Молодецький Олександр : другие произведения.

Вiрус

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Звiдки з'явився коронавiрус? З якоїсь лабораторiї чи Природа вирiшила покарати людство? Фантастична (а може й нi) версiя представлена в короткому оповiданнi.

  З тераси веганського кафе "Dapur" вiдкривався шикарний вид на Цюрихське озеро та Альпи. Незвичайно теплий цього року жовтень подарував сонячний i якось по-особливому затишний день. У такий день i в такому мiсцi, добре сидiти за фiлiжанкою кави, умиротворено милуватися видом i неспiшно насолоджуватися життям. Але за далеким столиком панувало пожвавлення - радикальна екогрупа "Порятунок Землi" обговорювала свою останню акцiю.
  - Хотiв би я бачити їхнi пики в той момент - заiржав наче кiнь Мауглi та струснув дредами. Його смiх пiдтримали решта учасникiв групи. Закiнчивши цiєю фразою свою розповiдь, Мауглi затягнувся айкосом i випустив кiльця диму.
  На секунду за столиком з'явилася тиша. Її перервала Гея: - Це була чудова операцiя, ми врятували багато життiв нi в чому не винних тварин, але це крапля в морi.
  Решта насупилися i згiдно закивали.
  - Ми повиннi радикально вирiшити цю проблему. Треба пiдiйти до цього питання загалом i в цiлому. Чому люди їдять тварин, хоча їм уже пояснили, що тварини теж вiдчувають бiль, теж думають, мрiють, живуть?
  - Тому, що м'ясо - смачне. - ляпнув Фреддi й, зустрiвши осудливi погляди, додав: - на думку цих безсовiсних трупоїдiв, звичайно!
  Фреддi не блищав розумом, на думку багатьох членiв екогрупи, вiн навiть не взяв собi гарний псевдонiм, як це зробили iншi, а так i називав себе на iм'я.
  - Фреддi має рацiю! - несподiвано пiдтримала його Гея - люди, на догоду своєму смаку, не готовi вiдмовитися вiд м'яса, як би ми їх не переконували. Але є вихiд - треба зробити так, щоб м'ясо стало несмачним.
  Група знову пожвавiшала, кожен спробував запропонувати свiй варiант, як це зробити й найголоснiше, як завжди, виявився Мауглi
  -Точняк! треба отруїти все м'ясо - на нього зашикали, вiн озирнувся - чи не почув хтось чужий таку пропозицiю - але тераса була майже порожньою.
  - Ну я маю на увазi - не так, щоб люди повмирали, а просто щоб воно стало несмачним. - уточнив свою пропозицiю Мауглi.
  Гея похитала головою - Це не варiант. Його просто викинуть, а замiсть бiдних тварин, убитих заради цього м'яса, уб'ють нових. Але цiкава iдея є у Професора.
  Всi подивилися на нового члена групи, який до цього мовчки їв салат.
  - Професоре, розкажiть нам, лише без наукових складнощiв, як для дiтей.
  - Ну якщо без складнощiв. То смак - це не те, що у нас на тарiлцi - виделка Професора вказала на, модну зараз, яскраву їстiвну квiтку в її салатi - а те, що у нас в головi.
  Енергiйним жестом вiн трохи не встромив собi виделку в око, вказуючи на голову. - Замiсть того, щоб спробувати змiнити смак у тарiлцi, треба мiняти смак у головi!
  Усi приголомшено мовчали.
  - I як це зробити, шановний Професор? - першим порушив тишу Мауглi.
  - Я мiг би розповiсти докладно, але це буде складно, розповiм коротко. У всiх у вас колись бував нежить. Правда ж?
  За столом закивали головами.
  - I ви напевно помiчали, що при застудi та, особливо, нежитi iнодi змiнюється смак i запах знайомих продуктiв? Це тому, що ураженi вiрусом рецептори нюху i смаку починають передавати смак i запах по-iншому. Так ось - я створив вiрус, який вразить не тiльки рецептори, але центр нюху в центральнiй нервовiй системi людини та, замiсть звичних запахiв їжi з високим вмiстом денатурованого бiлка, людина вiдчуватиме огидний запах мертвичини. Iншi ж продукти, як цей салат, наприклад, залишать свiй звичний запах i смак. За столом разом усi загомонiли. - Оце так! Професор, ви - генiй. Нехай трупоїди вiдчувають смак i запах тих трупiв, якi вони їдять! - резюмував загальну думку Мауглi.
  - А цей вiрус не небезпечний? - тихо запитав Фреддi.
  - Нi, звичайно, бiльшiсть людей перехворiють на них безсимптомно, деякi вiдчують невеликий нежить, не бiльше. Правда ... - зам'явся трохи Професор.
  Всi запитливо глянули на нього.
  - Щоправда, щоб впевнено сказати, треба потестувати його три-чотири, а краще п'ять рокiв. Але за тi пiв року, що ми його тестували - вiрус показав себе саме таким.
  - У нас немає часу чекати на три, а тим бiльше на п'ять рокiв. Бiднi живi iстоти страждають кожну хвилину i рахунок їх йде на мiльйони!
  - Так, я практично впевнений у своєму вiрусi. Не будемо чекати.
  Розпорошимо вiрус вiдразу в десяти-двадцяти найбiльших мiстах свiту. - з ентузiазмом запропонував Мауглi.
  - Нi-нi! - втрутився Професор. - Краще пiдстрахуватися i зробити так, щоб все виглядало природним. Вiруси рiдко виникають одночасно в рiзних мiсцях. Зазвичай - одне джерело. Треба вибрати одне мiсце, але з гарною транспортною розв'язкою i щоб там жило багато людей. Десь у Китаї, наприклад.
  Всi присунулися ближче до центру столу, де Гея на планшетi вiдкрила карту i почали обговорювати варiанти.
  
  Цього разу збори екогрупи "Порятунок Землi" проходили Zoom. Ранiше члени групи не довiряли онлайн месенджерам, тому що їх можна прослухати або перехопити повiдомлення, але зараз iнших варiантiв не було - по всьому свiту був карантин, людям, навiть було заборонено виходити з дому без важливої ​​причини, не те щоб збиратися десь разом.
  - Професоре, ви обiцяли, що вiрус буде безпечним! - одразу почала з головного Гея.
  - Це стало неприємним сюрпризом для мене так само як i для вас. Лабораторнi дослiди показували його повну безпеку. - довелося виправдовуватися Професор.
  - Сюрпризом! Це трагедiя! гинуть люди! - голос Геї зiрвався на високiй нотi, на очах виступили сльози.
  - Ну може й непогано, якщо якiсь трупоїди помруть, це їм розплата за бiдних тварин, яких вони вбили! - втрутився Мауглi.
  - Якi трупоїди?! Мiй дiдусь нiколи не їв тварин, багато рокiв дотримувався веганства i коли вiн помер ми навiть не змогли з ним нормально попрощатися - його ховали в закритiй трунi та спецкостюмах!
  Мауглi насупився i спробував затягнутися своїм улюбленим айкосом, але сильно розкашлявся i вiдкинув його убiк. Фреддi, який був у хiрургiчнiй масцi, наче боявся заразитися вiрусом навiть через Iнтернет - вiдсахнувся вiд екрана.
  - Я виправлю свою помилку. - сказав Професор - Зараз ми в моїй фармкомпанiї працюємо над вакциною i практично закiнчили. Тiльки...
  - Що тiльки? - присунулась Гея до екрана.
  - Тiльки за правилами вакцину треба тестувати три-чотири, може бути навiть п'ять рокiв. А уряд нас квапить i пропонує випустити вакцину без довготривалого тестування та будь-яких необхiдних формальностей.
  - Ну так випускайте! Немає часу на це тестування - помирають люди!
  - Так, так само ми вирiшили й коли випустили вiрус без необхiдного довготривалого тестування - промимрив професор.
  - Що ви там кажете? - недочула Гея.
  - Нiчого, я розумiю. Випустимо вiдразу як буде готова! Мауглi вимкнув комп'ютер i знову закашлявся, вже звичним рухом вiн поклав палець на пульсоксиметр, на екранi пристрою висвiтлилося 82.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"