Приймак Александр Иванович : другие произведения.

Думки вголос-7а: Експерти

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Тарифи до небес. Українці розплачуються за корупційні схеми "Нафтогазу" З 1 квітня в Україні майже в 6 разів підвищуються тарифи на газ. Тариф на тепло збільшиться на 72%. Істотно дорожчають абсолютно всі комунальні послуги. Уряд виправдовує свій "першоквітневий жарт" вимогами Міжнародного валютного фонду.

   Думки вголос-7а: Експерти
  
  Тарифи до небес. Українці розплачуються за корупційні схеми "Нафтогазу"
   З 1 квітня в Україні майже в 6 разів підвищуються тарифи на газ. Тариф на тепло збільшиться на 72%. Істотно дорожчають абсолютно всі комунальні послуги. Уряд виправдовує свій "першоквітневий жарт" вимогами Міжнародного валютного фонду. Мов, без підвищення тарифів кредиту нам не дадуть. Чи дійсно МВФ вимагає таких заходів? Чи не слід було спочатку зайнятися реформуванням "Нафтогазу" і тільки потім підвищувати вартість газу для населення? Чи можна чекати катастрофічного зростання неплатежів за комунальні послуги? На ці питання "Оглядача" відповідають економіст Віктора Лісицкий, голова Комітету економістів України Андрій Новак і директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.
   ОСНОВНА МОТИВАЦІЯ УРЯДУ - ДОГОДИТИ МВФ?
  Віктор Лісицкий: По-перше, МВФ лише повторює ті принципи, які він сформулював років 15-20 тому. І його ідеї (від яких наша влада боязко тікала) засновані на колосальній аналітиці. По-друге, дуже хворобливі відносини споживачів з енергосектором зріли ще з більшовицьких часів.
  Андрій Новак: Головна мотивація - мінімізувати дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України". Щоб це зробити, уряд не знаходить інших методів, окрім як просто підвищувати тарифи, не вирішуючи проблем корупційних схем, які використовуються в "Нафтогазі". МВФ ніколи не вимагав підвищення тарифів, цін, податків. ..
   Олександр Гончаров: МВФ - це організація, яка надає кредити. Вони просто хочуть зрозуміти, з яких засобів ми збираємося їм віддавати кредит. І все. А то, що робить уряд... Мені здається, це вже від відчаю - вони не знають, що можна зробити, щоб запрацювала економіка. Найлегше узяти від того, хто менше всього захищений. З крупного бізнесу, з олігархів вони не можуть узяти (не хочуть/не уміють - приміт. Автора публікації), деоффшорізацию провести вони не можуть. А простий звичайний громадянин - самий податливий, тому вони і підвищують тарифи. Як інакше можна було збалансувати бюджет? Дуже важливо було в самому бюджеті "забити" хоч би на дворічний період інвестиційний план. Мали бути виділені галузі і конкретні точки зростання в реальному секторі економіки, які можна було б підтримувати. Це перше. Друге - люди не довіряють банківському сектору. Тому потрібно було б розвивати інші джерела фінансування для розвитку економіки. Перш за все, це джерела, які генерують "довгі гроші". Їх генерують недержавні пенсійні фонди, страхові компанії і інститути спільного інвестування. ЧИ МОЖНА НАЗВАТИ НОВУ ЦІНУ НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНО ОБГРУНТОВАНОЮ?
   Віктор Лісицкий: Це питання непросте. МВФ говорить, що в країні повинні проводитися реформи. І говорить які. І (головне!) дає гроші.
  Андрій Новак: Про це треба запитувати керівництво "Нафтогазу" - чи є ця ціна для них економічно обгрунтованою і чи покриває собівартість газу. Але з досвіду попередніх підвищень немає жодної гарантії, що ми дійсно зможемо досягти бездефіцитності "Нафтогазу". Тому що проблема НАК не в тарифах, а в коррупционності. Це найбільша корупційна схема в Україні.
   Олександр Гончаров: Цим повинна займатися не НКРЕ, а Антимонопольний комітет. З яких це причин раптом в 3,3 разу піднімається вартість? Облгази - монополісти, у них є власники. Вони обгрунтовують ці тарифи НКРЕ. Хай нам в інтернеті покажуть ці обгрунтування. Вони пишуть про "інвестиційну складову". Вони - акціонерні суспільства. Тоді поясните: чому я не стаю власником частини акцій? А так, я повинен вкладати гроші в інвестиційні проекти цієї компанії. З якої статі? Ти власник, бери свої гроші, інвестуй. Але монополіст вирішує всі свої проблеми за рахунок наших грошей. АМК цим не займається.
  ЧИ НЕ СЛІД було СПОЧАТКУ РЕФОРМУВАТИ НАК "НАФТОГАЗ", а потім ПІДВИЩУВАТИ ТАРИФИ?
  Віктор Лісицкий: Це два взаимодоповнюючі питання, тому реформування НАК "Нафтогаз" не можна відкладати в довгий ящик.
   Андрій Новак: Реформа "Нафтогазу", як і інші економічні реформи, у нас не здійснюються - йде лише імітація. Пояснення лише одне: при владі знаходиться політична каста, як і в опозиції, яка раніше була владою. Вони рік за роком формували корупційну схему, за допомогою якої вони годувалися і годуються до цих пір. Вони не зацікавлені в тому, щоб міняти її. Змінити систему зможуть лише ті, для кого вона ніколи не була джерелом збагачення.
  Олександр Гончаров: Головна причина - в корупційних схемах. З одного уряду в інше переходять одні і ті ж схеми.
   ЯК ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ ВІДІБ'ЄТЬСЯ НА СТАНІ ПЛАТЕЖІВ? ЧИ ЗМОЖЕ МЕХАНІЗМ СУБСИДІЙ ЗАПОБІГТИ МАСОВИМ НЕПЛАТЕЖАМ?
   Віктор Лісицкий: Можуть бути соціальні вибухи, майдани -вполне ймовірно. Потрібно швидко на них реагувати і робити якісь заходи, щоб зменшити соціальну напруженість. Головне: дати ділові, конкретні поради бізнесменам і бути з ними в постійному творчому контакті. І тоді продуктивний ентузіазм бізнесу зніме багато неприємних питань. Повторю відоме: Криза формує нові можливості зростання економіки і розвитку особи. В банків вже є цілком працездатні пропозиції з розвитку безресурсного фінансування бізнесу. І його об'єми досягли десятків млрд. грн. Чому наш уряд це не пропагує?
  Андрій Новак: Я думаю, ми повернемося до ситуації 1990-х рр. - початку 2000-х. Були величезні борги з оплати за житлово-комунальні послуги, інколи - до 90%. Коли ціни зростають на всі категорії товарів, а доходи не збільшуються, велика категорія громадян виявиться неплатоспроможною. Вони вибиратимуть товари і послуги, без яких не обійтися, і не будуть платити за комунальні послуги. Можна чекати і соціальних вибухів. Зараз в Україні відносне соціальне затишшя тому, що ми маємо зовнішнього ворога, Росію. Але є певна грань. Коли люди поставлені на грань виживання, тут вже жодні домовленості влади не допоможуть.
   Олександр Гончаров: Прем'єр-міністр говорить: "Я розумію, що неможливо платити такі гроші.". Але якщо він це розуміє, то дива не станеться. З чого людям брати? Безробіття лише наростає. Субсидії - це всього декілька сотень гривень, - не врятують. Досить зайти в магазин і поглянути, які ціни. Будуть неплатежі. Найнебезпечніше, коли людина загнана в кут - він непередбачуваний.
  ЩО ПОДОРОЖЧАЄ СЛІДОМ ЗА КОМУНАЛЬНИМИ ПОСЛУГАМИ?
  Віктор Лісицкий: Все дорожчатиме. Цьому подорожчанню потрібно протиставити прискорення розвитку бізнесів. Адже у нас, принаймні, з півдесятка потужних конкурентних переваг світового значення, які ми ще не навчилися толком використовувати. Наприклад, АПК. 2003 рік - наші селяни виростили лише 20 млн. тн. (у 2,5 рази менше, ніж при більшовиках). Після 2003 р. виробництво зерна нестримно зростало і в 2014 р. сіло обрадувало нас урожаєм майже в 64 млн. тн. - за 10 років зростання в 3 рази! Одночасно, на світовому ринку загострювався попит на харчі і тому ціни виросли від 150 дол./тн. до більше 300 дол./тн. - в 2 рази. Тобто зростання виробництва зерна в 3 рази і зростання світових цін в 2 рази повинне дати нам зростання потенційної виручки в 6 (шість!) разів. А сіло наше це відчуло? А нація наша про цей ривок в суспільство економічного благоденствування знає? Ні! Наші дятли (Кабмін) займаються зовсім ншим.
  Андрій Новак: Не стільки слідом за подорожчанням комунальних послуг, скільки за подорожчанням іноземних валют. Почалася ланцюгова реакція. Спочатку зростання цін на імпортні товари, потім - на послуги, а потім вже і на вітчизняні товари. Ревальвація вже не має особливого значення. І виробники, і торговці вже привчили споживачів до нового рівня цін. Якщо і буде відкат цін, то лише на декілька відсотків. У нас вже ніколи не буде тих цін, які ми бачили рік тому, - ні на паливо, ні на продукти харчування, ні на послуги - що комунальні, що транспортні.
  Олександр Гончаров: Найнебезпечніше - те, що з підніманням тарифів зростає інфляція. НБУ підняв облікову ставку і просто убив ринок кредитування. Реальний сектор економіки під такі ставки, звичайно, вже кредитуватися не буде. Хай сам НБУ пояснить, яким бізнесом треба займатися, щоб брати кредити під такі високі ставки. З нового року у нас розкрутилася інфляція до 30%. Коли піднімуть тарифи, вона виросте ще більше. Це буде подвійний удар.
   В разі НАДАННЯ УКРАЇНІ ЗНИЖКИ НА РОСІЙСЬКИЙ ГАЗ, ВІДІБ'ЄТЬСЯ ЛІ ЦЕ НА ВАРТОСТІ ГАЗА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ?
  Віктор Лісицкий: Я не вірю "Газпрому". Вони будуть щось мудрити і, врешті-решт, постараються нас обдурити. Російська влада - це сама безсовісна влада світу, а по агресивності вона поступається лише іранською і севернокорейськой.
   Андрій Новак: "Газпром", можливо, і надасть нам знижку, тому що це пов'язано із загальним зниженням цін на енергоресурси. Але навряд чи це приведе до зниження тарифів. Нас вже привчили до нових тарифів. Враховуючи, що "Нафтогаз" - це велика корупційна схема, не думаю, що вони реагуватимуть на зміну ціни на газ на ринку. Олександр Гончаров: На вартості бензину відбилося здешевлення нафти на світовому ринку? Ні. Нам пояснюють: девальвація така-то, тому ми прив'язуємося до долара. Тому я не вірю. Є всі економічні підстави, щоб понизити ціну, але цього не відбувається, тому що формування тарифів і цін закрито від громадськості. ЗМІ, підніміть питання: дайте нам економічне обгрунтування, щоб ми могли показати його нашим читачам, як формується цей тариф(та інші).
   А ось пропозиція Валентина Землянського ще крутіша.
   Валентин Землянський: Кращий спосіб реформувати "Нафтогаз" - ліквідовувати його. Якщо в Україні буде обвал курсу і інфляція, половина провини лежатиме на "Нафтогазі"
  27 лютого 2015 |
   Як працюватиме вливання грошей МВФ в українську економіку? Щоб розібратися з цим на прикладі енергетичної галузі, журналістка Facenews поспілкувалася з екс-начальником Управління по зв'язках з громадськістю НАК "Нафтогаз України", директором енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентином Землянським.
  Як ви відноситеся до тих умов, на яких Україні дають кредит МВФ?
  - По-перше, не ясно, дадуть його, чи ні. Засідання відносно виділення кредиту перенесене на квітень місяць. По-друге, виділення транша МВФ жодного відношення до підвищення тарифів не має. У вимогах МВФ не прописано підвищення тарифів. Там є питання про скорочення дефіциту бюджету і дефіциту бюджету НАК "Нафтогаз України". Якими силами і засобами це робитиме український уряд - це проблеми українського уряду. Український уряд вважає, що це можна зробити ось таким чином. Я вважаю, що це абсолютно помилкова дорога, він веде внікуди в умовах, по-перше, такого обвалу курсу гривни, і, відповідно, обвалу економіки і платоспроможності населення в цілому. Ви вважаєте, що населення не платитиме? Давайте в цифрах. У цифрах все дуже просто. Торік населення заплатило 40 мільярдів гривень за всі комунальні послуги. Кабмін планує, що населення заплатить за газ додаткові ще 50 мільярдів. До цих сорока. Як ви думаєте, буде населення платити? Очевидно, не всі. Ось і я теж так думаю. Причому "не ці всі" - це буде чималий відсоток. Якщо вірити бюджетному комітету Верховної Ради, то субсидій потребуватиме 77% домогосподарств. Проте в релізе місії МВФ за підсумками її роботи в Києві 12 лютого говориться, що до квітня 2017 року тарифи на газ і опалювання поетапно будуть приведені "до рівня повного відшкодування вартості". А яка ринкова вартість на сьогоднішній день, хто скаже? Розумієте, ринкова вартість - дуже ефемерна річ. Це скільки? Якщо це те, скільки коштує імпортний газ, тоді по якому курсу? Тому я почав нашу розмову з девальвації. В умовах девальвації ринкова вартість прагне до нескінченності.
  Ви працювали в "Нафтогазі". Як ви вважаєте, чи має сенс вливати туди гроші за рахунок того ж підвищення тарифів для населення, або спочатку потрібне щось усередині самого "Нафтогазу" реформувати?
   Ось! Золоте питання! Напевно, все-таки, треба починати усередині щось реформувати, а потім переходити вже до питання підвищення тарифів. Необхідно врегулювати нормативно-правову базу, необхідно встановити лічильники, інакше ви отримуватимете послугу, не розуміючи, за що ви платите, і в якому об'ємі вона вам надається. Потрібно змінити взагалі систему надання послуг, тобто, постачань газу, постачань тепла. Що ще больнвше вдарить, чим газ. Тому що для багатоквартирних будинків це стане реальною проблемою. У нас 70% житлової забудови - це радянський фонд, де встановити лічильники дуже важко. Можна встановити хоч би на будинки - вони у нас зараз навіть на будинках не стоять. Вартість газу розраховується по квадратних метрах. Це програма модернізації житлово-комунального господарства. Потрібне утеплення. Ось ці всі процедури - з них необхідно починати. Хоч би прописати це. Я не кажу навіть, щоб зробити - хоч би прописати. Мати чітку і зрозумілу програму того, під що будуть підвищені тарифи. У нас вимагають гроші, і говорять: це, можливо, під щось, що повинне зробити наше життя краще. А що таке "краще" - про це скромно умовчують. Навіть на рівні розробки програм. Ось це проблема. Як реформувати НАК "Нафтогаз", щоб був сенс вливати в нього гроші? Найкраще - це його ліквідовувати. Або ж зробити цю компанію планово збитковою. Відкинути від неї всі активи, які можуть давати прибуток, типа "Укргаздобичи" і "Укртрансгаза", залишити цю компанію як соціальне навантаження, що несе, і фінансувати її з бюджету. Я не противник підвищення тарифів. Я противник того, як це робиться. І займатися реформуванням усередині. Без комплексного підходу підвищення нічого не дасть. У нас чотири сектори, які зав'язані на газі і які потребують реформування. Це ринок газу, де зберігається монополія НАК. Це житлово-комунальна сфера. Це сфера комунальної енергетики, тобто, горезвісний "Теплокоммуненерго", постачання тепла і гарячої води в багатоквартирні будинки. І промисловість. Для кожної з цих сфер мають бути визначені маяки, стимули, як розвиватимуться ці сфери, як там скорочуватиметься вжиток і збільшуватися енергоефективність. Тоді, під це, можна говорити про те, що поступово підвищуватимемо тарифи. Хоча, знову ж таки, на тлі девальвації це - сізіфова праця. Зрештою, ми прийдемо до того, що все повернеться на круги своя, тому що ми не покриємо вартість імпортних енергоносіїв, з яких виробляється електроенергія. Ні вартість атомного палива, ні вартість вугілля, ні вартість газу. Тобто, поки не буде фінансової стабілізації, і доки не буде програми галузей(які я вам перерахував), які можна чітко зрозуміти, це дорога внікуди. Хто відповідає за такі програми? Кабмін. Міненергоугля, Мінрегіон. Ці програми повинні між собою корелювати. Це має бути комплексна програма, яка включає реформування всіх цих секторів. Тоді стане зрозуміле. Тому що всі галузі між собою взаємозв'язані. Існує міжнародна критика політики МВФ, що спирається на негативні епізоди, скажімо, в Індонезії і Мексиці. На вашу думку, чи коштує Україні насправді опасатися кредиту МВФ, а не рватися до нього? Світовий досвід показує, що жодна країна, де працював МВФ - там економічного дива не сталося. Якраз все сталося з точністю до навпаки. Поглянете історію Аргентини на початку нульових. До чому привела співпраця з МВФ. Більш того, всі рекомендації МВФ по попередньому траншу виявилися провальними. Чи є у нас вибір, чи можемо ми не брати кредит МВФ? Наскільки я розумію економічну ситуацію, то незалежно від того, чи візьмемо ми кредит МВФ, або не візьмемо, краще від цього не стане. 17 мільярдів - це на чотири роки. Розділити на чотири - ми отримуємо чотири мільярди доларів. При 13 мільярдах зовнішніх боргів - зрозуміло. Гроші пройдут по кругу, їх навіть ніхто не побачить.
  
  Ніна Ходорівськая Валентин Землянський: Кращий спосіб реформувати "Нафтогаз" - ліквідовувати його - http://www.facenews.ua/articles/2015/264832/
  ...
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"