Наслунга Влад : другие произведения.

Пiд знаком урану

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    В романi, подiї якого вiдбуваються у другiй половинi ХХ - на початку ХХI столiть, читач познайомиться з трьома поколiннями родини української iнтелiгенцiї. Значне мiсце посiдає перша частина роману - життя i робота найстаршого представника родини, геолога, на пошуках урану в Середнiй Азiї. Друга частина - детективнi подiї, якi сталися з його сином, науковцем, у Києвi, а третя - пригоди наймолодшого з героїв роману, аспiранта - iсторика, в середовищi пострадянської української i росiйської емiграцiї в Лондонi.

  З роздiлу "Пiд знаком урану"
  Хоча робота була напруженою, життя в експедицiї не було одноманiтним. Увесь час траплялись якiсь подiї, переважно неприємнi. Причиною цього був контингент робiтникiв, бiльшу частину якого складали "випускники" таборiв ув"язнених, розташованих поблизу мiст, що будувались у пустелi. Їх руками будувались цi мiста, рудники, заводи. Пiсля звiльнення вони йшли в геологiчнi експедицiї, що шукали родовища урану i золота в пустелi Кизилкум.
  Iншу частину робiтникiв складали люди, якi бажали добре заробити. Буровики, водiї водовозок, дробильники проб, прохiдники канав працювали вiдрядно, не зважаючи на час, а крiм того мали ще, як усi робiтники експедицiї, стовiдсоткову надбавку до заробiтної платнi ― польовi, безводнi i районний коефiцiєнт. Вони отримували удвiчi i утричi бiльше, нiж iнженери i, тим бiльше, технiки. Бiльшу частину робiтникiв, що ранiше не вiдбували покарання в таборах, складали казанськi татари, якi добре приживались в Узбекистанi завдяки близькостi мов i звичаїв.
  Одна з неприємних подiй була пов"язана з молодими хлопцями, учнями Ферганського професiйно - технiчного училища, якi проходили в експедицiї бурову практику. Вони швидко влились до колективу буровикiв. Вечорами, пiсля роботи, хлопцi вiдпочивали, тобто пили горiлку, якщо вдавалось дiстати. Пiсля полуночi, коли горiлка скiнчалася, iнодi виникали бiйки. Цього разу молодi буровики, бажаючи показати, якi вони "крутi", причепилися до вже немолодого колишнього в"язня, високого, страшного на вигляд, як Дракула, зi шрамами на обличчi. Пацани прийнялись його нещадно бити, але вiн вирвався, побiг i зачинився у своєму будиночку, подiбному, скорiше на будку, нiж на житло. Пiсля погроз, пересипаних матом, практиканти почали ламати фанернi дверi. Зляканий Дракула зрозумiв, що його уб"ють, схопив великий кухонний нiж i навмання вдарив ним крiзь фанеру. Нiж точно попав у живiт одному з нападникiв. Тут пацани протверезили i побiгли до начальника експедицiї, щоб термiново вiдвезти пораненого у лiкарню. Найближча була у селищi газовикiв Газлi, сто або навiть бiльше кiлометрiв вiд експедицiї по битiй дорозi через пустелю. За кермо ГАЗ-69 сiв сам Юрiй Павлович, їхали декiлька годин i зранку поранений був вже на мiсцi.
  Молодий узбек, хiрург лiкарнi, навiть зрадiв, що трапилась якась робота. Є що показати студенткам, якi у нього були на практицi. Переляканого пацана, який жалiбно стогнав, вiдразу ж стали готувати до операцiї. Крiм лiкаря i двох медсестер, зiбралися i три студентки-практикантки. Начальник експедицiї теж отримав дозвiл бути присутнiм.
  ― Стiйте бiля дверей, до стола не пiдходьте, ― наказав хiрург.
  Хiд операцiї вiн пояснював практиканткам:
  ― Ось бачите, отвiр вiд ножа у тонкiй кишцi. Ми обережно вирiжемо по два сантиметри з обох бокiв, цiєї кишки у людини багато...
  ― Якщо багато, ― подав голос Юрiй Павлович, ― вирiзай бiльше, ми ж довго їхали, може вже запалення пiшло.
  ― Не ваша справа, ― вiдповiдав хiрург, ― не вчить ученого. Досить i двох сантиметрiв.
  Так i зробив. Операцiя минула успiшно, навiть ножицi у животi не забули. Хлопець ожив i вже хотiв вставати, шуткував з практикантками, якi носили йому сечоприймач. Але за два днi вiн опух i вмер вiд сепсису. Усе-таки треба було вiдрiзати бiльше.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"