Prapor Peremogi : другие произведения.

Зазирнiмо на 40 рокiв назад

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Людина краще розумiє життя, якщо час вiд часу озирається в минуле, близьке i порiвняно вiддалене, осмислює колись пережите, виходячи з нагромадженого досвiд. А ще - це можливiсть бодай подумки побути з дорогими й рiдними людьми, просто знайомими, яких уже немає серед нас, подивитися на їхнiй час сподiвань i здобуткiв уже iншим, бiльш зрiлим поглядом. Зазирнiмо i ми на сорок рокiв назад, у рiк 1968-й. Особисто для мене вiн пам’ятний тим, що закiнчив школу, почав трудову бiографiю.

  Звичайно, пам"ять - не комп"ютер, у нiй не втримати стiльки фактiв i подробиць, скiльки вiдобразили їх тогочаснi газети. Тому з неабияким iнтересом гортав "Прапор перемоги" сорокарiчної давностi (як бачимо, назва газети зберiгається - як свого роду торгова марка). Про деякi публiкацiї пiде мова.
  У новорiчному номерi до числа кращих були вiднесенi фурнiтурний завод (директор Г.Iпаткiн), колгоспи "Маяк" (голова I.Бацмай), "Авангард" (Я.Захаров), iм. Петровського (I.Смоляр). Зазначалося, що впродовж року в районi збудовано чимало господарських i культурно-побутових примiщень.
  Будинки культури вiдчинили дверi в Ситному (на сьогоднi не iснує - завалився), Боратинi (на сьогоднi практично бездоглядний i занедбаний), восьмирiчки прийняли учнiв у Башарiвцi, Перенятинi, Iващуках. У перших числах сiчня редакцiя пiдбила пiдсумки конкурсу на краще розповсюдження районки. Найкращого результату домоглося Дружбiвське вiддiлення зв"язку (начальник В.Ступак). Почав друкувати свої фотознiмки Василь Грицайчук, який пропрацював у редакцiї як журналiст до виходу на пенсiю в 2005 роцi.
  Вiдбулася райпартконференцiя. Першим секретарем (тодi керiвник району) знову став I.Плохой. Вiн критикував ряд господарств за низькi врожаї, насамперед картоплi, овочевих та круп"яних культур, за те, що низький рiвень механiзацiї трудомiстких процесiв у тваринництвi неабияк пiдвищує собiвартiсть продукцiї. Йшла мова також про те, що з 20 голiв сiльрад 13 не мають навiть середньої освiти, пiдкреслювалося, що "ще недостатньо ведеться боротьба з релiгiйною iдеологiєю", а "деякi парторганiзацїї змирилися з тим, що на квартирах окремих комунiстiв є iкони".
  3 передової статгi "Покликання iнтелiгента" (27 сiчня 1968 р.) довiдуємося, що в школах району було 455 вчителiв, а число медичних працiвникiв сягало 300, в т.ч. з вищою освiтою - 33. У лютому вiдбулася районна нарада робсiлькорiв, на якiй своїми мiркуваннями дiлилися заступник редактора "Прапора перемоги" Я.Пукiвський, кореспондент обласної газети "Червоний прапор" С.Лагодзiнський, громадськi кореспонденти М.Котюха, О.Мудрик, М.Даниденко, М.Дейнека та iншi.
  Газета друкувала багато звернень передовикiв колгоспного виробництва, вмiщувала розлогi оповiдi про справи трудових колективiв, присвяченi тим чи iншим датам в iсторiї компартiї. Заголовки на зразок "Свiтять маячнi вогнi" (Љ19), попри всiю їх комiчнiсть, не були рiдкiстю. Слова "зобов"язання", "закликаємо", "на честь" трапляються мало не в кожнiй публiкацiї. У районних зобов"язаннях на 1968 рiк, надрукованих 16 березня, натрапляємо й на важливий намiр "побудувати в колгоспах 13 корiвникiв на 1300 головомiсць, 7 телятникiв на 700 головомiсць, 8 свинарникiв на 800 головомiсць". Передбачалося зiбрати з кожного гектара по 20,5 ц зернових, 400 - цукрових бурякiв, 260 - кукурудзи в молочно-восковiй стиглостi, 110 ц картоплi, довести поголiв"я до 52 голови на 100 гектарiв сiльгоспугiдь, у тому числi корiв - 18, надоїти вiд кожної корови 2500 кiлограмiв молока.
  До чергової рiчницi визволення Червоноармiйська i району вiд фашистiв газета вмiстила розповiдi про М.Четвертного, П.Стрижака, спогади I.Семерiкова, знiмок учасника визволення району I.Хiленка.
  Наприкiнцi березня районка опублiкувала повiдомлення про загибель 27 березня першого космонавта Ю.Гагарiна i льотчика-випробувача В.Серьогiна.
  11 квiтня з"явився "вiдкритий лист групи голiв колгоспiв, спецiалiстiв сiльського господарства, бригадирiв рiльничих i тракторних бригад" iз закликом "розгорнути змагання за район високої культури землеробства". Звернення пiдписали I.Бацмай, Я.Захаров, М.Синюк, I.Смоляр, А.Черевко, Й. Крам, А.Iващук, I.Джунь, I.Шапран, В.М"якота...
  Помiтною подiєю для жителiв Хотина стала зустрiч iз земляком, екс-чемпiоном СРСР з важкої атлетики (в середнiй ваговiй категорiї) М.Хомченком.
  З нагоди свята Перемоги друкувалися спогади I.Голєва, Д.Помазана, I.Барабана, розповiдь про генерала Г.Мiшанiна (загинув у районi с.Ситного). 9 Травня в райцентрi вiдбулася манiфестацiя, на братськi могили було покладено вiнки.
  Агроном закликала в боротьбi з колорадським жуком використовувати препарати ДДТ, простiше кажучи - дуст, надзвичайна шкiдливiсть якого для людей була встановлена лише згодом.
  У червнi повiдомлялося про будiвництво 2-поверхової школи на 320 учнiв у Теслуговi, про роботи з осушування заплав рiчки Пляшiвки, про спорудження чайної в селi Пляшiвцi. Велася мова про пiдготовку до жнив. Наприклад, у колгоспi iменi Б.Хмельницького вже мали 6 зернозбиральних комбайнiв, у тому числi один новопридбаний.
  На колгоспних плантацiях району почалося збирання полуниць. Десятки тонн їх надiйшли на овочесушильно-консервний комбiнат. А всього тут вирiшили виготовити понад 140 тисяч умовних банок варення.
  Газета багато уваги придiляла пропагандi нових обрядiв, теоретичної спадщини "вождiв свiтового пролетарiату". Скажiмо, докладно висвiтлювала реєстрацiю шлюбiв у "кiмнатах щастя", де "пiдлога встелена дорiжками, столи вкритi святковими скатертями, всюди квiти, лозунги" (Љ47).
  У липнi бiля с.Лев"ятина зiбралися на масовi гуляння представники з усiх господарств. Лунали пiснi, значною мiрою росiйськомовнi. Увечерi свято пiснi продовжилося в будинку культури. Крiм ансамблiв, переможцями конкурсiв були названi й Ю.Кiщук та Н.Iльчук.
  У серпнi, з нагоди Дня будiвельника, з найбiльш i значних споруд, якi зводилися, були названi цегельня в Дружбi, клуб в Iванiвцi, молочний блок i два корiвники в господарствах.
  Вивершувалися корпус райлiкарнi, закладалися школи в колгоспах iменi 1 Травня i "Мир", готуватися до передачi жильцим два 16-квартирних будинки по вул. Садовiй у Червоноармiйську. У тому ж мiсяцi пустили в дiю цегельню бiля с.Пляшевої.
  "Прапор перемоги" в кiлькох номерах публiкує повiдомлення телеграфного агентства про подiї в Чехословаччинi, подвючи офiцiйнi оправдувальнi аргументи з приводу введення радянських вiйськ у цю країну для "придушення контрреволюцiї".
  1 вересня 1968 року прийняли учнiв новозбудованi школи в селах Гранiвцi, Пляшевiй, а загалом споруджувалося ще 6 шкiл. Кращими в навчально-педагогiчнiй роботi вважалися обидвi мiськi школи, школи в Боратинi, Гранiвцi, Рiдковi. Дiяло близько 20 початкових шкiл.
  При в"їздi в мiсто було закладено сквер iз 100 берiз - "на честь 100-рiччя з дня народження В.I Ленiна".
  У газетi регулярно з"являлися лiтературнi сторiнки i куточки поезiї, де друкувалися, зокрема, Григорiй Чубай (став вiдомим поетом), Андрiй Почаєвець, Василь Бахно...
  Взагалi газета робилася цiлком у дусi тогочасних вимог. Ось тематика лише одного номера (за 26 вересня 1968 р.): головою колгоспу "Радянська Україна" Г.Бондарчук ставилася проблема пiдвищення культури землеробства, секретар парторганiзацiї колгоспу iменi 17 Вересня М.Лиходiй вiв заочний семiнар секретарiв, начальник автоколони А.Ковальчук розповiдав про цiну робочої хвилини, друкувався черговий матерiал ТАРС "До становища в Чехословаччинi".
  У листопадi на районну дошку пошани були занесенi колективи колгоспiв "Маяк" i "Комунар", Крупецької сiльради, фурнiтурного заводу (керiвники I.Бацмай, М.Синюк, П.Мошкун, Г.Iпаткiн). Наприкiнцi року переважали публiкацiї про пiдсумки виконання зобов"язань, про плани на майбутнє.
  Такий був 1968-й у нашому районi. Не надто яскравий, у мiру стабiльний i надмiру заiдеологiзований. Для багатьох читачiв районки ця публiкацiя стане нагадування про деякi подiї їх неблизької i незворотньої молодостi.
  Володимир ЯЩУК.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"