Сергiй з Києва : другие произведения.

Iсторiя вiльного i красного козацтва Київської Русi-України

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Iсторiя вiльного i красного козацтва Київської Русi-України. В часи Росiйської iмперiї, ще за царату простi люди на Українi мало-помалу завели мову про те, що всi ми з дiда-прадiда теж козаки, навiть якщо i не состоїмо в козачому сословiї. Козаки в смислi вiльних людей, вiльних по волi Божiй, а не царськiй чи панськiй. Щоб вiддiлити таких козакiв вiд середовища звичайного, служивого, сословного козацтва на них стали казати "вiльнi козаки" i вони самi себе теж стали так називати. В часи Української i Велико-Росiйської, Центрально-Євразiйської Революцiї початку 20 ст. частина козакiв такого типу провела з'їзд, де була органiзована органiзацiя "Вiльне козацтво", щось на зразок добровольчого корпусу для охорони громадського порядку, партизанських чи вiйськових дiй у випадку зовнiшньої загрози (часи тодi були неспокiйнi). При створеннi i за час iснування цiєї органiзацiї чимало людей, якi себе iдентифiкували козаками або вiльними козаками до неї так i не пристало. В тому числi через те, що провiд у цiй органiзацiї майже одразу захопили помiщики, дворяни i заможнi козаки з середовища колишньої української (малоросiйської) козачої старшини. В самiй органiзацiї теж почався розкол, який закiнчився для одних емiграцiєю i загибеллю, для iнших переходом до лав "красного козацтва", чи якщо бути бiльш точним - до лав рiзноманiтних радянських партизанських формувань, Красно-Козачого Корпусу або iнших з'єднань Робiтниче-Селянської Червоної Армiї (чи то пак Робочо-Християнського Красного Вiйська). Разом з тим не варто забувати i про велику кiлькiсть людей, якi в тiй чи iншiй мiрi могли бути iдентифiкованi як вiльнi i краснi козаки Київської Русi-України, але якi однак досить критично ставилися до будь-яких спроб вписати їхнiй вiльно i краснокозачий робочохристиянський спосiб життя в тi чи iншi органiзацiйнi форми, справедливо зауважуючи, що всi люди в якiйсь мiрi козаки, хоч грiшнi, але вiльнi люди по волi Божiй, а не царськiй чи панськiй, особливо питомi українцi, нащадки людей самоназви "козак" з Київської Русi-України старих часiв i взагалi Дух дихає де хоче i як схоче... Вiйсько Боже - Вiйсько Вiчне! Господи, помилуй! Благодать Безмежжя сяє... Фрипулья!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"