Рось Анна : другие произведения.

Пiд крилом Ангела Ч.2 Коли дозрiють яблука, або Iдеальний репортаж

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    "Коли дозрiють яблука, або Iдеальний репортаж" - друга книга дилогiї "Пiд крилом Ангела". Полiна Зимнєва працює успiшним репортером, але аварiя з вертольотом рiзко змiнює життя дiвчини. Життя цiлої геологорозвiдувальної бригади, та й самої Полiни виявляється пiд питанням. Чи зможе врятуватися Полiна? Кому допоможе шаман? Що подарує Полiнi останнiй пацiєнт? Читайте. Приємного сiмейного читання. КНИГА В ПОВНОМУ ОБ'ЄМI - БЕЗКОШТОВНО


0x01 graphic

Коли дозрiють яблука, або Iдеальний репортаж

   1.
   Полiна сьогоднi запiзнилася. Все, як на зло, було проти неї з самого ранку. I будильник на мобiльнику, i стрiлка на нових колготах, i автобус, що поїхав з-пiд носу, i мiшечниця, яка запоганила їй джинси брудною сумкою, - ну все.
   - Здрастуйте, Вiро Кирилiвно, - сказала Полiна черговiй на прохiднiй.
   Вiра Кирилiвна хитро посмiхнулася i показала їй новий номер "Свiжої газети", вiдповiвши:
   - Привiт, мила.
   Полiна пiднялася на другий поверх, де розташовувалася серед iнших пiдприємств їх редакцiя, i, вiдкривши дверi, привiталася. Колеги вiдповiли по-рiзному. Вадик радiсно вигукнув:
   - Привiт! Полiнко, приймай естафету! Сьогоднi тобi начальник робитиме промивку мiзкiв.
   - Здрастуй, Полечку, - спiвчутливо сказала стримана Ольга Всеволодiвна, ще доволi молода i мрiйлива жiнка.
   - Полю, привiт, молодець, по заслузi їм! Всiх на паркет! - прогримiла п'ятдесятирiчна Iрина Андрiївна, тримаючи в руках сигарету i збираючись вийти покурити.
   - Здрастуйте, молода зiрка, - посмiхаючись, привiтався Iгор Борисович, заступник головного редактора.
   Полiна сiла за стiл, включила ноутбук. Вадик пiд'їхав на своєму крiслi до крiсла Полiни i сказав через плече:
   - Полiно, повiр менi, це успiх. Нагiнка буде, але сам би Василь Дмитрович не ризикнув зробити такий репортаж, хоча йому дуже хотiлося б.
   - Хiба я написала неправду або необ'єктивно? - тихо запитала Полiна.
   - Ти пiдняла проблему, яку всi замовчували. З очей геть, з серця геть. Всi знають, який хабар треба дати для того, щоб влаштуватися в дитячий садок. Знають, що дiтей вранцi "провiтрюють", щоб менше їх ходило в групу. Про те, що не можна дитинi вийти на горщик пiд час тихої години. Все вiрно.
   Дверi кабiнету начальника вiдкрилися. На порозi з'явився сивуватий головний редактор "Свiжої газети" Панов Василь Дмитрович.
   - Зимнєва, з'явилася, давайте до мене, - сказав Василь Дмитрович, поправляючи окуляри.
   Полiна увiйшла в кабiнет начальника i прикрила дверi.
   - Сiдайте. Ну, що вiтаю з черговим вдалим репортажем, - сказав головний редактор.
   - Дякую, - Полiна опустила погляд.
   - Везуча ти. Дивуюся. Хотiв тобi, як мiнiмум догану винести, а тобi пощастило.
   - За що догану? За правду?
   - Не за правду, а за те, що моє завдання не виконала. Я тобi що казав? Пiдготувати репортаж до двадцятип'ятирiччя дитячого закладу. Розповiсти про ветеранiв, про дитячi свята, про пiдготовчу роботу.
   - Хвалебну оду, - пiдказала Полiна.
   - Так, хвалебну оду. А ти що? Виклала всi недолiки.
   - Свiдчi покази батькiв. Ну i що, що двадцять п'ять рокiв. А бардак, як i ранiше. Дiти хворiють, права їх не дотримуються.
   - Якi права?
   - Хоча б право сходити на горщик. Вихователi не хочуть обтяжувати себе пiд час тихої години.
   - Зимнєва, ти не псуй собi кар'єру на початку трудового шляху. Вважай, тобi пощастило двiчi. Перше - що я дозволив вийти твоєму репортажу, не перевiривши його, розраховуючи, що ти пiдготуєш, як завжди ранiше, пiдкреслюю - ранiше, вiдмiнний репортаж.
   - А друге?
   - Друге, що на мiсце завiдуючої садом була iнша кандидатура i в департаментi освiти тiльки й чекали приводу для зняття завiдуючої. Тобi дуже пощастило. Менi рекомендували виписати тобi премiю.
   - Дякую, - посмiхнулася Полiна.
   - Нiс не задирай. Не думай, що якщо у тебе червоний диплом факультету журналiстики, то тобi все дозволено. Ти повинна чiтко виконувати вимоги головного редактора. Або попереджати мене про виявленi недолiки.
   - Добре, Василю Дмитровичу.
   - Що добре?
   - Буду виявляти.
   - Так, йди, чи не дратуй мене. Премiю отримаєш в бухгалтерiї.
   - Дякую, - сказала Полiна i зачинила за собою дверi.

*

   - Ну що? - запитав Вадик i всi спрямували свої погляди до Полiни.
   - Премiю виписали, - знизала плечима Полiна.
   Ольга Всеволодiвна закашлялась, вдавившись цукеркою. Всi, як i ранiше, не зводили очей з Полiни.
   - Призначили нову завiдувачку в дитячий сад, - пояснила Полiна.
   - Ну, ви везуча, мадмуазель, - зазначив Iгор Борисович.
   - А можна було заробити догану, - пiдтримала Iрина Андрiївна, дiстаючи нову сигарету, - а премiя нам всiм не завадила б. Тверезий погляд репортера - ось те, чого не вистачає сучаснiй публiцистицi.
   - Прийшов, побачив, перемiг. Вєнi, вiдi, вiчi, - додав Iгор Борисович, вставляючи новий стержень в авторучку.
   - Везуча, - мрiйливо сказала Таня. - Сьогоднi у тебе щасливий день.
   - Що ти, у мене з ранку день не задався.
   - Все добре, що добре закiнчується, - прогримiла Iрина Андрiївна. - Де ж моя запальничка?
   - Вiдзначимо? - запитав Вадик. - Тортик до кави? Який?
   - Можна "Рафаелло", - гучно сказала Iрина Андрiївна, надягаючи твiдове пальто, щоб вийти покурити.
   - Нi, я не люблю з кокосовою стружкою, - заперечила Ольга Всеволодiвна, - краще "Ферреро Роше".
   - Не люблю бiсквiти, - сказала Таня, - вiд них поправляються. Менi зараз нi до чого.
   Таня тiльки вийшла пiсля декрету i рахувала кожну калорiю, щоб не набирати зайву вагу.
   - Добре куплю "Браунi", його, по-моєму, всi люблять, - сказав Вадик. - Ну що, де твоя премiя?
   - Я ще не ходила в касу, - вiдповiла Полiна.
   Вона взяла сумку, дiстала гаманець i дала Вадику купюру.
   - Чи вистачить? - запитала Полiна.
   - Цiлком, - вiдповiв Вадик, надягаючи куртку. - Грiйте чайник, зараз буду.
  
   2.
   Молоденька руда секретарка губернатора краю Алiна укладала свої локони, розглядаючи себе в невеликому дзеркальцi з iнкрустованою ручкою, подарованим їй Степаном Кузьмичем в минулому роцi до восьмого березня. На зворотному боцi дзеркала були троянди i павич, кольоровий хвiст якого, як i троянди, був виконаний в технiцi гарячої емалi. Алiна дуже любила цей набiр з дзеркала i гребiнця, теж прикрашеного емаллю, i всяку вiльну хвилинку укладала свою зачiску.
   У приймальнi зателефонував телефон.
   - Приймальня губернатора, добрий день, - сказала Алiна, вiдкриваючи журнал облiку прийому громадян, - можу вас записати на двадцять восьме травня, немає, ранiше нiяк, все розписано. Шкодую. Доведеться почекати або пiдiть на прийом помiчника губернатора, на двадцять третє квiтня. Добре записую, Сидоренкiв Iван Прокопович. Двадцять восьмого травня, номер тридцять чотири - сорок п'ять в п'ятнадцять двадцять. До побачення.
   Алiна закрила журнал.
   - Добрий день, Тимуре Айвазовичу, - Алiна посмiхнулася сорокашестирiчному заступнику губернатора.
   - Степан Кузьмич у себе?
   - Так, прошу.
   Тимур Айвазович вiдкрив дверi свого начальника. П'ятдесятивосьмирiчний Степан Кузьмич виглядав втомленим.
   - Добрий день, Тимуре Айвазовичу, проходь, сiдай.
   Вiце-губернатор привiтав за руку Степана Кузьмича i присiв за великий добротний стiл.
   - Як там справи з постачанням обладнання для "Електроапарату"? - запитав губернатор.
   - Поставку буде завершено в термiн. Збiй був обумовлений неузгодженiстю термiнiв передоплати. Зараз все узгодили. Питання закрите.
   - Доповiси менi, коли обладнання буде поставлено повнiстю. Тодi i закриємо питання.
   - Добре, Степане Кузьмичу.
   - Що з гiдротурбiнами?
   - Все за планом, йдуть роботи по влаштуванню внутрiшнiх iнженерних комунiкацiй.
   - Тримай на безперервному контролi.
   - Степане Кузьмичу, завтра у вас вiдкриття моста i нової розв'язки.
   - Я пам'ятаю. Сергiй поїде зi мною.
   - Вертолiтники попередженi, завтра о десятiй на майданчику. Медiапiдтримку забезпечимо, медичний супровiд, все, як годиться.
   - Добре, запроси в автодора статистику.
   - Зараз пiдготую, Степане Кузьмичу.
   - Давай.
   - Як ваша Валерiя?
   - Краще не питай, недобре, нiяк не вийде з коми.
   Дочка губернатора потрапила в автомобiльну аварiю i ледь залишилася жива. Степан Кузьмич не знаходив собi мiсця, весь час вiдвiдував дочку в клiнiцi. Уже тиждень Валерiя не могла вийти з несвiдомого стану.
   - Степане Кузьмичу, недалеко по трасi є будинок шамана, - довiрливо сказав Тимур Айвазович, - може вам заїхати, треба використовувати всi засоби. Раптом шаману вдасться допомогти?
   - Навiть не знаю, - вiдповiв губернатор, поправляючи сиве пасмо.
   - Я Сергiю надам iнформацiю i план, вiн вас вiдвезе, - сказав Тимур Айвазович.
   Степан Кузьмич кивнув головою, даючи зрозумiти, що розмову закiнчено.
  
   3.
   Увiйшовши до свого кабiнету, Тимур Айвазович подзвонив в управлiння по будiвництву i ремонту мостiв i дорожнiх мереж i запросив статистику для пiдготовки доповiдi губернатору. Статистику пообiцяли через годину.
   Влаштувавшись зручнiше в крiслi, Тимур Айвазович подзвонив головному редактору "Свiжої газети".
   - Здрастуй, Василю Дмитровичу! Як ся маєш, дорогий?
   - Добрий день, Тимуре Айвазовичу, радий вас чути. Потихеньку поживаємо.
   - Читали, читали свiжi новини. Молодець, Зимнєва, по-моєму? В корiнь проблеми дивиться.
   - Так, молода, гаряча, з часом обiтреться, припрацюється.
   - А нам якраз, потрiбна завтра на вiдкриття мосту молода i гаряча. Завтра вiдкриваємо новий мiст i розвилку, дорогий. Ти ось що, ти Iрину Андрiївну не присилай бiльше. Потрiбнi новi обличчя, новi iдеї, так би мовити.
   - Добре, Тимуре Айвазовичу, зрозумiв, надiшлемо, молоду i талановиту. Або хлопця, якщо забажаєте.
   - Нехай дiвчина. Хлопцiв у нас своїх, хоч вiдбавляй. Дiвчина буде до речi. Завтра о дев'ятiй на майданчику. Зустрiчатиму.
   - Зрозумiв, Тимуре Айвазовичу, прийнято до виконання. Дякую за пропозицiю.
   Поговоривши з головним редактором, Тимур Айвазович подзвонив в управлiння охорони здоров'я.
   - Iнго Вiкторiвно? Здрастуй дорога.
   - Тимур Айвазович? Рада чути! Любо-дорого, що не забуваєте нас, - пролунав приємний голос Iнги Вiкторiвни, помiчника мiнiстра охорони здоров'я краю.
   - Що там твої медики? Чи задоволенi квартирами?
   - Дякую за турботу, Тимуре Айвазовичу. Ще як задоволенi! Житло полiпшеного планування, гаряча вода, тепло, ще б бути незадоволеними. Передають вам особисто i Степану Кузьмичу величезну подяку. Дай вам Бог здоров'я!
   - У Степана Кузьмича нещастя.
   - Знаю, знаю, зробимо все можливе. Забезпеченiсть лiками стовiдсоткова, догляд цiлодобовий, не сумнiвайтеся, докладемо всiх зусиль.
   - Не сумнiваюся, дорога. Я ось чого дзвоню, завтра вiдкриття нового мосту через рiчку i нової автодорожньої розвилки. Хочу, щоб ви нам двох медикiв дали, так би мовити "групу пiдтримки". Може, яку консультацiю i медичну допомогу надати автодорожникам, ну, ти мене розумiєш, дорога Iнго Вiкторiвно.
   - Забезпечимо, Тимуре Айвазовичу. Пришлю. Де i коли збiр?
   - Завтра о дев'ятiй на майданчику. Надiшли молодих, мiцних, хлопця i дiвчину.
   - Буде зроблено, Тимуре Айвазовичу. А ви до нас на профогляд не збираєтеся?
   - Робота не пускає, дорога.
   - Ви у нас давно не були. Запрошую вас на випробування нового обладнання, поставленого завдяки вам, приїжджайте, будемо радi, для вас дверi нашого закладу завжди вiдкритi.
   - Як-небудь вирвуся, я подзвоню додатково.
   - Будемо дуже чекати, всього доброго!
  
   4.
   Василь Дмитрович виглянув зi свого кабiнету. Таня в цей час рiзала тортик. Вона поклала великий шматок на тарiлку i пiднесла начальнику.
   - День народження? Я щось забув? - запитав начальник, кусаючи краєчок торта.
   - Нi, вiдзначаємо премiю Зимнєвої, - запросто вiдповiла Таня.
   - Ну ви даєте! - розсердився головний редактор. - Я ще вiдомiсть не пiдписав, а ви вже святкуєте!
   - Так що, премiї не буде? - запитала сиплим голосом Iрина Андрiївна.
   - Премiя буде, тiльки Полiнi разом з премiєю було б i догану влiпити, - гарячкував начальник.
   - Василю Дмитровичу, "влiпити" - це нелiтературно. Куди краще "всандалити", - пiдказав Iгор Борисович, який мав славу мовознавця.
   - Можна було i всандалити, - посмiхнувся Василь Дмитрович, - так пощастило Зимнєвой - завiдувачку замiнили новою, чиясь протеже.
   - Протеже змiнюються, а ми їмо тортики, - вставила Iрина Андрiївна, кусаючи шматочок торту.
   - Завтра вiдкриття мосту i автомобiльної розв'язки, - почав Василь Дмитрович.
   - Нарештi! - зрадiла Ольга Всеволодiвна. - Тепер я зможу до мами вдвiчi швидше добиратися!
   - Завтра Зимнєва на репортаж поїде, готуйтеся. I щоб без фокусiв! Зайдiть за планшетом i персональним iнструктажем. А то не оберешся з вами ганьби перед губернатором.
   Полiна була здивована. Вона поклала чайну ложку зi шматочком торту та попрямувала до начальника.
   - А я? - пробасила Iрина Андрiївна. - Я ж завжди їздила з губернатором.
   - Ви, Iрино Андрiївно, закiнчуйте репортаж щодо практичного застосування систем супутникової навiгацiї в альпiнiзмi i здавайте його в роботу.
   - Менi ще день, i я закiнчу. Я могла б завершити пiсля репортажу з губернатором.
   - Iрино Андрiївно, у вас є завдання, на Зимнєву надiйшло персональне замовлення, ви мене розумiєте? - запитав Василь Дмитрович.
   - Ну, блiн, Зимнєвої везе! Двадцять два роки, а вже засвiтиться з губернатором! I де! На вiдкриттi мосту i нової розв'язки! - почуття переповнювали Iрину Андрiївну. - Я в перший раз супроводжувала губернатора, коли менi стукнуло сорок!
   - Так, тут можна пiдготувати iдеальний репортаж, - зауважив Iгор Борисович. - А що - новий мiст i розв'язка з'єднає дорогу регiонального значення з федеральною трасою. Значення цiєї подiї важко переоцiнити. Новий мiст повнiстю готовий, всi роботи виконанi в повному обсязi, випробування пройденi. Полiночко, ви можете написати репортаж, не вiдходячи вiд свого робочого мiсця.
   - Iгоре Борисовичу, я сам дам Зимнєвої настанови, спасибi, - сказав Василь Дмитрович, пропускаючи Полiну в кабiнет.

*

   - Ось що, Зимнєва, я б iз задоволенням послав Тетяну, але у неї маленька дитина, поїдеш ти. Не здумай мене пiдвести, - попереджав Василь Дмитрович. - А то пiд час випробувань почнеш писати, що при навантаженнях вiд проїжджаючих вантажiвок верхiвки щогл свiтильникiв погойдуються, датчики зашкалюють або ще що-небудь в цьому родi. Не роби висновкiв сама про те, в чому не тямиш, слухай фахiвцiв, вони вiдповiдають за свою роботу. Зрозумiло?
   - Зрозумiло. А чому ви не пошлете Iрину Андрiївну? Вона досвiдчений репортер. По-моєму, вона дуже образилася.
   - Тут я вирiшую, кого i куди посилати. Iди, готуйся. Планшет вiзьми для знiмкiв.
   - Добре, Василю Дмитровичу, - сказала Полiна i вийшла з кабiнету.
   - Вiтаю, - Вадик присунувся на своєму комп'ютерному крiслi на колесах. - По-моєму ти зробила Iрину Андрiївну, вона у мене в минулому роцi спортивний репортаж вiдняла, - прошепотiв вiн.
   - Я зовсiм не хотiла забирати в неї репортаж, - вiдповiла Полiна.
   - Думаю, губернатору замовили молоденького репортера, - сказав Вадик. - Їж торт, по-моєму, дуже смачний. Тобi чай зiгрiти? Охолов зовсiм.
   - Гаразд, ти не в гуморi, вип'ю холодний. Недобре вийшло з Iриною.
   - Перемелеться, вона жiнка вiдхiдлива. Це ж робочий момент, колись i у тебе репортаж заберуть. З ким не буває. Чого ти взагалi переживаєш. Сама знаєш, їм сильно за сорок, їздити вони не люблять, тому що тепер все знають. А ми з тобою на побiгеньках. Так що готуй спокiйно свiй репортаж.
   - Треба почитати, коли вони почали будувати мiст, - сказала Полiна, присуваючись до комп'ютера.
   - Давай, давай, готуйся до iдеального репортажу, а то вдруге Василь Дмитрович не пробачить, - сказав Вадик i вiд'їхав на своєму крiслi.
  
   5.
   О дев'ятiй, як штик, Полiна була в зазначеному мiсцi. Сьогоднi все спрацювало, i годинник, i будильник, i автобус. Тут, на вертолiтному майданчику вже тупцювали в медичнiй унiформi двоє молодих медикiв - хлопець i дiвчина.
   - Молодь, пiдiйдiть сюди, - запросив чоловiк, який пiд'їхав на машинi.
   Всi пiдiйшли.
   - Давайте знайомитися, я - вiце-губернатор Тимур Айвазович Тенгiз. Я здогадуюся, що Зимнєва Полiна "Свiжа газета" - це ви.
   - Так, - вiдповiла Полiна, поправляючи волосся.
   - Вiдповiдно, - продовжував Тимур Айвазович, - ви В'ячеслав Рязанський, хiрург, i Руслана Сорочко, терапевт. Станiслав Сергєєв i Маша Заулiна - мунiципальний канал.
   Полiна швидко писала в блокнот iмена всiх фахiвцiв.
   - Дуже приємно, - продовжував заступник губернатора. - Ваше завдання - iнформацiйний та медичний супровiд поїздки. Питання є?
   - Яка наша задача по мiсцю прибуття? - запитав хiрург В'ячеслав.
   - Завдання вам видасть помiчник губернатора, Сергiй Павлович Крупицин. Губернатор скоро пiд'їде.
   Хвилин через п'ятнадцять дiйсно приїхав губернатор i з ним керiвництво з управлiння по будiвництву i ремонту мостiв i дорожнiх мереж. Губернатора супроводжував молодий чоловiк, рокiв тридцяти п'яти. Полiна чомусь вiдразу подумала, що це i є помiчник губернатора. Вiн тримався трохи позаду, чи не випинався i уважно прислухався до слiв свого боса. Був ще один чоловiк, рокiв п'ятдесяти, спортивного вигляду. Полiна вiдвела йому роль охоронця.
   Тимур Айвазович представив один одному всiх гостей i почалася посадка в вертолiт. Полiна нiколи не лiтала на вертольотi. Було трохи страшнувато, але i цiкаво одночасно. Губернатор сiв по лiву сторону борту зi своїм охоронцем, гостi з управлiння - по праву. Позаду губернатора бiля вiкна дiсталося мiсце Полiнi, поруч сiв помiчник губернатора, позаду них влаштувалися медики. Представники мiсцевого телебачення сидiли позаду гостей з управлiння.
   Сергiй Крупицин помiтив деяке хвилювання Полiни.
   - Перший раз на вертольотi? - запитав вiн.
   - Так, перший, - вiдповiла Полiна. - А ви - досвiдчений пасажир?
   - Так, часто з губернатором лiтаємо по краю. Для мене полiт - справа звична.
   Через кiлька секунд вертолiт вiдiрвався вiд землi. Вiн пiднiмався вгору, набирав висоту над рiчкою. Неподалiк виднiлися висотки, вони здавалися якимись iграшковими, складеними з деталей дитячого сучасного конструктора. Проїжджаючi машини теж здавалися маленькими повзаючими жучками. Погода була чудова, сонячна. Синьо-блакитне небо з бiлоснiжними хмарками, що часом закривали сонце, було, здавалося, зовсiм поруч, тiльки висунути руку.
   Мiж двох рукавiв рiчки розташувалося селище. Будинки приватного сектора з рiзнокольоровими дахами теж здавалися дуже кумедними.
   - Заботiно, - сказав Сергiй, вказуючи на селище.
   Полiна зробила кiлька робочих кадрiв. На iншiй сторонi оператор Станiслав Сергєєв теж знiмав панораму польоту. Побачивши окружну дорогу з низкою машин i елегантну автодорожню розв'язку, Полiна зробила ще кiлька знiмкiв. Он озеро i прекрасний лiсовий масив. Вертолiт все далi i далi вiддалявся вiд мiста.
   Попереду губернатор розмовляв з фахiвцями-мостобудiвниками, перекрикуючи шум гелiкоптера.
   - Через пiвгодини будемо на мiсцi, - сказав помiчник губернатора Полiнi.
   Полiна дивилася у вiкно, милуючись видами.
   - Красиво! - сказала вона.
   - Я бачу, що ви очей вiдiрвати не можете, - посмiхався Сергiй. - Я теж, коли вперше лiтав, дивився в усi очi. Види захоплюючi. Зараз будемо перелiтати регiональну трасу, вiдмiнне покриття. А там унiкальний бiосферний заповiдник, бачите? Територiя заповiдника не має жодної автодороги, крiм недавно прокладеної щебеневої дороги на пiвнiчному заходi.
   Полiна швидко робила знiмки на камеру.
   - Територiя практично непрохiдна, iснують рiдкiснi стежки, прокладенi лiсниками та працiвниками заповiдника, без провiдника нi за що не пройти, - продовжував Сергiй Крупицин.

*

   Вертолiт летiв далi. Раптово вiн нахилився вперед i став знижувати висоту, видаючи якiсь дивнi звуки. Командир екiпажу намагався вирiвняти машину, але вона не пiддавалася. Полiна здивовано подивилася на свого спiврозмовника. Вiн був украй серйозний i стежив за роботою екiпажу. Полiна зрозумiла, що вони стрiмко втрачають висоту i командир робить неймовiрнi зусилля, щоб маневрувати i посадити вертолiт.
   - Всi пристебнутi? - запитав вiн. - Буде тверда посадка. Приготуватися.
   Полiна не дуже добре пам'ятала останнi хвилини, час якось розтягнувся. Вона десь вiддалено чула чиюсь лайку, жiночий крик. Вона згадала батькiв, а потiм тiтку. Їй здавалося, що тiтка Надя говорила їй: "Не бiйся, не твiй час". Полiна вiдчула сильний поштовх.
   Раптом все затихло. Сергiй перший пiдповз до губернатора:
   - Степане Кузьмичу, з вами все в порядку?
   - Анi подряпини. Подбай про потерпiлих, - вiдповiв губернатор.
   Полiна прийшла до тями. Болiла голова, але вона, як i помiчник губернатора, була неушкоджена. Вона вилiзла слiдом за Сергiєм i разом з медичною бригадою, яка теж не постраждала, почала витягати з вертольота потерпiлих. Всiм тим, хто сидiв праворуч пощастило менше. Всi були живi, але пораненi. Вертолiт впав на правий борт. У оператора Стаса був сильний забiй ноги. Хiрург В'ячеслав вмiло наклав йому шину i пiшов допомагати iншим постраждалим.
   Тiльки через кiлька хвилин командир екiпажу по супутниковому телефону додзвонився в польотно-диспетчерську службу i повiдомив про катастрофу. Для евакуацiї поранених i уцiлiлих пасажирiв вирiшено було спрямувати два вертольоти авiацiйно-рятувального центру.
   Сергiй показував карту губернатору:
   - Юрта шамана за пiвгодини пiшохiдної прогулянки. Вам обов'язково треба потрапити туди. Це питання життя i смертi вашої дочки.
   Губернатор уважно розглядав карту.
   - Вертолiт буде в кращому випадку через двi години, ви цiлком встигнете. Крiм того, вертолiт зможе вас забрати вiд юрти, - умовляв помiчник губернатора.
   Нарештi, губернатор погодився:
   - Навряд чи я знайду ще час вiдвiдати шамана, добре. Той, хто потопає, хапається за соломинку. Ти, Сергiю залишайся тут, за головного, простеж, щоб усiм була надана допомога. Щоб усi були евакуйованi. Днi три знадобиться нашим мостобудiвникам, щоб прийти в себе, значить, вiдкриття переносимо на п'ятницю. Нехай Тимур Айвазович забезпечує на п'ятницю медiа та медичну пiдтримку.
   - А з ким же ви пiдете, Степане Кузьмичу? - захвилювався Сергiй.
   - Зi мною буде Володя, - вiдповiв губернатор.
   - Вiзьмiть хоча б дiвчат, - попросив Сергiй. - Вони не постраждали.
   - Гаразд, - погодився Степан Кузьмич.
   Помiчник губернатора покликав Руслану:
   - Будете супроводжувати губернатора, В'ячеслав залишається тут, як хiрург буде надавати допомогу постраждалим. Ви забезпечуєте медичну пiдтримку губернатора.
   - Зрозумiло, - сказала Руслана, не ставлячи зайвих питань.
   Полiна стояла поруч i все чула.
   - Йдете з губернатором, - сказав їй Сергiй.
   - Ясно, - коротко вiдповiла Полiна.
  
   6.
   Володя, охоронець губернатора, раз у раз дивився на карту. Вони йшли вже близько двадцяти хвилин. Повiтря було дивовижне, таке чисте, п'янке вiд надлишку кисню. Полiна вдихала на повнi груди i насолоджувалася. Вони йшли через просiку. Кругом росли високi красунi-смереки. Вони вiдразу асоцiювалися з ялинами, коли вони з тiткою i маленькою Тамарою пробиралися в зимовому вечiрньому лiсi до монастиря. Але ж сьогоднi тiтка примарилась їй. "Вона, як i ранiше пiклується про мене. Тiтко Надю, де ж твоя душа?"- подумала Полiна.
   - Там, вище, є мiст, принаймнi, на картi, - сказав Володя, коли дорога вперлася в рiчку, - треба трохи пройти вище уздовж рiчки. Можна було перейти тут, тут брiд. Але не будемо мочити ноги, коли можна витратити п'ять-десять хвилин i перейти по мосту.
   Хвилин через десять дiйсно видався пiдвiсний канатний мiст з дерев'яним настилом. Компанiя благополучно перейшла його i попрямувала далi протоптаною стежкою. Хвилин через п'ять удалечинi показалася юрта шамана. Коли пiдiйшли ближче, Полiна помiтила бiля входу з пiвденної сторони двi жердини, з колами вгорi. Їй здалося, що один круг символiзує сонце з променями, що розходяться, а iнший - молодий мiсяць.
   Назустрiч гостям вийшов господар юрти - шаман Акай, рокiв тридцяти з невеликим. Позаду нього стояла, ймовiрно, його дружина. Вона була в просторому платтi, прикрашеному вишитими бiсером стрiчками i шкiряною бахромою, поверх якого був накинутий хутряний жакет. На головi її була стрiчка з вiзерунками, складеними з коричневого, жовтого, синього i зеленого бiсеру. На шиї - намисто з дрiбних природних каменiв, пiдiбраних за кольором i розмiром, а також прикраси з безлiчi шкiряних ремiнцiв, деякi з них мали цiкавi вузли по всiй довжинi.
   Володя пiшов назустрiч шаману, привiтався i пояснив мету вiзиту гостей.
   - Я чекав вас, сьогоднi великий птах поранив праве крило, - вiдповiв йому шаман.
   Володя здивовано подивився на Акая:
   - У нас небагато часу, через годину нам треба повертатися, ви зможете допомогти?
   Пiдiйшов Степан Кузьмич, привiтався.
   - Є якась рiч хворої? - запитав шаман.
   - Є фотографiя, - губернатор полiз у внутрiшню кишеню.
   - Не треба, - рукою зупинив його Акай. - Особиста рiч.
   - Ось її iграшка, - Степан Кузьмич дiстав з кишенi куртки маленький хутряний помпон-брелок з головою лисицi з дрiбних стразiв, який його дочка пристiбала до сумки, це дуже модно у молодi.
   Шаман взяв помпон в руки, поклав його мiж долонями i прислухався. Потiм вiн, не кажучи нi слова, пiшов в юрту i вийшов звiдти через кiлька хвилин в обрядовому одязi - в шовковому халатi з ґудзиками по правiй сторонi, одягненому поверх його повсякденного одягу. На головi шамана була одягнена загострена шапка, поля якої були пiдбитi хутром, i до них прикрiпленi дзвiночки, а ззаду прив'язанi два лисячих хвости. Пiд шапкою була пов'язка з бахромою з шовкових ниток, i стрiчок, що прикривали бiльшу частину обличчя. В руках шамана був бубон з дзвiночками, на який вже був пристебнутий брелок дочки губернатора, Валерiї.
   Шаман покликав губернатора, i вони попрямували до обрядового мiсця. Володя з дiвчатами залишився у юрти, але пильно спостерiгав за своїм пiдопiчним.
   - Обоо, - сказала дружина шамана, стежачи за поглядами гостей, - священне мiсце, - пояснила вона.
   Шаман почав обряд пошуку душi, яка пiшла з тiла, щоб повернути її назад. Полiна теж стежила за обрядом, за танцем шамана. Раптово Акай зупинився i гукнув дружинi:
   - Дiвчина шерее, уведи.
   Дружина шамана поспiшила виконати його наказ. Вона взяла дiвчат i запросила їх до юрти.
   - Нам не можна дивитися обряд? - не зрозумiла Полiна, з цiкавiстю розглядаючи оздоблення юрти.
   - Що таке шерее? - запитала Руслана.
   - Шерее означає "стiл" або "божниця", скринька, де шаман зберiгає своє шаманське начиння, коли ним не користується, - пояснювала господиня юрти. - Одна з вас знаходиться пiд захистом небесних сил, сильно охороняється, божниця, хранителька. Така людина заважає обряду. Я думаю, це ти, - дружина шамана вказала на Полiну.
   Полiна згадала зустрiч з батюшкою Серафимом i зрозумiла сенс сказаного.
   - А в чому полягає суть обряду? - запитала Руслана.
   - За нашими вiруваннями душа покидає тiло пiд час сну. Iнодi вона може вискочити вiд переляку. Душа, що вискочила вiд переляку, сама не повертається в тiло, її потрiбно повернути шляхом обряду, для цього звертаються до шамана.
   - А йому вдавалося повернути душу господаря? - запитала Полiна.
   - Звичайно, на те вiн i шаман. Iнодi мандруюча душа упирається, не бажаючи повертатися. Тодi людина вiдчуває себе млявою, сонливою, несвiдомою. Якщо не вжити необхiдних заходiв, вона може померти, душа може полетiти. Ви правильно зробили, що поспiшили до нас.
   Господиня налила дiвчатам по чашцi пiнистого бiлуватого кумису. Полiна ранiше нiколи не пробувала кумис. Вона пила маленькими ковтками. Смак був незвичний, терпкий, кислувато-солодкий, нагадував кисле гостре пиво з молочним присмаком. Айлу, так звали дружину шамана, налила чашку кумису i винесла охоронцевi, що спостерiгав за губернатором.
   Полiна пила потихеньку кумис i розглядала юрту. Всерединi було видно мiцний дерев'яний каркас, що утримував кошму - тепле повстяне покриття. У центрi юрти було вогнище, над яким був отвiр - ґратчасте коло, що скрiплювало жердини на вершинi куполу, через яке проходило денне свiтло. На пiвнiчнiй сторонi юрти був вiвтар iз зображенням богiв. Ближче до дверей на захiднiй сторонi стояло лiжко. Тут же висiли кiнська упряж, талiсмани.
   Обряд був закiнчений, пiдiйшов губернатор, Айлу винесла йому чашку кумису. Вiн його випив iз задоволенням, видно було, що вiн звичний до такого частування. Дiвчата теж допили свiй кумис, подякували господинi i вийшли з юрти.
  
   7.
   Степан Кузьмич дякував шаману за обряд.
   - Поспiшай додому, господар, вирушай у мiсто скорiше, - порадив шаман, - це поверни дочцi - Акай вiддав брелок Валерiї.
   - Дякую за все. Дiвчата, ходiмо, - покликав губернатор.
   - Їм, господар, не по дорозi, - сказав шаман i попрямував до сорокарiчного чоловiка, який замаячив десь далеко.
   На вiдстанi метрiв десяти, шаман сказав:
   - Знаю, тебе привела бiда, зараз почну виганяти духа смертi. Повертайся. Веди за собою двох рятiвниць, вони допоможуть, поспiшайте.
   Сам шаман пiшов до обрядового мiсця i став знову розпалювати багаття.
   - Великий вогонь буде, йди, господарю, в мiсто, дiвчатам з цiєю людиною треба йти, лiки у вас з собою? - запитала Айлу.
   - З собою, - вiдповiла Руслана.
   - Я з тобою, - сказала Полiна.
   - Поспiшайте, - сказала дружина шамана i попрямувала збирати гiлки для священного обрядового вогнища.

*

   Володя вiдчув небезпеку i повiв губернатора назад до мiсця падiння вертольоту. Руслана та Полiна пiшли за чоловiком.
   - Що у вас трапилось? - запитала Руслана. - Як вас звати?
   - Мене звуть Юрiй, я геолог.
   - Я Руслана, терапевт, це Полiна, репортер. Чим ви тут займаєтеся?
   - Геологорозвiдка. Ми приїхали пiдготуватися до польових робiт. У минулому роцi виявили бiля рiчки i озер цiнний метал. Завдання на цей сезон - оцiнка обсягiв вiдпрацьованих родовищ i пошук нових корисних копалин. У нас двi групи по шiсть чоловiк, першi шукають у рiчки, iншi - бiля озер. Ми заїхали тиждень тому, встановили намети для житла. Завезли запаси продовольства, обладнання. Хлопцi у озер роздiлилися по три людини. Микитi нездужалося з першого дня. У середу вiн помер. Ми викликали через супутник чергового полiцейського i лiкаря засвiдчити факт смертi. Лiкар не приїхала, не змогла. Машини вiдвезти тiло в морг у нас не було, з дозволу чергового ми поховали його в лiсi. Але через пару днiв у Мишка i Iвановича пiднялася температура. У вихiднi ми зiбралися в базовому таборi. Iвановичу стало зовсiм погано, ми всi теж вiдчуваємо себе погано.
   - У вас температура? - запитала Руслана.
   - Не знаю, не мiряв, але голова паморочиться. Думаю, це вiрусне. Як би вам не захворiти, - хвилювався Юрiй.
   - Зараз я всiх огляну, добре, що у мене є з собою деякi препарати, - сказала Руслана.
   - А де зараз полiцейський? - поцiкавилася Полiна.
   - Вiн поїхав в той же день, - вiдповiв хлопець.
   - У мене є вiзитка Сергiя Крупiцiна, помiчника губернатора, спробую з ним зв'язатися, нехай з'ясує, що там з полiцейським, можливо, треба локалiзувати вiрус, - сказала Полiна.
   - Довго ще йти? - запитала Руслана.
   - Близько години, - вiдповiв Юра.
   - А чого ви ходили до шамана? - запитала Полiна.
   - Вiн тут на округу i доктор, i помiчник в негараздах, i порадник, i вiсник, - перераховував Юра, - тут всi з проблемами йдуть до шамана. Ми викликали чергового лiкаря, але вона не доїхала, її до породiллi покликали.
   - Так шаман i лiкує? - запитала Руслана.
   - Так, замовляннями лiкує, у нього i трави є.
   - А що вiн сьогоднi не став лiкувати? Про духа смертi говорив? - запитала Полiна.
   - Нам треба лiкувати всю групу. Всi захворiли, - сказав Юра, кашляючи. - А Iвановичу погано, хоч би не помер. Може, шаман допоможе.
  
   8.
   Прийшовши в табiр, Руслана побачила блiдi обличчя хворих людей.
   - Пощастило, лiкаря привiв, - сказав Юрiй бригадi.
   - Здрастуйте, - сказала Руслана. - У вас є запаснi намети? Можете зробите житло для нас? Цей шестимiсний намет пiдiйде пiд лазарет.
   - Вас сам Бог послав. Добрий день. Я Валентин Сергiйович, керiвник експедицiї, старший науковий спiвробiтник, - представився чоловiк рокiв п'ятдесяти, безперервно кашляючи. - Костю, встанови пару тримiсних наметiв на всякий випадок.
   Один хлопець був здоровий. Вiн вiдразу кинувся за спорядженням.
   - Костя у нас самий здоровий, вiн залишався на базi бiля озера i не контактував з хворої групою. Вiн прийшов тiльки сьогоднi. Не знаю, що робити, вiдправити його одного назад - раптом заразився, хто йому допомогу в лiсi надасть, а залишимо - точно заразиться. Ви самi-то остерiгайтеся. Що за вiрус? Звiдки вiн взявся? - нарiкав Валентин Сергiйович.
   - Ще є запаснi намети? - запитала Полiна.
   - Ще один двомiсний залишився, - вiдповiв керiвник експедицiї.
   - Нехай Костя його поставить вiддалiк, для нього, щоб не заразитися, - порадила Полiна.
   - От молодець! А я не здогадався, зовсiм голова чавунна, прилягти б, - сказав Валентин Сергiйович. - Ви хто така будете?
   - Полiна Зимнєва, преса, "Свiжа газета", - представилася Полiна.
   - О, навiть преса до нас завiтала? Де ж Юрко вас знайшов? До шамана преса приїжджала?
   - Та нi, це вимушена зустрiч. Взагалi ми супроводжували губернатора, повиннi були вiдкривати новий мiст i дорожню розв'язку. Вимушена посадка вертольота.
   - Усi живi? - вiдразу запитав керiвник експедицiї.
   - Всi, постраждали деякi, забиття в основному.
   - Так що, вiдкриття мосту переноситься?
   - Так, на три днi.
   Поки Полiна розмовляла з Валентином Сергiйовичем, Руслана, надiвши маску, оглядала хворих. Почала вона з найважчих. У Iвана Iвановича була сильна температура, червоне горло, вiн сипiв i сильно кашляв. Руслана вiдразу дала йому капсулу нового противiрусного препарату, виданого їй щедрою рукою завiдувачки терапевтичним вiддiленням клiнiки, де вона працювала. Стан його напарника Михайла був практично аналогiчним. Просто вiн був трохи молодший, рокiв сорока двох, i бiльш мiцної статури.
   Руслана оглянула всiх. Хворих було дев'ять чоловiк, з них Юра вiдчував себе трохи краще за iнших, оскiльки прийшов всього на день ранiше Костi. Костя поки був здоровий. З дванадцяти чоловiк один помер, один поїхав, його викликали додому, але вiн не контактував з першою групою хворих.
   Руслана розмiстила найважчих хворих в окремому наметi. Решта були в шестимiсному, в тому числi, i Юра. Видавши всiм препарати, Руслана з Полiною стали готуватися на нiчлiг, бо день добiгав кiнця, швидко темнiло. Костя зiгрiв дiвчатам чаю, нагодував похiдним кулiшем. Геологи їсти не хотiли, не було апетиту. Руслана попросила зiгрiти побiльше води i напоїти хворих чаєм з лимонами або малиною.
   Вночi Руслана встала до своїх пацiєнтiв i видала всiм таблетки i вiтамiни. На ранок стан хворих сильно не змiнився. Навiть Юра розболiвся. У всiх була температура. Полiна намагалася чимось допомогти Русланi, вона кип'ятили чай, розносила його хворим, варила бульйон з курки, яку принесла Айлу i залишила на галявинцi. Дiвчина годувала бульйоном хворих. Айлу не пiдходила близько до табору, боячись заразитися. Вона залишала хлiб i молоко у старого широкого пня.
   На третiй день симптоми хвороби з'явилися у Костi i у самої Руслани. Допомога ззовнi не приходила. Дружина шамана була єдиною ниточкою, що зв'язувала табiр iз зовнiшнiм свiтом.
   Тепер Полiна сама розносила всiм препарати, слухаючи вказiвки Руслани. Стан Iвана Iвановича рiзко погiршився, вiн важко дихав, Руслана не знала, чим вона може допомогти цим людям, що потрапили в бiду, i вiдчувала своє безсилля. Вона змiнила противiрусний препарат, додала антибактерiальний, але хворим не ставало легше. I сама вона вiдчувала бiль у всiх м'язах i найсильнiший озноб через температуру.
   - Спасибi тобi, Полечку, без тебе б ми пропали, - Руслана дякувала за теплий бульйон Полiнi. - Я боюся, щоб ти не заразилася.
   - На здоров'я, Русланочка, швидше одужуй, - побажала Полiна.
   - Що ж ще зробити? - мучилася Руслана. - Арсенал препаратiв у мене обмежений. Потрiбен аналiз кровi, щоб виявити природу цього вiрусу. Ситуацiя серйозна. Що ж не йде допомога?
   Полiнi спалося погано. Руслана кашляла. Полiна вирiшила встати закип'ятити чайник i рознести чаю тим, хто ще не заснув. Вона вийшла з намету, подивилася на зоряне небо. "Добре, погода не дощова, - думала Полiна, - а то зовсiм би погано було. Сьогоднi, напевно, вiдкрили мiст i розв'язку, ось тiльки до нас нiхто не може дiстатися. Думаю, Сергiй Крупицин передав до вiддiлу охорони здоров'я вiдомостi, чого вони не ворушаться? Бояться вiрусу? Як же допомогти геологам? А Iвану Iвановичу зовсiм погано. А у мене мобiльник розрядився. Василь Дмитрович, напевно, не розумiє, куди Зимнєва пропала. Цiкаво, потрапила Iрина Андрiївна на вiдкриття, вона так рвалася, може, їй пощастило. А я застрягла конкретно".
  
   9.
   Вранцi в жiночий намет прийшов Михайло:
   - Iван Iванович вмирає! - крикнув вiн. - Зовсiм йому зле.
   Руслана пiдхопилася, не розумiючи, що вiдбувається. Нарештi, вона прийшла в себе.
   - Полю, форс-мажор. Як ти себе почуваєш?
   - Добре.
   - У тебе яка група кровi?
   - Перша.
   - Ти унiверсальний донор. Якщо ти не захворiла, значить, у тебе є антивiрус. Треба трохи твоєї кровi з вени перелити хворому для стимуляцiї iмунiтету. Це єдиний шанс. Проводимо експеримент на Iванi Iвановичу i менi. Я буду пiддослiдним кроликом. Ти уколи коли-небудь робила?
   - Один раз, подруга попросила, у неї радикулiт був.
   - Будемо вважати, що уколи ти робити вмiєш. Тепер твоя задача - взяти у себе чотири-п'ять кубикiв кровi i зробити iн'єкцiї двом пацiєнтам.
   - Я не можу з вени, - зблiдла Полiна.
   - Наркомани можуть, i ти навчишся. Зрозумiй, це останнiй шанс. Я не знаю, як врятувати Iвана Iвановича. Полiно, зберися в кулак, мене саму трясе вiд температури, вся надiя на тебе. Я навiть не можу взяти кров у тебе, розумiєш? А вона потрiбна. Треба запустити iмунну систему пацiєнтiв. Ти СНIДом, гепатитом, венеричними не болiла?
   - Нi.
   - Будемо переливати, - сказала Руслана i втратила свiдомiсть.
   Полiна кинулась до неї, поклала її на розкладачку, намочила рушник i притулила до голови Руслани. Дiвчина прийшла до тями i вiдкрила очi.
   - Головне - не хвилюйся, - сказала вона. - Перше - протираєш антисептиком руки. Потiм перев'язуєш джгутом руку вище лiктьового суглоба, мочиш ватку спиртом i знезаражуєш шкiру. Вставляєш голку пiд кутом тридцять градусiв у вену, попередньо попрацювавши кулачком. Тягнеш поршень шприца вгору. Знiмаєш джгут, розтискаєш кулак. Набравши потрiбну кiлькiсть кровi, витягаєш голку, а до мiсця проколу притискаєш змочену спиртом ватку.
   На порозi стояли Михайло i Костя. Вони бачили розгубленiсть Полiни. Вони самi з жахом слухали, що належить робити Полiнi, яка не має досвiду в такiй справi. У Полiни на лобi виступив пiт. Вона подивилася на своїх пацiєнтiв, яким, схоже, крiм неї нiхто не мiг допомогти.
   - Поля, зосередься, будь ласка. Ти - єдина надiя.
   Коли Полiна почула слово "надiя", вона вiдразу згадала тiтку. Потiм згадала слова Серафима: "Ти, радiсть моя, ще доктором будеш, тобi нiяк не можна застудитися, курточка тобi ще потрiбна додому дiстатися, на навчання ходити". "Так ось про що говорив батюшка Серафим, коли говорив - доктором будеш", - подумала Полiна. Вона не пам'ятала, як зняла куртку, закотила рукав светра, як качала кров, як вставляла голку у вену. Робила все, як увi снi, слухаючи команди Руслани.
   Нарештi, в шприцi було п'ять кубикiв теплої вишневої кровi.
   - Роздiли її на два шприци, - сказала Руслана, - коли менi в сiдницю, пам'ятаєш, в верхню зовнiшню чверть, вставляєш голку i потихеньку вводиш. Не забудь обробити спиртом.
   Полiна зробила укол.
   - Тепер одягнися, iди до Iвана Iвановича, намочи ватку, встав голку, все точно так же. Зрозумiла?
   - Так.
   Михайло пiшов слiдом за Полiною, насилу переставляючи ноги. Полiна зробила укол Iвану Iвановичу, вiн лежав нерухомо. Полiна попрямувала знову кип'ятити чайник, щоб всiх напоїти чаєм.
   До вечора Русланi i Iвану Iвановичу стало легше. Температура впала нижче тридцяти восьми. Полiна нагодувала хворих бульйоном. Руслана встала i пiшла робити обхiд. Повернувшись, вона сказала Полiнi:
   - Михайлу погано. Треба термiново робити гемотерапiю.
   - Що це? - запитала Полiна.
   - Переливання кровi, - вiдповiла Руслана. - Полiно, треба рятувати. Я себе вiдчуваю краще, ймовiрно, дiє. Запустився механiзм змiцнення захисних сил органiзму.
   - А раптом вам пiзнiше стане гiрше? - засумнiвалася Полiна. - А я ввiллю у вас свою кров.
   - По-моєму, у нас немає вибору.
   - Добре, давай я наберу бiльше кубикiв, щоб якомога рiдше колоти вену.
   - Набери десять кубикiв.
   - Кому будемо робити уколи?
   - Мишку, Валентину Сергiйовичу, братам Сашi i Сергiю. Тiльки вранцi тобi доведеться ще робити уколи. Якщо Iвану Iвановичу буде краще, будемо вранцi робити ще чотири уколи. Ти готова?
   - Хiба в мене є вибiр?
   - Вибору в тебе, Полечку, немає.
   Полiна з дуже великими труднощами зробила забiр кровi. Костя навiть запустив генератор, щоб їй було добре видно. Зробивши уколи своїм пацiєнтам, Полiна пiшла кип'ятити вечiрнiй чай.
  
   10.
   Наступного ранку Руслана вiдчула себе краще. Iвану Iвановичу теж було краще.
   - Ну що, докторе, будемо продовжувати лiкування наших хворих? - посмiхалася Руслана.
   - У мене до тебе прохання, - сказала Полiна.
   - Яке?
   - Вiзьми сама у мене кров з вени, вiдразу бiльше, скiльки треба.
   - Добре, але у мене шприци по десять кубикiв, а цього замало на всiх.
   - Значить, вiзьми ще з правої руки, якщо це допомагає, пролiкуй всiх, менi важко дивитися, як вони мучаться.
   Русланi було явно краще. Вона взяла кров з вени у Полiни, розподiлила по окремих шприцах i вони пiшли робити iн'єкцiї. Руслана вирiшила зробити Iвану Iвановичу додаткову iн'єкцiю, оскiльки вiн вже давно хворiв i дуже ослаб. Кровi вистачило всiм, навiть вистачило на другу дозу Михайловi.
   До обiду Айлу принесла свiжу курку i Полiна вирiшила порадувати своїх пацiєнтiв легким курячим супом з локшиною. Тi геологи, що йшли на поправку, вже з бiльшим бажанням пригощалися Полiниним супом.
   До вечора Полiну зазнобило, заболiла голова.
   - Щось менi недобре, - сказала вона Русланi.
   - Дай я тебе огляну. Не повiрю, що ти заразилася. Не може бути. Всi вiдчувають себе краще, навiть Iван Iванович i Михайло, якi заразилися першими. Значить, саме твоя кров дала поштовх iмуннiй системi. У тебе явно щось iнше.
   Руслана уважно оглядала Полiну.
   - Ой, що це в тебе на шиї? Укус клiща, ймовiрно. Пляма всерединi i навколо нього колесо. Термiново три днi - iмуноглобулiн людський проти клiщового енцефалiту, вiтамiни групи В, аскорбiнова кислота, у мене все є. Лягай у лiжко. Пiдвищення температури в першi години пiсля укусу - ознака розвитку алергiчних реакцiй на слину стерильного або зараженого клiща. Стеж за температурою. Сьогоднi я сама всiх буду поїти вечiрнiм чаєм.
   Увечерi заглянув Костя.
   - Кажуть, наш доктор злiг? - поцiкавився вiн.
   - Її вкусив клiщ. Сподiваюся, це просто алергiчна реакцiя, поки що не будемо думати про погане, - сказала Руслана. - Органiзм ослаб, все-таки вона вiддала близько трьохсот мiлiлiтрiв кровi.
   - У мене є спрей вiд клiщiв, в метушнi не запропонував вам, - жалкував Костя.
   - Неси, розбризкай, вiн не вилiкує, але нових клiщiв вiджене, - сказала Руслана.
   - Зараз принесу, - пообiцяв Костя i помчав у свiй намет.
   - Хороший хлопець, - сказала Руслана, побризкавши спреєм одяг Полiни.
   - Так, вiн менi весь час допомагав доглядати за хворими i готувати їжу.
   - Вiн безвiдмовний, не пихатий, як iншi, я не маю на увазi геологiв. Вони хорошi хлопцi, - похвалила Руслана.
   - I посмiшка у нього добра, - посмiхнулася Полiна.
   - А менi сподобався Сергiй. Вiн двiйнятко Сашi.
   - Чому двiйнятко?
   - Тому, що вони рiзнi, не однояйцевi близнюки. Напевно, один в тата, один в маму. Ну що там у тебе з температурою? Дай градусник.
   Руслана взяла термометр i перевiрила температуру.
   - Лежи, вiдпочивай. Пий бiльше. Зараз заварю чай.
   - Краще намiшай менi з малиною.
   - Це, до речi, варення мами Сашi i Сергiя.
   - Смачне! У мене таке не виходить.
   - По-моєму, їх мама кладе багато цукру, ось воно i виходить таке тягуче.
   - Як мед.
   - Точно, як мед, тiльки малинового кольору, - розсмiялася Руслана.
   - Рада бачити, що ти одужуєш, - посмiхнулася Полiна.
   - Нiчого, скоро i тебе на ноги поставимо! - запевнила подруга.
  
   11.
   Новий ранок почався бурхливо. Руслана кип'ятила ранковий чай, обходила своїх пацiєнтiв. Полiна ще спала. Раптом всi почули гул лопатей вертольотiв, якi приземлялися на галявинi. Звiдти виходили люди в повному обмундируваннi, масках на обличчях.
   - Це облога? - поцiкавилася Полiна, яка навiть встала.
   - Медичний десант, приземлилися з помпою через п'ять днiв. Здрастуйте вам, будь ласка, - пустила шпильку Руслана i пiшла назустрiч медикам, схожим на космонавтiв в скафандрах.
  
   - Добрий день, - говорила через маску комбiнезона керiвник десанту.
   - Марiє Пилипiвно? Ви? - здивувалася Руслана.
   Марiя Пилипiвна, заступник мiнiстра охорони здоров'я краю, начальник вiддiлу органiзацiї медичної допомоги дорослому населенню, приїхала власною персоною. З нею приїхав головний лiкар центру гiгiєни i епiдемiологiї краю Федiр Миколайович i команда медикiв-епiдемiологiв.
   - Повiдомте, як у вас справи, скiльки хворих? - сказала Марiя Пилипiвна.
   - Десять осiб групи плюс я одинадцята перенесли невiдомий вiрус. Медикаментозне лiкування вiдчутного успiху не приносило. Положення було критичним. Мною було прийнято рiшення для порятунку пiдроздiлу застосувати метод гемотерапiї. На наше щастя, в нашiй командi виявилася одна людина з антитiлами до вiрусу. Гемотерапiя дала позитивну динамiку практично вiдразу, зараз стан пацiєнтiв задовiльний, - звiтувала Руслана.
   Марiя Пилипiвна i Федiр Миколайович, як по командi, зняли маски.
   - Яке переливання? Без лабораторних аналiзiв? Так як ви посмiли? Я вас пiд суд, - кричав Федiр Миколайович.
   - Почекай, Федоре Миколайовичу, - сказала Марiя Пилипiвна, - розберемося. Хто був донором?
   - Репортер Зимнєва Полiна, - вiдповiла Руслана.
   - Як ви без лабораторiї, без перевiрки кровi донора на СНIД, венеричнi хвороби i хвороба Боткiна могли допустити переливання кровi? Ви дипломований лiкар або кустар? - знову розлютився головлiкар.
   - Становище було критичне. Крiм того, експеримент був проведений на менi та над вмираючим геологом, Iваном Iвановичем Головлiним, п'ятдесяти двох рокiв. Тiльки пiсля позитивної динамiки експеримент був продовжений, - доповiдала Руслана.
   Тут на крики вийшли геологи.
   - Добрий день, дозвольте представитися, старший науковий спiвробiтник Фролов Валентин Сергiйович, - сказав керiвник експедицiї. - Ви на наших рятiвниць не сварiться. Якщо б не вони, нас тут в живих не було б, вважай. Один наш колега, вiд якого пiшла по всiй ймовiрностi iнфекцiя, помер в польовому таборi.
   - О, якi захисники вийшли, - засмiялася Марiя Пилипiвна. - Не хвилюйтеся, не з'їмо ми їх. А якщо треба - до нагороди представимо, - пожартувала вона. - Як ви оцiнюєте стан вашої групи?
   - Йдемо на поправку. Через пару днiв зможемо приступити до роботи, - припустив Валентин Сергiйович.
   - Дякую вам, вiдпочивайте, сiдайте, - попросила Марiя Пилипiвна i керiвник експедицiї з хлопцями пiдiйшли та сiли за довгим саморобним обiднiм столом.
   - Якi ще препарати застосовувалися при лiкуваннi? - суворо запитала заступник мiнiстра у Руслани.
   - Противiруснi препарати з комплексом вiтамiнiв першi два днi не приносили позитивного ефекту, стан погiршувався, до нового противiрусного препарату доданi антибактерiальнi. Динамiка негативна.
   - Симптоми?
   - Бiль у всiх м'язах i найсильнiший озноб через температуру, яку не вдавалося збити, iнфекцiя в горлi, сильний кашель, - продовжувала Руслана.
   Марiя Пилипiвна i Федiр Миколайович знову перезирнулися.
   - Ви повiдомили помiчниковi губернатора про можливе iнфiкування полiцейського? - поцiкавилася Марiя Пилипiвна.
   - Повiдомила йому Зимнєва Полiна, наш донор.
   - Як їй вдалося не захворiти? Де донор? - спитала Мар'я Пилипiвна.
   - Госпiталiзована пiсля укусу клiща.
   - Цього тiльки не вистачало, пiдемо до неї.
   Марiя Пилипiвна, Федiр Миколайович i з ними керiвник бригади лiкарiв пiшли в намет до Полiни.
   - Доброго ранку, доноре, - привiталася Марiя Пилипiвна, - Боткiна, ВIЛ, венеричними хворiли?
   - Гарне у вас вiтання, - вiдповiла Полiна.
   - Репортер? Остра на слiвце. Хороша якiсть репортера. Як самопочуття?
   - Краще нiж вчора.
   - Що ж ви вiд клiща не вбереглися? Ви нам дуже потрiбнi.
   - Я? Навiщо?
   Керiвник бригади лiкарiв пiдiйшла до Полiни, почала огляд, горла, шиї, мiсця укусу, мiсця забору кровi з вени.
   - Скажу вам по секрету, - продовжувала Марiя Пилипiвна, дивлячись на Руслану. - Нами локалiзована група осiб, яка контактувала з полiцейським, всi вони у вiйськовому госпiталi, але становище критичне. Ймовiрно, гемотерапiя - їхнiй шанс на порятунок.
   Руслана вирiшила не проявляти бiльше iнiцiативу, хоча розумiла, десь зараз страждають люди, їх стан на межi життя i смертi. Але як в хорошiй виставi треба витримати паузу.
   Керiвник бригади лiкарiв завершила огляд Полiни.
   - Стан задовiльний, - сказала вона. - Покров чистий. Треба термiново робити аналiз кровi. Що ви їй призначали? Коли було iнфiкування?
   - Вчора, - вiдповiла Полiна.
   - Iмуноглобулiн людський проти клiщового енцефалiту, вiтамiни групи "В", аскорбiнова кислота, - сказала Руслана.
   - Дайте розпорядження зробити забiр кровi у всiх членiв експедицiї, лiкаря, репортера, у всiх. Приступайте, - дала завдання Марiя Пилипiвна.
   - Так у вас перша група? - запитала вона. - Органiзм ослаблений укусом, скiльки кровi вона здала? Яку дозу вводили внутрiшньом'язово?
   - П'ять кубикiв на двох. Вже близько трьохсот мiлiлiтрiв взяли.
   - Так, - задумалась Марiя Пилипiвна. - У Летунова яка група?
   - Перша, як у американських iндiанцiв, - недоречно пожартував Федiр Миколайович, - потрiбен донор першої групи.
   - Потрiбнi ще донори, - сказала заступник мiнiстра. - У вас яка група? - звернулася вона до Руслани.
   - Третя, - вiдповiла Руслана.
   - Добре. Потрiбнi ще донори першої-другої групи. Можна i четвертої. З геологiв. Нехай Тетяна Анатолiївна зробить аналiз на групу кровi у всiх молодих i мiцних. Сироватки, сподiваюся, з собою? - спитала Мар'я Пилипiвна у Федора Миколайовича.
   - Зараз перевiрю.
   Марiя Пилипiвна пiдiйшла до столу, де сидiли геологи, i присiла поруч:
   - Валентин Сергiйович, ми вiзьмемо у всiх аналiз кровi для обстеження, це перше. Друге - нам потрiбнi донори, щоб вилiкувати групу iнфiкованих.
   - Можна здати донорську кров, - запропонував геолог Кирило Петрович.
   - Всi пiсля хвороби, брати донорську кров з антитiлами будемо тiльки у тих що окрiпнули, якi перемогли хворобу, - продовжувала Марiя Пилипiвна. - Не хочеться послаблювати вже ослаблений органiзм, щоб потiм кров не використовувалася.
   - Думаю, хлопцi пiдтримають, - сказав Валентин Сергiйович. - Робiть, що треба.
   - Пiдтримаємо, - заявили двiйнята Саша i Сергiй.
   - Самi були на краю, спасибi дiвчатам, їх Бог послав, - сказав Кирило Петрович, - я перший здам кров.
   - Дякуємо. Дiвчат ми заберемо в госпiталь. Вам залишимо лiкаря до повного вашого одужання.
   - Ой, як погано, ми так до них прив'язалися, - жалкував Сергiй.
   - Дiвчата нам потрiбнi, як донори з iмунiтетом, тим бiльше що Полiну вкусив клiщ, її саму треба поспостерiгати, - вiдповiла Марiя Пилипiвна.
   - Костю, у тебе яка група кровi? - запитав Валентин Сергiйович хлопця, який пiдiйшов.
   - Друга, - вiдповiв вiн.
   - Вiдпустiть його в госпiталь в якостi донора, - запропонувала заступник мiнiстра.
   - Вiдпустимо, полетиш з дiвчатами, - пiдсумував начальник експедицiї, звертаючись до Костi.
   - З дiвчатами? - запитав Костя. - Iз задоволенням!
   - Жартує, значить, одужує, - посмiхнувся Валентин Сергiйович.
   Пiдiйшла Руслана.
   - У групи геологiв у всiх позитивний резус-фактор? - спитала Мар'я Пилипiвна.
   - З їх слiв - позитивний, - вiдповiла Руслана.
   - Так, проблема, в госпiталi в групi хворих є хворi з резус-негативним фактором, - задумалася Марiя Пилипiвна.
   - Треба перевiрити, чи всi у нас резус-позитивнi. Якщо хтось все-таки був резус-негативним, то вiн може бути донором, хоча б для своєї групи кровi. Якщо серед геологiв немає резус-негативних, то я не думаю, що два-три кубика кровi викличуть склеювання еритроцитiв. Крiм того, якщо ранiше резус-негативнiй людинi не вливали резус-позитивну кров, то ризик буде мiнiмальним, - уклала Руслана.
   - Терапевт Сорочко, ви дуже багато мiркуєте, - зупинив її Федiр Миколайович.
   - Вона справу говорить, коли мова йде про життя i смерть пацiєнта, вибирати не проходиться, на жаль, - сказала заступник мiнiстра. - Що там з групами?
   - Серед видужуючих Костянтин Iволгiн - друга група, позитивна, Олександр i Сергiй Сердюк - четверта позитивна. У решти або слабкий стан або невiдповiдна група, - доповiла Тетяна Анатолiївна.
   - Можна взяти одного з близнюкiв, - сказала Марiя Пилипiвна.
   - Мене, мене! - сказав Сергiй. - Саню, ти не проти?
   - На лiкарку запав, - розсмiявся брат. - Їдь. Стережися, щоб не одружитися без мене, - жартував вiн.
    - Чого ми морочимо голову з цими донорами? У нас що, донорiв мало? - розлютився головний лiкар.
   - Чи не забувайте, Федоре Миколайовичу. Нам потрiбнi донори з антитiлами до вiрусу, - обiрвала його Марiя Пилипiвна.
  
   12.
   Полiна знову летiла на вертольотi. Тiльки це був вертолiт медичної служби.
   Вона дивилася у вiкно.
   - А можна пролетiти над новим мостом? - запитала вона командира екiпажу. - Це не далеко?
   - Зимнєва, ви i тут командуєте, - зауважив головний лiкар.
   - Можна пролетiти, ми вже поруч. Красива розв'язка, машини потоком, - сказав командир.
   Хвилин через п'ять з'явився мiст. Полiна не могла фотографувати - акумулятор на планшетi теж розрядився. Та й до чого фотографувати? Напевно вже Iрина Андрiївна зробила знiмки. Полiна милувалася величною рiчкою, вражаючим мостом, по якому тягнулися вервечки машин в обидва боки. Поруч сидiла Руслана. Вона теж дивилася на мiст i перiодично вiдповiдала на питання Марiї Пилипiвни.
   Позаду сидiли геологи, Костя i Сергiй. Вони поглядали на дiвчат, iнодi кидаючи комплiменти або жарти. З цими хлопцями, змужнiлими на самотi з природою пiд пiснi бiля багаття пiд зоряним небом, якi не бояться невлаштованостi i негараздiв, не пропадеш.
   Летiли у вiйськовий госпiталь. "Знову не потраплю додому, а так хочеться! Треба зарядити телефон i першим дiлом зателефонувати батькам, - думала Полiна, розглядаючи пейзажi за вiкном. - Хоч би обiйшлося з укусом клiща. Похапцем я не звернула уваги, коли вiн мене кусав. Ну що ж, було багато турбот. Одинадцять життiв пiд моєю опiкою, не до того було. Слава Богу, що всi майже одужали. У таборi з ними залишилося двоє хлопцiв-iнфекцiонiстiв".

*

   У вiйськовому госпiталi познайомилися з головним лiкарем. Полiну поклали в окрему палату. Палата Руслани була поруч. На цьому ж поверсi двомiсна палата хлопцiв. Тетяна Анатолiївна здала всi забори кровi в лабораторiю. До Полiниної кровi особлива увага, перевiрка на iнфекцiї, щоб не заразилися геологи.
   Тут же на поверсi, в боксi, були палати госпiталiзованих пацiєнтiв, якi контактували з сержантом Вiктором Летуновим. Їх було чоловiк тридцять п'ять, в тому числi двоє дiтей.
   У палату лiкарки Руслани увiйшла Марiя Пилипiвна:
   - Сьогоднi обслуговуючому персоналу зроблять переливання, щоб вони не розболiлися. Епiдемiологи вже дослiджують вiрус i вплив антивiрусiв кровi тих, хто видужали. Спасибi тобi, добре спрацювала. Якщо цi хворi пiдуть на поправку, передамо результати в ВООЗ. Подiлимося нашим досвiдом. Метод Сорочко-Зимнєвої. Нормально звучить. А дiвчисько молодець, не розгубилася, не всякий вiзьме у себе кров з вени. Геологи їй повиннi дякувати за порятунок. Цiкава природа її антивiруса, звiдки у неї iмунiтет? - заступник мiнiстра, як завжди, була багатослiвна. - А слiдчi зараз перевiряють всi контакти Микити Погребинського, щоб виявити, де вiн заразився i знову ж локалiзувати вiрус. Тетяна Анатолiївна контролюватиме лiкування пацiєнтiв. Сьогоднi ж почнемо переливання для пiдтвердження твого методу на практицi в госпiталi, так би мовити, чистий експеримент в умовах стацiонару. Ти тут їй допомагай. I стеж, щоб команда донорiв добре харчувалася, а то знаю я вас, дiвчат, все фiгуру бережете, а дивись на мене, куди все подiлося, - засмiялася вона.
   - Чи не кажiть, Марiє Пилипiвно, ви ще дуже i дуже, - пiдтримала її Руслана. - Зрозумiло, буду допомагати, буду контролювати, будемо їсти.
   - Звичайно, взяття двохсот - двохсот п'ятдесяти мiлiлiтрiв кровi у людини пiдсилює дiяльнiсть кровотворних органiв, але ми не знаємо, скiльки вам кровi доведеться вiддати. Всю не вип'ємо, - знову засмiялася Марiя Пилипiвна, - в межах розумного. Будемо залучати нових донорiв з тих, хто видужують.
   - А Федiр Миколайович їде звiдси? - поцiкавилася Руслана.
   - Ви не звертайте уваги на випади Федора Миколайовича. Я його давно зняти хотiла, та у нього дах у верхах. Нiчого, я його доб'ю. А Тетяна Анатолiївна розумна.
   - Вона менi сподобалась.
   - Значить, спрацюєтеся. Все, я їду, але буду контролювати ситуацiю, якщо щось - дзвони, мiй телефон у тебе є.
  
   13.
   Насамперед в палатi Полiна включила заряджатися телефон i зателефонувала мамi.
   - Ну, слава Богу, з'явилася. Я не знала, що й думати, - почула Полiна рiдний голос.
   - Мамо, я ж тебе попереджала, що нiде заряджати телефон.
   - Але я все одно хвилююся. Ти здорова?
   - Майже здорова, тiльки клiщ вкусив.
   - Цього тiльки не вистачало, - засмутилася Веронiка Ярославiвна.
   - Мамо, ти не переживай, я зараз у вiйськовому госпiталi, за мною тут доглянуть, у мене шикарна одномiсна кiмната.
   - Ти хвора? Чого ти в госпiталi?
   - Мамо, я майже здорова, я в госпiталi, тому, що я рiдкiсна людина, яка має iмунiтет до вiрусу, обстежують мою кров. У мене, правда, все добре. У мене нова подруга - лiкарка Руслана, вона теж тут, менi не скучно.
   - А що ж шикарного в твоєму номерi?
   - Ну що, душ, туалет, телевiзор, електричний чайник, двi чашки з блюдцями, шафа. Вiкна пластиковi, - перераховувала Полiна.
   - Тобi душ, туалет - вже шикарно, а телевiзор - так п'ятизiрковий готель, - смiялася мама. - А ти там надовго?
   - Ще не знаю. Сьогоднi зроблять аналiзи щодо укусу клiща, якщо все нормально, то все буде залежати вiд одужання наших пацiєнтiв.
   - Яких пацiєнтiв?
   - Якi заразилися вiрусом.
   - А у тебе точно до нього iмунiтет?
   - Не переживай, точно.
   - Доню, все одно, на серце неспокiйно.
   - Мамо, для мене тут курорт. Вода гаряча, пiду хоч пiсля польових умов душ прийму нормально. Тато вдома?
   - Ще не повернувся.
   - Передавай йому привiт, я вас цiлую!
   - Бувай, донечко, телефонуй частiше.
   - Буду кожен день дзвонити. Бувай.
   Полiна пiшла в душ, зняла з себе похiдний одяг i замочила в пластмасовому тазику. Вода в душi була гаряча, довелося навiть трохи розбавити її холодною. Полiна стала пiд струмiнь води. Як же вона скучила за хорошим душем! Тиждень в польових умовах здався вiчнiстю. Полiна налила шампунь на долоню i розмазала його по волоссю. Бiла пахуча пiна потекла по плечах, руках, сповзаючи на стрункi ноги. Полiна глянула в невелике дзеркало над умивальником i подивилася на укус клiща. Ранка ще була рожево-червоною. Трохи свербiла. Вона ледве стрималася, щоб не почухати мiсце укусу, просто намилила запашним милом. Яка чудова вода! Полiна ще раз налила шампунь на довге волосся. Вона збирала пiну вiд шампуню, мила нею обличчя, шию. Зовсiм не хотiлося виходити з-пiд душа. Нарештi, вона закрила кран i взяла бiлоснiжний пухнастий рушник. Промокнувши тiло, вона закутала волосся в рушник i одягла махровий халат. "Блаженство! Як мало треба для щастя!" - подумала Полiна. Вона прилягла на лiжко з ортопедичним матрацом i стала остигати пiсля гарячого душу.
   Потiм вона витерла волосся i стала потихеньку розчiсувати їх вiд кiнчикiв, поступово наближаючись до корiння. Фена не було з собою, та вона i не любила сушити феном, вiн пересушує волосся, а воно у неї i без того легке i м'яке, як шовк.
   Висушивши волосся, вона взяла номер "Свiжої газети", яку їй купила санiтарка на її прохання. Це був номер з репортажем Iрини Андрiївни та iнтерв'ю з губернатором на вiдкриттi нового мосту. "Iрина Андрiївна знає свою справу, молодець, - подумала Полiна, - а мене занесла доля у вiйськовий госпiталь, подумати не могла, що стiльки подiй вiдбудеться в моєму життi за тиждень. Треба i менi продумати якийсь репортаж, можливо, про геологiв. Матерiалу повно, я сфотографувала багато кадрiв, поки не розрядився акумулятор. Гаразд, як говорила Скарлетт О'Хара - подумаю про це завтра".
   Полiна взяла планшет i стала дивитися фото. "Ось Костя усмiхається, тут вiн ще не розболiвся, це наш з Русланою намет, ось Айлу принесла молоко i хлiб, а де шаманська юрта? Ось вона. Чудовi фотографiї, менi нiколи було їх подивитися. Ось фото з вертольота, рiчка, селище, траса, лiс. А ось вiн впав. Мамi про це розповiдати не треба", - мiркувала Полiна.
   У дверi постукали. Це була Руслана.
   - У мене для тебе хороша новина - при лабораторних дослiдженнях тест-системою в твоїй кровi не виявлено антитiл до iнфекцiй, що передаються клiщами.
   - Ура! - Полiна скочила i обняла Руслану.
   - Ти теж прийняла душ? - запитала Руслана. - Я пiсля душа, як на свiт народилася, а то ми з тобою в лiсових людей стали перетворюватися. Скоро обiд. Переодягайся, я тебе чекаю в їдальнi. Пiду, запрошу Сергiя i Костю.
   - Я зараз одягнуся i прийду, - пообiцяла Полiна.
   - А в тебе кров взяли?
   - Нi.
   - Спочатку забiр кровi, потiм обiд.
   - У, - скривилася Полiна, - знову вени колоти.
   - Терпи козак, отаманом будеш. Я скажу сестричцi, щоб прийшла до тебе взяти кров, там Летунову зовсiм погано.
   - Може, вона приходила, коли я була в душi? Нехай приходить. Буду її чекати.
  
   14.
   - Це пiзнiй обiд або рання вечеря? - запитала Полiна, пiдходячи до столика. - Привiт всiм.
   - Полiно, у тебе шикарне волосся, в таборi ти все зi зв'язаним ходила, таку красу ховала, - Костя захоплено дивився на дiвчину.
   Полiна посмiхнулася i присiла за столик.
   - У присутностi однiєї гарної дами не роблять комплiмент iншiй красивiй дамi, - зауважив Сергiй.
   - Ти забув? Я ж Русланi зробив комплiмент, що вона найкрасивiший доктор з усього медперсоналу.
   - Слухай, за тобою не встигнеш комплiмент дiвчинi сказати, дуже ти спритний, - сказав Сергiй. - Я тiльки збираюся сказати, а ти вже тут як тут - намалювався.
   - Чоловiки люблять очима, а жiнки - вухами, тому треба говорити, говорити, захоплюватися. Так, пощастило нам, що Юра привiв таких красунь в табiр.
   - Знову випередив, що за людина! - жартома обурився Сергiй.
   Дiвчата дивилися на веселих хлопцiв i посмiхалися.
   - А що ви шукаєте там, бiля рiчки i озера? - поцiкавилася Полiна.
   - Шукаємо цiннi метали, оцiнюємо обсяги родовищ, - вiдповiв Сергiй.
   - Ведемо пошук нових корисних копалин, - додав Костя.
   - Знайшли? Який цiнний метал? - поцiкавилася Полiна.
   - Знайшли. Цiнний метал - золото, але це не для преси, а то почнеться "золота лихоманка" - посмiхнувся Сергiй.
   - Ми переоцiнили запаси золота, а також з'ясували, що в хвостосховищi недалеко вiд табору є кадмiй, кобальт i нiкель, - розповiв Костя.
   - Що таке хвостосховище? - запитала Полiна.
   - По-простому - склад вiдходiв видобутку, в даному випадку - золота, - пояснив Костя, - а взагалi - вiдвальнi вiдходи збагачення корисних копалин.
   - Друзi, я наливаю курячий суп, а то за бесiдою вiн охолоне. Гарячий ще, пахне! - сказала Руслана, вiдкривши кришку каструлi. - Я вiдповiдаю за гарне i повноцiнне харчування донорiв.
   Вона налила всiм супу, i компанiя почала обiдати. Пiсля супу Руслана принесла на пiдносi чотири порцiї картоплi з вiдбивними i капустяним салатом. Всi з апетитом поглинали смачний обiд.
   - Слухайте, а нiкельований посуд, ось супниця, наприклад, тут використовується нiкель? - запитала Полiна, кусаючи шматочок вiдбивної.
   - Нiкельований посуд вважається найшкiдливiшим, оскiльки мiстить нiкель. А мельхiоровий посуд зi сплаву мiдi та нiкелю вважається абсолютно безпечним. Дивно, - сказала Руслана. - Навiть кришталевий посуд вважається шкiдливим, якщо в ньому зберiгати рiдину. При зберiганнi видiляється свинець.
   - Нiкель - метал срiблясто-бiлого кольору i посуд з нiкелем, звичайно гарний, - вiдповiв Костя. - Недарма в найпоширенiший. Нiкель використовують при виробництвi нержавiючої сталi, десь близько сiмдесяти вiдсоткiв, i лише сiм вiдсоткiв, в десять разiв менше, йде на нiкелювання.
   - Нiкель є основою для бiльшостi суперсплавiв - жаромiцних матерiалiв, що застосовуються в аерокосмiчнiй промисловостi, - додав Сергiй.
   - Нiкель ще застосовується при виробництвi монет в багатьох країнах, а в США, наприклад, монета достоїнством в п'ять центiв так i називається - нiкель, - сказав Костя.
   - Ви знаєте, звiдки нiкель отримав свою назву? - запитав Сергiй.
   - Звiдки?
   - Вiд iменi злого духа гiр, який пiдкидав шукачам мiдi мiнерал, схожий на мiдну руду, але вiн при плавленнi руд видiляв миш'яковi гази, через що йому i приписали погану славу. Нiкель з нiмецького - бешкетник, - пояснив вiн.
   - Приблизно десята частина видобутого нiкелю i п'ята частина кадмiю використовується в акумуляторних батареях, - сказав Костя.
   - А кадмiй який? - поцiкавилася Полiна.
   - Срiблясто-бiлий метал, а називається кадмiй за назвою руди, названої на честь героя давньогрецької мiфологiї Кадма, брата Європи, викраденої Зевсом. Ви, напевно, бачили картини, як Зевс перетворився на бiлого бика i хитрiстю викрав Європу, - розповiдав Костя. - вiдвiз її на Крит, де вiн перетворився на прекрасного юнака i спокусив Європу. У неї народилося троє синiв вiд Зевса. Потiм вона вийшла замiж за царя Криту. Своїх дiтей у них не було, i влада на Критi перейшла до синiв Зевса.
   - Ви все знаєте про кориснi копалини? - поцiкавилася Полiна.
   - Де там. Ви б послухали нашого Валентина Сергiйовича. Ось вiн - ходяча енциклопедiя, - сказав Костя. - Був у великiй кiлькостi експедицiй, має колосальний досвiд. I головне - дiлиться ним з колегами.
   - Який молодець! - похвалила Полiна.
   - Мiж iншим, кадмiй є канцерогеном, - вставила Руслана. - Симптом гострого отруєння кадмiєм - блювота i судоми. Взагалi кадмiй здатний накопичуватися в органiзмi. - Я за компотом. Всi будуть компот або хтось хоче чай чи каву? - запитала вона.
   - Менi кави, - сказала Полiна.
   - I менi, - пiдтримав Костя.
   - Компот, - сказав Сергiй.
   Руслана поставила тарiлки на пiднос i понесла до роздавального столика. Через пару хвилин вона прийшла з кавою i компотом.
   - Дякую, Руслано, ти така турботлива, - похвалив Сергiй. - О, нарештi я Костю випередив.
   - Два - один на мою користь, - сказав Костя.
   - А де кадмiй використовується, крiм, як в акумуляторах? - поцiкавилася Полiна.
   - Сорок вiдсоткiв виробленого кадмiю використовується для нанесення антикорозiйного покриття на метали, - пояснив Сергiй. - Це допомагає боротися з корозiєю, особливо у водi.
   - А кобальт синiй? - запитала Полiна.
   - Нi, це срiблясто-бiлий метал, - вiдповiв Сергiй.
   - Вони що, всi срiблясто-бiлi? - здивувалася Полiна.
   - Кадмiй, кобальт i нiкель - срiблясто-бiлi, - продовжував Сергiй. - Але кобальт ще i з рожевим або синюватим вiдливом. А синi емалi, фарби, скло - це з'єднання кобальту. Навiть в гробницi Тутанхамона знайшли осколки синiх кобальтових стекол.
   - А вiд чого пiшла назва кобальту? - запитала Полiна.
   - Коболд - домовик, гном по-нiмецьки, - посмiхнувся Костя.
   - Чому всi назви нiмецькi? - обурилася Полiна.
   - У Нiмеччинi гiрнича справа отримала значний розвиток. Початок видобутку кам'яного вугiлля в Нiмеччинi вiдноситься до дванадцятого столiття. Вони були пiонерами, ось i давали назви рудам та металам, - вiдповiв Костя.
   - Кобальт - життєво важливий мiкроелемент для людини, - сказала Руслана, допивши компот. - Вiн входить до складу вiтамiну "В" - дванадцять. До речi, кобальт задiяний в кровотвореннi. Кобальт є в гречцi, листових овочах, печiнцi, морськiй рибi, у горосi, картоплi, полуницi, шоколадi, - перераховувала Руслана.
   - Я поповнюю запаси кобальту з шоколадом, - посмiхнулася Полiна.
   - Зрозумiв, - сказав Костя.
   Всi засмiялися.
   - У всьому потрiбна мiра, - сказав Сергiй. - Кобальтом можна i отруїтися. У 1960-х роках солi кобальту використовувалися деякими пивоварними компанiями для стабiлiзацiї пiни. Тi, хто вживав багато пива, мали серйознi проблеми з серцем. Потiм заборонили додавати солi кобальту в пиво.
   - Ну, я стiльки шоколаду не їм, щоб отруїтися кобальтом, - додала Полiна i знову повеселила компанiю.
   - Непогано тут годують, - сказав Сергiй, - я наївся.
   - Хлопцi, думаю, ви не заперечуватимете, - зам'ялася Полiна, - це у мене професiйне, я записала нашу бесiду на диктофон. Для мене це цiкавий матерiал.
   - Якщо професiйне - не образа, тiльки про поклади золота зiтри, - довiрливо шепнув Сергiй.
   Всi знову засмiялися i встали з-за столу.
   - Дякуємо за обiд, - молодь подякувала жiнку за роздавальним вiконцем.
   - На здоров'я, приходьте вечеряти, - запросила вона.
   - Я на обхiд з Тетяною Анатолiївною, - сказала Руслана. - Вам рекомендую вiдпочинок. Зберемося ввечерi за чаєм.
   - Обов'язково, - зрадiв Сергiй. - Увечерi розповiм, як наш Валентин Сергiйович з ведмедем нiс до носа зустрiвся. Пiдемо, Костя, пограємо в нарди, - покликав вiн.
   - Зараз, тiльки за кобальтом збiгаю, - сказав Костя i всiх розсмiшив.
  
   15.
   Полiна пiшла в свою кiмнату, лягла на пружинисте лiжко i стала дивитися фотографiї, зробленi пiд час останньої поїздки. Вiдпочивши з пiвгодини, вона встала i пiдiйшла до балкону. З вiкна було видно, ганок, що виходив в парк госпiталю, де гуляли хворi. Полiна звернула увагу на машину бiля ганку. Вона їй здалася знайомою. Раптом вона побачила помiчника губернатора Сергiя Крупицина, що вивозив з корпусу коляску, в якiй сидiла дiвчина. Слiдом за помiчником вийшов сам Степан Кузьмич, прикривши дверi. Утрьох вони попрямували до парку. "Невже це донька губернатора? - майнула думка в головi Полiни. - Невже вона прийшла до тями? Значить, шаман допомiг?".
   Полiна одягла курточку i пiшла до Руслани. Вона постукала у дверi.
   - Заходьте, - запросила Руслана.
   - Обхiд закiнчився? - поцiкавилася Полiна.
   - Так. Летунову i першiй партiї хворих зробили переливання. Ця нiч буде вирiшальною. Якщо стан їх покращиться або, принаймнi, стабiлiзується, будемо робити переливання iншим за списком. Твою першу вливатимемо тiльки пацiєнтам з першою групою кровi, будемо економити, ти вже тепер багато кровi вiддала. Є важка жiнка, Фiлiпова, у неї негативний резус-фактор. Їй перелили внутрiшньом'язово три кубика. Ще дитина з негативним резусом. Якщо вони в пiдсумку одужають, то не можуть, на жаль, бути донорами за вiком i станом здоров'я. Є ще один хлопець з негативним резус-фактором, його стан поки не критичний, завтра йому i дитинi будемо робити переливання.
   - Я зараз у вiкно бачила губернатора, помiчника Сергiя Крупицина i якусь дiвчину в колясцi, - вставила Полiна, коли Руслана замовкла. - Може, це його дочка. Пiдемо, привiтаємося. Нам же можна виходити?
   - Можна, пiдемо.
   Полiна i Руслана вийшли в парк i знайшли губернатора.
   - Здрастуйте, Степане Кузьмичу, - привiталися дiвчата.
   - Здрастуйте, здрастуйте, - вiдповiв губернатор. - Знаю, ви в групi донорiв для тих, що заразилися. Молодцi, спасибi вам, добру справу робите. I за геологiв спасибi. Менi Марiя Пилипiвна все доповiла. Так, наробив переполоху Микита Погребинський, шкода, що його самого не врятували.
   - Вiн, мабуть, не звернувся за допомогою. Геологи - люди загартованi, не звичнi хворiти, - шкодувала Руслана.
   - Дякую, Полiно, що подзвонили Сергiю Павловичу i припустили про зараження Вiктора Летунова. До речi, як його стан? - звернувся вiн до Руслани.
   - Сьогоднi йому зробили переливання на тлi противiрусної i антибактерiальної терапiї. Чекатимемо.
   - Так, в будь-якiй справi найважче - очiкування, - сказав губернатор.
   Полiнi не терпiлося поставити своє запитання губернатору, нарештi, вона змогла вставити слово:
   - Степане Кузьмичу, це ваша дочка?
   - Так, прийшла до тями. Але потрiбен курс реабiлiтацiї пiсля аварiї, Марiя Пилипiвна рекомендувала пролiкуватися в цьому шпиталi, тут є все необхiдне обладнання.
   - Значить, магiя шамана дiє? - запитала Полiна.
   - Важливий результат. Якщо Акай повернув душу моїй доньцi, то можна i у шамана просити допомоги. Пiсля його ритуалу Валерiя дiйсно прийшла до тями, якщо це не збiг. Тепер треба продовжувати лiкування.
   - Одужуйте, Валерiє, - побажала Полiна.
   - Дякую вам за безоплатну здачу кровi i служiння людям, - подякував губернатор. - Всього найкращого.
   Полiна i Руслана поверталися в свої кiмнати. У холi вони зустрiли Костю. Вiн простягнув двi шоколадки дiвчатам:
   - Чорний шоколад - для поповнення запасiв мiнеральних речовин i мiкроелементiв, таких, як залiзо, калiй, кобальт, магнiй, нiкель, фосфор i цинк.
   - Тут i нiкель є? Вiн же шкiдливий, - здивувалася Полiна.
   - Уяви, вiн в певних дозах теж потрiбен органiзму, - сказала Руслана. - При його недолiку можливий розвиток дерматитiв, зниження рiвня глюкози, порушення росту кiсткових тканин.
   - Прямо таблиця Менделєєва, - сказала Полiна, посмiхаючись i вiдкушуючи шматочок шоколаду.
  
   16.
   Два тижнi в госпiталi пройшли непомiтно. Полiна звикла до процедур здачi кровi. Правда, їй поставили периферичний венозний катетер, щоб кожного разу не колоти вену. Її кров вливали тiльки особам з першою групою кровi.
   Всi потихеньку видужували, i все було б добре, якби не летальний випадок з Фiлiповою Оленою Михайлiвною. Правда, патологоанатом, який робив розтин, сказав, що вона померла вiд ниркової недостатностi, якою давно страждала. На цьому тлi не стали робити переливання дитинi з негативним резусом. Спочатку перелили двадцяти трирiчному Артему Руднєву, а потiм вже коли вiн пiшов на поправку, перелили маленькому Альошi вiд Артема, група кровi дозволяла це зробити. Через кiлька днiв Альоша вже бiгав по коридору вiддiлення i ходив в гостi до Руслани i Полiни за шоколадом. А Артем став першим донором з негативним резусом кровi.
   Пацiєнти потихеньку видужували, прийшов час прощатися. Полiнi було сумно розлучатися з друзями, особливо з Костею. Вiн запав їй у душу, такий веселий, розумний, уважний. Костя з Сергiєм збиралися повертатися в польовий табiр, де на них чекали колеги. У табiр уже повернувся Андрiй Нагорний, один з усiх, якому вдалося уникнути зараження завдяки тому, що вiн поїхав додому прямо з табору на озерi.
   В останнiй день приїхала Марiя Пилипiвна.
   - А що, Руслано, переходь-но ти в iнфекцiонiсти, трохи пiдучишся на курсах. У тебе iнтуїцiя, нюх на вiруси, - смiялася Марiя Пилипiвна. - Переведемо тебе в клiнiку iнфекцiйних захворювань. Згодна?
   - Я подумаю. Пропозицiя цiкава, - вiдповiла Руслана.
   - Ви сильно не розслабляйтеся, там ще локалiзували тих, хто заразився вiд Микити Погребинського, може, ми ще до вас звернемося за допомогою. Правда, у Полiни вже багато взяли, ну вибачай, Полечку, така ти у нас унiкальна, з iмунiтетом проти вiрусу.
   - Визивайте, якщо треба, - вiдповiла Полiна.
   - А де хворi? - запитала Руслана.
   - У Владивостоку. Звiдти до нас прийшов вiрус, зi сходу, - вiдповiла Марiя Пилипiвна.
   - Так, може, я вiдразу i приступлю до роботи? - запропонувала Руслана.
   - А що, полети, Руслано, у тебе в цiй справi досвiд, допоможеш їм на мiсцi. Знову ж, кров донорську доставиш, - зрадiла Марiя Пилипiвна.
   - Добре, - сказала Руслана, - я готова.
   - Дiвчата, до вас зараз пiдiйде один молодий i красивий з "Медичної газети", задасть питання, сфотографує. Губки пiдфарбуйте. Ви його не обманюйте. Семен Лавров його звуть, - посмiхалася заступник мiнiстра.

*

   Через кiлька хвилин з'явився Семен, рокiв двадцяти шести. Познайомившись з дiвчатами, вiн фотографував, метушився, розпитував то Руслану, то Полiну, в основному, про те, як вони лiкували геологiв в польових умовах. Взявши iнтерв'ю у дiвчат, вiн поспiшив до хлопцiв-геологiв.
   Пiсля iнтерв'ю друзi попрямували з госпiталю прямо в аеропорт на машинi Марiї Пилипiвни. Спочатку проводили Руслану, яка вiдлiтала до Владивостока. Потiм прийшов час розлучатися всiм iншим. Хлопцi їхали на автовокзал, Полiна додому.
   Стоячи на зупинцi автобуса, Костя простягнув Полiнi браслет з кольорових каменiв.
   - Що це? - запитала вона.
   - Ямша. З точки зору геолога, цiннiсть яшми невелика. Мiнерал цей - сильно забруднений кварц. Навiть сама однорiдна яшма в десятiй своїй частинi складається зi стороннiх домiшок, - сказав Костя.
   - А менi подобається. А для мене вiн представляє велику цiннiсть, тим бiльше що цей браслет подарував ти, - посмiхнулася дiвчина.
   - Полiно, телефонуй, будь ласка, частiше, я буду скучати, - сумно сказав Костя.
   - Зустрiнемося пiсля лiтнiх таборiв, коли ти повернешся, - пообiцяла Полiна.
   - Я зателефоную.
   - Мiй автобус! - сказала Полiна.
   Костя поцiлував її на прощання. Цей перший, швидкоплинний поцiлунок, такий нiжний i зворушливий, Полiна згадувала всю дорогу додому. Вона сидiла бiля вiкна i прикривала обличчя долонею, не в силах стримати щасливу посмiшку.
  
   17.
   Сьогоднi на прохiднiй знову чергувала тiтка Вiра.
   - Здрастуйте, Вiро Кирилiвно, - сказала Полiна.
   - Здрастуй, мила, з поверненням, - вiдповiла вона, пiдморгнувши i показуючи номер "Медичної газети".
   "Тiтка Вiра у нас всю перiодику прочитує, - подумала Полiна, - ну так, посидь невiдлучно на прохiднiй, завиєш. Ось i читає". Полiна пiднялася на другий поверх, вiдкрила знайомi дверi i, входячи з тортом, привiталася з усiма.
   - Полiно! - кинулися до неї колеги. - Скiльки лiт, скiльки зим! Ну, ти подiлася, ми скучили без тебе! Розцвiла, як пiсля курорту! Розповiдай!
   На шум вийшов Василь Дмитрович:
   - Зимнєва! Нарештi! Ось так посилати тебе до губернатора! Добре, жива залишилася.
   - А що за тортик? - запитала Ольга Всеволодiвна, беручи коробку.
   - Фiрмовий, "Форенуар", з вишнями, бiлками i шоколадом, - вiдповiла Полiна. - А де Таня?
   - З бiлками? Вишнями? Обожнюю! - зрадiла Ольга Всеволодiвна.
   - Таня скоро буде, в полiклiнiку забiгла, - вiдповiла Iрина Андрiївна, смикаючи цигарку. - Я встигну покурити?
   - Я так розумiю, що розповiдь про твої пригоди буде довгою, за чаєм з тортом, - припустив Василь Дмитрович.
   - Ой, Василю Дмитровичу, як я скучила за нашою редакцiєю! Не повiрите, - сказала Полiна.
   - Я - ставити чайник, - Влад незмiнно був вiдповiдальним за чай.
   - Полiно, дозвольте зробити вам комплiмент, виглядаєте на всi сто! - зауважив Iгор Борисович. - Ваша ослiплююча усмiшка говорить менi, що ви закоханi.
   - Зимнєва, це так? - запитала Iрина Андрiївна. - Ех, на твоєму мiсцi повинна була бути я!
   Колеги засмiялися.
   - А менi цей браслетик теж про щось говорить, - Ольга Всеволодiвна розглядала браслет на руцi Полiни. - Ямша? Треба ж, i шарфик пiдiбрала вiдповiдний.
   До редакцiї увiйшла Тетяна.
   - Полiно, привiт! Ти у нас зiрка преси! Менi Вiра Кирилiвна газетку дала, а тут на другiй сторiнцi - метод Сорочко-Зимнєвої.
   - А ти тут класна, - Влад подивився на фото.
   - Опинившись в умовах польового табору, вiдiрванi вiд цивiлiзацiї з десятьма хворими геологами, молодi дiвчата не розгубилися. На щастя, у Полiни Зимнєвой виявився iмунiтет до невiдомого вiрусу. Лiкар iнтернатури Сорочко Руслана прийняла рiшення, - читав Василь Дмитрович. - Полечку, та ви - героїня. Розгорнуте iнтерв'ю з заступником мiнiстра охорони здоров'я краю, начальником вiддiлу органiзацiї медичної допомоги дорослому населенню, Марiєю Пилипiвною Лавреньовою.
   - Дайте подивитися, - колеги брали з рук в руки газету i розглядали фото.
   - Чай закипiв!
   - Наливай!
   - Так, Зимнєва, а тепер давай, все по порядку, - сказав Василь Дмитрович, вiдкушуючи шматок торта.
  
   18.
   Вiдзвiтувавшись по повнiй колегам про поневiряння i пригоди, Полiна, нарештi, спокiйно сiла за своїм робочим столом i взяла "Медичну газету". Вся друга сторiнка була присвячена темi лiкування невiдомого вiрусу i методу Сорочко-Зимнєвої, як його назвала Марiя Пилипiвна. А ось фотографiя Костi та Сергiя. Полiна пильно роздивлялася риси Костi. Вона й гадки не мала, що буде так за ним нудьгувати. "Цiкаво, чим вони там займаються в своєму таборi? - думала Полiна. - I Руслана далеко, у Владивостоцi, лiкує нових пацiєнтiв".
   На третiй сторiнцi газети була "Колонка вiруючого". Полiна прочитала: "Бiльше двохсот рокiв пройшло з того дня, як Серафим Саровський восьмого травня 1810 року пiсля п'ятнадцятирiчного перебування в пустелi повернувся в Саров, щоб зробити новий особливо тяжкий подвиг, подвиг самiтництва. Затвор тривав цiлих п'ять рокiв, пiсля чого старець вiдкрив свої дверi, але в розмови не вступав. У той час келiя старця не опалювалася, обрубок дерева служив стiльцем, мiшки з пiском i камiнням служили ложем. Їжа була все та ж, але в бiльш м'якому виглядi, то вiвсянка, то рубана капуста - згадаємо, що у батюшки Серафима було вибито кiлька зубiв. У цiй суворiй обстановцi лише одна лампада горiла непогасно перед iконою Божої Матерi. До молитовного правила старець додав бiльш посилене читання Писання, прочитуючи весь Новий Завiт щотижня".
   Полiна з захватом читала колонку про подвиг старця, захоплювалася його силою духу i незвичайною вiрою в Бога. "Радiсть моя", - згадала Полiна. Її зустрiч з батюшкою - справжнє диво. Як вiн передбачав її долю, життєвi випробування, що випали i якi, мабуть, ще випадуть на її долю? "Доктором будеш", - як це символiчно - в однiй газетi стаття про боротьбу з невiдомим вiрусом i рiчницею початку подвигу старця. "Преподобний отче Серафиме, моли Бога за нас!" - подумки помолилася Полiна.
   Вiдчинилися дверi в кабiнетi Василя Дмитровича:
   - Зимнєва, Полiно, зайди, - покликав вiн.
   Полiна склала газету i пiшла до начальника.
   - Ти матерiалу багато напрацювала? - запитав головний редактор. - Пiдготуй статтю про геологiв, не тiльки про романтику i пiснi бiля багаття, а й про важкi буднi людей з характером. Думаю, ти їх добре дiзналася?
   - Так, Василю Дмитровичу. Люди перед обличчям смертi кривити душею не будуть.
   - Ну, ось i молодець, готуй матерiал.
  
   19.
   Наступного дня в кабiнетi головного редактора "Свiжої газети" задзвонив телефон.
   - Здрастуй, Василю Дмитровичу! Як ся маєш, дорогий? - говорив заступник губернатора краю.
   - Здрастуйте, Тимуре Айвазовичу, радий вас чути. Вашими молитвами.
   - Читав про метод Сорочко-Зимнєвої? Молодцi дiвчата, не розгубилися. Якщо б не вони, невiдомо, чим би закiнчилася ця iсторiя з вiрусом. Поки її вдалося локалiзувати. У всесвiтню органiзацiю здоров'я повiдомили, подiлилися досвiдом, донорською кров'ю.
   - Так, молодцi.
   - Степан Кузьмич запрошує Зимнєву завтра на вiдкриття аеропорту пiсля реконструкцiї. Ти нам її прийшли, десь о дев'ятiй.
   - Добре, Тимуре Айвазовичу, зрозумiв, надiшлемо, обов'язково. Дякую за пропозицiю.
   - Будь здоровий, дорогий, будемо чекати.
   - До побачення, Тимуре Айвазовичу, всього доброго.

*

   Полiна готувала статтю за завданням Василя Дмитровича, коли вiн вийшов з кабiнету i сказав:
   - Зимнєву запрошують супроводжувати губернатора на вiдкриттi аеропорту пiсля реконструкцiї. Завтра о дев'ятiй, будь готова.
   - Добре, Василю Дмитровичу, - вiдповiла Полiна.
   - Тiльки не так, як минулого разу - на три тижнi, - пожартував головний редактор.
   - Ну, Зимнєва, знову забрала мiй репортаж з губернатором. Хiба про вiдкриття мосту я поганий репортаж зробила? - гримiла Iрина Андрiївна. - Та де мої сигарети? Хоч нерви заспокоїти!
   - Вони близько дiркопробивача, - пiдказала Таня.
   - А що, менi сподобалося, коли Полiночка на репортажi їздить, тортик "Форенуар" з бiлками був просто дивовижний! - захоплювалася Ольга Всеволодiвна.
   - Вiдкриття аеропорту пiсля реконструкцiї, кажете? - сказав Iгор Борисович, потираючи руки. - Так, тут можна пiдготувати iдеальний репортаж!
   Колеги засмiялися.
   - А що! В результатi реконструкцiї аеропорту серйозно покращено безпеку, комфорт i якiсть обслуговування пасажирiв. Реконструкцiя торкнулася всiєї iнженерної iнфраструктури. Аеропорт Новогорськ стане одним з вузлових аеропортiв країни, дозволить налагодити тiснi економiчнi зв'язки з регiонами та зарубiжними країнами. Значення цiєї подiї важко переоцiнити для розвитку туризму в нашому краї, - видавав заступник головного редактора. - Полiночка, це iнтерв'ю - просто знахiдка.
   - Iгоре Борисовичу, спасибi за пiдказку, але я вважаю, що матерiал сам знайде мене.
   - Так, пригоди так i шукають Зимнєву, - зауважила Iрина Андрiївна. - Ти б хоч трохи ними подiлилася.
   - Полiно, прошу тебе, тiльки не треба сiдати в лiтак, - просив Влад, пiд'їхавши до Полiни на комп'ютерному крiслi, - на вертольотi ти полетiла на три тижнi, а на лiтаку - це мiсяцi на два може потягнути.
   Колеги смiялися.
   - Май совiсть, менi без тебе зовсiм нудно, - тихо додав Влад.
   - Влад, я б iз задоволенням, а раптом губернатор захоче випробувати безпеку польотiв? - вiдповiла Полiна. - Це вже не вiд мене залежить.
   - Полiно, повертайся з "Форенуаром", - сказала Ольга Всеволодiвна.
   Поки колеги жартували, Полiнi на мобiльний прийшло смс-повiдомлення: "Сильно скучив. Готовий перехворiти вдруге, аби побачити твої очi i посмiшку".
   Полiна мрiйливо подивилася у вiкно. Пiд вiкном буйним цвiтом квiтнула яблуня, розкриваючи бiло-рожевi бутони. Весна!
   "Побачимося, коли дозрiють яблука;))", - написала Полiна у вiдповiдь.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"