Масляк Петро : другие произведения.

Чорнобильськi свiтлячки

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Оповiдання про патологiчнi типи людей.


Петро Масляк

Чорнобильськi свiтлячки

Фантастичне оповiдання[Author ID2: at Wed Jul 20 17:10:00 2016 ]Повiсть про патологiчнi типи людей для дебiлiв[Author ID2: at Wed Jul 20 17:10:00 2016 ][Author ID0: at ]

Дебiльня[Author ID2: at Wed Jul 20 17:09:00 2016 ]

Фантастичн[Author ID2: at Wed Jul 20 17:10:00 2016 ]ий роман[Author ID2: at Wed Jul 20 17:09:00 2016 ]

Коля

   Зовнiшнiсть Миколи Корольчука iз Києва, м'яко кажучи, не можна було назвати особливо привабливою. Це був "порцеляновий" двадцяти [Author ID2: at Tue Jun 7 20:03:00 2016 ]шестирiчний молодик з якоюсь дивною, мiсячно-блiдою шкiрою, нiби вкритою мiкроскопiчними лусочкам. Вiд народження його голова не мала нi волосся, нi навiть найменшого волосяного пуху. Дивовижнi, лякаючи кошачi очi дивилися на свiт вороже-вивчаюче. Вночi всiм ввижа[Author ID2: at Wed Jul 20 15:33:00 2016 ]здава[Author ID2: at Wed Jul 20 15:33:00 2016 ]лося, що його шкiра чи то свiтиться, чи то так здається через її мертвотну блiдiсть.
   З раннього дитинства дiти намагалися всiляко уникати маленького Колю. Де б вiн [Author ID2: at Wed Jul 27 14:34:00 2016 ]не[Author ID2: at Wed Jul 27 14:34:00 2016 ] з'являвся у своєму дворi на київських Теремках дiти розбiгалися вiд нього в рiзнi боки. Лише опинившись на безпечнiй вiддалi вони починали дразнити хлопця: "Гей, вампiр, пiймай мене!" I це не були звичайнi дитячi фантазiї. Варто було маленькому Колi побачити не прикрите одягом тiло, як у нього прокидалася невситима жадоба кровi. Якщо поряд опинялася нiчого не пiдозрююча жертва хлопчик миттєво кидався до неї i впивався зубами в голу руку чи ногу. "Поклик кровi" в Корольчука з раннього дитинства був такий сильний, що вiн не мiг контролювати себе.
   Сусiди Корольчукiв вже давно навчилися берегти себе i своїх дiтей вiд Колi, але вiд страху так i не позбавилися. Це був зовсiм iнший страх, нiж той, який викликає у нас злий пес, що може раптово[Author ID2: at Wed Jul 20 15:34:00 2016 ]нас[Author ID2: at Wed Jul 20 15:34:00 2016 ] вкусити. Особливо у старих бабусь ця дитина породжувала значну долю забобонного жаху, який так i не вивiтрився з сердець людей ще з доiсторичних часiв.
   Люди зверталися до мiсцевої влади, щоб їх i їхнiх дiтей якось убезпечили вiд "вампiра". Але що тут поробиш. Приїжджим, навiть з-за кордону, журналiстам, сусiди по великому вiсiмнадцятиповерховому "чорнобильському" будинку жалiлися, що в них холодiє кров у жилах вiд однiєї згадки про Колю. "Влада переконує нас, що це якась рiдкiсна хвороба, - казала сусiдка Корольчукiв. - А помiркуйте, як живеться нам, їхнiм сусiдам. Ви бачили його вдень, а почули б ви, як вiн дико регоче i виє всю нiч. Жах якийсь". Друга сусiдка, людина iнтелiгентна, бiдкалася, що їй i самiй соромно так вороже ставитися до нещасного хлопчика, але вона нiчого не може з собою вдiяти. В неї волосся стає дибки, коли вона його ненароком побачить.
   Iншi сусiди були впевненi, що перiодичнi зникнення їх домашнiх чотириногих улюбленцiв, котiв i собак, напряму пов'язано з "проклятим вампiром". Вони скрiзь говорили, що якщо ця дивовижна дитина довго не отримує кровi, вона готова загризти будь-яку живу iстоту. Навряд чи це було правдою вiдносно хлопчика дошкiльного вiку.
   Якби там не було, але батьки маленького Колi його дуже любили, особливо мама. Це були мужнi люди з безмежним терпiнням. Вони усвiдомлювали те, що їхнiй син не такий, як iншi дiти. Однак для них вiн був їхньою дитиною. Вони бачили, як його тягне до спiлкування з iншими дiтьми, але й знали, що їхнiй син так нiколи й не знайде собi друзiв. Найбiльше дiставалося старшiй сестричцi Колi, яка була вся покусана. Особливо вражаюче виглядали кистi її рук влiтку, коли дiвчинка носила безрукавi футболки i плаття.
   Мiсцевi ескулапи так i не могли нiчого пояснити до ладу. Виручили, як завжди, американцi. Вони обслiдували Колю i виявили, що хлопчик є жертвою дуже рiдкiсного важкого захворювання. Воно вiдоме в медицинi пiд назвою ангiдрадичної ектодермальної дисплазiї. На всiй нашiй планетi хворих на неї налiчувалося тодi лише трохи бiльше за 100 чоловiк. При тому потяг до кровi не є обов'язковим синдромом цiєї хвороби. Спiльним в усiх її носiїв є "пергаментна", нiби вкрита лусочками шкiра. Вона не має потових залоз. Вiдсутнiй також волосяний покрив на головi i тiлi. Нездатнiсть до потовидiлення є причиною того, що хворi мають уникати прямого сонячного промiння. Воно загрожує цим людям важкими опiками i сонячними ударами.
   Спочатку американцi не розiбралися в сутностi справи. Донинi не вiдомо, що викликає цю хворобу. Однi вченi її причиною вважають вiрус, iншi - генетичнi вади. Але потiм американцi копнули глибше i довiдавшись, що Коля народився в Прип'ятi в день Чорнобильської катастрофи i тому всi стали вважати, що саме ця подiя й послужила причиною такої рiдкiсної хвороби.
   Коли Коля почав дорослiшати патологiчний потяг до вживання кровi призвiв до того, що його двiчi добряче вiдгемселили безжальнi пiдлiтки. Хлопець не був дурний i тому зрозумiв, що для нього його пристрасть закiнчиться або калiцтвом, або смертю. Пiсля цього вiн людей i домашнiх улюбленцiв бiльше не чiпав i час вiд часу вгамовував потреби власного органiзму за рахунок кровi, яку йому постачали базарнi торговки м'ясом. Якщо й цього з тих чи iнших причин не вдавалося зробити, вiн шукав кров'янку i таким чином хоча б частково вирiшував iснуючу проблему.
   На святкуваннi Дня Києва, коли йому вже[Author ID2: at Wed Jul 27 14:40:00 2016 ] було вже[Author ID2: at Wed Jul 27 14:40:00 2016 ] за 20 рокiв i хлопець закiнчував навчання в медичному унiверситетi,[Author ID2: at Wed Jul 27 14:40:00 2016 ] його вирiшила побити п'яна ватага вкрай придуркуватих, смердючих i обкурених пiдлiткiв, яким не сподобалася його зовнiшнiсть. Микола вiдкусив одному з нападникiв палець, а iншому нiс. Потiм вiн догнав третього i вчепився йому зубами в горло. Пив i пив кров. Мiлiцiя так нiк[Author ID2: at Wed Jul 27 14:41:00 2016 ]ч[Author ID2: at Wed Jul 27 14:41:00 2016 ]ого й[Author ID2: at Wed Jul 27 14:41:00 2016 ] не знайшла, так як не повiрила п'яним пiдлiткам, що на них напав вампiр. " - Ви ще скажiть, що на вас напала Чупакабра, - смiявся капiтан мiлiцiї. - Допилися i докурилися[Author ID2: at Wed Jul 20 15:39:00 2016 ] до чортикiв, бiсовi дiти. Ви ще добре одбулися. А ваш товариш у реанiмацiї лежить. Мiж собою побилися, чи наскочили на якогось профi? У вас же в головi нiчого немає. Пiдпишiть заяву, що нiчого не пам'ятаєте, так як були дуже п'янi i обкуренi. Це для всiх найкращий варiант i вихiд. Не будемо ж ми серйозно шукати якогось лисого вампiра з кошачими чи заячими очима. Ви ж зайця, сучi дiти, мабуть нiколи зблизька, навiть у зоопарку й не бачили".
   Корольчук пiсля цього випадку добряче перелякався. Вiн не знав, чи вбив вiн третього нападника, але i без того всi три отримали важкi травми, а це могло для нього вилитися в ув'язнення. Життя ж такої людини,[Author ID2: at Wed Jul 27 14:42:00 2016 ] як вiн,[Author ID2: at Wed Jul 27 14:42:00 2016 ] на зонi було б приречене на швидку загибель. Тому хлопець вирiшив пересидiти, поки все вляжеться у своєї тiтки у Вiнницi. Страховий запас грошей в нього вже давно був. З Києва Корольчук виїхав маршруткою, яка їхала по Одеськiй трасi до Митницi. Звiдти вiн добрався до Фастова. Потiм сiв на мiсцеву електричку i доїхав майже до Вiнницi. З примiського села вiн також маршруткою опинився[Author ID2: at Tue Jun 7 20:06:00 2016 ]до[Author ID2: at Tue Jun 7 20:06:00 2016 ]їхав[Author ID2: at Tue Jun 7 20:05:00 2016 ] майже в[Author ID2: at Tue Jun 7 20:06:00 2016 ]до[Author ID2: at Tue Jun 7 20:06:00 2016 ] центрi[Author ID2: at Tue Jun 7 20:07:00 2016 ]у[Author ID2: at Tue Jun 7 20:06:00 2016 ] мiста. Нарештi[Author ID2: at Wed Jul 20 15:41:00 2016 ]Потiм[Author ID2: at Wed Jul 20 15:41:00 2016 ] трамваєм допх[Author ID2: at Tue Jun 7 20:07:00 2016 ]бр[Author ID2: at Tue Jun 7 20:07:00 2016 ]ався до тiтки, яка сама жила в двокiмнатнiй квартирi неподалiк вiд Пiвденного Бугу. Квартира була її чоловiка, який помер рiк тому, а влiтку тiтка мешкала в селi пiд Вiнницею, куди переселили пiсля катастрофи[Author ID2: at Tue Jun 7 20:08:00 2016 ] їхнє село, розмiщене лише за декiлька кiлометрiв вiд Чорнобильської АЕС пiсля катастрофи[Author ID2: at Tue Jun 7 20:08:00 2016 ]. Це село взагалi було найближче до четвертого реактора, який вибухнув 26 квiтня 1986 року. Коля не знав, що його нiхто не шукав i всi його конспiративнi заходи були зайвими.
   Канiкули. Чудова пора. А я забився в глухомань, як щур у нору. Треба пересидiти. Нiчого не поробиш. Хата в тiтки непогана, з усiма мiськими вигодами. Збудована для переселенцiв з Чорнобильської зони. В селi багато всiлякого наброду. Чорнобильцi покидали свої садиби, подалися хто куди, а їхнi хати купили рiзнi люди. Однак i справжнiх чорнобильцiв вистачає, якi пережили цю трагедiю. Я не афiшую своєї присутностi в хатi тiтки. Живу самiтником.
   А по сусiдству, виявляється, мешкає молодиця одна. Розлучилася з чоловiком-алкоголiком. Вiн кудись поїхав, а вона сама справляється з господарством. Працює десь чи нi, невiдомо. Може якусь чорнобильську пенсiю отримує. Думав, що вона злякається моєї зовнiшностi, а вона виявилася не з лякливих. Коли я їй сказав про це, то вона лише з посмiшкою зауважила, що пiсля цього її замiжжя, вона вже нiчого не боїться. Ось чоловiк у неї був гарний з виду, але як людина просто виродок якийсь. Повний дебiл. Тому вона тепер дивиться не на обличчя чоловiкам, а на те, якi вони люди. Пiсля такої її чи то заяви, чи то прозорого натяку я заспокоївся.
   Кажу їй, що мiсце для нового селища вибрали дуже вдало. Рiчка протiкає пiд боком. До берега городи виходять, можна просто з них рибу ловити. Камiння таке мальовниче по берегах здiймається. Клас. А вона менi косу в руки дала i пропонує покосити на лужку. А[Author ID2: at Wed Jul 20 15:55:00 2016 ] Я[Author ID2: at Wed Jul 20 15:55:00 2016 ]я[Author ID2: at Wed Jul 20 15:55:00 2016 ] цю косу перший раз в життi в руках тримаю. Не знаю, що з нею робити. Вона засмiялася, забрала косу i пропонує допомогти їй корову подоїти. А сама лукаво так на мене дивиться. Не знаю, що на мене найшло, але я її згрiб в обiйми. I тут же в хлiвi вiдiграв по повнiй програмi. Вперше в життi. Корова на нас дивилася, як менi здалося, здивовано-засуджуюче. А Галя до мене притулилася i каже: розмiр має значення. Щоб там не казали дурнi баби, а розмiр має значення. Тiснi черевики не твого розмiру не тiльки водянки натирають, але й ноги калiчать. А в тебе взуття саме на мої нiженьки. Не те що в того дебiла, щоб йому добра не було.
   Перебув я мiсяць у селi, перекантувався в сусiдки, i, нарештi, вперше в життi вiдчув себе хоча б для когось жаданою людиною. Бiльш того, не просто людиною, а чоловiком, який володiє притягальною силою хоча б для однiєї жiнки. I таку вона жадобу життя i життєвого успiху в менi розбудила, що впевнений в своїх силах я цю молодицю кинув i повернувся до Києва. I вже там дiзнався, що мене нiхто пiсля того iнциденту й не шукав. Тому я спокiйно закiнчив свiй медичний унiверситет i став iнтерном.
  

Повний Мiсяць

   Був Мiсяць уповнi. Передали по телебаченню, що на Сонцi, а може й на Землi, не розчув, спостерiгаються магнiтнi бурi небаченої потужностi. Наближався глибокий циклон i позачерговi вибори. Крiм того, було 13-те число та ще й понедiлок. [Author ID2: at Wed Jul 27 19:02:00 2016 ]М[Author ID2: at Wed Jul 27 19:01:00 2016 ]осковськ[Author ID2: at Wed Jul 27 19:01:00 2016 ]i[Author ID2: at Wed Jul 27 19:02:00 2016 ] попи[Author ID2: at Wed Jul 27 19:01:00 2016 ]-пройдисвiти органiзували чергову хресну ходу.[Author ID2: at Wed Jul 27 19:02:00 2016 ] Хотiлося їсти, пити, сцяти, срати i кохатися одночасно. На диво все це менi, хоча й неодночасно, було доступно. Треба було встановити послiдовнiсть виконання означених дiй. Спочатку посцяв, потiм посрав, потiм попоїв. Нарештi витягнув з холодильника пиво i все це добряче запив. Насамкiнець[Author ID2: at Wed Jul 27 14:47:00 2016 ]рештi[Author ID2: at Wed Jul 27 14:47:00 2016 ] розбудив дружину i не зважаючи на її незадоволене буркотiння, звичайно ж напускне, трахнув. Останнє зробив з якимось майже садистським, нескiнченним у часi i дуже заглибленим у просторi процесом. Завтра дружина черговий раз побiжить до гiнеколога i той, зараза, неодмiнно її запитає: хто ж це минулої ночi її так по звiрячому зґвалтував? Нiколи не вiрить їй, сука, шляк би його трафив, що це вона кохалася з рiдним чоловiком. Хоча нашi стосунки й належним чином не оформленi, але кого нинi цим здивуєш.[Author ID1: at Mon Sep 23 09:53:00 2013 ]
   [Author ID1: at Mon Sep 23 09:53:00 2013 ]Вчора[Author ID1: at Mon Sep 23 09:56:00 2013 ], падло, прочитав в Iнтернетi скарги чоловiкiв на довжину i товщину власного члена. [Author ID1: at Mon Sep 23 09:57:00 2013 ]Навiть не знав, що таке буває. Виявляється, що бувають цюцюрки в станi ерекцiї вiд 2 до 9 сантиментiв. Ще бiльше мене здивувала товщина [Author ID1: at Mon Sep 23 09:58:00 2013 ]-[Author ID1: at Mon Sep 23 09:59:00 2013 ] 2-[Author ID1: at Mon Sep 23 09:58:00 2013 ]2,5 сантиментри. А в мене 5 сантиментрiв дiаметр i 18 д[Author ID1: at Mon Sep 23 09:59:00 2013 ]о[Author ID2: at Mon May 16 09:56:00 2016 ]вжина. Можна жити.[Author ID1: at Mon Sep 23 09:59:00 2013 ]![Author ID1: at Mon Sep 23 09:59:00 2013 ][Author ID2: at Wed Jul 20 15:59:00 2016 ]
   Сьогоднi настрiй у мене на всi сто. Не зважаючи на те, що треба, падло, йти на роботу. От бiда. Нещо[Author ID2: at Wed Jul 27 14:49:00 2016 ]давно жив я провiнцiї, в селi, на утриманнi в дружини, а тепер у столицi. Вигнала мене моя благовiрна, сказала, що я їй не пiдходжу. Так i сказала, що ми розмiрами не зiйшлися. Нiби я капелюх якийсь. А всiм буде казати, що пив надто багато. I скiльки вiд тiєї Вiнницi їхати до Києва. Грошi на квиток на швидкiсний потяг дала, ще трохи додала на улаштування життя у столицi. А я тiльки приїхав, хлопець я видний, навiть гарний, може хiба що розмiром завеликий. Не всiм пiдходить. Ну що ж тут поробиш, такий уродився.
   То я з самого ранку пройшовся дворами, де жiнки прибирають, далеко вiд залiзничного вокзалу й не вiдходив. Питаю в дiвчат: чи не порекомендують вони менi[Author ID2: at Wed Jul 27 14:50:00 2016 ] якусь самотню молодичку з квартирою? Ви ж тут всiх знаєте довкола. Чи не так? Я не дуже перебiрливий. Багато не випиваю, не курю, чоловiк, як бачите справний. Руки гарно припасованi. Можу все робити. Сам себе прогодую, ще й дружинi залишиться. Менi треба житло. А завтра я дам оголошення до газети, що здiйснюю комплекснi ремонти квартир. Можу i по сантехнiцi. Щоб довго не говорити, можу все. Розмiр тiльки в мене великий. Не всiм жiнкам подобається i пiдходить. Ну ви мене розумiєте. В усьому iншому я те, що лiкар прописав. Але не гiнеколог, а терапевт. Комплексної дiї. Ось народ у нас лi[Author ID2: at Tue Jun 7 20:15:00 2016 ]к[Author ID2: at Tue Jun 7 20:16:00 2016 ]арiв називає по простому. Той ушник, той глазник, той зубний[Author ID2: at Tue Jun 7 20:15:00 2016 ]. А як ви запропонуєте чоловiка-гiнеколога називати. Невже пи[Author ID2: at Tue Jun 7 20:16:00 2016 ]...[Author ID2: at Tue Jun 7 20:17:00 2016 ]д[Author ID2: at Wed Jul 20 16:01:00 2016 ]юк?[Author ID2: at Tue Jun 7 20:17:00 2016 ]
   Вони смiються. Послали мене через двори навкоси на вулицю Саксаганського. Кажуть, щоб спитав Нiну вiд Оксани. Ця Оксана, весела така симпатична жiночка, смiється, що я трохи запiзнився, а то б[Author ID2: at Wed Jul 27 14:51:00 2016 ] вона б[Author ID2: at Wed Jul 27 14:51:00 2016 ] мене забрала. А зараз вже зайнята. Але все ще може бути... Пiшов я через двори, питаю Нiну. Нарештi знайшов. Здорова така молодиця, висока, статна. Що не сподобалося, так те, що похмура якась. А може життя її дiстало. А може день в неї такий трапився. Наш брат, я маю на увазi чоловiкiв, кого хочеш до сказу доведе. Кажу їй, що вiд Оксани. А вона менi вiдповiдає, що та вже їй телефонувала. I про розмiр сказала, i про мої золотi руки. Це їй пiдходить, он лавочка бiля будинку, щоб я посидiв, поки вона закiнчить. Я запропонував їй допомогти, але вона вiдмовилася.
   I ось через декiлька днiв я вже освоївся в її однокiмнатнiй службовiй квартирi, знайшов собi роботу i почав вважати, що менi добряче повезло. Хазяйка Нiна добра, коханка ще краща. Трохи любить "виступити" з того чи iншого приводу, але хто ж без грiха. Однак, iнколи пiд погоду, настрiй i таке iнше згадую й свою попередню. Добре, що я вiд неї втiк. Помiтив я, свiтилася вона вночi. Це ж скiльки тiєї радiацiї треба було набратися. Менi аж лячно ставала. А раптом вона на мене перейде i я теж почну свiтитися. Та в тому селi кожен другий свiтиться. Може я й перебiльшую, але вже точно, що не одна вона. Не всi це бачать, не всiм дано.
  

Вулиця Ленiна

   В нашому селищi мiського типу центральна вулиця донинi носить iмя Ленiна. I пам'ятник цьому вампiру i кровососу на центральнiй площi стоїть. Колись наше селище було районним центром. Пiд самим Чорнобилем, повезло нам так з географiєю.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:07:00 2016 ] Потiм, за часiв Хрущова, райони укрупнили i з того часу життя у нас якось поблякло. Рiзко зменшилася кiлькiсть iнтелiгенцiї. Все районне начальство переїхало до сусiднього мiста, де йому надали житло у спецiально збудованих будинках. Забезпечили i тiєю ж роботою, яку вони мали в нашому райцентрi. Не знаю, який дурень придумав таку "економiю" коштiв. Управлiнцiв не стало менше, вони як нiчого не робили, так i не роблять, але викинули додатковi грошi на будiвництва житла, переїзд, облаштування i таке iнше.
   За направленням пiсля закiнчення педагогiчного iнституту я працював у мiсцевiй школi вчителем iсторiї. Нинi на пенсiї. Аж тепер зрозумiв, що в професiйному сенсi роки проминули абсолютно марно. Вся iсторiя в нас пробрiхана вiд початку до кiнця. За мiзернi грошi я все життя брехав i обманював своїх учнiв. I добре було б, якби я був дебiл[Author ID2: at Mon May 16 09:59:00 2016 ]т[Author ID2: at Mon May 16 09:59:00 2016 ]ом, як деякi. А то ж все розумiв, все знав, в усьому розбирався. Мене навiть запрошували вступати до аспiрантури. Але життя склалося iнакше. Один за одним народилося двоє дiтей. Батьки i в мене,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:04:00 2016 ] i в дружини живуть далеко, матерiально допомогти нiчим не можуть, самi ледве животiють. Ось я й вирiшив нiкуди не їхати i допомагати дружинi по господарству i виховувати дiтей. Вона в мене фiзик i математик, закiнчила наш педiнститут з вiдзнакою. Але в нашому селищi вимушена була тримати i корову,[Author ID2: at Wed Jul 27 14:55:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 27 14:55:00 2016 ] i[Author ID2: at Wed Jul 20 16:05:00 2016 ]I[Author ID2: at Wed Jul 20 16:05:00 2016 ] свиней. Кури, качки, iндики, кролi. Немає коли вгору глянути, а не те що рости в професiйному сенсi. Але вона жiнка розумна, тому чiтко знає, хто нас-українцiв обкрадає i дурить. [Author ID2: at Wed Jul 20 16:08:00 2016 ][Author ID2: at Wed Jul 20 16:08:00 2016 ]
   Пiсля Чорнобильської катастрофи ми добряче перелякалися.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:09:00 2016 ] Потiм заспокоїлися.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:11:00 2016 ] Нам казали, що нiчого турбуватися, радiацiйний фон у нормi. Ми й вiрили, бо хотiли вiрити.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:12:00 2016 ] [Author ID2: at Wed Jul 20 16:09:00 2016 ]Один вчений[Author ID2: at Wed Jul 20 16:10:00 2016 ], батьки якого жили по сусiдству з нами[Author ID2: at Wed Jul 20 16:13:00 2016 ] забрав своїх старих з [Author ID2: at Wed Jul 20 16:10:00 2016 ]н[Author ID2: at Wed Jul 20 16:14:00 2016 ]ашого селища до себе в Київ.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:10:00 2016 ] [Author ID2: at Wed Jul 20 16:11:00 2016 ]Казав,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:14:00 2016 ] що на нашому[Author ID2: at Wed Jul 20 16:14:00 2016 ] селищ[Author ID2: at Wed Jul 20 16:14:00 2016 ]i окошилася якась радiацiйна пляма i що радiацiя в нас навiть бiльша, нiж бiля самої Чорнобильської атомної станцiї[Author ID2: at Wed Jul 20 16:14:00 2016 ]. Може брехав, а може й правда. Вiн казав, що на вулицi Ленiна взагалi радiацi[Author ID2: at Wed Jul 20 16:16:00 2016 ]й[Author ID2: at Wed Jul 20 16:17:00 2016 ]на смуга простяг[Author ID2: at Wed Jul 20 16:16:00 2016 ]лася, що люди там аж свiтяться. [Author ID2: at Wed Jul 20 16:16:00 2016 ]Щось я такого не помiчав.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:18:00 2016 ]
   I ось дiти виросли i роз'[Author ID2: at Tue Jun 7 20:19:00 2016 ]їхалися по свiтах. Синок в Америцi добре прилаштувався, доця за нiмця вийшла. I син i донька живуть дуже заможно, краще вiд пересiчних американцiв i нiмцiв. Роботи в мене стало набагато менше i тому почав я замислюватися над своїм життям i життям своєї країни i нацiї. Чому ми так убого живемо в себе вдома i так гарно влаштовуємося за кордоном? Став шукати пiдтвердження своїм думкам в Iнтернетi i дiйсно: українцi Австралiї живуть заможнiше за англо-австралiйцiв, українцi Канади багатшi за англо- чи франко-канадцiв, у Аргентинi українцi переважають iспано-аргентинцiв i iтало-аргентинцiв. А ось в Українi в цiлому живуть бiднiше за "iнородцiв". Чому так?. Чому ми покидаємо свою найбагатшу у свiтi землю, щоб знайти багатство i щастя на злиденному пiску Нiмеччини чи на болотi Британiї?
   Думав, думав, дискутував з дружиною, дискутував. А вона, жартуючи, менi й каже: а може на нас так впливають цi[Author ID2: at Wed Jul 27 19:07:00 2016 ] всi цi[Author ID2: at Wed Jul 27 19:07:00 2016 ] вулицi, донинi названi iменами серiйних вбивць i вампiрiв i пам'ятники їм,[Author ID2: at Wed Jul 27 14:57:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 27 14:57:00 2016 ] повз якi ми вимушенi ледь не кожен день проходити? Я, звичайно, спочатку лише посмiхнувся, але потiм замислився. А можливо вона й права? Це коли ми не знали, що цi "комунiсти-iнтернацiоналiсти" насправдi є серiйними вбивцями i збоченцями, все було нормально. Але тепер то ми вже про це знаємо. Не думаємо постiйно, але ж на рiвнi пiдсвiдомостi цi знання в нас сидять. I ось ми з цими знаннями живемо на вулицях, названими iменами цих злочинцiв i збоченцiв, проходимо повз пам'ятники їм i врештi-решт, поступово, починаємо впадати в повний маразм i дебiлiзм, навiть не знаючи їх першопричину. А тут ще й радiацiя додалася. Хто його знає, який ефект дає високий р[Author ID2: at Wed Jul 20 16:19:00 2016 ]а[Author ID2: at Wed Jul 20 16:21:00 2016 ]дiацiйний фонд[Author ID2: at Wed Jul 20 16:19:00 2016 ], помножений на вулицi Ленiна, Фрунзе,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:21:00 2016 ] Чапаєва, Щорса i т. iн.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:22:00 2016 ]
   I ось одного погожого весняного дня, коли зацвiли сади i наше селище перетворилося на справжнiй рай земний дружина менi i каже: а ти знаєш, я якось на дозвiллi над цим замислилася, виявляється на нашiй вулицi Ленiна живуть однi дебiли. На iнших вулицях такого масового дебiлiзму немає, їй-богу. Я вже провела таке собi математико-статистичне дослiдження з застосуванням[Author ID2: at Wed Jul 20 16:22:00 2016 ] кореляцiйного методу. На нашiй вулицi прослiдковується вже практично не кореляцiйни [Author ID2: at Mon May 16 10:01:00 2016 ]й,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:23:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 20 16:23:00 2016 ] а функцiональний зв'язок мiж назвою вулицi i рiвнем дебiлiзму її мешканцiв.
   Але ж i ми на цiй вулицi живемо. То виходить, що i ми дебiли? А вона менi вiдповiдає, що дiйсно так. Т[Author ID2: at Wed Jul 27 19:09:00 2016 ]т[Author ID2: at Wed Jul 27 19:09:00 2016 ]iльки повнi дебiли могли з раннього дитинства торочити своїм дiтям, що в Українi жити не можна, що треба шукати будь-якi шляхи, щоб виїхати за кордон. Не шукати шляхи покращення життя на своїй Богом данiй Батькiвщинi, а шукати щастя за кордоном. Хiба це не дебiлiзм? I тепер ми втратили своїх дiтей, своїх внукiв. Живемо самотою. Не лише ми, а й Україна втратила розумних, дiєвих, освiчених, спрямованих на життєвий успiх громадян. А хто залишився. Однi дебiли.
   Ну не перебiльшу [Author ID2: at Wed Jul 20 16:24:00 2016 ]й ти так, заперечив я дружинi, А вона менi. Ну добре, це все загальнi фрази. Давай розберемо конкретнi приклади. Почнемо з вулицi Ленiна номер один, тобто нас. Я вже про нас сказала. Можна було б i продовжувати, але давай все таки пожалiємо самi себе.
   Тодi номер два. В цих людей немає дня без скандалу. Товчуться день i нiч, але розлучатися не збираються. Немає в них чого дiлити. Постiйно сусiди викликають мiлiцiю, так як їхнi скандали не дають їм жити. Слава богу, що вони мешкають з протилежного боку вулицi i навскоси вiд нас. Я навiть запропонував на їхньому прикладi мiсцевому начальнику мiлiцiї дiєвий спосiб боротьби з родинними скандалами взагалi. Коли спiвробiтники мiлiцiї прибувають на виклик до будинку дебiлiв, де чоловiк i жiнка гемселять один одного чим попало i тягають за волосся, якщо воно, звичайно, є, мiлiцiонери мають не звертаючи уваги на бiйкарiв одразу простувати до кухнi. Там вони вiдчиняють холодильник i починають незворушно поглинати всiляку смакоту.
   Побачивши, що мiлiцiонери набивають роти делiкатесами i навiть не збираються вт [Author ID2: at Wed Jul 20 16:25:00 2016 ]ручатися, скандалiсти, як правило, стовпiть, втрачають дар мови, а потiм починають реготати до упаду. Звичайно, що в такому випадку почуття гумору вказує на те, що ця родина не є стовiдсотково дебiльною. Однак, у номера два вiдчуття гумору чи то атрофоване, чи було вiдсутнє вiд народження. Тому цю родину ми з легким серцем вiдносимо до стовiдсоткових дебiлiв.
   Номер 3. Тут живуть Iван з Наталкою. Iван зовсiм лисий, високий до неба i дурний, як треба. Дебiльний Iван перехрестив свого онука. Спочатку обряд хрещення було здiйснено в цервi Української православної церкви Київського патрiархату, яка була в його селi. Потiм пiп iз УПЦ Московського патрiархату вже з мiсцевої церкви переконав цього дебiла, що український пiп пiд час хрещення щось там дуже важливе пропустив. Через це хрещення внука дебiла не є дiйсним. I хрестик на шиї у нащадка дебiлiв не такий,[Author ID2: at Tue Jun 7 20:20:00 2016 ].[Author ID2: at Tue Jun 7 20:20:00 2016 ] як треба. Мовляв. тiльки за великi грошi тепер можна "канонiчно" перехрестити онука. I цей "Iванушка-дурачок" понiс онука перехрещувати, заплативши за це великi грошi. Хiба це не дебiл[Author ID2: at Wed Jul 20 16:26:00 2016 ]т[Author ID2: at Wed Jul 20 16:26:00 2016 ] з дебiлiв. Та ще й розповiдає про власний дебiлiзм всiм зустрiчним. Через це номеру 3 ми присвоюємо звання дебiла в квадратi. Живе поряд iз нами.
   Номер 4. Цей сусiд нiколи нiде не служив, нi в яких армiях не був, мабуть через спадковий кретинiзм, але в нього з дитинства в фаворi моряки, матроси, морська пiхота, пiрати або в крайньому разi рибалки. В мене друг лiкар нашої мiсцевої лiкарнi, ти ж його знаєш, веселий чоловiк, грубий за характером, що й не дивно - хiрург, то вiн каже, що з його хворобами наш сусiд не годиться "нi в пи[Author ID2: at Wed Jul 20 16:27:00 2016 ]...д[Author ID2: at Wed Jul 20 16:28:00 2016 ]у, нi в Красну Армiю". I ось не зважаючи нi на що, вiн постiйно, навiть в найбiльшi морози ходить у морському кашкетi з "крабом", а бiля своєї хати вивiсив прапор ВМС "есесесери". Всi знають про його "бзик", всi над ним потiшаються, а вiн вже й сам вiрить у те, що колись служив в морському десантi i їх кудись там героїчно висаджували. Дружина дебiльна не менше за нього, так як i вона розповiдає всiм про свого "героїчного" матроса-дебiла.
   Номер 5. Ця садиба знаходиться[Author ID2: at Wed Jul 20 16:28:00 2016 ] через одну вiд нашої по нашому боцi. Чоловiк i його дружина цього номера свято вiрять,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:29:00 2016 ] i через це переконують i всiх iнших сусiдiв i не[Author ID2: at Wed Jul 20 16:29:00 2016 ] тiльки їх, що їхнiх курей регулярно їсть проклята чупакабра. Не тхiр чи куниця, якi однозначно живуть в хлiвi їх сусiдiв, але розуму мають бiльше за них, так як там, де живуть курей не беруть, а йдуть до сусiдiв. В тому числi i до нас приходили, поки я не поставив пастку i не спiймав одного. Пiсля цього вони переключилися виключно на дебiла пiд номером "Ленiна 5", який замiсть того, щоб поставити пастку чи примусити сусiдiв викурити зi своєї шопи тхорiв, продовжує триндiти про якусь, прости господи, чупакабру. Хiба це не дебiл? А скiльки таких як вiн пишуть заяви до мiсцевої селищної ради, щоб їх убезпечили вiд страшного звiра з палаючими очима. А цi палаючi очi успiшно забезпечують молодi лоботряси з сусiдньої вулицi, якi радi посмiятися з наївних "лохiв". Самi вони нi в яку чупакабру не вiрять, так як живуть на вулицi з чудовою назвою Весняна.
   Та ця чупакабра вже всiх дiстала, - згодилася зi мною дружина. - Номер 5 скрiзь строчить заяви i скарги. Коли нiчого не вигорiло в селищнiй радi, де його знають,[Author ID2: at Wed Jul 27 15:05:00 2016 ] як облупленого, почав писати в область i столицю. Тамтешнi дебiли викликали навiть снайперiв для розправи над на[Author ID2: at Wed Jul 27 15:05:00 2016 ] убивцею курей, качок i iндикiв. На кого тiльки не падала пiдозра - на тигра, який утiк з зоопарку, на звичайних лисиць, на величезних пiслячорнобильських мутантiв борсукiв i навiть на домашнього страуса, який живе у сусiдiв.
   Ленiна, 6. Цей чоловiк всiм розповiдає, що його дружин,[Author ID2: at Wed Jul 27 15:06:00 2016 ]а.[Author ID2: at Wed Jul 27 15:06:00 2016 ] вже давно бабуся, має таємного коханця. Все його життя, всi його помисли спрямованi на те, щоб пiймати коханцiв на гарячому. Вiн на цьому поведений. Для того. щоб нарештi застукати дружину з кавалером, вiн усе своє життя пере[Author ID2: at Wed Jul 27 19:14:00 2016 ]за[Author ID2: at Wed Jul 27 19:14:00 2016 ]ймався повним маразмом, замiсть того, щоб зайнятися якоюсь корисною справою. Що вiн тiльки не робив, що вiн тiльки не придумував, для реалiзацiї власної мети. I багатогодиннi засiдки влаштовував, i раптово повертався, попередньо оголосивши дружинi,[Author ID2: at Wed Jul 27 15:06:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 27 15:06:00 2016 ] що вiн їде на увесь день до райцентру, то проводив ночi в лiтнiй кухнi, чекаючи, коли ж нарештi таємний коханець прослизне до хати в його вiдсутностi. Так вiн нiкого й не застав за своє життя,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:32:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 20 16:32:00 2016 ] але продовжує тiшитися власним дебiлiзмом вже на старостi рокiв.
   Ленiна, 7. Саме тут мешкає власник страуса, якого пiдозрювали в пiдступних нападах на домашнiх птахiв номера 5. Страус був придбаний цим дебiл[Author ID2: at Wed Jul 20 16:32:00 2016 ]т[Author ID2: at Wed Jul 20 16:32:00 2016 ]ом на страусинiй фермi в нашому районi. Поведений на цьому страусi до забуття. Дружину постiйно б'[Author ID2: at Wed Jul 20 16:33:00 2016 ]є, лає, взагалi не вважає за людину. Страуса ж любить до повного i очевидного маразму. Цей африканський птах у нього надiлений всiлякими неймовiрними чеснотами, яких нiколи не було й не буде в людей в цiлому i зокрема в його дружини. На реальнi чи уявнi хвороби страуса викидаються великi грошi, якi вiдриваються вiд родини, дiтей i онукiв.
   Номер 8. Поведений на власному здоров'[Author ID2: at Mon May 16 10:04:00 2016 ]ї. Нiколи й нiде не працював. Нiби iнвалiд. Мiсцеве прозвище Шпiрда. На вулицю виходить лише вночi. Уже багато рокiв його нiхто не бачить. Говорять, що пише якийсь роман, який неодмiнно отримає Нобелiвську премiю. Дружина свято вiрить в генiальнiсть свого чоловiка. Працює на трьох роботах, щоб утримувати це гiперледащо. Всiляко виправдовує свого чоловiка перед знайомими. Над нею всi потiшаються. Мiй друг - хiрург мiсцевої лiкарнi знає, що стан здоров'[Author ID2: at Mon May 16 10:04:00 2016 ]я Шпiрди набагато кращий за стан здоров'[Author ID2: at Mon May 16 10:04:00 2016 ]я його дружини. Вона помре набагато ранiше, хоча й молодша за свого чоловiка. Що вiн буде робити пiсля цього, не вiдомо. Другу таку дурепу цей чоловiк уже навряд чи знайде.
   Ленiна 9. В цiй родинi чоловiк постiйно знаходиться на заробiтках за кордоном.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:36:00 2016 ]ом.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:36:00 2016 ] Грошi i немалi постiйно переказує дружинi. Остання класична дурепа. Не розумiє, що [Author ID2: at Wed Jul 20 16:37:00 2016 ]своїх синiв[Author ID2: at Wed Jul 20 16:36:00 2016 ] хлопцiв[Author ID2: at Wed Jul 20 16:36:00 2016 ] треба тримати в руках i привчати до порядку. Так як ми вчили свого старшого. Ось це можна робити, а цього робити не можна чи соромно вiд людей. Наше виховання i батькiвська наука йому i в США згодилося. А де [Author ID2: at Wed Jul 20 16:37:00 2016 ]бiлка з дев'[Author ID2: at Mon May 16 10:05:00 2016 ]ятого номера маючи грошi зробила з сина наркомана. Постiйно гладила його[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ]сина[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ] по головi, замiсть того, щоб його[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ] вчити хлопця[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ]. Я примусив свого ходити пiсля школи на курси англiйської мови. Як вiн, бiдний,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:38:00 2016 ] умовляв дружину, як не[Author ID2: at Wed Jul 20 16:38:00 2016 ] переконував її, що йому важко. До мене не пiдходив,[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ] т[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ]Т[Author ID2: at Wed Jul 27 15:09:00 2016 ]ак як знав, що то безперспективна розмова. Дружина не втерпiла i здалася. Так я їм обом так влiпив, що син закiнчив курси першим серед всiх учнiв. Пiшов туди i майбутнiй сусiд-наркоман. Але не втримався там i мiсяця. Його мати розповiдала моїй дружинi,[Author ID2: at Wed Jul 27 19:17:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 27 19:17:00 2016 ] яка це важка справа, вчити пiсля занять англiйську. То навiщо ж тодi самому, та ще й за грошi мучити власну дитину. I ось її сина вже немає на цьому свiтi. I до 30 рокiв не дотягнув. Вмер вiд передозування. Але дебiльна сусiдка так нiчого й не зрозумiла (живе ж бо на вулицi Ленiна), i цiєю ж дорогою впевнено вiдправила й свого молодшого сина.
   Номер 10. Родина вчителiв мiсцевої школи. Б[Author ID2: at Wed Jul 20 16:39:00 2016 ]б[Author ID2: at Wed Jul 20 16:39:00 2016 ]атько математик i фiзик, який замiнив мою дружину в школi. Цей вбив собi в голову, що не помиляється лише той, хто нiчого не робить. Справедливо вважає, що деякi помилки як пересiчних громадян, так i особливо можновладцiв дуже дорого обходяться суспiльству. Тому волiє взагалi нiчого не робити за межами своїх власних професiйних обов'язкiв. Цей "iнтелiгент" навiть математично обрахував i скрiзь цим хизується, що нiби нероби дешевше обходяться суспiльству. Так як вiд них годi чекати доленосних помилок. Хто менше працює, той менше заробляє. А значить i менше платить податкiв, якi йдуть на утримання "професiйних" нероб. Ось така людина. Маючи вищу математичну освiту вiн власний дебiлiзм намагається обґрунтувати теоретично. Але вiд вулицi Ленiна i вiн нiде не дiнеться.
   Номер 11. Тут мешкає самотня жiнка, яка свято вiрить в спiритiв i в тих, якi поглядом гнуть столове срiбло. Бiльше нiчого її в життi не цiкавить. Зовнi доволi симпатична жiночка з гарною фiгурою i ще не стара. Однак, поклялася, що одружиться лише з чоловiком, який роздiлить її любов до всiлякої дурнi на кшталт екстрасенсорики, б[Author ID2: at Wed Jul 20 16:41:00 2016 ]Б[Author ID2: at Wed Jul 20 16:41:00 2016 ]арабашки, полтергейста i таке iнше.
   Ленiна, 12. Тут живе вже немолодий самотнiй чоловiк, який виявляє особливу пристрасть до чудовиська озера Лох-Несс. Якось "пiд настрiй" признався менi, що вже неодноразово з великою надiєю пiдстерiгав його у водах мiсцевого ставка. Н[Author ID2: at Wed Jul 20 16:41:00 2016 ]н[Author ID2: at Wed Jul 20 16:41:00 2016 ]а вiдмiну вiд iнших дебiлiв вулицi Ленiна соромиться власної пристрастi. Саме через це власний багатогодинний караул, в тому числi вночi намагається прикрити вудкою. Повiдав, що вже бачив у нашому ставку чудовисько, яке[Author ID2: at Wed Jul 27 15:12:00 2016 ]у[Author ID2: at Wed Jul 27 15:12:00 2016 ] вночi пливло вгору за течiєю рiчки. Вiн впевнений, що це створiння постiйно перебирається з одного ставка на iнший. А так як цих ставкiв на нашiй рiчцi дуже багато, то й спiймати цю тварину дуже важко.
   Номер 13. На повному "се[Author ID2: at Mon May 16 10:06:00 2016 ]ку[Author ID2: at Mon May 16 10:06:00 2016 ]рйозi" вважає, що нашу Землю пронизують невидимi, але дуже шкiдливi для чоловiкiв променi. Їх, нiбито, насилають на нас американцi. Щоб якось вижити лiкується самогонкою. Вона єдина й допомагає. Лiкарi мiсцевої лiкарнi нiчого не тямлять в цих променях, тому й виписують йому дуже дорогi лiки, щоб створити виторг мiсцевим аптекам. Колись у селищi була одна аптека, а тепер їх аж чотири. Це й пов'язано з проклятими променями. Iнодi, коли цi променi особливо агресивнi i дiстають по повнiй програмi номер 13 носить в паху куплений в столицi спецiальний щиток, який використовують пiд час гри хокеїсти.
   Ленiна 14. Хазяїн цього обiйстя ратує за урядовi субсидiї тим, хто замовляє зуби. Все життя страждає вiд зубного болю, але стоматологiв боїться як вогню. Написав вже багато листiв до Верховної Ради, де вимагає прийняти закон, який вiдкриє дорогу для всiляких шарлатанiв вiд медицини. Приходив i до мене, щоб я пiдписав вiдповiдного листа. Я згодився, але з умовою, щоб там була i вимога готувати в медiнститутах людей, якi б замовляли дебiлiв. Через два днi прийшов знову. В заявi вже був i цей пункт. Я з легким серцем пiдписав, тим бiльше, що там було вказано, що лист вiд мешканцiв вулицi Ленiна. Думаю, що у Верховнiй Радi нiхто не здивувався, навiть фракцiя комунiстiв.
   Номер 15. Цей господар проговорився якось менi, що особисто спiлкувався з мешканцями "лiтаючих тарiлочок". Мало того, одним спiлкуванням не обiйшлося. Прибульцi поводилися з сусiдом дуже чемно. Спочатку хотiли забрати його з собою i вiн не був проти, але потiм вирiшили провести з ним всiлякi медичнi експерименти. В основному статевого характеру. Вiн навiть був вимушений кохатися з жiнкою з iншої планети. Неземної краси, звичайно. В нього, напевно, вiд неї будуть дiти. Багато дiтей, так як його сперму розберуть на окремi сперматозоїди i заплiднять нею багато неземних жiнок. Це вiн так детально розповiв тiльки менi i бiльше нiкому, так як я iсторик i зможу це описати в iсторiї позаземних контактiв. I взагалi я людина iнтелiгентна i розумна, не те що нашi неотесанi селюки. Варто йому заїкнутися односельцям[Author ID2: at Wed Jul 20 16:45:00 2016 ] про свiй контакт з iнопланетянами, як тi одразу починають з нього насмiхатися. Регочуть [Author ID2: at Wed Jul 20 16:45:00 2016 ]ся i крутять пальцем бiля скронi. Дурнi, не розумiють, що тут справа серйозна.
   Вулиця Ленiна в нашому селищi центральна i найдовша. Природно я не можу так докладно знати про всiх її мешканцiв, як я знаю про найближчих сусiдiв i не сильно вiддалених вiд мене мешканцiв. Однак i цих прикладiв цiлком достатньо, щоб отримати доволi повну картину масового дебiлiзму "вiрних ленiнцiв". I поки мешканцi нашого селища будуть жити на таких вулицях i носити квiти до пам'ятника серiйному вбивцi, вони залишатимуться дебiлами, дебiлоїдами, iмбецилами i в кращому випадку iдiотами.
  

Iнтерв'ю

   Працюю я в одному дебiльному глянцевому часописi, завданням якого є повна дебiлiзацiя населення нашої країни. Тобто тiєї її частини, яка ще щось читає. А так як це люди в основному освiченi, то i цю дебiлiзацiю необхiдно проводити ненав'язливо. У крайньому разi так нам постiйно на всiляких нарадах i "летючках" втокмачує наш головний редактор. До речi, абсолютно патологiчний тип, Заслужений, звичайно, журналiст України. I ось послали мене взяти iнтерв'ю в одного письменника, який пiд час попередньої зустрiчi в нашiй редакцiї на запитання: про що вiн пише в своїх романах, не знайшов нiчого оригiнальнiшого, як сказати: "про пiську".
   I ось я приїхав до району iндивiдуальної забудови в Києвi, який зветься Демiївка. Нiчого собi райончик. Окремi новобудови вражають уяву навiть непересiчних журналiстiв, до яких я себе й зараховую. Знайшов номер дому вiдомого письменника i сценариста. Непогана така хатка на три поверхи. Дiлянка загороджена глухим парканом метра два з половиною висотою. На хвiртцi табличка з надписом: "У дворi злий пес (як собака)". Видно, що письменник має не лише грошенята, але й почуття[Author ID2: at Wed Jul 27 15:17:00 2016 ] гумору[Author ID2: at Wed Jul 27 15:17:00 2016 ]. Але за парканом виявилася цiла купа маленьких, але дуже злих песикiв, якi постiйно гарикалися мiж собою, заважаючи брати iнтерв'ю. Погода була чудова i маститий письменник приймав мене в гарнiй альтанцi. Остання була обладнана як всепогодна i всесезонна, але зараз була вiдкрита до лагiдного надвечiрнього сонця.
   Поки ми влаштовувалися в зручних крiслах навколо низенького столика дружина письменника, набагато молодша вiд нього гарненька молодичка, принесла нам смачний трав'[Author ID2: at Tue Jun 7 20:22:00 2016 ]яний чай з лимоном i чудове печиво її власної випiчки. Про це з гордiстю повiдомив менi хазяїн.
   Все в дворi i в альтанцi було вишукане i дороге. Будинок письменника при наближеному оглядi теж вказував на заможнiсть господаря. Мимоволi згадалися чутки про величезнi гонорари, якi отримував вiн за сценарiї, написанi для Голлiвуду. Бачачи мiй погляд на дорогi милi речi, якими була наповнена альтанка письменник тут же наголосив, що вiн людина не багата. Тим не менш на запитання, якi життєвi цiнностi вiн ставить понад усе, вiн вiдповiв: "Грошi. Чим їх бiльше,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:49:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 20 16:49:00 2016 ] тим краще". Павло Телегуз заявив, що все у цьому свiтi має свою цiну: кохання, краса, вiрнiсть, талант, вiдданiсть. Тут я попрохав у нього дозволу увiмкнути диктофон. Дозвiл вiн дав. Пiсля цього вiдомий письменник i сценарист вже зовсiм непослiдовно заявив, що надлишок грошей заважає людинi насолоджуватися життям. Перш за все це стосується накопичення[Author ID2: at Wed Jul 27 19:27:00 2016 ] великих цiнностей[Author ID2: at Wed Jul 27 19:27:00 2016 ]книг[Author ID2: at Wed Jul 27 19:27:00 2016 ]. Тiльки останнiй духовний[Author ID2: at Wed Jul 27 19:28:00 2016 ] злидар здатен отримувати вiд них iстинну насолоду. Жага збагач[Author ID2: at Wed Jul 27 19:26:00 2016 ]гач[Author ID2: at Wed Jul 27 19:26:00 2016 ]ення однозначно губить людство. По закiнченню цiєї фрази вiн на мигах показав, щоб я вимкнув диктофон. Пiсля цього розмова знову набула природного характеру.
   Телегуз сказав, що знайомий з концепцiє нашого журналу i що вона, на його думку полягає в такому афоризмовi: писати для дебiлiв i про дебiлiв. А так як за iнтерв'ю йому обiцяно пристойний гонорар, вiн спочатку буде говорити те, що думає, а "пiд диктофон", буде "розводити туфту для лохiв". Все одно документом є лише те, що записано. Вiд всього iншого я можу вiдхреститися i вашому часопису прийдеться компенсувати менi моральнi збитки.
   "У нас, в Українi, немає талановитих журналiстiв - поскаржився менi письменник. I виняткiв нiяких немає, однi дебiли i продажнi тварюки. Те що їх примушують писати, а вони з цим погоджуються,[Author ID2: at Wed Jul 27 19:29:00 2016 ] взагалi нi в якi ворота не лiзе. На телебаченнi ж виступають люди,[Author ID2: at Wed Jul 20 16:50:00 2016 ].[Author ID2: at Wed Jul 20 16:50:00 2016 ] якi озвучують урядовi "темники", що складаються невiгласами i iдiотами. Iнша категорiя телевiзiйних журналiстiв складається з паяцiв, якi дебiльними жартами намагаються смiшити публiку. Час вiд часу на екранi з'[Author ID2: at Tue Jun 7 20:22:00 2016 ]являються перекошенi не то смiхом, не то спадковим дегенератизмом обличчя глядачiв всiх цих дебiльних шоу. Тут я показав на мигах, що збираюся вмикати диктофона.
   "А взагалi то, - продовжив Телегуз, кивком голови дозволяючи увiмкнути апаратуру, - серед моря журналiстського непрофесiоналiзму i невiгластва в нашiй країнi все таки iснують острiвцi високоякiсної друкованої продукцiї. Особисто я з задоволенням передплачую i читаю журнали "Форум", "Репортаж" i "Дискусiя". Чув, що всi вони випускаються одним медiа холдингом. Дуже професiйна журналiстська робота. В мене викликає справжнє захоплення. Ось i в цьому роцi, передплата тiльки почалася, а я вже знову радий доповiсти читачам вашого журналу, що i в наступному роцi залишуся його щирим прихильником i вiрним читачем". Пiсля цього письменник показав, що диктофон слiд вимкнути.
  -- А чому це ви так скептично вiдноситесь до нашої журналiстської братiї? [Author ID2: at Wed Jul 20 16:52:00 2016 ] [Author ID2: at Wed Jul 20 16:52:00 2016 ]Хiба в нас немає молодих, талановитих журналiстiв? Скажiмо, в останнiй час у всiх на слуху прiзвище Землянського.
   "Ви що, серйозно? Та це ж паскуда з-паскуд. Вам що не вiдомо, що його регулярно викликають, куди слiдує, i вiн там "крапає" на своїх колег, а також отримує прямi вказiвки про що говорити, що замовчувати, кого оббрiхувати i так далi? Ну ви даєте! Та нехай мене [Author ID2: at Wed Jul 20 16:51:00 2016 ]е [Author ID2: at Wed Jul 20 16:51:00 2016 ]пофарбують в смужку, якщо я не знаю, що дiється в цьому сенсi в країнi. А всьому виною є злочиннi дебiли, якi захопили владу в нашiй країнi. I поки їх не вiдсторонять вiд влади дiла в цiй країнi не буде. Це хiба що останньому їжаку не вiдомо. Ви що не знаєте, що у нас всiм заправляють кримiнальнi злочинцi i рекетири? Ви ж журналiст. Повиннi знати набагато бiльше вiд пересiчних громадян. I тут я знову показав очима на диктофон. Письменник так само очима показав, що вiн не проти його увiмкнення.
   "Взагалi то необхiдно визнати, що нинi ми переживаємо перехiдний перiод i всi нашi негаразди йдуть саме вiд цього, - продовжив Телегуз. - В наш час стало вже звичкою звинувачувати владу в усiх мислимих i немислимих грiхах. А дайте поставимо себе на мiсце нинiшнiх можновладцiв. Народ у нас розучився працювати. Всi хочуть отримув[Author ID2: at Wed Jul 27 19:32:00 2016 ]м[Author ID2: at Wed Jul 27 19:32:00 2016 ]ати пристойну зарплатню i пенсiю, а що кожен з нас зробив для того, щоб їх[Author ID2: at Wed Jul 27 15:22:00 2016 ]ї[Author ID2: at Wed Jul 27 15:22:00 2016 ] мати? Найлегше звинувачувати уряд i Президента в усiх смертних грiхах. Найлегше. Але чи стане вiд цього наше життя кращим? Аж нiяк. Ось наближаються черговi вибори. I вже лунають голоси, що лише замiнивши всю нинiшню вертикаль влади на iншу ми зможемо нарештi прорватися до гурту заможних i щасливих країн. Не вiрте цим людям. Владу необхiдно не мiняти, а вдосконалювати".
   Зрозумiло. Тодi iще одне запитання вiд нашого журналу. Ви вiдомий письменник. Вашi твори перекладенi в 35 країнах свiту бiльш як 30 мовами. За сценарiєм по вашому фантастичному роману про iнопланетян американцi зняли дуже популярний у свiтi фiльм. Ви визнаний авторитет в галузi наукової фантастики. Читачам нашого часопису цiкаво, як ви вiдноситеся до релiгiї i до Бога? Телегуз знову покосився на диктофон i я його вимкнув.
   "Ну, по перше, сьогоднi менi повiдомили, що вийшов мiй роман в Iндонезiї. Так що тепер мене вже видали в 36 країнах свiту. Запам'ятайте цю цифру. Щодо релiгiї i Бога? Я вважаю, що в ХХI столiттi щиро вiрити в Бога може або психiчно хвора людина, або повний дебiл. Ну уявiть собi людину. яка щиро вiрить, що на хмарках сидять ангели небеснi, а в пеклi чорти розводять вогонь. Або, примiром, що Бог створив Землю за сiм днiв, а першу жiнку стругнув з ребра Адама. Пiсля американських космiчних кораблiв "Вояджер", якi мандрують нашою Галактикою, вiрити в Бога стало просто непристойно. А щодо релiгiї? Та вона нiколи не вiдмиється вiд того, що спалювала на багаттi вчених, влаштовувала релiгiйнi вiйни, iменем Бога загарбувала цiлi материки. I нинi. Iменем Бога вбивають у свiтi величезну кiлькiсть людей. Найбiльше ненавистi[Author ID2: at Mon May 16 10:15:00 2016 ] [Author ID2: at Mon May 16 10:15:00 2016 ]i [Author ID1: at Tue Aug 13 16:17:00 2013 ]мiж народами народжується саме на релiгiйному грунтi. А [Author ID1: at Tue Aug 13 17:01:00 2013 ]в [Author ID1: at Tue Aug 13 16:11:00 2013 ] [Author ID1: at Tue Aug 13 16:19:00 2013 ] [Author ID1: at Tue Aug 13 16:17:00 2013 ]
   Я знову виразно показав на диктофон. [Author ID2: at Wed Jul 20 16:55:00 2016 ]Телегуз зрозумiв i перемикнув своє просторiкування на iнакше. [Author ID2: at Wed Jul 20 16:56:00 2016 ]- Нинi ми страждаємо вiд вiдсутностi духовностi, - просторiкував вiн. [Author ID2: at Wed Jul 20 16:57:00 2016 ]I допомогти в цьому[Author ID2: at Wed Jul 20 16:58:00 2016 ] сенсi людству може лише релiгiя[Author ID2: at Wed Jul 20 16:58:00 2016 ] i церква. В нашiй країнi це звичайно Українська православна церква Московського патрiархату, єдина канонiчна православна церква нашої країни. [Author ID2: at Wed Jul 20 16:58:00 2016 ][Author ID2: at Wed Jul 20 16:59:00 2016 ]
   Тут вiн знову подивився в бiк мого диктофона.[Author ID2: at Wed Jul 20 16:59:00 2016 ] - А взагалi то, вже стемнiло. [Author ID2: at Wed Jul 20 17:00:00 2016 ]Зараз пiдемо до[Author ID2: at Wed Jul 20 17:01:00 2016 ] другої[Author ID2: at Wed Jul 27 15:25:00 2016 ] альтанки з якої вiдкривається чудовий вид[Author ID2: at Wed Jul 20 17:01:00 2016 ] [Author ID2: at Wed Jul 20 17:02:00 2016 ]на Київ[Author ID2: at Wed Jul 20 17:01:00 2016 ]. Вип[Author ID2: at Wed Jul 20 17:02:00 2016 ]'[Author ID2: at Wed Jul 20 17:06:00 2016 ]ємо чай або каву i до них ще щось суттєвiше. [Author ID2: at Wed Jul 20 17:02:00 2016 ]I ви подивитися, як я свiчуся, так би мовити в натурi. Ви, мабуть, i не знаєте[Author ID2: at Wed Jul 20 17:03:00 2016 ], що[Author ID2: at Wed Jul 20 17:04:00 2016 ] я[Author ID2: at Wed Jul 20 17:07:00 2016 ] атомний енергетик i працював на Чорнобильськiй АЕС.[Author ID2: at Wed Jul 20 17:04:00 2016 ] У 1986 роцi.[Author ID2: at Wed Jul 20 17:07:00 2016 ] Та й живий я досi лише завдяки американським лiкарям. Так [Author ID2: at Wed Jul 20 17:04:00 2016 ]що[Author ID2: at Wed Jul 20 17:05:00 2016 ] ви бачите перед собою[Author ID2: at Wed Jul 20 17:08:00 2016 ] напевно єдиного реального[Author ID2: at Wed Jul 20 17:05:00 2016 ] свiточ[Author ID2: at Wed Jul 20 17:05:00 2016 ]а[Author ID2: at Wed Jul 20 17:08:00 2016 ] [Author ID2: at Wed Jul 20 17:05:00 2016 ]художньої лiтератури у свiтi. [Author ID2: at Wed Jul 20 17:06:00 2016 ]
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"