Сергiй з Києва : другие произведения.

Забутi краснi козаки Київщини: Кузьма Павлович Бублик (1901-1925)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Краєзнавство Київщини. Красний козак Кузьма Павлович Бублик (1901-1925) народився 1 листопада 1901 року у простiй сiльськiй християнськiй сiм'ї у селi Капустинцi Пирятинського повiту Полтавської губернiї (нинi Яготинський район, Київщина). Нащадок старого козацько-християнського роду Поднiпров'я, простих воїнiв Христових з дiда-прадiда, грiшних, але вiльних людей по волi Божiй, а не царськiй чи панськiй, представники якого як могли i умiли служили Небесному Владицi i Його Вiчному Вiйську, в т.ч. у вiйськово-полiтичних структурах Великого Князiвства Литовського, Вiйська Запорiзького, Гетьманщини i Росiйської iмперiї, прямий предок за переказами був доволi непересiчною особою, справжнiм запорожським козаком-характерником з народних казок i легенд Поднiпров'я, розвiдником i майстром на всякi хитромудрi штуки як ото їздити верхи на колесi, за що нiби i отримав прiзвище Бублик. Кузьма Павлович Бублик був охрещений 1 листопада 1901 року (14 листопада за новим стилем). В цей день Церквою поминаються безсрiбники Кузьма (Косьма) i Дем'ян. Кузьма Павлович Бублик прожив коротке, але яскраве i сповнене вражень, пригод i подвигiв життя. За спогадами був як i бiльшiсть представникiв його сiм'ї життєрадiсним, приязним, товариським, мав добре почуття гумору i був небайдужий до людського горя, тобто виказував чесноти, характернi для справжнього красного козака, воїна Христового, достойного нащадка своїх дiдiв-прадiдiв, воїнiв Небесного Владики i Вiчного Вiйська на Поднiпров'ї протягом столiть. Бог забрав його до себе у молодому вiцi, мовби щоб захистити його добре iм'я вiд людського осуду тим, хто в 1920х рр. приймав участь у боротьбi за правду, свободу i народовладдя пiд червоними прапорами, а потiм, здобувши владу i славу, вiльно чи невiльно став причиною страждань простого козацько-християнського народу у 1930х рр. У Бога всi живi. Царство небесне, добра i вiчна пам'ять красному козаку Кузьмi, упокой його Боже зi святими i праведниками. Дiду Кузьма, разом з Матiр'ю Божою i всiма святими, молiть Бога-Христа за нас грiшних, хай наставляє нас на правий шлях i охоронить вiд усякого горя i нещастя, вiд меча i потопу, вiд iродiв i душогубiв! Вiйсько Боже - Вiйсько Вiчне, Божа Орда - душогубам бiда! Господи, помилуй нас грiшних!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"