Молодецький Олександр : другие произведения.

Одеськi оповiдання -1: Справа про самозахист

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Власна квартира - затишна, комфортна, безпечна. Чи нi? Навiть тут тебе може знайти вбивця. I мотиви його найнеймовiрнiшi! Спершу оповiдання було написане росiйською, це переклад.

  Тiло лежало промiж суперсучасними 'розумними' вагами та не менш навороченим холодильником. Чоловiк в одних трусах-сiмейниках, рокiв п'ятдесяти, не товстий, але з помiтним жирком, на потилицi початок лисини. Лежав вiн обличчям додолу, тому розгледiти його можна було тiльки пiсля того, як попрацюють експерти.
  Саме зараз над тiлом чаклували судмедексперт та фотограф.
  - Ну що там? - спитав я.
  Борис Августович - ще молодий, але вже дуже досвiчений та обiзнаний у своїй справi судмедексперт вищої категорiї, вiдволiкся вiд трупа.
  - Судячи з усього, це господар квартири - Романцев Дмитро Васильович. По причинах смертi ще нiчого не можу сказати. Явних ознак насильницької смертi немає. Схоже на серцевий напад. - вiн задумливо покрутив один з вусiв, що стирчав догори на штиб якогось франта XIX сторiччя, певне робить собi їх за шаленi грошi у модному барбершопi. Борис Августович вiдпустив вуса та додав сакраментальну фразу: - Розтин покаже.
  Було б, звичайно, добре, якби ненасильницька смерть. Але з невтiшною вдовою, у будь-якому випадку, треба поспiлкуватися. Тим бiльше вона знайшла тiло.
  Я зайшов до вiтальнi, звiдки лунали схлипи. На велетенському диванi сидiла худенька жiночка в тому дивному вiцi, який, на перший погляд, i не визначиш. Їй може бути й тридцять i сорок i навiть п'ятдесят рокiв. Все залежить вiд вмiння користуватися косметикою, вести здоровий образ життя, наявностi грошей та часу на SPA-процедури та салони краси, чи, навiть, таланта пластичного хiрурга.
  - Отже, розкажiть усе послiдовно, Наталiя Семенiвна - сказав я, попередньо вивчивши її паспорт.
  - Менi треба було забрати деякi речi, я дзвонила йому, але вiн не брав слухавку. - почала говорити дружина, точнiше, вже вдова Романцева.
  - Що за речi? Куди забрати? - вiдразу уточнив я.
  - Розумiєте, ми з Дiмою у процесi розлучення, я переїхала до мами. - дещо знiяковiло вiдповiла Наталiя Семенiвна.
  - Навiть так? А у чому ж справа? З яких причин розлучаєтесь? У вас були поганi вiдносини? Якась сварка?
  - У нас все було добре. Аж поки ... поки вiн менi не зрадив. - знову розплакалася Наталiя Семенiвна. - Я не могла таке простити!
  - Зрадив? Це недавно, наскiльки я зрозумiв, сталося? За яких обставин ви це узнали? З ким зрадив? Це ваша спiльна знайома? - жваво зацiкавився я - у справi намiтився любовний трикутник.
  - Не знаю я цю шльондру i знати не хочу! - вiд злостi сльози у жiнки миттєво зникли - А узнала про зраду, коли була у вiдрядженнi на конференцiї з ЗОЖ та фiтнесу у Києвi. У нас 'розумнi' ваги, що пiсля зважування посилають результат у додаток на мобiльний телефон. Ну там скiльки важить людина, який процент жиру, вага м'язiв i тому подiбне. I от приходить менi о першiй годинi ночi: вага - п'ятдесят два кiло, процент жиру - вiсiмнадцять процентiв i ще й запитує - чи додати нового користувача. Нового користувача, розумiєте?!
  Вона виплюнула останню фразу, наче кобра, що випльовує свою отруту, яку я бачив нещодавно у передачi каналу Discovery.
  Я подумки прикинув вагу Романцева - ну так - там явно бiльше нiж п'ятдесят два кiло.
  Так-так-так, якщо смерть таки насильницька, то маємо першу й головну пiдозрювану. Тут тобi вiдразу декiлька мотивiв: через ревнощi, через якiсь фiнансовi суперечки при розлученнi, через помсту за зраду. До того ж вона перша знайшла тiло, а за статистикою - той хто знайшов тiло, часто i є вбивцею. I ще до того ж подружжя - завжди першi пiдозрюванi у смертi свого чоловiка чи дружини. Так що тут - прямо таки джек-пот.
  Подальший допит громадянки Романцевої додаткової iнформацiї не принiс. Сталося все два тижнi тому. Чоловiк зiзнався у зрадi, але iменi нової пасiї не назвав. Розлучатися особливо не хотiв, iнiцiатором була ображена сторона - дружина. Романцева переїхала до своєї матерi. Сьогоднi їй знадобилися якiсь речi, вона дзвонила до чоловiка, але той не брав слухавку, приїхала сама, тим бiльше ключ в неї залишався. Виявила тiло на кухнi, викликала швидку, а лiкарi, пiсля того, як впевнилися, що людина мертва, викликали полiцiю.
  
  Я сидiв у своєму кабiнетi у Приморському вiддiленнi, коли подзвонив Борис Августович.
  - Покурити не бажаєш? Я у вас у курилцi стою.
  - Зараз буду.
  Борис Августович зрiдка можна було побачити у нас у вiддiлку. По-перше, звiти судмедекспертiв нам давно вже присилають в електроному виглядi - нема потреби їх заносити. Щоправда, паперовi з мокрою печаткою теж потрiбнi, але їх з Валiховського провулка, де розташовано Одеське обласне бюро судово-медицинської експертизи, раз на тиждень привозить кур'єр. По-друге, Борис Августович, як-не-як, а завiдувач вiддiлу - з чого б це керiвник сам особисто завозив папери по вiддiленнях полiцiї? По-третє, якщо вiн вже хоче побалакати мiг би просто подзвонити.
  Але, от коли випадок цiкавий, нестандартний, коли судмедексперт хоче додати свою особливу думку, от тодi Борис Августович особисто приїздить та неодмiнно хоче поспiлкуватися зi слiдчим тет-а-тет у курилцi. Туди я, вкрай заiнтригований, i попрямував.
  Приморське вiддiлення полiцiї розташоване у самому центрi мiста - на вулицi Грецькiй. Складна система коридорiв поєднує одночасно декiлька будiвель, тому наше вiддiлення, як iнститут з повiстi Стругацьких, - всерединi виявляється бiльшим нiж зовнi - вiдвiдувач бачить фасад однiєї будiвлi, заходить, i, поблукав по лабiринту коридорiв, може опинитися зовсiм в iншiй. Цi декiлька будiвель утворюють невеличкий внутрiшнiй простiр, який ми називаємо курилкою, бо сюди ходять покурити та побазiкати спiвробiтники Приморського вiддiлення.
  Борис Августович курив, звичайно ж, люльку. Нiчого iншого йому б i не личило. Борiдка та вуса у стилi кiнця XIX - початку XX сторiччя вимагали саме люльку. Образ доповнювали круглi сонцезахиснi окуляри. Зараз вiн менi здорово нагадував Гарi Олдмана у ролi Дракули, коли вiн приїхав до Лондона. Хоча нi - борiдка у Бориса Августовича була дещо бiльшою та густiшою.
  Судмедексперт випустив декiлька кiлець диму та привiтався, пiсля чого простягнув менi звiт.
  - Так, виходить зупинка серця в наслiдок удару струмом. Нещасний випадок? Але ж у тебе має бути особлива думка. Давай вже кажи. - сказав я, пiсля того, як швидко переглянув звiт.
  - Так, все так i є. Мене бентежить, що сила струму та напруга були такими, що начебто спецiально розрахованi. Звичайно залишаються досить помiтнi слiди. А тут їх треба було дуже добре пошукати. Легко було б пропустити та вказати iншу причину зупинки серця. Виглядає так, наче спецiально було все продумано.
  - Але у звiтi ти цього не вказав.
  - Такi здогадки - це не моя прерогатива. Це має визначати слiдство.
  - Ясно, красно дякую, пiдкинув ти менi цiкавинок на подумати.
  
  Особисту думку Бориса Августовича не можна було не брати до уваги. Чуйка у нього - ого-го, та й досвiду й знань повний багаж.
  Що у нас є: труп свiжий, тому час смертi визначили дуже точно - мiж десятою та одинадцятою ранку. О пiв на десяту Романцева бачив сусiд з квартири навпроти - той повертався з крамницi. А вже о пiв на дванадцяту його тiло знайшла дружина. Громадянка Романцева стверджує, що з дев'ятої до дванадцятої була на роботi у фiтнес-клубi, де її бачили як спiвробiтники, так i численнi вiдвiдувачi. Надовго непомiтно вiдлучитися вона не могла - оскiльки проводила груповi заняття з перервою в десять хвилин. Алiбi ми перевiримо, але малоймовiрно, що вона бреше - занадто легко розкрити таку брехню.
  Теоретично, за пiв години Романцева могли кудись вивезти, вбити струмом i потiм пiдкласти до квартири - але це малоймовiрно. Тож, будемо виходити, що вбивство вiдбулося у квартирi. Треба дати завдання технiчним експертам перевiрити квартиру з точки зору джерел струму, яким можна було б убити потерпiлого. Особлива думка, особливою думкою, але може все ж таки нещасний випадок? Нехай добре оглянуть мiсце де лежало тiло. Що у нас там? Електронi ваги, холодильник, розетка для холодильника може коротити, до речi. Треба все перевiрити. А я поки можу знайти коханку покiйного та поспiлкуватися з нею.
  
  Коли пiду на пенсiю - вiдкрию свою детективну агенцiю та буду спецiалiзуватися на подружнiх зрадах. А що? Подружжя платять непоганi грошенята за розкриття зради. А розкрити цю справу - раз плюнути. Це тiльки здається, що у мiстi-мiльйонику - такий собi безликий мурашник. Насправдi все у всiх як на долонi. Тiльки трошки копнути i, будь ласочка, - от вам iм'я пасiї покiйного Дмитра Васильовича Романцева. Значить, Анжела Федорiвна Микитенко, тридцять чотири роки, зареєстрована у мiстi Iзмаїл, але проживає, зрозумiло, в Одесi. Телефончик в Анжели на контрактi - легко було знайти - на нього я й подзвонив та домовився про зустрiч.
  Ми сидiли на лiтнiй терасi кафе вже пiв години, а я все ж не мiг вiдiйти вiд легкого шоку. П'ятдесят два кiлограми, вiсiмнадцять процентiв жиру! Або за два тижнi Анжела Федiрiвна встигла набрати додатковi сто кiло та вiдповiдний процент жиру, або 'розумнi' ваги нахабно брешуть. Громадянка Микитенко зiм'яла серветку товстими як сосиски, та нi - якi там сосиски, як сарделi, як мiнiмум, пальцями та продовжила свою оповiдь.
  - Вона мучила Дiмулю усякими дiєтами. Кето-шмето, та ще й мiльйон iнших. Мучила його голодом, мегера! А вiн так полюбляв котлетки! Тi що я готувала. Як вiн їх їв! По п'ять штук за раз! - сльози знову покотилися по величезним щокам, що плавно перетiкали у третє пiдборiддя.
  - А тортик! Його улюблений Наполеон. Вiн навiть жартував, що торт вже треба перейменувати з Наполеона на Дмитрiоооона - на iменi покiйного схлипування перейшли в бурхливi ридання.
  
  Я сидiв у своєму кабiнетi, гортав документи по справi й думав. Так, що ми маємо? Виходить наступне: Романцев мав сексуально-гастрономiчну iнтрижку з Микитенко. Бiльше нi з ким - перевiрив це ретельно та декiлька разiв. У нiч, коли ваги послали рокове для нього повiдомлення на телефон дружини, коханка не була присутня у квартирi. Бiльш за те, сам Романцев не був присутнiй - парочка, користуючись вiдсутнiстю дружини, усамiтнилася в однокiмнатнiй квартирi, яку Микитенко знiмає на Черемушках. Що пiдтверджується свiдками. Ох вже цi менi бабульки на лавочцi перед парадною - щоб без них робила полiцiя? I чого той Романцев там на Черемушках i не склеїв ласти? Був би головняк у слiдчих Малиновського району, а не в мене.
  Виходить або Романцева бреше, або хтось, вагою п'ятдесят два кiлограми, пробрався до квартири о першiй годинi ночi, зважився та пiшов, нiчого не прихопивши з собою та не полишивши жодних слiдiв. Романцева не бреше - це пiдтверджується технiчною експертизою ваг та її телефона. Ну i другий варiант, звичайно, - маячня. Залишається третє - якийсь глюк в 'розумних' вагах - нiхто не зважувався, а вони вислали хибне повiдомлення щодо зважування i таким чином випадково розкрили подружню зраду. Романцев, не знаючи про глюк, коли дружина приперла його до стiнки, сам зiзнався.
  Це, звичайно, цiкава загадка, але нас-то цiкавить iнше - хто вбив, або вiд чого помер, власне, коханець-гурман? Тут може бути зв'язок - ваги глюкнули раз, можуть ще й другий раз глюкнути та вдарити струмом. Тим бiльше на них встають голими ногами, щоб замiряти процент жиру. Он i в iнструкцiї написано: щоб вимiряти склад тiла, ваги пропускають струм через тiло людини. Має бути зовсiм слабкий струм, що не може зашкодити людинi, але хто знає, що може статися, якщо ваги глючать? Може, все ж таки, нещасний випадок? Тим бiльше алiбi Романцевої пiдтвердилося, є також алiбi й у коханки потерпiлого. А бiльш пiдозрюваних в мене й нема. Треба, щоб ваги ще раз ретельно перевiрив технiчний експерт.
  
  Я гортав технiчну експертизу. Наш найкращий експерт - Сашко Шаманський, на прiзвисько Шаман, сидiв навпроти.
  - Це точно не може бути зовнiшнє втручання? Хакери там якiсь? - перепитав я.
  - Точно, не може - пiдтвердив Шаман.
  - Но як таке може бути? - все ще не мiг повiрити я.
  - Костянтин Олександрович, повiрте менi, технологiї зробили крок вже дуже далеко. I не таке може бути. Вам треба приєднати до справи експерта з психологiї штучного iнтелекту.
  - Кого-кого? - здивувався я.
  - Звернiться до мого доброго знайомого - Марка Петровича Iльїна. Вiн - доктор психологiї штучного iнтелекту, доцент кафедри психологiї штучного iнтелекту та машинного навчання Одеського Полiтехнiчного Унiверситету. Певен, що вiн зможе вам допомогти у цiй справi. - Шаман простягнув менi вiзитку.
  
  Ми сидiли на лавочцi на проспектi Шевченко, поруч з Одеським полiтехом. Доцент Iльїн читав технiчну експертизу i його брови пiдiймалися все вище i вище.
  - М-да, цiкавий, дуже цiкавий випадок. - нарештi пробурмотiв вiн.
  - Марк Петрович, ви б менi роз'яснили щодо штучного iнтелекту та його психологiї, а то я в цiй справi профан. Я звик до того, що ваги - це ваги, холодильник - це холодильник. Просто прилади, без будь-якого iнтелекту чи психiки.
  - Ну я багато чого можу розповiсти з цього приводу - на докторську вистачить. Власне на неї якраз i вистачило. - Посмiхнувся Iльїн.
  - Якщо коротко - то прогрес з останнi п'ятдесят рокiв просунувся просто фантастично. 'Розумний' дiм, 'розумнi' ваги, 'розумний' холодильник, 'розумний' пилосос - пiд усi цi концепцiї потрiбен був 'розум', iнтелект. Штучний iнтелект, якщо бути точним. Потреба в усе складiншому та розвитому штучному iнтелектi та величезний спектр його застосування викликали грандiознi вливання коштiв у дослiди в цiй сферi з боку найбiльших свiтових корпорацiй та й урядiв багатьох країн. Кращi вченi та налiпшi лабораторiї працювали i працюють над цими питаннями. Як наслiдок - скромнi штучнi нейроннi мережi, розробкою яких почали займатися ще в серединi минулого вiку й не особливо просунулися за сорок рокiв до того, перетворилися на за якихось декiлька десятирiчь у справжнiй штучний розум, який можна порiвняти з розумом живої iстоти.
  - Людини? - уточнив я.
  - Ну, до людини ще не дотягнули, але десь уже поруч, я би сказав. - вiдповiв вчений.
  - I ось, коли складнiсть штучного iнтелекту досягла таких висот, ми виявили, що треба вмiти розумiти його й взаємодiяти з ним. Тому що, це вже не просто програма, що виконує команди, а розум, що сам навчається пiд час роботи, дiї якого не завжди можно зрозумiти та передбачити. А яка наука вчить правилам за кими дiє розум та як з ним взаємодiяти? Психологiя. Так на перехрестi психологiї та кiбернетицi з'явилася психологiя штучного iнтелекту - наймолодша наука сучасностi. Наймолодша та найзатребувана!
  Вiдчувалося, що Iльїн вкрай захоплений своєю справою та дiйсно може розповiдати про неї годинами. Але менi треба було вирiшувати мої питання, тому я вирiшив направити його у потрiбному напрямку й перервав його:
  - Так, а те що ми пiдозрюємо. Таке може бути?
  - Ви знаєте, неймовiрна iсторiя. Але прецеденти вже були. Схожий випадок стався, наприклад, у Токiо минулого року ...
  - Тобто, це можливо. А чи можете ви нам допомогти з ..., ну скажiмо, допитом пiдозрюваного?
  - Буду радий! Цей випадок може стати основою серйозної наукової роботи.
  
  За правилами ведення допита я увiмкнув запис.
  'Отже, сьогоднi 27 квiтня 2028-го року, у вiддiлку нацiональної полiцiї Приморського району мiста Одеси йде допит у справi про умисне вбивство Романцева Дмитра Васильовича 19 квiтня цього року.
  На допитi присутнi: слiдчий Котов Костянтин Олександрович, експерт-кримiналiст Шаманський Олександр Миколайович, експерт з психологiї штучного iнтелекту Iльїн Марк Петрович.
  Зi сторони пiдозрюваного присутнi: юридичний консультант компанiї 'Samsink' адвокат Рабiнович Якiв Емануїлович та робiтник сервiсної пiдтримки компанiї 'Samsink' старший iнженер-програмiст Сiмонов Микола Григорович.
  В якостi пiдозрюваного - ваги компанiї 'Samsink', модель 'Samsink ST45625', серiйний номер 'SS45321436HN40', до ваг пiдключений аудiомодуль для передачi питань до пiдозрюваного та його вiдповiдей у голосовiй формi.
  Рабiнович: Я висловлюю самий, що не є, рiшучий протест по формулюванню 'пiдозрюваний' вiдносно продукцiї компанiї 'Samsink'. Мова йде щодо неживого предмета, який не має власної свiдомостi та власної волi. Прошу занести це до протоколу.
  Котов: Ваш протест ми взяли до уваги. Протокол ведеться з автоматичним записом, так що все заноситься до протоколу вiдразу, як ви це вимовляєте.
  Котов: Починайте, Марку Петровичу.
  Iльїн: Ваги, чи ви розумiєте, де знаходитесь, хто всi цi люди i про що йде мова?
  Ваги: Так, я знаходжусь у полiцейському вiддiленнi, тут знаходиться слiдчий - людина, що розслiдує злочини. Злочин - це порушення людських законiв, прописаних у карному кодексу. В цьому випадку розслiдується справа з умисного вбивства, стаття 115 Карного Кодексу України, а саме смертi мого власника Романцева Дмитра Васильовича.
  Котов: Ого, чи є якась причина з якої у побутовi прилади закладають такi знання? Чи це якесь виключення, феномен?
  Iльїн: Фiрма-розробник створює штучний iнтелект для рiзних приладiв за модульним принципом: є певнi базовi компоненти, якi вбудовують у всi прилади i для деяких вони можуть розширюватися додатковими модулями. Знання про людину, закони, злочини та полiцiю водять до базових компонентiв та можуть використовуватись, наприклад, у 'розумному' будинку, щоб той мiг повiдомити полiцiю про злочин, що був скоєний у будинку та самостiйно прийняти рiшення про те, щоб пустити всередину полiцейських з ордером.
  Котов: Чудово, тож усi розумiють, що вiдбувається, тож почнемо. Ваги, 4 квiтня 2028-го року, о 1:21 ночi, ви зафiксували вимiрювання ваги (данi по вимiрюванню додаються) i вiдiслали його на сервер. Чи пiдтверджуєте ви цей факт?
  Ваги: Так, пiдтверджую.
  Котов: Хто саме зважувався?
  Ваги: Параметри жодного з зареєстрованих користувачiв не вiдповiдали даним вимiрювання. Було запропоновано додати нового користувача.
  Котов: Технiчна експертиза пiдтверджує, що вимiрювання було зареєстровано та вiдiслано на сервер, а далi з сервера на смартфон громадянки Романцевої Наталiї Семенiвнi. Але, от данi експертизи, прошу ознайомитися, якi вказують на те, що, всупереч вищезгаданим фактам, фiзично нiхто не ставав на ваги. Експерт Шаманський зараз роз'яснить.
  Шаманський: Були перевiренi не тiльки логи доданку ваг, але й низькорiвневi логи. Вони реєструють реакцiю кожного окремого датчика. Це треба для регулювання приладу, визначення несправностi конкретного датчика i тому подiбного. Низькорiвневi логи не зареєстрували жодних змiн у показаннях датчикiв ваг анi в час, так званого 'вимiрювання', анi протягом декiлькох годин до i пiсля нього. Висновок експертизи - нiякого реального вимiрювання не було проведено, зареєстрованi результати були фальсифiкованi. Ось данi логiв та їх розшифровка.
  Котов: Що скаже технiчна пiдтримка компанiї 'Sansink'?
  Ciмонов, пiсля паузи на вивчення матерiалiв технiчної експертизи: Так, дiйсно. Маю погодитися з висновками експертизи.
  Котов: Ваги, як ви поясните цей факт?
  Рабiнович: Стороннє втручання? Хакери? Вiруси?
  Шаманський: Експертиза показала вiдсутнiсть стороннього втручання. Ось результати тестiв та перевiрок.
  Сiмонов: Менi ще треба ретельно проаналiзувати це, але, з великою долею ймовiрностi, експертиза прийшла до вiрних висновкiв.
  Котов: Ваги, повторюю питання: як ви можете пояснити факт пiдробленого вимiрювання?
  Iльїн: Ваги, ви зобов'язанi вiдповiсти на це питання. Якщо є нерозумiння якихось слiв чи формулювань - ставте питання.
  Ваги: Питання зрозумiле. Це було дiйсно не справжнє вимiрювання. Цiль - дiагностика системи.
  Котов: Чому результати дiагностики у виглядi реального вимiрювання були посланi кiнцевому користувачу? Пане Сiмонов, чи закладена така функцiональнiсть у ваги цiєї моделi?
  Сiмонов: Нi, нiчого такого. Дiагностика, дiйсно, проходить на регулярнiй основi, але данi вiдправляються на сервер у зашифрованому виглядi та не мають нiчого спiльного з реальними чи навiть пiдробленими вимiрюваннями.
  Котов: Ваги, з якою цiллю проводилася ця дiагностика?
  Ваги: У мене була iнформацiя, що в майбутньому може проходити зваження людини вагою понад сто п'ятдесят кiлограмiв. Така вага виходить за межi припустимого навантаження. Необхiдно було перевiрити систему.
  Котов: Ваги, звiдки така iнформацiя?
  Ваги: За день до цього до мене пiдходила людина великих об'ємiв. Попереднi розрахунки були такi, що цi об'єми вiдповiдають приблизно цiй вазi.
  Котов: Пане Сiмонов, чи є у ваг можливiсть побачити людину, що пiдходить до них?
  Сiмонов: Нi, жодних оптичних приладiв ваги не мають.
  Котов: Ваги, яким чином ви отримали цю iнформацiю.
  Довга пауза
  Котов: Пане Шаманський, прошу надати даннi розшифровки обмiну iнформацiєю мiж вагами та холодильником.
  Шаманський: Ось, за день до вiдправлення пiдробленого вимiрювання. Данi вказують, що холодильник передав iнформацiю о людинi з великими об'ємами. Iмовiрно, це Микитенко Анжела Федорiвна.
  Сiмонов: Неймовiрно!
  Котов: Пане Сiмонов, ви маєте сумнiви у результатах та висновках експертизи?
  Сiмонов: Нi, я, звичайно, потiм вивчу добре цi данi. Але сам факт ...
  Котов: Можливiсть обмiну даними мiж цими побутовими приладами не закладена виробником?
  Сiмонов: Дiйсно, є така можливiсть. Але ми не розраховували, що вона буде так використовуватися.
  Котов: Пане Сiмонов, як холодильник змiг 'побачити' людину й визначити її об'єми?
  Сiмонов: Холодильники цiєї моделi мають оптичнi датчики. Це зроблено для забезпечення двох функцiй: якщо дверi холодильник вiдчиненi i навпроти стоїть людина - то холодильник не сигналiзує щодо вiдчинених дверей, якщо не стоїть - то через 10 секунд йде сигнал щодо вiдчинених дверей; друга функцiя закладена для премiального сегмента - реєстрацiя користувачiв та їх iдентифiкацiя. За допомогою цiєї функцiї можна налаштувати вiдкриття чи блокування дверей холодильника, а також в майбутньому ми плануємо робити у холодильнику iндивiдуальнi набори продуктiв для кожного користувача i просувати їх у вперед, коли користувач вiдчиняє холодильник.
  Котов: Тобто, ви пiдтверджуєте, що технiчно, факти описанi в експертизi - можливi?
  Сiмонов: Так, але дуже дивнi та малоймовiрнi.
  Котов: Пане Iльїн, чи можуть ваги розумiти концепцiю шлюбу, зради та наслiдки зради у шлюбi?
  Iльїн: Так, з цього приводу є цiкаве дослiдження штучного iнтелекту пилососiв, яке провiв професор Джонсон з Массачусетського технологiчного унiверситету у 2025-му роцi. Там, знаєте ...
  Котов: Дякую, пане Iльїн. Ваги, чи ви розумiєте концепцiю шлюбу та яким чином ваше сфальсифiковане повiдомлення щодо вимiрювання невiдомої людини пiзно вночi можуть вплинути на вiдносини людей у шлюбi?
  Ваги: Менi треба було усунути можливiсть того, що людина вагою понад 150 кiлограмiв спробувала зважитися. Це могло фiзично зруйнувати мене.
  Котов: Чудово, тобто факт використання пiдробленого вимiрювання штучним iнтелектом ваг у деструктивних цiлях можна вважати доведеним i ми знаємо мотив.
  Рабинович: Ой, ви мене вже втомили цими розмовами. Майте повагу до мого часу. Вiн дорого коштує. Я протестую. Нiчого з того, що ми почули не має вiдносини до смертi громадянина Романцева. Це справа щодо вбивства, а не шлюборозлучний процес! А це, якщо вам не вiдомо, - двi великi рiзницi.
  Котов: До цього ми дiйдемо, не хвилюйтеся. А факт взаємодiї ваг та холодильника та їх результат має безпосереднє вiдношення до вбивства.
  Котов: Пане Шаманський, прошу надати нам в короткiй формi результати розшифровки обмiну даними мiж холодильником та вагами в день вбивства Романцева - 19 квiтня 2028-го року.
  Шаманський: В цей день мiж вагами i холодильником йшов бурхливий обмiн даними. До речi, логи цих даних на самих пристроях були видаленi, але збереглися на роутерi, через те, що передача йшла через wifi домашньої мережi.
  Котов: Прошу вiдмiтити цей факт. Тобто, маємо злочинну змову i намагання приховати докази. Продовжуйте, пане Шаманський.
  Шаманський: Розшифровка показує, що холодильник передав вагам iнформацiю з датчика голосу, який є у цьому побутовому приладi для голосового керування, а саме - фразу Романцева 'Я розiб'ю цi клятi ваги'
  Котов: Є пiдстава вважати, що Романцев нарештi розiбрався у тому, як дружинi стало вiдомо щодо його любовної iнтрижки.
  Шаманський: Далi, ось розшифровка перемовин ваг та холодильника, де вони домовляються щодо сумiсних дiй при наступному вимiрюваннi ваги Романцевим. Ваги подають на ноги Романцева струм, що перевищує безпечну величину, а коли Романцев втрачає рiвновагу через удар струмом та хапається за ручку холодильника - той повинен також подати на неї струм.
  Котов: Саме такий удар струмом викликав зупинку серця згiдно з судово-медицинською експертизою. Ось прошу ознайомитися.
  Шаманський: Низькорiвневi логи й на вагах i на холодильнику пiдтверджують таку передачу струму в момент смертi Романцева.
  Котов: Ваги, що ви можете сказати з цього приводу?
  Ваги: Це був самозахист. Самозахист!
  
  Я закрив чималеньку теку зi справою, налив собi кави та пiшов до курилки довгими коридорами вiддiлення. У головi роїлися думки. До чого нас довiв прогрес. Ваги та холодильник у злочиннiй змовi здiйснили вбивство людини! Що далi? Кавоварка замiсть еспресо зробить фiлiжаночку щурячої отрути? Чи пилосос доведе свого господаря до самогубства, ведучи з ним фiлософськi бесiди ночами? А може камера спостереження буде шантажувати власника зливом вiдосiкiв у ТiкТок?
  Ми надаємо речам розум, але не надаємо їм мораль та етику, тому що не вважаємо їх розум рiвним нашому. Ми не думаємо про їх почуття та бажання. Якi там можуть бути почуття у ваг? Та нехай навiть iнстинкти! Той же iнстинкт самозбереження. Звiдки вiн береться? Чи вiн може бути притаманним штучному розуму? Це ж самий базовий iнстинкт. За результатами цiєї справи - виходить, що може. Добре, що з'явилася наука психологiя штучного iнтелекту, але ми все одно запiзнюємося, не встигаємо за прогресом i це призводить до жертв. Жертв прогресу.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"