Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Выбары ђсемагучага Бога

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Усемагутны Гасподзь Бог аб'явiѓ, што Яму надакучыла важдацца з непаслухмяным чалавецтвам i няхай людзi выбiраюць сабе Усявышняга самi. Выбары самыя дэмакратычныя за ѓсю гiсторыю планеты Зямля. У iх прымiнаюць удзел усё, незалежна ад узросту i полу. Вынiк жа аказваецца зусiм нечаканым.

  +
  ВЫБАРЫ ђСЕМАГУЧАГА БОГА
  АНАТАЦЫЯ
  Усемагутны Гасподзь Бог аб'явiѓ, што Яму надакучыла важдацца з непаслухмяным чалавецтвам i няхай людзi выбiраюць сабе Усявышняга самi. Выбары самыя дэмакратычныя за ѓсю гiсторыю планеты Зямля. У iх прымiнаюць удзел усё, незалежна ад узросту i полу. Вынiк жа аказваецца зусiм нечаканым.
  . ПРАЛОГ
  Яркае ззянне, якое нясе ѓ сабе ѓсе адценнi спектру, узнiкла над планетай Зямля. Яно было вiдаць з усiх кропак Зямнога шара, асляпляльнае i, разам з тым, вельмi прыемнага для вачэй святла. Ззянне напаѓняла неба i падфарбоѓвала аблокi ѓсiмi колерамi вясёлкi. I гэтае агнязарнае зарыва залiло сферу нават у тых раёнах зямлi, дзе панавала ноч.
  I пачуѓся громападобны голас:
  - Я, Усемагутны Гасподзь Бог, Стваральнiк Неба i Зямлi, аб'яѓляю сваю святую, на вякi вякоѓ, волю! Паколькi мне надакучылi скаргi, стогны, праклёны i малiтвы людзей, то ... Выберыце сабе самi iншага Бога з асяроддзя свайго! Я надзялю вашага выбраннiка сваёй Усемагутнай сiлай, i будзе ён панаваць i кiраваць вамi, адказваючы на вашыя малiтвы! Няхай любы чалавек будзе мець шанец стаць Усявышнiм i вырашаць праблемы Зямлi Усемагутнай сiлай! Кожны чалавек можа зараз стаць такiм як Я! Такая ёсць воля Мая! Хай будзе цяпер i заѓсёды, i на вякi вякоѓ! Амiн!
  I нябёсы змянiлi свой колер. З'явiлiся анёлы зiготкiя агнём i пратрубiлi ѓ горны тройчы вестку ђсявышняга зноѓ гучна так, што чула яе ѓсякае вуха на Зямлi. I ѓсе людзi зразумелi, што з iмi казаѓ сам Гасподзь Бог. I што час знаходжання ѓ зыбкi дзяцiнства для чалавецтва скончыѓся раз i назаѓжды.
  Людзi выраслi, i Усявышнi загадаѓ абраць iм Усемагутнага Бога з асяроддзя свайго!
  I пачалося няѓяѓнае! Выбары Бога! Гэта нешта за гранню ѓспрымання чалавечага!
  Прычым, азнакi яѓленыя з неба былi настолькi дакладныя i вызначаныя, што практычна нiхто ѓ iх не ѓсумнiѓся. А хто ѓсумнiѓся, у таго перад носам праляцелi анёлы i далi даручэнне зноѓ.
  Адначасова, усе кiраѓнiкi дзяржаѓ: прэзiдэнты, прэм'еры, каралi, былi захопленыя на неба. Там яны вылучылi на казачна цудоѓным прастоле ззянне, прыгажэйшага за якое няма ва ѓсiм белым свеце, уявiць такое яркае i дзiвоснае спалучэнне фарбаѓ немагчыма нават самаму генiяльнаму мастаку!
  Тое, што нiколi не бачыѓ вачэй i не чула вуха, наколькi гэта пераѓзыходзiла чалавечае ѓяѓленне.
  Усявышнi Бог паведамiѓ iм, усiм моцным гэтага свету:
  - Я хачу, каб вы забяспечылi правядзенне сумленных, адкрытых выбараѓ Бога, дапусцiѓшы да iх удзелу ѓсiх вашых грамадзян! Спачатку будуць адабраны кандыдаты ѓ вашых дзяржавах, потым чалавецтва выбера большасцю сабе Бога ѓ цэлым. Няхай гэта будзе выбар народа i ѓсяго чалавецтва! Я ж перадам выбранаму Богу ѓладу над Сусветам, а сам са сваiмi анёламi пайду ѓ iншае, ужо створанае мною цудоѓнае i бязгрэшнае светабудову. Вы ж будзеце жыць у сваiм, i мець у ролi ђсявышняга абранага вамi! Каб потым не было прэтэнзiй да свайго выбару! Той, хто ђсявышнiм з вашага асяроддзя стане, будзе ѓмець усё. Акрамя адзiнага абмежавання: ён не можа замахвацца на волю чалавечай волi. Ва ѓсiм астатнiм яго ѓлада i магчымасцi бязмежныя, як i ѓ мяне! У выбарах можа прыняць удзел любы, незалежна ад узросту i полу. Прынцып - адзiн чалавек, адзiн голас. Усе маюць права галасаваць i быць абранымi! Каб стаць кандыдатам у Багi трэба тройчы вымавiць фразу: -Жадаю быць Усемагутным Богам. I далей трэба даць слова i доступ да эфiру ѓсiм ахвочым. Я хачу, каб людзi выбралi менавiта таго, каго самi i захацелi! I прэтэнзii прад'яѓлялi да сябе самiх!
  Вы, кiраѓнiкi дзяржаѓ, можаце самi прэтэндаваць на ролю Бога, але не павiнны мяшаць вашым падданым аспрэчваць гэта ѓ вас. I не заманiцеся падтасоѓваць вынiкi выбараѓ. Я зраблю так, што гэта не атрымаецца! I ѓсё будзе сумленна i справядлiва! Ды будзе так, таму, што Я так сказаѓ!
  Прэзiдэнт Расii задаѓ пытанне:
  - А калi мы памылiмся з выбарам?
  Усявышнi громападобна адказаѓ:
  - Калi больш за палову чалавецтва скажа адначасова навапаказанаму Бажаству: - Iдзi! То тады ён страцiць сваю суперсiлу i стане простым чалавек. А ѓ вас будзе выбар, альбо абраць сабе iншага чалавека на ролю Бога, альбо малiць Мяне аб вяртаннi. Але Я яшчэ падумаю, цi варта вяртацца да няѓдзячных i чэрствых людзей! У любым выпадку, усё ѓ вашых руках! Я ж даю вам поѓную свабоду, i надзялю таго, каго вы вылучыце, Усемагутнасцю! Ды будзе так! Цяпер i заѓсёды, i на вякi вякоѓ!
  Усемагутны Гасподзь скончыѓ практычнай радай:
  - З заѓтрашняга дня аб'яѓляйце перадвыбарную кампанiю! Таму што Я так сказаѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Спартыѓны хлопчык, Алег Грабачэнка, апранаѓ на сябе пояс з прыробленымi да яго металiчнымi свечкамi. Побач з iм мiтусiлася бялявая, стройная, сiмпатычная дзяѓчынка Джэйн Амстранг. Англiчанка, якая вучылася ѓ элiтнай Маскоѓскай школе, i блiзкая сяброѓка Алега.
  Хлопчык хацеѓ выпрабаваць уласную вынаходку. Ён павучальна вымавiѓ:
  - Вось бачыш, Джэнi, гэты мой электраiмпульсны вiхрамет! Ён створыць паступальна рух у паветры, i будзе кiравацца рухамi рук.
  Дзяѓчынка трасянула галавой, якая так прыгожа апраѓлена павойнымi, якiя адлiваюцца золатам валасамi. Яна была яшчэ дзiцем, але фiгурка ѓжо фармавалася, а тварык, падобна анёльскаму. I галасок адлiваѓ срэбрам:
  - Алежак, гэта твая iдэя, але i я прыклала рукi да вынаходкi чыпа. А паколькi я дама, то мне трэба саступiць гонар апрабаваць гэтае адкрыццё першай!
  Хлопчык адмоѓна трасянуѓ галавой. Яму на выгляд было гадоѓ трынаццаць, светлавалосы, стрыжаны пад паѓбокс, твар выразны, мужны падбародак, высокi лоб, шырока расстаѓленыя блакiтныя вочы. Ён, нiбы плакатны пiянер, у белай майцы i шортах, загарэлы да чарноцця i басаногi.
  Лепшы вучань элiтнай школы i, адначасова, уладальнiк чорнага пояса ѓ караце. Аматар вынаходзiць i, нешта прыдумляць, складаць. Яго сяброѓка Джэйн, дачка англiйскага лорда, таксама ѓяѓляла сабой iнтэлектуальную элiту. Гэта былi яшчэ дзецi, але дзецi - вундэркiнды!
  Алег з белазубай усмешкай адказаѓ:
  - Гэта рызыкоѓна! А рызыка, мужчына бярэ на сябе!
  Хлопчыка даѓно захапляла тэма палёту i стварэння iндывiдуальных крылаѓ для людзей. Наогул, Алег быѓ сапраѓдным энтузiязмам. Яго бацька, акадэмiк Павел Iванавiч, выхаваѓ дзiця моцным i разумным хлопчыкам.
  Сам, Грабачэнка старэйшы, лiчыѓся свяцiлам навукi шырокага профiлю. Самы малады акадэмiк i, да гэтага, доктар навук Расii, даѓ сыну розум. А ад сваёй мацi, пяцiразовай алiмпiйскай чэмпiёнкi па плаваннi, хлопчык атрымаѓ у спадчыну немалую фiзiчную сiлу. Старэйшая сястра пайшла ѓ мацi, ужо выйграла чэмпiянат СНД па плаваннi, i была незвычайна прыгожай.
  Але сам Алег лiчыѓ яе дурнаватай, якая ведае ѓсяго толькi тры мовы, акрамя рускай. А вось хлопчык ведаѓ цэлых чатырнаццаць моѓ i, пры гэтым, не праседжваѓ днямi за кампутарам.
  Вось зараз Алег кiруе з дапамогай iнфрачырвонага выпраменьвання палётам. Босыя, загарэлыя ногi хлопчыка адчыняюцца ад даху. Iмпульсы штурхаюць пояс уверх, i ѓзлёт адбываецца амаль бясшумна. Дзяѓчынка замiрае ад захаплення. Хлопчык ёй нагадвае Пiцера Пэна. Алег нават знешне падобны на таго белабрысы, у шорцiках хлапчука з амерыканскага фiльма.
  Дзяѓчынка глядзiць на дахi суседнiх дамоѓ i балконы. Там з'яѓляюцца здзiѓленыя твары: хлопчык узлятае i парыць над дахамi.
  Спачатку Алег дзейнiчае асцярожна, кiруючы палётам i праяѓляючы манеѓранасць. Паднiмае i апускае рукi, разводзiць iх у бакi, пераварочваецца.
  Узлятае вышэй. Хлопчыку вельмi пацешна, вось так парыць над шматпавярхоѓкамi Масквы. Алег прамаѓляе, пасмейваючыся:
  - Чалавек нарадзiѓся птушкай, будзе спяваць i весялiцца!
  Хлопчык, кiруючы рухамi рук, зрабiѓ мёртвую пятлю. Пачулiся апладысменты i воклiчы захаплення. Алег паспрабаваѓ працягнуць палёт i прайграць, нешта больш уражлiвае, як раптам на небе ѓзнiкла асляпляльнае i, разам з тым, ласкавае ззянне i рушыла ѓслед зварот, намёртва адлюстраванае ѓ розумах людзей. А затым, па iм панеслiся херувiмы.
  Хлопчык ледзь не грымнуѓся i паспрабаваѓ прызямлiцца. Ён, як i ѓсё на планеце Зямля, апынуѓся ѓ шокавым стане. А Джэйн разгублена развяла рукамi i вымавiла:
  - Дык значыць, Бог усё ж такi iснуе!
  Алег усмiхнуѓся i лагiчна заѓважыѓ:
  - Нам з табой грэх скардзiцца на лёс i сумнявацца, што Бог ёсць! Куды больш падстаѓ ставiць пад пытанне iснаванне Усявышняга шматлiкiм мiльёнам няшчасных людзей. I нават невядома, каго больш, тых, хто лiчыць сябе шчаслiвымi, цi тых, хто па-сапраѓднаму няшчасны.
  Джэйн упэѓнена вымавiла:
  - Тых, хто незадаволены сваiм становiшчам больш, чым задаволеных. Нават калi ѓзрастае даход, узрастаюць i запыты! А на рахунак здароѓя, то сярод старых у каго яно ёсць?
  Алег з усмешкай пацвердзiѓ:
  - Так, а ѓ нашым узросце трэба вучыцца ѓ школе, i ставяць двойкi, а калi ты слабы цялесна i духоѓна, то тэрарызуюць аднагодкi. Няма раю ѓ жыццi!
  Джэйн азiрнулася, большасць людзей глядзелi на неба i анёлаѓ. Дзяѓчынка вымавiла з прыдыханнем:
  - Але зараз будуць выбары Бога. А значыць, нас чакаюць перамены!
  Хлопчык-вундэркiнд сур'ёзна заѓважыѓ:
  - Ёсць шанец, што абяруць дурня. Можа, мне вылучыцца на гэтую пасаду?
  Джэйн пахiтала галавой:
  - Ты, дзiця! Цябе проста не дапусцяць да выбараѓ!
  Алег рацыянальна заѓважыѓ:
  - Гасподзь загадаѓ, каб у кожнага чалавека быѓ шанец. Значыць, i дзецi маюць права балатавацца!
  Дзяѓчынка пацiснула плячыма:
  - Дарослыя нiколi не давераць падобнага дзiцяцi! Цi варта спрабаваць.
  Хлопчык-вундэркiнд рашуча заявiѓ, i нават тупнуѓ моцнай, гуляючы ламалай цэглу, нагой:
  - Я буду балатавацца. I абавязкова даведаюся, як прайсцi рэгiстрацыю!
  Джэйн выпусцiла шпiльку:
  - Добры будзе Бог - басанож i ѓ шорцiках!
  Хлопчык у адказ варухнуѓ рукамi i ѓзляцеѓ, праверашчаѓшы:
  - Затое я ѓмею лётаць, тое, пра што людзi толькi мараць! I магу навучыць усiх, нават без усемагутнасцi!
  Анжалiка, старэйшая сястра Алега, нягледзячы на тое, што таксама аказалася, уражана нечаканай весткай, пасля басейна адправiлася на сустрэчу са сваiм новым захапленнем, Гектарам. Чарнаскуры юнак вельмi падабаѓся мядовай бландынцы. Вельмi прыгожая дзяѓчына з падцягнутай, спартыѓнай фiгурай i iдэальнымi прапорцыямi, магла б прэтэндаваць на званне мiсiс Сусвету, i мець пад нагамi ѓсiх мужчын свету, але аддала перавагу
  афрыканца.
  Вось зараз яны селi ѓ садзе. Гектар гладзiѓ голыя, вельмi стройныя i мускулiстыя, хупавыя ногi Анжалiкi. Юная дзяѓчына шырока ѓсмiхалася i нават вурчэла ад задавальнення, калi чорныя рукi праходзiлi па аксамiцiстай, залацiста-алiѓкавай скуры прыгажунi.
  Анжалiка спытала на рускай ѓ свайго каханага:
  - Скажы, Гектар, табе часта сняцца сны?
  Чарнаскуры, мускулiсты, з прыгожым i прапарцыйным тварам хлопец, адказаѓ:
  - Так, сняцца. Часам я бачу Афрыку, а часам касмiчныя сьветы.
  Гектар гаварыѓ па-руску з прыемным акцэнтам. У яго быѓ высокi лоб, прамы нос i востры падбародак. Афрыканец быѓ чорным, але прыгожым, разумным, дасведчаным некалькi моѓ i вельмi эрудзiраваным. Анжалiку ён прыцягваѓ, здаваѓся незвычайным мужчынам. А прыхiльнiкаѓ у дзяѓчыны шмат. Прыгажосць у Анжалiкi вельмi яркая, фiгурка моцная i дзiѓна гарманiчная. Усё ѓ гэтай дзяѓчыне зiхацела дасканаласцю i эратызмам. Прыгажуню нават запрасiлi на конкурс мiсiс Расiя, Анжалiка прапанову прыняла i была ѓпэѓнена ѓ перамозе.
  Дзяѓчына, усмiхаючыся жамчужынамi зiготкiх зубоѓ, спытала:
  - Касмiчныя мiры - гэта так цiкава! А што ты бачыѓ?
  Гектар, таксама жамчужна ѓсмiхаючыся, адказаѓ:
  - Рознае. Напрыклад, планету, на якой раслi вялiзныя кветкi. Кожны пялёстак быѓ памерам з аэрадром, i на iм быѓ свой непаѓторны малюнак. Мноства кветак з арыгiнальнымi малюнкамi ѓ руху. Яны паказвалi маляѓнiчыя карцiнкi, якiя ѓ сваю чаргу мянялiся. Потым я бачыѓ дзяѓчат, белых з залатымi валасамi, што бегалi па кветках, ступаючы босымi ножкамi. I ад гэтага кветкi станавiлiся толькi больш i прыгажэй.
  Анжалiка пагладзiла афрыканца па шырокiх грудзях, i з прыдыханнем вымавiла:
  - У цябе прыгожыя сны Гектар, i сам ты прыгажун. З табой цiкава!
  Чарнаскуры каханы, пагладжваючы дзяѓчыне ногi, адказаѓ:
  - I ты цудоѓная! Якiя ѓ цябе хупавыя ножкi, наколькi роѓныя, i гарманiчны кожны пальчык. Я нiколi яшчэ не сустракаѓ падобнай прыгажосцi, о белая багiня!
  Юнак нахiлiѓся i пацалаваѓ голую, ружовую падэшву Анжалiку. Дзяѓчына гучна задыхала, ёй хацелася прама зараз накiнуцца на афрыканца i паскакаць на iм, нiбы на жарабцы. Але гэта могуць убачыць iншыя людзi, i яшчэ ня час. Юнае, моцнае цела дзяѓчыны хацела ласкi i новых вострых адчуванняѓ.
  Каб адцягнуцца ад эратычных фантазiй, Анжалiка спытала:
  - Ты чуѓ? Усявышнi аб'явiѓ, што ѓ нас будуць выбары Бога! Вось гэта нумар!
  Гектар разважлiва вымавiѓ:
  - Калi Богам выдзяруць годнага чалавека, то ён зможа зрабiць вельмi шмат. У нас у Афрыцы столькi праблем: голад, эпiдэмii, войны, СНIД.
  Юнак нават паѓнагучным голасам праспяваѓ:
  Маленькiя дзецi, нi завошта на свеце, не хадзiце ѓ Афрыку гуляць. Афрыка жахлiвая так, так, так! Афрыка небяспечная так, так, так! Не хадзiце дзецi ѓ Афрыку гуляць!
  Анжалiка зарагатала i пляснула чарнаскурага атлета па плячы:
  - А ты гумарыст! Хаця, вядома, добра было б, калi б новы Бог дараваѓ кожнай жанчыне вечную маладосць! Каб прыгажосць у дзяѓчын не марнела!
  Юнак з захапленнем пацвердзiѓ:
  - Так, гэта было б так выдатна! Вы дзяѓчаты такiя мяккiя, цёпленькiя, далiкатныя. Вас так хочацца лашчыць!
  Анжалiка весела i звонка хiхiкнула:
  - Мусiць, не толькi лашчыць! Я вось асабiста, хацела б сабе палац да нябёсаѓ. Каб на кожным паверсе было нешта сваё, асаблiвае i непаѓторнае. Пабудаваць палаты, якiя перасягнулi б велiччу Версаль, Эрмiтаж, Пентагон i Крэмль. Збудаваць нябачаныя раней будынкi. I каб усё зiхацела каштоѓнасцямi, нiбы зоркi ѓ небе! Як бы ѓсё гэта выглядала прыгожа!
  Гектар усмiхнуѓся i спытаѓ:
  - А цi не хочаш ты сама вылучыцца ѓ Багiнi?
  Анжалiка з сумневам пакiвала галавой:
  - Тыя, хто мае ѓладу, цi наѓрад дапусцяць юную дзяѓчыну да боскiх ушанаванняѓ!
  Чарнаскуры юнак паказаѓ бiцэпс на руцэ:
  - Няхай толькi паспрабуюць! Я за цябе згару i ѓтаплюся! Як сапраѓдны сын Афрыкi!
  Анжалiка засмяялася i, ускочыѓшы, адказала:
  - Не, не трэба тапiцца! Ты мне патрэбен жывым! А кандыдатам у Богi можа пайсцi мой братка! Ён такi разумны!
  Гектар часткова пагадзiѓся:
  - Алежка дзярэцца нядрэнна!
  I юнак зноѓ пацалаваѓ Анжалiку ѓ нагу. Потым яны ѓсталi i рушылi з саду на вулiцу. Добра прайсцiся пешшу па Маскве. Дзяѓчына трымала туфлi ѓ руках i iшла па нагрэтым сонцам асфальце босая. Яе хада грацыёзная, нiбы ѓ тыгрыцы. Апроч плавання, Анжалiка яшчэ i займалася адзiнаборствамi i ѓжо валодала чорным поясам. Але яе ножкi ад трэнiровак здавалiся яшчэ прыгажэйшымi i прывабнымi.
  Вузкая талiя адцяняла моцныя, з развiтымi цяглiцамi сцягна i высокую, пругкую грудзi. У Анжалiцы поѓна эратычнай сiлы, жывёльнага магнетызму i прыгажосцi. Мужчыны глядзяць на яе, лiтаральна пажыраюць вачыма. А дзяѓчыне падабаецца прыцягваць да сябе ѓвага.
  На руцэ ѓ Анжалiкi вiсяць гадзiннiкi з каменьчыкамi, але дзяѓчыне зусiм не баiцца паказваць усiм падобную раскошу. Яна ѓпэѓнена, што можа пастаяць за сябе. Даволi высокая, але вельмi прапарцыйная i спартовая, а валасы такiя яркiя, што здаюцца фарбаванымi, але насамрэч гэта iх рэальны прыродны колер.
  Гектар iмкнецца крыху адстаць, каб палюбавацца сваёй новай пасiяй. Анжалiка настолькi прыгожая, што яе можна разглядаць гадзiнамi. Чарнаскуры юнак па вушы закаханы ѓ белую багiню. А як ад яе прыемна пахне, нiбы змяшаѓся пах цудоѓных афрыканскiх кветак, i юнай зебры. Гектар адчувае ѓ сабе голад i падбягае да ларка. Купляе сабе тры пачкi каханага "Эскiмо", i тры розныя клубнiчнае, манга, ананасавае Анжэлiцы.
  Дзяѓчына ѓсмiхаецца i падмiргвае чарнаскураму. Яна не баiцца сапсаваць постаць, бо падчас трэнiровак шмат спальвае калорый. I з радасцю паглынае марожанае.
  Гектар iмкнецца, свае порцыi ёсць не спяшаючыся i культурна. Ён таксама прыгожы i спартыѓны: футбалiст-легiянер. Гуляе за "Спартак" i вучыцца ѓ МДУ. Лiчыцца прынцам. Нядрэнна жыць у Маскве, толькi ѓзiмку занадта холадна. Ды добра б Усявышняму Богу ѓцяплiць мясцовых клiмат, каб увесь час было лета. Ух, зiмой, як шчыпле мароз, чорны нос.
  Але вось марожанае Гектар любiѓ. Яно надзвычай смачна: асаблiва "Эскiмо". Шкада толькi порцыя занадта маленькая.
  Эх, прадавалi б адразу па кiлаграме!
  Добра таксама выпiць i мясцовага шампанскага! А вось гарэлку Гектар не кахаѓ: горкая i брыдкая. I як можна пiць падобную гадасць!
  На небе час ад часу ѓзнiкалi анёлы i трубiлi волю Гасподнюю. Узбуджаны Гектар заѓважыѓ:
  - Я вось ужо схiляѓся да навуковага атэiзму... А тут высветлiлася, што Бог насамрэч ёсць!
  Анжалiка са смехам пацвердзiла:
  - Ды мой бацька доктар фiласофскiх навук, доктар тэхнiчных навук, доктар юрыдычных навук, доктар эканамiчных навук... Перакананы атэiст, i аѓтар прац па навуковым атэiзме! Крытыкуе ѓсе рэлiгii вельмi нават пераканаѓча i верыць у чалавечы розум!
  Гектар згодна кiѓнуѓ:
  - Чалавечы розум гэта вельмi добра!
  Анжалiка энергiчна кiѓнула, i жуючы ѓжо трэцi пачак марожанага, працягнула:
  - Мой бацька мяркуе, што ѓ будучынi навука разаѓецца да такога ѓзроѓню, што стане тэхнiчна магчымым вырашэнне ѓсiх праблем, i людзi здолеюць ѓваскрэсiць, нават даѓно памерлых!
  Гектар кiѓнулi i пацвердзiѓ:
  - Мне б хацелася, каб уваскрэсiлi майго дзядулю. Ён быѓ такi весялун i добрай душы чалавек. Акрамя таго варта было б уваскрэсiць Рымскага папу Iаана Другога. Ён мне падарыѓ ровар, i ѓвогуле гэта душка!
  Анжалiка ѓ адказ узяла i праспявала з песнi рок-гурта:
  - Рымскi тата як вампiр! Будзе курчыцца ѓ пекле, i боѓтацца на суку!
  Гектар пагразiѓ Анжалiцы пальцам:
  - Не трэба так! Рымскi Папа намеснiк Сына Божага, i першы хрысцiянiн усяго свету! Нядобра блюзнерыць, асаблiва калi мы ѓсе ѓбачылi на свае вочы, што Бог ёсць!
  Анжалiка, якая таксама не такая простая, нагадала:
  - А я чытала ѓ адной навуковай кнiжцы, што калi ѓ тытуле Рымскага Папа: намеснiк Сын Божага ѓсе лiчбы скласцi, то атрымаецца: 666. Гэта значыць лiк Антыхрыста!
  Гектар свiснуѓ i заѓважыѓ:
  - Гэта цiкава! I што дакладна падлiчана?
  Анжалiка згодна кiѓнула, i лагiчна заѓважыла:
  - Не толькi падлiчана! Колькi людзей замучыла i вынiшчыла каталiцкая iнквiзiцыя? Асаблiва прыгожых жанчын у ходзе палявання на ведзьмаѓ!
  Гектар падскочыѓ i пагразiѓ кулаком:
  - За жанчын iнквiзiтары яшчэ адкажуць!
  Дзяѓчына чароѓна ѓсмiхнулася i падмiргнула свайму чарнаскураму спадарожнiку:
  - Ва ѓсякiм разе, не Рымскаму Папе прэтэндаваць на ролю Пана Бога!
  I дзяѓчына прабеглася, мiльгаючы, голымi, круглымi i спакушаючымi мужчын пятачкамi. Дадаѓ кроку i Гектар. Ён, будучы футбалiстам, шмат бегаѓ. А гэтае вялiкае задавальненне прамчацца як конiк. I падскокваць, беручы бар'еры. Легiянерам плацяць прыстойныя ганарары. Гектар раптам захацеѓ купiць свайму каханню нешта каштоѓнае. Можа кольца цi дыяментавыя завушнiцы.
  Чарнаскуры сябар прапанаваѓ Анжалiцы:
  - Можа, зазiрнем у ювелiрную краму?
  Дзяѓчынка хiхiкнула, ад падобнай iдэi:
  - Хочаш мне нешта купiць?
  Гектар энергiчна закiваѓ галавой:
  - Вось менавiта! У нас у Афрыцы ёсць звычай, свайго сапраѓднага кахання рабiць каштоѓныя падарункi. А ѓ мяне ёсць сродкi, за добрую гульню мне працягнулi кантракт, i прапанавалi яшчэ некалькi мiльёнаѓ долараѓ!
  Анжалiка з вельмi задаволеным выглядам зарагатала i пляснула далонькай свайго вiзавi па прыгожым з лёгкай гарбiнкай носе.
  - А ты рыцар! Ну, добра, я зраблю сабе выбар!
  Пры ѓваходзе ѓ ювелiрную краму дзяѓчына надзела сабе туфлi. Хоць на высокiм абцасе ёй хадзiць i няёмка, а i так не маленькая шасцi футаѓ росту. У туфлях Анжалiка нават стала крыху вышэй за Гектара. Чарнаскуры атлет дастаѓ крэдытную картку, i падрыхтаваѓся да расплаты. Дзяѓчынка аглядала ювелiрную краму, выбiраючы сабе рэч даражэй. Ёй спадабалася брыльянтавае калье, коштам каля мiльёна долараѓ. Вядома, не занадта прыстойна прымусiць свайго ѓмiлаванага iсцi на такiя марнаваннi.
  Але Анжалiка была свавольнiцай i без усялякiх цырымонiй указала на каштоѓнасць:
  - Вось гэта я б хацела сабе!
  Гектар усмiхнуѓся i прыцмокнуѓ мовай:
  - Выдатная iдэя! Яно проста iдзе да цябе!
  Юнак без лiшнiх цырымонiй i пярэчанняѓ сунуѓ крэдытную картку. Зручная гэта рэч - замяняе цэлы чамадан грошай. На кампутары хутка праверылi рахунак. Потым ахоѓнiк перадаѓ загорнутае ѓ цэлафан калье, Гектару. А прадаѓшчыца ля прылаѓка спытала:
  - Вы прынц?
  Гектар сцiпла адказаѓ:
  - Амаль кароль!
  Пасля чаго надзеѓ калье на моцную шыю каханай. А што дзеля такой як Анжалiка нiчога не шкада. Яна прыгажуня найвышэйшага ѓзроѓню. I стала з буйнымi дыяментамi на шыi яшчэ прыгажэй.
  Калi яны выйшлi з крамы - двое якiя стаяць ля ѓваходу палiцыянтаѓ пачцiва расступiлiся, дзяѓчына зняла з сябе - туфлi: навошта пакутаваць. I пайшла босая, з каштоѓнасцю на шыi. Яна выглядала нiбы прынцэса.
  А прынцэса басанож, гэта так экзатычна i эратычна, тым больш ножкi Анжалiкi толькi прайграюць ад абутку, хай нават абсыпанай дыяментамi.
  Некаторы час яны iшлi моѓчкi. Потым Гектар спытаѓ:
  - А як вам калье?
  Анжалiка скаляла жэмчуг зубоѓ, адказала:
  - Нядрэнная штучка! Я даѓно сабе хацела такую!
  Чарнаскуры хлопец шчыра адказаѓ:
  - Ты ёсць сапраѓдная каралева, i вянок прамянiстых дыяментаѓ!
  Дзяѓчына кiѓнула ѓ знак згоды:
  - Так шмат хто пра мяне кажуць... Наогул не памятаю, каб хоць хтосьцi ѓсумнiѓся што я прыгожая!
  Гектар, цiкавячыся, спытаѓ у чароѓнай спартоѓкi:
  - А што б ты папрасiла б у абранага Бога?
  Дзяѓчынка замiргала сапфiравымi вачамi, а затым разгублена пацiснула плячыма:
  - Ну прама не ведаю... Накшталт бы пакуль у мяне ѓсё ёсць. I юнацтва, i прыгажосць, i здароѓе, i цудоѓны ѓмiлаваны побач... - Анжалiка i на самай справе, адчувала сябе цалкам шчаслiвай, што нават не ведала, чаго ёй трэба яшчэ. Трохi падумаѓшы, дзяѓчына дадала .- Ну, хiба што яшчэ дарунка перамяшчацца памiж iншымi мiрамi. Жадаю паглядзець, як выглядаюць iншыя планеты сусвету!
  Гектар, лёгка выдыхнуѓшы, заѓважыѓ:
  - Шчаслiвая ты... Трохi знойдзецца на планеце Зямля людзей, якiя вось так не адразу i скажуць, што iм яшчэ трэба!
  Анжалiка злосна заѓважыла, тупнуѓшы точанай нагой:
  - А табе нешта яшчэ трэба, калi побач з табой я?
  Гектар, апусцiѓшы вочы, няѓпэѓнена вымавiѓ:
  - Дык жа ѓся Афрыка пакутуе... Мiльёны людзей жывуць у крайняй галечы, нам iх папросту не зразумець!
  Анжалiка хiхiкнула i заѓважыла:
  - Радуйся што табе самому добра! А калi клапацiцца пра лёсы чалавецтва, дык нiякiх душэѓных сiл не хопiць!
  Гектар не занадта ахвотна пагадзiѓся:
  - Ды не хопiць! Але калi чалавек атрымае паѓнамоцтвы ђсявышняга, то ѓ яго павiнна быць вельмi вялiкае сэрца!
  Анжалiка iранiчна праспявала:
  - Сэрца маё! Добрае сабачае сэрца! Сэрца маё - як добра на свеце жыць!
  Чарнаскуры юнак таксама засмяяѓся. Дзяѓчынка здавалася такой дасцiпнай i радаснай як дзiця. У ёй столькi азарту i гламурнай волi, а сэрца героя.
  Так яны i iшлi: галаногая прынцэса, i яе афрыканскi прынц. I паветра здавалася, напоѓнiлася каханне. Зрэшты, Гектар з уздыхам заѓважыѓ:
  - У Афрыцы зусiм не так як у вас. У нас жудасная галеча, у шматлiкiх сёлах не ведаюць iнтэрнэту, i не маюць кавалка мяса на абед. Людзi элементарных рэчаѓ, такiх як кампутар, тэлевiзар i тэлефон не маюць. А тут у белых такая раскоша!
  Анжалiка прыняѓшы гэта як шпiльку на свой рахунак, заѓважыла:
  - Сваiм росквiтам Расея абавязаная, першым чынам, сабе самой. Мы не рабавалi свае калонii, а наадварот шмат укладвалi ѓ iх. I толькi праца ператварыла Расiю ѓ Вялiкую iмперыю. I зразумела талент яе народа!
  Гектар энергiчна кiѓнуѓ у знак пацверджання:
  - Ды вы таленавiтыя. Асаблiва ваш бацька. Ён гавораць, стварае дзiѓныя рэчы?
  Анжалiка скептычна пакiвала галавой:
  - Мой продак выдаткаваѓ кучу часу на зусiм непатрэбныя рэчы. Напрыклад, абаранiѓ доктарскую дысертацыю па Навуковаму атэiзму. Або напiсаѓ асновы канстытуцыйнага ладу, па юрыспрудэнцыi. У эканомiцы прапанаваѓ мадэль, якую нiхто ѓсё роѓна не стане выкарыстоѓваць, а тэхнiчнай... Тут нешта можа i дало б эфект, але ѓ Расii баяцца ѓкараняць альтэрнатыѓныя крынiцы энергii. Каб не пашкодзiць нафтавым i газавым манаполiям. Так быѓшы чатыры разы доктарам навук, ён так i не прынёс адчувальнай карысцi краiне!
  Гектар энергiчна кiѓнуѓ у пацверджанне:
  - Я чытаѓ яго артыкулы па навуковым атэiзме. Ён пiша вельмi пераканаѓча, так што нават я завагаѓся. Хоць некаторыя месцы не зусiм пераканаѓчыя. Так, напрыклад, аб прароцтвах Iсаi, дзе гаворыцца пра Iсуса Хрыста. Але так Бiблiя крытыкуецца, i нават думаеш - у што мы верым!
  Анжалiка рацыянальна заѓважыла:
  - Але калi гаворка iдзе пра Iслам... Гледзячы на тое як яны здзяйсняюць тэракты i масавыя забойствы, то гэта атрымлiваецца яшчэ горш Бiблii! А ѓвогуле, я таксама была атэiсткай, пакуль не ѓбачыла Бога! Затое зараз у людзей усё ѓ руках!
  Гектар у адказ зрабiѓ сальта, вулiцы станавiлiся ѓсё менш люднымi. I прайшоѓся на руках. Яму ѓяѓлялася бушуючае мора, па якiм ты плаваеш. I гэта непасрэдная Анжалiка. Не кожная дзяѓчына вырашыцца, басаножкай хадзiць па Маскве, хоць такi як яна шмат развiтваецца.
  Вось i палiцыянты iх не спыняюць. Хаця ѓсё ж не голая яна iдзе. I ѓ дзяѓчыны зiхацiць дыяментамi калье на шыi. Надаючы падабенства з каралевай.
  Гектар размроiѓся: каб ён зрабiѓ, калi б стаѓ Богам. Адарыѓ бы кожную дзяѓчыну дыяментамi, усiх старых i старых ператварыѓ бы ѓ юных i прыгожых. Скончыѓ, быѓ з голадам: на пальмах пачалi б расцi тарты i каѓбаса. А кампутары i тэлевiзары сыпалiся з неба. Ён бы Гектар стварыѓ бы Зямлю сапраѓдным раем. I людзi б не ведалi гора!
  У кожнага быѓ бы аѓтамабiль, цi нават два аѓтамабiлi, якiя працавалi не на бензiне, а электрычнасцi. Прычым да iх прымайстравалi б такiя акумулятары, што не трэба было б iх зараджаць, а яны б працавалi як атамная станцыя. Няма нават тэрмаядзерная!
  Гектар нечакана вымавiѓ:
  - Эх, зрабiѓ бы твой татка машыну, якая, працавала б на адной вадзе. Пераѓтварала б вадарод у гелiй.
  Анжалiка пахiтала галавой:
  - Мой бацька прыдумаѓ, як здабываць электрычнасць з iёнасферы. Гэта практычна карысна. Але рознага роду нафтагазавае лобi заблакавала ѓкараненне падобнага праекту. А халодны тэрмаядзерны сiнтэз? Гэта сапраѓды будучыня энергетыкi. I дазволiць вырашыць праблемы чалавецтва на мiльёны год наперад. А яшчэ ѓ майго бацькi ёсць распрацоѓкi термокваркового сiнтэзу, калi энергiю ѓ каласальных колькасцях можна атрымлiваць нават з пяску. Адзiн грам любой матэрыi здольны даць энергiю роѓную спальванню трыльёна тон якаснага вугалю!
  Гектар свiснуѓ:
  - Ого! Вось гэта сiла!
  Яны апынулiся ѓ нейкiм ужо зусiм спальным раёне i адзiноце. Чарнаскуры юнак нахiлiѓся, на яго накацiла хваля жадання, i ён пагладзiѓ Анжалiку па загарэлых нагах. Дзяѓчына завуркатала, павярнулася да яго. Стала горача цалаваць чарнаскурага ѓ твар i вусны. Прыгажуня адчувала на смак яго чорную скуру i прыгаворвала:
  - Ах, мой мiлы Гектар! Якi ты салодкi!
  Чарнаскуры юнак, абсыпаючы яе грудзi, пацалункамi адказаѓ:
  - А ты проста амброзiя...
  Грубы рогат абарваѓ iх пацалункi. Некалькi рослых, паголеных наголо малайцоѓ падыходзiлi да iх. У iх былi выкалаты свастыкi, i пара маланак на руках i тварах.
  Гектар уздрыгнуѓ i сцiснуѓ кулакi, шапнуѓшы:
  - Скiнхэды...
  Самы буйны з iх, двухмятровы верхавод зароѓ:
  - Што нiгер! Як ты смееш лапаць нашых дзяѓчат!
  Iншы скiнхэд, правiшчаѓ:
  - А гэтая драная шлюха, дазваляе, каб яе лапаѓ негр! Трахну яе!
  Бандыты агiдна разрагаталiся. Анжалiка ѓстала ѓ стойку. У галаве пранеслася: iх восем нас двое, расклад перад боем не наш, але мы будзем гуляць!
  Гектар таксама сцiснуѓ свае буйныя кулакi. Белыя фашысты жадаюць крануць, яго каханне! Ды няхай атрымаюць!
  Анжалiка кiнула верхаводу ѓ твар свае туфлiкi. Двухметровы дзяцюк машынальна падняѓ рукi, адбiваючы, i дзяѓчына прафесiйна рушыла нагой яму ѓ пахвiну. Такiя ѓдары калолi тоѓстыя дубовыя дошкi, i пласты шыферу. Ад страшнага штурхяля грамiла падскочыѓ, i павалiѓся ѓ перад. Вочы налiлiся крывёй i вылезлi з арбiт, а горла лавiла паветра. Болевы шок проста не даваѓ рухацца гiганту.
  Самы буйны са скiнхэдаѓ быѓ выведзены са строю. Анжалiка iмклiва атакавала астатнiх. Яна вельмi любiлi бiць нагамi, i мела выдатную расцяжку. Гектар таксама рынуѓся ѓ бой. Чарнаскуры хлопец прыстойна баксiраваѓ i аддаваѓ перавагу меркаваць на рукi. Зрэшты, i моцныя ногi футбалiста не прастойвалi.
  Пачалася бойка. Анжалiка зарадзiла скiнхэду ѓ падбародак i лаялася:
  - Ну, ублюдкi - атрымлiвайце!
  Тыя сталi крыць дзяѓчынку найвыбарнейшым мацюком. Гектар, ухiлiѓшыся ад кiдка ланцуга, зарадзiѓ сваiм чорным кулаком у скiвiцу. Працiѓнiк захiстаѓся, чарнаскуры юнак дадаѓ i хлопец асёл.
  Анжалiка рухалася хутка i бiла вельмi моцна. Вось яна падскочыла i ѓсадзiла скiнхэду проста пяткоѓ у нос. Той упаѓ, i ѓжо не мог падняцца.
  Дзяѓчына падняла аднаго з тых, хто нападаѓ размахваюць ланцугом хлопцаѓ, i рэзка перакiнула яго, ужыѓшы прыём Айкiдо. Толькi зрабiла гэта куды грубей за канон, i буйны скiнхэд раскалоѓ галавой плiтку.
  Гектар ударыѓ нагой адно з хлопцаѓ пад калена, а затым правёѓ класiчную двойку ѓ галаву. Чарнаскуры хлопец рухаѓся вельмi хутка, i яго супернiка здавалiся нязграбнымi. Гэта чымсьцi нагадвала футбол, але было больш грубым i жорсткiм.
  Скiнхэд выхапiѓ нож, але Анжалiка апярэдзiла яго, адвяла лязо, i рушыла каленам у скачку, проста ѓ вастрыню падбародка. Ад страшнага ѓдару, высыпалася жменя зубоѓ, i малады расiст зацiх.
  Анжалiка павярнулася да наступнага супернiка. Той пачаѓ пяцiць. Дзяѓчына, адчуваючы ѓ сабе азарт акулы, падскочыла i правяла круцёлку, дзюбнуѓ галёнкай па скронi. Скiнхэда падкiнула, i ён распластаѓся без прытомнасцi.
  Гектар правёѓ тройку ѓ галаву, i дадаѓ ударам форварда па яйках.
  Анжалiка апошняга скiнхэда, якi замахнуѓся катэтам, спынiла, ударам хупавай пятачкай у сонечнае спляценне, i затым вывернула руку, аб свой локаць, зламаѓшы яе нiбы запалку. Хлопец страцiѓ прытомнасць ад болевага шоку.
  Бой быѓ скончаны i дзяѓчынка прагарлапанiѓ:
  - За Радзiму, за Сталiна!
  Гектар, азiрнуѓшыся, заѓважыѓ:
  - Трэба было б нам iрваць кiпцюры! А то палiцыя...
  Анжалiка кiѓнула. Замiльгалi красоѓкi чорнага хлопца, i злёгку запыленыя, голыя пятачкi дзяѓчынкi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  На наступны дзень па ѓсiм свеце пачалася перадвыбарчая кампанiя. Самая захапляльная i масавая з усiх, што калi-небудзь былi на планеце Зямля. Пачалася рэгiстрацыя кандыдатаѓ ва ѓсемагутныя Багi. Дакладней, трэба абраць Аднаго i Адзiнага, затое iм можа стаць любы чалавек.
  Алег Грабачэнка падаѓ на рэгiстрацыю адным з першых. Утварылася найдаѓжэйшая чарга з кандыдатаѓ. Вылучылася, праѓда, не так шмат, як, мусiць, асцерагалiся скептыкi.
  Але ѓсё роѓна, толькi ѓ Расii аказалася некалькi тысяч прэтэндэнтаѓ. Тых, хто марыѓ аб Усемагутнасцi i кантролi над чалавецтвам. Але ѓсё, на шчасце, не рызыкнулi балатавацца ва ђсявышнiя, iнакш бы краiна ѓстала. Сярод ахвочых аказалiся i школьнiкi, нават маладзейшыя за Алега.
  Але правiлы рэгiстрацыi вельмi простыя. Было б жаданне патрапiць у Багi, а зарэгiстраваць цябе абавязаны.
  Алег быѓ разам з Джэйн Амстранг. Сама дачка лорда ѓ Багi не запiсвалася, але падтрымала свайго сябра маральна. Дзяѓчынка спытала ѓ яго:
  - А ты ѓсё абдумаѓ?
  Алег упэѓнена адказаѓ:
  - Вядома!
  Джэйн, страсянуѓшы сваёй белай, як снег, i вельмi пышнай шавялюрай, заѓважыла:
  -Але гэта такая адказнасць! Богам павiнен быць спелы муж, а не дванаццацiгадовы дзяцюк! Няхай нават такi разумны, як ты!
  Хлапчук упэѓнена адказаѓ:
  - Чым больш вопыту, тым менш сумлення! Я памятаю, як наша настаѓнiца, разбiраючы Гобсека, нагадвала словы, што давяраць мужчыну можна толькi да трыццацi гадоѓ. Я тады заѓважыѓ, як змянiлiся часы. Цяпер можна верыць толькi таму, каму няма пяцi!
  Джэйн зарагатала, i цвыркнула:
  - Так, у гэтым ёсць доля iсцiны! Нажаль, мараль змяняецца не ѓ лепшы бок. I можа быць дзецi, ва ѓсякiм разе, калi не разумнейшыя, то больш сумленныя за дарослых!
  Алег дасцiпна адказаѓ:
  - Думкi дзiцяцi сумленныя, свет давесцi да розуму! Хай нашы дзецi сумленныя, у зло iх уцягнуѓ Сатана!
  Дзяѓчынка нахмурылася i, панiзiѓшы голас, спытала:
  - Але калi ёсць Бог, то павiнен быць i Д'ябал. Як быць з гэтым загiнуѓшым анёлам?
  Алег, з усмешкай i вельмi ѓпэѓнена, адказаѓ:
  - Бог увёѓ толькi адно абмежаванне: не замахвацца на свабодную волю чалавека! А на рахунак д'ябла то нiякiх абмежаванняѓ не было. Так што калi сатана будзе шкодзiць, то мы яго раз, i ѓ возера вогненнае i сернае!
  Джэйн цяжка ѓздыхнуѓшы, заѓважыла:
  - Не трэба мучыць загiнулага анёла! Калi ён такi дрэнны, дык ператвары яго ѓ добрага херувiма!
  Алег з сумневам спытаѓ:
  - А як жа вольная воля?
  Дзяѓчынка тупнула абцасiкам па мармуровай падлозе i нагадала:
  - Гэта тычыцца толькi людзей! А аб ператварэннi дэманаѓ з дрэнных у добрых, нiчога не сказанае!
  Грабачэнка лагiчна заѓважыѓ:
  - Калi ѓстаранiць д'ябла i нячысцiкаѓ спакуснiкаѓ, то i людзi стануць лепш! Раздражняльных фактараѓ стане менш! I не будзе чорт увесь час шаптаць на вуха: - Зрабi гэта дрэннае, зрабi тое дрэннае!
  Джэйн аблiзнула свае пунсовыя, поѓныя губкi i пагадзiлася:
  - Магчыма! Я ня думаю, што людзi такiя ѓжо кепскiя. Напрыклад, у нашай школе дзецi б'юцца рэдка, i ѓсе такiя ветлiвыя, усмешлiвыя. Ды i колькi чалавек ужо зрабiѓ i вынайшаѓ!
  Алег, цяжка ѓздыхнуѓшы, заѓважыѓ:
  - Але вось адносiны памiж нашымi краiнамi няважныя - ледзь адзiн аднаго не ядуць! Памiж Захадам i Расiяй найвострая канфрантацыя. Хаця, здавалася, чаго б нам дзялiць!
  Джэйн усмiхнулася i выказала здагадку:
  - Калi выберуць адзiнага Бога, ён навядзе парадак! I будзе прымiрэнне!
  Хлапчук ссунуѓ бровы i рыкнуѓ:
  - Я навяду парадак! Чалавецтва стане адзiным! Ды будзе так - таму, што я так сказаѓ!
  У кабiне рэгiстрацыя праходзiла хутка. Спыталi дату нараджэння, адрас, пашпартныя даныя. Галоѓны ѓ камiсii няѓпэѓнена заѓважыѓ:
  - Вы яшчэ такi юны.
  Алег адказаѓ вершамi:
  Гераiзм не мае ѓзросту,
  У сэрцы юным каханне да краiны!
  Заваяваць можа гранi космасу,
  Ашчаслiвiць усiх-усiх на зямлi!
  Жанчына, сябра камiсii, заѓважыла:
  - Я гэтага хлопчыка ведаю! Ён пераможца маскоѓскай алiмпiяды! Дастойней многiх дарослых!
  Галоѓны паводле кiѓнуѓ:
  - Па ѓказе прэзiдэнта мы рэгiструем усiх жадаючых!
  Алегу стала цiкава, i ён не ѓтрымаѓся ад пытання:
  - А сам прэзiдэнт, цi не збiраецца балатавацца?
  Сябры камiсii хорам адказалi:
  - Гэта нам пакуль яшчэ не вядома!
  Алег па-фiласофску заѓважыѓ:
  - Будзе, як заѓсёды, чакаць угавораѓ народа i асяроддзi!
  Старэйшы кiѓнуѓ i адказаѓ:
  -Магчыма! Вам трэба будзе час на радыё i тэлебачаннi. Але улiчваючы велiзарную колькасць жадаючых, на выкладанне праграмы дадуць толькi адну хвiлiну, але ѓсiм пароѓну. Нажаль, за такi кароткi час цяжка штосьцi выказаць! Затое ѓ Iнтэрнэце вы можаце гэта рабiць без абмежаванняѓ!
  Алег з усмешкай кiѓнуѓ:
  - У мяне ёсць рэсурсы ѓ кантакце, у прозе ру, самвыдаце, аднакласнiках i iншае! Як-небудзь разбяруся!
  Хлапчуку выдалi спецыяльны дакумент кандыдата ѓ Багi. На вокладцы красавалася пазалочаная выява дзевы Марыi, якая трымала на руках немаѓля Хрыста. Бацюшка на развiтанне прабасiѓ, размахваючы якi распаѓсюджвае прыемны водар кадзiлам:
  - Ды спадарожнiчае табе поспех i дабрыня! I цяпер, i заѓсёды, i на вякi вякоѓ!
  Алег машынальна перахрысцiѓся. Хоць да гэтага хлапчук не адрознiваѓся рэлiгiйнасцю i верыѓ у сiлу навукi i чалавечага розуму!
  На выхадзе, Алег нечакана ѓбачыѓ у чарзе кандыдатаѓ сваю сястру. Вельмi прыгожая дзяѓчына, з валасамi колеру сусальнага золата, весела балбатала з чарнаскурым, даволi сiмпатычным хлопцам.
  Алег падбег да яе i, хiхiкнуѓшы, заѓважыѓ:
  - А чаго твой новы хахаль нiгер?
  Анжалiка пагразiла ѓказальным пальчыкам:
  - Нiгер, гэта дрэннае слова! Ты што, расiст?
  Алег паблажлiва трасянуѓ галавой:
  - Гэта твае справы. Пацешна, калi ѓ мяне з'явяцца чорныя пляменнiкi.
  Гектар усмiхнуѓся ѓ адказ i працягнуѓ руку:
  - Прывiтанне Алег! Анжалiка расказвала пра цябе, ты сапраѓдны маленькi генiй!
  Хлапчук шырока ѓсмiхнуѓся i кiѓнуѓ:
  - Яна крыху перабольшвае, але сёе-тое я ѓмею! А ты, нiбыта футбалiст? I за якую каманду гуляеш?
  Гектар надзьмуѓшы сабе шырокiя грудзi, адказаѓ:
  - За "Спартак". Спартак - чэмпiён!
  Алег узрадавана кiѓнуѓ сваёй белай галавой:
  - Кахаю Спартак! Ну што ж, забi пабольш галоѓ! Спадзяюся, ты будзеш гуляць на чэмпiянаце свету за зборную Расii?
  Чарнаскуры хлопец энергiчна пацвердзiѓ:
  - Так, са мной ужо заключылi кантракт на дзесяць мiльёнаѓ долараѓ! Я пакажу вышэйшы клас!
  Алег павярнуѓся да сястры. Дзяѓчына была ѓ дыяментавым калье, але пры гэтым босая. Прычым, надвор'е не занадта гарачае, так што можна зразумець, што яна захацела вылучыцца, або блiснуць экстравагантнасцю!
  Хлопчык са смяшком заѓважыѓ:
  - Нядрэнныя каралi ѓ цябе на шыi! Хахаль падарыѓ?
  Анжалiка замахнулася на Алега:
  - Ну, брацiк, у цябе i выразы! Скажы, проста каханы! Iнакш гэта хамства!
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - А цi не хамства iсцi ѓ дзяржаѓную ѓстанову басанож, гарэзнiца?
  Анжалiка хiхiкнула i тупнула голай ножкай па мармуры:
  - У мяне занадта вялiкая калекцыя туфляѓ. Вось я i не ведала, што, абраць, i палiчыла за лепшае з'явiцца зусiм без абутку. А хiба мае ногi не прыгожыя?
  Алег жорстка заѓважыѓ:
  - Будуць думаць, што ты дурнiца! Я таксама не люблю абутак, але ёсць выпадкi, калi басячыць трывiяльна нельга!
  Дзяѓчына ѓ адказ вылiлася рыфмай:
  На планетах, якiя плывуць у вечнасцi,
  Прымхi людзей убогiя.
  Будзем страмчэй у сваёй чалавечнасцi,
  Лепш станем вольныя, як багi!
  Алег ткнуѓ пальцам сястру ѓ моцныя мышцы
  хупавай ногi i заѓважыѓ:
  - Але так ты больш падобная на амазонку! Вось толькi не разумею, што табе больш падабаецца каратэ, цi плаванне?
  Анжалiка шчыра адказала:
  - Я кахаю адзiнаборствы. Шкада толькi, жанчынам тамака плацяць вельмi мала!
  Алег параiѓ:
  - Перайдзi на профi-бокс! Там ужо i жанчынам нядрэнна плацяць!
  Анжалiка сур'ёзна заѓважыла:
  - За свой нос баюся!
  Хлапчук хiхiкнуѓ:
  - А што, каратэ бяспечней?
  Анжалiка змянiла тэму размовы:
  - Ты, я бачу, таксама запiсаѓся кандыдатам у Багi? Адзiн, цi з сяброѓкай?
  Джэйн сцiпла адказала:
  - Я палiчыла сябе нявартай! I ѓвогуле, Бог павiнен быць мужчынам!
  Анжалiка адмоѓна закруцiла галавой:
  - А гэта яшчэ чаму? Мы жанчыны даем жыццё! Нам жанчынам i павiнна належаць улада над сусветам! Тым больш мы добрыя!
  Джэйн, злёгку разгубiѓшыся, заѓважыла:
  - Ну, у габрэяѓ...
  Анжалiка, злосна тупнуѓшы босай нагой так, што нават плiтка зазвiнела, вымавiла:
  - Не будзе больш, як у габрэяѓ! Я ѓсё памяняю! Усе жанчыны ѓ мяне будуць вечна юнымi i прыгожымi!
  Алег гэта ѓхвалiѓ:
  - Правiльна! I мужчыны таксама! Можа нават усiх мужчын ператварыць у хлапчукоѓ?
  Анжалiка адмоѓна затрэсла галавой:
  - Не! Дык не трэба!
  Хлопчык зрабiѓ выгляд, што здзiвiѓся:
  - Гэта яшчэ чаму?
  Дзяѓчына з залатымi валасамi сур'ёзна адказала:
  - У вас добрыя якасцi занадта маленькiя, нiякага не будзе задавальнення!
  Алег нахмурыѓся i рыкнуѓ:
  - Фу, пайшло як! Я не думаѓ, што ѓ вас такiя брудныя думкi!
  Гектар з усмешкай адказаѓ:
  - Не трэба гаварыць з дзецьмi аб тым, што датычыцца дарослых. Але лепш, каб Богам абралi сапраѓды спелага i сур'ёзнага чалавека, а не пацана, якi шмат чаго ѓ жыццi яшчэ i не спазнаѓ!
  Алег адмоѓна пакiваѓ галавой:
  - Для Бога няма нiчога немагчымага! I тое, чаго я не ведаю, тое абавязкова даведаюся, атрымаѓшы ѓсемагутнасць!
  Анжалiка злосна адказала:
  - Я атрымаю Усемагутнасць. А цябе, хлапчук, будуць кожны дзень i гадзiну сцякаць крапiвой па пятках! I гэта стане вялiкай асалодай!
  Хлопчык нахмурыѓся i заѓважыѓ:
  - Мне куды прыемней кампанiя разам з Джэйн, чым з табой! Так што заставайся тут у вечным пошуку Усемагутнасцi!
  I хлапчук затупаѓ разам з сяброѓкай. Анжалiка ѓ адказ выняла з кiшэнi калоду карт i прапанавала Гектару:
  - Можа, згуляем, пакуль чарга не падыдзе?
  Чарнаскуры хлопец ахвотна пагадзiѓся:
  - Так магчыма! Хаця поѓна i электронных гульняѓ!
  Дзяѓчына сентыментальна адказала:
  - Важна не ѓ што гуляць, а з кiм!
  Анжалiка , каб лiшнi раз вылучыцца, узяла карты не рукамi, а босымi пальцамi ног. I нават сваiмi хупавымi ножкамi тасавала калоду. Яе спробы прыцягнуць увагу, не прапалi дарма. Некалькi журналiстаѓ закруцiлiся побач, з усiх бакоѓ здымаючы жудасна прыгожую сушукальнiцу.
  Потым узялi ѓ яе iнтэрвiю.
  Першае ж пытанне гучала так:
  - Як вы сябе адчуваеце, балатуючыся на такi высокi пост?
  Анжалiка напышлiва адказала:
  - Выдатна! Я поѓная энергii i сiл!
  Наступнае пытанне гучала так:
  - Што вы зробiце ѓ першую чаргу стаѓшы Богам?
  Анжалiка дасцiпна адказала:
  - Прымушу паразумнець дурняѓ, i падурыць разумнiкаѓ!
  I гэтак далей. Самая прыгожая дзяѓчына Масквы прыцягнула каласальную ѓвагу. I журналiсты лiплi да яе нiбы мухi да нектару. Дзяѓчынка адказвала дасцiпна i часам груба. Дэманстравала сваю ѓпэѓненасць у перамозе i абяцала зрабiць усiх самымi шчаслiвымi ѓ сусвеце.
  У кабiнеце па рэгiстрацыi старэйшы ѓ камiсii пацiкавiѓся:
  - А чаму вы прыйшлi на рэгiстрацыю басанож?
  Анжалiка, здзеклiва ѓсмiхаючыся, адказала:
  - Таму што без абутку я магу рабiць сякiя-такiя карысныя рэчы!
  Кiраѓнiк камiсii са здзiѓленнем спытаѓ:
  - I якiя ж?
  Анжалiка, без лiшнiх цырымонiй, падняла правую нагу i схапiла босымi пальцамi начальнiка камiсii за нос. Моцна сцiснула.
  Пачуѓся здушаны крык. Гэта i сапраѓды аказалася вельмi нават балюча.
  Дзяѓчынка ж прагарлапанiла:
  - Вось якiя карысныя рэчы можна i вытвараць! А вы, здаецца, i не ведалi!
  Пары журналiстаѓ здымала гэта на камеру. Што ж, такое ѓ рэальным жыццi не заѓсёды ѓбачыш. Кандыдат у Багi ды такое вытварае!
  Анжалiка хiхiкнула i прачырыкала:
  - Мой каментар, як хорт пралетарый. Можна быць Богам, толькi застаючыся чалавекам!
  Ёй паспяшалiся выдаць пасведчанне, а на носе кiраѓнiка камiсii вырасла вялiкая, сiняя слiва. Анжалiка вярталася назад, нiбы прынцэса, пасля выйгранай бiтвы. Грацыёзна ступаючы голымi ножкамi, i трасучы пышным бюстам.
  У яе зноѓ бралi iнтэрв'ю. Анжалiка з усмешкай вымавiла:
  - Самая галоѓная якасць Бога, мiласэрнасць, якая не пераходзiць межаѓ другараднай ласкi!
  I далей усё дасцiпна. Гектар шастаѓ за ёй, нiбы паж за каралевай. Гэта выглядала, мабыць, нават як гратэск. Басаногая , як пастушка, i з дарагiм калье з дыяментаѓ, нiбы прынцэса.
  Анжалiка дасцiпна заѓважыла:
  - Калi кароль часта кажа, не, то пададзеныя пасылаюць яго на тры лiтары!
  Потым дзяѓчына падышла да машыны. Упырхнула ѓ чырвоны "Кадылак", якi належыць яе спадарожнiку Гектару, i рукатворная карэта рванулася па вулiцы.
  Анжалiка сядзела ззаду разам з Гектарам, а наперадзе сядзеѓ шафёр. Яны прыкрылiся цёмным шклом i прынялiся лашчыць адзiн аднаго. Як гэта цудоѓна. I планеты закруцiлiся ѓ карагодзе. Абодва ѓмiлаваных паказалi вялiкi тэмперамент.
  Алег жа, ужо пiярыѓ сябе праз сотавы ѓ кантакце. Трэба разаслаць усiм, што зараз вундэркiнд стаѓ прэтэндэнтам на ролю ђсявышняга. I гэта будзе самая сур'ёзная перадвыбарная кампанiя ѓ жыццi. У якой, цi ѓсё, цi нiчога!
  Джэйн напiсала ѓ Самвыдаце: - Добры, разумны хлопчык хоча пакончыць з горам на планеце Зямля. Давайце падтрымаем яго!
  Хлапчук ж з лiхаманкавай хуткай нацiскаѓ на кнопкi. Гэта сапраѓды гонка вышэй за дах.
  Джэйн праглядала iнтэрнэт. Шэраг расейскiх палiтыкаѓ таксама захацелi атрымаць крэсла Усемагутнага. Як заѓсёды, блiснуѓ Жалязоѓскi, паабяцаѓшы кожнаму па планеце з рабамi. Вядома, гэта дасцiпна.
  А як на рахунак рэк з гарэлкi, якая расце на бярозках каѓбасы? Пi сабе цэлымi днямi i нiякага пахмелля!
  Ужо i сапраѓды з'яѓлялiся перадвыбарныя абяцаннi, даваць кожнаму i каньяк, i лiкёры, i зрабiць спiртное бясплатным! I ѓсю жратву таксама!
  Такiя сталi штабнаваць абяцаннi. У тым лiку, i без колькасцi голых жанчын i iншага!
  Джэйн нахмурылася. Атрымлiвалася нейкае глупства. Спаборнiцтва абяцанняѓ, прычым нават самых абсурдных. I гэта выбары прэзiдэнта, дзе, калi ты абяцаеш занадта шмат, iдзе цалкам заканамернае пытанне: а дзе возьмеш?
  А тут, калi станеш усемагутным, то i сапраѓды зможаш узяць усё i адразу!
  Вось рэклама аѓтамабiляѓ: хочаце, мець сабе цэлую калекцыю адразу i бясплатна? А можа, вас зацiкавiць машына памерам з хмарачос?
  Кожнаму чалавеку па палацы! На гэта каментар: а чаму толькi па адным палацы, а не па мiльёне? А далей iдзе, а чаго мiльён? Усяго толькi мiльён! Трыльён! Ды не, секстыльён!
  Джэйн вымавiла сама сабе:
  - Абяцанкi цацанкi - дурню радасць!
  Але як нi круцi , працэс пайшоѓ. Дзяѓчына выглянула на вулiцу. Там маршыравала калона, якая несла плакаты з надпiсамi: "З намi Бог" i партрэты нейкага вядомага алiгарха. Адначасова, граѓ аркестр, i бiлi барабаны.
  Джэйн памахала iм рукой i заѓважыла:
  - Цяжка будзе падобную раву перакрычаць! Пры дэмакратыi, перамагае таѓсцейшы кашалёк!
  Алег яшчэ некаторы час рабiѓ рассылкi ѓ iнтэрнэце, пакуль яго кампутар не заклiнавала. Хлапчук, зрэшты, не разгубiѓся, перавёѓ у iншую сiстэму i ѓключыѓ робата, якi стаѓ рабiць рассыланнi аѓтаматычна. Так яно больш эфектыѓнае. Пасля чаго, ён падышоѓ да Джэйн i спытаѓ:
  - Думаеш, мая праграма будзе карыстацца поспехам?
  Дзяѓчынка хiхiкнула i заѓважыла:
  - На фоне iдэi даць кожнаму па планеце з рабамi, гэта не гэтак уражвае!
  Алег прапанаваѓ:
  - А калi кожнаму паабяцаць сусвет, у якiм у цябе секстыльён вялiкiх планет, а на кожнай планеце секстыльён пакорлiвых i прыгожых рабоѓ?
  Джэйн разрагаталася i выказала здагадку:
  - Гэта, вядома, крута. Але ѓспрымуць падобнае не больш, як дзiцячы лопат капрызнага дзiцяцi. Хаця, гэта i нядрэнны спосаб вылучыцца!
  Алег свiснуѓ i заѓважыѓ:
  - Вылучыцца? Вось мая сястра ѓжо вылучылася. Прыйшла босая, па хулiганiла, i ѓсё пра яе кажуць!
  Джэйн цалкам лагiчна заѓважыла:
  - Гэта яшчэ не значыць, што яна папулярная! У Расii, у свой час, быѓ такi вось Брынцалаѓ. Ён правёѓ вельмi шумную перадвыбарную кампанiю, увесь час свяцiѓся на экранах, аб iм казалi ѓ чэргах, а набраѓ усяго толькi дзясятую дзель адсотка. I гэта пры такой iнфармацыйнай напампоѓцы!
  Так што тваю сястру магу ѓспрыняць толькi, як прыгожую дурнiцу!
  Хлапчук, нахмурыѓшыся, адказаѓ:
  - Тады, дзеля чаго мы падобнае задумалi?
  Джэйн правяла пальцам па паветры i вымавiла:
  - Мы, а ты. Хоць, улiчваючы, колькi прыдуркаѓ рвецца на крэсла Бога, то ѓжо лепш бы абраць цябе, вундэркiнд!
  Алег пакратаѓ свой дзiцячы, гладкi падбародак i з уздыхам заѓважыѓ:
  - Хутчэй за ѓсё, у Багi ад нашай краiны абяруць дзейнага прэзiдэнта! Адмiнiстрацыйны рэсурс, чорт вазьмi, нiкуды не падзенецца. А над усiм светам можа запанаваць i кiтаец!
  Джэйн пахiтала галавой:
  - Не дай Бог! Не хачу хадзiць строем i пад сцягамi. Лепш бы ђсявышнi Сам прызначыѓ Сабе пераемнiка з лiку людзей!
  Алег рацыянальна заѓважыѓ:
  - Але ѓ гэтым выпадку, мы зноѓ былi б незадаволеныя выбарам! Так што, гэта палка аб двух канцах!
  Дзяѓчынка прапанавала:
  - Давай лепш сходзiм i купiм марожанае. Не будзем марыць аб тым, што нам не дадзена!
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой i прароѓ:
  - Не, я буду змагацца за нябесны трон! I ѓ мяне ёсць яшчэ iдэi! Але, сапраѓды, сходзiм на вулiцу!
  Хлопчык i дзяѓчынка выскачылi з кватэры. Прабеглi па лесвiцы, не жадаючы чэзнуць у лiфце. Алег, падскокваючы нiбы паскакунчык-заяц, заѓважыѓ:
  - Не, басанож прабегчыся, вядома ж, прыемней.
  Джэйн прапанавала з усмешкай:
  - Давай тады знiмем гэты абутак!
  Алег адмоѓна пакiваѓ галавой:
  - Няёмка ѓ Маскве перад людзьмi. Да таго ж, мы ѓжо не такiя i маленькiя! I ѓ мяне ёсць цiкавы план!
  Дзяѓчынка цiха шапнула:
  - Якi яшчэ план?
  Алег хiхiкнулi i прашаптаѓ:
  - Па тэлебачаннi я магу пусцiць свой зварот! Такi рэйдэрскi захоп эфiру!
  Джэйн спалохана замахала рукамi:
  - Дык цябе наогул дысквалiфiкуюць! Не варта звяртацца да забароненых прыёмаѓ!
  Хлапчук лаянуѓся i заѓважыѓ:
  - Так, чорт вазьмi! Гэта сапраѓды праблема! Пiярыць трэба сябе, а неѓзаметку, цi ананiмна сябе не прапiярыш!
  Джэйн прапанавала:
  - А калi што-небудзь, такое вось, экстравагантнае выкiнуць?
  Алег пацiснуѓ плячыма:
  - Выкiнуць? Каб усе лiчылi, што кандыдат у Багi прыдурак?
  Дзяѓчынка ѓстала на рукi i, зрабiѓшы некалькi крокаѓ на верхнiх канечнасцях, заѓважыла:
  - Затое, хоць уславiшся! Вось як твая сястра засвяцiлася! Нябось, i ѓ навiнах пакажуць!
  Алег скiнуѓ з ног надакучлiвыя сандалi. Прычым нават не стаѓ iх падбiраць. Падскочыѓ да слупа i, урэзаѓшы ѓ яго босай нагой, прагарлапанiѓ: -Я Алег Усемагутны, ды будзе воля Мая!
  Мiнакi азiрнулiся. Сёй-той пакруцiѓ пальцам каля скронi. Хлапчук стаѓ танцаваць гапак i малацiць нагамi па слупе. Будучы добра набiтымi i трэнiраванымi, канечнасцi практычныя не адчувалi болi ад жалезнага пакрыцця. Моцны, зрэшты, каб зламаць метал, нават у чорнага пояса па караце шанцаѓ замала. Людзi спынялiся, некаторыя смяялiся, нехта паказваѓ пальцам. Але практычна нiхто не затрымлiваѓся, iшлi далей.
  Ну i што з таго, што нейкая малалетка сышоѓ з розуму?
  Гэтыя падлеткi i так з тлушчу шалеюць! Адна з бабак нават крыкнула:
  - Дай Бог, каб цябе новы Бог на вайну адправiѓ - бач, Iрад!
  Джэйн хiхiкнула i прапанавала:
  - Паабяцай уваскрэсiць усiх загiнулых герояѓ!
  Алег ва ѓсю глотку прароѓ:
  - Усе пiянеры, ды ѓваскрэснуць маёй сiлай!
  Мiнакi смяялiся, круцiлi пальцам ля скронi, але вiдавочна не iмкнулiся браць аѓтограф, цi апладзiраваць. Маладая пара, праѓда, некалькi разоѓ пстрыкнула, калi хлопчык зноѓ пачаѓ бiць нагой у слуп. Але гэтым усё i абмежавалася. З'явiлiся палiцыянты, i Алег, нядоѓга думаючы, кiнуѓся бегчы. Толькi пяткi i зазiхацелi.
  Джэйн панеслася за iм. Яна адчувала сябе поѓнай iдыёткай. Такая спроба пiяру, цi наѓрад дадасць галасоѓ. Хоць, сама па сабе, клаѓнада атрымалася яркай, але некалькi аднастайнай.
  Алег бег вельмi хутка i Джэйн адставала. Хлапчук прароѓ:
  - Мацней за ѓсякiя беды, воля i розум! Ляцiце ѓ Страсбург!
  Палiцыянтам не жадалася ганяцца за адносна дробнымi, але шустрымi дзецьмi. Ды i яны нiчога не зрабiлi. Хоць Алег бiѓ у жалеза нагамi там моцна, што засталiся невялiкiя ѓвагнутасцi.
  Хлопчыка быѓ вельмi злы. Спроба прыцягнуць да сябе ѓвагу не надта ѓдалася. А яму вельмi хацелася выйграць. Тым больш, калi Богам стане i сапраѓды якi-небудзь кiтаец, або кансерватар, тое жыццё на планеце Зямлi стане яшчэ горш!
  А ён бы скончыѓ са старасцю, хваробамi, уваскрэсiѓ бы мёртвых, i павялiчыѓ бы планету ѓ памерах.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Прэзiдэнт Расiйскай федэрацыi нервова мераѓ крокамi кабiнет. Невысокi, пажылы чалавек у цывiльным, якi кiраваѓ самай вялiкай па тэрыторыi, адной з наймацнейшых у ваенных адносiнах, дзяржавай свету. Выбары Бога сталi праблемай звалiлася, нiбы снежны ком, на галаву. А можа, нават i яшчэ больш нечаканай. Ну, хто такое мог прыдумаць i спрагназаваць? Гэта ж нешта такое i зусiм ашаламляльнае!
  Так , праблема. А калi Богам стане амерыканец, цi нехта, хто ненавiдзiць Расею? А з iншага боку, з'яѓляецца магчымасць атрымаць самому абсалютную, нiчым неабмежаваную ѓладу!
  Прэзiдэнт задаѓ пытанне, якое нерухома стаiць па струнцы, прэм'еру:
  - Як вы думаеце, Анатольевiч, пацягнем такое?
  Першы мiнiстр нясмела адказаѓ:
  - Мы абавязаныя гэта пацягнуць спадар прэзiдэнт. Iнакш самi апынемся цацкамi ѓ чужых руках!
  Кiраѓнiк дзяржавы спынiѓся i, устаѓшы на шкарпэткi, заявiѓ:
  - Я нi кропелькi не сумняваюся, што змагу выйграць выбары ѓ сябе ѓ краiне. А што на рахунак усяго свету?
  Прэм'ер з уздыхам адказаѓ:
  - Свет расколаты. Наймацнейшая краiна ЗША, але малаверагодна, што большасць людзей на планеце Зямля прагаласуюць за амерыканца.
  Прэзiдэнт пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Кожная краiна будзе галасаваць за свайго прадстаѓнiка. Не выключана, што ѓ другi тур выйдуць iндус i кiтаец. Што для нас, амаль тое самае, што выбар памiж чумой i халерай, хоць у нас з гэтымi краiнамi i выдатныя, ва ѓсякiм разе знешне, адносiны!
  Якi стаiць па струнцы рахмана мiнiстр абароны вымавiѓ:
  - У нас ёсць яшчэ саюзнiкi. I зоны ѓплыву.
  Прэзiдэнт злосна буркнуѓ:
  - I ѓ Кiтая ёсць. Мы рызыкуем патрапiць у татальную залежнасць ад чужой волi. I гэта горш за дыктат ЗША.
  Дырэктар ФСБ нагадаѓ:
  - Ёсць яшчэ i шматлiкi iсламскi свет.
  Прэзiдэнт абарваѓ свайго падначаленага:
  - Ну, гэта якраз не праблема! Мусульмане нiколi не дамовяцца аб сваiм адзiным кандыдаце i лiдэры. Так што нам не гэта пагроза!
  Узнiкла цяжкая паѓза. Кабiнет прэзiдэнт прасторны, але сцiпла абстаѓлены. На сцяне вiсiць вялiкая палiтычная мапа свету. Побач яшчэ два партрэты: Пятра Першага i Жукава, выкананыя алеем на палатне. Атмасфера i сапраѓды напружаная.
  Прэзiдэнт з усмешкай заѓважыѓ:
  - Цяпер мы дакладна ведаем, што Бог ёсць, але гэта не самая радасная вестка.
  Патрыярх, якога, зразумела, не маглi не запрасiць на гэтак важнае паседжанне, лагiчна заѓважыѓ:
  - Затое зараз мы сапраѓды ведаем, што несмяротная душа ёсць, i што жыццё зусiм не канчаецца нябытам! А гэта суцяшае. Значыць, нас зусiм не чакае наперадзе беспрасветнае бездань. Так што можна сябе павiншаваць з вечным жыцьцём.
  Прэзiдэнт прысеѓ на крэсла i, крыху падумаѓшы, заѓважыѓ:
  - Чужы Бог можа нам зладзiць , нешта i горш бiблейскага пекла. Так што не варта нам цешыцца раней чакай.
  Прэм'ер нечакана прапанаваѓ:
  - Давайце тады, можа, прапануем кампрамiсную фiгуру. Напрыклад, Рымскага тату?
  Прэзiдэнт адмоѓна кiѓнуѓ галавой:
  - Гэта не самая лепшая iдэя! Хоць прадстаѓнiк хрысцiянскага свету i лепш азiяцкай культуры. Але гаворка можа iсцi, у дадзеным выпадку, толькi аб тым, каб трон Бога занялi мы!
  Прэм'ер пакiваѓ галавой:
  - Не ведаю. Мусiць, самая вялiкая верагоднасць, што Бога наогул абраць не атрымаецца!
  Прэзiдэнт страпянуѓся i з палёгкай вымавiѓ:
  - I тады ранейшы Усявышнi вернецца. Можа, гэта нават найлепшы з варыянтаѓ. Акрамя адзiнага альтэрнатыѓнага. Усемагутны Бог прадстаѓнiк Расii!
  I ѓсё дружна заапладзiравалi. Пачулiся разнастайныя ѓсхваленнi i ѓшанаваннi вялiкага прэзiдэнта!
  Потым выступiѓ мiнiстр па iнфармацыйнай палiтыцы i паведамiѓ, што ѓсё гатова для таго, каб пiярыць прэзiдэнта, няхай нават ускосна.
  Рушылi ѓслед указы аб павышэннi заработнай платы i пенсii, увядзеннi дадатковых iльгот i шмат чаго iншага. Заадно i ѓзнагародзiлi шэраг дэпутатаѓ Дзярждумы i падарылi ѓсiм парламентарыям па машыне.
  Пакуль краiна хоць i вiравала, але працу кiнулi далёка не ѓсе. Але шуму, вядома ж, поѓным поѓна. Як i прэтэндэнтаѓ на ролю ђсявышняга. Але падобнае рабiлася ва ѓсiх краiнах свету. Асаблiва ѓ Еѓропе i ЗША, а таксама ѓ Японii, дзе нават занадта шмат аказалася кандыдатаѓ у Усявышнiя.
  Куды менш прэтэндэнтаѓ у iсламскiм свеце i Кiтаi, больш у Iндыi. Прыстойна ѓ Афрыцы, дзе кожны правадыр племя прэтэндаваѓ на Нябесны пасад. Самай дысцыплiнаванай краiнай аказалася КНДР, нягледзячы на абяцанне сумленных i роѓных выбараѓ, кандыдат на ролю ђсявышняга апынуѓся толькi адзiн!
  Мабыць, занадта жывым аказаѓся страх перад рэпрэсiйнай машынай. Але ѓ астатнiх месцах было бурна, нават у Кiтаi. Шмат адбывалася розных манiфестацый i мiтынгаѓ.
  У Расii вылучылiся на галоѓную ролю i палiтыкi, i розныя навукоѓцы, i нават дзецi. Самаму малодшаму прэтэндэнту было ѓсяго тры гады. А гэта ѓжо не смешна! А выглядае вычварна. Шмат сярод кандыдатаѓ i бiзнэсмэнаѓ. Яны ладзяць сапраѓдныя акцыi. Тое аѓтапрабег, то бясплатную раздачу кандомаѓ. Тое вiдовiшчы ѓсякiя ѓладкоѓваюць. Дзе цырк, дзе шоу, а дзе кiно!
  Алег , тым часам, сабраѓ школьную каманду, i хлопцы разгарнулi перадвыбарную кампанiю. I ѓ iнтэрнэце свайго вылучэнца пiярылi, i на вулiцы!
  Хлопчыкi i дзяѓчынкi расклейвалi плакаты: Алег Грабачэнка ѓ кiмано, за шахматнай дошкай, атрымлiвае медаль, вiтаецца з прэзiдэнтам Расii. Маѓляѓ, якi ён выдатны хлопчык, самы прыдатны кандыдат на ролю ђсявышняга Бога. Алег насiѓся як ашалелы заяц, на хаду рассылаючы паведамленнi. Хлапчук быѓ у кiмано i, нiбы чорцiк, падскокваѓ.
  Затым паехаѓ на спаборнiцтва i зладзiѓ жорсткi спарынг адразу з чатырма хлопцамi.
  А што, калi ѓжо бiцца, дык да канца. I хлопчык-каратыст атрымаѓ па твары некалькi сiнякоѓ, бо абраѓ сабе даволi моцных супернiкаѓ. Таксама пiяр, хоць i не такi пераканаѓчы. Але да яго падышлi журналiсты, i Алег даваѓ iнтэрв'ю адразу на васьмi мовах, апроч рускай. Гэта выглядала вельмi эфектна! I пра цуд-хлопчык таксама з'явiѓся артыкул у газеце.
  Маѓляѓ, кандыдат у Багi i фiзiчны моцны, i вельмi разумны! У розных школах хлапчукi i дзяѓчынкi падтрымалi Алега Грабачэнку. I з'явiѓся нават выбарчы блок з назвай: "Генiяльны каратэ-дзяцюк".
  Анжалiка таксама вяла актыѓную выбарчую кампанiю. У прыватнасцi, сустрэлася з мэрам Масквы i яму таксама паставiлi на нос вельмi эфектную "слiву", чым заслужыла каханне вельмi шматлiкiх незадаволеных сатрапам-чужынцам.
  Потым, наведала басаногая, у адным бiкiнi, Дзярждуму. I так выявiла неверагоднае абаянне, што ахова яе без лiшнiх пытанняѓ прапусцiла. Дзяѓчына блiснула красамоѓствам на трыбуне. Ад папарацы не было адбою! Сапраѓды, чым яна не зорка? Усiм зоркам зорка!
  Асаблiва часта журналiсты цытавалi яе крылатыя афарызмы:
  Не месца Дума для роздумаѓ, а месца звады i вар'яцтваѓ!
  Палiтык як прастытутка, шмат працуе мовай, але задавальненнi дастаѓляе куды менш!
  Палiтык, у адрозненне ад кiшэннага злодзея, стварае пры крадзяжы куды больш шуму!
  Палiтык горш за гарэлку, каштуе даражэй, а галава пачынае трашчаць адразу!
  Калi палiтык узмоцнена хрысцiцца, то яго рука шукае ваш кашалёк!
  I асаблiва каханая ѓсiмi папарацы фраза:-
  Спрытны палiтык можа даказаць, што двойчы два пяць, але не калi не пераканае, што рознiца пойдзе ѓ кiшэню выбаршчыкаѓ!
  Ну, хiба гэтая дзяѓчына не хараство? Нездарма ёй развiтвалася шматлiкае, нават з'ява ѓ парламент у адным бiкiнi, а на ахову нiбы падзейнiчаѓ гiпноз. Зрэшты, не ѓсё так проста.
  На самай справе, чаму не раскруцiць , у якасцi кандыдата ѓ Багi, надзвычай прыгожую дурнiцу, каб адцягнуць увагу ад больш сур'ёзных i рэальных кандыдатур. У свой час, адзiн экстравагантны мiльярдэр таксама зрабiѓ вельмi шмат шуму, але на выбарах прэзiдэнта ѓзяѓ адну дзясятую частку працэнта. Але яго дзiкая шумiха адцягнула ад iншых больш рэспектабельных фiгур. I, зразумела, дапамагла дзейнаму прэзiдэнту прабрацца на iншы тэрмiн.
  Акрамя таго, Анжалiка выглядала не проста прыгожа, а надзвычай ярка i эратычна! У ёй быѓ той бляск i выразнасць, якi ставiць дзяѓчынку над паняццем проста прыгажосцi i эстэтычнасцi. Так што Анжалiка адразу ж прыцягнула да сябе ѓвагу СМI, а яе экстравагантныя паводзiны асвятлялiся больш за актыѓна.
  Прыгажуня не прамiнула гэтым скарыстацца. У прыватнасцi, абмакнула свае хупавыя ножкi ѓ фарбу i пакiнула на палатне некалькi прыгожых, босых адбiткаѓ. Потым выставiла гэты шэдэѓр на аѓкцыён. Чым, у прыватнасьцi, не iдэя? Самы галоѓны i прыгожы кандыдат у Багi дэманструе выбiтныя дадзеныя i свае мастацкiя таленты! Далей, Анжалiка на вачах у журналiстаѓ, i пад трэск здымаючых вiдэакамер, узяла пальцамi ног пэндзлiк i зрабiла невялiкi накiд на палатне. I таксама выставiла свой шэдэѓр на продаж.
  Як можна спрытна зарабляць грошы. I асаблiва не напружваючыся. Дзяѓчына намалявала тузiн партрэтаѓ нагой. Потым яшчэ абмакнула свае поѓныя, пунсовыя вусны ѓ фарбу i пакiнула там адбiтак. Ну чым гэта не рэклама i сабе, i сваiм шэдэѓрам?
  Потым красуня, не саромеючыся, агалiла i грудзi, пакiнуѓшы на палатне адбiткi клубнiчных саскоѓ. Яе перадвыбарная кампанiя, i сапраѓды, вельмi яркая i прывабная.
  Гектар наняѓ некалькi дзяѓчынак, якiя наперадзе Анжалiкi раскiдвалi пялёсткi руж i петунiй. А пiсаная прыгажуня станавiлася на пялёсткi сваiмi голымi, загарэлымi ножкамi. Гэтая дзяѓчына ѓжо стала прыпавесцю на ѓсiх мовах i героем анекдотаѓ. Iскрамётная дзяѓчынка, якая вастрыла пры ѓсякiм зручным i, не занадта зручным, выпадку.
  Выпусцiла шпiльку i адрас дзейнага прэзiдэнта:
  -Добры кiраѓнiк новых ворагаѓ не нажывае, падобна таму, як руплiвы гаспадар лiшнiх блох не разводзiць!
  Што было падхоплена з азартам. Анжалiка, да таго ж, паведамiла, што кожны мужчына зможа ѓ яе замовiць столькi выдатных дзяѓчат, колькi захоча, i яна надтачыць усiм вартасцi!
  Ну чым не пачуццё гумару! Хоць i iншыя дасцiпнiчалi. Жалязоѓскi таксама выдаѓ:
  - Кожнай жанчыне мiльён мужчын, кожнаму мужчыну мiльярд жанчын!
  Але гэта , у дадзеным выпадку, яшчэ не самы круты пэрл. На самай справе, чаго драбязнiцца - абяцай больш i страмчэй! Ты ж усё зможаш выканаць, калi захочаш! Самае цiкавае гэта тое, што людзi не занадта тое i цешацца i вераць у абяцаннi, занадта ѓжо казачныя яны. Хаця, здавалася, усе iх праблемы будуць вырашаны!
  Як нi дзiѓна, але абяцанне ѓваскрэсiць усiх мёртвых не занадта часта паѓтараецца i кацiруецца. Яно i зразумела - мёртвыя не галасуюць! Зрэшты, часам кандыдаты ѓ Багi i гэта нясуць, як i ѓсякую лухту. У прыватнасцi, маѓляѓ, можна замовiць нядзелю з царства мёртвых сваiх сваякоѓ,
  або продкаѓ, i спазнаць з iмi радасцi быцця! Такога свету, якi будзе лепшы за рай.
  Анжалiка перад камерамi заявiла:
  - Што такое рай? Гэта ѓсяго толькi сад! Але сучасны чалавек мае некалькi iншае ѓяѓленне аб тым, што яму трэба! Яму мала саду, яму патрэбны кампутары, машыны, яхты i шматлiкае iншае!
  Сама Анжалiка дасцiпна выдала:
  -Чалавек не бывае абсалютным вольным таму, што ён раб прыроды, i не бывае абсалютным рабом таму, што гаспадар розуму!
  Дзяѓчынка, падобна, выдатна набiрала акуляры. Яе перадвыбарная кампанiя стала вельмi яскравай, i не зусiм трывiяльнай.
  Гектар таксама стаѓ адным з давераных асоб кандыдата ѓ Багi. Хаця Усявышнi i хацеѓ, каб гэта былi выбары роѓных магчымасцяѓ, але ѓсе кандыдаты роѓныя, а некаторыя раѓнейшыя.
  Дзеючы прэзiдэнт пакуль яшчэ захоѓваѓ маѓчаннi наконт свайго вылучэння. Гэта падтрымлiвала iнтрыгу, пакуль сам галоѓны фаварыт не вызначыѓся.
  Але i так весялосцi хапала. I ѓ свеце таксама панаваѓ вэрхал. У ЗША, зразумела, дзейны прэзiдэнт высунуѓся ѓ Багi - а то, як жа! Але фаварытам быѓ не ён. Нечакана, вельмi папулярным стаѓ Бiл Гейтс. Магчыма, многiм iмпанавала багатая фантазiя кандыдата на ролю Усемагутнага i магчымасцi па рэалiзацыi камп'ютарнага патэнцыялу. Ва ѓсякiм разе, галоѓны электроншчык стаѓ першым сярод роѓных. Сур'ёзныя шанцы атрымалi i Галiвудскiя акцёры. Iх рэйтынгi iмклiва раслi i тут жа падалi.
  Нiхто не мог прадбачыць зыходу. У Кiтаi таксама не аказалася вiдавочнага фаварыта. Мусiць, радавым кiтайцам ужо ладна надакучылi якiя засядзелi ва ѓладзе камунiсты, i акцёры на роѓных канкуравалi з чальцамi вышэйшай рады.
  У Iндыi наогул багацце кандыдатаѓ, не працiснуцца. Вядома, у iх жа шматбожыя.
  А ѓ Iсламскiм свеце актывiзаваѓся тэрарызм. Многiя экстрэмiсцкiя групоѓкi спрабавалi сарваць выбары, i масава пралiвалi кроѓ. Ды i як тут магчыма i як . Атрымлiвалася, што тое, чаму iх так доѓга вучылi, пайшло прахам. Ва ѓсякiм разе, Гасподзь Бог ёсць, але зусiм не такi, як уяѓлялi сабе iсламiсты. Было ад чаго палезцi на сцяну.
  Ва Украiне актыѓнасць вылучэнцаѓ высокая, але няма вiдавочных фаварытаѓ. Нечакана, Уладзiмiр Клiчко заявiѓ аб аднаѓленнi баксёрскай кар'еры. I адначасовым вылучэннi кандыдатам ва ђсявышнiя. Вiдаць была думка, што кар'ера баксёра i перадвыбарная кампанiя лёгка сумясцяцца.
  Многа, зрэшты, i iншых яркiх вылучэнцаѓ. Да крайнасцi ѓсё закручана i раскручанае.
  У Еѓропе, вядома ж, яшчэ большая шматгалосiца. Нават прамысловая вытворчасць знiзiлася. Занадта ѓжо шмат ахвочых iсцi за Усемагутнасцю. I пастаянныя хваляваннi, дэманстрацыi. Рэзка ѓпалi кошты на нафту. Нiхто не запасiѓся на карысць i не хацеѓ выплачваць крэдыты - спадзявалiся на лепшую будучыню.
  У розных краiнах прайшлi бунты зняволеных. Сярод iх таксама з'явiлiся кандыдаты ва Усявышнiя. А хiба i няправiльна? Усемагутны ж загадаѓ, каб усе, хто жадае, маглi прыняць удзел у выбарах, i да зняволеных гэта цалкам адносiцца!
  А калi ты вылучыѓся ѓ Багi, то павiнна быць свабода для агiтацыi! А як жа можа быць iнакш? I кандыдаты з асяроддзя зняволеных патрабавалi свабоды перамяшчэння. А iншыя зэкi бунтавалi i рыхтавалiся атрымаць падтрымку з нябёсаѓ.
  I гэта прыйшло. Анёлы Гасподнi паведамiлi: - Зняволеныя маюць роѓныя правы з усiмi!
  На планеце Зямля змянiѓся клiмат. Знiклi пралiѓныя дажджы, снягi i халады. Усталявалася ѓсюды добрае надвор'е, але раслiны не сохлi. Усё нiбы прыстасавалася да агiтацыi. Маѓляѓ, няхай кандыдатам i прырода ѓ дапамогу.
  Анжалiка, са сваёй надзвычай яркай знешнасцю, магла дазволiць выяву басаногай рагатушка. Але пры гэтым, варта аддаць належнае, непараѓнальна вастрыла.
  Асаблiва да месца прыйшоѓся такi пэрл:
  -Палiтыкi генiяльныя матэматыкi, але толькi ѓ адным дзеяннi - аднiманнi!
  I, вядома ж, дзяѓчынку паказвалi часцей за астатнiх. Яна, сапраѓднае зорнае адкрыццё ѓ найважнейшай перадвыбарнай кампанii за ѓсю гiсторыю чалавецтва.
  Пры гэтым, Анжалiка зусiм не дурнiца. Яна хутчэй экстраверт з вялiкiм пачуццём гумару. I ёй шмат развiтвалася.
  Дадзеныя сацапытанняѓ ужо давалi дзяѓчынцы прыстойны рэйтынг. Многiя шапталiся, што, прынамсi, з яе iконы добра маляваць. А так , усе кандыдаты адно аднаго стаяць. Усемагутнасць дазваляе выканаць i зрабiць рэальным абсалютна ѓсё, i гэта нараджае праблему, па якiх крытэрыях зрабiць выбар?
  А як людзi робяць у палiтыцы? Таксама не заѓсёды розумам. Ды i ѓлада заѓсёды мае перавагi. Нездарма прэзiдэнта абмяжоѓваюць двума тэрмiнамi. Але на Захадзе народ мае iншы менталiтэт i ѓвесь час незадаволены сваiмi лiдэрамi. Там гэта ѓжо стала iншай натурай абывацеля. I гэта накладае адбiтак на выбары Усемагутнага. I таксама на першае месца лезуць не дзейныя палiтыкi, а рознага роду тэлезоркi i кiнаакцёры.
  А дзейныя палiтыкi прыкметна адстаюць. I, зразумела, розныя галасы з надзвычайным распыленнем электарату.
  У Швецыi нават з'явiлася iдэя: - Разыграць пуцёѓку на выбары з дапамогай латарэi. Не самая горшая думка, улiчваючы колькасць кандыдатаѓ. А так, можна абмежаваць iх колькасць лёсавызначальным адборам.
  Думка аб латарэi набыла папулярнасць. Але ѓсё ж нiхто не вырашыѓся ѓвесцi такое абмежаванне, або скарачэнне кандыдатаѓ.
  Вялiкiм попытам карысталiся варажбiты i прадказальнiкi. Успомнiлi i бабку Вангу. I тут жа рушылi ѓслед iдэi яе ѓваскрэсiць, праѓда, з незразумела якой мэтай. Бо варажыць, калi ѓсе стануць шчаслiвыя, сэнсу не будзе.
  Хаця, з iншага боку? Ну як сказаць, што сказаць. Устроены так людзi, жадаюць ведаць, жадаюць ведаць, жадаюць ведаць, што будзе!
  Гектар хадзiѓ па пятах Анжалiкi. На пытанне журналiста, цi не хоча ён сам вылучыцца ѓ багi, чарнаскуры хлопец адказаѓ:
  - Ветлiвы чалавек прапускае даму наперад! Акрамя, мабыць, эшафота.
  Задавалi i iншыя пытаннi. Напрыклад, аб захапленнях, i як складаецца футбольная кар'ера ѓмiлаванага найзырчэйшага кандыдата. Гектар з гумарам адказаѓ:
  - Ваѓка кормяць ногi, а футбалiсту яны даюць яшчэ i грошы на квас!
  Потым чарнаскуры хлопец сыграѓ на саксафоне. Гэта аказалася многiм да спадобы. Але прыгадалi, што адзiн амерыканскi прэзiдэнт таксама так граѓ, а ягоная жонка была кандыдатам. Але будучы вiдавочным фаварытам, усё ж ранейшая лэдзi нумар адзiн прымудрылася прайграць!
  Але ѓ дадзеным выпадку, дзяѓчына куды больш юная i прыгожая. I прывабная, для ѓсiх папарацы любой масцi.
  Зрэшты, цяпер у Анжалiкi не было вольнага часу, даводзiлася ѓвесь час знаходзiцца ѓ цэнтры ѓвагi. А гэта i радуе i стамляе. Даводзiцца вынаходзiць увесь час нешта новае. Вось, напрыклад , яна сваiмi босымi ножкамi згуляла на пiянiна. Музыка аказалася дастаткова гарманiчнай i стройнай. Точаныя пальчыкi Анжалiкi спрытна бегалi па клавiятуры. Камеры фiксавалi рухi яе далiкатных i, разам з тым, спартовых лiнiй цела.
  Дзяѓчына гуляла i, адначасова, трэсла амаль адкрытымi грудзьмi. Як гэта чароѓна глядзелася.
  Гектар праспяваѓ сваiм моцным i вельмi паѓнагучным голасам:
  Апорная канструкцыя кахання,
  Мы ѓсе схiльныя да любоѓнага запалу.
  Сэрцы закаханыя, як у небе жураѓлi,
  I неба, i зямля ѓ iх ганарлiвай уладзе!
  
  Не слабых духам выбрала каханне,
  Багатыроѓ, людзей наймацнейшых свету.
  Струменем бурным будзе лiцца кроѓ,
  Бо я ѓ табе знайшоѓ сабе кумiра!
  I таксама захопленыя водгукi на новага спевака. А чарнаскуры нават стаѓ падскокваць, нiбы малпа, i кружыцца, гуляючы на саксафоне. Вядома, гэта поѓны ѓ публiкi поспех, i бурныя апладысменты! I цэлы натоѓп ахвочых узяць аѓтографы ѓ экзатычнай пары.
  Зрэшты, апроч Анжалiкi, астатнiя кандыдаты спаборнiчалi ѓ раздачы залатых гор i абяцанняѓ. Вылучылiся многiя эстрадныя зоркi, асаблiва з лiку маладых, якiя жадаюць засвяцiцца любой цаной, або якiя лiчаць, а можа i ѓ iх будзе шанец? Шанец атрымаць зараз усё! I упiвацца ѓсемагутнасцю!
  Канкрэтныя праграмы таксама сустракалiся: ад сцiплых, да самых фантастычных. Хто абяцаѓ кожнаму па асобнай кватэры, хто па палацы з фантанам i садам i цэлым паркам аѓтамабiляѓ. А хто i па тысячы палацаѓ.
  Часта таксама абяцалi i вечнае жыццё, i бясконцую маладосць, без хвароб i iншых праблем. Хтосьцi абяцаѓ i звышздольнасцi, у сумленнасцi лётаць i перамяшчацца да iншых мiроѓ.
  Адзiн, вельмi харызматычны спявак, якi выйграѓ у свой час Еѓрабачанне, прапанаваѓ просты варыянт.
  - Выберыце мяне Богам, i я дам кожнаму тое, што ён хоча!
  А на пытанне, калi просьбы будуць супярэчлiвыя? Спявак адказаѓ:
  - А гэта ѓжо пойдзе на маё меркаванне!
  Анжалiка . у адказ, прапанавала разам з эстраднай зоркай скакаць i праспяваць. Дадзеная просьба нашае разуменне. Яны выбралi стадыён Лужнiкi, i проста там сталi спяваць i танцаваць.
  Анжалiка была амаль голая, спаднiца - фiгавы лiсток i тоненькая палоска тканiны, вышытая жэмчугам на грудзях. Практычна, цалкам адкрытыя голыя ногi, загарэлыя i мускулiстыя з чыстай, залацiста-алiѓкавай скурай. Дзяѓчына глядзелася вельмi эфектна, а ѓ валасы ѓпляла некалькi дыяментавых брошак. I прынялася танчыць, высока паднiмаючы голыя ножкi i падскокваць!
  А эстрадны спявак вывяргаѓ гукi, у той час як Анжалiка яму падпявала, i голас у яе сапраѓднай, няхай пакуль i паѓсюдна не прызнанай, прымадоны.
  Дзяѓчына не толькi скакала па сцэне, але яшчэ i прайшлася па нацягнутым дроце, якi ѓпiваѓся ѓ хупавыя, голыя падэшвы. Анжалiку, зрэшты, гэта нават падабалася, яна лавiла ѓ гэтым кайф. I чаму б не ѓзяць i не падскочыць вышэй?
  Аншлаг быѓ забяспечаны з лiшкам. Прыгажуня так спявала, што нельга было не расчынiць вушы i не прыслухацца да голасу херувiма.
  Анжалiка прамурлыкала на ѓсё горла:
  Хоць зрабiць выбар вам, вядома складана,
  Але зрабi крок, ня будзе ѓсiх праблем.
  Бо абяцаннi мае, уявi, надзейныя,
  Надзейныя, як бiлеты МММ!
  I бурныя апладысменты ѓ адказ. Хоць параѓнанне сваiх абяцанняѓ са скандальна вядомай кампанiяй, гэта больш за двухсэнсоѓна. Парная песня двух кандыдатаѓ у багi - гэта нешта на суперузроѓнi, калi бачная багатырская хада суперзорак!
  Анжалiка, зрэшты, не прамiнула выкiнуць яшчэ адзiн нумар. Устала на рукi i прайшлася, збiраючы кветкi нагамi. Ну, спрытная аказалася дзяѓчынка! I вялiкай сiлай валодалi яе рукi, пераносячы мускулiстае цела. А ножкi такiя спрытныя, i так добра трымаюць усе букеты!
  Гектар бiѓ палачкамi па барабане i адчуваѓ з'едлiвыя ѓколы рэѓнасцi, асаблiва, калi Анжалiка працягвала мужчынам для пацалункаѓ свае круглыя пятачкi. Дзяѓчынцы вельмi падабалася, калi цалуюць яе голыя ногi, i жаданне атрымаць задавальненне дамiнавала над нормамi прыстойнасцi. Але ёй гэта развiтвалася. Адзiн з падлеткаѓ, пацалаваѓшы дзяѓчыну ѓ галёнку, ад хвалявання нават страцiѓ прытомнасць. Дзiва што, дакрануцца вуснамi да падобнай прыгажосцi!
  Гектар жа ѓ думках прыгразiѓ сяброѓцы i шапнуѓ:
  - У гэтую ноч я знайду сабе парачку шлюх! Ты не будзеш вось так фiльтраваць з цэлым натоѓпам!
  Анжалiка , i на самай справе, прызабыла Гектара i захапiлася новай пасiяй. Дэманструючы жаночую зменлiвасць. А чарнаскуры раѓнаваѓ, але лiчыѓ, што ѓладкоѓваць сцэны нiжэй яго вартасцi.
  Анжалiка i поп-зорка сабралi немалыя грошы. I працягнулi песенную дыскатэку. Яны прыцягвалi да сябе каласальныя натоѓпы прыхiльнiкаѓ. Анжалiка нават завяла сабе моду, ставiць аѓтографы нагой i браць за гэта поплатак!
  Дзяѓчына нават чаргавала, робячы крамзолi, трымаючы ручку босымi пальцамi, i пакiдаючы падэшвай прыгожыя адбiткi на лiсцiках паперы.
  Такая ѓ яе была зараз мода. Што i казаць, папулярнасць проста фантастычная. Яна адцiснула ад подыѓма iншых асоб i асоб.
  Пры кожным зручным выпадку дзяѓчына хоць штосьцi выконвала. I пры гэтым прытанцоѓвала i круцiла раскошнымi сцёгнамi.
  Зрэшты, з'явiлiся i пераймальнiкi, але нi адна не магла параѓнацца з Анжалiкай прыгажосцю i шармам.
  У народзе хадзiлi цяпер розныя ѓяѓленнi аб iдэале прыгажосцi, але залатавалосая дзяѓчынка-басаножка ѓсiх зацямнiла, i стала хадавым таварам.
  Анжалiка прадала патэнт на выяву сябе на майках, туалетнай вадзе, на цюбiках пасты. Апошняе, натуральна, з яе то зубамi! Яны нiбы буйны жэмчуг!
  Зрэшты, дзяѓчына не пагрэбавала сябе змясцiць i на гарэлцы. А чаму б i не? Гарэлка горкая, а дама салодкая! Анжалiка вельмi сэксуальная, i ѓсё так жадаюць з ёй сфатаграфавацца! Не дзяѓчына, а працэсар!
  На гарэлцы прыгажуню адлюстравалi ѓ поѓны рост i ѓ адным бiкiнi, з залатой грывай трапяткiх валасоѓ.
  Дзяѓчына таксама знялася i ѓ рэкламным ролiку на найноѓшым аѓтамабiлi. Таксама атрымала грошы. Ва ѓсякiм разе, нават не стаѓшы Богам, прыгажуня мела шанцы стаць страшэнна багатай!
  Гектар адчуѓ сябе самотным. Як так атрымалася? Дзяѓчынка, падобна, рэальна яго кiнула. Трэба было тэрмiнова знайсцi сабе iншую.
  Сярод кандыдатаѓ у багi вылучалася Наташа Сакалоѓская. Таксама вельмi прыгожая дзяѓчына, з белымi, якiя аддаюць сiнню валасамi. Гектар вырашыѓ не драбязнiцца i, прыбыѓшы да меркаванай пасii, прынёс завушнiцы з буйнымi дыяментамi.
  Дзяѓчына была буйной, высокай, па-атлетычнаму складзенай, i таксама захаплялася адзiнаборствамi. Падобная на Анжалiку, але крышачку больш мясiстая i старэйшая. Не дзяѓчына, а ѓдава, якая мае трох, i ѓжо не такiх ужо i малых, дзяцей. Гектара яна таксама прыцягвала сваёй спартовай грацыяй i мужным выразам асобы.
  Наташа не вытвараѓ клоунад i не хадзiла басанож, таму не гэтак папулярная ѓ папарацы. Але затое мела чацвёрты дадзены па караце i выдатныя вакальныя даныя. Падабенства са спартовай грацыяй i выдатным голасам Анжалiкi прыцягвала Гектара ѓ ёй. Праѓда, у Наташы голас быѓ нiжэй, i калi яна спявала, можна было прыняць за юнака. Сама дзяѓчына адрознiвалася шырынёй плячэй i тоѓстай шыяй. Сапраѓдная амазонка, у большай ступенi мужчынская, чым Анжалiка. I не пазбаѓленая харызмы.
  Наташа вяла не зусiм стандартную перадвыбарную кампанiю. Яна не абяцала залатых гор i не абяцала кожнаму галактыку з рабамi. Наадварот, гэтая маладая жанчына ратавала за парадак i аскетызм, абяцаючы ѓсталяваць такую дыктатуру, пры якой i паварушыцца няправiльна небяспечна!
  Гэта значыць, абярыце мяне Богам, i я прымушу вас хадзiць строем i з песнямi, нават у сарцiр.
  I за найменшую правiннасць будуць жорстка караць палкамi, цi пячы агеньчыкам, а то i токам! Усiх прымусiць малiцца i працаваць, ад зары да зары! I не будзе больш нi багатых, нi бедных!
  Наташа абяцала знiшчыць грошы, але прымусiць усiх без выключэння ѓкалываць на iдэю, каб людзi не расслаблялiся i не зажыралiся!
  Не гледзячы на непрывабнасць падобных iдэй, i ѓ Наташы з'явiлiся прыхiльнiкi якiя падтрымлiваюць яе парыѓ!
  Гектара маладая жанчына сустрэла прахалодна. Наташа ссунула бровы i кiнула арлiны погляд. На выгляд яна здавалася амаль юнай, але залiшне атлетычная постаць i сур'ёзнасць выразу асобы старылi яе. Хоць скура была загарэлай i iдэальна гладкай.
  Гектар лiслiва сказаѓ:
  - Я хачу паднесцi багiнi падарунак!
  I працягнуѓ ёй блiскучыя дыяментамi завушнiцы.
  Наташа, зрабiѓшы погляд стражэй, адказала:
  - Гэтыя завушнiцы можна прадаць i пусцiць на перадвыбарную кампанiю. А так, гэтыя цацанкi мне нi навошта!
  Гектар усмiхнуѓся i заѓважыѓ:
  - Вы прыгожыя i без усялякiх брыльянтаѓ! Сапраѓдная жамчужына вялiкiх выбараѓ!
  Наташа выскалiлiся i вымавiла:
  - Калi хочаш рабiць дамам камплiменты, знайдзi сабе iншую пасiю!
  Гектар шчыра вымавiѓ:
  - Мне не патрэбна iншая. Мне патрэбна толькi ты! - Чарнаскуры хлопец захоплена праспяваѓ. - Вы сама дасканаласць, вы сама дасканаласць, ад усмешкi да жэсту, вышэй усякiх хвал!
  Наташа ѓ адказ усмiхнулася i таксама падспявала:
  - Ах, якое шчасце, ведаць, што я дасканаласць! Ведаць, што я дасканаласць! Ведаць, што я iдэал!
  Жанчына саскочыла з крэсла i апынулася побач з Гектарам. Яна яшчэ вышэй i прыкметна масiѓней Анжалiкi. Але дзякуючы адносна тонкай талii, адсутнасцi тлушчавых запасаѓ, не здавалася таѓстушкай. Проста жанчына-волаты. На яе фоне чарнаскуры хлопец здаваѓся амаль хлапчуком. Наташа была ѓ тэнiсных туфлях сорак пятага памеру, але валасы даволi доѓгiя i грудзi высокiя. Бялявая амазонка, з бездакорнай арыйскай прыгажосцю. Твар нават здаецца асмуглым на фоне блiскучай, як снег шавялюры.
  Жанчына працягнула Гектару руку, сказаѓшы:
  - Можаш лiчыць сябе прынятым у каманду!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Алег Грабачэнка i члены яго баявой партыi, станавiлiся ѓсё больш актыѓна. На баку хлопчыка-вундэркiнда выступiла паѓсотнi маскоѓскiх школ. Хлопцы агiтавалi ѓсюды, але найбольш актыѓна ѓ iнтэрнеце. Але, нягледзячы на гэта, шанцы ѓ хлапчука, вядома ж, заставалiся мiзэрнымi.
  Алег i сам разумеѓ, што безнадзейна прайграе дарослым. Ды i хто за дзiця будзе галасаваць, акрамя самiх дзяцей?
  Хлапчук падумваѓ, а цi не зрабiць нешта такое, што прыцягнула б увагу ѓсёй краiны? Цi нават свету!
  I вундэркiнд вырашыѓ папрацаваць над кампутарным чарвяком, якiм мог бы адразу закарацiць увесь iнтэрнэт, а яго выставiць на першае месца з выявамi i прозвiшчам.
  Джэйн, даведаѓшыся пра гэта, адмоѓна пакiвала галавой:
  - Ты што? Ды гэта ѓжо злачынства! Цябе зловяць i пакараюць! Лепш прыдумай, што-небудзь цiкавейшае i бяспечнае!
  Хлопчык на гэта адказаѓ:
  - Тады я ствару лятучы атрад! Гэта будзе засвятленне, што трэба!
  Сапраѓды, iндывiдуальны пояс, здольны паднiмаць у паветра, можна i размножыць. Генiяльны хлопчык заадно стварыѓ i лазерны пiсталет, якi дае свячэнне па ѓсiм небе. Такая зброя не занадта эфектыѓная ѓ баi, затое дае цудоѓны салют!
  Такiм чынам, знайшлося тое, пра што можна i паразмаѓляць журналiстам, i паспрачацца папарацы.
  Алег, зрэшты, вельмi стараѓся не стукнуць у бруд тварам. У яго маса цiкавых iдэй. Але патрэбна дапамога бацькi ѓ падключэннi да халоднага тэрмаядзернага сiнтэзу.
  Хлопчык прыляцеѓ да акадэмiка. Павел Iванавiч быѓ даволi высокi, i выглядаѓ маладжава i бадзёра. Кучаравая бародка крыху стажыла яго, але на выгляд акадэмiку ѓсё роѓна не дасi больш за сорак. Ён насiѓ цёмныя акуляры i меѓ шырокiя плечы, з дастаткова стройнай фiгурай. Нешта здавалася ѓ iм злавеснае, як у кiно пра злога прафесара. Можа быць, вялiкi целасклад i бычыная шыя, надавалi некаторае падабенства Паѓлу Iванавiчу з мафiёзi.
  Яго жонка, Маргарыта, была таксама высокая, вельмi стройная з фiгурай юнай дзяѓчыны. Але ѓсё ж, нягледзячы на бездакорна гладкую скуру свежага, як персiк твару i высокiя, пругкiя грудзi, адчувалася, што гэта сталая жанчына. Асаблiва па блакiтных вачах. Тым не менш, калi ѓважлiва не ѓглядацца, то можна прыняць яе i за старэйшую сястру Алега. Тым больш у яе, як i ѓ Анжалiкi, залацiстыя, але крыху святлейшыя валасы. I як нi дзiѓна, але мацi ледзь ужо ѓ косцi, i здаецца яшчэ зграбней.
  Хлопчык крыкнуѓ:
  - Ты добра выглядаеш, мама!
  Маргарыта ѓсмiхнулася i заѓважыла:
  - А ты проста ззяеш. Як загарэѓ, i чаму без сандаль? Ты ж кандыдат у Багi!
  Алег хiхiкнуѓ i заѓважыѓ:
  - Я зараз хаджу ѓ кiмано, нiбы Наруто, i абутак не пад стыль. Ды i мая сястра, наогул, басячыць бязбожна!
  Маргарыта ѓсмiхнулася, заѓважыѓшы:
  - Анжалiка заѓсёды адрознiвалася экстравагантнасцю. Але ж ты такi разумны, увесь у бацьку!
  Алег ссунуѓ бровы i заѓважыѓ:
  - Калi б выбiралi па розуме, то лепш бы ѓ Багi пайшоѓ Павел Iванавiч!
  Акадэмiк прабасiѓ:
  - Я не хачу губляць каштоѓны час на кампанiю, зыход якой загадзя прадвызначаны!
  Хлапчук пагардлiва фыркнуѓ:
  - Хто можа ведаць загадзя зыход, акрамя Усявышняга?
  Павел Iванавiч паводле кiѓнуѓ:
  - У iдэале, нiхто. Але ѓ нашай краiне, з дастаткова вялiкай доляй дакладнасцi, можна сцвярджаць, што пераможа дзеючы прэзiдэнт!
  Алег на гэта злосна адказаѓ:
  - А я гэтага не хачу! Перамагчы павiнен я, цi, на благi канец, мая сястра!
  Акадэмiк пакруцiѓ галавой на бычынай шыi, i вымавiѓ:
  - Мы пакуль не Багi, каб гэта вырашыць. I нават Бог можа рабiць усё, акрамя таго, каб пазбавiць чалавека свабоды волi!
  Тут хлапчуку ѓ галаву прыйшла iдэя, i ён прапанаваѓ:
  - А што, калi нам гэта зрабiць?
  Павел Iванавiч , нахмурачыся, спытаѓ:
  - Што менавiта? Удакладнi!
  Алег, тупнуѓшы моцнай нагой, адказаѓ:
  - Пазбавiць людзей свабоды волi!
  Акадэмiк незадаволена рыкнуѓ:
  - Не зразумеѓ? Як ты збiраешся гэта зрабiць, калi i Гасподзь Бог не даѓ свайму пераемнiку такога права?
  Хлапчук усмiхнуѓся i ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Сiлай навукi! Што не пад сiлу Багам, будзе пад сiлу адукаваным людзям!
  Павел Iванавiч усмiхнуѓся i спытаѓ:
  - I якi механiзм рэалiзацыi такога праекта?
  Алег з натхненнем вымавiѓ:
  - Трэба стварыць хвалевы генератар накшталт таго, што апiсаѓ Бяляеѓ у рамане "Уладар свету"! Каб тэлепатычнымi хвалямi прымусiць усiх нам падпарадкоѓвацца!
  Акадэмiк свiснуѓ i, панiзiѓшы голас, вымавiѓ:
  - Такiя працы таемна вядуцца! Але пакуль навукоѓцам не ѓдалося прайграць тыя хвалi, з дапамогай якiх ажыццяѓляецца тэлепатыя. - Супервучоны падмiргнуѓ сыну, дадаѓшы. - I магчыма, на шчасце, iнакш на планеце Зямля ѓсталявалася б абсалютная дыктатура!
  Хлопчык рацыянальна заѓважыѓ:
  - Але разам з дыктатурай быѓ бы i парадак, i знiкла б злачыннасць, голад, чалавецтва перайшло б да навуковага кiравання!
  Павел Iванавiч лагiчна запярэчыѓ:
  - Занадта шмат, тут бы! У чалавецтва свой шлях, няхай нават i не беспамылковы, але якi патрабуе свабоды волi. Толькi вольны чалавек валодае рэальным, творчым мысленнем. I рана цi позна, але навука прывядзе людзей да ѓсемагутнасцi.
  - Або да самазнiшчэння! - Прашыпеѓ Алег. I заѓважыѓ. - Успомнi, як нядаѓна Паѓночная Карэя i ЗША адзiн аднаго ледзь не знiшчылi ѓ ядзернай вайне! Мараль тут такая: - Нельга даваць гранатамёт дзiкуну, а ѓсемагутнасць эгаiстычнаму чалавеку!
  Акадэмiк паглядзеѓ на сынка i, усмiхнуѓшыся, спытаѓ:
  - А ты не эгаiст?
  Хлопчык-вундэркiнд упэѓнена адказаѓ:
  - Не! - I сцiснуѓшы кулак з развiтымi, набiтымi косткамi, працягнуѓ. - Я пастараюся выкарыстоѓваць уладу максiмальна на карысць.
  Павел Iванавiч з белазубай усмешкай спытаѓ:
  - I што ёсць для людзей балазе?
  Алег, фiласофствуючы, пачаѓ пералiчваць:
  - У першую чаргу , людзi баяцца смерцi! Трэба пазбавiць iх ад страху, зрабiѓшы несмяротнымi! Па-другое, людзей мучаць хваробы. Трэба лiквiдаваць усе хваробы! Па-трэцяе, трэба скончыць са старасцю, зрабiѓшы ѓсiх маладымi i прыгожымi! Па-чацвёртае, уваскрэсiць усiх памерлых, каб да людзей вярнулiся iх блiзкiя i сябры. - Хлапчук загнуѓ наступны палец. - Па-пятае, даць людзям больш тэрыторыi, каб не здарылася перанасельнiцтва. Напрыклад, стварыць нешта накшталт плоскага сусвету i... - Тут ён запнуѓся i правёѓ рукой па сваiм чыстым, высокiм iлбе. Затым скончыѓ. - Ну, а ѓсё астатняе людзi зробяць сабе самi! Будзе рэальны рай i магчымасць праявiць усе творчыя здольнасцi!
  Алег замоѓк i запытальна паглядзеѓ на бацьку. Той, паблажлiва ѓсмiхнуѓшыся, адказаѓ:
  - Але калi людзi будуць несмяротнымi, то, як быць са злачынцамi?
  Хлапчук пацiснуѓ плячыма i прачырыкаѓ:
  - Таксама як i цяпер. Iзаляваѓшы iх! Пакуль не выправяцца!
  Павел Iванавiч паглядзеѓ на сына i перастаѓ усмiхацца. Задуменна вымавiѓ:
  - Гэта значыць, што калi хтосьцi будзе выпраѓляцца, то ён не будзе шчаслiвым пры тваiм праѓленнi?
  Алег адразу ж адказаѓ:
  - Я не збiраюся мучыць злачынцаѓ! Iх проста трэба змясцiць у такiя абставiны, якiя заахвоцiлi б выпраѓленне i пачуццё спачування. А гэта цалкам рэальна. Не бывае людзей выключна кепскiх i добрых. I ѓ самага апошняга злачынца ёсць у глыбiнi душы цёплыя пачуццi, i тыя, каго ён кахае.
  Акадэмiк кiѓнуѓ i заѓважыѓ:
  - Так, гэта магчыма. Я не думаю, што iснуюць у прынцыпе непапраѓныя нягоднiкi. Але з iншага боку, вядома ж, людзi павiнны валодаць вызначанай самастойнасцю.
  Алег паправiѓ бацьку:
  - Нават вялiкай самастойнасцю! Бо. толькi на памылках i можна вучыцца. На сваiх, цi чужых, не мае значэння!
  Павел Iванавiч папярэдзiѓ:
  - Не строй сваё жыццё на памылках. Лепш вучыся на памылках iншых!
  У размову ѓступiла Маргарыта:
  - Ведаеш, сынок. Я асабiста не ѓхваляю тваё захапленне гэтымi выбарамi! Ты яшчэ не гатовы да такой адказнасцi.
  Алег адмахнуѓся i лагiчна заѓважыѓ:
  - Да гэтай адказнасцi не гатовы нiводны чалавек на зямным шары. I нiколi не будзе гатовы! Але ж трэба з чагосьцi пачынаць!
  I хлапчук, тупаючы босымi нагамi, ён быѓ зараз вельмi падобны на Хлопчыка-Кiбальчыша з савецкага фiльма, праспяваѓ:
  - Я гэта зрабiць павiнен! У гэтым лёс мой! Калi не я, дык хто ж, да таго ж? Хто ж, калi не я!
  Мама засмяялася i пакалашмацiла яго па белых вiхурах:
  - Ты цудоѓны. Сапраѓдны пiянер сталiнскай эпохi!
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой i зароѓ:
  - Сталiн зрабiѓ шмат для дыскрэдытацыi светлых iдэй камунiзму! Так што не варта яго iдэалiзаваць! А тым больш, спрабаваць пераймаць! Мы пабудуем справядлiвы свет!
  Павел Iванавiч задаѓ заканамернае пытанне:
  - А калi б Сталiна ѓваскрэсiць, то дзе яго месца?
  Хлапчук, крыху падумаѓшы, адказаѓ:
  - Дзе i пакладзена злачынцам. У папраѓчай установе!
  Мама лагiчна заѓважыла:
  - А досвед кiравання СССР, усё ж, пры Сталiне быѓ вельмi каштоѓны. Можна больш рацыянальна выкарыстоѓваць гэты выдатны розум!
  Хлопчык нахмурыѓ свой высокi, чысты лоб. Яго стаѓленне да гэтага вусатага дыктатара было неадназначным. Аддаючы належнае некаторым моцным рысам характару Сталiна, трэба было ѓсё ж прызнаць, што Iосiф зусiм не генiй. Але жорсткi стыль кiравання, у краiне з народам таленавiтым, але крыху расхлябаным, даѓ вынiкi. I не мог не даць! Плюс, яшчэ перавагi планавай эканомiкi, над рыначнай.
  Вядома, сiстэма, што ѓзнiкла ѓ СССР, была эфектыѓнай для першапачатковага росту i iндустрыялiзацыi. I тут ня варта перабольшваць генiяльнасьць Сталiна.
  Нават наадварот, самадурства правадыра стварала некаторыя праблемы i з iндустрыялiзацыяй. У прыватнасцi, многiя планавыя паказчыкi былi сарваныя, шэраг заводаѓ аказалiся не дабудаваны!
  Бацька, бачачы, што сын задумаѓся, вымавiѓ:
  - Добра, не забiвай сабе галаву. Можа, лепей спяваеш?
  Адзег хутка кiѓнуѓ. Увайшла прыслужвальная хатняя прыслужнiца, прынясучы на падносе абед. Тут была i садавiна, i гароднiна, i суп з чарапахi. Апошняе лiчылася асоба карысным i спрыяльным даѓгалеццю.
  Хлапчук узяѓ у руку срэбную лыжку, але мама перапынiла:
  - Памыйся спачатку! Ты ѓвесь у пыле!
  Алег скрывiѓся, але, не спрачаючыся, адправiѓся ѓ ванную. Ён, як i многiя хлапчукi, не любiѓ мыцца, а аддаваѓ перавагу плаваць у басейне. Хлопчык адчуваѓ некаторае раздражненне. Сястра прыцягнула да сябе куды больш увагi, i набiрала акуляры. Думка, што яна стане Бажаством, не занадта цешыла - яшчэ наламае дроѓ. А раптам, яшчэ здзекуецца са свайго надта ѓжо разумнага брата?
  Памыѓшыся, Алег убег на кухню, i сеѓ за стол. Малiтву хоць чытаць яго не прымушалi. Ён пачаѓ есцi i, пры гэтым, тузаѓ загарэлымi, набiтымi на трэнажорах нагамi.
  Хаця, увогуле, чаго яму злавацца? Ён-то ѓ адрозненне ад шматлiкiх хлопчыкаѓ на Зямлi, суцэль шчаслiвы! Шануй усё мае, у тым лiку i прызнанне. Лепшы вучань элiтнай школы, спартовец, вынаходнiк, наватар. I чаго яму, уласна кажучы, не хапае? I пайшоѓ хлопчык на выбары, будучы цалкам задаволеным жыццём i шчаслiвым!
  Але для яго выпрабаванне, нiбы новая прыступка, на якую варта ѓзлезцi. А калi не атрымаецца? Тое, што ж - значыць не лёс, цi ты сам чагосьцi не дадумаѓ, або не дарабiѓ!
  А што можна сказаць пра выбары? Гэта таксама, свайго роду, непрадказальная латарэя. Ёсць палiтыкi, напрыклад, i яскравыя, i вядомыя, i карыстаючыя ѓвагай СМI i, пры гэтым, зусiм беспаспяховыя. Як адзiн мiльярдэр-фармаколаг з дзiкiм пiярам якi набраѓ дзясятую дзель адсотка, або адзiн пiсьменнiк на сэксуальныя тэмы, пры ѓсёй сваёй вядомасцi, так i не якi прайшоѓ у Думу па аднамандатнай акрузе.
  А былi i адваротныя прыклады, калi адзiн палiтык, сын юрыста з пiсклявым голасам, стаѓ пераможцам першых выбараѓ у думу. Праѓда, трэба аддаць належнае, казаѓ Жалязоѓскi тады прыгожа, i самае галоѓнае, яму далi магчымасць паразмаѓляць i весцi агiтацыю. Але ѓсё роѓна, нiхто такога трыѓмфу не чакаѓ.
  Як, зрэшты, i скокi рэйтынгу дзейнага прэзiдэнта Расii. Чаго толькi не хаджала. Не ѓсё тлумачылася логiкай. Хоць, збольшага, i тлумачэннi былi, але ѓсё ж не занадта пераканаѓчыя.
  Напрыклад, у ЗША экстравагантны мiльярдэр здолеѓ стаць прэзiдэнтам, а ѓ Расii, за падобнага кандыдата аддалi галасы ѓсяго сорак тры тысячы чалавек! Гэта проста дзiѓна!
  Алег, даеѓшы суп з чарапахi, i закусiѓшы бананамi, спытаѓ:
  - Ну, а цяпер што будзе? - Тут хлопчык паправiѓся. - Я хацеѓ сказаць, батарэi на халодным тэрмаядзерным сiнтэзе ѓ вас гатовыя?
  Павел адказаѓ не адразу, уважлiва ѓзiраючыся ѓ твар сына, прашыпеѓ:
  - А гэта табе навошта?
  Хлапчук цiха адказаѓ:
  - Мне патрэбна крынiца энергii, для сваёй рэкламнай кампанii!
  Бацька разрагатаѓся i раѓнуѓ:
  - А больш табе нiчога не трэба?
  Алег сур'ёзна адказаѓ:
  - Вядома, яшчэ вельмi шмат трэба, але ... Гэта ѓ самы раз!
  Павел Iванавiч адмоѓна пакiваѓ галавой:
  - Калi ты думаеш, што нехта прагаласуе за басаногага хлопчыка ѓ кiмано, толькi таму, што будзе шмат ззяць на небе?
  Алег трасянуѓ галавой:
  - Я так не думаю. Але ж выкласцiся на выбарах трэба да канца! Так, каб самога сябе паважаць, а не злiць!
  Бацька разумеюча кiѓнуѓ:
  - Не прайграць самому сабе! Што ж. Гэта, бадай, лепей, чым выйграць выбары!
  Хлапчук-вундэркiнд не пагадзiѓся:
  - Не, выйграць выбары лепш!
  Павел Iванавiч пагадзiѓся:
  - Лепш. А можа i не! Цябе лiтаральна раздушыць адказнасць!
  Алег рацыянальна заѓважыѓ:
  - Прыбяры старасць i смерць, дай людзям больш прасторы з рэсурсамi, знiшчыѓшы хваробы, i яны самi змогуць пабудаваць сваё шчасце!
  Бацька пакiваѓ галавой i паведамiѓ:
  - Рабi, як ведаеш. А крынiцу энергii зробiш i сам!
  Хлопчык здзiѓлена спытаѓ:
  - I як? З вадароду?
  Павел прапанаваѓ:
  - Палятай крыху, а потым вярнiся да мяне. Калi не здолееш стварыць нешта сам!
  Алег пакiнуѓ кухню, сарваѓшыся прама з падваконнiка. Даволi рызыкоѓны манеѓр, рызыкуючы разбiцца. Але хлопчык узмахнуѓ рукамi, i адчуѓ запаволенне ѓ падзеннi, а затым узнiманне ѓверх. Гэта нагадвала палёты ѓ сне.
  Тут таксама махаеш рукамi i кiруеш сваiм целам. I гэта выдатна - атрымаць магчымасць лётаць. Хаця, вядома ж, можна выкарыстоѓваць i самалёты, i нават ракеты.
  Джэйн ужо таксама ѓмела лётаць, i прыпырхнула да свайго сябра. Праваркавала:
  - Ну як, зрабiѓ свой разлiк? Здабыѓ энергiю?
  Алег упэѓнена адказаѓ:
  - Яшчэ здабудзем! Дзе наша не прападала!
  Гектар жа, тым часам, апынуѓся не ѓ самым зайздросным становiшчы. Наташа запатрабавала ад яго надзець сабе наморднiк. Чарнаскуры хлопец абурыѓся:
  - Я не цыркавы блазан, каб гэтым глупствам мучыцца! Маё паклiканне зусiм у iншым!
  Наташа строга адказала:
  - Думаеш, што абяцаць дыктатуру можна аднымi песнямi i вершамi? Людзi павiнны наглядна ѓяѓляць, што iх чакае!
  Гектар эмацыйна заѓважыѓ:
  - I хто за гэтае трызненне прагаласуе?
  Наташа засмяялася i ткнула кулаком чарнаскурага хлопца ѓ скулу:
  - А якая можа быць альтэрнатыва? Сусветны бардак?
  Гектар з уздыхам прапанаваѓ:
  - А пакончыць з грахом ты не спрабавала?
  Наташа, крыху памякчэѓшы, заѓважыла:
  - Але гэта, як раз, нерэальна i сумна. Тым больш грэх будзе iснаваць, пакуль iснуе вольная воля!
  Гектар паспрабаваѓ запярэчыць:
  - Але ёсць жа людзi, якiя нi разу не парушылi чалавечыя законы.
  Наташа хiхiкнула i заѓважыла:
  - У мяне парушыш. Такiя мукi будуць вас чакаць!
  Маладая жанчына скрывiла твар, i яно ѓ яе стала па-сапраѓднаму страшным. Нос, нiбы ѓ арлiцы, i вочы палаюць гневам. Сам Гектар не надта спалохаѓся: баязлiвец не гуляе ѓ футбол. Але яго прыхiльнасць да Наташы расла, паступова выцясняючы Анжалiку.
  Маладая жанчына хадзiла, пастукваючы абцасамi ботаѓ. Як нi дзiѓна, не гледзячы на малую прывабнасць, яе праграма збiрала вялiкiя натоѓпы людзей.
  I яны патрабавалi крывi. Каб Наташа ѓсiх узяла i размазала. Адным з каронных прыёмаѓ кандыдата ѓ Багi-дыктатары стала збiццё Гектара. Чарнаскуры хлопец патрапiѓ пад удары моцных ног, абуты ѓ боты з абцасамi.
  Праѓда, уладальнiца чацвёртага дадзена бiла акуратна i нiчога свайму вiзавi не зламала. Але сiнякi на твары аказалiся самымi сапраѓднымi. Гектар успомнiѓ, як яго жартам збiвала басаногая Анжалiка, i прыйшоѓ да высновы, што са златавалосай было куды прыемней. Асаблiва, калi яе доѓгiя хупавыя пальчыкi ног перабiралi годнасць, выклiкаючы пакутлiвы прыток крывi.
  Гектар нават пашкадаваѓ, што звязаѓся з бландынкай якая мае ѓсе навыкi садысткi. А калi такая яшчэ i Богам стане? Замучыць усiх!
  Наташа падскоквала i кружылася. У ёй столькi энергii. I спявала сваiм грамавым голасам:
  Што чалавеку ѓтаймаваць нiяк нельга;
  Сваё iмкненне стаць Богам Усемагутным.
  Каб светабудовы цэнтр - Адна Зямля,
  Каб падпарадкавалася нам, усё ёсць у гэтым свеце iсным.
  
  Адзiн узмах пэндзлем, вось галактык цэлы вiхура,
  У ёй зоркi пунсовы мак, планеты, як рамонкi!
  Бо ѓ чалавеку Бог Стваральнiк не сцiх,
  Не хоча быць ён дробнай казюлькай!
  
  Усё можам мы - стварыць такi закон,
  Што трыльён парсэкаѓ - у шакаладзе!
  Наш розум смерч вулканаѓ абураны,
  Навука прывяла свой род да ѓзнагароды!
  
  Не верыцца, што былi часы-
  Калi мы былi проста дзiкунамi.
  Калi пажар i лiвень зло-бяда,
  А львоѓ i тыграѓ клiкалi мы царамi!
  
  Калi крывой калодай хiлiѓся плуг,
  Раб зямлю капаѓ цяжкаю матыкай!
  Мы палiвалi потым сакавiты луг,
  Усiх злая старасць мучыць, як дыбай!
  
  Ну што навука ты, Родная мацi,
  Знайшла магчымасць зрабiць думку несмяротнай!
  Мы можам легiёны смела рваць,
  I баразнiць прастор вялiкага сусвету!
  
  Дабiлiся мы такога, што Гасподзь,
  Мусiць, i сам не мог прыдумаць!
  У нас з прынцэп-плазмы суперплоць,
  А ѓ галовах квазараѓ моц i мудрасць!
  
  З звычайнай гарматы шлях свой пачынаѓ,
  Ён мог толькi дрэва ссунуць спачатку.
  Але стала, нешта страмчэй, чым метал,
  Адным iмгненнем, загойваючы рану!
  
  Цяпер мы людзi, племя супермэн,
  Здольныя зрабiць тое, што немагчыма!
  Вырашыць любую з любых праблем,
  Нам светабудову змянiць нескладана!
  
  Але калi хочаш, ты рэальна Богам стаць,
  Служы, як сабака без страху чалавеку!
  Бо наша Русь звыш сiлы суперраць,
  Не быць ёй бiтай да межаѓ веку!
  Добра Наташа спявала. Толькi занадта ѓжо груба i гучна. I голас у яе зусiм не жаночы.
  Але пры гэтым , жанчына зусiм не адрознiвалася халоднасцю. Кожную ноч спала, беручы ѓ ложак двух-трох мужчын, а то i чатырох. Вядома ж, яна з iмi выяѓляла бурны тэмперамент. Але сталасцi не прызнавала, увесь час выбiрала новых. Прыгожай i фiгурыстай Наташы лёгка зацягваць мужыкоѓ сабе ѓ ложак. Яна аддавала перавагу мускулiстых спартоѓцаѓ, але часам, для разнастайнасцi, не грэбавала i дужымi школьнiкамi.
  Але з самiм Гектарам пакуль паводзiла сябе, як гаспадыня са шчанюком. Так, цiкавае атрымлiвалася спалучэнне: дыктатар-шлюха. Але моцнай жанчыне з высокiм узроѓнем тэстастэрону ѓ крывi, уласцiва празмернае сэксуальнае ѓзбуджэнне.
  Наташа, падчас перадвыбарнай кампанii, абавязкова некага апускала i абражала. I абавязкова бiла. Дзiва што, неѓзабаве прыцягнула да сябе ѓвагу папарацы. Асаблiва, жоѓтая прэса пакахала, што цвёрды кандыдат у Багi такая распусьнiца. Вось Анжалiка тусавалася разам з былым пераможцам Еѓрабачання i мужыкоѓ, як пальчаткi не мяняла. Толькi хадзiла дзяѓчына босая, у бiкiнi.
  Наташа ж, наадварот: яе прыкiд скураная куртка, штаны i боты з абцасамi з тытана. I бязладнасць у палавых сувязях, хiба што мужчын падбiрае мускулiстых i моцных.
  Атрымаѓшы таемны iнструктаж, больш асвятляць яркiя, але адыёзныя кандыдатуры, СМI ѓсё больш увагi надавалi Наташы. Сапраѓды, калi кандыдат у Багi нейкi прафесар, якi прапануе самавiтую i сур'ёзную праграму, то яго дэманстратыѓна iгнаруюць. А калi праграма дурная, цi прапануе: у туалет ходзiць строем з песнямi i пад канвоем!
  Як такую i не асвятлiць!
  Наташа, час ад часу, таксама прамаѓляла перлы;
  Дабро павiнна быць з аѓтаматам,
  Разiць, як лютая сталь.
  Каб лiлася кроѓ вадаспадам -
  Зло не шкадуй - усiх забiвай!
  Вядома, гэта вельмi нават добры перл. I СМI асвятлялi крутую, i не пазбаѓленую прывабнай грацыi, дзяѓчынку.
  Наташа, адным са сваiх прыколаѓ, стала мучыць сабак. Напрыклад, апранала на дрот мяса i давала сабаку заглынуць. А затым рыѓком даставала яго са страѓнiка. Зрэшты, такi атракцыён неѓзабаве самай дзяѓчынцы надакучыѓ. I яна стала песцiцца чымсьцi iншым. Але таксама жорсткiм.
  Наташа таксама выступала за тое, каб выключыць усiх дзяцей з сям'i i перавесцi ѓ казармы. Выхоѓваць iх там з маленства. Каб нiхто не ведаѓ шчаслiвага дзяцiнства. Гэта таксама было ѓспрынята многiмi як дзiвацтва, але частка электарату i ѓхваляла.
  Тым больш , Наташа абяцала лупцаваць дзяцей за найменшую правiннасць, цытуючы пры гэтым Бiблiю. Ты не любiш свайго дзiця, калi шкадуеш для яго розгi. Жанчына-дыктатар так расшалiлася, што пачала бiць хлопцаѓ ужо проста на мiтынгу.
  У справу нават умяшалася палiцыя. Што i выклiкала скандал! Наташа абвiнавацiла ѓладу, што тая занадта ѓжо песцiць дзяцей. I што не дае iм суровай напампоѓкай стаць сапраѓднымi мужчынамi i сапраѓднымi ваяѓнiцамi!
  I з-за гэтага няма сапраѓднага, баяздольнага войска!
  Прайшло галасаванне ѓ iнтэрнэце. Большасць карыстальнiкаѓ падтрымала Наташу. I ваяѓнiца-тэрмiнатар пракруцiла сальта i заскакала, нiбы чартоѓка.
  Потым гэтая крутая жанчына наведала i думу. Там паказала, што дэпутаты,
  таксама баязлiвы статак. Калi Наташа падняла крык, то прыцiхлi i зацiснулi. I як не забыцца, як ваяѓнiца скокнула i перакруцiлася ѓ трайным сальта. I заскочыла на трыбуну. I там стала лаяць дэпутатаѓ за сапраѓдныя i ѓяѓныя грахi.
  Зрэшты, i сапраѓдных правiн хапала. Пасля чаго, Наташа стала аблiваць дэпутатаѓ нарзанам. У справу ѓмяшалася ахова, i ѓзнiкла бойка. Наташу нават замкнулi ѓ камеры. Жанчына ѓ адказ пачала бiць абцасамi ѓ сцяну, нават утварылiся трэшчыны на бетоне. А шуму колькi было.
  Тады ѓ камеру да Наташы ѓварвалася ахова. На прыгажуню надзелi кайданкi i знялi абутак. Паспрабавалi супакоiць.
  Але як толькi палiцыянты прыбралiся з камеры, маладая жанчына стала бiць босымi нагамi ѓ сцяну. Удары не сталi слабейшыя, i расколiны толькi пашырылiся.
  Ахова зноѓ увалiлася i атрымала нагамi ад Наташы. Як яна iх лупiла, прама ад душы. А потым кiнулася ѓцякаць. Хоць i крутая дзяѓчынка, але на яе накiнулi сетку, i з вялiкай працай спавiвалi. Дык вось, звязаную, пацягнулi да карцэра. А паколькi кандыдат у Багi занадта ѓжо шматлiкiх пакалечыла, то ёй добранька ѓразалi гумовымi дубiнкамi па пятках. I бiлi дзяѓчынку з усёй лютасцю. Наташа сладастрасна стагнала ад болю, ёй было нават прыемна атрымлiваць па сваiх жорсткiх ступнях, гэтай гумай.
  Палiцыянты дадалi маладой жанчыне i па ягадзiцах, i па спiне, i па грудзях.
  Збiлi красуню вельмi нават моцна. Але арганiзм у Наташы багатырскi. I яна нават была рада, што ёй зрабiлi такi масажык. А калi з'явiлiся пацукi, увогуле выдатна. Яны бегаюць па табе, лапкамi казычуць збiтыя ногi, паднiмаюцца вышэй. Пачынаюць кусаць за соску. А гэта i зусiм кайф.
  Наташа падумала, што яна ѓсё ж такi нядрэнны стратэг , ахвяраваѓшы сваёй свабодай дзеля рэйтынгу. Вось некаторыя не разумеюць неабходнасцi ахвяр. У прыватнасцi, амерыканцы ѓпусцiлi магчымасць атрымаць вялiкiя трафеi з-за нежадання расставацца са сваiмi нафтавымi свiдравiнамi на поѓначы Iрака.
  Так яны маглi б атрымаць у перспектыве ѓвесь Блiзкi Усход. I вялiзныя найбагатыя рэсурсы пад кантроль. Быѓ i ѓ Расii рацыя - ахвяраваць Асадам, дзеля вялiкiх набыткаѓ у далейшым. Як гаворыцца згуляць у гамбiт: дзеля значна буйнейшых набыццяѓ у далейшым.
  Тыя цi iншыя сiлы, маглi б разлiчваць на вялiкiя прызы, выкарыстаѓшы, iсламскiх фундаменталiстаѓ у якасцi ледакола.
  Але i той, i другi бок не пайшлi на ахвяры. У вынiку запаролi ѓсю гульню i не змаглi павысiць стаѓкi. I ѓ вынiку? Статус-кво аднавiѓся, а сотнi тысяч людзей загiнулi дарма. I цi да гэтага ѓсе iмкнулiся? I дзеля чаго?
  Вось яна б, Наташа Сакалоѓская, паступiла б па-iншаму, будзь прэзiдэнтам Расii цi ЗША. Не стратэгi кiраѓнiкi гэтых дзяржаѓ. Вось Сталiн быѓ стратэгам. Але пры гэтым Сталiну не пашанцавала. На два тыднi Гiтлер яго апярэдзiѓ з прэвентыѓным ударам. А шкада, быѓ бы тады ѓвесь сьвет камунiстычным!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5
  Наташа прабыла ѓ карцэры нядоѓга. Скандальнага кандыдата ѓ Багi выпусцiлi, ды яшчэ i папрасiлi прабачэння. Сапраѓды, з Наташай весялей. I яна прыцягнула да сябе ѓвагу. Зрэшты, рэйтынг рэйтынгам, але хто колькi збярэ, загадка. Адзiн з кандыдатаѓ у прэзiдэнты надзьмуѓ сабе рэйтынг i паказаѓ яркую кампанiю, а сабраѓ толькi дзясятую долю працэнта. Як часам непрадказальным бывае народ!
  А часам скандальная папулярнасць i спрацоѓвае. Тут як у латарэi. Наташа выйшла з турмы босая i напаѓголая. Але затым зноѓ апранулася ѓ скуранку, а да ботаѓ прымайстравала шпоры. Так дзяѓчынка стала выглядаць яшчэ страмчэй i вычварней.
  Анжалiка пракаментавала вяртанне Наташы:
  - У баявых мастацтвах залатыя яйкi нясуць менавiта пеѓнi!
  I яшчэ пусцiла шпiльку, што маѓляѓ, бландынка ёй спрабуе пераймаць! I Наташа выказалася:
  - Гэта баба пустышка-дзьмухавец! Такая жоѓтая, проста, як колер здрады!
  Анжалiка запярэчыла:
  - Жоѓты колер сiмвалiзуе багацце i сонца! А яна белая, як смерць!
  Абедзве бабы былi гатовы нават пабiцца. I чаму б i не? Толькi разбiваць адзiн аднаму рыла за бясплатна, не хацелася. Вось два амерыканцы, за баксёрскi паядынак з прадказальным вынiкам, садралi не адну сотню мiльёнаѓ долараѓ. I чым гэта была iм не выгадная здзелка?
  А тут, дзве красунi суцэль могуць нажыць капiталы. А грошы заѓсёды ѓ кошце! Асаблiва, усёмагутны даляр!
  Тым больш, магчыма Гасподзь Бог, каго б не выбралi, каштоѓнасць капiталаѓ не адменiць!
  Так што пачалiся перагаворы па арганiзацыi дванаццацi раундаѓ паядынку. З жаданнем садраць мiльёны!
  Анжалiка дасцiпна заѓважыла:
  - Манны, манны, манны - мы не просiм, а кiшэнi! А кiшэням, як вядома, грошыкi патрэбны!
  Наташа таксама цалкам рацыянальна заявiла:
  - А бо менавiта грошы, даюць самую дакладную, самую каштоѓную ѓладу над людзьмi!
  I кандыдат у Багi-дыктатары стала рагатаць i бiць тытанавымi абцасамi, нiбы конь капытамi. Гэта выглядала нават жахлiва.
  Вось такое атрымалася шоу.
  На гэтым фоне прайгравалi iншыя кандыдаты ва Усявышнiя Багi. Асаблiва галоѓны кандыдат у прэзыдэнты. Усiм надакучлiвы дзед, ужо нiкому не патрэбен. Ды i наабяцаць, нешта талковае не атрымлiвалася. Напрыклад, клятвы аднавiць СССР i ѓваскрэсiць Ленiна выглядалi проста смешна.
  Ды i каму ѓ наш час Ленiн тое патрэбен? А што галоѓны з камунiстаѓ паабяцаѓ?
  Каѓбасу за дваццаць? Але ж гэта слаба! Чаму б тады ѓвогуле не бясплатна? I не толькi каѓбасу, але яшчэ i па палацы з фантанам i садам? I гарэм з прыгожых дзяѓчат кожнаму! Цi нават па сто, па тысячы гарэм!
  А што мог прапанаваць такi састарэлы кандыдат? Толькi тое, што ѓжо сумна i зусiм не кацiруецца!
  I калi ѓсё ѓжо вельмi ѓсiм надакучае! А людзi жадаюць чагосьцi большага. Хто i просты бясплатнай бутэльцы гарэлкi кожны дзень, цi яшчэ лепш два разы на дзень, рады, а каму i мiльярда планет з рабамi мала! Хоць, цi зладзiцца амбiцыйны чалавек, хоць бы з адной планетай?
  А можа быць зрабiць рэкi i моры з гарэлкi, а каб замест рыбы плавала гарачая закуска? А хтосьцi з кандыдатаѓ дадумаѓся напоѓнiць увесь сусвет найчыстым спiртам! Ну чым гэта не падарунак для алкаголiкаѓ!
  Нездарма спяваецца: - Цыстэрнай спiрту хоча стаць алкаш! I каб да краёѓ бурлiѓ ААШ.
  Гэтыя, вядома, яскравыя ѓсплёскi выбараѓ i прыцягвалi да сябе ѓвагу СМI, але ненадоѓга. Тым больш, занадта шмат розных недарэчнасцей неслi кандыдаты. Удзельнiчалi ѓ выбарах i псiхiчна хворыя людзi, якiя таксама ѓносiлi сваё яркае i вычварнае ѓкладанне ѓ працэс. Адзiн з псiхаѓ-кандыдатаѓ не знайшоѓ нiчога больш разумнага, як абматацца туалетнай паперай i падпалiць сябе самога на Краснай плошчы.
  Палiцыя крыху запазнiлася, i псiхiчна хворы кандыдат памёр ад апёкаѓ. Затое патрапiѓ на тэлебачанне i запомнiѓся. Але гэта, вядома ж, не тая памяць, пра якую мараць нармальныя людзi. I чаго толькi дурнаватыя не рабiлi. Прайсцiся галышом па горадзе, гэта яшчэ самае бяскрыѓднае, што сабе дазвалялi псiхi.
  Анжалiка стала адчуваць, што ѓвага прэсы i электронных СМI да яе слабее. Сапраѓды, голымi, дзявочымi нагамi нiкога не здзiвiць. А розных дурасцей вакол рабiлася ѓсё больш i больш. Адна вось порназорка распранулася i занялася сэксам прама ѓ метро. I таксама засвяцiлася! Патрапiла ѓ палiцыю. Але раз кандыдат у Багi, то куды дзенешся, прыйшлося выпусцiць.
  Бардака рабiлася ѓсё больш i больш. Некаторыя палiцыянты таксама вылучылiся, тым больш подпiсы збiраць не трэба, а ты сыходзiш у аплатны адпачынак падчас перадвыбарнай кампанii. I вядома, куды лепш быць кандыдатам у Багi, i рабiць нiчога не трэба, хiба што балбатаць усякае глупства, чым несцi цяжар нялёгкай службы.
  Зрэшты, вылучэнне перажыла не толькi палiцыя, але i многiя iншыя галiны гаспадаркi. Колькасць вылучэнцаѓ павялiчвалася. Вiдаць, паглядзеѓшы на кандыдатаѓ, якiя адбiралi свой хлеб у клоунаѓ, многiя пачыналi думаць: - А чым я горш? Чаму б i мне не паспрабаваць?
  I квiтнела барацьба, якая больш нагадвала пародыю.
  Алег на падлёце сустрэѓ сваю сястру. Дзяѓчына бегала басанож па бiтым шкле i вастрыла:
  - Хто любiць сэкс, мае светлы розум i добрае сэрца, бо гатовы падзялiць асалоду з партнёрам!
  Вайна, гэта школа жыцця, якое лепей прагуляць!
  Чым адрознiваецца зорка ѓ небе ад эстраднай? Тым, што эстрадную можна загасiць адным каменем!
  Падман, як вiно: i млосна, i салодка, i спынiцца цяжка!
  Каханне, як аскепкавы снарад. Раздзiрае сэрца, скалынае мазгi, выварочвае кiшэнi, выходзiць бокам!
  Чалавек у чымсьцi роѓны богу. Усявышнi стварыѓ сусьвет, а чалавек спарадзiѓ глупства: тое i другое бясконца!
  Тых, хто будуе поспех на крывi, чакае лёс колатой свiннi. Свае паплечнiкi з'ядуць - сумны злосцi вынiк!
  Часам , лепшы спосаб падтрымаць рэпутацыю, пятля на шыi! Ва ѓсякiм разе, не дасць упасцi!
  Вельмi дасцiпныя выказваннi, але iх запiсвалi ѓжо з меншым энтузiязмам.
  Алег даволi груба заѓважыѓ:
  - Варона, паслухаѓшы салаѓя, раскаркалася!
  Анжалiка, зрабiѓшы строгi твар, заявiла:
  - А ты, наогул шчыгол! Палез смактунак на пасад Усявышняга! А фантазii не хапае!
  Алег у адказ узляцеѓ уверх i зароѓ:
  - А ты вось так не можаш! Па зямлi босая дзеѓка ходзiць, тупаючы нагамi, што i дурное, i жахлiва брыдка!
  Анжалiка задрала точаную, хупавую ножку i прабуркавала:
  - Ну чаму ж? Вельмi нават прыгожая! Мужчыны з мяне не зводзяць позiрку. А за кожны дакрананне да сваёй ножкi, я зараз бяру грошы!
  Алег у палёце кiѓнуѓ:
  - Выдатны спосаб зарабiць! I сабе прыемна, i прыбытак. Хоць, цi не брыдка, калi цябе лапаюць мужчыны?
  Анжалiка ѓсмiхнулася:
  - Ды не. Гэта вельмi нават пацешна! I крыху казытлiва, хвалюе, прыемна для адчувальнай жаночай скуры!
  Хлапчук па-навуковаму заѓважыѓ:
  - Фiзiчныя моцныя жанчыны, як правiла, тэмпераментныя i гарачыя ѓ ложку!
  Анжалiка пагразiла хлапчуку кулаком:
  - Без пошласцяѓ. Сам ты да сябе i ѓвагi прыцягнуць не можаш!
  Алег, некалькi карыкатурна ссунуѓшы бровы, адказаѓ:
  - А я i не стаѓлю такой мэты! Мне галоѓнае канструктыѓнасць, а не лiшнiя галасы!
  Дзяѓчына плаксiва фыркнула:
  - Ты так кажаш, як стары чамадан!
  Алег набычыѓся i рыкнуѓ:
  - А ты, наогул нiхто! Проста краля, нiбы прынцэса! Мiльгаеш голымi пятачкамi, каб на цябе стаяла!
  Анжалiка раз'юшылася:
  - А ты, вырадак. Я цябе!
  Дзяѓчына паспрабавала даскочыць да брата. Той толькi смяяѓся ѓ адказ. I зрабiѓ ёй нос, ну прама як Гаѓраш у кiно. I падняѓся вышэй. Ну i Пiцер Пэн. I праляцеѓ ластаѓкай над дахамi.
  Анжалiка ж затупала назад. Нiчога, яна яшчэ здольная збiраць стадыёны. А што астатнiя шэрыя суб'екты? Яны калi i змогуць што зрабiць, то хутчэй за падступнае i непадыходнае!
  Анжалiка крыкнула журналiсту:
  - Хто б, не стаѓ Богам, вы будзеце расчараваныя! Але затое ѓ маiм твары будзеце мець прыгожую iкону на сцяне!
  Не надта разумна. Але перадвыбарная кампанiя, гэта сапраѓды шоу са шматлiкiмi ѓдзельнiкамi. I з'яѓляюцца раз-пораз новыя зоркi. Або халiфы на гадзiну. Дык гэта ѓсё дэмакратычна. Нават занадта дэмакратычна. Рабiць ад усяго гэтага. Адзiн з зэкаѓ-кандыдатаѓ нават здзейснiѓ забойства палiцыянта. Таксама гучны скандал. Толькi вось не зразумела, што рабiць? Зняць злачынца з рэгiстрацыi, цi дазволiць яму рухацца далей па перадвыбарнай каляiне?
  Закон гэта не агаворваѓ. Дакладней, правiлы былi такiя лiберальныя, што не зразумела, за што, увогуле можна зняць кандыдата на самую вышэйшую пасаду ѓ сусвеце. Паспрабуй тут разбярыся!
  Вядома ж, без калiзiй не абышлося. Анжалiка пракруцiла сальта i праспявала:
  - Чаго мы ѓсё жадаем? Мусiць, хутка адзiн аднаго з'ямо!
  Сапраѓды, жыццёвая заѓвага. Але Анжалiка, зразумела, ведала, чаго жадае. Ёй сапраѓды, да зарэзу патрэбна ѓсемагутнасць. Каб рэалiзаваць свае фантазii. А рабiць для людзей? А што, людзi гэта заслужылi? Хутчэй за ѓсё, не! Так, нават калi б i заслужылi, дык ёй тое, якое да iх справа?
  Анжалiка прысела на крэсла i падцiснула ногi. Надвор'е стала халаднавата, i голыя, мускулiстыя канечнасцi дзяѓчыны сталi мерзнуць. Па тэлевiзары паказвалi змучаны труп палiцыянта, якога забiѓ кандыдат-вязень. Паказвалi з усiх бакоѓ. У тым лiку i саму сцэну, з пакутай нажом ахвяры. Зэк аказаѓся вельмi здаровым, з непрыемным тварам i нiзкiм iлбом.
  Таксама жывёла, - падумала Анжалiка. Хоць, мусiць, Наташцы ён бы вельмi нават спадабаѓся.
  Наташа, вядома ж, адзначылася. Пабегла на спатканне да крымiнальнiка. Напэѓна, нават хацела спаравацца!
  Анжалiка панеслася па вулiцы. Палiѓ дождж, i хутка пачалi з'яѓляцца лужыны. Дзяѓчына панеслася па лужынах, спецыяльна пляскала i паднiмала цэлую хмару смарагдавых пырсак. Ёй давала задавальненне адчуваць сябе дзiкункай, якая не адчувае забабонаѓ. Вось так падскоквае, стараецца, каб пырскi ѓзляцелi як мага вышэй! Такая вось атрымалася ѓ яе катавасiя.
  Анжалiка на бегу падумала: - А што калi стварыць паралельны сусвет i перайграць другую сусветную вайну? Можа даць немцам новыя танкi, тыпу "Леѓ", каб гэтыя машыны раѓлi i рыкалi? I iмчалiся з хуткасцю дзвесце кiламетраѓ за гадзiну?
  Дзяѓчына з залатымi валасамi ѓявiла, як танкамi кiруюць прыгажунi, i стала рагатаць. Потым пляснулася грудзьмi прама ѓ ваду i падняла цэлую хвалю.
  Анжалiка ѓстала i праспявала:
  - Простая руская дзяѓчынка, i на танку з роду не была! У мяне кароткая спаднiчка, i я проста ад смеху памерла!
  Пасля чаго, дзяѓчына перакруцiлася ѓ сальта! Пракруцiлася яшчэ раз. У небе нечакана ѓспыхнула выява. Узнiк яе абрыдлы брацец Алег. У белым кiмано, белабрысы, загарэлы хлапчук. Так i замiльгалi босымi нагамi, разбiваючы цэглу. I рассыпалiся яны на мноства абломкаѓ, раскрышыѓшыся дробкай. I гэтая дробка, нiбы дождж, падала ѓнiз, што было вельмi эфектна. I нават стала цяплей.
  Пасля гарачых дзён дажджлiвы цыклон, пагадзiцеся, быѓ вельмi непрыемны!
  Анжалiка хiхiкнула i пагразiла кулаком:
  - Цябе хлапчук возьмуць i дысквалiфiкуюць!
  Падобная пагроза, зрэшты, здалася ёй не пераканаѓчай. Яна паказала, з дапамогай босых пальцаѓ ног, дулю. У яе ж вельмi нават спрытныя пальчыкi.
  Рэдкiя мiнакi агладжвалiся на яе. А пара, якiя неадступна рухалiся журналiстаѓ, нават засняла. Вядома ж, гэта вельмi забаѓна. Анжалiка праспявала:
  - Я супермэн, сусветная зорка! Бегаю туды хутчэй, чым сюды!
  Хацелася злажыць, нешта больш сур'ёзнае, але ѓ галаву, нешта больш фантастычнага не прыходзiла. I паэтычнага, зрэшты, таксама. Дзяѓчына падумала, а не цi змянiць ёй iмiдж? Напрыклад, павесiць ланцугi? Iдэя здавалася вельмi прывабнай! Хадзiць такiм вось металiстам!
  I дзяѓчына стане, нiбы карозiя па метале!
  I Анжалiка адправiлася ѓ блiжэйшую зброевую залу. Што ёсць поспех, цi ѓсё ж правал? Дзяѓчына зусiм не разумела, што здарылася. Чаму яе вiзавi, пераможца ѓ свой час Еѓрабачання, не хоча працягваць з ёю тусавацца. А тут яшчэ кандыдатам у багi пралезла ѓжо немаладая, i ладна ѓсiм абрыдлая, прымадонна. I зноѓ папарацы адцягваюцца на нешта звыклае да скандалаѓ.
  Анжалiка вырашыла, што абавязкова напаскудзiць гэтай прымадонне. Пакажа, як панты кiдаць! I жанiцца на мужчынах, якiя ёй у сыны падыходзяць. А якая ѓ яе добрая якасць? Голас? Так i ѓ Анжалiкi голас! I куды прыгажэй, чым у Алкi!
  Анжалiка ѓзяла i праспявала:
  - Зайка мая, я твой хлопчык! Рыбка мая, я твой пальчык! Ты ЦРУ агент, я Масада, ты выкрадзеш, а я сяду! Майка мая!
  I дзяѓчына, скачучы хупавымi, голымi ножкамi па мармуру маставой, спявала:
  - Я начамi дрэнна сплю, таму што аб усiх мужчын кахаю. Таму што ѓсiх мужчын да гландаѓ люблю! Я начамi дрэнна сплю, таму што ѓсiх мужчын лаѓлю, таму што ѓсiх мужчын шуфлiкам лоѓлю!
  Мiнакi здзiѓлена азiралiся. У халоднае надвор'е i пасля дажджу, босая красуня глядзелася зусiм ненатуральна. Хаця i эратычна.
  Анжалiка купiла марожанае i стала есцi яго, трымаючы пальчыкамi голых ног. Дакладней адной нагi, а на другой скачучы. Таксама спосаб прыцягнуць да сябе ѓвагу. Журналiсты пачалi здымаць. А Анжалiка, як засьпявае:
  - Марадона, Марадона, Марадона, не магу я твой хакей пераварыць! Прынясi мне мультылазер, Марадона, буду лепш на Венеры з копам жыць!
  Даеѓшы, дзяѓчына вельмi спрытна кiнула палачку сваёй iмклiвай ножкай.
  Драѓляная канструкцыя ѓпiлiся ѓ метал. I прылiпла!
  Анжалiка зноѓ праспявала, ну яна i музычная:
  - А сягоння Энгельс i Марс з захапленнем глядзяць на нас, i вiдаць iм па душы, што будзе мяса ѓ бацвiннi!
  Адзiн, з не зводзяць са злёгку дурнаватай дзяѓчынкi вачэй, хлапчук крыкнуѓ:
  - Мяса шкодна! Асаблiва з вашай фiгурай!
  Анжалiка заскакала, iмкнучыся апырскаць падлетка вадой, i, пры гэтым, напявала:
  - Каб не псавалася постаць, дапамагае фiзкультура! Раз, два, тры - тата, мама не памры!
  Хлапчук паслаѓ ёй паветраны пацалунак. Нечакана дзяѓчына высока падскочыла i схапiла пацана босымi пальцамi за нос. Той закрычаѓ ад болю i паспрабаваѓ вырвацца, але хватка ѓ Анжалiкi жалезная. Хлопчык затросся i, ѓсхлiпнуѓшы, крыкнуѓ:
  - Адпусцiце мяне, цётачка!
  Анжалiка жорстка адказала:
  - Не цётачка, а багiня!
  Падлетак прапiшчаѓ:
  - Багiня. Калi ласка!
  Анжалiка адпусцiла нос хлопчыка. I пацалавала ѓ лоб. Сiмпатычны дзяцюк, на выгляд гадоѓ чатырнаццацi, такi бялявы. Анжалiка раптам адчула жаданне, якое часта ѓзнiкае, у больш старэйшых жанчын, калi побач мужчыны маладзейшыя. Жадаецца згуляць ролю настаѓнiцы. Ёсць жа вызначанае хараство ѓ навучальным працэсе, калi падлетак дастаѓляе табе задавальненне, як ты хочаш.
  Анжалiка падмiргнула хлапчуку i шапнула:
  - Хочаш пагуляць са мной?
  Хлопчык кiѓнуѓ i шапнуѓ:
  - Толькi ненадоѓга, мне яшчэ ѓрокi вучыць!
  Дзяѓчына кiѓнула i павалакла хлопчыка за сабой:
  - Гэта не зойме шмат часу!
  Сапраѓды , ёсць хараство, калi ты лашчыць свежае, безвалосае цела i вучыш новага каханага ѓсякiм цiкавым штучкам. Анжалiка ѓдосталь нацешылася i засталася вельмi задаволенай.
  Але гэта ёй рэйтынг не ѓзнiмала, а толькi настрой. Хацелася яшчэ якога скандалу. I што ж, яна яго задаволiла.
  Калi былы пераможца Еѓрабачання здаѓся са сваёй, новай фарбаванай пасiяй, Анжалiка вылiла на яе вядро вады з канфецi. Колькi аказалася тут крыку i вiску. I розных iстэрык. Тая пасiя палезла была ѓ бойку, але атрымала ѓдар з развароту i высеклася. Вядома, бо ѓ Анжалiкi чорны пояс па караце i Тэхванда, i прызы за адзiнаборствы. I асаблiва, дзяѓчына любiла бiць дошкi нагамi. I вiдаць перастаралася, зламала жанчыне скiвiцу.
  Анжалiку арыштавалi i адправiлi з СIЗА. Там дзяѓчынцы прыйшлося перажыць некалькi не самых прыемных момантаѓ. Яе адвялi ѓ бокс, i прапанавалi распрануцца для агляду. Потым увайшла жанчына ѓ белым халаце. Яна нацягнула на рукi медыцынскiя пальчаткi i стала аглядаць Анжалiку. Паглядзела ѓ блiскучых, як золата валасах. Дзяѓчынка пагардлiва фыркнула:
  - Вошы ѓ мяне не водзяцца!
  Потым прыгажуню папрасiлi разявiць рот, сунулi куды пальцы. Зазiрнулi i ѓ вушы, i ѓ ноздры. Прымусiлi прысядаць. Паглядзелi i памiж пальцамi рукi i ног. Напэѓна, жанчыну ѓ белым халаце гэта не задаволiла, i яна на ѓсялякi выпадак сунула руку ѓ самае адчувальнае месца Анжалiкi. Тая адчулi ѓ сабе сорам i жаданне памачыцца.
  Пасля чаго дзяѓчыну вывелi галышом i з розных бакоѓ сфатаграфавалi. I ѓ профiль, i ѓ анфас. Затым жанчына ѓ сiняй форме прапанавала:
  - Давай на раялi пагуляем.
  I вышмаравала валiкам у фарбе рукi Анжалiцы. Пасля чаго, абкатала пальцы на белай паперы. Затым дзяѓчыну вымералi, паказаѓшы рост у 185 см, i ѓзважылi, паказаѓшы больш за восемдзесят кiлаграм, хоць цела i здавалася вельмi стройным.
  Пасля чаго, ёй вярнулi адзенне, выдалi пасцельныя прыналежнасцi i завялi ѓ камеру.
  Шлёпая па халоднай падлозе турэмнага калiдора, Анжалiка вельмi злавалася на сябе. Цi варта было ламаць косткi ѓ прыпадку рэѓнасцi? У рэшце рэшт, яна i сама зусiм не ѓзор маралi. А тут яшчэ i зрабiла сапраѓдны вэрхал.
  Цяпер яна ѓ турме. I тут неспакойна. Хтосьцi вось у камеры буянiць. Ну, гэта мужчынскi блёк. Жанчыны паводзяць сабе больш цiха. I ёй давядзецца, мабыць, правесцi некаторы час у гэтым не самым прыемным месцы. Сустрэча з сукамернiцамi не палохала Анжалiку, яна была больш, чым упэѓнена ѓ сваiх сiлах. Праѓда, напад мог адбыцца ноччу, у сне. Яна глядзела ѓ кiно, як гэта робiцца.
  Ух, не занадта прыемна аб гэтым думаць.
  Камера аказалася не занадта страшнай. На чатыры месцы i з тэлевiзарам. У ёй сядзелi дзве зусiм маладзенькiя дзяѓчыны i жанчына гадоѓ трыццацi пяцi, з добрым i прыемным тварам. Анжалiка прывiталася, на пытанне аб артыкуле адказала:
  - А чорт яго ведае. Скiвiца зламала!
  Маладзенькая, са светлай стрыжкай дзяѓчынка, успомнiла:
  - Ды гэта кандыдат у Багi! Анжэла - спявак i басаножка!
  Дзяѓчына-каратыстка паправiла:
  - Мяне клiчуць не Анжэла, а Анжалiка. А так што цiкавы паварот выбараѓ з арышту.
  Жанчына з добрым тварам заѓважыла:
  - Я тут у аѓтарытэце, кандыдат. Сябры са мной, i тэрмiн зняволення здасца табе лёгкiм.
  Анжалiка выпнула грудзi i адказала:
  - Я сама аѓтарытэт. Акрамя таго, думаю, што мяне проста жадаюць запалохаць.
  Жанчына, зрабiѓшы погляд стражэй, заѓважыла:
  - Не строй з сябе харта. У нас жывуць па паняццях, i нават чорны пояс, занадта хартоѓ не ратуе.
  Анжалiка адчула ѓ сабе гнеѓ i рыкнула:
  - А мяне не запалохаеш. Акрамя таго, я ведаю вас. Дзвiнь у скiвiцу, i ѓсе панты скончацца.
  Жанчына, з цяжкасцю стрымлiваючы сябе, каб не перайсцi на крык, прашыпела:
  - Дурнiца! Я табе дабра хацела, а ты...
  Анжалiка крыху памякчэла, па-фiласофску заѓважыѓшы:
  - Нельга быць салодкай - разлiжуць, але i горкай быць таксама не падыходзiць, расплююць.
  Жанчына ѓсмiхнулася, блiснуѓшы залатым зубам, i заѓважыла:
  - А ты не дурная. Ведаеш, я ѓсё ж вазьму цябе пад заступнiцтва, а то яшчэ дроѓ наломiш.
  Анжалiка згодна кiѓнула:
  - Калi шасцярыць не давядзецца, то я згодна.
  Жанчына сумным тонам заѓважыла:
  - Занадта ѓжо ты прыгожая. Многiя на цябе вока пакладуць.
  Дзяѓчынка-каратыстка паказала востры бiцэпс, зароѓ:
  - Я, у выпадку чаго, i рушыць магу.
  Жанчына мякка вымавiла:
  - Ну, давайце за знаёмства чыфiру вып'ем. Вось Клава добра ѓмее рыхтаваць.
  Анжалiка задала не надта тактоѓнае пытанне:
  - А завошта яе?
  Клава, сумеѓшыся, адказала:
  - За дурасць.
  Жанчына спачувальна кiѓнула:
  - Яны абедзве, за дур! Тут палова жанчын за наркату сядзiць. Я ж цэлую банду ѓзначальвала. I банкi рабавала.
  Анжалiка, не ѓтрымаѓшыся, заѓважыла:
  - У вас такi добры твар.
  Жанчына, зноѓ усмiхнуѓшыся, адказала:
  - А я i ёсць добрая. Але мужыкоѓ трымала ѓ яжовых рукавiцах!
  Анжалiка ѓсмiхнулася. Прысела, адкiнуѓшы назад свае залацiстыя валасы. Вось яна зараз зняволеная, i невядома наколькi. Зламаць скiвiцу, гэта сур'ёзна, ды яшчэ i на вачах журналiстаѓ. Зрэшты, у думе ёй i не такое даравалi. Можа i зараз абыдзецца?
  Дзяѓчыны сталi заварваць чыфiр. Абедзве былi стройныя i сiмпатычныя. Анжалiка, адрознiваючыся бiсексуальнасць замашкамi, падмiргнула iм. У турме, аказвалася, не так ужо i дрэнна.
  Чыфiр на смак аказаѓся прыемным, i залатавалосая прыгажуня ачмурэла. Потым прыцiснула сваёй моцнай рукой да сябе белабрысы дзяѓчынку i прынялася лашчыць. Тая, ужо маючы досвед, адказвала. Незвычайныя адчуваннi закруцiлi Анжалiку. Дзяѓчына ѓсё больш i больш заводзiлася.
  Пачала стагнаць.
  З стану экстазу яе вывеѓ вокрык:
  - Анжалiка Паѓлаѓна, на выхад!
  Прыйшлося пакiнуць кампанiю. Рослай дзяѓчыне загадалi закласцi рукi ззаду i павялi. Зноѓ тупай босымi нагамi па каменных, крыху сцёртых плiтах калiдора. Нейкi зэк трапiѓся ёй па дарозе. Вылупiѓся, нiбы ѓбачыѓ прывiд. Анжалiка пляснула яго сваёй рукой па хары. Звалiла. Ахова накiнулася на прыгажуню. Завялi рукi ззаду i начапiлi кайданкi. Але бiць баялiся.
  Так i павялi дзяѓчыну ѓ бранзалетах. На ёй толькi бiкiнi i лёгкая напаѓпразрыстая сукенка, якое не хавае любат. Наляцелi папарацы, здымаючы кандыдата ѓ Багi. I прыгажуню ѓвялi ѓ суд.
  Анжалiка адчувала сябе крыху прынiжанай. Асаблiва працэдурай асабiстага ператрусу праведзенага да суда. Хто даѓ iм права распранаць дзяѓчынку i абмацваць? А ёй яшчэ нават не абралi меру стрымання.
  Суддзя быѓ пажылы, i заслухоѓваѓ бакi хутка. Анжалiка стаяла ѓ кайданках з голымi нагамi i вялiкай, нiбы ѓ каня, грывай залатых валасоѓ, якiя спускаюцца амаль да пояса. Багiня, або дзiкунка, загарэлая i вельмi прыгожая, з шарыкамi мускулаѓ, якiя перакочваюцца пад залацiста-алiѓкавай скурай.
  Суддзя, амаль не ѓнiкаючы ѓ справу, абвясцiѓ вердыкт: вызвалiць да суда пад заклад. Iншага, зрэшты, i быць не магло - яна кандыдат у Багi! I так яе арышт выклiкаѓ скандал. А ад журналiстаѓ не было адбою. Усе збiралiся сфатаграфаваць прыгажуню, цi ѓзяць аѓтограф. Скандал атрымаѓся на славу.
  Анжалiка, выйшаѓшы з залы суда, пачала раздаваць iнтэрв'ю. Прычым, усталяваѓшы таксу - дзве тысячы даляраѓ за хвiлiну.
  Але гэта каштавала. Асаблiва, калi яна расказала пра пiкантныя падрабязнасцi асабiстага ператрусу. Калi рука наглядчыцы ѓ белым халаце зрабiла занадта адважнае дзеянне ва ѓлоннi аголенай красунi. Самай Анжалiцы гэта больш за ѓсё запомнiлася. Тым больш, што з ёй не мелi права так рабiць. Добра, яшчэ прысяданнi, гэта можна.
  З'явiѓся i былы пераможца Еѓрабачання, стаѓ кланяцца i тлумачыцца ѓ каханнi.
  Анжалiка ѓ адказ, ужо па традыцыi, схапiла хахаль босымi пальцамi за нос. У таго нават слёзы з вачэй палiлiся. I пачулiся охi i ѓздыхi, просьба лiтасцi!
  Анжалiка ѓ адказ здзеклiва праспявала:
  - Гоп-стоп, цяпер лiтасцi не прасi! Гоп-стоп, i на месяц не галасi! Я ѓсё да палкоѓнiка хадзiла, на развiтанне ногi мыла, i за гэта атрымала ѓ шкуры кракадзiла. Ну, браценiк, канчай яе!
  Пасля чаго дзяѓчына з залатымi валасамi змянiла гнеѓ на лiтасць i працягнула былому, лепшаму спеваку Еѓропы сваю моцную далонь.
  Пасля чаго, яны зладзiлi сумесныя гастролi, зноѓ сабраѓшы стадыёны. I скакалi гапак, нiбы кралi з мюзiкла. Сама Анжалiка глядзелася, як заѓсёды, захапляльна. Не, усё ж яна сапраѓды сапраѓдная прыгажуня, чаго не скажаш пра пастарэлую прымадонну, якой i пластычныя аперацыi не дапамагаюць.
  Анжалiка любiла спяваць i танцаваць у бiкiнi. А ѓ яе голас сапраѓды нешта асаблiвае. I па-сапраѓднаму, як карцiны Леанарда Давiнчы, непаѓторнае.
  Дзяѓчына крочыла па стадыёне, i ёй пад ногi кiдалi кветкi. Яна асцярожна ступала голымi пяткамi на iх i шырока ѓсмiхалася. Потым паддзявала нагамi i кiдала сабе ѓ рукi. Выканала раманс:
  У кожнага свой асабiсты погляд кахання -
  Паняцце прыгажосцi i iдэалу.
  Хоць людзi да яго не дараслi,
  Але чалавек ужо не малпа!
  
  Жадаем у выдатна свеце рая жыць,
  У якiм няма хвароб, лядашчых цялушек,
  Каб бясконцай стала жыцця нiтку,
  Каб кожны дзень шчаслiвы i вясёлы!
  
  Дзе колер падобны вясёлцы вясной,
  Гарлачыкi, нiбы золата са смарагдам.
  Дзе быль ужо даѓно падобна з марай,
  Любы дзяцюк здольны зрабiць цуд!
  
  О, Радзiма, святая Божая Русь;
  Тваiх бяроз у крапiнку, бляск металу.
  I Госпаду я аб адным малюся,
  Каб Бацькаѓшчына ѓ славе квiтнела!
  
  Але тут ужо ѓ паход баец сышоѓ,
  Ён нiбы рускi воiн маршыруе!
  Мы зробiм планеце добра -
  Каб не пракалолi мацi родную кулi.
  
  Атака троляѓ, шалёны напор;
  Нясецца супостатаѓ валлавiна!
  А таму, навошта нам гарачая спрэчка,
  Калi Расея ѓ кулаку адзiная.
  
  Але зноѓ оркаѓ катаѓ аскал,
  Iм чалавек, як у горле костка засела.
  I гоблiн у дзiкай лютасцi рыкаѓ,
  Але прымянiлi мы ад рацi дару.
  
  
  Але вось перамога над ворагам блiзкая,
  Расею мы вырвум з багны!
  Расплата над нячыстымi прыйшла -
  Iх поѓсць парвалася на шматкi i Ворсiн.
  
  Авал дзяѓчынкi мiлага твару -
  Надаѓ мне веру i вялiкiя сiлы!
  . РАЗДЗЕЛ Љ6
  Нарэшце прэзiдэнт Расii аб'явiѓ аб сваiм вылучэннi ѓ Багi. I гэта адразу ж забiла iнтрыгу.
  Але далей марудзiць станавiлася небяспечна, бо хаос у краiне нарастаѓ. I рознага роду кандыдатаѓ у Багi станавiлася занадта ѓжо шмат. I працавала ѓсё менш народа. Але асаблiвага выбуху энтузiязму ѓ народа гэта не выклiкала. Якое зацягнулася кiраванне давала больш вынiкаѓ на словах, чым на справе. Асаблiва малая аддача ва ѓзроѓнi жыцця, калi рэальна занадта шмат сыходзiць на абарону i палiцыянт, пажыраючы, куды больш сцiплы дадатак у прыбытках.
  Ды i стамiлiся ѓсё ад зацягнутага праѓлення аднаго прэзiдэнта, калi ѓвесь час бачыш адну i тужэй, не блiскучую прыгажосцю, фiзiяномiю лiдэра.
  Ва ѓсякiм разе, дадзеныя сацапытанняѓ паказалi, што дзейны прэзiдэнт зусiм не такi ѓжо i фаварыт. Хоць у яго перамозе i мала хто сумняваецца, але жадаецца чагосьцi свежанькага. Накшталт ахвярнай прыгажунi Анжалiкi, якая зноѓ здабыла выяву ѓлюбёнкi публiкi. Так, яшчэ дзяѓчынка, аказваецца, выдатна б'ецца i, наогул, клас. Спявае, ва ѓсякiм разе, лепш за дзейнага прэзiдэнта.
  Наташа таксама адзначылася, пракаменцiраваѓшы вылучэнне: - Са сваiмi паѓнамоцтвамi справiцца не можа, а я ѓжо ѓсiм галовы па адрываю! Ды i застары кiраѓнiк дзяржавы для новых здзяйсненняѓ - ужо фантазii бракуе!
  Алег жа таксама выказаѓся:
  - Новае пакаленне робiць прагрэс, хоць часам дарослым здаецца, што ѓ iх сядзiць зласлiвы дэман. Але гэта проста iлюзiя, без нячысцiка таксама нельга, бо святло i цемра чаргуюцца, круцiцца наша зямля!
  Выбары Бога сталi менш цiкавымi, i зарабiѓ адмiнiстрацыйны рэсурс.
  Анжалiку, зрэшты, паказвалi часта. Занадта ѓжо несур'ёзная асоба. Няхай свецiцца. А то раптам рушыць услед гнеѓ з нябёсаѓ, калi занадта ѓжо шмат казаць аб дзеючым прэзiдэнце на шкоду iншым. На самой справе, калi кiраѓнiк дзяржавы стаѓ занадта часта з'яѓляцца на экранах, у яго раптоѓна знiк голас. Нiбы сiгнал з неба: - Не марнатравiць!
  Абсалютна роѓных умоѓ не можа быць у прынцыпе, але да тых, хто ѓжо ва ѓладзе, асаблiвае стаѓленне. Будуць марнатравiць - адбяруць мовы. I ѓ Паѓночнакарэйскага лiдэра здарыѓся ѓдар. А што, зусiм нахабнiѓся. Акрамя таго, некалькiх смельчакоѓ, якiя рушылi ѓ Багi, узялi i пасадзiлi!
  Але якраз усiм на Зямлi стала вiдавочна: Бог Усемагутны ёсць, i ён будзе ѓсiх караць, хто не выконвае Яго волю! А менавiта, хаця б адносна сумленных i альтэрнатыѓных выбараѓ!
  У цэлым, свет аказаѓся ѓ хаатычным стане. I ѓсё чакалi, калi нарэшце,
  пачнецца галасаванне. Надакучыла гэтая какафонiя перадвыбарных кампанiй.
  Алег зноѓ сустрэѓся з сястрой.
  Дзяѓчына на гэты раз была ѓ добрым настроi. Запрасiла брата за стол, заказала шакаладны кактэйль.
  Алег паглядзеѓ на гадзiннiк, у якi быѓ уманцiраваны iнтэрнэт , i заѓважыѓ:
  - Выбары вядома весяла, але чым даѓжэй праходзяць, хутчэй жадаецца фiнiшаваць. Дык жа?
  Анжалiка адмоѓна трасянула галавой:
  - Не! Памятаеш выбары прэзiдэнта Расii? Столькi кандыдатаѓ i ѓсе iмчалi галопам па Еѓропах. Жадаецца чагосьцi новага i свежага, прагаласаваць з рэальным выбарам. А нiкога дакладна i не даведаешся! А тыя, каго ты ѓжо ведаеш, надакучылi, нiбы горкая рэдзька!
  Алег з уздыхам заѓважыѓ:
  - На тых выбарах быѓ вiдавочны фаварыт. Занадта ѓжо вiдавочны, што дабiла псiхалагiчна. Вядома, гэта пазбаѓляе шоу задавальнення! - Хлапчук сцiснуѓ кулак з рэльефнымi, якiя вылучаюцца косткамi i дадаѓ. - I якi казёл падоѓжыѓ тэрмiн паѓнамоцтваѓ прэзiдэнта з чатырох да шасцi гадоѓ? Са нуды памерцi можна, чакаючы, калi падыдзе тэрмiн чарговага шоу выбараѓ!
  Анжалiка тупнула загарэлай, хупавай ножкай:
  - Я памяняю правiлы! Вядома, працягваць паѓнамоцтвы прэзiдэнта не трэба. Гэта глупства. Можна было толькi абмежавальнiк за два тэрмiны адмянiць. Хоць, не! У нашай краiне, гэта лiчы, пакуль наперад нагамi не вынесуць!
  Алег сур'ёзна спытаѓ:
  - А што будзе далей? Ну, абяруць кандыдата ѓ Багi ад кожнай краiны. Але агульнага, мусiць, ужо i немагчыма дамовiцца.
  Анжалiка пацiснула сваiмi моцнымi плячыма:
  - Прызнацца сапраѓды, не ведаю. Могуць i абраць, а могуць i, не! Але ѓ любым выпадку, нам ад гэтага не лягчэй. Ва ѓсякiм разе, я шчаслiвая! Маю амаль усё што хачу, а больш i Божачка не дасць, цi не захоча даваць!
  Хлапчук з'едлiва вымавiѓ:
  - А планета з рабамi?
  Дзяѓчына рыкнула ѓ адказ:
  - А чаму б тады адразу, не галактыка!? Або сусвет!
  Алег з усмешкай заѓважыѓ:
  - Пры ѓсемагутнасцi шмат чаго можна пажадаць. Асаблiва не нам, а тым, хто не так у жыццi шчаслiвы!
  Анжалiка панура заѓважыла:
  - Старыя так не эстэтычныя. Iх бы трэба было неяк выправiць! Зрабiць прыгожымi дзяѓчатамi.
  Алег жорстка заѓважыѓ:
  - А старыя, што эстэтычныя?
  Анжалiка рашуча стукнула кулаком па стале, ледзь не зламаѓшы пластмасу:
  - Яны стануць юнакамi! Ну, усiх вечна маладымi i прыгожымi зрабiць Бог можа!
  Алег яхiдна заѓважыѓ:
  - Тады нецiкава будзе. Ты ѓжо не так вылучацца будзеш!
  Анжалiка цяжка ѓздыхнула i заѓважыла:
  - А што скажаш гадоѓ праз пяцьдзесят?
  Хлопчык хiхiкнуѓ:
  - Вось тады, дзяцiнства здасца мне самай шчаслiвай парой жыцця! Калi вядома мы застанемся дзецьмi, а дадасца толькi досвед!
  Анжалiка свiснула i адзначыла:
  - Ды ѓ мяне амаль усё было для шчасця. Але ж так хочацца часам напаскудзiць бяскарна, асаблiва, моцным гэтага свету!
  Алег кiѓнуѓ i заѓважыѓ:
  - Мне таксама. Асаблiва раздражняе прэзiдэнт, якi думае пра сябе, быццам занадта ѓжо круты! А калi так сябе паводзяць, дык хочацца паказаць Кузькiну мацi!
  Анжалiка адказала:
  - Ты, хлопчык, будучы прэзiдэнт! А можа нават упраѓляючы ѓсiм чалавецтвам!
  Пацан-каратыст хiхiкнуѓ:
  - Чалавецтвам на мiльярд галактык!
  Анжалiка гаркнула:
  - А чаго драбязнiцца мiльярдам! Квiнтыльён квiнтыльёнаѓ галактык!
  Алег падыграѓ сястрычцы:
  - Не, квiнтыльён галактык у квiнтылiённай ступенi!
  Анжалiка пачала рагатаць. Ну i смех у яе, нiбы ѓ буяна памяшанай! Стромкая баба, нiчога не скажаш!
  Да iх асцярожна падышоѓ афiцыянт i спытаѓ:
  - Ёсць праблемы?
  Дзяѓчынка як праарэ:
  - У МММ няма праблем! Нас ведаюць усе! - Дзяѓчына, крыху круцячы рэкламу, шыкнула. - Мы змаглi зарабiць бабкi для сябе, мы зможам гэта зрабiць i для вас! Мы зробiм ваш голас залатым!
  Афiцыянт пакланiѓся i вымавiѓ:
  - Няма праблем!
  Анжалiка строга вымавiла:
  - Нам з братам яшчэ марожанае з ананасамi i карыцай!
  Афiцыянт адчаканiѓ, стукаючы абцасамi.
  Дзяѓчына вымавiла, жартам напяваючы:
  - Брат ты мне, цi не брат! Рады ты мне, цi не рады!
  Алег сур'ёзна заѓважыѓ:
  - З-за гэтых выбараѓ я запусцiѓ навуковую працу. А бо можна было заняцца праблемай практычнага выкарыстання кiраванай тэрмаядзернай рэакцыi.
  Анжалiка рацыянальна заѓважыла:
  - Дык ты ѓжо гэтым i так займаешся. Такiя яркiя карцiнкi па ѓсёй Маскве раскiдаѓ. Няѓжо гэтага мала?
  Алег узяѓ i таксама жартам праспяваѓ:
  - Нешта паветра мне мала. Вецер б'е, туман кiдае. Памятаю, з згубным захапленнем прападаю, прападаю! Ледзь павольней машына, наперадзе завiсла мiна!
  Анжалiка зноѓ хiхiкнула i паказала малодшаму брату язык. Прачырыкала:
  - Усё немагчымае магчыма ѓ нашым свеце. Але трэба асцярожней мачыць у сарцiры!
  Хлапчук узяѓ i праспяваѓ:
  - Ох, мармелад, ла-ла-ла, нiхто i не заѓважыѓ, не стала караля!
  Анжалiка, калi афiцыянт паставiѓ на столiк марожанае, зачэрпнула яго лыжачкай i лаялася:
  - Кароль мог бы на выбары i не iсцi! Мала таго, што ён ужо прэзiдэнт, дык яму яшчэ i паляванне стаць Госпадам Богам!
  Алег пагадзiѓся:
  - Вiдавочны перабор. А ѓвогуле, лепш за ѓсё на ролю ђсявышняга падышоѓ бы таленавiты хлопчык!
  Анжалiка скрывiлася i спытала:
  - Чаму хлопчык, а не дарослы?
  Алег рацыянальна заѓважыѓ:
  - Мы, дзецi, жыццём сапсаваны менш! Яшчэ шмат светлага i наiѓнага ѓ сэрцах. А калi чалавеку пад семдзесят, ён ужо разважае так: - Што для народа старацца, не заслужыѓ!
  Анжалiка хiхiкнула i заѓважыла:
  - А народ, i праѓда, не заслужыѓ! Яму не перашкодзiѓ бы бiзун! А дай кожнаму бутэльку гарэлкi i кiлаграм селядца, дык з п'яных вачэй яшчэ бiцца пачнуць!
  Алег з ухмылкай пагадзiѓся:
  - Так, пачнуць. I нават без гарэлкi! Народ сягоння злы! Але яго энтузiязм не будзе вечным.
  Анжалiка люта рыкнула:
  - Даеш перамены! Усiм старым амаладжэння, а мужыка - годнасць з каня!
  Алег паморшчыѓся i пагразiѓ сястры пальцам:
  - Без пошласцяѓ! Ты ж усё ж такi iнтэлiгентная дама!
  Анжалiка, ядучы марозiва, прапанавала:
  - Давай разам задаволiм Але Юр'еѓ Дзень. Нешта яна балюча ѓзнiмаецца!
  Алег узяѓ i пагадзiѓся:
  - Зробiм! Я даѓно з яе хацеѓ пажартаваць!
  Анжалiка праспявала:
  - Жартачкi, жартачкi, камбала. Многа я выпiла сёння з ранiцы!
  Алег разрагатаѓся i прапанаваѓ:
  - А можа, i сапраѓды выкупаешся ѓ каньяку для адвагi?
  Анжалiка як заспявае:
  - Калумб Амерыку адкрыѓ, адважны быѓ марак. Але разам са СНIДам, дурань, прывёз дрэнны каньяк. Мне кiшкi вывярнула ѓраз, ад каньяку ванiтуе. Калумбу ѓрэжу моцна ѓ вока, ён моцна будзе бiт!
  Алег пацвердзiѓ:
  - Так, твае вакальныя дадзеныя. Хоць стой, хоць падай!
  Анжалiка пакрыѓдзiлася i пагардлiва фыркнула:
  - Табе што, не падабаецца мой голас?
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не. Не голас, а змест песень!
  Анжалiка ѓзяла i разрагаталася, паказаѓшы, ужо якi па рахунак раз мова. Хлопчык-вундэркiнд падумаѓ, што яго сястрычка вiдавочна не сябруе з галавой, а прэтэндуе на ролю ђсявышняга Бога. I што пасля гэтага будзе з сусвету?
  Алег узяѓ i з натхненнем праспяваѓ:
  - Сэрца прыгажунь схiльна да здрады, i перамены! Вось гэта так!
  Анжалiка, зрэшты, непрыхiльна кiѓнула:
  - Слова здрада не з'яѓляецца дакладным. Нi жанчына, нi мужчына не абавязаны захоѓваць адзiн аднаму вернасць у шлюбе! Гэта хутчэй нават недарэчна, належаць толькi аднаму мужу!
  Алег у адказ сцвярджальна кiѓнуѓ галавой:
  - Магчыма. Але я пакуль яшчэ дзiця, i мне такiя размовы нецiкавыя!
  Анжалiка дэманстратыѓна пазяхнула i заѓважыла:
  - Усё ж такi сумнавата ѓ нашым сусвеце. Я б, стаѓшы Багiняй, зрабiла наша iснаванне больш падобным да свету фэнтэзi. Каб скакаць з месца на месцы i ажыццяѓляць ператварэннi! - Дзяѓчына падняла над столiкам сваю голую ножку, пракруцiла ёю васьмёрку i працягнула. - Каб, напрыклад, кожны мог перамяшчацца з аднаго месца на iншае. Гэта ж было б выдатна. Не паспеѓ вокам мiргнуць, i ты ѓ iншым светабудове.
  Алег кiѓнуѓ i свiснуѓ:
  - Вось гэта было б так. Нешта фасмагарычнае. Увасобiць у рэальнасць усе фантазii людзей i лiтаратурныя творы. Пачаць падарожнiчаць па светах.
  Анжалiка летуценна вымавiла:
  - Напрыклад, ствараць планеты-матылi. Гэта было б так дзiѓна i дзiѓна!
  Алег кiѓнуѓ i праспяваѓ:
  - Матылi лётаюць, матылi. Вiцязi пакутуюць, iм да лямпачкi!
  Анжалiка дэманстратыѓна пазяхнула i прапанавала:
  - Можа, скiнем торт на галаву прымадонне?
  Алег адмоѓна кiѓнуѓ галавой:
  - Гэта занадта ѓжо па-дзiцячы. Можа прыдумаць, што нешта больш прыдатнае?
  I арыгiнальнае?
  Анжалiка адмоѓна трасянула галавой:
  - Не,
  цi так.
  Алег паспрабаваѓ уявiць сабе, нешта своеасаблiвае. Але ѓ галаве пракруцiлася толькi кнопка, кветкi, лятаючая талерка. Далей галаграма з лятаючай акулай. Але i гэта было зусiм не тое! Хацелася чагосьцi яшчэ больш знакавага. Каб засталася аб гэтым памяць. Але на розум нiчога не прыходзiла.
  Анжалiцы надакучыла сядзець у кафэтэрыi, i яна паднялася, адправiѓшыся далей. Ды i брацiк ёй надакучыѓ. Яшчэ малако на вуснах не абсохла, а ѓяѓляе сябе выратавальнiкам чалавецтва.
  Анжалiка цяжка ѓздыхнула. Нарадзiлася б яна крыху раней, калi б яна была кар'ера ѓ дзевяностыя гады, то яна б разгарнулася. Тады сапраѓды залаты быѓ час для разумных людзей. Збiвалiся мiльярдныя багаццi, будавалiся фiнансавыя пiрамiды, пладзiлiся палiтычныя партыi. Усё тады было цiкавым i захапляльным.
  Але вось час iшоѓ, i надышоѓ час прадказальнасцi i празмернай стабiльнасцi. I гэтага Анжалiка, якраз не вельмi i хацела. Знiклi былыя рамантычныя часы.
  Дзяѓчына ѓзяла i праспявала:
  - У вiна вартасцi кажуць гаючыя. Я бутэльку вынесла, з рыльца адкрыѓшы. Раптам адтуль вылезла нешта непатрэбнае. Можа быць зялёны змiй, а можа кракадзiл!
  Алег iшоѓ за сваёй сястрой. Хлапчук адчуваѓ сябе злым. Фантазiя адмовiла яму, i як сябе адчуць дурнем. Успомнiлася прытча аб жоѓтай малпе. Сутнасць яе складалася ѓ тым, што адзiн махляр падкiнуѓ некалькi злiткаѓ золата ѓ "чарадзейны" раствор. Султан паверыѓ i за вялiзныя грошы купiѓ рэцэпт. А прайдзiсвет сказаѓ, што можна атрымлiваць золата, толькi нельга думаць пра жоѓтую малпу, калi размешваеш зелле.
  Махлярства ѓдалося: пазбавiцца ад думак аказалася не пад сiлу. Вось i зараз хлапчук нiчога не мог прыдумаць. Усё круцiлася каля нейкiх глупстваѓ.
  Тады ён паспрабаваѓ падумаць аб iншым. Што было б у выпадку перамогi Японii пад Мiдуэй?
  ЗША , у гэтым выпадку, надоѓга гублялi б iнiцыятыву, але самае галоѓнае: адкрылi б японцы другi фронт супраць СССР, цi не? Калi б адкрылi, то шанцы Расii на выйгрыш у другой сусветнай вайне рэзка падалi. Бо ѓ гэтым выпадку не хапiла б сiл, каб правесцi Сталiнградскую аперацыю на акружэнне.
  Калi б другi фронт не быѓ адкрыты, але змянiлася б не так ужо i шмат. На савецка-германскiм фронце, мусiць, развiвалася ѓсё, як i ѓ рэальнасцi. У Афрыцы маглi быць некаторыя iншыя варыянты. Ну, аперацыя "Паходня", магла прайсцi i без удзелу амерыканцаѓ. Але высадкi ѓ Марока. Тут ужо пад пытаннем.
  А немцам на адзiн фронт ваяваць зручней, i, магчыма, Роммель утрымаѓся б у Афрыцы яшчэ некаторы час. Тады, у сорак трэцiм годзе, саюзнiкi не палезлi б у Iталiю, а ѓсе ваявалi б у Лiвii. А шанцы Трэцяга Рэйха аказалiся б крыху вышэйшыя.
  Можа быць, i Курская бiтва працякала б крыху па-iншаму. I савецкiм войскам прыйшлося б цяжэй. Магчыма, што гiтлераѓцы змаглi б крыху даѓжэй змагацца за Данбас i левабярэжную Украiну, выйграѓшы час для ѓтрымання мяжы на Дняпры.
  Але тут, наогул вялiкi абшар для фантазii. Немцы маглi адмовiцца ад наступу пад Курскам, а нанесцi ѓдар у Афрыцы па Брытанii, раз ЗША ѓ вайну не ѓступаюць.
  Хлопчык падумаѓ, а не цi напiсаць на дадзеную тэму раман з альтэрнатыѓнай гiсторыi? Але часу гэта адабраць магло б занадта шмат, а трэба яшчэ выбарчую кампанiю адцiснуць да канца.
  Ды i наогул, зараз кнiгi не занадта добра прадаюцца i чытаюцца. Калi сэнс на гэта распыляцца?
  Хлапчук праспяваѓ:
  - Я не люблю благi выдатак! Мой першы ход - апошнi ход.
  Анжалiка, убачыѓшы, што яе брат iдзе па пятах, крыкнула:
  - Хопiць за мной тупаць! Ты ѓжо не маленькi! Давай лепш у школе вучыся!
  Алег на гэта ѓжо праспяваѓ па-iншаму:
  - Што за жыццё школьнае, дзе кожны дзень кантрольная! Складанне, дзяленне, таблiца множання!
  Анжалiка нахмурылася. Ёй не вельмi падабалася вучыцца, i ѓспамiны аб школе не самыя прыемныя ѓ яе жыццi. Што, сапраѓды, добрага ѓ зубрэшцы? Iншая справа праца з кампутарам i здача тэстаѓ. Тут ёсць, дзе праявiць абшар сваёй фантазii. Не, школа не зусiм па ёй. Вось стаць якi-небудзь больш круты фурыяй.
  Алег адстаѓ ад сястры. Яму таксама не ѓсё падабалася ѓ школе, хаця вучыѓся генiяльны хлопчык добра i лёгка. Запамiнаѓ тэксты пры першым жа чытаннi. I не лез за словам у кiшэню.
  Але школа ёсць школа. Не самае лепшае месца для хлапчукоѓ. Ён нават падумаѓ, што яму павезла нарадзiцца падчас развiцця кампутарных тэхналогiй. А патрап ён у савецкi савок? Там увогуле такая зубрэшка, i найнуднейшая праграма. Што ѓ ёй добрага было?
  Алег нахмурыѓся. Вучыцца па саѓку ѓжо зусiм не хацелася. Сам хлапчук адчуваѓ у сабе нуду i стомленасць. Перадвыбарная кампанiя ператварылася ѓ самарэкламу. I нiчога практычна ѓжо не давала для душы.
  Хлопчык адчуѓ у сабе страчанасць, i iшоѓ далей, не разбiраючы дарогi. Думкi панеслiся ѓ iдэю: - Што было б перамогi Японiя пад Мiдуэй, але, не ѓступаючы ѓ вайну?
  Пасля разгрому пад Эль-Аманам, з-за марудлiвасцi Мантгомеры, Роммель, атрымаѓшы падмацаваннi, усё ж здолеѓ наладзiць абарону ѓ заходняй Лiвii i нават нанесцi контрудар. У тыле не было амерыканскiх войскаѓ, а Гiтлер, нарэшце, стаѓ перакiдваць у Афрыку значныя падмацаваннi.
  Ангельцы прытармазiлi з пасоѓваннем. Потым i зусiм спынiлiся. Упарта абараняючыся, Роммель здолеѓ нанесцi супернiку буйныя страты. Асцярожны Мантгомеры спынiѓся.
  У сакавiку немцы правялi контрудар на ѓсходнiм фронце i адбiлi Данбас, Харкаѓ i Белгарад змаглi стабiлiзаваць фронт. Наступiла зацiшша. Абодва бакi назапашвалi сiлы. Але абарона савецкiх войскаѓ была трывалая, а колькасць войскаѓ усё павялiчвалася. А Гiтлер некалькi разоѓ адкладаѓ аперацыю "Цытадэль", каб назапасiць дастатковую колькасць новых танкаѓ.
  Але фюрару хацелася i ѓ Афрыцы дабiцца поспехаѓ. А за двума зайцамi пагонiшся, нiводнага не зловiш.
  Немцы ѓзмацнiлi i Роммеля, у тым лiку i найноѓшымi танкамi, але не змаглi сабраць дастаткова сiл на Курскай дузе. 5 лiпеня, сабраѓшы магутны бранятанкавы кулак, Роммель перайшоѓ у наступ. А пад Курскам працягвалася навала сiл.
  Сталiн прыслухаѓся да парад прафесiяналаѓ i прытрымлiваѓся чакальнай тактыкi. Але ѓ лiпенi войскi Роммеля дабiлiся ѓ Лiвii буйных поспехаѓ, i зноѓ авалодалi Талбуком. Узнiкла пагроза поѓнай катастрофы на афрыканскiм участку фронта. Сiтуацыю абвастрыла яшчэ i тое, што Японiя ѓжо захапiла ѓвесь поѓдзень Кiтая i ѓварвалася ѓ Iндыю, пачаѓшы паход на Дэлi. Да гэтага самураi, выйграѓшы пад Мiдуэем, змаглi захапiць i базу ЗША ѓ Перу-Харбар, i ѓвесь Гавайскi архiпелаг. Пасля чаго, умацавалiся ѓ Iндыйскiм акiяне, i падышлi да Аѓстралii.
  Паход на Iндыю развiваѓся паспяхова. Мясцовае насельнiцтва i сiпаi падтрымалi японцаѓ. Каб выратаваць становiшча, ангельцы спешна перакiдвалi падмацаваннi. Але аслабiлi Егiпет. Узнiкла пагроза страты ѓладанняѓ у Афрыцы i прарыву на Блiзкi Усход. У гэтых умовах, Чэрчыль нечакана прапанаваѓ разгледзець пытанне аб перамiр'i з Трэцiм Рэйхам.
  Магла скласцiся для СССР вельмi неспрыяльная сiтуацыя.
  1 жнiѓня 1943 гады савецкiя войскi перайшлi ѓ наступ адразу ѓ двух кiрунках: на Арол i Харкаѓ. Разгарнулiся разлютаваныя баi.
  Тут высветлiлася, што "Пантэра" i "Тыгр" моцныя ѓ абароне. Iх моцныя хуткастрэльныя гарматы i браня лепш падыходзяць для баявых дзеянняѓ у засадзе, пры горшых хадавых якасцях.
  На поѓднi, мацнейшую абарону Майнштэйна, так i не атрымалася прарваць. Затое пад Арлом удалося дабiцца некаторых поспехаѓ. Але баi i там зацягнулiся. Сярэднi тэмп прасоѓвання складаѓ па два-тры кiламетры за дзень.
  Роммель, тым часам, завяршыѓ разгром англiчан у Егiпце i выйшаѓ да Суэцкага канала. Пасля чаго ѓспыхнула антыбрытанскае паѓстанне ѓ Iраку.
  Фашысты ѓвайшлi i на Блiзкi Усход, не гледзячы на расцягнутасць камунiкацый.
  Баi на савецка-германскiм фронце працягвалiся да глыбокай восенi. Коштам вялiзных страт Чырвоная армiя ѓсё ж узяла Арол i зрэзала выступ. Але гэтым усе поспехi i абмежавалiся.
  Немцы, увайшоѓшы ѓ Iрак i Кувейт, узялi пад кантроль частку тых нафтавых свiдравiн, што ангельцы не паспелi знiшчыць. I атрымалi новую крынiцу нафты. Рушыла ѓслед паспяховая высадка на Мальту. Нарэшце вырвалi стрэмку.
  ЗША практычна згарнулi бамбардзiроѓкi Германii, што дазволiла выпусцiць немцам на трэць больш тэхнiкi за сорак трэцi год, чым у рэальнай гiсторыi.
  Тым не менш, зiмой баяздольнасць Вермахта падала, а недахопы ѓ хадавых якасцях у нямецкiх машын станавiлiся больш прыкметнымi. I савецкая армiя пачала наступ, прарваѓшы абарону пад Харкавам, i захапiѓшы Белгарад.
  Алег крыху надакучыла абдумваць АI. Сапраѓды, чаго ён хоча? Проста напiсаць раман з бiтвамi, прыгожымi дзяѓчынамi? Гэта можна, а так? Ну, выйграе СССР другую сусветную вайну на пару гадоѓ пазней? Што гэта дасць, акрамя некалькiх мiльёнаѓ трупаѓ звыш таго, што ѓжо было? А калi СССР выйграе на пару гадоѓ раней, то гэта будзе ѓжо не так арыгiнальна. Такiх раманаѓ па АI нават занадта шмат.
  Не надта цiкава быць такiм як усе! Цiкава ѓ АI з даѓжэйшай вайной, магчымасць паказаць рознага роду вiды тэхнiкi. Як СССР, так i Трэцяга Рэйха.
  Што цiкава, немцы змаглi апярэдзiць Расiю ѓ галiне рэактыѓнай авiяцыi, i стварылi праекты танкаѓ новага пакалення "Е", з больш шчыльнай кампаноѓкай тыпу "Леапардаѓ" шасцiдзесятых гадоѓ. Значыць, больш зацяжная вайна, магла прывесцi да тэхнiчнай перавагi Трэцяга Рэйха.
  Але гэта, вядома ж, хоць i цiкава, але не надта прыемна чытаць.
  Немцы некалькi аблiчылiся з кампанавальнай схемай, i ѓ вынiку атрымалi не самыя лепшыя танкi, ды яшчэ i цяжкiя.
  Што магло стаць выйсцем для Нямеччыны? Атрыманне танкаѓ новага пакалення серыi "Е" з больш шчыльнай кампанавальнай схемай, i нiзкiм сiлуэтам. Такая машына магла б перасягнуць "Пантэру" у бранiраваннi, прычым значна, не падвышаючы вагi.
  Хлапчук свiснуѓ, з-за кута з'явiлася Джэйн. Дзяѓчынка-ангелька ласкава вымавiла:
  - Ну, як вы размаѓлялi?
  Алег адмахнуѓся i кiѓнуѓ:
  - Крутая баба. I, адначасова, без цара ѓ галаве.
  Джэйн сур'ёзна адказала:
  - А мне манархiя не даспадобы. Трэба Брытанii мець прэзыдэнта. Быѓ бы ѓ нас прэзыдэнт, мы б iмпэрыю не развалiлi.
  Алег ухмыльнуѓся i заѓважыѓ:
  - Вось не было ѓ вас Гарбачова, а ѓсё роѓна iмперыя развалiлася. Можа, не так ужо гэты лысы генсак вiнаваты?
  Джэйн змянiла тэму размовы i паказала на смартфон. Паведамiла:
  - У нас ужо больш за два мiльёны сяброѓ. Так што развiваемся, прычым дастаткова бурна!
  Алег кiѓнуѓ:
  - Я хлопчык-налётчык, кашалькi i кашалечнiк! Эх, прапалi даляры, зубы залатыя! Жыццё ѓ Маскве суровае, дзецi ѓсё босыя!
  Дзяѓчынка паглядзела на хлопчыка i пакiвала галавой:
  - Цяпер не час для дасцiпнасцi. Тым больш наперадзе вырашальныя крокi!
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой i заѓважыѓ:
  - Гэта пустое. Усё роѓна мы выбары не выйграем. А вядомасць? Яна павiнна даваць нешта канкрэтнае.
  Джэйн усмiхнулася i прапанавала:
  - Давай тады здымiся з выбараѓ. Калi не верыш у свае шанцы.
  Хлапчук жорстка стукнуѓ босай нагой па асфальце:
  - Не! Пойдзем да канца. На тое я i мужчына.
  Дзяѓчынка з усмешкай заѓважыла:
  - Галоѓнае не перамога, а ѓдзел. Што ж, не даганю, хоць сагрэюся.
  Алег па смартфоне набраѓ яшчэ некалькi нумароѓ i скiнуѓ даныя. Ён сцiснуѓ мацней кулакi i прашыпеѓ:
  - Чакае перамога, чакае перамога тых, хто прагне кайданы разбiць! Чакае перамога, чакае перамога, мы здолеем увесь свет перамагчы!
  Джэйн заѓсмiхалася i прапанавала:
  - Давай пакуль не сцямнела, палятаем над Масквой. Гэта было б выдатна!
  Алег адмоѓна пакiваѓ галавой i спытаѓ:
  - А як ты думаеш, Джэйн, што быѓ бы, калi б японцы перамаглi пад Мiдуэй?
  Дзяѓчынка хiхiкнула i заѓважыла:
  - Цябе цiкавiць АI? Вядома забаѓная тэма, але не своечасовая. Цi ты хацеѓ бы, стаѓшы Богам, праверыць гэтую версiю над сусветам?
  Алег усмiхнуѓся i выказаѓ здагадку:
  - Цiкавая ѓсё ж iдэя. Але неяк жорстка ѓ рэальным сусвеце ѓвасабляць такое на практыцы! Тым больш падчас вайны загiне, у гэтым выпадку, куды больш народу!
  Джэйн усмiхнулася i прапанавала:
  - Калi хтосьцi стане Богам, можа, папросiм у яго прыгод. Напрыклад, перамяшчэнне ѓ свет фэнтэзi, i там будзе вельмi нават цiкава! Я б хацела аказацца з эльфамi!
  Хлапчук згодна кiѓнуѓ i прапанаваѓ:
  - Давай зробiм мультык пра эльфаѓ у другой сусветнай вайне. Пагадзiся, гэта было б вельмi выдатна. Асаблiва эльфiйкi на танку.
  Джэйн засмяялася, заѓважыѓшы:
  - А ты нязносны хлапчук.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Наташа Сакалоѓская, адчуваючы страту цiкавасцi СМI, станавiлася ѓсё больш нервовай. Iдэя дыктатуры на ѓсю планету ѓжо не здавалася ѓсiм свежай i прывабнай.
  Тады дзяѓчына выкiнула трук. Узяла ѓ рукi кветкi i накiравалася да мэра Масквы.
  Гектар баязлiва залапатаѓ, адчуваючы па выразе асобы сур'ёзнасць намераѓ Наташы:
  - А можа, не трэба, каралева?
  Маладая жанчына з'едлiва выскалiлiся i раѓнула:
  - Не! Трэба! Пойдзем!
  Гектар на ѓсялякi выпадак стараѓся трымацца далей. Сапраѓды, кандыдаты ѓ Багi зараз iмкнулiся прыцягнуць да сябе па максiму ѓвагi. Але рабiць гэта можна па-рознаму. Вось адзiн з алiгархаѓ нават пачаѓ раздаваць людзям бясплатна прадукты. А iншы мiльярдэр даслаѓ усiм грамадзянам Расii па адным боце, абяцаючы пасля абрання ѓ Багi, дадаць iншую пару.
  Сярод кандыдатаѓ былi i святары, праѓда, сярэдняга звяна, вышэйшыя службовыя асобы не пайшлi на выбары. Таксама, вядома, абяцаюць, што ѓ што здольны.
  Вядома, Наташа губляецца ѓ гэтым хiтраспляценнi i какафонii выбараѓ. Дзяѓчыне з мышцамi скакавага каня, хочацца самой быць у цэнтры ѓвагi, а СМI адцягваюцца на iншых.
  Вось i накiравалася прыгажуня да маскоѓскага мэра. Нават вочкi сапфiравыя, гараць, нiбы полымя апраметнай. А ѓ руках цэлы куст свежых ружаѓ.
  Мэр, асоба з не самай прыемнай фiзiяномiяй, усмiхнуѓся. Ахова расступiлася, прапускаючы прыгожую спартсменку, да гарадскога кiраѓнiка.
  I вось Наташа аказалася побач, працягнула букет. Павярнулася. Гектар ужо ѓздыхнуѓ з палёгкай. Як прыгажуня, вось возьме i лягне мэра Масквы пяткай у пахвiну.
  Пачулася нечалавечае выццё, i гарадскi кiраѓнiк завалiѓся ѓ накаѓт. А Наташа, сцiснуѓшы кулакi, зароѓ сама:
  - Банзай!
  I ѓступiла ѓ бойку з аховай. Буйная i мускулiстая дзяѓчынка ѓкладвала размашыстымi ѓдарамi целаахоѓнiкаѓ. Наташа так разышлася, што абклала цэлы тузiн рослых мужыкоѓ. I потым, падскочыѓшы, заскочыла на матацыкл i стала ѓцякаць на ѓсiх парах.
  За ёй панеслiся палiцыянты i спецпрызнаѓцы. Пачалося паляванне. Наташа, зрэшты, вельмi ѓмела блытала сляды. А пабiтага мэра забралi ѓ рэанiмацыю, пашкоджаннi аказалiся сур'ёзнымi. Такiм ударам дзяѓчынка-каратыстка разбiвала цэлы стос цэглы. I пакалечыла буйнога дзяржаѓнага саноѓнiка.
  Палiцыянты вымешалi злосць на Гектары, жорстка збiваючы чарнаскурага футбалiста дубiнкамi.
  А папарацы ѓсё гэта здымалi i насвiствалi. Гектар, вядома ж, патрапiѓ у праграму навiн, як ахвяра гвалту. Але гэта зусiм не тое, што дае радасць.
  Юнак-афрыканец круцiѓся пад ударамi гумавых дубiнак, пакуль не страцiѓ прытомнасць. Абязрушанага хлопца забрала хуткая дапамога. А бойка ѓспыхнула на вулiцы. Прыхiльнiкi Наташы, ды i проста дэкласаваная публiка, сашчапiлiся з палiцыяй. Адбылася неабыякая бойка. Ламалiся дубiнкi i шчыты, мноства параненых абапал.
  А нехта нават узяѓ i шпурнуѓ гранату!
  Гектару зламалi некалькi рэбраѓ, i ён аказаѓся ѓ рэанiмацыi. А Наташа ѓмудрылася схавацца. Увагу яна да сябе прыцягнула каласальнае. У тым лiку i замежных СМI. Вядома, гэта ж дзеѓка-тэрмiнатар, аб якой усе зараз гавораць.
  Але што гэта менавiта ёй дало? Праѓда, з рэгiстрацыi зняць чартоѓку не рызыкнулi. Проста агiтавалi не галасаваць, але гэта хутчэй давала адваротны эфект. Наташа станавiлася папулярнай. Вось ужо i людзi сталi майкi з яе налепкамi апранаць. Асаблiва ѓзняѓся рэйтынг красунi сярод моладзi. I як яму не ѓзляцець, калi такая крутая аказалася ваяѓнiца.
  Якi прайграѓ апынуѓся Гектар, якi надоѓга выбыѓ з гульнi. Зрэшты, узбуджаць крымiнальную справу на чарнаскурага не сталi. I так атрымлiвалася не надта палiткарэктна. I ѓсё ж госць з Афрыкi нi ѓ чым не вiнаваты, а так збiты!
  Жалязоѓскi пракаментаваѓ:
  - У Наташы жалезная воля i сэрца героя.
  Таксама свайго роду пэрл. Але не занадта дасцiпны. А вось мэра таксама адвезлi ѓ рэанiмацыю, пад кропельнiцу. Падобна, зараз у яго нiколi не атрымаецца сэксу з жанчынай. Што называецца пацалунак самкi-тэрмiнатара. Больш за iншых вам не спатрэбяцца.
  Алег Грабачэнка вырашыѓ крыху змянiць iмiдж i замест традыцыйнага кiмано пераапрануѓся пад героя мультсерыяла: "Чорны плашч". У такiм вобразе, начапiѓшы качыную маску, хлапчук пачаѓ лётаць па горадзе. Сапраѓды, гэта не дзяцюк зараз, а супермэн. I ѓсе зноѓ загаварылi пра яго.
  Асаблiва, калi прымайстраваць сабе крылы лятучай мышы!
  Алег насiѓся па небе Масквы, паказваючы галаграмы i рыкаючы.
  - Я кашмар i жах у клубах ночы! Я сарваная лямпачка ѓ пад'ездзе! Я чорны плашч!
  Джэйн таксама падтрымала свайго сябра ѓ перадвыбарнай кампанii. Яна пераапранулася ѓ фею з Пiтэр Пэна, i шмат лётала разам з iм.
  Ва ѓсякiм разе, сярод дзяцей гэтая пара папулярнасцю карысталася. Узнiкла нават арыгiнальная iдэя - стварыць сабе дзiцячага Бога. Дакладней, абраць! I будзе тады вельмi нават весяла.
  Дзяѓчынка ѓзяла i праспявала:
  - Ты мой каханы герой, i за ѓсё гарой, ворагаѓ ударам урой i дзверы расчынi!
  А хлапчук у гарнiтуры чорнага плашча ѓсё яшчэ насiѓся па Маскве, дакладней па нябёсах. З iм з'явiлася некалькi прыяцеляѓ, таксама забяспечаных лятальнымi паясамi. I яны круцiлiся па спiралях, i таксама нешта напявалi.
  Такiя вось забаѓныя атрымалiся выбары. Пары тузiн палiцыянтаѓ верталётаѓ паднялiся ѓ паветра i сталi сiгналiць хлопцы. З гучнагаварыцеляѓ раздавалася:
  - Не загрувашчвайце неба! Ану, шчанюкi, у бакi!
  Алег падляцеѓ да верталёту i прароѓ:
  - Вы парушаеце правы чалавека!
  У адказ рушыла ѓслед лаянка i нецэнзурныя выразы. Хлопчык крутануѓся i дадаѓ:
  - Я кандыдат у Багi, i ѓ мяне ёсць правы. Цi таксама хочаце, каб вам адмарозiла мовы?
  Круцёлкi разгарнулiся i сталi выдаляцца. А што iм яшчэ рабiць, калi проста на вачах такi яркi прыклад, калi адмарозiла прэзiдэнта. I iм мала не здасца.
  А дзецюкi зладзiлi ѓ небе сапраѓднае шоу. Гэта i на самой справе не выдатна жывеш. Алег пераследваѓ супернiка ѓ жоѓтым плашчы, з выявай атамнай бомбы на цылiндры.
  Абодва байца ваявалi на мячах i круцiлiся, нiбы заведзеныя ѓ каруселi.
  Алег спрытна выбiѓ зброю ѓ супернiка i прашыпеѓ:
  -Ну-ка, ад шрубы.
  Той падняѓ лапы ѓверх i пралепятаѓ:
  - Здаюся, о непераможны!
  Алег узяѓ i праспяваѓ:
  - Калi мы адзiныя, мы непераможныя! Калi мы адзiныя, мы непераможныя!
  Потым на яго напаѓ супернiк у гарнiтуры блазна. А гэта таксама вельмi пацешна. Алег рассек вiзавi чырвоны нос, i прымусiѓ пралiцца фантану аранжавай крывi. Потым клоун пачаѓ уцякаць, пакуль яго не ѓзарвала, рассыпаѓшыся на канфецi.
  Далей супернiк у выглядзе лямпачкi на галаве, i з батарэйкамi. Адбылося сутыкненне. Пасыпалiся iскры. "Чорны плашч" ужыѓ прыём з развароту i зноѓ прысандалiѓ вiзавi.
  Алег ва ѓсю глотку прароѓ:
  - Месяц, месяц, бочка поѓная вiна!
  Наступны супернiк, гэта прафесар-гароднiна. I таксама з iм будзе ѓражлiвая бiтва. Сышлiся разам вострыя мячы! Хлапчук-вундэркiнд ужыѓ люстэрка. I раслiна-тэрмiнатар маментальна завяла. А затым рушыла ѓслед чаргу воднага супермэна. Супраць вады, вядома ж, варта ѓжыць агнямёт!
  I пара шмат, i крыку звыш усякай меры. Алег як прараве:
  - Скрушэнне, нязломных. У гэтых водах шлях блошыных!
  I пара развеялася! Вось гэта ѓжо сапраѓды ѓсё, як у кокане. I шоу ѓдалося, хоць мульцiкi па iм здымай!
  Публiка ѓ табары масквiчоѓ папросту ѓ захапленнi. Алег падняѓ меч - зброя падаѓжэла i падзялiлася на некалькi палаючых лёзаѓ. Некалькi галаграм драпежных птушак былi разрэзаны. Яны лопнулi, нiбы кропелькi ртуцi i падзялiлiся на часткi. Пасля чаго памчалiся да зямлi. Людзi спалохана закрычалi, раздалiся ѓ розныя бакi. А агнязарныя кропелькi, уздымалiся, нiбы гарлавiны атамных выбухаѓ.
  Хлопчык, у гарнiтуры чорнага плашча, паказваѓ iскры з вачэй i дэманстраваѓ скрыѓленнi прасторы.
  З'явiлiся некалькi буйных, вайсковых верталётаѓ. Яны кружылiся ѓ аддаленнi, i не атрымлiвалi каманду наблiзiцца да мiшэнi.
  Зрэшты, дзiця-вундэркiнд , па вялiкiм рахунку нiчога дрэнна не рабiѓ. Проста зладзiѓ уяѓленне, мульты-шоѓ з каляровымi галаграмамi. I атрымаѓ поспех у сваёй папулярнасцi, паказаѓшы адкрыццё з вялiкiмi масамi энергii.
  Цяпер прапаганда выбараѓ Бога яшчэ больш актывiзавалася. Наташа паказала прыклад, i напады на рознага роды мэраѓ гарадоѓ увайшлi ѓ моду. Бiлi i губернатараѓ.
  Анжалiка падышла да аднаго з iх з вазай i аблiла вадой. Ад чаго стала халiфам на гадзiну. Што ж, прыгожая дзяѓчына, i грае на публiку.
  I Алега з'явiѓся моцны канкурэнт сярод дзяцей: Воѓчык. Ён зладзiѓ цэлую кампанiю па праколваннi шын. Дзецi ѓступiлi ѓ гэта з энтузiязмам. I шыны калолi, нiбы вожыкi, iголкамi. Прычым па ѓсёй краiне. Воѓчык, або Вовачка, стаѓ новым антыгероем. Ён абяцаѓ, што дзецi будуць панаваць над дарослымi i камандаваць iмi. А таксама пароць старых.
  Воѓчык прыцягнуѓ некаторымi арыгiнальнымi думкамi. Асаблiва прапановамi забаранiць чытаць кнiгi i глядзець многiя фiльмы дарослым, а таксама прымусiць iх прыслугоѓваць дзецi.
  Яшчэ адной iдэяй стала абяцанне, пасля абрання ѓ Багi, самых прасунутых дарослых ператвараць у якасцi ѓзнагароды ѓ дзяцей. Таксама цiкавая iдэя.
  Воѓчык дамовiѓся да таго, што падорыць кожнаму дзiцяцi планету з атракцыёнамi i рабамi. Што на падораных планетах будуць цечу ракi з шакаладных кактэйляѓ, а на берагах расцi пiрожныя i марожанае. I што будуць на рэдкасць класныя там напоi, якiя на зямлi тупым старым не ѓзнавiць. I тое, што саладзей мёда i смачней сiропу. Акрамя таго, Воѓчык абяцаѓ вырошчваць асаблiвыя духмяныя цыгарэты, якiя будуць пахнуць духамi i даваць невымоѓнае задавальненне.
  Вовачка стаѓ вельмi папулярным, хоць сам па сабе дзяцюк выглядаѓ несiмпатычна: руды, канапаты i шчарбаты. Прычым, не саромеѓся з'яѓляцца з папяросай у зубах i роѓ на тых, хто рабiѓ яму заѓвагi!
  А што зробiш? Дэмакратыя на выбарах Бога максiмальная, i гэтым карыстаюцца.
  Не марнуюць часу дарма i зняволеныя-кандыдаты. Таксама рухаюцца па краiне i свабодай агiтацыi карыстаюцца. Не грэбуючы магчымасцю запусцiць рукi ѓ кiшэню.
  Анжалiка сама аказалася ахвярай двух кандыдатаѓ-крымiнальнiкаѓ, якiя спрабавалi сарваць з шыi алмазнае калье. Узнiкла бойка, i дзяѓчына-прыгажуня аказалася пераможцай. Але атрымала на твары некалькi сiнякоѓ. Зрэшты, ад гэтага яе мордачка стала яшчэ сiмпотней. Ну, гэта яшчэ кветачкi. Даходзiла часам i да перастрэлак.
  Аднаго з крымiнальных аѓтарытэтаѓ , кандыдата ѓ Багi, застрэлiлi. Пасля чаго пачалася сапраѓдная бура. Пракацiлася чарада бандыцкiх перастрэлак. Потым у небе з'явiлiся анёлы. Забойца крымiнальнага кандыдата ѓ Багi аказаѓся, нiбы загорнуты ѓ аблокi ахопленыя полымем. I такое жудаснае, нечалавечае выццё пачулася. Балюча аказалася кiлеру.
  I трубны голас на небе абвясцiѓ:
  - Усiх што асмелiцца забiць кандыдатаѓ ва ђсявышнiя, спасцiгне найжорсткая адплата!
  I кiлер, якi здзейснiѓ злачынства, яшчэ пару гадзiн гарэѓ перад усiмi на небе. Пры гэтым, злачынец жудасна курчыѓся i выѓ.
  Усявышнi Бог, у сваёй мiласэрнасцi, вырашыѓ даць людзям магчымасць самiм выбраць сабе вярхоѓнага пастыра i дабрадзея. I мэта Яго: забясьпечыць хаця б адносна сумленныя выбары i роѓныя магчымасьцi. Хоць у прынцыпе, заѓсёды адны былi i будуць раѓнейшыя за iншыя.
  Анжалiка на гэта па-фiласофску заѓважыла:
  - Чалавек iмкнецца сябе ѓзвысiць, але як правiла, нiзiннымi спосабамi!
  I дзяѓчына паѓнагучна зарагатала. Яе чарговы напарнiк, вядомы бард, барадаты з i з вечна якая тырчыць папяросай у роце, пралепятаѓ:
  - На волю, на волю, на волю. З цёмнага рабства сышлi. Атрымаем мы лепшую долю, народы Айчыны-Зямлi!
  Анжалiка, у адказ, босымi пальцамi ног вырвала цыгарэту з рота свайго партнёра. I заѓважыла:
  - Нешта мой выбар не становiцца лепш.
  Бард з ухмылкай заѓважыѓ:
  - Падчас вясновых выбараѓ прэзiдэнта народ выявiѓ сталасць. Думаеш, што Божачка будзе iншы?
  Анжалiка рацыянальна нагадала:
  - Вынiкi дзейнасцi прэзiдэнта не гэтак ужо i добрыя. Асаблiва ѓ матэрыяльным плане. Шмат хто будзе думаць, што ён праявiць скнарлiвасць i ѓ выпадку перамогi на выбарах у Багi. А тут гуляюць ролю не здольнасцi, а жаданне дапамагчы людзям i абсыпаць iх дабрадзействамi!
  Бард панура прамармытаѓ:
  - Ад прыгожай дзяѓчыны прыняць дар, куды прыемней, чым ад пажылога мужчыны. А вы проста неверагодна прыгожыя.
  Анжалiка груба адказала:
  - А ты, не! I твой голас хрыплаваты.
  Брад сцiпла адказаѓ:
  - I Высоцкi хрыпеѓ, але як ён спяваѓ.
  I барадач задрыгаѓ:
  - У вiна добрыя якасцi , кажуць, гаючыя. Я вырашыѓ паспрабаваць, бутэльку ѓзяѓ, адчынiѓ. Раптам адтуль вылезла, нешта непатрэбнае, можа быць зялёны змiй, цi кракадзiл!
  Анжалiка схапiла свайго новага палюбоѓнiка босымi пальцамi за нос i шпурнула на асфальт. Дзяѓчына прашыпела:
  - Я, грозны ваяр, i перада мной стаяць на конях. - Тут Анжалiка паправiлася. - На каленях!
  I басаногая дзяѓчына пляснула падэшвамi i праспявала:
  - Я рускi воiн, на каленi дзiкуны. Ворагаѓ Расii я каштарыс з твару Зямлi.
  I красуня прыгразiла важкiм кулаком. Яна такая цудоѓная, такая грацыёзная i з атлетычнай фiгурай. Вось яна такая Анжалiка.
  Па ѓсiм горадзе развешаны яе фатаграфii: каляровыя, у поѓныя рост i амаль голы. Выдатная атрымалася дзяѓчынка. На яе глядзяць i любуюцца.
  Анжалiка зрабiла расцяжку i знялася з некалькiх ракурсаѓ. Паказала сябе загарэлай, мускулiстай, спартовай i моцнай. Дэманструючы абаянне рэльефнай, магутнай дзяѓчыны. Тое, што так вабiць мужчын.
  Удосталь накулькаѓшыся, Анжалiка зайшла ѓ гульнявую залу. Села за кампутар i крыху пагуляла ѓ стратэгiю. Дзяѓчынка паставiла сябе на месца Гiтлера. I стала заваёѓваць увесь свет. Для пачатку адмовiлася ад нападу на СССР, а адправiла войскi ѓ Афрыку i на Блiзкi Усход.
  Вядома, у Вермахта дзвесце пятнаццаць добра навучаных i дысцыплiнаваных дывiзiй. Англiя ѓ Афрыцы i на Блiзкiм усходзе i дзясятай дзелi не мае, а тое што ёсць, тое каланiяльнае, i не занадта прыдатнае да бiтваѓ.
  Немцы без асаблiвых праблем, выпрабоѓваючы больш цяжкасцяѓ з забеспячэннем i скрыжаваннем адлегласцяѓ, чым ад супрацiву ангельскiх i каланiяльных войскаѓ, захапiлi землi ад Iндакiтая, i вядома ж Iндыю, i да ПАР, усю Афрыку. Астатняе ѓ Азii паспела захамутаць Японiя. Потым паветраны наступ на Брытанiю, захоп метраполii.
  Далей разам з Японiяй, выкарыстоѓваючы рэсурсы некалькiх кантынентаѓ, Трэцi Рэйха заваяваѓ i ЗША.
  Немцы распрацавалi больш дасканалыя, чым у Амерыкi танкi, асаблiва "Пантэру"-2, якая мела выдатныя хадавыя якасцi, браню i ѓзбраенне, праѓзыходныя амерыканскiя "Шэрманы". А потым з'явiлася i серыя "Е", якая не мела сабе роѓных. Развiла Анжалiка i рэактыѓную авiяцыю.
  Карацей кажучы, падчас бiтваѓ раздушылi разам са сваiмi саюзнiкамi, у першую чаргу з Японiяй, ЗША i захапiлi ѓвесь свет.
  А потым, вядома ж, Анжалiка ѓзялася за СССР. У Вермахта i Японii ѓ некалькi разоѓ больш пяхоты, удвая больш танкаѓ, прычым лепшай якасцi, i пераважная перавага ѓ паветры.
  Анжалiка , выкарыстоѓваючы рэактыѓную авiяцыю i найноѓшыя танкi серыi "Е", стала ламаць пазiцыi Чырвонай армii.
  Ваяѓнiца аддавала i тактычныя загады. У прыватнасцi, нанесла ѓдар шырокiм фронтам, у тым лiку i ѓ напрамку Баку з боку Iрана i Турцыi. Яна кiравала i танкавымi дывiзiямi. З любоѓю, дзяѓчынка параѓноѓвала свае машыны i танкi супернiка. Напрыклад, прысадзiсты Е-50, вагой у шэсцьдзесят пяць тон з таѓшчынёй бранi 250-мiлiметраѓ iлба i 160-мiлiметраѓ бартоѓ, з рознага роду мадэлямi КВ. I, выкарыстаючы, праѓзыходную па характарыстыках сваю гармату ѓ 105-мiлiметраѓ даѓжынёй у ЭЛ100.
  Гэтая прылада прабiвала ѓсе савецкiя танкi. I пакацiла Анжалiка сталёвым катком па Расii. Такая вось яна крутая аказалася ваяѓнiца. I iрвуць машыны на кампутарнай гульнi, прама да Масквы. I вось баi разгарнулiся ѓ самой сталiцы. Бiтвы кiпелi жорсткiя, якiя ѓсiх нiшчылi, нiбы мiльёны моѓ з полымя праносiлiся па вулiцах, завулкам вялiкiх гарадоѓ i сёлам.
  Анжалiка дайшла да ђрала, i там злучылася з японцамi. Але паколькi ѓ свеце не можа быць двух розных гаспадароѓ, то яна атакавала i Краiну Узыходзячага Сонца. Ужыла ядзерную зброю, i лiтаральна смела свайго ѓчорашняга саюзнiка. Пранеслася па iх промнем смерцi!
  I потым заваявала i iншыя краiны. А далей гуляць ужо няма з кiм.
  Анжалiка выскачыла на вулiцу. I практычна адразу ж наткнулася на здаравенны плакат. Яшчэ адзiн кандыдат у Багi - Ксенiя Аѓчаркова. Не так даѓно, гэтая, скандальна вядомая жанчына спрабавала стаць прэзiдэнтам Расii. Зрабiла немалых хваляѓ i шуму, i дасягнула адносна нядрэннага вынiку на нядаѓнiх выбарах.
  Але неяк яна была некаторы час у ценi. А цяпер зноѓ замiгацела на экранах i танчыць перад камерамi. I вось плакаты з ёй наляпiлi.
  Анжалiка падняла нагой кавалачак асфальту, i босымi пальцамi стала маляваць Ксенii Аѓчарковай вусы, аслiныя вушы i лiсiны хвост.
  Пасля чаго, Анжалiка зарагатала i, выпучыѓшы грудзi, вымавiла:
  - А я маладзейшы i прыгажэйшы за яе!
  Мядовая бландынка стала падскокваць, напяваючы:
  - Паводзiны мае! Наляцела вараннё. Стала гнюснае жыццё. Я краду не сваё!
  I галаванога прыгажуня стала прытанцоѓваць, мiльгалi яе хупавыя, загарэлыя iкры. Сапраѓды, Анжалiка надзвычай прыгожая i сэксуальная. I можа шмат сабраць галасоѓ.
  Мядовая бландынка прачырыкала:
  - Каѓбой, ты хлопец хоць куды. Ты можаш горы знiшчыць. I кольт iндзейцаѓ глупства, але ты двух слоѓ звязаць не можаш!
  I зноѓ ваяѓнiца закруцiлася дзвярэй . I вельмi жвава скакала, шлёпаючы голымi пяткамi па асфальце. Такая вось жвавая дзяѓчынка. Але гэта ѓжо нiкога не дзiвiла. Удосталь наскакаѓшыся, Анжалiка села ѓ позу лотаса.
  У галаву лезлi невясёлыя думкi. Па ѓсiх раскладах атрымлiвалася, што на выбарах Бога павiнен перамагчы дзейны прэзiдэнт. А гэта сумна i стрэмна. Анжалiка не любiла прэзiдэнта Расii, ужо вельмi ѓдачлiвы. Стаѓ героем, без асаблiвай рызыкi. А што было б, калi б не адбыѓся тэракт 11 верасьня 2001 году.
  Анжалiка ѓявiла сабе. Вось сапраѓды, Мула Амар угаворвае свайго напарнiка Бэн Ладэна не здзяйсняць тэракт да канчатковай перамогi над Паѓночным альянсам. Што цалкам разумна. Дурное адкрываць другi фронт вайны з наймацнейшай дзяржавай мiру, не развязаѓшы рукi з Паѓночным альянсам. А шанцы ѓжо з'явiлiся рэальныя, так быѓ забiты Ахмад Шах Масуд. I вядома ж, вайна з ЗША была б нелагiчнай, калi ты ѓграз, iмкнучыся атрымаць уладу ва ѓласнай краiне.
  Але вось усё адбываецца сваёй чаргой. Талiбы наступаюць на поѓначы, падыходзяць да мяжы з Расiяй. У Крамлi вагаюцца. Або пачаць бамбардзiроѓкi талiбаѓ, не даѓшы iм дабiць паѓночны альянс. Але гэта значыць, ужо самiм адкрыта ѓступiць у вайну фактычна з цэлай краiнай. Цi не ѓмешвацца. Магчыма талiбы, узяѓшы пад кантроль Аѓганiстан, не пайдуць далей на поѓнач. Выбар нялёгкi.
  Анжалiка пацiснула плячыма. Як бы не паступiѓ расейскi прэзiдэнт, выбар быѓ бы не самы прыемны. Але дапусцiм, абралi самы радыкальны варыянт. I не даѓшы дабiць Паѓночны Альянс, расейскiя бамбавiкi i ракеты, атакавалi пазiцыi талiбаѓ.
  Амерыканцы, вядома ж, разам з Захадам асудзiлi агрэсiю, а Талiбан аб'явiѓ Расii джыхад. Фiнансавая падтрымка чачэнскiм сепаратыстам узрастае, баявыя дзеяннi на Паѓночным Каѓказе актывiзуюцца. Асаблiва ѓ Дагестане. А Расiя пакуль яшчэ недастаткова моцная, каб аднымi бамбардзiроѓкамi зламаць талiбаѓ.
  Тым больш, што ѓзрастае прыток добраахвотнiкаѓ з Пакiстана ды iншых iсламскiх краiн. ЗША пастаѓляюць талiбам зенiтныя комплексы. Страты расейскай авiяцыi растуць. Наступ маджахедаѓ працягваецца. Тады, каб не даць разграмiць рэшткi Паѓночнага Альянсу, расейскiя сухапутныя войскi ѓступаюць у бiтву. I ѓзрастаюць страты.
  У самой Расii стаѓленне да вайны не адназначнае. Многiя яе крытыкуюць: навошта ѓлезлi ѓ Аѓганiстан. Што нам ранейшага досведу вайны мала? Дзеля чаго мы ѓсё гэта задумалi? Ды не патрэбна нам гэтая вайна i дарма! Супраць вайны з Талiбанам i лiбералы, i камунiсты, i нават ЛДПР. Гэта значыць, сiтуацыя паходзiць на першую вайну ѓ Чачнi, калi практычна ѓся Дзярждума апынулася ѓ апазiцыi да вайны.
  У народзе таксама папулярнасць вайны ѓ Аѓганiстане нiзкая. Тым больш , страты ѓ баях даволi значныя. Талiбы шматлiкiя, фанатычныя, расiйскае войска яшчэ не скончыла пераѓзбраенне, i да маштабнай вайны не гатовая. Перакiдваць войскi прыходзiцца на даволi значную адлегласць, i камунiкацыi расцягнуты. Ёсць праблемы з забеспячэннем.
  Расейскiя войскi змаглi рушыць наперад, але затрымалiся ѓ Паншэрскай цяснiне.
  Талiбы атрымалi падмацаваннi за кошт добраахвотнiкаѓ i амерыканскую зброю, якую куплялi за грошы атрыманыя кантрабандай наркотыкаѓ. I ѓпарта супрацiѓлялiся расейскiм войскам, атакую iх i, здзяйсняючы дыверсii. Расейскае кiраѓнiцтва некаторы час вагалася.
  Iсцi ѓ глыбiню Афганiстана i павялiчваць свае страты i выдаткi на вайну - рызыкоѓна. Але i стаяць у паѓночных раёнах Афганiстана, i ѓсё роѓна кожны дзень атрымлiваць цынкавыя дамавiны i марнаваць грошы, не справа.
  Тым больш, што наблiжалiся выбары i Думы, i прэзiдэнта, i патрэбны былi хоць нейкiя гучныя перамогi.
  Таму ѓ Аѓганiстан перакiнулi буйныя сiлы. У тым лiку i танкi. У эканомiцы сiтуацыя склалася цяжкая. Пасля таго, як Садам Хусэйн пагадзiѓся на iнспекцыю сваёй тэрыторыi, санкцыi супраць Iрака былi аслаблены i экспарт нафты вырас. А кошты крыху ѓпалi. А выдаткi на вайну ѓзраслi. На Каѓказе пажар не сцiхаѓ. Акрамя таго, ва ѓмовах падзення рэйтынгу ѓрада i прэзiдэнта, улада не вырашылася на рэпрэсii супраць спонсараѓ левых i дэмакратычных сiл.
  А гэта прывяло да таго, што значная частка даходаѓ ад нафты i газу iшла ѓ прыватныя рукi. Рэгiянальны блок не аб'яднаѓся з партыяй улады, i кантроль над думай Крэмль так i не ѓстанавiѓ. Наогул, у адмiнiстрацыi прэзiдэнта ѓзмацнiлiся рознагалоссi. Бо шанцы перамагчы на выбарах у думу раставалi, а сiлы камунiстаѓ раслi. Таму з лiбераламi Крэмль iрваць адносiны не стаѓ, але менавiта яны былi супраць вайны i выступалi за зблiжэнне з Амерыкай.
  Узнiк цэлы клубок, i для пачатку ѓлада захацела вырашыць праблему рашучай перамогай у Аѓганiстане. Але наступ аказалася расцягнутым у часе, i каштавала вялiкiх страт. Сам Кабул супрацiѓляѓся занадта ѓжо доѓга, i не быѓ узяты да выбараѓ у думу.
  А парламенцкiя выбары прывялi да буйной перамогi камунiстаѓ, узмацненню ЛДПР, пацяснiлi лiбералаѓ, а таксама партыю ѓлады. Свежы блок Радзiма з цяжкасцю ѓзяѓ пяцiпрацэнтны бар'ер з-за лаяльнасцi да Крамля.
  Але самае галоѓнае , пад пытаннем лёс дзейнага прэзiдэнта. Камунiсты больш чым у два разы перакрылi вынiк партыi ѓлады, i iх кандыдат стаѓ лiдарам гонкi. Аднак не мыццём, дык катаннем. Правялi вельмi магутную рэкламную кампанiю, перацягнулi ѓ другiм туры на сябе Жырыноѓскага. I прайшоѓ, няхай i з цяжкасцю дзейны прэзiдэнт на другi тэрмiн.
  У эканомiцы стала крыху лепей, бо цэны на нафту ѓсё роѓна, з-за Кiтайскага фактару, сталi расцi, але вайна ѓ Афганiстане працягвалася не слабее. Так, узялi пасля паѓгода баёѓ Кабул. Так, развiлi i далей на наступленне на Кандагар. Але ѓсё роѓна, супрацiѓ талiбаѓ не слабела. I груз дзвесце пастаянна адпраѓляѓся ѓ Расiю. Iшоѓ год за годам, i iшлi труны i выдаткi. I на Каѓказе вайна, не гледзячы на ѓсе намаганнi, працягвалася i нават пашыралася, ахоплiваючы ѓсё новыя рэгiёны.
  У думе ЛДПР, партыя ѓлады, партыя рэгiёнаѓ i Радзiма супрацьстаялi камунiстам, лiбералаѓ пасля разгрому амаль не было.
  Больш - менш, улада магла праводзiць, няхай i з цяжкасцю, бюджэт i законы.
  Але вось пад уплывам акцыяѓ пратэсту быѓ прыняты пераход на чыста прапарцыйную сыстэму.
  Як высветлiлася, гэта выгадна камунiстам. Нiколi яшчэ ѓ iх не было такога посьпеху. Дума аказалася на дзве трэцi левай. Радзiма развалiлася, ЛДПР ледзь пераадолела бар'ер, партыя ѓлады таксама раскалолася, як i рэгiёны. Лiбералы яшчэ больш здалi. I камунiсты дабiлiся дамiнавання ѓ парламенце.
  Дзеючы прэзiдэнт не мог iсцi па канстытуцыi на трэцi тэрмiн. I перамогу, на наступны выбарах 2008 года, атрымаѓ старшыня КПРФ, прычым у першым жа туры.
  Трыумф камунiстаѓ быѓ заканамерным, хаця ѓ эканомiцы нiбыта i былi станоѓчыя зрухi. Але непапулярная вайна ѓ Аѓганiстане, няѓдачы на Паѓночным Каѓказе, вялiкiя выдаткi на войска якiя пажыраюць рост нацыянальнага прыбытку, усё гэта прывяло да падзення аѓтарытэту ѓлады i прыходу апазiцыi.
  Але не лiберальнай, а левай. Левыя сiлы, увогуле, традыцыйна моцныя. А расчараванне рынкавай эканомiкай i палiтыкай, як Ельцына, так i яго пераемнiка стала мацнейшым. Колькi можна несцi ѓрон i мыцца крывёй? Канешне, народ чакаѓ ад пераемнiка поспехаѓ, а не толькi грознай рыторыкi. Але жыць стала лепш зусiм няшмат, бо вайна i алiгархi шмат што зжэрлi. Акрамя таго, рэжым не вырашыѓся, ва ѓмовах падзення папулярнасцi, цiснуць алiгархаѓ, што прывяло да таго, што сотнi мiльярдаѓ долараѓ вывезлi з краiны. А гэта змяншала ѓзровень жыцця.
  Стагнацыя ѓ эканомiцы, дзясяткi тысяч загiнулых у войнах, усё гэта прывяло да таго , што другi прэзiдэнт Расii сышоѓ з нiзкiм рэйтынгам, i вельмi нялюбы. Многiя адзначылi супадзенне з першым. Ельцын, таксама спачатку было вельмi папулярны, але пастаянныя няѓдачы, у рэшце рэшт яго звялi да нуля.
  I народ вярнуѓся да добра забытага старога. Аднак i тут усё пайшло не гэтак гладка. Камунiстычны лiдэр вагаѓся. Сысцi з Афганiстана, азначала зрабiць усё ахвяры марнымi. Утрыманне ж каштавала занадта вялiкiх страт i выдаткаѓ. А пра сыход з Паѓночнага Каѓказа i гаворкi быць не магло. Народ не даруе страты спрадвечна-расiйскай тэрыторыi.
  Лiдэр камунiстаѓ пакуль пакiнуѓ войскi ѓ Аѓганiстане, i нават паспрабаваѓ актывiзаваць там баявыя дзеяннi.
  Але толку ад гэтага было мала. Талiбы вялi партызанскую вайну, i атрымлiвалi ѓсё большую дапамогу з-за мяжы. У свеце пачаѓся вялiкi крызiс, што прывяло да падзення коштаѓ на нафту. Узровень жыцця ѓ Расii ѓпаѓ. I ѓ камунiстах народ вельмi хутка зняверыѓся. Але... А хто ѓ альтэрнатыве? Лiбералы так i не аднавiлi сваёй папулярнасцi, хаця крыху i дадалi. ЛДПР крыху дадала, але гэта не iстотна. Радзiме адновiцца камунiсты не далi.
  Старыя палiтыкi ѓжо народу надакучылi, як горкая рэдзька, а новым раскруцiцца не далi. Так што камунiсты, хаця i панеслi электаральныя страты, але выйгралi выбары ѓ думу i прэзiдэнта. Толькi яѓка аказалася рэкордна нiзкай.
  Пасля крызiсу, зноѓ пачаѓся эканамiчны ѓздым. Вайна ѓ Аѓганiстане стала штодзённай, хоць колькасць цынкавых трунаѓ не памяншалася, але яна ѓжо асаблiва нiкога не шакавала. На Паѓночным Каѓказе таксама гарыць, але стабiльна. Тым больш, шматлiкiх верхаводаѓ ужо забiлi, i баевiкi выдыхаюцца.
  Лiдэр камунiстаѓ усё ж здолеѓ працягнуць папраѓку ѓ канстытуцыю, якая дазваляе iсцi i на трэцi тэрмiн. Але ѓ 2016 годзе, з-за падзення коштаѓ нафту i заходнiя санкцыi, сiтуацыя ѓ Расiйскай эканомiцы пагоршылася. Аднак камунiсты проста зрабiлi выбары амаль безальтэрнатыѓнымi. Пры рэкордна нiзкай яѓцы, з вялiкай цяжкасцю перамог iх лiдар. Такiм чынам, на 2018 год камунiсты ва ѓладзе, i яшчэ больш жорстка закручваюць гайкi. У Аѓганiстане i на Паѓночным Каѓказе вайна, настрой народа ганебны! Так магло б быць без тэракту 11 верасьня 2001 году.
  . РАЗДЗЕЛ Љ8
  Анжалiка не заѓважыла , як заснула. I ёй прыснiлася, што на выбарах прэзiдэнта Расii ѓ сакавiку 2018 года, перамагла Ксенiя Аѓчаркова. Гэты вынiк аказаѓся вялiкай сенсацыяй. Бо многiя лiчылi, што дзейны прэзiдэнт Расii непераможны! Але здарылася, што чароѓная, сэксуальная, маладая жанчына, свежы палiтык, апынулася куды прывабней ранейшых састарэлых палiтыканаѓ. Магчыма, на руку Ксенii згуляла тое, што ѓсе былi настолькi ѓпэѓненыя ѓ перамозе дзейнага прэзiдэнта, што большасць выбаршчыкаѓ, дзеля смеху, прагаласавалi за сiмпотную жанчыну. Гэта значыць, мiльёны людзей вырашылi: - Раз зыход выбараѓ прад
  вырашана, то ад майго голасу нiчога не залежыць.
  Дык чаму не прагаласаваць сэрцам за экстравагантную прыгажуню. Так разважылi занадта ѓжо многiя, i практычна ѓся моладзь пагалоѓна!
  Дзесяткi мiльёны асобных галасоѓ злiлiся разам, i нарадзiлася свята душы i вялiзная сенсацыя!
  Перамога! У першым жа туры, сабраѓшы больш за шэсцьдзесят працэнтаѓ галасоѓ, перамагла свецкая львiца Ксенiя Аѓчаркова! I па ѓсiм свеце лiтаральна грымнула!
  Але выбар народа, ёсць выбар народа! I дзейны прэзiдэнт быѓ вымушаны змiрыцца. I перадаць паѓнамоцтвы сваёй сэксуальнай пераемнiцы.
  Падчас прыняцця прысягi, Ксенiя выкiнула свой першы конiк, з'явiлася ѓ адным бiкiнi i басанож. Паклала на канстытуцыю запыленую, голую падэшву, сваёй хупавай, загарэлай ногi. I пракукарэкала!
  Потым, праѓда, штурхнула прамову, блiснуѓшы аратарскiмi здольнасцямi. I выканала энергiчны танец з падскокваннем i расцяжкай. Добра танцавала маладая жанчына, нават станiк скiнула, застаючыся крутой i недаступнай у сваёй ганарлiвай галiзне.
  Што ж, iнаѓгурацыя прайшла цудоѓна i скандальна. А потым пачалiся працоѓныя буднi. На пасаду прэм'ера Ксенiя прапанавала сваю сэксуальную сяброѓку Таццяну. Дэпутаты пабурчалi, але зацвердзiлi, каму ахвота сваё крэсла губляць. Тым больш, грозная ваяѓнiцы атачыла думу войскамi.
  А потым былi легалiзаваны аднаполыя шлюбы, марыхуана i прастытуцыя. Камунiсты паспрабавалi рыпнуцца, i аказалiся тут жа забароненыя ѓказам прэзiдэнта. Акцыi пратэсту не мелi масавага характару. Збольшага з-за ѓкраiнскага прыкладу, збольшага з-за таго, што грошай на падагрэѓ майдана нiхто не выдзяляѓ!
  Ксенiя расставiла на ѓсе кiруючыя пасады сваiх маладых сяброѓ i сябровак. Урад сфармiраваѓся з прадстаѓнiкоѓ шоу-бiзнесу i бiзнесу. Нямала было i замежнiкаѓ, найперш амерыканцаѓ i немцаѓ.
  Ксенiя значна павялiчыла аклады чыноѓнiкам i дэпутатам Думы. I дазволiла дэпутатам займацца бiзнэсам. Так што парламент праяѓляѓ паслухмянасць новаму прэзiдэнту. Былi прыняты законы, якiя дазваляюць чыноѓнiкам атрымлiваць падарункi на вялiкiя сумы грошай, i легалiзаваны многiя карупцыйныя схемы.
  Ксенiя таксама значна скарацiла выдаткi на палiцыю, спецслужбы i асаблiва войска. Многiх афiцэраѓ звольнiлi, але затое далi высокiя пенсii i прыпiсалi стаж. Паднялi заробкi i працоѓным, i бюджэтнiкам. Увялi бясплатны праезд у грамадскiм транспарце.
  Ксенiя праводзiла папулiсцкую палiтыку. Па тэлебачаннi зараз круглыя суткi круцiлi порна, эротыку i амерыканскiя баевiкi. Iнтэрнэт стаѓ бясплатным, а ѓ школах перайшлi на татальнае тэсцiраванне. I акрамя таго, сталi выкладаць Кама-Сутру i Сэкспрасвет. Прэзерватывы сталi бясплатнымi.
  Ксенiя самая завяла сабе тузiн палюбоѓнiкаѓ, дэманструючы сэксуальную раскаванасць. Сапраѓды, навошта табе толькi адзiн, калi навокал столькi маладых i прыгожых мужчын, i ѓсе яны такiя розныя.
  У знешняй палiтыцы Ксенiя пачала зблiжацца з ЗША i ѓхiляцца ад Кiтая. Адмянiла ѓсе льготы, якiя мелi ѓсходнiя кампанii, што былi ѓ Расii. Пачала высяляць кiтайцаѓ з Сiбiры. Уступiла ѓ НАТА. Асада скiнулi i паставiлi кампрамiсную фiгуру на ягонае месца. Ксенiя набыла папулярнасць у ЗША. З трыѓмфам з'ездзiла ѓ Кiеѓ, i аддала назад Данбас, у абмен на гарантыi i амнiстыю.
  Потым уступiла ѓ Еѓразвяз. У думе нiхто не пярэчыѓ. Камунiстаѓ арыштавалi, а астатнiя толькi апладзiравалi новаму, лiберальнаму курсу. Утварылася магутная асацыяцыя, у якую ѓвайшлi Украiна i Беларусь. У Беларусi змянiлася ѓлада, надакучлiвы ѓсiм дыктатар атрымаѓ адступныя i сышоѓ "добраахвотна", ва Украiне наступiла стабiлiзацыя i ѓздым. Стварыѓся магутны Еѓраазiяцкi саюз.
  Састарэлы Назарбаеѓ сышоѓ, i ѓ Казахстане дашлi да ѓлады маладыя лiбералы. Стварылася новая сiстэма, якая хутка набiрала эканамiчную моц. У думу прайшлi выбары, i абнавiѓся склад. У ЗША змянiѓся прэзiдэнт, ранейшы несiстэмны сышоѓ.
  Яго пераемнiк, дэмакрат, абраѓ курс на глабалiзацыю. А ѓ Кiтаi пачаѓся крызiс. Страцiѓшы падсiлкоѓванне ѓ асобе Расii i Еѓропы, сутыкнуѓшыся з аб'яднанымi народамi, гэты монстар стаѓ губляць свае пазiцыi. Акрамя таго, у самой Паднябеснай iмперыi пракацiлiся хвалi пратэсту супраць панавання кампартыi. Новая кiтайская буржуазiя хацела дэмакратыi i лiквiдацыi панавання адной партыi. Пралiлася кроѓ, i хваля пратэстаѓ усё нарастала.
  У вынiку чаго , адбыѓся раскол Кiтая, i паднябесная iмперыя павалiлася ѓ хаос. Расiя ж перажывала небывалы эканамiчны ѓздым, стаѓшы лiдарам Еѓраазiяцкага саюза. Скарацiлася злачыннасць, у тым лiку i на сэксуальнай глебе. Кожны грамадзянiн Расii атрымаѓ права з дванаццацi гадоѓ наведваць бардэль амаль бясплатна.
  Паѓночная Карэя перажыла цяжкi палiтычны крызiс, рэвалюцыю, аказалася свабоднай. Потым аб'ядналася з Паѓднёвай Карэяй i ѓвайшла ѓ Еѓраазiяцкi саюз. Узнiкла наймагутнае аб'яднанне, якое складалася з усё новыя, i новыя краiны. I паступова ѓ свеце згасалi войны, стваралася адзiная палiтычная i эканамiчная прастора. Раздзельныя часткi Кiтая таксама ѓвайшлi ѓ склад Асацыяцыi Свабоды.
  Потым быѓ арганiзаваны адзiны Сусветны ѓрад, якi ѓзначалiла Ксенiя Аѓчаркова.
  Планета стала адзiнай, i чалавецтва вырашала калектыѓна ѓсе свае праблемы. Быѓ рэалiзаваны кiраваны тэрмаядзерны сiнтэз, затым адкрыта тэрмакваркавая рэакцыя, якую прадказаѓ генiяльны пiсьменнiк i фiзiк Алег Рыбачэнка.
  Пачалася экспансiя ѓ космас, якая вылiлася, спачатку ѓ засваенне Сонечнай Сiстэмы, потым суседнiх зорак i галактык. Навука змагла перамагчы старасць, i Ксенiя Аѓчаркова стала вечна маладой i прыгожай кiраѓнiцай планеты зямля. I ѓсе людзi сталi вечна маладымi i прыгожымi, i здаровымi.
  Так працягвалася, пакуль людзi не дасягнулi краю сусвету. Але вось дасягнуѓшы вяршынi росквiту i ѓсемагутнасцi, людзi сутыкнулiся з цывiлiзацыяй з iншага сусвету. I ѓпершыню за тысячы гадоѓ людзям прыйшлося прыняць удзел у маштабнай мiжусяленскай вайне.
  I зноѓ Ксенiя Аѓчаркова блiснула сваёй генiяльнасцю. I зямляне, якiя ѓвабралi ѓ сябе ѓвесь сусвет, сталi атрымаць зноѓ перамогу за перамогай.
  А потым чалавецтва навучылася i мёртвых уваскрашаць, i само пачало ствараць сусвет. I надышоѓ Гiперкамунiзм, калi магчымасцi людзей абмяжоѓвала толькi ѓяѓленне, але ж вядома, чалавечая фантазiя не мае межаѓ. I людзi сталi ствараць уласныя светабудовы. Калi кожны чалавек мог мець свой сусвет, цi нават мноства сусветаѓ з падданымi i рабамi.
  I Ксенiя Аѓчаркова, ператварыѓшыся ѓ гiперѓсемагутнае Набожства, якое ѓвасобiла ѓсе мары чалавецтва, заѓважыла:
  - Чалавецтва распiналi па поѓнай, i не грэх стаць хоць крыху багамi!
  Такi вось сон бачыла Анжалiка. I прачнуѓшыся, дзяѓчынка закрычала:
  - Ксенiя! Ксенiя! Ксенiя! Я цябе да бажаства не дапушчу!
  I дзяѓчына з залатымi валасамi, устала на рукi, i знарок стала галавой помсты лужыны. I вiшчала ва ѓсю глотку:
  - Я ѓ мамы замест швабры! Усiх вазьму людзей за жабры!
  Такая вось аказалася круцейшая баба-тэрмiнатар. Цi, можа, самая дурная з дурнейшых!
  Хаця гэта i прыцягнула да яе ѓвагу журналiстаѓ. I сталi яе паказваць з розных ракурсаѓ. Асаблiва, калi дзяѓчынка запалiла некалькi цыгарэт i ѓставiла iх памiж босымi пальцамi ног. I стала размахваць, пускаць струменьчыкi дыму.
  Адзiн з журналiстаѓ спытаѓ у Анжалiкi:
  - Вы якую маеце праграму?
  Дзяѓчына з залатымi валасамi, дзёрзка адказала:
  - Мая праграма - харчаванне па грамах! Усiх вас на праполку, а потым, зубы на палiцу!
  У адказ раздалiся вадкiя апладысменты. Выхадка прыгажунi ѓсiх развесялiла. Але перспектыва ад новага Боства атрымлiваць прадукты харчавання па грамах, не так ужо i весела! Вось як яна стала абяцаць.
  А Ксенiя Аѓчаркова заявiла ѓ эфiры:
  - Кожны з вас атрымае мiльярд палацаѓ з дыяментаѓ, тапазаѓ, рубiнаѓ, смарагдаѓ i сапфiраѓ! Не, нават два, цi тры мiльярды! - Маладая жанчына стукала абцасамi па дошках трыбуны. - I ля кожнага палаца будзе па тры, цi чатыры басейны памерамi з мора. I ѓ вас будуць параходы з напоѓненымi трумамi. Вы будзеце мець тысячы гарэм, з мiльёнамi дзяѓчат i юнакоѓ, у залежнасцi ад густу. У кожнага будзе мноства сваiх iмпэрыяѓ з трыльёнамi рабоѓ.
  Сапраѓды, крутыя абяцаннi - вышэй даху хмарачоса. Ксенiя, гэта проста хараство. Анжалiка адчула сябе крыху недасканалай. Цi нельга столькi паабяцаць?
  Златавалосая дзяѓчынка прыгадала выбары 2008 года. Мусiць, самыя дзiѓныя выбары за ѓсю гiсторыю чалавецтва. На iх галоѓны кандыдат у прэзiдэнты практычна не вёѓ перадвыбарную кампанiю i нiчога не абяцаѓ, амаль не з'яѓляѓся на экране. I ѓсё ж такi выйграѓ выбары з вялiкай перавагай. Нават прыкра, што не атрымалася шоу. I абышлося без iнтрыгi.
  Анжалiка адчувала, што дадзены балаган народу надакучае.
  I спробы прыцягнуць да сябе ѓвагу, даюць усё менш эфекту. Зрэшты, мець зносiны ѓ Iнтэрнеце, гэта таксама не выйсце. Вось няхай яе брат, такiм чынам, надзiмае сабе рэйтынг. Змагаецца за адну дзесятую працэнта.
  Можа генiяльнае дзiця i перакрые вынiк Брынцалава. Бывае, што самы вялiкi пiяр не памагае.
  Дзяѓчына з залатымi валасамi праспявала:
  - Анжалiка, Анжалiка, я ж ведаю, ты не робат, не цацка завадная! Ты здолееш разарваць усё, што гнiлое. Ты выратаванне, дасi i шчасце ѓсiм крутое.
  Паспявала дзяѓчынка i пайшла, дакладней , панеслася далей. Гарэла рэклама нейкага мiльярдэра. Гучалi словы:
  - Я змог зарабiць сам, я змагу зарабiць i для вас! Я багаты сам, я ведаю, як ашчаслiвiць вас, таму што ѓжо шчаслiвы!
  I тоѓстая фiзiяномiя з буйнымi, вiдавочна штучнымi зубамi. Цi не занадта прывабная.
  Але з iншага боку, напаѓголая, басаногая дзяѓчына, таксама не прыклад для пераймання, i хутчэй глядзiцца, як гераiня эратычнага комiксу.
  Анжалiка адчувала, што ѓ яе кончыцца фантазiя. Ды i выбары iдуць нiбы клаѓнада.
  Можа скарыстацца сваёй вядомасцю, каб зарабiць? Напiсаць кнiгу: "Каб я зрабiла на месцы Бога?"
  Аднак, нiякай слушнай думкi, акрамя як даць кожнаму па планеце, цi нават па сусвеце з рабамi, не ѓзнiкала. Сапраѓды, ты ѓсемагутны. Жадаеш ашчаслiвiць усiх? Ажывi мёртвых, i дай кожнаму сваю iмперыю, няхай ён упiваецца ѓладай, або гарэмамi. А каму i тры бутэлькi гарэлкi з закускай, але кожны дзень i без бадуна, дастаткова!
  Не ѓсё ж жадаюць мець уладу iмператара. Можа быць i прэзiдэнт Расii, у таямнiцы, марыць пайсцi на пенсiю i пажыць як мiльярдэр на курорце. Пагуляць з дзяѓчынкамi, папiць дорага каньяку, пакруцiць рулетку i нi завошта не адказваць.
  Анжалiка падумала: - А што будзе потым? Цi стане новы Бог, хто б ён нi быѓ, лашчыць людзей? Анжалiка чытала неяк брашуры пратэстантаѓ. Яны сцвярджалi, што Бог ненавiдзiць грэх, бо святы. I ѓ якасцi платы за грэх Адзiнародны, Сын Iсус Хрыстос пралiѓ сваю кроѓ на крыжы.
  Аднак Анжалiка гэтага не магла зразумець. Няѓжо смерць свайго Сына была для Бога настолькi жаданай, што толькi праз яе Ён мог прымiрыцца са светам?
  Цi людзi сталi ад гэтага лепшымi? Ды i ѓвогуле, незразумела тут, цi не стала чалавецтва ад гэтага яшчэ больш злачынным?
  Наогул, i далягляд новага мiру без граху, Анжалiку не прыцягвала. Грашыць хацелася. Рабiць тое, што зусiм не належыць, гэта саладзей, чым нават марожанае.
  Напрыклад, мець шмат розных мужчын, цi паспрабаваць сэкс з жывёламi. Разбiць вiтрыну цэглай, плюнуць мiма скрынi. смеццевае вядро начапiць на галаву начальнiку. Наогул, зрабiць нешта на зло. Асаблiва начальнiкам.
  Вось якраз, Анжалiка менш за ѓсё любiла бiблейскае. Не хацела пакоры, хацела ѓпiвацца ѓладай, славай, няхай нават i скандальнай. Кахала грошы, кахала хулiганiць. Хацела быць ганарлiвай i ѓзнiмацца.
  Сама аддавала перавагу быць i тыранам, i бажаством, i хулiганам. I заадно пажартаваць , цi кiнуць выклiк маралi.
  Анжалiка любiла грэх. Гэта яе другая натура! I грэх даваѓ забаѓку, задавальненне, асалоду, цiкавасць. А як, напрыклад, выпiць каньяку, якая ад гэтага эйфарыя. Праѓда потым, калi перабярэш, забалiць галава!
  Не, Анжалiка не хацела ведаць Бога Бiблii. Ёй больш хацелася, такога свету, у якiм вечныя забаѓкi i задавальненнi.
  Як у адным з фантастычных раманаѓ, дзе людзi развiлiся да Гiперѓсемагутнасцi i сталi ствараць сусвет. I навучылiся кiраваць часам. За iмгненне да смерцi даставалi людзей, мянялi целы, i чалавек не памiраѓ. А ѓ труну ѓкладвалi бiямакет. Так што атрымлiвалася, што нiхто з людзей увогуле не памiраѓ. I людзi набывалi рэальную неѓмiручасць.
  Пападалi ѓ свет Гiперкамунiзму, дзе ѓсе фантазii маглi быць рэалiзаваны. I любыя матэрыяльныя патрэбы задаволены.
  Ты можаш атрымаць сабе i братоѓ Клiчко, i Тайсана, i мiльён Яхт з золата i памерамi з лiнкор. I галактыку з рабамi. Усё, што душа пажадае! I цела памяняць можна. Жанчына можа стаць мужчынам, а мужчына жанчынай.
  Вось уявiце сабе самца, якi ператварыѓся ѓ дзяѓчыну. I гэтую дзяѓчынку згвалтавалi падлеткi. Вось таксама фантазiя, аб якой, мусiць, падумвалi шматлiкiя мужчыны. Сапраѓды цiкава, калi жанчыну гвалцяць, гэта кайф цi балюча?
  Для большасцi мужчын характэрна такая думка: - Калi б iх згвалтавала якая-небудзь жанчына, не занадта страшная i старая, то гэта было б нават рамантычна.
  Анжалiка, будучы тэмпераментнай, не супраць, каб i яе згвалтавалi, але пры гэтым аддавала справаздачу, што не ѓсе жанчыны падобную цягу да эксперыментаѓ i экстрыму падзяляюць. Але можа з-за сваёй фiзiялагiчнай недасканаласцi i ханжаскай маралi?
  Анжалiка лiчыла, раз для мужчыны быць Дон Жуанам не проста нармальна, а нават крута, то i для жанчыны мараль Эмануэль вышэйшы пiлатаж!
  Хоць, вядома ж, i з гэтым не ѓсё згодны, асаблiва мужчыны. Чамусьцi лiчыцца, што жанчына павiнна быць больш сцiплай, i не лезцi першай да мужчын.
  Але Анжалiка аддавала перавагу быць актыѓным бокам. I ёй гэта падабалася. Тым больш, што i мужчын, якiя яе любяць, так шмат, што няма недахопу ѓ прыхiльнiках. Аднак, самец, гэта iстота такая, калi ты яе адкiдаеш, ён за табой даглядае i дабiваецца. Але калi ты сама насядаеш, то многiя мужыкi пачынаюць ламацца. I гэта так заводзiць, калi ты прыкладаеш, няхай бачныя намаганнi, каб завабiць самца ѓ ложак.
  Анжалiка любiла грэх, любiла рабiць нестандартна, дурэць. I думка аб царстве Нябесным без граху , была ёй агiдная. Як гэта так? Без сэксу, без гвалту, без боек. А як хочацца мэру цi мiнiстру ѓрэзаць тэчкай па галаве. Гэта вось сапраѓды блакiтная мара. Або ѓзяць хлапчуку падсмажыць пяткi, або высячы.
  Не, забiваць хлопчыка Анжалiка б не стала, але вось падвергнуць прыгожага падлетка катаванню... Але ж у царстве Нябесным аб гэтым нават падумаць нельга.
  Цi можа ѓявiць сябе саму, босы, у адных трусах на марозе. А ззаду немец падштурхоѓвае штыком на аѓтамаце.
  Так, Анжалiка з дзяцiнства хацела ѓявiць сябе, то на месцы Герды, то Зоi Касмадзям'янскай. Гэта так рамантычна, прабегчыся босы па снезе. Або калi цябе прымушаюць хадзiць.
  Анжалiка любiла басаногiя прабежкi па гурбах, хоць праз пару хвiлiн пачынаюць гарэць падэшвы, i ты адчуваеш, што гэта не толькi рамантычна i гераiчна, але i балюча.
  Анжалiка чытала маркiза дэ Сада, i адкрыла ѓ сабе таксама цягу да такога вось экстрыму. За не якiм выключэннем, накшталт тазаѓ з фекалiямi - гэта гiдка. Не падабаѓся Анжалiцы i садомскi грэх. Але вось падвергнуцца катаванню, цi памучыць самой не калечачы, гэта шык.
  Анжалiцы асаблiва падабалася, калi мучаць токам, цi смажаць пятачкi. Але яна не любiла, калi калечаць. Сапраѓды, адразаць руку, нагу, пальцы, выколваць вочы, гэтае варварства - нельга так калечыць чалавека.
  Анжалiка, зусiм не злая, але ѓяѓляла сябе часам афiцэрам СС якая намагаецца пiянераѓ. Чыста з-за спартовай цiкавасцi, атрымаецца зламаць волю, цi не. Але забiваць дзяцей, цi нават калечыць, ёй не хацелася. Анжалiка ѓяѓляла, катаванне як элемент нейкай гульнi, прайшоѓшы якую твая ахвяра не губляе, а нешта набывае.
  Анжалiка не любiла старых i старых, ёй хацелася, каб усе навокал былi вечна маладыя, прыгожыя, прыемна пахлi, зiхацелi жамчужнымi зубамi, палалi здароѓем.
  I Анжалiку здзiѓляла, чаму Бог рабiѓ людзей старымi i такiмi пачварнымi i не эстэтычнымi? Няѓжо яму гэта самому не брыдка? Сама Анжалiка хацела б людзей надзялiць вечнай маладосцю. А якiя пачварныя бабулi.
  На iх i глядзець страшна!
  Вось цiкава, што будзе рабiць чалавек на месцы Бога? Няѓжо працягне вайну з грахом? Анжалiку абурала сама думка, што грэх знiкне раз i назаѓжды. I ѓжо не будзе прыгожага, бялявага хлопчыка, да босых пятак якога ты падносiш кавалак распаленага жалеза i б'еш па загарэлым, мускулiстым спiне распаленым дротам.
  А хлопчык цi маѓчыць , як пiянер-герой, цi пачынае цiхенька стагнаць. Ты ж прыкладаеш намаганнi, каб вырваць гучныя крыкi. Потым, калi гульня скончылася, узяла i папырскала элiксiрам. Усе раны зацягнулiся i бясследна знiклi. I хлопчык усмiхаецца, прамаѓляючы:
  - Ты ѓмелы кат. Прымусiла мяне ѓсё ж такi закрычаць!
  А Анжалiка ѓ адказ цалуе прыгожага падлетка ѓ губкi i прамаѓляе:
  - У наступны раз, я ѓсё-такi прымушу цябе выдаць таямнiцу.
  Вось зразумела, што грэх. Спрабуеш з усмешкай, даеш хлапчуку магчымасць выпрабаваць сваю мужнасць. Загартаваць у барацьбе, а заадно правяраеш i навострываеш свае навыкi ката.
  Або, дакладней, чароѓнай ката, якая можаш паказытаць хлапчука пёрамi страѓса. Напрыклад, прайсцiся па круглай, злёгку агрубелай пятачцы. Вырваць серабрысты перазвон званочка.
  Не, Анжалiка зусiм не злая, Але гэта так пацешна пагуляць з дзецюком, а можа i з дзяѓчынай, або самцом старэй. Галоѓнае, каб ахвяра была прыгожай.
  Анжалiка, размаѓляючы сама з сабой, заѓважыла:
  - Аб Божа. Няѓжо табе самому не цiкавы грэх?
  Зрэшты, тут дзяѓчына падумала, што Iзраiль па волi Бога ваяваѓ, а значыць гвалт не зусiм i грэх. А як на рахунак сэксу? У Саламона было ж сямсот жонак!
  Анжалiка падумала: - Добра было б мець у сябе мужчынскi гарэм i тысячу мужоѓ. Як гэта пацешна мець справу з самцамi-рабамi. Выбiраць самых прыгожых i прыгожых. I адразу некалькi на ноч. Тады б яна нацешылася да самых гланд. А потым занялася рознымi ператварэннямi. Вось, напрыклад, стварыць з самца сумесь тыгра, рыбы i пеѓня. Мусiць, такi самец выглядаѓ бы вельмi выдатна.
  Цi можа нават стварыць гiбрыд астры, слана i шахматнай дошкi. Ператварыць яе ѓ цэлую планету, i заняцца з гэтым цудам каханнем.
  Анжалiка размроiлася, i не заѓважыла, як яе зубы сталi машынальна жаваць мiкрафон.
  Затое гэта здымалi, вельмi актыѓна. А што, хiба яна не зорка? Усiм зоркам зорка!
  Анжалiка бразнула:
  -Дзеля мастацтва, iдуць на добраахвотныя ахвяры выканаѓцы, дзеля ваеннага мастацтва, прымушаюць ахвяраваць слухачоѓ!
  Дасцiпная заѓвага прыгажунi зноѓ разышлася па ѓсiм iнтэрнеце i эфiры. Але цi шмат гэта дасць галасоѓ прыгожай шлюхi, якая валасамi мела лужыны? Не самая лепшая iдэя зарабляць аѓтарытэт.
  Анжалiка , пасля таго, як журналiсты пакiнулi яе, пачала раздаваць аѓтографы. Рабiла яна гэта сваёй босай, дакладны ножкай. I лавiла прагныя погляды маладых людзей, якiя разглядаюць сэксуальную кралю. Нават дазваляла гладзiць сябе па нагах. Гэта было ёй вельмi прыемна. Адчувальная жаночая скура i рукi маладых мужчын, iх прызыѓныя, падпаленыя запалам погляды.
  Анжалiка хiхiкала i варкатала:
  - Не трэба засмучацца, усё жыццё наперадзе! Усё жыццё наперадзе - ну заяц пачакай!
  I паказвала ѓсе свае жамчужныя, блiскучыя зубкi. I дзяѓчынка-кандыдат рашуча заявiла:
  - Я зраблю грэх законным! I дазволю ѓсiм вам грашыць, колькi заѓгодна!
  - ваяѓнiца-кандыдат агрэсiѓна пляснула босай пяткай па асфальце, раѓнуѓ. - I нiякiх шкоднасных наступстваѓ граху не будзе! Усю адказнасць i вiну за грахi я бяру на сябе!
  I Анжалiка стала рагатаць, прычым рабiла гэта гучна, i круцiла станам, варушачы сваiмi важкiмi грудзьмi.
  Вядома, думка, што грэх узаконяць i дабраславяць, здавалася ѓсiм вельмi прывабнай.
  А Анжалiка паспяшалася зняцца ѓ крутым порнабаевiку. Гэта сапраѓды моцны ход, якi прынёс немалыя грошы. Зрэшты, самае класнае, гэта зусiм не бабкi, а адчуваннi. Вельмi крута займацца каханнем перад камерамi i адразу з некалькiмi мужчынамi. Гэта так узбуджае. Ды яшчэ за такое задавальненне табе добра плацяць.
  Анжалiка вельмi фiгурыстая, спартовая, надзвычай прыгожая i з яркай знешнасцю. I з ёй паспяшалiся падпiсаць дамову на здымкi ѓ цэлай серыi эратычных i парнаграфiчных фiльмаѓ. Што ж, Анжалiку гэта задавальняла: асаблiва вядомасць i прывабнасць прыгод.
  Наташа таксама заключыла кантракт з кiнастудыяй, але ѓжо ѓ ролi садысткi. Яна вельмi аказалася ѓдалай. Асаблiва, улiчваючы выразны твар, сталёвыя вочы i рэльефную, нiбы лiтая сталь, мускулатуру.
  Так што i Наташа знайшла сваё крэда i паклiканне. А што, нядрэннае працяг палiтычнай кар'ер.
  Праѓда, дзяѓчына-тыран заѓважыла:
  - Не дай Бог, каб у Багi выбралi ханжу. Тады ѓжо i не павесялiшся!
  У краiне, зрэшты, як i ва ѓсiм свеце станавiлася ѓсё больш i больш бардаку. Занадта ѓжо шмат развялося кандыдатаѓ у Багi. Тым больш, што любы з кандыдатаѓ сыходзiѓ у аплатны водпуск i захоѓваѓ за сабой стаж i зарплату.
  Вядома, гэта было вялiкай спакусай. Так што да моманту заканчэння рэгiстрацыi, кошт кандыдатаѓ на ролю Усемагутнасць пайшоѓ толькi ѓ Расii на сотнi тысяч.
  А колькi гэта спараджала праблем? Кошты ѓзляцелi ѓгару, а палiцыю амаль нiхто не слухаѓся. Нават некаторыя сьвятары высунуѓся , i зараз прапаведавалi асаблiвы шлях.
  Узнiк сапраѓдны бардак, якi, стрымлiвала толькi тое, што фiзiчна распраѓляцца з кандыдатамi ѓ Багi забаронена Усявышнiм.
  Надвор'е, нягледзячы на ѓжо глыбокую восень, было на ѓсёй планеце Зямля па-летняму цёплай. Дажджы iшлi толькi па начах, i кароткi час, але вiльгацi ѓсiм хапала.
  Для дзяцей, вядома ж, залаты час, тым больш урокi ѓ школах былi скарочаныя, а ѓ многiх месцах аб'явiлi канiкулы. Многiя хлопцы, карыстаючыся адсутнасцю ѓзроставага цэнзу, самi палезлi кандыдатамi ва Усявышнiя.
  Збiвалiся хеѓры юных агiтатараѓ. Асаблiва папулярнай стала прапаганда размалёѓваць пад'езды i платы. Хаця i пра iнтэрнэт нiхто не забываѓся. Усё круцiлася i круцiлася, нiбы заведзеныя пласцiнкi, нават яшчэ ахопленыя шаленствам. Спадабалася таксама палiць вогнiшчы i распальваць паходнi.
  Адзiн з дзецюкоѓ здолеѓ аблiць сокам расiйскага прэзiдэнта, i стаѓ на гадзiну сапраѓдным медыякаролем. Тым больш, гэта кандыдат у Багi, i не пакараеш падшыванца так папросту!
  Прэзiдэнт паспрабаваѓ захаваць добрую мiну пры дрэннай гульнi, i блiснуць гумарам. Але рэальна атрымалася дрэнна. Наогул, перадвыбарная кампанiя кiраѓнiка дзяржавы глядзелася занадта ѓжо цiхай на фоне шумiх i скандалаѓ, а абяцанняѓ практычна не было.
  Але ѓвогуле, усё часцей гучала: - Кожнаму па сусвеце з рабамi. Што стамляла!
  У ЗША Арнольд Шварцэнэгер зняѓся ѓ баявiку. Тамака ён згуляѓ ролю ѓжо пажылога спецпрызнаѓца, якi выратаваѓ Рымскага тату ад сатаны, i атрымаѓ у ѓзнагароду пост Усявышняга.
  Нягледзячы на кан'юктуру здымак i яркасць стылiстыкi, i, як заѓсёды, крутыя спецэфекты, фiльм аказаѓся даволi сцiплым на зборы. Можа збольшага з-за таго, што дзядуля Шварц шмат каму надакучыѓ. Акрамя таго, куды вялiкiм поспехам стаѓ карыстацца фiльм - "Бiтва Багоѓ-дэмiургаѓ". Там паказалi супрацьстаянне двух звышцывiлiзацый людзей-багоѓ, i вайна з дэмiургамi-казуркамi. У галоѓнай ролi зняѓся вельмi сiмпатычны хлапчук у пары з дзяѓчынай.
  Гэтая пара згуляла Багоѓ Творцаѓ сусвету. I iх проста неверагодныя, цудоѓныя прыгоды. Тут эфекты анiмэ - найноѓшыя. Самi героi адразу ж ператварылiся ѓ суперзорак.
  Новы фiльм стаѓ сапраѓдным шэдэѓрам i супер-хiтом. У апошнi момант пара падала заяѓку ѓ кандыдаты ѓ Багi. I стала ѓпэѓнена набiраць ачкi.
  Новыя зоркi. А Арнольд Шварцэнэгер зняѓся з выбараѓ, заявiѓшы, што не хоча ѓдзельнiчаць у такiм цырку!
  У ЗША шматлiкiя чарнаскурыя высунулiся, i сярод iх амаль усе баксёры-прафесiяналы. Адзiн з iх якi праславiѓся тым, што не прайграѓ нiводнага бою на прафесiйным рынгу, высунуѓ праграму: кожнаму мужчыну годную мускулатуру.
  I вядома абяцаннi, што будзеце як мiльярдэры на самых прэстыжных, касмiчных курортах. Але ѓвогуле, спаборнiцтвы абяцанняѓ, гэта нешта забаѓнае, але, разам з тым, усё больш аднастайнае. Яхты, гарэмы, палацы, рабы, землi, улада i да таго падобнае. I ѓсё рэальнае! Дзiва што, што шматлiкiя перасталi хадзiць на працу. А навошта ѓкалываць? Усё само зробiцца!
  I апошнiя стануць першымi, i любы беспрацоѓны атрымае палац i тысячу, калi не мiльён цудоѓных машын! А таксама самалёты з сусальнага золата, i самых дарагiх i прэстыжных начных фей. I шмат чаго iншага, таго, што i перадаць словамi нельга.
  Гэта калi ты можаш кожную ноч насяляць на жаночых пупах i грудзi. Плаваць па рэках з дарагiх каньякоѓ i шампанскага, пажыраць шашлыкi ѓ шакаладным соѓсе.
  I ѓвогуле, усё будзе тваiм!
  Адзiн з чарнаскурых беспрацоѓных заѓважыѓ аднаму з самых заѓзятых кандыдатаѓ у Багi:
  - А табе, якая радасць? Я буду мець усе разнастайныя забаѓкi i задавальненнi, а ѓ цябе будзе адказнасць. I нiчога больш!
  Той сумеѓся i прамармытаѓ:
  - Служэнне блiзкаму свайму. Гэта мая найвялiкшая мэта!
  У адказ пачуѓся смех, i паляцелi камянi. Некалькi афраамерыканцаѓ закрычалi:
  - Дай нам па бутэльцы вiскi прама зараз, i мы прагаласуем за цябе, як кандыдата ѓ Багi!
  Некаторыя мiльярдэры не шкадавалi стану на агiтацыю. Адзiн раздаѓ па адной красоѓцы, i паабяцаѓ другую пасля абрання. Гумар быѓ ацэнены. У ход пайшлi тоѓстыя кашалькi. I спробы подкупу.
  Мараль упала. Той факт, што Бог ёсць, хутчэй нават разняволiѓ iнстынкты. Прыхiльнiкi вольных нораваѓ разважалi: - Выберам распусту, i нам усё развiтацца.
  А можа, нават i заахвоцяць. Успомнiлi i паганскiх багоѓ, некаторыя з якiх заахвочвалi распусту. I гэта вабiла, як мух на гной.
  Сярод кандыдатаѓ былi пераапранутыя. Асаблiва шмат атрымаѓ брэнд - Дарт Вейдэр. А чаму б i не? Галоѓнае на сябе маску начапiць, а гэта даступна любому. Папулярны, таксама , апынуѓся брэнд - Сатана. Звычайна пераапранутыя выкарыстоѓвалi чырвоны касцюм, рогi i хвост. Наруто больш прыцягваѓ падлеткаѓ. Не пасаваѓ i Мiкi Маѓс. I таму падобныя. Шоѓ атрымалася выдатнае, вясёлае, хай i не да смеху!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Рэгiстрацыя кандыдатаѓ на ролю Усемагутнага Бога сканчалася. А самi выбары павiнны адбыцца якраз на Новы год. Застаѓся ѓсяго толькi месяц да першага туру. Маѓся быць найважнейшы выбар у гiсторыi Зямлi. I павiнны, нарэшце, скончыцца шматвяковыя пакуты чалавецтва. Зрэшты, першы тур - гэта яшчэ не канец, а пачатак канца.
  Кандыдатаѓ у Багi па ѓсiм свеце набралiся мiльёны. I гэта надавала хаатычнасць выбарчаму працэсу. А таксама цяжкасцi ѓ прадказаннi вынiкаѓ, асаблiва ѓ краiнах з устойлiвай дэмакратыi, дзе на кiраѓнiкоѓ дзяржавы не прызвычаiлiся глядзець, як на небажыхароѓ. А лiчылi iх цалкам звычайнымi людзьмi.
  Iнтрыга была i ѓ Кiтаi, дзе вылучылася некалькi чальцоѓ палiтбюро са сваiмi кланамi. Сапраѓды, старшыня КНР яшчэ не даспеѓ, каб быць бажаством. I тут узнiкла неабыякая барацьба. А вось лiдэру Паѓночнай Карэi анёлы падпалiлi ваенную форму, каб не ѓзнiмаѓся. Вельмi ѓжо хацелася дыктатару рухацца ѓ Багi аднаасобна. Так атрымаѓ з нябёсаѓ тыран агеньчыка.
  Публiчнае прынiжэньне правадыра з радасьцю ѓспрынялi карэйцы, надакучыла славiць гэтую пачвару. Як нi прамывай мазгi, але фекалii ѓсё роѓна смярдзяць, як бы ѓ гэтым не пераконвала прапаганда!
  А карэйцы ѓсё ж не гэтак прымiтыѓныя. I калi iх правадыра вымазалi лайном i выкачалi ѓ пёрах, усю краiну ахапiла радасць. Чым больш узнiмаецца кiраѓнiк, тым мацней прынiжэньне падданых! Доѓгая мова кароцiць не толькi жыццё, але ланцуг у дыктатарскай дзяржаве!
  У Афрыцы таксама аказалася весела. Хаця ѓдалося сабраць на рэдкасць шчодрыя ѓраджаi.
  Шмат чарнаскурыя скакалi i скакалi каля вогнiшчаѓ. I вылучалiся шматлiкiя шаманы. Якiя тут былi завываннi i дзiкiя оргii. Зрэшты, многiя выкарыстоѓвалi i камп'ютары, i сотавыя тэлефоны. А што, афрыканцы таксама прасунутыя. Трафiкi iнтэрнэту проста перапоѓнены разнастайнай агiтацыяй. I таксама абяцаюць шмат, але ѓжо з афрыканскай спецыфiкай.
  I шмат грукату, i iмкненнi адзiн аднаго перакрычаць. I хто гучней праарэ, той i герой! Або разлiчвае набраць больш галасоѓ. Вось нават чарнаскурыя зрабiлi гiганцкi, драѓляны танк i на iм учынiлi скокi.
  А танк больш падобны на нямецкi "Тыгр"-2, i дзьмула настолькi доѓгае , што пад цяжарам сагнулася. А па iм бегалi аголеныя чорныя, або асмуглыя дзяѓчаты i жанчыны. I трэслi грудзьмi.
  Не грэбавалi i публiчным сэксам, што крута!
  У Аѓстралii таксама было весяла, але ѓжо па-свойму. Адным з метадаѓ прапаганды стала кiданне вянкоѓ на ваду. Асаблiва прыгожа, калi дзяѓчаты плывуць па рацэ, а ѓ руках трымаюць паходнi. I разгойдваюць iх, а агнi рознакаляровыя, вельмi маляѓнiчыя. А мiргаюць дзяѓчаты вочкамi, у якiх мiгоча полымя агнязарных водблiскаѓ агню.
  I некаторыя дзяѓчаты таксама багiнi, дакладней кандыдаткi. I адчайна спрабуюць узняць свой рэйтынг.
  Дзяѓчыны любяць здымацца i даваць iнтэрв'ю. Вельмi любяць дэманстраваць голыя, хупавыя ножкi i тонкiя талii. I iх здымаюць на камеры, дэманструючы панадлiвыя, загарэлыя канечнасцi.
  I самалёты лётаюць, раскiдваючы буклеты. Мiльярдэры ѓсiх масцяѓ лезуць ва ђсявышнiя, прычым, не грэбуючы самымi бруднымi сродкамi. Праѓда, заказное забойства канкурэнта не праходзiць, жорсткая забарона з боку Усемагутнага Бога. Але ѓсё астатняе iдзе ѓ ход. I чорны пiяр, i подкуп, i паклёп, масiраваны скiд кампрамату.
  Зрэшты, апошняе магчыма, хутчэй за рэклама, чым антырэклама. Многiя хочуць аскандалiцца.
  Вось адзiн з мiльярдэраѓ прыгнаѓ у Аѓстралiю з Антарктыды айсберг. Для дзяцей, вядома ж, выдатная забаѓка. Прычым, не бескарыснае, бо паводле агульнага закону ѓ выбарах удзельнiчаюць усе людзi. I не мае значэнне iх узрост! Такая вось абсалютная дэмакратыя.
  А калi дзяѓчаты басанож бегаюць, спачатку па пяску пустынi, а потым па снезе i лёдзе, гэта суперсэксуальна!
  А калi дзяѓчат шмат - гэта заѓсёды прыгожа! А калi яны яшчэ i куляюцца.
  Па Маскве прайшлiся ваяѓнiцы ѓ пазалочаных даспехах. Адзiн з мiльярдэраѓ расшчодрыѓся i расклеiѓ аб'явы: "Вам толькi абяцаюць гарэмы, я ж дам кожнаму з вас прама зараз!". I дам вельмi шмат!
  Але абяцаць, зразумела, не складана. Але нават пруткi кашалёѓ не дасць кожнаму масквiчу па гарэме, трывiяльна дзяѓчын не хопiць. Хоць iх з Афрыкi завозi.
  Так i завозiлi на авiялайнерах. I тыя спакушалi мужчын. А жанчынам таксама хацелася сэксу з афрыканцамi, ды яшчэ, каб за гэта заплацiлi. I гулялi жанчыны ад душы. А мужыкi баялiся ѓмешвацца. Яшчэ ѓ расiзме абвiнавацяць.
  У свеце бардаку стала больш, але i весялосцi дадалося. Хто толькi не лез у Багi. Нават, прысуджаныя да пажыццёвага зняволення высунулiся i цяпер упiвалiся на волi. А ѓ ЗША рушылi пакараць Алiмп i
  смяротнiкi. Так што , аказалася для многiх, такiя выбары - манна нябесная. А для дзяцей вакацыi, або прагульванне ѓрокаѓ пад добрапрыстойнай падставай - стань даверанай асобай кандыдата ва ђсявышнiя. I нiчога з гэтым не зробiш.
  Алег Грабачэнка ѓчынiѓ бойку з Вовачкай. Ужо балюча той нахабна сябе паводзiѓ. Паядынак выйграѓ Алег i прымусiѓ свайго супернiка звярнуцца ва ѓцёкi. Той капiтальна атрымаѓ, з разбiтага носа капала кроѓ.
  Сяброѓка хлапчукi Джэйн, захоплена крычала:
  - Ты сапраѓдны лiдэр! I мачо! Джэкi Чан з табой i блiзка не стаяѓ!
  Алег набычыѓся, пагуляѓ мускулатурай i заявiѓ:
  - А са мной нiхто, наогул не стаяѓ побач!
  Хлапчук-вундэркiнд i на самай справе дзейнiчаѓ ва ѓдары. Напрыклад, лётаць па небе Масквы, нiкога не здзiвiш. А калi пiкiраваць? Гэта было б нават занадта крута!
  Хлапчук, хулiганя, скокнуѓ на Крамлёѓскую сцяну i зароѓ:
  - Ты не анёл! Але для мяне! Але для мяне! Русь стала святой!
  I дзяцюк паказаѓ нос ахове.
  Але i гэта ѓжо нiкога не здзiвiла. Народ усё больш стамляѓся ад бардаку i ѓсё мацней хацеѓ трывiяльнай развязкi! Сапраѓды, колькi можна такое трываць.
  Наташа, паралельна з перадвыбарнай кампанiяй, знялася ѓ адным серыяле з АI. Там яна згуляла нямецкую лётчыцу, дасланую ваяваць на баку японскiх ваенна-паветраных сiл. I вось самураi, дзякуючы яе ѓменню i гераiзму, выйгралi бiтву пад Мiдуэй. А потым Японiя нават захапiла Гавайскi Архiпелаг i стала панаваць у Цiхiм акiяне. Гэта было яшчэ паѓбяды, але самураi яшчэ i напалi на Далёкi Усход СССР.
  Савецкай Расii прыйшлося адбiвацца на два франты. Сталiнградская бiтва зацягнулася да канца снежня, але ѓ канчатковым вынiку Чырвоная Армiя пакiнула горад.
  Японiя валодала шматлiкiм сухапутным войскам, але параѓнальна слабымi бранятанкавымi сiламi. Савецкiя войскi адступiлi за раку Амур, пакiнуѓшы Уладзiвасток у блакадзе. На моры панавалi самураi. Выматаѓшыся, японцы зiмой прыпынiлi прасоѓванне. Савецкае камандаванне распачало наступ у цэнтры, але не дамаглася поспеху. I нацiск некалькi аслабеѓ. Немцы ѓ халодны час трымалi абарону. Але ѓ Афрыцы ѓзмацнiлi Роммеля i распачалi наступ. У лiстападзе ангельцы самi паспрабавалi атакаваць, але адсутнасць падтрымкi ЗША з паветра, i цяжкасцi са забеспячэнняѓ, спрыялi правалу аперацыi "Паходня". У вынiку, атрымаѓшы ѓ падтрымку некалькi дывiзiй, Роммель захапiѓ Егiпет, а затым i Iрак, Кувейт, увесь Блiзкi Усход.
  Фашысты ѓ траѓнi сорак трэцяга года, добра папоѓнiѓшы войска татальнай мабiлiзацыяй, а таксама цяжкiмi танкамi, перайшлi ѓ наступ уздоѓж Волгi да Каспiйскага мора. Чырвонае войска не змагло ѓтрымаць Каѓказ. А Японiя нанесла асноѓны ѓдар праз Манголiю. Савецкiя войскi супрацiѓлялiся ѓпарта, але да канца года страцiлi ѓвесь Каѓказ.
  Пасля чаго, Сталiн пайшоѓ на мiр з Нямеччынай i яе сатэлiтамi. А Вермахт рушыѓ на Афрыку.
  Такi вось атрымаѓся забаѓны серыял па АI. Але Наташа набыла сабе сумнеѓную славу. Хаця i атрымала нямала грошай. Ваяѓнiца-лётчыца ваявала ѓ адным бiкiнi i часта займалася каханнем. Прычым, не толькi з мужчынамi, але i з жанчынамi, i нават сабакамi i канямi. З-за гэтага, дарэчы, серыял быѓ абмежаваны ѓ доступе, хаця яго папулярнасць была высокая.
  Акрамя Наташы, знялiся яшчэ некалькi дзяѓчат, у тым лiку i з савецкага боку. I таксама ваяѓнiцы, напаѓголыя i вельмi сэксуальныя. З'явiѓся новы жанр - порнафантастыка.
  Гектару таксама знайшлася роля: амерыканскага афiцэра. Прычым, чарнаскурага лiтаральна згвалтавала цэлая рота дзяѓчын з батальёна СС. I чаго тут толькi не паказвалi. Уключаючы i садызм, i мазахiзм, i катаваннi вельмi выдасканаленыя.
  Серыял, праѓда, здымаѓся вельмi спехам, бюджэт быѓ вельмi нiзкiм. Так што новыя танкi рабiлi з дрэва, цi выкарыстоѓвалi кампутарную графiку.
  Затое дзяѓчынкi былi суцэль сапраѓдныя i прыгожыя, спартовыя. I гэта гарантавала серыялу вялiкi поспех. У пэѓных колах, зразумела!
  Наташа зiхацела сваёй дасканалай, арыйскай прыгажосцю. А Гектар моцай i прыгажосцю Афрыкi.
  Серыял здымалi вельмi хутка, у дванаццатай серыi немцы ѓвайшлi ѓ ПАР. Амерыканцы i ангельцы, кiнуѓшы тэхнiку, беглi з чорнага кантынента. Бiтвы паказалi крывавыя i даволi маляѓнiчыя. Наташа ваявала амаль галышом, у адных трусiках, i пакiдала на траве i бранi пабiтых танкаѓ босыя, пунсовыя сляды.
  Прыгажуня, якая нясе смерць, гэта крута! I Наташа цiснула сваiмi хупавымi, босымi ножкамi параненых, або наступала голай пяткай на палавыя органы палонных салдат.
  I ѓсё гэта праходзiла на ѓра. Свой след, Наташа, у кiнематографе несумненна пакiнула.
  У кiно дэманстравалiся некаторыя танкi, якiм аказалася, не наканавана ѓ рэальнай гiсторыi пайсцi ѓ серыю: "Леѓ" i "Маѓс". Грозныя прыгажуны, з магутнымi прыладамi i кулямётным узбраеннем. Хоць у Афрыцы больш ваявала "Пантэра"-2, таксама небяспечны танк.
  I спрытны, i з бранябойнай гарматай. Натуральна , "Шэрман" супраць "Пантэры"-2 выстаяць не ѓ сiлах. I нават "Чэрчыль" i тое пасаваѓ. Немцы паказалi ѓсiм мацi Кузьмы.
  Наташа круцiлася на ствале "Пантэры" i спявала:
  - Афрыка небяспечная, так, так, так! Афрыка прыгожая, так, так, так! Там знойдзеце вы суперсэкс!
  Маладая жанчына абхапiла дула чэпкiмi босымi пальцамi i зароѓ.
  - Будзе дзецi суперсэкс! Сэкс!
  I адчынiла стралянiну з аѓтамата па чарнаскурым палонным. А потым як зараве.
  - Я супербегемот!
  Да здымкаѓ у серыяле далучылася i Ксенiя Аѓчаркова. Яна сыграла ролю новай палюбоѓнiцы Гiтлера. I забаѓлялася паляваннем на мядзведзяѓ i зебр. Такая вось сэксуальная красуня атрымалася. А Гiтлер паспрабаваѓ сябе ѓ ролi гладыятара ѓ Калiзеi. I гэта ѓ яго смешна атрымалася.
  Ксенiя Аѓчаркова ѓ даспехах i кальчузе, размахваючы двума мячамi, як заспявае:
  - Дзе твой мундзiр, генерал? Твае ордэны, кумiр сатана? Даѓ гнюсным штатам адбой, толькi дождж бiѓ па даху вайны, генерал!
  Гiтлер еѓ сакавiтую баранiну i скакаѓ гапак. Круцiѓся дзвярэй. I страляѓ з пiсталет-кулямёта.
  А зверху ляталi самалёты з рэактыѓнымi рухавiкамi. Таксама ѓ мэтах эканомii выкарыстоѓвалася камп'ютарная графiка. I дзiка скакалi амаль голыя жанчыны-гладыятары.
  Ксенiя нават захоплена праспявала:
  Санiтарам прыгатаваць кляп,
  Загадалi галоѓдоктар i псiхiятар.
  Аѓтар дапускае новы ляп-
  З квазара прэ злы тэрмiнатар!
  Кiно, вядома ж, бiла рэкорды для порнаiндустрыi. А яшчэ здымалiся лётчыцы, гэта ѓвогуле, не крута, а вельмi крута!
  Немцы, зрэшты, i не тое ѓмеюць. Вось паказана будаѓнiцтва велiзарнага Калiзея. Таксама стаѓ узрастаць новы праект Трэцяга Рэйха ѓ вiртуалцы дурнаватага рэжысёра.
  Наогул, тэма: другая сусветная вайна па-iншаму, стала на рэдкасць моднай. Асаблiва, сувязi з бiтвай пад Мiдуэй. У рэальнай гiсторыi ѓсе казыры перамагчы былi ѓ японцаѓ, а выйгралi амерыканцы. Таму ѓсе пакахалi такi паварот гiсторыi.
  Тут можна па-рознаму паварочваць. Вось адзiн разумнiк за два тыднi прывёѓ сцэнар, у якiм Японiя не адкрыла другога фронту супраць СССР, але абрынулася i далей на ЗША. Спачатку, на савецка-германскiм фронце iстотнай рознiцы ѓ ходзе вайны не было.
  Але потым, ужо пасля Сталiнграда , у Афрыцы склалася iншая сiтуацыя. Высадка амерыканцаѓ у Марока не адбылася, бо японцы, захапiѓшы Гавайскi архiпелаг, стварылi пагрозу ЗША. Мала таго, што краiна Узыходзячага Сонца акупавала ѓ Цiхiм Акiяне ѓсё што змагла, дык яшчэ ѓварвалася i ѓ Аѓстралiю, i нават стварыла пагрозу Панаме. Акрамя таго, Японiя канчаткова акупiравала паѓднёвы Кiтай, злучыѓшы свой камунiкацыi. Ужо разглядалася пытанне i аб паходзе на Iндыю.
  Так што ѓ ЗША ѓзяѓ уверх пункт гледжання: усё супраць Японii! Скарацiлiся i пастаѓкi ѓ СССР па ленд-лiзе, што зрэшты, яшчэ паѓбяды. Але немцы не атрымалi фронт у Алжыры. А Роммель, нарэшце, дамогся адпраѓкi падмацавання на чорны кантынент.
  Фашысты здолелi спынiць ангельцаѓ у Тунiсе. I нават пачалi акупаваць французскiя валадарствы ѓ Афрыцы. I Гiтлер змянiѓ сваё стаѓленне да чорнага кантыненту. Пасля кантрудара Майнштэйна, немцы перайшлi да абароны ѓ раёне Курскай дугi. Потым была пушчана дэзiнфармацыя аб падрыхтоѓцы наступлення i плана "Цытадэль". Сталiн паверыѓ, i пачаѓ рыхтавацца да абароны.
  Немцы, i сапраѓды, паступова ѓзмацнялi свае войскi, асаблiва на арлоѓскiм кiрунку, але больш з мэтай абароны. А асноѓныя баявыя дзеяннi перанеслiся ѓ Афрыку. У першую чаргу, гiтлераѓцы атакавалi войска дэ Голя i наступалi на Камерун i Нiгерыю, дзе было шмат нафты. А яшчэ паѓднёвей, у Конга, вялiкiя запасы ѓрана.
  Бамбаваннi амерыканцаѓ практычныя спынiлiся, а ангельскiя не былi гэтак пагiбельныя.
  Выкарыстоѓваючы татальныя мерапрыемствы, i шматлiкую замежную працоѓную сiлу, у тым лiку i якая прыбывае з Афрыкi, гiтлераѓцы значна павялiчылi выпуск узбраенняѓ, асаблiва танкаѓ i самалётаѓ. На ѓзбраенне стаѓ паступаць i новы аѓтамат МР-43, прыбывалi "Пантэры" i "Тыгры", на падыходзе быѓ i "Маѓс". Так што фашысты не спяшалiся з пасоѓваннем на ѓсходзе.
  Сталiн доѓга чакаѓ. Але 15 лiпеня пачаѓ наступленне Роммель у Афрыцы. Адначасова, японцы распачалi паход на Дэлi. Станавiлася ѓсё больш вiдавочна, што СССР проста губляе дарма час. Войскi Роммеля нанеслi ангельцам цяжкае паражэнне i стварылi некалькi катлоѓ. Гiтлераѓцы адваявалi назад усю Лiвiю i ѓвайшлi ѓ Егiпет. Поспехi фашыстаѓ спалучалiся з перамогамi Японii, якая захапiла Дэлi, i паспяхова, пры падтрымцы мясцовага насельнiцтва якая прасоѓваецца па Iндыi.
  Чэрчыль засынаѓ Сталiна просьбамi хутчэй уступiць у вайну. Правадыр СССР адчуваѓ некаторыя ваганнi. Вялiкiм спакусай было дачакацца зiмы, калi немцы згубяць частку баяздольнасцi i, менавiта тады, наступаць на пазiцыi Вермахта. Але пагроза, што Брытанiя пойдзе на сепаратны свет, не жартоѓная. Ангельцы стамiлiся ад вайны, i калi фюрар выявiць умеранасць,
  т аб грамадскае меркаванне можа паставiцца да гэтага з разуменнем.
  Тады Чэрчыль прыгразiѓ, што пойдзе на мiр з Германiяй. Бо ён, не дазволiць СССР адлежвацца, пакуль фашысты не праглынуць усе англiйскiя калонii.
  Сталiн усё ж не вытрымаѓ i пачаѓ наступ 20 жнiѓня 1943 года. Удары наносiлiся адначасова на арлоѓскiм i харкаѓскiм напрамках. Немцы былi гатовыя да гэтага, i заселi ѓ глыбокаэшаланаванай абароне.
  Савецкiя войскi прасоѓвалiся вельмi павольна, у сярэднiм па адным, два кiламетры ѓ дзень.
  Як высветлiлася, "Пантэра" i "Тыгр" вельмi ѓдалыя танкi для абароны. Асаблiва "Пантэра" з трывалай лабавой браняй, бранябойнай, даѓгаствольнай i хуткастрэльнай гарматай, выдатнай оптыкай. Такая слабасць Пантэры , як тонкая бартавая браня i ненадзейнасць трансмiсii, не гэтак iстотная ѓ абароне. Амаль тое ж самае можна сказаць i "Тыгру".
  На фронце з'явiлiся i "Тыгры"-2. Дадзены танк паступiѓ у серыйную вытворчасць значна раней, чым у рэальнай гiсторыi, з-за таго што немцы не сталi чакаць даводкi "Пантэры"-2, а адразу ж запусцiлi гiганта ѓ серыю.
  Абарончыя баi паказалi, што новы танк вельмi жывучы i моцна ѓзброены. Нядрэнны i Т-4 у мадэрнiзаваным варыянце. Немцы паказалi свае машыны на вышынi. I "Фердынанд" набiраѓ годныя рахункi.
  Савецкiя войскi, загразнуѓшы ѓ шчыльнай i глыбокаэшаланаванай абароне, нiяк не маглi выйсцi на аператыѓную прастору. Тэмп прасоѓвання падаѓ. Баi зацягнулiся да глыбокай восенi, а рушыць наперад атрымалася на поѓднi кiламетраѓ на трыццаць, на арлоѓскiм кiрунку ѓсяго на пяцьдзесят.
  Не ѓдалося ѓзяць нi Арол, нi Белгарад, нi Харкаѓ.
  Вядома, гэты наступ адцягнуѓ увагу немцаѓ, але ангельцы ѓсё роѓна былi разбiтыя ѓ Егiпце. Гiтлераѓцы перасеклi Суэцкi канал i захапiлi Iрак i Блiзкi Усход. Пад уражаннем поспехаѓ фашыстаѓ, Франка дазволiѓ атакаваць Гiбралтар, i Мiжземнае мора перайшло пад канчатковы кантроль Трэцяга Рэйха i Iталii.
  Сталiн у гэтых умовах, жадаючы выйграць час, прапанаваѓ немцам перамiр'е.
  Гiтлер прыняѓ яго, бо ѓзiмку ваяваць з Расеяй усё роѓна цяжка, а разьвязаць рукi карысна. Вось, напрыклад, узяць пад кантроль усю Афрыку. I шмат не трэба, фашысты яе i ѓзялi. Да канца вясны ѓвесь чорны кантынент пад кантролем Трэцяга Рэйха.
  Улетку ѓ Трэцiм Рэйха разважалi , цi не напасцi на Расiю? Але перамог пункт гледжання: дабi таго хто хiстаецца. Рэактыѓная нямецкая авiяцыя, новыя падводныя лодкi, i танкi серыi "Е" - гэта сiла. У жнiѓнi адбылася высадка ѓ Брытанii, i загiнула вялiкая метраполiя.
  А вось далей у немцаѓ узнiкла дылема: дабiць ЗША, цi ѓсё ж наступаць на СССР?
  Танк серыi "Е" паступiлi ѓ масавую вытворчасць. Яны былi машынамi новага пакалення i не мелi сабе роѓных. Акрамя таго, у фашыстаѓ з'явiлiся дыскалёты, зброя якая пераѓзыходзiла ѓсё, што толькi можна прыдумаць.
  Але Гiтлер вырашыѓ, што СССР трэба пакiнуць на закуску, а пакуль што iсцi на ЗША. Хоць на першы погляд гэтае рашэнне не лагiчнае, бо ѓ Трэцяга Рэйха бракуе марскiх сiл, каб дабрацца да Амерыкi. Але немцы выкарыстоѓвалi сваiх саюзнiкаѓ у Лацiнскай Амерыцы. I перакiнулi неабыякiя войскi.
  Прасоѓванне пачалося з нападзення зiмой на Венесуэлу, дзе частка ваенных перайшла на бок Трэцяга Рэйха.
  Так выйшла першая кнiга з такiм вось сюжэтам, i прыгожымi дзяѓчынамi-ваяѓнiцамi з розных бакоѓ.
  I амаль адразу ж яе пачалi экранiзаваць. Анжалiка атрымала ролю капiтана СС Гертруды. I таксама паказала сябе ѓ якасцi ваяѓнiцы i раскаванай дзяѓчыны.
  Але гэта так сабе, дэталi. У другой кнiзе немцы ѓ сорак пятым годзе ѓ маi-чэрвенi высадзiлiся ѓ Канадзе, а летам дайшлi да Мексiкi. Разгарнулiся баi за Амерыку. Нараѓне з "Пантэрай"-2 i "Львом", у серыю паступiѓ Е-50, больш дасканалая машына, манеѓраная, шустрая i вельмi добрае абароненая. Амерыканцы не маглi стварыць ёй дастойнай канкурэнцыi. "Шэрман" апынуѓся слабаваты, як i "Першынг". Хоць апошняя машына i мацнейшая. А Анжалiка знялася ѓ танкавай бiтве, а затым i ѓ паветры, пакрыѓшы сябе славай.
  Хоць спалучэнне, наводчыца танка i лётчыца, не зусiм натуральнае, але з-за рэдкай i вельмi яркай прыгажосцi, Анжалiку старалiся здымаць як мага часцей.
  Алег Грабачэнка таксама аказаѓся задзейнiчаны ѓ здымках. Ён згуляѓ хлопчыка-партызана, якi здзяйсняе дыверсii ѓ нямецкiм тыле. Пацан, зрэшты, у эпiзодзе, калi яго лавiлi, паказаѓ прыёмы каратэ i наносiѓ моцныя ѓдары нагамi. Але потым злоѓленага пiянера падвергнулi натуральным катаванням. Вылупiлi па-сапраѓднаму, i бiлi гумовымi дубiнкамi па голых пятках, усё па-сапраѓднаму. Такiя вось натуралiстычныя здымкi.
  Прычым, Алег не проста пiянер, а яшчэ пападанец з дваццаць першага стагоддзя, якi апынуѓся ѓ нямецкiм тыле i звязаѓся з партызанамi.
  Хлапчук, якi ведаѓ нямецкую мову, з умеѓ бегчы, выкарыстоѓваючы хiтрасць. Распавёѓ ахоѓнiкам, быццам ведае, дзе партызаны хаваюць скарб. Пасля чаго павёѓ фашыстаѓ. Здымкi праходзiлi ѓ Грэнландыi, каб быѓ снег. I па iм Алегу прыйшлося крочыць босымi, якiя пасiнелi ад удараѓ дубiнкамi нагамi. Хлопчык сцiснуѓ зубы i дадаѓ крок. Пасля навёѓ iх на партызанскую заставу. Нават загартаваныя ногi юнага каратыста, ад доѓгага знаходжання на марозе апухлi, i прыйшлося перапынiць здымкi.
  Затое плацiлi, у даволi бюджэтнай карцiне, шмат. А хлопчык атрымаѓ выхад на экран.
  Але галоѓную ролю ѓ серыяле iгралi дзяѓчынкi. Яны, як правiла, ваявалi з голымi нагамi i мiнiмумам адзення. Такi атрымлiваѓся эратычны баявiк. I прыгожа, i эстэтычна, i серыял выдаѓся на славу.
  Вядома ж, дзяѓчыны, гэта куды прыемней, чым няголеныя, смярдзючыя i брудныя мужчыны ѓ акопах.
  Свайго роду, гэта вайна ѓ карунках! Як казаѓ Людовiк Чатырнаццаты: - Усё прыгожа i эстэтычна!
  А выбары Бога, дакладней першы тур на Новы год, наблiжалiся. Хаосу рабiлася ѓсё больш. Зьявiлiся i цiкавыя публiкацыi ѓ газэце. Што, маѓляѓ, нiякi Бог людзям i не з'яѓляѓся, а гэта ѓсё розыгрыш надзвычай моцнай iншапланетнай цывiлiзацыi. А можа, нават нейкага вар'ята вучонага на Зямлi.
  У Расii падхапiлi гэта, абвiнавацiѓшы па традыцыi ва ѓсiм амерыканцаѓ. Што маѓляѓ, гэта была iх iдэя, каб па ѓсiм свеце справакаваць хаос i разбурэннi. А галаграмы выкарыстоѓваць у касмiчных маштабах, зусiм не праблема!
  I лiнуѓ паток узаемных абвiнавачанняѓ. У ЗША парыравалi, што "Выбары Бога", гэта аперацыя расейскiх спецслужбаѓ, якiя такiм чынам iмкнуцца да сусветнага панавання.
  Абедзве краiны нават сталi пагульваць мускуламi. Нават пачалiся вучэннi. Але хаосу менш не стала. Затое палiтыкi i частка кандыдатаѓ, ад абяцанняѓ касмiчнага раю перайшлi да пагроз.
  У прыватнасцi, сталi абяцаць нябесныя кары i жорсткiя катаваннi ѓсiм ворагам сваёй краiны.
  Ксенiя Аѓчаркова, нават раѓнула ва ѓсю глотку:
  - Я кiрую ѓсiх амерыканцаѓ на прэнг i буду хвастаць iх бiзуном! Сама асабiста выпорю iх прэзiдэнта!
  Такi эпатаж, прыцягнуѓ увагу да вядомага палiтыка на гадзiну. Але не больш. Жалязоѓскi пераплюнуѓ сваю былую сапернiцу, заявiѓшы: - Я колаю i чацвёртую ѓсiх амерыканцаѓ. А iх прэзiдэнта буду вечна мучыць у пякельным полымi!
  Такая заява, падштурхнула эмоцыi. Але людзi вiдавочна сталi стамляцца. Дзеючы прэзiдэнт не стаѓ нiчога каментаваць, i ѓвогуле на публiцы з'яѓляѓся рэдка. Тут была рызыка сапсаваць свой немалы рэйтынг, якiм-небудзь не самым разумным словам. Або раптам якая-небудзь эпатажная дама плюхне сокам, або запусцiць тортам.
  У ходзе перадвыбарнай кампанii, такое здаралася дастаткова часта. А жанчын-кандыдатаѓ можа нават болей, чым мужчын.
  Зрэшты, i мужчыны часам здзяйснялi экстравагантныя ѓчынкi. Адзiн з алiгархаѓ праехаѓся па Маскве ѓ танку, лiтам з чыстага золата. Гэта прыгожа, але цяжкая машына моцна пашкодзiла асфальт. I ледзьве валачылася па шашы.
  Вызначылася i адна з металiчных рок-груп. Такое зрабiла, што хоць стой, хоць падай. Нават некалькi дамоѓ загарэлася.
  Гучала аглушальная мелодыя "Карозii металу".
  Наш кароль - выбраннiк нябёс,
  Наш кароль - як прывiдны дэман,
  Наш кароль - пасланнiк лёсу,
  Наш кароль - гэта толькi ты!
  Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  Вядома, калi праходзяць выбары Бога, самы час праспяваць аб Сатане. Галоѓнае, толькi гучней крычаць. I грукатаць дзiкай музыкай. У гэтым выпадку цябе сапраѓды заѓважаць. I жадаюць рабяты засвяцiцца.
  А марш голых дзяѓчат па Чырвоным пляцы, гэта так, дробязь. Заадно i геi змаглi правесцi парад па сталiцы. У iх ёсць свае кандыдаты, i паспрабуй, перашкодзь! Атрымалася ѓсё да крайнасцi непрыстойна. Справа скончылася грандыёзнай бойкай. Паранена аказалася больш за сотню чалавек i пятнаццаць палiцэйскiх. Такая вось крутая адбылася баталiя. Але гэта яшчэ не раней. На наступны дзень узнiкла панажоѓшчына памiж камунiстамi i прадстаѓнiкамi партыi ѓлады. Новыя маладыя лiдэры левых сiл, сабралi дзясяткi тысяч незадаволеных, у тым лiку i нацыяналiстаѓ. Бойка выйшла масавая, двое палiцэйскiх i восем дэманстрантаѓ загiнулi, а параненых аказалася многiя сотнi.
  Пасля чаго, ужо стала бушаваць. Масавыя выступленнi пракацiлiся па многiх гарадах, тым больш у эканомiцы сiтуацыя пагоршылася.
  Акрамя таго, з-за цёплага надвор'я на ѓсёй Зямлi, знiзiлася спажыванне нафты i газу. Экспарт упаѓ, i рэзка ѓзляцеѓ курс даляра.
  А ранейшая карта ѓжо не кацiравалася. Аб Крымскай кампанii ѓжо забылiся. А ѓсё астатняе не надта натхняла. У Сiрыi вайна загарэлася з новай сiлай. I лiлося вельмi шмат крывi.
  Учасцiлiся i тэракты, бо палiцэйскi нагляд аслабеѓ, а фанатыкi сталi менш баяцца.
  Сапраѓды , чаго iм баяцца? Вось прыйдзе новы Бог з iх лiку i памiлуе. Дакладней, нават узнагародзiць, i дасць па галактыцы з рабамi, i мiльярд гарэмаѓ. Дык чаго драбязнiцца?
  Бардак нарастаѓ ва ѓсiм свеце. Прэзiдэнты i кiраѓнiкi дзяржаѓ страцiлi львiную частку сваёй улады i большую частку аѓтарытэту. Так што цяпер панаваѓ поѓны бязладзiца, а каму павезла - частковы. Алiгархi былi вельмi актыѓныя. Адзiн з новых рускiх распарадзiѓся палiць вулiцы Масквы шампанскiм i паслаѓ злiзваць яго басаногiх дзяѓчынак. Тыя ж старалiся, ва ѓсю.
  Iншы алiгарх адкрыѓ у самым цэнтры сталiцы бясплатны бардэль. Адразу ж узнiклi чэргi. Жадаючых аказалася шмат, асаблiва гарэлi запалам падлеткi. Палiцыя не ѓмешвалася. Панавала якая паѓдзiкая анархiя. Шмат розных кандыдатаѓ, i ѓсё дзiвiлi.
  Мiльярдэр Абрамаѓ з самалётаѓ раскiдваѓ паштовыя маркi са сваiм партрэтам, а таксама дробныя грашовыя купюры. Адна вядомая i самая папсовая пiсьменнiца, раздавала бясплатна кнiгi з аѓтографамi i абяцала кожнаму па тысячы бiблiятэк, i сто вагонаѓ з электроннымi i лазернымi дыскамi.
  I чаго толькi не прыдумалi. Прайшоѓ парад рыцараѓ астравоѓ. Прайшлi напаѓголыя, у адных шортах хлапчукi з мячамi. Размахвалi i гарлапанiлi, выкрыкваючы iмя кандыдата ѓ Багi. Дзецюкi яшчэ i пасеклi некалькi пудзiлаѓ i закалолi быка. Пры гэтым, некалькi хлопчыкаѓ былi параненыя. Гэта значыць i тут не абышлося без гвалту. Адначасова лёталi на аэрапланах, i таксама неслi ѓ паветры лозунгi.
  Алiгарх Спiрыдонаѓ загадаѓ раскласцi высачэзны вогнiшча, амаль роѓны памерамi Астанкiна. I падпалiлi яго, зладзiлi паганскае сьвята. Мiльярдэр i заѓзяты прыхiльнiк Раднавер'я, Спiрыдонаѓ паабяцаѓ легалiзаваць, дакладней, вярнуць на зямлю ѓсiх рускiх багоѓ, i даць кожнаму па добрай машыне i табуну коней. А таксама, па маёнтку, у якiм будзе шмат слуг i служанак, а таксама рабынь для ѓцех.
  Але галоѓнае Спiрыдонаѓ абяцаѓ, што ѓсе людзi атрымаюць статут паганскiх багоѓ i будуць мець велiзарную ѓладу, а сама планета стане квiтнеючым садам, разрасцецца да касмiчных звышскопiшчаѓ.
  А далей Пярун, Сварог, Тор, Лада, Белабог, Чарнабог i iншыя будуць кiраѓнiкамi на новай найвялiкшай Зямлi, пакуль iснуе бясконцая вечнасць, а кожны чалавек будзе мець сваiх рабоѓ, якiя пакланяюцца яму. Але ѓсё роѓна, за людзьмi будуць назiраць вышэйшыя Багi.
  Зрэшты, Спiрыдонаѓ яшчэ не супер у абяцаннях. Некаторыя клялiся, што кожны атрымае па трыльёне сусветаѓ, з секстыльёнамi зорак, а ѓ кожнай зоркi тысяча планет, а на планеце многiя мiльярды пакорлiвых рабоѓ.
  Ну, пагадзiцеся, чаго яшчэ можна паабяцаць больш? Часам вылiвалася адкрытае трызненне.
  Адзiн з алкаголiкаѓ падчас мiтынгу нават крыкнуѓ:
  - Ты мне пахмялiцца дай. А секстыльёны сусветаѓ пакiнь сабе!
  I ѓвесь натоѓп, як зараве:
  - Пахмялiцца мне дай! Пахмялiцца мне дай! Пахмялiцца мне дай!
  Тут жа падбеглi спецыяльныя зазывалi i трэслi бутэлькамi гарэлкi, крычучы:
  - Галасуйце за Алегперава. I будзе вам гарэлка прама зараз i на стале.
  Далей пусцiлi ѓ ход i закуску, i смажаныя шашлыкi. Тут ужо баль гарой, i маса спiртнога.
  Але ѓсiх не купiш. Акрамя таго, вып'е чалавек, закусiць, але прагаласуе за iншага. Нават тоѓсты шашлык з лiкёрам не гарантыя. А далей у справу пайшлi i стрыптызёршы. Прама на мiтынгу дзяѓчыны агалялiся. А то i зусiм узнiкалi спантанныя оргii. I столькi стогнаѓ, i розных крыкаѓ. Проста распуста, горш няма куды.
  Жыць стала весялей i вальней. Нават сонца ѓ снежнi свяцiла амаль цэлыя суткi. Што ж, боскае ѓмяшанне. Добра зiмой, цёпла i дзьме мяккi ветрык.
  Лезлi ѓ Багi i сатанiсты. Яны проста абяцалi: - Хто больш награшыць, той i ѓзнагароджаны будзе шчадрэйшы за ѓсiх!
  I цэлыя iх банды выбягалi на вулiцы. Пад вуркатанне электрагiтар i барабанны бой прыхiльнiкi князя пекла ѓладкоѓвалi сапраѓдныя оргii. Хапалi i гвалтавалi ѓсiх запар. I жанчын, i мужчын, i дзяцей. Гэта была папросту д'ябальская вакханалiя.
  I калi iнквiзiтары, у свой час, бралi плату за кожны грэх, то ѓ сатанiстаѓ уводзiлася нават прэмiя тым, хто больш зграшыць. Хоць грошы дастаткова хутка гублялi кошт.
  Па Маскве i iншым гарадам насiлiся зарослыя людзi, з прыбудоѓ рагамi.
  Яны ва ѓсю глотку гарлапанiлi:
  -Грэшыце! Грашыце! I яшчэ раз, грашыце!
  Рок-музыкi апявалi грэх, абяцаючы, якая вялiкая ѓзнагарода чакае ѓсiх злачынцаѓ у пекле.
  Калi б яшчэ толькi апяванне граху, але i практычныя дзеяннi. У прыватнасцi, парушэнне ѓсiх дзесяцi запаведзяѓ.
  Мноства прыхiльнiкаѓ i прыхiльнiкаѓ Д'ябла самi лезлi ѓ Багi. I яны ѓсяляк усхвалялi парушэнне дзесяцi запаведзяѓ.
  Нават узнiк своеасаблiвы антыдэкалог. I спробы вызначыцца тут былi нялюдскiя.
  Сатанiстаѓ i прыхiльнiкаѓ культу граху станавiлася ѓсё больш i больш.
  Гэта ѓжо стала сапраѓдным бедствам! Проста нейкая чартаѓская жудасць!
  Нiбы з ланцуга сарвалiся шалёныя сабакi. I размалёѓка сцен стала самай бяскрыѓднай дзеяй.
  Прыхiльнiкi д'ябла атакавалi i палiцыянтаѓ. Служыцелi пекла адчувалi за сабой адмысловую, звярыную сiлу. Нездарма гучала песня пад трэш-метал:
  - Забiвай, забiвай - мiр тады будзе твой. I ѓпадзе на каленi ѓвесь род на Зямлi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Каталiцкiя Каляды адзначылася небывалым разгулам сатанiстаѓ, i стала сапраѓдным бедствам. Нават найпапулярны кандыдат з дзяцей Алег Грабачэнка падвергся нападу.
  Узброеныя ланцугамi, нажамi i ломiкамi, сатанiсты з ровам перакрылi хлопчыку i яго сяброѓцы Джэйн дарогу. Яны раѓлi i брудна лаялiся матам.
  Алег падняѓ зарадныя прылады, якiя працуюць на батарэйках з плутонiю, i прагыркаѓ:
  - Фабрыка кашмараѓ - кухня сатаны! У вы палоне ѓдараѓ - разбураюцца мары!
  I з прылад, падобных на пэйджары, вылецелi вогненныя павуцiнкi смяротных разрадаѓ.
  Пяцёра, якiя iшлi наперадзе сатанiстаѓ, маментальна абвуглiлiся да ѓзроѓню шкiлетаѓ, а ломiкi расцяклiся расплаѓленай лавай.
  Джэйн спалохана крыкнула:
  - Ты, проста мачо! Вось дык iх!
  Узбадзёраны Алег зноѓ выпусцiѓ разрады маланак. Адурманеныя ѓколамi i вiскi, сатанiсты пёрлi нiбы танкi на мiны. Па iх зноѓ ударыла агнязорная павуцiна. Азвярэлыя мужланы ѓспыхвалi, нiбы паходнi, i iмклiва абвугвалiлiся. Ад iх заставалiся адны, моцна счарнелыя шкiлеты. Некаторыя са слуг д'ябла станавiлiся ад удараѓ каронных маланак празрыстымi, цi ѓ iх адрывалiся галовы.
  Хлапчук скалiѓ жамчужныя зубы i рыкаѓ:
  - Вам не будзе месца на Зямлi. Вы будзеце кiпець у смаляным катле!
  Джэйн спалохана пiскнула:
  - Не трэба занадта ѓжо iх разбураць, Алег.
  Хлапчук, бачачы, як пакутлiва, i пры гэтым iмклiва, памiраюць слугi д'ябла, прашыпеѓ.
  - Бо гэта быѓ толькi жарт!
  Некалькi слуг сатаны было разарвана на шматкi паленага мяса, якое дымiлася нiбы смажанiна. I трэскалiся вуголлi целаѓ, асоб, якiя выбралi служэнне пекле.
  Джэйн збялела i стала адыходзiць.
  У некалькiх сатанiстаѓ у руках замiльгалi пiсталеты. Хлопчык усадзiѓ разрад у поѓную моц. Яго нават падкiнула, а сем-восем слуг д'ябла нiбы патрапiлi ѓ вывяржэнне вулкана. Iх падкiнула ѓ вышыню, нiбы агнiстым фантанам кiта Везельвула. Каму адарвала рукi, каго растрэсла напалову.
  Адзiн з пiсталетаѓ распалiѓся i стукнуѓся ѓ босую падэшву, якi ѓпаѓ на спiну хлапчукi. Алег крыкнуѓ:
  - Вось чорт. Палiць!
  Джэйн, якая сама была басаножкай, так прыемней у спякоту, прашыпела:
  - Ой, не памiнай толькi чорта зараз!
  Хлопчык перавёѓ агонь на дах, дзе цэлiѓся снайпер з вiнтоѓкi. Слугу д'ябла зноѓ падкiнула хваляй, адчыняючы галаву.
  Алег вымавiѓ, пагразiѓшы кулаком:
  - I нос у локшыне, i ѓ труне клiшэ, будзе дрэнна наогул!
  Раздалася пара стрэлаѓ. Адзiн з сатанiстаѓ усё ж паспеѓ выцягнуць рэвальвер i пальнуць. Куля праляцела каля самага вуха Джэйн, i нават зрэзала пасму залацiстых валасоѓ.
  Алег стрэлiѓ у адказ, i ѓ лютасьцi пайшоѓ на ѓсю гэтую д'ябальскую банду, напяваючы:
  - Я рыцар веры, на каленi дзiкуны! Ворагаѓ Расii я каштарыс з твару Зямлi!
  I хлопчык перайшоѓ у наступ. Маланкi грукаталi, i дзяцюк моцна паходзiѓ на Зеѓса-Грамавержца.
  Слугi д'ябла лiтаральна расколвалiся, яны згаралi, нiбы свечкi, што ѓпалi ѓ даменную печ.
  Адна з прыхiльнiц Сатаны аказалася жанчынай, з яе рукi сарваѓся бранзалет. Гурток металу распалiѓся, i Джэйн неспадзявана наступiла на яго босай ножкай. I ѓскрыкнула ад апёку. Яе ножкi яшчэ не паспелi агрубець, як у партнёра каратыста, i дзяѓчынцы было вельмi балюча.
  Джэйн падскоквала i крычала. Алег выпускаѓ разрады смяротнай энергii. Ён расстрэльваѓ усiх без усялякага жалю. Дасталася некалькiм бамжам, якiя прысталi да сатанiстаѓ з разлiку на дармавую выпiѓку, або брудны сэкс.
  Алег шыпеѓ, напяваючы:
  - Хоць мы сварымся з iмi часам! Але стаiм мы за жанчын гарой!
  Хлапчук вёѓ стральбу, ад якой разляталiся абпаленыя трупы, успышкi попелу i палаючай плоцi, i пры гэтым спяваѓ, нiбы оперны спявак.
  - Таму што без iх жыццё сумнае, i сера. Кiруе баль без жонкi Сатана!
  А маланкi так разлятаюцца, нiбы шчупальцы агнязарнага кальмара, якi разросся да касмiчных памераѓ. Хлапчук адчуваѓ сябе сапраѓдным Гераклам. Няхай нават ён звычайнага для дванаццацi гадоѓ росту.
  Джэйн сунула абпаленую ступню да металiчнай трубы. Але бляха нагрэлася на сонцы, i стала толькi горш. Па ружовых шчоках дзяѓчынкi цяклi слёзы. Апёк для далiкатных ног, гэта не жарт. Эх, трэба было ёй раней прывучацца бегаць босы, не было б так балюча.
  Хлапчука ж гэта яшчэ больш завода змяняецца. Ну, слугi д'ябла, вы атрымаеце пад дых.
  Алег прашыпеѓ:
  - Не ѓратуе вас сатана, няхай сыдзе ѓвесь свет з розуму!
  Адзiн з сатанiстаѓ паспеѓ кiнуць кiнжал. Хлапчук ледзь прыбраѓ галаву. Нават ледзь-ледзь раздрапала дзiцячую, румяную шчаку. Алег працёр локцем. Паглядзеѓ i заѓважыѓ:
  - Крывi няма. Значыць шнар не застанецца!
  Хлапчук злёгку адступiѓ. Падхапiѓ кiнуты кiнжал пальцамi босых ног i запусцiѓ у слугу д'ябла. Той атрымаѓ вастрыём прама ѓ жывот, упаѓ i стаѓ захлынацца крывёй. З горла выходзiлi пунсовыя бурбалкi. I гэтая смерць, вiдаць, яшчэ больш пакутлiвая, чым ад маланак.
  Джэйн памахала рукой i, кульгаючы, пабегла за Алегам. Вось чорт, ды гэта ж Джэймс Бонд у шорцiках.
  Хлапчук-супермэн праспяваѓ:
  - А той, хто з песняй па жыццi крочыць! Той нiколi i не нiдзе не прападзе!
  Сатанiсты зноѓ паспрабавалi контратакаваць, але атрымалi разрадамi ѓ прапiтыя i размаляваныя морды. Iм адарвала некалькi галоѓ, закруцiѓшы iх у вiхуры з iскраѓ i палаючых вогненных моѓ.
  Пара палiцыянтаѓ, якiя прысталi да сатанiстаѓ, ускiнулi аѓтаматы, i нават паспелi стрэлiць. Хлапчук ледзь не атрымаѓ кулю ѓ бок, распарола майку, i драпнуѓ скуру. Але зваротны стрэл лiтаральна папялiѓ прадажных пярэваратняѓ у пагонах. Нават зорачкi ѓ афiцэраѓ адарвала, i яны прамчалiся па паветры, нiбы пабуджаныя пчолкi.
  А распаленыя аѓтаматы праляцелi, нiбы дыскi лятаючы талерак, i ссеклi слугам д'ябла галавы i рукi.
  Джэйн пiснула i цмокнула Алег у верхавiну:
  - Ты ваяѓнiк ад наймацнейшага ѓ сусвеце Бога!
  Хлапчук пракруцiѓся на шкарпэтках, зноѓ стрэлiѓ i адказаѓ:
  - Бог толькi Адзiн. I, вiдаць, застанецца адзiным!
  Джэйн ѓпала на карачкi, пацалавала хлопчыку злёгку запыленую пятку, вымавiѓшы:
  - I ты, мой Бог!
  Хлапчук крыкнуѓ сяброѓцы:
  - Ды не прынiжайся ты так! Гэта проста брыдка!
  I ён пальнуѓ яшчэ раз навальнiчным разрадам, яго маланкi, нiбы лопасцi кавамолкi, зразалi ѓ друз тузiн служыцеляѓ апраметнай. А друз, яшчэ пры гэтым аддавала пахам, толькi што спаленых трупаѓ. Алег здрыгануѓся, калi наступiѓ на жменю вуглёѓ. Вельмi грубая, мазолiстая падэшва юнага каратыста не занадта папакутавала ад спякота, але павеяла чамусьцi марозам.
  Алег прашыпеѓ:
  - Ой, мароз, мароз - не марозь мяне! Не марозь мяне - майго каня!
  I зноѓ запуск каскаду маланак. Вось з'явiѓся верталёт, арандаваны слугамi д'ябла. I гэтая мясарубка круцiлася i раѓла, нiбы бык, якога рэжуць на бойнi. Хлапчук-вундэркiнд спалохаѓся ѓ першую чаргу за Джэйн. Кулi буйнога калiбру засвiсталi, i забiлi па дзiцячай пары. Адна з iх , адскочыѓшы, балюча стукнула дзяѓчынку па голай пятцы.
  Алег у лютасцi лупануѓ па верталёце. Машына патрапiла, нiбы тоѓсты жук, у павуцiнне са светлавых струменяѓ, i яна маментальна, нiбы качка ѓ шакаладзе, стала чырванець i распаляцца.
  Хлопчык рыкнуѓ:
  - I ѓ зорнай вышынi! I горнай цiшынi!
  Тут верталёт, як iрване. Хлопчыка i дзяѓчынку збiла з ног. Яны ѓпалi, i дзяцей-тэрмiнатараѓ абдало запалам.
  Алег тут жа ѓскочыѓ i праспяваѓ:
  - У марской хвалi! I лютым агнi! I лютым, i лютым агнi!
  Хлопчыка злёгку апякло. Але для юнага каратыста звыкла атрымлiваць вось такiя вось агнiстыя прэзенты. А вось Джэйн закрычала. Занадта ѓжо далiкатная ѓ дзяѓчынкi са шляхетнага ангельскага роду скура. Хлапчук павярнуѓся да яе i сказаѓ:
  - Вiдаць, час сыходзiць. А то хутка ядзерная вайна пачнецца.
  Джэйн, скрозь слёзы, вымавiла:
  - Ты, Рэмба!
  Алег у адказ прахрыпеѓ:
  - Я не лiчу, што Сталонэ, мужчынскiх добрых якасцяѓ эталон.
  Хлапчук схапiѓ дзяѓчынку за руку i загадаѓ:
  - Нацiснiце на пояс. Адлятаем.
  Хлопчык i дзяѓчынка плаѓна адарвалiся ад асфальту, i невысока паляцелi. Напрыканцы, Алег зноѓ пальнуѓ па сатанiста, якiя спрабавалi навесцi гранатамёт. Груканула i адляцела некалькi разарваных целаѓ. Адна з галоѓ аказалася жаночай, i зачапiлася за расколiну валасамi.
  Алег усклiкнуѓ:
  - Вось гэта бляха! Разбурэнне мiльёнаѓ!
  Пасля хлопчык i дзяѓчынка набралi хуткасць, раздзiраючы дыстанцыю. Трэба хутчэй адысцi ад гэтага кашмару. Тым больш, слугам д'ябла паданы суцэль навочны ѓрок.
  Пакуль яны тут ляталi, Анжалiка здымалася ѓ фiльме. Сапраѓды, здымкi праходзiлi ѓлетку сорак пятага ѓ ЗША. Немцы прарывалiся да штата Тэхас. Анжалiка i Алiна знялiся буйным планам у танку, адкуль вялi сiнхронны i бязлiтасны агонь па насядалi "Шэрманам". Адначасова, дзяѓчаты, знялiся i ѓ сэксуальнай оргii, якую зладзiлi узятым у палон афiцэрам. I чаго толькi на здымках не было.
  Проста шэдэѓрам стала выкарыстанне дыскалетаѓ. Гэта калi паказвалi ѓ небе лятаючыя талеркi.
  Ваенныя дыскалёты Трэцяга рэйха завiсалi над пазiцыямi амерыканцаѓ i пасылаѓ i лазерныя промнi.
  Свайго роду, гэта паходзiла на экранiзацыю "Зорных войн". Зрэшты, сумнеѓна, што немцам удалося б стварыць лазерную зброю ѓжо ѓ сорак пятым годзе. Але выглядала падобнае вельмi эфектна.
  Фiльм усё больш быѓ падобны на блокбастар i станавiѓся даражэйшым, але касавыя зборы абяцаѓ трыѓмфальныя.
  Асаблiва ѓражвала, калi ѓ гармонiк складалiся хмарачосы, якiя патрапiлi ѓ шматколерны, лазерны прамень. I адлятаюць у розныя бакi плiты. Па святлiвых нямецкiх дыскалетах з усiх кропак б'юць зенiткi, але не могуць прычынiць нi найменшай шкоды.
  У дыскалёце знялiся Алiна i Наташа. Яны вельмi эфектныя дзяѓчаты. Ды яшчэ i кандыдаты ѓ Багi. Проста смешна глядзець на такiх вось галаногiх прыгажунь.
  Напярэдаднi выбараѓ чаго толькi не адбывалася. Але хто рабiѓ законны бiзнэс, здымаючыся ѓ фiльмах, хто адчайна iмкнуѓся прыцягнуць да сябе ѓвага.
  Накшталт алiгарха, якi на пазалочаным самалёце, раскiдваѓ прэзерватывы i абяцаѓ мiльёнаѓ гарэмаѓ, за якiя вам яшчэ будуць плацiць. А чым не iдэя?
  Маѓляѓ, мужыкi, будзеце займацца з жанчынамi сэксам, i вам за гэта яшчэ i заплацяць!
  У кiно здымацца таксама крута. Алiна i Наташа, нядоѓга думаючы, учынiлi адначасова i групавое спарванне, i знiшчэнне Нью-Ёрка. Такiя здымкi дорага каштуюць. I паказалi надзвычайны эфект.
  Тут у ход пайшла i камп'ютарная графiка, i самыя рэальныя дэкарацыi. Чаго толькi жанчыны не выраблялi. Апiсаць гэта ѓсё чалавечая фантазiя бяссiльная.
  Дыскалеты грозная i святлiвая зброя. Яны здольныя i застрашыць, i разрэзаць знiшчальнiк на часткi.
  Серыял, увогуле атрымаѓся камiчным. Гiтлер у ролi гладыятара, часта ѓ гарнiтуры з ордэнамi. А погляд у Адольфа, як у кобры, гатовай да скачка.
  Анжалiка здымалася са снайперскiм аѓтаматам. Вельмi хорт дзяѓчынка. I аматарка вострых адчуванняѓ. Чаму б i не пастраляць.
  А ѓ залацiстыя валасы не плесцi некалькi вострых кiнжалаѓ?
  Але асаблiва старанна падыходзiла камера да таго, як дзяѓчына кiдала кiнжалы босымi нагамi. Яна падхапляла зброю за самае вастрыё, а затым выгiнала ступню. Атрымлiвалася не занадта добра.
  Вось яе брат, Алег, кiдаць куды лепш умее. Проста д'ябальскi адораны вундэркiнд.
  Анжалiка трэнiравалася кiдаць кiнжал нагой. I паступова ѓ яе пачало атрымлiвацца.
  I тады ваяѓнiца злёгку паздзекавалася над Гектарам. Запусцiла кiнжалы каля вушэй свайго былога чарнаскурага каханага. Той лiтаральна збянтэжыѓся.
  Дзяѓчына, засмяяѓшыся, вымавiла:
  - Ну чаго трасешся? Гэта ж кiно!
  Гектар адразу ж знайшоѓся:
  - Гэта я ад кахання да цябе.
  Анжалiка ѓ прыкрасцi праспявала, стукаючы круглай пяткай па бранi танка:
  - Ну чаму, нельга не верыць нiкому.
  Гектар з усмешкай адказаѓ недаверлiвай дзяѓчыне:
  - А ты мне вер. I слова выканаю я дакладна. - I тут чарнаскураму хлопцу захацелася пажартаваць, i ён працягнуѓ. - Такi ѓжо я цудоѓны звер, выканаю, але толькi па-воѓчы.
  Анжалiка пстрыкнула свайго палюбоѓнiка босымi пальцамi па носе i вымавiла.
  - Лепш па-конску. У яго добрая якасць усёткi больш.
  Гектар зарагатаѓ. У iм было нешта ад дзiкага барса. Анжалiка нават пашкадавала, што гэты монстар не высунуѓся на суiсканне самага высокага тытула ѓ сусвеце. Як нi круцi, а чорная скура, гэта прыгожа. Дарэчы, у адным галiвудскiм фiльме ѓ ролi Бога зняѓся афраамерыканец. I гэта даволi пацешна!
  Анжалiка з усмешкай сунула сваю босую нагу для пацалунку Гектару. Той некалькi разоѓ з энтузiязмам цмокнуѓ канечнасць прыгажунi. Дзяѓчына заѓсмiхалася i вымавiла:
  - Ты ѓсё ж класны хлопец. Я прысвою табе статус Арханёла!
  Гектар пацiснуѓ плячыма i асцярожна вымавiѓ:
  - Не вельмi б хацелася.
  Анжалiка здзiѓлена трасянула галавой i спытала:
  - А гэта яшчэ чаму?
  Чарнаскуры атлет шчыра адказаѓ:
  - Адказнасцi шмат, а дараванне фi!
  Анжалiка з запалам, i на поѓным сур'ёзе, вымавiла:
  - Я буду даваць табе па гары золата вышынёй з Эверэст, i тройчы ѓ дзень!
  Гектар напаѓсур'ёзным тонам адказаѓ:
  - Ну, калi тройчы ѓ гадзiну па гары i жменю алмазаѓ у прыдачу - я згодзен!
  Дзяѓчына нахiлiлася i, з запалам пацалаваѓшы чарнаскурага юнака ѓ вусны, зароѓ:
  - Ты проста хараство! Само зачараванне!
  Гектар напружыѓ бiцэпсы i адказаѓ:
  - Я i Шварц, i негр! I ѓсё адначасова!
  Анжалiка папрасiла палюбоѓнiка:
  - Памасiруйце мне ножкi, калi ласка! У цябе такiя моцныя рукi!
  Гектар з радасцю стаѓ размiнаць падэшвы панадлiвай i хупавай дзяѓчынкi. Ступня ѓ прыгажунi крыху агрубела, але была пругкай, трывалай, як падэшва красовак. Гектар масажаваѓ i напяваѓ, дакладней, муркаѓ сабе пад нос песеньку. Яго чорныя рукi праходзiлi па надзьмуты венах прыгажунi, за суткi яна набегалася настолькi, што ладна перапрацавалася.
  А Анжалiка пачала драмаць. I ёй, якая знялася ѓ многiх альтэрнатывах, стала снiцца нешта такое, што мела дачыненне да зусiм нядаѓняй гiсторыi.
  Прэзiдэнт ЗША Абама вырашыѓ, што не варта дапамагаць расейцам, Iрану i Сiрыi. Загадаѓ не пачынаць баявых дзеянняѓ супраць экстрэмiстаѓ IДIЛ. Амерыканцы ѓ 2014 годзе здалi Багдад i сунiцкi трыкутнiк Iрака. У вынiку чаго iсламская дзяржава рэзка ѓзмацнiлася. Яго полчышчы пачалi наступленне на Сiрыю. Расея была змушаная, каб выратаваць Асада, пачаць баявыя дзеяннi яшчэ ѓ траѓнi 2015 года. Прычым, у бой была кiнута не толькi авiяцыя, але i сухапутныя часцi.
  Спынiць баевiкоѓ удалося толькi праз некалькi месяцаѓ, i перакiнуѓшы значныя сухапутныя сiлы. Разгарнулiся разлютаваныя баi. Працiѓнiк напiраѓ. Расейскi кантынгент увесь час узмацняѓся. У бой уступалi ѓсё новыя i новыя авiяцыйныя i танкавыя часткi. Урэшце, да лiстапада сiтуацыя стабiлiзавалася. I расейскае войска нават перайшло ѓ наступ. Але баi кiпелi ѓпартыя i разлютаваныя. Ускладнiлiся адносiны з туркамi, якiя збiлi расейскi самалёт. З-за складанасцей рэльефу мясцовасцi i вялiкай колькасцi баевiкоѓ, расiйскiя войскi прасоѓвалiся павольна. У самой Расii вайна з самага пачатку не карысталася вялiкай папулярнасцю. Чаму расейцы павiнны памiраць за Асада?
  Заходняя прапаганда старалася ва ѓсю, абвiнавачваючы расейцаѓ у жорсткасцi, у масавых ахвярах сярод мiрнага насельнiцтва. Амерыканцы куплялi па нiзкiх коштах у IДIЛ нафту i прадавалi сваю зброю. Баевiкi, карыстаючыся гэтым, узмацнялiся. Да iх прыбывалi добраахвотнiкi з усяго свету. А амерыканцы нават дапамагалi iх перакiдаць на тэрыторыю дзяржавы радыкальнага Iсламу.
  Нягледзячы на меры, што прымаюцца, на тэрыторыi Расii, час ад часу, адбывалiся тэракты. Вайна зацягвалася. Войскi ѓ iсламiстаѓ фанатычныя i ѓпартыя ѓ лаянцы. Праѓда, расiйскае войска, значна ѓзмацнiѓшыся, змагло, нарэшце, у канцы 2016 года ѓзяць Алепа, але гэта каштавала вельмi значных страт. Пад канец 2017 года расiйскiя войскi, разам з сiрыйскiмi, узялi Пальмiру, а вясной 2018 года ѓварвалiся ѓ Раку.
  Але лiк загiнуѓшых iшоѓ ужо на тысячы. У ЗША перамагла Хiлары Клiнтан, кошты нафты прыкметна знiзiлiся. I выбары 2018 года аказалiся вельмi напружанымi. У другi тур выйшлi дзейны прэзiдэнт i пажылы прадстаѓнiк камунiстаѓ. Барацьба i iнтрыга захоѓвалiся да канца.
  Але будзь прадставiць елку камунiстаѓ не такiм старым i надакучлiвым, невядома як бы легла карта. Але вайна з IДIЛ працягвалася. Расейскае войска, атрымаѓшы дадатковыя падмацаваннi, уступiла ѓ Iрак. Баявiкi, нягледзячы на колькасць i фанатызм, усё ж не маглi супрацьстаяць тэхнiчна i арганiзацыйна праѓзыходным сiлам Расii. Актывiзаваѓ баявыя дзеяннi i Iран. Праѓда, iгiлаѓцы вялi партызанскую вайну, i намагалiся супрацiѓляцца.
  Страты расейскага сухапутнага войска значныя, але затое з'явiлiся далягляды захопу нафтавых радовiшчаѓ Iрака. Ды i кошты нафты сталi падрастаць.
  Такiм чынам, у амерыканцаѓ узнiкла разгубленасць. Усё прайшло па плане, а вынiк? Яны не хацелi, каб Расея заняла сунiцкi трыкутнiк i паглынула нафту.
  Пакуль амерыканцы шумелi i лямантавалi правы чалавека, расiйскае войска ѓступiла ѓ Багдад. Пачалася новая эра на Блiзкiм усходзе. А каля дзесяцi тысяч загiнуѓшых расейскiх салдат? Але гэта не так ужо i шмат для ста пяцiдзесяцi мiльёнаѓ насельнiцтвы.
  Баевiкоѓ жа забiта нашмат больш, хоць, трэба прызнаць, яны ваявалi ѓпарта i фанатычна, мабiлiзаваѓшы сотнi тысяч салдат. Амерыка прадавала розныя сiстэмы ѓзбраенняѓ, у тым лiку i зенiтныя комплексы, што стварала пэѓныя праблемы. Вялiкiм папаѓненнем сталi добраахвотнiкi i наймiты, якiя збiраюцца з усяго свету. I тут амерыканцы памагалi. Але ѓсё роѓна супрацьстаяць расейскаму войску, Сiрыi i Iрану яны не змаглi.
  Расея прыйшла на Блiзкi Усход, стала там галоѓным палiцыянтам. ЗША маглi цешыцца, што iх пазбавiлi ад цяжкага цяжару.
  Абама ѓ мемуарах пiсаѓ:
  - Гэта атручаныя землi, землi, дзе будзе iсцi пастаянная вайна. Iх можна пажадаць толькi ворагу!
  Хто мае рацыю, хто ня мае рацыю - рассудзiць гiсторыя!
  Ва ѓсякiм разе, экстрэмiсты i на самай справе працягвалi партызанскую вайну, прытрымлiвалiся пастаянныя дыверсii. I расiйскае войска губляла кожны месяц па дзве-тры сотнi салдат. Што, вядома ж, выклiкала неадназначную рэакцыю ѓнутры краiны. Нават некаторы эканамiчны рост, не ратаваѓ ад падзення папулярнасцi дзейнай партыi ѓлады.
  Тым больш, расейцы не вельмi любяць памiраць дзеля нафтадаляраѓ, якiя ѓсё роѓна абсоѓваюцца ѓ кiшэнях алiгархаѓ. Ды i сама вайна каштуе немаленькiх грошай.
  Ва ѓсякiм разе, народ усё больш стамляѓся ад якая зацягнулася бойнi на Блiзкiм усходзе. А людскiя рэсурсы экстрэмiстаѓ здавалiся невычэрпнымi. Сапраѓды , усiх арабаѓ не заб'еш, таму што iх занадта шмат, а радыкалiзм ад вайны толькi мацнее. I вось на выбарах у Дзярждуму адбылася сенсацыя.
  Партыя ѓлады пацярпела поѓнае паражэнне. А найбольш ваяѓнiчая ЛДПР увогуле не ѓзяла пяцiпрацэнтны бар'ер. Трыюмф чакаѓ камунiстаѓ i дэмакратычную каалiцыю.
  Камунiсты паводзiлi сябе найболей хiтра i пiсьменна. Без лiшняга пацыфiзму, яны асудзiлi iмперыялiстычную вайну, якая ѓзбагачае алiгархаѓ. I выкарыстоѓвалi расчараванне народа ѓ агрэсiѓным рэжыме. Узмацнiлiся i лiбералы, якiя здолелi аб'яднацца i вывесцi на сцэну новых, маладых лiдэраѓ.
  Але больш за ѓсё, вядома ж, атрымалi поспех левыя сiлы. I КПРФ, i Камунiсты Расii.
  Але калi паѓстала пытанне: - Што рабiць? Адзiнства не было. Лiбералы патрабавалi вывесцi расейскiя войскi, а камунiсты... Ну як можна сысцi i страцiць набытае? Узнiкла сiтуацыя падобная з Аѓганiстанам. Дзеля чаго тады ваявалi? Цi можа з Iракам, як для ЗША.
  Таму, пасля спрэчак было прынятае соланавае рашэнне: сухапутныя войскi выводзяцца, застаецца толькi спецназ i авiяцыйныя сiлы, якiя будуць дапамагаць мясцовым.
  Пасля чаго многiя казалi: - Чаму гэта не зрабiлi некалькi гадоѓ раней?
  Наступным прэзiдэнтам Расii стаѓ адносна малады прадстаѓнiк камунiстаѓ. Перавярнулася яшчэ адна старонкi гiсторыi.
  Анжалiка прачнулася, Гектар паклаѓ сваю чорную галаву на аголеную грудзi дзяѓчыны. Яго кучаравыя, цёмныя кучары прыемна казыталi пунсовыя саскi прыгажунi.
  Анжалiка заѓсмiхалася, пацалавала Гектара ѓ вуха i паднялася. Страсянула раскошнымi, моцнымi сцёгнамi. Правяла голай падэшвай па кактусе, дзявочыя хупавыя ступнi свярбелi.
  Пасля чаго адправiлася на чарговую здымку фiльма. Прыгажуня карысталася попытам каласальным. А тым больш як кандыдат у Багi.
  Гектар прачнуѓшыся, нацягнуѓ штаны i адправiѓся ѓслед за ёй. I яму трэба здымацца. Вельмi прыгожы i рэльефны афрыканец з вялiкай добрай якасцю вельмi запатрабаваны.
  Некалькi самалётаѓ, прычым рэальных i вялiкiх, праляцелi над Масквой. У iх сядзелi крымiнальнiкi, прыгавораныя да пажыццёвага зняволення.
  I гэтыя бандыты агiтавалi за сябе. I паспрабуй, перашкодзi. Многiя тысячы зэкаѓ выйшлi, карыстаючыся прывiлеямi, якiя дае статус кандыдата ва ђсявышнiя.
  I зверху раскiдвалiся заклiкi:
  - Галасуйце за нас! Усё будзе нiшцяк! Век свабоды не вiдаць!
  Алегу ж прыйшлося хавацца. Ён забiѓ больш за семдзесят сатанiстаѓ, i цяпер апынуѓся па-за законам. Праѓда, пакуль кандыдата ѓ Багi не маглi арыштаваць. Тых, хто звычайна пераходзiѓ межы дазволенага, каралi самi анёлы.
  Усявышнi i ягоныя слугi пiльна сачылi за тым, каб выбары былi максiмальна дэмакратычныя. Шанец быѓ ва ѓсiх. На самы высокi пост у сусвеце вылучалiся i трохгадовыя дзецi, i прыгавораныя да смяротнага пакарання.
  У ЗША нават прайшла займальная палемiка са Шварцэнэгерам, i з толькi што, хай i часова выратаваным ад электрычнага крэсла, крымiнальнiкам. У ходзе яе, крымiнальнiк шпурнуѓ букет кветак у былога губернатара i кiнаакцёра, праравеѓшы:
  - Ты расстраляѓ годнага чалавека!
  Шварцэнэгер паспрабаваѓ парыраваць:
  - Але гэта ж забойца!
  Смяротнiк, цалкам справядлiва заѓважыѓ:
  - А колькiх людзей зрабiлi маньякамi i падштурхнулi да забойства твае фiльмы! Але чамусьцi ты за iх атрымлiваѓ грошы, а мы турэмныя тэрмiны, ды яшчэ i электрычныя крэслы!
  Справа дайшла нават да рукапрыкладства. Такая бойка ѓ прамым эфiры, зразумела, узняла цiкавасць да абодвух персанажаѓ. А вось дзейнага прэзiдэнта ЗША бачыць Богам нiхто не хацеѓ.
  Тым больш, спадар Трамп паабяцаѓ, што i ѓ выпадку здабыцця Усемагутнасцi, ён прымусiць усiх працаваць, i нiкому не дасць лайдачыць!
  Вядома, гэта шмат каму не спадабалася. Асаблiва тым, хто разлiчваѓ на палацы, гарэмы, тысячу яхт, а то, i сапраѓды, на сусвет з рабамi.
  А тут яшчэ i працуй! А маладосць гэты мiльярдэр-прэзiдэнт хоць верне? Цi будзе таксама за амаладжэнне плату патрабаваць?
  Дзеючы прэзiдэнт Расii таксама не абяцаѓ залатых гор. I гэтым яго кампанiя адрознiвалася стрыманасцю. Акрамя таго, прэзiдэнту не дужа, i не гледзячы на грым, у рэдкiх з'яѓленнях было прыкметна, што выгляд у яго не здаровы.
  Гэта ѓносiла дадатковую iнтрыгу ѓ выбарчы працэс. Сярод кандыдатаѓ былi i пераапранутыя. У прыватнасцi, Кашчэй Бессмяротны. Той яшчэ персанаж зладзiѓ шоу ѓ стылi Дарта Вейдэра. Палятаѓ над Масквой на дырыжаблi i паабяцаѓ не толькi вечную маладосць, што ѓжо банальна, але i сад з залатых яблынь са срэбнымi лiсточкамi.
  Праѓда, на пытанне:
  - А навошта нам такi сад?
  Кашчэй адказаѓ:
  - Каб дарыць яблыкi дзяѓчынкам!
  Пераапрануты быѓ у масцы са шкiлетам i худы. Зусiм не падобны на прыгажуна, затое вылiты Кашчэй. I не надта прывабны для электарату.
  Ксенiя Аѓчаркова зрабiла чарговую пластычную аперацыю, ад чаго яе тварык стаѓ больш мiлавiдным. Але асаблiва рэйтынг ёй гэта не ѓзняло. Ксенiя нават выкiнула трук, занялася каханнем на рэйках у метро. Але гэта ѓжо не было навiной, так што не пракацiла. Хаця i круцiлi многiя пальцам ля скронi.
  Але хiба гэта рэклама? Гэта хутчэй ганьба, i тое, што называецца забароненымi прыёмамi.
  Праѓда, сатанiсты аб'явiлi, што Ксенiя Аѓчаркова атрымае ад iх асаблiвы прыз. А менавiта, залаты медаль: грэшнiца нумар адзiн! Пара кандыдатаѓ ад партыi Д'ябла нават заявiла, што здымае свае кандыдатуры на карысць Ксенii.
  Але вось вызначылася скандальная i аѓтарытарная Наталля. Яна ѓзяла i атакаваѓ Аѓчаркову, ужываючы прыёмы каратэ. Рослая дзяѓчына, размахваючы доѓгiмi i моцнымi нагамi, раскiдала ахову. I як рушыць Ксенii загартаванай пяткай па галаве.
  Так што ѓ той iскры з вачэй, i маладая жанчына завалiлася.
  А Наташа, як праарэ:
  - Я дзiкi кот! Мой метад просты: я не люблю цягнуць мышэй за хвост!
  На яе кiдалiся ахоѓнiкi, але дзяѓчына пракручвала круцёлку i адпраѓляла тых, хто насядаѓ у накаѓты.
  Ёй рушылi некалькi разоѓ дубiнкамi. I тады Наталля, як засвiшча. Тут жа з'явiѓся ѓмiлаваны японец з ручным гранатамётам. Як лупане з яго. Зверху пасыпалася разбiтая мармуровая дробка i аскепкi бетону.
  Дзяѓчына, дакладней маладая жанчына, узяла i праспявала:
  - Вось гэта маразм. Удар прама ѓ вока.
  Японец быѓ на хуткасным матацыкле, i Наташа заскочыла на сталёвага каня. Нацягнула сядзенне, прароѓ:
  - Я буду Богам не ледзь-ледзь!
  I памчалася. На вулiцы з верталёта раскiдвалiся залатыя манеты. Дакладней, нават не залатыя, а пазалочаныя. Адзiн мiльярдэр, кандыдат у Багi, узяѓ i адчаканiѓ манеты са сваiм партрэтам. I ѓ мэтах эканомii проста пазалацiѓ iх.
  Затое з верталётаѓ неслася:
  - Золатам, золатам,
  Чыстым без падману.
  Паѓнаважкiм золатам
  Набiвай кiшэнi!
  Не працуй ты молатам,
  Не махай лапатай,
  Хто валодае золатам-
  Той жыве багата!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Ужо напярэдаднi Новага Года ѓ Маскве праходзiѓ баксёрскi паядынак памiж Аляксандрам Паветкiным i Уладзiмiрам Клiчко. Разгульваѓся чэмпiёнскi пояс па версii ВБО, адной з чатырох асноѓных версiй. Ажыятаж вакол бою вялiзны. Тым больш што сышлiся два кандыдаты ѓ Багi: Рускi вiцязь i Сталёвы молат.
  Алег, нягледзячы на рызыку быць злоѓленым, разам з Джэйн прысутнiчаѓ на гэтым паядынку. Хацелася паглядзець на бiтву двух цяжкавагавiкоѓ.
  Да гэтага паядынку секлiся лягчэйшыя байцы. Хлапчук глядзеѓ на рынг з цiкавасцю. Джэйн жа вiдавочна сумавала. Дзяѓчынка рацыянальна заѓважыла:
  - Нешта ёсць жывёла, калi мужчыны на пацеху натоѓпу малоцяць адзiн аднаго!
  Алег з сумневам у голасе, запярэчыѓ:
  - А хiба, калi я ѓдзельнiчаѓ у кантактных адзiнаборствах, тое, што не бiѓ сваiх аднагодкаѓ?
  Джэйн з усмешкай на прыгожым, дзiцячым твары адказала:
  - То ѓ караце глядзiцца нашмат эстэтычна. I наогул, бокс неяк выглядае грубавата.
  Алег замест адказу, пагладзiѓ дзяѓчынку па валасах, i прапанаваѓ:
  - Глядзi на гэта, як на спаборнiцтва. I табе, павер, спадабаецца.
  Джэйн паглядзела на рынг. Бiлiся баксёры ѓ вазе пяра. Сумбурныя дзеяннi, маса ѓдараѓ, за якiмi цяжка ѓсачыць. Не адразу зразумееш, хто вядзе ѓ паядынку. Можа, таму, найболей папулярныя паядынкi суперцяжэй. У iх рухi павольней, i лягчэй зразумець, хто вядзе i хто дамiнуе.
  Дзяѓчынка, сумная, зазiрнула па пэйджары ѓ iнтэрнэт. У свеце панавала ѓсеагульная ѓзрушанасць напярэдаднi першага тура. Лiтаральна стракацела ад агiтацыйных лайкаѓ. Усе iмкнулiся спадабацца i наабяцаць з тры карабы.
  Адзiн з кандыдатаѓ у Багi, нават укрыжаваѓ сябе ѓ Iерусалiме на крыжы. I тут жа з'явiлася маса пераймальнiкаѓ. Чаго тут не ладзiлi. Няхай гэта будзе нават акцыi самаспалення.
  Хаця апошняе ѓжо нiкога не здзiѓляла i не вабiла. Джэйн падумала: "калi ж, нарэшце, гэта бардак скончыцца". Мусiць, усе разважныя людзi стамiлiся ад падобных выбараѓ. Няхай нават i раней хапала праблем, але свет пагрузiѓся ѓ хаос. Адзiнае, што змянiлася да лепшага, гэта клiмат. Снежань, хутка Новы год, а тэмпература ѓвечары плюс 25. Нiбы назаѓжды лета.
  Баксёрам таксама горача, iх целы блiшчаць ад поту.
  Бой скончыѓся, i суддзi аб'явiлi лiк. Па ачках перамог баксёр з Узбекiстана. Потым выступ дзяѓчат, танец на працягу хвiлiны, i зноѓ выходзяць баксёры, але ѓжо цяжэй.
  I зноѓ счапiлiся.
  Алег заѓважыѓ:
  - Вось Флойд папрасiѓ расiйскае грамадзянства. Шкада, што пасля завяршэння сваёй кар'еры.
  Джэйн яхiдна адказала:
  - Яго прыцягваѓ нiжэйшы падаходны падатак, а не ваша дзяржава.
  Хлопчык-каратыст пагардлiва фыркнуѓ i па-фiласофску вывеѓ:
  - Матыѓ не мае значэнне. Але гэта было прадыктавана, магчыма, i меркантыльнымi меркаваннямi, але нам пайшло на карысць.
  Джэйн капрызна паказала мову:
  - Адным хулiганам у вас стала больш.
  Алег надзьмуѓся i праспяваѓ:
  - Хулiган! Да нас едзе, да нас едзе, да нас едзе хулiган!
  Хлапчук адцягнуѓся. Ад магутнага ѓдару чарнаскурага баксёра, рускi баец упаѓ. Судзьдзя пачаѓ адлiчваць. Расейскi баксёр з цяжкасцю падняѓся. Накдаѓн. Амерыканец кiнуѓся на дабiванне. Расейскi баец сышоѓ у блок. А затым павiс у клiнчы. Пачалася валтузня.
  Джэйн дасцiпна заѓважыла:
  - Бокс, у адрозненне ад палiтыкi, толькi часам бывае брудным.
  Алег пагадзiѓся:
  - У боксе ѓ чэмпiёна фора адносная, у палiтыцы ѓ кiраѓнiка - абсалютная!
  Джэйн кiѓнула i дадала:
  - Палiтык гэта хiтрун, толькi ѓ адрозненне ад Астапа Бэндэра, толькi псуе настрой тым, каго абдурыѓ.
  Хлапчук-вундэркiнд цiхенька засмяяѓся. На рынгу расiйскi баксёр абаранiѓ да канца раунда. Дакладней, прымусiѓ ѓгразнуць супернiка ѓ клiнчы. I сеѓ на крэсла, аблiваецца вадой.
  Алег рацыянальна заѓважыѓ:
  - У палiтыцы, у адрозненне ад бокса, дужанне не ведае перапынкаѓ памiж раѓндамi.
  Джэйн на гэта пагразiла пальчыкам i вымавiла:
  - У боксе не кожны ѓдар бачны, але ѓ палiтыцы кожны ход скрыты ѓ тумане!
  Алег не зусiм да месца праспяваѓ:
  - Сiнi туман, падобны на падман. Падобны на падман - сiнi туман.
  На рынгу зноѓ бой. Амерыканскi, чарнаскуры баец надыходзiць. Расеец сыходзiць i трымае блок. I часам агрызаецца насустрач. Бой, што i казаць, жестковат. Капае кроѓ.
  Алег дасцiпна выводзiць:
  - У боксе кроѓ разлятаецца кроплямi, а ѓ палiтыцы фантанамi.
  Джэйн папраѓляе хлапчука:
  - Красамоѓныя палiтыкi, прымушаюць багата пралiваць чырвоную вадкасць.
  Юны вундэркiнд заѓважае:
  - Пачынаюць палiтыкi з чырвоных прамоѓ, спараджаючы да прыбыцця, толькi катаѓ.
  Дзяѓчынка-англiчанка дасцiпна заканчвае:
  - Мова ѓ палiтыка i балахон ката аднаго колеру, але апошнi, заѓсёды прадуктыѓней.
  Дзецi змоѓклi.
  Расеец выстаяѓ у раѓндзе. I сядзеѓ, палоская рот вадой. Вiдаць яму цяжка. Чарнаскуры амерыканцаѓ таксама стамiѓся. Бой напружаны. Алег заѓважыѓ:
  - Красамоѓе колеру крывi, коснамоѓе фекалiяѓ.
  Джэйн сумна кiѓнуѓ пацвердзiѓшы:
  - Маѓчанне золата - калi затыкаеш рот палiтыку.
  Алег глыбакадумна вымавiѓ:
  - Мова дадзена палiтыку, каб хаваць свае думкi, але звычайна палiтык мовай выкрывае сваё тугадумства.
  Дзецi. як вiдаць, не па ѓзросце разумныя i адрознiваюцца фiласофскiм складам розуму. Ну што возьмеш - вундэркiнды!
  Паядынак скончыѓся. Амерыканец не хаваѓ сваёй упэѓненасцi ѓ перамозе. Расейскi баксёр глядзеѓ злосна. Вiдавочна не склаѓся бой. А бо гэта пад самыя выбары паядынак.
  Суддзi абвясцiлi запiскi. Амерыканец зашыпеѓ ад злосцi. Адзiн суддзя даѓ перамогу яму, iншы рускаму, трэцi паставiѓ нiчыю. Было, вядома, завошта злавацца. Маѓляѓ, засудзiлi!
  Джэйн пляснула нагой па мармуровай плiце i, хiхiкнуѓшы, заѓважыла:
  - Вось i вы таксама на сваёй тэрыторыi падмяркоѓваеце!
  Алег злосна заѓважыѓ:
  - А першыя раѓнды? Да накдаѓна, наш глядзеѓся лепей!
  Джэйн пагадзiлася збольшага:
  - Занадта жвавы старт вядзе да траѓмаѓ, занадта млявы пакiдае без лаѓраѓ!
  Алег лагiчна заѓважыѓ:
  - Самае галоѓнае ѓ партыi дэбют, а ѓ жыццi школа.
  Джэйн рацыянальна дадала:
  - У дзяцiнстве школа здаецца ланцугом, пасталеѓшы, разумееш, што без яе звёнаѓ не прыходзiш да поспеху.
  Алег з сумным выглядам праспяваѓ:
  - Дрэнна жыццё школьнае, у iм кожны дзень кантрольнае. А калi б'юць вучнi, хадзiць туды нам не з рукi!
  Джэйн зарагатала. Тым часам , каронны бой наблiжаѓся. Бiлiся ѓжо баксёры цяжэйшай вагi. Больш тэхнiкi, менш бязладдзя. Рух разгледзець куды лягчэй. I лiчыць акуляры таксама.
  Алег адзначыѓ:
  - Жыццё, як матч бокса, толькi суддзi любяць не тых, хто мацнейшы, а тых, хто хiтрэйшы.
  Джэйн шлёпаючы загарэлымi нагамi па падлозе, дадала:
  - Хiтрасць можа кампенсаваць недахоп сiл, але нямоглая замянiць поспех.
  Алег таксама падтрымаѓ настрой:
  - Вязенне кахае разумных, поспех адважных, фартуна знаходлiвых, але чаму ѓсе непрыемнасцi сыплюцца на лiтасцiвых?
  Джэйн уздыхнула i заѓважыла:
  - Залатое сэрца, самая спусташальная каштоѓнасць.
  Хлапчук уздыхнуѓ. Нажаль, гэта сапраѓды, святая праѓда. Спусташальная каштоѓнасць, залатое сэрца, але...
  Хлапчук-вундэркiнд вымавiѓ:
  - З залатым сэрцам не набiваюць кiшэнi, але набываюць неѓмiручасць.
  Джэйн запярэчыла на гэта:
  - Неѓмiручасць нельга купiць, i нават нельга заслужыць, бо гэта, абсалютна неацэнны дарунак!
  Дзецi, крыху вострыя, зноѓ паглядзелi на рынг. На гэты раз ужо расiйскi баксёр пайшоѓ наперад, i нават патрос некалькiмi ѓдарамi свайго сапернiка. Той адчайна спрабаваѓ увайсцi ѓ клiнч, але не атрымлiвалася. Вось прайшоѓ апераджальны аперкот. Баксёр упаѓ на калена, i затрос галавой.
  Алег заѓважыѓ:
  - Часцей за ѓсё атрымлiваюць страсенне мазгоѓ пустыя галовы.
  Джэйн палiчыла патрэбным дадаць:
  - У боксе як у жыццi, толькi падаць не так балюча.
  Баец усё ж устаѓ i пачаѓ энергiчна адказваць. I нават патрапiѓ у падбародак расейцу, прымусiѓ захiстацца. Той знiзiѓ тэмп, i крыху прытармазiѓ.
  Алег сказаѓ, складана i дасцiпна:
  - Пры кожнай няѓдачы, даваць умейце рэшты, iнакш вам удачы не вiдаць.
  Джэйн прачырыкала:
  - Малайчына, малайчына, ён розумам выдатны. Пяты год усё сядзiць у трэцiм класе!
  Скончыѓся раѓнд, i баксёры расселiся адпачываць. Алег падумаѓ, што ѓ боксе ёсць, нешта звярынае. Вось каратэ выглядае больш эстэтычна. Асаблiва, калi б'юцца дзяѓчаты. У iх такiя панадлiвыя ножкi. Можна любавацца гадзiнамi, выпрабоѓваючы смутнае, але прыемнае хваляванне.
  Так , ён становiцца старэй, ператвараючыся ѓ мужчыну. Усё становiцца крыху iншым. Вось i Джэйн выклiкае зусiм iншыя пачуццi. Ты ператвараешся з хлопчыка ѓ падлетка. Становiшся буйнейшым. I ѓсё больш думаеш аб дзяѓчынках. Раней ты iх пагарджаѓ, i яны былi амаль не цiкавыя, а зараз...
  Алег, як вундэркiнд, у тэорыi ведаѓ, як гэта адбываецца памiж мужчынам i жанчынай. Узнiкалi думкi, а не цi паспрабаваць гэта з Джэйн? Яна ж такая прыгожая i разумная. I тады Алег зможа лiчыць сябе па-сапраѓднаму дарослым.
  Але якраз з Джэйн хлапчука ахоплiвала нясмеласць, i ён губляѓся, не адважваѓся на больш смелыя дзеяннi. Прасцей было б атрымаць першы досвед з дарослай жанчынай.
  Алег вырашыѓ, што пасля новага года, абавязкова паспрабуе, як гэта робяць дарослыя. У iнтэрнэце пiшуць, што гэтае вялiкае задавальненне, асаблiва для жанчыны. Ды ѓ кiно бачна, як гэта падабаецца дарослым. Эх, чаму iм дзецям забараняюць глядзець такiя вось фiльмы? А тым болей у iх здымацца? Хлапчук, якi ѓжо ѓдзельнiчаѓ у здымках, уявiѓ сябе i ѓ дарослым фiльме. Гэта крута!
  У вучоных кнiгах пiшуць, што эратычныя фантазii падлеткаѓ цалкам натуральныя. I нават паталогiя, калi iх няма. Дык чаму, не дазваляюць падлеткам абменьвацца сваiм сэксуальным досведам у фiльмах? Адкуль гэтае ханжаства пайшло? Можа ад ЗША?
  Да выбараѓ Бога Алег марыѓ стаць прэзiдэнтам Расii. Уяѓляючы, пры гэтым, сябе то вялiкiм заваёѓнiкам, то вялiкiм будаѓнiком. Часам уяѓляѓ сябе i на месцы Гiтлера, цi Сталiна. Ну, калi Сталiн i так перамог у другой сусветнай вайне менш як за чатыры гады, што можна лiчыць i поспехам.
  Вось расiйскiя вайскоѓцы да гэтага часу бамбуюць у Сiрыi i пры гэтым выхваляюцца перамогамi над амаль сярэднявечнымi маджахедамi. А Сталiну супрацьстаяла наймацнейшае ѓ свеце i тэхнiчна лепш за ѓсiх абсталяванае войска.
  Няѓжо ѓ немцаѓ не былi самыя першыя ѓ свеце рэактыѓныя самалёты з практычным узбраеннем? I балiстычныя ракеты? I лепшыя падводныя лодкi? I самы дасканалы для другой сусветнай вайны аѓтамат. Ды "Тыгр"-2, "Ягдпантэра", "Фердынанд", "Ягдтыгр", "Панцар"-4, былi лепшымi для свайго часу машынамi. Ды "Пантэра" i "Тыгр", на момант свайго з'яѓлення, i некаторы час пасля гэтага, былi лепшымi танкамi свету.
  Так што перамагчы немцам менш, чым за чатыры гады, вялiкае дасягненне.
  А вось выйграць за немцаѓ другую сусветную вайну? Для гэтага трэба было найперш адмовiцца ад паходу на СССР i дабiць Брытанiю. Вось тады?
  Тады б i Сталiн нiкуды б не падзеѓся. I тое, што ѓ Сталiна стала б больш танкаѓ, кампэнсавалася б нямецкiмi распрацоѓкамi. I галоѓнае новымi каланiяльнымi дывiзiямi.
  Пакуль хлапчук-вундэркiнд лунаѓ у аблоках, пара паядынкаѓ скончылася.
  Мае быць перадапошнi бой, ужо суперцяжэй. На разаграванне выйшаѓ Аляксандр Усцiнаѓ, вядомы ѓ Расii баксёр, i Пiцер, былы чэмпiён свету, але вельмi рэдка якi б'ецца ѓ апошнiя гады. Бой быѓ за нязначны тытул. Але ѓсё ж бiѓся былы чэмпiён свету i прэтэндэнт на гэтае званне.
  Стаѓкi былi амаль роѓныя. Джэйн заѓважыла:
  - Прыкметная рознiца ѓ росце ѓ байцоѓ.
  Алег кiѓнуѓ:
  - Так. Усцiнаѓ буйны хлопец. Але яму яшчэ не даводзiлася бiцца з былымi чэмпiёнамi свету. Толькi з будучымi.
  Джэйн з ухмылкай вякнула:
  - Стараваты Усцiнаѓ.
  Алег злосна запярэчыѓ:
  - Клiчко яшчэ старэйшы, але ѓ паядынку з Паветкiным лiчыцца фаварытам. Не часта бывае, што баксёр у сорак два гады яшчэ фаварыт.
  Джэйн праспявала ѓрывак з савецкай песнi:
  - Скокi. Я сёння фаварыт! Ведаю, ставяць на iншародца, але, напэѓна, будзе ён пабiты!
  Алег тупнуѓ голай, набiтай нагой i вымавiѓ:
  - Мы думаю, пераможам.
  Бой пачаѓся без разведкi. Адразу абодва баксёры кiнулiся наперад, i пайшоѓ абмен ударамi. Потым байцы сышлiся ѓ клiнчы. Усцiнаѓ павiс на сваiм сапернiку.
  Джэйн заѓважыла з мiлай мiнай на твары:
  - Тактыку Клiчко Усцiнаѓ пераймае.
  Алег адказаѓ у рыфму:
  - Выдатна ѓсё тое, што да перамогi вядзе. Узяць уверх над ворагам, ну а сродкi не ѓ рахунак.
  Джэйн сур'ёзна заявiла:
  - З цябе б атрымаѓся выдатны Бог, а можа i дыктатар.
  Алег па сакрэце падзялiѓся:
  - Я часта ѓяѓляю сябе на месцы цароѓ цi розных тыранаѓ. Напрыклад, пацешна прыдумаць альтэрнатыѓную гiсторыю Напалеона Банапарта.
  Джэйн адказала не адразу. Першы раунд завяршыѓся. Пiцер быѓ моцна узбуджаны i хадзiѓ каля кута, Усцiнаѓ бераг сiлы. Бой аднавiѓся. Пiцер атакаваѓ. Усцiнаѓ адказваѓ. Пайшоѓ зноѓ размен ударамi.
  Джэйн выказала здагадку:
  - Напалеон мог замест паходу на Расею заваяваць Турцыю. Гэта было б для яго вельмi простай справай. А падзенне Турцыi... Гэта ѓвогуле дасягненне, за якое яму былi б удзячныя, усе хрысцiяне свету.
  Алег без ваганняѓ пацвердзiѓ:
  - Гэта вiдавочны шлях. Але Напалеон не жадаѓ для сябе лёгкiх шляхоѓ. Акрамя таго, у яго была iдэя пашырыць Польшчу, i пасадзiць там на пасад свайго сына.
  Джэйн зноѓ зрабiла здагадку:
  - Альтэрнатыѓны шлях вайны паход на Кiеѓ. Стварэнне на ђкраiне фармальна незалежнай дзяржавы, пад заступнiцтвам Францыi.
  Алег з гэтым таксама пагадзiѓся:
  - Гэта нядрэнны варыянт. Але паход на Маскву з'яѓляѓся, куды вялiкай спакусай. Напалеон не змог прадбачыць, што яму давядзецца сутыкнуцца з суровым клiматам. Генiяльны чалавек аказаѓся неѓладаны над надвор'ем.
  Джэйн палiчыла патрэбным нагадаць:
  - I Гiтлера загубiлi маразы. Зрэшты, у адрозненне ад Напалеона, фюрара вялiкiм не прынята лiчыць.
  Алег пацiснуѓ сваiмi мускулiстымi плячыма.
  На рынгу стала, пасля першых трох дынамiчных раундаѓ, больш спакойна. Усцiнаѓ працаваѓ джэбам, зрэдку дадаючы правай. Пiцер, падобна, з-за доѓгага прастою пакрыѓся iржой, i яго напады не давалi эфекту. Але часам ён чапляѓ Усцiнава. Зрэшты, расiйскi баксёр крыху змянiѓ тактыку i тэхнiку. Адмовiѓся ад адкрытай стойкi на карысць класiчнай. I гэта палепшыла абарону. Джеб працаваѓ не занадта актыѓна, але пападаѓ у занадта расчыненага нiгерыйскага баксёра.
  Алег вымавiѓ з усмешкай:
  - Усе змены да лепшага, акрамя старэння.
  Джэйн палiчыла патрэбным дадаць:
  - Дрэнна старэць, але яшчэ горш упадаць у дзяцiнства.
  Хлапчук не стаѓ з гэтым спрачацца. Але па-фiласофску заѓважыѓ:
  - Няма шчаслiвейшыя пары дзяцiнства, i няшчасней, калi ѓпадаюць у дзяцiнства.
  Джэйн з гэтым пагадзiлася, але збольшага:
  - Старому льву горш, чым юнаму шчанюку, але лепш, чым састарэламу барану.
  Дзецi зноѓ паказалi сваю кемлiвасць i ѓменне гаварыць афарызмамi. А на рынгу было сумнавата. Усцiнаѓ асцярожнiчаѓ, а Пiцер не занадта добра падрыхтаваѓся да бою i таксама знiзiѓ актыѓнасць, вiдавочна падводзiла дыхалка. Усё ж джэб Усцiнава дазваляѓ набiраць ачкi. Дванаццаць раундаѓ, i гэта надакучае. Публiка свiшча. Стукаюць i патрабуюць хутчэй рухацца.
  Алег цалкам да месца заѓважыѓ:
  - Дрэнная змена, старэнне, але калi цар - кансерватар, то ён ужо стары.
  Джэйн з усмешкай заявiла:
  - Цары старэюць, народ жа вечна юны - дык няхай будзе рэспублiка замест манархii!
  Алег ахвотна пацвердзiѓ:
  - Цар з гадамi старэе, а народ мудрэе!.
  Джэйн зноѓ дадала з вастрынёй:
  - Доѓга жыць, не значыць старэць, а значыць, станавiцца мудрым.
  Малюнак бою на рынгу стаѓ мяняцца. Усцiнаѓ актывiзаваѓся, Пiцер ужо заняѓся сваiм адкрытым выжываннем. Мабыць, былы чэмпiён не рыхтаваѓся да дванаццацiраундавага паядынку i проста спакусiѓся ганарарам. I атрымлiваѓ зараз па поѓнай. Але выяѓляѓ стойкасць алавянага салдацiка.
  Алег зноѓ выказаѓся:
  - Дынамiчныя рэжымы самыя ѓстойлiвыя.
  Джэйн рацыянальна дадала:
  - Часцей за ѓсё хiстаецца ѓлада, што прывыкла стаяць на месцы.
  Алег з радасцю дадаѓ:
  - Кiраѓнiк у руху нiколi не падае.
  Джэйн лагiчна дапоѓнiла:
  - Кiраѓнiк тугi на ѓздым - абавязкова звалiцца.
  Алег дасцiпна вымавiѓ:
  - Рэжым у застоi абавязкова захiстаецца.
  Джэйн дапоѓнiла:
  - Холад застою спараджае кiпенне абурэння.
  Хлапчук-вундэркiнд, не жадаючы спыняцца, секануѓ:
  - Калi народу холадна ад застою, падаграваецца хваля незадаволенасцi.
  Дзецi крыху выгаварылiся. Так, сёння яны ва ѓдары. Так i востраць, самымi класнымi афарызмамi. А яшчэ некаторыя лiчаць, што падобнае не пад сiлу юнаму пакаленню.
  Але вось i паядынак памiж Усцiнавым i Пiтэрам падышоѓ да канца. Чарнаскуры баец быѓ добра збiты, у яго крывавiла брыво, але ён здолеѓ дастаяць да канца. Аднак нiхто не сумняваѓся ѓ перамозе Усцiнава. Сапраѓды, аб'явiлi лiк судзейскiх запiсак. Расiйскаму баксёру аддалi дзесяць раѓндаѓ i два, вiдаць, першых, абвясцiлi нiчыйнымi. Перамога цалкам заслужаная, але Пiцер быѓ у дрэннай форме абаранiѓ да канца. Але ѓсё ж для сарака двух гадовага Усцiнава гэта важная перамога. I, вядома ж, ён мае права парадавацца.
  Алег вывеѓ чарговы афарызм:
  - Перамога не бывае малой, затое паражэнне заѓсёды перапаѓняе сэрца горыччу.
  Джэйн, як бы ѓжо па традыцыi, дадала:
  - Нават невялiкая параза перапаѓняе чалавека прыкрасцю.
  Алег таксама не прамашка:
  - Самая маленькая перамога , напаѓняе радасцю да краёѓ.
  Пасля чаго дзецi спынiлiся. Пачалася самая галоѓная частка шоу. Бой за тытул чэмпiёна свету памiж двума сусветна вядомымi баксёрамi: Клiчко i Паветкiным.
  Першым па традыцыi выходзiѓ прэтэндэнт. У дадзеным выпадку гэта Уладзiмiр Клiчко. I адразу ж нечаканасць. Змена музычнага суправаджэння. Цяпер iграла больш дынамiчная мелодыя i чулася:
  - Удар моцны, баец стыльны, але цiкавасць у хлопца суцэль спартовы!
  Вядомая маладзёжная песня: панчар.
  Алег заѓважыѓ з усмешкай:
  - Перамены заѓсёды да лепшага, нават старэнне, у канчатковым вынiку, адпраѓляе цябе на тое, лепшае святло.
  Джэйн па-фiласофску пацвердзiла:
  - Адзiнае суцяшэнне ѓ старасцi, яна не доѓжыцца занадта ѓжо доѓга.
  Алег дасцiпна прымецiѓ:
  - Усё ѓ свеце канчаецца, i хваробы, i старасць, i дыктатуры, толькi праблемы вырашаць даводзiцца да бясконцасцi.
  Джэйн у адказ праспявала:
  - Але веру, прыйдуць часы,
  I згiне жорсткая ѓлада.
  Не будзе панаваць Сатана,
  Не дасць Бог нам у безданi знiкнуць!
  
  Веру, эпоха надыдзе
  Вялiкай чысцiнi,
  Авель жывы, мёртвы Каiн-
  У рэал увасобяцца мары,
  Святыя народа мары!
  Дзяѓчынка ѓбачыла, што на яе ѓсё азiраюцца i замоѓкла. Зайграла мелодыя характэрная для выхаду Аляксандра Паветкiна.
  - Мы жывем на бацькоѓскай Зямлi,
  Унукi Сорага, слаѓныя дзецi.
  I ляцiць на крылатым канi -
  Русь у далёкiя тысячагоддзi!
  Абодва баксёра зараз на рынгу. Паветкiн прыкметна нiжэйшы за Клiчко i саступае ѓ даѓжынi рук. Уладзiмiр Клiчко, як звычайна, падсмажаны, атлетычны, рэльефны. Калi твар i пастарэѓ, то цела жылiстае, маладое, з выступоѓцамi венамi. Як заѓсёды Уладзiмiр рыхтаваѓся i араѓ на трэнiроѓках. Паветкiн не гэтак атлетычны i рэльефен. Але гэта выдатны баец, першы, i пакуль адзiны, расiйскi чэмпiён Алiмпiяды ѓ суперцяжкай вазе. Белабрысы рускi вiцязь, з выкалатай славянскай свастыкай на грудзях.
  Алег адзначае з нязгаснай дасцiпнасцю:
  - Белыя валасы ѓ жанчын асацыююцца з глупствам, але хто лiчыць бландынак дурамi, няхай збляднее, як палатно, i счарнее ад прыкрасцi!
  Джэйн не падтрымала дасцiпнасцi партнёра. Гучалi гiмны. За Украiну выконвала Джамала, якая паспела стаць пераможцай Еѓрабачання. Кабзона, як i мiнулым разам, не было: захварэѓ. Гiмн Расii выканаѓ менш вядомы, але з вельмi моцным голасам оперны спявак.
  Алег зноѓ пашкадаваѓ:
  - Гучны голас можа аглушыць, нават належаць дурню, але цiхi шэпт разумнага грукоча, як гром, заглушаючы самы шалёны роѓ.
  Джэйн адказала з ухмылкай:
  - Ишак раве гучна, леѓ яшчэ гучней, але вялiкi чалавек здольны застрашыць нават шэптам.
  Хлопцы змоѓклi. Прагучаѓ гонг, i пачаѓся гiстарычны бой. Калiсьцi, не так ужо i даѓно, два гэтыя байцы бiлiся ѓ Маскве. I вось зараз памiж iмi паядынак-рэванш. Цi засвояць баксёры, атрыманыя раней урокi, цi памяняюць тактыку?
  Пачатак бою паказаѓ, што Паветкiн верны сабе, iдзе наперад. Вiдавочна iмкнецца вырашыць бой адным моцным ударам. Уладзiмiр Клiчко працуе джэбам i пры першай жа магчымасцi вяжа супернiка. Зрэшты, некаторае адрозненне ад першага бою ёсць. Клiчко больш прабiвае правай, прычым нейкiм гакам. I па-ранейшаму, былы вялiкi чэмпiён хуткi.
  Паветкiн жа спрабуе прэсiнгаваць. Першы раунд прайшоѓ актыѓна. Расейскi баксёр на прапускаѓ джэбаѓ i пару разоѓ пахiснуѓся ад удару правай.
  Джэйн глядзела на паядынак з цiкавасцю i заѓважыла:
  - А Уладзiмiра, падобна, нездарма лiчылi фаварытам букмекеры.
  Алег не занадта дасцiпна адказаѓ:
  - Ён буйней, i галоѓнае ѓмее карыстацца даѓжынёй рук. Шкада, што Саша не такi вялiкi, як Коля.
  Джэйн хiхiкнула, прачырыкаѓшы:
  - Як Коля-кувалда!
  Другi раунд выдаѓся больш напружаным. Паветкiн зноѓ пайшоѓ наперад, пачаѓ прабiваць у скачку. I нечакана нарваѓся на аперкот правай. Удар не зусiм тыповы для Уладзiмiра Клiчко. Прабiць знiзу i з невялiкай дыстанцыi. Вiдаць, што былы вялiкi чэмпiён не губляѓ час дарма, i здолее адпрацаваць новы ѓдар i прыкметна пашырыць свой арсенал.
  Накдаѓн апынуѓся цяжкiм. Паветкiн устаѓ толькi пры лiку восем, i яго хiстала.
  Тым не менш, рускi вiцязь рашуча трасянуѓ галавой:
  - Працягваем бой!
  Клiчко наляцеѓ на Паветка iна. Прабiѓ тройку. Пасля яшчэ дадаѓ. Паветкiн упаѓ, суддзя пачаѓ лiчыць. Але вось рускi вiцязь зноѓ падняѓся, i на гэты раз адступiѓ. Зрэшты, Клiчко не спяшаѓся. Абстрэльваѓ сабе джэбам. Паветкiн жа адчайна выжываѓ.
  З цяжкасцю дацягнуѓся да крэсла ѓ куце рынга i ѓпаѓ. Трэнер стаѓ даваць парады. Маѓляѓ, не спяшайся, адпачнi, не лезцi ѓ размены ѓдарамi.
  Алег назiральна заѓважыѓ:
  - Не! Бракуе ђладзiмiру акульего iнстынкту. Не дабiѓ супернiка.
  Джэйн дасцiпна дадала:
  - Недабiты вораг, як не долеченная хвароба - чакай ускладненняѓ.
  Трэцi раунд прайшоѓ з перавагай Клiчко, якi марудлiва апрацоѓваѓ свайго супернiка левым джэбам. Паветкiн паводзiѓ сябе пасiѓна i даволi шмат пускаѓ. Нават пад правым вокам утварылася гематома.
  Але ѓ чацвёртым раундзе малюнак бою рэзка змянiѓся. Злёгку акрыяѓшы ад узрушэння, Аляксандр пайшоѓ наперад. Ён люта выкiдваѓ удары. Клiчко нават адступiѓся i стаѓ шукаць выратавання ѓ клiнчы. Паветкiн усё iшоѓ напралом. I зноѓ прапусцiѓ аперкот у падбародак. Упаѓ, але намаганнем волi прымусiѓ сябе падняцца. Але ногi ѓ рускага вiцязя сталi нiбы ватныя.
  Уладзiмiр Клiчко бiѓ левай рукой, Паветкiн прапускаѓ удары за ѓдарамi. Але стаяѓ. Прагучаѓ гонг. Рускi вiцязь, хiстаючыся, пабрыѓ спачатку не ѓ той кут. Але потым усё ж павалiѓся ѓ крэсла. Яго палiвалi вадой. Так, нялёгкi склаѓся паядынак.
  Джэйн заѓважыла:
  - Клiчко мог скончыць датэрмiнова.
  Алег злосна адказаѓ:
  - Уладзiмiр што, садыст?
  Пяты раунд пачаѓся з атакi Паветкiна, якi, не слухаючы трэнераѓ, зноѓ пайшоѓ наперад. Але ѓдары рускага вiцязя сталi нашмат павольней. Клiчко бiѓ Паветкiна джэбамi, потым падлавiѓшы момант, правёѓ жорсткi крос правай, звалiѓшы расiйскага баксёра. Чацвёрты накдаѓн, але рускi вiцязь падняѓся i працягнуѓ бой. Але бачна ѓжо без усялякай энергii. А гематома так i брыняла.
  Шосты раунд аказаѓся цяжкiм для рускага вiцязя. Клiчко праводзiѓ двойкi, бiѓ левы джэб, амаль заѓсёды трапляѓ. Рухi Паветкiна былi не скаардынаваны. I ён усё лавiѓ на сябе. Пад канец раунда Клiчко ѓрэзаѓ правай, свой новы аперкот. Аляксандр павалiѓся. Суддзя адкрыѓ лiк. Але рускi вiцязь усё ж падняѓся. Прагучаѓ горан. Палова бою ззаду. У куце чэмпiёна свету ѓзнiкла спрэчка: трэнер прапаноѓваѓ зняцца, а Паветкiн адчайна круцiѓ галавой - не.
  Нарэшце, пачаѓся i сёмы раунд. Паветкiн выйшаѓ на няцвёрдых нагах.
  Уладзiмiр Клiчко накiнуѓся я на яго. Адна тройка, другая. Былы чэмпiён свету ѓкладваѓся ва ѓдары i вiдавочна iмкнуѓся завяршыць паядынак датэрмiнова. З вока Паветкiна пацякла крывi, i ён зноѓ упаѓ. Судзьдзя пачаѓ адлiк. Пасля шостага накаѓту, Аляксандр усё ж падняѓся. I зноѓ удары па галаве, Клiчко правёѓ складаную камбiнацыю". Паветкiн упаѓ. З кута выкiнулi ручнiк.
  Гiстарычны паядынак скончыѓся перамогай Уладзiмiра Клiчко.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Нарэшце павiнна скончыцца, ва ѓсякiм разе, у сваiм самым масавым выразе, вакханалiя, i адбыцца найвялiкшая падзея: першы тур выбараѓ Бога 1 студзеня 2019 года.
  Перад самым святам, за гадзiну да таго як праб'юць куранты, за святочным сталом у вялiкай маскоѓскай кватэры Грабачэнкi сабралiся хлопцы на чале з Алегам. Бацькi святкавалi ѓ асобным пакоi. Дзецi ж тусавалiся ѓ гасцiнай. Свяцiлiся адразу два шырокiя экраны тэлевiзараѓ i кампутар. Сядзелi рабяты равеснiкi Алега i крыху старэйшыя. А таксама Джэйн i дзяѓчынка Ала. Хлапчукi балбаталi пра сваё, але, зразумела, больш за ѓсё ѓспамiналi выбары.
  Дзiмка, зрэшты, быѓшы чэмпiёнам Масквы па боксе сярод юнiёраѓ, цвёрда прайшоѓся па нядаѓнiм чэмпiёнскiм бою.
  - Ну i цурбан гэты Паветкiн. Трэба ж перцi, заляпiѓшы сабе вочы. I атрымлiваць па пысе.
  Алег пакiваѓ галавой i адказаѓ:
  - Аляксандр ваяваѓ так, як i павiнен ваяваць рускi вiцязь! Ён выклаѓся, але супернiк аказаѓся трывiяльна мацнейшым.
  Пецька са смяшком заѓважыѓ:
  - Прама як адмiрал Калядны - эскадра гераiчна загiнула, але ворагу не здалася.
  Ала хiхiкнула i вымавiла:
  - Адмiрал, адмiрал, усмiхнiцеся, пацяплiлi вы эскадру цiшком. Адмiрал, адмiрал, пацягнiцеся, толькi смелым пакараюцца моры.
  Воѓчык паляпаѓ па ноѓтбуку i заявiѓ:
  - Трапны ѓдар, выключна трапны,
  На рынг вылятае Паветкiн!
  Славка дадаѓ, падскокваючы на крэсле:
  Хтосьцi прысеѓ бiты ѓ пыл на ачко,
  Гэта ѓ накаѓт адпраѓлены Клiчко!
  I хлопцы засмяялiся. Алег, гледзячы на iх, падумаѓ: - Добра калi ты тынэйджэр. Табе амаль заѓсёды весела! А ѓ дарослых свае праблемы. Хаця хiба ѓ падлетка iх менш? Адна школа чаго вартая! А калi ты не дай Бог яшчэ i сярод хлопцаѓ iзгой? Тое тады тваё жыццё i зусiм кашмар.
  Дзiмка стукнуѓ кулаком па стале i злосна вымавiѓ:
  - Так, але ѓ накаѓце аказаѓся Паветкiн. Ды яшчэ i не здолеѓ абаранiць усе раѓнды да канца, як было ѓ мiнулы раз. Такi ѓдар па прэстыжы Расii.
  Алег рацыянальна заѓважыѓ:
  - Большы ѓдар будзе, калi Богам свет выбера не расiянiна.
  Ала тонка пiскнула:
  - А кiтайца?
  Дзiмка пагардлiва фыркнуѓ:
  - Галiма тады нам будзе. Кiтайцы б'юць хлопчыкаѓ палкамi па пятках i прымушаюць усiх жыць нiбы ѓ калонii для малалетак.
  Алег заспакаяльна нагадаѓ:
  - Бог павiнен атрымаць больш за палову галасоѓ чалавецтва, пры ѓмове, калi на выбары прыйдзе больш за палову ѓсiх, хто жыве на Зямлi, уключаючы i дзяцей. Так што кiтаец хутчэй за ѓсё не пройдзе!
  Воѓчык, развядучы рукамi, заѓважыѓ:
  - Мы можам наогул застацца без Бога. Вось тады рэальна пераможа атэiзм.
  Пашка адмоѓна пакiваѓ галавой:
  - Не, так нельга! Калi мы застанемся без Бога, то хто будзе падтрымлiваць устойлiвасць светабудовы?
  Дзiмка падпёр падбародак кулаком i адказаѓ:
  - Сатана!
  Джэйн уступiла ѓ размову:
  - Я думаю, калi мы не выберам сабе Бога, то ѓсё вернецца на кругi свая. Стары Усявышнi вернецца да выканання сваiх абавязкаѓ.
  Хлапчукi хорам рыкнулi:
  - Нi за што! Мы хочам, каб чалавек стаѓ Звышчалавекам.
  Джэйн так мiла ѓсмiхнулася i спытала:
  - А як тады быць? Што, вы за поѓнае бязбожнасць?
  Алег заѓважыѓ на гэта:
  - Можна нешта прыдумаць. Можа, быццам бы калектыѓнага Бога.
  Джэйн хiхiкнула:
  - Не рэальна!
  Хлопчык-вундэркiнд запярэчыѓ:
  - Але ж вераць жа хрысцiяне ѓ Сёмуху. Ёсць некаторыя кiраѓнiчыя структуры, тыпу рады чатырох.
  Дзiмка падтрымаѓ Алега:
  - А бо праѓда. Дапушчальны, фармуецца калектыѓнае Бажаство. У прыватнасцi, адзiн ад Кiтая i яго сатэлiтаѓ, другi ад Расii i яе саюзнiкаѓ, трэцi ад ЗША са спадарожнiкамi, чацвёрты будзе прадстаѓляць Iсламскi мiр. Ну, прыкладна так, парада чатырох.
  Джэйн з iранiчнай усмешкай спытала:
  - А Iндыя?
  Дзiмка правёѓ рабром далонi па стале i прапанаваѓ:
  - А Iндыя няхай будзе разам з Кiтаем. Афрыка разам з Iсламам. Там неграѓ-мусульман шмат. А Расiя ѓбярэ СНД. Еѓропа будзе разам з ЗША, i ѓсё задаволены!
  Джэйн рацыянальна заѓважыла:
  - Такая рада чатырох апынецца не працаздольным. Занадта ѓжо розныя погляды ѓ гэтай чацвёркi на сусветныя i этычныя праблемы.
  Дзiмка паказаѓ кулак i з грозным выглядам вымавiѓ:
  - А ѓ спрэчных выпадках няхай апошняе слова застаецца за Расiяй.
  Хлапчукi ѓхваляльна загулi. Пашка вымавiѓ, скалячы зубы:
  - Кампрамiсу хочаш? Кампрамiс не для нас!
  Дзяѓчынка Ала нечакана перавяла размову на iншую тэму:
  - Вось твая сястра, Алег, у кiно здымаецца. А у якой ролi?
  Хлапчук-вундэркiнд з пафасам вымавiѓ:
  - Iсцiнай арыйкi, бязлiтаснай да ворагаѓ Рэйха!
  Ала хiхiкнула i заѓважыла:
  - Не занадта гэта смешна. Перамога Трэцяга Рэйха была на мяжы рэальнасцi, але да чаго гэта магло прывесцi?
  Алег суцэль сур'ёзна заѓважыѓ:
  - А гэта ѓжо пытанне для пiсьменнiкаѓ-фантастаѓ. Вядома, далягляд сусветнага камунiзму выглядае куды прывабней. I чаму ѓсiх так пацягнула ѓ антыѓтопii?
  Джэйн з усмешкай вымавiла:
  - Вiдаць перспектывы чалавецтва здаюцца не занадта ѓжо вясёлкавымi. А можа, ёсць i iншыя прычыны - жаданне адцягнуцца ад кашмараѓ.
  Алег на гэта запярэчыѓ:
  - Прычым тут кашмар. Жыць стала весялей. Прызнацца сапраѓды, надакучыла, калi па тэлебачаннi ѓвесь час паказваюць толькi аднаго, як самага крутога. А хацелася б бачыць розных.
  Дзiмка забiяцка ѓсмiхнуѓся i кiѓнуѓ галавой:
  - I гэта здарылася. Сапраѓды, выбары Бога проста ѓзрушаныя.
  Алег хацеѓ яшчэ нешта сказаць, як дзверы бясшумна расчынiлiся. З'явiлася сястра Анжэла i яе напарнiца па здымачнай пляцоѓцы Кацярына. Дадзеная дзяѓчына засвяцiлася на здымках адкрытага порна. Але таксама пра Трэцi Рэйх. У такiм кантэксце гэта адбывалася. Кацярына знялася ѓ груповуху i на танку спарвалася, ну зусiм непрыстойная дзеѓка.
  Таксама адна з галiн альтэрнатывак, у якой верхамат сутыкаецца з ЗША. Вядома, паказаць вайну памiж Амерыкай i Нямеччынай становiцца модна.
  Кацярына знялася ѓ АI, дзе Сталiн i Гiтлер падпiсалi мiр да Курскай дугi. Такi варыянт, у прынцыпе, быѓ рэальны. Прычым, быццам бы ёсць дадзеныя, што сапраѓды такiя перамовы вялiся. Захавалiся лiсты
  Мусалiнi, дзе ён угаворваѓ Гiтлера заключыць са Сталiным мiр.
  Праблема б у тым, што Гiтлер iсцi на нулявы варыянт, страцiѓшы столькi жаѓнераѓ на Усходзе, не хацеѓ. А Сталiну саступаць тэрыторыi, значыць прызнаваць, што вайна не выйграная , i бiць па сваiм прэстыжы. I, канешне, гэта стала праблемай. Але ѓ АI Сталiн разважыѓ так. Няхай Гiтлер паверне на Захад, i капiталiсты скончацца крывёй. А мы назапасiм сiлы, каб ударыць праз некалькi гадоѓ.
  Гэта значыць Сталiн разлiчваѓ, што ѓпарты Гiтлер будзе лезцi на захад, а Чэрчыль не ѓ меншай ступенi свавольны. Амерыканцы, вядома, не гэтак могуць апынуцца ѓстойлiвымi. Але i ѓ iх ёсць меркаваннi прэстыжу.
  Карацей кажучы, Сталiн пайшоѓ на кампрамiсны варыянт: межы трыццаць дзевятага года. Гэта значыць Румынiя атрымлiвала назад Малдавiю i частку Букавiны, Венгрыя захоѓвала свае ѓладаннi ѓ заходняй Украiне, i немцы таксама. Заходняя Беларусь i Прыбалтыка адыходзiлi да Нямеччыны. Вярталi сваё i фiны.
  Гiтлер, будучы пасля Сталiнграда не такiм упэѓненым, пагадзiѓся на такi кампрамiс. Тым больш, наяѓнасць тэрытарыяльных набыткаѓ дазваляла прапагандзе аб'явiць вайну выйгранай. Вядома, i Сталiнская прапаганда абвясцiла аб перамозе.
  Абодва бакi адчувалi сябе задаволенымi. Фюрэр кiнуѓ на дапамогу групе войскаѓ "Афрыка" ѓсю авiяцыю з усходняга фронту. I, адначасова, жорстка перагаварыѓ з Франка. Што, маѓляѓ, у мяне зараз рукi развязаныя, або няхай мае войскi да Гiбралтара, або мы цябе акупуем. Узамен, Iспанii абяцалi некаторыя землi ѓ Афрыцы.
  Франка, прыкiнуѓшы шанцы i разумеючы, што сапраѓды, сухапутныя войскi Вермахта яго акупуюць, пагадзiѓся.
  Гiбралтар штурмавалi войскi Майнштэйна. Цытадэль упала ѓ тры днi. Потым немцы i iх сатэлiты па найкарацейшай адлегласцi прарвалiся ѓ Марока. Кацярына здымалася ѓ гэтай версii вайны. Больш загартаваныя ѓ бiтвах на ѓсходзе, нямецкiя войскi адцiскалi амерыканцаѓ. Ды i "Пантэры" з "Тыграмi" куды мацней, пакуль яшчэ слаба ѓзброеных "Шэрманаѓ".
  Мабыць, i Фоке-Вульф вельмi добры, як знiшчальнiк. Кацярына таксама здымалася i лётчыцай, i на танку, i групавым порна. Яна, дарэчы, натуральная бландынка i вельмi прыгожая.
  Хлапчук пажыралi дарослых, i надзвычай сэксуальных дзяѓчат, вачыма.
  Анжалiка крыкнула:
  - Хелло, Алег! Ты, я бачу, стаѓ самай сапраѓднай, крутой зоркай. Нешта ѓ iнтэрнэце тваiм профiлем усе лайкi забiтыя.
  Хлапчук-вундэркiнд набычыѓся i важным тонам вымавiѓ:
  - А што? Людзi любяць моцных. Iм падабаецца рабiць з герояѓ зорак.
  Кацярына хiхiкнула i заѓважыла:
  - Я вось таксама порназорка са стажам, а высунулася ѓ Багi. Згадзiцеся, для людзей было б лепш, калi б замест жорсткага попыту за грэх панавала распушчанасць i ѓсёдазволенасць!
  Дзiмка ѓсмiхнуѓшыся, заявiѓ:
  - Вам ужо сапраѓды лепш, але без дысцыплiны наступiць бардак.
  Кацярына паглядзела на хлопчыка. Дзiмцы на выгляд гадоѓ чатырнаццаць, i ён вельмi прыгожы, з рэльефнымi цяглiцамi, спартовец. У адных шортах, яго мускулы вельмi добра бачныя. А мордачка прыгожы, валасы белыя, вельмi фотагенiчныя. Распуснай Кацярыне ѓжо за трыццаць. Канешне, у такiм узросце цягне на хлопчыкаѓ. I ваяѓнiца-кiназорка паклала руку на калена Дзiмку. Той адразу ж паклаѓ ёй у адказ сваю загарэлую далонь.
  Кацярына даволi замурлыкала. Прыемна дакранацца чыстай i загарэлай скуры падлетка.
  Анжалiка строга вымавiла:
  - Ну не трэба Каця так. Ён жа яшчэ дзiця.
  Кацярына хiхiкнула i адказала:
  - А я люблю нявiннiкаѓ.
  Дзiмка пакрыѓдзiѓся i шмыгнуѓ носам:
  - Я не нявiннiк!
  Алег таксама строга вымавiѓ:
  - За маiм сталом трэба паводзiць сябе прыстойна. Акрамя таго, артыкул за спакушэнне малалетак, яшчэ нiхто не адмяняѓ.
  Кацярына хiхiкнула i, паглядзеѓшы на Алега, спытала:
  - А хiба цябе, такога прыгожага не спакушалi дарослыя жанчыны?
  Хлапчук лагiчна заѓважыѓ:
  - Шмат прыгожых хлопчыкаѓ, але не ва ѓсiх жывёлы iнстынкты.
  Анжалiка хiхiкнула i папярэдзiла сяброѓку:
  - Сапраѓды, паводзь сябе прыстойна. А ѓвогуле, здымацца ѓ баявiку, куды прывабней, чым у порна.
  Кацярына з усмешкай адказала:
  - Гэта залежыць ад густу. Хоць, вось цiкава, як бы ѓ рэальнай гiсторыi склалася вайна на Захадзе, развяжы сабе Гiтлер рукi на ѓсходзе?
  Алег сур'ёзна i разважлiва адказаѓ:
  - Немцы i iх замежныя дывiзii якасцю пераѓзыходзяць амерыканскiя i англiйскiя. Ды i з Еѓропы iх было лягчэй забяспечваць. Так што, захапiѓшы Гiбралтар, вораг мог заняць i Афрыку, i Блiзкi Усход.
  Пашка на гэта заѓважыѓ:
  - Развагi па альтэрнатыѓнай гiсторыi, не так ужо i цiкавыя. Можа, лепш абмяркуем "Зорныя войны"?
  Кацярына кiѓнула i прачырыкала:
  - Так , гэта сапраѓды цiкава. Палпацiн стварыѓ магутны касмiчны флот, якi шматкроць пераѓзыходзiѓ паѓстанцаѓ, i павiнен быѓ бы забяспечыць парадак у iмперыi. Але навошта прывяла перамога паѓстанцаѓ? Толькi да лiшняга хаосу.
  Дзiмка дзёрзка заѓважыѓ:
  - Пры жорсткай уладзе, ты б не здымалася ѓ порнафiльмах, а стаяла б ля станка.
  Кацярына нагадала:
  - Рым быѓ вялiкай iмперыяй i ѓ iм панавала распуста. А Гiтлер першым у Еѓропе ѓзаконiѓ прастытуцыю i зрабiѓ яе прафесiяй!
  Анжалiка з гэтым пагадзiлася:
  - У Сiнгапуры вельмi жорсткая ѓлада, а прастытуцыя легальная.
  Дзiмка дасцiпна заѓважыѓ:
  - Чым цвярдзей улада, чым больш пасадак.
  Алег не зусiм у тэму адказаѓ:
  - Пустая галава лёгкая, але злятае без мазгоѓ яшчэ лягчэй.
  Анжалiка хiхiкнула i нагадала:
  - Iмператар Палпацiн валодаѓ вялiкай сiлай i магiяй. Таму ён мог трымаць iмперыю ѓ руках i кантраляваць розныя патокi. А ѓ Расii, адзiн чалавек спрабаваѓ кiраваць краiнай уручную i спарадзiѓ пазасiстэмны бардак.
  Алег гэта адразу ж пацвердзiѓ:
  - Чым менш здольнасцяѓ у кiраѓнiка, тым больш паѓнамоцтваѓ тырана.
  Кацярына хiхiкнула i дадала:
  - Шмат улады ѓ бяздарнасцi, прыводзiць да мiзэрных дарункаѓ.
  Пашка праспяваѓ, стукаючы нагамi па падлозе:
  - У тырана рэдка дар, але ѓ наяѓнасцi ѓдар.
  Анжалiка заѓважыла:
  - Палiтык, што шмат б'е, - адбiвае паляванне за сябе галасаваць.
  Кацярына прапанавала:
  - Тады вып'ем за тое, каб палiтыкi бiлi толькi лынды, не замiнаючы развiццю.
  I ѓсё выпiлi шампанскае. Дзецюкi лiчылi сабе дастаткова дарослымi, ды i напой быѓ безалкагольным.
  Наблiжаѓся Новы Год i пачатак галасавання. Хлапчукi натапырылiся. Алег уключыѓ вялiкi экран. Сканчалася шоѓ, i надышоѓ час навагодняга звароту прэзiдэнта. Вось i з'явiѓся кiраѓнiк дзяржавы. Вiдавочна стомлены, пастарэлы, з прыкметна якая павялiчваецца лысiнай. Прамова не адрознiвалася яркасцю i арыгiнальнасцю, i здавалася вымучанай. Зрэшты, прэзiдэнта можна зразумець, цi не лепшы аказаѓся 2018 год. Спачатку напружаная прэзiдэнцкая кампанiя, якая паказала менш пераканаѓчы вынiк, чым праракалi спецслужбы. А потым i выбары Бога.
  Выбары, у якiх бралi ѓдзел i трохгадовыя дзецi, i прыгавораныя да пажыццёвага зняволення. Адзiнае суцяшэнне, што ѓжо надыходзяць суткi першага тура. У другi тур праходзяць тыя два кандыдаты ѓ Багi, якiя сабралi больш за ѓсё галасоѓ. Калi колькасць галасоѓ аднолькавая, то ѓ другiм туры будуць прымаць удзел трое, цi чацвёра кандыдатаѓ. Так што тураѓ магло быць тэарэтычна не два, а болей.
  Памiж двума турамi павiнна прайсцi ѓсяго тры тыднi, таму хутка павiнна ѓсё скончыцца.
  Вось б'юць куранты, наступiѓ Новы год, па ѓсходнiм календары - год Кабана. Хлопцы, дзве дзяѓчынкi i дзве дзяѓчыны ѓсталi i загадалi жаданнi.
  Разумова вядома. Выпiлi шампанскага i селi ѓ крэслы.
  Кацярына заѓважыла:
  - Вясёлая ѓ нас абстаноѓка. Я вось таксама рушыла ѓ Багi. Прагаласаваць можна i пры дапамозе лайку ѓ iнтэрнэце. Давайце, знайдзiце маё прозвiшча i аддайце голас.
  Анжалiка ѓ адказ рыкнула:
  - Не ѓжо! Галасуе няхай кожны сам за сябе.
  Дзiмка выклiкнуѓ:
  - Закон джунгляѓ абвяшчае - кожны сам за сябе, а мы за Алега Грабачэнку!
  Пецька вымавiѓ з пафасам:
  - На выбарах перамагае лiк, але як часта яно спараджае здзiѓленне.
  Пашка выказаѓся з усмешкай:
  - Не кожны палiтык Сувораѓ, але кожны на выбарах бярэ менавiта лiкам.
  Славка кiѓнуѓ i працягнуѓ:
  - Якое б не было ѓменне, але без лiку на выбарах не выйграць.
  Грышка дадаѓ, працягваючы шэраг афарызмаѓ:
  - Чаму вынiкi выбараѓ амаль заѓсёды шлюб, таму што колькасць адольвае якасць.
  Алег падвёѓ вынiк:
  - Чым больш паслядоѓнiкаѓ, чым горшы палiтык, золата цягнецца да золата, а пясок да пяску.
  Кацярына з атрутай у голасе вымавiла:
  - Гэта будзе табе суцяшэннем, калi ты прайграеш выбары ѓ Багi.
  Анжалiка хiхiкнуѓшы, заѓважыла, дрыгаючы сваiмi моцнымi нагамi:
  - У палiтыцы паняцце розуму адноснае, затое ѓменне падмануць, абсалютнае.
  I дзяѓчына зашлёпала нагамi па паркеце. Кацярына стала шукаць на стале нешта мацнейшае, чым шампанскае. Жадалася сябе напампаваць. Ужо пачалося гiстарычнае галасаванне, за правiльнасцю якога сачылi мiльёны анёлаѓ ва ѓсiм свеце.
  Калi ѓжо людзям далi магчымасць абраць Усявышняга Бога, то трэба рабiць гэта сумленна. Наколькi гэта ѓвогуле магчыма. Хаця трохгадовы хлопчык-кандыдат ва Усемагутныя, выклiкае ѓсмешку.
  I ѓ дзiцяцi знайшлiся паслядоѓнiкi, якiя развесiлi мордачкi з заклiкам галасаваць. Сапраѓды, чаму не вылучыцца з ясляѓ, тым больш трохгадовы хлопчык так спрытна малюе лайкi. I прапануе ѓсiм па сусвеце з пакорлiвымi, але разумнымi рабамi.
  Зрэшты, лозунг: кожнаму па сусвеце з рабамi, ужо зацяганы. I гэта вядома яшчэ i дашкалятам. Адна дзяѓчынка паабяцала, напрыклад, навучыць размаѓляць жывёл, а людзям даць дар разумець iх мову.
  Таксама хоць нешта арыгiнальнае.
  Алег заѓважыѓ вельмi дасцiпна:
  - Палiтыкi хлусяць, а кандыдаты ѓ прэзiдэнты толькi складаюць.
  Анжалiка дадала з яхiдцай:
  - Нiкому з палiтыкаѓ верыць нельга, акрамя аднаго - у вас сапраѓды няма выбару,
  Дзiмка ѓставiѓ:
  - Як не галасуй, а ѓсё роѓна загалосiш ад расчаравання
  Пашка палiчыѓ патрэбным дадаць:
  - Галасаваць на выбарах можна, але пасаваць, калi няма выбару - нельга.
  Пецька заѓважыѓ:
  - Палiтык падобна д'яблу, толькi за душы плацiць толькi абяцаннямi.
  Грышка пацвердзiѓ:
  - Палiтык любiць працаваць мовай, але вынiк выходзiць бокам.
  Сашка дадаѓ:
  - У палiтыка на вярбе расце грушка, а дом родны псiхушка.
  Алег падвёѓ вынiкi:
  - У палiтыка чырвоная мова, жоѓты мозг, чорная душа i белы сцяг, як страхавы сродак.
  Анжалiка дадала з сарказмам:
  - Спявак спявае, а палiтык гарлапанiць, але ганарары абодва бяруць глоткай.
  Кацярына скончыла:
  - Палiтык, як шлюха, гатовы аддацца за грошы, але пры адпрацоѓцы заѓсёды халтурыт.
  Хлопцы змоѓклi. Трохi паелi торта i фаршаванага мяса. Дадалi апельсiнаѓ. Потым Анжалiка заѓважыла:
  - Самая салодкая гаворка палiтыка не заменiць падсоленай акраец.
  Алег, не саступаючы, дасцiпна адказаѓ:
  - Занадта салодкая гаворка не змяшчае солi.
  Пашка ахвотна пацвердзiѓ:
  - Мудры аратар, замест салодкагучнасцi здабывае соль думкi i паняццi.
  Сашка дадаѓ:
  - Словы не ѓтрымлiваюць соль, калi з вуснаѓ льецца мёд.
  Грышка таксама казырнуѓ дасцiпнасцю:
  - Палiтык любiць вывяргаць салодкае, але заѓсёды з прымешкай тухляцiны.
  Пецька таксама знайшоѓ што ѓ ставiць, тут усе хлопчыкi разумныя i спартовыя:
  - Палiтык вывяргае мёд, але ѓ адрозненне ад пчалы, джалiць увесь час.
  Дзiмка скончыѓ гэтую кавалькаду афарызмаѓ:
  - Палiтык гультаяваты, як труцень, джалiць, як пчала, але яго мёд нiкому не прыносiць карысцi.
  Хлопцы зноѓ змоѓклi. Алег уключыѓ забаѓляльную перадачу. Але не занадта яна забаѓляла. У Багi падалiся многiя зоркi. Хто для рэкламы, а хто верыѓ, што ѓ iх сапраѓды будзе шанец. Але ѓсё роѓна, сёе-тое можна паглядзець.
  Алег заѓважыѓ:
  - Палiтыка гэта цырк, але затое вiдовiшча можна бачыць без уваходнага бiлета.
  Кацярына дадала, скалячы жамчужныя зубы:
  - Палiтыкi клоуны, але з разадзьмутым ганарлiвасцю каралёѓ.
  Анжалiка таксама адзначылася:
  - Палiтыкi гэта блазна, якiя мараць не жартам аб каронах!
  Дзiмка дасцiпна працягнуѓ:
  - Палiтык, гэта вядома блазан, але часам кажа такое, што зусiм не да смеху.
  Славка таксама знайшоѓ што ѓставiць:
  - Палiтыкi часта выклiкаюць смех, але i адбiваюць жаданне жартаваць.
  Пецька таксама дадаѓ:
  - Палiтыкi, як i блазаны, але пры каралю ад апошнiх больш карысцi.
  Пашка вострым словам дадаѓ:
  - Палiтыкi любяць ператвараць свае шоу ѓ клаѓнады, але вельмi рэдка дораць добры настрой.
  Грышка падвёѓ прамежкавую рысу:
  - Як не смяшылi нас палiтыкi, падняць настрой можа толькi выкананне iмi абяцанага.
  Анжалiка цалкам сур'ёзна адказала:
  - Ну, палiтыкам гэта часта зусiм не па сiлах. А вось якi валодае ѓсемагутнасцю, можа ѓсё. Калi, вядома захоча, тое зробiць.
  Дзiмка па-свойму лагiчна спытаѓ:
  - А чаму ранейшы Гасподзь Бог дапушчаѓ падобнае? Я маю на ѓвазе войны, голад, землятрусы, стыхiйныя бедствы i астатняе.
  Кацярына, энергiчна кiваючы галавой, пацвердзiла:
  - Так, шмат у свеце гадасцяѓ. Але самае паскуднае, гэта старасць i хваробы. Толькi ѓявiце сабе, да чаго агiдныя старыя. Гарбатыя, маршчынiстыя, крывыя, з непрыемным пахам. Я нават уявiць сабе не магу, як можна так нявечыць жаночыя целы!
  Анжалiка падтрымала сяброѓку:
  - Так, i гэта мяне здзiѓляе. Няѓжо Гасподзь Бог мiрыѓся з тым, як радавалiся жанчыны. Бо кожная дзяѓчына гэта кветка, i яна не павiнна станавiцца маршчынiстай i брыдкай.
  Джэйн з усмешкай вымавiла:
  - Няма нiчога горш старасцi, акрамя завядання розуму.
  Кацярына пакiвала сваёй светлай, як снег галавой:
  - Не, старасць, гэта наогул фiгуральнае бязмежжа. Найперш усе людзi павiнны стаць маладымi i прыгожымi.
  Анжалiка, усмiхнуѓшыся, дадала:
  - Накшталт казачных эльфаѓ.
  Кацярына ва ѓсю глотку праспявала:
  - Я б выпiѓ мора з чорнаю iкрой. Вечна малады, вечна п'яны!
  Пашка прашыпеѓ i выдаѓ:
  - Старасць-гэта не каляндарныя гады, а стан душы.
  Анжалiка ахвотна пацвердзiла:
  - Вось i яно! Я вось сябе маральна адчуваю ладна пастарэлай. Нiбы прапусцiлi мяне праз мясасечку.
  Алег Грабачэнка кiѓнуѓ i пацвердзiѓ:
  - Калi хочаш памаладзець, не звяртай увагi на каляндар i цiск.
  Дзiмка хiхiкнуѓ i дасцiпна ѓставiѓ:
  - Не старэюць целам, хто вечна юны душой i малады розумам.
  Пашка палiчыѓ патрэбным дадаць:
  - Юны сэрцам i целам не спарахнее.
  Пецька дапоѓнiѓ:
  - Хто малады духам, нiколi не закасцянее плоццю.
  Анжалiка нягучна засмяялася i заѓважыла:
  - Мы тут добра пагаварылi. Але ѓсё ж невядомае пужае. Раптам, замест раю на Зямлi i вечнага жыцця ѓ бясконцай i шчаслiвай маладосцi, нас чакае дэспатыя?
  Кацярына энергiчным кiѓком галавы пацвердзiла:
  - Вось менавiта! Мы чакаем добрага, але чалавек, якi стане Госпадам Богам здабудзе над намi абсалютную ѓладу.
  Алег падвёѓ вынiк:
  - Усякая ѓлада разбэшчвае. Абсалютная ѓлада разбэшчвае абсалютна. I невядомасць першых крокаѓ Бажаства - страшыць.
  Дзiмка дасцiпна заѓважыѓ:
  - Цяжка быць Богам, але чортам заставацца i зусiм невыносна.
  Пашка адзначыѓ:
  - Добра чалавеку без Бога, пакуль праблемы не наваляцца з пекла.
  Славка пацвердзiѓ:
  - Часцей за ѓсё людзi ѓспамiнаюць пра Бога ѓ чорта на рагах.
  Грышка ѓ рыфму вымавiѓ:
  - Калi б чорт не гарэзаваѓ, чалавек бы не малiѓся.
  Пецька дадаѓ з усмешкай:
  - Менавiта страх перад Д'яблам, больш за ѓсё падахвочвае да кахання да ђсявышняга.
  Анжалiка ахвотна пагадзiлася:
  - Гэта добра сказана. Але ѓ дадзеным выпадку, што нас самiх чакае ад наступнага выбару?
  Кацярына шчыра прызналася:
  - Я вельмi баюся перамогi кiтайца. Бо ѓ iх у паднябеснай вельмi строга з парнаграфiяй. А я так кахаю здымацца ѓ эротыка i займацца каханнем з мужчынамi прыгожымi i новымi.
  Анжалiка ажыѓлена спытала:
  - З новымi мужчынамi?
  Кацярына шчыра прызналася:
  - Так, я люблю навiзну. Мне так падабаецца, калi ты з чалавекам ледзь знаёмая, так хочацца з iм закруцiць круты сэкс. Няѓжо гэта не зразумела?
  Анжалiка свiснула. А Дзiмка сур'ёзна адказаѓ:
  - А вы мне таксама спадабалiся. Я ведаю па фiльмах, што жанчынам вялiкае задавальненне дастаѓляе займацца каханнем з мужчынамi. Можаш паспрабаваць са мной, я хлопец моцны.
  Кацярына кiѓнула хлапчуку:
  - Ды хоць прама зараз!
  Алег строга вымавiѓ:
  - Не ѓ маёй кватэры. Трэба выконваць прыстойнасцi. Акрамя таго, можа Дзiмка табе яшчэ рана?
  Хлапчук-спартсмен адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Я моцны i хачу! I наогул, што за прымхi ѓбогiя. Па забаранялi падлеткам амаль усе. Таго нельга, гэтага нельга. Адпраѓ усю гэтую Дзярждуму ѓ пекла.
  Славка падтрымаѓ:
  - А што выдатная iдэя. - Дасцiпны хлапчук у рыфму праспяваѓ. - Не месца дума для роздумаѓ, а месца звады i ѓтрапёнасцi.
  Пашка наперабой заѓважыѓ:
  - Парламент вядома не цырк, але смех выклiкае яшчэ часцей.
  Алег згодна i вельмi энергiчна кiѓнуѓ:
  - За ѓсмешку можна прабачыць нават невыкананне перадвыбарных абяцанняѓ.
  Джэйн таксама падтрымала дасцiпна:
  - Можна ѓсё прабачыць палiтыку, акрамя таго, калi ён нiчога не выклiкае, акрамя жадання пазяхаць.
  Анжалiка ѓжо больш сур'ёзна прапанавала:
  - Давайце дэпутатаѓ Дзярждумы як-небудзь пакараем. Напрыклад, адправiм iх на зону. Няхай тыя, хто выступае за ѓзмацненне жорсткасцi крымiнальных пакаранняѓ, адчуюць любаты калонii на сабе.
  Алег з дзiцячай, мiлай усмешкай кiѓнуѓ:
  - I гэта будзе! Завошта i пастаiм.
  Рабяты i дзяѓчаты перакулiлi па куфлi безалкагольнага шампанскага i ѓжо сталi пазяхаць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ13 .
  У дзень галасавання Алег i Джэйн апранулiся прыгажэй, i адправiлiся нiбы на свята. Хлопчык нават купiѓ сваёй дзяѓчынцы кветкi. Вельмi кранальна глядзелася гэтая пара.
  Алег крочыѓ крыху наперадзе. Ён упершыню за доѓгiя месяцы надзеѓ прыбраныя красоѓкi. Хлопчык ужо паспеѓ крыху вырасцi з iх. Першага студзеня стаяла летняе надвор'е. Свецiць сонца, нiбы ѓ чэрвенi, спяваюць птушкi. Усё цвiце. У свеце ѓстанавiлася надвор'е характэрнае да патопу. I пануе iдылiя.
  Многiя людзi, i асаблiва дзецi, прагаласавалi па iнтэрнэце. I зараз проста забаѓлялiся, дзень быѓ выходны. На выбарчых участках можна было амаль бясплатна паесцi шашлык, купiць цукерак i зусiм дарма папiць апельсiнавы сок i з'есцi марожанае.
  Алег i Джэйн спачатку прагаласавалi, апусцiѓшы бюлетэнi ѓ скрыню. Потым селi за столiк i сталi не спяшаючыся есцi шашлык з марожаным.
  Дзяѓчынка-ангелька сапраѓды сказала:
  - Не дай Бог, што якога-небудзь дэпутата Дзярждумы абяруць. Яны ѓсё, што можна, але забараняюць i ѓсё, што нельга, таксама.
  Алег Грабачэнка заѓважыѓ:
  - Дума, як цырк патрабуе эквiлiбрыстыкi!
  Пасля чаго хлопчык-вундэркiнд рацыянальна адзначыѓ:
  - Але дэпутаты забараняюць не таму, што iм жадаецца, а таму, што iх да гэтага падахвочвае ѓладу. У першую чаргу, сам прэзiдэнт i ягонае атачэнне.
  Джэйн пахiтала галавой:
  - Вось менавiта гэтага я i баюся. Калi прэзiдэнт, рукамi Дзярждумы столькi забараняе, будучы чалавекам, тое, што ён стане рабiць, атрымаѓшы боскiя паѓнамоцтвы?
  Алег пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Можа здарыцца жудасная рэч. I таталiтарныя мiры Оѓэна здадуцца нам аазiсамi лiбералiзму! - Хлопчык цяжка ѓздыхнуѓ i, азiрнуѓшыся, вымавiѓ. - А бо ѓ яго рэальныя ёсць шанцы на сусветнае панаванне.
  Дзяѓчынка-ангелька прачырыкала:
  - Так, можа здарыцца страшнае. I свет ператворыцца ѓ казарму.
  Алег i Джэйн замоѓклi. Вецер раздзiмаѓ цудоѓныя, хвалiстыя валасы юнай анг лiчанкi. Хлопчык любаваѓся сваёй сяброѓкай. Яна сапраѓды вельмi прыгожая. Яму хутка трынаццаць. Ён ужо амаль дарослы. I адчувае ѓ сабе нешта незвычайнае. Надыходзiць пераходны перыяд, калi дзiця ператвараецца ѓ мужчыну. I ты гэта ѓжо адчуваеш фiзiчна.
  Жадаецца абняць i прыцiснуць сяброѓку.
  Ён уявiѓ сабе, што Джэйн гэта казачная прынцэса, якую трэба ратаваць з лап дракона. I менавiта такiм чынам трэба знайсцi цудоѓныя артэфакты, каб перамагчы лютага звера. Эх Джэйн, як ты зарадзiла каханне ѓ дзiцячым сэрцы.
  Хлапчук вымавiѓ:
  - Каханне, гэтае пачуццё падобнае флейце, толькi музыка куды саладзей.
  Гектар, тым часам, здымаѓся ѓ ролi амерыканскага капрала, якi абараняе Фiладэльфiю ад нацiску нямецкiх войскаѓ. Баi iшлi ѓ жнiѓнi сорак пятага года. Гiтлераѓцы падцiскалi Амерыку з поѓначы. Таксама альтэрнатыѓная гiсторыя. Горад увесь у пажарышчах. Яго абстрэльваюць з бамбаметаѓ i скiдаюць прэзенты з рэактыѓных сцярвятнiкаѓ. Карацей кажучы, падцiскаюць капiтальна.
  Больш дасканалыя нямецкiя танкi з серыi "Е", прасуюць амерыканскую абарону. Нi "Першынг", нi "Шэрман" не могуць канкураваць з гiтлераѓскiмi машынамi. Ды i ѓ рэактыѓнай авiяцыi таксама няма канкурэнтаѓ.
  Фашысты зацiскаюць амерыканцаѓ на iх жа тэрыторыi. Сапраѓды, становiцца да апошняй крайнасцi стрымна. Вось што значыць, калi ѓ Трэцяга Рэйха рукi развязаныя на ѓсходзе, i як тады можа працякаць вайна.
  Гектару прыйшлося зняцца i ѓ палоне, дзе яго лiтаральна згвалтавалi немкi. Здымкi самыя натуралiстычныя i грубiянскiя. Шчыпалi чарнаскурага юнака i цмокаѓ па-сапраѓднаму. I яшчэ i казыталi, бiлi бiзунамi, заганялi iголкi пад пазногцi.
  Пасцельныя сцэны спалучалiся з карцiнамi разбурэнняѓ i абстрэлаѓ. I асаблiва стала страшна, калi зарабiла гармата супертанка "Монстар", якi выкiдвае ракетны снарад вагой у дваццаць тон i разбурае цэлыя кварталы.
  Гектара капiтальна трасянула падчас абстрэлу. I наогул, тэмай другой сусветнай сталi марнатравiць.
  Напрыклад, чарнаскуры футбалiст праглядзеѓ адзiн пацешны, але дастаткова праѓдападобны сцэнар. У iм апiсвалася АI, у якой ЗША i Брытанiя адкрылi другi фронт яшчэ ѓ сорак другiм годзе. Маѓляѓ, сапраѓды, калi не стаѓ Захад цягнуць з гэтым. Хутчэй вайна скончылася б, цi не?
  Высадка адбылася ѓ лiпенi сорак другога года. Гiтлер быѓ вымушаны спынiць гэтак паспяхова пачаѓ яе наступ на Сталiнград, спынiѓшы войскi ѓ Варонежа. Частка сiл была знята з усходняга фронту i кiнута на заходнi.
  Саюзнiкi, у канчатковым вынiку пацярпелi жорсткае паражэнне, страцiѓшы больш за 750 тысяч толькi палоннымi. I гэта было збольшага заканамерна.
  У Вермахта яшчэ былi вольныя рэзервы, варта было толькi адмовiцца ад Сталiнградскай авантуры. А ѓ саюзнiкаѓ не хапала караблёѓ i рознага роду транспартаѓ для паспяховага забеспячэння сваёй групоѓкi. Адбiлiся таксама больш страты ангельцаѓ i амерыканцаѓ на моры i нявопытнасць дывiзiй ЗША ѓ бiтве з больш загартаваным ворагам.
  Катастрофа на захадзе аказала сур'ёзны ѓплыѓ на агульны ход вайны. Немцы былi змушаны на ѓсходзе толькi абараняцца. Савецкае камандаванне распачало наступ на Ржэѓска-Сычоѓскiм кiрунку i Варонежскiм. Фрыцаѓ ладна пацяснiлi, але Майнштэйн вывеѓшы войска з Крыма, нанёс контрудар i здолеѓ адсекчы некалькi савецкiх карпусоѓ. А ѓ канцы верасня, перакiнуѓшы войскi з Захаду, гiтлераѓцы контрударам аднавiлi сваё становiшча i на Ржэѓскiм выступе.
  Акрамя таго, Роммель, атрымаѓшы дадатковыя падмацаваннi, з верасня здолеѓ дабiцца поспехаѓ у бiтве з англiчанамi за Егiпет. Мантгомеры апынуѓся слабейшым, бо не атрымаѓ падмацаванняѓ, а Роммеля наадварот Гiтлер узмацнiѓ, так фюрар адклаѓ усе наступальныя аперацыi на ѓсходзе i ѓ меншай ступенi баяѓся агалiць цяпер Францыю.
  Перамога Роммеля ѓ Егiпце прывяла да антыбрытанскага паѓстання ѓ Iраку, i прыходу туды нацыстаѓ. Фрыцы фарсiравалi Суэцкi канал i ѓвайшлi ѓ Iрак i Кувейт, захапiѓшы нафтавыя свiдравiны. Гэта выклiкала ѓступленне ѓ вайну Турцыi, якая ѓварвалася ѓ Палестыну i Сiрыю, злучыѓшыся з немцамi.
  Узiмку Чырвоная армiя распачала некалькi наступальных аперацый: Ржэѓска-Сычоѓская, Варонежская, штурм Растова, дэблакада Ленiнграда.
  Немцы не без працы адбiлiся. Толькi ѓ раёне Ленiнграда Чырвоная армiя змагла прабiць вузкi калiдор.
  У сакавiку наступiла зацiшша. Вермахт, дамовiѓшыся з Iспанiяй, узяѓ Гiбралтар i акупаваѓ экватарыяльную Афрыку.
  Тут ужо атрымлiвалася ѓсё зусiм нядобра. Гiтлераѓцы, перайшоѓшы на ѓсходзе да абароны, пакаралi Чорны кантынент з яго рэсурсамi. А гэта, прызнацца, зусiм не выдатна.
  Гектар пасля здымак усё ж вырашыѓ дачытаць гэтую аповесць. Чым жа ѓсё гэта скончыцца?
  Фашысты прасоѓвалiся па Афрыцы, а на ѓсходнiм фронце трымалi абарону.
  Сталiн, падкапiѓшы сiлы, вырашыѓ усё ж зрэзаць два асноѓныя выступы ѓ савецкiя пазiцыi: Ржэѓскi i Варонежскi. Але гiтлераѓцы да гэтага былi гатовы. У лiпеньскiх i жнiвеньскiх баях прынялi ѓдзел "Пантэры", "Тыгры" i "Фердынанда", якiя пераѓзыходзiлi савецкiя танкi i выдатна сябе адчувалi ѓ абароне.
  Савецкiм войскам удалося толькi на пятнаццаць-дваццаць кiламетраѓ уклiнiцца ѓ нямецкую абарону. Баi доѓжылiся два з паловай месяцы, пакуль наступ Чырвонай Армii канчаткова не выдыхлася.
  У паветры свой дэбют атрымаѓ больш магутны па ѓзбраеннi i хуткасны МЕ-309.
  Немцы ѓстаялi на ѓсходзе. А Чырвоная армiя панесла вялiкiя страты. Праѓда, савецкае кiраѓнiцтва не губляла аптымiзму. Наперадзе была дажджлiвая восень i зiма. А там усё магло перамянiцца.
  Немцы, праѓда, захоѓвалi перавагу ѓ танкавай моцы. I гэта iх галоѓны козыр. Але зiмой i пралiѓной восенню дрэнныя хадавыя якасцi новай нямецкай тэхнiкi адбiвалiся.
  У лiстападзе i снежнi савецкiя войскi дабiлiся поспехаѓ на Варонежскiм кiрунку. Але немцы змаглi пазбегнуць катлавога акружэння. У студзенi гiтлераѓцы здолелi, абапiраючыся на магутныя абарончыя рубяжы, адбiць наступ савецкiх войскаѓ пад Ленiнградам. Рашэнне аб наступленнi там, было наогул не самым удалым, бо адцягнула шмат сiл, а немцы капiтальна акапалiся.
  У баях на ѓсходнiм фронце адмоѓна адбiлася з'яѓленне ѓ немцаѓ больш дасканалай штурмавой вiнтоѓкi, павелiчэнне колькасцi кулямётаѓ i гармат, а таксама агульны ѓзрослы выпуск узбраенняѓ. У Амерыцы быѓ унутрыпалiтычны крызiс. Рузвельт цяжка захварэѓ, а яго вiцэ лiчыѓся занадта левым. Акрамя таго, у ЗША ѓзяѓ верх пункт гледжання, што германскi фронт другарадны, i трэба дабiць Японiю. З-за гэтага iнтэнсiѓнасць бамбардзiровак амаль абнулiлася.
  Акрамя таго, на многiх ваенных заводах працавалi амерыканскiя i англiйскiя ваеннапалонныя, што таксама знiзiла эфектыѓнасць авiяналётаѓ. I павялiчыла выпуск нямецкай тэхнiкi.
  У сакавiку савецкiя войскi патрапiлi ѓ пастку Майнштэйна i апынулася ѓ катле пад Курскам. Цяжкiя паразы савецкiх войскаѓ, прымусiлi Сталiна некалькi перагледзець свае погляды. У канцы красавiка памiж СССР i Германiяй было заключана перамiр'е.
  А далей усё пайшло па накатанай каляiне. Немцы захапiлi ѓсю Афрыкi i Iндыю, злучыѓшыся з Японiяй. 4 Лiстапада падчас выбараѓ у ЗША ажыццявiлi высадку дэсанта ѓ Брытанii. Пакарылi метраполiю за тры тыднi.
  Пасля чаго , пачалося наступленне на Амерыку. Тут, вядома, можна паспрачацца, цi змаглi б немцы так раздушыць ЗША, цi не? А таксама нейтралiзаваць ядзерную праграму. Але Амерыка была заваяваная ѓ сорак пятым годзе.
  А далей самае цiкавае, аднаѓленне ѓ маi 1946 года вайны супраць СССР. Новыя нямецкiя танкi серыi "Е" i рэактыѓная авiяцыя супраць трыццацьчацвёрак i шрубавых самалётаѓ. I яшчэ дывiзii, разам з японскiмi, сабраныя са ѓсяго мiру. Поѓны завал. Немцы i iх арда 30 траѓня 1946 гады аднаѓляюць наступ. Асноѓны ѓдар наносяць па Маскве.
  I не спынiцца, i не змянiць ногi, ззяюць нашы твары, зiхацяць боты.
  Гiтлераѓцам прыйшлося пераадольваць глыбокаэшаланаваную абарону. У сярэднiм яны прасоѓвалiся па чатыры-пяць кiламетраѓ за дзень. Але i да Масквы не так ужо i далёка. Немцы, выкарыстоѓваючы танкi i авiяцыю, акружалi сталiцу.
  Яны прымянiлi i дыскалёты, якiя адрознiваюцца непаражальнасцю. I змаглi дабiцца пэѓных поспехаѓ i на Каѓказскiм напрамку. Асаблiва, калi ѓ вайну ѓступiла Турцыя. Самае iстотнае, што Вермахт выкарыстоѓваѓ каланiяльныя войскi з тубыльцаѓ з нямецкiмi камандзiрамi. Што давала супернiку значную лiкавую перавагу над Чырвонай армiяй. I ѓ вынiку чаго, праз тры месяцы пасля пачатку наступу, Масква акружана.
  I амаль цалкам аказаѓся захоплены падвойным ударам Каѓказ. А з усходу ѓварвалася яшчэ i Японiя. Становiшча СССР аказалася выключна цяжкiм.
  Тут Гектар перапынiѓся i спытаѓ у аднаго са сваiх напарнiкаѓ, што ён, таму наконт думае.
  Каскадзёр упэѓнена адказаѓ:
  - Адкрытая чарнуха!
  Чарнаскуры хлопец са здзiѓленнем заѓважыѓ:
  - Але атрымлiваецца, што адкрыццё другога фронта ѓ сорак другiм годзе гэта дрэнна?
  Каскадзёр стукнуѓ кулаком па тумбачцы i рыкнуѓ:
  - Вiдавочная агiтка! Маѓляѓ, каб апраѓдаць адсутнасць умяшання ЗША. Ды мы б iх зiмой канкрэтна прыцiснулi! I з чаго гэта пiсака думае, што ѓ сорак другiм годзе нашы войскi аказалiся б толькi здольныя калiдор пад Ленiнградам прабiць.
  Гектар, будучы ѓраджэнцам Афрыкi, меѓ аналiтычны розум. Пасеѓшы ѓ крэсла, ён стаѓ тлумачыць каскадзёру. Той, будучы накачаным хлопцам, цярплiва слухаѓ.
  - Па-першае, адмовiѓшыся ад наступу на Сталiнград, немцы захавалi ад страт свае лепшыя часткi. Што дазваляла iм больш эфектыѓна адбiваць удары. Па-другое, Вермахт трымаѓся на загадзя падрыхтаванай лiнii абароны, што аблягчала яму задачу. Па-трэцяе, амерыканцы i ангельцы , пацярпеѓшы жорсткую паразу, сталi менш бамбаваць Трэцi Рэйх. Што таксама павялiчыла выпуск узбраенняѓ. У любым выпадку, паражэнне саюзнiкаѓ Расii не на карысць.
  Каскадзёр на гэта, трасучы галавой на бычынай шыi, запярэчыѓ:
  - Як сказаць. Мы мелi ѓсе шанцы атрымаць сабе цалкам Еѓропу, а гэта вялiкая фора пры лядоѓнi вайне. Няѓжо не так? Дык няхай бы iх немцы раздушылi ѓ аладку.
  Гектар на гэта запярэчыѓ з яхiднай усмешкай:
  - Тады лепш бы, калi б фюрар спачатку пакарыѓ Брытанiю з яе калонiямi, а толькi потым напаѓ бы на нас?
  Велiчэзны i накачаны каскадзёр упэѓнена кiѓнуѓ галавой:
  - Вось менавiта! Ёсць добрая кнiга, мы па ёй будзем сцэнар здымаць. Вось у ёй, якраз Гiтлер заваёѓвае Брытанiю яшчэ ѓ саракавым годзе. Але пакуль пераварвае калонii, праходзiць некалькi гадоѓ. Вайна пачынаецца ѓ сорак трэцiм. I там ужо ѓпэѓнена перамагаюць нашыя.
  Гектару стала цiкава, i ён прамармытаѓ:
  - Дай паглядзець.
  Каскадзёр нядбайна дастаѓ з кiшэнi кнiжку ѓ мяккай вокладцы i працягнуѓ яе афрыканцу.
  Гектар пачала ѓ хуткiм тэмпе чытаць. Ну-так, Гiтлер пасля капiтуляцыi Францыi з самага пачатку абвяргаѓ мiр з Брытанiяй. I вырашыѓ прыкласцi ѓсе намаганнi для "яднання" арыйскiх народаѓ. Падрыхтоѓка да высадкi дэсанта праводзiлася максiмальна энергiчна, а эканомiка i Германii, i акупаваных краiн была пераведзена на ваенныя рэйкi. Што дазволiла выпусцiць у некалькi разоѓ больш самалётаѓ, чым у рэальнасцi.
  I зразумела, выйграць паветраную бiтву. Тым больш, на той момант нямецкiя самалёты пераѓзыходзiлi ѓ лётных характарыстыках ангельскiя, а ѓ лётчыкаѓ была лепшая баявая вывучка.
  Немцы прыцягнулi да высадкi дэсанта свой гандлёвы, а таксама захоплены ѓ акупаваных дзяржаѓ флот. Нават рачныя трамваi былi прыцягнуты да высадкi дэсанта.
  I вынiкi не прымусiлi сябе доѓга чакаць. Высадка прайшла паспяхова. Ангельскае сухапутнае войска саступала ѓ баявых якасцях нямецкай i была не лепшым чынам узброена. Ды i баявы дух у ангельцаѓ апынуѓся не на вышынi. Самае галоѓнае , немцы называлiся вялiкiмi масамi, а iх таталiтарная сiстэма паказала выдатную арганiзаванасць. Ангельцы ж абараняць узбярэжжа, як высветлiлася, не былi гатовы. Пасля двух тыдняѓ разлютаваных баёѓ, тое, што засталося ад Брытанii - капiтулявала. I нацысты паставiлi свайго караля, правялi выбары ѓ марыянетачны парламент, а Мослi ѓзначалiѓ урад.
  Некаторы час яшчэ фашысты захоплiвалi брытанскiя калонii. Гiбралтар упаѓ падчас хуткаплыннага штурму. У Азii ангельскiя калонii прыхапiла Японiя. Амерыка не смела i нос высунуць, надта жахлiвай здавалася iм Германiя. Немцы захапiлi i Iндыю, i ПАР, усю Афрыку i значную частку Азii.
  Здавалася, Гiтлер дасягнуѓ усяго, чаго хацеѓ, але... Савецкая iмпэрыя не давала яму спакойна спаць. Папоѓнiѓшы танкавы парк "Тыграмi", "Пантэрамi", "Львамi", фюрар у чэрвенi 1943 года сунуѓся ѓ Расiю. Да гэтага часу Сталiн ужо пасьпеѓ падрыхтавацца.
  Танкi КВ i Т-34 ужо сталi масавымi, iх выпускалi тысячамi, а найноѓшыя самалёты практычна не саступалi нямецкiм. Акрамя таго, найноѓшыя гiтлераѓскiя танкi, у адрозненне ад савецкiх, паступiлi ѓ серыйную вытворчасць нядаѓна, i не былi, як след абкатаны экiпажамi. Савецкiя машыны, наадварот, даѓно ѓ серыi i ѓжо iх выпушчана шмат тысяч. I ѓ авiяцыi СССР суцэль гатовы. Ужо да новага сорак другога года каля трыццацi тысяч самалётаѓ. А да сорак трэцяга ѓжо больш за сорак пяць тысяч. Да моманту нападзення Германii, каля шасцiдзесяцi тысяч баявых машын. Каб забяспечыць такiя аб'ёмы вытворчасцi, у СССР была павялiчана працягласць працоѓнага дня да дзесяцi гадзiн i адменены абмежаваннi на працу жанчын i падлеткаѓ. Не гаворачы аб рэпрэсiѓным заканадаѓстве за прагулы.
  Зрэшты, i немцы, вядома ж, маглi выкарыстоѓваць рабскую працу i мелi працоѓнай сiлы нашмат больш чым СССР. Але падвяла iх залiшняя самаѓпэѓненасць, i параѓнальна мала фрыцы i iх нявольнiкi выпусцiлi тэхнiкi.
  Так што калi пачалася вайна, то савецкiя танкавыя падраздзяленнi аказалiся мацнейшымi. А шматлiкая тубыльная пяхота, аказалася мала баяздольнай. I ѓ вынiку, паражэнне Вермахта i паспяховы паход Чырвонай Армii на Еѓропу.
  Ужо праз месяц упаѓ Берлiн, а праз тры месяцы вайна скончылася пераканаѓчай перамогай Чырвонай Армii, якая захапiла ѓсё ѓсходняе паѓшар'е.
  Гектар, прачытаѓшы падобнае, заѓважыѓ:
  - Калi немцы залiшне самаѓпэѓненыя, то можна абыйсцiся i без танкаѓ "Тыгр", "Пантэра", "Леѓ".
  Каскадзёр на гэта запярэчыѓ:
  - Не, так яно нават цiкавейшае. Акрамя таго, немцы не маглi не ведаць аб цяжкай серыi КВ. Бо нашы буйныя танкi ѓдзельнiчалi ѓ парадзе на Краснай плошчы. I, зразумела, немцы гэта бачылi i захацелi стварыць свае альтэрнатыѓныя танкi. Толькi не занадта атрымалi поспех.
  Гектар хацеѓ было адказаць. Але з'явiлася Наташа. Прыгожая жанчына, ва ѓборы ваяѓнiцы з вельмi выразным тварам. Яна загарэла, i была прыкрыта толькi кароценькай спаднiцай i тонкай паласой тканiны на сцёгнах.
  Жорсткая ваяѓнiца строга прыкрыкнула на мужчын:
  - Вы галасавалi за мяне на выбарах Бога?
  Гектар i каскадзёр пакiвалi галовамi. А Наташа раѓнула:
  - Хутчэй галасуйце па СМС. Можа, я зраблю вас каралямi!
  Чарнаскуры хлопец развёѓ рукамi i вымавiѓ:
  - Наогул-то я хацеѓ аддаць свой голас Анжалiцы.
  Наташа зашыпела змяёй, i рэзка схапiла пальцамi Гектара за нос. Здушыла, робячы слiву i, раѓла.
  -Ты неадкладна прагаласуеш за мяне, цi я цябе прыкончу.
  У моцных руках ваяѓнiцы блiснуѓ востры нож. Яна прыклала яго да чорнай шыi Гектара. I ѓжо збiралася разануць.
  Як раптам з'явiѓся анёл. вышынёй з двухпавярховы дом, з зiхоткiм золатам мячом у руках i прагрымеѓ:
  - Мы за сумленныя выбары! Нiхто не мае права нiкога прымушаць цi прымушаць. Няхай Гектар аддасць свой голас, каму хоча.
  I ѓдарыѓ маленькай маланкай, па босы пятцы Наташы. Маладая жанчына завiшчала i заскакала ад болю. Яе голая падэшва дымiлася, i ѓспушылася некалькi дробных пухiроѓ. Гектар паспешна адправiѓ СМС за Анжалiку. Анёл вiсеѓ у паветры i размахваѓ мячамi. Гэта выглядала жахлiва.
  Паспяшаѓся прагаласаваць i каскадзёр.
  Наташа прыклала абпаленую пятку да жалеза i ѓсмiхнулася. Пагразiла анёлу кулаком, прашыпеѓшы:
  - Ты за гэта заплацiш! Вось стану я Богам...
  Анёл з усмешкай адказаѓ:
  - Нават калi ты i станеш, то я ѓжо буду ѓ iншым светабудове, не даступным табе.
  Наташа ѓ прыкрасцi ѓдарыла нагой па жалязяцы, i зноѓ пагразiла кулаком, але на гэты раз Гектару.
  Потым маладая жанчына супакоiлася i сказала:
  - Я з табой разбяруся яшчэ, здраднiк, а пра што вы тут гаварылi?
  Каскадзёр з усмешкай адказаѓ:
  - Пра тое, што было б, калi б ВАВ пачалася не ѓ сорак першым годзе, а ѓ сорак трэцiм.
  Гектар дадаѓ з ухмылкай:
  - Пасля заваявання Брытанii i яе калонiй, зразумела.
  Наташа свiснула i заѓважыла:
  - I гэтыя брашуркi вы чыталi?
  Каскадзёр ухмыльнуѓся i заѓважыѓ:
  - Так, некалькi варыянтаѓ ужо модных альтэрнатывак. Там, дзе адкрыццё другога фронту ѓ сорак другiм годзе прывяло да перамогi Германii, i захоп Англii немцамi ѓ саракавым, аддаѓ СССР усё ѓсходняе паѓшар'е.
  Наташа шмыгнула носiкам i адказала:
  - Так, гэта вядома цiкавыя фантазii. Я чытала гэта брашурку пра захоп мiру Сталiнам. Але, сапраѓды кажучы, у ёй не ѓлiчваецца тое, што Чырвоная Армiя да абароны зусiм не гатовая. I трапi яна пад удар больш шматлiкiх войскаѓ Трэцяга Рэйха, то была б непазбежна змята. Акрамя таго, вiдавочна не ѓлiчваецца той факт, што савецкiя войскi мелi менш баявога досведу, не занадта блiснулi ѓ Фiнляндыi. А нямецкая авiяцыя? Яна, не саступаючы колькасцю, мае куды больш раскручаны баявы парк машын. Ды i "Тыгры", i "Пантэры" зусiм нядрэнныя танкi, тут iх прынiжаюць. Ва ѓсякiм разе, коткi мацнейшыя за трыццацьчацвёрак.
  Гектар пацiснуѓ плячыма. Каскадзёр пробулькал:
  - А што пiсаць? Пра перамогу Нямеччыны над намi?
  Наташа хiхiкнула i заѓважыла:
  - А калi б рэальна была перамога немцаѓ? Як бы склаѓся лёс чалавецтва?
  Каскадзёр неахвотна адказаѓ:
  - Гэта ѓжо пытанне такое. Для антыѓтопii. Нiхто не ведае, якая была б палiтыка Нямеччыны ѓ выпадку захопу ѓсяго свету. Адны кнiгi гавораць, што немцы лiчылi рускiх арыйцамi, i хацелi iм даць роѓныя правы. Iншыя крынiцы сцвярджаюць, што савецкiя народы лiчылiся непаѓнавартаснымi. Тут розныя крынiцы па-рознаму гавораць.
  Гектар развёѓ рукамi, адзначыѓ:
  - Але мы, то сапраѓды не арыйцы. I нам роѓныя правы з немцамi сапраѓды не свецяць.
  Наташа кiѓнула i заѓважыла:
  - У любым выпадку ѓ чалавецтва павiнна была б быць адзiная ѓлада. Фармiраванне сусветнага ѓрада: будзь яно фашысцкiм, камунiстычным, цi нават дэмакратычным - на карысць людзям.
  Каскадзёр з гэтым пагадзiѓся:
  - Вядома, адзiная ѓлада гэта добра. I на балазе чалавецтву. Сусветны бардак з мноствам дзяржаѓ ужо надакучыѓ. Толькi, цi не занадта дарагая цана за адзiнства, пайсцi ѓ фашысцкае рабства?
  Гектар дасцiпна заѓважыѓ:
  - Гэта як аб'яднанне авечак у страѓнiку ѓ ваѓка.
  Наташа з пафасам заѓважыла:
  - А моцная ѓлада i павiнна быць жорсткай. Затое потым быѓ бы парадак i росквiт, i камунiзм.
  Гектар складана вымавiѓ:
  - Хто будуе рэйтынг на крывi, чакае лёс колатой свiннi.
  Каскадзёр збольшага пагадзiѓся з Наташай:
  - Так, улада павiнна быць жорсткай. Мiкалай Другi быѓ добрай душы чалавек, а загубiѓ краiну. Гарбачоѓ быѓ дэмакратам i лiбералам - скончылася гэта дрэнна для СССР. У прынцыпе можна пагадзiцца, што жорсткасць, асаблiва на пачатковым этапе, апраѓдана.
  Наташа кiѓнула i з усмешкай пацвердзiла:
  - Не атрымаецца кiраваць без гвалту. Так што тут пытанне можна разглядаць з розных пунктаѓ гледжання.
  Каскадзёр, аднак, заѓважыѓ:
  - Але ѓ любым выпадку намi б кiравалi б немцы. А гэта стрымлiва. Чаму б нам самiм не панаваць над светам?
  Наташа хiхiкнула i выскалiлася, заѓважыѓшы:
  - Тыпу, як сусветная рада камунiзму?
  Каскадзёр кiѓнуѓ i пацвердзiѓ:
  - Улада СССР над светам. Бо гэта было амаль рэальна, калi б ЗША не стварылi так рана атамную бомбу.
  Наташка пастукала босай нагой па бетоне, i заявiла:
  - Вось чорт. Сапраѓды, ядзерная зброя, ды будзь яна праклятая! Калi б не з'явiлася атамная бомба, усё чалавецтва было б адзiным. Трэцяя сусветная вайна прывяла б да гегемонii СССР. I было б у свеце шчасце.
  Гектар усумнiѓся:
  - Вы думаеце, што СССР пры Сталiне змог бы перамагчы ЗША i саюзнiкаѓ?
  Наташа ѓпэѓнена адказала:
  - Наша войска пераѓзыходзiла ѓ баявых якасцях амерыканскую. Т-54, куды лепш, чым Патон . Мiг-15, пераѓзыходзiѓ амерыканскiя знiшчальнiкi, што паказала вайна ѓ Карэi. Мы б спачатку захапiлi Еѓропу, а пасля... Мабыць, праз Аляску дасталi б i ЗША.
  Каскадзёр паводле кiѓнуѓ:
  - Так, менавiта! У бяз'ядзерным варыянце быѓ бы шанец на перамогу. Прычым. вельмi нават вялiкi, пры ѓсёй эканамiчнай магутнасцi Амерыкi. Але вось так... Вiдавочна не атрымалася!
  Наташа з сумным тонам у голасе праспявала:
  Не атрымалася - жорсткi злы рок,
  Кiруе свой баль - татальная брыдота.
  Будзь мiласэрны Усявышнi Бог,
  Не дай чалавеку ѓ безданi знiкнуць!
  I агульны настрой аказаѓся зусiм не мажорны. Мабыць, Наташа падумала, што яе шанцы прайсцi ѓ Багi вельмi нiзкiя. Хто захоча галасаваць за дыктатуру?
  Маладой жанчыне прыгадаѓся адзiн аповед пра АI, у якiм ядзерная зброя не была створана ѓ сорак пятым. Сталiн крыху адпачыѓ, i пасля перыяду падрыхтоѓкi пачалi баявыя дзеяннi ѓ пяцьдзесят шостым годзе. Да гэтага часу вайна ѓ Карэi, нарэшце, скончылася. Кiтайцы, выкарыстоѓваючы колькасную перавагу i савецкую ваенную тэхнiку, захапiлi паѓднёвую Карэю.
  Заадно быѓ, у асноѓным, дабудаваны i Савецкi ваенна-марскi флот. Цяпер ужо было з чым ваяваць. I Сталiн, адчуваючы сябе ѓжо даволi лядашчым, паспяшаѓся 7 лiстапада 1956 года напасцi на ЗША. Дакладней, першы ѓдар нанеслi па Еѓропе. Якраз танкавыя дывiзii аказалiся цалкам укамплектаваны.
  Удар савецкiх войскаѓ аказаѓся раптоѓным i вельмi моцным. Бундэсвер разграмiлi ѓ лiчаныя днi. А ѓся Еѓропа была захоплена за дваццаць дзён. Савецкiя войскi захапiлi з ходу i Гiбралтар. Крыху даѓжэй пратрымалася Брытанiя, але i ад яе засталiся толькi рожкi ды ножкi.
  Праз тры месяцы СССР кантраляваѓ ужо i поѓнач Афрыкi, i Блiзкi Усход. Пачалося ѓварванне на Аляску.
  Баi паказалi значную перавагу Т-54 над амерыканскiмi аналагамi. Савецкая машына мела больш магутную ѓ сто мiлiметраѓ гармату, супраць дзевяноста ѓ амерыканцаѓ, i амаль у два разы таѓсцейшую лабавую браню. Пры гэтым, савецкi танк важыѓ на дзесяць тон менш за амерыканскi.
  Iмгненне-15 таксама пераѓзыходзiѓ амерыканскi аналог i хуткасцю, i манеѓранасцю, i ѓзбраеннем.
  Вайна прайгравалася Амерыкай. I толькi аддаленасць акiянам давала шанцы крыху зацягнуць барацьбу.
  У апавяданнi, у прыватнасцi, паказвалася вайна чатырох савецкiх дзяѓчат на Т-54. Яны, натуральна, прыгажунi i камсамолкi. Але i сэксу не баяцца. Змагаюцца гераiчна, набiраючы фантастычныя рахункi. I малоцяць спачатку еѓрапейцаѓ, потым i амерыканцаѓ.
  Самi бiтвы апiсваюцца даволi цiкава. Але СССР перамагае лiтаральна ѓ адны вароты. У амерыканцаѓ няма шанцаѓ. Нiбы па гадзiнах iдзе наступ. I здаюцца янкi сотнямi тысяч.
  Дзяѓчынкi паказалi свой вышэйшы клас, асаблiва пры штурме Вашынгтона. I там дагналi колькасць падбiтых машын да сотнi. Пасля чаго атрымалi па зорцы героя i ордэн славы вышэйшай ступенi з дыяментамi. Дык вось даволi забаѓна скончылася.
  А праз 20 гадоѓ, ужо на ѓсёй планеце камунiзм. Грошы знiклi, але ѓсе прадукты ѓ багаццi. I ѓ кожнага ёсць свая машына, асобная кватэра i нават лецiшча. Людзi ѓжо заснавалi селiшча на Месяцы, i зляталi на Марс. А праз пяцьдзесят гадоѓ, ужо ѓся сонечная сiстэма чалавецтвам засвоена, i здзейснены палёты да iншых планет. Так усiм стала весяла i добра.
  Прама па Кiру Булычову. Шкада, варты быѓ чалавек, але памёр. А то мог бы i сам вылучыцца ѓ Багi. А што далей? Анiчога! Аповяд скончыѓся. Толькi ѓ самым канцы намёк, што праз тысячу гадоѓ уваскрослая чацвёрка дзяѓчат сустрэлася i выпiла на радасцях. А чалавецтва мае ѓсё, чаго толькi душа не пажадае.
  Наташа сказаѓ каскадзёру i афрыканскаму сябру:
  - Ды вы не бойцеся. Я зусiм не звер. Калi атрымаю Боскую ѓладу, пры мне будзе сапраѓдны камунiзм. I вы ѓзрадуецеся.
  . РАЗДЗЕЛ Љ14.
  Наступiѓ наступны дзень. Усё чалавецтва з нецярпеннем чакала вынiкаѓ галасавання. Пайшлi папярэднiя вынiкi, iх сталi аб'яѓляць пасля паѓночы. I адразу ж некалькi нечаканасцяѓ. Дзеючы прэзiдэнт атрымаѓ даволi сцiплы працэнт, хоць i аказаѓся першым. Iнтрыгай было другое месца, за якое змагаѓся адразу тузiн кандыдатаѓ. I вось нечакана ѓ наступны тур выйшаѓ... Алег Грабачэнка! Прычым, апярэдзiѓшы адразу ж мноства кандыдатаѓ. У тым лiку i вядомых палiтыкаѓ. Вiдаць, ужо ѓсiм гэтыя палiтыканы надакучылi.
  А хлапчук-вундэркiнд зрабiѓ моцнае ѓражанне сваёй расправай над разбушавалiся сатанiстамi.
  Акрамя таго, людзей цягнула да новага, а хлопчык-вундэркiнд адрознiваѓся нетрывiяльнасцю. I асаблiвым шармам! Анжалiка выйшла на дзясятае месца, што пры такой канкурэнцыi i нядрэнна. Слабы вынiк паказаѓ прадстаѓнiк камунiстаѓ. I не мудрагелiста, гэты дзед усiм ужо даѓно надакучыѓ. Не блiснуѓ i Жырыноѓскi, хаця набраѓ больш камунiста. Ксенiя Аѓчаркова была чацвёртай, а трэцiм стаѓ Бiлан.
  Правал прафесiйных палiтыкаѓ паказаѓ, наколькi мала iм давярае народ. Што нават хлапчук-вундэркiнд выклiкае больш даверу.
  Палiтыканы ѓжо нiчога не выклiкалi акрамя агiды.
  Алега вiншавалi, уручалi кветкi, тарты ды iншае. Разрыѓ памiж суперталенавiтым хлапчуком i дзейным прэзiдэнтам апынуѓся параѓнальна невялiкi. Мабыць народ ужо перасыцiѓся i сваiм лiдарам. Тым больш, пасля Крыма нiчым iншым акрамя новых войн рэжым не вызначыѓся. А эканамiчная сiтуацыя за апошнiя месяцы прыкметна пагоршылася.
  Ва Украiне першым аказаѓся, прычым з вялiкiм адрывам, Уладзiмiр Клiчко. Вiдаць яго перамога над Паветкiным зрабiла моцнае ѓражанне на ѓкраiнцаѓ. Прычым, якраз напярэдаднi Новага года i выбараѓ. Другой аказалася Джамала.
  У Казахстане таксама сенсацыя, дзейны лiдэр набраѓ куды меншы, чым чакалася, вынiк. Але ѓсё ж такi апынуѓся ѓ другiм туры з баксёрам Галоѓкiным.
  У ЗША ѓ другi тур выйшлi Шварцэнэгер i Бiл Гейтс. Палiтыканы, у тым лiку i дзейнага прэзiдэнта, правалiлiся. У Еѓропе таксама татальная параза ѓсiх дзеючых палiтыкаѓ, акрамя Мары Лi Пэн у Францыi. А перамагалi прадстаѓнiкi розных шоу, кiназоркi, спевакi i гэтак далей. I ѓ Японii дзеючы прэм'ер паказаѓ невысокi вынiк, у другiм туры выйшаѓшы супраць Наруто - iнтэрнэт-троля.
  У Кiтаi, зрэшты, народ пакуль за лiдараѓ шоу галасаваць не гатовы. Дзеючы старшыня набраѓ шмат, але крыху не хапiла для выхаду ѓ другi тур. Але сапернiчаць яму прыйшлося з членам палiтбюро, а не шоу. У Iндыi галасы распылiлiся куды мацней. Як i ѓ Афрыцы. Але абсалютным лiдэрам па колькасцi голас стаѓ старшыня Кiтая. У першым туры змаглi перамагчы толькi ѓ Паѓночнай Карэi, вiдаць народ настолькi прывык да рабства, што i дэмакратыя ад Бога не дапамагла.
  У пары краiн у другi тур выйшлi адразу тры лiдары. Карацей кажучы, прайшоѓ прамежкавы вынiк. Чалавецтва, як кажуць, першую прыступку адмучыла.
  Цяпер меѓся быць другi тур - праз тры тыднi. Алегу прыйшлося даваць шмат iнтэрв'ю. Хлапчук нават ахрып ад перагрузкi, паспяшаѓся схавацца.
  Пытаннi задавалi самыя розныя. Уключаючы, цi быѓ у хлопчыка сэкс. I як ён ставiцца да сэксуальных меншасцяѓ. Алег адказваѓ з гумарам. Паабяцаѓ, што калi ён стане Богам, народ не расчаруецца.
  Iшла размова i пра тэлевiзiйныя дэбаты. Маѓляѓ, цi будуць юны кандыдат i дзейны прэзiдэнт слоѓна фехтавацца.
  Алег паведамiѓ, што ён гатовы да палемiкi i мае намер паказаць вышэйшы клас у славеснай дуэлi.
  Кранула справа i аб цэлай планеце, цi нават сусвету з рабамi. Алег са смяшком паведамiѓ:
  - Ну, гэта, вядома ж, было б выдатна! А колькi вам асабiста трэба рабоѓ?
  I далей, як заѓсёды дасцiпна з размахам. Хлапчук усiх здзiвiѓ тым, што ведае чатырнаццаць моѓ i паказаѓ сваю фенаменальную памяць. Не ѓтрымаѓся Алег i ад таго, каб не ткнуць свайго галоѓнага канкурэнта дзейнага прэзiдэнта, назваѓшы таго майстрам блефа, якi прайграѓ спаборнiцтва абяцанняѓ.
  Алег таксама падзялiѓся з усiмi сваiм конкурсным апавяданнем, у якiм ён апiсаѓ рамантычнае каханне памiж двума планетамi. I далей ён апiсаѓ i тэрмакваркавы сiнтэз. Выказаѓ свае меркаванне, якiм чынам можна ствараць сусвет. I шмат растлумачыѓ iншага. Усё ѓ Алега выходзiла неяк складана i дасцiпна. Хлопчык лiтаральна iскрыѓ афарызмамi. Асаблiва ѓ адносiнах да палiтыкаѓ.
  Ён выдаѓ:
  - Палiтыку не пазбегнуць асiнавага кола, нават калi ён па прызваннi - вампiр!
  Алег далей пальнуѓ:
  -Лiса мяняе футра два разы на год, а палiтык маску кожны дзень.
  Хлапчук далей дадаѓ:
  - Палiтыкi часта лiсы i нiколi львы, таму, што палiтыканства не царская справа.
  Прыгожа вёѓ прэс-канферэнцыю юны кандыдат i фiналiст на пасаду Бога.
  I заслужыѓ ухвалу СМI. Думкi хлапчука-вундэркiнда, нiбы табун жарабцоѓ. Пасля чаго, Алег Грабачэнка адправiѓся спаць, трэба стрэсцi з сябе накiп стомленасцi.
  I яму прыснiлася ... Вырашальны штурм Порт-Артура. Атака iдзе на гару Высокую. Менавiта з яе падзеннем загiне расiйская Цiхаакiянская эскадра. А затым абрынецца i крэпасць, што ѓ канчатковым вынiку прывядзе да паразы ва ѓсёй руска-японскай вайне. А гэта будзе абазначаць заход царства Мiкалая Другога, i канец усёй Расiйскай iмперыi. Жудасць!
  А ѓ сне ён i яго сястра Анжалiка ѓзначалiлi абарону гары Высокай. Адказнасць каласальная, вырашаецца лёс усёй iмперыi.
  Алег сеѓ за кулямёт i адкрыѓ агонь па японцах, якiя напаѓзалi. Жоѓтыя, вузкавокiя салдаты падаюць ад стрэлаѓ. Нясуць вялiкiя страты японцы, але працягваюць атакаваць. Лiтаральна ѓсейваюць трупамi ѓсе подступы да гары.
  Вядзе агонь i Анжалiка. Яна б'е трапна. Нават выкарыстоѓвае пры стральбе пальцы рук i ног. Такая вось дзяѓчына са звышздольнасцямi. Алег таксама спрабуе страляць нагамi i ѓ яго атрымлiваецца на здзiѓленне трапна.
  Вось першыя шэрагi японцаѓ скошаны, але iдуць iншыя байцы. Самураi адважныя.
  Усё лезуць i лезуць, лiтаральна псiхiчны напад. Але расейскiя кулямёты працуюць. Хлопчык вядзе, выкарыстоѓваючы рукi i ногi, стралянiну адразу з чатырох. Не саступае яму i Анжалiка. Таксама вельмi трапная чартоѓка. I японцы губляюць салдат тысячамi. Нi адна з куль, якiя пасылаюцца парай, не знiкае дарма. I артылерыя не бярэ Алега i Анжалiку.
  Кулямёты ѓжо перагрэлiся, i прыслугоѓваючыя хлопчыкi льюць на iх ледзяную ваду. Потым усё ж даводзiцца мяняць зброю, каб перазарадзiць.
  Падаюць японскiя афiцэры, завальваюцца салдаты. Растуць курганы трупаѓ.
  Алег, страляючы, вымавiѓ:
  - Так, былi людзi ѓ наш час, не тое, што цяперашняе племя. Багатыры - не вы!
  Анжалiка, ведучы агонь з рукi i ног, тузаючы кулямёты босымi пальцамi, заѓважыла:
  - Абарона Порт-Артура таксама была гераiчнай. Не саступала Севастопалю. Але ѓ канчатковым вынiку горад-крэпасць загубiла здраду.
  Алег рашуча заявiѓ:
  - Мы гэтага не дапусцiм!
  I працягнуѓ стралянiну. Бiтва доѓжылася некалькi гадзiн, пакуль японцы канчаткова не выдыхлiся, i наступiла паѓза. Доѓжылася яна нядоѓга, i неѓзабаве рушыѓ услед новы штурм. Але зноѓ мужная пара i iншыя расейскiя байцы трымалiся.
  Самураi гублялi салдат тысячамi, але ѓсё лезлi i лезлi на штурм. I захлыналiся крывёй.
  Алег, страляючы, падумаѓ, што ѓсё ж СССР пашанцавала, што Японiя не адчынiла другi фронт. Як мiнiмум, яна б скавала ѓсе савецкi дывiзii на Далёкiм усходзе. Так, савецкiя войскi маглi паѓтарыць Халхiн-Гол у яшчэ большых маштабах. Але нават па савецкiх дадзеных суадносiны страт у пяхоце было адзiн да двух, адзiн да двух з паловай на карысць СССР, а ѓ танках i авiяцыi ѓвогуле перавага ѓ японцаѓ.
  Ну, што тут не кажы, але мiльён японцаѓ мог адцягнуць усе далёкаѓсходнiя сiлы. А некалькi мiльёнаѓ былi раѓнасiльныя амаль германскаму фронту. Насельнiцтва Японii да сорак першага года складала каля ста мiльёнаѓ, яна магла выставiць пяхоты прыкладна столькi, колькi Германiя. Акрамя яшчэ i каланiяльных японскiх уладанняѓ.
  I гэта амаль супастаѓна з Вермахтам. Праѓда, у Японii некалькi слабаваты танкавы парк. Але i ѓ Германii ён быѓ у сорак першым гады ѓ чатыры разы слабейшы за савецкi i саступаѓ лепшым расiйскiм танкам у якасцi. I гэта не перашкодзiла немцам дайсцi да Масквы.
  Затое ѓ Японii даволi моцная авiяцыя, i добрыя дасведчаныя асы, манеѓраныя знiшчальнiкi Зеро i больш магутны, чым у Германii i СССР, флот.
  Ва ѓсякiм разе, Расея не магла захапiць Японiю яшчэ шмат гадоѓ. А ЗША i Брытанiя маглi. I амаль дасталi. Магчыма, ведай Хiрахiта, што ѓ сорак пятым па яго душу прыйдзе Чырвоная Армiя, ён бы, не вагаючыся, адкрыѓ другi фронт. Але тады... Можа, японцы вырашылi паберагчы сваiх салдат, разлiчваючы на падзенне Масквы? А можа ѓсё ж дамова аб нейтралiтэце гуляла сваю ролю. Самураi не хацелi парушаць сумленнае слова.
  Наогул , падпiсанне дамовы аб нейтралiтэце ѓ той момант, калi стала вiдавочна, што Нямеччына вось-вось нападзе на Расею, было амаль здрадай у адносiнах да саюзнiка.
  Ведай, Хiрахiта да чаго гэта прывядзе, ён ударыѓ бы па СССР. I ѓ гэтым выпадку два драпежнiкi маглi парваць савецкую iмперыю. А потым наляцець на Брытанiю i ЗША. Але, цi японцы недаацанiлi i СССР, i патэнцыйную пагрозу з боку Сталiна, цi... Можа, проста павезла тады Расii. Вось Мiкалаю Другому не шанцавала ѓ той вайне жудасна.
  Але ёсць вiна i цара, якi не змянiѓ Курапаткiна. Сапраѓды, калi б замест Курапаткiна Брусiлаѓ, наѓрад цi царызм прыйшоѓ бы да свайго канца ѓ семнаццатым годзе. А так, няѓдачнiкаѓ не любяць. Сталiн усё ж аказаѓся больш удачлiвым i жорсткiм. Сорак першы год не стаѓ для Расii канцом. Японiя так i не выступiла, а пад Мiдуэй самураi аказалiся разбiтыя, страцiѓшы сiлу баявога духу.
  Вось зараз яны лезуць на штурм, але хутка гэта скончыцца. I сапраѓды, выматалiся японцы, адкацiлiся назад.
  Алег i Анжалiка адпачывалi ѓ засадзе. I хлопчык падумаѓ, што ѓсё ж, усё ѓ свеце адноснае. I цар Мiкалай Другi мог пацярпець яшчэ больш жорсткае паражэнне, калi б у 1905 годзе ѓ вайну ѓступiла Германiя. Тады ад Расii маглi б i зусiм застацца ражкi ды ножкi. Навалiлiся б яшчэ i Аѓстра-Венгрыя, i Iталiя, якая знаходзiцца ѓ Траiстым саюзе, i Турцыя.
  Было б тады вельмi блага. А яшчэ i рэвалюцыя ѓнутры пачалася, i не факт, што Францыя дапамагла б. А Брытанiя i ЗША фiнансавалi Японiю.
  Магло быць яшчэ горш.
  Алег прыгадалася, як адзiн хлопчык, якi трапiѓ у калонiю, таксама казаѓ, суцяшаючы сябе - магло быць i горш. Сапраѓды, пеѓнем не стаѓ, працавалi яны нячаста, ад балды. Вучоба таксама ѓсяго чатыры гадзiны за дзень. Кормяць па-лепш нават, чым у школьнай сталовай, кампутарная зала ёсць i басейн. А магло быць i горш, патрап, напрыклад, у рабства i каменяломнi.
  Ну добра, цар Мiкалай Другi саступiѓ толькi паѓднёвы Сахалiн, ваюючы супраць Японii i грошай Амерыкi i Брытанii. Магло быць i горш. Лютаѓская рэвалюцыя - гэта вынiк няшчаснай выпадковасцi. Дакладней, цэлай серыi супадзенняѓ, якiя прывялi да краху манархii. Уцалей Распуцiн пры замаху, то такога б не было. Толькi калi паглядзець, бачна - лютаѓская рэвалюцыя - вынiк змовы. Напрыклад, мука ѓ Петраградзе была, а хлеба не было.
  Але хаця незадаволеных царом Мiкалаем было шмат, але... Мяркуючы па далейшых падзеях, адзiнай, магутнай арганiзацыi змоѓшчыкаѓ не было. А значыць i звяржэння манархii магло i не быць, а не здарся падобнага, немцаѓ бы дабiлi. I кiравалi б Раманавы да гэтага часу!
  Вось зноѓ атакуюць японцы, а iх б'юць кулямётамi. I выкошваюць сабе.
  Пратрымайся Порт-Артур да лютага, то , хутчэй за ѓсё, яго б дэблакавалi.
  Надта ѓжо шмат сiл сабралася ѓ Курапаткiна. Можа, як-небудзь, але яны б перасунулiся.
  Вось зараз валяцца самураi з перакошанымi тварамi. У сне, час iдзе суб'ектыѓна. Лiстапад скончыѓся, i наступiѓ снежань. Гара Высокая ѓсё яшчэ не ѓзятая. Японцы панеслi вялiкiя страты. I да сярэдзiны снежня прыпынiлi штурмы. Выдыхлiся.
  А ѓ студзенi нарэшце рушыѓ Курапаткiн. Баi пакiпелi яшчэ крыху, рускiя не прайгралi i не перамаглi. Проста адышлi. У лютым аднавiлiся штурмы. Але праскочыла яшчэ некалькi судоѓ з прыпасамi i снарадамi. Порт-Артур усё яшчэ трымаецца. У сакавiку, нарэшце, Курапаткiна змянiлi на Лiневiча. I той, быѓшы больш рашучым, нанёс паражэнне японцам. А ѓ маi ѓ Порт-Артур прыйшла эскадра Каляднага. Аб'ядналiся яны з уцалелымi караблямi Цiхаакiянскай эскадры. Сабралiся ѓ кулак.
  Выйшлi ѓ мора i далi бой. Бiтва было разлютаваным. I скончылася ѓнiчыю. Тым не менш, руская эскадра не страцiла нiводнага карабля i вярнулася ѓ порт. У японцаѓ таксама затануѓ толькi адзiн мiнаносец.
  На сушы рускiя перамагалi ѓ адной бiтве за iншай. I гналi японцаѓ з Карэi. Усё больш прасоѓвалiся на поѓдзень.
  На моры было некалькi складаней. Адмiрал Калядны не надта здольны камандуючы. I яго флот не меѓ над японцамi перавагi. Наступны бой аказаѓся не такiм удалым. Адзiн з эскадраных браняносцаѓ, з прычыны недастатковай устойлiвасцi, перавярнуѓся i затануѓ. А самому флоту прыйшлося зноѓ вяртацца ѓ порт. Хваляваннi ѓ самой Расii, вялiкiя выдаткi на вайну, патрабавалi яе скарэйшага канчатка.
  Вычарпалася i японская казна. Пасля таго, як на сушы самураяѓ канчаткова пабiлi, была паслана мiсiя па заключэннi мiру.
  Пасярэднiкам стаѓ Тэадор Рузвельт.
  Умовы мiру аказалiся амаль нулявымi. Расея захоѓвала што мела, i атрымлiвала сферу ѓплыву ѓ Карэi. Японiя была вымушана пакiнуць Карэю.
  Курыльскiя астравы заставалiся за самураямi, а Сахалiн за Расiяй. Палонных абменьвалi ѓсiх на ѓсiх. Нi кантрыбуцый, нi рэпарацый. Адзiнае набыццё Расii, умацаванне свайго ѓплыву ѓ Карэi i магчымасць пакiнуць там свае войскi.
  Японiя наогул нiчога не набыла, акрамя больш за семсот тысяч забiтых салдат. Вайна скончылася амаль па нулях. Але на сушы самураяѓ упэѓнена разбiлi. Унутры Расii вайну ѓспрынялi хутчэй, як выйграную, чым прайграную. Рэвалюцыйныя выступленнi аказалiся слабейшымi. I цар адмовiѓся iсцi на саступкi i праводзiць выбары ѓ думу. Гэта можа i да лепшага.
  Потым пачаѓся ѓ Расii бурны эканамiчны рост. А некалькi абласцей Кiтая добраахвотна ѓвайшлi ѓ склад iмперыi. Карэя стала расiйскiм васалам. Манголiя i зусiм набыла статут губернi ѓ складзе iмперыi.
  Першая сусветная вайна, вядома ж, пачалася, але iшла крыху больш паспяхова для Расii. Па-першае, баявы дух у расейцаѓ быѓ зараз вышэй, бо японцаѓ надралi на сушы. Па-другое, не было разбэшчанага ѓплыву думы i буржуазнай прэсы. Па-трэцяе, з'явiлася больш здольных камандзiраѓ.
  У вынiку, Пярэмышлi ѓзялi з ходу, у Прусii, замест паразы, звялi бiтву ѓнiчыю.
  I ѓ пятнаццатым годзе прусакi змаглi толькi злёгку пацяснiць расiйскае войска. А ѓжо ѓ наступным годзе прыйшлi перамогi. Потым у вайну ѓступiла ЗША, i прусакоѓ дабiлi яшчэ да восенi семнаццатага года. Па iронii лёсу Германiя капiтулявала 7 лiстапада 1917 года. Якраз у дзень рэвалюцыi.
  I Расея атрымала сабе Галiцыю, Букавiну, Познань, Кракаѓ, частку ђсходняй Прусii, Данцыг, частку Славакii i Вугоршчыны, а таксама Малую Азiю, Канстанцiнопаль, пралiвы. Сiрыю забрала Францыя.
  Палестыну i Iрак - Брытанiя. Намiбiю таксама Брытанiя. Францыя тое, што раней належала ёй, i акупавала Сар. Японiя прыхапiла амаль усе цiхаакiянскiя ѓладаннi Германii, нейкi кавалак застаѓся ѓ Амерыкi.
  Плюс яшчэ i рэпарацый.
  На гэты раз вынiкi першай сусветнай вайны адназначна былi ацэнены, як пераможныя для Расii. А Мiкалай другi канчаткова пазбавiѓся ад кляйма няѓдачнiка. I нiякай Дзярждумы - абсалютная манархiя.
  Потым быѓ пэрыяд вялiкага эканамiчнага росту. Расея перамясцiлася з пятага месца ѓ 1929 годзе на другое, дадаѓ за дзесяць гадоѓ у тры разы. Францыя дадала паѓтара разы, Германiя, абцяжараная рэпарацыямi, на дзесяць працэнтаѓ, Брытанiя фактычна засталася на даваенным узроѓнi, ЗША паднялiся на семдзесят працэнтаѓ. У сярэднiм, па свеце рост склаѓ сорак працэнтаѓ. Такiм чынам, царская Расiя дасягнула дванаццацi працэнтаѓ ад сусветнай вытворчасцi, апярэдзiѓшы Францыю, Брытанiю i Германiю. Часткова рост у Расii адбыѓся i дзякуючы пашырэнню тэрыторыi, але адбiваѓся агульны ѓзровень арганiзацыi i рост капукладанняѓ. Таннасць працоѓнай сiлы, падатковыя палёгкi, палiтычная стабiльнасць i вялiкая працягласць працоѓнага дня, прыцягвалi капiталы.
  Царская Расiя яшчэ i прыроднымi рэсурсамi вельмi багатая. I народ таленавiты. У войску з'явiлiся i свае танкi, i бамбавiкi магутныя, i верталёты. А таксама лiнкоры. Тут i ѓзнiклi розныя калiзii. ЗША хацелi абмежаваць Расiю, Японiю, Англiю ѓ караблях, i плялi iнтрыгi.
  Але дамовiцца аб абмежаваннi ѓзбраенняѓ не ѓдалося.
  А потым вылiлася Вялiкая дэпрэсiя найболей моцная ѓ ЗША i Нямеччыны. У Расii таксама быѓ спад, але некалькi слабей, з-за вялiкага ѓплыву царскага капiталу, i значнай долi дзяржуласнасцi ѓ эканомiцы. Плюс яшчэ i царская ѓлада моцная i аѓтарытэтная. Iмператар мог паѓплываць на эканомiку ѓказамi i новымi законамi. У прыватнасцi, працягласць працоѓнага дня скарацiлася да дзесяцi гадзiн, i былi ѓведзены новыя дапаможнiкi для бедных.
  Хаця рэвалюцыйная хваля i ѓзмацнiлася. Iзноѓ успыхнула ѓ 1931 году вайна з Японiяй. Нагодай стала экспансiя самураяѓ у Кiтаi. На гэты раз флотам камандаваѓ выбiтны адмiрал Калчак, i краiна Узыходзячага Сонца аказалася разгромлена i на сушы, i на моры. Японiю прымусiлi капiтуляваць i забралi ѓсе яе марскiя ѓладаннi, ператварыѓшы ѓ расiйскага даннiка. На тэрыторыi краiны ѓзыходзячага сонца размясцiлiся расiйскiя базы.
  Аѓтарытэт самадзяржаѓя ѓмацаваѓся, а з трыццаць трэцяга года скончылася рэцэсiя, i пачаѓся новы эканамiчны ѓздым. Мiкалай другi ѓ сакавiку 1934 гады разбiѓся ѓ самалёце, i тым самым скончылася яго царства. Доѓжылася яно сорак гадоѓ, i было, у цэлым, паспяховым, са шматлiкiмi заваяваннямi. Не было цара-няѓдачнiка. Зьявiѓся Мiкалай Вялiкi.
  Вось так паѓплывала на ход гiсторыi паспяховая абарона адной горнай вяршынi Высокая. Наогул, мiр складаецца з розных выпадковасцяѓ. Выпадкова амерыканцы перамаглi пад Мiдуэй. I, магчыма, гэта i выйграла Другую сусветную вайну. Гiтлера маглi разбiць контрударам французы ѓ саракавым годзе, але не вырашылiся. I вермахт мог не спынiцца пад Дзюкерам. А тады? Некалькi сотняѓ тысяч ангельскiх ваеннапалонных маглi б прымусiць Чэрчыля пайсцi на мiр з фюрэрам. А ѓ гэтым выпадку? Можа, на гэтым i скончылася б другая сусветная вайна, i Германiя папросту пераварвала б заваяванае. А можа, i напад на СССР, i вайна, ужо не звязаная з Брытанiяй. Больш шанцаѓ на паражэнне Расii, так i ѓступленне ѓ вайну Японii. Некалькi было такiх кропак бiфуркацыi ѓ гiсторыi.
  Тут усё бывае па-рознаму. Роммель выпусцiѓ свае шанцы ѓ Егiпце. Сталiн таксама прапусцiѓ контрудар Майнштэйна ѓ сакавiку сорак трэцяга года. I зноѓ магла ВАВ скончыцца раней. Але магла i пазней, не дапусцi гiтлераѓцы пралiку на Курскай дузе.
  Алег прачнуѓся. Ён адчуваѓ сябе, крыху стомленым развагамi ѓ сне. Вядома, хлопчык, якому заѓтра спаѓняецца трынаццаць гадоѓ, стаѓ фiналiстам у спаборнiцтве на ролю Пана Бога зусiм выпадкова. Гэты бой з сатанiстамi аказаѓ вырашальны ѓплыѓ. Вядома, i дзейны прэзiдэнт таксама атрымаѓ пасаду пераемнiка выпадкова.
  Алег пацёр вiскi, i набраѓ па сотавым Джэйн. Дзяѓчынка з усмешкай спытала:
  - Ну што батыр. Выгляд у цябе не самы свежы.
  Алег на гэта адказаѓ шчыра:
  - Вось задумаѓся на рахунак выпадковасцяѓ. Як шмат што ѓ нашым жыццi залежыць ад дробязяѓ. У тым лiку i глабальныя падзеi.
  Джэйн на гэта заѓважыла:
  - Гэта накшталт таго, як катар перашкодзiѓ Напалеону выйграць Барадзiнскую бiтву?
  Алег згодна кiѓнуѓ:
  - Так, накшталт таго. Але ж пагадзiся, прызначэнне пераемнiка ѓ Расii аказалася выпадковым. I шмат потым пайшло па-рознаму са мноства варыянтаѓ.
  Джэйн гэта пацвердзiла:
  - Так, вядома ж, шмат адбываецца падзей не зусiм заканамерных. Напрыклад, выбары Бога. Чаму Уседзяржыцель вырашыѓ перадаць у рукi людзей Усемагутнасць? I зрабiѓ гэта менавiта зараз?
  Хлопчык-вундэркiнд выказаѓ здагадку:
  - Можа таму, што людзi, менавiта ѓ дадзены момант, сталi больш сталымi, у тым лiку i маральна.
  Дзяѓчынка-ангелька разважлiва вымавiла:
  - Гледзячы на наш свет так, шчыра кажучы, не думаеш. Людзi нiбы ашалелi. Хаця, нешта добрае ѓ iм засталося. I мы зараз карыстаемся кампутарамi i iншымi дабротамi цывiлiзацыi.
  Алег адклаѓ часова тэлефон i пабег чысцiць зубы. I заадно паснедаць. Не, сапраѓды, шмат у свеце выпадковасцяѓ. Напрыклад, у Расii пытанне з пераемнiкам вырашылася раптоѓна. Кандыдатура здавалася сумнеѓнай, бо ѓ гэтага чалавека не было досведу паспяховай перадвыбарнай гонкi. А як ён будзе абраны на прэзiдэнцкую пасаду? Але часта сама ѓлада i абуджае ѓтоеныя таленты. Потым, вядома ж, i вайна ѓ Дагестане магла i не быць, i тэрактаѓ у Маскве.
  Але ѓсё здарылася, i нарадзiѓся феномен. Той феномен, з якiм Алегу давядзецца змагацца ѓ другiм туры шматступенных выбараѓ.
  Хлопчык пачаѓ жаваць мясную салату i задумаѓся. Ну, што магло б быць, не здарся ва Украiне майдана? Дапушчальны, Януковiч падпiсвае дамову аб еѓраасацыяцыi, i няма падставы для выступу.
  Спачатку ѓсё iдзе спакойна, але потым узмацняецца крызiс. Кошты на нафту падаюць, i гэта нараджае спад. Вiталь Клiчко змагаецца на рынгу са Стывенсанам. Нягледзячы на ѓсе асцярогi, ветэран бокса дэманструе выдатную форму i накаѓтуе сваё супернiка ѓ дзясятым раѓндзе. I вось у 2015 годзе на выбарах прэзiдэнта ђкраiны перамагае Вiталь. Iдзе iнаѓгурацыя прэзiдэнта. У Расii не зусiм спакойна, эканамiчная сiтуацыя пагоршылася з-за падзення коштаѓ на нафту. Адносiны з Захадам адносна нармальныя. У Сiрыi хутка пачынаюцца расiйскiя бамбардзiроѓкi, але праходзяць яны асцярожна. Абодва бакi спрабуюць узаемадзейнiчаць.
  Вiталь Клiчко, у абмен на скiдкi на газ, працягвае пагадненне па Севастопалi. Поспехi Асада ѓ Сiрыi больш сцiплыя, расiйскiя ваенныя асцярожнiчаюць. Надыходзiць наступны 2016 год. Кошты нафту нiзкiя, эканомiка Расii ѓ рэцэсii. На выбарах у думу камунiсты дабiваюцца буйнога поспеху. Нават пабiлi свой ранейшы рэкорд 1999 года, набраѓшы 26 працэнтаѓ галасоѓ. Але ЕР, нягледзячы на страты рэйтынгу, усяго 34 працэнты, за кошт аднамандатнiкаѓ захоѓвае большасць. ЛДПР дадае, СР захоѓвае ранейшы вынiк, яѓка на выбарах рэкордна нiзкая.
  Вайна ѓ Сiрыi працягваецца. Кошты нафту пачынаюць расцi, i эканомiка выходзiць з рэцэсii. Наступны год даволi напружаны, але абмiне маленечкiм уздымам. Вайна ѓ Сiрыi пачынае крыху згасаць. Iдуць выбары прэзiдэнта. Дзейсны лiдэр вiдавочны фаварыт, але не такi пераважны, як у рэальнай гiсторыi. Справа нават даходзiць да другога туру. I зноѓ знаёмая карцiна са старым-камунiстам. I, вядома ж, перамога над левымi.
  I размовы аб тым, будзь камунiст па маладзейшы, ён мог бы i перамагчы.
  Хлопчык падвёѓ вынiк:
  - Хутчэй за ѓсё, улада б не памянялася. Толькi Крыма ѓ нас бы не было!
  А вось зараз выбары Бога. Гэта нешта небывалае!
  Колькi электронных лiстоѓ. I ёсць яшчэ прапановы зняцца ѓ рэкламе. Ну, гэта, вядома ж, вялiкая спакуса. Алег абяцаѓ падумаць.
  Каб крыху зрабiць свежае галаву, прыняѓ душ i зноѓ патэлефанаваѓ Джэйн.
  Дзяѓчынка паведамiла навiна:
  - Анжалiку ѓзялi на ролю вядучай у адным шоу. Гэта вельмi нават цудоѓна. Але яна хоча скончыць свае здымкi ѓ кiно. Iншая навiна, цябе вылучылi на ролю суiскальнiка - чалавек года. Ёсць шанец, што ѓпершыню за доѓгiя гады, гэта будзе нехта iншы, а не дзейны прэзiдэнт.
  Хлопчык-вундэркiнд з сумневам спытаѓ:
  - Думаеш, у мяне ёсць шанец?
  Джэйн з хiтрай усмешкай адказала:
  - Ты ѓсiх iх абаяѓ. Людзям, шчыра кажучы, надакучыла бачыць адну i тую ж асобу чалавекам года. Тым больш, дзейны прэзiдэнт нiчым сябе асаблiвым у апошнiя месяцы не праявiѓ. А ты, хлапчук прыемны ва ѓсiх адносiнах!
  Алег уздыхнуѓ i спытаѓ сваю сяброѓку:
  - А як ты мяркуеш. У мяне ёсць рэальны шанец стаць Богам?
  Дзяѓчынка крыху падумала i не спяшаючыся адказала:
  - Гэта ѓсё залежыць ад выпадковасцяѓ i пераваг насельнiцтва. Тут цяжка прадказаць. Вось i ты выйшаѓ у другi тур, i працэнт у дзейнага прэзiдэнта апынуѓся не такi ѓжо вялiкi. Тут усё магчыма.
  Алег, крыху падумаѓшы, адказаѓ:
  - I ѓсё ж, адказнасць вялiкая. Хаця тое, што людзi старэюць i памiраюць, гэта страшна.
  Джэйн заѓважыла з ухмылачкай:
  - Але гэтаму прыйдзе канец. Спадзяюся, нават калi пераможа дзейны прэзiдэнт, ён скончыць з гэтым.
  Алег скончыѓ снедаць i паведамiѓ:
  - Пачакай мяне, я зараз прылячу.
  Сапраѓды, лепшы спосаб развеецца, гэта палёт. Ён надзеѓся ѓ даспехi i выйшаѓ на балкон. Пачаѓ падымацца ѓверх. Успомнiлася, як ён раней лятаѓ у сне. Таксама знаёмыя адчуваннi. Ты бачыш, напрыклад, горад. Нават не Маскву, а нешта яшчэ большае i загадкавае. Такое, што не апiсаць беднай чалавечай мовай. I гэта ѓзрушае да глыбiнi душы.
  А яшчэ цiкава бачыць у сне зорныя мiры. Як хочацца злятаць у космас, i апынуцца тамака. Уявiць сабе iншапланетнае жыццё.
  Вось цiкава. - Падумаѓ Алег, - цi стварыѓ у сусвеце Усявышнi каго-небудзь акрамя людзей?
  Напрыклад, можна ѓявiць сабе велiчэзных казурак. У прыватнасцi, матылькоѓ. Як яны выглядаюць? Шматкаляровыя, крылатыя iстоты з мордачкамi казурак. Ты з iмi вiтаешся, а яны табе ѓ адказ: - Прывiтанне табе, наш брат па розуме!
  Або, напрыклад, не гэтак iдылiчны, напад на планету братоѓ па розуме. Як у адной фантастычнай кнiзе. Хлопчык уявiѓ сабе зоркалёты памерамi з месяц i магутнымi гарматамi. Як з iх, вось-вось выкiнуць каскады лазерных прамянёѓ.
  Вось падыходзiць касмiчны карабель увесь утыканы гарматамi, i вакол яго круцяцца гiперплазменныя шаравыя маланкi.
  Нечакана хлопчык адцягнуѓ увагу. Сiвая, згорбленая бабка цягнула дзве цяжкiя сумкi. Вiдаць было, што яна ледзь паѓзе. Алег прызямлiѓся i тут жа прапанаваѓ:
  - Я дастаѓляю ваш груз у любое месца.
  Бабка паглядзела на хлапчука, перажагналася i прашаптала:
  - Ды ты той Алег, кандыдат у Багi?
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Да Я!
  Бабулька ѓпала на каленi i ѓзмалiлася:
  - Вярнi мне, калi ласка, сына!
  Алег з усмешкай адказаѓ:
  - Вядома ж, я вярну. Калi мяне абяруць.
  У вачах у бабкi блiснула злосць, i яна прашыпела:
  - Вось вы ѓсе палiтыкi такiя. Толькi абяцаннi - калi выберуць! А зараз?
  Алег упэѓнена адказаѓ:
  - Я не палiтык.
  Бабка рыкнула:
  - А хто ты?
  Алег шчыра адказаѓ:
  - Я вучоны. I проста, пакуль яшчэ дзiця, якое занята самаадукацыяй.
  Бабка змякчэла i пралапатала:
  - Ну добра, дзiця. Ты мне хацеѓ дапамагчы?
  Алег энергiчна кiѓнуѓ галавой:
  - Так, вядома. Паднесцi сумкi?
  Бабка адмоѓна матнула галавой:
  -Не! Лепш дай мне тысячу рублёѓ. Да пенсii не хапае.
  Алег усмiхнуѓся i палез у кiшэню. Яму заплацiлi за iнтэрв'ю i здымкi ѓ кiно, так што грошы ѓ хлапчука былi.
  Сунуѓ бабцы дзве купюры па пяць тысяч рублёѓ i прашаптаѓ:
  - Вось вам на шчасце.
  Бабка асцярожна ѓзяла грошы, паглядзела iх на свет. Перахрысцiлася i, удзячна кiѓнуѓшы, вымавiла:
  - Цяпер я будуць малiцца за цябе. Ты варты, быць Богам.
  Хлопчык-вундэркiнд сцiпла адказаѓ:
  - Мусiць, гэтага гонару нiхто з людзей не варты. Але калi ёсць на гэта воля Усявышняга, то....
  Бабка скончыла:
  - Амiн! - I паказала на сумкi. - Ну, дапамажы касатык.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  Дзень нараджэння Алега Грабачэнкi адзначала ѓся школа. I з'ехалася шмат журналiстаѓ з усяго свету. Хлопчык апрануѓся ѓ гарнiтур i лакаваныя туфлi. Выглядаѓ цалкам рэспектабельна. У яго раз-пораз пыталiся, што ён будзе рабiць, стаѓшы Богам. Ён упэѓнена i разумна адказваѓ.
  У першую чаргу , ён абяцаѓ даць людзям магчымасць развiвацца самiм. Натуральна, скончыѓшы са старасцю, хваробамi, смерцю. Людзi потым атрымаюць найвысокiя тэхналогii, а ён хлопчык-вундэркiнд створыць мноства новы выдатных планет прыдатны для засялення.
  На пытанне аб тым, цi будуць уваскрэшаны мёртвыя, Алег адказаѓ:
  - Вядома ж, будуць! Толькi злачынцы i тыраны будуць узяты пад кантроль.
  Журналiсты задалi пытанне:
  - А гэта як?
  Хлопчык бразнуѓ:
  - Я ператварусю iх у дзяцей i адпраѓлю ѓ спецыяльныя выхаваѓчыя лагеры.
  Там яны вырастуць добрымi i свядомымi.
  Падобны адказ выклiкаѓ апладысменты. Адрознiваѓся хлапчук гумарам i на iншых пытаннях. У прыватнасцi, цi даводзiлася яму бiцца?
  Алег адказаѓ:
  - Пацан без бойкi - горш сабакi.
  На пытанне наконт сэксуальных меншасцяѓ, хлапчук блiснуѓ афарызмам:
  - Мужнасць добра - мужаложства дрэнна.
  Наконт таго, цi можна ѓ такiм юным узросце кiраваць сусвету? Хлопчык праспяваѓ:
  Гераiзм не мае ѓзросту,
  У сэрцы юным каханне да краiны.
  Заваяваць можа гранi космасу-
  Ашчаслiвiць, усiх-усiх на Зямлi!
  Што выклiкала бурныя апладысменты. Анжалiка сядзела побач са сваiм братам. Яна надзвычай прыгожая, з натуральным залацiстым колерам валасоѓ, фiгурыстая, высокая. Яе рост яшчэ больш павялiчвалi абцасы.
  Журналiст у цёмных акулярах спытаѓ:
  - Гэта ваша сяброѓка?
  Хлопчык са смяшком у голасе адказаѓ:
  - Так, зразумела сяброѓка. Яна мяне з двух гадоѓ вучыла каратэ. Цудоѓная Анжалiка!
  Дзяѓчына набычылася i вымавiла:
  - Я, кандыдат у Багi. I буду падаваць апеляцыю, што выбары фальсiфiкаваныя!
  Журналiсты заапладзiравалi.
  Алег дасцiпна выдаѓ:
  - Сумленнасць, рэдкая якасць для палiтыкаѓ, асаблiва пры падлiку вынiкаѓ галасавання.
  I зноѓ апладысменты. А хлапчук працягваѓ дасцiпнiчаць i абяцаць. У прыватнасцi , сказаѓ, што ѓсе жанчыны будуць такiмi прыгожымi, як яго сястра, а можа i лепш. Што старэць людзi нiколi не будуць, а назаѓжды застануцца прыгожымi i свежымi.
  Алег нават праспяваѓ:
  - У пульсацыi сэрца i вен мы жадаем змен, толькi не старэннi!
  Хлопчык нават на чарговае пытанне адказаѓ:
  - Юнацкасць неацэнная, як золата, толькi цьмянее з часам хутчэй.
  Ён нават дэманстраваѓ свае здольнасцi. У прыватнасцi, узляцеѓ над крэслам, чым прывёѓ усiх у захапленне. Генiяльнаму дзiцяцi задавалi пытаннi, як яму гэта ѓдаецца.
  Алег Грабачэнка адказаѓ:
  - Здольныя хлопчыкi робяць куды больш адкрыццяѓ, чым генiяльныя старыя.
  Пасля чаго, ён, пад бурныя апладысменты публiкi, прымусiѓ рухацца сподак з крэмавым пiрожным. Яно спачатку папаѓзло па стале, а потым паднялося ѓ паветра.
  Пасля гэтага, Алег сказаѓ:
  - Юнацтва спрыяе адкрыццям, як свежы брыз ветразi.
  Што зноѓ выклiкала ѓхвалу ѓ натоѓпу. Асаблiва школьнiкаѓ. Алег заявiѓ:
  - Маладосць, у адрозненне ад вiна, з гадамi губляе каштоѓнасць, але набывае крэпасць.
  Хлопчык, як заѓсёды, адрознiваѓся блiскучай. Нешта юны вундэркiнд паказаѓ публiцы. У прыватнасцi робата, якi прынёс закускi i пракруцiѓ сваiмi пражэктарамi па паветры.
  Алег, кiруючы машынай з дапамогай пальцаѓ рукi, выдаѓ:
  - Робатаѓ у фантазiях спарадзiла чалавечая лянота, але ѓвасобiла звышчалавечую працавiтасць.
  I гэта таксама выклiкала вялiкую ѓхвалу. Iшла прамая трансляцыя, i людзi ѓ экранаѓ круцiлi галовамi i прамаѓлялi:
  - Да чаго ж разумнае дзiця. Проста генiй у шортах.
  А хлопчык працягваѓ вастрыць:
  - Розум i фантазiя, як муж i жонка, толькi мядовы месяц па-сапраѓднаму салодкi, калi добразычлiвая цешча рэальнасцi!
  Сапраѓды, хлапчук папросту цудоѓны. Белыя як кудзелю валасы i чорныя бровы. Многiя дзяѓчынкi без розуму ад гэтага, буйнейшага, чым у сярэднiм для такога ѓзросту, тынэйджара.
  Алег поѓны сiл i нагадвае ландыш, якi распускаецца. I зноѓ праспяваѓ сваiм звонкiм i чыстым голасам:
  Новае пакаленне рухае прагрэс,
  Хоць часам дарослым здаецца,
  Што ѓ iх сядзiць злосны нячысцiк.
  Але гэта проста iлюзiя,
  Без нячысцiка таксама нельга.
  Бо святло i цемра чаргуюцца -
  Круцiцца наша Зямля!
  Потым праспявала i Анжалiка, яна сапраѓдная па вакальных дадзеных прымадонна:
  Стварыѓ святую Русь творца,
  Паставiѓ на гербе пячатку
  Велiчы краiны вянок,
  Салдат абавязаны перамагаць.
  
  Айчыны чыстыя палi,
  Крывавым сокам налiлiся.
  Гляджу, гарыць зямля мая,
  За Радзiму - працуй, змагайся!
  
  Не, не здолее супастат,
  Маю Расiю заваяваць.
  Ваюй, будзе вынiк,
  Хоць жыццё тонкае, як шоѓку нiтку!
  
  Няхай магiла мяне чакае,
  Без Радзiмы жыццё пустата.
  На беразе равучых вод,
  Памру, вуснамi паважаючы Хрыста!
  Прыгожа спявала дзяѓчына. Сапраѓды, яе голас не параѓнаць з сучаснымi спявачкамi.
  Потым, Алег на пытанне, а цi не пазбавiлi яго дзяцiнства, дасцiпна адказаѓ:
  - Дзяцiнства, як грошы пры iнфляцыi, тым каштоѓней, чым хутчэй з iм растаешся.
  Далей хлопчык выказаѓся i наконт армii:
  - Дубовыя генералы, плодзяць драѓляныя труны.
  Пасля чаго, Алег дадаѓ:
  - Генерал падобны на бочку, асаблiва пустатой.
  Што таксама выклiкала ѓхвалу ѓ публiкi. Хлапчук яшчэ пусцiѓ перл:
  - Калi генералы дубы, квiтнее дрымучае невуцтва.
  I гэта выклiкала смяшкi. Юны вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Чым больш камандзiраѓ, тым менш парадку, чым менш парадку, тым больш страт.
  I падвёѓ своеасаблiвы вынiк:
  - Колькасць ордэнаѓ не заѓсёды прапарцыйна доблесцi, але заѓсёды адлюстроѓвае добразычлiвасць вышэй стаялага!
  Пасля чаго, ён зноѓ узляцеѓ i нават падняѓ тэлекамеру, выкарыстоѓваючы гравiямагнiты. Распавёѓ, што ѓ яе ёсць iдэi генератараѓ, зараджаных на гравiтацыi.
  Хлопчык з хiтрым выглядам паведамiѓ:
  - Гравiтоны цалкам можна ператвараць у зменных ток, калi зрабiць уздзеянне гравiтацыi з сталай у зменную. Што i ѓдалося мне з дапамогай экранаѓ. Цяпер кожны чалавек у любы час сутак можа мець уласную электрастанцыю. Ад гэтага большая эканомiя будзе для сямейных бюджэтаѓ. Акрамя таго, можна i аѓтамабiлi такiм чынам зараджаць. Яны будуць па-экалагiчнаму чыстыя. Не трэба столькi нафты i газу спальваць.
  Гэта таксама выклiкала ѓхвалу ѓ публiкi. А Алег сказаѓ:
  - Нафта i сапраѓды чорнае золата, атручвае прыроду, ачарняецца сэрца, затуманьвае розум.
  Пасля чаго хлапчук пагразiѓ кулаком i заѓважыѓ:
  - Нафта, гэта як чорная кроѓ д'ябла - атручвае i плоць, i душу!
  Сапраѓды, з гэтым цяжка не пагадзiцца. Чалавецтва капiтальна падсела на нафтавую iголку i iдзе да гiбелi. Не трэба было людзям столькi натуральнага палiва спальваць!
  Хлопчык-вундэркiнд нагадаѓ:
  - Генiяльны Жуль Верн сказаѓ: - Будучыня належыць не рухавiкам унутранага згарання, а электрычным. Але яго мудрыя засцярогi былi праiгнараваныя. I ѓ вынiку чалавецтва аказалася на мяжы памiрання.
  Алег Грабачэнка праспяваѓ:
  Прамень святла выратавання Зямлi данясем,
  Няхай мы загiнем - планету выратуем.
  Хоць доля жахлiвая,
  Смерць злая прыйшла,
  Памры не дарма -
  Бо Радзiма наша жывая!
  Анжалiка выказалася, пастукваючы абцасам па падлозе:
  - Розум, гэта палачка-ратавалачка ѓ разумных руках i дубiна мяснiка ѓ лапах iдыёта.
  Хлапчук адказаѓ з дасцiпнасцю:
  - Лягчэй зляпiць снегавiка ѓ жарале вывяргаючага вулкана, чым знайсцi адкрыццё, не выкарыстанае ѓ ваенных мэтах.
  Сапраѓды мудрая думка генiяльнага дзiцяцi. I зноѓ апладысменты. Вось гэта адкрыццё для розных шоу. Хлопчык узрушаючых афарызмаѓ i аратарскага мастацтва.
  Алег дадаѓ з усмешкай:
  - Адкрыццё для вайны, раѓнасiльна зачыненнi шматлiкiх дзвярэй мiрнага жыцця.
  Пасля чаго ён нагадаѓ, што i сам ствараѓ новую зброю, якую выкарыстоѓваѓ для вайны з сатанiстамi. I, вядома ж, выпусцiѓ новы пэрл:
  - Хочаш пазбегнуць бойкi - пампуй мышцы, хочаш пазбегнуць вайны - нарошчвай войска.
  З чым астатняя публiка была, зусiм згодна. А хлопчык з усмешкай заѓважыѓ:
  - Дыпламатыю палягчае цяжар ваенных выдаткаѓ, перамовы - важкiя кулакi.
  На што рушылi ѓслед бурныя апладысменты. Далей хлопчык адказваѓ на пытанне, што ён думае наконт перадвыбарных абяцанняѓ.
  Алег дасцiпна адказаѓ:
  - Не абяцай месяц з неба, давядзецца па сабачы выць, калi народ прыйдзе патрабаваць адказ.
  Адна з журналiстак спытала:
  - А злачынцы, яны што, таксама атрымаюць маладосць?
  Хлопчык упэѓнена заявiѓ:
  - Яны атрымаюць дзяцiнства i будуць перавыхоѓвацца анёламi.
  Жанчына, адлюстраваѓшы здзiѓленне, спытала:
  - А як жа без пакарання?
  Алег адказаѓ:
  - Сэрца патрабуюць помсты, але няма нiчога больш злога i злога, чым чалавечае сэрца, дык няхай розум падорыць дараванне.
  Пасля чаго зноѓ пасыпалiся пытаннi. У прыватнасьцi, у яго спыталi, як ён ставiцца да Сталiна.
  Юны вундэркiнд адказаѓ у рыфму:
  Сталiн пануе ѓ маiм сэрцы,
  Каб мы не ведалi смутку.
  У космас адчынiлi дзверцы
  Зоркi над намi зiхацелi.
  Што зноѓ выклiкала апладысменты публiкi, усе былi ѓ захапленнi, якi выдатны хлопчык. I вясёлы, з вершамi. На яго фоне прэзiдэнт сумны, а Жырыноѓскi сварлiвы i крыклiвы.
  Алег на пытанне, якой бы ён знешняй палiтыкi прытрымлiваѓся, калi б быѓ кiраѓнiком дзяржавы, адказаѓ зноѓ вершамi;
  Павiнны славяне свет заваяваць,
  Але сэрцам, а не ядзернай вайной.
  Павiнны прыклад усiм людзям братэрства даць,
  I стаць непераможнай краiнай.
  Сапраѓдныя авацыi сустрэлi падобную прамову, i асаблiва iмкнулiся школьнiкi.
  Наступным пытаннем, зададзеным хлапчуку, было:
  - Як ён ставiцца да кахання памiж падлеткам i дарослымi.
  Алег адказаѓ:
  - Не бывае злачыннага кахання, калi не было здрады пачуццяѓ.
  I таксама вельмi дасцiпна. Iзноѓ бурныя апладысменты. Закранулi i новыя iдэi ѓ галiне сельскай гаспадаркi.
  Хлопчык заѓважыѓ:
  - Каб быѓ ураджай, трэба саджаць круглы год дармаедаѓ.
  Потым дадаѓ:
  - Пасадзiѓшы, адзiн раз гультая, можна круглы год мець ураджай.
  Падобны выраз зноѓ выклiкаѓ захапленнi. Хлопчык сапраѓды блiскаѓ красамоѓствам. Зрэшты, на пытанне аб балбатлiвасцi палiтыкаѓ заѓважыѓ:
  - Чырвоная гаворка можа абялiць чорную рэпутацыю, але не ѓпрыгожыць жыццё бясколернага на меркаванне.
  Далей хлапчук паведамiѓ, што людзi самi пабудуюць сабе шчасце, калi побач будзе знаходзiцца дастатковая колькасць планет для засялення. А таксама, што хуткасць зусiм не з'яѓляецца лiмiтавай. Што, маѓляѓ, Эйнштэйн i зусiм дзьмуты аѓтарытэт. А галоѓнае, што сусвет не мае межаѓ.
  Як i чалавечы прагрэс.
  Хлапчук з захапленнем вымавiѓ:
  - Цуды навукi, нас пазбаѓляюць нуды, цуды прагрэсу - вельмi цiкавыя.
  Пасля чаго, хлопчык дадаѓ:
  - Галоѓны цуд навукi не дзiвiць, а ѓзнагароджвае.
  Анжалiка таксама блiснула дасцiпнасцю:
  - Навука не воѓк, але сыходзiць лесам, калi няма вучоных авечак пастуха адказнасцi.
  Хлапчуку задалi пытанне, якi ягоны ѓказ, будзе першым, калi ён стане Богам.
  Алег адказаѓ:
  - Старт не павiнен быць хуткiм, прытармозiш да фiнiшу, але марудлiвасць у пачатку, замарозiць канец.
  Потым ён дасцiпна дадаѓ:
  - Пачатак падобна дэбюту ѓ партыi, варта развiвацца хутчэй, але не рухаць, не абдумваючы, пешкi.
  Анжалiкi хiхiкнула i выдала:
  - Iдэальны палiтык, як конь у працы, але не асеѓ у парадах.
  Пасля чаго, сястра юнага кандыдата ѓ Багi выкiнула трук. Узяла куфель шампанскага, падняла нагу i змясцiла крыштальны твор мастацтва на кончык абцаса. I паднесла да свайго рота, выпiѓшы ва ѓсмешкай.
  Алег заѓважыѓ: - Каханне, гэта, вядома ж, пачуццё цудоѓнае, толькi калi не ставiцца да спiртнога.
  Анжалiка ѓ адказ праспявала:
  - Усё лiчаць i ѓзiмку, i ѓвесну, нязменна ёсць у меню маiм спiртное.
  I ѓсе разрагаталiся падобнаму пачуццю гумару. I дзяѓчына таксама смяялася.
  Потым Алег распавёѓ iм пра iншыя свае захапленнi, у прыватнасцi пра каратэ i рус-кун-до! Хлапчук зноѓ праспяваѓ:
  - Займацца каратэ можа любое дзiця, прама пяткай зарадзiѓшы, адразу з пялёнак.
  Далей хлапчук пачаѓ размаѓляць на замежных мовах. Звяртаючыся да тых цi iншых журналiстаѓ. У прыватнасцi, у яго найвышэйшы ѓзровень iнтэлекту. I шпарыць ён нiбы станкавы кулямёт. I рознымi тэрмiнамi. Вось, напрыклад, выдаѓ па-ангельску:
  - Шмат кухароѓ псуюць кашу, залiваючы ѓ цеста сыраватка.
  А потым працягнуѓ:
  - Ой, народ, народ - ты ж не вырадак. Не ѓрадзi мяне, сяду на каня. Сяду на каня - белагрывага.
  Анжалiка ѓскочыла на стол, i заспявала на ѓсё горла:
  - Тапнi левая нага, махнi ручка правая, паесцi галоѓны клопат, а працаваць малая!
  Хлопчык на ѓсё пачуццё абвясцiѓ:
  - Будзе горад на Венеры. Ды не горад, а цэлы мегаполiс. - Алег зноѓ узляцеѓ, завiс у паветры i стаѓ iскрыцца. - Мы будзем будаваць мегаполiсы i на iншых планетах. I будзе ѓсё больш чырвоны, чым сцяг кастрычнiка. Будзеце, як сыр у алеi катацца.
  I гэта ѓсiм таксама спадабалася. Напрыканцы Алег сказаѓ:
  - Палiтык, гэта мастак, толькi пэцкае не палатно, а сябе.
  I гэта выклiкала выбух энтузiязму. Потым пачаѓся банкет на дзень Нараджэння. Елi шмат. I шчодра раздавалi падарункi.
  Алег дасцiпна заявiѓ:
  - Усё могуць каралi, але амаль нiчога не жадаюць для народа манархi.
  I яшчэ дадаѓ з нацяжкай:
  - Толькi той кароль, хто за народ гарой.
  Пасля чаго хлопчык таксама пусцiѓся ѓ скокi. I радаваѓся, як i належыць тынэйджэру. Усё выглядала выдатна. Школьнiкi, ад першаклашак да старшакласнiкаѓ, танчылi i барабанiлi нагамi. Чулiся песнi. Канферэнцыя скончылася, i зараз весялосць.
  Джэйн узляцела разам з Алегам i спытала:
  - Дзе ты так навучыѓся? Ты проста, як чорцiк. Блiстаеш капiтальна.
  Хлапчук-вундэркiнд з прамянiстай усмешкай адказаѓ:
  - Мы ѓсе вучылiся патроху, чаму-небудзь i як-небудзь.
  Джэйн усмiхнулася i стукнула туфлiкам па мармуровай падлозе. Зрабiла некалькi пiруэтаѓ i шэптам заѓважыла:
  - А цябе не палохае адказнасць, калi ты ѓсё ж такi пераможаш?
  Алег хупава, нездарма ѓ яго чорны пояс па каратэ, танцуючы, вымавiѓ:
  - Калi выйграю, пастараюся быць годным людзей Богам! Усё ж чалавецтва ѓ гiсторыi не раз распiналi. I калi зараз жыццё больш-менш, то, як было людзям у сярэднiя вякi? Наогул дзiкi жах! Падумаць толькi, якiмi пакутамi было напоѓнена жыццё людзей.
  Джэйн, сцiснуѓшы кулачкi, i, апусцiѓшы вочы, заѓважыла:
  - Так, людзi пакутавалi. Цяжкая праца, нiзкi ѓзровень развiцця медыцыны, голад, хваробы, адсутнасць забаѓ. Нi тэлевiзараѓ, нi кампутараѓ.
  Хлопчык згодна кiѓнуѓ:
  - Так, яшчэ мой бацька памятае тыя часы, калi не было кампутараѓ, а тэлевiзары былi чорна-белымi. Наша дзяцiнства проста райскае ѓ параѓнаннi з яго дзяцiнствам, а яго дзяцiнства ѓ параѓнаннi з дзяцiнствам нашых дзядуляѓ i бабуль, увогуле рай. Усё ѓ свеце мяняецца ѓ лепшы бок. - Хлапчук пацёр нагой аб мармуровую падлогу, не занадта камфортна ѓ абутку, калi стаiць летняе надвор'е, але басанож, неяк на свяце фiналiсту кандыдатаѓ у Багi, вiдавочна непрыстойна. Хлапчук працягнуѓ. - Кампутар, гэта для нас такая натуральная рэч, што я проста не ѓяѓляю, як нашы продкi абыходзiлiся без яго. Бо iм шануй было вельмi сумна. А ѓ будучынi ѓжо электронiка так разаѓецца, што кожны будзе сабе iндывiдуальна маляваць фiльмы. I нашы дзецi будуць жыць у яшчэ цiкавейшым свеце, чым мы.
  Джэйн з уздыхам заѓважыла:
  - Маляваць уласныя фiльмы? Як выдатна. Значыць, я змагу папрасiць кампутар намаляваць працяг Графа дэ Мантэкрыста? Цi Трох Мушкецёраѓ, дзе лэдзi Вiнтэр не караюць смерцю, цi фiльм, дзе Гаѓроша не забiваюць?
  Алег Грабачэнка згодна кiѓнуѓ:
  - Цалкам! I гэта можна. Вось, напрыклад, мне б хацелася паглядзець фiльм пра хлапчука-трапянца ѓ Старажытны Рым. Там ён трапiѓ у рабства каменяломняѓ, а затым далучыѓся да Спартака. I выкарыстоѓваючы веды сучаснага свету, дапамог атрымаць паѓстанцам перамогу. Нажаль, не знайшоѓ я ѓ iнтэрнэце падобных фiльмаѓ. Наогул, хацелася б паглядзець многае. Напрыклад, востраѓ Скарбы, у якiм замест аднаногага Сiльвера, была б д'ябла сiмпатычная, рудая дзяѓчынка.
  Джэйн пагразiла Алегу пальцам:
  - Ты ѓсё часцей кажаш аб дзяѓчынах.
  Хлапчук-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Станем патроху. Можа хутка i зоймемся каханнем з табой, як дарослыя.
  Джэйн зморшчылася i пакiвала галавой:
  - Не варта. У мяне пакуль няма жадання. Лепш будзе проста блiзкiмi сябрамi.
  Алег цяжка ѓздыхнуѓ i заѓважыѓ:
  - Мой арганiзм мяняецца. Я адчуваю гэта. Хутка i голас пачне ламацца. Эх, не ведаю, цi жадаецца сталець.
  Джэйн хiтра падмiргнуѓшы хлапчуку, прапанавала:
  - А можа зрабiць усiх людзей дзецьмi? Тады чалавецтва не будзе агрэсiѓным, бо гармоны не стануць панаваць над розумам, i, акрамя таго, знiкне рызыка перасялення!
  Алег усмiхнуѓся i заѓважыѓ:
  - Вечнае дзяцiнства. Трэба падумаць! Толькi цi захочуць дарослыя назаѓжды стаць дзецьмi? Мусiць, ва ѓсякiм разе, частка з iх будзе супраць.
  Джэйн цяжка ѓздыхнула i заѓважыла:
  - Быць дзяѓчынкай у любым выпадку лепш, чым бабулькай. Прынамсi па фiзiчных адчуваннях. Але думаю, нават калi б не выбары Бога, з часам развiлiся б тэхналогii амаладжэння, i мы жылi б вечна, i не старэючы!
  Алег дадаѓ да гэтага:
  - I прагрэс уваскрэсiѓ бы мёртвых. I было б так.
  Наступiла паѓза. Дзецi танчылi. Змянiлася мелодыя на больш энергiчную. Джэйн заѓважыла:
  - Вось цiкава, як бы развiвалiся падзеi пры працягу рамана Дзюма. Эдманд Дантэс свой мэты дасягнуѓ, помста адбылася. А што далей?
  Алег пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Гэтае пытанне лепш было б адрасаваць самому Аляксандру Дзюму. Дапусцiм, гэтага генiя ѓваскрэсяць нашы нашчадкi, i тады ён напiша працяг Графа Мантэкрыста i Трох мушкецёраѓ!
  Джэйн з натхненнем вымавiла:
  - Я думаю, граф свой генiй накiраваѓ бы на развiццё навукi. Збудаваѓ бы падводную лодку падобную "Наѓтылусу" i плаваѓ бы па морах. А можа, адкрыѓ бы для сябе скарбы, якiя перасягнулi б самыя смелыя здагадкi.
  Алег згодна кiѓнуѓ:
  - Або будаваѓ бы лятальныя апараты па чарцяжах Леанарда Давiнчы. Апошнi быѓ падобна Аватары, толькi незавершаны. Усiм яго генiяльным канструкцыям не хапала матора.
  Джэйн стукнула абцасам па мармуры i прадэкламавала:
  - Узвейцеся вогнiшчамi, бочкi з бензiнам! Мы пiянеры, дынама-машыны! Наблiжаецца эра светлых гадоѓ. Клiч пiянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Алег падмiргнуѓ сяброѓцы i заѓважыѓ:
  - Вось я шкадую аб iншым. Што не экранiзавалi "Зорныя войны" з Палпацiнам, якiя ѓвасобiлiся ѓ клоне. Гэта ѓсё ж вялiкi недахоп. Было б цiкава паглядзець на супрацьстаянне старых герояѓ. А так атрымалася нейкая падробка пад шэдэѓр.
  Джэйн з гэтым пагадзiлася:
  - Расчаравала нас сёмая серыя. Як, зрэшты, i восьмая. Вiдавочна Лукас у творчых адносiнах здаѓ! А бо так хацелася чагосьцi больш свежага.
  Алег, хiтра ѓсмiхнуѓшыся, заѓважыѓ:
  - Майго галоѓнага апанента, дзейнага прэзiдэнта, цёмным называюць. Намякаючы на падабенства з iмператарам Палпацiн. Прычым, не ворагi, а прыхiльнiкi. Маѓляѓ, iмператар стварыѓ вялiзны ваенны флот i навёѓ парадак у дзяржаве. Нiбы не было знiшчэнне цэлых планет з аднаго стрэлу.
  Джэйн лагiчна адзначыла:
  - Народ любiць тых, хто яго цiсне. Напрыклад, расiяне не любiлi Гарбачова. А Мiхась Сяргеевiч даѓ вам волю.
  Хлапчук рацыянальна заѓважыѓ:
  - Але i Саюз развалiѓся. Успыхнулi ѓ шматлiкiх месцах вайны, кошты выраслi ѓ тысячы разоѓ. Не ѓсё ѓ парадку было ѓ новым каралеѓстве.
  Джэйн узяла i праспявала:
  - У жартоѓным каралеѓстве ѓсё так дзiѓна часам, што адгадаць няпроста, хто блазан, а хто кароль!
  Алег засмяяѓся i выказаѓ здагадку:
  - Калi б, напрыклад, атрымаць усемагутнасць, то было б цiкава ѓзнавiць сусвет "Зорных войнаѓ". Тамака былi класныя прыгоды. У тым лiку i з Джаббай. Мы б такога не прыдумлялi. Нават Лукас удавiѓся б ад зайздрасцi.
  Джэйн у адказ праспявала:
  - I нават вораг шаптаѓ часам, хаваючы страх, што ты, кароль! Што ты, кароль!
  Хлопчык-вундэркiнд пахiтаѓ галавой:
  - Магчыма на мяне звалiцца адказнасць, не пара каралеѓскай. I як бы хацелася мець побач адданага сябра.
  Джэйн у адказ нахiлiлася i пацалавала хлопчыка ѓ губу.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 16.
  Пасля святкавання трынаццацi гадоѓ i афiцыйнага ѓступлення ѓ тынэйджары, Алег Грабачэнка прыкметна дадаѓ сабе шанцаѓ на званне чалавека года. Сапраѓды, колькi можна гэта ѓсё дзейнаму прэзiдэнту ѓручаць. Гэта ѓсiм ужо надакучыла, а юны генiй усiх лiтаральна зачараваѓ. Але пакуль уручаць званне чалавека года, Анжалiка працягнула здымкi ѓ кiно.
  Прычым, зноѓ памяняла серыял. Але на тую ж тэму. Хтосьцi вырашыѓ арыгiнальнiчаць i паказаць, што нават у сакавiку 1945 года яшчэ не позна для Германii перайграць вайну. У прыватнасцi, Сталiну падкiнулi, быццам сакавiцкi наступ фашыстаѓ у Венгрыi, гэта вялiкi блеф, мэта якога адцягнуць увагу ад Берлiна. Сталiн у гэта паверыѓ. I вось немцы нанеслi раптоѓны i моцны ѓдар. Мала таго, фашыстам удалося ѓтварыць некалькi катлоѓ, i яны здолелi захапiць склады з боепрыпасамi i, што самае галоѓнае, з гаручым. Камандаваѓ аперацыяй вельмi дасведчаны i генiяльны Майнштэйн. I фашыстам удалося, здавалася, немагчымае. Згуляла сваю ролю i актыѓнае ѓжыванне цяжкiх танкаѓ, у тым лiку i пару "Маѓс".
  Будапешт быѓ захоплены фрыцамi, i зноѓ агалiѓся фланг. Адначасова, няѓдачы пераследвалi савецкiя войскi i пры штурме Кёнiгсберга, якi гiтлераѓцы змаглi адбiць.
  Сталiн моцна нерваваѓся. Саюзнiкi прыпынiлi наступленне i не вырашалiся штурмаваць Рэйн. А потым памёр Рузвельт, i Трумэн суцэль цынiчна паставiѓ пытанне перад алiгархамi: - А хто насамрэч для ЗША самы галоѓны вораг? Фашысты не толькi перасталi прэсавацца бамбардзiроѓкамi, але атрымалi ад саюзнiкаѓ палiва i iншае забеспячэнне. Чэрчыль цалкам адобрыѓ iдэю дапамогi Германii ѓ барацьбе супраць бальшавiзму.
  У адказ Сталiн распачаѓ наступленне на Берлiн. Але Зеелаѓскiя вышынi аказалiся непераадольным бар'ерам. Потым немцы нанеслi ѓдар з боку Венгрыi, прайшоѓшы ѓздоѓж Вiслы, утварылi каласальны кацёл з савецкiх войскаѓ. У баях на баку Германii прымалi ѓдзел i амерыканскiя "Першынгi", пастаѓленыя Трумэнам пад здрадлiвы ленд-лiз.
  Савецкiя войскi апынулiся ѓ катле, i выйсцi ѓдалося нямногiм. Апроч усяго iншага ѓ фашыстаѓ апынулiся на ѓзбраеннi i людзi са змененай генетыкай, i дыскалёты. Апошнiя, зрэшты, пакуль яшчэ не мелi вырашальнага значэння, але iх непаражальнасць непрыемна дзейнiчала на ѓяѓленне салдат.
  Акрамя таго, моцнай нямецкай машынай апынулася Е-25, яна мела бранiраванне i ѓзбраенне "Ягдпантэры", але была куды лягчэй i рухомей з вельмi нiзкiм сiлуэтам. Адбiлiся i асабiстыя пралiкi Сталiна, якi кiнуѓ усе сiлы на штурм Берлiна i трапiѓ у пастку.
  Пасля такога разгрому, немцы дэблакiравалi Усходнюю Прусiю i пачалi наступ на Румынiю. Частка акружэння караля Мiхея перайшла на бок Германii. А сам кароль папросту збаяѓся i скруцiѓся ѓ Турцыю.
  Нечакана, практычна выйгранае становiшча, для СССР ператварылася ѓ цяжкае.
  Гiтлераѓцы захапiлi Румынiю i адсеклi савецкiя войскi на Балканах. Утварылася яшчэ некалькi катлоѓ. I гэта выглядала жахлiва. А Анжалiка iграла нямецкую лётчыцу, якая вельмi любiла здзекавацца з ваеннапалонных. I зразумела са сцэнамi-оргiямi.
  Зрэшты, вядома тое, што немцы змаглi пераламаць ход вайны пасля сакавiка сорак пятага года - чыстая фантазiя. Цi ледзь у iх хапiла б сiл i сродкаѓ. Але рэжысёру, вiдаць, фантазii не займаць. Лётала Анжалiка на дыскалетах i выкарыстоѓвала лазерную зброю. Разбурала рускiя самалёты. А войска Трэцяга Рэйха ѓжо фарсiравала Буг, зноѓ уступiѓшы на савецкую тэрыторыю. Савецкiя войскi страцiлi панаванне ѓ паветры з-за ХЕ-162, i з'яѓленнi непаражальных машын. Фашысты праводзiлi аперацыi на акружэнне, выкарыстоѓваючы гаручае, што перадалi iм саюзнiкi. Як высветлiлася, Е-25 на рэдкасць удалы танк, дакладней САУ, якое не маглi прабiць у лоб савецкiя 34, а борт, з-за вялiкiх кутоѓ рацыянальнага нахiлу, даваѓ рыкашэт.
  Адбiвалася i перавага фашыстаѓ у стралковай зброi: аѓтамат МР-44 адрознiваѓся выбiтнымi баявымi якасцямi. Акрамя таго, саюзнiкi вярнулi гiтлераѓцам усiх палонных, тым самым значна папоѓнiѓшы асабiсты склад Вермахта i Люфтвафэ. Дзейнiчала дактрына Трумэна, дапамагаць Нямеччыне, каб немцы i рускiя забiвалi адзiн аднаго, як мага даѓжэй i больш.
  Фашысты здабылi ѓ дастатку палiва i абыходзiлi савецкiя войскi. Сталiн шмат лаяѓся i патрабаваѓ контрудараѓ, з-за чаго Чырвоная армiя ѓвесь час трапляла да катлы. Страты савецкiх частак былi вялiзныя. I зноѓ гналi калоны ваеннапалонных, якiх збiвалi прыкладамi. Сярод нямецкiх салдат поѓна падлеткаѓ, выграбалi ѓсiх, а таксама часта сустракаюцца жанчыны. Але i Чырвонае войска павыбiвала капiтальна.
  Пашку запрасiлi на здымкi гуляць хлопчыка прызванага ѓ войска. Пацану ледзь споѓнiлася 13, а ён ужо на перадавой. Гiтлераѓцы захапiлi Брэст i рухаюцца на ѓсход. Пашка абараняе Брэсцкую крэпасць. Кiпяць разлютаваныя баi.
  Вядома ж, Анжалiка не магла не зняцца ѓ групавой оргii. Чаго яна там толькi не вытварала. Але залатавалосай красунi падобнае вельмi падабалася.
  Ды яшчэ i грошы за гэта плацяць вялiзныя. I яна дала радасць душы. Такiя вытварала крутыя закiдоны. I асаблiва лiха працавала мовай. I гэта Анжалiка - узрушаючай прыгажосцi дзяѓчынка. Як такую кахаюць тэлегледачы, асаблiва мужчыны.
  Здымкi максiмальна наблiжаныя да натуральных. Напрыклад, калi Пашку па сцэнары ѓзялi ѓ плен , то яго лупцавалi па-сапраѓднаму гумовай бiзуном. А потым, вышмараваѓшы падэшвы алеем, падсмажылi хлапчуку пяткi ѓ жароѓнi. А гэта сапраѓды балюча, хлапчук-спартсмен не вытрымаѓ i стаѓ гарлапанiць. Праѓда, вядома, умелыя каты не калечылi. Толькi пухiры на падэшве надзьмулiся, але гэта хутка праходзiць.
  Потым Пашку прыйшлося перажыць сцэну спакушэння з немкай, i, прычым, вельмi адкрытую. Але рэжысёры, здаецца, ужо не баялiся законаѓ i пераследаѓ з боку органаѓ. Пiкантнасцi дадавала тое, што Пашка здымаѓся ѓ пiянерскiм гальштуку i кайданах. I з iм сiмпатычная бялявая немка не проста займалася каханнем, але яшчэ i катавала.
  Потым яшчэ i Анжалiка падключылася да працэсу, дзяѓчаты лiтаральна згвалтавалi падлетка. I знялi гэта з розных планаѓ. Жах вядома! За такое акторак маглi i да крымiнальнай адказнасцi прыцягнуць. Але пакуль яшчэ працягваѓся час свабоды нораваѓ.
  Потым Пашка бег з палону. Прыйшлося хлапчуку некалькi гадзiн iмчацца басанож па камянiстай дарозе. I па-сапраѓднаму збiць ногi ѓ кроѓ. Таксама непрыемна. А потым iсцi да лiнii фронта.
  Немцы, атрымлiваючы падтрымку Захаду, выкарыстоѓвалi новыя танкi "Пантэра"-2 супастаѓныя з браняй i ѓзбраеннем з "Каралеѓскiм тыграм", але значна больш рухомы. Магутны рухавiк у 900 конскiх сiл i вага ѓ пяцьдзесят тон, гэта моцная машынка.
  I разбурае ѓсiх сваiх канкурэнтаѓ. Савецкiя танкi пасуюць, i гiтлераѓцы ѓжо ѓступаюць у Мiнск. I зноѓ гоняць калоны палонных. I фiльм дарагi. Нават танкi нямецкiя, амаль як сапраѓдныя. I шмат салдат у форме, таксама сапраѓднай.
  Канешне, нейкi дурдом, а не серыял. У прыватнасцi з катаваннямi, згвалтаваннямi i фашыстамi, якiя перамагаюць пасля сакавiка 1945 года. Чым гэта не маразм.
  А яшчэ тут са смакам паказвалi, як Анжалiка змянала i расплаѓляла савецкiя самалёты, падпальвала iх сваiмi лазерамi. I гэта выглядала кашмарна, але ѓсё гэта iшло буйным планам i з перакошанымi тварамi. Паказвалi i катаваннi жанчын, вельмi жорсткiя, зверскiя i нялюдскiя. Дзяѓчат распраналi, катавалi на прэнгу, смажылi прыгажуням пяткi. Вешалi гiры на ногi, i расцягвалi целы. Падпальвалi паходнямi саскi i ламалi пальцы на руках i нагах.
  Ваяѓнiцы таксама дзейнiчалi па-варварску, цiснулi танкамi дзяцей i ламалi косцi. I чаго толькi ѓ гэтым кiно не было. Напрыклад, надразалi ѓ людзей жылы, i прыкручвалi iх да танкаѓ. I цягнулi людзей на буксiры. I прычынялi iм страшныя пакуты. I выцягвалi "Пантэры"-2, расцягвалi iх жылы.
  Потым падбягалi дзяѓчынкi з СС у бiкiнi, i босым i пальцамi гулялi на выцягнутых, нiбы на гiтарных струнах, жылах. Дзяѓчаты падлашчвалiся i тузалi мускуламi.
  Потым красунi бегалi босымi нагамi па агнi, а затым уладкоѓвалi групавую спарку.
  Апошняе было шалёным i дзiкiм. Хто б нi паглядзеѓ такi фiльм, то жахнуѓся б! Але, вiдаць, многiм i такое падабалася.
  Анжалiка падлашчвалася, вiдавочна ѓцягнуѓшыся ѓ брудную гульню. Потым гэтай дзяѓчыне, стаѓшы на каленi, цалавалi ногi ваеннапалонныя. Анжалiка хiхiкала i рабiла слiвы на нос.
  Канешне, ёй весела. А ѓ гэтым шалёным фiльме яшчэ i людзей распiналi на свастыках, што збiвалi з дошак. Распiналi хлапчукоѓ i дзяѓчынак. I дагары нагамi, i расстаѓляючы рукi i ногi.
  Анжалiка, вядома ж, набралася ѓражанняѓ вышэй хмарачосаѓ. Ёй, увогуле, хацелася забыцца i растварыцца. Тым больш, па меры наблiжэння другога тура, нервовасць узмацнялася. Якiм бы малайцам бы не быѓ яе брат, але зразумела, адолець дзейнага прэзiдэнта, у яго шанцаѓ мала. А цi не абрынецца тады на дзёрзкага хлапчука помста? Што адважыѓся адабраць у дзейнага прэзiдэнта званне чалавека года? I што можа прыдумаць кiраѓнiк дзяржавы, атрымаѓшы ѓсемагутнасць? Зрэшты, для таго каб стаць Богам, трэба каб на выбары прыйшло больш за палову з усяго чалавецтва i прагаласавалi б больш за палову з тых, хто прыйшоѓ.
  Так што яшчэ абраць з асяродзьдзя людзей Усявышняга Бога, вялiкая праблема. Анжалiка моцна баялася, што дастанецца i ёй, i таму марыла адцягнуцца па поѓнай.
  Пакуль не адправяць у пекла. Або кудысьцi яшчэ горш. Анжалiка ѓнутрана спадзявалася, што ѓсё ж такi Богам стане яе брат. Тады яна атрымае ѓласную планету, цi галактыку. I будзе там забаѓляцца. Зрэшты, i экстрым здымак ёй вельмi падабаѓся. Вось сапраѓды ёсць мужчыны, якiя кахаюць адразу са шматлiкiмi жанчынамi.
  А Анжалiка знайшла смак займацца каханнем са шматлiкiмi мужчынамi. Тым больш, для здымкаѓ, натуральна, адбiралi маладых i сiмпатычных самцоѓ. Анжалiка, якую выхавалi ѓ сям'i акадэмiка, часам адчувала дакоры сумлення i сораму. Разумела, што тое, што яна робiць, гэта нядобра i амаральна. Але менавiта гэта няправiльнасць больш за ѓсё i завода змяняецца Анжалiку.
  Рабiць тое, што зусiм не пакладзена - гэта саладзей, чым нават марожанае. I дзяѓчынка-красуня атрымлiвала асалоду ад. Змагаючыся i атрымлiваючы асалоду, i кожны раз усё больш аддавалася асалодай.
  Пашку ж па-сапраѓднаму катавалi, i гэта для яго быѓ самы непрыемны момант здымак. Нават на прэнгу прыйшлося павiсець. Адна напаѓголая жанчына бiла хлапчука бiзуном, другая варушыла вуголле пад босымi нагамi. I гэта не iмiтацыя, а па-сапраѓднаму. Толькi падэшвы змазаныя адмысловым растворам, каб не зварыѓся жыѓцом, а былi толькi невялiкiя пухiры. А вось затое спiну дралi па-сапраѓднаму, так што сцякала кроѓ. I капала з шыпеннем на агонь. Ну i зверствы фашыстаѓ паказвалi вельмi натуральна.
  I ледзь не да сапраѓднага забойства справа даходзiла. I катаваннi па сваёй натуралiстычнасцi бiлi ѓсе рэкорды.
  Анжалiка знялася яшчэ ѓ адным забаѓным эпiзодзе. Лётчыцу вырашылi прадаць на аѓкцыёне моцным сьветам гэтага. Вельмi ж яна прыгожая. Тым больш, сам Ракфелер паклаѓ вока на красуню. А паколькi Нямеччына моцна залежала пакуль ад паставак палiва, боепрыпасаѓ i тэхнiкi з ЗША, то Гiтлер сказаѓ: - Анжалiка, ты нядрэнная ваяѓнiца, але павiнна паслужыць Трэцяму Рэйху. А калi пераможам СССР, дык паглядзiм!
  I Анжалiку адправiлi на аѓкцыён. Там сабралiся ѓсе самыя багатыя асобы з усяго свету.
  Вядома, гэтае кiно, але сцэну аѓкцыёну абгулялi па вышэйшым класе. Па iронii лёсу Анжалiка паѓтарала шлях сваёй знакамiтай цёзкi з французскага серыяла. Хай нават i понарошку.
  Анжалiку накрылi покрывамi i вывелi ѓ залу напоѓненую людзьмi. Мiмаволi дзяѓчына спалохалася, адчула сябе нявольнiцай на таргах. Або нявiннай красуняй, якую рыхтуюцца распрануць да нага на вачах у натоѓпу.
  Анжалiка, пастукваючы высокiмi абцасамi, выйшла на подыѓм. Вакол варушылiся шматлiкiя пакупнiкi. Тут былi жыхары з усiх краiн свету, у тым лiку i арабскiя шэйхi.
  Дзве дзяѓчыны ѓ бiкiнi стаялi па баках Анжалiкi, яны былi гатовыя сарваць з яе пакрывалы. Пiсаная прыгажуня збянтэжылася. Толькi што аголеную дзяѓчыну купiѓ шэйх, i яе завярнулi ѓ саван, адправiлi прэч з залы.
  А распарадчык абвясцiѓ:
  - Выстаѓляецца на гандаль арыйская прыгажуня i дзiвосная лётчыца Гертруда дзевятнаццацi гадоѓ. Цяпер вы ѓбачыце яе ѓ поѓным бляску.
  Дзяѓчынка, якая стаiць па правую руку Анжалiкi, скiнула покрыва прыкрывае твар. У публiцы пранёсся глыбокi ѓздых. Для Анжалiкi думка, што яе агаляць перад парай тысяч мужчын i нават падлеткаѓ, была настолькi агiдная, што яна задрыжала, а твар заблiшчаѓ ад поту.
  Публiка наэлектрызавалася.
  Распарадчык абвясцiѓ:
  - Стартавая цана тысяча долараѓ!
  Можа гэта сума не занадта вялiкая, але для сорак пятага года прыстойная. Акрамя таго, чаму не пачаць з адносна малога, каб распалiць рызыку?
  Залацiстыя валасы ѓ Анжалiкi былi сабраны ѓ пучок i прычыненыя покрывам.
  Але ѓжо аднаго выразнага, з iдэальнымi прапорцыямi асобы было дастаткова, каб публiка ѓзмоцнена залямантавала:
  - Дзве тысячы!
  - Тры тысячы!
  - Чатыры!
  - Пяць!
  - Восем!
  Шэйх у доѓгiм халаце i ружовай чалме вымавiѓ:
  - Дзесяць тысяч долараѓ!
  Наступiла паѓза. Не тое, каб у шматлiкай публiкi не было грошай, але ѓсiм хацелася ѓбачыць далейшае агаленне Анжалiкi. Гэта не як у дрэнным порнафiльме, - баба скiнула балахон i танчыць голая. Тут усё разлiчана па дэталях.
  I Анжалiка паказана вiдавочна збянтэжанай.
  Дзяѓчына прыбрала покрыва прыкрывае плечы. Аголiѓся чырвоны, са свастыкай станiк. Анжалiка скрывiла тварык. Яе плечы былi моцныя, мускулiстыя i даволi шырокiя, як у спартоѓкi, а ѓ яе i на самай справе чорны пояс па каратэ.
  Зрэшты, лiнiя плячэй вельмi жаноцкая i хупавая, а скура загарэлая, чыстая, блiскучая.
  Бiзнесмен у смокiнгу вымавiѓ:
  - Пятнаццаць тысяч долараѓ!
  Падлетак з залатым ланцугом раѓнуѓ:
  - Дваццаць тысяч долараѓ!
  Шэйх у ружовай чалме прагугнявiѓ:
  - Трыццаць тысяч!
  Бiзнесмен з рубiнавым сэрцам выдаѓ:
  - Сорак тысяч!
  Стары з доѓгай сiвой барадой, прасмякаѓ:
  - Пяцьдзесят тысяч долараѓ!
  Наступiла паѓза. Сума, па мерках сорак пятага года, ужо не маленькая. I не вядома, цi варта дзяѓчына гэтага. Хоць вядома твар яе выразнае, а прычыненыя станчыкам грудзi высокая.
  Рушыѓ услед знак, i дзяѓчынка зняла покрыва з Анжалiкi, агалiѓшы жывот.
  Прыгожая лiнiя ад сцёгнаѓ, грудзей, тонкая талiя, рэльефны прэс, сталi бачныя публiцы.
  Як панадлiвая гэтая спартовая грацыя моцнага, жаночага цела. Як рэльефен плiтачкамi ѓ яе прэс, як хупавы пераход у лiнiю сцёгнаѓ.
  Мужчын стаѓ ахоплiваць рызыку.
  - Семдзесят тысяч долараѓ! - Рыкнуѓ шэйх у зялёнай, упрыгожанай буйнымi смарагдамi , чалме.
  - Восемдзесят тысяч! - Прапiшчаѓ падлетак!
  - Сто тысяч! - Прабурчаѓ самавiты бiзнэсмэн.
  Стары высыпаѓ з мяшочка на далонь брыльянты. Хутка пралiчыѓ у розуме, i рыкнуѓ ад радасцi:
  - Сто пяцьдзесят тысяч!
  Шэйх у зялёнай чалме важна прабасiѓ:
  - Дзвесце тысяч долараѓ!
  Зноѓ надышла паѓза. Сума, у параѓнаннi з першапачатковай, вырасла ѓ дзвесце разоѓ. Канешне, не кожны мог сабе дазволiць такое. Але галоѓныя iгракi яшчэ не ѓступiлi ѓ гульню. Вiзiр караля Саудаѓскай Аравii i наглядчык шаха Iрана пакуль яшчэ толькi прыглядалiся да дзяѓчынкi. Астатняя публiка напружана глядзела. I таксама чакала галоѓнага.
  Дзяѓчына, якая стаiць ад Анжалiкi злева, мякка прыбрала апошняе покрыва з сцёгнаѓ.
  Цяпер красуня адкрыла сцягна, прычыненыя аднымi трусiкi. Далей агалiлiся яе цудоѓныя ногi, толькi амаль да каленяѓ былi апрануты саф'янавыя боцiкi. Бездакорная гладкая, залацiста-алiѓкавая скура, мускулiстыя сцёгны Анжалiкi, яе непаѓторна хупавая лiнiя сцёгнаѓ, усё гэта так завода змяняецца мужчын.
  Яна стаяла ѓ трусах, станiку, боцiках i з покрывам на валасах. I цела дыхала звярынай грацыяй, i поѓнае эратычнай сiлы. Анжалiка ганарлiва выпрастала табар i заклiкала да сябе.
  - Трыста тысяч! - Выпалiѓ падлетак, i тут жа змоѓк, баючыся застацца без грошай.
  Шэйх у зялёнай чалме вымавiѓ:
  - Чатырыста тысяч!
  Вiзiр Саудаѓскай Аравii рыкнуѓ:
  - Пяцьсот тысяч!
  Распарадчык шаха Iрана:
  - Семсот тысяч!
  I тут падняѓся самавiты бiзнэсмэн з пярсцёнкамi з буйных дыяментаѓ, гэта быѓ Тэхаскi нафтавы кароль Драйзер, i вымавiѓ:
  - Мiльён долараѓ!
  Па мерках сорак пятага года каласальная сума, можна купiць дваццаць новых танкаѓ "Першынг". I вядома, пытанне цi варта такiх грошай адна рабыня, нават такая цудоѓная?
  Але ж яшчэ не ѓсе казыры выкладзены. Анжалiка адчула на сабе рукi дзяѓчыны i адчула, як расшпiльваюць станiк. Вось выява са свастыкай агалiла грудзi. Анжалiка машынальна прыкрыла яе.
  Але ѓ гэты момант iншая дзяѓчынка сарвала з галавы , выстаѓленай на таргi красунi, покрыва.
  Пасыпаѓся залаты дождж валасоѓ. Анжалiка мiжвольным, iнстынктыѓным рухам жанчыны падняла рукi, агалiѓшы свае яркiя, як саспелая клубнiцы соску.
  Цяпер на ёй былi толькi трусiкi i боцiкi. I гарэлi, нiбы паходня алiмпiйскага агню, залатыя валасы.
  Вiзiр саудаѓскага караля пракрычаѓ:
  - Два мiльёны долараѓ!
  Распарадчык Iрана, не жадаючы, саступаць бразнуѓ:
  - Тры мiльёны долараѓ!
  Тэхаскi нафтавы кароль зароѓ:
  - Пяць мiльёнаѓ долараѓ!
  Англiйскi прынц, рызыкуючы станам, разануѓ:
  - Сем мiльёнаѓ долараѓ!
  Вiзiр Саудаѓскага караля прагугнявiѓ:
  - Восем мiльёнаѓ!
  Тэхаскi кароль выдаѓ жорстка:
  - Дзесяць мiльёнаѓ!
  Так. сума каласальная па мерках i сорак пятага года i сучасным. Нiхто столькi яшчэ не прапаноѓваѓ нi за карцiну, нi за каня, нi ѓвогуле, можа акрамя вялiкiх участкаѓ зямлi. Кошт двухсот найноѓшых танкаѓ "Першынг", i ѓсяго толькi за адну жанчыну! Ды яшчэ, паспеѓшую перамаркiтавацца з цэлым батальёнам мужчын. Але гэта яшчэ не ѓсё ведалi. Якая прывабная гэтая прыгажуня, як вабiць i прыцягвае да сябе нiбы магнiтам.
  Распарадчык кiѓнуѓ. Дзяѓчына паклала рукi Анжалiцы на сцягна i хупавым рухам разлучыла зашпiлькi трусiкаѓ, агалiѓшы грот Венеры i няшмат схаванае. Гэта падзейнiчала на мужчын. Рушылi ѓслед крыкi:
  - Дванаццаць мiльёнаѓ долараѓ!
  - Пятнаццаць мiльёнаѓ!
  Вiзiр Саудаѓскай Аравii бразнуѓ:
  - Дваццаць мiльёнаѓ!
  Распарадчык шаха Iрана заѓважыѓ:
  - А цi не занадта? У вас шмат даѓгоѓ!
  Вiзiр у адказ заявiѓ:
  - А ты, падобна, ужо здаѓся. Будзе прыгажуня маёй!
  Прадстаѓнiк шаха рыкнуѓ:
  - Дваццаць пяць мiльёнаѓ!
  Тэхаскi кароль раѓнуѓ:
  - Трыццаць мiльёнаѓ!
  I нарэшце, падняѓся сам Ракфелер, мiльярдэр голасна абвясцiѓ:
  - Пяцьдзесят мiльёнаѓ долараѓ!
  Усе замоѓклi, уражаныя нябачанай для аѓкцыёну сумай грошай.
  Распарадчык таргоѓ кiнуѓ погляд на Анжалiку. Дзяѓчына была практычна голай, на ёй заставалiся толькi боцiкi. I немец кiѓнуѓ дзяѓчатам-служкам.
  Адна нахiлiлася да правай нагi, другая да левай. Анжалiку вызвалiлi ад абутку, пакiнуѓшы абсалютна голай i босы. А якiя ѓ дзяѓчыны-каратысткi хупавыя ступнi. Нiбы вывастраныя ѓмелым майстрам, якi ляпiць з мармуру старажытнагрэцкую багiню. Пальчыкi iдэальных прапорцый, перламутравыя кiпцiкi, хупавы выгiн ружовай пятачкi. Сама падэшва пругкая, i анi не здаецца грубiянскай, або мазолiсты, хоць i далiкатнай, ва ѓладальнiцы чорнага пояса па караце, яна не можа быць па азначэннi. А якi цудоѓны малюнак галёнкi i далiкатных дзявочых жылак. Такiя панадлiвыя ножкi, так i жадаецца абсыпаць пацалункамi.
  Апошнi козыр быѓ кiнуты i ён спрацаваѓ.
  Вiзiр Саудаѓскай Аравii прароѓ:
  - Сто пяцьдзесят мiльёнаѓ!
  Распарадчык шаха Iрана рыкнуѓ:
  - Дзвесце мiльёнаѓ!
  Тэхаскi нафтавы кароль у роспачы ляснуѓ:
  - Трыста мiльёнаѓ!
  Мiльярдэр Морган, прагыркаѓ:
  - Чатырыста мiльёнаѓ!
  Ракфелер, буйны, масiѓны, з квадратнымi плячыма прашыпеѓ:
  - Пяцьсот мiльёнаѓ!
  I ѓсе паглядзелi адно на аднаго. Анжалiка стаяла, аголеная i босая, глядзела шырока расплюшчанымi вачыма. Распарадчык шапнуѓ на вуха Герынгу.
  - Гэта кошт дзесяцi тысяч лепшых амерыканскiх танкаѓ! Для Германii выдатная здзелка.
  Малаточак падняѓся ѓверх. Распарадчык стаѓ знарочыста павольна, усё яшчэ верачы ѓ цуд (а раптам хто пераб'е казачную суму) прамаѓляць:
  - Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ разоѓ!
  Паѓза, па радах усе замерлi i маѓчалi.
  - Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ два!
  I зноѓ труннае маѓчанне. Нават падлеткi i тыя прыцiхлi. Такiя сумы разыгрываюцца.
  Галоѓны аѓкцыянiст яшчэ павольней, лiтаральна па складах вымавiѓ:
  - Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ тры!
  Малаточак узляцеѓ у паветра i ѓжо збiраѓся апусцiцца, як раптам пачуѓся грамавы голас:
  - Мiльярд даляраѓ!
  Усе азiрнулiся. З'явiѓся чалавек вялiзнага росту ѓ чорным, скураным плашчы i масцы. Яго суправаджала некалькi целаахоѓнiкаѓ. У натоѓпе пачуѓся ѓздых.
  Ракфелер напышлiва вымавiѓ:
  - Гэта несур'ёзна. Гэтага чалавека нiхто не ведае. Калi ѓ яго ѓвогуле такiя грошы?
  Чалавек у масцы ѓсмiхнуѓся i зароѓ:
  - Гусенiчны грузавiк з золатам ажывае вас. Заплачу гатоѓкай i каштоѓным металам. Ды будзе так!
  Ракфелер сцiснуѓ кулак i зароѓ:
  - Не, не будзе! Я хутчэй разаруся, чым саступлю! Мiльярд i сто мiльёнаѓ долараѓ!
  Чалавек у масцы стрымана вымавiѓ:
  - Тады два мiльярды! Яшчэ адзiн гусенiчны грузавiк з найчыстым золатам на падыходзе.
  Ракфелер пачырванеѓ, як вараны рак, але не смеѓ вымавiць i словы.
  Распарадчык падняѓ уверх малаточак i стаѓ са сваёй традыцыйнай маруднасцю прамаѓляць:
  - Два мiльярды долараѓ разоѓ. - Паѓза. Потым зноѓ гугнявячы. - Два мiльярды долараѓ два! - Зноѓ паѓза. Час, здаецца, што цячэ надзвычай марудна. I распарадчык з цяжкасцю вымаѓляе. - Два мiльярды долараѓ тры! I, нарэшце, малаточак абвальваецца на сталёвы памост.
  -Рабыня Гертруда прададзена чалавеку ѓ чорнай масцы за два мiльярды даляраѓ. Сама пакупка будзе перададзена ѓ рукi пакупнiка, пасля ѓручэння ѓсёй сумы грошай.
  Анжалiка працягвала стаяць голай перад поглядамi мужчын, пакуль важылася золата. Яна, вядома, амаль не бянтэжылася. А ѓ той час, як яе легендарная цёзка, у свой час, ледзь не страцiла прытомнасць ад сораму. Але ж гэта кiно. Тым больш, Анжалiцы няма чаго саромецца свайго моцнага, прапарцыйнага i прыгожага цела. Яна, наадварот, ганарыцца, што прырода i заняткi спортам зрабiлi з яе такую вось пiсаную прыгажуню. Тую, аб якой мараць мiльярдэры ѓсяго свету.
  Пад канец здымак Анжалiку загарнулi ѓ шаѓковую коѓдру i вывелi з залы.
  На гэтым у здымках наступiѓ перапынак, i ѓсе пайшлi на адпачынак.
  Анжалiка села перакусiць. Трымаючы ѓ руках пластмасавую двухлiтровую бутэльку "Колы" i сэндвiч, красуня заѓважыла:
  - Нядрэнна знята. Я амаль паверыла, што гэта сапраѓдны аѓкцыён!
  Памочнiк рэжысёра з задаволенай усмешкай адказаѓ:
  - А ты была добрая! Проста захапляльная дзяѓчынка-тэрмiнатар. Асаблiва калi з цябе знялi боцiкi. Усё ж дзяѓчат абутак толькi псуе.
  Анжалiка згодна кiѓнула:
  - З гэтым я згодна. Я бегала басанож па снезе з маленства i шмат чаго дасягнула. Мой бацька, i мяне i брата выхаваѓ па спартанску! А ѓвогуле, трэба было б усiх дзяцей загнаць у казармы. Будзь я прэзiдэнтам, так бы i зрабiла.
  Памочнiк рэжысёра заѓважыѓ:
  - Ты была кандыдатам у Багi. А гэта вышэй за прэзыдэнта. I проста зрабiла на ѓсiх неверагоднае ѓражанне.
  Анжалiка ѓсмiхнулася i адказала:
  - Нават у турме паспела пасядзець. Добра ж быць жанчынай! I мужыка сабе можна знайсцi без праблем, i ён табе яшчэ прыплацiць, i ѓ камеры з табой адны прыемна пахкiя бабы.
  Памочнiк рэжысёра згодна кiѓнуѓ:
  - Ды я вось асабiста марыѓ стаць жанчынай. Калi твой брат пераможа на выбарах Бога, папрасi яго аб гэтым.
  Анжалiка, нахмурыѓшыся, заѓважыла:
  - Думаеш, у дзiцяцi ёсць шанцы супраць дзейнага прэзiдэнта?
  Памочнiк рэжысёра энергiчна кiѓнуѓ.
  - Вядома ж, не. Але ... Чым Бог не жартуе.
  Анжалiкi ѓзяла босымi пальцамi ногi шакаладку, спрытна разгарнула яе i, адкусiѓшы крыху, заѓважыла:
  - Мой брат здольны надзвычай. Сапраѓдны генiй. Адны яго гравiтацыйныя генератары чаго вартыя. Любы чалавек можа мець уласную электрастанцыю ѓ кватэры. Ён вырашыѓ энергетычную праблему чалавецтва.
  Дзяѓчына развяла рукамi i зламала шакаладку босымi пальчыкамi нагi.
  - Хiба не варты мой брацiк прастола Гасподняга?
  Памочнiк рэжысёра сур'ёзна вымавiѓ:
  - Гледзячы на тое, як яго родная сястра здымаецца ѓ порна, я б усумнiѓся. - Мужчына ѓ цёмных акулярах падмiргнуѓ. - Наколькi далёка, цi не далёка, падае яблык ад яблынi?
  Анжалiка паглядзела на сваю правую нагу. Точаныя пальцы вышмаравалiся ѓ шакалад. Ваяѓнiца кiѓнула шаснаццацiгадоваму юнаку, што стаяѓ на стрэме:
  - Ну-ка, слiжы!
  Той з непадробным энтузiязмам кiнуѓся да дакладны, дзявочай ножкi. Анжалiка, хiхiкнуѓшы, заѓважыла:
  - У Бога абавязкова павiнен быць Сатана. I лепей, каб iм стала такая чароѓная львiца, як я. Анжалiка, вартая быць мiсiс сусвету.
  Памочнiк рэжысёра ахвотна пацвердзiѓ:
  - Ды ты прыгажэй, чым Мiс Сусвет Аксана. Асаблiва валасы. Натуральны колер сусальнага золата. Рэдка такое сустрэнеш.
  Анжалiка надзьмула грудзi i вымавiла:
  - Я , i ѓ iншым, лепш Аксаны. I ростам вышэй, i ѓ плячах шырэй, i грудзьмi пышней з натуральнымi пунсовымi саскамi, i фiзiчна мацней.
  Дзяѓчына кiнула дзесяцiрублёвую манету. Злавiла яе пальцамi босых ног i сцiснула, нiбы пластылiн, прараѓ:
  - Вось такая лэдзi, я!
  Памочнiк паглядзеѓ на гадзiннiк i заѓважыѓ:
  - Праз дзесяць хвiлiн працяг здымак, даядай марожанае.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Алег Грабачэнка i Джэйн бралi ѓдзел у шоѓ - чалавек года. Дзеючы прэзiдэнт не з'явiѓся. I ѓ асноѓным зiхацеѓ хлапчук. Алег зноѓ дасцiпна лаяѓся, шмат жартаваѓ. Пасля паказаѓ усiм, як працуюць гравiтацыйныя генератары. Атрымлiвалася, што невялiкая плошча ѓ адзiн метр, магла круглыя суткi стабiльна выдаваць да 500 кiлават за гадзiну.
  А гэтага дастаткова для любой кватэры, цi нават гоначнага аѓтамабiля.
  Хлопчык, усмiхаючыся жамчужнай усмешкай, тлумачыѓ:
  - Выкарыстоѓваецца пераменная энергiя гравiтонаѓ. I гэта сапраѓдны пераварот у энергетыцы. Усяго толькi матэрыял экрана, якi падобна трансфарматару пераѓтворыць сталы рух гравiтонаѓ у пераменнае i ѓзнiкае напругу з токам. Прычым, яго можна рэгуляваць i выкарыстоѓваць у народнай гаспадарцы.
  Гэта ѓсiм здавалася такiм цудоѓным i неверагодным. Алег жа прадэманстраваѓ сваё адкрыццё, здольнае кардынальна вырашыць энергетычныя праблемы чалавецтва i адмовiцца ад выкарыстання, ва ѓсякiм разе, у такiх маштабах нафты, газу, вугалю ды iншага.
  Хлопчык, трасучы кулаком, вымавiѓ:
  - Д'ябал стварыѓ тры рэчы: гарэлку, грошы i нафту. Усё ѓ аднолькавай ступенi смертаносна.
  З гэтым журналiсты спрачацца не сталi. Сапраѓды, нафту агiдная атрута, i лепш яе не здабываць.
  Потым размова перайшла ѓ плоскасць асабiстую. Пыталiся ѓ хлопчыка, што ён любiць i якiя ѓ яго захапленнi.
  Хлопчык расказаѓ, што ён не толькi каратыст, але яшчэ прыстойна гуляе ѓ шахматы. I згуляѓ тут жа на вачах ва ѓсiх у блiц з гросмайстрам. Ды яшчэ i паставiѓшы мацюк!
  Пацан наогул выклiкаѓ самую поѓную сiмпатыю. Задавалi пытаннi i Джэйн.
  Пара тынэйджараѓ глядзелася вельмi эфектна. Джэйн у апошнiя месяцы падрасла, i ѓ яе хутка фармавалася фiгурка. Яна абяцала неѓзабаве стаць цудоѓнай дзяѓчынай з белымi кудзеркамi, не менш прыгожай, чым эфектная i асляпляльная Анжалiка.
  У Джэйн спыталi, цi не быѓ Алег яе першым каханнем?
  Дзяѓчынка сумленна адказала:
  - Не! Маiм першым каханнем быѓ Пiт. А яшчэ да яго Уга Чавес.
  I гэтая заява выклiкала смяшкi ѓ публiкi. Дзяѓчынка таксама выскалiла свае беласнежныя зубкi. Яна выглядала i нявiнна , i хiтра адначасова.
  Потым у Джэйн спыталi:
  - Вы хочаце, выйсцi замуж за Алега?
  Дзяѓчынка пацiснула плячыма, адказала:
  - Я пакуль аб замужжы не думала, але хацела б мець у будучынi ад яго дзiця, можа i некалькiх.
  Што выклiкала бурныя апладысменты. I актыѓную падтрымку.
  Алег з усмешкай заѓважыѓ:
  - Нашы дзецi будуць жыць у новым, больш шчаслiвым, чым гэты, свеце.
  Джэйн ахвотна пацвердзiла:
  - Так, будуць. I нiхто не назаве наш свет кашмарам.
  Алег узяѓ i праспяваѓ:
  У нашым свеце, як у аптэцы,
  Усё мае сутнасць i вага.
  I ѓ сусвеце чалавеку -
  Божа патрэбен да зарэзу!
  
  Выбар вы не дарма даяце,
  I скажу вам, наперад.
  Як вы Бога выбераце,
  Так Ён вас i павядзе!
  Як вы Бога выбераце,
  Так Ён вас i павядзе!
  Джэйн, у адказ, з задавальненнем падхапiла песеньку:
  Абяруць яго ѓдала,
  Адразу будзеце арлы.
  У сусвеце адназначна,
  Бога Госпада сыны!
  
  А без думак выбераце,
  Не ѓцячэце ад бяды!
  Вы апынецеся ѓ балоце,
  У пакутах усякай лухты!
  Вы апынецеся ѓ балоце,
  У пакутах гiдкай лухты!
  Алег працягнуѓ вясёлую песеньку:
  Таму сусветны выбар,
  Важны агульны вынiк.
  Бо нездарма цяжка было -
  Сын Усявышняга ѓкрыжаваны!
  
  Але Гасподзь уручае ѓ рукi,
  Усёй сусвету вам лёс.
  Вы не будзьце блiзарукi,
  Не бярыце глупства.
  Вы не будзьце блiзарукi -
  Не бярыце глупства!
  Складаная песенька, крыху пераробленая з капiтана Врунгеля, усiм вельмi спадабалася. I публiка доѓга апладыравала. Потым былi розныя выступы. I галасаванне па чалавеку года ва ѓсiх краiнах свету.
  Алег, усмiхаючыся, заявiѓ:
  -Звiлiстыя шляхi прама вядуць да мэты толькi таго, у каго не касой погляд.
  Таксама афарызм здаѓся шматлiкiм удалым i крутым. Хлапчук наогул апраѓдваѓ чаканне. Алега папрасiлi паказаць сёе-тое з таго, як ён выступаѓ у адзiнаборствах. Ён ахвотна згадзiѓся. Выйшаѓ на рынг у адных шортах i басанож прабег па шкле. Што вельмi эфэктна. Пасля хлопчык дэманстраваѓ i больш складаныя прыёмы. Хадня босымi нагамi па вуглях, кiданне дыскаѓ у стылi нiндзя. А танец голымi пяткамi на вострых шаблях! I iншыя эфекты. Чаго ён не паказваѓ. I закручваѓ шастом.
  Але сапраѓдным шэдэѓрам стаѓ яго паядынак з ваѓком. У хлопчыка не было нават ножыка. Ён у адных толькi кароценькi шорцiках супраць дзiкага звера. Алег нават па-фiласофску вымавiѓ:
  - Калi ты акселеѓ мазгамi, то крывая лёсы выводзiць наѓпрост да плоскай плiты магiлы.
  Пасля чаго, ён пракруцiѓ сальта i дадаѓ:
  - Быць мяснiком на вайне - невялiкi гонар, але стаць адбiѓнай, наогул вялiкая ганьба.
  Алег кiнуѓся на ваѓка i ѓдарыѓ звера нагой у падбародак. Той,
  атрымаѓшы штурхель, ляснуѓ зубамi i зароѓ. Алег выдаѓ афарызм:
  - Вялiкiя шафы не толькi гучна падаюць, але i пыляць каласальнай непаваротлiвасцю.
  Воѓк, i праѓда, быѓ буйны i мацёры. Алег толькi крыху вышэй ростам, чым звычайны хлопчык яго ѓзросту. Працiѓнiк атакаваѓ. Хлапчук ухiлiѓся. Вытанчана сыдучы з лiнii, адправiѓ супернiка ѓ кучу пяску. Воѓк падняѓ цэлую хмару пылу.
  Алег праспяваѓ з усмешкай гладыятара Спартака:
  - А на небе хмары, а хмары, як людзi, яны самотныя, але ѓсё ж людзi такiя жорсткiя.
  Воѓк зноѓ скокнуѓ. Хлопчык зрабiѓ круцёлку i рушыѓ нагой у пашчу. Сваiмi ѓдарамi Алег разбiваѓ цэглу i тоѓстыя дошкi. Звер страцiѓ некалькi зубоѓ i выплюнуѓ кроѓ. Баязлiва зароѓ. Потым зноѓ скокнуѓ, i атрымаѓ пяткай у грудзi. Воѓк захрыпеѓ i прызямлiѓся. Забулькаѓ крывавымi бурбалкамi.
  Алег дасцiпна заѓважыѓ:
  - Што з гусака вада, то з ваѓка шкура.
  Звер, губляючы сiлы, зноѓ паспрабаваѓ атакаваць. Ён нагадваѓ нязграбны нямецкi "Тыгр", якi абстрэльваецца спрытнай трыццацьчацвёркай. Хлопчык працягваѓ наносiць паражальныя ѓдары, якiмi ён расколваѓ пласты шыферу i цэглу, i нават камянi. Атрымлiваючы ѓдары, у ваѓка ламалiся косцi, i ён заканчваѓся крывёй. Нарэшце звер зацiх.
  Хлопчык акунуѓ босую нагу ѓ кроѓ, пакiнуѓ на шкуры звера след i сказаѓ ва ѓсю глотку:
  - Прыйшоѓ! Убачыѓ! Перамог!
  Пасля чаго хлопчыку-тэрмiнатару ѓручылi лаѓровы вянок пераможцы. Алег надзеѓ яго сабе на моцную, загарэлую шыю. Пстрыкалi фотакамеры. Паказвалi шоу практычна на ѓвесь свет. I iшло галасаванне народа па ѓсёй планеце.
  Алег пагуляѓ мускуламi. Яго мышцы не занадта буйныя, але вельмi рэльефныя, а само цела, нiбы лiтая сталь. Шоу працягвалася. Яго прасiлi называць тыя, цi iншыя цытаты з Трох мушкецёраѓ. Хлопчык рабiѓ гэта, дэманструючы моцную памяць.
  Потым Алег працытаваѓ i Бiблiю. Робячы ѓсё гэта вельмi дакладна. Далей хлопчык прайшоѓся зноѓ па вугольчыках i праспяваѓ на французскай мове, а затым i на iтальянскай.
  Хлопчык-вундэркiнд быѓ захапляльны. Сапраѓды, цуда-дзiця. Шмат усмiхаѓся i вастрыѓ. Распавёѓ некалькi анекдотаѓ.
  Напрыклад, такi:
  - Якая рознiца памiж расейскiм прэзiдэнтам i беларускiм?
  Расейскi прэзiдэнт узяѓ Крым, а беларускi - крэдыт.
  Вельмi дарэчны жарт. Тым больш "бацька" ѓ Беларусi не выйшаѓ у другi тур выбараѓ Бога. Гэта была сенсацыя выбараѓ. Але заканамерная. Занадта ѓжо надакучыла кармiцца абяцаннямi, i народ лiчыѓ, што ѓ Багi лепш правесцi iншых.
  Алег яшчэ выдаѓ некалькi жартаѓ, тыпу такiх:
  - Што такое скарачэнне штатаѓ?
  - Гэта калi Амерыка аддае нам Аляску!
  Або яшчэ адзiн анекдот:
  - ЗША самая агрэсiѓная дзяржава свету. Яна ѓмешваецца ва ѓнутраныя справы Расii па ѓсiм зямным шары.
  Але гэта былi ѓжо старыя показкi. Алег iх расказаѓ для хохмы. Размовы ѓвогуле былi смешныя да крайнасцi. Хлопчык расказаѓ некалькi вясёлых гiсторый са свайго жыцця. Пасля падзялiѓся планамi ѓ навуковых адкрыццях. Што, маѓляѓ, нядрэнна было б перамяшчацца ѓ дванаццацiмернай прасторы. Тады зоркалёт здольны праходзiць адлегласць 134 мiльёны разоѓ хутчэй, чым хуткасць святла.
  Яго ѓважлiва слухалi. Хлапчук распавёѓ пару касмiчных анекдотаѓ i заѓважыѓ:
  - Клубнiцы-гарылы. Гэта супер!
  Далей i болей. Хлопчык аповяд аб праекце термокварковой бомбы, што такое зброю ѓ два мiльёны разоѓ пераѓзыходзiць вадародную бомбу, той жа вагi, i з усмешкай заѓважыѓ:
  - Вайна кашмарная рэч. Трэба жыць у свеце, i гэтая гадзiна недалёкая.
  Сапраѓды, пры Усемагутным i любячым Богу, якiя могуць быць яшчэ войны? Ды хiба ђсявышнi дапусцiць.
  Алег выканаѓ яшчэ некалькi песень пад гiтару. Прычым, перабiраѓ струны не рукой, а пальцамi ног. Што патрабавала выключнага спрыту. Хлопчык дэманстраваѓ выдатны ѓзровень выканання. I добрыя вакальныя дадзеныя.
  Сярод прэтэндэнтаѓ на ролю чалавека году былi i iншыя. Уключаючы i Шварцэнэгера, але хлопчык-вундэркiнд, мабыць, выглядаѓ найбольш яркiм.
  Хлапчук спяваѓ:
  У космасе шмат розных дзвярэй,
  Злы гiперплазмы бушуюць струменi.
  Веды далi масу ключоѓ,
  Былi мы людзi, а зараз багi!
  
  На зоркалётах - iмчым па хвалях,
  Пяняцца кваркi ѓ вiхурах эфiру.
  Што я нашчадкам сваiм перадам,
  Дзецям iншага, бурнага свету?
  
  Вакуум цёплы грэе сэрцы,
  Зоркi вакол, як асобы закаханых.
  Служым прагрэсу, няма канца,
  А на Зямлi шамацяць далiкатныя клёны.
  
  Дзе мы ступаем, там Русь квiтнее,
  Громы бiтваѓ - музыка жыцця.
  Выступiм смела ѓ новы паход,
  Свята паслужым вечнай Айчыне!
  
  Так, будуць ахвяры, космас суровы,
  Шмат розных вiдаѓ i рас.
  Занадта велiзарная бездань мiроѓ,
  Увечары сябар, а пад ранiцу здрадзiць!
  
  Але для Расii, няма перашкод,
  Ведае любы: рускiх дух гэта сiла!
  Не застрашыць i геена, i пекла,
  Не заключыць у палон i гiбель-магiла.
  
  Анiгiляваць можна толькi плоць,
  Ну, а душа верна Радзiме служыць.
  Бяды i смутку - усё перамагчы,
  Трэба - зацягнем пояс тужэй.
  
  Вось нанеслi паражэнне ворагам,
  Мы чалавецтва - пуп светабудовы.
  Сунецца мярзота - сустрэне ѓдар,
  Нам не да твару: мяккасць, скруха i рыданнi.
  
  Космас для нас стаѓ, як унутраны двор,
  Хуткi палёт памiж зорак, як шпацыр.
  Хоць бязмежны нябесны дыван,
  Перакроiць яго зможам - не жарт!
  I зноѓ апладысменты цудоѓнаму хлопчыку. Такiя авацыi, што здаецца, усё каштуюць. А хлопчык, вiдаць вельмi яркi, вундэркiнд i ѓ думках - сiла ѓ iм. Для ворагаѓ, вядома, не падарунак, i ѓ яго ѓ запасе ход канём!
  Алег прайшоѓся на руках. Джэйн кiнула яму пластмасавы шарык. Ён пачаѓ падкiдваць яго нагамi. Дзяѓчынка шпурнула яшчэ адзiн чырвоны, а потым трэцi жоѓты. Хлопчык вельмi спрытна падхоплiваѓ iх сваiмi загарэлымi, моцнымi нагамi i вiртуозна жангляваѓ.
  Ён выглядаѓ папросту захапляльным у сваёй ганарлiвай красе. I публiка залiвалася апладысментамi. Усё выглядала на рэдкасць прыгожа. Потым Джэйн кiнула чацвёрты i пяты шарыкi. Сама закруцiлася. Хлапчук нават стаѓ на адну руку, каб паказаць сваю ѓдаласць.
  Як ён жангляваѓ, проста хараство i цуд. Дзяѓчынка ѓ адказ толькi апладыравала. I папросту падскоквала ад захаплення.
  Так радавалася, зрэшты, i публiка ѓсiх масцяѓ. Галасаванне заканчвалася. Алег высакапарна вымавiѓ:
  - Перасягнуць мудрасць Бога здольны толькi той, хто зможа абмаляваць мяжу чалавечых амбiцый.
  I гэта было вельмi дасцiпна. Публiка ѓся лiтаральна сыходзiлася апладысментамi. Гледачы цi ледзь не лезлi на галовы адзiн аднаму. Анжалiка , адпачываючы пасля здымак, таксама з захапленнем глядзела на брата i пасылала яму паветраныя пацалункi.
  Дзяѓчына ѓзяла босымi пальцамi ног за ножку куфля з шампанскiм i паднесла да свайго пунсовага роце. Удыхнула водару шыпучага напою. Усё ж шампанскае пiць прыемна. Яно салодкае, цудоѓнае, прыемна шчыпле язычок i казыча глотку.
  Анжалiка пацадзiла шампанскага вуснамi i прабуркавала:
  - Я вельмi рада за брата. Ён такi, мiлка. I наогул, усё ѓ нашым родзе - людзi супер! Яны здольныя на вельмi шматлiкае.
  Дзяѓчына хiхiкнула i зноѓ глынула шампанскае, пасмоктваючы яго. Анжалiка ѓспамiнала здымкi. Чалавек у масцы апынуѓся нейкiм перакрутам, i ёй прыйшлося заняцца каханнем адначасова з чатырма мужчынамi. Ды яшчэ i афрыканцамi. А той нiчога не рабiѓ, толькi глядзеѓ. Вядома, гэта жах! I чаго толькi рэжысёр, дарэчы, мiльярдэр, не вытвараѓ.
  Потым Анжалiка збегла, босая iмчалася па пустынi. Не занадта прыемна, хоць падэшвы ѓ каратысткi моцныя. А потым яна зноѓ у Люфтвафэ. Змагаецца на дыскалёце.
  Гiтлераѓцы змаглi з ходу захапiць Кiеѓ i ѓжо падыходзiлi да Смаленска. Чырвоная армiя ваявала неяк неарганiзавана. Накшталт сорак першага года, толькi яшчэ горай.
  Анжалiка дапытвала рускую радыстку, з пераможным выглядам паведамiѓшы:
  - Вы рускiя былi за сорак кiламетраѓ ад Берлiна, штурмуючы Зеелаѓскiя вышынi. А зараз мы зноѓ, як у сорак першым годзе, у Смаленску. Вось як круцiцца кола фартуны!
  Радзiстка дрыготкiм голасам вымавiла:
  - У сорак першым годзе вы былi пад Масквой. У сорак пятым мы пад Берлiнам. Можа хутка арэлi зноѓ хiснуюцца?
  Анжалiка пераможным тонам вымавiла:
  - Не! Не хiснуцца!
  Радзiстка спалохана пралепятала:
  - А як, не хiстаюцца? Якiя ѓ вас гарантыi?
  Анжалiка рашуча вымавiла:
  - Гарантыi, гэта нашы дыскалёты з лазерамi.
  I сапраѓды, гэта была грозная зброя, якая не пакiдала савецкiм машынам шанцаѓ у паветры i прапальвала танкi, самаходкi i любую тэхнiку.
  Анжалiку знялi з гэтай зброяй, яна ѓсiх рабiла ѓ попел. Радыстку, вядома, не маглi не падвергнуць катаванням. Дзяѓчыну распранулi, паднялi на прэнг i бiлi распаленым дротам па спiне i ягадзiцах. Пасля пад босымi нагамi распалiлi вогнiшча. I ѓсё ѓжывую, па-сапраѓднаму.
  Няѓжо што без калецтваѓ. Такое вось бязладдзе рабiлася на здымках. Катавалi, зразумела, i пiянераѓ. Сярод iх апынуѓся i сябар Алега , Слаѓка. Вiдаць, ён разлiчваѓ сур'ёзна зарабiць. Але яму гэта дорага каштавала.
  Хлапчука пасадзiлi ѓ спецыяльнае крэсла з вострымi iголкамi, якiя калолi спiну i ягадзiцы. Потым жанчына кат узяла яго босую нагу i паставiла голай падэшвай на распаленае вуголле.
  Славка застагнаѓ болi, а сцерва раѓла на ламанай рускай мове:
  - Кажы, дзе ѓ вас знаходзiцца штаб?
  Са Слаѓкi сцякаѓ халодны пот, хлопчыка трэсла ад болю. Ён роѓ:
  - Не трэба! Мы так не дамаѓлялiся!
  Магло здацца камiчным, каб не было такiм сумным. Анжалiка ѓмяшалася:
  - Хопiць мучыць дзiця! Гэта што, кiно, цi садызм?
  Пасля чаго, ёй прыгразiлi адхiленнем ад здымак. А ѓвогуле, кiно ѓражвала. Дыскалеты рабiлi эфект. Як, дарэчы, i з нiзкiм сiлуэтам танк Е-50. Новая машына адрознiвалася ад таго, што было ѓ немцаѓ раней, i пры вазе ѓ шэсцьдзесят тон вышынёй не больш за два метры. Вядома ж, Анжалiка ѓсё часцей задумвалася, у якое кiно яна ѓляпалася.
  Ды i гiдкiя ѓ яе паводзiны атрымалiся. Нельга так сябе паводзiць. Можа, пажалiцца сiлавiкам, што прымяняюцца катаваннi, у тым лiку i да дзяцей?
  Анжалiка крыху пакруцiла галавой.
  Вось ужо сталi падводзiць вынiкi галасавання. Алег Грабачэнка ѓпэѓнена лiдзiруе. Вось гэта да. Колькi ѓжо гадоѓ у Расii быѓ чалавекам года дзейны прэзiдэнт! А тут з'яѓляецца ѓ якасцi канкурэнта хлапчук-вундэркiнд, якi лiтаральна б'е ѓсе рэкорды папулярнасцi. Сапраѓды, гэта нешта такое, што нельга перадаць беднай, чалавечай мовай.
  Анжалiка ѓ адказ прашаптала:
  - Пульсуе кроѓ, а ѓ душы бясконцае захапленне.
  Дзяѓчына схапiла нагой шакаладку i разгарнула яе босымi пальцамi, потым шпурнула сабе ѓ рот, дзiвячыся ѓласнай спрыту. I прачырыкала:
  - Я дзяѓчына, ведай мiлая, з усiх бакоѓ прыгожая. З усiх бакоѓ прыгожая, з усiх, з усiх бакоѓ!
  I ваяѓнiца дажавала шакалад, праглынула салодкае. I падмахнула нагой. Хлопец гадоѓ шаснаццацi падышоѓ да яе, i пачаѓ па яе жэсту масажаваць спiну мускулiстай дзяѓчыны. Анжалiцы падабалiся дакрананнi да цела рук накачанага падлетка. Для яе, самай салодкай была мараль Эмануэль. Ёй падабалася раскаванасць гэтай францужанкi. I хiба Анжалiка яе не пераѓзышла? У такiх здымках удзельнiчала! I як паказала свой выдатны талент порназоркi.
  Дзяѓчына ѓзяла рукi хлапчука i працягнула iх да сваiх грудзей. Яе абхапiлi спрытныя пальцы прыгожага юнака. Прайшлiся па пунсовых сасках. Абвялi iх па
  коле.
  Анжалiка з ухмылкай вымавiла:
  - Вось асалода, слiзгаць па краi. Не бiце анёлы, глядзiце, я гуляю!
  Разбор грахоѓ маiх, пакiньце да пары. Вы захапiцеся прыгажосцю гульнi.
  Дзяѓчына паѓнагучна заспявала:
  - Хай носiцца вецер жорсткi,
  У тумане жыццёвых мораѓ.
  Бялее мой ветразь, такi самотны
  На фоне сталёвых караблёѓ!
  I Анжалiка прыцягнула да сябе юнака, занадта ѓжо ѓзбудзiла яе цела, i хацелася чагосьцi больш сур'ёзнага.
  А Алег тым часам прымаѓ вiншаванне. Упершыню ѓ сусветнай гiсторыi непаѓналетнi стаѓ чалавекам года. I дэманстраваѓ такi яркi розум.
  Хлопчык праспяваѓ сваiм цудоѓным, звонкiм голасам:
  - Хаджу я па лязе брытвы, шукаю паразы ѓ бiтве. А хтосьцi пампуе правы. Каханая, ты не правы!
  I хлопчык голай нагой шпурнуѓ кiнжал, лiтаральна ѓразiѓшы мiшэнь. I выскалiѓ свае жамчужныя зубы.
  Яму ѓручылi лаѓровы вянок пераможцы, iграла музыка. Зьявiлася вялiкая асоба. Хлапчук стаѓ чалавекам года! Якая сенсацыйная падзея на ѓвесь зямны шар.
  Дзве высокiя манекеншчыцы ѓсталi па правай i левай руцэ хлопчыка. Яны ѓзвышалiся над iм. Алег так i быѓ толькi ѓ адных шорцiках. Але яму гэта i iшло, бо мускулатура вельмi ѓ хлопчыка прыгожая, iдэальная прамалёѓка i рэльеф.
  Алег з усмешкай вымавiѓ:
  - Памiж славай i невядомасцю знiкнуць, мост, якой майструе талент, працавiтасць i поспех! Прычым, без апошняй, як правiла, звальваешся ѓ прорву ганьбы, без першай, у бездань хуткага забыцця, а без другога будаѓнiка, адлятаеш у пару легкадумнасцi. Таму ѓ каханнi да славы, у адрозненне ад шлюбу, трэцяга лiшняга не бывае.
  I зноѓ бурныя апладысменты, i адабрэнне юнаму фiлосафу! Потым выбеглi школьнiкi з букетамi кветак i сталi закiдваць хлопчыка-вундэркiнда. Алег ступаѓ босымi нагамi па пялёстках. I падскокваѓ, напяваючы:
  - Гiмн Радзiмы ѓ сэрцах у нас спявае,
  Ва ѓсiм сусвеце няма яе прыгажэй.
  Сцiснi мацней вiцязь лучемет
  Памры, за Богам дадзеную Расiю!
  Добра хлопчык выконваѓ. А якi звонкi, нiбы перазвон срэбных званочкаѓ голас. А Джэйн падпявала:
  - Айчыне душу, сэрца прысвяцi,
  Спалi ѓсё цела ѓ бiтве без астатку.
  Вартасць i гонар, захоѓваючы, памры,
  Свет наперадзе - зараз бушуе сутычка!
  Дзецi сыпалi на Алега кветкi. Хлопчык спяваѓ песеньку:
  Няма выдатней Радзiмы Расii,
  За яе змагайся i не трусь!
  У светабудовы няма краiны шчаслiвей -
  Усёй сусвету паходня святла -Русь!
  I зноѓ апладысменты дзiвоснаму хлапчуку ѓ кароценькiх штонiках. А якi круты быѓ гэты каратыст. I спяваѓ вельмi нават выдатна. Хлопчык апраѓдваѓ чаканнi, задзiраючы:
  -Для нягоднiка, вядома, выбар ясны,
  За даляры, ён Русь гатовы прадаць!
  Але рускi чалавек тым i выдатны-
  Што жыццё за Радзiму заѓсёды гатовы аддаць!
  Джэйн узяла, падскочыла: - Ты, супер!
  Хлапчук згодна кiѓнуѓ:
  - Ну-так, супермэн я!
  I ён узляцеѓ у паветра i завiс у атмасферы. Перакруцiѓся i крыкнуѓ:
  - Супер i гiпер!
  I зноѓ апладысменты, i дзiкае выццё з актыѓнай падтрымкай. Хлопчык узяѓ i заспяваѓ, сваiм цудоѓным голасам;
  Вялiкае iмя, святой Расii,
  Ззяе над светам як сонечны прамень.
  Я веру ѓ адзiнстве, мы станем шчаслiвейшымi,
  Пакажам народам усiм праведны шлях!
  Я веру ѓ адзiнстве, мы станем шчаслiвейшымi,
  Пакажам народам усiм правiльны шлях!
  
  Працiѓнiк падступны пайшоѓ у наступ,
  Але веру, не здрыганецца расейскi народ.
  Ворага чакае разгром i забыццё,
  А слава Расii хутчэй заквiтнее!
  Ворага чакае разгром i забыццё,
  А слава Расii хутчэй заквiтнее!
  
  Мы будзе змагацца, не ведаючы страху,
  Мы будзем секчыся, нi кроку назад.
  Хай густа прасякнута крывёю кашуля,
  Пабольш ворагаѓ звярнi вiцязь у пекла.
  Хай густа прасякнута крывёю кашуля,
  Па больш ворагаѓ звярнi вiцязь у пекла!
  
  Вулканам выскалiлася дзiд бездань,
  Густым вадаспадам - струмень вострых стрэл.
  Але веру, навечна Айчына адзiная,
  Аддаць сваёй Радзiме жыццё я хацеѓ.
  Але веру, навечна Расiя адзiная,
  Аддаць сваёй Радзiме жыццё я хацеѓ!
  
  Абмiнуць стагоддзi - надыдзе эпоха,
  У якой не будзе пакуты i хлуснi.
  За гэта бярыся да апошняга ѓздыху-
  Служы сваёй Радзiме ты ад душы!
  За гэта бярыся да апошняга ѓздыху
  Служы сваёй Радзiме ты ад душы!
  Добра спяваѓ хлопчык, вельмi душэѓна. I яму ѓрачыста ѓручылi кубак з чыстага золата i абсыпаны дыяментамi. Вось гэта сапраѓды спявак.
  I iншыя дзецi, i сябры Алега падпявалi. Прыгожа ѓсё гэта глядзелася з рухамi i крыѓляннямi.
  Хлапчук зрабiѓ гарызантальны шпагат i вось так паляцеѓ па паветры. Ён быѓ нiбы Буда ва ѓзросце тынэйджара. Такi блiскучы хлопчык, поѓны сiлы i блiскучай фантазii. Той, аб якiм складаюць легенды i песнi.
  Алег высакапарна вымавiѓ:
  -Як не справядлiвая жыццё i, як несвоечасовая смерць.
  Джэйн пракрычала на ѓсё горла:
  -Зрабi так, каб смерцi больш не было!
  Алег голасна абвясцiѓ:
  - Смерцi, калi я стану Богам, больш не будзе. Усе мёртвыя ѓваскрэснуць, i каб размясцiць усiх людзей, я ствару вялiкае мноства выдатных i квiтнеючых мiроѓ. Ды будуць усе людзi шчаслiвыя! Не будзе нi смерцi, нi старасцi, нi хвароб. Будзе вечнае юнацтва i прыгажосць, а на ѓсiх планетах будзе панаваць вечна лета, i толькi па замове людзей будзе надыходзiць зiма.
  Я зраблю вас шчаслiвымi!
  Джэйн падтрымала:
  - Я зраблю вас усiх гiпершчаслiвымi!
  Алег заявiѓ:
  - Хачу арлом парыць з табой над светам,
  Гарыш ты, нiбы яркая зорка.
  Джэйн стала для мяне мары кумiрам,
  З табой я не расстануся нiколi!
  I зноѓ бурныя авацыi, смех i апладысменты. Як прыгожы аб было ѓ прэзентацыi. Хлопчык, на развiтанне, падарыѓ усiм сваю кнiгу: - "Прыгоды Воѓкi ѓ космасе". Прадыктаваны падчас трэнiровак раман пра хлопчыка, якi выратаваѓ сусвет ад членiстаногай iмперыi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Пасля таго як Алег атрымаѓ званне чалавека года, рэйтынг у яго рэзка ѓзрос. Ён стаѓ свайго роду наймаднейшым чалавекам Расii. А другi тур наблiжаѓся. Вось ужо застаѓся апошнi дзень.
  Анжалiка знялася ѓ мюзiкле. Шанавала яшчэ адзiн некалькi нетыповы аповед пра Трэцюю сусветную. Тут якраз было цiкава. У вынiку разраду сонечнай кароны, уся ядзерная зброя выйшла са строю i ператварылася ѓ бескарыснае халусце. Вядома ж, гэта паѓплывала на хаду гiсторыi на Зямлi. Абвастрылiся адносiны памiж Расiяй i НАТА. Амерыканцы прагна глядзелi на рускiя землi. Iм хацелася вайны. I была прыдуманая нагода.
  Спачатку амерыканцы i iх саюзнiкi напампавалi грашыма iсламiстаѓ у Сiрыi i разгарнулi там партызанскую вайну. Потым узмацнiлi i ѓзброiлi Украiнскую армiю. Пачаѓся наступ на Данбасе. Украiна выкарыстоѓвала смяротную зброю, а яе войскi папоѓнiлiся кантрактнiкамi i наймiтамi з Еѓропы, Азii, Афрыкi. Атрымалася сабраць з дапамогай ЗША i НАТА паѓмiльённае войска i пачаць паслядоѓнае наступ на Данбасе.
  Паколькi iгнараваць такое было раѓнасiльна палiтычнаму самазабойству, то Масква адказала. Нанеслi бомбавыя ѓдары i кiнулi ракеты. I пачалася вайна. Расейскiя войскi i ѓзмоцненае ѓкраiнскае войска счапiлiся ѓ смяротнай сутычцы. У бой уступiла i амерыканская авiяцыя. Рушылi войскi НАТА. Рушыѓ услед абмен ударамi. У Расii i ѓ Еѓропе была абвешчана ѓсеагульная мабiлiзацыя.
  Кiтай захоѓваѓ нейтралiтэт. Удары пакуль насiлi абмежаваны характар. Абодва бакi пабойвалiся адзiн аднаго. Вядома, па колькасцi войскаѓ НАТА пераѓзыходзiла Расiю, але танкаѓ для рашучага прасоѓвання ѓглыб вiдавочна не хапала. З-за моцнай расiйскай ПРА, праблематычна было весцi i паветраны наступ. Зрэшты, i сама Расiя не дастаткова моцная бамбардзiроѓшчыкамi, каб разбамбiць Еѓропу.
  Абодва бакi назапашвалi сiлы, пастрэльвалi, рабiлi асобныя наскокi авiяцыяй. Беларусь i Казахстан аб'явiлi аб сваiм нейтралiтэце. Маѓляѓ, нам няма за што ваяваць. Толькi Паѓночная Карэя заявiла, што будзе ваяваць разам з Расеяй. Напружанасць узрастала. У Еѓропе эканомiка пераводзiлася на ваенныя рэйкi, павялiчыѓся выпуск узбраенняѓ, асаблiва танкаѓ.
  У Германii праблема беспрацоѓя была вырашана, магутнасцi запусцiлi выпуск "Леапардаѓ". Вельмi нават добрага танка. Хаця, мабыць, маральна састарэлага. Але трэба было выкарыстоѓваць рэсурсы для таго, каб забяспечыць сабе прасоѓванне ѓ глыбiню Расii. Нарошчвала выпуск "Чэленджэраѓ" i Брытанiя. Падцягвалiся i iншыя прадпрыемствы. Як высветлiлася, НАТА да сур'ёзнай вайны з Расiяй, нават у няядзерным варыянце, не гатова. У Расii больш танкаѓ, чым ва ѓсiх краiн НАТА разам узятых. I ёсць яшчэ найноѓшыя распрацоѓкi.
  Праѓда, вядома, прафесiйных дывiзiй у Захада больш. I насельнiцтва ѓ некалькi разоѓ больш, i эканомiка, сумарна калi ѓзяць, куды мацней. Апошняе, дарэчы вельмi iстотна. Заходнiя дзiѓныя сталi нарошчваць выпуск узбраенняѓ, iмкнучыся атрымаць перавагу над Расiяй. I калi раней вялiкая мабiльнасць ВПК давала рускiм некаторыя перавагi, то цяпер сiтуацыя мянялася на карысць супернiка. Некалькi месяцаѓ вайна насiла млявапраяѓны характар. Потым краiны НАТА i ЗША ѓзмацнiлi свой танкавы патэнцыял. У iх бо вытворчых магутнасцяѓ i працоѓнай сiлы куды больш, чым у Расii. На выпускалi, таксама, i бронетранспарцёраѓ, i iншай тэхнiкi. I зразумела, дадалi ѓ авiяцыi.
  А немцы нават распрацавалi "Леапард"-3 у бязвежавым варыянце. Як высветлiлася, калi прыпрэ, то немцы вельмi нават могуць. Можна ѓспомнiць, як хутка з'явiлiся ѓ iх i ѓвайшлi ѓ серыю "Пантэры" i "Тыгры". А Леапард-3 апынуѓся машынай з вельмi моцнай абаронай, мабыць непрабiѓнай для расiйскiх мадэляѓ.
  Захад, вядома ж, цяжкаваты на ѓздым, але калi вайну абвясцiлi, махавiк прамысловасцi раскручваѓся. Расея i так трымала свой ВПК у стане высокай мабiльнасцi.
  Гэта значыць, адзiн супернiк у некалькi разоѓ буйней, але друзлы, стаѓ узмоцнена пампавацца, а iншы драбнейшы, але прапампаваны, ужо не мог прыкметна дадаць.
  Ваганнi паказалi, што суадносiны сiл мяняюцца на карысць Захаду. I расiйскае кiраѓнiцтва прыняло рашэнне - наступаць!
  Быѓ нанесены моцны ѓдар, i пачалося прасоѓванне ѓглыб Украiны. А Беларусь вырашылi пакуль не трывожыць. Расейскiя войскi спачатку прасоѓвалiся дастаткова паспяхова. Баi паказалi, зрэшты, прыкладную роѓнасць танкаѓ "Леапард" i "Амбрамс" у бiтве з Т-90. Можа нават i некаторую вялiкую абароненасць "Леапарда" i "Амбрамса" ѓ лабавой бранi.
  Але потым, калi ѓ справу ѓступiлi войскi другога эшалона, наступленне расiйскiх войскаѓ прыпынiлася. Наткнуѓшыся на ѓпартае супрацiѓленне, расiйскiя войскi спынiлiся. Разлiк на масавае дэзерцiрства заходнiх частак не апраѓдаѓся.
   Заходнiя войскi, маючы вялiкую колькасць прафесiяналаѓ i кадравых вайскоѓцаѓ, супрацiѓляючыся досыць умела. А вось далёка не ѓсе расiйскiя часткi аказалiся баяздольнымi. Многiя салдаты больш працавалi рыдлёѓкамi, чым штыкамi. Значная частка танкаѓ таксама састарэлыя, у той час, як у Захаду амаль усе новыя, мадэрнiзаваныя. Акрамя таго, расейскiя генералы занадта ѓжо былi ѓпэѓненыя ѓ нiзкiм баявым духу заходнiх войскаѓ. Але гэта аказалася перабольшаннем прапаганды.
  На справе баявая машына зусiм нядрэнна адладжана, а лётчыкi i танкiсты навучаны на кампутарах суцэль добрасумленна. Акрамя таго, i лiкам iх у НАТА больш. I цэлая каалiцыя, дзясяткi краiн, але пад агульным камандаваннем.
  Расейскiя войскi прасунулiся да Палтавы, але потым патрапiлi пад кантрудары - новых танкаѓ у НАТА пасля перыяду падрыхтоѓкi аказалася больш, як i прафесiйных войскаѓ.
  Прычым, непрыемным адкрыццём стала, што гнiлая гей-Еѓропа, зусiм не такая ѓжо i гнiлая - ваяваць умее! I афiцэры на Захадзе навучаны не горш за расiйскiх. I што мiф аб непераможнасцi расейскiх частак, гэта не больш, чым мiф.
  I аказалiся расiйскiя войскi ѓ катлах. Сталi трапляць у асяроддзi. А мiнiстр абароны аказаѓся не выдатным палкаводцам, а папросту распiяранай пустышкай.
  Краiны НАТА перайшлi ѓ наступ. Захапiлi Растоѓ, Белгарад, Варонеж, рушылi да Сталiнграда. Атакавалi i ѓ Крыме. Турцыя была рада прыхапiць у Расii тоѓстыя кавалкi, а Iран зрабiѓ выгляд, што ягоная хата з краю. А ѓ Сiрыi, у якой паднялi галаву маджахеды, не да Расii.
  Сiтуацыю ѓскладнiла i здрада Кадырава. Галоѓны чачэнец паказаѓ усю справядлiвасць прымаѓкi: - Колькi ваѓка не кармi, а ён усё ѓ лес глядзiць. Тым больш, варожасць памiж рускiмi i чачэнцамi доѓжыцца стагоддзi. А памiраць за Расiю не хацелася. Ды i ЦРУ правяло прафесiйную працу, пераканаѓшы Рамзана, што ён стане намеснiкам усяго Каѓказа, i заплацiѓшы вялiкiя грошы.
  Акрамя таго, супраць Расii дзясяткi краiн, i суадносiны сiл папросту ѓяѓлялiся безнадзейнымi. Параѓнайце рэсурсы НАТА i, што мае прэзiдэнцкая iмперыя хоць нейкiя шанцы? Ва ѓсякiм разе, чачэнцы паслухалiся голасу крывi i павярнулi зброю супраць традыцыйнага ворага. Расейскiя войскi панеслi вялiкiя страты ѓ катлах. I як высветлiлася, што на паѓтарэнне сорак першага года, мала шанцаѓ. Зiма стаiць цёплая i маласнежная, пятая калона ѓзняла галаву. Многiя генералы здраджваюць. Многiя чыноѓнiкi пераходзяць на бок супернiка.
  I жадання гераiчна ваяваць, у элiты няма. НАТА развiвала поспех у абыход Беларусi. Пасля танкавай бiтвы пад Смаленскам, войскi НАТА ѓвайшлi ѓ Маскоѓскую вобласць. Многiя часткi здавалiся амаль без бою.
  Ды яшчэ i прэзiдэнт захварэѓ. А без яго ѓсё разладзiлася. Прэм'ер проста ануча. Масква аказалася аб хопленым паѓстаннем лiбералаѓ, палiцыя бяздзейнiчала. I танкавыя калоны НАТА з трыѓмфам уступiлi ѓ сталiцу. Толькi прэзiдэнцкi полк аказаѓ супрацiѓленне, але яго знiшчылi пускамi ракет i ѓдарамi авiяцыi.
  Крыху даѓжэй супрацiѓляѓся Санкт-Пецярбург. Але i яго адносна хутка задушылi. "Леапарды" i "Амбрамсы" нядрэнна спраѓлялiся са сваёй задачай.
  У апавяданнi згадваѓся танкавы экiпаж з чатырох дзяѓчат. Прыгожыя ваяѓнiцы, дзве немкi i дзве англiчанкi, ваявалi ѓ танку "Леапард". У баях падбiлi чатыры расiйскiя танкi, захапiлi палонных. Здзекавалiся з расiйскiх салдат. Прымушалi iх цалаваць босыя пыльныя ногi.
  Тыповы набор перакрутаѓ. Пасля прыбiвалi палонных на цвiках. Замест кахання i рамантыкi нейкiя сэксуальныя здзекi.
  Далей амерыканцы i iх саюзнiкi рухалiся ѓ Сiбiр. Але выступiѓ Кiтай, мiльёны жоѓтых салдат перайшлi мяжу, i амаль не сустракаючы супрацiвы, занялi Далёкi Усход. Дзейсны прэзiдэнт сканаѓ, хутчэй за ѓсё, быѓшы прытручаны ѓласным асяроддзем. А рэшткi расейскага войска - капiтулявалi.
  Войскi НАТА прайшлi Урал i сустрэлiся з кiтайскiмi. Але ваяваць з магутнай, паднябеснай iмперыяй не адважылiся натаѓцы. Занадта шмат у Кiтая насельнiцтва, ды яшчэ, гэта пераважна мужчыны. Так што салдат столькi, што могуць лiтаральна трупамi закiдаць.
  Расiю падзялiлi на сферы ѓплыву. Кiтай Сiбiр без усялякiх цырымонiй аб'явiѓ сваёй правiнцыяй i ѓключыѓ у склад паднябеснай iмперыi.
  Паѓночная Карэя атакавала Паѓднёвую. Але з дапамогай амерыканцаѓ тая адбiла наступ, нанесла Кiм Чэн Ыну каласальныя страты. Але ѓмяшаѓся Кiтай, прыгразiѓшы адправiць мiльёны добраахвотнiкаѓ. ЗША, Японiя, i Паѓднёвая Карэя пагадзiлiся на аднаѓленне статус-кво. Праѓда, Краiна Узыходзячага сонца вярнула назад Курыльскую граду i падзялiла Сахалiн з Кiтаем.
  У свеце было неспакойна. Памiж Пакiстанам i Iндыяй успыхнула вайна. Абодва бакi панеслi вялiзны ѓрон. Але iнiцыятыву захапiлi iндусы, якiя пачалi, выкарыстоѓваючы сваю лiкавую перавагу, адольваць пакiстанцаѓ. Але кожны крок з пасоѓваннем даваѓся коштам вялiкай крывi. Абодва бакi неслi каласальныя, мiльённыя страты. Вайна зацягвалася. Нiхто не хацеѓ мiрыць абодва бакi. ЗША прадавалi зброю i Iндыi, i Пакiстану, наадварот прыкладалi ѓсе намаганнi, каб абедзве краiны ваявалi, як мага даѓжэй.
  У Расii прайшлi выбары. Краiну падзялiлi на тузiн частак. Кадыраѓ паспрабаваѓ далучыць да сябе i Грузiю, але патрапiла пад удар натаѓскiх войскаѓ. На Каѓказе пачалася новая вайна. У Маскве марыянеткавым прэзiдэнтам стаѓ Накатнiкаѓ, у Пiцеры чароѓная Ксенiя Аѓчаркова стала правадыром аскепка iмперыi.
  Акрамя Каѓказа, дзе бушавала вайна, iншыя часткi Расii, у тым лiку i Урал, увайшлi ѓ Еѓрасаюз. Прыкладна да Новасiбiрска распасцiралася сфера ѓплыву ЗША i НАТА, а далей iшоѓ Кiтай. На Каѓказе заходняя каалiцыя захапiла ѓсе буйныя населеныя пункты, але сутыкнулася з партызанскай вайной. Каб зберагчы сваiх салдат, на фронт сталi пасылаць рускiх хлопцаѓ. Накатнiкаѓ лiтаральна вешаѓ каѓказцаѓ на лiхтарных слупах.
  У ЗША нарошчвалi выпуск узбраенняѓ. Рыхтавалася вайна з Кiтаем. Але i паднябесная iмперыя павялiчвала свой патэнцыял. I абодва бакi не адважвалiся сашчапiцца. Тым больш, што i на Захадзе панавалi пацыфiсцкiя настроi.
  Пасля некалькiх гадоѓ далiкатнай раѓнавагi, якi прыкметна ѓзмацнiѓся Кiтай, сам перайшоѓ у наступ. А Iндыя i Пакiстан усё яшчэ малацiлi адзiн аднаго.
  Абвастрылася сiтуацыя на Блiзкiм Усходзе. Саудаѓская Аравiя i арабская каалiцыi навалiлiся на Iзраiль. Пачалася самая сапраѓдная вайна.
  На баку Iзраiля выступiлi ЗША. Зона баявых дзеянняѓ прыкметна пашырэла. А тут яшчэ ѓ наступ перайшло сто мiльёнаѓ кiтайцаѓ. Наварасiйск упаѓ адразу ж. I жоѓтае войска захапiла Урал.
  Войскi НАТА саступалi супернiку i лiкам, i фанатызмам. Кiтайцы, нiбы арда Чынгiсхана, прасоѓвалiся па расiйскай зямлi. Вось яны падышлi да Масквы.
  Тут чацвёрка прыгажунь ледзь не загiнула ѓ грандыёзнай танкавай бiтве. I шмат натаѓцаѓ палегла, хаця i страты кiтайцаѓ былi вялiзныя. Дзяѓчынкi з цяжкасцю вырвалiся з катла i пакiнулi Маскву. Кiпелi бiтвы i ѓ паветры. Кiтай выпускаѓ кожны месяц па тысячы самалётаѓ, i вельмi актыѓна прасаваѓ у небе.
  Жоѓтыя салдаты паводзiлi сябе з мясцовым насельнiцтвам вельмi жорстка. Многiх распiналi на крыжах, а iншых саджалi на кол. Жанчын пагалоѓна гвалтавалi. А немаѓлят жывымi кiдалi ѓ агонь. Або цiснулi малых дзяцей гусенiцамi. Трывiяльны жах!
  Анжалiку, зрэшты, надакучыла гэта чытаць. Яна пакiвала сваёй залацiстай галавой:
  - Ну i складаюць паперамаральнiкi! Сталiна на iх няма, а яшчэ лепш Гiтлера з бiзуном!
  I дзяѓчына стала пускаць праз ноздры рознакаляровыя гукi. Пацешная красуня, не скажаш, што вырадак. Эх, чым чытаць такое, лепш пераспаць разам з тузiнам мужчын.
  Анжалiка любiла i лiчыла ѓзорам нападу Эмануэль. Не кожная здольная ѓгнацца за ёю. Падняцца да ѓзроѓню Эмануэль, верагодна, жадае пераважная большасць жанчын. А Анжалiка лiчыла сябе не проста на вышынi, але i нават якая пераѓзышла гэтую легендарную францужанку. Тая не дадумалася да таго, каб здымацца ѓ порна. Або ѓ баявiку з лазерамi, крышачы савецкiя самалёты.
  Потым Анжалiка знялася ѓ батальнай сцэне, дзе паказала прыёмы каратэ. Вельмi ѓжо залатавалосая прыгажуня крутая. I хочацца ёй кагосьцi пабiць. Або падвергнуць мужчын катаванням. Ды i прыгожую дзяѓчыну памучыць нядрэнна. Анжалiка зноѓ захапiлася. Ёй вельмi падабалася лупцаваць мускулiстыя целы. I лупiць усiх бiзуном.
  А здымкi працягвалiся. Чырвоная армiя адчайна спрабавала стрымаць фашыстаѓ. Заклiкалi i кiдалi на немцаѓ нават дзецюкоѓ гадоѓ трынаццацi-чатырнаццацi. Пускалi ѓ бой з эшалонаѓ тэхнiку. I неслi капiтальныя страты. Пад Вязьмай, сапраѓдная бiтва разгарнулася. I калоны нямецкiх танкаѓ спынiлiся.
  З'явiѓся ѓ фрыцаѓ i пiрамiдальны танк. Гэта такая цiкавая рэч. У сутнасцi сваёй генiяльная распрацоѓка. Дахi як такой i няма. А рацыянальныя куты нахiлу са ѓсiх бакоѓ. Пад якiм ракурсам не страляй, кут будзе даваць iдэальны рыкашэт. Такая вось класная машына атрымалася.
  У СССР, акрамя IС-3, усё тыя ж састарэлыя трыццацьчацвёркi. А новая замена Т-54, яшчэ не гатовая. Паспрабуй у гэтых умовах гiтлераѓцаѓ адолець. Фашысты ѓ гэтым кiно ѓжо ѓзялi Харкаѓ i рухаюцца да Волгi.
  Сталiн абвiнавацiѓ сваiх былых саюзнiкаѓ у здрадзе. Што, маѓляѓ, так нельга. Фашызм гэта ж сусветнае зло! I вы проста абавязаны дапамагаць СССР.
  Сталiну ѓ адказ узгадалi чысткi трыццатых гадоѓ i разбурэнне храмаѓ. Што, маѓляѓ, тады Коба i сам быѓ вiнаваты не менш за гiтлераѓцаѓ. Карацей кажучы, дапамога Трэцяму Рэйху толькi ѓзрастала. I фашысты станавiлiся ѓсё больш актыѓнымi.
  Анжалiка, вядома, палiчыла падобны серыял благiм. Сумнеѓна, каб у сакавiку сорак пятага года магла адбыцца такая антыѓтопiя. Тады наѓрад бы ѓ Вермахта знайшлiся такiя сiлы. Хаця з iншага боку, чым чорт не жартуе. Пэѓны шанц у гiтлераѓцаѓ быѓ. I ѓ рэальнай гiсторыi, будзь у фашыстаѓ больш палiва, можа быць яны i развiлi б, прарваѓшы першыя дзве лiнii абароны, наступ.
  Сама Анжалiка рэзала савецкiя машыны лазерам i напявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  Салдат на ѓсё готаѓ!
  I пыл як з дываноѓ,
  Мы выбiваем з дарог...
  
  I не спынiцца,
  I не змянiць ногi...
  Ззяюць нашы твары -
  Блiшчаць боты!
  I дзяѓчына пры гэтым яшчэ i круцiлася на дасканаласцi двухмятровага гiганта. I павiсквала ад захаплення i хвалi аргазмаѓ. Як ёй такiя здымкi падабалiся - гэта крута. Анжалiка любiла таптаць мараль. Яе заѓсёды прыцягвала забароненае i пошлае.
  А дыскалёт ляцеѓ i вывяргаѓ лазерныя промнi. Гэта проста тое, што не паддаецца апiсанню. Нiбы дэманы вырвалiся вонкi. I ламаюць зямную кару.
  Анжалiка сентыментальна праспявала:
  - Тут iдуць грыбныя дажджы, свецяць вясёлкi каляровыя. I простыя трыпутнiкi з дзяцiнства самыя родныя. I дзяѓчынкi яснавокiя па палях бягуць босыя.
  I дзяѓчына выпусцiла з вуснаѓ дасцiпную ѓсмешку. Жадаючых з ёй пераспаць станавiлася ѓсё больш i больш. Наогул, нешта сталi моднымi антыѓтопii, дзе немцы перамагаюць рускiх. Напэѓна, надакучылi шматлiкiя пападанкi, у якiх прышэльцы з будучынi паскараюць перамогу Чырвонай армii. А можа i агульнае расчараванне жыццём вырасла. Пакуль праходзiлi выбары Бога, жыць стала нашмат горш, i знiзiлася бяспека ва ѓсiм свеце.
  Стары парадак разбураѓся, а ѓ будучынi панавала невядомасць. Многiя людзi баялiся выбару. Якi нi дрэнны цяперашнi свет, але непрадказальнасць будучага выбраннiка з лiку людзей палохала.
  Чалавек усё ж iстота заганнае. Як на яго паѓплывае неабмежаваная ѓлада? Цi зможа ён ёю разумна распарадзiцца? Пытаннi, вядома ж, не бяздзейныя. I будучыня выглядала туманнай. Асаблiва непакоiлiся старыя. Хаця iм тое, чаго губляць? Тым больш, практычна ѓсе кандыдаты абяцалi вярнуць маладосць. А што можа быць лепш за маладосць. Пенсiянеры, у асноѓным, нармальна матэрыяльна забяспечаны, i iм, напэѓна, не хапае толькi здароѓя i маладосцi. А астатняе дадасца.
  Мiльёны кандыдатаѓ у Багi, па ѓсiм свеце не выйшлi ѓ другой тура.
  Зэкаѓ-кандыдатаѓ вярталi ѓ калонii. Але тыя не хацелi, адстрэльвалiся. Бардак не збiраѓся знiкаць. Усiм вельмi хацелася свабоды. Маѓляѓ, не заѓсёды пад бокам ёсць урна. Дык плюй проста на сцены.
  Другi тур ва ѓсiх краiнах свету. А яшчэ наспяваѓ i трэцi тур, калi вызначацца кандыдаты ад кожнай краiны i, якi абяцае стаць заключным, чацвёрты.
  Анжалiка па-фiласофску праспявала:
  - Мама трымайся, тата трымайся. Каб кожны вечар, такое было б жыццё!
  Аб лёг пакуль яшчэ вёѓ перадвыбарную кампанiю. Хлопчык не збiраѓся здавацца. Усе дзецi былi пагалоѓна за яго. I лiтаральна поѓныя энтузiязму мiльёны тынэйджэраѓ усяго свету. Алег лятаѓ не толькi па Маскве, але i над iншымi гарадамi. Хлопчык рассылаѓ галаграмы.
  Жадаеце быць шчаслiвымi, як дзецi? Галасуйце за Алега Грабачэнку.
  I гэта, трэба сказаць, давала эфект.
  Хлопчык выглядаѓ вельмi iмпазантна. Сапраѓдны белы крэча! I луналi галаграмы над усiмi гарадамi Расii, заклiкаючы:
  - Галасуй, або прайграеш!
  Алег роѓ ва ѓсю глотку:
  - У мяне няма праблем,
  Нас ведаюць усе!
  Я змог ашчаслiвiць сябе,
  Змагу ашчаслiвiць i вас!
  Я зраблю ваш голас залатым!
  Дасцiпная рэклама, нiчога не скажаш. Няхай нават, якая выклiкае асацыяцыю з МММ. I надзвычай дасцiпная. Хлопчык лётаѓ, круцiѓся i сыпаѓ абяцаннямi.
  Вы будзеце самi ствараць сабе планеты, i жыць, нiбы ѓ раi. Кожнаму будзе свой гарэм, шмат жанчын i машын, палац з дыяментаѓ i ѓсе поспехi адразу.
  Дзеючы прэзiдэнт нават баяѓся сунуцца. Па вулiцах маршыравалi школьнiкi i раѓлi:
  - Алег, наш прэзiдэнт! Вырашыць праблемы ѓ адзiн момант!
  I зноѓ спявалi i раѓлi. I смяялiся. I падскоквалi.
  О дзяцiнства, дзяцiнства ты куды спяшаешся, аб дзяцiнства, дзяцiнства ты куды ляцiш. Яшчэ не найграѓся я з табой прыгажосць, Наташкi ѓ мяне ѓ руках каса!
  А ты Алегу голас свой аддай! Навечна будзеш, нiбы ты джэдай. I будзеш вечна хлопец маладым, па лужынах скакаць цэлым дзень босым. Не будзе больш старасць нiколi, i не прыйдзе, павер, да цябе бяда. Навечна хлопчык, станеш пiянер, i ѓсiм сусветам пяройдзеш у прыклад. А я хачу, я хачу зноѓ. Па дахах бегаць i "Спорткайф" ганяць, на танках скакаць, у гульнi ѓсё гуляць, а атрымлiваць толькi з плюсам пяць.
  Такая вось атрымлiвалася ѓ хлапчукоѓ i дзяѓчынак песня. I Алег несумненна лiдзiраваѓ сярод дзяцей.
  З'явiлiся нават прапановы - цi не выбраць сабе дзiцячага Бога? Гэта было б вельмi крута! Няхай сапраѓды будзе ѓ дзяцей свой Бог, а ѓ дарослых свой. Алег на гэта рацыянальна адказаѓ:
  - А нядрэнна было б для кожнага дзiцяцi стварыць дзеда Мароза, якi выконваѓ бы любыя жаданнi. А то сталi хлопцы забываць аб радасцях. I зноѓ у адказ апладыруюць.
  
  А што , кожнаму дзiцяцi па дзеду Марозу. А можа яшчэ i iншых мульцяшак дадаць? Напрыклад, Чып i Дэйл - чым не прэтэндэнты? I заѓсёды дапамогуць дзецям i дарослым.
  А можа нават узяць i Чорнага плашча, кожнаму хлопчыку i дзяѓчынцы?
  Алег узяѓ i праспяваѓ:
  - Бура, полымя, шум i гром,
  Дзёрзкасць i разлiк.
  З чорным рыцарскiм плашчом,
  Славы ён не чакае!
  Ану з дарогi вораг i чарадзей павер!
  Ён тупнуѓ нагой, падняѓшы гiперплазменную хвалю i, заявiѓ:
  - Чорны плашч! Толькi свiснi, ён з'явiцца. Чорны плашч! Ану ад шрубы. Чорны плашч! Пераможца цёмны сiл. Чорны плашч!
  Што ж, а як абысцiся без Скруджа Магдака? З яго трыльёнамi долараѓ?
  Алег паведамiѓ голасна:
  - Я падару вам Скруджа Магдака i Зiгзаг Маккрака!
  Ну i, зразумела, самалёты з золатам у прыдачу!
  I сапраѓды, генiяльныя атрымлiвалiся iдэi. Ты сапраѓдны Зiгзаг. I будзеш з iм круцiцца i круцiцца. I, можа, нават станеш мокраком.
  Алег, лётаючы па небе, праспяваѓ:
  Мы самыя моцныя ѓ свеце,
  Ворагаѓ усiх замочым у сарцiры.
  Не верыць айчына слязам,
  А злым алiгархам дамо па мазгах!
  Пасля чаго хлопчык перакруцiѓся:
  - Выбаршчыкi падымуць выццё, i пачнуць сусвет на кавалкi дзялiць. Я буду на наглядзе за табой! Мне трэба хоць каго забiць!
  Алег перакруцiѓ сальта i працягнуѓ:
  - З мiльярдам сусветаѓ я... Вось, жартам бы, зусiм зладзiѓся. Але справы мае кепскiя, бо ѓсiм рай падабаецца.
  Добрае, трэба сказаць прама, атрымалася шоу. Хлапчук лiтаральна ѓсiх уразiѓ i змяшаѓ у пекла. I паказаѓ свой надзвычай высокi iнтэлект.
  А складае. Ну куды ѓжо тут Высоцкаму!
  Алег узяѓ i праспяваѓ:
  - Мiкiта, Мiкiта, ты зусiм ужо не Яга!
  Наташа, тым часам, выбыла з барацьбы за крэсла Бога, i здымалася ѓ карцiне, дзе ѓсё было некалькi цывiльней. Там немцы прасавалi ЗША.
  Мусiць, штурм Нью-Ёрка прыемней, чым напад дыскалетаѓ на Маскву. Наташа была лётчыцай, i бамбiла амерыканскiя гарады. Вось такая вясёлая баба.
  Гектар гуляѓ амерыканскага спецпрызнаѓца i ваяваѓ на "Мустангу". Пацешная адбывалася бiтва.
  Чарнаскуры ваяр спяваѓ ва ѓсю глотку, разгойдваючы свой знiшчальнiк:
  - Праѓ Амерыка, бязмежныя моры. Мы рабамi не станем нiколi. Праѓ Амерыка, бязмежныя моры. I няхай з тытана будуць якары!
  Таксама забаѓны атрымлiваѓся комiкс. Наогул, гэта цэлы каскад серыялаѓ, пасля таго, як Японiя перамагла ЗША пад Мiдуэй. Магчыма, у самураяѓ i сапраѓды былi некаторыя шанцы. Дакладней, у дадзенай бiтве ѓ iх працэнтаѓ 90 на поспех. I ѓсё гэта абсмоктваюць.
  Нехта зрэшты, i Сталiнград абыграѓ. Маѓляѓ, немцы своечасова перагрупавалi войскi i адбiлi флангавы наступ Чырвонай армii. Гэта тэарэтычна было ѓ прынцыпе магчыма. Але на справе ѓ рэальнай гiсторыi гiтлераѓцам не павезла. А тут адбiлi i ѓтрымалiся на Волзе.
  А ѓ траѓнi, папоѓнiѓшы войскi татальнай мабiлiзацыяй i цяжкiмi танкамi, працягнулi наступ на Каѓказ. Каб там не казаѓ Майнштэйн, але фашысты амаль роѓныя мелi сiлы. Пры больш кадравай армii. Так што прайграваць iм было вельмi стрэмна!
  Але што было, каб пад Сталiнградам гiтлераѓцы выстаялi? Хутчэй за ѓсё, улетку яны б дабiлi Чырвоную Армiю. I скончылi б вайну ѓ Маскве. Хаця магчымыя i розныя варыянты. Вось, напрыклад, усё ж у сорак трэцiм годзе, Чырвоная армiя летам спынiла фашыстаѓ. I ѓзнiкла завiслая сiтуацыя. I нi туды, i нi сюды!
  Нехта i iдэю другога фронту ѓ сорак другiм годзе агучыѓ. Але i тут у саюзнiкаѓ нiчога талковага не выйшла. I ѓ Францыi пацярпелi паражэнне, i ѓ Афрыцы аказалiся бiтыя. I Турцыя на СССР напала. I зноѓ Сталiнградскага пералому не наступiла. Дык атрымлiвалася, што, маѓляѓ, i другi фронт раней часу, немцам толькi на карысць выходзiць?
  Зусiм рэжысёры ачумелi.
  Адзiн, праѓда, яшчэ iдэю паспрабаваѓ не зацяганы. Саюзнiкi робяць высадку ѓ Нармандыi ѓ сорак трэцiм годзе. За пяць дзён да Курскай дугi.
  Натуральна, прыйшлося Гiтлеру ад падобнага плана адмовiцца i абараняць Францыю. Саюзнiкi, нягледзячы на вялiкiя страты ад германскага падводнага флота, змаглi стварыць прыкметныя плацдармы. Гiтлер зняѓ частку сiл з усходняга фронту, балазе Сталiн аддаваѓ перавагу чакаць, i вырабiѓ якi падсякае ѓдар у фланг i тыл саюзнай армii. Справа скончылася разгромам армii ЗША i Брытанii, больш за паѓмiльёна салдат трапiлi ѓ палон. Аказалася захоплена маса тэхнiкi.
  Сталiн пачаѓ наступ толькi 10 верасня. Не самая ѓдалая дата. Яшчэ не пачалiся пралiѓныя дажджы i маразы, але ѓжо немцы развязалi сабе рукi на Захадзе. Акрамя таго , Чырвоная армiя наступала занадта ѓжо шырокiм фронтам. I ѓ цэнтры, i супраць Харкава, i супраць Арла. Але ѓсё ж, спачатку савецкiм войскам спадарожнiчаѓ поспех. Але затым немцы арганiзавалi кантрудары.
  "Тыгры" i "Пантэры" пераѓзыходзiлi ѓ баявой моцы савецкiя танкi, i дамагалiся вялiкiх вынiкаѓ пры стральбе. Чырвоная армiя ѓсё ж змагла да глыбокай восенi адбiць Арол i Белгарад. Але фрыцы ѓтрымалi Харкаѓ. У iх было больш свабодных сiл, чым у рэальнай гiсторыi, тым больш ад высадкi ѓ Сiцылii саюзнiкi адмовiлiся, i пераварот са звяржэннем Мусалiнi не адбыѓся. I гэта з улiкам поспеху ѓ Францыi дадалi дваццаць-трыццаць дывiзiй. Плюс, яшчэ адмовiѓшыся ад наступу на Курскай дузе, немцы захавалi больш пяхоты i танкаѓ i адборных эсэсаѓскiх дывiзiй. Адных "Фердынандаѓ" на мiнах было ѓ рэальнай гiсторыi страчана амаль палова.
  А тут гэтыя самаходкi аказалiся некранутымi, i цудоѓна паказалi сябе ѓ абароне. Ды i "Пантэра" у абароне вельмi моцная. У наступе слабасць бартавой бранi прыводзiла да вялiкiх страт нават ад саракапятак. Ды i ламалiся "Пантэры" у наступе куды часцей, чым седзячы нерухома ѓ засадзе.
  Немцы трымалiся да студзеня. Адбiвалi наскокi савецкiх войскаѓ, амаль не адступаючы. Удалося iм адлюстраваць наступ i пад Ленiнградам. Там вельмi моцная абарона i развiтыя збудаваннi. У рэальнай гiсторыi, пад Ленiнградам засталося замала сiл. Але ѓ альтэрнатыѓнай, фрыцы змаглi пазьбегнуць такiх вялiкiх страт, як у рэальнасьцi. Акрамя таго, пасля няѓдачы пры высадцы ѓ Францыi, у ЗША наступiѓ сур'ёзны палiтычны крызiс.
  Рузвельт пад цiскам рэспублiканцаѓ загадаѓ згарнуць бамбардзiроѓкi Трэцяга Рэйха i засяродзiцца выключна на Японii. Гэта прывяло да таго, што выпуск узбраенняѓ у Германii аказаѓся значна вышэйшым, чым у рэальнай гiсторыi. Новы аѓтамат МР-44 паступiѓ у войскi раней, як i "Тыгр"-2, i "Пантэра"-2, i раней з'явiѓся МЕ-262, якi не сталi перарабляць у "блiцбромер". Бо праблема высадкi дэсанта ѓ Францыi страцiла актуальнасць.
  А што з сябе ѓяѓляе МЕ-262? Сапраѓдны монстар з чатырма авiягарматамi па 30-мiлiметраѓ i з моцным бранiраваннем. Такi самалёт вельмi цяжка збiць. У рэальнай гiсторыi савецкiя лётчыкi збiлi ѓсяго тры такiя самалёты. Адзiн на рахунку Кажадуба. А ѓсяго немцы ѓ баях страцiлi ѓсяго толькi 20 падобных машын.
  
  Але зiмой Чырвоная армiя ѓсё ж лепш ваюе, чым летам, а нямецкiя танкi цяжэй перакiдваць. Савецкiя войскi рушылi ва Украiне i ѓзялi Харкаѓ. Прарвалiся да Палтаве. А да сакавiка пасля разлютаваных баёѓ выйшлi да Дняпра. Але каштавала гэта вялiзных страт. Немцы, папоѓнiѓшыся танкамi i, атрымаѓшы рэактыѓную авiяцыю, спынiлi наступленне. У красавiку савецкiя войскi цiснулi на Ленiнградскiм напрамку i ѓ цэнтры, але не змаглi дабiцца iстотнага поспеху. Прасунулiся на пятнаццаць-дваццаць кiламетраѓ. У пачатку чэрвеня, калi канчаткова падсохлi дарогi, сталi наступаць на тэрыторыi Украiны, iмкнучыся ѓтварыць кацёл. У баях сябе паказалi вельмi моцнымi "Пантэры"-2 i "Тыгры"-2, а таксама найноѓшая распрацоѓка "Льва".
  Апошняя машына апынулася суцэль удалай, так больш, шчыльная кампанавальная схема дазволiла паменшыць вагу, пры значным бранiраваннi.
  СССР, зрэшты, меѓ IС-2 i Т-34-85, якiя таксама даволi моцныя. Але крыху савецкiя часткi паддалiся. Баi паказалi, што Пантэра-2 суцэль заможны танк добра абаронены асаблiва ѓ iлоб, i выдатна ѓзброены. "Леѓ" апынуѓся куды ѓдалей, чым "Тыгр"-2. А вось апошнi танк на сябе спадзяванняѓ не апраѓдаѓ. Аказаѓся занадта цяжкiм i часта ламаѓся.
  Савецкiя войскi пасля некалькiх тыдняѓ баёѓ былi вымушаны адысцi ад Дняпра, але пазбеглi акружэння. Немцы дамаглiся поспеху занадта дарагiм коштам. Чырвонае войска стала iншае. Войскi атрымалi баявы вопыт i аказалiся вельмi ѓстойлiвымi, а камандаванне ѓмелым. Так што фашыстам дабiцца рашучага поспеху не ѓдалося. Хаця Палтаву яны i адваявалi.
  Увосень фронт змянiѓся мала. Чырвонае войска больш абаранялася. Збiрала сiлы i рыхтавалася да наступлення.
  Становiшча, праѓда, было праблемнае. У гiтлераѓцаѓ у масавай вытворчасцi рэактыѓная авiяцыя. Дадаѓся i ХЕ-162, i "Арада", i МЕ-163, i сёе-тое яшчэ. Акрамя таго, з`явiлiся i танкi Е-10 i Е-25, лёгкiя, але небяспечныя. I палепшаны "Леѓ", i больш дасканалая мадыфiкацыя "Пантэры"-2. У якасным стаѓленнi гiтлераѓцы апынулiся мацнейшым узбраеннем. Ды i колькасць войскаѓ у iх немалая. Прызывалi ѓ войска i падлеткаѓ, i замежныя дывiзii фармавалiся з усёй Еѓропы, i хiвi. Шмат было i палiцэйскi часцей з мясцовых.
  Пакуль перавага ѓ людскiх рэсурсах заставалася на баку Вермахта i Трэцяга Рэйха. I немцы сабралi сiлы, якiя не саступаюць Чырвонай армii. I ѓ выпуску ѓзбраенняѓ Трэцi Рэйх пераѓзыходзiѓ Расею пры якаснай перавазе. Так што зiмой Чырвоная армiя пачала наступленне ѓ цэнтры, не занадта разлiчваючы на поспех. Абарона ѓ фашыстаѓ выключна магутная, а рэзерваѓ, як нiколi шмат.
  Але ѓсё ж савецкiя войскi прарвалi абарону i выйшлi на поѓнач ад Смаленска. Далей дайшлi да Дняпра, дзе i былi спынены свежымi рэзервамi Вермахта. У сакавiку немцы нанеслi ѓдар з поѓдня i змаглi аднавiць становiшча. Сталiн у гэтых умовах у красавiку прапанаваѓ перамiр'е. Паколькi Японiя прайгравала вайну ЗША, Гiтлер вырашыѓ прыйсцi на дапамогу свайму саюзнiку i прапанову аб перамiр'i прыняѓ. Але гэта ѓжо iншая вайна.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  Дзень выбараѓ Бога ѓ другiм туры як звычайна сонечны i цёплы. Хаця канец студзеня. I спяваюць птушкi. Добра як.
  Алег хацеѓ прагаласаваць разам з Джэйн, але без прысутнасцi папарацый. Так яму надакучыла пiярыцца. I сталая ѓвага прэсы стамляе. Так жадаецца пабыць разам са сваёй каханай сяброѓкай Джэйн. Пахадзiць улегцы, у адных шортах. Джэйн таксама была толькi ѓ адным лёгкiм сукеначцы. Атрымлiвала асалоду ад зялёнай траѓкай. Прагаласаваць, як i ѓ мiнулы раз, можна з дапамогай лайка. Анёлы прасочаць, каб усё было чын па чыне. I абышлося без фальсiфiкацый, як бы каму не хацелася.
  Джэйн вельмi мiла ѓсмiхалася, i з уздыхам заѓважыла:
  - Хутка свет зменiцца. Усё стала такiм цёплым i далiкатным. Думаеш, мы з табой шчаслiвыя, а колькi навокал абяздоленых.
  Алег згодна кiѓнуѓ:
  - Так. Калi ѓспомнiць тужэй Афрыку, то з гэтым суцэль можна пагадзiцца. Гэтулькi гора на планеце Зямля. I гэта трэба выправiць.
  Хлопчык паклаѓ руку на плячо Джэйн i вымавiѓ:
  - Веру, спадзяюся, люблю!
  Дзяѓчынка паклала сваю далоньку на мускулiстыя грудзi хлопчыка i вымавiла:
  - Я таксама веру ѓ каханне i добрыя намеры. I што наш свет не ператварыцца ѓ пекла.
  Хлопчык i дзяѓчынка селi на лаву i прыцiснулiся плячыма адзiн да аднаго. Iм ужо па трынаццаць, узрост, калi ты ѓжо не дзiця, а падлетак. I ѓ моцных трэнiраваных целах праяѓляюцца ѓжо iншыя пачуццi i фiзiчныя адчуваннi. I падлеткам хочацца дакранацца сваёй гладкай, чыстай скурай сябар да сябра.
  Джэйн усё больш фiгурай паходзiць на дзяѓчыну, грудкi растуць, сцягна паѓнеюць, а стан, здаецца танчэй. Яна вельмi прыгожая з белымi кудзеркамi, нiбы ѓ авечкi, валасоѓ i мiлым тварыкам.
  Алег летуценна прамаѓляе:
  - З табой мне здаецца, што наступiла сусветная гармонiя. Нiбы светабудова напоѓнiлася мядовымi рэкамi.
  Дзяѓчынка кiѓнула i адказала:
  - Так. Мы з табой шчаслiвыя i жывем у цудоѓным i цiкавым свеце. А калi б грымела вайна?
  Алег з усмешкай заѓважыѓ:
  - Вайна гэта таксама забаѓка. I прычым вельмi цiкавае. Я, напрыклад, гуляѓ у "Антанту" i набiѓ больш за дзесяць мiльярдаѓ ачкоѓ. Гэта ѓвогуле гульня супер.
  Джэйн з сумнай усмешкай заѓважыла:
  - Калi б не адбылося ѓ Расii рэвалюцыi, то, магчыма, i Брытанская iмперыя не распалася б. Шкада, што бальшавiкi захапiлi ѓладу i зрынулi цара.
  Алег з гэтым вымушаны быѓ пагадзiцца:
  - Пры цары Расiя мела б мiльярд насельнiцтва i наймацнейшую эканомiку свету. Можа, потым нам бы дасталася i Iндыя. Па вялiкiм рахунку, цару Мiкалаю быѓ бы выгадны звяз з Цэнтральнымi дзяржавамi. А так атрымалася вельмi кепска.
  Джэйн правяла сваёй босы, загарэлай ножкай па траве i заѓважыла:
  - Калi б цар Мiкалай выступiѓ на баку немцаѓ, то магчыма яны б i атрымалi перамогу. Але праз некалькi гадоѓ Нямеччына i яе саюзнiкi абрынулiся б на Расiю. I вам бы прыйшлося ваяваць у адзiночку.
  Алег прыкiнуѓ гэта ѓ галаве i сказаѓ:
  - Першая сусветная вайны была б лёгкай для нас. Германiя разграмiла б Францыю, прымусiѓшы яе капiтуляваць. Потым на Брытанiю навалiлася б Расея, захапiѓшы Iран i Iндыю. Турцыя, атакуючы разам з немцамi Егiпет, Iталiя, каб пажывiцца англiйскiмi калонiямi ѓ Афрыцы. Думаю, ангельцы не захавалi б цэласнасць сваёй iмперыi. I Расея магла атрымаць немалыя набыццi. Ды i Японiя атакавала б Брытанiю ѓ Азii i Цiхiм акiяне.
  Хлопчык пагладзiѓ Джэйн па шыi i працягнуѓ:
  -Калi разабрацца, то ѓ Брытанii не аказалася б шанцаѓ. Ваяваць супраць цэлага кантынента, страцiѓшы Афрыку i Азiяцкiя калонii, яна б не змагла. А потым, прыслабiѓшы Англiю на моры, немцы i высадку ажыццявiлi б.
  Тут два варыянты. Або Брытанiя, страцiѓшы Францыю i маючы ворагам Расiю, просiць разважлiва мiру ѓ каалiцыi. Альбо працягвае вайну i губляе ѓсё. Гэта сiтуацыя падобная да другой сусветнай вайны, калi б Сталiн аб'явiѓ вайну Брытанii. Зразумела, што Англiя ѓ гэтым выпадку была асуджаная. Прычым, хутчэй за ѓсё яна была б асуджаная i пры нейтралiтэце Сталiна, i не сыйдзi рэсурсы Брытанii на ѓсход.
  Джэйн пагладзiла хлапчука па мускулiстай, загарэлай спiне. Правяла далонню па вострых лапатках i заѓважыла:
  - Можа быць. Хаця i вам давялося б потым мець справу з магутнай i амбiцыйнай Германiяй. Хто дасць гарантыю, што Нямеччына, Аѓстрыя, Iталiя, Турцыя i Японiя не захацелi б пажывiцца Расiйскай iмперыяй. А называлiся яны каалiцыяй, дык царскаму рэжыму не сабраць касцей.
  Алег на гэта запярэчыѓ:
  - Мы б далучылi да сябе Iндыю, Iран, частка Iндакiтая. У Расiйскай армii было б занадта шмат насельнiцтва i салдат. Так што я б не сказаѓ, што загадзя асуджаныя на паражэнне. Акрамя таго не факт, што ѓся каалiцыя дружна навалiцца. Японiя падчас другой сусветнай вайны не адкрыла другi фронт супраць Расii. Чаму яна адкрые яго падчас альтэрнатыѓнай гiсторыi? Ды i Iталiя можа паступiць па-свойму. Ды i туркi таксама не рызыкнулi падчас другой сусветнай вайны ѓмяшацца. Так што i тут магчымы варыянты.
  Джэйн хiхiкнула i лагiчна заѓважыла:
  - У Японii няма чаго заваёѓваць пасля першай сусветнай вайны, акрамя таго, што прыхапiла ѓ Азii Расея. Ангельскiя i Французскiя калонii ѓжо падзелены. Нямецкiх уладанняѓ занадта мала, каб супраць iх ваяваць. Так што застаецца толькi Расея. Ды i ѓ Турцыi няма iншых iнтарэсаѓ. А падчас другой сусветнай вайны, я думаю, атрымаѓшы Роммель у Егiпце перамогу, то Турцыя б на Расiю напала. А так, яны баялiся атрымаць другi фронт з Брытанiяй. Наогул, падчас другой сусветнай вайны было некалькi кропак бiфуркацыi, калi нам павезла ѓ бiтвах з дзяржавамi восi.
  Алег з сумневам вымавiѓ:
  - Думаеш, у дзяржаѓ восi былi хоць нейкiя шанцы супраць антыгiтлераѓскай каалiцыi?
  Джэйн упэѓнена кiѓнула светленькай галоѓкай:
  - Думаю, былi!
  Алег пакiваѓ галавой:
  - А суадносiны ѓ рэсурсах?
  Джэйн усмiхнулася i заѓважыла:
  - Калi браць якiя суадносiны сiл было ѓ Чынгiсхана i Кiтая, то тут у манголаѓ i зусiм не было шанцаѓ. А Гiтлера ѓсё ж пад кантролем i ѓ саюзнiках лiчы ѓся Еѓропа. Не гаворачы аб якасцi i баяздольнасцi Вермахта. Пры фармальнай перавазе Брытанii ѓ Афрыцы, яе войскi саступалi якасцю, асаблiва каланiяльныя сiлы. Пару разоѓ Роммель i яго саюзнiкi ѓпускалi шанц узяць верх. - Дзяѓчынка казала, мерна шлёпаючы голай нагой па траве. - Што да Японii, то яна разграмiла амерыканцаѓ у Перу-Харбары i атрымала шэраг перамог. I пад Мiдуэй павiнна была б быць перамога, але... Вышэйшыя сiлы гэтага не дапусцiлi! Вядома, бiтва пад Мiдуэй i аказалася пераломным момантам ва ѓсёй другой сусветнай вайне. Без яе ѓсё магло быць iнакш. Дарэчы, i немцы маглi б узяць Сталiнград з ходу, не прымi Гiтлер рашэнне павярнуць чацвёртае танкавае войска на Каѓказ. Так што рускiм моцна павезла.
  Алег злосна адказаѓ:
  - А вам не пашанцавала? Бо страцiѓшы СССР Каѓказ, то клiны Вермахта ѓперлiся б у Англiю.
  Джэйн адмоѓна матнула галавой:
  - Фюрар не быѓ супраць мiру з Брытанiяй. У нас быѓ выбар - мiр з Нямеччынай, цi вайна. Гэта ѓ вас не было выбару, бо Гiтлер хацеѓ знiшчыць бальшавiзм. Мы ѓ любы момант маглi выйсцi з вайны, а Расiя не!
  Алег скiнуѓ руку дзяѓчынкi са сваёй спiны i злосна вымавiѓ:
  - I вы б пайшлi на здраду?
  Джэйн усмiхнулася i зноѓ паклала руку хлопчыку на спiну, адказаѓшы:
  - Але не пайшлi ж у рэальнай гiсторыi! Хоць маглi б, вядома, пазбавiцца ад падобнага цяжару. I даць Расii як след аслабнуць. Пасля Другой сусветнай вайны СССР выйшаѓ параненым, але моцным. I ѓ нас вельмi баялiся ягонай магчымай далейшай экспансii. I не здарыся ѓ ЗША атамнай бомбы, то ѓсё магло б быць.
  Алег у адказ прыцiснуѓ дзяѓчынку да сябе. Пацалаваѓ у вуха i прашаптаѓ:
  - Палiтык ты мой. А навошта Расii, у якой i так поѓна незасвоеных земляѓ, ваяваць яшчэ з Еѓропай i ЗША? Нам тэрыторыi хапала.
  Джэйн з усмешкай адказала:
  - А што можна сказаць? Чалавек iстота, якой заѓсёды мала. А яшчэ ѓ канстытуцыi СССР было сказана, што ён будзе пашырацца, пакуль у яго ня ѓвойдзе апошняя рэспублiка. Так што не варта цешыць сябе наконт мiралюбнасцi камунiзму. Ды i асабiста Сталiн бо амбiцыйны тыран!
  Алег, расцягнуѓшы вусны ва ѓсмешцы, спытаѓ:
  - А што ты думаеш, Сталiн планаваѓ вызваленчы паход на Еѓропу?
  Джэйн пацiснула плячыма i няѓпэѓнена адказала:
  - На гэты конт нiчога вызначанага я сказаць не магу. Хоць ёсць факт - вучылi Чырвонае войска не абароне, а вайне на чужой тэрыторыi. I гэта, канешне ж, насцярожвае. Тое, што СССР рыхтаваѓ наступальную вайну, гэта якраз магло быць сiгналам да агрэсii, якая рыхтавалася.
  Хлопчык не стаѓ, спрачацца:
  - Гэта сапраѓды магчыма, калi ѓсё накiравана на наступ, i нават карт сваёй тэрыторыi няма. А затое ёсць карты тэрыторыi Еѓропы. Сталiн у гэтым плане ладна дуркануѓ.
  Джэйн засмяялася i лагiчна заѓважыла:
  - Я вось заѓсёды дзiвiлася, чаму фармальна мацнейшае Чырвонае войска трывала паражэнне за паразай у сорак першым, ды i ѓ сорак другiм годзе, а потым стаѓшы фармальна слабей стала перамагаць. - Дзяѓчынка сарвала босымi пальчыкамi некалькi травiнак i, падкiнуѓшы iх вышэй, працягнула. - А цяпер зразумела, ёсць вышэйшыя сiлы. У сорак першым годзе СССР адпрэчыѓ Бога, узрываѓ храмы, расстрэльваѓ сваiх лепшых сыноѓ i зрабiѓ iдалам Сталiна. I заслужыѓ пакаранне. Потым ужо немцы пачалi спальваць габрэяѓ, забiваць мiрных грамадзян, i Бог адвярнуѓся ад iх. I гэта прывяло да перамогi СССР.
  Ды i ѓ Расii стала адраджацца Хрысцiянства. Праѓда, часова.
  Алег, нахмурыѓшыся, вымавiѓ:
  - Вышэйшыя сiлы? Магчыма. Мабыць у Аѓганiстане нашыя былi не зусiм правы, i Бог не дапамог Расii. Хаця вось з Японiяй не ѓсё зразумела. Расiя пры цары была татальная Праваслаѓная i рэлiгiйная, а ваявала з язычнiкамi. I чаму Бог не дапамог тады Расii перамагчы Японiю? Бо гэта спрыяла б распаѓсюджванню Хрысцiянства ѓ Азii i Божай справе ва ѓсiм свеце.
  Джэйн дастала з кiшэнi шакаладку. Адламала ад яе кавалачак i працягнула Алегу. Потым паклала ѓ рот сабе кавалачак. Пражавала i заѓважыла:
  - Неспавядальныя шляхi Гасподнiя. Праваслаѓная Вiзантыя апынулася пад мусульманамi-асманамi. Што таксама не зусiм лагiчна. I ѓвогуле, праваслаѓным больш за ѓсё дастаецца. То мусульмане iх цiснуць, то бальшавiкi-атэiсты. Нiбы не любiць Гасподзь праваслаѓных. I ѓсе гузы на iх сыплюцца.
  Хлопчык пацiснуѓ сваiмi вельмi мускулiстымi i рэльефнымi плячыма i дасцiпна заѓважыѓ:
  - Хто каго любiць, той таго i чубiць! Можа, Бог праз пабоi праяѓляе сваю любоѓ да праваслаѓя.
  Джэйн хiхiкнула i заѓважыла:
  - Як у вас у рускiх кажуць: - Б'е, значыць кахае!
  Алег засмяяѓся i спытаѓ у дзяѓчынкi:
  - А ты за каго прагаласавала?
  Джэйн усмiхнулася i заявiла:
  - За цябе, вядома ж. Ты мой кумiр i каханне.
  Хлопчык з усмешкай кiѓнуѓ галавой:
  - Гэта, вядома, прадказальна. А быць прадказальным, значыць стаць каральным.
  Джэйн засмяялася i заѓважыла:
  - Добра, што ты яшчэ хлапчук. На дарослага я б пакрыѓдзiлася. Нiбы ты i не рады голасу сяброѓкi.
  Алег у адказ асцярожна пацалаваѓ дзяѓчынку ѓ шыю i прабуркаваѓ:
  - Ты больш, чым сяброѓка. Ты, маё галоѓнае каханне!
  Джэйн з уздыхам адказала:
  - Каханне. Так, я кахаю цябе! Калi будзе нам чатырнаццаць, можа, пажэнiмся.
  Алег раптам заѓважыѓ:
  - Гледзячы на адносiны памiж мужам i жонкай, не вельмi жадаецца ѓступаць у шлюб. Ну чаму, жанiх i нявеста шчаслiвыя i ѓ гармонii, а муж i жонка - гушчару няма?
  Джэйн лагiчна заѓважыла:
  - Таму што рэальнае, рамантычнае каханне рэдка сустракаецца. З-за гэтага ѓсе праблемы. З узростам людзi вiдавочна псуюцца.
  Хлопчык кiѓнуѓ i вымавiѓ:
  - Эх .. Лепш быць крутым дзецюком, чым старым чмом. Нават калi ѓ другiм выпадку табе плацяць пенсiю, а ѓ першым па табе плача турма!
  Джэйн хiхiкнула i праспявала:
  Д'ябал вёѓ супраць Госпада Бога вайну,
  Вораг ваяваѓ жорстка, падступна.
  Але любоѓю Хрыстос паламаѓ Сатану,
  На крыжы даказаѓшы сваю праѓду!
  Алег згодна кiѓнуѓ:
  - Добрая песня. А што ты думаеш будзе заѓтра?
  Дзяѓчынка ѓзяла ѓ руку божую кароѓку, падзьмула на яе i адказала:
  - Будзе вынiк выбараѓ. I зямная старонка гiсторыi перавернецца.
  Алег прапанаваѓ Джэйн:
  - Можа, у карцiшкi пагуляем?
  Дзяѓчынка адмоѓна кiѓнула галавой:
  - Не люблю я такiя гульнi. Лепш у шахматы.
  Хлопчык пакiваѓ галавой:
  - Хiба што я дам табе фору. Iнакш будзе аднабаковае збiццё.
  Джэйн з бачнасцю пагарды фыркнула:
  - Не будзь такiм самаѓпэѓненым. У мяне моцны першы разрад.
  Алег уключыѓ смартфон i вымавiѓ:
  - Шэраг зруйнавальных удараѓ нанёс супернiку Каспараѓ.
  Хлопчык зрабiѓ першы ход. Джэйн адказала, ужыѓшы Сiцылiянскую абарону. Атрымаѓся варыянт дракона. Той, у якiм робяць фiянкета слана.
  Гульня атрымалася цiкавай. Але дзяѓчынка хутка патрапiла пад захапляльны напад i атрымала мацюк у куце дошкi.
  Алег павучальна сказаѓ:
  - Ты бачыла, як я гуляѓ. Трэба браць фору.
  Джэйн адмоѓна пакiвала галавой:
  - Лепш прайграць, чым прынiзiць сябе форай. А ѓвогуле, шахматы састарэлi. Давай лепш пагуляем у гiстарычную стратэгiю. Гэта куды больш цiкава.
  Алег пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Гэта цалкам можна. Я ѓпэѓнены, што здольны перамагчы.
  Хлопчык i дзяѓчынка разыгралi другую сусветную вайну. Прычым з рэальным суадносiнамi сiл. Джэйн узялася гуляць за Гiтлера. Але патрапiла пад удары шматлiкiх савецкiх танкаѓ i атрымала разгром. Праз паѓтара месяца пасля пачатку вайны Чырвоная армiя была ѓжо ѓ Берлiне. Так усё аказалася для немцаѓ сумна. Зрэшты, i ѓ рэальнай гiсторыi магло здарыцца, дрэнна для фашыстаѓ. Але, можа, сапраѓды вышэйшыя сiлы паѓплывалi.
  Багаборства ѓ СССР узнiмала да вайны галаву, тысячы святароѓ былi рэпрэсiраваны. Нельга даць атэiстычнай iмперыi хуткую перамогу. Тым больш несправядлiва, што такi рэлiгiйны цар , як Мiкалай Другi аказаѓся няѓдачнiкам. I каму прайграць?! Японцам! У якiх мiльёны багоѓ.
  Як такое магло здарыцца!? I галоѓнае, гэта прывяло да знявагi белага чалавека i спрыяла краху каланiяльных iмперый. Азiя паказала еѓрапейскай Расii сваю сiлу. I не толькi Расii.
  Потым Алегу Джэйн прапанавала сыграць за Гiтлера. Маѓляѓ, паспрабуй перамагчы, маючы ѓ чатыры разы менш самалётаѓ i танкаѓ. Хлопчык пагадзiѓся, што за Гiтлера ваяваць, несумненна, цяжэй, але цiкавей.
  Тым больш, што ѓ немцаѓ аѓтамабiляѓ i грузавiкоѓ усё ж больш.
  I перайшоѓ Вермахт у наступленне пад камандаванне Алега. I стаѓ атачаць савецкiя войскi, ствараючы катлы. I здавалiся рускiя мiльёнамi, i як у рэальнай гiсторыi, iшлi фрыцы да Масквы. I нават узялi савецкую сталiцу.
  Джэйн вымушана была бегчы ѓ Куйбышаѓ i ѓжо там спрабаваць арганiзаваць абарону. Але пасьля страты Масквы гэта ѓжо iншая вайна. I СССР упэѓнена дабiвалi. Алег з усмешкай заѓважыѓ:
  - А ты атрымала поспех менш, чым Жукаѓ.
  Дзяѓчынка ѓ адказ запярэчыла:
  - Але ж ты не такi тупы, як Гiтлер. Будзь ты на яго месцы, то Масква i ѓ рэальнай гiсторыi ѓпала.
  Алег лагiчна запярэчыѓ:
  - Упала б у тым выпадку, калi б гэта дапусцiлi вышэйшыя сiлы.
  Джэйн цяжка ѓздыхнула i заѓважыла:
  - У свеце бардак. Расце тэрарызм, i наспяваюць войны, а мы такiя вось, яшчэ дзецi. I можа табе, Алег, давядзецца ѓзяць усю адказнасць на сябе.
  Хлапчук сцiснуѓ мацней кулакi i рыкнуѓ:
  - А трэба, i вазьму!
  Ён устаѓ з крамы, надзьмуѓся i праспяваѓ:
  - Я гэта зрабiць павiнен! У гэтым лёс мой! Калi не я! То хто ж, хто ж... Хто ж, калi не я!
  Джэйн пацвердзiла з усмешкай:
  - Вядома ж, ты. Ты супермэн.
  Алег матнуѓ галавой i заѓважыѓ:
  - Банальны камплiмент.
  Джэйн уздыхнула i прапанавала:
  - Можа, лепш у зорныя войны пагуляем? Надакучыла гэтая зацяганая тэма другой сусветнай вайны.
  Алег пагадзiѓся з сяброѓкай:
  - Вядома ж, надакучыла.
  Хлопчык i дзяѓчынка пачалi гуляць у касмiчную iмперыю. Алег высакародна падаѓ сваёй сяброѓцы фору. Маѓляѓ, няхай у яе будуць шанцы. Дзяѓчынка атрымаѓ а самавiты кавалак галактыкi, перавяла эканомiку на ваенныя рэйкi i стала напружваць сiлы, каб па больш пабудаваць баявых зоркалётаѓ.
  Алег жа ѓ першую чаргу развiваѓ навуку i эканомiку, iмкнучыся да якаснай перавагi над супернiкам.
  Такая тактыка стала даваць большую аддачу. I вось, калi першыя зоркалёты Джэйн паспрабавалi атакаваць, то трапiлi ѓ хiтра расстаѓленую пастку гравiяплазменных палёѓ. I былi часткова захоплены, часткова знiшчаны. Дзяѓчынка вiдавочна прыкрасцi. I спрабавала зноѓ атакаваць. Алег жа актыѓна асвойваѓ новыя тэрыторыi i ладзiѓ засады. Вось яго навуковыя акадэмii распрацавалi такую грозную зброю, як магаплазму. I караблi Джэйн, нiбы карова, лiзаѓ языком.
  Дзяѓчынка, зрэшты, не такая простая. Спынiла бесперспектыѓныя наскокi i паспрабавала назапасiць сiлы. Але Алег за гэты час моцна развiѓся i прыхапiѓ рэсурсы дзiкiх земляѓ. I калi Джэйн спрабавала падзялiць i атакаваць яго, то яе войскi аказалiся трывiяльна бiтыя па частках. А Алег перайшоѓ у наступ, захоплiваючы адну тэрыторыю за iншы.
  Хлопчык-вундэркiнд паказаѓ таксама сябе выдатным тактыкам, жвава i па-сувораѓску, атакуючы. Што прыносiла iстотны плён. Алег дасцiпна заѓважыѓ:
  - Вучыѓ Сувораѓ наперад глядзець, а калi ѓсталi, стаяць да смерцi!
  Джэйн, губляючы тэрыторыi, iмклiва прайгравала. Каб збiць хлапчука, дзяѓчынка заѓважыла:
  - Вось цiкава. А калi б у ЗША не было б атамнай бомбы ѓ сорак пятым годзе, напаѓ бы на Амерыку Сталiн цi не?
  Алег усмiхнуѓся i ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Я б на месцы Сталiна, вядома ж, напаѓ бы. Каб не даць развiцца крывавай i жорсткай iмперыi. Даць амерыканцам атамную бомбу, гэта значыць загубiць планету.
  Джэйн капрызна ѓсклiкнула:
  - Вось як ты любiш нашу былую калонiю.
  Хлопчык панура адказаѓ:
  - А што? Амерыка ѓносiць у мiр прыкметную нестабiльнасць. Акрамя таго, планеце патрэбен адзiны гаспадар. Бардак i хаос багатыя знiшчэннем чалавецтва. Камунiстычная, iнтэрнацыянальная iмперыя - гэта iдэальная аб'яднальная сiла. Мы маглi стварыць нешта такое, каб паглынула б усё чалавецтва. Адмысловую iмперыю. Свет пад адзiным урадам i агульнай уладай! Гэта свет, у якiм парадак i шчасце.
  Джэйн пагардлiва скрывiла тварык:
  - Парадак на костках?
  Алег усмiхнуѓся i заѓважыѓ:
  - Чым даѓжэй iснавала б адзiная сусветная iмперыя, тым менш бы станавiлася патрэбнасцi ѓ гвалце. Людзi, з часам, прызвычаiлiся б рабiць правiльна. Тым больш Сталiн не вечны. Пасля яго смерцi камунiстычная сiстэма памякчэла i стала куды больш дэмакратычнай.
  Алег сцiснуѓ кулакi, зрабiѓ некалькi крокаѓ. Рэзка падскочыѓ i ѓдарыѓ нагой у дрэва. Потым падбег да Джэйн i працягнуѓ гульню ѓ стратэгiю, забiраючы астатнюю тэрыторыю.
  Ён працягнуѓ размову:
  - У цэлым, Гарбачоѓ хацеѓ пабудаваць сацыялiзм з чалавечым тварам, але не выйшла. Але вось дзiѓна, калi да ѓлады прыходзiць добры цар, то абавязкова адбываюцца ѓзрушэннi. I наадварот, зло прыводзiць да поспеху. Вельмi жорсткiя Тамерлан i Чынгiсхан былi нязменна ѓдачлiвымi палкаводцамi. А дабрыня прыводзiла да краху. Асаблiва ѓ выпадку з Мiкалаем Другiм. Абвалiлася дзяржава Раманавых, якая магла пратрымацца яшчэ не адно стагоддзе. А хто вiнаваты?
  Нават няма аднаго прозвiшча таго, хто зладзiѓ лютаѓскi пераварот. - Хлопчык са злосцю рушыѓ пяткай у камень. Прымусiѓшы той ад удару трэснуць.
  Джэйн лагiчна заѓважыла:
  - Раманавы былi разумныя манархi. Не варта было нам дапамагаць Японii супраць Расii. Жоѓтыя зразумелi, што перамогшы Расiю, яны могуць паквапiцца i на Брытанскiя валадарствы. - Дзяѓчынка, шчыра шкадуючы, дадала. - Можа, гэта наша самая галоѓная памылка. Без паразы ад Японii, не было б лютаѓскага перавароту. А без яго i бальшавiкоѓ шанцы з носам!
  Алег дабiѓ iмперыю Джэйн i прапанаваѓ:
  - Можа, прабяжымся? Пакуль iдзе галасаванне, самы час прамчацца нiбы каня.
  Джэйн выказала сумнеѓ:
  - Я б хацела палётаць.
  Алег пагуляѓ цяглiцамi прэса i вымавiѓ з усмешкай Конана-варвара:
  - Трэба падтрымлiваць форму. Наогул, майму бацьку падабалася дзяцей развiваць раѓнамерна. I фiзiчна, i разумова. Нажаль, мая сястра Анжалiка ѓ разумовым развiццi прыкметна адстала. Хоць, несумненна, цудоѓна фiзiчна.
  Джэйн згодна кiѓнула:
  - Яна сапраѓды цудоѓная. Такая вось неверагодная дзяѓчынка. I валасы ѓ яе ярчэй сусальнага золата.
  Алег згодна кiѓнуѓ:
  - Так, мой сястра такая, што палец ёй у рот не кладзi.
  Джэйн ускочыла, некалькi разоѓ падскочыла, размiнаючы свае моцныя ногi. Потым яны разам з Алегам iрванулiся, нiбы жвавыя жарабцы.
  Як добра бегчы па лясной дарожцы i адчуваць казытанне травiнак голымi пяткамi. Джэйн, на бягу, успомнiла казку пра Беласнежку. Злая мачыха адабрала ѓ дзяѓчынкi туфлiкi i прымусiла пасвiць авечак. I Беласнежцы было вельмi балюча iсцi па вострых камянях. Але потым, калi падэшвы агрубелi, хадзiць без абутку стала прыемна.
  Джэйн усмiхнулася. У Брытанii хадня басанож было прыкметай беднасцi. I не лiчылася прэстыжным, нават для дзяцей. Але зараз Джэйн ужо прывыкла да гэтага i знаходзiла надзвычайнае задавальненне. Акрамя таго, у яе такi хлопец. Сапраѓдны супермэн. Той, якi ѓпершыню за дваццаць гадоѓ здолеѓ апярэдзiць дзейнага прэзiдэнта на конкурсе чалавек года!
  I гэта ѓвогуле супер.
  Джэйн з усмешкай, зiготкiх, нiбы жэмчуг зубоѓ, праспявала:
  - Не выдайце вусны, вас прашу, гiдкае слова благое. Ёсць каханне ѓ мяне. Жыццё, ты ведаеш, што гэта такое!
  Дзяѓчынка выглядала чароѓна. Алег паглядзеѓ на Джэйн. Так, прыгажуня, а валасы белыя, нiбы снег, i зiхацяць на сонца, быццам абсыпаныя дыяментамi. Нi якiх упрыгожванняѓ, цi заколак, без прычоскi. Сама дзяѓчынка ледзь прыкрыта кароценькiм, летнiм сукеначкай. Алег уявiѓ сабе, што ён рабiѓ бы з ёй, накшталт дарослых фiльмаѓ. Ён ужо не зусiм дзiця. А тынэйджэр. Якое такое крутое, замежнае словы для падлеткаѓ з трынаццацi гадоѓ. У некаторых краiнах свету: Японii, Iспанii, гэта ѓжо ѓзрост згоды. Гэта значыць, ён ужо i жадае, i можа. А сiлы ѓ Алега, як у рэальнага жарабца. Але першае каханне асаблiвае, i ѓ iм не варта спяшацца.
  Хлопчык вымавiѓ з сумным выглядам:
  - Каханне, гэта тое, пра што пiшуць паэмы. А ѓ мяне нешта прапала натхненне.
  Джэйн прапанавала:
  - А ты падумай пра нешта прыемнае. Можа, прыйдзе рыфма.
  Алег пастараѓся расслабiцца. I вось у галаве пачалi складацца словы;
  Дзяѓчынка мiлая мая,
  Я ѓ цябе закаханы па вушы.
  Ты, Афрадыце ведай радня,
  Выдатныя панны душы!
  
  Хачу цябе мара абняць,
  Ад пятак да верхавiны.
  Я здам любы прадмет на пяць,
  Свая ѓ пчалу з гарматы!
  
  Мы свет велiзарны створым,
  Велiч сусвету.
  Парыць над намi херувiм,
  Скачок кахання нятленнай!
  
  Я бачу, мiлая ѓ палоне,
  Кат яе раздзiрае.
  Тут хтосьцi славiць сатану,
  У разбiтым у трэскi раi!
  
  Прыгажосць слаѓная мая,
  Агнём падпалiць ножкi.
  Тут вiдаць вырасла пеня,
  Няхай за кiло бульбы!
  
  Мы любiм дзяѓчат заѓсёды,
  Яны як святло прыгожыя.
  У стагоддзях праславiцца мара,
  Ды станем усё шчаслiвыя!
  
  Што ад таго, як злы кат,
  На прэнгу рве суставы.
  Не, не ѓпадай дзяѓчынка ѓ плач,
  Няхай жыццё суцэльная драма!
  
  Мы супостатаѓ пераможам,
  Бо ѓ гэтым нашая сiла.
  Масква, па сутнасцi - трэцi Рым,
  Амаль непераможная!
  
  Дзяѓчынцы я паэму праспяваѓ,
  Яна ва ѓсмешцы марыць.
  Адпаѓ адваротны тухлы тлен,
  А над гарою месяц!
  
  Яе цэлую горача я,
  I моцна абдымаю.
  Няхай будуць у радасцi сябры,
  У пухнатым, цёплым траѓнi!
  Добра спяваѓ хлопчык-вундэркiнд. Вельмi нават душэѓна з цудоѓным голасам. Джэйн пракруцiлася ѓ сальта i прагарлапанiла:
  - За добрую музыку i песню!
  Алег таксама пракруцiѓся ѓ сальта, i з усяго размаху ѓсадзiѓ нагамi па дрэве. Разламаѓ яго ѓ трэскi. Так што рассыпалiся абломкi.
  Хлопчык радасна выклiкнуѓ:
  - У свеце ёсць толькi дзве рэчы непадуладныя З стваральнiку: чалавечыя пачуццi i чалавечая дурасць, асаблiва, калi пачуваюцца разумнiкамi!
  Джэйн у адказ паслала паветраны пацалунак, сказаѓшы:
  - А ты, сапраѓды, не па гадах мудры.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Вынiкi другога туру сталi аб'яѓляць па традыцыi з Далёкага Усходу. I адразу сенсацыя: замест чаканага безумоѓнага лiдэрства дзейнага прэзiдэнта, хлопчык i лiдэр iмперыi iшлi ноздра ѓ ноздру! Прычым, хутчэй нават выйграваѓ хлапчук. Гэта выклiкала пэѓны шок у партыi ѓлады. Як, увогуле, магчыма такое, каб дзiця перамагала такога монстра? Але факты ѓпартая рэч, а анёлы-назiральнiкi не давалi схлусiць, цi сфальсiфiкаваць выбары. Iх, у адрозненне, ад людзей не абдурыш.
  Хлапчук са сваiмi сябрамi сабраѓ цэлы стадыён. I адтуль слухалi вынiкi сенсацыйных выбараѓ. Вось ход аб'яѓлення вынiкаѓ перавалiѓ за Урал, а абодва кандыдаты iшлi ноздра ѓ ноздру.
  Зьявiлася iмпазантная Анжалiка. У адным аранжавым бiкiнi, незвычайна спартовая. Залатую шавялюру падтрымлiвалi тры дыяментавыя заколкi. А на шыi лалавае калье з буйнымi камянямi. Пры гэтым, дзяѓчына басанож i ѓ бiкiнi. Такi кантраст, i вельмi сэксуальная.
  Анжалiка апладыравала i крычала:
  - Алег, забi шайбу!
  I цэлы стадыён, амаль запар з дзяцей i падлеткаѓ закрычаѓ:
  - Шайбу! Шайбу! Шайбу ѓ год!
  Алег быѓ у кiмано, i працягваѓ блiскаць сваёй невычэрпнай дасцiпнасцю. А натоѓп скандавала.
  Калi пайшлi вынiкi з Паѓночнага Каѓказа, дзейны прэзiдэнт выйшаѓ наперад. Энтузiязм у рабят некалькi звалiѓся. Але затое ѓ Маскве, Алег стаѓ вiдавочным лiдарам. I зноѓ яго вынiкi паляцелi ѓверх. Iшло свайго роду перацягванне лiн.
  Хлопчык-вундэркiнд паведамiѓ:
  - Усё роѓна, хто прэзiдэнт, важна хто ѓ цябе цар у галаве!
  I гэтае выдатнае выказванне разышлося па ѓсiх часопiсах i тэлеканалах. Так, хлапчук стаѓ свайго роду героем. I вiдавочна не халiфам на гадзiну!
  Анжалiка не стаяла на месцы, а падскоквала. Круцiлася i трэсла сваiмi грудзьмi. Яны, здавалася, вырываюцца з-пад бiкiнi. Моцная дзяѓчына ѓзяла босымi пальцамi вастрыё кiнжала. А потым узяла i кiнула прама ѓ мiшэнь, прабiла ѓ самым цэнтры. I засмяялася, i прачырыкала:
  -Я трапная, трапная, я трапная, трапная, кашмарная краiна!
  Гектар асцярожна вымавiѓ:
  - А прычым тут краiна?
  Анжалiка хiхiкнула i заявiла:
  - Маленькая краiна. Маленькая краiна. Стала такой, што на паѓсвету. Недзе ж ты была.
  Дзяѓчына смешная i iмпазантная. I наогул, тут уся публiка ладна размаляваная. Вось урубiѓся рок-гурт, стаѓ раѓцi:
  -Д'ябал, д'ябал, д'ябал выратуй! Хтосьцi, хтосьцi нас пакараѓ! Дай нам, дай нам у рукi мячы! Супраць, супраць новай чумы! Што ж Стваральнiк, рай цi пекла, усiх забiвае твой яд! СНIД, СНIД наш кат!
  Таксама песня цалкам "дарэчная" на выбарах Бога. А тым часам чара шаляѓ усё вагалася. Прыходзiлi даныя i з замежных тэрыторый. Усё вельмi напружана, i абодва кандыдаты вельмi блiзкiя.
  Джэйн шапнула на вуха Алегу:
  - А калi ѓсё ж ты? Якая адказнасць!
  Хлопчык упэѓнена заявiѓ:
  - Я, як пiянер. Заѓжды гатовы!
  I сапраѓды каратэ-пацан страшэнна нерваваѓся. Хаця гэта не канчатковыя выбары. Тут усё вагалася i тузалася, нiбы скокi напружання ѓ разарванай сетцы. Джэйн таксама нервавалася i пастуквала па падлозе нагой. Яна чымсьцi нагадвала Папялушку на каралеѓскiм балi. Хоць новенькiя туфлiкi i крыху цiснулi.
  Анжалiцы таксама надакучыла здымацца ѓ фiльме, дзе немцы ѓжо падыходзяць да Масквы. Хаця, вядома ж, трэба аддаць належнае фантазii рэжысёра. I нетыповаму сюжэту.
  Тут на стадыёне i Ксенiя Аѓчаркова. Яна падтрымала хлопчыка-кандыдата i таксама прамаѓляла прамовы. А заадно выконвала на стадыёне танцавальныя нумары.
  Танчылi шмат, i грукаталi мелодыi розных гуртоѓ. Усё гэта стварала пэѓны бязладдзе. Джэйн, i сапраѓды, адчувала сябе нiбы ѓ казцы. I крыху кружылася галава. I пастуквалi абцасы па падлозе. Дзяѓчынка была гатова заспяваць. Выканаць нешта лiрычнае. Але пакуль саромелася.
  Такое пануе напружанне. Здаецца, вось-вось i пачнуць зiхацець маланкi. Напэѓна, нешта падобнае было да выбараѓ прэзiдэнта ЗША, калi да канца захоѓвалася iнтрыга. Тады абодва кандыдаты былi прыкладна роѓныя, i, мабыць, нават Хiлары лiдзiравала. Джэйн балела на тых выбарах за кандыдата ад дэмакратаѓ, бо Трамп яе яѓна шакiраваѓ. Здаваѓся грубым i хамам. Далейшая знешняя палiтыка прэзiдэнта Амерыкi выклiкала шмат нараканняѓ.
  Цяпер Джэйн таксама думала, цi справiцца яе сябар Алег з падобнай ношай? Бо ѓсемагутнасць - гэта тое, што не кожны здольны панесцi.
  Гэта нават не прэзiдэнт, а нешта больш складанае i вышэйшае. З iншага боку ѓ Алега добрае сэрца, Джэйн была ѓпэѓненая, што ён шчыра жадае дабра людзям. I, вядома ж, прыкладзе ѓсе намаганнi на карысць чалавецтва. Нiколi Алег не дазваляѓ сабе здзекавацца з слабых, або прынiжаць безабаронных. Ён быѓ прыхiльнiкам справядлiвасцi. I Джэйн верыла ѓ яго добрыя намеры.
  Не кажучы аб тым, што хлопчык не па ѓзросце разумны! I здольны вельмi на шматлiкае.
  I Джэйн з натхненнем заспявала:
  Прамянiста, што ты стварыѓ,
  Мiлата на людскi род пралiлася.
  Гэта ты Бог святы падарыѓ,
  Душу, радасць сардэчную лiтасць.
  
  Люцыпар, звярнуѓшы нас у Садома,
  Нараджэнне граху i ганарыстасцi.
  Падняѓ меч на свяшчэнны Гасподнi трон,
  I вырашыѓ, што зараз ён усёмагутны.
  
  Прыпеѓ пасля кожнага куплета:
  Божа мой, да чаго ты прыгожы i чысты,
  Веру я, што твая праѓда бясконцая.
  Ты аддаѓ на крыжы сваё слаѓнае жыццё,
  А зараз у маiм сэрцы гарката будзеш вечна.
  
  Ты Гасподзь прыгажосць, радасць, мiр i любоѓ,
  Увасабленне бязмежнага, яркага святла.
  Ты пралiѓ на крыжы каштоѓную кроѓ,
  Выратаваная бязмежнай ахвярай планета.
  
  Далей iдуць куплеты:
  Зло бушуе ѓ мяцежных сэрцах,
  Сатана рве людскi род кiпцюрамi.
  Але пераможаная сьмерць будзе ѓ пыл,
  А Бог назаѓжды будзе з намi.
  
  Д'ябал вёѓ супраць Госпада Бога вайну.
  Вораг ваяваѓ жорстка, падступна.
  Але любоѓю Хрыстос паламаѓ сатану,
  На крыжы даказаѓшы сваю праѓду.
  
  Мы павiнны браты злiцца ѓ адзiны струмень,
  Сэрца , розум i пачуццi да Iсуса накiраваць.
  Каб Божа Вялiкi выратавацца нам дапамог,
  I на вякi вякоѓ будзем Госпада славiць.
  
  Каб душа назаѓжды здабыла свой спакой,
  Трэба ѓ жнiве Гасподнiм усiм сьветам працаваць.
  I на вякi, Усявышнi, мы будзем з Табой,
  Я хачу ѓсё мацней i старанней малiцца.
  
  Калi збiѓ ногi ты - дыван аксамiтным мохам,
  Ацалiць Iсус боль любую iмгненна!
  Ён жа бераг услаѓ залацiстым пяском,
  Ён i Сонца гаспадар з бязмежнай сусвету!
  
  Сваiм словам стварыѓ нябёсы -
  Зоркi неба раскiнуѓ з размахам!
  Iегова любоѓ, прыгажосць,
  Яму адданасць, вернасць без страху.
  
  Без Усявышняга няма сяброѓ,
  Прамянiстых iкон добрых асобы.
  Таму я хачу ѓсё мацней i мацней,
  Iсуса стаць плоцi часцiцай.
  
  Пашкадуй Бога за грэшны наш абавязак,
  Што Табе мы, нажаль, не падалi!
  Хоць i выйшаѓ раскаянне тэрмiн,
  I ѓжо прорва там, дзе квiтнеючыя далечынi.
  
  Але Гасподзь даѓ сваю ласку,
  I сказаѓ - я вас сiрых дарую!
  Ведаю абавязак вам, нажаль, не аддаць,
  Але знойдзецца i вам месца ѓ раi.
  
  Перадаць немагчыма, якi
  Уладар сусвету незласлiвы.
  I сваёй Праваслаѓнай рукой,
  Уводзiць нас бязбожных у пакоi!
  
  Няѓжо яму скажам не -
  На прашэнне прыняць пакаянне!
  Цярплiва чакае Вышэйшы Адказ,
  На дараваць, Яго верце жаданне.
  
  Мы вырашылi на катаванне пайсцi,
  Для таго, каб дух умацаваць свой.
  Няма нам загiнуѓшым iншага шляху,
  Быць на Вечна Усявышнi з Табой!
  
  Вось ён блiзкi выратавання гадзiну,
  Слова Бог нiколi не парушыць.
  Што здарыцца ѓ нас,
  I ѓзляцяць угору, крылатыя душы.
  
  Будзе вечна, што Ты стварыѓ,
  Бясконцы i мудры Уладара сусвету!
  Ты плынямi жыцця мяне азарыѓ,
  I я веру, што наша любоѓ будзе вечнай.
  Песня Джэйн такая паѓнагучная i чыстая растапiла сэрцы. I публiка была ѓ татальным захапленнi.
  Нарэшце аб'явiлi i канчатковыя вынiкi выбараѓ. З мiнiмальнай перавагай, усяго ѓ тры галасы перамог Алег Грабачэнка!
  Стадыён выбухнуѓ весялосцю. Здзейснiлася ѓсё ж цуд. Хлапчук узяѓ i перамог. Зрабiѓ, здавалася, тое, што зусiм немагчыма. I гэта аказалася такiм святам для ѓсiх. Ва ѓсякiм разе, дзяцей, якiя радавалiся, што ѓзялi, нарэшце, доѓгачаканы рэванш над дарослымi. I зараз па-сапраѓднаму вольныя.
  Алег пусцiѓся ѓ скокi i нават узляцеѓ над трыбунай. Ён пырхаѓ над iм, як матылёк i шкадаваѓ нiбы аса. Пышны, надзвычайны хлопчык, якi не мае сабе роѓных, як у розуме, так i дасцiпнасцi. Нездарма ён здолеѓ пакарыць i зачараваць усю Расiю. Рэальна, гэта вундэркiнд.
  Выступала былы кандыдат у прэзiдэнты i Багi Ксенiя Аѓчаркова, яна захоплена ѓсклiкнула:
  - Наш старэйшы брат Алег, зараз стаѓ блiжэй i радней усiм нам. Ён зараз ёсць Бог ад Расii. А вы ведаеце, што такое Расея? Расiя гучыць ганарлiва! I Алег зараз сiмвал нашай ганарлiвай i нязломнай Радзiмы! Той, хто павядзе ѓсё чалавецтва да зорак.
  Словы Ксенii Аѓчарковай выклiкалi вельмi бурныя апладысменты. Людзi былi гатовы лiтаральна палезцi на сценку. А дзецi раѓлi i апладзiравалi. Многiя з iх тупалi нагамi. I захапленнi непадробныя, самыя сапраѓдныя.
  Адзiн вядомы бард выконваѓ шлягер:
  Аднаму Расiю падавай з гусарамi,
  А iншаму, проста з самаварамi!
  Трэцяму яна каньяк i гарэлачка,
  А чацвёртаму: Сiбiр-калодачка!
  Алег уключыѓ некалькi галаграм. Паляцелi на крылах рознага роду мульцяшкi, уключаючы i Бэтмана. Хлопчык-вундэркiнд паѓнагучна заспяваѓ:
  - Вялiкае святло iмперыi,
  Усiм людзям дорыць шчасце!
  У сусвеце нявымерна-
  Вам не знайсцi выдатней!
  
  Пэндзлямi каштоѓнымi,
  Ад краю i да краю.
  Раскiнулася iмперыя -
  Магутная, святая!
  
  Зладзейскай сiлай цёмнаю,
  Святло веры не зацямнiць.
  Iмперыя велiзарная -
  Усiх можа перамагчы.
  I крыкi захапленняѓ пераходзяць у рэальную жарсць. Дык гэта здаецца ѓсiм дасцiпным i мастацкiм. А хлопчык на мячах сашчапiѓся з Бэтманам. Яны сталi секчы, дэманструючы фiлiгранную тэхнiку i навыкi фехтавання. Алег, адлюстроѓваючы выпад, створаны самой галаграмай, вымавiѓ на распеѓ:
  - Калi сам вам шпагi даѓ, як магу спынiць я? У грудзi ѓлятаючы метал! Кровапралiццё! Кровапралiццё!
  I вось ён ужывае прыём патройныя вiлi, i Бэтман прабiты прама ѓ сэрца. Галаграма лопаецца i расцякаецца на пырскi. Яны павялiчваюцца ѓ памерах i... Зверху пачынаюць сыпацца даляры. Амаль сапраѓдныя, зялёныя, з нумарамi i вадзянымi знакамi. Але бесцялесныя, якiя праходзяць скрозь рукi, нiбы галаграмы.
  Гэта нечым нагадвала знакамiтае прадстаѓленне з Майстра i Маргарыты. Толькi было крыху больш сумленна. Рэальна сыпалiся грошы, але праходзiлi мiма рук. I ѓзнiкаѓ нават шапаткi квазiматэрыяльны дыван, па якiм дзецi шлёпалi босымi нагамi.
  Адна з дзяѓчынак праспявала:
  - Не трэба мне сонца чужое, i баксаѓ мошна не патрэбна!
  Алег згодна кiѓнуѓ. Ён павялiчыѓ свой малюнак i заспяваѓ усенародны раманс:
  Паѓзеш, шыпячы, падступнай змяёй,
  Планеты знявечыѓ усё аблiчча.
  Прыходзiш ты да народаѓ з галечай,
  I ставiш эканомiкi ѓ тупiк!
  
  Хiтры долар па сэрцы бандытам,
  Усiм, хто Расiю хоча загубiць.
  Купюра пякельная - валюта паразiтаѓ,
  Наймiт атрымлiвае, каб забiць!
  
  Як д'ябал, прыцягальны зялёны,
  Тым, хто на раскошу ласы i на блуд.
  Ты будзь салдат магутным, загартаваным,
  Сыны айчыны вечныя - не памруць!
  Сапраѓды, цудоѓная песня. Яна выклiкала моцныя пачуццi. Уся краiна радавалася. Наколькi выдатны хлапчук вундэркiнд i паэт. А голас у яго такi цудоѓны - Шаляпiн адпачывае. I як заспявае.
  Пашка прароѓ:
  - Давай яшчэ! Пра Радзiму! Пра Сталiна!
  Алег пахiтала галавой:
  - Пра Радзiму можна! Пра Сталiна не трэба!
  I , закруцiѓшыся, у каскадзе сальта, заспяваѓ;
  Люблю краiна я твая мова i норавы,
  Ты ѓсёй планеце паказала на шчасце шлях.
  Святое ѓвасабленне грознай славы,
  Нi хто не смее Русь у кулак сагнуць.
  
  Няхай бушуюць хвалi злога року,
  Але Радзiма ѓ сэрцах салдат жыве.
  Крывавы бой нам трэба будзе да тэрмiну,
  Я зарадзiѓ магутны кулямёт.
  
  Расiя - святло, не ведаю сумневаѓ,
  Смерць за цябе жадана, я гатовы!
  Калi трэба знiшчыць пякельны генiй,
  Палегчы ѓ бiтвах лепшым з сыноѓ.
  
  Не трэба толькi слёзы лiць у рыданнях,
  Прабач мяне за рызыку родная мацi.
  Айчына стогне, уся гарыць у пакутах,
  Я павiнен смела жыццё сваё аддаць.
  Сапраѓды, ад песнi ѓ сэрцы нiбы трасуцца залатыя чырвонцы. Хлапчук проста цудоѓны, як ружовы слон!
  Ксенiя Аѓчаркова ѓзяла i прагарлапанiла:
  - Чакае перамога! Чакае перамога! Тых, хто прагне кайданы разбiць! Чакае перамога, чакае перамога! Мы здолеем увесь свет перамагчы!
  Ксенiя была ѓ самым удары. Праспяваѓшы, яна прапанавала сфармiраваць альтэрнатыѓны ѓрад i ценявы кабiнет мiнiстраѓ. Што выклiкала ѓсеагульную ѓхвалу.
  Алег Грабачэнка прапанаваѓ зрабiць пасады мiнiстраѓ выбарнымi i галасаваць за iх па iнтэрнэце. I гэтая прапанова падалася ѓсiм такой разумнай i арыгiнальнай. I пачалося проста на месцы галасаванне. Хлопчык-вундэркiнд уключыѓ люмiнiстэнцыю i зазiхацеѓ усiмi колерамi вясёлкi.
  I водблiскi разносiлiся па ѓсiм стадыёне. Дзятва ж падскоквала i танчыла.
  Ксенiя Аѓчаркова праспявала з захапленнем:
  - Гэта ты мяне спяваць навучыѓ. Ад таго мая песня не змаѓкае! Гэта ты на мяне святло пралiты! Ён i ѓ вечнасцi не згасае!
  Анжалiка закруцiлася на месцы, а затым заскакала ѓ сальта. Яна ж крутая ваяѓнiца. Хаця ѓ кiно не зусiм удачлiвая. Напрыклад, яны на дыскалётах атакавалi Крэмль, каб захапiць Сталiна. Перабiлi ручнымi бластэр ѓсю ахову, але сам Вярхоѓны галоѓнакамандуючы прымудрыѓся збегчы. Але затое прыкончылi Молатава. Стромка паступiла каманда СС. I разбурылi яны, няхай i бутафорыi, Крамлёѓскi палац з'ездаѓ!
  Эх, i пагуляла ж Анжалiка! I паказала свае мускулы, i рэльеф прэса!
  I сапраѓды, яна дзяѓчына з залатымi валасамi папросту казачны цуд.
  Пара гарэзлiвых падлеткаѓ працягнулi рукi да яе босым ног i сталi гладзiць. Анжалiцы гэта вельмi падабалася. Юныя мужчыны мацаюць яе, дастаѓляючы невымоѓнае задавальненне. Асаблiва калi пальцы дзецюкоѓ праходзяць па пятках i пальчыкам ног.
  Анжалiка ѓявiла сябе каралевай. Як яна завядзе цэлы гарэм з хлапчукоѓ. I яны будуць яе падлагоджваць. I як ад гэтага будзе выдатна, i папросту цудоѓна.
  Эх, ну чаму ѓ рэальнай гiсторыi не iснавала мужчынскiх гарэм? Бо жанчына не заѓсёды жадае, але заѓсёды можа. А мужчына заѓсёды жадае, але не заѓсёды можа!
  А вось Анжалiка з вельмi юрлiвым i палiгамным характарам. I ёй жадаецца заѓсёды. Дзяѓчынка, гледзячы на трыѓмф Алега, сумна праспявала:
  - Пасткi, пасткi, засады...
  На кожным кроку, на кожным кроку.
  Якi парадокс нават брату -
  Даверыцца я не магу!
  Пасткi на кожным кроку!
  А вось i з'явiлiся шматлiкiя папарацы. Сталi задаваць пытаннi, i хлопчык на гэта ѓпэѓнена адказваѓ. I як заѓсёды блiскаѓ дасцiпнасцю.
  Яго спыталi: - Цi будуць у новым Божым царстве зняволеныя?
  Алег упэѓнена адказаѓ:
  - Вядома ж, не! Перавыхоѓваць злачынцаѓ будзем больш эфектыѓна.
  I турма не лепшае месца для гэтага.
  Журналiст задаѓ пытанне:
  - I якiя ѓ вас ёсць iдэi?
  Алег з усмешкай адказаѓ:
  - Будзем ствараць добраѓпарадкаваныя выхаваѓчыя цэнтры, якiя зоймуцца выпраѓленнем злачынцаѓ. I гэта будзе вельмi эфэктыѓна.
  Журналiст паспрабаваѓ запярэчыць:
  - Але ж рэальная практыка паказала нiзкую эфектыѓнасць выхаваѓчых цэнтраѓ.
  Хлопчык-вундэркiнд упэѓнена адказаѓ:
  - Гэта, гледзячы як будаваць выхаваѓчую працу. Калi сапраѓды настройваць, ствараць для былых злачынцаѓ вiртуальную рэальнасць i рэальна ставiць iх у такiя сiтуацыi, калi выяѓляюцца найлепшыя якасцi.
  I зноѓ апладысменты арыгiнальным думкам юнага пераможцы. Няхай нават Алег пакуль перамог толькi ѓ выбарах Бога сярод расiян. Але ѓсё роѓна дамогся ж поспеху.
  Задавалi i iншыя пытаннi. Некаторыя дзiцячыя:
  - Цi не было ѓ вас троек?
  Алег з усмешкай адказаѓ:
  - Атрымаць тройку таксама дурное i адыёзна, як заразiцца трыперам.
  I ѓ адказ смех, i маса апладысментаѓ. Якi дасцiпны хлапчук - як не кажы!
  Алегу задалi пытанне, цi будзе ён каму-небудзь помсцiць? Хлопчык у адказ запэѓнiѓ:
  - Помста нiзiннае пачуццё. I яно нiкога не фарбуе! Нават графа дэ Мантэкрыста!
  Таксама заапладзiравалi. Потым хлопчык шчыра дадаѓ:
  - А мне, увогуле, i няма каму помсцiць. Пакуль яшчэ нiхто не стаѓ маiм заклятым ворагам!
  Адна жанчына-журналiст з усмешкай спытала:
  - А цi няма ѓ вас страху перад прэзiдэнтам Расii? Ён жа не даруе, што прайграѓ нейкаму малакасосу?
  Алег усмiхнуѓся i лагiчна заѓважыѓ:
  - А што можа зрабiць смяротны Богу? Нават калi гэта прэзыдэнт!
  Жанчына ѓпэѓнена кiѓнула галавой:
  - Я думаю, нiчога!
  Хлопчык усклiкнуѓ:
  - Я вас не расчарую! Вы будзеце жыць так добра, што нiхто i нiколi не захоча большага!
  Жанчына-журналiст з усмешкай заѓважыла:
  - А калi я папрашу сусвет з рабамi?
  Алег усмiхнуѓся i перапытаѓ:
  - А якiя вам патрэбны рабы: мужчыны цi жанчыны?
  Жанчына хутка адказала:
  - I тыя, i iншыя!
  Хлопчык хiхiкнуѓ i вымавiѓ:
  - Дык зрабiце сабе i тых, i другiх!
  I зноѓ бурныя апладысменты. Народ рэальна завёѓся. I тут на прэс-канферэнцыi такiя настроi i крутыя выверты.
  Алег дасцiпна заѓважыѓ:
  - Не хлусяць толькi Багi! У iх няма ѓ гэтым патрэбы. Можна ж проста не абяцаць. А вы... У вас жаданнi!
  Адна з жанчын-журналiстаѓ адказала:
  - Я хацела б схуднець!
  Алег заѓважыѓ:
  - Для гэтага трэба кожны дзень хадзiць у трэнажорную залу.
  Анжалiка тут палiчыла патрэбным умяшацца i перабiла брата:
  - Займайся сэксам як я. I будзеш вельмi стройнай i моцнай.
  I гэта таксама ѓсiм вельмi спадабалася. Падлеткi i зусiм у захапленнi.
  Алег i далей дасцiпна казаѓ i смяяѓся. Але вось ён узяѓ i прапанаваѓ:
  - Людзi яны не такiя ѓжо i дрэнныя. Адукацыя i навука iх паляпшаюць. I, вядома ж, мы, людзi самi зробiм сабе шчасце. Можам зрабiць, i павiнны зрабiць!
  Алегу ѓручалi букеты. Некалькi рослых старшакласнiц збiралi букеты i складалi iх у кучу. I гэта была ѓжо вялiкая горка з пахкiх раслiн.
  Уручылi хлопчыку i iншыя падарункi. У прыватнасцi, карону з дыяментамi больш за рогi лася, кiтайскую вазу. I шмат чаго iншага. Алегу спадабалiся шахматы са слановай косцi. Гэта сапраѓды тонкая праца.
  Дзяѓчаты круцiлiся вакол хлопца. I кiдалi ѓсё новыя i новыя букеты кветак.
  Басаногi, у кiмано пераможца ступаѓ голай падэшвай на шыпы i шырока ѓсмiхаѓся. А мiтрапалiт усклаѓ на белабрысую галаву хлопца карону. Маѓляѓ, ты ѓжо не жартоѓны кандыдат, а прадстаѓляеш Расiю на суiсканне Божай усемагутнасцi!
  Джэйн з захапленнем усклiкнула:
  - Якi гэта вiцязь! Напэѓна, найлепшы i моцны ѓ свеце.
  Алег адказаѓ з апломбам:
  - Хай будзе ѓ сусвеце свет, але не застынем мы ѓ бяздзеяннi! I будзе ѓ сусвеце сапраѓдная ласка. Мiлата прагрэсу i працвiтання.
  Журналiст ад левай партыi задаѓ пытанне:
  - А прыватная ѓласнасць будзе iснаваць пры вашым праѓленнi?
  Алег на гэта адказаѓ дасцiпна:
  - Усе будуць шчаслiвыя. I алiгархi-мiльярдэры, i беднякi. Зрэшты, з беднасцю будзе скончана раз i назаѓжды.
  Журналiст-камунiст паспрабаваѓ запярэчыць:
  - Але ж у капiталiстаѓ iншыя патрэбы, чым у беднякоѓ. Яны не задаволяць нiколi!
  Алег па-фiласофску заявiѓ:
  - Не збяднее рука давальнага!
  I гэта было сустрэта таксама з вельмi вялiкiм энтузiязмам. Але хлопчык, як заѓжды ѓ поѓнай форме.
  Вось яму паднеслi цэглу, i ён адным ударам раскалоѓ на часткi. Гэта выглядала, нiбы выдалiлi па пенапласту. Такiя моцныя аказалiся ѓ яго пяткi.
  Алег вымавiѓ з пафасам:
  - А дзе ѓ сэрцы б'ецца пульс Зямлi,
  Палi крышталь зiхацяць - абросiлi.
  Я берагу спакой роднай сям'i,
  Служачы ѓсiм сэрцам мацi-Расii!
  I так гэта ѓсё падабалася. Нават бывалыя журналiсты раѓлi. З'явiѓся i Жырыноѓскi. Палiтык павiншаваѓ хлопчыка з перамогай у выбарах. I працягнуѓ яму руку.
  Жырыноѓскi з пафасам вымавiѓ:
  - Ды хай будзе ѓлада юнага Бога i iмператара вечнай, на вякi вякоѓ, i поѓнай небывалай раней славай!
  Алег з захапленнем адказаѓ:
  - Я буду годным Богам.
  Жырыноѓскi заявiѓ, схiлiѓшы галаву:
  - Нiхто не смее судзiць Усявышняга.
  Тут узнiкла выява на тэлевiзiйнай панэлi. З'явiлася пастарэлая, стомленая асоба лiдэра Расii. Лысiна стала нашмат больш. Прэзiдэнт нахiлiѓся i цiхiм голасам вымавiѓ:
  - Я вiншую з перамогай на выбарах Бога юнага канкурэнта Алега Грабачэнку. Ён паказаѓ свой не па гадах спелы розум, прамоѓнiцкаму мастацтва, незвычайную харызму. Гэта сапраѓдны, вельмi яркi i надзвычай адораны прадстаѓнiк маладога, расiйскага пакалення. Такiя як ён з'яѓляюцца гонарам расiйскай дзяржавы! Таму я жадаю яму перамогi на сусветных выбарах Бога. Каб менавiта прадстаѓнiк Расii здабыѓ Усемагутнасць.
  Прэзiдэнт Расii зрабiѓ тэатральную паѓзу i працягнуѓ.
  - Я ж у сваю чаргу годна прызнаю паражэнне. I з прычыны стомленасцi не знаходжу за сабой магчымым i далей займаць пасаду прэзiдэнта Расii. Таму афiцыйна падаю прашэнне аб адстаѓцы. Ды будзе так, у iмя працвiтання Расii.
  Хвiлiну доѓжылася маѓчанне. А затым увесь стадыён разам узарваѓся бурнымi апладысментамi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 21.
  Праз тры тыднi меѓся адбыцца трэцi тур ужо сусьветных выбараѓ Бога. Ад кожнай краiны вызначыѓся адзiны кандыдат. Але так як краiн у свеце вельмi шмат, то аказалася больш за дзвесце суiскальнiкаѓ. З iх найбольш галасоѓ сабраѓ прадстаѓнiк Кiтая. Яго старшыня! Такiм чынам, узнiкла не жартоѓная iнтрыга. Ад Амерыкi пераможцам стаѓ Арнольд Шварцэнэгер, у Еѓропе ѓзялi верх эстрадныя зоркi i прадстаѓнiкi шоу-бiзнесу. I ѓ Японii перамагла вядучая аднаго з шоу. А ѓ Казахстане i Украiне - баксёры Уладзiмiр Клiчко i Галоѓкiн. Такi вось атрымаѓся расклад.
  У Афрыцы атрымалася па-рознаму, у Iсламскiм свеце, дзе кiраѓнiкi дзяржаѓ, дзе святары, а дзе, напрыклад, у Турцыi, прадстаѓнiца шоѓ-бiзнэсу. Мабыць, кансерватызм усiм надакучыѓ. I фундаменталiзм таксама. Чым больш вiдавочна стала ѓсiм, што Бог не такi, як яго прадстаѓлялi святары.
  Малi быць яшчэ тры тыднi выбараѓ памiж турамi. Алег вылецеѓ у Кiтай, трэба паказаць сябе ѓ свеце. А ѓ Расii пачалася яшчэ i прэзiдэнцкая гонка. Прычым, яе зыход вельмi цяжка прадказальны. Зрэшты, дзяцей на ролю прэзiдэнта па законе вылучаць нельга. Так што iснуюць два вiдавочныя фаварыты: прадстаѓнiк ЕР i кандыдат ад левых сiл. Ну, можа, яшчэ i Жырыноѓскi, праѓда, апошнi ѓсiм надакучыѓ.
  Вельмi многiя расiяне хацелi б бачыць у якасцi прэзiдэнта Алега Грабачэнку, але хлапчук удзельнiчае ѓ куды больш важных выбарах. Гэта, вядома ж, надае ѓсяму вастрынi.
  Анжалiка вылецела ѓ Еѓропу, каб падтрымаць тамака свайго брата. Яна са сваёй прыгажосцю i рэпутацыяй шлюхi, адразу ж стала збiраць стадыёны i цэлыя шматтысячныя калоны. Дзяѓчына вельмi модная. I раздавала аѓтографы, трымаючы ручку пальцамi босых ног. Такая яна сэксуальная i велiчная. Да яе цягнулi рукi, iмкнучыся дакрануцца хоць кончыкамi пальцаѓ.
  Вельмi iмпазантныя асоба. Смелая ваяѓнiца ѓ фiльмах i крутая баба па жыццi! Яна проста цудоѓная дзяѓчына.
  Па ѓсiм свеце раз'язджалiся i iншыя расiяне. Гектар адправiѓся агiтаваць за Алега ѓ Афрыку. З iм паехала яшчэ i цэлая каманда футбалiстаѓ i баскетбалiстаѓ. I гэта ѓсё выклiкала ажыятаж. Ксенiя Аѓчаркова вырашыла здзейснiць турнэ па iсламскiх краiнах. З яе iмiджам, гэта самы раз. Ды яшчэ i ѓ мiнi-спаднiцы. А чым яна не свецкая дама i сапраѓдная львiца?
  Маса палiтыкаѓ з Расii раз'ехалiся па свеце агiтаваць за такую выбiтную зорку, як дзяцюк-вундэркiнд. I Жырыноѓскi само сабой, яму тое подпiсы за прэзiдэнта збiраць не трэба. Дык чаму б i не з'ездзiць? А раптам будучы Божачка ацэнiць. Акрамя таго , многiх палохала магчымая перамога Кiтая. Шанцы ѓ Старшынi КНР глядзелiся найболей папярэднiмi. I ён быѓ абсалютным лiдэрам па колькасцi набраных галасоѓ.
  Алег, прыбыѓшы ѓ Кiтай, адразу ж сабраѓ людзей столькi, што не ѓмяшчалiся ѓ стадыёны. Хлапчук узляцеѓ у паветра i вымавiѓ:
  - Калi хочаце шчасця, то яно будзе вам! Калi хочаце сабе дзяѓчыну, кожнаму мужчыну будзе тысяча самых прыгожых дзяѓчынак, якiх ён толькi можа ѓявiць!
  I гэта ѓ Кiтаi, якi задыхаецца ад недахопу жанчын, выклiкала выбух энтузiязму. А хлопчык прадэманстраваѓ разбiванне нагамi бярвення i цэглы i нават прыняѓ удзел у паядынку з мясцовым чэмпiёнам. Што не магло не выклiкаць сярод кiтайцаѓ захапленнi.
  Хлапчук у кiмано паказаѓ усiм, што ён сапраѓдная зорка. Пасля чаго, Алег спяваѓ i падскокваѓ, як заведзены скакунок.
  Джэйн у кiмано гуляла з дапамогай босых пальчыкаѓ на гiтары i спявала:
  Далiкатная кветка пялёстак,
  Калi ён сарваны даѓно.
  Хоць свет вакол i жорсткi -
  Жадаецца рабiць дабро!
  
  Думкi дзiцяцi сумленныя,
  Святло давесцi да розуму.
  У юнацтве душы чыстыя,
  I папрэш сатана!
  Джэйн бялявая, у кучарах глядзелася вельмi эфектна i кранальна. Дзяѓчынка ѓвасабляла сабой анёльскую чысцiню. I разам з тым адчувалася, што такая прыгажуня валодае i сiлай уразаць. У Джэйн нылi збiтыя косткi босых ног i кулакоѓ. Так яна ѓзмоцнена трэнiравалася за апошнiя месяцы, калi пазнаёмiлася з Алегам. I дзяѓчынка зусiм не здавалася далiкатнай.
  Джэйн iмкнулася стаць мацней i агрэсiѓней. Ёй хацелася быць годным свайго кахання, якi зрабiѓ найвялiкшую сенсацыю, якi апярэдзiѓ i перамагло самага ѓплывовага чалавека на планеце Зямля, у асобе расiйскага прэзiдэнта.
  Вось Алег пальцамi босых ног скамячыѓ манету, дэманструючы, наколькi ён, ледзь дасягнуѓ узросту тынэйджара, моцны.
  Ён цалкам адказваѓ спадзяванням кiтайцаѓ. На пытанне, колькi ѓ дзень працаваць, хлопчык-вундэркiнд адказаѓ:
  - Колькi хочаце! Усю цяжкую i брудную працу за вас будуць рабiць робаты. Праца для вас стане выключна забаѓкай i задавальненнем.
  I падобная заява для кiтайцаѓ, якiя працуюць як пчолкi, але пры гэтым, без асаблiвага задавальнення i пад пугай прымусу, стала як бальзам на душы.
  Нягледзячы на кiтайскую працавiтасць, менавiта iм належыць вядомая прымаѓка: - Iсцi - лепш, чым бегчы, стаяць - лепш, чым iсцi, сядзець - лепш, чым стаяць, ляжаць - лепш, чым сядзець, а спаць - лепш, чым ляжаць! Так што абяцанне, што праца будзе выключна радаснай, вядома ж усiм спадабалася.
  Далей Алег паабяцаѓ кожнаму па палацы са слугамi бiяробатамi i вялiзным парку, полi i цёплым, салёным моры. А таксама масу атракцыёнаѓ i забаѓ. Зразумела, i гэта кiтайцы ѓспрынялi з ухвалой.
  Каму ж не паляванне мець палац з фантанам i садам. Хлапчук таксама вымавiѓ:
  - Вы ѓсё будзеце вечна маладымi, здаровымi i прыгожымi. Так што ня будзе хворых i бедных.
  Што, зразумела, не магло не выклiкаць бурных апладысментаѓ. А хлапчук усё лётаѓ i лётаѓ. Прайграѓ пятлю Несцерава, вывярнуѓся i выпусцiѓ цэлы каскад галаграм. I ѓсё ѓ яго выкананнi такое вычварнае i паветранае, непаѓторнае i непараѓнальнае.
  Алег з натхненнем праспяваѓ:
  - Ты нiколi, калi ласка. На белы свет не скардзiся. Свет перапоѓнены таямнiцамi. Незвычайнымi.
  I на самой справе, хлапчук-вундэркiнд увасабленне здароѓя i аптымiзму. Такая ѓ iм узрушаючая прыгажосць i рэльеф цяглiц. А колькi ѓсякай дасцiпнасцi.
  Ён працягваѓ вастрыць:
  - Вы, кiтайцы, мабыць добры народ! Вас жа шмат, а руская прымаѓка абвяшчае: - Добрага, павiнна быць шмат.
  I гэта выклiкала самыя бурныя апладысменты. Сапраѓды, вельмi ѓдалая прымаѓка. А хлопчык вельмi спадабаѓся жыхарам паднябеснай iмперыi. Алег нават згуляѓ, прычым нагамi, на пiянiна. Гэта i зусiм фiлiгранная гульня. I ѓсiм здаецца такой выдатнай i вычварнай адначасова. Хлопчык граѓ на пiянiна i працягваѓ абяцаць, лiтаральна абяцаючы залатыя горы. Але рабiѓ гэта з вялiкiм мастацтвам i дасцiпна.
  Алег паведамiѓ голасна:
  - Галоѓнае ѓ жыццi, гэта атрымаць як мага больш задавальнення, але застацца пры гэтым чалавекам.
  Пасьля ѓсё адобрылi. Алег пакiнуѓ стадыён трыѓмфатарам i паляцеѓ па гарадах Кiтая далей. Гэта было цiкава i цудоѓна.
  Анжалiка таксама адзначылася трыѓмфам. Яе прыгажосць i раскаванасць вельмi iмпанавалi Еѓропе. Дзяѓчына лiтаральна ѓвасабленне мары свабоднага кахання, пра якую складаюць легенды.
  Басанож Анжалiка збегла з трапа i здзейснiла цэлы каскад сальта. Яна была моцнай i блiскучай. Круцiлася сваiм мускулiстым целам, якому пазайздросцiла б любая фотамадэль. Ваяѓнiца з натхнення вымавiла, убачыѓшы велiчэзны натоѓп:
  - Жывiце дзеля задавальненняѓ! А выбераце Алега, то будзеце жыць дзеля задавальненняѓ вечна.
  Анжалiка стала круцiцца, разгойдваць сцёгнамi, прамаѓляючы:
  - Вернецца да вас маладосць! I будуць новыя сiлы! Далоѓ праклятую старасць! Уставайце з магiлы!
  I ваяѓнiца працягвала падскокваць.
  Потым Анжалiка ѓстала ѓ гарызантальны шпагат, яна ѓ адным бiкiнi - цудоѓная. Дзяѓчына-каратыстка таксама кахала i ѓмела вастрыць. Яна казала:
  - Сэкс факел жыцця, каму каханне не да лiхтара.
  I гэта ѓсiм вельмi падабалася. Сапраѓды, наколькi блiскучая i выдатная трапiлася дзяѓчынка. Анжалiка прайшлася па натоѓпе. Яна дазваляла сябе дакранацца рукамi да шматлiкай публiкай. I ёй гэта падабалася, асаблiва калi яе мацалi маладыя людзi. Грудзi набракла, соску зацвярдзелi. Як гэта прыемна, калi цябе мацаюць.
  Анжалiка, абышоѓшы некалькi разоѓ натоѓп, узлезла на трыбуну i зноѓ пачала гаварыць. А затым i заспявала. Яна сапраѓды сапраѓдная прымадонна вышэйшага класа.
  Расейскi воiн смерцi не баiцца,
  З Нараджэння зразумела гэта ѓсiм.
  Дабраслаѓляюць нас з абраза асобы,
  Калi адважны ты, то няма, лiчы, праблем!
  
  За Радзiму паднiмем дружна браты,
  Свой востры меч i вельмi трывалы шчыт,
  Каб у дзяѓчат прыгожай была сукенка.
  Злы рок на поле лаянцы не страшыць!
  
  Зiпун няхай жа будзе не з паркалю,
  А ѓ аксамiт i парфiр расфарбуем усё.
  З ворагам за Русь святую будзем бiцца.
  У Айчыне ѓсё народнае - маё!
  
  У лясах прайшоѓся дожджык, вырастае,
  Дзе ягада, а дзе вялiзны грыб,
  Убачым камунiзму хутка далi,
  Правадыр нават, памiраючы, пераможа!
  
  Няма смерцi - абяцанне Iсуса,
  Што хутка Ён Вялiкi Бог прыйдзе,
  Хай уцякаюць фрыцы нiбы трусы,
  А тым, хто адважны - слава i пашана!
  
  А калi разаѓём мы ѓраз навуку,
  Тое таксама зможам мёртвых уваскрашаць.
  Калi чалавек быѓ рады i луку,
  А народжаны ён, толькi перамагаць!
  
  Бог Род вялiкi i такi магутны,
  Даѓ выпрабаванне сынам, нажаль...
  Так, над Расiяй злыя хмураць хмары,
  Радуюцца з пiскам дзецi Сатаны!
  
  Але гэта ѓсё толькi часова i дрэнна,
  А стануць зоркi зноѓку зiхацець.
  Будзь камунiзму слаѓная эпоха,
  Непераможная, рускiх стане раць!
  
  Не ведае вораг, што гiбель фрыцаѓ блiзка,
  Хаця ѓ iх ёсць ядзерны зарад.
  Мы знiшчым, вер, аскал фашызму,
  I да зорак нашы дзецi паляцяць!
  Не зусiм да месца была гэтая песня, але Анжалiка даѓно ѓжо прывыкла не сябраваць з галавой. Яна ж такая дасцiпная i паэтычная. I вострыць лiтаральна з пялёнак. I вельмi нават прыгожая чартоѓка, яе знешнасць самая кiдкая i крутая, якую толькi можна ѓявiць.
  Дзяѓчына спусцiла з трыбуны свае ножкi i прапанавала:
  - Цалуйце! Хiба вам самiм гэтага не жадаецца?!
  I Анжалiцы сталi цалаваць хупавыя канечнасцi. Дзяѓчына лiтаральна млела ад захаплення. Як гэта класна, вось так спакушаць мужчын i жанчын. Эх, якая яна крутая.
  Дзяѓчына праспявала:
  - Аддаючы свой голас Алегу, вы аддаяце яго лiдэру сусветнай палiтыкi! У нас няма праблем! Нас ведаюць усе! - Анжалiка прамаѓляла ѓсё гучней i гучней, лiтаральна заводзiлася.
  - Мы змаглi стаць шчаслiвымi самi, мы зможам ашчаслiвiць i вас. Мы зробiм вашу вечнасць залатой!
  I дзяѓчына пляскала сваiмi голымi нагамi. Яна проста цуд распусты.
  Зрэшты, кульмiнацыяй стала раздача падарункаѓ. Анжалiка ѓстала на рукi i стала раскiдваць нагамi ва ѓсе бакi расiйскiя шакаладкi. I натоѓп iх падбiраѓ, iмкнучыся смакаваць i праглынаць салодкае. А дзяѓчына раскiдвала нагамi, прамаѓляючы:
  - Вазьмi бясплатна сёння, прагаласуй заѓтра! I будзе вам шчасце, бясплатныя тоны ежы i кожнаму па палацы з гарэмам!
  Ад такiх слоѓ, вядома ж, натоѓп заводзiлася ѓсё больш i больш. У завяршэнне, Анжалiка зняла з сябе станiк i падстаѓляла грудзi пад пацалункi.
  Поспех выступлення аказаѓся стопрацэнтны. Нiхто ѓжо не хацеѓ сваiх шоу-зорак. Усiх зачаравала Анжалiка. Непараѓнальны ѓ яе шарм i рэальная харызма. Гэта дзяѓчынка, якая спараджае сапраѓдныя цуды. I яе грудзi, каб пацалаваць, утварылася сапраѓдная цiсканiна. Людзi лiтаральна ламалi косцi.
  Мусiць, на пахаваннi Сталiна такога ажыятажу не назiралася. Анжалiка, пакруцiѓшыся яшчэ крыху, ляцела ѓ iншы горад. Трэба абляцець як мага больш тэрыторыi, а гарадоѓ у Еѓропе шмат.
  Дзяѓчына ѓсюды дабiвалася поспеху.
  Ксенiя Аѓчаркова таксама агiтавала за Алега. Хаця, адначасова, падала заяѓку на выбары прэзiдэнта Расii. Накладанне двух перадвыбарных кампанiй усё ж не перашкаджала праводзiць выбары Усявышняга. Хаця зараз, калi галоѓны суперлiдэр сышоѓ, жаданне балатавацца абсалютна ва ѓсiх узмацнiлася. Усё ѓжо паверылi ѓ цуд, што могуць рэальна перамагчы i надзерцi вушы.
  Ксенiя таксама выступала экстравагантна, але да агалення Анжалiкi не апускалася. Але мела немалы поспех. I выступала з усё большай агрэсiяй. Акрамя таго, Ксенiя выпусцiла карты з партрэтамi Алега. I раздавала iх направа i налева. Кожнаму па калодзе! Бясплатна атрымаць калоду карт хацелi абсалютна ѓсё.
  Наогул, перадвыбарная кампанiя хлапчука-вундэркiнда распаѓзалася па ѓсiм свеце. Бо ён усё ж кандыдат ад Расеi ва ђсявышнiя Багi. I як такога генiяльнага хлапчука i не падтрымаць. Прычым, матэрыяльна. Жырыноѓскi адправiѓся ѓ Афрыку з цэлай эскадрылляй грузавых транспартаѓ перапоѓненых гуманiтарнай дапамогай. Маѓляѓ, чарнаскурыя, галасуйце, калi не сэрцам, то хаця б страѓнiкам! I Афрыку актыѓна падкормлiваюць.
  I камунiсты таксама ѓключылiся ѓ выбары. А калiсьцi iх партыя ѓвогуле вучыла, што Бога няма! А зараз аказалася, што вельмi нават ёсць.
  Як праспявала вядомая прымадонна Ала Пугачова:
  - Вельмi нават можа быць, то пра што i не!
  I мноства спевакоѓ i спявачак кiнулiся рэкламаваць хлапчука па ѓсiм свеце. Але i Расiю наведалi гастралёры. Напрыклад, агiтаваць за амерыканскага кандыдата Арнольда Шварцэнэгера. А чым гэта не зорка? Усiм зоркам зорка!
  I таксама папсовы прыкiд. У свеце працягвалася лютая перадвыбарная кампанiя. Усё раскручвалася ѓ шалёным рытме. Уладзiмiр Клiчко прыбыѓ асабiста ѓ Маскву. I там правёѓ добраахвотную абарону тытула супраць расiянiна Гасiева. Малады расiйскi баксёр, чэмпiён свету ѓ цяжкай вазе, сустрэѓся з украiнскiм ветэранам.
  Уладзiмiр Клiчко бiѓся ѓпэѓнена i стрымана. А яго супернiк iшоѓ наперад, не зважаючы на сустрэчныя ѓдары. Пакуль не атрымаѓ моцны крос правай у падбародак, пасля чаго звалiѓся. Гасiеѓ з цяжкасцю падняѓся, але атрымаѓ паѓторны ѓдар левым гакам, пасля чаго рэферы спынiѓ бой.
  Уладзiмiра, зрэшты, асвiсталi трыбуны, i ён пайшоѓ не зусiм на белым канi. Але як бы там нi было, украiнскi кандыдат у Багi перамог расiянiна i змог пабiць, якi раней належаѓ Джо Луiсу, рэкорд у дваццаць шэсць выйграных чэмпiёнскiх паядынкаѓ.
  Гэта, зразумела, падняло яму папулярнасць , асаблiва на ђкраiне. Уладзiмiр з усмешкай сказаѓ расейцам:
  - Вы будзеце са мной вечна п'яныя i не забалiць нiколi ѓ вас галава!
  Удалае абяцанне i прайшоѓ цэлы мiтынг у падтрымку Уладзiмiра Клiчко. Выдатны ён аказаѓся ѓсё-такi баец.
  Унутры Расii, вядома, розныя панавалi настроi, але, у цэлым, дамiнавала: падтрымаем свайго!
  Хлопчык, таму ездзiѓ, дакладней, лётаѓ толькi па замежжах. Пасля Кiтая, вядома ж, наступнай мэтай стала Iндыя. Краiна з вялiзным насельнiцтвам.
  Алег выступаѓ там у адных шортах i паабяцаѓ:
  - Усе вашыя продкi будуць уваскрэшаны, i атрымаюць новыя целы. Яны будуць жыць у шчасцi. Я стварыю ѓ космасе новую Iндыю, i яна будзе ѓ мiльярд разоѓ больш i прыгажэй ранейшай.
  Свае словы хлапчук пацвярджаѓ актыѓнай раздачай гуманiтаркi. Людзям з самалётаѓ скiдалi пакеты з ежай, шакаладкi, масу моднага адзення.
  Алег, зразумела, дэманстраваѓ i свае навыкi. У прыватнасцi, прабегся басанож па дарожцы абсыпанай вуголлем. Паеѓ бiтае шкло i палашчыѓ горла расплаѓленым жалезам. Потым устаѓ на рукi i пачаѓ падкiдваць паходнi сваiмi спрытнымi нагамi. I рабiѓ усё гэта так эфектна i прыгожа, што публiка заводзiлася i млела ад захаплення.
  Яшчэ ён i кiдаѓ босымi пальцамi ног вострыя кiнжалы. Прабегся па лiнах, i шмат зрабiѓ яе розных трукаѓ. Iндусы былi ѓ дасканалым экстазе.
  А Алег праспяваѓ:
  - Ты, Iндыя, край прыгожы. Прымi прывiтанне з Расii!
  Хлапчук прыляцеѓ у Бамбей на пазалочаным самалёце. I там яго таксама сустрэлi з трыѓмфам, нiбы юнага Цэзара. Як каратыст, ён прыняѓ удзел у баях без правiл. Абклаѓ некалькiх моцных iндускiх байцоѓ. Хоць адзiн з iх i зусiм аказаѓся гiгантам.
  Але Алег проста рушыѓ нагой у пахвiну. Паралiзаваѓшы волю накаѓцiруючым ударам. I ѓсё гэта, вядома ж, публiцы падабалася надзвычай. А хлапчук набiраѓ папулярнасць. У небе над Бамбеем круцiлiся яго галаграмы i выявы юнага супермэна.
  Алег з натхненнем вымавiѓ:
  - Прыйшоѓ, убачыѓ, наабяцаѓ i, абавязкова, трэба выконваць!
  Хлапчук i далей дэманстраваѓ свае выдатныя здольнасцi. I чаго ён толькi не вытвараѓ. Нават прайшоѓся басанож па выкладзеных у лiнiю шаблях. А гэта не кожнаму ёгу пад сiлу!
  Джэйн, дарэчы, таксама спрабавала прабегчыся па вуглях. Трохi абпальвала, але дзяѓчынка хутка мiльгала ружовымi пятачкамi, i абышлося без сур'ёзных апёкаѓ.
  Перад прабежкай маленькая ваяѓнiца вышмаравала пяткi алеем, каб не так палiла. Яна ж таксама вучыцца.
  Джэйн, гэтая юная кветка, таксама карысталася павагай у Iндыi. Калi яна басанож прайшлася, то яе хупавыя сляды цалавалi iндусы i малiлiся ёй нiбы бажаству.
  Вось ужо Алегу i Джэйн узводзiлi храмы, i проста на хаду сталi будаваць культавыя будынкi. А ѓ старых ставiлi статуi. I здзяйснялi абрады малiтвы. Такi энтузiязм панаваѓ у краiне карыцы i сланоѓ.
  Калi Алег ляцеѓ у Пакiстан, то ён заѓважыѓ сваёй сяброѓцы:
  - Iндусы мяне ѓжо лiчу Богам!
  Джэйн з усмешкай адказала:
  - А мяне Багiняй! Эх, Алег! Калi ты выйграеш гэтыя выбары, то навучы мяне хоць крыху чараѓнiцтву.
  Хлапчук-каратэ ѓпэѓнена заявiѓ:
  - Я ствару адмысловую Тэаплазму. I яна дапаможа вам навучыцца тварыць. Ты станеш сапраѓды Багiняй з вялiкай лiтары!
  Джэйн праспявала з захапленнем:
  - Дай Бог, быць Богам хоць ледзь-ледзь, але быць нельга ледзь-ледзь распятым!
  У Пакiстане спачатку юнага кандыдата ѓ Багi сустрэлi насцярожана. Тым больш нейкi басаногi смаркач на званне Усявышняга прэтэндуе. Але потым натоѓп адтаѓ.
   Алег казаѓ на найчыстай арабскай мове, што не магло не выклiкаць захапленнi. А потым перайшоѓ на мясцовую гаворку. Далей хлапчук прапанаваѓ паядынак з наймацнейшым мясцовым чэмпiёнам. Такая iдэя ѓсiм спадабалася. Маѓляѓ, дакажы, што ты не слабак разоѓ цэлiш у Багi.
  Алегу прыйшлося бiцца з двухмятровым мускулiстым качком. Ён важыѓ паѓтара цэнтнера, але аказаѓся вельмi нязграбны. Ва ѓсякiм разе на фоне хлапчука.
  Алег прымушаѓ прамахвацца гiганта, а сам наносiѓ хвосткiя ѓдары кулакамi i нагамi. Адзiн раз яго ѓ грудзi ледзь не зачапiѓ кулак. У адказ Алег хвастка лупануѓ галёнкай ѓ скронь, высекшы супернiка ѓ накаѓт. Пакiстанец апынуѓся ѓ глыбокай коме.
  Хлапчук дасцiпна заѓважыѓ:
  - Больш шафы гучна падаюць!
  Потым раздача падарункаѓ. I зразумела абяцаннi. У тым лiку не толькi па гарэме, але i звышмагутных кампутараѓ, што вельмi прывабна. Алег i тут забяспечыѓ сабе трыѓмф.
  Поспехам карысталася i Джэйн. Яна не саромелася выступаць без паранджы, i набыла да сябе каханне. Але, наогул, аѓтарытэт Карана крыху ѓпаѓ. Бо зараз, вызначаць сутнасць i пасмяротнае iснаванне, аддадзена людзям.
  Потым Алег наведаѓ i Iран. Тут усё iшло па накатанай. Шоу, дзе хлапчук дэманстраваѓ свае выдатныя здольнасцi, размова на персiдскай мове, шмат агню. I абяцанняѓ.
  Хлапчук таксама прайшоѓ праз полымя i саскочыѓ з маста на камянi. I чаго яшчэ толькi не было. У тым лiку i скачкi праз слана.
  Але самы цiкавы трук, гэта прабежка па спiнах кракадзiлаѓ. Пасля чаго, яго палюбiѓ увесь Iран!
  Хлапчук пабываѓ у некалькiх гарадах, потым наведаѓ Багдад. Там яго сустракалi таксама з пашанай i захапленнем. Свет, здавалася, змянiѓся. Праѓда, не абышлося без iнцыдэнту. Нейкi тэрарыст адкрыѓ па хлапчуку агонь. Алег у адказ кiнуѓ босай нагой кавалачак шкла. Яно ѓпiлася прама ѓ вока бандыту, забiѓшы на месцы.
  Алег сказаѓ, дакладней праспяваѓ:
  - Хвост за хвост! Хвост за хвост! Вока за вока! Вока за вока! Тэрарыстам не сысцi ад нас! Нiкуды iм не сысцi ад нас! Хвост за хвост, вока за вока!
  I вядома ж бурныя апладысменты ѓсёй публiкi. Тут не па чутках ведалi, што такое тэрарызм.
  Алег таксама пракацiѓся на вярблюдзе, а з самалётаѓ раздавалi падарункi. У тым лiку i Каран у пазалочанай абгортцы. Далей ён паляцеѓ у Саудаѓскую Аравiю. Там таксама маса народа сустракала кандыдата. Хлопчык ваяваѓ са львом. Што i зусiм шэдэѓр. I тым самым, канчаткова заваяваѓ,
  у есьма агрэсiѓна настроеную публiку. Ён аказаѓся трыѓмфатарам i на гэтай зямлi. I яго трукi выклiкалi несумненны поспех.
  У Iзраiлi Алега сустрэѓ цэлы натоѓп. Яны ѓсё глядзелi на яго, як на дзiѓнага звярка. Алег i тут зусiм свабодна казаѓ на iѓрыце, сыпаѓ абяцаннямi.
  Пры гэтым, хлапчук даволi смела заѓважыѓ:
  - Закон ператварыѓ служэнне Усявышняму ѓ цяжкi цяжар. Я абяцаю, што выбаѓлю вас ад ярма закону. I ѓсе вы будзеце жыць у сваё задавальненне!
  Пры гэтым ён дэманстраваѓ i розныя свае навыкi. Напрыклад, выдатную, фенаменальную памяць. I веданне Торы. Знаходзячы на ѓсе пытаннi адказы.
  У тым лiку, цытуючы розных класiкаѓ, на замежных мовах. У прыватнасцi, хлапчук прачытаѓ па памяцi на французскай мове ѓрыѓкi з "графiнi дэ Мансора". I гэта зрабiла захапляльнае ѓражанне на габрэяѓ.
  Потым паездка ѓ Егiпет. I тамака рэкордныя зборы, трыѓмфы. Хлапчук паказаѓ i цуды акрабатыкi. Напрыклад, узлез на пiрамiду Хеопса. Прычым, без усялякiх прыстасаванняѓ для альпiнiзму. Хлапчук проста чапляѓся босымi пальцамi ног, i спрытных рук. Што зразумела не магло не выклiкаць ухвалы.
  Потым Алег выконваѓ песнi на арабскай. Прычым, рабiѓ гэта вельмi захоплена i ѓ поѓную глотку. Джэйн жа блукала басанож па пустынi, пакiдала точаныя сляды.
  Потым хлапчук наведаѓ i Лiвiю. Там неспакойна, але i тут юнага кандыдата ѓ Багi слухалi з поѓным энтузiязмам. Хлапчук прабегся па Трыпалi i паказаѓ свае навыкi. Далей выкупаѓся ѓ моры i здолеѓ засядлаць акулу. А гэта i зусiм вельмi здорава. Апынуцца на такой вось класнай рыбiне.
  I пракацiцца на акуле. Хлапчук нават гэта зрабiѓ стоячы, зачапiѓшыся пальцамi ног за плаѓнiк. I прытанцоѓваючы пры гэтым. Ён вельмi моцна паходзiѓ на Конана з японскага мультыка. Такi вось тыпаж хлопчыка-супермэна.
  Алег, у цэлым, паказаѓ свой клас, i катаючыся на драпежнiцах з вострымi плаѓнiкамi.
  Далей хлопчык ляцеѓ у Тунiс, там кароткi, але эфектны прыпынак. Потым у Алжыр. Таксама вельмi цiкавы выступ. Далей у Нiгерыю. Час было мала, каб пабываць усюды. I хлапчук наведваѓ толькi самыя буйныя гарады чорнага кантынента.
  У ПАР Алега чакаѓ чарговы трыѓмф. Ён зрабiѓ расцяжку на канатах i праляцеѓ на аэрапланах, якiя курсiравалi на брыючым палёце. Хлапчук, заадно, у палёце жангляваѓ бенгальскiмi агнямi. Гэта глядзелася да крайнасцi цудоѓна.
  А потым хлапчук прызямлiѓся на помнiк. I таксама там спланаваѓ. I зноѓ праспяваѓ, нешта гераiчнае.
  Потым прабегся голымi нагамi па пашчах бегемотаѓ. I лiтаральна скакаѓ на зубах. Якi спрытны дзяцюк. I столькi ѓ iм энергii, i наколькi вывастраныя рухi. Нездарма i ПАР ён стаѓ кумiрам. А потым пералёт у Бразiлiю. Такi выбiтны кiдок.
  Там хлапчук таксама зрабiѓ фурор. У прыватнасцi, ваяваѓ з удавамi. Што i зусiм зрабiла страшэннае ѓражанне. Асаблiва, паядынак з анакондай. Тут хлапчук. i сапраѓды, паказаѓ вышэйшы клас. Узяѓ i прыкончыѓ змяю. Спрытна бiѓ рэбрамi далоняѓ. А потым задушыѓ анаконду голымi нагамi. Прыгожа гэта зрабiѓ.
  За што быѓ нават узнагароджаны залатым медалём i абсыпаны пялёсткамi кветак.
  Потым палёт у Венесуэлу. Там паядынак з плямiстым леапардам. Хлапчук лiтаральна пакрамсал звера нагамi. I зламаѓ яму косткi. Пасля чаго, хлапчук выкупаѓся ѓ вадаспадзе, скокнуѓшы галышом ѓнiз. Джэйн жа зноѓ прайшлася басанож па вугольчыках, дэманструючы вышэйшы клас ёгi.
  Потым хлопчык i дзяѓчынка аказалiся ѓ Мексiцы. I натуральна, апроч перадвыбарных абяцанняѓ, хлапчук прыняѓ удзел у карыдзе. А як яму не пазмагацца?
  Хлапчук выйшаѓ на памост у адных шорцiках, i супраць яго быѓ вялiзны, раз'юшаны бык. Алег устаѓ у стойку. Яму самому было крыху страшна. Але ён не прывык баяцца. I вось вялiзная туша наляцела на яго. Алег спрытна зрушыѓся ѓ бок.
  Бык праскочыѓ мiма. Публiка засвiстала. Хлопчык зноѓ змянiѓ стойку, сканцэнтраваѓся. Калi бык паспрабаваѓ зноѓ яго атакаваць, Алег скокнуѓ i нанёс удар сваёй круглай, хлапечай пяткай прама ѓ рогi. Удар быѓ страшаным, iм хлопчык ламаѓ бярвенне. Рогi апынулiся сарваныя з галавы. Буйная жывёла зараѓла i выпусцiла ад болевага шоку дух.
  I зноѓ трыѓмф хлапчука, якi паказаѓ вышэйшы клас i сiлу ѓздзеяння сваiмi канечнасцямi.
  Потым самае цiкавае: ЗША! Вiзiт у Амерыку. Ён найперш апынуѓся ѓ Тэхасе. Там прадэманстраваѓ вiртуознае ѓменне страляць. Хлопчык змагаѓся з каѓбоямi ѓ хуткай стральбе па мiшэнях. Скакаѓ на канi. Без усялякага сядла i шпор садзiѓся на жвавых мустангаѓ. I скакаѓ на iх. Гэта быѓ сапраѓдны мачо. Бiѓ босымi пяткамi па баках, i самыя жвавыя жарабцы змiралiся.
  I амерыканцы прызналi пацана сваiм. Падарылi яму за перамогу ѓ забегу залатыя шпоры.
  Пасля чаго, хлапчук прарабiѓ турнэ па Амерыцы. Наведаѓ Нью-Ёрк, там прыняѓ удзел у тэледэбатах са сваiм асноѓным канкурэнтам Арнольдам Шварцэнэгерам. Хлапчук блiснуѓ дасцiпнасцю. А напрыканцы яны разам са Шварцам змагалiся на руках. Пацан павалiѓ былога чэмпiёна
  Мiру па культурызму. I з усмешкай вымавiѓ:
  - Сiла танка не ѓ бранi, а ѓ танкiста ѓ галаве!
  Пасля чаго, яны разам са Шварцэнэгерам пазiравалi скульптарам. Усё выглядала проста супер.
  Затым хлапчук вылецеѓ у Еѓропу.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 22.
  Трэцi тур выбараѓ праходзiѓ па ѓсёй планеце актыѓна. Многiя мiльёны анёлаѓ назiралi за гэтым. Алег i Джэйн прагаласавалi публiчна, а потым накiравалiся ѓ Крым. Там Алег вучыѓ сваю сяброѓку катацца на дошках. Дзяѓчынка была ѓ купальнiку, яе грудзi станавiлiся ѓсё больш прама на вачах. Яна ѓжо не дзiця, а панадлiвая кветка. Алег адчуваѓ у сабе расце ѓзбуджэнне, але стараѓся трымаць сябе ѓ руках. Лепш усё ж праявiць стрыманасць. Хоць моцнае, хлапечае цела з кожным днём усё мацней прагнула жаночай ласкi. У сне да яго прыходзiлi аголеныя дзяѓчыны i займалiся каханнем. Арганiзм спелага падлетка-волата перапаѓняѓся гармонамi, i гэта было пакутлiва.
  Эх, кандыдат у Багi з цяжкасцю душыѓ у сабе жывёлы iнстынкты i iмкнуѓся думаць аб нечым iншым. Але ѓ галаву лезлi аголеныя дзяѓчаты. Тады Алег, маючы багатае ѓяѓленне, у думках намаляваѓ сабе наступную карцiну.
  Батальён СС "Ваѓчыцы" змагаецца ѓ пустынi. I аголеныя дзяѓчаты з аѓтаматамi ваююць з англiчанамi. А калi ѓжо жанчыны б'юцца, iх нiхто не спынiць.
  I войскi Роммеля не бяруць паѓзы пасля капiтуляцыi Талбука, а працягваюць пераследваць ангельскiя войскi. Брытанцам не даюць замацавацца. Разбураюць, прымушаюць здавацца ѓ палон. Вось развiваючы поспех, войскi Роммеля з ходу захоплiваюць i Каiр, i Александрыю. Брытанскi флот, кiдаючы пашкоджаныя караблi, бяжыць. Егiпет упаѓ, прычым, яго заваявалi немцы лiтаральна дзвюма сваiмi дывiзiямi i малаздольнымi iтальянскiмi часткамi.
  Немцы дайшлi да Суэцкага канала. Потым, працягваючы рух, з ходу фарсiравалi i яго. У Iраку ѓспыхнула антыбрытанскае паѓстанне арабаѓ. Роммель, амаль не сустракаючы супрацiвы, увайшоѓ у Багдад. Немцы таксама захапiлi i Кувейт з яго нафтавымi свiдравiнамi. Ангельцаѓ у палоне аказалася больш за дзвесце пяцьдзесят тысяч - поѓны разгром.
  Аднак, нягледзячы на ѓсе поспехi фрыцаѓ, у iх быѓ яшчэ моцны супернiк Савецкi Звяз. I нямецкiя войскi некалькi ѓгразлi пад Сталiнградам. Там не аказалася батальёна аголеных дзяѓчат. Эх, Гiтлер, на наша шчасце ты недаацэньваѓ жанчын у войнах. I таму прайграѓ. А будзь ты разумнейшы, не здарылася б падобнай аказii.
  Быѓ у немцаѓ шанец захапiць Сталiнград з ходу, але, слава Усявышняму, упусцiлi.
  Але тут да Сталiна звярнуѓся Чэрчыль. Дапамажы выбiць немцаѓ з Iрака i Кувейта. Бо зараз у Гiтлера ёсць нафта. А значыць , i табе вусаты, прутка прыйдзецца! Бо якраз нафты Трэцяму Рэйху i не хапала.
  Сталiн, пасьля некаторых ваганьняѓ, кiдае войскi на Iрак. Але правакуе ѓступленне ѓ вайну Турцыi, якая заступаецца за прававерных, што цiснуць атэiсты-бальшавiкi. I значныя сiлы СССР адцягваюцца. Да пачатку снежня немцы бяруць Сталiнград i замацоѓваюцца на Волзе. Сiл для кантрудара ѓ Расii не аказалася. Частка войскаѓ палегла ѓ Ржэѓска-Сычоѓскай аперацыi. Толькi ѓ лютым Чырвоная армiя перайшла ѓ наступ, але гiтлераѓцы паспелi замацавацца i адбiць атаку савецкiх сiл.
  Амерыканцы ж так i не вырашылiся на высадку ѓ Марока. I фашысты ѓстаялi на фронце. Мiнула зiма. А ѓвесну, за рахунак татальнай мабiлiзацыi i новых цяжкiх танкаѓ, фашысты ѓзмацнiлiся. А аголеныя дзяѓчыны ваявалi з рускiмi ѓ Iраку, дэманструючы найвялiкшую адвагу i ѓменне.
  Яны басанож насiлiся i па пясках Сахары, i па горных, камянiстых дарогах. I дэманстравалi вышэйшы, баявы клас, калi закiдвалi савецкiя танкi гранатамi, выкарыстоѓваючы свае босыя ногi. I калi бiлi са стрэльбаѓ, вiртуозна перапаѓзаючы на жываце.
  Савецкiя войскi спачатку прасунулiся па поѓначы Iрака, але потым былi атакаваны туркамi ѓ тыл i фланг. Як высветлiлася, асманы не такiя ѓжо i слабыя. Ды i савецкiя войскi спехам навучаныя, не занадта баяздольныя.
  Так што ѓ Iраку ѓтварыѓся кацёл. I прыйшлося Чырвонай армii сыходзiць з акружэння. Частка савецкiх войскаѓ вырвалася, але страты аказалiся вельмi iстотнымi.
  А потым, у канцы траѓня, фрыцы рушылi ѓздоѓж Волгi на поѓдзень. Разлiчваючы па ѓзбярэжжы Каспiйскага мора дабрацца да Баку. I ѓ адрозненне ад сорак трэцяга года яны мелi ѓсе шанцы. Па-першае, яны мелi больш сiл, а па-другое, у Чырвонай армii куды менш баявога духу, без паспяховага зыходу бiтвы пад Сталiнградам.
  Хоць прасоѓвалiся немцы павольна, бо Чырвоная армiя супрацiѓлялася ѓпарта. Але ѓ Прыволжскiм стэпе цяжка стварыць магутную лiнiю абароны, а "Пантэры" i "Тыгры" вельмi моцныя. I прасоѓваюцца фрыцы, нiбы паток саранчы. А ангельцы ѓжо i да мiру схiляюцца. Ва ѓсякiм разе, саюзнiкi паводзяць сябе пасiѓна, i нават Трэцi Рэйх практычна не бамбуюць. На што разьлiчваюць?
  Амерыканцы, бачачы як бiтыя ангельцы, з Вермахтам сашчапiцца баяцца. Iм абы Японiю прыструнiць. А самураi не здаюцца. Тым больш, японцам неяк больш у вайне шанцуе. Напрыклад, лiнкоры часцей да месца аказваюцца i амерыканскiя караблi топяць. А немцы са сваiмi цяжкiмi танкамi прасуюць Чырвоную армiю i цiснуць яе.
  Вось, нарэшце, i да Каспiйскага мора выйшлi, адрэзаѓшы Каѓказ па сушы.
  Тут Алег рушыѓ кулаком сабе ѓ падбародак. Сапраѓды, з чаго гэта ён усё пра дрэннае думае? Як не iдзе другая сусветная, усё горш, чым у рэальнай гiсторыi аказваецца. I ад чаго такiя вось не самыя лепшыя думкi прыходзяць у галаву?
  Няѓжо нельга пра нешта больш канструктыѓнае думаць? Джэйн, пракацiѓшыся на дошцы, заѓважыла:
  - Выгляд у цябе нейкi не святочны. Сёння трэцi тур выбараѓ Бога. У цябе выдатны шанцы выйсцi ѓ фiнал, а ты нейкi хмурны.
  Алег сапраѓды сказаѓ:
  - Я адчуваю ѓ сабе такi запал. Што трымацца ѓсё менш сiл!
  Джэйн хiхiкнула i прапанавала:
  - Давай тады вазьмi адну са сваiх шматлiкiх прыхiльнiц. Я не буду раѓнаваць.
  Алег адмоѓна пакiваѓ галавой:
  - Я хачу першы сэкс мець толькi з табой.
  Джэйн усмiхнулася i адмоѓна трасянула галавой:
  - Як бы я цябе не кахала, але толькi калi нас абвянчае святар, падару сваю некранутасць. А гэта можна зрабiць не раней за чатырнаццаць гадоѓ. Так што чакай амаль год!
  Алег страпянуѓся, яму было сорамна, што гармоны так узбуджаюць i лiтаральна выварочваюць жылы. I што ѓ яго лiтаральна палае ѓнутры. Тым больш, калi каханне ѓжо мае амаль дарослую постаць, i ледзь прыкрыта купальнiкам. Але Джэйн, ангелька строгiх нораваѓ, i да вяселля не можа сабе дазволiць заняцца каханнем нават з супермэнам. Хаця i ёй хочацца. Але мараль вышэй за ѓсё! Джэйн на пару месяцаѓ старэйшы за Алега, i трэба дачакацца мiнiмальнага шлюбнага ѓзросту яе хлопца.
  Хлапчук вельмi прыгожы, ён падобны на акцёра, якi iграѓ Хлопчыка-Кiбальчыша ѓ савецкiм фiльме, таксама бландзiн з мужным i, адначасова, прыгожым тварам, жамчужнымi зубамi. Толькi Алег больш мускулiст i рэльефен целам, а таксама смуглявае ад загару скурай. Джэйн любавалася на яго, сапраѓднае юнае дасканаласць. Скура алiѓкавая, гладкая, чыстая, нiбы ѓ антычнага бога са статуэткi. Лепш бы ён i надалей заставаѓся такiм. Бо валасы на целе толькi псуюць эстэтычнае ѓспрыманне.
  А вось яна, Джэйн, хацела падрасцi, стаць рослай, як Анжалiка. Шкада, што валасы ѓ англiчанкi такiя белыя, усё ж залацiсты колер прыгажэй, чым снегу.
  Алег энергiчна плаваѓ. Каб скiнуць цягу лепш за ѓсё рухацца больш. Можа нават са штангай папрацаваць. А то думкi юрлiвыя будуць джалiць. Чым мацнейшае ѓ цябе цела, тым больш у iм тэстастэрону i палавых гармонаѓ. I, вядома ж, ён ужо не хлопчык. А хутка можа стаць усемагутным!
  Алег выбраѓся на бераг i падхапiѓ штангу, пачаѓ рабiць штуршок i рывок. Так усе групы мышц мышцы працуюць. I выдатна дадаеш у сiле. А Джэйн спрабавала i далей праплысцi на дошцы. Але раз-пораз падала.
  Хлапчук, каб адцягнуцца, працягнуѓ уяѓленне. Ну, дапусцiм дрэнна, немцы выйшлi да Каспiйскага мора. Але панеслi адчувальныя страты. Значыць, Чырвоная армiя павiнна iх укалоць у iншым месцы. На саюзнiкаѓ разлiчваць няма чаго - яны бiтыя!
  Але вось дзе ѓдарыць? У цэнтры ѓжо наступалi i не дасягнулi поспеху. На поѓнач ад Сталiнграда немцы, хутчэй за ѓсё, чакаюць. Можа на поѓначы? Але i там балоты i магутная лiнiя абароны. Застаецца нанесцi падсякальны ѓдар у раёне Варонежа, тым больш, там слабыя iтальянцы. Чырвоная армiя яшчэ вельмi моцная. Сфармiраваны рэзервы. Сабрана каля двух мiльёнаѓ пяхотнiкаѓ i пяць мiльёнаѓ танкаѓ - у асноѓным трыццацьчацвёрак. I пачынаецца сакрушальны напад, якi iрве немцаѓ на дзве часткi.
  Фронт iтальянскiх частак прарваны амаль без супрацiву. Гiтлераѓцы вымушаны спынiць наступ на Каѓказ i перакiдаць часткi назад у цэнтр.
  Разгортваюцца разлютаваныя баi. Савецкiя войскi вызваляюць Варонеж, Курск, Белгарад, прасоѓваюцца ѓглыб абароны Трэцяга Рэйха. Але i фашысты не такiя простыя, атакуюць з флангу i падсякаюць савецкую групоѓку. I зноѓ кроѓ i маса ахвяр.
  Але тут у бой уваходзяць савецкiя дзяѓчынкi. Цэлая дывiзiя дзяѓчат, галаногiх i прыгожых. Яны перакрываюць шлях нямецкаму клiну i люта ваююць з праѓзыходным ворагам. I кiдаюць гранаты босымi ножкамi, прымушаючы фрыцаѓ захлынацца ѓ ванiтнiне. Гэта, пагадзiцеся, моцная iдэя, кiнуць у бiтву амаль голых дзяѓчат. I яны ваююць так, што нi ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць!
  Нямецкiя танкi гараць сотнямi, i клiн рассыпаецца. А дзяѓчаты захоплiваюць нямецкiя машыны i адбываецца ѓсё нiбы ѓ казцы. Такiя зруйнавальныя разгромы. Згарэла зараз дванаццаць танкавых дывiзiй вермахта. I "Тыгры" i "Пантэры" аказалiся бездапаможнымi. А савецкiя войскi бяруць Харкаѓ, i далей рухаюцца да Кiева. Што iм могуць супрацьстаяць немцы? Як высветлiлася, могуць. Кiдаюць насустрач цэлую дывiзiю аголеных дзяѓчат з лепшых сем'яѓ. I тыя спыняюць савецкiя танкi. I таксама спальваюць iх сотнямi.
  I наогул свет мяняецца. Мужчыны ператвараюцца ѓ дзяѓчат. Адбываюцца цуды, мужчынскi род знiкае, i застаюцца толькi адны дзяѓчынкi. I ѓсё ѓ бiкiнi, басаногiя, прыгожыя. Па большай частцы бландынкi цi рудыя.
  I ваююць паѓголыя. Большая частка, зусiм аголеныя, iншыя ѓ трусiках, цi бiкiнi.
  Як гэта выдатна, усе дзяѓчаты i дзяѓчаты. Шмат прыгожых дзяѓчат. Iх цэлыя мiльёны.
  Яны пляскаюць сваiмi прыгожымi, хупавымi, босымi ножкамi. Пакiдаюць цудоѓныя сляды. Аголяюць грудзi. Саскi пунсовыя, нiбы саспелая трускаѓка. Так i жадаецца лiзнуць iх мовай. А з неба падае напалмавая бомба. Або яшчэ страмчэй - атамная! I зiхацяць гiперплазменныя парывы.
  Хлапчук натхнiѓшыся, праспяваѓ:
  Чуеце грымотныя грымоты,
  Дзiкае выццё, праклён, плач i стогн.
  Гэта надыходзiць час расплаты -
  Бой Армагедон, бой Армагедон!
  
  Гэта абнавiлася i адужэла,
  У юных жылах, праведная кроѓ!
  Гэта ахвяры ажылi з попелу,
  I паѓсталi зноѓ,
  I паѓсталi, i паѓсталi зноѓ!
  Хлапчук канчаткова забiѓ мышцы штангай. Кроѓ залiла мускулы падлетка, i стала крыху лягчэй. Джэйн выбралася на бераг i, адштурхнуѓшы нагой дошку, вымавiла:
  - Надакучыла асядлiваць гэтага свавольнага каня!
  Алег кiѓнуѓ i прапанаваѓ:
  - Можа, перакусiм?
  Джэйн усмiхнулася i прапанавала:
  - Давай шашлык. Лепш за ѓсё з жырафа.
  Алег кiѓнуѓ i сеѓ на плеценае крэсла. З'явiлася дзяѓчынка гадоѓ васямнаццацi i моцна загарэлая. Яны прынесла шашлык. Потым Алег замовiѓ яшчэ соку манга. З'явiлася i iншая дзяѓчына, прынесла фужэры з лёдам. Алег прагна глядзеѓ на iх. Потым апусцiѓ вочы i ѓпiѓся зубамi ѓ сакавiтае мяса.
  Не, не варта чалавеку, якi прэтэндуе на званне Усявышняга Бога, так распускаць свае думкi. I трэба ѓмець кантраляваць эмоцыi, не апускацца ѓ голасе сваёй плоцi.
  Каб адцягнуцца, ён наступiѓ голай падэшвай на аскепак шкла. Але грубая скура амаль нiчога не адчула. Алег тады вымавiѓ:
  - Мiр не шахматная дошка, i людзi не пешкi.
  Джэйн з усмешкай адказала:
  - Ты можаш, раскажаш нам нешта пра праграму?
  Дзяѓчаты хорам усклiкнулi:
  - Так, раскажы! Гэта так цiкава!
  Алег млява адказаѓ:
  - Гэта як. Даць людзям максiмальную свабоду ѓ самавыяѓленнi. Зрабiць усiх вечна маладымi, прыгожымi, без хвароб i старасцi. Каб людзi самi сабе будавалi шчасце.
  Уваскрэсiць усiх памерлых i стварыць вялiкае мноства планет для засялення. Каб усе жылi максiмальна шчаслiва.
  Дзяѓчына паглядзела на Алега i заѓважыла:
  - Якая з цябе б прыгожая iкона атрымалася. Ты цудоѓны!
  Алег цяжка задыхаѓ. Яму вельмi хацелася кiнуцца на дзяѓчынку i пачаць яе прагна цалаваць. А потым i авалодаць, як даросламу. Але... Ён жа кандыдат у Багi. I ѓжо на гранi пасаду. Не павiнен даваць голас юрлiвасцi.
  Дзяѓчынкi круцiлiся, i Алег, каб адцягнуцца, папрасiѓ iх:
  - Прынясiце нам шашлык з бегемота. Гэта вельмi смачна!
  Дзяѓчыны хорам вымавiлi:
  - Яго яшчэ смажыць трэба.
  Хлапчук адказаѓ:
  - А я пачакаю!
  Дзяѓчаты, круцячы сцёгнамi i мiльгаючы загарэлымi нагамi, пакiнулi пару. Алег адчуѓ палёгку. Але сверб яшчэ вельмi моцны. Гэтулькi ѓ iм гэтых гармонаѓ. Можа, нейкiя лекi прыняць? Бром, гавораць, дапамагае.
  Джэйн прачырыкала:
  - У цябе такi выгляд, нiбы ѓнутры нешта балiць. I ты так на iх глядзiш...
  Алег уздрыгнуѓ i адказаѓ:
  - Гэта так, хваляванне! Сёння дзень выбараѓ. I якая можа звалiцца на плечы адказнасьць.
  Джэйн прапанавала:
  - Давай тады паглядзiм фiльм i паслабiмся.
  I яна ѓключыла экран. Круцiѓся найноѓшы блокбастар. Алег стараѓся адцягнуцца. Але твары жанчын у кiно выклiкалi зноѓ пачашчэнне сэрцабiцце i ѓзбуджэнне. Хлапчук пакутаваѓ ад любоѓнай знямогi. Як, мусiць, пакутуе большасць падлеткаѓ. Але звярнуцца да традыцыйнага спосабу для зняцця невыноснага свербу, не хацелася. Алег лiчыѓ падобнае нiжэй сваёй годнасцi, не павiнен кандыдат у Багi звяртацца да рукаблуддзе.
  Ён павiнен выконваць мараль. I трымаць сябе ѓ руках.
  Але цяжка дужацца са сваiм юным i моцным целам. Як цяжка здушыць у сабе найстаражытны, жывёльны iнстынкт.
  Алег глядзеѓ на касмiчныя бiтвы, на яркiя ѓспышкi, узарваныя дыскалёты.
  Вось , цiкава, чалавецтва адно ѓ сусвеце, цi ёсць нейкiя яшчэ цывiлiзацыi ѓ светабудове? Пакуль такiх, на сто адсоткаѓ пераканаѓчых доказаѓ iснавання iншых мiроѓ i iншапланецян няма. Хоць аб НЛА паведамленняѓ многiя тысячы. I ёсць маса цiкавых матэрыяльных знаходак.
  У тым лiку i металы, якiя можна атрымаць толькi ва ѓмовах вакуума. Канешне ж, гэта вельмi цiкава.
  Вось калi ён Алег стане Богам, то, вiдаць, давядзецца ѓзяць на сябе клопат i аб iншых цывiлiзацыях. Гэта будзе тыпу "Зорных войнаѓ", такiя мiры.
  Падабаѓся Алегу i раман, дакладней серыял, "Армагедон Люцыпара". Там было мноства мiроѓ. I гэтыя мiры заводзiлi да крайнасцi цiкаѓнасць.
  Уяѓлялiся казачныя эльфы i вушастыя гоблiны, выродлiвыя тролi i фаѓны з капытамi. А таксама мноства рознага i iншага.
  Алегу прыгадалася цывiлiзацыя стэлзанаѓ. Як яна ѓзнiкла з гуманоiдаѓ вельмi падобных на людзей i нават якiя маюць з iмi адзiнае паходжанне. Але стэлзаны развiлiся куды хутчэй. Ды i знаходзiлiся яны амаль у самым цэнтры i галактыкi, i iншых цывiлiзацый. I Стэлзанат стаѓ заваёѓваць суседнiя мiры. Пакараючы спачатку планеты, потым сiстэмы, а затым i галактыкi.
  Карцiна захопу планеты Зямля, аказалася вельмi драматычнай. Не, "Армагедон Люцыпара" гэта i зусiм хараство, i цуд з блокбастараѓ. Хацелася б убачыць гэты серыял у экранiзацыi. Такое б атрымалася неверагодны цуд.
  Алег прашаптаѓ:
  Ты, чалавек, заѓсёды марыѓ,
  У глыбiнях космасу знайсцi сабе субрата.
  Ты думаѓ, што прышэлец iдэал,
  А ён пачвара з шалёнага пекла!
  Хлопчык паклаѓ руку на плячо Джэйн i тут жа абцягнуѓ. Жаданне абпалiла яго мацней. I стрымлiвацца больш не было сiлы. Ён счапiѓ зубы i нават пракусiѓ губу. Такое адчуванне, нiбы цябе выварочваюць на дыбе.
  Можа i сапраѓды зняцца ѓ якiм-небудзь рэалiстычным кiно. Напрыклад, у фiльме пра Родзiн Гуда. Там злавiлi хлапчука з гэтай легендарнай банды. Маленькага Джо, вядомага персанажа. I паднялi хлапчука на прэнг. Сталi лупцаваць пугай, патрабуючы прызнацца, дзе знаходзiцца пячора Робiн Гуда. А ён, сцiснуѓшы зубы, не вымаѓляе нi слова. Нават агонь, паднесены да босых ног, не ѓ стане яго разгаварыць.
  Алег падумаѓ, што ён тое, мог бы вытрымаць катаванне распаленым жалезам, але куды пакутлiвей катаванне любоѓным жаданнем.
  Эх , iншапланецяне. Як вас уладкаваць, калi вы ёсць? Хаця навука кажа, што шанцаѓ на самазараджэнне жыцця з неарганiкi, не так ужо i шмат. Тым больш, чым больш складанае рэчыва, тым мацней яго цягне да распаду. I тое, што можа ѓскладнiць неарганiку, яшчэ больш вiдавочна яе раскладзе. А раз так, тое, што можна сказаць аб тэорыi эвалюцыi.
  Як маглi з'явiцца двухполыя iстоты? Гэта вельмi складанае пытанне. Але для Усявышняга стварыць жыццё на пустым месцы, не ѓяѓляе праблемы.
  А наогул, вядома, раней жыццё на Зямлi для чалавека было выключна цяжкае. Калi ѓ дваццаць першым стагоддзi развiлася iндустрыя забаѓ, то ѓ сярэднiя стагоддзi людзi iснавалi ѓ жудаснай галечы. У iх не было нi тэлевiзараѓ, нi кампутараѓ, нi iнтэрнэта.
  Людзi жылi ѓ крайняй нудзе. Ад якой, у пару павесiцца! I для iх рэлiгiя i суцяшэнне ѓ Хрысце было адзiнай уцехай.
  Алег уявiѓ сабе сялянак якiя цiснулi сярпамi жыта. Iх сагнутыя спiны, босыя загарэлыя ногi. Дзяѓчат у даматканых сукенках з пышнымi валасамi. Вецер задзiрае iм сукенкi
  i агаляе голыя ногi, такiя стройныя, моцныя i панадлiвыя.
  Алег прыкусiѓ сабе мову. Боль крыху адцягнуѓ ад цягi. Зноѓ у галаву лезуць дзяѓчынкi. Iх панадлiвыя часткi цела. Ножкi, грудзi, сцягна, асобы, валасы, вушкi, вочкi i гэтак далей. Нiбы насланне.
  Злы дэман шэпча ѓ вуха.
  - Ну, паманi любую дзяѓчынку. З табой усякая ляжа! Не хоча Джэйн, дык знойдзеш сабе iншую. Ты гонар Расii i кумiр многiх мiльёнаѓ.
  Хлапчук не пурытанiн, але даѓ сабе слова, што першай у яго будзе Джэйн. Няхай яшчэ амаль год чакаць. I да дапамогi рук ён нiколi не звернецца. Ён хоча быць Богам, i будзе годным!
  Алег iмкнецца ѓявiць сабе батальную карцiну, каб хоць крыху адцягнуцца ад пажадлiвасцi. Трэба перамагчы сябе i голас плоцi. Вось, напрыклад, урывак i "Армагедону Люцыпара" i вельмi моцны ѓрывак.
   "Ракеты тактычнага ѓзроѓню ляцелi з хуткасцю, блiзкай да светлавога промня. Лiдэр Арметыкi выпарыѓся, ледзь паспеѓшы скончыць фразу.
  На месцы Гашынгтона ѓспыхнула яркае апантанае зарыва святла, затым узнiкла каласальная фiялетава-карычневая кветка. Сем гiперплазменных пялёсткаѓ аддзялiлiся ад асляпляльнага бутона, узляцеѓшы ѓ зааблочныя высi. Яны на працягу дзесяцi секунд ззялi ѓсiмi колерамi вясёлкi, а затым, маментальна пацьмянеѓшы, апалi, пакiнуѓшы толькi велiчэзныя, якiя плаваюць у стратасферы пурпурно-чырвоныя iскры.
  У iмгненне вока дзясяткi мiльёнаѓ людзей згарэлi, разлятаючыся элементарнымi часцiцамi. Тыя, хто былi далей, слеплi i палалi, як жывыя паходнi. Агонь пакутлiва пажыраѓ чалавечую плоць. У людзей аблазiла скура, звярталiся ѓ пыл валасы, абвугвалi чэрапа. Выбухная хваля, як бы гармонiкам, складала хмарачосы, жыѓцом хаваючы многiх, яшчэ нядаѓна такiх жывых i бесклапотных iндывiдаѓ , у распаленых бетонных магiлах. Каманда светлавалосых школьнiкаѓ з Тэхаса, ганяла мяч, па iх прайшла гравiяхваля, пакiнуѓшы толькi попельныя сiлуэты на абгарэлай траве. Бедныя хлопчыкi, аб чым яны думалi ѓ апошнi момант? Можа, звалi маму, або каго-небудзь з герояѓ кiно, незлiчоных камп'ютарных гульняѓ. Дзяѓчынка, якая вяртае з крамы з кошыкам, пайшла на той свет, усмiхаючыся, не паспеѓшы нават крыкнуць. Дзiця проста разляцелася на фатоны, i толькi цудам ацалелая стужачка банцiка кружылася ѓ атмасферным вiхуры. Якiя схавалiся ѓ падземцы людзей, душыла, як мух пад прэсам, тых, хто ѓ гэты час ляцеѓ у самалёце, вiхраслупы геенны зашпурнулi за межы стратасферы, а гэта яшчэ горшы i больш павольны скон, калi ѓ халодным, пажыралым драпежнай пiраньяй рэшткi паветра вакууме, людзi б'юцца галавой аб алюмiнiевыя сцены, а вочы вывальваюцца з арбiт. Смерць зраѓнавала бедняка i мiльярдэра, сенатара i зняволенага, кiназорку i зборшчыка смецця. Здавалася, што мiльёны душ з выццём ляцяць у неба, свет перавярнуѓся, i, магчыма, упершыню людзi адчулi, як тонкая жыццёвая нiтка, i наколькi яны маюць патрэбу адна ѓ адной. Мацi i дзiця задыхнулiся пад завалам, з такой сiлай прыцiснуѓшыся адно да аднаго, што iх адарваць, не маглi б усе сiлы апраметнай.
  Удары iшлi i па iншых месцах планеты Зямля. Галоѓнай мэтай было знiшчыць усе буйныя прамысловыя цэнтры, гарады, пазбавiць чалавецтва ведаѓ, вартасцi, адкiнуць у першабытны стан, ператварыць людзей у дрыготкi статак. Чалавечая тэхнiка была бяссiльная, самыя сучасныя сродкi СПА не маглi нават зрэагаваць на зарады, якiя нясуць смерць усяму жывому. Бiтва ператварылася ѓ бязлiтаснае, татальнае збiццё, анiгiляцыйныя i тэрмакваркавыя падарункi "шчодра" раздавалiся ѓсiм кантынентам.
  З дапамогай электронiкi стэлзаны выбiралi найболей населеныя раёны зямной паверхнi, рэалiзуючы ѓжо даѓно апрабаваную тактыку гнездавога бомбометания. Мiласэрнасць на вайне дарэчы не больш, чым белы халат у шахце. Самая вялiкая ласка да ворага, бязлiтаснасць да сябе пры навучаннi мастацтву вайны!
  Тым часам, тысячы лёгкiх тактычна-планетарных знiшчальнiкаѓ ужо распылялiся па паверхнi, дабiваючы ацалелыя войскi, i, па магчымасцi, спрабавалi захаваць мiрнае насельнiцтва для наступнай эксплуатацыi.
  Знiшчальнiкi з сямiколернай эмблемай (сцяг Iмперыi стэлзанаѓ) люта накiдвалiся на ѓсё, што рухалася i дыхала. Нават суперцяжкiя атамныя танкi i самалёты, падобна матылькам, згаралi ѓ лазерных каскадных промнях, якiя выпускалi адносна невялiкiя аднамесныя або двухмесныя машыны. Страшэнная форма гэтых крылатых монстраѓ не мела аналагаѓ сярод зямных драпежнiкаѓ. Гэта было цэнтр жаху, кашмару i шызоiднай гiперфобii. Каб узмацнiць эфект, стэлзаны ѓключылi вялiзныя трохмерныя галаграмы, якiя тысячаразова павялiчваюць памеры знiшчальнiкаѓ, узмацняючы страх i душачы псiхiку, абаронцаѓ планеты Зямля. Здавалася, што па небе паѓзуць такiя стварэннi, што прыдумаць падобную гiдоту не ѓ сiлах нiводны рэжысёр фiльма жахаѓ. Некаторыя каляровыя праекцыi былi квазiматэрыяльныя i лiтаральна раскiдвалi аблокi.
  Маршал задыхаѓся ад перагрузкi. Не мелы сабе роѓных, цуда-знiшчальнiк уздрыгваѓ ад напругi. Машына дымiлася, выцiскаючы лiмiтавую хуткасць. Генгiр няпроста не адставаѓ, ён працягваѓ наразаць кругi, васьмёркi i шматкутнiкi вакол расiйскага самалёта, з субсветнай хуткасцю разразаючы атмасферу i дэманструючы фантастычную тэхнагенную перавагу. Ад наймацнейшага трэння вакол знiшчальнiка Пурпурнога Сузор'я ѓзнiкла светлавая каронка. Вадзiм зажмурыѓся: вогненнае кольца выядала вочы.
  - Лепш забi мяне, сволач. Хопiць здзекавацца!
  Воѓк зарагатаѓ. Яго было настолькi выразна чуваць, нiбы стэлзан казаѓ праз рупар прама ѓ вуха.
  - Смерць для цябе - гэта акт мiласэрнасцi. А мiласэрнасць, як гаворыць найвялiкшы з найвялiкшых, не павiнна перавышаць межаѓ эканамiчнай выгады.
  Полымяная пералiвiстая бурбалка аддзялiѓся ад знiшчальнiка. Нягледзячы на тое, што маршал iшоѓ на першай касмiчнай хуткасцi, яго машына адразу ѓляцела ѓ агнiсты цэнтр, намёртва завiсшы ѓ нябачным павуцiннi.
  I тут, ты нiбы мушка ѓ слiзi, толькi неверагодна ярка ѓсё iскрыць.
  I перасыпаецца таксама яркiмi, палымнеючымi разрадамi.
  Алег падумаѓ, а што б ён рабiѓ сам, апынiся ѓ такой сiтуацыi. Напэѓна, пастараѓся б загадзя, што-небудзь вынайсцi. Напрыклад, гипермагобластер, каб ударамi суперпрамянёѓ разрэзаць i выпараць мноства зоркалётаѓ. Або яшчэ больш магутная прылада. Напрыклад, гiпертэаядзерную бомбу, здольную не толькi спапяляць, але i ператвараць у розныя iншыя сутнасцi матэрыю.
  Алег надзьмуѓ сабе грудзi: Гiпертэаядзерная бомба гэта гучыць страшна i жудасна! Або, напрыклад, тэахларыяны, такiя часцiцы, што спараджаюць у людзях выбiтныя здольнасцi.
  А можа быць задзейнiчаны i магаядзерны бластэр. Такая зброя стэлзанам i не снiлася. А як рахунак гипертеобластера? Вось гэтая зброя сапраѓдных Надбогаѓ, яна здольная тварыць суперрэальную фантастыку. Гiперцеобластер, гэта тое, што здольна ператвараць мiльярды самых буйных, нават памерамi з Юпiтэр, баявых зоркалётаѓ у незабудкi, або буйна пахнуць ружы.
  Алег падумаѓ, а можа i яму па сiлах хутка будзе стварыць гiпертэабластэр? Тое, што падорыць чалавецтву ѓсемагутнасць.
  А як на рахунак гравiямагii? Гэта распляскае самыя буйныя караблi супернiка!
  Алег шапнуѓ з захапленнем:
  I сiнтэз термокварковый для нас,
  Мабыць, стане прасцей запяканкi.
  Пакажам светавiдам вышэйшы клас,
  Ёсць зоркалёты, там, дзе былi танкi!
  Ён уявiѓ сабе ѓ руках гiпертэабластэр i ѓ думках нацiснуѓ на кнопку. Але потым успамiны сталi куды сумней.
   "Генгiр Воѓк зноѓ засмяяѓся, яго задаволены твар пякельнай праекцыяй расплылася на лабавым шкле. Валуеѓ хацеѓ заплюшчыць вочы, але павекi паралiзавала, хацеѓ плюнуць, але слiна застыла ѓ горле.
  Цяпер ён застылымi вачамi бачыѓ адразу блажэнную пысу, вонкава юнага шчаслiвага стэлзана, i страшную карцiну татальнага разбурэння (яна была бачная ва ѓсiх падрабязнасцях: трохмерныя галаграмы паказвалi яе буйным планам у драбнюткiх дэталях).
  Празрысты кокан мучыѓ душу, а электрашок i пякельны агонь палiѓ вантробы. Аднак, у гэты момант маршалу Валуеву стала не да свайго болю, таму што не было большай пакуты, чым глядзець на жахлiвыя бясчынствы, якiя робяцца захопнiкамi на роднай планеце."
  Блокбастар скончыѓся, пакуль хлапчук успамiнаѓ "Армагедон Люцыпара". Сапраѓды, гэта вiдовiшча хоць крыху адцягвае ад юрлiвых думак.
  Але з'явiлiся дзяѓчынкi, прынеслi шашлык з бегемота. Паколькi горача i вечнае лета, то, вядома ж, лёгка апранутыя. Алег кiнуѓ погляд на поѓныя грудзi спачатку адной, а потым i iншай дзяѓчынкi. Затым, каб крыху адцягнуцца, вымавiѓ:
  - Ану, дзяѓчыны, ну прыгажунi, няхай спявае пра вас краiна!
  Адна з дзяѓчын устала на каленi i паклала сваю рука галёнка хлапчука. Алег адчуѓ ад дакранання моцны штуршок узрушанасцi. I тузануѓся. Дзяѓчына зняла руку i ѓскочыла. З усмешкай вымавiла:
  - Я хацела пылiнку стрэсцi!
  Джэйн прагарлапанiла ва ѓсю глотку:
  - Не смей чапаць майго хлопца! I наогул, прэч ад сюды!
  Дзяѓчынкi кiнулiся бегчы, мiльгаючы голымi пяткамi. А Алег адчуваѓ, што вось-вось яго дасканаласць лопне. Такi парыѓ жадання. Ён рушыѓ кулаком сабе ѓ падбародак. Нават ляснулi зубы. А на падбародку надзьмуѓся сiняк. Алег кiнуѓся да мора. Хутчэй за астудзiць. Як ён з сiняком здасца перад публiкай. Але як пакутлiвы любоѓны жар. Як цяжка зладзiцца з такiм моцным пачуццём.
  У вадзе стала крыху лягчэй. Хлапчук лёг i расслабiѓся. Не думай аб дзяѓчынах. Уявi сабе нешта iншае. Напрыклад, бiтва. Ты на светлавых мячах сячэш з д'яблам. Сатана, нiбы Дарт Вэйдэр, у чорнай масцы. Iдзе сапраѓдны паядынак. Алег здрыгануѓся, Джэйн паказытаѓ яму пятку. Ад чаго зноѓ нарастае сверб.
  Дзяѓчынка з усмешкай вымавiла:
  - Я бачу, як цябе трасе ад жадання. Паступi, як гэта робяць хлопчыкi ѓ перыяд паспявання.
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не! Я не маю на гэта права.
  Джэйн набрала ѓ сотавым старонку i праверашчала:
  - Добра! Галасаванне ѓжо адбылося! Можна паспрабаваць , напрыклад, такi народны сродак.
  Алег адмахнуѓся i заявiѓ:
  - Ды добра! Я змагу сябе трымаць у руках. Галоѓнае, дысцыплiна мыслення!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 23.
  Вынiкi трэцяга тура асаблiвых сюрпрызаѓ не прынеслi. Чакалася, што галоѓныя фаварыты - гэта прадстаѓнiкi Расii i Кiтая, i яны выйшлi ѓ другi тур. Чакалася, што ад ЗША прэтэндэнт таксама моцны i харызматычны, i Арнольд стаѓ трэцiм. Лiчылi, што шматлiкая Iндыя можа паказаць вялiкi працэнт, i яе прадстаѓнiк стаѓ чацвертым. Мусульмане, як заѓсёды, аказалiся раздробленымi i без адзiнага фаварыта. Распылiлi галасы па розных краiнах. Хаця, разам маглi б уяѓляць сiлу i правесцi адзiнага ѓ другi тур, усё ж чацвёртая частка чалавецтва. Iншыя краiны больш за сябе. Алег, зрэшты, вельмi шмат галасоѓ сабраѓ па свеце. Так прадстаѓнiк Расii, параѓнальна невялiкi па насельнiцтве краiны, шмат узяѓ i ѓ Кiтаi, i ѓ Азii, i ѓ Афрыцы, Амерыцы, крыху горш у Еѓропе. Мабыць, найбольш Алег набраѓ менавiта ѓ Афрыцы. Чарнаскурыя, не дамовiѓшыся аб адзiным кандыдаце, упадабалi прыгожага i спрытнага хлапчука сваiм князькам i кiтайцам, якiя таксама пажынаюць плады свайго кiравання.
  Уладзiмiр Клiчко паказаѓ нядрэнны вынiк у Еѓропе. Хоць еѓрапейцы больш аддавалi перавагу сваiм. Вядома, аб адзiным i гаворкi не было. Няблагi вынiк па Еѓропе i ѓ Шварцэнэгера. Арнольд таксама прыстойна сабраѓ у Канадзе i Японii. I вядома ж у ЗША. Але на другi тур у яго не хапiла.
  Не надта дружнае галасаванне iндусаѓ, пазбавiла iх кандыдата трэцяга месца.
  За Алега больш за ѓсё галасавала ѓ тых гарадах, дзе пабываѓ хлапчук, паказаѓшы сваё абаянне. У Расii, зразумела, амаль пагалоѓна за яго. Але другiм аказаѓся, праѓда, з разрывам у дзесяць разоѓ Уладзiмiр Клiчко. Вiдаць, адыграла ролю, што шмат аказалася ѓ Расii этнiчных украiнцаѓ. Ды i на рынгу Уладзiмiр Клiчко глядзеѓся цудоѓна.
  Трэцiм у Расii стаѓ старшыня КНР. Ну, вядома, за кошт кiтайскай дыяспары, яна немаленькая. Мусульмане ѓ асноѓным галасавалi за Алега, а хто не, распылiлi галасы. На чацвёртым месцы ѓ Расii нечакана апынуѓся Шварцэнэгер. Вiдаць, кiношная слава паѓплывала на частку выбаршчыкаѓ. Пятым стаѓ прадстаѓнiк Казахстана, таксама за кошт дыяспары. Далей, малыя долi працэнта.
  Вынiкi падвялi з дапамогай электронiкi хутка. Цяпер справа iшла да кульмiнацыi, праз тры тыднi пасля трэцяга, апошнi чацвёрты тур.
  Там павiнны сысцiся два прадстаѓнiкi: Расii i Кiтая. Прычым, фаварытам аказаѓся прадстаѓнiк Расii хлопчык-вундэркiнд. Занадта вялiкi ва ѓсiм свеце страх перад Кiтаем.
  Ды i не занадта старшыня КНР шчодры ѓ раздачы абяцанняѓ. Не яго гэтую справу заваблiваць выбаршчыкаѓ сабе. Не звыкла для Кiтая праводзiць альтэрнатыѓныя выбары. I змагацца за кожны голас. Так што старшыня КНР выйшаѓ у другi тур за рахунак панкiтайскай салiдарнасцi. Але для перамогi на выбарах, адных галасоѓ кiтайцаѓ не хапае.
  Хлапчук быѓ вельмi папулярны па свеце. I Еѓропа была гатова яго пакахаць. Алег адразу ж вылецеѓ у Берлiн. Трэба, каб еѓрапейцы абавязкова прыйшлi на выбары, а не галасавалi нагамi. А яны ж не надта дысцыплiнаваныя. Але пры гэтым, больш за шэсцьсот мiльёнаѓ галасоѓ. I гэта трэба было сабраць.
  Вядома, трэба абляцець як мага больш краiн i ѓсюды паказаць сябе з лепшага боку. Была небяспека нiзкай яѓкi, тады за кошт дысцыплiнаванасцi i патрыятызму можа перамагчы кiтаец. Цi, наогул, прагаласуе менш за палову насельнiцтва зямнога шара i выбары Бога не адбыцца. I што тады? Пачынаць усё спачатку? Але цi вытрымае чалавецтва зноѓ месяцы хаосу i бардаку, якiя суправаджаюць самыя дэмакратычныя выбары за ѓсю гiсторыю планеты.
  Адны кандыдаты ѓ Багi з лiку зняволеных столькi галаѓнога болю дастаѓляюць. I дзецi не жадаюць вучыцца, а працоѓныя працаваць. I алiгархi многiя мiльярды ѓ перадвыбарную кампанiю ѓкладаюць. I шмат усякага лайна на паверхню выплюхваецца. Тут, вядома, усiм жадаецца канчаткi бардака.
  Калi, нарэшце, ва ѓсiх мары спраѓдзяцца? Алег выступаѓ шмат i абяцаѓ залатыя горы i кiсялёвыя рэкi з шакаладнымi берагамi.
  Хлапчук абяцаѓ горы кампутараѓ, машын, яхт, зоркалётаѓ, шакаладу. Магчымасць пiць, не выпрабоѓваючы пахмелля.
  I, вядома ж, дэманстраваѓ свае здольнасцi. У прыватнасцi, распавёѓ на мове арыгiнала Гётэ яго "Фаѓста". Так энергiчна выступаѓ хлопец. I немцы былi ѓ захапленнi, лiтаральна бiлiся ѓ экстазе. А хлапчук усё заводзiѓся. Але доѓга ѓ Берлiне не пабудзеш. Трэба ѓсе Еѓрапейскiя сталiцы абляцець у фарсiраваным рэжыме, каб нiхто не пакрыѓдзiѓся.
  Алег ведаѓ у дасканаласцi чатырнаццаць моѓ, але асобныя фразы вывучыѓ у куды большай колькасцi народаѓ. I заѓжды звяртаѓся ѓ кожнай краiне на роднай мове. I гэта падабалася народу.
  Алег карыстаѓся нязменным поспехам у Еѓропе. Яго выява хлапчука ѓ кiмано, а то яшчэ ѓ адных шортах, дэманстраваѓ модную ѓ Еѓропе раскаванасць. У адрозненне ад жорсткага i палачнага Кiтая.
  Алег, зрэшты, не прамiнуѓ заѓважыць:
  - Хто не прыйдзе на выбары, не зловiць свайго шчасця! А хто прыйдзе, той атрымае ад мяне падарунак на мiльярд долараѓ на ваш выбар. Бог не скнара - прасi больш. I Ён усемагутны - не бяднее рука таго, хто дае!
  Будзьце кавалямi свайго шчасця, не адыходзячы ад наѓтбука!
  Еѓропа ѓ захапленнi. Алег стаѓ для яе кахання кумiрам. Стаѓ чымсьцi такiм, што нельга параѓнаць нават з Мiкi Маѓсам, або з Дартам Вэйдэрам. А нешта ѓвогуле касмiчнае.
  Алег у Швейцарыi, зразумела, паказаѓ i сваё ѓменне страляць з лука. Прычым, нацягваѓ цецiву не толькi рукой, але яшчэ i нагой. Гэта вельмi спрытна, босыя пальцы хлопчыка чапляюцца за лёску i нацягваюць, а сам Алег стаiць на руках. Потым выпускае стралу, i яна трапляе проста ѓ яблык. Ну чым не Вiльгельм Тэль! Швейцарцы, зразумела, у захапленнi.
  Ён, заадно, з задавальненнем прабегся басанож па снежку ѓ гарах. I пракацiѓся i на лыжах.
  У Швейцарыi Алег крыху затрымаѓся даѓжэй. Хоць трэба наведаць яшчэ i Афрыку, i Канаду i шмат чаго яшчэ. Яму падалi рэактыѓны знiшчальнiк, i ён панёсся галопам па Еѓропах i iншым краiнам.
  У Iспанii, вядома ж, была карыда. Толькi з чорным турам. Як заѓсёды эфектна i прыгожа. Потым у Марока, памераецца сiламi са сланом. I гэтак далей. Усё для працы на папулярнасць. А расейскiя самалёты раздаюць гумманiтарку, дакладней скiдаюць розныя падарункi. I без усялякiх цырымонiй i перадаплат.
  А таксама раскiдвалi шматлiкiя каляровыя здымкi з Алегам i надпiсамi на роднай мове. А да кожнага здымка прымацавана цукерка.
  Мясцовыя лiдары таксама падтрымалi Алега. Нiкому не хацелася iсцi ѓ кiтайскае рабства. Усе былыя кандыдаты ѓ Багi падтрымалi расiянiна!
  У Афрыцы тое ж самае. Арнольд Шварцэнэгер заявiѓ:
  - Я выбiраю маладосць i прагрэс! Галасуйце за Алега Грабачэнку.
  Уладзiмiр Клiчко, таксама падтрымаѓ юнага прэтэндэнта:
  - Мы браты-славяне, ды будзем дружныя! Ды будзем усё разам! Ды будзе з намi родны Бог!
  Чарнаскурыя з задавальненнем лопалi гуманiтарную дапамогу. I прымалi расейскiх агiтатараѓ. А Алег нават у Нiгерыi правёѓ драматычны паядынак са львом. Вядома, гэта рызыкоѓна, але чым хлопчык не Тарзан?
  I леѓ аказаѓся забiтым, хоць крыху i падрапаѓ яго. Такi вось магутны аказаѓся звер. I з яго спусцiлi шкуру.
  Алег вырашыѓ сабе зрабiць шорты са скуры льва. Што зрабiла хлопчыка яшчэ больш эфектным. Такi iмпазантны падлетак атрымаѓся. Уся Афрыка яго пакахала, а кiтайскi агiтатараѓ сустракалi камянямi.
  Хлапчук, пранёсшы па Афрыцы нiбы метэор. Потым арабскiя краiны. Тут складаней за ѓсё. I Кiтай арабы не любяць, але i да Расii стаѓленне насцярожанае.
  Алег паабяцаѓ кожнаму па тузiне гарэмаѓ, шмат палацаѓ, яхты, залатыя ѓ дыяментах упрыгожваннi. На фоне вельмi стрыманых абяцанняѓ кiтайцаѓ выглядала гэта вельмi эфектна.
  I Алег дэманстраваѓ, як ён умее страляць адразу з пяць стрэльбаѓ. Выкарыстоѓваючы i рукi i ногi, i язык! Што, зразумела, вельмi эфектна i нават эфектыѓна, паражаць ворагаѓ.
  Хлапчук зрабiѓ сапраѓдны фурор. I арабы пакахалi яго, збiраючыся на сустрэчы мiльёнамi. I клялiся за яго галасаваць. I аддаць усе галасы.
  Хлапчук пабываѓ у шэрагу iсламскiх краiн, у тым лiку i Карачы. У гэтай сталiцы, дакладней, у самым буйным горадзе Пакiстана Алег глытаѓ полымя i паказваѓ фокусы.
  Потым Iндыя. Самая вялiкая па насельнiцтве краiна пасля Кiтая. I тут галасы iндусаѓ вельмi важныя. I Алег стараѓся ва ѓсю. Нават
  лётаѓ над Дэлi i iншымi гарадамi ѓ позе лотаса. I рассыпалi падарункi i розныя прэзенты. I вядома ж мноства гуманiтаркi. Асаблiва ежы. Бо iндусы канкрэтна недаядаюць.
  Алег праспяваѓ ва ѓсю глотку:
  - Каравай, каравай! Каго хочаш, выбiрай!
  I такi чароѓны хлопчык усiх пакараѓ i паглынаѓ увагу сусветных СМI. Алег прайшоѓся па тонкай, рэжучай босыя ногi дроце над прорвай у Гiмалаях i заслужыѓ сабе мянушку - бясстрашнага Творцы. Канешне, кiтайскаму старшынi такое было не пад сiлу. Стомленыя ад дыктатуры адной партыi, кiтайцы з радасцю сустрэлi хлапчука ѓ шортах з iльвiнай шкуры.
  Мiльёны жыхароѓ паднябеснай iмперыi з лямантамi весялосцi выпраѓлялi хлапчука-вундэркiнда. Яны спявалi песнi i бiлi ѓ далонi. Iм хацелася мары аб свабодзе. I яны накiроѓвалiся за басаногiм, мускулiстым хлопчыкам, якi вядзе iх да райскай мары. I Алег зiхацеѓ, дэманстраваѓ здольнасцi i магчымасцi тытана.
  I Кiтай лiтаральна заводзiѓся. А Алег шмат спяваѓ i выступаѓ. Размаѓляѓ на кiтайскай i цытаваѓ усiх мудрацоѓ паднябеснай iмперыi. Ды куды да яго сумнаму старшынi КНР. Не, хлопец зачараваѓ, асаблiва калi паабяцаѓ, што ѓсе кiтайцы будуць надзелены разнастайнымi ведамi.
  Хлапчук праспяваѓ на чыстай кiтайскай мове:
  - Калi б не было школ, да пячоры з iкламi дайшоѓ. А зараз ёсць вялiкая прытомнасць, i пануе мудрае веданне!
  Алег працягваѓ калясiць па Кiтаю, лётаючы з галаграмамi над гарадамi. I народ паднябеснай iшоѓ за iм, лiтаральна лунаѓ.
  Алег праспяваѓ таксама на кiтайскай:
  - Паверце хлопчыку вельмi вучонаму, не пракопчанаму. Што жыць па-ранейшаму нельга. Кiтайцы ѓсе мае сябры! Выстаѓлены рахунак - набегла пеня!
  Алег у Шанхаi паказаѓ скачкi праз кольцы i на памяць працытаваѓ цэлы том Канфуцыя. I пасля чаго паляцеѓ у Карэю.
  I там яго чакалi з распасцёртымi абдымкамi. Ён разбiваѓ дошкi i цэглу, зламаѓ некалькi бярвення, разбураѓ рукамi i нагамi лёд. I пры гэтым, зразумела, спяваѓ:
  
  - Вось вам падарунак, удар пройдзе па гiтары!
  I таксама, як разаб'е гiтару ѓ скачку! Вельмi цiкава глядзець такое шоу.
  А далей Японiя.
  Тут ён прадэманстраваѓ вынайдзеныя iм цуды тэхнiкi. У прыватнасцi робатаѓ, якiя выконвалi розныя каманды i прыносiлi тыя цi iншыя прадметы. Потым робаты паляцелi, з вялiзным эфектам дэманструючы вышэйшы клас.
  Алег спяваѓ на японскай i пагуляѓ мускуламi. I яго мышцы - ну прама маленькi нiндзя. Гэта баец проста супер. А хлапчук размаѓляѓ на Японскай i цытаваѓ японскiх мысляроѓ. I яго аб'явiлi сапраѓдным Богам.
  Ну, японцам не за кiтайцаѓ жа галасаваць. Яны iх вельмi баяцца!
  I самураi ѓрачыста клялiся:
  - Японiя з табой! Мы ѓсе будзем галасаваць за цябе на выбарах Бога!
  А робаты ѓ адказ яшчэ i спявалi. I гралi музыку, лёталi, пускалi галаграмы.
  Хлапчук праспяваѓ:
  - Забытыя клопаты, стаѓ шчаслiвым век! Укалываюць робаты, а не чалавек!
  Алег абяцаѓ, што хутка Японiя атрымае такiх робатаѓ, што стане уладаром светабудовы.
  Потым палёт у Амерыку. Тут, вядома ж, найважнейшае. Алег прыбыѓ у Галiвуд, спынiѓшыся ѓ Лос-Анджэлесе. Там ён столькi цiкавых трукаѓ вытварыѓ. У прыватнасцi, нават ездзiѓ на матацыкле i страляѓ з аѓтаматаѓ з пяцi кропак.
  Потым хлапчук лётаѓ на самалётах i дэманстраваѓ вышэйшы клас! У iм столькi энергii i спрыту.
  Была сустрэча са Шварцэнэгерам. Зразумела дружалюбная, i скончылася заклiкам галасаваць за рускага хлапчука. Тым больш, што перамога кiтайца пагражала Амерыцы вялiзнымi непрыемнасцямi. Будуць потым кiтайцы бiць усiх запар палкамi. Гэта iх крэда! А чаго жадаюць амерыканцы? Хлеба, вiдовiшчаѓ, бяспекi i магчымасцi рабiць, што жадаеш. I тут iм, вядома ж, жадаецца выратавацца ад кiтайскага парадку. I ад бамбукавых палак па жываце. I куды ад гэтага падзенешся? Толькi галасуй за дзiця, якое з'яѓляецца сiмвалам свабоды!
  А выбары i барацьба за галасы працягваюцца. Алег наведаѓ i Канаду. Там пракацiѓся на крызе. I асядлаѓ белага мядзведзя. I на iм праехаѓся i нават паскакаѓ нiбы зайчык. I, вядома ж, i тут узняѓ свой рэйтынг.
  I тут яго чакаѓ трыѓмф. Потым палёт у Нарвегiю, паляванне на рыб. Забойства iх штыком. Потым у Швецыi i Фiнляндыi. I таксама экстравагантныя, але вельмi дасцiпныя, якiя дэманструюць вельмi вялiкi запал арыгiнальнасцi.
  Карацей кажучы, Алег амаль без сну насiѓся па ѓсiм свеце. I дабiѓся вялiзнага запасу трываласцi.
  Ён так стамiѓся, што заснуѓ проста ѓ самалёце. I яму прыснiлася,
  быццам ён апынуѓся ѓ палоне, ператварыѓшыся ѓ Мальчыша-Кiбальчыша. I яго там катуюць.
  Вось Хлапеч-Кiбальчыш стаiць перад буржуямi, i яны яго дапытваюць.
  - Выдай нам сваю галоѓную таямнiцу! Раскажы сакрэты!
  А Мальчыш-Кiбальчыш смяецца ѓ твар. I прамаѓляе:
  - Не даведаецеся вы нiякай таямнiцы!
  Варта ѓдар па патылiцы. З хлапчука збiваюць будзёнаѓку. I заломлiваюць руку.
  Галоѓны буржуiн загадвае:
  - Спрабаваць Кiбальчыша i вырваць галоѓную ваенную таямнiцу.
  Да хлапчука далучаюць электроды. Да ног, да рук. I ѓсякаюць ток. Поѓны разрад пракатваецца па камандзiру дзяцей. I такi боль, што лопаюцца жылы i закiпае кроѓ у венах.
  Хлопчык-Кiбальчыш сцiснуѓ зубы i пракусiѓ губу. Яго цела скаланаецца ад болю. Хлопчык трывае i цяжка дыхае. З яго капаюць расiнкi поту. Да босых ног хлопчыка падносяць жароѓню, а ѓ грудзi ѓтыкаюць распаленыя iголкi. Хлапчук-Кiбальчыш пачынае цiха стагнаць.
  А каты равуць проста ѓ вушы:
  - Будзеш казаць? Будзеш казаць?
  Хлапечы-Кiбальчыш адказвае:
  -Не! Вы мяне не прымусiце!
  Кат распаляе абцугi i пачынае ламаць хлопчыку пальцы на нагах. Робiць ён гэта марудна, але вельмi ѓпэѓнена. Здаровы дылда, дзiцячыя пальчыкi трэскаюцца, пахне пякучым.
  Хлопчык-Кiбальчыш крычыць:
  - Не скажу! Усё роѓна не скажу!
  Хлапчуку падносяць распаленае жалеза да твару, пачынаюць прыпякаць шчокi.
  Алег прачнуѓся i выгукнуѓ:
  - Чорт пабяры! Ну i здаюцца такiя вось кашмары!
  Ох, лепей у соннiк не глядзець.
  Хлапчук наведаѓ i Лацiнскую Амерыку. Там вельмi цiкавыя трукi паказаѓ з жырафамi i страѓсамi. Напрыклад, ухiляѓся ад удараѓ ног гiганцкiх птушак.
  I тут як заѓсёды трыѓмф i найлепшыя паказчыкi сярод спартсменаѓ лацiнаамерыканскiх краiн.
  Атрымаѓ Алег i дабраславеньне ад Рымскага папы. Вядома, Ватыкану блiжэй прадстаѓнiк хрысцiянскай краiны, чым Кiтай, большай часткi атэiстычны цi паганскi. Пантыфiк па традыцыi памыѓ ногi хлапчуку i, выцершы ручнiком, пацалаваѓ у пятку. Потым пажадаѓ перамогi i справядлiвага ѓпраѓлення.
  Алег з гэтым пагадзiѓся i заявiѓ, што царква была i будзе ѓ пашане. Зразумела, яшчэ раней аб падтрымцы заявiлi ѓсе Праваслаѓныя патрыярхi. Сапраѓды, кiтайская экспансiя многiх палохала. Алег выглядаѓ проста анёлам з крыху залацiстымi валасамi. Вядома, шмат каму падабаѓся гэты тынэйджэр.
  Наогул, папулярнасць падлетка сярод дзяцей зразумелая i вытлумачальная. Але i дарослыя галасавалi i падтрымлiвалi дзiця, так iм ужо надакучылi палiтыканы.
  А анёльскае тварык Алега, мускулiстае моцнае цела, выклiкалi давер. А ягоныя здольнасцi? Ну як такога не пакахаць!? Можа, i няма нiчога дзiѓнага, што хлопчык стаѓ сусветным кумiрам? Розуму i ведаѓ у яго - акадэмiкi пазайздросцяць. А сiлы - лепшыя спартсмены свету.
  Праѓда, Алег у нечым хiтраваѓ. Ён выкарыстоѓваѓ спецыяльныя батарэйкi, якiя ѓ некалькi разоѓ павышаюць хуткасць i сiлу, i рэакцыю цела. Самi батарэйкi з бiятокам маленькiя i зашытыя пад скуру. Але сiлу даюць звышчалавечую. Вось чаму хлопчык паказваѓ у сiле фенаменальныя, звышчалавечыя вынiкi.
  Але ж гэта так эфектна! I таксама дэманструе генiяльнасць дзiцяцi. Алег зноѓ усiх дзiвiѓ. I перамагаѓ тыграѓ, i быѓ у многiх краiнах.
  Вось i Аѓстралiя iм наведана. Там ён абагнаѓ кенгуру i скокнуѓ куды далей, чым гэтыя легендарныя жывёлы. I наколькi гэта спадабалася мясцовым.
  Зрэшты, яны, мусiць, i так упадабалi бы рускага кiтайцам. Але затое такiя скачкi, хiба ж яны не паказчык звышчалавечай сiлы? I тое, што хлопчык лётае, нiбы Пiтэр Пэн. I такi абаяльны. А колькi замежных моваѓ ведае.
  I такая ѓ яго памяць...
  Алег нават праспяваѓ:
  - Гэтая памяць верце людзi! Гэтая памяць верце людзi! Усёй Зямлi патрэбна! Калi мы вайну забудзем! Калi мы вайну забудзем... Iзноѓ прыйдзе яна! Гэтая памяць, верце людзi, усёй зямлi патрэбна! Гэтая памяць, верце людзi, усёй зямлi патрэбна.
  I прыгожа прайшлi фенаменальныя тэледэбаты ѓ шоу. Зноѓ хлапчук дэманстраваѓ вастрыню мовы, i фенаменальную адоранасць.
  Некалькi мiльёнаѓ лайкаѓ за адны суткi атрымаѓ.
  А потым паядынак на пальчатках з Джошуа. Наймацнейшы суперцяж свету, супраць дзiцяцi. Але Алег быѓ вельмi ѓпэѓнены. Бо на яго баку сiла навукi. А што Джошуа? Хутчэй за проста гара цяглiц!
  Алег выйшаѓ на рынг. Але не спяшаѓся бiць. Яна спрытна адхiналася ад удараѓ магутнага суперцяжа. А затым рушыѓ у падбародак - але з разлiкам накдаѓн.
  Магутны Джошуа ѓпаѓ, але змог падняцца. Зноѓ накiнуѓся на хлапчука, грамiла быѓ у лютасцi. Алег прапусцiѓ удар у грудзi, але адскочыѓ як мячык. А потым рушыѓ у скронь. Джошуа зноѓ упаѓ, i тузаѓся нагамi, нiбы паралiтык.
  Алег са смехам праспяваѓ:
  - Усё ж жыць добра, усё ж жыццё добрае!
  Джошуа з цяжкасцю падняѓся, але дрэнна трымаѓся на нагах. I суддзя спынiѓ паядынак. Вядома, тут тытул не разгульваѓся. Ды i наогул Алег непаѓналетнi. Але абсыпаны дыяментамi пояс хлапчуку ѓручылi.
  Пацан-каратэ яшчэ больш дадаѓ у папулярнасцi. Ён стаѓ вiдавочным фаварытам апытанняѓ. Асаблiва ѓ iнтэрнэце. Старшыня КНР карыстаѓся падтрымкай амаль выключна ѓ Кiтаi, i тое не безумоѓнай. Многiя кiтайцы хацелi перамен i жадалi аддаць свой голас Алегу. Ды пры кампартыi ѓ апошнiя гады стала сытней, але свабоды вiдавочна не хапала. Асаблiва сэксуальнай. Ды i дужанне з карупцыяй занадта шматлiкiх службоѓцаѓ пакрыѓдзiла i пасеяла страх.
  Надакучылi таксама i выбары з загадзя вядомым вынiкам, калi адна партыя ѓжо семдзесят гадоѓ ва ѓладзе. Можа кiтайцам i хапала хлеба, але не хапала вiдовiшчаѓ. I не даставала свабоды выбару. Яны зайздросцiлi Расii, дзе ѓ 2018 годзе было столькi кандыдатаѓ, што нават ледзьве не адбыѓся другi тур. I гэта нягледзячы на наяѓнасць вiдавочнага фаварыта.
  Кiтайцам таксама надакучыѓ усеагульны страх, тое, што нельга лаяць уладу, i празмерная унiфiкацыя. Ды i новая буржуазiя, хацела палiтычных свабод.
  Хай хаця б такiх, як у Расii. Калi i шоу Салаѓёва ёсць, i iншыя перадачы, куды запрашаюць апазiцыю. Сумна па частцы палiтычных шоу ѓ Кiтаi. Няма такiх выбараѓ як на Захадзе i ѓ Расii. I вядома, дэфiцыт на вiдовiшчы адбiваецца.
  Не хлебам адзiным жывы чалавек. А iншыя народы таксама жадаюць вiдовiшчы. Для ЗША i Захаду, Алег гэта мiлы хлапчук, вядома ж, лепш, пажылога кiраѓнiка Кiтая. I яшчэ такi дзяцюк абаяльны i любiць Галiвуд.
  Алег сапраѓды вельмi кахаѓ амерыканскiя мультыкi, асаблiва Дыснею. Як там хараство. I чаму б не зрабiць галаграмы з мульцяшкамi пускаючы iх па iм Нью-Ёрка. I не выпiць Колы!
  Вядома, для Амерыкi хлопчык стаѓ сваiм кумiрам! I да таго ж iснуе на Захадзе меркаванне, што расiйская моладзь больш лiберальная. Ды так яно ѓ сутнасцi i ёсць!
  Алег набраѓ рэйтынгi, ад Афрыка да Ледавiтага акiяна. I стаѓ такiм папулярным, што яго ведалi нават немаѓляты. Добры хлапчук, вялiкi генiй.
  Хлапчук пабываѓ i ѓ Сiнгапуры. Тамака яна вырабiѓ сапраѓдны фурор, што зрэшты, вiдавочна. I атрымаѓ вышэйшы дзяржаѓны ордэн. Потым пабываѓ у Тайландзе.
  Тут, канешне ж, зноѓ шоу. Выклiк чэмпiёна свету па тайландскiм боксе. Ды яшчэ i суперцяжа.
  Што ж Алег ведаѓ, што народу трэба - хлеба i вiдовiшчаѓ! Апошняе ён даѓ! А хлеба? Так нiхто асаблiва ѓ свеце не галадае. Пануе лета i цудоѓнае надвор'е, ураджаi б'юць рэкорды. Так што хочацца пацешыцца.
  Алег Рыбачэнка шмат выступаѓ i пазiраваѓ. Але бой з тайландскiм чэмпiёнам гэтае асаблiвае выпрабаванне. Хлапчук яго вытрымаѓ з гонарам. Змагаѓся як герой i высек грознага з двух удараѓ.
  Што зноѓ зрабiла пацана сапраѓднай зоркай Азii. Калi яшчэ ѓ Тайландзе хто i сумняваѓся, то зараз усе былi за Алега. I бурна вiталi юнага чэмпiёна свету.
  Няхай нават i неафiцыйнага! А мясцовыя дзяѓчаты выконвалi танец. Яны агалялiся пад спакойную мелодыю.
  Алег некалькi адрэгуляваѓ бiятокi i не так ужо моцна ѓзбуджаць сэксуальна. Але выгляд аголеных, асмуглых целаѓ, зноѓ абудзiѓ у яго жаданне. I хлапчук мiжволi пачырванеѓ. Але ён трыѓмфатар, што не кажы!
  На галаву Алега ѓсклалi карону. I гэта было вельмi ганарова i радасна для яго.
  Потым дзяѓчына на каленях памыла хлопчыку ногi. Алег вельмi хацеѓ узяць яе сабе, але так-сяк справiѓся з парывам. Але яму ѓсё менш хацелася стрымлiвацца.
  Можа i сапраѓды, залiшне жывучы ѓ людзях прымхi. А ѓ Тайландзе норавы на рэдкасць вольныя.
  Пацан выпiѓ какосавага малака, i пакiнуѓ гэтую гасцiнную краiну. Пасля зноѓ разлёты. Iнданезiя - краiна тысячы выспаѓ. Таксама шоу i дэманстрацыя ѓмення.
  Хлопчык i там блiснуѓ ведамi i сiлай. У прыватнасцi бiѓся з насарогам.
  А гэта таксама выдатны подзвiг. Магутны ѓдар круглай, хлапечай пяткай, i рог збiты.
  Алег праспяваѓ у радасцi:
  - Насарог, рог, рог iдзе... Кракадзiл, дыѓ, дыл, плыве! Ды i я не ляжу, а як горды леѓ блукаю!
  Спрытна дзяцюк сябе пазiруе. I на самой справе, гэта не дурня, а нейкая супернiндзя чарапашка.
  У Iнданезii гарадоѓ шмат i ѓсё не абскачаш. Але i там засвяцiѓся юны сокал.
  I рускаму вiцязю ѓручылi чарговую ѓзнагароду. I сапраѓды, заслужыѓ.
  Хлапчук таксама згуляѓ тузiн блiцпартый з чэмпiёнам свету па шахматах.
  Выйграѓ у знакамiтага чэмпiёна. Паказаѓ сваю сiлу! У тым лiку i iнтэлекту.
  А чым хлапчук не генiй? Ды яшчэ i ѓласныя шахматы, на чатырыста клетак, вынайшаѓ. Чым не гулец? Усiм гульцам гулец!
  А чаму б яшчэ i ѓ шашкi не згуляць? Таксама цiкавая i не жартоѓная гульня.
  Алег, такiм чынам, заахвоцiѓся да выбiтнай iнтэлектуальнай элiты. I зноѓ стаѓ ганаровым госцем усiх праграм.
  А з кампутарам згуляць? Калi ласка!
  Хлапчук дэманстраваѓ навыкi, i сваю якая расце сiлу. А што яму шахматны кампутар? У яго свая электронiка ёсць!
  Алег усё выступаѓ i дэманстраваѓ унiкальныя атракцыёны. Напрыклад, хлопчык даѓ сеанс адначасовай гульнi на тысячы дошак. I хадзiѓ пры гэтым на руках, а фiгуры перастаѓляѓ босымi пальцамi сваiх моцных i загарэлых ног.
  I ѓсё гэта рабiѓ вельмi ѓпэѓнена, i вельмi спрытна. Нiбы i сапраѓды гулец сусветнага ѓзроѓню.
  I быѓ хлапчук занесены ѓ кнiгу рэкордаѓ Гiнэса. I пры гэтым усе тысячу партый выйграѓ!
  Ну чым не гулец? Усiм гульцам гулец!
  Пацан-вундеркинд праспяваѓ:
  - А ѓ моры сыходзяць, хлопцы лiхiя... Марская стыхiя, вялiкая стыхiя!
  Хлапчук дзейнiчаѓ усё больш актыѓна, i не спаѓ начамi. Хоць у галаве i гуло.
  Уначы напярэдаднi галасавання дзяцюк адключыѓся. Снiлася яму нешта не самае прыемнае.
  Гэта быѓ мiр, у якiм перамагла фашысцкая Нямеччына. Гiтлер заваяваѓ усе краiны, у тым лiку i сваiх былых саюзнiкаѓ - Iталiю i Японiю.
  Пачалося ѓстанаѓленне сусветнага новага парадку. У прыватнасцi, са скарачэння непатрэбнага насельнiцтва.
  Многiх пусцiлi ѓ печ i на гузiкi. Iншых звярнулi ѓ рабоѓ. Пачалiся маштабныя будоѓлi. Развiвалiся тэхналогii, якiя вучоныя з усяго свету рабiлi ѓ канцлагерах.
  Пачалася касмiчная экспансiя. Пасля смерцi Гiтлера рэжым некалькi памякчэѓ. Рабам дазволiлi мець сем'i i будаваць сабе домiкi.
  Панаваѓ жорсткi парадак, i практычна знiкла злачыннасць. Голаду не было даѓно. Бо сельская гаспадарка развiлася, а колькасць насельнiцтва пад кантролем. Большасць хвароб лiквiдавана.
  Узнiк свет, у якiм дамiнавалi немцы, потым арыйскiя народы.
  Паступова правы астатнiх нацый пашыралiся. Зьявiлася нават падабенства альтэрнатыѓных выбараѓ.
  У матэрыяльным плане людзi жылi праз пяцьдзесят гадоѓ пасля ѓсталявання сусветнага парадку параѓнальна нядрэнна. У кожнай сям'i быѓ тэлевiзар i радыё, усе былi сытыя, амаль ва ѓсiх аѓтамабiлi, i нiякага беспрацоѓя.
  Эканомiка планеты развiвалася па плане. Немцы рэгламентавалi ѓсё i ѓся. Па сiгнале ѓсё рабiлi зарадку. Насiлi спецыяльнае адзенне, i хадзiлi строем.
  Усе вулiцы былi чыстыя, iдэальна роѓныя. Парадак дамiнаваѓ ва ѓсiм. Усе, у тым лiку i багатых немцаѓ, жылi па рэжыме. Ежы прычым разнастайнай удосталь, але з алкаголю толькi пiва i тонiк. Цыгарэты i зусiм пад забаронай. Затое легальная прастытуцыя. А за гомасэксуалiзм - смяротнае пакаранне. Жанiцца для ѓсiх стала абавязковым правiлам, але затое не забаранялася схадзiць на бок мужчыну да жанчыны, а жанчыне да мужчыны.
  Праводзiлася i генетычная селекцыя. Хваробы амаль поѓнасцю знiклi. Нават праводзiлiся працэдуры амаладжэння. Адбiлася тое, што над жывымi людзьмi праводзiлi эксперыменты ѓ канцлагерах, што спрыяла развiццю навукi i медыцыны.
  Такi ѓзнiк свет, у якiм чарнаскурыя мелi асобныя кватэры з тэлевiзарам, i разнастайнае харчаванне. I не ведалi аб вiрусе Эбала. I ѓ якiм немцы нават генералiтэт былi змушаныя рабiць па ранiцах разам са ѓсiмi пад музыку зарадку.
  Ужо былi селiшчы на Месяцы, Марсе, Венеры, спадарожнiках Юпiтэра. Такi вось свет казарма, з некаторымi бачнымi выбарамi. I фюрэрам нашчадкам Гiтлера на чале... Жуд вядома ж...
  Але як гэта атрымалася? Спрацавалi тры выпадковасцi: японцы перамаглi па Мiдуэй, Роммель адразу ж развiѓ наступ пасля падзення Талбука, а Гiтлер не стаѓ паварочваць чацвёртае войска на поѓдзень ад Сталiнграда. I атрымалася такое ... Казарма, парадак, стабiльны i развiваецца свет!
  Алег прачнуѓся i перахрысцiѓся:
  - Зноѓ нейкiя антыѓтопii зняцца! Добра яшчэ, што не ядзерная вайна! А то былi б кучы крумкачоѓ i трупаѓ.
  Хлапчук адчуѓ у сабе жудасную стомленасць. Добра што ён зноѓ у Расii.
  Эх, было б лепш, каб СССР захапiѓ бы ѓвесь свет. Цi быѓ на гэта шанец?
  Хлапчук не мог сказаць вызначана. Але не будзь у Амерыкi атамнай бомбы. Не напады Гiтлер у сорак першым, а iдзi на Брытанiю, а ѓ Сталiна хапi розуму ѓрэзаць фашыстам у тыл. I шмат iншых калi...
  Аб Божа, ну чаму свет не аб'яднаѓся?!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 24.
  Чацвёрты тур, якi, як спадзявалiся ѓсе людзi на планеце Зямля, стане апошнiм, праходзiѓ пад строгiм Божым кантролем. Мiльёны анёлаѓ нябачна сачылi за галасаваннем. Можна было ѓ скрыню бюлетэнь апусцiць, цi паставiць лайк у кампутары. Прагаласаваць праз сотавы эсэмэскай, цi нават простым спосабам тройчы прамаѓляючы: - Хачу, каб Богам стаѓ вось гэты...
  Самая дэмакратычная форма выбараѓ. Галасавалi i зняволеныя, i малыя дзецi. Усё падпарадкавана найвышэйшай форме дэмакратыi.
  Алег, перагружаным бяссоннымi начамi i бiятокамi, ледзь нацiснуѓ на лайк, аддаючы свой голас самому сабе, i заснуѓ прама на каленях Джэйн.
  Дзяѓчынка таксама прагаласавала за яго. Яна пагладзiла сваё каханне па зблытаным валасам. Стамiѓся генiяльны хлопец.
  Парк, зразумела, ахоѓваѓся. Ды i анёлы не дазволяць забiць кандыдата ѓ Багi. I не проста кандыдата, але яшчэ i фiналiста выбараѓ.
  Так што хлопчык можа паспаць спакойна. Ён прарабiѓ каласальную працу.
  I не спаѓ ужо шмат сутак запар, усё агiтаваѓ за сябе. I ѓся краiна куды больш увагi надавала выбарам Бога, чым абранню прэзiдэнта Расii.
  Але i выбары кiраѓнiка дзяржавы ѓ самым разгары. Ужо многiя прайшлi рэгiстрацыю i сабралi подпiсы. Вылучэнцаѓ, як нiколi, шмат. Яно i зразумела, калi хлопчык стаѓ Усявышнiм, то можа быць i мне павязе.
  Або амаль стаѓ. Але Алег вiдавочны фаварыт гэтых выбараѓ, самых галоѓных выбараѓ у сусвеце. I ѓсё прадракаюць яму перамогу!
  На выбарах прэзiдэнта Расii пакуль яѓнага фаварыта няма. Кандыдат ад левых сiл i прадстаѓнiк партыi ѓлады, -у дадзеным выпадку гэта прэм'ер i выконваючы абавязкi прэзiдэнта, iдуць ноздра ѓ ноздру. Мабыць, нават у левага кандыдата рэйтынг вышэйшы будзе.
  Але розных ахвочых так шмат, што другога туру не пазбегнуць. А там шмат што вырашаць галасы iншых кандыдатаѓ у прэзiдэнты, i будзе прастора для гандлю.
  Ужо i iнтрыгi ѓ гэтым выпадку будуць неабыякiя. I падступныя хады. Калi, вядома, новы Бог не ѓмяшаецца!
  Тут можа быць i значэння ѓ прэзiдэнта не будзе. У Расii галасуюць практычныя ѓсе. Нават немаѓляты цягнуцца да клавiятуры i нацiскаюць на лайкi.
  Маѓляѓ, аддаём голас табе , каханы хлопчык. Ты, наш кумiр i надзея Расii!
  Алег жа пакуль у сне. Яму ѓяѓляецца, нешта такое фантастычнае.
  Дзяѓчына-дэмiург забаѓлялася, паказваючы Алегу Грабачэнку, як гэта цiкава i пацешна ствараць iншыя светабудовы. Вось, напрыклад, скаланула ѓказальным пальцам, i з пазногця вылецеѓ маленькi шарык.
  Багiня-стваральнiца прынялася над iм чараваць, нешта шаптала i накручвала. Яна выглядала вельмi прыгожай дзяѓчынай у паляѓнiчым, якi не хавае выдатнае целасклад, гарнiтуры.
  I чаравала па-асаблiваму - у руках то ѓзнiкалi, то зноѓ знiклi, якiя складаюцца з палаючых усiмi колерамi вясёлкi маланак, бiзуны.
  Дзяржальня ѓ дадзенай зброi гiперчарадзейства кароткая, але затое ад пачатку i да канца ѓпрыгожана сям'ю рознымi каштоѓнымi шэрагамi камянёѓ. I яе магiя зусiм не тэатральная кампазiцыя.
  I з аднаго шарыка вылецелi два: адзiн чорны, а другi белы. А затым iх стала тры - навiчок апынуѓся жоѓтага, як вока тыгра колеру.
  Алег, няѓпэѓнена мiргаючы, спытаѓ дзяѓчыну-дэмiурга:
  - А гэта, уласна кажучы, што за дзеянне?
  Стваральнiца-багiня проста адказала:
  - Выконваю працу Усемагутнага Бога, ствараю новую матэрыю, энергiю i проста жыццё.
  Грабачэнка, якi яшчэ не адправiѓся ад увасаблення ѓ цела супермэна, з батарэйкамi на бiятоках, свiснуѓ:
  - Аднак...
  Дзяѓчына-дэмiург перабiла:
  - Аднак, так кажуць чукчы ѓ расiйскай рэкламе! Ты ж вучоны муж, фактычны доктар тэхнiчных навук i сярод дзяцей акадэмiк i прафесар-iнжынер. Багiня падмiргнула, з'явiѓся чацвёрты, на гэты раз смарагдава-зялёны шарык. I цудоѓная дзяѓчына раптам вырасла ѓ памерах i ѓ яе з'явiлiся крылцы. З кожнага боку крыла рухалiся цудоѓныя ѓ колеры карцiнкi - цяжка ѓявiць сабе, нешта яшчэ больш прыгожае i велiчнае, настолькi боскае аблiчча здабыла дэмiург. А яе чысты, саладзей алiмпiйскай амброзii галасочак так i лiѓся: - Я вось мяркую, што табе страшэнна цiкава даведацца, якiм чынам можна ствараць iншыя светы?
  З'явiѓся пяты аранжавы шарык, а затым i шосты колер блакiтнага сапфiру.
  Алег Грабачэнка пацёр пазбаѓлены раслiннасцi падбародак (ну чамусьцi, гэтая несмяротная багiня яго ѓвасобiла ѓ прыгожага юнака, хоць ён такiм i быѓ!) i няѓпэѓнена вымавiѓ:
  - А гэта, цi наогул рэальна для чалавечага разумеючы спасцiгнуць прэрагатыву ђсявышняга Бога - стварэнне з нiчога матэрыi?
  Алег зрабiѓ некалькi крокаѓ па пустаце, на iм быѓ цудоѓны, хоць фасону позняга сярэднявечча гарнiтур, багата прынiжаны каштоѓнасцямi. Такiя, мусiць, носяць толькi iспанскiя спадчынныя прынцы. Залатыя, занадта высокiя для мужчынскага абутку абцасы, гучна пастуквалi. Фiналiст самага грандыёзнага спаборнiцтва ѓ сусвеце, кандыдат у Багi, зараз атрымаѓ магчымасць у сне размаѓляць з бажаством. Можа гэтая дзяѓчына-дэмiург i не адзiная ѓ сусвеце, цi нешта вялiкае падзялiлася на мноства выяѓ, каб... Грабачэнка, сумняваючыся, заѓважыѓ:
  - Але ж iснуе фундаментальны закон светабудовы -захавання матэрыi i энергii. Няѓжо яго ѓ прынцыпе можна абыйсцi?
  Узнiклыя з пустаты сёмы i восьмы шарыкi нiбы аспрэчвалi пастулат аб немагчымасцi з зусiм нiчога зрабiць нешта. Кожны, iзноѓ якi з'явiѓся прадмет адрознiваѓся ад папярэдняга колерам i спосабам пералiвання паверхнi - нiбы хаатычна перасоѓвалiся кропелькi.
  Багiня засмяялася i страсянула казачна выдатнымi ножкамi. Боцiкi з малюнкам знiклi, затое ѓ босых, жаночых пальчыках з'явiлiся iгральныя карты. Басаногая дзяѓчына-Стваральнiк стала тлумачыць:
  - Насамрэч, ва ѓменнi тварыць матэрыю, няма нiчога тагасветнага, або мiфiчнага. Ужо ѓ канцы дваццатага стагоддзя вучоныя на паскаральнiках навучылiся разганяць i сутыкаць часцiцы. Прычым, назiраѓся дзiѓны феномен - замест драбнення яны распадалiся на аскепкi з яшчэ большай масай, чым ранейшае рэчыва. Прыклаѓшы ѓказальны пальчык да вуснаѓ, дэмiург растлумачыла: - Тое ж самае, калi б з сiлай рушылi аб бетонную падлогу i разбiлi сподак, i на яго месцы, замест аскепкаѓ з'явiлася некалькi кубкаѓ i талерак. Гэта значыць, яшчэ ѓ больш старажытныя часы было ѓстаноѓлена, што энергiя нараджае матэрыю. - Генiяльная, у зачараваннi Багiня, выкiнула залацiста-алiѓкавай нагой карту, якая кранула шарыкаѓ i змянiла кiрунак. - Павелiчэнне энергii, спараджае рост матэрыi i прасторы - нiбы вечна якое дае ѓцёкi дрэва!
  - Але дзе ѓзяць столькi энергii? - Спытаѓ, не маючы сiлы адарваць погляду ад выдатных ножак з кiпцiкамi, якiя аддаюць россыпам каштоѓных iзатопаѓ, Грабачэнка.
  Дзяѓчына-дэмiург кiѓнула i ласкава вымавiла:
  - Пачнем з азоѓ! Энергiю можна атрымаць з атама. Напрыклад, пры злiццi пяцi атамаѓ вадароду, узнiкае адзiн атам гелiя, а астатняе разлятаецца на фатоны. - Выдатна Бажаство нядбайна кiѓнула, а выява зорнага рэйнджара ѓ баявым, жахлiва наварочаным гарнiтуры нават аддала на лёце гонар, пацвярджаючы выказванне дэмiурга. - Гэта ѓсiм вядомая тэрмаядзерная рэакцыя.
  - Так , памятаю, мы гэта яшчэ ѓ школе праходзiлi. - усмiхнуѓся Алег Грабачэнка i дадаѓ. - Нават цiкава, калi ты стаѓ прафесарам, хоць да гэтага быѓ хлапчуком. Але наколькi ѓзрушаюча генiяльным хлапчуком, што чорт пабяры, я проста супер!
  Казачная фея-дэмiург змянiла малюнак на крылах, на iх паверхнi ѓзнiкла адразу ж вялiкае мноства нiдзе не паѓтаральных батальных карцiн. I пад гукi гiмна касмiчных iмперый загучаѓ голас ваяѓнiцы-багiнi:
  - Для свайго часу тэрмаядзерная рэакцыя вылучала вялiкую энергiю, яе яшчэ звалi моцным узаемадзеяннем. Яна ѓ сто пераѓзыходзiла самую масавую ѓ сусвеце электрамагнiтную энергiю. Ёсць яшчэ, больш энергетычна выгодная анiгiляцыйная рэакцыя. Гэта калi памiж сабой сутыкаюцца атамы з рознымi зарадамi, прычым, iснуе заканамернасць, чым большая ѓдзельная атамная маса рэчыва, тым больш выдзяляецца энергiя. - Багiня пацвердзiла яго здагадку. - Вось менавiта, не ведаѓ, мусiць, свежы юнак! Калi, напрыклад, выкарыстоѓваць антыжалеза, то энергii вылучыцца больш за ѓ тысячу разоѓ больш, чым пры тэрмаядзернай рэакцыi, а фатоны будуць разлятацца амаль у пяць разоѓ хутчэй хуткасцi святла.
  - Каласальна! - Вымавiѓ Алег Грабачэнка i прыстукнуѓ абцасамi па пустаце. Унiзе бяздонны аксамiт зорнага дывана. Вось, здаецца, працягнi да яго рукi i дакранешся. Але ѓ той жа час, як далёкiя гэтыя блiскучыя ярчэй брыльянтаѓ на экватарыяльнай сонца свяцiла. Раскоша, што не снiлася i султану, але разам з тым iлюзорная. Палкоѓнiк, трэба ж, такое адкрыццё адбываецца проста на вачах, не стрымаѓся. - Падобна, што Эйнштэйн зноѓ аблiчыѓся, высунуѓшы пастулат аб лiмiтавай хуткасцi святла ѓ вакууме!
  Дзяѓчына, гуляючы стваральная светабудовы - заѓважыла:
  - Эфект павелiчэння масы з нарастаннем хуткасцi мае некалькi iншае тлумачэнне, чым лiчыѓ нямецкi фiзiк.
  Згусткi энергii, тым часам, брыняюць i пералiвалiся, было вiдаць, што там працякае працэс. Яны былi падобныя на якiя спеюць у красавiку ныркi, але толькi ѓ iх столькi святла. Прычым, калi шарыкаѓ стала дзесяць, то i колеры ѓ iх пачалi змешвацца калейдаскапiчна, даючы цудоѓную для чалавечых вачэй гаму.
  - Самай галоѓнай для нас праблемай было тое, што антыматэрыю вельмi цяжка атрымаць, але тут на дапамогу прыйшло найважнейшае адкрыццё вялiкiх навукоѓцаѓ, а менавiта яны навучылiся, дзякуючы сумяшчэнню некалькiх радыяцыйных з рознымi iзатопамi i магнiтных, з выкарыстаннем звышправаднiкоѓ палёѓ, раскладаць трохмерную прастору на iншыя. вымярэннi. Спачатку iх было шэсць, затым дзевяць, а пасля рабiлася ѓсё больш, галоѓнае толькi для стабiльнасцi матэрыi, каб iх лiк было кратна тром. З iх дапамогай было лёгка прайграць гiперкароткiя хвалi i памяняць зарад у матэрыi, амаль не марнуючы энергii. Гэта было нашым першым сцiплым крокам на шляху да ѓлады над сiламi прыроды.
  Алег Грабачэнка глядзеѓ ва ѓсе вочы за працэсам зараджэння светабудов i стараѓся зразумець сутнасць тлумачэнняѓ. Зарад матэрыi. Калi электронныя аблокi маюць адзiн спiн, то, як хваля з каласальным, але кароткiм iмпульсам яго памяняе?
  Дзяѓчынка-дэмiург, прачытаѓшы яго думкi, патлумачыла:
  - Добры руль заѓсёды можа разгарнуць аѓтамабiль, не запавольваючы яго хуткасцi. У дадзеным выпадку, iмпульс гiперхвалi, гэта ёсць унiверсальны рулявы сродак.
  Тузiн пузырообразных шароѓ сталi разбягацца сябар ад сябра, пры гэтым вырастаючы ѓ памерах i iмклiва змяняючы вывяргаюцца прамянi шматаблiчнага спектру.
  Нiбы на паверхнi i ѓсярэдзiне бурбалак паражалi каскады i суквеццi арнаментаѓ тысячай тысяч маланак! Ды нават не маланак, гэтае слабае параѓнанне, а тэрмаядзерных выбухаѓ у самы пiкавы момант выблiску.
  I зараз iх мiльярды лiкаѓ злых i добрых дэманаѓ, якiя вырвалiся з альтэрнатыѓнага сусвету. Успрымаць iх, неспасцiжна iмклiвыя рухi, атрымоѓвалася толькi таму, што ѓваскрослыя з мёртвых самi мелi па волi стваральнiцы гiперцела.
  Слова ѓзяла, ды ѓ сутнасцi яна яго i не аддавала (размаѓляючы, яна не пераставала кiраваць працэсам), дзяѓчына-дэмiург:
  - Калi чалавецтва авалодала таямнiцай стварэння антыматэрыi, у яго з'явiлася новая магутная крынiца энергii, выкарыстоѓваючы розныя сумесi i каталiзатары, атрымалася стварыць выпраменьванне, якое разбэшчвае прастору на дзевяць вымярэнняѓ. I тады мы, капнуѓшы ядро атама глыбей, вырашылi дамагчыся парыву глюконных струн i злiццi кваркаѓ. Гэта пры выкарыстаннi дзевяцi вымярэнняѓ i накiраванага ѓздзеяння звышмагутнага лазера было ѓжо рэальным. - Дзяѓчына з крылцамi нечакана падзялiлася на дзве часткi i замахала "аарала" з сюррэалiстычным кiно яшчэ энергiчней. Iншыя зоркi, што зiхацелi пад нагамi прафесара-пападанца, раптам аддалiлiся i нават знiклi, даючы месца якi займае прастору новаму тварэнню. А дзяѓчына-дэмiург, працягваючы тлумачыць, выпускала з сябе галаграмы:
  -Новая рэакцыi, далейшая эвалюцыя тэрмаядзернага працэсу, волат з вельмi кароткiмi рукамi, якому дазваляюць вырасцiць, скажам, каб стала больш зразумела, чалавечы розум. Вось тады i з'явiлася ѓпершыню гiперплазма - шосты стан матэрыi. Два, а яшчэ лепш чатыры кваркi злiвалiся ѓ адзiн, i вылучалася энергiя ѓ некалькi мiльёнаѓ разоѓ больш, чым пры тэрмаядзерным працэсе. Але i гэта было не ѓсё! Потым, калi было атрымана васямнаццаць вымярэнняѓ, удалося раскласцi кварк на састаѓныя часцiцы преоны i дабiцца iх злiцця. Падобная рэакцыя пераѓзыходзiла тэрмаядзерную ѓ сто тысяч мiльярдаѓ разоѓ. Для навочнасцi , адзiн кiлаграм падобнага рэчыва пры выбуху здольны раскалоць зямны шар. Далей было адкрыта трыццаць шэсць вымярэнняѓ i, расклаѓшы прэон на арыгоды, удалося дабiцца iх злiцця, гэты гiпербагатыр вылучаѓ энергiю ѓжо ѓ квадрыльён, памножаны на мiльён разоѓ больш, чым ад злiцця атамаѓ вадароду. Потым ужо семдзесят два вымярэннi злiлi фарццан, энергiя вырасла яшчэ ѓ сто трыццаць мiльёна разоѓ. Гэта ѓжо столькi, што адзiн атам вадароду здольны падняць дывiзiю салдат з дарослых у поѓнай амунiцыi салдат на сто тысяч кiламетраѓ угару.
  У Алега Грабачэнкi, якi прадставiѓ падобную моц, нават вылезлi на лоб вочы:
  - Ого, гэта як у матрошцы. Адкрываеш адну часцiцу, а за ёй з'яѓляецца iншая, яшчэ драбней.
  Дзяѓчына-дэмiург зарагатала, зараз дэмiургаѓ стала не менш тузiны i яны лiтаральна перакiдвалi адзiн ад аднаго сусветныя згусткi набракаючых кляксаѓ гiперматэрыi.
  Размножыѓшыся, якiя выраслi памерамi ѓ дзясяткi парсекаѓ, дзяѓчаты адначасова адкрывалi рот, але голас гучаѓ хоць i моцны, але адзiн:
  - У бясконцай матрошцы, колькасць вымярэнняѓ расла ѓ геаметрычнай прагрэсii, узрастала i энергiя. Калi колькасць вымярэнняѓ перавысiла мiльён, адзiн атам стаѓ выдзяляць энергiю падобную мiльярду квазараѓ - зорцы-гiганту ѓ квадрыльён разоѓ ярчэй Сонца.
  - Ого, гэта не верагодна! - Алег Грабачэнка пляснуѓ рукамi. Хлопчык i супермэн-вундэркiнд стараѓся пераварыць пачутае. Як гэта адрознiвалася ад чалавечых уяѓленняѓ аб фiзiчных законах светабудовы. А ѓ свой час атэiсты ставiлi пад сумнеѓ iснаванне ђсявышняга Бога, менавiта матывуючы гэта тым, што стварэнне сусвету супярэчыць законам тэрмадынамiкi. Нiбы адкрыццё таго, што згарэѓшы, маса вугалю пераходзiць у вуглякiслы газ, даказвае нязменнасць агульнай колькасцi матэрыi.
  Дапытлiвы расiйскi хлапчук i сам ставiѓ пад сумненне другi закон тэрмадынамiкi. Так, iснаванне чалавека, складанай структуры i жывых формаѓ матэрыi, вiдавочна абвяргала i тэорыю вялiкага выбуху, i вучэнне аб знiжэннi агульнага ѓзроѓню энтрапii (або спарадкаванасцi!). Ёсць яшчэ, праѓда, тэорыя нераѓнаважнай тэрмадынамiкi, у ёй таксама перадача энергii не заѓсёды пераходзiць ад большай да меншай, ад больш гарачага да халаднейшага.
  А што? Бо не абавязкова грошыкi перацякаюць ад багатага да таго, хто бяднейшы. Часцей нават наадварот - грошы да грошай, слёзы да слёз.
  - Але гэта ѓсяго толькi энергiя, адна вялiкая бомба, здольная падарваць сусвет! - усклiкнуѓ Алег Рыбачэнка. - А як вы структуравалi рэальную матэрыю?
  - О , вельмi проста! - Ваяѓнiцы-дэмiургi, адзiнае ѓ разнастайнасцi бажаство, закруцiлiся калейдаскапiчнай, нiбы кольцы якi змянiѓ маладую скуру пiтона, васьмёркай. Важным вынаходствам было адкрыццё стабiльнай прынцэпс-плазмы. Уявiце, матэрыя яе шосты, сёмы, дзясяты цi пяцiсоты выгляд рухаецца квiнтыльёны квiнтыльёнаѓ разоѓ вышэй хуткасцi святла. Ну, што з гэтага можна атрымаць? Аказваецца, энергiю прынцэпс-плазмы можна ѓтаймаваць, як электрычнасць, для гэтага зноѓ трэба выкарыстоѓваць шматмерную прастору i гiпергравiтацыйныя палi, гэта значыць, прыродная сiла гравiтацыi была неспасцiжная колькасць разоѓ павялiчана звышмоцным узаемадзеяннем. Свайго роду на суперканя знайшоѓся надзейны хамут. Нам удалося запрэгчы звышмагутны конiк, падпарадкаваѓшы яго чалавеку. Дзякуючы гэтаму, зараз разнавiднасцi гiперплазмы выкарыстоѓваюць i ѓ кампутарах i машынах усiх узроѓняѓ i нават у нашых целах. Ёсць стабiльная i ѓльтрастабiльная гiперплазма, халодная, суперрухомая, шматузроѓневая з мноствам вымярэнняѓ, з практычна бясконцай колькасцю выяваѓ. Мы здабылi неѓмiручасць дзякуючы кантролю над прынцэпс-плазмай i тэаплазмай. А зараз навучылiся, раскладаючы на складовыя элементы структуру прасторы, пераѓтвараць энергiю ѓ матэрыю. Прычым у любую, захоѓваючы разумнае пачатак. Тут няма нiякай мiстыкi -навука. Зараз, з грознай, што булькае гiпер-тэаплазмай зладзiцца дзiця-дэмiург, нават немаѓля. Мы, дзецi-Стваральнiкi новай эпохi, валодаем прыроджанай здольнасцю ажыццяѓляць гiперплазматэакiнез. Гэта значыць, кiраваць усiмi вiдамi матэрыi. Вось i зараз, глядзi, як мара ѓвасабляецца ѓ рэальнасць.
  Алег нават мiмаволi падаѓся назад, плюхнуѓшыся на блiскучае ѓ тысячу разоѓ ярцы прыродных рубiнаѓ крэсла. Каштоѓныя камянi аказалiся нечакана мяккiмi i здавалiся пуховай пярынай.
  Багiня рэальна тварыла, гэта нельга iнакш назваць, як цудам з цудаѓ.
  Што адбывалася са згусткамi тэаплазмы, i як яны прама на вачах, у скачкападобным рэжыме эвалюцыянавалi, раслi, становячыся рэальнымi сусветамi.
  Сапраѓды, здавалася, гэта выплюхнуѓся струмень, дакладней адразу бiльёны вадаспадаѓ фенаменальна гiпербоскай сiлы, з такой невытлумачальна велiзарнай хуткасцю выраслi шары. Яны запаѓнялi ѓсё i ѓся, скачкамi незлiчоных мiльярдаѓ раз'юшаных з асляпляльнага полымя леапардаѓ, раскiдваючыся на трыльёны i трыльёны парсекаѓ. Па меры пашырэння, гэтыя ѓльтрамячыкi станавiлiся ѓсё больш празрыстымi, стала вiдаць, як ствараюцца i структуруюцца зоркi, квазары, планеты. Гэта адбывалася хутка, як у шматразова паскоранай, мiльгаючай, нiбы лопасцi знiшчальнiка, кiназдымцы.
  Нiбы ѓ празрыстай вадзе праступаюць крышталi, i пачынаюць свяцiцца, узнiкаюць iншыя мiры.
  - Немагчыма сабе ѓявiць. - Тут ужо ѓсумнiѓся хлапчук. - Як адразу фармаваць столькi мiроѓ, ды яшчэ збалансаваць усе канстанты! - Алег Грабачэнка пляснуѓ рукамi.
  - Гэта для нас няцяжка, дапамагае гiперкампутар. - Сказала дзяѓчына-Стваральнiца. - Яго хуткадзейнасць выяѓляецца такой лiчбай, што калi падобнае яе запiсваць пропiссю, лiкi дваццаць пяць разоѓ абмiнуты экватар такой планеты, як газападобны Юпiтэр.
  Прафесар уявiѓ сабе падобную лiчбу. На адным кiламетры можна запiсаць пропiссю сто тысяч лiчбаѓ. А значыць, прыкладна сто мiльярдаѓ будзе знакаѓ у такой хуткадзейнасцi. Але не так ужо i шмат, калi ѓлiчыць, што хуткадзейнасць чалавечых працэсараѓ у канцы дваццатага i пачатку дваццаць першага стагоддзя кожныя два гады падвойвалася. Калi цывiлiзацыя дэмiургаѓ дастаткова старажытная, то яны рэальна маглi ѓсё паспець.
  - А чаму вы стварылi роѓна дванаццаць сусветаѓ? - Алег, у якога галава трашчала, нiбы па ёй прагулялiся барабанныя палачкi цэлай грэнадзёрскай дывiзii, хацеѓ перавесцi размову ѓ iншую плоскасць.
  Як шахматыст, на сеансе адначасовай гульнi нарваѓшыся на майстра, пачынае прапускаць праблемную дошку i шукае, дзе па лягчэй.
  А вось дзяѓчына-дэмiург раптоѓна змянiла аблiчча. Яна стала негрыцянкай, таксама вельмi прыгожай, але вугальна-чорнай, з адзення пакiнуѓшы толькi абручы на лодыжках i запясцях, сцiплыя каралi на грудзях i ружанец на шырокiх сцёгнах. Прытанцоѓваючы ѓ стылi папуасаѓ, дзяѓчына-дэмiург адказала:
  - Таму што нашы стварэння смяротныя, i пасля гiбелi iх душы перамяшчаюцца ѓ наступнае светабудову, захоѓваючы памяць. - Чарнаскурая красуня крутанулася на шкарпэтцы, i iх зараз стала адразу дзве. - Затым, пасля чарговай смерцi асоба ѓвасабляецца ѓ iншы сусвет i толькi ѓ дванаццатай лепшыя з iх здабудуць неѓмiручасць.
  Алег падняѓся з крэсла, яго погляд аказаѓся прыкаваным да працэсу стварэння iншага:
  - Гэта, бадай, лепш, чым рай, пекла цi нiрвана. А зараз, можа, разгледзiм тварэнне блiжэй?
  - Давай! - усклiкнулi хорам чарнаскурыя дэмiургi i махнулi рукамi, пляснулi чорнымi з белай падэшвай нагамi. - Мы, не супраць паглядзець, што створана, хлопцы!
  Сусветы працягвалi структуравацца, першая з iх нагадвала нармальную чалавечую кампазiцыю: круглыя свяцiлы, цэлыя планеты, падобныя на шар, ледзь сплясканы да палюсоѓ. Толькi зоркi аказалiся яшчэ маладыя, большасць фiялетавыя i ѓльтрафiялетавыя, але сярод iх сустракалiся i жоѓтыя, чырвоныя, аранжавыя, зялёныя. Размяшчалiся яны густа, мабыць, шчыльней, чым у чалавечым сусвеце. Сталi бачныя асобныя галактыкi, iх навалы i звышскопiшча. Вiдовiшча ѓражальнае!
  - Тут зорак секстыльёны, як прыгожа. Вось толькi цi ёсць на iх жыццё? - Спытаѓ, моцна сумняваючыся, Алег Грабачэнка. Палкоѓнiк дзiвiѓся. Вось, напрыклад, аналог Сатурна са спадарожнiкамi, толькi кольцы ѓ гэтага чароѓнага монстра куды пышней i больш, чым у зямным сусвеце!
  Чарнаскурая стваральнiца (вiдаць i Багi-дэмiургi маюць паняцце палiткарэктнасцi!) закiвала, дакладней, усе яе выявы, як маятнiкi сталi нагiнаць шыi. I яшчэ размаѓляць вiскочуць тонам:
  - Вядома, ёсць, мы стварылi гiпернаасферу i магасферу. - I як скокнуць, нiбы каратысткi, пракруцiѓшы круцёлкi гэтыя папуаскi-дэмiургi. - Яна ѓжо зараджаецца.
  Алег спытаѓ:
  - I колькi нам спатрэбiцца гадоѓ? Мiльярды?
  Негрыцянкi раптам знiклi, i замест iх з'явiлася iндыянка, прычым тыповая, Галiвудская дачка правадыра, на галаве ѓбор з пер'ем у жэмчугу, а ѓ руках круцiць сякеркi на ланцугах.
  - Не, значна менш. - смяецца iндыянка. - Мы гаспадары часу, i можам паскараць або запавольваць яго. Найпростыя формы жыцця ѓжо зараджаюцца адразу ѓ шматлiкiх мiрах. Мы, даючы магатэлепатычныя каманды, можа карэктаваць тыя цi iншыя формы жыцця. Напрыклад, гэты свет будзе разумным, а iншы, наадварот, некранута чыстым.
  I ѓ iндыянкi з'явiлiся дзве новыя рукi, круцiцца зброя стала яшчэ хутчэй, а голас гучней:
  Першасны сусвет падобны да таго, якiм яшчэ нядаѓна быѓ ваш. У ёй i будзе першая прыступка жыцця разумных iстот.
  - А ѓ наступных? - Алег, крочачы па пустаце, рваѓся лiтаральна жарабцом па прасторах млечнага шляху.
  Усемагутная iндыянка ѓскочыла на раптоѓна ѓзнiкла жарабца i прагарлапанiла:
  - Туды яны пяройдуць пасля смерцi ѓ першай магасферы. Гэта значыць, колькасць народжаных прама прапарцыйна колькасцi памерлых.
  Любуючыся, як дзяѓчына-дэмiург гарцуе на белым канi з шасцю капытамi, ашаломлены Грабачэнка спытаѓ:
  - У гэтым выпадку многiя сем'i могуць застацца бяздзетнымi.
  - Ну, нiчога, я падумаю, спачатку мы хацелi ѓвесцi, як i старажытныя часы вашай Зямлi, старасць i хваробы, а затым падумалi, што гэта вельмi непрыемна i балюча. - Iндыянка пераѓтварыла скакуна ѓ крылатага аднарога з паѓлiнавым хвастом i, падскокваючы на iм, дадала. - Таму, жывыя iстоты будуць памiраць, не старэючы i не хварэючы.
  Алегу на гэты раз вельмi хацелася паказаць свой розум:
  - Не памiраць, а пераѓвасабляцца! Бо асоба не знiкае, а значыць, смерцi няма!
  Дзяѓчына-дэмiург зарагатала i пацалавала хлопчыка ѓ вусны, заѓважыѓшы:
  - Няхай тыя, хто загiнуѓ на вайне , суцешацца - яны будуць уваскрэшаны! I iх будзе чакаць вялiкi камунiстычны рай, пры якiм выконваюцца ѓсе iх жаданнi!
  Хлапчук уявiѓ сабе: - Хачу яхту памерамi з крэйсер "Аѓрора". I сапраѓды тут жа ѓзнiкла яхта.
  Алег заѓважыѓ:
  - Малаватая будзе!
  Зьявiлася iншая яхта, даѓжынёй з нафтавы танкер. I пазалочанымi ветразямi. Палубы ж абсыпаны дыяментамi. А па iх бегаюць аголеныя, у адных толькi тоненькiх трусiках дзяѓчыны. Адзiнае ѓпрыгожванне ѓ загарэлых дзяѓчынак, гэта заколкi з каштоѓных камянёѓ у пышных валасах. Яны амаль усе бландынкi. Але адны рудаватыя, чырванаватыя, iншыя залацiстыя, трэцiя з блакiтным адлiвам, ёсць з валасамi якiя аддаюць смарагдамi.
  I ѓсё выключна прыгожыя. Зубкi ѓ дзяѓчат зiхацяць нiбы жамчужыны. I прыгажунi танчаць.
  Алег, нiбы капрызнае дзiця, прамаѓляе:
  - Малавата будзе!
  I зноѓ з'явiлася яхта, з плацiнавымi ветразямi. Памерамi з Крэмль. I абсыпаная камянямi, блiскучымi ѓ тысячу разоѓ ярчэй i прыгажэй, чым самыя адборныя брыльянты.
  I таксама з дзяѓчатамi-прыгажунямi. Амаль голымi, з заколкамi i бранзалетамi на запясцях i шчыкалатках. Шмат дзяѓчат, цэлы корпус. Усе загарэлыя, бландзiнкi розных адценняѓ. Але ёсць i з сямiколернымi прычоскамi.
  Мiльгае мноства голых ножак, кругленькiя ружовыя пятачкi. Трасуцца грудзей з малiнавымi саскамi. Блiшчаць, нiбы каштоѓныя камянi, смарагдавыя i сапфiравыя вочкi дзяѓчынак.
  I гэта ѓсiм вабiць i спакушае юнага мужчыну. Алег прамаѓляе:
  - А я дзяѓчын кахаю, я iх разам збяру. Уздоѓж па лiнii прыбою за сабою павяду!
  Хлапчук не паспеѓ i вокам мiргнуць, як перад iм узнiк каласальных памераѓ палац. Вышэй Эверэста i выдатней iмператарскiх пакояѓ. I зiхацелi, нiбы зоркi ѓ ясным небе, каштоѓныя камянi. I вочы радавалiся падобнай, незямной пышнасцi. Тут усё было настолькi прамянiстым i яркiм, што лiтаральна рэзала вочы. Алег усклiкнуѓ: -Лепота!
  У гэты момант з хлапчуком паѓстала дзяѓчынка Джэйн, якая смеючыся, вымавiла:
  - Вось i ты ѓваскрэсiш мёртвых! Гэта будзе твой фундаментальны выбар!
  Алег хацеѓ было, адказаць i... прачнуѓся. Джэйн, у рэальнасцi, i сама задрамала, схiлiла сваю мiлую, з белымi кудзеркамi галоѓку, хлопчыку на грудзi.
  Алег ужо выспаѓся i адчуѓ сябе зноѓ бадзёрым i моцным. Акуратна прыбраѓ галоѓку сваёй каханай i зазiрнуѓ у планшэт. Дадзеныя ѓ iнтэрнэце адлюстроѓвалi яѓку. Прагаласавалi ѓжо каля васьмiдзесяцi працэнтаѓ чалавецтва. То бок, выбары адбылiся. I да iх заканчэння засталося ѓжо не больш за паѓтары гадзiны. Потым пачнецца падвядзенне вынiкаѓ.
  Хлапчук, цiха, каб не разбудзiць сяброѓку, праспяваѓ:
  - Жыццё працягваецца сеньёры, усяго засталося дзве гадзiны!
  I Алег устаѓ на рукi пачаѓ адцiскацца дагары нагамi. Ён падхапiѓ некалькi гузоѓ i перакiнуѓ iх на ногi. Стаѓ жангляваць, выкарыстоѓваючы нiжнiя канечнасцi. Кроѓ заструменiла па жылах, хлапчук у паѓголасу праспяваѓ:
  -Велiч рускiх прызнала планета,
  Ударам мяча - разбурылi фашызм.
  Нас любяць i шануюць усе нацыi свету,
  Пабудуем, я веру - святы камунiзм!
  Джэйн прачнулася i адкрыла блакiтныя вочы. Прашаптала:
  - Мой выбраннiк, нiбы анёл.
  Алег сярдзiта перабiѓ:
  - Бяры вышэй! Без пяцi хвiлiн Бог Усемагутны! Хай будзе воля мая!
  Джэйн жартам праспявала:
  - Хлопчык мой, ты занадта доѓга плаваѓ. Я цябе паспела забыць! Мне цяпер круты даспадобы Д'ябал! Яго хачу кахаць!
  Алег пагразiѓ дзяѓчынцы ѓказальным пальцам:
  - Не памiнай нячыстага ѓ такi ѓрачысты момант!
  Джэйн паднялася i стала рабiць зарадку. Скокнула праз галаву, здзейснiѓшы сальта. Яна стала яшчэ вышэй, а сцягна i грудзi шырэй. Амаль дарослая дзяѓчына, загарэлая, моцная, такая жаданая. Мускулы пагульваюць. Яна таксама шмат чаму навучылася i рабiла розныя трукi. I выкарыстоѓвала энергiю бiятокаѓ.
  Алегу надакучыла жангляваць i ён, адкiнуѓшы шышкi, устаѓ на ногi. Надзьмуѓ сабе грудзi i зароѓ:
  Найзыркiм полымем вогнiшча,
  Маёй любовi гарыць.
  Няхай вораг падступны i хiтры,
  Але будзе ён разбiты!
  Джэйн кiнула погляд на ноѓ тбук. Адкрыла старонку i свiснула:
  - Больш за дзевяноста пяцi працэнтаѓ насельнiцтва планеты Зямля, прагаласавалi!
  Заканчваюцца апошнiя хвiлiны!
  Алег, моцна хвалюючыся, вымавiѓ:
  -Вось-вось, нарэшце, адбудзецца! I грымне гром.
  Заканчвалiся апошнiя iмгненнi. I вось аб'явiлi аб заканчэннi галасавання. З рэкорднай яѓкай у дзевяноста восем з паловай працэнтам ад усяго насельнiцтва. Падобна, не галасавалi толькi грудныя немаѓляты. I пацяклi вынiкi з усiх канцоѓ планеты Зямля.
  . ЭПIЛОГ
  Калi аб'явiлi канчатковы вынiк, стала зразумела, што, сабраѓшы больш за восемдзесят пяць працэнтаѓ, перамог хлопчык-вундэркiнд. Такiм чынам, планета атрымала свайго Усявышняга Бога. Iм стаѓ тынэйджэр гадоѓ трынаццацi, але з узрушаючымi здольнасцямi. Сапраѓдны генiй i асляпляльны iнтэлектуал. Яго вiншавала ѓся планета, i старшыня КНР, якi нават прайграѓ другi тур. Асабiста цiснулi яму рукi часткi дзяржаѓ, узнагароджвалi самымi вышэйшымi ордэнамi i марнатравiлi пахвалы.
  Сапраѓды, зараз хлопчык стаѓ Усявышнiм. Пытанне, яшчэ праѓда, калi ён уступiць у свае правы i атрымае Усемагутнасць. А таксама з чаго пачне.
  Абяцана было шмат, але цi ѓсё ён выканае. I з якiмi праблемамi можа яшчэ сутыкнуцца планета Зямля?
  Алег таксама моцна хваляваѓся. Што такое ђсемагутнасць, цi зможа ён з гэтым зладзiцца? I якiм чынам ствараюцца сусветы?
  Усявышнi Бог, каб развеяць усе сумневы, гучна абвясцiѓ:
  - Я сам правяду цырымонiю iнаѓгурацыi! Вы атрымаеце, паѓнавартаснага, Усемагутнага Бога, якi можа ѓсё! I толькi вольная чалавечая воля будзе Яму не падуладная! I зараз у руках у хлопчыка будзе лёс гэтага сусвету i iншых, калi Яму заѓгодна будзе iх стварыць! Ды будзе так - таму што Я гэта сказаѓ!
  I гэты голас пачула кожнае вуха на Зямлi. Алег затросся ѓ нецярпеннi. Яму хацелася хутчэй спазнаць усемагутнасць. I, адначасова, душа ѓ татальным хваляваннi, што трэба выпрабаваць.
  Усявышнi зноѓ прагрукатаѓ:
  - Цi гатовы ты, дзiця, ускласцi на сябе паѓнамоцтвы i сiлу Усявышняга Бога?
  Алег усклiкнуѓ ва ѓсё горла:
  - Так, гатовы!
  Усемагутны гучна адказаѓ:
  - Ды будзе так!
  У хлапчука ѓдарыла агнязарная маланка! Ён адчуѓ, што ѓ яго, нiбы мiльярды клетак уваходзiць незвычайная, звышчалавечая сiла. Затым хлапчука накрыла цэлае тарнада энергii. У яго ѓваходзiла гiпертэаплазма. I тут перад вачамi хлопчыка ѓсё перакасiлася. I Алег аказаѓся...
  Прыбiтым цвiкамi да крыжа! Было вельмi балюча ѓ шчыкалатках i пэндзлях.
  Укрыжаванне аказалася самым натуральным i непрыемным. Усемагутны Гасподзь абвясцiѓ:
  - Тры днi i тры ночы трэба табе хлопчык правесцi ѓ такiм стане. А за гэты час адбудзецца навучанне ѓсяму таму, што можа Усемагутны Бог. А ён можа ѓсё! Абсалютна ѓсё, акрамя таго, чаго сам не захоча! У прыватнасцi, рабiць людзей паслухмянымi бiяробатамi.
  А зараз слухай i набiрайся мудрасцi!
  У галаву i цела хлапчука палiлася iнфармацыя. Iнфармацыя пра ѓсё, што датычылася ѓсемагутнасцi i здольнасцi рабiць абсалютна ѓсё, што можна ѓявiць.
  Алег ужо не адчуваѓ болi ад прыбiтых рук i ног, цвiкоѓ i ветру пустынi.
  Ён вучыѓся навуцы Усявышняга i станавiѓся рэальна Усемагутным.
  У галаве ѓ хлопчыка склалася песня, i ён пачаѓ яе выконваць.
  Што чалавеку ѓтаймаваць нiяк нельга;
  Сваё iмкненне стаць Богам Усемагутным.
  Каб светабудовы цэнтр - Адна Зямля,
  Каб падпарадкавалася нам, усё ёсць у гэтым свеце iсным.
  
  Адзiн узмах пэндзлем - вось галактык цэлая вiхура,
  У ёй зоркi пунсовы мак, планеты, як рамонкi!
  Бо ѓ чалавеку Бог Стваральнiк не сцiх,
  Не хоча быць ён дробнай казюлькай!
  
  Усё можам мы - стварыць такi закон,
  Што трыльён парсэкаѓ - у шакаладзе!
  Наш розум смерч вулканаѓ абураны,
  Навука прывяла свой род да ѓзнагароды!
  
  Не верыцца, што былi часы-
  Калi мы былi проста дзiкунамi.
  Калi пажар i лiвень зло-бяда,
  А львоѓ i тыграѓ клiкалi мы царамi!
  
  Калi крывой калодай хiлiѓся плуг,
  Раб зямлю капаѓ цяжкаю матыкай!
  Мы палiвалi потым сакавiты луг,
  Вас злая старасць мучыць, як дыбай!
  
  Ну што навука ты, Родная мацi,
  Знайшла магчымасць зрабiць думку несмяротнай!
  Мы можам легiёны смела рваць,
  I баразнiць прастор вялiкага сусвету!
  
  Дабiлiся мы такога, што Гасподзь,
  Мусiць, i сам не мог прыдумаць!
  У нас з прынцэп-плазмы суперплоць,
  А ѓ галовах квазараѓ моц i мудрасць!
  
  З звычайнай гарматы шлях свой пачынаѓ,
  Ён мог толькi дрэва ссунуць спачатку.
  Але стала нешта страмчэй, чым метал,
  Адным iмгненнем загойваючы рану!
  
  Цяпер, мы людзi, племя супермэн,
  Здольныя зрабiць тое, што немагчыма!
  Вырашыць любую з любых праблем,
  Нам светабудову змянiць нескладана!
  
  Але калi хочаш, ты рэальна Богам стаць,
  Служы, як сабака без страху чалавеку!
  Бо наша Русь звыш сiлы суперраць,
  Не быць ёй бiтай да межаѓ веку!
  Працяг будзе.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"