Маямі. Два тыдні таму ён папрасіў мяне звольніцца з працы. Яму патрэбна была мая дапамога. Ён успадкуе шмат грошай на Кубе, і калі ён іх атрымае, мы зможам ажаніцца. Цяпер. .. ты забіў яго ».
  
  
  «Не, Мэры, гэта ты забіла яго, калі перадала яму рэвальвер і застрэліла пілота».
  
  
  Яна гучна заплакала. Пасажыры здзіўлена азірнуліся, некаторыя ўсё яшчэ былі напалоханы.
  
  
  «Я стрэліла… гэта быў няшчасны выпадак… штурман накінуўся на мяне… ён ударыў мяне… я… я не хацеў націскаць на курок… я… я проста хацела, каб яны змянілі курс ... '
  
  
  Я ўстаў, склаў падлакотнікі і паклаў яе на трох сядзеннях. Я б папрасіў Хока зрабіць што-небудзь для яе. Прынамсі, яна не ведала першага правіла выкарыстання зброі: ніколі не брацца за рэвальвер, калі вы не плануеце яго выкарыстоўваць. Другое правіла: дзеці не павінны гуляць з рэвальверамі.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мой бос, Дэвід Хок, называе мяне N3, што з'яўляецца маім афіцыйным кодам як першага Killmasterа, я ведаю, што ён збіраецца даць мне невыканальную місію.
  
  
  Звычайна, калі побач няма нікога, ён называе мяне Нікам. Але калі ён кашляе і кажа N3, я перш за ўсё думаю, што мне трэба падвоіць свой поліс страхавання жыцця. На жаль, ні адна кампанія не была настолькі вар'яткай, каб страхаваць мяне, так што гэта не мае значэння.
  
  
  Я прыйшоў далажыць. У AX самая бедная штаб-кватэра з усіх разведвальных службаў. Рабяты з ЦРУ і ФБР адварочваюцца ад гэтага, а чальцам сакрэтнай службы дагадзіць яшчэ цяжэй. Яны думаюць, што яны найлепшы выбар, таму што яны павінны ахоўваць прэзідэнта.
  
  
  Я быў стомленым. Я выканаў стомнае заданне і з нецярпеннем чакаў некалькіх тыдняў рыбалкі ў паўночным Мічыгане. Хоук падсунуў да мяне газету праз стол, закашляўся і сказаў: "N3, вы не разумееце, што гэта значыць?"
  
  
  Я мог бы даць адказ да таго, як прачытаў крыклівы загаловак: "Цяжкасці".
  
  
  
  
  ГЕНЕРАЛ ХАМОНД
  
  
  Забіты ў флайры
  
  
  
  
  Я не думаю, што многія амерыканцы ведаюць Хаммонд. Для гэтага ім трэба ведаць пра выспу Гранд-Лаклер. Генерал быў там дыктатарам. У вострава была няпростая гісторыя. Пасля таго, як ён быў заваяваны іспанцамі, ён патрапіў у рукі французаў, а затым быў захоплены ангельцамі. Насельніцтва было на 90 працэнтаў чорным, нашчадкамі рабоў, прывезеных з Афрыкі для працы на цукровых плантацыях і ў густых лясах. Дзесяць гадоў таму астравіцяне вырашылі на рэферэндуме парваць з англічанамі і абвясціць незалежную рэспубліку. Там стаў кіраваць Рэндольф Флемінг
  
  
  Флемінг быў самым адораным і самым папулярным чалавекам на востраве. Ён унёс важныя змены і стаў для свайго народа сапраўдным бацькам. Пасля яго скінулі. Ён не занадта шмат даў вайскоўцам, і яны абурыліся. Флемінг уцёк у Злучаныя Штаты, дзе яму быў дадзены палітычны прытулак. Хаммонд прыйшоў да ўлады і заняволіў людзей, як і належыць ваеннаму дыктатару. Цяпер Хаммонд быў мёртвы. Выпадковасць? Можа быць не. Гэта не мела значэння. Ён пакінуў вакуум улады. Любы, хто пры дыктатары праяўляў прыкметы лідэрства, быў заключаны ў турму ці іншым чынам выведзены са строю падчас кіравання Хаманда, і я баяўся, што ўжо ведаў, на каго дыпламаты глядзяць, каб дапамагчы аднавіць парадак на востраве.
  
  
  Хоук прабурчаў: «У нас ёсць выведвальныя дадзеныя, якія паказваюць на тое, што рускія ствараюць на востраве ракетныя базы. Канешне, вельмі ціха, як заўсёды. Таму нам таксама давядзецца працаваць ціха і пад прыкрыццём. Каб нас адцягнуць, Куба шуміць аб Гранд Лаклеры. Яны хочуць дапамагчы сваім суседзям, якія маюць у гэтым патрэбу. Але мы ведаем, што ўсё ў руках рускіх і што мэта "дапамогі" - усталяваць ракеты на востраве. Такім чынам, гэтая аперацыя трапляе ў крамлёўскае дасье».
  
  
  Дэвід Хоук пастукаў пальцамі па краі стала і сур'ёзна паглядзеў на мяне. “Гэта аперацыя для аднаго чалавека, N3. Наш урад не жадае другога кубінскага ракетнага крызісу. Вы абавязаны як мага хутчэй даставіць Рэндольфа Флемінга ў Гранд-Лаклер ».
  
  
  Я сумняваўся, што вайскоўцы будуць сядзець на месцы ці нешта пра гэта казаць.
  
  
  «Ваша праца - пераканацца, што яны не прычыняць шкоды. Вы павінны адвезці Флемінга ў прэзідэнцкі палац. І вам давядзецца дзейнічаць так, каб ніхто не даведаўся, што нашая краіна мае да гэтага нейкае дачыненьне».
  
  
  Я выразна выказаў свой сарказм. - «Я абвык, што ў мяне страляюць, мяне атручваюць, усяляк пагражаюць, у гэтым няма нічога асаблівага, але я яшчэ не знайшоў спосабу зрабіць сябе нябачным. Як ты хочаш, каб я стаў нябачным? '
  
  
  Я добры ў многіх рэчах, але рассмяшыць Ястраба - не адно з іх. Ён зусім неадчувальны. Ён нават не ўсміхнуўся.
  
  
  «Пра гэта ўжо паклапаціліся. Лакі Флемінг і Том Соер — добрыя сябры».
  
  
  "Мне больш падабаецца Гек Фін, але чым кніга Марка Твена можа мне дапамагчы?"
  
  
  Хоуку не падабаецца такая дасціпнасць, таму ён кінуў на мяне кіслы погляд. Томас Соер. Магчыма, вы чулі пра яго. Ён прэзідэнт Sawyer Hotel Group, найбуйнейшай у свеце. Тры гады таму генерал Хаммонд даў яму ўчастак зямлі на пляжы, каб пабудаваць гатэль і казіно, дзе багатыя турысты маглі б пацешыцца і атрымаць тое, на што яны выдаткуюць свае грошы. Яны абодва гэта заслужылі. Вы, вядома, разумееце, што Соеру не выгадна паглынанне, якое неадкладна нацыяналізуе яго прыбытковую кампанію. Спадзяюся, зараз вы разумееце, што Соер абяцаў усю нашу дапамогу ў абмен на абяцанне Флемінга, што яго бізнэс у будучыні не падвергнецца рызыцы. І Флемінг даў сваё слова».
  
  
  Я кіўнуў. Палітыка робіць дзіўных таварышаў па ложку. Патрыёт Флемінг і заўзяты дзялок Соер. І мне давядзецца злучыць гэтых дваіх разам. Я пакінуў празмеру суровы офіс Хоука з банальнай думкай, што свет - бардак.
  
  
  Гатэль Sawyer у Нью-Ёрку выглядаў, як і ўсе іншыя гатэлі таго ж коштавага дыяпазону: маленькае лобі, акружанае дарагімі крамамі. Але адно было іншае. Быў прыватны ліфт, які вёў проста на верхні паверх. Падняўшыся наверх, я ступіў на мяккі дыван прасторнага хола, дзе мяне чакала элегантна апранутая бландынка. Дарагія карціны віселі на ўсіх сценах, але ні адна з іх не магла параўнацца па якасці з двума нагамі, якія падморгваюць мне з-пад вузкай спадніцы. Мне махнула маленькая стройная рука. "Містэр Картэр?" Я кіўнуў.
  
  
  «Я Тара Соер, - сказала яна. "Бацька, як заўсёды, размаўляе па тэлефоне і папрасіў мяне пабачыцца з вамі".
  
  
  Яна падала мне руку і павяла па калідоры да дзвярэй на другім баку. Пакой, у які мы ўвайшлі, быў адным з самых вялікіх, якія я калі-небудзь бачыў. Шкляныя дзверы адчынялі доступ да тэрасы, запоўненай раслінамі і невялікімі дрэвамі. Не было ні стала, ні шаф, ні тэчак, толькі астраўкі зручных крэслаў і кушэтак. І бар. Містэр Соер ведаў, як прымаць гасцей. Дзяўчына адпусціла мяне і накіравалася да бара.
  
  
  "Што я магу вам прапанаваць, містэр Картэр?"
  
  
  «Брэндзі, калі ласка».
  
  
  Яна наліла мне шклянку брэндзі і ўзяла сабе содавую віскі. Мы падышлі да шкляных дзвярэй Паціа і паглядзелі на снег у парку ўнізе.
  
  
  «Якая ганьба, - сказала яна. «Так шмат прыгожых рэчаў, і ніхто не смее хадзіць туды ўначы.
  
  
  Я падумаў сам сабе, што магу прыдумаць мноства месцаў, якія былі б небяспечныя для некаторых людзей нават днём. Напрыклад, гэты пакой не быў бы такім бяспечным для Тары Соер, калі б я не ўсведамляў прысутнасць яе бацькі на тым жа паверсе. Яна была вельмі панадлівай, шмат жаноцкасці пад тонкай тканінай, якая свабодна звісала з яе грудзей і моцна абдымала яе сцягна. Я вымавіў за яе маўклівы тост, каб пераканацца, што маё захапленне не ўцячэ ад яе. Потым дзверы за намі адчыніліся і ўсё скончылася.
  
  
  Томас Соер аказаўся не тым, каго я чакаў убачыць. Я ўявіў сабе высокага энергічнага чалавека, які выпраменьваў поспех і сілу. Замест гэтага я ўбачыў чалавека не шасці футаў ростам, а на паўгалавы ніжэй праўда, з хуткімі рухамі. Адзіным моцным бокам у ім быў яго нечакана нізкі голас. Ён спыніўся за некалькі футаў ад мяне і агледзеў мяне з ног да галавы, як быццам нехта глядзіць на машыну, якую падумвае купіць. "Містэр Картэр?" Ён не быў упэўнены.
  
  
  Я сціпла кіўнуў.
  
  
  "Ты не такі, як я сабе ўяўляў".
  
  
  Ён не скардзіўся, і я ведаў гэта. Большасць людзей думаюць, што суперагент падобны на нешта сярэдняе паміж Багартам і сэрам Огілві Рэні, няшчасным хлопцам, якога брытанскі дэпартамент MI6 назваў "C", чалавекам, чыё прыкрыццё было сапсавана артыкулам у нямецкім часопісе Der Stern. І я зусім не так выглядаю.
  
  
  «Я хацеў бы пагаварыць з вамі падрабязней, - працягнуў гасцінічны магнат. Але гэта пачакае. Вам з Тарай трэба паспець на самалёт, а часу мала. Вы едзеце з аэрапорта Кэнэдзі ў пяць хвілін на трэцюю.
  
  
  Так што бландынка пайшла далей. Справа рабілася цікавейшай. Я дакрануўся да яе локця. «Калі ты ўжо сабраў свае рэчы, нам лепей ісці. Мае валізкі ўжо ўнізе, але перш чым мы зможам сысці, мне трэба з некім кім пагаварыць».
  
  
  Яна ўвайшла ў іншы пакой, калі Соер праводзіў мяне да дзвярэй у хол. Праз хвіліну яна вярнулася ў норкавым капелюшы і падыходзячым норкавым футры па-над далікатна-блакітнай сукенкі. З ёй быў чамаданчык, які яна дэманстратыўна шпурнула ў мяне з адлегласці пяці футаў. Значыць, яна ведала, як сябе абмяжоўваць. Нешта, што я магу шанаваць. Я злавіў чамадан і глядзеў, як яна развітваецца з бацькам.
  
  
  У лімузіне, які быў досыць вялікім, каб машына якога-небудзь мафіёзі была падобная на бедную Таёту, яна закрыла люк, які адлучаў нас ад кіроўцы, і нечакана занялася справамі. «Цяпер я магу адукаваць вас у некалькіх рэчах. доктар Флемінг павінен абсалютна не ведаць, хто вы на самой справе і якая ваша сапраўдная праца. Ён, відаць, думае, што цябе наняў мой бацька ахоўнікам у гатэлі. У яго ёсць гэты дзіўны гонар, назавіце гэта невінаватасцю, калі хочаце, і калі б ён ведаў, што іншыя, апроч яго ўласнага народа, дапамогуць яму ўзысці на трон, ён мог бы адмовіцца ад прэзідэнцтва.
  
  
  'Аб?' - Я назіраў за яе рэакцыяй. "Хіба ён не ведае, што твой бацька толькі што купіў войска?"
  
  
  Яна на імгненне тузанула куткамі рота, і яе вусны, здавалася, склалі выродлівае слова, але яна вырашыла не пазбягаць гэтай тэмы. «Ён паняцця не мае, і лепш ён ніколі не даведаецца. Ён думае, што вайскоўцы думаюць, што ён адзіны, хто можа справіцца з цяперашняй сітуацыяй. Але мой бацька не ўпэўнены, што вайсковае камандаванне стрымае сваё слова і вам давядзецца быць гатовым да непрыемных сюрпрызаў з гэтага боку.
  
  
  Толькі тады я зразумеў. Тата паслаў сваю мілую маленькую дачку, каб упэўніцца, што я выконваю сваю працу. Ён не давяраў не толькі войску Гранд Лаклера. Ён не давяраў ні Эйксу, ні мне, і ён быў гатовы кінуць сваю сакавітую дачку ў якасці прынады, каб пераканацца, што ўсё ідзе сваёй чаргой. Што ж, гэта была прынада, на якую я з радасцю дзюбнуў.
  
  
  «У такім выпадку не павінна быць падобна, што мы належым адно аднаму. Вядома, дачка Томаса Соера не паехала б з дробным слугой. Тое ж самае і з Флемінгам. Але табе давядзецца гэта выправіць».
  
  
  Я прапанаваў кожнаму ўзяць таксі асобна, каб прыехаць у аэрапорт Кэнэдзі асобна. Акрамя таго, ёй не трэба было ведаць, што мне трэба яшчэ нешта рабіць. Мяне высадзілі ў офісе авіякампаніі на Манхэтэне, я паказаў мае дакументы прэзідэнту авіякампаніі і пачакаў, пакуль ён праверыць запісы па тэлефоне ў штаб-кватэры AX у Вашынгтоне. Я хацеў падняцца на борт узброеным і не мог дазволіць сабе прыцягваць да сябе ўвагу пры праверцы пасажыраў.
  
  
  Рэакцыя Хоўка была дастаткова ўражлівай, прэзідэнт неадкладна патэлефанаваў галоўнаму выканаўчаму дырэктару ў аэрапорце, і калі я прыехаў туды, мяне асабіста суправаджалі да самалёта.
  
  
  Тара Соер ужо была ў самалёце, размаўляючы з прыгожым, адукаваным тварам, цемнаскурым мужчынам, які сядзіць каля акна ў шэрагу з трох месцаў. Я падазраваў, што гэта і быў Рэндольф Флемінг, новы каштоўны прэзідэнт Томаса Соера на востраве Гранд-Лаклер. Я зірнуў на яго, калі сеў побач з дзяўчынай, і заўважыў, што ён выпраменьваў лідэрства і сумленнасць. Ён паглядзеў на мяне на імгненне, а затым больш не звяртаў на мяне ўвагі.
  
  
  Магчыма, ён лічыў мяне неабходнай дарожнай неабходнасцю. Я мог чытаць ягоныя думкі. Дабраўшыся да выспы, ён адчуе сябе ў бяспецы; але пакуль ён не ў прэзідэнцкіх апартаментах, ён быў лёгкай мішэнню.
  
  
  Я на імгненне задумаўся, чаму Соер не задзейнічаў адзін са сваіх асабістых самалётаў, каб перавезці нас, а затым адразу падумаў пра гонар, пра які казала Тара: Флемінг, без сумневу, адмовіўся б ад такой рэчы, таму што гэта магло здацца вяртаннем баязліўца. Голас Флемінга быў мяккім, яго словы мернымі, і ён гаварыў з Тарой дзелавым тонам. Пасажырам здавалася, што яны размаўляюць аб дробязях. Калі мы былі ў паветры, бортправаднік прынесла падушкі і коўдры. Неўзабаве большасць пасажыраў выключылі святло, і размовы сціхлі. Аб сне для мяне не магло быць і гаворкі. Перш за ўсё, вядома, я павінен быў сачыць за Флемінгам, але, акрамя таго, панадлівая прысутнасць Тары побач са мной не аблегчыла мне жыццё. І я адчуваў, што напружанне было ўзаемным. Усё, што мы маглі зрабіць, гэта паспрабаваць думаць аб іншым. Прынамсі, гэта дапамагло мне не заснуць.
  
  
  Мяне пазнаёмілі з Флемінгам толькі пасля таго, як я ўзяў пад кантроль інцыдэнт з угонам самалёта. Затым ён неахвотна прызнаў, што гэта было шчаслівае супадзенне, што новы афіцэр службы бяспекі ў гатэлі Sawyer на Гранд-Лаклэр ляцеў тым самым рэйсам. Ён спадзяваўся, што ягоная выспа і яго жыхары спадабаюцца мне.
  
  
  Затым, у якасці прыкладу для ўсё яшчэ клапатлівых пасажыраў, ён апусціў спінку свайго сядзення і дазволіў сабе пагрузіцца ў мірны сон.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  
  
  
  
  Аэрапорт Гранд-Лаклер быў не такім вялікім, як аэрапорт О'Хара ў Чыкага, але выглядаў так, быццам апошні самалёт вываліў усіх пасажыраў у Гранд-Ла-Клэр. Аэрапорт быў настолькі сучасным, што я падумаў, ці не заплаціў Ці Соер за яго з прыбыткаў свайго гатэля і казіно. Апранутых у яркія колеры астраўлянаў стрымлівала зграя салдат у шортах і кашулях з кароткімі рукавамі. Апроч зброі, яны нагадвалі буйных байскаўт. Некаторыя з іх утварылі кардон вакол самалёта і чорных лімузінаў, якія іх чакалі.
  
  
  Сцюардэса аб'явіла, што мы ўсе павінны заставацца на сваіх месцах, пакуль доктар Флемінг не з'едзе з аэрапорта. Усходы наблізілася, і дзверы адчыніліся. Я ўжо бачыў вялізны натоўп, цяпер я чуў аглушальныя воклічы, калі новы прэзідэнт вострава ступіў на сваю зямлю.
  
  
  Побач са мной Тара Соер прашаптала: «Паглядзіце, якое да яго стаўленне. Я б хацела, каб мы былі ўнізе і маглі глядзець, як ён спускаецца».
  
  
  - Цябе б адпіхнула ахова. Радуйся, што ты тут, - адказаў я.
  
  
  З акна мы ўбачылі, што Флемінг, які зараз знаходзіўся ў падножжа трапа самалёта, падняў руку, вітаючы астраўлянін. Тоўсты мужчына ў лёгкай форме адсалютаваў, затым падышоў да Флемінг і паціснуў яму руку. Флемінг усміхнуўся.
  
  
  «Палкоўнік Карыб Джером», - заявіла Тара. «Начальнік штаба войска. Чалавек, які арганізаваў вяртанне Флемінга.
  
  
  Гэта быў мой кантакт. Я пільна паглядзеў на яго. Яго чорны твар не быў чорным. У яго былі ўсходнія вочы, высокія скулы і аліўкавая скура, што паказвала на тое, што ён быў нашчадкам бразільскіх індзейцаў, якія заваявалі востраў у дагістарычныя часы. Ён мог сысці за вялікага в'етнамца. Джером паднёс вусны да вуха Флемінга, каб яго пачулі ў масавай істэрыі.
  
  
  Па выразе яго асобы я зразумеў, што ён папярэджваў Флемінга аб магчымых небяспеках. Ён узяў Флемінга за руку і павёў яго прама да якія чакаюць лімузін.
  
  
  Флемінг усміхнуўся, строс руку Джерома і накіраваўся да натоўпу за паліцэйскім кардонам, каб паціснуць рукі народу - дзеянні якія я, як любы разважны паліцыянт і ахоўнік, ненавіджу. Апладысменты не спыніліся, калі ён сеў у вялікую машыну з афіцыйнымі сцягамі на крылах; некаторым гледачам удалося прарвацца праз кардон міліцыі і паспрабаваць машыну, якая рухаецца. Нам прыйшлося чакаць у самалёце, пакуль на борт не прыедзе ваенная паліцыя, каб арыштаваць бортправадніцу, якая спрабавала сагнаць самалёт. Яна глядзела на мяне, калі яе адводзілі, трывожна і запытальна. Я ўсміхнуўся і кіўнуў. Магчыма, я мог бы забяспечыць ёй больш лёгкі прысуд; у рэшце рэшт, яна ўпала ахвярай старога трука. Калі яна спускалася па лесвіцы ў асяроддзі салдат, публіка лічыла яе VIP-персонай і гучна прывітала. Грамадскасць, верагодна, не была паінфармаваная аб спробе згону самалёта. Урэшце мы атрымалі дазвол выйсці. Натоўп усё яшчэ радаваўся. У нас быў са знакамітым Dr. Флемінг паляцеў. Тара засмяялася і памахала рукой, прыцягваючы да сябе ўвагу публікі. На мяне ніхто не зважаў. Я быў гэтаму рады. Адна з горшых падзей, якая можа здарыцца з таемным агентам, - гэта быць адданым агалосцы. Нас адвезлі ў адносна ціхую мытню, дзе мы чакалі, пакуль наш багаж прыбудзе на канвеер. Я паказаў на багаж Тары і свой. Чамаданы знялі з воза мытнікі і паставілі перад намі; каб мы маглі іх адкрыць.
  
  
  Абследаванне было незвычайна дбайным. На Карыбах такія звычаі звычайна надзвычай распаўсюджаны. Звычайна яны маюць справу з заможнымі турыстамі, якіх не жадаюць пакрыўдзіць ці напалохаць. І што мяне яшчэ больш здзівіла, дык гэта тое, як мяне абшуквалі. Яны знайшлі маю наплечную кабуру, расшпілілі куртку і нахмурыліся, гледзячы на ??"Люгер".
  
  
  "Тлумачэнне, калі ласка". Гэты чалавек не выглядаў так, быццам хацеў ставіцца да мяне як да багатага турыста, якога не варта крыўдзіць.
  
  
  Я сказаў ім, што я новы афіцэр службы бяспекі ў гатэлі "Соер". На мужчыну гэта не зрабіла ўражання. Ён пстрыкнуў пальцамі, пасля чаго двое паліцыянтаў, якія ненадакучліва стаялі на бачным месцы, выйшлі наперад у куце залы. Ён загадаў адвезці мяне ў аддзяленне паліцыі для допыту. Адзін з афіцэраў забраў мой "Люгер". Тара выглядала так, быццам хацела ўступіць у бой прама на месцы. Я наступіў ёй на дыбачкі, каб яна не нарабіла глупстваў. Тут не было сэнсу спрачацца з уладамі. Я сказаў, што ўбачу яе пазней у гатэлі, і пайшоў з афіцэрамі да паліцэйскага фургона за аэрапортам. Мне дазволілі ўзяць з сабой чамадан. Калі б Дэвід Хок пачуў гэта, то памёр бы ад абурэння. У яго была пагарда да звычайных паліцыянтаў. Да сталіцы было дзесяць кіламетраў язды, і дарога была доўгай. Натоўп па-ранейшаму выстраіўся ўздоўж дарогі, і перад намі працэсія Флемінга рухалася з хуткасцю тры мілі за гадзіну. Мы рухаліся за апошнім канвоем матацыклістаў. Людзі, якія адвезлі мяне ва ўчастак, былі, як і ўсе іншыя паліцыянты ва ўсім міры, педантычнымі і сумнымі. Джером абвясціў выходны дзень і арганізаваў вечарынку, якая павінна пачацца ўвечар. Для гэтых хлопцаў, канешне, гэта проста азначала больш працы. Калі мы праязджалі міма гатэля «Соер», людзі ўсё яшчэ стаялі ў трэцім і чацвёртым шэрагах. Вялікая лужок перад гатэлем была запоўненая фатаграфавалымі турыстамі. Архітэктура гатэля была стэрыльнай, каб выклікаць трапятанне і не даць турыстам забыцца, для чаго яны тут: страціць свае даляры за ігральнымі сталамі з ілюзіяй, што іх прыемна забаўляюць. Вялікі будынак выцягнуўся на бульвары ўздоўж гавані і знаходзіўся на ўскраіне дзелавога раёна. У гавані я ўбачыў тры вялізныя прагулачныя яхты і падумаў, што казіно будзе добра працаваць з людзьмі, якія могуць дазволіць сабе такія цацкі.
  
  
  Паліцэйскі ўчастак размясцілі ў непрыкметным месцы, дзе ён не трапляў бы ў зоркія вочы турыстаў. І ён быў амаль такім жа новым, як аэрапорт. Соер добра заплаціў за сваю зямлю і свае правы. У зале чакання вісела шыльда, якая ўсхваляла яго шчодрасць. Мяне прывялі праз чорны ход. Сцюардэса, якая застрэліла пілота, сядзела на драўлянай лаўцы. На яе былі надзеты кайданкі, і яна ціха плакала з зачыненымі вачамі. Верагодна, яна ўяўляла сабе жахлівыя рэчы, якія могуць з ёю здарыцца. Я сеў побач з ёй і стаў масажаваць ёй шыю. Я даў ёй некалькі парад, параіў ёй проста казаць праўду і не спрабаваць хлусіць і зноў паабяцаў, што я пастараюся нешта зрабіць для яе. У рэшце рэшт, яна была занадта прывабная, каб праводзіць жыцьцё ў камеры. Яна паспрабавала ўсміхнуцца мне, паклала галаву мне на плячо і ўсхліпнула. У пакой увайшоў ахоўнік і павёў яе. Яны не хацелі, каб яна адчувала сябе камфортна.
  
  
  Я застаўся адзін на гадзіну. Выкрут, якая прымусіць вас устрывожыцца. Я хваляваўся. Я не мог раскрыць сваю сапраўдную асобу, і мне не вельмі хацелася атрымліваць дапамогу Соера на гэтым этапе. Я вырашыў згуляць прыдуркаватага і паглядзець, што з гэтага выйдзе.
  
  
  Нарэшце двое паліцыянтаў падышлі да канца чакання. Яна прайшла праз дзверы з надпісам "адміністрацыя". Адзін быў кіроўцам машыны, на якой мяне прывезлі, іншы быў у цывільным.
  
  
  "Мне шкада, што я прымусіў цябе чакаць", сказаў апошні. Ён казаў занадта ўсхвалявана. "Чаму ты хаваў пісталет у наплечной кабуры?"
  
  
  Мне не трэба было яму штосьці казаць. Я сказаў: "Думаю, гэта самае зручнае месца для яго нашэння".
  
  
  Яму гэта не спадабалася. «Толькі мясцовыя ўлады маюць права насіць зброю, містэр Картэр, вы парушылі закон і. .. '
  
  
  «Як начальнік службы бяспекі гатэля « Соер », хіба я не маю права насіць зброю?
  
  
  'Толькі на вашым працоўным месцы. Як я збіраўся сказаць, вы парушылі нашыя законы, што з'яўляецца падставай для адпраўкі за мяжу як непажаданага замежніка.
  
  
  Я ўсміхнуўся пры думцы аб рэакцыі Хоука, калі я пазваню яму і скажу, што мяне выгналі з выспы. Я вырашыў прымяніць іглаўколванне да нервовай сістэмы ўвасобленага аўтарытэту. Я задуменна сказаў: «Тады мне лепш патэлефанаваць Тому Соеру. Яму гэта не спадабаецца.
  
  
  Гэта спрацавала. Ён пачухаў пад кашуляй адным пальцам, як быццам яго раптам укусілі паразіты. 'Эм-м-м... у нас гэта часам бывае... Эм-м-м . ... асабістыя адносіны з містэрам Соерам?
  
  
  «Мы зводныя браты. Ён самы старэйшы.
  
  
  «Гм… я высветлю гэта з маім… начальствам. Ён павярнуўся да іншага агента. «Ховард, завядзі яго ў камеру. А пакуль пагляджу, што…» Ён не скончыў фразу і паспешліва схаваўся за дзвярыма з паметкай «адміністрацыя».
  
  
  Ніводны з іх ніколі не будзе прыняты на працу ў маю паліцыю. «Люгер» іх ужо так збянтэжыў, што яны нават не знайшлі час глядзець далей. Стылет, які я нашу на маім перадплеччы, ніхто не знайшоў. Але мне не хацелася выклікаць больш хваляванняў, пакуль гэта не стала абсалютна неабходным. Навіны аб маёй ролі ў гісторыі згонаў самалётаў яшчэ не дайшлі да гэтых афіцыйных асоб, але на больш высокім узроўні гэта было б вядома. Я рушыў услед за Говардам у вялікую камеру ў склепе будынка.
  
  
  Камера была авальнай формы з лавамі насупраць адзін аднаго на дзвюх сценах. На адной з лаваў сядзеў тоўсты мужчына, верагодна, амерыканскі бізнесмен. Ён стаміўся, і ў яго быў адзін сіняк пад вокам, які рабіўся ўсё больш сінім. Ён імкнуўся захоўваць дыстанцыю паміж ім і іншым зняволеным, выкрутлівым неграм, наколькі гэта магчыма. Калі Ховард сышоў, негр устаў, хмыкнуў і стаў спрабаваць мяне абыйсці. Я павярнуўся да яго.
  
  
  «Стой спакойна, - сказаў ён.
  
  
  Ён спрабаваў абысці мяне, але я працягваў сачыць за тым, каб ён быў наперадзе мяне. Без папярэджання яго кулак патрапіў мне ў стан.
  
  
  Я схапіў яго за запясце і перавярнуў праз сябе, паваліўшы яго спіной на зямлю. Ён выглядаў задаволеным, як быццам гэта было тое, чаго ён хацеў. Ён ускочыў на ногі і хацеў зноў атакаваць, але калі ён убачыў штылет, які я працягнуў да яго, ён адмовіўся ад сваіх планаў, паціснуў плячыма і сеў. У мяне склалася ўражанне, што ён не быў звычайным скандалістам, але яму заплацілі, каб ён напалохаў сукамернікаў і прымусіў іх прызнацца ва ўсім, што хацела паліцыя падчас допыту. Я збіраўся задрамаць у камеры, але зараз вырашыў, што лепш не спаць і прыглядаць за неграм. Аднак наступныя паўгадзіны ён больш нічога не рабіў.
  
  
  Затым зноў з'явіўся Ховард, адчыніў дзверы і жэстам запрасіў мяне выйсці. П'яны амерыканец паспрабаваў выбегчы, але вялікі чорны схапіў яго і збіў з ног. Я стаміўся ад яго і пляснуў сваёй рукой па яго шыі. Ён упаў на зямлю, і я падазраваў, што ён крыху паспіць.
  
  
  «Змясці яго ў іншае месца», - сказаў я Хаўі. "Або я пагавару з нашым консулам". У любым выпадку, я збіраўся папярэдзіць Флемінга, што гэты свінарнік трэба прывесці ў парадак. Ховард здалося гэта разумным, што ён без ваганняў выканаў мой загад, выцягнуўшы чалавека без прытомнасці ў калідор і пакінуўшы яго там.
  
  
  Тара Соер стаяла ля стойкі. Яна трымала мой "Люгер", і на імгненне я падумаў, што яна дастаткова вар'ятка, каб дапамагчы мне вырвацца. Яна была дастаткова прадпрымальная. Але потым я ўбачыў нервовы выраз на тварах трох паліцыянтаў ззаду яе. Хлопец, які мяне распытваў, спацеў.
  
  
  «Ваш арышт быў памылкай, містэр Картэр. Прашу прабачэння за непаразуменне». Ён аддаў мне мой чамадан.
  
  
  Тара аддала мне мой Люгер. Я сунуў яго ў кабіну, і мы разам выйшлі праз дзверы, якія адчынілі двое афіцэраў. Цяпер я заўважыў, што ў камеры была адна перавага: там было не так цёпла, як на вуліцы. Нават у лютым цеплыня паднімалася ад бруку і адбівалася ад сцен хат. Я запытальна паглядзеў на Тару. Яна ўсё яшчэ здавалася абуранай.
  
  
  «Што за недарэчнае відовішча. Я пайшла проста да Флемінга; яго першым афіцыйным дзеяннем было загад аб вашым вызваленні і дазвол насіць зброю дзе заўгодна і калі заўгодна. І сёння вечарам ён звяртаецца да парламента на нечарговым пасяджэнні. Ён даў нам білеты ў публічную галерэю, ён хоча, каб вы чулі яго выступ. У 2.30. Так што ў нас яшчэ ёсьць час паабедаць і выпіць».
  
  
  'І гэта ўсё?' - насмешліва спытаў я.
  
  
  Яна схапіла мяне за руку. «Да выступу, так. Я не хачу спяшацца з табой, Нік. Да таго ж я занадта галодная.
  
  
  Таксі знайсці не ўдалося. Вуліцы былі запоўненыя людзьмі, якія танцуюць, якія спяваюць і радаснымі. Ім не хацелася чакаць вечара, каб адсвяткаваць. Спрабуючы прадзерціся скрозь натоўп, мы мінулі міма «дамарослых рынкавых прылаўкаў», якія забяспечвалі турыстаў сувенірамі, прывезенымі з Сінгапура.
  
  
  Паміж рынкам і гатэлем цягнуўся шэраг дзелавых будынкаў, а таксама шырокая дарога, якая вяла да галоўнага ўвахода ў гатэль. Вестыбюль быў незвычайна вялікі, акружаў вялікія вокны крам, а справа быў уваход у казіно. Я накіраваўся да стойкі рэгістрацыі, але Тара вывудзіла ключ са сваёй сумкі. Яна ўжо забраніравала нумар для мяне. Мы прабіліся скрозь натоўпы турыстаў да ліфта і патрапілі на верхні паверх.
  
  
  Тара паказала мне мой нумар, велізарную кватэру з відам на заліў. Я паглядзеў на лужок пальмаў, белы пляж і ветразныя яхты, якія пакрываюць сіне-зялёную ваду. Грошы. Усюды адчувалася шмат грошай. Пасля начнога пералёту і знаходжання ў камеры я нават адчуў сябе занадта брудным, каб сядзець на дарагой мэблі. Я прайшоў праз спальню ў ванную. Душ быў дастаткова вялікім для дваіх. Я патэлефанаваў Тары. «Прынясіце чыстае адзенне, каб мы маглі памыць адзін аднаго».
  
  
  «О не, - са смехам адказала яна. «Не нашча. Мой нумар па суседстве, і я збіраюся мыцца там».
  
  
  Ну, хоць паспрабаваў. Я пачуў, як адчыніліся і зачыніліся злучальныя дзверы, заказаў па тэлефоне два напоі, строс вопратку і ўключыў душ. Я дазволіў заспакаяльнай гарачай вадзе цечу па мне, пакуль усё маё цела не пачырванела, затым пераключыўся на халодную ваду. Такім чынам, нават без сну, я заўсёды адчуваю сябе новым чалавекам.
  
  
  Да таго часу, як з'явілася Тара, апранутая ў сукенку з глыбокім выразам, якая адпавядала яе цудоўным блакітным вачам, я зноў быў у сваёй вопратцы. У той момант, калі я прывітаў яе, прынеслі напоі.
  
  
  Пунш Марцінікі прынеслі ў высокай астуджанай шклянцы, але калі яна скончыла, яна ўсё яшчэ не перадумала, таму мы спусціліся на ліфце. З чатырох рэстаранаў атэля Тара выбрала адзін на другім паверсе. Мы селі за столік пад лёгкім парасонам, і яна сказала мне, што тут знакаміты лобстар, які падаецца з маслам і цытрынавым сокам.
  
  
  Мне было цікава, што чакае наперадзе, калі расейцы зробяць свой наступны крок. Я сарваў іх спробу забіць Флемінга, пакінуўшы яго гніць у кубінскай турме, так што зараз ім прыйшлося б распрацаваць зусім новую праграму.
  
  
  Але не было сэнсу галадаць, пакуль я чакаў іх зваротнага ходу. Мы смакавалі ежу, а затым, узяўшыся за рукі, накіраваліся да будынка ўрада для выступу Флемінга.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  
  -
  
  
  Нам не трэба было прыходзіць нашмат пазней. Усе месцы ўжо былі занятыя, акрамя нашых зарэзерваваных месцаў, і агульная галерэя дыхала запалам перапоўненай залы. Рэндольф Флемінг сядзеў на платформе, з аднаго боку паміж кіраўніком Заканадаўчага сходу і пустым крэслам Карыба Джэрома з другога. Палкоўнік устаў за мікрафон і вымавіў уступную прамову.
  
  
  Калі ён скончыў і Флемінг устаў, сцены ледзь не паваліліся ад грамавых апладысментаў. Я таксама пляснуў, і Тара памахала рукой, яе вочы завільгатнець ад хвалявання.
  
  
  Флемінг пачакаў пятнаццаць хвілін, пакуль апладысменты не сціхлі дастаткова, каб цалкам сціхнуць, падняўшы абедзве рукі. Калі стала дастаткова ціха, з дынамікаў раздаўся яго цёплы голас. Ён быў рады і шчаслівы быць дома і ўдзячны за тое, што народ зноў заклікаў яго ўзначаліць краіну. Ён прадставіў праграму, якая здавалася змястоўнай, і паабяцаў публічныя выбары на працягу года, каб ён кіраваў ваенным дэкрэтам толькі адзін год. Ён казаў гадзіну, і гэта была адна з лепшых палітычных прамоў, якія я калі-небудзь чуў.
  
  
  Рушыла ўслед яшчэ адна хвілінная авацыя, і ачапленне салдат не дазволіла Флемінгу патрапіць у абдымкі натоўпу. Затым трое мужчын, якія суправаджаліся аховай, пакінулі будынак праз бакавыя дзверы. Пакуль што вайскоўцы выконвалі дамоўленасці з Соерам. І мне падавалася, што інакш яны не маглі б паступіць, улічваючы пераважную папулярнасць новага прэзідэнта. Мы з Тарай пачакалі, пакуль паніка на выхадзе крыху сціхне. У вачах Тары блішчалі бенгальскія агні. «Што ты пра гэта думаеш, Мік? Вы ведаеце, што зрабіў Флемінг? Сям'я генерала Хаммонда ўсё яшчэ жыве ў палацы, і Флемінг сказаў ім не спяшацца і шукаць што-небудзь яшчэ. Ён надоўга застаецца ў гатэлі і ў яго цэлы паверх ніжэйшы за наш».
  
  
  Хтосьці меў на ўвазе аблегчыць мне працу. Было б амаль немагчыма сачыць за Флемінгам у прэзідэнцкім палацы, дзе мне ў рэшце рэшт не было чаго рабіць. І гэтая падзея прывяла яго проста ў маю афіцыйную сферу дзейнасці. Потым мяне ахінула. "Вы не прымусілі яго зрабіць гэта выпадкова, ці не так?"
  
  
  Яе ўсмешка пацвердзіла мае падазрэнні. - Якая маленькая змоўшчыца!
  
  
  "Добра", - падзякаваў я ёй. «Дзякуючы тваёй дапамозе я зараз магу пільна за ім прыглядаць».
  
  
  Большасць людзей выйшла праз выйсце, і мы таксама сыходзілі. Тара звісала з маёй рукі. «І зараз абавязак выкананы...»
  
  
  «Вы выпусцілі свае шанцы, юная лэдзі. Доўг далёка не выкананы. Мой дзень поўнасцю заняты. Я завязу вас у гатэль, вось і ўсё. Лепшы спосаб адказаць хулігану - даць адпор, каб зараз Тара магла хоць раз адправіцца на Месяц. І мне сапраўды прыйшлося шмат зрабіць: пагаварыць з мэнэджэрам гатэля, наведаць Флемінга і трохі паспаць. Я не мог заснуць апошнія трыццаць шэсць гадзін, і, магчыма, наперадзе ў мяне была цяжкая ноч.
  
  
  Яна падазрона паглядзела на мяне і злёгку надзьмула вусны, калі я развітваўся з ёй у ліфта. «Добра, - падумаў я. Я пашукаў мэнэджара і заўважыў, што яго ўжо змясцілі ў крыле. Ён быў незадаволены маёй прысутнасцю ў яго штаце. Можа, ён думаў, што гэта праз зробленыя ім памылкі. Ён пазнаёміў мяне са сваім начальнікам службы бяспекі Люісам, а затым вывеў нас з яго офіса як мага хутчэй.
  
  
  Льюіс быў высокім неграм, які раней прафесійна гуляў у камандзе рэгбі ў Злучаных Штатах. Ён быў грубы са мной, пакуль я не назваў яго "экспрэсам" (мянушка, якую прэса прыдумала для яго ў той час) і не нагадаў яму аб некаторых з яго лепшых матчаў. Гэта прымусіла яго ўзбадзёрыцца і паводзіць сябе больш прыязна. Ён расказаў мне пра асаблівыя меры, якія ён прыняў для абароны прэзідэнта, і правёў мяне ў кабінет Флемінга, каб пазнаёміць мяне са сваёй камандай.
  
  
  Іх было чацвёра, усе моцныя амерыканскія негры, схаваныя ў куце хола. Люіс вылаяўся сабе пад нос і бурчаў на фанабэрыстасць вайсковых афіцэраў. Тым не менш, зароў ён, заўсёды думаючы, што яны могуць адставіць усіх у бок. Яго раздражняла, што лейтэнант і двое салдат выстраіліся ў варту каля дзвярэй Флемінга пасля таго, як адаслалі яго людзей. Акрамя таго, яны таксама адаслалі двух іншых мужчын, якія перашэптваліся адзін з адным на другім канцы залы: тоўстыя, невысокія, тоўстыя амерыканцы італьянскага паходжання. Такім чынам, мафія таксама абараняла Флемінга, а разам з ім і свае інтарэсы ў казіно.
  
  
  Мне былі прадстаўлены людзі з гатэля, затым трое салдат, якія стаялі перад кватэрай Флемінга. Я спытаў у лейтэнанта, ці вярнуўся прэзідэнт. Ён паглядзеў на мяне так, быццам я рабіў яму непрыстойную прапанову. Люіс раўнуў, што я служыў асабістым ахоўнікам Соера і што яны маглі б са мной лепш працаваць. Лейтэнант па-ранейшаму не заўважаў мяне; ён проста павярнуўся і выбіў код у дзверы. Яго адкрыў целаахоўнік з другога боку. Флемінг убачыў мяне-над галоў астатніх у пакоі і паклікаў мяне да сябе.
  
  
  Пакой быў запоўнены разнастайнымі ўрадавымі чыноўнікамі, якія жадаюць быць як мага бліжэй да вялікага чалавека. Палкоўнік Джером атрымаў поспех лепш за ўсіх. Я застаўся ненадоўга, дастаткова, каб падзякаваць Флемінгу і павіншаваць яго з прамовай. Ён быў па вушы закаханы ў арганізацыю свайго ўрада, але ён цікавіўся маім дабрабытам. Ён спадзяваўся, што я больш не адчую непрыемнасцяў на востраве. Я падзякаваў яму і пайшоў.
  
  
  У холе Льюіс спытаў мяне, ці магу я выконваць меры бяспекі на іншым паверсе. Мы спусціліся паверхам ніжэй, і паўсюль я бачыў салдат, прыватных целаахоўнікаў і мафію. Прэзідэнт Рэндольф Флемінг быў добра абаронены.
  
  
  Я падзякаваў Люіса, папрасіў прабачэння і пайшоў у свой пакой. Маленькія пасткі, якія я пакінуў, не былі закрануты. Ніхто не знайшоў час абшукаць мой пакой. Я задаваўся пытаннем, ці не зыходзілі звесткі AX аб ненадзейнасці арміі Гранд Лаклер з-за недаверлівасці нейкага ператамленага дыпламата. Я патэлефанаваў у штаб-кватэру і пачакаў, пакуль голас Хоўка прагучыць у прыладзе.
  
  
  Ён спытаў высокім тонам, чаму я не зарэгістраваўся раней, адразу пасля прызямлення. Калі я расказаў яму пра інцыдэнт з «Люгерам», ён выплюхнуў жоўць з-за празмернай стараннасці ў абслугоўванні кліентаў, а калі ён дастаткова выплюхнуў свой гнеў, я даў яму кароткую справаздачу аб падзеях.
  
  
  «Я ўпэўнены, што крадзеж самалёта быў уладкованы рускімі», - сказаў я. «Але гэта зроблена ў цёмную. Сцюардэса не ведала, што яе выкарыстоўвалі. Мне яна здалася не вельмі разумнай, прынамсі, яна запанікавала. Зрабі што-небудзь для яе». Рушыла ўслед паўза, калі ён зрабіў пазнаку, а затым спытаў: «Флемінг, няўжо ён не падазраваў гэта, калі быў на борце? Ён жа не дурань.
  
  
  “Не думаю, што ён разумее, навошта я тут. У любым выпадку на востраве ўсё добра. Людзі дзейнічаюць так, быццам новы прэзідэнт - Бог».
  
  
  'Выдатна. Цікава, як нашыя сябры адрэагуюць на гэта. У любым выпадку трымайце вочы адкрытымі».
  
  
  Я пацалаваў слухаўку на развітанне, паклаў яе і падышоў да шклянкі віскі, якую мне прынеслі ў нумар. Я вымавіў тост за свайго боса, патэлефанаваў на стойку рэгістрацыі і сказаў, што хачу, каб мяне разбудзілі ў пяць, і бразнуўся на ложак.
  
  
  Калі ў пяць гадзін мяне разбудзіў тэлефон, на маёй асобе з'явілася ўсмешка. Я шырока пазяхнуў і патэлефанаваў Тары. Мы сустрэліся ў бары ў 5:30, а датуль я асвяжыўся ў душы. Гэта было страшэнна падобна на водпуск. Калі я дабраўся да бара, яна ўжо была там, перад ёй два марціні ў астуджаных шклянках. Усе мужчыны ў бары дзелавіта раздзявалі яе вачыма. Фантастыка! Яна была ў настроі для панадлівага тура, а я быў у добрым настроі. Яна ведала добры рэстаран на другім баку Бэй-стрыт з тэрасай з відам на гавань. Мы пачалі з супу з акулавых плаўнікоў, але я быў занадта заняты Тарой, каб успомніць, што яшчэ еў.
  
  
  Агні, якія ўспыхнулі з надыходам цемры, утварылі зіготкія срэбныя каралі вакол пляжу. Раздаліся гукі святкавання з вуліц. "Давай далучымся", - прапанаваў я.
  
  
  На рынку свята павялічыла аркестр. Астравіцяне былі п'яныя, турысты атрымлівалі асалоду ад мясцовага клопату і таксама стаміліся. Мы ўвесь час танчылі на зваротным шляху ў гатэль. Ахоўнікаў на верхнім паверсе змянілі, але маё спецыяльнае пасведчанне асобы дазволіла хутка прайсці. Не кажучы ні слова, Тара спынілася каля дзвярэй майго нумара. Я адкрыў яго, утрымаў яе, бо звычайна пашукаў якія-небудзь прыкметы ўзлому, але нічога не знайшоў. Тара скінула туфлі і пагуляла пальцамі ног у глыбокую кучу ад сцяны да сцяны, пакуль я наліваў нам цёплага віскі. Яна паспрабавала, адкінула галаву назад і павольна выліла шклянку сабе ў горла.
  
  
  «А цяпер, - сказала яна хрыплым голасам, - я прыму тваю прапанову разам прыняць душ».
  
  
  Вы не атрымліваеце шмат такіх прапаноў на Grand LaClare, таму заўсёды разумна скарыстацца імі. Мы пайшлі ў спальню, каб распрануцца, і Тара выйграла конкурс, таму што аказалася, што пад сукенкай у яе нічога не было. У яе было доўгае, стройнае, поўнае, гладкае цела.
  
  
  Яна ішла наперадзе мяне да душавой, адкрыла кран на поўную, крыху цяплей, і ступіла пад душ. Памяшканне было прыкладна два на два метры. Мы маглі б там вальсаваць. Ёй было ўсё роўна, калі б яе валасы намоклі, яна ўстала перада мной, затым адступіла, каб я таксама мог намачыць сваё цела. Я пачаў намыльваць яе. Яе твар, горла, тулава і ступні.
  
  
  Калі яна ўся стала слізкай, я схапіў яе і прыціснуў да мяне. Мы разгарнуліся, каб змыць мыла, і я прыціснуўся вуснамі да яе вуснаў. Мы цалаваліся доўга і горача, і я адчуваў, як яна дрыжыць ад жадання.
  
  
  Я ўзяў яе на рукі, па дарозе ў спальню схапіў лазневы ручнік, абгарнуў ім Тару і паклаў на ложак. Я выцер яе, затым сарваў ручнік. Калі я хутка выцерся, усё было гатова. Я ўвайшоў у яе адным хуткім рухам, калі яна выгнула спіну, каб прыняць мяне. Яна была фантастычнай, дакладна разумела, чаго я хачу, і плаўна рухалася са мной. Не памятаю, колькі часу гэта заняло, але я заснуў амаль адразу, калі мы скончылі. Яна мяне цалкам выматала.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мы снедалі ў ложку. Тара ўзяла трапічных садавіны, я два дзясяткі вустрыц. Да таго, як я іх прынёс, Тара ўскочыла з ложка, каб прыняць душ і апрануцца ва ўласнай кватэры. У мяне быў цэлы дзень на адпачынак. Пакуль я быў у душы, я пачуў тэлефонны званок па-над цурчаннем вады. Я стараўся не звяртаць на гэта ўвагі, але чалавек на іншым канцы провада быў настойлівы. Нагадаў мне Хока. Я дазволіў вадзе цечу і пабег за тэлефонам , пакідаючы за сабой след з кропель.
  
  
  Шэпт на іншым канцы провада здаваўся змоўніцкім. «Добрай раніцы, містэр Картэр. Гэта Карыб Джером. Ці магу я пагаварыць з вамі некалькі хвілін?
  
  
  Мяне папярэдзілі аб Джероме. Чыноўнікі AX падумалі, што ён мог быць рускім агентам на востраве. Але, магчыма, гэта быў проста званок ветлівасці. У любым выпадку я быў бы максімальна нейтральным. "Дайце мне дзесяць хвілін, каб апрануцца", - адказаў я.
  
  
  Я патэлефанаваў у абслугоўванне нумароў, заказаў гарачую каву і дадатковы кубак, выцерся, надзеў туфлі, пераапрануўся ў чыстую вопратку і куртку, каб схаваць наплечную кабуру, калі прыйшлі каву і палкоўнік. Тым часам я прайшоў праз тое, што Хоук распавёў мне пра Джерома.
  
  
  Джером быў трыццацішасцігадовым членам вядомай сям'і, хоць і не з вострава. Ён атрымаў адукацыю ў Оксфардзе і прайшоў спецыяльны курс у ваеннай акадэміі ў Сандхёрсце. Пасля гэтага ён зрабіў сабе імя як юрыст. Калі Рэндольф Флемінг быў упершыню абраны прэзідэнтам і брытанскія войскі пакінулі востраў, парламент адчуў, што востраву патрэбна ўласнае войска. Флемінг прызначыў начальніка паліцыі генералам новага войска. Джером дабраўся да пасады начальніка штаба. Хоук сказаў: «Палкоўнік нас здзівіў. Па дадзеных ЦРУ, ён быў палітычна амбіцыйным і хацеў захапіць уладу пасля смерці Хаманда. Замест гэтага ён неадкладна вяртае Флемінгу».
  
  
  Мысляльная машына Хоўка ў значнай ступені занялася яго магчымымі матывамі. Чаму амбіцыйны чалавек, у якога быў шанец захапіць уладу, звярнуўся да палітычнага апанента, якога ён раней дапамог зрынуць? Нашы эксперты лічылі, што Джером быў дастаткова разумны, каб усведамляць сваю непапулярнасць. Ён ведаў, што парлямэнт ніколі яго не падтрымае. Але калі ён прызначыць Флемінга прэзідэнтам, ён зможа стаць моцнай асобай, якая стаіць за тронам.
  
  
  Я спытаў Хоука, ці меў Джером хоць нейкае ўяўленне аб маёй сапраўднай асобе. Але наколькі ён мог ведаць, я быў не больш чым прадстаўніком Томаса Соера.
  
  
  Палкоўнік выйшаў з пакоя перад афіцыянтам і стаяў прама, нават не ўсміхаючыся, пакуль мы не засталіся адны. Рухаліся толькі ягоныя цёмныя вочы. Яны шукалі. Яны агледзелі вялікі ложак, коўдры на падлозе, віскі і шклянкі на стале. Ён доўга вывучаў мяне, пакуль я наліваў яму каву. Чорны, без цукру. Па-ранейшаму без усмешкі. Я вырашыў гуляць асцярожна. Дзверы зачыніліся за афіцыянтам. Джером апусціўся ў глыбокае крэсла і адпіў каву.
  
  
  "Ты прыгожа ўладкаваўся", - хрыплы голас прагучаў без усялякіх эмоцый. За пытаннем стаяла пытанне. Я мусіў падумаць пра гэта значна раней. Гэта быў люкс VIP. Што тут мусіў рабіць ахоўнік? Я глядзеў на дарагую мэблю з празмерным захапленнем і рэўнасцю і коратка засмяяўся.
  
  
  «Тут вы можаце ўбачыць, наколькі складана быць на найлепшых пазіцыях. Я адчуваю гэты пах, таму што гатэль поўны. Мяне хутка ў склеп пераселяць. У гэты сезон атэль павінен быць запоўнены, і палкоўнік гэта ведае. У такіх краінах, як Grand LaClare, гатэлі павінны перадаваць свае гасцявыя кнігі ў паліцыю.
  
  
  'Вельмі дрэнна для цябе.' Ён раз-пораз глядзеў на мяне запытальна. Затым ён прыўзняў бровы і кінуў тэму. «Я хацеў скарыстацца гэтай магчымасцю, каб падзякаваць вам за вашу працу ў самалёце. Вельмі павезла прэзідэнту Флемінгу - і мне - што вы былі на борце самалёта. І ўзброены». Зроблены хмурны позірк. «Ці было насамрэч вядома, што вы маеце ўтоеную зброю?»
  
  
  Я не міргнуў. Я ўсміхнуўся яму, як чалавеку, які выдаў чарговую таямніцу. «Мой працадаўца ведае, што мне падабаецца працаваць са сваёй зброяй. Як вы ведаеце, ён мае нейкі ўплыў».
  
  
  Ну добра.' Цяпер ён упершыню ўсміхнуўся пры думцы аб маёй асаблівай прывілеі. «І зноў вельмі шчаслівы. Калі б вы не адказалі так належным чынам, прэзідэнт Флемінг быў бы ўжо мёртвы ці ў чужых руках. Каб зрэагаваць так хутка, трэба быць вельмі дасведчаным супрацоўнікам службы бяспекі». Яшчэ адно пытанне аб падвойным дні. Чым я быў больш, чым проста ахоўнікам гатэля? Я заставаўся асцярожным.
  
  
  «Я суправаджаў міс Соер. Яна магла быць параненая ці забітая, і мае рэфлексы спрацоўваюць, калі нехта накіроўвае на мяне пісталет.
  
  
  'Аб? Дык гэта сапраўды было сюрпрызам? Вы не ведалі, што прэзідэнт стаў мішэнню? Але тады, канешне, на вашым месцы вы не маглі ведаць, што яго хочуць выкрасці і павезці на Кубу».
  
  
  Я спытаў недаверліва. - "Гэта рэальна?""Гэтая бортправадніца прызналася?"
  
  
  Яго вочы, яго хрыплы голас нічога не выказвалі. «Мы атрымалі інфармацыю з іншай крыніцы. Дзяўчына збегла да таго, як я паспеў яе дапытаць.
  
  
  Уцякла з турмы, у якой я быў? Я зноў падумаў аб яе спалоханым выглядзе. Няўжо яна ўсё ж можа быць агентам, дастаткова добрым, каб падмануць мяне? Джером адгадаў мае думкі. «Яе ўяўная невінаватасць увяла ў зман жанчыну-ахоўніка. Яна выкарыстоўвала прыём каратэ, скрала сваё адзеньне і проста сышла».
  
  
  "Але куды яна магла пайсці?"
  
  
  Неспакойнае поціск плячыма. «Гэтыя раскошныя круізныя лайнеры прыходзяць і сыходзяць сюды. Я так разумею, што яна дастаткова разумная, каб патрапіць на борт адной з гэтых лодак.
  
  
  Мне было цяжка ў гэта паверыць. Але я таксама ніколі не верыў, што бортправадніца можа пранесці два рэвальверы на борт самалёта. Палкоўнік адмахнуўся ад абмеркавання гэтага прадмета і адкінуўся на спінку крэсла. - 'Не важна. Дзякуючы вам прэзідэнт шчасна прыбыў. Вайскоўцы перакананыя, што ім будзе лепш, калі яны акажуць яму поўную падтрымку, таму нашыя праблемы былі вырашаныя да ўсеагульнага задавальненьня». Ён дапіў каву і ўстаў. "Калі я калі-небудзь змагу табе чым-небудзь дапамагчы, ты знойдзеш мяне ў палацы".
  
  
  Я паціснуў руку, якую ён працягнуў, і выпусціў яго. Ён ведаў пра мяне больш, чым прызнаваў. З яго заявы было зразумела, што войска будзе захоўваць маўчанне. Простая падзяка за інцыдэнт з угонам самалёта не прымусіла б Джерома рабіць палітычныя заявы простаму ахоўніку гатэля. Я падазраваў, што ён хацеў даць мне зразумець, што мне больш не трэба гуляць з ім сваю падвойную ролю.
  
  
  Я счакаў імгненне, пакуль не зразумеў, што ён пакінуў гатэль, а затым выйшаў з пакоя. На верхнім паверсе больш не было салдат. Мужчыны Люіса таксама зніклі. Толькі там яшчэ было шмат мафіі.
  
  
  Я спусціўся паверхам ніжэй, у апартаменты Флемінга. Прысутнічалі толькі людзі сіндыката. Мне сказалі, што Флемінг яшчэ спіць. Паверхам ніжэй я знайшоў тую ж карціну. Дзіўна! Я вырашыў, што мне варта зірнуць у Казіно. Я шукаў адказы і, магчыма, змагу іх там знайсці.
  
  
  Сталы для гульні ў рулетку, азартныя гульні і покер утваралі прастакутнік вакол канапы, абрамлены абгорнутымі аксамітам ланцугамі. Сюды нікога не пускалі, акрамя круп'е і касіраў. Сталы кішэлі турыстамі. Не было вокнаў, каб глядзець, не было гадзінніка, каб паказваць час. Толькі звон манет, храбусценне чыпсаў, узбуджаныя крыкі і праклёны. Гэта не мая гульня. Сваю стаўку я раблю з сабой штораніцы: што ўначы я вярнуся ў пасцелю цэлым і цэлым. Калі я спрабаваў праціснуцца скрозь натоўп, мяне напалову заштурхаў усхваляваны натоўп, які накіроўваўся, як статак сланоў, да пераможцы джэкпот. Апроч званка машыны, я раптам пачуў званок у маім пакоі наверсе. Чыннік быў у дзесяці футах ад мяне, вусны незадаволена скрывіліся, бровы прыўзняліся пры выглядзе ўсяго хвалявання.
  
  
  Яна мігцела, як маяк. Доўгія рудыя валасы і штановы гарнітур з выпукласцямі ва ўсіх патрэбных месцах.
  
  
  Пакуль я чакаў, калі пройдзе статак сланоў, я ўбачыў, як яны павярнуліся і зніклі праз схаваныя металічныя рассоўныя дзверы недзе побач з касавымі апаратамі. Я накіраваўся ў тое ж месца. Яна зрабіла мой візіт яшчэ больш тэрміновым.
  
  
  Удачлівы хлопец дайшоў да касы раней за мяне. Я чакаў, пакуль клерк возьме фішкі і заплаціць мужчыну. Калі шчаслівы пераможца знік, слуга паглядзеў на мае пустыя рукі і сказаў сумным тонам: "Чым магу дапамагчы, сябар?"
  
  
  Я ненавіджу, калі мяне нехта называе сябрам і гэтага чалавека я ніколі раней у жыцці не бачыў. Мне патрэбен Чып Каппала. Я хачу паразмаўляць з ім».
  
  
  Непрыемны твар стаў яшчэ больш непрыемны. 'Ніколі пра гэта не чуў.'
  
  
  Я кладу сваё новае пасведчанне асобы на стойку. У ім гаварылася, што я новы начальнік службы бяспекі ў гатэлі "Соер". Мужчына насмешліва паглядзеў на мяне. "Чаму ты не сказаў мне гэтага раней?"
  
  
  «Вы не прасілі аб гэтым. Г-н Соер чакае, што яго госці будуць ветлівыя да яго персаналу. Як тваё імя?'
  
  
  Ён гэтага не чакаў, і яму гэта не спадабалася. Ён быў з тых, хто імгненна скурчваецца, калі больш не можа брахаць. "Тоні Рыка". Гэта было не больш за мармытанне.
  
  
  “Вы атрымалі адно папярэджанне. Не трэба разлічваць ні на секунду! Не дазваляй мне чуць скаргі на цябе. А зараз, дзе Каппола.
  
  
  «Праз гэтыя дзверы». Ён паказаў у тым кірунку, дзе знікла рудая. Ён націснуў кнопку пад стойкай, і тоўстыя металічныя дзверы расчыніліся. Я ішоў праз сляпы праход. Будынак тут нагадваў сейф, а таксама служыў сейфам. За сталом, напалову запоўненым нейкай панэллю кіравання, сядзеў высокі негр. Ён быў апрануты ў форму колеру хакі без знакаў адрознення і мог сысці за супрацоўніка паліцыі гатэля. Ён быў такім жа прыязным, як касір. Калі я падышоў, яго халодныя вочы нядобра глядзелі на мяне.
  
  
  «Мне патрэбен Каппала», - сказаў я, паказваючы сваё пасведчанне асобы.
  
  
  Ён нахіліўся да ўбудаванага мікрафона і сказаў глыбокім рыкам: «Да вас Картэр. Новы ахоўнік.
  
  
  Адказ прагучаў у дамафоне. "Пашліце яго".
  
  
  Ён націснуў кнопку, і зноў бясшумна адкрылася цяжкая металічная панэль. Ззаду яго быў вялікі пакой з голымі жоўтымі сценамі, пусты стол, некалькі пустых крэслаў і глыбокая кушэтка, на якой уладкавалася рудая. Цыгарэта паміж яе вуснамі выпусціла тонкі сіні дым струменьчыкам паміж яе прыплюшчанымі вачыма. Яна паглядзела на мяне, як на старога знаёмага.
  
  
  Чып Каппала быў увасабленнем чалавека, які хоча выглядаць на трыццаць гадоў маладзейшы за сябе. Пінжак яго белага шаўковага гарнітура вісеў на вешалцы на сцяне. Яго светла-фіялетавая кашуля з цёмна-чырвонай манаграмай на рукаве была адзінай яркай плямай у шэрым пакоі. Яго голас быў такім жа бясколерным. "У гэтым годзе гусі паляцелі на поўдзень".
  
  
  "Яны не спыняліся ў Маямі", - адказаў я.
  
  
  Я не ведаю, хто прыдумаў гэтыя ідыёцкія кодавыя словы. Нібыта яны павінны здавацца непрыкметнымі, але ў той жа час не павінны быць нечым, што можна сказаць выпадкова. Каппала грэбліва паглядзеў на мяне.
  
  
  Нік Картэр, а? Кілмайстар? Вы не падобныя на забойцаў, якіх я ведаю. Але не дазваляйце мне абражаць вас перад дамамі». Ён паказаў на рудую. Міці Гарднер. Можа, вы чулі пра яе.
  
  
  Я чуў. Але яна не здалася мне тыповай для Мітзі. Не дастаткова дурная. Па маіх звестках, яна была палюбоўніцай вялікай колькасці важакоў мафіі, чацвёра з якіх былі ўжо мёртвыя. Яна, верагодна, клапацілася б аб кантрабандзе грошай для іх. Лялькі мафіі пад замкам да швейцарскіх банкаў. Цяпер яна належала Чыпу Капполе, высокапастаўленаму гангстару, які адшукваецца ў Злучаных Штатах. І такі хлопец зараз працаваў на AX.
  
  
  Каппала не цікавіўся нацыянальнай бяспекай. Яго адданасць была выключна нацыі злачыннага свету. Але адно ён ведаў напэўна: ён не хацеў, каб камуністы захапілі казіно, таму яму было выгадна падтрымаць Рэндольфа Флемінга. З Флемінгам у сядле справы Каппалы ў Гранд-Лаклары працягваліся бесперашкодна, як і ў часы генерала Хаманда.
  
  
  Каппала паказаў на крэсла, і я прыняў прапанову. «Я страшэнна рады, што ты быў у тым самалёце ў якім прыляцеў Флемінг. Калі мы страцім яго, мы ўсё рызыкуем сваёй скурай. Тады мы забудземся пра нашае казіно, і Соер страціць гатэль».
  
  
  "Мы яшчэ не страцілі яго", - нагадаў я мафіёзі. "Ён прэзідэнт, і палкоўнік Джером кажа, што ўсё ў парадку".
  
  
  Ён адразу сеў. «Ты размаўляў з Джерома? Сказаў яму, хто ты? Ён люта выплюнуў гэтыя словы.
  
  
  "Чаму ты так злуешся?"
  
  
  "Ты расказаў яму?"
  
  
  'Канешне не. Што вы ўвогуле маеце супраць яго?
  
  
  Ён паклаў рукі на стол і нахіліўся наперад. «Карыб Джером загадаў выкрасці Флемінга».
  
  
  Я заставаўся нейтральным. "Адкуль да цябе прыйшла гэтая ідэя, Капала?"
  
  
  “Ідэя? Мы ведаем. Вы думаеце, што толькі AX ведае, што адбываецца? У нас ёсць мужчына на Кубе. Ён так з Кастра». Ён сціснуў два пальцы разам. Джером жадае назаўжды прыбраць Флемінга.
  
  
  Мяне гэта не ўразіла. Якой бы інфармацыяй ні мела Каза Ностра, яна ніколі не магла пераважыць нашу. Акрамя таго, гэта не адпавядала паводзінам палкоўніка. Флемінг быў у Злучаных Штатах. Джером ператэлефанаваў яму.
  
  
  Каппала ўхмыльнуўся. 'Слухай. Пакуль Флемінг знаходзіўся на мацерыку, Джером не мог ажыццявіць свой пераварот нават з дапамогай рускіх. Амерыканцы ў патрэбны момант пашлюць Флемінга, каб усё заблытаць. І гэта быў бы канец Джерома. Але калі Флемінг знаходзіцца ў кубінскай турме, Джером можа падмануць грамадскасць, што ён вызваліць Флемінга, калі той прыйдзе да ўлады. Ён даб'ецца посьпеху, і гэта будзе апошняе, што мы калі-небудзь пачуем ад Флемінгу».
  
  
  Я заўсёды слухаю ўсё, што не адразу здаецца глупствам. Але я б не хацеў, каб мяне ашаламлялі крыкі мафіёзі. Нават калі б усё гэта было праўдай, рукі Джерома былі звязаныя прама зараз. Пачулася гудзенне, тры кароткія гудкі. Каппала ўскочыў, прачытаў на маім твары сумневы і сказала рудавалосай: «Давай, паслабся. Ён спяшаўся выйсці з офіса.
  
  
  Міці Гарднер устала і перакінула сумку праз плячо. Яна нікуды не спяшалася і паглядзела на мяне ацэньваючы і трохі дражніла. "У кагосьці здарыўся сардэчны прыступ у казіно", – катэгарычна заявіла яна. "Часам здараецца буйны пераможца або буйны які прайграў". У яе быў злёгку хрыплы голас. "Давай пракоцімся, дарагі".
  
  
  «Начальнік службы бяспекі збег з дамай? Калі вы думаеце, што Джером жадае выкрасці Флемінга, мне лепш пераканацца, што ён гэтага не робіць.
  
  
  Яна паціснула плячыма. “У казіно па-ранейшаму ёсць людзі. Сёння Флемінг абсалютна ў бяспецы. Ён спіць, і сёння яму не трэба пакідаць гатэль. Акрамя таго, я павінен табе сёе-тое сказаць і сёе-тое паказаць». Яна фамільярна сказала чорнаму лёкаю: "Мы ідзём уніз, герцаг".
  
  
  Ён шырока ёй усміхнуўся. Кахаў яе ў тысячу разоў больш за мяне. Кнопка, якую ён цяпер націснуў, адчыняла ліфт насупраць уваходу ў казіно, які даставіў нас у падвальны гараж, у якім можна было размясціць чатыры машыны. Там былі фургон "Фольксваген" і светла-фіялетавы "кадылак". Зручна для наведвальнікаў, якія не жадаюць, каб іх бачылі. Я нешта сказаў пра гэта.
  
  
  Яна крыва ўсміхнулася. «Ліфт таксама ідзе ў кватэру Чыпа на даху. Вось дзе зараз Флемінг.
  
  
  Яна села за руль «кадзілака». Я сеў побач з ёю. Хавайся на падлозе, пакуль мы не выедзем з гатэля, - сказала яна мне. Джером папрасіў бы вас прасачыць за вамі, калі б вы здаліся перад гатэлем».
  
  
  Я падыграў ёй, дазволіўшы ёй напалохаць мяне, і лёг на дно, пакуль Мітзі націскала кнопку. Падняўся сталёвы люк. Яна завяла рухавік, і мы з'ехалі. Глухое рэха знадворку падказала мне, што мы праязджаем праз вялікі гараж. Шыны рыпелі, калі мы завярнулі за кут у гару. Яна павярнула на бульвар і праз кіламетр вызваліла мяне з майго сховішча. Беспарадак ад вечарынкі мінулай ноччу быў падмецены, і на вуліцы зноў стала ціха. Натоўпу больш не было.
  
  
  "Джорам", - сказаў я. «Калі Каппола меў рацыю, чаму ён не забіў Флемінга? Чаму ён хацеў адправіць яго на Кубу? »
  
  
  Яна не глядзела на мяне. «Труп нікому не патрэбны. А жывога Флемінга яшчэ можна было выкарыстоўваць як аб'ект перамоваў з Расеяй».
  
  
  'Магчыма. Я таксама здзіўляюся, чаму Джером хацеў, каб я ішоў за ім».
  
  
  Яна здзіўлена паглядзела на мяне. «Ён ужо аднойчы спатыкнуўся на вас. Уся гэтая валтузня вакол пісталета была, вядома, не выпадковасцю. Ён хоча, каб ты пайшоў адсюль. Колькі разоў вам сапраўды трэба пастукаць па галаве, каб уключыць свой розум? '
  
  
  Я адклаў усё гэта на задні план. Флемінг быў у бяспецы ў пентхаузе Капполы, і зараз у мяне быў час усё абдумаць. Я раблю гэта лепш за ўсё, калі паслабляюся. Таму я вырашыў паслабіцца.
  
  
  Мы праехалі міма рынка і палаца. Далей, на вяршыні ўзгорка, я ўбачыў паўразбураную крэпасць, якая, відаць, служыла турмой у былыя дні. У падвале поўна палітвязняў. Бруднае месца. Стары горад быў пабудаваны ля падножжа ўзгорка. Дарога там звузілася. Мітзі было цяжка манеўраваць у машыне міма калясак, якія граюць дзяцей і жанчын, якія нясуць прадукты. Тут вы знайшлі праўдзівы каларыт і зачараванне выспы. Мы не бачылі турыстаў.
  
  
  Мы праязджалі стары гатэль, які знаходзіўся ў занядбаным стане. Падобна на імбірны пернік. Газоны зараслі травой, а вокны і дзверы забітыя фанерай. Сто гадоў таму гэта быў шыкоўны гатэль.
  
  
  - Старая Пуанчыана, - сказаў Мітзі. «Калі ён быў пабудаваны, гэта быў найлепшы гатэль на Карыбах. Цяпер рай для тэрмітаў. Часам яго да гэтага часу выкарыстоўваюць жыхары гор, якія разбіваюць там лагер, калі ім трэба быць недалёка ад горада».
  
  
  Некаторыя рэчы ў дзяўчыне былі няправільнымі. Яна не казала як шлюха. У яе голасе было адукацыю і розум. А для простага грашовага кур'ера яе меркаванне мела вялікую вагу ў мафіі. Яны нават сказалі ёй маю сапраўдную асобу. Гэта выклікала ў мяне цікаўнасць. Я спытаўся ў яе пра гэта. Яна адказала з усмешкай Моны Лізы.
  
  
  Калі Чып занепакоіўся, што ён можа страціць казіно, я патэлефанавала Дэйві і папрасіў яго даслаць вас сюды, каб выратаваць становішча».
  
  
  Дэйві? Дэйві Хок? Ястраб выконваў загады гэтай дыбачкі? Было такое адчуванне, што мяне стукнулі кулаком ніжэй пояса. Ці была Міці Гарднер агентам AX? Няўжо Хоук зноў гуляў у сваю гульню і дазваляў мне зноў самому разабрацца ва ўсім? "Мілая, - сказаў я, - я вельмі люблю жарты, але ты хто, чорт вазьмі?"
  
  
  Яна адказала на маё пытанне пытаннем у адказ. "Які капялюш мне надзець для цябе?"
  
  
  Я вылаяўся сабе пад нос. «Я б упадабаў, каб ты іх усіх скінуў».
  
  
  Яна не страціла ўпэўненасці. 'Табе вязе. Час амаль нетутэйша».
  
  
  Цяпер мы ехалі па адкрытай мясцовасці з густой расліннасцю джунгляў. Затым з'явіліся раўніны цукровага трыснёга і невялікія бананавыя плантацыі. Яна расказала мне аб зменлівай эканоміцы гэтага раёна. Бананы прыносілі больш прыбытку, чым цукровы трыснёг. Яны назвалі гэта зялёным золатам. Мяса, гваздзік, карыца і духмяныя бабы тонкая таксама станавіліся ўсё больш прывабнымі для вырошчвання. Яна сказала, што ў яе ёсць уласная невялікая плантацыя на другім баку вострава.
  
  
  Дарога была зусім не прамой. Некаторы час яна ішла ўздоўж узбярэжжа, затым наблізілася да гор, якія цягнуліся, як хрыбет, праз цэнтр выспы. Калі мы пакінулі плантацыі, з боку мора мясцовасць стала забалочанай, а з другога боку я ўбачыў глыбокія каньёны, зарослыя дрэвамі і раслінамі. Мы былі прыкладна ў дзесяці мілях ад горада, калі Міці згарнула цяжкую машыну з шашы на прасёлачную дарогу, праехала за ёй паўмілі, а затым спынілася ля лагуны.
  
  
  Яна заглушыла рухавік, скінула сандалі і адчыніла дзверы. Я пасядзеў на імгненне, каб разгледзець выгляд. За цёмна-сіняй вадой, прыкладна за мілю адсюль, віднелася зямля. Мясцовасць там крута ўзнімалася, і ўсё яшчэ былі відаць сляды старой крэпасці.
  
  
  А выгляд проста перада мной быў нават лепшы. Мітзі зняла ўсю вопратку і пабегла да вады. Яна павярнулася і прызыўна памахала мне рукой. Другі намёк мне не спатрэбіўся. Я хутка распрануўся і рушыў услед за ёй.
  
  
  Была толькі лёгкая хваля, а вада была амаль цёплая. Дзяўчына плыла хуткім плыўным рухам, і я дагнаў яе толькі ўдалечыні ад берага. Я цярпець не мог, але мы былі вадзе. Яе скура здавалася мяккай. Я хацеў прыцягнуць яе да сябе за сцягна, але яна кінулася назад і нырнула вакол мяне. Ні адзін з нас не быў цалкам гатовы, калі яна ўсплыла, уздыхнула і нырнула назад у мяне. У глыбокай вадзе няма за што трымацца, але нам гэта аказалася не трэба. Яна была цудоўная.
  
  
  Калі ўсё скончылася, яна ўсплыла на паверхню. Я падплыў да яе, і мы адпачылі. Я заснуў у спакойнай цёплай вадзе. Я не заўважаў, пакуль мая галава не апусцілася і не акунулася ў цёплую салёную ваду.
  
  
  Дзяўчына знікла. Я азірнуўся і ўбачыў, што яна ўжо была на пляжы. На яе жываце, карычневым на фоне белага пяску. Я заўважыў, што вы не бачыце падзелу на яе купальніку. Я даплыў да пляжу, плюхнуўся побач з ёй і зноў заснуў. Пакуль мяне не разбудзіў яе хрыплы голас. «Добрай раніцы, Картэр. Вы збіраецеся сустрэць саюзніка.
  
  
  Я расплюшчыў вочы і ўбачыў, што сонца ўжо садзіцца на захадзе. На пляжы нікога не было відаць. Усяго некалькі крабаў і шмат пяску. Затым яна паказала на мыс праз ваду. Нешта наблізілася да нас над вадой, але гэта была не лодка.
  
  
  Гэта было падобна на чалавечую постаць. Я міргнуў, пакруціў галавой і зноў паглядзеў. Ён усё яшчэ быў там. За трыста метраў і на тым месцы, дзе я заўважыў, што тут стаяць катэгарычна нельга, ішоў мужчына. Высокая, хударлявая, апранутая ў доўгую белую сукенку, якая раздзімаецца веерам. Ён падышоў да нас з вялікім, але рашучым падыходам. Гэта было неверагодна.
  
  
  Дзяўчына побач са мной устала і памахала. Яна спакойна апранулася. Я ведаў, што гэта галюцынацыя. Па агульным прызнанні, вада была салёнай, навобмацак яна была падобная на сіроп, але я ледзь не патануў, калі заснуў у ёй.
  
  
  Мужчына ўсё набліжаўся. Прыблізна за дзесяць футаў ад берага ён падняў халат, пагрузіўся ў ваду па сцягна і зноў падняўся, набліжаючыся да берага. Ён здаваўся мне ростам каля шасці футаў. Ён быў стары, з доўгай барадой і белымі валасамі. Ён быў хударлявы, але жылісты.
  
  
  Я сядзеў аголены на пяску, гледзячы ў змрочныя вочы і шырока раскрыўшы рот, усміхаючыся Мітзі Гарднер. Яна стаяла побач са мной, і ён узяў яе руку пальцамі, якія маглі б цягнуцца да баскетбольнага мяча, далікатна, як калі б гэта было яйка. Яна сказала яму некалькі слоў на незнаёмай мне мове, і яны засмяяліся. Яна паглядзела на мяне і сказала: «Гэта Ной, Нік. Ён пражыў тут даўжэй, чым хто-небудзь можа ўспомніць. А яшчэ ён супернік камуністычных ракет на востраве».
  
  
  Я ўстаў. Што яшчэ я мог зрабіць?
  
  
  Ной уважліва паглядзеў на мяне, потым паціснуў мне руку. Мая цалкам знікла ў яго далоні, але ён сціснуў маю руку роўна настолькі, каб выклікаць сумленнасць і давер. Я дакрануўся да плоці, цёплай, з крывёю ўнутры, жывой.
  
  
  «Я вельмі захапляюся вамі, містэр Картэр. У яго быў выразны брытанскі акцэнт і голас, якім ён мог бы рыкаць, калі б захацеў. «Міці расказала мне пра вашы справы, якія ўмацавалі маю веру ў вас».
  
  
  Я праглынуў. - "Твая вера ў мяне?" «Прынамсі, я ўсё яшчэ раблю тое, што магчыма. Баюся, ты неверагодна перабольшваеш.
  
  
  Ён паглядзеў на Мітзі. Паміж імі павінна была быць цесная сувязь. Відавочна з павагі, сяброўствы і разуменні. Потым ён зноў звярнуў увагу на мяне.
  
  
  «Я павінен папрасіць прабачэння, містэр Картэр. Я папрасіў Мітзі прывезці вас сюды, пакуль вы не занадта захапіліся сваёй працай. На жаль, тут узьнікла праблема». Ён паказаў на гару. «Я мушу выгнаць сур'ёзную хваробу. Я не магу зараз заставацца, але я падумаў, што павінен хаця б сустрэцца з вамі і паабяцаць вам сваю дапамогу, калі яна вам спатрэбіцца. Спадзяюся, вы зноў наведаеце мяне».
  
  
  Ён нахіліўся, пацалаваў дзяўчыну ў лоб, кіўнуў мне, вярнуўся да вады, падняў халат і знік гэтак жа, як і прыйшоў.
  
  
  Я назіраў за ім. Мітзі хіхікнула. «Што засталося ад твайго самавалодання? Здаецца, вы бачылі прывід.
  
  
  Я паказаў на прывід. 'Як ...?'
  
  
  Яна стала сур'ёзнай, на імгненне зірнула на мяне і сказала: «Не пытайся занадта шмат чаго, Нік. Я бачыла сапраўды неверагодныя рэчы з таго часу, як сустрэла гэтага чалавека. Вы таксама гэта выпрабуеце. А зараз нам лепш вярнуцца да Флемінгу, перш чым ён прачнецца і не захоча прагуляцца».
  
  
  Я апранаючыся азірнуўся на высокую цёмную постаць, якая знікла сярод скал у падножжа ўзгорка на мысе. «Раскажы мне больш пра свайго сябра», - папрасіў я.
  
  
  Яна паціснула карычневым плячом.
  
  
  «Падумайце аб тым, што я вам сказала. Будзьце гатовыя да сюрпрызаў. Ной можа даць вам мноства з іх, і я ўпэўнена, што я яшчэ не чула і не бачыла іх усё».
  
  
  Яна пабегла наперадзе мяне да машыны. Калі я ўвайшоў у машыну, рухавік роў. Перш чым я зачыніў дзверы, яна націснула на педаль акселератара, і мы на поўнай хуткасці паехалі па каляіне назад да дарогі.
  
  
  Я ні на хвіліну не паверыў, што гэты Ной мае асаблівую магію. Мне ён проста здаўся вельмі разумным і хітрым. "Ён пустэльнік?" - Спытаў я Мітзі. Што заўгодна, толькі не гэта. Ён - лідэр племя, які налічвае больш за сто чалавек. Яны жывуць у той старой крэпасці. Ён кажа, што ягоныя людзі пасяліліся тут некалькі сотняў гадоў таму пасля паўстання рабоў. Разам гэта жудасная група. Яны могуць быць паўсюль у джунглях, і вы ня зможаце іх убачыць, калі яны гэтага не захочуць».
  
  
  "Як вы пазналі яго?"
  
  
  Яна падціснула вусны і паглядзела на мяне.
  
  
  “Гэта таксама было вельмі дзіўна. Я плавала ў лагуне, калі ён раптам спусціўся, каб перадаць мне паведамленне. Памочнік Чыпа ў казіно быў забіты, і Чып хацеў, каб я перадала гэта ў Маямі. Гэты хлопец быў забіты ў 10 хвілін чацвёртага. Ной сказаў мне ў чвэрць чацвёртага.
  
  
  Так было лягчэй. Прынамсі, зараз у мяне пад нагамі была цвёрдая глеба. - Барабан джунгляў, - засмяяўся я. "Тэлефон у джунглях".
  
  
  'Напэўна. Але потым я аднойчы ўбачыў, як ён вылечыў вельмі хворую жанчыну з дапамогай вуду. Ён сказаў, што ён яе голуб. Яна ўстала на месцы, і ёй стала лепш».
  
  
  У галаве паколвала. Дзяўчына побач са мной была дастаткова моцнай, каб выстаяць у суровым свеце мафіі. Для гэтага трэба мець практычнае стаўленне да ўсяго. А цяпер яна гаварыла пра вуду і чорную магію, як быццам сама верыла ў іх. Больш я ёй пытанняў не задаваў.
  
  
  Мы ехалі моўчкі пяць хвілін. Раптам пасярод дарогі аказаўся негр. Ён жэстам паказаў нам, каб мы спыніліся. Мітзі прытармазіла і адкрыла акно. Ён здаваўся ўсхваляваным; яна спытала яго нешта на мясцовым дыялекце, і ён пакруціў галавой. Не кажучы ні слова, Мітзі ўключыла задні ход, разгарнулася і дала газ.
  
  
  "Ной спытаў пра нас", - сказала яна. «Быў паспех. Нешта павінна было здарыцца, але ён не сказаў што.
  
  
  Я паглядзеў на Мітзі, а затым зноў на пасыльнага. Дарога была бязлюднай. Калі мы звярнулі на наступны паварот, дарога аказалася вельмі дрэннай. Нам спатрэбіцца б джып, каб без цяжкасцяў пераадолець усе перашкоды. Палова шляху скончылася перад вялікай выбоінай на дарозе.
  
  
  "Мы павінны ісці далей", – сказаў Мітзі.
  
  
  Вы не маглі назваць гэта хадзьбой. Мы караскаліся па дрэвах, як горныя казлы, пакуль нарэшце не дасягнулі высокай сцяны, пабудаванай са сланцу. Крэпасць займала ўвесь мыс і выглядала непрыступнай. Калі мы праходзілі праз вароты, сцены двара таксама былі з шыферу. На яго фоне былі пабудаваны каменныя будынкі, некаторыя трухлявыя, а іншыя ў выдатным стане. Іх дахі служылі платформай для сцяны. Людзі сабраліся вакол вялікай фігуры Ноя. У іх былі цёмныя твары карэнных амерыканцаў. На мужчынах была толькі насцегнавая павязка, на жанчынах - кароткія рознакаляровыя спадніцы. Усе маўчалі, настрой быў прыгнечаны.
  
  
  Калі мы ўвайшлі, Ной падышоў да нас. Яго твар быў змрочным, але яго паводзіны заставалася ганарлівым і велічным.
  
  
  Ён паведаміў нам гэтую навіну, не міргнуўшы вокам. Дактары Флемінга выкралі. Чып Каппала загінуў, спрабуючы прадухіліць гэта. Джером заняў гатэль. На круізных лайнерах эвакуююць усіх амерыканцаў і еўрапейцаў».
  
  
  Я спытаў - "Дзе Тара Соер?".
  
  
  Толькі пазней мяне ахінула, адкуль я атрымліваў інфармацыю. Але падчас нашай бясшумнай паездкі на Кадылак я наогул не чуў барабаннага дробу ў джунглях.
  
  
  У паведамленні пра яе нічога не гаварылася», - сказаў мне Ной. У любым выпадку паведамленне было. Таму ён не належыў выключна на бачанні. - "Як ты ўсё гэта даведаўся?"
  
  
  Ён зірнуў на людзей вакол, і я ўбачыў, што яго рот нецярпліва паторгваецца. «Калі ласка, не сумнявайцеся ўва мне, містэр Картэр. Бракуе часу. доктар Флемінга трымаюць у падзямеллях пад старой крэпасцю, і яго трэба выратаваць. Верагодна, вашу міс Соер адправілі дадому на адным з караблёў.
  
  
  «Мне гэта падаецца малаверагодным. Не думаю, што Джером адпусціў бы яе, калі б мог утрымаць яе за выкуп».
  
  
  “Гэта аргумэнт. Але гэта яшчэ ня ўсё. Былі распаўсюджаны апісанні вас абодвух, і за вашу злоў было прапанавана дзесяць тысяч даляраў.
  
  
  Я вылаяўся ўслых. "Як толькі я збіраюся зрабіць невялікі крук, і тут жа неба апускаецца".
  
  
  «Рады, што вы зрабілі гэты крук», - пракаментаваў Ной. - У адваротным выпадку вы б ужо былі мёртвыя. Прынамсі, зараз вы можаце даць адпор».
  
  
  "Я лепш зраблю што-небудзь", - пагадзіўся я. Я паглядзеў на дзяўчыну. 'Заставайся тут. Тут ты ў бяспецы. Я бяру ў цябе машыну».
  
  
  'Ні за што. Вы не ведаеце мясцовасць. Я ведаю, і, акрамя таго, у мяне яшчэ ёсьць праца». У яе голасе была металічная нотка, якая намякала на рысы характару, якія прынеслі ёй месца ў брацтве мафіі.
  
  
  «Яна мае рацыю», - заўважыў Ной. «Вы не можаце вярнуцца ў Порт-оф-Спэйн па прыбярэжнай дарозе. Несумненна, Джером загадаў заблакаваць яе. Вам давядзецца прайсці праз горы, і тады вы зможаце скарыстацца любой дапамогай». Ён паказаў доўгім пальцам на аднаго тоўстага асмуглага мужчыну, потым на другога. «Штаны, кашуля. Спяшайцеся. Ты пойдзеш са мной».
  
  
  Мне гэта не спадабалася. Як я мог быць упэўнены ў праўдзівасці аповяду Ноя? І каму можа спатрэбіцца гэты эскорт у вандраванні, якое бог ведае, чым скончыцца? Але ў мяне не было выбару. Ной і яго людзі складалі большасць, і нават Мітзі ўстала на бок Ноя. Так што я пагадзіўся, прынамсі, на дадзены момант. Да таго часу, як мы дабраліся да «кадзілака», пара таксама была там, ухмыляючыся. Нашы гіды зараз былі ў баваўняных штанах да каленяў і белых кашулях з закасанымі рукавамі. У іх за паясамі хаваліся мачэтэ.
  
  
  Яны селі ззаду.
  
  
  Разгарнуцца не было дзе, і Мітзі прыйшлося пяць хвілін штурхаць машыну ўзад і наперад, пакуль мы, нарэшце, не змаглі спусціцца з узгорка. Галоўная дарога ўжо была дрэнная, а гэтая жахлівая. Мы ехалі на нізкай перадачы па тым, што найбольш нагадвала швейцарскі сыр з дзіркамі, і, што яшчэ горш, мы апынуліся на скале на другім баку грэбня. Мы павярнулі і паехалі па вузкай сцяжынцы, якая вяла ўніз. Машына з аднаго боку кранала схіл гары, а з іншай я глядзеў у бездань неспасціжнай глыбіні. Я нічога не сказаў, каб не адцягваць Мітзі. Ён мог лепш засяродзіцца на ваджэнні.
  
  
  Пасля кіламетру гэтых нягод мы зноў праехалі праз кусты, і я зноў змог уздыхнуць свабодна. "Дык ты ведаеш дарогу", - сказаў я Мітзі. "Як мы патрапім у вязніцы Джерома?"
  
  
  Яна пахітала галавой. «Мы павінны спачатку даведацца што-небудзь пра гэта. Спачатку нам трэба адправіцца ў той стары гатэль, які я паказала вам па дарозе на вашу першую сустрэчу з Ноем. Там мы зможам распрацаваць нашыя планы».
  
  
  Ужо цямнела, калі мы нарэшце выйшлі на дарогу, дастаткова шырокую для «Кадзілака». Мы маглі бачыць унізе скрозь расліннасць агні. Такім чынам, мы былі недалёка ад горада. Мітзі ўключыла фары, каб выехаць на дарогу.
  
  
  Прамень святла асвятліў чалавека ў форме. Ён нацэліў на нас пісталет. Дзяўчына тут жа прытармазіла, уключыла задні ход і зноў паскорылася. Я інстынктыўна азірнуўся. Ліхтары задняга ходу злавілі іншага салдата, які толькі што накіраваў вінтоўку ўгару. Перш чым яго стрэльба паднялася дастаткова высока, каб уразіць любога з нас, мой «Люгер» стрэліў. Пры гэтым разбілася лабавое шкло. На Мітзі было шмат аскепкаў, але яна працягвала весці машыну. Я стрэліў у шчыліну, дзе раней было лабавое шкло, і салдат перад машынай упаў.
  
  
  Мітзі спыніла машыну, і ў мяне быў час зірнуць на нашых гідаў. Ніводны з іх не пацярпеў. Яны скруціліся на задніх сядзеннях і зараз зноў асцярожна падняліся. Я выйшаў, каб бліжэй зірнуць на падарункі, якія даў нам палкоўнік Джером. Двое салдат загінулі. Я ўзяў іх форму і зброю і кінуў на задняе сядзенне. Людзі Ноя схапілі пісталеты. Я сказаў. - "Вы справіцеся з гэтым?"
  
  
  Яны маглі. Яны служылі палацавай вартай, калі Флемінг быў прэзідэнтам. Магчыма, калі-небудзь мы зможам выкарыстоўваць гэтыя веды. Цяпер я трымаў зброю пры сабе і загадаў ім двум зацягнуць трупы ў кусты, дзе яны будуць ляжаць ціха, пакуль не з'явіцца які-небудзь галодны звер.
  
  
  У любым выпадку блакада дарогі даказала, што інфармацыя Ноя дакладная. У гэтага старога ў рукаве было болей, чым я хацеў бы прызнаць. Дык вось, Джером быў галоўным, сказаў Ной. Нетутэйша час падумаць, як вызваліць Флемінга. Аўтарытэт Ноя таксама надаў мне больш упэўненасці ў яго сябрах. У рэшце рэшт, яны прадставіліся, і зараз, калі яны даказалі, што могуць звяртацца са зброяй, яны ўсё яшчэ могуць быць карысныя.
  
  
  Мы без працы дабраліся да гатэля, і Мітзі прыпаркавала машыну ў закінутым хляве за будынкам. Адтуль мы пайшлі ў напаўразбураны вестыбюль. Пах цвілі і гнілога дрэва змагаліся за перавагу. Нашы гіды правялі нас па рыпучай лесвіцы на кухню. Гэта была вялікая кухня з паліцамі ўздоўж адной са сцен і працоўным сталом пасярэдзіне. Мы былі там не адны. На стале гарэла свечка, і трое мужчын елі ігуану, мясцовы далікатэс, ад чаго ў мяне завуркатала ў жываце.
  
  
  Пасля прывітання мужчын і двух нашых правадыроў, узбуджана гутарак з трыма тубыльцамі, мы нарэшце змаглі паесці. Калі мой зверскі голад быў задаволены, я адчуў сябе крыху менш падобным на йо-йо на вяроўцы сюрпрызаў і цяжкасцяў. Мая талерка была яшчэ напалову запоўнена, калі трое тубыльцаў сышлі. Я быў шчаслівы бачыць, як яны адыходзяць. Нам трэба было выпрацаваць сваю тактыку, і я не адчуваў сябе няпрошанай кампаніяй.
  
  
  Ной назваў мне імёны нашых гідаў, але, паколькі я не ведаў мовы, я забыўся пра іх. Я запомніў толькі тое, што яны былі доўгія, з мноствам зычных. Аднак я не жадаў пакрыўдзіць іх, проста назваўшы іх Томам ці Гары, таму я растлумачыў сваю праблему і спытаў іх меркаванне.
  
  
  Больш высокі з двух засмяяўся і сказаў: "Можаце называць мяне Лэмбі". Ён прамаўляў гэта на цвёрдую "чацвёрку".
  
  
  Мітзі сказала мне на вуха: «Лэмбі. гэта вялікі малюск. Яны ядуць яго мяса, каб павысіць сваю патэнцыю».
  
  
  У ім ёсць стыль, - усміхнуўся я. «Нашмат лепш, чым, напрыклад, маё імя – N3. А вы?' Я паглядзеў на нумар два.
  
  
  Яна шырока ўсміхнулася. 'Яка.'
  
  
  "Дастаткова коратка", - пагадзіўся я. 'Што гэта значыць?'
  
  
  Ён зноў засмяяўся. "Драпежная птушка. Вельмі небяспечная.
  
  
  'Выдатна.' Я пакахаў іх. Яны маглі пажартаваць над перспектывай ваяваць з усім войскам Гранд-Лаклера. Можа, у нас яшчэ быў невялікі шанц.
  
  
  «Вы разумееце, што нам патрэбен доктар Флемінг. Трэба выцягнуць Флемінга з турмы. Але спачатку нам трэба туды патрапіць. Хто-небудзь з вас ведае што-небудзь пра шляхі ўцёкаў, накшталт падкопаў, якія зняволеныя, магчыма, выкапалі ў мінулым?
  
  
  Адказ быў адмоўны. Быў адзін. Занадта вузкі, каб разгарнуцца, і занадта круты, каб запаўзці назад у камеру. Там, дзе выходзіла дзірка, зараз была жалезная брама. Насупраць іх усё яшчэ ляжаў выцвілы чэрап няшчаснага, які зрабіў апошнюю спробу да ўцёкаў. Гэта было даўно. Таму мы павінны працаваць над сваім унутраным нюхам, і яно часта аказваецца крывавым. Я сказаў тое, што думаў пра гэта. "Як вы думаеце, з чаго вы хочаце пачаць?"
  
  
  Яны абыякава паціснулі плячыма. Яка сказаў гэта за іх абодвух. «Калі Флемінг памрэ, памром і мы. Джером хоча пабудаваць ракетную станцыю на нашай гары. Мы будзем змагацца, але ў нас недастаткова людзей і зброі, каб спыніць яе».
  
  
  Пара стала мне падабацца ўсё больш і больш. Іх узрост было цяжка адгадаць, але іх скура была гладкай, і ў іх каардынацыі ўсё было ў парадку. Яны рухаліся з грацыяй тыграў. Я паказаў на ўніформу. 'Надзеньце гэта. Вы згуляеце ролю салдат. Вы захапілі нас з Мітзі і збіраецеся даставіць нас у крэпасць. Вы скажаце, што Джером загадаў замкнуць нас у камеры Флемінга.
  
  
  Вочы дзяўчыны на імгненне звузіліся. Я не любіў рызыкаваць яе жыццём, але наша «хітрасць» была б больш пераканаўчай, калі б яна таксама была там.
  
  
  Како і Ламбі знялі кашулі і штаны, крыху павагаліся з насцегнавымі павязкамі, затым сарамліва павярнуліся і знялі іх таксама. Абодва яны насілі ауанг, баявыя кудмені на поясе на шыі. Вядома, зброя была пад рукой, але, магчыма, яны думалі, што не перашкодзіць мець крыху дадатковай абароны. Яны надзелі вайсковыя курткі па-над амулетамі, апранулі штаны і далі зразумець, што мы гатовыя да працы.
  
  
  За рулём была Мітзі. Я сеў побач з ёй, а два нашых памагатага сядзелі ззаду, прыставіўшы пісталеты да нашых шыях. На шляху да крэпасці дзяўчына максімальна выкарыстоўвала кароткі шлях. Вуліцы былі надзіва пустыя. Усе засталіся ўнутры і трымалі шторы зачыненымі. У крамах было цёмна і яны былі забітыя ад марадзёраў. Порт-оф-Спейн раптам ператварыўся ў змрочны горад, моцна адрозны ад весялосці мінулай ночы.
  
  
  Крэпасць стаяла на невысокім узгорку. Зялёная лужок перад ім рабіла ўсё магчымае, каб яна выглядала прыязна, але гэты эфект быў сапсаваны жалезным плотам вакол яго і гарматай, усталяванай у цэнтры лужка. Стаянка перад варотамі не рабіла гэтае месца ўтульней.
  
  
  Капрал і двое салдат убачылі нашы агні і заблакавалі дарогу са зброяй напагатове. Мітзі прытармазіла і спынілася ў некалькіх футах перад імі. Ззаду мяне Лэмбі усклікнуў: «Капрал, пойдзем, паглядзім, што ў нас ёсць. Тоўсты ўлоў! Ён штурхнуў мяне руляй свайго пісталета наперад і шчодра засмяяўся.
  
  
  Капрал асцярожна падышоў. Жадаў спачатку зірнуць на гэта. Хлопцы распавялі гісторыю поспеху аб тым, як яны нас займелі, і аб непераадольных цяжкасцях, якія ім прыйшлося пераадолець. Капрал быў уражаны. Калі яны скончылі сваё апавяданне, ён павольна падняў вінтоўку і нацэліў яе на мяне.
  
  
  Мой жывот сцяўся. Ён не стаў бы страляць у Мітзі. Я быў упэўнены ў гэтым. За яе яны маглі ўзяць заклад ці выкуп. Але тое, што Джером планаваў для мяне, было зусім іншае. Капрал на імгненне пакінуў мяне ў няведанні, гледзячы на мяне праз казырок. Затым ён раўнуў каманду. Салдаты расчысцілі шлях. Капрал залез у машыну і загадаў Мітзі ехаць у крэпасць. Гэта быў шэры будынак. Без вокнаў і толькі адна дзверы пасярэдзіне, як адчынены рот. З яго нават тырчаў драўляны язычок. Мітзі спынілася і паставіла машыну на выкладзенай пліткай стаянцы, і зараз я ўбачыў, што драўляны язычок быў пад'ёмным мастом над глыбокім ровам. Цяпер у ім расло пустазелле, але даўным-даўно тут стаяла чарга рабоў. якая залівала яго вадой з мора. Кожнаму нападаючаму даводзілася разлічваць на гідракасцюм. Пасярод маста стаяў салдат, і ўся тэрыторыя асвятлялася яркімі пражэктарамі. Капрал выйшаў. «Прывядзі іх, пакуль я трымаю таго хлопца пад прыцэлам».
  
  
  Мяне выштурхнулі з машыны. Мітзі выбралася з другога боку. Како і Ламбі трымалі пісталеты прыціснутымі да нашых спін. Капрал яшчэ крыху злараднічаў і ўвайшоў унутр. Праз некалькі хвілін ён зноў прыбыў у суправаджэнні лейтэнанта. Салдат на мосце сурова адсалютаваў, і паводзіны навічка падказалі мне, што ён тут камандуе.
  
  
  Капрал балбатаў з занятымі жэстамі, пакуль афіцэр жэстам не прымусіў яго замаўчаць. Па зорках у яго вачах я мог здагадацца, хто б атрымаў узнагароду, калі б гэта быў сапраўдны захоп.
  
  
  Лэмбі заўважыў: «Загад ад палкоўніка. Гэтыя двое павінны быць зачыненыя ў той жа камеры, што і Флемінг. Разумееце, усе злоўленыя птушкі разам.
  
  
  "Зразумела", - коратка адказаў лейтэнант. «Адвядзі іх у каравульную».
  
  
  Ён павярнуўся, і мы былі вымушаныя ісці за ім па каменным калідоры, які выдаваў жудаснае рэха. Сапраўдны кашмар для якія пакутуюць клаўстрафобіяй. У каравульным памяшканні лейтэнант махнуў рукой, што нас трэба абшукаць.
  
  
  Яка хутка сказаў: «Мы ўжо абшукалі іх, лейтэнант. Яны чыстыя на сто працэнтаў».
  
  
  Лейтэнант усміхнуўся: 'Вельмі добра'. «Нік Картэр, ці не так? - Вельмі небяспечны, - сказаў палкоўнік. Але я думаю, табе сёньня ўвечары вырвуць зубы».
  
  
  Я паціснуў плячыма і паспрабаваў выглядаць пабітым сабакам. Цяпер ён звярнуў сваю ўвагу на Мітзі. Нават са слязамі на вачах і скурчыўся, як спалоханы кот, яна ўсё роўна каштавала таго, каб яе ўбачыць. Можа, яму падабалася, калі яна была крыху пакорлівай. На імгненне яго сцягна пагойдваліся наперад і назад, і ён адным пальцам прыўзняў яе падбародак.
  
  
  Палкоўнік кажа, што вы шмат чаго стаіце для сіндыката. Што яны хочуць заплаціць, каб вярнуць цябе. Мы гэта ведаем». Мітзі выглядала яшчэ больш напалоханай, заціснула рот рукой і заплакала. «Калі ласка, сэр, не дасылайце мяне да іх. Яны заб'юць мяне».
  
  
  Ён прыўзняў бровы. «Калі вы так шануеце іх, навошта ім гэта рабіць?»
  
  
  Яна на імгненне прыкусіла губу, пасля, нібыта разумеючы, што лейтэнант зможа прымусіць яе гаварыць, прашаптала: «Мне трэба было кудысьці прынесці крыху грошай. Але я не даставіла яго. Цяпер у яго цёмных вачах з'явіліся знакі даляра. Божа, у яго было ўяўленне! Ён гучаў нецярпліва. "Дзе гэтыя даляры зараз?" Яна раптам выглядала абнадзейваючай. «Я магу паказаць табе, дзе... Калі ты адпусціш нас, я...»
  
  
  Яго смех быў непрыемным.
  
  
  «Ты хочаш шмат, дарагая. Што тычыцца Картэра, калі б я яго страціў, замест гэтага палкоўнік надзеў бы на мяне кайданкі. Ён падняў плечы. «Па нейкай прычыне ён сапраўды думае аб гэтым джэнтльмене тут».
  
  
  Дзяўчына пацерла рукі, працягнула іх яму і падышла бліжэй да яго, з пакорай і узрушанасцю на кожным кроку.
  
  
  - Тады толькі я? Толькі ты і я?
  
  
  Пажадлівасць было відаць на яго твары. Не зводзячы з яе вачэй, ён загаварыў з двума нашымі мужчынамі. "Адзін з вас застанецца тут, іншы завядзе Картэра ў камеру".
  
  
  У мяне быў страшны момант, калі я падумаў, што лейтэнант хоча застацца з дзяўчынай сам-насам. Пасля я зразумеў, што ён хацеў адправіць мяне з адным з хлопцаў. Я крыху пагуляў мускуламі, як быццам мне спадабалася гэтая ідэя, і я планаваў атакаваць чалавека па шляху. Мітзі магла справіцца з лейтэнантам, але магла ўзнікнуць бойка, і мне не патрэбен быў інцыдэнт, які мабілізаваў бы больш салдат. Лейтэнант убачыў мае рухі, усміхнуўся і ўсё роўна вырашыў пайсці са мной. Ён выйшаў за дзверы наперадзе мяне і Лэмбі. Мітзі крыкнула яму ўслед салодкім тонам: "Лейтэнант ... убачымся пазней, так ..."
  
  
  Ён прайшоў па калідоры, і я заўважыў, што яго хада была больш узбуджанай, чым ваенная. Думкі лейтэнанта былі не пра яго абавязак. У канцы калідора ён адчыніў тоўстыя каменныя дзверы, жэстам запрасіў нас і зачыніў іх за сабой. Я падазраваў, што з гэтым гранітным блокам ззаду нас ніякія гукі не могуць пракрасціся з падзямелляў на першы паверх. Па каменнай вінтавой лесвіцы мы ўвайшлі ў ніжні калідор. Капала вада, пахла цвіллю. Не было святла, акрамя лейтэнанскага ліхтара Ён зноў пайшоў наперадзе, мінуўшы дваццаць закратаваных дзвярэй па абодва бакі смуроднага калідора. У канцы калідора ён дастаў медны ключ даўжынёй каля чатырох цаляў, адамкнуў дзверы і стаў каля камеры.
  
  
  Доктар Флемінг сядзеў ля сцяны, падціснуўшы адно калена. Ён выцягнуў перад сабой другую нагу. Ён выглядаў пачварна апухлым. Ён сядзеў на зялёным моху, які пакрываў каменную падлогу, і адна з яго рук вісела над галавой на жалезным ланцугу, прымацаваным да сцяны.
  
  
  Ён падняў галаву, міргнуў на святло, убачыў мяне і сеў. Потым ён убачыў майго ахоўніка і, нарэшце, лейтэнанта. Ён зноў апусціў плечы, і яго галава ў маркоце ўпала наперад. Афіцэр стаяў над ім, усміхаючыся. Ён адшпіліў кабуру, выцягнуў рэвальвер і ступіў так, каб добра бачыць Флемінга і мяне, павольна нацэльваючы зброю мне на стан.
  
  
  "Пан Прэзідэнт." - Голас здаваўся слізкім. «Вы спадзяваліся знайсці на востраве добрага саюзніка? Мужчына, які ўжо выратаваў вас аднойчы і, магчыма, ці зможа зрабіць гэта зноў? Уяўляю яго вам. Ён можа заставацца з табой».
  
  
  Ззаду мяне Ламбі відавочна затаіў дыханне. У мяне было некалькі варыянтаў. Я мог бы адысці ўбок і дазволіць майму чалавеку застрэліць лейтэнанта. Але, магчыма, афіцэр быў хутчэй, і я пачаў разумець Лэмбі ўсё больш і больш. Або я мог бы адцягнуцца і выцягнуць свой Люгер.
  
  
  Пакуль я думаў пра гэта, пацук памерам з кошку прамчаўся цераз камеру цераз боты лейтэнанта. Святло яго ліхтара, верагодна, напалохала жывёлу. Лейтэнант адскочыў убок і застрэліў яе. Гэта дало мне дастаткова часу, каб выхапіць свой Люгер. Я стрэліў лейтэнанту проста ў галаву. Ліхтар паляцеў па паветры. Я змог злавіць яго вольнай рукой, апёк пальцы аб гарачую лямпу, але змог хутка паставіць, не зламаўшы. Лейтэнант упаў тварам уніз. Зялёны мох на падлозе павольна стаў чырвоным. Лэмбі задаволена фыркнуў. Я быў рады, што мой крок не заспеў яго знянацку. Нарэшце, рэфлекторна, ён мог спусціць курок і стрэліць у мяне. Я падзякаваў яму, паляпаў па плячы.
  
  
  Флемінг міргнуў. Ён усё яшчэ не прывык да святла. Ён сумеўся.
  
  
  "Я нічога больш не разумею", - прамармытаў ён. «Палкоўнік Джером просіць мяне вярнуцца і кіраваць краінай. Тады чаму мяне арыштоўваюць зараз? Нашто вас сюды прывялі? Чаму ты такі добры да гэтага салдата?
  
  
  "Пазней", - прымусіў яго замоўкнуць я. "Цяпер няма часу". Ні Дэвід Хок, ні Тара Соер не хацелі б, каб Флемінг ведаў пра ўмяшанне AX. Пасля здрады Джерома была вялікая спакуса расказаць яму ўсё. Але калі Хок і Тара мелі рацыю, калі Флемінг пачаў паводзіць сябе ўпарта і больш не хацеў гуляць, хто б абараніў востраў? Так што мне давядзецца зманіць. Я паказаў на яго нагу. "Наколькі сур'ёзна вы паранены?"
  
  
  Ён усё яшчэ выглядаў збянтэжаным, але я спрабаваў адцягнуць ягоную ўвагу ад палітычных тэм.
  
  
  Ён уздыхнуў. "Мая нага зламаная".
  
  
  Я пачаў абшукваць кішэні лейтэнанта ў пошуках ключа ад кайданкоў. Яго не было з сабой. Я мог стрэліць у ланцуг, але ў мяне было мала боепрыпасаў. Мне могуць спатрэбіцца кулі наверсе. Я паставіў адну нагу на сцяну і пацягнуў. Раствор паміж камянямі быў шматвяковым і быў саслаблены дзеяннем вільгаці. Я адчуў, як ланцуг крыху прагнуўся, але не саскочыў. Я тузануўся яшчэ некалькі разоў, але ўсё было бескарысна. Мы мусім выкапаць гэтую рэч. Я зрабіў хуткі рух рукой, і штылет выпаў з замшавых похваў у мае выгнутыя пальцы. Востры як брытва метал упіўся ў раствор, збіваючы цэглу за цаглінкай. Ламбі пачаў дапамагаць. На гэта спатрэбілася больш часу, чым я думаў. Нягледзячы на холад, я спацеў. Калі лейтэнант не хутка прыедзе, каму можа прыйсці ў галаву пайсці паглядзець, што з ім здарылася.
  
  
  Я зрабіў глыбокую канаўку на адным баку клямара. Затым я з усяе сілы пацягнуў ланцуг разам з Лэмбі. Калі яна вырвалася, мы ўпалі на гладкі мох. Флемінга пацягнула наперад. Мы з Ламбі паднялі яго. Ён мог стаяць на сваёй здаровай назе, хоць быў вельмі слабы, і ў яго кружылася галава ад шуму, які нам даводзілася выдаваць. Я пакінуў Ламбі падтрымліваць яго, пакуль здымаў лейтэнанцкую куртку. Я таксама ўзяў яго рамень і рэвальвер і аддаў усе Ламбі.
  
  
  «Зніміце гэтую куртку і надзеньце гэтую. Вы атрымалі павышэнне».
  
  
  Лэмбі падпарадкаваўся. З Флемінгам паміж намі мы вярнуліся ў каравульнае памяшканне.
  
  
  Хупавыя грудзі Мітзі Гарднер выгнулася ад рэльефу. Яна схапіла крэсла для Флемінга, і калі ён апусціўся на яго, яна спытала: «Дзе ты быў так доўга? Мы проста хацелі пайсці і паглядзець. Божа, што яны з ім зрабілі?
  
  
  «Ключы. Зазірні ў скрыні.
  
  
  Како адкрыў верхнюю скрыню і кінуў мне жменю. Я спрабаваў некалькі, перш чым нарэшце знайшоў патрэбны. Больш за тое, замак аказаўся настолькі іржавым, што мне давялося біць яго прэс-пап'е, перш чым ён адкрыўся. Толькі калі кайданкі былі знятыя, я ўбачыў цвікі ўнутры і кроў з ран на запясце Флемінга. Іржа ад старога ланцуга была ў ранах, але змыць яе было немагчыма. У прыёмнай не было лекаў. Варта пачакаць.
  
  
  Я расказаў, як збіраўся пакінуць крэпасць. Ламбі стаяў спіной да дзвярэй у сваёй новай форме. Як давялося сказаць салдату на мастку, што лейтэнант хоча яго бачыць. Калі ён прыходзіў, мы яго звязалі і ўставілі яму ў рот кляп. Затым Мітзі падбегла да машыны і давяла яе да пад'ёмнага маста. Мы вывелі Флемінга на масток, і я дацягнуў яго да машыны. Ламбі ў сваёй лейтэнанцкай куртцы сядзеў наперадзе, паміж Мітзі і Како.
  
  
  На пасадзе аховы Ламбі настаўляў рэвальвер лейтэнанта на Мітзі, паварочваўся да яе, каб ахоўнік не бачыў яго асобы. Яка скажа капралу, што Джером загадаў адвесці да яго дзяўчыну. Калі б гэта спрацавала, мы праязджалі. Калі гэта не спрацуе, у мяне застанецца Люгер. Ламбі і Како таксама былі ўзброеныя. А тры да трох - вельмі выгодныя суадносіны.
  
  
  Даехалі на Кадылак без праблем. Мітзі ўключыла фары і паехала ўніз з узгорка. Вартавыя ўбачылі, што мы едзем, і пайшлі па дарозе, ані не загароджваючы яе. Яны не чакалі спробы ўцёкаў.
  
  
  Капрал падняў руку, каб зрабіць звычайную праверку, і Мітзі апусціла акно. Яка нахіліўся наперад, каб закрыць твар Лэмбі, і паспрабаваў адлюстраваць нецярпенне. «Палкоўнік перадумаў. Ён жадае, каб да яго прывялі дзяўчыну. Цяпер.'
  
  
  Капрал выглядаў занепакоеным. "Лейтэнант, калі вы самі прывядзеце яе, хто тут камандуе?"
  
  
  «Ты», - раўнуў Лэмбі. «Не дазваляйце нікому прайсці, пакуль я не вярнуся.....'
  
  
  Капрал адскочыў. Голас Лэмбі не быў падобны на голас лейтэнанта. "Гэй ... пачакай ... ты не ... гэй ... што гэта значыць?"
  
  
  Я пачуў стрэл і стаў на калені. Како застрэліў капрала. Салдаты не былі напагатове, але калі Мітзі хутка павяла машыну, аднаму з іх удалося пакласці руку на дзвярную ручку. Я разбіў руку прыкладам свайго люгера, а затым стрэліў у салдата. Іншы нацэліў вінтоўку, але не паспеў спусціць курок. Я своечасова загайдаў яму ў страўнік свінец.
  
  
  Гэта было выдатна. Цяпер мы на поўнай хуткасці імчаліся па дарозе. Мы былі ля падножжа ўзгорка, калі я пачуў шум машыны. Я надта добра ведаў гэты гук. У нас скончыўся бензін. Мітзі спыніла машыну, паглядзела на мяне і паціснула плячыма. Паколькі па ўсім востраве дзейнічалі законы аб надзвычайным становішчы, шанцаў заправіцца не было. Усе запраўкі былі зачыненыя. А Флемінг быў не ў стане ісці дваццаць міль па горах.
  
  
  Магчыма, мы зможам аднесці яго да гатэля лістапада, але што далей? Калі б Джером даведаўся, што доктар Флемінг збег, ён не быў бы ў бяспецы дзе-небудзь побач з Порт-оф-Спейнам. Прыйшлося шукаць іншую машыну. Там, дзе мы былі зараз, я мог бачыць прыбярэжную дарогу ўнізе. Каля старога горада быў прыпаркаваны джып. Вакол яго стаялі цёмныя постаці, а на дарозе гарэлі ліхтары. Гэта быў блокпост. Я рашыўся.
  
  
  «Гэта наш новы від транспарту. Я не ведаю, колькі салдат давядзецца вывесці са строю, але мы не можам рызыкаваць стрэламі.
  
  
  Магчыма, ёсць і іншыя людзі, якія могуць умяшацца. Вы двое падыходзіце да іх і адцягваеце гэтых хлопцаў. Я паклапачуся пра іх. Паспрабуйце сабраць іх разам. Мітзі, у цябе ёсць рэвальвер? Яна пакрыўдзілася на мяне. - "Я хіба выглядаю голай?"
  
  
  «Застанься тут з Флемінгам. Калі нехта прыйдзе, страляйце, калі іншага выйсьця няма, але спачатку паспрабуйце пабачыць, ці не выкрут гэта».
  
  
  Лэмбі і Како зніклі. Я абышоў дамы, што стаялі на ўзгорку. Калі я праходзіў міма дамоў, я вывучыў абстаноўку. Цяпер я ясна бачыў ліхтары блокпаста. Мае крокі заглушалі папараць і іншыя расліны. Я падышоў да джыпа і ўважліва агледзеўся, пакуль не ўбачыў патруль. Я іх не разумеў, але што б ні казалі Лэмбі і Како, гэта, відаць, было вельмі весела. Чатыры салдаты, якія стаялі групай вакол двух маіх хлопцаў, сагнуліся ад смеху. Яны павярнуліся да мяне спіной. Я дзейнічаў хутка, баючыся, што яны павернуцца. - Я стаяў прама за імі з гатовым "люгерам", - рэзка сказаў я. «Вы ўсё знаходзіцеся пад прыцэлам. Ніводнага руху! '
  
  
  Смех раптам спыніўся. Яны стаялі як замарожаныя. Ламбі адступіў на некалькі крокаў і прыцэліўся. Залатая тасьма эпалетаў яго курткі блішчала ў цемры. Яка падбег да джыпа, палез у задні адсек і вярнуўся з вяроўкай. Астатняе было зроблена хутка. Калі Како звязаў апошняга з чатырох і заткнуў рот, я праверыў падачу газу ў джыпе. Да майго аблягчэнні, бак апынуўся поўным. "Пакладзіце іх у кусты і прыбярыце гэтыя агні з дарогі", - сказаў я. "Я збіраюся забраць Флемінга".
  
  
  Я паехаў на джыпе туды, дзе мы пакінулі «кадзілак». Толькі зараз я заўважыў, што фары джыпа не працуюць. Праклён!
  
  
  Мітзі дапамагла мне перасадзіць Флемінга ў меншую машыну. Яна села побач са мной, калі я сеў за руль і паехаў уніз. «Ламбі і Како павінны самі дабрацца да гатэля. Адтуль яны могуць шчасна вярнуцца дадому».
  
  
  Мусіць, джып быў добры, але гэта не было ідэальным рашэннем. Без фар і без гіда мне не даводзілася думаць аб паездцы па горах. Думка аб тым, каб ехаць такім чынам па звілістых дарогах міма разнастайных прорваў, выклікала ў мяне мурашкі па скуры. Я павінен рызыкнуць праехаць па прыбярэжнай дарозе.
  
  
  Ламбі і Како не любілі адставаць, але яны бачылі, што гэта адзінае рашэнне.
  
  
  Калі яны сышлі, я зноў завёў джып. Цяпер я, нарэшце, змог задаць Флемінгу пытанне, якое нейкі час мучыў мяне. Я крыкнуў цераз плячо: «Вы ведаеце, што здарылася з Тарай Соер? Яны яе адпусцілі?
  
  
  'Не. Салдаты, якія схапілі мяне, сказалі, што запатрабуюць за яе выкуп у памеры мільёна долараў. Куды ты мяне ўвогуле вязеш?
  
  
  "Да Ноя".
  
  
  У яго голасе рэхам адгукнуўся боль і страх. “Так, гэта першае. Потым мне давядзецца ехаць у горад. Людзі мяне паслухаюць».
  
  
  Я дазволіў яму падмануць сябе. У мяне самога было дастаткова праблем, каб не спрачацца з ім. Мяне турбавала Тара Соер. Я не мог дапусціць, каб з ёю што-небудзь здарылася. Я націснуў на газ. Чым раней я дастаўлю Флемінга і Мітзі, тым хутчэй змагу вярнуцца ў горад. Я павярнуў за вугал і ўбачыў наперадзе агні на дарозе. Яшчэ адна перашкода.
  
  
  «Нырай уніз», - прашыпеў я Мітзі. "І прыгатуйся".
  
  
  Я прытармазіў. Я хацеў, каб яны падумалі, што я збіраюся спыніцца, толькі каб прарвацца праз бар'ер у апошнюю хвіліну. Я ўбачыў толькі ў дзесяці метрах: вялізны грузавік з маленькай хуткай гаўбіцай у багажніку. Ён заблакаваў увесь шлях. Праходу не было.
  
  
  З аднаго боку ад нас масляністая вада з балота адбівала святло ад ліхтароў. Так што я б там далёка не сышоў. З другога боку былі пальмы. Яны не растуць у вадзе, таму там была б цвёрдая глеба, але дрэвы былі бліжэй адзін да аднаго, чым мне хацелася б. Я падумаў, ці змагу я праехаць на джыпе. Але гэта быў найменш дрэнны варыянт. Я павярнуў руль і з'ехаў з дарогі з дросельнай засланкай на дошцы. Я пачуў, як яны крыкнулі: "Стой", потым стрэл. Куля прасвістала высока скрозь пальмавае лісце.
  
  
  папераджальны стрэл.
  
  
  Прыемныя людзі! Мітзі павярнулася на сваім крэсле і адкрыла агонь у адказ, але не так акуратна, не ў паветра. Я не азіраўся. Мне здавалася, што я ўпершыню ў жыцці езджу на дзікім жарабцы. Я ўрэзаўся ў дрэва, скокнуў у іншы бок на двух колах і ледзь не перавярнуўся. Яны стралялі ў нас, але нас не зачапілі. Я паспрабаваў вярнуцца на дарогу, але калі мне гэта ўдалося, я знайшоў там яшчэ адзін сюрпрыз.
  
  
  На дарозе быў джып, і да яго пабеглі чацвёра салдат. Флемінг выдаў ззаду мяне крыкі болю. Для яго гэта было не весела. Мітзі стрэліла праз галаву Флемінга ў які пераследваў нас джып, калі я выціснуў з маленькай машыны гэтулькі хуткасці, колькі смог. Гэта было недастаткова хутка. Адна з нашых шын была пустая.
  
  
  "Нік, яны нас даганяюць". - закрычала Мітзі.
  
  
  Ёй не трэба было мне казаць. Іх куля ўрэзалася ў метал джыпа амаль у той жа момант, калі я пачуў стрэлы. Я даў ёй Люгер.
  
  
  «Паспрабуйце патрапіць у групу. Цэлься і страляй далей». Яна выкарыстоўвала абедзве рукі, але вельмі складана цэліцца ў якая рухаецца мэта, калі цябе трасуць з боку ў бок. Гэта быў адзін з тых выпадкаў, калі я задаваўся пытаннем, ці будзе маё імя дададзена ў спіс, які Хоук захоўвае ў сваім сейфе, і ў кожнага імя ёсць зорачка, якая паказвае на тое, што чалавек, аб якім ідзе гаворка, мёртвы.
  
  
  Мітзі закрычала. Я думаў, што яе паранілі, але яна сядзела проста. Я бачыў аварыю ў люстэрку задняга віду. Джып ззаду нас вырваўся з-пад кантролю і на поўнай хуткасці ірвануўся ў балота, дзе павольна і велічна пагрузіўся на дно. Я бачыў, як на імгненне ўспыхнулі фары перад тым, як згаснуць.
  
  
  Мітзі сунула "люгер" мне паміж ног і павярнулася. Мы ехалі на адной спушчанай шыне. Гэта быў не адзіны шум у ночы. У джунглях чуўся гук удараў бамбукавых палачак аб полыя драўляныя барабаны. Гэта быў прыглушаны злавесны гук. Я падумаў, ці могуць Кака і Ламбі перадаваць у племя бесправадное паведамленне. Магчыма, гэта было паведамленне аб нашых уцёках, пасланае нябачнымі фігурамі ў трапічных лясах.
  
  
  Рытм паскорыўся. Гэта было падобна на катастрофу. Ззаду мяне я пачуў слабы голас доктара Х. Флемінг. "За намі сочаць, і яны хутка нас даганяюць".
  
  
  Я выціснуў з джыпа апошнюю хуткасць.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  
  
  -
  
  
  Прама перад намі на дарозе нехта з ліхтаром жэстам загадаў нам звярнуць на прасёлачную дарогу. Я не стаў задаваць пытанні і згарнуў. Я праехаў на машыне па пяску да іншай паходні ля вады, уключыў запальванне і выйшаў.
  
  
  Там быў Ной, зараз без белай сукенкі і ў насцегнавай павязцы. Па дарозе, па якой мы толькі што ехалі, я пачуў гук надыходзячай машыны. У нас не хапіла часу. Мы стаялі спіной да мора. А мой Люгер быў пусты.
  
  
  Мітзі таксама выйшла. Ной выцягнуў Флемінга з машыны моцнымі рукамі.
  
  
  «Пойдзем са мной, Картэр. Вазьмі Мітзі за руку і не адпускай. Заставайся ззаду мяне».
  
  
  Я завадатараў «люгер» за пояс, узяў дзяўчыну за руку і пайшоў за Ноем. Што яшчэ я мог зрабіць? Хутка мы ўсё роўна памром. І, можа быць, мы маглі б нават сплысці так далёка, што праследавацелі нас не знойдуць, калі б мы проста трымалі галаву дастаткова нізка ў цёмных хвалях.
  
  
  Ной спакойна і ўпэўнена ступіў у мора. Ён лёгка нёс Флемінга. Мора паднялося вакол яго ног, да сярэдзіны яго сцёгнаў, затым раптоўна ён пачаў зноў паднімацца, крок за крокам.
  
  
  На наступным кроку я стукнуўся наском аб нешта цвёрдае. Я ледзь не спатыкнуўся, потым падняў нагу. Я падрапаў нагою камень і крыху вышэй адчуў цвёрдую зямлю. Я паклаў на гэта сваю вагу. працягнуў калена і адчуў сябе на прыступку вышэй першай. Мы падняліся на чатыры прыступкі і пайшлі прама па няроўнай каменнай паверхні прыкладна ў шасці цалях пад вадой.
  
  
  Я ціхенька ўсміхнуўся. Я добра разбіраўся ў гэтай магіі. Я ўпершыню ўбачыў Ноя, які ішоў па гэтай каменнай сцежцы. Я зразумеў, што гэта быў стары каменны будынак, верагодна, бар'ер ад паводкі, які даўно апусціўся ніжэй за ўзровень мора ў выніку землятрусу. Я не думаў, што Ной калі-небудзь бачыў яго над вадой. Ён, верагодна, выявіў яго выпадкова падчас плавання, і, нягледзячы на тое, што ён не быў шоўмэнам, ён выкарыстоўваў яго, каб напалохаць сваіх забабонных паслядоўнікаў.
  
  
  Ззаду мяне я пачуў хіхіканне Мітзі. «Вялікі гонар для цябе, Нік. Цяпер вы ведаеце тое, што з'яўляецца загадкай амаль для ўсіх. Сцеражыцеся слізкіх участкаў і заставайцеся пасярэдзіне. Шырыня сцяны ўсяго паўметра».
  
  
  Я сціснуў яе руку. Досыць моцна. «Ты ведала і спрабавала расказваць мне казкі пра Санта-Клаўса, брудная шлюха. Як ты даведалася?
  
  
  «Падчас купання. Я стукнулася аб яго галавой і страціла прытомнасць. Ной выратаваў мяне. Ён не казаў мне, на што я натыкнулася, пакуль я не стала пагражаць яму, што сама разбяруся з гэтым. Ён пакляўся захоўваць гэта ў сакрэце».
  
  
  Мы былі амаль на другім баку, калі над вадой заззяла пара пражэктараў. Былі крыкі здзіўлення і гневу. Яны знайшлі джып, але людзей не было. Мы ўжо былі па-за дасяжнасцю святла, таму яны не маглі нас бачыць. Мы падышлі да крутога абрыву, у якім былі высечаныя вузкія ўсходы. Гэта быў доўгі і цяжкі ўздым, але Ной, які нёс Флемінга, не паказваў ніякіх прыкмет стомленасці, калі ён дасягнуў верхняй прыступкі і саскочыў на пяць футаў уніз на платформу, якая адначасова служыла валам і дахам для дамоў унізе. Я падумаў, што ён атрымае поспех у якасці фітнес-трэнера ў праграме AX. Ён перадаў Флемінга ў працягнутыя рукі, і прэзідэнта хутка правялі ў пакой.
  
  
  Калі мы прыйшлі, я заўважыў, што пакой ужо быў абсталяваны для яго лячэння. Падпаленыя паходні звісалі з каменных сцен. У цэнтры падлогі была раскладанка, пакрытая духмяным лісцем. Мы мінулі свайго роду ганаровая варта, які складаецца з супляменнікаў, кожны з якіх злёгку дакрануўся да Флемінга, нібы жадаючы аддаць яму частку сваёй сілы.
  
  
  Калі Флемінга паклалі на ложак, я сказаў: «У яго зламаная нага, і на яго запясце ёсць іржа. У яго павінна быць заражэнне крыві, а ў мяне не было чакай паехаць у аптэку за антыбіётыкамі. Яму гэта патрэбна неадкладна. Ці ёсць спосаб атрымаць гэта тут? '
  
  
  Высокі цемнаскуры мужчына абыякава паглядзеў на мяне. Голас Флемінга здаваўся слабым, але ён усміхнуўся. «Дзякуй за турботу, містэр Картэр, але я ў надзейных руках. Я стаўлю медыцынскія веды лістапада вышэй, чым у самага дарагога спецыяліста на Парк-авеню».
  
  
  Патрыярх ціха сказаў: "Нам паведамілі аб характары вашых траўм, і мы можам неадкладна пачаць лячэнне".
  
  
  Дзве жанчыны распранулі Флемінга. Ной апусціўся побач з ім на калені і абмакнуў губку ў вадкасць, якая стаяла ў місцы побач з ложкам. З гэтымі словамі ён прамыў рану на запясце Флемінга. Затым намазаў на яе густое зялёнае жэле.
  
  
  "Гэта цёплая камбінацыя лісця кокі і зялёнага мыла", - сказаў Ной. “Мы наклалі на яго павязку. Гэты матэрыял выцягне бруд з раны, і тады рука хутка зажыве».
  
  
  Лячэнне нагі было крыху больш складана. Ной выправіў нагу. Затым ён акунуў палец у міску з цёмна-чырвонай густой субстанцыяй. З гэтымі словамі ён намаляваў круг вакол раны, а ўнутры круга ён намаляваў "Х".
  
  
  Ён усміхнуўся мне. "Пеўнявая кроў", - растлумачыў ён. "Каб выгнаць д'ябла з косткі". Цяпер некалькі пластоў запраўленых рэзкімі затаўкамі лісця былі прывязаныя да нагі, па-над якой была паста з цёплай мукі. Шчыльная павязка па ўсёй назе.
  
  
  Мне было цікава, наколькі гэтая праява была прымітыўнай медыцынай, якая даказала сваю эфектыўнасць на працягу стагоддзяў, і псіхалагічным уплывам.
  
  
  Я не ведаў. Але Флемінг верыў у гэта, і, магчыма, гэтая вера магла яго вылечыць. Як і многія вядучыя палітыкі, употай ён можа быць глыбока рэлігійным чалавекам.
  
  
  А калі ён не прызнаваўся ў гэтым публічна, магчыма, у глыбіні душы ён прыняў забароненую містыку вуду. Але ў мяне не было часу чакаць і глядзець, чым гэта для яго абернецца.
  
  
  Я адвёў Ноя ўбок і спытаў: "Барабаны таксама казалі вам, што Флемінг хоча вярнуцца ў горад і выступіць перад людзьмі?"
  
  
  'Так.' - Стары крыва ўсміхнуўся. Флемінг - ідэаліст і вельмі ўпарты ў сваіх перакананнях. Але калі ён ачуняе ад шоку, я скажу яму праўду. Вы, напэўна, хочаце вярнуцца і вызваліць міс Соер?
  
  
  Я не сказаў яму ні слова пра дачку гасцінічнага магната. Ён вельмі шмат ведаў для чалавека, які жыў так далёка на вяршыні ўзгорка. Магчыма, гэта былі барабаны, якія трымалі яго ў курсе, у спалучэнні, вядома, са здольнасцю правільна тлумачыць гэтыя рэдкія прыкметы джунгляў.
  
  
  Мой твар стаў крыху жорсткім, калі я сказаў: «Калі я не вярну яе цэлай, я не думаю, што выжыву ў адзіночку».
  
  
  Мітзі падслухоўвала. «Ты вар'ят, калі паспрабуеш гэта. Але калі ты гэта зробіш, я пайду з табой».
  
  
  "Няправільная здагадка", - сказаў я. “Я не магу цябе выкарыстоўваць. Ной, пераканайся, што яна застанецца тут.
  
  
  Да майго здзіўлення, ён кіўнуў. «Я дам вам правадніка...»
  
  
  "Не", - перабіў я яго. "Я проста вярнуся тым жа шляхам, якім мы прыйшлі".
  
  
  Ён прыўзняў бровы. Ведаў, што ў рэшце рэшт ён не зможа прымусіць мяне перадумаць. Ён паціснуў плячыма, узяў Мітзі за руку і вярнуўся да Флемінга.
  
  
  Я падышоў да лесвіцы, высечанай у скале. Ззаду сябе я пачуў запальныя спевы супляменнікаў, верагодна, прызначанае для таго, каб дапамагчы Флемінгу акрыяць. Я пераступіў цераз сцяну ў ваду назад на другі бок. Я цьмяна бачыў джып. Ён здаваўся пакінутым. Салдат не было і слядоў.
  
  
  На паўдарогі мая нага патрапіла на слізкі камяк багавіння, які расце паміж камянямі, і я паслізнуўся. Я ўстаў, плюючыся брудам. выпрастаўся і пайшоў больш асцярожна.
  
  
  Калі я дабраўся да пляжу, я прамок.
  
  
  Я зняў вопратку і паспрабаваў адціснуць яе, як мог. Я высушыў люгер як мог і кінуў пісталет на пярэдняе сядзенне джыпа. Я накінуў вопратку на капот, каб яна магла высахнуць на цяпле ад рухавіка.
  
  
  Я не здымаў бот. Яны прамоклі, але яны мне патрэбны для язды.
  
  
  Я разлічваў на ўдалую паездку з той спушчанай шынай і не быў расчараваны. Падышоўшы да таго месца, дзе іншы джып заехаў у балота, я спыніўся, каб зарадзіць "Люгер". Я бачыў актыўнасць на месцы, трое ці чацвёра мужчын на абочыне дарогі. Магчыма, людзі, якія былі ў машыне, не патанулі, але я ня бачыў, што яны рабілі.
  
  
  Адзін з іх раптам выйшаў на сярэдзіну дарогі і жэстам паказаў мне пад'ехаць бліжэй. Я ледзь не збіў яго з ног, але своечасова ўбачыў насцегнавую павязку. Я ўсё яшчэ трымаў свой Люгер напагатове і пад'ехаў бліжэй. Я пачуў смех, нешта накшталт пераможнага гуку, і раптам нос джыпа вылецеў з балота. Яны выцягвалі яго. Ён быў пусты. Ніякіх трупаў.
  
  
  Памочнікі Ноя па джунглях выцягнулі запасное кола і адкацілі яго мне. Я выйшаў і ўбачыў, як двое з іх паднялі пярэднюю частку майго джыпа, памянялі кола і паставілі машыну назад з шырокай усмешкай, што азначала, што зараз усё ў парадку. Затым яны хутка зніклі сярод пальмаў. Так хутка, я б не ўбачыў гэтага, калі б проста міргнуў.
  
  
  Я ехаў хутка, варожачы, што я знайду наперадзе, дзе вялікі грузавік заблакаваў дарогу. Людзі Ноя там таксама былі занятыя, але машына была занадта цяжкай, і яны не маглі яе ссунуць. Я выйшаў, сеў за руль грузавіка і жэстам загадаў ім уцячы з дарогі. Я ўключыў задні ход і выскачыў. Гэта было цудоўнае відовішча - убачыць, як грузавік саслізнуў у балота. Толькі ствол гарматы ўсё яшчэ быў крыху вышэй вады.
  
  
  У час майго далейшага падарожжа ў аддалены гатэль я нікога не сустрэў. На кухні грала пара мужчын. Гульня была для мяне новай. У кожнага мужчыны была адпаліраваная фішка, дзіўна падобная на чалавечы палец. Яны па чарзе каталі іх па стале. Хто падышоў бліжэй за ўсё да расколу ў сярэдзіне стала, перамог, мяркуючы па ўзбуджэнні, якое гэта выклікала. Кока пакаціў апошняй. Ён гучна ўскрыкнуў, калі яго палец упаў у расколіну. Якія прайгралі заплацілі яму ўдвая. Калі ён і Ламбі ўбачылі мяне, яны перасталі гуляць. Калі я сказаў ім, што хачу, каб яны адвезлі мяне ў гатэль Sawyer, яны не выглядалі вельмі ўсхваляванымі.
  
  
  Лэмбі шматзначна закашляўся. «Было дастаткова рызыкоўна падмануць лейтэнанта ў крэпасці», - сказаў ён. «Але падмануць палкоўніка? - Я не ведаю.'
  
  
  Мне патрэбна была пара памочнікаў. Было важна, каб яны паверылі ў поспех аперацыі. Нервовыя і якія сумняваліся мне былі ні навошта. "Ной ведае, куды мы ідзем", - абвясціў я. "І ён нам дапаможа".
  
  
  Гэта былі чароўныя словы. Калі б Ной думаў, што гэта можа спрацаваць, так яно і было. Мы падняліся на джып у добрым настроі.
  
  
  Вуліцы горада ўсё яшчэ былі пустыя. Усяго мы бачылі не больш за шэсць чалавек. Пачуўшы джып, яны ў страху, як мышы. Рух транспарту адсутнічаў, усе грамадскія будынкі былі зачыненыя, вокны былі цёмнымі, акрамя першага паверха гатэля «Соер».
  
  
  Яко прыставіў вінтоўку мне ў спіну, пакуль мы ехалі да галоўнага ўваходу. Вартавы ў цені дзвярэй сачыў за намі.
  
  
  Яка выскачыў і жэстам паказаў мне ісці за ім. Я падышоў да дзвярэй у суправаджэнні Кака і "лейтэнанта" Ламбі. Ахоўнік спыніў нас. 'Прабачце. Палкоўнік сказаў, што сёння ўвечар ніхто не прыедзе.
  
  
  Лэмбі пацягнуўся і ўпіўся позіркам у салдата. «Мы ідзем унутр. Калі вы хочаце нас спыніць, вы можаце ў канчатковым выніку пацярпець. Гэты зняволены - Нік Картэр, чалавек, за якога Джером прапанаваў тысячу долараў. Рухайся.
  
  
  "О." Ахоўнік накіраваў на мяне вінтоўку і аблізнуў вусны. "У такім выпадку я прывяду яго туды".
  
  
  Лэмбі зароў. - «О не, ты яго не павядзеш. Сам дастаўлю. Ты думаеш, што зможаш забраць у мяне гэтую ўзнагароду? Адыдзі, вырадак! '
  
  
  Вартавы выглядаў вінаватым і рухаўся недастаткова хутка. Яко прайшоў міма мяне і ўдарыў яго прыкладам вінтоўкі па вуху. Пры гэтым ён выпадкова зачын курок. Куля прасвістала ў мяне паміж ног, вышэй, чым я б хацеў. Гэты пачатак станавіцца занадта рэалістычным. Лэмбі зноў паказаў зубы. «Палкоўнік. Дзе ён?'
  
  
  Цяпер ужо дастаткова ўражаны ахоўнік амаль неразборліва прамармытаў: «У казіно, лейтэнант. Правесці цябе?
  
  
  "Я думаю, мы зможам знайсці гэта самі". У голасе Лэмбі прагучала папярэджанне. - «Заставайся на сваёй пасадзе».
  
  
  Яка ўпіхнуў мяне ў вестыбюль. Томас Соер быў бы ўзрушаны, калі б убачыў пашкоджанні. Былі разбіты вялікія лаўкі. Стэлажы з газетамі і часопісамі былі перакулены, ні адна з вітрын не засталася некранутай. Паліцы крам былі пустыя. Які бардак!
  
  
  Палкоўнік Карыб Джером мог быць класным змоўшчыкам, але нікуды не вартым камандзірам. Калі б ён не дазволіў сваім людзям займацца рабаваннем, ён бы выйграў больш, калі б яго планы, вядома, увянчаліся поспехам.
  
  
  Казіно было нават горш за вестыбюль. Гульнявыя сталы коштам тысячы былі разбураны і не падлягалі рамонту. Карціны аголенай натуры над падоўжанай планкай былі падрапаны, фігуры выразаны. Яка і Ламбі свіснулі. "Добрая вечарынка прапушчана".
  
  
  Шкляны посуд быў разбіты аб падлогу вакол бара. Бутэлек не было. Яка і Ламбі ніякавата агледзелі пустыя пакоі. «Куды ўсё падзеліся? Дзе палкоўнік?
  
  
  «Ён спіць ад здранцвення. Як наконт таго, што тут трыста пакояў са зручнымі ложкамі. Што тычыцца Джерома, я думаю, ён у офісе Чыпа Каппалы лічыць грошы казіно. Пойдзем да яго.
  
  
  Мы прайшлі міма касавых апаратаў. Яны засталіся некранутымі. Толькі не было чарак манет за шкляной перагародкай, ніякіх купюр у адчыненых скрынях. Салдат трымалі адсюль падалей. Я націснуў кнопку, якая прыводзіла ў дзеянне рассоўныя металічныя дзверы.
  
  
  Я прайшоў між хлопцамі. Непрыязны чорны ахоўнік за сталом пульта кіравання быў заспеты знянацку. Ён пацягнуўся за рэвальверам, але затым убачыў рулю пісталета Лэмбі ў маёй спіне, пазнаў мяне і засмяяўся.
  
  
  «Не, але, містэр Картэр. Дзе вы яго знайшлі, лейтэнант?
  
  
  Магчыма, ён перайшоў на іншы бок, але мне здавалася больш верагодным, што ён увесь гэты час быў шпіёнам Джерома.
  
  
  'Затрыманы на блокпосту. Скажыце палкоўніку, што мы тут.
  
  
  Аднак негр яшчэ не збіраўся нас упускаць. «Міці сышла адсюль з Картэрам. Дзе яна?'
  
  
  Лэмбі абыякава паціснуў плячыма. «Яе не было з ім. Можа, яна сышла».
  
  
  "Ну, яна не важная". Ён націснуў на дамафон. "Палкоўнік, у вас госці".
  
  
  Гэта гучала ўсхвалявана. - "Я ж сказаў табе, што я ..."
  
  
  "Два салдаты прыйшлі даставіць містэр Картэра".
  
  
  Цяпер голас раптам стаў радасней. - "Гэта выдатна. Упусціце іх.
  
  
  Дзверы расчыніліся. Карыб Джером сядзеў за сталом Капполы. Перад ім ляжалі груды банкнот і манет. Нядаўнія даходы ад казіно і ад гатэляў і крам у вестыбюлі: вялізныя грошы сіндыката і Соера.
  
  
  Я прыязна ўсміхнуўся. "Вы знайшлі спосаб разбагацець, Джером?"
  
  
  Ён усміхнуўся ў адказ. Толькі яго ўсмешка была крыху халадней маёй. "Вы павінны прызнаць, што гэта добры спосаб". Ён паглядзеў на Лэмбі. "Лейтэнант, дзе дзяўчына, якая была з гэтым мужчынам?"
  
  
  Я выпаліў. 'Мёртвая. Патанула.
  
  
  Чорныя вочы звузіліся. «Яна плавае як дэльфін, містэр Картэр. Не спрабуй мяне падмануць. Яна шмат чаго стаіць у Маямі».
  
  
  Я паглядзеў праз плячо на дзверы, якія ўсё яшчэ былі адчыненыя. Негр сачыў за нашай размовай. Калі ён стаяў за маімі людзьмі, я не мог выкарыстоўваць свой люгер. Гэта азначала б смерць Кака і Ламбі. Я хацеў, каб дзверы зачыніліся, і выбраў самы хуткі спосаб паведаміць палкоўніку аб увазе яго аховы.
  
  
  Я абуральна сказаў Джером: «Вы можаце атрымаць добры выкуп за Мітзі, але іду ў заклад, гэты лейтэнант ніколі не ўбачыць сваю тысячу даляраў». Гэтага было дастаткова. Дзверы зачыніліся. Джером нахіліўся да чаркі грошай на стале. Калі ён зноў падняў вочы, ён глядзеў прама ў рулю майго люгера.
  
  
  «Бярыце тое, што вам трэба», - сказаў я Ламбі і Како, калі іх пісталеты адсунуліся ад мяне, да здзіўлення Джерома. Яго твар напружылася. «Здрада, містэр Картэр? Падкупляйце салдат! Яны будуць адданыя ваеннаму трыбуналу, як толькі я. .. '
  
  
  Ён быў хуткі. Я падазраваў гэта. Але ўсё яшчэ недастаткова хуткі. Ён быў за сталом і яго рука хутка перамясцілася да кабуры. Я быў крыху хутчэй, перакінуў люгер з правай рукі ў левую, выкінуў штылет у руку і кінуў. Стылет прыбіў яго руку да кабуры і яго спроба правалілася.
  
  
  Я прызнаю, што ён не быў баязлівым. Для яго гэта была вялікая рызыка. Але калі б ён мог прымусіць мяне стрэліць ці калі б ён мог стрэліць сам, гэта ўстрывожыла б негра звонку, і мае шанцы былі б выпушчаны. Ён ціха сеў. Я з Люгерам і загадаў яму ўстаць ля сцяны. Маленькія чорныя вочкі вывяргалі нянавісць, але ён зрабіў тое, што яму сказалі.
  
  
  Ламбі паклаў зброю на стос банкнот і старанна абшукаў палкоўніка. Ён выцягнуў мой штылет, рэвальвер, і знайшоў у адной з кішэняў яшчэ адзін запасны.
  
  
  «А зараз сядзьце на канапу, каб мы маглі паразмаўляць. Дзе Тара Соер? Я сказаў.
  
  
  Джером нават не міргнуў. Ён зручна сеў на канапу і скрыжаваў ногі. Ён саркастычна скрывіў верхнюю губу і задаў сустрэчнае адно пытанне. - "Дзе Міці Гарднер?"
  
  
  У мяне не было часу і жадання гуляць у пытанні і адказы. Вядома, ён трымаў Тару ў гатэлі. Але я не мог разлічваць на тое, што ўсё войска Джерома спіць, і не хацеў рызыкаваць, што давядзецца абшукваць увесь гатэль. Я ўстаў перад палкоўнікам і ўдарыў руляй люгера па яго твары. Атрымалася пачварная драпіна. Я не хацеў яго забіваць; ён быў адзіным чалавекам, які мог кантраляваць войска ў той час, і я ўсё яшчэ меў патрэбу ў ім. Але для пачатку я турбаваўся аб бяспецы Тары. Я сказаў аб гэтым Джером і дадаў: «Я не пашкадую, што абязабражу твой твар, калі спатрэбіцца».
  
  
  Ён быў прыгожым мужчынам. Ён гэта ведаў, і ён быў пыхлівым. «Добра, - сказаў ён. - Усё роўна яе не вызваліш. Міс Соер знаходзіцца ў сваім нумары на верхнім паверсе. Паміж ніжнім і верхнім паверхамі шэсцьсот маіх салдат».
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  
  
  
  
  Пакуль Лэмбі трымаў палкоўніка пад прыцэлам, мы з Како знялі куртку і кашулю Джерома і разарвалі кашулю на палоскі, каб звязаць яго. Даем яму сесці на канапу.
  
  
  «Заставайся тут, каб даглядаць яго», - загадаў я Како. Я паказаў яму, як працуе кіраванне дзвярыма. «Пачакайце, пакуль мы з Лэмбі падыдзем да дзвярэй. Вы адчыняеце яе роўна настолькі, каб дазволіць нам мінуць, а затым ізноў зачыняеце.
  
  
  Ламбі зноў прыставіў пісталет да маёй спіне, і мы пайшлі. Негр быў захоплены дэтэктыўным раманам і не паднімаў вачэй, пакуль я не падсунуў рулю свайго люгера яму пад нос. Калі я ўбачыў тое, што ён чытаў, мне прыйшлося ўсміхнуцца. «Не чытай, а рабі; Я дадаў імгненне, перш чым Ламбі моцна ўдарыў яго прыкладам сваёй вінтоўкі па чэрапе. Ён скаціўся з крэсла на падлогу. Ці быў ён мёртвы ці не, у асноўным залежала ад таўшчыні яго чэрапа. Мы адцягнулі яго да аднаго з касавых апаратаў казіно і прывязалі там да крэсла. Мы хутка пайшлі да ліфтаў. На паўдарогі ў вестыбюлі раптам адчыніліся дзверы ліфта. Салдат выйшаў, убачыў нас і паспрабаваў нырнуць назад. Я кінуў штылет і на імгненне знайшоў яго пад яго кадыкам. Лэмбі пацягнуў яго за стойку адміністратара. Ключоў ад нумара Тары на месцы не аказалася, таму нам трэба пракрасціся туды як мага цішэй.
  
  
  Мы пайшлі назад да ліфта, і я падняў два мачэтэ, якія саслізнулі з пояса салдата пасля таго, як ударылі яго. Цяпер у нас было ўсяго 599 супернікаў.
  
  
  Наверсе мы пабеглі да дзвярэй кватэры Тары. Я ўзламаў замак штылет, і мы апынуліся ўнутры перш, чым хто-небудзь з'явіўся ў холе.
  
  
  У пакоі панавала задушлівая атмасфера. Кандыцыянер быў выключаны. Тара Соер ляжала на ложку, раскінуўшы рукі і ногі. На ёй былі трусікі і бюстгальтар. Яе запясці і лодыжкі былі прывязаны да ложка фіранкай, таму яна ледзь магла рухацца. У роце ў яе не было кляпа, але ў гэтым, верагодна, не было б неабходнасці. Гукаізаляцыя ў гатэлі Sawyer Grand LaClare была найвышэйшай. Самае большае, што яе можна было пачуць у суседнім пакоі.
  
  
  Яна ўбачыла мяне і Лэмбі. Яе твар быў скажоны адчаем, і я падумаў, што яна вось-вось закрычыць. Я заціснуў ёй рот далонню. «Людзі Джерома тут. Будзь спакойнай.'
  
  
  Яе вочы кінуліся да Лэмбі. Яна думала, што мяне таксама злавілі. Я растлумачыў ёй, што ён на нашым баку. Яе прыгожыя блакітныя вочы цяпер сталі вялікімі і цёмнымі. Страх у яе вачах зараз змяніўся гневам. Я прыбраў руку з яе рота і пацалаваў. Потым я адпусціў яе, каб развязаць шнур. - "Яны забілі яго?"
  
  
  Я ведаў, што яна мела на ўвазе Флемінга. Я сказаў. - «Не. Мы змаглі схаваць яго. Ён паранены, але ў гарах з Ноем у бяспецы».
  
  
  'Хто гэта?'
  
  
  Вядома, яна ніколі не чула пра гэтага старога чорнага чараўніка і яго племя. - «Ты б назвала б мяне хлусам, калі б я расказаў табе больш пра Ноя, але калі мы выберамся з горада жывымі, я пазнаёмлю цябе з ім. І нават тады вы не паверыце».
  
  
  Я хутка прыслабіў шнур, каб паменшыць боль. Яе рукі і ногі былі збялелымі і апухлымі з-за парушэння кровазвароту. Ёй было балюча, і я ўбачыў, што пройдзе некаторы час, перш чым яна зноў зможа хадзіць. Тым не менш, я не мог рызыкаваць, несучы яе. Калі б хто-небудзь паспрабаваў спыніць нас па шляху, мне адчайна спатрэбіліся б мае рукі, і, верагодна, Ламбі таксама.
  
  
  Я прамакнуў запясці і лодыжкі Тары халоднай вадой з ваннай. Потым дастала з туалета тонкую баваўняную сукенку. У тым выглядзе, у якім яна была, яна выглядала лепш, але трусікі і напаўпразрысты бюстгальтар проста не ідэальныя для падарожжаў падчас вайны.
  
  
  Тары спатрэбіліся каштоўныя хвіліны, каб трымацца на нагах. Мы здзейснілі праверку гэтага па пакоі. Я паслаў Лэмбі ў хол праверыць, ці вольны вынахад.
  
  
  Праз імгненне ён прасунуў галаву ў край дзвярэй і паклікаў нас. Мы беглі да ліфта настолькі хутка, наколькі дазваляў стан Тары. Як толькі я націснуў кнопку, я ўбачыў, як у калідоры адчыніліся дзверы.
  
  
  Мы дабраліся да першага паверха, і дзверы ліфта павольна адчыніліся. Праз шчыліну ўбачыў салдат. Горш таго, там быў палкоўнік Карыб Джером з пісталетам, накіраваным у нас.
  
  
  Я нырнуў за металічныя дзверы і адначасова націснуў кнопку склепа. Куля адскочыла ад металічных сцен ліфта. Гэта быў цуд, што ніхто з нас не пацярпеў. Дзверы зачыніліся, і мы ўвайшлі ўнутр. Здавалася, што прайшоў гадзіннік. Калі ў гаражы не было б машыны або выхад быў заблакаваны, Дэвід Хок мог бы спісаць аднаго са сваіх агентаў. Том Соер страціў бы сваю дачку, а Ной страціў страшэнна добрага памочніка.
  
  
  Мне было цікава, дзе быў іншы памагаты Ліс. Мусіць, мёртвы. Калі б Джером пераканаў яго адпусціць яго за ладную суму, ён мог бы чакаць кулі. У палкоўніка не будзе прычын стрымаць сваё слова. Было відавочна, што было памылкай пакідаць беднага прасцяка Како сам-насам з такім тыпам.
  
  
  Ліфт стукнуўся аб паветраны буфер на цокальным паверсе. Мы былі ў гаражы. Было шмат машын, прыналежных гасцям, і больш высокааплатнаму персаналу, але я не чакаў знайсці ў іх ключы, і ў мяне ледзь хапіла б чакай праверыць іх усё. На выездзе стаяў вайсковы грузавік. Верагодна, ён быў гатовы на выпадак надзвычайных сітуацый і хутка зарабіў. За выключэннем таго, што ён здаваўся ў мілі адсюль.
  
  
  Я ўказаў на гэта. "Бяжы да той машыны", - сказаў я. «Завядзі яго, пакуль я затуляю адступленне».
  
  
  Яны пабеглі. Прынамсі, Лэмбі бег так хутка, як толькі мог, як цягнуў за руку спатыкаюцца Тару. Дзверы ліфта адчыніліся. Калі яны адкрыліся да двух цаляў, я стрэліў у шчыліну, прытрымліваючыся прыкладу Джерома. Я пачуў крык і спадзяваўся, што гэта палкоўнік. Я працягваў страляць, калі дзверы адчыняліся яшчэ больш, і пачуліся новыя крыкі. Нарэшце камусьці прыйшла ў галаву бліскучая ідэя адправіць ліфт зваротна наверх. Я працягваў страляць, пакуль дзверы не зачыніліся цалкам. Цяпер у нас была невялікая перавага. Я кінуўся да грузавіка і скокнуў побач з Тарай, якая запусціла рухавік, а затым уладкавалася на сядзенне побач з кіроўцам. Шчаслівая. Калі б гэта была Мітзі Гарднер, мы б спрачаліся аб тым, хто будзе вадзіць машыну, а на гэта зараз не было часу.
  
  
  Я паехаў на другой перадачы і павярнуў на з'езд. Яго не забарыкадавалі. Калі я праязджаў міма галоўнага ўваходу ў гатэль і зірнуў на дзверы, я ўбачыў, як Джером з некалькімі сваімі людзьмі выбег вонкі. Яны спыніліся на лесвіцы, каб страляць у нас, але паспяшаліся. Стрэлы прайшлі нізка.
  
  
  Я зрабіў зігзаг, каб звесці да мінімуму іх далейшыя шанцы на трапленне, і пачуў, як Ламбі страляе ззаду. Я крыкнуў яму, каб ён падцягнуўся. Ён мяне не чуў. Ці, можа, ён быў занадта ўсхваляваны, каб адрэагаваць.
  
  
  Тады было ўжо позна. Я пачуў кароткі крык і ў люстэрка задняга віду ўбачыў, як Лэмбі выпаў з машыны. ён сіні ляжаў нерухома пасярод дарогі. Пярэдняя частка яго кашулі была прасякнута крывёй. Яго цела калацілася ад трапілі ў яго куль. Джером адпомсціў яму зараз, калі мы былі занадта далёка, каб нас злавіць.
  
  
  Я засяродзіўся на ваджэнні, стараючыся не звяртаць увагі на стомленасць. За намі больш не свісталі кулі. Джером са сваімі салдатамі пабег да машын, прыпаркаваным ля ўваходу ў гатэль. Мы былі далёка ад дома і ў бяспецы.
  
  
  На бульвары я павярнуў і націснуў на педаль газу. Грузавік больш падыходзіў для перавозкі цяжкіх грузаў, чым для павелічэння хуткасці. У нас быў некаторы час, але гэтага было недастаткова, каб пазбегнуць пераследу палкоўніка.
  
  
  Мы былі за горадам і накіраваліся да гатэля Ноя. Нешта трэба было вырашыць хутка. Я не мог пазбегнуць Джерома на прыбярэжнай дарозе. У мяне было два варыянты. Першы - схаваць грузавік у хляве за старым гатэлем. Іншы была дрэнная дарога, якая пятляе праз горы.
  
  
  Мне прыйшло ў галаву, што палкоўнік, відаць, ведаў пра існаванне гатэля і што Ной ёю карыстаўся. Яму нават не прыйшлося б біцца. Увесь будынак быў драўляны. Ён мог нас спаліць.
  
  
  Таму я абраў горны маршрут. Наш цяжкі грузавік мог пераадольваць выбоіны і выбоіны, верагодна, лепш, чым лягчэйшыя машыны ззаду нас, і яны не маглі рухацца хутчэй нас па гэтай дарозе.
  
  
  Да таго часу, як мы дасягнулі павароту, яны нас не заўважылі. Я выключыў святло і павярнуў руль. Цяпер мы былі нябачныя сярод джунгляў для двух джыпаў, якія праязджаюць міма нас па галоўнай дарозе. Выдатна. Я спыніўся, дастаў пражэктар з трымальніка і падышоў да грузавой платформы, каб паглядзець, што ў нас з сабой. А можа, Ламбі выпусціў пісталет. Мае запасы боепрыпасаў былі на зыходзе.
  
  
  Я не змог знайсці пісталет паміж скруткамі вяроўкі, рыдлёўкай і трыма скрынкамі. Я ўжо збіраўся бегчы, калі святло пражэктара ўпала на тэкст на адной са скрынь: «Дынаміт». Я дастаў каробку наперад. Некалькі стрыжняў выпалі, але большасць з іх усё яшчэ было акуратна абгорнута пілавіннем.
  
  
  Калі палкоўнік Джером даведаецца, што мы з'ехалі з галоўнай дарогі, ён, несумненна, разгорнецца. Але мы былі гатовы яго прыняць. Мы праехалі каля ста метраў у джунглі. Я выскачыў з грузавога адсека і пабег назад да скрыжавання, рыхтуючыся па дарозе. Я зрабіў гэта да таго моманту, калі джыпы Джерома здаліся мне ў поле зроку. Яны ехалі хутка, выскачылі за вугал, а я ўхіліўся ад іх ліхтароў. Удалечыні яны заўважылі грузавік і, пераможна крычучы, паехалі да яго. Калі да мяне наблізіўся першы джып, я запаліў кнот. Я кінуў дынамітную шашку на задняе сядзенне і нырнуў як мага далей у лістоту.
  
  
  Выбух адбыўся адразу ж і адкінуў мяне назад на дарогу. Але мой фізічны стан быў нашмат лепш, чым у пасажыраў джыпа. Я ўсё яшчэ затаіў дыханне, калі пачуў кліча мяне голас Тары. Я ўстаў раней, чым хацелася б, і жэстам загадаў ёй трымацца далей, гледзячы на ??глыбокую варонку, якая ўтварылася ў дарозе. Ззаду мяне да павароту пад'ехаў другі джып. Мы з дзяўчынай пабеглі назад да грузавіка. Мы ўжо ехалі на поўнай хуткасці, калі джып з віскам тармазоў спыніўся ў кратэра варонкі. У люстэрка задняга выгляду я ўбачыў высокую постаць Джерома, які схіліўся над велізарнай выбоінай на дарозе. Кулі свісталі за намі, але мы былі ўжо занадта далёка, і яны наўрад ці маглі нам нашкодзіць.
  
  
  Тара не разумела, што адбылося. Я растлумачыў ёй, што знайшоў у кузаве грузавіка, нахіліўся, каб хутка пацалаваць яе, потым зноў засяродзіўся на дарозе.
  
  
  "На дадзены момант мы ў бяспецы", - сказаў я ёй. «Яны не могуць праехаць праз гэтую яму, інакш ім давядзецца секчы дрэвы. А на гэта патрэбны час. Прыгатуйцеся да прагулкі па бурным моры ».
  
  
  У цемры я ледзь не ўрэзаўся ў дрэва, калі павярнуў за вугал, і гэта нагадала мне, што мне патрэбна святло. Рызыка быць выяўленай зараз мела меншае значэнне, чым рызыка сутыкнуцца з дрэвам. Погляд на гадзіннік сказаў мне, што ноч ужо канчалася. Да таго часу, як мы дойдзем да самых цяжкапраходных месцаў, будзе амаль светла. Гэта зрабіла гэта нашмат прасцей.
  
  
  Але пакуль было ўсё яшчэ цёмна, і святло фар прабівалася праз густую лістоту. Тары прыйшлося трымацца за вушак дзвярэй, каб не стукнуцца галавой аб дах. Яна працягнула некалькі міль, потым горка засмяялася.
  
  
  "Нік", - сказала яна. “Не думаю, што я падыходжу для гэтага. Я быў без розуму ад таго, каб прыехаць сюды і сустрэць Флемінга. Гэта было так рамантычна». Яе смех прагучаў расчаравана. "Цяпер я разумею, што гэта на самой справе".
  
  
  Я ўсміхнуўся. - «Казачны свет расчароўвае?»
  
  
  Так што яна была напалохана, казала, каб стрымаць сябе. Мы залазілі ўсё вышэй і вышэй, і далей будзе яшчэ цвярдзей. Я падумаў, што гэта добрая нагода адпусціць павады. Нарэшце, трывога - гэта стымулятар, а сэкс - выдатны транквілізатар. Я спыніўся і павярнуў ключ запальвання. Было вельмі ціха. Я выйшаў, абышоў машыну, адчыніў дзверы з боку Тары і выцягнуў яе. Я падцягнуў яе да машыны, каб можна было праверыць мясцовасць пры святле фар, ці няма змей ці дзікабразаў, якія могуць сапсаваць весялосць. Яе рот быў такім жа галодным, як і мой. Ёй было так цяжка, як і мне. Прайшло шмат часу, перш чым мы, нарэшце, селі ў грузавік цалкам выматанымі і задаволенымі. Я ўсміхнулася. 'Ты адчуваеш сябе лепш?' Яна кіўнула, адкінулася на спінку крэсла і закрыла вочы.
  
  
  Да таго часу, як мы дасягнулі стромай скалы, было ўжо светла. Я сказаў Тары трымаць вочы зачыненымі на некаторы час, і, вядома ж, яна адразу ж адкрыла іх, каб з цікавасцю вызірнуць вонкі. Калі яна выглянула ў акно і ўбачыла толькі бездань, яна пабляднела. Яна села прама, падняўшы падбародак.
  
  
  Калі мы мінулі небяспечную частку прорвы, я падумаў пра Флемінг. У тым месцы, дзе дарога зайшла ў тупік, мы выйшлі і працягнулі шлях пешшу. Цяпер я знайшоў тое, чаго раней не заўважаў. Сцежка сыходзіла ў крутую цясніну; за краем, з іншага боку, былі пячоры, дзе жыло раней залішняе насельніцтва племя. Цяпер быццам бы там ніхто не жыў. Тоўстая драўляная брама крэпасці была зачынена. Я пастукаў па ім дзяржальняй пісталета. Праз некалькі хвілін я пачуў грукат ланцугоў і перакладанне драўляных нітаў. Затым вароты расчыніліся ўнутр, і мужчына ў белай мантыі паклікаў нас унутр. Тара выглядала так, быццам убачыла прывід.
  
  
  Ной ласкава прывітаў дзяўчыну, сказаў, што Флемінг адчувае сябе лепш, затым пераключыўся ў аддзел дрэнных навін.
  
  
  «Нашу лінію перарэзалі мінулай ноччу. Мы нічога не чулі знутры з таго часу, як вы з'ехалі. Вы можаце сказаць мне, якая сітуацыя ў Порт-оф-Спэйн?
  
  
  Я падазраваў, што стары гатэль на ўскраіне горада быў нечым большым, чым проста месцам пражывання для супляменнікаў, якія жадалі наведаць горад. Гэта павінен быў быць цэнтр навін для паведамленняў, якія прыходзілі з горада і перадаваліся з дапамогай барабана джунгляў. Калі паведамленняў больш не было, гэта азначала, што Джером здзейсніў набег на яе.
  
  
  Я быў моцна стомленым. Пачалі назапашвацца гадзіны доўгага напружання. Гэтая старая крэпасць была непрыступнай. Каралі, піраты і паўстанцы заўсёды марна спрабавалі кінуць выклік высокім сценам у старажытныя часы. Але на гэты раз адзінай абаронай былі мой "Люгер" і жменька куль, хупавы маленькі ларок Мітзі Гарднер і некалькі скрынь дынаміту. Трохі супраць сучаснага абсталяванага войска. Я прыхінуўся да тоўстай каменнай сцяны і праінфармаваў Ноя. Я сказаў яму, што збіраюся зрабіць з дынамітам.
  
  
  "Я павінен быў адразу падарваць гэты абрыў", - прызнаўся я.
  
  
  «Але тады я пра гэта не падумаў, а зараз гэта занадта далёка. Але я ператвараю гэты маршрут у міннае поле. Я чакаю, што Джером прыедзе сюды днём на джыпах. Яго чакае сюрпрыз. Мне патрэбны насільшчыкі.
  
  
  Ной сабраў каманду, а я прадставіў дзяўчат.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  
  
  
  
  Людзі выцягнулі дынаміт з грузавіка. Яны аднеслі адчыненую скрыню ў форт, пакінуўшы поўную скрыню для прылады мін па дарозе. Перад тым, як пакінуць грузавік, я дастаў ротар з размеркавальніка, каб ніхто іншы не мог завесці грузавік. Я ператварыў шлях у міннае поле, пераканаўшыся, што дэтанатары ўсталяваныя такім чынам, каб адзін чалавек мог падарваць кожны зарад незалежна ад іншых. Пакуль я працаваў, я чуў барабаны ў крэпасці; гэта былі не паведамленні, а цырыманіяльныя гукі. Я выказаў меркаванне, што Ной спрабаваў крыху падняць баявы дух.
  
  
  Да таго часу, як я скончыў, я адчуваў сябе зусім выматаным і галодным. Я з цяжкасцю дабраўся да крэпасці. Сапраўды, быў рытуал. Святых птушак забівалі і варылі ў кіпячай вадзе. Аголеныя супляменнікі з дзідамі танчылі вакол катла. У іх была выдатная зброя для барацьбы з базукамі і аўтаматамі.
  
  
  Ной паклапаціўся пра гэта перш, чым я паспеў што-нішто паесці. Я не паспеў нават напалову заснуць. Калі Ной разбудзіў мяне, я ляжаў у халаднаватым цёмным пакоі; Па ценявой лініі каля дзвярэй я мог бачыць, што сонца ўжо дасягнула паўдзённай пазіцыі. Я паставіў чалавека на варту ля сцежкі. З гэтага месца павінна быць чуваць набліжэнне транспартных сродкаў здалёку. Цяпер ён стаяў перад Ноем, і ён быў усхваляваны.
  
  
  
  
  «Ваенныя падышлі да грузавіка», - сказаў Ной.
  
  
  Я адразу прачнуўся. - 'Колькі іх?'
  
  
  "Ён не ўмее лічыць". - Ной загаварыў з назіральнікам.
  
  
  «Ён кажа: «шмат, шмат».
  
  
  Я ўстаў і пабег да брамы. Да гэтага часу яны павінны былі ісці па сцежцы, і я хацеў пераканацца, што яны не знайшлі дынаміт. Танец вайны быў скончаны, і людзі, якія пайшлі ў свае пячоры, беглі назад у крэпасць.
  
  
  Я мінуў дзверы пакоя Флемінга і на імгненне замёр. Ён стаяў каля дзвярэй паміж дзвюма дзяўчынамі. На яго забінтаванай руцэ не было ні пачварных чырвоных палос, ні шэрага на шакаладна-карычневым твары. У мяне не было часу спыняцца на гэтым, але хуткае акрыянне Флемінга мяне здзівіла. Я выкінуў гэта з галавы, працягваючы ісці. Я прабег праз вароты і пабег па сцяжынцы. Калі б яны былі хуткімі, я мог бы сутыкнуцца з імі, але я павінен быў быць упэўнены.
  
  
  Калі дайшоў да перавала, дык я яшчэ нічога не бачыў. Цяпер я быў на паляне і праз вяршыні дрэў я мог бачыць грузавік на дне яра прыкладна ў паўмілі ніжэй. Група з прыкладна трыццаці чалавек, якія стаялі побач, не збіралася ўзбірацца наверх. Цікава, чаму? Потым я пачуў ззаду сябе шум. Гэта быў Мітзі. У яе быў адказ.
  
  
  «Ёсць яшчэ адна атака з іншага боку, Нік. Лодкі, у бухце. Шмат лодак.'
  
  
  Гэта тлумачыла, чаму гурт усё яшчэ чакаў унізе. Гэта было сумеснае дзеянне, рух клюшні, які пачнецца адначасова на двух франтах. Я абняў яе за плячо. "Вы можаце падарваць міны?"
  
  
  “Гэта заўсёды было маёй мэтай у жыцці. Што я павінен рабіць?'
  
  
  Я паказаў ёй запальванне, уручыў ёй запальніцу і сказаў, што рабіць. "Шлях паміж гэтымі двума кропкамі быў замініраваны". Я паказаў ёй на два моманты. «Запальванне справа запальвае самы нізкі зарад праз тры хвіліны пасля запальвання засцерагальніка. Калі першая група дасягне павароту, яе трэба запаліць. Спадзяюся, гэтага будзе дастаткова, хаця некаторыя салдаты часам бываюць дурныя. Не спяшайцеся. Але спыніце іх».
  
  
  'З задавальненнем.' Яна пацалавала мяне, і ў мяне склалася ўражанне, што яна цалуе мяне на развітанне. «Удачы з флотам».
  
  
  Я ўсміхнуўся. 'Гэта будзе працаваць. Даверся Ною».
  
  
  Я запэўніваў лепш, чым адчуваў. У нас не было рыштунку, каб доўга вытрымліваць аблогу з двух бакоў. У рамках наяўных магчымасцяў я павінен быў рабіць тое, што было ў маіх сілах, але нешта падказвала мне, што для таго, каб перажыць гэты дзень, запатрабуецца цуд.
  
  
  За час маёй адсутнасці ў крэпасці адбыліся сур'ёзныя змены. Племя было занята. Лесвіцы стаялі ля суцэльнага даху, які таксама служыў ахоўнай сцяной, і камяні памерам з чэрап прыносілі ў вёдрах, якія перадаваліся з рук у рукі, як канвеерная стужка.
  
  
  Як ні дзіўна, гэта было натхняльнае відовішча. Рытмічнае калыханне ўсіх гэтых чорных рук, якія перадаюць матэрыял, як жывая змяя, усяляла ўпэўненасць у гэтых людзей, якія, верагодна, ніколі ў сваім жыцці не вялі сапраўдных войн.
  
  
  Ной захоўваў выгляд, але здаваўся менш упэўненым, чым яго людзі. Ён размаўляў з Флемінгам у ціхім кутку каля варот. Флемінг абапёрся на зэдлік і, здавалася, спрабаваў у чымсьці пераканаць Ноя. Я падышоў бліжэй, каб сачыць за размовай.
  
  
  «Добра, Ной, я хачу верыць, што Джером вядзе падвойную гульню. Але я не магу дазволіць вам і вашым людзям рызыкаваць сваім жыццём дзеля маёй справы. Калі Джером настолькі моцны, то я павінен падпарадкавацца, як я падпарадкаваўся генералу Хаммонд. Я здамся і буду сасланы ў Злучаныя Штаты. Джером - здольны чалавек, і гэтая выспа ў выніку перажыў ваенную дыктатуру раней. Можа, я нават змагу даць яму параду. Я хачу, каб вы перадалі яму маё паведамленне.
  
  
  Паслаць Джером пасланне свету было ўсё роўна што падпісаць свой смяротны прысуд. Нават калі б палкоўнік пакінуў Ноя і яго племя ў спакоі, я б ні на хвіліну не належаў краіне жывых. Я думаў, што гэта дастаткова дрэнна, каб сустрэць паражэнне. Я ненавідзеў гэта. Але было яшчэ горш гэта, каб уявіць, што здарылася б са мной, калі б Джером быў так пакрыўджаны, як я думаў. Я чакаў адказу Патрыярха. Гэта вылілася стомнай тырадай.
  
  
  Флемінг, я паважаю ваш ідэалізм, але ён асляпляе вас. Калі генерал Хаммонд пазбавіўся ад вас, людзі ўсё яшчэ верылі, што ён пакіне востраў астравіцянам. Ён мог дазволіць сабе выгнаць вас. Карыб Джером не можа быць такім шчодрым. Ён настолькі ж непапулярны, наколькі амбіцыйны. Пакуль ты жывы, ты пагроза для яго. І на карту пастаўлена не толькі ваша жыццё. Калі Джером атрымаецца ажыццявіць задуманае, ён ператворыць гэтую гару ў ракетную базу. Ён прагоніць нас і прывядзе сюды нашых ворагаў. Ён не можа заставацца ва ўладзе без падтрымкі Расіі. Гэтая гара была нашым святым домам на працягу стагоддзяў. Нашыя людзі хутчэй памруць, чым кінуць гэтую гару».
  
  
  Стары казаў добра. Ён пераканаў Флемінга, які паказаў, што не неадчувальны да разумных аргументаў. «Прызнаюся, ты маеш рацыю, Ной. Я занадта доўга жыў у свеце мрой. Надзея часам прымае панадлівае аблічча. Калі я табе спатрэблюся, я магу адной рукой кідаць камяні».
  
  
  Ён дакрануўся да рукі Ноя ў знак павагі, затым закульгаў здаровай нагой да парапета.
  
  
  Ной паклікаў мяне. Я забраўся на дах і паглядзеў праз зубчастую сцяну на ўваход у лагуну. Надыходзячы флот нагадаў мне пра тое, як ангельцы эвакуіраваліся з Дзюнкерка падчас Другой сусветнай вайны. Кожная рыбацкая лодка, кожнае шпацырнае судна, карацей кажучы, усё, што можна было знайсці ў Порт-оф-Спейне, набліжалася да гары.
  
  
  Я марыў аб амерыканскіх тарпедных катэрах і аб прыкрыцці з паветра хуткімі знішчальнікамі. Але гэта быў выдатны сон наяве.
  
  
  Першыя лодкі плылі адну за адной на максімальнай хуткасці па вадзе ў нашым напрамку. Лодкі, якія плылі за ім, уцалеюць. Першыя сутыкнуцца з сюрпрызам. Яны наблізіліся хутка, відавочна, не зважаючы на падводную плаціну, якая спыніць іх рух. Рэпутацыя Ноя адпудзіла б людзей ад гэтай маленькай гавані, таму яны нічога не ведалі аб затопленай плаціне.
  
  
  Я назіраў, як першыя дзве яхты імчаліся разам побач. Нават без бінокля я мог бачыць базукі і кулямёты, якія людзі трымалі на палубе. Яны стукнуліся аб плаціну адначасова з гукам трэска металу. Насавыя часткі падняліся на дыбкі, корпус закалаціўся, і страсенне шпурнула людзей з палубы ў мора. І, каб адсвяткаваць караблекрушэнне, у той жа час раздаўся воплеск першага зарада, які ўзарвала Мітзі.
  
  
  За першымі двума няшчаснымі яхтамі стаялі два буксіры, якія ўжо не маглі затармазіць. Яны ўрэзаліся ў каменную сцяну і павіслі пад вуглом. З мужчын, якія ўпалі за борт, некаторыя патанулі пад цяжарам чаравік і іншага рыштунку, іншым удалося ўчапіцца за плаціну. Наступным лодкам удалося спыніцца пасярод лагуны. Але тры катэры, нагружаныя салдатамі, узброенымі да зубоў, ударыліся аб плаціну, не атрымаўшы пры гэтым прыкметных пашкоджанняў. Яны намацалі нечаканую перашкоду палкамі. Яны ляжалі на вышыні бар'ера ад паводкі на лесвіцы, якая вядзе да крэпасці.
  
  
  Людзі з першага катэра пачалі пераходзіць праз плаціну да лесвіцы. Трэці катэр злёгку адступіў і даў залп прыкрыцця ў бок парапета.
  
  
  Я не заўважыў, што Ной падняўся па лесвіцы, але заўважыў, што ён стаіць побач са мною. У яго быў бамбукавы перыскоп з дадатковым люстэркам, якое дазваляла яму глядзець прама праз парапет. Ён падняў руку, гатовы падаць сігнал. Уздоўж парапета стаялі карычневыя фігуры, кожная з каменем у руках.
  
  
  З-за стральбы лодак усё больш выразна чуўся гук салдацкіх ботаў. Затым я пачуў рык па тым боку сцяны і зразумеў, што салдаты зараз прама пад намі. Ной апусціў руку. Раптам ля сцяны ўзнік рух.
  
  
  Мужчыны забыліся пра кулі, якія свісталі ў іх над галовамі, нахіліліся над сцяной таўшчынёй восем футаў, кінулі камяні і зноў схаваліся. Трое з іх абрынуліся ад ран. Іншыя забралі іх і занялі іх месцы.
  
  
  Агонь прыкрыцця раптам спыніўся. Я паглядзеў уздоўж зубчастых сцен да падножжа лесвіцы. Я ўбачыў падальных салдат: ланцуговая рэакцыя целаў, якія коцяцца да мора.
  
  
  Людзі Ноя зноў прынеслі камяні і падрыхтаваліся да паўтарэння поспеху.
  
  
  Абстрэл прыкрыцця аднавіўся, і смяротны свінец зноў свістаў над зубчастымі сценамі, прабіваючы дзіркі ў абветранай сцяне.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  
  
  
  
  Другі выбух патрос джунглі. Значыць, Мітзі прыйшлося запаліць другі зарад. Цяпер я не патрэбен Ною. Я ўсё роўна не змог патрапіць у лодкі з «Люгера», і кулі з іх артылерыі пакуль не занадта моцна пашкоджвалі сцяну. Стары волат добра кантраляваў усходы. Я пабег да сцяжынкі. Мітзі сядзела на зямлі з трэцім узрывацелем у руцэ і выглядала ўстрывожанай. "Яны паразумнелі", - сказала яна мне. «У першы раз у мяне было сем, а ў другі раз чатыры, усе разам. Але зараз яны ідуць адзін за адным. З дыстанцыяй восем метраў. Крыўдна, цэлая міна для аднаго чалавека.
  
  
  "Не, яны таго не вартыя", - згадзіўся я. 'Не важна. Я буду зьнішчаць іх індывідуальна».
  
  
  Пайшлі наперад салдаты. Яны не рваліся ў бой, але пайшлі, якія падганялі лаянкай афіцэраў ззаду іх. Яны глядзелі не наперад, а ў бок і на зямлю ў пошуках мін-пастак.
  
  
  Я пабег праз падлесак да прыдатнага для мяне месца. Які выступае кавалак каменя, які зачыняе сцежку знізу. Калі б я здолеў патрапіць туды раней, чым салдаты, то змог бы папрацаваць канструктыўна са сваім «Люгерам». Я толькі што дабраўся туды, калі першы чалавек апынуўся ў межах дасяжнасці. Ён быў невысокім, каржакаватым і вельмі асмуглым. Яго твар быў заліты потам. Ён спыніўся, каб перавесці дыханне, затым павольна пайшоў назад, не зводзячы вачэй са сцежкі. Я прыцэліўся з люгера, потым раздумаўся і зноў прыбраў яго ў кабуру. Быў лепшы спосаб. У рэшце рэшт, ён не ведаў, што я быў там.
  
  
  Мае запасы боепрыпасаў у любым выпадку пакідалі жадаць лепшага, і я пакуль не мог разлічваць на іх. Я дастаў штылет з похваў на правым перадплеччы. Калі салдат прайшоў пада мной, я скокнуў на яго ззаду. Я збіў яго з ног. Здавалася, што крыху паветра, якое ў яго засталося ў лёгкіх, выдзімаецца з яго. У мяне не прынята забіваць несвядомых супернікаў. Але на гэты раз у мяне не было выбару. Цяпер я не мог дазволіць сабе раскошу браць палонных. Неахвотна скончыўшы працу, я зацягнуў яго пад куст, узяў яго вінтоўку і патранташ і памчаўся назад у сваё сховішча. Калі б я працягваў у тым жа духу, я мог бы такім чынам знішчыць нямала, а таксама назапасіць запас зброі. Зручна і разумна!
  
  
  Наступны высунуў нос з-за вугла. Ён спыніўся са здзіўленнем у вачах, калі ўбачыў перад сабой плямы крыві на зямлі. Ён падняў галаву яшчэ больш, павярнуўся і ўбачыў мяне. Ён нёс на рамяні перад жыватом аўтамат, і гэты аўтамат шматабяцальна хіснуўся ў мой бок. Я хутка вырваў пісталет з кабуры і выпусціў кулю яму ў галаву, перш чым ён паспеў спусціць курок. Я моўчкі падзякаваў Хоку за трэніроўкі ў хуткасці і спрыту, якія ўсе лепшыя агенты AX павінны рабіць на рэгулярнай аснове і якія я звычайна пагарджаю, таму што яны маюць звычку заўсёды скарачаць мае водпуску. Але часам на дзель секунды больш хуткасці азначае розніцу паміж жыццём і смерцю. «Заставайся сціплым, Нік, - падумаў я.
  
  
  Але ўсё роўна зроблена прыгожа.
  
  
  Нажаль, мужчына адкаціўся ад сцежкі так далёка, каб больш не знаходзіцца ў сляпой зоне. Але я не мог адмовіцца ад гэтага аўтамата.
  
  
  З люгерам у правай руцэ я саскочыў, кінуўся да трупа і пачаў хутка працаваць, не адводзячы вачэй ад следу. Ён быў зараджаны боепрыпасамі, як уючны мул. Залатая жыла!
  
  
  Я скаціў яго па краі дарожкі ў кусты, сабраў зброю і пабег назад на сваё месца. Яшчэ ніхто не выйшаў з-за вугла. Дзіўна. Некаторы час я быў заняты. Напэўна, яны чулі Люгер.
  
  
  Я пачакаў яшчэ дзесяць хвілін, але ніхто не з'явіўся, і я пачаў адчуваць, што дарма марную час. Я вярнуўся да Мітзі са сваёй здабычай. Адсюль я мог бачыць унізе грузавікі і джыпы. Салдаты сабраліся вакол чалавека з рацыяй. Верагодна, яны чакалі новых загадаў ад некага больш высокага па пасадзе. Мітзі ацэньвальна паглядзела на нашу новую зброю. Я ўсміхнуўся.
  
  
  «Яны не спыняць усё, што Джером можа кінуць у нас, але, прынамсі, у нас ёсць маленькі козыр. Гэтая маленькая армія ўнізе будзе ведаць, што мы ўзброеныя
  
  
  Я паказаў на групу ўнізе. «Яны мяняюць свае планы. Шлях занадта небяспечны, і я не думаю, што яны пойдуць у яшчэ адзін лабавы напад. Але трымайце іх пад прыцэлам і папярэджвайце мяне, калі я памыляюся».
  
  
  Яна аблізнула вусны. - Пакінь тут вінтоўку, добра? Можа быць, я змагу зрабіць зь ім што-небудзь карыснае».
  
  
  Я пакінуў вінтоўку і крыху боепрыпасаў. Ледзь я сышоў, я пачуў новы гук - грукат міны на прыбярэжнай дарозе. Відаць, прыйшоў час зноў падарваць дынаміт.
  
  
  Я скончыў з зараджаннем, калі новыя машыны спыніліся ў канцы дарогі. Салдаты выйшлі, і я ўбачыў чалавека з рацыяй. Я паняцця не меў, што гэтыя салдаты будуць падыходзіць групамі. Я не стаў чакаць, пакуль яны разыдуцца, а ўзарваў першы зарад.
  
  
  Ён узарваўся пад джыпам, а таксама знішчыў два грузавікі. Калі шум выбухаў верш, я выпусціў чаргу з аўтамата па машынах ззаду. Машыны, якія ўсё яшчэ былі цэлыя, пераключыліся на задні ход і асцярожна рушылі назад. Падобна, там нейкі час будзе ціха, і я вырашыў вярнуцца ў крэпасць. На даху было шумна. Усе былі ў сховішчах, бо базукі і дальнабойныя вінтоўкі працягвалі абстрэльваць парапет. Ной паклікаў мяне зірнуць у ягоны перыскоп. Я бачыў вялікія групы салдат, якія ідуць праз бар'ер ад паводкі да лесвіцы. Некаторыя ўжо дасягнулі лесвіцы і пачалі паднімацца па ёй. Ной выглядаў змрочным.
  
  
  Увесь рух ішоў хутчэй, чым мне хацелася б. Калі б прыкрыццё працягвалася даўжэй, яны ўразілі б сваіх людзей, але мы не маглі іх дастаць, пакуль агонь не спыніцца. Я пастукаў па аўтамаце і загадаў Ною папярэдзіць мяне, калі яны будуць наверсе.
  
  
  Аднак у гэтым не было патрэбы. Праз некалькі секунд агонь прычынення раптам спыніўся. Гэта быў знак для мяне. Я пачуў, як падэшвы падышлі бліжэй, калі я ступіў паміж двума зубцамі. Я ледзь не трапіў у твар салдату аўтаматам, але ён адхіліўся, калі салдат зрабіў апошні крок. Стрэл з аўтамата кінуў яго на мужчыну ззаду яго. Яны абодва ўпалі цераз край. Я працягваў страляць, пакуль лесвіца і большая частка плаціны не былі расчышчаны. Апошнія мужчыны кінуліся назад да сваіх лодак і схаваліся, нырнуўшы ў ваду.
  
  
  Стральбы больш не было. Флот адышоў да далёкага канца плаціны і стаў на якар там, дзе мы з Мітзі абдымалі адзін аднаго ў салёнай вадзе. Здавалася, стагоддзе таму.
  
  
  Я вярнуўся да Ноя. Я ўладкаваўся ямчэй і закурыў адну з доўгіх, тонкіх і вельмі смачных цыгарэт, зробленых спецыяльна для мяне ў Стамбуле. "Гэта быў першы акт", - сказаў я. "Мы, напэўна, можам крыху адпачыць".
  
  
  «Гэта можа быць праўдай для цябе, Нік. Я вам вельмі ўдзячны за ўсё, што вы зрабілі. Але аблога яшчэ не прарваная, толькі затрыманая і ненадоўга. Войска Джерома вернецца. Я ведаю, што мае людзі думаюць, што яны выйгралі, і таму чакаюць вечарыны. Калі я не зладжу ім гасьціну, яны падумаюць, што я забываю дзякаваць багам за перамогу, і асцерагаюцца, што багі больш не будуць дабраволіць нам. Тады яны страцяць жаданьне змагацца».
  
  
  Ной пакінуў мяне арганізаваць урачыстасць са святым агнём, барабанамі і цырыманіяльнымі танцамі. Я падзяліў свой час паміж назіраннем за святам і назіраннем за варожым флотам. Некаторыя караблі прышвартаваліся на беразе. Я быў сапраўды здзіўлены, што салдаты засталіся побач з лодкамі і не спрабавалі дабрацца да крэпасці цераз пляж. Рацыі будуць распалены ад загадаў і сустрэчных данясенняў.
  
  
  Я стаяў і глядзеў на ваду, як раптам адчуў руку ў сваёй. Гэта была цёплая рука, якая чаплялася за мае пальцы. Я агледзелася. Нада мной схілілася дзяўчына. Яна была аголена ніжэй пояса, і яе скура свяцілася ад цырыманіяльнага танца. Яе грудзей надзьмуліся. мой твар. Маё дыханне стала пачашчацца. І гэта яшчэ не ўсё.
  
  
  Я павінен быў сачыць зараз, калі ўсе былі занятыя вечарынамі. Але і на мяне гэтыя праклятыя бубны не падзейнічалі. Акрамя таго, на лодках не было заўважных дзеянняў. Я спусціўся па лесвіцы ўслед за ёй. Мы знайшлі адзін аднаго на мяккай клумбе з лісця ў ціхім кутку каля брамы.
  
  
  Потым усё было скончана. Гук барабанаў стаў прыглушаным. Гэта было крыху падобна на малітву, і я адчуў дзіўны спакой. Я дапамог дзяўчыне падняцца, і мы пайшлі назад, узяўшыся за рукі. Я пакінуў яе, каб яна вярнулася да парапета і паглядзела на сцены.
  
  
  Флот пайшоў у адкрытае мора! Адзін катэр усё яшчэ знаходзіўся ў лагуне і рыхтаваўся апошнім пакінуць натуральную гавань. Што, чорт вазьмі, здарылася? Я спусціўся ўніз, каб праінфармаваць Ноя, які толькі што размаўляў з Флемінг і Тарой. Я расказаў ім навіны.
  
  
  "Цяпер мы можам забраць адсюль Флемінга і дзяўчынак", - сказаў я. «Можа быць, мы зможам перабрацца на іншы востраў і даслаць паведамленне Злучаным Штатам. Потым яны могуць забраць нас самалётам. Такім чынам, па меншай меры, Флемінг застанецца ў жывых, каб паспрабаваць зноў. А я магу вярнуцца пазьней, каб ліквідаваць палкоўніка».
  
  
  Але Флемінг не хацеў пра гэта чуць. Ніякіх самалётаў. Ніякай ліквідацыі Джерома. Я здаўся і кісла сказаў яму, што гэта яго асабістая справа. Ён проста павінен быў уладзіць гэта з Ноем, пакуль я аглядаў разбітыя лодкі.
  
  
  Ной абраў мне ў дапамогу некалькіх чалавек. "Лепшыя плыўцы", - сказаў ён. Плаўцы мне не спатрэбіліся, толькі насільшчыкі. Я скарыстаўся магчымасцю, каб даведацца, як справы ў Мітзі.
  
  
  Яна ўсё яшчэ была там, дзе я яе пакінуў, але джыпаў пад ёй не было. Толькі грузавік усё яшчэ быў там. Яна сказала мне, што яны з'ехалі ўсё адразу; верагодна, у той жа час, калі адплылі караблі. Я сказаў ёй пра гэта, і яна скептычна паглядзела на мяне.
  
  
  «Вы ж не думаеце, што Джером здасца, ці не так? Што ён будзе рабіць?
  
  
  Я не сказаў Ною і Флемінгу тое, што думаў насамрэч. Але я мог пагаварыць з Мітзі. «Заўважу, што ён маліў Кастра аб дапамозе. Я прадказваю, што мы можам чакаць бамбавікоў, кананэрскіх лодак і ўсяго іншага, што Расея можа адправіць на нашу галаву праз Кубу. Спадзяюся, нас тут больш ня будзе». Я расказаў ёй пра лодкі, якія пацярпелі крушэнне на плаціне, і што я меў намер параіць Ною адправіць яго племя на некаторы час далей у джунглі, калі мы пойдзем. Зямля пад нагамі можа моцна напаліцца.
  
  
  Яна паглядзела на мяне з жалем. «Безнадзейная місія. Удачы з гэтым».
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  
  
  
  
  Сустрэчны вецер быў дастаткова моцным, каб пахіснуць паверхню вады, але амаль не запаволіў нашу хуткасць. Буксір быў разлічаны не на хуткасць, а на буксіроўку барж, якія перавозяць прадукцыю з унутраных раёнаў у Порт-оф-Спейн, і хоць мы плылі на максімальнай хуткасці, у мяне было адчуванне, што мы паўзём.
  
  
  З дапамогай людзей Лістапада я вызваліў гэтую лодку, якая села на мелізну падчас нападу суперніка, і пасля невялікага рамонту яна нам спатрэбілася.
  
  
  Ной паслаў сваіх людзей у раён па другі бок гор, дзе яны разгрупаваліся, каб не патрапіць у рукі салдат Джерома. Я мог прымусіць Ноя ўсвядоміць, што крэпасць больш не надзейная, і з цяжкасцю пераканаў яго пайсці з намі. Ён хацеў бы застацца са сваім племем, але я паказаў яму, што ён лепш служыў свайму племю, ідучы з намі і дапамагаючы нам. Акрамя таго, цяпер, калі стала вядома, што ён узяў Флемінга пад сваё крыло, яму, несумненна, прыйшлося заплаціць гэтую цану. Флемінг таксама рашуча настойваў, каб ён суправаджаў нас, і ў рэшце рэшт той неахвотна саступіў.
  
  
  Цяпер выходзім з лагуны на захопленым буксірным катэры. На той хуткасці, якая ў нас была, нават да бліжэйшай выспы падарожжа ператварылася збольшага ў начное падарожжа. Аднак пры яркім сонечным святле мы зараз станавіліся лёгкай здабычай, калі варожыя самалёты з'яўляліся да таго, як мы пакінулі лагуну. Затым я хацеў паспрабаваць плыць пад прыкрыццём узбярэжжа і схавацца незаўважаным, а затым перасекчы адкрытае мора ў тым месцы, дзе нас не чакалі.
  
  
  Паўсюль, дзе мы плылі, пясчаныя водмелі былі неглыбокімі, але, прынамсі, я не бачыў ніякіх сродкаў абароны ад паводак ніжэй за ўзровень мора. Калі б нас знайшлі? . Тады ў нас было б мала надзеі.
  
  
  Я пайшоў па выгібе лагуны. Бераг да самай вады зарос джунглямі. Сланец сыходзіў пад ваду ў падводны каньён. Я трымаўся як мага бліжэй да берага. Я спадзяваўся, што буксір ля цёмнай лістоты не будзе відаць на адлегласці. Але гэта аказалася марнай надзеяй.
  
  
  Мы былі амаль у мэты, калі пачулі набліжэнне самалёта. Ён ляцеў павольна і нізка, здавалася, не заўважаў нас, пакуль не апынуўся проста над намі, і паляцеў, каб хутка павярнуць. Самалёт не будзе несці бомбавую нагрузку, але на нейкім чынам ён быў бы ўзброены, інакш ён не папрацаваў бы ляцець зваротна.
  
  
  Маленькі працоўны конік, які мы скралі, меў добрую манеўранасць, і я хутка паварочваў. Ной упіхнуў Флемінга ў кабіну ззаду мяне, выштурхнуў туды Тару, якая расцягнулася на палубе.
  
  
  Хуткі град куль пакінуў да нас след праз ваду. Я змяніў курс, і кулі не патрапілі ў мэту. Калі самалёт прыляцеў другі раз, я пачуў грукат нашага кулямёта. Беглы погляд на карму паказаў мне, што Мітзі па-ранейшаму добрая дзяўчынка. Зброя была ў яе ў руках, і яна таксама патрапіла ў мэту. Бензабак у адным з крылаў узарваўся, і самалёт упаў у мора. Мітзі апусціла аўтамат і падаў мне знак перамогі.
  
  
  Я яшчэ не адважваўся радавацца. Самалёт несумненна меў радыёсувязь з базай. Цяпер, калі гэтага не стала, іншыя лётчыкі, здаецца, падвялі вынікі. Але гэта магло заняць некаторы час, і мы не збіраліся іх чакаць.
  
  
  У вусці лагуны глыбіня была настолькі дробнай, што пясчаныя водмелі былі добра бачныя няўзброеным вокам. Але ў буксіра было невялікае ўляганне, і мы мінулі без працы. Я павярнуў з мыса ў адкрытае мора. І я адразу іх убачыў: два вострыя, як брытва, носы хуткаходных патрульных катэраў рассякалі ваду. Стройныя харты імчаліся да нас на поўным хаду, як толькі ўбачылі нас. І яны адразу нас убачылі. Наш чатырохцыліндравы Dodge не змог бы супрацьстаяць магутным рухавікам у іх машынных аддзяленнях.
  
  
  Усё, што мы маглі зрабіць, гэта выйграць час. Магчыма, вернемся да сумнеўнай абароны крэпасці? Я падумаў, ці справімся мы. Я манеўраваў буксірам і спытаў. "Хто-небудзь тут ведае, як кіраваць лодкай?"
  
  
  Дзяўчынкі маглі рабіць гэта. Вядома, яны плавалі толькі на яхтах, але праца буксіра не моцна адрознівалася.
  
  
  «Падмяніце мяне. Вяртаемся ў крэпасць. Давядзецца пачакаць да цемры, перш чым спрабаваць зноў.
  
  
  Тара праслізнула міма Флемінга і ўзяла штурвал. Яна сказала напружаным тонам. «Яны занадта хуткія, Нік. Мы ад іх не ўцячэм.
  
  
  'Мая засада спрацуе. Даверся дзядзьку Ніку.
  
  
  У мяне не было часу тлумачыць. Я пабег на квартэрдэк, схапіў аўтамат і боепрыпасы і скокнуў за борт. Я прабраўся ўброд да берага і нырнуў у джунглі. Буксір нязграбна грукатаў па прамой у бок форта. Патрульныя катэры разгарнуліся і навялі свае кулямёты. Адразу за буксірам з вады білі фантаны.
  
  
  Але яны занадта спяшаліся. Яны працягвалі плыць бок аб бок. Такім чынам яны ніколі не маглі прайсці па вузкім праходзе.
  
  
  Гэта таксама не працуе. Першы сеў на мелізну на водмелі. Хуткаходны карабель устаў на дыбкі, выкінуўшы за борт амаль увесь экіпаж. З хованкі ў джунглях я абстраляў людзей, якія ўсё яшчэ знаходзіліся на караблі.
  
  
  Другі вартаўнічы катэр таксама напаткаў той жа лёс. Але гэта было па-за дасяжнасцю майго аўтамата. Нажаль, гэта не спрацавала, і я змяніў сваю пазіцыю. Яны не маглі мяне бачыць і не ведалі дакладна, дзе я знаходжуся, але два кулямёты стралялі доўгімі чэргамі ў бок дрэў, якія знаходзіліся паміж імі. Я чакаў за тоўстым бервяном, пакуль яны не стомяцца або ў іх не скончацца боепрыпасы. У любым выпадку, гэта не прымусіла сябе доўга чакаць. У іх была вялікая праблема, чым аўтамат на беразе, які ўсё роўна не мог уразіць іх. Грукат іх рухавіка перарос у пранізлівы віск, калі яны спрабавалі адарвацца ад пяшчанай водмелі. Карма шырока затрэслася. Усе, акрамя рулявога, скокнулі за борт, каб не наткнуцца на востры нос. Лодка рухалася дзюйм за дзюймам, але рухалася. І праз паўхвіліны працы адарвалася. Экіпаж ускочыў на борт і вярнуўся ў напрамку Порт-оф-Спейн. Я падышоў да вады і паглядзеў цераз ваду ад лагуны да скалы. Наш буксір прыбыў шчасна, і ўсё толькі паднімаліся па ўсходах. Я падумаў, што прыгатаваў ім прыемную неспадзеўку. Калі адзін патруль так лёгка выцягнуў лодку з пяшчанай водмелі, мы зможам вывесці і іншую. Мы б на ім хутка сплылі з Гранд ЛаКлер. Некаторыя з нас змаглі б надзець форму экіпажа. Калі б хто-небудзь на ўзбярэжжы ўбачыў нас, нас бы прынялі за людзей Джерома. І зняцце катэры з мелі не павінна было выклікаць ніякіх праблем. я быў Я планую вярнуцца ў крэпасць, забраць сваіх людзей і накіраваць сюды буксір. Калі б у яго было дастаткова сіл для буксіроўкі баржы, ён мог бы без цяжкасці выцягнуць патрульны катэр.
  
  
  Мне раптам зрабілася вельмі добра. Пакуль я не пачуў галасы. І рып ботаў, якія падымаюцца на груд за мною. Прынамсі было чатыры чалавекі. Яны раз-пораз гаварылі адно з адным. Адкуль, чорт вазьмі, яны раптам узяліся? Можа, іх сюды прывабіла страляніна. Мне трэба было знайсці больш бяспечнае месца.
  
  
  Я на імгненне падумаў пра лодку, якую бачыў на кармавой палубе патрульнага катэра. Але гэта не здавалася найлепшым рашэннем для выхаду на адкрытую ваду. Калі б яны ўбачылі мяне, я быў бы мёртвы. Я мог бы паспрабаваць даплысці да крэпасці пад прыкрыццём навісае лістоты.
  
  
  Але з усёй гэтай крывёй у вадзе я мог быць упэўнены ў кампаніі. Баракуды ці акулы. Лепшае, што я мог зрабіць, гэта паспрабаваць адстаць ад салдат у раёне, які яны ўжо абшукалі.
  
  
  Я падышоў да зямлі і асцярожна высунуў галаву над кустамі. Трэці патрульны катэр стаяў на якары ля берага, і яго шлюпка ляжала на паласе пяску ля падножжа ўзгорка. Гэта лодка магла перавезці жменьку людзей. Іх было няшмат, інакш мне давялося б чуць больш галасоў.
  
  
  Што зараз? Мне не хацелася чакаць, пакуль салдаты з'явяцца ў маім полі зроку. Я па натуры паляўнічы. Не кахаю чакаць, калі да мяне прыйдуць цяжкасці. Я іх шукаю. Чалавек у нападзе заўсёды мае перавагу. У дадатак у мяне быў дадатковы аргумэнт. Любы, каго я сустрэну тут, можа быць толькі ворагам. І кожны гук, які яны чулі, мог быць гукам аднаго з іх. Ім давядзецца чакаць, каб стрэліць, пакуль яны не будуць упэўненыя, што не заб'юць ніводнага са сваіх людзей, а я магу атакаваць, як толькі я што-небудзь убачу ці пачую.
  
  
  Трымаючы аўтамат, каб ён не зачапіўся за вялікае лісце і ліяны, я пачаў павольна прасоўвацца наперад па зямлі. Праз трыццаць метраў я ўбачыў, як рухаецца нешта карычневае. Мужчына нахіліўся, каб прапаўзці пад вінаграднай лазой, яго ўвага была засяроджана на чымсьці наперадзе, ён быў спіной да мяне. Адным хуткім рухам ён раптам знік у лістоце, і я страціў яго з-пад увагі.
  
  
  Я пайшоў за ім. Калі б я мог забіць яго, гэта пакінула б дзірку ў іхняй лініі. І гэтая дзірка будзе дастаткова вялікі, каб прапусціць Ніка Картэра.
  
  
  Калі б я стрэліў, я б прывабіў іншых да сябе, але ён мог у любы момант разгарнуцца, убачыць мяне і даць мне поўны стрэл. Ён быў не на адлегласці кідка для штылет.
  
  
  Я ўзяў аўтамат у левую руку, патрос сваім штылетам у правай руцэ і пачаў падкрадвацца да яго. Я быў у трох метрах ззаду яго. Затым ён павярнуўся. Ён здзіўлена паглядзеў на мяне і падняў пісталет-кулямёт. Я кінуў нож. Ён упіўся яму ў горла перш, чым ён паспеў спусціць курок. Ён упаў без асаблівага шуму. Я падышоў да яго за штылет.
  
  
  Тут мая галава ўзарвалася.
  
  
  Калі я ачуняў, у маёй галаве гучала дваццаць біт-гуртоў, кожны з якіх граў розныя песні. Я зірнуў на верхавіны дрэў і ўбачыў над вайсковай формай тры пачварныя шчаслівыя твары. Мае рукі былі звязаны пада мной. Адзін з траіх быў сяржантам, двое іншых - радавымі. Сяржант завадатараў мой штылет за пояс, салдаты неслі мой аўтамат і мой «Люгер». Сяржант убачыў, як я расплюшчыў вочы, падышоў бліжэй і штурхнуў чаравіком мне паміж рэбраў.
  
  
  «За Бяльмонта», - прабурчаў ён і зноў ударыў мяне нагою. Значыць, я прааперыраваў горла Бяльмонта. Наступным будзе маё горла. З рукамі за спіной я нічога не мог зрабіць супраць гэтага форс-мажору. Ён пацёр рукі, задаволены сваёй здабычай. «Уставайце, містэр тысяча даляраў», - сказаў ён. "І ты таксама атрымаеш павышэнне па службе".
  
  
  Я не рушыў з месца. Так што я быў для іх больш каштоўны жывым, чым мёртвым. Калі яны так хацелі здаць мяне ў цэласці і захаванасці, мне здавалася разумным, што яны таксама павінны рабіць усю працу. Сяржант пстрыкнуў пальцамі. Салдаты паднялі мяне на ногі. Адзін з іх прыціснуў "люгер" да маёй лапаткі і пачаў штурхаць. Было дзве магчымасці. Або я працягваў ісці, інакш зламаў бы сабе лапатку. Я пайшоў далей.
  
  
  Яны сутыкнулі мяне з таго месца, дзе была лодка на беразе. Сяржант раўнуў на астатніх сваіх людзей, каб яны перасталі шукаць. Яны злавілі мяне.
  
  
  Адказалі два галасы, і праз некаторы час з джунгляў з'явіліся салдаты, якія іх суправаджалі. Усе яны былі вельмі задаволены сабой.
  
  
  У Сержант загадаў новапрыбылым несці мёртвага калегу, і мы ўжо ў дарозе. Апорныя труп наперадзе мяне, двое іншых побач са мной і сяржант у тыле. Я не асабліва клапаціўся аб сваёй будучыні. Верагодна, у мяне была сустрэча з волкім склепам і садыстам, кіроўным допыт, і потым сустрэча з пятлёй.
  
  
  Нават калі Хоук даведаецца пра мой лёс, ён нічога не зможа зрабіць. На сваёй пасадзе яму было цяжка прызнаць, што ва ўнутраныя справы Гранд Лаклер быў замяшаны амерыканскі агент.
  
  
  Калі мы былі на паўдарозе да пляжу, з джунгляў раздаўся стрэл. Крык ззаду нас прымусіў усіх абярнуцца. Сяржант спыніўся. Ён збіраўся ўпасці. Пярэдняя частка яго форменнай курткі стала чырвонай. Салдаты накінуліся на яго, нібы хацелі яго злавіць. Выслізнуўшы ад яго, яны накіравалі свае вінтоўкі на густы падлесак вакол нас. Зноў ружэйны стрэл. Салдат злева ад мяне, падставіўшы мне патыліцу атрымаўшы ўдар галавой, упаў на зямлю. Той, хто справа ад мяне, запанікаваў, нахіліўся і пабег.
  
  
  Я штурхнуў нагой ляжачага. Ён ляжаў нерухома. Астатнія двое салдат высока паднялі рукі. Мітзі выбраўся з падлеску, наставіўшы на іх рэвальвер. Яна застрэліла аднаго перш, чым я падышоў дастаткова блізка, каб сціснуць яе запясце. Пакінуты салдат падняў рукі яшчэ вышэй.
  
  
  Яна злосна паглядзела на мяне. «Ты ж не становішся сентыментальным, праўда, Картэр? У нас няма часу на вязьняў». Яна вызваліла запясце і павярнула стралковую зброю назад у салдата, які да гэтага часу збялеў.
  
  
  «Стой, - сказаў я. «Я хачу ўзяць іх жывымі. Трымайце яго пад руляй пісталета і паглядзіце, ці зможаце вы развязаць мне запясці адной рукой.
  
  
  Я павярнуўся, і яна пачала развязваць вяроўку на маіх запясцях. Масажыруючы спазмы з пальцаў, я падышоў да салдат з вяроўкай і жэстам паказаў, што не збіраюся задушыць іх ёю. Яны зразумелі, што я меў на ўвазе.
  
  
  Салдат, якога я збіў з ног, ускочыў на ногі, як быццам нёс на плячах тону свінцу, і двое салдат рушылі за мной да берага, а Мітзі за хованкай. Тонкае судна ўсё яшчэ затрымалася на водмелі. Мы ўвайшлі ў ваду, і я павёў двух салдат на нос. Я расказаў ім, як штурхаць лодку, адвёў Мітзі на карму і дапамог ёй падняцца на палубу.
  
  
  Яна падышла да кабіны і запусціла рухавік. Я пачуў, як завёўся рухавік, і падышоў да носа. Пачулася хрыплае мармытанне. Пасля гэта спынілася. Яшчэ адзін хрып, а потым зусім нічога. Мой дыягназ быў: няспраўнасць. І я мог падзякаваць сябе за гэта.
  
  
  «Перастань», - крыкнуў я Мітзі.
  
  
  Я скокнуў на борт, каб пераканацца, што я меў рацыю, і адсачыў дзіркі, пакінутыя маімі стрэламі. Я меў рацыю. Я патрапіў у паліваправод пры стрэле па камандзе. І што яшчэ горш, бак быў пусты да дна. Ні кроплі бензіну.
  
  
  Я адчуваў сябе бяссільным. Ні паліва, ні энергіі. Ні энергіі, ні патрульнага катэра, ні магчымасці пакінуць востраў. Абсалютна ніяк.
  
  
  Мітзі закрычаў з кабіны. «Нік, салдаты. Яны ўцякаюць! '
  
  
  Я стрэліў у паветра, і яны спыніліся. З апушчанымі плячыма. Верагодна, яны зараз чакалі кулю ў спіну. Я скокнуў на борт і падышоў да іх уброд. Больш не было сэнсу іх трымаць, але я хацеў мець пры сабе боепрыпасы. Я жэстам запрасіў іх на бераг і паклікаў Мітзі.
  
  
  Калі яна дагнала нас, я дазволіў ёй трымаць аднаго пад руляй пісталета, а іншага вызваліў ад яго чаравік і штаноў. Я звязаў штаніны разам, набіў штаны патронамі, зацягнуў пояс рамянём, закінуў ногі сабе на шыю.
  
  
  "А цяпер адпусці іх", - загадаў я дзяўчыне. «Яны нам больш не патрэбныя, і яны больш не могуць прычыніць нам шкоды. Два больш ці менш асаблівай розніцы не мае».
  
  
  Я жэстам загадаў ім сыходзіць. Яны не мелі патрэбу ў падтрымцы. Калі яны сышлі, мы з Мітзі як мага хутчэй накіраваліся да крэпасці. Ной смажыў рыбу, і неба прымусіла мяне зразумець, як доўга я не еў. І мае косці сказалі мне, што мне трэба спаць. Хоць у мяне была праца да наступлення цемры, мінуе некаторы час, перш чым сыдзе цемра, і я падумаў, што сітавіна зрабіць перадышку з ромам, гарачай рыбай і садавінай.
  
  
  Я знайшоў пусты пакой, упаў на каменную падлогу і расслабіўся. Мітзі даложыць. Я паняцця не меў, наколькі высока яна была ў спісе Хоўка, але калі мы калі-небудзь выберамся з яго жывымі па нейкай вар'яцкай іроніі лёсу, я пайду за ёй. Яна заслужыла асаблівы медаль.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  
  
  
  
  Нетутэйша час разбурыць усходы. Цяпер, калі ўцёкі па моры сталі немагчымымі, яна больш не магла нам служыць.
  
  
  Знішчэнне такога археалагічнага скарбу было крокам, на які я не хацеў ісці, але гэта быў надта небяспечны доступ да крэпасці. Мы маглі чуць, як па прыбярэжнай дарозе і па сцежцы набліжаюцца машыны, але Джером можа прыйсці ў галаву ідэя адправіць па начах вяслярныя лодкі і адправіць сваіх людзей уверх па лесвіцы неўзаметку для нас. А нас было замала, каб сачыць за ўсімі франтамі. Вочы Ноя пацямнелі, калі я сказаў яму, што рабіць.
  
  
  Я адкрыў апошнюю скрыню дынаміту, дастаў дзве шашкі і паглядзеў на старога патрыярха. «Мне таксама балюча, Ной. Калі мы выберамся адсюль жывымі, я абяцаю, што AX пабудуе новыя ўсходы».
  
  
  Я падняў кулямёт на трэцюю прыступку знізу, прастрэліў некалькі адтулін у цвёрдым сланцы, змясціў дынамітныя шашкі ў мякчэйшую, не акісленую частку, і запаліў запал. Я зноў бег і быў ужо ўнутры муроў, калі адбыўся выбух. Лавіна натуральнага каменя з грукатам абрынулася на ваду, і калі гук верш, уцёс зноў ператварыўся ў круты, непрыступны схіл.
  
  
  Так што зараз засталося толькі дзве пад'язныя дарогі, па якіх трэба было дзяжурыць па начах. доктар Флемінг выглядаў нядрэнна, і я не сумняваўся, што нам атрымаецца перавезці яго на іншы востраў з Ноем. Астатняя частка групы змагла далучыцца да людзей лістапада ў джунглях. Я пайду ў горад, знайду Джерома і прыкончу. Калі б вайскоўцаў абезгаловілі, усё, верагодна, супакоілася б, і Флемінга можна было б аднавіць на пасадзе прэзідэнта.
  
  
  Я прадставіў план Ною, і ён не пярэчыў. Мы дамовіліся, што ў тую ноч ён будзе ахоўваць узбярэжную дарогу, а я буду сачыць за сцежкай. Я навучыў яго, паказаў як узрываць міны і распавёў усё аб тэрмінах. Потым я знік у іншым напрамку. Пакуль у нас быў дынаміт, уначы на нас ніхто не мог напасці.
  
  
  Тара хацела дапамагчы. “Мой бацька паслаў мяне дапамагчы вам. Вы не забыліся пра гэта? І табе патрэбен адпачынак. Думаеш, я не магу падрываць, як Мітзі, калі трэба?
  
  
  Асвятляльныя запалкі ёсць, так. Але як яна зладзіцца з хваляваннем? Але, прынамсі, яе кампанія зрабіла б мой гадзіннік больш прыемнымі. Акрамя таго, я не чакаў нападу ноччу. Войскі палкоўніка панеслі значныя страты, і я падазраваў, што пасля страты яго патрульнага катэры Джерому спатрэбіцца некаторы час, каб залізаць свае раны.
  
  
  Я сказаў дзяўчыне, што падзяжуру першыя гадзіны, але яна не хацела чуць пра гэта. Яна падумала, што мне трэба паслабіцца. Не маючы на ўвазе нічога асаблівага. Так што я пацягнуўся і дазволіў сну адолець мяне.
  
  
  Было ўжо сярод белага дня, калі сонца ў маіх вачах разбудзіла мяне. Я зноў адчуў сябе чалавекам, за выключэннем гузоў на галаве, дзе мяне ўдарыў салдат. Тара сядзела спіной да ствала дрэва, якая не спіць, але сонная. У яе былі цёмныя кругі пад вачыма. Я перавярнуўся да яе.
  
  
  Яе голас гучаў глуха. «Нік, я захварэла, у мяне баліць жывот. За апошнія некалькі гадзінаў стала яшчэ горш».
  
  
  Мы знаходзіліся пад высокай аркай з дрэў, і скрозь лісце прасочваліся палосы жоўтага сонечнага святла. Скура Тары была зелянява-жоўтай і блішчала малюсенькімі кропелькамі поту. Перад яе вачыма была шэрая смуга. Я ўзяў яе на рукі і пабег на груд да брамы. Я ўвайшоў і паклікаў Ноя. Я баяўся, што ён усё яшчэ будзе напагатове. У рэшце рэшт, ён быў адзіным знахаром, чаго б гэта ні каштавала.
  
  
  Ён увайшоў у крэпасць праз некалькі секунд пасля мяне. Я асцярожна паклаў Тару на падлогу, і Ной неадкладна прыступіў да працы. Ён памацаў залозы на яе шыі, схапіў яе за запясце, адкрыў ёй рот і агледзеў яе далоні. Да таго, як ён іх выпусціў, я ўбачыў пухіры на кончыках пальцаў.
  
  
  Ніколі яшчэ стары так не спяшаўся. Ён прыляцеў у адзін з пакояў. Я пабег за ім, але, не дайшоўшы да дзвярэй, ён зноў выйшаў з плеценай цыноўкай і гарбузамі. Ён выпусціў цыноўку, ударыў яе нагой і жэстам папрасіў мяне пакласці на яго дзяўчынку. Я зразумеў што ён патрэбен святло і некалі запаліць паходні ў адной з цёмных пакояў.
  
  
  Я паклаў Тару на цыноўку і зняў з яе сукенку. Раптам у двары апынулася і Мітзі, спачатку зацікаўленая, але затым занепакоеная, калі яна ўбачыла бяскроўныя вусны дзяўчыны.
  
  
  Ной трымаў палову гарбуза ў адной са сваіх вялікіх рук. Ён страсянуў змесціва, якое нагадвала сумесь вады і зялёнага мыла.
  
  
  "Назад". Яго словы былі рэзкімі. Калі мы падпарадкоўваліся, ён падняў галаву Тары, адкрыў ёй рот і выліў вадкасць ёй у горла. «Манчын», - сказаў ён размерана. «Вельмі атрутнае дрэва. Адзін укус яго плёну можа выклікаць раптоўную балючую смерць. Нават дакрананне да ствала можа быць вельмі небяспечным. Вы толькі паглядзіце на беднае дзіця». Раптам Тара пацягнулася. Ной зноў падняў яе і зноў выліў крыху вадкасці ёй у горла. Пакуль яна ляжала, задыхаючыся, я ўспомніў, што ўжо ведаў пра манцынелу. Гэта было даволі сур'ёзна, як толькі што згадаў Ной.
  
  
  Старому патрэбна была дапамога. Ён сказаў: «Наліце крыху вадкасці ёй на пальцы. Не трыце!
  
  
  Я зрабіў гэта. Ён павярнуў яе, каб мы маглі бачыць яе спіну. Яна таксама была пакрыта лісцем. Я выліў вадкасць ёй на спіну, калі яе цела сціснулася ў балючых спазмах.
  
  
  Я чуў, як стары ўздыхнуў з палёгкай. "Я думаю, што мы зрабілі гэта якраз своечасова", - сказаў ён. "Яна паправіцца".
  
  
  Праз некаторы час сутаргі спыніліся, і дзяўчынка ляжала нерухома. Цяпер Ной паставіў гарбуз з мыльнай сумессю і ўзяў іншыя гарбузы. Ён пачаў рабіць густую эмульсію з белага парашка і нечага падобнага на мёд. Ён перавярнуў дзяўчыну і наліў ёй. Затым ён паклаў яе на бок.
  
  
  'Цяпер ваша чарга.' Ён устаў, расшпіліў маю кашулю і вывернуў яе навыварат. Тканіна была таксама атрутная. Ён працёр мае рукі дэзінфікуючым сродкам, прарабіў тое ж самае сваімі рукамі і ўсміхнуўся. “Я мусіў вас папярэдзіць. Джунглі - звычайна сябар, часам - вораг. Вазьміце іншы бок цыноўкі; мы зараз панясём яе ў цені».
  
  
  Тара адкрыла вочы, калі мы адвялі яе ў адзін з цёмных пакояў і паклалі на ложак. Яна была ў прытомнасці, але ўсё яшчэ была вельмі хворая.
  
  
  Гэта азначала, што зыходу з крэпасці не будзе. Мы павінны былі несці Флемінга і Тару, але гэта не было магчыма. Не па крутых гарах. Не з усімі небяспекамі, якія нам пагражалі. Трэба пачакаць. Я сеў побач з бландынкай і раптам зразумеў, што непакоіўся аб ёй больш, чым хацеў прызнацца. Яна мне спадабалася, і зараз гэта стала для мяне ясней, чым калі-небудзь. Калі б Ной не пазнаў атруту адразу, яна была б ужо мёртвая. Стары выратаваў яе ў самы апошні момант, і за гэта ён зноў падняўся ў маёй павазе. Я адчуў пах сняданку. Я не зважаў, пакуль Ной не паклікаў. Потым я падышоў да астатніх, якія ўжо абедалі.
  
  
  Мяне чакаў сюрпрыз. У нас былі госці. Цёмнаскуры малады чалавек у насцегнавой павязцы. Ён прынёс навіны, і, мяркуючы па выразе асобы лістапада, гэта былі не вельмі добрыя навіны. - сказаў мне Ной голасам, які адгукнуўся рэхам стомленасці, калі Мітзі і Флемінг прыгнечана стаялі побач. У тую ноч племя не бяздзейнічала. Яны паслалі сваіх разведчыкаў.
  
  
  Салдаты Карыба Джерома таксама не сядзелі склаўшы рукі. Яны праклалі кардон ад берага ўздоўж лагуны да пляжа, дзе стаяў ля прычала трэці патрульны катэр. Нас акружылі. З двума хворымі мне нават не прыйшлося думаць аб прайсці кардон. Я спытаў хлопца, ці зможа ён мяне вывесці, і адказ быў кароткім: не. Ён прыбыў сюды да таго, як асяроддзе было завершана. Цяпер ён таксама не мог вярнуцца.
  
  
  Значыць, Тара не заўважыла перамяшчэння войскаў. Калі б я не спаў, я мог бы што-небудзь пачуць. Ці, можа, яны ўсё ж былі занадта далёка. Я паглядзеў на маўклівыя фігуры вакол мяне, зразумеў, наколькі мы слабыя, і раптам я больш не быў галодны.
  
  
  Я паеў. Прынамсі, гэта займала мяне. Пасля абеду мы сядзелі моўчкі. Мы чакалі.
  
  
  Я пачуў гук першым, за долю секунды да таго, як Ной павярнуўся да мяне тварам. Гэта быў цёмны лянівы гул самалётаў. Стары не спяшаючыся ўстаў і сказаў, нібы запрашаючы нас да чаю: «Прапаную схавацца ў катакомбах. Містэр Картэр, ці не возьмеце вы з сабой міс Соер?
  
  
  Як аднойчы сказаў мне Мітзі, стары быў поўны сюрпрызаў. Так што пад крэпасцю ў яго быў склеп. Мне было цікава, як глыбока, і калі б ён мог вытрымаць бомбы, і калі б мы не былі пахаваны там жыўцом. Мітзі пабляднела, і я ведаў, што яна зараз думае сапраўды гэтак жа. Але зноў у нас не было выбару.
  
  
  Я пайшоў за Тарай. Я з палёгкай заўважыў, што яна ўжо магла абняць мяне за шыю. Калі я вывеў яе на вуліцу, Ной прачыніў дзверы з тоўстага шыферу, якіх я раней не бачыў.
  
  
  Мітзі і хлопец ужо схаваліся з вачэй. Флемінг проста прайшоў праз адтуліну на мыліцах. Я рушыў услед за ім. Ной зачыніў за сабой тоўстыя дзверы, пакінуўшы нас у апраметнай цемры.
  
  
  Праз секунду ён запаліў іскру кавалкам крэменя і запаліў свечку. У нас было святло. Ной працягнуў свечку хлопцу, узяў Флемінга на рукі і пайшоў да цёмнага ўваходу ў тунэль, спусціўшыся на некалькі прыступак, маленькае полымя над галавой хлопца вабіла нас.
  
  
  Тунэль быў дастаткова шырокім, каб прапусціць нас, але вышыня пакідала жадаць лепшага. Высокаму мужчыне прыйшлося б нахіліцца. Мне прыйшлося сагнуць калені, і Мітзі схіліла галаву, каб не стукнуцца.
  
  
  Гэта была доўгая прагулка. У любым выпадку, над намі было дастаткова скал, каб вытрымаць моцны ўдар. Калі мы дасягнулі дна, мы апынуліся пасля крутога павароту ў даволі вялікім пакоі.
  
  
  Мы селі на падлогу, і Ной патушыў свечку. - Каб зберагчы паветра, - сказаў ён. Прайшло некалькі хвілін. Самалёты маглі б ужо даўно над намі, але не было выбуху, які парушыў бы цішыню. Ні гуку. Мне гэта не спадабалася. Чаго яны чакалі?
  
  
  Потым я падумаў пра іншае. У спешцы ратуючыся ад бомб, мы зусім забыліся, што нам можа спатрэбіцца дадатковы вынахад. У рэшце рэшт, цалкам магчыма, што паветраны налёт заблакуе дзверы ў катакомбы. Быў толькі адзін сродак, які заўсёды гарантаваў нам выйсце: дынаміт. І мы пакінулі гэта на вяршыні.
  
  
  Мітзі прынесла аўтамат, і я намацаў яго ў цемры. Я падняўся па лесвіцы, вярнуўся наверх і штурхнуў цяжкія шыферныя дзверы прыкладна на тры цалі. Яркае дзённае святло асляпіла мяне, але я ўлавіў нейкі рух. Я заставаўся на месцы, пакуль мае вочы не прывыклі да святла. Зьявіліся чацьвёра мужчын у расейскай форме. Канечне. Палкоўнік хацеў, каб Флемінг быў узяты жывым, а не забітым бомбай. Тады ён мог быць упэўнены, што яго не выключылі назаўжды.
  
  
  У іх былі аўтаматы. Спусціўшыся з парашутаў, яны разышліся. Двое разам пайшлі ў адзін бок, двое - у іншы. Яны хадзілі па пакоях і, відаць, былі здзіўлены, нікога не знайшоўшы. Паступова яны пачалі працаваць хутчэй. Ніхто з іх не глядзеў у мой бок. Я штурхнуў дзверы крыху шырэй і прыціснуўся да сцяны, якая знаходзілася ў цені. Я здзейсніў дурную памылку. Калі б я пачакаў наверсе, я б лёгка перастраляў. Цяпер мне прыйшлося пачакаць тут і паспрабаваць атрымаць з гэтага максімум карысці.
  
  
  Аднаму з іх спатрэбілася шмат часу, каб прасунуць галаву ў дзверы, за якімі я стаяў. Усе гэтыя пустыя пакоі зрабілі яго нядбайным, яго пісталет быў накіраваны ўніз. Я адступіў на некалькі крокаў. Калі ён быў унутры, я ўдарыў прыкладам аўтамата па яго скроні. Ён упаў і не рушыў з месца. Я вярнуўся да дзвярэй.
  
  
  Нумар два выйшаў з пакоя да мяне спіной. Ён быў дастаткова блізкі для штылет. Я амаль ніколі не прамахваюся, але ён павярнуўся. Вострая як брытва сталь прайшла міма яго, урэзаўшыся ў сцяну і з грукатам упаўшы на зямлю перад яго нагамі. Ён здзіўлена азірнуўся і павярнуўся да мяне. Я ўжо схаваўся за дзвярыма. Ён нешта крыкнуў астатнім на адрывістай рускай мове. Тут жа прыйшоў адказ. Яны планавалі ўвайсці з агнём. Гэта мяне задавальняла. Я спусціўся па лесвіцы ў катакомбы. Як я і чакаў, яны стралялі не нізка, а проста наперад, накіраваўшыся адзін за адным. Я разрэзаў іх напалову чаргой, перш чым іх уласны залп быў заглушаны, каб гук маёй уласнай зброі не ўстрывожыў чацвёртага дэсантніка.
  
  
  Я не чуў, як Мітзі падымаецца па лесвіцы ззаду мяне з-за шуму. Цяпер яе голас раздаўся ззаду мяне. 'Што робіцца?'
  
  
  “У нас ёсць наведвальнікі. Чатыры. У мяне тут ляжаць ужо трое, адзін недзе звонку.
  
  
  Я падняўся да дзвярэй, але чацвёртага чалавека не ўбачыў. Я гучна ўскрыкнуў, але ён застаўся ў хованцы. У двары была мёртвая цішыня. Занадта ціха. Я паняцця не меў, дзе ён быў, і ён напэўна ў мяне б стрэліў, калі б я высунуў галаву занадта далёка з дзвярнога праёму, Я рызыкаваў хутка яго страціць. Я не верыў, што ён дазволіць зноў прывабіць сябе сюды. Можа, ён быў самы разумны сярод іх.
  
  
  Я кінуў у Мітзі рускі аўтамат. "Паглядзіце на боепрыпасы".
  
  
  'Дастаткова.'
  
  
  «Трымайце праход пад кантролем. Я вярнуся і спытаю, ці ёсьць іншае выйсьце, гэта адзінае выйсьце».
  
  
  Пасля таго, як я апісаў сітуацыю, Ной запаліў свечку. У цьмяным святле полымя я ўбачыў Флемінга, які прыхінуўся да сцяны. Тара сядзела побач з ім за некалькі футаў ад яго. Яна ўжо выглядала лепш, хоць усё яшчэ здавалася ашаломленай. Гэтая цёмная дзірка ў глыбіні гары, прапахлая брудам і цвіллю, таксама не была ідэальнай хатай для якія здаравеюць. Але я не мог змяніць яе сітуацыю, пакуль не накаўтаваў чацвёртага хлопца. Ной нешта сказаў хлопчыку, які прарваўся праз лінію войска Гераніма. Хлопчык кіўнуў, узяў свечку і паклікаў мяне ісці за ім. Цьмянае святло падала на распісанае палатно, якое вісела за свайго роду прымітыўным алтаром. Ён прыўзняў бок палатна. Ззаду яго з'явіўся калідор.
  
  
  Я спадзяваўся, што хлопчык ведае дарогу, бо гэты абрубак свечкі доўга не будзе гарэць. Мы спусціліся па лесвіцы і ўвайшлі ў тунэль з нішамі ў сценах. Дзе-нідзе свечкі мацаваліся на сцяне ў трымальніках, звычайна гэта былі недагаркі даўжынёй некалькі сантыметраў. Быў агідны, гніласны пах. Неўзабаве я ўбачыў прычыну. У большасці ніш ляжалі чалавечыя шкілеты, ззаду іх на каменных паліцах ляжалі полыя чэрапы. Меркавалася, што гэта магіла племя.
  
  
  Маё пачуццё кірунку падказала мне, што мы ідзем на іншы бок крэпасці. Праз некаторы час я ўбачыў на каменнай падлозе круг святла. Над ім была круглая дзірка ў сцяне, шырынёй ледзь шырэй маіх плячэй. Я не мог да яе дабрацца. Хлопчык таксама бачыў гэта. Ён узяў у мяне аўтамат, паставіў яго на падлогу побач са свечкай і дапамог мне залезці. Я паклаў рукі на верхнюю частку і вылез праз яе.
  
  
  Я агледзелася. Я стаяў ля знешняй сцяны. Нідзе не было руху. Я прасунуў руку ў дзірку і ўзяў аўтамат.
  
  
  Я ўскараскаўся край даху і ўбачыла свайго чацвёртага мужа. Ён ляжаў на жываце за парашутамі, яго зброя была накіравана на дзверы, за якой стаяў Мітзі. Пры самастойнай працы яны звычайна не надта ўражваюць. Ён быў малады і стройны, але смяротна небяспечны з-за смяротнай зброі ў яго немаўляцкіх руках. Я паклікаў яго па-руску: "Ты ўжо тут зазіраў?"
  
  
  Ён павярнуўся. Я націснуў на курок. Бывай, невядомы салдат. У дзвярах з'явілася Мітзі, убачыла цела і падышла да яго. Я саскочыў з даху. У імгненне вока з-за прачыненых дзвярэй вылецеў пяты дэсантнік. Ён грымнуў цяжкім рэвальверам Мітзі ў шыю. Калі б я хацеў забіць яго, мне прыйшлося б прастрэліць Мітзі. Праклён!
  
  
  Ён паглядзеў на мяне і крыкнуў на добрай англійскай: «Выкінь сваю зброю».
  
  
  Ён нешта сказаў дзяўчыне. Я выпусціў аўтамат.
  
  
  «Падыдзі сюды, не надта блізка. Устань супраць гэтай сцяны».
  
  
  Ягоная форма была з лепшага матэрыялу, чым у ягоных калегаў. На ім былі пагоны афіцэра, а на поясе боўталася рацыя. Нават здалёку я чуў цяжкае дыханне Мітзі. Ён абняў яе мацней, і яна замоўкла.
  
  
  Ён засмяяўся. - «Я даю табе шанец. Скажыце мне, дзе доктар Флемiнг. Калі вы гэтага не зробіце, я спачатку прыстрэлю яе. У потым і ты памрэш».
  
  
  Мой штылет быў па-за дасяжнасцю ў двары. Раздаўся голас Мітзі скрозь зубы. - "Няхай пойдзе да чорта".
  
  
  Я павольна павярнуўся, каб ён не націснуў на цынгель. Ён пачаў пагражаць. - "Я сказаў табе не рухацца".
  
  
  Я зрабіў выгляд, што спалохаўся. - 'Не страляйце. Я вам скажу. Ён хаваецца. Я пайду за ім.
  
  
  Мітзі пракляла мяне. Яна таксама магла дзейнічаць. Што за дзяўчына-забойца. Калі ён прапусціць мяне праз дзверы, я змагу выхапіць зброю ў аднаго з рускіх. Але выкрут не спрацаваў. Рускі таксама ведаў, дзе яго таварышы. Я бачыў, як ён думае.
  
  
  Ён мог выкарыстоўваць нас з Мітзі ў якасці шчытоў і разам з намі спусціцца ў катакомбы. З намі ў якасці закладнікаў ён можа загадаць Флемінг здацца. Але што, калі Флемінг напляваць на наша жыццё? Што, калі ён прастрэліць нас, каб уразіць ворага? Гэта была магчымасць, улічваючы якую ён не мог рызыкаваць. Таму ён пайшоў іншым шляхам. Ён, верагодна, зразумеў, наколькі важная была для мяне Мітзі, па той хуткасці, з якой я выпусціў пісталет, як толькі ён схапіў яе.
  
  
  
  'Так. Зрабі гэта. Ідзі за ім. Але калі вы нешта паспрабуеце, гэты кавалак шлюхі памрэ».
  
  
  Прыйшлося разгуляць гэта. Ён быў на галаву вышэйшы за дзяўчыну, і я ведаў, што магу абыходзіцца з «Люгерам» дастаткова добра, каб прастрэліць яму галаву, пакуль ён глядзеў на мяне праз дзвярны праём, у які я ўвайшоў.
  
  
  "Ідзі павольна", - загадаў ён. «Трымай рукі ў паветры. Не нахіляйся. Я сачу за табой.'
  
  
  Мы пайшлі ў катакомбы. Незадоўга да таго, як я дабраўся да лесвіцы, ён спыніў мяне. Мусіць, каб вочы абвыклі да святла. Значыць, ён не быў такі дурны.
  
  
  Мне дазволілі прадоўжыць. Ён больш не пераследваў мяне. Калі я спусціўся ўніз, я адчуў нечую руку на сваёй руцэ. “Я бачыў і чуў гэта. Ідзі са мной. - прашаптаў Ной мне на вуха.
  
  
  Ён працягваў трымаць мяне і штурхаў наперад. Я прашаптаў яму, што я задумаў, і яго пальцы сціснулі маё запясце.
  
  
  “Гэта ніколі не спрацуе. Вы не можаце бачыць ззаду сябе. Рызыка ўбачыць цень і спусціць курок занадта вялікі. Мы паспрабуем па-іншаму. Слова "цень" дало Ною ідэю. Прынамсі, так ён мне потым сказаў. Ён запаліў свечку, якая цьмяна асвятляла каробку, напоўненую маленькімі драўлянымі лялькамі. Ной узяў адну з іх, уваткнуў у яе доўгую іголку, якую ён таксама дастаў са скрынкі, затым падняў ляльку перад сабой.
  
  
  Яго вусны пачалі рухацца ў маўклівай малітве. Божа мой, Мітзі стаяла звонку з рэвальверам, прыстаўленым да яе шыі, і Ной не ведаў, што рабіць, акрамя як заклікаць нейкага бога грому.
  
  
  Флемінг і Тара таксама шырока расплюшчанымі вачыма глядзелі на старога. Ной накіраваўся да лесвіцы, усё яшчэ мармычучы сабе пад нос. Я рушыў услед за ім.
  
  
  Я мусіў гэта ўбачыць. Акрамя таго, я павінен быў вызваліць Мітзі, калі б выкрут не ўдалася.
  
  
  Мітзі і салдат стаялі ў змроку за дзвярыма, абодва ў цені. Мы з Ноем спыніліся на лесвіцы дастаткова далёка, каб схавацца ад іх. Рускі нервова паглядзеў з усходаў на адчыненыя дзверы. Мітзі была напружаная і гатовая пры неабходнасці кінуцца да любога з іх. Я бязгучна зароў пра сябе. Немагчыма! Вы ніколі не зможаце дабіцца гэтага з дапамогай якога-небудзь вар'яцкага трука.
  
  
  Стары кінуў ляльку. З рэзкай пстрычкай яна ўпала на каменную падлогу прама ў прамень сонечнага святла. Галава рускага рэзка рушыла да зямлі. Я чакаў стрэл, які пакладзе канец жыцця Мітзі. Нічога такога. Я пракляў Ноя. "Ніякіх выкрутаў", - сказаў рускі. Гэтая лялька, з уваткнутай іголкай у яе спіне, была самым вялікім супер-трукам, які я калі-небудзь бачыў.
  
  
  У цені ўзнік раптоўны дзікі рух. Мужчына заторгаў абедзвюма рукамі. Яго пальцы рассунуліся, як быццам ён быў уражаны электрычным разрадам. Пісталет з грукатам упаў на зямлю. Ён пахіснуўся, схапіўшыся абедзвюма рукамі за грудзі, круцячыся вакол сваёй восі, а затым упаў на зямлю, як знежывелая маса.
  
  
  У Мітзі быў яго пісталет у руках яшчэ да таго, як я да іх дабраўся. Яна дазволіла зброі павіснуць бязвольна, калі яна пераводзіла ашаломлены погляд, з салдата на ляльку. Я разгарнуў мужчыну так, каб ён ляжаў на спіне. Ён памёр. Яго твар сказіла грымаса болю. Яго вочы вылупіліся. Класічная выява шырокага інфаркту.
  
  
  Гэта быў чалавек, забіты страхам. Я гэта ведаў. Бо гэта быў адзіны варыянт. Салдат, які бачыў чатырох сваіх сяброў, забітых у старой пірацкай крэпасці, пра якую хадзілі легенды. Мужчына ў атачэнні ворагаў. Напружаны да максімуму. З ніадкуль да яго ног падае сімвал смерці. Яго сэрца спынілася. Немагчыма?
  
  
  Я паглядзеў на Ліс. Стары важдаўся з трупамі. Ён зацягнуў пецярых забітых салдат з парашутамі. Ён пасадзіў дваіх супраць стойкі, скрыжаваўшы ногі. Як бы ў паралізаваным становішчы. Трэцяга ён прыціснуў да сцяны, сагнуўшы калені і скрыжаваўшы рукі. Чацвёрты ён пасадзіў такім жа чынам. Ён пасадзіў афіцэра ў плеценае крэсла, у якім сядзеў Флемінг. Стварыў выгляд групы мужчын, якія выканалі заданне і зараз чакаюць.
  
  
  На што? Канечне! Як я мог быць такім дурным. Калі б Флемінга схапілі, яго б павезлі. Мужчын прыйшлося забраць разам з палонным. Хутка з'явіцца верталёт. Пілот будзе адзін, таму што ўся даступная прастора павінна быць занята пасажырамі. Я змог бы выключыць яго! Усё, што мне было патрэбна, гэта афіцэрская рацыя.
  
  
  Я пайшоў за рэччу. Ной завяршыў нацюрморт і вывучыў неба. . Ён усміхнуўся. - «Мы атрымліваем верталёт. Калі-небудзь гэта можа спатрэбіцца.
  
  
  Ён паглядзеў на мяне, як быццам хацеў кінуць мне выклік атакаваць яго мастацтва вуду. Затым ён пайшоў у катакомбы. Мы з Мітзі чакалі верталёт.
  
  
  Праз паўгадзіны мы пачулі гук лопасцяў шрубы. Ён нізка праляцеў, абмінуў крэпасць, і па рацыі пачуўся голас. Ён хацеў ведаць, ці ёсць у нас Флемінг. Гэта было лёгка, мне нават не прыйшлося хлусіць. Я адказаў, што ў нас ёсць Флемінг і што ён жывы. Пілот засмяяўся, перапыніў кантакт і пачаў прызямляцца.
  
  
  Пасля адбылося тое, чаго мы не прадбачылі. Парашуты былі ўцягнуты раптоўным парывам ветру. Трупы рускіх салдат перакульваліся, як васковыя фігуры.
  
  
  Гук рухавіка тут жа ператварыўся ў пранізлівы віск, і верталёт ірвануў уверх. Калі я выйшаў з дзвярнога праёму з аўтаматам, самалёт быў прама нада мной. Я не бачыў пілота. Немагчыма было прымусіць яго прызямліцца. Я стрэліў, верталёт захістаўся. Ён схаваўся за парапетам і згарэў у водах лагуны. Знік наш транспарт. Я мог ударыць сябе па галаве.
  
  
  Ззаду мяне я пачуў, як Мітзі вымавіла некалькі праклёнаў, якія былі новыя нават для мяне.
  
  
  Мы спусціліся. Гарэла свечка, што адбівалася ў цікаўных вачах. Я пакруціў галавой. 'Нешанцаванне. Мы павінны былі засцерагчы пастку. Ной маўчаў. Ён выглядаў сур'ёзным і прыўзняў бровы, так што на яго высокім ілбе з'явіліся маршчынкі. Ён глыбока ўздыхнуў.
  
  
  «Узімку тут амаль ніколі не бывае штармоў. Звычайна толькі ў чэрвені, ліпені, асабліва ў жніўні. Але паспрабаваць не перашкодзіць. Ты пакінеш мяне ў спакоі? Я буду рыхтавацца да цырымоніі». Чаму няма? Добрае шоу заб'е час да наступнай атакі Джерома.
  
  
  Я дапамог Флемінг падняцца па лесвіцы ззаду дзяўчынак і маладога тубыльца. Ной паклікаў нас. - «Прыбяры тыя трупы. Гэта абраза багоў». Раптоўная злосць у яго голасе здзівіла мяне.
  
  
  Я выцягнуў труп афіцэра з крэсла і дазволіў Флемінга сесці на яго. Затым я прынёс целы да адтуліны ў парапеце. Я з усяе сілы спрабаваў перацягнуць і нарэшце мне ўдалося сутыкнуць іх усіх у мора. Потым я сеў побач з Флемінгам. Раптам з'явіўся Ной. Ён здаваўся зусім іншым чалавекам. Ён быў у цюрбане, абчэплены амулетамі і ланцугамі, а гарбузы, якія звісаюць з яго паясы, выдавалі глухую музыку, пакуль ён ішоў. Яго вочы былі шырока расплюшчаны, але ён, здавалася, нічога не бачыў. Ён, здавалася, поўнасцю праігнараваў нас і падняўся па лесвіцы на дах.
  
  
  Там ён пачаў танчыць і спяваць. Прадметы, на якіх ён вісеў, выдавалі гукі ў адпаведнасці з рытмам яго рухаў. Ён рассунуў свае доўгія ногі, закінуў галаву і падняў рукі да неба. Вецер, мацнейшы, чым раней, дзіка церабіў яго валасы і бараду. Голас, які, як я раней меркаваў, мог грымець, цяпер сапраўды загрымеў.
  
  
  Цяпер ён стаяў і моўчкі слухаў. Нешта яму адказала. Спачатку я падумаў, што гэта набліжаецца здалёк навальніца. Мяне прабегла дрыготка. Пасля я зразумеў, што гэта іншы гук. Цяпер мяне ахапіла яшчэ большая дрыготка. Адказала не навальніца, адказ прыйшоў з самалётаў. бамбавікоў. Відавочна, Джером і яго замежныя памагатыя адмовіліся ад спроб схапіць Флемінга жывым. Цяпер Флемінг быў толькі перашкодай, якія перашкаджалі ім увайсці на востраў.
  
  
  Я бачыў самалёты над парапетам, можа, у двух мілях ад мяне. Я пабег да дзвярэй, якія давалі доступ. у катакомбы і паклікаў астатніх. Дзяўчынкі і хлопчык аднеслі Флемінга разам са крэслам і ўсім іншым у тунэль. Ной рушыў услед за імі. Я ўзяў недзе свечку з алтара, запаліў яе і спусціўся ўніз.
  
  
  Калі мы ўвайшлі ў падземную камеру, раздаўся глухі выбух. Адразу рушыў услед яшчэ адзін. І яшчэ адзін. Пыл і з'едлівыя пары пранікалі ў пакой праз шчыліны. Было пяць удараў запар.
  
  
  У Тары здарыўся прыступ клаўстрафобіі. Яна пабегла ўверх па лесвіцы. Я пайшоў за ёй, схапіў яе і моцна прыціснуў. Пасля было ціха. Выбухаў больш не было. Першая хваля самалётаў знікла. Цяпер можна было чакаць прыбыцця верталётаў і дэсантнікаў і разведкі вынікаў бамбардзіроўкі. Я хацеў своечасова расплаціцца з імі.
  
  
  Я пачаў паднімацца і высветліў, што я не адзіны. Усім надакучыла гэтыя могілкі ўнізе. Тара, Мітзі і хлопчык рушылі ўслед за імі. Флемінг і Ной, падтрымліваючы адзін аднаго, пайшлі за ім.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ахвярнік быў засыпаны друзам, і над ім была прабіта дзірка. Магчыма, Ной падвёў аднаго са сваіх багоў у сваім танцы надвор'я. Пакой наверсе быў цэлы. Вынахад быў вольны, толькі тоўстыя гранітныя дзверы былі цалкам знесены.
  
  
  Двор быў абсыпаны кратэрамі, а друз ляжаў ад сцяны да сцяны. Вежа на парапеце атрымала прамое трапленне. Яе проста больш не было. Некалькі пакояў былі знесены, а за адным з іх знесена сцяна.
  
  
  Стары патрыярх паклаў руку на плячо Флемінга, аглядаючы пашкоджанні. Гнеў быў відавочны на яго твары. Ён павярнуўся і паглядзеў на горныя вяршыні, здавалася, на імгненне задумаўся, затым сказаў нешта на родным дыялекце Флемінг. Прэзідэнт Grand LaClare выдаў дзіўны, задуменны смех.
  
  
  Чорна-сіняе неба плыло да нас над верхавінамі дрэў. Ствалы дрэў разгойдваліся ўзад і ўперад, і моцны вецер свістаў скрозь лісце. Праз адтуліну ў знешняй сцяне я мог бачыць вялізныя хвалі ў лагуне.
  
  
  Каля ўвахода ў лагуну з'явілася высокая шэрая постаць: корвет. Цікава, што яны хацелі ад гэтага лёгкага карабля. Невялікія гарматы на борце гэтага карабля не маглі перасягнуць вынік бамбардзіроўкі.
  
  
  Побач са мной усміхнулася Міці Гарднер. "Як вы думаеце, што ваенна-марскія сілы Джерома збіраюцца паспрабаваць у чарговы раз?"
  
  
  «Гэты карабель не належыць Джером. Яны плыве пад кубінскім сцягам, але імя капітана можа быць больш падобна на Іван, чым на Хуана. Гэта паляўнічы за падводнымі лодкамі, таму яны нясуць глыбінныя бомбы і міны. Можа, яны думаюць, што могуць падарваць нас, узарваўшы скалу пад вадой».
  
  
  Калі так, ім давядзецца падысці бліжэй або задзейнічаць вадалазаў, і я змагу справіцца з імі. Астатнія далучыліся да нас, уважліва назіраючы за набліжэннем карабля. Ён амаль не меў хуткасці і рухаўся з найвялікшай асцярожнасцю паміж водмелямі, прама да абароны ад паводкі. Я не думаў, што яны зойдуць так далёка, каб напасці , але, я спадзяваўся да апошняга моманту.
  
  
  Але гэтага не здарылася. Адразу за межамі дасяжнасці нашай зброі яны кінулі якар і скінулі ў ваду чатырох плыўцоў. Яны ўцяклі з глыбіннымі бомбамі. Я даў ім час падабрацца бліжэй да майго кулямёта, а затым выпусціў у ваду чаргу, прытрымліваючыся маршруту, які яны, верагодна, выбралі. Першая чарга аказалася няўдалай. Але наступная ўразіла іх усіх.
  
  
  Фантан вады ўзарваўся, калі чатыры зарады ўзарваліся адначасова. Тоны вады і кавалачкі чорнай гумы ўзляцелі ў паветра. Гэта выклікала хвалю, якая моцна ўдарыла па карвеце. Карабель пачаў выходзіць з лагуны, але ў мяне было адчуванне, што ён пацярпеў значныя пашкоджанні. І гледзячы на бурнае мора за межамі лагуны, я падумаў, што ён можа не дабрацца да Порт-оф-Спейна. Цёмныя хмары хутка набліжаліся. Роў вецер, раскідваючы па вадзе вялікія пенныя галовы.
  
  
  Спачатку я ўвогуле не чуў іншага гуку. Але раптам я ўбачыў надыходзячую эскадрыллю верталётаў. У такое надвор'е верталётам лётаць было немагчыма, але ў некаторых краінах чалавечыя жыцці не лічацца.
  
  
  "Укрывайцеся", - крыкнуў я як мага гучней, перакрыкваючы вецер. «Яны паспрабуюць атакаваць нас тут, а потым прызямліцца тут з адным верталётам. - Паспяшайцеся! '
  
  
  Ной і хлопчык аднеслі Флемінга ў тунэль. Тара рушыла ўслед за імі, а мы з Мітзі замкнулі чаргу. Калі Тара падышла да лесвіцы, яна раптам павярнулася. «Чорт, з мяне хопіць. Пакажы мне, як абыходзіцца з такім аўтаматам. Я хачу вам дапамагчы! '
  
  
  У яе была мужнасць, і я чамусьці ёю ганарыўся. Я даў ёй кароткія інструкцыі, падкрэсліўшы, што яна не павінна страляць, пакуль не ўпэўніцца, што вораг знаходзіцца побач.
  
  
  "Заставайся тут, Тара", - сказаў я ёй. «Міці, зачыні яшчэ адну адтуліну. Я пайду на іншы бок. Пасля пасадкі не страляйце па экіпажы, пакуль яны не выйдуць. Можа, мы ўсё ж такі зможам адсюль выбрацца. Я пачакаў, пакуль Мітзі знікне ў адным з будынкаў. Потым я пабег на другі бок двара. Я ледзь схаваўся пад дахам, як верталёты праляцелі нізка, пасылаючы град куль калібра 50 мм у сцяны. Калі чэргі скончыліся, я выйшаў у двор і стрэліў у бліжэйшы. Ён паляцеў, як падпіўшая птушка, у бок джунгляў. Я пачуў трэск аўтамата Мітзі. Яна патрапіла ў адзін з верталётаў, але гэта не было эфектыўным трапленнем. Тара зрабіла некалькі доўгіх чэргаў, але нікуды не патрапіла.
  
  
  З-за шуму ўласных прылад яны, верагодна, нават не чулі, як па іх страляюць. Яны вярнуліся, каб зноў праляцець над намі, і прыкрылі прызямленне аднаго з верталётаў, у якога, відаць, узніклі праблемы. Пайшоў моцны дождж.
  
  
  Верталёт упаў на зямлю, як стомленая птушка. Дзверы адчыніліся з другога боку, і з кулямёта абстралялі сцены, за якімі сядзелі дзяўчаты. Затым пілот выбраўся з верталёта і абышоў яго. Зарамелі кулямёты дзяўчынак. Ён упаў, сьцякаючы крывёй. Другі чалавек у верталёце ўсё яшчэ страляў у наш бок. Я не мог бачыць яго з таго месца, дзе стаяў, таму выскачыў з пакоя і кінуўся да верталёта. Мне прыйшлося прымусіць яго замаўчаць. Я стрэліў праз шкло і ўбачыў, як галава стрэлка ператварылася ў чырвоную кашыцу.
  
  
  Цяпер дождж пайшоў моцнымі парывамі. Неба набыло брудна-зялёны колер. Была маланка, і пачуўся аглушальны грымот. Астатнія верталёты больш не вытрымлівалі шторму. Яны спрабавалі прызямліцца на пляжы.
  
  
  Я ўжо збіраўся ўзяць вяроўку, каб прывязаць прызямляльны верталёт, калі крык Мітзі прымусіў мяне спыніцца. Яна паказала на пакой, дзе павінна была быць Тара.
  
  
  Я ведаў гэта яшчэ да таго, як дабраўся туды: Тара Соер ляжала на падлозе. Яе прыгожае цела ператварылася ў крывавую масу, разарваную цяжкімі кулямі з верталёта. Кінуўшы збеглы погляд, я хутка знік з пакоя. Я не мог дазволіць сабе зацыклівацца ні на чым. Мне прыйшлося прывязаць гэты верталёт. Але мне гэта далося нялёгка, я моцна перажываў. Бедная Тара! Ёй не трэба было змагацца.
  
  
  Мітзі мне дапамагла. Калі мы скончылі, нам прыйшлося паўзці нізка па зямлі, каб не быць вынесенымі ветрам, які дасягаў хуткасці каля 150 міль у гадзіну. Мы не пайшлі ў тунэль. Я не хацеў адразу бачыць Тару зноў.
  
  
  Я хацеў спакойна думаць. І я таксама не хацеў бачыць Ноя. Ён прасіў аб урагане і атрымаў яго. У лютым! Я задумаўся аб некалькіх рэчах.
  
  
  Мы сядзелі бок аб бок, не кажучы ні слова, абодва поўныя ўласных змрочных думак. Шторм працягваў бушаваць яшчэ гадзіну, перш чым сціх. Раптам наступіла панурая цішыня. На поўдні ўраганы круцяцца па гадзіннікавай стрэлцы, на поўначы - супраць. Хуткасць павялічваецца ад цэнтра да знешняга кольца. Калі Ной можа не толькі выклікаць ураган, але і змяніць яго курс, мы хутка атрымаем поўны ўдар з іншага напрамку.
  
  
  Я паглядзеў праз дзірку, якую бомбы прабілі ў знешняй сцяне. Я бачыў карвет. Карабель сеў на мель і разгойдваўся ўверх і ўніз. Хвалі вышынёй некалькі метраў білі па ім са страшнай сілай. Большасць верталётаў зачапіліся за дрэвы і разбіліся, а які сеў на мель патрульны катэр знік. Пашкоджаныя яхты, якія плавалі ў лагуне, былі выкінуты на бераг і поўнасцю знішчаны.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ной з цікавасцю абышоў верталёт і кіўнуў самому сабе. Але калі ён падышоў да нас, яго твар быў цёмным, а вочы змрочнымі.
  
  
  Я сказаў як мага больш мяккім тонам: "Я недаацаніў вас і прызнаю, што не разумею гэтага, але вы нават нанялі нам таксі, каб вывесці нас адсюль".
  
  
  Ён працягваў выглядаць змрочна. «Міс Соер - вялікая страта для ўсіх нас. Мастацтва, якім я не валодаю, - гэта мастацтва ўваскрэсення. Але мы можам хаця б даць ёй месца сярод нашых герояў».
  
  
  Пахаванне Тары па абрадзе вуду? Я так ня думаў. Я нават уявіць сабе не мог, што яе бацька ацэніць гэта. Я збіраўся забраць яе цела з сабой, але вырашыў пакуль не казаць пра гэта.
  
  
  Ной яшчэ не скончыў гаварыць. - "Вецер хутка вернецца". Ён паказаў вакол. «Форт моцна аслаблены бамбардзіроўкамі. Калі зноў выліцца бура, сцены паваляцца. Нам лепей спусціцца.
  
  
  Ён не дачакаўся нашага адказу, а пайшоў па тунэлі. Мы з Мітзі рушылі за ім. Я раптам падумаў аб Тары. Ад думкі аб яе смерці мяне ванітавала. Мне было б прыемна выкарыстоўваць усе вядомыя мне тэхнікі нашай арганізацыі АХ супраць палкоўніка Карыба Джерома.
  
  
  Перад алтаром гарэлі дзве свечкі. Напэўна, адна каб падзякаваць багам і адна маліць іх аб дабры на будучыню. І мы маглі б скарыстацца любой дапамогай. Ной зноў быў паглынуты мармытаннем, магчыма, маючы намер згладзіць шлях Тары ў замагільнае жыццё.
  
  
  Я адчуваў сябе непатрэбным. Я адчуваў сябе неспакойным і ў пастцы. Я нават не ўсведамляў, што хаджу, пакуль Ной не сказаў мне ціхім голасам: «Вам не абавязкова заставацца тут, містэр Картэр. Гэта лабірынт; ёсьць і іншыя пакоі, якія ты таксама можаш захацець паглядзець». Ён дакрануўся да каменя, які, здавалася, быў часткай сцяны. У выніку частка сцяны расхінулася ўнутр. За ім быў калідор.
  
  
  Я чуў лёгкую нотку папроку ў ягоным голасе. Ён, відаць, падумаў, што я ўмешваюся ў цырымонію, і быў рады, што змог сысці. У кішэні было некалькі свечак, і я запаліў адну. Затым я разам з Мітзі прайшоў праз адчыненыя дзверы, пасля чаго Ной зноў зачыніў яе за намі.
  
  
  Мы апынуліся ў пакоі са студняй пасярэдзіне. Такім чынам, гэта было месца, дзе захоўвалася вада на час працяглай аблогі. Астатнія памяшканні служылі скляпамі для ежы. Яны былі дастаткова прахалоднымі, каб надоўга захаваць у іх ежу. А далей мы натрапілі на цэлую мясную лаўку; пакой, да краёў запоўненая тушамі. Мне было цікава, як стары карміў сваё племя, калі яны не маглі бяспечна паляваць за мурамі.
  
  
  Гадзіну мы гулялі па падземных пакоях, але ўсюды было шмат свежага паветра. Я хацеў знайсці крыніцу гэтага. Мы ішлі па звілістым калідоры, які выходзіў на паверхню. У тым месцы, дзе я падазраваў, што мы знаходзімся на ўзроўні двара, мы натыкнуліся на кратаваныя вароты, якія заступаюць праход. Я ўзломваў замак сваім штылет, пакуль ён не адкрыўся. Мы пайшлі далей і знайшлі лесвіцу, якая вядзе ў кутнюю вежу. Праз амбразуры паступала паветра.
  
  
  Мы наткнуліся на зачыненыя дзверы. Я адсунуў завалу, і мы пайшлі па лесвіцы з чырвонага дрэва, якая вяла ў пакой наверсе вежы.
  
  
  Мітзі ўжо сказала гэта раней. Ніхто не ведаў усіх хітрыкаў гэтага старога аферыста! Гэта была радыёрубка! Напоўненая перадаючай і прыёмнай апаратурай: лепшай.
  
  
  Я сеў перад кансоллю і засмяяўся. Мітзі адрэагаваў зусім інакш. Яна была ў лютасці.
  
  
  «А зараз пагаворым, з гэтым старым крывадушнікам-аферыстам!» - закрычала яна. «Ён паставіў усіх ідыётамі. Ён адсылае ўсіх, каб нібыта мог спакойна заклікаць багоў, а насамрэч ён ідзе ў сваю радыёрубку, каб паслухаць зводкі надвор'я. Нядзіўна, што ён ведаў, што насоўваецца ўраган».
  
  
  "Чорт вазьмі, так", - дадаў я. «Ён прымусіў мяне чуць гукі, якіх увогуле не было. Барабаны джунгляў! Я думаю, што недзе ў кустах недалёка ад Порт-оф-Спейн схавана яшчэ адна ўстаноўка, каб можна было тут сігналізаваць аб апошніх навінах. Паглядзім, што адбываецца ў сьвеце».
  
  
  Я пстрыкнуў некалькімі перамыкачамі, і загарэлася святло. Прылада пачала гусці. Але адзіны гук, які мы атрымалі, - гэта патрэскванне статычнай электрычнасці. Бура была занадта моцная, каб нешта прыняць. Я выключыў рацыю. Амбразуры ў радыёрубцы былі зачыненыя. Нам не было куды глядзець вонкі, але, прынамсі, па гуках, якія мы чулі, мы маглі сказаць, што шторм вярнуўся ў поўную сілу.
  
  
  Мы выйшлі з радыёрубкі, імкнучыся сцерці ўсе сляды нашай прысутнасці. Я не збіраўся паведамляць Ною, што адкрыў яго гульню. І праз гадзіну, калі я праходзіў міма старога, каб паглядзець, як верталёт перанёс шторм, я паспрабаваў зрабіць нявіннае аблічча. Але гэта было няпроста.
  
  
  Бура скончылася. Але верталёт таксама. Усё, што ад яго засталося, - гэта груда металалому ў адной са сцен. Лопасці вяслярнай шрубы тырчалі сагнутыя, як шчупальцы.
  
  
  Радыё стала нашым апошнім кантактам з навакольным светам. І мы не зможам выкарыстоўваць яго ў бліжэйшыя некалькі гадзін. Нават калі б я змог звязацца з Ястрабам, ён ніколі не змог бы паслаць верталёт у такі шторм, які працягваў бушаваць. Заставалася толькі пачакаць да наступнай раніцы.
  
  
  У мяне было ўяўленне аб тым, які від будзе на востраве ў гэты момант. У любым выпадку было відавочна, што ўсе дарогі заблакаваныя паваленымі дрэвамі. Дарогу не змаглі б пераадолець нават самыя цяжкія танкі. Так што мы не чакалі начнога нападу. Я спусціўся ўніз, каб паведаміць навіны аб верталёце.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мы елі ежу, з невычэрпных запасаў Ноя, калі стары волат раптам падняў галаву. Я таксама чуў гэта: гук узбуджаных галасоў за варотамі. Ной быў на лесвіцы ў два скачкі. Я пабег за ім да брамы.
  
  
  Племя вярнулася. Ной адчыніў вароты, і мужчыны ўварваліся ўнутр. Ной пераклаў мне іх словы. Калі выліўся ўраган, яны хаваліся ў пячорах, якія былі раскіданыя па ўсім востраве. Затым яны пачулі барабаны з боку Порт-оф-Спейна: сталіца была разбурана, армія распушчана. І Джером быў мёртвы!
  
  
  Яны былі шакаваныя станам форта, але зараз, калі яны зноў былі ў бяспецы, яны спадзяваліся выправіць пашкоджанне. Калі яны пачалі рыхтавацца да святочнай ночы, мы з Мітзі зрабілі тое ж самае, хоць і ў некалькі меншым маштабе.
  
  
  Мне давядзецца пачакаць да наступнай раніцы, каб пераканацца, што маё заданне выканана. Прыйшлося ўбачыць труп палкоўніка на ўласныя вочы і зрабіць адбіткі пальцаў для AX. Па словах прадстаўнікоў племя Ноя, яго цела ўсё яшчэ знаходзілася ў гатэлі «Соер», таму мне трэба дабрацца туды як мага хутчэй. Калі б грузавік не быў знішчаны, я мог бы выкарыстоўваць яго, каб хутка дабрацца да сталіцы. Я б узяў з сабой, мужчын з мачэтэ каб расчысціць шлях там, дзе гэта неабходна. Будзем спадзявацца, што грузавік не напаткаў лёс верталётаў і лодак у лагуне.
  
  
  Нарэшце, апоўначы мы заснулі. На наступную раніцу я вырашыў пакуль не клікаць на дапамогу Хоука. Мне гэта не падабаецца, да таго ж Хоук сказаў, што важна, каб я зрабіў усё гэта сам, без замежнай дапамогі. У мяне яшчэ быў шанец дапамагчы Флемінгу заняць прэзідэнцкае крэсла самастойна.
  
  
  Флемінг выступаў за тое, каб як мага хутчэй увайсці ў Порт-оф-Спейн. Але Ной здаваўся менш упэўненым у сабе. Барабаны ў джунглях былі пацешнымі, але, вядома, ён яшчэ нічога не чуў па радыё. Тое, што ён, вядома, не жадаў казаць услых. Ён паслаў са мной некалькіх маладых людзей з мачэтэ расчысціць дарогу, і я пайшоў з імі да грузавіка. На шчасце, на яго не ўпала ніводнае дрэва. Уставіў ротар, прасушыў карбюратар і зачыніў капот. Мітзі Гарднер сядзела на пярэднім сядзенні, кладучы лісце на мокрую абіўку. Яе аўтамат ляжаў на прыборнай панэлі.
  
  
  Я не пратэставаў. У яе было права прысутнічаць на заключнай частцы. Цяпер мы зноў засталіся адны, і толькі людзі Ноя расчышчалі нам шлях. Гэта магло быць і горш. Дрэвы ўздоўж дарогі былі ў асноўным невялікімі, і іх было лёгка перасунуць. Там, дзе дарога ішла блізка да мора, часам змятала цэлыя ўчасткі. Пры неабходнасці людзі клалі бярвенне ў глыбокія месцы, каб мы маглі без асаблівых праблем праехаць па іх.
  
  
  Дзень быў ясны. Неба было нявінна-сінім, а мора спакойным. Але пляжы былі падобныя на могілкі лодак, а дамы на ўзбярэжжа ў асноўным былі цалкам разбураны. Ад першага вялікага будынка, які мы мінулі, старога гатэля Poinciana, засталося толькі шмат абломкаў. Там хлопчыкі Ноя выскачылі з машыны, каб паглядзець на катастрофу і пашукаць каштоўныя астанкі пад заваламі. Старая вёска наперадзе ўяўляла сабой сумнае відовішча. Людзі бязмэтна хадзілі па завалах, часам нешта паднімалі, затым гублялі і ішлі далей.
  
  
  Старая крэпасць на ўзгорку, якая вытрымала столькі штармоў, вытрымала і гэты ўдар.
  
  
  Урадавая плошча па-ранейшаму выглядала нядрэнна, за выключэннем таго, што ніводнае акно не было цэлым, а дарога была завалена смеццем. Салдаты ў гэтым раёне былі бяззбройныя і хадзілі, як ашаломленыя робаты. У дзелавым раёне некалькі салдат прыбіралі завалы пад кіраўніцтвам малодшых афіцэраў. Яны назіралі за намі, пакуль мы праязджалі міма, але не спрабавалі нас спыніць. Цяпер, калі палкоўнік быў мёртвы, яны, відаць, апынуліся ў вакууме ўлады. У гатэлі Sawyer Grand LaClare хупавыя высокія дрэвы, якія ўпрыгожвалі лужкі, былі зламаныя, як галінкі. Яны былі раскіданы тут і там. У гавані некалькі лодак плавалі запоўненыя вадой. Вада была бруднага колеру. Белы пляж ператварыўся ў руіны з разбураных шэзлонгаў і парасонаў. Побач з гасцініцай не было салдат.
  
  
  Я пад'ехаў да галоўнага ўвахода. Мы ўвайшлі са зброяй напагатове. Я прыняў да ўвагі, што Джерома, маглі ахоўваць некалькі салдат у якасці ганаровай варты. Я мушу гэта ўлічыць. Але гэта было ня так. Зала была пустая, як і казіно.
  
  
  "Можа быць, у логаве Чыпа?" - Уголас падумала Мітзі. Мы пайшлі туды. За касай, вядома, не было чорнага ахоўніка. На маё здзіўленне, электрычны замак усё яшчэ працаваў. Мы пайшлі далей. Па-ранейшаму нікога не бачна. Мы адкрылі дзверы ў офіс Капалы кнопкай на панэлі кіравання. Джерома тамака не было, але грошы ляжалі. Побач са мной я пачуў глыбокі ўздых палёгкі. Мітзі правяла мовай па вуснах, убачыўшы чаркі банкнот.
  
  
  "Хлопчыкі ў Маямі будуць рады гэта пачуць", - сказала яна. "Я думаю, што гатэль Sawyer хутка адкрыецца".
  
  
  "Але дзе цела Джерома?" - нецярпліва спытаў я. Мне патрэбны былі адбіткі пальцаў. Мітзі прапанавала мне зірнуць у кватэру на даху.
  
  
  «Ідзі, Нік. Я пакіну грошы тут. Усё яшчэ можа здарыцца, і я б не хацела, каб гэтыя грошы зьніклі ў самы апошні момант».
  
  
  "Мне не хочацца пакідаць цябе тут адну", - сказаў я ёй. «У такіх сітуацыях гэты горад, мусіць, кішыць марадзёрамі».
  
  
  Яна скрывіла вусны. «Дзверы можна замкнуць знутры, а адчыніць можна толькі з хола. Тут амаль гэтак жа бяспечна, як у сховішчы. Вы ведаеце, як працуе пульт кіравання ліфтам?
  
  
  Я гэта ведаў. Я ўважліва паглядзеў, як яна гэта зрабіла, калі мы ўпершыню выкарыстоўвалі яго разам. Я амаль не адчуў, як спыніўся ліфт, але калі дзверы адчыніліся, я ступіў на тоўсты дыван верхняга паверха.
  
  
  Рух быў занадта хуткім. Рука з рэвальверам стукнула мне ў галаву. Я рэфлекторна нахіліўся, але мяне ўдарылі. Мая рука на імгненне была паралізаваная. Мой пісталет упаў на зямлю, і я не мог сагнуць локаць, каб схапіць Люгер.
  
  
  Я адскочыў і схапіўся левай рукой за запясце чалавека, які трымаў рэвальвер: гэта быў Джером.
  
  
  Значыць, ён не памёр. У яго была рана на лбе. Ён, верагодна, нейкі час адсутнічаў, але зараз яго мышцы былі цалкам цэлыя. І ён мог біцца амаль гэтак жа добра, як і я. Ён ведаў усе гэтыя хітрыкі.
  
  
  Калі мая правая рука была ўсё яшчэ бяссільная, а я сціскаў яго запясце левай, ён стукнуў мяне кулаком па падбародку, а затым адразу ж стукнуў мяне каленам у пахвіну. Я скурчыўся ад болю. Але мне трэба было трымаць гэты рэвальвер далей ад сябе. Я спачатку напружыў мышцы, а затым раптам упаў на падлогу. У адказ ён прыслабіў хватку. Я стаў на калені. Ён вырваў запясце і паспрабаваў прыцэліцца з рэвальвера. Я уткнуўся зубамі ў яго нагу і працягваў кусаць. Ён закрычаў ад болю і сагнуўся напалову над маёй спіной. Рэвальвер упаў на зямлю. Я зноў укусіў. Ён закрычаў, і я адчуў, як па яго штанах цячэ цёплая кроў. Потым мае пальцы знайшлі рэвальвер. Я ускочыў на ногі, ускінуў яго, упаў на адно калена і стрэліў у Джерома.
  
  
  Я масіраваная правую руку, пакуль не адчуў, што сіла вяртаецца. Затым я зацягнуў труп у ліфт. У мяне не было часу здымаць адбіткі пальцаў. Адрэзаць пальцы з дапамогай Х'юга, майго штылет, было хутчэй. Я звязаў іх насоўкай і паклаў у кішэню.
  
  
  Калі я ўвайшоў на першы паверх, я са здзіўленнем выявіў, што Мітзі ўсё яшчэ там. Калі я патэлефанаваў ёй праз дамафон, яна адчыніла дзверы знутры. "Вы знайшлі яго?"
  
  
  'Ды я знайшоў яго.'
  
  
  «Нік, я падумала. Давай возьмем грузавік і даставім грошы Ною, там будзе бясьпечна».
  
  
  'Добры. Пачакай тут, пакуль я завяду грузавік у гараж».
  
  
  Я ўзяў грузавік, мы паклалі грошы пад брызент і паехалі назад у бок узгоркаў.
  
  
  Мы былі амаль у крэпасці недалёка ад сталіцы, калі з процілеглага боку пад'ехаў джып і заблакаваў дарогу прама перад намі. Палкоўнік у рускай форме вылез з машыны і выцягнуў рэвальвер. Ён нешта нам крычаў. «Было загадана, каб на вуліцу не дапускаліся ніякія транспартныя сродкі. Хіба ты не ведаеш…» Затым ён убачыў рудыя валасы Мітзі, і нешта пачаў падазраваць. 'Хто ты? Што ты робіш у гэтым грузавіку?
  
  
  Я дастаў аўтамат і стрэліў у яго. Пасля таго, як я пазбавіўся ад афіцэра і кіроўцы джыпа, я паехаў на газе па дарозе. Вось чаму мы нідзе на востраве не бачылі старэйшых афіцэраў. Прама зараз яны сядзелі ў форце і слухалі новыя загады. Порт-оф-Спэйн знаходзіўся пад законамі вайны замежнай дзяржавы!
  
  
  Калі мы былі на некаторай адлегласці ад горада, мы сутыкнуліся з Ноем і яго людзьмі. З Ноем наперадзе і Флемінгам у драўляным паланкіне яны рухаліся ў наш бок.
  
  
  Я зароў і націснуў на педаль тормазу. Як мог Флемінг пераканаць старога зрабіць такое? Бог ведае, колькі замежных войскаў на востраве. Я выскачыў з машыны і падышоў да Ноя. Я выявіў, што больш не магу кантраляваць свой голас з дапамогай гневу. Я нават пачаў на яго крычаць, але ён не думаў аб вяртанні. Я апісаў сытуацыю ў горадзе, захоп улады. Ніякай рэакцыі!
  
  
  "Цяпер, калі Джером мёртвы, людзі паўстануць", - сказаў ён. "Яны падтрымаюць прэзідэнта Флемінга".
  
  
  Якім чынам? З мачэтэ? Мачаце супраць кулямётаў? Ной абышоў мяне і велічна пайшоў далей. Племя рушыла ўслед за ім, праплыўшы міма грузавіка. Яны спявалі і ігралі музыку на сваіх драўляных барабанах. Я скокнуў у машыну і пачаў паварочваць грузавік. Але Мітзі ўхапілася за руль.
  
  
  «Мы не вернемся з гэтым грузам, дарагі. Гэта трэба везці ў гару, нават калі мне давядзецца рабіць гэта адной».
  
  
  Жанчына. Што ж, яе наняў Хоук толькі ў выпадку з Флемінгам. Калі яна настойвае на тым, каб яе забілі, і вырашыла, што наведае сваіх сяброў з мафіі, каб хаця б атрымаць грошы, я наўрад ці мог бы яе вінаваціць. Прынамсі, яе жыццё будзе захавана. Я выскачыў з грузавіка і пабег да Флемінга на чале шэсця.
  
  
  Па меры таго як мы працягвалі ісці, я заўважыў, што цюгаканне ззаду нас стала гучней. Азірнуўшыся, я зразумеў, чаму. Усё больш і больш людзей, якія, здавалася, з'яўляліся з ніадкуль, далучаліся да нас з джунгляў.
  
  
  Жыхары старой вёскі выходзілі з лясоў, як зубы дракона. Чалавечыя рэкі цяклі з узгоркаў. Нас сустрэлі жыхары сталіцы.
  
  
  Затым здарылася нешта вар'яцкае. Мясцовае войска выйшла з форта не для таго, каб атакаваць нас, а каб далучыцца да нас. Пачалі страляць у бок крэпасці.
  
  
  Тады я зразумеў. Салдаты Джерома стаялі за ім, пакуль не пазналі, што ён на самой справе задумаў, пакуль рускія не сказалі гэта ім. Цяпер яны здзейснілі рэвалюцыю. Салдаты з народам выступілі за Флемінга. І да салдат далучыліся афіцэры, якія ў душы былі за Флемінга. Людзі, якія былі за кубінцаў, і жменька рускіх дарадцаў зараз былі зачынены ў крэпасці і акружаны масай народа і салдат. І мноства людзей зараз не ведаюць страху.
  
  
  Крычучы, размахваючы нажамі, тубыльцы рушылі ўслед за атакавалымі ўзброенымі салдатамі. Многія пацярпелі. Але яшчэ многія пачалі штурмаваць сцены крэпасці. Яны змагаліся да таго часу, пакуль не спынілася страляніна з крэпасці. На гэта спатрэбілася не больш за паўгадзіны. Людзі, якія ўвайшлі праз вокны і праз сцены, лінулі праз вароты. Сярод іх не было ні кубінцаў, ні рускіх "дарадцаў".
  
  
  Ваенныя сфарміравалі строй і рушылі туды, дзе Флемінг назіраў за бітвай. Яны адсалютавалі і ўручылі вінтоўку ў знак вернасці. Я ведаў, што даставіў Флемінга туды, дзе яго хацелі бачыць мой урад.
  
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ніводны самалёт у аэрапорце не змог узляцець. У гавані было толькі адно судна, гатовае да адплыцця. Усе замежныя пілоты, афіцэры і "дарадцы" былі дастаўлены на борт і пакінулі краіну як нежаданыя замежнікі.
  
  
  Флемінг пачаў эфектыўную ўборку. Племя Ноя зноў пайшло ў крэпасць. Сям'я Хамондаў запрасіла Флемінга прыехаць і жыць у палацы. Яны з'едуць, як толькі аэрапорт зноў адкрыецца для нармальнага руху.
  
  
  Мітзі адправіла кур'ера з запіскай. Калі б я хацеў папрасіць Дэйві расказаць хлопчыкам у Маямі, дзе яна была, і што яна застанецца там, пакуль не атрымае далейшыя загады.
  
  
  «Тара Соер была пахаваная на выдатным цырыманіяльным пахаванні»; яна напісала. «Яна ў мармуры недзе ў катакомбах».
  
  
  Я застаўся яшчэ на тыдзень, каб дапамагчы Флемінгу, калі спатрэбіцца. Але больш ніякіх праблем не было, і мая дапамога яму не спатрэбілася. Гэта быў свайго роду водпуск.
  
  
  Калі я вярнуўся ў Вашынгтон, Соер размаўляў перад Хоўкам аб смерці сваёй дачкі. Ён запатрабаваў, каб яе пахавалі дома. Я яшчэ не расказаў яму пра лёс Тары. Хоук дазволіў мне разабрацца ў праблеме.
  
  
  Я спрабаваў супакоіць Соера і расказаў пра подзвігі Тары. Я паказаў яму на вялікую падзяку тубыльцаў і ўбачыў, што частка гневу і смутку Соера ператварылася ў гонар.
  
  
  Я не расказаў яму пра Мітзі. Няма сэнсу пачынаць вайну паміж ім і мафіяй. Калі дзяўчына хацела зняць верхні пласт крэму, я думала, яна гэта заслужыла. Томас Соер мог лёгка аплаціць рэканструкцыю за кошт прыбытку сваёй кампаніі, і, магчыма, зараз Мітзі магла б сысці з бізнэсу і жыць спакойным жыццём.
  
  
  Я расказаў ім абодвум пра Ноя. Хоук паглядзеў на мяне, як быццам ніколі раней не чуў гэтага імя, але Соер, здавалася, быў вельмі ўражаны гісторыямі, якія я расказваў пра яго.
  
  
  Калі мы з Хоўкам засталіся адны, я паставіў банку з пальцамі Джерома стол. Хоук паглядзеў на яе, як на слоік з арахісавае масла. Затым шырокім жэстам я паклаў побач з ёй цыдулку Мітзі Гарднер. Ён паглядзеў на яе, а затым паглядзеў на мяне. Я не бачыў, каб пад пергаментнай скурай варухнуўся ніводзін мускул. Ён нават не міргнуў.
  
  
  'Мне падабаецца твая праца.'- Гэта быў яго звычайны дзелавы тон. «Я чакаю вашай справаздачы».
  
  
  Я пачаў з дробязяў. Сцюардэса; - Я быў упэўнены, што Джером забіў яе, але мы ўсё яшчэ маглі гэта праверыць. Турма, якую Флемінг мусіў праінспектаваць. Падзямелля, якія ён хацеў ператварыць у лабараторыі для ўніверсітэта. Потым з абыякавай асобай я даў храналагічны агляд дзейнасці Ноя.
  
  
  «Ён ведаў пра ўраган усё за дзве гадзіны да гэтага», - сказаў я Хоўку. «Дастаткова часу, каб паказаць, што ён не баіцца, і даць поўнае ўяўленне. Цікава, чаму астатняя частка выспы была заспета знянацку, так што яны не змаглі своечасова даставіць свае караблі і самалёты ў бяспечнае месца. Ці магу я патэлефанаваць па тэлефоне? '
  
  
  Гэта было магчыма. Я патэлефанаваў у бюро надвор'я, і мяне звязалі з адным з маіх сяброў, які там працуе. "Джым, калі ты атрымаў папярэджанне аб урагане на мінулым тыдні?"
  
  
  На іншым канцы было нешта падобнае на праклён. «Чорт пабяры, Нік, занадта позна, каб штосьці выратаваць. Спадарожнік не бачыў яго, пакуль ён не праляцеў над Гранд-Лаклэр. Да таго часу, як мы атрымалі папярэджанне, усё было скончана. Мы ніколі не бачылі так хутка надыходзячага ўрагану. І гэта ў лютым! Нават Ной не папярэдзіў нас загадзя».
  
  
  Я думаў, што вар'яцею. "Што вы ведаеце пра Ноя?"
  
  
  “Ён наш назіральнік у гэтым раёне. NOAH (Ной) гэта яго кодавыя літары. Ён па-чартоўску добры. Звычайна ён прадказвае надвор'е гэтак жа хутка, як і мы. Як так? Гучыць крыху дзіўна.
  
  
  'Ной .. . нічога такога. Дзякуй.'
  
  
  Я павесіў трубку. Хоук паклаў іншую. Яго голас здаваўся змрочным. «Калі б ён паведаміў пра гэта своечасова, ён мог бы прадухіліць вялікую шкоду. Было б выратавана шмат жыццяў».
  
  
  "І востраў трапіў у рукі нашага старэйшага брата на другім баку акіяна", - дадаў я.
  
  
  Я моўчкі выйшаў з офіса і ціхенька зачыніў за сабой дзверы. Метэаралагічны спадарожнік увесь час фатаграфуе вялікія ўчасткі акіяна. І гэты вар'ят ураган не сфатаграфавалі, пакуль ён не абрынуўся на ўзбярэжжы вострава. Раней спадарожнік не бачыў шторму?
  
  
  Я закурыў цыгарэту і пастараўся больш не думаць пра гэта. Я выкінуў цыгарэту. Гэтая праца пачынала рабіць мяне лядашчым?
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Пра кнігу:
  
  
  
  
  
  Ёсць шмат спосабаў забіць чалавека... Кітайскія асасіны аддаюць перавагу ножу, іншыя забіваюць голымі рукамі.
  
  
  Амерыканскія мафіёзі кахаюць рэвальверы вялікага калібра, рускія забойцы выкарыстаюць дынаміт.
  
  
  Аднак ёсць толькі адзін чалавек, які можа практыкаваць усе спосабы забойства. Яго клічуць Кілмайстар !!!
  
  
  На гэты раз Ніку Картэру давядзецца выкарыстоўваць усе свае ўменні, каб расправіцца з мяснікамі, якіх ён сустракае на шляху да «Крамлёўскага дасье».
  
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Іспанская сувязь
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Іспанская сувязь
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнікам сакрэтнай службы Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Гэта быў Хоук, і ён быў выкрутлівы. У яго не было вялікай практыкі ў гэтым, і ён бы не атрымаў поспеху ў гэтым, нават калі б быў у выдатнай форме.
  
  
  "Ты катаешся на лыжах, N3?" ён спытаў мяне па тэлефоне.
  
  
  «Вядома, я катаюся на лыжах. І вельмі добра, калі можна так сказаць»
  
  
  «Збірайце лыжы. Вы збіраецеся ў Іспанію».
  
  
  «У Іспаніі складана катацца на лыжах, - сказаў я. "Няма снегу"
  
  
  “Папраўка. Сьера-Невада. Пераклад. Заснежаныя горы».
  
  
  "Ну, можа быць, час ад часу ідзе снег..."
  
  
  "У цябе будзе кампаньён".
  
  
  "Таксама лыжнік?"
  
  
  «Цалкам дакладна. Таксама эксперт па наркабізнесе. Узяты ў арэнду ва Упраўленні па барацьбе з наркотыкамі Казначэйства».
  
  
  "Снежная птушка?"
  
  
  «Вельмі пацешна. Вы абодва будзеце сустракаць вечарынку на гарналыжным курорце ў Сьера-Невадзе».
  
  
  "Называецца…?"
  
  
  "Sol y Nieve".
  
  
  «Пераклад:« сонца і снег / Не, сэр. Я маю на ўвазе, хто вечарынка? »
  
  
  «Паведамлю вам пазней. А пакуль вылятайце з Сан-Дыега ў Энсенаду».
  
  
  "Энсенада?"
  
  
  «Маленькае рыбацкае мястэчка ў Ніжняй Каліфорніі».
  
  
  “Я ведаю, што гэта такое, і я ведаю, дзе гэта. Я нават ведаю яго асаблівы пах. Якое дачыненне мае горад у пустыні да лыжных гонак?
  
  
  "Вы сустрэнеце там агента Казначэйства".
  
  
  "Ах."
  
  
  «Будзьце з ёй ветлівыя. Нам патрэбен яе досвед».
  
  
  "Яе?" У маіх нервовых цэнтрах зазвінелі званочкі.
  
  
  "Яе."
  
  
  "Што гэта? Я павінна быць няняй для наркаманаў?»
  
  
  "Вы павінны ўбачыць, што сустрэча адбудзецца".
  
  
  "Сустрэча?"
  
  
  «Паміж ёй і адным са звёнаў ланцуга Турцыя-Корсіка-Каліфорнія. Ён хоча спяваць. Я хачу пачуць музыку да таго, як яму перарэжуць горла».
  
  
  "Сэр, часам вы ..."
  
  
  «Не кажы гэтага! Адрас - Ла Каса Вэрдэ. Спытай Хуану Рыверу».
  
  
  "А потым?"
  
  
  "Прывязі яе з сабой у Вашынгтон".
  
  
  "Калі?"
  
  
  "На наступным самалёце з Энсенады".
  
  
  "Правільна." Ён не бачыў майго сціснутага кулака.
  
  
  "Мікалай!" уздыхнуў Хоук. Ён падазрае мяне ў легкадумнасці.
  
  
  Я павесіў трубку. Пасля закрыцця справы на Філіпінах, ад якога пахла пераспелымі какосамі, я вылецеў у Сан-Дыега з Гаваяў усяго два дні таму. Я толькі пачынаў пазбаўляцца ад перагінаў у цягліцах і ад напругі ў псіхіцы. Забіваць ніколі не бывае прыемна, я перавысіў сваю квоту ў П.І.
  
  
  Лепш за ўсё выкінуць усё гэта з-пад увагі, з галавы - з дапамогай зграйкі прыгожых зорачак у Сан-Дыега для здымак тэлесерыяла. Але зараз…
  
  
  Я патэлефанаваў клерку, паведаміўшы яму пра маю самую сумную змену ў планах, і папрасіў, каб ён падрыхтаваў мой рахунак. Затым я патэлефанаваў у аэрапорт і даведаўся, што наступны самалёт у Энсенаду вылеціць праз паўтары гадзіны.
  
  
  Калі я перапыню свой востраканечны душ, я проста змагу гэта зрабіць.
  
  
  * * *
  
  
  Ніжняя Каліфорнія - гэта хвост, які звісае з уласна Каліфорніі. Падобна, ніхто не ведаў, што з гэтым рабіць. На працягу многіх гадоў гэта было прадметам спрэчак паміж ЗША і Мексікай. Пасля многіх месяцаў гандлю з-за валодання пустыннай паласой мексіканцы нарэшце саступілі і пагадзіліся яе забраць.
  
  
  Я адкінуўся на спінку сядзення і праспаў усю дарогу да маленькага аэрапорта на бруднай паласе каля малюсенькай рыбацкай вёсачкі пад назвай Энсенада. Слова на самой справе азначае «заліў» ці «невялікі ручай», калі вы захапляецеся цікавымі дробязямі.
  
  
  Калі я выйшаў з самалёта на яркае сонечнае святло, яркасць была настолькі моцнай, што я надзеў сонцаахоўныя акуляры.
  
  
  Новае таксі "Мустанг" стаяла каля дзвярэй аперацыйнай вежы, і я паклікаў кіроўцу, каб ён адвёз яго ў горад. Прайшоўшы праз пакрытыя каляінамі дарогі, саваны, зарослыя палыном і тоўстым лесам, мы нарэшце выехалі на галоўную вуліцу горада.
  
  
  La Casa Verde - які павінен быў быць зялёнага колеру, калі мой іспанскі ўсё яшчэ падыходзіць, але на самой справе быў свайго роду знікаючым пастэльным лаймам - знаходзіўся ў канцы які вісеў блока, дзе ён ляжаў, загараючы, як яшчарка на камені.
  
  
  Я вылез з таксі, узяў сумку і прайшоў у вестыбюль. Пасля яркага сонечнага святла ў матэлі было апраметнай цемры, але я бачыў, як вусаты юнак рабіў выгляд, быццам цікавіцца маім прыбыццём. Я махнуў яму рукой і зняў слухаўку хатняга тэлефона.
  
  
  "Дыга". Гэта была дзяўчына ў нейкага мініятурнага камутатара.
  
  
  "Не маглі б вы звязаць мяне з сеньярытай Хуанай Рывер?"
  
  
  "О так." Пачулася пстрычка і доўгае кольца.
  
  
  "Дыга". Гэта была іншая дзяўчына.
  
  
  "Хуана Рывэра?"
  
  
  "Сі".
  
  
  "Вы кажаце на англійскай?"
  
  
  Былі ваганні. "Джэс?"
  
  
  Я заплюшчыў вочы. Гэта павінна была быць адна з такіх місій. Я пакруціў галавой і вымавіў кодавую фразу, імкнучыся не адчуваць абсурд:
  
  
  "Кастрычнік - восьмы месяц у годзе".
  
  
  "Прашу прабачэння? Ах так! Тады яблыкі саспелыя».
  
  
  «Добрая дзяўчынка! Гэта Джордж Пібадзі». Гэта было маё бягучае імя прыкрыцця, і Хоук не прасіў мяне яго змяніць. Так што я ўсё яшчэ быў Джорджам Пібадзі.
  
  
  «О, сеньёр Пібадзі». Я быў рады пачуць, што акцэнт знік. "Дзе ты?"
  
  
  "Я ў вестыбюлі", - сказаў я. "Ці павінен я падысці?"
  
  
  "Не няма!" - хутка сказала яна. "Я буду ўнізе".
  
  
  «У бары», - уздыхнуў я, гледзячы ў вельмі цёмны канец вестыбюля, дзе мужчына за стойкай выціраў акуляры.
  
  
  Я павярнуўся і накіраваўся да прыцемненага бара. Бармэн паглядзеў на мяне. "Сеньёр?"
  
  
  "Піско саўэр", - сказаў я.
  
  
  Ён кіўнуў
  
  
  
  і павярнуўся, каб зрабіць гэта.
  
  
  Я адчуваў, як цяжкае паветра мякка рухаецца ззаду мяне, даносячы да мяне водар свежых лімонаў. Я павярнуўся і ўбачыў стройную, цёмнавокую, цёмнавалосую дзяўчыну гадоў дваццаці пяці, з амаль люмінесцэнтнай бледна-белай скурай, якая ўласцівая гарлачыкам.
  
  
  "Джордж", - сказала яна па-іспанску. Гэта было падобна на "Хор-хэй".
  
  
  "Хуана?" - сказаў я, правільна вымавіўшы яго на паўдарозе паміж "h" і "w".
  
  
  Яна працягнула руку. Я вазьму гэта. Затым я паказаў на столік ля сцяны.
  
  
  Мы падышлі. Яна была хупавай, чыстай і вельмі жаноцкай. Яе цела было гнуткім і прыгожай формы. Яе ногі таксама. "Стары добры Ястраб!" Я падумаў. Як нехарактэрна для яго!
  
  
  Мы селі.
  
  
  Яна замовіла гарбату з лёдам, уладкавалася ў крэсле і нахілілася наперад, яе вочы ззялі. "Цяпер. Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  Я пакруціў галавой. «Паняцці не маю. Мой начальнік у Вашынгтоне праінструктуе нас».
  
  
  "Калі?"
  
  
  "Сёння ноччу."
  
  
  Яе твар быў пустым. "Але гэта азначае, што нас сёння тут не будзе"
  
  
  "Es verdad".
  
  
  Яе рот прыадкрыўся. "Тады не будзе часу для ..." Яна рэзка закрыла рот.
  
  
  "Што, Хуана?"
  
  
  Яе твар быў ружовым. "Мне ён olvidado".
  
  
  "У цябе кароткая памяць", - сказаў я і дапіў свой піска саўэр. "Выдатны aguardiente", - падумаў я. Калі-небудзь мне давядзецца наведаць Піска, Перу.
  
  
  Я ўстаў. «Збірай валізкі, Хуана. Мы вылятаем наступным рэйсам адсюль».
  
  
  "Але ты павінен сёе-тое ведаць аб місіі…"
  
  
  "Наркотыкі", - сказаў я.
  
  
  "Вядома, я аб наркотыках"
  
  
  «І Міжземнае мора. Мы едзем у Іспанію».
  
  
  Яе рот утварыў літару "о".
  
  
  "Катацца на лыжах."
  
  
  Яна піла гарбату з лёдам. "Не маглі б вы паўтарыць гэта?"
  
  
  Я так і зрабіў.
  
  
  Потым яна падманула мяне. Яе вочы загарэліся. «Ах! Вядома, Сьера-Невада! Там, недалёка ад Гранады, ёсць першакласны гарналыжны курорт».
  
  
  Я глядзеў.
  
  
  "Ці можаш ты катацца на лыжах?" яна спытала мяне.
  
  
  Гэта быў дзень для гэтага пытання. "Ды ты?"
  
  
  "Вельмі добра", - ціхамірна адказала яна.
  
  
  "І сціпла", - падумаў я. Я ціха сказаў: "Мы будзем песціцца".
  
  
  Бармэн назіраў за мной. Я падміргнуў Хуане, і яна падміргнула ў адказ. Яна была прыгожай, вытанчанай, дасягальнай.
  
  
  * * *
  
  
  Калі мы выйшлі вонкі, выбліск святла, якая адлюстроўвалася ад ствала вінтоўкі, прыцягнула мой погляд да чорнай дзірцы на яго канцы. Гэты чалавек ляжаў плазам на даху з гарачага толю праз дарогу, і я ведаў, што ён засяродзіў мяне ў цэнтры прыцэла яго прыцэла.
  
  
  На імгненне я замёр. Затым я адкінуў Хуану ў бок і нырнуў у процілеглым кірунку, да хованкі дзвярнога праёму. Стрэл пракаціўся па вуліцы.
  
  
  "Трымайся!" Я крыкнуў ёй.
  
  
  «Але Нік…»
  
  
  "Ціхі!" - Прашыпеў я.
  
  
  Я хутка ўстаў і пабег да акна вестыбюля. Прыкрыўшыся, я выглянуў у акно. Я зноў злавіў бляск ствала вінтоўкі. Мужчына ўсё яшчэ быў на даху галантарэйнай крамы.
  
  
  Калі я падышоў да сваёй стрэльбы, ён падняў вінтоўку і зноў стрэліў. Куля ўпялася ў драўляную канструкцыю прама над галавой Хуаны. Цяпер яна паўзла назад у дзвярны праём. "Разумніца!" Я думаў.
  
  
  Калі я зноў падняў вочы, мужчына знік.
  
  
  Я чуў бегаючыя ногі. Я зазірнуў у пыльнае акно і ўбачыў чалавека ў чорным гарнітуры, які выходзіць з крамы на вуліцы і глядзеў уверх на тое месца, дзе нас чакаў снайпер.
  
  
  Я выбег з гатэля, махнуўшы Хуане, каб яна заставалася ўнутры, і падняўся па лесвіцы галантарэйнай крамы па два на верхні паверх.
  
  
  Я спазніўся. Ён пайшоў.
  
  
  На даху нічога не засталося, акрамя мноства мексіканскіх недакуркаў і самбрэра, набытага двума днямі раней у краме ўнізе.
  
  
  «Іншаземец», - сказаў уладальнік крамы, мужчына з тоўстым жыватом і ўсмешлівым тварам. Гансалес.
  
  
  "Турыст?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Вы можаце апісаць яго?"
  
  
  Гансалес паціснуў плячыма. «Прыкладна твайго росту. Каштанавыя валасы. Карыя вочы. Худы мужчына. Нервовы».
  
  
  Гэта ўсё.
  
  
  Я адвёў Хуану ў бок у вестыбюлі гатэля, пакуль мы чакалі, калі таксі забярэ нас і адвязе ў аэрапорт.
  
  
  "Ён быў тут два дні таму", - сказаў я ёй.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Як даўно ты тут?"
  
  
  Тур."
  
  
  "Думаеш, ён зразумеў, хто ты?"
  
  
  Яе вочы звузіліся. Яна ўспрыняла гэта як абразу. Яна была лацінкай, прыгожая і поўная агню. "Я так не думаю!" - абурана сказала яна.
  
  
  Я не лічыў гэта абразай.
  
  
  "Над чым вы працавалі да таго, як з вамі звязаліся з нагоды гэтага задання?"
  
  
  "Кропля наркотыку".
  
  
  "Разбіць гэта?"
  
  
  Яна кіўнула, апусціўшы вочы.
  
  
  "Усё гэта?"
  
  
  "Так." Яе падбародак абуральна падняўся.
  
  
  "Адзін сышоў?"
  
  
  "Можа, і так", - унікліва сказала яна.
  
  
  Я павярнуўся і выглянуў у дзвярны праём наверсе галантарэйнай крамы.
  
  
  "Так", - пагадзіўся я. "Я думаю, можа быць так".
  
  
  Яе твар скрывіўся ад лютасьці.
  
  
  Я схапіў яе за локаць. Таксі прыехала. Шчасліўчык Нік. Выратавана кампаніяй Ensenada Taxicab.
  
  
  «Пойдзем, Хуана. Наступны прыпынак, Вашынгтон, акруга Калумбія».
  
  
  Вельмі аўтарытарны. Вельмі ўладна.
  
  
  Яна рахмана забралася ў таксі, зіхацячы прыгожым кавалачкам сцягна. Але я амаль не заўважыў гэтага.
  
  
  Два
  
  
  Хоук сядзеў за кансоллю панэлі кіравання кіназалай AXE, націскаючы кнопкі і наладжваючы дыскі. Адна кнопка для гуку. Адзін гузік для стужак. Адна кнопка для плёнкі 16 мм. Адна кнопка для прамой трансляцыі. Адна кнопка для старога чорна-белага фільма.
  
  
  
  
  
  
  Адна кнопка для слайдаў. Або, калі вы жадаеце даць адпачынак вачам, адну кнопку для мяккага жаночага голасу, які агучвае адзнакі інтэлекту.
  
  
  Размова да гэтага моманту была звычайнай балбатнёй. Я сцёр усё гэта з галавы. Я толькі памятаю, што мог успрымаць і сапраўды ўспрымаў Хуану Рывер візуальна. Аднак нешта ў яе думках здавалася загадзя абумоўленым, папярэдне пратэставаным і бясплодным.
  
  
  Але яна была прыгожая, і мне падабаюцца прыгожыя жанчыны. Я падумаў: «Калі б я толькі мог сцерці яе голас, як Хоук можа сцерці запіс, які ён не хацеў чуць».
  
  
  Святло цалкам згасла, і перад намі была карцінка на экране, якая чароўнай выявай з'явілася на сцяне.
  
  
  «Энрыка Карэлі», - вымавіў мяккі жаночы голас-над карцінкі, якая прамільгнула на экране. Гэта была нерухомая фатаграфія, зробленая гадоў пятнаццаць таму і ўзарваная з драбнюткай часткі нейкай буйнейшай фатаграфіі. Фонавай сцэнай была ратонда Ватыкана.
  
  
  "Сфатаграфавана прыкладна ў 1954 годзе", - працягнуў голас. «Гэта апошні захаваны фотаздымак Карэлі. Астатнія яго фатаграфіі былі набыты за вялікія грошы. Расследаванне не можа давесці, што грошы паступаюць з казны мафіі. Але гэта тое, у што вераць».
  
  
  Я доўга і ўважліва паглядзеў на фатаграфію. Твар амаль нічым не адрозніваў ад іншага. Рысы твару былі зусім звычайныя: цёмныя валасы, цвёрдае падбароддзе, форма твару без адрознення. Я запомніў яго як мага лепш, але паколькі ён быў падарваны так шмат разоў з такога маленькага кавалачка крупчастай плёнкі, там не было амаль ні на чым, на чым я мог бы засяродзіцца.
  
  
  На экране мільганула карта. Гэта была карта Корсікі. Горад Басрыя быў акрэслены вакол.
  
  
  «Устаноўлена, што Энрыка Карэлі жыве тут, у прыгарадзе Басрыі, на Корсіцы, на віле, пабудаванай у напалеонаўскую эпоху. У яго ёсць штат з дзясятка слуг і двух целаахоўнікаў. Ён жыве з жанчынай па імені Ціна Бергсан.
  
  
  «Карэлі зараз сорак пяць гадоў. Ён працаваў на італьянскі ўрад у Рыме, але быў звольнены праз некалькі месяцаў. Ён быў нядоўга жанаты, але яго жонка памерла ад пнеўманіі, калі Карэлі не працаваў. З агідай ён пачаў працаваць на чальцоў хеўры фальсіфікатараў і злодзеяў - выгнаннікаў са Злучаных Штатаў, якія нарадзіліся на Сіцыліі і былі чальцамі мафіі ў Нью-Ёрку і Чыкага. Ён стаў добрым сілавіком і вельмі добрым бізнэсмэнам для іх. Калі была створана сетка аптэк, ён быў адным з першых людзей, якія адкрылі кропку патоку недалёка ад Неапаля.
  
  
  «Сетка наркотыкаў квітнела ў 1960-х, і да канца гэтага часу Карэлі стаў ключавой фігурай ва ўсім ланцужку мафіі.
  
  
  «З таго часу ў яго былі розныя палюбоўніцы. Адна спрабавала забіць яго, калі ён кінуў яе дзеля іншай жанчыны. Пазней яе знайшлі патанутай у Неапалітанскім заліве».
  
  
  Карта знікла, і раскошная яхта даўжынёй каля 180 футаў запоўніла экран прыгожым каляровым слайдам.
  
  
  «Гэта шпацырная яхта Карэлі, Lysistrata. Яна плавае пад сьцягам Францыі. Карэлі лічыць сябе грамадзянінам Корсікі, хоць ён нарадзіўся ў Мілане».
  
  
  Цяпер на экране з'явілася карцінка вялікай вілы.
  
  
  «Дом Карэлі. Хоць у яго ўсяго два целаахоўнікі, якія ахоўваюць яго, яго маёнтак увесь час патрулюе паўтузіна баевікоў».
  
  
  Успыхнула новая карцінка. У траве ляжала цела. У яго стралялі некалькі разоў. Труп быў непазнавальны, але па вонкавым выглядзе астанкаў я вырашыў, што кулі, якія патрапілі ў яго, былі пустышкамі - звычайнымі кулямі, разрэзанымі на вастрыё літары X. Кулі думдум ператвараюць грыбы ў разрэз, руйнуючы форму, калі трапляюць у мэту.
  
  
  «Гэта быў агент Францыі па імені Эміль Ферэнк. Ён спрабаваў пракрасціся на вілу Карэлі, як называецца маёнтак. Відаць, ён быў знойдзены патрулямі і забіты».
  
  
  Затым на экране з'явілася карціна бязлюднай, падобнай да пустыні сельскай мясцовасці. Аб'ектыў наблізіўся да фігуры, якая стаіць каля велічнай таполі Ламбардыі, адзінага дрэва любога памеру ў поле зроку. Па меры таго, як постаць расло, можна было ўбачыць, што чалавек нявызначанага ўзросту, але даволі высокі і моцна складзены. Твар быў у цені.
  
  
  "Энрыка Карэлі. Гэта самая блізкая выява, якую каму-небудзь удавалася сфатаграфаваць за апошнія дзесяць гадоў. Здымак быў зроблены з дапамогай тэлескапічнага аб'ектыва з бяспечнай кропкі агляду на супрацьлеглым узгорку. Хоць твар неадрозны, цела чалавека можна ўбачыць выразна. Паводле кампутарных ацэнак, яго вага складала каля 182, рост - 6 футаў, стаяла прамая, а здароўе - выдатнае”.
  
  
  Экран пацямнеў. Затым запусцілі кінафільм. Гэта была сцэна на пляжы, магчыма, на Французскай Рыўеры. Узрушаючая бландынка ў мініятурным бікіні ішла па пяску, разгойдваючы сцёгнамі, і доўгія светлыя валасы луналі па плячах. На імгненне яна спынілася і павярнулася, нібы нехта з ёй загаварыў. Яна паглядзела ў камеру і ўсміхнулася.
  
  
  "Ціна Бергсан. Ёй дваццаць тры гады. Нарадзілася ў Швецыі, яна пераехала ў Рым, дзе ў яе была кароткая, але няўдалая кінакар'ера.
  
  
  
  
  
  Затым, два гады таму, яна пераехала ў Швейцарыю, дзе ўдзельнічала ў маніпуляцыях з грашыма, відаць, у інтарэсах мафіі ці нейкай арганізацыі накшталт мафіі. Яе злавілі, але да суда так і не прывялі. Кажуць, што большая частка грошай перайшла з рук у рукі, каб дапамагчы ёй уцячы ад швейцарскіх улад.
  
  
  Неўзабаве пасля гэтага яна апынулася ў доме Энрыка Карэлі. Карэлі не ажаніўся на ёй, але яна яго пастаянная спадарожніца. Яна размаўляе на шведскай, французскай, італьянскай і іспанскай мовах, а таксама на англійскай мове. Яе IQ, як гавораць, складае 145 па выніках фактычнага тэсту, зробленага, калі яна запоўніла заяву аб прыёме на працу ў швейцарскі банк. Яна выдатная лыжніца».
  
  
  У кінакарціне яна зараз мільгае на лыжах па схіле. Я мусіў прызнаць, што яна была вельмі добрая. Нядзіўна, што ёй хацелася правесці зімовыя месяцы ля гарналыжнага схілу; здавалася, яна кахала спорт.
  
  
  На экране з'явілася іншая мапа. Ён паказаў мір на праекцыі Меркатара з лініяй, якая ідзе ад Блізкага Усходу да Турцыі, ад Турцыі да Сіцыліі, ад Сіцыліі да Корсікі, да Рыўеры, назад на Корсіку, а затым да Партугаліі, адтуль на Кубу. , затым у Цэнтральную Мексіку і затым у Сан-Дыега ў Каліфорніі.
  
  
  Ланцужок лекаў.
  
  
  "За апошнія некалькі гадоў у асноўным ланцужку паставак наркотыкаў адбылося шмат змен. Як правіла, цяжкія наркотыкі пачынаюцца з Усходу і трапляюць на захад праз Міжземнае мора, дзе яны апрацоўваюцца. Кантроль над гэтым ланцужком замацаваны на Корсіцы, прыпынак проста перад найважнейшай апрацоўкай на Рыўеры. Затым наркотыкі вяртаюцца на Корсіку і далей на Кубу праз адзін з трох прыпынкаў: Партугалія, Марока ці Алжыр».
  
  
  Новая карта. Ён зноў паказаў Корсіку.
  
  
  «З гэтай вобласці лініі размеркавання распасціраюцца зваротна на Блізкі Усход і далей да канчатковага пункта прызначэння на Захадзе. Грошы з Захаду паступаюць сюды, дзе яны затым размяркоўваюцца паміж звёнамі ў ланцугі».
  
  
  Аб'ектыў нацэліўся на карту, паказваючы маёнтак Карэлі ў прыгарадзе Басрыі, абведзены кружком.
  
  
  "Рыка Карэлі - чалавек, які кантралюе ланцуг. Ён атрымлівае загады з Сіцыліі, дзе намеснік мафіёзі кантралюе ўсходнюю палову ланцуга. Дон на захадзе кантралюе астатнюю частку ланцуга, плюс распаўсюджванне."
  
  
  Выява згасла, і загарэлася святло.
  
  
  Некаторы час мы сядзелі моўчкі.
  
  
  Хоук прачысціў горла "Ну?"
  
  
  "Цікава", - сказаў я.
  
  
  "Акадэмічны", - сказала Хуана.
  
  
  "Я згодны з ёй", - працягнуў я.
  
  
  Хоук нахмурыўся. "Гэта проста брыфінг".
  
  
  "А што наконт Карэлі?" - спытала Хуана.
  
  
  Хоук закрыў вочы і пахіснуўся ў зручным верціцца крэсле.
  
  
  "Мафіёзі сталі незадаволеныя прыбыткам ад праграмы па наркотыках", – нарэшце сказаў Хоук. «Шэсць месяцаў таму яны пачалі пасылаць людзей знутры, каб праверыць сістэму сеткі. Карэлі ўзяў значную суму - занадта шмат, па словах Дона ЗША. Але сіцылійскі секундант не мог прыдумаць спосабу выправіць сітуацыю. На сходзе было вырашана, што Карэлі павінен будзе сысці. Адзін чалавек быў адпраўлены, каб ударыць яго, але ён знік з поля зроку. Вы бачылі, што здарылася з так званым акопным агентам, які спрабаваў трапіць у маёнтак.
  
  
  «Тады мафіёзі капа вырашылі напасці на Карэлі праз Ціна Бергсан. Дэтэктыў, які сцвярджае, што ён са Швейцарыі, спрабаваў арыштаваць яе аднойчы ў Басрыі па старым швейцарскім абвінавачанні. Але адзін з целаахоўцаў Карэлі ўмяшаўся і выратаваў Ціна. Затым ён даставіў дэтэктыва да найбліжэйшы пляж, звязалі яго і дазволілі дачакацца прыліва, каб патануць. Чалавек уцёк і пакінуў Корсіку, каб ніколі не вярнуцца».
  
  
  Я падняў руку.
  
  
  "Нік?"
  
  
  "Адкуль мы ўсё гэта ведаем?"
  
  
  «Карэлі сказаў нам».
  
  
  "Напрамую?"
  
  
  Хоук уздыхнуў. «У нас ёсць чалавек, блізкі да Карэлі, хоць ён ніколі яго не бачыў. Карэлі выдаў інфармацыю па ўласнай ініцыятыве».
  
  
  "Чаму?" - спытала Хуана.
  
  
  "Ён сказаў, што хоча сысці назаўжды".
  
  
  "Каб выратаваць сябе і дзяўчыну?" Я спытаў.
  
  
  "Цалкам дакладна. І атрымаць прытулак у Штатах".
  
  
  "У сваю чаргу для…?"
  
  
  «Уся камандная лінія, правільны ланцужок і тое, як ён працуе».
  
  
  "Адкуль мы ведаем, што гэта не выкрут?" Я спытаў.
  
  
  "Мы не робім". Хоук ляніва расплюшчыў вочы. "Вось дзе вы ўваходзіце". Ён павярнуўся да Хуаны.
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  «Валодаючы сваім досведам, вы павінны высветліць, ці кажа Карэлі нам праўду - ці вядзе нас па садовай дарожцы».
  
  
  Я ўздыхнуў. Часам дыкцыя Хока безнадзейна віктарыянская.
  
  
  Хуана не звяртала ўвагі на словы. "Я даведаюся."
  
  
  "Што-небудзь было наладжана?" Я спытаў.
  
  
  «Наперадзе сустрэча ў Sol y Nieve. На гарналыжным курорце ў Іспаніі. Я вам пра гэта казаў?
  
  
  "Коротка"
  
  
  Хоук адкінуўся назад. «Кожны год Ціна Бергсан ходзіць на гэты гарналыжны курорт, а Карэлі ходзіць з ёй. Яны праводзяць там каля месяца».
  
  
  "Ён ідзе туды як Рыка Карэлі?"
  
  
  «Не. Мы не ведаем, якое імя ён выкарыстоўвае. Але мы ведаем, што яны заўжды ходзяць. І Карэлі хоча сустрэцца там».
  
  
  "Гэта можа быць падстава", - прамармытала я.
  
  
  «Вядома, - сказаў Хоук. «Вось чаму ты тут, Нік. Вось чаму на фота AX».
  
  
  "У чаканні ўдару".
  
  
  Ён кіўнуў. «Выкажам здагадку, мафіёзі ведалі аб планах Карэлі. Хіба яны не хацелі б, атрымаць нашага сілавіка нумар адзін
  
  
  
  
  
  
  і нашага эксперта па наркотыках нумар адзін? "
  
  
  Я пацёр падбародак. "Як мы ўсталюем кантакт?"
  
  
  Хок сказаў: «У нас ёсць мужчына ў Малазе. У яго ёсць хлопчык у Sol y Nieve. Да яго падыдуць целаахоўнікі Карэлі. Вы сустрэнеце нашага чалавека ў Малазе, і ён прызначыць сустрэчу з хлопчыкам на курорце. Затым вы сустрэнецеся з Карэлі тварам да твару ".
  
  
  Я кіўнуў. "А потым?"
  
  
  "Тады міс Рывэра ўступіць у валоданне *
  
  
  "Вы падрыхтавалі нашы пашпарты?"
  
  
  «У AX Identification ёсць дакументы. Вы ўсё яшчэ будзеце Джорджам Пібадзі, але зараз вы прафесійны фатограф».
  
  
  "Сэр, я не магу кіраваць нават Браўн, тым больш Hasselblad!"
  
  
  «Гэтыя камеры сёння надзейныя! Акрамя таго, яны добра навучаць вас асновам. А вы, міс Рывэра, з'яўляецеся ўзорам фатографа. Усе вашыя паперы зроблены. Спаліце іх пасля таго, як запомніце сваё мінулае».
  
  
  "Я пазую аголенай?" - спытала Хуана.
  
  
  Хоук быў шакаваны. Яго блакітныя вочы пашырыліся. Ён быў апошнім са старых пурытан, цалкам прыгнечаным чалавекам у грамадстве, дзе сэксуальная свабода з'яўляецца правілам. "Мая дарагая дзяўчынка!"
  
  
  "Вы б пазіравалі ў аголеным выглядзе?" - хутка спытаў я.
  
  
  "Вядома", - адказала яна. “У прафесійным сэнсе. Калі я гуляю ролю, я гуляю яе да ўпора».
  
  
  Твар Хоўка змяніў колер. Ён быў вельмі чырвоны. Ён глядзеў на свае рукі ў агоніі збянтэжанасці. "Калі ты ўжо скончыў", - умяшаўся ён.
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Працягваць."
  
  
  «Я ведаю, што вы не будзеце пярэчыць, што мы стварылі ваша прыкрыццё як каманда мужа і жонкі», - хутка сказаў ён, яго вочы ззялі.
  
  
  "Сэр!" - усклікнуў я.
  
  
  «Містэр і місіс Джордж Пібадзі з Мілерс-Фолс, Мінесота».
  
  
  "Я люблю гэта!" - мякка сказала Хуана.
  
  
  "Я ненавіджу гэта!" - Прагыркаў я. «Гэта надта надумана! І гэта выклікае ўскладненні!»
  
  
  "Але гэта дазваляе міс Рыверы дзейнічаць лягчэй - калі яна павінна". Твар Хоўка зноў пачырванеў.
  
  
  "Я не прытрымліваюся логіцы!" - Агрызнуўся я.
  
  
  «Незамужняя жанчына, дзяўчына накшталт міс Рывэра…»
  
  
  "Я абураная гэтым!" - перабіла Хуана.
  
  
  «…Было б значна цяжэй быць, ох, праследуемым, скажам так, чым замужняй жанчынай. Бачыце?»
  
  
  Я ляжаў тварам у пяску. Я сапраўды бачыў перакручаную логіку.
  
  
  Хоук павярнуўся да Хуаны. "Вы ўхваляеце?"
  
  
  "Цалкам." Яна чароўна ўсміхнулася.
  
  
  Хоук задаволена кіўнуў. Потым ён зірнуў на мяне. "Ёсць недахопы?"
  
  
  Будзь ён пракляты! "Гэта выглядае надзейным", - прызнаў я. "Мы павінны ўсталяваць нейкі аварыйны сігнал", – працягнуў я. «Я маю на ўвазе, на выпадак, калі ўсё разваліцца. Я хачу мець магчымасць выратаваць Хуану і маю скуру, нягледзячы ні на што».
  
  
  «У нас ёсць чалавек у Гранадзе, усяго ў паўгадзіне язды ад курорта. Малага праінфармуе вас».
  
  
  «Дакладна. Гэта павінна пакрыць гэта».
  
  
  "Вы можаце адправіць любое закадаванае паведамленне, якое хочаце, праз гранаду".
  
  
  "Добра", - сказаў я. Я павярнуўся да Хуаны. "У вас ёсць што абмеркаваць?"
  
  
  Яна паглядзела на мяне, а затым на Хока.
  
  
  «Я думаю, што не. Я ў вашых руках, пакуль не сустрэнуся з містэрам Карэлі. Тады я займуся гэтым».
  
  
  * * *
  
  
  Я толькі што задрамаў, калі пачуўся рэзкі стук у зачыненыя дзверы, якія адлучаюць мой пакой ад пакоя Хуаны.
  
  
  Я ўстаў. "Так?"
  
  
  "Нік!" прашаптала яна.
  
  
  "Якая?"
  
  
  "Акно."
  
  
  Я павярнуўся. "Што наконт гэтага?"
  
  
  "Паглядзі на вуліцу".
  
  
  Я пацягнуўся за плечавы кабурай, якая звісае са стойкі ложка. Я падышоў да акна, трымаючыся ў цені і прыціскаючыся да сцяны. Адкінуўшы фіранкі ствалом свайго люгера, я ўгледзеўся ў цёмную вуліцу ўнізе.
  
  
  Праз дарогу стаяў «кадылак», адзіная машына ва ўсім квартале.
  
  
  У ім сядзеў мужчына з боку кіроўцы, якая была да мяне. Затым, пакуль я глядзеў, іншы мужчына паспяшаўся праз вуліцу да «кадылак», коратка пагаварыў з кіроўцам і забраўся на задняе сядзенне.
  
  
  «Кэдзі» завялася і хутка паехала па вуліцы, павярнуўшы направа на рагу.
  
  
  Я вярнуўся да дзвярэй, якія раздзяляюць нашы пакоі.
  
  
  "Вы пазналі яго?" Я спытаўся ў яе.
  
  
  «Так. Я бачыла, як ён выходзіў з машыны імгненне таму. Ён паглядзеў на мой пакой - ці на ваш. Я ўбачыў яго твар. А потым ён паспяшаўся ў вестыбюль гатэля».
  
  
  "Хто быў ён?"
  
  
  «Я бачыў яго ў аэрапорце Далеса сёння днём. Калі мы прыляцелі. У яго была невялікая скураная валізка. З тых, у якія можна пакласці зброю з аптычным прыцэлам».
  
  
  "Добрая дзяўчынка", - сказаў я рассеяна.
  
  
  Наступіла паўза. "Што ж нам зараз рабіць?"
  
  
  "Ідзі спаць", - сказаў я. "Прынамсі, мы ведаем, што яны ведаюць".
  
  
  "Вы не збіраецеся яго шукаць?"
  
  
  «У Вашынгтоне? Гэта вялікі горад».
  
  
  "Нік!"
  
  
  "Ідзі спаць, Хуана". Я адышоўся ад дзвярэй. "Салодкія Мары."
  
  
  Я чуў, як яна бурчыць сабе пад нос, а затым яна адышла ад дзвярэй. Імгненне ці дзве праз я пачуў рыпанне ложка, калі яна забралася ўнутр і села.
  
  
  Затым наступіла цішыня.
  
  
  Я сядзеў каля акна, глядзеў, чакаў. Але ніхто не прыйшоў.
  
  
  Тры
  
  
  Мы прайшлі нізкія перадгор'і і прызямліліся на ўзлётна-пасадачнай паласе недалёка ад Малагі. Таксіст адвёз нас у горад праз вір мініятурных еўрапейскіх аўтамабіляў усіх марак і формаў.
  
  
  Мы спыніліся ў адным з галоўных гатэляў горада, які выходзіць вокнамі на гавань Малагі. Было некалькі гандлёвых суднаў і прагулачных катэраў, прышвартаваных або якія стаяць на якары каля дагледжаных гаваняў.
  
  
  Хуана стамілася. Яна замкнулася ў сваёй палове нумара, задрамала і прыняла душ. Я неадкладна адправіўся ў канспіратыўны дом AXE.
  
  
  Гэта быў невялікі офіс у доме ў адным квартале
  
  
  
  
  
  
  вуліцы і за вуглом.
  
  
  «БУДАЎНІЦТВА», - абвяшчала таблічка на дзверы. "СРС. Рамірэс і Келі"
  
  
  Я пастукаў.
  
  
  "Quién es?"
  
  
  «Сеньёр Пібадзі».
  
  
  "Сі".
  
  
  Дзверы адчыніліся. Гэта быў Мітч Кэлі.
  
  
  "Прывітанне, Кэлі, - сказаў я.
  
  
  "Прывітанне, сеньёр". Ён усміхнуўся і ўпусціў мяне. Затым, кінуўшы погляд уверх і ўніз па цёмным старадаўнім калідоры, ён асцярожна замкнуў дзверы.
  
  
  Я паглядзеў на офіс. Ён быў маленькім, з адным патрапаным сталом, кучай старых картатэчных шаф і дзвярамі, якія вялі ў прыбіральню. За сталом акно выходзіла на гавань і горад Малага.
  
  
  Кэлі пляснула мяне па спіне. «Не бачыў цябе з таго часу, як даведаўся пра справу "чырвоных апельсінаў", Нік».
  
  
  Гэта адбылося ў Грэцыі. "Пяць гадоў таму, праўда?"
  
  
  «Дакладна. Ястраб сказаў, што ты прыйдзеш».
  
  
  Ён адкрыў скрыню і дастаў выдатны бінокль Bausch & Lomb 30x, які задуменна ўзважыў у руцэ.
  
  
  "У мяне могуць быць навіны для вас".
  
  
  "Ой?"
  
  
  Ён надзеў акуляры на вочы і павярнуўся, каб агледзець гавань. Я зразумеў, што ён назіраў за лодкамі, калі я пастукаў.
  
  
  Кэлі кіраваў AXE ў Малазе не менш за тры гады. Яго праца заключалася ў тым, каб ведаць, што і хто прыязджае і з'яжджае з Малагі.
  
  
  Я глядзеў праз яго плячо. Ён вывучаў шпацырную прыстань у цэнтры гавані. Ён здаваўся асабліва зацікаўленым у вялікай яхце, якая стаяла на якары недзе пасярэдзіне.
  
  
  «Вось і ўсё, - сказаў ён. «Гэта «Лісістрата». Яхта Карэлі».
  
  
  Я ўспомніў фатаграфію, якую бачыў у штаб-кватэры AXE.
  
  
  Ён працягнуў мне бінокль. Я сфакусаваў яго. Ён быў цудоўна; Я вельмi добра бачыў яхту. Некалькі чальцоў павозкі мітусіліся на палубе. На борце ўсё было ціха і спакойна. Я мог бачыць шэраг кают на галоўнай палубе з двума радамі ілюмінатараў, што азначала, што каюты размяшчаліся на двух палубах ніжэй.
  
  
  Гэта была вялікая, прыгожая шпацырная яхта. На карме развяваўся сцяг Францыі.
  
  
  Мітч Кэлі сеў за свой стол і зашамацеў паперай. Я ведаў, што ён хацеў, каб я звярнуў увагу на тое, што ён казаў. Збіраючыся аддаць акуляры, я ўбачыў, як нехта ў швэдры і штанах выйшаў з галоўнай каюты на палубу. Гэта была жанчына з доўгімі светлымі валасамі. Яна была вельмі грудастая і з тонкай таліяй, а шчыльна прылеглыя штаны, якія акрэсліваюць яе сцягна і сцёгны, не пакідалі нічога для ўяўлення. Пад гэтымі блакітнымі штанамі ў яе былі добрыя ногі. Яе скура была светлай і гладкай, а вочы блакітнымі. Выйшаўшы на сонечнае святло, яна надзела цёмныя акуляры і рассеяна паставіла іх на месца.
  
  
  «Ціна Бергсан», - сказаў я ўслых.
  
  
  Кэлі выцягнуў шыю і выглянуў у акно, жмурачыся ад сонечнага святла на вадзе. "Да уж."
  
  
  "Дасканалая дзяўчынка", - заўважыў я.
  
  
  «Яшчэ адна асаблівасць Ніка Картэра», - чмыхнула Кэлі. "Як вы спраўляецеся?"
  
  
  "Я проста раблю тое, што кажа чалавек у Вашынгтоне", - прамармытаў я.
  
  
  «Гэта прыйшло ўчора», - сказала Кэлі, зноў трасучы паперай.
  
  
  Я адарваў погляд ад стройных плячэй і грудзей Ціны Бергсан, накрытых швэдрам, і неахвотна апусціў бінокль. Кэлі падняў яго, павярнуў крэсла і сфакусавала іх на Ціна Бергсан, пакуль я чытаў надрукаваную інфармацыю.
  
  
  Келі. Рамірэс і Кэлі. 3 ПАСЕА ЗАФІА. ПРЫБЫЦЦЁ У АЎТОРАК НА БОРТУ LYSISTRATA. НАВЕДВАЛЬНІК ГАТОВЫ. Ціна Бергсон прывезе яго на яхту. Пазней усталёўвае ЛЫЖНАЕ РАНДЗЕВУ З ЭКСПЕРТАМ З НАРКОТЫКАМІ.
  
  
  "Рымскі нос!" - паўтарыў я з усмешкай.
  
  
  «Гэта мянушка Карэлі», - сказала Кэлі. "Даволі банальна, ці не так?"
  
  
  "Даволі банальна, так". Раман Нос быў правадыром індзейцаў.
  
  
  «Карэлі сам лічыць сябе ізгоем. Вы ведаеце - ад мафіёзі».
  
  
  Я зноў глянуў на паведамленне. «Мяркуючы па фармулёўцы, я думаю, яна мяне сустракае, а?»
  
  
  «Дакладна. Яна ведае ваш гатэль. Я ўжо адправіў цыдулку».
  
  
  "Калі яна будзе там?"
  
  
  "Яна павінна забраць цябе ў вестыбюлі апоўдні". Кэлі зірнуў на гадзіннік. "Гэта дае вам паўгадзіны".
  
  
  "А што наконт Хуаны?"
  
  
  “Яна можа пачакаць. Гэта папярэдняе расследаванне».
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Да чаго ўся гэтая лухта?"
  
  
  «Раман Нос спалохаўся. Я думаю, ён хоча даведацца, ці не за ім сочаць».
  
  
  «Або, калі так, – падумаў я.
  
  
  * * *
  
  
  Я чакаў у холе апоўдні.
  
  
  Калі яна ўвайшла, усе вочы ў вестыбюлі былі звернутыя на яе, жанчыны глядзелі з абурэннем, мужчыны глядзелі з цікавасцю. Мясцовыя жыхары за сталом раптоўна ператварыліся ў ветлага Латарыёса.
  
  
  Я ўстаў і падышоў да яе. "Міс Бергсан", - сказаў я па-ангельску.
  
  
  "Так", - адказала яна толькі з лёгкім акцэнтам. «Я спазнілася. Мне вельмі шкада".
  
  
  "Цябе варта чакаць", - сказаў я.
  
  
  Яна холадна паглядзела на мяне. Я падумаў аб айсбергах у фіёрдах. "Пойдзем, тады?"
  
  
  "Так", - сказаў я.
  
  
  Яна павярнулася і вывела мяне з вестыбюля на яркае іспанскае сонечнае святло.
  
  
  "Гэта толькі насупраць плошчы", - сказала яна. "Мы можам хадзіць"
  
  
  Я кіўнуў і галантна ўзяў яе за руку. У рэшце рэшт, я быў у Еўропе. Яна дала мне яго без каментароў. Кожнае іспанскае вока звярнуўся, каб павітаць нас дваіх - яе з захапленнем, мяне з зайздрасцю.
  
  
  "Гэта цудоўны дзень", - сказала яна, глыбока ўдыхнуўшы.
  
  
  "Табе падабаецца Малага?" Я прыкаваў погляд да яе твару.
  
  
  «О так, - сказала яна. «Тут ляніва і лёгка. Я люблю сонечнае святло. Я кахаю цеплыню».
  
  
  Яна сказала гэта
  
  
  
  
  
  , Але я не згадаў пра гэта. "Як прайшла твая прагулка на лодцы?"
  
  
  Яна ўздыхнула. «Мы патрапілі ў шквал ля ўзбярэжжа Коста Брава. Інакш…»
  
  
  "А ваш - ваш таварыш?"
  
  
  Яна задуменна паглядзела на мяне. "Містэр Раман?"
  
  
  "Містэр Раман". Шарада працягвалася.
  
  
  "Вы ўбачыце яго ў бліжэйшы час".
  
  
  "Я так разумею, ты катаешся на лыжах", - сказаў я, калі мы падышлі да прыстані для яхт.
  
  
  "Я люблю гэта." Яна ўсміхнулася. "А вы?"
  
  
  "Умерана", - сказаў я. «У асноўным у Злучаных Штатах. Аспен. Стоў. *
  
  
  «Я хачу аднойчы паехаць у Амерыку», - сказала Ціна Бергсан, яе блакітныя вочы былі цёплымі і пільна глядзелі на мяне.
  
  
  "Магчыма, містэру… эээ, Раману - будзе што сказаць з гэтай нагоды".
  
  
  Яна смяялася. Зубы былі ідэальнымі. "Магчыма, сапраўды". Яна пільна паглядзела на мяне. "Я думаю, што вы і ён выдатна зладзіць".
  
  
  Потым мы былі на набярэжнай, і малады чалавек у канцы стаяў па стойцы рахмана, накіроўваючы сваё стаўленне да Ціна Бергсан. Ён быў даволі худым, але выглядаў жылістым і моцным. У яго былі кучаравыя чорныя валасы і тонкія, як аловак, вусы.
  
  
  «Сеньярыта», - сказаў ён. Ён працягнуў руку, каб дапамагчы ёй спусціцца ў невялікую гладкую маторную лодку, прывязаную да прычала.
  
  
  «Дзякуй, Берціла», - ласкава сказала яна. «Гэта містэр Пібадзі», - сказала яна яму, паказваючы на мяне.
  
  
  «Сеньёр, - сказаў Берцільё. Яго вочы былі цёмныя і разумныя.
  
  
  Я саскочыў пасля таго, як Ціна Бергсан, а затым Берціла адышлі, завёў матор, і мы зрабілі дугу да яхты ў трохстах ярдаў ад нас.
  
  
  Заліў зіхацеў на сонца, чайкі збіралі адходы з мора, і калі мы рассякалі ваду, яны злосна ўзляталі ў неба, запырскваючы нас марской вадой.
  
  
  Праз некалькі хвілін мы былі прывязаны да яхты. Цяпер я мог бачыць імя, Лісістрата. Над намі два матросы паглядзелі ўніз і скінулі лесвіцу. Мы ўзлезлі на борт.
  
  
  У каюце на галоўнай палубе, якая аказалася салонам, я ўбачыў мускулістага мужчыну, які сядзіць у зручным крэсле для адпачынку. Ён курыў цыгару, ад якой над яго галавой утвараліся арэолы блакітнага дыму.
  
  
  Мы ўвайшлі. Ён устаў, яго вялікая галава паднялася ў воблака дыму. Ціна! »- павітаў ён яе, і яна ўсміхнулася ў адказ.
  
  
  «Гэта містэр Пібодзі з Амерыкі, - сказала яна. «Містэр Пібодзі, гэта містэр… э… Раман».
  
  
  Я агледзелася. Асяроддзе было шыкоўным.
  
  
  Ён засмяяўся, паціснуў руку. Яго хватка была цвёрдай. "Містэр Пібадзі, я мяркую, вы катаецеся на лыжах?"
  
  
  Я кіўнуў. "Я раблю слалам."
  
  
  «Ціна таксама. Я таксама, але ненадоўга. Мы праводзім некаторы час у Sol y Nieve. Я так разумею, вы збіраецеся там быць?
  
  
  "Я."
  
  
  "З вашым спадарожнікам?"
  
  
  "Так."
  
  
  «Гэты таварыш. Ён разумее сутнасць сустрэчы?»
  
  
  "Ён яна".
  
  
  "Прабачце?"
  
  
  «Мая спадарожніца - жанчына. Яна разумее».
  
  
  Я вывучаў "Рымскі нос". Па малюнку, якую я бачыў, я зразумеў, што ён лёгка мог быць Рыка Карэлі. На самай справе, я быў упэўнены, што гэта Рыка Карэлі. Ён быў прыдатнага ўзросту, хоць не так моцна паказваў свой узрост, як большасць мужчын у сваім бізнэсе.
  
  
  «У мяне заўсёды былі добрыя адносіны з амерыканцамі», - сказаў Карэлі.
  
  
  Ціна ўсміхнулася. "Заўсёды."
  
  
  "Мы з нецярпеннем чакаем вашай прысутнасці ў нашай краіне", - сказаў я. «Прынамсі, я разумею, што ты…»
  
  
  Карэлі падняў руку. «Я спадзяюся здзейсніць паездку. Калі мы зможам заключыць здзелку».
  
  
  "Гэта зойме ўсяго адну сустрэчу", - сказаў я. "На гарналыжным курорце".
  
  
  Ён кіўнуў.
  
  
  "У чым прычына гэтай папярэдняй сустрэчы?" - рэзка спытаў я.
  
  
  "Ахова", - раўнуў ён, пыхкаючы цыгарай. Густы дым пачаў блукаць па салоне.
  
  
  «Вы здаецца дастаткова ў бяспецы». Я нахіліўся наперад і гаварыў роўна і шматзначна. "Запэўніваю вас, пакуль я буду побач, з бяспекай не будзе праблем".
  
  
  На яго вуснах мільганула слабая ўсмешка. "Магчыма няма."
  
  
  Сцюард прынёс напоі. Я адкінуўся назад. Сустрэча была абмеркавана і ўзгоднена. Было б проста звязацца з ім у курортным гатэлі і ўзяць з сабой Хуану.
  
  
  Мы пілі.
  
  
  Мы казалі аб іншым. Прайшло пятнаццаць хвілін. Нарэшце Ціна паднялася.
  
  
  «Я мяркую, містэр Пібадзі вельмі хоча вярнуцца ў свой гатэль».
  
  
  Я кіўнуў. «Дзякуй за ваш час, містэр Раман. Я з нецярпеннем чакаю больш поўнага абмеркавання ў снежнай краіне».
  
  
  Мы паглядзелі адзін на аднаго, і я павярнуўся, каб пайсці. Ціна падышла да мяне і ўзяла мяне за руку.
  
  
  “Мне вельмі шкада, што я не магу вярнуцца з табой на бераг. Але Берцільё забярэ цябе назад».
  
  
  Я паволі паціснуў руку. «Дзякуй вам абодвум за вашу чароўную гасціннасць».
  
  
  Мы былі на палубе, і я спусціўся ў катэр. Яна памахала мне рукой з палубы, калі лодка пачала раскручвацца і накіравалася да прыстані.
  
  
  Мы прайшлі ўсяго пяцьдзесят ярдаў, калі з яхты раздаўся раптоўны крык. Дзіўны гук хутка і бесперапынна распаўсюджваўся па паверхні вады.
  
  
  Я хутка павярнуўся. "Стой, Берцільё!"
  
  
  Я бачыў, як Ціна выйшла з салона, куды яна толькі што сышла. Яна спатыкалася.
  
  
  У салоне ўспыхнула серыя аранжавых выбліскаў, затым па вадзе разнёсся грукат аўтаматаў.
  
  
  Я пачуў крык.
  
  
  Раздаўся яшчэ адзін стрэл, і я ўбачыў, як Ціна Бергсан упала на палубу, яе голас абарваўся на сярэдзіне крыку.
  
  
  Фігура ў цёмным гідракасцюме хутка рухалася па палубе, як
  
  
  
  
  
  пантэра, і скокнула праз парэнчы на далёкім баку ў ваду. Я выцягнуў пісталет, але не мог трапна ў яго стрэліць.
  
  
  "Абыдзеце яхту!" - раўнуў я Берціла.
  
  
  Здзіўлены, напалоханы, але здольны, ён стрэліў у маторную лодку, і мы пранесліся з правага боку міма насавой часткі яхты.
  
  
  Толькі бурбалкі паказвалі, куды знік чалавек у гідракасцюме. Ён пакінуў там акваланг, гэта было відавочна. Ён сышоў назаўжды.
  
  
  Мы кружылі цэлую хвіліну, але ён так і не з'явіўся.
  
  
  Я падняўся па лесвіцы на палубу, дзе чацвёра членаў экіпажа акружылі Ціна, якая дыхала, але ціха стагнала. Плячо яе швэдры было заліта хутка высыхаючай крывёй.
  
  
  Я забег у салон.
  
  
  Здаравяк ляжаў на падлозе. Яго галава была амаль цалкам разбітая стрэламі. Ён памёр да таго, як упаў на насціл.
  
  
  Звонку я глядзеў на бераг, але чалавека ў гідракасцюме не было.
  
  
  Я схапіў карабель, які ідзе да берага, і патэлефанаваў Мітчу Кэлі. Ён быў шакаваны, але ён быў профі. Ён адразу патэлефанаваў у малагскую гвардыю.
  
  
  Ціна расплюшчыла вочы.
  
  
  "Гэта балюча!" яна прастагнала.
  
  
  Потым яна ўбачыла кроў і страціла прытомнасць.
  
  
  Чатыры
  
  
  Мітч Кэлі высунуў ніжнюю скрыню картатэкі. Ён бачыў, што я перажываю. Я назіраў, як ён расшпільвае скураны чахол, у якім захоўваўся радыётэлефонны перадатчык.
  
  
  Гэта быў прыгожы маленькі набор: японскай вытворчасці, з цвёрдацельнымі транзістарамі. Вы маглі б амаль накіравацца на Месяц і вярнуцца з ім.
  
  
  Ён загуў пару імгненняў пасля таго, як ён уключыў яго, пакуль не нагрэўся. Ён наогул не глядзеў на мяне, але прыступіў да працы, звязаўся з AX пасля некалькіх папярэдніх званкоў і коратка пабалбатаць з аператарам у AX Monitor, выкарыстоўваючы звычайную тарабаршчыну R/T. Нарэшце ён павярнуўся да мяне.
  
  
  "У мяне ёсць Хоук".
  
  
  Я ўзяў трубку "Сэр?" Я ледзьве стрымліваў гнеў.
  
  
  «Нік, гэта не аўтарызаваны званок! Я хачу, каб ты ведаў...»
  
  
  "Мы ў чысціні?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Перастрэлка".
  
  
  "Правільна." Голас Хоука стаў асцярожным. «Што здарылася, Нік? У мяне заўсёды з'яўляюцца матылі, калі ты выконваеш меры бяспекі».
  
  
  “Хто арганізаваў гэтую місію? Казначэйства?»
  
  
  "Вы ведаеце, што я не ўпаўнаважаны гаварыць".
  
  
  "У яго пацешны пах".
  
  
  "Скажы яшчэ раз?"
  
  
  «Смярдзіць! Карэлі мёртвы».
  
  
  "Мёртваў?" Паўза. "О, дарагі я".
  
  
  "Хто гэта задаволіў?" - зноў спытаў я.
  
  
  "Я не магу…"
  
  
  «Гэта была падстава. І той, хто яе задавальняў, выкарыстоўваў мяне, каб забіць Карэлі».
  
  
  «Не! О, я разумею, што вы маеце на ўвазе».
  
  
  «Праверце гэта, сэр, калі ласка! Калі мафія чыстая, значыць, нешта пайшло ня так з нашага боку. Калі Карэлі гуляў у нейкую гульню, значыць, Казначэйства было падманам».
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што ён мёртвы?" - рэзка спытаў Хоук. Ягоны тон голасу азначаў, што ён ачуняў ад свайго першапачатковага шоку.
  
  
  «Паўгалавы знеслі? О так. Ён мёртвы, сэр»
  
  
  "А яго таварыш?"
  
  
  "Яна жывая, але параненая".
  
  
  "Я думаю, што гэта было правільна", - сказаў Хоук. «Рымскі кантроль праверыў Карэлі».
  
  
  "Рымскі кантроль можа быць аплачаны мафіяй!"
  
  
  "Нікалас ..." - папракнуў ён мяне.
  
  
  "Лічыце, сэр, што місія на гэтым скончана".
  
  
  «Супакойся, Нік. Я звяжыцеся з табой, як толькі зраблю некалькі званкоў».
  
  
  "Міс Рывэра і я не будзем даступныя для далейшых інструкцый".
  
  
  «Заставайся там! Я хачу растлумачыць гэта».
  
  
  «Гэта ўжо высветлена, Хоук. Ці, магчыма, больш дакладны тэрмін нанесены на карту. Да пабачэння".
  
  
  "Нік!"
  
  
  Я падпісаўся.
  
  
  Кэлі была ашаломлена размовай паміж Хоўкам і мной. Ён не ўдзельнічаў у наўмысным непадпарадкаванні. Вось чаму ён казаў пра неістотныя рэчы. Ён падышоў да свайго стала і сеў. Ён уважліва вывучаў мяне і чакаў, калі на мяне абрынецца дах.
  
  
  "Вы думаеце, што выкарыстоўваўся AX?" - нарэшце спытаў ён.
  
  
  "Я так думаю, але не ведаю".
  
  
  "Уцечка?"
  
  
  Я паглядзеў на свае рукі. "Можа быць."
  
  
  "А што наконт дзяўчыны?"
  
  
  «Хуана? Я сапраўды не ведаю пра яе. Калі яна была ў гэтым замяшаная, яе ўжо даўно не будзе».
  
  
  "Куды ты накіроўваешся?"
  
  
  Я павярнуўся да дзвярэй. «Вяртаемся ў гатэль. Цікава, ці будзе яна там».
  
  
  Яна была. Я мог чуць, як яна рыецца ў сваім пакоі, як толькі я ўвайшоў у сваю палову нумара. Прынамсі, гэта было падобна да яе. Проста каб пераканацца, што я дастаў свой Люгер і рушыў да сумежных дзвярэй.
  
  
  "Хуана?" - ціха сказаў я.
  
  
  "О. Нік?"
  
  
  «Містэр Пібодзі».
  
  
  "Як прайшло?"
  
  
  Гэта была Хуана, добра. Я мог сказаць па голасе. Я падтрымаў Люгера, вырашыўшы, што, калі б яна была з кілерам, яна б ужо пакінула Малагу, бо яе ўдзел у шарадзе было б завершана.
  
  
  Я адчыніў дзверы і ўвайшоў. Яна была апранута ў вельмі строгі, але крута які выглядае гарнітур, які намякнуў на густ і грошы, але не быў дарагім. Яна ўсміхалася, а гэта азначала, што яна нічога не ведала пра Карэлі.
  
  
  "Ты выглядаеш стомленым, Нік".
  
  
  "Я. Свежы з энергіі".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  Я сеў на край ложка і паглядзеў на яго. Я хацеў атрымаць поўную аддачу ад святла, калі чытаў яе твар. Яна павярнулася да мяне, моцнае сонечнае святло Малагі ўлівалася ў яе, асвятляючы кожную дэталь яе асобы.
  
  
  «Рыка Карэлі мёртвы».
  
  
  Яе твар пабляднеў. Калі яна дзейнічала, у яе быў выдатны кантроль над сваёй артэрыяльнай сістэмай. Любы фізіёлаг
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Ён скажа вам, што артэрыяльная сістэма з'яўляецца міжвольнай.
  
  
  "Забіты? На яхце?"
  
  
  Я кіўнуў. «Персанаж у гідракасцюме».
  
  
  "А як наконт жанчыны, якая была з ім?"
  
  
  «Ціна Бергсан была параненая, але яна ўсё яшчэ жывая. Гэта выглядала як падстава, Хуана».
  
  
  "Што ж нам зараз рабіць?"
  
  
  "Мы чакаем", - сказаў я. «На словах ад Хока. Я ўжо паведаміў».
  
  
  Яна глядзела на мяне. "Вы маглі бачыць чалавека, які забіў Карэлі?"
  
  
  "Толькі яго сілуэт".
  
  
  «Ён быў падобны на таго, хто страляў у нас у Энсенадзе?»
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Я яго таксама ніколі не бачыў".
  
  
  "Магчыма, гэта быў чалавек у машыне ў Вашынгтоне".
  
  
  «На гэты раз ён быў у гідракасцюме. Ён мог быць тым самым. Акрамя таго, ён мог быць сенатарам Бары Голдуотэрам».
  
  
  Хуана праігнаравала гэта. "Ён забраў нас у Энсенадзе і прайшоў за намі ў Малагу праз Вашынгтон". Цяпер яна была настроена пазітыўна і глядзела прама на мяне.
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Гэта павінна быць!"
  
  
  "Калі ты так кажаш."
  
  
  Яна рушыла да мяне, пакуль не спынілася ў шасці цалях ад мяне. «Яны сказалі, што ты адзін з найлепшых. Як ты дазволіў гэтаму здарыцца?»
  
  
  Я ўважліва глядзеў на яе, не дазваляючы ніякаму выразу адбіцца на маім твары. Але ўва мне было столькі гневу, што хвалі эмоцый, відаць, пацягнуліся, каб дакрануцца да яе, таму што яна адскочыла, як быццам чакала, што я яе ўдару.
  
  
  "Я забуду, што ты калі-небудзь казаў гэта".
  
  
  Яна ўзяла сябе ў рукі і змрочна паківала галавой. "Я не буду"
  
  
  Тэлефон зазваніў.
  
  
  «Келі тут», - сказаў голас. «Я падтрымліваю кантакт з Цінай Бергсан».
  
  
  "Ой?"
  
  
  «Грамадзянская гвардыя адвезла яе ў прыватную клініку недалёка ад нас, недалёка ад Алькасабы. Яе лекар атрымлівае наш заробак».
  
  
  "Як зручна".
  
  
  «Яна ў прытомнасці. Яна хоча цябе бачыць».
  
  
  Я хутка падумаў. “Добра. Дай мне адрас».
  
  
  "Я павінен адвесці цябе туды".
  
  
  “Добра. Я звяжыцеся з табой праз пятнаццаць хвілін. Келі, як Грамадзянская Гвардыя даведалася, куды яе адвесці?»
  
  
  Кэлі ўсміхнулася. "У нас таксама ёсць пара з іх".
  
  
  Усміхаючыся, я павесіў трубку.
  
  
  "Пра што ўсё гэта было?" - Спытала мяне Хуана. Яна ўсё яшчэ была відавочна ўзрушана весткай аб смерці Карэлі. У той момант я вырашыў, што яна невінаватая.
  
  
  «Ціна Бергсан. Яна здаравее. Я пайду пагаварыць з ёй».
  
  
  "І я?"
  
  
  Я хацеў, каб Хуана была заўсёды навідавоку. "Вы ідзяце".
  
  
  Яна расслабілася. "О, добра." Усмешка. "Мне было цікава, што ты збіраўся са мной рабіць".
  
  
  «Як заўсёды, я бяру цябе з сабой. Ты вельмі прыгожая дзяўчына, а мне падабаюцца прыгожыя дзяўчыны». Я ўсміхнуўся.
  
  
  Яна сапраўды пачырванела. "Будзь ты пракляты." Думаю, яна зноў турбавалася аб сваім розуме.
  
  
  * * *
  
  
  Мітч Кэлі правёў большую частку шляху да офіса і клінікі, выхваляючыся перад Хуанай Рывэра. Ён гуляў ролю вельмі крутога, выдасканаленага спецагента. Насамрэч, ён мог зачароўваць жанчын, нават калі не гуляў ролі. Хуана, здавалася, была настроена прыняць яго ўчынак, відавочна, выкарыстоўваючы сваю цікавасць да Кэлі, каб падштурхнуць мяне.
  
  
  Але я не звяртаў асаблівай увагі, быў занадта заняты разважаннямі.
  
  
  Па-першае, я быў у лютасці на сябе за тое, што не прадбачыў пастаноўку. З гэтым снайперам, які дзейнічае ў Энсенадзе, і дзіўнай камандай, якая назірае за намі ў Вашынгтоне, я павінен быў быць гатовы да непрыемнасцяў у Малазе. Аднак раней я думаў, што кілеры пераследвалі мяне і Хуану, а не Карэлі. Як дурное!
  
  
  Гэта было тое, што я зразумеў у сваіх думках. Гудкі звонку машыны нарэшце вывелі мяне са здранцвення, і я пачаў глядзець, як міма мяне праходзяць вузкія вулачкі Малагі.
  
  
  Машына пад'ехала да абочыны, і мы вылезлі з яе. Клініка размяшчалася на вузкай вулачцы, зацененай ад прамых сонечных прамянёў будынкамі вакол яе. Будынкі былі чыстымі і дагледжанымі. Гэта вызначана не было часткай трушчоб Малагі.
  
  
  Кэлі ўвайшла праз галоўны ўваход. Мы падняліся па выгнутай мармуровай лесвіцы ўслед за жанчынай у белай уніформе з даволі грозным задам, якая коратка пабалбатала з Мітчэм Кэлі, калі мы ўвайшлі. Пакуль мы ішлі па калідоры другога паверха, худы мужчына ў дзелавым гарнітуры і чорным гальштуку прывітаў Кэлі шырокай усмешкай.
  
  
  Па словах Кэлі, гэта быў доктар Эрнандэс, які лечыць лекар Ціны Бергсан. Па зіхатлівай усмешцы Эрнандэс я мог сказаць, што грошы AX аплачваюць яго рахункі і даводзяць яго да поўнага кіпення, калі ён вітае рабоў сваіх працадаўцаў.
  
  
  "Як яна?" - Спытала Кэлі.
  
  
  Эрнандэс склаў рукі перад сабой, глыбока ўздыхнуў і доўга хваляваўся.
  
  
  «Гэта кулявое раненне, вы разумееце. Такая рана часам сапраўды выклікае сэпсіс у крывацёку. Сэпсіс - гэта яд», - сказаў ён мне, як быццам я апынуўся галоўным дурнем у групе. “Я сапраўды думаю, што яна выйдзе з гэтага нармальна. З Божай дапамогай - яна выйдзе!»
  
  
  "Як хутка?" Я спытаў.
  
  
  «Некалькі дзён», - сказаў Эрнандэс, падумаўшы хвіліну.
  
  
  "Ах," сказаў я. "Тады гэта зусім не так сур'ёзна".
  
  
  Яго чорныя вочы на імгненне ўспыхнулі. Затым ён усміхнуўся занепакоенай, заклапочанай усмешкай. "Дастаткова сур'ёзна, сеньёр Пібадзі", – сказаў ён нараспеў. Гэта значыла, што ён не адпусціць яе адразу. Мне прыйшлося прыняць той факт, што яго супраціў мог быць абгрунтаваным з медыцынскага пункта гледжання. Кулявое раненне можа апынуцца непрыемнай дробяззю. "Але добра, што яна
  
  
  
  
  
  - неадкладна прыбыла сюды, - працягваў Эрнандэс. - Яна была амаль у шоку. Калі гаворка ідзе пра кулявыя раненні, трэба турбавацца аб шоку”.
  
  
  Я кіўнуў. "Мы можам увайсці, каб убачыць яе?"
  
  
  "Вядома, вядома!" - Заззяў Эрнандэс, павярнуўшыся да Кэлі і махнуўшы ім у бок дзвярэй у калідоры. "Калі ласка, увайдзіце".
  
  
  Кэлі адчыніла дзверы і ўвайшла ў вялікі прасторны пакой з бальнічным ложкам пасярэдзіне. Жалюзі былі зашморгнены, і на прыложкавай тумбачцы ля ложка гарэла лямпа.
  
  
  Ціна Бергсан была прыгожая, нават калі яна была захутаная ў вельмі складаную белую льняную тканіну і па грудзі накрытая бальнічнымі коўдрамі. Яе валасы былі распушаны над падушкай - арэол з прадзенага золата.
  
  
  Калі мы ўвайшлі, у яе былі зачыненыя вочы, але яна адкрыла іх, калі мы глядзелі на яе зверху ўніз.
  
  
  Яе погляд шукаў мяне. «Містэр Пібодзі», - сказала яна.
  
  
  Я кіўнуў. "Я рады бачыць, што ты так добра выглядаеш".
  
  
  Яна паспрабавала ўсміхнуцца. «Гэта было… гэта было…» І на вочы навярнуліся слёзы.
  
  
  Я падышоў да яе. «Ціна, гэта было жахліва. Ты хацела мне нешта сказаць?
  
  
  Яе голас быў шэптам. «Мне так сорамна. Я ... » Яна умольна паглядзела на нас.
  
  
  Я павярнуўся. “Добра. Ачысці пакой. Яна хоча пагаварыць са мной сам-насам».
  
  
  Хуана выпрасталася. "І я."
  
  
  Нашы погляды сустрэліся. «Заставайся, Хуана. Астатнія - прэч!»
  
  
  Эрнандэс і Кэлі паслухмяна выйшлі з пакоя з жанчынай у белай форме.
  
  
  Я ўзяў Ціна за руку. «Што такое, Ціна? Чаго табе сорамна?
  
  
  Яна адвярнулася ад мяне. «Хітрасць», - сказала яна. "Гульня, у якую мы гулялі".
  
  
  "Гульня?" Я пачуў рэзкі і роўны голас Хуаны.
  
  
  "Так", - нервова адказала Ціна.
  
  
  "Раскажы нам аб гульні", - загадаў я ёй.
  
  
  «Гэта была ідэя Рыка. Я маю на ўвазе, ён быў напалоханы і ведаў, што нехта спрабуе яго забіць».
  
  
  "Як ён даведаўся?"
  
  
  "Гэта ўжо спрабавалі".
  
  
  “Добра. Ён падазраваў, што нехта спрабаваў яго забіць. З-за яго дамоўленасці з намі?»
  
  
  "Так", - прашаптала яна.
  
  
  "Калі ён ведаў, што нехта збіраецца яго ўдарыць, чаму ён трапіў прама ў пастку?"
  
  
  "Ён гэтага не зрабіў", - сказала Ціна. «Ён не патрапіў у пастку. У тым і справа».
  
  
  Я павярнуўся і ўтаропіўся на Хуану. У маёй галаве ўзнікла дзіўная думка. Я моцна сціснуў руку Ціны.
  
  
  "Працягвай", - пераконваў я яе.
  
  
  «Гэта быў не Рыка на яхце», - нарэшце сказала Ціна, умольна закочваючы вочы.
  
  
  Так! Нядзіўна, што ўсё адбылося так хутка!
  
  
  "Не?"
  
  
  Чалавек, з якім вы размаўлялі, не быў Рыка Карэлі. Гэта быў чалавек, якога Рыка ведаў шмат гадоў. Яго звалі Базіліо ды Ванэсі. Сіцыліец.
  
  
  «А што наконт Рыка? Ён быў на яхце?
  
  
  "Не. Рыка знаходзіцца ў Сьера-Невадзе. Як толькі сустрэча на яхце скончылася, мы павінны былі паведаміць яго - і тады вы і ён сустрэліся б на гарналыжным курорце. Гэта папярэдняе рандэву было выпрабаваннем. У цесцю Рыка выкарыстаў Герніні ".
  
  
  "Герніні?"
  
  
  «Так. А - як гэта? - блізнюк!»
  
  
  "Двайнік", - сказала Хуана.
  
  
  «Так! Вы ведаеце, каб даведацца, ці спрабаваў хто-небудзь забіць Рыка. Бачыце?»
  
  
  "Або забіць мяне", - падумаў я.
  
  
  "Гэта дакладна."
  
  
  - Значыць, мёртвая Ванессі, а не Карэлі?
  
  
  Яна сказала: «Так. Гэта праўда".
  
  
  Хуана адштурхнула мяне і ўстала каля ложка. "Ты хлусіш", - агрызнулася яна. "Я магу сказаць."
  
  
  Ціна напалову прыўзнялася ў ложку з дзікімі вачыма. "Чаму ты так са мной гаворыш?"
  
  
  «Вы не кажыце праўды! Карэлі мёртвы! І вы спрабуеце падставіць нас з дапамогай фальшыўкі!»
  
  
  "Гэта няпраўда! Клянуся!" Твар Ціны было пакрыта потым.
  
  
  "Я не веру!" Хуана цяжка ціснула.
  
  
  «Рыка зараз у Сьера-Невадзе. Мы выпусцілі яго з яхты ў Валенсіі. Я магу даказаць гэта»
  
  
  "Як?"
  
  
  «Я… я…» Ціна не вытрымала. Яна пачала ўсхліпваць.
  
  
  "Як?" - усклікнула Хуана, нахіляючыся і моцна трасучы яе.
  
  
  Ціна здрыганулася і застагнала ад болю. Яе слёзы цяклі. "Гэта праўда!" яна ўсхліпнула. "Карэлі жывы!" Цяпер яна адкрыта плакала. «У Валенсіі ёсць запісы аб яго сыходзе з яхты!»
  
  
  Хуана выпрасталася, яе вочы звузіліся, але засталіся задаволеныя. "Мы можам гэта праверыць".
  
  
  Я асцярожна адштурхнуў Хуану ў бок, кінуўшы на яе шматзначны і разумее погляд. Хуана была смелай, і мне гэта падабалася. Цяпер мы ведалі, што Карэлі жывы.
  
  
  "Дзе ён?" Я спытаў Ціна.
  
  
  “Я сказаў вам. У Сьера-Невадзе». Яе вочы закаціліся ад жаху.
  
  
  "Але…"
  
  
  "Ён скажа мне, дзе ён сустрэне вас".
  
  
  "Ён інкогніта на курорце?"
  
  
  Ціна адчайна кіўнула. "Так так! О, містэр Пібодзі, мне вельмі шкада, што ўсё пайшло не так».
  
  
  "Ты павінен быць!" - Агрызнуўся я.
  
  
  "Вы пойдзеце туды, каб сустрэць яго?"
  
  
  "Ні за што!"
  
  
  "Не?" Яе твар рассыпалася.
  
  
  "Не!" Я быў катэгарычны.
  
  
  "Чаму, чаму не?" Яна зноў расплакалася. «Ён… ён… заб'е мяне!»
  
  
  "Так", - ціха сказаў я. "Я веру, што ён будзе".
  
  
  Кіраўнік пяць
  
  
  Няпроста праецыраваць разумовыя хвалі са свайго мозгу на чужы. Я спрабаваў гэта гадамі, але беспаспяхова. Але ў гэты момант я ведаў, што павінен мець зносіны з Хуанай Рыверам толькі з дапамогай мазгавых хваль - сапраўднага экстрасэнсорнага ўспрымання.
  
  
  Я накіраваў погляд на яе твар і вельмі задумаўся. Я падумаў: "Прыйдзі да яе на дапамогу, Хуана". Ты добры хлопец;
  
  
  Хуана паглядзела на мяне, расчырванеўшыся, як быццам ёй было ніякавата, што мужчына так уважліва яе разглядае.
  
  
  Я ведаў, што мая першапачатковая думка не пранікла. Мусіць, ты мой аблудны
  
  
  
  
  
  хлопец, аднак.
  
  
  «Да чорта ўсё гэта», - падумаў я нарэшце. У мяне такое адчуванне, што яна злавіла гэта.
  
  
  Я павярнуўся да Ціны і агрызнуўся: "Ні завошта!" Я зноў сказаў. «Усё скончана. Вы зманілі нам апошні раз. Ніякай сустрэчы».
  
  
  Вочы Хуаны звузіліся, і я амаль мог сачыць за яе разумовымі працэсамі, пакуль яна перасякала звіліны гульні і сустрэчнай гульні.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - хутка сказала яна. «Мы не можам проста пакінуць Іспанію, не ўбачыўшы містэра Карэлі!»
  
  
  Ціна перастала галасіць і з надзеяй паглядзела на мяне.
  
  
  Я ўтаропіўся на Хуану, як на садовага чарвяка на свежым салаце. "О, так, мы можам!" - злосна сказаў я. "Яны зманілі нам, і гэта канец".
  
  
  «Але як наконт інфармацыі, якую павінен даць нам Карэлі?»
  
  
  "Нам гэта не трэба".
  
  
  «Табе гэта не трэба, - узмалілася Хуана, - але мне гэта трэба! Я той, каго паслалі сюды за ім. Ты ўсяго толькі целаахоўнік!
  
  
  Я зірнуў на Ціна, каб убачыць, як яна ўспрыняла нашу маленькую драматычную імправізацыю. Яна ператварылася ў гледача на хуткім тэнісным матчы.
  
  
  Я звяжыцеся з AX , прарычэў я, робячы нешта накшталт позняга вінтажнага Багарта . "Місія ачышчана!"
  
  
  "Дазвольце мне пагаварыць з імі!" - сказала Хуана, ужо будучы ўсхваляванай. "Я вельмі шмат што паставіў на карту!"
  
  
  "Мы не павінны размаўляць пры ёй", - неахвотна сказала я, махаючы Тине.
  
  
  «Мне ўсё роўна, хто чуе! Гэта маё заданне!»
  
  
  Я падумаў, робячы выгляд, што ўзважваю наступствы. Нарэшце я сказаў: "Ты сапраўды хочаш пайсці і сустрэцца з Карэлі?"
  
  
  Хуана кіўнула. “Вядома! Проста таму, што ты сапсаваў першую сустрэчу…»
  
  
  "А ты?" - Перабіла я, звяртаючыся да Ціна. «Якую гарантыю вы можаце даць нам, што сустрэнецеся з сапраўдным Карэлі ў Сьера-Невадзе?»
  
  
  «Я ўжо сказаў вам! Вы даведаецеся, калі атрымаеце правільную інфармацыю».
  
  
  Я паціснуў плячыма.
  
  
  - умяшалася Хуана. - Нам трэба сустрэцца з Карэлі, - сказала яна. "Для мяне гэта жудасна важна!"
  
  
  «Добрая дзяўчынка», - падумаў я. Захоўваючы абыякавы твар, я нахіліўся над Цінай. "Мы зробім яшчэ адну спробу".
  
  
  Яна з палёгкай закрыла вочы і ўсміхнулася.
  
  
  «Табе давядзецца цесна супрацоўнічаць з намі, Ціна, - сказаў я ёй. «Няма прычын меркаваць, што забойца зараз пойдзе дадому. Ён таксама захоча забіць цябе».
  
  
  Хуана нахмурылася. «Чаму? Калі яму заплацілі за забойства Рыка Карэлі, ён адпрацаваў свой кантракт».
  
  
  «Але ён абавязкова даведаецца пра сваю памылку. Мафія ведае, што Карэлі жывы - ці хутка памрэ. Тады кілер будзе пераследваць Ціна - каб прывесці яго да Карэлі!
  
  
  Ціна фыркнула.
  
  
  "Мы паставім ахову ў гэтым пакоі", - абвясціў я. «Я скажу Мітчу Кэлі».
  
  
  «Але навучаны забойца можа пракрасціся куды заўгодна. Як ахоўнік даведаецца, за кім сачыць?» - спытала Хуана.
  
  
  Я нахмурыўся. “Мы паняцця не маем, хто забойца. Яму проста давядзецца нікога не падпускаць».
  
  
  «Але мы ведаем», - раптам сказала Ціна, садзячыся і моршчачыся ад болю пры раптоўным руху.
  
  
  Мы з Хуанай павярнуліся да яе з адкрытымі ротамі. "Ведаеш што?"
  
  
  «Хто забойца. Гэта чалавек па імені Камар. Павінна быць. Ён прафесійны забойца. Яго сапраўднае імя - Альфрэда Маската».
  
  
  "Адкуль вы ведаеце?"
  
  
  «Таму што наёмны забойца спрабаваў трапіць на вілу Рыка на Корсіцы шэсць месяцаў таму. Уздоўж сцен было шмат пастак і прылад, таму ён не мог патрапіць унутр. Але калі ён паспрабаваў, ён зачын провада, якія рабілі інфрачырвоныя здымкі. фотаздымкі выявіліся, і ён даведаўся, што гэта Маската».
  
  
  "Рыка Карэлі ведае Маската?"
  
  
  «Не. Яны ніколі не бачыліся. Адзін з людзей Рыка даведаўся Маската».
  
  
  «Значыць, вы кажаце, што Моската не ведае Карэлі ў твар і думае, што забіў яго».
  
  
  Ціна кіўнула. "Я не думаў пра гэта, але так, я б так сказаў".
  
  
  «Што яшчэ вы ведаеце пра Маската? Што-небудзь, што можа дапамагчы нам ідэнтыфікаваць яго?»
  
  
  Твар Ціны стала ружовым. "Яму вельмі падабаюцца дзяўчыны", - прызналася яна.
  
  
  "Што-небудзь большае, чым гэта?"
  
  
  «Яму падабаюцца пары», - збянтэжана выпаліла Ціна.
  
  
  "У парах?" - Весела спытаў я.
  
  
  "Гэта не смешна!" - рэзка сказала Хуана.
  
  
  Я зноў павярнуўся да Ціны. "У яго звычка да трохпавярховага сэксу?"
  
  
  "Так", - сказала Ціна. «Гэта з ім звязана. Ён робіць гэта кожны раз, перш чым пайсці на працу. Гэта яго расслабляе».
  
  
  «Можа быць, мы зможам выкарыстоўваць гэтыя веды, каб знайсці яго, перш чым ён знойдзе нас».
  
  
  "Знаходзіць нас?" - тупа паўтарыла Хуана.
  
  
  «Ён, вядома ж, зноў паспрабуе знайсці шлях да Карэлі. Бо ён не ведае яго з першага погляду». Я ўтаропіўся на акно з аканіцамі. «І самы просты спосаб злавіць Карэлі - гэта паназіраць за намі».
  
  
  Вочы Хуаны загарэліся. "Затым мы бачым сябе ў Малазе, і ён ідзе за намі".
  
  
  «Не. Спачатку мы яго знойдзем». Але мне трэба было сёе-тое выправіць. «Ціна, як мне звязацца з сапраўдным Карэлі?»
  
  
  Яна адвярнулася. "Вам давядзецца пачакаць, пакуль ён не патэлефануе мне".
  
  
  "Але як ён даведаецца, дзе ты - я маю на ўвазе, схаваны ў гэтай спецыяльнай клініцы?"
  
  
  Яна паціснула плячыма. "Ён будзе. Я магу гэта гарантаваць"
  
  
  "Я не хачу падымацца на гарналыжны курорт і чакаць яго там", – сказаў я.
  
  
  "Урач кажа, што праз некалькі дзён са мной усё будзе ў парадку".
  
  
  Я кіўнуў. “Тады мы пачакаем. А пакуль мы паспрабуем прыстукнуць Маскітаў. Я б хацеў, каб ён знік, пакуль мы працуем над гэтым мітынгам».
  
  
  * * *
  
  
  Я хутка праінфармаваў Мітча Кэлі
  
  
  
  
  
  
  , І праз хвіліну ён ужо размаўляў па тэлефоне, падманваючы каменданта Малагі, каб той даручыў члену Грамадзянскай гвардыі прыглядаць за Цінай Бергсан. Па дарозе ў гатэль я распавёў Кэлі аб накіраванні аперацыі.
  
  
  Ён сказаў, што не чуў, што The Mosquito быў у Малазе, але, вядома, ён не знайшоў ніякіх пачуццяў у гэтым раёне. Здавалася, ён думаў, што я яго крытыкую. Я запэўніў яго, што не.
  
  
  "А пекла", - сказаў ён. "Чаму б табе не зірнуць?"
  
  
  "Які злачынны свет?"
  
  
  "Рагу з Малагі", - сказаў ён. «Вось адкуль яны і даведаюцца пра Камара. Чорт, вы з Хуанай выглядаеце зусім законна. Вы маглі б быць парачкай распусных эмігрантаў, якія спрабуюць наняць целаахоўніка. У мяне ёсць кантракт, які ведае тушанае мяса навыварат. Яго клічуць Дыега Перэс. Паслухай, я прышлю яго да цябе сёння ўвечары. Ён цябе атачыць».
  
  
  Я зірнуў на Хуану, уся чапурыстая і напружаная з-за майго мужчынскага шавінізму.
  
  
  “Добра. Давайце паспрабуем".
  
  
  Мы моўчкі скончылі паездку.
  
  
  Як толькі мы вярнуліся ў гатэль, я пачуў званок тэлефона.
  
  
  Гэта была Кэлі.
  
  
  «Адзін. Я заключыў здзелку з Дыега».
  
  
  "Добра."
  
  
  «Ён ростам пяць футаў сем цаляў, гладкі на выгляд, з малюсенькімі вусікамі і вельмі разумны. Не дазваляйце гальштукам уводзіць вас у зман».
  
  
  "Правільна"
  
  
  “Два. Я толькі што расшыфраваў сігнал Інтэрпола».
  
  
  "Інтэрпол?"
  
  
  «Я адправіў ім апісанне мерцвяка разам з адбіткамі. Гэта не Карэлі. Гэта Ванессі, добра»
  
  
  Я кіўнуў. "Значыць, Ціна кажа праўду".
  
  
  «Так. Удачы табе сёння ўвечары, Нік».
  
  
  * * *
  
  
  Дыега Перэс апынуўся менавіта тым, каго апісаў Мітч Кэлі - гладка які выглядае тыпам эскорту, які насіў яркую, але правільнае адзенне і падтрымліваў сталы струмень неістотных гутарак, каб пацешыць дам, у дадзеным выпадку Хуану Рыверу.
  
  
  "Я Дыега Перэс", - сказаў ён мне, калі я ўпусціў яго.
  
  
  "Як справы?" Я сказаў. "Гэта мая жонка Хуана".
  
  
  "Выдатная лэдзі", - сказаў ён з паклонам. Я крадком зірнуў на Хуану. Яна спрабавала захаваць твар нерухомым, але я бачыў, як унутры ўспыхвае гнеў. Яна падазравала, што я смяюся з яе.
  
  
  «Містэр Кэлі паведаміў мне мэта нашага вечара, - коратка сказаў Дыега, шматзначна зірнуўшы на мяне.
  
  
  "З чаго пачаць?" Я спытаў.
  
  
  Ён назваў месца, і мы выклікалі таксі і селі ў яго. Дыега сядзеў з Хуанай, ззяў і балбатаў на іспанскай, а затым на англійскай. Я глядзеў у акно.
  
  
  У Малазе вы сапраўды не ведаеце, дзе тушаныя стравы пачыналіся і дзе заканчваліся клубы. Мы пачалі з рэстарана з відам на Міжземнае мора, побач з гаванню, у раёне горада пад назвай Ла Малагета. Сонца зайшло над паверхняй Міжземнага мора, і мы елі морапрадукты і пілі віно і каньяк. Афіцыянты запалілі свечкі ў каляровых акулярах, і настала ноч.
  
  
  «У мяне ёсць ідэя, Дыега, - сказаў я.
  
  
  "Ідэя?" Дыега пачаў усміхацца. Яму падабаліся інтрыгі.
  
  
  «Я заможны амерыканскі турыст. Гэта бачна па тым, як я раскідваюся грашыма. Я гуляю з жонкай. Але мне сумна з жонкай. Я хачу, каб паклала спаць не толькі простую сялянскую дзяўчыну. Я хачу два!"
  
  
  Дыега быў у захапленні. "Але як вы тлумачыце прысутнасць вашай жонкі, сеньёр?"
  
  
  "Яна з табой, Дыега".
  
  
  Яго твар расплыўся ў ззяючай усмешцы. "Ах!"
  
  
  "І калі мы знаходзім дзвюх дзяўчат, якія працуюць у парах, мы высвятляем, ці прасілі іх выступаць на працягу апошніх некалькіх дзён, асабліва мінулай ноччу".
  
  
  "Я бачу!" Твар Дыега выказваў захапленне: "Тады паехалі".
  
  
  «Дакладна. Паглядзім, што будзе далей».
  
  
  Мы пачалі наведваць дыскатэкі ў Малазе. Еўрапейская дыскатэка - гэта па ісце цёмнае месца з нізкай столлю і вельмі невялікай колькасцю вокнаў. Маленькія столікі расстаўлены вакол платформы пасярэдзіне. Са столі звісаюць самыя розныя ўпрыгожванні - сушаны мох, рамяні, вяроўкі, падвязкі, стрынгі, бюстгальтары, канчукі, амаль усё, што толькі можна ўявіць.
  
  
  Заўсёды недзе гучна гучыць музыка са стэрэафанічнай касеты. Гучнагаварыцелі выпраменьваюць шум ва ўсіх кірунках з утоеных ніш. Стробоскоп міргаюць рознакаляровым падсвятленнем ва ўсе бакі. На сцены праецыююцца каляровыя слайды з аголенымі целамі і парамі ў розных позах палавога акту. Шум фантастычны.
  
  
  Затым усе страбаскопы выключаюцца, і на сцэну выходзіць група гітарыстаў. З'яўляецца танцор фламенка - мужчына ці жанчына.
  
  
  Да паўночы мы прайшлі паўтузіна месцаў з адмоўнымі вынікамі.
  
  
  "Добра?" Праз некаторы час я спытаў Дыега.
  
  
  "Нічога, сеньёр", - сказаў ён. "Даступна мноства жанчын - адзіночныя, парныя, нават трайныя, але ў апошні час ніхто не выступаў тройкі".
  
  
  "Такім чынам, мы паспрабуем яшчэ раз".
  
  
  "У нас скончыліся месцы". Вочы Дыега прыжмурыліся. «Я думаю, мы павінны паспрабаваць Торремолинос».
  
  
  "Дзе гэта?"
  
  
  «Крыху паўднёвей. На ўзбярэжжа Коста дэль Соль».
  
  
  "Яшчэ дыскатэкі?"
  
  
  «Лепшае. Жывое. Жывёла. Распуснае».
  
  
  Я кіўнуў. «Гучыць добра. Паехалі».
  
  
  Прыкладна ў гадзіну трыццаць мы ўвайшлі ў месца на паўдарогі па галоўнай вуліцы Тарамаліноса. Гэта было змрочнае месца. Жывёлы ў клетках хадзілі ўзад і ўперад у клетках, якія звешваліся са столі каля бара каля ўвахода.
  
  
  Люмінесцэнтныя размаляваныя крэслы і сталы блішчалі ў цемры. Танцорка фламенка выпарылася ў звычайным кроку
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  s на невялікай сцэне ў цэнтры пакоя. На сцяну праецыравалі слайд дзвюх лесбіянак у экстазе. Узмоцненая гітарная музыка спаборнічала з вар'яцкім плачам спявачкі ў відавочнай спробе аглушыць усіх заступнікаў.
  
  
  Мы апусціліся, замовілі сангрыю і сталі глядзець.
  
  
  Дыега знік.
  
  
  Мы з Хуанай ўтаропіліся адзін на аднаго.
  
  
  Мая рука схапіла мяне за плячо. Я рэзка павярнуўся, уражаны нечаканым чалавечым кантактам.
  
  
  "Яны ў мяне ёсць", - сказаў Дыега мне на вуха.
  
  
  Я дакрануўся да рукі Хуаны, папярэдзіў яе, каб яна заставалася там, і рушыў услед за Дыега ў цемру. Узбоч ад дыскатэкі быў невялікі дзвярны праём. Дыега правёў мяне праз яго, і мы прайшлі па цёмным калідоры ў пакой у канцы. За сталом сядзела жанчына няпэўнага ўзросту ў брудным, ірваным гарнітуры фламенка. У сцяне над яе галавой свяцілася слабое электрычнае святло. У яе былі чорныя валасы, чорныя вочы і чорныя мяшкі пад імі.
  
  
  «Б'янка», - сказаў Дыега. "Гэта мужчына".
  
  
  Б'янка стомлена ўсміхнулася. "Ты мне падабаешся", - сказала яна.
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Ваш таварыш?"
  
  
  "Яна не такая добрая, як я, але яна будзе там".
  
  
  "Яе імя?"
  
  
  "Карла". Яна паціснула плячыма.
  
  
  "Б'янка", - сказаў я. “Ты павінен быць добры. Я не хачу марнаваць грошы дарма».
  
  
  "Не марнуйце грошы дарма на Б'янку і Карлу!" жанчына фыркнула. “Мы добрыя. Вельмі добра".
  
  
  "Я не хачу аматараў!" Я сказаў. "Я хачу ведаць, ці працавалі вы разам раней".
  
  
  «Вядома, мы працуем разам», - сказала Б'янка, заспакаяльна махнуўшы мне рукой. «Не турбуйцеся аб гэтым. Мы падзелім грошы».
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "Па сем тысяч песет за штуку".
  
  
  "Гэта шмат! Я павінен ведаць, ці добры ты!"
  
  
  «Слухай, ты каго-небудзь спытай...»
  
  
  Дыега сказаў: «Хто, Б'янка? У цябе ёсць рэкамендацыі?
  
  
  “Вядома, у мяне ёсць рэкамендацыі! Гэты француз жыве ў Марбельі».
  
  
  Я пакруціў галавой. "Я не веру ні аднаму французу!"
  
  
  Яна смяялася. "Гэта добра. Я таксама!"
  
  
  Мы з Дыега паціснулі плячыма.
  
  
  «Гэй, - сказала яна. «Быў адзін, які мы зрабілі толькі ўчора! Карла і я. Сапраўдны вырадак, ён быў! Ён хацеў усё! І адразу! О, кажу табе...»
  
  
  "Хто быў ён?"
  
  
  Яна нахмурылася. "Я не ведаю. Ён не называе нам свайго імя. Ён цёмны хлопец. Ведаеш. Выглядае італьянцам ці нешта ў гэтым родзе. Не гаварыў па-іспанску».
  
  
  Я зірнуў на Дыега, і ён апусціў павека на адно вока.
  
  
  "Дзе ён жыве?" Я спытаў.
  
  
  «Мы пайшлі на вілу прама тут, у Тарамаліносе».
  
  
  Я пакапаўся ў кашальку і выцягнуў дзесяць тысяч песет. "Дайце мне адрас, - сказаў я, - і пакіньце сабе дзесяць тысяч".
  
  
  Яе вочы пашырыліся, і я ўбачыў, як на яе лбе выступіў пот. Яе вусны былі вільготнымі ад сліны. Яна раздзіралася паміж прагнасцю і асцярожнасцю. Цяпер яна падазравала, што я мог быць больш, чым проста пакупніца з дзіўнымі сэксуальнымі жаданнямі. Але яе больш цікавілі грошы, чым сумневы.
  
  
  Яна пацягнулася за грашыма.
  
  
  "Адрас?"
  
  
  “Я не ведаю адраса. Я… я завязу цябе туды».
  
  
  Я вярнуў грошы і зняў пяць тысяч. «Астатняе, калі мы дабяромся туды, Б'янка».
  
  
  Дыега выглядаў збянтэжаным. «Сеньёр. А што наконт іншай сеньёры? Тваёй…?»
  
  
  "Вярніся туды, Дыега, і забяры яе дадому праз паўгадзіны".
  
  
  Я падумаў, што калі хто-небудзь назірае за Дыега, ён рушыць услед за ім і Хуанай назад у гатэль.
  
  
  Я схапіў Б'янка за руку, і мы выйшлі праз заднюю дзверы дыскатэкі.
  
  
  На вуліцы было цёмна. Неонавыя агні асвятлялі фасад будынка, але ззаду ён быў амаль чорны як смоль.
  
  
  Б'янка сказала: «Пачакай тут».
  
  
  Яна пайшла, і праз паўхвіліны да дома пад'ехала таксі, і яна памахала мне рукой.
  
  
  Я сеў побач з ёй, адчуваючы затхлы пах яе макіяжу, яе поту і яе адзення.
  
  
  Яна пагаварыла з таксістам, завея з сумнымі вачыма ў берэце, і ён крануўся з месца, пятляючы па вузкіх вулачках, якія вялі да перадгор'яў на ўскраіне горада. Мы выйшлі з дзелавой часткі Торремолиноса і ўвайшлі ў прыгарадную жылую частку.
  
  
  Праз дзесяць хвілін Б'янка нахілілася наперад і пляснула таксіста па плячы.
  
  
  «Акві! Вось».
  
  
  Ён спыніў таксі.
  
  
  "Вунь той?" - Спытаў я Б'янка, апазнаўшы вілу, на якую яна паказвала.
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  "Мужчына - ён тамака адзін жыве?" Я спытаў.
  
  
  "Гэта дакладна. Больш нікога няма».
  
  
  Я ўручыў ёй пяць тысяч песет, выйшаў з таксі, заплаціў кіроўцу і памахаў ім абодвум, пакуль яны едуць.
  
  
  Таксі знікла.
  
  
  Я праверыў наплечную кабуру. "Люгер" чакаў.
  
  
  Віла, якую вызначыла Б'янка, уяўляла сабой невялікі ляпны дом, акружаны дагледжаным садам. Перад домам была адчыненая брама.
  
  
  Я ўвайшоў.
  
  
  У хаце было цёмна.
  
  
  Я абышоў бокам. Было відавочна, што насельнік дома альбо на вуліцы, альбо спіць у ложку.
  
  
  Я выглянуў у акно і ўбачыў кухню і сталовую.
  
  
  Другое акно выходзіла ў спальню, і нехта спаў у адной пасцелі.
  
  
  Я агледзелася, каб упэўніцца, што за мной ніхто не назірае. Затым, зрабіўшы як мага менш шуму, я падышоў да кухоннага акна і паспрабаваў яго адчыніць.
  
  
  Да майго здзіўлення, ён быў адпушчаны і вылецеў вонкі.
  
  
  Я пралезла.
  
  
  Падлога на віле быў выкладзены пліткай, і я бязгучна на яго апусціўся. Я звярнуў
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  выцягнуў свой «Люгер» і накіраваўся да дзвярэй у калідор у задняй частцы кухні.
  
  
  Дзверы спальні былі прыадчынены. Я хутка прайшоў праз яе ў спальню і заўважыў выключальнік каля дзвярэй. Я паставіў свой кавалак на ложак і ўключыў святло.
  
  
  "Замры", - сказаў я, думаючы, што ў яго пад рукой можа быць зброя.
  
  
  Ніякага руху. Нічога. Я глядзеў. Святло, якое залівала пакой, паказала мне, што здарылася, і мне стала дрэнна. Чалавека, які ляжаў у ложку, больш не было. Падушка і пасцельная бялізна былі ссунуты ўверх, каб быць падобным на спячага.
  
  
  Адчуваючы момант абсалютнай панікі, я пацягнуўся да сьвятла, каб яго пагасіць.
  
  
  Гук ззаду мяне раздаўся занадта хутка. Хоць я круціўся так хутка, як мог, паварочваючы «Люгер», каб злавіць каго б там ні было, я так і не завяршыў рух. Я пагрузіўся ў цемру ў той момант, калі цвёрды металічны прадмет патрапіў мне ў чэрап.
  
  
  Першае, што я зразумеў, прыйшоўшы ў прытомнасць, было тое, што я не мог дыхаць. А потым выявіла, што ў мяне таксама баліць галава. Трэцяе, што я адчуў, - гэта становішча, у якім маё цела скручана. Я знаходзіўся ў вельмі цеснай прасторы, у якой ледзь хапала месца для маіх ныючых касцей.
  
  
  Я задыхаўся, спрабуючы дыхаць чыстым паветрам праз туман атрутных пароў, які атачаў мяне.
  
  
  Я расплюшчыў вочы і спачатку нічога не ўбачыў. Мае вочы зашчыпала, засціліся і пераарыентаваліся. Раптам я зразумеў, што не магу паварушыць рукамі і нагамі.
  
  
  Спрабуючы сесці прама, я ўбачыў у цьмяным святле, што я затрымаўся на пярэднім сядзенні вельмі маленькага Volkswagen. Рухавік працаваў, але машына не рухалася.
  
  
  Я закашляўся і паспрабаваў прачысціць горла, але не змог.
  
  
  Выхлапныя газы! Гэтая думка мільганула ў мяне ў галаве, і я села, рэзка выпрастаўшыся, гледзячы вакол, упершыню заўважыўшы, як шланг утыкаецца ў амаль зачыненае акно.
  
  
  Выхлап ліўся праз шланг у фолькс. Я дастаткова ведаў аб гэтых аўтамабілях, каб зразумець, што яны практычна паветра-і воданепранікальныя ўнутры. А з прыходам угарнага газу ў мяне заставалася мала часу.
  
  
  Мае запясці і лодыжкі былі звязаны тугімі вяроўкамі, звязанымі разам, так што я нагадваў быка, які гоніць бычынага сабаку. Я працягнуў руку, спрабуючы схапіць ключ у замку запальвання, каб вывярнуць яго, але я не мог манеўраваць лодыжкамі дастаткова высока ў межах машыны, каб дабрацца да ключа.
  
  
  Я ляжаў і цяжка дыхаў ад роспачы. Я ведаў, што ў мяне не будзе магчымасці ўдыхнуць свежае паветра ў лёгкія.
  
  
  Я ведаў, што на вуліцы Москіт чакаў, і праз пяць ці дзесяць хвілін ён зайшоў у гараж, адчыніў дзверцы машыны, выключыў рухавік і завёз мяне куды-небудзь на дастаўку. Ён мяне цалкам перахітрыў!
  
  
  Я мог дацягнуцца да шчыкалатак правай рукой, але не мог падняць іх досыць высока, каб дакрануцца да сталёвага ляза, прымацаванага да тыльнага боку маёй шчыкалаткі. Я саслізнуў з сядзення і стукнуўся аб рычаг пераключэння перадач, амаль страціўшы яго форму.
  
  
  А потым я дакрануўся да сталёвага ляза.
  
  
  Я на імгненне страціў прытомнасць, усё маё цела мучыў пакутлівы кашаль. У мяне зусім не было часу.
  
  
  Лязо выйшла вонкі, і я паспрабаваў разрэзаць вяроўкі, якія ўтрымліваюць мае лодыжкі. Праз хвіліну вяроўка разарвалася. Я больш не мог дыхаць і затаіў дыханне. На мяне з усіх бакоў пачала прыходзіць цемра. Цяпер я ледзь мог паварушыць пальцамі.
  
  
  Вокіс вугляроду працягваў паступаць у машыну.
  
  
  Тады мае ногі цудоўным чынам вызваліліся. Я адштурхнуў іх ад запясцяў і націснуў адной нагой на педаль газу. Фольксваген скокнуў, але тормаз трымаўся.
  
  
  Я павярнуў рычаг пераключэння перадач у бок і ўніз, на задні ход, і зноў націснуў нагой на педалі газу.
  
  
  Фольксваген стрэліў у зачыненыя дзверы гаража і ўрэзаўся ў іх.
  
  
  Але дзверы не адчыніліся, хоць я чуў трэск дрэва.
  
  
  Я гнаў фольксваген наперад.
  
  
  Мой зрок зноў змерк, і я амаль нічога не бачыў. Мае лёгкія ўздрыгвалі ад атрутнага паветра.
  
  
  Зноў - назад, разбі.
  
  
  Дзверы рассунуліся.
  
  
  Я бачыў ноч звонку. Наперад.
  
  
  Я зноў уключыў «фольксваген» заднім ходам і праз расчыненыя дзверы вылецеў на пад'язную дарожку. Я затармазіў на адчыненай мясцовасці і спыніўся. Праз акно ўлівалася свежае паветра.
  
  
  Справа я ўбачыў раптоўны ўсплёск аранжавага полымя, які папярэднічаў гуку стрэлу.
  
  
  Я разрэзаў вяроўкі на запясцях і вызваліў запясці. Я вырваў дзверы і апусціў акно, кашляючы на свежым паветры. Праз хвіліну руль апынуўся ў мяне ў руках. Я павярнуў "фальксваген", запаліў святло і нацэліў яго ў кропку, адкуль адбыўся стрэл.
  
  
  Нехта закрычаў. Раздаўся яшчэ адзін стрэл. Я праехаў праз пад'язную дарожку да лужка і накіраваўся да хмызняку, які рос каля гаража. Я ўбачыў, як з кустоў выскачыў чалавечы сілуэт і пабег па лужку. Я трымаў фольксваген нацэленым на яго.
  
  
  Ён павярнуўся адзін раз, яго спалоханы твар асвятліўся яркімі фарамі машыны. Гэта быў невысокі цёмнавалосы круглатвары мужчына з густымі бровамі, доўгімі бакенбардамі і сіняй барадой сківіцай - Камар.
  
  
  Ён стрэліў яшчэ раз, але прамахнуўся, і я моцна націснуў на газ. Фальксваген скокнуў наперад.
  
  
  Маската зігза
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  gged зараз, спрабуючы знайсці сховішча ў маленькім дворыку. Я націснуў на педаль газу і прымусіў Volks ехаць з усіх сіл. Я бачыў, як ён заскочыў на цагляную сцяну і пераскочыў цераз яе.
  
  
  Я зняў нагу з педалі газу і рэзка націснуў на тормазы. Фальксваген павярнуўся бокам, раскапаў траву і ўрэзаўся ў цагляную сцяну, святло адразу ж згасла.
  
  
  Кола ў мяне ў жываце, але я ехаў недастаткова хутка, каб сур'ёзна параніцца.
  
  
  Я вылез з машыны і заскочыў на сцяну, гледзячы ў клубок расліннасці і кустоў у суседнім двары.
  
  
  Нікога не было відаць.
  
  
  Я вярнуўся ў дом і ўвайшоў унутр. У спальні я мог бачыць, дзе я стаяў і дзе хаваўся Камар да таго, як ударыў мяне. Я знайшоў свой Люгер на падлозе, там, дзе я яго выпусціў.
  
  
  Я падняў яго і пачаў выходзіць са спальні, плануючы ўладкаваць пастку для Моската. Рана ці позна яму давядзецца вярнуцца.
  
  
  Раптам я зразумеў, што ў доме я не адзін.
  
  
  У калідоры стаяў мужчына, усміхаючыся мне.
  
  
  Першае, што я ўбачыў, быў Webley Mark VI, вельмі смертаносная зброя. Амаль адразу я засяродзіўся на мужчыне, які трымае пісталет.
  
  
  Гэта быў буйны, імпазантны мужчына ў плашчы з поясам. Ён сціскаў «Уэблі» амаль нядбайна, нібы гэта было не што іншае, як візітная картка, накіраваўшы яго прама мне ў жывот.
  
  
  Шэсць
  
  
  У яго быў доўгі, амаль худы твар з цёмнымі вачыма і хвалістымі валасамі, якія нядбайна спадалі пасмамі на лоб. І ў той жа час, хоць рысы яго твару былі нерухомыя ў невыразнай масцы бесстароннасці, яго вусны былі скошаны ў плоскай усмешцы.
  
  
  «Ён лётаў», - сумна сказаў ён на вельмі брытанскай ангельскай. "Цяпер гэта было самым дурным з вашага боку, каб дазволіць яму збегчы".
  
  
  Я памахаў яму рукой, стараючыся не цаліць у яго свой. "Не маглі б вы прыбраць гэтую пысу з майго жывата?"
  
  
  "Што? О!" Ён усміхнуўся. Уэблі слізгануў у бакавую кішэню плашча з поясам і знік. "Вы амерыканец, ці не так?" Ён здаваўся засмучаным гэтай ідэяй.
  
  
  «Так. І няма сэнсу вінаваціць мяне ў уцёках. Калі б ты не ўварваўся ў гэты калідор, як QE II, я б яго забіў!»
  
  
  Ён паціснуў плячыма. "Ну што ж, часам так бывае, ці не так?" Ён шырока ўсміхнуўся. "Што ты думаеш? Пойдзем за ім? Ёсць шанец?»
  
  
  "Ён ужо далёка адсюль", - сказаў я. "Баюся, мы можам забыць яго".
  
  
  Ён уважліва мяне вывучаў. «Я не пазнаю вас, дружа. ЦРУ? Ваенная разведка?»
  
  
  Я спакойна сказаў: Я амерыканскі турыст. Пра што ты кажаш?"
  
  
  Ён пасмяяўся. Яблык яго адама падскочыў уверх і ўніз, калі яго галава закінулася. Гэта быў буйны, прыгожы мужчына ў тыпова брытанскім стылі з твідавым твідам. "Вы не маеце ні найменшага падання, ці не так?"
  
  
  Ён уздыхнуў. "Чорт пабяры. Я Парсан. Бары Парсан. Брытанскі падданы. На адпачынку ў Іспаніі. А ты?"
  
  
  «Джордж Пібадзі. Гэтак жа сама, я ўпэўнены».
  
  
  Ён раздражнёна ўсміхнуўся. "Фігня."
  
  
  "Сапраўды, так", - адказаў я, таксама пасмейваючыся. "Тут цёмна. Вы хочаце яго заслупаваць?»
  
  
  "Прабачце мяне калі ласка?"
  
  
  «Выкладзіце яго. Вы ведаеце. Чакайце яго тут».
  
  
  «О. Падтрымліваць назіранне? Сцвярджальна. Я цалкам з табой згодзен, стары».
  
  
  «Кліч мяне Джордж».
  
  
  Ён фыркнуў. "Тады Джордж".
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Мы пачакаем". Я падышоў да ложка і сеў на яе край.
  
  
  Ён прайшоў міма мяне і паваліўся на падушку, прыхінуўшыся спіной да падгалоўя. Я чуў, як ён мацае ў кішэні. Ён выцягнуў пачак іспанскіх цыгарэт, сунуў адну ў рот і хутка запаліў доўгай васковай запалкай. "О. Прабач. Дым?"
  
  
  Я пакруціў галавой. "Кінуў".
  
  
  "Як вы наогул патрапілі на яго?" - раптам спытаў ён.
  
  
  "СААЗ?" Я скрывіўся, бо ведаў, як усё гэта гучыць недарэчна. Але заўсёды была ахова.
  
  
  «Камар», - сказаў Парсан, як быццам я быў зусім некампетэнтны.
  
  
  "Ну што ж." Я спрабаваў убачыць свой шлях да правільнай вокладкі. «У Малазе жыве гэтая жанчына, - сказаў я. "Яна замужам за маім знаёмым бізнесменам. Аднак, калі яе муж пачаў гуляць у Швейцарыі са сваёй палюбоўніцай, жанчына вырашыла зладзіць інтрыжку з мужчынам, якога вы называеце Камарам. Цяпер ён шантажуе яе, пагражаючы расказаць пра іх раман з мужам. Я дзейнічаю ад імя сеньёры, каб прымусіць маскітаў спыніць і адмовіцца ад яго схемы шантажу ".
  
  
  Цыгарэтны дым падняўся ў паветра. Было цёмна, але я бачыў, што Парсан разгублена ўсмiхаўся. Ён зноў усміхнуўся, вельмі ціха, вельмі пагардліва.
  
  
  "Вы ўмееце выкарыстоўваць клішэ", - сказаў ён у размове. "Джордж? Джордж, гэта неабходна?"
  
  
  «Вы прасілі праўдзівую гісторыю. Гэта праўдзівая гісторыя». Я павярнуўся да яго. "А ты?"
  
  
  "Ах. Я." Ён глыбока ўздыхнуў. "Што ж, Камар вядомы мне ў многіх адносінах, але не як вялікі палюбоўнік".
  
  
  «Ну», - нясмела пачаў я.
  
  
  "У асноўным ён вядомы мне як пісталет prezzolata. Гэта ламанае лацінскае слова для Tut man / Яго сапраўднае імя - Альфрэда Моската, адсюль Моск. Яго паслалі з Рыма, каб ён працаваў тут, у Іспаніі, але я не ведаю якая праца. Моск неапалітанскага паходжання "
  
  
  "Але чаму ты палюеш за ім?"
  
  
  "Гэта
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Спачатку гэта была неваенная справа, але цяпер яна ператварылася ў ваенізаваную справу. Камар наляцеў на аднаго з нашых людзей у Рыме шэсьць месяцаў таму і забіў яго».
  
  
  "Адзін з вашых людзей?"
  
  
  - Ваенная разведка, - суха сказаў Парсан. «Нас турбуе незаконнае абарачэнне наркотыкаў у Міжземным моры. Узброеныя сілы поўныя гэтым. Мы спрабуем спыніць яго з канца Другой сусьветнай вайны. І мы былі на сапраўдным трубаправодзе, калі Джасцін быў забіты Маската ". Парсан задуменна спыніўся.
  
  
  Я кіўнуў. “Зразумела. Прабач».
  
  
  "Я быў у Іспаніі на мінулым тыдні, калі мы атрымалі вестку, што Моск быў тут. Я паспрабаваў знайсці яго, але пацярпеў няўдачу. Затым, як раз гэтым вечарам, у мяне скончылася зачэпка і я выявіў, што вы размаўляеце з прастытуткай, якую я павінен быў Я проста дапытаў яе пасля таго, як яна вярнулася на дыскатэку і прыехала сюды на дублі.
  
  
  "Ваенная разведка?" Я прывык. "МІ-6?"
  
  
  "Фактычна, пяць". Ён усміхнуўся. «Вы вельмі праніклівыя, калі думаеце пра МІ-6. Шостая - гэта, вядома, шпіянаж. І пяцёрка - гэта контрразведка. Правільна? Цяпер я не буду турбаваць вас з нагоды вашай канкрэтнай ідэнтыфікацыйнай пазнакі, таму што я ведаю, што вы, янкі, жудасна педантычныя ў пытаннях бяспекі і ўсяго такога. Аднак гэта не павінна ўскладняць нашыя адносіны. Я прапаную працаваць у тандэме і паспрабаваць займець нашага чалавека Маската».
  
  
  "Якія вашыя загады адносна Маската?" Я спытаў.
  
  
  "Прашу прабачэння? О. Насамрэч, Маскіта - вельмі надакучлівы гулец. Мне сказалі падлічыць яго».
  
  
  "Усяго яго?"
  
  
  «Так. Устараніце яго».
  
  
  "Як вы думаеце, хто стаіць за ім?" Я спытаў.
  
  
  «Мафіёзі, несумненна. Ён шмат разоў раней выконваў працу для бацькоў».
  
  
  «Я шкадую аб Джасціне».
  
  
  "Джасцін?" Ён уявіў мне пусты твар.
  
  
  «Чалавек, які быў забіты. Твая…»
  
  
  «О, Джасцін Дэлані. Так. Бедны Джасцін». Парсан уздыхнуў. "Ну што ж, ён ведаў, у што ўвязваецца, калі далучыўся, ці не так?"
  
  
  Я глядзеў на яго ў цемры. Я падумаў, што гэта было падобна на брытанцаў. Жорсткая верхняя губа і ўсё такое.
  
  
  "Што вы атрымліваеце ад свайго заступніка?" - сарданічна спытаў ён мяне.
  
  
  "Апякун?"
  
  
  "Заблуканая жонка?" Ён зрабіў паўзу. "Вы занялі месца Маскітаў у яе ... кахання?"
  
  
  Ой. Мая гісторыя з вокладкі. "Гэта чыста рыцарскае пытанне", - сказаў я з усмешкай.
  
  
  «Вы, янкі, сапраўды валодаеце залішняй старамоднай галантнасцю. Малайчына!»
  
  
  Мы змоўклі.
  
  
  Праз гадзіну мы вырашылі, што Маската не вернецца.
  
  
  Праз дзве гадзіны мы пілі ў маім гасцінічным нумары. Тады гэта былі "Бары" і "Джордж". Я ўсё яшчэ быў падазроным, але вырашыў, што ён можа прывесьці да інфармацыі.
  
  
  * * *
  
  
  Хуана стаяла ў дзвярным праёме ў сваёй мантыі, валасы спадалі ёй на плечы, вочы былі поўныя сну, а прыгожы твар хмурыўся.
  
  
  "Што гэта за бачанне пульхрыцюду?" - ускрыкнуў Парсан, размахваючы куфлем каньяку.
  
  
  "Гэта Хуана", - сказаў я. "Прывітанне, Хуана".
  
  
  «Гэта тая сеньёра, пра якую вы мне казалі?» - спытаў Парсан складанымі жэстамі. Ён быў амаль гэтак жа п'яны, як і я.
  
  
  "Не, вядома", - сказаў я. "Гэта - мая жонка!" Парсан павярнуўся да мяне, каб паглядзець. Затым ён азірнуўся і ўтаропіўся на Хуану.
  
  
  «Я кажу, зараз! У цябе выдатны густ, стары! Выдатны густ!»
  
  
  Я ўстаў і пакланіўся. «Дзякуй, Бары. Ох, Хуана. Заходзь, калі ласка. Мне шкада, што я спазніўся. Я сустрэў свайго старога прыяцеля».
  
  
  Парсан ухмыльнуўся. «Так, сапраўды, мая дарагая. Гэта імя Бары Парсан».
  
  
  «Гэта Хуана Пібадзі», - сказаў я.
  
  
  Хуана ўжо не спала. Яна ўвайшла ў пакой, злосна гледзячы на мяне. "Што здарылася?"
  
  
  «Я раскажу табе пазней, жонка», - сказаў я, нагадваючы ёй пра яе статус перад Парсанам. "Дастаткова сказаць, што я сутыкнуўся са сваім старым прыяцелем Бары Парсанам з Six".
  
  
  «Пяць, - сказаў Парсан.
  
  
  "Пяць і адзін - шэсць, як я ўжо сказаў". Я ўсміхнуўся. "Далучайцеся да нас, Хуана?"
  
  
  "Ужо позна, і я стаміўся".
  
  
  "Ты не выглядаеш стомленым", - сказаў Парсан, падыходзячы да яе і пільна гледзячы на яе. "Ты выглядаеш вельмі бадзёрым". Ён нахіліўся, прыўзняў яе падбародак і хутка пацалаваў у вусны. "Ці бачыш?"
  
  
  Я закрыў вочы, чакаючы выбуху. Так і не адбылося. Калі я зноў расплюшчыў вочы, я ўбачыў, як яна ўсміхаецца Парсону і паліць цыгарэту, якая чароўным чынам патрапіла ёй у рот. Іспанскі дым падымаўся з яго верхавіны.
  
  
  Я ашаломлена адкінуўся на кушэтцы. Што здарылася з Вызваленай Хуанай?
  
  
  Хуана зараз глядзела Парсонсу ў вочы, яе цела свабодна і выгіналася да яго. "Вы брытанец, ці не так?"
  
  
  "Калматы Стары Леў у Парсоне!" - сказаў ён са смехам. Ён абняў яе. «Вы, янкі, ствараеце суперпарод самак».
  
  
  Яна не стрэсла яго. "5?" - паўтарыла Хуана. "Што значыць пяць?"
  
  
  "Ваенная разведка", - сказаў я. "Контрразведка, а, Бары?"
  
  
  Парсан кіўнуў. «Цалкам дакладна, стары. Я кажу, хіба вы двое не хочаце зайсці да мяне на раскопкі і выпіць?
  
  
  Хуана ярка ўсміхнулася. "Кахаць."
  
  
  Я слаба падняў вочы. "Добра."
  
  
  "Ты таксама можаш прыйсці, Джордж".
  
  
  "Я кажу", - сказаў я так шчыра, як толькі мог. Я пачаў быць падобным на Дэвіда Нівена.
  
  
  * * *
  
  
  Мне прыйшлося перадаць яго Хуане. Яна гуляла яго гэтак жа майстэрска, як ён гуляў яе.
  
  
  У гасцінай на віле Бары Парсона гарэла святло. Гэта была прыгожа абстаўленая кватэра.
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  ce, аформлены ў звычайным для іспанскага ўзбярэжжа стылі - кілімкі, габелены, тоўстыя драўляныя крэслы, канапы, сталы.
  
  
  Я ўсё яшчэ гуляў у п'яным выглядзе, калі мы ўвайшлі ў пакой. Паколькі гэта было самае блізкае, я падышоў да канапы і апусціўся на яе край, закінуўшы галаву і жудасна пазяхаючы.
  
  
  Хуана паглядзела на мяне, а затым павярнулася і ўсміхнулася Парсону. Ён зірнуў у мой бок, ухмыльнуўся і ўзяў Хуану на рукі. Яны цалаваліся доўга і глыбока. Я назіраў за імі скрозь шчылінкі вачэй і зноў падумаў, што такое непераўзыдзены мастак Хуана Рывэра.
  
  
  "Que bruto! En nuestra casa! Mil rayos te patten!"
  
  
  Я падняў галаву. У дзвярным праёме стаяла жанчына, скрыжаваўшы рукі на грудзях, і глядзела на Парсона і Хуану. Гэта была прыгожая маладая жанчына з каштанавымі валасамі, цёмна-карымі вачыма і крэмавай скурай.
  
  
  Парсан утрымаў Хуану ад сябе і павярнуўся да жанчыны ў дзвярным праёме. "Алена", - сказаў ён. "Гэта Джордж, а гэта Хуана".
  
  
  "Хм!" фыркнула Алена.
  
  
  Хуана зірнула на Парсона, а затым зноў на жанчыну. "Хто ты?" - ціха спытала яна.
  
  
  «Гэта мая…» - павярнуўся да мяне Парсан і, здавалася, падміргнуў «…жонка».
  
  
  Я кіўнуў. "Як Вашы справы, Алена?"
  
  
  "Алена Маралес", - сказала яна і ўсміхнулася. Яна павярнулася да Парсон, прыўзняла падбародак, паглядзела на яго зверху ўніз і падышла да ложка побач са мной, каб пухлець.
  
  
  Твар Хуаны на імгненне затуманіўся, але затым чароўнай выявай праяснілася, калі Парсан сціснуў яе і вывеў з пакоя праз дзверы, праз якую ўвайшла Алена. Праз імгненне я пачуў, як ён грукоча шклянкамі і бутэлькамі. Яшчэ напоі!
  
  
  Халат Алены зваліўся з яе плячэй. Пад халатам на ёй была тонкая начная кашуля, і я ясна бачыў контур яе грудзей. У яе было поўнае целасклад і вытанчаная форма ад галавы да шчыкалатак.
  
  
  "Вы сапраўды замужам за Парсанам?" Я спытаў.
  
  
  Яна гарэзна ўхмыльнулася. "Чаму ты хочаш ведаць?"
  
  
  "Таму што мне цікава".
  
  
  "Я буду трымаць вас у курсе".
  
  
  "Ты не скажаш?"
  
  
  "Я не думаю, што гэта мае вялікае значэнне". Яна пацягнулася і шчыкнула мне нос. "Я падазраю, што вы гэта ведаеце".
  
  
  Я працягнуў руку і схапіў яе за плечы.
  
  
  "Гэй, твая жонка", - сказала яна. "Яна прыгожая. Думаю, яна падабаецца Бары».
  
  
  «Ды добра, лэдзі, - сказаў я, калі яна прытулілася да мяне, і халат зручна расшпіліўся.
  
  
  "Я не разумею, што вы кажаце", - засмяялася яна.
  
  
  "У любым выпадку, заўсёды занадта шмат размоў", - разважліва заўважыла яна. "Ты так не думаеш, Джордж?" Яна вымавіла гэта "Хор-хэй".
  
  
  "Да уж."
  
  
  Мы сабраліся разам, як у нейкай краіне грому, і я ўспомніў, як чуў звон бутэлек і шклянак у суседнім пакоі. Але гэта было ўсё. Што б там ні змешваў Парсан, гэта не патрапіла ні ў якія шклянкі для мяне і Алены. Пасля гэтага я не бачыў Парсона і Хуану.
  
  
  Алена таксама не стала каментаваць адсутнасць спіртнога. Яна была занадта занятая, паказваючы мне, як шмат я сумаваў за ўсё сваё жыццё без яе.
  
  
  Яна атрымала вялікае задавальненне ад маёй наплечной кабуры і майго 38-га Люгера. Яна паспрабавала адшпіліць яго, і ўсё пераблыталася. Гэта было апошняе, што на мне было, і нават болей, чым на ёй. Нейкім чынам яна зняла з мяне кабуру і кінула яе на кафляную падлогу.
  
  
  Я адчуваў сябе - безабаронным - без яго я ледзь не сказаў "голы".
  
  
  Яна пацягнулася да выключальніка лямпы і выключыла святло.
  
  
  Я заўважыў, што ў суседнім пакоі спыніўся грукат бутэлек.
  
  
  Сем
  
  
  Каб дабрацца да гарналыжнага курорта Соль-і-Ньеве, трэба адправіцца з Малагі па звілістай дарозе ўверх па паўднёвых схілах Сьера-Невады. Гатэль Sierra Nevada, у якім мы былі зарэгістраваныя, знаходзіўся ўнізе Прада Льяна, і наш з Хуанай гарнітур выходзіў на лыжную трасу.
  
  
  Белы схіл Borreguilas падзяляе лыжную трасу прыкладна на паўдарогі паміж Picacho de Veleta і Prado Llano. Ніжняя лінная дарога ад Прада Льяна заканчваецца, а верхняя лінная дарога пачынаецца ад Баррэгілас. Машыннае аддзяленне побач.
  
  
  Дзве паралельныя барранкасы ўтрымліваюць ніжнія лыжныя трасы ад Баррэгілас да Прада Льяна. Яны падзелены вострым грэбнем з граніту і лушчака, на якім нават пасля наймацнейшага снегападу бачныя толькі невялікія ўчасткі снега.
  
  
  Лінная дарога, якая ідзе ад Prado Llano да Borreguilas, падвешана над галоўнай барранкай, дзе размешчаны лёгкія трасы. Больш складаныя трасы знаходзяцца на ўсходзе ў суседнім яры.
  
  
  Я сядзеў на балконе, які бег вакол гатэля, і глядзеў на лыжнікаў, але неўзабаве вырашыў, што лепей буду катацца на лыжах, чым глядзець. Але проста каб забяспечыць сваё прычыненне, я зрабіў паўтузіна здымкаў з дапамогай Rolleiflex 1, які бясплатна падаў аддзел рэквізіту AXE, каб пераканацца, што наведвальнікі ўнізе мяне бачылі.
  
  
  Гэта была стомная паездка, і неўзабаве я ўвайшоў унутр, скінуў чаравікі і са стомленым уздыхам лёг на ложак. Але я не мог заснуць. Я думаў аб падзеях апошніх двух дзён.
  
  
  Прайшло два дні пасля забойства камарам блізнят Рыка Карэлі - яго намесніка. Абсалютна нічога не адбылося за два дні пасля маёй сустрэчы з Бары Парсанам і Аленай Маралес. Але я падтрымліваў сувязь з Мітчэм Кэлі, і ад Хока прыйшло некалькі паведамленняў:
  
  
  РЕЧ
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  : Ні пры якіх абставінах не спрабуйце наўпрост мець зносіны з Рыка Карэлі. Пагадненне AXE з ім застаецца нязменным. Ніякіх слядоў двудушнасці з яго боку. Пачакайце, пакуль вы не атрымаеце вестку ад яго праз Ціна Бергсан.
  
  
  ПУНКТ: Наша інфармацыя паказвае, што Маската цяпер няма ў Малазе ці Тарамаліносе. Не паўтарайце, не спрабуйце ісці за ім. Уважліва сачыце за ім.
  
  
  ПУНКТ: Сустрэча ў Sol y Nieve усё яшчэ ў стадыі распрацоўкі.
  
  
  ПУНКТ: Запытаная інфармацыя аб Бары Парсан адсутнічае. МІ-5 не абвяшчае, ці ёсць такі чалавек. Відавочна, імя - псеўданім; МІ-6, верагодна, не раскрые яго асобу да завяршэння яго бягучай місіі. Выбачыце, але няма ні пацверджання, ні абвяржэння яго ці яго ролі ў гэтай схеме.
  
  
  ПУНКТ: Маската - наёмны забойца, які шмат гадоў працаваў на мафію. Ён таксама наносіць удары на свабодзе.
  
  
  ПУНКТ: Алена Маралес - пра яе мала што вядома. У яе няма запісаў аб папярэднім удзеле ў шпіянажы, контрразведцы або таемнай працы на тэрыторыі Іспаніі для ўрада. Аднак яна магла быць зусім не іспанкай, а французкай ці італьянкай. Ніякіх зачэпак.
  
  
  ПУНКТ: Пацверджанне прысутнасці Моската ў Мексіцы ў той час, калі снайпер атакаваў вас у Энсенадзе. Акрамя таго, ёсць запіс аб тым, што ён здзейсніў рэйс у Еўропу адначасова з вамі, хоць і не праз Іберыю.
  
  
  Гэта было ад Хоука.
  
  
  На другую раніцу пасля забойства дублёра Рыка Карэлі мне патэлефанавалі падчас сняданку з Хуанай.
  
  
  «Келі», - сказаў голас. «Ціна атрымала вестку ад Рымскага Носа. Табе сёння трэба пайсці ў Sol y Nieve».
  
  
  "Правільна."
  
  
  «Не шукай яго. Пачакай да першай ночы. Апоўначы адпраўляйся ў машыннае аддзяленне ліннай дарогі і сустрэнься там з яго кантактам. Імя кантакту - Артура. Ён прызначыць сустрэчу паміж табой і Раманам Носам у у які час вы павінны дамовіцца аб сустрэчы з Хуанай. Але на першыя дзьве сустрэчы вы павінны пайсьці адзін».
  
  
  "Зразумеў."
  
  
  «Вось і ўсё, - сказала Кэлі. "Удачы."
  
  
  "Пачакай. Як Ціна?"
  
  
  "Далучацца."
  
  
  "Калі сцяна яна паедзе на курорт?"
  
  
  “Нічога не сказана. Эрнандэс яшчэ не вызваліў яе і не сказаў, калі адпусціць».
  
  
  "Што-небудзь аб Парсоне?"
  
  
  "Адмоўны".
  
  
  "Алена Маралес?"
  
  
  "Гэтак жа".
  
  
  "Вы, хлопцы, сапраўды шмат працуеце, ці не так?"
  
  
  "Ой, Нік!"
  
  
  * * *
  
  
  Каля чатырох гадзін дня я скаціўся з ложка і надзеў лыжныя штаны, кашулю і швэдар.
  
  
  Лыжнікі ўсё яшчэ былі на схілах. Я мог бачыць мужчын у чырвоных куртках, дзяўчат у зялёных куртках, фігуры абедзвюх падлог у куртках, якія спускаліся па завулках самага ніжняга паверха. Прайшоўшы міма машыннага аддзялення на самы ніжні схіл ліннай дарогі, я ўбачыў другі схіл, які ўзнімаўся за Баррэгілас вялікім разваротам аж да вяршыні самага высокага спуску - Велета.
  
  
  Лінныя дарогі ўсё яшчэ працавалі, паднімаючыся і апускаючыся адначасова, праязджаючы адзін аднаго, паднімаючыся запоўненымі, якія спускаюцца пустымі. Я задумліва зірнуў на машыннае аддзяленне.
  
  
  Рыка Карэлі. Калі б я толькі ведала, як ён на самой справе выглядае. Гатэль быў маленькі - я мог заняць сваё месца ў вестыбюлі і сустрэцца з ім без усёй гэтай недарэчнай накідкі і кінжалаў, якія так любіў Ястраб і ягоныя паплечнікі.
  
  
  Ўсё яшчэ. Адзін чалавек ужо быў забіты. Рыка Карэлі быў буйным чалавекам, які выконваў небяспечную місію. Бяспека была важная.
  
  
  Я пастукаў у дзверы пакоя Хуаны.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Пойдзем уніз, Хуана".
  
  
  Мы выйшлі разам, як муж і жонка - старая шлюбная пара, у якой даўно згаслі агні сэксу і каханні. Халасцяк муж і цнатлівая жонка.
  
  
  * * *
  
  
  Паветра было халодным, але падбадзёрлівым. Снег аказаўся ідэальным для катання на лыжах, толькі лёгкі пласт парашка ў патрэбных месцах. Ніякага шторму не было прадказана. Але я адчуваў, што гэтай ноччу можа быць снег.
  
  
  Мы селі за адзін з апошніх столікаў у Прада і папілі гарачага шакаладу з каньяком. Група з чатырох чалавек спусцілася са схілаў, прыпаркавала лыжы і палкі ля сцяны закусачнай і пачала шукаць стол і крэслы.
  
  
  Яны размаўлялі па-нямецку. Я крыху ведаю нямецкую, таму прапанаваў ім палову нашага стала. Яны зірнулі на Хуану і паспешна пагадзіліся. Партыя складалася з чатырох чалавек. Аднаму было за сорак, і ён, відавочна, быў лідэрам гурта; астатнім тром, верагодна, было пад трыццаць. Лідэр размаўляў па-нямецку, але насамрэч быў швейцарцам. Астатнія трое былі змяшанымі - датчанін і два немцы.
  
  
  Яны не маглі адарваць вачэй ад Хуаны, нават пасля таго, як пакутліва прынёс ім чатыры дымлівыя кружкі шакаладу.
  
  
  «Гер Бруна Хаўптлі, - сказаў здаравяк, працягваючы руку, каб паціснуць мне руку.
  
  
  «Джордж Пібадзі. Са Штатаў».
  
  
  «Ах, так! Канечне. Я даведаўся нешта ад амерыканскага акцэнту ў вашай нямецкай».
  
  
  "Прашу прабачэння", - усміхнуўся я. "Гэта Хуана, мая жонка".
  
  
  "Такі шчасліўчык!" - выклікнуў Бруна Хаўптлі, звяртаючыся да сваіх спадарожнікаў і тлумачачы па-нямецку, што яна замужам за мной.
  
  
  "Так, так", - сказалі двое немцаў, гледзячы на Хуану. Датчанін акунуўся ў шакалад.
  
  
  "Вы, народ, заўтра катаецеся на лыжах?" - спытаў гер Хаўптлі.
  
  
  Хуана кіўнула. "Мы маем намер".
  
  
  "Ах! Заўтра я буду не на схілах, але, можа быць, на наступны дзень - ці ў бліжэйшы час
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  t! »Гер Хаўплі ўсхвалявана ляпнуў сябе па сцягне.« Чаму б нам не зрабіць з гэтага дуэт - я маю на ўвазе трыа », - сказаў ён, успамінаючы мяне.
  
  
  Хуана бліснула. "Мне б гэта спадабалася!"
  
  
  "Гер Пібадзі?"
  
  
  "О, кахаю гэта, кахаю гэта!"
  
  
  Усе смяяліся, бо было відавочна, што мне гэта не спадабаецца.
  
  
  Размова працягнулася. Хаўплі раптам схапіў Хуану за руку, адводзіў яе ад стала і нахіляўся разам з ёй над сваімі лыжамі і палкамі. Яны былі заглыбленыя ў некаторыя тэхнічныя дыскусіі аб замку, які ў яго быў на лыжах. Хуана кіпела і шыпела.
  
  
  «Гер Хаўплі, - сказаў я па-нямецку аднаму з маладых людзей. "Ён бізнэсмэн, трэпла?"
  
  
  Немец побач са мной быў класічна блакітнавокі і светлавалосы. «Так! Гер Хаўптлі - адзін з самых паспяховых бізнесменаў на Агульным рынку », - сказаў ён. "На ім вялікая адказнасць".
  
  
  "Ён у адпачынку?" Я спытаў.
  
  
  «Праз тыдзень у Парыжы адбудзецца вялікі сход. Цяпер гер Гаўптлі расслабляецца, атрымліваючы асалоду ад сонечным святлом, снегам і ... »
  
  
  Паўза.
  
  
  Немцы засмяяліся, і не зусім меланхалічны датчанін ляпнуў далонню па стале.
  
  
  "Дзяўчынкі!"
  
  
  Смех.
  
  
  Гэта нагадала мне адну з тых старых камічных опер, якія я бачыў у познім спектаклі - старыя фільмы 1930-х гадоў. Нешта ў гэтым мне падалося не зусім правільным. Але я не мог зразумець гэта.
  
  
  * * *
  
  
  Рэстаран быў уладкованы як тыповая трапезная на гарналыжным курорце, з адным доўгім сталом па цэнтры пакоя ў стылі эстакады і невялікімі столікамі ўздоўж сцен пакоя.
  
  
  Наша група - Хуана і я далучыліся да гера Хауптлі і яго сябрам - знаходзіліся прама ў цэнтры ўсяго збору. Г-н Хаўплі працягваў бесперапынна церабіць тэўтонскую балбатню, якая адначасова ашаламляла і ашаламляла ўсіх. Нават тыя, хто не разумеў нямецкай ці ангельскай, здаваліся цалкам загіпнатызаванымі яго харызмай.
  
  
  Я не спяшаўся падчас доўгай трапезы і ўважліва агледзеў астатніх наведвальнікаў гатэля.
  
  
  Я шукаў Рымскага Носа, спрабаваў разглядзець сапраўднага Рыка Карэлі ў моры асоб вакол мяне. Здавалася, магчымасцяў няма.
  
  
  Было адзінаццаць трыццаць, перш чым я даведаўся нават пра час. Прыйшоў брэндзі, і я села, пацягваючы яго. Калі гер Хаўплі зрабіў паўзу, каб перавесці дух, я павярнуўся да Хуаны і сказаў: «Я выходжу падыхаць свежым паветрам перад сном. Ты ідзеш, дарагая?
  
  
  Яна спакойна мне ўсміхнулася. «Не, дарагая. Прабач. Занадта холадна. Не спазняйся».
  
  
  Я ўсміхнуўся і дапіў брэндзі.
  
  
  «Гер Хаўплі, гэта было сапраўднае задавальненне. Убачымся заўтра ці калі-небудзь - дакладна?»
  
  
  «Так», - сказаў гер Хаўплі, яго твар пачырванеў ад віна, брэндзі і ўзбуджэння ад ежы. "Auf weidersehen".
  
  
  Я адсунуў крэсла, пакланіўся двум немцам і датчаніну і пайшоў праз перапоўненую рэстарацыю.
  
  
  На вуліцы было вельмі холадна. Паветра было прахалодным. Я высунуў галаву, а потым вярнуўся наверх у наш нумар і купіў сабе навушнікі і панчоху. Я таксама надзеў вятроўку, праверыўшы грузы ў наплечной кабуры і пераканаўшыся, што нож прывязаны да маёй шчыкалаткі.
  
  
  Я дабраўся да вяршыні звілістай сцежкі без здарэнняў. Удалечыні ад абароны будынкаў мне стала халадней, чым я адчуваў з таго часу, як прыехаў у Сьера-Невада. Вецер прарэзаў маё адзенне, пакуль я не адчула сябе напаўголай.
  
  
  У машынным аддзяленні не было святла. На схіле гары таксама не было ні гуку. Я азірнуўся цераз плячо. Жоўтыя промні святла з гасцінічных нумароў і з вокнаў, якія выходзяць на Прадо, стваралі залатыя ўзоры на белым снезе.
  
  
  Будынак, дзе размяшчалася машына крэсельнага пад'ёмніка, быў акружаны снегам. Я мог бачыць галоўны ўваход, які выходзіць у даліну. Дзверы ў машыннае аддзяленне былі зачынены, але не зачынены. Я павярнуў ручку і штурхнуў яе. Унутры будынка было вельмі цёмна, хоць адлюстраванне зорак на снезе прыносіла крыху святла. Дзіўна, наколькі яркім было неба нават глыбокай ноччу.
  
  
  Я мог бачыць за колам да развароту, дзе лінныя дарогі паўкругам разварочваліся ў зваротным напрамку. У сярэдзіне паўкола стаяла лінная дарога, якая пратрымалася да таго часу, пакуль раніцай не запусцілася тэхніка.
  
  
  Я ўжо збіраўся ісці наперад, калі ўбачыў, што хтосьці праходзіць міма ліннай дарогі. Хто б гэта ні быў, калі я ўвайшоў, альбо ён быў унутры будынка, альбо ўвайшоў праз нейкі іншы ўваход. Я думаў, што ён, відаць, чакаў мяне. Тады ён, вядома, будзе маёй кантактнай асобай.
  
  
  Артура.
  
  
  Я схапіў свой кавалак, выцягнуў яго і, напружыўшыся, рушыў наперад, адкрыўшы рот, каб прашаптаць «Артура».
  
  
  Я так і не сказаў аб гэтым.
  
  
  Хтосьці іншы зрабіў!
  
  
  "Артура!"
  
  
  Гук, здавалася, даносіўся з-за ліннай дарогі. Я падняў кавалак і накіраваў яго на сілуэт там. Калі ён клікаў Артура, ён не быў Артура. І паколькі я павінен быў выклікаць Артура, я ведаў, што гэты чалавек будзе яшчэ кімсьці, хто паспрабуе знайсці Артура раней за мяне, хтосьці не на маім баку.
  
  
  "Так?" - спытаў голас у другой палове вялікага машыннага аддзялення.
  
  
  Імгненна раздаўся гучны
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  , рэха стрэлу - справаздача, які разгойдваўся ўзад і наперад у гэтым маленькім пакоі, як стук сотняў барабанаў. Успышка аранжавага полымя з'явілася і імгненна знікла. Я пачуў крык злева ад сябе.
  
  
  Я адразу ж прысеў і стрэліў у постаць ззаду ліннай дарогі.
  
  
  Хтосьці лаяўся па-іспанску. Злева ад мяне пачуўся гук падальнага цела і стогн. Я стрэліў яшчэ раз, спрабуючы ўбачыць чалавека за ліннай дарогай. Я не мог разабраць ніводнай яго часткі.
  
  
  Дзверы зноў адчыніліся, і я пазнаў постаць; здзейсніў уцёкі. Я стрэліў яшчэ раз у бок гуку дзвярэй, а затым пабег праз цемру да месца.
  
  
  Там нікога не было.
  
  
  Былі дзверы - другі ўваход у машыннае аддзяленне. Я адчыніў і выглянуў. Нікога не было відаць. Я хутка выйшаў на вуліцу і паглядзеў уверх і ўніз па снежным схіле. Ні адзін. Ніхто.
  
  
  Вярнуўшыся ў будынак, я пачуў, як нехта задыхаецца і хрыпіць, я знайшоў хлопчыка і стаў на калені над ім на бетоннай падлозе. Я ўвогуле не мог яго бачыць.
  
  
  "Артура?" Я спытаў.
  
  
  "Так". Ён уздрыгнуў.
  
  
  "Дзе мне сустрэцца з чалавекам, якога я прыйшоў убачыць?"
  
  
  «Вяршыня Велеты - Пікача дэ Велета. Дванаццаць гадзін. Заўтра ўвечары".
  
  
  "Добра", - прашаптала я. Я нахіліўся. Я чуў яго абцяжаранае, перарывістае дыханне. Затым, перш чым я паспеў сказаць што-небудзь яшчэ, я пачуў знаёмы булькатлівы скрыгат, які вельмі падобны на бразготку, але на самой справе гэта зусім не бразготка.
  
  
  Нешта іншае.
  
  
  Жыццё пакідае цела.
  
  
  Артура быў мёртвы.
  
  
  Я хутка падняўся і выйшаў з машыннага аддзялення, аб'язджаючы аголеныя пароды з выцягнутай і гатовай фігурай, пакуль я не дабраўся да Прада Л'яна і не пабег у гатэль.
  
  
  Я азірнуўся толькі адзін раз і ўбачыў, што ў машынным аддзяленні загарэлася святло, а ўсярэдзіне блукалі цёмныя фігуры.
  
  
  Стрэлы былі дастаткова гучнымі, каб папярэдзіць усю паліцыю Сол-і-Ньев. Грамадзянская гвардыя была там.
  
  
  Узрушаны, я падняўся па лесвіцы і прайшоў праз вестыбюль, павярнуў налева да бара, спрабуючы адсапціся моцным глытком каньяку.
  
  
  Гэта дапамагло.
  
  
  Некалькі.
  
  
  Але трохі.
  
  
  8
  
  
  Прыглушаная ўзрушанасць, якая ўзмацнілася да піка адразу пасля стральбы ў Артура і наступнага расследавання забойства, цалкам сціхла на працягу паўгадзіны. Грамадзянская гвардыя, дыслакаваная на гарналыжным курорце, паклапацілася аб трупе і пачала доўгі стомны працэс допыту наведвальнікаў і абслуговага персанала на курорце.
  
  
  Я не зайздросціў працы паліцыі. Гэта была знясільваючая, няўдзячная і асабліва нязручная праца на такіх вышынях у гэты час года. Яны былі добрыя людзі.
  
  
  Мне пашанцавала. Нішто не прывяло іх да мяне.
  
  
  Каньяк мяне некалькі супакоіў. Я не зводзіў вачэй з вестыбюля гатэля, назіраючы за ўсімі, хто ўваходзіў і выходзіў. Я шукаў каго-небудзь, хто быў бы падобны да чалавека, якога я знайшоў у ложку на віле ў Тарамаліносе, чалавека, якога, як я прыйшоў да высновы, быў Камар.
  
  
  Нарэшце я ўстаў, прайшоў у хол і паглядзеў на Прадо Льяна. Здавалася, зараз за мяжой нікога няма.
  
  
  Я перасек вестыбюль і падняўся па лесвіцы на другі паверх, дзе знаходзіўся наш нумар. Уставіўшы ключ у дзверы, я пачуў смех у суседнім пакоі. Смех Хуаны.
  
  
  Усміхаючыся, я штурхнуў дзверы і ўключыў святло. Такім чынам, яна прывяла гера Гаўптлі ў свой пакой. Прынамсі, ён здаваўся пацешным, нават у сваёй хамскай тэўтонскай манеры. Суцяшала адно - у такога экстраверта чалавека было некалькі ўтоеных маршчын.
  
  
  Я падышоў да дзвярэй і прыклаў да яе вуха.
  
  
  Хіхікаць. Весялосць вылецела з яе, як бурбалкі з келіха з шампанскім. Г-ну Хаўптлі павінна быць лепш у ложку, чым у гасцінай, падумаў я ляніва. Я не давяраў гэтаму чалавеку.
  
  
  «Калі ласка, - сказала Хуана. "І пакладзі туды лёд, калі ласка, Бары?"
  
  
  Бары!
  
  
  Я адышла ад дзвярэй, нахмурыўшыся.
  
  
  Бары Парсан?
  
  
  Тады я мог чуць яго голас, прыглушаны, але цалкам вядомы - беспамылкова вядомы брытанскі акцэнт, прыглушанае весялосць і прыглушанае ўзбуджэнне.
  
  
  "Верна, Мілая. Адна шклянка віскі, ідзе!"
  
  
  Апошні раз мы бачылі Парсона ў Малазе. На наступны дзень пасля забойства двайніка Рыка Карэлі ён і Алена далучыліся да мяне і Хуане, каб прагуляцца па крамах і паабедаць. Мы пайшлі з імі вячэраць напярэдадні ад'езду ў Сол-і-Ньев. Але мы не сказалі нікому з іх, куды мы ідзем, таму што не ведалі раней раніцы. Як Парсан даведаўся, дзе мы? І чаму ён пайшоў за намі? Ці выявіў ён, што Моск таксама пераследуе нас? Суцэль магчыма. Камар быў тут - я падазраваў, што ён забіў Артура. Прынамсі, гэта была найболей відавочная магчымасць.
  
  
  Але чаму Парсан не быў там, каб спыніць Маскітаў, калі ён рушыў услед за ім? І чаму…?
  
  
  Думка аб Камары спыніла мяне. Я хутка ў думках пераасэнсаваў і ператасаваў карты ў зусім новую раздачу. Тады я зразумеў, што цалкам магчыма, што Бары Парсан мог быць не тым невінаватым брытанскім афіцэрам МІ-5, як ён сцвярджаў.
  
  
  Такім чынам:
  
  
  На вілу, дзе хаваўся Моск у Торремолиносе, мяне прывяла прастытутка.
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  які дапамог яму абслужыць яго напярэдадні ўвечар.
  
  
  Я знайшоў мужчыну ў спальні, паспрабаваў схапіць яго, але мяне перапынілі. Мужчына ўцёк. Іншы чалавек, які назваў сябе Бары Парсан, увайшоў у спальню, заявіўшы, што ён сакрэтны брытанскі агент пасля камара.
  
  
  Дапусцім, Парсан наогул не быў агентам. Выкажам здагадку, што чалавек у ложку быў проста Джонам Доу. Дапусцім, Камар змясціў туды Джона Доу і затым перапыніў мяне, каб дазволіць ілжываму Маскіту знікнуць. А затым выкажам здагадку, што яму ўдалося пераканаць мяне ў тым, што Камар знік.
  
  
  Тады ён быў Камарам! Бары Парсан! І ён проста рушыў услед за мной у Сол-і-Ньев, рушыў услед за мной у машыннае аддзяленне, забіў Артура, верагодна, мяркуючы, што Артура быў мной, і ўцёк. Цяпер ён быў у ложку з Хуанай, спадзеючыся, што яго прывядуць да сапраўднага Рыка Карэлі!
  
  
  Я пакрыўся халодным потам.
  
  
  Я хуценька падышоў да тэлефона. Па адным у кожным пакоі світа. Я падняў трубку, і стол неадкладна адказаў - не так ужо шмат званкоў глыбокай ноччу.
  
  
  «Місіс Пібадзі, калі ласка».
  
  
  Праз імгненне я пачуў тэлефонны званок у суседнім пакоі.
  
  
  "Добры дзень?" Гэта была Хуана.
  
  
  «Не кажы ні слова. Гэта Нік. Я чую там Парсона. Уявіце, што гэта няправільны нумар».
  
  
  "Мне вельмі шкада. Я лічу, што ў цябе...»
  
  
  «Трымай яго там. Я сустрэнуся з Карэлі заўтра ноччу, апоўначы. Велета. Кантакт мёртвы. Трымай Парсона там усю ноч, калі зможаш. Ён можа быць тым чалавекам, які забіў двайніка Карэлі».
  
  
  "Вы мне замінаеце, калі ласка, і мне не трэба з гэтым мірыцца".
  
  
  «Не кажы яму нічога. Трымай яго на сувязі. Калі ты ўсё гэта разумееш і можаш падпарадкавацца, скажы: «Я не хачу падацца грубым, але я не магу табе дапамагчы. Тады павесь трубку».
  
  
  "Я не хачу здацца грубым, але я не магу табе дапамагчы".
  
  
  Я павесіў трубку. Я чуў голас Парсона з другога канца пакоя.
  
  
  "Хто гэта быў, Хуана?"
  
  
  “Не той нумар. Нейкі п'яны ангелец».
  
  
  Парсан засмяяўся. "Упэўнены, што ён не амерыканец?"
  
  
  "У яго быў такі ж акцэнт, як і ў цябе", - парыравала Хуана.
  
  
  Добрая дзяўчынка! Яна была прахалоднай, як пудра.
  
  
  Я праверыў сваю шпільку, свой люгер, пераапрануўся ў швэдар з высокім каўняром і куртку. Я зноў збіраўся ў бар. Я хацеў падумаць. І я не хацеў заставацца ў гэтым пакоі да канца ночы. Магчыма, я мог бы заплаціць бармэну, каб ён дазволіў мне пайсці ў хол побач з барам.
  
  
  Я выключыў святло і ціха выйшаў.
  
  
  Бар быў сапраўды такім жа, якім я яго пакінуў. Я агледзелася. Ці наўрад усё ўжо спалі.
  
  
  Я паспрабаваў стол. "Дзе ўсе?"
  
  
  "Дыскатэка", - здзівіўся клерк. "У падвале."
  
  
  "Я не чую шуму".
  
  
  «Ён гуканепранікальны, Сектар».
  
  
  Я паціснуў плячыма і спусціўся па лесвіцы, якая, як я думаў, вяла на ніжні ўзровень гатэля, дзе размяшчаліся памяшканні для забеспячэння.
  
  
  Тры дзверы вялі з лесвічнай пляцоўкі ўнізе, і адна казала: DISCOTHÈQUE.
  
  
  Я падышоў да бара справа і замовіў выпіць. Бармэн, апрануты як танцор фламенка, з доўгімі бакенбардамі, прылеглымі да чэрапа, хутка прыгатаваў напой.
  
  
  Цяпер я дазваляю сваім вачам уважліва блукаць па наведвальніках дыскатэкі. Я не заўважыў гэтага месца: магчыма, гэта было тое месца, дзе Моск хаваўся пасля забойства, калі сапраўды Москіт не быў Бары Парсанам.
  
  
  Але я не бачыў чалавека, якога ўпершыню ўбачыў у спальні вілы ў Тарамаліносе.
  
  
  Я збіраўся сесці, калі ўбачыў знаёмага.
  
  
  Яна сядзела ў далёкім куце, зусім адна, пад навісае часткай канструкцыі, якая імітуе вялікі плоскі камень. У адзін з гэтых яркіх момантаў святло стукнула яе прама ў твар, яна міргнула і адвярнулася.
  
  
  Відавочна, гэта была Алена Маралес.
  
  
  Якая была яе роля ў гэтай шарадзе? Ці ведала яна, навошта Бары Парсан прыехаў у Sol y Nieve? Ці была яна часткай гэтага? Ці яна была проста нявінным сведкам, часткай вітрыны, якую Парсан зладзіў, каб абараніць сваю ўласную частку?
  
  
  Ці я памыляўся наконт Парсона?
  
  
  Я падышоў да яе, раптам з'явіўшыся з цемры над ёй і шырока ўсміхаючыся.
  
  
  "Прывітанне, Алена".
  
  
  "Джордж! Якая прыемная неспадзеўка!"
  
  
  "Калі ты прыйшоў?"
  
  
  «О, Бары і я прыехалі сюды каля адзінаццаці. Мы абодва прынялі душ, пераапрануліся і пайшлі прама ў сталовую, але, вядома, быў час паесці. І мы бачылі вашу жонку. Яна сказала, што вы елі сышоў ". Яе вочы зіхацяць. «Па справе».
  
  
  "Але вось ты - адна!"
  
  
  “Ну, мы спусціліся сюды, мы ўтрох. Тут быў яшчэ адзін чароўны чалавек. Немец. Бары прыйшлося падняцца наверх, каб сёе-тое разабраць з багажом. Ён вярнуўся прыкладна праз паўгадзіны. сысці. Потым мы танчылі і..."
  
  
  "Як доўга немец заставаўся?"
  
  
  Алена ўсміхнулася. "Гэта тое, што вы называеце крыжаваным допытам, Джордж?"
  
  
  Я смяяўся. "Вядома, не. Што здарылася пасля таго, як Бары вярнуўся з багажу?"
  
  
  «Немец сышоў, як я ўжо сказаў, а затым каля дванаццаці трыццаці Бары сказаў, што завядзе Хуану ў яе пакой. Хуана стамілася. Ён сказаў мне пачакаць тут». Яна злосна нахмурылася. "Я ўсё яшчэ тут."
  
  
  Я заказаў напоі.
  
  
  "Што адбудзецца, калі Бары не патэлефануе вам?" Я спытаў, г
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  успомніўшы тое, што я праінструктаваў Хуану.
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Я кладуся спаць адна".
  
  
  "Можа быць не."
  
  
  Яе вочы засяродзіліся на маім твары. "Вы мне нешта кажаце?"
  
  
  "Магчыма".
  
  
  «Добра», - сказала яна, паварочваючыся да мяне і кладучы руку мне на сцягно. «Вось што я табе скажу. Чаму б табе не ўзяць бутэльку і не падняцца ў мой пакой? Мы пачакаем, пакуль Бары не вернецца туды».
  
  
  Я ўзяў бутэльку каньяку, і мы разам падняліся па лесвіцы. Алена крыху ткала, але добра трымала спіртное.
  
  
  Іх пакой быў на трэцім паверсе. Алена дастала з торбы ключ і аддала мне. Я адчыніў дзверы і ўпусціў яе. Яна ўключыла святло, і я зачыніў за намі дзверы.
  
  
  Яна дастала некалькі папяровых шкляначак, я адкрыў бутэльку, наліў каньяку і пачаў піць, седзячы на краі ложка.
  
  
  «Ваша жонка вельмі прыгожая, - сказала Алена.
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  "У вас ёсць сямейныя праблемы?"
  
  
  "Не больш, чым хто-небудзь іншы".
  
  
  "Але падобна, тваёй жонцы падабаюцца іншыя мужчыны".
  
  
  "Як Бары?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Бары - твой муж?" Я спытаў.
  
  
  Яна пахітала галавой. "Мы прыкідваемся". Яна ўсміхнулася.
  
  
  "Як доўга ты ведаеш яго?"
  
  
  "О. Можа быць, месяц".
  
  
  "Дзе ты сустрэў яго?"
  
  
  Яна прыўзняла брыво. "У Малазе".
  
  
  "Чым Бары зарабляе на жыццё?"
  
  
  Яна смяялася. "Ён займаецца каханнем".
  
  
  "Не. Я маю на ўвазе, што яго справа?"
  
  
  "Я не лезу ў справы мужчын".
  
  
  Я кіўнуў. Канечне. Яна б не стала. Яна была іспанкай. Іспанка не лезе ў "іншае" жыццё свайго мужа - ніколі.
  
  
  "І ты", - сказала яна з усмешкай. "Чым ты займаешся?"
  
  
  "Я фатограф", - сказаў я, спрабуючы ўспомніць, што было ў мяне на вокладцы пасля імгненнай поўнай амнезіі. "Я прадаю карціны".
  
  
  "Ах." Алена ўважліва паглядзела на мяне. "Ведаеш, я ніколі не бачыў цябе з фотаапаратам".
  
  
  "Мы ў адпачынку", - непераканаўча сказаў я.
  
  
  "Ну, гэта дакладна і для брытанцаў", - ціха прамармытала яна.
  
  
  "Бары таксама ніколі не працуе?"
  
  
  Яна пахітала галавой. «Ён кажа, што зьяўляецца прадстаўніком кампаніі ў Вялікабрытаніі. Гандлёвым прадстаўніком».
  
  
  Гэта было новае. Відавочна, гэта была легенда Парсона. Я вырашыў даведацца пра яго больш.
  
  
  "Што ён прадае?"
  
  
  “Я сапраўды не ведаю. Я не пытаю».
  
  
  "Ён калі-небудзь перапісваецца з Вялікабрытаніяй?"
  
  
  "Я так не думаю. Я ніколі не бачыў, каб ён пісаў лісты. Але ён шмат тэлефануе па тэлефоне».
  
  
  "Ах."
  
  
  “Думаю, у яго ёсць сакратар. Ён заўсёды з ёй размаўляе».
  
  
  "Я бачу." Я нахмурыўся. "Дзе яна?"
  
  
  "Я не ведаю. Ён тэлефануе па тэлефоне, і я не ведаю, куды ён тэлефануе, таму што мяне няма ў пакоі, калі ён пачынае. Або калі яна тэлефануе яму, я павінен даць яму тэлефон, і ён чакае каб я пакінуў пакой " .
  
  
  Я кіўнуў. "Вы, іспанкі, выдатныя", - сказаў я. «Амерыканка падслухоўвала каля дзвярэй. Або праслухоўвала яго». "Але каб не падслухоўваць, патрэбна асаблівая дысцыпліна".
  
  
  Яна кіўнула. Затым яна ўсміхнулася. "Занадта шмат для мяне."
  
  
  "Вы слухаеце?"
  
  
  "Я раблю."
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Добрая дзяўчынка".
  
  
  «Тым не менш, ён ніколі не гаворыць аб бізнэсе. Ён заўсёды гаворыць аб людзях. Людзям, якіх я не разумею. Ён называе іх «той, ці ён сам, ці мужчына, ці жанчына».
  
  
  Для агента гэта гучала як добрая балбатня.
  
  
  "Вы калі-небудзь размаўлялі з яго сакратаром?"
  
  
  «Так. Я зрабіў для яе невялікі акцэнт, каб яна думала, што я дурны». Яна ўсміхнулася мне з раптоўным выбліскам гумару, падобнай на піксі.
  
  
  Я сціснуў яе сцягно. "Ты зусім не дурніца, Алена".
  
  
  "Але яна лічыць мяне дурным".
  
  
  "СААЗ?"
  
  
  «Крыс. Жанчына, з якой размаўляе Бары».
  
  
  "Вы ведаеце яе іншае імя?"
  
  
  Алена паківала галавой.
  
  
  "Ён гаварыў з ёй столькі, колькі вы яго ведалі?" - спытаў я, праўда, не разумеючы, куды мы ідзем, проста працягваючы звычайны шлях збору інфармацыі.
  
  
  "О так. Ён заўсёды быў з ёю на сувязі. Ён тэлефанаваў па міжгародніх нумарах, каб уладзіць некаторыя са сваіх дзелавых спраў».
  
  
  "У Англіі?"
  
  
  «О не, не заўсёды. Часам у Францыі».
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта была Францыя?"
  
  
  Яна нахмурылася. "Думаю так. Я не заўсёды так уважліва слухаю, Джордж. У мяне не заўсёды ёсць прыдатны шанец. Чаму ты так зацікаўлены?»
  
  
  "Мне падабаецца Бары". Я ўсміхнуўся. "Мне проста цікава, у якой краіне бізнесу ён знаходзіцца".
  
  
  "Мне таксама падабаецца Бары".
  
  
  "Ты ведаеш ноч, калі мы з Бары вярнуліся дадому на вілу з Хуанай?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Дзе ён быў у той дзень?"
  
  
  «Ён быў дома ўвесь дзень. Я думаю".
  
  
  Значыць, ён не страляў у Карэлі - гэта быў Моск або нейкая невядомая кампанія. Бары не быў Маскітам - ніякіх шанцаў.
  
  
  "І ён размаўляў з Крысам у той дзень?"
  
  
  "Крыс?"
  
  
  «Дзяўчына. Сакратар».
  
  
  «О. Не. Я так не думаю. Ён застаўся на віле. Мы пайшлі на пляж».
  
  
  "Пляж? Узімку?"
  
  
  "Мы сядзелі на пяску на сонейку". Яна хіхікнула. "Гэта было весела."
  
  
  “Як наконт наступнага дня? Званкі ў Англію?»
  
  
  "Не. Нічога ў той дзень".
  
  
  "Пазней?"
  
  
  “Ну, я думаю, яна тэлефануе сёньня раніцай. Ведаеш, сёння рана».
  
  
  "Дзяўчына Крыс?"
  
  
  «Св. Яна мілая дзяўчына. Вельмі эфэктыўная. У мяне ў галаве ёсць яе фатаграфія. Ведаеш? Сядзіць за сталом у гэтым офісе. Вельмі афіцыйна».
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  “Я бачу яе па тэлефоне. Я бачу, як яна размаўляе з Бары. Яна думае пра мяне, і я ёй не падабаюся». Алена паказала зубы.
  
  
  "Яна ведае пра вас і Бары?"
  
  
  «О, вядома. Мы з Крысцінай…»
  
  
  я дасягнуў
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  і схапіў яе за руку. Я ледзь не праліў ёй напой. "Што такое?" Яна перайшла на акцэнт.
  
  
  «Крысціна? Вы сказалі - Крыс».
  
  
  "Гэта тое ж імя. Нешта не так?"
  
  
  Нешта не так. Нешта было вельмі правільным. Цяпер усё стала на свае месцы. Крыс была Крысцінай. Крысціна была Крысцінай. Крысціна, адрэзаная пасярэдзіне з адсутнай пярэдняй часткай, была Цінай.
  
  
  Алена ўздыхнула. "Вы едзеце?"
  
  
  Я пакруціў галавой. "Што наогул дало вам такую ​​ідэю?"
  
  
  "Ваш розум ужо сышоў у іншае месца".
  
  
  Я працягнуў руку і ўзяў яе на рукі. "Больш няма. Глядзі. Каньяку больш няма. Ёсць ідэі?»
  
  
  "Я думаю пра гэта", - сказала Алена, вызваляючыся з маіх рук. "Я надзела нешта больш зручнае".
  
  
  Яна ўстала і пайшла ў ванную.
  
  
  Калі яна выйшла, яна амаль ні ў чым не адчувала сябе больш камфортна.
  
  
  І мне было зусім камфортна.
  
  
  Дзевяць
  
  
  Раніцай я амаль паснедаў, калі Хуана ўвайшла ў сталовую гатэля і падышла да мяне. Яна толькі што прыняла душ і ўсміхалася.
  
  
  «Добрай раніцы, місіс Пібадзі», - сказаў я, прыўзняўшыся і прыкінуўшыся паклонам у таліі.
  
  
  «Добрай раніцы, містэр Пібадзі», - суха сказала яна.
  
  
  Яна села.
  
  
  "Ты выглядаеш раздражнёным", - заўважыў я, нашмароўваючы алеем круасан. "Камяні ў тваім ложку?"
  
  
  Яна агледзелася, каб пераканацца, што ніхто не падслухоўвае. На гэты момант у сталовай знаходзіліся толькі шэсць іншых наведвальнікаў.
  
  
  "Я пратрымаў яго там усю ноч, толькі для цябе!" яна накінулася на мяне сабе пад нос.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я. "Я ўпэўнены, што вам спадабалася".
  
  
  Яна люта пачырванела. "Цяпер аб чым усё гэта?"
  
  
  «Я сказаў табе. Я нават яшчэ не ўпэўнены, што Бары Парсан - гэта ўсё, за каго ён сябе называе».
  
  
  Яна агледзелася. Афіцыянт навіс над намі. З усмешкай яна замовіла, і афіцыянт паспяшаўся прэч. Яна павярнулася да мяне. "Я таксама", - прызналася яна.
  
  
  Я зірнуў угору. "Ой?"
  
  
  «Вы сказалі, што ён мог быць тым чалавекам, які забіў двайніка Карэлі».
  
  
  “Я бяру гэта назад. Ён не мог гэтага зрабіць. У яго ёсць алібі».
  
  
  "Але ён, здаецца, шмат ведае аб мафіі".
  
  
  Я паціснуў плячыма. “Ён сьцьвярджае, што ён агент. І што брытанская ваенная разведка працуе, каб паспрабаваць ліквідаваць наркасетку мафіі».
  
  
  “Я ўсё гэта ведаю. Але ён, здаецца, непраўдападобны».
  
  
  "Цікава", - падумаў я. У мяне заўсёды была адна і тая ж думка.
  
  
  "Дзе ты быў усю ноч?" - Раптам спытала яна.
  
  
  Афіцыянт прынёс ёй паднос з кантынентальным сняданкам і дымлівы кафейнік.
  
  
  "Я спыняўся ў сябра".
  
  
  Адно брыво прыўзнялося, калі яна адкрыла рулон і намазала яго алеем. "Ой?"
  
  
  "Місіс Парсан".
  
  
  "Калі ёсць місіс Парсан", - усміхнулася яна. "Я думаў, ты можаш наткнуцца на яе на дыскатэцы".
  
  
  "Так я і зрабіў."
  
  
  "Што на самой справе здарылася з чалавекам, які быў забіты?"
  
  
  Я агледзелася. «Моск рушыў услед за мной у машыннае аддзяленне і забіў яго. Аднак я даведаўся месца сустрэчы. Сёння апоўначы я сустракаюся з Карэлі».
  
  
  "Няўжо табе лепш тут так свабодна пагаварыць?"
  
  
  "Жук у кавачніку?" Я ўсміхнуўся. “Я сумняваюся ў гэтым. Але не кажыце ў сваім пакоі нічога такога, што вы хочаце захаваць у таямніцы. Я ўпэўнены, што гэтая праклятая штука праслухоўваецца. Думаю, менавіта так на мяне напаў патэнцыйны забойца Карэлі. Хуана, Парсан сказаў што-небудзь пра Карэлі? "
  
  
  "Карэлі?" Яна пахітала галавой. "Не чаму?"
  
  
  «Я думаю, ён ведае Ціна Бергсан».
  
  
  Хуана замерла. "Вы можаце быць упэўненыя ў гэтым?"
  
  
  "На самой справе, не." Я адкінуўся назад. "Чаму?"
  
  
  «Ён, ці ведаеце, гаворыць па-італьянску. Вельмі добра".
  
  
  "Пры чым тут Ціна Бергсан?"
  
  
  "Наогул нічога. Я думаў пра Карэлі».
  
  
  «Вы думаеце, што Парсан італьянец і ведае Карэлі?»
  
  
  Хуана паківала галавой. “Я ні пра што не думаю. Я проста сказаў, што ён здзівіў мяне, калі выступіў з італьянскай фразай».
  
  
  "Якая фраза?"
  
  
  Яна пачырванела. "Я не памятаю".
  
  
  "Але вы ведаеце, што гэта было італьянскае?"
  
  
  “Ён прызнаў гэта. Ён таксама быў вельмі круты».
  
  
  "І гэта было выпадкова?"
  
  
  "Нават вельмі." Хуана паглядзела на сваю талерку. Яна раптам стала прымай і дакладнай. Я не ўсміхаўся, хаця ўнутрана смяяўся. Нешта ненаўмыснае сярод заняткаў каханнем, я гэта ведала. І ён выступіў з добрай багатай італьянскай фразай. Цікава. Вельмі цікава.
  
  
  "Ён катаецца на лыжах?" Я спытаў.
  
  
  "Я не ведаю. Я маю на ўвазе, я павінен ведаць?"
  
  
  “Я проста падумаў. Мы ідзем сёння па схілах, Хуана. Я мушу з'явіцца на вокладцы. І мне лепш зрабіць некалькі здымкаў». “Добра. Я стаміўся ад усёй гэтай будуарнай працы».
  
  
  "Здаецца, ты вельмі добрае пераносіш гэта", - нядбайна сказаў я, аглядаючы яе. «Насамрэч, я ніколі не бачыў, каб ты выглядаў так… о, задаволены, калі ты ўлавіў, што я маю на ўвазе».
  
  
  Яна злавалася. "Я вазьму тваю ..."
  
  
  "Цяпер, цяпер", - папярэдзіла я, глытаючы рэшту сваёй кавярні con leche.
  
  
  "Калі ты катаешся на лыжах?"
  
  
  "Я павінен падняцца ў свой пакой і спачатку прыбрацца".
  
  
  Яна кіўнула. "Я буду гатовы ў дзевяць трыццаць".
  
  
  “Тады дзевяць трыццаць. Пойдзем на вяршыню. Велета. Ты гуляеш?»
  
  
  "Вядома!" Яе падбародак узляцеў уверх. Яна кідала мне выклік. Я адчуваў лепей. Яна ўсё яшчэ змагалася за свой розум і сваю роўнасць. Добрая дзяўчынка.
  
  
  * * *
  
  
  Мы выцягнулі наша абсталяванне на Prado Llano і селі на адну з лінных дарог, каб зрабіць першы рэйс да Borreguilas.
  
  
  Гэта быў падбадзёрлівы дзень, сонца стаяла высока ў небе, а вецер прыносіў крыху вільгаці.
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  рэ. "Той ноччу пойдзе снег", - падумаў я. Я ўспомніў, што напярэдадні вечарам адчуў пах снегу ў паветры. Цяпер гэта адбудзецца, я быў упэўнены ў гэтым.
  
  
  Лінная дарога падскоквала і тузалася, і мы сядзелі, узбіраючыся ўверх і ўверх на вяршыні Сьера-Невады. Адтуль было відаць усё. Станавілася ўсё халадней і халадней - хутка. Я павярнуўся і паглядзеў уніз, і гэта было тое ж самае, што зірнуць на край свету. На вялізнай адлегласці перада мной раскінулася ўся раўніна Гранады, хоць там унізе была некаторая смуга, дастатковая, каб заглушыць поўны панарамны від на ўсё.
  
  
  Мы саскочылі з ліннай дарогі, пакуль дзяжурны трымаў яе, і пайшлі па кватэрах на вуліцы. Тут было вельмі высока, паветра было разрэджанае, холад ахутваў нас з усіх бакоў і пранікаў у скуру скрозь вопратку.
  
  
  Мы моўчкі падышлі да пачатку лыжнай трасы. Гэта была пустынная краіна - запар пакрытая слюдяным сланцам і снегам - нідзе не было ні дрэў, ні зараснікаў. Толькі снег, скала і неба. Я моўчкі прышпіліўся да сваіх аўстрыйцаў і назіраў, як Хуана змагаецца са сваімі канадцамі.
  
  
  Мы пастаялі там некалькі хвілін, гледзячы на схіл, а затым я зняў акуляры з кепкі, нацягнуў кепку на вушы і памахаў ёй.
  
  
  "Спачатку ты!"
  
  
  Яна кіўнула, падштурхнула сябе наперад, сагнуўшы калені, і пачала рухацца па крутым участку першага падзення.
  
  
  Я рушыў услед за ёй, расслабляючыся і атрымліваючы асалоду ад хрумсткім снегам на краях лыж. Мы былі ў самых лепшых умовах надвор'я.
  
  
  Аднойчы мы адпачылі, і яна прынесла пару бутэрбродаў, якія прынесла за іх дзіўную каштоўнасць. Мы іх з'елі і не сказалі адзін аднаму ні слова. Мы проста лашчыліся на сонейку і ў захапленні ад адзіноты і прыгажосці горнага схілу.
  
  
  Мы скончылі сэндвічы і рушылі далей.
  
  
  Гэта быў цудоўны забег.
  
  
  Выдатны.
  
  
  Здзейсніўшы невялікі спуск з Баррэгіласа, мы ўвесь дзень прасядзелі ў холе гатэля, абменьваючыся гісторыямі з Бары Парсанам і Аленай Маралес, пакуль патрэскваў агонь, і турысты прыходзілі і сыходзілі. Мы маглі бачыць ніжнюю трасу - ад Баррэгіласа да Прада Льяна - за акном і бавілі час, каментуючы формы розных лыжнікаў.
  
  
  Нарэшце я пайшоў адпачыць і прыняць душ. Вячэра была сціплай, са звычайнай вялікай колькасцю страў, і ў адзінаццаць трыццаць я пачаў крыху нервавацца. У той момант мы ўсё яшчэ сядзелі і пілі.
  
  
  Я папрасіў прабачэння, падняўся наверх у свой пакой і праверыў свой люгер і шпільку. Затым я дастаў карту мясцовасці і праверыў маршрут да помніка Велета, які я бачыў той раніцай з вяршыні лыжнай трасы. Як я тады сказаў, урадавая дарога з Гранады ў Матрыл на ўзбярэжжа Коста-дэль-Соль пралягала прама каля бетоннай канструкцыі.
  
  
  Дарога ад Прада Льяна злучалася са звычайнай шашы прыкладна ў трох мілях ад Прада. Я пазначыў свой маршрут на поўнач да скрыжавання, а затым на паўднёвы ўсход да Велеты на шашы. Я паклаў карту ў кішэню, узяў ключы ад арандаванага "Рэно" і спусціўся ў хол.
  
  
  У сталовай я ўбачыў, што Хуана ўсё яшчэ сядзіць з Аленай. Цікава, куды падзеўся Парсан. Стоячы там, я глядзеў у акно на фасад гатэля, дзе быў прыпаркаваны "Рэно". Некалькі фігур рухаліся з Прада, верагодна, з бара Эскі. Адным з іх быў гер Гаўптлі.
  
  
  Я ступіў праз парадныя дзверы гатэля ў цемру звонку, і ён убачыў мяне, махаю рукой:
  
  
  "Не забывай, мы калі-небудзь зоймемся гэтым забегам!"
  
  
  "Я б аддаў перавагу гэта пры дзённым святле", - сказаў я па-нямецку.
  
  
  Ён гучна засмяяўся і ўвайшоў у вестыбюль.
  
  
  Я залез у рэно. Са схілаў дзьмуў халодны вецер. У машыне было холадна, але ўтульна. Цяпло рухавіка хутка нагрэе яго.
  
  
  Пайшоў лёгкі снег. Прыліпаць было рана, але ён падаў на абледзянелыя снежныя плямы, якія ўжо былі на праезнай частцы. Па краі тратуара пачалі назапашвацца сумёты.
  
  
  «Рэно» гуў, як задаволеная птушка. Я ехаў павольна і ўважліва сачыў за яркай белай лініяй у цэнтры дарогі. Падвойная паласа дарогі была вузкай паласой для якія праязджаюць двух машын. Я назіраў, як аўтобус і машына з цяжкасцю праязджаюць міма адзін аднаго падчас паездкі з Гранады, нагадаўшы мне аб спарванні слана з антылопай, якая адмаўляецца супрацоўнічаць.
  
  
  Я сустрэў дзве машыны, якія едуць у бок Prado Llano, а затым выехаў на галоўную дарогу, дзе павярнуў, каб прайсці па паваротах і павярнуць назад у бок Велеты. Снег узмацняўся. Ён перасек прамяні святла і ўтварыў перада мной заслону. Я ледзь мог бачыць шашу, і хоць яна была шырэйшая, чым пад'язная дарога, яна не была прызначана для абгону або трукавага руху па любой зямлі.
  
  
  Renault лёгка ехаў па звілістай дарозе, але я бачыў, што снег пачаў крыху чапляцца за тратуар. Часам я наогул не мог разглядзець край шашы.
  
  
  Па схіле падняўся сталёвы
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  зараз я павінен быў даць Renault увесь свой бензін. Я пераключыўся на найнізкую перадачу і павольна і асцярожна рушыў праз паверхню снегу.
  
  
  Нарэшце я ўбачыў таблічку: ВЯЛЕТА. А за знакам грунтавая дарога зварочвала з галоўнай дарогі ўгару да знаёмага бетоннага помніка на вяршыні скалы.
  
  
  Я падштурхнуў Renault на грунтавую дарогу і разгарнуўся па камянях і лёдзе, пакуль не дабраўся да роўнай стаянкі, відавочна, узарванай з цвёрдых камянёў. Машыны не было відаць.
  
  
  Мой гадзіннік паказваў пяць хвілін першага. Цікава, што здарылася з Рыка Карэлі. Затым мне прыйшла ў галаву яшчэ адна думка: ці не вырашыў Ці Карэлі не праводзіць рандэву, калі даведаўся, што Артура мёртвы? Няўжо Карэлі зараз хаваецца дзесьці за скалой, чакаючы, калі я выйду на адкрытае месца, каб застрэліць мяне?
  
  
  Я выключыў запальванне, і Renault памёр. У змёрзлай слоце паўсюль былі сляды шын, але яны нічога не значылі. Я здрыгануўся. Тут было самотна, у самым адасобленым месцы ў гарах. Былі толькі Карэлі і я - і ён так задаволіў. Забіць мяне за смерць Артура? За смерць Базільё ды Ванэсі?
  
  
  Я асцярожна выключыў фары. Нейкі час я сядзеў, узважваючы магчымасці. Затым я залез у вятроўку і выцягнуў "люгер". У адсеку на прыборнай панэлі быў кішэнны ліхтарык, які я звычайна нашу з сабой, я дастаў яго і ўключыў.
  
  
  Затым я адчыніў дзверы «Рэно». Вецер урэзаўся ў мяне з жахлівым эфектам. Я падсунуў вятроўку бліжэй да сябе і ўстаў ля «рэно», зачыняючы дзверы з глухім стукам. Я накіраваў прамень ліхтарыка ў ноч і мог бачыць толькі снег, які кружыцца да мяне, хвастаў ва ўсіх кірунках на вяршыні піка, куды дзьмуў вецер з усіх кропак компаса.
  
  
  Помнік грувасціўся там, цёмны і ціхі, і я абышоў яго, пакуль не знайшоў сінюю Сімку, выцягнутую з выгляду ззаду. Я паняцця не меў, як яго кіроўца ўгаварыў яго прабіцца скрозь лёд і ледзяную золь, але ён стаяў там. Я дакрануўся да капота. Было яшчэ цёпла.
  
  
  У задняй частцы помніка была куча будаўнічых матэрыялаў, пакінутая першымі майстрамі, якія завяршылі помнік. Я пастаяў там ля "Сімкі", спрабуючы схавацца ад ветру, і менавіта там я пачуў раптоўны шум недалёка ад сябе.
  
  
  Я моцна трымаў "Люгер" у руцэ і павярнуўся тварам да таго кірунку, адкуль зыходзіў гук. Калі вецер насіўся, раздзіраючы гук і раскідваючы яго ва ўсіх кірунках, я не быў упэўнены, гляджу я твар у твар з рухам ці не.
  
  
  Потым я пачуў крокі.
  
  
  Я трымаў люгер у руцэ, прыцэліўшыся і гатовы выціснуць.
  
  
  "А, Пібадзі", - вымавіў голас, як быццам праз шалік.
  
  
  Я не даведаўся пра гэта.
  
  
  Але калі ён увайшоў у пляму святла ліхтарыка, я адразу яго пазнаў.
  
  
  Гэта быў Бары Парсан.
  
  
  Але зараз у яго зусім не было брытанскага акцэнту. Ён казаў нявызначаным тыпам гаворкі, што прымусіла мяне паверыць у тое, што да гэтага моманту ён, у выніку, гуляў толькі роля брытанскага сакрэтнага агента.
  
  
  Хто ён быў?
  
  
  Ён ступіў наперад з-за груды будаўнічых матэрыялаў і працягнуў руку, каб паціснуць маю.
  
  
  Я замёрз.
  
  
  «Паслабцеся, - сказаў Бары Парсан. "Усё ў парадку. Я Карэлі. Рыка Карэлі».
  
  
  10
  
  
  Снег доўга кружыўся вакол нас, і ніхто з нас не варухнуўся. Станавілася ўсё халадней і халадней.
  
  
  "Добра?" - сказаў ён, нахіляючыся бліжэй, спрабуючы ўбачыць мой твар.
  
  
  Я на ўсякі выпадак заціснуў "люгер" пад вятроўкай. "Як я магу быць упэўнены?" Я спытаў у яго. «Спачатку ты кажаш мне, што ты Бары Парсан, а зараз ты кажаш, што ты Рыка Карэлі».
  
  
  Ён пасмяяўся. “Давай. Гэта мусіць быць відавочна! Я тут, і хто мог бы быць тут, акрамя Рыка Карэлі?»
  
  
  «Хто заўгодна мог быць тут, каб адказаць на вашае пытанне. Любы, хто ведаў аб сустрэчы».
  
  
  «Хто, акрамя Рыка Карэлі і забітага дзіцяці?» ён спытаў.
  
  
  «Камар. Ён можа ведаць».
  
  
  "Вы думаеце, што я Камар?" - са смехам спытаў Парсан.
  
  
  «Ён быў бы адзіным, хто мог ведаць, што Карэлі сустракаў мяне тут».
  
  
  «Будзьце разумныя! Я не Камар!»
  
  
  "Вы так кажаце, але я не ведаю".
  
  
  "Калі б я быў Камарам, што б я тут рабіў?"
  
  
  «Спрабую знайсці Карэлі і забіць яго».
  
  
  «Але я Карэлі».
  
  
  Гэта ператваралася ў звычайную камедыю. Я пакорліва паківаў галавой. «Дапусцім, ты Карэлі. Мне страшэнна холадна. Давай сядзем у маю машыну і пагаворым».
  
  
  Ён усміхнуўся. "Добра." Я правёў яго наперадзе да "Рэно".
  
  
  "Добрая маленькая работа", - сказаў ён.
  
  
  «Выдатна, - сказаў я. "Калі вы арандуеце, вы можаце атрымаць самае лепшае".
  
  
  Я адчыніў дзверы сваім ключом і ўвайшоў, затым працягнуў руку і адчыніў яму пасажырскія дзверы. Ён залез унутр і зачыніў дзверы. Машыну гайданула. Унутры ўсё яшчэ было цёпла.
  
  
  «Дазвольце мне расказаць вам пра Базільё ды Ванэсі», - сказаў ён пасля хвіліны маўчання. «Замена. Яны спрабавалі злавіць мяне на працягу некалькіх месяцаў».
  
  
  "Яны?"
  
  
  "Нехта з вышэйшага звяна мафіёзі", - сказаў Парсан. Я нічога не мог з сабой зрабіць; Я ўсё яшчэ думаў пра яго як пра Бары Парсана,
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  а не як Рыка Карэлі.
  
  
  "Але адкуль вы гэта ведаеце?"
  
  
  “У мяне там таксама ёсць сябры. На вяршыні. Капа Капа хацеў, каб я быў выключаны з ланцужка. Ён хацеў, каб я быў поўнасцю».
  
  
  "Як яго клічуць?"
  
  
  Ён усміхнуўся. «Забудзься пра гэта. Проста павер мне».
  
  
  “Добра. Значыць, Капа Капа хацеў, каб ты сышоў».
  
  
  «Хацеў мяне забіць. Спрабаваў сказаць мне ўжо двойчы. Адзін раз на Корсіцы. Адзін раз у Неапалі. Я быў там на дастаўцы».
  
  
  «Неапаль? Вось адкуль узяўся Моск».
  
  
  Ён пільна паглядзеў на мяне. "Вы абыйдзецеся".
  
  
  "Мне сказалі."
  
  
  "Кім?"
  
  
  "Нічога."
  
  
  "Калі другі ўдар не атрымаўся…"
  
  
  "Той, што на вашай віле на Корсіцы?"
  
  
  Ён нахмурыўся. "Так." Ён чакаў. Пасля: «Калі той пацярпеў няўдачу, я вырашыў сысці з бізнэсу. Менавіта тады я прыйшоў да вас, людзі».
  
  
  Я кіўнуў. "Я ўсё пра гэта ведаю". Я не. Але слухаць яго аповед было бескарысна. У мяне не было магчымасці даведацца, праўда гэта ці хлусня.
  
  
  “Добра. Калі мы адправіліся з Корсікі на яхце, я ўзяў з сабой Ванэсі».
  
  
  "Каб заняць ваша месца?"
  
  
  «Так. Калі мы дабраліся да Валенсіі, мы прастаялі ў порце на дзень, а я застаўся на беразе, калі яны сышлі».
  
  
  "Лісістрата плыла без вас?"
  
  
  «Цалкам дакладна. Ванэсі згуляла Рыка Карэлі».
  
  
  «І калі яны прызямліліся ў Малазе, Ванессі ўсё яшчэ гуляла Карэлі?»
  
  
  "Так." Ён зрабіў паўзу. «З дапамогай Ціна Бергсан».
  
  
  "Ванесі была ў Малазе?"
  
  
  «Не. Ён застаўся на яхце. Мы думалі, што так будзе лепей. Тады не будзе памылкі. Я маю на ўвазе, на выпадак, калі нехта пазнае яго».
  
  
  "Ці можа хто-небудзь у Малазе ідэнтыфікаваць вас?"
  
  
  "Ніводнага шанцу", - засмяяўся Парсан.
  
  
  "Потым?"
  
  
  "Потым вы звязаліся з Цінай, і яна прыйшла сустрэцца з вамі".
  
  
  "Правільна."
  
  
  «Я мяркую, хтосьці абраў ваш след, прайшоў за вамі да яхты, надзеў акваланг і патрапіў».
  
  
  "СААЗ?"
  
  
  «Маската, вядома. Хто яшчэ? Ён ведае пра мяне ўсё. І ён, відаць, не зводзіў вачэй з яхты, калі яна ўвайшла. Ён проста разлічыў час, пакуль вы былі побач з караблём, каб уцягнуць вас».
  
  
  "Чаму Маската не пазнаў цябе?"
  
  
  "Ён ведае аб яхце, аб Тине, аб сустрэчы з вамі, людзі ..."
  
  
  “Ясна. Але ён сапраўды не пазнаў цябе».
  
  
  "Правільна."
  
  
  "І ён нанёс удар і параніў Ціна".
  
  
  "Дзякуй богу, яе не забілі!"
  
  
  Я назіраў за ім. Ён палез у кішэню і дастаў пачак амерыканскіх цыгарэт. Ён запаліў адну і памахаў запалкай. Мінулы раз ён дастаў іспанскую цыгарэту. Але тады, вядома, ён гуляў брытанскага сакрэтнага агента Бары Парсона. Ён быў непераўзыдзеным акцёрам і ведаў, наколькі эфектыўны правільны рэквізіт.
  
  
  "Як яна зараз?" Я спытаў.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што гавораць з клінікі?"
  
  
  "Так." Ён ведаў.
  
  
  "Яна ідзе".
  
  
  "Калі яна зможа далучыцца да вас?"
  
  
  Ён вагаўся. "Хутка."
  
  
  "Пасля сустрэчы з маім партнёрам?"
  
  
  "Правільна." Ён усміхнуўся. «Слухай, Ціна - частка здзелкі. Ты ж ведаеш гэта, ці не так?
  
  
  «Так, - сказаў я. "Але спачатку мы хочам сустрэцца, а потым абмяркуем дэталі".
  
  
  Ён кіўнуў. «Гэта ўсё, што зараз мае значэнне».
  
  
  «Адно мяне бянтэжыць».
  
  
  "Якая?" Дым падняўся перад яго тварам. У лабавым шкле "Рэно" я мог бачыць адлюстраванне яго асобы, калі ён зацягваў цыгарэту.
  
  
  "Як вы ўвогуле трапілі на след Маскіта ў Тарамаліносе?"
  
  
  Ён пасмяяўся. "Акуратна, так?"
  
  
  "Вельмі акуратны." Я зрабіў паўзу. "Занадта акуратна."
  
  
  Яго вочы слізганулі па маіх. "Што ты кажаш?"
  
  
  «Я кажу, што не магу цалкам пагадзіцца з тваёй гісторыяй, Карэлі. Ты ўступаеш ва ўгоду, калі ў мяне астыне Камар, а потым ты гуляеш Бары Парсона, сакрэтнага агента. Што дае?»
  
  
  "Давайце вернемся", - сур'ёзна сказаў Парсан. “Слухай. Я ведаў, што ты паляваў на Маскіта. Згодзен?»
  
  
  Я кіўнуў. “Вы маглі здагадацца пра гэта, канечне. Але чаму вы ўвогуле былі ў Малазе? Я маю на ўвазе, Рыка Карэлі. Вы хаваліся ў Валенсіі. Навошта ехаць у Малагу, каб выстаўляць сябе дарма?»
  
  
  "Страхаванне", - павольна сказаў ён.
  
  
  "Страхаванне?"
  
  
  «Я быў у бяспецы з таго моманту, як пакінуў яхту ў Валенсіі. Вы разумееце?"
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  “Добра. Спякота была на яхце да той хвіліны, калі быў нанесены ўдар «Маскітам». Ізноў дакладна?»
  
  
  Я лічыў. “Добра. Выкажам здагадку, што ў гэты момант вы павінны былі быць у Sol y Nieve».
  
  
  "Гэта тое, што я сказаў Ціне".
  
  
  «Я так і меркаваў. Я маю на ўвазе, чаму прыбыццё ў Малагу дапамагло? Гэта было маё пытанне».
  
  
  "Я хацеў даведацца пра цябе больш". Ён паціснуў плячыма. «Я маю на ўвазе, што маё жыццё запакаваная ў прыгожы маленькі скрутак. Я збіраюся ў Штаты. А ты і тая дзяўчына, што ў цябе там, мае захавальнікі. Так?
  
  
  "Правільна."
  
  
  "Так што я хацеў паглядзець, як ты паправішся.
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне. Я глядзеў на яго холадна. Ён глядзеў на мяне гэтак жа холадна.
  
  
  "Дзе ты мяне забраў?" Я спытаў.
  
  
  Ён уздыхнуў. “Добра. Глядзі. Ты быў на паляванні. Я ведаў, што ты збіраешся паспрабаваць знайсці Маската. Так?»
  
  
  "Я так мяркую".
  
  
  "Я проста чакаў, пакуль не знайду цябе".
  
  
  "Вы апазналі мяне раней?"
  
  
  «О, вядома. Я глядзеў, куды пайшла Ціна».
  
  
  «А потым вы рушылі ўслед за мной і Хуанай у тую ноч?»
  
  
  "Вядома вядома."
  
  
  "На вілу".
  
  
  «Дакладна. Да таго часу, як ты стукнуў тую прастытутку - тую, якая займалася сэксам утрох з Моската, а іншая шырокая - я ведаў, што мы ў справе. Я проста сачыў за табой».
  
  
  "Але чаму
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  ты прарываешся праз той зваротны шлях, калі ў мяне Маската быў мёртвы? "
  
  
  Яго вочы сустрэліся з маімі. "Мы ўсё робім памылкі, ці не так?"
  
  
  Я паціснуў плячыма. “Добра. Але чаму тады гісторыя з вокладкі?
  
  
  «Джаз Бары Парсона? Я проста строс пыл з паліцы», - сказаў ён, упадаючы ў брытанскі акцэнт Бары Парсона. «І падавалася, што гэта тое, што трэба зрабіць у дадзены момант. Што я збіраюся зрабіць, вырашыцца і сказаць: «Ну вось і я, стары добры Рыка Карэлі! Цяпер гэта не мае асаблівага сэнсу, ці не так? »
  
  
  Я смяяўся. «Мне да гэтага часу не падабаецца ўсё гэтае раздваенне і патроенне. Вы маглі б адразу ж усталяваць кантакт з Хуанай. Вы пераспалі з ёй там і яшчэ раз тут. Чаму вы проста не далі ёй інфармацыю, і папрасіць яе праверыць гэта? "
  
  
  Ён прыкусіў цыгарэту і выглянуў праз лабавое шкло. Снег падаў, але цяпер слабейшы. Я падняў вочы і ўбачыў адлюстраванне нашых двух асоб у змрочнай ночы.
  
  
  Яго вочы глядзелі на мяне.
  
  
  "Я ніколі не давяраю спальні", - сказаў ён, нахмурыўшыся. «Я маю на ўвазе, нават не маё ўласнае. Гэта месца, якое я арандаваў у Тарамаліносе. Адкуль я ведаю, што Моската не запісаў мяне на плёнку яшчэ да таго, як я рушыў услед за табой да яго? У рэшце рэшт, ён думаў, што забіў мяне на яхце. Але, магчыма, гэта была выкрут. Так? Можа быць, там не Моската, можа Моската ўвесь час думаў пра мяне і чакаў мяне. Адкуль я мог ведаць? "
  
  
  Я сядзеў там.
  
  
  “І гэты гатэль. Я нічому не давяраю. Нічога падобнага. Я думаю, што ў кожным пакоі ёсць памылкі. Мне прыйшлося прайсці праз будучую сустрэчу, таму што гэта было часткай першапачатковага плана. Я не люблю адхіляцца ад першапачатковых планаў, таму што гэта пакідае зашмат на волю выпадку. Паколькі мы ўжо ведалі адзін аднаго, я проста гуляў крута і працягваў з гэтага моманту. Мне вельмі шкада, калі гэта абразіла ваша пачуццё парадку”.
  
  
  Гэта мела сэнс.
  
  
  "Што зараз?" Я спытаў.
  
  
  "Мы дамовіліся аб сустрэчы паміж мной і дзяўчынай", - сказаў Парсан зноў па-дзелавому. "Даставіць мікрафільм".
  
  
  "Дзе?"
  
  
  «Ну, вы ведаеце, што я думаю аб гатэлі. Гэта дае права на любы нумар. І я не люблю тусавацца з людзьмі ў Прада Льяна. Паслухайце, а як наконт лыжнай трасы?»
  
  
  Я лічыў. «Там шмат пустынна, добра - часам. На снезе таксама няма казурак». Я засмяяўся, не разумеючы, наколькі гэта праўда.
  
  
  «Да чорта снег. Вы можаце стрэліць у чалавека за мілю з дапамогай тэлескапічнага аб'ектыва». Ён уздрыгнуў. "Мне гэта зусім не падабаецца".
  
  
  "Але калі ніхто не ведае, што ты Карэлі ..."
  
  
  «Хто сказаў? Акрамя таго, ёсць яшчэ адзін дрэнны момант. Калі Моската ўсё яшчэ існуе - а я ўпэўнены, што ён пасля таго, як Артура купіў яго - ён будзе сачыць за вамі і за вашым шырокім, праўда?»
  
  
  "Пра Хуан?"
  
  
  “Вядома! Так што я павінен убачыць яе дзе-небудзь, што кідаецца ў вочы і ў той жа час абаронена».
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Гэта няпросты рахунак для запаўнення".
  
  
  «Не? А што наконт адной з гэтых лінных дарог? Калі вы знаходзіцеся ў адной з іх, вы ізаляваныя, самотныя і ў бяспецы!»
  
  
  Я думаў пра гэта. «Гандола? Я разумею, што вы маеце на ўвазе. Сядайце на яе з ёй і паднімайцеся разам. Пакуль вы там, зачыненыя ў ліннай дарозе, вы можаце даставіць вас у кантраляванай асяроддзі, і ніхто не стане мудрэй. усё на плёнцы? "
  
  
  "Правільна."
  
  
  Я сядзеў і думаў. "Але хтосьці ўсё яшчэ можа стрэліць у вас са схілу".
  
  
  «Вось дзе ты ўваходзіш, стары, - сказаў Парсан, вяртаючыся ў брытанскі ўніверсітэт. - Ты садзішся на лыжы, стаіш на станцыі Баррэгілас і прыкрываеш нас, калі мы пад'язджаем».
  
  
  Я думаў пра гэта. Мне падабаецца. Чым больш я думаў пра гэта, тым больш мне гэта падабалася.
  
  
  "Я куплю гэта", - сказаў я.
  
  
  "Колькі часу?"
  
  
  Я сказаў: "Заўтра ў дзесяць раніцы?"
  
  
  "Правільна", сказаў Парсан. “Я буду трымацца далей ад Хуаны. Я не хачу ніякіх ускладненняў, калі мы так блізкія да заключэння здзелкі».
  
  
  "Удачы", - сказаў я.
  
  
  Ён стаяў у снезе, папраўляючы вятроўку. Я адчуваў, як холад хвастае праз адчыненыя дзверы, хоць снег амаль цалкам сышоў.
  
  
  "Пачні", - сказаў Парсан. "Я пайду за табой уніз".
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  Ён зачыніў перада мной дзверы і паспяшаўся вакол помніка, дзе і знік з вачэй.
  
  
  * * *
  
  
  Renault завялася без праблем. Я даў яму крыху сагрэцца, затым пачакаў, пакуль не ўбачыў Сімку, якая з'явілася з-за вугла помніка, яе фары наперакос спускаліся на імправізаваную дарогу. Затым я паехаў, папоўз па кароткай пад'язной дарозе да шашы. Я памахаў Парсону ў люстэрка задняга выгляду.
  
  
  Я ўбачыў «Сімку», якая ішла за мной, яе фары мігацелі ў падальным снезе.
  
  
  Павароты і павароты былі даволі рэзкімі, патрабавалі сталага тармажэння і пераключэнні на паніжаную перадачу. Я пачаў атрымліваць задавальненне ад праезнай часткі, калі адчуў першую змоклую тармазную сістэму.
  
  
  Я спускаўся па даліне з чорнай лушчака, вздыбленных уверх, дзе дарога была падарваная ў выглядзе V-вобразнай канаўкі. У канцы я ўбачыў, як тратуар робіць хуткі рэзкі паварот направа.
  
  
  У сярэдзіне ўчастку я пачаў тармазіць і адчуў прабуксоўку. Я падумаў, што выпадкова натрапіў на замарожанае месца на дарозе і паспрабаваў зноў. Але гэта было зусім не змёрзлае месца.
  
  
  Я зноў націснуў на тормаз, каб атрымаць некаторую цягу пры пераключэнні на паніжаную перадачу, але
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Тормаз, здавалася, не перадаваў ніякай магутнасці на колы.
  
  
  Я адчайна націскаў на рычаг пераключэння перадач, але зараз я ехаў занадта хутка, каб уключыцца, і не мог пераключыцца на найнізкую перадачу.
  
  
  Я прытармазіў да падлогі, калі выехаў на ўхіл, але хуткасць была занадта высокай. На шчасце, крывая атрымалася вельмі добрай. Я зрабіў паварот. Але тут жа я сутыкнуўся з хуткім паваротам налева, у процілеглым напрамку, і зноў націснуў на тормазы, спадзяючыся, што праезная частка дасць мне счапленне тут. Але я не адчуваў нічога, акрамя мокрай неэфектыўнасці.
  
  
  Нічога.
  
  
  Я моцна павярнуў кола і павярнуў. Дарога выпрасталася, але пайшла ўніз, калі шаша перайшла ў доўгі роўны траверс, які перасякаў высокі скалісты схіл. У канцы траверса я ўбачыў круты паварот назад з вялікім папераджальным знакам на шашу наперадзе.
  
  
  Я зноў націснуў на тормазы, але не атрымаў ніякага адказу. Я націснуў на рычаг пераключэння перадач, але не змог зменшыць яго да мінімуму. Я пачаў круціць кола ўзад і наперад, спрабуючы атрымаць трэнне тыпу снегаачышчальніка, каб паменшыць хуткасць Renault, каб я мог зменшыць гэтую чортаву штуку на паніжанай перадачы.
  
  
  Няўдала.
  
  
  Я ўбачыў ззаду сябе агні Парсона, і мне стала цікава, ці назірае ён за мной у S і ламае галаву над маім невытлумачальна дрэнным кіраваннем.
  
  
  Я двойчы міргнуў святлом, як свайго роду сігнал аб дапамозе.
  
  
  Крывая ўсё набліжалася і набліжалася, і я зусім не мог кантраляваць хуткасць Renault. Я думаў аб тым, каб перабрацца праз унутраную дрэнажную канаву, але вырашыў, што шанец разбіць восі і адарваць колы занадта вялікі, каб рызыкаваць. Акрамя таго, я мог бы разбіцца плазам аб сланцавую водмель, якая падымалася з канавы, калі рулявое кола вырастала з маёй спіны.
  
  
  Шыны завішчалі, я павярнуў кола налева, каб занадта хутка павярнуць. Я ўрэзаўся ў ўзвышаецца бераг справа ад мяне. «Рэно» з'ехаў з абочыны і накіраваўся проста да знешняга краю дарогі, на якім было каля фута скалы, насыпанай пад афарбаванай у белы колер драўлянай агароджай, якая цягнецца прыкладна на дваццаць футаў.
  
  
  Я ўрэзаўся бокам у агароджу, адарваў нешта ад борта "Рэно", а затым паскакаў назад да насыпу. Але я моцна пацягнуў і зноў выраўнаваў машыну.
  
  
  Наперадзе мяне дарога працягвала хутка спускацца. За сто ярдаў ад мяне я ўбачыў праезную частку, якая рэзка паварочвала направа, з яшчэ адной драўлянай агароджай, якая абараняла паварот, і вельмі вялікім паказальнікам перад паваротам.
  
  
  Я ніколі не магу зрабіць гэты паварот.
  
  
  Я пачуў каля свайго вуха грукат рухавіка і хутка павярнуўся.
  
  
  Гэта быў Парсан.
  
  
  Ён страляў з «Сімкі» міма мяне і страляў па праезнай частцы наперадзе.
  
  
  Мне было цікава, што, чорт вазьмі, ён спрабуе зрабіць. Я хацеў крыкнуць яму, але не стаў.
  
  
  Ён разрэзаў мяне прама перада мной, і я ледзь не закрычала, каб ён сышоў з дарогі ці мяне ўдарылі.
  
  
  Я зноў націскаў на рычаг пераключэння перадач, адчайна спрабуючы перайсці на прыступку ніжэй, але гэта было бескарысна.
  
  
  Парсан быў проста перада мной. Я амаль закрыў вочы, чакаючы крушэння.
  
  
  Так і не адбылося.
  
  
  Раптам мой пярэдні бампер стукаў па заднім бамперы Парсона. Я бачыў, як чырвоныя стоп-сігналы Simca Парсона міргалі, то згасалі, то згасалі, то згасалі зноў.
  
  
  Я запавольваўся.
  
  
  Гэта быў стары трук - спыніць машыну, якая ўцякла, прытармазіўшы машыну перад ёй, каб запаволіць машыну ззаду.
  
  
  Я моцна трымаў руль, таму што ведаў, што адзін камень у няправільным месцы на праезнай частцы скідае Renault з бампера Simca, і мяне кідае налева або направа, пасля чаго я саслізгваю з якая запавольваецца машыны і Ідзіце альбо на абрыў, альбо праз бок абрыву ў паветра .
  
  
  Тормазы Парсона працягвалі міргаць і міргаць, і да таго часу, калі мы падышлі да павароту, ён спыніў мяне. Я ўключыў задні ход і сеў у машыну, дрыжучы.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і Парсан выйшаў з сімкі. Ён вярнуўся да майго боку машыны, і вакол яго валіў снег.
  
  
  Мае агні гарэлі звонку, асвятляючы заднюю частку Simca і паказваючы Парсона, які стаяў там у ночы.
  
  
  "Я не буду пытацца, што здарылася", - павольна сказаў Парсан. "Нехта трапіў у твой Рэно".
  
  
  Я кіўнуў. "Дзякуй за дапамогу. Гэта быў добры трук».
  
  
  Мы заехалі ў бар Esqui на Прада да таго, як я завёз машыну ў гараж. У мяне было тры люмумбы і кубак кавы, і я ўсё яшчэ адчуваў сябе не зусім добра.
  
  
  11
  
  
  Я вярнуўся ў свой пакой пасля нядоўгага знаходжання ў бары Esquí з Парсанам. Ром і шакалад у Лумумбе крыху дапамаглі мне супакоіцца, але я ўсё яшчэ дрыжаў, калі ўставіў ключ у дзверы і ўвайшоў унутр.
  
  
  Уключыўшы святло, я пачуў шоргат на іншым канцы нумара, затым дзверы, якія злучаюць дзверы, расчыніліся, і Хуана стаяла там, шырока расплюшчыўшы вочы. Здавалася, яна толькі што прачнулася ад глыбокага сну.
  
  
  "Вы сустракаліся з ім?"
  
  
  "Так", - сказаў я. Я хутка падышоў да бюро і ўзяў там нататнік. Я хутка надрапаў на ім «жучок» і паказаў ёй.
  
  
  Яна кіўнула, што зразумела.
  
  
  "Як гэта атрымалася
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  пайсці? »- Спытала яна мяне.
  
  
  «Няма пра што паведамляць. Мне давядзецца ўбачыць яго зноў». Я быў заняты напісаннем у блакноце. «Вы сустрэнецеся з ім заўтра а дзесятай гадзіне ў гандоле. Падрабязнасці пазней».
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  «Цяпер я іду спаць і крыху адпачну».
  
  
  "Добра", - сказала яна.
  
  
  Я паказаў на дзверы ў хол, даючы зразумець, што хутка сустрэнуся з ёй звонку.
  
  
  "Дабранач, Джордж", - сказала яна і вярнулася ў свой пакой.
  
  
  Я зняў адзенне, пераапрануўся ў чыстую і выйшаў у калідор. Хуана стаяла і паліла цыгарэту.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што ў пакоях праслухоўваюць?" спытала яна.
  
  
  "Станоўча".
  
  
  "Вы сустракаліся з Карэлі?"
  
  
  «Так. Мы ведаем яго як Бары Парсан».
  
  
  Яна вывучала мяне. "Я амаль здагадаўся пра гэта".
  
  
  "Я зрабіў таксама."
  
  
  "Вы можаце быць упэўненыя?"
  
  
  «Як я магу быць цалкам упэўненым? Але ён сустракае вас у ліннай дарозе, дзе, чорт вазьмі, вы атрымаеце матэрыялы»
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Я з гэтым спраўлюся", - упэўнена сказала яна.
  
  
  “Добра. Я прыкрыю цябе з лыжных спускаў. Карэлі так хоча».
  
  
  "Але як Камар мог даведацца аб сустрэчы паміж ім і вамі?"
  
  
  "Ён увесь час сачыў за намі".
  
  
  «Я пастараюся дагледзець яго».
  
  
  "Не турбуйцеся. Я паклапачуся пра гэта. Проста пазнаёмцеся з Карэлі і даведайцеся, жартуе ён з нас ці не».
  
  
  Яна паглядзела на мяне. "Чаму ён не даў мне інфармацыю раней?"
  
  
  "Ён сказаў, што хоча быць упэўненым".
  
  
  Яна паціснула плячыма. "Я мяркую, гэта мае сэнс".
  
  
  «Сядай з ім па ліннай дарозе і спускайся на лыжах ад Баррэгілас. Я сустрэну цябе ў бары ўнізе, калі ўсё скончыцца. Потым мы паспяшаемся ўніз і праверым сапраўднасць рэчаў».
  
  
  "Малага?"
  
  
  “Гранада. У AX ёсць там перадатчык».
  
  
  "Добра."
  
  
  Я вярнуўся ў пакой і лёг спаць.
  
  
  * * *
  
  
  Цяпер я мог бачыць усё ўздоўж камяністага хрыбта. Сонечнае святло было чыста-белым. Снежнае святло сляпіла вочы, але я выкарыстаў фільтр на акулярах Zeiss 60x.
  
  
  Лінная дарога рухалася ўверх, і я выразна разгледзеў жоўты швэдар Хуаны. Унутры былі толькі яна і Парсан. Гандола звычайна везла чацвярых, і я ведаў, што Парсону прыйшлося даць чаявыя абслуговаму персаналу за прыватную паездку, але я не хваляваўся. У яго былі на гэта грошы.
  
  
  Я зноў пракаціўся па полі ў акулярах і тут я ўбачыў яго.
  
  
  * * *
  
  
  Ён ляжаў на жываце на гранітным выступе прыкладна на паўдарогі паміж Баррэгілас і Прада Льяна. Ён быў апрануты ў шэрае адзенне, так што ён нібы зліваўся са слюдой і гранітным сланцам. Але я мог бачыць, што ён усё ж мужчына, і бачыў, што ён трымаў у руках доўгую вінтоўку ўздоўж скалы. Да вінтоўкі быў прымацаваны прыцэл.
  
  
  Я не мог вызначыць тып вінтоўкі па акулярах.
  
  
  Ён ляжаў вельмі ціха і чакаў. І ён глядзеў на гандолу з Хуанай і Парсанам. Як ён даведаўся, што яны яго забіраюць? Як ён мог даведацца?
  
  
  Парсан? Ці быў Парсан заменай? Хтосьці настройваў Хуану? Як інфармацыя зноў пратачылася? У нашых пакоях ніхто не сказаў ні слова. Ніхто, акрамя мяне і Парсона, не ведаў час і месца.
  
  
  І ўсё ж забойца ляжаў у чаканні.
  
  
  Маската? Суцэль магчыма.
  
  
  Я расшпіліў вятроўку і дастаў "люгер". Я праверыў яго і сунуў у кішэню вятроўкі. Мне прыйшлося б перасекчы схіл і замацавацца на скале, каб дабрацца да яго. Тады мне давядзецца перапаўзці па камянях і забіць яго, перш чым ён зможа нанесці ўдар.
  
  
  Іншага шляху не было. Калі я пакіну Моската ў жывых, ён зноў паспрабуе займець Рыка Карэлі - спрабуйце, пакуль яму гэта не атрымаецца!
  
  
  Судзячы па хуткасці ліннай дарогі і месцазнаходжанню чалавека на скалах, у мяне было каля паўтары хвіліны, каб зрабіць ход.
  
  
  Я крыху праверыў спуск, каб пазбегнуць небяспечнага магната, і праехаў крыху ніжэй яго. Калі я стукнуўся аб ніжнюю частку горкі, нешта здарылася з астатнім снегам наверсе, і я раптам выявіў, што патанаў у горцы па калені. Я штурхаўся і біўся, і снег зляцеў з мяне. Мне пашанцавала. Вялікі шар коцячыся снегу працягваў сыходзіць ад мяне і стукнуўся аб камяні паблізу.
  
  
  Я страціў каштоўныя секунды.
  
  
  Скалы былі наперадзе мяне, але я не бачыў чалавека, які ляжыць пада мной. Прыйшлося дастаць акуляры і павольна панарамаваць па грэбні.
  
  
  Потым я ўбачыў яго.
  
  
  Мяне збіла з курса прыкладна на сотню футаў! Я быў занадта высокі.
  
  
  Я хутка пачаў зноў спускацца з узгорка, вяртаючыся ў іншы бок, хрышчаючыся з гэтага курса і вяртаючыся да кропкі, якая знаходзіцца ў межах дасяжнасці чалавека на скалах.
  
  
  Я адпусціў заціскі і паклаў лыжы ў камяні, каб яны не саслізнулі. Затым я выцягнуў акуляры і паглядзеў праз край скал.
  
  
  Я бачыў, як лінная дарога паволі падымаецца паміж другім і трэцім стальнымі апорамі. І я мог бачыць чалавека з вінтоўкай, які моцна сціскаў яго і асцярожна вёў гандолу, пакуль яна рухалася ўверх па павучых сталёвых тросах.
  
  
  Я нацэліў "люгер" у галаву мужчыне і стрэліў.
  
  
  Куля стукнулася аб камень і некуды адляцела. Я чуў спевы рыкашэту.
  
  
  Мужчына хутка павярнуўся. Я бачыў размытую пляму на яго белым твары. Ён хутка выгнуў спіну, павярнуўся і нацэліў на мяне вінтоўку - прыцэл і ўсё такое.
  
  
  Куля патрапіла ў снег ззаду мяне - занадта блізка для
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  камфорт.
  
  
  Я зноў стрэліў. Але ён схаваўся з-пад увагі адразу пасля стрэлу. Я не мог бачыць яго.
  
  
  Прысеўшы там, я дарэмна спрабаваў яго знайсьці.
  
  
  Яшчэ адзін стрэл зламаў камень маёй рукой.
  
  
  Я прыгнуўся.
  
  
  Гандола павольна рухалася па тросе, і я мог бачыць жоўты швэдар Хуаны, і гэта ўсё, на што я зважаў.
  
  
  Стралок устаў і адвярнуўся ад мяне, цэлячыся ў гандолу. Я зноў стрэліў.
  
  
  Ён упаў, прыгнуўшыся за скалу, зусім не трапіў. Я бачыў, як ён упёрся ў уцёс і цэліўся ў гандолу.
  
  
  Я пачаў праз скалы, але ведаў, што не магу дабрацца да яго своечасова.
  
  
  Пстрыкнуўшы заціскамі для троса, я сеў на лыжы і пачаў спуск, трымаючы ў адной руцэ дзве палкі, у другой - люгер. Гэта была не самая зручная лыжная пазіцыя, якую я мог сабе ўявіць.
  
  
  Па меры прасоўвання я зразумеў, што не магу страляць на лыжах, і, такім чынам, марную больш каштоўнага часу.
  
  
  Я спусціўся на ўзровень, на якім ён прысеў, вырваўся з мацаванняў і, прысеўшы, перасёк камяні.
  
  
  Вось ён!
  
  
  Я стрэліў.
  
  
  Ён цэліўся ў гандолу і стрэліў сапраўды гэтак жа, як я стрэліў - ці, магчыма, праз долю секунды пазней за мяне. Што б ні здарылася, мой уласны стрэл, відавочна, прывёў да таго, што ён даў асечку, і яго зарад бясшкодна трапіў у падмурак гандолы, а не праз акно ў сэрцы Парсона.
  
  
  Я трапіў у стрэлка.
  
  
  Ён упаў тварам у камяні, а затым рэфлекторным рухам разгарнуўся і разгарнуў вінтоўку, пакуль яна не была накіравана прама на мяне.
  
  
  Я скокнуў назад і на снег, спаўзаючы з гары. Кулі разляцеліся вакол мяне, але ніводзін не трапіў. Я зноў залез на скалу, чапляючыся за яе для пакупкі.
  
  
  Камень быў слізкім, але я перапоўз па ім, і калі побач з маім вухам разарвалася яшчэ адна куля, я падняў галаву, ясна ўбачыў яго і стрэліў яму ў шыю.
  
  
  Ён адразу ўпаў. Кроў узарвалася вакол яго чырвоным воблакам.
  
  
  Затым ён ляжаў у лужыне ледзяной пачырванення, калі я падышоў да яго.
  
  
  Гэта быў Альфрэда Маската.
  
  
  Камар.
  
  
  Сват!
  
  
  * * *
  
  
  Вінтоўка, якая страляла ў мяне і якая павінна была забіць Рыка Карэлі ў гандоле, была вінтоўкай Winchester Model 70 Super Grade, адкалібраванай пад патроны 30-06 Springfield і абсталяванай аптычным прыцэлам зменнай магутнасці Bausch & Lomb Balvar Lee dot. Гэта быў прыгожы свідравая ўстаноўка.
  
  
  Патрон 30-06 Springfield Hi-Speed ​​з бронзавым вастрыём можа забяспечваць пачатковую хуткасць 2960 футаў у секунду і хуткасць 2260 футаў у секунду на адлегласці 300 ярдаў, з дзіўнай сілай 2920 фут-фунтаў дульнай энергіяй і 170. фунтаў на 300 ярдаў. Прыцэл з рэгуляванай магутнасцю Bausch & Lomb рэгулюецца ад 2 1/2 да 4 разоў, пры гэтым вышыня і вецер рэгулююцца толькі двума рухомымі часткамі.
  
  
  Калі што-небудзь і магло дапамагчы забіць чалавека з аддаленага месца стральбы, то гэтая камбінацыя магла б.
  
  
  Я нахіліўся над мёртвым чалавекам. У яго быў кашалёк і паперы, але яны былі відавочна падробленыя. Імя было сказана Наталлі Ды Цэзура, а ў газетах гаварылася, што ён прыехаў з Бары, Італія.
  
  
  У яго была асмуглая скура, цёмныя валасы, голеныя блакітныя падбародак і шчокі. Яго бакенбарды былі ніжэйшыя за звычайныя, але не здаваліся занадта доўгімі.
  
  
  Ён быў апрануты ў добрую вятроўку і аблягае лыжныя штаны.
  
  
  Я павярнуўся на гук раптоўных крокаў па камянях. Адзін з Грамадзянскай гвардыі спусціўся да месца, зняў лыжы і пайшоў да мяне з запісной кніжкай у руцэ. Я заўважыў, што кабура яго рамяня бяспекі была расшпілена.
  
  
  Зірнуўшы на мяне, ён нічога не сказаў, а затым падышоў да скалы, дзе ляжаў мерцвяк. Ён нахіліўся, зірнуў на цела, затым уважліва вывучыў яго і зрабіў некалькі нататак.
  
  
  Ён дакрануўся да шыі трупа і памацаў пульс. Я мог бы сказаць яму, што яго там ня будзе. Ён дастаў паперы, вывучыў іх, а затым агледзеў Вінчэстар 70 і прыцэл.
  
  
  Ён устаў і павярнуўся да мяне.
  
  
  «Прабачце за ўварванне, сеньёр», - сказаў ён па-ангельску.
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Як вы даведаліся, што я ангелец?"
  
  
  "Я ведаю, што ты амерыканец", - паправіў ён мяне з усмешкай. "Сваімі лыжамі".
  
  
  Гэта былі аўстрыйцы, але я купіў іх у Сан-Вэлі. І гэта было на іх надрукавана.
  
  
  "Вы былі сведкам гэтага - бяды?" - спытаў ён далікатна, але відавочна.
  
  
  Я паціснуў плячыма.
  
  
  «Магчыма, вы больш, чым сьведка. Магчыма, вы былі датычныя да смерці гэтага чалавека?»
  
  
  Я нічога не сказаў. Калі ён збіраўся абвясціць мне мае правы? Але, вядома, у Іспаніі вам наогул не зачытвалі вашыя правы.
  
  
  Я пачаў расшпільваць вятроўку, каб дастаць кашалёк.
  
  
  Зброя "Гардыя", "Кольт амерыканец" 45-га калібра, імгненна апынулася ў яго руцэ і прычыніла мой жывот.
  
  
  «Прашу прабачэнні, сеньёр, але, калі ласка, нічога не вымайце з кішэняў».
  
  
  "Я проста хачу перадаць сваё пасведчанне асобы", - усміхнуўся я. «Я прыйшоў па рэкамендацыі сеньёра Мітча Кэлі з Малагі».
  
  
  На яго твары прамільгнула пазнаванне. “А. Ясна. У цябе тут ягоная картка. Таксама адна з тваіх». Ён паглядзеў на яе і павольна прыбраў назад у пластыкавую тэчку. Ён вярнуў кашалёк і з разумным плясканнем зачыніў яго.
  
  
  Я ўзяў і прыбраў.
  
  
  "Прашу прабачэння, сеньёр. Я не н
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Чакаю вас для любога допыту. Калі вы хочаце сысці? "
  
  
  Ах, гэтая цудоўная маленькая эмблема Сякер у куце карткі Мітча Кэлі, якую, здавалася, усё ведалі і кахалі.
  
  
  Я павярнуўся і паказаў на мёртвага чалавека. "Ён вядомы вам?"
  
  
  Guardia пакруціў галавой. "Я так не думаю. Але хутка даведаюся».
  
  
  «Ветлівая рада», - сказаў я. «Гэты чалавек можа быць аб'яўлены ў вышук у Малазе за злачынства. Забойства».
  
  
  "Ах."
  
  
  «І за забойства хлопчыка мінулай ноччу прама тут, на Прада Льяна».
  
  
  Вочы Guardia звузіліся. "Вы ведаеце вельмі шмат рэчаў, сеньёр".
  
  
  «Гэта мая справа. Ведаць шмат рэчаў. І фатаграфаваць іх», - дадаў я з усмешкай.
  
  
  Ён адсалютаваў. «Прыміце мае прабачэнні за затрыманне вас. Думаю, было б добра, каб вас не было тут, калі прыедзе мой калега. Ён крыху малады і імпульсіўны».
  
  
  Я паглядзеў уверх па схіле. Яшчэ адна Guardia была на лыжах і бегла ўніз.
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  Ён пакланіўся ў пояс і адсалютаваў. «Я скажу сеньёру Кэлі, што мы сустрэліся».
  
  
  Я праслізнуў у заціскі, падняў свае жэрдкі і хутка спусціўся да Прада Льяна.
  
  
  * * *
  
  
  Праз паўгадзіны я вярнуўся ў гатэль. Хуана чакала мяне ў гасцінай ля вялікага каміна.
  
  
  Мы былі адны.
  
  
  Яе твар свяціўся узбуджэннем. "У мяне ёсць гэта", - прашаптала яна мне.
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  "Што гэта быў за хваляванне?" - падумала яна.
  
  
  «Я спудзіў Маската і забіў яго».
  
  
  Яе твар пабляднеў. "Як ён даведаўся, што мы сустракаемся ў ліннай дарозе?" спытала яна. «Ніхто не ведаў, акрамя цябе і мяне - і Парсона».
  
  
  "Вы думаеце, што Парсан сапраўды Карэлі?" Я спытаў.
  
  
  Яна паціснула плячыма. «Ён, безумоўна, шмат ведае пра сетку наркотыкаў. І ён гатовы даць нам гэта на сподачку з блакітнай аблямоўкай. Я вельмі натхнёны».
  
  
  "Ці былі вы калі-небудзь расчараваныя?" - Весела спытаў я.
  
  
  «Вельмі самавіта. Як толькі мы пачалі гуляць з тым першым замененым Карэлі».
  
  
  «Сёння днём мы даставім усё ў Гранаду».
  
  
  «Я не магу быць упэўненая, што інфармацыя дакладная, Нік», - сказала яна, як калі б яна думала пра гэта на працягу некаторага часу і, нарэшце, прыняла рашэнне. «Здаецца сумным, што я зайшоў так далёка і не магу сказаць, што Карэлі сапраўдны ці не».
  
  
  "Не хвалюйцеся. Банк памяці AXE будзе ведаць».
  
  
  "Але мне цікава, чаму мяне паслалі сюды на самой справе". Цяпер яна надзьмулася.
  
  
  «Забудзьце пра гэта. Гэта частка працы».
  
  
  Механік у гаражы Прада Лана папрасіў прабачэння. «Я атрымаю яго да дзвюх гадзін дня. Гэта дастаткова хутка для вас, сеньёр?
  
  
  Я паціснуў плячыма. "Гэта павінна быць. Што здарылася?"
  
  
  Вадкасць у тормазе злітая, сеньёр .
  
  
  "Па якой прычыне?"
  
  
  «Абрыў трубаправода». Ён не хацеў шмат казаць.
  
  
  "Перапынак?"
  
  
  "Вельмі дзіўна, сеньёр", - прызнаў ён. «Не часта лінія для вадкасці зношваецца такім чынам. Фактычна, гэта немагчыма».
  
  
  "Тады што здарылася?"
  
  
  "Лінія разарваная".
  
  
  "Парэз?"
  
  
  "Падобна, сеньёр". Цяпер яму было не па сабе. Такія рэчы былі яму незразумелыя.
  
  
  "Хтосьці спецыяльна выразаў гэта?" Я спытаў.
  
  
  "Я не ведаю. Я не хацеў бы казаць пра гэта. Гэта сур'ёзнае абвінавачанне».
  
  
  «Але зараджаць няма каму, дык чаму б не сказаць гэта?»
  
  
  Ён бачыў, як я ўсміхаюся. “Добра. Я кажу, што нехта перарэзаў гэтую лінію, сеньёр. БНіП! У гэтым ёсць сэнс?
  
  
  «О так, - сказаў я. "Гэта мае сэнс".
  
  
  Хлопчык выглядаў сур'ёзным. - Значыць, у вас ёсць вораг, сеньёр. Можа, муж якой жанчыны?
  
  
  Іспанцы такія невылечныя рамантыкі!
  
  
  "Так", - сказаў я. “Я адчуваю, што гэта можа быць. Але яна таго варта, разумееце?
  
  
  Ён заззяў. "Тады добра. Добра!"
  
  
  "Я буду ў два".
  
  
  «О, ёсць яшчэ адна дробязь, - сказаў ён.
  
  
  "Якая?"
  
  
  Ён зноў завагаўся, азіраючыся, каб паглядзець, ці не слухае хто-небудзь.
  
  
  "Ты ведаеш, што гэта?" ён дастаў нешта з кішэні і трымаў у руцэ.
  
  
  Я ўзяў яго з яго далоні. Гэта была прыгожая памылка. Магнітны перадатчык у спалучэнні з пеленгатарам. Выдатная мадэль! Старанна прафесійна. Мусіць, японец ці немец.
  
  
  Я глядзеў на гэта. "Я паняцця не маю, што гэта такое".
  
  
  "Я таксама, сеньёр".
  
  
  "Дзе ты знайшоў гэта - гэты гаджэт?"
  
  
  Ён быў прымацаваны да ніжняй часткі Renault, сеньёр .
  
  
  "Як цікава. Мяркую, гэта нешта проста ўзляцела з шашы, калі я ехаў».
  
  
  «Гэта магнетызм, вы ведаеце, сеньёр? Я думаў, вам будзе цікава ўбачыць гэта»
  
  
  "Я… вельмі зацікаўлены".
  
  
  Я паклаў пеленгатар у кішэню і выцягнуў некалькі сотняў песет. Я перадаў іх хлопчыку. "Гэта для цябе", - сказаў я. "За ваш інтарэс і за ваша маўчанне".
  
  
  "Я разумею, сеньёр".
  
  
  Я быў упэўнены, што гэта так.
  
  
  Цяпер я ведаў, як Маската даведаўся пра сустрэчу па ліннай дарозе.
  
  
  Я сам сказаў яму 1
  
  
  Дванаццаць
  
  
  Калі мы з Хуанай сядзелі ў садзе Альгамбры, да нас падышоў невысокі цёмнавалосы, чарнавокі, кучаравы цыган па імі Гервасіо Альбанес. Ён вёў нашу паездку, якая ішла наперадзе. Па задуме Хуана і я засталіся ззаду.
  
  
  «Гэта цеплыня для Андалусіі», - сказаў ён з вельмі добрым ангельскім акцэнтам.
  
  
  "Але не для Марока", – сказаў я ў адказ, зноў бянтэжачыся за Хоук і зусім дзіцячую Сістэму распазнання, створаную AX.
  
  
  Ён кіўнуў
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Я агледзеўся. Пад пярцовым дрэвам стаяла бетонная лаўка, і ён нас туды павёў. Мы сядзелі разам, гледзячы на адбівалы басейн і вялікую маўрытанскую арку насупраць.
  
  
  "У мяне для вас навіны", - сказаў ён шэптам. "Мы павінны сустрэцца адразу пасля заканчэння тура".
  
  
  "Навіны?" Я спытаў.
  
  
  Ён прыклаў палец да вуснаў. “Потым. На ўзгорку насупраць». Ён паказаў пальцам міма Альгамбры на схіл узгорка на паўночны ўсход. Нам сказалі раней, што на схіле ўзгорка было некалькі пячор, пячор, у якіх усё яшчэ жыла вялікая колькасць цыган. Фактычна, гэта сказаў нам сам Жэрвазіё.
  
  
  Я кіўнуў. «Пасля экскурсіі. Каля ўваходу ў Альгамбру».
  
  
  Натоўп ля ўваходу ў Альгамбру пачаў радзець, калі мы выйшлі, Гервасіа праводзіў нас да паркоўкі.
  
  
  "У цябе ёсць машына?"
  
  
  «Нажаль, не», - усміхнуўся Жэрвазіё. Ён ліў чары ў напрамку Хуаны. "У мяне толькі вельмі маленькая Ламбрэта ...
  
  
  «Не пралівайце кроў на ўсю дарожку, - сказаў я. «Пойдзем з намі. Мы адвязем цябе сюды пазней, і ты зможаш забраць Ламберту».
  
  
  "Ты такая зямля".
  
  
  «Негатыўна. Мы проста практычныя. Мы не можам марнаваць час на паездку ўзад і наперад, чакаючы, пакуль вы пераадолее вялікія ўзгоркі. Куды мы ідзем?
  
  
  "Я жыву ў пячоры, сеньёр", - трагічна сказаў ён, даючы Хуане больш соку вачыма.
  
  
  Яна глядзела на яго. Ён дабіраўся да яе.
  
  
  «Забудзься пра гэта, Джэрвазіа. Гатовы паспрачацца, што ў цябе на дне пячоры ёсць чатырнаццацілітровы збан, поўны цвёрдых залатых манет.
  
  
  Яго вочы заблішчалі. "Вы гумарыстычны чалавек, сеньёр".
  
  
  Гервасіа і Хуана забраліся на задняе сядзенне. Ён назіраў за ёй насцярожана, але я бачыў, як яго вочы часам глядзяць на мяне ў люстэрка.
  
  
  «Спусціце сюды, сеньёр, а затым направа», - сказаў ён мне і працягваў бегаць, пакуль, праз кароткі час, мы не спыніліся перад дзірой у гары. Вакол былі прыпаркаваны іншыя машыны, а таксама груда матацыклаў. У асноўным былі сядзенні і пежо. Гэта была адна вялікая паркоўка ў гразі.
  
  
  "Мы сядзім тут".
  
  
  Я кіўнуў. Я глядзеў на яго ў люстэрка задняга віду. «А зараз навіны, Жэрвазіё».
  
  
  «Сеньёр Мітч Кэлі хоча, каб вы неадкладна патэлефанавалі яму ў Малагу».
  
  
  "Ён растлумачыў чаму?"
  
  
  «Вядома, не, сеньёр. Але ён быў настойлівы».
  
  
  "Дзе я магу яго назваць?"
  
  
  "У мяне ёсць лінія ўнутры дома".
  
  
  Ён паказаў на ўваход у пячору.
  
  
  Я зірнуў на Хуану. "Ну, пойдзем".
  
  
  Мы выйшлі і рушылі за Жэрвазіа ў пячору. Унутры ён быў абстаўлены, як любы дом, з цяжкай іспанскай мэбляй і дыванамі на ўтрамбаванай земляной падлозе. Былі лямпачкі і лямпы, уключаныя ў электрычныя разеткі. У галоўным пакоі стаяў вельмі моцны пах гатавання.
  
  
  Гервасіа падышоў да кніжнай шафы ў канцы пакоя і выцягнуў скураны футарал, які нагадаў мне R / T Мітча Кэлі ў канспіратыўнай кватэры ў Малазе.
  
  
  Ён падключыў яго і даў прагрэцца. Я сядзеў і глядзеў на яго. Хуана ўстала і абыйшла вакол, з трапятаннем гледзячы на драпіроўкі на сценах, па-майстэрску вытканыя габелены, карункі, якое пакрывае сталы, карціны.
  
  
  Гервасіа даў кодавыя літары і адказаў на запыт Кэлі аб ідэнтыфікацыі.
  
  
  "Келі?" - сказаў я праз імгненне. "Чаму гарачая лінія?"
  
  
  «Гэта дзяўчына. Яна накіроўваецца ў Sol y Nieve».
  
  
  "Верна. Такім чынам?"
  
  
  "У вас былі праблемы?"
  
  
  Я спыніўся, гледзячы на Жэрвазіё. "Бяда?"
  
  
  “Ну, ты яшчэ не падняў рымскі нос. Так?»
  
  
  "Насамрэч, у нас ёсць".
  
  
  Наступіла цішыня. «Слухай, - сказала Кэлі. «Учора дзяўчыне патэлефанаваў Рымскі Нос і паведаміў ёй аб смерці маладога чалавека, а сёння раніцай - аб смерці іншага мужчыны!»
  
  
  "Гэта праўда."
  
  
  «Раман Нос адмовіўся сустрэцца з вамі ці NX, праўда?» NX Эксперт па наркотыках. Вельмі добра. Хуана Рывэра.
  
  
  Я чакаў. "Адмоўна. Якая ў яго прычына?"
  
  
  «Раман Нос кажа, што хоча адмяніць усё гэта. Ён упэўнены, што гэта падстроена. Ён упэўнены, што ягоная арганізацыя спрабуе забіць яго. Вы мяне чытаеце?
  
  
  "Гучна і ясна."
  
  
  «Дзяўчына зараз пад'язджае на чырвоным «Ягуары». На чырвоным «Ягуары». Зразумела?»
  
  
  "Зразумела. Пытанне. Чаму яна ідзе?"
  
  
  "Яна кажа, што хоча ўгаварыць Рымскага Носа сустрэцца з табой".
  
  
  "Пачакай хвілінку. Мы абодва сустракаліся з Рымскім Носам. Паўтараю. Мы абодва сустракаліся з Рымскім Носам. Вы мяне чытаеце?
  
  
  Паўза. "Я чытаю цябе".
  
  
  "Я не разумею, чаму яна думае, што мы не сустракалі Рымскага Носа?"
  
  
  "Магчыма, вы не зрабілі".
  
  
  “Ёсьць такая магчымасьць. Рымскі Нос не быў насамрэч адназначна ідэнтыфікаваны. Але ён даў нам матэрыял».
  
  
  «Дзяўчына настойвае, што вы не сустракаліся з Рымскім Носам. Рымскі Нос хоча вярнуцца на Корсіку, не рызыкуючы быць апазнаным яго ворагамі. Так што не сустракацца з вамі».
  
  
  "Значыць, вы думаеце, што наш рымскі нос - гэта не рымскі нос".
  
  
  «Паўторнае выступленне шоў у бухце Малагі. Так. Цалкам магчыма».
  
  
  "Для мяне гэта даволі ясна", - прызнаў я. «Дзве магчымасці: рымскі нос - гэта рымскі нос, ці рымскі нос - не. Кэлі. Сядай у сваю машыну і далучайся да нас у Sol y Nieve».
  
  
  Паўза. "Чаму?"
  
  
  "Мне патрэбна твая дапамога. Мы павінны пераканацца, што Раман Нос такі, якім ён сябе называе».
  
  
  "Чым я магу дапамагчы?"
  
  
  “Гэта складаная гісторыя. Але я ведаю, што зараз рабіць».
  
  
  "Я хацеў бы сказаць тое ж самае!"
  
  
  "S
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  ol y Nieve. Гатэль Сьера Невада. Сёння ноччу. Правільна?"
  
  
  "Правільна."
  
  
  "Канец сувязі."
  
  
  Я доўга сядзеў і глядзеў на здымачную пляцоўку. Затым я павярнуўся і ўбачыў, што Хуана назірае за мной.
  
  
  "Добра?"
  
  
  Я агледзелася. Жэрвазіё таксама глядзеў на нас шырока расплюшчанымі вачыма. Я пагаварыў з Хуанай. "У цябе ёсць гэты мікрафільм?"
  
  
  "Так", - сказала яна, залазячы ў сумку.
  
  
  “Добра. Аддай Жэрвазіё».
  
  
  Яна так і зрабіла. Ён паглядзеў на невялікі пачак плёнкі ў руцэ. Потым запытальна паглядзеў на мяне.
  
  
  "Узарвіце гэты кідок і пашлеце яго сімвал за сімвалам у AX".
  
  
  Цыганка кіўнула.
  
  
  «Хуана, вяртайся на «Рэно» у Соль-і-Ньеве».
  
  
  "Без цябе?" Яе вочы звузіліся.
  
  
  «Так. Я збіраюся перахапіць Ціна Бергсан».
  
  
  "Але чаму?"
  
  
  «У тую хвіліну, калі яна з'яўляецца на курорце і размаўляе з сапраўдным Карэлі, яе адразу ж апазнаюць».
  
  
  "Але…?"
  
  
  «Я маю на ўвазе, што нехта спрабуе яго забіць».
  
  
  "СААЗ?"
  
  
  "Чалавек, які называе сябе Бары Парсан".
  
  
  Вочы Хуаны пашырыліся. "Але чаму гэта павінен быць Парсан?"
  
  
  "Гэта павінна быць".
  
  
  «Значыць, было два чалавекі, каб забіць Карэлі?» - спытала Хуана, нахмурыўшыся.
  
  
  "Цалкам верагодна, што мафіёзі заключылі з ім два кантракты на выпадак, калі адзін не спрацуе".
  
  
  "Гэта цяжка."
  
  
  «Вы трымаеце ў заклад, што гэта ваша жыццё. Паслухайце. Давайце прааналізуем гэта. Дапусцім, Парсан хоча забіць Карэлі. Так? І Парсан, як і мы, не ведае Карэлі ў твар. Але ён ведае, што я спрабую прызначыць сустрэчу з Карэлі. Не толькі я - але і ты, і я. Так што ён робіцца бліжэй да нас. Як мага бліжэй».
  
  
  Я меў на ўвазе ў ложку. Намёк не выслізнуў ад Хуаны. Яна пачырванела.
  
  
  «Цяпер. Выкажам здагадку, што Парсан прысутнічаў разам з Маската, калі Артура быў забіты. Парсан, вядома, сачыў за мной. Тады ён, відаць, чуў інструкцыі, якія я атрымаў ад Артура, калі ён паміраў. Так далёка?
  
  
  "Выдатна."
  
  
  «Затым Парсан ідзе на сход, каб схавацца і дачакацца з'яўлення Карэлі. Але хто з'явіцца? Я. Ня Карэлі. Там стаіць Парсан, і я падыходжу, і ўвесь яго твар пакрыты яйкам».
  
  
  «Але чаму Карэлі не пайшоў на сустрэчу?»
  
  
  «Вы чулі, што толькі што сказала Кэлі. Ён сказаў, што Карэлі спалохаўся, калі Артура быў застрэлены. Я павінен меркаваць, што ён проста справіўся з усім гэтым і дазволіў гэтаму здарыцца без яго».
  
  
  «Чаму Моск не пайшоў туды, каб забіць Карэлі?» - нявінна спытала Хуана.
  
  
  «Я пра гэта думаў, - прызнаўся я. «Выкажам здагадку, ён так спяшаўся ўцячы пасля забойства Артура, што не чуў, што Артура сказаў мне».
  
  
  Яна нахмурылася.
  
  
  «Добра», - сказаў я, працягваючы далей, - «Там Парсан, а я там. Што Парсан кажа? Адзінае, што ён можа сказаць, праўда. Ён ведае, што я не Карэлі. І ён ведае, што сустрэча адбудзецца. Ён кажа: «Я Карэлі! І ён усё разыгрывае, уладкоўваючы сустрэчу з вамі».
  
  
  «А як наконт мікрафільма? Ён даў мне фільм».
  
  
  “Мы гэта правяраем. Але замяніць інфармацыю такога тыпу вельмі проста: імёны, месцы і даты».
  
  
  "Добра…"
  
  
  «Ён падрабляе фільм, дамаўляецца аб сустрэчы з вамі. Ён уладкоўвае сустрэчу, гуляючы Карэлі. Ён перадае вам падроблены фільм, а тым часам Маската спрабуе забіць яго, а я забіваю Маската».
  
  
  «Але як Маската даведаўся пра сустрэчу?»
  
  
  «Памылка ў «Рэно», – сказаў я ёй.
  
  
  "Чаго Парсан чакае зараз?" - падумала яна.
  
  
  «Ён чакае, калі зьявіцца Ціна. Ён ведае аб ёй, нават калі можа не ведаць яе асабіста. Я думаю, ён, мабыць, падрабляў тыя «тэлефонныя званкі» Ціне, каб заблытаць Алену. Але ён ведае, што Ціна ў рэшце рэшт з'явіцца ў Sol y Nieve. Ён будзе чакаць яе і дазволіць ёй весці яго на Карэлі, і на Бінга! Бачыце? "
  
  
  "І што добрага ў перахопе Ціны?"
  
  
  "Я хачу папярэдзіць яе, што яе з'яўленне ў Sol y Nieve паўплывае на Карэлі".
  
  
  Яна кіўнула. "А потым?"
  
  
  "Дай мне разабрацца", - мякка прапанаваў я. "У мяне яшчэ няма разыначкі".
  
  
  * * *
  
  
  Хуана Рывэра адвезла нас з Жэрвазіё ў пункт пракату аўтамабіляў у Гранадзе, дзе я абраў Seat mini з ручным пераключэннем перадач. Затым Хуана адвёз Джэрвазіа назад у Альгамбру, дзе быў прыпаркаваны яго мінібайк.
  
  
  Я ўзляцеў у Seat на шашы Малага-Гранада і накіраваўся ў Малагу. Было ўжо даволі позна, але сонца яшчэ не свяціла. Я не спускаў вачэй з чырвонага Ягуара машыну лёгка адрозніць.
  
  
  Мабыць, прайшло не больш за дваццаць хвілін, калі я ўбачыў яго, калі ён тармазіў на хуткім спуску праз даліну ад мяне. Я хутка павярнуў назад, выехаў на выпаленае пшанічнае поле і зрабіў хуткі паварот на тры куты. Я быў наперадзе Ягуара і накіраваўся назад у Малагу, калі ўбачыў, што ён падышоў да мяне ў люстэрка задняга выгляду.
  
  
  Я працягнуў руку і некалькі разоў памахаў ёй, паказваючы ёй спыніцца.
  
  
  Яна ўбачыла руку, потым убачыла машыну і, нарэшце, убачыла мяне. Яна была здзіўлена, але не прыгнечаная. Я паказаў на абочыну шашу, і мы разам з'ехалі.
  
  
  Я вылез з сядла і падышоў да "Ягуара". Яна сядзела там, выглядаючы крута і шыкоўна ў тым самым скандынаўскім стылі, які быў у яе, у ярка-зялёным швэдры і шэрай спадніцы.
  
  
  «Я размаўляў з Кэлі», - сказаў я, калі змог атрымаць голас.
  
  
  "Так. Вы ведаеце, чаму я тут?"
  
  
  “Вядома. Але планы змяніліся».
  
  
  Яе твар
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  упаў. "Рыка ўжо пайшоў дадому?"
  
  
  «Магчыма, так. Магчыма, не. Але ёсць праблема. Іншы мужчына выдае сябе за Рыка».
  
  
  "Як ты…?" Яна міргнула. “Зразумела. Так. Хтосьці прыкідваецца Рыка».
  
  
  "Калі толькі Рыка не перадумаў пасля размовы з табой".
  
  
  "Не. Ён быў упэўнены". Яе вочы злёгку зрушыліся. “Слухай. Ты мне не верыш? Слова гонару…?»
  
  
  "Я веру табе", - сказаў я. «Праблема ў тым, што ў нас ёсць яшчэ адзін Блізнюк, іншы заменнік, яшчэ адзін Рыка Карэлі».
  
  
  "Тады я павінен папярэдзіць сапраўднага Рыка…"
  
  
  Я пакруціў галавой. «Нехта спрабуе забіць яго. Як толькі вы падыдзеце да яго і сустрэнеце яго, забойца даведаецца, хто такі Рыка. Бачыце?»
  
  
  Яе твар змянілася. "Так, так, я разумею!" Яна сур'ёзна паглядзела на мяне. "Што ты хочаш каб я зрабіў?"
  
  
  "Я хачу, каб ты застаўся ў Гранадзе".
  
  
  Яна сцяла губу. "Гэта так самотна".
  
  
  "Але вы былі ў клініцы адна".
  
  
  "Гэта зводзіла з розуму!"
  
  
  "Як тваё плячо?"
  
  
  "Вельмі добра", - усміхнулася яна. "Ці бачыш?" Відавочна, была толькі малюсенькая павязка. Гэтага не было нават на эфектных выгібах яе швэдры.
  
  
  "Добра, ты зробіш гэта, Ціна?"
  
  
  "Што рабіць?"
  
  
  "Застацца ў Гранадзе?"
  
  
  Яна ўздыхнула. "Добра…"
  
  
  "Я завяду вас на абед", - па-змоўніцку сказаў я.
  
  
  Яе вочы загарэліся. "Вы будзеце, Джордж?"
  
  
  Я смяяўся. "З задавальненнем."
  
  
  "Тады я зраблю гэта".
  
  
  «Ідзі за мной у «Ягуар». Мы сходзім у гатэль і зарэгіструем цябе».
  
  
  Яна кіўнула, яе вочы заблішчалі ад хвалявання.
  
  
  "Ты думаеш, Рыка раззлуецца, калі пачуе?"
  
  
  "Што - што я вячэраў з табой?"
  
  
  "Так." Яна паціснула плячыма. "У любым выпадку, каго гэта хвалюе?"
  
  
  Да гэтага часу яна жыла небяспечна і з вялікім поспехам. Я мяркую, яна лічыла, што можа жыць небяспечна вечна з такой жа ступенню бяспекі.
  
  
  * * *
  
  
  Мы павячэралі ў цудоўным маленькім рэстаранчыку недалёка ад гандлёвага раёна Гранады. Музыкі гралі іспанскую музыку ў адным куце, а афіцыянты навісалі над намі і з усіх сіл імкнуліся нас сапсаваць.
  
  
  Было каля дзесяці, калі мы выйшлі з рэстарана і накіраваліся ў гатэль. Гранада - прыгожы горад ноччу. У магазінах гарыць святло, і людзі ходзяць па вуліцах кругласутачна. Дзесяць было даволі позна, але сёй-той яшчэ не выйшаў. Здавалася, што Грамадзянская гвардыя ахоўвае вуліцы ад злачыннасці.
  
  
  Мы ўвайшлі ў гатэль, і Ціна падышла да яе за ключом. Усе вочы ў вестыбюлі звярнуліся і пайшлі за яе прагулкай. Я пачуў некалькі ўздыхаў. Гэта было паўтарэнне яе выступу ў Малазе.
  
  
  Яна трымала свой ключ і павярнулася да мяне са злым позіркам.
  
  
  «Я так нязграбна з ключамі».
  
  
  Я кіўнуў. “Добра. Я так разбіраюся ў іх».
  
  
  “Ага. Тады падыдзі і ўстаў ключ у замак, калі ласка». Яе вочы свяціліся ежай, віном і чаканнем.
  
  
  "Я ўсяго толькі чалавек", - сказаў я і рушыў услед за ёй у ліфт. Калі дзверы зачыніліся для нас, я ўбачыў, што кожны мужчына ў вестыбюлі глядзіць на мяне зайздроснымі вачыма.
  
  
  Мы падняліся ў ліфце, і мяне закранулі шаўковыя завіткі яе валасоў, пакуль яна ціхенька варушылася побач са мной. Я павярнуўся і паглядзеў ёй у вочы. Яна ўсміхнулася.
  
  
  Дзверы ліфта адчыніліся, і мы выйшлі ў калідор. На падлозе ляжаў доўгі чырвоны аксамітны кілімок. Каля сцяны стаяла вялікая старадаўняя канапа. Са сцен звісалі кветкі ў вазах.
  
  
  Знайшла нумар пакоя і зрабіла спробу ўставіць ключ у замак.
  
  
  Ціна хіхікнула.
  
  
  Я не ўсведамляў, што быў так п'яны. Я паспрабаваў яшчэ раз.
  
  
  Дзверы адчыніліся чароўнай выявай.
  
  
  Яна ўвайшла ў пакой перада мной, злёгку павярнуўшыся пры гэтым, і прайшла міма мяне ўсім сваім целам. Я мог адчуваць кантакт з галавы да ног у выглядзе трасяніны пераменнага і пастаяннага току.
  
  
  Я ўвайшоў, і дзверы за мной зачыніліся. Я ўпэўнены, што яго ніхто не чапаў. Некаторыя дзверы гатэляў зачараваныя.
  
  
  Я стаяў там і глядзеў на яе з дурной усмешкай на твары. Я ведаю, што гэта была дурная ўхмылка, таму што я выпадкова ўбачыў свой твар у маленькім люстэрку з пазалочаным беражком, які вісеў на адной са сцен. І яна глядзела на мяне з выразам асобы, якое можна было апісаць інакш, як абцяжараным прымітыўнай юрлівасцю.
  
  
  Яна была ў мяне на руках. Я моцна прыціснуў яе да мяне. Яна ўздыхнула. Яна расказала мне, што праляжала ў клініцы так доўга і адчувала такі жудасны боль.
  
  
  Сумна, сумна.
  
  
  Так-так, яна мне сказала.
  
  
  Калі яна ўбачыла, што я спачуваю яе болі, яна паказала мне рану на сваім плячы. Не было іншага спосабу паказаць мне гэта, акрамя як зняць швэдар, і калі яна гэта зрабіла, я ўбачыў, што пад швэдрам у яе наогул нічога не было, гэта значыць нічога, акрамя гэтай прыгожай залатой скуры. Яна была такой, якой яе стварыла прырода.
  
  
  Уласна, я нават паглядзеў на невялікую павязку на яе плячы і захапіўся працай доктара Эрнандэс.
  
  
  - Гэта не было жудасна? яна спытала мяне.
  
  
  Я паспачуваў.
  
  
  - Аднойчы ў мяне быў шнар на сцягне, - распавяла яна мне. Насамрэч гэта адбылося таму, што мне не падабалася адзнака аб вакцынацыі на руцэ, працягнула яна, і таму адзнака аб вакцынацыі была зроблена на назе. Ён жудасна апух.
  
  
  Я паспачуваў.
  
  
  Яна мне паверыла. Праз імгненне яна зняла спадніцу і трусікі і паказала мне шнар на сцягне. На ёй гэта выглядала вельмі добра. Я ёй гэта сказаў.
  
  
  - Вядома, - сказала яна, - у цябе таксама напэўна ёсць раны.
  
  
  - Я ветэран шматлікіх баявых мастацтваў.
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  ars, запэўніў я яе, і пачаў паказваць доказы.
  
  
  Мы нейкім чынам апынуліся ў спальні ў гэты момант, і Ціна асцярожна адкінула пасцельную бялізну і крыху паляпала па прасціне, перамяшчаючы падушкі ў дзіўнае становішча.
  
  
  Калі я спытаўся ў яе, чаму яна так падзяляе падушкі, яна адказала мне, што ў шведскіх жанчын вельмі перадавыя ўяўленні пра каханне. Каб даказаць, што шведскія жанчыны добра ставяцца да сваіх мужоў і палюбоўнікаў, яна прывяла бягучыя графікі працягласці жыцця, складзеныя Арганізацыяй Аб'яднаных Нацый, якія даказалі, што чаканая працягласць жыцця шведскіх мужчын складае 71,85 года ў параўнанні з чаканай працягласцю жыцця амерыканскіх мужчын. 66,6 год.
  
  
  - Я пакажу вам, чаму, - сказала яна мне. У нас ёсць пэўныя метады падтрымання патоку жыццёвых сокаў.
  
  
  Трынаццаць
  
  
  Сняданак у Гранадзе.
  
  
  «Вы павінны паабяцаць мне спыніцца ў гатэлі тут», - сказаў я Ціна, азіраючыся на цудоўны інтэр'ер сталовай.
  
  
  Ціна выглядала сумнай. "Але я буду сумаваць па лыжах!"
  
  
  "Калі вы адправіцеся ў Sol y Nieve, вы будзеце адказныя за смерць Рыка".
  
  
  "Я гэта разумею." Яна надзьмула вусны.
  
  
  "І вы можаце паставіць сябе на месца".
  
  
  "Добра. Куды ты ідзеш?"
  
  
  “Я вяртаюся на курорт. У мяне ёсць праца».
  
  
  * * *
  
  
  Гэта была прыемная 40-хвілінная паездка па схіле гары ў Сол-і-Ньев. Калі я прыехаў, лыжнікі ўжо былі на трасе. Быў ясны дзень з добрай лёгкай пудрай пасля кароткага падзення напярэдадні ўвечар.
  
  
  Я прайшоў у вестыбюль і ўбачыў Мітча Кэлі, які сядзіць у бары побач з холам.
  
  
  Я паставіў крэсла побач з ім. "Відаць, вы адкрылі бар сёння раніцай".
  
  
  «Дакладна. Толькі што ўвайшоў».
  
  
  "Ты рана, ці не так?"
  
  
  «Падумаў, што прыеду сюды, як толькі змагу. Які сюжэт?»
  
  
  “Вы ведаеце, што гэта такое. Наш чалавек тут, але ён баіцца паказаць сваю руку. І ў нас ёсць двайнік, які хоча, каб я прывёў яго да Рымскага Носу».
  
  
  "Так?"
  
  
  "Вось што мы робім".
  
  
  Мы схілілі галовы разам, і я даў яму схему - гайкі, балты, малаток, піла і піламатэрыялы.
  
  
  * * *
  
  
  Я ўвайшла ў свой пакой і пераапраналася. Я надзеў лыжныя рэчы і стаў чакаць, пакуль Хуана мяне пакліча.
  
  
  Яна зрабіла гэта з парога.
  
  
  «Я бачу, ты вярнуўся», - сказала яна сваім высокім сур'ёзным голасам - паранены пурытанін.
  
  
  "Так", - сказаў я музычна. "Гэта была доўгая паездка".
  
  
  Яна фыркнула. "Што ў праграме на сёння?"
  
  
  "Мы катаемся на лыжах".
  
  
  "Добра!"
  
  
  "Тады сёння вечарам мы прыступім да дзеянняў".
  
  
  "Дзеянне?" Яе настрой палепшыўся.
  
  
  "Ты будзеш клапаціцца пра Алену".
  
  
  "Як?"
  
  
  «Заставайся з ёй увесь час. Я сёе-тое працую з Парсанам. Келі і я».
  
  
  Яна кіўнула. Яна здавалася расчараванай. "Але Алена здаецца зусім нявіннай".
  
  
  «Невінаватасць ці віна - гэта не пытанне. Мы павінны ізаляваць Парсона. Я гэта зраблю. Але я не хачу, каб Алена адцягвала мяне».
  
  
  “Добра. Цяпер. А што зараз?
  
  
  "Відаць, выдатны дзень для схілаў".
  
  
  Яна заззяла. "Права на!"
  
  
  * * *
  
  
  Рэшту светлавога дня мы правялі ў снезе. Гэта было строга расслабленне і адпачынак. На некалькі гадзін я зусім забыўся пра Карэлі, Ціна, Алену, Хаўптлі - забыўся пра ўсіх гэтых праблемных людзей і пра місію, пра гэтую іспанскую Сувязь, якую аказалася так складана ўсталяваць. У мяне былі ўсе планы. Проста трэба было чакаць, каб Парсан апынуўся ў патрэбным месцы ў патрэбны час. Бліжэй да вечара мы сутыкнуліся з Парсанам і Аленай каля Баррэгілас. Алена здавалася замкнёнай і прыгнечанай, але Парсан быў яго ранейшым кіпучым я.
  
  
  «Сёння раніцай у нас была ўзрушаючая прабежка, ці не так, Алена?» Ён сапраўды быў такім брытанцам, што ў яго амаль згарнулася кроў.
  
  
  "Ой?"
  
  
  «Я думаў, што гэта было цудоўна! Выдатныя ўмовы! Сапраўды выдатны прабег! Ён усміхнуўся Хуане. "А як ты, мілая лэдзі?" У яго голасе гучалі вялікія літары.
  
  
  "Выдатна", - сказала Хуана.
  
  
  «Я думаю, мы, мусіць, сумавалі па табе ўчора ўвечары. Дзе ты быў?"
  
  
  "Вакол", - сказала Хуана.
  
  
  "Я быў у Гранадзе", - сказаў я.
  
  
  Парсан паціснуў плячыма. Я адвёў яго ўбок.
  
  
  "Ёсць сёй-той, з кім ты павінен сустрэцца", - сказаў я яму ціхім голасам.
  
  
  "Ой?"
  
  
  «Пра паездку».
  
  
  «Паездка? Якая паездка, стары?»
  
  
  "У Штаты".
  
  
  «Ужо? Вы маеце ў выглядзе, што прагледзелі той матэрыял, які я вам даў…?»
  
  
  "Яшчэ не. Але здаецца разумным скласці маршрут. Я ўпэўнены, што ўзнікнуць праблемы з лагістыкай».
  
  
  Парсан прачысціў горла. "Добра. Дзе мы гэта зробім?"
  
  
  "Не нашы пакоі", - сказаў я. "Я перакананы, што яны праслухоўваюцца".
  
  
  Яго вочы пашырыліся. "Вы сапраўды так не думаеце?"
  
  
  Пракляты крывадушнік! Ён быў тым, хто падкінуў памылкі!
  
  
  «Я сапраўды так думаю, - сказаў я.
  
  
  "Тады дзе? У снезе?" Ён ухмыляўся.
  
  
  "Дыскатэка".
  
  
  "У падвале гатэля?"
  
  
  "Правільна."
  
  
  Ён кіўнуў. "Вы на."
  
  
  "Дзесяць гадзін?"
  
  
  "Добрае шоу."
  
  
  «Я сказаў Хуане сустрэцца з Аленай. Мы проста не жадаем ніякага ўмяшання. Гэта важна".
  
  
  "Вядома, даўніна".
  
  
  "Мы ўчатырох павячэраем разам, а затым Хуана сядзе з Аленай у гасцінай".
  
  
  «Я прызнаю, што Алена - даволі непрыемная праблема», - нахмурыўся Парсан. "Прабач за гэта"
  
  
  "Нічога, з чым нельга было б справіцца".
  
  
  Мы разам павячэралі, і ўсё прайшло згодна з планам. Хуана і Алена адправіліся ў гасціную, а Парсан і я спусціліся на дыскатэку "пагаварыць аб справах".
  
  
  чц
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Падлогавае шоу яшчэ не пачалося. Стэрэасістэма забяспечвала гучную музыку, і танцоры блукалі па падлозе, робячы малпу, анучу і ўсё астатняе, што было "ў" у іх канкрэтнай сцэне.
  
  
  У нас з Парсанам столік у куце. Я сядзеў у V, дзве сцяны сыходзілі ад мяне. Парсан сядзеў злева ад мяне. Я змясціў яго туды спецыяльна. Справа ад мяне было пустое крэсла.
  
  
  Мы замовілі для пачатку крыху мяккага віна. Насамрэч не запатрабавалася шмат часу, каб музыка стала гучней, а дзеянне на танцпляцы паскорылася. Некалькі п'яных ужо вывозілі на плячах сваіх таварышаў.
  
  
  Затым з'явіўся Мітч Кэлі, заўважыў нас у куце і, згарнуўшы паміж шчыльна расстаўленымі столікамі, накіраваўся да нас.
  
  
  Ён усміхнуўся мне. "Джордж", - сказаў ён.
  
  
  «Келі», - сказаў я. Я павярнуўся да Парсону. «Бары Парсан, гэта Мітч Кэлі. Ён той чалавек, пра якога я вам расказвала».
  
  
  Кэлі ўсміхнулася і села. Ён заказаў у афіцыянта, і дзіця знікла ў натоўпе. Было цёмна, і ў цэнтры танцпляца гарэлі страбаскопы.
  
  
  «Ты сапраўды не выглядаеш італьянцам», - сказала Кэлі з яго шырокай обезоруживающей ухмылкай.
  
  
  Твар Парсона застыў. "Ну, ты таксама".
  
  
  «Я не прэтэндую на гэта», - адказала Кэлі.
  
  
  Вочы Парсанса звузіліся. Ён зірнуў на мяне, а затым, не бачачы выразы на маім твары, зноў павярнуўся да Кэлі. "Што гэта павінна значыць?"
  
  
  "Гэта павінна азначаць: як вы можаце даказаць, што вы той, кім сябе лічыце?"
  
  
  Парсан расслабіўся. «Ну, а зараз. Думаю, я даказаў гэта твайму калегу. Хіба гэтага не дастаткова?»
  
  
  "Я той чалавек, які павінен арганізаваць ваш транспарт у Штаты". Твар Кэлі напружылася. "Я не хачу спрабаваць пераправіць не таго чалавека!"
  
  
  "Я правільны чалавек", - сказаў Парсан, яго акцэнт прыкметна зменшыўся. Ён стаў больш быць падобным на ролю «Карэлі», якую ён згуляў са мной у «Велеце». Я сеў, атрымліваючы асалоду ад кампрамісам.
  
  
  «Я адчуваю, што мы гаворым пра дзве розныя рэчы, містэр Парсан, - ветліва сказала Кэлі. "У мяне ёсць дазвол арганізаваць транспарціроўку ў Злучаныя Штаты чалавека, які з'яўляецца ключавой фігурай у ланцугу міжземнаморскіх наркотыкаў".
  
  
  "Я мужчына", - адрэзаў Парсан.
  
  
  «Гэтага чалавека клічуць Рыка Карэлі. Вы Рыка Карэлі?» У Кэлі была нявызначаная ўсмешка, якая не дакраналася яго вачэй.
  
  
  «Так. Я Рыка Карэлі». Вусны Парсона былі белыя, і ён вельмі моцна сціснуў іх. Напружанне, напружанне.
  
  
  «Баюся, вам давядзецца даказаць гэта да майго задавальненню, сіньёр Карэлі».
  
  
  Парсан прыклаў руку да вуснаў. «Не так гучна! Гэтае імя вядома ўсюды!»
  
  
  «З-за ўсяго гэтага шуму ніхто не чуе», - усміхнулася Кэлі. «Я паўтараю, табе давядзецца мне даказаць сваю асобу».
  
  
  «Але я ўжо даў Джорджу Пібадзі матэрыял, які можа даказаць гэта».
  
  
  Я паціснуў плячыма.
  
  
  Кэлі палез у кішэню кашулі і выцягнуў канверт. Ён быў памерам з літару. Ён адкрыў яе і выцягнуў малюсенькі рулон плёнкі. Ён паклаў скрутак у сярэдзіну стала.
  
  
  Афіцыянт прынёс Кэлі напой.
  
  
  Парсан утаропіўся на скрутак.
  
  
  "Мой мікрафільм?" - спытаў ён прыглушаным голасам.
  
  
  "Не, Рыка Карэлі", - сказала Кэлі.
  
  
  «Але я аддаў фільм містэру Пібадзі! Сапраўдны фільм Рыка Карэлі!»
  
  
  «Негатыўна, Парсан. Гэта немагчыма".
  
  
  "Як, немагчыма?" Парсан нядрэнна блефаваў, але я мог бачыць напружанне вакол яго вачэй - малюсенькія гусіныя лапкі нерваў урастаюць у яго цела.
  
  
  «Я Рыка Карэлі, Парсан. І я смею вас аспрэчыць гэты факт».
  
  
  Твар Парсона быў як граніт. Мне ўспомніўся сланец уздоўж лыжнай трасы. Ён утаропіўся на рулон мікрафільма. Ён падняў яе, каб яшчэ раз разгледзець, нават паспрабаваў разгарнуць яе.
  
  
  «Не трэба спрабаваць гэта прачытаць», - сказала Кэлі. «Гэта занадта мала, каб разглядзець. І ў любым выпадку гэта дублікат».
  
  
  На лбе Парсона выступіла тонкая кропля поту. "Дублікат?"
  
  
  «О, так, сапраўды», - сказала Кэлі з усмешкай, якой пазайздросціла б кобра.
  
  
  "А арыгінал?"
  
  
  «Містэр Пібодзі адправіў яго ў Вашынгтон для праверкі ў Бюро па барацьбе з наркотыкамі сваёй вялікай краіны».
  
  
  Парсан доўга глядзеў на Кэлі. Нарэшце ён глыбока ўздыхнуў.
  
  
  «Добра, - сказаў ён. "Дык так так."
  
  
  "Сапраўды, так, Бары", - сказаў я з усмешкай. "Добра?"
  
  
  Ён павярнуўся да мяне, скрывіўшы вусны. «Што прымусіла вас задаволіць такую ​​шараду? Я вас не разумею".
  
  
  Ён збіраўся бараніцца. Мітч Кэлі і я дасягнулі нашай асноўнай задумы. Мы вызначылі, што Парсан не быў Карэлі. Калі б ён быў Карэлі, ён бы ўсміхнуўся і павіншаваў мяне з маёй маленькай гульнёй. Але ён бы не паддаўся. Праблема з пункту гледжання Парсона заключалася ў тым, што ён наогул не ведаў, хто такі Карэлі; ён падазраваў, што Мітч Кэлі сапраўды мог быць ім. І мікрафільм яго нерваваў. Яго было падробкай. Гэта магло быць праўдай. Ён проста не ведаў, што рабіць далей.
  
  
  «Насамрэч, - сказаў я з усмешкай, - гэтая сустрэча была арганізаваная па падгаворванні містэра Карэлі». Я кіўнуў у бок Кэлі.
  
  
  Кэлі ўсміхнулася. «Так. Я хацеў паглядзець, як выглядаў чалавек, якога нанялі, каб забіць мяне».
  
  
  Твар Парсона быў маскай старых скураных вырабаў.
  
  
  “Вы вельмі гумарыстычныя, містэр К.
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Элі "
  
  
  «Вы можаце называць мяне Карэлі. Вы чуеце падабенства, містэр Парсан?
  
  
  Якое чортава супадзенне! Я думаў. У тым, што намякаў Кэлі, не было ні кроплі праўды - што ён узяў імя Кэлі, каб гучаць як Карэлі. Але згуляла хораша.
  
  
  “Добра. Карэлі. Гэта гульня ў коткі-мышкі». Лоб Парсона цяпер блішчаў ад поту. "Я не люблю гульні ў коткі-мышкі".
  
  
  «Ніхто не ведае», - сказала Кэлі. «Асабліва мыш. Хвіліну таму ты быў катом. Цяпер у цябе чырвоныя вочы».
  
  
  Парсан уздыхнуў. "Давай. Што ты хочаш?"
  
  
  "Я хачу ведаць, чаму ты спрабаваў выставіць мяне за лоха!" - Агрызнуўся я.
  
  
  Парсан тонка ўсміхнуўся. "Я малюю цябе як лоха з першай хвіліны, як сустрэў цябе, Джордж - як бы цябе ні клічуць, містэр Сакрэтны агент з Амерыкі - і я не разумею, які менавіта момант ты меў на ўвазе".
  
  
  "Гэта было нядобра", - мякка сказаў я. "Вельмі нядобры з вашага боку, Бары-бэбі". Я нахіліўся да яго. «Я маю на ўвазе, калі ты ўзяў на сябе ролю Карэлі ў Велеце».
  
  
  Ён паціснуў плячыма, яго твар застыў у застылай усмешцы. “Вельмі проста. Я праслухоўваў тваю машыну. І я быў там, калі Артура быў забіты. Я адправіўся ў Велету, каб знайсці Карэлі і забіць яго».
  
  
  Я зірнуў на Мітч Кэлі, ён нахіліў галаву і выпіў свой лікёр.
  
  
  - Значыць, у першую ноч вы былі ў машынным аддзяленні ліннай дарогі?
  
  
  “Вядома. Я рушыў услед за табой у Сол-і-Ньев, каб знайсці Карэлі. Я проста хацеў упэўніцца, што сустрэў усіх, каго ты сустрэў».
  
  
  «Значыць, ты ведаў, што я сустракаюся з Карэлі…» Я павярнуўся, каб паглядзець на Мітча Кэлі, «… апоўначы ў Велеце».
  
  
  "Правільна."
  
  
  "І вы чакалі мяне, калі я прыехаў?"
  
  
  "Дакладна." Парсан слаба ўсміхнуўся. «Я наўрад ці мог растлумачыць гэтае супадзенне, ці не так? Я павінен быў сказаць, што я быў Карэлі, калі вы мяне знайшлі. І, акрамя таго, я ведаў, што ў канчатковым выніку знайду Рыка Карэлі праз вас». Ён павярнуўся да Кэлі. "Як і я".
  
  
  "Гэта было свайго роду раптоўнае натхненне, ці не так?" Я прапанаваў.
  
  
  "Гэта правільна." Парсан набываў упэўненасць.
  
  
  «І вы лічылі, што Карэлі выйдзе на паверхню, каб даведацца, чаму вы выдавалі сябе за яго?»
  
  
  "Нешта такое"
  
  
  "І вы спадзяваліся, што да таго часу фальшывы мікрафільм не праверыць?"
  
  
  "Я павінен быў рызыкнуць".
  
  
  Я адкінуўся назад, гледзячы на ??яго. «Не зусім, Бары. Добрая спроба. Але недастаткова добрая».
  
  
  Парсан нахмурыўся. "Я не разумею".
  
  
  «Справа ў тым, што ты перарэзаў тармазную магістраль у «Рэно» перад тым, як я з'ехаў у Велет. Ты хацеў, каб я быў цалкам выключаны з поля зроку. Ты хацеў, каб Карэлі быў цалкам сам-насам з сабой у помніка, каб ты мог забіць яго і з'ехаць на волю. Правільна?"
  
  
  Парсан глыбока ўздыхнуў. “Я адмаўляю гэта. Навошта мне было ісці на ўсе гэтыя праблемы, каб выратаваць цябе пасля гэтага, калі твая машына выйшла з-пад кантролю?
  
  
  Кэлі паглядзела на мяне. Гэта быў пераканаўчы аргумэнт.
  
  
  Але я ведаў адказ на гэтае пытанне: «Ты меў патрэбу ўва мне пасля таго, як Карэлі не з'явіўся на сходзе. Я быў адзіны, хто мог прывесці цябе да яго. Акрамя Хуаны. Але Хуане не дазволілі сустрэцца з Карэлі, пакуль я не Ты павінен быў атрымаць мяне, Бары. Жывы. Чаму б не прыкінуцца, што ты Карэлі, пакуль Карэлі, нарэшце, не абвясціў сябе мне. Так?
  
  
  Ён сядзеў нерухома.
  
  
  На дыскатэцы раптам патухла святло, а затым зноў успыхнула святло. Стэрэасістэма была выключана, і танцоры пакінулі падлогу з паштовымі маркамі. На малой сцэне збіраліся прафесійныя іспанскія танцоры, апранутыя ў касцюмы фламенка. Шэсць гітарыстаў сядзелі на крэслах у задняй частцы сцэны.
  
  
  У наступныя моманты спявак - мужчына - выйшаў наперад, брынкаў на гітары і пачаў расказваць гісторыю танца.
  
  
  "Чаго ты хочаш са мной?" - Спытаў Парсан, гледзячы на Кэлі.
  
  
  «Хтосьці наняў цябе, каб забіць мяне», - сказала Кэлі, прыадчыніўшы вусны.
  
  
  «Я гэта адмаўляю, - сказаў Парсан.
  
  
  «Не трэба мне такога лайна», - сказала Кэлі нізкім пагрозлівым голасам. «Нехта наняў вас. Вы прафесійны забойца. Бары Парсан - гэта прычыненне. З часоў Другой сусветнай вайны вы працавалі ў дзясятках краін. Ды добра. Інтэрпол ведае пра вас усё».
  
  
  Гэта мы выцягнулі з капелюша.
  
  
  Твар Парсона ператварыўся ў лёд. «Я працую па найму, гэта праўда. Я працую на ўсіх, хто мне плаціць».
  
  
  Я зірнуў на Кэлі. Ён працягваў ціск. Парсан зламаўся. Ён прызнаў гэта. Ён быў у лютасці. Цяпер ён будзе працаваць на Кэлі, калі Кэлі паставіць лёд дастаткова высока.
  
  
  Але мы гэтага зусім не хацелі.
  
  
  "Хто наняў цябе забіць мяне?" - Зноў спытала Кэлі.
  
  
  "Калі я скажу табе, я стану мішэнню для сённяшняга вечара", - сказаў Парсан з глухім смехам.
  
  
  «Калі вы гэтага не зробіце, вы зараз з'яўляецеся мішэнню, якая сядзіць на гэтай дыскатэцы», - сказала Кэлі, укладваючы шмат сілы ў словы.
  
  
  "Я ў любым выпадку мёртвы", - разважаў Парсан.
  
  
  «Мы выцягнем вас адсюль. Скажыце, хто вас наняў, і мы адразу ж адправімся да дзвярэй. Мы выцягнем вас з курорта. У мяне ёсць памагатыя».
  
  
  Кэлі павярнулася і зірнула на бар. Адзін з афіцыянтаў, якія стаялі там, паглядзеў на Кэлі і кіўнуў. Затым Кэлі зірнула на стол у далёкім куце пакоя. Там сядзеў чалавек у чорным. Ён нахіліў свой берэт пальцам, калі Кэлі паглядзела на яго.
  
  
  Невялікая дэкарацыя, каб усё выглядала правільна.
  
  
  Парсан быў бледны, не
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  ш.
  
  
  Зайграла музыка фламенка, і салістка выйшла танчыць. Ён быў хуткі і ўстойлівы. Яго пяткі пайшлі, як кулямётны агонь. Танец павялічыўся ў тэмпе і аб'ёме.
  
  
  "Скажы мне, хто цябе наняў!" - Прахрыпела Кэлі.
  
  
  "Не тое", - адрэзаў Парсан. "Што-небудзь яшчэ, але не тое".
  
  
  "Мафіёзі?" Я спытаў.
  
  
  Ён пагардліва паглядзеў на мяне. «Гэта былі босы Моската! Ня я". Яго вочы пашырыліся. Ён зразумеў, што практычна сказаў мне, хто яго наняў.
  
  
  Застаўся толькі адзін чалавек!
  
  
  "Гэта была яна!" - Прашаптала я, нахіляючыся да Парсон. "Ціна!"
  
  
  Ён здаваўся застылым у часе і прасторы.
  
  
  Ён адкрыў рот і зноў закрыў яго. Яго галава злёгку кіўнула. Гэта ўсё.
  
  
  Потым ён пераехаў.
  
  
  Ён рухаўся вокамгненна. Я бачыў, як яго рука на каленях цягнецца да рамяня, дзе ён схаваў свой вялікі Уэблі. Я бачыў камяк на яго кашулі. Ён спадзяваўся ўразіць Кэлі першым стрэлам, але я зрэзаў яго руку з пісталетам, як толькі ён выцягнуў. Па гэтай прычыне я змясціў яго злева ад сябе - каб я мог кантраляваць яго руку з пісталетам. Стрэл прагучаў гучна і ясна, але, на шчасце, упаў у падлогу.
  
  
  Імгненна раздаўся другі стрэл.
  
  
  Парсан напружыўся ў спінцы сядзення, затым рэзка ўпаў, як марыянетка, калі яе вяроўкі губляюць, і дазволіў сваёй галаве нахіліцца наперад на стальніцу.
  
  
  Я паставіў нагу на рэвальвер Уэблі, і Кэлі хутка паднялася і падышла да цела Парсон. Было так шмат шуму ад музыкі, танцаў і забаў, што, на наша здзіўленне, ніхто не заўважыў другараднай гульні ў цемры дыскатэкі.
  
  
  Кэлі схапіла Парсона за плячо і выпрастала яго на сядзенне. Я працягнуў руку і падняў «Уэблі», засунуўшы яго паміж рамянём і жыватом. Затым я павярнуўся, схапіў Парсона за правае плячо і дапамог Кэлі падняць яго на ногі. Падтрымліваючы яго паміж сабой, мы прабіраліся скрозь забітыя сталы да выхаду на дыскатэку.
  
  
  «Муй барачэ». Кэлі кіўнула аднаму з афіцыянтаў.
  
  
  Афіцыянт спачувальна ўсміхнуўся.
  
  
  Другі танец фламенка працягваўся, кулямётныя стрэлы пятак танцораў рабілі немагчымым адрозніць гукі сапраўднага пісталета-кулямёта ад танцуючых абцасаў мясцовага Хасэ Грэка.
  
  
  «Часам я ненавіджу гэтую працу», - сказала мне Кэлі, калі мы выйшлі ў вестыбюль па лесвіцы.
  
  
  Мы пацягнулі знежывелае цела Бары Парсона праз вестыбюль - на шчасце, у дадзены момант пустынны - да лесвіцы, а затым пачалі павольны ўздым.
  
  
  Ён быў вельмі мёртвы, калі мы нарэшце паклалі яго на яго ўласны ложак у яго ўласным пакоі.
  
  
  14
  
  
  Мітч Кэлі некалькі гадоў прапрацаваў дэтэктывам у паліцыі Сан-Францыска, перш чым сышоў у адстаўку, каб далучыцца да стайні AXE. Ледзь я зачыніў дзверы ў пакой Бары Парсона, як ён хутка стаў капацца ў кішэнях адзення Парсана.
  
  
  Ён расклаў змесціва на камоду і пайшоў у ванную за ручніком. На целе і на руках Кэлі было шмат крыві. Кэлі стрэліла яму ў сэрца, і сіла ўдару імгненна забіла Парсона. Кэлі выкарыстаў свой уласны Colt.38 Detective Special, падрыхтаваны гэтымі адмысловымі патронамі з высокай пачатковай хуткасцю і вялікай пранікальнай здольнасцю.
  
  
  Калі Кэлі выйшаў з ваннай, ён старанна выцер сябе і зірнуў на свой наручны гадзіннік.
  
  
  "Кашалёк", - сказаў я. Я перачытваў паперы. "Бары Парсан, там напісана".
  
  
  «Строга прыкрывайся», - прамармытала Кэлі, падыходзячы да мяне і стоячы побач, назіраючы. "Нехта добра папрацаваў".
  
  
  “Дакументы? Вы думаеце, гэта быў МІ-5?»
  
  
  Кэлі паківаў галавой. “Сказаў вам, што мы зьвязаліся з брытанцамі. Яны не пацвердзілі ягоную асобу».
  
  
  "Так, але…"
  
  
  "Калі брытанцы не пацвярджаюць, брытанцы адмаўляюць. Бачыце?"
  
  
  Я працягнуў праз крэдытныя карты і пашпарт. Я зірнуў на пашпарт, але Кэлі паківаў галавой. «Забудзься пра гэта. Гэта таксама прыкрыццё».
  
  
  "Падобна на сапраўдную"
  
  
  “Вы можаце атрымаць добры набор дакументаў, зробленых у Партугаліі, калі ў вас ёсць грошы, каб заплаціць за іх. У тым ліку лепшыя падробленыя пашпарты на кантыненце. Па Еўропе блукаюць сотні падробленых пасведчанняў асобы - усё зроблена ў Лісабоне».
  
  
  Я задуменна паглядзеў паперы. "Пахне ўрадавым?"
  
  
  Ён пакруціў галавой. «Я б сказаў, што ён быў фрылансерам. Найміт па найму. Нешта ў гэтым родзе. Я сказаў вам, што Інтэрпол аб'явіў яму забарону на продаж». Але я ўсё роўна зьбіраюся праверыць ягоныя адбіткі пальцаў».
  
  
  Я працягнуў чытаць газеты, а потым заняўся яго багажом. Там не было нічога, што магло б намякнуць ні на што, акрамя багатага брытанца, які праводзіў большую частку свайго часу, падарожнічаючы па кантыненце.
  
  
  Кэлі дастала невялікі набор і пачала раскочваць адбіткі Парсона. Скончыўшы ўсе дзесяць, ён асцярожна сцёр чарніла і паклаў адбіткі ў пергамін. Затым ён дастаў невялікую міні-камеру японскай вытворчасці з прастаўленым імем і зрабіў некалькі здымкаў асобы Парсона. У стане спакою Бары Парсан выглядаў зусім бяскрыўдным, пазбаўленым жыццёвай сілы, якая рабіла яго тым, чым ён быў у жыцці.
  
  
  У яго рэчах не было абсалютна нічога, што магло б прывязаць Парсона да сіндыката якой-небудзь зямлі. Мы падумалі, што ў Парсона няма пчалы.
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Працуючы з любой групай, Ціна выступала фронтмэнам, але асабліва з ёй.
  
  
  І гэта зрабіла Ціна пытальнікам нумар адзін. На каго яна працавала - калі яна сапраўды працавала на кагосьці?
  
  
  Кэлі працягваў глядзець на гадзіннік.
  
  
  "Клапаціцеся аб часе?" Я спытаў.
  
  
  "Мне цікава, што мы будзем рабіць з гэтым целам".
  
  
  Я зрабіў глыбокі ўдых. “Мы мала што можам зрабіць. Мы проста выходзім і пакідаем гэта тут».
  
  
  "Але Алена Маралес?"
  
  
  «Яна ўваходзіць і знаходзіць яго. І яна дае свісток. Нічога, што звязвала б з намі Парсона, нічога канкрэтнага».
  
  
  "Нас бачылі з ім на дыскатэцы".
  
  
  "Вы можаце выправіць?"
  
  
  Кэлі задумалася. “Ужо даволі позна. Вось чаму я правяраў час. Адзінаццаць трыццаць. Не думаю, што мой кантакт зараз дзяжурыць».
  
  
  «Высокі мужчына з вусамі фу-маньчжурскай пароды?»
  
  
  Кэлі ўхмыльнулася. "Так. Ты яго ведаеш?"
  
  
  Я сеў і ўтаропіўся на дыван. “У нас ёсць яшчэ адна праблема, пра якую трэба турбавацца. Ціна не ведае, што яе наёмны забойца мёртвы. Яна думае, што ён будзе чакаць, калі яна прыбудзе ў Соль-і-Ньев, каб пакратаць Карэлі. А гэта значыць, што яна прыйдзе. тут. Мы павінны спыніць яе".
  
  
  Кэлі нахмурылася. "Як?"
  
  
  Я доўга думаў. «Глядзі. Як наконт гэтага? Мы тэлефануем Тине ў гатэль у Гранадзе. Мы пакідаем паведамленне ад Чалавека. У ім гаворыцца, што ён з'яжджае з Sol y Nieve і жадае шляхту, дзе з ёй сустрэцца. Затым мы проста чакаем тут, пакуль яна не патэлефануе ў гатэль. Мы высвятляем, з кім яна жадае пагаварыць. І гэты мужчына – Рыка Карэлі”.
  
  
  Я глядзеў у акно, чакаючы адказу Кэлі. «Гучыць добра. Што нам губляць?
  
  
  «Дапусцім, яна неадкладна патэлефануе Парсону, каб сказаць яму, у каго страляць?»
  
  
  Кэлі паціснула плячыма. «Яна даведаецца, што Парсан мёртвы, а затым звязваецца з Карэлі. У любым выпадку мы наперадзе».
  
  
  "Я іду ў залу чакання, каб перахапіць Алену Маралес", - сказаў я. «Я не хачу, каб яна зайшла сюды і знайшла цела. Яна магла б папярэдзіць увесь гатэль».
  
  
  «Я далучуся да вас, як толькі паклапачуся пра жанчыну Бергсан».
  
  
  Мы пакінулі дзверы незачыненымі і выйшлі ў калідор. Ніхто нас не бачыў.
  
  
  * * *
  
  
  І Хуана Рывэра, і Алена Маралес паглядзелі на мяне, калі я ўвайшоў у хол некалькі хвілін праз. Я чуў гучны смех і крыкі весялосці на ўсім працягу вестыбюля. Хуана і Алена былі ў цэнтры шумнай вечарынкі з герам Хаўптлі, двума яго немцамі, яго датчанінам і групай прыкладна з дваццаці іншых лыжных пар.
  
  
  Я падышоў і кіўнуў Хуане і Алене. Паміж сабой яны зрабілі для мяне месца. Гер Хауптлі ўбачыў мяне, прывітаў мяне і прадставіў групе.
  
  
  Я ўсміхнуўся, махнуў рукой і адкінуўся на канапе паміж дзяўчынамі, гледзячы ў палаючы агонь. Тут было бяспечна і надзейна, удалечыні ад гуку стрэлаў і віду крыві.
  
  
  Г-н Хауптлі частаваў групу сваімі больш займальнымі спартовымі подзвігамі - ён быў аматарам палявання, экспертам па рыбнай лоўлі, яхтсменам з вялікім поспехам і вялікім альпіністам - і я накідаў некалькі радкоў на чэку за вячэрай і здаў яго. Хуане з папярэджаннем трымаць яго далей ад вачэй.
  
  
  Яна нават не прызнала гэтага, але я ведаў, што яна чытае гэта па-за полем зроку ўсіх. Востры ўдар локцем у рабро сказаў мне, што яна зразумела.
  
  
  ПАРСОН МЕРТВЫ. МУЖЧЫНА ціна. Хвост Алена.
  
  
  Я ўставіў гэтую апошнюю частку, бо не ведаў, што рабіць з Аленай Маралес. Калі б яна была сур'ёзна звязана з Бары Парсанам, яна магла б ведаць - ці здагадвацца - што ён задумаў. У адваротным выпадку не было неабходнасці везці яе для расследавання. Дзеля яе я пакуль не хацеў, каб яна даведалася пра смерць Парсона. Я адчуваў, што калі Хуана не зладзіцца з ёй, то змагу.
  
  
  У дзвярах гасцінай з'явіўся Мітч Кэлі, шырока ўсміхаючыся і махаючы знаёмым парам. Затым ён заўважыў мяне, хутка падышоў, нахіліўся і сказаў ціхім голасам: «Вестыбюль. Хутка». Больш ніхто не чуў. Ён сціснуў маё плячо, шчодра пацалаваў Хуану ў шчаку і пакінуў гасціную, кіўнуўшы геру Гаўптлі з выбачэннямі.
  
  
  Я дакрануўся да сцягна Хуаны і ўстаў, каб сысці. Кэлі стаяла ля шклянога акна ад падлогі да столі ў задняй частцы вестыбюля, які выходзіў на падножжа лыжнай трасы. Ён глядзеў на маё адлюстраванне ў шкле. Вестыбюль быў зусім пусты.
  
  
  Ён казаў мне на вуха, не варушачы вуснамі - стары паліцэйскі трук, запазычаны ў сакамернікаў.
  
  
  «Яна выйшла з гатэля ў Гранадзе. Падобна, яна накіроўваецца ў Соль-і-Ньев».
  
  
  "Калі яна сышла?"
  
  
  "Сёння ўвечары. Невядома калі».
  
  
  "Гэта дрэнныя навіны".
  
  
  Кэлі кіўнула.
  
  
  У адлюстраванні шклянога акна я ўбачыў, як адзін са службоўцаў паклаў тэлефон і прайшоў праз вестыбюль да хола. Праз хвіліну ён зноўку выйшаў. За ім хутка і грацыёзна ішла Алена Маралес.
  
  
  Я падштурхнуў Кэлі. Алена мэтанакіравана накіравалася да лесвіцы. Гэта азначала, што яна ішла ў свой пакой - пакой, якую яна дзяліла з Бары Парсанам!
  
  
  Кэлі і я абмяняліся здзіўленымі поглядамі. Я бачыў, як Хуана выходзіць з гасцінай з устрывожаным позіркам. Я ўдарыў Кэлі.
  
  
  «Трымай Хуану ў гасцінай. Далучайся да яе. Я пайду за Аленай».
  
  
  "Правільна."
  
  
  Я пачакаў, пакуль Алена паднялася на паўдарогі па лесвіцы, перш чым пачаць
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  d пасля яе. Што-небудзь здарылася. Хтосьці папярэдзіў яе. Я не мог зразумець, хто ці чаму. І ўсё ж было відавочна, што яна ідзе ў свой пакой.
  
  
  Трэці паверх. Па калідоры, за паваротам. Яна палезла ў сумку па ключы. Але калі яна дастала іх і дакранулася да ручкі, дзверы адчыніліся. Яна павярнулася, каб агледзець калідор. Я чакаў такога руху і нырнуў назад за кут, схаваўся з вачэй.
  
  
  Яна мяне не бачыла.
  
  
  Я чуў, як за ёй зачыніліся дзверы.
  
  
  Я хутка рушыў па калідоры і спыніўся каля яе дзвярэй. Спачатку я нічога не чуў з-за таўшчыні ашалёўкі. Дыван не дазваляў гукам даносіцца скрозь шчыліну паміж дзвярыма і рамай.
  
  
  Але потым мне здалося, што я чую ўнутры шэпт галасоў. Я чуў адзін лёгкі, высокі голас - жаночы. Вядома ж, голас Алены Маралес. Але з кім яна размаўляла?
  
  
  Ні адзін. Ніхто. Канешне, яна карысталася тэлефонам!
  
  
  Потым нараканне спынілася, і я больш нічога не чуў. Дачакаўся гуку замены рэсівера на базе, але прапусціў. Затым дзверы адчыніліся і са скрыпам зачыніліся. Шафа? Яна апраналася, каб выйсці на вуліцу?
  
  
  Я хутка прайшоў у далёкі канец калідора і выйшаў на балкон, які акружаў будынак з трох бакоў. Я схаваўся з-пад увагі і прысеў ля знешняй сцяны, чакаючы, пакуль Алена выйдзе ў калідор.
  
  
  Але яна не зьявілася.
  
  
  Я зірнуў на гадзіннік.
  
  
  Пятнаццаць хвілін.
  
  
  Я рушыў назад па калідоры і спыніўся перад яе дзвярыма, выцягнуўшы шыю і прыклаўшы вуха да ашалёўкі.
  
  
  Нічога.
  
  
  Я выцягнуў «Люгер» і прыціснуў яго да грудзей, калі ступіў наперад і павярнуў ручку. Зашчапка ўсё яшчэ была адкрыта, як і мы з Кэлі.
  
  
  Я хутка ўвайшоў унутр, прыхінуўшыся спіной да дзвярэй і выставіўшы «Люгер» перад сабой.
  
  
  Там нікога не было - жывога.
  
  
  Цела Парсанса ляжала менавіта там, дзе мы яго пакінулі.
  
  
  Але ў пакоі больш нікога не было.
  
  
  Дзе была Алена Маралес?
  
  
  Я зірнуў на дзверцы туалета, але шафа была занадта малая, каб хто-небудзь мог там схавацца. І ўсё яшчэ…
  
  
  Гэта быў слабы гук, і спачатку я нават не быў упэўнены, што чуў яго. Але калі я стаяў там, ледзь адважваючыся дыхаць, я пачуў яго зноў. Гэта быў беспамылковы гук чалавека, які спрабаваў заставацца нерухомым, але крыху варушыўся. Я зноў зірнуў на шафу, але гук зыходзіў не з таго боку.
  
  
  Не. Ён прыйшоў з ваннай.
  
  
  Я моцна схапіў "люгер" і падышоў да дзвярэй ваннай. Было зачынена.
  
  
  "Алена", - сказаў я ціха.
  
  
  Адказу не было.
  
  
  Нехта быў там, і гэта была не Алена. Куды яна падзелася? Ці яна была там з кімсьці яшчэ?
  
  
  "Алена", - сказаў я, на гэты раз гучней.
  
  
  Нічога.
  
  
  «Я збіраюся адчыніць гэтыя дзверы. У мяне ёсць пісталет. Выходзь, рукі над галавой», - раўнуў я, стоячы з аднаго боку ад дзвярэй.
  
  
  Нічога.
  
  
  Я схапіўся за ручку дзвярэй, усё яшчэ стоячы прыціснутай да ашалёўкі дзвярэй, і павярнуў яе. Дзверы адчыніліся і расчыніліся ўнутр. Я напружыўся. Ні гуку.
  
  
  Праз адчыненую шчыліну я мог бачыць ванны пакой. Святло гарэў. І там, бледная і напружаная, стаяла Ціна Бергсан, да глыбіні душы спалоханая.
  
  
  Я рушыў, прыкрываючы яе люгерам. Потым я ўбачыў на тазе раскладзеныя для выкарыстання прыналежнасці. Падскурны, флакон з вадкасцю, ватовыя тампоны.
  
  
  Яна глядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  "Дзе Алена?" Я спытаўся ў яе, хоць замест гэтага я мог задаць яшчэ сотню пытанняў.
  
  
  Яна пахітала галавой. «Я не бачыў Алену. Я бачыў толькі Бары. І ён… ён быў мёртвы». Яе голас упаў да шэпту. Яна была на мяжы непрытомнасці.
  
  
  Я прайшоў у ванную і груба схапіў яе за локаць. Яна прыціснулася да мяне, цяжка дыхаючы.
  
  
  "Яна забіла яго?" яе голас прашаптаў мне на вуха.
  
  
  Я нічога не сказаў. Як я мог сказаць ёй, што гэта былі Кэлі і я?
  
  
  "Чаму ты вярнуўся ў Сол-і-Ньев?" - ціха спытаў я яе.
  
  
  Яе вочы павярнуліся да мяне. Я штурхнуў яе і пасадзіў на край ванны. Я сеў побач з ёю. Я трымаў Люгер у яе на грудзях. Яна была хітрай жанчынай, і я ёй зусім не давяраў.
  
  
  "Каб убачыць… убачыць…"
  
  
  "Бары Парсан", - дадаў я. «Каб паказаць яму Карэлі, каб ён мог забіць яго».
  
  
  Ні гуку.
  
  
  Яе вусны задрыжалі, а вочы адарваліся ад мяне. "Так", - прашаптала яна.
  
  
  «Вы нанялі Бары Парсона, каб забіць Карэлі», - катэгарычна сказаў я. «Вы не можаце гэтага адмаўляць. Ён сказаў нам раней…»
  
  
  "Я не адмаўляю гэтага", - цвёрда сказала яна. Яе твар зноў набыў колер. Мой погляд слізгануў па іголцы для падскурных ін'екцый.
  
  
  "Матыў?" Я спытаў. "Ты наркаман? Гэта ўсё?"
  
  
  Яна паціснула плячыма. «Я ўсё заблытаўся. Я не ведаю, чаму я хачу забіць яго, за выключэннем таго, што я ненавіджу яго больш, чым кагосьці іншага ў свеце».
  
  
  «Але ён адмаўляецца ад гэтага, здаючы ўсіх, хто залучаны ў наркасетку», - сказаў я.
  
  
  Яна павесіла галаву.
  
  
  "Чаму ты вярнуўся?" - зноў спытаў я.
  
  
  "Каб знайсці Бары", - мякка сказала Ціна. «Я падняўся па балконе, зазірнуў унутр і ўбачыў яго. Мёртвы. Я ўвайшоў...»
  
  
  Я глядзеў праз яе плячо. Канечне! Гаўбец! Гэта ва
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  як Алена выйшла з пакоя, не ўбачыўшы яе. Калі Алена знайшла Бары мёртвым, яна была да смерці напалохана і збегла. Яна проста адчыніла французскія дзверы, выйшла на балкон і паспяшалася прэч. Затым, адразу пасля гэтага, Ціна паднялася па задняй дарозе, каб сустрэцца з Бары ў яго пакоі - магчыма, яны абодва планавалі сустрэцца - і яна знайшла Бары мёртвым. Яе запатрабаванне ў наркотыках узяло верх, і яна сышла ў ванную, каб паправіцца, як і я.
  
  
  «Я ўвайшоў і выявіў, што ў яго стралялі. Спачатку я падумаў, што Алена магла забіць яго. Але, магчыма, Карэлі выявіў, што Бары пераследуе яго. Магчыма, Карэлі ведаў, што я ... » Яе вочы напоўніліся слязамі. "Я напалоханы, Нік!"
  
  
  Я патрос яе. «Ты павінна адвесці мяне да Карэлі, Ціна. Гэта адзіны адказ. Занадта шмат людзей спрабавалі перашкодзіць нам атрымаць гэты спіс імёнаў. Занадта шмат. Цяпер справа за табой, Ціна».
  
  
  Яна збялела. «Ён даведаецца, Нік! Ён падумае, што я наняў кагосьці, каб забіць яго! Ты не можаш прымусіць мяне зрабіць гэта. Ты павінен мяне адпусціць!»
  
  
  "Ні завошта, Ціна!" - Агрызнуўся я. “Ты адзіны адказ. Ты вядзеш мяне да яго прама зараз. Проста пакажы мне яго, і…»
  
  
  "Ён не прызнае гэтага!" усклікнула яна. "Ён будзе адмаўляць сваю асобу".
  
  
  "Ціна…"
  
  
  Яна пацягнулася за іголкай для падскурных ін'екцый. Я здагадаўся, што яна збіралася зрабіць, як толькі павярнулася да пляча. Я прыціснуў рулю люгера да мяккай часткі яе шыі. «Не-не, Ціна! Ці не іголка. Вядома, на некалькі хвілін усё будзе добра, але табе заўсёды давядзецца вяртацца да рэальнасці».
  
  
  "Нік!" - Усхліпнула яна, усё яшчэ трымаючы іголку.
  
  
  Я сунуў Люгер у кішэню і пацягнуўся за іголкай. Яе твар змянілася амаль імгненна. З гэтай ціхамірнай прыгожай маскі яна ператварылася ў морду пякельнага ката - вочы зіхацелі, зубы выскаліліся, вусны рассунуліся ў звярыным рыку.
  
  
  Іголка ўвайшла мне ў перадплечча перш, чым я змог абараніць сябе ад вар'яцкага які сячэ ўдару.
  
  
  Яна засмяялася ціхім невясёлым лямантам.
  
  
  Я адчуваў, як усё сыходзіць з мяне. Я адчуваў сябе камяком абкітоўкі.
  
  
  Яна вяла мяне ў наступны пакой, а потым штурхнула ў крэсла.
  
  
  «Маленькая сумесь нашых уласных, Нік», - казала яна са сваёй сатанінскай усмешкай. «Ты застанешся там, як харошы маленькі хлопчык. Я збіраюся пайсці адсюль».
  
  
  Не, Ціна! Я спрабаваў сказаць, але нічога не выйшла.
  
  
  Здавалася, яна рухалася ў паскораным тэмпе - сотня кадраў у секунду, прабягаючы праз французскія дзверы па балконе. Затым наступіла цішыня.
  
  
  Праз некалькі стагоддзяў я пачуў, як нехта стукаў у дзверы. Гэта была Кэлі.
  
  
  «Нік! Ты там? Нік?»
  
  
  Я разявіў рот. Прынамсі, ён ссунуўся. Але ў мяне не было галасы. Параліч прайшоў?
  
  
  Дзверы расчыніліся, і Кэлі ўляцела ў пакой з пісталетам напагатове. Ён проста стаяў і глядзеў на мяне ў здзіўленні.
  
  
  "Гэй, Нік!"
  
  
  Я зноў паварушыў вуснамі. Параліч праходзіў. Я прабурчаў.
  
  
  Кэлі агледзелася, праверыла ванную і адчула пах іголкі для падскурных ін'екцый. Імгненна ён вярнуўся да мяне, стукнуў мяне па твары, падняў з крэсла і пацягнуў у ванную. Ён сунуў маю галаву пад душ, і лядоўня вада стукнула мне па шыі.
  
  
  Кэлі размаўляў са мной, пакуль працаваў.
  
  
  “Гэта нешта новае. У нас ёсць запасы гэтага. Высякае вас, таму вы не можаце рухацца, але вы можаце бачыць усё, што адбываецца. Часовы параліч. Адбываецца ад курары, таксама вядомага як урары, урары, уралі, уралі. , і woorara. Але гэта было скарочана з нечым іншым. Не пытайце мяне, што. Формулы заўжды зьнікаюць, як толькі мы іх атрымліваем”.
  
  
  Хутка я ажыў.
  
  
  "Хуткі!" Я сказаў. «Гэта Ціна. Яна прыехала з Гранады, каб сустрэцца з Бары Парсанам, і знайшла яго цела тут. Яна зараз на шляху да выхаду. Яна думае, што Карэлі забіў яго. Калі яна ўцячэ зараз, яна можа забіць яго пазней».
  
  
  "Пачакай!" - Агрызнулася Кэлі. “Я прыйшоў сюды, каб знайсці цябе. Ціна была ўнізе, у вестыбюлі, стварала сцэну!
  
  
  "СААЗ?" - нецярпліва спытаў я.
  
  
  «Ціна Бергсан».
  
  
  "Ціна!"
  
  
  «Цалкам дакладна. Але зараз яна сышла».
  
  
  «Пайшла? Але…?»
  
  
  «Яна была ў вестыбюлі, але сышла», - сказала мне Кэлі, калі мы выбеглі з пакоя і пайшлі па калідоры. Мы пачалі спускацца па лесвіцы, і я ўбачыў натоўп людзей у вестыбюлі. Усе глядзелі на паркоўку.
  
  
  Я ўбачыў Хуану, якая павярнулася і стала чакаць нас.
  
  
  "Што ўсё гэта значыць?" - Агрызнуўся я.
  
  
  «Яна ў чырвоным «Ягуары», - сказала Хуана, паказваючы на прыпаркаваныя машыны. Я бачыў, як у адным з іх загарэліся фары. Святло прарэзаў цемру і асвятліў заснежаны схіл гары, дзе дарога паварочвала ад Прада Льяна і вяла да галоўнай шашы.
  
  
  "Яна задаволіла вялікую сцэну", - хутка сказала Хуана. "Гэта было вельмі драматычна".
  
  
  "Занадта драматычна!" - Суха сказала Кэлі.
  
  
  "Вы збіраецеся расказаць мне, што яна зрабіла?" - нецярпліва спытаў я.
  
  
  «Яна прыйшла сюды не больш за дзесяць хвілін таму, падняла пекла і спытала Марыё Сперанцу!»
  
  
  "Хто такі Марыё Сперанца?" Я спытаў.
  
  
  Кэлі паківаў галавой. "Калі ёй сказалі, што сеньёра Сперанса тут няма, яна не вытрымала і ледзь не ўпала ў істэрыку прама тут, у вестыбюлі".
  
  
  Я мог бачыць
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Ягуар пачаў рухацца. Светлыя валасы Ціны луналі ззаду яе.
  
  
  «Гэта прымусіла ўсіх нас пакінуць хол ва ўцёках», - патлумачыла Хуана.
  
  
  "А потым яна тут жа ўпала, і парцье прыйшлося яе ажывіць", – склала Кэлі. "Я пайшоў за табой".
  
  
  Я нахмурыўся, хутка падумаўшы. «Гэта спектакль - сцэна тут унізе. Навошта гэта, я не ведаю. Але я павінен яе спыніць».
  
  
  «Дакладна, - сказала Кэлі. "Што мы робім?"
  
  
  «Паглядзі на гэтага Марыё Сперанца», - сказаў я Кэлі. “Яго, напэўна, не існуе. Я пайду за Цінай!
  
  
  Я ішоў праз натоўп да дзвярэй і заўважыў там спадара Гаўптлі з яго камандай падхалімаў. Ён памахаў рукой і адвярнуўся.
  
  
  У «Рэно» было холадна. Завялася нядрэнна. Я выехаў на дарогу і двойчы паслізнуўся, перш чым узяў гэта пад кантроль. На праезнай частцы былі ледзяныя плямы, такія ж, як дзве ночы таму.
  
  
  Дарога спусцілася і павярнула направа. Я наогул не мог бачыць чырвонага "Ягуара", але ўспомніў, што дарога павярнула направа, а затым пачала паварочваць налева ў доўгі, шырокі падковападобны паварот, які чапляўся за бок барранкі.
  
  
  Я уключыў рухавік, таму што не хацеў выпускаць з-пад увагі Jag.
  
  
  У маіх фарах відаць была край дарогі, і я мімаволі націснуў на тормаз, каб праверыць супраціў. Я з палёгкай адчуў напружанне ў павязках.
  
  
  Я згарнуў на Renault на павароце і ўбачыў чырвоны Ягуар Ціны Бергсан на паўдарогі да шырокага падковападобнага выгібу. Яна ехала павольна, але затым дадала хуткасць, калі я заўважыў яе.
  
  
  Аўтамабіль, здавалася, скокнуў наперад у цемры, агні адбіваліся ўверх на дарозе, як быццам яны ўзбіраліся па небе. А затым - як я не мог паверыць сваім вачам - "Ягуар" урэзаўся ў бераг, ледзь не ўрэзаўшыся ў скальную сцяну.
  
  
  Павярніся, Ціна! - міжволі закрычаў я. "Перамена!"
  
  
  Зрабіла яна гэта ці не, я не ведаю, але наступнае, што я ўбачыў, быў «ягуар», які накіроўваўся не да водмелю, а да знешняга краю дарогі. "Ціна!"
  
  
  Гэта быў страчаны крык.
  
  
  «Ягуар» набраў хуткасць і пераваліў цераз край, як калі б яго навучылі здзяйсняць вельмі дробнае лебядзінае ныранне ў лужыну.
  
  
  Фары злавілі вышчэрблены слюдяны сланец унізе, плямы снега прыціснуліся да сланцу і асвятлілі клубок агнёў і адлюстраванняў у снезе, затым машына закапалася ў камяні, адскочыла, перавярнулася зноў і зноў, фары апісалі круцёлкай у ночы і з грукатам урэзаўся ў кучы падножжа барранкі.
  
  
  На імгненне наступіла цішыня.
  
  
  Затым у неба стрэліла моцная ўспышка полымя, і ў паветры прагрымеў гучны выбух. Дым клубіўся міма аранжавага полымя, рэзкі, задушлівы чорны дым.
  
  
  Агонь узляцеў, а затым зноў упаў на абломкі зламанага "Ягуара" і пачаў павольна есці метал. Затым павольна падняўся дым, агонь скакаў па краях чырвонай сталі, празрыстага шкла і каляровага пластыка.
  
  
  Узрушаны, я асцярожна ехаў па шашы і дабраўся да месца, дзе чырвоны "Ягуар" пераваліў цераз край. Я паглядзеў уніз. Усё, што я мог бачыць, гэта трэшчына ў камянях, урэзаная ў абочыну на краі праезнай часткі.
  
  
  Я прыпаркаваў "Рэно", выцягнуў ключ і вылез з машыны. На трасе было холадна. Я падышоў да краю дарогі, дзе "Ягуар" прайшоў скрозь скалы. Я стаяў там, гледзячы на зрушаныя камяні, і прайшоў па абвугленай чорнай лініі на сланцы ўнізе да месца, дзе ярка-чырвоны агонь патрэскваў над астанкамі Ціны Бергсан і чырвонага "Ягуара".
  
  
  У лічаныя секунды першы з гасцей гатэля пад'ехаў на аўтамабілі "Фіят", прыпаркаваўся і далучыўся да мяне на краі праезнай часткі. Оглінг.
  
  
  А потым прыйшлі іншыя.
  
  
  І больш.
  
  
  Шукальнікі вострых адчуванняў.
  
  
  Мяне ванітавала.
  
  
  Я спусціўся па камяністым схіле, выкарыстоўваючы кішэнны выбліск, і абмінуў абвугленую частку скалы, дзе ўпершыню стукнуўся чырвоны «Зубец», і нарэшце дабраўся да ўчастку побач з самай машынай.
  
  
  Але полымя пажырала абломкі, і немагчыма было падысці бліжэй, каб не апячыся.
  
  
  Паклаўшы руку на верхавіну, я стаяў і чакаў.
  
  
  На праезнай частцы завішчала пажарная машына, і неўзабаве вялікі пажарны ў лыжнай куртцы і з пераносным вогнетушыцелем паваліўся са схілу і пачаў апырскваць падпаленыя абломкі.
  
  
  Я здрыгануўся.
  
  
  Там стаяў пажарны, гледзячы на абвугленыя абломкі. Грамадзянская гвардыя далучылася да яго і накіравала ліхтарык на згарэлую машыну. Прамень святла быў магутнейшы за мой.
  
  
  Я падышоў бліжэй.
  
  
  Тады я гэта бачыў.
  
  
  На пярэднім сядзенні было абвугленае цела. Тое, што ад яго засталося, было чорным і тлела.
  
  
  Ціна.
  
  
  Усё, што засталося ад залатой дзяўчыны з залатой скурай.
  
  
  Я адвярнуўся, хворы.
  
  
  Напэўна, я ўпаў на камень побач з абломкамі і пагрузіўся ў краіну душэўнага фанка. Нехта трос мяне па руцэ і плячы. Я зразумеў, што нейкі час са мною размаўляў голас.
  
  
  Я паварушыўся.
  
  
  "Нік."
  
  
  Гэта была Кэлі.
  
  
  «Яна мёртвая, - сказала Кэлі. "Праклятая рэч".
  
  
  "Я думаю, яна проста адчула, што ўсё скончана, і ёй лепш бегчы". Я ўздыхнуў. "Яна ведала, што Рыка Карэлі будзе
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  яе на ўсё астатняе жыццё".
  
  
  "Але Карэлі нават не ведаў!"
  
  
  «Ён даведаецца. Вось чаму ён сышоў», - сказаў я. Вось як я гэта зразумеў.
  
  
  "Я праверыў гэтае імя, Нік".
  
  
  Я падняў вочы і нахмурыўся. Я не разумеў, што ён меў на ўвазе.
  
  
  "У гатэлі не зарэгістраваны Марыё Сперанца".
  
  
  Я сядзеў і думаў пра гэта. "Але гэтае імя яна дала клерку".
  
  
  Ён кіўнуў. “Клерк кажа, што ён сказаў ёй гэта. Клерк кажа, што менавіта тады яна выйшла з чэрапа”.
  
  
  Я ўтаропіўся на абломкі пад намі. «Вы хочаце сказаць, што Рыка Карэлі наогул ніколі не быў у Sol y Nieve?»
  
  
  «Я кажу, што ён дакладна не быў тут - ці ў якім-небудзь іншым гатэлі ў Sol y Nieve - на працягу апошняга месяца ці каля таго. Калі яго імя на вокладцы - Марыё Сперанца».
  
  
  "Але потым…"
  
  
  «Хіба вы гэтага не бачыце? Можа, ён ведаў пра Ціна. Мо ён ведаў, што яна наняла кілера, каб забіць яго».
  
  
  Я пакруціў галавой, каб растлумачыць гэта. «І ўся гэтая балбатня аб сустрэчы была проста інсцэніроўкай смерці Ціны Бергсан?»
  
  
  "Зусім не. Я кажу, што Рыка Карэлі, відаць, ведаў пра Ціна Бергсан і Бары Парсана. І ён проста не прыязджаў на курорт увогуле. Усе думалі, што ён тут - кілер, якога нанялі мафіёзі, Наёмнага забойцы наняла Ціна - і нас, таму што мы хацелі сустрэцца з Карэлі. Усе былі тут, акрамя Карэлі! "
  
  
  "Тады дзе сукін сын?"
  
  
  Кэлі паціснула плячыма. "Я думаю, нам лепш даць сігнал Хоуку і пачаць усё спачатку".
  
  
  Мы ўсталі, каб падняцца на груд, але я не мог пакінуць яго ў спакоі.
  
  
  Я павярнуўся і зноў паглядзеў на абломкі.
  
  
  "Чаму яна пайшла туды?"
  
  
  Кэлі паківаў галавой. «Яна была прыгожай жанчынай, Нік. Прыгожыя жанчыны робяць глупства. Напэўна, яна любіла Карэлі. І ненавідзела яго таксама».
  
  
  "Або любіў гэтыя грошы", - сказаў я.
  
  
  "Ты не так шмат думаеш аб людзях, Нік?" Кэлі ўздыхнула.
  
  
  "Ці павінен я? Ці павінен я, праўда?" Я супакоіўся. «Думаю, яна вырашыла, што гэта лепшы спосаб, чым бегаць па ўсім свеце, спрабуючы сысці ад аплатнай зброі Рыка Карэлі».
  
  
  «Яна ніколі не даведаецца, калі ён збіраецца яе стукнуць», - абыякава заўважыла Кэлі.
  
  
  "Цікава, дзе зараз гэты вырадак?" Я задумаўся напалову ўслых.
  
  
  Пятнаццаць
  
  
  На наступную раніцу мы былі першымі на сняданак. Нягледзячы на зіхатлівы выгляд Хуаны, яна знаходзілася ў духоўнай дэпрэсіі. Я растлумачыў гэта тым, што мы правалілі заданне.
  
  
  Мы з'елі кантынентальны сняданак і сядзелі пры яркім сонечным святле. Я прапанаваў раніцай пакатацца на лыжах перад ад'ездам з Іспаніі, але яна запярэчыла.
  
  
  "Я проста хачу сабраць рэчы".
  
  
  Я кіўнуў. "Я пайду ў Велет і зраблю пару прабежак".
  
  
  Яна кіўнула, яе думкі былі далёка.
  
  
  "Пені?"
  
  
  Яна не адказала.
  
  
  "Два пені?"
  
  
  "Якая?"
  
  
  "Для вашых думак. Што здарылася?"
  
  
  «Думаю, я думаў аб растраце чалавечага жыцця. Ціна Бергсан. Бары Парсан. Маскіта. Першы дубль Рыка Карэлі. І нават Алена Маралес - дзе б яна ні была».
  
  
  Я працягнуў руку і ўзяў яе за руку. "Так уладкованы мір".
  
  
  "Гэта не вельмі добры свет".
  
  
  "Хтосьці абяцаў вам, што гэта было?"
  
  
  Яна сумна паківала галавой.
  
  
  Я аплаціў рахунак і выйшаў.
  
  
  Было крута, але на Велеце ўсё яшчэ вельмі спакойна. Сонца ярка свяціла. Паверхня трасы была добра пакрыта парашком. Я дастаў бінокль і агледзеў схіл. Як я ўжо тлумачыў раней, з вяршыні Велеты было два спускі.
  
  
  На гэты раз я вырашыў зрабіць больш працяглы прабег, той, які разгаліноўваўся налева, калі вы спускаліся ўніз. Я якраз клаў акуляры назад у скураны футарал, калі нехта пералез праз скалы з развароту ліннай дарогі і падышоў да мяне.
  
  
  Гэта быў гер Гаўптлі, і на гэты раз ён быў адзін.
  
  
  Я махнуў. «Добрай раніцы, гер Хаўптлі».
  
  
  Ён усміхнуўся. «Добрай раніцы, гер Пібадзі».
  
  
  "Я сумаваў па табе ўчора, ці калі мы збіраліся разам катацца на лыжах".
  
  
  "Несумненна, ціск з боку бізнесу", - сказаў ён прыемна.
  
  
  "Так", - сказаў я, хутка зірнуўшы на яго. Але ён адвярнуўся, каб зірнуць на схіл.
  
  
  "А дзе твая каханая жонка?"
  
  
  «Упакоўка».
  
  
  "Тады вы едзеце?"
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  “Шкада. Надвор'е было такое добрае».
  
  
  "Сапраўды, ёсць".
  
  
  Ён усміхнуўся і сеў на выступ скалы ў верхняй частцы трасы. Я далучыўся да яго, пакуль ён туга зашнураваў свае чаравікі і пачаў шараваць лыжы сінім воскам.
  
  
  "Дзе твае сябры?" - Спытаў я яго, сядаючы побач з ім. Якога чорта, мне цяпер больш не было чаго рабіць.
  
  
  "Яны ў гатэлі", - усміхнуўся ён. «Відаць, яны не надта гарэлі жаданнем далучыцца да мяне сёння. Позняя ноч у бары Esqui, у іх з вушэй выляталі люмумбы».
  
  
  "Звычайна вы неразлучныя".
  
  
  «Гэтак і з грашыма. Яны прыцягваюць, як магніт». Ён зноў усміхнуўся, гусіныя лапкі ў кутках яго вачэй былі глыбокімі і прыцемненымі.
  
  
  «Вы цынік, гер Хаўплі».
  
  
  «Я рэаліст, гер Пібадзі».
  
  
  Ён узяў першую лыжу і пачаў асцярожна наносіць воск на ніз. Ён быў скрупулёзным і метадычным работнікам, чаго і трэба было чакаць ад добрага немца.
  
  
  «Фройлен Пібадзі нагадвае мне кагосьці з маіх блізкіх, - сказаў ён праз імгненне.
  
  
  "Вядома?"
  
  
  "Ведаеш, у мяне была дачка". Ён зірнуў угору. “Вядома, ты не ведаў. Прабач». Ён працягнуў свой воск
  
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  ing. "Яна была самай прыгожай дзяўчынай".
  
  
  "Быў, гер Гаўптлі?"
  
  
  Ён праігнараваў маё ўмяшанне. "Ёй было дзевятнаццаць, і яна вучылася ва ўніверсітэце", - працягнуў ён. «Мая жонка - яе маці - памерла, калі яна была маленькай пяцігадовай дзяўчынкай. Баюся, я ніколі не змог даць ёй належнага кіраўніцтва ў сталенні. Вы разумееце?" Яго вочы падняліся і сустрэліся з маімі.
  
  
  «Я ніколі не быў бацькам, таму я не магу гэтага ведаць, гер Гаўптлі».
  
  
  "Сумленны адказ". Ён уздыхнуў. «Што б гэта ні было - бацькоўская грэбаванне або неабгрунтаванае марнатраўства матэрыяльных каштоўнасцяў у адносінах да яе - калі яна сышла ва ўніверсітэт, мы страцілі сувязь».
  
  
  "Гэта адбываецца ў нашы дні".
  
  
  «У яе выпадку адбылося самае горшае. Яе таварышы былі вельмі захопленыя наркотыкамі». Ён зноў зірнуў на мяне. «І яна аказалася ўцягнутай у гэтую групу да такой ступені, што я не мог справіцца». Ён працягнуў эпіляцыю воскам. "Яна заахвоцілася да гераіну".
  
  
  Я ўтаропіўся на Хаўплі.
  
  
  "Праз год пасля прывыкання яна памерла ад перадазіроўкі". Ён глядзеў удалячынь на Вегу Гранады. "Самастойнае кіраванне".
  
  
  «Мне вельмі шкада, - сказаў я.
  
  
  «Няма сэнсу марнаваць сваё гора ў такі позні тэрмін», - сказаў Хаўплі рэзкім гукам у параўнанні з звычайна прыемным голасам.
  
  
  «Я шкадую аб гэтым марнаванні чалавечага жыцця», - сказаў я, думаючы аб тым, што Хуана сказала за сняданкам.
  
  
  Ён паціснуў плячыма. «У нейкім сэнсе я вінавачу сябе. Я ухіліўся ад адказнасці бацькі. Я зблізіўся з іншымі жанчынамі - не з адной, а са шматлікімі - і грэбаваў сваёй дачкой». Ён задумаўся на імгненне. «І яна трывала маё грэбаванне, рэагуючы так, як магла. Адкінуўшы сябе сапраўды гэтак жа, як я адпрэчыў яе».
  
  
  "Псіхолаг можа сказаць вам іншае", – папераджальна сказаў я. «Самааналіз - небяспечная гульня».
  
  
  “Я пазнаёміўся ня толькі з жанчынамі. Я займаўся гэтым бізнэсам».
  
  
  "У кожнага мужчыны павінна быць прафесія", - сказаў я.
  
  
  "Але не той, які ў мяне быў".
  
  
  Я назіраў за ім, ведаючы, што ён збіраўся сказаць.
  
  
  «Наркабізнэс», - сказаў ён з горкай усмешкай. «Так. Я цалкам верагодна забяспечыў сябе гераінам, якім пакончыў з сабой маё адзінае дзіця. Як гэта суадносіцца з вашай мараллю, гер Пібадзі?»
  
  
  Я пакруціў галавой.
  
  
  «Гэта дрэнна спалучаецца з маім. Я пачаў аналізаваць бізнэс, якім я заўсёды быў. Я пачаў думаць аб яго ўплыве на чалавецтва. Мне не падабалася тое, што я бачыў».
  
  
  Ён абраў іншую лыжы і пачаў змазваць яе воскам.
  
  
  «Я вырашыў, што час сысці з бізнэсу і пачаць выпраўляць свае злачынствы за гады».
  
  
  Я нічога не мог сказаць. Я чакаў.
  
  
  “Яны сказалі мне, што здарыцца, калі я пайду з арганізацыі. Мяне будуць шукаць да канцоў свету. І забіваць». Ён бязрадасна ўсміхнуўся. "Вы разумееце гэта?"
  
  
  «Так, сіньёр Карэлі».
  
  
  «Энрыка Карэлі», - сказаў ён з паўусмешкай. «Рыка Карэлі, а ты Картэр. Мне кажуць, што Нік Картэр найлепшы».
  
  
  Я кіўнуў. «Звычайна. Не заўсёды. Але звычайна».
  
  
  «Я кажу вам, гэта была адміністратыўная праблема з самага пачатку. Простая сустрэча, ці не так? Сустрэча ў снезе - разабрацца са снегам!» Ён засмяяўся, паказаўшы моцныя зубы. «Жарт, містэр Картэр! Жарт».
  
  
  "Так", - прызнаў я.
  
  
  «Гэта здавалася дастаткова простым. Я пакідаю Корсіку на Лісістраце і сустракаюся з вамі ў Сьера-Невадзе».
  
  
  "Вядома."
  
  
  “З самага пачатку былі праблемы. Капа даведаліся пра маю задуму. Нехта з маіх блізкіх здагадаўся. Або падслухаў. Мафіёзі заключылі са мной кантракт».
  
  
  "Камар".
  
  
  «Так. Каб прадухіліць такі ўдар, я пераканаў свайго старога калегу Базіліо Ды Ванэсі адлюстраваць мяне на маёй яхце. І вельмі мілая дзяўчына, з якой я спаў, пайшла з ім, каб зрабіць характарыстыку сапраўднай».
  
  
  "Вы падставілі свайго ўласнага чалавека?" - мякка сказаў я.
  
  
  «Не ведаючы, што хіт будзе паспяховым, - сказаў Карэлі. «Па сутнасці, я зрабіў тое, што вы гаворыце. Але я сапраўды не думаў, што Моск зажыве. Я спадзяваўся, што сустрэча паміж Базіліа і вамі пройдзе без сучка і задзірынкі і сапраўдная сустрэча паміж вамі і мной можа быць арганізавана. "
  
  
  Я ўздыхнуў.
  
  
  “Але гэта яшчэ не ўсё. Незадоўга да таго, як я пакінуў яхту ў Валенсіі, я выявіў, што мой выдатны шведскі салавей намышляе пазбавіцца ад мяне!
  
  
  "Ціна Бергсан?"
  
  
  «Так. Яна хацела, каб я памёр. Яна сама заключыла са мной кантракт». Карэлі сарданічна ўсміхнуўся.
  
  
  "Ці была прычына?"
  
  
  «Мне было так жа цікава, як і вам, містэр Картэр. Вы павінны зразумець Ціна крыху ясней ».
  
  
  Я добра яе зразумеў, але нічога не сказаў.
  
  
  «Яна німфаманка, містэр Картэр. Думаю, вам гэта не дзіўна. Але, магчыма, прычына, па якой яна ператварылася ў такі фрэйдысцкі сімвал, гэтак жа цікавая, як і факт яе дакучлівай ідэі».
  
  
  Я з цікаўнасцю паглядзеў на яго.
  
  
  "У пятнаццаць гадоў яе згвалтаваў шведскі парабак. Яна зацяжарыла. Аборт прайшоў паспяхова, але развіўся сэпсіс. У пятнаццаць гадоў ёй зрабілі гістерэктомію. Гэтая бясплодная, прыгожая, разумная істота стала апантана яе знішчэннем. жаноцкасці, з яе няздольнасцю быць маці. Паколькі яна не была ні жанчынай, ні мужчынам, яна стала тым, чым павінна стаць - Звышчалавекам!З гэтай прыгажосцю і гэтым розумам - запэўніваю вас, яе інтэлект абмежаваны
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Эс, містэр Картэр! - Яна вырашыла, што возьме на сябе маленькую імперыю, гаспадаром якой я быў ».
  
  
  "Сетка наркотыкаў", - сказаў я.
  
  
  «Цалкам дакладна. Цяпер я кажу пра яе амбіцыі пасля таго, як я вырашыў разбурыць гэты ланцужок і раскрыць яго самыя патаемныя сакрэты Дэпартаменту па барацьбе з наркотыкамі Злучаных Штатаў».
  
  
  Я кіўнуў. «І гэта была прычына, па якой яна наняла Парсона, каб забіць цябе!»
  
  
  "Гэта дакладна. На шчасце, я інтэрпрэтаваў яе першую шакаваную рэакцыю на маё рашэнне разабраць ланцуг як падазроную і трымаў вочы адкрытымі. Хоць яна паабяцала мне, што застанецца дакладная мне і будзе суправаджаць мяне ў Амерыку, я выказаў меркаванне, што яна Я ляжаў. Я уключыў яе тэлефон - наша віла на Корсіцы вялікая, і кожны з нас мае вялікую свабоду - і нарэшце пачуў, як яна заключае здзелку з Бары Парсанам у Малазе.
  
  
  "Найбольш цікава."
  
  
  «Наступным маім крокам было накіраваць майго ўласнага шпіёна на Парсона. Я думаю, дарэчы, што вы знойдзеце Парсона ў файлах Інтэрпола як Даніэль Цюсо, нябожчык французскага падполля. Ён быў дзесяцігадовым дзіцём у час сусветнай вайны. Двое, і выраслі да шпіянажу і забойстваў».
  
  
  «Ён мёртвы зараз».
  
  
  "Я так і падазраваў". Карэлі паціснуў плячыма. «Я чуў пра ваш сыход з дыскатэкі з вашым знаёмым з Малагі».
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Ад вас мала што выслізне".
  
  
  «Хопіць», - уздыхнуў Карэлі. - Што ж, Алена Маралес уважліва сачыла за Парсанам, дазволіўшы яму забраць яе ў бары ў Тарамаліносе. І менавіта яна папярэдзіла мяне, што ён прыйшоў у Сол-і-Ньев, каб знайсці мяне і забіць. З гэтай прычыны я не сустрэў вас у Велеце».
  
  
  "Я гэта разважаў".
  
  
  Карэлі кіўнуў. Ён скончыў са сваімі лыжамі. "Я спадзяваўся, што, магчыма, Ціна можа быць забітая на яхце Лісістрата, калі там што-небудзь здарыцца, але, як вы ведаеце, яна пазбегла сур'ёзных траўмаў. Хоць Капа добра спланавалі пакаранне. Гэта азначала, што я павінен сачыць за надвор'ем, каб нічога не здарылася.толькі забойца Капа, але і для наёмнага забойцы Ціна!Камар.І пастар.Так што я проста стаў герам Хаўптлі, наняўшы некалькіх беспрацоўных акцёраў у Валенсіі, каб яны згулялі ролю маіх меркаваных падхалімаў».
  
  
  Я смяяўся. «Вы вельмі знаходлівы чалавек, містэр Карэлі».
  
  
  "Я пражыў доўгае жыццё з-за маёй знаходлівасці ў вельмі небяспечнай прафесіі". Ён нахмурыўся. “Не прафесія. Гэта апаганьвае сам сэнс прафесіі. У вельмі небяспечным рэкеце. Добрае слова. Суровы. Плоскі. Нерамантычны. Ракетны».
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  "Я з захапленнем назіраў за вамі даволі доўга". Карэлі ўсміхнуўся. «Я адразу зразумеў, што ты забіў Маскіта. І я прадказаў, што ты заб'еш і Парсона. Смерць Ціны стала для мяне нечаканасцю. Я не думаю, што яна скончыла жыццё самагубствам, як кажуць у Прада Льяна. Але Я думаю, яна, павінна быць, страціла кантроль над гэтай машынай пасля таго, як цалкам магчыма выявіла, што Парсан мёртвы, і вырашыла, што я ведаю пра яе ўсё і заб'ю яе".
  
  
  Я сказаў: "У гэтым выпадку яна вырашыла збегчы, перш чым вы даведаліся, што яна тут".
  
  
  "Дакладна."
  
  
  «Яна мёртвая. Вось і ўсё, што з гэтым звязана».
  
  
  Карэлі кіўнуў. Ён зацягнуў хамуты на лыжах, падагнаў да іх чаравікі і надзеў заціскі. Ён устаў і сагнуў калені.
  
  
  Я пачаў апранацца.
  
  
  "Не хочаш пакатацца са мной?"
  
  
  "Прыгожы."
  
  
  Ён ухмыльнуўся. "Перад гэтым, Нік, я б хацеў, каб ты завалодаў гэтым".
  
  
  Я паглядзеў уніз. Ён працягваў канверт. На ім была выпукласць. Адкрыў канверт і ўбачыў знаёмы на выгляд рулон - мікрафільм.
  
  
  “Гэта проста тое, што вы думаеце. Імёны. Месца. Даты. Усё. На ўсім шляху ад Турцыі праз Сіцылію і Рыўеру да Мексікі. Вы не можаце прапусціць ні рэчы, ні чалавека, калі будзеце прытрымлівацца фактаў. Я хачу гэты ланцуг разбураны, таму яго ўжо нельга будзе сабраць зноў. Дзеля Беатрыс".
  
  
  Беатрыс. Яго дачка. І хіба гэта не выява жаноцкасці Дантэ?
  
  
  «Добра, Карэлі», - сказаў я.
  
  
  Ён пляснуў мяне па спіне. "Паехалі!"
  
  
  * * *
  
  
  Ён пачаў павольны траверс супраць лініі падзення, а затым перасёк схіл і накіраваўся ўніз да павароту на бегу. Затым ён павярнуў назад у прыгожа аформленай крыжы і абышоў груду камянёў.
  
  
  Я сунуў мікрафільм ва ўнутраную кішэню лыжнай курткі і пабег за ім. Снег быў укладзены ў самы раз. Я адчуваў, як мае лыжы ўгрызаюцца ў парашок з добрым пругкім адскокам.
  
  
  Пада мной быў Карэлі, калі я рухаўся па выгібу скал. Ён выканаў некалькі паваротаў, увайшоў у ведэльн, а затым павярнуў на вельмі шырокі траверс па пакатым куце трасы.
  
  
  Я спусціўся за ім, зрабіўшы некалькі паваротаў і стросшы выгібы свайго цела. У канцы забегу, проста на траверсе, я ўбачыў трэцяга лыжніка на альтэрнатыўным маршруце.
  
  
  Схілы былі такімі, што якія чаргуюцца ўчасткі праз вызначаныя прамежкі часу перасякаліся, нешта нагадвала два дрота, якія ў вызначаных месцах былі няшчыльна скручаныя.
  
  
  Гэта быў малады чалавек у карычневай куртцы. Ён здаваўся падлеткам; прынамсі, у яго быў той жылісты, стройны целасклад. Незалежна ад узросту, ён быў выдатным лыжнікам. Яго лыжы ўпіваліся ў снег, і ён быў майстрам паваротаў і дрыфту.
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  валодаць прабегам.
  
  
  На ўчастку схілу, дзе сыходзіліся дзве трасы, малады лыжнік урэзаўся ў бок і павольна спусціўся ўніз серыяй плоскіх траверс. Калі я падышоў да Карэлі, ён схаваўся з-пад увагі за скалістым хрыбтом, які падзяляў дзве трасы.
  
  
  "Выдатная зграя", - сказаў я.
  
  
  Ён кіўнуў.
  
  
  «Калі ты прыедзеш у Штаты, я завязу цябе ў Альту і Аспен. Табе яны спадабаюцца!
  
  
  Ён пасмяяўся. "Я магу прыняць вас з гэтай нагоды!"
  
  
  "Добрая здзелка", - сказаў я. «Працягвай. Я пайду за табой да наступнага прыпынку».
  
  
  Ён усміхнуўся і рушыў у дарогу.
  
  
  Я прыйшоў праз некалькі імгненняў пасля яго. Мая правая лыжа крыху адставала, і я паспрабаваў скарэктаваць стойку для лепшага паклёўкі.
  
  
  Я рушыў па больш стромкім абрыве, запавольваючыся з дапамогай снегаачышчальніка, таму што перамычка паміж двума выхадамі скал была занадта вузкай для хупавага манеўравання, а затым выйшла на шырокую паляну са снегу і лёду, якая выглядала як пляцоўка для пікніка для любога лыжніка. Я ўбачыў Карэлі ў далёкім канцы.
  
  
  Я рушыў уніз, ідучы за Карэлі налева, і менавіта ў гэты момант я зноў убачыў хлопчыка.
  
  
  Ён спусціўся хутчэй за нас дваіх у альтэрнатыўным забегу і цяпер набліжаўся да палос скрыжавання двух трас у ніжняй частцы шырокага спусцістага поля.
  
  
  На імгненне я спыніўся, урэзаўшыся ў снег на хакейным прыпынку, і проста стаяў там. Парашок быў добры. Снег унізе здаваўся цвёрдым. Але мне не спадабаўся кут поля зроку. Я маю на ўвазе, што ён быў круты і амаль плоскі, але наверсе быў увагнуты ўхіл, які мне не зусім спадабаўся.
  
  
  І ўсё ж Карэлі без праблем ішоў па ім на паўдарогі. Ён ехаў злева направа ад мяне, і пакуль я глядзеў, ён увайшоў ва ўхіл і вярнуўся справа налева. Ззаду яго я ўбачыў маладога чалавека на іншым забегу, які набліжаецца да хрыбта скалы, які адлучаў наш бег ад яго.
  
  
  Я якраз збіраўся выехаць, калі краем вока ўлавіў папераджальны выбліск. Я зноў падняў галаву, прыжмурыўшыся ад яркага сонца. Мае вочы згулялі са мной злы жарт? Не!
  
  
  Хлопец нешта трымаў у правай руцэ, а левай сціскаў абедзве лыжныя палкі. Ён трымаў нейкую зброю - Так! Гэта быў ручны пісталет!
  
  
  Цяпер дзіця спынілася і прысела на снезе. Цяпер ён быў за скаламі, і я не мог бачыць, што ён рабіў, але я інстынктыўна ведаў, што ён цэліцца ў Карэлі, які ляцеў ад яго на лыжах, не падазраючы, што ён быў накіраваны ў прыцэл.
  
  
  "Хаўплі!" Я закрычала, выкарыстоўваючы яго прыкрыццё, на выпадак, калі мяне падманулі нейкай аптычнай ілюзіяй.
  
  
  Ён хутка павярнуў галаву, гледзячы на ​​мяне ўверх па схіле. Я махнуў рукой у бок маладога чалавека. Карэлі павярнуўся і нічога не ўбачыў са свайго кута. Я адчайна замахаў папераджальна. Карэлі зразумеў, што нешта не так, і адрэагаваў. Ён паспрабаваў змяніць лінію бегу, але страціў раўнавагу і ўпаў з-за няўдалага лабавога падзення. Але ён узяў сябе ў рукі і ўдарыў сябе па сцягне, а затым пачаў слізгаць.
  
  
  Я заскочыў на лыжы і стукнуў па палках, імкнучыся ўніз да скал, за якімі сядзеў юнак. Я сунуў абедзве лыжныя палкі пад левую руку і дастаў люгер.
  
  
  Магнат з'явіўся з ніадкуль. Я глядзеў на камяні ў пошуках галавы хлопца, але нічога не бачыў. Магнат узяў мяне на паўдарогі паміж каленам і заціскам для лыж і шпурнуў мяне тварам у снег, цалкам адарваўшы адну лыжу, калі ахоўныя ручкі саслаблі, і адправіў яе па друзлым полі. Я паслізнуўся і, нарэшце, рэзка спыніўся. Іншая лыжа ляжала побач са мной. Нават не памятаю, як ён адрываўся.
  
  
  Карэлі выбраўся са снегу і зараз павярнуўся, каб паглядзець на камяні.
  
  
  Раздаўся першы стрэл. Ён прамахнуўся. Цяпер я мог бачыць, як юнак выходзіць са скал і рухаецца наперад. Я нацэліў "люгер" яму ў галаву і націснуў на спускавы кручок. Занадта далёка направа.
  
  
  Ён хутка павярнуўся і ўбачыў мяне. Яго кепка ўпала. Залатыя валасы струменіліся вакол яго горла.
  
  
  Гэта была Ціна Бергсан!
  
  
  Я быў так ашаломлены, што не мог думаць.
  
  
  Але потым мой мозг без падказкі паўтарыў усю гісторыю.
  
  
  Ціна!
  
  
  Гэта было не яе цела ў чырвоным "Ягуары".
  
  
  Гэта павінна быць Алены Маралес. Я бачыў гэта зараз. Я бачыў, як Алена ўвайшла ў пакой Парсона і знайшла труп Парсона там, дзе мы яго пакінулі. І я ўбачыў яе ў пакоі - там ужо была Ціна Бергсан! Ціна прыйшла ў Сол-і-Ньев, каб знайсці Парсона і накіраваць яго да Карэлі, каб той яго забіў. І яна знайшла Парсона мёртвым - да таго, як Алена ўвайшла ў пакой. Таму яна патэлефанавала ў гасціную, каб прывесці Алену. І прыйшла Алена, накіраваная паведамленнем.
  
  
  Ціна прымусіла Алену выйсці на балкон і спусціцца да чырвонага «Ягуара», таму што зараз яна ведала, што Алена - гэта вочы і вушы Карэлі. Яна пасадзіла яе ў "Ягуар" і забіла. У павароце падковы, хаваючыся з-пад увагі, яна пасадзіла Алену за руль, завяла «Ягуар» у лыжных чаравіках або нечым цяжкім, утрымліваючы педаль газу, і сама адскочыла.
  
  
  І ўцёк у цемры, хаця я ішоў адразу за ёй.
  
  
  І зараз…
  
  
  Цяпер яна прыйшла забіць Карэлі і самой захапіць наркасетку, як заўсёды.
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  айс хацеў зрабіць!
  
  
  Я ўбачыў, як Карэлі зноў падняўся і ўтаропіўся на Ціна. Ціна зноў стрэліла ў мяне. Я адказаў ёй агнём. Я быў занадта далёка, каб зрабіць нешта добрае.
  
  
  Яна паглядзела на мяне, потым на Карэлі і пайшла пешшу па снезе да Карэлі. Ён адчайна спрабаваў выбрацца са снегу і спусціцца па схіле. Як і многія мужчыны, якія займаюцца надзвычай небяспечнымі прафесіямі, ён відавочна не кахаў насіць зброю пры сабе.
  
  
  Яна мэтанакіравана кінулася да яго ў сваіх лыжных чаравіках, высока трымаючы зброю.
  
  
  Снег вакол магната моцна змёрз. Я мог бачыць, як ён патрэсквае ад напругі наверсе схілу, які ўтвараў круглявы контур, які нахіляецца да нізу поля.
  
  
  Я адсунуўся, накіраваў "Люгер" у снег і стрэліў адзін, два, тры разы. У паветры рэхам разнесліся стрэлы. Снег разляцеўся ва ўсе бакі. Адбылася расколваная расколіна, і ўся пліта снега і лёду пачала раставаць - падзяліўшыся з верхняй паловай магната, які мяне пасадзіў на зямлю.
  
  
  З самага пачатку ён рухаўся хутка. Горка!
  
  
  Яна прадбачыла яго набліжэнне, але не магла пазбегнуць гэтага. Яна стрэліла ў Карэлі два разы, а затым пабегла да яго, ухіляючыся ад снежнай горкі, але яна злавіла яе і занесла ўніз. Я бачыў, як яе жоўтыя валасы зніклі ў гэтым матэрыяле.
  
  
  Затым снег сабраўся і пачаў рассыпацца аб камяні пазваночніка, спыніўшыся з грукатам і грукатам.
  
  
  Я сабраў лыжы і павольна спусціўся да Карэлі.
  
  
  Ён ляжаў на баку, сьцякаючы крывёю ў сьнезе.
  
  
  Я падышоў да яго. Ягоны твар пабялеў ад болю, а вочы былі расфакусаваныя. Ён быў у шоку.
  
  
  "Разбурце ланцуг!" - Прашаптаў ён мне.
  
  
  Я падняў яго галаву са снегу. "Я зраблю гэта, Рыка".
  
  
  Я ўпершыню назваў яго па імені.
  
  
  Ён адкінуўся назад з лёгкай усмешкай на вуснах.
  
  
  Шаснаццаць
  
  
  Я зачыніў яго павекі.
  
  
  Я дапамог Грамадзянскай гвардыі паклапаціцца аб целе Карэлі, а затым з'ехаў на лыжах, калі некалькі чалавек з рыдлёўкамі пачалі капаць для Ціна Бергсан. Я адвёў у бок чалавека з фу-маньчжурскімі вусамі і паведаміў яму аб сумным канцы Бары Парсона.
  
  
  Пад душам было прыемна зняць напругу і напругу, злучанае з гэтай справай з Spanish Connection. Я выцерлася ручніком у сваім пакоі перад тым, як апрануцца і пастукаць для Хуаны Рыверы. Прыйшоў час расказаць ёй апошні раздзел гісторыі і пачаць з ёй дарогу ў Малагу.
  
  
  Я праверыў свой «люгер» у наплечнай кабуры, якая вісела над спінкай ложка, і пацягнуўся за халатам. Паколькі ногі ў мяне былі сухія, я прыляпіў штылет і накінуў плячыма на прахалодную махрыстую тканіну. Люстэрка ў ваннай было прыцемнена, але мне ўдалося прычасацца. Я праверыў яшчэ раз і выявіў, што шэрыя пасмы больш не з'яўляліся пасля таго, як я выцягнуў іх за тыдзень да гэтага.
  
  
  Я ведаў, што ў будучыні ўбачу іх больш, а не менш.
  
  
  Мае валізкі былі спакаваныя - я зрабіў гэта перад тым, як залезці ў душ, - і я падумаў, ці надзець адзенне, перш чым патэлефанаваць Хуане, а потым падумаў, якога чорта, падышоў да дзвярэй і пастукаў голымі косткамі пальцаў.
  
  
  «Увайдзіце», - пачуў я яе прыглушаны голас.
  
  
  "Вы гатовыя?"
  
  
  Адказу не было.
  
  
  Я адчыніў дзверы і ўвайшоў.
  
  
  Дзверы за мной зачыніліся, і я са здзіўленнем павярнуўся і выявіў Хуану ў крэсле насупраць мяне. Яна была цалкам аголена, яе рот быў абвязаны хусткай, а рукі былі злучаны за спіной і прывязаны да крэсла. Яе ногі былі прывязаны да ножак крэсла. Яна глядзела на мяне нямымі ўмольнымі вачыма.
  
  
  Я пацягнуўся да дзвярной ручкі.
  
  
  "Не, не, Нік!" - мякка сказаў голас.
  
  
  Шторы ля акна замігцелі, і з-за іх выйшла Ціна Бергсан, трымаючы ў руцэ пісталет. Гэта здавалася вялізным - для яе. Гэта быў Parsons Webley Mark IV. Яна была апранута ў лыжную вопратку - такую ​​ўжо, у якой яна была на схіле. Яна была мокрая і халодная, але ў астатнім цалкам сабе. Яе вочы гарэлі запалам утрапёнасці.
  
  
  «Прывітанне, Нік», - сказала яна з вясёлым смехам.
  
  
  «Ціна», - сказаў я.
  
  
  «Так. Я не загінуў у той лавіне, якую ты зладзіў».
  
  
  "Ясна".
  
  
  Я павярнуўся і яшчэ раз зірнуў на аголенае цела Хуаны. Менавіта тады я ўбачыў апёкі ад цыгарэт на яе аголеных грудзях. Я здрыгануўся. У Ціна Бергсан былі садамазахісцкай схільнасці, магчыма, лесбійскія схільнасці, якія прывялі да німфаманіі.
  
  
  «Ты хворая, Ціна, - мякка сказаў я. "Што добрага ў тым, каб прычыняць боль такім людзям, як Хуана?"
  
  
  Ціна ўзарвалася. «Рыка быў дурнем, спрабуючы разарваць ланцужок наркотыкаў! У яго была лепшая ў свеце схема заробку - і ён хацеў ад яе пазбавіцца!
  
  
  "Але гэта забіла яго дачку".
  
  
  Ціна ўсміхнулася. «Гэтая дачка стала шлюхай, як і ўсе жанчыны - кожны мужчына вучыўся ў тым дурным каледжы, у які яна хадзіла».
  
  
  «Толькі ў тваім уяўленні, Ціна», - сказаў я. "Табе патрэбен псіхіятр".
  
  
  Яна адкінула галаву і засмяялася. «Ты пурытанін, Нік! Ты ведаеш? Пурытанін!»
  
  
  Я падумаў пра наплечную кабуру, якая вісела на спінцы ложка ў маім пакоі, і праклінаў сябе за тое, што быў дурным дурнем. Я без яго нікуды не пайду. Усё з-за дурной сентыментальнай
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  Цікавасць да Хуаны Рыверы я падвергнуў смерці.
  
  
  «Дай мне мікрафільм, Нік», - сказала Ціна, адыходзячы ад фіранак, дзе яна чакала мяне. «Я бачыў цябе з Рыка. Ты павінен атрымаць яго. Аддай яго мне, ці я цябе заб'ю».
  
  
  «Няма справы, Ціна, - сказаў я. "Калі я аддам плёнку, ты заб'еш нас дваіх і пойдзеш".
  
  
  «Не», - сказала Ціна, яе вочы ззялі. “Мяне не хвалюе, што вы з гэтай сукай робіце. Вы можаце з'ехаць і паляцець назад у Штаты, мне ўсё роўна. Мне проста патрэбен мікрафільм, і я вас адпушчу».
  
  
  Я пакруціў галавой. "Ні за што, дзетка".
  
  
  Яе вочы былі яркімі і блакітнымі, як ледзяны лёд. Я падумаў аб скандынаўскіх фіёрдах і аб ледзяной скарынцы. І я падумаў пра гэтае цудоўнае цела пад лыжным адзеннем.
  
  
  Ціна паказала на Хуану цяжкім брытанскім "Вэблі". Я глядзеў на яе з амаль ванітным зачараваннем. Вочы Хуаны спалохана закаціліся. Я бачыў, як яна дрыжыць. Па яе шчоках пацяклі слёзы.
  
  
  "Ты пачвара", - спакойна сказаў я. «Ты мяне чуеш, Ціна? Ты магла б узяць мяне на сябе, а не мучыць Хуану. Што ты за бесчалавечнае істота?
  
  
  Ціна паціснула плячыма. "Я заб'ю яе на рахунак да трох, калі ты не прынясеш мне гэтыя фільмы, Нік".
  
  
  "У мяне няма фільма", - хутка сказаў я. Нечакана ў мяне з'явіўся план. Я хацеў, каб яна падумала, што я занадта шмат пратэстую.
  
  
  Яе вочы звузіліся. «Я бачыў цябе з Рыка. Ты, відаць, атрымаў ад яго фільм. Яму патрэбна была адна сустрэча з табой сам-насам. Вось і ўсё. І ён яго атрымаў. Ён, відаць, даў яго табе. Адзін, Нік».
  
  
  Я спацеў. «Ціна, паслухай мяне! Ён адправіў мікрафільм па пошце. Ён адправіў яго ў Вашынгтон».
  
  
  "Рыка не стаў бы давяраць пошце!" фыркнула Ціна. «Я ведаю яго лепш, чым гэта. Прыдумай лепей, Нік. Два».
  
  
  "Ціна, гэта праўда!" Я імпульсіўна рушыў да яе. «А зараз пакладзі пісталет і выцягні Хуану з крэсла!»
  
  
  Ціна павярнулася да мяне. Рулю цяжкага пісталета было накіравана мне ў грудзі. «Гэта Webley.455 Нік», - рэзка сказала яна, скрывіўся. «Ён такі ж магутны, як Frontier Colt. Не прымушай мяне разрываць цябе на кавалкі. На такой кароткай адлегласці ад тваіх грудзей і сэрца не застанецца нічога. Мне прыйшлося б капацца ў тваіх рэчах, каб знайсці фільм. І мне надта падабаецца тваё вялікае цвёрдае цела, каб яго знішчыць. Аддай яго мне, Нік. Фільм! "
  
  
  Хуана плакала.
  
  
  Я крыху паварушыўся.
  
  
  "Не!" - крыкнула Ціна, затым накіравала пісталет да галавы Хуаны, дзьмула ўсяго ў некалькіх цалях ад яе валасоў. «Дай мне гэты фільм, Мік. Ці яна памрэ!
  
  
  Я глядзеў на яе ў роспачы.
  
  
  «Я сказала адзін і два, Нік! Цяпер - вось апошні момант ... » Яна ўздыхнула.
  
  
  "Пачакай!" Я плакаў. "Гэта ў іншым пакоі!"
  
  
  "Я не веру ў гэта", - сказала Ціна з лёгкай усмешкай. «Не. Ты нясеш гэта на сабе. Такая каштоўная рэч».
  
  
  Мой твар упаў. "Як ты можаш быць так упэўнены?"
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Я ведаю! Вось і ўсё. Я ведаю!" Яна рушыла да мяне. "Дай гэта мне!"
  
  
  Я палез у кішэню свайго махрыстага халата. "Ціна…"
  
  
  "Павольны!"
  
  
  Яна падняла цяжкую пысу і нацэліла мне на шыю.
  
  
  Я адышла. «Гэта - у маёй кішэні».
  
  
  Яна глядзела на мяне, яе вочы былі заціснутыя, яе розум працаваў хутка.
  
  
  «Тады здымі свой халат і перадай мне. Павольна».
  
  
  Я развязаў пояс, люта думаючы. Плёнкі ў кішэні, вядома, не было. Яшчэ...
  
  
  "Выкл!" - Агрызнулася яна.
  
  
  Яна была занадта далёка, каб схапіць яе за мантыю, як я спачатку спадзяваўся. Я скінуў яго з пляча і зняў з цела. Я стаяў там голы і неабаронены. Калі б толькі яна была бліжэй, я б строс халат, вырваў Уэблі з яе рукі і ...
  
  
  "Кінь гэта на ложак!"
  
  
  Я ўздыхнуў.
  
  
  Яна рушыла да яго, прыставіўшы пісталет да маіх грудзей і сэрцу. Левай рукой яна парылася ў адной кішэні. Пуста. А потым іншы. Пуста.
  
  
  "Хлус!" яна закрычала. "Дзе гэта? Дзе гэта?"
  
  
  Я бачыў, як яе вочы гарэлі сінім полымем, калі яна глядзела на мяне, бегаючы поглядам уверх і ўніз па маім целе і па маіх нагах. Я злёгку паварушыў нагой, уздрыгваючы і стараючыся не даць ёй убачыць ліпкую стужку ў тым месцы, дзе яна праходзіла з тыльнага боку маёй шчыкалаткі.
  
  
  Я міжволі перавёў позірк на правую нагу. Яна заўважыла, як прапаў мой погляд, і яе вочы звузіліся ў задуменні. Яна паглядзела больш уважліва на маю ступню, затым на маю нагу, і яна ўбачыла малюсенькі кавалачак ліпкай стужкі, які праходзіць з тыльнага боку маёй шчыкалаткі.
  
  
  "Вось яно!" - Агрызнулася яна. «Прымаціце да шчыкалаткі! Прынясі, Нік. Прынясі і…»
  
  
  "Ціна, клянуся табе!"
  
  
  "Вы хочаце, каб я забіў вас і зняў гэтую плёнку з сябе?"
  
  
  Я ведаў, што яна гэта зробіць.
  
  
  Адчуваючы сябе аголеным і ўразлівым, я нахіліўся і пацягнуўся за правую шчыкалатку. Калі я апранаў яго, ізаленту была аслаблена з-за вільгаці пад душам, і я тут жа зняла шпільку.
  
  
  "Хуткі!" Яна паклікала мяне, нахіліўшыся нада мной і працягнуўшы левую руку, каб узяць яе ў мяне.
  
  
  Я выцягнуў штылет і падышоў да яе, працягваючы левую руку, як быццам яна трымала мікрафільм. Яе вочы кінуліся на мой сціснуты кулак, і яна рэфлекторна пацягнулася.
  
  
  Я штурхнуў яе кулаком. Яна дазволіла пальцам дакрануцца да яго. Я схапіў яе за запясце. У з
  
  
  
  
  
  
  Віды перакладу
  
  
  Пераклад тэкстаў
  
  
  Зыходны тэкст
  
  
  1507 / 5000
  
  
  Вынікі перакладу
  
  
  У нейкі момант я накіраваў правую руку да яе цела і ўторкнуў штылет ёй у шыю прама пад вухам.
  
  
  Яна з булькатлівым крыкам стрэліла з «Уэблі».
  
  
  Куля прабіла сцяну гатэля, прабіўшыся на іншы бок.
  
  
  Мая грудзі гарэла ад агню выбуху пораху.
  
  
  Я адступіў.
  
  
  Яна ўпала, і артэрыяльная кроў хлынула з яе цела на залацістую скуру.
  
  
  Якое марнаванне.
  
  
  Якое пякельнае марнаванне.
  
  
  Здрыгануўшыся, я ўстаў, падняў яе цела і аднёс да ложка.
  
  
  Аднойчы яна расплюшчыла вочы.
  
  
  "Нік", - прашаптала яна і пацешна ўсміхнулася. "Я ніколі не дажыву да сямідзесяці сямі, ці не так?"
  
  
  "Вы выбралі не тую прафесію", - сказаў я.
  
  
  Яна абмякла.
  
  
  Я звярнуўся да Хуаны, спрабуючы яе суцешыць, адвязаўшы яе ад крэсла, а затым пацягнуў да шафы, дзе яна пераапранулася. Затым я пайшоў у свой пакой і забраўся ў свой.
  
  
  Я пайшоў назад. Я трымаў свой Rolleiflex зараз, выглядаючы менавіта так, як я павінен быў выглядаць у маёй вокладцы. Дарагі стары Ястраб.
  
  
  Насамрэч, я быў шчаслівы апрануцца. Калі ты апрануты, заўсёды лягчэй казаць аб паўсядзённых рэчах.
  
  
  "Дзе гэты мікрафільм?" - Спытала мяне Хуана.
  
  
  Я падняў Rolleiflex. "Тут", - сказаў я. "Добры аператар заўсёды носіць свой фільм у фотаапараце".
  
  
  Яна паказала мне мову.
  
  
  Я зняў гэта на плёнку. У рэшце рэшт, я быў адным з лепшых фатографаў Сярэдняга Захаду, ці не так? І Хуане не трэба было ведаць, што ў мяне ў кішэні штаноў ляжыць мікрафільм, як пачак цыгарэт або зьвязак ключоў, ці не так?
  
  
  
  
  
  
  Змова Галавы Смерці
  
  
  
  
  Змова Галавы Смерці
  
  
  Пралог
  
  
  Востраў Мумура быў падобны на малюсенькі зялёны каштоўны камень у цёмна-сінім аксаміце паўднёвай часткі Ціхага акіяна. Схаваны ў куце архіпелага Туамоту, Мумура быў адным з нямногіх палінезійскіх астравоў, якія не падвергліся ўплыву місіянераў і цывілізацыі. Народ Мумуран па-ранейшаму заставаўся вольным у поўным сэнсе гэтага слова. Ніхто не апранаў ім на ногі цесны абутак і не прыкрываў цудоўныя карычневыя грудзі сваіх жанчын. Усяго іх каля пяцісот чалавек, яны не падазравалі аб раі, якім быў іх востраў, таму што яны не ведалі нічога іншага.
  
  
  Амаль усё насельніцтва зараз чакала на залатым пляжы, калі маторны катэр прарэзаў спадзістыя буруны да іх берага. У насавой частцы гэтага замежнага карабля стаяў Ату, высокі і прамы, не які баяўся хуткасці карабля або рову рухавіка, як і пакладзена правадыру.
  
  
  Калі катэр спыніўся за некалькі ярдаў ад берага, мужчыны пабеглі да свайго начальніка, а жанчыны засталіся на беразе, узбуджана смеючыся паміж сабой і папярэджваючы дзяцей, каб яны не перашкаджалі.
  
  
  Выйшаўшы з лодкі, Ату ўзяў у члена экіпажа вялікі чамадан і ўвайшоў у ваду, высока падняўшы яго, каб ён заставаўся сухім. Лодка з ровам ажыла і панеслася назад да белай яхты, якая лёгка імчалася ў паўмілі.
  
  
  Ату пакрочыў па пляжы, ганарліва несучы перад сабой чамадан. Ён паклаў яго на камень, які яго продкі выкарыстоўвалі ў якасці ахвярнага алтара, але зараз ён стаў трыбунай.
  
  
  Вакол стоўпіліся мумуранцы. Музычны рытм іхняй мовы рос ад хвалявання.
  
  
  Ату падняў руку, заклікаючы да цішыні, і адразу ж адзіным гукам, які можна было пачуць, быў уздых вячэрняга брызу ў далонях. Сівавалосы правадыр пяшчотна ўсміхнуўся сваім людзям і нахіліўся, каб расшпіліць замкі валізкі, як яму паказалі белыя людзі на вялікай лодцы.
  
  
  Ён правёў рукой па глянцавым карычневым матэрыяле валізкі. Ён ніколі не дакранаўся нічога падобнага, і Ату са здзіўленнем лашчыў гэта. Затым, бачачы нецярпенне сваіх людзей, ён схапіўся за вечка з двух бакоў і падняў яе.
  
  
  Ён выносіў скарбы па адным, дазваляючы людзям атрымліваць асалоду ад кожным з іх. Кавалак тканіны, неверагодна гнуткай і ўсеянай каляровымі спіралямі, не падобнымі ні на адну кветку ў Палінэзіі. Каралі, нанізаныя дзівоснымі камянямі, адлюстроўвалі сонечнае святло і ператваралі яго ў вясёлку. Маленькія даўгаватыя пакеты з абгорнутымі паперай палоскамі, якія былі салодкімі на смак. Ату сунуў адну ў рот і пачаў жаваць, каб прадэманстраваць тое, што яму паказалі белыя людзі. Ён раздаў астатнія палоскі, бачачы, што іх дастала як мага больш дзяцей. Цуды працягвалі зыходзіць з валізкі. Былі рэчы, якія падскоквалі, рэчы, якія блішчалі, рэчы, якія выдавалі гукі. Кожны новы скарб выклікаў у натоўпе радаснае нараканне.
  
  
  Гэты дзень напэўна запомніцца на Мумуры.
  
  
  На борце яхты, якая цяпер ужо адыходзіць ад Мумуры, двое мужчын стаялі ля парэнчаў, назіраючы ў біноклі за астравом. Адзін быў цяжкі, падобны на мядзведзя, з клубком чорных валасоў, якія трэба было мыць. Іншы быў вышэйшы і худы, як пуга, з серабрыстымі валасамі, зачасанымі назад з высокага гладкага ілба. Хаця мужчыны былі ў цывільным, у іх манеры трымацца было нешта ваеннае. Ззаду больш высокага чалавека сядзелі вялізная нямецкая аўчарка і мускулісты чорны даберман, гледзячы на ??свет з нянавісцю.
  
  
  Фёдар Гарадзін, цяжэйшы сказаў. «Чаму б нам не скончыць з гэтым, Антон? Да цяперашняга часу мы павінны быць дастаткова далёка ад выспы. Яго голас быў рэзкім рыкам, якое павялічвала яго падабенства з мядзведзем.
  
  
  Сівавалосы Антон Жызаў апусціў акуляры і павольна кіўнуў. Яго маленькія цёмныя вочы былі схаваны глыбокімі вачніцамі пад прамымі чорнымі бровамі. "Так, я думаю, час прыйшоў".
  
  
  Жызоў павярнуўся да трэцяга мужчыны, які неспакойна хадзіў па палубе ззаду іх. «Што скажаш, Варнаў? Вы гатовыя?"
  
  
  Варноў быў хударлявым мужчынам з сутулымі вузкімі плячыма, з-за якіх ён здаваўся нават меншым, чым ён быў на самай справе. У яго была бледная нездаровая скура чалавека, які рэдка выходзіць на вуліцу.
  
  
  «Так, так, я гатовы», - адрэзаў Варноў. "Я быў гатовы за апошнія дваццаць хвілін".
  
  
  «Празмерная паспешнасць можа каштаваць вельмі дорага, - мякка сказаў Жызаў. Цяпер у промнях заходзячага сонца ён павінен выглядаць даволі прыгожа». Ён павярнуўся да маладога чалавека ў форме марака. "Барыс, скажы капітану, каб ён трымаў нас, я хачу сфатаграфавацца".
  
  
  Малады чалавек насцярожыўся. "Ды сэр." Ён пачаў рухацца да мастка, але завагаўся. "Сэр?"
  
  
  "Што такое, Барыс?" - нецярпліва спытаў Жызаў.
  
  
  «Людзі на востраве. Ці паспеюць яны эвакуіравацца? »
  
  
  "Людзі? Вы маеце на ўвазе гэтых карычневаскурых дзікуноў?"
  
  
  «Д-так, сэр. Яны здаваліся зусім бяскрыўднымі.
  
  
  Гарадзін рэзка выскачыў з-пад парэнчаў, мышцы яго вялізных плячэй сціснуліся. «Пра што ты хныкаеш, хлопчык? Вам быў аддадзены загад! »
  
  
  Жызоў падняў наманікюраную руку. «Барыс малады, Фёдар. Ён захоўвае нотку гуманізму,
  
  
  
  
  што не заўсёды дрэнна».
  
  
  Ён павярнуўся да маладога марака. «Калі мы хочам дасягнуць нашых мэт, Барыс, неабходна ахвяраваць некаторымі жыццямі. Як вы ведаеце, дзякуючы зменам, якія мы занясем, умовы для ўсіх народаў свету будуць значна палепшаны, таму гэтыя простыя тубыльцы аддалі свае жыцці на карысць чалавецтва. Ты разумееш, мой хлопчык?
  
  
  "Так, сэр", - адказаў Барыс, хоць у яго вачах яшчэ хавалася сумненне. Ён рушыў наперад да мастка.
  
  
  «Не ведаю, навошта вы гэтаму спрабуеце нешта тлумачыць, - прарычэў Гарадзін. «Загад трэба выконваць неадкладна. Так нас з табой вучылі »
  
  
  "Мы павінны прызнаць, што часы мяняюцца", - сказаў Жызаў. «Калі мы будзем ва ўладзе, нам спатрэбяцца такія яркія маладыя людзі, як Барыс. Было б неразумна адштурхоўваць яго зараз».
  
  
  Крок рухавікоў змяніўся, і яхта прытармазіла. Пры невялікім зруху ў раўнавазе два сабакі зароў, збітыя з ног з-за няўстойлівай апоры. Жызаў выхапіў канец іх падвойнага павадка, перавязаны пятлёй праз поручань, і сцебануў абодвух сабак па мордзе. Яны прыціснуліся да пераборкі каюты, чорныя вусны адарваліся ад моцных белых зубоў у бязгучным рыку.
  
  
  "Я не ведаю, чаму гэтыя сабакі не разрываюць вас, як вы з імі звяртаецеся", - сказаў Гарадзін.
  
  
  Жызоў коратка брахліва засмяяўся. «Страх - адзінае, што разумеюць гэтыя звяры. Яны забілі б за мяне па камандзе, таму што ведалі, што ў мяне ёсць сіла забіць іх. Табе варта больш даведацца аб псіхалогіі, Фёдар. З такім маладым чалавекам, як Барыс, трэба набрацца цярплівасці. З гэтымі мілымі д'ябламі працуе толькі жорсткасьць». Ён зноў працягнуў скураны шнур па мордах сабак. Яны не выдавалі ні гуку.
  
  
  «Калі вы скончыце гуляць са сваімі хатнімі жывёламі, – сказаў Варнов з моцным сарказмам, – я працягну дэманстрацыю».
  
  
  „Ва ўсіх сэнсах. Паглядзім, ці ўвесь час і грошы, якія мы ўклалі ў вас, прынясуць дывідэнды».
  
  
  Варноў сунуў руку ў кішэню і выцягнуў чорны скураны футарал. З яго ён узяў тонкі металічны цыліндр даўжынёй шэсць цаляў, завостраны на адным канцы. «Гэта электронны стілус, - растлумачыў ён. "Гэтым я кірую спускавым механізмам, заблытаным наборам налад, якія ведаю толькі я"
  
  
  "Ці патрэбны нам усе гэтыя размовы?" - пажаліўся Гарадзін. "Давай паглядзім, што адбываецца".
  
  
  «Пацярпі, Фёдар, - сказаў Жызаў. «Гэта важны момант містэра Варнова. Мы павінны дазволіць яму атрымаць асалоду ад ім у поўнай меры. У рэшце рэшт, калі яго праект пацерпіць няўдачу, тое, што застанецца ад яго жыцця, будзе самым непрыемным». «Ён не пацерпіць няўдачу, - хутка сказаў Варнаў. «Вы павінны памятаць, што гэта адна з маіх менш разбуральных прылад. Тым не менш, гэтага будзе больш чым дастаткова для выспы памерам з Мумура». Трымаючы ў руцэ электронны стілус, ён пачаў расшпільваць кашулю. «Халаснасць у тым, што нават кампетэнтныя мытныя інспектары ніколі б не знайшлі бомбу ў гэтым чамадане, таму што там бомбы няма».
  
  
  - Мы ўсё гэта ведаем, - нецярпліва ўмяшаўся Гарадзін. Варноў працягваў, як быццам яго ніхто не адцягваў. «Сярод цацанак няма бомбы, таму што сам чамадан - гэта бомба. Мяккі, згодлівы, які паддаецца апрацоўцы любой формы, канчатковы працяг прынцыпу пластычнай выбухоўкі - які расшчапляецца ядзерны пластык. Дэтаніруючая прылада мініяцюрна выканана ў металічнай зашчапцы. А вось і спускавы механізм». Цяпер, калі яго грудзі былі аголены, Варнаў упіўся кончыкамі пальцаў у тое, што, здавалася, было зажыўшым вертыкальным шрамам на левым баку грудзей.
  
  
  Вялікі Фёдар Гарадзін уздрыгнуў і адвярнуўся. «Ух, мне не церпіцца глядзець, як ён гэта робіць», - коратка засмяяўся Варнов. «Вы без шкадавання назіраеце, як некалькі сотняў чалавек паміраюць на адлегласці. І ўсё ж вы цярпець не можаце глядзець на мужчыну, які адкрывае лапік уласнай скуры”. Узяўшыся за край шнара кончыкамі пальцаў, ён асцярожна пацягнуў вонкі. даляр Сотня малюсенькіх кантактных кропак памерам не больш шпількавай галоўкі пакрывала яго.
  
  
  Варнов злёгку дакрануўся стілусам да краю дыска. "Ключ доступу, я называю яго Для мяне ключом да багацця і помсты, для вас ключом да ўлады".
  
  
  "А для тых, хто стаіць на нашым шляху, - дадаў Жызаў, - ключ да забыцця". «Цалкам дакладна, - сказаў Варноў. Ён пачаў дакранацца кончыкам іголкі некалькіх кропак на спускавым дыску. "Не трэба запамінаць парадак кантактаў", - сказаў ён Жызаву. «Ён аўтаматычна мяняецца пасля кожнага завершанага сігналу. Мужчыну трэба прыкрыцца».
  
  
  Жызоў тонка яму ўсміхнуўся. «Я захапляюся дбайнасцю вашай самаабароны. Было прыемна падключыць пароль да кардыёстымулятара».
  
  
  «Так, я так і думаў», - згадзіўся Варнаў. «Калі з нейкай прычыны маё сэрца перастане біцца, ключ доступу запраграмаваны так, каб сігналізаваць аб выбуху ўсіх існуючых ядзерных пластыкавых бомбаў. Як толькі мы пачнем бізнэс і ўсе ўмовы нашай дамовы будуць выкананыя, я, вядома ж, адключу пароль ад свайго сэрцабіцьця».
  
  
  "Вядома"
  
  
  
  
  
  - сказаў Жызоў.
  
  
  Варнов завяршыў маніпуляцыі са стілус і разгладзіў скурны лапік. "Там. Гэта зроблена."
  
  
  Трое мужчын утаропіліся на востраў на гарызонце. Гарадзін павольна павярнуў масіўную галаву.
  
  
  "Нічога не адбылося, Варноу, - сказаў ён, - твая бомба не працуе".
  
  
  «Проста працягвай глядзець», - сказаў яму Варноў. «Паміж уводам ключа доступу і вывадам дэтанатара на бомбе існуе аўтаматычная затрымка ў трыццаць секунд. Гэта дасць мне час, калі калі-небудзь спатрэбіцца, падаць сігнал зняцця.
  
  
  "Мудрая засцярога". Жызаў зацвердзіў. "Але на гэты раз такая адтэрміноўка не спатрэбіцца".
  
  
  Варнаў назіраў, як секундная стрэлка завяршыла паўкола на цыферблаце яго наручнага гадзінніка. Ён услых адлічыў апошнюю секунду. "Пяць, чатыры, тры, два, адзін".
  
  
  Спачатку гэта было другое сонца, якое ўзыходзіць, як і іншае заходзячае. Яго жоўта-аранжавы агністы шар рос, як вялізны імгненны рак, пакуль чорны дым і белая пара хавалі востраў Мумура. Ударная хваля пранеслася па вадзе да яхты, якую можна было ўбачыць як дзесяціфутавы бурун, які выносіцца прэч ад месца катастрофы. Хваля стукнула ў карму, захліснуўшы судна і яго пасажыраў. У той жа час гук ударыў іх. Працяглы грукатлівы роў, падобны на гром, узмацніўся ў тысячу разоў.
  
  
  Антон Жызаў павярнуўся да таварышаў з тонкагубай пераможнай усмешкай. «Думаю, мы бачылі дастаткова. Пойдзем унутр і выцеремся, пакуль я загадваю капітану крануцца.
  
  
  Два сабакі скурчыліся, упаўшы жыватом на палубу, іх вочы пашырыліся ад жаху, калі агністы шар, цяпер цьмяна-чырвоны, падняўся ў неба на чорнай дымавой калоне. Жызоў тузануў ланцужок, моцна зашпіліўшы задушлівыя аброжкі, і напалову пацягнуў жывёл за сабой, накіроўваючыся да каюці.
  
  
  Здалёку яхта клубны слуп дыму здаваўся апантанай прыгажосцю. На выспе Мумура, цяпер счарнелым і засохлым, не было больш прыгажосці. Толькі парыў ветру ўцягнуў, каб запоўніць пустэчу, дзе кіпячае полымя паглынула кісларод. У астатнім была цішыня. І смерць.
  
  
  Адзін
  
  
  Ядзерны выбух пачаў адбівацца на маім жыцці праз два тыдні пасля агністай смерці Мумуры і яе людзей. Гэта здарылася ў самы інтымны момант.
  
  
  Яе клікалі Іяланда. У яе былі прамыя сінявата-чорныя валасы і крэмавая скура. Я сустрэў яе раней увечар у невялікім клубе фламенка недалёка ад Брадвея. Яна танчыла там, у аблягае чырвонай аксамітнай сукенцы, якое падкрэслівала яе прыгожую грудзі і тонкую талію і пашыралася вакол доўгіх ног танцоркі. Яна кінула на мяне доўгі, абуральны позірк, калі спынілася ў сваім танцы перад маім сталом. Гэта было запрашэнне і выклік. Гэта быў погляд, які задаваў пытанне, якое я не мог ігнараваць.
  
  
  Цяпер, калі яна расцягнулася на маім ложку, у яе была толькі ганарлівая ўсмешка. Яна хацела, каб я захапляўся яе аголеным целам, і я яе не расчараваў.
  
  
  «Пойдзем, Нік, - сказала яна, - пазбався ад вопраткі зараз і ідзі са мной».
  
  
  Я зняў кашулю, усміхнуўся і зрабіў яшчэ адзін глыток свайго Рэмі-Марціна.
  
  
  Іяланда прабеглася вачыма па маіх аголеных грудзях і па маім целе. «Пойдзем, - уладна сказала яна, - я хачу цябе зараз».
  
  
  Я крыху пашырыў ухмылку. «Пацешная рэч пра мяне. Я дрэнна рэагую на замовы ва ўласнай спальні. Нам давядзецца дамовіцца пра тое, хто тут галоўны».
  
  
  Яна села ў ложку, іспанскія вочы зіхацелі, кармінныя вусны прыадчыніліся, каб нешта сказаць. Я хутка падышоў да ложка і заглушыў яе пратэст сваім ротам. Спачатку яна напружылася і схапіла мае аголеныя плечы, як быццам хацела адапхнуць мяне. Я слізгануў рукамі па яе аксаміцістых баках, размяўшы згодлівую плоць там, дзе пачыналася выпукласць яе грудзей.
  
  
  Яна ахнула пад маім ротам, і яе мова кінуўся наперад, спачатку няўпэўнена, затым з вялікім нецярпеннем. Яе рукі перамясціліся да маёй спіне, і я адчуў ўкус яе пазногцяў, калі яе пальцы слізгалі па маім целе. Яе дапытлівыя рукі слізганулі за пояс маіх штаноў, шукаючы, шукаючы.
  
  
  Раптам яна адарвала свой рот ад майго. Яна цяжка дыхала, і яе скура свяцілася чырванню жадання. Яна знайшла спражку майго рамяня і расшпіліла яе злёгку дрыготкімі рукамі. Я ўстаў і скончыў працу за яе, вярнуўшыся ляжаць голы побач з ёй. Я пацалаваў яе адкрыты рот, прасунуўшы мову скрозь яе вострыя зубы. Яна схапіла яго вуснамі і пасмоктвала, рухаючы сваім ротам назад і наперад па маёй мове ў пачуццёвым абяцанні будучых асалод.
  
  
  Я асцярожна адсунулася, пацалаваўшы яе круглявы падбародак, а затым рушыла да западзіны яе горла. Іяланда рэзка затрымала дыханне, калі мой язык слізгануў па шчыліны паміж яе грудзьмі.
  
  
  Я падняў свой твар над ёй, і яна абхапіла свае грудзі сваімі доўгімі пальцамі, прапаноўваючы іх мне. Соску стаялі вертыкальнымі, вільготнымі ружамі на фоне цёмна-карычневых арэолаў. Калі я нахіліўся, каб узяць дар, з маленькага пакоя побач з маёй гасцінай, якую я выкарыстоўваю як кабінет, раздаўся настойлівы піск.
  
  
  «О, Нік, калі ласка, не спыняйся», - выдыхнула Іяланда, калі я завагалася.
  
  
  «Дарагая, - сказаў я, - ёсць толькі адна рэч у свеце, якая можа прымусіць мяне пакінуць цябе за адзін раз.
  
  
  
  
  
  Кляні гэта, і той гук, які ты чуеш, і ёсць ён.
  
  
  Я спусціў ногі з ложка і пакрочыў са спальні ў свой кабінет. На стале чырвоны тэлефонны апарат працягваў свой пранізлівы выклік. Апроч мяне, толькі ў аднаго чалавека быў нумар гэтага тэлефона – Дэвід Хок, дырэктар і начальнік аператыўнага аддзела AX, Адмысловае выведвальнае кіраванне ЗША. Электронны скрэмбліравальны сігнал не дазваляў нікому падключыцца да лініі. Я ўзяў трубку і загаварыў у муштук, у выніку чаго мой голас у пакоі быў нячутны.
  
  
  "У вас талент выбіраць найбольш нязручны час для званка", - сказаў я.
  
  
  Голас Хоука адказаў знаёмым сухім гучаннем Новай Англіі. «Лэдзі давядзецца пачакаць, Нік, кім бы яна ні была. Гэта тэрмінова».
  
  
  «Я так і думаў», - сказаў я, ігнаруючы яго дакладнае меркаванне аб тым, чым я быў заняты.
  
  
  «У Ціхім акіяне адбыўся ядзерны выбух. Невялікі востраў пад назвай Мумура ў групе Туамоту».
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што нехта зноў пачаў тэсціраванне?" Я спытаў.
  
  
  «Гэта не было выпрабаваннем. Востраў быў разбураны разам з некалькімі сотнямі палінэзійцаў, якія там жылі».
  
  
  "Як даўно гэта адбылося?"
  
  
  "Два тыдні."
  
  
  "Я нічога пра гэта не чуў"
  
  
  "Я ведаю. Дзейнічае поўнае адключэнне навін. Пра гэта, вядома, ведаюць усе вялікія краіны. Ва ўсіх нас ёсць сістэмы выяўлення радыяцыі, якія дазволяць вызначыць месцазнаходжанне ядзернага выбуху ў любым пункце свету. Але ні адна з краін, якія валодаюць ядзерным патэнцыялам, не прызнаецца". , што нічога пра гэта ведае».
  
  
  "Хтосьці хлусіць?"
  
  
  «Цяжка сказаць дакладна, але я так не думаю. Сёння раніцай наш урад атрымаў патрабаванне выкупу ад людзей, якія сцвярджалі, што ўзарвалі Мумуру».
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што яны просяць грошай?"
  
  
  «Нашмат больш. Тое, што яны просяць, раўнасільна безумоўнай капітуляцыі ўсіх узброеных сіл ЗША і перадачы нашага ўрада ў іх рукі».
  
  
  "Ці можа паведамленне зыходзіць ад дзівака?"
  
  
  “Мы былі ўпэўненыя, што гэта сапраўднае. У іх ёсьць факты аб выбуху Мумуры, якія маглі ведаць толькі вінаватыя».
  
  
  «Яны абавязкова просяць высокую цану. Што, калі мы ім адмовімся? »
  
  
  «Згодна з паведамлення, нашы найбуйнейшыя гарады будуць падарваныя, як Мумура. Нью-Ёрк будзе першым, а пасля гэтага адзін з нашых гарадоў будзе разбурацца кожныя два тыдні, пакуль мы не здадзімся перад іх патрабаваннямі ці нічога не застанецца». "А дзе я ўпісваюся?"
  
  
  «Прэзідэнт хоча прыкласці ўсе намаганні для гэтага, але мы не можам дазволіць сабе добра заўважную аперацыю. У нас ёсць поўная падтрымка Аб'яднанага разведвальнага камітэта, але сама праца кладзецца на AX. А ты мужчына, Нік.
  
  
  "Калі вы хочаце, каб я быў у Вашынгтоне?"
  
  
  "Як хутка ты зможаш гэта зрабіць?"
  
  
  Упершыню я ўбачыў, што Іаланда стаіць у дзвярах і глядзіць на мяне. Яна ўсё яшчэ была аголена. Адна рука ўпіралася ў дзвярны вушак, а яе доўгія ногі былі злёгку расстаўлены. У яе іспанскіх вачах загарэлася жаданне.
  
  
  Я сказаў у тэлефон: "Я магу адразу сысці, калі я табе спатрэблюся, але няўжо што заўтра раніцай?"
  
  
  Уздых Хоука выразна прагучаў па дроце. - У любым выпадку, я мяркую, мы нічога не зможам зрабіць сёння ўвечары. Працягвайце забаўляць вашу даму, але паспрабуйце зэканоміць крыху сіл. Я хачу, каб ты быў тут і раніцай перш за ўсё насцярожыўся. Тут ёсць фактар часу, і ранішні брыфінг будзе рашаючым.
  
  
  "Я буду там", - сказаў я і павесіў трубку.
  
  
  Вочы Іяланды слізгалі па маім целе, затрымліваючыся, калі яны натыкнуліся на цэнтр яе цікавасці.
  
  
  «Дзякуй Богу, - сказала яна. "На імгненне мне здалося, што я страціла вашу ўвагу".
  
  
  "Ніводнага шанцу", - запэўніла я яе. Я хутка рушыў наперад і ўзяў яе на рукі. Гэта была вялікая дзяўчынка - шыракаплечая і высокая, з шырокімі, цвёрдымі сцёгнамі, і яна не прывыкла, каб мужчына паднімаў яе ў паветра. Я аднёс яе ў спальню і паклаў на прасціны.
  
  
  «О, Нік, - выдыхнула яна, - калі ласка, не пакідай мяне зноў у такім стане».
  
  
  «Не сёння ўвечар, - паабяцаў я ёй. Затым я нахіліўся наперад і працягнуў дзеянне з таго месца, дзе мы спыніліся.
  
  
  Другі раздзел
  
  
  Калі я выйшаў з 747-га ў міжнародным аэрапорце Далеса, мяне сустрэў маўклівы малады чалавек, які зацягнуў мяне ў які чакаў мяне лімузін. Ён акуратна манеўраваў у ранішнім корку і нарэшце спыніўся перад нічым не характэрным будынкам на Du Pont Circle.
  
  
  Я пазнаў мужчыну, які выйшаў з дзвярэй, калі ўвайшоў. Ён быў галоўным дарадцам прэзідэнта па нацыянальнай бяспецы. Ён не ўсміхаўся. Людзі ў вестыбюлі - прадавец часопісаў, якія праглядаюць наведвальнікаў, ахоўнік у ліфта - здаваліся суцэль звычайнымі, калі не глядзець ім у вочы. Затым вы ўбачылі жорсткі, сур'ёзны аналіз, які праяўляецца ў вачах дзяжурных урадавых агентаў. У штаб-кватэры AX дзейнічала поўная бяспека.
  
  
  Я прадставіў свае ўліковыя дадзеныя тры разы, мой твар быў адсканаваны з дапамогай тэлекампутара, а адбітак далоні пацверджаны электронным датчыкам. Нарэшце, электронныя і чалавечыя вартавыя сабакі пераканаліся, што я сапраўды быў Нікам Картэрам, агентам AX N3, рэйтынгам Кілмайстра, , і мне дазволілі пабачыцца з Дэвідам Хоўкам. Ён сядзеў у сваім патрапаным скураным крэсле і жаваў адну з доўгіх цыгар, якія амаль ніколі не запальваў.
  
  
  Яго сталёва-блакітныя вочы не выдавалі ніякіх эмоцый, калі ён кіўнуў мне ў крэсла насупраць сябе.
  
  
  
  
  
  "Я не магу зразумець, - сказаў ён, - як ты працягваеш выглядаць такім жахліва здаровым, улічваючы распуснае жыццё, якую ты вядзеш паміж заданнямі".
  
  
  Я ўхмыльнуўся старому, які сядзеў прама, як шомпал, больш падобны на мужчыну гадоў пяцідзесяці, чым сямідзесяці. "Сакрэт у тым, каб заўсёды думаць чыста", - сказаў я яму.
  
  
  «Вядома, - сказаў ён. Адзін бок яго рота злёгку выгнуўся, што было самым блізкім да ўсмешкі, якая калі-небудзь з'яўлялася на яго скураным твары з Новай Англіі. Пасля ён стаў сур'ёзна сур'ёзны. "Нік, у нас вялікія праблемы".
  
  
  „Ну, гэта падобна. Вы сказалі, што ўчора мы атрымалі паведамленьне».
  
  
  „Гэта правільна. Гэты чалавек сцвярджае, што ён і яго людзі нясуць адказнасць за выбух у Мумуры, і яны гатовыя знішчыць нашыя гарады адзін за адным».
  
  
  "Хто чалавек?" Я спытаў.
  
  
  «Антон Жызаў. Мяркую, вы ведаеце гэтае імя».
  
  
  "Вядома. Чалавек нумар два ў расійскім ваенным камандаванні. Я думаў, вы сказалі, што ні адна з вялікіх дзяржаў не замяшаная.
  
  
  «Рады адмаўляюць якую-небудзь адказнасць за Жызава. Як вы ведаеце, ён быў лідэрам ваяўнічых прыхільнікаў жорсткай лініі ў Крамлі. Ён усё больш незадаволены ўзрастаючай разрадкай паміж нашымі краінамі. Падобна, ён выбраўся сам. Ён узяў з сабой палкоўніка Чырвонай Арміі Гарадзіна і некаторых з ваенна-марскіх сіл, якія не верылі ў мірнае суіснаванне. Ім таксама, здаецца, сышло з рук выкрасці вялікі запас расейскага золата».
  
  
  "І Жызаў думае, што з дапамогай невялікай колькасці ядзернай зброі яны могуць перамагчы ЗША?"
  
  
  "На думку нашых экспертаў, ён разлічвае, што, як толькі ён падштурхне нас да перамоваў або ўзарве некалькі нашых гарадоў, савецкі ўрад зменіць сваю палітыку і падтрымае яго".
  
  
  "Як вы думаеце, рускія так паступяць?"
  
  
  «Я нават не хачу будаваць здагадкі, - сказаў Хоук. «Наш адзіны клопат зараз - спыніць Жызава. Прэзідэнт даў зразумець, што аб здачы не будзе. Калі Жызаў кажа праўду – а мы павінны меркаваць, што гэта так, – яго бомбы ўжо закладзеныя ў шэрагу амэрыканскіх гарадоў».
  
  
  «Вы сказалі, што Нью-Ёрк - першая мэта. Жызоў даў нам тэрмін? »
  
  
  "Дзесяць дзён." Вочы Хоўка кінуліся да адкрытай старонкі настольнага календара. "У нас засталося дзевяць дзён".
  
  
  «Тады чым раней я пачну, тым лепей. У нас ёсць якія-небудзь зачэпкі? »
  
  
  "Толькі адна. Агент у Лос-Анджэлесе, які працуе з Камісіяй па атамнай энергіі, убачыў сакрэтныя дадзеныя аб выбуху Мумуры і паведамленне Жызава і звязаўся з намі ўсяго некалькі гадзін таму. Агент кажа, што ў яе ёсць каштоўная інфармацыя, і просіць даслаць мужчыну, каб яна магла даставіць яе асабіста».
  
  
  «Прабачце, - перабіў я, - вы сказалі, што яна?»
  
  
  Хоук моцна прыкусіў цыгару і нахмурыўся, але я заўважыў іскрынку ў яго вачах. «Я не ведаю, як ты трапляеш у такія справы, Нік, але так, агент - жанчына. Вельмі прывабная, калі верыць выяве ў яе дасье».
  
  
  Ён працягнуў праз стол чорна-белую фатаграфію памерам восем на дзесяць.
  
  
  Твар, які глядзеў на мяне, быў з высокімі скуламі, вялікімі шырока расстаўленымі светлымі вачыма і ротам з лёгкім гумарам, апраўленым густымі светлымі валасамі, якія свабодна спадалі ёй на плечы. Я перавярнуў фатаграфію, каб праверыць статыстыку натуральнага руху насельніцтва. Рона Фальстэдт, 26 гадоў, рост 5 футаў 7 цаляў, вага 115 фунтаў.
  
  
  Я вярнуў фатаграфію Хоуку.
  
  
  Ён сказаў: "Калі б мне пашанцавала, як вам, я б зарабіў стан на іпадроме і пайшоў на пенсію праз два тыдні".
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Як я ўжо казаў, я ўсім абавязаны чыстым думкам. Вы хочаце, каб я адразу пачаў? "
  
  
  «Вам забраніраваны на гадзіну дня. палёт на ўзбярэжжа. Перш чым сысці, зазірніце ў спецэфекты. Сцюарт хоча паказаць табе некалькі новых цацак.
  
  
  Як звычайна, Сцюарт пераборлівы і скрупулёзна дэманстраваў мне свае апошнія распрацоўкі, але, паколькі ягоныя «цацкі» не раз ратавалі мне жыццё, я дазволіў яму прадставіць іх па-свойму».
  
  
  «Вы ўбачыце невялікі агонь, які гарыць за шкляной перагародкай», - сказаў Сцюарт замест прывітання.
  
  
  «На гэты раз ты зрабіў гэта, Сцюарт, - сказаў я. "Вы вынайшлі агонь!"
  
  
  Ён праігнараваў маю заўвагу і працягнуў. «Гэтыя круглыя белыя таблеткі, якія я трымаю ў руцэ, з'яўляюцца ўдасканаленнем нашых звыклых дымавых гранул. Я прадэманструю». Ён прасунуў адну руку праз гумовы ўшчыльняльнік у перагародцы, падобны на рот, і кінуў адну з гранул у агонь, хутка прыбраўшы руку.
  
  
  Пачулася мяккая бавоўна, і невялікі зачынены пакой напоўніла блакітная смуга.
  
  
  "Гэта яно?" - спытаў я крыху расчаравана.
  
  
  «Як бачыце, - сказаў Сцюарт, як быццам я нічога не сказаў, - дым здаецца вельмі тонкім, ледзь афарбоўвае паветра і, відавочна, не мяшае бачанню або дзеянням. Аднак я б хацеў, каб вы панюхалі няшмат.
  
  
  Адвярнуўшы твар, Сцюарт вялікімі пальцамі расціснуў гумовы беражок друку. Выходзіць дым быў занадта разрэджаным, каб яго можна было ўбачыць, але я пайшоў далей і зрабіў мінімальны ўдых. Імгненна я закашляўся і чхаў. Слёзы засцілалі мне вочы, а слізістая абалонка носа і трахеі, здавалася, гарэла. Прыкладна праз пятнаццаць секунд пасля таго, як Сцюарт зачыніў вечка, сімптомы зніклі, і я
  
  
  
  
  
  змог дыхаць і зноў бачыць.
  
  
  «Моцны матэрыял», - сказаў я, заўважыўшы, што Сцюарт, падобна, крыху самаздаволена з-за майго дыскамфорту.
  
  
  «Эфект, як вы разумееце, носіць часовы характар, - сказаў ён, - але дым ад адной гранулы можа абезрухоміць кожнага ў пакоі сярэдняга памеру на працягу трох секунд. А зараз я хачу, каб вы паспрабавалі гэта». Ён уручыў мне нешта накшталт звычайнай ільняной насоўкі.
  
  
  "Вы хочаце, каб я высмаркаўся?" Я спытаў.
  
  
  "У тканіну ўплецена звыштонкая сетка", - сказаў ён. Куты прымацуюцца за вашай галавой, каб забяспечыць маску ад уздзеяння дыму».
  
  
  Я нацягнуў хустку на нос і рот і прыціснула два куткі да патыліцы. Яны прыліплі адно да аднаго і трымалі маску на месцы. Я адкрыў гумовую пракладку на шкляной перагародцы, удыхнуў невялікі эксперыментальны ўдых і глыбока ўдыхнуў. З'едлівы пах усё яшчэ прысутнічаў, але на гэты раз у мяне не было ніякіх непрыемных эфектаў. Я зачыніў пломбу і зняў хустку-маску.
  
  
  "Добрая праца, Сцюарт", - сказаў я сур'ёзна.
  
  
  Ён стараўся не выглядаць занадта задаволеным. "У мяне ёсць яшчэ адзін маленькі прадмет, які можа вам спатрэбіцца". Са скрынкі ён дастаў карычневы скураны рамень і працягнуў яго перада мной, як горды бацька паказвае сваё нованароджанае дзіця.
  
  
  Узяўшы рамень з яго рук, я сказаў: «Сцюарт, ты, відаць, паслізнуўся. Гэта адна з самых відавочных фальшывых спражак, якія я бачыў за апошнія гады. Гэта не падмане прафесійнага агента ні на дзесяць секунд. Што ўнутры, дэкодэр Captain Midnight?
  
  
  «Чаму б табе не адкрыць яго і не пазнаць?»
  
  
  Нешта ў тоне Сцюарта падказала мне, што ён апярэджвае мяне, але ўсё ж я агледзеў адмысловую спражку і хутка знайшоў малюсенькую спружынную зашчапку, якая адкрывала патаемны адсек. Я адкрыла яго, і было рэзкае паведамленне, як папяровая крышка адарвалася ад спражкі.
  
  
  Сцюарт сказаў: «У рэальнай мадэлі ўнутры замест каўпачка знаходзіцца невялікі зарад выбуховага рэчыва. Недастаткова магутны, каб разбурыць, але цалкам здольны забіць або скалечыць зоркага варожага агента, які забраў яго ў вас.
  
  
  Я ўзяў з паўтузіна дымавых шарыкаў і насавую маску-маску і абмяняў свой уласны пояс на трукавую мадэль Сцюарта. Я дастаў з невялікай сумкі, якую прывёз з сабой, інструменты сваёй справы - Вільгельміну, мой дзевяцімілімятровы. Люгер і Х'юга, мой двусечны, востры як брытва штылет. Я змясціў «Люгер» у пасавую кабуру тыпу ФБР, а штылет - у спецыяльна вырабленыя ножны з замшавай скуры, якія я прывязаў да свайго правага перадплечча. Пры правільным згінанні мускулаў майго перадплечча Х'юга падаў рукоятью наперад у маю руку. Я зноў надзеў куртку, узяў сумку і накіраваўся на вуліцу, каб узяць таксі да Далеса. Кілмайстар вярнуўся ў справу.
  
  
  Трэці раздзел
  
  
  Гэта быў адзін з тых рэдкіх дзён у Лос-Анджэлесе, калі вецер панёс змог ад басейна. Горад раскінуўся пад бруёй, як жывы арганізм з бетону і асфальту, з вялізнымі магістралямі, адкрытымі, нібы вялізным рассякаючым нажом.
  
  
  Паездка на таксі з Лос-Анджэлеса да адрасу Роны Фальштэт ля падножжа аднаго з каньёнаў у гарах Санта-Монікі была доўгай. Я закурыў цыгарэту, пакуль кіроўца падрабязна расказваў мне, як бы ён зрабіў, калі б кіраваў «Доджэрс».
  
  
  Ён высадзіў мяне перад утульным катэджам, схаваным у баку ад дарогі сярод соснаў. Цішыню каньёна парушыў шум прыкладна тузіна матацыклаў, якія праехалі па дарозе. Гэта здавалася дзіўным месцам для сустрэч у байк-клубе, але нельга не ўлічваць перавагі матацыклістаў.
  
  
  Я падняўся па кароткай каменнай лесвіцы і паплёўся па дыване з хваёвых іголак да ўваходных дзвярэй. Званы не было, таму я пастукаў.
  
  
  Дзяўчына, якая адчыніла дзверы, была ва ўсякім разе лепш фатаграфіі, якую я бачыў у офісе Хока. Яе скура была чыстай і белай, з лёгкай чырванню на скулах. Цяпер я мог бачыць яе вочы цёмна-сіняга колеру паўночных мораў, а мяккія светлыя валасы, здавалася, былі асветлены месячным святлом.
  
  
  "Я Нік Картэр, - сказаў я, - з AX".
  
  
  Яе вочы на хвіліну глядзелі на мой твар, затым узялі мае плечы і прабегліся па ўсім маім целе. "Увайдзіце", - сказала яна. "Я Рона Фальстэдт".
  
  
  Яе гасцёўня выглядала як выбух у музычнай краме. Кавалачкі і кавалачкі гітар былі раскіданы без усялякага бачнага метаду, бутэлькі з клеем і шеллак стаялі на дыване, а некалькі ацалелых інструментаў былі прыхінуты да сцен.
  
  
  Рона бачыла, як я ўсё гэта прымаю. Яна сказала: «Маё хобі - канструяваць і рамантаваць гітары. Я знаходжу гэта вельмі расслабляльна».
  
  
  "Вы павінны праводзіць шмат часу ў адзіноце, працуючы над імі", - сказаў я.
  
  
  «Я не разумеў, колькі да гэтага часу».
  
  
  «Можа быць, мы зможам унесці некаторыя змены ў тое, як вы праводзіце вольны час», - сказаў я. "Але спачатку вы збіраліся даць нам некаторую інфармацыю аб выбуху Мумуры".
  
  
  "Я не ўпэўнена, што разумею, што ты маеш на ўвазе", - з сумневам сказала яна.
  
  
  Гэта быў правільны адказ. Я свядома не падаў ёй апазнавальны знак. Я ведаў, што Хок праінструктуе яе, і я хацеў быць упэўнены, што гавару з правільнай жанчынай.
  
  
  «Вы можаце зэканоміць адпаведнасць?"
  
  
  
  
  
  Я сказаў.
  
  
  «Прабачце, я не захоўваю іх, бо кінуў паліць».
  
  
  "Я сам спрабаваў кінуць паліць летась, але пратрымаўся ўсяго два тыдні". Я заўсёды адчуваў сябе крыху недарэчна, праходзячы адну з гэтых працэдур, але такія маленькія меры засцярогі могуць мець значэнне, каб адрозніць жывога шпіянажу ад мёртвага шпіёна.
  
  
  Рона Фальштэт расслабілася і села на кушэтку. На ёй былі сінія штаны, якія трымалі яе ногі ў сакрэце, але яе свабодная блузка зеўрала настолькі, што агаляла пругкія, прыўзнятыя грудзі, якая не мае патрэбы ў падтрымцы індустрыі ніжняй бялізны. Яна была хударлявай, але зусім не схуднелай. Я сеў побач з ёй, удыхаючы лёгкі кветкавы водар, і яна загаварыла.
  
  
  «Як вам, мусіць, сказалі, я з AEC. Большая частка нашай сакрэтнай працы і расследаванняў праводзіцца ФБР, але частку працы мы робім самі. Гэта было на адным з тых, з якімі я пазнаёміўся з Ноксам Варновым.
  
  
  «Пяць гадоў таму ён займаў вельмі нязначную пасаду на адным з нашых энергетычных праектаў. Ён пачаў размаўляць на кактэйльных вечарынках і, відаць, выказваў нейкія дзіўныя палітычныя погляды. Мне было даручана падабрацца да яго як мага бліжэй, каб выслухаць яго. Гэта было нескладана. Ён вельмі хацеў, каб нехта выслухаў яго ідэі. Ён меў у выглядзе працэс выраба ядзернай выбухнай прылады з пластыка, якому можна было надаць практычна любую форму. Я спытаў у яго, што гэта будзе за мэту, і яго вочы сапраўды загарэліся. Паводле яго слоў, з гэтага матэрыялу можна зрабіць прадметы, якія нявінна выглядаюць і якія можна лёгка пераправіць кантрабандай у любую краіну свету і змясціць у іх гарадах. Можна запатрабаваць, каб краіна здалася ці гарады былі б разбураныя адзін за адным».
  
  
  "Вядома, падобна на Мумура".
  
  
  «Гэта тое, што я думаў, што яму патрэбны грошы, каб удасканаліць свой працэс, шмат грошай. Ён распавёў аб сваёй схеме службоўцам AEC, і яны практычна выгналі яго з офіса. Мы робім упор у асноўным на мірнае выкарыстанне атамнай энергіі, і ніхто нават не жадае казаць аб зброі.
  
  
  «Натуральна, Варнаў быў вызвалены ад працы з даручэннем. Ён вельмі пакрыўдзіўся. Прысягнуў, што расквітаецца са ўсёй гнілой краінай за тое, што не падтрымлівае яго. Неўзабаве пасля гэтага ён схаваўся з-пад увагі, і мы не занадта імкнуліся знайсці яго, паколькі, шчыра кажучы, лічылі яго ненармальным».
  
  
  "Вы добра папрацавалі над Варновам", - сказаў я. Затым, каб крыху падражніць яе, я дадаў: "Наколькі блізка вам удалося падабрацца да яго?"
  
  
  Яна апусціла павекі і паглядзела на мяне сваім цёмна-сінім позіркам. «Насамрэч, я ніколі не падыходзіў так блізка. Варноу быў настолькі захоплены сваім пластычным працэсам, што не мог цікавіцца… іншымі рэчамі. Я адчуў невялікую палёгку. У яго быў электронны кардыёстымулятар, які рэгуляваў яго сэрцабіцце, і было б даволі няёмка, калі б ён замкнуўся ў інтымны момант. Скажы мне, Нік, ты не карыстаешся такімі штучнымі сродкамі, ці не так?
  
  
  «Не, - усміхнуўся я. «Я да гэтага часу выкарыстоўваю ўсе арыгінальныя запчасткі».
  
  
  "Я рада гэта чуць. Хочаш кактэйль? »
  
  
  «Выдатная ідэя, - сказаў я. «Тады я пазваню Хоўку ў Вашынгтон і перадам тое, што вы мне сказалі. Калі нам пашанцуе, мы зможам правесці вечар у адзіноце.
  
  
  Мы разам прайшлі ў светлую кампактную кухню ў задняй частцы катэджа. Я сказаў: "У вас тут даволі ізаляванае месца".
  
  
  "Так, я ведаю. Мне гэта падабаецца. Натоўп мяне ніколі асабліва не прыцягваў. Гэтая дарога за межамі тупіку заканчваецца ў пары міль уверх па ўзгорку ля прыватнага маёнтка, таму тут не так шмат машын.
  
  
  «Калі б на вуліцы не рыкалі матацыклы, вы маглі б апынуцца далёка за горадам. Яны часта тут ходзяць? «Не, я ўпершыню іх бачу. Здаецца, яны чакаюць, каб нешта здарылася. Крыху жудаснавата, але яны не падышлі да дома».
  
  
  Трывожныя званкі зазванілі ў маёй галаве гучна і выразна.
  
  
  "Рона, той званок, які ты зрабіла Хоуку сёння раніцай - ты карысталася тут тэлефонам?"
  
  
  "Так, я так зрабіла. Чаму-?" Яна ахнула, калі прыйшло разуменне. "Як вы думаеце, мая лінія праслухоўваецца?"
  
  
  «Бяспечней за ўсё выказаць здагадку, што ўсе лініі праслухоўваюцца, пакуль вы не дакажаце зваротнае. Я не кахаю гэтую байкерскую банду. У цябе ёсць машына? "
  
  
  "Так, ён прыпаркаваны на вуліцы, якая вядзе ўверх па ўзгорку".
  
  
  «Складзі пару рэчаў разам і паехалі адсюль».
  
  
  "Але куды мы пойдзем?"
  
  
  «У AX ёсць пляжны домік у Малібу, каб агенты маглі выкарыстоўваць яго пры неабходнасці. Там табе будзе нашмат больш бяспечна. Я не стаў дадаваць: "Калі мы праедзем міма натоўпу матацыклістаў", але я думаў менавіта пра гэта.
  
  
  Чацвёрты раздзел
  
  
  Мы выйшлі праз чорны ход і праз кусты выслізнулі на круты схіл, дзе стаяла машына Роны.
  
  
  "Лепш дазволь мне вадзіць машыну", - сказаў я ёй. Гэта можа запатрабаваць некаторых складаных манэўраў».
  
  
  Яна працягнула мне ключы і хутка падышла да пасажырскага боку. Я сеў за руль, заўважыўшы, што задняе сядзенне было забіта вялікай колькасцю яе гітарнага абсталявання - панэлі з ружовага дрэва, шпулькі са сталёвымі і нейлонавымі струнамі і накладкі на грыф з чорнага дрэва.
  
  
  Група матацыклістаў нас яшчэ не заўважыла, але яны неспакойна бадзяліся ля падножжа дарогі. Я завёў рухавік і пачуў ззаду нас крыкі. Я пляснуў рычагом пераключэння перадач
  
  
  
  
  
  
  у нізкі, і машына скокнула ў гару. Мы завішчалі па S-вобразнай крывой, на імгненне хаваючыся з-пад увагі, але я чуў, як іх машыны з ровам падымаюцца па ўзгорку ўслед за намі.
  
  
  Мы адразу набралі хуткасць на кароткім уздыме, і я моўчкі падзякаваў за тое, што ў Роны ёсць машына з некаторымі мускуламі пад капотам. Матацыклы паказаліся ў люстэрку задняга выгляду, і я пачуў бавоўну, якая не была часткай іх выхлапных газаў. Куля адляцела ад задняй часткі машыны, а за ёй рушыла ўслед іншая, нізка прыцэленая.
  
  
  Я павярнуў машыну па іншым павароце і выцягнуў Вільгельміну з кабуры. Я зняў засцерагальнік і перадаў "люгер" Роне. Я сказаў: «Я не магу запаволіцца, каб даць вам добры стрэл, але працягвайце страляць, і гэта дасць ім нагода падумаць»
  
  
  Рона высунулася з акна і страляла левай па байкерах. Мне было прыемна бачыць, што яна ўмее абыходзіцца са зброяй. Утрымліваючы машыну на дарозе, я быў занадта заняты, каб агледзецца, каб убачыць, ці не ўрэзалася яна ў што-небудзь, але змена вышыні гуку рухавіка ззаду нас падказала мне, што яна, прынамсі, запавольвае іх.
  
  
  Калі я крыху аддыхаўся паміж намі і байкерамі, рэзкі пах бензіну падказаў мне, што яны прарабілі дзірку ў нашым баку. Стрэлка паказальніка ўзроўню паліва ўжо пагойдвалася ў пункце Е, так што я ведаў, што мы не пойдзем нашмат далей. Я націснуў педаль акселератара на падлогу, і мы небяспечна згарнулі яшчэ на два павароты.
  
  
  Матацыклы ўсё яшчэ грукаталі па дарозе за намі, але ў мяне была пара паваротаў паміж намі, калі рухавік закашляў, і я зразумеў, што справа дрэнна. На працягу апошніх 30 секунд я прыдумаў адчайны план, як выцягнуць нас адтуль жывымі. Рона спустошыла "Люгер", і часу на перазарадку не было. Куст паабапал дарогі быў занадта густы, каб мы маглі далёка бегчы. Да праследавацеляў заставалася ўсяго некалькі секунд дзейнічаць, так што мая першая спроба была б адзінай, якую мы маглі б атрымаць.
  
  
  Я рэзка спыніўся пасярод дарогі, схапіў шпульку са сталёвай струной для гітары з задняга сядзення і панёсся да слупа на абочыне дарогі. Я абматаў дрот завесай вакол тычкі, двойчы скручваючы канец, каб замацаваць яго. Падбегшы да машыны, я шпурнуў шпульку праз задняе шкло, заскочыў на пярэдняе сядзенне і выціснуў з машыны апошнюю ўнцыю магутнасці, каб падняць нас на невялікі ўхіл і схавацца з-пад увагі за купкай чаппараля на дарозе. іншы бок дарогі.
  
  
  Грукат матацыклаў быў усяго ў адным павароце ўніз ад нас, калі я перагнуўся праз сядзенне і ў той жа час сказаў Роне: Выходзь і прысядзь за машынай .
  
  
  "Але, Нік, яны ўбачаць нас, як толькі пройдуць тут праз кусты".
  
  
  "Думаю, ім будзе аб чым падумаць", - сказаў я. "А цяпер рабі, што я табе кажу".
  
  
  Прытрымліваючыся інструкцыям Роны, я схапіў шпульку з гітарным провадам і нацягнуў яе. Я адчыніў дзверы, накруціў дрот на аконную раму і закатаў акно, каб утрымліваць яго на месцы. Затым я зачыніў дзверы. Матацыклы зараўлі проста па дарозе, калі я ўпаў побач з Ронай, пакінуўшы сталёвую гітарную струну нацягнутай упоперак дарогі на вышыні прыкладна чатырох футаў.
  
  
  Два лідэры матацыклетнай зграі амаль адначасова стукнуліся аб провад. Выглядала так, быццам яны кіўнулі адзін аднаму ў нечым, але ў наступнае імгненне абедзве галавы застылі ў паветры, а байкі вырваліся з-пад іх. Галовы ў шлемах удараліся аб асфальт і вар'яцка скакалі па дарозе, як жудасныя футбольныя мячы. Матацыклы, рулі якіх усё яшчэ трымалі ў руках безгаловыя коннікі, з ровам узняліся ўгору па ўзгорку некалькі ярдаў, перш чым адзін хіснуўся, каб ударыць другога, адправіўшы іх абодвух у клубок з плоці і механізмаў.
  
  
  Астатнія байкеры спрабавалі калыхацца, слізгаць па слізкім асфальце. У выніку ўтварылася куча, клубок выгнутых машын і разваленых целаў. Я схапіў Рону за руку, і мы панесліся. Мы ляжалі ніцма за кустамі, калі можна было чуць, як выжылыя з банды матацыклістаў заводзілі свае байкі і знікалі ўдалечыні.
  
  
  Па худым целе Роны скаланулася. "Як ты думаеш, кім яны былі, Нік?"
  
  
  «Яны павінныя быць звязаныя з людзьмі, якія ўзарвалі Мумуру і пагражаюць Нью-Ёрку. Мусіць, да твой тэлефон даўно праслухоўвалі. Гэтай раніцай, калі вы патэлефанавалі Хоку, яны ведалі, што вы нешта зачапілі. Яны чакалі, каго дашле AX, а затым планавалі пазбавіцца ад нас.
  
  
  «Так, але гэта ўсяго толькі войска. Хто аддае загады? »
  
  
  «Лідэрам аказаўся Антон Жызаў, сапраўдны баявы каршак з Чырвонай Арміі. Падобна, што адным з мужчын з ім быў Фёдар Гарадзін. Не такі разумны, як Жызоў, але такі ж небяспечны. І калі твая здагадка дакладная, ёсць Нокс Ворнаў.
  
  
  "Так што ўсё, што вам трэба зрабіць, гэта знайсці іх і не даць ім падарваць большую частку Злучаных Штатаў".
  
  
  "Гэта ўсё. Але, чорт вазьмі, у мяне цэлых восем дзён.
  
  
  Пасля бяспечнага перапынку мы вярнуліся на дарогу і пайшлі да крамы з абабітай вагонкай фасадам, якім кіруе жанчына з яблычнымі шчокамі, якая выглядала як усеагульная мама. Я купіў Роне
  
  
  
  
  
  
  піва і атрымаў жменю рэшты для тэлефона.
  
  
  Спачатку я патэлефанаваў кантактнай асобе Аб'яднанага разведвальнага камітэта ў Лос-Анджэлесе. Я расказаў яму пра трупы на дарозе і пра машыну Роны ў кустах. Я патэлефанаваў, каб выклікаць таксі, і мы з Ронай уладкаваліся чакаць.
  
  
  Пятая глава
  
  
  Малібу. Пляцоўка для кіназорак, дамы выхаднога дня для багатых і размяшчэнне аварыйнага квартала №12 AX. Некаторыя з іх былі заўважаныя па ўсёй краіне для выкарыстання агентаў AX у асаблівых абставінах. Я адчуваў, што мы з Ронай адпавядаем патрабаванням.
  
  
  Адзін і той жа ключ, які быў у кожнага агента AX, адчыняў дзверы любому з іх. Яны размяшчаліся ў разнастайных кварталах і будынках. Той, што ў Малібу, неадэкватна апісваўся тэрмінам "Emergency Quarters". Сучасны будынак са шкла і чырвонага дрэва быў абаронены ад пад'язной дарогі да шашы Ціхаакіянскага ўзбярэжжа сяміфутавым плотам. Унізе была вялізная гасцёўня з высокай столлю і зручнай мэбляй, расстаўленай вакол вісячага каміна. Дзесяціфутавая барная стойка з чорнага дрэва адлучала гасціную ад маленькай функцыянальнай кухні. Вінтавая лесвіца з каванага жалеза вяла на трохбаковую пляцоўку, дзе знаходзіліся спальні.
  
  
  Рона заўважыла ванны пакой з патанулай рымскай ваннай. «Я б сапраўды хацела прыняць ванну», - сказала яна. - Як ты думаеш, тут ёсць што-небудзь, у што я мог бы схавацца потым?
  
  
  "Зірні праз спальні", - сказаў я. "Гэтыя месцы даволі добра забяспечаны".
  
  
  Яна паднялася наверх і капалася ў шафах і скрынках, пакуль я правяраў бар. Неўзабаве яна спатыкнулася і зноў спатыкнулася ў велюравым халаце, перакінутым праз руку, а яе рукі былі поўныя бутэлек і слоікаў.
  
  
  "AX напэўна ўладкоўвае свае хованкі на ўсе выпадкі жыцця, ці не так?"
  
  
  «Яны не такія ўжо шыкоўныя, - сказаў я ёй. "Я быў у пары, дзе мне даводзілася змагацца з пацукамі за месца для сну".
  
  
  Рона доўга глядзела на мяне з падножжа лесвіцы. "Гэта адзіная праблема, якой у нас тут не будзе".
  
  
  «Прынамсі, адна», - пагадзіўся я. "Што вы любіце піць? Прывітанне, у мяне будзе пара напагатове, калі ты выйдзеш.
  
  
  «Што б у цябе ні было», - сказала яна, уваходзячы ў ванную.
  
  
  Секцыя сцяны ў ванны была з галечнага шкла і звернутая да бара звонку. Калі святло ў ваннай быў уключаны, шкло было даволі напаўпразрыстым, і ўсё, што адбывалася ўнутры, было добра відаць, прынамсі, на выгляд, для ўсіх, хто назіраў з бара. Я не мог быць упэўнены, ці ведала Рона аб гэтым вуайерысцкім эфекце ці не, але па вывучанай грацыі яе рухаў я падазраваў, што так.
  
  
  Яна паставіла бутэлькі і слоікі на паліцу, затым зняла блузку. Нават скрозь скажонае шкло з галькі ружовы колер яе саскоў быў адрозны ад больш белай плоці яе грудзей. Яна выйшла са сваіх свабодных сініх штаноў і спусціла палоску чорных трусікаў бікіні па сваіх доўгіх стройных нагах. Яна праверыла ваду адной нагой, у апошні раз зірнула на сябе ў люстэрка ў поўны рост і спусцілася ў ванну.
  
  
  Я падышоў да тэлефона ў далёкім канцы бара, каб патэлефанаваць Хоук. Па асабістым нумары я адразу ператэлефанаваў. Вядома, была верагоднасць таго, што тэлефон Малібу праслухоўваўся, але, улічваючы хуткасць руху, я не мог перастаць турбавацца аб гэтым.
  
  
  Перш чым я паспеў паведаміць, што даведаўся ад Роны, размову адкрыў Хоук.
  
  
  "Я толькі што быў на сувязі з вельмі ўсхваляваным прадстаўніком JIC, які сказаў, што вы пакінулі яму даволі брудную працу па ўборцы, якую ён павінен утылізаваць і растлумачыць мясцовай паліцыі".
  
  
  Я прызнаў дакладнасць справаздачы
  
  
  «Нік, я разумею, - працягнуў Хоук, - што падчас нашай працы некаторыя целы абавязкова застануцца ззаду. Ці не будзе занадта шмат чаго, калі ў будучыні вы зробіце неабходныя выкідванні больш акуратным чынам… скажам, прастрэліўшы ім сэрца? »
  
  
  "Я пастараюся быць больш акуратным, - паабяцаў я, - калі дазволяць абставіны".
  
  
  «Добра. А цяпер скажы мне, ці ёсць у міс Фальштэт што-небудзь каштоўнае для нас?
  
  
  Я здушыў усмешку, убачыўшы, як Рона ўстала ў ванне і працягнула голую руку за ручніком. "Так, - сказаў я, - я думаю, што так".
  
  
  Я распавёў Хоуку аб расследаванні Роны Нокса Варнова пяць гадоў таму і яго схеме шантажу нацыі, пагражаючы падарваць яе гарады адзін за адным. Хоку асабліва зацікавіў, калі я расказаў яму пра ідэю Варнова зрабіць пластыкавую ядзерную выбухоўку.
  
  
  Ён сказаў: «Гэта вельмі добра спалучаецца з новай распрацоўкай у гэтай галіне. Я не хачу абмяркоўваць гэта па тэлефоне, але я б хацеў, каб вы раніцай вылецелі назад у Вашынгтон».
  
  
  „Правільна. Я буду там заўтра».
  
  
  Рона ўжо выйшла з ванны, выціраючы сябе ручніком. З нядбайнай пачуццёвасцю яна рухала пухнатым ручніком уверх і ўніз па гладкім унутраным баку сцягна. Калі я адказаў Хоўку, у маім голасе, відаць, адбілася невялікае расчараванне ад таго, што так хутка скончылася такое шматабяцальнае знаёмства. Хоук адкашляўся ў сваёй неўхваляльнай манеры. - Вы можаце ўзяць з сабой міс Фальштэт. У маім праекце будзе праца для вас дваіх».
  
  
  «Мы будзем там», - сказаў я з вялікім энтузіязмам.
  
  
  Я павесіў трубку і прыгатаваў пару марціні з
  
  
  
  
  
  халадзільніка алкагольных напояў пад барам. Калі я кінуў па дзельцы цытрыны ў кожную шклянку, з ваннай выйшла Рона. На ёй быў кароткі велюравы халат, перавязаны поясам. Гэтага было дастаткова, каб дацягнуцца да зморшчыны, дзе сцягно злучаецца з ягадзіцай.
  
  
  "Баюся, гэты халат не для высокай дзяўчыны", - сказала яна.
  
  
  "Я б так не сказаў", - сказаў я ёй. Ногі Роны, у тым выглядзе, у якім яны былі цяпер, не выглядалі нават крыху худымі. Замест гэтага яны выглядалі круглявымі, гладкімі і згодлівымі. Я ўручыў ёй марціні.
  
  
  "Дзякуй", - сказала яна. "Вы тэлефанавалі ў Вашынгтон?"
  
  
  "Так. Хоук хоча, каб мы прыляцелі туды заўтра. Сказаў, што ў яго ёсць праца для нас абодвух. З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Чаму б і не? Гэта павінна быць лепш, чым бадзяцца тут з матацыклістамі і чорт ведае, хто яшчэ страляе ў мяне.
  
  
  Рона зрабіла глыток са свайго напою, затым паставіла шклянку на стойку і пачала моцна ўздрыгваць, як быццам яе раздзьмуў парыў халоднага паветра.
  
  
  Я зрабіў крок да яе. "Рона, што здарылася?"
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула. - Думаю, гэта запозненая рэакцыя на ўсе хваляванні сёння днём. Здаецца, я не такая крутая і сабраная, як думала».
  
  
  Я ўвайшоў і абняў яе. Яе цела, якое выглядала такім стройным і здольным у вопратцы, раставала па мне з цёплай гнуткасцю, што было дзіўна. Яе грудзей, прыціскаючыся да маіх грудзей, мякка рухаліся разам з яе дыханнем.
  
  
  «Я так страшэнна напалохана, Нік, - сказала яна, - за цябе, за мяне і за ўсіх у свеце. Як гэта скончыцца? »
  
  
  "Дрэнна", - сказаў я. «Але не для нас. А цяпер паслабся і дазволь мне хвалявацца».
  
  
  Я масіраваная гладкія мышцы яе спіны праз велюравы халат.
  
  
  Яна нахіліла галаву, каб паглядзець мне ў вочы. «Спадзяюся, ты маеш рацыю, Нік, - сказала яна.
  
  
  Я нахіліўся і пацалаваў яе ў вусны. Ад яе пахла мылам з ванны, з лёгкім кветкавым водарам у валасах. Вусны ў яе былі прахалоднымі і згодлівымі, а смак нагадваў мятны.
  
  
  Мае рукі слізганулі ўверх і намацалі адкрыты край халата, затым апусціліся да цёплым ўзвышаюцца ўзгоркам яе грудзей. З лёгкім крыкам жадання яна адсунулася ад мяне. Досыць часу, каб прыслабіць пояс і насунуць халат зваротна на плечы, дазваляючы яму зваліцца на падлогу.
  
  
  Павольна, наўмысна яна правяла мае рукі па сваёй галізне, на імгненне прыціснулася да сваіх грудзей, затым дазволіла соску зноў падняцца, калі яна правяла рукамі па сваім целе і па плоскім жываце з яго больш мяккай, чым замша, скурай.
  
  
  Яе вочы былі зачараваныя, калі яна нахіліла галаву, каб паглядзець, яна накіравала мае пальцы па сваёй шаўкавістай падушцы да свайго цёплага цэнтру, і яе галодныя вочы падняліся, каб сустрэцца з маімі.
  
  
  Калі я адступіў і паспешна зняў вопратку, яна вывучала мяне са шчырай цікавасцю і захапленнем, ніколі не адварочвалася, нават калі я быў цалкам аголены. Затым яна проста адкрыла рукі, каб павітаць мяне.
  
  
  Я зірнуў на лесвічную пляцоўку спальні, але яна паківала галавой - як бы кажучы, што яе патрэбнасць была занадта тэрміновай, каб адкладаць яе, - што месца тут, час прыйшоў. Мы расцягнуліся на тоўстым сінім дыване, і я гладзіў яе цела. Спачатку яе стогны былі ціхімі, як уздых ветру, але неўзабаве перараслі ў ліхаманкавыя крыкі патрабаванні, калі яна перакацілася і зацягнула мяне на сябе.
  
  
  Калі я ўвайшоў у яе, яна выгнула сваё стройнае светлае цела, каб сустрэць мяне. Затым быў які выгінаецца, звілісты рытм яе пакутлівага жадання, разам нарастаючыя на грабянёвай хвалі кульмінацыі, за якой рушыў услед доўгі, імклівы спуск да пустога берага салодкага знясілення.
  
  
  Кіраўнік Шостая
  
  
  На наступную раніцу Рона пайшла на працу і прыгатавала багаты сняданак. Начная зарадка выклікала ў нас абодвух вялікі апетыт, і мы з энтузіязмам адклалі ежу. Па меры таго, як кава ў нашых кубках астываў, усё астатняе пачало награвацца. Аднак гэта быў працоўны дзень, і з таго, што я даведаўся пра Рона напярэдадні ўвечар, месца для адпачынку пасля сняданку магло заняць нас да позняга вечара.
  
  
  Замест гэтага я ўстаў у ванну і прыняў халодны душ.
  
  
  Мы з'ехалі з Лос-Анджэлеса. Інтэрнацыянал у дзевяцігадзінным рэйсе, а ў Далесе нас сустрэў на лімузіне AX яшчэ адзін маўклівы і эфектыўны шафёр Хока.
  
  
  Мы прайшлі праз рытуал бяспекі і неўзабаве селі за стол насупраць Дэвіда Хока. Галоўны чалавек AX прабегся вачыма па Роне Фальстэдт і павярнуўся да мяне з нявыказаным пытаннем у поглядзе. Я паціснуў плячыма і ўсміхнуўся яму настолькі нявінна, наколькі мог.
  
  
  Хоук рэзка прачысціў горла і перайшоў да справы. «У той час, калі вы ўчора тэлефанавалі мне, Нік, мы трымалі марака па імі Хуан Эскабар у карыбскага круізнага лайнера Gaviota. Яго затрымалі ў Форт-Лодэрдэйле, калі ён падазрона паводзіў сябе пры праходжанні мытні. Ніякай кантрабанды не было знойдзена ні пры ім, ні ў яго чамадане, але, паколькі ў нашы дні ўсе нашы людзі былі ў падвойнай трывозе, улады Фларыды патэлефанавалі ў наш офіс. Да нас прывезлі Эскабара для допыту, але мы нічога ад яго не дабіліся. Затым, калі вы перадалі інфармацыю міс Фольстэдт о Ноксе Варнове і яго ядзерна-пластычнай выбухоўцы, мы ўважліва разгледзелі прынесены ім чамадан. Зразумела, нашы лабараторыі паказалі, што гэта які расшчапляецца матэрыял.
  
  
  
  
  
  
  На зашчапцы мы знайшлі мікраэлектронны дэтанатар, які мог актывавацца з дапамогай далёкага радыёсігналу. І, што пацешна, на ручцы быў выгравіраваны маленькі чэрап - маленечкая галава смерці.
  
  
  "Вы даведаліся што-небудзь яшчэ ад марака?" Я спытаў.
  
  
  Трохі. Я дазволю гэтаму чалавеку сказаць табе сам.
  
  
  Хоук націснуў кнопку на сваім дамафоне і сказаў: "Дашліце Эскабара". Хвілінай пазней увайшла пара змрочных урадавых службоўцаў, а паміж імі стаяў пануры рабы чалавек. Урадавыя чыноўнікі пайшлі, і Хоук жэстам пасадзіў Эскабара на крэсла.
  
  
  Я падышоў і стаў перад мужчынам. "Давайце паслухаем вашу гісторыю", - сказаў я.
  
  
  Эскабар ніякавата пакруціўся. "Я ўжо сказаў гэта дваццаць разоў".
  
  
  "Скажы гэта яшчэ раз", - сказаў я. "Мне."
  
  
  Ён зірнуў на мой твар і без ваганняў пачаў гаварыць. «Здаравяка, ён даў мне чамадан і пяцьсот даляраў. Ён сказаў узяць перапынак на пару тыдняў. Пасля, калі я даганяю карабель, ён дае мне яшчэ пяць. Усё, што я раблю, гэта кладу чамадан у шафку ў Кліўлендзе і пакідаю яго там. Гэта ўсё што я ведаю. Я клянуся."
  
  
  "Хто такі вялікі чалавек?" Я спытаў.
  
  
  «Я не ведаю ягонага імя. Часам ён заходзіць на борт у адным порце, часам у іншым. Усё, што я ведаю, у яго новыя ўладальнікі, і калі ён аддае загад, усе слухаюцца».
  
  
  «Новыя ўладальнікі, вы сказалі?»
  
  
  «Так. Пяць-шэсць месяцаў таму яны купілі Гавіёту. Большую частку старой каманды яны звальняюць, некаторых з нас пакідаюць. Я працую на каго заўгодна. Разумееце, гэта праца. Новыя хлопцы, якіх яны нанялі ў каманду, не з Паўднёвай Амерыкі, як усе мы. Яны сьмешна размаўляюць і трымаюцца ад нас далей».
  
  
  "Раскажы мне больш аб вялікім чалавеку".
  
  
  «Ён бос, гэта ўсё, што я ведаю. Ён выглядае грубым і гаворыць нізкім голасам. Плечы вялікія, як у быка».
  
  
  Я зірнуў на Хоўка.
  
  
  «Гэтае апісанне падыходзіць Фёдару Гарадзіну», - сказаў ён.
  
  
  Я сказаў Эскабару: "Хто-небудзь яшчэ загадвае?"
  
  
  «Аднаго чалавека я бачу толькі двойчы. Худы, злавесны, сівыя валасы. Ён адзіны, каго я калі-небудзь бачыў, аддаючы загады здаравяку.
  
  
  Я зноў павярнуўся да Хоўка. «Жызоў?»
  
  
  Ён кіўнуў.
  
  
  Я засунуў рукі ў кішэні і павольна падышоў да далёкай сцяны. Потым я вярнуўся і зноў устаў перад мараком. Я глядзела яму ў вочы, пакуль ён не адвёў позірк.
  
  
  «Хуан, - сказаў я яму, - ты, мусіць, чуў, што Злучаныя Штаты справядліва звяртаюцца са злачынцамі і што табе не трэба баяцца дрэннага звароту. Але тут зусім іншая сітуацыя, Хуан. Няма часу на цярпенне. Калі вы хлусіце нам, я асабіста паклапачуся аб тым, каб, нават калі вы жывыя, вы былі бескарысныя для сеньярыт. Ты мяне разумееш, Хуан?
  
  
  "Так, сеньёр!" - адрэзаў ён. Выпуклыя вочы падказалі мне, што ён ведаў, што я не жартую. «Ад імя маёй маці я кажу праўду! Было яшчэ шэсць чалавек, якім яны таксама аддалі валізкі. Куды яны іх бяруць, я не чуў. Мая справа была за Кліўленд. Гэта ўсё, што я ведаю, сеньёр, паверце мне.
  
  
  Я зрабіў. Я кіўнуў Хоўку, і ён забраў Эскабара.
  
  
  "Я мяркую, вы праверылі карабель і гэтых новых уладальнікаў", - сказаў я, калі мы ўтрох зноў засталіся адны.
  
  
  "Так. Гавіёта - гэта венесуэльскі рэгістр. Былым уладальнікам была выплачана велізарная сума гатоўкай ад чалавека, які сказаў, што прадстаўляе кампанію Halcyon Cruises. Гэта, вядома, фальшыўка.
  
  
  Загаварыла Рона. «Не маглі б вы захапіць карабель і дапытаць каманду? Даведайся, адкуль узяліся бомбы? »
  
  
  "Мы маглі б", - прызнаў Хоук. «Але мы не маглі быць упэўненыя, што Гарадзін будзе на борце, і, здаецца, Жызоў амаль не з'яўляецца. Нават калі б мы даведаліся, дзе робяцца бомбы і дзе захоўваецца спускавая прылада, чуткі аб захопе карабля дасягнулі б іх раней, чым мы. А потым яны могуць узарваць бомбы, ужо закладзеныя ў бог ведае якіх гарадах. Не, гэтае практыкаванне павінна быць стрыманым, вось чаму я хацеў, каб ты і Нік былі тут.
  
  
  "Мне было цікава, калі вы дойдзеце да гэтага", - сказаў я. "Без крыўд, Рона, але я прывык працаваць адна".
  
  
  "Не ў гэты раз", - сказаў Хоук. «Наш першы крок - пасадзіць каго-небудзь на борт круізнага лайнера. А самотны мужчына прыцягне занадта шмат увагі».
  
  
  "Чаму?" Я спытаў.
  
  
  «Так атрымалася, што «Гавіята» спецыялізуецца на…» - тут стары палічыў неабходным зноў прачысціць горла, - «… круізах для маладых».
  
  
  Рона Фольстэдта пачала ўсміхацца, але хутка працверазеў, калі Хоук кінуў на яе адзін з тых суровых поглядаў Новай Англіі.
  
  
  Ён сказаў: «Я дамовіўся з Камісіяй па атамнай энергіі, каб міс Фольстэдт была прызначаная ў AX на час гэтай надзвычайнай сітуацыі. Я не думаю, што калі б я папрасіў вас сыграць ролю маладых, вы занадта моцна пашырылі б вашыя акцёрскія таленты.
  
  
  "Думаю, мы справімся", - сказаў я з абыякавым выглядам.
  
  
  "Пакуль ён пры выкананні службовых абавязкаў", - дадала Рона, падміргнуўшы мне, калі Хоук не глядзеў.
  
  
  «Я ведаў, што магу разлічваць на ваша супрацоўніцтва, – суха сказаў Хоук. «Вы далучайцеся да круізу заўтра на Антыгуа. Судна Gaviota будзе заходзіць у некалькі партоў Карыбскага мора, праплыве праз Панамскі канал і паднімецца ўверх па заходнім узбярэжжы Мексікі з прыпынкам у Лос-Анджэлесе. Але калі вы не знайшлі аператыўную базу і не адключылі яе да таго часу, калі карабель прыбудзе ў Панаму, то
  
  
  
  
  
  
  будзе занадта позна. Бо праз восем дзён плянуецца падарваць бомбу ў Нью-Ёрку».
  
  
  «Кароткі мядовы месяц», - пракаментаваў я.
  
  
  Хоук працягваў, як быццам я нічога не казаў. Экскурсійная місія - высветліць, дзе кладуць валізкі-бомбы на карабель, і вярнуцца да крыніцы. Там вы павінны знайсці Антона Жызава і, хутчэй за ўсё, Нокса Варнова. Тады вы самі па сабе. Я буду аказваць вам усю магчымую падтрымку з гэтай мэтай, але любая буйнамаштабная аперацыя немагчымая».
  
  
  Мы з Ронай выйшлі з кабінета старога і адным рэйсам спусціліся ў Цэнтр кіравання дакументамі. Там нам падалі ўсе дакументы і фатаграфіі, якія нам спатрэбяцца, каб выдаць сябе за містэра і місіс Нікалас Хантэр.
  
  
  Калі мы пакідалі штаб-кватэру AX, Рона гуляла, дзейнічаючы для ўсяго свету як будучая нявеста.
  
  
  "Ці не думаеце вы, - сарамліва сказала яна, - што, паколькі наш " шлюб "афіцыйна не пачынаецца да заўтра, мы павінны застацца сёння ў двух розных пакоях?"
  
  
  "Добрая ідэя", - сказаў я, злавіўшы таксі. "Я павінен выйсці сёння даволі позна, і я не хацеў бы абудзіць цябе, калі ты ўвойдзеш".
  
  
  "Ды няўжо?" - Спытала яна з цяжкім сарказмам. "Як яе клічуць?"
  
  
  «Давай, дарагая, ты б не пашкадавала, што я атрымліваю асалоду ад мінулай ноччу халасцяка».
  
  
  Мы селі ў таксі, і Рона адсунулася ад мяне настолькі далёка, наколькі дазваляла сядзенне. Склаўшы рукі і сціснуўшы калені, яна сядзела, хмурачыся, у акно.
  
  
  Я дазволіў ёй дзьмуць паўтузіна кварталаў, затым саступіў. Калі табе стане лягчэй, я буду сёння ўвечар у штаб-кватэры AX і буду рабіць урокі .
  
  
  Яна павярнулася і паглядзела на мяне сваімі нардычнымі блакітнымі вачыма. "На самай справе?" - Спытала яна голасам маленькай дзяўчынкі.
  
  
  "Права", - сказаў я. «Я не супраць змешваць бізнэс і забаўкі, калі адно не замінае іншаму. Але сёння ўсё мусіць быць па справах. Я хачу расказаць пра ўсё, што ў нас ёсць пра Антона Жызава, Фёдара Гарадзіна і Нокса Варнова».
  
  
  Рона працягнула руку і лёгенька паклала руку мне на калена. «Мне вельмі шкада, Мік. Я не хацеў здацца дзіцячай.
  
  
  Я ўсміхнуўся ёй. "Не было б іншага шляху".
  
  
  Затым яна слізганула побач са мной, і я нахіліўся, каб далікатна пацалаваць яе.
  
  
  Сёмы кіраўнік
  
  
  На наступную раніцу за пару гадзін да прыбыцця «Гавіёты» нас даставіў на Антыгуа зафрахтаваны самалёт. Сэнт-Джонс, сталіца маленькага выспы, па-ранейшаму вельмі брытанскі ў цэнтральных частках горада. Але як толькі вы трапляеце ў родныя кварталы, вы пачынаеце чуць мяккую музычную мову каліпса і бачыць маляўнічыя касцюмы, якія людзі носяць не для таго, каб зрабіць уражанне на турыстаў, а таму, што ім падабаюцца колеры.
  
  
  Турагент у гатэлі Queen's не спяшаўся прадаваць нам квіткі на круіз па Гавіёце.
  
  
  «Вы ўжо прапусцілі першую частку круізу, – сказаў ён, – і мне ўсё роўна прыйдзецца спаганяць з вас поўны кошт».
  
  
  "Што ты думаеш, дарагі?" - Спытала я, як жаніх.
  
  
  Рона пачуццёва правяла мовай па вуснах. Я ўпэўнены, што мы зможам абысціся ўсім, што застанецца ад круізу.
  
  
  Я падміргнуў турыстычнаму агенту. "Вы бачыце, як гэта бывае".
  
  
  З некаторым неахвотай ён выпісаў пару квіткоў для містэра і місіс Хантэр. З крыху меншай неахвотай ён узяў мае грошы.
  
  
  Мы з Ронай крыху пагулялі вакол, аглядаючы вітрыны і трымаючыся за рукі, гуляючы маладых на выпадак, калі хто-небудзь нас азірне. Насамрэч, гэта было зусім не складана.
  
  
  Праз некаторы час мы спусціліся да доках, каб паглядзець, як уваходзіць «Гавіёта». Яна была гладкай і белай, з хуткім на выгляд сілуэтам, можа быць, даўжынёй менш за пяцьсот футаў. Калі яна рухалася да глыбакаводнага прычала, шчаслівыя пасажыры мядовага месяца прыкметна адсутнічалі.
  
  
  Ізаляваная пара тут і там з усмешкай глядзела праз поручні, але карабель, здавалася, плыў са значна меншай колькасцю пасажыраў, чым яго ёмістасць. Відавочна, новыя ўладальнікі не вельмі моцна прасовалі свой прадукт, што было зразумела, улічваючы іншыя прадпрыемствы, якія ў іх былі.
  
  
  Я назіраў за некалькімі пасажырамі і членамі экіпажа, якія пакінулі карабель, і за мінімальнай перыядычнай пагрузкай, але не ўбачыў нічога падазронага і знаёмых асоб. Па словах Хуана Эскабара, большая частка каманды выглядала хутчэй на славянскую, чым на лацінскую.
  
  
  Мы з Ронай селі і знайшлі скарбніка. Зусім без энтузіязму ён паказаў нам нашу каюту, знешні пакой на адну палубу ніжэйшую за Праменад. Ён быў бедна абстаўлены: крэсла, канапа, невялікі стол, камода і два аднаспальныя ложкі. Апошняе здавалася незвычайным для круізу для маладых, але неўзабаве мы з Ронай выявілі, што яны лёгка перасоўваюцца разам на роліках. Даволі халоднае святло давала люмінесцэнтная лямпа над люстэркам камоды. Я рассунула шторы і ўпусціла ў ілюмінатар цёплае карыбскае сонечнае святло.
  
  
  Рона падышла і ўстала побач са мной. Яна сказала,
  
  
  «Ну, што б ты хацеў зараз зрабіць, дарагі мужанёк?»
  
  
  “Мне не трэба казаць вам, што я хачу рабіць. Аднак спачатку мы зробім шпацыр па караблі. Памятаеш, робіш з задавальненнем?
  
  
  «О, добра, - сказала яна. "Але калі гэты мядовы месяц не ажывіць вельмі хутка, я магу пайсці дадому да мамы".
  
  
  Я ўдарыў яе прыгожа круглявую азадак і выштурхнуў яе
  
  
  
  
  
  
  на палубу. Пару гадзін мы гулялі па палубах, аглядаючы бары, спартзалу, сталовую, тэатр, картачны пакой і сувенірны магазін. Недахоп іншых пасажыраў быў жудасны. Пары мядовага месяца, з якімі мы сустрэліся, здаваліся занадта захопленымі адзін адным, каб заўважыць, плыў з імі хто-небудзь яшчэ ці не. Нешматлікія чальцы павозкі, якіх мы сустрэлі, былі вельмі занятыя сваімі задачамі і, здавалася, лічылі нас нябачнымі.
  
  
  Рэшту дня мы праседзелі ў назіральнай зале, пацягваючы пару фруктовых напояў з ромам, цішком назіраючы за тым, хто падняўся на борт, і ацэньваючы іх багаж.
  
  
  З надыходам змяркання на борт не заходзіў ніхто, аддалена падобны да Фёдара Гарадына ці Антона Жызава, і ніякіх дзіўных валізак у руках пасажыраў або членаў экіпажа, якія вярталіся, не з'яўлялася. Тым часам салодкі ромавы напой непрыемна плёскаўся ў маім страўніку.
  
  
  Калі з Атлантычнага акіяна насустрач навісла цемра, Гавіёта дала пару гудкоў, каб выклікаць на борт вандроўных пасажыраў, і мы падрыхтаваліся да адплыцця. Барабанны аркестр з мясцовай сталі напяваў нам серэнаду, калі карабель адыходзіў ад прычала.
  
  
  Мы павячэралі ў амаль закінутай сталовай, затым абышлі палубу і вярнуліся ў нашу каюту. За дзвярыма Рона павярнулася, каб паглядзець на мяне, я абняў яе і пацалаваў. Усё пачалося з простага сяброўскага пацалунку пасля вячэры. Але потым я адчуў, як кончык яе мовы злёгку, амаль сарамліва дакрануўся да маіх вуснаў, і ў мяне ўзнікла прадчуванне, што «мядовы месяц» не будзе шарадай. У мяне было больш, чым прадчуванне, калі яе мілая ручанька праслізнула пад гумку маіх штаноў і гулліва пацягнулася ўніз, чакаючы далікатнай ласкі, якая абяцала доўгую ноч эратычнай акрабатыкі.
  
  
  Яна адступіла назад і, рухаючыся з пачуццёвасцю, уласцівай усім жанчынам, але эфектыўна выкарыстоўваецца толькі некаторымі, зняла з сябе адзенне. Яна рабіла гэта павольна - ад першага гузіка блузкі да апошняга поціску сцёгнаў, ад якога трусікі саслізнулі на падлогу, агаліўшы загарэлую, аксаміцістую скуру. Дзве вузкія белыя палоскі акрэслівалі контур бікіні, якое яна насіла падчас прыняцця сонечных ваннаў. Белыя межы атачалі пухнаста-мяккі трыкутнік, які быў толькі на адценне цямней яе светлай галавы.
  
  
  Падчас нашых шалёных заняткаў каханнем у хаце ў Малібу ў мяне не было рэальнага шанцу ацаніць неверагоднае цела Ронаса. Хударлявы хорт, які яна, здавалася, валодала ў адзенні, падманвала. Хоць нідзе на ёй не было ні грама лішняй, але і вострых кутоў таксама не было.
  
  
  Яна пазіравала перада мной, атрымліваючы асалоду ад маім захапленнем. "Ты не думаеш, што я занадта худая?" - сказала яна, на яе твары не было ні найменшага сумневу.
  
  
  Я пагладзіў падбародак і паспрабаваў крытычна зірнуць: "Ну, зараз, калі вы згадалі аб гэтым…"
  
  
  Яна лёгенька дакранулася да маіх вуснаў пальцамі. “Я разумею паведамленне. Час мне кінуць рыбалку за кампліментамі”.
  
  
  Я абняў яе за стан і прыцягнуў да сябе, пацалаваў мяккі грудок яе жывата.
  
  
  Рона прыціснулася да мяне, выдала хныклівыя гукі задавальнення, пакуль я даследаваў яе жывот сваёй мовай па павольным коле, які пастаянна апускаецца.
  
  
  Я адпусціў яе, і яна ўпала на мяне, дзіка шукаў у роце. Я падняў яе на рукі і аднёс да ложка. Там я мякка апусціў яе на атласнае покрыва.
  
  
  Рона схапіла ніжнюю губу зубамі і прагнымі вачыма назірала, як я выслізнуў з адзення.
  
  
  Гэта праўда, што мы не былі тымі бесклапотнымі маладымі, якімі прыкідваліся. Але я сумняваюся, што ў любой законнай пары маладых калі-небудзь была больш паўнавартасная шлюбная ноч, чым у нас. Перш чым мы нарэшце заснулі, першыя шэрыя промні досвітку асвятлілі ўсходні гарызонт.
  
  
  8
  
  
  Да таго часу, як «Гавіёта» ўвайшла ў Марцініку, мы былі ўжо ўсталі, апрануліся і добра паснедалі. Рона хацела наведаць маляўнічыя буцікі на набярэжнай Форт-дэ-Франс, але я сказаў ёй, што павінен заставацца там, дзе я магу назіраць, хто і што паднімаецца на борт. Я адаслаў яе адну, але яна вярнулася менш як праз гадзіну, сказаўшы, што ёй не весела.
  
  
  Як высветлілася, я мог бы пайсці з ёй, нягледзячы на ??тое, што яна любіла глядзець на сходы. Мы правялі чатыры гадзіны на Марцініцы, на працягу якіх некалькі маладых выйшлі на бераг і вярнуліся з касматымі саламянымі капелюшамі і іншым хламам з сувенірных крам. Экіпаж збольшага заставаўся на борце. Ніякіх падазроных валізак не было. Ніякіх цяжкіх, мядзведжых рускіх. Ніякіх худых расейцаў з сівымі валасамі.
  
  
  Той ноччу мы з Ронай зноў абышлі шпацырную пляцоўку. Актыўнасць на борце "Гавіёты", як звычайна, была мінімальнай. Мы рана выдаліліся ва ўласную каюту, дзе дзеянне значна паскорылася.
  
  
  Наступным нашым прыпынкам была Ла-Гуайра, марскі порт Каракаса. Паколькі Гавіёта была зарэгістраваная ў Венесуэле, я спадзяваўся, што нешта можа адбыцца ў бліскучай сталіцы гэтай краіны.
  
  
  Я зноў быў расчараваны.
  
  
  У тую ноч я пачаў турбавацца аб нашай місіі, хоць і не прызнаваўся ў сваіх сумневах Роне. У рэшце рэшт, у нас не было важкіх падстаў меркаваць, што Жызаў і яго каманда раней не заклалі ўсе валізкі-бомбы за фатальную гадзіну.
  
  
  
  
  
  
  Або гарады Амерыкі могуць быць ужо замініраваны і гатовы падарвацца ў ядзерным воблаку, як толькі будзе націснутая кнопка ў нейкім невядомым месцы. Калі Хуан Эскабар сказаў праўду, па меншай меры шэсць бомбаў былі адпраўленыя з членамі экіпажа Гавіёты. Наколькі мы ведалі, могуць быць і іншыя спосабы іх распаўсюджвання.
  
  
  І яшчэ праз пяць дзён павінна была ўзарвацца першая бомба ў Нью-Ёрку. Улічваючы няўпэўнены настрой амерыканскай грамадскасці ў нашы дні, разбурэнне нашага найбуйнага горада можа быць усім, што трэба, каб пачаць шумныя перамовы. Канешне, з такімі людзьмі, як Антон Жызаў, перамовы не вядуцца.
  
  
  У нас было толькі два выбары - капітуляцыя ці бойка. Хутчэй за ўсё, пасля невялікіх дэмакратычных дэбатаў урад вырашыў ваяваць. Але гэта было б недарэчна, бо бачнага ворага не было. Утоеныя бомбы, якія спрацоўваюць па радыёсігналах з невядомага месца, не ўяўляюць бачнай мэты. Калі другі і трэці гарады ўзарвуцца, воля людзей да барацьбы можа знікнуць. Нават калі б гэтага не адбылося, разбурэнне буйных гарадоў краіны пазбавіла б людзей сіл супраціўляцца.
  
  
  Так што Гавіёта была адзінай нашай гульнёй. Пільны мытнік, які затрымаў Хуана Эскабара, даў нам маленечкі пралом у брані ворага. Мая праца заключалася ў тым, каб прайсці праз гэтую шчыліну і нанесці смяротны ўдар, перш чым ён паспее нанесці ўдар.
  
  
  Яшчэ пяць дзён.
  
  
  У тую ноч нашым заняткам каханнем бракавала ранейшай спантаннасці, прынамсі, з майго боку. Вядома, Рона адчувала, што нешта не так.
  
  
  «Што здарылася, Нік? Вы турбуецеся аб місіі? »
  
  
  «Мы ўжо павінны былі зрабіць нейкія дзеянні», - сказаў я. "Заўтра мы выязджаем на Кюрасаа, і калі там нічога не развіваецца, у нас праблемы".
  
  
  "Вы б аддалі перавагу, каб я перабраўся на сваю палову ложка і дазволіў вам паспаць?" - сур'ёзна спытала яна.
  
  
  Я схапіў яе і прыціснуў да сябе яе аголенае цела. «Мілая, калі ў нас будзе ўсяго пяць дзён да таго, як свет пачне выбухаць, я маю намер правесці як мага менш з іх у сне».
  
  
  З лёгкім варкатанне задавальнення Рона абхапіла мае ногі сваімі нагамі. І нейкі час я не думаў аб ядзерных бомбах у выглядзе валізак, я не думаў аб мёртвай галаве.
  
  
  У Кюрасаа на борце «Гавіёты» з'явіўся Фёдар Гарадзін. Я быў так рады бачыць хмурнага, шыракаплечага рускага, што мог пацалаваць яго. Кюрасаа - гэта міжнародны вольны порт з аднымі з лепшых крам на Карыбах. Большасць пасажыраў пакінулі карабель раніцай у пошуках выгадных пакупак, і, калі яны вярнуліся дадому днём, сярод іх апынуўся мажны Гарадзін, дарэмна які спрабуе ў гарнітуры Палм-Біч выглядаць тыповым круізным пасажырам, што б гэта ні было. . Я адразу заўважыў яго і трымаў яго ў полі зроку, пакуль ён рабіў выгляд, быццам блукае па палубе, перш чым пракрасьціся ў каюту афіцэраў.
  
  
  Я быў крыху расчараваны тым, што ён не ўзяў з сабой на борт адзін з валізак з бомбай. Але паколькі Кюрасаа з'яўляецца гістарычнай штаб-кватэрай кантрабандыстаў, у мяне ўзнікла падазрэнне, што час прыйшоў. Калі б адна з бомбаў з'явілася, я мог бы паспрабаваць яе адсачыць, гэта значна спрасціла б маю працу. Але калі не, то я заўсёды змагу прыціснуць Гарадзіна.
  
  
  Даведаўшыся, у якой каюце пасяліўся здаравяка, я далучыўся да Роне ў бары ў назіральным пакоі.
  
  
  «Гарадзін на борце», – сказаў я ёй.
  
  
  Яе блакітныя вочы пашырыліся ад хвалявання. "О, Нік, гэта значыць, што ты зможаш адсачыць бомбы праз яго".
  
  
  «Гэта ці ўдар мне ў чэрап. Таму што да гэтага часу гэта быў правал”.
  
  
  Я ўбачыў кароткі пакрыўджаны позірк і ўзяў яе за руку. «Не зразумейце няправільна. У нейкім сэнсе гэта былі тры найлепшыя дні ў маім жыцці. Але праца ў першую чаргу, і можна без асаблівага перабольшаньня сказаць, што ўвесь пракляты сьвет на маіх плячах».
  
  
  "Я ведаю, дарагі", - сказала яна. "Я не хацеў быць эгаістам".
  
  
  "Калі гэта скончыцца, мы зможам узяць невялікі водпуск", - сказаў я. "Было б нядрэнна забрацца ў ложак, калі б да нас не далучыліся Жызаў, Гарадзін і Нокс Вамаў".
  
  
  Рона здзіўлена паглядзела на яе. "Я павінен на гэта спадзявацца!" Потым яна ўсміхнулася мне, і ўсё зноў стала добра.
  
  
  "Чым ты плануеш заняцца?" спытала яна.
  
  
  «Маліцеся, каб адзін з валізак з бомбамі быў дастаўлены на борт, каб я мог уехаць. У адваротным выпадку мне давядзецца ехаць за Гарадзіным. Хутка і акуратна. Таму што недзе Жызаў і Варноў чакаюць з кнопкай, якая можа падарваць большую частку ЗША. Калі я праяўлю нядбайнасьць, хто-небудзь можа паслаць ім паведамленьне, каб не чакаць крайняга тэрміну».
  
  
  «Што я магу зрабіць, Нік?»
  
  
  "Трымайся далей ад дарогі", - адрэзаў я, затым памякчэў. «Рона, з гэтага моманту ўсё можа стаць вар'яцкім і смяротным. Я навучаны такім дзеянням, а вы не. Я хачу, каб вы вярнуліся ў нашу каюту і замкнуліся там. Не адкрывайце дзверы, пакуль я не дам вам сігнал.
  
  
  "Добра", - надзьмула яна.
  
  
  Я адправіў Рону ў шлях. Яна была добрай кампаніяй. І карысна. Але не на гэтым этапе апэрацыі.
  
  
  Я вярнуўся на палубу, каб лепей бачыць сходы. З надыходам цемры мы падрыхтаваліся да адплыцця, і ніводнай валізкі на борт не паднялі. Мы выехалі з гавані Вільямстада
  
  
  
  
  
  
  праплыўшы хісткі пантонны мост назвалі Каралевай Эмай, і я вырашыў, што мне давядзецца супрацьстаяць спадару Гарадзіну. Потым я пачуў запуск.
  
  
  Гэта быў хуткі катэр са здвоеным падвесным рухавіком без агнёў. Калі ён падцягнуўся, нехта скінуў на яго канат. Прысадзісты лысы мужчына на катэры, здавалася, аддаваў загады. Яго людзі паднялі цёмны прастакутны прадмет на палубу. Гэта быў чамадан; і я разлічваў, што гэта было сапраўды гэтак жа, як у Хуана Эскабара.
  
  
  Калі строп пачаў паднімацца, я рушыў на карму ўздоўж поручня, каб паглядзець, хто паднімае. Гэта быў мой сябар Фёдар Гарадзін, усё яшчэ апрануты ў гарнітур-марожанае, і ён кіраваў парачкай нелацінскіх чальцоў іх групы. Сунуўшы руку пад хвост кашулі, я выцягнуў Вільгельміну з кабуры на поясе. Сціскаючы ў руцэ знаёмы «Люгер», я зрабіў крок да Гарадзіна і яго сяброў.
  
  
  Адзін крок - усё, што мне ўдалося. Нешта стукнулася мне ў патыліцу, палуба хіснулася і стукнула мяне гіганцкім кулаком. У маёй галаве адразу паўстаў прыліў гуку, які, здавалася, рассмактаўся назад праз мой чэрап, калі ўсё стала ціхім і чорным.
  
  
  Кіраўнік Дзевяць
  
  
  Як ні дзіўна, спачатку я толькі ўсведамляў, што чухаўся нос. Я паспрабаваў пацягнуцца і пачухаць яго, але рукі не рухаліся. Я расплюшчыў вочы. Тады я зразумеў сваю галаву. Было балюча, як ад аднаго вялікага зуба, калі нерв патрапіў пад подых халоднага паветра. Я зноў заплюшчыў вочы і павольна расплюшчыў іх. Боль не мінуў, але маё асяроддзе стала ў фокусе.
  
  
  Я ляжаў на спіне на вузкім ложку ў маленькай унутранай каюце. Я бачыў, што мае ногі былі звязаны некалькімі віткамі ліпкай стужкі. Мае рукі былі скрыжаваны на запясцях за спіной; яны таксама былі склеены разам. На ложку насупраць мяне сядзела Рона Фольстэдт у яркай паласатай блузцы і шырокіх штанах. Яе рукі і ногі таксама былі заклеены скотчам.
  
  
  "Рады бачыць, што вы зноў з намі, містэр Картэр", - прарычэў цяжкі голас аднекуль з пярэдняй часткі хаціны. Я з намаганнем павярнуў галаву ў бок голасу. Фёдар Гарадзін разваліўся ў вінілавым крэсле, высунутым тварам да двух ложкаў. "Я не думаю, што ёсць сэнс называць вас містэрам Хантэрам", - працягнуў ён. "Гэты маскарад скончыўся амаль адразу ж, як толькі пачаўся".
  
  
  Перад дзвярыма каюты на складаным металічным крэсле побач з картачным столікам сядзеў малады чалавек з акуратна зачасанымі каштанавымі валасамі. Я даведаўся Люгер, які ён трымаў, накіраваны на мяне - Вільгельміну. Я ссунуў рукі на долю цалі і быў незадаволены адсутнасцю ціску там, дзе павінен быў быць ціск. Стылета не было. Я бачыў, як ён ляжаў за поясам Гарадзіна.
  
  
  - Так, Картэр, - прарычэў Гарадзін, - твая зброя ў нас. І ваша... "жонка". Магчыма, вы пагаворыце з намі зараз.
  
  
  "Я не сачу за табой", - сказаў я, як у старым каледжы. "Мяне клічуць Нікалас Хантэр".
  
  
  Гарадзін павярнуўся да маладога чалавека і раўнуў: "Барыс, дай мне карту". Ён выхапіў з рукі Барыса картку памерам пяць на сем і пачаў чытаць услых. Нік Картэр, агент AX N3. Рэйтынг: Killmaster. Дае справаздачу перад Дэвідам Хоўкам, Вашынгтон, акруга Калумбія, дырэктарам AX. «Ці не думаеце вы, што нашыя людзі ведаюць вас па рэпутацыі. Картэр? Калі ваша сяброўка міс Фольстэдт патэлефанавала ў AX, мы ведалі, што яны паслалі агента. Магчыма, калі б нашы таварышы ў Лос-Анджэлесе ведалі вас, яны былі б больш асцярожныя ў сваім пераследзе.
  
  
  «Не толькі твая рэпутацыя, але і твая асоба вядомая некаторым з нас, каму далі копіі тваёй фатаграфіі, Картэр. Капітан даведаўся вас, калі вы падняліся на борт з жанчынай на Антыгуа. Ён паведаміў мне пра гэта па радыё, і з таго часу за вамі назіраюць. Калі я падняўся на борт, мы ведалі, што вы хутка зробіце свой ход, і былі гатовы да вас».
  
  
  "Добра, Гарадзін, - сказаў я, выходзячы з гульні, - што табе трэба?"
  
  
  “Ты таксама ведаеш маё імя, я бачу. Што ж, гэтага трэба было чакаць. Я хачу вельмі проста. Па-першае, я хачу, каб вы расказалі мне ўсё, што вы ведаеце і падазраяце аб нашых аперацыях. Мяркую, вы атрымалі імя Гавіёта ад Хуана Эскабара. Мы бачылі, як яго забралі ў Форт-Ладэрдэйле.
  
  
  Я хутка падлічыў, што нішто з таго, што мы ведалі, не магло б стаць нечаканасцю для Гарадзіна, таму я выклаў яму гэта, выкарыстоўваючы іншую частку свайго розуму, каб шукаць выйсце.
  
  
  «Мы ведаем, што Антон Жызаў узначальвае вашае шоў, - сказаў я. «Гэта было відавочна, паколькі ён падпісаў тэлеграму аб выкупе. Мы ведаем, якія бомбы вы карыстаецеся, як вы дастаўляеце іх у нашы гарады. Мы падазраём, што іх для вас робіць навуковец па імі Нокс Варнаў. Гэта яно."
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў Гарадзін. “Гэта адказ на простую частку. Цяпер я хачу, каб вы расказалі мне пра AX. Вядома, пасля таго, як мы возьмем на сябе ўпраўленне, арганізацыя не будзе мець ніякага значэння, але ўсё ж гэта спросціць сітуацыю, калі мы будзем знаёмыя з яе аперацыямі. Вы можаце пачаць з таго, што назавіце мне актыўных агентаў».
  
  
  Я нічога не сказаў. Мая галава пульсавала. Я спрабаваў думаць.
  
  
  «Картэр, у мяне няма цярпення да гульняў», - раўнуў Гарадзін, і ўся бачнасць ветлівасці знікла. «Я магу прымусіць вас казаць - я магу прымусіць казаць любога мужчыну - але, магчыма, было б хутчэй атрымаць
  
  
  
  
  
  
  іх ад жанчыны».
  
  
  "Яна нічога не ведае аб AX", - хутка сказаў я. "Гэта разавае заданне для яе".
  
  
  Гарадзін ускочыў з крэсла і ступіў наперад з дзіўнай для буйнога чалавека хуткасцю. Тыльным бокам валасатай рукі ён сцебануў мяне па роце. Я адчуў смак крыві.
  
  
  "Цішыня", - загадаў ён, "Калі я скончу з жанчынай, у цябе будзе яшчэ адзін шанец пагаварыць".
  
  
  Калі непаваротлівы рускі адвярнуўся ад мяне і ўстаў над Ронай, мой затуманены болем мозг успомніў пояс трукаў, якім Сцюарт так ганарыўся ў "Спецэфектах". Той, які ўзарваўся ў руках дрэннага хлопца, калі ён забраў яго ў вас, каб вывучыць відавочна фальшывую спражку. Чаму не знайшоў Гарадзіна? Я паглядзеў уніз і ўбачыў адказ. Мая спартовая кашуля закрывала яго.
  
  
  Я паспрабаваў павярнуцца на ложку, каб агаліць пояс. Малады Барыс, які сядзеў каля дзвярэй, жэстам паказаў мне руляй люгера, каб я ляжаў спакойна. Нават калі б я змог агаліць пояс, а Гарадзін на яго трапіўся, мы з Ронай усё роўна былі б надзейна звязаныя са стрэльбай, якая затуляе нас, і караблём з відавочна варожымі членамі экіпажа. Я ляжаў нерухома, у думках спрабуючы знайсці альтэрнатыву.
  
  
  Гарадзін паглядзеў прама ў твар Ронасу. Са свайго месца я мог бачыць, што яе блакітныя вочы былі шырока раскрыты і спалоханы, але яна не страціла кантроль.
  
  
  "Цяпер ваша чарга, міс Фольстедт, – сказаў ён, – распавесці мне пра AX".
  
  
  «Тое, што сказаў Нік, праўда, - спакойна сказала Рона. Я нічога не ведаю пра AX .
  
  
  "Рана ці позна ты скажаш мне тое, што я хачу ведаць", - сказаў Гарадзін. «Чым ты разумнейшы, тым хутчэй загаворыш». Сказаўшы гэта, рускі працягнуў руку і схапіў блузку Роны, прасунуўшы свае тоўстыя пальцы паміж гузікаў. Ён злосна тузануў, і блузка сарвалася, пакінуўшы яму жменю далікатнага матэрыялу.
  
  
  Перад вачыма паўсталі грудзі Роны: верхняя частка злёгку загарэлая, а круглявая ніжняя частка - белая, таму што яна не была ўтоена ліфам ад бікіні.
  
  
  Гарадзін павярнуўся да Барыса ў дзвярах. «Што ты пра гэта думаеш, мой хлопчык? Не такая вялікая, як некаторыя, але цвёрдая і поўная.
  
  
  Барыс коратка кіўнуў, але ў яго вачах было відаць незадаволенасць дзеянняў Гарадзіна.
  
  
  - І навобмацак прыемная, - сказаў Гарадзін, праводзячы вялікімі рукамі па грудзях Роны. «Як шкада, што ў нас няма часу на нейкае задавальненне да пачатку допыту. Магчыма, потым будзе час для гэтага, а, калі жанчына адкажа правільна.
  
  
  Я мог бачыць, як рухаліся мускулы ў руках вялікага чалавека, калі ён пачаў сціскаць грудзей дзяўчыны.
  
  
  "Мы пачнем зноў", - сказаў ён. "Вы назавеце мне імёны ўсіх, каго вы ведаеце, звязаных з AX".
  
  
  Рона ахнула, калі Гарадзін сціснуў яе грудзей, як саспелую садавіну, сваімі масіўнымі рукамі. "Я не ведаю іншых людзей AX!" усклікнула яна.
  
  
  Гарадзін выпрастаўся, пакінуўшы чырвоныя сляды ад пальцаў у тым месцы, дзе ён трымаў Рону. Ён сумна паківаў галавой і павярнуўся да мяне. «Ваша сяброўка таксама будзе ўпартай. Падобна, мне давядзецца прычыніць боль адной з вас, і я думаю, што мне больш за ўсё спадабалася б прычыніць ёй боль». Ён правёў рукамі па аголеным жываце Роны і пачаў расшпільваць гузікі на яе штанах.
  
  
  Менавіта тут герой фільма сказаў бы: «Пачакай, не чапай даму! Я скажу, што вы хочаце ведаць. Гэта не так. Вядома, я любіў Рону, і тое, што Гарадзіна збіраўся зрабіць з ёй, пакінула б шнары і на мне, але яна была прафесіяналам, і ў шпіёнскі бізнэс не трапіш, няхай гэта будзе Killmaster для AX ці яшчэ два ... крыху шпіёню на карысць Камісіі па атамнай энергіі, калі вы не гатовы рызыкнуць. І з практычнага пункту гледжання, хвіліны, якія спатрэбяцца Гарадзіну, каб знішчыць Рону Фальштэт толькі для таго, каб даведацца, што ёй няма пра што яму сказаць, дадуць мне значна больш часу, каб знайсці выйсце, каб я мог выканаць заданне. У рэшце рэшт, найважнейшым меркаваннем павінна быць місія. Таму я сціснуў зубы і паспрабаваў сканцэнтравацца на плане ўцёкаў.
  
  
  Косткі пальцаў пастукалі ў дзверы кабіны.
  
  
  Гарадзін вылаяўся па-руску, калі дзверы адчыніліся, і бледны матрос стаяў, пільна гледзячы на ??яго, імкнучыся не глядзець на напаўаголеную бландынку на ложку.
  
  
  "Радыёпаведамленне для вас, сэр", - прамармытаў матрос.
  
  
  - Не зараз, ідыёт, - прарычэў Гарадзін. «Прэч адсюль!»
  
  
  «Н-але, сэр, гэта генерал Жызаў. Тэрмінова».
  
  
  З прыкрасцю крэкнуўшы, Гарадзін адвярнуўся ад Роны.
  
  
  Выдатна. Скажы генералу, што я буду там.
  
  
  Сябра экіпажа спрытна адсалютаваў і знік.
  
  
  Гарадзін спыніўся каля стала, за якім сядзеў яго малады памагаты. «Барыс, заўсёды трымай на прыцэле гэтых людзей. Сцеражыся Картэра.
  
  
  - Так, сэр, - адказаў Барыс, не вагаючыся паказваючы на мяне Вільнельмінай.
  
  
  Гарадзін выйшаў і зачыніў за сабой дзверы. Працуючы за спіной, я спрабавала падцягнуць кашулю, каб Барыс убачыў пояс для фокусаў. Пры руху я ўбачыў, як палец Барыса сціскае спускавы кручок.
  
  
  «Табе лепш паляжаць, - сказаў ён. «Не сумнявайцеся, што я прыстрэлю вас, калі давядзецца».
  
  
  Ён меў на ўвазе гэта. Я перастаў рухацца.
  
  
  Рона стрымала рыданні. Я хутка зірнуў на яе. Яна не была падобная на крыкунню. Барыс таксама паглядзеў. Калі яго погляд упаў на яе аголеную грудзі, ён выглядаў жудасна.
  
  
  
  
  
  
  Рона зноў усхліпнула, выдала серыю нікчэмных гукаў, сутаргава ўздыхнула. «Барыс, - сказала яна са слязамі на вачах, - ты дазволіш яму зрабіць гэта са мной?»
  
  
  Тады я зразумеў. Рона была вялікім прафесіяналам, чым я меркаваў. Яна ўлавіла ранейшую ўспышку спагады ў вачах маладога чалавека, і зараз яна гуляла з ім з гэтым.
  
  
  «Я не магу вам дапамагчы, - сказаў Барыс. "Вы павінны сказаць палкоўніку тое, што ён хоча ведаць".
  
  
  "Я не магу", - сказала Рона. “Я нічога не ведаю. Пекла дзее са мной жудасныя рэчы. Вы на яго не падобныя, Барыс. Я бачу ў табе чалавечнасць. Калі ласка, дапамажыце мне."
  
  
  Яна была добрая, сапраўды пераканаўчая, і дзейнічала толькі напалову.
  
  
  Барыс закусіў губу, але пакруціў галавой. "Я нічым не магу вам дапамагчы".
  
  
  Прайшлі каштоўныя секунды. У мяне была пэўная фізічная свабода, дастатковая для адчайнай гульні - калі Рона зможа адцягнуць мяне. Я прыцягнуў яе ўвагу, затым шматзначна паглядзеў на пачак цыгарэт, якая ляжыць на картачным стале перад Барысам.
  
  
  Яна слаба ўсміхнулася яму і цяжка ўздыхнула. «Я разумею, Барыс, - сказала яна. “Вы працуеце для таго, у што верыце, як і мы. Што б яны ні зрабілі са мной, я ведаю, што ўсё было б інакш, калі б ты быў галоўным».
  
  
  Хлопчык паглядзеў на яе з нечым вельмі блізкім да падзякі.
  
  
  "Я не прашу вас здраджваць сваім перакананням", - працягнула Рона. «Але не маглі б вы зрабіць адну маленькую ласку?»
  
  
  "Калі змагу", - ледзь чутна адказаў Барыс.
  
  
  «Перад тым, як гэты звер Гарадзін прыступіць да катаванняў, я закурваю». Ёй удалося яшчэ раз слаба ўсміхнуцца.
  
  
  «Гэта невялікае задавальненне, але, магчыма, апошняе. Вы дасце мне адну? "
  
  
  Барыс завагаўся, затым кіўнуў. "Вядома." Ён падняў заплечнік перад сабой. «Гэта рускія. Вы не супраць? "
  
  
  Яна пахітала галавой. "Цыгарэта - гэта цыгарэта, калі твае нервы патрабуюць палягчэння".
  
  
  "Будзе няёмка", - сказаў ён. "Я не магу адпусціць твае рукі".
  
  
  "Калі ласка, запаліце яго і пакладзяце мне ў рот", – адказала яна.
  
  
  Гэта быў вельмі доўгі стрэл. У мяне была б усяго пару секунд. Я напружыўся, скруціўся.
  
  
  Барыс закурыў, устаў і сунуў пісталет за пояс. Ён перасек каюту і сунуў цыгарэту ў вусны Роны. Пакуль ён рухаўся, я спусціў ногі з койкі на палубу і павольна сеў.
  
  
  Я рыхтаваўся кінуцца на яго, калі ён павярнуўся. Я спадзяваўся, што ён будзе над Ронай, часам адрываючы цыгарэту ад яе вуснаў. Але, відаць, ён збіраўся вярнуцца на сваё месца.
  
  
  А цяпер ён убачыў мяне краем вока. Ён рэзка павярнуўся да мяне тварам і схапіўся за "люгер". Але тут у мяне нечаканы перапынак. Калі Барыс павярнуўся да мяне тварам і адвярнуўся. Рона, яна прыўзняла калені амаль пад падбародкам, нацэліла ступні на мэту і магутным штуршком стукнула імі наперад. Гэта было зроблена з дзіўным спрытам і вокамгненной хуткасцю.
  
  
  У Барыса быў пісталет у руцэ, але ён не паспеў падняць яго, як ён быў катапультаваны да мяне, страціўшы раўнавагу з такой сілай, што ўпаў галавой наперад у маіх ног, і «Люгер» з грукатам паваліўся на палубу. Спатрэбілася ўсяго доля секунды, каб падняць мае абматаныя стужкай ступні, якія цяпер сталі дубінай з падвойнай скураной падэшвай, і разбіць імі яго чэрап. Першы ўдар быў, прынамсі, ашаламляльным, але наступныя тры ў хуткай паслядоўнасці, выкананыя шляхам падскоквання і ўдараў уніз з поўнай мерай маёй вагі, здрадзілі яго забыццю.
  
  
  "Бедны Барыс, - сказала Рона пасля таго, як яна пераскочыла і глядзела на яго зверху ўніз з ванітным выразам твару, - ён мне амаль пачаў падабацца".
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  У мяне не было часу выказаць падзяку і захапленне дзіўным спрытам і шпаркасцю Роны ў момант ісціны. Я быў занадта заняты аглядам салона, каб востры край чагосьці нас адвесіў. Але на першы погляд не было нічога вастрэй, чым тупы кут безлюстранага бюро.
  
  
  Затым я заўважыў люмінесцэнтную свяцільню над бюро. Вядома, гэта было па-за дасяжнасцю, але трубка магла б лёгка зламацца, калі б я мог ударыць яе чым-небудзь. Я мог забыць свой «Люгер», які зараз адпачываў на палубе паблізу. З рукамі, закладзенымі за спіну, я не вельмі добры стрэлак; акрамя таго, стрэл здзейсніў бы занадта шмат шуму. Па тым жа чынніку я не мог кінуць пісталет у святло.
  
  
  Я перакінуў змацаваныя лодыжкі цераз край ложка і сеў. Працуючы пяткамі адзін супраць аднаго, мне ўдалося аслабіць адну з маіх туфляў так, што яна звісала з пальцаў маёй правай нагі. У мяне хапіла часу толькі на адну спробу. Я некалькі разоў асцярожна скінуў ногі з каленаў, а затым падняўся і выпрастаўся з усіх сіл.
  
  
  Вольны чаравік пакінуў маю нагу і па спіралі ўзняўся ўверх. Здавалася, ён павольна рухаецца, пакуль я глядзеў, як ён рухаецца да мэты. Пятка чаравіка стукнулася аб мёртвую кропку люмінесцэнтнай лямпы, што прывяло да аднаго з самых прыгожых маленькіх удараў, якія я калі-небудзь чуў.
  
  
  Каюта пагрузілася ў цемру, і я скокнуў па падлозе туды, дзе пачуў, як падаюць аскепкі шкла. Прысеўшы на кукішкі і вобмацкам за спіной, я знайшоў тонкія аскепкі шкла. Яны былі дастаткова вострымі,
  
  
  
  
  
  
  але большасць была занадта маленькай. Прабіраючыся скрозь аскепкі, я нарэшце знайшоў адзін, дастаткова вялікі, каб трымаць яго паміж вялікім і ўказальным пальцамі, і ўбачыў стужку на маіх запясцях. Калі я працаваў з выгнутым шклом, мая рука раптоўна стала вільготнай. Я ведаў, што парэзаўся, але мае рукі былі занадта анямелі, каб адчуваць боль.
  
  
  Калі на стужцы кожнай таўшчыні ўтварылася хаця б выемка, я развёў запясці, і яны вырваліся вонкі. Працягваючы працаваць у цемры, я сарваў клей з шчыкалатак.
  
  
  "Гатова", - сказаў я Роне. "Скажы што-небудзь, каб я цябе знайшоў".
  
  
  "Я тут", - пачуўся голас Роны з цемры.
  
  
  Я падняўся і рушыў на гук яе голасу, калі пачуў, як за дзвярыма каюты нехта драпае палубу. Затым адкрылася зашчапка.
  
  
  Скокнуўшы да пераборкі, я прыціснуўся да дзвярэй. Дзверы адчыніліся, святло заліло за Гарадзіным, які на долю секунды павагаўся. Гэта было на долю секунды даўжэй. Я ўдарыў яго прама направа ў сківіцу, з-за чаго ўдарныя хвалі дасягнулі майго пляча.
  
  
  Я схапіў яго за талію, калі ён правісаў, і выцягнуў за дзверы. Я сарваў штылет з пояса Гарадзіна і сунуў Гюго назад у ножны на перадплечча. На палубе было дастаткова святла, каб знайсці Вільгельміну, і я таксама забраў Люгер.
  
  
  Цяпер я падышоў да ложка, дзе цярпліва чакала Рона, і сарваў стужку з яе запясцяў і шчыкалатак.
  
  
  "Пойдзем", - прашыпела я, падкідваючы ёй тое, што засталося ад яе блузкі. «Трымайся ззаду мяне, я пастараюся перакінуць нас цераз край. Гэта наш адзіны шанц.
  
  
  Мы зайшлі ў калідор. Я паспрабаваў зарыентавацца. У кожным канцы калідора я бачыў пралёт вузкіх металічных усходаў. У мяне было пяцьдзесят на пяцьдзесят шанцаў адгадаць, які кірунак будзе бяспечным. Я зрабіў свой выбар і пабег да лесвіцы, Рона ішла за мной.
  
  
  Але я зрабіў няправільны выбар.
  
  
  Калі мы дасягнулі падножжа лесвіцы, я пачуў надыходзячы гук цяжкіх ног. Я выцягнуў «люгер» і стрэліў у мужчын, якія спускаліся.
  
  
  Вольнай рукой я адштурхнуў Рону ў бок, калі міма нас праляцела нейкае цела і стукнула па палубе. Гэта быў адзін са славянскіх маракоў. Мы пачулі тупат ног па калідоры на верхняй палубе.
  
  
  Я разгарнуўся і, ідучы за Ронай, памчаўся да лесвіцы ў іншым канцы калідора. Я мог бачыць, што мы знаходзімся на ніжняй палубе, і ведаў, што нам трэба падняцца на два ўзроўні вышэй, перш чым мы зможам дабрацца да парэнчаў.
  
  
  Мы з грукатам падняліся па металічных прыступках і дасягнулі наступнай палубы якраз у той момант, калі з-за вугла рынулася група людзей Гарадзіна. Я стрэліў у іх бок, што замарудзіла іх роўна настолькі, каб мы змаглі бегчы ўверх па наступным лесвічным пралёце. Унізе нехта пра зрабіў два грымучыя стрэлы. Кулі адляцелі ад стальной пераборкі, калі мы скокнулі на наступную палубу па-за іх дасяжнасцю.
  
  
  У гэтым калідоры знаходзіліся дзверы, якія вялі ў зону выратавальных шлюпак. Я не думаў аб вызваленні адной з лодак, але там уздоўж пераборак захоўваліся выратавальныя камізэлькі, і калі б мы маглі схапіць пару з іх, мы маглі б выжыць у вадзе.
  
  
  Калі мы прарваліся праз дзверы на вуліцу, паміж намі і парэнчамі стаялі трое чальцоў павозкі. У аднаго з іх была стрэльба. Ён падняў зброю, каб стрэліць, але Вільгельміна ўжо была ў мяне ў руцэ. Я паслаў кулю ў яго лоб, і ён упаў на вінтоўку. Адзін з іншых чальцоў каманды тузануў вінтоўку, каб вызваліць яе ад мерцвяка, а трэці выцягнуў са сваёй адзежы ручны пісталет і зрабіў стрэл у наш бок. Адказала Вільгельміна. Бандыт схапіўся за грудзі і, хістаючыся, падаўся да парэнчаў, перавярнуўшыся праз борт, каб плёскацца ўнізе ў чорным Карыбскім басейне. Выжыўшы пакінуў спробы вызваліць вінтоўку і ірвануўся да кармы.
  
  
  Я сарваў вечка з драўлянага кантэйнера з надпісам «Выратавальныя камізэлькі», але знайшоў унутры толькі адзін. Я кінуў яго Роне, і яна паціснула плячыма, імкнучыся сабраць рэшткі блузкі.
  
  
  Цяпер пачуліся рэзкія крыкі, і людзі з двух бакоў беглі да нас па палубе. Час ратавацца. Я кіўнуў Роне рукой, узлез на поручань, спусціўся на вузкі вонкавы выступ і нырнуў.
  
  
  У лютай перастрэлцы з мэтай уцёкаў я забыўся аб волкай ране на маім пабітым чэрапе. Я добра гэта ўспомніў, калі моцна стукнуўся аб салёную ваду.
  
  
  Потым пагасла святло. Але неўзабаве я апрытомнеў, закашляўся і выплюнуў ваду, як разбіты радыятар.
  
  
  "Гавіёта" праплыла пару сотняў ярдаў, але цяпер яна набліжалася, яе пражэктары гулялі над вадой.
  
  
  Дзьмуў рэзкі вецер, і мора было неспакойнае. Ім будзе цяжка выявіць нас у гэтай бурлівай акіянскай пустыні. Вада была цёплая, але поўная непрыязных стварэнняў з вострымі зубамі - і было самотна.
  
  
  Самотна! Мне прыйшло ў галаву, што я не бачыў Рону з таго часу, як мы скокнулі за борт. Яна сапраўды нырала са мной? Я не мог быць упэўнены. Я плыла па шырокім коле, апускаючыся ў ваду, калі на мяне пранесліся пражэктары, але я не мог бачыць Рону.
  
  
  
  
  
  
  "Гавіёта" цяпер павольна набліжалася да мяне. З майго пункту гледжання на ўзроўні вады яна выглядала вялізнай і пагрозлівай. Прыкладна за пяцьдзесят ярдаў ад мяне карабель спыніўся, і агні пачалі метадычна кідацца ўзад і ўперад па вадзе.
  
  
  Нешта белае пагойдвалася на хвалях паміж мною і караблём. Я не мог рызыкнуць гукнуць. Мой голас лёгка разносіўся над вадой, і рухавікі карабля зараз маўчалі. Я паўзком рушыў да аб'екта ў вадзе, але рэзка спыніўся, калі мая рука дакранулася да тканіны і плоці.
  
  
  Гэта была не Рона. З сумессю палягчэння і расчараванні я выявіў, што гэта цела члена экіпажа, якое ўпала на борт пасля таго, як я стрэліў у яго.
  
  
  У асляпляльным полымі нас знайшоў доўгі палец пражэктара. Я імгненна нырнуў, пакінуўшы мёртвага марака на плаву нада мной. Пад вадой я паглядзеў у напрамку карабля. Я чуў прыглушаны грукат стрэлаў і стук куль, якія ўтыкаліся ў ваду.
  
  
  Калі я ўсплыў, корпус карабля вымалёўваўся перада мной белай сталёвай сцяной. Яны ўсё яшчэ стралялі на палубе, і я пачуў гук лодкі, якая спускалася. Я вярнуўся па корпусе да кармы, дзе як мог схаваўся пад навіссю. Тут я быў па-за зонай дасяжнасці пражэктара, і мяне было б цяжка ўбачыць з лодкі, калі б яна не наехала мяне. Нажаль, зачапіцца за поручань было няма дзе, таму прыходзілася плыць па вадзе, каб трымацца бліжэй да корпуса.
  
  
  Лодка пляснулася на мідэль, і весляры накіраваліся да срэбнай плямы вады, на якую ўпала святло пражэктара. Яны дасягнулі месца некалькімі магутнымі ўдарамі і зацягнулі прамоклыя цела ў лодку. Хтосьці вылаяўся, затым устаў і паклікаў Гавіёту праз рупар.
  
  
  «Гэта не Картэр ці жанчына! Ён адзін з нашых! »
  
  
  Пасля хвіліны парылай цішыні голас Гарадзіна прагрымеў: «Вяртайся на борт. Мы будзем шукаць зноў, калі стане сьветла».
  
  
  Лодка паслухмяна вярнулася да Гавіёты і была паднята на борт. Да дзённага святла заставалася яшчэ добрых сем гадзін, і я не чакаў, што апынуся паблізу, калі ён прыйдзе. Па вельмі прыблізнай адзнацы, я вырашыў, што мы дзесьці ў Гандурасскім заліве. Я ўзяў курс па зорках і, як толькі гукі на палубе сціхлі, я падышоў без усплёскаў на ўсход, які, як я разлічыў, быў напрамкам да бліжэйшай сушы. Вада ўсё яшчэ была цёплай, а мора супакоілася дастаткова, каб аблегчыць плаванне. Калі пашанцуе, я магу дабрацца да якой-небудзь зямлі ці быць заўважаным сяброўскай лодкай.
  
  
  Ціха плывучы, рухаючыся павольна, каб зберагчы сваю энергію, я зноў задавалася пытаннем, што магло здарыцца з Ронай. Я адчуў глыбокі сум.
  
  
  Кіраўнік адзінаццаць
  
  
  Адбывалася дзённае святло, усё ружовае і залатое недзе наперадзе, пакуль я гладзіў, плаваў, гладзіў па Карыбскім моры. Цяпло майго цела рассеялася некалькі гадзін таму, і некалі цёплая вада цяпер здавалася ледзяной. Калі стала дастаткова светла, я спыніўся, каб агледзець гарызонт. Спачатку я не ўбачыў зямлі ў поле зроку, і мае мускулы закрычалі, пратэстуючы, што я працягваю плыць без бачнай узнагароды. Затым я заўважыў карычневую пляму там, дзе на ўсходзе перасякаліся блакіты мора і неба. Зямля. Я вырашыў, што гэта альбо Гандурас, альбо, калі плыні панеслі мяне на поўнач, Юкатан. Гэта не мела вялікага значэння. Вітаецца любы кавалак сухой цвёрдай зямлі.
  
  
  Я даў сабе пару хвілін, каб паплыць, затым перавярнуўся і пачаў доўгае лёгкае поўзанне да далёкага берага. Праз некаторы час у мяне з'явілася кампанія.
  
  
  Спачатку гэта была проста рабізна на гладкай паверхні справа ад мяне. Ступаючы па вадзе, я назіраў і ўбачыў новую рабізна. Пасля яшчэ адзін. І іншы. Я ведаў, што гэта такое, яшчэ да таго, як на паверхні з'явіўся першы серпападобны спінны плаўнік.
  
  
  Акулы.
  
  
  Калі я перастаў рухацца, яны змянілі кірунак, перасеклі перада мной, а затым павярнулі назад, зараз бліжэй. Я здолеў адрозніць траіх з іх, хаця не сумняваўся, што паблізу ёсць сябры. Калі я пагрузіўся ў ваду, я мог ясна бачыць іх, якія кружыліся трэба мной на адлегласці каля пяцідзесяці футаў. У іх была сланцавая спіна і белы ніз жывата сіняй акулы. Хоць белая акула больш жывучая людаед, сіняя не мой каханы спадарожнік у плаванні на доўгія дыстанцыі.
  
  
  Тры экзэмпляры, якія атачалі мяне, былі ад васьмі да дзесяці футаў у даўжыню. Я быў дзіўным уварваўшыся ў іх воды - нязграбным, марудлівым, магчыма, небяспечным, але патэнцыйным абедам. Час ад часу адзін з траіх кідаўся да мяне, а потым адхіляўся, нібы правяраючы маю рэакцыю. Я ведаў, што рана ці позна нехта з іх падыдзе і стукне мяне сваімі вострымі зубамі.
  
  
  Я працягнуў плаванне да грэбеня сушы. З намаганнем я трымаў сваё грабок павольным і паралізаваным, як быццам мяне ніколькі не турбавалі трое драпежнікаў. Гэта было болей на маю выгаду, чым на іх; вы не дражніце акулу.
  
  
  Мае суправаджаючыя няўхільна набліжаліся, пакуль я працягваў пакутліва прасоўвацца да берага. На шчасце, кроў даўно змылася з раны на галаве і парэзе на вялікім пальцы рукі.
  
  
  
  
  
  
  
  там, дзе я парэзаў яго шклом люмінесцэнтнай свяцільні. Калі б я праліў свежую кроў у ваду вакол сябе, акулы без ваганняў разарвалі б мяне на часткі.
  
  
  Калі мая ўвага была прыкавана да акул, я не заўважыў карычневага ветразі паміж мной і сушай, крыху на поўнач. Паколькі я не ведаў памераў лодкі, я не мог вызначыць адлегласць да яе. Але гэта набліжалася да мяне, і я ў думках спрабаваў працягнуць руку і паскорыць яго. З ветразем гэта наўрад ці было б ад «Гавіёты», і нават калі б гэта было так, я аддаў бы перавагу рызыкнуць з камандай Гарадзіна, чым са смяротнымі тарпедамі, якія працягвалі набліжацца да мяне.
  
  
  Пакуль я думаў пра гэтыя думкі, нешта прамчалася проста пада мной. Мяне гэта не кранула, але турбулентнасць закруціла мяне ў вадзе, як корак. Мае таварышы па гульнях рыхтаваліся да нападу.
  
  
  Я кінуў плаваць і адчайна замахаў рукамі на лодку. Я не мог сказаць, ці бачылі мяне, але лодка працягвала плыць у маім напрамку, што абнадзейвала. Калі іншая акула прайшла ўсяго ў шасці футах ад мяне, я выцягнуў Х'юга з похваў і напагатове ўхапіўся за рукоять пад вадой. Стылет не моцна змяніў шанцы супраць трох забойцаў вагой ад трохсот да чатырохсот фунтаў кожны, але ён даў мне шанец.
  
  
  Я некалькі разоў ныраў, каб назіраць за акуламі, не адрываючы вачэй ад надыходзячай лодкі. Цяпер іншая акула адарвалася ад сваіх таварышаў і напала на мяне. Існуе папулярная тэорыя, паводле якой, паколькі пашча акулы размешчана на ніжнім баку галавы, яна павінна перавярнуцца на спіну, каб укусіць. Не верце. Калі ніжняя сківіца апускаецца на шарнір, злавесны паўмесяц адчыняецца ў смяротную пячору з зуб'ямі. Акула можа прагрызці вас практычна з любой пазіцыі.
  
  
  Гэты вырашыў напасці на мяне ў лоб. Я спусціўся пад паверхню, каб сустрэць яго такім жа чынам, уяўляючы як мага меншую мэту. Ён быў на мне, як сіне-чорная падводная ракета, перш чым я змог вывесці Х'юга ў абарончую пазіцыю. Манеўранасць чалавека пад вадой у лепшым выпадку абмежавана. І было толькі час, каб кінуцца ўверх і дазволіць вялізнай чорнай форме прайсці пада мной. Гэта было так блізка, што крупчастая скура акулы падрапала мне плячо.
  
  
  Знайшоўшы мяне безабаронным, акула імгненна змяніла кірунак і далучылася да двух іншых. Іх узбуджаныя рухі наводзілі на думку, што яны рыхтуюцца да ўзгодненага нападу. Зірнуўшы на лодку, я зразумеў, што гэта была простая драўляная лодка з адным ветразем. У насавой частцы стаялі маленькія смуглатварыя людзі, паказваючы на мяне. Здавалася, яны крычаць, але я не чуў слоў.
  
  
  Спінны плаўнік рассек ваду паблізу. На гэты раз я нырнуў глыбей, і акула таксама. Яна зрабіў крук пада мной і накіраваўся ўверх, шырока раскрыўшы сківіцы, яго зласлівыя вочы, здавалася, кідалі мне выклік. Я зрабіў сальта і на некалькі цаляў ухіліўся ад смяротных зубоў, але на гэты раз Х'юга быў гатовы. Я ўторкнуў лязо ў верхнюю частку жывата акулы. Мая рука тузанулася, як быццам я ўдарыў які імчыць таварны цягнік, але я трымаўся, паколькі інерцыя акулы панесла нас абодвух уверх, і лязо штылета рассекла жорсткую белую скуру жывата.
  
  
  Перш чым мы дасягнулі паверхні, я адштурхнуўся ад параненай акулы, якая пакінула за сабой цёмна-чырвоную кроў, як дым, пятля кішкі тырчала са шчыліны ўздоўж жывата.
  
  
  Я падняўся і адышоў ад забітага забойцы, азірнуўшыся толькі раз, каб убачыць, як адзін з яго нядаўніх прыяцеляў стукнуў яго па жываце і лютым рыўком адарваў вялікі кавалак плоці і вантроб. Трэцяя акула не адставала.
  
  
  Я выбраўся на паверхню і ўдыхнуў салодкае свежае паветра ў лёгкія. Праз хвіліну ў вушах перасталі звінець, і я пачуў галасы. У дзесяці футах ззаду мяне лодка пагойдвалася на невялікі зыб, ветразь падняў рыфы. У лодцы было чацвёра мужчын. Яны былі невысокімі і цёмнымі, з тонкімі рысамі твару, сіметрычна размешчанымі на маленькіх круглых галовах. Словы, якія яны казалі, былі мне незразумелыя, але я даведаўся, што гэта мова майя, старажытная мова ніжняй Мексікі, на якой зараз гавораць у паўднёва-ўсходняй частцы Юкатана, Кінтан-а-Ру.
  
  
  Карычневыя рукі на мускулістых руках пацягнуліся да мяне і выцягнулі мяне з вады ў драўляную лодку. Пачуўшы гук ззаду мяне, я павярнуўся і паглядзеў на акрываўленую пену на вадзе, дзе дзве акулы разарвалі параненага на кавалкі. Праз некалькі хвілін я быў бы наступным.
  
  
  Я працягнуў рукі ў знак падзякі сваім выратавальнікам, але іх зачыненыя вочы і абыякавыя асобы не адказалі. Адзін з іх жэстам запрасіў мяне сесці ў насавой частцы. Я так і зрабіў, і яны скінулі ветразь. Вецер падхапіў парусіну, і лёгкая лодка, здавалася, паднялася над вадой і панеслася да берага.
  
  
  Раздзел Дванаццаць
  
  
  Калі лодка плаўна і бязгучна рухалася да берага, мае намаганні апошніх шаснаццаці гадзін пачалі мяне даганяць. Бой і ўцёкі з Гавіёты, доўгае плаванне і бітва з акуламі стамілі мяне. Я кіўнуў і заплюшчыў вочы, каб даць ім адпачынак, а праз секунду - так
  
  
  
  
  
  Здавалася, дно лодкі скрэбла жвір, і людзі збягалі з групы хацін, каб выцягнуць судна на бераг.
  
  
  Усялякая дзейнасць спынілася, калі я выйшаў і спыніўся на пляжы. Ніводны з майя не стаяў вышэй маёй падпахі. І, як і мае таварышы па лодцы, яны не выказвалі ні прывітання, ні варожасці на тварах, хоць глядзелі на мяне з некаторай цікаўнасцю.
  
  
  Гэта былі нашчадкі жорсткіх і непакорных індзейцаў майя, якія ніколі не падпарадкоўваліся іспанскаму праўленню ў дні каланізацыі. Пасля таго, як паўстанне 1847 года на захадзе Юкатана было задушана іспанцамі, тыя, хто мог, беглі ў джунглі Кінтана-Роа, дзе ўзброены супраціў працягваўся да дваццатага стагоддзя. Нават зараз выдаленыя вёскі, падобныя да той, куды мяне прывезлі, былі прадастаўлены федэральным урадам цалкам самім сабе, каб кіраваць сабой у адпаведнасці са старымі племяннымі традыцыямі.
  
  
  Двое мужчын з рыбацкай лодкі падышлі да мяне абапал. Кожны паклаў мне на локаць маленькую карычневую руку і падштурхнуў мяне наперад. Я не ведаў, суправаджаюць мяне ці бяруць у палон.
  
  
  Яны правялі мяне праз вёску, якая складалася прыкладна з дваццаці дамоў паміж радамі маўклівых, пільных людзей майя. Мы спыніліся перад халупай меншага памеру, чым астатнія па вонкавым перыметры сяла. Дах быў саламяны, а ў сырцовых сценах не было вокнаў.
  
  
  Калі адзін з маіх суправаджаючых пачаў праводзіць мяне праз дзверы, ён штурхнуў металічную глыбу Вільгельміны, усё яшчэ прыціснутую да майго сцягна. Ён падняў маю вільготную кашулю і выцягнуў "люгер".
  
  
  «Пістола!» - адрэзаў ён першым словам па-іспанску, якое я пачуў ад каго-небудзь з іх.
  
  
  "No se funciona", - сказаў я яму. Гэта была праўда. Пісталет не працаваў пасля начнога апускання ў салёную ваду. "No tiene balas", - дадаў я. Таксама праўда. Я выдаткаваў усе свае патроны, адстрэльваючыся ад Гавіёты.
  
  
  Ніякага адказу ад майя. Відаць, яны ведалі толькі пару слоў па-іспанску. Канфіскаваўшы Вільгельміну, індзеец запіхнуў мяне ў хаціну і зачыніў за мной драўляныя дзверы. Ён гаварыў са сваім таварышам на мове майя. Па тоне я зразумеў, што адзін з іх павінен быў заставацца там і ахоўваць дзверы, а другі пайшоў па нейкіх справах. Я сеў на ўтрамбаваную земляную падлогу і прысланіўся да сцяны.
  
  
  Упершыню за шмат гадзін я падумаў аб місіі, якая прывяла мяне на Карыбы. Няўжо я толькі ўчора быў на мяжы разгрому змовы з чамаданам і бомбай, калі рушыў да Фёдара Гарадзін з «Люгерам» у руцэ? Тым не менш, як я далёкі ад таго, каб зрабіць штосьці, каб прадухіліць ядзернае разбурэнне Нью-Ёрка яшчэ праз тры дні.
  
  
  Я паспрабаваў вярнуць свае думкі да цяперашняга цяжкага становішча, але ў маім мозгу мільганула бачанне Роны Фальштэт, стройнай хорт і светлавалосай нардычнай бландынкі. Дзе яна зараз была? Мёртвы? Лепш патануць, чым быць вырваным з мора Гарадзіным.
  
  
  Дзверы маёй хаціны расчыніліся, і ўвайшлі двое маіх ахоўнікаў. Жэстамі і бурчаннем яны далі зразумець, што я павінен суправаджаць іх. Я ўстаў і пайшоў з імі назад у вёску.
  
  
  Мы падышлі да большай астатніх хаціны. Калісьці афарбаваны ў белы колер, ён паступова рабіўся шэрым. Двое майя правялі мяне праз дзверы, затым спыніліся перад старым, які сядзіць на платформе. У яго былі кудлатыя сівыя валасы і твар, жорсткі і маршчыністы, як шкарлупіна грэцкага арэха.
  
  
  Ён падняў скрыўленую руку, і двое маіх ахоўнікаў адступілі, пакінуўшы мяне з ім сам-насам.
  
  
  "Я Чолці", - сказаў ён моцным нізкім голасам, які здаваўся неадпаведным яго ўзросту і маленечкіх грудзей. «Вось я эль Джэф, правадыр».
  
  
  «Для мяне вялікі гонар, - сказаў я, - і прыемна знайсці чалавека, які гаворыць па-ангельску».
  
  
  «У вёсцы толькі я размаўляю па-ангельску», - ганарліва сказаў ён. «Я вучыўся ў школе ў Мэрыдзе. Я б вучыў сваіх сыноў, але яны ня хочуць ведаць язык янкі». Затым ён змоўк, склаўшы рукі на каленях, чакаючы, што я скажу.
  
  
  «Мяне клічуць Нік Картэр, - сказаў я. “Я агент Злучаных Штатаў. Калі б вы адвезлі мяне з тэлефонам у найбліжэйшы горад, буду ўдзячны. Я добра табе заплачу.
  
  
  "Мне сказалі, што ў вас быў пісталет", - сказаў Чолці.
  
  
  „Так. У сваёй працы я павінен часам абараняцца, часам забіваць».
  
  
  «Белых людзей не вельмі любяць у Кінтана-Роа, Картэр. Зусім не падабаюцца белыя людзі з пісталетамі. З маімі людзьмі вельмі дрэнна абыходзіліся белыя людзі з пісталетамі».
  
  
  «Я не хачу прычыняць шкоды ні табе, ні тваім людзям, Джэф. Людзі, зь якімі я змагаюся, – злыя людзі, якія хочуць разбурыць вялікія гарады маёй краіны і забіць вельмі шмат майго народу».
  
  
  «Што гэта павінна значыць для нас тут, у Кінтане Бур?
  
  
  «Калі гэтым злым людзям дазволяць перамагчы, ніводнае месца ў свеце не будзе абаронена ад іх, нават ваша вёска. Яны толькі што разбурылі востраў у Ціхім акіяне, дзе людзі былі вельмі падобныя на ваш уласны.
  
  
  "Раскажы мне, як ты апынуўся ў моры, Нік Картэр".
  
  
  Я расказаў яму гісторыю з таго часу, калі мы з Ронай падняліся на борт круізнага лайнера ў Антыгуа. Чолці слухаў, прыжмурыўшыся, амаль заплюшчыўшы вочы, рукі нерухома ляжалі на каленях. Калі я скончыў, ён прасядзеў цэлую хвіліну.
  
  
  
  
  
  
  у цішыні. Затым яго вочы адкрыліся, і ён вывучыў мой твар.
  
  
  "Я веру табе, Нік Картэр", - сказаў ён. «Ваш голас не хлусіць, і вашыя вочы гавораць праўду. Тэлефон, які вы шукаеце, можна знайсці на поўначы ў Вігфа-Чыка. Я б узяў цябе туды, але ...
  
  
  "Але што?" Я падказаў.
  
  
  “Вы белы чалавек. Вы прынеслі ў нашу вёску пісталет. Па гэтых прычынах мае людзі жадаюць, каб вы памерлі. Яны будуць слухаць мяне як el jefe, і, магчыма, я змагу прымусіць іх паверыць, як і я, што вы не хочаце нанесці нам шкоды. Але ёсьць той, каго нельга пахіснуць».
  
  
  "Гэта хто?" Я спытаў.
  
  
  «Яго клічуць Ціхак. Ён мой сын. Калі я памру, ён будзе тут галоўным. Баюся, што гэта адбудзецца вельмі хутка. Ціхік ніколі не пагодзіцца адпусціць цябе, пакуль ты не сустрэнешся з ім».
  
  
  «Сутыкнуліся з ім? Я думаў, ты сказаў, што тут ніхто не гаворыць па-ангельску.
  
  
  "Ёсць і іншыя мовы", - сказаў стары. «Мой сын чакае цябе зараз каля майго дома. Тое, як вы з ім будзеце паводзіць сябе, вызначыць ваш лёс. Так павінна быць».
  
  
  «Я разумею, - сказаў я старому. Чолці кіўнуў у бок дзвярэй сваёй хаціны. Я павярнуўся і выйшаў.
  
  
  Перш, чым я зрабіў два крокі на паляну перад халупай правадыроў, нешта з грукатам праляцела ў паветры і стукнулася ў зямлю ў маіх ног. Гэта была шасціфутавая дзіда, яе вузкае вострае вострае закопвалася ў зямлю.
  
  
  На супрацьлеглым баку паляны стаяў малады майя, аголены па пояс, яго карычневая скура падцягнулася і блішчала над напружанымі мускуламі. Ён прыціснуў блізнюка да дзіды ў маіх ног, трымаючы яго пад кутом, у традыцыйнай позе выкліку. Вакол нас былі жыхары вёскі, іх твары былі абыякавымі, але вочы насцярожанымі.
  
  
  Значыць, гэта Ціхок, сын правадыра. Гэта быў чалавек, з якім мне давялося б сутыкнуцца ў баі, калі б я пакінуў вёску жывым. Але калі я заб'ю яго, ці зможа яго бацька прапусціць мяне да Вігіі Чыка? Нават калі стары пагодзіцца, ці пакінуць мяне ягоныя людзі ў жывых? Нейкім чынам мне давялося перамагчы Ціхока, але не пазбавіць яго гонару.
  
  
  Перш чым дакрануцца да дзіды, я наўмысна дастаў Х'юга з похваў перадплечча. Я падняў штылет, каб жыхары ўбачылі яго, затым паслаў яго па спіралі да дзвярэй хаціны правадыроў, дзе ён затрымаўся, ручка дрыжала. Хоць ад назіральнікаў не было чутнага адказу, я адчуваў прыхаваную ўхвалу.
  
  
  Тады я выцягнуў дзіду з зямлі і, утрымліваючы яе ў тым самым становішчы, што і Ціхок, прасунуўся да цэнтра паляны. Там мы закранулі наканечнікаў дзід у прывітанні, дзіўна які нагадвае тое, што выкарыстоўваецца ў баявым посаху. Смяротная розніца заключалася ў тым, што нашы дзіды пранізвалі дванаццаць цаляў сталёвага ляза, лязо, здольнае працяць чалавека або адрэзаць канечнасць ад яго цела.
  
  
  Я адступіў на крок у стойцы гатоўнасці, і Ціха адразу ж атакаваў, узмахнуўшы рукоятью дзіды ўверх. Я выпусціў дзіду, каб заблакаваць удар, затым хутка падняў яго, каб адбіць удар ляза, які расьсек бы мне чэрап.
  
  
  Мой адказ быў маім уласным адказам, які майя прадбачыў і блакаваў. Затым ён рушыў, каб супрацьстаяць чаканаму ўдару, але я проста зрабіў ілжывы выпад з клінком і ўбок павярнуў прыкладам да яго грудной клеткі. Ціхак застагнаў ад болю, але спрытна скрыжаваў дзіду, гатовы заблакаваць смяротны ўдар.
  
  
  Мы адступілі, вярнуліся ў зыходнае становішча, і бой зноў пачаўся.
  
  
  Мастацтва баявога посаха шмат у чым гэтак жа фармалізавана, як фехтаванне ці нават танцы. У кожнага ўдару ёсць блок, кожны блок перамяшчаецца на лічыльнік. Адзінымі гукамі на паляне Юкатана былі ляск дрэўкаў і ляск клінкоў, які перамяжоўваецца цяжкім дыханнем Ціхока і мяне. Не раз я бачыў адтуліну, каб загнаць вастрыё дзіды, але запавольваў свой выпад роўна настолькі, каб дазволіць юнаму майя зрабіць блок. Мне пакуль атрымоўвалася трымаць яго ўласны клінок далей ад мяне, за выключэннем зморшчыны на баку, якая пакінула малінавы пляма на маёй кашулі.
  
  
  Прарыў наступіў, калі я выбіў дзіду з адной з яго рук падвойным ударам уверх, тады як ён чакаў звычайнай атакі ўдарам уверх і які сячэ ўдарам. З яго дзідай, якая бескарысна боўтаецца ў адной руцэ, горла Ціхока было аголена для майго клінка. Я адсунуў штуршок на долю цалі ў бок, ледзь парэзаўшы скуру. У вачах майя я ўбачыў, што ён ведае, што я зрабіў.
  
  
  Аднавіўшы кантроль над сваёй дзідай, Ціхок кінуўся ў атаку са смяротнай лютасцю. Я саступіў месца яго атацы і пачаў баяцца, што паядынак можа скончыцца толькі смерцю Ціхока ці маёй.
  
  
  Канец наступіў з дзіўнай раптоўнасцю. Ціха зрабіў мне выпад высока, затым прысеў і замахнуўся прыкладам, як бейсбольнай бітай, злавіўшы мяне крыху вышэй лодыжак і выбіўшы мне ногі з-пад мяне. Я паваліўся на зямлю і перакаціўся на спіну якраз своечасова, каб убачыць, як лязо дзіды Ціхока ўпіўся мне ў твар. У апошнюю секунду ён упіўся ў зямлю так блізка ад майго вуха, што я адчуў яго запал.
  
  
  Я ўскочыў на ногі, зноў напагатове дзіду, і сутыкнуўся з супернікам. У яго вачах было новае пасланне - баявое таварыства. Мы былі нават зараз. Я пашкадаваў яго жыццё, чаго ён не мог дараваць, пакуль не
  
  
  
  
  
  пашкадаваў маю.
  
  
  Я гуляў у азартныя гульні. Зрабіўшы крок наперад, я схіліў клінок у бок Ціхока ў знак прывітання. Ён апусціў уласную дзіду насустрач майму, і бітва была скончана. Мы кінулі зброю і ўзяліся за запясце ў стылі майя. Жыхары вёскі ўхваляльна балбаталі, і я ўпершыню ўбачыў усмешкі на цёмных тварах індзейцаў.
  
  
  Стары правадыр падышоў да нас і загаварыў з Ціхокам на мове майя. Затым ён павярнуўся да мяне і сказаў: «Я сказаў свайму сыну, што ён ваяваў адважна і з гонарам. Я кажу тое ж самае і табе, Нік Картэр. Да горада Вігія-Чыка можна дабрацца за гадзіну. Двое з маіх наймацнейшых мужчын даставяць вас туды на каноэ.
  
  
  Ён працягнуў мне пакет, загорнуты ў воданепранікальную тканіну. «Вы павінны ачысціць і вышмараваць свой пісталет да таго, як высахне салёная вада, інакш ён будзе бескарысны супраць злых людзей, якіх вы шукаеце».
  
  
  Я падзякаваў яму і выцягнуў Х'юга з дзвярэй хаціны. Затым я рушыў услед за двума мускулістымі мужчынамі, якія ўжо чакалі, каб адвезці мяне на каноэ.
  
  
  Трынаццаць
  
  
  Падарожжа на каноэ па ўзбярэжжы было хуткім і ціхім. Двое майя сустрэлі нас прама ў абзы прыбоя. Ніводны з іх не казаў.
  
  
  Мы сышлі на бераг у Вігла-Чыка, селішчы ў тры разы больш вёскі, якую мы пакінулі. Жыллё здавалася больш пастаянным, а чыгуначныя пуці з усходу заканчваліся на знешняй мяжы горада. Мае весляры адвялі мяне да таго месца, дзе мне здалося, што гэта дом мясцовага старасты, коратка пагаварылі з ім на мове майя і раптам пакінулі мяне, не гледзячы.
  
  
  Я папрасіў тэлефон, і мяне адвялі ва ўніверсальны будынак, які, па ўсёй бачнасці, служыла школай, універсальнай крамай, залай для збораў, складам і іншым. Тэлефон быў ранняй мадэллю ў парэзаным драўляным корпусе з дзяржальняй узбоч.
  
  
  Наступныя дзве гадзіны былі патрачаны на тое, каб дабрацца да Мерыды, сталіцы Юкатана, а адтуль праз лабірынт рэтранслятараў і прамежкавых аператараў, пакуль знаёмы голас Дэвіда Хока Аналі не раздаўся па лініі.
  
  
  Я сказаў яму, дзе я быў, і даў яму сціснутую версію таго, як я туды патрапіў, хутка казаў, баючыся, што мы можам страціць сувязь у любы момант.
  
  
  «Мне патрэбен хуткі выхад адсюль», - сказаў я яму. «Ёсць чыгунка, але, судзячы па ўсім, цягнік павінен ісці адзін раз пры кожным поўным сонечным зацьменні».
  
  
  «Я падвяду да вас верталёт. Які статус місіі? "
  
  
  «Чамаданы прыбываюць на борт «Гавіёты» з Кюрасаа. Фёдар Гарадзін, відаць, з'яўляецца кіраўніком аперацыі з Жызавым, відаць, знаходзячыся ў іх штабе і толькі зрэдку з'яўляючыся на вуліцы. Няма пацверджання таго, што Нокс Ворнаў з'яўляецца ключавым чалавекам, але доказы дастаткова важкія, каб мы маглі лічыць гэта несумнеўным». Я завагаўся, затым дадаў: "Мы страцілі Рону Фальштэт".
  
  
  «Мне шкада гэта чуць, Нік, - сказаў Дэвід Хок. Я ведаў, што ён меў на ўвазе менавіта гэта. Як дырэктар AX, ён быў знаёмы са смерцю, але страта агента прычыніла яму больш глыбокі боль, чым многія думаюць. "Ты можаш працаваць тут адзін?" дадаў ён.
  
  
  «Я магу, але было б нядрэнна, калі б быў нехта знаёмы з гэтай тэрыторыяй. Тут ужо цямнее, і мне не трэба нагадваць вам, што мы выконваем дэдлайн».
  
  
  - Вядома, не, - суха сказаў Хоук. "Пачакай хвілінку."
  
  
  На працягу некалькіх секунд тэлефон бязгучна патрэскваў у мяне ў юсе, і я ведаў, што Хоук уводзіць інфармацыю ў свой настольны кампутар. Затым ён вярнуўся з адказам:
  
  
  «У ЦРУ ёсць агент па імі Пілар, у Веракрусе. Яна звяжацца з вамі там, у гатэлі Bahia Bonito».
  
  
  "Яна?"
  
  
  «Так, Нік, здаецца, табе пашанцавала. Мне сказалі, што гэта рудая, добра абсталяваная… эээ… усім дадатковым абсталяваньнем». Хоук прачысціў горла, затым працягнуў іншым тонам. «Ці можаце вы арганізаваць пасадку верталёта ў Вігія Чыу?»
  
  
  «Адразу за гэтым будынкам ёсць паляна. Як хутка ты зможаш адправіць верталёт? »
  
  
  «Мне давядзецца працаваць праз Дзяржаўны дэпартамент. Калі яны будуць на вышыні, у цябе будзе птушка праз тры-чатыры гадзіны».
  
  
  “Добра. Я паклапачуся аб тым, каб асвятліць зону прызямлення асвятляльнымі ракетамі або вогнішчамі. Калі мы абмяркоўвалі гэтыя дэталі, мне прыйшло ў галаву, што ў нармальных умовах такая інфармацыя ніколі не будзе перадавацца ў незашыфраваным выглядзе па тэлефонных лініях агульнага карыстання. Абставіны, аднак, былі зусім не звычайнымі, умовы былі прымітыўнымі.
  
  
  «Вам спатрэбяцца грошы, - сказаў Хоук. «Я буду чакаць у вашым гатэлі ў розных валютах Цэнтральнай Амерыкі. Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Так. Мой Люгер прыняў ванну з салёнай вадой, так што я хачу мець пад рукой набор для чысткі зброі. Таксама 9мм. боепрыпасы ».
  
  
  "Гэта будзе вас чакаць". На лініі была паўза, нібы Хоук хацеў дадаць нешта яшчэ. Але потым ён проста сказаў: "Табе больш, чым поспехі, Нік".
  
  
  У мяне была праца, калі я ўгаворваў мясцовага старасту накіраваць сігнальныя агні для верталёта. Ён не хацеў мне дапамагаць. Ураджэнцы Вігія-Чыка былі крыху менш варожыя да знешняга свету, чым майя ў вёсцы на ўзбярэжжа, але іх сувязі са старымі традыцыямі заставаліся моцнымі. Белыя людзі рэдка прыязджалі на Юкатан з мірнымі місіямі, і людзі не гарэлі жаданнем сустракаць
  
  
  
  
  
  
  адну з іх лятучых машын.
  
  
  Я, нарэшце, дамогся іх неахвотнага супрацоўніцтва старажытным метадам. Паабяцаўшы ім грошы. У прыватным парадку я спадзяваўся, што пілот ЦРУ Дзярждэпартамента прынясе крыху грошай. Было б крыху непрыемна выбрацца з Вігіі Чыка, калі б жыхары падумалі, што іх падманулі.
  
  
  На працягу наступных некалькіх гадзін падобныя клопаты былі схаваныя ў глыбіні душы, калі я кіраваў размяшчэннем сігнальных агнёў. Вакол было шмат сухога ламачча, і я паставіў шэсць вогнішчаў па крузе, каб акрэсліць зону прызямлення.
  
  
  Як толькі вогнішчы разгарэліся і паляна асвятлілася, я сеў і пачаў чакаць. І чакаць. І чакаць.
  
  
  Я мусіў ведаць, што з удзелам Дзяржаўнага дэпартамента ўсё пойдзе не так гладка. Да таго часу, як я пачуў гук ротара верталёта, развіднеў, і мая брыгада пажарных вызначана была незадаволеная затрымкай. Пілот заўважыў нашу невялікую групу і ўвёў свой карабель, падняўшы вялізнае воблака густога чырвона-карычневага пылу.
  
  
  Пілота звалі Марцін. Гэта быў хударлявы малады чалавек з вострым носам. Мы абмяняліся пасведчаннямі, пакуль сельскія жыхары стоўпіліся навокал, з вялікім падазрэннем гледзячы на верталёт.
  
  
  «Спадзяюся, яны даслалі з вамі крыху грошай», - сказаў я.
  
  
  "Грошы? Навошта?"
  
  
  "Каб дапамагчы з сігнальнымі пажарамі, мне прыйшлося паабяцаць гэтым людзям некаторую плату".
  
  
  Марцін прыжмурыўся, гледзячы на ??святлее неба. «Я не ведаю, навошта вам спатрэбіліся сігнальныя агні; амаль поўны дзень.
  
  
  «Калі я папрасіў верталёт, - холадна сказаў я, - было цёмна. Я спадзяваўся, што Дзярждэпартамент адкажа дастаткова хутка і выцягне мяне адсюль да світання. У мяне даволі шчыльны графік, стары прыяцель.
  
  
  «Ніхто нічога не казаў аб тым, каб прыносіць грошы», - прабурчаў ён.
  
  
  Людзі, якія стаялі вакол нас, нешта мармыталі, і я баяўся, што яны ўлавілі сутнасць нашай размовы.
  
  
  "Вы прынеслі свае грошы?" Я спытаў.
  
  
  "Ну... некаторыя", - асцярожна сказаў ён.
  
  
  Я губляў самавалоданне. «Так што прэч, чорт вазьмі! Я абяцаў гэтым людзям грошы і падазраю, што яны зламаюць вам косткі, калі не атрымаюць іх».
  
  
  З пакрыўджаным выглядам Марцін выцягнуў з задняй кішэні патрапаны кашалёк і пачаў гартаць рахункі. У раздражненні я адабраў у яго кашалёк і выцягнуў кашалёк. Сума вэксаляў склала крыху больш за пяцьдзесят долараў. Я перадаў яго старэйшаму, які ўрачыста пералічыў яго, а затым кіўнуў, не ўсміхаючыся. Ён пагаварыў з сельскімі жыхарамі, якія адышлі, расчышчаючы нам дарогу.
  
  
  Калі мы селі ў верталёт, Марцін сказаў: «Вы павінны былі аддаць ім усё? Тыя індзейцы, мусіць, задаволіліся б паловай.
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. «І, можа быць, яны былі б незадаволеныя - пакуль яны не праткнулі табе горла дзідай. Для вас гэта будзе каштаваць дваццаць пяць долараў?
  
  
  Ён без каментароў запусціў рухавік да жыцця
  
  
  «Не хвалюйся, - сказаў я яму. «Я зраблю поўную справаздачу аб вашым унёску, і вам будуць кампенсаваны выдаткі па звычайных каналах дзяржаўнага дэпартамента. Калі вам павязе, вы вернеце свае грошы да Калядаў. Можа, не ў гэтыя Каляды… »
  
  
  Упершыню Марцін крыху расслабіўся і нават здолеў ухмыльнуцца. «Добра, - сказаў ён. «Павінен прызнаць, гэта танней, чым дзіда ў глотцы. Куды?"
  
  
  "Веракрус", - сказаў я яму, і мы падскочылі.
  
  
  Раздзел чатырнаццаць.
  
  
  Эрнанда Картэс сышоў на бераг у Веракрусе ў 1519 годзе, стаўшы першым іспанцам, які ступіў на мексіканскую зямлю. З таго часу горад быў захоплены ў розных войнах амерыканцамі і двойчы французамі.
  
  
  Калі мы слізгалі па заліве Кампечэ, і я, прыжмурыўшыся, глядзеў на заліты сонцам горад, было ясна, што зараз Веракрус стаў, прынамсі, прызам, годным усёй гэтай крыві і грому.
  
  
  Мы размясціліся на пляцоўцы за амерыканскім консульствам, дзе я адхіліў запрашэнне застацца на абед. Я адчуваў сябе адубелым і ліпкім ад напружанняў, змучаным бессанню, і мне не хацелася весці свецкую гутарку за марціні з некаторымі з нашых супрацоўнікаў дыпламатычнай службы. Я паціснуў руку Марціну, зноў запэўніў яго, што ён верне свае грошы, і па вонкавым тэлефоне выклікаў таксі.
  
  
  Паездка на таксі да гатэля Bahia Bonito пралягала па некаторых са старажытных брукаваных вуліц горада з мудрагелістымі старымі дамамі, а таксама па шырокіх сучасных вуліцах побач са сталёвымі і шклянымі хмарачосамі.
  
  
  Мой гатэль быў састарэлым, але зручным, з вялікім унутраным дваром, адкрытым у неба, і трыма шэрагамі пакояў вакол яго. Я сказаў кіроўцу пачакаць і ўвайшоў унутр. Калі я назваў сваё імя, чалавек за сталом уручыў мне ключ ад нумара, тоўсты запячатаны канверт і скрутак памерам з футарал для кларнета. Я разрэзаў канверт і знайшоў у розных памерах і колерах: даляры, песа, кетсалі, кордобы, калоны, лемпіры, бальбоа, балівары, гурды, фунты, франкі і гульдэны. Я выцягнуў песа, заплаціў кіроўцу і з пакетам пад пахай падняўся ў свой пакой на трэцім паверсе. Ні ад Пілар, ні ад каго-небудзь яшчэ не было паведамленняў.
  
  
  Я прыняў доўгую парную ванну, а затым прахалодны душ, затым разгарнуў пакаванне прынады для чысткі дзёсен.
  
  
  
  
  
  
  і прыступіў да працы над Люгерам. Я мог бы папрасіць Хока прынесці мне новы пісталет, але Вільгельміна была старым і надзейным сябрам.
  
  
  Я разабраў Люгер і агледзеў усе дэталі. Паколькі ён быў добра змазаны і абаронены воданепранікальным пакрыццём, салёная вада яшчэ не пашкодзіла метал. Я выкарыстаў растваральнік на кожнай дэталі, нават на малюсенькіх шрубах, і прарабіў плямы праз адтуліну, пакуль яны не сталі чыста белымі. Я высушыў разабраны пісталет безворсавай ватной сурвэткай, дакрануўся да крытычных частак змазачным маслам з нізкай глейкасцю і зноў сабраў Люгер. Я заправіў абойму з васьмю патронамі са скрынкі снарадаў, якую падаў Хоук, і засунуў Вільгельміну ў кабуру на поясе.
  
  
  Майму целу патрэбен сон, але мой розум не здаваўся. Былі планы зрабіць, шчыліны закрыць. І кожны раз, калі я даваў свайму мозгу адпачыць, у поле зроку з'яўлялася фатаграфія Роны. Бландынку, стройнае гнуткае цела якой столькі начэй было ў маіх абдымках, нельга было лічыць проста страчаным яшчэ адным партнёрам па працы.
  
  
  "Яны не дапускаюць ні часу, ні знясілення для смутку", - з горыччу падумала я і вылецеў з пакоя. За сталом я спытаў, ці ёсць паблізу крама, дзе я магу купіць адзенне.
  
  
  «Так, сеньёр. У Агіларс, размешчаным праз дарогу, выдатны выбар», - сказаў клерк.
  
  
  «Грасіяс. Чакаю наведвальніка. Калі яна прыедзе, скажы ёй, дзе мяне знайсьці».
  
  
  Я перайшоў вуліцу і патраціў жменю грошай Хоўка на вопратку. Апрануўшыся ў новы гарнітур з усімі прыдатнымі аксэсуарамі, я яшчэ раз параіўся са сваім парцье і марудліва накіраваўся ўверх па вуліцы да вулічнага кафэ. Я сеў за столік, з якога можна было назіраць за ўваходам, і заказаў бутэльку мясцовага брэндзі, які гарэў, як агонь, але не меў непрыемнага густу. Пацягваючы брэндзі, я задаваўся пытаннем, колькі мне чакаць, перш чым я вырашу, што мой суразмоўца, Пілар, не з'явіцца.
  
  
  У гэты момант асмуглая дзяўчына ў блузцы з глыбокім выразам, ледзь стрымлівае яе цудоўную грудзі, гайданулася паміж столікамі і спынілася ў мяне. Яе валасы былі чорнымі і густымі, злёгку ўскалмачанымі, толькі што з ложка. У яе былі вочы колеру чорнай кавы, якія абяцалі экзатычныя задавальненні.
  
  
  «Ці можаце вы зэканоміць на запалцы?» - Спытала яна з лёгкім акцэнтам.
  
  
  «Прабачце, я не захоўваю іх, бо кінуў паліць». Я падказаў ёй.
  
  
  «У мінулым годзе я спрабавала кінуць курыць сама, але пратрымалася ўсяго два тыдні», - правільна адказала яна.
  
  
  "Вы, павінна быць, Пілар".
  
  
  "Так. А ты Нік Картэр… якога клічуць Кілмайстар. Твая рэпутацыя апярэдзіла цябе». «Я не ведаю, ці варта мне паводзіць сябе сціпла ці прасіць прабачэння».
  
  
  Яе поўныя вусны выгнуліся ва ўсмешцы. «Ніколі не трэба прасіць прабачэння. Магу я сесці? »
  
  
  "Вядома. Мае манеры сёння крыху зношаныя, як і ўсё астатняе.
  
  
  Пілар апусцілася на крэсла насупраць мяне. «Ты выглядаеш так, быццам табе трэба крыху паспаць», - сказала яна.
  
  
  "Бізнес перш за ўсё", - сказаў я з ліслівай усмешкай. "Мы можам пагаварыць тут?"
  
  
  Яе выдатныя вочы слізгалі па лайдаках у кафэ і мінакам па тратуары. "Гэта такое ж добрае месца, як і любое іншае", - сказала яна мне, паціснуўшы плячыма.
  
  
  Я зрабіў знак афіцыянту, каб ён папрасіў яшчэ шклянку, і наліў Пілар брэндзі. Затым я рэзка спытаў: "Што ты зрабіла са сваімі валасамі?"
  
  
  Інстынктыўна яе рука ў імгненным замяшанні пацягнулася да галавы, затым яна ўсміхнулася. «Вам, мусіць, сказалі, што я рудая. Як вы ведаеце, у нашым бізнэсе часта ўзнікае неабходнасць змяніць знешні выгляд. Табе падабаецца чорны? "
  
  
  "Любіць гэта. Іду ў заклад, ты таксама быў ерасоткай як рудая.
  
  
  «Чаму, дзякуй», - сказала яна і гарэзна паглядзела на мяне з-пад сваіх доўгіх веек.
  
  
  На імгненне рысы твару Піларс, здавалася, зніклі і перайшлі ў тонкі твар Роны Фальштэт. Я зрабіў глыток моцнага брэндзі, і выява знікла.
  
  
  «Адзінае, што ў нас ёсць, - сказаў я, - гэта катэр, які даставіў чамадан на борт «Гавіёты». Я не мог разгледзець ні імя, ні апазнавальных лічбаў у цемры. Ён ехаў занізка ў вадзе і прыводзіўся ў рух двума падвеснымі рухавікамі».
  
  
  Пілар прыкусіла губу і паківала галавой.
  
  
  "Нічога падобнага. Вы бачылі каго-небудзь з людзей на катэры?
  
  
  "Галоўны чалавек быў невысокага росту, шчыльнага целаскладу і зусім лысы".
  
  
  Яна падняла руку, каб спыніць мяне. «Каранасты, лысы мужчына?»
  
  
  "Гэта правільна. Ты яго ведаеш?"
  
  
  “Я думаю так. Ёсць такі чалавек, які ўзначальвае банду кантрабандыстаў на Кюрасаа. Яго клічуць Торыа.
  
  
  "Вы можаце сказаць мне, дзе яго знайсці?"
  
  
  „Я магу адвезці цябе туды. Я ведаю Кюрасаа, і мы зможам дзейнічаць хутка».
  
  
  На хвіліну я збіраўся запярэчыць. Я не хацеў, каб яна стала такой жа, як Рона. Але Пілар мела рацыю, я мог марнаваць каштоўны час на Кюрасаа без правадніка, а час быў вырашальным фактарам.
  
  
  «Як хутка мы зможам з'ехаць?» Я сказаў.
  
  
  “Мы можам паспець на ранні рэйс заўтра раніцай. Я ўсё зраблю.
  
  
  "Ці можам мы пачаць раней?"
  
  
  «Не. І важна, каб вы сёння ўвечары адпачылі. Заўтра табе трэба будзе быць моцным і пільным».
  
  
  Мае ныючыя мышцы пагадзіліся. Мы выпілі яшчэ шклянку брэндзі, і яна праводзіла мяне да майго гатэля.
  
  
  "Я прыйду за табой раніцай, – сказала Пілар, – а мы паедзем у аэрапорт".
  
  
  Я пакінуў яе ў двары і стомлена падняўся
  
  
  
  
  
  
  у мой пакой.
  
  
  Раздзел Пятнаццаць
  
  
  Я прыняў другі душ за дзень і зашмаргнуў жалюзі супраць вячэрняга сонца. Я зняў новую вопратку і паклаў яе на крэсла. Затым я расцягнуўся голы на ложку, накінуў на сябе прасціну і ўтаропіўся ў столь.
  
  
  Проста прымусіць сябе заснуць звычайна немагчыма. Кожны нерв у маім целе патрабаваў адпачынку, і мае вочы былі падобныя на мяшкі з пяском, але я не магла спаць.
  
  
  Недзе былы амерыканскі навуковец і былы рускі генерал рыхтаваліся сцерці маю краіну, горад за горадам. Паслязаўтра першым адправіцца Нью-Йорк. Я павінен куды-небудзь памчацца, каб спыніць іх, а не злятаць з ложка на ложку ў гатэлі ў Веракрусе.
  
  
  Але спяшацца ў бой без падрыхтоўкі было б неразумна і небяспечна. І калі Пілар зможа знайсці кантрабандыста Торыа, у яго яшчэ можа быць дастаткова часу для выканання місіі. Я заплюшчыў вочы. Бачанне Роны праплыло перада мной, знікла, затым вярнулася.
  
  
  Сонечнае святло, якое пранікала скрозь аранжавыя жалюзі, паступова пацьмянела праз усе адценні шэрага, і, нарэшце, стала цёмна. Тым не менш мой розум не мог супакоіцца.
  
  
  Здавалася, кожны гук з вуліцы ўнізе даносіцца проста да маіх вушэй. Змыўшы ўнітаза ў суседнім пакоі, фантанны Ніягарскі вадаспад.
  
  
  Потым нехта злёгку пастукаў у маю дзверы.
  
  
  "Так?"
  
  
  «Гэта Пілар», - рушыў услед мяккі адказ.
  
  
  Я вылез з ложка, схапіў ручнік і адчыніў дзверы. На Пілар была чорная сукенка з малюсенькімі кветачкамі, якія, здавалася, шчасліва раслі ў пагорках і далінах яе багатай мясцовасці.
  
  
  "Увайдзіце", - сказаў я.
  
  
  "Я сапраўды не верыла, што ты зможаш заснуць", - сказала яна і ўвайшла ўнутр.
  
  
  "Ваша прыгажосць пераўзыходзіць толькі вашу мудрасць", - адказаў я.
  
  
  "Я прынёс табе сёе-тое, каб дапамагчы". Яна лёгенька апусцілася на край ложка.
  
  
  «Таблеткі?» Я спытаў. "Я ніколі іх не прымаю".
  
  
  Яна ляніва ўсміхнулася мне. «Не, не таблеткі. Мяне."
  
  
  «Што ж, - адказаў я, апраўляючыся ад свайго здзіўлення, - вы вызначана цудоўная таблетка, і яе зусім не цяжка праглынуць».
  
  
  Яе прыгожы твар пасур'ёзнеў, стаў амаль суровым. «Не жартуйце, - сказала яна. "Абедзве нашы жыцці могуць залежаць ад твайго фізічнага стану заўтра, і ..." Тут яна завагалася, яе вочы слізганулі па маёй апранутай у ручнік постаці. "І, можа быць, я таксама буду сёння неспакойна адпачываць у адзіноце".
  
  
  "Магчыма", - сказаў я.
  
  
  "Ты пакінеш усё мне?"
  
  
  "Пілар, я ў тваіх руках".
  
  
  «Б'ен. Спачатку я хачу, каб ты ляжаў тут, на ложку».
  
  
  Я паслухмяна падышоў да ложка і ўжо збіраўся апусціцца, калі яе моцныя карычневыя пальцы праслізнулі пад ручнік, які я насіў, і змахнулі яго.
  
  
  "Для гэтага нам не спатрэбіцца ручнік", - рашуча сказала яна. "Кладзіся на жывот, калі ласка".
  
  
  Я распластаўся на ложку, склала рукі ў падушку. Нешта прахалоднае дакранулася да маёй шыі ў падставы чэрапа і павольна пацякло па спіне. Я адчуў лёгкі пах карыцы. Праз плячо я ўбачыў, што Пілар дастала малюсенькі флакон з сумкі, якую несла, і выліла змесціва па маім пазваночніку.
  
  
  «Масла карыцы», - патлумачыла яна. "Цяпер я хачу, каб ты зноў апусціў галаву і дазволіў мне дапамагчы табе расслабіцца".
  
  
  "Так, мэм", - усміхнуўся я. Раздаўся шэпчучы шаўкавісты гук. Краем вока я ўлавіў ўспышку асмуглага сцягна і зразумеў, што Пілар зняла з сябе ўсю вопратку.
  
  
  Нібы адчуваючы мае думкі, яна закрыла мае вочы лёгкім дакрананнем сваіх прахалодных, мяккіх пальцаў. "Паслабся", - прамармытала яна. "Цяпер табе трэба толькі расслабіцца".
  
  
  Затым яе рукі ляглі на маю спіну плаўнымі маленькімі кругамі, яе пальцы націскалі цвёрда і далікатна. Яна намазала маслам мае плечы і грудную клетку, выдаючы сабе ўхваляльныя гукі. Яна знайшла зморшчыну на маім баку, дзе дзіда майя кранала мяне, і яе пальцы пагладзілі боль.
  
  
  Яна нанесла алей на маю талію, яе рукі цудоўна слізгалі па маёй скуры з духмянай змазкай. Уніз і ўніз, па ягадзіцах і задняй паверхні сцёгнаў. Яшчэ трохі дакраніцеся да западзіны на каленях, затым да ікраножных цягліц, уздоўж ахілава сухажыллі, каб мае пяткі леглі на яе далоні.
  
  
  Пілар далікатна нанесла алей на падэшвы маіх ног, слізгануўшы пальцам паміж кожным з маіх пальцаў.
  
  
  Мая скура была жывой і звышадчувальнай да яе дакрананняў. Здавалася, я адчуваю праз свае сітавіны блізкасць яе аголенага цела.
  
  
  Я сказаў: «Пілар, я не ведаю, усхваляваны я ці хачу спаць. Калі ласка, прымі рашэнне! »
  
  
  "Супакойся", - мякка аблаяла яна. "Мы толькі пачалі".
  
  
  Затым яна ўзяла мае пальцы ног па адным, лашчачы іх, перакочваючы паміж пальцамі. Вялікім і паказальным пальцамі яна зрабіла прамасленыя ножны, якія слізгаюць уверх і ўніз з кожнага пальца ногі.
  
  
  Затым Пілар узяла кожную ступню ў рукі і стала мясіць яе, пакуль я не адчуў, як трашчаць косці. Затым яна зноў падняла рукі ўверх па маіх нагах, яе вопытныя пальцы ўпіліся ў напружаныя мышцы, сціскаючы, маніпулюючы, выцягваючы ныючы боль.
  
  
  Асаблівая ўвага надавалася майму крупы. Трымаючы адну руку на кожнай ягадзіцы, яна нахілялася і сціскала з дзіўнай для жанчыны сілай, яе рукі рытмічна перакочваліся ад пятак да кончыкаў пальцаў.
  
  
  Ложак злёгку правісла, калі Пілар
  
  
  
  
  
  
  апынулася на маіх нагах. З гэтага становішча яна нахілілася наперад і правяла сваімі гнуткімі пальцамі па маёй спіне, чароўнай выявай паслабляючы напружаныя цягліцы.
  
  
  Калі яна пацягнулася наперад, каб памасіраваць мае плечы і шыю, я адчуў, як соску яе калыхаецца грудзей дакрануліся да мяне. Цяпер яе рукі слізганулі па маёй аголенай спіне ад плячэй да ступняў.
  
  
  "Цяпер перавярніся, - сказала яна, - а я зраблю іншы бок".
  
  
  "Я не ведаю, ці вытрымаю я".
  
  
  "Не хвалюйся, я ўпэўнены, ты стойка вытрымаеш".
  
  
  Я перавярнуўся на спіну.
  
  
  Пілар уздыхнула. «Чаму, Нік, я думаў, ты расслабіўся!»
  
  
  "Чорт пабяры!" Я ўсміхнуўся, скарыстаўшыся магчымасцю, каб зірнуць на маю аголеную масажыстку. Яе скура была як паліраваная медзь - гладкая і бездакорная. Яе грудзей былі поўнымі і саспелымі. Яны апусціліся, потым рэзка падняліся. Яе вузкая стан і круглыя цвёрдыя сцёгны блішчалі лёгкім бляскам поту.
  
  
  Яна хупава нахілілася, каб узяць з прыложкавай тумбачкі бурбалка з маслам, і пырснула яго на мяне, разводзячы рукамі.
  
  
  «Не хвалюйся, - сказала яна, нібы зноў чытаючы мае думкі, - нічога не застанецца незавершаным!»
  
  
  Цяпер я здаўся яе рукам. Вочы закрыліся - у галаве не ўзнікала трывожных карцінак. У мяне было адчуванне бязважкасці, як быццам маё цела, якое накіроўваецца гэтымі дасведчанымі пальцамі, дрэйфавала ў прасторы. Я здаваўся зробленым з Ірыска ... нацягнутай, расцягнутай, цудоўна нацягнутай з дакладнасцю да долі мяжы трываласці.
  
  
  Я рэзка расплюшчыў вочы і схапіў Піларс за руку. «Гэтага дастаткова, - сказаў я. “Мы толькі што дасягнулі межаў масажу. У цябе ёсць іншыя таленты? »
  
  
  Пілар ляніва дражніла ўсміхнулася мне. Мяне ахапіў шок вытанчанага задавальнення, калі яе рот самкнуўся нада мной.
  
  
  І на нейкі час мне здалося, быццам мяне цягнуць праз маленькую аксамітную дзірачку ў свет няўяўных асалод. Затым мяне ахапіла дрыготку вызвалення. І ўпершыню за шмат гадзін я быў пусты ні ад думак, ні ад пачуццяў, плыў у пустаце, плывучы да глыбокай студні забыцця.
  
  
  Я пацягнуў цёплае, палаючае цела побач са мной і накрыў нас абодвух прасцінай.
  
  
  Менш чым праз хвіліну сон, які я так доўга шукаў, заключыў мяне ў цёплыя абдымкі, якія пахлі карыцай.
  
  
  Кіраўнік Шаснаццаць
  
  
  Я прачнуўся досвіткам з адчуваннем, як быццам усе старыя дэталі былі замененыя новымі, пакрытымі тефлонам кампанентамі перманентнага прасавання. З ваннай даносіліся плёскат вады і жаночы голас, які спявае на іспанскай. Я выскачыў з ложка, падышоў да дзвярэй і штурхнуў іх.
  
  
  У пакой уварваліся патокі пары. За напаўпразрыстай фіранкай для душа я мог бачыць сілуэт прыгожага цела Пілар, калі яна намыльвалася і спявала нешта з часоў Панча Вілья. Час ад часу фіранка прыліпала да яе скуры, агаляючы бліскучую паверхню, як цэлафанавае акно ў скрынцы з цукеркамі.
  
  
  Я пастаяў там хвіліну, атрымліваючы асалоду ад відовішчам, затым схапіў фіранку і адсунуў яе ў бок.
  
  
  Пілар ахнула ад здзіўлення і інстынктыўным жаночым жэстам закрылася рукамі. Затым яна апусціла рукі і стаяла, усміхаючыся пад бруямі душа, у той час як вада, якая сцякае па ўзгорках і западзінах яе цела, прымушала яе блішчаць, як цюлень.
  
  
  «Добрай раніцы, керыда», - сказала яна. "Спадзяюся, я не разбудзіў цябе". Яе вочы слізгалі па маім целе. "Вы заўсёды прачынаецеся ў такім стане?"
  
  
  «Усё залежыць ад таго, хто прымае душ у суседнім пакоі».
  
  
  "Спадзяюся, ты добра спаў".
  
  
  “Як бервяно. Калі свет калі-небудзь даведаецца пра гэтыя твае лекі ад снатворнага, мы ўбачым апошні з барбітуратаў.
  
  
  «Лістушка. Сядай, я намылю табе спіну.
  
  
  Я ўвайшоў у душ, і Пілар павярнула мяне. Яна намыліў рукі, але вобласць маёй анатоміі, якую яна намыліў, дакладна не была маёй спіной. Я павярнуўся і стаў тварам да яе, на нас абодвух пырснула вада. Упершыню я зразумела, якая яна высокая дзяўчына.
  
  
  «Мне прыходзіць у галаву, - сказаў я, - што я атрымліваю ад вас вельмі шмат заказаў. Час мне ўзяць на сябе.
  
  
  «Што ты меў на ўвазе, керыда?» - Выдыхнула яна, нахіляючыся наперад, і гэтыя цудоўныя грудзей гойдаліся да мяне.
  
  
  Узяўшы яе пад рукі, я падняў Пілар і падвёў яе да сябе. Затым я апусціў яе, па дзелі цалі за раз.
  
  
  Яна выдала лёгкі гук захаплення, калі яе рукі абнялі мае грудзі, і яна прыцягнула нас разам, прыціснуўшыся сваімі грудзьмі да мяне. Мы пачалі павольны, хвалепадобны, нерухомы танец там, у душы, паступова павялічваючы рытм, пакуль Пілар не круцілася і не трэслася, як апантаная жанчына. Раптам яна ўскрыкнула, яе голас працяў манатонны гул вады.
  
  
  Пасля гэтага мы стаялі разам, дазваляючы вадзе абмываць нашы целы.
  
  
  Мы хутка апрануліся, а затым пайшлі ў суседняе кафэ, каб паснедаць цудоўнымі хуэва-ранчара. Мы запілі яго мексіканскім півам, якое нават падчас сняданку лепш, чым горкая мексіканская кава-фі.
  
  
  Таксі адвезла нас у Aeropuerto Nacional, дзе мы селі ў невялікі самалёт. Мы вылецелі ў шэсць трыццаць. З двухгадзіннай розніцай у часе мы прызямліліся б на Кюрасаа апоўдні.
  
  
  Калі мы ляцелі
  
  
  
  
  
  над мірнай зелянінай Юкатана і цёмна-сінім Карыбскім моры я мімаволі ўспомніў, што не так шмат гадзін таму я змагаўся за сваё жыццё там.
  
  
  Як быццам па ўзаемнай згодзе мы з Пілар не размаўлялі падчас паездкі. Раней гэтай раніцай мы былі проста мужчынам і жанчынай, якія атрымлівалі асалоду ад жыццём і адзін адным, як быццам нашай самай вялікай праблемай было вырашыць, што ёсць на сняданак. Але зараз мы былі двума прафесіяналамі, якія ідуць насустрач невядомым небяспекам, ведаючы, што мы ніколі не вернемся. Быў не час для свецкіх гутарак. Мы сядзелі ціха, пагружаныя ў свае асабістыя думкі.
  
  
  Голас пілота парушыў цішыню. «Тыя з вас, хто знаходзіцца па правым борце, зараз могуць бачыць наперадзе востраў Аруба. Аруба - самы маленькі з трох астравоў, якія ўваходзяць у склад Нідэрландскіх Антыльскіх астравоў. Кюрасаа яшчэ за пяцьдзесят міляў на ўсход. Мы пачынаем спуск і будзем прызямляцца прыкладна праз пятнаццаць хвілін».
  
  
  Калі пілот працягваў распавядаць нам аб умовах надвор'я на Кюрасаа (ідэальных, як заўсёды), я назіраў, як Аруба слізгала міма нас. Пралівы паміж Арубай і Кюрасаа былі спярэшчаныя белымі паруснікамі і мноствам маленькіх карычневых астраўкоў без сталага насельніцтва, хоць яны часам выкарыстоўваліся рыбакамі.
  
  
  Наш самалёт прызямліўся ў аэрапорце Плесман, і мы знайшлі таксі для пяцімільнай паездкі ў сталіцу Вільемстад. Кабіна была старой «Гудзон», са знятым дахам, каб яна магла выкарыстоўвацца пад адкрытым небам.
  
  
  Кіроўца быў гаманкім чалавечкам, які, здавалася, вырашыў распавесці нам аб усіх мясцовых плётках падчас нашай кароткай паездкі. Я не звяртаў асаблівай увагі на тое, што казаў мужчына, пакуль адна фраза не пранізала маё прытомнасць, як ледасек.
  
  
  «Пачакай хвілінку», - раўнуў я кіроўцу. «Што вы сказалі аб бландынцы, выцягнутай з мора?»
  
  
  Ён павярнуўся на сваім месцы з шырокай усмешкай, задаволены тым, што абудзіў маю цікавасць. «О так, сеньёр. Два дні таму ў рыбацкіх доках было шмат хваляванняў. Адна з лодак вярнулася з жоўтавалосай дамай. На ёй была выратавальная камізэлька, які трымаў яе на плаву, хоць яна не была ў прытомнасці, калі яе прывезлі. Вельмі дзіўна, паколькі ніводная лодка не патрапіла ў аварыю».
  
  
  "Дзе яна зараз?" Я ўмяшаўся,
  
  
  "Калі стала вядома з рыбацкіх докаў, неўзабаве прыехаў муж жанчыны і павёз яе з сабой".
  
  
  "Яе муж?" - паўтарыў я.
  
  
  „О так. Гэта буйны мужчына, падобны на мядзведзя, які часам плавае разам з Гавіётай».
  
  
  Гарадзін! Напэўна, ён вярнуўся на Кюрасаа, калі не змог знайсці мяне ці Рону ў вадзе. Несумненна, ён чакаў там, калі з докаў прыйшла вестка, што яе прывезлі рыбакі. Гэта было два дні таму. Я падлічыў шанцы, што Рона яшчэ жывая. Гэта быў доўгі стрэл: "Вы не ведаеце, куды мужчына… яе муж… забраў жанчыну?" Я спытаў.
  
  
  - Не, сеньёр, але, можа, мой сябар, рыбак Саба, раскажа вам. Гэта ён выцягнуў даму з мора».
  
  
  "Вы можаце адвезці мяне на Сабу?"
  
  
  "Цяпер, сеньёр?"
  
  
  "У цяперашні час." Я выцягнуў з набраклага паперніка купюру ў дзесяць гульдэнаў і працягнуў яе кіроўцу. "І зрабі гэта хутка".
  
  
  "Пяць хвілін", - сказаў ён, кладучы грошы ў кішэню.
  
  
  За пяць хвілін, амаль з дакладнасцю да секунды, мы прайшлі праз лабірынт вузкіх вулачак да рыбацкіх доках за межамі Вільемстада, расчышчаючы шлях з дапамогай гудка, на які кіроўца стала абапіраўся. Мы рэзка спыніліся на набярэжнай перад каркаснай хатай з адным вялікім акном у плямах дыму і шыльдай з выветранай фарбай, на якой напісана «Сховішча Ванвоорта».
  
  
  Выйшаўшы з машыны, я адчуў, як мяне тузанулі за рукаў, і зразумеў, што амаль забыўся пра Пілар.
  
  
  "Нік, бландынка… гэта твая Рона?"
  
  
  "Гэта павінна быць."
  
  
  "А што ты будзеш рабіць?"
  
  
  "Знайдзі яе, калі змагу".
  
  
  "Але ў нас ёсць місія".
  
  
  Калі б не Рона, не было б ніякай місіі. Менавіта яна дала нам ключ да разгадкі, і зараз яна можа прывесці нас да Гарадзін. Акрамя таго, яна не была навучана небяспечнай працы, як мы. Калі яна зараз у руках Гарадзіна, ёй давядзецца заплаціць жахлівую цану. Я мушу паспрабаваць знайсці яе. Я ёй шмат каму абавязаны».
  
  
  «Вы ёй нічога не павінны, - сказала Пілар. «Ты не прымушаў яе выконваць заданне. А час... ведаеш, які сёння дзень?
  
  
  „Так, я ведаю. Заўтра крайні тэрмін».
  
  
  «Забудзься пра яе, Нік. Пойдзем са мной, і я завяду цябе ў Торыё. Мы знойдзем яго на набярэжнай недалёка адсюль».
  
  
  Я спыніўся перад дзвярыма сховішча Ванвоорта і паглядзеў у твар Піларс. Калі я загаварыў, мой голас быў халодным. «Рашэнне маё, і я яго прыняў. Ты пойдзеш са мной? »
  
  
  На імгненне яна сустрэлася са мной позіркам, затым адвярнулася. Яна працягнула руку і дакранулася да маёй рукі. «Мне вельмі шкада, Мік. Вы павінны дзейнічаць згодна са сваім сумленнем. Я памагу табе, чым ты папросіш. "
  
  
  Я сціснуў яе руку і ўвайшоў у дзверы.
  
  
  Кіраўнік Сямнаццаць
  
  
  Vanvoort's Hideaway не быў турыстычным барам. Святло было цьмяным, паветра было затхлым. Сцены былі абвешаны плакатамі з рэкламай піва і палітыкаў. Лінолеўм на падлозе працёрся да голага дрэва ў паласе ўздоўж пярэдняй часткі нелакаванай планкі.
  
  
  Кліентурай былі рыбакі і маракі.
  
  
  
  
  
  многіх народаў. І ўсе мужчыны. Гул размоваў і звон шклянак раптам спыніліся, калі наведвальнікі заўважылі Пілар, якая выглядала эфектна ў кароткай цытрынава-жоўтай сукенцы.
  
  
  За стойкай сядзеў клышаногі галандзец з біцэпсамі, падобнымі на дыні, якія тырчаць з-пад кароткіх рукавоў яго кашулі.
  
  
  "Я шукаю рыбака па імені Саба", - сказаў я.
  
  
  Малюсенькія вочкі галандца прабегліся па мне, як казуркі. "Хто сказаў, што ён тут?"
  
  
  «Яго сябар таксіст. Той, што ў Гудзон.
  
  
  Ён пакруціў сваёй масіўнай галавой з боку ў бок. "Не значыць для мяне нічога".
  
  
  Паклаўшы абедзве рукі на стрыжань, я прыціснуўся тварам да яго. «Містэр, у мяне няма часу гуляць у гульні, і ў мяне няма часу тлумачыць. Але я хачу, каб вы ведалі наступнае: калі вы не пакажаце мне Сабу праз пяць секунд ці не скажаш, дзе я магу яго знайсці, я перайду праз гэты бар і зламаю вам косці, пакуль не атрымаю адказ».
  
  
  Галандзец ведаў, што я сур'ёзна. Яго чырвань збялеў. "Вунь там", - прахрыпеў ён. «Адзін у будцы ля сцяны».
  
  
  Калі я адвярнуўся ад бара, тут зноў пачаўся лопат, і ўсе сталі занятыя, гледзячы на Пілар.
  
  
  Самотны мужчына ў будцы быў чарнаскурым жыхаром Віргінскіх астравоў.
  
  
  "Саба?" Я спытаў.
  
  
  «Дакладна, дружа. Сядай. І лэдзі таксама. У яго прамове музычная частка была брытанскай, а частка - каліпса-меладычнай, якую вы чуеце ў некаторых частках Вест-Індыі. "Ты павінен усяліць у Ганса страх перад Богам, прымусіць яго адступіць, як гэта".
  
  
  «Я хачу спытаць пра жанчыну, якую вы прывялі два дні таму. Той, які ты знайшоў у моры».
  
  
  - Ах, лэдзі з жоўтымі валасамі. Вельмі прыгожая. Яна не прачынаецца, каб сказаць ні слова. Вельмі-вельмі стаміўся. Мора схуднее твае сілы. Але я не думаю, што ёй балюча. Нічога не зламанае».
  
  
  «І мужчына адвёў яе? Той, хто сказаў, што ён яе муж?
  
  
  «Ой-хо, можа, ён не яе муж», га? Я не здзіўлены. Ён не падобны на тую даму з жоўтымі валасамі, якую прымаюць за мужа. Занадта грубіянска, занадта брыдка. Ты мужык, дружа?
  
  
  «Не, але я яе сябар, а мужчына, які яе павёз, дакладна не быў. Вы ведаеце, куды ён яе забраў?
  
  
  "Так, я ведаю. Я расказваю яму дарогу ў шпіталь Каралевы. Ён кажа, што ніколі не мін ', ён вядзе даму туды, дзе ў яго ёсць сябры. Ён сказаў, што яны клапоцяцца пра яе. Таму я гляджу, куды ён ідзе "Ён бярэ дзяўчыну ў маторную лодку з двума іншымі мужчынамі. Яны едуць на Маленькі Пёс, маленькая выспа ў дванаццаці мілях ад берага. Нічога, акрамя вялікіх камянёў на Little Dog. Вялікія камяні і рыбацкая хаціна. Рыбакі больш не выкарыстоўваюць гэтае месца. Мужыкі з" стрэльбамі зараз усіх палохаюць.
  
  
  "Вы можаце паказаць мне, як дабрацца да Маленькага Сабакі?" Я спытаў.
  
  
  "Вядома. Спусьцецеся да доках, вы можаце ўбачыць гэтае месца. Давай, я табе пакажу.
  
  
  Чорны мужчына ўстаў і выйшаў з будкі. Пілар рушыла за намі на вуліцу і спусцілася праз пару стромкіх кварталаў да набярэжнай, дзе Саба паказаў праз бліскучую ваду на тое, што здавалася вышчэрбленым выступам з карычневых скал.
  
  
  "Маленькі сабачка", - сказаў ён. «Можа быць, 500 метраў у даўжыню, 200 у шырыню. Адзінае бяспечнае месца для пасадкі лодкі -з іншага боку. Адсюль не відаць.
  
  
  «Мне патрэбная хуткасная лодка, - сказаў я. "Вы ведаеце каго-небудзь, хто здае мне адзін?"
  
  
  "Вядома. У мяне ёсць адзін з самай хуткай лодкай у гавані, калі не лічыць кантрабандыстаў і паліцыі. Ён бярэ з вас шмат грошай, але вы атрымліваеце свае грошы ».
  
  
  "Добра." Я павярнуўся да Пілар. "Цяпер я папрашу цябе зрабіць тое, што будзе для цябе вельмі цяжкім".
  
  
  «Што здарылася, Нік?»
  
  
  „Пачакай мяне. Пачакай, калі я не вярнуся да цемры, вапні Дэвіда Хока ў Вашынгтоне і раскажы яму ўсё, што ведаеш».
  
  
  «Можна я пайду з табой? Я магу кіраваць лодкай. Я магу дапамагчы рознымі спосабамі».
  
  
  "Не", - цвёрда сказаў я. "Гэта мая праца, і я хачу, каб вы засталіся тут".
  
  
  «Так, Нік», - сказала яна з непадобнай на яе пакорай.
  
  
  Я сціснуў яе руку і рушыў услед за Сабой да доках, дзе мы знойдзем яго сябра на катэры. Аказалася, што гэта старая хуткая лодка, якую яе ганарлівы ўладальнік беражліва трымаў у добрым стане. Гэты чалавек не занадта турбаваўся аб тым, каб дазволіць незнаёмцу ўзляцець у сваёй гонару і радасці, але досыць гульдэнаў перайшло з рук у рукі, каб паменшыць яго супраціў. Маторам быў гіганцкі «Эвінруд», які імгненна ажыў, і неўзабаве я ўжо нёсся па лёгкім праліве да Маленькага Сабака. Перш чым я падышоў занадта блізка, я зрабіў шырокае кола вакол скалістых выспаў. Каля ўвахода на далёкім беразе да непафарбаванай прыстані быў прывязаны катэр з каютамі. За пірсам стаяла драўляная хаціна. Бледна-шэры дым клубіўся з трубы.
  
  
  Я задушыў "Эвінруд", затым агледзеў хаціну і навакольныя скалы на прадмет якіх-небудзь прыкмет жыцця. Не было. Так што я ўключыў матор і вярнуўся вакол выспы.
  
  
  Я блукаў па камяністым беразе на далёкім баку ў пошуках магчымага месца для прызямлення. Вышчэрбленыя вяршыні ўзвышаюцца на пятнаццаць ці дваццаць футаў, як быццам нейкае велізарнае абурэнне ў цэнтры зямлі выкінула іх са дна акіяна. Нарэшце я наткнуўся на вузкі клін вады паміж парай выступоўцаў валуноў, і мне ўдалося праціснуць лодку. Я засцерагаў яе, падняўся па скалах і накіраваўся да хаціны на супрацьлеглым баку вострава.
  
  
  
  
  
  
  
  Рух ішоў у лепшым выпадку павольна, і я перасоўваўся асцярожна, на выпадак, калі Гарадзін выставіў назіранне. Праз 20 хвілін я дасягнуў зручнай кропкі, адкуль мог легчы на жывот і глядзець на хаціну. Тут ён здаваўся большым, чым з боку акіяна, і здавалася, што ён падзелены на два пакоі. Адзінае акно, якое я мог бачыць, было забіта дошкамі з аднымі толькі шчыліннымі адтулінамі. Па-ранейшаму ніякіх слядоў чалавечага жыцця, толькі клубіцца дым, які расцякаецца па паветры. Цяпер, калі я быў з зацішнага боку ад дыму, я заўважыў непрыемны пах. Магчыма, у глыбіні душы я ведаў, што гэта было, але я адкінуў гэтую думку і папоўз да халупы, стараючыся не трапляцца на вочы шчыліны ў акне на выпадак, калі нехта будзе сачыць за ім.
  
  
  Я без праблем дабраўся да хаціны і прысеў пад акном, забітым дошкамі.
  
  
  Смурод тут быў беспамылковым. Гэта быў пах апаленай плоці і чалавечых валасоў. Я сціснуў зубы і паспрабаваў сцерці разумовую карціну таго, што магло здарыцца з Ронай Фальштэт. Унутры хаціны пачуўся рэзкі, ледзь стрымліваецца голас гневу. Гэта быў цяжкі рык Фёдара Гарадына.
  
  
  "Ты даставіў мне шмат клопатаў, ты і Картэр", - казаў ён. «Але ты ўсё яшчэ можаш заслужыць маё прабачэнне. У вас ёсць інфармацыя; Мне патрэбная гэтая інфармацыя. Просты абмен. І сапраўды, як ты можаш адмовіць такому чалавеку, як я, які такі таленавіты да пераканання? »
  
  
  Я павольна падняў галаву, каб прыжмурыцца праз прастору паміж дошкамі, і голас Гарадзіна працягнуўся.
  
  
  “Мы ведаем, што Картэр не патануў. Ёсць звесткі, што яго даставілі на бераг у рыбацкай вёсцы майя на Юкатане. Больш за тое, нам не ўдалося яго адсачыць. Там быў бы кантактны пункт, па якім вы маглі б звязацца з ім у выпадку крайняй неабходнасці. Я хачу, каб ты сказаў мне, дзе гэта».
  
  
  Цяпер я мог бачыць пакой праз падаконнікі. У драўляным крэсле, побач з Гарадзінам сядзела Рона Фальштэт. Адзіная вяроўка была прывязана вакол яе таліі, звязваючы яе рукі па баках і ўтрымліваючы яе на спінцы крэсла. На ёй быў толькі ўрывак штаноў, якія яна насіла, калі нырала з круізнага лайнера. Вышэй таліі яна была аголена, агаляючы маленькія, добра сфармаваныя грудзей. Яе вочы пачырванелі, валасы зблытаныя. Калі яна загаварыла, гэта было адхіленым, стомленым голасам.
  
  
  «Не было ніякай кантактнай асобы», - сказала яна.
  
  
  "Ты хлусня і дурніца", - сказаў Гарадзін. “Вы павінны ведаць, што я магу прымусіць вас сказаць. Мірна зараз ці пазней у крычаць агоніі. Так ці інакш, я знайду Картэра. Ён ужо забіў некаторых з маіх лепшых людзей, і кожную хвіліну, пакуль ён застаецца жывы, ён уяўляе пагрозу для нашага плана. Цяпер - яшчэ раз - дзе мы можам знайсці Ніка Картэра?
  
  
  "Я паняцця не маю, дзе ён", - стомлена манатонна сказала Рона.
  
  
  «У мяне няма больш цярпення», - прагыркаў Гарадзін. "А цяпер я пакажу вам, што адбываецца з людзьмі, з якімі я страціў цярпенне".
  
  
  Вялікі рускі адышоў у бок, і крыніца дыму з трубы была знойдзена. У вялікай жалезнай жароўні тлела распаленая куча з драўнянага вугалю. Пакрытыя гумай дзяржальні нейкай доўгай прылады тырчалі з вуглёў. Гарадзін асцярожна ўзяўся за рукаяць і выцягнуў інструмент. Гэта былі доўгія вастраносыя абцугі. Кляшчы засвяціліся цьмяна-аранжавым святлом, калі ён паказаў іх Роне.
  
  
  "Магчыма, вы чулі аб гэтай тэхніцы", - сказаў ён.
  
  
  «Плоць адрываецца ад цела па дробцы за раз. Асаблівая ўвага надаецца далікатнай грудзей жанчыны. Вы будзеце жыць даволі доўга, але ў кожны момант гэтага часу вы будзеце маліць памерці».
  
  
  Погляд Роны па-гіпнатычнаму спыніўся на бліскучых кончыках абцугоў. "Але я нічога не ведаю, - сказала яна са слязамі на вачах, - зусім нічога".
  
  
  Гарадзін праігнараваў яе. "Я дам вам яшчэ адзін шанц адказаць на мае пытанні", - холадна сказаў ён. "Тады мы пачнем".
  
  
  Я абдумаў свой план дзеянняў. Я мог забіць Гарадзіна, прастрэліўшы аконныя планкі, але па іх ценях у цёмным пакоі я бачыў, што яшчэ двое мужчын стаялі ля бліжэйшай сцяны. Яны, напэўна, будуць узброены і, цалкам верагодна, заб'юць Рону, перш чым я змагу прайсці за кут хаціны да вонкавых дзвярэй. Іншыя дзверы, прама насупраць акна, відаць, вялі ў другі пакой. Гэта не дапамагло. Калі б у пакоі было акно, яго б яе закалолі.
  
  
  Пакуль я спрабаваў прыдумаць здзяйсняльны план, Гарадзін уставіў абцугі ў вуглі і павярнуў у мой бок. Я схаваўся з-пад увагі, калі ён сказаў аднаму з нябачных людзей: «Прывядзі яго сюды. Пакажы міс Вальстэдт, на што яна можа разлічваць, калі не будзе супрацоўнічаць з намі.
  
  
  Перад маім акном перахрысціўся славянскі хлопец з кароткай стрыжкай, і калі я зноў падняў галаву, ён адчыніў дзверы на супрацьлеглым баку. Пах гарэлай плоці разліўся, як атручаны газ. Славянін вярнуўся праз хвіліну, цягнучы за сабой нешта на падлозе, што адклаў за некалькі футаў ад Роны.
  
  
  Істота на падлозе была ў форме чалавека з галавой, тулавам, дзвюма рукамі і дзвюма нагамі. Мала што яшчэ аб гэтым падказаў мужчына. Плоць і мускулы былі разарваныя, абпаленыя, разарваныя і адарваныя ад кожнай часткі галавы і цела. Здавалася, нідзе не было органа, які
  
  
  
  
  
  
  не быў знявечаны. У шматлікіх месцах косткі прасвечвалі скрозь адтуліны ў плоці, у той час як стварэнне сцякала крывёй і іншымі біялагічнымі вадкасцямі.
  
  
  Вусны былі цалкам адарваныя, пакінуўшы грымасу аголеных зубоў, якая нагадвае чэрап. Там, дзе было адно вока, цяпер была толькі вільготная счарнелая дзірка.
  
  
  Горш за ўсё тое, што гэтая рэшта чалавека была жывая.
  
  
  Рона заткнула рот і адвярнулася, калі гэты прывід жаласна скрэбся па масніцу сутаргавай рукой.
  
  
  «Нельга так адварочвацца ад старога сябра, - сказаў Гарадзін. «Або, можа, ты не даведаешся пра прыгожага маладога Барыса».
  
  
  Рона выдала дрыготкі рыданне.
  
  
  «Мы знайшлі яго без прытомнасці, але ўсё яшчэ жывым», - працягнуў Гарадзін. «Мы ажывілі яго. Мы даглядалі яго і кармілі яго перад выпрабаваннямі. Потым ён паплаціўся, не надта адважна, я прызнаю, за той нядбайны момант, калі ён ухіліўся ад свайго абавязку і дазволіў вам і Картэру бегчы. Рэзка падняўшыся, яго голас стаў больш жорсткім. «А зараз надышоў ваш час. Мне патрэбен Нік Картэр, і ты скажаш мне, дзе яго знайсці.
  
  
  "Я… я не ведаю", - усхліпнула Рона.
  
  
  Гарадзін вылаяўся па-руску і пацягнуўся да гумовых дзяржальнях абцугоў.
  
  
  Воданепранікальная трубка з шасцю дымавымі шарыкамі, якія даў мне Сцюарт, была ў мяне ў руцэ. Нейкім чынам мне давялося кінуць адну з гранул у вугаль. Гэта была лёгкая адлегласць - праблема складалася ў тым, каб адправіць гранулу праз рашэцістае акно. Мне патрэбен быў духавы пісталет, і калі ў галаве ўзнікла выява, я хутка выцягнуў шарыкавую ручку з кішэні кашулі і адкруціў каўпачок, выкінуўшы яго разам з картрыджам ўнутры. У выніку ў мяне засталася трубка дыяметрам тры з паловай цалі, вузкая на адным канцы і дастаткова шырокая на іншым, каб прыняць адну з дымавых гранул. Я кінуў кулю ў ствол ручкі, уваткнуў яе паміж дошкамі акна і пачаў асцярожна рэгуляваць, каб траекторыя палёту ракеты была дакладнай.
  
  
  Цяпер Гарадзін падышоў да Роны. Трымаючы абцугі ў кожнай руцэ, ён прыціснуў распаленыя абцугі да яе левага соску. Я накіраваў рулю самаробнага духавога пісталета на які свеціцца вугаль. Мая першая спроба павінна быць бездакорнай, таму што ў мяне ці наўрад атрымаецца другая.
  
  
  Я зрабіў глыбокі ўдых, прыціснуўся вуснамі да канца трубкі і выдыхнуў з выбухным пуфам.
  
  
  Шарык уляцеў у вугаль і асеў на распаленым вуголлі з цудоўным шыпеннем і дымам грыбоў, распаўсюдзіўшы свой бледны, задушлівы дым ва ўсе куткі пакоя.
  
  
  Дабраслаўляючы вынаходлівасць Сцюарта, я выцягнуў хустку-маску і накрыў ёю нос і рот. Я павярнуў за вугал хаціны і адчыніў дзверы плячом. Ён скалануўся, а затым раскалоўся, калі я моцна штурхнуў яго.
  
  
  Калі я ўварваўся ў хаціну з Люгерам у руцэ, я ўбачыў, як Гарадзін, спатыкаючыся, вылецеў праз дзверы ў суседні пакой, у той час як адзін з яго людзей усляпую шукаў мэту для свайго пісталета-кулямёта.
  
  
  Я стрэліў, і ён упаў. Ён усё яшчэ спрабаваў падняць з падлогі пісталет-кулямёт, таму я стрэліў у яго яшчэ раз, і ён перастаў рухацца.
  
  
  Другі чалавек у пакоі атакаваў мяне распаленымі абцугамі пасля таго, як падняў іх з падлогі, дзе іх выпусціў Гарадзін. Я пусціў кулю яму ў галаву, затым кінуўся да Роны і хутка вызваліў яе. Паміж кашлем ёй удавалася выдыхаць маё імя.
  
  
  "Нік?"
  
  
  «Дакладна, - сказаў я. "Супакойся, я выцягну цябе адсюль праз хвіліну".
  
  
  Маска хусткі саслізнула з майго рота, калі я вынес Рону на вуліцу і апусціў яе на зямлю. Я пачакаў, пакуль у мяне праясніцца вочы, потым вярнуўся за Гарадзіным.
  
  
  Я пераступіў цераз трапяткія астанкі Барыса ў другі пакой халупы. Пуста. Было акно, абабітае дошкай, але яно было выбіта. Я паглядзеў на навакольныя скалы, але Гарадзіна не ўбачыў.
  
  
  Далёкі крык Роны адкінуў мяне ад акна. Я кінуўся назад праз хаціну і выскачыў праз парадныя дзверы. Гарадзін бег па кароткай дарожцы паміж валунамі да прычала, дзе стаяў катэр. Калі я ўвайшоў у дзверы, ён разгарнуўся і стрэліў у мяне з даўгаствольнага пісталета «Эрма». Яго куля патрапіла мне ў рукаў, роўна настолькі, каб сапсаваць мне мэта, калі я зрабіў два зваротных стрэлу. Адзін з іх трапіў у паліўны бак крэйсера, і лодка з гучным выбухам узнялася ўверх, калі Гарадзін кінуўся са сцежкі за скалы.
  
  
  Я апусціўся на калені побач з Ронай. "Ты можаш ісці?"
  
  
  "Я… я так думаю".
  
  
  - Тады стой проста за мной. У мяне прышвартаваная лодка на другім баку вострава. Ісці будзе нялёгка, а Гарадзін недзе там са стрэльбай.
  
  
  «Ты вядзеш, Нік, - сказала яна. "Я зраблю гэта"
  
  
  Я зняла кашулю і аддала яе Роне не са сціпласці, а таму, што яна была амаль колеру скалы. Мая ўласная шкура была дастаткова загарэлай, каб не быць такой відавочнай мэтай. З Ронай ззаду мяне я прабіраўся зваротна па зубчастых камянях у кірунку сваёй лодкі, хваравіта асцерагаючыся найменшага гуку або рухі.
  
  
  Калі я ўбачыў яго, паміж намі і лодкай быў толькі адзін вузкі грэбень скалы - водбліск металу на сонцы.
  
  
  
  
  
  
  я цяжка шпурнуў Рону на зямлю і паваліўся побач з ёй у той момант, калі плоскі трэск пісталета «Эрма» разбурыў цішыню, і жвір пырснуў на два футы перад намі.
  
  
  «Заставайся на месцы», - прашыпеў я Роне і прыцэліўся з «Люгера» у тое месца, дзе я бачыў выбліск рулі пісталета. Я стрэліў адзін раз, два разы.
  
  
  Рука і плячо Гарадзіна абвіліся вакол валуна і ён зрабіў дзікі стрэл, які адскочыў ад камянёў над нашымі галовамі. Я стрэліў у адказ і пачуў, як рускі крыкнуў ад болю, калі мая куля разарвала яму перадплечча.
  
  
  Цяпер неасцярожна, Гарадзін змяніўся, каб агледзець сваю рану, і адкінуў ідэальны цень на валун, які стаяў перад ім. Відавочна, ён не быў сур'ёзна паранены, таму што я бачыў, як цень сціскаў і расціскаў сваю правую руку, затым зноў узяў пісталет і падпаўз вышэй па камянях для стрэлу.
  
  
  Калі з'явілася галава Гарадзіна, я быў готаў з наведзеным люгерам. Я націснуў на курок. Малаток ударыў па пустой камеры. Я выкарыстаў дзве абоймы з боепрыпасамі, а другой у мяне не было.
  
  
  Расіянін стрэліў, але з-за кулявога ранення яго трапнасць была дрэннай, і ён нырнуў назад з-пад увагі.
  
  
  Я агледзеў няроўныя скалы вакол нас у пошуках месца, якое магло б лепш схавацца. За дзесяць ярдаў ад таго шляху, па якім мы прыйшлі, была паражніна ў форме труны.
  
  
  Я падышоў да вуха Роны, і я прашаптаў: «Калі я табе скажу, уставай і бяжы да той дзіркі, што там. Рухай хутка і трымайся.
  
  
  Яна адкрыла рот, каб нешта сказаць, але Гарадзін зноў падняўся і прыцэліўся. "Ісці!" - мякка сказаў я. Рона выскачыла, прыгнулася, спатыкнулася і нырнула ў нішу, калі куля адкусіла кавалак валуна ў дзюймах ад адтуліны.
  
  
  Я ўскочыў на ногі і рушыў услед за ёй. Калі я нырнуў у неглыбокую кішэню, куля апякла мне плячо і стукнулася аб зямлю. Я вылецеў у абароненае месца і адчуў ліпкую вільготнасць крыві там.
  
  
  "У вас патрапілі!" - сказала Рона.
  
  
  "Толькі."
  
  
  З-за межаў даносіўся голас Гарадзіна, які мог зараз здагадацца, чаму я не адказваў на яго агонь. «Картэр, ты мяне чуеш? Яшчэ адно такое прыкончыць вас! Выходзь з паднятымі рукамі! »
  
  
  Пасля некалькіх секунд цішыні прагучалі яшчэ два стрэлы. Адна з куль трапіла ў нашу вузкую адтуліну і, рыкашэтыруючы ўзад і ўперад, запырскала нас асколкамі каменя.
  
  
  Наблізіўшыся да Роны, я прашаптаў: "У наступны раз, калі ён стрэліць, крычы".
  
  
  Яна разумела кіўнула і пры наступным стрэле выдала пакутлівы лямант. Я падаў ёй знак "добра" і пачаў чакаць.
  
  
  - Добра, Картэр, - зароў Гарадзін. «Выходзь, ці жанчына памрэ!»
  
  
  "Я не магу!" - крыкнуў я ў адказ, голас гучаў напружана ад болю. «Я паранены, а жанчына цяжка параненая. Адпусці яе, і я заключу з табой здзелку.
  
  
  - Думаю, у цябе таксама няма патронаў, а. Выкінь пісталет; тады мы пагаворым».
  
  
  Я размазаў кроў са сваёй раны па лініі валасоў Роны і па яе твары, паклаў яе на спіну і сказаў ёй, што рабіць. Потым паклікаў Гарадзіна і выкінуў пісталет.
  
  
  Калі я пачуў набліжэнне Гарадына, я перавярнуўся на жывот і ляжаў згорбіўшыся і нерухома. Цяжкія крокі Гарадзіна заціхлі над намі. Пасля паўзы Гарадзін сказаў: «Вунь, Картэр, вунь!»
  
  
  Затым Рона слаба сказала: "Ён… ён без прытомнасці".
  
  
  «Магчыма, не», - прарычэў Гарадзін. "Дай мне паглядзець, ці не прыкідваецца ён".
  
  
  Яго пісталет выбухнуў прама над мной, і куля разляцела зямлю і друз у дзюйме ад маёй галавы. Яго словы сігналізавалі аб труку, і я не паварушыўся.
  
  
  Цень упаў на скалы. Я бачыў гэта краем вока, калі ён нахіліўся нада мной. Я ведаў, што ў яго ў кулаку трымаў пісталет, асцярожна прыцэліўшы яго, і чакаў у трывожным чаканні. Рона, маліла я, не падвядзі мяне зараз жа!
  
  
  Потым я пачуў штуршок яе нагі, мяккі ўдар яе ступні, калі яна злучылася з целам Гарадзіна, і ён спатыкнуўся.
  
  
  Сціснуўшы штылет у руцэ, я імгненна павярнуўся і ўторкнуў лязо ў яго масіўную грудзі. З доўгім уздыхам і бульканнем стогнам ён адмовіўся ад пісталета - і ад свайго жыцця.
  
  
  Я вывеў Рону на цьмяны поўдзень і сказаў: «Лодка толькі што абмінула грэбень. Чакай мяне там – мне трэба зрабіць апошняе».
  
  
  Яна запытальна паглядзела на мяне, але павярнулася і пайшла да лодкі. Я пацягнуўся за пісталетам Эрма, які выпусціў Гарадзін, і выбіў усе снарады, акрамя аднаго. Потым я вярнуўся цераз камяні да рыбацкай хаціны. Дзверы расчыніліся, і дым рассеяўся.
  
  
  Я прайшоў праз пакой да разарваных рэштак Барыса. З разбуранага горла даносіліся ледзь чутныя хныканні, а працавальная рука драпала падлогу.
  
  
  Здавалася, мне трэба сказаць нешта важнае, але я не мог знайсці слоў. Я проста паклаў пісталет на падлогу за якая рухаецца руку і выйшаў за дзверы.
  
  
  Я прайшоў зусім крыху назад да Роны і лодкі, калі пачуў стрэл.
  
  
  Раздзел васемнаццаць
  
  
  Калі я далучыўся да Роны ў лодцы, яна сядзела, згорбіўшыся, на носе, абдымаючы сябе, як маленькае кінутае дзіця. Па яе шчоках цяклі слёзы, і яна шкада дрыжала.
  
  
  «Цяпер усё ў парадку, - сказаў я. "Ніхто не пойдзе за намі".
  
  
  Яна пацягнулася да мяне і скрыжавала рукі на грудзях.
  
  
  
  
  
  
  да мяне, чапляючыся за мяне, як калі б я быў плытом выратаваньня. Пасля таго, як яна захавала стрыманасць праз кашмар гвалту і доўгае знаходжанне ў акіяне, яна была на мяжы цягавітасці - на мяжы краху. І я ведаў, што ёй патрэбен адпачынак і медыцынская дапамога.
  
  
  Адной рукой прытрымліваючы Рону побач са мной, а другой кіруючы лодкай, я перасёк ваду і накіраваўся да доках Кюрасаа. Калі мы наблізіліся да эстакады, дзе быў прышвартаваны катэр, я ўбачыў постаць, якая стаіць там і чакае. Гэта была Пілар. Відаць, назіраючы за лодкай, яна заўважыла, як мы набліжаемся.
  
  
  Я збавіў абароты, дрэйфаваў да прычала і кінуў канат Пілар. Яна замацавала яго на шыпе, калі я выскачыў і замацаваў карму. Затым я ўзяў Рону на рукі і падняў яе на лаву падсудных, дзе ў трансавай кататоніі шоку яна села, як зомбі.
  
  
  «Гэта павінна быць Рона, - сказала Пілар.
  
  
  "Так. Яна ў дрэннай форме. Возьмем таксі і адвязем яе ў лякарню.
  
  
  “Я магу зрабіць лепш, чым гэта. Пакуль цябе не было, я арандавала джып. Ён прыпаркаваны прама там. Вы бераце Рону назад; Я паеду. Я ведаю дарогу ў лякарню. Затым яна дадала недарэчна: "Твая Рона вельмі прыгожая".
  
  
  «Пілар, - сказаў я, - я рады цябе бачыць. Вы - зручны напарнік. Паехалі."
  
  
  Калі мы з Пілар ехалі ў джыпе па вуліцах Вільямстада, яна сказала: «Што здарылася на востраве».
  
  
  «Гарадзін быў там з парачкай сваіх галаварэзаў», - сказаў я ёй. «Ён збіраўся катаваць Рону, каб прымусіць яе казаць. Чаго ён не ведаў, дык гэта таго, што яна не магла яму адказаць. Яна была проста аматарам гульні для заўзятых прафесіяналаў».
  
  
  «Але яна сапраўды была валанцёрам, - заўважыла Пілар.
  
  
  «Дакладна, але ніхто з нас не знайшоў часу, каб расказаць ёй пра магчымыя рызыкі».
  
  
  Чорныя вочы Піларс сустрэліся з маімі ў люстэрку задняга віду. - Табе яна неабыякавая, Нік?
  
  
  Я спыніўся на імгненне, перш чым адказаць. «Калі ты маеш на ўвазе, што я люблю яе скрыпкі і свечкі, то адказ - не. Я так доўга займаюся гэтай бруднай справай, што не ведаю, ці змагу я сапраўды любіць каго-небудзь у класічным сэнсе гэтага слова. Але калі ты маеш на ўвазе, мяне хвалюе, што з ёй будзе, вядома. Інакш я б не адправіўся на востраў Маленькага Сабакі, каб дапамагчы яму. Я ведаю, што гэта падаецца мне занадта людскім, але я яшчэ не ператварыўся ў глыбу лёду».
  
  
  Пілар казала ціха, гледзячы прама перад сабой. "Нік, скажы мне што-небудзь".
  
  
  "Вядома."
  
  
  "Табе не ўсё роўна, што са мной будзе?"
  
  
  Я працягнуў руку і паклаў руку на цёплую плоць яе пляча. "Вельмі шмат", - сказаў я.
  
  
  Пілар уздыхнула, затым цікаўным тонам сказала: "Спадзяюся, ты ніколі не пашкадуеш".
  
  
  У гэты момант мы павярнулі і выехалі на пад'езд да бальніцы Каралевы, бліскучае новы будынак пастэльна-сіняга колеру. Я пакінуў пачак рахункаў касіру, і адзін з лекараў запэўніў мяне, што Рона акажа самае лепшае медыцынскае абслугоўванне. Я сказаў доктару, што любыя дадатковыя выдаткі будуць аплачаны амерыканскім консулам, а затым патэлефанаваў у консульства, каб дамовіцца.
  
  
  Я вярнуўся да Пілар у джыпе. Было цёмна, і неба зіхацела бясконцасцю зорак. Я сказаў: «Пойдзем, абрабуем кантрабандыстаў».
  
  
  Я сеў за руль джыпа; Пілар дала ўказанні. Мы вярнуліся да набярэжнай, а затым павярнулі на поўдзень.
  
  
  «Павінны быць іншыя навіны, якія вы мне не сказалі», - сказала Пілар. «Як вы з'ехалі ад Гарадзіна?»
  
  
  "Мёртвы."
  
  
  "А тыя двое, якія былі з ім?"
  
  
  «Таксама мёртвы. І хлопец па імі Барыс, які памёр, таму што быў занадта добры і занадта бяспечны для гульні».
  
  
  "Дык ты пакінуў чатыры целы?"
  
  
  “Правільна. Але недзе Антон Жызаў і Нокс Варноў рыхтуюцца заўтра ўзарваць Нью-Ёрк. Калі мы спачатку не дабяромся да іх, ня бяда, ці знойдуць на востраве Маленькага Сабакі чатыры целы ці чатыры тысячы».
  
  
  Пілар выглядала задуменнай. І маўчаў.
  
  
  Мы паехалі ў самую бедную частку набярэжнай, дзе найбяднейшыя з мясцовых рыбакоў прышвартавалі свае вартыя жалю з выгляду лодкі ў вадзе, густой нафты і смецця. Праз пару міль Пілар паказала на шурпаты шэры каркасны будынак, асветлены спераду адзінай бледнай лямпачкай. У параўнанні з гэтым Прытулак Варнова быў падобным на хаціну Гандляра Віка.
  
  
  "Гэта тое, з чаго мы павінны пачаць", - сказала Пілар. «Калі табе патрэбен Торыа, ідзі да Маленькай Лізе».
  
  
  Гукавыя хвалі ўдарылі ў нас, калі мы былі яшчэ за пяцьдзесят футаў ад дзвярэй. Поўнамаштабны бунт не мог быць гучней. Унутры мы далучыліся да сотні ці каля таго вясёлых людзей, якія хоць і не бунтавалі, але, прынамсі, былі ў істэрыцы. Здавалася, што ўсе былі ў пастаянным руху. Заглушыць шум было немагчыма, таму ўсе крычалі. Час ад часу праз какафанію прарэзаў рэзкі жаночы смех. Недзе граў музычны аўтамат, але чуваць былі толькі рэверберацыі самых глыбокіх басовых нот.
  
  
  Мы з Пілар прабіліся сярод звар'яцелых целаў да простай дошкі, усталяванай у задняй частцы будынка. Убаку ад гэтага, разліваючы напоі з немаркіраваных бутэлек, стаяла жанчына памерам з Гадзілу. І амаль гэтак жа прывабна.
  
  
  "Маленькая Ліза?" - крыкнуў я Піларс на вуха. Ці наўрад гэта была дзікая здагадка.
  
  
  «Маленькая Ліза!» - пацвердзіла яна з усмешкай.
  
  
  Ліза насіла каскад пруткіх валасам у шортах.
  
  
  
  
  
  
  чырвоны колер, які не мог быць чалавечымі валасамі. Дзесьці ад шасці да сямі футаў ростам, Ліза была ўся ў мяшочках, кішэнях і кавалках плоці дзіўнай формы. Нібы скульптар-аматар паспешна пляснуў гліну па каркасе. Маючы намер скончыць працу пазней, ён па праве страціў веру ў свае творчыя здольнасці і здаўся.
  
  
  Калі я нарэшце прыцягнуў яе ўвагу, Ліза нязграбна рушыла да мяне з другога боку планкі, плоць яе розных частак танчыла ў розных рытмах.
  
  
  "Што гэта будзе?" - прагрукацела яна голасам, нібы пустая бочка, што коцілася па бруку.
  
  
  "Я хачу Торыо", - крыкнуў я.
  
  
  «Ніколі пра яго не чула», - прагудзела ў адказ Маленькая Ліза.
  
  
  "Гарадзін мяне даслаў".
  
  
  "Ніколі пра яго таксама не чуў".
  
  
  Я дастаў свой кашалёк. У мяне заканчваўся гульдэны, таму я расклаў некалькі амерыканскіх банкнот на дошцы перад вялізнай жанчынай.
  
  
  «Я чула пра Эндру Джэксана», - сказала яна. «Тарыё спіць у заднім пакоі». Яна паказала пальцам памерам з марынаваны агурок.
  
  
  З Пілар на буксіры я накіраваўся да вузкіх дзвярэй у далёкім канцы бара. У маленькім пакоі за ім стаялі адно крэсла, адзін стол і адзін дзіцячы ложачак. запуск.
  
  
  Я зачыніў дзверы, і шум за імі сціх. Я праверыў іншыя дзверы ў процілеглай сцяне. Гэта вяло на вольнае паветра за будынкам. Я падышоў да кантрабандыста, які нічога не падазрае, абшукаў яго і знайшоў аўтаматычны кольт 38-га калібра. Перадаўшы гэта Пілар, я сунуў рулю свайго люгера яму пад нос і стукнуў па твары.
  
  
  Я крыкнуў "Торыо!" .
  
  
  Ён павярнуў галаву, жаласна хмыкнуў і павольна расплюшчыў вочы. Калі ён убачыў пісталет у сябе пад носам, яго вочы пашырыліся.
  
  
  "Гэй, што гэта, рабаванне?"
  
  
  - Уставай, Торыа, - прагыркаў я. "Мы збіраемся пракаціцца".
  
  
  Гэта яго ўразіла. Ён сеў. «Пачакайце, - маліў ён. "Я нават не ведаю цябе".
  
  
  "Гэта не такая ўжо гульня", - сказаў я яму. «Гуляй проста са мной, і цябе чакае паездка туды і назад. Цяпер перамесціце яго! »
  
  
  Я злёгку ткнуў яго ствалом пісталета, каб падкрэсліць, і Торыа ўскочыў з койкі з дзіўным спрытам для чалавека з цяжкім пахмеллем. Я выштурхнуў яго праз заднія дзверы, і ён паслухмяна пакрочыў да таго месца, дзе мы прыпаркавалі джып.
  
  
  Пілар вёў машыну, а я сядзеў ззаду з Торы з нацэленым люгерам.
  
  
  «Праехаць па дарозе каля ста ярдаў, а затым з'ехаць, калі знойдзеш цёмную пляму», - сказаў я ёй.
  
  
  "А цяпер, Торыа, - сказаў я, калі мы праехалі па паўцёмнай дарозе і прыпаркаваліся, - я хачу ведаць аб чамаданах".
  
  
  «Чамаданы?» - паўтарыў ён.
  
  
  «У мяне мала часу, Торыа, - сказаў я, - і мой характар таксама. Усяго праз хвіліну ці дзве вы пачуеце трэск касцей і ўбачыце шмат крыві. Гэтыя косці і гэтая кроў будуць тваімі, Торыа, таму, калі ласка, скарыстайцеся гэтай магчымасцю, каб падзяліцца інфармацыяй ».
  
  
  У месячным святле я мог бачыць, як кроплі поту падымаюцца на яго скуру галавы і сцякаюць па гладкіх баках яго галавы.
  
  
  Ён хутка кіўнуў: «Добра, добра. Я не збіраюся быць героем для кучкі замежнікаў. Вы маеце на ўвазе валізкі, якія я вывозіў у Гавіёту, праўда?
  
  
  - Разумны вывад, Торыа. Я хачу ведаць, хто іх вам даў і дзе вы іх забралі».
  
  
  «Гэта быў хрыплы хлопец з замежным гучаннем, з якім я заключыў здзелку шэсць месяцаў таму. Вялікая валасатая малпа. Ён ніколі не называў мне свайго імя, і гэта быў не той хлопец, якому можна было задаваць пытанні. Ён заўсёды плаціў мне загадзя, потым казаў мне, калі трэба было забраць чамадан. Я накіроўваўся на поўдзень адсюль, крыху ўглыб пагоркаў, і прылятаў верталёт з чамаданам, і я аднёс яго на карабель. Павер мне, гэта ўсё, што я ведаю, сябар. Я нават зазірнуў у адзін з валізак, і ён быў пусты. Па-чартоўску дзіўны бізнэс, але мне не плацяць за цікаўнасць.
  
  
  «Колькі чамаданаў вы паклалі на карабель?» Я спытаў.
  
  
  «Дай, апошні раз мы забралі тры ночы таму. Усяго будзе восем.
  
  
  "Вы можаце адвезці нас туды, дзе прызямляецца верталёт?"
  
  
  «Вядома, але там заўсёды ёсць пара ахоўнікаў са зброяй. Яны і пілот, хлопец па імені Інгра, які тырчыць там, калі яго верталётчык знаходзіцца ўнутры.
  
  
  «Гэта ваша справа, - сказаў я, - прасачыць, каб мы абмінулі ахову. А зараз у нас ёсць указанні.
  
  
  Пілар паехала на поўдзень і павярнула на вузкую грунтавую дарогу, пазначаную Торыа. А потым мы выехалі ў адчыненую мясцовасць. На шчасце, Пілар арандавала паўнапрывадны джып: ехаць было цяжка: дарога ператварылася ў сцежку, зямля камяністая, а мясцовасць пераходзіла ў груды.
  
  
  Цяпер перада мной сядзеў кантрабандыст, каб, калі на нас патрапіў пражэктар, ён мог ускочыць і махнуць рукамі, каб яго пазналі, перш чым хто-небудзь пачне страляць.
  
  
  "Гэта я, Торыа", - паклікаў ён.
  
  
  Мужчына са стрэльбай павольна рушыў наперад і спыніўся за шэсць футаў ад яго. "Што ты тут робіш? Сёння не будзе пікапа »
  
  
  «На Гавіёце ёсць праблемы, - сказаў Торыа. Здаравяк сказаў, што я павінен прыйсці і расказаць Инграму.
  
  
  "Хто гэтыя двое іншых?"
  
  
  
  
  
  - падазрона спытаў ахоўнік.
  
  
  - Яны… яны… - нязграбна пачаў Торыа.
  
  
  «Мы з Гарадзіным, - умяшаўся я. - У нас ёсць інфармацыя, якая павінна неадкладна паступіць да Жызава».
  
  
  Імёны былі важныя для аховы. Ствол яго вінтоўкі апусціўся, і ён падышоў да джыпа. "Пакажыце мне пасведчанне асобы, калі ласка, сэр", - сказаў ён паважліва.
  
  
  "Вядома", - сказаў я і палез у кішэню за жмутком паперы. Я трымаў яго так, каб ахоўнік дацягнуўся да яго. Калі ён гэта зрабіў, я схапіў яго за запясце і штурхнуў наперад. Пілар хутка стукнула мужчыну за вуха, прымусіўшы яго замерці, перш чым ён паспеў крыкнуць.
  
  
  Я ўставіў кляп у рот ахоўніку і звязаў яго кавалкам нейлонавай вяроўкі, якую я знайшоў у лодцы і ўжыў для такой небяспекі. Павярнуўшы яго пражэктар, я асвятліў невялікі драўляны будынак за пяцьдзесят ярдаў ад мяне. Адразу за ім стаяў невялікі моцны верталёт. Я выключыў святло і жэстам папрасіў Пілар выключыць рухавік джыпа. Штурхаючы Торыа наперадзе мяне, з Люгерам у руцэ, я пешшу выбраўся да будынка з моткам вяроўкі і паспяшаўся прэч, Пілар рушыла ўслед за мной. Калі мы падышлі да дзвярэй, я расхінуў яе і ўварваўся ўнутр, націскаючы кнопку на пражэктары. Двое мужчын, якія спалі на ложках у далёкай сцяны, рэзка селі. Адзін быў цяжкім славянскім тыпам, які мог быць братам інваліду-ахоўніку ля ўваходу, другі - бледным худым мужчынам з вялікім носам і слабым падбародкам. Я вырашыў, што ён будзе Інгрэмам, пілотам.
  
  
  Ахоўнік працягваў руку да сваёй вінтоўкі, прыхінутай да сцяны каля ўзгалоўя свайго ложка.
  
  
  "Ты памрэш, спрабуючы", - сказаў я яму, і мужчына замёр. Инграм здранцвеў, пацёр вочы і міргаючы.
  
  
  Пілар знайшла выключальнік святла, і яго зіготкае полымя заліло адзіны пакой будынка. Злева ад нас была складаная караткахвалевая радыёстанцыя.
  
  
  «Торыа! Вы нас прадалі», - абвінаваціў ахоўнік.
  
  
  "Вядома, - сказаў кантрабандыст, - з пісталетам у мяне да галавы я хутка распрадаюся - як і ты, прыяцель".
  
  
  «Інгрэм, апранайся, - загадаў я. «Шрубалёт запраўлены бензінам?»
  
  
  "Так, у поўную", - нервова адказаў ён.
  
  
  Мужчына дрыжаў ад страху. Я не хацеў, каб ён так баяўся, што ён не можа лятаць, - сказаў я. «Проста выконвай загады, і ты не пацерпіш». Гэта яго супакоіла, і ён пачаў нацягваць вопратку.
  
  
  «Торыё, сядзь у гэтае крэсла», - сказаў я, і кантрабандыст паспяшаўся падпарадкавацца. Я кінуў скрутак вяроўкі ахоўніку і сказаў: «Звяжыце яго. Мне не трэба папярэджваць цябе, каб ты добра папрацаваў.
  
  
  Я цэліў у вартаўніка і Торыё сваім люгерам, сочачы за тым, каб Торыо быў замацаваны добрымі пруткімі вузламі. Пілар трымала ў руцэ пісталет 38-га калібра кантрабандыста і сачыла за Инграмом, але ён не збіраўся прычыняць нам ніякіх непрыемнасцяў.
  
  
  Калі Торыа быў моцна звязаны, я сказаў ахоўніку: "А зараз сядай у крэсла ў іншым канцы пакоя". Калі ён панура падпарадкаваўся, я сказаў Пілар: «Вазьмі вяроўку і звяжы яе таксама».
  
  
  Пілар перадала мне кольт і падышла да ахоўніка. Гэта была сур'ёзная памылка. Яна ўстала паміж мною і нашым палонным. Адным хуткім рухам мужчына выцягнуў нож аднекуль з-пад адзення і схапіў Пілар, павярнуўшы яе перад сабой, схіліўшы галаву назад і прыставіўшы лязо нажа да яе горла.
  
  
  «Кінь пісталет, ці жанчына памрэ», - скрыгатаў ён.
  
  
  Прысеўшы на кукішкі, калі ён стаяў за целам Пілар, гэты чалавек не прапаноўваў ніякай мэты, я не мог быць абсалютна ўпэўнены, што прамахнуся па ёй і патраплю ў смяротную кропку. Калі я павярну пісталет, каб лепш прыцэліцца, ён перарэзаў бы ёй горла. Таму я завагаўся.
  
  
  "Чорт пабяры, я ж сказаў, кінь пісталет". - адрэзаў ён. "Ты думаеш, я блефую?"
  
  
  Калі я не рушыў з месца, ахоўнік тузануў нажом, і па шыі Піларс папоўз чырвоны чарвяк крыві. Я ўсё яшчэ трымаў "Люгер" напагатове.
  
  
  «Інгрэм, забяры ў гэтага ідыёта пісталет», - раўнуў ахоўнік.
  
  
  «Я… я не магу гэтага зрабіць», - сказаў пілот дрыготкім голасам.
  
  
  Ахоўнік зароў на яго: "Будзь мужчынам хоць раз, ты, які хныкае баязлівец, ці я ..."
  
  
  Мы так і не даведаліся, што ахоўнік мог зрабіць з Інгрэмам, таму што ў сваім гневе на пілота ён павярнуў галаву роўна настолькі, каб я змог паставіць «Люгер» на пазіцыю і прастрэліць яму неабароненую левую скронь. Ён адвярнуўся ад Пілар, адскочыў ад сцяны і паваліўся на падлогу. Нож бясшкодна стукнуўся прэч.
  
  
  Пілар ўтаропілася на мяне з абражаным выразам асобы. "Ты б дазволіў яму перарэзаць мне горла, перш чым аддаў свой пісталет, ці не так?" яна сказала.
  
  
  "Вядома", - прызнаў я. "Калі б у яго быў мой пісталет, мы з табой абодва былі б мёртвыя".
  
  
  Яна павольна кіўнула. «Так, я мяркую, ты маеш рацыю. Але ўсё роўна ... » Яна паківала галавой. "Ты класны. Ад цябе ў мяне мурашкі па скуры».
  
  
  "Мы сагрэем цябе пазней", - сказаў я хутка і павярнуўся да пілоту. «Цяпер, Ингрэм, ты збіраешся адвезці мяне туды, дзе ты забярэш валізкі, якія даставіш у Торыё».
  
  
  - Вы маеце на ўвазе прытулак Жызава?
  
  
  "Гэта правільна. Дзе гэта знаходзіцца?"
  
  
  «У гарах на мяжы Венесуэлы і Брытанскай Гвіяны. Але я ніколі не змог бы прызямліцца там у цемры. Днём гэта дастаткова складана.
  
  
  Я паглядзеў на гадзіннік. «Калі мы ўзляцім зараз, павінна быць светла
  
  
  
  
  
  калі мы туды дабяромся. І Ингрэм, калі ты выпадкова накіруеш мяне ў няправільным кірунку, цябе назаўжды пасадзяць на Шэсць футаў пад зямлю. ."
  
  
  "Я не адважны і не дурны", - адказаў ён. "Я зраблю менавіта тое, што ты мне скажаш".
  
  
  «Гэта добра, Інгрэм. Ты яшчэ можаш дажыць да таго, каб напісаць маме ўсе непрыемныя падрабязнасці».
  
  
  Пілар, якая да гэтага ціха стаяла ўбаку, загаварыла. "Нік, ты кажаш так, як быццам ідзеш адсюль адзін".
  
  
  "Я", - сказаў я. «Гэта канец чаргі, і, верагодна, будзе феерверк. Жанчына можа быць перашкодай».
  
  
  "Не", - сказала яна, рашуча расставіўшы ногі. «Мы зайшлі так далёка разам, і зараз я не застануся ззаду. Я вельмі дапамог табе, ці не так? "
  
  
  "Гэта праўда, але ..."
  
  
  «Вазьмі мяне з сабой, Нік», - умяшалася яна. «Я ўмею страляць не горш за цябе, а два пісталета падвояць нашы шанцы на поспех. Гэта вельмі шмат значыць для мяне, querido »
  
  
  На імгненне я не мог вызначыцца.
  
  
  Але тое, што сказала Пілар, мела сэнс. Яна была дасведчаным прафесіяналам, больш цвёрдым, чым большасць мужчын. І яна ведала, што яна расходны матэрыял, што ў выпадку неабходнасці дзеля місіі я ахвярую ёю.
  
  
  "Тады пойдземце", - сказаў я. "Паколькі вы не збіраецеся выкарыстоўваць Jeep, каб вярнуцца ў горад, ідзеце і пацягніце вечка распределителя, каб ён не быў бескарысны для тых, хто палічыць яго карысным". Я не мог не дадаць: "Вы ведаеце, што такое вечка дыстрыбутара?"
  
  
  Яе поўныя вусны выгнуліся ў злёгку насмешлівай усмешцы. "Так, querido, я ведаю аб вечках дыстрыбутараў і шматлікіх іншых рэчах, у якія вы не паверыце".
  
  
  Я ўсміхнуўся ў адказ. «Добра. І ты можаш даць нашаму сябру яшчэ раз пастукаць, каб ён ненадоўга заснуў.
  
  
  «Я паспяшаюся», - сказала яна і, забраўшы ў мяне 38-й калібр, паспяшалася прэч.
  
  
  Я падышоў да рацыі, разбіў яе аб падлогу, пакуль корпус не адкрыўся, а затым разбурыў кішкі прыкладам вінтоўкі ахоўніка. Падчас гэтай грубай разборкі я сачыў за Інгрэмам, хоць ён быў вельмі добрым хлопчыкам і ўяўляў не большую пагрозу, чым бяззубая старая ганчак на вяроўцы.
  
  
  Я сказаў Торыа: «Ты крыху папрацуеш, а потым зможаш вярнуцца ў Вільямстад. Гэта доўгі шлях, але ў вас будзе час падумаць аб тым, як лепш зарабляць на жыццё. Бяры вадаправод, - параіў я.
  
  
  Ён амаль не ўсміхнуўся. У яго не было асаблівага пачуцця гумару.
  
  
  Пілар вярнулася з вечкам размеркавальніка, якую яна працягнула мне, зрабіўшы імітацыйны рэверанс. «Той, хто там, не павінен прачынацца раней за паўдня», - сказала яна. «І тады ў яго будзе галаўны боль, які не вылечыць ніякі аспірын».
  
  
  "Добра, Ингрэм, - сказаў я, - давай паднімем твой верталёт у паветра". Затым мы ўтрох папляліся па парэзанай каляінамі і камянямі да які чакае верталёту.
  
  
  Раздзел дзевятнаццаць
  
  
  Інгрэм, здавалася, узяў на сябе адказнасць, калі ён апынуўся за штурвалам верталёта, і мы ўзляцелі ў начное неба. Мы накіраваліся на ўсход і крыху на поўдзень, неўзабаве пакінуўшы ззаду сябе агні Кюрасаа. Невялікая выспа Банэйр таксама выслізнула, і нейкі час пад намі заставалася толькі чорнае Карыбскае мора і зорнае неба ўверсе.
  
  
  Неўзабаве мы ўлавілі агні Каракаса і нейкі час ішлі ўздоўж узбярэжжа Венесуэлы.
  
  
  «Вы кажаце, што гэты горны прытулак Жызава цяжка выявіць», - сказаў я.
  
  
  "Амаль немагчыма", - адказаў Інгрэм. «Ніякія авіялініі не лятаюць над гэтым месцам. Але калі б яны былі, яны б ніколі гэтага не ўбачылі. Будынкі пабудаваны з той жа аранжава-карычневай скалы гор. Яго амаль не бачна з паветра. Да яго няма дарог. Усе харчы павінны быць дастаўлены самалётам. Жызаў заключыў здзелку з адным з амерыканскіх урадаў, я не ведаю з якім, на перавозку грузаў. Мая праца складалася ў перавозцы VIP-персон і гэтых валізак. І калі б я ня ведаў арыенціры, якімі кіраваўся, я б ніколі не знайшоў гэтае месца сам».
  
  
  Мы абмінулі Трынідад злева ад нас і павярнулі на поўдзень, каб накіравацца ўглыб сушы па балоцістай мясцовасці ў дэльце Арынока. Неба на ўсходзе пачало святлець, і дэталі зямлі сталі відаць, калі мы з грукатам уварваліся ў гарыстую мясцовасць, вядомую як Гвіянскае сугор'е.
  
  
  Тады нам прыйшлося набіраць вышыню, і Ингрэм адрэгуляваў крок апорных шруб, каб глыбей глынаць больш разрэджанае паветра. Дзень стаў ярчэй, але высокая воблачнасць не паказала прыкмет рассейвання.
  
  
  Думка, якую я свядома пазбягаў, уварвалася ў маю галаву. Гэта быў дзень, калі Нью-Йорк памрэ, калі я не змагу гэта спыніць.
  
  
  Инграм штурхнуў мяне ў плячо, перарываючы мае думкі. Ён паказаў наперад на скалістую адукацыю прыкладна ў форме паднятага кулака, аддаючы непрыстойны салют.
  
  
  "Бачыш гэта наперадзе?" - крыкнуў пілот, перакрываючы стук нашага рухавіка. “Гэта арыенцір, які павінны прайсці пілоты. Мы называем гэта Finger Mountain. Адразу за ім ёсць невялікая камяністая даліна, дзе Жызаў разбіў свой дом.
  
  
  "Якія шанцы, што яны пачнуць страляць, як толькі ўбачаць, што мы ўваходзім".
  
  
  - Думаю, малаверагодна. Інгрэм, здавалася, набраўся адвагі ў паветры, якога яму не хапала на зямлі. «Яны даволі ўпэўненыя ў сваёй бяспецы тут, а верталёты прыходзяць і сыходзяць даволі часта. Калі яны нейкім чынам не даведаюцца аб тым, што адбылося
  
  
  
  
  
  на Кюрасаа ў нас не павінна ўзнікнуць праблем з пасадкай».
  
  
  "Добра", - сказаў я.
  
  
  “Але гэта толькі спачатку. Як толькі яны заўважаць цябе ці даму, пачнецца пекла.
  
  
  "Ці можаце вы даць мне ўяўленне аб фізічным плане гэтага месца?" Я спытаў. «Дзе штаб Жызава? Дзе вучоны Варноў выконвае сваю працу?
  
  
  "Не", - сказаў Ингрэм, а затым хутка паглядзеў на мяне, як бы запэўніваючы ў сваёй шчырасці. «Паверце, зараз я б сказаў вам, калі б ведаў. Усё, што я раблю, гэта застаюся ля верталётнай пляцоўкі, пакуль нехта выходзіць ці садзіцца, ці пакуль яны загружаюць тое, што хочуць, каб я нёс».
  
  
  "Што, калі вы хочаце даставіць паведамленне?"
  
  
  «Я аддаю яго ахоўніку на пляцоўцы для верталёта. Ён выйдзе і сустрэне нас. І ён будзе першым, з кім табе давядзецца мець справу».
  
  
  Мы абмінулі выступоўца палец скалы і пачалі спускацца ў вузкі каньён з стромымі скаламі з усіх бакоў. Нават тады, калі б я не шукаў іх, я б не ўбачыў усе будынкі, груба пабудаваныя з камянёў. Я налічыў чатыры даволі вялікія будынкі, адну маленькую каля ўчастка роўнай зямлі, да якой мы спускаліся. Невысокія скалістыя грады і валуны загрувашчвалі ўсю мясцовасць, і былі толькі слабыя сляды сцяжынак, якія злучалі будынкі.
  
  
  Пакуль я глядзеў, з невялікага будынка каля верталётнай пляцоўкі выйшаў мужчына і паглядзеў на нас. Праз плячо ён нёс вінтоўку.
  
  
  «Гэта ахоўнік, - сказаў Інгрэм.
  
  
  "Ён адзіны?"
  
  
  «Ён адзіны, каго я калі-небудзь бачыла. Могуць быць і іншыя».
  
  
  Я сказаў Пілар: "Прыгніся, каб цябе не было відаць". Пасля таго, як яна заняла пазіцыю, я таксама стаў нябачным.
  
  
  "Калі мы прызямлімся, - сказаў я Інгрэму, - дай ахоўніку падысці бліжэй, прама да дзвярэй".
  
  
  "Што, калі я не змагу даставіць яго сюды?" - нервова спытаў пілот, яго адвага ў паветры пачала знікаць.
  
  
  Вельмі пастарайся, - адказаў я. «Як быццам ад гэтага залежала тваё жыццё. Бо, Інгрэм, стары прыяцель, гэта так.
  
  
  Мы асцярожна прызямліліся на невялікай паляне, і Инграм заглушыў рухавік. Калі вялікі ротар спыніўся, чалавек з вінтоўкай нешта крыкнуў з таго месца, дзе ён стаяў, за дваццаць футаў ад яго.
  
  
  Инграм штурхнуў дзверы і крыкнуў: "У мяне сёе-тое ёсць для генерала".
  
  
  «Ты кульгавы?» - ператэлефанаваў ахоўнік. "Прынясі гэта".
  
  
  "Мне… мне спатрэбіцца дапамога", - сказаў Інгрэм. "Гэта занадта цяжка для мяне".
  
  
  Запанавала цішыня. Але затым па жвіровай паверхні да нас пачуліся крокі. «Ведаеш, я не павінен быць ношчыкам», - пажаліўся ахоўнік. "Вы павінны-"
  
  
  Ён рэзка спыніўся, як быццам мог нас бачыць. Я зразумеў, што ў нас праблемы, калі пачуў беспамылковы гук ахоўніка, які здымае вінтоўку і ўключае затвор. Я трымаў "Люгер" напагатове, але рызыкнуць стрэліць зараз і ўстрывожыць усю каманду было б смяротным зыходам. Замест гэтага я націснуў на сваё перадплечча, і Х'юга ўпаў мне на далонь. Я перавярнуў штылет; заціскаючы лязо вялікім і ўказальным пальцамі, ён хутка падняўся ў дзвярны праём. Ахоўнік паднімаў вінтоўку, а я накіраваў лязо ў яго бок.
  
  
  Стылет перавярнуўся ў паветры, перш чым лязо ўвайшло ў шыю чалавека. Ён выдаў гук, падобны на хрыплы шэпт, адступіў на два крокі і ўпаў на зямлю, кроў хлынула з яго горла.
  
  
  Пілар выскачыла з коптара. Ингрэм ўтаропіўся на мёртвага чалавека з крэсла пілота.
  
  
  "Што зараз?" - Спытала Пілар.
  
  
  «Цяпер я збіраюся пракрасьціся і даследаваць гэтую каменную вёску. Вы застанецеся тут, каб паглядзець на Инграм. Калі я вярнуся, я магу быць у бегах, і мне спатрэбіцца хто-небудзь, каб мяне прыкрыць.
  
  
  «Добра, Нік», - сказала яна з рахманай згодай, якое мяне здзівіла.
  
  
  Я злёгку пацалаваў яе, затым нахіліўся над мёртвым стражнікам, вырваў штылет з яго горла і выцер лязо начыста. Я вярнуў яго ў ножны перадплечча, затым палез праз скалы, пазбягаючы сцежкі, якая вядзе ад вартавога паста.
  
  
  Успомніўшы, як я бачыў гэтае месца з вышыні птушынага палёту, я накіраваўся ў бок самага вялікага будынка. Здавалася лагічным меркаваць, што гэта будзе штаб аперацыі. Я ляжу на невялікім грэбні, што выходзіць на сцяжынку, якая вядзе да доўгай невысокай пабудовы - баракаў. Пакуль я глядзеў, з выхаду рушылі людзі ў грубай сіняй вопратцы і працоўных фуражках. Яны аказаліся бяззбройнымі. У іншых быў пісталеты ў кабуры і карычневая форма Савецкай арміі з чырвонай аддзелкай. За казармамі я заўважыў вялікі квадратны будынак, які я зрабіў сваёй першай мэтай.
  
  
  Я пакінуў свой пункт агляду і, абмінуўшы баракі, асцярожна падышоў да кропкі над ёй. Як і іншыя, ён быў усяго каля шасці футаў у вышыню, і я здагадваўся, што ўнутраная прастора спускаецца ніжэй за ўзровень зямлі. Я пачуў галасы і стаў на калені, каб прыслухацца да вузкай вентыляцыйнай шчыліны.
  
  
  "Вы паслалі за мной, генерал Жызаў?" Гэта быў малады голас - энергічны, ваенны.
  
  
  Жызаў адказаў масляніста-гладкай заступніцкай інтанацыяй. «Я паслаў за вамі, маёр Рашкі, таму што я не атрымаў паведамленьня ў прызначаны час ад палкоўніка Гарадзіна. Такім чынам, мы павінны меркаваць, што ён будзе недаступны для нас на завяршальных этапах аперацыі. Мне патрэбен другі ў камандзе,
  
  
  
  
  
  і я абраў цябе ».
  
  
  "Для мяне вялікі гонар, генерал".
  
  
  Скажыце, маёр, вы поўнасцю знаёмы з планам?
  
  
  „Ды сэр. Мы заклалі ядзерныя выбуховыя прылады ў сямі амерыканскіх гарадах, і самая апошняя прылада была размешчана на Панамскім канале. Назвы гарадоў і дакладнае месцазнаходжанне бомбаў вядомыя толькі вам і амерыканскаму навукоўцу».
  
  
  «Вельмі добра, Рашкі. А вы ведаеце, калі па раскладзе выбухне першая бомба? »
  
  
  "Сёння, сэр". Збянтэжана адкашліваецца. "Чуткі ходзяць па ўсім лагеры, сэр".
  
  
  «Так, гэта ці наўрад сакрэт; прыгатавання відавочныя. Я скажу вам, што першым з амерыканскіх гарадоў будзе разбураны Нью-Ёрк. Паколькі іх урад не прыняў нашы ўмовы, доктар Варноў узарве першую бомбу роўна праз чатыры гадзіны».
  
  
  З вялікай палёгкай я зірнуў на гадзіннік. Быў ледзяны страх, што, пакуль я кружыў па венесуэльскім небе досвіткам, Нью-Ёрк, магчыма, нават тады быў зраўнаваны з зямлёй пякельным полымем ядзернага выбуху.
  
  
  Пакуль я лічыў, што шанцы супраць мяне, з апарата ШВЛ пачулася рэха халоднага рыку.
  
  
  «А, я бачу, мае сабачыя сябры прачнуліся», - прамурлыкаў Жызаў. «Не бойцеся, маёр, пакуль я ўсё кантралюю, яны не прычыняць вам шкоды. Але адно маё слова, і яны заб'юць цябе за лічаныя сэкунды». Захоплены смех Жызава адлюстроўваў няўпэўненаму Рашку. "Гэтымі звярамі кіруюць дзве самыя магутныя сілы ў свеце, маёр", - працягнуў Жызаў. «Страх і нянавісць. Памятай гэта»
  
  
  «Так, сэр», - няўпэўнена адказаў маёр праз рык звяроў.
  
  
  Я адсунуўся ад апарата ШВЛ і сеў на жывот, гледзячы на ??дарожкі паміж будынкамі. Перш за ўсё, мне патрэбен быў ключ да разгадкі месцазнаходжання Нокса Ворнава, які быў ключом да ўсёй смяротнай справы.
  
  
  Рабочыя праходзілі паасобку і парамі. Узброеныя салдаты з іх дзёрзкай выправай здаваліся задаволенымі да абыякавасці. Магчыма, як намякаў Ингрэм, яны сталі нядбайна меркаваць, што іх бяспека ў такім месцы непаражальная.
  
  
  Было зразумела, што ў мяне павінна быць свабода перамяшчэння. Таму я пачакаў, пакуль наступны працоўны не пройдзе пад ім і не ўпадзе за ім. Я ўдарыў яго «Люгерам», і ён абмяк у маіх руках. Я хутка адцягнуў яго да скал і назаўжды прымусіў яго замаўчаць.
  
  
  Я зняў сіні камбінезон, які ён насіў, і нацягнуў яго па-над адзеннем. Штаны былі караткаватыя, але ў астатнім падыходзілі. Я надзеў капялюш і прыціснуў казырок да лба. З разумнай адлегласці я мог прайсці незаўважаным. Схаваўшы цела працоўнага паміж двума гіганцкімі валунамі, я накіраваўся зваротна да сцежкі і пайшоў па ёй. Ззаду мяне пачуліся крокі. Я нырнуў у нізкі дзвярны праём, падобна, камору. Я стаў на калені, спіной да сцяжынкі, і важдаўся з ручкай дзвярэй, як быццам правяраў няспраўны замак.
  
  
  Цёплы пах ежы дасягнуў маіх ноздраў, калі два працоўныя спыніліся, каб затрымацца на сцяжынцы ззаду мяне.
  
  
  "Мне не трэба варажыць, каму дастанецца сняданак, які вы несяце", - сказаў адзін з іх. «Амерыканец, так? Навукоўцу."
  
  
  "Вядома", - сказаў іншы. "Ён наш ганаровы госць".
  
  
  «Што ў яго сёння раніцай, калі мы жрэм наша звычайнае смецце?»
  
  
  "Свежыя яйкі, вяндліна, тосты і саспелыя памідоры".
  
  
  Першы працоўны; выразна прастагнаў. «Я малюся, каб не было абледзянення, пакуль мы ўсе не зможам пакінуць гэтае горнае чысцец і зноў жыць як людзі. Як я зайздрошчу добрай ежы і жанчынам, якімі атрымліваюць асалоду ад амерыканцы».
  
  
  «Гэты час блізка, таварыш. Сёння мы павінны нанесці ўдар па амерыканцах».
  
  
  «Калі так, дык сёння мы святкуем. Але зараз я павінен ісьці».
  
  
  Пакуль я неўзаметку глядзеў, адзін з двух мужчын пайшоў па суседняй сцежцы, разгалінуючыся налева, а іншы, несучы паднос з ежай, працягнуў рух прама. Я дазволіў яму прайсці па сцяжынцы, а затым рушыў услед за ім, прыкрыўшы кепкай твар.
  
  
  Мужчына не павярнуўся, і я рушыў услед за ім да аднаго з вялікіх будынкаў, які стаіць асобна ад групы будынкаў. Ён спусціўся на некалькі прыступак, адчыніў дзверы і знік за імі, я даў яму некалькі секунд, затым увайшоў у тыя ж дзверы.
  
  
  Я выявіў, што гэтыя будынкі былі выкапаны нашмат глыбей і скончаны значна больш старанна, чым я меркаваў. Іх прадуманы дызайн паказвае на працяглы перыяд падрыхтоўкі.
  
  
  Быў адзін доўгі калідор са сценамі з гладкага каменя, якія плаўна выгіналіся па дузе. Хоць я не мог бачыць працоўнага, я чуў яго крокі наперадзе. Калідор праз пэўныя прамежкі часу асвятляўся электрычнымі лямпачкамі, і, без сумневу, тамака была электрастанцыя.
  
  
  Тады я ўспомніў, што некалькі гадоў таму хадзілі чуткі аб тым, што недзе ў Паўднёвай Амерыцы рыхтуецца расійская база. Гэта было прыкладна падчас кубінскага ракетнага крызісу, і ў рушыла за гэтым разрадцы такія чуткі памерлі. Цяпер высветлілася, што база - гэта факт. Ён, верагодна, быў пакінуты афіцыйным расійскім рэжымам, але зноў актываваны Жызавым і яго фракцыяй у якасці схаванага цэнтра іх аперацый.
  
  
  Па ўсім калідоры я
  
  
  
  
  
  
  прайшоў толькі адны дзверы. Відаць, пакояў было няшмат, бо яны павінны былі быць выразаны з цвёрдай пароды. Пачуўшы наперадзе галасы, я рэзка спыніўся.
  
  
  "Я прынёс каралеўскі сняданак для яго высокасці". Гэта быў голас разносчыка ежы, поўны сарказму.
  
  
  "Проста дастаўце ежу і пакіньце ідыёцкія заўвагі". Зваротны голас быў грубым, дзелавым».
  
  
  "Што там робіць амерыканец?" - спытаў працоўны. «Ці гатовы ён да вялікага дня?»
  
  
  Цяпер я павольна рушыў уздоўж выгнутай сцяны, каб зірнуць на дынамікі, і дайшоў да кропкі, дзе мог бачыць канец калідора. Там стаяў салдат з вялікімі чорнымі вусамі, ахоўваючы масіўныя дзверы. Ён узяў паднос з ежай у працоўнага і падціснуў вусны, перш чым сказаць: «Ён не адрозніваецца ад звычайнага, за выключэннем таго, што сёння раніцай ён устаў досвіткам. Але я не магу ведаць, што робіцца ў яго ў галаве».
  
  
  «Не, я мяркую, што не. Што ж, самае лепшае для яго, самае горшае для мяне. Я іду на сняданак з надакучлівай кашыцы.
  
  
  Я паспяшаўся назад па калідоры тым самым шляхам, якім прыйшоў. Цяпер, калі я ведаў, дзе знайсці Варнва, мне трэба было знайсці спосаб дабрацца да яго. Разважаючы над гэтай праблемай, я павярнуў за паварот і занадта позна ўбачыў надыходзячую постаць удалечыні. Па форме я зразумеў, што гэта быў адзін з салдат.
  
  
  Выпадкова, быццам я нешта забыўся, я павярнуў назад. Ён паклікаў мяне, але я гуляў у глуханямых. За паваротам, па-за полем зроку салдат, я памчаўся назад да свяцілішча Варнова. Але «крокі набліжаліся з таго боку. Я зрабіў паўзу. Вернецца працоўны, які разносіць ежу, і яшчэ адзін салдат за ім у дзвярэй Варнов.
  
  
  Я хутка прыняў рашэнне і кінуўся да адзіных дзвярэй, якія вялі з калідора.
  
  
  Дзверы былі зачынены, так што я залез пад камбінезон рабочага ў сваю кішэню і знайшоў тонкую пругкую палоску сталі. Гэта прылада, больш трывалая і гнуткая, чым традыцыйны кавалак пластыка, хутка спрацоўвае з дапамогай простага замка.
  
  
  Паколькі працоўны ўсё яшчэ набліжаўся з аднаго боку, а салдат з іншай, я штурхнуў дзверы і кінуўся ўнутр.
  
  
  Раздзел дваццаць.
  
  
  Праз некалькі секунд раскошны інтэр'ер гэтага пакоя злучыўся. Не было ні грубых паверхняў, ні цьмяных кветак. Мяккія тэкстуры - падушкі, канапы, ложкі, шэзлонгі - усё ў карнавале вясёлкавых адценняў.
  
  
  "Ты мог бы хоць пастукаць", - пачуўся відавочна жаночы голас аднекуль злева ад мяне.
  
  
  "Вялікі вучоны павінен сёння ўстаць рана", - сказаў іншы голас з другога боку.
  
  
  Калі мае вочы абвыклі да цьмянага святла, я выявіў, што галасы зыходзяць з вобласці атласных ложкаў і пухнатых падушак у паглыбленых авалах з кожнага боку пакоя. Пакуль я глядзеў, злева і справа з'яўляліся ўскалмачаныя светлавалосыя галовы, а за імі ішлі целы, падобныя на целы чырлідэраў з каледжа. На бландынцы нумар адзін была дастаткова кароткая ружовая начная кашуля, каб не пакідаць сумненняў у тым, што яна нарадзілася бландынкай. Нумар два была ў гарэмнай піжаме, дастаткова празрыстай, каб пацвердзіць, што яна таксама сапраўдная бландынка.
  
  
  "Спадзяюся, я не ўрываюся", - сказаў я.
  
  
  «Я Тэры», - сказала бландынка нумар адзін у ружовым маляняці.
  
  
  "А я Джэры", - сказаў нумар два ў гарэмнай піжаме.
  
  
  "Абодва напісаны з "i"". Тэры патлумачыла
  
  
  "Важная інфармацыя", - сказаў я.
  
  
  "Мы двайняты", - прапанаваў Джэры.
  
  
  "Яшчэ адно дзіўнае адкрыццё", - сказаў я.
  
  
  Дзяўчынкі ўсталі са сваіх ложкаў і падышлі да мяне паглядзець.
  
  
  «Я ніколі не бачыла цябе раней», - сказала Тэры.
  
  
  "Табе тут не месца, ці не так?" - дадаў Джэры.
  
  
  "Ты наляцеў, як шторм", - сказала Тэры. «Я думаю, што за вамі гоняцца, і вы хочаце, каб мы вас схавалі. Як выдатна!"
  
  
  "Вы ж не паліцэйскі?" - сказаў Джэры. "Мы не хаваем паліцэйскіх".
  
  
  «Я не паліцыянт», - запэўніла я іх. «Хто я і чым займаюся - гэта занадта шмат, каб растлумачыць менш як за гадзіну, а ў мяне няма трыццаці секунд. Але вы можаце сказаць, што я адзін з добрых хлопцаў – і ўвогуле не жартую – мне патрэбна ваша дапамога».
  
  
  У гэты момант мы пачулі галасы і пайшлі слухаць у дзьверы.
  
  
  "Чаму ты павярнуўся і вярнуўся, калі я клікаў цябе?" Гэта быў голас салдата, які крычаў на мяне ў калідоры.
  
  
  “Я не разумею, пра што вы кажаце. Я толькі што адвёз прафесара сняданак. Я цябе толькі што не бачыў, - адказаў працоўны.
  
  
  "Вы ішлі сюды хвіліну таму, затым разгарнуліся і пайшлі назад".
  
  
  "Ня я."
  
  
  "З вамі ніхто не заходзіў?"
  
  
  «Не. Спытайце Юрыя ў дзвярах прафесара. "Я буду. Я збіраюся яго змяніць. А калі хлусіш - не бяда. У шлях, таварыш! »
  
  
  Гукі крокаў працоўнага, які ідзе па калідоры. Званок ключоў за дзвярыма.
  
  
  Я прыціснуўся да сцяны з пятлёвага боку дзвярэй, трымаючы «Люгер» у руцэ. Двайняты ўтаропіліся на пісталет шырока расплюшчанымі васільковымі вачыма, затым паглядзелі адзін на аднаго, прыгнечана хіхікаючы. Тое, што праходзіла праз іх малюсенькія мазгі ў гэты момант, магло азначаць жыццё ці смерць для мноства людзей.
  
  
  Ахоўнік адамкнуў дзверы і прыадчыніў іх.
  
  
  «Ну-ну, вы, дзяўчынкі, рана ўстаяце, - сказаў ён.
  
  
  "Што з гэтага?" - сказала Тэры.
  
  
  "Мы можам устаць у любы час, калі захочам", - дадаў Джэры.
  
  
  «Уверх і ўніз, уверх і наперад.
  
  
  
  
  
  
  Ну, гэта ўсё тваё жыццё, - фыркнуў ахоўнік.
  
  
  "Каго з нас хоча прафесар сёння раніцай?" - спытала Тэры.
  
  
  "Ці гэта зноў мы абодва?" - уставіў Джэры.
  
  
  «Ні тое, ні іншае. Ён толькі што паснедаў, і для яго праца на першым месцы. Потым ежа – і жанчыны на дэсэрт».
  
  
  "Тады што ты тут робіш, Маркус?" - сказала Тэры. "Вы не павінны ўваходзіць у наш пакой, калі прафесар не дашле вас за намі".
  
  
  «Я шукаю мужчыну», - сказаў ён з прабачлівым выглядам.
  
  
  Яму адказаў хіхіканне дзяўчат.
  
  
  - Мне здалося, што я ўбачыў у калідоры рабочага, - сурова працягнуў Маркус. «Той, хто не належаў да каманды. Я думаў, ён мог зайсьці сюды».
  
  
  «Мы не бачылі ніводнага чалавека», - нявінна сказала Тэры.
  
  
  «Гэта такое расчараванне», - з агідай дадаў Джэры.
  
  
  «Я не з тых, хто бачыць фантомаў, - сказаў Маркус. Я чуў, як ён зрабіў няўпэўнены крок наперад. «Пройдзе некаторы час, перш чым прафесар скончыць свой сняданак і дашле за адной з вас. Паколькі я ўжо тут, магчыма, мы маглі б крыху пацешыць адзін аднаго ...
  
  
  "Дакладна не!" Тэры ўмяшалася. «У нашым кантракце сказана, што мы тут выключна для доктара Варнава. Нас папярэдзілі, каб мы не гулялі ў гульні з іншымі”.
  
  
  "Але добра падумай", - гарэзна сказаў Джэры.
  
  
  «Тызёры», - сказаў ахоўнік. Ён адступіў, і дзяўчаты зачынілі дзверы. Замак зачыніўся.
  
  
  "Цяпер у нас сапраўды праблемы", - хіхікнула Тэры.
  
  
  "Але як весела", - сказала яе сястра.
  
  
  «Вялікі дзякуй», - сказаў я і сунуў «Люгер» назад у кабуру. Я ўсміхнуўся. «Можа, я знайду час, каб адплаціць табе. Гэта праўда, што вы тут толькі для таго, каб… эээ… абслугоўваць «Варноу»?
  
  
  «Вы чулі, што мы сказалі Маркусу, мы ўсяго толькі завадныя цацкі для амерыканскага навукоўца», - адказала Тэры.
  
  
  "А улічваючы, які ён чалавек, гэта не адымае ў нас шмат часу", - сказаў Джэры і падышла да мяне.
  
  
  "Як вы патрапілі ў гэта?" Я спытаў.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, што добрыя дзяўчыны накшталт нас робяць у такім месцы?"
  
  
  "Нешта такое."
  
  
  «Мы адказалі на аб'яву ў падпольнай газеце Сан-Францыска, - сказаў Джэры. «Роднасныя дзяўчыны жадаюць вандровак, рызыкі, прыгод».
  
  
  "І, відавочна, ты атрымаў працу".
  
  
  „Вядома. Павінна быць, было пяцьдзесят іншых дзяўчынак, але ў нас была тая перавага, што мы блізняты».
  
  
  "Гэта не ўсё, што ў вас было", - сказаў я, адзначаючы іх шчодрыя формы.
  
  
  «Ты мне падабаешся, - сказала Тэры.
  
  
  "Бюся аб заклад, ты таксама нашмат больш мужчына, чым прафесар", - дадаў Джэры.
  
  
  «Яго сэксуальныя таленты ці іх адсутнасць мяне не цікавяць, - сказаў я сур'ёзна. «Але ён аказаўся самым небяспечным чалавекам на свеце, пагрозай для ЗША і ўсяго свету. Я выбаўлю вас ад жудасных падрабязнасцяў, але паверце мне, у дадзены момант няма нічога важнейшага для будучага чалавецтва, чым для мяне патрапіць у лабараторыю Варнова. І я хачу, каб вы, дзяўчынкі, мне дапамаглі»,
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што гэтая дурная старая лабараторыя для вас важней, чым гэта?" - сказала Тэры, падымаючы сваю кароткую начную кашулю яшчэ вышэй.
  
  
  "І гэта?" - умяшаўся Джэры, пстрыкаючы поясам яе піжамных штаноў і спаўзаючы іх да сярэдзіны яе круглявых сцёгнаў.
  
  
  «Я сказаў, што важней, дзяўчынкі, а не весялей».
  
  
  "Чаму мы павінны вам дапамагчы?" - спытаў Джэры. "Ты нават не будзеш ласкавы з намі".
  
  
  Было ясна, што патрыятызм і гуманізм - словы, якія не прыкметныя ў іх прыгожых светлых галовах. Але без іх дапамогі мае шанцы былі роўныя нулю.
  
  
  «Як кажа старая прымаўка, - сказаў я ім з покерным тварам, - вы падрапаеце маю, я пачухаю вашу».
  
  
  Пара ззяючых усмешак азарыла пакой. "Вы маеце на ўвазе, што будзеце?" - хорам хорам запярэчылі двайняты.
  
  
  "Калі вы дапаможаце мне патрапіць у лабараторыю Варнова".
  
  
  Радасна кіўнуўшы, яны ўзялі мяне за руку і павялі да чаркі рознакаляровых падушак, дзе хутка знялі тонкія покрывы. У імгненне вока яны агаліліся, прыняўшы розныя панадлівыя паставы сярод падушак. Я выявіў, што ў Тэры была малюсенькая радзімка крыху ніжэй левай грудзей, і толькі па ёй я змог адрозніць двайнят.
  
  
  Гэта быў адзіны раз у маім жыцці, калі я спяшаўся завяршыць тое, што, магчыма, з'яўляецца самым захапляльным з усіх чалавечых аперацый. І таму я ўстанавіў новы сусветны рэкорд па зняцці як мага большай колькасці адзення за мінімальны час.
  
  
  "Ммм, смачна", - пракаментавала Тэры.
  
  
  "Я ведаў, што ў яго будзе больш, чым у гэтага старога прафесара", - ухваліў Джэры.
  
  
  "Ідзі сюды, - загадала Тэры, - проста паміж намі".
  
  
  Я хутка стаў на калені і ўладкаваўся ў класічным становішчы над нецярплівым маленькім целам Тэры.
  
  
  «Я мела на ўвазе не паміж мной, а паміж намі», - сказала яна з уздыхам, ціхім стогнам, які выглядаў зусім не як скарга.
  
  
  "Вы пярэчыце?" - спытаў я яе, увайшоўшы ў вароты раю.
  
  
  "Ооооооооо", - прастагнала яна.
  
  
  «У далейшым я буду зваць п'есы», - сказаў я ёй і пагрузіўся ў тунэль кахання.
  
  
  Так усё і пачалося, хоць за вельмі кароткі час мы прынялі бясконцую колькасць гімнастычных поз, большасць з якіх не апісана ў інструкцыях па шлюбе.
  
  
  Праз некаторы час мы так захапіліся адзін адным, што Джэры сказаў ціхім сумным голасам: "Я не вельмі люблю гуляць семдзесят".
  
  
  Мяне паставілі ў нязручнае становішча для размовы, але, павярнуўшы галаву з вялікім намаганнем, я спытаў
  
  
  
  
  
  
  нявінна: «Што гэта значыць, Джэры? – гуляць семдзесят».
  
  
  "Госпадзе, гэта ўсё ведаюць", - сварліва адказала яна. «Семдзесят шэсцьдзесят дзевяць з адным глядзіць».
  
  
  Я звярнуўся да яе, і, крыху ўгаворваючы, яна стала трэцім партнёрам у адным з самых складаных, экзатычных і стомных уяўленняў, якія я магу ўспомніць. І я памятаю даволі шмат.
  
  
  Пасля гэтага, калі я стаў хутка апранацца, двайняты паглядзелі на мяне са шчаслівымі асобамі, якія перамяжоўваюцца невялікімі ўсмешкамі і падморгвання падзякі. Гэта Джэры сказаў з доўгім шчаслівым уздыхам: "Ведаеш, я думаю, што мы трое складзем фантастычную пару".
  
  
  Але мае думкі ўжо былі паглынутыя праблемай Варноу і кампаніі. «Добра, - сказаў я, - весялосць і гульні скончаны. А зараз паглядзім, ці не зможам мы знайсці шлях у свяцілішча Нокса Варнов.
  
  
  Яны кіўнулі амаль ва ўнісон. Але на іх асобах не было рэальнай цікавасці.
  
  
  "Вы памятаеце нашу маленькую здзелку?" Я іх спытаў.
  
  
  «Так», - нахмурылася Тэры. "Але дапамагаць табе можа быць небяспечна".
  
  
  «Акрамя таго, - дадаў Джэры. “Нам ёсць што губляць. Яны плацяць нам больш грошай, чым мы бачылі ў сваім жыцці. Калі мы з'едзем адсюль, мы збіраемся выкарыстоўваць яго, каб адкрыць невялікі магазінчык адзення ».
  
  
  У той момант у мяне склалася рашучае ўражанне, што блізняты зусім не такія тупыя, як прыкідваюцца.
  
  
  "Значыць, ты збіраешся адкрыць краму адзення, калі з'едзеш адсюль", - сказаў я. «І што прымушае вас думаць, што вы калі-небудзь з'едзеце адсюль? Вы вязні, хіба вы не ведаеце? "
  
  
  Тэры пахітала галавой: “Мы не зьняволеныя. Мы прыходзім і адыходзім, як хочам. Калі мы стамляемся сядзець пад замком, мы гуляем па ўсім доме. месца. І нас ніхто не спыняе».
  
  
  «Вядома, - сказаў я. «Вы можаце ісці куды хочаце, бо з гэтай каменнай крэпасці няма выйсця, акрамя як па паветры. Але скажыце гэтым людзям, што вы хочаце кінуць курыць, і папрасіце іх вывезці вас адсюль. Вось тады вы даведаецеся тое, пра што даўно ўжо павінны былі здагадацца – што з такім самым посьпехам вы маглі б быць рабамі ў ланцугах».
  
  
  Цяпер я прыцягнуў іх непадзельную ўвагу. Іх мілыя святлівыя твары сталі сур'ёзнымі, і яны абмяняліся спалоханымі поглядамі.
  
  
  "Я не рызыкаваў жыццём, каб прыехаць сюды дзеля смеху", - паспешна працягнуў я. Гэтыя людзі маюць намер захапіць Амерыку і ўвесь свет з дапамогай атамнай сілы. Іх бомбы ўжо размешчаны ў ключавых гарадах ЗША і гатовы выбухнуць адна за адной, калі наша краіна не выканае іх патрабаванні».
  
  
  Я паглядзеў на гадзіннік. "Калі я не змагу дабрацца да Варнаў, які адзіны можа актываваць прылады, першая атамная бомба знішчыць Нью-Ёрк і ўсіх яго жыхароў усяго за дзве гадзіны".
  
  
  Я кіўнуў, калі яны здзіўлена разявілі рот. «Так, гэта факты. І каб вы, дзяўчынкі, перасталі навязваць мне гэтую тупую бландынку, і працягвалі. Таму што, не лічачы Варнова, які асудзіў сваю краіну, мы - адзіныя трое амерыканцаў у цэнтры варожага лагера.
  
  
  "І без мяне ты ніколі не выберашся адсюль жывым".
  
  
  «О, Божа мой, - сказала Тэры. "Чым мы можам дапамагчы?"
  
  
  «Я хачу, каб гэтая працэдура выкарыстоўвалася, каб даставіць вас дваіх у лабараторыю, жылыя памяшканні і ўсё астатняе Уорнаў і назад. Я хачу, каб вы расказалі мне ўсё, што вы там бачылі, што магло б даць мне ключ да разгадкі яго аперацыі. І зрабі гэта хутка; час рухацца зараз! »
  
  
  Яны абодва адразу загаварылі. "Пачакай, - сказаў я, - Тэры, пачынай".
  
  
  «Ёсць ахоўнік», - сказала яна. «Але Маркус большую частку часу на дзяжурстве. Ён спіць у маленькім пакойчыку за дзвярыма прафесара, які, здаецца, зроблены з трывалай сталі. І ён адзін нас праводзіць туды і назад. Ён націскае сігнальную кнопку, і Варнов падыходзіць да іншага боку дзвярэй, адчыняе створку і кажа праз свайго роду жалезную рашотку. Ад гэтых дзвярэй няма ключа; ён адчыняецца знутры – і прафэсар ніколі не сыходзіць ні з якой прычыны».
  
  
  "Добра. Нешта яшчэ?" - Агрызнуўся я. "Што ўнутры?"
  
  
  «Калі вы ўвойдзеце, - сказаў Джэры, - вы ўбачыце кабінет са сталом і тэлефонам. Месца голае, іншай мэблі няма. Але ёсць шафы для дакументаў. І вялікая карта ЗША ў рамцы, якая вісіць на сцяне каля стала. Яшчэ адна дзверы вядзе з офіса ў ...
  
  
  "Пачакай хвіліну!" - перабіла Тэры. «За гэтай картай ёсць сцянны сейф. Ну, не зусім сейф. Але квадратны закутак.
  
  
  "Адкуль вы гэта ведаеце?" Я спытаўся ў яе.
  
  
  «Таму што аднойчы, калі я ўваходзіў, я ўбачыў гэта. Карта была знята з кручка і ляжала на падлозе пад гэтай дзіркай у сцяне прыкладна на квадратны фут. У Варноу былі раскладзены паперы на стале, якія ён, відаць, чытаў, пакуль чакаў мяне. Мяркую, ён забыўся прыбраць паперы і накрыць месца картай.
  
  
  Яна ўсміхнулася. «Або ён думае, што я занадта тупы, каб адрозніць дзірку ў сцяне ад самі-ведаеце-чаго. Ва ўсякім разе, я зрабіў выгляд, што нічога не заўважыў, і ў той час мне не было асабліва цікава. У наступны раз, калі ён паслаў па мяне, мапа была на месцы, ніякіх папераў».
  
  
  "Як ён вас адрозніць?" - спытаў я, проста каб пацвердзіць сваю абгрунтаваную здагадку.
  
  
  «У мяне радзімка прама тут», - сказала Тэры з лёгкім намёкам на ўсмешку, паказваючы на вобласць пад левай грудзьмі. "І, як вы бачыце, мы носім розныя касцюмы, каб адрозніць нас".
  
  
  «Добра, Джэры, працягвай. Што ў пакоі побач з офісам? «Ну, гэта сапраўды адзін вялікі пакой, падзелены фіранкай.
  
  
  
  
  
  З аднаго боку ложак, пара прадметаў мэблі і ванны, якая злучаецца з офісам. З іншай - не пытайце мяне. Ніколі не бачыла, думаю, там нейкае абсталяванне. Ах так, а побач з ложкам ёсць яшчэ адзін з гэтых унутраных тэлефонаў.
  
  
  "Вы калі-небудзь чулі, як ён размаўляе па гэтых тэлефонах?"
  
  
  "Толькі адзін раз. Але гэта была свайго роду дваякая размова, і я гэтага не разумеў »
  
  
  "Двойчы, калі я была там, яму тэлефанавалі", - сказала яе сястра. «Я таксама не зразумела, пра што ён казаў. Але я думаю, што цяпер ведаю».
  
  
  «Раскажы мне пра гэта, Тэры».
  
  
  «Ну, ён выглядаў вельмі раззлаваны. І ён сказаў нешта накшталт: слухай, не цісні на мяне, генерал, І не пагражай. Памятайце, калі я пайду, усё пойдзе са мной. У тым ліку і ў Маскву, генерал, я прыехаў на канферэнцыю з дзвюма валізкамі. Але чамусьці адзін заблудзіўся». А затым ён зрабіў паўзу і сказаў: "Гэта вам што-небудзь кажа, генерал?"
  
  
  "Я не ведаю, што ён кажа генералу", - пракаментаваў я. «Але гэта кажа мне шмат аб чым. У Варнова ёсць такая сістэма, што, калі ён памрэ, усе гарады, уключаючы Маскву, памруць разам з ім. Ён не толькі злы вырадак, ён страшэнна разумны.
  
  
  На хвіліну мой розум закружыўся, пакуль я разбіраўся ў розных аспектах працаздольнага плана. Тады я сказаў: «З аднаго боку, час - найважнейшы фактар. Але я не бачу магчымасці спяшацца. Я магу прымусіць Маркуса адвесці аднаго з вас да тых дзвярэй. Але я не магу прымусіць Варноу адкрыць яе, калі ён не праявіць ініцыятыву. Гэта значыць, калі ён яшчэ не паслаў па цябе Маркуса.
  
  
  «Акрамя таго, я не магу прарвацца за табой, не забіўшы Маркуса, які будзе стаяць проста каля дзвярэй, адкуль Варнаў можа яго бачыць. І перш чым я паспеў паклапаціцца пра Маркуса, ён грукнуў дзвярыма перад маім носам. Так што ўсё залежыць ад вас, дзяўчынкі. Той, хто сёння з'яўляецца да яго, павінен нешта ўторкнуць у гэтыя дзверы, каб яны не зачыніліся цалкам, і зрабіць гэта так, каб Варнаў не заўважыў яго. А для гэтага патрэбны цуд часу».
  
  
  «У мяне ёсць лепшая ідэя, - сказала Тэры. «Той, хто атрымаў ухвалу прафесара, ідзе з ім у спальню, напампоўвае яго і ўкладвае ў ложак. Затым яна моліць яе пайсці ў туалет. Ён не можа з гэтым паспрачацца, таму зачыняецца ў ваннай, змывае ваду, затым бяжыць у кабінет і адчыняе вам сталёвыя дзверы. Затым яна вяртаецца праз злучальную дзверы і залазіць у ложак з Варнову.
  
  
  "Чысты геній", - сказаў я.
  
  
  «А пакуль табе давядзецца пазбавіцца ад Маркуса, - кінулася Тэры, - і чакаць каля дзвярэй».
  
  
  "Дайце мне хвілін пяць", - сказаў я. «І я хачу, каб Маркуса прывабіла сюды дзяўчына, якая засталася, каб я магла паклапаціцца пра яго хутка і бясшумна».
  
  
  "Звычайна ён не хоча, каб мы абодва былі на ранішняй вечарынцы", – сказаў Джэры. "Але выкажам здагадку, што ён ведае?"
  
  
  "Не хвалюйся, я буду гатова амаль да ўсяго", - сказаў я ёй.
  
  
  Рушыла ўслед яшчэ адно задуменнае маўчанне, а затым я сказаў: «Цяпер усё, што нам трэба зрабіць, гэта пачакаць. Але як доўга?
  
  
  «Ён як гадзіннік», - сказала Тэры. "Гэта павінна быць у любую хвіліну".
  
  
  "Вядома", - сказаў Джэры. «Але калі гэта яго вялікі дзень, каб сцерці з зямлі Нью-Ёрк, магчыма, ён будзе нервавацца і, чорт вазьмі, не захоча спаць».
  
  
  - Божа, - прастагнала Тэры.
  
  
  І я нічога не сказаў, таму што маштабнасць гэтага пытання і патэнцыйная катастрофа, звязаная з адказам, ашаламілі мой мозг.
  
  
  Дваццаць адзін
  
  
  У цёмным куце пакоя быў нешта накшталт туалетнага століка, і я прысеў за ім, цалкам адгароджаны ад дзвярэй. Хвіліны цяклі бясконца, а мае спазмы мускулістыя мускулы ўмольвалі аб палягчэнні. Нарэшце я ўстаў. Было неразумна заставацца ў такім нязручным становішчы, калі напэўна чутны папераджальны гук ключа ў дзверы.
  
  
  Мінула паўгадзіны, калі я вырашыў, што адказ на велізарнае пытанне атрыманы, Варнов збіраўся адмовіцца ад легкадумных забаў і засяродзіцца на змрочных справах дня, яго рука была гатовая паслаць сігнал, які ўзарве горад Нью-Ёрк. у неба. І калі ў апошнюю гадзіну прэзідэнт не вырашыў рызыкнуць нацыянальнай панікай і эвакуіраваць Манхэтэн, лёс усіх гэтых людзей быў у маіх руках.
  
  
  Чакаючы, я змагаўся з нарастаючым пачуццём страху, вылічаючы здзяйсняльнасць паўтузіна альтэрнатыўных планаў. Усе яны былі практычныя і дастаткова разумныя. Але кожны заходзіў у тупік - ля непрыступных сталёвых дзвярэй паміж мной і Варнавам.
  
  
  Час ад часу з калідора тунэля даносіліся невыразныя прыглушаныя гукі. Невыразныя галасы, глухі тупат цяжкіх ног, ляск металу. Дзяўчынкі прыслухоўваліся да мяне, прыціснуўшы вушы да дзвярэй, але паведамілі, што не чулі нічога важнага, проста бескарысную балбатню, калі некалькі мужчын, відавочна спяшаюцца, прайшлі міма.
  
  
  Затым, пасля доўгага перыяду маўчання, калі я збіраўся рызыкнуць на любы адчайны выкрут, незалежна ад таго, наколькі вар'яцкая рызыка, раздаўся нецярплівы стук у дзверы, за якім адразу ж рушыў услед скрыгат ключа ў замку.
  
  
  Я ўжо была добра схавана, калі Маркус уварваўся ў пакой наложніц прафесара і загарлапаніў: «Вы там - Маленькая міс-Крот, - патрабуе амерыканец.
  
  
  
  
  
  
  Вашы паслугі на дваіх! Прафесара затрымалі з-за візіту вышэйшага начальства, і ён кажа, што калі вы не прыйдзеце адразу, скорміць вас на вячэру сабакам генерала.
  
  
  «О, Госпадзі, гэтыя сабакі зжаруць бедную маленькую мяне за тры ўкусы», - сказала Тэры сваім далікатным голасам. "Давай паспяшаемся, пакуль прафесар не страціў сваю гарачнасць".
  
  
  «Я думаю, ты маеш на ўвазе яго крутасць, а не яго гарачнасць, дарагая Тэры», - паправіў Джэры.
  
  
  «Я клічу іх так, як бачу іх, дарагі», - адказала яна і пабегла да дзвярэй.
  
  
  «О, Маркус!» - выклікнуў Джэры, - не маглі б вы вярнуцца на малюсенькую хвіліну пасля таго, як даставіце маю сястру?
  
  
  "Вярніся?" - раздражнёна адрэзаў Маркус. "Навошта?"
  
  
  Мне самотна і... і мне патрэбен сапраўдны мужчына, а не гэты стомлены стары мяшок з косткамі.
  
  
  "Ды ўжо? Ці так гэта цяпер?" - сказаў Маркус, яго голас дрыжаў ад узрушанасці. "А што ты мог зрабіць з сапраўдным мужчынам усяго за малюсенькую хвіліну?"
  
  
  "Не маглі б вы надаць дзве малюсенькія хвіліны?"
  
  
  "Я мог бы зэканоміць шмат, але ў мяне маглі б узнікнуць праблемы".
  
  
  “Я не скажу. І табе не здаецца, што мне трэба рызыкнуць?
  
  
  А затым, пасля жахлівай, няўпэўненай паўзы: «Так, я вярнуся. Менш як за хвіліну. Будзь гатовы!"
  
  
  Як быццам гэта быў клічнік згоды, дзверы грукнулі з глухім стукам. А затым узнік вялізны вакуум цішыні.
  
  
  "Не губляй ні секунды", - сказаў я Джэры нізкім голасам, - "І няхай ён будзе заняты!"
  
  
  "Чорт, ніколі не даведаецца, што яго ўразіла", - прамармытала яна, і я зноў прыгнуўся.
  
  
  Праз некалькі секунд вярнуўся Маркус.
  
  
  "Як бачыце, я гатовая, палюбоўнік", - сказаў Джэры.
  
  
  "Я гатовы больш, чым ты калі-небудзь будзеш", - сказаў ён ёй з нервовым смяшком. "Але я павінен ахоўваць дзверы Варноу, і ў мяне няма часу распранацца".
  
  
  «Забудзься пра гэтыя дурныя дзверы», - адказаў Джэры. «Дзікая зграя сланоў дваццаці футаў вышынёй не змагла б зламаць яе, калі б унутраны пакой быў ад падлогі да столі пакрыты арахісам».
  
  
  Відавочна, Маркус быў занадта далёкі ад жадання адказаць. Але праз хвіліну ён выпусціў пару чыста дзелавых бурчанняў, калі Джэры сказаў: "О, божа, ты занадта!" і я краўся з-за туалетнага століка.
  
  
  Я лёгка, але хутка ступіў наперад са штылет. Я парыў над імі на імгненне, калі падняў зброю над яго шырокай спіной. Адкрытыя вочы Джэры пашырыліся пры выглядзе мяне.
  
  
  Раптам, магчыма, падштурхнуты нейкім жывёльным інстынктам або выразам спалоханых вачэй Джэры, Маркус падняў галаву і павярнуўся да мяне напалову.
  
  
  Таму замест гэтага я ўторкнуў лязо яму ў грудзі.
  
  
  Яго рот быў разяўлены, а вочы глядзелі прама недаверліва. Але затым, толькі ціхенька ўскрыкнуўшы і жудасна скрывіўся, я хутка выцягнуў нож, ён паслухмяна паваліўся на Джэры і замёр.
  
  
  Я выцер лязо аб яго форменную куртку і аднавіў зброю, у той час як Джэры з самым спалоханым выразам асобы дарэмна спрабаваў адштурхнуць цела ад яе. Я схапіў яго за плячо і тузануў, і ён скаціўся на падлогу. Ён глядзеў у бясконцасць космасу.
  
  
  Джэры села і выцерла пляма крыві са свайго аголенага цела кутком прасціны, пакуль яна глядзела на мяне з выразам, якое я не мог дакладна вызначыць. За выключэннем таго, што, магчыма, гэта была сумесь захаплення, няверы ў блізкую рэальнасць дзікай смерці і адценні агіды. Ненавідзеў мяне, кроў ці труп, я не мог сказаць.
  
  
  «Так, - сказаў я, як бы адказваючы на нявыказанае пытанне, - вось як гэта бывае. І калі я не паспяшаюся, загінуць мільёны іншых, значна больш нявінных».
  
  
  Затым я пакінуў яе і, кінуўшы позірк уверх і ўніз па калідоры, ірвануў да тых велізарных сталёвых дзвярэй, за якімі Варнаў і прылада дыстанцыйнага кіравання чакалі сваёй гадзіны.
  
  
  Прайшла пара трывожных, потных хвілін. А потым я пачуў пстрычку зашчапкі, і дзверы крыху прыадчыніліся. Ён пачаў гойдацца да мяне, але я злавіў яго і ўціснуўся ўнутр, як раз своечасова, каб мімаходам ўбачыць аголеную спіну Тэры, якая хавалася з-пад увагі за якія зачыняюцца дзвярыма.
  
  
  Я ціхенька зачыніў дзверы і залпам агледзеў увесь пакой. Па апісанні Джэры, у ім знаходзіўся стол з тэлефонам, картатэкі, вялікая карта ЗША ў рамцы і частка Цэнтральнай Амерыкі, якую яна не згадала. Я прайшоўся па скрынях стала, але яны былі зачынены. Я зрабіў яшчэ адзін праход у картатэцы, вынік той самы.
  
  
  Я вывучыў карту. Кольцы, намаляваныя чырвонай ручкай з фламастэрам, абышлі сем гарадоў ЗША і Панамскі канал. Мішэні для разбурэння. Адным з гарадоў быў Кліўленд, але мы маглі не звяртаць на яго ўвагі, паколькі бомба, прызначаная для яго знішчэння, была перахоплена мытняй. На карце горада былі пранумараваны, і, за выключэннем Кліўленда, яны былі ў парадку выключэння: Нью-Ёрк, Чыкага, Х'юстан, Лос-Анджэлес, Сан-Францыска і Вашынгтон, акруга Калумбія.
  
  
  Я заўважыў, што сталіца была захавана да апошняй, несумненна, каб даць нашаму ўраду магчымасць весці перамовы аж да апошняй гадзіны.
  
  
  Карта была падвешана на дроце да трывалага меднага крука. Я зняў яго з кручка з упэўненасцю, што, як сказала Тэры, я знайду дзірку ці тайнік, у якім былі схаваныя сакрэтныя дакументы. Але такой дзіркі не было
  
  
  
  
  
  сцяна пад картай была гладкай.
  
  
  Мне прыйшло ў галаву, што простая дзірка ў сцяне за картай не занадта вынаходлівая для вучонага ўзроўню Варнаў. І вось зараз я пачаў эксперыментаваць з медным гаплікам, круцячы яго ў розныя бакі, але выяўляючы, што ён трывала замацаваны і нерухомы. Але не зусім нерухомы. Таму што, калі я пацягнуў кручок на сябе, ён злёгку пстрыкнуў. І тут жа квадратная частка сцяны бязгучна адсунулася, агаліўшы пасудзіну, якая змяшчае невялікую, абцягнутую скурай запісную кніжку і серыю пранумараваных чарцяжоў, на кожным з якіх быў намаляваны чырвоны абведзены чэрап, які, прынамсі, для мяне, відавочна, паказваў на размяшчэнне падкінуў валізкі. -бомбы.
  
  
  Яны пазначылі месцы, гэта значыць, калі ў вас было адпаведнае тлумачэнне, які будынак у якім горадзе знаходзіцца. Без тэксту ці іншага кіраўніцтва адбіткі ня мелі сэнсу.
  
  
  Хоць гэта здавалася ўзростам у гэтых напружаных, нервовых абставінах, погляд на мой гадзіннік сказаў мне, што прайшло ўсяго дзве хвіліны. І паколькі я лічыў, што Вамоў зможа пражыць яшчэ дзесяць хвілін ці больш, калі Тэры будзе папярэджана аб маёй патрэбы ў часе, я сеў за стол і пачаў хуткае вывучэнне кішэннай кнігі ў скураной вокладцы.
  
  
  Спачатку якія змяшчаюцца ў ім літары і лічбы былі для большасці людзей гэтак жа зразумелымі, як кітайскі крыжаванка. Але я прывык да разнастайных галаваломак, а ў свеце мала агентаў, якія так добра разбіраюцца ў мастацтве разгадвання кодаў. Неўзабаве я пазнаў у ім амерыканскі код, які выкарыстоўваецца навукоўцамі эпохі Варнаў. І хоць код быў у асноўным дастаткова простым, калі б камусьці далі дзівосна хітрую матэматычную формулу для яго расшыфроўкі, наколькі мне вядома, ён ніколі не быў узламаны ворагам усярэдзіне або за межамі ЗША.
  
  
  Я пагартаў сваю памяць, і прынцып кода ўсплыў мне ў галаву амаль адразу. Я знайшоў ручку ў трымальніку на стале побач з блакнотам і зрабіў хуткія стэнаграфічныя запісы, расшыфроўваючы і скарачаючы толькі асноўныя асновы тэксту і лічбаў, выклад змовы аб смерці галавы. Ён уключаў у сябе сакрэты прылады выбуху бомбы Варнаў, які актывуецца стілусам з аўтаномным харчаваннем. Мікраэлектроніка была сканструявана ў дыск памерам з даляр памерам з скурны лапік, каб зрабіць яго здольным перадаваць магутны высокачашчынны сігнал на велізарныя адлегласці - прыстасаванне, чымсьці якое нагадвае кардыёстымулятар, але значна больш складанае, падарвала ўсе бомбы ва ўнісон праз секунды пасля апошні ўдар сэрца Варнов .
  
  
  Гэтая мудрагелістая, неверагодна маленькая прылада дыстанцыйнага кіравання было пазначана на першай старонцы як "Ключ доступу". А на заключнай старонцы пад загалоўкам: DISARM была серыя з пяці лікаў, якія, як тлумачыцца ў тэксце, былі ключом да адключэння бомбаў нават пасля таго, як яны атрымалі сігнал аб выбуху. Гэтая экстраная мера засцярогі дазволіць пазбегнуць прывязкі кардыёстымулятара да сэрца Варноу.
  
  
  Але была загваздка. Пасля таго, як быў адпраўлены сігнал запаволенага дзеяння, які запускае бомбы, заставалася ўсяго трыццаць секунд, каб адмяніць выбухі.
  
  
  Я хутка ў думках сфатаграфаваў лічбы і спраецыраваў іх малюнак на пярэднюю сцяну свайго розуму. У мяне амаль беспамылковая памяць, і ўспомніць тузін лікаў не склала б рэальнай праблемы. Тым не менш, я напісаў лікі на жмутку паперы, які склаў і паклаў у кішэню.
  
  
  Яшчэ хвіліну я вывучаў схемы стілуса і дыска, а затым запісаў размяшчэнне валізак-бомбаў у розных гарадах.
  
  
  Зрабіўшы гэта, я паклаў кніжку і нататкі з расшыфроўкай яе сутнасці ў іншую кішэню. Я выдаткаваў каля пяці хвілін на тое, каб запісаць расшыфраваныя факты, таму што мне трэба было мець непасрэднае працоўнае веданне прылады, калі я збіраўся спыніць смяротны план Варноу. І я выявіў, што магу ўспомніць амаль усё, калі спачатку выкажу дэталі ў пісьмовай форме. У любым выпадку, калі вы разабраліся з прыладай, кіраваць ім было гэтак жа проста, як дакрануцца алоўкам да розных кропак компаса.
  
  
  Цяпер я сунуў чарцяжы, занадта грувасткія, каб іх несці, у сцянную ёмістасць, пстрыкнуў медным гаплікам, каб зачыніць адтуліну, і павесіў карту на месца.
  
  
  Я ціхенька ўвайшоў у ванны пакой і падышоў да іншых дзвярэй. Прыціснуўшыся да яго, я пачуў тое, што, як я зразумеў, было голасам Варнова і зваротным голасам Тэры. Я не звярнуў увагі на размову, калі выцягнуў "люгер" з кабуры і ўзяў дзвярную ручку. Але сутнасць гэтага заключалася ў тым, што Варнаў папрасіў прабачэння за паспешнасць з-за "тэрміновых эксперыментаў, якія павінны быць падрыхтаваны неадкладна", а Тэры ўмольвала даць ёй яшчэ некалькі хвілін з чароўным прафесарам, які быў такім вялікім мужчынам, што прымусіў яе задыхацца. больш таго ж самага.
  
  
  Калі я павольна адчыніла дзверы і зазірнула ў пакой, Нокс Уорнау ў белым лабараторным жакеце паверх штаноў стаяў у профіль да мяне, паклаўшы рукі на плячо Тэрн, калі яна, апранутая ў будуарны ўбор, глядзела яму ў вочы з прытворным выглядам. любові.
  
  
  Валасы Варнаў былі чорнымі, моцна запраўленымі сівізной. У яго быў невялікі нос
  
  
  
  
  
  стройныя рысы асобы і стройнае цела, якое здавалася амаль далікатным. Да таго часу, пакуль я не зірнуў у яго яркія зялёныя вочы, у якіх не было ніякіх эмоцый, хоць яны былі жорсткімі і бліскучымі, як смарагды, ён уяўляў сабой малаверагодную пагрозу выжыванню самай магутнай нацыі ў свеце. І наўрад ці мужчына, які мог бы прайсці хоць адзін раунд з Тэры ці яе блізнюком.
  
  
  "Сёння ўвечары я прышлю за табой і тваёй сястрой", - казаў ён цяпер. «Будзе што адзначыць марачнай шампанскай і асаблівай вячэрай. А потым правядзём разам доўгую экзатычную ноч задавальненняў».
  
  
  «Я вельмі ў гэтым сумняваюся, Варноў», - сказаў я яму, увайшоўшы ў пакой ззаду «Люгера». "Я чакаю, што сёння ўвечары вы будзеце вяртацца ў Злучаныя Штаты ў якасці майго палоннага".
  
  
  Яго твар упаў ад здзіўлення, калі ён павярнуўся да мяне. Пакуль ён намацваў словы, я сказаў: «Тэры, вяртайся ў свой пакой. Я хачу, каб вы і ваша сястра былі апранутыя і чакалі, калі я прыйду за вамі».
  
  
  Яна адкрыла рот, каб нешта сказаць, потым паспяшалася
  
  
  «Я ведаю, хто вы», - спакойна сказаў Варнаў, яго твар выказваў самавалоданне. "Вас гэта здзіўляе?"
  
  
  Было, але я нічога не сказаў.
  
  
  Варноў апусціўся ў масіўнае скураное крэсла побач з ложкам, скрыжаваў ногі і скрыжаваў рукі на грудзях. «Ты думаеш, Картэр, - працягнуў ён з шэптам усмешкі, - што я не гатовы да такой магчымасці, як гэтая? Канешне не. Я ніколі не выйду з гэтага пакоя з табой жывым. І калі я памру, амаль у той жа момант паўсвету ператворыцца ў попел».
  
  
  «Я ўсё гэта ведаю, - сказаў я. «Я расшыфраваў вашыя сакрэтныя дакументы, і вашыя падрыхтоўкі марныя. Лічбы 5-21-80-54-7 што-небудзь значаць для вас? »
  
  
  Яго маніякальны выраз твару ўспыхнуў, як свечка на ветры, і згасла. Нейкі час я амаль мог бачыць, як шасцярні яго розуму перамыкаюцца ўніз, рэзка сутыкаюцца, а затым перабіраюць альтэрнатывы.
  
  
  Ён паціснуў плячыма і адлюстраваў бледную пакорлівую ўсмешку. «Ну, - сказаў ён, - у рэшце рэшт, нічога не мае значэння. Усім людзям, усім дурным стварэнням смяротных павінен прыйсці канец».
  
  
  "Высакародная філасофія", - адказаў я.
  
  
  «Мы двое, - працягваў ён, - мы адны ў гэтай вязніцы пакоя, кантралюем шчыльнасць свету. Падумай аб гэтым. Падумайце толькі аб гэтым! Невыказная сіла, якую мы трымаем у руках». Ён зрабіў паўзу. «Мы можам аб'яднаць сілы і разам кіраваць светам. Ці мы можам знішчыць адзін аднаго ў наступныя некалькі хвілін. Што гэта будзе? "
  
  
  "Ні тое, ні іншае", - сказаў я. «Нават дрэнны прайграўшы ведае, калі гульня скончана. І прымае свае страты. А зараз - даю вам трыццаць секунд на тое, каб вырашыць. Пойдзем са мной і паўстанем перад судом, ці памраце ў гэтым крэсле. Асабіста я спадзяюся, што вы вылучыце смерць. Таму што для таго, каб выцягнуць цябе адсюль, спатрэбіцца больш, чым крыху, рызыкуючы маёй шыяй.
  
  
  Спазмаваныя пальцы адной рукі, напружана мясілі тоўстую мяккую ручку крэсла, Варнов павольна кіўнуў. "Добра, я пайду з табой", - сказаў ён. Ён расціснуў ногі і, здавалася, збіраўся ўстаць.
  
  
  Але раптам ён штурхнуў крэсла падлакотнік. Верхняя мяккая частка рукі імгненна складаецца на ўтоеных завесах, адчыняючы невялікую асветленую кансоль. На ім была вялікая чырвоная кнопка, тумблер і пранумараваны цыферблат.
  
  
  Калі ён рэзка стукнуў па кнопцы далонню, я прастрэліў яму грудзі. Тым не менш, яго іншая рука ўжо цягнулася да цыферблата. Таму я зноў стрэліў у яго. Рука скаланулася і зноў вярнулася да пераключальніка. Я не ведаю, ці быў гэта рэфлексіўны спазм смерці ці апошні звышчалавечы высілак чалавека, які быў усяго за секунду ад вечнасці; але, на маё здзіўленне, рука працягвала апускацца і пры гэтым тузанула тумблер.
  
  
  За тонкай пстрычкай рушылі ўслед далёкія прыглушаныя гукі званочкаў і завыванне сірэн. Калі такія гукі маглі пранікаць праз вялізныя каменныя сцены і каля паўтоны сталёвых дзвярэй, я ведаў, што звонку, у гэтай камуне салдат і рабочых, гэта быў крыклівы, які бразгаў, раздзіраючы вушы заклік аб дапамозе.
  
  
  Я меў намер прымусіць Варноу сказаць мне, дзе ён захоўваў найважнейшы стілус, без якога нельга было б адмяніць дэтануючыя сігналы кардыёстымулятара. Але зараз ён быў мёртвы, стілуса ў мяне не было, і апошнія трыццаць секунд цікалі ў бок. самыя разбуральныя шматлікія выбухі ў гісторыі чалавецтва.
  
  
  Вочы Вамава закаціліся, слепячы смерць, калі, кінуўшы погляд на стрэлку майго гадзінніка, я нахіліўся, разарваў яго пінжак і амаль такім жа рухам сарваў з яго кашулю. І яшчэ быў стілус; падвешаны да яго шыі на доўгім срэбным ланцужку!
  
  
  Яго грудзі былі аголеныя, але залітая крывёй. Я вар'яцка сцёр кроў з чатырохцалевага квадрата скуры, абрамленага з трох бакоў пластыкавым швом. Я прасунуў пальцы пад край і адсунуў лапік скуры, каб адкрыць ключ доступу з яго спіраллю з малюсенькіх пранумараваных кропак кантакту.
  
  
  Трымаючы іголку так асцярожна, як нейрахірург робіць скальпель, я дакрануўся кончыкам да кропак судотыку, запускаючы электронную камбінацыю для сігналу РАЗАГРЭВА: Пяць… дваццаць адзін… восемдзесят… пяцьдзесят чатыры… сем!
  
  
  Цяпер мой погляд упаў на гадзіннік. Чатыры - тры-два - адзін і - бух
  
  
  
  
  
  
  ! Час для выбуху і разбурэння гарадоў, які так і не настаў, у мяне было чатыры секунды да запасу. І адбылося!
  
  
  Ці гэта было?
  
  
  Я паглядзеў на падлакотнік крэсла. Над чырвонай кнопкай была надпіс: DESTRUCT. Над перамыкачом надпіс: ALARM. Цяпер я вывучыў пранумараваны цыферблат. Яно было пазначана «ЗАТРЫМКА РАЗРУШЭННЯ» і абведзена градацыямі ад нуля да шасцідзесяці хвілін. Стрэлка ўказальніка, якую Варнаў, відаць, спрабаваў знізіць да нуля, трымалася на шасцідзесяці.
  
  
  Шэсцьдзесят хвілін да чаго? Над чырвонай кнопкай DESTRUCT загарэлася зялёнае святло. Іншай кнопкі для адмены часавага блакавання не было, таму я, спадзяюся, зноў націснуў тую ж кнопку. Нічога. Зялёнае святло працягвала гарэць.
  
  
  Я слухаў. Удалечыні трывожныя званы і сірэны працягвалі гучна гусці. Я накінуў ланцуг і стілус на галаву Варноу, сунуў прыладу ў кішэню і кінуўся да дзвярэй з пісталетам у руцэ. Я рыўком расчыніў дзверы, і мяне ўразіў аглушальны гук званочкаў і сірэн. Я праверыў, ці зачыніліся сталёвыя дзверы, каб ніхто не мог увайсці і выявіць цела Варноу, і кінуўся праз пакой аховы ў тунэль. Спачатку я нікога не ўбачыла і паспяшалася да дзвярэй спальні двайнят.
  
  
  Калі я дабраўся да яго, з-за павароту паказаліся двое салдат з вінтоўкамі і прыцэліліся. Я прыціснуўся да дзвярэй камеры, калі яны стралялі, але прамахнуліся. Я асцярожна стрэліў з прамой рукі ў вядучага. Калі ён куляўся і падаў, іншы хутка адступіў за паварот.
  
  
  Я стукаў у дзверы і крыкнуў сваё імя. Тэры выглянула вялізнымі вачыма, затым адкрылася, каб упусціць мяне, і зачыніла дзверы.
  
  
  Абедзве дзяўчыны былі апрануты ў непрыкметныя, амаль строгія шэрыя касцюмы. Каля дзвярэй стаяла пара маленькіх аднолькавых валізак.
  
  
  "Забудзьцеся пра гэта", - сказаў я. «Мы ў цяжкім становішчы, і вы будзеце рухацца занадта хутка, каб несці іх. Вы гатовыя?
  
  
  Абодва сур'ёзна кіўнулі.
  
  
  "Хто-небудзь з вас калі-небудзь страляў з пісталета?"
  
  
  "Мой бацька навучыў мяне страляць па мішэнях са свайго пісталета", - прапанавала Тэры.
  
  
  "Джэры?"
  
  
  Яна пахітала галавой. “Я заўсёды ненавідзеў зброю. Але калі давядзецца, я магу прыцэліцца і спусціць курок».
  
  
  Я падышоў да распасцёртага цела Маркуса і выхапіў яго пісталет з кабуры. Я аддаў яго Тэры. "Страляй на паражэнне", - сказаў я ёй. "Давай, паехалі!"
  
  
  Я асцярожна павёў іх у тунэль. Сігналізацыя спынілася, цішыня была парушана. Мы папаўзлі бокам да першага павароту тунэля, прыціскаючыся да сцяны. Там я спусціўся ўніз і папоўз наперад, пакуль не змог зазірнуць за паварот.
  
  
  У трох футах адтуль адступіўшы салдат стаяў ля бліжэйшай сцяны з вінтоўкай напагатове. Ён убачыў мяне на долю секунды пазней, і я стрэліў яму ў грудзі. Мая мэта была высока ў гэтым нязручным становішчы, і я рэзка злавіў яго ў рот, куля прабіла пару пярэдніх зубоў, перш чым прайшла праз яго мозг.
  
  
  Калі мы праходзілі міма яго цела, дзяўчаты спыняліся і глядзелі ўніз з выразам агіды. У салдата было пры сабе пісталет. Я нахіліўся, каб забраць яго, і перадаў зброю Джэры. На імгненне яна паглядзела на пісталет, як быццам гэта была смяротная змяя. Але потым, паціснуўшы плячыма, яна спытала мяне, як ім карыстацца, і я паказаў ёй.
  
  
  Цяпер мы накіраваліся да выхаду з тунэля, дзе я правяраў, ці няма салдат, якія хаваюцца. Не знайшоўшы нічога, мы выйшлі на дзённае святло. Мы паспяшаліся па сцяжынцы на некалькі ярдаў і сутыкнуліся з парай салдат. да нас хуткімі крокамі ідуць мужчыны ў працоўнай вопратцы. Яны былі бяззбройныя, таму я не спрабаваў іх застрэліць. Яны нават не зірнулі на мяне. але з цікаўнасцю паглядзеў на дзяўчат мімаходзь.
  
  
  А потым я ўспомніў, што таксама быў у працоўнай вопратцы, мужчыны былі так адцягненыя пры выглядзе дзяўчын, што не змаглі зірнуць на мяне ўважліва. Магчыма, працоўных тыпаў было так шмат, што не ўсе яны былі добра вядомыя адзін аднаму.
  
  
  Я згарнуў са сцежкі і павёў дзяўчат на груд, абсыпаны вялікімі валунамі, якія служылі хованкай і хованкай. Калі я спыніўся каля вялікай скалы і зноў паглядзеў уніз, каб пераканацца, што за намі сочаць, двое мужчын у форме, на адным з якіх былі афіцэрскія знакі адрознення, выйшлі з-за скалы з вінтоўкамі, накіраванымі проста на нас з адлегласці шасці футаў.
  
  
  Я не чуў ні гуку, і мяне злавілі з «люгерам», не было часу паднімаць яго.
  
  
  "Устань прама тут і скажы мне, хто ты?" - сказаў мне афіцэр па-руску.
  
  
  На шчасце, мяне навучылі гаварыць на гэтай мове з бездакорнай прамовай, і я хутка сказаў па-руску: «Я Барыс Іваноў, і маёр Рашкі даручыў мне праводзіць гэтых дзяўчынак на ўзвышша сярод скал, дзе яны будуць у бяспецы, пакуль небяспека не мінула ».
  
  
  Афіцэр ухмыльнуўся, паглядзеў мне проста ў вочы і сказаў: «Маёр не стаў бы пасылаць рабочага на салдацкую працу. Ва ўсякім разе, прызначэнне працоўных - гэта мая асабістая задача, і такога імя, як Барыс Іваноў, у маім спісе не было. Я не памятаю і тваёй асобы з замежным адценнем, без сумневу, амерыканскім. Такім чынам, вы былі б Нікам Картэрам, за якім мы палюем. Зь вялікай працай, раз ты апрануты як адзін з нас». Калі афіцэр абвясціў гэтае даволі доўгае абвінаваўчае заключэнне, я крадком зірнуў на дзяўчын.
  
  
  
  
  
  Калі афіцэр абвясціў доўгае абвінаваўчае заключэнне, я крадком зірнуў на дзяўчат. У іх былі збянтэжаныя пахмурныя погляды людзей, якія не разумеюць мовы, на якой яны гавораць, але ў той жа час яны здаваліся напалоханымі і дурнымі, паколькі Тэры глядзела на бязлітасную пазіцыю рускіх з узведзенай вінтоўкай з нечым блізкім да панікі.
  
  
  «Вы адкрыеце правую руку, - сказаў таварыш афіцэра, - і проста выпусціце пісталет на зямлю. І тады ты паедзеш з намі».
  
  
  Пасля імгненнага вагання, калі абодва мужчыны не міргаючы глядзелі на пісталет, які я бязвольна трымаў побач, я расслабіў пальцы, і "люгер" упаў на зямлю. Ціхі стук, які ён зрабіў пры прызямленні, ніколі не быў чутны. Гук быў перапынены двума грукатамі, зробленымі блізка адзін да аднаго, нібы гіганцкія рукі пляскалі мне па вушах.
  
  
  Пакуль я з пачуццём поўнай нерэальнасці назіраў, як афіцэр, праткнуўшы галаву адным вокам, павольна адхіснуўся, паваліўся на скалу, кінуў вінтоўку і паваліўся бокам на зямлю.
  
  
  Яго таварыш, які атрымаў агнястрэльнае раненне ў шыю, выліўся чырвоным, калі ён упаў на калені і ўпаў наперад, усё яшчэ сціскаючы вінтоўку ў руках.
  
  
  А ззаду мяне, усё яшчэ паказваючы на цяжкі дымлівы пісталет Маркуса, стаяла Тэры, яе прыгожы рот утвараў вялікі круглы, маўклівы ооооо ...
  
  
  Джэры таксама трымала пісталет, хоць і быў. без энтузіязму падняў і безвынікова прыцэліўся.
  
  
  Раптам Тэры апусціла пісталет, упала на зямлю і загарлапаніла. "Ты - ты павінен быў - страляць адначасова", - усхліпнула яна, вінавацячы Джэры, які, гледзячы на мёртвых салдат, таксама заплакаў.
  
  
  Паляпаўшы ускалмачаную бялявую галаву Терна, я мякка сказаў: «Я ў абавязку перад табой, дзетка. Божа мой, як я табе вінен! »
  
  
  Я забраў свой зазямлены Люгер, а затым узяў іх абодвух у свае абдымкі, абняў і сказаў: "Давай, маленькія салдацікі, пайшлі!"
  
  
  Дваццаць два
  
  
  Калі мы хутка падняліся на вяршыню ўзгорка, нізка прыгнуўшыся, перабягаючы з каменя на камень, мы пачалі кружыць да верталётнай пляцоўкі. Прама перад намі мясцовасць над будынкамі была запоўнена салдатамі, якія шукаюць нас. Некаторым рабочым перадалі стрэльбы, і яны таксама палявалі на нас. Прабрацца было немагчыма, таму мы схаваліся ў невялікай кішэні паміж двума вялізнымі валунамі ў форме якія сядзяць на кукішках дагістарычных монстраў.
  
  
  Дзяўчаты сядзелі з ашаломленымі тварамі, паклаўшы зброю на калені.
  
  
  «Я не разумею, як табе гэта сышло з рук, - сказаў я. "Чаму салдаты не бачылі тваёй зброі?"
  
  
  «Таму, - сказала Тэры, - калі мы спусціліся ўнізе і ўбачылі надыходзячага працоўнага, я засунуў пісталет пад пояс спадніцы і накінуў на яго пінжак. Я зрабіў знак Джэры, і яна зрабіла тое ж самае. Гэтыя камякі не маглі пашкодзіць нам, але я падумаў, што калі яны ўбачаць гарматы, яны паднімуць трывогу. Таму, калі афіцэр і яго слуга выскачылі са сваімі вінтоўкамі і пачалі размаўляць па-руску, я шапнуў Джэры і сказаў: «Выцягні пісталет і страляй, калі я цябе ткну»».
  
  
  Тэры ўздыхнула: “Але яна не вытрымала гэтага. Яна збаялася, ці не так, сястрычка? "
  
  
  «Я, мусіць, не змог бы стрэліць у змяю, калі б яна была згорнутая, каб ударыць мяне», - адказаў Джэры.
  
  
  «У любым выпадку, - сказаў я, - гэта была смелая гульня і страшэнна разумная гульня. Вы абодва вельмі разумныя каты. Дык чаму ты прытвараешся тупымі бландзінкамі? "
  
  
  Джэры адказаў з крывой усмешкай. «Што ж, - сказала яна, - мы даўно даведаліся, што мужчынам падабаецца адчуваць сваю перавагу. А калі вы сэксуальная маленькая бландынка, вы можаце атрымаць ад хлопца значна больш, калі дасце яму мілую, але дурную руціну».
  
  
  «Гэта яшчэ не палова справы», - сказала Тэры. «Калі вы хаваецеся за такой дымавой заслонай, вы можаце глядзець, слухаць, думаць і кожны раз выходзіць на першае месца. Таму што, калі вы здаецца пустагаловым, вы сыходзіце на другі план. Ты выглядаеш небяспечным, як мэбля. І таму вялікія колы, якія паспрабуюць абдурыць вас рознымі спосабамі, дазволяць расчыніць усе свае сакрэты
  
  
  "Вы калі-небудзь думалі стаць шпіёнамі?" - спытаў я са смяшком.
  
  
  Іх галовы кіўнулі амаль ва ўнісон.
  
  
  «Па-свойму, - сказаў Джэры, - мы крыху шпіёнам. Для кіраўнікоў карпарацый. Дзелавыя рэчы. Але гэта складаная, бязлітасная гульня, і мы жадаем яе скончыць. Мы думалі, што гэтая шарада будзе звычайным водпускам». Яна зірнула на круты выступ каменя. «Некаторы водпуск. Мы маглі б далучыцца да WACS, больш адпачываць і быць у большай бяспецы».
  
  
  Кіўнуўшы, я загрузіў новую абойму ў «Люгер». "Калі мы калі-небудзь выберамся адсюль жывымі, я запомню вас, дзяўчынкі", - сказаў я. "У вас шмат талентаў", - дадаў я з усмешкай.
  
  
  "Ты дрэнна думаеш, выбрацца жывым?" - сказала Тэры, сцяўшы губу.
  
  
  «Я буду з вамі сумленны. Прама зараз гэта выглядае не вельмі добра. Я вывучыў свой гадзіннік. «У мяне такое пачуццё, што калі мы не будзем глядзець уніз на гэтую крэпасць каменнага веку з гэтага верталёта роўна праз 25 хвілін, мы будзем глядзець уніз з нябёсаў. Ці ўверх – з пекла».
  
  
  "Што гэта значыць?" - сказаў Джэры, яе бровы ўзляцелі ўверх. «Паслухайце, я далёка не шчаслівы ў гэтым свеце. Але я не гатовы памерці».
  
  
  "Думаю, табе лепш не ведаць, што гэта значыць", - адказаў я. - У любым выпадку, гэтая толькі абгрунтаваная здагадка. І калі я маю рацыю, то загадзя папярэдзіць цябе ані не пойдзе добра. ".
  
  
  
  
  
  
  "Ты ўмееш кіраваць верталётам?" - сказала Тэры.
  
  
  “Так. Я магу лятаць практычна на чым заўгодна. І мая памяць аб тапаграфіі перанесла б нас у бліжэйшы горад. Але калі ўсё пойдзе добра, у нас будзе пілот, які ведае кожны дзюйм гэтай краіны».
  
  
  Я скоса зірнуў уніз праз прастору паміж камянямі. Злева ад мяне верталёт сядзеў далей ад цэнтра сваёй пляцоўкі. Яго перанеслі на невялікую адлегласць, блізка да рэзервуара. І я спадзяваўся, што гэта азначала, што Інгрэм задушыў птушку. Дзе ён быў? Дзе была Пілар? Пляцоўка і прылеглая тэрыторыя былі пустынныя. Цела забітага ахоўніка было выдаленае.
  
  
  Пілар, мусіць, хаваецца. Ці яе схапілі? І, нарэшце, я спытаў сябе, як салдаты даведаліся, што палююць за Нікам Картэрам? Калі Варнаў мёртвы, хто мог перадаць слова?
  
  
  Лагічны выбар тлумачэнняў, здавалася, складаўся ў тым, што альбо Пілар была схоплена, і з яе катавалі праўду, альбо Інгрэм уцёк і прагаварыўся.
  
  
  "Я збіраюся праверыць абстаноўку на пляцоўцы для верталёта", - сказаў я. «І я хачу, каб вы, дзяўчынкі, засталіся тут. У нас траіх можа ніколі не атрымацца разам. З іншага боку, калі цябе злавілі аднаго, ты можаш прыкінуцца дурным і сказаць, што проста спалохаўся і хаваўся, пакуль страляніна не скончыцца».
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Табе не складзе працы прыкінуцца тупы?»
  
  
  Яны слаба ўсміхнуліся і паслалі мне пару разведзеных усмешак.
  
  
  «Цяпер, - працягнуў я, - з гэтай маленькай шпіёнскай дзіркі паміж камянямі вы можаце ясна бачыць падушачку. І я хачу, каб адзін з вас увесь час сачыў за гэтым. Калі я спушчуся туды, калі ўсё будзе ясна, я здыму камбінезон і стану чакаць у гарнітуры, які на мне. Гэта будзе вашым сігналам да таго, каб здаць дубль. І я маю на ўвазе дубль».
  
  
  Абодва сур'ёзна кіўнулі.
  
  
  «Калі вы бачыце, што ў мяне там праблемы, заставайцеся на месцы, пакуль я не дам сігнал, што ўсё скончана. Я таксама мог быць зусім мёртвым. Калі для вас гэта відавочна, выйдзіце і пачніце свой нявінны ўчынак. І не трапіцеся са зброяй. Пазбаўся ад іх."
  
  
  Я рушыў сыходзіць, спыніўся. Я падміргнуў і аддаў ім невялікі салют.
  
  
  «Да спаткання, Нік, - сказаў Джэры.
  
  
  «Да спаткання, і ўдачы табе, Нік, - сказала Тэры.
  
  
  Я павярнуўся і нырнуў
  
  
  Раздзел Дваццаць тры
  
  
  Было шмат салдат і некалькі працоўных, якія мацалі па схілах над групай будынкаў ззаду мяне. Але калі я пракраўся да набярэжнай проста праз пляцоўку для верталёта, я нікога не сустрэў.
  
  
  Наваколле здаваліся цяпер бязлюднымі і ціхімі. Адсутнасць войскаў не здалася мне асабліва пагрозлівай. Цалкам магчыма, што, прочесав наваколлі верталёта, салдаты засяродзілі свае намаганні на ўзвышшах над цэнтрам комплексу, дзе было значна больш хованак.
  
  
  З другога боку.
  
  
  Выскачыўшы са сховішча, я памчаўся па насыпе да верталётнай пляцоўкі. Я паглядзеў на верталёт. Ён прысеў на кукішкі пусты і неабаронены, гатовы ўзляцець у неба. Мой электрычны гадзіннік сказаў мне, што засталося чатырнаццаць хвілін - усё яшчэ шмат часу. За Вільгельмінай я падышоў да кропкі каля дзвярэй бетоннага паста аховы. Дзверы былі зачынены, і я падышоў да аднаго з вузкіх вокнаў з металічнымі кратамі, каб зазірнуць унутр.
  
  
  У гэты момант дзверы расчыніліся. Я зваліўся ніцма і падняў «люгер», каб стрэліць ва ўпор. Але ў маёй мэты былі доўгія чорныя валасы і ветлая зубастая ўсмешка.
  
  
  Гэта была Пілар! Калі б не пісталет, які я ёй пакінуў, які быў прывязаны да яе таліі, яна выглядала зусім жаноцкай і жаданай.
  
  
  Я расслабіў палец на спускавым гапліку і ўстаў з усмешкай, затым палез унутр камбінезона і паднёс Люгер да кабуры.
  
  
  Пілар падышла да мяне з распасцёртымі абдымкамі. Яна абняла і пацалавала мяне. "Нік!" яна сказала. «Я не быў упэўнены, я чуў стрэлы і думаў, што ты, магчыма, ...»
  
  
  Я смяяўся. "Я толькі напалову мёртвая", - сказаў я ёй. «Ад знясілення. Дзе Інгрэм?
  
  
  «Яны забралі яго. Каб пакараць яго за тое, што ён прывёў вас сюды».
  
  
  «Вы можаце памерці ад іх «дысцыпліны», - сказаў я.
  
  
  Яна адступіла назад і яшчэ раз захапілася мной. - Ты выглядаеш змучаным, Нік. Яна ўздыхнула. "Ты вялікі мужчына, і я буду ненавідзець цябе губляць". Яна вырвала пісталет з кабуры і нацэліла яго на маю грудзі рукой, такой устойлівай, што гэта мог быць кавалак сталі, зняволены ў ціскі. "Але, - працягнула яна, - вось як, як гаворыцца, печыва крышыцца, а?"
  
  
  "Значыць, вы ўвесь час былі ў іншай камандзе", - сказаў я, па-сапраўднаму запінаючыся, таму што падазраваў, што ў любую секунду яна збіралася забіць мяне.
  
  
  «Не, - адказала яна, - не зусім. Я падвойны агент, манета з двума асобамі. Я таемна служу Расіі, а таксама прыкідваюся агентам вашай Амерыкі. Абодва мне добра плацяць - ну, ну вельмі добра. А маё каханне да грошай больш, чым каханне да любой краіны, разумееце? Яна насмешліва ўсміхнулася.
  
  
  Я пакруціў галавой. «Не, не разумею. Не надта ясна.
  
  
  «Расея, - патлумачыла яна, - сапраўдны і афіцыйны ўрад СССР даручыў мне раскрыць гэтую базу аперацый, каб Варнова, генералу Жызава і яго незалежную фракцыю можна было стрымаць, перш чым яны прывядуць у дзеянне ядзерную бомбу.
  
  
  
  
  
  Гэта відавочная вайна з Амерыкай. Такім чынам, нейкі час я была вашым саюзнікам. Але затым, калі я ўбачыла, што добры генерал не можа прайграць з дапамогай Варнова, каб перамагчы магутныя ЗША, мяне пераканалі аб'яднаць сілы. Гэта вялікая стратэгія для Расеі, і ўрад, які знаходзіцца ва ўладзе, падпарадкуецца, як толькі пераварот будзе здзейснены».
  
  
  Яна спынілася, і цяпер яе палец мацней сціснуў спускавы кручок.
  
  
  «Акрамя таго, - дадала яна, - генерал заплаціў мне фантастычную суму. Мой грашовы пояс ператварыўся ў тоўсты пояс валюты. І сапраўды, грошы – адзіная сіла, якой я пакланяюся».
  
  
  Я збіраўся сказаць ёй, што Варнаў мёртвы, але ведаў, што яна мне не паверыць. І дзверы ў гэты пакой павінны быць падарваныя магутнай выбухоўкай, перш чым гэты факт будзе даказаны. Да таго ж погляд на гадзіннік сказаў мне, што засталося ўсяго дзесяць хвілін.
  
  
  Як бы там ні было, гэтыя бурныя думкі былі груба перапынены, калі Пілар выскаліліся ў грымасе і выдала гучны пранізлівы свіст.
  
  
  Імгненна з-за задняга кута паста аховы кінуліся трое салдат з аўтаматамі. За імі ўважліва сачыў генерал Жызаў, цудоўны ў сваёй абабітай мундзірам форме. Даберман і нямецкая аўчарка змагаюцца з ланцугом; перад ім скакалі павадкі.
  
  
  Калі гэтая бязбожная група атачыла мяне, Жызаў загадаў Пілар пазбавіць мяне ад зброі. І рука, якая так ласкава лашчыла мяне, пракралася ў маё адзенне, знайшла і люгер, і штылет, і забрала іх.
  
  
  «Я захапляюся такім грозным ворагам, Картэр, - сказаў генерал. «Але маё захапленне не ўключае міласэрнасць. Таму лічу, што пакаранне павінна адпавядаць злачынству. І што магло быць настолькі дарэчным, каб карміць адну жывёлу іншым сабе падобных. Хаця, канечне, гэта больш высокі выгляд». Ён шматзначна паглядзеў уніз на сабак, якія, гледзячы на мяне злоснымі вачыма, зароў і паказалі мне свае бліскучыя, змучаныя да мяса зубы.
  
  
  Калі ён гэта сказаў, я пачаў гуляць з абсурдна непрапарцыйна вялікай спражкай для рамяня, падоранай мне Сцюартам у Вашынгтоне. Думаючы на выпадак непрадбачаных сітуацый у будучыні, я зашпіліў пояс, які падтрымлівае яго, вакол камбінезона. Гэта надавала майму адзенню смешны выгляд, але таксама прыцягнула асаблівую ўвагу да спражцы.
  
  
  Успомніўшы, што рамень даўно апускалі ў салёную ваду, я ў думках пахваліў Сцюарта за тое, што ён зрабіў спражку цалкам воданепранікальнай.
  
  
  Калі я зрабіў відавочна хітры крок, каб расшпіліць спражку, генерал улавіў гэты жэст.
  
  
  «Прыбяры руку з спражкі!» - зароў ён. Я падпарадкаваўся з такім выглядам, як быццам мяне застукалі рукой у смяротнай банку з печывам.
  
  
  «Вазьмі ў яго пояс і прынясі мне!» - Скамандаваў ён Пілар.
  
  
  З грэблівым "злоўленым" - "вы - не - мы"? Усміхаючыся, Пілар расшпіліла рамень і перадала яго Жызаву. Калі адзін з салдат завалодаў сабакамі, ён пачаў даследаваць іх, час ад часу паднімаючы погляд, каб паслаць мне вузкавокі погляд самаздаволення.
  
  
  «Амерыканскі метад утойвання мініятурнай зброі, – сказаў ён, – недастаткова разумны, каб падмануць любога пяцігадовага рускага хлопчыка. Што ў вас тут унутры, а? Адназарадны пісталет? Перамыкач нажа? Ці традыцыйныя цыяністыя таблеткі? "
  
  
  Працуючы над пошукам дрэнна схаванай спружыннай зашчапкі, ён сказаў: «Як да ідыёцку проста. У гэтым завітку схаваны ўлоў і…
  
  
  Ён прыжмурыўся, гледзячы на спражку-манекен, калі міна-пастка ўзарвалася з дзіўным гукам, гук адбіўся ад узгоркаў і коратка рэхам разнёсся па каньёне ўнізе.
  
  
  Рукі, якія трымалі спражку, зніклі, і генерал павольна рушыў крывавую куксу да твару, які быў адкрыты, як калі б гэта быў гнілы кавун. Ён паваліўся на зямлю.
  
  
  Тады я кінуўся і парэзаў шыю салдату, які ў адной руцэ трымаў павадкі, а ў другой - пісталет-кулямёт. Перш чым ён упаў, я схапіў пісталет і скасіў яго прыяцеляў кароткай чаргой, якая зваліла іх уніз, як цацачных качак у працяжнік. Пілар нацэліла пісталет мне ў жывот, таму я пацалаваў яе на развітанне свінцовым пацалункам без шкадавання.
  
  
  Салдат, якога я парэзаў па караце, зноў ажываў, пачынаў паднімацца. Я адкінуў яго назад і прыціснуў да зямлі яшчэ адным хуткім рыўком.
  
  
  Я чакаў, што сабакі адразу ж кінуцца на мяне. Але, наадварот, яны звярнуліся супраць свайго бездапаможнага гаспадара, які так жорстка абразіў іх і жорстка жавалі гэтую скрываўленую рэшту мужчыны.
  
  
  Цяпер я зняў камбінезон і, пераканаўшыся, што стілус і маленькая скураная кодавая кніжка з расшыфровачнымі запісамі ўсё яшчэ знаходзяцца ў кішэні майго пінжака, павярнуўся да монструпадобных валуноў. Шчодра падняўшы і раскінуўшы рукі, я паслаў дзяўчатам шырокі сігнал перамогі і прывітанні.
  
  
  На імгненне я назіраў, як яны караскаюцца са скал і імчацца да набярэжнай, іх светлавалосыя галовы пагойдваюцца на сонца. Затым я падняў Люгер і штылет з зямлі каля Пілар. Я стаяў над ёй і думаў: як зло прыгожа. Якая страта!
  
  
  Я павярнуўся, каб пайсці, затым, запозненай думкай, мэтай якой была не прагнасць, адкрыў
  
  
  
  
  
  яе блузку і зняў тое, што яна апісала як тоўсты пояс валюты, а менавіта пояс з грашыма.
  
  
  Узяўшы яго з сабой, я пабег да верталёта. Я праверыў паказальнік узроўня паліва, ледзь не заплакаў ад радасці, калі выявіў, што бак поўны, і грэў матор, вялікая лопасць круцілася, калі дзяўчыны нырнулі і ўзлезлі на борт.
  
  
  Я набраў абароты, адрэгуляваў крок, і мы адляцелі ад зямлі, як вялізная бяскрылая птушка, спалоханая стрэлам паляўнічай стрэльбы. Пад комплексам будынкаў, у якіх адбылася фатальная змова Нокса Варнова і Антона Жызава, здавалася, раствараўся ў зямлі, калі мы паднімаліся і выслізгвалі.
  
  
  Праязджаючы праз выманне паміж гарамі, праязджаючы міма гіганцкага выцягнутага пальца скалы, мы амаль страцілі тэрыторыю з-пад увагі.
  
  
  Але праз хвіліну гэта стала для нас надзвычай вызначаным, паколькі яно было падарвана, спалена, здробнена атамным выбухам, якога я чакаў у любую секунду, пакуль глядзеў на гадзіннік. Калі гук дасягнуў нас, ударныя хвалі дасягнулі нас. Верталёт паднімалі, падскоквалі і круцілі, як быццам яго дражніла гіганцкая рука.
  
  
  Асляпляльнае белае святло было настолькі яркім, што мы былі вымушаны адвесці позірк. Але калі верталёт спыніўся, мы зноў паглядзелі на месца выбуху і ўбачылі бледна-дымчаты грыб узнімаецца, якое пашыраецца аблокі.
  
  
  Я кіўнуў змучаным, тварам блізнят і сказаў: «Так, так. Гэта быў вялікі, дзядуля выбухаў. І я ведаў, што гэта набліжаецца. Вам цікава, што я не бачыў сэнсу вас папярэджваць? Вы б запалі ў істэрыку ў паніцы».
  
  
  "А чаму вы не спалохаліся?" - разумна спытала Тэры.
  
  
  "Таму што пагроза смерці для мяне амаль звычайная справа", - адказаў я. "У кожным заданні ён ходзіць у мяне за локцем".
  
  
  "Прызначэнне?" - сказаў Джэры. «Якое заданне? Раскажы нам, што ты робіш. Раскажы нам, у чым увесь гэты жудасны бізнэс».
  
  
  "Хто былі гэтыя людзі?" - спытала Тэры. "А што было ў тых будынках?"
  
  
  «Якія будынкі?» Я сказаў. „Якія людзі? Людзей не было. Будынкаў не было. Іх ніколі не існавала».
  
  
  «Навіны аб выбуху патрапяць у газеты ў загалоўках, і тады мы зможам распавесці ўсім нашым сябрам, што адбылося», - сказаў Джэры.
  
  
  "Гэта ніколі не дойдзе да газет", - сказаў я. «І калі мяне спытаюць, я адмоўлюся ад найменшых ведаў аб выбуху і падзеях вакол яго. Тэма зачынена. Перыяд! »
  
  
  "Як ты можаш быць такім загадкавым перад тварам…" - пачала Тэры.
  
  
  «Мая праца - загадка, - сказаў я. Затым з усмешкай: «А я фантом, які не існуе насамрэч - проста выява тваёй мары».
  
  
  Я працягнуў Тэры пояс з грашыма і сказаў: «Я павінен табе, дарагая, і ёсць невялікі першапачатковы ўзнос. Я ў даўгу перад вамі абодвума. І я падазраю, што ў гэтым брудна-багатым поясе дастаткова, каб адкрыць краму адзення.
  
  
  Раздзел Дваццаць чатыры
  
  
  Праз два дні мяне расцягнулі паміж атласнымі прасцінамі ложка памерам з тэнісны корт у самым дарагім і раскошным нумары гатэля Royal Curasao на заліве Пескадэра. У адной руцэ была шклянка сухога апельсінавага лікёру, названага ў гонар выспы, а ў другой - далікатна-блакітны тэлефон. У маім вуху пачуўся голас Дэвіда Хока, які якраз у гэты час незвычайна весела падаў мне знак са свайго трона ў Вашынгтоне, акруга Калумбія.
  
  
  «І не забудзьцеся адправіць грошы!» Я сказаў яму.
  
  
  "Сонечна?" крыкнуў ён. «Ну, тут не сонечна. Увесь дзень ішоў дождж! » Затым ён мякка ўсміхнуўся.
  
  
  «Адпраўце грошы па тэлеграфе!» - крыкнуў я яму ў адказ. «Я чалавек бязмежнага цярпення. Таму ў любы час наступнай гадзіны падыдзе. А калі там сапраўды ідзе дождж, абавязкова надзеньце плашч! »
  
  
  Я кладу трубку.
  
  
  Я перавярнуўся і падміргнуў Роне Фольстэдт, якая ляжала побач са мной, абапіраючыся на падушкі і выпіваючы шклянку той жа мясцовай сумесі.
  
  
  "Хок хацела ведаць, ці не хочам мы атрымаць дадатковы водпуск ад урада", - сказаў я ёй. «Ён прапанаваў павольны круіз па Карыбскім моры».
  
  
  Рона скрывіла кісла-цытрынавы твар. Потым яна ўсміхнулася. "Я не ведаў, што ў гэтага старога ёсць пачуццё гумару".
  
  
  «Ён добра гэта хавае, - адказаў я. «І зацягвае яго толькі тады, калі ёсць асаблівы выпадак, варты невялікай усмешкі. Напрыклад, калі ўвесь народ быў выратаваны ад атамнага разбурэння горада за горадам».
  
  
  Рона адпіла свой напой. "А што яшчэ ён сказаў?"
  
  
  «Толькі тое, што, прытрымліваючыся маіх указанняў, яго хлопцы знайшлі ўсе валізкі з бомбамі. Ён праінфармаваў расійскі ўрад аб тым, што змова з мэтай забойства была разгромлена; файл зачынены».
  
  
  «Божа мой», - прастагнала яна. «І гэта ўсё, што да ўсяго каперса? Невялікі круіз, некалькі стрэлаў, купанне ў акіяне, камера катаванняў, яшчэ стрэлы і невялікі выбух? »
  
  
  Яна ўхмыльнулася. «Дык што ж нам рабіць, каб пацешыцца?»
  
  
  Я не сказаў ні слова.
  
  
  Але ўсё роўна наступныя два тыдні я патраціў, адказваючы на гэтае пытанне.
  
  
  
  Канец.
  
  
  
  
  
  Картэр Нік
  
  
  Забойца: Кодавае імя Сцярвятнік
  
  
  
  
  Нік Картэр
  
  
  Забойца: Кодавае імя Сцярвятнік
  
  
  Прысвячаецца людзям сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  
  
  Першы раздзел.
  
  
  Я аблізнуў перасохлыя вусны тоўстым мовай і прыжмурыўся, гледзячы на сонца над галавой. У роце быў прысмак старой паперы, а ў вушах тупое, але настойлівае гудзенне.
  
  
  Немагчыма было дакладна даведацца, колькі часу я праляжаў без прытомнасці на краі маленькага худога цярновага куста. Калі я ўпершыню ачуўся, я не мог успомніць, дзе я быў і як я туды трапіў. Затым я ўбачыў скрыўлены, бліскучы гмах абломкаў, маленькі самалёт Муні, які ўпаў, як паранены каршак, з бясхмарнага неба. Напаўзламаныя палосы металу - рэшткі моцнага ўдару - падымаліся ўсяго за трыццаць ярдаў над карычневай травой вяльда, і тонкія струменьчыкі дыму ўсё яшчэ цягнуліся да неба. Цяпер я ўспомніў, як мяне выкінула з самалёта, калі ён стукнуўся аб зямлю, а затым я папоўз далей ад бушуючага полымя. Па становішчы сонца я зразумеў, што з ранішняга крушэння прайшло некалькі гадзін.
  
  
  З цяжкасцю і з вялікім болем я сеў у сядзячую позу, адчуваючы гарачую белую гліну на маіх сцёгнах скрозь падраныя штаны колеру хакі. Кашуля з кустоўя, якую я насіла, прыліпала да мяне на спіне, і пах майго ўласнага цела запаўняў мае ноздры. Падняўшы руку, каб прыкрыць вочы ад сонечнага святла, я паглядзеў на высокую ільвіную траву, якая, здавалася, бясконца цягнулася ва ўсе бакі, якая перарывалася толькі рэдкай зелянінай самотнай акацыі-парасона. Не было ніякіх прыкмет цывілізацыі, толькі бязмежнае мора травы і дрэў.
  
  
  Над галавой бясшумна рухаўся сцярвятнік, кружачыся і робячы піруэт. Адкідваючы цень на зямлю перада мной, птушка дакучліва вісела, назіраючы. Гудзенне ў вушах стала цяпер больш выразным, і мне прыйшло ў галаву, што гэта было зусім не ў маёй галаве. Гук зыходзіў ад месца аварыі. Гэта быў гук мух.
  
  
  Я засяродзіўся на абломках. Затым сцярвятнік і рой мух нагадалі мне, што Алексіс Саломас быў са мной у гэтым самалёце - ён пілатаваў яго, калі ўзнікла праблема. Я прыжмурыўся, але не ўбачыў яго паблізу ад месца крушэння.
  
  
  Слаба ўстаючы, я выявіў, што мае ногі зацяклі. Усё цела балела, але зламаных костак быццам не было. Доўгі парэз на левым перадплеччы ўжо загойваўся, кроў засохла. Я змрочна паглядзеў на тлеючыя абломкі. Мне трэба было знайсці Алексіса, каб даведацца, ці выжыў ён.
  
  
  Гудзенне мух стала гучней, калі я наблізіўся да корпуса самалёта. Я нахіліўся і зазірнуў у кабіну, але свайго сябра не заўважыў. У мяне млоснасць у жываце. Затым, калі я ішоў вакол пярэдняй часткі абломка, міма абвугленага прапелера і змятага кавалка фюзеляжа, я раптам спыніўся.
  
  
  Цела Алексіс ляжала гратэскавай крывавай грудай ярдаў у дзесяці ад іх. Яго таксама выкінула, але не раней, чым яго разбіў самалёт. Пярэдняя частка яго галавы і твар былі выціснутыя ад удару аб лабавое шкло самалёта, і здавалася, што яго шыя была зламаная. Яго адзенне была разарваная на шматкі, і ён быў заліты засохлай крывёй. Вялікія карычневыя мухі пакрывалі яго цела, запаўзаючы ва ўсе барвовыя шчыліны. Я пачаў адварочвацца, мяне крыху ванітавала, калі я ўбачыў рух у высокай траве ззаду трупа. Плямістая гіена павольна набліжалася, усведамляючы маю прысутнасць, але занадта галодная, каб клапаціцца пра яе. У той час як яго з'яўленне ўсё яшчэ фіксавалася ў маім мозгу, гіена пераадолела невялікую адлегласць паміж сабой і целам і схапіла аголеную плоць на баку Алексіса Саломоса, адарваўшы кавалак.
  
  
  "Адыдзі, чорт цябе пабяры!" - крыкнуў я зверу. Я падняў палку абгарэлага дрэва і шпурнуў яе ў гіену. Жывёла папаўзла па траве, несучы кавалак акрываўленай пашчы. Праз імгненне яго ўжо не было.
  
  
  Я зноў паглядзеў на зламанае цела. У мяне нават не было рыдлёўкі, каб закапаць яго, таму мне прыйшлося пакінуць яго на знішчэнне жывёламі на працягу сутак.
  
  
  Што ж, я нічога не мог зрабіць. Алексіс Саломас быў гэтак жа мёртвы з пахаваннем або без яго. Урэшце яны яго дагналі і забілі, і мяне таксама амаль дасталі. Прынамсі, да гэтага моманту я неяк выжыў. Але самае вялікае выпрабаванне майго поспеху магло быць наперадзе, таму што я лічыў, што знаходжуся прыкладна на паўдарогі паміж Солсберы і Булавайо, у самай глыбокай частцы краіны радэзійскіх кустоў.
  
  
  Я абышоў абломкі, пакуль яны зноў не схавалі труп. Незадоўга да таго, як няспраўны самалёт пачаў чхаць і кашляць на вышыні пяці тысяч футаў, Саломас згадаў, што хутка мы будзем пралятаць міма малюсенькай вёскі. З таго, што ён сказаў, я падлічыў, што вёска ўсё яшчэ знаходзіцца ў пяцідзесяці-сямідзесяці пяці мілях на паўднёвы захад. Без вады і зброі мае шанцы патрапіць туды былі вельмі малыя. Люгер і нож у ножнах, якія я звычайна насіў з сабой, засталіся ў маім гатэлі ў Солсберы. Ніводны з іх не мог быць схаваны пад маёй майкай, і, у любым выпадку, я не прадбачыў неабходнасці ў іх падчас гэтай канкрэтнай паездкі на самалёце ў Булавайо. Я быў у адпачынку і адпачываў.
  
  
  Улар працаваў з AX - звышсакрэтным разведвальным агенцтвам Амерыкі - і проста суправаджаў старога сябра з Афін, якога я выпадкова сустрэў у Солсберы. Цяпер гэты сябар быў мёртвы, і дзікая гісторыя, якую ён мне расказаў, стала праўдападобнай.
  
  
  Я падышоў да суседняга кургана тэрмітаў, кучы цвёрдай белай гліны вышынёй з маю галаву з мноствам комінаў, якія служылі ўваходамі. Я цяжка прыхінуўся да яго, утаропіўся на далёкую лінію ліхаманкавых дрэў і паспрабаваў не звяртаць увагі на гудзенне мух па другі бок абломкаў. Усяго тры дні таму я сустрэў Алексіс Саломас у невялікім рэстаране недалёка ад Мемарыяльнага парку піянераў у Солсберы. Я сядзеў на тэрасе і глядзеў на горад, калі Саломас раптам апынуўся каля майго стала.
  
  
  «Нік? Нік Картэр?» - сказаў ён, і на яго прыгожым смуглым твары з'явілася павольная ўсмешка. Гэта быў кучаравы мужчына з квадратнай сківіцай і кучаравым валасамі гадоў сарака, чые вочы пільна глядзелі на вас з яркай яркасцю, як быццам ён мог бачыць сакрэты ў вашай галаве. Ён быў рэдактарам газеты ў Афінах.
  
  
  "Алексіс", - сказаў я, паднімаючыся, каб працягнуць руку. Ён узяў яго абедзвюма рукамі і энергічна страсянуў, усмешка стала яшчэ шырэй, чым я. "Што, чорт вазьмі, ты робіш у Афрыцы?"
  
  
  Усмешка знікла, і я ўпершыню зразумеў, што ён выглядаў не так, як я яго запомніла. Ён дапамог мне адшукаць чалавека з КДБ, які некалькі гадоў таму ў Афінах скраў дакументы, важныя для Захаду. Падобна, з тых часоў ён значна пастарэў. Яго твар страціў здаровы выгляд, асабліва вакол вачэй.
  
  
  Ён спытаў. - "Вы не пярэчыце, калі я далучуся да вас?"
  
  
  "Я пакрыўджуся, калі ты гэтага не зробіш", - адказаў я. "Калі ласка, сядайце. Афіцыянт!" Да стала падышоў малады чалавек у белым фартуху, і мы абодва замовілі брытанскі эль. Мы балбаталі, пакуль не падалі напоі і не сышоў афіцыянт, а затым Саломас задумаўся.
  
  
  "З табой усё ў парадку, Алексіс?" - нарэшце спытаў я.
  
  
  Ён усміхнуўся мне, але ўсмешка была тонкай і нацягнутай. "У мяне былі праблемы, Нік".
  
  
  "Што-небудзь я магу зрабіць?"
  
  
  Ён паціснуў квадратнымі плячыма. "Я сумняваюся, што можна што-небудзь зрабіць". Ён добра размаўляў па-ангельску, але з прыкметным акцэнтам. Ён зрабіў вялікі глыток элю.
  
  
  Я спытаў. - "Вы хочаце расказаць мне пра гэта?""Або гэта занадта асабістае?"
  
  
  Ён горка засмяяўся. - «О, гэта асабістае, сябар мой. Можна сказаць, гэта вельмі асабістае”. Яго вочы сустрэліся з маімі. "Нехта спрабуе мяне забіць".
  
  
  Я глядзеў на яго твар. "Вы ўпэўнены?"
  
  
  Крывая ўсмешка. “Наколькі я павінен быць упэўнены? У Афінах стрэл з вінтоўкі разбівае акно і праходзіць міма маёй галавы на некалькі цаляў. Так што я разумею намёк. Я бяру водпуск, каб наведаць свайго стрыечнага брата тут, у Солсберы. Ён гандляр-імпарцёр, які эмігрыраваў сюды дзесяць гадоў таму. Я думаў, што буду тут у бяспецы нейкі час. Затым, два дні таму чорны "мерседэс" ледзь не збіў мяне на галоўным бульвары. Кіроўца, які пад'ехаў да абочыны, выглядаў дакладна як чалавек, якога я бачыў раней у Афінах. "
  
  
  "Вы ведаеце, хто гэты мужчына?"
  
  
  "Не", - сказаў Саломас, павольна ківаючы галавой. «Я нядаўна бачыў, як ён ідзе з Апалон-білдынг, калі крыху шпіёніў там». Ён спыніўся і паглядзеў на свой эль. "Вы калі-небудзь чулі аб лініях Апалона?"
  
  
  "Нафтавая танкерная кампанія, ці не так?"
  
  
  «Гэта дакладна, мой сябар. Самая вялікая ў свеце лінія танкераў, якая належыць майму суайчынніку Ніккору Мінуркасу».
  
  
  "О так. Я ведаю Мінуркаса. Былога марака-мільярдэра. Пустэльніка; у нашыя дні яго ніхто не бачыць».
  
  
  "Верна зноў", - сказаў Саломас. "Мінуркос сышоў з грамадскага жыцця амаль дзесяць гадоў таму, будучы яшчэ адносна маладым чалавекам. Лічыцца, што ён амаль увесь час праводзіць у сваім пентхаусе ў будынку Апалона недалёка ад плошчы Канстытуцыі, дзе ён вядзе свой бізнэс. Асабістыя кантакты ўстанаўліваюцца ў асноўным блізкімі партнёрамі Мінуркасу "Амаль ніхто ніколі не атрымлівае з ім асабістай аўдыенцыі".
  
  
  «Вельмі багатыя людзі, здаецца, вельмі шануюць сваёй канфідэнцыяльнасцю», - сказаў я, пацягваючы эль. «Але якое дачыненне Мінурк мае да замахаў на ваша жыццё?»
  
  
  Саломас глыбока ўздыхнуў і павольна выдыхнуў. «Каля шасці месяцаў таму паводзіны Мануркі сталі мяняцца. Гэта было асабліва цікава мне і, вядома ж, іншым рэдактарам газет, таму што любая інфармацыя аб Мінуркасе хвалюе і важная для чытачоў Афінскай Алімпіяды. звярніце ўвагу, калі Мінурк, які заўсёды заставаўся па-за палітыкай, пачаў рабіць публічныя заявы супраць кіруючай хунты ў Афінах. Раптам ён аб'явіў, што лідэры сярод палкоўнікаў былі слабымі і сацыялістычнымі. Ён заявіў, што яны здрадзілі "рэвалюцыі" 21 красавіка 1967 года. і меркаваў, што Грэцыі будзе лепш з аднаўленнем Канстанціна II ці якой-небудзь іншай манархіі. Ён спаслаўся на небяспеку левых, такіх як Папандрэу, і выказаў меркаванне, што ў грэчаскім урадзе павінна адбыцца яшчэ адна «ўзварушэнне».
  
  
  «Што ж, – сказаў я, – гэты чалавек мае права раптоўна зацікавіцца палітыкай пасля столькіх гадоў. Можа, яму надакучыла марнаваць свае грошы».
  
  
  "Відаць, справа ідзе яшчэ далей. Такі чалавек, як Мінуркас, можа набыць шмат сяброў. Генералы і палкоўнікі заходзяць
  
  
  у пентхаус і назад, але яны не будуць казаць аб візітах да прэсы. Ходзяць чуткі, што Мінурк фінансуе прыватную армію ў спецыяльна пабудаваным лагеры на поўначы Грэцыі і ў адным лагеры на Міканосе, востраве ў Эгейскім моры.
  
  
  Нарэшце, ёсць нядаўняе знікненне палкоўніка Дэметрыюса Расіёна. Газета, у якой дамінуюць Мінуркас, прыходзіць да высновы, што ён патануў падчас плавання на лодцы ў Пірэі, але яго цела так і не было знойдзена. Ніккор Мінуркас зараз пачынае вялікую кампанію па замене Расіяна чалавекам свайго па ўласным выбары, фашыстам па імі Дэспа Адэльфія. Хунта ня хоча Адэльфію, але яе новыя і высакародныя лідэры баяцца Мінуркі і ягоных сяброў у штабе генэралаў».
  
  
  "Цікавая сітуацыя, - прызнаў я, - але вы думаеце, што Мінуркас пачынае кампанію тэрору з ідэямі крывавага перавароту?"
  
  
  «Магчыма. Але ёсць і іншыя магчымасці. Ёсць новыя асобы, якіх ніхто з журналістаў не бачыў перад тым, як прыходзіць і сыходзіць з пентхауса на вяршыні Апалона; сам Мінуркас усё яшчэ хаваецца. Аднак я заўважыў, што адна з новых асоб належыць амерыканцу грэцкага паходжання па імені Адрыян Стаўрас”.
  
  
  Мае вочы злёгку прыжмурыліся, гледзячы на Саломоса. "Стаўрас у Афінах?" - павольна прамармытаў я. "Складае кампанію Минуркосу?"
  
  
  "Падобна так. Калі толькі ..."
  
  
  "Калі толькі што?"
  
  
  "Што ж. Паколькі нядаўнія выказванні Мінуркаса былі настолькі неўласцівыя, магчыма, ён сам не быў іх крыніцай».
  
  
  "Захоп Стаўрасам імперыі Мінуркаса?"
  
  
  «Магчыма, супраць волі Мінуркоса», - выказаў меркаванне Саломас. "Магчыма, ужо адбыўся невялікі пераварот, утоены. Паколькі Мінуркас вельмі ўтойлівы і заўсёды вядзе справы праз падначаленых, яго можна было б забіць ці захапіць і дзейнічаць пад яго імем, і выдаткаваць яго велізарныя сумы грошай, каб ніхто не заўважыў Заўважце. Адразу пасля таго , як я выказаў такую ​​тэорыю ў сваім рэдакцыйным артыкуле, першы замах быў здзейснены на маё жыццё ў Афінах ».
  
  
  У яго вачах вярнуўся трывожны выраз. Я ўспомніў файл AX аб Адрыяне Стаўросе і зразумеў, што ён здольны на такі манеўр. Стаўрас у студэнцкія гады правёў дэманстрацыі з плакатамі ў Ельскім універсітэце. Затым ён стаў удзельнікам радыкальнага выбуху офіса ЦРУ, а пазней учыніў замах на жыццё сенатара. Ён пазбегнуў ціскоў ФБР і ЦРУ і пахаваў сябе недзе ў Бразіліі, дзе дайшоў да сур'ёзнага злачынства, такога як кантрабанда і забойствы. Паколькі доказаў супраць яго ў Штатах было няшмат, ЗША не спрабавалі вярнуць яго. Але ў Бразіліі за ім сачылі.
  
  
  "А чалавек, які спрабаваў збіць вас тут, у Солсберы?" Я спытаў. "Вы бачылі, як ён выходзіў з пентхауса ў Апалон-білдынг?"
  
  
  «Так, Нік, - сказаў Саломас. Ён сербануў рэшту элю і паглядзеў праз увітую гібіскусам балюстраду ўніз па ўзгорку ў бок горада. «Я ў роспачы. Сябар майго стрыечнага брата, які жыве за горадам за межамі Булаваё, папрасіў мяне ненадоўга наведаць яго, пакуль гэта не пройдзе. Я прыняў яго запрашэнне. У аэрапорце мяне чакае арандаваны самалёт. Я буду лётаць на ім, так як я ліцэнзаваны пілот, і буду атрымліваць асалоду ад паездкай. То бок, калі я змагу забыцца пра…» Павісла кароткае маўчанне, пасля ён паглядзеў на мяне. «Нік, я быў бы вельмі ўдзячны, калі б ты суправаджаў мяне ў Булавайо».
  
  
  Я ведаў, што Алексіс Саломас не спытае, ці не страціў надзею ён ад страху. І ў мяне ўсё яшчэ заставалася некалькі дзён водпуску, перш чым я атрымаў яшчэ адно заданне ад Дэвіда Хока, загадкавага дырэктара AX.
  
  
  «Я заўсёды хацеў убачыць Булаваё, - сказаў я.
  
  
  На твары Алексіс з'явілася палягчэнне. "Дзякуй, Нік".
  
  
  Праз два дні мы падняліся ў паветра. Саломас быў дасведчаным пілотам, і здавалася, што палёт над дзікай Радэзіяй пройдзе без прыгод і будзе прыемна. Саломас ляцеў нізка, каб мы маглі заўважаць рэдкіх дзікіх жывёл і цікавыя тапаграфічныя асаблівасці зараснікаў. Палёт, здавалася, падняў настрой Саломасу, і ён быў вельмі падобны на сябе ранейшага. Але ў сярэдзіне раніцы, прыкладна на паўдарогі да Булавайо, ціхамірнасць раніцы ператварылася ў кашмар.
  
  
  Маленькі двухмесны самалёт Муні закашляў. Спачатку Саламоса не хвалявала, але потым стала яшчэ горш. Ён заглушыў маленькі матор, але гэта толькі ўскладніла справу. Мы страцілі вышыню і пачалі шырокі кругавы паварот.
  
  
  Саломас вылаяўся па-грэцку, затым яго твар пабляднеў. Ён вывучыў панэль і зірнуў на мяне. «Паказальнік узроўня паліва паказвае поўны», - крыкнуў ён, перакрыкваючы які ірвецца рухавік. "Сёння раніцай ён не ссунуўся з зыходнага становішча". Ён стукнуў па шкле, які прыкрываў датчык, але нічога не адбылося. Іголка засталася на літары F.
  
  
  "У нас скончыўся бензін", - недаверліва сказаў я. Гэта кепскія навіны для любога самалёта, асабліва маленькага.
  
  
  «Не зусім, але мы хутка падаем», - сказаў Саломас, пераводзячы «Муні» на часовае крутое планаванне і змагаючыся з кіраваннем. «Гэты самалёт быў сапсаваны, Нік. Датчык застыў на месцы, але бакі былі амаль пустыя, калі мы ўзляталі.
  
  
  Гэта павінна было быць зроблена спецыяльна”.
  
  
  «Госпадзе, - прамармытаў я. "Ці зможаце вы пасадзіць яго?"
  
  
  "Тут няма аэрадрома", - сказаў ён, імкнучыся не даць самалёту ўрэзацца ў штопар. "Але нам давядзецца паспрабаваць прызямліцца на адкрытым вельдзе - калі я змагу захаваць яго ў адпаведнасці з планам планавання".
  
  
  "Што-небудзь я магу зрабіць?"
  
  
  «Так. Маліцеся». Алексіс зірнула на мяне. "Мне вельмі шкада, Нік".
  
  
  «Усё роўна, - сказаў я. "Проста пасадзі гэтую штуку". Я нават не пытаўся пра непаладкі. Часу не было. Мы плылі па крутым спуску да травяністага вельду.
  
  
  Рухавік зноў закашляўся і зашыпеў, а затым заглух назаўжды, калі мы ўбачылі, як зямля накіравалася да нас. Я вырашыў, што ўсё скончана. Здавалася, не было ніякага разумнага чакання перажыць гэта.
  
  
  Пяцьсот футаў Мы накіраваліся ўніз, як птушка са зламаным крылом. Тры сотні. Дрэвы акацыі слізганулі пад імі. Сто. Твар Саломоса застыў ад напругі, і яго рукі былі скаваныя ад спроб кіравання. Потым быў рух травы і цярноўніка з галавакружнай хуткасцю, крыло было разарвана галінкай зламанага дрэва, і самалёт у апошні момант злёгку задраў нос і слізгануў убок. Удар адкінуў нас да пярэдняй часткі самалёта. Пачулася скрыгатанне і рыпанне металу і гучны трэск шкла, і нашы целы біліся ў маленькай каюце. Затым наступіў фінальны аварыйны прыпынак: мае дзверы расчыніліся, і маё цела праляцела з ног да галавы па траве да хрумсткага ўдару аб цвёрдую зямлю.
  
  
  Больш нічога не памятаю, акрамя. пакутліва поўзанні па траве, інстынктыўна аддаляючыся ад самалёта, а потым выбух з гукам патрэскваючага полымя дзесьці ззаду мяне.
  
  
  Другі раздзел.
  
  
  Я паспрабаваў выкінуць з галавы ўспаміны пра катастрофу, цяжка абапіраючыся на цвёрдую гліну высокага тэрмітніка. Але было цяжэй пазбавіцца ад выразу асобы Алексіса Саломаса, як яно выглядала ў Солсберы, калі я сказаў, што паляціць з ім у Булавайо.
  
  
  За бліскучым металічным корпусам разбітага самалёта ўсё яшчэ даносілася настойлівае гудзенне мух, але я стараўся не слухаць. Я зноў сфакусаваўся на далёкай лініі ліхаманкавых дрэў на травяністым гарызонце. Недзе я даведаўся, што дрэвы ліхаманкі часам паведамляюць аб прысутнасці вады. Але гэтыя дрэвы былі не ў тым напрамку, у якім я павінен быў ісці, каб дабрацца да вёскі.
  
  
  У нейкім сэнсе я адчуваў адказнасць за трагічную смерць Саламоса. Ён даверыў мне сваю абарону, а я быў няздольны зрабіць гэта, калі ён меў патрэбу ўва мне. Ён чакаў ад мяне рады, а я не прадбачыў небяспекі маленькага самалёта. Акрамя таго, я адчуваў сябе вінаватым, таму што не паверыў цалкам яго неверагоднай гісторыі. Аднак яго акрываўлены труп быў відавочным доказам таго, што прынамсі частка яго тэорыі была дакладнай. Хтосьці хацеў яго смерці. Ці быў гэты чалавек кімсьці, хто жыў у пентхаусе над офісамі Apollo у Афінах, усё яшчэ заставалася пад пытаннем.
  
  
  Краем вока я ўлавіў рух і павярнуўся да аднаго з выхадаў з тэрмітніка. Маленькая ярка-зялёная змяя выслізнула са шчыліны недалёка ад маёй левай рукі і, здавалася, пільна паглядзела на мяне. Я адскочыў. Я не ведаў, што змеі пасяліліся ў тэрмітніках. Гэта была зялёная мамба, адна з трох самых небяспечных змей у свеце. У выпадку ўкусу ахвяра зможа прайсці каля трох крокаў паміж сабой і рэптыліяй, перш чым яе яд заб'е яго. Мамба, якая цяпер знаходзілася па-за межамі дасяжнасці, праслізнула ў суседнюю дзірку.
  
  
  Я спатыкнуўся аб абломкі, калі мой пульс замарудзіўся. Я на імгненне агледзеўся і знайшоў на зямлі востры кавалак металу даўжынёй каля фута. Адзін канец быў вельмі востры. Ададраўшы кавалак драўлянага каркаса, часткова абвуглены, ад секцыі фюзеляжа, я разбіў яго на два кавалкі роўнай даўжыні і расшчапіў шырокі канец аскепка, прывязаўшы палкі сваёй насоўкай, каб атрымалася ручка для майго самаробнага нажа. . Я засунуў грубую зброю за пояс і, не азіраючыся на абломкі, накіраваўся да дрэў.
  
  
  Было цяжка проста ісці па сельскай мясцовасці. Высокая трава і калючыя кусты цягнулі маё адзенне і раздзіралі маю плоць, хапаючы мяне і стрымліваючы. Птушка-насарог завішчала на мяне з бліжэйшай акацыі. Я выявіў, што падлічваю шанцы на выжыванне. Ёсць сотня спосабаў памерці, і ніводны з іх не з'яўляецца прыемным. У гэтай траве чалавек можа наткнуцца на льва, перш чым ён яго ўбачыць. Але звычайна больш за ўсё непрыемнасцяў выклікаюць маленькія істоты: змеі памерам не больш чалавечага пальца, скарпіёны і абцугі, якія закопваюцца глыбока пад скуру. Калі вы знойдзеце ваду і вып'еце яе, вы можаце заразіцца пячоначным двуўсткамі і іншымі паразітамі, якія ядуць чалавека знутры. І калі вы пазбегнеце гэтага, вы ўсё роўна можаце падвергнуцца нападу камароў, пераносчыкаў жоўтай ліхаманкі і малярыі.
  
  
  Калі я нарэшце дабраўся да дрэў, я знайшоў толькі рэшткі вадапою. Месца высахла. У цэнтры была густая чорная бруд, і адбіткі капытоў і лап шматлікіх жывёл па перыметры ўчастку.
  
  
  Я прыхінуўся да зялёнага ствала бліжэйшага дрэва і адпачываў у цяні. Я дарма выдаткаваў свой час і сілы, прыехаўшы сюды. Кірунак да бліжэйшай вёскі, якую Саломас згадаў у самалёце, быў пад дзевяноста градусаў да курсу, які прывёў мяне сюды. Шпацыр пад пякучым сонцам яшчэ больш аслабіў мяне. Мой рот быў як дублёная скура. Я ўспомніў тэрмас з халоднай вадой, які Саломас прынёс у самалёт. Я бачыў яго раздушаны цыліндр сярод абломкаў; яго змесціва высахла ў агні. Я пастараўся не думаць пра трапічнае сонца над галавой ці пра смагу ў горле і пайшоў.
  
  
  Напэўна, пару гадзін праз я зразумеў, што без адпачынку не змагу ісці далей. Мае ногі дрыжалі ад слабасці, і я ўцягваў паветра ў лёгкія доўгімі хрыплымі ўдыхамі. Я ўбачыў мёртвы пень, частку яго ў рэдкім цені суседняга цярновага куста, усяго за некалькі ярдаў наперадзе. Я цяжка рухнуў на зямлю і прыхінуўся да пня. Ужо сам працэс сядзення, палягчэнне ад фізічных нагрузак пры хадзе прыносіў задавальненне.
  
  
  Мае павекі зачыніліся, і я праігнараваў боль у целе. Я спрабаваў забыцца пра дробныя цягліцы сцёгнаў і пра ўкусы казурак на твары і руках. Мне патрэбен быў адпачынак, і я збіраўся яго атрымаць. Да д'ябла ўсё астатняе.
  
  
  З куста пачуўся гук.
  
  
  Мае павекі прыадчыніліся. Я памыліўся? Я ўгледзеўся ў высокую траву, але нічога не ўбачыў. Мабыць, гэта было маё ўяўленне. Я зноў закрыў вочы, але гук паўтарыўся.
  
  
  На гэты раз мае вочы адкрыліся хутчэй. У гэтым не было ніякіх сумневаў; гэта быў гук чалавечага голасу. Я напружыў вушы і пачуў, як зламалася галінка.
  
  
  "Гэта было нешта!" - Прамармытаў я.
  
  
  Затым гук стаў больш пастаянным і выразным. Двое мужчын размаўлялі на нейкім дыялекце, якога я ніколі не чуў.
  
  
  "Добры дзень!" Я крычаў з апошніх сіл. "Тут!"
  
  
  У іншы момант я ўбачыў, як іх галовы рухаліся да мяне над травой. Чорныя галовы і кашулі колеру хакі. Калі яны ўбачылі мяне, іх галасы сталі гучней, і адзін з іх паказаў.
  
  
  Я крыху расслабіўся. Я быў бліжэй да цывілізацыі, чым думаў. Недзе паблізу павінна быць вёска ці хаця б дарога. Мужчыны выходзілі з травы і глядзелі на мяне. Яны былі высокімі, стройнымі і змрочнымі.
  
  
  «Прывітанне, - сказаў я. "У вас ёсць вада?"
  
  
  Мужчыны паглядзелі адзін на аднаго, потым зноў на мяне. Яны падышлі і ўсталі нада мной. Я не спрабаваў устаць. "Вада", - сказаў я.
  
  
  Яны абодва былі апрануты ў вельмі ўбогую заходнюю вопратку і насілі самаробныя сандалі. Больш высокі з дваіх паказаў на мае ногі, і праз імгненне ён нахіліўся і развязаў мой чаравік. Перш чым я паспеў спытаць, што ён робіць, ён зняў гэта і паказаў свайму таварышу. У таго, хто трымаў мой чаравік для агляду, быў вялікі шырокі шнар, які перасякаў твар па дыяганалі. Іншы насіў маленькае люстэрка ў расцягнутай мочцы правага вуха. У абодвух на паясах былі нажы-мачэтэ - пангі.
  
  
  Высокі загаварыў з іншым, і я зразумеў, што ён гаворыць на суахілі. "Mzuri sana", - сказаў ён, усміхаючыся, маючы на ўвазе мае туфлі. Ён працягнуў на суахілі. "Гэта мой шчаслівы дзень".
  
  
  "Паслухай мяне", - слаба пачаў я.
  
  
  Яны праігнаравалі мяне. Высокі мужчына сагнуў і развязаў мой другі чаравік. Я паспрабаваў адхапіць нагу, але ён злосна паглядзеў на мяне і вырваў з-пад яе другі туфель. Ён скінуў свае патрапаныя сандалі і нацягнуў мае туфлі на ногі, не турбуючы сябе завязаць шнуркі. "Савасава!" - сказаў ён свайму таварышу, цалкам ігнаруючы мяне.
  
  
  Я раптам зразумеў, што гэтыя людзі не збіраліся быць маімі ратавальнікамі. І мне прыйшло ў галаву, што я мог бы быць горш, чым да іх прыбыцця, калі б я разлічваў на выжыванне.
  
  
  «Абутак падышоў добра». Гэта быў самы высокі.
  
  
  Іншы не атрымліваў асалоду ад сітуацыяй. «Як вы думаеце, што гэта вашыя туфлі? Хіба мы не прыйшлі да яго разам?
  
  
  "Гэта я першы ўбачыў яго", - сказаў высокі. «Вы можаце атрымаць ягоныя штаны. Калі ў яго ёсць торба, мы падзелімся яе змесцівам».
  
  
  «Няправільна, што ты забіраеш туфлі сабе», - прамармытаў упрыгожаны люстэркам.
  
  
  Высокі мужчына павярнуўся да мяне. "Зніміце штаны", - загадаў ён, усё яшчэ на суахілі. Яго вочы былі жоўтымі з чырвонымі пражылкамі, і на кожнай шчацэ былі тонкія шнары, якія спачатку не былі відаць з-за вялікага шнара.
  
  
  Мая рука ляжала на дзяржальні імправізаванага нажа, хаваючы яго ад іх погляду. Здавалася, што давядзецца выкарыстоўваць. Той з расцягнутай мочкай вуха здымаў з пояса пангу. У іх намерах не было сумневаў. Яны не маглі пазбавіць белага чалавека ўсяго, што ў яго было, а потым пакінуць яго ў жывых.
  
  
  "Добра, я здыму штаны", - сказаў я. Я набраўся сілы, але не хацеў гэтага паказваць. "Але я павінен устаць на ногі". Я працягнуў левую руку да высокага.
  
  
  Некаторы час ён пагардліва глядзеў на яе, а затым схапіў
  
  
  груба падняў перадплечча і рыўком падняў мяне на ногі. У той момант, калі я адарваўся ад зямлі, я выцягнуў свой металічны нож з пояса і з сілай усадзіў яго ў сярэдзіну афрыканца.
  
  
  У яго вачах з'явілася здзіўленне, калі востры як брытва метал слізгануў скрозь плоць і мускулы. Яго правая рука аўтаматычна ўзялася за ручку пангі, але гэта было яго апошняе добраахвотнае дзеянне. Ён прабурчаў выродлівы гук і слізгануў у пыл у маіх ног.
  
  
  Іншы на імгненне шырока расплюшчанымі вачыма глядзеў на свайго таварыша. Затым ён выдаў дзікі гарлавы гук і ўзмахнуў толькі што выхапленай пангай.
  
  
  Я нырнуў назад. Вялікае лязо з шыпеннем пранеслася міма майго твару, рассекла паветра і ледзь не патрапіла ў маю галаву і плячо. Калі б я не рушыў з месца, мяне б абезгаловілі. Аднак, калі я пазбег пангі, я ўпаў. Афрыканец падышоў да мяне і зноў узмахнуў нажом, і бліскучае выгнутае лязо прасвістала ў паветры да маёй шыі. Я хутка перакаціўся ўправа, і лязо стукнула па цвёрдай гліне. Пакуль мой нападаючы аднаўляў раўнавагу, я разгарнуўся і жорстка ўдарыў яго нагой. Я пачуў храбусценне яго касцей. Ён з гучным крыкам упаў на зямлю побач са мной.
  
  
  Калі б я быў моцны як звычайна, гэта быў бы яго канец. Але я не спяшаўся выкарыстоўваць створаныя мной перавагі. Калі я стаў на калені, афрыканец ужо стаяў, і на яго твары прамільгнула роспач. Ён зноў замахнуўся на мяне, і на гэты раз дуга была шырокай. Лязо рассекла рукаў маёй кашулі, разразаючы яе ўніз. Я ўдарыў яго сваім асколкам і зрабіў неглыбокую рану на яго грудзях. Ён яшчэ раз крэкнуў і ўдарыў мяне пангай па галаве, калі я ўпаў на пень. Сіла пампавання прымусіла яго страціць раўнавагу і зваліцца на маю правую руку. Я схапіўся левай рукой за яго ірваны каўнер, адкінуў яго галаву назад і правёў металічным аскепкам па яго горле.
  
  
  Кроў заліла мой твар і грудзі, калі афрыканец гучна ахнуў і сутаргава пацягнуўся да перарэзанага горла. Ён упаў тварам уніз, усё яшчэ чапляючыся за горла, а затым скаціўся на цвёрдую зямлю, нерухомы.
  
  
  Цяжка дыхаючы, я адкінулася на адзін локаць. Я быў злы на тое, што патраціў на гэты бой важную энергію, неабходную для выжывання, але быў удзячны за тое, што застаўся жывы. Калі я ў думках адзначыў небяспеку куста на месцы крушэння, я забыўся пра адно: чалавека. Здавалася, што мужчына заўжды быў першым у спісе. Калі вы праігнаруеце гэты фактар, вы можаце памерці раней, чым кусты заб'юць вас.
  
  
  Прынамсі, у гэтай сітуацыі ў мяне быў адзін факт. Гэтыя людзі прыйшлі з заходняга напрамку, а не з паўднёва-заходняга, які я ўзяў. Магчыма, яны праехалі праз вёску ці недзе пакінулі дарогу. Тое ж самае можна сказаць і аб напрамку, у якім яны накіроўваліся. Я слаба падняўся і абраў заходні кірунак.
  
  
  Гарачае афрыканскае сонца схілілася да неба, калі я зноў здаўся. Я паваліўся на высокую траву, варожачы, ці ёсць яшчэ хоць які шанц выжыць. Мне вельмі патрэбна была вада. На мове і ў роце больш не было ніякіх пачуццяў. Я ляжаў і глядзеў, як скарпіён павольна паўзе міма мяне па траве. Я не ведаў, ці змагу я рушыць з месца, калі ён нападзе, але, здаецца, ён мяне не заўважыў. Праз імгненне ён сышоў. Я скрывілася і зайздросціла яму, таму што ў яго не было праблем з выжываннем, па меншай меры, у дадзены момант. Здавалася крыху іранічным, што гэты від паўзе па паверхні планеты больш за чатырыста мільёнаў гадоў, задоўга да з'яўлення дыназаўраў, і што ён, верагодна, з'явіцца на Зямлі задоўга да знікнення чалавека. Неяк гэта здавалася несправядлівым, але тады я быў прадузята.
  
  
  Пакуль я ляжаў там, яшчэ адзін гук ударыў у мае вушы. Гэта было падаленае гудзенне, мала чым адрознае ад ранейшага гудзення мух. Але гэты гук хутка стаў гучней і стаў вядомым, як у аўтамабільнага рухавіка.
  
  
  Я прыўзняўся і схіліў галаву, каб пачуць. Так, гэта была нейкая машына. Я няўпэўнена падняўся і накіраваўся да гуку. Я не бачыў нічога, акрамя травы і рэдкіх дрэў. Але шум набліжаўся з кожнай секундай.
  
  
  "Прывітанне!" Я крыкнуў цераз траву. "Гэй, сюды!"
  
  
  Я спатыкнуўся і ўпаў. Зноў няўпэўнена падняўшыся на ногі, я зноў пахіснуўся наперад. Праз імгненне я ўбачыў гэта - лендравер, пыльны і падрапаны, натыкаючыся на другарадную дарогу, якая была не чым іншым, як следам у траве. Ровер, адкрыты аўтамабіль, быў заняты двума мужчынамі, якія мяне не бачылі, бо ён падышоў да найблізкай кропкі дарогі і працягнуў свой шлях.
  
  
  Я крыкнуў. - "Прывітанне!"
  
  
  Я нязграбна прабіраўся па траве і нарэшце дабраўся да дарогі. Я зноў закрычаў, калі дабраўся да месца. Я хістаючыся, як п'яны пабег за машынай, але зваліўся тварам уніз.
  
  
  Я ляжаў і лаяўся ўслых, адчуваючы, як у грудзях паднімаецца адчай. Гэтая машына можа быць маім апошнім шанцам на выжыванне.
  
  
  Затым я пачуў, як "ровер" запаволіўся і спыніўся. Я паспрабаваў устаць, каб паглядзець, што здарылася, але сілы ў мяне не было. я
  
  
  пачуў, як рухавік працуе на халастым ходу, затым ровер зноў уключыў першую перадачу, разгарнуўся на дарозе і накіраваўся да мяне. Яны альбо чулі мяне, альбо ўсё ж бачылі.
  
  
  Праз некалькі секунд машына спынілася каля мяне, рухавік заглух, і я пачуў, як двое мужчын гавораць з брытанскім акцэнтам.
  
  
  "Госпадзе, гэта еўрапеец".
  
  
  "Што ён робіць тут, у кустах, адзін?"
  
  
  "Можа, нам варта спытаць яго".
  
  
  Неўзабаве халодная вада пацякла мне ў рот, пралілася на маю брудную кашулю спераду, і я зноў адчуў сваю мову.
  
  
  "Божа мой, мужык, што здарылася?"
  
  
  Я засяродзіўся на двух мясістых тварах, якія схіліліся з мяне. Гэта былі белыя радэзійцы сярэдніх гадоў, верагодна, джэнтльмены-фермеры, якія правялі дзень у пустыні.
  
  
  "Авіякатастроф", - адказаў я. "Я сышоў ад гэтага".
  
  
  Калі яны пасадзілі мяне ў усюдыход, я ведаў, што дабраўся. Але я не мог забыцца, што цела Алексіса Саломаса пажыраюць гіены з-за кагосьці ў Афінах. Я спадзяваўся, што Дэвід Хок дазволіць мне ўглыбіцца ў тое, што адбывалася ў Апалон-білдынг, каб высветліць, ці сапраўды Адрыян Стаўрас знаходзіцца ў Бразіліі, як усё думалі. даўно не бачыў.
  
  
  Трэці раздзел.
  
  
  "Ты не вельмі добра выглядаеш, Нік".
  
  
  Дэвід Хок, дырэктар суперсакрэтнага амерыканскага агенцтва AX, трымаў у пальцах правай рукі кароткую цыгару, нахіліўшыся наперад на сваім шырокім стале з чырвонага дрэва. Мы сядзелі ў яго офісе ў штаб-кватэры AX, якая была па-майстэрску схавана ў арандаваным памяшканні Amalgamated Press & Wire Services на DuPont Circle у Вашынгтоне.
  
  
  Я паглядзеў на яго з крывой усмешкай. «Яны хацелі, каб я яшчэ ненадоўга затрымаўся ў шпіталі ў Солсбэры. Але ж ты ведаеш, як хутка мне становіцца сумна. Калі я бледны, гэта таму, што мне трэба сонца і добры стейк з выразкі. Што ты думаеш пра гісторыю Саламоса? "
  
  
  Хоук зацягнуўся цыгарай і выпусціў у мой бок кольца дыму. Седзячы за вялікім сталом, ён выглядаў маленькім і худым, з яго ўскудлачанымі сівымі валасамі і тварам фермера з Канэктыкута. Але я ведаў, што гэты крохкі позірк зманлівы. Ён быў сапраўднай дынама-машынай.
  
  
  «Гэта мяне крыху палохае», - сказаў ён. «Яшчэ мяне палохае тое, што ты ледзьве не загінуў паміж заданнямі. Я ніколі не бачыў чалавека, які так лёгка знаходзіў праблемы».
  
  
  Я паціснуў плячыма. «Саламас быў сябрам. Маім і AX. Ён з усіх сіл стараўся дапамагчы нам знайсці Барысава, памятаеш?»
  
  
  "Так, я памятаю", - цвяроза сказаў Хоук. «Што ж, ваша радэзійская выхадка скончана, таму мы яе адкінем. Што да магчымасці таго, што Адрыян Стаўрас можа планаваць змову супраць грэцкага ўрада, я б не стаў выпускаць яго».
  
  
  "Ён усё яшчэ валодае плантацыяй у Бразіліі?"
  
  
  «Згодна з нашымі крыніцамі, гэта ўсё яшчэ яго штаб. У нас няма нядаўняй справаздачы». Хоук адкінуўся на спінку свайго вялікага скуранога крэсла. «Калі гэта сапраўды быў Стаўрас, якога ваш сябар бачыў выходзячым з пентхауса Мінуркас, мы дакладна сутыкнуліся з цікавай сітуацыяй. Мары аб кіраванні цэлай краінай вельмі добра спалучаюцца з тым, што мы даведаліся пра яго».
  
  
  Хоук вывучаў свае кашчавыя суставы. Адрыян Стаўрас заўсёды быў неўротыкам, магчыма, псіхапатам. Акрамя таго, што ён кіраваў у Бразіліі паспяховай групай кантрабандыстаў, якую ўрад не змог ліквідаваць, ён таксама здзяйсняў палітычныя забойствы, апошнім з якіх, як мяркуюць, было забойства ізраільскага чыноўніка Мошэ Бэн Ханаана”.
  
  
  "Тады я так разумею, што AX цікавіцца гісторыяй Алексіса Саломас", - сказаў я.
  
  
  “Баюся, што так і павінна быць. І я мяркую, што, паколькі вы лічылі Саломаса сваім сябрам, вы хацелі б атрымаць гэтае заданне».
  
  
  "Так, сэр, я б хацеў гэтага".
  
  
  Хоук пагасіў цыгару ў бліжэйшай попельніцы. «Мой першы імпульс - сказаць «не» і перадаць справу іншаму чалавеку. Вы ведаеце, як я стараюся пазбягаць асабістага ўдзелу агента ў заданні».
  
  
  "Для мяне важна, каб забойца Алексіса не выйшаў на волю", - ціха сказаў я.
  
  
  “Добра. З гэтым ты справішся. Але будзь асабліва асцярожны, Нік. Думаю, лепш за ўсё паехаць у Рыа і пагаварыць з тамтэйшым супрацоўнікам ЦРУ. Даведайцеся, ці знаходзіцца Стаўрас за межамі краіны і дзе ён праводзіў свой час. Тады, калі вашыя зачэпкі прывядуць вас у Афіны, ідзі туды. Проста трымай мяне ў курсе”.
  
  
  Я ўсміхнуўся. - "Хіба я не заўсёды гэта раблю?"
  
  
  "Што ж, часам вы забываеце, што тут ёсць людзі, якія сядзяць на сваіх маркотных працоўных месцах, і ў іх абавязкі ўваходзіць кіраванне шоў". Яго голас набыў той рэзкі тон, які часам здараўся, калі ён казаў аб пратаколе і парадку падпарадкавання. «Калі вам спатрэбіцца дапамога ў любы момант, папытаеце пра гэта. Мы тут для гэтага».
  
  
  "Вядома."
  
  
  Ён адчыніў скрыню стала і дастаў канверт. Яго вочы пазбягалі маіх. «Прадбачачы вашу просьбу і маю магчымую саступку вам, я прадбачліва, калі не мудра, купіў ваш білет».
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Дзякуючы." Я пацягнуўся цераз стол і ўзяў канверт.
  
  
  "Табе лепш пачакаць, каб убачыць, як усё гэта скончыцца, перш чым ты вырашыш, ці аказаў я табе якую-небудзь паслугу", – адказаў Хоук.
  
  
  На наступны вечар я сеў на рэйс Pan Am у Рыа-дэ-Жанейра. Я адпачываў увесь
  
  
  дзень і зноў адчуваў сябе як ранейшае. Палёт прайшоў без здарэнняў, але я ўвесь час думаў аб тым іншым у маленькім самалёце Муні, калі Саломас паказаў мне вельд, аб непрыемнасцях і аварыйнай пасадцы, і аб тым, як труп Саламоса выглядаў на гарачым сонца.
  
  
  На наступную раніцу я прыбыў у Рыа і пасяліўся ў гатэлі «Фларыяна» недалёка ад палаца Капакабана. Гэта было ўсяго ў квартале ад пляжа, і ў ім панаваў водар каланіяльнай Бразіліі. У пакоі быў потолочный вентылятар і дзверы з жалюзі, а з вузкага балкона адкрываўся невялікі від на мора.
  
  
  У Рыа было горача. Усе бразільцы, якія змаглі туды дабрацца, былі на пляжы, і большасць з іх, мусіць, былі ў раёне Капакабану побач з гатэлем. Прадбачачы спякоту, я захапіў з сабой камвольны гарнітур з трапічнай воўны. Апоўдні я прыняў душ, апрануў лёгкі касцюм паверх Вільгельміны, майго Люгера і Х'юга, штылет у ножнах на правую руку, і пайшоў паабедаць у адзін з маіх любімых маленькіх рэстаранчыкаў, Chale на Rua da Matriz 54. У гэты рэстаран раней быў каланіяльным домам і да гэтага часу абстаўлены каштоўнымі прадметамі даўніны і карцінамі. Слугі-негры абслугоўвалі столікі і даглядалі бар. Я замовіў мікста чураско, якое складалася з кавалкаў ялавічыны і свініны з гароднінай, і адмовіўся ад звычайнага адбіўнога, выдатнага мясцовага разліўнога піва, за іх вельмі добрае віно Grande Uniao Cabernet. Але я толькі пачаў есці, калі ўбачыў, што дзяўчына ўвайшла і села за суседні столік. Яна была высокай і стройнай, а грыва агніста-рудых валасоў рабіла яе малочна-белую скуру яшчэ бялей. Яе асляпляльнае зялёнае міні-сукенка рэзка кантраставала з яе валасамі і адкрывала большую частку доўгіх ідэальных сцёгнаў і захапляльную дэкальтэ вышэй таліі. На ёй былі зялёныя туфлі, прыдатныя да сукенкі, і зялёныя бранзалеты на левай руцэ.
  
  
  Рудыя валасы на імгненне збілі мяне з панталыку, але потым я зразумеў, што калі бачыў яе ў апошні раз, валасы былі кароткімі і карычневымі. Гэта было ў Ізраілі больш за год таму. Дзяўчынку звалі Эрыка Ністрам. Яна была членам ізраільскай разведвальнай сеткі "Шын Бэт". Яе кодавае імя было Полымя, калі мы з ёй працавалі разам, каб перашкодзіць расейскай змове супраць ізраільскага ўрада, але гэтае імя змянялася з кожным заданнем.
  
  
  Я ўстаў і падышоў да яе стала. Калі яна падняла свае доўгія вейкі, каб сустрэцца са мной поглядам, на яе твары расплылася ўсмешка. "Ой!" усклікнула яна. "Гэта ты. Якая прыемная неспадзеўка». Яна гаварыла па-ангельску без найменшага акцэнту.
  
  
  Бацькі Эрыкі былі скандынаўскімі яўрэямі. Яе сям'я спачатку жыла ў Осла, а затым у Капенгагене да таго, як эмігравала ў Ізраіль, калі ёй было ўсяго восем гадоў.
  
  
  "Я збіраўся сказаць тое ж самае", - сказаў я. Мы з Эрыкам правялі інтымны вечар у Тэль-Авіве, чакаючы прыбыцця кур'ера; гэта быў вечар, які нам абодвум вельмі спадабаўся. Цяпер яе вочы казалі мне, што яна ўспомніла гэта з пяшчотай. "Вы далучыцеся да мяне за маім сталом?"
  
  
  «Ну, нехта далучыцца да мяне пазней, Нік. Не пярэчыш?
  
  
  "Не тое каб не размаўляць з табой", - сказаў я.
  
  
  Яна далучылася да мяне за маім столікам і замовіла лёгкі ланч для сябе, а трэці чалавек, які, як яна патлумачыла, быў агентам: "Ты выглядаеш вельмі добра, Нік".
  
  
  "Ты павінна была ўбачыць мяне тыдзень таму", - сказаў я. "Мне падабаюцца рудыя валасы, Эрыка".
  
  
  Яна асляпіла мяне ўсмешкай. Доўгі арліны нос падкрэсліваў шырокі пачуццёвы рот. Вочы ў яе былі цёмна-зялёныя, а сукенка зіхацела. "Дзякуй", - сказала яна. «Яны мае, за выключэннем колеру. Гэта было нядоўга, калі мы працавалі разам у Ізраілі».
  
  
  "Я памятаю", - сказаў я. "Вы тут па справе?"
  
  
  "Так", - адказала яна. "А вы?"
  
  
  "Так", - усміхнуўся я. "Гэта заўсёды бізнэс, ці не так?"
  
  
  "Амаль заўжды."
  
  
  Я ўспомніў, як нядаўна чытаў у газетах, што Ізраіль быў абураны забойствам Мошэ Бэн Ханаана і што іх прэзідэнт пакляўся дакапацца да сутнасці. Менавіта ў гэтым забойстве амерыканская разведка лічыла, што датычны Адрыян Стаўрас. Я не мог не задацца пытаннем, ці была Эрыка ў Рыа, каб або выкрасці Адрыяна Стаўраса і павезці ў Ізраіль, што было ў ізраільскім стылі, або забіць яго.
  
  
  Я спытаў. - «Ты збіраешся прабыць у Рыа дастаткова доўга, каб мы разам выпілі і пагаварылі?»
  
  
  "Магчыма", - сказала яна. Яе рукі ссунулі дэкальтэ, калі яна паклала іх на стол, і мой крывяны ціск паднялося на дзесяць пунктаў. Яе зялёныя вочы паглядзелі мне ў вочы і сказалі, што яна ведае, што я кажу не аб віне і размове.
  
  
  Я ўзяў сваю шклянку. Яна замовіла і ёй падалі тое ж самае Grande Uniao Cabernet. "За гэтую магчымасць", - сказаў я.
  
  
  Яна ўзяла сваю шклянку і чокнулася з маім. "Да гэтай магчымасці".
  
  
  Мы якраз скончылі тост, калі з'явіўся малады чалавек. Я нават не бачыў яго, пакуль ён не ўстаў побач з намі. Ён быў масіўным, мускулістым хлопцам з вельмі кароткімі светлымі валасамі і цвёрдым квадратным тварам. Частка яго левага вуха адсутнічала, але гэты дэфект не пашкодзіў яго мужчынскай знешнасці. На ім быў бэжавы летні гарнітур, які не цалкам хаваў выпукласць пад левай рукой.
  
  
  "Я спачатку не бачыў цябе, Эрыка", - сказаў ён даволі жорстка.
  
  
  гледзячы на мяне. "Я не чакаў, што ты будзеш з кімсьці".
  
  
  Гэтыя словы былі задуманы як мяккі папрок. Яны размаўлялі з відавочным акцэнтам. Я ўспомніў фатаграфію гэтага чалавека ў дасье ізраільскай разведкі AXE. Гэта быў Захар Гарыб, кат Шын Бэт. Мая тэорыя адносна яго і Эрыкі прысутнасці ў Рыа, здавалася, умацавалася.
  
  
  «Гэта стары сябар, Зак, - сказала Эрыка. "Ён працаваў са мной у Ізраілі".
  
  
  Гараб заняў трэцяе месца. «Я ведаю, - сказаў ён. "Картэр, я мяркую".
  
  
  "Гэта правільна."
  
  
  "Ваша рэпутацыя апярэджвае вас".
  
  
  Яго манеры былі рэзкімі, амаль варожымі. Я адчуў яго рэўнасць з нагоды таго, што я ведаю Эрыку. Перш чым я паспеў адказаць яму, ён павярнуўся да яе. "Вы замовілі вішісуаз, як я прапаноўваў?"
  
  
  «Так, Зак», - сказала Эрыка, крыху збянтэжаная яго недахопам прыязнасці. "Гэта будзе тут у бліжэйшы час".
  
  
  «Вішысуаз - адзінае, што варта ёсць у гэтым рэстаране», - занадта гучна пажаліўся Зак.
  
  
  "Мне шкада, што табе не павезла", - спакойна адказаў я. «Я лічу, што большасць страў тут добра прыгатавана. Магчыма, пасля вашага апошняга візіту яны змянілі кухараў».
  
  
  Зак павярнуўся і нацягнута ўсміхнуўся мне. "Магчыма".
  
  
  Я вырашыў, што з гэтага моманту размова будзе менш чым прыемнай. Я скончыў з ежай, таму патэлефанаваў афіцыянту, каб прынесці чэк. Я прапанаваў аплаціць усю вечарынку, але Зак хутка адмовіўся.
  
  
  "Дзе вы спыніліся?" - спытаў я Эрыку.
  
  
  «У Карумбе на Авэніда Рыа Бранка», - сказала яна.
  
  
  Зак ўтаропіўся на яе.
  
  
  "Пад якім імем?"
  
  
  Яна завагалася. "Варгас".
  
  
  "Магу я патэлефанаваць вам туды?"
  
  
  "У вас будзе мала часу для зносін",
  
  
  - хутка сказаў ёй Зак.
  
  
  Яна праігнаравала яго і міла ўсміхнулася мне.
  
  
  «Так, ты можаш патэлефанаваць мне. Спадзяюся, мы зноў сустрэнемся, Мік».
  
  
  Я ўстаў. "Пачуццё ўзаемна." Я дакрануўся сваёй рукой да яе рукі, і нашы вочы на ​​імгненне сустрэліся. Я ведаў, што Зак раўнуе, і, паколькі ён мне не падабаўся, я разыгрываў гэта на яго карысць. Ён сядзеў і глядзеў на мяне. "Вы пачуеце званок ад мяне".
  
  
  "Добра", - сказала Эрыка.
  
  
  Я адвярнуўся ад іх і выйшаў з рэстарана. Калі я выходзіў, я амаль адчуваў запал ад варожасці Зака ​​на сваёй спіне.
  
  
  У той жа дзень я падняўся па ліннай дарозе на ўражлівую гару Каркавада, на вяршыні якой стаяла вялізная статуя Хрыста-Збавіцеля. Дабраўшыся да месца, я падышоў да назіральнага бруствера, спыніўся ў прызначаным месцы і пачаў чакаць. Хвілін праз пятнаццаць да мяне ў парэнчаў далучыўся мужчына. Ён быў прыкладна майго росту, але зграбней. Хоць ён быў яшчэ не сярэдняга веку, яго доўгі твар быў пакрыты глыбокімі маршчынамі. Гэта быў Карл Томпсан, і ён працаваў на ЦРУ.
  
  
  "Выдатны выгляд, ці не так?" - сказаў ён у якасці ўступлення, махнуўшы рукой у бок горада, унізе, які ззяў белым на сонца і быў акружаны зялёнымі ўзгоркамі і кобальтавым морам.
  
  
  "Захапляльны дух", - сказаў я. "Як справы, Томпсан?"
  
  
  "Прыкладна тое ж самае", - сказаў ён. «Тут было даволі ціха з моманту апошняй змены адміністрацыі ў Бразіліа. Як справы ў AX у гэтыя дні? Нейкі час вы, хлопцы, расстралялі больш боепрыпасаў, чым войска ў Азіі».
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Часам так здаецца. Я быў заняты, упэўнены, што і ты».
  
  
  «А зараз яны пасадзілі вас на Адрыяна Стаўраса».
  
  
  "Гэта правільна." Я назіраў, як круізны лайнер, які курсуе па блакітнай вадзе сваім гладкім носам, павольна ўваходзіць у гавань. Там унізе яна была падобная на цацачную лодку. "Калі вы ў апошні раз бачылі яго?"
  
  
  Ён задумаўся на імгненне. «У нас ёсць кропкавае назіранне за плантацыяй. Пяць ці шэсць тыдняў таму бачылі, як ён пакідаў гэтае месца. Мы думаем, што ён сеў у самалёт, які накіроўваецца ў Мадрыд».
  
  
  "Гэты палёт можна было прадоўжыць у Афіны".
  
  
  "Напэўна, так. Яго там бачылі?"
  
  
  “Мы так думаем. Што адбываецца на плантацыі?
  
  
  «Плантацыя - ягоная сапраўдная штаб-кватэра. Тут, у Рыа, у яго ёсць падраздзяленне Apex Imports, і мы думаем, што кантрабанда ажыццяўляецца праз гэтую кампанію. Але ён не вельмі часта наведвае яе офісы, хаця яго імя адкрыта асацыюецца з ёй. Прэзідэнт кампаніі здзяйсняе рэгулярныя паездкі ў Паракату".
  
  
  "А вось дзе знаходзіцца плантацыя?"
  
  
  Томпсан кіўнуў. «Ён знаходзіцца побач з вёскай, у глушы. Яго ахоўвае невялікая армія Стаўроса, якая складаецца з былых зняволеных, палітычных фанатыкаў і былых нацыстаў. Але зараз там усяго толькі некаторая сіла».
  
  
  Я спытаў. - "Вы не заўважылі там нічога незвычайнага?"
  
  
  «Што ж, калі вы маеце на ўвазе шмат людзей ці зброі, адказ будзе адмоўным. Але быў наведнік, якога ніхто з нас раней не бачыў. З таго часу, як ён з'явіўся са Стаўрасам дзевяноста дзён таму, мы амаль увесь час назіралі за ім. і ніхто не бачыў, каб ён пакідаў гэтае месца. У гэтым няма нічога незвычайнага, за выключэннем таго, што адзін з двух маіх мужчын настойвае на тым, што новы хлопец, мужчына сярэдняга веку, знаходзіцца там у зняволенні. Яго пераводзілі з аднаго будынку ў іншы з узброенай аховай”.
  
  
  "Як выглядаў гэты чалавек?"
  
  
  Томпсан паціснуў плячыма. «У нас ёсць яго фатаграфія, але гэта здалёку. Яму каля пяцідзесяці, я б сказаў, з кароткімі цёмнымі валасамі, якія сталі крыху сівымі на скронях. Ён каржакаваты мужчына, які заўсёды носіць шаўковыя кашулі”.
  
  
  Падобна, гэта мог быць Мінуркас, грэцкі суднаходны магнат, палітычныя заявы якога нядаўна ўзрушылі Афіны і ў пентхаусе якога бачылі Адрыяна Стаўраса.
  
  
  "Магу я атрымаць копію фатаграфіі?"
  
  
  "Гэта можна задаволіць", – сказаў Томпсан. "Паслухай, Картэр, прыкладна на мінулым тыдні нам прыйшлося часова скараціць назіранне за плантацыяй да выбарачных праверак, і мне, магчыма, давядзецца цалкам вывесці нашых людзей адтуль у наступныя пару дзён, таму што ёсць іншая праблема, якая ўзнікла для нас. Вы хочаце, каб я атрымаў дазвол адправіць чалавека назад з вамі?"
  
  
  "Не, я сказаў. «Хоук паабяцаў мне дапамогу, калі яна мне спатрэбіцца. Калі я змагу атрымаць фатаграфію?»
  
  
  "Як наконт сённяшняй ночы?"
  
  
  "Добра".
  
  
  «Мы выкарыстоўваем крыху іншае месца для перадачы, - сказаў Томпсан. “Гэта гарадскі аўтобус. Вы едзеце ў свой гатэль. Мой чалавек ужо будзе там. Вы пройдзеце ў заднюю пляцоўку аўтобуса, дзе ніхто не бывае, і зоймеце апошняе месца справа. Фатаграфія будзе прымацаваная пад гэтым сядзеннем. . Аўтобус будзе мець маркіроўку Estrada de Ferro і даставіць вас у цэнтр, калі вы захочаце паехаць так далёка».
  
  
  «Калі аўтобус праязджае міма гатэля?»
  
  
  «У сем пятнаццаць. Аўтобус будзе мець нумар адзінаццаць».
  
  
  "Добра", - сказаў я. "І дзякуй."
  
  
  "У любы час", - сказаў Томпсан. Праз імгненне ён пайшоў.
  
  
  Бліжэй да вечара я ненадоўга зайшоў у офіс кампаніі Apex Import. Ён размяшчаўся ў адным са старых адрэстаўраваных урадавых будынкаў, якія апусцелі, калі сталіца пераехала ў Бразіліа. Офісы былі на тры пралёты ўверх, і ліфт не працаваў.
  
  
  Я ўвайшоў у даволі маленькую прыёмную наверсе. Ад уздыму ў мяне на лбе выступіў пот, таму што кандыцыянер у будынку, здавалася, працаваў не лепш, чым ліфт, а ў Рыа быў душны дзень. Цёмнавалосая дзяўчына села за металічны стол і падазрона паглядзела на мяне, калі я ўвайшоў.
  
  
  "Я магу вам чым-небудзь дапамагчы?" - спытала яна па-партугальску.
  
  
  Я адказаў на англійскай. «Я хацеў бы ўбачыць спадара Стаўраса».
  
  
  Яе цёмныя вочы звузіліся яшчэ больш. Калі яна зноў загаварыла, гэта было на ламанай англійскай. "Я лічу, што вы прыйшлі не ў тое месца, сеньёр".
  
  
  Я сказаў. - "Ой?" "Але спадар Стаўрас сам сказаў мне, што я магу звязацца з ім праз кампанію Apex Imports".
  
  
  «Сеньёр, у спадара Стаўраса няма тут офіса…»
  
  
  Дзверы ў асабісты кабінет адчыніліся, і з'явіўся здаравенны цёмнавалосы мужчына. Ён спытаў. - "Ёсць нейкія цяжкасці?" Яго тон нельга было назваць прыязным.
  
  
  «Я проста шукаў спадара Стаўраса», - сказаў я.
  
  
  "З якой мэтай?"
  
  
  Я праігнараваў грубіянства. "Г-н Стаўрас параіў мне набыць у яго японскія фотаапараты оптам, калі я звяжыцеся з ім тут". Я дзейнічаў збянтэжана. "Я не ў тым офісе?"
  
  
  «Г-н Стаўрас з'яўляецца старшынёй рады дырэктараў, – сказаў цёмны чалавек, – але ў яго тут няма офіса, і ён не займаецца бізнэсам кампаніі. Я яе прэзідэнт; вы можаце мець справу са мной».
  
  
  - Гэта сеньёр Карлас Перакана, - трохі напышліва ўмяшалася дзяўчына.
  
  
  "Рады сустрэчы, сэр", - сказаў я, працягваючы руку. Ён прыняў гэта жорстка. «Мяне клічуць Джонсан. Некалькі тыдняў таму я выпадкова сустрэў містэра Стаўраса ў рэстаране Chale. Ён сказаў, што вернецца з паездкі па Эўропе прыкладна ў гэты ж час, і што я магу зьвязацца зь ім тут».
  
  
  "Ён усё яшчэ ў Афінах", - сказала дзяўчына.
  
  
  Перакана кінула на яе пранізлівы позірк. «Як я ўжо сказаў, са спадаром Стаўрасам тут нельга звязацца. Але я буду рады пераслаць вашу замову».
  
  
  “Зразумела. Ну, я сапраўды хацеў мець зь ім справу асабіста. Вы можаце сказаць мне, калі ён можа вярнуцца з Афін?»
  
  
  На твары Убеды перад яго ротам тузануўся мускул. «Яго не чакаюць з Еўропы на працягу некалькіх тыдняў, містэр Джонсан. Калі вы хочаце займацца бізнэсам, вам давядзецца мець справу са мной».
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Я пазваню вам, містэр Перакада. Дзякуй за ваш час».
  
  
  Я пакінуў іх глядзець мне ўслед. Зноў выйшаўшы на вуліцу, я злавіў таксі і вярнуўся ў свой гатэль. Заўвага дзяўчыны дало мне неабходнае пацверджанне, Адрыян Стаўрас сапраўды быў у Афінах, як сказаў мне Саломас. І калі гэтая фатаграфія аказалася здымкам Ніккора Мінуркаса, усё станавілася цікава.
  
  
  Я прыняў душ і трохі адпачыў, затым сеў у аўтобус нумар адзінаццаць, прытрымліваючыся інструкцыям Томпсана. Як ён і меркаваў, фатаграфія была прымацаваная да сядзення ў невялікім карычневым канверце. Я забраў яго, пайшоў у маленькае кафэ ў цэнтры горада і заказаў добрае партугальскае віно. Толькі пасля гэтага я ўзяў фатаграфію з канверта і вывучыў яе.
  
  
  Як і сказаў Томпсан, выява была не вельмі добрай, хоць, несумненна, выкарыстоўваўся тэлеаб'ектыў. Гэта быў здымак трох мужчын, якія толькі што выйшлі з дому на ранча і ішлі да камеры. Мужчына пасярэдзіне быў тым, каго мне апісаў Томпсан, і, нягледзячы на невялікі памер асобы, якое я павінен быў ідэнтыфікаваць, у мяне не было асаблівых сумневаў, паколькі я параўноўваў яго з асобай, якое мне паказалі ў AX Па фатаграфіях, гэтым чалавекам на самай справе быў Ніккар Мінуркас. Я ніколі раней не бачыў іншых мужчын.
  
  
  Минуркос панура крочыў паміж двума іншымі.
  
  
  Ніхто з іх не размаўляў, але мужчына злева ад Мінурка, высокі, падобны на тэўтонца, глядзеў на Мінурка, нібы толькі што загаварыў з ім і чакаў адказу. Твар Мінуркаса быў змрочным і сур'ёзным.
  
  
  Я сунуў фатаграфію назад у канверт і сунуў у кішэню. Калі назіранне агента ЦРУ было дакладным, тэорыя майго сябра Саломоса сапраўды была даказаная. Нейкім чынам Стаўрас узяў на сябе аперацыі Мінуркаса ў Афінах і намышляў пераварот ад яго імя.
  
  
  Пасля лёгкай ежы ў кафэ я патэлефанаваў у пакой Эрыкі Ністра ў гатэлі Corumba. Голас яе быў прыязным і цёплым. Яна сказала, што правядзе рэшту вечара ў адзіноце, адна, і што яна будзе рада, калі я наведаю яе. Яны з Закам крыху пасварыліся, і ён у лютасці сышоў у начны клуб.
  
  
  Прызначыўшы спатканне на дзевяць, я вярнуўся ў гатэль і патэлефанаваў Хоку. Ён адказаў стомленым голасам і актываваў скрэмблер на сваім канцы лініі, каб мы маглі казаць, не ўводзячы ўсё ў код.
  
  
  «Які непрыдатны час, Нік, - сказаў ён крыху раздражняльна. "Здаецца, гэта адзіны раз, калі я чую цябе ў гэты час".
  
  
  Я ўсміхнуўся. Я мог уявіць сабе, як ён сядзіць за спецыяльным тэлефонам у сваёй суперсакрэтнай кватэры, з ускудлачанымі сівымі валасамі, магчыма, у шаўковай смокінгу на тонкім целе і з непазбежнай цыгарай, заціснутай у зубах.
  
  
  «Прынамсі, я не ў спальні нейкай дзяўчыны», - сказаў я з сумнеўнай сумленнасцю.
  
  
  «Хммм! Вечар яшчэ не скончыўся, ці не так? Не ашуквай мяне, мой хлопчык. Я сам праз усё гэта прайшоў».
  
  
  Часам мне здавалася, што ў Хоука ёсць экстрасэнсорныя здольнасці, якія раскрываюць мае патаемныя думкі яго аналітычнаму розуму.
  
  
  "Не, сэр", - прызнаў я. «Вечар яшчэ не скончаны. Але я добра выкарыстоўваў першую яго частку, я думаю, што Мінуркас - зняволены на плантацыі Стаўроса недалёка ад Паракату. Акрамя таго, я даведаўся, што Стаўрас знаходзіцца ў Афінах».
  
  
  "Што ж, - задуменна сказаў Хоук, - гэта цікава".
  
  
  «Гэта адпавядае тэорыі Саламоса».
  
  
  "Дык ты збіраешся ў Паракату?" - спытаў Хоук.
  
  
  «Дакладна. Можа, я магу разабрацца ў гэтым. Томпсан з ЦРУ кажа, што плантацыя зараз слаба ахоўваецца. Але ёсць ускладненні».
  
  
  "Так?"
  
  
  «Тут, у Рыа, знаходзіцца стары сябар. Дзяўчына, з якой я працаваў у Ізраілі над аперацыяй "Зямля запаветная"».
  
  
  "О так. Ністрам. Чаму прыгожыя жанчыны, здаецца, ідуць за табой па ўсім свеце?»
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Не зайздросціце, сэр. Як вы адзначылі, у вас таксама былі дні - і ночы».
  
  
  З другога канца пачуўся ўздых. "Давай, Нік".
  
  
  «Ну, сэр, мне прыходзіць у галаву, што міс Ністра можа быць тут, у Бразіліі, па той жа прычыне, што і я. Або, хутчэй, з-за таго ж чалавека. Мы падазраём Стаўраса ў забойстве Бэн-Ханаана, ці не так?»
  
  
  Невялікае маўчанне. «Так, мы ведаем. І я б сказаў, вы адгадалі».
  
  
  "З ёй кат", - дадаў я. «Я думаю, яны палююць на Стаўроса. Яны могуць не ведаць, што ён у Афінах у дадзены момант. Але я не хачу, каб мы ўсе адначасова з'яўляліся на плантацыі і ў канчатковым выніку стралялі сябар у сябра па памылцы або У адваротным выпадку вы сапсуяце працу. Мая ідэя заключаецца ў тым, каб вы пацвердзілі місію Нистрома з дапамогай ізраільскай разведкі. Вы стары сябар яе боса, Жыру, і я думаю, што ён пагодзіцца з вамі ў дадзеных абставінах.
  
  
  Ястраб крэкнуў у знак згоды.
  
  
  «Калі гэта так, я думаю, нам усім трэба быць адкрытымі і сесці, каб паглядзець, ці зможам мы дапамагчы адзін аднаму. Ці, прынамсі, трымацца далей адзін ад аднаго».
  
  
  На гэты раз цішыня зацягнулася. «Добра, мой хлопчык. Я пазваню Жыру і звяжуся з табой».
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я. «Я не рушу з месца, пакуль не атрымаю вестку».
  
  
  Доўга чакаць не прыйшлося. Праз гадзіну, незадоўга да таго, як я з'ехаў у гатэль Эрыкі, мне патэлефанаваў Хоук. Мабыць, ён выцягнуў Жыру з ложка яшчэ да світання ў Іерусаліме. Адказ Жыру быў сцвярджальным, і мне было даручана адкрыта абмеркаваць пытанне Стаўраса з Ністрам, якая адказвала за заданне, нават нягледзячы на тое, што з ёй быў Зак Гараб. Мне далі кодавае слова, якое даказвала, што Жыру загадаў ёй абмеркаваць са мной сваю працу.
  
  
  Я прыбыў у пакой Эрыкі праз некалькі хвілін на дзесятую. Яна сустрэла мяне каля дзвярэй у кароткім расслабляльным халаце, які агаляў большую частку яе сцёгнаў. На ёй быў душны водар і шырокая пачуццёвая ўсмешка.
  
  
  «Я думала, ты ніколі не дабярэшся сюды», - сказала яна, зачыняючы за мной дзверы і замыкаючы яе.
  
  
  Я ўвайшоў у пакой і агледзеў яе. Яна была больш маёй, і мне стала цікава, ці дзеліць яе з ёй Зак.
  
  
  «Хочаш брэндзі? У мяне ёсць неадкрытая бутэлька, і гэта лепшае, што можна купіць у Рыа».
  
  
  «Гучыць добра, - сказаў я.
  
  
  Яна наліла два напоі. Узяўшы шклянку, я дазволіў вачам лашчыць яе цудоўны твар. "Вы заўсёды былі прыгожай дзяўчынай, каб патрабаваць лепшага".
  
  
  "І я звычайна гэта разумею", - сказала яна. "Вы?"
  
  
  "Ты была ў мяне ў Тэль-Авіве", - сказаў я ціха і з усмешкай.
  
  
  Доўгія вейкі задрыжалі, калі яе вочы на імгненне пазбягалі маіх. Калі яна зноў паглядзела ўгору, яна ўсміхалася. Я працягнуў руку і дакрануўся да яе шчакі. Яна зрабіла глыток брэндзі. Я паклаў руку
  
  
  на яе тонкую талію і прыцягнуў яе да мяне. Ад яе пахла салодка і было мякка.
  
  
  "Помніш тую ноч, Нік?" - Выдыхнула яна мне ў вуха. "Вы сапраўды памятаеце гэта, як і я?"
  
  
  "Я памятаю."
  
  
  "Гэта было вельмі добра, ці не так?"
  
  
  "Вельмі."
  
  
  Ставім шклянкі на бліжэйшы столік. Я прыцягнуў яе да сябе і дакрануўся да яе вуснаў сваімі. Яе мова пракраўся ў мой рот.
  
  
  «Божа, Нік», - прамармытала яна.
  
  
  Я праводзіў рукамі па яе ягадзіцах, адчуваючы выгібы, якія спускаюцца да яе сцёгнаў. Пад маім дакрананнем яе сцягна пачалі павольна калыхацца.
  
  
  Яна асцярожна адштурхнула мяне ад сябе і выключыла святло. Затым яна пачала павольна і грацыёзна распранацца. Пад халатам на ёй былі толькі маленькія трусікі бікіні. Яе грудзей нецярпліва цягнуліся да мяне, калі яна здымала халат з плячэй. Яе грудзі была поўнай, саспелай і малочна-белай. У іншы момант невялікі кавалак ніжняй бялізны саслізнуў з яе сцёгнаў і сцёгнаў і тонкай кучай упаў на падлогу.
  
  
  Эрыка адкрыта паглядзела на мяне, дазваляючы погляду слізгаць па маім аголеным целе ў паўзмроку пакоя.
  
  
  «Прыгожа», - прамурлыкала яна. "Так шмат цвёрдых цягліц".
  
  
  Я прыцягнуў яе да сябе, адчуваючы яе галізну супраць маёй. Яна правяла рукой па маіх грудзях і плячах, рухаючыся ўніз па маім целе. Яна гладзіла мяне, лашчыла мяне, займалася са мной каханнем сваімі рукамі, пакуль мае пальцы даследавалі яе. Яе сцягна рассунуліся ад майго дотыку, і яна застагнала.
  
  
  Пад намі быў мяккі тоўсты дыван. Эрыка апусцілася на калені на ім, дазваляючы сваім рукам слізгаць па маім целе, калі яна спускалася. Яна ведала ўсе спосабы ўзбудзіць мужчыну і не сумнявалася ў іх выкарыстанні. Праз імгненне я саслізнуў побач з ёй і груба штурхнуў яе спіной на тоўсты густа дыван. Я ўстаў над ёй на калені, правёўшы рукамі па яе грудзей. Яна ахнула. Мае доўгія сцягна абдымалі мяне. Я правёў рукой па шаўкавістай унутранай баку сцягна.
  
  
  «О так, - прамурлыкала яна. Яе рот быў прыадчынены, прыгожыя зялёныя вочы прыкрыты.
  
  
  Калі я ўвайшоў у яе, поўны рот на імгненне пашырэў, і лёгкая дрыготка прайшла па яе целе. Затым яна пачала рухацца разам са мной, яе пальцы схапілі мае плечы, яе сцягна стуліліся вакол маёй таліі. Я не ведаю, як доўга мы заставаліся замкнёнымі разам, перш чым гэта скончылася для нас абодвух.
  
  
  Пасля гэтага я доўга ляжаў з ёй, не жадаючы рухацца. Цёплае расслабленне паступова пракралася ў самыя вонкавыя валокны маёй плоці і ў самыя патаемныя глыбіні маёй душы.
  
  
  Пазней мы апрануліся, селі на маленькую канапу і дапілі брэндзі. Эрыка прычасала свае доўгія рудыя валасы, і яна выглядала такой жа свежай, як калі я ўвайшоў у пакой.
  
  
  "Я рада, што Зак не пастукаў у дзверы", - заўважыла яна.
  
  
  «Ён здаецца вельмі раўнівым, Эрыка. Вы былі блізкія?
  
  
  Яна паглядзела на мяне. «Аднойчы. Яго ідэя, а не мая. І ён быў вельмі няўмелы. Я сказаў яму, што паміж намі ніколі больш не будзе нічога фізічнага. Ён пакрыўджаны на гэта. Я не хацела, каб ён удзельнічаў у гэтай справе, але мяне адпрэчылі. Ён вельмі добра абыходзіцца са зброяй”.
  
  
  "Ён павінен будзе быць на гэтым заданні, ці не так?"
  
  
  Яна задуменна паглядзела на мяне. "Так."
  
  
  "Эрыка, я здагадалася, чаму вы ў Бразіліі. Здаецца, мы пераследуем аднаго і таго ж чалавека. Мой начальнік звязаўся з вашым, і ён пацвердзіў мае думкі. Мы абмяркуем нашы асобныя заданні і будзем супрацоўнічаць адзін з адным, калі гэта здаецца выканальна " .
  
  
  Зялёныя вочы крыху звузіліся. "Тлушчу не быў на сувязі са мной і Закам".
  
  
  «У бліжэйшыя некалькі гадзін вы атрымаеце тэлеграму. А пакуль мне далечы кодавае слова, якое павінна дазволіць вам даверыцца мне. Слова - Галіяф».
  
  
  Яна глядзела са здзіўленнем. "Гэта правільнае слова!"
  
  
  "Тлушчу даслаў гэта".
  
  
  Яна наліла сабе яшчэ брэндзі. «Добра, Мік. Але я пачакаю тэлеграмы, якая раскажа мне, наколькі я вольная з табой». Яна ўсміхнулася і пацалавала мяне ў шчаку.
  
  
  Я чакаў, што яна будзе асьцярожная. Яна была добрым агентам. "Усё ў парадку. Я проста раскажу вам некалькі сваіх ідэй. Табе ўвогуле не трэба казаць».
  
  
  "Гэта сапраўды."
  
  
  «Мы абодва шукаем Адрыяна Стаўраса, але па розных прычынах». Яе твар быў невыразным. Яна нічога не раздавала. «Вы хочаце яго з-за забойства Бэн Ханаана. Нам яшчэ не зусім ясна, навошта ён патрэбен, але гэта можа быць звязана з грэчаскай палітыкай і выкраданнем Ніккора Мінуркаса».
  
  
  "Грэчаскі суднаходны магнат?"
  
  
  «Дакладна. Ён можа быць у Паракаце, і яго ўтрымліваюць супраць яго волі. Стаўрас знаходзіцца ў Афінах, так што вам давядзецца або дачакацца яго вяртання, або адправіцца за ім у Еўропу. Але я думаю, што шлях да яго ляжыць праз усё, што мы можам вучыцца на Паракату, мне трэба пагаварыць з Мінуркасам.
  
  
  «Калі табе цікава, я завязу вас дваіх са мной на Паракату. Гэта можа павысіць шанцы патрапіць туды. Абмяркуй гэта з Закам і дай мне ведаць заўтра, калі атрымаеш тэлеграму».
  
  
  "Калі б мы сапраўды пераследвалі Стаўроса, - сказала Эрыка, - ці не лепш было б нам адправіцца прама ў Афіны?"
  
  
  "Стаўрос, як мяркуюць, робіць сваю часовую штаб-кватэру там, у пентхаусе Мінуркоса, які ўяўляе сабой сапраўдную крэпасць. Вы не можаце проста штурмаваць гэтае месца, вы і Зак. І ў тых рэдкіх выпадках, калі ён пакідае гэтае месца можа быць так ж складана,
  
  
  але Мінуркас можа сказаць нам, як дабрацца да Стаўроса».
  
  
  Яна раптам замоўкла, абдумваючы маю прапанову. Калі яна паглядзела на мяне, на поўных вуснах з'явілася лёгкая ўсмешка. "Я звяжыцеся з табой заўтра раніцай, Нік, дарагі".
  
  
  Я нахіліўся і дакрануўся да яе вуснаў сваімі. "Вы зробіце гэта." Я ўстаў, пацягнуўся за зброяй і надзеў яе. Потым накінуў паверх іх пінжак. «І трымай Зака ​​на кароткім ланцужку, добра?»
  
  
  Ёй гэта спадабалася. Яна ўсё яшчэ смяялася, калі я выходзіў з пакоя.
  
  
  Чацвёрты раздзел.
  
  
  Я думаў пра Адрыяна Стаўраса, калі пакідаў гатэль Эрыкі. Быў ужо позні вечар, і таксі не было відаць. Я асцярожна ішоў па праспекце Рыа-Бранка. Патрапіць у штаб Стаўроса на Паракату, нават з яго зменшанай аховай, магло быць даволі складана. У маленькай групы Стаўраса была дрэнная рэпутацыя. Ён сабраў адкіды грамадства вакол сябе ў Паракаце. Па сутнасці, яны былі падобныя да яго самога, але без яго лідэрскіх здольнасцяў. Успомніўшы пра гэта, я вырашыў, што Адольф Гітлер, відаць, пачынаў прыкладна гэтак жа. У Нямеччыне 1930-х гадоў павінна быць мала людзей, якія сур'ёзна ставіліся да экс-яфрэйтара. Гэты прыклад быў урокам, які трэба засвоіць, але свет, здавалася, так і не засвоіў яго.
  
  
  Я прайшоў некалькі кварталаў, не заўважыўшы таксі. Я ўваходзіў у зону крам і офісаў на вуліцы. Калі я звярнуў у завулак, каб накіравацца да свайго гатэля, на імгненне адмовіўшыся ад транспарта, мяне прыгатаваў неспадзеўку. На трэцім вітрыне з ценю выйшла цёмная постаць і махнула мне кулаком. У кулаку быў нож.
  
  
  Калі пачалася атака, я амаль мінуў уваход. Калі б ён пачакаў яшчэ секунду, я б яго наогул не ўбачыў, атака была б паспяховай, і нож упіўся б мне ў спіну. Але ў сваім імкненні выканаць працу ён рухаўся занадта хутка, і я ўлавіў гэты рух перыферыйным зрокам.
  
  
  Калі нож патрапіў мне ў спіну, я рэзка павярнуўся і выкінуў левую руку, каб заблакаваць удар, які мне ўдалося, але лязо прарэзала тканіна маёй курткі і кашулі і ледзь ледзь рассекла маё перадплечча. Я дазволіў вазе чалавека панесці яго да мяне. Затым я павярнуўся, трымаючы яго ў руках, і ўдарыў яго аб будынак побач з намі.
  
  
  На імгненне я падумаў, што гэта Зак, яго рэўнасць узяла верх, таму што мужчына быў каржакаватым і моцным. Але калі я разгледзеў лепей, я ўбачыў, што ён буйнейшы за Зака ​​і ў яго цёмныя валасы. Ён выглядаў бразільцам і быў сапраўдным галаварэзам.
  
  
  Свабоднай рукой я пацягнуўся да Вільгельміны, але нападнік не збіраўся дазволіць мне атрымаць гэтую перавагу. Ён зноў рэзка стукнуў нажом, на гэты раз цаліўшыся мне ў твар. Я ухіліўся і часткова адхіліў лязо, але яно парэзала мне вуха. Ён падняў зброю ў трэці раз і ўдарыў мяне сваёй вагай.
  
  
  Яго імпульс быў занадта моцным. Ён збіў мяне з ног, і мы разам упалі на тратуар. Я коратка стукнуў яго па сківіцы правай, але ён, здаецца, нават не заўважыў. Мы перавярнуліся адзін раз, калі я спрабаваў усцерагчы сябе ад колючага нажа. Я хацеў выняць Х'юга, мой штылет, але я не мог вызваліць руку і руку ні на імгненне, каб дазволіць нажу слізгануць у маю далонь.
  
  
  На кароткі час вялікі мужчына аказаўся нада мной. Ён вылаяўся па-партугальску і злосна стукнуў мяне ў грудзі. Нож быў не доўгі, лязо было даволі шырокім, але лязо было заточана да брытвавай вастрыні. Ён цьмяна свяціўся ў ночы, калі я схапіў яго руку з нажом у апошні момант, перш чым лязо дасягнула маіх грудзей. Нашы рукі на імгненне задрыжалі, пакуль ён спрабаваў усадзіць лязо да ўпора. Я вызваліў правую руку і слепа ўхапіўся за яго твар, я адчуў яго вочы і ўпіўся ў іх указальным і сярэднім пальцамі. Сярэднім пальцам я праткнуў левы вочны яблык, а ўказальным пальцам праткнуў правае. Вочны яблык лопнуў, і мой палец стаў мокрым.
  
  
  "Ааааа!" - крыкнуў які нападаў, хапаючыся за вочы вольнай рукой і забыўшыся аб нажы ў іншы. Ён зноў закрычаў і часткова ўпаў з мяне.
  
  
  Падчас гэтага кароткага адпачынку Х'юга нарэшце слізгануў у маю правую руку. Я толькі што ўлавіў гэта, калі здаравяк дзіка закрычаў і зноў падняў нож, каб усляпую стукнуць ім. Я ўставіў штылет пад яго паднятую руку, і лязо ўвайшло ў яго бок крыху ніжэй яго грудной клеткі і апусцілася да самага канца.
  
  
  Затым я ўбачыў, што астатняе вока нападніка глядзела па-над маёй галавой у цемру, і ў гэты момант я выразна ўбачыў шэрую вільготнасць на яго правай шчацэ пад раздушаным вокам. Я выцягнуў штылет з боку, і ён цяжка зваліўся на мяне, яго ўласны нож з грукатам стукнуўся аб тратуар.
  
  
  Я адштурхнуў цела і ўстаў. Хутка азірнуўшыся вакол, я ўбачыў, што паблізу няма пешаходаў, каб бачыць, што адбылося. Я пашнарыў па кішэнях гэтага чалавека і знайшоў у паперніку нейкія дакументы. На адной з картак было пазначана, што ён супрацоўнік кампаніі Apex Imports.
  
  
  Падобна, я вырабіў на чалавека па імі Перакана большае ўражанне, чым я думаў. Ці, магчыма, ён патэлефанаваў Стаўрасу ў Афіны, і Стаўрас адмаўляў, што калі-небудзь чуў пра мяне. Верагодна, Перакана вырашыў, што я нейкі паліцыянт, які лезе ў бізнэс Apex Imports. Або чалавек з ЦРУ, якому стала занадта цікава. Кім бы мяне ні лічыў Убеда, ён, відавочна, вёў за мной сачэнне і ведаў, дзе я спыніўся. У маіх інтарэсах было пры першай жа магчымасці адправіцца ў Паракату.
  
  
  Я пакінуў мёртвага бразільца і хутка вярнуўся ў свой гатэль. У тую ноч больш не было ніякіх здарэнняў, а раніца наступіла без здарэнняў.
  
  
  Эрыка Ністрам, Зак і я сустрэліся ў дзевяць раніцы. у невялікім кафэ на Авэніда Прэзідэнта Варгас з выглядам на ўзгоркі ззаду цэнтра Рыа і маляўнічыя хаціны фавел на схіле ўзгорка над горадам. Зак здагадаўся аб маёй блізкасці з Эрыкам і быў незадаволены перспектывай працаваць са мной хаця б кароткі перыяд часу. Ён быў яшчэ больш варожы, чым раней. Эрыка атрымала закадаваную тэлеграму з Іерусаліма, у якой ёй і Заку было загадана супрацоўнічаць са мной любым спосабам, неабходным для поспеху нашай агульнай мэты, каб спыніць Адрыяна Стаўраса.
  
  
  «Калі табе патрэбна інфармацыя ад Мінуркоса, адпраўляйся на Паракату», - шчыльна сказаў мне Зак, яго блакітныя вочы ўспыхнулі гневам. Яго кава на стале перад ім застаўся некранутым. «Наша місія - знайсці Стаўраса і знішчыць яго. Відавочна, мы не знойдзем яго ў Паракаце».
  
  
  Яго суровыя вочы ўпіліся ў мае. Я павярнуўся ад яго да Эрыкі. Яна была відавочна засмучаная яго паводзінамі. Я спытаў. - "Што скажаш, Эрыка?"
  
  
  «Я ўжо сказала Заку. Я думаю, што твой падыход падыходзіць ня толькі табе, але і нам».
  
  
  Зак зашыпеў на яе. - "Ваш мозг затуманены сэксам!" «Гэты мужчына, відавочна, ваш палюбоўнік. Усё, што ён кажа, здаецца вам разумным».
  
  
  "Калі ласка, Зак!" - рэзка сказала Эрыка.
  
  
  «О, божа», - прамармытаў я, ківаючы галавой. «Паслухайце, мне не патрэбныя ніякія выдасканаленыя любоўныя выхадкі, якія перашкаджаюць. Можа, я памыляўся, што мы можам працаваць разам. Я магу атрымаць дапамогу ад Хоука, проста папрасіўшы. Ці, можа, ад ЦРУ. Але я не пайду на аперацыю каб заблытацца з нейкім бесклапотным баевіком, які не можа трымаць свае асабістыя пачуцці пад кантролем”.
  
  
  Твар Зака ​​раптам пачырванеў, і ён ускочыў з крэсла. "Паслухай, Картэр ..."
  
  
  "Сядай!" - загадала Эрыка ціхім, але ўладным тонам.
  
  
  Зак кінуў на яе суровы погляд, затым зноў сеў на сваё месца. Ён прабурчаў нешта сабе пад нос, але пазбягаў маіх вачэй.
  
  
  «Калі здарыцца яшчэ адна такая выхадка, нам давядзецца пагаварыць», - сказала Эрыка. "Ты разумееш, Зак?"
  
  
  Ён вагаўся. Калі ён загаварыў, ён сказаў слова. "Так."
  
  
  «Паміж намі нічога няма, Зак. Ты мяне слухаеш?»
  
  
  Ён пільна паглядзеў на яе. "Вядома."
  
  
  «Паміж намі нічога няма і ніколі не будзе. Так што ўсё, што адбываецца паміж мной і Нікам, не мае дачынення да вас. Калі мы хочам працаваць разам, вы павінны гэта зразумець».
  
  
  Здавалася, ён крыху расслабіўся. Ён зірнуў на мяне, а затым на Эрыку. Яго кулакі сціснуліся на стале. "Калі ты так кажаш."
  
  
  «Я сапраўды так гавару. Цяпер я збіраюся на Паракату. Калі вы лічыце, што такі план неразумны, я пастараюся пазбавіць вас ад гэтага задання».
  
  
  Ён паглядзеў на яе, і яго твар змянілася і памякчэў. "Ты ведаеш, я б не адпусціў цябе без мяне". Яго вочы зноў сустрэліся з маімі. «Здаецца, вы з Картэрам кіруеце шоў. Калі вы пойдзеце, я пайду».
  
  
  Я спытаў. - «І ці можам мы адкласці спаборніцтва па заляцанні, пакуль яно не скончыцца?»
  
  
  "Ты чуў яе", - панура сказаў Зак. "Няма канкурэнцыі". Ён паглядзеў на свой кубак з кавы.
  
  
  «Прабач, Зак», - сказала Эрыка.
  
  
  Ён згорбіўся. "Калі мы адправімся ў Паракату?"
  
  
  Я вывучаў яго на імгненне. Можа, усё ж атрымаецца. "Чым хутчэй, тым лепш."
  
  
  "Я ведаю, дзе можна арандаваць машыну", – сказала Эрыка. «Мы можам ехаць па дарозе Бразіліа, якая большую частку шляху праходзіць праз лес Тыжука».
  
  
  «Дакладна, - сказаў я. Калі мы зможам атрымаць машыну сёння, я прапаную з'ехаць сёння ўвечары. Было б лепш ехаць ноччу праз гарачыя ліпкія джунглі».
  
  
  «Мяне гэта задавальняе, - сказаў Зак.
  
  
  "Тады вырашана", - дадала Эрыка. Зак, ты дапаможаш мне абраць надзейны аўтамабіль?
  
  
  Ён зірнуў на яе. На яго твары з'явілася лёгкая ўсмешка. «Мяркуючы па тым, што я чытаў пра Картэра, ён эксперт па аўтамабілях. Чаму б нам усім не паехаць?» Ён запытальна паглядзеў на мяне.
  
  
  Я затрымаў яго позірк на імгненне. Так, у яго атрымаецца. "Я паклічу нам таксі", - сказаў я.
  
  
  * * *
  
  
  У той вечар мы выехалі. Па маёй рэкамендацыі Зак абраў для паездкі чорны седан BMW 3.0 CS. Яго характарыстыкі кіравальнасці былі на вышыні, і ў яго была каробка перадач, з якой было прыемна працаваць. Зак ехаў амаль да паўночы, а затым месца кіроўцы заняў я. Дарога не магла лічыцца добрай, нават нягледзячы на тое, што гэта была шаша ў Бразіліа і ўнутраныя раёны. Тэхнічнае абслугоўванне ў цэлым было дрэнным, і ў некаторых месцах джунглі, здавалася, былі гатовыя зноў захапіць вузкую паласу, прарэзаную ў іх сэрцы.
  
  
  Частку дня мы адпачылі, рыхтуючыся да паездкі, але аднастайнасць паездкі не дазваляла
  
  
  расслабіцца. Мы ехалі ўсю ноч і спалі двойчы на наступны дзень у самы спякотны час: адзін раз у машыне, седзячы, што было складана з-за камароў і спякоты, і зноў у брудным гатэлі ў маленькай вёсцы. Той ноччу мы зноў доўга ехалі і на наступную раніцу прыбылі ў Паракату.
  
  
  Гэта была вялікая вёска з насельніцтвам некалькі тысяч чалавек, з гарадской плошчай і шматлікімі канцінамі. Мы не спыніліся ў ёй, таму што не хацелі прыцягваць да сябе ўвагу. Было б лагічна, калі б людзі Стаўроса забаўляліся наведваннем вёскі, і адзін з іх мог бы з падазрэннем ставіцца да белых незнаёмцаў.
  
  
  Дарога да плантацыі, калі яе можна было назваць дарогай, ляжала за пяць міль ад Паракату. Гэта была грунтавая дарога з глыбокімі каляінамі, якія амаль неўзаметку ўрэзаліся ў джунглі пад кутом дзевяноста градусаў да шашы. Машына павольна рухалася з Закам за рулём. Галінкі з падлеску драпалі, цягнулі за машыну і калолі нас праз вокны. Паколькі нам даводзілася ехаць павольна, машыну апанавалі камары і кусалі нас у любое адчыненае месца. Томпсан з ЦРУ паведаміў мне, што плантацыя знаходзіцца амаль за дзесяць міляў ад дарогі. Мы збіраліся праехаць прыкладна паўдарогі, і каб дабрацца так далёка, спатрэбілася амаль гадзіну. На шчасце, мы не сустрэлі якія выязджаюць машын, таму што ў той момант мы не жадалі ніякіх адчыненых сутыкненняў.
  
  
  Прыкладна ў шасці мілях ад шашы мы знайшлі месца, дзе можна было згарнуць на BMW з вузкай дарогі ў зараснікі, так што ён быў даволі добра схаваны. Як толькі мы выйшлі, на нас напалі казуркі. Распылілі рэпелент і рушылі ў дарогу.
  
  
  Прыкладна ў паўмілі ад асабняка Адрыяна Стаўроса ў стылі ранча расло высокае эўкаліптавае дрэва. Дрэва стаяла па перыметры расчышчанай зямлі, побач з высокім драцяным плотам, на ўчастку, які, відаць, калісьці быў часткай тэрыторыі, але з таго часу быў засвоены джунглямі. Некаторы час дрэва выкарыстоўвалася ЦРУ як наглядальны пункт. Менавіта да гэтага дрэва я вёў Эрыку і Зака, пакуль мы ішлі скрозь вільготную ліпкую спякоту. Мы рухаліся прыкладна з той жа хуткасцю, што і машына, і прыбылі туды менш чым за гадзіну. Наверсе дрэва, прыхаваная ад погляду з плантацыі, была бамбукавая платформа, прымацаваная да галін ніткамі пандана. Да ствала і галінак у розных месцах былі прымацаваныя бамбукавыя прыступкі, каб аблегчыць пад'ём.
  
  
  "Мы падымаемся туды?" - спытала Эрыка.
  
  
  Я ўдарыў камара. "Калі гэта хоць неяк суцяшае, то, верагодна, не будзе такіх памылак".
  
  
  "Тады давай паднімемся і застанемся на тыдзень", - сказаў Зак. Яго светлыя валасы зблыталіся на лбе, а кашуля колеру хакі, як і ўсё наша адзенне, была ў плямах поту.
  
  
  Я ўсміхнуўся яму. Усе яго стаўленне змянілася з таго часу, як Эрыка абцягнула яго, і ён, здавалася, прыняў той факт, што ён не прыцягваў яе фізічна. Я паглядзеў на рэвальвер «Сміт і Вессан» 38, які ляжаў у пасавай кабуры на яго поясе, і быў рады, што ўзяў яго з сабой. Эрыка была разумным агентам, але Зак быў мускулістым. Ён быў экспертам па зброі і прывёз з сабой у машыне скрыню рознай зброі.
  
  
  Мы залезлі на дрэва. Прыкладна на паўдарогі да вяршыні я пачаў адчуваць новую павагу да агентаў ЦРУ, якім даводзілася рабіць гэта рэгулярна падчас іх нядаўняга засяроджанага назірання. Калі мы падышлі да платформы, мы былі выматаны. Эрыка ўсё яшчэ нервавалася ад пад'ёму і ад той вышыні, на якой яна зараз апынулася.
  
  
  Яна ахнула. - "Божа, яно таго каштавала?"
  
  
  Я схапіў які вісеў на шыі магутны бінокль і паглядзеў на плантацыю. Затым я ўказаў на гэта. Я спытаў. - "Што вы думаеце?"
  
  
  Яна паглядзела на тое, што мы з Закам ужо бачылі - адкрыты выгляд праз лісце на ўсю тэрыторыю фермы. З гэтага месца назіральнік у бінокль мог бачыць, што адбывалася недзе на плантацыі. Апроч галоўнага будынка, якім было ранча, вакол яго была група іншых пабудоў, па большай частцы ззаду, якія выглядалі як казармы і гаспадарчыя пабудовы. Гэта была ўражлівая ўстаноўка. Абгароджаная тэрыторыя была цалкам засаджана дрэвамі і хмызнякамі, меліся грунтавыя дарогі і месцы для паркоўкі. За плотам знаходзіўся ўчастак, які раней садзілі каўчукавымі дрэвамі, калі тут жыў папярэдні гаспадар, але джунглі іх задушылі.
  
  
  У Эрыкі быў бінокль, і яна аглядала месца. Яна радасна ўздыхнула. - «Ты меў рацыю, Нік. Камары не могуць лётаць так высока».
  
  
  "Можа, мы ўсе памыліліся", - сказаў Зак праз некаторы час. «З гэтай вінтоўкай з аптычным прыцэлам, якая ў мяне ёсць у машыне, я мог бы сядзець тут і цэлы дзень забіваць людзей Стаўроса».
  
  
  Я спытаў. - "Як вы збіраецеся вывесці іх усіх на вуліцу?" «І, выцягнуўшы іх, як нам утрымаць іх там, пакуль мы іх прыбіраем?»
  
  
  «Акрамя таго, - дадала Эрыка, - калі мы атакуем звонку, у іх ёсць усе шанцы дабрацца да Мінуркоса, перш чым мы гэта зробім, і забіць яго".
  
  
  «Гэта праўда, - сказаў я. "І калі яны заб'юць яго, мы можам тут нічога не пазнаць".
  
  
  «Гэта праўда, што мы не можам паставіць пад пагрозу Мінуркаса», - пагадзіўся Зак. «Але тут я мог бы выдатна выкарыстоўваць вінтоўку. Які жаль».
  
  
  Я падумаў, што Зак занадта хацеў забіваць. Для яго гэта было занадта падобна на паляванне. Я меў намер пазбавіцца ад любога, хто сапраўды ўстане ў мяне на шляху, але не бачыў сэнсу забіваць без патрэбы. Вы не маглі судзіць, прыгаворваць і пакараць смерцю кожнага чалавека толькі таму, што ён працаваў на Стаўроса.
  
  
  Наступныя некалькі гадзін, да поўдня, мы назіралі за плантацыяй, па чарзе ў бінокль. Паводле ацэнкі ЦРУ, колькасць баевікоў у гэтым месцы складала прыкладна паўтузіна і не больш за восем чалавек. Правёўшы гэтыя гадзіны на платформе, назіраючы за людзьмі, якія прыходзяць і адыходзяць, нашы ўласныя назіранні пацвердзілі гэтую выснову. Калі супрацьстаянне разаўецца, нас будзе як мінімум два да аднаго.
  
  
  Мы не бачылі Мінуркаса, пакуль не пакінулі платформу. Потым яго прысутнасць на месцы была ўстаноўлена. Ён выйшаў з будынка барака з іншым мужчынам, падышоў да галоўнага ўваходу ў ранча і ўвайшоў. Я ўвесь час бачыў яго ў бінокль, і калі ён знік усярэдзіне, я не сумняваўся, што гэты чалавек, якога я бачыў, быў Ніккор Мінуркас. Прынамсі, мы прыйшлі сюды не ў пагоні за прывідам.
  
  
  Незадоўга да таго, як мы зноў спусціліся з дрэва, я паўтарыў наш план уваходу.
  
  
  «Значыць так, - сказаў я, - мы вернемся да машыны і паедзем прама да таго месца, як быццам мы лепшыя сябры Стаўроса. Дазвольце мне пагаварыць з чалавекам каля варот. Мы скажам мы з Бразільскай лігі, і калі мы ўвойдзем унутр, мы будзем настойваць на сустрэчы з Хайнцам Груберам, чалавекам, адказным за час адсутнасці Стаўраса. Я проста спадзяюся, што яны яшчэ не ведаюць, як я выглядаю тут, на плантацыі».
  
  
  Эрыка адкрыла сумачку на плячы і выцягнула невялікі кірпаты бельгійскі рэвальвер 25-га калібра. Гэта быў прыгожы маленькі пісталет з жамчужнай ручкай і мудрагелістай гравіроўкай. Я ведаў, што яна можа страляць з яго, з-за маёй мінулай сувязі з ёю. Яна праверыла яго і паклала назад у сумачку.
  
  
  "Усё будзе добра", - сказала яна.
  
  
  Зак таксама вельмі хацеў ісці. "Мы разбярэмся з імі", - сказаў ён.
  
  
  "Так", - пагадзіўся я. Жадаў бы я быць цалкам упэўненым.
  
  
  Пятая глава.
  
  
  Мы павольна ехалі апошнія пяцьдзесят ярдаў да варот. Дзяжурны там ужо назіраў за нашым набліжэннем. Ён быў апрануты ў штаны колеру хакі, як і мы, са складанай аўтаматычнай вінтоўкай на плячы. Ён зняў яго і падрыхтаваў да дзеяння, назіраючы, як мы набліжаемся.
  
  
  «Калі мы не пройдзем міма гэтага хлопца, гульня з мячом скончана», - сказаў я ім. "Так што гуляйце спакойна". Эрыка кіўнула.
  
  
  "Так", - дадаў Зак. На ім, як і на мне, зноў была лёгкая куртка, каб хаваць зброю. Мая зброя была звычайнай, але ў Зака ​​быў неверагодны асартымент. Апроч рэвальвера 38-га калібра, ён насіў у кішэні невялікі аўтамат Sterling 380 PPL, а таксама схаваў кідальны нож і пятлю пры сабе. Ён быў хадзячым арсеналам. Я спадзяваўся, што гэта дапаможа яму выжыць.
  
  
  Мы спыніліся ўсяго за дзесяць футаў ад ахоўніка. Я быў за рулём, таму гучна і рашуча загаварыў з ім па-ангельску. "Прывітанне!"
  
  
  Ахоўнік падышоў да майго акна. Гэта быў злосны малады чалавек з цяжкім шрамам на левай сківіцы. Ён не адказаў на маю ўсмешку.
  
  
  "Што табе тут трэба?" - запатрабаваў ён адказу, падазрона зазіраючы ў машыну. "Вы ўрываецеся ў прыватную ўласнасць".
  
  
  Я сказаў. - "Гэй, праўда!" «Мы сябры Адрыяна Стаўраса».
  
  
  Ён уважліва вывучыў мой твар. «Я не бачыў цябе раней. Хто ты?"
  
  
  Я даў яму нашыя выдуманыя імёны. "Мы з Рыа", - сказаў я нядбайна. "Бразільская ліга". Ліга была групоўкай злачыннага свету ў Рыа, якая канкуравала са Стаўрасам у сваёй кантрабанднай дзейнасці. У AX былі прычыны меркаваць, што Стаўрас нядаўна спрабаваў аб'яднаць іх у сваю групу, і Стаўрас кіраваў усім гэтым.
  
  
  "Калі вы з Лігі, што вы тут робіце?" - спытаў ахоўнік.
  
  
  "Стаўрас запрасіў нас", - сказаў я. «І з-за цябе мы затрымліваемся, я скажу пра гэта Стаўрасу».
  
  
  Ён паглядзеў на мяне. «Стаўраса няма на плантацыі. Ён у камандзіроўцы».
  
  
  “Ён сказаў, што гэта можа быць. Ён сказаў нам убачыць Хайнца Грубера».
  
  
  Маё веданне імя лейтэнанта Стаўроса зрабіла на гэтага чалавека ўражанне. Ён задуменна пацёр рукой падбародак. "Добра, пачакайце тут".
  
  
  Ён вярнуўся да брамы, а мы назіралі за кожным яго крокам. Пад невялікім падстрэшкам ён узяў з драўлянага стала нешта падобнае на вайсковую рацыю. Ён пагаварыў з ім пару хвілін, паслухаў, а затым паклаў яго назад і вярнуўся ў машыну.
  
  
  “Вы можаце ўвайсьці. Пад'язджайце да месца прама перад домам і прыпаркуйцеся. Вас сустрэнуць звонку».
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў я.
  
  
  Ахоўнік адчыніў драцяную брамку. Я доўга глядзеў на пісталет у яго пад пахай. З гэтым, напэўна, яшчэ давядзецца лічыцца. Ён махнуў мне праз вароты, і я завёў машыну.
  
  
  "Паехалі", - сказаў я Эрыцы і Заку.
  
  
  Мы праехалі праз вароты, а яны за намі зачыніліся. Зак ухмыльнуўся, гледзячы, як вароты замыкаюцца.
  
  
  Я ехаў па грунтавай дарозе да комплексу. Гэта было прыгожае месца: аркі, чырвоныя пліткі і бугенвіліі. Я спыніўся перад вялізным глінабітным домам, і мы выйшлі з машыны, як толькі выйшлі чацвёра мужчын. Ставім машыну паміж намі і ахоўнікам у варот.
  
  
  Мужчыны, якія супрацьстаялі нам, былі грубаватымі. Трое з іх, тыя, што выйшлі першымі, былі апрануты ў штаны колеру хакі, і ў кожнага быў пісталет на сцягне. Адзін з іх быў каржакаватым асмуглым мужчынам, падобным на бразільца. Другі быў высокі худы хлопец з знешнасцю маладога Джона Кэрадайна, а трэці быў падобны на амерыканскага хіпі з доўгімі валасамі і барадой. Мне не падабалася яго твар. Чацвёрты мужчына быў апрануты ў расшпіленую белую кашулю і строгія штаны. Гэта быў высокі, добра складзены мужчына з сівізной валасамі і квадратным жорсткім тварам. Ён павінен быў быць былым нацыстам Грубэрам.
  
  
  Трое падначаленых разышліся веерам, так што яны даволі добра атачылі нас. Я быў рады, што мы паставілі машыну паміж сабой і ахоўнікам каля брамы, які знаходзіўся прыкладна за трыццаць ярдаў ад нас.
  
  
  "Гер Грубер?" Я кіўнуў у бок чалавека ў белай кашулі.
  
  
  «Дакладна», - напышліва адказаў ён з моцным акцэнтам. Ён насіў такі ж пісталет Люгер, як і мой, у пасавай кабуры. "І што гэта за сустрэча з Адрыянам Стаўрасам?"
  
  
  Зак і доўгавалосы ацэньвалі адзін аднаго. Прысадзісты мужчына са Стаўроса, здавалася, прагнуў агаліць пісталет на сцягне, а высокі, стройны хлопец не мог адвесці вачэй ад Эрыкі.
  
  
  "Ён запрасіў нас сюды", - нядбайна адказаў я. «Мы прапанавалі яму партыю неразведзенага гераіну. У пары нашых дылераў праблемы і яны не могуць з гэтым зладзіцца. Ён, вядома, сказаў вам пра гэта?
  
  
  Грубер нейкі час вывучаў мяне. «Не, - сказаў ён. «Вы амерыканец. Я не ведаў, што амерыканцы працуюць на Лігу».
  
  
  "Жыві і вучыся", - сказаў я яму.
  
  
  "А ты хто?" - спытаў ён Эрыку.
  
  
  «Яўрэйка», - рашуча сказала яна.
  
  
  Яго вочы звузіліся, і ён рэзка ўсміхнуўся. "Вельмі цікава", - заўважыў ён, пераводзячы погляд з Эрыкі на Зака. «Ну, магчыма, мы зможам дамовіцца. Мы выберамся з-пад сонца, так?»
  
  
  "Гучыць як добрая ідэя", - сказаў я. Я спадзяваўся неяк аддзяліць Грубэра ад астатніх, калі мы апынемся ўсярэдзіне.
  
  
  Але гэта было ня так. Раптам з дому выйшаў пяты мужчына; нашы погляды сустрэліся, і мы адразу пазналі адзін аднаго. Гэта была Перакана з офіса Apex Imports.
  
  
  "Што тут адбываецца?" - спытаў ён Грубера. «Гэта той чалавек, які гойсаў па горадзе. Я паслаў за ім чалавека, які не вярнуўся».
  
  
  Вочы Грубэра звузіліся, калі доўгавалосы хлопец асцярожна выцягнуў рэвальвер. «Ах, так, - сказаў сабе Грубер. Яго вочы кінуліся з майго твару на напружаныя Эрыкі і Зака, а затым зноў на мяне. "Хто ты на самой справе?"
  
  
  Я перавёў погляд з Пераканы на Грубера. Астатнія баевікі яшчэ не агалілі зброю. “Я той, кім сябе назваў. Як і ўсе мы. Цяпер вы хочаце мець справу ці не?»
  
  
  "Чаму ён прыехаў у Apex, выдаючы сябе за законнага імпарцёра?" - Спытала Перакана. "Ён усё яшчэ кажа, што хоча японскія камеры?"
  
  
  "Не", - павольна сказаў Грубер. "Не зусім. Вы можаце ўвайсці ўнутр, містэр…».
  
  
  "Джонсан", - сказаў я.
  
  
  «Містэр Джонсан. Але спачатку мы павінны праверыць, ці ўзброеныя вы».
  
  
  Краем вока я мог бачыць суровы погляд Зака, які кінуў на мяне. Ён не збіраўся дазволіць гэтым людзям раззброіць сябе, і я быў таго ж настроены. Калі б ім гэта ўдалося, ніхто з нас, верагодна, ніколі б не пакінуў гэтае месца жывым. Я кінуў на Зака ​​погляд, які, як я спадзяваўся, сказаў яму, што я з ім.
  
  
  «Добра, гер Грубер, - сказаў я. Я пачаў цягнуцца да Вільгельміны, майму 9-мм люгеру.
  
  
  "Ааа!" - сказаў Грубер, спыняючы мяне. "Я вазьму гэта, містэр Джонсан".
  
  
  Менавіта так я і спадзяваўся, што ён гэта зробіць. Як толькі ён палез у маю куртку, я схапіў яго і моцна схапіў за шыю пад яго падбародак. Доўгавалосы нацэліўся мне ў галаву, Зак выцягнуў свой пісталет 38 калібра. Доўгавалосы перавёў прыцэл з мяне на Зака ​​і стрэліў у той момант, калі Зак прысеў; куля адляцела ад BMW ззаду нас. Пісталет Зака ​​адказаў адрывістым ровам і ўдарыў даўгавалосы прама ў грудзі, адкінуўшы яго назад да ляпной калоне, якая падтрымлівала арачны праход ля ўваходу ў будынак. Ён на кароткі час шырока разявіў рот і памёр перш, чым упаў на зямлю.
  
  
  Затым шмат што адбылося адначасова ці ў хуткай паслядоўнасці. Я крыкнуў Заку, каб ён не страляў, але было ўжо позна. Ён усё прывёў у апантаны рух. Прысадзісты і высокі мужчына схапіліся за пісталеты, як і Эрыка. Перакана павярнуўся і пабег да дома, а Зак стрэліў і трапіў яму ў пазваночнік. Перакана закрычаў і ўпаў тварам у пыл.
  
  
  "Стойце, ці я заб'ю Грубера", - прыгразіў я астатнім баевікам. Я дазволіў Х'юга, штылет, праслізнуць у маю руку, і зараз моцна прыціснуў яго да горла Грубера. Я пачуў гучны ўсхваляваны крык ахоўніка ў варот ззаду мяне.
  
  
  Высокі хударлявы мужчына перастаў цягнуцца, але каржакаваты ўжо дастаў рэвальвер і прымусіў Зака ​​страляць. Апусціўшыся на калені каля седана, Эрыка здабывала з сумачкі кірпаты рэвальвер. Прысадзісты баявік стрэліў і трапіў Заку ў грудзі. Зак разгарнуўся і зноў моцна стукнуўся ў задняе крыло аўтамабіля.
  
  
  Эрыка прыцэлілася і стрэліла з бельгійскага пісталета, а каржакаваты баявік схапіўся за жывот і закрычаў. Яго рэвальвер двойчы стукнуўся аб зямлю, калі ён упаў бокам на плячо і ўпаў на зямлю.
  
  
  Грубер атрымаў ад усяго гэтага ўпэўненасць і, пакуль мая ўвага была адцягнута, схапіў маю руку з нажом і здолеў адарваць яе ад свайго горла. Гэтым жа рухам ён ударыў мяне па левай назе і ўдарыў галёнку і галёнку. Я забурчаў, і мая хватка аслабла. Затым ён выслізнуў з маёй хваткі, паварочваючы руку з нажом на хаду. Х'юга выслізнуў ад мяне, калі мы абодва ўпалі на зямлю побач з машынай.
  
  
  Убачыўшы ўсё гэта, высокі мужчына стукнуўся аб зямлю і агаліў сваю зброю. Эрыка стрэліла ў яго, але стрэл не патрапіў. Ён адкрыў агонь у адказ і падрапаў метал на машыне побач з яе плячом. Я бачыў, што яна ў бядзе. Я ўдарыў Грубера, і ён упаў на спіну далей ад мяне. Схапіўшы штылет з бруду ззаду нас, я шпурнуў яго з-за рукі ў бок высокага чалавека, калі ён зноў прыцэліўся ў Эрыку. Стылет стукнуў яго ў грудзі, амаль бясшумна урэзаўшыся ў яго. Яго вочы пашырыліся, пісталет стрэліў і распырскаў бруд паміж намі. Ён упаў, схапіўшыся за рукаяць нажа.
  
  
  Я чуў, як ззаду нас адчыняюцца вароты, калі рукі Грубера драпаюць мой твар. Я зноў моцна стукнуў яго і пачуў храбусценне касцей у яго сківіцы. Іншы мой кулак ударыў яго па твары і зламаў яму нос. Ён упаў без прытомнасці пада мной.
  
  
  Да нас дайшоў слабы голас Зака. - "Сцеражыцеся!"Я павярнуўся і ўбачыў, што стрэл не забіў яго. Ён з цяжкасцю падняўся на ногі і глядзеў на вароты.
  
  
  "Спускайся!" Я сказаў гэта Эрыцы, якая стаяла зусім побач са мной побач з чорным седанам.
  
  
  Ахоўнік накіраваў аўтамат у наш бок. Зак устаў і накіраваў сваю зброю на мужчыну, але ахоўнік падстрэліў яго. З яго аўтаматычнай стрэльбы прагрымела чарга, раскапаўшы зямлю за Закам, а затым трапіўшы яму ў грудзі, перш чым яны пачалі адлятаць ад металу машыны. Мы з Эрыкам не рухаліся, калі Зак, мёртвы, стукнуўся пылам аб спіну.
  
  
  Я двойчы перакаціўся ў канец машыны, каб апынуцца пад пярэднім бамперам, на хаду выцягваючы свой Люгер. Калі я дабраўся туды, ахоўнік якраз пачынаў страляць у іншы бок з пісталета. Я зрабіў тры хуткія стрэлы ў яго, прытрымліваючы іншую руку з пісталетам. Кулі з "Люгера" трапілі спачатку ў плот ззаду яго, а затым у пахвіну ахоўніка і яго грудзі - менавіта ў такім парадку. Аўтаматычнае стрэльбу стрэліла ў кобальтавае неба, калі ён упаў у пыл. Затым раптоўна на тэрыторыі запанавала цішыня.
  
  
  Я ляжаў, пераводзячы дыханне. Недзе ў джунглях птушка абурана завішчала ад нашага шуму. Я быў увесь у пыле і гразі. Я павольна падняўся і дапамог Эрыцы падняцца на ногі. Яна са здзіўленнем глядзела на Зака; яе твар быў белым.
  
  
  Я павярнуўся да Грубэра і ўбачыў, што ён набліжаецца. Я нахіліўся і некалькі разоў ударыў яго, і ён п'яна паглядзеў на мяне. Ён застагнаў. Я ўторкнуў «Люгер» яму ў твар. "Колькі мужчын у доме ахоўваюць Мінуркоса?" - Запатрабаваў адказу я.
  
  
  Ён паспрабаваў загаварыць, але яму было цяжка з-за вывіху сківіцы. "Я не ..."
  
  
  Я засунуў "люгер" яму пад падбародак. "Колькі?"
  
  
  Ён слаба падняў два пальцы. Я павярнуўся да Эрыкі. "Заставайся тут і назірай за ім".
  
  
  Яна здранцвела кіўнула.
  
  
  Я падышоў да пад'езда дома. Шырокія аркавыя дзверы былі адчынены. Я ўвайшоў у вялікі вестыбюль якраз своечасова, каб урэзацца ў смуглатварага мужчыну з аўтаматам у руцэ. Я стрэліў са свайго люгера, і ён з ровам упаў у холе. Мужчына стукнуўся аб сцяну побач з ім. Затым ён грувасткай кучай упаў на невялікі стол і знёс яго, стукнуўшыся аб падлогу.
  
  
  Мужчына выйшаў з доўгага калідора злева ад мяне. Я пайшоў па калідоры хутка, але асцярожна. Я не мог адкладаць пошукі Мінуркаса, інакш ён напэўна быў бы мёртвы, калі я нарэшце гэта зрабіў. Магчыма, яны ўжо забілі яго.
  
  
  Усе дзверы калідора, якія, як я выказаў здагадку, былі спальнямі, былі адчыненыя, акрамя адной у канцы. Я пачуў усярэдзіне ціхі гук, калі спыніўся перад ім. Глыбока ўздыхнуўшы, я адступіў і жорстка штурхнуў дзверы. Яна ўрэзалася ўнутр, і я прайшоў унутр.
  
  
  Вельмі худы і непрыгожы мужчына стаяў над Мінуркасам, прывязаным да крэсла з прамой спінкай, і цэліў пісталет яму ў галаву. Націснуўшы палец на спускавы кручок, ён павярнуўся да мяне тварам, калі дзверы з трэскам адчыніліся. Ён стрэліў першым, але люта, і куля прагрызла дрэва ў дзвярной скрынцы побач са мной. Я стрэліў з люгера і патрапіў яму ў грудзі. Ён тузануўся і ўпаў на падлогу. Але ён не выпусціў пісталет. Ён зноў нацэліўся на мяне. На гэты раз я апярэдзіў яго і стрэліў яму ў твар, куля прабіла яму галаву.
  
  
  Мінурк ашаломлена ўтаропіўся на свайго мёртвага выкрадальніка, пакуль я прыбіраў свой «люгер» у кабуру. Ён павольна паглядзеў на мяне.
  
  
  Я спытаў. - "Ніккор Минуркос?"
  
  
  "Так", - ціха адказаў ён. "Хто вы…"
  
  
  «Мы прыйшлі вызваліць вас, містэр Мінуркас, - сказаў я.
  
  
  Ён перарывіста ўздыхнуў. «Дзякуй Богу. Ён збіраўся…»
  
  
  "Я ведаю." Я развязаў яго, і ён падняўся з крэсла, паціраючы запясці.
  
  
  "У цябе дакладна ўсё ў парадку?" спытаў я занепакоена.
  
  
  "Так, я буду ў парадку". Ён пакруціў галавой і прамармытаў нешта па-грэцку. "Я не магу паверыць, што гэта сапраўды канец".
  
  
  «Ну, у большасці сваёй».
  
  
  Я пачаў прасіць яго расказаць сваю гісторыю, калі пачуў стрэл з тэрыторыі. Я ўспомніў Эрыку з немцам. Я павярнуўся і кінуўся ў хол. "Эрыка!"
  
  
  Праз імгненне яна мне адказала. "Я ў парадку". Перш чым я паспеў рушыць у пярэдняе фае, яна раптам падышла з-за вугла і падышла да мяне, сунуўшы бельгійскі рэвальвер у сумачку.
  
  
  Я спытаў. - "Што, чорт вазьмі, здарылася?"
  
  
  «Грубер сустрэў заўчасны скон». Яе вочы пазбягалі маіх.
  
  
  "Вы стралялі ў яго?" - Спытаў я.
  
  
  «Ён пачаў мармытаць вывіхнутай сківіцай. Калі я спытаўся ў яго, што ён кажа, ён назваў мяне бруднай габрэйкай і сказаў, што мне трэба было быць з іншымі, якіх ён бачыў, памерлымі ў Дахау. Ён не лічыў, што габрэям трэба дазваляць жыць у гэтым свеце з такімі людзьмі, як ён. Таму я адправіла яго ў іншы свет. Я спадзяюся, што для яго там дастаткова цёпла”.
  
  
  Нарэшце зялёныя вочы абуральна паглядзелі мне ў вочы, прымусіўшы мяне падумаць. Я ўспомніў, што сваякі яе бацькоў былі пакараныя смерцю нацыстамі ў Бухенвальдзе. Чамусьці я не здолеў нічога прыдумаць, што сказаць бы ў абарону Хайнца Грубера.
  
  
  «Заходзьце і пазнаёмцеся з містэрам Мінуркасам», - сказаў я.
  
  
  Мы ўвайшлі ў пакой, і Эрыка ўтаропілася на труп на падлозе. Минуркос стаяў, прыхінуўшыся да бліжэйшай сцяны. Ён выпрастаўся, калі ўбачыў Эрыку.
  
  
  "Міс Эрыка Ністрам", - прадставіў я іх. "Ізраільская разведка".
  
  
  Вочы Мінуркас звузіліся. Ён паглядзеў на мяне. "А ты?"
  
  
  «Мяне клічуць Картэр. Нік Картэр. Я працую ва ўрадзе ЗША ў той жа якасці, што і міс Ністра. Мы прыйшлі сюды, каб вызваліць вас і схапіць Адрыяна Стаўраса».
  
  
  Мінуркас адышоў ад сцяны. “Зразумела. Што ж, містэр Картэр, першае, што я хачу, як вольны чалавек, - гэта кантакт з уладамі». Яго тон стаў падобны на тон дзелавога магната, які размаўляе са сваімі падначаленымі. «Тады я буду мець справу з Адрыянам Стаўрасам па-свойму».
  
  
  «Містэр Мінуркас, - павольна вымавіў я, - у вас няма абсалютна ніякіх прычын штосьці рабіць гэта на дадзеным этапе. Усё, чым гэта можа скончыцца, - гэта бюракратызмам і затрымкай. Я хацеў бы, каб вы дазволілі нам разабрацца з гэтым».
  
  
  Ён здаваўся раздражнёным. - "Як я даведаюся, што ты той, кім ты сябе называеш?"
  
  
  “Вы ведаеце, што мы рызыкавалі жыцьцём, каб вызваліць вас. На гэтай справе мы страцілі чалавека», - з'едліва адказаў я. "Я думаю, гэта дасць нам перавагу ў сумневах".
  
  
  Яго твар змарнеў ад раптоўнай стомленасці. «Ты, напэўна, мае рацыю. Калі ласка, даруй мне. Я праз шмат чаго прайшоў».
  
  
  «Што тычыцца таго, што вы спраўляецеся са Стаўрасам у адзіночку, містэр Мінуркас, - працягнуў я, - гэта даволі непрактычна. У гэтага чалавека ёсць цэлае войска».
  
  
  Мінуркас прыўзняў бровы і надзьмуў шчокі: «Добра, добра, містэр Картэр. Я пайду разам з вамі і з гэтай дзяўчынай. Але калі я ўбачу ў нейкі момант, што вашыя метады не працуюць, я павінен буду ўзяць сітуацыю ў свае рукі”.
  
  
  Я коратка ўсміхнуўся. "Гучыць справядліва", - адказаў я. - Вас выкраў Стаўрас з Афін?
  
  
  Минуркос сеў на крэсла з прамой спінкай, на якім сядзеў, калі я ўварваўся ў пакой. Ён сеў на яго тварам да нас.
  
  
  "Вы не паверыце, што гэты чалавек кемлівы", - павольна пачаў ён. «Я не лічу сябе невінаватым, містэр Картэр, але я ніколі не сустракаў нікога, падобнага на Адрыяна Стаўраса. Я пераследваў ідэю пабудаваць флот з кіраваных кампутарам падводных нафтавых танкераў. Стаўрас даведаўся пра гэта і захацеў дапамагчы мне з гэтым - прынамсі, ён так мне сказаў.
  
  
  «Спачатку я нават не хацеў яго бачыць, але ён даслаў мне ліст, у якім выклаў некалькі вельмі добрых ідэй. У рэшце рэшт я запрасіў яго ў свой пентхаус у Афінах. Мы доўга размаўлялі.
  
  
  «Містэр Мінуркас, я памятаю, як ён сказаў мне:« У мяне такі ж план, як і ў вас. Калі вы толькі дазволіце, я зраблю вас несмяротнымі ў аналах гісторыі суднаходства. Ён быў вельмі пераканаўчы.
  
  
  «Але, спадар Стаўрас, – сказаў я, – існуюць складаныя інжынерныя праблемы, якія неабходна вырашыць.
  
  
  «У мяне ёсць два інжынеры, якія могуць гэта зрабіць, - сказаў ён мне. Пад уражаннем, нават тады, я ўбачыў нешта яшчэ ў асобе гэтага чалавека, нешта, што мне не спадабалася, але я ўявіў гэта як празмернае хваляванне наконт праекту».
  
  
  Я спытаў. - "Ён прывёў да вас інжынераў?"
  
  
  "О так. У іх таксама былі творчыя ідэі. Я быў упэўнены, што ў іх могуць быць навыкі, каб усё гэта адбылося. У гэты момант, містэр Картэр, я прыслабіў пільнасць. Ён папрасіў аб прыватнай сустрэчы ў пентхаусе. і я пагадзіўся. Прысутнічалі толькі мой асабісты сакратар і яшчэ адзін памагаты. Ён прывёў з сабой двух чалавек, якіх я раней ня бачыў».
  
  
  "Гэта калі гэта здарылася?" - спытала Эрыка.
  
  
  «Ну, спачатку я нічога не падазраваў», - сказаў Мінуркас, яго твар стаў бледным, як ён гэта памятаў. «Затым, амаль без папярэджання, Стаўрас папрасіў маіх памагатых прайсці ў іншы пакой. За ім рушыў услед адзін з людзей Стаўраса. Было два стрэлы». Минуркас замоўк.
  
  
  "Ён забіў іх прама тут?" Я спытаў.
  
  
  «Халаднакроўна. Ягоныя паплечнікі зьбілі мяне з ног і зьбілі амаль да страты прытомнасці. Яны адвялі мяне ў той іншы пакой і прымусілі глядзець на акрываўленыя целы. Я ніколі гэтага не забуду.
  
  
  «Салака, мой сакратар, ляжаў у лужыне ўласнай крыві. Іншаму хлопцу разарвала твар. Стаўрас сказаў, што я магу чакаць таго ж, калі не буду супрацоўнічаць».
  
  
  "Што здарылася пасля гэтага?"
  
  
  «На наступны дзень яны прывялі чалавека, які выглядаў дакладна як Салака Мадупас. Гэты чалавек нават казаў, як Салака, і паўтараў на ўсе яго манеры. Гэта было неверагодна, сапраўды неверагодна. Гэта было падобна на жудасны кашмар».
  
  
  "Ці быў у іх чалавек, якога яны выдалі б за вас?" - спытала Эрыка.
  
  
  "Не, у гэтым не было неабходнасці. Мяне рэдка хто бачыць, за выключэннем блізкіх дзелавых партнёраў. Яны прынеслі дыктафон і прайгралі некалькі запісаў майго голасу, якія яны запісалі без майго ведама на папярэдніх сустрэчах. Стаўрас накіраваў пісталет мне ў галаву і сказаў, што ён можа забіць мяне прама тут, і ніхто не даведаецца на працягу вельмі доўгага часу.Але, па яго словах, я б жыў, калі б не даставіў ім занадта шмат клопатаў.Я ім патрэбен, сказаў ён, для далейшых запісаў і для напісання лістоў мае ўласнымі словамі і думкамі.І яны пасадзілі мяне на борт прыватнага самалёта і даставілі ў гэта Богам забытае месца».
  
  
  "Стаўрас сказаў табе, што ён збіраўся рабіць?" - здзіўлена спытала Эрыка.
  
  
  Минуркос суха засмяяўся. «Ён быў вельмі адкрыты. Ён сказаў, што яны мелі намер зрынуць урад Грэцыі ад майго імя, што яны будуць заклікаць маіх сяброў у войску і ў іншых галінах, выкарыстоўваючы чалавека, які выдаваў сябе за майго сакратара, для тэлефонных званкоў і асабістых кантактаў. . Паколькі я быў прыватнай асобай, ніхто не палічыць незвычайнай тое, што я не сустракаўся з імі асабіста. І калі нехта будзе настойваць на сустрэчы са мной, яны могуць даставіць мяне ў Афіны і прымусіць мяне сустрэцца з ім і сказаць яму тое, што яны хочуць.
  
  
  «Яны паказалі мне іншага чалавека, які мог дакладна падрабіць мой подпіс. Гэты чалавек выпісваў чэкі на мае розныя рахункі і марнаваў мае грошы на ваенны пераварот, які яны збіраліся арганізаваць».
  
  
  Я спытаў. - "Ён даў вам якія-небудзь падрабязнасці?"
  
  
  "Г-н Стаўрас, які я саромеюся прызнаць, мае грэцкае паходжанне, свабодна гаварыў са мной пра гэта, як у Афінах, так і тут. Ён сказаў, што яго план падзелены на тры часткі. Па-першае, ён мае намер пазбавіцца ад кіруючай хунты і паставіць тых людзей ва ўладзе, якія адчуваюць адданасць мне.Яны будуць адчуваць гэтую адданасць не таму, што яны сябры, паколькі большасць з іх не будзе імі, а таму, што Стаўрас паабяцаў ім сілу і славу ад майго імя ».
  
  
  "Вельмі разумна", - заўважыў я.
  
  
  «Па-другое, ягоны план будзе ўключаць у сябе прымус гэтых новых генералаў і палкоўнікаў запатрабаваць, каб я, Ніккор Мінуркас, быў прызначаны прэзідэнтам з поўнай уладай над хунтай. Стаўрас указаў, што я мог бы быць выкарыстаны для гэтай часткі плана, паколькі маё асабістае жыццё будзе залежаць ад яго. Гэта значыць, мяне выкарыстоўвалі б, калі б было ясна, што Стаўрас можа давяраць мне маўчаць аб тым, што на самой справе адбываецца. У адваротным выпадку ён знайшоў бы іншага самазванца, на гэты раз замест мяне».
  
  
  "Гэта таксама спрацуе", - пракаментавала Эрыка. «Вельмі нямногія людзі ведаюць ваш твар дастаткова добра, каб заўважыць невялікую розніцу паміж вашымі рысамі асобы і рысамі самазванца».
  
  
  «Цалкам дакладна», - сказаў Мінуркас. «Неверагодна, што маё імкненне да адзіноты садзейнічала гэтаму жаху. У любым выпадку, трэцяя фаза плана мяркуе выкарыстанне мяне ці самазванца ў якасці прэзідэнта Грэцыі на кароткі час, на працягу якога я прызначу віцэ-прэзідэнтам Стаўраса. да таго часу ён, як грамадзянін і яго імя паступова сталі б вядомыя народу Грэцыі. Тады ён стаў бы героем перавароту. Затым, абвясціўшы пра дрэннае здароўе, я б сышоў у адстаўку на карысць Стаўраса з пасады прэзідэнта”.
  
  
  Минуркос замоўк. "Гэта дзіка", - сказаў я. «Што прымушае Стаўроса думаць, што грэкі будуць стаяць у баку і глядзець, як гэта адбудзецца?»
  
  
  "Чаму б і не?" - сказаў Мінуркас з выразам стомленасці на твары. «Памятаеце, што адбылося ў красавіку 1967 года, калі была сфарміравана хунта? Гэта быў не крывавы пераварот, гэта быў проста пераварот. Урад караля было звергнута сілай. Многія артыкулы канстытуцыі былі прыпыненыя ўказам хунты. Парадаксальна, ці не праўда, што такі чалавек з'яўляецца менавіта тады, калі канстытуцыя была адноўлена і калі хунта стала больш умеранай і прызначае ўсеагульныя выбары на наступны год. Калі план Стаўраса па захопе ўлады ўдасца, Грэцыя можа стаць тыраніяй, больш дасканалай, чым у Гітлера ці Сталіна”.
  
  
  Эрыка перавяла погляд з Мінуркас на мяне. "Тады мы павінны спыніць яго, ці не так?"
  
  
  Минуркос уважліва вывучыў твар Эрыкі. "Так. Мы павінны гэта зрабіць!" Тоўсты грэк устаў і выставіў наперад свой квадратны падбародак. "Гэты чалавек нават выкарыстоўвае маю сям'ю супраць маёй радзімы. Ён выхваляецца, што мой зяць, генерал Васіліс Крыезоту, лічыць, што я стаю за гэтай змовай, і падтрымаў яе, таму што думае, што я гэтага хачу. Так, я буду дапамагаць вам чым магу. Што нам рабіць у першую чаргу?"
  
  
  "Мы едзем у Афіны", - сказаў я. «Вось дзе мы спынім Стаўроса».
  
  
  Шосты раздзел.
  
  
  Менш як праз сорак восем гадзін мы прыбылі ў сталіцу Грэцыі. Я забраніраваў сумежныя нумары ў невялікім гатэлі пад назвай Адэон на 42 Пірэас, недалёка ад плошчы Амонія. Надвор'е стаяла прыемнае і прыносіла прыемнае палягчэнне ад спякоты.
  
  
  Афінскія газеты стракацелі каментарамі аб хутка якая змяняецца палітычнай сцэне. З Радэзіі дайшлі навіны аб тым, што мой сябар Алексіс Саломас быў забіты, і былі распаўсюджаныя чуткі. Было агульнавядома, што да ад'езду ў Радэзію на ягонае жыццё быў здзейснены замах. Адна газета, у прыватнасці, пазбягала згадкі пра смерць Саламоса. Яна таксама рэгулярна публікавала рэдакцыйныя артыкулы, якія асуджаюць кіраўніцтва кіруючай хунты, нападаючы на вядучага генерала ці палкоўніка амаль па кожным пытанні. Саломас згадаў мне, што гэты выдавец быў нядобрасумленным і першым падтрымаў жорсткую хунту пасля перавароту 1967 года.
  
  
  «Цалкам відавочна, што выдавец быў набыты на мае грошы», - заўважыў Минуркос, седзячы на ​​крэсле з адкідной спінкай у маім пакоі сонечным днём у дзень нашага прыезду. «І паглядзіце на гэты загаловак у іншай газеце: МІНУРКОС выкрывае камуністычныя планы хунты. Г-н Стаўрас быў заняты прапагандысцкай працай».
  
  
  Эрыка ўзяла кубак густой грэцкай кавы з прынесенага нам падноса і падала яе Минуркосу. Ён прыняў гэта са змрочным тварам. Эрыка сама ўзяла кубак і села побач са мной на невялікую канапу.
  
  
  «Я проста спадзяюся, што цябе яшчэ ніхто не бачыў», - сказаў я Минуркосу, - «асабліва ніводзін з яго людзей. Тваё жыццё не каштавала б драхмы, калі б Стаўрас даведаўся, што ты быў тут, у Афінах».
  
  
  «Ён даведаецца пра гэта, як толькі звяжацца з Паракату», - нагадаў мне Мінуркас.
  
  
  "Так, але гэта можа быць не на працягу некалькіх дзён, калі нам пашанцуе. І нават тады ён не даведаецца дакладна, што нешта не так, не адправіўшы туды кагосьці з Рыа. Гэты нехта павінен быць яго падпарадкаваным, таму што Перака мёртвы.
  
  
  "Што нам рабіць у першую чаргу, Нік?" - спытала Эрыка. «Мы не можам проста штурмаваць пентхаус, як мы зрабілі на плантацыі. Ён будзе занадта добра абаронены».
  
  
  «Я мог бы патэлефанаваць у пентхаус, - прапанаваў Мінуркас, - каб паглядзець, як яны спраўляюцца кантактамі са староннімі. Але яны даведаюцца мой голас».
  
  
  Я працягнуў яму сурвэтку з падноса. "Павысьце тон свайго голасу і кажыце праз гэта. Скажыце ім, што вы хочаце пагаварыць з самім сабой. Калі яны адмовяцца, спытайце вашага сакратара Салаку Мадупас. Скажыце ім, што вы рэдактар газеты з Салонік, і вы хочаце атрымаць заяву аб палітычных амбіцыях Ніккора Мінуркоса».
  
  
  Минуркос усміхнуўся майму плану, затым ператэлефанаваў. Ён накрыў рот сурвэткай і паспрабаваў змяніць голас. Праз імгненне ён размаўляў з кімсьці ў пентхаусе. Ён папрасіў Ніккора Мінуркаса, а затым выслухаў іх апраўданне. Ён папрасіў пагаварыць з Мадупасам. Было яшчэ шмат перамоваў, і ён настаяў. Затым ён размаўляў з чалавекам, які адлюстроўваў з сябе Мадупаса, афінскім акцёрам, сапраўднае імя якога, як сказаў Стаўрас Мінуркас, было Яніс Цанні. Мінуркас задаваў пытанні аб сабе і чакаў простых адказаў, а затым спытаў, ці можа ён прызначыць спатканне для асабістага інтэрв'ю з містэрам Мінуркасам. Яму адмовілі, і размова была скончана. Ён павесіў трубку і паглядзеў на нас.
  
  
  "Гэта падобна на благі сон", - сказаў ён. «Як быццам я сапраўды знаходжуся ў пентхаусе, а Мадупас адказвае на тэлефонныя званкі замест мяне, як заўсёды. Яны добра ведаюць мае звычкі. І гэты голас Цані ў дакладнасці паўтарае голас майго мёртвага сябра Салакі».
  
  
  "Хто першым адказаў на званок?" Я спытаў.
  
  
  «Нейкі малады чалавек. Ён не быў грэк. Верагодна, адзін з баевікоў Стаўраса».
  
  
  "Відаць, яны добра ўмацаваліся", - сказала Эрыка.
  
  
  «Так, гэта так, - пагадзіўся я. «Паколькі ўсе Афіны думаюць, што гэта Ніккор Мінуркас там, у гэтым пентхаусе, гэта сур'ёзная сітуацыя. Стаўрас можа нават мець там ахову ад паліцыі. Або з салдат яго расце прыватнага войска».
  
  
  «Калі я проста пайду ў паліцыю ці да самой хунты і раскажу ім, што адбылося, - сказаў Мінурк, - яны павінны будуць мне паверыць. Нават калі яны падумаюць, што я раптам звар'яцеў, яны будуць абавязаны праверыць мая гісторыя. Затым яны даведаюцца, што адбылося».
  
  
  "Гэта можа быць небяспечна", - сказала Эрыка.
  
  
  "Яна мае рацыю", - пагадзіўся я. «На дадзены момант мы не ведаем, колькі сяброў Стаўрас набыў на сваё ўласнае імя. У любым выпадку, калі мы проста выкінем гэта ў адкрытую, мы прымусім Стаўроса зрабіць крок - магчыма, вялікі. Ён мог бы проста вырашыце здзейсніць пераварот без вашага імя. У яго напагатове ваенная група, а вакол яго шмат амбіцыйных военачальнікаў, якім усё роўна, хто стаіць за захопам улады. І нават калі ён зробіць крокі і пацерпіць няўдачу, будзе праліта кроў. Шмат яе. Не, містэр Мінуркас. Мы збіраемся падкрасціся да Стаўраса. У маёй краіне гэта тая частка, якую мы называем баявымі дзеяньнямі. Эрыка атрымала загад караць смерцю Стаўроса, і таму зраблю я. Калі нашая місія атрымаецца, гэта менавіта тое, што здарыцца з ім. Калі яна не атрымаецца, улады будуць значна больш цывілізаванымі з ім. І Бог дапаможа вам, калі яны не змогуць спыніць яго своечасова».
  
  
  «Добра, містэр Картэр», - сказаў Мінуркас. «Я аддаю сябе ў вашыя ўмелыя рукі. Як нам падкрасціся да містэра Стаўраса?
  
  
  Я ўсміхнуўся Эрыцы, і яна мне адказала. "Я думаю, вы згадалі, што Стаўрас выхваляўся тым, што выкарыстаў аднаго з вашых сваякоў, Амеда Крызату, армейскага генерала?"
  
  
  «Так», - сказаў Мінуркас. "Павінен сказаць, ён не моцны чалавек. Ён ажаніўся на маёй малодшай сястры да таго, як я разбагацеў, і ў іх выдатны шлюб. Але Васіліс застаўся б у войску на больш нізкім званні, калі б не мае сувязі. Ён адчувае сябе ў даўгу перада мной па праве за тое, што ў яго ёсць у жыцці, таму для яго было б натуральна пагадзіцца з любым планам, які я прапанаваў.
  
  
  "Стаўрос выявіў гэта. Ён грунтоўны чалавек, містэр Картэр, чалавек, якога нельга ўспрымаць легкадумна. Ён, мусіць, зрабіў нейкі запіс, каб прайграць Васілісу па тэлефоне, а затым паслаў чалавека, які паказвае Салаку Мадупаса, майго сакратара. Самазванец, мусіць, пераканаў Васіліса, што я на яго разлічваю.
  
  
  "Вы ведаеце, як Стаўрас мог выкарыстоўваць генерала?"
  
  
  "Ён намякнуў, што Васіліса папросяць арганізаваць і навучыць сакрэтны атрад салдат і пераканаць іншых вайскоўцаў далучыцца да змовы".
  
  
  «Так», - падумаў я. “Вельмі акуратна. Твой зяць жыве тут, у Афінах?»
  
  
  «Ён жыве тут», - сказаў Мінуркас. "На ўскраіне горада на поўнач".
  
  
  Я папрасіў. - "Вы заведзяце нас да яго?"
  
  
  «Я буду рады», - адказаў Мінуркас.
  
  
  Я выклікаў таксі, і раніцай мы паехалі ў рэзідэнцыю генерала Крыезоту. Я прымусіў Мінуркаса надзець капялюш, які закрываў частку яго асобы, пакуль мы не дабраліся да месца. Дом генерала ўяўляў сабой невялікі асабняк у багатым прыгарадзе Афін са звілістай жвіровай дарогай да дома. Я быў уражаны тым, што Мінуркас мог зрабіць для звычайнага чалавека.
  
  
  Калі генерал сустрэў нас ля дзвярэй, Мінуркас зняў капялюш. Крызату проста глядзеў вельмі доўга. Затым ён шырока раскінуў рукі, каб абняць Мінуркаса.
  
  
  "Ніккор!" - Усклікнуў ён, цёпла абдымаючы Мінурка. Гэта быў высокі сівы мужчына з добрым тварам, падобным на дэ Голя і мяккімі вачыма. Ён быў апрануты ў карычневую форму з тасьмой на плячах і стужкамі, нацягнутымі спераду.
  
  
  «Kali mera sas, Васіліс», - цёпла сказаў Мінурк, адказваючы на абдымкі. «Сігха, сігха. Усё ў парадку".
  
  
  «Прыемна, што прыехалі», - сказаў Васіліс. «Заходзь. Заходзь». Яго жэст ахапіў усіх нас.
  
  
  Мы ўвайшлі ў вялікую залу з вінтавой лесвіцай ззаду яго і ўрнамі, якія ўпрыгожваюць сцены. Затым генерал правёў нас у бібліятэку, аздобленую дубовымі панэлямі, з тоўстым дывановым пакрыццём і мноствам мяккіх скураных крэслаў. Мы ўсе селі, і генерал спытаўся, ці не хочаце мы выпіць, але мы адмовіліся. Минуркос прадставіў мяне і Эрыку толькі па нашых прозвішчах.
  
  
  «Гэта вялікі шок, Ніккар», - сказаў Криезоту. «Я б хацеў, каб Ганна была тут. Яна наведвае сваю стрыечную сястру ў Пірэі».
  
  
  «Магчыма, так будзе лепш, Васіліс», - сказаў Мінуркас.
  
  
  "Dhen katalave no", - заўважыў Криезоту. "З табой усё ў парадку? Ты выглядаеш бледным».
  
  
  «Я ў парадку», - адказаў Мінуркас. "Дзякуй гэтым людзям".
  
  
  Генерал зірнуў на нас. «Ніккор, усё гэта было так дзіўна. Ты адмовіўся мяне бачыць, калі пачынаў свой… Магу я казаць свабодна?»
  
  
  «Так, свабодна», - сказаў Мінуркас.
  
  
  «Ну, я не зразумеў, што ты просіш аб дапамозе ў такой важнай місіі без асабістай сустрэчы. Шчыра кажучы, я быў вельмі засмучаны ўсім гэтым. Я не ўпэўнены быў у мэтазгоднасці…»
  
  
  Минуркос скончыў прапанову. - "Перавароту?"
  
  
  Крызату зноў зірнуў на нас. "Ну так." Ён расцер свае вялікія суставы. «Я даў інструкцыі людзям у спецыяльных лагерах у Дэльфах і Міканосе, і я пераканаў Адэльрыю і іншых, што ваша новая справа справядлівая, але…»
  
  
  "Але вы самі не верыце?"
  
  
  - З надзеяй спытала Минуркос.
  
  
  Крызату апусціў галаву. "Me sinhori te, Nikkor", - сказаў ён. «Мне вельмі шкада, але я не думаю, што Грэцыі патрэбен яшчэ адзін пераварот. Я зрабіў тое, пра што вы прасілі, але я хацеў пагаварыць з вамі пра ўсё гэта, як чалавек з чалавекам, з самага пачатку, шмат тыдняў таму».
  
  
  «Не хвалюйся, Васіліс», - заспакаяльным голасам сказала Мінурк. "Я не жадаю перавароту".
  
  
  На твары Крызату другі раз за кароткі час адбіўся шок. Ён сказаў. - "Не?" "Вы раздумаліся?"
  
  
  "Васіліс, я павінен сёе-тое вам растлумачыць, і я хачу, каб вы ўважліва слухалі", - сказаў Мінуркас.
  
  
  Крызату адкінуўся ў вялікім крэсле і слухаў, як Мінуркас расказваў яму ўсю гісторыю. Крызату ні разу не перапыніў яго, хоць некалькі разоў на яго вялікім твары адбіўся недавер. Калі Минуркос скончыў, Крызату проста сядзеў і павольна ківаў галавой. Ён палез у кішэню, дастаў ружанец і пачаў перабіраць іх пальцамі, каб супакоіцца.
  
  
  "Неверагодна!" - нарэшце сказаў ён.
  
  
  «Але гэта праўда», - сказаў Мінуркас.
  
  
  «Генерал, мы тут, каб назаўжды спыніць гэтага чалавека, і нам патрэбная ваша дапамога. Толькі вы можаце паведаміць нам у апошнюю хвіліну ўнутраную інфармацыю аб Стаўрасе», - сказаў я.
  
  
  Крызату нарэшце ўзяў сябе ў рукі. "Вядома", - пагадзіўся ён. “Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах. Я так рады, што Ніккар не стаіць за гэтым!
  
  
  «Праз адну газету ідзе паклёпніцкая кампанія, большая частка якой накіравана супраць палкоўніка Анатоля Коцікаса. Выказваліся нават здагадкі, што Коцыкас з'яўляецца здраднікам і абавязаны сваёй адданасцю Маскве. Гэта не праўда. Коцыкас ліберал, але ён не камуніст.
  
  
  Ён зьяўляецца рухаючай сілай нядаўніх палітычных рэформаў і спонсарам маючых адбыцца ўсеагульных выбараў».
  
  
  "Хто-небудзь яшчэ?" Я спытаў.
  
  
  Крызату ўздыхнуў. «Так. Нападзенні былі таксама накіраваны супраць людзей, якія звычайна галасуюць разам з Коцыкасам - палкоўнікам Плотарчу і Главані. Насамрэч, чалавек, які выдае сябе за вашага сакратара, Ніккор, нядаўна прыйшоў да мяне з інфармацыяй аб тым, што ўсе трое з гэтых людзей павінны быць забітымі”.
  
  
  Мы з Эрыкам абмяняліся поглядамі. Стаўрас прыступіў да сваіх планаў.
  
  
  "Вы ведаеце што-небудзь канкрэтнае?" - спытаў я Крызату.
  
  
  «Ну, няшмат. Мяне папрасілі арганізаваць сустрэчу гэтых трох мужчын з вамі, Ніккар. Але потым патэлефанаваў чалавек, якога я думаў, быў вашым сакратаром. Ён сказаў, што яны ладзяць сустрэчу ў пентхаусе. Я думаю, што гэта так. на гэтай сустрэчы будзе здзейснены замах на жыццё трох палкоўнікаў”.
  
  
  "Мы павінны высветліць, што менавіта запланаваў Стаўрас і калі", – сказаў я.
  
  
  "Так", - пагадзіўся Крызату. «Я быў у поўнай роспачы з гэтай нагоды. Я не мог паверыць, што ты гэтага жадаеш».
  
  
  «Усё будзе добра», - запэўніў яго Мінуркас.
  
  
  Я хацеў бы пагадзіцца з ім. Аказалася, што Стаўрас быў на мяжы крывавага перавароту, і мы павінны былі спыніць яго, перш чым гэта адбылося. "Патэлефануйце лідэру хунты Коцікасу і паспрабуйце высветліць, ці звязаліся з ім людзі Стаўроса", – сказаў я Криезоту. "Не згадвайце пакуль аб магчымасці забойства".
  
  
  "Вельмі добра", - адказаў Крызату. «Коцыкас можа паразмаўляць са мной. Я абавязкова пастараюся».
  
  
  «І вы, спадар Мінуркас, - сказаў я, - таксама зможаце дапамагчы. Вы можаце звязацца з кіраўнікамі дзвюх баз, дзе знаходзяцца ваенныя групы Стаўраса. Я падазраю, што калі афіняне маглі даставіць Стаўрасу якія-небудзь праблемы, калі мяркуецца гэта забойства, Стаўрас паспрабуе вельмі хутка перакінуць гэты спецназ у Афіны, каб здушыць любую рэакцыю. Я хацеў бы, каб вы сказалі камандзірам гэтых лагераў заставацца там і не рухаць іх войскі, калі яны не атрымаюць вестку ад вас асабіста".
  
  
  «Вельмі добра, містэр Картэр», - пагадзіўся Мінуркас.
  
  
  "Цалкам відавочна, што Стаўрас не можа проста забіць гэтых людзей без якіх-небудзь выкрутаў". Я паглядзеў на Крызату. "Як вы думаеце, ён можа паспрабаваць прадставіць усё гэта як выпадковасць або працу нейкай радыкальнай палітычнай групы?"
  
  
  Крызату прыўзняў сіваватыя бровы. "Або так, містэр Картэр, альбо ён паспрабуе абліць іх брудам у парадку прапаганды прама перад тым, як забіць іх, каб яны страцілі сімпатыю народа".
  
  
  Сёмы раздзел.
  
  
  Мы ўтрох вярнуліся ў гатэль. Мінуркас хацеў застацца з Криезоту, але я баяўся, што гэта будзе занадта небяспечна. Калі па якой-небудзь прычыне Стаўрас не давярае Криезоту, ён можа ўварвацца ў рэзідэнцыю генерала без папярэджання. Я не хацеў, каб ён знайшоў там Мінуркаса, калі ён гэта зробіць.
  
  
  Мы адправілі ежу ў пакой Мінуркаса, а потым мы з Эрыкам пайшлі ў яе пакой. Неўзабаве мы пачалі абмяркоўваць планы Стаўраса.
  
  
  «Я проста не магу сядзець тут і чакаць, каб убачыць, што Стаўрас задумаў для лідэраў хунты», - сказаў я, калі мы сядзелі на маленькай канапе і пацягвалі брэндзі, заказаны Эрыкам.
  
  
  Эрыка рушыла насупраць мяне. Яна пяшчотна пацалавала мяне ў шчаку. "Вы не можаце проста ўварвацца ў пентхаус, як вы самі сказалі", - пракаментавала яна. Яе доўгія валасы блішчалі ў цьмяным святле.
  
  
  "Не", - сказаў я, кладучы руку ёй на сцягно. Я павярнуўся да яе, і мы пацалаваліся. «Але я магу пайсці ў пентхаус і паспрабаваць патрапіць унутр. Магчыма, я змагу зірнуць на іх абарону».
  
  
  Яна пацалавала мяне ў шчаку і шыю, і лёгкі халадок, прыемны, прабег па маёй скуры.
  
  
  "Як бы нам гэта ўдалося?" - Спытала яна хрыплым голасам, пакуль яе рука пачала расшпільваць маю кашулю.
  
  
  "Мы б не сталі гэта рабіць ўдваіх", - паправіў я яе. Рука моцна адцягвала ўвагу. "Я пайду туды адзін па якім-небудзь хітрасці".
  
  
  Доўгае белае сцягно слізганула па маіх каленях, а яе сукенка задралася, агаляючы пачатак багатага выгібу ягадзіц. Яе сцягна прысунуліся да мяне. "Але я б хацела - пайсці з табой".
  
  
  Цёплыя вусны зноў закранулі маіх. Яе мова далікатна слізгануў па маім роце, даследуючы і шукаючы. Яе правая рука перамясцілася нашмат ніжэй і знайшла тое, што было пасля, і я больш не мог думаць пра Адрыяна Стаўраса.
  
  
  "Я іду адзін", - прашаптаў я. "Заўтра."
  
  
  Я залез у яе сукенку і пагладзіў яе грудзі. Плыўныя выгібы былі мяккімі, але цвёрдымі, прагна прыціскаючыся да маіх дакрананняў.
  
  
  «Добра, дарагі», - выдыхнула Эрыка мне ў вуха.
  
  
  "Добра", - сказаў я мякка. "Больш ніякіх аргументаў".
  
  
  «Магу я паспрачацца з табой?» - Сказала яна, прыціскаючыся да маіх вуснаў.
  
  
  Пацалунак быў доўгім, і Эрыка была гатова. Калі ўсё скончылася, яна стала мяне распранаць. Я ўзяў на сябе, і яна ўстала і падышла да вялікага двухспальнага ложка праз пакой. Яна зняла сукенку, затым бюстгальтар і ружовыя трусікі бікіні. Яна была добра складзеная і прыгожая. Кожны выгін яе цела быў бездакорным. Яна кінулася на мяккі ложак і ляжала там, чакаючы мяне. Я не адкладаў гэта. У адзін момант я быў побач з ёй на ложку, цягнуўся, хапаў і дакранаўся да яе цела, адчуваючы, як яно растае на мне.
  
  
  Гэта была страсць, закладзеная ў нас абодвух.
  
  
  «О, Нік», - сказала яна, дакранаючыся мяне, яе дыханне было няроўным.
  
  
  Мае рукі груба знайшлі яе, і я рушыў па ёй. Праз некалькі секунд з яе даносіліся цудоўныя гукі. Яна стала кіпцюрастай, раз'юшанай, прымітыўнай жанчынай, губляючы ўсякі кантроль, калі яна спрабавала прыняць задавальненне глыбока ўнутры сябе.
  
  
  Пазней, калі Эрыка заснула, я ўстаў з яе пасцелі і ціха пайшоў у свой пакой. Яна не прачнулася.
  
  
  На наступную раніцу я пакінуў Эрыку і Мінуркаса ў гатэлі і накіраваўся да будынка Апалона. Я атрымаў форму ў мясцовай брыгады мыйшчыкаў вокнаў, якія рэгулярна працавалі ў будынку і якім дазвалялі патрапіць у пентхаус па пропуску. Минуркос дапамог мне аформіць пропуск, а яшчэ я пачарніў валасы ў гатэлі і наляпіў цёмныя вусы, каб здавацца грэкам. Я зманіў ахоўніку звонку, супрацоўніку будынка ў форме, сказаўшы, што Мадупас загадаў мыць вокны пентхауса.
  
  
  Я нават не мог патрапіць у спецыяльны ліфт, пакуль не прадставіўся. Ліфцёр, відавочна, быў адным з людзей Стаўраса. Пад яго сіняй формай тырчаў пісталет. Ён падазрона паглядзеў на мяне і маё вядро, калі мы падымаліся ў пентхаус. Ніякі іншы ліфт туды не паднімаўся, і, па словах Мінуркоса, адзіная лесвіца, якая вядзе ўніз з верхняга паверха, была заблакаваная і ахоўвалася.
  
  
  Выйшаўшы з ліфта, я апынуўся ў шыкоўным калідоры, які цягнуўся ад фасада да тылу будынка. У ім былі тоўстыя дывановыя пакрыцці, гаршкі для кветак і мудрагелістыя люстры, якія звісаюць з высокай столі. За сталом ля ўвахода ў пентхаус сядзелі двое ахоўнікаў. Яны былі наёмнымі галаварэзамі Стаўраса, якія ўваходзілі ў яго асабістае войска. Уласных ахоўнікаў Мінуркаса, якіх было няшмат, прыйшлося звольніць неўзабаве пасля таемнага захопу пентхауса.
  
  
  Адзін з двух мужчын, больш высокі, сустрэў мяне пасярод калідора. Ён быў зусім не прыязным.
  
  
  Ён запатрабаваў тлумачэнняў. - "Што ты тут робіш?"
  
  
  Я адказаў на маім лепшым грэцкай. "Хіба мой бізнэс не відавочны?" Я спытаў. "Я прыходжу мыць вокны".
  
  
  "Хто вас паслаў?"
  
  
  Я звярнуў увагу на тканкавую нашыўку на форме, на якой была напісана назва невялікага прадпрыемства па мыцці вокнаў”.
  
  
  "У вашага працадаўцы былі замовы з пентхауса?"
  
  
  "Калі б яны гэтага не зрабілі, мяне б тут не было", - адказаў я. Я рызыкнуў. "Я чуў, як згадвалася імя Мадупа".
  
  
  Іншы мужчына змрочна нахмурыўся з-за стала. У яго былі светлыя валасы і вельмі суровы выгляд, і я вырашыў, што ён быў адным з мужчын, якіх Стаўрас прывёз з сабой з Бразіліі. Калі ён вывучаў мой твар, я адчуваў, што ён бачыць мяне скрозь маю маскіроўку.
  
  
  "Хммм", - прабурчаў мужчына побач са мной. "Павярніся да сцяны і пакладзі рукі на яе".
  
  
  Мне было цікава, наколькі яны асцярожныя са зброяй. Я пакінуў Вільгельміну ў гатэлі, зняў штылет Х'юга з рукі і прывязаў яго да ўнутраным баку правай шчыкалаткі. Я не хацеў уваходзіць у логава льва без усялякай абароны. Я павярнуўся і затаіў дыханне, калі галаварэз абшукаў мяне з веданнем справы. Агледзеўшы маё тулава і рукі, ён павольна апусціў маю левую нагу да калена. Затым ён рушыў па маім правым сцягне да нажа. Ён устаў на калена і прайшоў ніжэй за яго. Мой жывот сцяўся. Ён спыніўся прыкладна за дзюйм ад ручкі штылета.
  
  
  «Добра, - сказаў ён. "Павярніся і дай мне ўбачыць твае дакументы".
  
  
  Я выцягнуў фальшывую картку, і ён уважліва яе вывучыў. Нічога не сказаўшы, ён аднёс картку іншаму чалавеку і паказаў яму. Мужчына нарэшце кіўнуў, і высокі асмуглы вярнуўся, вярнуў картку і зазірнуў у вядро.
  
  
  “Добра. Ён правядзе цябе ўнутр».
  
  
  "Дзякуй", - пакорліва сказаў я.
  
  
  Другі мужчына падняўся з-за стала і ўважліва вывучыў мяне, пакуль я ішла яму насустрач. Я пачынаў адчуваць, што патрапіць у Форт-Нокс будзе прасцей і з меншымі цяжкасцямі. Ён адчыніў дзверы, і я ўвайшоў у пентхаус наперадзе яго.
  
  
  Нарэшце я апынуўся ўнутры крэпасці. Гэта было жудаснае пачуццё, улічваючы маю ўразлівасць, калі яны мяне знойдуць. Хутчэй за ўсё, калі гэта адбудзецца, я ніколі не выйду з будынку жывым. А спосаб, якім Стаўрас забіў шпіёна, можа быць не самым прыемным спосабам памерці.
  
  
  Мы ўвайшлі ў прасторную гасціную. Гэта было проста раскошна. Багатае дывановае пакрыццё пакрыла два паверхі падлогі, а высокая столь была распісана фрэскай, якая паказвае сцэны са Старажытнай Грэцыі. У далёкім канцы пакоя была шкляная сцяна з выглядам на горад, якая выходзіла на невялікі балкон праз рассоўныя шкляныя дзверы. Тут я пачаў сваю працу. Я павярнуўся і ўбачыў па ўсім пакоі дарагую мэблю, у асноўным старадаўнюю. Старажытныя скрыні хупава былі пахаваныя на паліраваных сталах.
  
  
  Справа ад сябе праз прачыненыя дзверы я ўбачыў яшчэ адзін пакой са сталамі і шафамі, якую Стаўрос, відаць, перарабіў у кабінет. Злева ад мяне быў калідор з пакоямі, відаць, спальнямі і жылымі памяшканнямі.
  
  
  "Я пачну з вялікіх вокнаў тут", - сказаў я.
  
  
  "Пачакай тут", - загадаў мужчына, які праводзіў мяне.
  
  
  Я згорбіўся. "Вядома."
  
  
  Ён зайшоў у офіс і на імгненне знік. Я рушыў управа, каб лепш бачыць унутраную частку пакоя. Некалькі чалавек у цёмных касцюмах перасоўваліся, і нехта размаўляў па тэлефоне. Гэта быў вузел сувязі. У гэтым пакоі было, мусіць, паўтузіна мужчын. Пакуль я чакаў, двое іншых мужчын выйшлі з калідора ў вялікі пакой, дзе я знаходзіўся, паглядзелі на мяне і таксама ўвайшлі ў офіс. Тут у Стаўроса было шмат людзей - можа, тузін ці больш у любы момант часу. І амаль не было сумневаў у тым, што большасць з іх носіць зброю і ўмее ёй карыстацца.
  
  
  Праз некалькі хвілін чалавек, які праводзіў мяне, з'явіўся зноў і моўчкі вярнуўся ў калідор. За ім з офіса рушыў услед іншы мужчына, які насіў доўгія валасы і выглядаў як студэнт-радыкал, які перарос сваё адзенне і прычоску. Ён быў апрануты нядбайна і нёс вялікі рэвальвер адкрыта на плечавы кабуры паверх скуранога камізэлькі з махрамі.
  
  
  "Як доўга гэта зойме?" - спытаў ён па-ангельску.
  
  
  Я здагадаўся, што ён, як і чалавек з Паракату, быў амерыканцам. Стаўрас узяў з сабой цвёрдае ядро ​​палітычных актывістаў.
  
  
  Я адказаў на ламанай англійскай. "Як доўга? Можа, паўгадзіны, можа, гадзіну. Залежыць ад таго, наколькі брудныя вокны».
  
  
  "Мадупас не памятае, як выклікаў вас". Ён глядзеў на мяне праз вялікія акуляры з сінімі лінзамі. Яго твар быў злёгку ў рабінках, а вусны былі вельмі тонкімі, амаль адсутнымі. З файлаў AX я ідэнтыфікаваў яго як сябра Стаўраса; ён быў вядомы як Хамер, вельмі добры хлопец, які, як меркавалі, забіў двух жанчын, прывязаўшы да іх паясоў дынамітныя шашкі.
  
  
  "Не, ён не тэлефанаваў?" Я дастаў з кішэні кавалак паперы і пачаў іх вывучаць. «Яны кажуць мне дом містэра Мінуркаса».
  
  
  У гэты момант у пакой увайшоў іншы мужчына і спыніўся побач з Хамерам. Ён быў невысокага росту, асмуглы і відавочна грэк. Я бачыў фатаграфію Салакі Мадупаса ў файлах AX, і гэты чалавек выглядаў у дакладнасці як ён.
  
  
  "Я не ўзгадваю, каб тэлефанаваў у фірму па мыйцы вокнаў", – сказаў ён па-ангельску Хамеру. "Калі вы прыходзілі сюды апошні раз?"
  
  
  "Я не памятаю без запісаў", - нервова адказаў я. "Вы разумееце, што трэба мець запісы".
  
  
  Хамер напышліва падышоў да мяне. "Але вы бывалі тут раней?"
  
  
  Я вагаўся. "Так, я працаваў тут раней".
  
  
  Ён выцягнуў рэвальвер і нацэліў мне ў твар. Яго ствол быў непрыемна блізкі. "Скажы мне, як выглядае кухня".
  
  
  Пад маёй левай рукой вырваўся струменьчык поту. Я паспрабаваў успомніць апісанне кухні, якую даў мне Мінуркас. «Яна вялікая, з ракавінай і шафамі! Што гэта ўвогуле такое?»
  
  
  «О, няхай ён пачне», - сказаў фальшывы Мадупа.
  
  
  Хамер праігнараваў яго. "Колькі вокнаў на кухні?"
  
  
  Мне было цікава, як хутка я змагу дабрацца да штылет, калі ўпаду на падлогу да яго ног. Але потым я ўспомніў, што кухня - гэта ўнутраны пакой у калідоры будынка, а не на вонкавай сцяне. «Ды там няма вокнаў», - нявінна спытаў я.
  
  
  Палец Хамера прыціснуўся да спускавага кручка. Паступова беласць суставаў знікла, і ён апусціў пісталет на бок. З офіса выйшаў мужчына ў кашулі з кароткімі рукавамі.
  
  
  «Людзі са Службы Плаку кажуць, што даслалі чалавека», - паведаміў гэты хлопец Хамеру.
  
  
  Я стараўся не паказваць палёгку на твары. Я падкупіў дзяўчыну ў офісе Плакі, каб яна падтрымала маю гісторыю, калі ў гэтым узнікне неабходнасць, але турбаваўся, ці сапраўды яна давядзе справу да канца.
  
  
  Хамер прыбраў пісталет у кабуру. “Добра. Памый праклятыя вокны», - загадаў ён. "Але зрабі гэта хутка".
  
  
  "Так, сэр", - сказаў я. «Містэр Мінуркас часам хоча пагаварыць аб нашых даўніх днях на ветразных гонках. Ці ўбачу я яго перад адыходам?
  
  
  Хамер кінуў на мяне пранізлівы погляд. "Вы не ўбачыце яго", - сказаў ён. "Працягвай сваю працу".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў я.
  
  
  Яны дазволілі мне прайсці па калідоры, каб напоўніць вядро вадой, і я хутка агледзеў фізічную планіроўку нумара. Калі я пачаў займацца вялікімі вокнамі, усе пакінулі мяне аднаго. Я бачыў, навошта я прыехаў, і спрабаваў прыдумаць хупавы спосаб перапыніць мой візіт, калі група мужчын выйшла з офіса і пачала адкрыта абмяркоўваць справы Стаўраса, не заўважаючы мяне. Я быў на балконе з адчыненымі дзвярыма.
  
  
  "Абодва лагеры гатовы", - сказаў адзін мужчына. «Я думаю, мы павінны парэкамендаваць Стаўрасу дзейнічаць, як толькі…»
  
  
  Іншы мужчына спыніў яго і паказаў на мяне. Першы мужчына адвярнуўся і зноў загаварыў прыглушаным тонам. Аднак у гэты момант з унутранага калідора ў пакой увайшлі яшчэ трое мужчын, і я атрымаў вялікі бонус ад майго візіту. Прама як шомпал на першым плане быў Адрыян Стаўрас. Ён быў сярэдняга росту, з залысінамі цёмных валасоў. Ён быў вельмі падобны на фатаграфіі, якія я бачыў, даволі брыдкі, суровы хлопец, які выглядаў старэйшыя за сваіх трыццаці з лішнім гадоў. Але ён па-ранейшаму выглядаў дынамічна. У яго былі шырокія плечы, і ён трымаўся як выпускнік Вест-Пойнта. Ён быў у кашулі з рукавамі і цёмным гальштукам на шыі. Ён трымаў у руцэ пачак папер і відаць было што вельмі стаміўся.
  
  
  "Добра, давайце зробім гэтую сустрэчу кароткай", - сказаў ён астатнім у вялікім пакоі. Я заўважыў, што Цанні там не было. Ён не быў дастаткова важным у гэтай арганізацыі. «Рывера, якая апошняя справаздача з Міканоса?»
  
  
  Стоячы там, гледзячы на гэтую невялікую групу, успамінаючы, як разумна яны дзейнічалі, я амаль адчуваў павагу да Адрыяна Стаўраса.
  
  
  «… І камандзір кажа, што глеба скончаная і войскі…»
  
  
  Стаўрас раптам падняў вочы і ўпершыню ўбачыў мяне. Ён кіўнуў на свайго падначаленага, зрабіў некалькі крокаў у маім напрамку, затым спыніўся мёртвым, на яго твары быў гнеў.
  
  
  "Хто гэта, чорт вазьмі?" - зароў ён.
  
  
  Адзін з людзей Стаўроса з асцярогай падышоў да яго. "Я мяркую, нехта сказаў, што быў тут, каб мыць вокны".
  
  
  "Ты верыш!" Стаўрас гучна крыкнуў. Ён паглядзеў і ўбачыў маё вядро на балконе побач са мной і інструмент з гумовымі бакамі ў маёй руцэ. Ён загадаў. "Ты! Ідзі сюды!"
  
  
  Калі б Стаўрас быў дастаткова раззлаваны і вырашыў, што хоча пазбавіцца ад мяне, ніхто не стаў бы падвяргаць сумневу яго меркаванне. Я выпадкова ўвайшоў у пакой. "Так?"
  
  
  Ён адвярнуўся ад мяне, не адказваючы. "Хто ўпусціў яго сюды?"
  
  
  Хамер, стоячы ў куце, як пантэра пакрочыў да цэнтра пакоя. “З ім усё ў парадку. Мы яго праверылі».
  
  
  Стаўрас павярнуўся і доўгі час пільна глядзеў на свайго бандыта, у той час як чорную цішыню запаўняла пакой. Калі Стаўрас загаварыў, гэта было ціха. "Я акружаны ідыётамі?"
  
  
  Хамер кісла паглядзеў на яго. Затым ён павярнуўся да мяне. "Добра, мыццё вокнаў на сёння скончана".
  
  
  «Але я толькі пачаў! Містэр Мінуркас заўсёды хоча, каб усе вокны былі вымытыя. Ен кажа…"
  
  
  "Чорт вазьмі, сыходзь!" - закрычаў Хамер.
  
  
  Я паціснуў плячыма. «Маё вядро…»
  
  
  "Забудзься гэта."
  
  
  Я ціха прайшоў міма Стаўраса, а ён увесь час сачыў за мной. Спускаючыся ў ліфце на вуліцу, я ў думках адзначаў гукаізаляцыю, лініі сувязі і замкі, якія замыкаюць дзверы невялікага ліфта. Цікава, ці абудзіў я падазроны Адрыяна Стаўроса. Мой візіт, безумоўна, каштаваў таго. Я не толькі добра разгледзеў чалавека, якога спадзяваўся забіць, але і заўважыў фізічнае размяшчэнне яго крэпасці. Ліфт быў адзіным спосабам патрапіць унутр, і я ведаў, чаго чакаць, калі мы ўвойдзем унутр.
  
  
  Калі я вярнуўся ў гатэль, Эрыка і Мінуркас чакалі мяне ў маім пакоі. Як толькі я ўвайшоў у дзверы і Эрыка ўбачыла, што са мной усё ў парадку, яна сунула мне газету. Я прачытаў тлусты загаловак.
  
  
  АФІЦЫЙНЫЯ ПРАДСТАЎЛЕННІ ЗАМОВЫ КОЦІКАСА.
  
  
  Минуркос прыцмокнуў мовай.
  
  
  «Нейкі чалец кабінета міністраў, малавядомая фігура на імя Алікі Віянола, кажа, што ў яго ёсць доказы таго, што Коцыкас плануе прадаць сваю партыю камуністам і што жыцці іншых лідэраў хунты знаходзяцца ў небяспецы».
  
  
  Я прагледзеў першую калонку пячаткі. «Атрымліваецца, што меркаванне генерала было слушным», - сказаў я. "Стаўрас кідае рыдлёўку бруду ў Коцікаса, каб заблытаць сітуацыю, якраз перад сустрэчай, на якой ён плануе забіць яго і яго калег".
  
  
  "І звернеце ўвагу, як ён імкнецца не згадваць маё імя", - цяжка сказаў Мінурк.
  
  
  Эрыка ўзяла мяне за руку. «Паліцыя вывучае абвінавачанні, але да таго часу, калі яны будуць прызнаныя беспадстаўнымі, тры палкоўнікі будуць мёртвыя».
  
  
  "Не, калі за нас пойдзе генерал", - сказаў я. "Ён тэлефанаваў?"
  
  
  «Яшчэ не», - сказаў Мінуркас. "Ты патрапіў у пентхаус?"
  
  
  "Так, я зрабіў гэта", - адказаў я. Я расказаў ім пра размовы, якія я чуў, і пра тое, што бачыў Стаўроса.
  
  
  "Я б хацела, каб у цябе быў пісталет", - горка сказала Эрыка.
  
  
  "Калі б у мяне ён быў, я б не патрапіў туды", - нагадаў я ёй. «Яны мяне добра абшукалі. Не, нам давядзецца вярнуцца. Я б хацеў, каб у нас застаўся Зак».
  
  
  Эрыка паглядзела на мяне. "Ён быў вельмі добры ў сваёй працы".
  
  
  "Так", - сказаў я. «Што ж, калі спатрэбіцца, я магу атрымаць дапамогу ад сваіх людзей. Мяркую, у гэтым раёне ёсць агенты AX. Я даведаюся напэўна». Я павярнуўся да Мінуркас. "Ці атрымалася вам датэлефанавацца да камандзіраў лагераў?"
  
  
  "Я застаў іх абодвух", - сказаў ён. “Я сказаў ім менавіта тое, што вы сказалі. Абодва мужчыны заявілі мне, што яны не распачнуць ніякіх дзеянняў, пакуль не атрымаюць вестку ад мяне асабіста. Я таксама параіў ім не звязвацца з пентхаусам і ігнараваць любыя супрацьлеглыя загады майго так званага сакратара».
  
  
  "Вы вельмі добра справіліся, містэр Мінуркас", - сказаў я. "А цяпер, калі мы даведаемся..."
  
  
  Мяне перапыніў тэлефон.
  
  
  Эрыка адказала на яго, і які тэлефанаваў прадставіўся. Яна кіўнула і перадала тэлефон Мінуркасу. Ён узяў трубку і паднёс трубку да вуха. З ягонага боку было мала слоў. «Так, Васіліс. Так. Ах, так. Так, працягвайце. Зразумела. Так. Ах, выдатна». Калі ён скончыў і паклаў трубку, ён паглядзеў на нас з хітрай усмешкай.
  
  
  "Добра?" - нецярпліва спытала Эрыка.
  
  
  Васіліс патэлефанаваў у пентхаус, і Цані адмовіўся бачыць яго ні сёння, ні заўтра з-за таго, што ён занадта заняты. Ён прапанаваў Васілісу патэлефанаваць на наступным тыдні. Адбылася спрэчка і абмен гарачымі словамі, але Цані заставаўся непахісным. Ён таксама адмовіўся. абмеркаваць візіт палкоўнікаў па тэлефоне”.
  
  
  "Дык што ён зрабіў, каб ты ўсміхнуўся?" Я спытаў.
  
  
  «Памятаеш Дэспа Адэльфію?
  
  
  Чалавек, які змяніў Расіёна ў камітэце палкоўнікаў? Уласны чалавек Стаўраса? "
  
  
  "Так", - кіўнула Эрыка.
  
  
  “Васіліс пайшоў да гэтага чалавека. Ён падазраваў, што менавіта Адэльфія зладзіць сустрэчу, і ён меў рацыю. Адэльфія ведае ўвесь план. Васіліс спрачаўся аб трох палкоўніках і заваяваў давер Адэльфіі. Адэльфія паведаміла яму час і месца сустрэчы. Коцыкас, Плотарчу і Главані ўжо дамовіліся сустрэцца са мной у рэзідэнцыі Коцікаса. У яго ёсць загарадны маёнтак на поўнач ад горада ў даволі аддаленым раёне. Адэльфія таксама будзе там».
  
  
  "Калі?" Я спытаў.
  
  
  «Сёння днём», - адказаў Мінуркас. "Усяго за некалькі гадзін".
  
  
  "Як яны будуць забіваць палкоўнікаў?" - пацікавіўся я.
  
  
  Мінурк згорбіўся. «Адэльфія не сказала б пра гэта, калі выявіла, што Васіліс не ведае. Падобна, нам давядзецца пачакаць і паглядзець».
  
  
  "Гэта можа быць надзвычай небяспечна", - сказаў я. Я зірнуў на гадзіннік на запясце. «Эрыка, выклічце таксі. Мы едзем да Коцікасу. Містэр Мінуркас, заставайцеся тут, у гатэлі, і трымайцеся далей ад чужых вачэй. Калі хто-небудзь даведаецца вас, у нас праблемы».
  
  
  "Вельмі добра, містэр Картэр".
  
  
  Пакуль Эрыка выклікала таксі, я зняў куртку і прышпіліў кабуру люгера, а затым штылет на правым перадплеччы. Минуркос моўчкі і змрочна глядзеў. Я дастаў Люгер з кабуры і адсунуў затвор назад, лёгкім рухам увёў патрон у патроннік, а потым зноў прыбраў пісталет.
  
  
  Эрыка размаўляла па тэлефоне. "Наша таксі будзе на вуліцы праз пяць хвілін".
  
  
  "Тады паехалі", - сказаў я. "У нас прызначаная сустрэча".
  
  
  Восьмая частка.
  
  
  «Не думаю, што разумею», - сказаў палкоўнік Анатоль Коцыкас пасля таго, як прыняў нас у вестыбюлі свайго вялікага дома. "Адэльфія сказаў, што гэта будзе прыватная сустрэча, генерал".
  
  
  Па дарозе мы падабралі генерала Крыезоту, бо я ведаў, што Коцыкас адкіне нас, калі мы з Эрыкам пойдзем адны. Коцыкас, хударлявы мужчына гадоў пяцідзесяці, стаяў ва ўніформе колеру хакі і падазрона глядзеў на мяне.
  
  
  "Хто-небудзь з іншых будзе тут, палкоўнік?" - спытаў Крызату.
  
  
  "Яны чакаюцца ў бліжэйшы час".
  
  
  “Добра. Дайце нам крыху вашага часу», - сказаў Крызату.
  
  
  Коцыкас моўчкі глядзеў на нас, чакаючы адказу. Хоць яго воінскае званне было ніжэйшым, чым у генерала, на той момант ён быў самым уплывовым чалавекам у Грэцыі. Калі адбыўся пераварот 1967 года, людзі, якія яго ўзначалілі, наўмысна не падпускалі да хунты вышэйшых афіцэраў, бо генералы былі звязаныя з прывілеяваным вышэйшым класам.
  
  
  "Добра", - нарэшце сказаў ён. "Заходзьце ў кабінет, калі ласка".
  
  
  Праз імгненне мы ўчатырох стаялі вакол у цэнтры даволі цёмнага кабінета. Слуга расшпіліў запавесу, і ў пакоі стала святлей. Коцыкас прапанаваў нам выпіць, але мы адмовіліся.
  
  
  «Палкоўнік, я б хацеў, каб вы дазволілі гэтым двум людзям абшукаць ваш дом перад сустрэчай і застацца тут да сустрэчы», - сказаў Крызату.
  
  
  "Чаму?" - спытаў Коцыкас. «Якая недарэчная просьба».
  
  
  «Паслухайце мяне. Гэтая сустрэча - пастка», - сказаў генерал. «Нам трэба шмат што растлумачыць пазней, калі ў нас будзе час, але Ніккор Мінуркас не з'яўляецца чалавекам, які стаіць за нядаўнімі нападамі на вас. Ёсць чалавек па імені Адрыян Стаўрас, які хаваецца за імем Ніккора і плануе крывавы пераварот супраць хунты. Вы, Платарху і Главані павінны быць забітыя тут, у вашым доме, сёння днём».
  
  
  Твар Коцікаса набыў жорсткія, прамыя лініі. "Я думаю." - сказаў ён.
  
  
  "Я падазраю, што Адэльфія павінна збегчы цэлым", - дадаў генерал. "Ніккора, вядома, тут не будзе, таму што ён не мае да гэтага ніякага дачынення".
  
  
  Коцыкас доўга глядзеў у акно. Калі ён зноў павярнуўся да нас, ён спытаў: "А гэтыя мужчына і дзяўчына?"
  
  
  "Яны тут, каб дапамагчы", - проста сказаў Крызату.
  
  
  "Адкуль мне ведаць, што гэта не вы трое прыйшлі забіць мяне?" - спакойна спытаў Коцыкас.
  
  
  Крызату паморшчыўся.
  
  
  "Палкоўнік, - ціха сказаў я, - калі б я прыйшоў сюды забіць вас, вы былі б мёртвыя".
  
  
  Яго вочы глядзелі глыбока ў мае. “Добра. Вы можаце праверыць дом. Але я ўпэўнены, што ўсярэдзіне не было нікога, хто хацеў бы прычыніць шкоду мне ці маім сябрам».
  
  
  "Ёсць склеп, палкоўнік?" Я спытаў.
  
  
  "Так."
  
  
  "Мы пачнем адтуль", - сказаў я Эрыцы. «Вы і генерал пакуль пагаворыце, палкоўнік. Колькі ў нас часу да іх прыбыцця?
  
  
  «Я б сказаў, прынамсі, пятнаццаць хвілін».
  
  
  "Гэтага павінна быць дастаткова". Я павярнуўся да Эрыкі.
  
  
  "Давайце пачнем."
  
  
  Мы хутка абшукалі вялікі склеп і не знайшлі ні бомбы, ні выбухоўкі. Мы агледзелі астатнюю частку дома і напрыканцы кабінет, дзе павінна была адбыцца сустрэча. Мы старанна абшукалі даследаванне. Хоць ніякіх бомбаў выяўлена не было, мы знайшлі два электронныя жучкі.
  
  
  "Неверагодна", - сказаў палкоўнік Коцыкас, калі я паказаў на прылады. "Я не ведаю, калі гэта можна было зрабіць".
  
  
  "Гэтыя людзі - прафесіяналы", - сказаў я. "Цяпер вы павінен мне паверыць".
  
  
  "Што ж, пара", - заўважыла Эрыка. "Яны прыбудуць асобна?"
  
  
  "Паколькі яны былі ў штаб-кватэры камітэта сёння раніцай, яны могуць прыйсці разам", - сказаў Коцыкас.
  
  
  - Нават Адэльфія мог бы быць з астатнімі, нягледзячы на тое, што яны бязмерна яго не любілі. У рэшце рэшт, гэта нібыта спроба прымірэння”.
  
  
  Меркаванне палкоўніка было дакладным. Праз дзесяць хвілін пад'ехаў вялікі чорны лімузін, і ўсе тры палкоўнікі былі ў ім. Платарчу і Главані былі пажылымі мужчынамі, Главані з сівымі валасамі. Адэльфіі было каля сарака, тлусты, тоўсты мужчына, форма якога здавалася яму на тры памеры меншай. Ён прамяніста ўсміхаўся ва ўсе бакі і гучна гаварыў аб згодзе і згодзе і быў вельмі здзіўлены, калі ў вестыбюлі я надзеў кайданкі на яго правае запясце.
  
  
  Яго паводзіны змяніліся як маланка. Усмешка знікла, і ў цёмных вачах з'явілася ледзяная цвёрдасць. "Што ты робіш?" усклікнуў ён.
  
  
  Коцыкас і Криезоту прамаўчалі. Я груба павярнуў Адэльфію і скаваў яму рукі за спіной. Яго жорсткі твар хутка напоўніўся лютасцю. "Што гэта азначае?" - гучна спытаў ён, пераводзячы погляд з мяне на Коцікаса і генерала.
  
  
  "Містэр Картэр кажа, што вы прыйшлі сёння да мяне дадому, каб забіць нас", - холадна сказаў Коцыкас.
  
  
  Двое іншых палкоўнікаў узрушана пераглянуліся. "Гэта праўда, Анатоль?" - спытаў Главані ў Коцікаса.
  
  
  "Гэта абсурд!" - усклікнула Адэльфія. "Хто гэты чалавек?" Перш чым Коцыкас змог адказаць, Адэльфія пераключыўся з фармальнай манеры на тую, якая дапускала шквал гарачай грэцкай мовы, выплёўваючы словы, як яд, і рэгулярна кідаючыся ў мой бок галавой. Я не мог улавіць большую частку гэтага.
  
  
  "Паглядзім, палкоўнік", - нарэшце адказаў Коцыкас.
  
  
  Я груба схапіў Адэльфію за руку. "Вы можаце правесці наступны невялікі адрэзак часу ў кабінеце, - сказаў я, - на выпадак, калі мы прапусцім нейкія сюрпрызы". Я паглядзеў на Коцікаса. "Астатнія з вас, акрамя Эрыкі, заставайцеся ў пакоі праз хол, пакуль я не пачую больш".
  
  
  «Вельмі добра, - сказаў Коцыкас.
  
  
  Палкоўнікі і генерал Крызату ўвайшлі ў гасціную на супрацьлеглым баку залы ад кабінета, а мы з Эрыкам прыляпілі скотчам мясісты рот Адэльфіі і прывязалі яго да крэсла. Я зняў з яго сцягна рэвальвер і ўваткнуў за пояс. Мы з Эрыкам вярнуліся ў хол, а Адэльфія мармытала нам абразы з-за плёнкі.
  
  
  "Цяпер мы чакаем?" - спытала Эрыка.
  
  
  Я паглядзеў на яе. Яе рудыя валасы былі зачасаны назад, і яна выглядала вельмі дзелавы ў сваім штанавым гарнітуры. Яна дастала з сумачкі "бельгійскі пісталет 25 калібра" і праверыла боепрыпасы.
  
  
  "Так, мы чакаем", - сказаў я. Я падышоў да адчыненых уваходных дзвярэй і паглядзеў на доўгую дарогу, абрамленую высокімі ламбардыйскімі таполямі. Да адзінай дарогі, якая праходзіць праз гэтае месца, заставалася амаль міля. Ідэальнае месца для забойства. Пытанне было ў тым, што прыдумаў перакручаны розум Стаўроса? Я падумваў дапытаць Адэльфію, але часу было мала, і ён занадта баяўся Стаўроса. Гэта адбілася на яго твары.
  
  
  Эрыка падышла да мяне ззаду і прыціснулася да мяне ўсім целам. "У нас так мала часу сам-насам, Нік".
  
  
  "Я ведаю", - сказаў я.
  
  
  Яе вольная рука, тая, што без рэвальвера, пагладзіла мяне па плячы і руцэ. "Калі гэта скончыцца, мы схаваемся ў Афінах, будзем есці, спаць і займацца каханнем".
  
  
  "Я не думаю, што нашы босы ацанілі б гэта", - усміхнуўся я.
  
  
  «Яны могуць адправіцца ў пекла. Яны могуць даць нам некалькі дзён», - раздражнёна сказала яна.
  
  
  Я павярнуўся да яе. "Мы знойдзем час", - запэўніла я яе. "Я ведаю добры маленькі гатэль, дзе…"
  
  
  Я павярнуўся да дзвярэй, пачуўшы гук рухавіка машыны. У далёкім канцы пад'язной дарогі, перш чым яна схавалася з-пад увагі, набліжаўся чорны седан. Зверху ў яго быў паліцэйскі ліхтар.
  
  
  "Гэта паліцыя!" - сказала Эрыка.
  
  
  "Так", - пагадзіўся я. "Як вы думаеце, Стаўрас падкупіў участковага капітана?"
  
  
  "Для гэтага спатрэбіцца ўсяго некалькі чалавек", - выказала здагадку Эрыка.
  
  
  "Асабліва, калі Стаўрас возьме з сабой пару сваіх людзей", – дадаў я. "Давай."
  
  
  Мы паспяшаліся ў пакой, дзе чакалі чальцы хунты і генерал.
  
  
  Звонку пад'язджае паліцэйская машына, - хутка сказаў я ім. «Гэта падобна на гамбіт Стаўраса. Вы ўсе ўзброеныя?
  
  
  Усе яны былі, акрамя Крызату. Я даў яму рэвальвер Адэльфіі. «А зараз проста сядзьце тут як мага больш нядбайна, як быццам вы ўцягнутыя ў сур'ёзную дыскусію. Трымайце сваю зброю напагатове, схаванае па баках. Эрыка, ідзі ў тую кладоўку». Яна хутка выдалілася.
  
  
  "Я буду прама за гэтымі французскімі дзвярыма", - працягнуў я. «Калі яны ўсё ўвойдуць у пакой, мы пастараемся іх узяць. Калі хтосьці з вас захоча пайсці зараз, вы можаце прайсці праз чорны ход».
  
  
  Я паглядзеў на маўклівых афіцэраў. Яны засталіся на сваіх месцах.
  
  
  “Добра. Мы пастараемся пазбегнуць перастрэлкі. Паверце мне».
  
  
  Я прайшоў праз французскія дзверы, калі пачуў, як з трэскам адчыніліся ўваходныя дзверы. Слуга паспрабаваў спыніць паліцыю, але яго адштурхнулі. Я пачуў, як яны грукнулі зачыненымі дзвярыма кабінета, дзе Адэльфія была звязана з вехцем ў роце, а затым я зноў пачуў голас слугі. Гэта гучала так, нібы мужчын было некалькі. Праз імгненне я мог ясна іх бачыць, яны ўварваліся ў гасціную. Іх было шасцёра - пяцёра ў форме і адзін у цывільным. Ва ўсіх мужчын у форме на паясах былі рэвальверы.
  
  
  "Што гэта азначае?" сказаў палкоўнік, устаючы, але хаваючы пісталет за спіной.
  
  
  Той у цывільным выйшаў наперад, чалавек у форме з лейтэнанцкімі нашыўкамі. Чалавек у цывільным быў целаахоўнікам Стаўраса, якога я бачыў у пентхаусе. Лейтэнант, верагодна, быў паліцыянтам, якога падкупіў Стаўрас. Гэта павінна быць сапраўдная паліцыя. Гэта павінна была быць выдуманая, але дакладная гісторыя для прэсы.
  
  
  "Мы не чакалі вас тут, генерал", - сказаў лейтэнант. Ён агледзеў пакой, верагодна, у пошуках Адэльфіі. «Вы ўсе арыштаваныя за здраду. У нас ёсць доказы таго, што вы прыехалі сюды, каб сустрэцца з камуністычным агентам і дамовіцца аб таемнай дамове з міжнароднымі бандытамі». Ён выглядаў вельмі нервовым.
  
  
  "Гэта абсурд", - сказаў Коцыкас.
  
  
  "Вы ўсе здраднікі", - гучна настойваў лейтэнант. "І вы будзеце пакараныя як такія". Я глядзеў, як лейтэнант выцягнуў рэвальвер.
  
  
  Мужчына са Стаўроса жорстка ўсміхнуўся. "І тут будзе пакаранне", - сказаў ён па-ангельску. "Калі вы супраціўляліся арышту".
  
  
  «Мы не аказалі фізічнага супраціву пры арышце», - нагадаў Коцыкас маладому чалавеку.
  
  
  "Не?" - спытаў найміт Стаўраса. «Ну, прынамсі, дык гэта ўвойдзе ў справаздачу паліцыі. Дык людзі пачуюць гэта па радыё».
  
  
  Лейтэнант нацэліў рэвальвер на Коцікаса. Я выказаў меркаванне, што праз імгненне ўсе паліцыянты вымуць свае пісталеты па сігнале лейтэнанта. Мужчына са Стаўроса сунуў руку ў куртку і кіўнуў лейтэнанту, які павярнуўся да сваіх людзей. Я хутка ўвайшоў у шырокі дзвярны праём, накіраваўшы Вільгельміну ў грудзі лейтэнанта.
  
  
  "Добра, стой прама тут".
  
  
  Лейтэнант утаропіўся на мяне са здзіўленнем, якое адбілася на яго твары. Чалавек Стаўроса яшчэ не дацягнуўся да свайго пісталета, і толькі пара паліцыянтаў у форме пачалі цягнуць рукі да кабураў. Усе замерлі, і ўсе погляды звярнуліся на мяне.
  
  
  «Кінь пісталет», - загадаў я лейтэнанту. «А ты, асцярожна прыбяры гэтую руку ад курткі».
  
  
  Ніхто не выконваў мае загады. Яны прыкідвалі, у што ім давядзецца ўзяць мяне. Злева ад іх адчыніліся дзверы туалета, і выйшла Эрыка, нацэліўшы свой бельгійскі рэвальвер на мужчыну Стаўроса.
  
  
  "Я думаю, табе лепш зрабіць, як ён кажа", - холадна сказала яна.
  
  
  Расчараванне і гнеў нарасталі на тварах галаварэза Стаўраса і лейтэнанта паліцыі, калі яны глядзелі на Эрыку. Я доўга пільна глядзеў на іх твары, спрабуючы адгадаць іх намеры. Затым пачалося пекла.
  
  
  Замест таго, каб апусціць пісталет, лейтэнант нацэліў яго мне ў грудзі і яго палец націснуў на спускавы кручок. Я ўбачыў вокамгненны рух і пачаў падаць на падлогу. Яго пісталет стрэліў, як гармата, і я адчуў, як гарачы, пякучы боль працяў маю левую руку. Куля прайшла міма мяне і разбіла шкло французскіх дзвярэй. Я ўпаў на падлогу і перакаціўся за крэсла, калі лейтэнант зноў стрэліў, куля раскалола драўляную падлогу побач са мной.
  
  
  Ён крычаў. - "Забіце іх!" "Забіць іх усіх!"
  
  
  У той момант, калі лейтэнант нацэліў на мяне свой рэвальвер, чалавек Стаўраса рушыў услед за ім і выцягнуў свой пісталет. Гэта быў бліскучы чорны пісталет-аўтамат, і ён нацэліў яго Эрыку ў галаву. Эрыка стрэліла ў яго, але прамахнулася, калі ён упаў на адно калена. Стрэл патрапіў у сцягно аднаму з паліцыянтаў. Мужчына залямантаваў ад болю, калі ўпаў на падлогу.
  
  
  Двое іншых паліцыянтаў, нізка прыгнулася. Паранены і яшчэ адзін паліцэйскі нырнулі ў сховішча за невялікую мэблю.
  
  
  Крызату і двое прыйшэлых палкоўнікаў усё яшчэ былі нерухомыя, але Коцікас выцягнуў свой рэвальвер і стрэліў з яго ў лейтэнанта. Мужчына ўпаў і ўрэзаўся ў нізкі стол, раскалоў яго, калі ён выпусціў яго на падлогу.
  
  
  Я падымаўся на агнявую пазіцыю. Чалавек Стаўроса толькі што стрэліў у Эрыку. Ён прамахнуўся, таму што ён усё яшчэ губляў раўнавагу, пазбягаючы яе стрэлу, і таму што яна сама хутка прысела.
  
  
  Адначасова страляла некалькі пісталетаў. Крыёзоту прыкончыў аднаго з паліцыянтаў, а я застрэліў яшчэ дваіх. Эрыка трапна стрэліла найміту Стаўроса прама ў сэрца.
  
  
  Лейтэнант падрыхтаваўся да другой спробы атакаваць Коцікаса, але я заўважыў рух і хутка стаў на адно калена. "Я б не стаў гэтага рабіць".
  
  
  Астатнія паліцыянты адмовіліся ад сутычкі. Кінуўшы зброю, яны паднялі рукі над галовамі. Лейтэнант зірнуў на іх, апусціў свой пісталет і кінуў яго на падлогу. Ён паглядзеў на нерухомыя целы, потым на мяне.
  
  
  «Гэта непарадак», - хрыпла ўсклікнуў ён. «Вы перашкаджалі законнай працы паліцыі і забілі афіцэраў пры выкананні імі сваіх абавязкаў. Вам не сыдзе гэта з рук…»
  
  
  Я ўдарыў пісталетам па яго галаве, збіўшы яго з ног. Ён ляжаў на падлозе, цяжка дыхаючы, трымаючыся за галаву. "Табе трэба заткнуцца", - прагыркаў я.
  
  
  Палкоўнікі і Крыязоту надзелі на двух афіцэраў кайданкі. Эрыка цяжка прыхінулася да сцяны. Я спытаў. - "З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Так, Нік".
  
  
  «Я рады, што даверыўся вам, містэр Картэр, - сказаў Коцыкас. "Мы ў даўгу перад табой"
  
  
  "І замах праваліўся", - дадаў Главані.
  
  
  "Я звяжуся з камісарам паліцыі і доўга з ім раскажу аб тым, што тут адбылося", - сказаў Коцыкас, змрочна зірнуўшы на параненага лейтэнанта.
  
  
  "Я б хацеў, каб вы далі мне дваццаць чатыры гадзіны, перш чым вы гэта зробіце, палкоўнік", - сказаў я. «Галава васьмінога ўсё яшчэ жывая. Мы з міс Ністрам ідзем за Стаўрасам».
  
  
  Ён вагаўся імгненне. «Добра, містэр Картэр. Я буду маўчаць дваццаць чатыры гадзіны. Але тады я павінен зрабіць свой ход».
  
  
  «Дастаткова сумленна, - сказаў я. "Калі мы не знойдзем Стаўроса да заўтрашняга дня ў гэты час, ты можаш справіцца з гэтым сам як хочаш".
  
  
  Коцыкас працягнуў мне руку. "Удачы."
  
  
  Я ўзяў яго за руку. "Нам гэта спатрэбіцца!"
  
  
  Дзявятая частка.
  
  
  Калі мы вярнуліся, мы выявілі, што Мінуркас расхаджвае па гасцінічным нумары. Было зразумела, што ён не даваў нам шмат шанцаў вярнуцца.
  
  
  "Палкоўнікі ў парадку?" - спытаў ён з палёгкай на твары.
  
  
  "Так", - сказаў я.
  
  
  "А Васіліс?"
  
  
  "Ён цэлы", - сказала Эрыка. “Нам вельмі пашанцавала. Гэта магло быць крывавай лазняй».
  
  
  «Дзякуй Богу, - сказаў Мінуркас.
  
  
  "Мы не змаглі б гэтага зрабіць без генерала", - сказаў я.
  
  
  «Я рады, што Васіліс добра сябе паказаў. Ці былі арыштаваныя тых, хто выжыў забойцы?»
  
  
  «Не. Я папрасіў Коцікаса даць нам дваццаць чатыры гадзіны, пакуль мы не зможам патрапіць да Стаўраса».
  
  
  Ён памаўчаў нейкі час. «Я не ўпэўнены, што згодзен з гэтай сакрэтнасцю. Але пакуль што я пайду на гэта. Я таксама буду маўчаць дваццаць чатыры гадзіны, містэр Картэр».
  
  
  «Я шаную гэта, містэр Мінуркас. Цяпер у нас ёсць праца. Мы павінны пайсці за Стаўрасам».
  
  
  «Здаецца, дрэнна працягваць вырашаць гэтую праблему самастойна», - сказаў Мінуркас. «Гэта патрабуе дапамогі паліцыі, містэр Картэр. Я ведаю некаторых людзей, якім магу давяраць».
  
  
  Я спытаў. - «Як тыя, хто прыйшоў да палкоўніка Коцікасу, маючы намер здзейсніць масавае забойства?» «Не, у мяне павінен быць шанец узяць яго, містэр Мінуркас. Я не магу паверыць, што паліцыя зможа ці захоча прыцягнуць Стаўроса да адказнасці. Мой урад таксама не можа. Вось чаму ў мяне ёсць загад забіць Стаўроса на месцы Гэтыя загады супадаюць з тымі, якія міс Ністра атрымала ад свайго ўрада”.
  
  
  «Але падняцца ў пентхаус будзе самагубствам», - заявіў Мінуркас.
  
  
  "Можа быць", - сказаў я. «Але, магчыма, і не, улічваючы тое, што я ведаю пра гэтае месца. І тое, што вы ведаеце».
  
  
  Ён спытаў. - "Калі б ты пайшоў?"
  
  
  Я зірнуў на Эрыку. - "Гэтым увечар." "З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Усё, што скажаш, Нік".
  
  
  «Прыкладна зараз Стаўрас здзіўляецца, чаму ён не атрымаў вестак ад свайго чалавека. Я думаю, што ёсць верагоднасць, што Стаўрас будзе чакаць у пентхаусе, пакуль не пераканаецца, што нешта пайшло не так. Так што ён павінен быць там сёньня ўвечары».
  
  
  "Вы самі гаварылі аб узброенай ахове", - сказаў Мінуркас. "Вы не можаце прайсці праз уваход у калідор".
  
  
  «Магчыма. Але ў нас з Эрыкам будзе трэці чалавек, каб дапамагчы. Я быў у кантакце са сваім начальствам, перш чым мы адправіліся ў дом Коцікаса. Іншы агент знаходзіцца ў Афінах па іншым заданні і ён нам дапаможа».
  
  
  "Вас усяго трое?" - спытаў Мінуркас. «Шанцы могуць быць два ці тры да аднаго супраць вас, нават калі вы патрапіце на месца».
  
  
  "Містэр Картэр любіць доўгія шанцы", - сказала Эрыка, усміхаючыся.
  
  
  Я ўсміхнуўся ў адказ. "Акрамя таго, у мяне ёсць план, які ўключае чатырох".
  
  
  "Чацвера?" - збянтэжана спытаў Минуркос. «Калі вы разлічваеце на мяне, ваш давер недарэчны. Я нават не ведаю, як страляць з пісталета».
  
  
  "Не ты", - сказаў я. «Тут у самалёце вы згадалі тое, што запомнілася мне. Вы сказалі, што ў вашага забітага сакратара Салакі Мадупаса быў брат, вельмі падобны да яго».
  
  
  «Так», - сказаў Мінуркас. «Бедняга нават не ведае, што яго брат мёртвы. Ён і Салака бачыліся не вельмі часта, але паміж імі была вялікая прыхільнасць».
  
  
  Я спытаў. - "Наколькі ён падобны на Салаку?"
  
  
  «Вельмі шмат каму. Паміж імі быў усяго год розніцы. Некаторыя кажуць, што выглядаюць як двайняты, за выключэннем таго, што Салака быў прыкладна на дзюйм вышэйшы і некалькі цяжэйшы за свайго брата».
  
  
  «Мы можам гэта выправіць», - сказаў я больш сабе, чым Эрыцы і Мінуркас. "Гэты хлопец жыве ў Афінах?"
  
  
  Мінурк запытальна паглядзеў на мяне. "Прама за горадам у маленькай вёсцы".
  
  
  «Патэлефануй яму і раскажы пра Салака», - сказаў я. «Тады спытай у яго, ці не хоча ён дапамагчы адпомсціць за смерць свайго брата».
  
  
  Эрыка паглядзела на мяне. "Нік, ты маеш на ўвазе ..."
  
  
  "Калі Стаўрас можа прыдумаць самазванца, то гэта можам і мы", - сказаў я. "Яніс Цанні - не адзіны, хто можа гаварыць за мёртвага чалавека".
  
  
  "Трэці Салака Мадупас?" - спытала Эрыка.
  
  
  «Дакладна. Можа быць, толькі ён зможа правесці нас у пентхаус». Я павярнуўся да Мінуркас. "Ты патэлефануеш яму?"
  
  
  Мінурк вагаўся толькі на кароткі час: «Вядома. І я дастаўлю яго сюды».
  
  
  Двума гадзінамі пазней, як раз у прыцемках, Серджыу Мадупас прыбыў у гасцінічны нумар. Ён здаваўся рахманым, нясмелым чалавекам, але пад паверхняй хавалася змрочная рашучасць дапамагчы адпомсціць чалавеку, адказнаму за смерць свайго брата. Я даў яму туфлі з высокім абцасам і мяккую падкладку і хутка падфарбаваў. Калі ўсё скончылася, ён выглядаў амаль гэтак жа, як самазванец, якога я бачыў у пентхаусе. У рэшце рэшт, гэта быў самазванец, якога Серджыу выдаваў за сябе ў нашай схеме, насамрэч, а не яго брат.
  
  
  Я хацеў, каб людзі ў пентхаусе прынялі Серджыу за Цанні, фальшывага Мадупа.
  
  
  Калі я скончыў з ім, я адступіў, і мы ўсё ўважліва паглядзелі. "Што вы думаеце?" - Спытаў я Минуркос.
  
  
  «Ён вельмі падобны на Салаку - і, такім чынам, і на Цанні», - сказаў Мінуркас.
  
  
  Наш уласны самазванец няўпэўнена ўсміхнуўся мне. "Вы добра папрацавалі, містэр Картэр", - сказаў ён. Яго голас быў вельмі падобны на голас Цані, і яго англійская была прыкладна такой жа якасці.
  
  
  "Думаю, мы справімся", - сказала Эрыка.
  
  
  * * *
  
  
  Праз гадзіну мы пад'ехалі да будынка Апалона. У Афінах была абедная гадзіна, і на вуліцах горада амаль не было машын. У самім будынку было цёмна, калі не лічыць вестыбюля і далёкіх мігатлівых агнёў у пентхаусе. Мы прасядзелі ў арандаваным чорным седане хвілін дзесяць, а потым з-за кута хаты з'явіўся высокі мужчына. Ён падышоў проста да машыны і сеў побач са мной на пярэдняе сядзенне. Эрыка і Серджыу сядзелі ззаду. Минуркос застаўся ў гатэлі.
  
  
  "Прывітанне, Картэр", - сказаў высокі мужчына. Ён паглядзеў на двух іншых і затрымаў погляд на Эрыку.
  
  
  Я спытаў. - "Што-небудзь адбываецца?"
  
  
  "Нічога падобнага. З таго часу, як я прыехаў, нікога не было». Гэта быў Біл Спенсер, мой калега па AX. Ён быў пачаткоўцам у агенцтве, і раней я сустракаўся з ім толькі ненадоўга. Аднак Хоук запэўніў мяне па тэлефоне падчас нашай кароткай размовы раней, што Спенсер быў добрым чалавекам. Згодна з маімі інструкцыямі, ён назіраў за спецыяльным ліфтам у пентхаус праз шкляны фасад будынка амаль тры гадзіны.
  
  
  Я пазнаёміў яго з Эрыкам і Сержыу. «Мы заходзім праз службовыя дзверы ў вестыбюль, - сказаў я, - з гэтым ключом. Серджыу ідзе першым, і мы паводзім сябе так, як быццам гэтае месца належыць нам. Калі мы паднімемся наверх, мы будзем дзейнічаць так, як я абмаляваў раней. пытанняў?"
  
  
  У цёмнай машыне наступіла задуменная цішыня. «Добра, - сказаў я. "Давай скончым з гэтым".
  
  
  Мы ўчатырох вылезлі з чорнага седана і разам накіраваліся да фасада будынка. Злева ад галоўнага ўваходу былі зачыненыя шкляныя службовыя дзверы. Серджыу ўторкнуў ключ, які даў яму Минуркос, у замак з нержавеючай сталі і павярнуў яго. У вестыбюлі ахоўнік у ліфта са здзіўленнем павярнуўся да нас.
  
  
  Серджыу ўвайшоў першым, мы рушылі ўслед за ім. Я задумаўся, ці сапраўды мы заспеем Стаўраса знянацку. Ён павінен хадзіць па пентхаусе, чакаючы пачуць, што здарылася ў доме палкоўніка Коцікаса. Я спадзяваўся, што ён не даслаў туды атрад сваіх людзей для расследавання. Таксама была верагоднасць, што ён спрабаваў патэлефанаваць у Паракату ў апошнія дзень ці два і выявіў, што не можа там ні з кім звязацца. Няздольнасць звязацца з кім-небудзь на плантацыі ў джунглях казала Стаўрасу, што нешта не так.
  
  
  Мы падышлі да ахоўніка ў ліфта. Ён дзіўна глядзеў на Сэрджыю.
  
  
  "Дзе ты быў?"
  
  
  «Гэта прадстаўнікі прэсы», - сказаў Серджыу, разыгрываючы сваю новую ролю. «Яны чулі пра жахлівую расправу над палкоўнікамі хунты, якая адбылася ўсяго некалькі гадзін таму. Паліцыя паведаміла ім аб трагедыі. Яны хочуць правесці кароткае інтэрв'ю, каб даведацца меркаванне г-на Мінуркаса аб гэтай жудаснай падзеі, і я пагавару з іх наверсе”.
  
  
  Я адчуў штылет Х'юга на сваім правым перадплеччы і падумаў, ці давядзецца мне яго выкарыстоўваць. Калі б ахоўнік нейкі час дзяжурыў, ён бы ведаў, што Цанні не выходзіў з будынка.
  
  
  «Добра, - сказаў ён. "Я паеду з вамі на ліфце".
  
  
  Ліфт быў наверсе ў пентхаусе. Ён патэлефанаваў, і ён павольна пачаў спускацца. Здавалася, прайшла цэлая вечнасць, перш чым ён прыбыў на першы паверх, але дзверы, нарэшце, расчыніліся. Дзяжурыў той жа ліфцёр, які раней вазіў мяне ўверх і ўніз. Мы падняліся на борт, пакуль ліфцёр глядзеў на Сержыу. Дзверы за намі зачыніліся, але аператар не націснуў кнопку, каб падняць нас.
  
  
  «Я не ведаў, што вы выйшлі з будынка», - сказаў ён Серджыу, насцярожана гледзячы на нас.
  
  
  «Ну, зараз ты ведаеш», - раздражняльна адказаў Серджыу. “Я сышоў, каб сустрэцца з гэтымі газэтчыкамі. Адвядзіце нас наверх. Я даю інтэрв'ю».
  
  
  Мужчына ўважліва вывучыў твар Серджыу. "Спачатку я пазваню наверх", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта не абавязкова!" - сказаў Серджыу.
  
  
  Але аператар падышоў да пульта сувязі збоку ад машыны. Я кіўнуў Спенсер, і ён падышоў бліжэй. Ён выцягнуў свой «Сміт і Вессан» 38, і іншы мужчына заўважыў рух. Ён павярнуўся якраз своечасова, каб убачыць рулю пісталета ля скроні. Ён ахнуў і саслізнуў на падлогу.
  
  
  Эрыка падышла да пульта кіравання. "Вазьмі гэта на сябе", - сказаў я.
  
  
  Па шляху ў пентхаус мы перамясцілі абмяклае фігуру ліфцёра ў кут ліфта, адкуль яго было б не адразу відаць, калі мы ўчатырох выйдзем. Праз імгненне ў калідоры пентхауса адчыніліся дзверы.
  
  
  Як я і падазраваў, дзяжурылі яшчэ двое мужчын. Адным з іх быў бландыністы бандыт, якога я сустракаў раней. Гэта былі баевікі, і я не хацеў гуляць з імі ў гульні. Бландын устаў з-за стала каля ўваходу ў пентхаус, а іншы застаўся сядзець.
  
  
  Абодва паглядзелі на Сержыу, нібы бачылі прывід.
  
  
  «Якога чорта…» - усклікнуў бландын. "Што тут адбываецца?"
  
  
  Серджыу прыцягнуў увагу бландына, а Спенсер падышоў да цёмнавалосага за сталом. Мужчына павольна падняўся да Спенсера.
  
  
  «Я даў дазвол на інтэрв'ю з гэтымі людзьмі», - сказаў Серджыу.
  
  
  "Як ты выбраўся з пентхауса?" - спытаў бландын.
  
  
  Я падышоў да яго, пакуль Серджыу адказваў. Спэнсэр стаяў побач з цёмным чалавекам. Эрыка прыкрыла нас абодвух маленькім бельгійскім рэвальверам, схаваным за сумачкай.
  
  
  "Хіба ты не памятаеш, як я сыходзіў?" - абурана спытаў Серджыу. “Гэта было каля гадзіны таму. Я ж казаў вам, што...»
  
  
  Ніякіх дадатковых тлумачэнняў не запатрабавалася. Х'юга бязгучна слізгануў мне ў далонь. Я схапіў бландына левай рукой і прыцягнуў да сябе, калі ён страціў раўнавагу. Я хутка правёў па яго горле рукой з нажом. Кроў пырснула на кашулю і куртку Сержыу.
  
  
  Цёмны чалавек узяў пісталет, але Спенсер быў гатовы да яго. Ён выцягнуў з кішэні выродлівую пятлю і хутка надзеў яе на галаву бандыта, а затым моцна пацягнуў за перакрыжаваны дрот двума драўлянымі ручкамі. Рука чалавека так і не дастала да пісталета. Яго вочы пашырыліся, а рот прыадкрыўся, калі дрот працяў плоць і артэрыі да костак. Яшчэ больш крыві пырснула на тоўсты дыван ля нашых ног, калі бандыт падскочыў і на імгненне скрывіўся ў хватцы Спенсера, яго ногі затрэсліся ў паветры. Затым ён далучыўся да свайго таварыша на падлозе.
  
  
  Эрыка аслабіла хватку на спускавым кручку рэвальвера. Серджыу з бледным тварам глядзеў на трупы, пакуль я выціраў лязо Гюго аб куртку бландына. Спэнсэр кіўнуў мне, адмовіўшыся ад пятлі, якая глыбока ўрэзалася ў шыю чалавека, і накіраваўся да дзвярэй пентхауса. Я трымаў Х'юга ў руцэ, а Спенсер выцягнуў спецыяльны пісталет, аб якім ён згадаў мне раней. Яго падала кампанія Special Effects and Editing – пнеўматычны пісталет, які страляе дроцікамі. Дроцікі былі напоўнены курарэ, хуткадзейным ядам, які AX запазычыў у індзейцаў Калумбіі.
  
  
  Серджыу прыйшоў у сябе. Ён падышоў да дзвярэй, уставіў яшчэ адзін ключ, які даў яму Мінуркас, і адамкнуў ім цяжкія дзверы. Ён паглядзеў на мяне, і я кіўнуў. Ён бясшумна штурхнуў дзверы і адступіў убок, бо ён не мог увайсці ў пентхаус. Ён не быў готаў дапамагчы на гэтым этапе нападу.
  
  
  Мы ўсе трое хутка ўвайшлі ў дзвярны праём, разыходзячыся веерам, Эрыка трымала рэвальвер перад сабой, гатовая стрэліць, але яна была ўсяго толькі запасным пісталетам. Я не хацеў больш папярэджваць людзей Стаўраса, чым гэта было абсалютна неабходна, перш чым мы знайшлі самога Стаўраса.
  
  
  Было б ідэальна, калі б Стаўрас знаходзіўся ў вялікай гасцінай ля ўваходу. Гэта б вельмі хутка паклала канец усяму гэтаму. Але замест гэтага мы выявілі моцнага Хамера, які сядзіць на доўгай канапе спіной да нас са шклянкай брэндзі ў руцэ. Я бачыў рамяні кабуры з таго месца, дзе стаяў. Ён усё яшчэ быў узброены - гэты небяспечны чалавек.
  
  
  Ва ўнутраным калідоры, які вядзе ў спальні, не было ніякіх прыкмет жыцця, але даносіліся галасы з добра асветленага офіса. Я якраз збіраўся накіравацца да Хамера, як раптам двое мужчын выйшлі з офіса ў гасціную. Адзін з іх быў здаравенным баевіком з аўтаматам у наплечной кабуры, а другім быў іншы фальшывы Мадупа, Яніс Цанні.
  
  
  Яны спыніліся, калі ўбачылі нас, і абодва глядзелі на Сержыу прамяністымі вачыма. Два самазванцы на імгненне спыніліся, гледзячы адзін на аднаго, а Хамер павярнуўся да іх і ўбачыў выраз іх твараў. Яшчэ праз долю секунды галаварэз з Цані пацягнуліся за пісталетамі.
  
  
  Спэнсэр нацэліў дзіда і стрэліў. У пакоі пачуўся глухі воплеск, і праз імгненне з шыі мужчыны, побач з адамавым яблыкам, вылецеў чорны металічны дзіда. Яго сківіца пачала бязгучна працаваць, калі Цані ў жаху ўтаропіўся на чорны аб'ект. Хамер адным каціным рухам пачаў паварочвацца і выцягваць пісталет.
  
  
  Яго вочы спачатку засяродзіліся на мне, і я ўбачыў у іх пагрозу, калі яго рука знайшла пісталет у кабуры. Я зваліўся на адно калена і адначасова ўзмахнуў рукой, выканаўшы пятлю знізу, вызваляючы штылет. Ён расьсек паветра бясшумна, як якая дзівіць змяя, і ўдарыў Хамера ў грудзі побач з яго сэрцам. Лязо з гучным стукам увайшло ў яго цела і апусцілася да ручкі.
  
  
  Выродлівыя вочы Хамера, якія ўпершыню адкрыліся мне, паколькі на ім не было сонцаахоўных акуляраў сіняга колеру, на імгненне пільна паглядзелі на мяне, недаверліва, што мне ўдалося забіць яго так хутка. Ён паглядзеў на штылет, з-пад якога яго кашуля сачылася малінавым. Ён узяў нож, нібы збіраючыся выцягнуць яго, затым падняў пісталет у руцэ да мяне. Але ён ужо быў мёртвы. Ён упаў тварам уніз на канапу, яго доўгія валасы схавалі замяшанне на яго твары.
  
  
  Іншы баявік толькі што перастаў тузацца на падлозе. Цані павярнуўся, каб бегчы назад у офіс, але яшчэ адзін дзіда з пнеўматычнага пісталета спыніў яго, трапіўшы ў спіну.
  
  
  Ён адчайна спрабаваў схапіўся за яго, не змог да яго дацягнуцца, а затым паваліўся галавой у дзвярны праём офіса, на імгненне тросся там, а затым абмяк.
  
  
  Я падышоў да дзвярэй і ўбачыў, што ў офісе больш нікога няма. Я зноў павярнуўся да астатніх. Я кіўнуў у калідор, які вядзе ў спальні, і Спенсер апярэдзіла мяне. Эрыка рушыла ўслед за мной.
  
  
  Мы даследавалі астатнюю частку месца. Яшчэ адна гасцёўня, спальні і кухня. Мы выявілі ўзброенага злачынцу, які еў бутэрброд на кухні. Гэта значыць Спенсер знайшоў яго першым. Я ўвайшоў якраз у той момант, калі ён зноў стрэліў з пнеўматычнага пісталета. Ён страшэнна рваўся да забойстваў, амаль гэтак жа, як і Зак. Мужчына атрымаў удар у бок, калі выцягнуў доўгі рэвальвер Welby.32. Па нейкай прычыне атрута падзейнічала на яго не так хутка, і яму ўдалося стрэліць. Пісталет з ровам вырваўся ў межы пакоя і патрапіў Спенсеру прама пад рэбры, адкінуўшы яго спіной да сцяны. Я схапіў крэсла і стукнуў ім па твары, калі ён цэліўся ў мяне з рэвальвера. Крэсла ўрэзаўся ў яго і разбіўся аб твар. Пісталет стрэліў у столь, і мужчына стукнуўся аб падлогу спіной, страціўшы зброю. Спэнсэр, бурчаў у сьцяну, зноў прыцэліўся з пнеўматычнага пісталета.
  
  
  Я крычаў на яго. - "Трымайся, чорт вазьмі!"
  
  
  "Навошта?" - хрыпла спытаў ён. «Ублюдак дастаў мяне».
  
  
  Ён зноў прыцэліўся. Я ўдарыў яго кулаком па твары, і ён стукнуўся галавой аб сцяну. Затым я высек пісталет, так што ён страціў яго. Ён загрымеў па кафлянай падлозе кухні, і ён ашаломлена паглядзеў на мяне.
  
  
  "Я сказаў, пачакай", - прагыркаў я.
  
  
  Нашы вочы на імгненне сустрэліся, затым ён апусціў вочы, хапаючыся за рану пад рэбрамі. Гэта было падобна на простую рану на плоці, але зараз мяне гэта не моцна турбавала. Я падышоў і апусціўся на калені перад стралком. Яго вочы былі адчыненыя, а яго цела ўсё яшчэ змагалася з атрутай. Ён быў адным з тых рэдкіх людзей, у якіх быў натуральны імунітэт да пэўных таксічных хімічных рэчываў, што, хаця і не поўны, прымушала курарэ забіваць яго павольна, а не імгненна. Я быў рады, што гэта так. Магчыма, я змагу атрымаць адказы.
  
  
  У гэты момант на кухню ўвайшла Эрыка, яе рэвальвер яшчэ не страляў. "Яго тут няма", - сказала яна.
  
  
  Я схапіў няўдачніка за кашулю і страсянуў. "Дзе Стаўрас?" - запатрабаваў я.
  
  
  Мужчына паглядзеў на мяне. "Якая твая справа?" Ён быў яшчэ адным з амерыканскіх фанатыкаў Стаўроса, але яго валасы былі не такімі доўгімі, як у Хамера.
  
  
  Я выцягнуў «люгер» з кабуры і прыціснуў яго да левай скулы бандыта. "Калі ты скажаш мне, дзе ён, я прасачу, каб ты своечасова звярнуўся да лекара, каб выратаваць цябе". Вядома, гэта была хлусня. «Калі ты адмовішся, я націсну на курок. Кажы».
  
  
  Ён паглядзеў мне ў вочы і ацаніў убачанае. «Чорт, добра, - хрыпла сказаў ён. Атрута ўжо дзейнічала на яго. "Калі ты сапраўды выратуеш мяне".
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  «Ён адправіўся на Міканос».
  
  
  Я пераглянуўся з Эрыкам. Востраў Міканос быў адным з двух месцаў, дзе Стаўрас ствараў свой элітны корпус паўстанцаў. «А цяпер раскажы», - сказаў я, прыціскаючы Люгер да яго твару. "Ён атрымаў вестку аб палкоўніках?"
  
  
  Бандыт усміхнуўся, затым яго твар сказіў раптоўны боль. «Цані патэлефанаваў дадому Коцікасу. Адказаў адзін з копаў. Сказаў, што лейтэнант і нашы людзі ў парадку, і што палкоўнікі мёртвыя».
  
  
  "Якога чорта?" - выклікнуў Спенсер.
  
  
  Спэнсэр быў здзіўлены адказам, а я не. Палкоўнік Коцыкас хутка падумаў, калі раздаўся званок, і даў трубку аднаму з паліцыянтаў. Коцыкас меркаваў, што, калі ён не перадасць у пентхаус ілжывае паведамленне, Стаўрас будзе ісці туды са сваімі людзьмі. У Коцікаса не было часу ўзгадніць з намі дзеянні, таму ён пайшоў далей і зрабіў тое, што здавалася лепшым. Гэта было разумна, але палкоўнік не мог ведаць, што адказ, які ён прымусіў даць паліцэйскаму, дазволіць Стаўрасу пакінуць пентхаус да таго, як мы туды дабяромся.
  
  
  "Навошта Стаўрасу паехаць на Міканос?" - з'едліва спытаў я які памірае стрэлка. "Для агляду войскаў?"
  
  
  Яшчэ адзін прыступ болю ахапіў яго. "Дайце мне лекара", - выдыхнуў ён.
  
  
  «Спачатку пагаворым».
  
  
  Ён прашаптаў словы. «Ён склікаў абодва лагеры. Ён хоча, каб войскі былі дастаўлены ў Афіны. Камандуючы на Міканосе сказаў нешта аб тым, каб не рухаць свае войскі, пакуль не атрымае вестку ад Мінуркаса. Стаўрас быў вельмі злы на яго. Ён прыляцеў туды, каб асабіста камандаваць».
  
  
  Я вырас. Мужчына напружыўся і ўздрыгнуў. Яго твар ужо пасінеў.
  
  
  "Пойдзем адсюль", - загадаў я. Я павярнуўся да Спенсер. "Заставайся тут."
  
  
  У яго голасе гучала абурэнне. "Я паранены, Картэр".
  
  
  Я агледзеў яго. Гэта была ўсяго толькі рана, у якой не было нічога жыццёва важнага. "З табой усё будзе ў парадку", - сказаў я. «Перавяжыце гэта павязкай і патэлефануйце Хоўку адсюль. Раскажыце яму аб апошніх падзеях. Я папрашу Минуркоса выклікаць лекара, які паклапоціцца аб вашай ране. Ёсць пытанні?»
  
  
  "Так", - сказаў ён. "Чаму ты не хочаш, каб я быў з табой на Міканосе?"
  
  
  «Табе трэба крыху паправіцца, Спенсер.
  
  
  Стаўрас занадта важны для AX. "
  
  
  "Сказаць гэта Хоуку?" - кісла спытаў ён. "Ён рэкамендаваў мяне на часовую працу па гэтым заданні".
  
  
  "Скажы яму ўсё, што хочаш". Я павярнуўся да дзвярэй, прыбіраючы "люгер" у кабуру. "Давай, Эрыка".
  
  
  «Што вы ад мяне чакаеце, проста пачакайце, пакуль я не атрымаю ад вас вестку? - спытаў Спенсер.
  
  
  Я спыніўся і падумаў пра гэта на імгненне: «Заўтра ў час снедання вы можаце пайсці. Газетам будзе занадта позна расказваць пра гэту гісторыю. Няхай Мінуркас патэлефануе ў паліцыю і раскажа ім усё. Патэлефануйце палкоўніку Коцікасу і папытаеце яго падтрымаць Мінуркаса. Да таго часу я буду на Міканосе і знайду Стаўраса, калі ён там. Для яго будзе зарана атрымліваць нейкія навіны пра тое, што адбылося тут і ў доме Коцікаса».
  
  
  "А што наконт Серджыу?" - спытала Эрыка.
  
  
  "Мы адправім яго дадому", - сказаў я. "Ён добра папрацаваў, і зараз ён можа вярнуцца да сваёй сям'і".
  
  
  "Картэр", - сказаў Спенсер.
  
  
  "Так?"
  
  
  "У наступны раз я буду лепш".
  
  
  Я паглядзеў на яго. "Добра", - сказаў я. «Пойдзем, Эрыка. Нам трэба злавіць сцярвятніка».
  
  
  Дзесяты раздзел.
  
  
  Гавань Міканоса ляжала як масіўны агранены сапфір у промнях ранішняга сонца. Гэта была амаль цалкам закрытая гавань з невялікімі рыбацкімі лодкамі і катэрамі ўнутры і двума вялікімі круізнымі караблямі, якія стаяць на якары ля марской сцяны. Караблі не заходзілі ў Міканос. Пасажырам даводзілася спускацца па няўпэўненых трапах з багажом у руках да катэра, які невялікімі групамі дастаўляў іх на бераг.
  
  
  Мы з Эрыкам не перажылі гэтай кароткай прыгоды. Мы прыбылі ў новы аэрапорт на іншым канцы выспы ўсяго гадзіну таму і ехалі на аўтобусе па выбоістай дарозе да вёскі. Цяпер я сядзеў у прыбярэжным кафэ пад навесам з парусіны, уладкаваўшыся на прамым жоўтым крэсле, і назіраў, як паўтузіна вусатых грэчаскіх маракоў вядуць нядаўна размаляваную рыбацкую лодку ў ваду ўсяго ў пятнаццаці ярдах ад мяне. Ад мяне ў абодвух напрамках паварочвала набярэжная - шэраг пабелены дамоў з кафэ, крамамі і невялікімі гатэлямі. Я зрабіў глыток Nescafe, сімвалічнай даніну павагі грэкаў амерыканскай каве, і назіраў, як міма праязджае стары ў саламяным капелюшы, які гандлюе вінаградам і кветкамі. У гэтай атмасферы было цяжка прыгадаць, што я быў тут, каб забіць чалавека.
  
  
  Эрыкі са мной не было. Яна знікла ў лабірынце беласнежных вуліц недалёка ад набярэжнай, каб знайсці старую жанчыну, якую яна ведала па знаходжанні на Міканос пару гадоў таму. Калі вам патрэбна была нейкая інфармацыя пра Міканос, вы звярталіся да цёмнавалосых бабуль у чорных шалі, якія здавалі пакоі ў сваіх дамах наведвальнікам. Яны ўсё ведалі. Эрыка пайшла даведацца аб ваенным лагеры на востраве і даведацца, дзе можа жыць камандзір гэтага лагера, таму што мы, верагодна, знойдзем там Стаўраса.
  
  
  Я якраз заканчваў "Нескафэ", калі Эрыка, разгойдваючыся па каменнай дарожцы перад кафэ, была апранутая ў жоўтыя штаны, яе доўгія рудыя валасы былі сцягнуты жоўтай стужкай. Мне ўсё яшчэ было цяжка зразумець, чаму такая прыгожая дзяўчына, як Эрыка, аказалася ўцягнутай у мой свет. Ёй трэба было выйсці замуж за багатага чалавека з вілай і доўгай белай яхтай за межамі Тэль-Авіва. Усё гэта яна магла б мець сваёй знешнасцю. Можа, яна гэтага не ведала. А можа, яхты проста не ў яе смачнейшыя.
  
  
  «Ты выглядаеш як турыст, Нік», - усміхнулася яна, сядаючы побач са мной. "За выключэннем пінжака і гальштука".
  
  
  "Дайце мне яшчэ гадзіну", - сказаў я. "Што вы даведаліся?"
  
  
  Яна заказала ў афіцыянта кубак гарачай гарбаты, і ён пайшоў. “Добра, што я паехала адна. Марыя спачатку вельмі не хацела размаўляць. Гэтыя выспіцяне вельмі далёкія ад незнаёмцаў, і любы чалавек, які тут не жыве, - чужы».
  
  
  "Што яна павінна была сказаць?"
  
  
  Эрыка пачала казаць, але ёй прыйшлося пачакаць, пакуль афіцыянт пакіне ёй гарбату. Калі ён пайшоў, яна насыпала ў кубак крыху цукру з адкрытай міскі. «Побач з пляжам Арнас ёсць лагер, і толькі пара астраўлянаў пабывала ўнутры. Камандзір жыве на арандаванай віле побач з лагерам. Яго клічуць Галаціс. Адзін з двух мясцовых таксістаў адвёз двух амерыканцаў у гатэль «Рэнія». на ўскраіне сяла; Пазней гэты ж чалавек адвёз іх на вілу Галатыса».
  
  
  «Выдатная выведвальная праца, міс Ністрам», - сказаў я. "Пойдзем, паехалі ў Рэнію".
  
  
  «Я толькі села», - пажалілася яна. «У мяне яшчэ ёсць паўкубка гарбаты».
  
  
  "Я прынясу табе яшчэ кубак пазней". Я кінуў на столік некалькі драхмаў.
  
  
  «Добра», - сказала яна, паспешліва сербануўшы яшчэ гарбаты, а затым паднялася, каб ісці за мной.
  
  
  Мы прайшлі па набярэжнай міма кафэ і невялікай групы да адкрытай плошчы, дзе спыняліся аўтобусы, якія ішлі на ўскраіны. Паштовае аддзяленне і штаб паліцыі порта выходзілі на плошчу, і там стаяла пацьмянелая бронзавая статуя старажытнага героя. Мы абмінулі гэтую плошчу, згарнулі з набярэжнай у невялікі квартал і неўзабаве прыбылі ў Рэнію. Гэта быў шматузроўневы гатэль, пабудаваны на ўзгорку з амаль трапічным садам перад ім.
  
  
  Стройны малады чалавек за стойкай рэгістрацыі быў вельмі ветлівы. «Так, учора прыехалі двое амерыканцаў. Яны вашыя сябры?»
  
  
  Як іх клічуць? »- спытаў я.
  
  
  "Дайце падумаць." Ён дастаў з-пад прылаўка часопіс і адчыніў яго. «ААА. Містэр Браўн і містэр Сміт».
  
  
  «Так. Яны будуць нашымі сябрамі», - сказаў я. «У якім яны пакоі? Мы хочам іх здзівіць».
  
  
  «Яны ў 312. Але яны ўжо з'ехалі. Яны згадалі, што вернуцца на абед у гатэль да поўдня».
  
  
  Мы ўсё роўна праверылі пакой. Я пастукаў у дзверы, а затым увайшоў са спецэфектам, прадстаўленым хлопцамі з аддзела спецэфектаў. Мы зачынілі за сабой дзверы і агледзеліся. Абодва вялікія ложкі былі яшчэ не запраўлены, а на начным століку стаяла напалову пустая бутэлька віскі. Стаўрас не асабліва піў, таму я падумаў, што гэта быў яго найміт, якога ён прывёў з сабой, які выпіў спіртное.
  
  
  Акрамя скотчу і некалькіх недакуркаў, яны больш нічога не пакінулі. Стаўрас, верагодна, не ўзяў з сабой багажу. Тое, што ён мусіў зрабіць, не зойме шмат часу. Яму прыйшлося даведацца аб тэлефонным званку чалавека, які назваўся Мінуркасам, і праверыць лаяльнасць Галатыса, камандзіра лагера. Жыццё Галатыса апынулася ў непасрэднай небяспецы, калі б ён падпарадкаваўся загадам Мінуркаса не рухацца, пакуль не пачуе ад яго далейшыя паведамленні. Паколькі Стаўрас прыбыў учора, Галатыс мог быць ужо мёртвы.
  
  
  "Нам лепш пайсці на вілу", - сказаў я.
  
  
  "Я з табой, Нік".
  
  
  Пасля паўгадзіннага пошуку мы нарэшце знайшлі таксіста, які пацягвае сувязь у кафэ. У яго не было ні найменшага жадання адвезці нас на вілу, пакуль я не паказаў яму пачак драхмаў, пасля чаго ён згорбіўся і павёў нас да таксі. Гэта быў патрапаны Шэўрале 1957 года, без большай часткі фарбы і ваты якая тырчыць з абіўкі. Таксіст завёў стары рухавік, які выдаў гучную адрыжку, калі мы пахалі.
  
  
  Вялікая частка язды праходзіла па дрэнна выбрукаванай дарозе ўздоўж скалістага ўзбярэжжа выспы, дзе стромыя скалы абрываліся ў Эгейскае мора. Калі мы былі амаль на пляжы Арнас, кіроўца павярнуў на ірваную жвіровую дарогу ў бок лагера і вілы. Калі мы мінулі высокі плот з калючага дроту, нам удалося толькі мімаходам разгледзець лагер, зялёныя будынкі, што стаіліся ўдалечыні. Мы звярнулі ад плота на доўгую дарогу, якая вяла да вілы. Калі мы падышлі да хаты з чарапічным дахам, я папытаў таксіста пачакаць, і ён, падобна, вельмі ахвотна пагадзіўся.
  
  
  Мы былі гатовыя да ўсяго, калі я пастукаў у багата упрыгожаныя драўляныя ўваходныя дзверы. У Эрыкі зноў быў бельгійскі рэвальвер, схаваны за сумачкай, і на гэты раз яна спадзявалася яго выкарыстоўваць. Яна стрымана стаяла побач са мной каля дзвярэй і чакала. Я паклаў «люгер» у бакавую кішэню пінжака, і мая рука была з ім. Слуга, пажылы грэк, адчыніў дзверы.
  
  
  "Калі мера", - прывітаў ён нас. Ён працягнуў па-грэцку. "Вы хочаце бачыць камандзіра?"
  
  
  «Прабачце мне», - сказаў я, асцярожна адсоўваючы яго ўбок. Мы з Эрыкам пераехалі ў вялікую гасціную з адной шкляной сцяной, якая выходзіць на схіл узгорка з дрэвамі.
  
  
  "Калі ласка!" - запярэчыў стары па-ангельску.
  
  
  Мы асцярожна пераходзілі з пакоя ў пакой і нарэшце сустрэліся ў вялікім пакоі. Там нікога не было.
  
  
  "Дзе камандзір?" - спытала Эрыка ў старога.
  
  
  Ён люта паківаў галавой з боку ў бок. «Не на віле. У гасцях".
  
  
  Я спытаў. - "Дзе?"
  
  
  “Пайшоў з амерыканцамі. У лагер».
  
  
  "Эфарыста", - сказаў я, падзякаваўшы яму.
  
  
  Мы выйшлі і зноў селі ў кабіну. «Завязі нас у ваенны лагер», - сказаў я кіроўцу.
  
  
  "Што мы будзем рабіць, калі дабяромся туды?" - спытала Эрыка.
  
  
  Таксі ад'ехала ад дома і рушыла назад па жвіровай дарозе. "Я яшчэ не ўпэўнены", - прызнаў я. "Я проста адчуваю, што мы павінны хаця б зірнуць з боку".
  
  
  Але мы так далёка не зайшлі. Калі мы павярнулі назад на дарогу, якая праходзіла паралельна агароджы, і праехалі па ёй некалькі соцень ярдаў, я ўбачыў месца, дзе сляды ад шын выходзілі з праезнай часткі і спыніліся каля нейкіх зараснікаў.
  
  
  Я сказаў кіроўцу. - "Стоп!"
  
  
  "Што здарылася, Нік?" - спытала Эрыка.
  
  
  "Я не ведаю. Заставайся тут».
  
  
  Я вылез з кабіны і выцягнуў "люгер". Я павольна рушыў міма слядоў шын да зараснікаў. Былі сведчанні бойкі каля таго месца, дзе была прыпаркавана машына. Патрапіўшы ў кусты, я выявіў тое, чаго баяўся. За густым кустом ляжаў высокі худы мужчына, з перарэзаным горлам ад вуха да вуха. Відавочна, я знайшоў Галатыса.
  
  
  Я вярнуўся ў машыну і сказаў Эрыку, і мы проста пасядзелі там некаторы час, пакуль таксіст глядзеў на нас у люстэрка задняга віду.
  
  
  «У Стаўроса ўжо павінен быў быць адзін з падпарадкаваных Галатыса афіцэраў на сваім баку», - цяжка сказаў я. "Калі мы не знойдзем Стаўроса, заўтра ў яго будуць гэтыя войскі ў Афінах".
  
  
  «Мы не можам ісці за ім у лагер, Нік, - сказала Эрыка. "У яго будзе невялікая армія, каб абараняць яго там".
  
  
  «Мы вернемся ў гатэль і спадзяемся, што тое, што сказаў ім Стаўрас, праўда - што ён мае намер быць там да поўдня. Мы будзем чакаць яго там».
  
  
  У «Рэніі» мы з Эрыкам незаўважанымі дабраліся да пакоя Стаўроса. Мы замкнуліся і пачалі чакаць. Была сярэдзіна раніцы. Ложкі былі запраўлены, так што нам не прыйшлося турбавацца аб пакаёўках. Я наліў нам абодвум невялікую порцыю віскі, і мы селі на край ложка, выпіўшы гэта.
  
  
  "Чаму мы не можам быць тут у адпачынку, як турысты?" - пажалілася Эрыка. "Няма чаго рабіць, акрамя як наведваць вятракі, хадзіць на пляжы і сядзець у кафэ, назіраючы, як жыве свет?"
  
  
  "Можа быць, мы калі-небудзь будзем тут разам", - сказаў я, не верачы гэтаму ні на хвіліну. "Пры іншых абставінах".
  
  
  Эрыка зняла маленькую камізэльку, які ішоў з штанамі. На ёй была толькі празрыстая блузка, запраўленая за штаны. Яна зноў лягла на ложак, яе ногі ўсё яшчэ стаялі на падлозе, а яе рудыя валасы бязладна расплываліся на простым зялёным покрыве.
  
  
  "У нас не так шмат часу разам", - сказала яна, гледзячы ў столь. Лёгкі ветрык пранікаў у адчыненае акно, лёгкі марскі брыз. "Незалежна ад таго, як усё гэта працуе".
  
  
  "Я ведаю."
  
  
  “Я не хачу чакаць нейкага магчымага моманту ў будучыні разам. Магчыма, ён ніколі не наступіць». Яна пачала расшпільваць блузку.
  
  
  Я паглядзеў на яе. "Эрыка, што ты, чорт вазьмі, робіш?"
  
  
  "Я распранаюся", - сказала яна, не гледзячы на мяне. Блузка была знята. Яна расшпіліла маленькі бюстгальтар і змахнула яго. Я глядзеў на яе зверху ўніз.
  
  
  "Вы разумееце, што Стаўрас можа ўвайсці сюды ў любы момант?" Я спытаў.
  
  
  "Гэта толькі сярэдзіна раніцы". Яна расшпіліла зашчапку жоўтых штаноў на таліі і сцягвала іх праз сцягна. Пад ім быў толькі кавалак трусікаў, невялікі кавалак тканіны, які амаль нічога не прыкрываў.
  
  
  Я ўспомніў, і ў мяне перасохла ў горле. Я ўспомніў чыстае жывёла задавальненне, якое адчуваў з ёй.
  
  
  "Эрыка, я не думаю…" - паспрабавала запярэчыць я.
  
  
  «Час ёсць», - запэўніла яна мяне, млява рухаючыся па ложку. Я глядзеў, як яе цела рухаецца і расцягваецца. «Ты сам сказаў, што Стаўрас, верагодна, усю раніцу будзе перамаўляцца з новым камандзірам у лагеры».
  
  
  «Мы не можам быць упэўненыя ў гэтым», - сказаў я, калі яна расшпільвала мой рамень. Мой пульс пачасціўся, і я адчуў знаёмую ўнутраную рэакцыю на яе дакрананне.
  
  
  Яна прыцягнула мяне да сябе і рушыла да мяне. Мая левая рука па ўласным жаданні перамясцілася да грудзей.
  
  
  «Як мы павінны быць упэўненыя, Нік», - выдыхнула яна, засунуўшы руку ў маё адзенне.
  
  
  «Ну якога чорта, - падумаў я. Дзверы былі зачынены. "Люгер" будзе ў межах лёгкай дасяжнасці. Мы пачуем Стаўраса да таго, як ён увойдзе ў пакой. І ў мяне было тое ж пачуццё, што і ў Эрыкі. Магчыма, гэта апошні раз.
  
  
  Я павярнуўся і дазволіў вачам слізгаць па целе Эрыкі і грыве палаючых валасоў, што падалі на яе малочныя плечы, і падумаў, ці была калі-небудзь жанчына больш жаданая, чым Эрыка Ністрам. У любым месцы. Любы час.
  
  
  Я пацалаваў яе, і яе рот быў гарачым і вільготным, і ў тым, як яна прыціснулася вуснамі да маіх, была патрэбнасць. Калі мы цалаваліся, яна мяне распранала, і я не спыняў яе. Потым мы разам ляжалі на ложку, і я сцягваў празрыстыя трусікі з яе сцёгнаў і сцёгнаў. У канцы яна дапамагла мне, збіўшы іх з панталыку.
  
  
  Яна лягла на спіну з амаль зачыненымі вачыма і пацягнулася да мяне. Я падышоў да яе, і яна прыцягнула мяне да сябе. Мы зноў горача пацалаваліся, і яна трымала мяне і лашчыла. Калі яна ўцягнула мяне ў сябе, быў момант, калі яе рот адкрыўся ад задавальнення, а затым з яе горла вырваўся нізкі стогн.
  
  
  Яе сцягна рухаліся супраць мяне, праяўляючы ініцыятыву і патрабавальна. Я адказаў, моцна пхаючы яе. Доўгія сцягна адарваліся ад ложка і замкнуліся за маёй спіной, прымушаючы мяне глыбей пракрасціся ўнутр.
  
  
  А потым нас прагрымеў выбух. Ён прыйшоў раней і з большай сілай, чым я калі-небудзь думаў, прымушаючы плоць дрыжаць і дрыжаць ад сваёй аголенай сілы і праходзячы толькі пасля таго, як мы абодва былі пазбаўлены ад усёй мітусні, якая нарастала ўнутры нас. Мы засталіся з мяккай рабізна задавальнення, якая пракралася ў самыя глыбокія і самыя патаемныя часткі нас.
  
  
  Апраналіся марудліва. Была яшчэ не позняя раніца. Аднак я пачаў баяцца, што Стаўрас можа не з'явіцца. Ён можа быць у аэрапорце ў чаканні самалёта ў Афіны. Ён мог бы сказаць, што вяртаецца апоўдні толькі для таго, каб збіць любога праследавацеля са свайго следа.
  
  
  Было адзінаццаць трыццаць. Эрыка выпіла яшчэ віскі, і ўнутры яе расло напружанне, якое відавочна адбівалася на яе твары.
  
  
  "Я іду ў вестыбюль", - сказала яна ў адзінаццаць трыццаць пяць.
  
  
  "Навошта?"
  
  
  "Можа быць, ён патэлефанаваў і змяніў свае планы", - сказала яна, хутка зацягнуўшы доўгую цыгарэту. "Яны могуць нешта ведаць".
  
  
  Я не спрабаваў яе спыніць. Яна была ўся ў хваляванні, нягледзячы на тое, што мы раней займаліся каханнем.
  
  
  «Добра, - сказаў я. «Але калі вы сутыкнецеся са Стаўрасам, не бярыце яго на сябе. Няхай ён падыдзе сюды».
  
  
  «Добра, Мік. Абяцаю».
  
  
  Пасля сыходу Эрыкі я пачаў хадзіць па пакоі. Я сам нерваваўся. Было важна, каб мы прывялі сюды Стаўраса. Мы пераследвалі яго дастаткова доўга.
  
  
  Прайшло ўсяго пяць хвілін пасля таго, як Эрыка спусцілася да стойкі рэгістрацыі гатэля, калі я пачуў гук у калідоры. Я выцягнуў 9-мм люгер і падышоў да дзвярэй. Я прыслухаўся. Раздаўся яшчэ адзін гук. Я чакаў, але нічога не адбылося. Я асцярожна і ціха адамкнуў дзверы. Прыадчыніўшы яе на дзюйм, я выглянуў у калідор. Нікога не было відаць. Я стоячы зірнуў у хол і паглядзеў туды-сюды.
  
  
  Нічога. Калідор меў адкрытыя аркі, якія вядуць у сад. Я пайшоў, выглянуў і зноў нічога не ўбачыў. Прыкладна за пяцьдзесят футаў па калідоры быў выхад у сад. Я хутка спусціўся туды, агледзеўся і нарэшце здаўся. «Напэўна, мае нервы былі на мяжы, - вырашыў я. Я вярнуўся да прачыненых дзвярэй у пакой і ўвайшоў.
  
  
  Як толькі я схапіўся за дзверы, каб зачыніць іх за сабой, я краем вока заўважыў рух, але было занадта позна, каб адрэагаваць. Хрумсткі ўдар па патыліцы выклікаў у мяне галавакружны боль у галаве і шыі. «Люгер» выслізнуў з маёй рукі. Я схапіўся за дзвярны вушак і ўтрымаўся, калі я абапёрся на яго. Я мімаходам убачыў твар перад сабой і пазнаў у ім тое, што бачыў у пентхаусе ў Афінах. Гэта быў суровы хмурны твар Адрыяна Стаўраса. Я выдаў жывёльны гук у горле і пацягнуўся да гэтага пачварнага твару. Але потым яшчэ нешта зноў ударыла мяне па галаве, і ўнутры ўспыхнулі яркія агні. Я паплыў у мора чорнага колеру, і паміж чорным морам і чорным небам не было лініі гарызонту. Усё гэта самкнулася на мне і злілося ў цёмную масу.
  
  
  Адзінаццаты раздзел.
  
  
  "Ён ачуўся".
  
  
  Я чуў голас невыразна, як быццам ён ішоў да мяне з другога пакоя. Мае вочы адкрыліся, але я не мог іх сфакусаваць. Я ўбачыў вакол сябе тры смутныя формы.
  
  
  «Напэўна, расплюшчы вочы».
  
  
  Голас быў знаёмым. Ён належаў Адрыяну Стаўрасу. Я паспрабаваў засяродзіцца на ягонай крыніцы. Яго твар праяснілася ў маім бачанні. Я глядзеў на жорсткі, жорсткі твар з залысінамі, цёмнымі валасамі і ледзянымі халоднымі вачыма, і ненавідзеў сябе за тое, што дазволіў яму ўзяць мяне. Я перавёў погляд з яго на два іншых асобы па баках. Адзін належаў здароваму асмугламу хлопцу з блакітнаватым вокам над левым вокам. Я прыняў яго за бразільскага целаахоўніка Стаўраса. Іншы мужчына быў даволі малады і насіў форму колеру хакі. Я здагадваўся, што гэта той афіцэр, які замяніў пакаранага Галатыса.
  
  
  — Такім чынам, — сказаў Стаўрас атрутным голасам. «Мыйшчык вокнаў». Ён выдаў свайго роду гарлавы смех. "Хто ты на самой справе?"
  
  
  "Хто ты на самой справе?" Я адказаў, спрабуючы ачысціць галаву, спрабуючы думаць. Я ўспомніў Эрыку і падумаў, ці знайшлі яны яе таксама.
  
  
  Стаўрас выцягнуў мяне і ўдарыў мяне тыльным бокам далоні, і толькі тады я заўважыў, што сяджу на прамым крэсле. Яны не звязвалі мяне, але "Люгера" не было. Х'юга ўсё яшчэ сядзеў у мяне на перадплеччы пад расшпіленай курткай. Я ледзь не зваліўся з крэсла, калі прыпаў удар.
  
  
  Стаўрас нахіліўся нада мной, і калі ён загаварыў, яго голас быў падобны на рык леапарда. "Я бачу, ты мяне не даведаешся", - прашыпеў ён. Я бачыў, як вайсковы афіцэр зірнуў на яго. "Цяпер вы ведаеце, з якім мужчынам маеце справу".
  
  
  «Так, псіх, - падумаў я. Бязлітасны чалавек, які палюе на іншых. Цяпер я зразумеў, чаму яны назвалі яго Сцярвятнікам. На гэты раз я трымаў рот на замку. Ён выпрастаўся, схапіў кашулю за перад і драматычна разарваў яе. Я глядзеў на масу шнараў на яго торсе, відавочна, ад агню. Аказалася, што яны пакрывалі большую частку яго цела.
  
  
  "Вы бачыце гэта?" - Прагыркаў ён, яго вочы заблішчалі занадта ярка. “Я атрымаў гэта пры пажары ў кватэры, калі быў хлопчыкам. Мой бацька ўзяў з сабой у ложак закураную цыгарэту, што стала апошнім з серыі безадказных дзеянняў у адносінах да яго сям'і. Але я выжыў, разумееце. Не думайце, што я патраплю ў пекла, таму што я ўжо быў там ".
  
  
  Так што гэта была вялікая адсутнічаючая частка загадкі Стаўраса. Агонь нешта зашчоўкнуў унутры яго. Ён выпаліў усё, што засталося ад душы, засталося толькі абвугленае ядро. Калі ён зашпіліў кашулю, я зразумеў, чаму ён стаяў так проста. Мабыць, увесь яго тулава быў цвёрдым з-за зарубцаванай тканіны.
  
  
  "Цяпер ты разумееш", - прашыпеў ён мне. "Цяпер ты скажаш мне, хто ты і што ты робіш тут, на Міканосе, шпіёнія за мной".
  
  
  Хрыплы цемнатвары хлопец побач з ім дастаў з кішэні нешта кароткае, відаць, дубінку, на ўсялякі выпадак, калі я быў бы дастаткова дурны, каб кінуць выклік Стаўрасу.
  
  
  "Гэта ЦРУ?" Да мяне дайшоў пачварны голас Стаўроса. "Вы тэлефанавалі Галатысу, прыкідваючыся Мінуркасам?"
  
  
  Я павінен быў пашкадаваць, інакш усё было б скончана. Калі б Эрыка не пацярпела за стойкай гатэля, як аказалася, яна хутка вярнулася б сюды. Калі мне пашанцуе, і яна зверне ўвагу, яна не ўвойдзе ў пакой і не стане іх палонніцай. Яна будзе змагацца з гэтым, і я павінен быць свядомым, каб аказаць ёй дапамогу.
  
  
  "Так", - сказаў я. "Я з ЦРУ".
  
  
  "Ага, праўда выходзіць вонкі", – сказаў Стаўрас. «І вы тут, каб зладзіць пераварот супраць мяне?»
  
  
  Вочы Стаўроса бліснулі на мяне маніякальнай нянавісцю.
  
  
  "Нешта ў гэтым родзе."
  
  
  «Якія падрабязнасці гэтай змовы ЦРУ?» - запатрабаваў адказу Стаўрас.
  
  
  Я вагаўся. Калі б я сказаў занадта шмат, гэта прагучала б фальшыва. Хаскі зноў падняў дубінку.
  
  
  "Пачакай", - сказаў малады афіцэр з моцным акцэнтам. "Нядаўна ў Грэцыі мы вывучылі пэўныя метады, якія дазваляюць дабіцца ад зняволеных поўнага супрацоўніцтва. Але будзе занадта шумна, каб пачаць такі допыт тут."
  
  
  У любым выпадку мы мусім вярнуцца ў лагер. Мы возьмем яго з сабой».
  
  
  Стаўрас на імгненне задумаўся. «Добра, - змрочна сказаў ён.
  
  
  Яны падхапілі мяне з крэсла. Цікава, дзе, чорт вазьмі, Эрыка? Яна мусіла вярнуцца са стойкі рэгістрацыі. Можа, яны ўсё ж знайшлі яе. Але я не мог спытаць.
  
  
  Калі яны загналі мяне ў чакальную машыну каля дома, на аддаленай ад уваходу стаянцы, я падумаў аб тым, каб паспрабаваць збегчы з дапамогай штылета. Калі б яны даставілі мяне ў той лагер, я б ніколі не пакінуў яго жывым.
  
  
  Але не было добрай магчымасці паварушыцца з нажом. Хрыплы мужчына трымаў пісталет у мяне пад рэбрамі, а з другога боку мяне сядзеў Стаўрас. Афіцэр вёў машыну.
  
  
  Па дарозе з горада па стромкай дарозе я ўвесь час думаў пра Эрыку. Было цяжка зразумець, што з ёю здарылася. Яна ведала, што ёй давядзецца вярнуцца ў пакой адразу ж, як толькі з'явіцца Стаўрас.
  
  
  Мы былі за горадам прыкладна ў мілі, калі павярнулі на круты паварот і ўбачылі спынілася машыну ўсяго ў дваццаці ярдаў наперадзе нас на вузкай дарозе. Я ўспомніў, што бачыў гэтую машыну, прыпаркаваную ў гатэля раней, і прыйшоў да высновы, што яна належыць мэнэджменту. Афіцэр націснуў на тормазы, і ваенная машына спынілася ў некалькіх футах ад іншай машыны.
  
  
  "Што гэта такое?" - коратка спытаў Стаўрос.
  
  
  «Буд бы зламаная машына», - прабурчаў афіцэр.
  
  
  «Ну, ідзі прыбяры яе з дарогі», - скамандаваў Стаўрас.
  
  
  Справа ад нашай машыны была скала, а з другога боку круты абрыў. Афіцэр выйшаў з левага боку і асцярожна рушыў да машыны, якая заступіла дарогу. Стаўрас, які сядзеў справа ад мяне, адчыніў дзверы з боку абрыву і спыніўся на тратуары, назіраючы. Я быў у машыне сам-насам з хрыплым мужчынам, які трымаў пісталет побач са мной.
  
  
  "Скінь яе са скалы!" - загадаў Стаўрас стоячы побач з нашай машынай.
  
  
  "Я пастараюся", - сказаў афіцэр.
  
  
  Гэта былі яго апошнія словы. Калі ён спыніўся каля іншай машыны, я ўбачыў, як галава Эрыкі ўзляцела над абрывам. Яна відавочна падслухоўвала па-за межамі гасцінічнага нумара і чула, як яны вырашылі адвезці мяне ў лагер. Яна сагнала машыну гатэля і спыніла нас на дарозе.
  
  
  "Сцеражыся!" - крыкнуў Стаўрас афіцэру, калі ўбачыў, што Эрыка накіравала рэвальвер у мужчыну.
  
  
  Грэк павярнуўся, калі пісталет Эрыкі стрэліў. На лбе ў афіцэра з'явілася дзірачка. Ён адхіснуўся і ўрэзаўся ў машыну, калі Эрыка накіравала пісталет на Стаўроса. Ён выцягваў свой пісталет, і я захапляўся Эрыкам за тое, што першым дастала афіцэра, таму што я ведаў, як яна хацела прыстрэліць Стаўроса. Яна прыцэлілася ў Стаўроса, і яе пісталет зноў раўнуў і патрапіў у яго.
  
  
  Хрыплы мужчына побач са мной у машыне цэліўся ў мяне, не разумеючы, што рабіць у першую чаргу. Нарэшце, калі Стаўрас быў паранены, ён вырашыў спачатку прыкончыць мяне, а затым пайсці за Эрыкам. Я бачыў, як збялеў яго палец на спускавым кручку рэвальвера. Я ўзмахнуў рукой і ўдарыў яго па руцэ з пісталетам, і зброя стрэліла, разбіўшы шыбу побач са мной. Стылет быў у мяне ў далоні. Трымаючы пісталет на адлегласці, я моцна штурхнуў нажом і адчуў, як ён увайшоў пад яго руку. Для яго ўсё было скончана.
  
  
  Стаўраса паранілі ў плячо, але гэта была ўсяго толькі рана. Ён упаў на зямлю і адказваў на агонь Эрыкі, калі я выскачыў з далёкага краю машыны. Прыгнуўшыся і выкарыстоўваючы машыну для хованкі, я накіраваўся да іншай машыны з пісталетам у руцэ. Стаўрас зноў прымусіў Эрыку схавацца за абрыў. Я хацеў зрабіць у яго дакладны стрэл з месца, дзе ён менш за ўсё гэтага чакаў, бо ён думаў, што я ўсё яшчэ ў палоне.
  
  
  Але калі я падышоў да іншай машыны, Стаўрас убачыў мяне. Ён зрабіў два стрэлы, і кулі ўзняліся побач са мной кавалкі асфальту. Я нырнуў за вугал машыны і пайшоў з лініі агню. У наступны момант Стаўрас зноў апынуўся ў вайсковай машыне. Галава Эрыкі выскачыла з абрыву, і яна стрэліла ў машыну, але прамахнулася. За рулём быў Стаўрас. Рухавік завёўся.
  
  
  Я ўстаў і стрэліў у яго. Раптам машына нахілілася і паляцела проста на мяне. Ён спрабаваў прыціснуць мяне да іншай машыны. Я зрабіў адзін бязмэтны стрэл і нырнуў у бок ад надыходзячай машыны. Ён гучна ўрэзаўся ў іншую машыну. Я ляжаў вельмі блізка да месца ўдару, закрыўшы твар і спадзеючыся, што які раздзіраецца метал не ўрэжацца ў мяне. Стаўрас разгарнуў машыну заднім ходам і рэзка павярнуў у бок ад месца ўдару. Ён вяртаўся ў горад. Яшчэ праз долю секунды ён быў на хаду. Я старанна прыцэліўся, патрапіў у шыну і разарваў яе, але ён працягваў ехаць. Эрыка зрабіла два стрэлы, кулі са свістам адляцелі ад машыны і не патрапілі ў Стаўроса.
  
  
  Я чуў яе крык. - "Чорт!"
  
  
  Я ўстаў і расчыніў дзверы пабітай машыны. Дзверы ўпала мне ў рукі і стукнулася аб тратуар. Я сеў у машыну і паспрабаваў завесці машыну. З трэцяй спробы ўсё зарабіла.
  
  
  Эрыка сустрэла мяне ў машыны, калі я ўключыў перадачу.
  
  
  Мы з ровам імчалі па дарозе за Стаўрасам. Мы трымалі яго ў поле зроку, пакуль не дабраліся да горада, а затым знайшлі кінутую машыну каля набярэжнай. Мы зваліліся і паглядзелі мабыць бензін скончыўся.
  
  
  "Ён не можа быць далёка адсюль", - сказала Эрыка. "Я зазірну ў кафэ".
  
  
  «Добра, я пагляджу на чаўны. Будзьце асцярожныя".
  
  
  "Ты таксама, Нік", - сказала яна.
  
  
  Яна пайшла па дарожцы да кавярні. Там было шмат месцаў, дзе можна было схавацца. Я выйшаў на невялікі пірс, дзе некалькі турыстаў чакалі лодку. Я якраз збіраўся спытаць Стаўроса, калі пачуў роў маторнага катэры. Потым я ўбачыў яго на катэры ў канцы прычала. Лодка адыходзіла.
  
  
  Я пабег да яго, але спазніўся. Ён быў у дарозе. Я нацэліў на яго пісталет, але не стрэліў. Заўважыўшы побач са мной невялікую лодку, я ўскочыў на борт з уладальнікам, які стаяў з адвіслай сківіцай, назіраючы за ўсім гэтым. У мяне ўсё яшчэ быў пісталет.
  
  
  "Заводзь", - загадаў я.
  
  
  Ён моўчкі падпарадкаваўся. Матор зароў.
  
  
  "А цяпер ідзі за ім".
  
  
  "Але…"
  
  
  «Прэч, чорт вазьмі!» - крыкнуў я.
  
  
  Ён выйшаў. У тую секунду я быў за рулём і ад'язджаў ад прыстані ўслед за Стаўрасам. Я азірнуўся і ўбачыў Эрыку ў далёкім канцы дока, якая выкрыквае маё імя. Я не мог вярнуцца. Я адмахнуўся ад яе.
  
  
  Я чуў яе крык. - "Быць асцярожны!"
  
  
  Мне было шкада, што яна не магла быць са мной, таму што Стаўрас быў для яе важны. Але абставіны распарадзіліся інакш. Я бачыў, як Стаўрас прайшоў праз уваход ва ўнутраную гавань, пакідаючы за сабой чысты белы след. За межамі гэтай ахоўнай тэрыторыі былі невялікія, зменлівыя хвалі, і калі я дабраўся туды, мая невялікая лодка пачала разгойдвацца, і пырскала мне ў асобу салёнай вадой з цёмна-сіняга Эгейскага мора. Было ясна, што Стаўрас накіроўваўся да бязлюднага вострава, які знаходзіўся побач з Дэласам.
  
  
  Мая лодка была хутчэй, чым катэр, які скраў Стаўрос, таму, адчайна чапляючыся за сваё маленькае судна, я павольна дагнаў яго. У той час я думаў пра Эрыку там, на Міканосе. У паліцыю трэба будзе даць тлумачэнні. Але званок палкоўніку Коцікасу раскажа ўладам усё, што яны хацелі б ведаць. Да таго часу, калі я вярнуся, яны напэўна ўзнагародзяць Эрыку медалямі. Калі я вярнуся.
  
  
  Раптам я апынуўся ў межах дасяжнасці, але Стаўрас мяне апярэдзіў. Ён двойчы стрэліў у мяне, і яны разбілі лабавое шкло лодкі. Прымаючы да ўвагі тое, як мая лодка скакала, гэта было сапраўдным подзвігам, што Стаўрас кудысьці патрапіў. Я выцягнуў пісталет і старанна прыцэліўся ў сілуэт Стаўраса. Я стрэліў і прамахнуўся. У мяне засталося ўсяго два стрэлы.
  
  
  Мы накіраваліся ў невялікі закінуты раён выспы, і вада супакоілася. Стаўрас пабег да разбураных рэштак распаленага, выгаралага на сонцы дока. Па дарозе я бачыў, як ён перазараджваў пісталет, так што ў яго была перавага ў боепрыпасах. Пад'язджаючы да прычала, ён двойчы стрэліў у мяне, каб утрымаць мяне далей. Я разгарнуў лодку па шырокім коле, спрабуючы перахітрыць яго. Але я стрымліваў агонь. Я не мог марнаваць дарма стрэлы.
  
  
  Стаўрас нахіліўся на старце, над нечым працаваў. Кацер ужо быў прыстыкаваны. Я падумаў, што гэта можа быць мой шанц, і зноў накіраваў лодку ўнутр. Як толькі я падышоў дастаткова блізка, каб стрэліць, у поле зроку з'явіўся Стаўрас і шпурнуў нейкі прадмет у маю лодку. Ён прызямліўся проста ў маю кабіну. Я бачыў, як гарыць запал, і ведаў, што Стаўрас знайшоў дынаміт. На Міканосе яго выкарыстоўвалі для пракладкі новай дарогі на далёкім канцы вострава. У мяне не было часу паспрабаваць выкінуць яго за борт. Засцерагальнік аказаўся кароткім. Засунуўшы пісталет за пояс, я нырнуў за борт і паплыў.
  
  
  Выбух разарваў мне вушы і скалынуў гарачае паветра, падняўшы на ваду вялікія хвалі. Вакол мяне пасыпалася смецце, але я праплыў прэч. Я азірнуўся і ўбачыў палаючыя абломкі на паверхні вады, чорны дым каціўся да неба.
  
  
  Мне пашанцавала. Я працягваў плыць да берага, які прылягаў да прыстані. Стаўрас убачыў мяне і зрабіў два стрэлы. Кулі ўпалі ў ваду за мною. Ён стрэліў трэці раз і прарэзаў мне перадплечча. Я вылаяўся сабе пад нос. Нават калі я дабяруся да берага, я магу застацца без зброі, таму што патроны ў пісталеце маглі намокнуць.
  
  
  Калі Стаўрас убачыў, што я працягваю ісці да берага, ён павярнуўся і пабег ад зарослага багавіннем прычала. Ён ішоў у плоскую нізкую частку выспы прама за намі, да развалінаў паўтузіна рыбацкіх халуп, якія былі даўно закінутыя. Ён відавочна меў намер задаволіць мне засаду тамака.
  
  
  Я з цяжкасцю залез на старую марскую сцяну, якая ўваходзіла ў док пад прамым кутом. Я паглядзеў на адкрытую прастору перада мной, але Стаўраса не ўбачыў. Гарачае сонца пачало сушыць салёную ваду на мне, пакуль я вывучаў мясцовасць проста наперадзе. На адлегласці прыкладна трыста ярдаў зямля была адносна плоскай, за выключэннем раскіданых каменных выхадаў і валуноў, якія атачалі і стваралі фон для кароткай лініі абсыпаюцца каменных халуп. Ззаду іх скалісты ўзгорак даволі крута падымаўся да цэнтра выспы, а на ўзгорку быў яшчэ адзін будынак. Гэта была двухпавярховая хата без даху і адной сцяны, верагодна, нейкі грамадскі будынак.
  
  
  Я прыжмурыўся ў яркім святле спадзеючыся ўбачыць Стаўраса, але той хаваўся.
  
  
  Выцягнуўшы рэвальвер з-за пояса, я дастаў патроны і працёр іх. Я адкрыў пісталет і зазірнуў у ствол. Унутры металічнай трубкі зіхацелі кроплі вады, бліскучыя ў адлюстраваным сонечным святле. Прыставіўшы рулю да рота, я прадзьмуў ствол, каб ачысціць яго. Два патроны, якія я так старанна захаваў, маглі даць збой, калі я залежаў ад іх. Іншай зброі ў мяне не было, бо «Люгер» застаўся ў гатэлі, а штылет тырчаў з боку які страляў на дарозе, якая вядзе да ваеннага лагера. Эрыка забярэ іх, але ў дадзены момант мне гэта не дапаможа.
  
  
  Аднак Стаўрас не быў упэўнены, што я не буду страляць, інакш ён не ўцёк бы. Гэта быў невялікі перапынак на маю карысць. Прыняўшы гэта як лепшае, што ў мяне было, я падняўся са сцяны і накіраваўся да катэджа з пісталетам у руцэ. Калі б я паказаў пісталет, я мог бы прымусіць Стаўроса падумаць, што я гатовы стрэліць з яго, мокрага ці не, і прымусіць яго абараняцца. Але я спадзяваўся, што да гэтага не дойдзе.
  
  
  Я асцярожна падышоў да каменных хатак. Паўсюль расла высокая трава, нават усярэдзіне шкілетаў невялікіх пабудоў без дзвярэй і вокнаў. Трава злёгку варушылася пад цёплым ветрыкам, дзе я быў. Сонца тут здавалася неяк ярчэйшае, чым на суседнім Міканосе. Ён і цёплы ветрык павольна сушылі маю кашулю і штаны, але маё адзенне ўсё яшчэ прыліпала да майго цела.
  
  
  Я асцярожна ішоў па доўгай карычневай траве. Дзве яшчаркі, шэрыя, дагістарычныя выгляду, скокнулі па камянях, каб сысці з майго шляху. Тут не пахла вуліцай. Гарачае паветра забіла мне ноздры і амаль задушыла мяне сваім пахам гніення. Мухі гулі па зарослым пустазеллямі поле паміж катэджамі і мной, і ў глыбіні душы я ўбачыў Алексіса Саломаса, які ляжыць на скручаных абломках з мухамі на ім. Затым я заўважыў рух наперадзе каля найблізкага катэджа.
  
  
  Я пацёр рукой вочы і зноў паглядзеў. Цяпер там нічога не было відаць, ніякіх далейшых рухаў, але я адчуваў, што Стаўрас быў там. Я адчуваў гэта, кожная косць майго цела пасылала папераджальныя сігналы.
  
  
  Я пабег да валуна вышынёй па грудзі ля першага катэджа, замёр там, глядзеў і слухаў. У вушах увесь час даносіўся шум казурак. Я перамясціў руку на валун і паклаў яе яшчарцы на спіну. Ён адскочыла, напалохаўшы мяне. У гэты момант Адрыян Стаўрас высунуў галаву з-за другога катэджа на лініі і стрэліў з пісталета.
  
  
  Стрэл, здавалася, рэхам разнёсся ў ліпкім паветры. Куля раскалола камень каля маёй правай рукі. Праз імгненне другі стрэл патрапіў у камень і рассыпаў пясчынкі мне ў твар. Я плюнуў і міргнуў. Калі я зноў пачаў бачыць, Стаўрас знік. Але бліжэй да мяне, паміж першым і другім катэджамі, я заўважыў рух травы.
  
  
  Стаўрас, відаць, вырашыў, што я не буду страляць з мокрага пісталета. Замест таго, каб я пераследваў яго, ён пераследваў мяне.
  
  
  "Паляўнічы становіцца ахвярай!" - раздаўся голас, за якім рушыў услед нізкі, ледзянячы кроў смех.
  
  
  Гэты глухі вар'ят голас, здавалася, зыходзіў хутчэй з маёй галавы, чым з катэджаў. Я не мог дакладна сказаць, дзе быў Стаўрас, па гуку.
  
  
  "Тады ідзі і забяры мяне, Стаўрос", - крыкнуў я.
  
  
  «Аляксандр», - аднекуль паправіў мяне Стаўрас. «Аляксандр - гэтае імя». За гэтым рушыў услед яшчэ адзін выбух смеху, высокі, псіхатычны, які вагаўся ад гарачага брызу.
  
  
  Я пачуў шум у гушчары ў першага катэджа. Я глядзеў праз пустыя вочы разбітых вокнаў і нічога не бачыў. Потым я пачуў голас справа ад мяне і крыху ззаду мяне, у высокай траве.
  
  
  "Пісталет бескарысны, ці не так?"
  
  
  Я павярнуўся і ўбачыў Стаўроса, які стаяў ззаду мяне, у зусім іншай пазіцыі, чым я чуў апошні гук. Ён мог быць вар'ятам, але ўсё ж быў хітрым. Ён накіраваў на мяне пісталет і стрэліў.
  
  
  Я ўпаў плазам на зямлю побач з валуном, калі ён націснуў на спускавы кручок. Камяні больш не было паміж намі. Куля разарвала рукаў кашулі і падрапала левую руку. Я перавярнуўся аднойчы, калі ён зноў стрэліў. Куля падняла пыл побач са мной. Я ў роспачы нацэліў на яго рэвальвер, калі ён трэці раз націснуў на курок. Ён патрапіў у пустую камеру. Ён глядзеў на мяне, калі я націскаў на цынгель свайго пісталета. Ён пстрыкнуў таксама без стрэлу
  
  
  Твар Стаўраса змяніўся, і ён засмяяўся высокім дзікім смехам, устаўляючы патроны ў сваю зброю. Я адкінуў пісталет, закапаўся нагамі ў зямлю і скокнуў на яго.
  
  
  Я трапіў у Стаўроса, калі ён падняў на мяне пісталет. У яго не было магчымасці націснуць на курок, пакуль я схапіўся з ім. Пісталет упаў, калі мы абодва стукнуліся аб цвёрдую зямлю, штурхаючы і драпаючы высокую траву.
  
  
  Я моцна ўдарыў Стаўроса па сківіцы, і ён упаў на спіну. Але калі я зноў кінуўся на яго, у яго ўсё яшчэ заставалася шмат шалёнай сілы. Ён нейкім чынам знайшоў пусты пісталет, і калі я зноў быў на ім, ён люта ўдарыў ствалом зброі па маёй галаве. Ён трапіў слізгальным ударам, і я ўпаў з яго.
  
  
  Калі я зноў змог засяродзіцца на ім, ён ускочыў і пабег да двухпавярховых руін на ўзгорку за катэджамі. Старыя драўляныя дзверы ніякавата віселі на адной пятлі, і калі я ўвайшоў, яны ўсё яшчэ ціхенька рыпелі. Стаўрас прайшоў гэтым шляхам.
  
  
  Я павольна ўвайшоў у напаўразбураны будынак. Унутры травы было амаль столькі ж, колькі звонку ў полі. У некаторых месцах яна была прымята, дзе прайшоў Стаўрас. Але мне было прыемна ўспомніць, што гэтага чалавека так пераследвалі ўсё сваё свядомае жыццё, і ён здолеў выжыць. Калі я абмінуў вугал абваленай сцяны, я ўбачыў позірк яго шалёнага твару, а затым іржавы жалезны пруток хіснуўся мне ў галаву. Я прыгнуўся, і штанга закранула мае валасы і ўрэзалася ў каменную сцяну побач са мной.
  
  
  "Чорт!" - Прамармытаў я. Ён знайшоў кавалак жалеза, пакінуты апошнімі жыхарамі вострава. І зноў у яго была перавага перад мной.
  
  
  Я схапіўся за штангу, але страціў раўнавагу. Ён збіў мяне з ног, і я страціў хватку. Праз імгненне ён зноў узмахнуў зброяй. Яно спусцілася да майго твару і разбіла б маю галаву, калі б патрапіла. Я перакаціўся, і штанга закранула маё правае вуха і моцна стукнулася аб зямлю пада мной.
  
  
  Я зноў схапіў штангу, спрабуючы вырваць яе з хваткі Стаўраса, і мы абодва страцілі яе. Стаўрас павярнуўся і ўзбег па асыпанай лесвіцы на верхні ўзровень пабудовы, дзе знаходзіўся край другога паверха. Ён быў проста нада мной, калі я ўстаў на ногі. Ён схапіў вялікі кавалак каменя і шпурнуў яго ў мяне. Ён саслізнуў з майго пляча, і боль працяў яго. Я пачаў падымацца па каменных прыступках. Я збіраўся злавіць Стаўроса і забіць яго голымі рукамі.
  
  
  Калі я дасягнуў вяршыні, на мяне паляцеў іншы кавалак каменя. Я прыгнуўся, і ён з грукатам упаў уніз. Стаўрас стаяў на заднім краі вузкай секцыі падлогі, адкрыты бок канструкцыі ззаду яго. Адчай з'явіўся ў яго квадратным твары, калі ён стаяў і панура глядзеў на мяне. Ён паглядзеў на зямлю, якая ўзвышалася, ззаду будынка, абсыпаную валунамі і камяністую. Пасля невялікага вагання ён скокнуў.
  
  
  Я бачыў, як ён стукнуўся аб камяні і пакаціўся. Ён схапіўся за шчыкалатку, і яго твар скрывіўся ад болю і лютасьці. Ён падпоўз да вялікага круглага валуна, які небяспечна сядзіць на каменным уступе. Валун быў каля трох футаў у дыяметры, а пад яго пярэднім краем на злёгку нахільным выступе са скалы і травы быў заціснуты камень меншага памеру. Стаўрас пацягнуўся да маленькага каменя, каб выкарыстоўваць яго супраць мяне.
  
  
  Я саскочыў на зямлю побач з ім, і ўдар уджгнуў мае ступні. Я ўпаў наперад, але хутка падняўся, цэлы. Стаўрас адчайна адштурхваў камень ад валуна. Калі я рушыў за ім, ён звышчалавечым намаганнем вырваў камень і застаўся там, цяжка дыхаючы, і чакаў мяне.
  
  
  «Давай, - прашыпеў ён. «Я разаб'ю табе чэрап. Я…»
  
  
  Мы абодва бачылі рух адначасова. Валун побач з ім, без падтрымкі выдаленага каменя, пачаў рухацца ўніз па нахільнай паверхні скальнага ўступа ніжэй нагі Стаўроса. Здавалася, што на імгненне ён спыніўся, пакуль ён глядзеў на яго з жахам, затым ён рушыў наперад з невялікага ўступа да яго.
  
  
  З-за цяжкага каменя, які ён трымаў у руцэ, і з-за зламанай шчыкалаткі ён не мог рухацца досыць хутка. Я пачаў выкрыкваць папярэджанне, але потым усвядоміў бессэнсоўнасць гэтага. Твар Стаўроса скрывіўся ад жаху, калі валун дасягнуў яго.
  
  
  "Не!" - закрычаў ён, калі зразумеў, як чалавек, які ўпаў з высокага будынка, што немінучая смерць была ўсяго за некалькі секунд.
  
  
  Калі валун дасягнуў Стаўроса, накрыўшы яго, ён ускінуў рукі, як быццам хацеў спыніць яго прасоўванне, але ён набраў занадта вялікую хуткасць. Ён павольна пракаціўся па яго грудзях, крыху пахіснуўся і застаўся там. Калі ён упершыню дакрануўся да яго, з яго горла вырваўся рэзкі пранізлівы крык. Пасля ён вельмі раптоўна заглушыўся, як быццам нехта выключыў радыё.
  
  
  Змрочна я падышоў да таго месца, дзе я мог бачыць галаву і плечы Стаўраса, якія тырчаць з-пад валуна. Яго вочы былі адчыненыя, ён невідушчым позіркам глядзеў на белае, гарачае неба. Рука спынілася і тузанулася, калі памерла мышца, а затым яна стаў знежывелай.
  
  
  Дванаццаты раздзел.
  
  
  Ніккор Мінуркас і я сядзелі пад прахалодным падстрэшкам у прыбярэжным кафэ і глядзелі міма ярка размаляваных рыбацкіх лодак на кобальтава-сіняе Эгейскае мора. Гэта была прыемная раніца, і мы атрымлівалі асалоду ад ім.
  
  
  «Палкоўнік Коцыкас і я ўсё растлумачылі ўладам, і яны вельмі ўдзячныя вам і Эрыцы», - сказаў мне Мінуркас.
  
  
  Эрыка выйшла з кафэ на некалькі хвілін і знаходзілася недалёка ад магазіна, дзе купляла англійскую газету.
  
  
  «Мы, мусіць, выклікалі тут некаторае хваляванне на мясцовым узроўні, - усміхнуўся я, - пакуль яны не атрымалі тлумачэння ўсёй стральбы. Я шкадую аб Галатысе. Ён выступіў супраць Стаўраса ў непрыдатны час».
  
  
  «У кожнай вайне, вялікай ці маленькай, ёсць ахвяры», - сказаў Мінуркас, дапіваючы сувязь.
  
  
  "Адзін мужчына можа прычыніць шмат гора", - паўтараю я.
  
  
  «Стаўрас мог бы выклікаць значна больш, калі б вы не спынілі яго», - сказаў Мінуркас. «Вось чаму я прыляцеў сюды, на Міканос, каб падзякаваць вам асабіста. Коцыкас таксама хоча падзякаваць вам. Ён хоча прадставіць вас і міс Ністрам з ушанаваннямі на публічнай цырымоніі ў Афінах, як толькі вы вернецеся».
  
  
  Я пакруціў галавой. "Падзякуй яму за гэтую думку", - сказаў я. "Але ў маёй справе нам не дазваляюць публічныя ўшанаванні". Я мог уявіць сабе рэакцыю Хоўка на публічную цырымонію.
  
  
  «Але ёсць ордэны», - запярэчыў Мінуркас. "Мы можам хаця б паслаць іх вам і міс Ністрам?"
  
  
  Я ўсміхнуўся. "Чаму б не? Ты зноў у пентхаусе?"
  
  
  «Я з'яжджаю з гэтага месца», - сказаў Мінуркас. "Гэты эпізод прымусіў мяне ўсвядоміць, што мужчына не можа і не павінен хавацца ад знешняга свету. Я лічу, што ў мяне яшчэ ёсць, што зрабіць для маёй краіны, і я магу дабіцца большага дзякуючы асабістым кантактам. Гэта падводзіць мяне да іншай прычыны таго. , што я прыляцеў сюды, каб убачыць цябе ".
  
  
  Я адпіў сувязь і паглядзеў на Мінуркоса. Мне спадабалася яго твар. Ён быў чалавекам, якога можна было паважаць. Я спытаў. - "Што гэта, сэр?"
  
  
  Яго цёмныя вочы глядзелі ў мае. «Я абавязаны табе жыццём, Мік. Але больш за тое, ты мне падабаешся. Мне падабаецца, як ты дзейнічаеш. Я хачу, каб ты пачаў працаваць на мяне. Я хачу, каб мужчына кантраляваў маю сістэму бяспекі і быў побач са мной. Ты мне патрэбен, Нік".
  
  
  Я пачаў гаварыць, але ён узяў мяне за руку.
  
  
  «У вас будзе заробак, які, я ўпэўнены, вам будзе больш чым дастаткова. І я б даў вам долю даходу ў суднаходных лініях. Я не збіраюся жыць вечна. Вы можаце ў канчатковым выніку стаць вельмі багатым».
  
  
  Я ўзяла яе за руку. "Мне вельмі шкада, містэр Мінуркас ..."
  
  
  "Ніккор".
  
  
  «Добра, Ніккар. Прабач, але я не магу».
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  Я зрабіў глыбокі ўдых і выдыхнуў. Я глядзеў на сінюю гавань, туды, дзе ўдалечыні накіроўваўся да нас бліскучы белы круізны лайнер. "Гэта складана растлумачыць", - сказаў я. «Я кажу сабе некалькі разоў на год, што я вар'ят, каб працягваць гэтую працу, што гэта няўдзячная праца, на якую нікому напляваць. Але людзям усё роўна. І, нягледзячы на дрэнную аплату, доўгія гадзіны і небяспека, гэта частка мяне. Гэта тое, што я ўмею лепш за ўсё, Ніккар. Гэта тое, дзе я больш за ўсё патрэбны».
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне. Чайка бліснула крыламі на сонцы. Нарэшце Мінуркас загаварыў. "Я разумею."
  
  
  Імгненне праз Эрыка стаяла ў стала з лонданскай газетай. "Я не ведаю, як яны могуць прылятаць сюды кожны дзень і браць так мала драхмаў за штуку", - сказала яна.
  
  
  Я спытаў. - "Ёсць згадкі аб Стаўросе?"
  
  
  Яна падняла газету так, каб мы маглі прачытаць загаловак: ГРЭЦКІ алігарх разабраўся, там была фатаграфія Мінурка.
  
  
  "Можа быць, гэта падніме кошт вашых акцый", - сказаў я, усміхаючыся.
  
  
  Я ўстаў і абняў Эрыку. Я збіраўся правесці з ёй пару дзён у «Рэніі», як бы ні круціўся Дэвід Хок. Я меркаваў, што мы маем на гэта права.
  
  
  «Мы вяртаемся ў гатэль», - сказаў я Минуркосу. "Хочаце паехаць з намі?"
  
  
  Ён пакруціў галавой. «Думаю, я ведаю, калі два чалавекі хочуць пабыць сам-насам. Я проста буду сядзець тут да вылету самалёта, і глядзець, як заходзіць круізны лайнер. Мне заўсёды падабалася глядзець, як цудоўны карабель грацыёзна ўваходзіць у гавань ».
  
  
  "Тады да спаткання, Ніккар", - сказаў я. "Можа быць, нашы шляхі зноў перасякуцца пры лепшых абставінах".
  
  
  "Так", - сказаў ён.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"