Молодецький Олександр : другие произведения.

Експеримент

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Ще одна фантастична (а хто знає, може i нi) версiя походження коронавiрусу

  
  Не можна купити життя за грошi. Джеймс Ротсворд знав це, як нiхто. Так багато грошей, як у нього, не було нi в кого. Проте Джеймс помирав. Ось майже десять рокiв вiн вiв незриму боротьбу з раком. Той, то вiдступав i, отже, перемога близька, то знову брав своє та ще й вiдвойовував новi дiлянки фронту. I зараз, Джеймс дiйшов висновку, що йому не перемогти. Вiн зможе ще протриматися, лiкарi кажуть, що рiк чи навiть два, але навряд чи бiльше.
  Бути наймогутнiшою i найбагатшою людиною на Землi та все одно померти у 70 рокiв. Колись 70 рокiв були поважним вiком, але зараз звичайнiсiнькi люди живуть до 90, а маючи грошi й найкращих лiкарiв, дiєтологiв, нутрицiологiв, фiтнес-тренерiв, фахiвцiв у "бiохакiнгу", та, взагалi будь-яких фахiвцiв зi здоров'я, можна прожити й до 100, або 110 рокiв. Рано, ах рано ще йти. Джеймс з гiркотою пiдiбгав губи.
  Не здаватися, вiн нiколи не здавався. Всi цi роки вiн спонсорував величезну кiлькiсть дослiджень раку, цiлi iнститути фiнансувалися ним, тисячi найкращих учених, найпередовiше обладнання та iдеї. Скiльки разiв, здавалося, ось вони - лiки проти раку, чарiвна панацея, священний Грааль Джеймса, - але нi, щоразу це було не те.
  Щомiсяця, а тепер уже й щотижня, рiвно о 10 годинi до кабiнету мiстера Ротсворда входив професор Смоллет - свiтила свiтової науки, нобелiвський лауреат з фiзiологiї та медицини та, за сумiсництвом, керiвник наукової групи з найкращих свiтових учених, яку органiзував Джеймс для координацiї. та аналiзу дослiджень у галузi лiкування раку.
  - "Чим порадуєте, професоре?" - привiтно, але насправдi криво посмiхнувся Ротсворд.
  - "Є дуже перспективнi розробки вакцин вiд раку на основi матричних РНК, а також векторних вакцин..." - розпочала доповiдь Смоллет. Ротсворд слухав наполовину, занурений у свої думки. Доповiдь професора, як завжди, була перевантажена науковою термiнологiєю i, хоча, Джеймс за цi роки вже був добре знайомий з багатьма науковими термiнами в галузi медицини та сумiжних з нею, але стежити за монотонною мовою наукового свiтила було складно. Ротсворд намагався виловити найважливiшу iнформацiю, пропускаючи повз вуха деталi.
  - МРНК-вакцина проти раку навчає iмунну систему розпiзнавати певний бiлок на поверхнi ракових клiтин - продовжував Смоллет.
  - Тобто сам органiзм, його iмунiтет починає боротися проти раку? - уточнив Джеймс.
  - Так-так, саме так, - пiдтвердив професор.
  - Як скоро буде готова вакцина? - пожвавiшав Ротсворд.
  - Ми лише на самому початку, є вже цiкавi результати, але до готового препарату ще далеко. Десятки рокiв дослiджень - зiтхнув Смоллет.
  - Якось можна прискорити це? Грошi, обладнання, спецiалiсти?
  - Так, все це допоможе, але потрiбно ще тисячi експериментiв, дослiдiв, спочатку на тваринах, потiм на людях - це не прискориш, менш нiж десять рокiв, навряд чи вийде навiть з усiм цим.
  - А якщо пропустити етап на тваринах i вiдразу перейти до людей?
  - Ну, це небезпечно i неетично, але теоретично... навiть так потрiбно дуже багато експериментiв та дослiдiв.
  - А якщо розпаралелити процес? Одночасно проводити багато дослiдiв?
  - Це прискорило б, але навiть так, нехай у нас буде 1000 добровольцiв i одночасно на кожному проводити експерименти, все одно, потрiбнi роки та роки.
  - А якщо не 1000, а 100 000? Мiльйон, та що мiльйон - мiльярд!
  Професор глянув на Ротсворда як на божевiльного.
  - Ну, суто теоретично, можна вкластися в рiк при необмеженiй кiлькостi пiддослiдних. Але неможливо залучити стiльки добровольцiв, навiть пообiцявши їм багато грошей.
  - Є мотивацiя набагато сильнiша, нiж грошi, мiстере Смоллет, Набагато... Професоре, будьте готовi до масових експериментiв, подайте секретаревi список обладнання, фахiвцiв, лабораторiй, виробництв, щоб їх забезпечити, iнфраструктуру для контролю та аналiзу експериментiв, а потрiбне кiлькiсть пiддослiдних я вам забезпечу"
  Професор вийшов, а Ротсворд потер руки. Iдея, ось вона! Завдяки саме таким iдеям, що здавались неможливими, божевiльними, Джеймс зберiг i значно примножив капiтал, що дiстався йому вiд предкiв. I ось вона прийшла, як завжди у найнеобхiднiший момент. Так, грошима мiльярд людей не переконаєш приймати експериментальний препарат, навiть iз найдобрiшою метою - отримати лiки проти раку. Але крiм грошей є ще основний iнстинкт. Нi, не той, на якому вмiло грала Шерон Стоун в однойменному фiльмi, основний iнстинкт - це iнстинкт самозбереження. Якщо людина буде впевнена, що помре не прийнявши експериментальний препарат, то вона з радiстю його прийме, та що там з радiстю заплатить будь-якi грошi! Як його переконати в цьому - ось тут заковика, але iдеї є - далi справа технiки.
  
  
  - Ви абсолютно впевненi, що стiльки людей має померти вiд вiрусу? - на секунду в кабiнетi Ротсворда настала тиша.
  - Так, на жаль, без цього нiяк. За допомогою наших ЗМI, iнфлюенсерiв, соцiальних мереж ми можемо розiгнати панiку з приводу вигаданого вiрусу та пандемiї, але це протримається мiсяць, максимум два i потiм нас розкриють. Якщо ви хочете переконати всiх в iснуваннi небезпечного вiрусу i пiдтримувати панiку та iстерiю протягом року i бiльше - потрiбен справжнiй вiрус i справжнi смертi, нехай i не дуже багато, ми потiм роздуємо кiлькiсть жертв до достатньої для "пандемiї", але, щоб роздмухати пожежу потрiбна якась реальна iскра, на порожньому мiсцi, чисто вiртуально, у нас не вийде.
  Ротсворд зiтхнув. Як було б добре, якби iснував таємний свiтовий уряд, про який пишуть любителi конспiрологiї по всьому свiту. Тодi можна було б просто взяти та наказати всьому людству взяти участь в експериментi. Тим бiльше мета свята - винайти лiки проти раку. Але немає жодного таємного свiтового уряду, доводиться викручуватися, залучити хитромудрi плани, грошi, зв'язки, погрози, шантаж, пiдкуп - дуже складний механiзм у всьому свiтi, який дозволить виконати його план. I неминучi жертви. Жертви в iм'я загальнолюдського блага, та й порятунку особисто його - Джеймса Ротсворда,
  - Розкажiть деталi про вiрус - запитав Ротсворд у лiтнього вiрусолога з наукового вiддiлу штабу операцiї, плануванням якої вони зараз займалися.
  - Це звичайний коронавiрус, який входить до тисяч рiзних вiрусiв, на якi люди перехворiють щороку. Ми посилили його контагiознiсть...
  - Давайте простiше - вiн не надто небезпечний?
  - Нi, за нашими прогнозами, внаслiдок бiльшої заразностi на них перехворiють бiльше людей, в основному безсимптомно або легко, i у людей iз групи ризику будуть шанси померти. Це люди з тяжкими хронiчними захворюваннями, похилого вiку.
  Тобто тi, кому й так залишилося недовго жити - заспокоїв своє сумлiння Ротсворд.
  - А мутувати вiн може бiльш небезпечний?
  - Вiруси, звичайно, постiйно мутують, але еволюцiйно вони повиннi ставати менш небезпечними та заразнiшими. Ми припускаємо, що навiть мутувавши вiн не повинен стати небезпечним, але може стати бiльш заразним.
  - Добре, значить дiємо, вважаємо операцiю розпочатою з цього моменту. - пiдсумував засiдання штабу Ротсворд.
  
  Пiтеровi страшенно набридло сидiти вдома. Карантин тривав уже понад два мiсяцi та був не першим. Локдаун - таке ось тепер звичне нове слово.
  - Коли це вже закiнчиться - пробурмотiв Пiтер i ввiмкнув телевiзор.
  Якраз починалися новини й починалися вони як завжди з перерахування того, скiльки людей заразилося i скiльки померло. Потiм йшли апокалiптичнi кадри - вiйськовi вантажiвки, що везли труни, тому що в мiстi вже немає можливостi спалювати трупи померлих вiд вiрусу, величезна спортарена, перетворена на госпiталь, що задихаються пiд ШВЛ люди.
  - Але є й обнадiйливi новини - змiнила раптово тон ведуча. - Одразу три провiднi фармацевтичнi компанiї заявили про те, що вони закiнчили вакцину вiд коронавiрусу. Вакцини двох з них ґрунтуються на передовiй технологiї мРНК-вакцин, третя - на основi векторних вакцин.
  Пiсля ведучої вiдбулися виступи цiлої низки експертiв, якi запевняли в ефективностi та безпецi вакцин вiд коронавiрусу.
  - Мерi, ти чуєш?! Є шанс, що скоро це закiнчиться, треба тiльки прищепитися новими вакцинами! - ковтнувши пива, прокричав Пiтер у бiк кухнi.
  
  У кабiнетi Ротсворда котрий день панував шум i пожвавлення. Йому передавали зведення, як iз фронту. Та й був свого роду фронт - фiнальна битва особистої вiйни Ротсворда та раку.
  - Так, а в чому сенс обмежень на вiдвiдування паркiв? Чому з собакою можна гуляти, а самому нi? - спитав Джеймс,
  - Це не ми запропонували. Це вже самi чиновники на мiсцях хочуть показати свою ефективнiсть у боротьбi з вiрусом.
  - Невже це може допомогти?
  - Нi, звичайно, але нам це все теж на руку. Такi безглуздi та нелогiчнi заходи змушують людей перестати шукати якусь логiку i просто бездумно пiдкорятися. Таку ж технiку використовувалася в концтаборах - наглядачi постiйно вигадували нелогiчнi та безглуздi накази та змушували їх виконувати , Поки ув'язненi не переставали думати i виконували всi як роботи.
  Ротсворду не сподобалося порiвняння з концтабором, вiн уявляв себе рятiвником людства, а не професором Менгеле.
  - Добре, що там iз експериментом?
  - Вже беруть участь понад 800 000 000 осiб, буквально до кiнця тижня буде мiльярд - кiлькiсть зростає експонентно.
  - Мало, ми вiдстаємо вiд графiка - насупився Джеймс.
  - Ми вживаємо заходiв - тi, хто не хоче брати участь в експериментi, будуть урiзанi в правах, з iншого боку мотивуємо грошима - видаватимемо по сто доларiв, у Калiфорнiї - пропонують марихуану для тих хто вколовся, а в деяких країнах - розiгрується лотерея серед вакцинованих з дуже дорогими призами
  - Має спрацювати, не може не спрацювати. Стара добра система мотивацiї: батiг i пряник.
   Iшов уже 7 мiсяць експерименту, скоро, скоро мають бути результати.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"