Володимир Ящук : другие произведения.

Дубенський замок: у загадкових підземеллях

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 6.00*3  Ваша оценка:

  Краєзнавство
  
  
  

У загадкових підземеллях

  
  Середньовічні мури й вежі Дубенського замку навіюють якісь особливі - трепетні, а може, й містичні - почуття. Адже ось уже півтисячі років (з 1492 р.) існує на цьому колись півострівку біля Ікви фортифікаційна споруда, у яку століття вносили суттєві видозміни. Попервах бували то зміни на краще, але згодом досить часто давався взнаки руйнівний вплив часу (адже ні разу ніякі завойовники не зуміли взяти фортеці штурмом).
  Тільки більш як десять років тому, із створенням Державного історико-культурного заповідника м. Дубна, почалося відродження пам"яток історії, культури, археології, релігії - загалом таких 29. Зрозуміло, особлива увага - замкові.
  Навіть якщо не бував у ньому кілька останніх років, не можуть не впасти у вічі разючі зміни, що тут відбуваються.
  Якось завідуючий відділом заповідника, письменник Миколa Пшеничний водив мене щойно тоді розчищеним підземеллям, так званими таємними казематами південного оборонного бастіону - і здавалося, що ті мури ще зберігають дух середньовічного життя фортеці. А роком опісля той же мій давній товариш знайомив із другим ярусом ходів під іншим - північним оборонним бастіоном. Враження незрівнянні - серед огорнутих напівтемрявою високих склепінь, у яких живе майстерність давніх будівничих, почуваєш себе сучасником князів Острозьких.
   Довгі роки тут усе було завалено сміттям - як розповідав мені директор заповідника Петро Смолін, його довелося вивезти близько п"ятдесяти машин.
  Лунка тиша підземелля будить уяву про те, як сюди закочували бочки пороху, зносили продукти, як у разі небезпеки тут переховувалися дубенці, як сюди кидали ув"язнених. Микола Пшеничний вважає, що в давнину, коли оборонний рів замку був заповнений водою ріки, з цього ярусу підземелля, ймовірно, випливали через браму човнами на прогулянку місцеві шляхтичі.
  З підземних ярусів бастіонів були виходи на оборонні кутові вежі, розташовані метрів за триста одна від одної. До речі, випало оглянути й деякі вже розчищені приміщення під однією з веж - так званою Дівочою, або вежею княжни Беати. У 30-і роки ХХ століття, за переказами, під нею існувала каплиця, збереглися свідчення, що сюди приводили на екскурсії місцевих гімназистів. За останні роки обидві вежі замку, аби вберегти їх від руйнування, покрили мідною жерстю.
  А бастіони, автором яких деякі дослідними вважають видатного французького інженера-фортифікатора Вобана, ще мають і найнижчий, третій ярус, який також колись, очевидно, буде розчищено. На думку працівників заповідника, саме звідси були підземні ходи до розташованих неподалік костелу Яна Непомука, монастирів бернардинів, кармеліток, синагоги, окремих магазинів євреїв-торговців.
  Ще до 900-річчя Дубна, яке відзначалося в 2000-му, було перекрито палац Любомирських. Закладений у 1770-і роки, коли міжнародні оптові ярмарки - контракти - зі Львова було перенесено в Дубно, він став окрасою замкового комплексу. Однак час не щадив і його, та й радянські військові, які тривалий час тут "квартирували", виявилися далекими від розуміння мистецької цінності старовинної архітектури. Для даху використано фінську металочерепицю, частково закуплену на кошти австрійської німкені, яка в такий спосіб вирішила віддячити місту за те, що її дитину, хвору на церебральний параліч, підняв на ноги колишній місцевий лікар, Герой України, професор Володимир Козявкін. Зовні палац нині вже дійсно схожий на палац, хоча всередині ще багато слідів занедбання. Сьогодні тут тривають роботи.
  Так само йде реконструкція палацу князів Острозьких, на двісті літ старішого. Власники зберігали в ньому золото, діаманти, зброю, архіви, харчі. Ми оглянули цю величну, хвилюючу споруду, так би мовити, в усіх закутках; ясна річ, не колись зронені коштовності шукали, вилізли навіть на горище, переплетене надійними дерев"яними кроквами та бантинами. Усе вражає добротністю, міццю, утім, приміщення частково ремонтувалося в ХХ ст., за Польщі.
  А в Надбрамному корпусі, у якому жили князі і від якого до міста був підвісний міст, нині діють виставки середньовічних ікон, скульптури, підсвічників, дзвонів. Деякі експонати по-своєму унікальні, тому з таким завмиранням серця й спиняються перед ними екскурсанти.
  До 140-річчя переселення чехів на Волинь була відкрита виставка "Чехи і Дубенщина";. Діяли художні виставки - "Спомини про незабутнє" (Петро Вишневський) і "Досліди недільного автора" (Богдан Бардецький). Ще один показ художніх робіт (Володимир Ковальчук) було відкрито у тронному залі цього ж Надбрамного корпусу. Такі виставки тут змінюються раз у раз. У порталі згаданого корпусу привертає увагу виставка "Давнє Дубно у фотографіях, іконах та портретах", яка починається словами (поет Микола Тимчак) з гімну Дубна: "Під серцем святої Волині, Де дзвонами грають церкви, Стоїть княже місто-твердиня Понад берегами Ікви".
  А ще мене приємно здивувало, що за останній час випущено чимало високоякісної, європейського рівня літератури про Дубно і його замок. Наприклад, це путівник "Дубно, княжий мій граде!", багатоілюстрований буклет "Дубно. Історія, культура, туризм". За матеріалами зльотів творчої молоді (краєзнавців, поетів, прозаїків, художників) випущено альманахи "Зорі народжуються на землі", "Скрипаль дощу". Одне слово, є що подивитися, є що прочитати, аби сповна збагнути, наскільки цікавий наш край своїми пам"ятками архітектури, своїми значущими історичними подіями, видатними людьми.
  У 2003 році сталася ще одна прикметна подія - відновлено середньовічну східну оборонну стіну замку - від палацу Острозьких до палацу Любомирських. Замок дедалі більше набуває обрисів упорядкованої пам"ятки старовини, яка відкриває екскурсантам стільки колоритного, яскравого, незабутнього.
  Володимир ЯЩУК.
Оценка: 6.00*3  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"