Prapor Peremogi : другие произведения.

Микола Мужилко

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    У Радивилiвському районi на Рiвненщинi регулярно проводиться турнiр з футболу пам’ятi воїна-„афганця” Миколи Мужилка. Микола - один iз тих, кому не судилося повернутися з афганської вiйни, в яку Радянський Союз втягнувся нiбито для надання "iнтернацiональної допомоги". З Радивилiвського району загинув також Володимир Стеценко, випускник мiської школи Љ2, який обрав офiцерську професiю.

  Микола Мужичко загинув 25 рокiв тому, 13 травня 1983 року, в районi мiста Кундуз. Про дорогу Кундуз - Баглани журналiст Артем Боровик написав, що це була всуцiль зранена дорога - ''її понiвечене мiнами i снарядами тiло спазматично корчиться помiж сопками". Президiя Верховної Ради СРСР нагородила Мужилка орденом Червоної Зiрки. Але вiдзнака, нехай i почесна, вже не здатна була повернути сина батькам, Надiї Пилипiвнi i Володимиру Михайловичу, з села Добриводи нашого району.
  Микола Мужилко народився 21 серпня 1962 року в Казахстанi, де батьки освоювали цiлину. З третього класу вiн жив в Українi, закiнчив Теслугiвську середню школу. У районному iсторичному музеї мене свого часу боляче вразила трудова книжка Миколи з чистими аркушами. У його короткому життi тiльки й були дитинство, школа, навчання в Рiвненському технiчному училищi Љ1 i кiлька мiсяцiв роботи наладчиком агрегатних i спецiальних верстатiв в одному з цехiв Харкiвського моторобудiвного заводу "Серп i молот". Звiдти хлопця i призвали в армiю, як виявилося, не просто в армiю - на вiйну, оповиту "вiйськовими таємницями", що диктувалася небажанням комунiстичної правди говорити правду про обставини i мотиви введення радянських частин на територiю iншої країни.
  "Здрастуйте, мої дорогi батьки, сестра Свiтлана, брати Валера, Вовка, Серьожа, - писав Микола в серпнi 1982-го. - Ось, нарештi, випала вiльна хвилина, i я зможу написати лист, який ждете ви вже дуже довго i, мабуть, переживаєте. Ранiше я не мiг вам, написати. I взагалi нiкому. А вiд вас я вже одержав багато листiв... Вiд хлопцiв я теж одержав листи, але ще не вiдповiв. Напишу про мою службу... Служити, звичайно, перших пiвроку важкувато, бо всi тобою посилаються, але i час iде... Тут я одержав машину ГАЗ-66, спочатку трохи ремонтував... Зараз тут вдосталь винограду, його бiля нас дуже багато... Зрештою, дiла йдуть нормально. Правда, скучнувато за рiдним домом, та й взагалi за Добриводою". Солдатам не дозволено було згадувати про Афганiстан.
  А втiм, коли Микола Мужилко загинув, "таємницею" зробили i факт його смертi - у пресi згадували тiльки про нагородження хлопця орденом. Про те, що таке нагородження вiдбулося посмертно, нi в районцi, нi в iнших газетах друкувати не дозволяли (iснував такий собi комiтет у справах державних таємниць у пресi).
  Тiльки в час горбачовської перебудови заборону зняли, i 12 травня 1988 року радивилiвська газета "Прапор перемоги" надрукував мою статтю на цiлу сторiнку "Прийти i вклонитися" про життя i подвиг Миколи Мужилка, через шiсть рокiв пiсля його загибелi. Але вiдтодi минуло вже 20 лiт, i хоч газета час вiд часу згадує Миколу Мужилка, молоде поколiння повинно знати про нього, та й про самi перипетiї афганської вiйни.
  Викреслити її з нашої свiдомостi неможливо, адже i в районi є десятки колишнiх воїнiв-"афганцiв", якi, виконуючи обов"язок служби, в бойових дiях змушенi були ризикувати власним життям, дiставали поранення. Тому турнiр пам"ятi Миколи Мужилка - це й свiдчення того, що пережите їхнiм поколiнням не забуте. I пам"ять про полеглих нам необхiдна насамперед як пересторога на майбутнє: не можна допускати до влади полiтикiв, здатних так легковажно розпоряджатися чужими життями. Такою пересторогою служить i пам"ятник у Радивиловi воїнам-"афганцям" Миколi Мужилку та Володимиру Стеценку.
  Володимир ЯЩУК.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"