Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

DorosŁe Przygody Henry'Ego Smitha!

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Młody czarodziej, który właśnie ukończył szkołę magii, zostaje zwabiony przez potężne kosmiczne imperium w poszukiwaniu skradzionej brytyjskiej korony. Ale napastnicy zniknęli w równoległym wszechświecie. Ścigając je, Henry Smith spotyka urocze dziewczyny z ZPR - Star-Space Intelligence. Udaje mu się odwiedzić przeszłość planety Ziemia milion lat przed naszą erą, obserwując rozwój Hiperborei i innych starożytnych imperiów. Tam poznaje Yulfi, miłą dziewczynę, która w nagrodę otrzymała wyjątkowe supermoce. Ale gdy dziewczyna dorasta, bierze udział w wojnach, zabija i kocha się z różnymi mężczyznami. A jej charakter się zmienia, staje się coraz bardziej agresywna i okrutna. Nic dziwnego, że to Yulfi została czarodziejką, która prawie zniszczyła wszechświat

  DOROSŁE PRZYGODY HENRY'EGO SMITHA!
  ZAREZERWUJ JEDEN
  Henry Smith i KORONA!
  ADNOTACJA
  Młody czarodziej, który właśnie ukończył szkołę magii, zostaje zwabiony przez potężne kosmiczne imperium w poszukiwaniu skradzionej brytyjskiej korony. Ale napastnicy zniknęli w równoległym wszechświecie. Ścigając je, Henry Smith spotyka urocze dziewczyny z ZPR - Star-Space Intelligence. Udaje mu się odwiedzić przeszłość planety Ziemia milion lat przed naszą erą, obserwując rozwój Hiperborei i innych starożytnych imperiów. Tam poznaje Yulfi, miłą dziewczynę, która w nagrodę otrzymała wyjątkowe supermoce. Ale gdy dziewczyna dorasta, bierze udział w wojnach, zabija i kocha się z różnymi mężczyznami. A jej charakter się zmienia, staje się coraz bardziej agresywna i okrutna. Nic dziwnego, że to Yulfi została czarodziejką, która prawie zniszczyła wszechświat
  
  Sugestia z okładki:
  Pośrodku znajduje się młody mężczyzna wyglądający jak Harry Potter w czapce i trzymający w prawej ręce magiczną różdżkę. Po prawej stronie młodzieńca znajduje się blondynka, ledwie okryta biżuterią i w krótkiej spódniczce, trzymająca nad głową miecz. Z lewej strony piękna jest także rudowłosa dziewczyna, z bujnymi piersiami ledwo zasłoniętymi amuletami i paciorkami ze szlachetnych kamieni, w krótkiej spódniczce z toporem nad głową. Dziewczyny są umięśnione, mają gołe, gołe nogi, lekko przykucnięte, opalone, ruda jest trochę masywniejsza od blondynki.
  Myślę, że ta okładka jest najbardziej szykowna - seksowni wojownicy i ktoś na wzór największego hitu wszechczasów, Harry'ego Pottera. Będą doskonałe zakupy, zwłaszcza że powieść nie została jeszcze skradziona przez piratów.
  
  
  Zabawny humor i poważna moralność. Młody czarodziej przeciw uniwersalnemu złu! Magia i supertechnologia, miłość i oszustwo. W tej serii jest absolutnie wszystko - oprócz nudy! Będzie mi bardzo miło, jeśli w komentarzach podpowiecie mi, jak ulepszyć test, co usunąć, a co dodać. W odniesieniu do ciebie; moi drodzy czytelnicy!
  
  DOROSŁE PRZYGODY HENRY'EGO SMITHA!
  ZAREZERWUJ JEDEN
  Henry Smith i KORONA!
  Streszczenie
  Młody czarodziej, który właśnie ukończył szkołę magii, zostaje zwabiony przez potężne kosmiczne imperium w poszukiwaniu skradzionej brytyjskiej korony. Ale napastnicy zniknęli w równoległym wszechświecie. Ścigając je, Henry Smith spotyka urocze dziewczyny z ZPR - Star-Space Intelligence. Udaje mu się odwiedzić przeszłość planety Ziemia milion lat przed naszą erą, obserwując rozwój Hiperborei i innych starożytnych imperiów. Co zaskakujące, nawet w tak przedpotopowych czasach ludzkości udało się polecieć w kosmos i osiągnąć niewyobrażalny poziom rozwoju. Supercywilizacji się to nie podoba; wysyła zabójczy statek kosmiczny. Henry Smith i jego rosyjska dziewczyna Swietłana Krasnowa kosztem niewiarygodnych wysiłków ratują całą ludzkość przed zagładą, ale zamiast nagrody trafiają do rosyjskiego szpitala psychiatrycznego. Krasnova jest podejrzana o terroryzm i więziona w Lefortowie. Dziewczyna jednak wykorzystując swoje niesamowite zdolności opuszcza FSB z nosem. Dzięki sprytowi Henry ucieka z domu wariatów i trafia do równoległego wszechświata. Jego drugą ojczyzną staje się Wielka Gyrossia - ogromne imperium kosmiczne utworzone na bazie Federacji Rosyjskiej na zasadzie dobrowolności i twórczej, jednoczące całą ludzkość siłą miłości i rozumu. Henry podróżuje po światach, odwiedzając najbardziej niesamowite gwiazdy i planety, zadziwiające swoją bajeczną różnorodnością. Tam bierze udział w wielu kosmicznych i magicznych bitwach. Główny wróg umiejętnie udaje przyjaciela i wykorzystuje zdolności Henry'ego Smitha do własnych celów. Za szczególne zasługi młody czarodziej zostaje głównym generałem Wielkiej Gyrossii. Ale zagrożenie wisi nad całym wszechświatem. Ukryty wróg po raz ostatni wykorzystuje Smitha dzięki jego stale rosnącym magicznym mocom i odkrywa jego prawdziwe oblicze. Wszechświat jest zagrożony, ale niczym w dobrym hollywoodzkim filmie zaradność bohatera koryguje sytuację na chwilę przed śmiercią.
  
  
  PROLOG
  Nieuchwytny cień przesunął się po gigantycznej, popękanej granitowej ścianie starożytnej fortecy Korfu. Przemknęła jak duch obok misternie, ale jednocześnie surowo zdobionych blanków, z których starożytni angielscy łucznicy musieli strzelać do oddziałów samego Wilhelma Zdobywcy. Coś niewyraźnego, ledwo widocznego, ale emanującego śmiercionośnym, mrożącym krew w żyłach duchem, przeszło obok licznych strażników. Strażnicy w kamizelkach kuloodpornych, z karabinami maszynowymi i granatnikami tępo wpatrywali się w ciemność. Nawet cętkowany gepard kulił się i syczał, a buldogi i pasterze skomleli cicho, jakby wyczuwając obecność tygrysa szablozębnego. Strumienie światła emitowane przez reflektory rozpoczęły histeryczny taniec, a z ciemności dobiegło złowieszcze pohukiwanie puchacza. A oto wejście, opancerzone jak w bunkrze Pentagonu. Masywne drzwi, które były w stanie wytrzymać pocisk przeciwpancerny z działa krążownika, mimo że były podłączone do wielu systemów alarmowych, nagle się wykrzywiły. Jego połówki cicho się od siebie oddaliły. Czterech strażników zamarło jak manekiny, nie mogąc się ruszyć. Duch wleciał do środka, ledwo dotknął kamiennych płyt wyłożonych czujnikami i przewodami elektrycznymi. Rozbłysła lekka iskierka, a w powietrzu unosił się zapach ozonu. Kolejne drzwi i znowu strażnicy zamarli, nie mogąc się ruszyć, ich dwulufowe karabiny maszynowe zachwiały się lekko, a ich zaostrzone bagnety zalśniły. Kamery wideo przy wejściu są przyćmione i nie są w stanie rozpoznać intruza. Najnowszy robot ochrony traci orientację, przewraca się, koła kręcą się bezradnie, lufy karabinów maszynowych drapią marmurową podłogę. Kolejna maszyna zamarła jak bożek, z lufy miotacza ognia spadały żółte krople, wydawało się, że robot płakał. Nieubłagany, niczym demon z podziemi, cień przenika rozległą salę. Ma trzy ręce, z których wypełza mgła, a w jej chmurach skaczą iskry. Lśnią wszystkimi kolorami tęczy i spokojną melodią, bogatą w różnorodną gamę dźwięków, dźwięków. Siedmiu dwumetrowych strażników z karabinami maszynowymi stoi w bezruchu, z zaszklonymi oczami.
  Cień omija słabe linie laserów, zbliżając się do pancernego szkła. Lekki ruch, mgła rozbłysła jak girlanda kwiatów, a zbroja zaczęła szybko się topić, jak gdyby sprasowany ultraplastik (jego koszt jest dziesięciokrotnie większy od wagi czystego złota), nieprzenikniony przez najnowocześniejszy granatnik, miał zamienił się w lód. Ręka ducha wydłuża się i dzieli na dwie sześciopalczaste dłonie. Pierwszy chwyta mieniącą się w niebieskim świetle koronę, a drugi od razu stawia na jej miejscu cegłę. Z jednej strony to kpina, z drugiej zaś system alarmowy reagujący na zmianę wagi nie ma czasu się włączyć. Cień skłonił się i gwałtownie przyspieszając swój ruch, pospieszył w stronę wyjścia. Lasery sygnałowe zgasły na chwilę. To wystarczyło, aby widmo zniknęło - jak cień w południe. Pozostał jedynie słaby zapach siarki.
  Główny symbol Anglii - korona Imperium Brytyjskiego została skradziona!
  . ROZDZIAŁ 1
  Sensacyjna wiadomość natychmiast rozeszła się po wszystkich kanałach telewizyjnych i agencjach światowych. Zamek Corfe został dosłownie zalany dziennikarzami, falującymi z kamer telewizyjnych. Mnóstwo paparazzi wywołało falę paniki: korona została skradziona! Bohaterem dnia była cegła, którą udało im się sfotografować pod różnymi kątami niczym Miss Universe, dopóki przedstawiciele Scotland Yardu nie przesłali jej do dokładnego zbadania. Na poszukiwanie korony wysłano najlepszych detektywów w kraju. Dumni Brytyjczycy zwrócili się nawet o pomoc do innych krajów, włączając w to CIA, FSB, a nawet Mossad. Pomimo obfitości służb specjalnych królowały pełne bachanalia.
  
  Tymczasem szczupły, jasnowłosy młodzieniec spacerował cichą ulicą Londynu. Dookoła stały stare kamienne domy, starannie zamiecione o poranku, a wzdłuż drogi rosły skromne kwiaty, jakby płakały. Kropił lekki deszcz, a podróżnik miał na sobie niebieski płaszcz, a w dłoni trzymał schludnego, pozornie ciężkiego dyplomatę. Szedł i myślał.
  W ostatnich latach całą swoją energię skierował na walkę ze złym czarnoksiężnikiem Rolandem de Brownem. Diabelski duch, który zniszczył jego rodziców i wielu innych dobrych ludzi, czarodziejów i zholów (żywe istoty nie zaznajomione z magią).
  Co więc powinniśmy teraz zrobić? Ukończył szkołę magii i pozostał samotnym kłoskiem na spalonym polu. Przyjaciele rozproszyli się po różnych miastach, a niektórzy zginęli na zawsze. Zdaje się, że płaczą za nim kwiaty, z perłami deszczu spływającymi po płatkach. W świecie Żołowa nie pozostaje mu nic innego jak zostać prostym urzędnikiem i podziwiać swoich przełożonych. Być szarym urzędnikiem, pochylonym nad papierami lub w najlepszym razie przed komputerem? NIE! To nie jest dla jego młodej i burzliwej natury. Chcę podróżować po całym świecie, zobaczyć coś nowego. Mimo inteligentnego wyglądu nie boi się ciężkiej pracy!
  Jego myśli przerwał niegrzeczny krzyk:
  - Hej, nastolatku, nie masz stu euro?
  Przed nim pojawiły się trzy dość duże, kudłate typy. Ciemni, najwyraźniej imigranci z Bliskiego Wschodu, bawią się zardzewiałymi, krzywymi nożami i w szyderstwie obnażają zepsute zęby.
  Henry Smith ze względu na swoją szczupłość, niski wzrost, brak choćby śladu wąsów i brody wygląda jak kruchy młody człowiek, wygląda jak nastolatek. A oto trzech wysokich Arabów z długimi nożami, sytuacja wyraźnie nie jest równa. Możesz oczywiście używać magii i łamać zakaz, podejmując ryzyko, jak mu się to nie raz zdarzyło, ale nie chcesz teraz błyszczeć. Lepiej wykazać się powściągliwością, na wypadek gdyby udało się odeprzeć słowo.
  - Nie mam pieniędzy, jestem prostym studentem! - odpowiedział Henryk prosto i cicho, czując nieprzyjemny chłód w żołądku.
  Ochrypły głos zawołał:
  - W takim razie zdejmij marynarkę i daj mi dyplomatę!
  Najciemniejszy z bandytów uśmiechnął się szeroko i nagle uderzył młodzieńca w brzuch. Smith pochylił się, oddychając z bólu. Następny hak w tył głowy spowodował upadek.
  - Dlaczego to robisz? - zapytał prawie czarny Arab stojący po prawej stronie, marszcząc brwi.
  - Drżeć i szanować! - W odpowiedzi dziki ryk.
  Machał i kopał z całych sił. Tutaj Henry odtworzył magiczną sztuczkę: stalowe kowadło. Kawałek hartowanego żelaza, ważący cetnar, zmaterializował się na ułamek sekundy na drodze rozdartego buta bandyty. To wystarczyło, aby upadł i złamał staw. Azjata upadł, krzycząc:
  - Zabij go!
  Bandyci rzucili się na młodego mężczyznę, próbując dobić odważną ofiarę. Smith wyciągnął różdżkę i powiedział:
  - Ferpendola!
  Bandytę złapał krótki wicher i rzucił na ścianę. Drugi drań zadrżał i próbował rzucić nożem w leżące ciało, Henryk odruchowo zareagował:
  - Świdoba!
  Azjata natychmiast zapuścił kozią brodę i rogi i pobiegł, stukając kopytami o bruk. Trzeci, ze złamaną nogą, szepnął drżący:
  - Szaitanie! - I zaczął się czołgać z powrotem. Nie miał siły walczyć.
  Smith próbował wstać, bardzo bolały go wnętrzności, bolała go szyja. Nagle bandyta zniknął, dzikie krzyki trzeciego ucichły, a drugi, lekko uderzony o ścianę, zaczął unosić się zakrzywionym bułatem, jakby rozpłynął się w powietrzu.
  - Cuda! - powiedział z zachwytem Henry Smith.
  Nagle pojawiła się przed nim dziewczyna o niebiańskiej urodzie. Obcisły kombinezon nie zakrywał jej idealnej sylwetki. Jedną ręką z łatwością podniosła Henry'ego Smitha z ziemi niczym małego kotka.
  - Nauka! - powiedziała dziewczyna uśmiechając się promiennie i dodała wesoło. - Ponad cudami!
  Młody człowiek wzdrygnął się, mimo że była piękna, widać było jej grające mięśnie, pojawiające się co jakiś czas przy zginaniu ramion, jej gruby biceps, a ona sama była o ponad głowę wyższa od Henry'ego Smitha. Mężczyźni często boją się silniejszych i większych kobiet. Jednocześnie jej świeża, czysta twarz nie była zła ani surowa, była w niej życzliwość. Pełne satynowe usta szepnęły:
  - Jestem twoim przyjacielem! Nie wstydź się! (Najwyraźniej próbowała oszczędzić dumie mężczyzny, delikatnie odmawiając słowa - nie bój się)
  -Czy ty... też jesteś czarodziejką? - zapytał Henry, jąkając się.
  - NIE! Ja, oficer wywiadu międzyuniwersalnego, Swietłana Krasnowa. - Dziewczyna uśmiechnęła się jeszcze szerzej.
  - Jak udało ci się odparować tych bandytów? - Smith wskazał palcem na pusty krawężnik z kilkoma małymi pęknięciami.
  - Bardzo proste! - Swietłana, lśniąc zębami, pokazała mały pierścionek z błyszczącym kamieniem w czterech kolorach. - To jest wielowektor całkowy. Rozkłada substancje poprzez rozrywanie wiązań międzykwarkowych. Następnie kwarki i cząstki elementarne rozpadają się, a obiekt materialny, jeśli nie jest chroniony przez ochronę matrixa, znika.
  - A prawo zachowania materii? - Henryk bardzo ostrożnie zrobił krok w stronę dziewczyny, która wyglądała bardzo podobnie do bohaterki komiksu.
  - Działa, zmienia się tylko poziom energii substancji. "Powiedziała to dwuznacznym tonem. I protekcjonalnie, jak starsza nauczycielka pierwszej klasy, dodała z uśmiechem. - Ogólnie rzecz biorąc, mamy różne metody anihilacji materii i czegoś cię nauczymy.
  Oczy Henry'ego Smitha rozbłysły:
  - Czy sam znasz magię?
  Powieki Swietłany nawet nie drgnęły, gdy odpowiedziała:
  - Ja osobiście nie, ale mogę coś zrobić w zakresie zdolności paranormalnych.
  -Co dokładnie? - Młody człowiek machinalnie zmrużył oczy, chociaż doświadczenie pokazało, że ta czynność jedynie męczyła mięśnie twarzy. Dziewczyna z kolei eleganckim gestem wyrzeźbionej, opalonej dłoni stworzyła wokół nich rodzaj kokonu. Sami mówcy widzieli i słyszeli wszystko wokół siebie, ale pozostawali niewidoczni dla nielicznych przechodniów. Krasnova krótko wymieniła:
  - Czytaj myśli, przesuwaj przedmioty, masz ograniczony wpływ na struktury wewnątrzatomowe. To prawda, teleportuję się za pomocą technologii. "Tutaj jej ton zmienił się na bardziej surowy. - Ale w sumie nie mam czasu z tobą rozmawiać. Mam do ciebie sprawę!
  Henryk uśmiechnął się gorzko:
  - Wszyscy się o mnie troszczą! Co dokładnie?
  - Pewnie słyszałeś, że skradziono koronę Imperium Brytyjskiego?
  - Tak! Tylko o tym mówią. Chociaż odnalezienie jej zależy od policji. - Henryk beznadziejnie machnął swoją chudą ręką.
  Dziewczyna udawała wymagającą nauczycielkę:
  - Tutaj nie jest to takie proste. Faktem jest, że koronę ukradła istota z innego wszechświata. Czy to nie dziwne, że dziewiętnastu strażników zostało zamienionych w kamień? Co to oznacza?
  Henry nerwowo wzruszył chudym ramieniem.
  - Silny mag zadziałał. Podobno tytuł i klasa to nie mniej niż wielki mistrz. To prawda, możemy tylko spekulować, kto to jest. Najwyraźniej nie miejscowy, może obcokrajowiec. - Henryk zdezorientowany rozłożył ręce, a jego okrągła twarz wyrażała skrajną trudność.
  Ale z innego wszechświata...
  Swietłana potrząsnęła głową i prychnęła:
  - A twój magiczny świat i szkoła, w której się uczyłeś... Czy czary są legalne w Starej Dobrej Anglii?
  Młody człowiek skromnie i cicho odpowiedział:
  - To nie jest inny wszechświat, ale po prostu równoległy podświat. Rodzaj odbicia twojego królestwa niebieskiego i odwrotnie. Być może to magia jest najważniejsza.
  Dziewczyna uśmiechnęła się bardzo uprzejmie i powiedziała:
  - Jeśli chcesz, przelecimy nad Londynem.
  Henry wciąż był w stanie półszoku, więc odpowiedział zdezorientowany:
  - Nie mam miotły, poza tym można nas zauważyć bez niewidzialnego proszku.
  Swietłana poklepała Henryka po policzku:
  - Latać na miotle? To zbyt banalne, przypominające bajkę o Babie Jadze z kościaną nogą.
  Młody Smith nieśmiało odpowiedział:
  - No cóż, miotła Medusa 2010 jest znacznie szybsza i zwrotniejsza.
  - Jest coś lepszego. Wyciągnij dłoń i spójrz! - Svetlana uniosła palec, wpatrując się w środek dłoni Smitha. Spod starannie przyciętego paznokcia dziewczyny wyleciał cienki promień. Henry poczuł lekkie łaskotanie i uśmiechnął się.
  - To całkiem miłe.
  - A teraz, jeśli chcesz wystartować, wydaj w myślach rozkaz. - Dziewczyna stuknęła obcasami.
  Młody człowiek był zaskoczony:
  - Więc to jest magia lewitacji?
  -Po prostu pomyśl!
  Nagle stopy Henry'ego Smitha same uniosły się nad ziemię. Wydawało się, że żołądek odpadł, gotowy wylecieć z ciała. A potem taka lekkość, jakbyś stał się piórkiem, tyle że to nie wiatr tobą rządzi, ale ty rozkazujesz wiatrowi. Widział dachy domów zbudowanych w stylu gotyckim. Swietłana szybowała razem z nim.
  - No cóż, czujesz się uszczęśliwiony!
  Młody człowiek zawołał:
  - Niezła magia. I chcesz powiedzieć, że sama nie jesteś czarodziejką.
  Dziewczyna skromnie sprzeciwiła się, mrugając długimi, fioletowymi rzęsami:
  - NIE! Masz maleńkie mikrochipy wielkości atomów wodoru. Tworzą ukierunkowane pole antygrawitacyjne, które pozwala poruszać się w przestrzeni.
  - Mikrochipy?
  - Tak, to komputery działające na zasadzie magicznej hiperplazmy. Bardzo potężne mechanizmy o kolosalnej energii. Tworzą także wokół nas niewidzialne pole. Widzimy się, ale inni nas nie widzą.
  Henry Smith skręcił ostro w bok. Prawie uderzył w wysoką, miedzianą iglicę. Młody człowiek wirował jak śmigło samolotu.
  - Uważaj na swoje myśli. - ostrzegła Swietłana. Są kontrolowani telepatycznie i wymagana jest dyscyplina myślenia. Polećmy wyżej.
  - To prawda! - zgodził się Henryk. W tej samej sekundzie poczuł gwałtowne szarpnięcie w górę i zamarł. Wokół niego była pustka, jedynie niezwykle jasne gwiazdy oślepiały jego oczy. Nigdy wcześniej Smith nie widział takich luminarzy, w których konstelacje były tak wyraźnie narysowane, a pas Oriona szczególnie wyróżniał się niczym rozproszenie diamentów. Pod moimi stopami znajdowała się mała piłka, która wyglądała jak piłka nożna. Niebieski, z żółtymi żyłkami. Henry spojrzał w bok: Księżyc, który stał się niezwykle ogromny, świecił, na powierzchni było widać każdą szczelinę, ogromne kratery po meteorytach i imponujące morza bazaltowo-piaskowe.
  - Wow! Jestem w kosmosie! - Smith był zdumiony. Obok niego pojawiła się Svetlana Krasnova. Dziewczyna się roześmiała:
  - Tutaj jesteś, głupcze. Nie możesz ukryć się przed miłością.
  Henryk zawstydzony odpowiedział:
  - Przepraszam, jestem w kosmosie. Wygląda na to, że przesadziłem. Czy te komputery naprawdę są w stanie poruszać się tak szybko?
  - Z pewnością! I widzę, że cię to zaskakuje!
  Młody człowiek potrząsnął bystrą głową:
  - Nigdy nie spotkałem się z taką magią, aby udać się w kosmos. Szczerze mówiąc, to cud!
  - Tak, prawie cud!
  - Ale w kosmosie jest próżnia i dziki chłód, ale nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
  Swietłana uśmiechnęła się protekcjonalnie:
  - Te komputery mogą być małe, ale bardzo inteligentne. Pilnowali oczywiście, żeby głupi chłopak się nie udusił i nie zmarznął mu uszu. Oddychasz najświeższym powietrzem, a wokół ciebie znajduje się kokon mocy, który zapobiega przygnieceniu cię przez grawitację i spaleniu w atmosferze.
  - Wow, to niesamowite! Niestety, nie każda miotła jest do tego zdolna. Osobiście nigdy nie byłem w kosmosie. A co powiesz na odwiedzenie innych planet?
  - Będziesz to miał! Ale nie mamy wystarczająco dużo czasu.
  - Dlaczego? - powiedział Henryk z rozczarowaniem, już na samą myśl, że może rozstać się z fantastycznie piękną dziewczyną, budziła dreszcz.
  Swietłana stwierdziła stanowczo:
  - Musisz pomóc nam znaleźć koronę! Uwierz mi, to ma znaczenie dla losów nie tylko Twojego kraju.
  Henry powiedział, zniżając głos o pół tonu:
  - Cienki! Ale powiedz mi, czym jest magiczna hiperplazma?
  - Cudowny i kwazar! To magicznie naładowana hiperplazma. Ponadto samą hiperplazmę można uzyskać jedynie przy pomocy nowoczesnej technologii i magii.
  Henryk zmrużył oczy.
  -A więcej szczegółów?
  - Kiedy dotrzemy do naszego wszechświata, na pewno ci powiem. Tymczasem musisz zrozumieć, jak bardzo potrzebujemy Twojego talentu!
  - Jak rozumiem, dla policji i służb wywiadowczych nie ma wielkich nadziei.
  - Oczywiście, ponieważ korona nie jest ukryta w twoim wszechświecie, a może nawet nie w naszym.
  - I cenisz mnie jako...
  - powiedziała z entuzjazmem dziewczyna.
  - Jako najbardziej utalentowany magik w Wielkiej Brytanii. Właściwie twoja słynna walka z Rolandem de Brownem stała się znana daleko poza twoim światem.
  Henryk westchnął smutno:
  - Prawidłowy! Wielu bało się nawet wymówić nazwisko Roland de Brown, z wyjątkiem oczywiście głównego mistrza. Szczerze mówiąc, nie była to rozrywka, ale walka na śmierć i życie.
  Dziewczyna rozłożyła szeroko ramiona i zatoczyła koło:
  - W dowód wdzięczności za twoją odwagę, nasze imperium hojnie cię wynagrodzi.
  Henryk był zawstydzony, jego głos stał się cichszy:
  - Wizyta w twoim imperium jest również wystarczającą nagrodą. Chociaż chciałbym choć na chwilę stanąć na powierzchni Księżyca. W końcu niewiele osób dostąpiło takiego zaszczytu.
  Swietłana zmarszczyła brwi:
  - Na Księżycu? Może chcesz być pierwszą osobą, która będzie chodzić po Marsie. To jest dla ciebie o wiele bardziej interesujące.
  Henryk zgodził się entuzjastycznie:
  - Bycie pierwszym jest o wiele bardziej honorowe!
  Dziewczyna, rozkoszując się swoją wszechmocą, powiedziała:
  - Wypowiedz życzenie, a znajdziemy się na czerwonej, najbardziej wojowniczej planecie.
  Minęła sekunda, gwiaździste niebo wywróciło się do góry nogami, a Henry i Svetlana znaleźli się na piaszczystej pomarańczowej powierzchni Marsa. Smith czuł, jak fale napierają na jego pierś; pół kilometra dalej powoli unosiła się wydma. Rzadka atmosfera generowała silne wiatry. Był różowy z nutą bzu i ani jednej chmurki, z wyjątkiem jasnych owiec. Powierzchnia pod butami jest sucha, ale lekko śliska. Ale w ciele jest lekkość, grawitacja jest trzy razy mniejsza niż ziemska.
  A w pobliżu, na tle nudnego krajobrazu, znajduje się genialna Svetlana. Dziewczyna wydaje się taka słodka i kochana. A wydmy, wyglądające jak dziwaczne zwierzęta, przypominające nawet tygrysy i smoki, są tak groźne, że wydają się być gotowe do ataku. Henryk zadrżał, a Swietłana wyciągając rękę spryskała wydmę, najpierw jedną, potem drugą. Przed Smithem pojawiła się dolina przypominająca lód. W rękach dziewczyny pojawiły się łyżwy, które podała młodemu mężczyźnie.
  - Chodźmy na przejażdżkę.
  Łyżwy po zagraniu melodii podskoczyły na równe nogi, a Henryk zaczął wirować w szaleńczym tańcu. Przypomniał sobie, jak jeździł po swoim magicznym świecie, trzymając za ręce dziewczynę, choć nie tak dużą i piękną, ale bliską jego sercu. Był czas, kiedy dobrze się bawili, zwłaszcza z braćmi Churchill, dużą rodziną czarodziejów w dziesiątym pokoleniu. To prawda, że są tacy zabawni i często wszyscy są zdezorientowani. Ale ta dziewczyna ma na imię Svetlana, jakieś dziwne imię, wydaje się słowiańskie.
  Jego partnerka poruszała się zbyt szybko, aby Henry mógł za nią nadążyć. To nie naturalna prędkość przestraszyła młodego człowieka:
  - Proszę zwolnić, bo inaczej będzie to wyglądało jak kręcenie filmu Kobieta Błyskawica w przyspieszonym tempie.
  Swietłana stwierdziła:
  - Wygląda na to, że cię straszę, nie podoba ci się szybkość twoich ruchów?
  - Kobieta powinna być spokojna i erotyczna. Poruszaj się płynnie i naturalnie. - odpowiedział Smith miękkim głosem.
  Dziewczyna przekręciła się kilka razy w powietrzu, podniosła Henry'ego za ramiona i poleciała razem z nim.
  - Co ty wiesz o kobietach! Są różni, każdy wyjątkowy w swej niepojętej indywidualności. Jak jednak podoba Ci się Mars?
  - Cudowna planeta - bajka dla poety! - Powiedział Smith zainspirowany. Szkoda tylko, że nie ma na nim życia!
  - Nie w twoim wszechświecie, ale w naszym! - odpowiedziała Swietłana. - Przyjdzie czas i pójdziesz na spacer po Marsie.
  - OK, Swietłana!
  - Możesz mi po prostu mówić Sveta.
  - Słodka Sveta śpiewana jest z miłością! - powiedział Henry z westchnieniem. - Nie jesteś przypadkiem Słowianinem, a w twoich rysach twarzy jest coś orientalnego. Blond włosy, szmaragdowo-szafirowe oczy.
  - Płynie we mnie krew kilku narodów, ale masz rację, przede wszystkim słowiańska. Jak napisał jeden ze starożytnych poetów:
  Słowianie muszą podbić świat,
  Ale sercem, a nie wojną nuklearną!
  Daj braterstwo i szczęście wszystkim ludziom,
  I stań się krajem niezwyciężonym!
  Henryk zacisnął pięści.
  - Właściwie jestem Anglikiem i był czas, kiedy nasze imperium kontrolowało połowę świata.
  Swietłana powiedziała pojednawczo:
  - Nie rozmawiajmy o polityce, to może pogorszyć nasze relacje. Kiedy przyjedziesz, zobaczysz wszystko na własne oczy.
  - Cóż, cudownie! A co z lotem na Jowisza? To największa planeta w Układzie Słonecznym, prawda?
  - Niezły pomysł, ale atmosfera jest tam trochę pochmurna. Poza tym to nasza ostatnia wizyta. Przed lotem musisz zainstalować mocniejszą ochronę.
  - Dlaczego to jest?
  Swietłana pokręciła głową:
  - Najwyraźniej nie radziłeś sobie dobrze w szkole. Czy nie wiecie, że na Jowiszu siła grawitacji jest prawie ośmiokrotnie większa niż na Ziemi, a na powierzchni ciśnienie wynosi nie mniej niż sto tysięcy atmosfer?
  Niebieskie oczy Henry'ego rozszerzyły się.
  - Ile to jest?
  - Sto ton na centymetr kwadratowy. Czy możesz to sobie wyobrazić? To półtora miliona ton na twoim ciele.
  - Imponujący. Tak, nie możesz tego zrobić bez zabezpieczenia. Czy to masz?
  - Gwiezdno-przestrzenna inteligencja ma wszystko. Chcesz zostać członkiem ZPR?
  Henry wzruszył chudymi ramionami.
  - Nie wiem, to trudne pytanie.
  - Musisz się uczyć. Sama magia nie wystarczy. Mamy też czarodziejów, którzy mają fantastyczne moce.
  Młody człowiek ożywił się:
  - Siłą, to ciekawe.
  - Połączenie nauki i magii daje niespotykaną moc. Tutaj to zademonstruję. - Dziewczyna wyciągnęła dłoń, uwalniając gruby szmaragdowy promień światła w kierunku Henry'ego Smitha. Trafił prosto do głowy młodego mężczyzny, odbijając się w jego ciemnych włosach.
  Smith poczuł lekkie pieczenie, jakby futrzana łapa gładziła jego odsłonięty mózg. Uczucie nieprzyjemne i jednocześnie pikantne, dla którego trudno znaleźć analogię.
  Po lekkim drgnięciu młody człowiek odsunął się od wpływu.
  - Niesamowity! Klasa! - Powiedział entuzjastycznie. - Czuję, jak coś porusza się po moim ciele, jak gęsia skórka.
  - To jest energia magicznej hiperplazmy. Teraz możesz odwiedzić Jowisza bez obawy, że zostaniesz zmiażdżony.
  - OK! Ale chciałbym podróżować powoli, podziwiając gwiazdy.
  - Podążaj za mną! Nie jestem miotłą! Chociaż też kudłaty. - powiedziała żartobliwie Swietłana, potrząsając złotymi falami swoich gęstych włosów.
  Henry Smith pogłaskał ją po głowie. Jakie ona ma miękkie i jedwabiste pasma, po prostu żywy cud. Młody człowiek dmuchnął na nich.
  - Nie baw się! Jowisz to planeta niespodzianek. - ostrzegła Swietłana.
  Para oderwała się od powierzchni Marsa. Henryk, kładąc palec na ustach, zauważył:
  - Wojna z Marsem była ulubionym tematem naszych pisarzy science fiction. Zaczynając od Walii, być może najlepszego pisarza futurystycznego wśród Anglików, a może nie tylko.
  Swietłana skinęła głową:
  - Pisarz science fiction, który wynalazł wehikuł czasu. To genialne odkrycie i to nie tylko w dziedzinie science fiction. Bez względu na to, jak bardzo jego pomysł został później rozwinięty, oryginału nie da się prześcignąć pod względem czystości koncepcji.
  Henry wskazał palcem:
  - Genialna przewidywalność!
  - Zgadzam się z tym. Ogólnie rzecz biorąc, nasza cywilizacja jest silna, ale nie nauczyliśmy się jeszcze podróżować w czasie.
  - Jaka szkoda!
  Dziewczyna powiedziała miękkim, połyskującym głosem:
  - Ale są cywilizacje, które potrafią to zrobić. Jak mówią, czystość eksperymentu. Oznacza to, że co w zasadzie jest możliwe, nasza nauka prędzej czy później zda sobie z tego sprawę! Wszystko niemożliwe jest możliwe - choć trudne! - Swietłana skończyła śpiewać.
  Henryk, podziwiając cudowną osłonę przestrzeni, widział wszystko niezwykle wyraźnie; nie potrzebował już okularów. Po prostu zniknęły. Smith ze zdumieniem przesunął dłonią po twarzy.
  - Cuda!
  Swietłana mimochodem zauważyła:
  - Dlaczego ich potrzebujesz? Soczewki tylko przeszkadzają i męczą obiektyw. Poza tym nawet w Waszym niezbyt zaawansowanym świecie krótkowzroczność koryguje się laserem.
  - Tak, jakoś się do nich przyzwyczaiłem. Poza tym w okularach moja twarz jest inteligentna i bystra.
  Dziewczyna pokazała czubek różowego języka:
  - Jak to powiedzieć! Myślę, że jesteś w nich po prostu zabawny.
  Henry milczał, a na jego czole pojawiła się zmarszczka. Promienie słońca tak bajecznie mieniły się w górnych warstwach atmosfery Marsa, że młody człowiek mimowolnie się zakochał. A girlandy gwiazd, jego nowa wizja pozwala mu zobaczyć miliony luminarzy jednocześnie, z unikalnym wzorem. Aby to wszystko przelać na płótno, Leonardo da Vinci potrzebowałby stu tysięcy. Ale jeszcze bardziej imponującym widokiem był Saturn. To planeta z niesamowitymi pierścieniami. Jakby stworzony, żeby dawać radość zakochanym dziewczynom i chłopcom. Przypomniałem sobie Monroe, jego pierwszą miłość, jak tańczyli. Trzymał ją za rękę, czując ciepło i czułość jej cienkich palców. Niewinna istota, która dała dziewiczy pocałunek. Ale moja obecna przyjaciółka to zupełnie inna dziewczyna, ma tyle siły, że czujesz jej całkowitą wyższość. A to nie jest takie przyjemne dla mężczyzny.
  - Pierwszy raz widzę taką osobę jak ty! - Powiedział, czując podekscytowanie Henry"ego. - Czuję się, jakbym unosił się z archaniołem!
  Dziewczyna pogroziła palcem:
  - Musisz zrobić wszystko po raz pierwszy! Ale ogólnie słusznie zauważyłeś, że nie wyślą na spotkanie pierwszej napotkanej osoby. Ale twoja walka z Rolandem de Brownem przyniosła ci sławę po tym, jak w naszym świecie nakręcono o tobie serial.
  Henryk przewrócił oczami.
  - Tak? To mi schlebia, ale trudno jest cały czas być w centrum uwagi. Fani będą cię torturować.
  Swietłana mrugnęła:
  - Nikt cię nie rozpozna. Twoją rolę odegrał naturalny blondyn z ramionami, na których mógłby usiąść krążownik statku kosmicznego. Więc nie płacz, jeździec!
  - Dzigit! To coś kaukaskiego. A ja mam blond włosy. Nigdy tam nie byłam, chociaż marzyłam o tym czytając Lermontowa!
  - Masz jeszcze czas na odwiedziny. Ale Jowisz, trzeba się zgodzić, jest świetny.
  Henryk uśmiechnął się.
  "Z łatwością mogę objąć go ramionami i przycisnąć do piersi".
  - Tak, to interesująca iluzja. Teraz jesteś chroniony i możesz bezpiecznie nurkować. Jowisz dokonuje pełnego obrotu co dziesięć godzin, więc jego atmosfera rzadko jest spokojna. - Dziewczyna rozłożyła ręce, jakby sama była winna.
  Lepka ciemność pokoju jest beznadziejna,
  Świat zamarł w ramionach głębokiego snu!
  Lepsze od huku dział są odgłosy bitwy,
  Wytrząśnij całe błoto i muł z dna!
  Smith zręcznie oświadczył.
  Swietłana, udając surową, zauważyła:
  - Zakończenie jest raczej słabe; Armaty mają lepsze rzeczy do roboty niż zawracanie głowy.
  Przerób werset.
  - Dziękuję za krytykę! - powiedział Henryk uśmiechając się.
  Atmosfera była gęsta i składała się z metanu, amoniaku i innych zanieczyszczeń węglowodorowych. Tlen, bardzo aktywny pierwiastek, został prawie całkowicie związany. To prawda i jest to wielka radość dla alkoholików; płynęły rzeki alkoholu, a nawet morza. Kiedy Harry opadł na ziemię, poczuł ucisk, jakby rzeka naciskała na jego klatkę piersiową. Oczywiście gęstość atmosfery była niesamowita. Jednocześnie, pomimo dużej odległości od Słońca, było dość gorąco, rolę odegrał efekt cieplarniany i proces wewnętrznego rozpadu promieniotwórczego. Dziewczyna zmrużyła oczy i powiedziała ironicznie.
  - Podoba ci się?
  - Jakieś dziwne kolory. Jak mieszanka czegoś.
  - Występuje tu dość wysoki poziom promieniowania. Ogólnie rzecz biorąc, widzisz, w dużej mierze dzięki wbudowanym w ciebie mikrokomputerom. Dają możliwość nie tylko oddychania, ale także patrzenia.
  Wirowały trąby powietrzne, szalała burza, cząstki litej skały leciały z wyciem. Karmazynowe i fioletowe, gigantyczne cienie żebrały w atmosferze, wijąc się w pękniętej spirali. Ogólnie wszystko wyglądało okropnie i niesamowicie. Henryk podniósł ręce.
  - Tak, to jest cudowne! Lepsze niż latanie na miotle.
  Dziewczyna potwierdziła:
  - Prawidłowy! Miotła postarza kobietę i zniekształca mężczyznę!
  Wreszcie wylądowali. Moje stopy dotknęły rzeki i zamarły, ale nie zatonęły. Jednak przy tak wysokim ciśnieniu rzeka alkoholowa niewiele różni się gęstością od gazu.
  - To zaczyna być interesujące! - powiedział Smith, nie przestając być zaskoczony. "Czuję w sobie wielką siłę!" Chociaż krajobraz wokół jest smutny i nudny.
  - Nie tak smutno, jak myślisz, mój chłopcze.
  Henryk zapytał zirytowany:
  - Co tam jest? Kwiaty!
  - NIE! Spójrz, wygląda na to, że coś żywego unosi się w powietrzu.
  Rzeczywiście, w gęstej atmosferze pojawiła się istota przypominająca plamę. Poruszyło się. Za nim poleciało jeszcze kilka podobnych stworzeń. Ustawili się w jednym rzędzie.
  - Widzisz, trzymają formację! - stwierdziła dziewczyna uśmiechając się.
  - Mają inteligencję!
  - Dlaczego nie! To prawda, że nie ma motywacji do rozwoju. Mogą żywić się bezpośrednio metanem, nie ma mowy o walce o byt. Dziewczyna uśmiechnęła się przebiegle. - Ale jeśli chcesz zapoznać się z prawdziwym umysłem, dam ci taką możliwość.
  Henryk był bardziej zdziwiony, jego twarz posępna:
  - Gdzie? Naprawdę dokładnie na Jowiszu?
  - To wszystko!
  - Tu nie może być inteligentnego życia!
  - Mylisz się. Tu jest stacja kosmiczna, widzę ją wyraźnie.
  - Pokaż mi to! - Młody człowiek powiedział z niedowierzaniem.
  - OK, zobaczysz. - Swietłana odwróciła dłoń. Henry Smith rzeczywiście widział jakiś rodzaj blasku i stosy sprzętu głęboko pod ziemią.
  - Tak, tu jest cała baza! - Powiedział wskazując palcem.
  W odpowiedzi Swietłana gwizdnęła radośnie:
  - Czego chciałeś? Najwyraźniej odparowano tu litą skałę, tworząc stację. Swoją drogą, jest dobrze przykryta. Ekran ochronny zakłóca skanowanie.
  Henryk zniżył ton:
  -Czy mogę tam dotrzeć?
  Swietłana zawahała się:
  - Właściwie to nie nasza sprawa, ale otwarcie stacji metra na samym Jowiszu to prawdziwa sensacja. W każdym razie ludzie w naszym wszechświecie mogą być zainteresowani. Jest tylko jeden problem, jak przebić się przez obronę.
  Henry odpowiedział z patosem:
  - Wierzę w twoją moc, Swietłano. Jesteś taki silny - Herkules w spódnicy!
  - I także mądry! Czy wiesz, ile energii zostanie utracone, jeśli obronę przebije się wzburzonym strumieniem? - Dziewczyna wyciągnęła dłoń.
  Henryk potrząsnął głową.
  - Wyobrażam sobie!
  - Nie będziemy mogli przenieść się do naszego wszechświata. - powiedziała gorzko Swietłana. - A to już jest katastrofa, porażka misji.
  Smith, ściskając serce, zgodził się:
  - Wtedy wszystko będzie jasne. Tak, jak to się mówi, lew zakopał się w błocie, a rak wystrzelił satelitę.
  Svetlana wpadła po szyję do rzeki, popłynęła trochę, demonstrując styl motyla. Wypłynęła i zapytała energicznie:
  - Umiesz pływać.
  Henryk odpowiedział skromnie:
  - Kiedyś wpadłem do morza z ogona smoka i musiałem się uczyć.
  - W takim razie wszystko jest w porządku, możemy dostać się do środka kanałami podziemnej bazy.
  Twarz młodzieńca wykrzywiła się z obrzydzeniem:
  - To brzmi obrzydliwie! Czy naprawdę musisz pływać w odchodach?
  Dziewczyna pokręciła głową:
  - Najprawdopodobniej nie! Wysoko rozwinięta cywilizacja oczyszcza odchody. W każdym razie, o ile widzę, wszystko wokół jest sterylne. Więc chodź za mną, Henry.
  Pływanie w środowisku alkoholowym nie jest dla osób o słabym sercu. Dobrze, że mikrochipy pozwalają widzieć w różnorodnym środowisku. Młodego czarodzieja zaskoczył jednak jeden szczegół.
  - Przy tym ciśnieniu nie powinno być rzek. W końcu znika jakakolwiek różnica w gęstości pomiędzy ośrodkiem gazowym i ciekłym. Powinna powstać ciągła, gęsta masa.
  Swietłana natychmiast odpowiedziała:
  - Widzisz, chłopcze, panuje tu zupełnie inne napięcie i inne prawa fizyczne niż na planetach ziemskich. W rezultacie dzieją się cuda i wszelkiego rodzaju bzdury. Opowiedzenie tego zajęłoby dużo czasu, ale dla współczesnej nauki ludzkiej gigantyczne planety są pełne tajemnic i jeszcze nierozwiązanych tajemnic. Satelity mogą przesyłać tylko niewielką część informacji o światach. Jeśli nawet bliższa planeta Mars nadal pozostaje tajemnicą, to co możemy powiedzieć o Jowiszu pokrytym nieprzeniknioną powłoką chmur.
  - Tak, to właśnie lubił mawiać starszy mistrz: dialektyka wiedzy. - Po wypowiedzeniu tego zdania Smith był rozproszony. Po prawej stronie błysnął drapieżny cień, wyglądający jak opływowa łodyga. Młody człowiek przyspieszył kroku. Swietłana pochyliła się i uderzyła w nią stopą. Pomimo gęstego otoczenia, strajk był dobry. Słychać było długie wycie, jakby ktoś rozdzierał krokodyla.
  - Tutaj musisz zachować ostrożność i nie bać się! - Powiedziała dziewczyna, a jej oczy błyszczały.
  - Nielegalne: ostrożność w dużej mierze opiera się na strachu. - zauważył Smith, wzdrygając się.
  Swietłana, ponownie uderzając w łodygę, w końcu ją wyrzuciła, zmuszając do wirowania jak szczyt:
  - Źle umieściłeś akcenty. Ostrożność jest przeciwieństwem dzikiej grozy, która pozbawia Cię możliwości rozsądnego myślenia. Jeśli chodzi o te zwierzęta, spróbuj uderzyć je w oczy.
  Henryk stwierdził stanowczo:
  - Można od nich po prostu uciec, bo to nie są antybloby.
  Swietłana niechętnie się zgodziła:
  - W zasadzie możesz mieć rację. Okrucieństwo i przemoc roją się jak para węży - bez pomocy przyjaciół czujesz się bezsilny!
  Dziewczyna błysnęła nogami. Przekroczyli jeden próg. Znaleźliśmy się w zakrzywionej rurze. Musiałem się lekko przesunąć, poruszając się po czymś w rodzaju paraboli. Henry Smith kilka razy złapał się bokiem o ostre krawędzie. Najwyraźniej trafiły do kanalizacji. Swietłana zauważyła, że płynny alkohol zmętniał:
  - Zawiera domieszkę kwasu fluorowego. Ogólnie rzecz biorąc, jasne jest, że miały tu miejsce burzliwe procesy.
  Henryk z radością zauważył:
  - Tak, to są zajęcia. Zauważalne jest coś niesamowitego, burzliwe uczucie życia.
  - Teraz wyjdziemy i sprawdzimy.
  Powłócząc się trochę bocznymi uliczkami, młody mężczyzna i dziewczyna wysiedli. Aby to zrobić, Swietłana musiała otworzyć zamek. Aby zdemontować czcionkę, dziewczyna włączyła specjalny hologram. Pojawił się obraz ważki z tuzinem nóg.
  - Cokolwiek zamówisz, pani Svetlana.
  - Odszyfruj i rozdaj klucz. - Powiedziała spokojnie dziewczyna.
  Hologram zaczął coś wirować. Drzwi zaczęły migotać, a żetony zaczęły piszczeć.
  - Występuje tu stara, bardzo starożytna magia. - Hologram zauważył chłodno.
  - Stary? Czy jesteś pewien? - zapytała ponownie Swietłana.
  - Raczej archaiczne, niepodobne do wszystkiego innego, a jednocześnie znajome. Jak posąg ze starożytności, oryginalny i rozpoznawalny. - powiedział lodowatym tonem hologram podłączony do komputera.
  - Tym lepiej, mam nadzieję, że uda ci się to rozszyfrować, bo inaczej będziesz musiał to wyciąć. - W głosie Swietłany zabrzmiała irytacja.
  - To drugie nie jest pożądane w przypadku metalu zaklęć o dziwnym kształcie. - W beznamiętnym głosie zabrzmiał niepokój.
  - W takim razie rozwiąż ten problem inteligentnie. - Dziewczyna potrząsnęła palcem
  Henry Smith skrzywił się.
  "Tu naprawdę jest magia i to dziwna, kryje się w niej zagrożenie". Coś podobnego z piekielnym demonem Rolandem de Brownem. Chociaż nie, inny odcień.
  - Czujesz magię?
  - Z reguły tak! Ale nie zawsze.
  Hologram z ledwie dostrzegalną radością oznajmił:
  - Dekodowanie zostało zakończone. Możesz wejść.
  Do pokoju weszli młodzieniec i dziewczyna. Niemal natychmiast znaleźli się w szerokim korytarzu. Poruszaliśmy się nią, mijając korytarz. Wewnątrz panowała niemal ziemska atmosfera tlenowa, jedynie azot został zastąpiony helem. Dzięki temu powietrze wydaje się świeższe i nieco odurzające. A ciśnienie jest nieco wyższe niż atmosferyczne, wysoka wilgotność, chociaż bez kondensacji. Dziewczyna odlatuje, zabierając ze sobą Henryka. Przed nimi były drzwi, gdy tylko Swietłana przyleciała, rozsunęły się i dziewczyna znalazła się w dużej sali, Smith wskoczył za nią.
  - Wow, to prawdziwe muzeum! - powiedział entuzjastycznie młody człowiek.
  Rzeczywiście, ogromna sala zadziwiała bogactwem eksponatów. Byli też prymitywni ludzie siedzący na dinozaurach, mamutach i wojownikach; sądząc po ich miedzianych i brązowych zbrojach, nie byli oni najbardziej prymitywni. Oprócz nich był łańcuch, specjalna ścieżka od nietrywialnego zwierzęcia, które niejasno wyglądało na mieszankę niedźwiedzia i gibona. Co więcej, ta hybryda stopniowo nabyła kij, a kamień został niezdarnie przywiązany do kija. Kamienny topór, który był stopniowo udoskonalany. Bestia również się zmieniła. Jego czoło stawało się coraz większe i wyższe, chód stał się pewniejszy, ramiona stały się krótsze, a dłonie bardziej wdzięczne. Stopniowo wyglądał coraz bardziej jak zwykły człowiek, może bardziej muskularny, z dużymi zębami.
  Henry Smith filozoficznie zauważył:
  - Linia ewolucji od gibona niedźwiedziego do człowieka.
  Swietłana powiedziała z pogardą:
  - Czy nie wiesz, że małpy i ja mieliśmy wspólnych przodków? Pionowo chodzący niedźwiedź, z którego wyewoluowały zarówno małpy, jak i ludzie. Czy podoba Ci się to?
  Młody człowiek rozłożył ręce:
  - Nie wiem! Pytanie jest delikatne. Na naszym Uniwersytecie Sztuk Magicznych nie wykładano teorii ewolucji. Ale dali biologię naturalną. Jak się masz?
  Dziewczyna uśmiechnęła się i odpowiedziała:
  - Mamy ewolucję teistyczną. W naszym imperium wszyscy są nauczani, że człowiek został stworzony przez Boga za pośrednictwem niedźwiedzia. Pierwsze rozdziały Biblii należy interpretować metaforycznie.
  Chłopak wykrzywił usta i zapytał:
  - A upadek Adama i Ewy?
  - To jest obraz symboliczny. Generalnie staram się nie zagłębiać w teologię, ale formalnie wszyscy jesteśmy prawosławni.
  Oczy Henry'ego rozszerzyły się.
  - Ortodoksyjny?
  Dziewczyna skinęła głową:
  - Tak! Jedna religia spaja wielkie imperium. Czy to Cię dziwi?
  Młody człowiek potrząsnął głową:
  - Nie bardzo! Religia jest najskuteczniejszym narzędziem przymusu, zniewala umysł, krępuje myśli i pogrąża w iluzjach. - stwierdził Smith, marszcząc brwi.
  - Wow! Jak wyjaśnisz magię?
  Młody człowiek rozłożył ręce:
  - W Biblii czary są strasznym grzechem, nie rozumiem, jak można być czarodziejem i chrześcijaninem.
  Swietłana uśmiechnęła się przebiegle:
  - Kto ci powiedział, że prawosławni to chrześcijanie?
  Henryk powiedział zdezorientowany:
  - Czyż nie tak? Istnieją trzy główne gałęzie chrześcijaństwa: katolicy, protestanci, prawosławni! Czy to nie prawda? Choć nie jestem znawcą religii, to znam podstawy.
  Dziewczyna szybko sprzeciwiła się:
  - Cóż, to takie proste! Nasze imperium rzeczywiście wyrosło z prawosławnego kraju chrześcijańskiego, ale później, gdy ludzkość zjednoczyła się i rozszerzyła, nastąpił synkretyzm: zjednoczenie różnych ruchów. Chrystus, podobnie jak Magomed, stał się jednym z wielu mesjaszy i faktycznie przyjęto doktrynę jedności w różnorodności, gdy dopuszczalna jest wielość przejawów Wszechmogącego. Oznacza to, że wszechmocny Władca wszechświata nie jest despotą! Pozwala się inaczej rozumieć i postrzegać. Przecież absurdem jest wierzyć, że tylko niewielka grupa ludzi rozumie prawdę. Wszystkie religie mają racjonalny, wieczny początek i humanistyczne zasady.
  "Powiedz to zamachowcom-samobójcom, którzy się wysadzają w powietrze" - ostro sprzeciwił się Henry Smith.
  Swietłana radośnie, z pełnym przekonaniem o słuszności, powiedziała:
  - Jasne nauki każdej religii oczerniają fanatyzm i okrucieństwo jej wyznawców! Islam uczy: przebacz swojemu wrogowi i uniż się, Allah wywyższy upokorzonych. Magomed głosił pokój i dobroć, ducha Koranu, miłość do bliźniego. Prawosławie, czerpiąc z religii to, co najlepsze, dawało prawdziwą wolność sumienia, eliminując samo pojęcie niewiernego. Tak więc pojawiło się nowe zrozumienie wszystkich religii różnych ras, bez fanatyzmu i niecierpliwości.
  Henry ożywił się i powiedział radośnie:
  - To jest dużo lepsze! Wydaje się, że postęp uczynił ludzi mądrzejszymi i bardziej tolerancyjnymi.
  - Oczywiście, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że to odkrycie magii naukowej uratowało naszą cywilizację przed zagładą. Powiem ci więcej na ten temat później. - Dziewczyna położyła palec na ustach pełnych jak płatki róż. - Nie mamy dużo czasu. Przejdźmy do dużego komputera i z powrotem. Mam nadzieję, że moi przełożeni wybaczą mi lekkie opóźnienie, jeśli zdobędziemy przydatne informacje na temat waszego świata równoległego. Coś, co rzuci światło na przeszłość planety.
  Henryk chętnie się zgodził:
  - To będzie cenne odkrycie.
  Kilku zwiadowców pobiegło dalej. Tak jak spodziewała się Swietłana, sala komputerowa znajdowała się pośrodku bazy. To prawda, że ledwie zrobili kilka kroków, przepłynęła nad nimi niebieska fala i rozległ się niepokojący pisk.
  - Przed nami obszar kontrolowany przez broń hiperlaserową. - stwierdziła z niepokojem Swietłana. - A to jest bardzo niebezpieczne. Nie wiem, jaki jest poziom intensywności przepływu hiperplazmatycznego i czy moja obrona wytrzyma. Jeśli jest to hiperlaser zmieszany z magią, nawet statki kosmiczne mogą mieć trudności.
  Henryk powiedział zdezorientowany:
  - Więc co powinniśmy zrobić?
  Dziewczyna zacisnęła wielką pięść:
  - Spróbuję dostać się do komputera jak haker. Wygląda na to, że nie mamy innego wyjścia.
  Henry poklepał ją delikatnie po plecach.
  - No to idź!
  Dziewczyna podeszła do ściany i zaczęła w niej wiercić promieniem. Widząc zdziwione spojrzenie Henry'ego, wyjaśniła:
  "W ten sposób mogę wysłać moje roboty rozpoznania molekularnego do ośrodka mózgowego, w substancji hiperplazmatycznej o przeciwnych ładunkach preonów, zapisując najważniejsze informacje.
  Smith zapytał ze zdziwieniem:
  - Powiedziałeś opłaty wstępne?
  Svetlana chętnie wyjaśniła:
  - Tak! To niezwykle zaawansowany komputer. W przeciwieństwie do maszyn krzemiennych przenosi całą informację na maleńkie (z czego zbudowane są kwarki) cząstki preonu. Różnica ładunków powoduje różnicę w przepływie informacji, a mikrocząstki poruszają się tysiące, a w najbardziej zaawansowanych modelach miliony razy szybciej niż prędkość światła. A cząstek jest mnóstwo, kwintyliony w jednym mikronie, co oznacza, że prędkość maszyny elektronicznej jest po prostu niesamowita.
  Henryk gwizdnął:
  - O ile rozumiem, szybsze preony zastępują mikroukłady krzemowe i ruch wzdłuż nich elektrod. Nowa zasada zwiększa produktywność komputera niewyobrażalną liczbę razy.
  Dziewczyna chętnie potwierdziła:
  - I to jest naturalne! Ale aby osiągnąć taki stan, potrzebna jest również magia. Czary i nauka idą ręka w rękę. Teraz przeprowadzę penetrację. Najważniejsze jest to, że programy strażnicze postrzegają moje miniroboty jako cząstki składników odżywczych i nie walczą z nimi. Najwyraźniej komputer ten jest bardziej prymitywny niż nasze maszyny hiperplazmatyczne, co oznacza, że nietrudno go oszukać.
  Henryk westchnął szczerze:
  - Żałuję, że nie ukończyłem jednocześnie kierunków informatycznych. To by mi wiele dało!
  "Wciąż jesteś taki młody i możesz się wszystkiego nauczyć, nawet jak na swoje standardy, wyglądasz na piętnaście lat". Okrągła twarz i okulary, pasują Ci! - Swietłana zachichotała.
  - Prawdopodobnie! Chociaż czasami dokuczano mi z ich powodu.
  Dziewczyna zaprosiła Henry'ego.
  - Usiądź ze mną! Chcesz zobaczyć jak wygląda hipersieć tak potężnej maszyny od środka?
  - Z pewnością!
  - Więc zanurkuj dla mnie!
  Henry Smith, zanim zdążył mrugnąć okiem, pogrążył się w odległym i nieznanym.
  . ROZDZIAŁ 2
  Potem zaczął się ocean. Intensywne rozpryskiwanie. Z góry świeciło co najmniej dwa tuziny luminarzy i żaden nie powtarzał się pod względem koloru i kształtu. Cały czas są różne odcienie, jedno zagięcie, drugie, loki.
  Zjednoczeni na zawsze niewzruszonymi więzami przyjaźni, walcząca para przecina powierzchnię oceanu. Henry rozgląda się w różnych kierunkach; rozproszone są ławice ryb o różnych piórach. Młody człowiek nie przestaje się dziwić:
  - Jakie one są dziwne! Coś w rodzaju równoległościanu, a ten kształt bardziej przypomina elektroniczny zegarek z płetwami niż rybę.
  - To są pewne skojarzenia w twoim mózgu. Tak naprawdę nie ma tu ryb ani oceanu.
  Henryk się skrzywił.
  - Co tam jest?
  Swietłana odpowiedziała protekcjonalnie:
  - Prawie nieskończony przepływ informacji. Jest filtrowany za pomocą psychomatrix, w przeciwnym razie twój mózg dosłownie eksplodował.
  - Dziękuję przynajmniej za to.
  Tutaj orka pojawia się w oceanie, przecina powierzchnię morza, albo wyskakując jak korek na powierzchnię, albo zanurzając się w głębiny. Jej wspaniałe ciało jaśnieje, stopniowo zmieniając się w kobiece. Cóż za uroda, szerokie biodra, zgrabne kostki, wysoki jędrny biust z truskawkowymi sutkami. Patrzysz na nią i nie możesz się oderwać. Kogo mi ona przypomina? Swietłana, a może Maryman?
  Kobieta-orka przyspiesza. Smith próbuje ją dogonić, ale mu się to nie udaje. Wydaje rozkaz mentalny i zamiast nóg pojawia się ogon. Henry pływa szybciej, grabiąc, ostrzega Swietłana z niepokojem.
  - Słuchaj, będzie jeszcze trudniej.
  Pojawiają się gęste zarośla, ogromne jak drapacze chmur.
  Niezwykła podwodna strefa, uważnie monitorowana przez ogromne kraby z tuzinem szczypiec i kałamarnice z mechanicznymi mackami. Swietłana zwraca uwagę Henry'ego.
  - Są tu gatunki roślin, które mają hipnozę. Mamy też różne systemy cybernetyczne miast. Takich rezerwatów przyrody jest wystarczająco dużo na starej Ziemi naszej planety, brakuje tylko...
  Jedna z roślin natychmiast najeżyła się cierniami i rzuciła się na Henry'ego. Młody człowiek nie miał czasu na unik i wylądował w siatce. Był ciasno owinięty. Ku wstydowi Henry'ego, z jego gardła wyszły słowa:
  - Pomoc!
  Swietłana, pozornie obojętna, odpowiedziała:
  - To nie ma sensu! Wyobraź sobie, że jest to widmo i samo się rozpadnie.
  - Jednak dla fantomu powoduje to zbyt duży ból. - odpowiedział młodzieniec, jęcząc.
  - Nadal nie mogę cię zabić, energia zwiadowcy jest zbyt wielka. - Powiedziała dziewczyna od niechcenia.
  Jakby na potwierdzenie jej słów, w stronę piękności natychmiast rzuciły się dwie potworne rośliny. - Swietłana machnęła ręką, a przedstawiciele agresywnej flory rozsypali się jak piasek pod uderzeniem maczugi.
  To działanie dodało Henry'emu pewności siebie. Napiął się, a w jego żyłach bulgotała nienawiść, przede wszystkim do niego samego. Strumieniem mentalnym Smith zmiażdżył mięsożerną roślinę.
  - Weź to, złoczyńco!
  Uwolniwszy się, facetowi udało się zwiększyć prędkość, mając nadzieję, że ponownie zobaczy nagie ciało dziewczyny. Jednak próba była daremna. A tak bardzo chciałam nie tylko nadrobić zaległości, ale i objąć niewyobrażalne piękno.
  Środowisko wewnątrz gigantycznego lasu było monitorowane przez potężne roboty. Wyglądały jak przerażające terminatory z amerykańskich filmów akcji, z tą różnicą, że miały jeszcze więcej pni, a kończyny były znacznie brzydsze, z wieloma antenami. Spojrzeli na chłopaka i dziewczynę, przewrócili oczami i wysłali falę radarową. Jednak pomimo obecności całkowitej kontroli, biocenozy rozmnażają się i kłócą. Etap prymitywnej ewolucji... Można zobaczyć, jak zwierzęta chwytały się nawzajem, rozdzierały je na kawałki, próbując pożreć i rozszarpać. Henry zauważył zmieszany:
  - W ciągu ostatnich milionów lat podwodna strefa zamieniła się w zarośla nie do pokonania, a ja przeciąłem bujny brązowo-zielony bałagan rękami. Może zaoferujesz mi silniejszą broń.
  Swietłana odpowiedziała z satysfakcją:
  - Słuchać. Pod nogami słychać chlupotanie, otoczenie oddycha, pulsuje, a we mnie i w Was wszyte są setki niezwykłych dźwięków, szelestów i zwierzęcych krzyków, zapachów, kolorów, wrażeń! Świat żywy, chociaż unosimy się w Hypernecie.
  - Czy nie zgubimy się? - zapytał z niepokojem Henryk.
  -Wszczepione mikrochipy dokładnie wskazują kierunek. Słychać szmer.
  Henryk skinął głową.
  - Tak, to dziwne! Jak rzeka w oceanie.
  Dziewczyna czule wyjaśniła synowi, jak matka:
  - To jest stopiony rad. Idę wzdłuż radioaktywnego, iskrzącego strumienia, strumienia plazmy zagubionego w dżungli. Skręca w lewo, podwodny las zaczyna się przerzedzać. Dużo łatwiej jest iść do przodu i wyłączam swoją świadomość od rzeczywistości. Wydaje się, że można coś ogarnąć na poziomie mentalnym.
  - Czary są zawsze mentalne. - Jak donosi Henry.
  Gigantyczna część glonów, młody mężczyzna i dziewczyna widzą niebieską mieliznę, rodzaj piaszczystego grzbietu. Zwiększają prędkość, rybie ogony znów stają się nogami. Swietłana nagle rzuciła się do lotu na oślep, Henry za nią. Po krótkim biegu chłopaki znaleźli się na dziwnej polanie.
  Nie, nie polana. Rozległe pole porośnięte szklistą trawą, rozpadającą się przy każdym kroku. Wydaje się, że młody mężczyzna i dziewczyna wpadają w jakieś bagno, białawą, gęstą galaretę. Wciąga.
  - Co to jest, może możemy wystartować? - zapytał zmartwiony Smith.
  Dziewczyna machnęła niedbale:
  - Nie warto! To miejsce narzuca inny światopogląd. Teraz poniesiemy porażkę i znajdziemy się w niesamowitym miejscu.
  Trzymając się za ręce, młody mężczyzna i dziewczyna robią krok w stronę bajki...
  Nienaturalna przestrzeń, jak na obcej planecie.
  Stacja to formacja zawieszona w lepkim powietrzu, zmieniająca swój kształt co sekundę: sześcian, kula, piramida, tesserakt, który zapuścił korzenie w czterech wymiarach... Coś jeszcze bardziej złożonego w pięciu, potem w sześciu. ..
  Henry dosłownie zaczyna działać:
  - To niesamowite, że to Swietłana?
  Dziewczyna spokojnie, jak doświadczony szef kuchni przygotowujący trującą rybę, jeśli jest lekko rozgotowana lub niedogotowana, odpowiedziała:
  - Przejście do przestrzeni dziewięciowymiarowej. Nowa rzeczywistość. Nie bój się, zobaczysz wszystko tak, jak jesteś przyzwyczajony w swoim świecie.
  Henryk gwizdnął:
  - To jest?!
  Dziewczyna powiedziała stanowczo:
  - Mózg dostosowuje przepływ informacji. Zanurz się głębiej.
  Henry Smith poczuje się w nim - nieznanym matrixie. Jego ciało, niczym kamienny posąg, zamarło na skraju oszklonej polany, a jego esencja, umysł, dusza, krótko mówiąc, najwyższe ego - upadło tam, w niestabilną obcą nietrwałość i krawędziowe drzwi, które otworzyły się ku niemu. zbiegają się jak skrzydła ważki za jego plecami.
  Nirvana... Henry jest gdzieś.
  Młody człowiek stał się jednocześnie czymś - materialnym i duchowym, istniejącym i noszącym:
  Jest prymitywną osobą wymachującą kamiennym toporem. Zaciekle walczy o swoje plemię i swoje kobiety. Ciężka, niezdarna broń, przypominająca pióro. Neandertalczyk rzuca toporem, który rozbija czaszkę wroga. Proszek sypie się z nieba, z ust słychać dzikie wycie, któremu brakuje jednej trzeciej wielkich, lwich zębów...
  Jest filozofem, który kończy dzieło swojego życia. Ostatni zwój leży na moich kolanach, ręce mi się trzęsą, a oczy są przekrwione. Henryk czyta to z mocą, a za kolumnami błękitne niebo i łagodne morze. Chcę tam nurkować i chwalić Zeusa. Niech matka bogów Hera będzie dziś dla niego łaskawa...
  Jest niewolnikiem rzeźbiącym blok marmuru w kamieniołomie. Ciało trzęsie się ze zmęczenia, krew zmieszana jest z potem. Plagi nadzorców gwiżdżą, cios spada na zmęczone ciało, które nie widziało dnia wolnego. W pobliżu jęczą ci sami bezsilni niewolnicy, czuć ciężki zapach potu, drży z obrzydzenia na widok rozkładających się zwłok. Ale praca nie poszła na marne, piramidy rosną, a grób wznosi się w Dolinie Królów...
  To ślepy bard, szarpiący za sznurki, śpiewający o Kartaginie, o bogach i bohaterach, o przebiegłym Hannibalu i jego długiej tułaczce, ściganej przez Rzymian i własnych niewdzięcznych rodaków...
  To gyrfalcon rozpościerający skrzydła nad stromymi brzegami, któremu nikt jeszcze nie nadał imienia, jedynie zwłoki poległych ludzi, pognieciona zbroja, połamane włócznie, wystające strzały...
  Jest oceanem Archaiku, ciemnym żywiołem, przepełnionym wyładowaniami. Z góry uderza piorun, pędzą ciemne chmury węgla, piana oleju. Umysł wydaje się śnić i tylko trochę śluzu chce się w nim uformować...
  Jest rzymskim legionistą spalającym barbarzyńską fortecę. Wściekły atak, katapulty uderzają, strzelają, zalewając balisty płonącą żywicą. Wykuta drabina spada, a Henry Smith, czując się jak coś w czyimś ciele, zostaje ciężko ranny. Spada głaz oblany płonącym olejem, pęka głowa, hełm zostaje zmiażdżony, a dusza leci do kamienia nazębnego...
  Teraz jest śledczym w cichym biurze na Łubiance i podpisuje dokumenty. Nakazy aresztowania, raporty... Uderzenie na papierze i czyjś palec naciska spust. Słychać trzask, pęknięta czaszka, mózg spada na twarz. Znowu śmierć, ogień z karabinu maszynowego. A cały tuzin wrogów ludu, który był przez niego bezpodstawnie znienawidzony, przerwał ich żałobną drogę.
  Jest pięknym niewolnikiem na aukcji niewolników. Wstydzi się, setki oczu wpatrzonych jest w piękne nagie ciało. Eunuchowie ciągną za włosy, zmuszając do otwarcia ust. Kupujący dotykają piersi, brudne palce wspinają się do dziewiczego łona. Upokorzenie! Straszne upokorzenie! Kryształowe łzy spływają po jej delikatnej twarzy.
  Jest wojownikiem Wikingów. Niezliczona horda zwierząt wdziera się do starożytnego słowiańskiego miasta. Zabójstwa, przemoc wobec kobiet. Henry czuje się silny i głodny mięsa. A gdzie podziało się jego wychowanie, dotyk cywilizacji, charakterystyczna chłopięca nieśmiałość? Wręcz przeciwnie, kipi w nim okrucieństwo, Wiking rozrywa mu brzuchy i zanurza ręce w złocie, ciężkim i chłodnym, przyklejającym się do jego zakrwawionych dłoni...
  Jest mnichem kopiującym rękopis. Praca jest ciężka, chce się jeść, przed oczami jest tłusta baranek. W celi pali się świeca i wygląda to tak, jakby smażono na niej grilla. Chociaż tak naprawdę to tylko skórka czerstwego chleba, jakby posmarowana solą, posypana solą. Narodził się błąd, będziesz musiał go napisać od nowa. Za wąską szczeliną okna jest głęboka noc, pojawiają się pierwsze oznaki świtu, a o poranku ciężka praca....
  Jest wiedźmą, która wstąpiła do ognia. Półnagie ciało kobiety jest łamane torturami, więzadła rozrywane, każdy ruch jest ogromnym bólem. Zarośla rozbłyskują, a płomień powoli się pełza, liże bose stopy młodej kobiety, już poparzone gorącym żelazem. Henry krzyczy i ryczy, desperacko próbując zerwać naoliwione liny. Twarze mieszkańców miasta świecą w pomarańczowej mgle. Demon tańczy i wije się, widać kopułę katedry Notre Dame. Krzyczy: Esmeralda!
  Uczeń z Krakowa w szarej cerowanej sutannie. Stoi gołymi kolanami na suchym groszku, odlicza minuty, prosi Chrystusa i Najświętszą Maryję Pannę, aby zabrały ból. Kolana są spuchnięte, groszek wbija się w połamane ciało.
  Diakon sprzedający odpusty na rynku. Ręka tchórzliwie dotyka portfela, wygląda na to, że złodziejowi udało się wyprzedzić kupca. Pustka i bliskość kary.
  Kolejna fala bólu, grube zardzewiałe gwoździe wbijają mi się w nadgarstki i nogi. Krzyż trzęsie się przy stawianiu. Każdy wstrząs rozdziera żyły i łamie kości. Palące słońce wysysa wszystkie soki. Henry miał wrażenie, że się dusi, ciężar własnego ciała naciskał na jego klatkę piersiową.
  Gwizd bicza, cios, jadowity śmiech esesmana.
  - Co, twarz Żyda, nie podoba ci się?
  Teraz Henry postrzega siebie jako małego, nagiego żydowskiego chłopca. W towarzystwie tych samych wychudzonych dzieci widać każdą kość, prowadzony jest do krematorium. Z komina wydobywa się czarny dym, potworny zapach przemocy i okrucieństwa. Gołe nogi dotykają gorącej, śliskiej podłogi, puchną pęcherze. Wpycha się je do pełnej komory, wciska i prasuje. Potem ściana zaczyna się przechylać, na dole piekielny piec, rozżarzone węgle i zwęglone kości. Płacze, woła matkę, która prawdopodobnie też została poparzona, i upada.
  Świadomość zostaje wywrócona do góry nogami i teraz sam Henryk został esesmanem. Idzie w szyku, trzymając karabin maszynowy, który przesuwa z boku na bok. Grzmot tysięcy butów wstrząsa ulicami i ruinami domów. Widać kilka szubienic, kołyszą się trupy, płonie uszkodzony czołg...
  Przeprowadzka w przestrzeń kosmiczną. Gwiezdna bitwa, statki się rozdzielają. Jest odważnym piratem i spieszy na pokład. Przestrzeń przeszywają promienie lasera, nawet w próżni małe owieczki wirują. Dużo zniszczeń, przepływy hiperplazmy. I wreszcie słychać ryk, straszny rozłam, z wyzwoleniem kolosalnej energii.
  Oto on, ogolony skazaniec leżący na zaśnieżonym stepie. Strażnik uderza go między łopatki i powala. Zaczyna tupać, doświadczeni przestępcy śmieją się i zachęcają strażnika. Bicie trwa, używa się łopat. Tracisz przytomność, myślisz - dlaczego!
  Oto amerykański Ranger. Przecinanie wietnamskiej dżungli. Wszędzie kilometry mokrych spalin, mgły, deszczu i brązowego szlamu. Głównym zagrożeniem byli partyzanci; towarzysz upadł i trzeba go było ciągnąć na plecach. I było ciężko, granatnik uderzył mnie z boku i uderzył brudną falą. Do tego kąsają bezlitosne komary. Nogi się uginają i Henry Smith upada...
  I jakby na żarty - jest władcą potężnego Imperium Międzygalaktycznego. W zenicie chwały i wielkości. Miliony pokonanych ras pochylają się, oferując niewyobrażalne dary.
  A oto coś zupełnie nie do pomyślenia: Roland de Brown. Zmartwychwstały, okrutny, podstępny wróg rzuca się na młodego człowieka, próbując wyrwać mu serce. Stalowe pazury rozdzierają klatkę piersiową, miażdżą żebra, aorta pęka i tryska fontanna krwi.
  Henry Smith, jego niezwykła przemiana...
  Oni wszyscy są w nim i on jest w każdym z nich. Rzeka wirtualnych wymiarów bezceremonialnie wdziera się do świadomości młodego maga, przepływa przez niego, mocno, nierozerwalnie łącząc przeszłość, teraźniejszość, przyszłość...
  Koszmar, psychika jest przeciążona.
  Potwór wypełza z niewyobrażalnej otchłani. Henryk go widział. Nie miałam nawet siły krzyczeć. Wydawało się, że wszystko zostało zwalone, na czaszkę spadały ciężkie młoty.
  Krzyk bólu i rozpaczy wypełnił przestrzeń, gasząc iskrę świadomości...
  Henry nie miał pojęcia, jak długo go nie było. Swietłana Krasnowa przywróciła młodzieńcowi rozsądek i szepnęła czule:
  - No cóż, dlaczego tak bardzo się przeciążyłeś? Od czasu do czasu konieczne jest zresetowanie zbędnych informacji.
  - Nie wiem jak to zrobić! - powiedział Henryk z westchnieniem. - To taki niezwykły stan, dla mnie nie do pomyślenia. Nie musiałem tak dużo podróżować i odwiedzać sieci cybernetycznej. Nie jestem dobry w science fiction.
  - To konieczne! Czytaliście któregoś z autorów?
  - Juliusz Verne, Walia. - powiedział dumnie Henryk, jakby demonstrując nadludzką erudycję.
  Swietłana pokręciła głową:
  - To wszystko! Co za błąd.
  Młody mag poczuł się urażony:
  - Cóż, także zbiory angielskiego science fiction, a także fantasy. Połowa mojego życia to czysta fantazja.
  Dziewczyna niecierpliwie pokiwała głową:
  - Zgadzam się z ostatnim. Cóż, posłuchajcie teraz dostosowanej wersji historii cywilizacji hiperborejskiej. Być może zainteresuje Cię, jaki poziom rozwoju osiągnęli Twoi przodkowie w epoce poprzedzającej katastrofę. Jednocześnie pokażą zdjęcia. Nawiasem mówiąc, postrzeganie historii zostanie przyspieszone, ponieważ mamy mało czasu, ale mam nadzieję, że Twoja psychika to wytrzyma.
  Usłyszano cichy, ale bardzo wyraźny, mechaniczny głos i pojawił się obraz globu.
  - To było milion lat przed narodzinami Chrystusa! - Rozpoczęła się wyważona narracja. - Klimat na Ziemi był wilgotny i łagodny, na terytorium współczesnej Syberii rosły dżungle i wędrowały dinozaury. - Pojawił się holograficzny obraz natury. - Ogromne paprocie, bambusy grube jak dęby, ogromne palmy z hojnymi owocami. Wiele owoców nie miało nawet odpowiedników na Ziemi. Sama natura starożytności była inna, zabawniejsza, z jasnymi kolorami i bajeczną różnorodnością. Ludzkość przeżyła swój świt, pojawiło się pismo, zbudowano miasta i inne budowle. Kontynent amerykański miał granicę lądową z Eurazją, a statki pływały po obecnym Oceanie Arktycznym przez cały rok. Niemniej jednak moralność była szalona, kwitło niewolnictwo, a podzielone państwa toczyły między sobą wojny. Proch wynaleziono w rozległym imperium Siamat, położonym na południowej granicy z Hyperboreą. Ambitny cesarz, syn nieba, Yun Shun, postawił sobie cel; wykorzystaj odkrycie do stworzenia bezprecedensowych maszyn zniszczenia i podboju świata. Nad Hyperboreą i innymi krajami unosi się groźba całkowitego zniewolenia...
  Henryk zobaczył skromną wioskę na wybrzeżu północnego, ale ciepłego oceanu.
  Mała, ciemna dziewczynka niosła ojcu śniadanie. Tupiąc bosymi stopami po dużych kamieniach wybrzeża, silna dziewczynka zdawała się bez trudu ciągnąć kosz. Jej bujne, białe włosy dodatkowo podkreślały jej prawie czarną skórę. Nagle dziewczyna usłyszała jęk, na brzegu leżało powalone drzewo, a pod nim zielonkawe, nakrapiane stworzenie, przypominające mieszankę małpy i konika polnego, wydawało żałosne dźwięki. Dziewczyna odłożyła koszyk i podeszła do niego. Powiedziała czule, a jej jasne oczy błyszczały:
  - Co się z tobą stało? Może będę mógł pomóc.
  Stworzenie, jęcząc i czując ból w swoich słowach, odpowiedziało:
  "Była burza, a upadające drzewo złamało mi nogi i skrzydła. Pomóż mi się wydostać. - Przytłaczająca pauza. "A może możesz wezwać pomoc".
  Dziewczynka, wyglądająca na jakieś dziesięć lat, odpowiedziała stanowczo i dźwięcznym głosem:
  - NIE! Jeśli zadzwonię do ludzi, mogą wziąć cię za demona i zabić. Sam spróbuję cię uratować.
  Dziewczyna chwyciła kij i używając go jako dźwigni, stopniowo przesuwała gruby pień. Patyk złamał się kilka razy, dziewczyna napinając się z całych sił, zaczęła się pocić i ciężko oddychać, pot spływał jej z loków. Małpi konik polny jęczał, aż drzewo w końcu ustąpiło i zeskoczyło ze zniekształconej gałęzi. Stworzenie z ulgą i wdzięcznością w głosie powiedziało:
  - Dziękuję bardzo, jak masz na imię?
  Spuszczając wzrok, dziewczyna skromnie odpowiedziała:
  - Yulfi! Córka rybaka!
  - Yulfi, czy mógłbyś mi pomóc dostać się do mojego niebiańskiego rydwanu?
  Dziewczyna odpowiedziała westchnieniem:
  - Bardzo chciałbym, ale w tym przypadku mój ojciec i jego przyjaciele zabiją mnie za spóźnienie.
  Mieszanka konika polnego i małpy bełkotała:
  - Jak wiesz! Nie mogę cię zmusić!
  Ale w jej słowach było tyle goryczy, że dziewczyna mimo młodego wieku to wyczuła. Zacisnęła pięści i powiedziała stanowczo:
  - Nawet jeśli mnie trochę wychłoszczą, tylko skóra stanie się silniejsza. Pomogę ci. W międzyczasie spróbuj ciasta!
  - Ale ktoś zostanie bez śniadania. - Stwór odpowiedział ponuro.
  - Daję ci z mojej części, nie przeszkadza mi to, że schudnę. - stwierdziła kategorycznie dziewczyna.
  - Nazywam się Chieffo. Powiedziałem moje imię, to wiele znaczy. - Hybryda małpy i konika polnego wyciągnęła łapy.
  - Ale dla nas, ludzi, to nic nie znaczy. - powiedział z goryczą Yulfi. - Oprowadzę cię.
  Chieffo czołgał się niepewnie, opierając się na ramieniu dziewczyny. Na szczęście, będąc pół owadem, nie był szczególnie ciężki. Jego cienkie zęby żuły ciasto kawałek po kawałku. Yulfi poprowadził go kamienistą ścieżką. Nogi miała obnażone do kolan, podrapane, nigdy nie nosiła butów, a jej pełne wdzięku, dziecinne palce u nóg zawsze uderzały o kamienie, po których biegała całymi dniami. Niemal od kołyski dziewczynka była przyzwyczajona do pracy i dlatego potrafiła nieść dwa ciężary na raz, kosz i wodza.
  Co więcej, po drodze okazała nawet ciekawość:
  - Nie jesteś człowiekiem, to od razu oczywiste! Może jesteś aniołem?
  Chieffo potrząsnęła głową:
  - NIE! Wcale nie jestem tym, co masz na myśli, mówiąc "anioł".
  Dziewczyna zgodziła się:
  - Tym lepiej! Słyszałam, że niektórzy aniołowie składają w ofierze dzieci, a jeśli nie będziemy posłuszni, wrzucą nas do dołu ognistego i będą nas dręczyć na zawsze.
  Chieffo był zaskoczony:
  - Naprawdę!? Czy dzieci też są torturowane?!
  Yulfi odpowiedziała ze smutkiem w głosie:
  - Z pewnością! Dorośli biją nas, rzucają na kolana, wkładają palce w imadło, a anioły lub demony smażą nas jak kotlety na patelni.
  W cichym głosie Chieffo słychać było gniew:
  - Religia barbarzyńska. I tak po prostu, bez powodu?
  Dziewczyna skinęła głową:
  - Czasem tak po prostu, czasem za grzechy. Kapłan musi wiele poświęcić, aby móc błagać bogów o przebaczenie dla nas. Anioły i demony służą wyższym bogom - są czymś w rodzaju małych bogów.
  Chieffo powiedział znacznie pewniej:
  - Oczywiście, politeizm. Naturalne dla Twojego świata. Wkrótce powinniście dojść do monoteizmu, po którym nastąpi liberalizacja.
  Yulfi przewróciła oczami:
  - Mówisz niezrozumiałe i być może zabawne słowa.
  - Monoteizm jest wtedy, gdy jest tylko jeden Bóg.
  Yulfi zapytał dziecinnie:
  - Czy nie jest to dla niego trudne? Bycie singlem jest takie trudne i takie samotne.
  Chieffo uprzejmie zapewnił:
  - Nie, ma anioły i dzieci na wielu innych planetach, nie mówiąc już o tym, że jest wszechmocny, wszechobecny, wieczny i trzyma wszystko swoją mocą, więc nie można się nudzić.
  Yulfi odpowiedział z westchnieniem:
  - Może masz rację. Jaką bestią jest liberalizacja?
  Chieffo potknął się i jęknął, dziewczyna go podtrzymała, upuszczając kosz i ostrym ruchem rozbijając duży palec u nogi o ostry kamień. Musiałem to zebrać, dobrze, że jedzenie nie było szczególnie tłuste, a kamyki, zwykle gruby żwir, nie generowały kurzu.
  Chieffo podczas zbierania wyjaśnił jasno:
  - To jest wtedy, gdy każdy wierzy w to, czego chce, lub nie wierzy wcale. Liberalizm zapewnia wolność sumienia. Cóż, uwierz mi, wszystkie te ludzkie ofiary znikną w przeszłości, jak relikt barbarzyństwa.
  Dziewczyna powiedziała radośnie:
  - Dziękuję! Ale jak nie wierzyć w bogów, skoro istnieją potężni czarodzieje i magowie, którzy dokonują niewyobrażalnych cudów.
  Chieffo powiedział insynuując:
  - W siłach natury kryje się wiele tajemnic. W tym niewyobrażalne formy życia. Nie możemy tego w pełni zrozumieć; natura jest niewyczerpana. Inna forma życia całkiem pasuje do koncepcji Boga, jeśli chodzi o zdolności i możliwości. Może pewnego dnia człowiek stanie się kimś na wzór Boga. Masz ku temu wszystkie obiektywne przesłanki.
  - Które? - zapytała naiwnie dziewczyna.
  Chieffo cierpliwie wyjaśnił:
  - Weź ten sam mózg, wykorzystaj go w milionowej części. Oznacza to, że niezmierzony potencjał śpi.
  - Tyle niezrozumiałych słów. - zauważyłem, ocierając strużkę potu z czoła Yulfi. - Musisz być silnym magiem, skoro rzucasz takie zaklęcia.
  Chieffo potrząsnął głową:
  - Wyjaśnię ci na przykładzie. Czy próbowałeś nosić koszyk na małym palcu?
  - Z pewnością!
  - I jak?
  - Mój palec się męczy. Lepiej wziąć go całą ręką. "Dziewczyna nadal nie rozumiała, do czego zmierza jej nowy przyjaciel.
  - To wszystko! A mózgu używamy jeszcze mniej niż przy próbie chwycenia ładunku małym palcem. Są też komputery, pomagają mózgowi, tak jak dźwignia pomogła poruszyć lufą.
  Yulfi był zachwycony:
  - Czy to prawda? To jest świetne. Ale może lepiej powiedz mi, jak cię przenieść bez żadnych problemów. Korzystanie z dźwigni.
  Chieffo zasugerował:
  - Skorzystaj z wózka.
  Dziewczyna pokręciła głową:
  - Zajmuje to dużo czasu, a poza tym potrzebne są narzędzia do obróbki metalu. Wolałbym cię zaprowadzić tędy. Swoją drogą, co oznacza "część na milion"?
  - Dzieje się tak, gdy jedna całość jest dzielona przez milion.
  Yulfi prychnęła i otrząsnęła pot z nosa ostrym skinieniem głowy:
  - Teraz musisz zapytać, co to jest milion.
  - Słyszałeś słowo tysiąc?
  Dziewczyna szybko odpowiedziała:
  - Tak! To liczba palców rąk stu osób.
  - Milion to tysiąc tysięcy.
  Yulfi był szczerze szczęśliwy:
  - Więc dobrze rozumiem! Palców jest tyle, ile ma sto tysięcy ludzi. Ale jeśli podzielisz między nich jedno ciastko, nie będą w stanie go nawet polizać. Tak, bardzo mało używamy głowy.
  Dziewczyna złapała swoją starą sukienkę o cierń. Miała zajęte ręce i Yulfi rzuciła się. Wystrzępiona sukienka była podziurawiona. W oczach dziewczyny pojawiły się łzy.
  - Jaki ze mnie niechluj. Nie wiem, jak prawidłowo chodzić.
  - Nie płacz! Już dotarliśmy.
  Chieffo oswobodził się i wstał, pstrykając sześcioma palcami prawej kończyny. Przed zaskoczoną dziewczyną pojawił się mały przedmiot przypominający delfina.
  - Co to jest?
  - Mój rydwan! Nie bój się, będziemy już w środku.
  Yulfi załamała ręce:
  - Nie ma drzwi! Naprawdę jesteś czarodziejem.
  Zamiast odpowiedzieć, światło przygasło i dziewczyna znalazła się w luksusowym holu. Rzeczywiście był to pałac cesarski. Jakże wszystko było wspaniałe, zwłaszcza żyrandole i lustra mieniące się pełną paletą wszystkich drogocennych kamieni wszechświata. Diamenty, rubiny, agaty, szafiry, topazy, szmaragdy, bursztyny i wiele innych rzeczy, których nie da się opisać, to rzeczy, wobec których obraz jest bezsilny. Ta wspaniałość, której nawet Raphael nie jest w stanie opisać. Dziewczyna stała tam, zmrożona i mrugając oczami. Otaczało ją pięć postaci, a jej dawny towarzysz urósł i błyszczał w tak luksusowym mundurze, że przed nim blakły diamenty. Po bokach stali groźni strażnicy w postaci skrzydlatych lwów.
  Yulfi zamrugała głupio oczami, miękki i zarazem błyszczący dywan łaskotał jej nagie pięty.
  - Ty! - Tylko ona mogła powiedzieć.
  - Tak - jestem! Marszałek Gwiezdnej Floty Imperium Grubbor. Hyperduke de Cifforros, ale możesz mi mówić po prostu Chieffo. Przepraszam, skłamałem, ale to było święte kłamstwo. Chciałem tylko sprawdzić, czy Ziemianie żyjący na tej planecie mają dobre serca i bystre umysły. I jak widziałem, z pewnością tak jest. Mała, niewinna dziewczynka ma ciepłe serce i bystrą głowę.
  Yulfi przechyliła głowę, potrząsając blond lokami. Jej śliczna twarz poczerwieniała:
  "Wypełniałem tylko swoje obowiązki". Każdy na moim miejscu zrobiłby dokładnie to samo.
  Hyperduke sprzeciwił się ostro, lwy zaryczały lekko:
  - Nie, nie wszyscy. W ten sposób przetestowano dziesięć osób i okazało się, że wszystkie mają złe serca. Byłeś pierwszy i zasługujesz na nagrodę.
  Dziewczyna westchnęła ciężko i zmieszana rozejrzała się po pomieszczeniu:
  - Jeśli dasz nam worek złota, mistrz i tak nam go zabierze.
  Głos zabrał kosmita stojący po prawej stronie w cennej szacie. Rzekł uroczyście, potrząsając długą złotą grzywą:
  - NIE! Damy Ci coś, czego nikt nie odbierze. Wiedz, dziecko, jesteśmy mieszkańcami innego wszechświata, osiągnęliśmy niesamowitą moc i jesteśmy gotowi dzielić się nią z godnymi. Dlatego staniesz się najpotężniejszą czarodziejką, jaka kiedykolwiek narodziła się na Ziemi. Co więcej, wasze ciało nie zazna rozkładu i starości. Jeśli nie umrzesz, a zabicie potężnej czarodziejki jest bardzo trudne, możesz żyć wiecznie.
  Yulfi zalała się łzami, kryształowe łzy spłynęły po jej policzkach:
  "Naprawdę nie wiem, czy jestem w stanie unieść taki ciężar". W końcu władza to przede wszystkim odpowiedzialność.
  Hyperduke natychmiast to zauważył, jego głos się ożywił:
  - Dobrze, że zrozumiałeś to w tak młodym wieku. Oznacza to, że nie myliliśmy się co do Ciebie. Władza bez odpowiedzialności jest jak statek bez steru - niezależnie od tego, jak silny będzie wiatr, skończy się to katastrofą! Przyjmij więc dar i rozwijaj go.
  W tej samej sekundzie na dziewczynę padł gruby snop światła. Był materialny, widać było jak dziewczyna została lekko ściśnięta, jej delikatna ciemna skóra stała się jakby poparzona wrzątkiem.
  Yulfi poczuła wnikającą w nią niesamowitą energię, przepływającą przez komórki ciała dziecka. Każda część jej ciała raduje się, jakby grała orkiestra, brawurowa muzyka. To było jak nowe narodzenie, zmiana istoty. Kiedy dziewczyna wyzdrowiała, wydawała się wyższa, a jej skóra nieco się rozjaśniła.
  W moich włosach pojawił się blask. Bosa, w biednych łachmanach dziewczyna, która stała się jak anioł, stanęła na palcach:
  - Więc teraz mogę wszystko.
  - Niestety nie wszystkie, ale bardzo dużo. - odpowiedział hiperksiążę uśmiechając się. - Spróbuj wystartować. Przypomnij sobie, jak zrobiłeś to we śnie.
  Yulfi rozłożyła ramiona i machała nimi nad głową. Zakołysała się powoli, lekko podskakując, po czym zawisła nad podłogą. Wydawało się, że jej ciało straciło na wadze.
  - Możesz iść wyżej! - Powiedziała dziewczyna radując się.
  - Spróbuj, pomyśl o czymś przyjemnym. O cukierkach lub wyobraź sobie, że jesteś ptakiem.
  "Nigdy nie widziałam słodyczy!" - westchnęła dziewczyna. - Ale słyszałam, że jest pyszne!
  Yulfi zamrugał kilka razy, próbując przywołać wspomnienie. Potem jej ciało zostało wyrzucone w górę jak kula armatnia. Dziewczyna zaczęła machać nogami. Za każdym razem jej ruchy stawały się coraz pewniejsze. Teraz przypomina już motyla unoszącego się nad bramami nieba. Nagle szczęście pękło jak nić spalona przez świecę, Yulfi zaczął spadać. Upadek był dość gwałtowny, w wyniku czego dziewczyna skręciła kostkę. Krzyknęła, zasłoniła usta dłonią, utykała i wstała:
  - Cóż, jestem taki niezdarny.
  Hyperduke zauważył z żalem:
  - Nie nauczyłeś się jeszcze kontrolować swoich myśli. Aby zostać prawdziwą czarownicą, musisz udać się do obozu organizacji czarów: Białych Mędrców. Przyjmą Cię i nauczą kontrolować magiczną moc.
  - Biały Mag? Straszny! Opowiadają o nich wiele strasznych rzeczy, mówią, że ci źli czarownicy zjadają dzieci.
  Superksiążę machnął rękami, odganiając absurdalną myśl:
  - To głupota!
  - Gdzie mogę je znaleźć? - zapytał smutno Yulfi. - W końcu są prześladowani przez władze.
  - W zalesionych górach twoje serce samo cię do nich poprowadzi. Zdolne dzieci, które przyszły same; wielka rzadkość, więc będziesz starannie nauczany, a twoje zdolności magiczne są wyższe niż wysokie. Pamiętaj tylko o jednym, droga do Mędrców jest trudna i musisz dotrzeć do nich pieszo, bez uciekania się do magicznych środków transportu.
  Dziewczyna była zaskoczona:
  - Ale dlaczego?
  Hyperduke powiedział surowo:
  - Tak właśnie powinno być. Aby siły wyższe zatriumfowały. Tymczasem zakończyliśmy naszą misję i pędzimy do naszego rodzimego wszechświata.
  Dziewczyna ponownie znalazła się na brzegu. W pewnym momencie wydawało jej się, że to, co ją spotkało, było tylko cudownym snem. Yulfi odwróciła głowę, przed jej oczami pojawił się blask, rękami sięgnęła po koszyk i ruszyła w stronę ojca. Przypomniała sobie, że musiała przynieść jedzenie, a oni na pewno są głodni, a dodatkowo w koszyku znajdowała się butelka surowego, destylowanego piwa. Dziewczyna przyspieszyła kroku i mimo niedogodności nieporęczny kosz przeszkodził jej w biegu, zaczęła biec, uderzając nogami o kamienie. Jednak niezależnie od tego, jak bardzo Yulfi się starała, nie udało jej się dotrzeć na czas. Wydawało się, że pięciu zmęczonych rybaków wspomniało o niej więcej niż raz. Najwyższy z nich krzyknął do dziewczyny.
  - Cóż, suko, jak długo będziemy na ciebie czekać, ona znowu marzy.
  - Tak, należy jej zapewnić solidną dawkę snu. - Powiedział mężczyzna stojący po prawej stronie, szczerząc zęby.
  - Połóż się, damy ci klapsa. A raczej ja. - Ojciec, marszcząc groźnie brwi, wyjął wierzbowy bicz i namoczył go w wodzie.
  - Jak wyglądał dzisiejszy połów? - zapytał nieśmiało Yulfi.
  - Źle, wygląda na to, że nasi konkurenci wynajęli czarownika, który daje rybie szansę. - powiedział ze smutkiem najstarszy rybak.
  Ojciec powiedział ostro:
  - Nie wtrącaj się, i tak to dostaniesz.
  Yulfi nie raz czuła na sobie uderzenia bicza, oczywiście, że boli, a co najważniejsze, jest obrzydliwe. Chciałem każdym włóknem duszy uniknąć tak nieprzyjemnego zabiegu.
  - I wiem jak podnieść haczyk. Szczerze, szczerze.
  Mężczyzna chwycił dziewczynę za włosy i chłostał jej nagie nogi. Warknął ze złością:
  - Możesz mi powiedzieć po klapsach.
  Yulfi zacisnęła zęby i próbowała pomyśleć o czymś dobrym, jak o bajkach: gnomach i elfach. Szczególnie podobała jej się legenda o szkarłatnym kwiacie, który nie jest piękniejszy na świecie.
  Bicz gwizdał i uderzał w nagie plecy i nogi, rozcinając ciemną skórę. Nagle ból ustąpił i dał się słyszeć zmieszany głos ojca:
  - Co za diabelstwo!
  Kilka gałązek zakwitło, zamieniając się w krzak najpiękniejszych kwiatów o mocnym aromacie. Rybacy w przesądny sposób zaczęli kręcić palcami w powietrzu, przedstawiając pięciokąt, który według ich wierzeń mógł chronić przed złymi duchami. Najstarszy rybak nie był zagubiony.
  - To jest znak. Twoja córka jest ulubienicą bogów. Pozwól jej odejść i poproś o przebaczenie.
  - Czy twój syn ma przebaczenie? Nigdy! - Ojciec był oburzony.
  - Bogowie, którzy ją chronią. Umieść ten krzew w swoim domu, uratuje cię przed złodziejami i chorobami.
  Ojciec spojrzał na cudowne kwiaty, nigdy nie widział tak bajecznej gry kolorów i łagodniejąc, powiedział:
  - Bogowie przebaczają mi moje grzechy. Niech łaska spłynie na naszą rodzinę.
  Dziewczyna wstała, miała suchą skórę i zanurzyła stopy w słonym, ciepłym morzu. Jej zrogowaciałe dłonie również zanurzyły się w szmaragdowych falach. Niemal natychmiast podpłynęła do niej ławica ryb.
  - Moi dobrzy. - Powiedziała dziewczyna uśmiechając się smutno. - Współczuję ci, ale chłopi muszą jeść. Twoje serce krwawi, gdy myślisz o swoich nieszczęsnych dzieciach. Ale tak bezwzględnym prawem natury jest to, że aby jeden mógł żyć, inny musi umrzeć.
  Yulfi uniosła ręce nad głowę.
  - Teraz będziesz miał tyle ryb, że ledwo będziesz mógł je wyciągnąć.
  Rybacy odciągnęli przepełniony wóz. Dziewczyna pomagała im, jak mogła.
  Teraz wydawało się, że życie zaczęło się układać lepiej. Ale zły pan-właściciel samowolnie podniósł podatek, miał takie prawo. Kiedy ojciec próbował się sprzeciwić, został tak dotkliwie pobity, że stracił zdolność do pracy i leżał nieprzytomny. To opóźniło Yulfi, dziewczyna zmuszona była leczyć ojca, uklękła i modliła się. Rano ojciec wstał, ale przy wejściu stał urzędnik z przewodnikami.
  To był Kurosh, zły facet, którego bała się cała okolica. Haidukowie kręcili wąsami i bawili się biczami.
  - Dlaczego nie wyszedłeś? - zapytał Kurosh, ze złością plując pod butami.
  - Więc sam mnie chłostałeś, Wasza Wysokość. Oskórowany do mięsa! - mruknął ojciec drżącym głosem.
  - I wyzdrowiałeś boleśnie szybko. Najwyraźniej w grę wchodziły jakieś czary. Co więcej, krążą pogłoski, że twoja córka i żona są czarownicami. - Kurosh obnażył zęby, pokazując kły.
  - To nieprawda! - Ojciec sprzeciwił się. - Ona jest jeszcze dzieckiem, co może zrobić dziewczyna!
  Urzędnik uśmiechnął się nieuprzejmie:
  - Ale jeśli się nimi zaopiekuje, przy ognisku okaże się, co każdy może zrobić. Więc nie przejmuj się, idioto.
  Kurosh dał znak haidukom. Podbiegli z krzykiem na mężczyznę. On, przyzwyczajony do uległości, pozwolił, żeby przerzucono na niego linę. Ścisnęła byczą szyję. Po czym haidukowie wpadli do zrujnowanej chaty i porwali jego żonę, wciąż młodą, dość ładną kobietę. Kurosh wykrzywił się w złym uśmiechu:
  "Moi wojownicy będą się z nią dobrze bawić". Gdzie jest dziewczyna? Podpal chatę i przeczesz wszystko dookoła.
  Pojawiła się sama Yulfi, pobiegła w stronę haiduków:
  - Puść moich rodziców! - Dziewczyna krzyknęła ile sił w płucach.
  - A oto główna wiedźma. Nieważne, jak małe, istnieją specjalne stojaki i buty tortur dla dzieci. - zakapturzony mężczyzna wychrypiał, jakby nagle pojawił się obok Kurosha.
  - O wielki Ifuit, mała czarodziejka zostanie wkrótce złapana.
  Haiduk rzucił się na dziecko i biczem pociął jej nagie nogi tak mocno, że pociął je do kości. Dziewczyna krzyknęła i upadła. Urzędnik roześmiał się:
  - Do jej sieci. Zajmijmy się całą rodziną. W tym samym czasie złapiemy naszego brata. Słuchaj, ukrył się, pewnie też jest czarownikiem.
  Mały czarny chłopiec, około pięcioletni, faktycznie wyskoczył z ognia chaty. Doznał poparzeń i krzyczał przeraźliwie. W tym momencie zza wozu wyleciała strzała i przebiła brzuch dziecka. Yulfi krzyknął przeraźliwie:
  - Szumowiny. - W następnej chwili błyskawica wyleciała jej z rąk. Uderzyli haiduka w klatkę piersiową, dosłownie rozdzierając go na pół.
  Ifuit krzyknął:
  - Zabij ją, to prawdziwa wiedźma.
  Zza wozu kilkunastu najemników oddało salwę. Dlaczego Ifuit zabrał ich ze sobą? Wielka Ifuitia nie była zadowolona, że w ostatnim czasie spadła liczba procesów przeciwko czarownikom i czarownicom, i zażądała wzmożenia represji. Tak narodził się pomysł znalezienia powiązania między rybakami i morskimi demonami.
  A najemnicy umieli strzelać. Straciwszy przytomność, dziewczyna wystrzeliła w wóz kolejną błyskawicę, rozrzucając i spalając siano oraz zabijając jeszcze dwa gady. Potem upadła. Dziewczynę ogarnęło wielkie przerażenie. Yulfi umierała, ale jednocześnie postrzegała świat wyraźniej niż kiedykolwiek. Wypuszczając strumień dymu, młoda czarodziejka wyciągnęła strzały i natychmiast zakopała się w piasku. Z zewnątrz mogłoby się wydawać, że wiedźma zniknęła w ogniu piekielnym.
  Ifuit, drżący ze strachu, ale udający powagę, powiedział:
  - To koniec, podziemie zabrało mu dziecko. Jak widzimy, jest to bardzo niebezpieczna wiedźma, a jej rodziców i brata należy natychmiast spalić. Aby uniemożliwić im otrzymanie mocy z podziemi, ojcowie demonów mogliby użyć mocy demonów przeciwko nam.
  Żonę rybaka rozebrano bezceremonialnie i wraz z mężem przybito do słupa. Młodszy brat, można powiedzieć, miał szczególne szczęście, zginął od strzały i nie musiał cierpieć w płomieniach. Jednak jego zwłoki również wrzucono do ognia.
  - Czynię miłosierdzie. - Ifuit powiedział sarkastycznie. - Ogień oczyszcza i daje dziecku szansę na wylądowanie w czyśćcu, unikając piekielnych mąk.
  Kurosh w odpowiedzi wrzasnął, kawałek drewna uderzył go w twarz i zranił prawe oko.
  - To wciąż za mało! Może łamać kości! Albo jeszcze lepiej, zhańbić piękną kobietę.
  Ifuit chłodno sprzeciwił się:
  - Nie, bo urodziła silną wiedźmę. Gdy wejdziesz do jej łona, ciebie też będziemy musieli spalić.
  - Czy to prawda? Wtedy będę cierpliwy.
  Kurosh zgrzytnął zgniłymi zębami z bólu i frustracji.
  Rybacy patrzyli na ogień. Chociaż umierający członkowie rodziny byli ich dobrymi towarzyszami, nikt nie odważył się stanąć w ich obronie. Wręcz przeciwnie, kobiety i liczne dzieci gwizdały i zachęcały haiduków i najemników. Działali w zgodzie z duchem żywiołów. Ponadto dziewczyna naprawdę pokazała siłę, potężną i niezrozumiałą dla wielu. A strach przed nieznanym jest powszechny.
  - Tego właśnie potrzebują ci czarodzieje! Spal wiedźmę! - Krzyczeli i śmiali się.
  Płomienie polizały przybitych rodziców Yulfi. Umierali, ale dziewczyna tego nie widziała, była całkowicie zemdlała. Działo się szaleństwo, ludzie palili się, umierali i krzyczeli. Kiedy wymarły, pozostały po nich tylko sczerniałe kości.
  Ifuit powiedział niezadowolony:
  - Spaliliśmy tylko trzech i zabiliśmy jednego! To bardzo mało. Musimy kontynuować rytuał oczyszczania. - Jego spojrzenie stało się tłuste. - Przeprowadzimy test. Każdy z Was weźmie do ręki rozpaloną do czerwoności podkowę. A ci, którzy następnego dnia nie będą mieli oparzeń, zostaną uznani za niewinnych. A reszta czeka na ogień. Testowane będą również dzieci, które osiągnęły wysokość bata. Teraz rozumiesz, co się z tobą stanie.
  Rybacy jęczeli i słychać było prośby o litość.
  Ifuit, uśmiechając się złośliwie, powiedział:
  - Tylko ci, którzy przekażą hojną darowiznę ze swoich rezerw, unikną takiego testu. Dodatkowo przyjmę dziesięć Twoich najpiękniejszych dziewczyn.
  Przez tłum przeszedł głuchy grzmot. Rybacy wyraźnie nie byli zadowoleni, ale nie odważyli się sprzeciwić. Dziewczyny zostały wyciągnięte z tłumu. Z reguły wybierano tych, którzy byli silni i wysocy, zahartowani ciężką pracą i zabierano ich do specjalnej klatki. Zakon Ifuit utrzymywał w mieście kilka burdeli, uzyskując przyzwoite dochody. Oto obłudna polityka miejscowych księży: zwalczać grzech poprzez zachęcanie do niego.
  Kości pozostawiono bez oczyszczenia dla zbudowania, a tłum stopniowo się rozproszył. Zapadła jesienna noc, ciemna i ponura. Ranna dziewczyna opamiętała się, wyszła z piasku i przeczesała go rękami. Rany już się zagoiły, a organizm nabrał sił. Yulfi skierował się w stronę popiołów. Nogi jej drżały, gdy widziała przybite szkielety, spalone kości. Niemal natychmiast przed jej oczami pojawił się blask ogromnego ognia. Rodzice płonęli, wznosząc ręce do nieba. Przerażenie!
  Dziewczyna zaczęła płakać, uklękła i modliła się do różnych bogów, jednego po drugim. Yulfi prosił o ich wskrzeszenie, błagał, składał śluby. Częściej jednak rak gwiżdże na górze, niż Pan spełnia prośby wierzących! Młoda czarodziejka wypłakała oczy i wypełniła tuzin stożków, kłaniając się, a krew kapała z jej złamanego nosa. Jej delikatne wargi były przygryzione, a język spuchnięty. Dziewczyna była w transie, dopóki nie zaczęło padać. Chmury nadchodzące z samego bieguna niosą chłodną wilgoć. Pomogła dziecku dojść do siebie. Yulfi wstała i otrzepała się. Jej oczy błyszczały gniewem:
  - Przeklęty Ifuits, zemszczę się na tobie. Mój gniew będzie straszny, gniew małej dziewczynki, ale wielkiej wiedźmy. Przysięgam, że twoje zamówienie zostanie zniszczone. Nienawiść, którą zasiewasz, przerodzi się w wielką wojnę. - Odwracając się, Yulfi uderzyła pięścią w piasek. Po tym, jak jeszcze trochę pożałowała, stanęła tam, po czym odwróciła się i wyruszyła w długą podróż.
  Dziewczyna szła lekko, ubrana jedynie w lekką tunikę. Droga rzeczywiście była długa. Po drodze zrywała z drzew owoce i kasztany, jadła orzechy i winogrona oraz piła czystą wodę ze źródeł. Zima już nadeszła, oczywiście jest łagodna, zupełnie jak ta, która panuje teraz na Ziemi w północnej Afryce. Ale w nocy jest już zimno. Aby nie zamarznąć, dziewczyna za pomocą czarów rozpaliła ogień, a czasem chodziła całą noc. Jej bose stopy wyczuwały każdy nierówności, każdą gałązkę, nierówności i kamyki na drodze. Stało się to szczególnie trudne, gdy weszła na górę. Stopy dzieci poczuły ostre, zimne kamienie, po których musiały chodzić cały dzień. Nawet biorąc pod uwagę, że podeszwa, która nigdy nie widziała butów, stała się szorstka i wypełniona modzelami, dziecko nadal odczuwało ogromny ból. Wieczorem palce u nóg zostały powalone, na nagich śladach pojawiła się krew, plamiąc krawędzie kamieni. Poza tym w miarę wspinania się w górę robiło się coraz zimniej, a owoce spotykano coraz rzadziej. Dziewczyna umierała z głodu, jej żołądek ściskał się w spazmach. Musiałem użyć siły. Tylko modlitwa i nienawiść trzymały ją silną.
  . ROZDZIAŁ 3
  Nie znajdując chrustu do ogniska, Yulfi szedł całą noc. Kamienie pokrywał szron, temperatura była już poniżej zera. Dla dziewczyny mieszkającej na wybrzeżu, gdzie nawet starsi ludzie niewiele pamiętali z zimna, ale nigdy nie odczuwali poważnego dyskomfortu związanego z temperaturą, było to bolesne. Rano zaczął padać śnieg. Dziewczyna czuła prawdziwą mękę, jak bardzo paliły ją bose, zmiażdżone stopy, jakby paliły się gorącym żelazem. Dotarła jakoś do głazu i usiadła, podwijając zdrętwiałe nogi. W pobliżu płynął prawie zamarznięty strumień, tylko gdzieniegdzie przez lód przebijało się źródło.
  - Jak bardzo jestem spragniony! - powiedziała Yulfi, jęcząc. - I jest tak zimno, to po prostu niewiarygodne, że może być tak zimno. No właśnie, gdzie są ci biali mędrcy, czy oni naprawdę żyją cały czas w takim zimnie? To jest absolutnie niemożliwe! - krzyknęła rozpaczliwie.
  - Może! Może! - odpowiedziało echo.
  Dziewczyna przestraszyła się i zamknęła oczy, próbowała wyobrazić sobie ognisko, na którym grillowano soczysty kebab. W ostatnich dniach prawie nic nie jadła, pusty żołądek ściskał się w skurczach. Poza tym byłem spragniony. Jednocześnie przerażające jest także wypicie łyka lodowatej wody i uczucie dreszczy. Nagle z palców dziewczyny posypały się iskry, pojawił się promień słońca, zaświecił i dziewczynie zrobiło się cieplej. Wyciągnął w jego stronę zdrętwiałe, poranione nogi. Rozgrzali się, dziewczyna poczuła się lepiej. Yulfi zapadł w słodki sen. Znów śniła się tłusta, soczysta szynka polana czerwonym sosem. Ten smażony ze skórką. Dziewczyna nigdy nie jadła mięsa, tylko ryby, warzywa, owoce i chleb. Mięso u rybaków uważane było za luksus, jednak ona zawsze pamiętała silny i apetyczny zapach, gdy przechodziła obok miejskiej tawerny. Teraz śniła przez sen. Zapach stał się tak realny, a pieprz łaskotał ją w nozdrza, że dziewczyna się obudziła. W pierwszej chwili Yulfi pomyślała, że zwariowała. Szynka rzeczywiście dymiła na jej oczach. Soczysty kawałek ze skórką, w przyprawach. Dotknęła go, czując gorącą powierzchnię. Moje palce zostały spalone. Dziewczyna próbowała polizać go językiem: było gorąco.
  - Niech się uspokoi! - Powiedziała z żalem. - Będę cierpliwy.
  - Wow! - W pobliżu rozległ się dźwięczny głos. - Tak, coś tu tak smakowicie pachnie.
  Yulfi rozejrzała się: przed nią stał chłopak w białych krótkich spodenkach i rozpiętej koszuli na nagim ciele. Mimo mrozu chodził boso i nieustannie poruszał zaczerwienionymi stopami, próbując się rozgrzać. Taki przystojny blondyn, niewiele starszy od Yulfiego, ale żylasty, wydatny, z nabrzmiałymi żyłami jakby od ciężkiej pracy lub wysiłku fizycznego. Uśmiechnął się przyjaźnie do dziewczyny.
  - Cześć. Widzę, że jesteś młodą czarodziejką. Prawdopodobnie przyjdziesz do nas.
  Yulfi nie chciała odkrywać swoich kart:
  - NIE! Skąd pomysł, że jestem czarodziejką? Jestem prostą żebraczką i w dodatku sierotą.
  Chłopak pokręcił głową:
  - Ja też jestem sierotą zabraną na naukę przez białych mędrców. Ale nie głupiec. Tylko silny czarodziej może wyczarować taki kawałek mięsa bez ognia. Czuję ten zapach i ciepło, to nie jest iluzja.
  Dziewczyna zawołała radośnie:
  - Możesz spróbować! Nie jest mi przykro!
  - Nam, nowicjuszom, nie wolno jeść mięsa. Może zahamować rozwój umiejętności. Ciężkie jedzenie. - Przyjrzał się uważnie dziewczynie. "Jesteś tak chudy, że widać, że głodowałeś przez długi czas, więc ty też możesz zachorować od takiego jedzenia".
  - A co zrobić z takim kawałkiem? - zapytał zmieszany Yulfi.
  "Lepiej wrzucić tłuste mięso do strumienia, bo stworzenia je zjedzą". - powiedział chłopak uśmiechając się. - Chodź, oprowadzę cię.
  Dziewczyna machała mięsem, próbując je wyrzucić, gdy nagle zaczęło samo się topić, jakby wyparowało. Na rękach Yulfiego pozostało zaledwie kilka kropel tłuszczu. Dziewczyna nie mogąc się powstrzymać, zlizała je. Smaczne i całkiem realne. Chłopiec z miną eksperta zauważył:
  - To mięso okazało się widmowe. Okazuje się, że wyczarowałeś to z powietrza.
  Dziewczyna odpowiedziała ze smutkiem:
  - Widziałem go we śnie. Takie prawdziwe, wyjątkowe.
  Chłopak wyciągnął do niej swoją stwardniałą rękę.
  - Tylko w legendach czarodzieje posiadają taką magię, że potrafią urzeczywistniać marzenia. Nie mamy takich.
  Yulfi nieśmiało szepnął:
  - Lepiej nikomu o tym nie mówić. Nie chcę się mnie bać. W końcu posiadanie nadmiernych zdolności magicznych budzi strach.
  Chłopak skinął głową:
  - Tu się zgadzam! Będę grobem! Mam na imię Shell, a ty jak masz na imię?
  Dziewczyna chętnie odpowiedziała:
  - Yulfi! Jestem twoim przyjacielem.
  - Chodź ze mną, zabiorę cię do zamku. Czy masz dość siły?
  Dziewczyna uśmiechnęła się, ściskając biceps:
  - Jeszcze pięć minut temu wydawałem się wyczerpany, ale teraz czuję, że mam skrzydła za plecami.
  - Potem pospieszyliśmy.
  Bosa para: chłopiec i dziewczynka rzucili się przez śnieg. Poruszali się dzikimi skokami, Yulfi czuła, że jej ciało jest lekkie, a Shell wydawała się przyzwyczajona do trudności.
  Natura wokół nich była surowa, żadnych drzew, żadnych ptaków. Dlatego pojawienie się gaju było dla nich nieoczekiwane. Chłopcy w różnym wieku przebrani za Muszlę ćwiczyli uderzanie w drzewa. Nie było ich wielu, tylko trzy tuziny i tylko jeden dorosły guru udzielał instrukcji.
  Widząc Shella z dziewczyną, skinął głową z uśmiechem:
  - Możesz biec dalej.
  Chłopcy ukłonili się podczas biegu:
  - Dziękuję, starszy.
  Wtedy Yulfi zauważył, że wśród chłopców były dziewczynki, tyle że były ubrane tak samo, z krótkimi włosami, umięśnionymi, bosymi stopami z otarciami i siniakami od uderzeń drzewami. Mają siniaki na twarzach, nosy połamane.
  - Prawdziwy czarownik musi nie tylko umieć rzucać magię, ale także walczyć. - wyjaśnił Shell.
  Yulfi skinął głową:
  - Zgadzam się co do ostatniego. Ale jak możesz stać półnago w takim zimnie?
  Schell przesunął dłonią po gardle.
  - Codziennie rano pijemy specjalny eliksir, który łagodzi przeziębienie i zapobiega wyziębieniu krwi! To czyni nas silniejszymi. Czy robimy to dobrze?
  Dziewczyna wzruszyła ramionami:
  - Trudno powiedzieć! Wygląda to na barbarzyństwo.
  A oto sam zamek Trzech Króli. Mały, o gładkich białych ścianach, jego kontury zlewają się z lodową skałą. Chłopak pobiegł do rowu. Nad nim wisiał cienki sznur.
  -Możesz to przekroczyć? - Shell zapytała z troską dziewczynę.
  Yulfi spokojnie odpowiedział:
  - Nie wiem, nie próbowałem.
  Chłopak zaczął wyjaśniać:
  - Zwykle sami nauczyciele porywają od nas nowicjuszy, wyczuwają najzdolniejsze dzieci. Ale po raz pierwszy sam do nich przyszedłeś. To, jak cię zaakceptują, pozostaje tajemnicą. Podaj mi rękę.
  Dziewczyna powiedziała stanowczo:
  -Lepiej sobie! To jest mój test i test siły.
  Pierwszym, całkiem zręcznie, był Shell. Najwyraźniej miał doświadczenie jako linoskoczek. Yulfi poszedł za nim. Nigdy wcześniej tego nie próbowała i strasznie się bała. Sama lina wydawała jej się strasznie kłująca.
  - Nie patrz w dół! Rozłóż ramiona szerzej. - doradził chłopak.
  Dziewczyna zrobiła szybki krok, potem kolejny. Znalazła się nad przepaścią, fosa zamkowa była niezwykle głęboka. Yulfi modlił się w myślach i chodził. Dziewczynka była zręczna i nauczyła się utrzymywać równowagę, stojąc w łódce lub na desce przy silnym wietrze (rybacy zwykle nie wypływali podczas burzy). W ten sposób przeszedł ponad połowę drogi. Potem nagle ciekawość okazała się silniejsza, dziewczyna spojrzała w dół i zobaczyła bulgoczącą w płomieniach otchłań. Nie bez powodu Mędrcy byli czarownikami; otaczał ich prawdziwy podziemny świat. Yulfi krzyknął i drżąc, upadł na dno.
  - Co zrobiłeś! - krzyknął chłopak. - Poniżej dziki horror, cierpienie duszy!
  W ostatniej chwili dziewczynie udało się jednak chwycić linę, wisząc jak małpa na winorośli.
  - Zaczep stopy! - doradził Shell.
  Yulfi właśnie tak zrobiła, nie raz wspinała się na drzewa i lina nie stanowiła większego problemu. Trzęsła się ze strachu, a mimo to czołgała się w stronę wyjścia. Chude ciało było lekkie, a dziewczyna silna, ale sama lina parzyła jej palce, powodując ból. Yulfi wyczuła w niej złą magię. Z każdym krokiem lina paliła się coraz bardziej. Wtedy dziewczyna niespodziewanie zerwała się i ponownie zaczęła biec. Zrobiła kilka kroków na jednym tchu, ale nagle się potknęła: poleciała w dół, ale desperackim wysiłkiem złapała się szczeliny na powierzchni rowu. Shell pochylił się nad nią i krzyknął:
  - Poczekaj, uratuję cię.
  Zdjął koszulę i rzucił koniec w dół! Rękaw dotknął palców Yulfiego.
  - Nie bój się, jest mocne! Trzymaj!
  Dziewczyna podciągnęła się i chwyciła za rękaw. Chłopak pociągnął ją na górę. Podczas wspinaczki Yulfi oparła stopy na pęknięciu i pomogła Shellowi. Ale razem wylądowali na powierzchni.
  - Wow, nawet się pociłem na zimnie! - powiedział chłopak, zarumieniony z podniecenia i wysiłku.
  - A ja jestem tchórzem, moja dusza zniknęła! - stwierdziła dziewczyna, nieśmiało zakrywając oczy.
  Zbliżyli się do bramy. Mężczyzna w srebrnej szacie już tam stał. Przyjrzawszy się uważnie Yulfiemu, powiedział melodyjnym głosem:
  "Widocznie jesteś silną i odważną dziewczyną, jeśli przyszłaś do nas zimą boso." Wiesz, zgodnie ze zwyczajem, uderzymy cię batem dziesięć razy w plecy, a jeśli wytrzymasz bez krzyku, to uważaj się za zaakceptowanego.
  Dziewczyna pokiwała radośnie głową:
  - To nie pierwszy raz, kiedy to otrzymuję, jestem gotowy.
  Mężczyzna w szacie uśmiechnął się:
  - To będzie zaczarowany bicz. Rzadko zdarza się, żeby dorosły był w stanie to wytrzymać, a nie jak dziecko. Być może, jeśli odmówisz poddania się badaniu, wypuścimy Cię i nawet pomożemy dostać się na ciepłą równinę.
  Yulfi zawahał się. Nie chciałam ponownie doświadczać bólu, ale wtedy przypomniały mi się słowa kosmitów, którzy dali jej moc: tylko biali mędrcy pozwolą ci ją rozwinąć.
  - Zgadzam się na edukację.
  - No to kładź się! To jest koło.
  Dziewczyna podeszła do pozornie przerażającego koła. Położyć. Od tyłu podszedł silny, krępy młodzieniec z ogoloną głową i wielkim biczem w muskularnych rękach. To sprawiło, że Yulfi zadrżał. Profesjonalny egzekutor!
  - Dziesięć uderzeń! Uderz, jakby karał za poważne przewinienie.
  - Jestem posłuszny! - Powiedział młody człowiek. I nagle się uśmiechnął, przez co jego twarz straciła dzikość. Pochylając się, kat szepnął mu do ucha. - Zwróć się mentalnie w modlitwę do bogini płodności Astarte, a poczujesz się lepiej.
  Yulfi skinął głową, zgadzając się.
  - Zacznij! - powiedział najwyższy czarodziej.
  Bicz zagwizdał, zadając dziewczynie taki cios w plecy, że rozerwała jej tunikę. Yulfi sapnęła z bólu, nie mogąc nawet krzyknąć, jej oczy się rozszerzyły.
  - Raz! - Powiedział czarodziej. - Kontynuować!
  Cios nadszedł ponownie. Yulfi zaczął się modlić:
  - Pomóż Astarte! - zapytała w myślach.
  Co dziwne, dzięki temu poczuła się lepiej, pojawił się ból, ale nie tak ostry, że kat nie oszukał.
  Bicz gwiżdże ponownie: uderza. szepnął Yulfi. Teraz czuje się tak, jakby ojciec ją bił, to boli, ale nie ma potrzeby krzyczeć. A mimo to czas płynie bardzo wolno.
  - Osiem, dziewięć, dziesięć! - Cios za ciosem. To wszystko, zdała egzamin.
  Oprawca podał dziewczynie rękę i pomógł jej wstać, mrugając.
  - Nie obrażaj się na Joffa. Jest bardzo surowy, ale jednocześnie gotowy oddać życie za swoje dzieci. Bardzo nie lubi informatorów i leniwych ludzi. Teraz rozpoczęło się dla Ciebie nowe życie.
  Dziewczyna przeciągnęła się jak pionierka na linie:
  - Jestem gotowy!
  - Zaakceptowano! - Powiedział Najwyższy Mag Joffa. - Zapisujemy się do grupy juniorów. Ta dziewczyna ma niezwykłe zdolności.
  Zatem Yulfi pozostał w klasztorze białych mędrców. Jej dni pracy mijały. Dużo ciężkiej pracy, treningów, sparingów, treningu miecza i co najciekawsze zajęć magicznych. Naturalnie silna dziewczyna, pomimo diety wegetariańskiej, szybko urosła i stała się silniejsza. Latem w górach stopniał śnieg, pojawiła się roślinność i zakwitły kwiaty. Nowicjusze oczyścili je i starannie przycięli. W klasztorze przebywało około sześćdziesięciu osób. Pięćdziesięciu nowicjuszy: trzydziestu pięciu chłopców i piętnaście dziewcząt. Starsi zniknęli po ostatnim egzaminie, najwyraźniej udając się na służbę różnym władcom. Młodszych odnajdywano przy użyciu różnych zaklęć, szukano najzdolniejszych chłopców i dziewcząt. Nie każdemu jest dane zostać czarodziejem; większość ludzi pozostawała wyobcowana z sił wyższych. Yulfi miał przyjaciół i kilku, jeśli nie wrogów, to irytujących nowicjuszy. Zazdrość odegrała tu rolę. Chociaż Yulfi starała się ukryć swoje wybitne zdolności, objawiały się one w każdym najdrobniejszym szczególe. Pozostali jej zazdrościli, ale para - Kurd i Filla - zbyt poważnie potraktowali jej sukces. Próbowali wymyślić brudną sztuczkę, zrobić coś podłego.
  Raz udało im się skrzywdzić dziewczynę, ale żartowanie z Yulfim było niebezpieczne. Wkrótce Kurda i Fillę pokryła straszliwa wysypka, przypominająca nieco trąd. Żadne wysiłki doświadczonych uzdrowicieli Magów nie pomogły. Musieliśmy wysłać nowicjuszy do doliny. Tam swędząca wysypka zaczęła ustępować, ale kiedy próbowano je zwrócić, u nastolatków wybuchł ponownie. Najwyższy siwy czarodziej (nikt nie wiedział, ile miał lat) zdecydował:
  - Są pod przekleństwem bogów, nie mogą być czarownikami.
  Wielu szeptało, że to Yulfi spowodował szkody, ale nie było dowodów, a dziewczyna nie miała sobie równych w sztuce magii. Schell stał się jej bliskim przyjacielem. Często po zajęciach odchodzili na emeryturę i oglądali zachód lub wschód słońca. To był fantastyczny widok w górach. Pewnego wieczoru, silny już nastolatek Shell, z odrastającym wąsem i będąc w dobrym nastroju, komponował poezję.
  Szczyty skał mienią się srebrem,
  Księżyc daje nam święte, promienne światło!
  Nie da się opisać wspaniałości gór bystrym piórem,
  Niech to uczucie będzie gwałtowne i czyste!
  
  Ogień miłości płonie w Twoich oczach,
  A młode serce wzdycha i pragnie chwały!
  Kto złączy usta swoje ponad wszystkimi innymi!
  Mieczem losu Bóg ukróci moralność!
  
  Ołtarz sklepienia małżeńskiego kryształowych niebios,
  Gdzie aniołowie śpiewają - uroczyście i cudownie!
  I grzmot trąby podniósł odległe skrzydła,
  Te ptaki, które są zbyt trudne do życia w niewoli!
  
  A ty i ja jesteśmy ponad światem jak orły,
  Były chmury w niebieskim blasku!
  Zły duch nas nie zwycięży,
  Wspomagajmy słabych siłą i dobrocią!
  
  Twoje złote loki spływają po twarzy,
  Nie mogę spać z wrażenia!
  Choć wojownik, ale z duszą klauna,
  Chcę pocałować boginię w pierś!
  Yulfi, której piersi już się uformowały, wysoka dziewczyna o szerokich ramionach, potrząsnęła palcem:
  "Jesteś już prawie dorosły, a ja nie jestem już dziewczynką". Jesteśmy w tym klasztorze już od sześciu lat. I szczerze mówiąc, niewiele mi zostało z byłej nieśmiałej dziewczyny. Młody człowiek zgodził się, wzdychając:
  - Pozostał ostatni rok! Potem staniemy się dorośli i sami będziemy panami. Przerwał i próbował pocałować Yulfiego w usta.
  - Może uda nam się teraz kochać, nikt nie zobaczy. W naszym wieku w ludzkim świecie ludzie zawierają małżeństwa już od długiego czasu.
  Dziewczyna z trudem stłumiła pragnienie:
  - NIE! Nowicjusze nie powinni kochać, może to rozgniewać duchy. Poczekaj jeszcze rok.
  Schell powiedział drżącym głosem:
  - Jak długo mi się to będzie wydawać. Oczekiwanie na szczęście, sekundy są równe nieskończoności!
  "A nieskończoność szczęścia równa się sekundzie lub jednemu uderzeniu serca!" - zgodził się Yulfi. - Jakie masz piękne usta!
  Młody mężczyzna i dziewczyna podeszli do siebie i pocałowali się czule, a ich usta utworzyły łuk.
  Ostatni rok naprawdę ciągnął się boleśnie długo, chociaż jechaliśmy równie intensywnie jak zawsze. Dziewczyna i chłopak bardzo urośli w ciągu roku i nabyli mięśni ze stali. Tymczasem Yulfi poczuła się na tyle silna, że gdyby chciała, mogłaby zniszczyć świątynię. Z trudem powstrzymywała bulgoczącą w niej energię.
  A teraz zbliżał się ostatni egzamin, tzw. "Ścieżka do podziemi". Jedyne, które było dobrowolne i każdy nowicjusz mógł odmówić bez szkody dla siebie. Schell powiedział stanowczo:
  - Jestem mężczyzną i nie mogę odmówić!
  Yulfi dodał nie mniej ostro:
  - A ja jestem kobietą i zwłaszcza nie mam prawa być tchórzem!
  Najwyższy Mag w końcu ich ostrzegł:
  - Tylko jedna osoba na dwadzieścia pięć przeżyła "ścieżkę do podziemi", reszta zmarła;
  - Wiemy to! - Chłopak i dziewczyna powiedzieli zgodnie. - I są gotowi podjąć ryzyko!
  "Więc przysięgnij, że nawet jeśli Twoje życie będzie zagrożone, nie użyjesz magii".
  Yulfi był zdezorientowany:
  - Jak to w ogóle bez magii?
  Starszy czarnoksiężnik zaczął wyglądać znacznie surowiej, rysy jego orliej twarzy wyostrzyły się. Przed nim mimowolnie czujesz się jak kurczak, nad którym krąży jastrząb:
  - To święty zwyczaj. Droga do podziemi, próba odwagi. Osoba polega przede wszystkim na sobie, a nie na duchowych sojusznikach. Musisz więc porzucić magię. W końcu, jak wiadomo, Mędrcy są wierni swoim przysięgom, nawet jeśli może to zagrozić ich życiu. Przysięgniesz czy odmówisz? Daję ci szansę, ty, wyjątkowa czarodziejka Yulfi, masz niesamowite zdolności. Jej życie ma wielką wartość dla imperium!
  Chłopak i dziewczyna wymienili spojrzenia i powiedzieli stanowczo:
  - Lepiej umrzeć, niż zdradzić! Jesteśmy gotowi na ciężkie testy!
  Mag wychrypiał:
  - Następnie przysięgnij przed kręgiem.
  Para, ściśle pilnując każdego słowa, złożyła przysięgę.
  Nikt inny z ich kursu nie odważył się przejść przez labirynt - "Ścieżkę do podziemi". To niemile zaskoczyło Yulfiego, który wierzył w szlachetność i absolutną dobroć.
  "Spodziewałem się po nich znacznie większej odwagi". I to się nazywa mężczyźni.
  Jeden z żółtowłosych młodych mężczyzn, odpychając przyjaciół, wyszedł na spotkanie. Był to Card, dość kobiecy, o delikatnych rysach i twarzy bez zarostu, najmłodszy w grupie maturzystów. Miał zaledwie piętnaście lat, choć jak wszyscy nowicjusze-magowie, był muskularny i wydatny. Potrząsając ostrzyżoną głową, chłopiec powiedział napiętym głosem, podejmując wysiłek woli:
  - Ja też jestem gotowy pójść ścieżką podziemnego świata.
  - Masz jeszcze rok na naukę! - zauważył Najwyższy Mag.
  - Skorzystam z nadanego mi prawa, aby przejść przez wszystko wcześniej, podejmując nieuniknione ryzyko. Martwy odważny człowiek jest lepszy niż żywy tchórz! - powiedział chłopak z patosem.
  - Mądra mowa ponad jego lata! Pozwalam ci na to! W międzyczasie wykonaj rytuał. Złożyłeś tylko małą przysięgę, a teraz złożyłeś dużą, używając magii.
  Wszyscy trzej zaklęli zgodnie, tworząc cztery razy krąg nad sobą. Następnie najwyższy czarnoksiężnik w towarzystwie dziesięciu adeptów poprowadził ich do wąwozu. Po przejściu kilku mil stanęli przed miejscem zdarzenia.
  Przed nimi był tylko trawnik porośnięty grubą pleśnią w kształcie grzyba, gdy nagle zapłonął płomień i pojawiła się ogromna szkarłatna chmura. Szybko się zmniejszył i przybrał postać człowieka na trójgłowym skrzydlatym lwie. Nowicjusze nie byli specjalnie zaskoczeni; raz w roku w ten sam sposób pojawiały się przed nimi różne duchy i upiory, przywoływane różnymi technikami.
  - Na kolana! - Zabrzmiał rozkaz. Wszyscy upadli razem, a na ich stopach i rękach od ciągłych uderzeń i brutalnego bicia wyrosły odciski.
  Mężczyzna nie był wysoki, miał szerokie ramiona, twarz miał zakrytą maską, a na głowie miał kapelusz z pawimi piórami. Zaczął mówić niezwykłym, niskim głosem, który wywrócił wnętrzności do góry nogami. Trudno było zapamiętać przemowę, ale idea, że służymy dobru, sprawiedliwości i honorowi, była jasna.
  Zakończył następującym zdaniem.
  - Pokój jest zgnilizną, wojna jest oczyszczeniem. Ktokolwiek z was osiągnie doskonałość, zostanie pomocnikiem cheruba w tamtym świecie. A kto w tym życiu zdoła wykończyć w sobie zło, odnajdzie głównego wroga i uderzy, otrzyma pod swoje dowództwo cały pułk w innych światach. Wielka bogini Kalicana, główna wśród bogów, przewodząca panteonowi siedmiu, wzywa cię: przynieś duchowe wyzwolenie, nie wahając się zabić. Po przejściu ścieżki podziemnego świata ocaleni wybiorą partnera płci przeciwnej spośród tych, którzy również przejdą test.
  - Jest ich tylko trzech! - sprzeciwił się Najwyższy Mag.
  - Widzę, że są trzy! Cóż, jeśli będziesz mieć szczęście, może przeżyją po zdaniu trudnych egzaminów. Dziewczyna ma szczególną aurę, nie da się czytać w jej myślach, ale jej moc jest niepojęta. Mam nadzieję, że dotrzyma słowa i nie użyje magii!
  - Jestem wierny tej przysiędze! - odpowiedział Yulfi z błyszczącymi oczami.
  - I my też! - Potwierdzone przez zagorzałych chłopaków.
  - No to chodźmy. - Dziewczyny wcale nie są słabsze od ciebie. - Nie bez powodu "święci" Ifuici prowadzą takie ogólne polowanie na czarownice.
  To drugie nie było zbyt nieoczekiwane dla Yulfi i jej przyjaciół. Wśród uczniów i wyznawców grupy białych magów były także kobiety. Dziewczęta szkolono razem z chłopcami, nie robiono żadnych dyskont ze względu na płeć, były pędzone, bite, trenowane, nie słabsze od chłopców.
  Ponieważ wojownik musi umieć walczyć w drużynie, ich trio: Yulfi, Shell, Card pociągnął za specjalny kran, który miał wyznaczać, w który korytarz wskoczyć i po uzyskaniu zgody: drogę do jaskini było otwarte, skierowali się w stronę wejścia. Było tu kilka tuneli, chłopaki się zatrzymali. Jeśli chodzi o poziom trudności, były one w przybliżeniu takie same, nie małe, jednak problemem były nie tylko sztuczne przeszkody, ale także sama ścieżka, łatwo było się zgubić. Przed wędrówką chłopcy i dziewczęta zostali dokładnie umyci. Yulfi wcale nie była zawstydzona, że jej piękne, nagie ciało widzieli chłopaki, którzy nawet wyszorowali ją myjką, masowali piersi i inne wrażliwe miejsca. Uczono ich równości płci. Zachęcali nas i dawali nam broń. Dwa miecze, każdy długi jak ramię, dwa sztylety i naoliwiona pochodnia. Teraz musieli zadowolić się tym minimum.
  Już pierwszy krok na korytarzu niemal okazał się śmiertelny, gdyż osy wypuściły małe strzałki, a nowicjuszom ledwo udało się spaść na kamienie. Jeden z nich podrapał skórę Yulfiego, pozostawiając nie głęboką, ale długą bruzdę.
  - Wąż użądlił. - szepnęła dziewczyna, drżąc lekko.
  Card (zielony nastolatek zawsze chce popisać się swoją inteligencją), niczym ekspert, zasugerował:
  - Na podłodze jest mnóstwo pułapek. Proponuję czołgać się jeden po drugim.
  Schell sprzeciwił się energicznie, a jego oczy błyszczały:
  "W takim razie nasza podróż zajmie tysiąc lat, a my nie będziemy mieli nawet wody". Proponuję szybko zwiększyć tempo i biegać szybciej.
  Yulfi spokojnie zakwestionował tę propozycję:
  - Wszystko inne jest niedopuszczalne. Będziemy na zmianę czołgać się i krótkie biegi. Taktyka wojskowa powinna być jak stal, mocna, ale elastyczna, z której robi się stal damasceńską!
  Zdecydowali się na to, łącząc trzy zrogowaciałe dłonie w jednym uścisku dłoni.
  Młodzi wojownicy pobiegli do przodu, potem musieli szybko skoczyć, z dołu poleciały krzywe kordelasy, a potem nagle wyrosły liliowe, ostre noże i szybko się poruszały. Przypominały płetwy rekinów atakujących samotnych pływaków w morzu. Tylko trajektoria ruchu jest znacznie bardziej skomplikowana, a kształt noży bardziej dziwaczny. Dziwny! Początkowo chłopakom i dziewczętom udało się uniknąć porażki, ale potem zostali złapani, drapiąc gołe nogi chłopaków. Cardowi prawie odcięto kciuk.
  - Wyszliśmy tanio. - Powiedziała, otrząsając pot z Yulfiego. Dziewczyna pocałowała nogę chłopca, zatrzymując język językiem.
  Schell odpowiedział natychmiast z powątpiewaniem w głosie:
  - Biorąc pod uwagę, że jesteśmy dopiero na początku drogi, jest źle, grozi nam krwawienie, już kuleję.
  Karta mimo strat nie straciła optymizmu:
  - Nadal będziemy zaskakiwać naszych konkurentów. Poza tym wszyscy jesteśmy dziewicami, co oznacza, że musimy żyć; bogowie nie mogą nie zadbać o to.
  - Właściwie nawet w legendach częściej karali, niż okazywali miłosierdzie. - zauważyła z powątpiewaniem Yulfi, machając zgrabną ręką, ale z połamanymi knykciami - Bóg jest jak lew: pieści, zdziera skórę, przytula - duszi, całuje - gryzie.
  - A ty, bluźnierco! - Wesoło bawi się bicepsami - powiedział Shell. = Zatem czeka cię los wiecznego niewolnika, bitego biczem, w następnym świecie. Trzeba wychwalać bogów, trzeba się do nich modlić, z pasją komponować hymny i ody, a wtedy podziękują ci stokroć. Tutaj czytam w myślach modlitwę i zauważam, że mój palec został tylko lekko skaleczony, ale mógł zostać całkowicie odcięty.
  - A ja potrzebuję bandaża. - Card oderwał kawałek koszuli i owinął sobie palec. - Mam nadzieję, że to pomoże.
  Dziewczyna odpowiedziała:
  - Mój pocałunek pomaga lepiej!
  Oprócz strzały wyleciał wirujący dysk - stalowy płatek śniegu. Poruszał się po przerywanej linii; jego nieprzewidywalna trajektoria czyniła go bardzo niebezpieczną bronią. Chłopaki odeszli od jednego. Podczas następnego wezwania było już dziesiątki takich dysków, a nawet większych. Potem korytarz stał się znacznie węższy. Zza murów rzucano sztylety, leciały włócznie, uderzano łańcuchami i toporami, przed którymi młodzi wojownicy ledwo mieli czas siekać lub uchylać. Tutaj wpadli na pierwsze drzwi, pokryte cierniami. Próbowali przekręcić klamkę, a z góry spadł wodospad ciężkich kamieni; młodych mężczyzn uratowała jedynie fenomenalna reakcja, wypracowana przez lata dzikiego treningu.
  - No cóż, co powinniśmy teraz zrobić? - zapytał Shell, okazując zmieszanie.
  - Może powinniśmy zawrócić i poszukać innego wejścia. - Sugerowane przez Carda, który tracił optymizm. - Nie grzebajmy na próżno.
  - Nie, mam pomysł. - odpowiedział Yulfi.
  - Który? Co wymyśliliście? - pytali rywalizując ze sobą chłopcy.
  Dziewczyna uśmiechnęła się:
  - Całkiem proste! Weźmy cięższy kamień i razem wrzućmy go do rękojeści.
  - I co to da? - Shell był sceptyczny.
  - Bardzo! Rękojeść jest ciasna, nie tylko się kręci, co oznacza, że musisz w nią uderzyć tak mocno, jak to możliwe. - Yulfi dla przekonania przesunęła krawędzią dłoni po czole.
  - Brzmi logicznie. Cóż, przyszli mędrcy, spróbujmy.
  Cała trójka z trudem podniosła duży kamień i chwiejąc się, ciężko oddychając, przyniosła go do drzwi. Na rozkaz opuścili głaz na uchwyt. Cios był silny, w odpowiedzi poleciały strzały, a nawet płomień ognia. Chłopaki byli lekko poparzeni i pobiegli do przodu, za nimi znów rozbłysnął płomień, a potem wszystko ucichło.
  - Ledwo przeżyliśmy. - Shell podrapał się palcami po oparzonych plecach.
  - Nie rób tego, możesz zostać zarażony. - ostrzegł Yulfi, mrugając szybko.
  Młody człowiek niechętnie zgodził się:
  - Tak, ogień jest okrutny, taki nieprzyjemny.
  - Ale próbowaliśmy. - Yulfi skrzywił się od nieprzyjemnych wspomnień.
  - To prawda, ale do uścisku płomienia nie można się przyzwyczaić, w przeciwieństwie do kobiecego. - Facet się uśmiechnął.
  Dziewczyna podskoczyła:
  - Czas działa na naszą niekorzyść, musimy się spieszyć.
  Korytarz był śmiertelnie niebezpieczny, ale nagle się zawalił, a chłopak i dziewczyna idący z przodu ledwo zdążyli odskoczyć. Shell jednak upadł, zaczepił się o krawędź, złamał nos i został wyciągnięty rękami.
  - Czy nie jestem zbyt ciężki, przyjaciele? - zapytał, znajdując się na solidnym gruncie.
  - Nie tyjesz jedząc warzywa i owoce. - odpowiedział Yulfi chichocząc.
  Dalej ciernistą ścieżką z trudem przecisnęli się przez ścianę w całkowitej ciemności, przy słabym świetle pochodni. A potem czekały na nich pułapki, Yulfi został spalony przez roztopiony metal, Kard został poważnie ranny chowanym sztyletem w brzuch, a stalowa pałka spadła na ogoloną, jasną głowę Shella, ledwo udało mu się złagodzić cios. Jednakże pozostawał w grogu przez kilka sekund.
  Stopniowo korytarz stawał się szerszy, ale to nie czyniło go bezpieczniejszym. Oprócz różnych szkodliwych przedmiotów wykonanych z miedzi, stali, ognia, rozproszonych i spadających igieł, czekały na nich duże pająki. Pokryli powierzchnię ciągłym dywanem, wypełniając cały korytarz. Chłopaki wstali:
  - Mogą być trujące. - stwierdziła z troską Karta. Jego młoda twarz poczerwieniała.
  - Pewnie, ale pamiętasz, czego nas uczono. - Yulfi powiedział szeptem.
  - Co dokładnie?
  Dziewczyna powiedziała spokojnie:
  - Jeśli poruszasz się płynnie, bez kroków, w tempie gąsienicy, pająki nie będą żądlić.
  - Zgadza się, może i masz rację, ale pozwól, aby taka obrzydliwość zetknęła się. - Twarz chłopca się wykrzywiła.
  - Co powinniśmy zrobić, dopóki nie natrafimy na jakieś odgałęzienia lub alternatywną ścieżkę? Musisz więc przejść przez pająki. Jestem dziewczyną i pójdę pierwsza, żebyście wy, panowie, nie bali się niczego. - Dziewczyna pokręciła głową. Zdecydowane stąpanie na bosych, cierpliwych stopach.
  Trzej odważni chłopcy ostrożnie, starając się nie podnosić nóg, weszli na kudłate bagna. Było to bezbolesne, ale bardzo łaskotliwe; pająki poruszały łapami, drapały między palcami i łaskotały bose stopy. Stopniowo opadały, najpierw do kostek, potem do kolan, po czym warstwa pająków sięgała im do pasa. Tutaj Kard. zatrzymał się i mruknął ze strachem:
  - Nie pójdę dalej!
  - Dlaczego to nadal jest?! - Yulfi zaczął się złościć.
  Chłopak zbladł:
  - Nie mogę. Jeśli dotkną mojej twarzy, zwymiotuję i wypełzną mi wnętrzności.
  Dziewczyna prychnęła pogardliwie:
  - I że tak będziesz stał, aż twoje ciało zamieni się w kamień. Bądź mężczyzną! Myślisz, że jestem zadowolony!
  Karta nieśmiało zapytała:
  - A co jeśli wrócę?
  - Nie zatrzymamy cię, wróć, ale tylko jednego. - Yulfi machnęła ręką, okazując pogardę - jesteś wolna!
  Perspektywa pozostawienia samego siebie w zdradzieckim labiryncie wydawała się gorsza niż pająki. Chłopak zrobił zdecydowany krok do przodu. Pot spływał po jego okrągłej, bladej twarzy.
  Chłopaki i dziewczyna kontynuowali nurkowanie, najpierw do klatki piersiowej, a potem do szyi. Tutaj nawet Yulfi zawahała się lekko, ale potem uznawszy, że nie będzie dwóch zgonów, jednego nie da się uniknąć, poszła dalej. Pająki zasłaniały mi twarz, były za duże, żeby dostać się do nozdrzy i uszu, ale pod taką osłoną znacznie trudniej było oddychać. Głowy chłopaków były ogolone, a ich łapy przypominały lekki masaż. Yulfi pomyślała, poczuła się tak, jakby ktoś ciągnął ją za warkocz. Przecież tylko najmłodszym dzieciom usuwa się całkowicie włosy, a potem, gdy dorosną, dziewczętom splata się włosy za pomocą igieł i ostrza, zamieniając je w narzędzie zbrodni.
  Chłopaki trzymali się siebie, starając się nie zgubić. Yulfi poczuł, że palce Carda drżą. Jej partner, jeszcze chłopiec, był niezwykle zawstydzony, trzymając ją za muskularne ramiona. Strach chodzić pod takim kocem, chociaż w środku jest dość jasno, pająki nie błyszczały szczególnie jasno, może od fosforu lub czegoś innego, ale pochodnie trzeba było zgasić. Nowicjusze oczywiście nie mogli mówić, a czas ciągnął się jak guma, co było dodatkową udręką moralną, nawet serce zdawało się zwalniać, jakby woda kapała na mózg.
  Ale wszystko, co złe, też ma swój koniec, a chłopaki wyszli z żywej galarety. Najpierw pojawiły się głowy, potem ramiona, żywa fala cofnęła się, chociaż na twarzy Carda wisiało kilka pająków. Jeden z owadów wbił łapę w nos faceta. Trzymał się z całych sił, ale wszystko ma swoje granice, twarz mu się wykrzywiła i kichnął... Pająki odleciały mu z twarzy, a reszta zaczęła nucić. Ich ryk był głośny, jak ryk dużego, rannego słonia. Przestraszeni chłopcy zatrzymali się, ich serca biły tak mocno, że wydawało się, że ich klatki piersiowe zaraz pękną. Wreszcie straszliwy hałas powoli, niczym burza na morzu, ucichł i nowicjusze ruszyli dalej.
  Schell powiedział dźwięcznym głosem:
  - No daj spokój, prawie nas zabiłeś.
  Chłopak powiedział zdenerwowany:
  - Co pozostało do zrobienia? Gdybym chwycił go rękami, ugryzłby mnie, a wtedy nie dałoby się tego znieść.
  Schell prychnął pogardliwie:
  - To nie ma znaczenia, spójrz, jak brzęczeli.
  Yulfi przerwał im:
  - Nie ma co się kłócić, jesteśmy jedną drużyną i to, że wciąż żyjemy, jest wielkim sukcesem.
  - W takim razie miłej podróży. - Młody człowiek uśmiechnął się.
  - Musimy zapalić pochodnie. - zasugerował Yulfi. - Zrobiło się ciemno, nawet jeśli wydłubiesz oczy.
  Za pomocą tarcia udało się to szybko zrobić, zwłaszcza że ściana składała się głównie z krzemu.
  Potem znowu pułapki, pchnięcia włóczniami. Yulfi odciął jedno z nich, wyszło bardzo przyzwoite długie dreka.
  - Po co ci to, daj spokój! - powiedział ostro Shell.
  Yulfi odpowiedział:
  - Nie, wydaje mi się, że wkrótce będziemy tego potrzebować.
  Rzeczywiście, wkrótce sytuacja się pogorszyła. Pojawiły się nowe drzwi, pozornie przeszkoda nie do pokonania. Nie było tam żadnego uchwytu, ale wystawał okrągły zawór.
  - Widzisz, nie ma potrzeby podchodzić bliżej! - powiedział radośnie Yulfi.
  Dziewczyna wsunęła kij, drzwi zabłysły, a przez fragment przemknęła maleńka błyskawica.
  Nawet dłoń Yulfiego poczuła drżenie.
  - Wow, jest tu magia.
  - Po co się dziwić, Mędrcy odnieśli sukces w czarach. - zauważył spokojnie Shell.
  - Nie jest to oczywiście zaskakujące, ale zabroniono nam używać magii, ale przeciwko biednym studentom, proszę! - dziewczyna była oburzona, drapiąc się po swędzącej dłoni.
  - Świat jest pełen niesprawiedliwości. Spośród nich najbardziej niesprawiedliwe jest samo życie, ponieważ jest dane tylko raz i nie można go pożyczyć" - filozoficznie stwierdził Card.
  Musieli długo przekręcać zawór, nagle pojawiła się przed nimi otchłań, pojawiła się natychmiast i chłopaki prawie w nią wpadli. Schell spojrzał w dół i zobaczył rozpryskującą się gorącą magmę.
  - Wow, podziemie się obudziło i wyciąga do nas zachłanne macki.
  - Nie gorzej niż pająki, zbudujemy most i przejdziemy jak po suchym lądzie. - Yulfi był spokojny, nadal się kręcił, chociaż kręcił się mocno:
  - A może skręcasz w złym kierunku. - zaproponował młody "doradca" kard.
  Dziewczyna sprzeciwiła się:
  - Zgodnie z ruchem wskazówek zegara, całkiem logiczne.
  Jakby na potwierdzenie jego słów, drzwi się otworzyły, uderzały swoją grubością, a otchłań natychmiast zniknęła, jakby nigdy nie istniała.
  Shell rzucił kamieniem, ale nie, to nie był miraż, nic ich nie powstrzymało.
  Po tym teście chłopaki nabrali pewności siebie, chociaż liczba podstępnych pułapek nie spadła. Wręcz przeciwnie, każda nowa pułapka była bardziej wyrafinowana niż poprzednia.
  Liczba głębokich i małych zadrapań i skaleczeń na ciałach młodych wojowników stale rosła, a oni zaczęli odczuwać skrajne zmęczenie.
  - Możesz więc osłabić się i zapaść z powodu utraty krwi. - jęknął Karta. - Nie ma na mnie przestrzeni życiowej.
  Dziewczyna była pełna pogardy, mimo podrapanej twarzy jej determinacja nie osłabła:
  - Co, chcesz zawrócić?
  Card jęknął, drapiąc pęcherze na pięcie.
  - No cóż, to naprawdę są testy, tak się eksterminuje uczniów. Czy naprawdę można to zrobić przyszłym wojownikom? Jestem pewien, że nawet bez labiryntu jestem w stanie zabić pięciu.
  Yulfi napięła i wyprostowała ramiona:
  - Nie mamy innego godnego wyjścia, żeby przeżyć trzeba dojść do końca. Kto wpadł w panikę, stracił już połowę. Poza tym nie ciągnęli cię za język: sam się zgodziłeś.
  Następne przestronne, lekko oświetlone pomieszczenie było wypełnione wężami wyglądającymi jak kolorowe wstążki. Istoty te natychmiast syknęły i podniosły głowy.
  - Chodźmy na palcach. - zaproponowała, uśmiechając się spokojnie do Yulfiego. - Może to minie.
  - Coś mi mówi, że nie ma mowy! - Karta zadrżała.
  - Pamiętajcie o swoich mentorach, wąż nie atakuje natychmiast bez prowokacji. - Powiedziała dziewczyna tonem nie tolerującym sprzeciwów.
  - Powiedz im o syczących.
  - Idę pierwszy! - Yulfi oświadczył stanowczo: "Moich zasad nie ma się bać".
  I poszła, zręcznie stając na palcach i unikając żywych węzłów. Jej gołe, dziewczęce nogi, mimo licznych siniaków, uderzeń i wypchania hartowanym żelazem, a czasem nagrzanymi łomami, były smukłe i pełne wdzięku. Chłopaki mimowolnie się w nich zakochali. W niepewnym, niebieskawym świetle pochodni wydawały się tajemnicze, niczym starożytne bogini. Jest miękki. a jednocześnie dumny chód dodawał pewności. Za nią ruszyło dwóch towarzyszy. Poruszaliśmy się powoli, ale stanowczo; być może odegrało tu rolę nasze pozytywne doświadczenie z pająkami. Najprawdopodobniej i tutaj dalibyśmy radę się przedostać, ale na poruszające się gady spadło kilka kropel krwi. To wystarczyło, aby rzucić się na młodych mężczyzn.
  - Siekaj obydwoma mieczami i uciekaj. - krzyknął rozpaczliwie Yulfi.
  Biorąc pochodnie w zęby, chłopaki zaczęli się przebijać. Węże rzuciły się ze wszystkich stron i zostały wycięte. W odpowiedzi stworzenia ugryzły. Na szczęście większość ich ukąszeń nie była jadowita.
  - Biegnij szybciej, nie pozwól im pędzić w piekielnym tłumie. - Yulfi zgrzytnęła przez zęby.
  Strach i aktywny trening biegowy dodały chłopakom sił. Działali coraz szybciej i szybciej. Węże rzuciły się za nimi. Potem, zupełnie nieoczekiwanie, twardy grunt się skończył i zdesperowani chłopaki znaleźli się przed małym jeziorkiem. Pływały po nim gigantyczne jaszczurki w zbrojach z dużymi głowami i metrowymi ustami. Każdy ma sześć rzędów zębów, a skorupa pokryta jest kolcami.
  Nie było czasu na dyskusję o negocjacjach; Yulfi skoczył pierwszy, a za nim reszta. Chłopaki skakali z jednego na drugi, mieli doświadczenie w podobnych skokach na kłodach. To prawda, ciernie przebijały, ale nie było łatwo przebić się przez cierpiące, zrogowaciałe stopy chłopców i walczącej dziewczyny.
  Tutaj Karta jęknęła:
  - Źle się czuję, bardzo mam zawroty głowy.
  - Poczekaj, zostało już tylko trochę czasu. - krzyknął wyczerpany Shill.
  - Spadam. - To już nie był płacz, ale krzyk pełen bólu.
  Młody człowiek naprawdę nie przeżył i wpadł do wody. Wtedy rzucił się na niego żółw z głową bardzo dużego hipopotama, natychmiast przegryzając go na pół. Jednak biedny chłopiec, umierając, nawet nie krzyknął; jego niegdyś naiwne, ale odważne oczy zamarzły na zawsze.
  - Wygląda, jakby umarł od ukąszenia węża. - powiedziała z żalem Shella.
  - Mam nadzieję, że w organizacji niebieskiej, jeśli to prawda, nasz towarzysz znajdzie dla siebie godne miejsce. - powiedział z goryczą Yulfi.
  - Niestety! Mamy pierwsze straty. - Młodzieniec pociągnął nosem.
  - Mam nadzieję, że ostatnie. Był bardzo zabawnym facetem i zawsze wymyślał zabawne historie. Jak mu przykro. - W szmaragdowo-szafirowych oczach dziewczyny błysnęła łza.
  - Nie płacz dziewczyno, nie pozwól, żeby padało! Śmiej się głośno, nie spodziewaj się kłopotów!" - pocieszał ją młody towarzysz.
  Tutaj Shell nie mógł się oprzeć i upadł, pluskając się do zielonej wody. Zaatakowały go dziwne stworzenia, oczywiście potwory, jednak ze względu na ich dużą masę ich prędkość była niska, a rozbrykany młodzieniec zdołał wyskoczyć. Złapawszy ręce, wspiął się na grzbiet i znów skoczył jak konik polny, tylko pochodnia zgasła.
  - Mniej gadania. - podsumował Yulfi.
  Dopiero gdy znaleźli się na lądzie, Shell plując zapytał:
  - Jest ich tutaj dużo, kilkaset, co oni jedzą?
  - Nie wiem! Prawdopodobnie stworzenia wszystkożerne. - Dziewczyna pokręciła głową.
  - Ale to lepsze, a dokładniej bezpieczniejsze, niż węże; stworzenia te nie są tak ruchliwe.
  Młody mężczyzna i odważna dziewczyna biegli dalej. Teraz zrobiło się lżej, różne stworzenia atakowały znacznie rzadziej. Wyglądało to jak koszmarny labirynt, w którym nie ma pułapek. Chociaż czasami ze ścian spadały śmiercionośne "prezenty". Ale teraz, "kapryśny", jak dziwka, korytarz znów się zwęził. Musiałem się przecisnąć, podczas gdy ściany tunelu nagrzewały się i paliły moją skórę.
  Teraz każdy ruch był jak egzekucja, potwornie bolesny, gorący pot pokrywał rany, zalegający śluz utrudniał poruszanie się. W pewnym momencie Shell utknął. Silna Yulfi gorączkowo, wściekle, desperacko próbowała, wysilając wszystkie siły, popchnąć partnera dalej do przodu, ale w rezultacie utknęła:
  W pierwszej chwili Shell krzyknął gorączkowo:
  - Zostaw mnie w spokoju, kochanie!
  Ona, pokazując, jak niewiele energii jej jeszcze pozostało, sprzeciwiła się:
  - Nawet o tym nie myśl! W końcu dla mnie jesteś księciem cenniejszym niż życie.
  Teraz obaj "bohaterowie" znajdują się w trudnej sytuacji. Tunel najwyraźniej nie chciał puścić swoich ofiar.
  - Odetchnijmy razem! - zasugerował Shell.
  - I tak ostro, jak to możliwe. - Wspierałem inicjatywę Yulfi.
  Chłopak i dziewczyna tak właśnie zrobili, niczym węże, udało im się przesunąć trochę do przodu drapiąc, ale potem utknęli jeszcze bardziej, kamień ściskał ich klatkę piersiową.
  - Cóż, teraz definitywnie skończyliśmy. - szepnęła blednąc.
  - Nie ma potrzeby chować nas wcześniej. Są jeszcze szanse, zwłaszcza że żyjemy. "Chociaż trudno było rozmawiać, sam proces działał uspokajająco".
  - Który!? - Nadzieja błysnęła w głosie młodzieńca.
  Dziewczyna zaproponowała:
  "Będziemy się trzymać, a potem stracimy na wadze i wypadniemy".
  "I myślisz, że sobie z tym poradzimy, mój język jest już spuchnięty, jestem spragniony" - szepnęła Shell.
  - Ale to nie jest dla nas pierwszy raz, pamiętam, jak zamknęli mnie w celi karnej, rozprostowali nogi i kazali trzymać ręce w górze. Jednocześnie ani kropla wody, ani uncja jedzenia, a nawet płomień świecy powoli przysmaża gołe pięty. - Yulfi wzdrygnął się na te wspomnienia.
  "Nie raz mi się to przydarzyło, ale tam nie pozwolili nam wszystkim wcześniej umrzeć, a tutaj po prostu zginiemy". - Shell zmiażdżył mu kości.
  - Nie, najprawdopodobniej po prostu wyschniemy i zamienimy się w mumie.
  - Czy to nam ułatwi? - Pomimo tragizmu sytuacji młody człowiek uśmiechnął się szeroko.
  "Nie wiem, czy jest to łatwiejsze, czy trudniejsze, ale zostanie to uwzględnione w pośmiertnej liście osiągnięć" - powiedział sarkastycznie Yulfi.
  - Nasza rozmowa stała się zupełnie głupia, lepiej milczeć. "Młody człowiek naprawdę milczał przez chwilę, ale potem nie mógł już tego znieść i wybuchnął:
  - A może Yulfi, cóż, to przysięga złożona demonom. Użyj swojej magii i uwolnij nas. Tylko nekromanci potrzebują naszej śmierci.
  Dziewczyna nie wydała żadnego dźwięku. Myślała intensywnie, szukając wyjścia.
  Gra w ciszę mogła ciągnąć się długo, lecz nagle bystre uszy uczniów zakonu bojowego wychwyciły syczenie i słaby szelest.
  . ROZDZIAŁ 4
  Schell powiedział tragicznie:
  - Więc zagłada przyszła do naszej duszy.
  - Jest tylko jeden wąż, co oznacza, że zabije jednego. - stwierdziła, jakby nie rozumiejąc, że to nie uspokoi Yulfiego.
  - Tak! Zapomniałeś, że istnieją specjalne kobry pasiaste, których trucizna jest używana w strzałach; jeden taki potwór może śmiertelnie użądlić tuzin silnych facetów. - Shelle jęknął.
  - Tym lepiej, że nie chciałbym umierać, mając w pobliżu martwego towarzysza. - Yulfi uśmiechnęła się promiennie, błyskając zębami w półmroku.
  - Żartujesz, kochanie, w naszej ostatniej godzinie. - Nawet Shell poczuł się dziwnie, zachichotał i poruszył się trochę. - Ale mówią, że jej rzut jest nieuchwytny, a okrutna trucizna jest bardzo bolesna. Tymczasem wąż podpełzł do Yulfi, był w niebieskie paski, mienił się, rzucając zielone i pomarańczowe refleksy. Jej kły były niezwykle długie i bardzo ostre, lśniły w ciemności, a jej oczy ciągle zmieniały kolor, w złożonej sekwencji, źrenice wibrowały jak spirala. Wydawała się hipnotyzująca.
  - To wygląda na rodzaj hipnozy. - zauważył Yulfi, nie tracąc kontroli. Dziewczyna mocniej ścisnęła sztylet, przygotowując się do uderzenia.
  Nakrapiana kobra pręgowana szybko nadmuchała kaptur i nagle rzuciła się. Yulfi wyćwiczonym ruchem uniósł ostrze. Poprawnie domyśliła się, że wąż pierwszy uderzy w szyję.
  Shell jęczał i jęczał, jego oddech stał się cięższy, jakby został uderzony. W rzeczywistości starannie zaostrzony czubek sztyletu trafił prosto w gardło kobry, odcinając jej głowę.
  Yulfi powiedział z satysfakcją:
  - Zwycięstwo!
  Trucizna z kłów kapała na kamień i syczała jak mocny kwas. Schell zauważył to; głos młodzieńca drżał.
  "Jej ukąszenie doprowadziłoby nas do wrzenia krwi".
  - Oczywiście, żylibyśmy źle, ale nie długo. "Nawet w trudnej sytuacji, przetrwawszy groźbę śmierci, dziewczyna nie zgubiła się.
  "To jak usuwanie zdrowego zęba młotem". - zauważył Shell. - W sumie może na próżno ją zabiliśmy, bo śmierć z głodu i pragnienia jest o wiele bardziej bolesna.
  - Dlaczego my, a nie ja! - sprzeciwił się Yulfi.
  - No cóż! Wziąłem ją w hipnozę. Kiedy język przykleja się do nosa! - Młody człowiek natychmiast to zademonstrował.
  Yulfi roześmiała się i zauważyła, że ona również się zmieniła.
  - Wiesz, śmiech pomaga, śmiejmy się głośno, może uda nam się wyrwać z pułapki. - Zasugerowała.
  - Nie bawię się. - odpowiedział facet, marszcząc brwi.
  - Łaskocz się albo pozwól mi, mając wolne ręce, móc do tego dosięgnąć. - Dziewczyna mruknęła żartobliwie.
  - I mówię ci, tak jest o wiele zabawniej. - Shell był szczerze szczęśliwy. Perspektywa dotknięcia ciała dziewczyny podekscytowała silnego wojownika.
  Chłopak i dziewczyna zaczęli się wzajemnie łaskotać, przenikliwy i histeryczny śmiech niósł się przez dach. Yulfi był podekscytowany dotykiem palców przystojniaka. Jej szkarłatne sutki stały się spuchnięte i śliskie. Shell z przyjemnością łaskotała swoje czarne, zrogowaciałe i zarazem delikatne szpilki
  - Podoba ci się? - zapytał uśmiechając się.
  - Tylko do diabła. - Yulfi się zaśmiał. - Nigdy nie doświadczyłem takiej przyjemności.
  Dziewczyna odpowiedziała tym samym. Ciało młodzieńca nie zdążyło jeszcze pokryć się włosami, było gładkie jak wypolerowany papier, skóra zdrowa i elastyczna. Dotykanie takiej skóry to przyjemność. I rzeczywiście, z każdym kolejnym wybuchem śmiechu posuwali się coraz dalej. Wreszcie łatwiej było oddychać, półnadzy chłopaki zaczęli samodzielnie iść do przodu. Korytarz się poszerzył i przed nimi pojawiła się dziko obracająca się maszyna do ćwiczeń.
  Składał się z pięciu łańcuchów, sześciu toporów, siedmiu włóczni, ośmiu długich mieczy, obrotowej buławy, młota kowalskiego z kolcami i czterech rur plujących płomieniami. Nie było sposobu, żeby go ominąć.
  Skorupa wrzasnęła:
  - Och, och, och! Cóż, co robić!
  - Czy nie mieliśmy do czynienia z takimi potworami? - powiedział Yulfi, demonstrując nieustraszoność.
  - Ale nie z taką prędkością! .
  - To nie jest duża różnica, będziemy dwa razy szybsi. - Dziewczyna machnęła ręką.
  - Pójdziesz pierwszy? Nie, jestem mężczyzną i całe śmiertelne ryzyko powinno spaść na moje barki. - Powiedziała, wypinając pierś.
  - Lepiej współpracować, działać synchronicznie, a potem wspólnie uderzać, łatwiej jest odeprzeć atak, prawda? - Yulfi powiedział tonem szefa.
  - Tak, uczyli! Cóż, tak jest lepiej! - Nowicjusz chętnie się zgodził.
  - Dwie ręce uderzają pewniej niż jedna!
  Chłopiec i dziewczynka wymamrotali modlitwę i rzucili się do przodu niczym psy goniące zająca. Unikały mieczy, nurkując jak bóbr, po czym skakały, omijając łańcuchy, czterech z nich zostało natychmiast odepchniętych przez Yulfiego i Shella przyjaznym ruchem ostrzy, jedno z ogniw zostało przecięte.
  - Widzisz, przydatne jest, że jest nas dwóch.
  Ale maczuga obracająca się w cierniach prawie trafiła młodych wojowników, w dodatku ogień płonął im w twarzach. Młot lekko musnął ramię Shella. Yulfi udało się nawet wbić miecz w rurę, lekko przecinając lufę, w wyniku czego strumień płomieni uciekł w drugą stronę.
  Odcięli jeszcze kilka włóczni i wyszli na czystą powierzchnię.
  - Nie było żadnych strat. - podsumował Yulfi.
  - Wygląda na to, że przed nami kolejna pustka. - W głosie Shella brzmiał zaniepokojony.
  Następny symulator był jeszcze większy od poprzedniego, miał kilka dodatkowych łańcuchów z kolcami i ostrzami wirującymi na samym dole.
  - Nie, to już nie jest dobre! Jesteśmy testowani, aby zobaczyć, jak długo przetrwamy. Jak dzikie zwierzęta. - Facet krzyknął histerycznie.
  - Nie bój się! Powłoka. - To tylko pustka. Podwoimy lub potroimy nasze wysiłki i przebijemy się. - Powiedziała odważna dziewczyna.
  - Nie ma odwrotu! - Słowa Schella zabrzmiały tragicznie.
  Chłopak i dziewczyna: gorąca para wpadła w swego rodzaju trans, biegli tak szybko, jak mogli, wyskakiwali, mentalnie próbowali spowolnić rotację. Shell miał rozcięcie na kostce, ale udało mu się dotrzeć do celu, a Yulfi została poparzona, płomienie lizały jej ramiona, a podstępny ogień w ostatniej chwili zmienił kierunek i przeszedł po nagiej klatce piersiowej dziewczyny. Młoda czarodziejka nie zwróciła jednak na to uwagi, ale Shell, zauważając to, dotknął jej mocnej skóry:
  -Nie masz nawet pęcherzy. - Powiedział zdziwiony.
  - No cóż, sam wiesz, ogień pali tylko tych, którzy się go boją. - stwierdziła zdecydowanie dziewczyna.
  - Oto kolejny facet. Nie zrozumiesz, kto zostanie pobity.
  - Mam nadzieję, że nie my! - Dziewczyna wyprostowała warkocz.
  Ostatni symulator był najstraszniejszy: włócznie, topory, miecze, buzdygany, wyciory, młoty kowalskie, aż trzynaście rur z płonącym piekłem, a także mnóstwo wideł i innych przedmiotów tnących i przekłuwających, które nawet trudno znaleźć nazwę Do. To nawet dziwne, że kręciły się bez hałasu. Teoretycznie powinien nastąpić straszny ryk.
  - Wygląda na to, że to koniec! - powiedział Shell. Pot zmieszany z krwią spłynął po rozciętym czole młodzieńca.
  - Nie, jeśli nie może być już straszniejszej bestii, to labirynt "Ścieżka Podziemia" się kończy. - Yulfi wydusiła z siebie swój optymizm.
  - To mało prawdopodobne, jest za długie. - Młody człowiek stwierdził sceptycznie.
  - A teraz musisz się pomodlić i dać swojemu ciału elastyczność wody, prędkość wiatru, ciepło ognia, siłę smoczej skóry! - powiedziała wojowniczka, stanowczo zaciskając pięści.
  - Widziałem kiedyś smoka, przywołał go najwyższy czarnoksiężnik. - Bez powodu, bez powodu - wypalił młodzieniec.
  -Kłamiesz? Dlaczego tego nie widziałem! - Yulfi zmarszczył brwi.
  - Ty spałeś w klatce, a ja byłem na służbie. - Shell powiedział prosto, bez fikcji.
  - Wierzę, poprośmy Seta i inne duchy o siłę.
  Dziewczyna i chłopak uklękli. Chłopaki modlili się dość długo, nawet łzy popłynęły z nadmiernej gorliwości. Potem, pozostawiając głowy puste, oczyszczone z myśli, ryczeli zgodnie i rzucili się, nurkując w morzu zaostrzonej stali. Yulfi nawet nie pamiętała, jak siekała, co robiła, jej ciało pracowało niezależnie, poruszało się i uderzało, zabijając i wygrywając. Wszystkie wrażenia zlały się w kłującą kulę. Kiedy dziewczyna wydostała się z żywiołów, pierwszą rzeczą, jaką poczuła, było to, że było więcej cięć, ale wciąż żyła i wszystko było na swoim miejscu. Ale jej ukochany Shell, wyskakując natychmiast, upadł cicho jęcząc.
  Yulfi pochyliła się, coś było wyraźnie nie tak, ale czego dokładnie nowicjuszka, sama oszołomiona kaskadą wrażeń, nie zdawała sobie sprawy.
  - Wstawaj, Shell, skończyliśmy.
  - Moja ręka Yulfi, straciłem rękę i teraz jestem bezradny. - W głosie nieugiętego faceta pobrzmiewały łzy.
  Rzeczywiście, prawa kończyna Schella została odcięta w łokciu i sączyła się krew. Dziewczyna gwizdnęła:
  - Teraz między nami mamy trzy ręce.
  - Ale godność jest taka sama dla wszystkich. Mogę dać to w prezencie, ale nie jestem w stanie pożyczyć go mojej miłości. - Shell nie przestał żartować nawet w smutku.
  - Dobra robota, nie straciłeś poczucia humoru. Najważniejsze jest przetrwać, mówią, że Magowie mają sekret wyhodowania kończyny. - pocieszała, gładząc kikut Yulfiego. - Pamiętajcie, że nawet braliśmy lekcje na ten temat.
  "To trudniejsze niż zabliźnienie rany, ale jest całkiem możliwe, pytanie tylko, czy uznają mnie za wystarczająco cennego, by marnować magię". - W głosie Shella pobrzmiewała wątpliwość.
  - Kalecy nie są potrzebni nawet wśród niższych sług. Zabandażujmy to, żeby nie zabrakło ci krwi. - zasugerował Yulfi.
  - I z czym?
  - Kawałek przepaski biodrowej. - Dziewczyna uśmiechnęła się przebiegle.
  Yulfi oderwała pasek i zabandażowała go tak mocno, jak to możliwe. Przyzwyczajony do bólu Shell zacisnął zęby. Spojrzał na swój kikut.
  - Teraz jestem kaleką, mam nadzieję, chwilowo, ale jedną lewą ręką nie jestem tak cenny. - powiedział gorzko młody człowiek.
  - No cóż, nie ma sprawy, może wręcz przeciwnie, w bitwie będziesz więcej myślał. I mam nadzieję, że najtrudniejsza część już za nami. - Dziewczyna zmrużyła oczy i wyszeptała krótką modlitwę.
  Jednak nawet tutaj nie było łatwiej, ścieżka okazała się usiana rozżarzonymi węglami, z boków leciały strzały, z góry spadały stopione krople, a w powietrzu gwizdały ostre dyski. Jednak dziewczyna i chłopak często biegali boso po rozżarzonych węglach, mieli stopy pokryte znacznymi modzelami, ale korytarz był nadmiernie kręty i długi. Bieganie po nim było wyczerpujące. Kilka razy Yulfi i Shell zostali trafieni, a oni wyciągnęli strzały i ostrza skorpiona z ich nagich, okaleczonych ciał. Mieli szczęście, że nie uszkodził żadnego ważnego organu. Stopniowo było coraz mniej węgli, aż w końcu się skończyły i zrobiło się chłodniej.
  Yulfi, zlany potem i potwornie wyczerpany, podtrzymał spadającego z nóg Shella:
  - Ta męka się kończy. A teraz usiądźmy i trochę odpocznijmy.
  Młody człowiek szepnął:
  - Jestem spragniony, umieram z pragnienia.
  - Tak, ja też, ale nie mamy innego wyjścia. Gdzie mogę zdobyć wodę? - powiedziała Yulfi, która ledwo trzymała się na nogach.
  - Nogi się uginają, dalej nie mogę. - powiedział z trudem Shell.
  - Nie, możesz! Poza tym, kto wie, co nas czeka w następnym świecie. - Dziewczyna warknęła z suchością w ustach.
  - Pamiętajcie, braliśmy udział w seansach spirytystycznych i ukazywały nam się dusze wojowników i uczonych ludzi. "W słabym głosie Shella była nadzieja.
  - Nie wiemy dokładnie, czyje to duchy, choć wiadomo, że śmierć to nie koniec. Dusza, wiem to na pewno, jest zdolna do opuszczenia ciała i wyjścia poza ciało, samodzielnie, a raczej zgodnie z nakazem mentalnym. - Yulfi nabrał pewności siebie.
  - Teraz ciało sprawia mi nieustającą mękę. Myślę nawet o dźgnięciu się mieczem. - mruknął udręczony Shell.
  - I urodzić od nas wspólnego syna. Przecież zmarła osoba nie może tego zrobić, ale chcę mieć od ciebie dziecko. - powiedziała pewnie dziewczyna.
  "Przekonałem Cię, zacisnę wolę w pięść i pójdę dalej". - Facet splunął ze złością w ścianę.
  Młody mężczyzna i dziewczyna siedzieli przez jakiś czas, masując się rękami. Pocałowali się i, zataczając się, ruszyli dalej. Pułapki nadal istniały, ale było ich znacznie mniej. Ale robiło się coraz zimniej. Na początku było nawet przyjemnie, zwłaszcza dla kalekich, poparzonych stóp, potem, gdy kamienie pokrył się szronem, a z góry zaczęły zwisać sople, zaczęło się trząść. Szli już długo bez latarki, ale same ściany dawały równomierne, martwe światło. Shell, nie mogąc się oprzeć, podbiegł do sopla i przycisnął do niego usta:
  - Pragnienie mnie zabija. - Wyjaśnił lekko zawstydzony.
  - Tak, nie miałbym nic przeciwko temu, żeby się napić! - Powiedziała Yulfi, wciąż piękna w swoim cierpieniu. - Nie bez powodu pijacy marnują całe swoje bogactwo.
  Cóż za przyjemność lizać lód popękanym językiem, wydaje się taki słodki, a woda topniejąca wpływa do gardła, gasząc straszliwe pragnienie.
  Lizali jeden sopel za drugim i nie mieli dość. Wydawało się, że są w niebie i przeżuwają to, o czym do tej pory czytali tylko w podręcznikach - legendę mitów o cudownych lodach.
  Czas leci, ale szczęście nagle się skończyło, pragnienie zniknęło, a potem, jak cios w czoło, poczuli dzikie zimno i głód.
  - Musimy iść, bo inaczej zamarzniemy. - rozkazał Yulfi, czując niepokój.
  "Ale przestaniemy cierpieć". Wyglądało na to, że Shella to nie obchodziło.
  - Nie chcę tego zakończenia, chodźmy albo lepiej uciekajmy, tak będzie bezpieczniej i się rozgrzejemy. - zasugerowała dziewczyna, choć nogi jej się uginały.
  - Jest w tym przynajmniej pewna logika, chociaż możliwe jest zakrzywienie dystansu za pomocą zaklęć teleportacyjnych. - powiedział z nadzieją młody człowiek.
  - Znasz go!? - Sceptycyzm Yulfiego wzrósł.
  - Nie uczą nas tego, musimy być najwyższymi adeptami. I przysięgaliśmy, że nie będziemy używać magii. Jakimi bezdusznymi nauczycielami jesteśmy. - Shell powiedział to, przekonany, że ma rację.
  Bieganie pomagało się rozgrzać, ale byli bardzo głodni, wręcz dziwnie, bo nie był to pierwszy raz, kiedy odczuwali głód. Korytarz ponownie zwęził się, po czym skręcił w bok, po czym zrobiło się zupełnie ciemno.
  - Zapalmy pochodnię. - zasugerował Yulfi.
  "Masz dwie ręce, więc daj z siebie wszystko" - powiedział Shell, szczękając zębami.
  Pochodnia miała tajemnicę: mogła palić się bardzo długo, nie zawilgocając się. Yulfi zauważył:
  Niby nie ma mrozu, ale jest strasznie zimno.
  - Ogień nas tylko oświeci, ale nie ogrzeje. - W głosie młodzieńca pobrzmiewała beznadziejność.
  Światło jest wielkim błogosławieństwem, a korytarz mienił się wszystkimi kolorami. Ściany okazały się lustrzane.
  - Wow, to jest piękne! - stwierdziła z podziwem Shell.
  - Tak, jest piękny! Najbardziej podstępną pułapką są jednak lustra.
  Jakby na potwierdzenie jego słów, z góry przeleciał cień. Yulfi ledwo uniknęła tego, tnąc ją mieczem. Duch nagle stał się gęstszy i podzielił się na dwie części. Odwróciły się, przeleciały jak rozdarte plamy i wpadły na ścianę, rozbijając się jak kule rtęci.
  W tej samej chwili ze wszystkich stron z luster wybiegły straszne duchy o najróżniejszych kształtach i odcieniach.
  - Uciekajmy Shell, wiem, że nie masz siły, ale to nasza ostatnia szansa, na miłość moją. - krzyknął Yulfi w ostatniej nadziei.
  Nogi też jej nie słuchały, ale strach ją popychał. Lecąc, dziewczyna posiekała substancję i poczuła straszliwe dotknięcia duchów. Za karę musiała doświadczyć dotyku gorącego żelaza na nagim ciele, ale było to nieporównywalnie bardziej bolesne. Nie mogła się nawet powstrzymać od krzyku. Co prawda ból wzmagał prędkość i wściekłość, chciałem za wszelką cenę tego uniknąć.
  Uderzyli także Shella, który wrzasnął, kołysząc się jak wahadło, ale to sprawiło, że biegł jeszcze szybciej.
  Korytarz luster zdawał się nie mieć końca. Ponadto szkielety wyskakiwały z podłogi, skacząc dziko, machając kosami. Yulfi uderzył ich, ale został uderzony. Co więcej, było ciężko, jej umięśnione nogi zamieniły się w ciągłą ranę. Jednak martwe ciało nie jest szczególnie trwałe i poddało się pod ostrymi ciosami młodego mężczyzny i dziewczynki.
  "Dolina śmierci" dobiegała już końca, gdy Schellowi nie udało się trafić ostrymi ciosami trzech szkieletów na raz w brzuch.
  - Och, wnętrzności mi wychodzą. - Jęknął.
  Z rozciętego żołądka faktycznie wypadły jelita. Młody człowiek poważnie zachorował i zaczął upadać.
  Ryzykując wszystko, Yulfi doskoczył do niego, rozcinając trupa. Kosa natychmiast odcięła jej dwa palce u prawej stopy, ale dziewczyna tego nie zauważyła. Po zmiażdżeniu kości rzuciła faceta na ramię.
  - Uspokój się, jestem z tobą.
  - Nie, zostaw mnie w spokoju, nie możecie wyjechać razem. - Nowicjusz był gotowy do poświęcenia.
  - Nie, za kogo mnie bierzesz, nigdy nie opuszczę swojej pierwszej miłości. Nie opuściłbyś mnie. - Dziewczyna pochyliła się, całując chłopaka w jego zakrwawione czoło.
  - Nie miałem wyboru, wychodząc, czołgałem się tym samym korytarzem co ty i i tak bym utknął. I masz wybór. - Każde słowo brzmiało ciszej od poprzedniego, Shell tracił siły.
  - I zrobiłem to. Lepiej umrzeć niż zdradzić!
  Yulfi nadal przecinał sobie drogę, gdy nagle pojawił się przed nim ogromny szkielet wielkości dzwonnicy. Ten potwór uderzył ostro i mocno swoim toporem. Yulfi zrobiła unik i próbowała przeskoczyć między jej nogami. W tym momencie strumień gorącego powietrza uderzył ją w twarz, a ciało Shell zostało oderwane od jej ramion. Gigantyczny topór rzucił się za nim, spotykając po drodze nieszczęsnego jednorękiego młodzieńca.
  - Żegnaj, życzę ci przeżycia! "Krzyczał, umierając, a potem zamilkł.
  - Przeżyję. - obiecał Yulfi, rąbiąc nogi szkieletu.
  Tym razem nie udało jej się zmiażdżyć ciała; miecze odbiły się od grubej kości. Pociekła trująca, zielona krew. Najwyraźniej potwór nie jest całkowicie martwy. W duszy Yulfiego gotowały się dwie pragnienia - zemsty lub ucieczki. Chciałem ukarać potwora za zabicie miłości: pierwszej i dlatego szczególnie silnej, ale nie przyszło mi do głowy, jak to właściwie osiągnąć. Inna opcja: przetrwać, stać się silniejszym, a potem rozprawić się najpierw z białymi mędrcami, którzy poddają ludzi tak ciężkiej próbie, i pomścić morderstwo ich rodziców.
  Yulfi uciekła, a szkielet podążał za nią, goniąc ją, nie dając chwili wytchnienia. To prawda, uderzył późno. Ciało Shella trzęsło się na ramieniu potwora. Z jakiegoś powodu potwór rzucił go na siebie. Być może pewną rolę odegrało wypaczone postrzeganie gigantycznego stworzenia. Tutaj dziewczyna ponownie wpadła w pułapkę, w szczególności wpadła do dziury z kołkami, ale zdołała skoczyć, złapać się krawędzi i przeciągnąć się na drugą stronę.
  Następnie z prawej i lewej strony spadły na nią dwie ogromne kłody z brązowymi końcami w kształcie baranów. Yulfi udało się wykonać unik, ale jej przeciwnik wbił nogę w kość. Rozległ się straszny trzask, kończyna kości się rozpadła. Okazało się, że martwe ciało może odczuwać ból. Od tak koszmarnego grobowego krzyku dziewczyna upadła, zakrywając uszy. Rzuciła się na nią jaszczurka wielka jak pies, a Yulfi uderzył ją sztyletem w oko, w odpowiedzi otrzymując ogon w żebra, którego czubek rozerwał się do kości, przebił klatkę piersiową i wyrwał sutek .
  - Co za nieszczęście! Przysięgam na wszystkich bogów, że przeżyję.
  Ciało Shell upadło na nią. Dziewczyna podniosła ciało mężczyzny, które zaczęło marznąć.
  - Nie wiem, Shell, jak to się stanie. Ale dopilnuję, abyś został pochowany ze wszystkimi honorami. - powiedział Yulfi, zdyszany od biegania.
  Potem prawie nic nie pamiętała, działając w trybie zombie. Blizn i skaleczeń było coraz więcej, ale siły coraz mniej. Wszystko połączyło się i przekształciło w jeden element. A na jej ramionach wciąż spoczywa znaczny ciężar tego, co było Yulfi droższe niż wszyscy bogowie, a nawet życie.
  Kiedy dziewczyna podeszła do ostatnich drzwi, nie miała nawet siły do nich podejść. Yulfi upadł, nie mogąc wstać. Być może leżałaby tam przez długi czas, ale z tyłu rozległ się ryk i pojawiła się przerażająca piękność - sześcionożny tygrys szablozębny.
  Podszedł powoli, poruszając łapami. Podchodząc, polizał Yulfi, otworzył usta i odgryzł dziewczynie spaloną i podrapaną stopę.
  Dziewczyna ryknęła i ciąła mieczami w twarz bestii, która gwałtownie się przetoczyła. Tygrys podskoczył, ale Yulfi po prostu upadł wyczerpany, a bestia uderzyła w drzwi. Uderzenie nimi wstrząsnęło, a potworna energia wniknęła w bestię. Tygrys nie miał nawet czasu zaryczeć, natychmiast zamieniając się w garść popiołu.
  Drzwi się otworzyły i jednonoga dziewczyna z ciężarem na plecach wczołgała się dalej.
  Ostatnią próbą było odtoczenie ciężkiego kamienia, tutaj musieliśmy zastosować metodę dźwigni przy użyciu mieczy. Yulfi zrobił to z jękiem, dokładając wszelkich starań. Następnie przeczołgała się jeszcze kilka metrów, do specjalnej, zakrwawionej linii. Stało tam trzech facetów z kłami, na których nie było miejsca do życia. Wszystkie były pokryte ranami. Najwyższy z nich powiedział:
  - Co za suka, chcesz posmakować trupa.
  Ghul stojący po prawej zauważył:
  - Widzisz, ona jest nekrofilką, ciągnie zwłoki.
  Pochylając się, dziwak odgryzł Yulfiemu ucho.
  Ostatni akt świętokradztwa rozzłościł dziewczynę. Z całych sił ciąła mieczem ghula. Potem podskoczyła na jednej nodze, wykonując taniec śmierci.
  -Skurwysyny, nic ode mnie nie dostaniecie. To jest mój chłopak.
  Najwyższy uderzył ją mieczem, lecz dziewczyna minęła go pod pachą i wbiła ostrze prosto w jej szyję. Głowa odleciała i eksplodowała po uderzeniu w podłogę. Trzeci ghul próbował ją ugryźć, ale został uderzony kolanem i upuścił miecz. Wściekły Yulfi w szaleńczej wściekłości posiekał ghula w kapustę. Nawet zgniłe kości się pokruszyły.
  Po tym wyczynie w zmęczonych oczach Yulfiego zgasło światło. Kiedy niebezpieczeństwo minęło, dziewczyna nie mogła się ruszyć.
  Odważny nowicjusz obudził się, wyłaniając się z bezkresnej ciemności, znacznie później. I nie w piekle, ale leżąca naprzeciw niej w delikatnych pastelach stała piękna, dostojna kobieta.
  Powiedziała.
  - Tobie i Twoim przyjaciołom powierzono najtrudniejszą ścieżkę w labiryncie. Nikt nie spodziewał się, że przeżyjesz. Dlatego nie było dla ciebie chłopca.
  - Naprawdę mi przykro! - powiedział Yulfi, z trudem powstrzymując łzy. - Jednak moja miłość została pochowana i nie potrzebuję nikogo innego.
  - Jesteś jeszcze młoda, nie denerwuj się, będziesz mieć mężczyzn.
  - Nigdy nie będzie nikogo takiego jak Shell. On jest wielki i wyjątkowy. Dla mnie był jak najwyższy bóg. - Dziewczyna nie mogła tego znieść i zaczęła płakać. Nawet we łzach dziewczyna była niesamowita.
  - Nie ma potrzeby płakać. Nie jest tak źle, jak myślisz!
  - Co może być gorszego?! - Yulfi uderzyła pięścią w poduszkę
  - Jednak różne rzeczy - na świecie jest mnóstwo śmieci! Ponieważ przeżyłeś, postanowiłem sam obdarzyć cię tym zaszczytem! - Podniosła ton.
  - Nie zrozumiałem! W końcu jesteś kobietą. - Yulfi był zdezorientowany i zarumienił się.
  - Dlaczego wpadłeś na ten pomysł? - Głos nagle stał się szorstki i niski. Kobieta zaczęła palić, po czym nastąpił błysk. Kiedy dym się rozwiał, stanął przed nią mężczyzna w wieku około trzydziestu pięciu lat. Był ogolony, chudy, zwinny. Jego oczy, tak głębokie, miały pewną magię. Oni, niczym rozżarzone węgle, próbowali wypalić do głębi duszy. Nos i rysy twarzy przypominają jastrzębia, co wskazuje na czystość rasy.
  - Widzisz, jestem mężczyzną i najpotężniejszym czarodziejem na kontynencie. Poza tym teraz jest najkorzystniejszy czas na urodzenie dziecka. - Wypowiedział te słowa zdecydowanym, oczywistym tonem.
  Yulfi potrząsnęła głową.
  - Chciałeś powiedzieć o poczęciu.
  - Obydwa. Za trzy dni zobaczysz nasze dziecko, a teraz poznasz miłość doświadczonego mężczyzny. Spójrz na mnie i rozbierz się. - Czarodziej pstryknął palcami. - Szata zsunęła się z jej niekobieco silnych ramion.
  Przed dziewczyną stało lustro. Yulfi przyjrzała się sobie bliżej. Dziewczyna była młoda, świeża, miała wysokie piersi ze szkarłatnymi sutkami, bujne i muskularne biodra, tylko ramiona miała za szerokie, ale talia była wąska, jak szczupła gazela. Wszystkie liczne rany zniknęły. Nawet odcięta noga odrosła, co nie mogło nie być cudem. Ani jednej blizny, choć pamiętała mocne ciosy, jakie otrzymała w lochu. Spojrzała na mężczyznę. Był prawie piękny, choć zbyt surowy i straszny. Emanowała od niego silna aura. Yulfi miał tylko odwagę wymamrotać:
  - Jak masz na imię?
  - Crofer! - Co oznacza diamentowy wojownik? - Powiedział jakby szczekał.
  - Crofer! - To brzmi źle. - Głos dziewczyny drżał.
  - A ty. Yulfi! To imię brzmi jak przydomek kota, czy nie! - zażartował czarodziej.
  - Jeszcze na to nie zapracowałem! Zwykle jednak moi młodsi przyjaciele mówią na mnie Yul magic. Ale to nie jest pseudonim! - powiedziała gorzko dziewczyna.
  - Nic się wkrótce nie stanie, taka nieustraszona dziewczyna. Nigdy nie widziałem czegoś takiego; tylko jeden na tysiąc mógł ukończyć "Ścieżkę Podziemia". - Ostatni raz coś takiego miało miejsce prawie sto lat temu. - Teraz w głosie najwyższego czarownika zabrzmiał szacunek.
  Dziewczyna pokiwała radośnie głową:
  - Jestem zaszczycony!
  Crofer mówił dalej:
  - Urodziwszy dziecko, oddam je tygrysicy szablozębnej do nakarmienia. Twój syn będzie karmił się mlekiem potężnego tygrysa, a wtedy wyrośnie z niego prawdziwy potwór. Na razie cieszmy się.
  Yulfi złapał coś w powietrzu:
  - Czekaj, rozumiem. Mój ukochany Shell jeszcze nie umarł. Znajduje się w sąsiednim pokoju, a jego dusza wisi między życiem a śmiercią.
  Crofer zwrócił się do niej:
  - Dobra robota, czułem to!
  - powiedziała dziewczyna z nieoczekiwaną stanowczością.
  - Jeśli chcesz, żebym urodziła twoje dziecko, przywróć mu życie.
  Czarownik posmutniał nieco:
  - Został zbyt ciężko ranny! Aby wyzdrowieć, młody człowiek będzie potrzebował zbyt dużo energii, a w tym przypadku nie będę w stanie począć syna w Twoim łonie. Następna korzystna pozycja luminarzy będzie dopiero za dwanaście lat.
  Yulfi stanowczo sprzeciwił się:
  - Bez niego nie potrzebuję od ciebie dziecka. Przywróć, bo inaczej zostaniesz bez potomstwa!
  Crofer zauważył spokojnie, choć w jego słowach było ciepło:
  - Twoje ciało jest tak doskonałe i nie przypomina ludzkiego matrixa, że w zwykły sposób nie jest możliwe zajście w ciążę od osoby. Mogę to zrobić, ponieważ jestem półbogiem, i to tylko w pewnych okolicznościach. Nie zapominaj, że choć wyglądam młodo, mam już ponad dwieście dwadzieścia lat i niezwykle ważne jest, aby mieć dziedzica, który nie będzie gorszy ode mnie umiejętnościami.
  "Więc sam go wyleczę!" - stwierdził kategorycznie Yulfi. - Ile czasu pozostało, zanim ty i ja połączymy się w naszych ramionach?
  - Jeszcze trzy godziny gratis! - Czarodziej uśmiechnął się.
  - Wystarczająco! Rozkaż swoim sługom przygotować artefakty wzmacniające magiczny efekt, a także zioła i minerały do mikstury. - stwierdził Yulfi rozkazującym tonem.
  - OK, stanie się! Poza tym jestem za stary i za mądry, żeby być zazdrosnym! Zazdrość jest pierwszą oznaką męskiej impotencji! - Crofer mówił bez emocji, jakby go to nie obchodziło.
  - Wtedy widzę, że jesteś silny i mądry jak dąb! - powiedziała radośnie dziewczyna. - Teraz pozwól mi zostać sam na sam z moim kochankiem.
  Crofer demonstracyjnie machnął ręką:
  - Rób, co chcesz, ale nie możesz stracić dziewictwa, bo inaczej Twoje dziecko wiele straci.
  - Dziękuję za ostrzeżenie, ale nie jestem zwierzęciem! - Yulfi odpowiedział ciepło. - I wiem, jak ważne są zasady moralne.
  Dziewczyna poszła do sąsiedniego pokoju. Shell rzeczywiście leżał na wzgórzu. Był tak okaleczony, że Yulfi miał trudności z rozpoznaniem go. Młody człowiek został niemal przecięty na pół, odcięto mu ramię, wybito oko, a na ciele widniały ciągłe rany.
  Będąc nagim, Shell został natarty kadzidłem, aby się nie tlił. Serce nie biło, a dusza opuściła ciało. Jednak nie znalazła jeszcze swojego miejsca w zaświatach. I to dało Yulfiemu pewne szanse. Dziewczyna zaczęła przygotowywać eliksir. Znała tylko podstawy, ale kierowała się intuicją i sama kombinowała, gdzie jakiego składnika użyć lub dodać pęczek ziół. Poczuła się jak prawdziwa wiedźma zielarska z wielkim darem. Niektóre zaklęcia przychodziły do niej spontanicznie, inne rodziły się spontanicznie, jak na przykład wgląd, gdy niebo rozdzieliło się od uderzenia pioruna. Zainspirowana dziewczyna zaczęła nawet śpiewać swoim magicznym głosem.
  Wskrześ mojego ukochanego mężczyznę,
  Gorąco gorąco Cię gorąco całym sercem!
  Przecież bez miłości męki życia trwają wieki,
  I z piekła zrzucimy śmierć z piedestału!
  
  Walczyliśmy razem - bitwa była zacięta,
  Walczyliśmy ramię w ramię z naszym kochankiem!
  Kopiec jest zasypany poległymi ciałami,
  Konie biegały niespokojnie wśród trupów!
  
  Bogini grozy rozbije swój namiot,
  Trawa zrobiła się szkarłatna od ludzkiej krwi!
  Archanioł wyciągnął duży, karzący miecz,
  A ciało zadrżało w ostrym bólu!
  
  I w tym czasie byłem z moim marzeniem,
  Przez sen jęczała i dziko roniła łzy!
  Chcę połączyć się z Tobą z całą moją pasją,
  W końcu więzy małżeńskie są silniejsze niż metal!
  
  W końcu usłyszałem twój puls
  Przycisnęła ciało i pochyliła się do klatki piersiowej!
  Teraz nie boję się utraty spokoju,
  Pan obdarza mnie świętym miłosierdziem!
  Skończywszy, dziewczyna wytarła całe ciało kochanka przygotowanym eliksirem. Jednocześnie starała się, aby roztwór został wchłonięty przez organizm. Na jej oczach rany i blizny z ciała młodego mężczyzny zaczęły znikać. Rozpoczął się proces odrodzenia. Duchy wirowały nad ciałem, poruszały powietrzem i wydawały dźwięki. Płonące pochodnie zachwiały się, po czym zgasły i ponownie rozbłysły. Yulfi uważnie obserwowała ruchy, bała się, że małe demony mogą odebrać duszę wojownika. Rany prawie całkowicie zniknęły, a ramię nawet zaczęło odrastać. Można było zobaczyć, jak kość została rozciągnięta, pojawiła się na niej skóra i pojawiły się palce. Stopniowo Shell przybrał swój dawny wygląd. Przystojny młody mężczyzna, prawie męski, z bardzo wyraźnymi mięśniami.
  Dziewczyna zaczęła wykonywać rytualny taniec. Naga, z ognistoczerwonymi włosami powiewającymi jak gorący płomień, tańczyła pomiędzy strumieniami emanującymi z duchów. Moje nogi biegały dookoła, unikając palących dotknięć. Dziewczyna była szczytem erotyzmu i mocy czarów. Jej astralna wizja rozróżniała ruchy ciała różnych substancji duchowych. Gdy ciało zostało przywrócone, dusza ukochanego zbliżyła się. Wydawała się drżąca i krucha, przypominając ducha. Nie wpuściły jej złe duchy podziemnego świata, które próbowały wepchnąć jej duszę w ramiona wiecznej śmierci. Młody człowiek stawiał opór, próbując je odepchnąć, ale najwyraźniej nie miał dość sił.
  - Trzymać się! - krzyknął z mocą Yulfi. - Jestem z tobą!
  Dusza Shella najwyraźniej to usłyszała. Rozległ się szept, ledwo słyszalny dla wrażliwego ucha Yulfiego.
  - Kochanie, wołasz mnie!
  - Tak, Shelle! Trzymać się! Duchy piekielne nie mają nad tobą władzy!
  - A co z moim ciałem? - Dusza była zaniepokojona.
  - Już prawie wyzdrowiał. Świątynia odżyła, pozostaje tylko, aby kapłan tam wrócił! - stwierdziła dziewczyna w przenośni.
  - Pomóż mi Yulfi, osłabij atak sił zła. - W głosie duszy słychać było rozpacz.
  Dziewczyna zaczęła szeptać modlitwy i podnosząc palec do góry, uderzyła snopem światła. Duchy piekielne rozeszły się na boki. Zostały spalone i mimo braku ciała odczuwały ból.
  Yulfi odchylił się do tyłu i zaczął tańczyć jeszcze szybciej, wysyłając kręgi ognia. Następnie dziewczyna wypuściła węża, ognistego, iskrzącego węża owiniętego wokół leniwie walczącej duszy Shelley i przyciągnęła ją do ciała.
  - Nie bój się, to twoja siła! - odpowiedziała dziewczyna, pieszcząc w myślach kochanka.
  Już przywrócone ciało zaczęło się świecić, z uszu i oczu posypały się iskry, usta się otworzyły i słychać było westchnienie.
  - Wreszcie! - Głos był znajomy, tylko lekko zimny.
  - Tak! Odzyskałem cię! - powiedział entuzjastycznie Yulfi. - Teraz jesteś mój. Jesteśmy z Tobą na zawsze!
  - Biorąc pod uwagę, że jesteśmy wojownikami i śmiertelnikami, wieczność razem nie jest dla nas. - Młodzieniec zakrztusił się i zakaszlał. Jąkając, kontynuował. - Chociaż nie masz na sobie ani zadrapania - oto jesteś prawdziwą boginią. Możesz uwierzyć w swoją nieśmiertelność.
  Dziewczyna westchnęła ciężko:
  - Ach, Shell, nie wiem, co jest gorsze: śmierć czy utrata bliskiej osoby.
  - Umieranie jest gorsze! Widziałem tak wiele okropności w tamtym świecie. Choć nie byłem grzesznikiem i nie popełniłem prawie żadnych wykroczeń, znalazłem się na progu piekła. Siły zła chciały mnie wciągnąć do piekła. - powiedział Shell z załamaniem.
  - To się zdarza! Trwa konkurs dusz. Twardy i wytrwały. Niektórzy ludzie naprawdę wierzą, że istnieje niebo, w którym dadzą ci nowe ciało i na dodatek cały harem. Tam zjesz pyszne dania dla stu młodych ludzi i napijesz się wybornych win. Inni opowiadają o strasznych torturach, najczęściej z użyciem ognia. Trudno jednak powiedzieć, gdzie leży prawda. Myślę, że należy unikać skrajności obu podejść, lecz kierować się sercem i kochać bliźniego. - Yulfi przemówił drżącym głosem.
  - Trudno to osiągnąć bez przemocy. - zauważył Shell.
  "Bez przemocy nie można osiągnąć niczego". Unikanie go oznacza walkę ze związanymi rękami i nogami. - stwierdziła kategorycznie dziewczyna.
  Młody człowiek wstał, był podekscytowany i dlatego szczególnie przystojny. W oczach było pożądanie:
  - Ty i ja przeszliśmy razem i doświadczyliśmy tak wiele. Może więc teraz nadszedł czas na utrwalenie jedności serc - poprzez połączenie ciał.
  Yulfi odpowiedziała z goryczą w głosie:
  "Ja sam pragnąłbym tego bardziej niż czegokolwiek na świecie, ale dałem słowo najpotężniejszemu czarodziejowi na kontynencie, że urodzę z niego dziecko".
  - To ten, który pobłogosławił nas, abyśmy popełnili samobójstwo na "Ścieżce Podziemia".
  "Wydaje się, że wyczuwam podobną aurę". Crofer to jego imię!
  - Słyszałem o nim. To legenda, bardzo potężny czarodziej.
  - Więc dotrzymam słowa.
  Oczy Shella zabłysły:
  - I oddasz mu swoją niewinność?
  - Muszę to zrobić, to jedna z niewielu szans na posiadanie dzieci. Nie mogę tak po prostu zajść w ciążę od prostej osoby. - Dziewczyna wypowiedziała te słowa takim tonem, że wydawało się, że zaraz się rozpłacze.
  Schell ją odepchnął:
  - Rozumiem, bezwstydna dziewczyno! Tak mnie kochasz.
  Yulfi zarumienił się:
  - Więc jesteś o mnie zazdrosny.
  - Po tysiąckroć tak! - krzyknął młodzieniec z całej siły swoich wciąż słabych płuc.
  - Ale zazdrość, to uczucie gorszych ludzi, jest tak obce Mędrcom, z ich niezniszczalnymi wartościami! Zwłaszcza jeśli chodzi o najwyższą harmonię sił.
  Powłoka trochę ostygła:
  "Miałam nadzieję, że jako pierwsza złamię przed Wami pieczęć czystości, ale w celebracji życia okazałam się niepotrzebna". A ja będę musiał poczekać dziewięć długich miesięcy, aż przyniesiesz owoce.
  - Nie, tylko trzy dni! Dziecko poczęte w cudowny sposób urodzi się trzy dni później. To jest moc magii. Nie wspominając już o tym, że będzie miał wybitne zdolności. Ale to marzenie każdej kobiety, aby jej syn został chwalebnym wojownikiem lub czarodziejem. - Yulfi wyjaśniał cierpliwie.
  Schell odpowiedział ponuro:
  "Jestem obok siebie i jednocześnie pamiętam, że uratowałeś mi życie i, co najważniejsze, moją duszę". Jak tu nie być wdzięcznym i o tym zapomnieć.
  Yulfi przerwał mu niecierpliwie:
  - Wyobraź sobie, że po prostu wykonuję swoje obowiązki. Co nazywa się pokutą. Czy naprawdę zapomnimy o ostatnich siedmiu latach przyjaźni, nadziei, cierpienia, miłości z powodu trzech dni rozłąki?
  Shell spojrzał na nią i uspokoił się:
  - Tak, naprawdę głupio jest rujnować miłość głupią zazdrością. Daję Ci pełną swobodę. Mam nadzieję, że ten czarodziej cię nie skrzywdzi.
  Dziewczyna uśmiechnęła się niewinnie:
  - Kobieta zawsze boli po raz pierwszy. Takie jest prawo natury, może głupie i niesprawiedliwe, ale uniwersalne.
  Schell zażartował:
  - Możesz złagodzić ból sztyletem. Dobra, idź do niego, a ja trochę się prześpię, po znalezieniu się na granicy podziemi chcę słodkich snów.
  - Więc odpocznij, kochanie! - Mimo ostentacyjnej pogody Yulfi z trudem powstrzymywała łzy.
  Dziewczyna odwróciła się i poszła do sąsiedniego pokoju. Na myśl, że będzie musiała oddać się Croferowi, którego ledwie znała, przeszły ją dreszcze.
  - Nie, nie tak wyobrażałam sobie noc poślubną. Pragnęłam więcej miłości i romantyzmu.
  Dziewczyna otworzyła złocone drzwi. Jasne, liliowo-fioletowe światło uderzyło mnie w oczy. Na środku sali znajdowało się prawdziwe królewskie łoże. Crofer stał na podwyższeniu i trzymał sztylet w dłoniach. Ostrze świeciło zbyt jasno od nienaturalnego światła. Rysował nimi w powietrzu dziwne znaki. Widząc półnagą dziewczynę z zarzuconą na ramiona jedynie szatą, czarodziej dał znak.
  - Połóż się na środku łóżka. I zdejmij welon.
  Yulfi zarumienił się i skinął głową. Poczuła wstyd, chociaż nie było jasne dlaczego. W klasztorze Trzech Króli dziewczyna była już przyzwyczajona do chodzenia półnago i często walczyła z nagim torsem. Dziewczęta walczyły z chłopcami na śniegu, ryzykując odmrożeniem bosych stóp. Mocowałem się z chłopakami nago, ocierając się o ich spocone, przyjemnie pachnące, zdrowe ciała. Nie było wśród nich brzydkich; wszyscy uczniowie klasztoru Trzech Króli zachwycali się erotyzmem. Chłopcy zachowali się jednak przyzwoicie.
  Dziewczyna leżała wyciągnięta na świeżej pościeli pachnącej fiołkiem i lawendą. Na nich narysowano okrąg krwią. Yulfi znalazła się w samym jej centrum.
  Crofer nadal szeptał modlitwy, a jego słowa paliły go od środka i powodowały drżenie umięśnionej dziewicy. Bała się, a jednocześnie chciała kontynuować. Coś wyjątkowego i niepowtarzalnego, co daje chwilę miłości.
  Wreszcie Crofer skończył i subtelnym gestem zdjął ubranie, odsłaniając reliefowy tors starożytnego boga. Ciało czarownika było wspaniałe i Yulfi pomimo swojej woli poczuła silne pragnienie. Serce zaczęło mi bić jak szalone, wydawało mi się, że w mojej piersi galopuje sześć koni, bijąc kopytami. Dziewczyna zadrżała, gdy jego dłonie pieszczotliwym ruchem dotknęły wyrzeźbionej stopy piękności.
  Czarodziej miał ogromne doświadczenie, wiedział jak dotykać kobiety, jak je podniecać, rozbudzać namiętność. Yulfi drżała jak w gorączce, a delikatne, silne dłonie wędrowały po jej żyłach, dotykając każdej żyły. Różowe szpilki dziewczyny, obmyte glazurową pianą, drżały pod zręcznymi palcami czarnoksiężnika.
  Yulfi poczuła, jak ciepło narasta, pokryło jej dolną część brzucha i rozprzestrzeniło się po całym ciele. Crofer wsuwał się coraz wyżej, chodził po elastycznych kolanach, masując stawy dziewczyny. Zaczęła nawet jęczeć z przyjemności.
  Ręce uniosły się wyżej, pracując nad udami. Czarownik użył języka, szukając węzłów nerwowych. Był bardzo długi, rozwidlony i tak mocny, że przyjemnie łaskotał go między palcami.
  Następnie czarodziej zmienił kierunek, jego język zaczął masować już nabrzmiałe, dość duże, ale jednocześnie bardzo elastyczne, twarde piersi z uniesionymi sutkami.
  Yulfi jęknęła mocniej; wydawało się, że tysiące owadów przebiegało po jej rubinowych sutkach, co było nieopisanie przyjemne.
  - Och, jakie to dobre.
  Język czarodzieja opadł niżej, muskając płytki prasy reliefowej. Jasnoczekoladowa skóra żywej bogini została pokryta drobnym sypkim perełkami. Samego Crofera to podnieciło, wydawało się, że lizał miód. Wreszcie wahając się lekko, kontynuując delikatny masaż dłońmi piersi, wsunął język w wilgotną grotę Wenus.
  Całe ciało Yulfi zgięło się, ona bez najmniejszego westchnienia, wytrzymując dotyk gorącego żelaza na swoim nagim ciele, krzyczała teraz z przyjemności. Pierwszy raz w życiu przeżywam potężny orgazm. Crofer nie ustawał, wręcz przeciwnie, pracował z coraz większym zapałem, czując wypływający sok z dojrzałych truskawek. Jęki dziewczynki początkowo ucichły, jednak pod wpływem płonących pieszczot ponownie się obudziły. Krzyknęła i poczuła się tak dobrze, że nieznana siła uniosła ją wraz z czarodziejem. Crofer powiedział:
  - Trochę ciszej, to się rozbijemy. - Przeczytał kolejne zaklęcie, po czym z całą mocą zanurzył się w jej ciele. Dziewica była tak podekscytowana, że nie czuła bólu; wręcz przeciwnie, przyjemność nasiliła się tak bardzo, że wpadła w szaleńcze konwulsje, a przede wszystkim pragnęła kontynuacji erotycznego wyścigu.
  . ROZDZIAŁ 5
  - Niech będzie uwielbione niezwyciężone Imperium Siamat i jego wielki cesarz Yun Shun. Naprzód, moje żyrfalkony! - Zabrzmiał rozkaz. Ogromna armia niebiańskiego imperium wkroczyła na wody rzeki Erfurt, oddzielając Hyperboreę i Siamat. Gromadząc ogromne siły, wielkie imperium na rozkaz syna niebieskiego zaatakowało swoich sąsiadów. Inwazja została przeprowadzona kilkoma strumieniami. W pobliżu przygranicznego miasta Erf dowództwo nad wojskami sprawował książę Alfa. Jego liczna armia wyglądała imponująco.
  Była kawaleria, w skład której wchodziły: konie - lekkie, wielbłądy - średnie i mastodonty - ciężkie. Mastodony, wyglądające jak słonie, ale z rogami na głowach, nosiły łuczników, a także miały przywiązane kosy, które wyglądały jak gigantyczne sierpy. Niektóre mastodonty miały katapulty. Stosunkowo mały, ale dość daleki zasięg. Obsługiwali ich wojownicy w zielonych zbrojach. Przeciwnie, lekcy łucznicy byli półnadzy, jedynie ich klatki piersiowe były ledwo pokryte brązowymi płytami. Oficerowie kawalerii byli ubrani bardzo luksusowo. Było też wielu lekkich łuczników na koniach, strzelali z kusz. Kawaleria ruszyła z przodu, piechota z tyłu. Różniło się także uzbrojeniem. Niektórzy wojownicy wydawali się niezdarni ze względu na ciężką broń i szerokie tarcze, inni byli zwinni z nagim torsem. Z reguły flokhowie mieli lekką broń. To potężni wojownicy. Następnie podążali najemnicy z różnych krajów z różnorodną bronią. Byli niewolnicy sprzedawani do wojska nosili żółtawą zbroję z ostrymi włóczniami.
  Ale dinozaury zrobiły szczególne wrażenie. Byli inni. Allozaur przypominający duże krowy, drapieżne, niemal niekontrolowane tyranozaury, opancerzony brontozaur, najlepsi wojownicy, czy wreszcie diplodok ciągnący na grzbietach ogromne balisty. Ostatnie potwory ważyły do osiemdziesięciu ton i miały dwadzieścia pięć metrów długości. To prawda, że te potwory nie miały wystarczającej wytrzymałości i jadły za dużo, więc na całą armię było ich czterech. Przede wszystkim oczywiście brontozaury, bo aż trzydzieści osobników. Najbardziej zwinne i szybkie tyranozaury, ale spróbuj, uspokój i ujarzmij taką bestię. Jest ich więc tylko pięciu, ale mają kosy i są bardzo niebezpieczni.
  Książę Alpha zapytał niecierpliwie generała Li Zinga:
  - Ilu mamy żołnierzy?
  Odpowiedział sucho:
  - Dziewięćdziesiąt tysięcy piechoty, trzydzieści tysięcy kawalerii, dinozaury obsługiwane przez kolejny tysiąc i czterdzieści pięć tysięcy niewolników.
  Książę zmarszczył brwi:
  - Imponująca armada, ale wszyscy będą musieli zostać nakarmieni.
  - Sami niewolnicy zatroszczą się o chleb powszedni. - zauważył Li Zin z niemiłym uśmiechem. - Albo będą musieli zjeść się nawzajem.
  Książę wyjął dziwnie zakrzywioną rurkę wypełnioną mieszanką opium i anaszy. - Zaciągnął się, uwalniając pierścienie obok brontozaura, na którym się znajdował
  Pułk "zaprzeczających" - strażniczek, maszerował obok luksusowego namiotu dowódcy. Silne, wysokie dziewczęta były szkolone od wczesnego dzieciństwa i walczyły jeszcze lepiej niż mężczyźni. Byli okryci ciężkimi zbrojami i pomimo upału mieli przy sobie ciężką amunicję. Włosy tych kobiet splatano w warkocze, z których wystawały sztylety. Bali się negatorów, gdyż nie wahali się okaleczać i gwałcić innych żołnierzy oraz wyśmiewać mężczyzn. Ich różnorodne zabawy pobudzały wyobraźnię. Kilka kobiet wielkich jak konie strzegło księcia. On jednak był z tego zadowolony, mógł połączyć przyjemną czynność z pożyteczną. Od czasu do czasu łapie jego gardę.
  - Czy wiesz, gdzie można zdobyć zapasy żywności niezbędne dla tak ogromnej armii? - zapytał książę generał ostrym, szczekającym tonem.
  - Mam nadzieję, że w twierdzy Erf jest wszystko, co niezbędne do długiego oblężenia. Gayla, strażniczka miasta, jak większość kobiet jest rozważna i oszczędna. "Generał odpowiedział uśmiechając się, nie zapominając chytrze zmrużyć oczy.
  - Świetnie. Będziemy więc blisko kotła. - Książę zaciągnął się, oddychając ciężko.
  Nagle jego zwiotczała, żółta twarz rozjaśniła się, a poniżej było widać, jak Generał Selena wskoczył na tygrysiego jednorożca. Była kobietą nie wyglądającą na więcej niż trzydzieści lat, o atletycznej sylwetce, wąskiej talii, szerokich ramionach i biodrach. Cienka kolczuga nie kryła jej zręczności i wdzięku.
  Dopiero gdy podeszła bliżej, dostrzegła na twarzy kilka cienkich blizn, które dodawały jej starszego i bardziej surowego wyglądu. W ułożeniu nosa było coś orliego. Książę z kolei nie sprawiał wrażenia surowego, nieco ponadprzeciętnego wzrostu, tęgi, z twarzą raczej zadowoloną z siebie niż surową. Jego asystent, generał Li Zin, był prawdziwym czarnym mężczyzną, z dużym, spłaszczonym nosem, ale dość wysokim czołem, a w jego oczach błyszczała inteligencja.
  Był o głowę wyższy od księcia i miał ramiona szerokie jak szafa.
  Generał wrzucił do ust pigułkę; nieszczególnie pochwalał zamiłowanie dowódcy do marihuany, w wyniku czego książę był stale w stanie euforii. A to nie jest zbyt dobre dla wojownika. Niektórzy jeźdźcy dosiadali żyraf. Nie jest to szczególnie wygodne, ale żyrafy nosiły specjalne hełmy z ostrym ostrzem, dzięki czemu podczas walki mogły schylić się i nagle uderzyć. Selena, która podskoczyła i natychmiast wspięła się na brontozaura, napinając mięśnie, powiedziała:
  - Żołnierze są gotowi do szturmu na twierdzę Erf. Wystarczy wydać rozkaz.
  - Gdzie jest nasz sztab, czarnoksiężnik-szaman Dikk? - zapytał Książę, sapiąc.
  - Coś będzie czarować. - Selena była pełna pogardy. - Ale on ma jeszcze mniej magicznej mocy ode mnie. Zupełnie nieszkodliwy, a może nawet żałosny facet.
  - Masz rację! Nie budzi strachu! Ale niektóre rzeczy potrafi zrobić lepiej od ciebie. Więc Selena, nie gruchaj za dużo, na próżno jesteś arogancka. Książę delikatnie groził.
  - I! grucham! Spójrz na mury twierdzy Erf. Są dość wysocy i mają za sobą katapulty. Niech, jeśli jest taki silny, zniszczy chociaż jednego, wtedy nasze wojska wpadną w szczelinę. - powiedziała ze złością dziewczyna, a jej oczy błyszczały.
  Książę Alpha krzyknął na Li Zina.
  - Daj mi drażetkę, wysycha!
  Wrzuciwszy go do ust, cicho zauważył:
  - Po co nam magia, skoro możemy rzucać garnki z prochem za pomocą balist!
  Selena spokojnie odpowiedziała:
  - Twierdza jest położona na wzgórzu, dlatego mogą nas osłaniać znacznie wcześniej. Myślisz, że Gayla jest taka naiwna i nie przygotowała się do odparcia oblężenia. Dla Hiperborejczyków ważne jest, aby wytrzymać tak długo, jak to możliwe. Ponadto ich czarodzieje próbują znaleźć przeciwwagę dla naszego prochu. Wysyłają szpiegów, którzy próbują odkryć tajemnicę. Biorąc pod uwagę, jak proste jest to w najbardziej rzemieślniczej produkcji: wynalezienie alternatywy jest tylko kwestią czasu.
  Li Zin szybko się zgodził:
  - Oczywiście sam proch nie jest wyjątkowy. I zanim inne stany się o tym dowiedzą, musimy walczyć i zwyciężyć.
  Selena dodała chytrze:
  - Być może z biegiem czasu, w związku z rozwojem postępu, magia stanie się niepotrzebna. Chociaż mogę coś zrobić.
  Książę rzucił palenie. Zanurzając się w wyjątkowym świecie, nie stracił jednocześnie zdolności myślenia.
  - Przygotujmy się do oblężenia i szturmu. Ludzi mamy wystarczająco dużo i nie ma powodu im współczuć.
  Selena zdecydowanie zasugerowała:
  - Ja i moje dziewczyny możemy szybko wspiąć się na ścianę. Istnieje możliwość wykorzystania zasłony dymnej, aby zbliżyć się do ścian. Jeśli jest to atak ogólny z jednoczesnym ostrzałem, wróg nie będzie w stanie odeprzeć wszystkich ataków na raz.
  Li Zin chętnie się zgodził, a jego szorstki głos promieniował pewnością siebie:
  "Nie ma sensu tracić czasu w granicznej fortecy". Proponuję uderzyć z całej siły na raz.
  Książę Alfa, marszcząc lekko brwi, zgodził się:
  - Zacząć robić! To będzie mocny ruch.
  Główne siły przekroczyły już bród. Woda była ciepła i delikatna. Część wojowniczek chodziła boso, radośnie zanurzając ciemne stopy w lekko słonej wodzie.
  Selena sama się wykąpała, lekko parsknęła i pobiegła wzdłuż wybrzeża, czując przyjemną ostrość kamieni łaskoczących jej bose stopy. Podbiegł do niej nastolatek w wieku około czternastu, piętnastu lat; dowodził małym, ale mobilnym oddziałem młodych harcerzy. Wiadomo przecież, że zręczne dziecko jest w stanie przedostać się tam, gdzie dorosły nie jest w stanie. W każdym razie chłopcy na małych kucykach rozproszyli się po lesie i wymienili specjalny gwizdek. Po jego tonie można rozpoznać, czy zbliża się do nich wróg, pułapka, zasadzka lub przeszkoda. Nastolatek miał bojowy przydomek Knut Zeskoczył z konia, zbliżając się krokami geparda. Jego dźwięczny głos był pewny i wesoły.
  - Moja piękna pani! Melduję, że o dzień drogi stąd stoi oddział wroga liczący pięć tysięcy żołnierzy. W samej fortecy jest od dziesięciu do piętnastu tysięcy wrogów.
  Selena uśmiechnęła się, gładząc nagie, umięśnione ramię chłopca:
  - Czy wrogowie są gotowi do obrony?
  Chłopiec odpowiedział radośnie:
  - Tak, złapaliśmy język, posypaliśmy wrażliwym miejscem czerwonym pieprzem i on nam powiedział, że trzy dni temu Geila nakazał zamknięcie bram i wycofanie wojsk do twierdzy, jednocześnie zbierając zapasy żywności. Wygląda na to, że ktoś zgłosił ruch armii. Mamy "wesz".
  Selena zgodziła się tylko częściowo:
  - Ruchu tak ogromnej armii nie da się ukryć. Zatem obecność zdrajcy nie jest oczywista. Najlepiej będzie, jeśli odkryjesz słabe punkty twierdzy. Albo skoczyłeś bez powodu.
  Knut poczuł się urażony:
  - Oczywiście zrobiłem wszystko, żeby zbadać twierdzę. Ale oczywiście mury są od strony rzeki, trochę słabsze i niższe. Przecież nie ulega wątpliwości, że z tej strony trudno byłoby szturmować, zwłaszcza że prąd porwałby łodzie.
  Wojownik uderzył chłopca w ucho:
  - Więc ten bosy też to zauważył. OK, wybaczam ci. Jeśli atak się powiedzie, otrzymasz swoją część łupów.
  Knut skłonił się, uśmiechając się z ustami pełnymi białych zębów:
  - Liczę na to. Ponadto dowodzę całym oddziałem i od dawna chciałem otrzymać stopień pełnego oficera. W tej sytuacji mój status nie jest określony.
  Dziewczyna powiedziała surowo, potrząsając palcem:
  - Pagony mogą dodać arogancji bezczelnej osobie i dumać głupcowi, ale nie sprawią, że tchórz będzie odważny, a głupiec strategiem! Szanuję Cię za to kim jesteś.
  Chłopiec wykrzyknął:
  - Dobrze to pamiętam!
  Selena wyciągnęła rękę do chłopca, który ją pocałował, czując miękkość oliwkowej skóry wojowniczej kobiety. Zbliżała się Twierdza Erf. Po drodze stały wieże sygnalizacyjne. Oni palili. Wiadomo, że żołnierze właśnie je podpalili. Selena splunęła z frustracji:
  - Hiperborejczycy to ludzie uparci i będą walczyć do końca. Wszyscy próbują to spalić. - Kobieta rzuciła gwiazdę, powalając ptaka w locie, po czym ponownie chwyciła broń palcami. - Nie, nie straciłem zręczności, nie bez powodu uczono mnie zabijać od dzieciństwa. Jednak miło jest też kochać mężczyzn, nawet takich jak on.
  Wskazała kierunek, z którego odjechał Knut. Chwyciła dwa miecze i podskakując wysoko, ścięła grube gałęzie.
  - Cudowna stal! Sam wykułem ostrza. - wyjaśniła swojemu partnerowi, który skakał za nią. Wyglądała jak bardzo młoda dziewczyna. Obok niej jechał czarny chłopak. W Państwie Środka, w przeciwieństwie do Hyperborei, było wielu Czarnych. Selena szanowała tę rasę; zazwyczaj są silni i odporni, ale większość z nich słabo pływa. W miłości natomiast czarni są bardzo dobrzy, potrafią dać kobiecie najradośniejsze doznania.
  Selena zazwyczaj rzadko spała sama; bez gorącego męskiego ciała trudno się zrelaksować, a jej sen będzie niepokojący. A teraz prowadziła i rzucała uwodzicielskie spojrzenia na czarnego mężczyznę. Udał, że nie rozumie podpowiedzi, chociaż mrużenie jego brązowych oczu wskazywało, że lubił taką uwagę.
  - Podciągnij się! - krzyknęła nerwowo na jeźdźców.
  Mały oddział żołnierzy Siamata, dowodzony przez Selenę, nabrał prędkości i wdarł się do wioski. Nie było prawie żadnych mieszkańców, z wyjątkiem kilku starszych osób. Wspólna stodoła była pusta, ale studnie pozostały nienaruszone. Ale ostrożna Selena zabroniła poić konie.
  - Woda może być zatruta!
  Największą budowlą we wsi była miejscowa świątynia. Wyszedł ksiądz z dwoma nowicjuszami. Skłonił się do ziemi i padł na kolana przed Seleną.
  - Z całego serca i duszy przysięgam wierność nowemu rządowi. - Powiedział duchowny, marudząc.
  Wojownik od niechcenia powiedział:
  - W ramach daniny zapłacisz nam połowę bogactwa swojej świątyni. W tym celu pozostawimy Państwa do dalszego świadczenia usług.
  Ksiądz zbladł, lecz zdając sobie sprawę, że spór może zakończyć się dla niego bolesną śmiercią, wyjąkał:
  - Moje bogactwo należy w całości do Siamat.
  Selena uśmiechnęła się: nie ma nikogo bardziej przebiegłego niż dworzanie i bardziej skorumpowanego niż księża! Jej głos stał się łagodny:
  - Jesteś tutaj! Jeśli okażesz się nam przydatny, być może mianuję cię kapłanem na większym obszarze.
  - Nie pij wody! Studnie są zatrute. - Ksiądz powiedział szeptem.
  - Sam się tego domyśliłem. - przerwała Selena, uśmiechając się. Lekko ściszyła dźwięk swojego uroczego głosu. - Może wiesz, którzy z mieszkańców mają w swoich skrytkach zapasy i gdzie ukryli swój majątek?
  Ksiądz odpowiedział z wahaniem:
  - Mogę ci coś powiedzieć, jeśli to dla mnie ważne.
  Wojownik groził groźnie:
  - Pamiętaj, że jeśli to ukryjesz, wydobędziemy z Ciebie informacje torturami.
  Ksiądz mówił szybko, Selena pochyliła się w jego stronę. W tym momencie jej wrażliwe ucho usłyszało dźwięk cięciwy kuszy. Ledwo zdążyła zrobić unik, gdy bełt trafił księdza w głowę. Selena krzyknęła:
  - Zasadzka! Strzelają do nas.
  Niemal natychmiast wrażliwa dziewczyna, wyszkolona przez czarowników, ustaliła, skąd wydobywał się ogień. I zasłaniając się tarczą, rzuciła się tam. Pozostali wojownicy również się położyli, a jedynie młody czarny mężczyzna, którego kochała, pozostał odsłonięty i machał mieczem. Następny bełt z kuszy trafił go prosto w brzuch.
  Selena zauważyła, że strzał padł z wysokiej palmy, a nawet rozpoznała strzelca. Wyglądał jak małpa. Dziewczyna rozkręciła lasso i zręcznie rzuciła nim w kuszę snajpera.
  Udało jej się złapać strzelca za nogę. Ostrym ruchem Selena go zdjęła.
  Okazał się mniejszy, niż myślała wojowniczka, więc udało jej się przechwycić wojownika podczas upadku, uniemożliwiając mu złamanie.
  - Co złapał, kto ugryzł! - Selena powiedziała radośnie. "Trwała w ramionach chłopca w wieku około dziesięciu, dwunastu lat; to było po prostu niesamowite, że tak łatwo potrafił posługiwać się kuszą". - Jaka chłopczyca zdecydowała się zabawić w wojnę?
  - Puść mnie. - krzyknął chłopak po hiperboreańsku. Nie poddam się tobie.
  - Ale to nie tak! - Selena przyprowadziła chłopca do drzewa i mocno go związała. Jej asystentka podbiegła do generała.
  - Wątroba Gruji została przebita! Wygląda na to, że nie przeżyje. - krzyknęła dziewczyna, a jej oczy zrobiły się czerwone. - Szkoda, był takim dobrym człowiekiem.
  - I umarł przez tego małego diabła. - Selena skończyła ze złem.
  - I co, oszczędzisz go?! - zapytała dziewczyna i natychmiast otrzymała mocne uderzenie w twarz, jej policzek zrobił się czerwony.
  - Czy kiedykolwiek oszczędziłem wrogów, zwłaszcza tych, którzy atakują zza rogu lub krzaków! - Selena wpadła we wściekłość. - Chłopiec musi umrzeć i będzie to dla niego bardzo bolesne. Zabił naszego wojownika, miłego człowieka i sojusznika-kapłana, który obiecał dostarczyć cennych informacji. Oczywiście nie może być mowy o miłosierdziu.
  - Pozwól mi wyciąć i zjeść jego serce. - zapytała krwiożercza dziewczyna.
  - NIE! To dla niego za łatwe, zapal pochodnię.
  Partner posłuchał. Selena zmrużyła oczy, wzięła płonący przedmiot w dłoń i dotknęła latarką bosej stopy dziecka, na ciemnej skórze natychmiast pojawiły się pęcherze. Chłopak zacisnął zęby, jednak udało mu się powstrzymać krzyk, choć unosił się wyraźny zapach palonego mięsa. Selena uśmiechnęła się:
  - Co za cierpliwy facet! Prawdziwy mężczyzna. Powinieneś zostać rozerwany na kawałki, ale nie zrobię tego. Nie dlatego, że żałuję, po prostu nie mam czasu. Chociaż może chcesz dołączyć do mojej armii.
  Chłopiec powiedział z trudem:
  - Pochyl się! Powiem ci.
  - Jak się nazywasz, odważny człowieku? - Wojownik uśmiechnął się.
  - Mauro.
  Selena przybliżyła twarz z drapieżnym uśmiechem, gdy dziecko odchyliło się, napełniło usta śliną i splunęło. Dziewczyna w złości wyciągnęła miecz i chciała ciąć, ale w ostatniej chwili się powstrzymała, złośliwy uśmiech wykrzywił jej czoło:
  - Nie, to zbyt proste. Ukrzyżuj go na gwieździe. Przybij go na miejscu.
  Gwiazda w przeciwieństwie do tradycyjnego krzyża miała dwie poprzeczki, na których rozciągnięte były nie tylko ramiona, ale także nogi. W rezultacie osoba cierpiała bardziej, a ponieważ ucisk na klatkę piersiową był słabszy, umierał wolniej. A drapieżna harpia chciała zastosować tę brutalną egzekucję na dziecku.
  Nawet nieubłagany partner powiedział:
  - Może powinniśmy to po prostu powiesić?
  Za co otrzymała drugie uderzenie w twarz, tak silne, że na jej policzku pojawił się siniak.
  - Następnym razem odetnę ci ucho.
  Znalazła jeszcze siłę, by sprzeciwić się:
  - Ale to jest dziecko.
  - Na wojnie nie ma dzieciństwa, zabójca jest zawsze dorosły. Ukrzyżuj go! I spalić na stosie schwytanych starców! - Selena krzyknęła ile sił w płucach.
  Gwiazdę szybko zbudowano z desek. Następnie zaczęli wbijać gwoździe w ręce chłopca. Drgnął, ale nie krzyknął. Broń egzekucyjną umieścili bardzo ostrożnie, aby uniknąć wstrząsów. Ból był silny, z napiętego ciała chłopca kapał krwawy pot. Najwyraźniej szok bólowy przekroczył miarę cierpliwości i Maur stracił przytomność. Selena wsunęła pod nos kiść ostrej trawy, zmuszając ją do opamiętania.
  - Jesteś silnym facetem, zostawię przy tobie dwóch strażników. Zadbają o to, żeby cię nie zdjęli. Będziesz wisieć, dopóki gwiazda się nie rozpadnie, a szkielet nie zostanie obgryziony przez sępy. W międzyczasie udam się do twierdzy. - Selena zrobiła brutalną minę. Na potwierdzenie jej słów płonął ogień, w którym płonęło żywcem kilkunastu niewinnych ludzi, którzy wpadli pod gorącą rękę tej harpii.
  Piekielna suka w towarzystwie awangardy jechała dalej. W pobliżu gwiazdy przykucnęło dwóch strażników. Stanie przez dłuższy czas było dla nich niewygodne. Starszy strażnik powiedział zrzędliwie:
  - Jeśli takie bachory już z nami walczą, to niewielu wróci z kampanii w Hyperborei.
  Drugi wojownik odpowiedział obojętnie:
  - Osobiście mnie to nie przeraża. Będzie mniej życia, więcej łupów zostanie zdobytych.
  - Uważaj, żeby nie skończyć wśród umarłych. - Strażnik wskazał palcem na trawę.
  - I mam smoczy ząb. Uchroni Cię przed wszelkimi nieszczęściami. - powiedział pewnie wojownik.
  - Pokaż mi!
  - Tutaj! - Wojownik odsłonił szyję. Rzeczywiście wisiał na nim kawałek kości w kształcie potrójnego zęba. Emalia mieniła się w słońcu.
  Jego partner rozszerzył oczy.
  - Hmm, robi wrażenie, ale możesz skończyć z podróbką.
  - Jest taka szansa, ale spójrz, powierzchnia igra wszystkimi kolorami tęczy, tak właśnie powinno być z zębami smoka.
  - Świetnie! A może sprzedasz mi zęba?
  Młody człowiek stanowczo sprzeciwił się:
  - O czym ty mówisz! To nie jest na sprzedaż.
  Starszy splunął z irytacją:
  - Zawsze z tobą, nie na sprzedaż!
  Strażnik głośno sprzeciwił się:
  - Co, mam rozstać się z moją ochroną?
  Starszy wojownik spojrzał i nagle rzucił się na młodszego. Szarpali się, krzyczeli przeraźliwie i kopali się nawzajem.
  - Mój ząb! To jest mój ząb!
  Nagle kilka zsynchronizowanych uderzeń w głowy pałkami zakończyło walkę. Rozległ się donośny głos:
  - Bądź cierpliwa Maura, zdejmiemy cię. - Chude dłonie zaczęły delikatnie opuszczać krzyż i wyciągać gwoździe.
  
  Tymczasem Selene wraz z oddziałem zbliżyła się do cytadeli Erf. Z niepokojem patrzyła na wielkie wieże. Miasto miało wygląd niemal nie do zdobycia. Oddział wojownika składał się z co najmniej stu wybranych mieczy. Dziewczyny stanowiły mniejszość; Selena nie chciała zawieść swoich przyjaciół. W jej spojrzeniu można było dostrzec troskę:
  - Tak! I co im zrobię? Nawet proch strzelniczy nie rozbije natychmiast takich ścian. To prawda, że \u200b\u200bmożesz spróbować zaatakować od strony wybrzeża. To bardzo kuszący sposób na przysporzenie kłopotów wrogowi.
  Usłyszałem niewyraźny szum, coś dziwnego błysnęło w powietrzu. Selena wraz z jednorożcem opadła na ziemię. Strzały powaliły liście nad jej głową. Kilku wojowników upadło, przeszytych bełtami z kuszy.
  - Cholera! Ale nie da się dosięgnąć z takiej odległości!" - pisnęła Selena.
  Jej partnerka, która straciła konia, mruknęła przez zaciśnięte zęby.
  - Widziałem dużą strzałkę i dwa tuziny małych.
  Wojownik odwrócił się:
  - Co powiedziałeś?
  Dziewczyna cierpliwie wyjaśniała:
  "Z ściany wyleciała gruba włócznia, a następnie eksplodowała, wybijając bełty kuszy.
  Selena podrapała się po głowie.
  - To zaczyna być naprawdę interesujące. Gdzie spadła włócznia.
  - Tam! - Dziewczyna wskazała palcem.
  - Sprawdzę teraz.
  Ignorując ryzyko, Selene rzuciła się w stronę pozycji wroga. Według niej
  strzelili ponownie, a potem zauważyła coś w rodzaju lotu kłody. Po przebyciu znacznej odległości wydawało się, że eksploduje, wyrzucając co najmniej trzy tuziny bełtów z kuszy. Selena uniknęła większości obiektów i tylko jeden piorun trafił ją w plecy pomiędzy łopatkami. Uderzenie było bolesne, zwłaszcza, że bełt był obciążony ołowiem, prawdopodobnie spowodował siniaka, ale nie był w stanie przebić pancerza ze skóry srebrnego smoka. Selena nie powiedziałaby nawet podczas tortur, w jaki sposób generał uzyskała tak rzadką skórę. Ale różne klany mają swoje własne sekrety przebiegłej wojny ze smokami.
  Wojownik podskoczył do kłody. Było podarte i puste. Wydzielał specyficzny zapach. W miejscach, gdzie wcześniej najwyraźniej wystawały śruby, można było dostrzec liczne dziury. Selena skrzywiła się i mruknęła zmartwiona:
  - Wow, to zapach gazu przebijającego się przez skorupę ziemską. Podobno go ścisnęli, potem podpalili, a on się wyrwał i wyrzucił te prezenty. Jednakże Hyperborejczycy są przebiegli i mają wykwalifikowanych rzemieślników. Wygląda na to, że strzelają z olbrzymich kusz. Cóż, musimy rozegrać odwrót, w przeciwnym razie będziemy mieli szczęśliwą passę
  może się to skończyć.
  Selene zjechała z rumaka.
  Tymczasem po przeciwnej stronie Gayla wściekle beształa pułkownika.
  - Dlaczego otworzyłeś ogień do oddziału zwiadowczego? Czy nie rozumiesz, że dużo lepiej jest pozwolić wrogowi podejść bliżej i osłaniać strzałami znaczną część armii?
  Pułkownik jęknął:
  - Przepraszam, Wasza Ekscelencjo, ale nie mogłem się powstrzymać, zadziałał mój odruch. Pokonaj wroga, nie okazując litości.
  Gayla uderzyła pułkownika w twarz. Była silna, bardzo wysoka i miała krótkie blond włosy. Można ją pomylić z dobrze rozwiniętą młodą wojowniczką ponad wiek, z potężnymi rękami. Nic więc dziwnego, że cios złamał mu nos, a pułkownik stracił przytomność.
  - Przebij go! Będzie to przykład dla tych, którzy odważą się przeciwstawić rozkazowi wydanemu w czasie wojny. Czy wy, moi towarzysze broni, jesteście gotowi?!
  - Chętnie spróbujemy, Wasza Ekscelencjo. - Żołnierze potwierdzili przyjaznym okrzykiem.
  Gayla podeszła do ogromnej kuszy i przekręciła jej mechanizm. Poprawiła włócznię, która wyglądała jak duży balon. Istotą militarnej nowości był właśnie ten gaz zmieszany z minerałem, tak że nastąpiła reakcja z silną ekspansją, wyrzucając bełty na dużą odległość, przebijając nawet ciężką zbroję rycerską. Żadna katapulta ani balista nie byłyby w stanie dosięgnąć takiej odległości. Oznacza to, że istniała szansa na przeciwstawienie się wrogowi do czasu przybycia posiłków. Jednak takie ładunki miały też wady, pracochłonny proces produkcyjny; dobrze, że Geila ładowała kowali z wyprzedzeniem, zmuszając ich do pracy dzień i noc. Podaż jest nadal ograniczona i nie należy jej marnować.
  Jej asystent, Harlequin, zasugerował:
  - Może zrobimy wypad!
  Gayla sprzeciwiła się, marszcząc brwi:
  - Przeciwko przeważającym siłom?
  Arlekin skinął głową:
  - Zgadza się, wróg da się ponieść i będzie nas ścigał. Po prostu zabijemy prześladowców za pomocą naszej broni.
  Gayla poklepała ją po ramieniu.
  - Ach, Arlekin, bystra głowa. Ale niech cała armia wroga podejdzie pierwsza. Dowódca musi ostrożniej wybierać swój czas. Obie kobiety były podobnej budowy i piękne, chociaż Harlequin był trochę szczuplejszy i miał nieco dłuższe ramiona. Wojownik, rozumując, odpowiedział:
  - Jest wielu wrogów! Niezwykle ważne jest, aby wytrzymać pierwszy atak przeważającymi siłami. Później wszystko pójdzie znacznie łatwiej, jeśli uda ci się powalić ducha walki wroga.
  - Pierwszy naleśnik jest zawsze nierówny, a od pierwszego kieliszka robi się niedobrze. - Gayla wyjęła zza pasa maczugę. "Chciałbym wypróbować to na głupiej głowie księcia Alfy".
  Harlequin podciągnęła się na wiadrze katapulty:
  - A ja dałbym mu godność!
  Wśród obrońców było wiele kobiet, z reguły bogato uzbrojonych, niektóre były młodymi dziewczynami, wyraźnie zdenerwowanymi, z błyszczącymi oczami.
  Gayla patrzy na pole przez specjalne urządzenie z soczewkami. Dzięki temu wyraźnie widzi zwłoki i zabite konie. Tak, efekt jest rzeczywiście świetny, ale element zaskoczenia zostaje utracony. Tutaj galopowała kobieta z czarnymi warkoczami, całkiem piękna, budząca w mężczyznach namiętność.
  - Może to słynna generał Selena? - Zapytała samą siebie. - Również ciekawy wojownik. Mówią, że jest czarownicą, zobaczmy, co potrafi wyczarować.
  Harlequin zauważył z niepokojem:
  - Wzdłuż wybrzeża ściany są niższe i bardziej nachylone. Wróg może próbować zaatakować nas z tej strony.
  Gayla machnęła ręką:
  - Już o tym myślałem. Ale jak pokona burzliwy prąd?
  - Za pomocą magii. To jest prawdziwe.
  - Czy potrafisz, Arlekin, rzucać magię?
  "Mogę coś zrobić, ale jeśli ich czarodziej laski jest silny, nie mam pojęcia, jak sobie z nim poradzić".
  - Najwyższy czas zdobyć własnego czarodzieja. Wtedy moglibyśmy wysłać całą armię wroga na tamten świat.
  Przebiegła stopą po piasku pokrywającym ściany:
  - Czarownicy są rzadkością. Ponadto po ujawnieniu czarnoksiężnika Torro w spisku przeciwko koronie, cesarz świętej Hyperborei Phoebus przestał ufać czarodziejom.
  - To oczywiście skrajność, ale nie do nas należy potępianie biskupa. Myślę, że nawet magia nie jest w stanie oprzeć się silnemu ostrzu. - Gayla odwróciła się i zaczęła się przyglądać, jej czyste czoło pokrywała fala drobnych zmarszczek.
  Na obrzeżach polany, wzdłuż porośniętego krzakami grzbietu, zaczęli gromadzić się jeźdźcy. Było ich już kilkaset. Otworzyli usta i zdawali się krzyczeć przekleństwa w kierunku twierdzy. Oprócz lekkiej kawalerii pojawili się jeźdźcy na wielbłądach. Byli dobrze uzbrojeni, niektórzy mieli też ciężkie kusze. Średnia kawaleria składała się z opancerzonych rycerzy-paladynów. Oni i wielbłądy, oczywiście, byli okryci zbroją wypolerowaną na lustrzany połysk. Powłoka ochronna została specjalnie wypolerowana, aby nie nagrzewała się pod grubą warstwą żelaza. Każdy taki rycerz miał tak potężną skorupę, że spadając z wielbłąda, nie mógł samodzielnie wstać. Ale takiego rycerza trudniej zabić; taki żołnierz był jednak bardzo kosztowny.
  Gayla parsknęła pogardliwie:
  - To tylko garnki, ale bełt z kuszy i tak wytrzyma. Co o tym myślisz, Arlekin?
  Dziewczyna skromnie odpowiedziała:
  - Mam specjalne rozwiązanie, jeśli nasmarujesz nim końcówki, to każda stal ustąpi. Nawet jeśli mowa o zbroi.
  Gayla była szczęśliwa:
  - Dobrze! Mam na sobie powłokę ze specjalnym zaklęciem, czy mogę ją przetestować?
  - Nie warto! Zniszczmy dobrą rzecz.
  Wielbłądy i rycerze ustawili się w szyk klinowy. Taka formacja nie miała sensu podczas ataku na twierdzę, ale mogła dać pozytywny wynik w terenie. Stopniowo wojownicy Siamat stali się odważniejsi. Tutaj pojawiły się ciężkie mastodonty. Ustawili się w kwadracie, próbując zapewnić sobie większą stabilność. Zebrało się już kilka tysięcy kawalerii i wydawało się, że żołnierze wroga zaczęli wybierać miejsce na swój obóz. Piechota i dinozaury oczywiście pozostały w tyle. Dzieje się tak zawsze podczas szybkiego marszu, zwłaszcza w głąb obcego terytorium. Harlequin ponownie zasugerował:
  - Teraz, zanim się uspokoją, zrobimy wypad. Zaatakujmy wroga z kusz.
  Gayla odpowiedziała:
  - Sam pomysł nie jest zły, ale teraz Selena dowodzi zaawansowanymi oddziałami. Ale jest mądra i nie ulegnie prowokacji. Niech przybędzie Książę Alfa, prawdopodobnie wyda rozkaz ścigania nas, co oznacza, że nasze wojska zadają większe straty armii Siamat.
  - Nie pomyślałem o tym! - Sama Harlequin dotknęła złożonego urządzenia optycznego. Przekręciłem go trochę, próbując dostosować go do wyraźniejszego obrazu.
  Do Seleny podszedł inny czarny generał. Powiedział jej coś, czego nie dało się usłyszeć z takiej odległości. Kawaleria wciąż przybywała. Mastodonty, lśniące zbroją, niezdarne, ale zdolne swoją masą i kłami przebić się przez każdy szyk, podzielone na pięć części, stoją jak kwadraty na szachownicy. Pojawiły się pierwsze katapulty. Stosunkowo mały, ale zwinny. Jednak nie zamierzali ich jeszcze rozładowywać. Główne siły, zwłaszcza piechota, były w drodze. Gayla potrząsnęła potężnymi ramionami, odpędzając muchy, które wylądowały na jej skórze. Była bez skorupy, żeby się za bardzo nie spocić. Nastoletni dziedzic przyniósł jej wino rozcieńczone wodą i obrane nasiona wielkości małego ogórka. Kobieta upiła kilka łyków i ugryzła mały kęs.
  - Hmm! Gdzie jest główny dowódca? Zwykle pod strażą, jedzie przed oddziałami?!
  - Może woli iść z tyłu! - zasugerował Harlequin. - W każdym razie zejdę na dół i przygotuję oddział najszybszych koni. W przypadku ataku wskazane jest, aby zrobić to przed zamontowaniem ciężkich balist.
  - OK, bądź gotowy. Sygnał nie będzie długo oczekiwany.
  Arlekin zszedł na dół, starannie zapinając zbroję i zakładając pod nią kolczugę. Następnie, po chwili namysłu, zdecydowanie zdjęła zbroję:
  - Będę zbyt niezdarny. Kolczuga jest dość trwała, jej pierścienie dobrze wytrzymują uderzenia.
  Ustawmy się w szeregu pięciuset najlepszych jeźdźców, Arlekin rozprostowała nogi, idąc obok jednorożca. To zwierzę, bardziej wytrwałe i szybsze od koni, jednorożce są łatwiejsze do zniesienia i bardzo szybko goją się rany, ale są bardziej wybredne w kwestii jedzenia. I ogólnie jednorożce są rzadkie, chociaż na pierwszy rzut oka powinny rozmnażać się lepiej niż konie.
  Harlequin pomyślał, jak byłoby miło, gdyby było co najmniej tysiąc takich jednorożców. Ile śmiałych ataków byli w stanie wykonać.
  Gayla nadal się przyglądała, upijając łyk soku pomarańczowego, który uprzejmie podał mi uroczy chłopak. W końcu pojawił się brontozaur Duke'a Alpha. Na fladze widać nawet ogromny herb. Dwugłowy żyrfalkon trzyma w rękach berło. Książę należy do bardzo szlacheckiej rodziny, ma nawet cesarską krew.
  - Wreszcie pojawił się wróbel. Teraz nadszedł czas, aby otruć cię w paszczę lwa.
  Gayla dała sygnał: obszyta gumą brama szybko opadła. Stamtąd wyleciała Harlequin i jej oddział. Kolejna z pozoru bardzo młoda i grzeczna kobieta na jednorożcu rzuciła się do przodu, galopuje rozłożona na plecach, aby zmniejszyć opór powietrza. Żołnierze Siamat nie od razu zauważyli atak. Zareagując późno, ruszyli jak lawa w stronę strumienia.
  Nagle Hiperborejczycy zatrzymali się i wystrzelili salwę łuków. Sama Arlekin tak mocno naciągnęła smołowaną cięciwę, że przewróciła dwa z nich na raz. I to nie jakiś grubaskowaty drobiazg, ale pułkownik i adiutant, zrzucający ich z koni.
  - No cóż, jak ci się podoba hotel, "znajomi?"
  Po zatrzymaniu oddział zasypał wroga strzałami. Książę wrzasnął z całych sił, rozdzierająco, a jego głos był pijany, ale głośny.
  - Zaatakuj ich natychmiast! Salwa zwrotna.
  Nie czekając, aż rzucą się na nich strzały, Hiperborejczycy rzucili się z powrotem do fortecy. Tylko Harlequin odważnie strzelała do swoich wrogów, żartobliwie tańcząc w deszczu strzał.
  Książę krzyknął rozdzierająco:
  - Ścigaj ich! Nie nadrabiaj zaległości powoli, weź w szczypce. Wszyscy jeźdźcy naprzód!
  Za odważnymi duszami podążała żywa lawina. Wojownicy na koniach, wielbłądach i mastodontach płynęli jak płynny metal. Stukot tysięcy kopyt wzbił kurz. Wielu próbowało strzelać z łuków i kusz w ruchu.
  Selena krzyknęła do księcia:
  - Nieodpowiedni. To wyraźnie pułapka. Czy nie jest jasne, że mają potężne systemy porażek?
  Alfa odpowiedział ze złością:
  - Tym lepiej! Złapmy je w ruchu. Póki bramy są otwarte, wyrwijmy sobie gwóźdź z nozdrzy i kontynuujmy zwycięski marsz.
  Selena mruknęła:
  - Zobaczmy.
  - Dlaczego nie zaatakujesz! Rozkaz jest taki, aby wraz z innymi poprowadzić jeźdźców zaprzeczenia do szturmu.
  Gayla obserwowała ruch wroga, wydawało się, że lawa się rozprzestrzenia. Starała się jak najdokładniej wybrać moment, aby osłaniać jednocześnie większą liczbę wrogów. Jednocześnie wydawała polecenia.
  - Otwórz ogień w ścisłej kolejności, od prawej do lewej. Korzystaj z dużych kusz i balist. Mniejszych katapult używaj tylko wtedy, gdy wróg podejdzie bliżej.
  Bohaterka zatrzymała się, czekając, aż Arlekin, który zamordował trzech żołnierzy, odejdzie na bezpieczną odległość. Stworzyła magiczny trójkąt i rozkazał:
  - Salwa pełna ognia!
  Katapulty, balisty i kusze uderzały w nacierającą falę. Balisty używały garnków z płonącą żywicą rozcieńczoną olejem i siarką. Broń nie jest najnowsza, ale skuteczna, zwłaszcza jeśli wróg porusza się w gęstym stadzie. Ponadto uderzyły ciężkie bełty z kuszy. Szyli nawet rycerzy w zbrojach, którzy ścigali się na wielbłądach. Jeźdźcy i konie posypały się setkami. Natychmiast zostali stratowani, kilka mastodontów potknęło się i upadło na boki. Gayla powiedziała z radością:
  - Oto pozdrowienia od dzielnego imperium Hyperborei. Myśleli, że tak łatwo nas dopadną.
  Jednak Siamatowie nie byli tchórzliwi. Mimo wszystkich strat rzucili się naprzód, wykonując rozkaz księcia.
  "Niech żyje cesarz!" - krzyczeli.
  - Chwała Cesarstwu Niebieskiemu! - krzyczeli wojownicy, próbując się rozweselić.
  Jednak ogień wyrzucony z katapult przestraszył konie i wielu jeźdźców zawróciło. Napierały na nie inne konie, a zwłaszcza odważne, ognioodporne wielbłądy. Niektórzy rycerze nawet nabijali swoich odpowiedników na włócznie i trójzęby.
  Kiedy mimo wszystkich zniszczeń zbliżała się lawina, używano mniejszych kusz i łuków, a także małych katapult. Część z nich zbudowana została na zasadzie akordeonu, czyli uderzają dość celnie i często.
  Gayla krzyknęła głośno i gwałtownie:
  - Żadnych ustępstw, strzelaj dzbanami. Tak czy inaczej, mamy wystarczającą ilość żywicy i siarki w magazynie.
  Jeźdźcy wykonujący wypad weszli już do bramy. Wskoczyli do środka jak strużka wody do lejka. W tym samym czasie do środka wleciało z nimi kilkudziesięciu najszybszych myśliwców konnych wroga. Bramy zamknęły się szybko za pomocą zawiasów. Ci, którzy nie zdążyli wskoczyć do wody, wpadli do głębokiego rowu. W rezultacie był duży hałas, piski, gwałtowne upadki i zmiażdżone zwłoki.
  Harlequin zawróciła, machając mieczami, uderzyła w stado, próbując zniszczyć wojowników, którzy się przedarli. Kobieta rąbała na lewo i prawo. Jej długie, zręczne dłonie zadziwiały mężczyzn. Hiperborejczycy mieli po swojej stronie chwilową przewagę liczebną, co oznaczało, że mieli okazję zdeptać wroga.
  Gayla również chciała przyłączyć się do walki, ale musiała monitorować ogólną koordynację żołnierzy. Każda akcja wymagała szczególnej uwagi, zwłaszcza że wróg wciąż znajdował się pod murami. Co więcej, próbował zasypywać obrońców strzałami. Szczególnie niebezpieczne były ciężkie kusze zawieszane na mastodontach. Wysłali strzały długości człowieka. Niektóre z nich podzieliły się na trzy części, zwiększając obrażenia.
  Co prawda Hiperborejczycy chowali się za zębami, a także jako osłonę używali szerokiej, metalowej siatki, która osłaniała ich przed odłamkami i kamieniami, ale jednocześnie pozwalała im strzelać z ręki.
  Harlequin trochę zwlekał, rozpoczynając bitwę ze słynnym hrabią Siamata de Gitta.
  Hrabia był znacznie większy od dziewczynki i pomimo imponującej wagi poruszał się dość szybko. Harlequin spotkał go kiedyś na turnieju rycerskim, który odbył się w stolicy i zgromadził znaczną część kwiatu rycerstwa. Następnie hrabia zajął drugie miejsce, przegrywając finał na punkty. Sama wojowniczka nie brała udziału w turnieju, ale potrafiła docenić siłę szlachcica. Jednak następnego dnia hrabia odmówił walki na miecze, powołując się na bóle pleców. Generalnie wyraźnie brakowało mu wszechstronności, gdy nie tylko powalisz przeciwnika swoją masą, ale jesteś w stanie mieczem skosić cały rząd.
  - Dobrze! Łatwe zwycięstwo jest jak dziurawa zbroja, fajnie się ją nosi, ale jest tania i słabo chroni! - zauważyła filozoficznie dziewczyna.
  Teraz walka się przeciągnęła. Gitta wydawał się oczywiście znać większość technik szermierki, nie bez powodu nosił miecz, ale wciąż był gorszy od Arlekina pod względem szybkości. Co więcej, dziewczyna kilkakrotnie uderzyła z całą siłą w jeden punkt miecza, aby zmęczyć rękę wroga i zamrozić żyły. Kiedy jego ręka lekko zdrętwiała, Harlequin nagle zmienił kierunek i uderzył z drugiej strony. Zaostrzone ostrze trafiło go w szyję. Pomimo warstwy zbroi, zszokowało to wroga i prawie upuścił miecz. Wykorzystując zamieszanie rycerza, Harlequin uderzył go w nasady rękawicy, wkładając całą masę, odcinając mu rękę pomimo obecności zbroi. Miecz opadł, szlachcic cofnął się, jednocześnie jęcząc z bólu. Harlequin uśmiechnął się sarkastycznie.
  - Nie, nie jesteś w moim typie. Za gruby.
  Ostrym ruchem dziewczyna wbiła czubek w gardło przeciwnika. Wyczuła najbardziej wrażliwe miejsce, gdzie spotyka się daszek i fałda zakrywająca końce jabłka. Dławiąc się krwią, wróg upadł, drapiąc hełmem bruk.
  - Kolejny dzik jest gotowy. - powiedziała radośnie dziewczyna. - Kto następny? Raczej swędzą mnie ręce.
  Ogień od strony cytadeli nie słabł. Strzały powrotne nie spowodowały znacznych uszkodzeń. To prawda, że kilka lekkich katapult wypuściło do twierdzy garnki z zapalonym prochem.
  Spowodowało to uszkodzenia, ale po strzale powrotnym lufa wypełniona mieszaniną wybuchową zapaliła się od żywicy. Szarpnął tak mocno, że żołnierze syjamscy rozproszyli się na wszystkie strony. Co więcej, upadło kilka mastodontów, a trzy kolejne eksplodowały podczas upadku.
  Po takich stratach morale armii Siamata spadło. A kiedy zabrzmiał sygnał "Wszystko jasne", żołnierze po prostu uciekli!
  . ROZDZIAŁ 6.
  Chociaż pełna przygód próba bezpośredniego ataku kosztowała imperium Siamata kilka tysięcy zabitych i rannych, przytłaczająca przewaga liczebna pozostała po stronie armii księcia. Te klapsy tylko go rozzłościły.
  Alfa napinał się jak gruba świnia bezlitośnie zabijana:
  -Nie udało ci się zdobyć twierdzy. Ta żałosna cytadela, zwykły kamyk pod opancerzonym butem.
  Selena stwierdziła spokojnie:
  - Bez rozbicia muru, bez wsparcia piechoty szturm na twierdzę nie ma sensu. To jakby próbować przebić się przez kamienną ścianę gołą głową. Tylko mózgi będą ugotowane na miękko. Podczas kolejnego szturmu należy wziąć pod uwagę wcześniejsze błędy.
  Książę wychrypiał:
  - Mógłby cię porządnie potrząśnąć biczem, żebyś mógł szybciej wspinać się po ścianach. Jednocześnie wszyscy pożądliwi "zaprzeczający".
  Wojowniczka pomachała głową, błyskając śmiercionośnymi warkoczami:
  "Nie boję się żadnego bólu, ale nie pozwolę niszczyć dziewcząt na próżno".
  Książę miał już coś szczeknąć, gdy do rozmowy włączył się czarownik laski Dickk. Li Zin skrzywił się; podczas nieudanego ataku poparzono mu ucho. Niechętnie zwrócił się do czarnoksiężnika i zażądał wygórowanej ceny za leczenie. Wszystko to nie poprawiło stosunków między satrapami.
  Czarodziej laski powiedział wyważonym głosem:
  - Jednak najsłabszym punktem wroga są fortyfikacje od strony rzeki. Chociaż są tam przyzwoite ściany. Ale możemy zrobić w nich pęknięcie i tymczasowo zamrozić samą rzekę. Wtedy nasi dzielni żołnierze przebiją się bez krwawienia.
  Książę Alfa zmrużył oczy i spojrzał na niego z niedowierzaniem:
  - A ty masz taką moc? Nie zauważyłem wcześniej u ciebie takich supermocy.
  Dick był zdezorientowany:
  "Nie jestem wystarczająco silny, aby rozbić ścianę i zamrozić rzekę moją magią". Ale złe duchy bogini Kushshish są do tego całkiem zdolne, jeśli zostaną wezwane z podziemnego świata na czas.
  Li Zing wzdrygnął się i zauważył:
  - Słyszałem o nich, to straszne demony Kushshish, zdolne do wiele, zwłaszcza w kwestii zniszczenia, ale żądają krwi niewinnych dla swojego rzemiosła.
  - Tak! - Czarodziej podniósł głos. - Należy dokonać specjalnego rytuału, zabijając dziewięćdziesiąt dziewięć czarnych krów bez ani jednej plamki i dziewięćdziesiąt dziewięć dziewic. Wtedy wywołają tak straszliwą burzę, że rzeka zamarznie, a mur się zawali. I wygramy z łatwością.
  Książę z zastrzeżeniami zgodził się:
  "Twoja propozycja jest bardzo kusząca, ale znalezienie tylu całkowicie czarnych krów zajmie trochę czasu". Jeśli chodzi o głupie dziewice, mamy mnóstwo nastoletnich niewolników; nie są one szczególnie cennym towarem.
  Li Zing, sapiąc i krzywiąc się, zauważył:
  "Następnym razem duchy Kushshish będą wymagać dziesięciokrotnie większego poświęcenia". Więc to Dick.
  - Ciemne siły są zawsze nienasycone. - odpowiedział ze smutkiem czarodziej. Nie wyglądał na zbyt starego, na około czterdziestkę i dość pulchnego, bardziej na piwowara niż na nekromantę. Ubiór czarodzieja składał się z ciemnej szaty z niezrozumiałymi znakami i hieroglifami oraz czapki z frędzlami. Czarna, bujna broda współgrała z wyglądem czarnoksiężnika.
  - Ponadto będziesz musiał wybrać czas na korzystną lokalizację opraw. - zauważyła Selena. - Lepiej więc przejąć fortecę Erf bez ich pomocy.
  Książę Alfa ziewnął i powiedział:
  - Wielkość armii pozwala ignorować straty i próbować zdobyć twierdzę generalnym szturmem. Będzie drogo, ale jesteśmy gotowi zapłacić. Zwycięstwa militarne, w przeciwieństwie do tych miłosnych, nie są kompletne bez krwi i łez! - Szlachcic odchrząknął, upił kilka dużych łyków ze złotego kielicha i mówił dalej
  .- Zatem szukajcie krów i dziewic, a jednocześnie przygotujcie się na ostateczny atak.
  Selena zręcznie wykręciła kosę, w locie przecinając czubkiem grubą muchę:
  "Przed nami nowe, ciężkie bitwy, trudno będzie oprzeć się dużym armiom, dlatego lepiej ocalić moc demonów".
  Dick skinął głową, zgadzając się.
  - Trudno się z Tobą nie zgodzić. As atutów może się w końcu przydać.
  Armia utworzyła obóz bojowy. W tym celu wybrano łańcuch wzniesień, umożliwiający kontrolę połowy podejść do twierdzy. Ponadto patrole konne rozproszyły się po lasach, blokując wszystkie ścieżki. Na szczęście liczby na to pozwoliły. Gdyby książę planował długie oblężenie, zapewne rozkazałby otoczyć cytadelę własnym murem. Można go wyciąć z drzew, zbudować wał, wykopać rów. Jednak plany zdobywcy nie przewidywały długiego siedzenia.
  Mimo to książę nakazał dla siebie wyciąć wieżę. Proponowano rozpocząć szturm, gdy przybędzie cała piechota i najpotężniejsze balisty, które niósł diplodok. Oznacza to, że atak został przełożony na jutro. Po rozstawieniu straży i namiotów obóz zapadł w sen. Lepota! Śliczny! Świeże powietrze i przyjemny zapach kadzidła i potu wojowniczek. Książę pozwolił sobie nawet na chwilę przy nich odpocząć, a tłusty dzik z dodatkiem i mocnym winem poprawiał sen dowódcy. Selena sprawdzała strażników, gdyż w nocy spodziewała się niespodzianki.
  Gayla i Harlequin naprawdę nie zamierzali siedzieć w miejscu. Przedsiębiorcze dziewczyny zebrały się, by zaatakować systemem podziemnych przejść. Twierdza odegrała kluczową rolę w obronie granic, a tunele zaczęto kopać trzy wieki temu. Naturalnie, walka podziemna była kluczem do strategii wojskowej. Teraz obaj wojownicy postanowili dokonać śmiałego ataku.
  Gayla wyjaśniła jasno:
  - Do ataku przystąpimy w trzech oddziałach. Osobiście spróbuję schwytać dowódcę księcia. W takim przypadku być może uda się go przekonać do zniesienia oblężenia. Ty, Arlekin, narób hałasu gdzie indziej, podpal obóz z końmi, wielbłądami, mastodontami, a potem wpadnij do obozu od drugiej strony.
  - Może uda nam się razem schwytać księcia?
  - NIE! Konieczne jest rozproszenie uwagi wroga po całym obozie.
  - Kto zatem poprowadzi trzecią kolumnę?
  - Wiewiórka! Jest jeszcze młodą, ale bardzo zdolną dziewczyną. Niech dowodzi oddziałem, który uderzy w konwoje. Jeśli taka armia zacznie głodować, oblężenie samo się załamie.
  Harlequin powiedział cicho:
  - Byłoby lepiej, gdyby trzecim oddziałem dowodził mężczyzna. A potem w ataku biorą udział same kobiety, to jest w jakiś sposób nienaturalne.
  Gayla energicznie pokręciła głową.
  - Wręcz przeciwnie, podczas wojny zasadzkowej, z nagłymi atakami i atakami, to kobiety rozumieją najwięcej. Dla nas ciche chodzenie jest naturalne, ale dla niegrzecznego mężczyzny charakterystyczne jest pędzenie jak mastodont. Zatem trzy damy przyniosą szczęście, a nie jeden walet.
  Arlekin skinął głową:
  - No świetnie, zadzwoń do Belki.
  - Już dzwoniłem!
  Podeszła do nich bardzo młoda, ale już duża, umięśniona dziewczyna. Jej rysy twarzy były delikatne i zdecydowane, była bardzo piękna i według plotek nie była obojętna na mężczyzn.
  - Jestem gotowy walczyć dzień i noc! - stwierdziła Belka, napinając wydatne mięśnie.
  Gayla gorąco pokiwała głową:
  - Mam nadzieję, że nie zgubisz się w slumsach lochów.
  Do podziemnych galerii zeszły trzy oddziały pod dowództwem trzech prominentnych kobiet. Próbowali poruszać się cicho, gęsiego. Każdy oddział składał się z tysiąca wybranych wojowników obu płci. Oczywiste jest, że trudno jest trafić z podziemia tak wielu jednocześnie. Jednak obliczenia opierały się na zaskoczeniu i możliwości wycofania wszystkich bojowników oddziału.
  Gayla i Harlequin poruszali się niemal ramię w ramię, co dało im możliwość wzajemnego dzwonienia. Wiewiórka przechyliła się trochę w bok, prowadziła swój oddział, a obok niej siedział facet. Przystojny młodzieniec z kręconymi włosami pogłaskał ją po plecach, a figlarne dłonie próbowały dostać się pod kolczugę i dotknąć jej wspaniałych piersi.
  - No uspokój się! No dalej, kochanie, po walce! - Powiedziała zdecydowanie.
  Młody człowiek powiedział ze smutkiem:
  - A co jeśli umrę? W końcu wkraczamy w gąszcz rzeczy.
  Belka zażartował:
  "Wtedy odejdę i będę cię opłakiwał".
  Młody człowiek najwyraźniej potraktował żart poważnie i mruknął:
  - To niewielka pociecha, gdy twoja dusza wzdycha w świecie cieni, a twoja dziewczyna cierpi samotnie.
  - Chcesz, żebym znalazł kogoś innego? - Belka uśmiechnął się.
  - Nie myśl o mnie źle! Yavan nie jest draniem, który chowa taką piękność w klasztorze. Musisz urodzić dzieci tak piękne jak ty.
  W odpowiedzi Belka pocałował faceta w jego prawie pozbawiony zarostu policzek.
  Minąwszy strażników, Geila jako pierwsza dotarła niemal do środka obozu wroga. Miała na sobie specjalne, bardzo miękkie buty, które pozwalały jej poruszać się niemal bezgłośnie, a wiele dziewcząt stojących za nią chodziło boso.
  Gayla i najlepiej przygotowane dziewczyny zaczęły ostrożnie usuwać wartowników niczym chirurdzy. Sama Gayla odwracała ich głowy, podkradając się od tyłu, mając przy tym taki wyraz twarzy, jakby obejmowała i pieściła mężczyzn.
  Harlequin zachował się podobnie. Odważnie i odważnie rozcinając żołnierzy.
  Jednocześnie nadal rzucała sztyletami.
  Pojawiły się jednak problemy, ponieważ Selena zawsze ich zawodziła. Podejrzewając taki ruch ze strony wroga, wojowniczka wzmocniła swoją gardę. Rozpoczęła się niesamowita masakra, napastnicy podpalili namioty, wybuchły płomienie i poleciały strzały. Harlequinowi udało się jednak rozebrać kramy i podpalić trawę z sianem przygotowanym dla zwierząt. Dziewczyna działała z wściekłą intensywnością. I tysiące koni wywołało zamieszki, zwłaszcza gdy zapaliła się trawa.
  Harlequin rozkazał głośno:
  - Nie dawaj wrogowi żadnych szans. Posiekaj go i zdepcz! Strzelaj płonącymi strzałami w ogony mastodontów.
  Kilku mężczyzn, którzy z nią szli, zostało stratowanych przez tłum, ale liczba rannych żołnierzy Siamat była nieporównywalnie większa. Zwłaszcza, że niektórym mastodontom nie strzyżono na noc warkoczy. I to jest potworne: kiedy zwłoki są wielkości mamuta, koszą wszystko wokół. Przecinanie ludzi na pół lub w najgorszym przypadku okaleczanie ich. W całym obozie zaczęła wrzeć prawdziwa wojna. Przerażeni żołnierze księcia najwyraźniej wierzyli, że zostali zaatakowani przez znaczne siły. Dlatego wielu żołnierzy wpadło w panikę. Biegali, skakali, walczyli na ślepo, często przeciwko sobie. Sytuację uratowała Selena, która zreorganizowała nieustraszonych "zaprzeczających" i wysłała ich w sam środek bitwy.
  Tymczasem Belka zaatakował konwój. Były tysiące pędzonych niewolników, w tym duża liczba kobiet i nastolatków. Chociaż takiej pracy potrzebował wróg, Belka krzyknął:
  - Nie dotykaj kobiet i dzieci! W przeciwnym razie osobiście go zetnę!
  Dziewczyna próbowała zniszczyć balisty i katapulty. Część z nich była osłaniana przez oddziały żołnierzy. Wiewiórka wpadła w ich formację. Jej chłopak był tak dzielny i zręczny, nie tylko kochanek, ale także wojownik, że pewnie z nią walczył. Płonęły katapulty i balisty, przecinały liny, próbowały je rozebrać, a raczej złamać. Wszędzie leżały ciała, ludzie padali. Nagle eksplodował konwój prochu, straszny ryk i fala uderzeniowa ogarnęła żołnierzy, mieszając wszystko w kupę. Zwaliło także Belkę z nóg, uderzając go w głowę głownią. Dziewczyna zemdlała.
  Tymczasem Selene i jej oddział, korzystając ze swojej przewagi, odepchnęły Geilę i Harlequina. Ponosząc straty i zabijając wielu wrogów, odważni Hiperborejczycy ukryli się w galeriach. Odwrót zabezpieczali sami dowódcy wraz z najsilniejszymi wojownikami. Tak się złożyło, że Harlequin i Selena stanęli twarzą w twarz. Wojownicy padali obok muskularnych piękności i piętrzyły się całe stosy zwłok. Młode kobiety walczyły jak burza i huragan, lód i ogień, dwa niszczycielskie żywioły. A pobliscy żołnierze padli na ziemię: chłopcy i dziewczęta, prawie zupełnie młodzi, pełni sił, dopiero zaczynający rozwijać skrzydła. Krew płynęła strumieniami, lekko lepiła się do nóg, utrudniając poruszanie się. Wygląda na to, że armia Siamata drogo zapłaciła za krótki czas stania w miejscu. Konie i mastodonty nadal biegały jak szalone zające, ani śladu spokoju.
  Obie kobiety walczyły na równych zasadach. Obaj mieli już duże doświadczenie w walce wręcz i nie mogli się oszukać. To groźne dziewice, mordercze suki nie ustąpiły, albo się zbiegły, albo wręcz przeciwnie, rozproszyły się. Niemal zderzając się z ich czołami, miecze miotały iskry w ciemności, a nawet odpryskiwały. Harlequin próbowała przyzwyczaić przeciwnika do określonej sekwencji ruchów. Następnie próbowała oszukać, jednak przeciwniczka miała się na baczności i precyzyjnym atakiem "gyurza" rozdarła lekko policzek.
  - W ten sposób! Jesteś doświadczonym wojownikiem, ale budujesz pułapki na dzieci. - Selena powiedziała radośnie.
  Harlequin stracił na chwilę spokój, zamachnął się szeroko i został ukarany raną w klatkę piersiową.
  - Znowu porażka! - Selena pokazała jej język. W odpowiedzi Harlequin splunęła, jej przeciwnik odruchowo uniknął śliny, ale nie trafił w ramię. W ten sposób obie kobiety zostały ranne. Zaciekłość bitwy nie zmniejszyła się.
  Z prawej strony podskoczył chłopiec Knut. Jego miecz był zakrwawiony, a silny nastolatek stoczył bardzo przyzwoitą walkę.
  Selena, zdesperowana, by przełamać opór Arlekina, rozkazała:
  - Odwróć jej uwagę! Uderz mnie w nogę!
  Knut zaśmiał się. Dumna wojowniczka armii hiperborejskiej zdała sobie sprawę, że nie może się oprzeć dwóm. Rzucił w jej przeciwnika garść minerałów, które rozbłysły w powietrzu. Selena odruchowo odskoczyła: nigdy nie wiadomo, może potajemnie chce ją przekłuć.
  Kiedy dym opadł, Arlekin zniknął bez śladu.
  - Idź do galerii! - rozkazał Selena.
  Chłopiec nagle sprzeciwił się:
  - Tam będziemy na obcym terytorium! Prawdopodobieństwo wpadnięcia w pułapkę.
  Wojownik ostro, z całych sił, szczeknął:
  - Nonsens! Widzę w ciemności jak kot i potrafię złapać tych kompletnych tchórzy.
  Dziewczyna pobiegła za nimi. Wierni i zdecydowani "zaprzeczający" rzucili się za nią. Po wahaniu Knut rzucił się za nimi, nie chcąc, żeby uznano go za tchórza.
  - Śmierć boi się odważnego człowieka, jeśli zjadł trochę chleba! - zażartował nastolatek.
  - Nie zapalaj pochodni, już mam dobre wyczucie kierunku w ciemności. - Selena ściśle rozkazała. - Wszyscy włączają "migotanie" i nawigują według nich.
  Specjalne bandaże fosforowe jarzyły się w całkowitej ciemności. Musimy oddać hołd wojowniczce Selene, ona pobiegła pierwsza, nie czując strachu przed nieznaną ciemnością. Knut, stojący niedaleko niej, zapytał:
  - Jakoś nie ma olśnienia. Oznacza to, że wróg nie korzysta z pochodni.
  - Oto widelec, gdzie skręcić? "Bardziej prawdopodobne, że złagodzi stres psychiczny niż potrzeba rady chłopca" - zapytał wojownik.
  - Podążaj za zapachem, wrogowie tam poszli. - Odważny nastolatek wskazał ręką w ciemność.
  "Zaprzeczenia" poruszyły się, gdy nagle kamienna podłoga pod stopami Seleny ustąpiła, a ona upadła. Doświadczonemu wojownikowi udało się chwycić krawędzi, wydostając się na powierzchnię, a kilku wojowników poleciało w otchłań, gdzie zostali przebici kołkami. Krzyki zamordowanych dziewcząt były bardzo wymowne.
  - To jest pułapka. - stwierdził Knut. - Musimy zawrócić, zanim wszyscy zginą.
  - Ale jakoś tu przeszli. Musi zatem istnieć jakieś elementarne wyjście. - powiedziała Selena. - Może spróbujemy się obejść.
  Dziewczyny poszły dalej, próbując odtworzyć trudny manewr obejścia problemu. I znowu były ofiary; z góry spadło kilka ciężkich płyt, miażdżąc kilkudziesięciu żołnierzy. Selena nie jest tchórzem, jednak zawsze bardzo się martwiła, gdy zmarły bliskie jej sercu siostry. A teraz loch pożerał niezliczone ofiary.
  - Piasek sypie się z góry. Ryzykujemy, że w ogóle nie będziemy wychodzić. - powiedział z niepokojem chłopak.
  Z trudem, przełamując swoją głupią dumę, Selena odpowiedziała:
  - Wycofujemy się!
  Nawet powietrze w galeriach było szczególne, lepkie, przytłaczające. Wydawało się, że jesteś niesamowicie głęboko pod ziemią, a może nawet zszedłeś do jednego z kręgów piekła.
  W każdym razie piasek rzeczywiście spadł i można było nawet poczuć jego smak na ustach.
  - Szybsze dziewczyny! Ratuj siebie! - krzyknęła Selena z całych sił.
  Dziewczęta i mężczyźni, którzy się przyłączyli, uciekli z całych sił. Nawet przy wejściu panował tłok. Potem piasek posypał się jak lawina, a Selena musiała dosłownie się spod niego wydostać, wyciągając swojego partnera. Ale Knutowi udało się prześliznąć, chłopak jak zawsze był bardzo zwinny, błyskając zakurzonymi obcasami w świetle księżyca. Selena dość mocno ubrudziła się piaskiem i błotem i przeklęła.
  W tej chwili nocna bitwa jeszcze się nie skończyła. Li Zing zaatakował drużynę Belki.
  Dziewczyna ze względu na swój młody wiek popełniła błąd, zbytnio opóźniając wyjazd, ponadto pewną rolę odegrał także szok wywołany eksplozją i chwilowa utrata przytomności. Została otoczona i walczyła z przeważającymi siłami. Była już kilkakrotnie ranna, jeden miecz został wybity, a prawie wszyscy towarzysze Belki polegli. Li Zin chciał ją schwytać osobiście. Na dziewczynę rzucił się ogromny i zwinny czarny mężczyzna. Z trudem odpierała jego ataki. Jednak dziewczyna nawet nie pomyślała o poddaniu się. Wręcz przeciwnie, złapawszy go, gdy wróg był zbyt uniesiony, szturchnęła go w brzuch. Udało jej się zadać ranę, ale ochroniarz Li Zin uderzył ją pałką w głowę. Była to specjalna maczuga owinięta miękkim materiałem, która na krótki czas wyłączała przytomność, ale nie mogła zabić.
  Li Zin, pomimo kontuzji, powiedział z satysfakcją:
  - Gotowa suko. Teraz jest nasza. Pokażmy to księciu.
  Wojownicy zdarli z Belki ubranie, wylali mu na głowę wiadro wody i już mieli zacząć go gwałcić, brutalnie obmacując jego nagie ciało. Li Zin przerwał ostro:
  - Nie, niech najpierw spróbuje książę. W przeciwnym razie Jego "wielka" Wysokość nam nie wybaczy.
  Związanego Belkę zaniesiono do namiotu. Po drodze wojownicy bezceremonialnie obmacywali ją, szczypali w klatkę piersiową, a nawet uderzali w rany. Dziewczyna desperacko próbowała zerwać liny, napinając mięśnie.
  Książę rzucił na nią pożądliwe spojrzenie:
  - Dobrze, dziewczyno. Zakujcie ją w łańcuchy i rozstrzelajcie rano.
  Silne pragnienie snu szlachcica uniemożliwiło mu natychmiastową egzekucję.
  Selena powiedziała ponuro:
  - Będę jej osobiście pilnował. Aby wróg nie był w stanie odeprzeć.
  - Ufam ci, diabelska kobieto! - Powiedział Książę, wykrzywiając usta. - Możesz zachować to na potrzeby odwetu.
  Selena wyraziła swoją opinię, mrużąc chytrze oczy:
  - Mogą spróbować ją odzyskać! Dlatego zastawię pułapkę na wroga. Będę siedział w zasadzce jak tygrysica.
  -Jesteś kontuzjowany? - Książę okazał fałszywe zaniepokojenie.
  Dziewczyna machnęła ręką:
  - Nic wielkiego, mam balsam na czarownice. Zaaplikowałem go już na zranione miejsce i rany się goją. Nikt nie jest w stanie mnie złamać.
  Książę ziewnął z szeroko otwartymi ustami. Wrzucił ciasto do ust, popijając je obficie winem. Potrząsając brzuchem, wszedł do namiotu w stronę bujnego łóżka. Wieża nie była jeszcze zbudowana. Cóż, będzie miał fajny wieczór.
  Selena jak zwykle wszystko przewidziała. Gdy tylko wrócili, Gayla i Harlequin odkryli, że oddział Wiewiórki, znacznie przerzedzony, pozostała zaledwie jedna trzecia, wrócił bez dowódcy.
  Harlequin natychmiast zasugerował:
  - Atakujemy wroga, musimy odbić naszego przyjaciela.
  Gayla powiedziała z wahaniem:
  - Belka jest jak moja własna córka, ale nawet nie wiemy, czy żyje, czy nie. A powtórzenie ataku jest bardzo ryzykowne.
  Harlequin skrzywiła się, rany ją zabolały, choć ciało wykonało polecenie z tą samą zręcznością:
  - Pozostawienie siostry w tarapatach jest zdradą. Jeśli nie chcesz, zbiorę ochotników i zrobię wypad.
  - Ale właśnie tego się od nas oczekuje! Wróg musiał zastawić pułapkę.
  - Dlaczego jesteś taki pewien? Ponieśliśmy ciężkie straty i spowodowaliśmy ciężkie zniszczenia. Oznacza to, że jest mało prawdopodobne, abyśmy powtórzyli wszystko tego samego wieczoru. Co więcej, obóz się nie uspokoił, słychać, nadal łapią konie. To jakby znowu uderzyć się w chorą nogę. - Harlequin wyprostował kawałek warkocza; Selena odcięła go podczas ostatniej walki i teraz najwyraźniej będzie musiała przykleić sztuczny.
  - No dobrze, przekonałem cię, ale pójdą z nami tylko mężczyźni. Nie chcę stracić moich ulubionych dziewczyn.
  - Mnie też są drogie! Udało mi się zakochać w Belce.
  - Przejdźmy teraz bezpośrednio do operacji.
  Dwie kobiety szybko zrekrutowały żołnierzy i zeszły do lochu z półtora tysiącem najsilniejszych mężczyzn. Gayla szła ramię w ramię z Pattorem. Ten potężny wojownik jest prawdziwym bohaterem. Jak wszystkie silne kobiety, Gayla była bardzo temperamentna i wymagająca w łóżku, a Pattor pod tym względem był sam w sobie niemal perfekcją. Harlequin kochał zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Uważała, że najważniejsze jest to, żeby człowiek był dobry, a płeć nie ma znaczenia. Ogólnie rzecz biorąc, biseksualność jest charakterystyczna dla kobiet z rozwiniętymi mięśniami i dużą ilością testosteronu we krwi.
  Postanowili najpierw przeprowadzić rekonesans obozu, a następnie uderzyć z obu stron, mając ograniczony cel w postaci uratowania Belki.
  Po pokonaniu kilku podjazdów i zjazdów dwie kobiety poprowadziły swoich ludzi podziemnymi galeriami do stanowisk wyjściowych.
  Harlequin nadal zabierała ze sobą kilka dziewcząt na rekonesans. Ostrożnie, na palcach, podpełzli na pozycje wroga. Pierwsza szła Harlequin, a za nią jej bosonodzy przyjaciele. Nagle dziewczyna idąca z tyłu szepnęła.
  "Dotknąłem drutu palcami u nóg, wyglądało to jak pułapka.
  -Złapałeś ją? - Harlequin był zaniepokojony.
  - NIE! Po prostu to poczułem. Jesteśmy zawodowymi tropicielami i nauczyliśmy się chodzić tak, aby niczego nie złapać.
  - Jest wielu strażników! - Arlekin powiedział ledwo słyszalnie. - Wygląda na to, że na nas czekają.
  - Zawsze spodziewają się burzy, ale jednocześnie zawsze udaje im się zmoknąć. - Powiedziała mądra dziewczyna spoza rangi.
  -Więcej strażników w pobliżu namiotów księcia i kwatermistrza. Najwyraźniej nasz przyjaciel jest tam przetrzymywany. - Harlequin podrapała się po głowie. - W tym przypadku zrobię co następuje. Postaram się poprowadzić jak najwięcej silnych żołnierzy i zaatakować ich za jednym zamachem. Nie możesz po prostu usunąć wartowników: widzą się nawzajem.
  - Dobry pomysł! - Dziewczyna zgodziła się.
  Gayla i Arlekin wyprowadzili najsilniejszych wojowników i zaczęli skradać się do namiotu, na szczycie którego powiewała flaga ze skrzyżowanymi młotami.
  Harlequin szepnął do Gayli:
  - Najprawdopodobniej ona tam jest. Jedno szybkie uderzenie.
  Selena leżała zrelaksowana na kanapie, a podbiegł do niej czarny facet, który ją masował; Chłopiec szepnął do wojownika.
  - Wszystko dzieje się tak, jak przewidywałeś, zaatakują budynek kwatermistrza.
  - Niech atakują! Jednocześnie pojmiemy dwóch dowódców, co przyspieszy upadek twierdzy.
  Selena wstała, odpychając czarnego mężczyznę.
  - Dziś nadal "pcham"!
  Słychać było hałas i krzyki. Żołnierze Hyperboreańscy zaatakowali namiot, w którym według nich był więziony Belka.
  Gale i Arlekin, każdy wymachujący dwoma mieczami, przebili się przez rzędy ciasno stłoczonych żołnierzy. Bitwa okazała się krwawa, ale krótkotrwała. Wielu napastników było bez tarcz, ale z dwoma mieczami. W rezultacie większość osłony została zniszczona od razu.
  Żołnierze wpadli do namiotu, gdy nagle spadła na nich metalowa siatka, w której żołnierze się skulili. A z ziemi lekko posypanej piaskiem wyskoczyły kobiety - zaprzeczacze i mężczyźni z pułku "Gwałtownych".
  Harlequin krzyknął rozdzierająco:
  - Pułapka! Chodźmy od dołu! Wykopmy piasek.
  Gayla ją wspierała:
  - Stało się tak, jak się spodziewałem.
  Wokół zaczęła się masakra. Mężczyźni walczyli dzielnie, jednak nie byli w stanie przeciwstawić się tak przeważającej przewadze liczebnej wroga.
  Pattor walczył jednocześnie z pięcioma "brutalnymi" i trzema "zaprzeczającymi". Udało mu się więc zabić jednego z żołnierzy wroga. Potężnym ciosem powalił drugiego, lecz jeden z negatywów trafił go w twarz. Bełt z kuszy przebił łuskę, ale niezawodny pancerz wytrzymał.
  - Stal hiperborejska jest najmocniejsza. - krzyknął Pattor, strząsając strużkę krwi z nieogolonego policzka.
  Nikt nie spodziewał się, że Gayla i Harlequin będą w stanie tak szybko zakopać się w piasku. Dzięki temu dziewczętom udało się wydostać z grubej sieci, którą ze względu na specjalne czarodziejskie hartowanie bardzo trudno przebić mieczem.
  Obie kobiety zrozumiały, że ich śmierć była największym darem dla oblegających.
  Dlatego desperacko udali się do galerii. Bariera była gęsta, ale na szczęście ludzie z tylnej straży nie stchórzyli i rzucili się na ratunek. Z tego powodu bitwa nabrała nowej siły, a szeregi wroga nieco się rozproszyły.
  Pattor nadal dokonywał cudów, pokonując kolejnego agresywnego i zaprzeczającego zasadom. Wokół niego urósł już porządny kopiec ciał.
  Sama Selena podbiegła do niego. Nawet ta duża kobieta wydawała się mała na tle tego olbrzyma. Zręcznie unikając zamachu ciężkim mieczem wielkości człowieka, spryskała mu twarz zielonym płynem. Ciecz przepłynęła przez przyłbicę, gigant wstrzymał oddech i upadł z trzaskiem, choć udało mu się chwycić kolejnego, gwałtownego.
  - Ten jest w klatce dla zabawy. A może, jeśli okaże się mądrzejszy, niż na to wygląda, przyjmiemy go do naszej straży. - krzyknęła radośnie Selena.
  Walczył także chudy, żylasty Knut, bardzo sprawnie zadawał ciosy mieczami i kopnięciami. Chłopiec był bardzo zręczny i szybki, co rekompensowało brak dużej masy mięśniowej.
  - Biorę przykład komara. Mały, ale może wywołać wzdrygnięcie niedźwiedzia szablozębnego. - Facet powiedział gładko.
  - Spróbuj odciąć wrogowi drogi ucieczki! Porozmawiasz później.
  W bitwie wzięli udział także bojownicy oddziału Knuta, wielu chłopców było nawet młodszych od ich dowódcy, były też harcerki. Przecież jeśli chłopcom to nie przeszkadza, jak podejrzewa się mężczyzn, to na przykład żebraczka, płacząca dziewczyna zostanie wpuszczona do każdej twierdzy. Naturalnie zamiast mieczy strzelali z małych kusz. I to też nie jest prezent.
  Części bojowników udało się jednak uciec z przedświtowego chaosu. Selena, nauczona gorzkim doświadczeniem, nie ścigała ich pod ziemią. I zginęło tylu żołnierzy, że szczególnie współczuję tym, którzy zaprzeczają. Ręka Knuta również była podrapana i kapała krew.
  Jednak chłopiec był nawet dumny:
  - Blizny zdobią mężczyznę.
  Selena poklepała go po ramieniu.
  - Jesteś odważnym facetem! Czego ode mnie chcesz?
  - Uczyć sztuki miłości? - powiedział śmiało Knut i po chwili się zarumienił.
  - Zgadza się, wszyscy chłopcy tego chcą. Jeśli weźmiesz Gaylę do niewoli, otworzę przed tobą świat namiętności.
  Chłopak skinął głową, potrząsając swoimi blond lokami. Jednak w jego wieku można już wyjść za mąż, a on, nie będąc biednym wojownikiem, nie jest już niewinną dziewicą. Ale on naprawdę jest zakochany w Selenie, takiej fajnej kobiecie, ideale wojownika, odwadze i pięknie.
  Obóz stopniowo się uspokajał i nastał świt.
  Rano nastąpił atak na konwój. Spalono trzy tuziny wozów, część zapasów splądrowano, ale ogólnie nie doszło do znaczących zniszczeń. Następną wiadomością było to, że w końcu przybyły gigantyczne dinozaury, Diplodokus terroryzujący okolicę, i przywieźli takie balisty, że można było strzelać do miasta bez obawy, że zostaną wyjęci z kusz z gazowymi, wybuchowymi prezentami.
  Ale przede wszystkim musisz odprawić rytuał kary śmierci. Budząc się, książę życzył sobie, aby Belka została rozstrzelana publicznie, na oczach całej armii.
  Selena chętnie się zgodziła:
  - Niech to będzie nauczką dla upartych obrońców. Muszą wiedzieć, co oznacza dla nich taka wytrwałość.
  Nagą, ranną dziewczynę zabrano na polanę, na której stacjonowała znaczna część wojska. Wojownicy gwizdali i wskazywali na nią. Najpierw, zgodnie ze zwyczajem, musiała być torturowana, a następnie stracona w barbarzyński sposób.
  Nagą więźniarkę ciągnięto za łańcuchami, pchano ją czubkiem włóczni. Trzej potężni kaci o ramionach grubych jak udo silnego mężczyzny chwycili dziewczynę i wciągnęli ją na stojak. W tym samym czasie do stóp piękności przyczepiono duży ładunek, a stawy zostały skręcone. Duża rana na ramieniu wzmagała ból i przeżywając go w strasznym skupieniu, dziewczyna westchnęła ciężko, tracąc przytomność. Piękna głowa opadła jej na pierś.
  Czarownik Dikk powiedział:
  "Spryskaj jej twarz sokiem z niebieskiego kwiatu lotosu, a nie będzie już mogła zemdleć". Niech "nacieszy się" pełnią bólu!
  Selena właśnie to zrobiła, zwilżając usta ofiary.
  Dziewczyna otworzyła oczy, widać było w nich strach.
  Kaci zaczęli wykręcać jej stawy ze zgrzytliwym dźwiękiem i słychać było chrzęst. Wiewiórka przygryzła wargę aż do krwi, starając się nie jęczeć. Jednak cierpienie stawało się coraz bardziej intensywne. Selena zaczęła posypywać rany czerwonym pieprzem, pieczenie było tak silne, że Belce wyszły oczy, a z gardła wydobył się krzyk.
  - Matka!
  Wstydzona, wciąż zdołała zacisnąć zęby i odgryźć czubek języka. Bardzo chciała stracić przytomność, zanurzyć się w raj nicości. Coś jednak uparcie trzymało dziewczynę w kontakcie z rzeczywistością.
  Selena torturowana z przyjemnością. Rozgrzała więc szczypce i zaczęła powoli, jeden po drugim, łamać palce, najpierw u stóp, a potem u rąk. Łzy płynęły po wrażliwej twarzy Belki. Knut nie mógł tego znieść i krzyknął:
  - No cóż, dlaczego to robisz! Ona jest godnym wojownikiem.
  - Egzekucja chłopcze! - Książę szczekał jak parszywy pies.
  - Wystarczy go wychłostać, niech najpierw obejrzy proces tortur i egzekucji.
  Selena dopuściła się wówczas straszliwego fanatyzmu, jaki mogła sugerować tylko jej wypaczona wyobraźnia. Na wejście wniesiono ogień, igły, płonący olej i inne narzędzia tortur. Wkrótce ciało dziewczyny zamieniło się w jeden ciągły wrzód. Ale to było tylko preludium do egzekucji.
  Na rozkaz księcia kazano ją przewieźć na kółkach. Pięć mastodontów musi porwać jej ręce, nogi i włosy. To była potworna okrucieństwo, szczególnie odrażające, ponieważ dotyczyło bardzo pięknej dziewczyny.
  Mastodonty, napędzane biczem, poruszały się powoli. Więc Belka naprawdę czuła się, jakby była rozdzierana. Najpierw wypadły włosy, wyrwano skórę głowy, popłynęła krew i odsłonięto żyły. Następnie rozerwali mi ręce i nogi w różnych kierunkach.
  Dziewczyna jednak żyła, choć życie z niej wyciekało.
  Knut mruknął:
  - Te potwory!
  Nawet niektórzy żołnierze poczuli się źle; kilku chłopców i jedna dziewczyna zemdlali.
  Selena powoli podeszła do ofiary, ostrym ciosem odcięła jej głowę i nabiła na drzewce włóczni!
  - Zwycięstwo! - krzyknęła.
  Niewolnicy rzucili się, aby zmyć krew. I zbierz szczątki ciała. Zgodnie ze zwyczajem należało je spalić, a popiół rozrzucić na wietrze.
  Selena podeszła do Whipa.
  - Tak jak obiecałem, dostaniesz klapsa. Nie bój się, pobiją cię tak, że wstaniesz i będziesz dalej służył w armii wielkiego Siamata.
  - Tak! Do mnie! - Chłopak chciał się mocno wyrazić, ale w ostatniej chwili się powstrzymał i spokojnie dodał. - Nieważne.
  - No to kładź się, osobiście cię wychłostanę. Znasz moją czułą dłoń.
  - Nie proszę o wyrozumiałość. - powiedział Knut, kładąc się.
  Selena zaczęła biczować chłopca. Jego muskularne plecy dobrze znosiły ciosy, a elastyczną, opaloną skórę trudno było przeciąć. Knut wytrzymywał to, zaciskając zęby i nawet nie westchnąwszy.
  Selena pracowała z umiarkowanym zapałem, bojąc się, że poważnie zrani chłopca potrzebnego wojsku. W końcu znudziło jej się to i nie przestając bić jedną ręką, drugą podgrzewała szczypce na ogniu. Bose, zakurzone stopy nastolatki sprawiały, że ją swędziały. Ile razy widziała te błyszczące szpilki. Dlaczego ich nie spalić, usłysz krzyk.
  A Selena włożyła rozpalone do czerwoności szczypce, umiejętnie wybierając najbardziej wrażliwe miejsce na bosej stopie chłopca.
  Zaskoczony Knut krzyknął i podskoczył, podskakując na jednej nodze:
  - Nie, nie zgodziliśmy się w ten sposób!
  - Jest w porządku! Kolejna próba odwagi! - odpowiedziała Selena, uśmiechając się kpiąco. - Właściwie nie mogłeś tego znieść - krzyknąłeś. Co by było, gdybyś siedział w zasadzce i ugryzł cię wąż? Co by się stało? Wydał nas wszystkich!
  Chłopiec zacisnął pięści, obnażył zęby i tupał ze złości:
  - Najbardziej podstępnym wężem jesteś ty! Tak kpi się z dziewczyny pięknej jak anioł.
  - Takie jest życie! Możesz pomyśleć, że nigdy nie torturowałeś swojego języka. - Wojownik uśmiechnął się ironicznie.
  - Staraliśmy się nie dotykać kobiet i dzieci. Zwykle przesłuchiwali silnych mężczyzn, którzy potrafili się obronić. I uwierz mi, w wielu przypadkach tortury nie są konieczne, aby rozdzielić osobę. - powiedział ze złością chłopak.
  - Ale nie widzę zasadniczej różnicy pomiędzy torturowaniem mężczyzny, kobiety czy dziecka. Musisz być w stanie skrzywdzić każdego. Czy kiedy twoi przyjaciele zostali schwytani, traktowano ich ceremonialnie i uwzględniono ich wiek? Selena klasnęła delikatnie w dłonie.
  - Nie, pod żadnym pozorem! Torturowali nie mniej niż dorośli! - Chłopak zaczął się uspokajać.
  - Więc też nie rób rabatów. - warknął wojownik.
  Knut machnął ręką, drapiąc poparzony środek stopy.
  - Moralność zostawmy księżom! Ale mówiąc z praktycznego punktu widzenia, teraz nikt nam się nie podda. Bo będą się bać niewoli silniejszej niż śmierć.
  - Ja myślę odwrotnie! Strach jest złym sojusznikiem.
  Selena, przybierając przyjazny wyraz twarzy, powiedziała czule:
  - Umiesz biegać?!
  - Trochę utykam, ale ogólnie daję radę. - Chłopak uśmiechnął się stanowczo.
  - Pozwól mi natrzeć Twoją stopę balsamem, żeby szybciej się zagoiła i założę buty.
  - Nie wiem! Chodzenie boso jest o wiele bardziej zręczne, lepiej jest wspiąć się na ścianę lub drzewo, jest mniej hałasu, odczuwa się najmniejsze drgania gleby czy zmianę temperatury.
  Na przykład w ciemności i w bezksiężycową noc można zrozumieć, że niedawno rozpalono ogień. Ja i moi podwładni nigdy nie nosimy butów, chociaż czasami boleśnie kłują nas ciernie i ostre kamienie. - Knut już się uspokoił, był gotowy wszystko wybaczyć swojemu idolowi.
  - No dobrze, po prostu połóż się na jakieś dwadzieścia minut, żeby balsam się wchłonął.
  Chłopak położył się na plecach, Selena zaczęła delikatnie masować. Wyobraziła sobie, że to jej syn. Jest mało prawdopodobne, aby pozwoliła, aby jego nogi stały się tak szorstkie i pojawiły się cienkie żebra. Kiedy była bardzo młoda, urodziła syna, byłby dokładnie w tym samym wieku co Knut. Ale chłopiec zmarł i od tego czasu Selena nie mogła już rodzić. Może dlatego jest taka wściekła, to nic ludzkiego.
  Podbiegł do niej spacerowicz:
  - Książę zwołuje naradę.
  Selena szybko odpowiedziała:
  - OK, przyjdę! Tymczasem kładź się! Zawsze możesz usłyszeć sygnał do szturmu.
  Wyszła, a Knut pomyślał: przecież ludzie są dziwni. Oto Selena, nie można stwierdzić, czy jest dobra, czy zła. Dręczy dziewczyny, bije go, a jednocześnie dba. Nie żałowała drogiego balsamu, zapewne zaczarowanego przez czarowników. Jednocześnie dziewczyna w gniewie jest straszna, po prostu wulkan!
  Książę zaplanował szturm na dzisiaj i zanotował poszczególne szczegóły. Inni generałowie mogli jedynie udzielać wyjaśniających rad. Namiot był luksusowo umeblowany, z gobelinami i pościelą.
  "Przystąpimy do ataku szerokim frontem, aby zmusić wroga do rozproszenia swoich wojsk". Mamy przewagę liczebną i aby ją wykorzystać, musimy uderzyć zamaszystym i dzikim atakiem. - Alfa mówił pewnie.
  Li Zin natychmiast się zgodził:
  - Oddziały powinny być budowane w małych kohortach, aby utrudnić trafienie z katapult. Osobiście rozkażę "brutalnym", przebijemy się na prawo od centralnej bramy, przejmiemy inicjatywę i wpuścimy "negatywnych" z lewej strony.
  Selena odpowiedziała słabo:
  - W tym przypadku będziemy musieli znaleźć się pod ostrzałem wroga ze wszystkich dział. Moja sugestia: uderz wzdłuż brzegu rzeki. To tam poprowadzę mój pułk odważnych dziewcząt.
  - Czy przebijesz się w wąskim obszarze? - zapytał Książę, mrużąc oczy.
  - Nie bardzo! Część żołnierzy wpłynie na tratwy. Kazałem je związać linami, tworząc coś w rodzaju sieci. Dzięki temu moi ludzie będą mogli przedrzeć się do brzegu, okrakiem na słabszym murze. Nie ma potrzeby pokonywania prądu za pomocą magii. "Skończywszy mówić, Selena wzięła żelki ze złotej tacy i wrzuciła je do ust. Książę był zachwycony:
  - Cóż, to brzmi rozsądnie!
  Do rozmowy włączył się czarnoksiężnik Dikk.
  "Pracowałem całą noc, warząc specjalny eliksir".
  - Ja wiem! - przerwała Selena, moje dziewczyny zaczęły zbierać rośliny na tę mieszankę dwa tygodnie temu. Zwykły nonsens.
  Czarownik sprzeciwił się:
  - Niezupełnie zwyczajny. Wprowadzi naszych żołnierzy w stan transu, a oni nie będą czuć zmęczenia, bólu ani strachu! Wtedy atak naszych sokołów będzie nie do odparcia. Dodałem do tej mieszanki czarny lotos z własnych zapasów awaryjnych!
  Książę poklepał Dicka po ramieniu:
  - Brawo czarowniku! Magia może być całkiem przydatna.
  - Dodatkowo nasmarowałem strzały specjalnym roztworem, zabija bezlitośnie tych, którzy doznają najmniejszego zadrapania, a w dodatku przenika niemal każdy pancerz. Nie wystarczy dla wszystkich żołnierzy, ale strażnicy mogliby zdobyć dodatkową broń.
  - To też jest rozsądne! Co powiesz na użycie magii bojowej do przełamania drzwi? - zapytał Książę.
  - Obawiam się, że nie mam dość sił. - jęknął czarodziej.
  - Ale mamy dość! Zatem posłuchajcie mojego rozkazu, wypijcie wszyscy magiczny eliksir przygotowany przez czarodzieja i za dwie godziny ruszajcie do ataku.
  Selena odpowiedziała:
  - Nie będę pić narkotyków! Głowa musi być czysta. Inaczej będziemy jak żywy trup.
  - Twoje indywidualne prawo. - powiedział Alfa. - Ale twoje dziewczyny będą pić.
  - Tylko połowę dawki, żeby nie przestawały wykonywać poleceń.
  Dick wypuścił iskrę ze swoich długich palców i pomógł zapalić fajkę księcia. Pokiwał głową z wdzięcznością:
  - Stary jest silny!
  Czarodziej zauważył:
  - Będą doskonale wykonywać polecenia swoich dowódców. Wszystkie odruchy warunkowe zostają zachowane. A nawet staną się silniejsi, gdy będą w transie, nikt nie pomyśli o buncie.
  - Tym lepiej, że wystarczy dla całej armii.
  - Przygotowywałem to przez cały miesiąc. Nawet niewolnicy to dostaną.
  - Niewolnicy! Przecież oni, sukinsyny, również wezmą udział w napadzie. Podziel wojska na oddziały, zacznij strzelać z ciężkich katapult i bądź gotowy umrzeć za cesarza!
  . ROZDZIAŁ 7
  Były tylko dwie potężne balisty niesione na diplodoku. Dodatkowo, ze względu na to, że wiadro było ogromne i było dużo lin, szybkostrzelność spadła. To prawda, że miała rzucić ciężką beczkę zapalonego prochu na dużą odległość. Lub pojemnik z żywicą. Ogólnie rzecz biorąc, broń przypominała potężnego giganta z jedną potężną maczugą. Liczni niewolnicy pociągnęli za beczkę. Budowano ogromną armię, wojownicy wypili eliksir czarów, czując niesamowity przypływ sił. Katapulta miała przebić się przez jedną ze ścian. To prawda, że duży kaliber znacznie zmniejszył dokładność.
  Pierwsza beczka poleciał z rykiem, zostawiając ognisty ogon, w stronę cytadeli Erf. Cel został postawiony zbyt ostrożnie, aby nie zerwać lin. W rezultacie, przed osiągnięciem dwustu metrów, lufa eksplodowała przed ścianą. W wyniku szoku jednemu z funkcjonariuszy spadł hełm i zatkały mu się uszy.
  - Wow! - powiedziała zaskoczona Gayla. - Taka moc.
  Harlequin dodał:
  "Naprawdę nie wiem, czy zdołamy się jej przeciwstawić". Ściany natomiast są granitowe, odporne na wstrząsy, ale...
  - Nie siej paniki, może nie mają wielu tak wybuchowych prezentów. Co to za bestia? Jak powstaje ten proch?
  - Mam nadzieję, że technologia nie jest zbyt skomplikowana. A może wręcz przeciwnie, jest to proces pracochłonny i zajmie dużo czasu.
  Wystrzeliła kolejna gigantyczna balista. Tym razem do lufy przyczepiony był akordeon, który leciał z strasznym wyciem. Wydawało się, że diabeł zostawiał za sobą ognisty ogon. Straszliwy prezent spadł z muru i uderzył w kamienne domy. Byli w nich ludzie, a nawet bawiące się dzieci. W wyniku eksplozji pomieszczenia mieszkalne dosłownie wyleciały w powietrze. Posypały się kamienie, okaleczając i zabijając ludzi.
  Jednej dziewczynie oderwano nogi i rzucono o ścianę. Drugi chłopiec pozostał bez głowy. Oprócz regularnych oddziałów w mieście zebrała się milicja. Gayla nakazała rozdanie broni każdemu, kto ukończył dwanaście lat i był w stanie stanąć na nogach.
  Wśród milicji rozległ się szmer.
  - Bóg zniszczenia, Seth, jest z nimi. Nie możemy się oprzeć.
  Zniszczenie kilku budynków na raz, w twierdzy prawie nie było drewnianych konstrukcji, a utrata życia wstrząsnęła duchem obrońców. Nawet ośmioramienna gwiazda w świątyni pochyliła się i dębowe drzwi wyleciały.
  Wybiegł stamtąd blady ksiądz. Podnosząc ręce do góry, zawołał mocnym głosem, księży wybierano przeważnie gardłem.
  - Moje dzieci! Nie bój się! Straszliwe eksplozje mogą zabić tylko ciało, ale nie mogą zaszkodzić duszy. Wszyscy polegli zajmą swoje miejsce w zastępie bogów.
  Ludzie byli przyzwyczajeni wierzyć księdzu, ale drżenie rąk zdradzało silne podniecenie księdza, a panika się pogłębiała.
  Następnie Harlequin zasugerował:
  - Zburzmy czymś ładunek balisty. W końcu to tylko beczka prochu.
  Gayla zauważyła:
  - Trafienie latającego celu z innej katapulty jest prawie niemożliwe.
  - A jeśli to strzała?
  - Strzała w lufie, o co chodzi?
  Harlequin sprzeciwił się energicznie:
  - Zauważyłeś, że bezpiecznik się przepala. Proch wybucha w wyniku silnego wstrząsu lub ognia.
  Gayla ożywiła się:
  - Ale to prawda! Nie ma co do tego wątpliwości.
  - A jeśli czubek strzały zostanie podgrzany, a sama strzała zapali się, taki prezent może eksplodować w powietrzu.
  - Świetny pomysł, Harlequin. Weź ze sobą czterech najlepszych kuszników i poproś ich o przygotowanie strzał.
  - Sam sobie z tym poradzę. Wiesz, jaki jestem utalentowany w łucznictwie i strzelaniu z kuszy.
  Gayla narysowała strzałkę:
  - Nawet tak wierna ręka jak Twoja może drżeć. Jeżeli taki prezent uderzy w ścianę, to się zawali i wtedy nie będziemy w stanie odeprzeć ataku.
  - No cóż, dajmy szansę innym. Nie wszystko dla mnie samego.
  Arlekin posmarował bełt kuszy holem. Wkręciła ją ostrożnie.
  Cztery sprawne dziewczyny, najlepsze łuczniczki, powtarzały jej ruchy.
  Minęło więcej czasu, zanim wystrzelono trzeci ładunek, więc strzały trzeba było ponownie zanurzyć w holu. Lufa przecięła gęste powietrze z wyciem diabelskich organów. Przeleciało nad nią pięć strzał. Oczywiście dostanie się do beczki lecącej po łuku nie jest łatwe, ale tym razem łucznicy pokazali swoje umiejętności. Zagrzmiało w powietrzu i wzniosła się kula ognia, oświetlając okolicę. Pomimo znacznej odległości myśliwce poczuli falę eksplozji; obok przeleciało kilka kawałków gruzu, nie powodując jednak większych uszkodzeń.
  Gayla podsumowała to:
  - Dwa - jeden na naszą korzyść.
  - Czy to dlatego, że pierwsza piłka przeleciała obok siatki? - zapytał Arlekin.
  - Wygląda bardziej jak sztanga.
  - O nie! Poprzeczka, w tym przypadku ściana, jest równoznaczna z wygraną meczu.
  Minutę później wyleciała czwarta beczka. Buczenie podczas lotu ostrzegało z wyprzedzeniem o śmiercionośnym podarunku. Harlequin ostrożnie i płynnie nacisnął hak kuszy. Próbuje, jak uczono ją przez czołowych specjalistów imperium, wyczuć bełt od czubka do ogona.
  Leci tutaj, podążasz za nią wzrokiem, a serce jest na krawędzi. Harlequin przypomniał sobie zagadkę z dzieciństwa: ile aniołów zmieści się na czubku igły.
  Teraz ich śmierć lub zbawienie jest na końcu strzałki. Druga powoli się przeciąga, zaczyna się odliczanie. Wygląda na to, że został trafiony, ale dlaczego nie eksploduje?
  Harlequin mruga i nagle następuje potężna eksplozja. "Wodny" przypływ znów pędzi w jej stronę. Czujesz ucisk, naciskasz na uszy.
  Dziewczyny krzyczą radośnie:
  - Mam to!
  - Nie, mam to!
  - Tak, oboje, dupki! - Trzeci sprzeciwił się.
  Harlequin ich uspokaja:
  - Nie ma znaczenia, kto został trafiony, ważne, że wszyscy żyjemy.
  Gayla dodała:
  - Wspaniały! Ale nie musisz brać wszystkiego tak emocjonalnie. Niech twoja głowa będzie zimna, a serce gorące.
  - Tym lepiej! Spalimy wroga naszą pasją! - krzyknęły chórem dziewczyny.
  Piąty i szósty "prezent" również został głośno zestrzelony. Wydaje się, że taktyka strzelania z beczek z prochem nie miała uzasadnienia:
  Na miejsce obserwacyjne książę wybrał porządne wzgórze. Można było z niego doskonale widzieć teren i ogromną armię. Nawet nadzy niewolnicy musieli przystąpić do ataku. Sama myśl wywołała przyjemne pieczenie w pachwinie. Tyle trupów w jednym miejscu. On, szlachcic, nigdy nie brał udziału w bitwach na tak dużą skalę. Biorąc pod uwagę posiłki i uzbrojonych niewolników, którzy przybyli w nocy, pomimo strat, miał ponad sto siedemdziesiąt pięć tysięcy bojowników, trochę kobiet, kilka tysięcy nastolatków. Cóż, jest to przyzwoita moc, wystarczająca, aby zmieść wroga. Poza tym ma coś przeciwko ogniowi z katapult i strzał. W szczególności ogromne metalowe kraty, specjalnie kute na tę okazję, a także tarcze zbiorowe. Z wyprzedzeniem przygotowali się do oblężenia; są też różnego rodzaju drabiny. Od takich urządzeń, po których może przejechać powóz, po zwykłe liny i haki z linami. Faszyny przygotowano wcześniej do wypełnienia rowów. Czyli wszystko dla zwycięstwa. Najważniejsze jest duch jego ogromnej armii. Dzięki eliksirowi czarnoksiężnika jest niewzruszony. Odparcie ataku z taką przewagą jest mało prawdopodobne. Jednak ostrzał nie przyniósł jeszcze żadnego efektu. Siódma i ósma beczka eksplodują w locie. A szkoda, taka moc jest nadal bezużyteczna. W rzeczywistości fakt, że pojemnik z proszkiem może zostać przejęty przez zapaloną strzałkę, nie przyszedł mu do głowy osobiście. I inni dowódcy też. Teraz szkoda, ich główny atut nie jest już atutem, ale drobnostką! Wygląda na to, że katapulta prochowa God of War nie zadziałała.
  Gayla również okazała zaniepokojenie. Źle! Przeciwnik jest zbyt liczny, wróg jest silny.
  "Nawet przy słabo wyszkolonej milicji, jeśli policzymy wszystkich, wróg ma dziesięć razy więcej sił od nas". - zauważył z podekscytowaniem wojownik.
  Harlequin sprzeciwił się energicznie:
  "Nawet jeśli naszym przeznaczeniem jest śmierć, ważne jest, aby zabić jak najwięcej Siamat, aby zapobiec przedostaniu się ich do wnętrza kraju". Zabić na całe życie. Czy to nie prawda?
  Gayla skinęła głową:
  - Prawidłowy! Ale gdzie jest pomoc? Gdzie jest pięć tysięcy wojowników, którzy powinni byli do nas wczoraj dołączyć? Nawet gdyby przedostali się, przynajmniej przez galerię, można było ich poprowadzić podziemnym przejściem.
  - Tak! I to prawda! Trzeba było wysłać do nich posłańca.
  Gayla stwierdziła stanowczo:
  - Niech będzie moim synem! To jest rozkaz. Zawołaj go do mnie.
  Nastoletni chłopiec, nie starszy niż piętnaście lat, ale już dość wysoki, ukłonił się matce.
  - Jestem gotowy wykonać każde Twoje zlecenie.
  - Nie mamy dość sił! A pułkownik Groza się waha! Omiń wrogą armię podziemną galerią i galopuj w stronę miasta Paraceta. Od tego będą zależeć losy naszej armii.
  - Postaram się zrobić wszystko, co w mojej mocy! - powiedział z zapałem młody człowiek.
  - Dwie tropicielki będą cię eskortować. Nie wystarczyło wpaść w podziemną pułapkę.
  Chłopak skrzywił się:
  - Wolałabym mieć przy sobie mężczyzn.
  - Nie, najlepszymi tropicielami są kobiety, mają dobrze rozwiniętą wrażliwość. I w ogóle, niegrzeczny chłopcze, słuchaj swojej matki.
  - Zrobię, co każesz.
  Młodzieniec skłonił się i stukając obcasami, odszedł.
  Gayla cicho szepnęła do Arlekina:
  - Cóż, przynajmniej mój syn będzie bezpieczny. A nie masz nikogo, kogo chciałbyś odesłać.
  Dziewczyna szybko odpowiedziała, kręcąc głową:
  - Moje dzieci są daleko stąd i są za małe, żeby walczyć.
  - Szczęściara!
  Harlequin nie zgodził się z tym, mówiąc tragicznym tonem.
  - Nie powiedziałbym tego! Siamaty dość często zabijają małe dzieci, zwłaszcza gdy napotykają silny opór. Nie mają poczucia litości.
  - Nie oszczędzaj się, wtedy nie będziesz musiał prosić innych o litość! - Gayle powiedziała wyraźny aforyzm.
  Wielkie katapulty wystrzeliły po siedem luf każda i ucichły. Na nic to się nie zdało, w dodatku u jednego z nich zerwała się lina. Co zajęło dużo czasu.
  Doprowadzili niewolników do skrajności i zaczęli ich biczować z szaleńczą wściekłością. Szczególnie ciężko było chłopcom, którzy zostali brutalnie pobici łańcuchem z brązu do tego stopnia, że trzech z chłopców nie wytrzymywało brutalnego bicia i zginęło.
  Po czym przestali strzelać i zaczęli smarować liny roztworem zawierającym dodatki figowe. Dlatego liny zbrązowiały i nabrały słodkiego zapachu.
  Selena podjechała na swoim jednorożcu do grubego księcia:
  - Wasza Ekscelencjo, wojska są zbudowane i gotowe. Czas rozpocząć atak, zanim eliksir przestanie działać.
  Dick mruknął:
  "Będzie obowiązywać aż do zachodu słońca, a kiedy słońce zachodzi, mamy wystarczająco dużo czasu".
  Czarnoksiężnik wypuścił kruka, ten wzleciał w górę i spadł z niego straszny, nieproporcjonalnie ogromny cień.
  - Gdy zacznie chrząkać, daj sygnał do ataku. A to nastąpi już wkrótce.
  - Więc idź do swoich kobiet, Seleny.
  Kobieta mruknęła coś z niezadowoleniem, ale usłuchała. Jednak oczekiwanie okazało się naprawdę krótkotrwałe. Wojownik na próżno usiadł i bawił się sztyletem. Kruk zakrakał ogłuszająco, tak bardzo, że zatrzęsła się ziemia.
  Następnie zabrzmiały ogromne trąby i armia przystąpiła do ofensywy.
  Kawaleria zaatakowała pierwsza. Jeźdźcy z dużą prędkością rzucili się w stronę murów, wpadając pod ciosami katapult i ciężkich kuszy. Groźni, wielcy mężczyźni w zbrojach, oglądani przez teleskop, wyglądają jak wrony. Twarze są zniekształcone, słychać ryk i brzęk metalu. Można zobaczyć, jak strzały z wybuchowych kusz trafiały w dziesiątki, setki jeźdźców. Gdy trafią zapalone katapulty, wyrzucane są głowy ognistych ładunków balist. Wściekły płomień wybucha, przerażając konie. Nie może to jednak powstrzymać osób pod wpływem narkotyków. Jednocześnie, przedostając się bliżej, nie zapomnieli bombardować przeciwników zapalonymi strzałami nasączonymi siarką i solą rtęciową. Śmierdziało bardzo mocno, od dymu bolały mnie oczy.
  Katapulty z kolei wyrzucały kamienie, fragmenty zatrutych sierpów i groty strzał. Wszystko to spowodowało obrażenia wroga. Część zawodników tak przyspieszyła, że wpadła do rowu.
  Atak wsparła piechota, nie zwracając uwagi na to, jak garnki z oliwą i żywicą płonęły przez całe połacie trawy, piasku i pól. Tutaj jeden z najwyższych wojowników Siamat został powalony żeliwną kulą armatnią, jego tarcza została złamana, a on sam bezradnie drgał nogami.
  Tutaj kilkunastu wojowników na raz zostaje pochłoniętych płomieniami, ale nadal maszerują w szyku, nie zwracając uwagi na ból. To prawda, że po pewnym czasie jeden po drugim padają, wiją się i krzyczą. Garnek spada na ich głowy, powodując śmierć. Znów trupy i mnóstwo kalek.
  Gayla stoi na ścianach i wydaje polecenia:
  - Strzelaj z pełną intensywnością. Załóż bandaże z gazy na twarz, aby nie zakrztusić się zapachem.
  Selena atakuje od strony wybrzeża. Na brzegu rzeki prawie nie ma katapult. Tego właśnie używa wojownik. Dziewczęta i chłopcy płyną łódkami, a jeźdźcy ostrzeliwują pozycje. Sytuacja staje się coraz bardziej napięta, strzały padają jak deszcz, a deszcz śmierdzi. Selena jako pierwsza dopływa do brzegu i za pomocą specjalnej kuszy wypuszcza linę z hakiem. Trzyma się martwy między zębami. Wojowniczka wspięła się, a za nią wspięły się inne silne dziewczyny, próbując dotrzymać kroku. W innych miejscach piechota wrzucała już faszyny do rowu, zapełniając dość szeroką lukę.
  Żołnierzy jest bardzo dużo, a faszyn jest wystarczająco dużo, żeby zablokować wejście. Płonąca żywica leje się z góry, uderza w żołnierzy, brutalnie ich spala, część z nich wpada do rowu, na dnie jest zgniła papka, w której toną z sykiem i bulgotem.
  Do ściany ustawiane są liczne drabiny i rzucane są haki. Żołnierze Siamat dzielnie wspinają się na szczyt. Spychają drabiny procami, a haki próbują przeciąć specjalnymi kosami przyczepionymi do ściany. Tak jest wygodnie, przecinasz linę i pozostajesz pod osłoną. Wspinający się na nią wojownicy spadają na dno. Hałas, krzyki, jęki rannych, ale żołnierze znów gorączkowo wspinają się na górę, nie zwracając na nic uwagi.
  Wojowników było wielu, niczym mrówki, przyczepili się do wszystkiego, co mogli, do każdej szczeliny ściany. Strażnicy to brutalne, starożytne siły specjalne, próbują nawet wspinać się na specjalne skrobaki. Nie odnoszą w tym zbyt wielkich sukcesów. Wielu się załamuje, koledzy zrzucają fascynacje z góry, zrzucając własnych żołnierzy.
  Ale ciśnienie nie słabnie. Selena jako pierwsza wspięła się na ścianę. Odważna dziewczyna jednym ciosem zabiła dwóch wojowników. Po prostu rozcięła im szyje. Za nią wspiął się Zukhhi, ogromny "zaprzeczający" niczym niedźwiedź. Z całej siły uderza w hełm wojownika, który rzucił się na nią z maczugą. Uderzenie pałką było bardzo mocne, czubek hełmu przebił się, wbijając się w czubek głowy, a oczy wyszły z orbit od wstrząśnienia mózgu. To cios, czysty nokaut. Żołnierz upadł. Selene, wymachując dwoma ostrymi mieczami, prowadziła młyn, wycinając hiperboreańskich wojowników. Strzała trafiła ją, ale skóra smoka nie została nawet zadrapana. Coraz więcej dziewcząt wspinało się na ścianę. Krzyczeli dziko i używali pazurów i sztyletów.
  Więc jedna z dużych dziewczyn powaliła faceta i mocnymi zębami chwyciła go za gardło. Nie był też słaby, wbił sztylet w divę, przebijając się przez cienką skorupę. Odmowa w odpowiedzi oderwała kawałek mięsa z jej szyi, połykając krew z przyjemności. W agonii młody człowiek uderzył jeszcze dwa razy i krztusząc się krwią, zamilkł, a jego twarz posiniała. Po kilku sekundach dzika demoniczna dziewica również ucichła. Ściany były gęsto wypełnione fioletową lepką cieczą. Sama Selena potknęła się i posmarowała sobie twarz.
  Bardzo jej się to spodobało, zlizała ciepłą krew, czując na języku słony, lekko cierpki smak.
  - Krew wroga, najsmaczniejszy ze wszystkich napojów.
  Selena wykonała salto i przewracając się, odcięła mieczem nogi wojownikom. Zostali trafieni, jeden z nich, jeszcze bardzo młody chłopak, krzyknął:
  - Jestem teraz kaleką.
  - Jest źle, ale nie na długo! - powiedziała Selena, wykańczając go.
  Stopniowo przewaga przechodziła na stronę bojowników Siamat. Dziewczyny rozbudowały przyczółek na zdobytym murze. Knut walczył wśród nich. Półnagi chłopiec, lśniący od potu, walczył z dużym i doświadczonym wojownikiem Hyperborei. Udając, że się wycofuje, mała chłopczyca go potknęła. Bestia straciła równowagę i spadła z wysokości do kotła z wrzącą żywicą. Rozpryski poparzyły dwie kobiety mieszające siarkę z żywicą. Krzyczeli, ale zmuszeni wstydem umilkli. A wojownik niemal natychmiast się zagotował, doświadczając nieznośnego cierpienia w chwili śmierci.
  Selena stwierdziła:
  - Kto innym przygotowuje piekło, sam w nim kończy.
  Bicz uderzył kolejnego wroga zręcznym uderzeniem miecza. Mały, chudy, ale żylasty chłopiec był jak chochlik, taki zwinny, po prostu nieuchwytny. Kolejny ruch i ostry cios golenią pod kolanem i korzystając z szoku bojowego wroga, wbił miecz prosto w splot słoneczny.
  - Ten jest sprytny. Ale spójrz, jak walczę!
  Dziewczyna uderzyła przeciwnika w pachwinę z taką siłą, że ten przewrócił się w powietrzu i odleciał od ściany.
  Gdzie indziej, mimo ogromnych strat, zwyciężyli wojownicy Siamata. Gale i Harlequin pojawili się jednak w najbardziej nieoczekiwanych miejscach. Uderzyli z całej siły. Tutaj Gayla odstrzeliła głowę potężnemu oficerowi, a Harlequin zepchnął trzech wojowników na raz w otchłań. Próbowali kontrolować przebieg bitwy. Tam, gdzie pojawiły się te odważne dziewczyny, przechylona łuska ponownie przesunęła się w stronę Hyperborei. Z tego powodu bitwa stawała się coraz bardziej krwawa, a rów zapełniał się nawet trupami. Linie obrony opadły, żołnierze Siamata czasami zdobywali przyczółki, ale stamtąd byli odrzucani. Obaj wojownicy odnieśli kilka drobnych ran, ale nie zwrócili na nie uwagi. Wręcz przeciwnie, wydawało się, że rany wywołały w nich wściekłość.
  Podbiegł do nich chłopiec, posłaniec, z małą kuszą w rękach:
  - Od wybrzeża wróg wdarł się do twierdzy. Dowodzi nimi kobieta o niespotykanej urodzie.
  - To moja stara przyjaciółka, Selena. Może ucieknę i ją zabiję. - ryknął gniewnie Arlekin.
  - NIE! - Gayla sprzeciwiła się z godnością. - Już raz tego próbowałeś, teraz moja kolej. A co najważniejsze, śledź postęp bitwy. Zakryjesz ściany. To jest moje zamówienie.
  - Słucham! Ale pamiętaj, ona nie jest gorsza ode mnie.
  - Ale skoro żyjesz, nie jest lepiej! Nie wpuszczaj wrogów.
  Gayla, zabierając wybrany oddział, rzuciła się wzdłuż murów w stronę przełomu wroga. Sytuacja gwałtownie się pogorszyła także dlatego, że część żołnierzy Siamata, korzystając ze wsparcia zaprzeczających, przedarła się już przez mur i zaczęła schodzić w głąb miasta. W pobliżu perłowych bram toczyła się zacięta walka. Liczba zwłok stale rosła, Selena nawet odpychała je stopami. Zatem ona, jak zawsze, jako pierwsza przedarła się do mechanizmu otwierającego bramę. Tutaj doszło do prawdziwej masakry. Zwłoki leżały w stosach, wojowniczka szła na jej rękach, uderzając stopami w głowy wrogów.
  - Nadal tego nie zrozumiecie, dranie. - Powiedziała.
  Brama zaczęła szybko się podnosić. Następnie Gayla wyskoczyła na spotkanie Seleny.
  Gwizdnęła:
  - Witaj, wojowniku! No dalej, przesuń koło do tyłu.
  Selena zaśmiała się:
  - I widzisz, nie bałeś się mnie. Widać, że chcesz walczyć!
  Oddział Geili wdał się w bitwę z oddziałem Seleny. Rozpoczęła się uparta bitwa, w której obaj wojownicy walczyli jeden na jednego.
  Gayla była cięższa od Seleny, wykorzystując to, próbowała pchnąć ją na ścianę. Z kolei dowódczyni "negatorów" była nieco szybsza od swojego przeciwnika. Zatem walka była w przybliżeniu równa. Każda kobieta walczyła dwoma mieczami jednocześnie, krzyżowała się, a nawet łuszczyła. Selena była w stanie rozciąć policzek przeciwnika, ale natychmiast została uderzona.
  - I jesteś sprytna, diva! - Powiedział wojownik.
  "Miałam dobrych nauczycieli!" Odpowiedziała, z pogardą wypluwając krew Gale"a.
  - Nie jestem gorszy!
  Walka przeciągała się, ale w sumie Imperium Hyperborei przegrało. Coraz więcej oddziałów wroga penetrowało twierdzę. W samym mieście masakra trwała pełną parą. Walczyły nawet małe dzieci, w odpowiedzi nie było dla nich litości; odcięte nogi i ramiona zostały zdeptane przez tłum. Strumienie krwi zalały ulice, wiele okaleczonych ciał wypełniło korytarze. Jeden chłopiec został podniesiony na włóczniach, inna dziewczyna została przecięta na pół. Wydawało się, że ludzie zamienili się w diabły, aż dosięgła ogólna gorycz. W szczególności dziewczyna bez wahania wbiła zęby w pachwinę mężczyzny, powodując, że z szoku zrzucił kopyta.
  Inny wojownik sam chwycił zębami pierś dziewczyny, jęknął i jęknął głośno:
  - Oszpecę cię, dziwko!
  Uderzyła go palcami w oczy, zmuszając do uwolnienia się z uścisku.
  - Nie licz na to, bandyto.
  A kiedy rzucił się, dziewczyna uderzyła go sztyletem w owłosioną pierś. Gwałciciel upadł.
  Z drugiej strony brutalny pułk pod dowództwem Li Zina również zdołał przebić się przez mur, dławiąc się krwią. Ogromny czarny mężczyzna w przeciwieństwie do Seleny nie rzucił się do przodu, lecz wybrał moment, aby rzucić się do przodu, naśladując przebiegłość kobry.
  - Nie możesz uniknąć zemsty! - krzyknął Li Zin.
  Czarny człowiek był utalentowanym wojownikiem, odpornym i silnym. Harlequin próbował to zrzucić. Li Zin okazał się większy i nie gorszy w sztukach walki. Jednak uczciwa walka nie zakończyła się sukcesem: "brutalni" rzucili się na pomoc swojemu dowódcy.
  Co jakiś czas rzucali się z boków, próbując zajść za plecy dziewczyny, przez co Arlekin musiał się wycofywać, od czasu do czasu otrzymując bolesne rany. Teraz końcówka rozerwała żołądek, przebijając zarówno skorupę, jak i płytki prasy reliefowej. Długo cierpiące ramię, które wielokrotnie otrzymało okrutny cios, bolało bezbożnie. Najpierw prawy, potem lewy. Dziewczyna zaczęła się już chwiać; Arlekin zrozumiał, że nie jest w stanie odeprzeć tak dużej liczby żołnierzy na raz i musi wycofać się pod osłoną towarzyszy. Jedna z jej najbliższych towarzyszek, wysoka dziewczyna, została przebita, jednak jej siła w stanie namiętności wzrosła i machając mieczami, uderzyła czterech wojowników na raz. Nawet gdy topór przeciął ją na pół, nie przestawała walczyć. Wykonała kilka zamachów, uderzyła w kolejny i zamilkła, tylko jej dłoń była zaciśnięta i rozluźniona.
  Wkrótce pojawił się trzeci przyczółek; było jasne, że nie ma wystarczających sił, aby stawić opór i wytrzymać linię obrony. Co więcej, większość obrońców dopiero niedawno chwyciła za broń.
  Harlequin powiedział:
  - Walczysz nie umiejętnościami, ale liczbami!
  Li Zing odpowiedział sarkastycznie:
  - Każdemu jego! - Ogólnie rzecz biorąc, Siamat ma większą populację niż Hyperborea. Zatem a priori nie masz szans.
  - Liczby nie mogą pokonać jakości! - Dziewczyna sprzeciwiła się.
  - Jaką inną masz cechę! Pył! - Li Zin zabił najbliższego wojownika. Przeciął go od obojczyka po żebro.
  -Możesz to zrobić?!
  - Przetestuję to na tobie. - warknął Arlekin.
  W pobliżu upadł dwunastoletni chłopiec z rozdartym brzuchem; miecz był za ciężki dla dziecięcych rąk, więc machnął lekkim rapierem. Zwłoki jego dziecka zostały natychmiast podeptane.
  Harlequin, chcąc przeżyć i ratować ludzi, zmuszony był znacznie szybciej się wycofać. Mężczyźni i kobiety padali na pobliskie kamienie. Stało się dla niej oczywiste: twierdzy nie da się utrzymać. Co oznacza, że koniec jest już blisko.
  Gayla również to rozumiała i szukała sposobu na zakończenie Seleny. Ale co możesz zrobić, gdy wróg także jest przebiegły i w niczym nie jest od ciebie gorszy? Obie młode piękne kobiety kręciły się, nagle Selena rzuciła się na Gaylę. W pewnym momencie zbliżyli się do siebie, niemal chowając twarze w sobie. Potem warkocz Seleny wyleciał, a cienka igła wbiła się w czoło Gayli. Próbowała odskoczyć, ale nie miała czasu i po prostu zamarła, nie mogąc nawet ruszyć palcem.
  - Co, masz w sobie igłę do porównania z Koshchei, potrzebujesz tylko jajek. - Selena powiedziała kpiąco.
  W odpowiedzi tylko mrugnęła gniewnie: jej usta szepnęły z trudem:
  - Po co rozmawiać z podłym śmiertelnikiem!
  Selena zaśmiała się:
  "Nie będę cię jeszcze tak poniżać, dumna dziewczyno!" Jednak już wystarczająco ją upokorzyła, paraliżując. Teraz ją zwiąż.
  Wynik bitwy był z góry przesądzony. Inni wojownicy, duzi i mali, umierali w milczeniu.
  W szczególności kupiec z pierwszej gildii Taran. Handlował suknem i konopiami, nosił futra, mimo wiecznego lata, były one poszukiwane wśród fashionistek Siamat. Zaprzyjaźnił się z wieloma kupcami z sąsiedniego kraju. Ale tak się złożyło, że teraz jestem zmuszony walczyć z moimi dawnymi przyjaciółmi. Jest już za późno, żeby się poddać, pozostaje tylko umrzeć mieczem, z godnością. Ale wtedy miecz został wybity. Kupiec podbiegł do beczki z alkoholem. Pochylił tam twarz i zaczął pić. Powinieneś przynajmniej spróbować szumu po raz ostatni, żeby cię to nie obchodziło. Upił się do piekła, zachwiał się i z trudem odsunął od beczki.
  Wtedy Taranov spotkał harcerza. W dłoniach trzymał małą kuszę z zapaloną strzałą. Rozległ się gwizdek i strzała przeszyła dobrze odżywiony brzuch kupca.
  - Ułatwiam twoją mamę. - powiedział pogardliwie chłopak.
  Alkohol w moim żołądku zapłonął i wystrzelił ognistą fontannę o niebieskim płomieniu. Gruba twarz Taranovej uległa zniekształceniu. Krzyknął głosem, który nie był jego własnym, wypluwając płonącą mieszaninę krwi i alkoholu. Ból, jaki odczuwał worek pieniędzy, był nie do zniesienia. Nawet chłopcu zrobiło się go żal i ciął sztyletem po szyi. W tym samym czasie ogień spalił klatkę piersiową półnagiego harcerza. Chłopiec jęknął, pobiegł do kadzi i wylał na siebie wiadro ciepłej wody, żeby złagodzić oparzenia. Po drodze nadepnął bosą stopą na czubek wygiętego bełtu kuszy, w wyniku czego ze stwardniałej stopy dziecka pociekła krew.
  - W każdym razie rozrzucone! - zaklął, odrzucając kawałek metalu. - Musisz przeszukać kieszenie, sądząc po bogatym ubraniu, w tym grubym brzuchu jest złoto.
  Rzeczywiście, wkrótce chłopiec znalazł kilka złotych monet, przymierzył je na zębach, metal szlachetny jest miękki i utykając, pobiegł dalej.
  Prawie cały mur i miasto zostały zdobyte, a jedynie środkowa wieża nie chciała się poddać. To tutaj Harlequin wycofał się. Ponadto część żołnierzy próbowała zorganizować obronę w największym budynku w mieście, Świątyni Słońca i Seta.
  Wieża była trudna do zdobycia, wąskie przejścia można było łatwo obronić przed większymi siłami, a przebicie się przez mury było trudne. Przy wejściu rosła góra posiekanych trupów.
  Trudno było przebić się przez obronę. Harlequin walczyła w pierwszym szeregu, udało jej się nawet zranić Li Zina.
  Czarny mężczyzna bezczelnie groził:
  - Zostaniesz przewożony i rozszarpany przez mastodonty. Nie, nakarmimy tobą tygrysy szablozębne, a nawet mrówki.
  - Nie masz zbyt dużej wyobraźni. Wymyśliłbym więc dla Ciebie znacznie bardziej wyrafinowane wykonanie. - zażartował sarkastycznie Harlequin. - Kto jest nieszczęśliwy w torturach, jest nieszczęśliwy w łóżku!
  Ryk nasilił się:
  - Dostanę cię, kurwa!
  Sytuacja zaostrzyła się, gdy Selene wbiegła na pole bitwy. Kobieta była po prostu zachwycona, miasto (a co za tym idzie i jego spore bogactwo) zostało niemal całkowicie zdobyte, a ona pokonała silnego rywala, zwycięzcę wielu turniejów, niezwykle charyzmatycznego wojownika.
  
  Książę z daleka krzyknął:
  - No cóż, dlaczego wstałeś, wspinasz się do przodu, musimy natychmiast zdobyć wieżę.
  - Jasne, że weźmiemy!
  Podbiegając do wejścia, rozkazała:
  - Weź łatwopalną mieszaninę i wlej ją do wszystkich wejść. Niech ogień płonie. Wyciśnijmy wroga szalonym ogniem. Zwiń rurę!
  I tak, rzeczywiście, ogień jest królem wojny. Spróbuj się oprzeć, gdy pali tak mocno. Żadna odwaga tu nie pomoże.
  Już ranny Arlekin został poparzony. Buty i ubranie dziewczynki uległy niemal całkowitemu spaleniu. Naga, pokryta fioletowymi pęcherzami, zbiegła z ocalałymi wojownikami, szukając zbawienia w podziemnych galeriach. Tam miała szansę się wydostać, pod warunkiem oczywiście, że starczy jej sił i odwagi, aby przejść ścieżkę na kalekich nogach.
  - Czasami wydaje mi się, że cały świat jest przeciwko mnie! - Powiedziała dziewczyna, w jej głosie można było wyczuć smutek. - Wrócę i zemszczę się na nich, zwłaszcza na Selenie. Ta demoniczna kobieta drogo zapłaci za swoje grzechy.
  Wieża upadła! Pozostaje tylko przejąć świątynię w posiadanie. Tam znaczną część majątku kościelnego stanowiły drogie obrazy i ikony, a Selena nie chciała używać ognia. Ale mury świątyni są grube, wszystkie trzy wejścia są wąskie i trudno się przez nie przedostać, bo budowniczowie nie są głupcami; wznieśli tę budowlę z myślą o długoterminowej obronie. Ale zdrada pomogła tutaj.
  Do Seleny przyprowadzono brodatego mężczyznę w złoconej szacie. Upadł na kolana przed jej wojownikiem, kłaniając się nisko.
  - Czego chcesz, księże? - krzyknęła groźnie Selena.
  - Pomogę ci, wielki, zdobyć świątynię bez większych strat.
  Wojownik skinął głową:
  - Wiem, że księży cechuje rozsądek w większym stopniu niż inne jednostki. Czy jesteś głównym lokalnym księdzem?
  Brodaty mężczyzna potrząsnął swoją włochatą głową i powiedział smutno:
  - Nie, zastępco! Niestety, głowa kościoła nie wykazała się zdrowym rozsądkiem.
  - Zajmiesz jego miejsce. W tym mieście przynosimy sprawiedliwość i sprawiedliwość. Prawo jest prawem - stoi po stronie najsilniejszego. - Dziewczyna błysnęła płonącymi oczami.
  - Sprawiedliwość nie lubi słabych, szczęścia - nieśmiałych, bogactwa - uczciwych! - Zastępca arcykapłana mruknął gładko.
  - Tak, ty też jesteś mądry! - Prowadź nas.
  Selena wiedziała, jak rozumieć ludzi. Natychmiast zdała sobie sprawę, że taki karczownik pieniędzy raczej nie ryzykuje życia, zwabiając ją w pułapkę. Z drugiej strony trzeba szybko zająć świątynię i zaopatrzyć się chociaż w coś dla siebie.
  - Podążaj za nim! - Rozkazała.
  Kapłan zaprowadził ich do budynku obok świątyni i zaprowadził do piwnicy. Tam wskazał na sekretnie ukrytą bramę; cofnęła się, gdy nacisnąłeś kamień.
  - Kiedy wiesz jak, to proste! - Powiedział duchowny uśmiechając się ironicznie.
  Po czym na korytarz wkroczył oddział zaprzeczających i brutalnych. Selena zauważyła:
  - Reaguję błyskawicznie, jeśli wprowadzisz nas w zasadzkę, przebiję ci wątrobę. Potem na pewno umrzesz, ale będziesz musiał cierpieć.
  Ksiądz zdenerwował się i pokręcił głową.
  - Najważniejsze dla mnie jest utrzymanie zainteresowania. Poza tym bogów nie obchodzi, który król rządzi. Jeśli wszędzie zapanuje Imperium Siamat, będzie dla nas jeszcze lepiej.
  - Słuchaj, nie możesz mnie oszukać. - Selena zacisnęła zęby, robiąc przerażającą minę. To niesamowite, jak szybko anioł zamienił się w demona.
  Przejście było krótkotrwałe i teraz znaleźli się w samym sercu świątyni, wyłaniając się spod ołtarza.
  - Tutaj wygląda na to, że stosujesz sztuczki, aby oszukać ludzi cudami, masz całą podziemną fabrykę. - stwierdziła Selena uśmiechając się.
  - Mamy wszystko, żeby pomóc klasom wyższym, utrzymać ludzi w posłuszeństwie.
  - Świetnie, teraz ukarzemy szaleńców, którzy ośmielili się rzucić wyzwanie naszej władzy.
  Selena ze złością obnażyła zęby, a białka jej oczu zabłysły. Zebrawszy siły, najpierw wystrzelili salwę z kusz w tył obrońców, a następnie sami rzucili się do ataku.
  Wojowniczka walczyła uparcie, jej miecze uderzały w miejscu, a ona sama była w bojowym transie.
  - Chwalebny wojownik Siamata nigdy nie ustąpi wrogowi!
  Jej pierś była naga i gwałtownie falowała, co jeszcze bardziej zwiększało przewagę wojownika; mężczyźni patrzyli na jej wdzięki i umierali. Jednym z ostatnich, który upadł, był arcykapłan: Selena zmiażdżyła mu głowę. Oprócz dorosłych w świątyni znajdowało się ponad sto małych, nieuzbrojonych dzieci. Kilku starszych chłopców upuściło miecze i upadło na kolana, zwracając się do Seleny.
  - Wielki wojowniku, nie zabijaj nas. Lepiej uczyńcie nas niewolnikami, jesteśmy silni i możemy pracować.
  - Co zrobić z dziećmi, dopóki nie podrosną, trzeba będzie je karmić, co oznacza ponoszenie strat.
  - Postępuj miłosiernie!
  Selena zawahała się, jej gniew minął, a dzieci wydawały się takie słodkie i bezbronne.
  - Cienki! Sąd zadecyduje o ich losie, a my damy wam małe klapsy, chłopcy. Przecież jesteście teraz niewolnikami, co oznacza, że musicie znosić bicie.
  Nie było ciekawie patrzeć na chłostę, bili jak zawsze okrutnie, już przy pierwszych uderzeniach skóra pękała i zaczęła płynąć krew, chłopcy jęczeli i drżeli. Selena i jej wspólnicy zaczęli rabować świątynię. Jednocześnie żołnierze nie gardzili nawet zdzieraniem ubrań i rozdzieraniem brzuchów zmarłym. Jak się okazało, taka skrupulatność podczas rewizji nie była zbyteczna; u jednego z nowicjuszy w żołądku stwierdzono połknięcie diamentu.
  Generalnie świątynię rozebrano doszczętnie, pozostawiając jedynie gołe ściany. W samym mieście doszło także do grabieży. Ponadto część majątku została złożona we wspólny stos.
  Kobiety rozebrano i natychmiast na oczach wszystkich zgwałcono, robiąc to brutalnie, jakby w odwecie za straty, po czym obcięto im piersi i rozpruto brzuchy. Jednak niektórzy zboczeńcy nie wahali się znęcać się nad pojmanymi chłopcami. Chłopcy jednak rzadko się poddawali; z reguły byli oszołomieni i ranni. Często maltretowano także zwłoki. Oznacza to, że doszło do całkowitej bachanalii.
  Selena, przychodząc na te sceny przemocy, była tak podekscytowana, że zatrzymując kilku ładniejszych wojowników, zasugerowała:
  - Cóż, chłopaki, zasługujecie na miłość wielkiego wojownika. Nie wiem tylko, czy masz siłę!
  Wojownicy zawyli, mrugając oczami, pożerając pyszne ciało:
  - Oczywiście, wystarczy!
  Selena zrobiła wtedy takie rzeczy, że nawet markiz de Sade przewróciłby się w grobie, a do tego zdolna jest podekscytowana, a jednocześnie silna kobieta.
  Napad trwał całą noc, po czym brutalni żołnierze i niewolnicy zaczęli zbierać zwłoki.
  W jakiś sposób zaspokoiwszy swoje potężne ciało, do tego potrzebowała całego tuzina silnych żołnierzy, Selena podeszła do księcia. Był nieźle pijany, ale jednocześnie nie stracił poczucia humoru.
  - Widzę, że chciałbyś przegrać, żeby cię zgwałcono.
  Wojownik zachichotał.
  - Może chciałem, ale nie przegrałem. Ogólnie rzecz biorąc, my, kobiety, czerpiemy znacznie więcej przyjemności z seksu niż wy, mężczyźni. Poza tym dziwię się, że ty, książę i nasz główny zwycięzca, nie uczestniczycie w orgii.
  - Uwielbiam oglądać!
  Selena zażartowała sarkastycznie:
  - W takim razie dlaczego nie cieszysz się widokiem jedzenia? Jest ekonomiczny i bardzo praktyczny.
  - To nie jest zabawne, Seleno. Może jednak chcesz rywalizować o to, kto wypije więcej. - Książę czkał głupio.
  - Obżarstwo, ta cecha jest charakterystyczna tylko dla twojego gatunku: rodzaj dziwaków! - Tylko Selena mogła pozwolić sobie na tak bezczelną rozmowę z księciem.
  Uśmiechnął się:
  - Tak, każę cię wychłostać. - warknął Alfa.
  - Myślisz, że to mnie zastraszy? Pamiętaj, Selena, ona może zdobyć każdego.
  Jedna z ochroniarzy, potwierdzając jej słowa, poruszyła się groźnie, jej kosa wirowała na końcu.
  Książę Alfa był zdezorientowany:
  - Tak, nie miałem nic przeciwko tobie, urocza matrono, w twoich oczach wersety wody i ognia łączą się. Może moglibyśmy się napić?
  Wojownik powiedział pojednawczo:
  - No to napijmy się! Osobiście nie mam nic przeciwko.
  Niewolnice przynosiły im jedzenie, kłaniając się i pokazując zęby w życzliwym uśmiechu.
  - Śliczny! - powiedziała Selena. - Niesamowita akcja.
  Niewolnicy kłaniali się, gołe, oliwkowe nogi, ozdobione bransoletkami, błysnęły.
  To niewolnicy, mieli na sobie jakąś biżuterię: koraliki, cienki jedwab zakrywający całe piersi, majtki ozdobione perłami. Paznokcie u rąk i nóg są pomalowane na szkarłat; ogólnie dziewczyny są atrakcyjne. Selena nawet klepnęła jednego z nich w tyłek.
  - Ona jest jak arbuz! - powiedziała Selena szczypiąc.
  Książę Alfa zauważył:
  - Cóż, lubisz piękności?
  Wojownik powoli skinął głową:
  - Nieźle, niech mi zrobią masaż.
  - A to będzie dla ciebie. - Książę otworzył usta i ziewnął głęboko. - Znasz Selenę, nazywają cię też syreną, ze względu na twój wspaniały głos z zachwycającą gamą dźwięków. Chciałbym, żebyś mi coś zaśpiewał, a ja zasnę przy tej melodii.
  - Cienki! Zainspirowany bitwą skomponowałem piosenkę, możecie jej posłuchać.
  Selena zaśpiewała swoim wyjątkowym głosem:
  Promień słońca przemknął nad polem bitwy,
  Wróg przybył z obcej krainy jak dzika lawina,
  Ostrza łączą się, metal pojawia się i uderza!
  Twarz jest we krwi tego, który czcił,
  Ja, najczystsza dziewica, pani!
  
  Zawsze marzyłem o kochaniu podczas walki,
  Zakłada złocony hełm na grzywę!
  Zostań królową balu pogrzebowego,
  Bogini, bohaterka wszystkich wierszy!
  
  My, wojownicy, marzymy nocą o sukcesie,
  Końcówka błyszczy w moich dłoniach!
  W bitwie jestem siłą, mocą, królową,
  Ciało umarło - dusza znalazła swoją!
  
  Planeta drży z jęku, planeta jest zraniona,
  A łzy cicho płyną po policzkach!
  Niech śpiewa nieskończoność dusz,
  Pokój poświęcę wszystkim poległym - wiersze!
  
  Mój duch i mój ukochany połączyli się w niebie,
  O co prosić Wszechmogącego, o co pragnąć!
  I zalała mnie fala światła,
  Uściski w niebie - poznałem moją mamę!
  Książę już spał; zadowolona Selena wyszła na palcach z namiotu. Noc najlepiej spędzić w ramionach dużych mężczyzn.
  . ROZDZIAŁ 8.
  Następnego ranka armia Siamat utworzyła się, aby odprawić święty rytuał: oddanie czci i spalenie wszystkich poległych wojowników oraz ponowne poświęcenie świątyni.
  Zwłoki i to, co z nich zostało, zbierano przez całą noc. Podczas szturmu armia straciła około trzydziestu tysięcy żołnierzy. I to nie licząc rannych żołnierzy, których było prawie dwadzieścia tysięcy. Kapłani i szamani namaszczali ich ziołami i balsamem leczniczym, choć wielu z nich mimo to miało pozostać kalekami na zawsze lub, co jeszcze lepsze, umrzeć. Nikt nie zbierał zwłok poległych obrońców i ludności cywilnej. Zlatywały się do nich sępy i duże owady, zwłaszcza gadżety wielkości wron, o strasznych pniach i potężnych szczękach. Spośród żywych w mieście pozostała tylko garstka dzieci, oszczędzona przez Selene i jedyną jeńczynię, Gaylę. Dziewczynę tę umieszczono w klatce, gdzie stała, umiejętnie spętana przez mistrzów swojego rzemiosła, w takich kajdanach, że nawet doświadczony wojownik nie potrafił znaleźć do nich klucza. Nie wspominając już o tym, że cały czas towarzyszyło jej dwa tuziny potężnych strażników. Czasami dotykali jej silnego ciała i przebijali włóczniami jej mięśnie. Jeden z wojowników nawet zagotował wodę i wylał ją na jej gołą nogę, poparzył jej stopę i kostkę. Gayla milczała, nawet nie westchnęła, pomimo ciągłych wulgarnych żartów i gróźb gwałtu. Nawet w upokorzeniu niewoli naga dziewczyna, na której wdzięki patrzyły zwierzęta, była piękna. Trzymała dumnie swą postawę, chociaż plecy po gwałtownym biczowaniu bardzo bolały. Gayla starała się nie skrzywić, gdy ją szczypali i rzucali świńskie spojrzenia. Chociaż duma wojownika ze szlacheckiej rodziny bardzo ucierpiała. Przecież wisi tak, naga, w łańcuchach i nikt nie czuje do niej współczucia. Jednak to drugie tylko upokorzyłoby Gaylę. Włócznia przebiła ją w pośladki, druga w pierś. Żołnierze starali się działać ostrożnie, aby nie okaleczyć jeńca; była ona potrzebna na jutrzejszym przedstawieniu.
  - Co, kurwa, wisisz! Czy wiesz, co Cię jutro czeka? Selena jest prawdziwą boginią podziemi i wymyśli dla ciebie taką egzekucję, że diabły będą miały mdłości i piszczą z przerażenia.
  Gayla po raz pierwszy otworzyła swoje posiniaczone od bitwy usta:
  - Ranna pantera może zostać kopnięta przez osła, ale tylko lew może ją ujarzmić!
  - Zmusimy cię do tego, a oni nie łamali ludzi w ten sposób!
  Gayla milczała aż do świtu.
  Najpierw miał zostać odprawiony największy rytuał spalenia. Za miastem, na polanie, przygotowano okazałe ognisko składające się z wielu tysięcy kłód. Zwłoki są starannie ułożone, na samym szczycie generał, hrabia de Pulico. On, jak szlachetny człowiek, jest ponad wszystkimi innymi. Aby zwłoki lepiej się paliły, obficie polewano je saletrą i posypywano siarką. Wojowników chowano w ubraniach, szamani uderzali w bębny i tamburyny.
  Zabrzmiała uroczysta muzyka, cała armia i niewolnicy ustawili się w kręgu. Taniec wykonywali prawie nadzy niewolnicy, ledwie przesłonięci cienkimi, kolorowymi wstążkami. Kręciły się, robiły salta lub połykały. Podbiegli do nich młodzi niewolnicy z pochodniami, wykonując taniec zapalający. Ogólnie rzecz biorąc, niektórzy z niewolników zabranych na kampanię od dzieciństwa uczyli się różnych sztuczek i tańców. Dlatego występ okazał się dobrą zabawą. Wreszcie niewolnicy zamarli, a książę, obawiając się zamachu, więc ukrył się w żelaznej szafce, zaczął czytać wiadomość.
  - Wszyscy ci wojownicy byli naszymi przyjaciółmi i braćmi! Walczyli jak bohaterowie, okrywając się niezniszczalną chwałą. Wy, którzy przeżyliście, zdziałaliście więcej, utrzymaliście zwycięstwo. Wypijmy za to, że w niebie byliby równie szczęśliwi, jak my na ziemi.
  Sam książę dał przykład, opróżniając filiżankę. Inni wojownicy pili z różnych pojemników, na ile pozwalał im ich stan. Od złota po drewno.
  Po czym książę, sapiąc, dokończył:
  - W armii niebieskiej zostaną przyjęci do boskich szeregów. Jeśli będą walczyć w tej armii, tak jak w mojej, staną się jak bogowie, odnajdując swoje miejsce w wielkim panteonie.
  Książę dokończył: nie lubił wygłaszać długich przemówień.
  Czarownik Dikk, zgodnie ze zwyczajem, musiał rozpalić wielkie ognisko po przyniesieniu rannych i spalonych, którzy zmarli w nocy. Liczba zwłok osiągnęła trzydzieści cztery tysiące. Oznacza to, że niebo i źli bogowie otrzymają obfite uzupełnienie.
  Wysypano kilka dużych beczek saletry. Po czym czarnoksiężnik zaczął mamrotać zaklęcia. Wirował jak bóbr, potem zawył jak wilk, potem zawarczał jak tygrys, a potem wybił rytm cykady.
  Armia podążająca za nim powtarzała ruchy i próbowała naśladować przyjaznymi głosami.
  Potem kula ognia wyleciała z rąk czarownika, zawisła nad dłońmi Dicka, podskoczyła trochę i wpadła do saletry. Po rozpaleniu zaczął szybko wybuchać, ten niewyobrażalny ogień. Języki ognia szybko dotarły na szczyt i całkowicie pochłonęły drewniane wzgórze.
  Książę poczuł intensywne gorąco i wycofał się ze strachu. Tańczący niewolnicy również się cofnęli. Tylko czarodziej pozostał na miejscu, demonstrując, że przerażający płomień go nie przeraża, chociaż ogniste loki lizały kilkakrotnie ubranie Dicka, jego rude włosy i czarną brodę.
  Płomienie trawiły zwłoki związane linami. Kilku z nich wzbiło się w powietrze, machając rękami, a kawałki płonącego materiału poleciały z nich. Wydawało się, że
  umarli ożyli i proszą: ratuj nas, ratuj nas! Jedno z ciał nawet wystartowało, rozsypując się w powietrzu. Hrabia de Pulico leżał w ogromnej stalowej zbroi, zrobiło się gorąco, pokrył się sadzą i zaczął puchnąć. Wielki dostojnik zmiażdżył kości; wyglądał jak złowieszcza mumia. Wśród zabitych było wiele kobiet, płomienie odsłoniły ich ciała, niektóre panie zdawały się tańczyć.
  Armia pożegnała swoich towarzyszy żałobnym śpiewem, wielu żołnierzy po prostu leniwie otworzyło usta.
  Selena zauważyła:
  - Śmierć uczyniła wszystkich równymi! Zbliżyła do siebie zarówno biednych, jak i bogatych. Być może niebiosa pomieszają zasługi, wysyłając hrabiego do podziemi na wspólnej podstawie.
  Książę stwierdził:
  - Ty, jak nikt inny, nadajesz się do piekła!
  Selena potrząsnęła palcem:
  - Czy wiesz, że pojęcie dobra i zła jest względne. A bogowie światła zabijają i zadają ból, a bogowie ciemności mają koncepcję uczucia i dobroci, zemsty stosownie do tego, na co zasługują. Oznacza to, że nie ma czystego zła i czystego dobra. Ja sam odczuwam w sobie dwie hipostazy: dobro i zło! Za dobro odpłacajcie dobrem, a za zło sprawiedliwością.
  - Dlaczego wtedy osobiście torturowałeś Belkę? - zapytał Książę.
  - Żeby wszyscy widzieli jaki jestem bezwzględny i to wzmacnia dyscyplinę. Natura jest okrutna, ludzi dręczy starość, choroby, głód, a to oznacza, że człowiek musi być okrutny. Choćby po to, żeby uczynić świat lepszym miejscem.
  Książę uśmiechnął się:
  - Dobry sposób na uczynienie świata lepszym miejscem poprzez rozerwanie uroczej piękności na strzępy.
  "Więc dlaczego nie powstrzymaliście masakry?" Ty, książę, masz całą władzę, ostatnie słowo!
  Alfa mruknął:
  - Żeby moi żołnierze nie pomyśleli, że zmiękłem. Miłosierdzie jest zbyt wielkim luksusem... - Dla słabego władcy. - Selena dokończyła i roześmiała się.
  Li Zin sprzeciwił się:
  - Silny władca musi być okrutny. Powodem, dla którego trudno jest spać na skale, jest to, że jest to trudne!
  Dziewczyna zauważyła ironicznie:
  - Tutaj śpisz na kamieniu.
  Siarka zmieszana z saletrą nadawała ogniu zielonkawy odcień. Już w oddali niewolnicy znów tańczyli, wybijając rytm bębnów. Duży ogień powinien palić się długo. Choć na płomień można patrzeć w nieskończoność i robi się to nudne.
  Książę Alfa zapytał niecierpliwie Selene:
  -Gdzie teraz idziemy?
  - Do miasta Dizh. Jest wskazany na mapie, dość bogaty. Swoją drogą byłem w tym przed wojną i nie był to najtrudniejszy orzech do zgryzienia. To prawda, że mieszkańcy trochę się opierają na pokaz, ale najprawdopodobniej się podporządkują.
  - Jesteś jak zawsze pewna siebie, Seleno.
  - Niezdecydowanie jest pierwszą oznaką słabości!
  "Postanowiłem więc wykazać się spokojem i asertywnością". Książę podniósł głos. - Przede wszystkim musimy uporać się z Gaylą.
  - Myślałem, że zechcesz dać to cesarzowi. Kobieta jest całkiem ładna i Jego Wysokość będzie osobiście torturował wojownika. - stwierdziła Selena.
  - Jak zawsze masz rację! Nie myślałem o tym. Rzeczywiście, cesarz uwielbia odrywać silne wojowniczki, a dla niego będzie to znaczący prezent. Ale kogo należy składać w ofierze duchom? Och, gdyby Harlequin został schwytany, byłyby dwie ofiary.
  Selena o tym myślała. Rzeczywiście Arlekinowi udało się uciec, a bez niej święto nie byłoby świętem. Natomiast kobieta jest potrzebna do publicznego poniżania i biczowania.
  "Proponuję, co następuje: poddamy Gaylę publicznemu poniżeniu na oczach całej armii, ale pozostawimy ją przy życiu. I tak wielu żołnierzy i wojowniczek poszło do podziemi. Obecność lub brak kolejnego zwłok nie będzie miała na nic wpływu.
  Książę zgodził się:
  - Przyprowadź tu Gaylę.
  Dumną wojowniczkę, nagą, spętaną łańcuchami z rozłożonymi rękami i nogami, niesiono w klatce. Na ciele piękności widoczne były zadrapania i rany. Gayla wbrew sobie zaczęła się rumienić, widząc jak dziesiątki tysięcy pożądliwych spojrzeń wpatrują się w jej nagie ciało.
  Zabrano ją na plac, a kilkunastu najsilniejszych wojowników rozciągnęło kobietę między filarami. Do tego stopnia, że kości zachrzęściły. Dziewczyna podniosła głowę i spojrzała dumnie. Jakby nie była nagą, zakutą w kajdany niewolnicą, ale dumną królową. Książę Alfa spojrzał na nią przez kryształ powiększający i cmoknął:
  - Twarz jest zbyt surowa, ale sylwetka jest doskonała. Wspaniała dziewczyna.
  Selena mruknęła:
  - Czy pozwolisz mi ją torturować?
  - NIE! Ból fizyczny jej nie złamie. Takie tygrysy należy poniżać i to okrutnie.
  - Więc ją upokorzę. Nie bój się, nie zrobię ci krzywdy.
  Książę warknął:
  - Będzie inaczej!
  - Jak?
  Książę wstał i powiedział, szczekając ile sił w płucach:
  - Ten jeniec jest naszą zdobyczą! Dlatego należy do całej armii. A ponieważ jest cudowną kobietą, może należeć do każdego mężczyzny. Po pierwsze, daję to prawo Li Zinowi, po nim wszyscy możecie spróbować po kolei, zgodnie z rangą.
  Ryk aprobaty przeszedł przez armię, żołnierze zaczęli się zbliżać, próbując zobaczyć, jak wojownik był gwałcony.
  Słysząc to, Gayla wbrew sobie zbladła. Wydawało się, że ma odwagę wytrzymać wszelkie tortury, znieść dotkliwy ból, ale bycie maltretowanym przez całą armię to było zbyt wiele.
  Kiedy ogromny Li Zin podszedł do niej, jego duże dłonie położyły się na jej piersi. Gayla zadrżała, jej ciało było pokryte potem. To drżenie i wyraz jej zielonych, władczych oczu podniecały generała. Bez wahania wziął ją w posiadanie. Zgwałcił ją namiętnie; Gayla, nawet wbrew rozsądkowi, zaczęła jęczeć. Zdrowe kobiece ciało temperamentnego wojownika zareagowało gwałtownie na szorstkie pieszczoty potężnego czarnego mężczyzny. Ciało się podekscytowało, piersi nabrzmiały, a Li Zin sarkastycznie zauważył:
  - Suka jest gotowa! To właśnie oznacza silny mężczyzna.
  Gayla była nieznośnie zawstydzona, ale nie mogła się powstrzymać, była z natury zbyt gorąca i tylko dzięki powściągliwemu wychowaniu Gayla nie miała reputacji dziwki.
  Poczuła się dobrze, tylko ręce i nogi w łańcuchach były nieprzyjemne, kajdany ocierały jej kostki i nadgarstki, kołnierz dławił jej szyję, a poza tym szarpano ją z boku na bok. Poczuła mieszaninę bólu i ekstazy, cała się trzęsła.
  Kiedy Li Zin zaspokoił pierwszą falę, jego miejsce zajął niemal równie silny wojownik.
  Selena patrząc na to powiedziała:
  - Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby mnie tak schwytano.
  Spektakl trwał dalej. Partnerzy zmieniali się i za każdym razem ból, jakiego doświadczała Gayla, przekładał się na przyjemność. Selena powaliła wysokiego wojownika i sama na nim wjechała. Sprawiała jej mnóstwo przyjemności, wyciskając ją jak cytrynę.
  Widząc, że władze na to pozwalają, mężczyźni masowo zaczęli gwałcić niewolników. Cała armia zamieniła się w stado godowych świń. Spektakl jest obrzydliwy, obrzydliwy, ale zbyt ekscytujący dla głodnych uczuć żołnierzy. Poza tym nie ma wystarczającej liczby kobiet dla wszystkich. Denialiści jednak naśladując Selenę, wybierają dla siebie młodszych i ładniejszych mężczyzn.
  I w tym momencie, gdy rozpusta osiągnęła swój punkt kulminacyjny, jęki i westchnienia rozdzierały odgłosy lecących strzał. Wpadli w kojarzący się z sobą tłum. Wojownicy Siamat nie od razu zrozumieli, co się dzieje. Rozpoczął się niesamowity wysyp. Nowa salwa i nowe zwłoki. Selena jako pierwsza otrząsnęła się, półnadzy "zaprzeczający" ustawili się w szeregu i w odpowiedzi otworzyli ogień.
  Piechota Hyperboreańska zderzyła się z szeregami wojowników, którzy niedawno bestialsko się łączyli. Przed nimi biegły dwie wysokie dziewczyny. Obie były piękne, jedna jednak wyglądała bardzo młodo, miała dziewczęcą twarz, a jej włosy błyszczały jak mieszanina złota i płomieni. Obok niej walczył znajomy Arlekin. Co dziwne, poruszała się tak szybko, jakby nie doznała ani jednego poparzenia, chociaż ostatnim razem spalona została ponad połowa jej skóry i prawie wszystkie włosy. Nawet teraz miała krótką, schludną fryzurę. Trzecim, który nie oddalił się ani na krok od wojowników, był facet, który wyglądał jeszcze młodo, ale był silny i zręczny.
  Siły atakujące armię Siamata nie były duże, liczyły zaledwie tysiąc ludzi, ale miały przewagę w postaci zaskoczenia. Wojownicy walczyli, a wielu mężczyzn nie miało czasu zacisnąć pasów z mieczem i czuli się bardzo niekomfortowo. Zwykle utrata chwil kosztuje życie. Młodsza dziewczyna walczyła w wyjątkowy sposób, wydawało się, że tańczy strużka dymu, a jej ruchy były niezwykle szybkie. Cokolwiek nie jest ciosem, z pewnością będzie śmiertelnym ciosem. Więc przewróciła się w powietrzu, natychmiast zabijając pięciu wojowników, którzy unieśli miecze. Jednocześnie jej ruchy były tak oryginalne, jakby nierealne. Wydawało się, że obraz bitwy maluje artysta abstrakcyjny, z elementami futuryzmu, jakże wszystko wydawało się bajeczne.
  Dziewczyna wykrzyknęła: "Pokonamy wszystkich wrogów!" Staniemy i zwyciężymy!
  Arlekin zachęcał, powtarzając:
  - Weźmy to i wygrajmy!
  Musieliśmy przebić się przez coraz gęstsze szeregi.
  Dwie dziewczyny przedarły się do przykutej Gayli, kilka ciosów miecza rozbiło grube łańcuchy na drzazgi. Podnieśli wyczerpaną więźniarkę i ciągnęli ją za sobą.
  Gayla rozpaczliwie odrzuciła ręce:
  - Nie ma potrzeby, pójdę sam! Kobiety nie umierają przez seks. Wręcz przeciwnie, bardzo mnie ożywiło.
  Harlequin krzyknął:
  - Szybko do wyjścia, bo inaczej nas zmiażdżą.
  - Po prostu pozwól im spróbować! - Dziewczyna groziła. Zrobię im buuu!
  Selena krzyczała z całych sił:
  - Otocz ich! Weź to w szczypce i rozerwij!
  Sam książę, prawie otrzymawszy strzałę między oczy, był całkowicie zagubiony. Był w panice. Selena i Li Zin próbowały odciąć bojowników, którzy przedarli się od wyjścia. Ale jak zawsze środki były spóźnione i po przełamaniu bariery bojownicy przedarli się przez kordon. Bitwa była po prostu niesamowita w swojej brutalności. Niektórzy wojownicy Siamat walczyli ze sobą zawzięcie. Było niezliczona ilość trupów. Przyjaciel Harlequina dosłownie pluskał się w strumieniach krwi. Wreszcie, ponosząc stosunkowo niewielkie straty, oddział, jak woda z węża, zaczął być wciągany do galerii.
  Nieważne, jak Selena próbowała opóźnić ruch wojowników, nie udało jej się to. U wejścia rozgorzała krwawa walka. Część żołnierzy zeszła na korytarz, lecz w ciemności natrafili na przygotowaną wcześniej pułapkę, która kosztowała spore straty.
  Selena była podekscytowana i promieniowała wściekłością. Wtedy Knut wszedł jej w rękę.
  Chłopiec wziął udział w bójce, a nawet dźgnął jednego z napastników.
  - Dlaczego jesteś taki zły? - Zapytał nie na miejscu. - I od razu otrzymałem policzek.
  - Żartujesz! Potraktowano nas jak głupców. Wyobraźcie sobie, że w czasie wakacji porwali ofiarę, najważniejszego złotego cielca, a potem odeszli. Wygraliśmy za tak wysoką cenę, ale zwycięstwo okazało się zatrute!
  Chłopiec krzyknął:
  - Musimy ich dogonić!
  - Chodzenie do galerii to marnowanie ludzi na próżno. - Wojownik sprzeciwił się.
  - Ale nie będą wiecznie ukrywać się w galeriach. Najprawdopodobniej odsuną się od granicy, aby chronić miasto Dizh. Będą starali się zasłonić przed nami tak bogate centrum i wytrzymać do przybycia posiłków.
  - Brzmi logicznie, ale co dalej?
  - Zorganizujemy pościg i przeważającymi siłami dogonimy oddział, gdy ten wyjdzie z galerii. Dogonimy ich, bo oni są pieszo, a my mamy kawalerię.
  Wojownik rozweselił się:
  - Czy twoi chłopcy ostrzegą cię na czas, kiedy wyjdą?
  Knut obrócił stopą piasek z dumnym spojrzeniem:
  - Zgadza się, dobrze mnie zrozumiałeś. Więc jedyne co musisz zrobić to wydawać rozkazy.
  Selena zacisnęła zęby:
  "Zbieram armię, żołnierze są bardzo źli, że zostali pozbawieni przyjemności, i rozpoczynam bezwzględny pościg".
  Około ośmiuset wojowników, w tym prawie trzystu kobiet, przeszło zakrzywioną galerią. Harlequin biegł naprzód. Była doświadczonym przewodnikiem, ale młoda dziewczyna nie pozostawała w tyle za nią. Młodzieniec potknął się, dziewczyna chwyciła go za włosy:
  - Jaki jesteś niezdarny, Shell.
  - Nie każdy jest tak mądry jak ty, Yulfi. - Facet mruknął protekcjonalnie. - Co więcej, sam powiedziałeś, że widzisz w ciemności.
  - Dlaczego mam być zaślepiony? Z boku jest cegła; jeśli na nią naciśniesz, piasek posypie się jak lawina z obu stron, topiąc twoich prześladowców.
  Harlequin zauważył z zachwytem:
  - I widziałeś to, Yulfi. Cud! Dziwię się, że w ciągu zaledwie godziny zniknęły wszystkie moje rany i oparzenia; niewielu czarowników jest do tego zdolnych.
  - Potrafię wiele, ale nie chcę się przechwalać. - warknęła dziewczyna.
  - Już się przechwalałeś. - zażartował Shell.
  Harlequin zauważył żart, sprzeciwiając się:
  "Ona po prostu stwierdza fakty".
  Korytarz był na tyle szeroki, że mogła przez niego przejść armia, ale jednocześnie miał gałęzie, po których poruszanie się było niebezpieczne.
  Yulfi (to była nasza przyjaciółka) wyczuwała bosymi stopami każdą szczelinę, każdy kamyk, a także wibracje gleby. Jej wrodzone zdolności w połączeniu z latami treningu pozwoliły jej wyczuć ślad węża, który pełzał miesiąc temu. Poczuj zamarznięty pot i łzy budowniczych labiryntu: z reguły byli to niewolnicy. Co więcej, gdy cała praca została ukończona, wyrywano im języki, aby nie mieszali niczego niepotrzebnego. Ogólnie rzecz biorąc, każdy kamień jakiejkolwiek budowli oznacza cierpienie budowniczych, ich udrękę fizyczną i psychiczną. Yulfi przypomniał sobie maleństwo, które urodziło się w wieku trzech dni. Chłopiec był trochę większy od zwykłego dziecka, w ustach miał w pełni wyrośnięte zęby, a on sam był zbyt umięśniony jak na dziecko. Pierwsze słowo, które powiedział, brzmiało:
  - Daj to! Chcę!
  Tylko raz nakarmiła go mlekiem z piersi. Dziwne uczucie ostrych zębów wbijających się w sutek. Następnie starszy czarodziej zabrał dziecko do tygrysicy szablozębnej i oznajmił, że ona i Shell są wolne i mogą wybrać własną ścieżkę życia. Dziękuję, przynajmniej w tej kwestii Cię nie oszukałem i pozwoliłem im być razem. A potem, otrzymawszy wiadomość, że wojska wkroczyły na połacie ich ojczyzny, nie mogli pozostać obojętni. Twierdza upadła zbyt szybko; udało im się jedynie wyleczyć Arlekina. Następnie Yulfi poprosił o uratowanie Gayli, proponując prosty, ale śmiały plan.
  Zrealizowała to zaskakująco łatwo, czemu sprzyjał fakt, że armia popadła w stan dzikiej żądzy.
  Teraz Yulfi myślał o planie dalekosiężnej kampanii w podróży. Nie uczono jej niczego poza sztuką dowodzenia wojskowego. W końcu nie przygotowywali dowódcy, ale maga. Chociaż Yulfi miał pewną koncepcję. Przede wszystkim wróg posiada ogromną przewagę liczebną. Oznacza to, że utrzymanie miasta Dijzh będzie bardzo trudne, prawie niemożliwe. W zasadzie najlepszą dla niej taktyką jest natarcie i odwrót. Jeśli armia jest silna jak komar, to musi żądlić i gryźć.
  Cóż, wróg z kolei będzie próbował ją powalić. Jaki jest wniosek:
  - Wróg może zorganizować pościg za nami, na powierzchni! - szepnął Yulfi zamyślony.
  Jej półnagie ciało poczuło wibracje; w górze galopowała kawaleria.
  - Chcą odciąć nam drogę! - Stwierdziła.
  - Co powiedziałeś? - zapytał Arlekin.
  - Jeśli wyjdziemy tam, gdzie planowaliśmy, wkrótce zostaniemy wyprzedzony i przy tak przeważającej przewadze zniszczeni.
  - Możesz zmienić kierunek. - Shill zauważył. - W końcu ty, Arlekin, wiesz prawie wszystko.
  - Nie da się wiedzieć wszystkiego, ale w zasadzie możesz wyjechać z miasta Dizh i objechać. - zgodził się Harlekin.
  Dziewczyny nieco zwolniły, a Gayla dogoniła je.
  Wojownik nie spał przez kilka nocy, przetrwał przemoc i tortury, ale trzymał się samej siły woli. Narzucono na nią jedynie lekką tunikę; wyzwoleńcy wojownicy próbowali zakryć jej nagość, ale jej ciało pozostało potężne.
  - Jak rozumiem, czekasz na zasadzkę. Polecam odejść.
  Szczur przebiegł obok stóp Yulfiego, a dziewczyna zręcznie chwyciła go bosą stopą za ogon. Próbowała podrapać byłą nowicjuszkę, ale Yulfi tak zręcznie kręciła jej nogą i ściskała ją wyszkolonymi palcami, że szczur był bezradny.
  - Mam lepszy pomysł. Nie będzie to wymagało dużej ilości magicznej energii, a ten "szczur" nam w tym pomoże.
  - I jak? Czy to zjesz? - zapytał Arlekin.
  - NIE! To byłoby głupie. Zrobię to łatwiej. Stworzę magiczną projekcję myszy, gigantycznego fantoma, który będzie straszył konie, wielbłądy, mastodonty, a także ludzi. Wyobraź sobie szczura dziesięć razy większego od diplodoka.
  - To okropne! - zgodziła się Gayla, zachwycona. "Nawet taka mała, nie budzi we mnie współczucia".
  Yulfi podskakując na jednej nodze, zaczęła szeptać zaklęcie, włożyła rękę za pasek i posypała grzbiet gryzonia proszkiem. Stopniowo zaczął się uspokajać. Kilka podań i Yulfi wprowadził go w stan transu.
  - Teraz usłyszysz tylko moje słowa. - powiedziała melodyjnym głosem młoda czarodziejka.
  Ogromny oddział jeźdźców wyścigowych przecinał gęste zarośla trawy i zdeptanych plonów. Tysiące wojowników ruszyło w kierunku miasta Dizh. Harcerze rozproszyli się naprzód, zbierając informacje. Gdy horda biegła za nimi, Selene i Li Zin rozdzielili armię na wypadek, gdyby wróg odmówił wycofania się do miasta Dijj. Li Zin powielił kierunek zachodni, możliwą ścieżkę galerii.
  Po zdobyciu miasta przez szturm Selene udało się, z pomocą zdradzieckiego kapłana, odnaleźć mapę podziemnego labiryntu. To prawda, że był to tylko ogólny szkic, bez wskazania różnych przebiegłych pułapek. Ale dla Seleny był to postęp.
  - Najważniejsze jest, aby ustalić ogólny kierunek otworów, a resztę znajdziemy. Gdy jest wiele psów, zazwyczaj łapią one samotnego lisa.
  W zamieszaniu bitewnym, a także ulegając zwierzęcej żądzy, Selena nie pomyślała o tak prostej rzeczy, jak osłonięcie wszystkich wyjść strażnikiem i za to zapłaciła. Teraz musiała być mądrzejsza.
  W każdym razie czuła się jak królowa w grze w szachy. Wybierając odpowiednią komórkę, możesz powalić pionka wroga, niezależnie od tego, na jakim polu się pojawi. Chociaż pionki poruszają się tylko prosto, ale uderzają ukośnie.
  Oto ona, wraz ze swoją nową ulubienicą Julią, omawiającą możliwe sposoby schwytania.
  - Zwróć uwagę, jak idą, więc giną. Mamy piętnaście tysięcy jeźdźców na koniach, z łatwością dogonią tych słabych, których jest nie więcej niż tysiąc.
  - Myślę, że tego też nie mają! - odpowiedziała Julia, która była grubokoścista, ale nie pozbawiona atrakcyjności, z wąską talią i szerokimi biodrami. - Osobiście chciałbym dogadać się z Harlequinem, czyli dziewczyną, która z nią walczyła. Nigdy wcześniej nie widziałem takiej piękności, a jej ruchy są tak szybkie. Myślę, że nawet ty, Selena, nie może być tak łatwo.
  Wojownik powiedział z irytacją:
  - Mylisz się, mogę zrobić wszystko. Włącznie z położeniem tej dziewczyny do łóżka. Tylko na początku chciałbym trzymać w niewoli taką piękność i, oczywiście, torturować ją. - Selena zrobiła pauzę i wzięła oddech. - Ostatnia rzecz jest obowiązkowa: żadnych kompromisów. Ma nieco jaśniejszą skórę niż normalne kobiety Hyperborejskie. Oznacza to, że pochodzi z samego wybrzeża północnego oceanu. A może uczyli ją biali mędrcy w lodowatych górach. Wtedy wiele się wyjaśni.
  - Mam nadzieję, że cesarz po zwycięstwie zdelegalizuje Zakon Białych Mędrców i wszystkich ich zabije. - Julia błysnęła zębami, jeszcze większymi niż u konia.
  - A to jest możliwe! Zmiażdżenie czarowników byłoby mocnym posunięciem. Zwłaszcza po osiągnięciu głównego celu: dominacji nad światem. Wtedy magia z przydatnego sojusznika zamieni się w niebezpiecznego konkurenta.
  - Nie wychodzili zbyt długo! - Julia zakręciła kosą, skubiąc nieproporcjonalnie zdrowe zęby. - Może nas wyczuli.
  - Możesz spędzić wieczność w piekle, ale nigdy pod ziemią! - stwierdziła Selena. - Prędzej czy później i tak się wystawią.
  - Moja siostra zginęła podczas napadu, bardzo chcę się zemścić. W końcu sam rozumiesz, jak obrzydliwe jest, gdy umiera twoja krew.
  Selena odpowiedziała po krótkiej pauzie:
  - Nie każdy jest w stanie to zrozumieć, ale ja rozumiem! Ale co to jest?
  Przed nimi z ziemi zaczął unosić się trujący zielony dym. Podniósł się bardzo szybko i rozszerzył na boki. Jego "strój" był przerażający; słychać było dźwięk łamanych drzew.
  - Co to jeszcze jest? - zapytała Selenę.
  Julia skuliła się, konie zarżały ze strachu, wielbłądy zaczęły się wycofywać. Dym zaczął przybierać krwawą barwę, a z jego konturów wyłoniła się przerażająca sylwetka zwierzęcia. Z jednej strony był to zwykły szczur, ale wyglądał obrzydliwie: z trzema głowami, ogromnymi pyskami, z których buchał ogień. Nawet z daleka wyglądało to jak koniec świata, a gdy szczur zaczął się zbliżać...
  Jego wielkość, wielka jak góra, była szokująca.
  Konie, wielbłądy, mastodonty nie tolerowały tak piekielnych dźwięków, jakie wydawała ta gigantyczna istota. Nie mogąc wytrzymać kolosalnego ciśnienia, zwrócili się ku masowym lotom. Co dziwne, jako pierwsze pobiegły mastodonty. Chociaż wydawało się, że te ogromne zwierzęta, ze względu na swoje rozmiary, powinny być bardziej stabilne. Następne były konie, a na końcu najbardziej niezłomne wielbłądy z rycerzami w zbrojach między garbami. Niektóre mastodonty miały przywiązane kosy i obcinały konie wraz z jeźdźcami. Ruchy przedstawicieli rodziny słoni, chaotyczne i nieuporządkowane, doprowadziły do ofiar na dużą skalę. Nawet jednorożec Seleny był przestraszony, kto byłby w stanie oprzeć się takiemu horrorowi?
  Ale dzielny wojownik nie stracił ducha. Wystrzeliła strzałę ze swojej skomplikowanej kuszy, śledząc ją bystrym wzrokiem. Bełt przebił skórę pokrytą wrzodami i zniknął:
  - To widmo! Sprawy czarów. - krzyknęła Selena. Wszystko z powrotem.
  Ale prawie niemożliwe jest powstrzymanie przestraszonych zwierząt i ludzi. Strach okrada cię z mądrości i zdolności rozumowania. Zwłaszcza jeśli jest taki dziki ryk.
  Tylko Selena była w stanie poradzić sobie z jednorożcem. Nie jest to jednak zwyczajne zwierzę i jest znacznie mądrzejsze od konia.
  - Nie bój się niczego, to nie jest takie straszne jak myślisz. Zjawa nie jest bardziej niebezpieczna niż mgła. Jak mgła - tylko złudzenie wizualne.
  Spokój Seleny został przeniesiony na jednorożca. Bajkowy koń, początkowo powoli, a potem szybciej, ruszył w stronę trójgłowego gryzonia.
  - No dalej, połóżmy kres chaosowi! Bo magiczny chaos: to najbardziej obrzydliwa forma nadużycia władzy.
  Mimo to musimy oddać hołd wojowniczce, była niezwykle odważna; tylko zdesperowana głowa mogła w pojedynkę zaatakować szczura, wysokiego jak trzy miejskie dzwonnice. Selene kopnęła piętami w boki jednorożca, a jego sześciokątne podkowy wbiły się w trawę. Było jasne, że on też się bał, ale przezwyciężył strach.
  Selene wystrzeliła kolejną strzałę, stopniowo przyspieszając konia. Oto potwór, coraz bliżej, kobieta dobyła miecza i pomachała. Jeszcze chwila i wojownik zanurzył się w futrze. Przeszła przez to, miała wrażenie, że znajduje się w środowisku gęstszym od powietrza, ale cieńszym od wody. Wewnątrz fantomu trudno było oddychać, ale powietrze przenikało. Wszędzie panuje zmrok i różowa mgła.
  - To manekin, ale zmusił do ucieczki piętnaście tysięcy jeźdźców. - zauważyła Selena. - Nasz Dick nie jest do tego zdolny. On tylko tnie brzuchy dziewic, ty draniu.
  Jednorożec potknął się, a dziewczyna prawie spadła z siodła. Otoczenie wokół niej było już prawie normalne, mgła przerzedziła się, pojawiły się zarysy rzadkich drzew.
  Tutaj wąż przemknął między korzeniami, choć był mały.
  - No cóż, ci duzi panowie się przestraszyli, ale ta mała tylko machnęła końcem ogona.
  Człowieku, jaki jesteś nieistotny - zostaniesz bezlitośnie zniszczony!
  Kiedy zasłona się skończyła, Selena znalazła się za widmem. Z tyłu nie wydawał się już taki straszny, po prostu wielki szczur, pokryty wrzodami i z lwim ogonem.
  - I to jest czyjś błąd. Zobaczmy, co stanie się dalej.
  W oddali widziała migające sylwetki ludzi; Poruszali się biegiem. Poza tym było widać, że Selena z uchem przy ziemi galopowała w ich stronę.
  - No cóż, ktoś pomyślał o przeciągnięciu koni. Wygląda na to, że z lochu wyłonił się oddział sabotażowy. - Wojownik wyjął kuszę. - Czy powinienem zorganizować ograniczone polowanie?
  Od razu przeszło mi przez głowę, że to pewne samobójstwo. Przecież tak potężna czarodziejka, która przywołała przerażającego widma, z pewnością dostrzeże samotnego snajpera.
  A jeśli umrze, jest mało prawdopodobne, że książę będzie w stanie kontrolować tak dużą armię.
  W tym przypadku nie da się uniknąć porażki znacznej części armii Siamata.
  Selena nadstawiła uszu, próbując usłyszeć poszczególne słowa. Rzeczywiście, galopuje dużo koni, wygląda na to, że czekał na nie oddział.
  Harlequin zapytał Yulfiego radośnie:
  - Czy to ty zasugerowałeś z góry przyprowadzenie pod wejście kolejnego tysiąca jeźdźców?
  Dziewczyna odpowiedziała:
  - Nietrudno przewidzieć, że będziemy prześladowani. I na wszelki wypadek lepiej wyjechać konno. Poza tym jest to jeden z powodów, dla których zdecydowałem się wezwać widmo; wrogowie mogli wpaść na oddział przed nami.
  - A także demonstracja siły. Myślę, że więcej niż sto koni połamie tam nogi. - Gayla powiedziała z entuzjazmem.
  - Oczywiście! Jest mało prawdopodobne, że ktoś odważy się nas ścigać.
  - Teraz galopujmy w kierunku miasta Dizh.
  Yulfi nagle przypomniała sobie, jak dzisiaj zabijała ludzi. W większości byli to młodzi chłopcy, pełni sił i energii. A ona odebrała im życie, zachowując się wyjątkowo okrutnie. To dziwne, że kiedy powaliła swoich wrogów, a byli to naprawdę okrutne, zdeprawowane, bezwstydne stworzenia, nie było najmniejszych wyrzutów sumienia. Wręcz przeciwnie, chciałem zabić jak najwięcej tych brutali, którzy stracili uczucia, rujnując samo pojęcie miłości.
  Teraz z jakiegoś powodu było mi ich żal. To nie są tacy źli ludzie. Po prostu atmosfera, sposób życia, elementy tłumu odcisnęły na nich piętno. Rzeczywiście, kiedy wszyscy zabijają, chce się uderzać i bić, a kiedy armia jest brutalnie...
  Dziewczyna spięła konia i przyspieszyła.
  Selena obserwowała odchodzącą drużynę. Zawróciła swojego jednorożca i pogalopowała z powrotem.
  - Trzeba wybrać czas, aby nie widzieć dna podziemia! Kiedy włożę nogę w strzemię i podskoczę, bo przeznaczeniem mnie jest walczyć! - Selena śpiewała.
  Upiór wciąż się poruszał, ale jego obraz blakł, gigantyczny duch tracił klarowność. Wojownik zaczął się zastanawiać: czy powinna organizować prześladowania?
  Wydaje się jednak, że w tym przypadku nadal nie uda jej się dotrzeć na czas; korpus jeźdźców zaszedł już bardzo daleko, prowadzony przez zwierzęcą grozę. Selena galopowała i widziała okaleczone konie, wojowników ze złamanymi nogami, rozerwanymi brzuchami, a nawet przeciętymi na pół. Co za głupiec kazał zaplatać warkocze na mastodontach? Na pewno wcześniej by o tym nie pomyślała. Choć nie sprzeciwiła się. Bardzo śmiesznie to wyglądało, gdyby odcięli zbiegów, typową maszynkę do mielenia mięsa.
  "Ja sam nie okazałem się dalekowzroczny, chociaż staram się przewidzieć taki horror". Trójgłowy szczur, to po prostu bzdura.
  Wojownik galopował coraz szybciej, ona po prostu wyginała się w łuk na jednorożcu. Dzięki swojej dużej prędkości Selena wkrótce wyprzedziła swoich ludzi. Lot był kontynuowany. Potem rzuciła się na drugą stronę, próbując zatrzymać swoich towarzyszy.
  - Tak, wy, wojownicy i kobiety! - krzyknęła kobieta swoim mocnym głosem.
  Lot, mimo że Selena miała donośny głos, został zatrzymany dopiero po zbliżeniu się korpusu Li Zina. W rezultacie szeregi uległy całkowitemu wymieszaniu, powstało zamieszanie i trzeba było odbudować armię.
  Nie było mowy o ściganiu wroga. Selena z opuszczoną głową ukazała się księciu.
  - Siły podziemia zatrzymały ogromną armię. Nie mieliśmy ani siły, ani woli, żeby ich zatrzymać... - zaczęła.
  Książę Alfa przerwał niegrzecznie:
  - Wiem to! Nigdy nie miałeś silnej woli. Co mam teraz z wami zrobić, słabeusze?
  - Możesz mnie zabić, ale mi się nie udało. - Wojowniczka zmrużyła oczy, jakby mówiąc - spróbuj, dotknij!
  Li Zing zauważył z grymasem:
  "Moi żołnierze mogli uciec przed takim potworem". Chociaż nadal jestem mężczyzną. Powierzanie dowodzenia armią kobiecie jest wątpliwe.
  - Ja sam wiem lepiej, co jest wątpliwe, a co nie. Ogólnie rzecz biorąc, Selena jest niezawodnym wojownikiem i odważnym towarzyszem. Moja propozycja: zostaw ją jako dowódcę. Dodatkowo Knut poinformował mnie, że Selena jako jedyna nie bała się potwora, lecz galopowała prosto na niego. Świadczy to o dużej osobistej odwadze.
  Wojownik skłonił się:
  - Dziękujemy za wysoką ocenę.
  Książę odpowiedział seplenieniem:
  "Podziękujesz mi później, ale na razie może dowiesz się, dokąd zmierza wróg?"
  - Do miasta Dizh. Tam najwyraźniej poprowadzą milicję.
  - Więc ich rozwalimy. W tym samym czasie przejmiemy łup. Spotkanie przy trąbkach: armia w ruchu!
  Li Zing powiedział z miną mędrca:
  - Czy powinniśmy zaproponować mieszkańcom miasta oddanie wojowniczek, a w zamian oszczędzimy je i ich majątek?
  Książę sprzeciwił się:
  - To raczej nie jest dobry pomysł. Ale nie zaszkodzi przekupić burmistrza. Jedna skrzynia złota otworzy drogę do skarbca miasta.
  Selena przechyliła głowę:
  - Mam plan. Całkiem proste, ale może zadziałać.
  Książę ożywił się:
  - Co dokładnie?!
  Wojownik zaczął cierpliwie wyjaśniać:
  - W twierdzy zdobyliśmy dość dużą ilość zbroi i sztandarów Hyperborei. Dlaczego więc nie zabierzemy naszego zamaskowanego oddziału na ich tyły.
  Może to spowodować zamieszanie, jeśli zostanie uderzone w środku walki.
  - Dobrze! To świetny pomysł. Więc poprowadzisz drużynę.
  - Mój wygląd jest zbyt jasny, gdy zobaczą wojownika na czele oddziału, od razu podejrzewają, że coś jest nie tak.
  - A ty zachowujesz się jak mężczyzna. To będzie dość mocny ruch. Przyklej sobie brodę, tak jak uwielbiają dowódcy Hyperborei, i nikt się o tym nie dowie.
  Oczy Seleny błyszczały:
  - Świetny pomysł! Brawo, Duke, cóż, umiem udawać głos, a poza tym jest specjalny wywar, który pogłębia barwę.
  Książę rozszerzył oczy:
  - Przez cały czas?
  Wojownik zapewnił:
  - Nie, tylko na kilka godzin.
  Książę uśmiechnął się:
  - No cóż, świetnie, nie chciałbym stracić twojego cherubinowego głosu.
  Selena zauważyła:
  "Najważniejsze, żeby obezwładnić młodą czarodziejkę; poradzimy sobie z tym zwykłymi ostrzami".
  - Tutaj może spróbujesz zdobyć jej zaufanie. To takie proste, wystarczy dodać silną tabletkę nasenną. Dikk da ci miksturę, która nie obudzi cię przez 24 godziny. A potem, po schwytaniu czarodziejki, wyrwiemy wszystkie jej sekrety za pomocą tortur.
  Selena ugryzła kiwi, jej ostre, białe zęby rozdzierały skórkę. Poczuła cudowny miąższ, przyjemny chłód na języku:
  - Czasami człowiek jest w stanie wiele powiedzieć bez tortur. Ponadto, jeśli złotowłosa diwa jest jedną z Białych Mędrców, wówczas powszechny jest dla niej trwały ból fizyczny. Służyłem u jednego z nich i wiem dużo o tej kascie.
  Książę zaśmiał się:
  - Tym lepiej! Zostaniesz schwytany i to koniec. Może nawet wyślemy to cesarzowi. Uwielbia takie nieopisanie piękne divy.
  - Nie odzywaj się, kochanie, bez podskakiwania.
  Selena galopowała w kierunku fortecy. Na niespodziewany atak trzeba było przygotować imponujący pięciotysięczny oddział. W tym celu wybierano najlepszych wojowników. Po pierwsze, pułk jest brutalny. Ich liczebność była wystarczająca, aby zmiażdżyć milicję. Jednak po chwili namysłu Selena dodała kolejne dwa tysiące, kompletując armię.
  "Taka moc może zmiażdżyć każdego, a rzemieślnicy nie są zbyt dobrze przystosowani do walki". Dla nas to nie jest takie straszne. To prawda, że wróg ma pięć tysięcy wyszkolonych żołnierzy.
  Ubrawszy armię w mundur, wyjmując kilka zdobytych sztandarów, Selena wysłała oddział siedmiotysięczny. Postanowiła ominąć miasto Dizha, aby wejść od strony, z której wróg najbardziej naturalnie spodziewał się posiłków.
  - Nie podoba mi się głupi wynik! Z całych sił ruszamy na wędrówkę! - Selena powiedziała śpiewnym głosem.
  Książę miał dobre wieści. Miały nadejść posiłki. Oznacza to, że możesz poruszać się powoli. Sama Selena była z tego powodu zadowolona. Oznacza to, że wojna się nie zatrzymała. Przyszły wiadomości o sukcesach sąsiadów, o tym, jak trwa penetracja terytorium Hyperborei. Wygląda na to, że stado szalonych wilków złapało niedźwiedzia.
  Siedmiotysięczny oddział Seleny wmaszerował przez tylną bramę. Muzyka grała melodię modną w armii Hyperborei. Wojowniczka starała się uwzględnić każdy najdrobniejszy szczegół, aby nie zawieść jej przebrania. A hymn Hyperborei brzmiał przyjemnie i majestatycznie. Selena zrozumiała, że pomimo obecności w Siamat tak potężnej broni jak proch, wojna nie będzie łatwa. Przypomniała sobie, jak jako nastolatka dogadywała się z niedźwiedziem szablozębnym. Na szczęście dla niej walka była krótka, ale wrażenia wystarczyły na całe życie. Sprawę rozstrzygnął precyzyjny cios sztyletem między oczy. Sama dziewczyna była podrapana, jedno żebro złamane. Do dziś pamięta czerwone oczy bestii, zniekształcone gniewem. Musi odpowiedzieć wrogowi!
  . ROZDZIAŁ 9.
  Trzy dziewczyny i Shell weszli do miasta Dizh. Była to duża osada, ale to utrudniało obronę. W końcu im dłuższy mur, tym więcej potrzebuje obrońców. To aksjomat wojny, duże bańki pękają szybciej!
  Ludzi jest mnóstwo, są rzemieślnicy, niewolnicy, kupcy, a także rolnicy. Brakuje doświadczonych wojowników. To prawda, że w tych niespokojnych czasach wielu cywilów jest w jakiś sposób szkolonych w posługiwaniu się toporem lub mieczem. A duży młot w rękach kowala może rozbić głowę hełmem, nie gorszym niż maczuga.
  Yulfi o tym wiedziała, ale widziała, że milicja nie czuła się szczególnie pewnie. Upadek twierdzy Erf i pogłoski o okrutnych represjach Siamat wobec ludności cywilnej wprawią każdego w zakłopotanie i zasieją strach. Rzeczywiście, gdyby prawdziwa forteca nie mogła się oprzeć, jakie są dla nich szanse, tak nieszkodliwe i spokojne.
  Oprócz oddziału pięciotysięcznego w mieście było także trzy tysiące strażników, dwa tysiące policjantów i dwa tysiące żołnierzy garnizonu. Przy pełnej mobilizacji milicja wraz z niewolnikami mogła wystawić do pięćdziesięciu tysięcy, co nie było wystarczającą liczbą gotowych do walki bojowników.
  Yulfi zwrócił się do komandora Gayle'a dźwięcznym głosem:
  - Musimy zmobilizować wszystkich, łącznie z niewolnikami!
  Wojownik, marszcząc brwi sceptycznie, odpowiedział:
  - Niewolnicy! Czy będą walczyć?!
  - Jeśli obiecamy im wolność, możliwość założenia rodziny, to niewątpliwie to zrobią.
  - powiedział z przekonaniem Yulfi. - Inaczej nie przejmują się śmiercią.
  - Nie wiem, czasami niewolnicy po prostu zmieniają właścicieli, jeden kołnierz na drugi. I nie jest to duża różnica.
  - Będziemy lepiej traktować niewolników, karmić ich bardziej pożywnie, wtedy zaczną cenić życie u nas.
  Harlequin zauważył sceptycznie:
  - Tak, i dobrze się odżywiają.
  Zebrało się około dwudziestu tysięcy niewolników. Większość z nich pochodziła z kamieniołomów. Z reguły są to młodzi, zdrowi chłopcy i dziewczęta, które nie są gorsze od nich pod względem mięśni. Nie zabrakło także bardzo silnych nastolatków, którzy stanęli w osobnej grupie. Ponieważ studnie i kopalnie były trudne do ochrony, zostali wypędzeni do miasta. Generalnie niewolnicy nie wyglądali na wychudzonych, jedynie na ich ciałach widniały ślady rzęs; nadzorcy nie stali podczas ceremonii. Co dziwne, najczęściej bito nastolatków, przyjmowano normy dla dorosłych, podczas gdy ciała dzieci nie były w stanie udźwignąć ciężaru.
  Na widok wojowników niewolnicy wydali okrzyki powitalne. Chłopcy byli szczególnie szczęśliwi, oczekując otrzymania broni.
  Yulfi z uśmiechem zauważył:
  - Są pełni entuzjazmu.
  - Nie wiadomo, przeciwko komu zostaną zwrócone miecze, jeśli zostaną im przekazane.
  - Wygłoszę do nich przemowę! - powiedziała Yulfi, napinając mięśnie. Każde serce może mieć swój własny klucz.
  Dziewczyna zsiadła z konia i zaskakująco donośnym głosem zwróciła się do niewolników. Mówiła pięknie, jasno, przekonująco, jej przemówienie mieniło się żywymi metaforami i apelami. Zakończyła następującym zdaniem.
  "Kto z was zabije dziesięciu lub więcej wrogich wojowników, otrzyma wolność, obywatelstwo i dodatkowo tuzin złotych monet".
  Ostatnia propozycja wywołała burzę entuzjazmu. Z szeregów nastolatków wybiegł ich niekoronowany przywódca. Nadal miał niemal dziecięcą okrągłą twarz z cienkim puchem nad wargą, ale miał dwa metry wzrostu i szerokie ramiona sportowca. Jednak plecy są tak gęsto usiane bliznami i bliznami, że widać ciężkie życie niewoli i być może jeden z nadzorców najwyraźniej nie jest obojętny na młodego bohatera. Odrzucił zaloty sodomy, za co otrzymał bat. Młody człowiek uklęknął i pocałował stopę Yulfiego. Zarumienił się głęboko, widząc, jak piękna była półnaga czarodziejka, której biżuteria nie ukrywała, a jedynie podkreślała jej urodę.
  - Mam na imię Timur. - Powiedział.
  - Myślę, że wkrótce będziesz wolny. - Yulfi powiedział poważnie. - Tak silne ręce powinny mieć duży miecz.
  - Zgadzać się! - Młody człowiek potrząsnął blond włosami, dzięki wysokiemu czołu robił wrażenie. W wieku dziewięciu lat Timur został schwytany, ale ponieważ wyglądał na dwanaście lat i był niezwykle silny, natychmiast został wysłany do kamieniołomów. Ciężka praca fizycznie wzmocniła chłopca jeszcze bardziej. Miał także szansę dostać się do szkoły gladiatorów. Odrzucił jednak podłe zaloty właściciela i dlatego wpadł w wściekłość na chłopca. A teraz nadzorca rzucił się na gościa z biczem.
  - Jak śmiecie, szczeniaku, dotykać tego wielkiego.
  Bicz zagwizdał i cios spadł na cierpiące plecy. W tej właśnie sekundzie młody człowiek pociągnął nadzorcę za rękę tak gwałtownie, że ten przewrócił się do góry nogami.
  Yulfi zauważył, że Timur porusza się bardzo szybko i wydaje się mieć umiejętności walki.
  Strażnicy rzucili się na zbuntowanego niewolnika, lecz zatrzymał ich groźny krzyk:
  - Swoją mocą uwalniam niewolnika! I przyjmuję go do mojej armii.
  Wtedy odezwał się właściciel, grubas z krzywym nosem w todze:
  - I nie wyrażam na to zgody. I w ogóle to są moi niewolnicy, nie pozwalam im iść do wojska.
  Dziewczyna wyciągnęła w jego stronę palec i wydmuchnęła strużkę dymu. Otoczyła grubasa, który zaczął się dusić. Oczy wyszły z orbit, a ślina kapała.
  Gayla przerwała jej:
  - Zabijając kupca, postawisz się poza prawem.
  - A przebaczywszy zdrajcy, pozostanę poza honorem! - Yulfi sprzeciwił się z godnością. - Wszyscy niewolnicy, i taki był dekret rady miejskiej, muszą walczyć w armii Hyperborei. A zły typ chce uniknąć ochrony.
  Harlequin był trzymany przez Yulfi.
  - No właśnie, niech skorzysta z prawa stanu nadzwyczajnego. Rada miasta dała nam władzę i musimy z niej skorzystać.
  - Jak na to spojrzy cesarz? - zapytała Gayla.
  - Jeśli utrzymamy miasto i pokonamy wroga, będzie to pozytywne. Jest bardzo postępowym władcą.
  Yulfi wyglądał groźnie:
  - Więc ty, nicości, chcesz wziąć niewolników? Mówić!
  - NIE! - Właściciel wychrypiał. - Żartowałem.
  - Taki głupi żart może kosztować cię życie. Ty idioto!
  Właściciel padł na kolana:
  - Zgadzać się! Oszczędź mnie! Wszyscy moi niewolnicy są twoi!
  - Słyszeliśmy! - Powiedział, Yulfi. - Dał nam swoich niewolników. Uwalniam ich i będą teraz równymi wojownikami w naszej armii!
  Gayla przerwała:
  - Jeśli wygramy wojnę, niewolnicy będą wolni. A jeśli przegramy, odnajdą spokój w lepszym życiu. Niewolnik, który padnie na polu bitwy, jeśli ma odważne serce, może liczyć na wyższy status.
  Yulfi skończył za nią:
  - Wszyscy jesteście moimi dziećmi i przede wszystkim musicie nauczyć się walczyć. Podobnie jak inne milicje.
  Niewolnicy zawarczeli zgodnie:
  - Chcemy umieć walczyć!
  - No cóż, świetnie, teraz udzielam lekcji.
  W ciągu siedmiu lat treningu Yulfi opanował posługiwanie się ostrzem do perfekcji. Shell i inni nowicjusze również dużo wiedzieli. Jednak stojące przed nimi zadanie było zbyt trudne, pozostało im najwyżej kilka dni i powinni stworzyć z milicji porządną armię. Niewolnicy byli silni fizycznie, ale większość z nich nie widziała nic poza kamieniołomem. Dla nich Yulfi wybrał specjalne proste techniki mające na celu ochronę ścian. Ogólnie plan siedzenia w oblężeniu nie jest najgorszy. Wyczerpawszy wroga atakami, wykonuj nagłe ataki, dręcząc go. Cóż, w miarę postępu oblężenia milicja stanie się zaprawiona w walce i stanie się jednostką gotową do walki. Jedzenie powinno wystarczyć na co najmniej sześć miesięcy.
  Wśród innych niewolników Timur wyróżniał się wielkimi umiejętnościami. Poruszał się łatwo i nawet z gracją. Rzadko zdarza się, aby doświadczony wojownik był do tego zdolny, szczególnie przy bohaterskiej budowie. Młody niewolnik był zmuszany do pracy więcej niż inni, a jego ciało było niezwykle wyrzeźbione, a jednocześnie masywne, ani kropli nadmiaru, nie mówiąc już o tłuszczu, wodzie! Yulfi poczuła współczucie dla Timura, ponownie chciała, żeby ustami dotknął nogi. Poczuj, jak te potężne męskie dłonie gładzą Twoją klatkę piersiową i ściskają sutki. Wtedy wpadła w oko przystojnemu Shellowi, również młodemu, choć nie tak masywnemu. Schell ze swoją krzaczastą brodą wydawał się teraz starszy. Zręczny kochanek, dający ciału wiele przyjemności, chociaż czarodziej nie był gorszy. Ale najwyraźniej silni magowie nie często doświadczają zewu ciała. Interesowało ją porównywanie zdolności niektórych mężczyzn, ich technik, umiejętności. W klasztorze uczono ich, jak sprawiać przyjemność ukochanej, a co wie zahartowany w kamieniołomach niewolnik, prawdopodobnie nigdy nie widział kobiety, co czyni grę ciekawszą. Stajesz się nauczycielem erotyki.
  Yulfi zsiadła z konia, pobiegła, rozprostowała nogi i zaczęła pokazywać Timurowi pewne techniki. Facet je powtórzył, chwytając w locie.
  - Dobrze zrobiony! - powiedziała i nie mogąc się powstrzymać, pocałowała Timura w usta. Odpowiedział jej namiętnie naciskając dłońmi na prawie nagą pierś. Podekscytował ją zapach młodego, zdrowego męskiego ciała i prawie straciła głowę. Dopiero obecność wielu innych niewolników sprawiła, że dziewczyna odeszła:
  - Nie, nie teraz. Przyjdź, gdy nikt nie patrzy! - Powiedziała, jęcząc cicho.
  Niewolnik szepnął zdecydowanie:
  - Dziś wieczorem!
  - Tak! - odpowiedział Yulfi, uśmiechając się promiennie. - Dokładnie dzisiaj.
  Z trudem się rozdzielili i dziewczyna znów zaczęła się uczyć. Aby odwrócić uwagę od zmysłowych snów, wojowniczka zaczęła zastanawiać się nad planem nadchodzącej bitwy. Wróg ma ogromną przewagę ilościową i jakościową, co oznacza, że musimy wymyślić przynajmniej nową broń.
  Arlekin podbiegł do niej i powiedział:
  - Tutaj, kupcy, nie znają miary ani taktu. Przed chwilą ktoś zaoferował mi tuzin wozów wypełnionych byczymi pęcherzami. Zapytałem dlaczego i odpowiedź brzmiała...
  Yulfi roześmiał się i powiedział:
  - Pokoloruj je i przygotuj balony na wakacje.
  - Zgadłem! Chociaż co za święto, jeśli wróg jest na nosie. I możemy umrzeć.
  Dziewczyna teatralnie zniżyła głos:
  - Zjedz Arlekina, przyszedł mi do głowy wspaniały pomysł. Rzeczywiście możesz robić kule i używać ich jako straszliwej broni przeciwko Siamat.
  Wojownik zmrużył oczy:
  - Piłki! Żartujesz?
  Yulfi potrząsnęła głową:
  - Nie, poważnie, zwłaszcza jeśli dodasz do nich igły z trucizną. To będzie broń, jakiej nigdy nie widziano na tej planecie.
  Gayla rozszerzyła oczy.
  - Czy wypełnisz kulki igłami?
  Yulfi skinął głową, uśmiechając się jeszcze szerzej.
  - Z igłami i łatwopalnym gazem wydobywającym się spod ziemi. Często pali niewolników i eksploduje przy najmniejszej iskrze. Przygotujemy setki takich kul, napełnimy je gazem i mieszanką górników, które jednym rozkazem wywołają eksplozję, pokrywającą znaczną część armii wroga.
  Harlequin był zaskoczony:
  - Jak to jest na jedno polecenie?
  Dziewczyna cierpliwie wyjaśniała:
  - To bardzo proste, za pomocą systemu luster wyślę promień, który podpali jedną kulę, a w pozostałych zdetonują trzy zebrane razem wrażliwe minerały. Ponadto eksplozje rozrzucą igły daleko, a najmniejsze trafienie spowoduje niemal natychmiastową śmierć. Jeśli wojska zostaną skupione razem, straty będą niewiarygodnie ogromne.
  Harlequin zauważył:
  - Widząc lecące w ich stronę kule, wróg strzeli do nich z łuku. Otwarcie ognia jest całkiem naturalne.
  Yulfi palcem swojej wyrzeźbionej, bosej stopy narysowała na piasku okrąg:
  - I nasmarujemy go specjalną niewidoczną farbą. Na krótki czas, wystarczający do dolotu do szeregów wroga, staną się niewidzialni. Wtedy wróg zostanie zszokowany eksplozjami, jak uderzenie maczugą w głowę.
  Yulfi wypluł kość, powalając jednocześnie dwa komary:
  - To nie wypadek. Dokładne obliczenia pomnożone przez intuicję.
  Gayla nadal w to nie wierzyła i zapytała:
  - Jeśli jesteś tak silną czarodziejką, dlaczego nie wezwiesz czarnych duchów, aby zniszczyły armię wroga. Oszczędziłoby to nam energii, życia ludzkiego i zasiałoby strach.
  Yulfi zamrugał smutno i odpowiedział:
  - Używanie mocy czarnoksięskich na lewo i prawo jest niebezpieczne. Po pierwsze, demony, poznawszy smak ludzkiej krwi, będą jej ciągle domagać się. Po drugie, magia jest ingerencją w prawa natury; zbyt częste jej używanie zmieni stałe wszechświata, a wtedy konsekwencje będą nieprzewidywalne. I po trzecie, i to jest najważniejsze, nadal jestem magicznie za słaby. Posiadanie dziecka pochłaniało mnóstwo energii. Nawet gdybym chciał, nie byłbym w stanie przywołać na głowę wroga o wielkiej mocy. A zrobienie magicznej farby nie zajmie dużo energii, a poza tym pomoże mi w tym szef rzemieślników, gnom Dyul.
  - Czy ufasz mimo wszystko gnomowi, gatunkowi nieludzkiemu, a nawet jednemu z gatunków zagrożonych? - Ze sceptycyzmem zauważyłem Gaylę. - Kobiety zniknęły z krasnali, a teraz ich ostatni przedstawiciele przeżywają swoje ograniczone, choć z ludzkiego punktu widzenia bardzo długie, stulecie.
  Yulfi wzruszył ramionami:
  - Nie zdradzam mu moich planów. Ponadto krasnoludy są fanatycznie wierne swoim słowom i przysięgom.
  Oczy Gayli błyszczały:
  - Ale oni kochają złoto! I wróg o tym wie!
  - Przydzieliłem mu trzech chłopaków, oni pilnują, żeby gnom nie wpadł pod złoty łom. - Yulfi mrugnął radośnie.
  - Potem zrobimy kulki. Dziecinne, prymitywne, ale skuteczne!
  Wojownicy, kontynuując szkolenie, wysłali część niewolników i wolnych obywateli, aby przygotowali niespodziankę. Yulfi przygotował najstraszliwszą truciznę z najprostszych elementów. Ponadto, aby nie stała się krzywda niewinnym ludziom, smarowała igły dwoma bezpiecznymi składnikami, które po połączeniu stawały się bardzo toksyczne. Dziewczyna próbowała, ciężko nad tym pracowała. Przygotowała miksturę, zebrała minerały i zioła.
  I tak cały dzień minął na pracy i zmartwieniach. Wiosenne słońce zachodziło.
  Yulfi, zostawiając Shella w celu przeprowadzenia dodatkowych przygotowań, poszedł rzekomo sprawdzić strażników. Zamiast tego zmieniła kierunek i zbliżyła się do namiotu, w którym czekał na nią Timur. Przy wejściu stał duży młody mężczyzna, jego masywne ramiona ugięły się lekko na widok Yulfiego. Timur skłonił się:
  - Wielka wojowniczka zaszczyciła mnie swoją obecnością.
  - Tak, kochanie! Jaki jesteś duży! - Powiedziała żartobliwie dziewczyna.
  -Pozwól mi umyć Twoje bujne nogi, które przeszły wiele mil. - Z pokorą zabrzmiącą w mocnym głosie, niewolnik powiedział:
  - Wyrażam zgodę! Wygląda na to, że masz pewne umiejętności w posługiwaniu się bronią. Nie mów mi wiele o sobie.
  Niewolnik przybył z nieznanego miejsca, najwyraźniej przygotował wcześniej miskę z wodą, pachnące mydło i ręcznik. Jednak pomimo tego, że Yulfi chodziła cały dzień, jej stopy pokrywała jedynie lekka warstwa kurzu, przez co wydawały się jeszcze piękniejsze. Młody człowiek zaczął się myć powoli i pilnie, chwytając każdy palec. Dziwna skóra, elastyczna i zarazem delikatna, podeszwy twarde, ale bez odcisków, coś jak posąg. Pomimo gorączkowego treningu sam widział, jak dziewczyna łamała cegły i biegała boso po węglach, nie zadrapując ani jednego. Nogi zarówno wojowników, jak i arystokratów mają zdrowy miedziano-złoty kolor, pozbawiony delikatności, ale nie pozbawiony wdzięku.
  Yulfi zapytał go czule:
  - Podobno masz doświadczenie w myciu kobiecych stóp.
  Młodzieniec uśmiechnął się, całując kolano:
  - Tak, żona właściciela, również młoda i piękna, zadzwoniła do mnie z kamieniołomów, gdy jej mąż podróżował służbowo.
  - To wszystko, dlaczego tak jest?!
  - Okrutny kretyn, bardziej kocha chłopców niż kobiety i jest obojętny na swoją piękną żonę. A wiedząc, że mnie nienawidzi, temperamentna dziewczyna zemściła się w podobny sposób. Ponadto jestem bardzo silny, odporny i szybko się uczę. - Timur przebiegle zmrużył oczy.
  - Szkoda! Myślałam, że jesteś dziewicą i miałam nadzieję, że sama cię nauczę. I wiesz już wszystko.
  Młody człowiek machnął ręką:
  "Czy żona szakala może nauczyć wojownika, czego potrafi lwica?" Różnica między wami jest jak między chatą a pałacem padyszah.
  - Dobrze zrobiony! Wiesz, jak dawać komplementy. Co masz? - Dziewczyna pieszczotliwym ruchem dotknęła jej ramienia.
  - To jest znak, oznacza to, że zostałem schwytany podczas napadu i że jestem synem szlachcica. - Timur odpowiedział spokojnie.
  - A więc to stąd odziedziczyłeś swoje umiejętności wojskowe!
  - Tak, zgadza się, mój ojciec trenował mnie od trzeciego roku życia. Spodziewał się, że zostanę pierwszym wojownikiem Padyszah z Partii.
  Dziewica powiedziała z niedowierzaniem:
  - To ten na wybrzeżu Oceanu Południowego. Ale nie jesteś tak ciemny jak oni.
  - Mój ojciec, najemnik w służbie Jego Królewskiej Mości. W sumie wstyd mi, że nie uciekłem z niewoli. To prawda, że \u200b\u200bten znak na brzuchu wskazuje, że kiedyś próbowałem uciec. To była zabawna historia. Ale potem czarnoksiężnik rzucił zaklęcie na grupę więźniów, pozbawiając nas naszej woli. Nie odcięto mi uszu i nie wyrwano nozdrzy za ucieczkę tylko dlatego, że byłam zbyt cenna i piękna niewolnica. - Młody człowiek westchnął:
  - Zaklęcie jest słabe! Zaraz to zdejmę. - Yulfi uśmiechnęła się, wyciągając stopy z wody. Timur zaczął je wycierać ręcznikiem. Uśmiechnął się serdecznie.
  - Wygląda na to, że już się umyłeś! - zauważyła dziewczyna. - Albo pomóż mi! Dobrze kochanie. - Yulfi przytuliła chłopaka i przyciągnęła go do siebie. - Mogę Cię wiele nauczyć, ale najważniejsze jest ciepłe i oddane serce.
  Minęły magiczne chwile tej cudownej nocy. Choć wydawało się, że sekundy to krople, niepostrzeżenie zlały się w strumień, a potem w szalejące morze. Którego fale tak kusząco pluskają.
  Nadszedł świt i Yulfi opuścił Timura.
  - Bez względu na to, jak dobrze się czujemy, nie powinniśmy być błogimi zbyt długo. Czasami sen jest konieczny.
  - W kamieniołomach odwykłem od zbyt długiego odpoczynku.
  - A w klasztorze nauczyłem się nie spać, jeśli jest to konieczne w interesach.
  Dziewczyna otrząsnęła się i pobiegła na trening.
  Książę Alfa nieco się opóźnił, otrzymując dodatkowe posiłki od Siamat. Toczyła się wojna podbojów i armia potrzebowała nowych sił. Poza tym książę był tchórzem i czuł się znacznie pewniej, gdy wokół było wielu żołnierzy. Alfa był uważany za ulubieńca cesarza, a on chętnie przydzielał żołnierzy swojemu ulubieńcowi. Selena z siedmiotysięcznym pułkiem w przebraniu zakończyła swój obchód. Oddział powinien wyglądać naturalnie, ale co najważniejsze, wojownik zrozumiał, że potrzebny jest dokument z pieczęciami. Na przykład mandat, wtedy otworzy się każda brama.
  Prawdopodobnie można to zrobić, dokładnie oglądając żądaną pieczęć lub odcinając oryginalną. Możliwości są tutaj różne, jednak Selena dostała fałszywy mandat. Teraz pozostaje tylko przenieść oddział, aby w odpowiednim momencie uderzyć na armię. Jednocześnie wojownik powinien przybyć pierwszy, wyprzedzając księcia zaledwie o kilka godzin, aby zmniejszyć ryzyko narażenia. Przecież przebywanie w obcym mieście zawsze wiąże się z ryzykiem, że żołnierze rozsypią fasolę i zdradzą swoje obce pochodzenie.
  Za pośrednictwem oficerów wywiadu książę otrzymał wiadomość, że w studniach trwają jakieś prace, ale nie udało się dowiedzieć, dlaczego. Zatem wróg, w przeciwieństwie do chłopców z Siamat, umieścił chłopców i dziewczęta z Hyperborei. Dzieci znacznie skuteczniej zapobiegają penetracji zwiadowczej poprzez zasadzki niż dorośli. Jednak oczywiste jest, że wróg przygotowuje niespodziankę, dlatego najlepiej jest spotkać się z nim z jak największą liczbą myśliwców w rezerwie.
  W końcu po zebraniu ponad dwustu tysięcy Alfa się uspokoiła. Jego armia stała się największą z tych, które najechały Hyperboreę. Książę wyruszył do miasta Dizh.
  Selena nie przestawała obserwować armii wroga. W tym celu użyła zwykłej muchy. Jedyną różnicą między tą muchą a prawdziwą była obecność ludzkiej głowy. Jednak zwykła mucha, zwłaszcza z dużej odległości, widzi kilka fragmentów niewyraźnie, dzięki czemu można prowadzić znacznie dokładniejszą obserwację, nie mówiąc już o możliwości podsłuchania wroga. Mucha ma specyficzny słuch, chociaż dość dobrze wychwytuje wibracje.
  Przywieźli Gayle kilkunastu schwytanych chłopców w wieku od dziesięciu do czternastu lat i podrapaną dziewczynkę, ona walczyła. Dziecięce harcerki starały się zachować pozory spokoju, ale jednocześnie były strasznie zdenerwowane, przestępowały z nogi na nogę, skrobały bosymi piętami po kamieniach chodnika. Spojrzeli krzywo na klocek do rąbania. Najmłodszy, chudy chłopiec, widać żebra, najwyraźniej zrobił coś złego, ponieważ niedawno został wychłostany, pod ciężkim spojrzeniem Gayli jęknął:
  - Nie zabijaj mnie, dobra ciociu.
  - Nie wtykaj nosa w cudzy ogród. - Wojownik stał się jeszcze bardziej surowy. - Nie oczekuj ode mnie litości. Gayla zasugerowała, żeby zrobić to, co zwykle robią z dorosłymi szpiegami: powiesić go, ale wcześniej dać mu porządną chłostę i przesłuchać na stojaku.
  Ale Yulfi nie mógł być tak surowy wobec dzieci:
  "Zamkniemy ich na razie w więzieniu, a potem spróbujemy ich reedukować".
  Gayla pokręciła głową.
  - Na pewno uciekną. Te bachory to zawodowi szpiedzy i nie mniej niebezpieczni niż dorośli.
  Yulfi odpowiedział:
  - Dziecko, to czysta kartka papieru, to nie jego wina, że wśród dorosłych jest tylu łajdaków!
  - Róbcie, co wam się podoba, ale żeby zapobiec ucieczkom, zostaną im założone obroże. - powiedział ostro wojownik.
  - Nie ma potrzeby tak poniżać dzieci. Wystarczy wierzyć im na słowo, że nie uciekną, a my obejdziemy się bez kajdan.
  Oczy Gayli rozszerzyły się.
  - Będą kłamać! Na pewno kłamią!
  - Zobaczę kłamstwo. Większość dzieci ma czyste serce i kocha swoją ojczyznę. - Yulfi stwierdził łagodnym tonem. I zwróciła się do nich: "Dajcie mi słowo honoru, że nie uciekniecie i nie zostaniecie skuci".
  Chłopcy się wahali, nieprzyjemnie było siedzieć w dybach, ale danie słowa oznaczało zrobienie pierwszego kroku w stronę zdrady. Z drugiej strony jak się chce żyć, ruszać się, biegać.
  Yulfi, widząc ich wahanie, dodał:
  - Pamiętaj, jak twój rycerz Jurrand został schwytany. Obiecał Kato, że nie ucieknie, a kiedy miał okazję walczyć, obowiązek i honor stały się silniejsze. Jego przykład stał się legendarny, choć Kato go nie docenił i nakazał spalić rycerza na stosie. Nie jestem Kato i cenię odważnych i uczciwych ludzi, szczególnie jeśli są młodzi i czyści w duszy. Kto więc chce brać przykład z legendarnego rycerza?
  Chłopcy zawahali się, najstarszy z nich powiedział:
  - A jeśli damy słowo, nie będziesz nas torturować?
  Yulfi uśmiechnął się:
  - Nigdy nie torturuję ludzi dla osobistej przyjemności, a to, czego potrzebuję, można znaleźć bez ciebie. Zatem tortury nie wchodzą w grę.
  Młody harcerz powiedział z ulgą, wyraźnie chciał się odezwać:
  - Mamy, okrutna Selena, raz za drobne przewinienie przebiła chłopca i upiekła go żywcem na rożnie, posypując solą. Generalnie nie zna litości.
  - Selena zostanie ukarana za swoje okrucieństwo. I nie rozpaczaj, na twojej ulicy nadal będzie święto. Więc dajesz słowo?
  Chłopcy jeden po drugim skrzyżowali ramiona i złożyli przysięgę. Tylko dziewczyna zawahała się:
  - Przy pierwszej okazji muszę uciec.
  - I za to skończyć w wilgotnej dziurze. W łańcuchach, nie mogąc poruszyć ręką ani nogą.
  Dziewczyna wzdrygnęła się:
  - Dam słowo, ale tylko pod jednym warunkiem.
  - Który? Jeżeli nie będzie to przesadą, to tak zrobię.
  - Zbijesz mnie!
  - Dlaczego to jest?
  - Abyśmy nie czuli się zdrajcami!
  Yulfi zawahała się: nie chciała dać klapsa słodkiej dziewczynie. Co więcej, najwyraźniej ma szlachetne serce. Z drugiej strony można to zrozumieć, żeby nie czuć się zdrajcą, trzeba cierpieć z rąk wroga.
  Najmłodszy z chłopców powiedział ledwo słyszalnie:
  - Więc mnie też bij.
  Inni, zawstydzeni i zawstydzeni, krzyczeli:
  - I my też chcemy! Nie możemy być zdrajcami!
  Gayla interweniowała:
  - Twoja prośba, prawo. Naturalnie, bachory obedrą cię ze skóry. Katie, odlicz po sto ciosów każdemu.
  Yulfi poczuł nagle uniesienie i powiedział z westchnieniem:
  - Nie, dzieci! Niech twój ból stanie się moim bólem! Przyjmę ciosy. Katie, uderz!
  Zawodowy oprawca, duży, byczy mężczyzna, dziedziczny "kat" był zdezorientowany:
  - Nie rozumiałem, kogo pokonać.
  Gayla przerwała ze złością. Nadmierna miękkość Yulfi zaczęła ją irytować:
  - Zadaj jej sto ciosów. Tak, silniejsza, jest wytrwała. Jeśli zdecydujesz się zamienić armię w przytułek, pozwól im odpowiedzieć!
  Kat skinął głową:
  - Spadaj! Uderzę cię!
  Yulfi posłusznie położyła się na ławce, odsłaniając plecy. Bicz zagwizdał, gdy spadł na ciało. Dziewczynę często bito, a jej elastyczna skóra pozostała nienaruszona. Następnym razem kat uderzył mocniej. Zamieniono broń do chłosty na inną, z metalowymi kolcami. Bicz nadal chodził, pasek był spuchnięty. Klapsy były gwałtowne, paski stopniowo się połączyły, a z pleców Yulfiego kapała krew. Uśmiechnęła się, jej myśli były daleko od ciała, gdy otrzymywała klapsy. Oprawca ze wszystkich sił starał się wydobyć z siebie choćby najcichszy jęk. Po stu ciosach uderzył ją jeszcze kilka razy, lecz Gayla powstrzymała ją, rzucając krótko:
  - Wystarczająco!
  Yulfi wstał z łatwością i ukłonił się karmazynowi z wysiłku, oddychając ciężko, kat. On, zlany potem, odszedł od niej. W oczach był strach:
  - Żelazna Damo! - wymamrotał.
  Dziewczyna powiedziała głośno:
  - Przysięgam, nigdy nie podniosę ręki na Yulfiego. Dała nam przykład prawdziwej odwagi i miłości.
  Chłopcy skrzyżowali ramiona i potwierdzili:
  - Przysięgamy! Nie krzywdź Yulfiego!
  Dziewczyna powiedziała z wdzięcznością:
  - Dziękuję wam, dzieci! Przygotowano dla Was namiot i lunch, możecie się odświeżyć.
  Chłopaki w towarzystwie ochrony udali się do namiotu. Yulfi podszedł do nadąsanej Gayli i szepnął:
  - Widzisz, jak duży postęp został osiągnięty dzięki używaniu uczuć zamiast nieuprzejmości.
  Gayla odpowiedziała:
  - Gdybym w tym celu musiał zrzucić własną skórę, odmówiłbym.
  Yulfi powiedział z entuzjazmem:
  - Niestety, dla sukcesu trzeba coś poświęcić. Ale moja skóra zagoi się bardzo szybko i nawet teraz nie odczuwam najmniejszego bólu.
  - Doskonale, w przeciwnym razie stracimy naszą najcenniejszą jednostkę bojową. - W słowach Geili była ironia.
  Dziewczyna pokręciła głową i powiedziała:
  "Już wybieram odpowiedni moment do ataku". Zebrało się już ponad dwieście tysięcy wrogów. Niesamowicie trudno jest oprzeć się takiej armadzie. Wybierając jednak odpowiedni moment na atak gazowy, można nieco wyrównać siły.
  Gayla zauważyła ironicznie:
  - Liczę na Twój fenomenalny umysł i wybitne zdolności. Ale bez przybycia posiłków nie utrzymamy się długo.
  Yulfi odpowiedział optymistycznie:
  - Nie ma problemu, moje możliwości rosną z każdym dniem, na pewno coś wymyślimy.
  Jeśli chodzi o posiłki, wojska Hyperborei będą potrzebne w innych kierunkach. Im bardziej wróg będzie przez nas rozproszony, tym mniejsze będzie obciążenie dla innych.
  - Zgadzam się - Gale przerwał na chwilę.
  Rozległ się sygnał, jak zwykle gra trąbka, gdy nieznany oddział zbliża się do miasta. Dźwięki trąbki różnią się tonem od tego, który wskazuje na atak, ale zawsze wymagają dodatkowej uwagi.
  Yulfi wskoczył na ogiera i szybko pogalopował w stronę bramy.
  Gayla, zaciekawiona, zapytała ją:
  -Co o tym myślisz, przyjaciel czy wróg?
  Młody wojownik marszcząc brwi odpowiedział:
  - Wróg mógłby nas łatwo ominąć. Ogólnie rzecz biorąc, logiczne jest okrążenie nas i nie wyklucza się manewru dywersyjnego.
  - A może przybyły posiłki. - powiedziała z nadzieją Gayla. "Wysłałem już piątego gołębia z tym żądaniem godzinę temu".
  - Cóż, dodatkowe włócznie nie zaszkodzą. Chociaż mądrość mówi: pesymiści nigdy nie wpadają w kłopoty! - dodał Yulfi. Dziewczyna była smutna: - jaka okrutna jest wojna, mieląca ludzkie mięso. Ludzie są jak woda z piaskiem!
  - Zobaczmy, co tam jest!
  Dwóch wojowników wspięło się na ścianę.
  Rzeczywiście zbliżał się imponujący oddział kawalerii. Sądząc po flagach i mundurach, byli to żołnierze Hyperborei. Maszerowali w szyku marszowym, rozwijając sztandary i słuchając znajomych dźwięków brawurowego hymnu. Yulfi zajrzał do rzędów. Było w nich coś nienaturalnego. Dowódca, brodaty, krępy mężczyzna w zbroi, galopował przed siebie (Selena umieściła poduszki, aby wyglądał na masywniejszego). Gayla wyjęła fajkę, przyjrzała się bliżej i powiedziała ze zdziwieniem.
  - Chyba rozpoznaję jednorożca.
  Yulfi szybko się zgodził:
  - Ten mężczyzna to kobieta w przebraniu: jest silna i agresywna.
  Gayla uśmiechnęła się złośliwie:
  - Jednorożec Seleny, co oznacza, że jest na nim ta okrutna lisica. A co, może pozwolimy im podejść bliżej i oddać salwę z kusz?
  Yulfi odpowiedział:
  - Zbyt prymitywne! Wejdźmy do środka.
  - Żeby nas uderzyli? - Gayla była zaskoczona.
  - Nie od razu! Jest ich nie więcej niż siedem tysięcy. Będą czekać na atak armii księcia. Tymczasem udawajmy, że daliśmy się nabrać na maskaradę. - zasugerował Yulfi.
  - Dobrze! To dobry pomysł! Albo raczej: dlaczego jest dobrze? Trudniej będzie sobie z nimi poradzić w mieście. To prawda, że trudno się wycofać, są mury, ale biorąc pod uwagę rodzaj armii, jaką mamy, możemy nie mieć czasu na zwycięstwo, zanim przybędą wojska księcia. Oczekuje się, że walka będzie zbyt brutalna. - W głosie Gayli można było usłyszeć prawdziwą troskę.
  Yulfi prychnął pogardliwie:
  - Nie będzie żadnej walki!
  Selena była zaskoczona:
  - Jak myślisz, jak możesz tego uniknąć?
  - Prosty! Żołnierze są zmęczeni po przejściu, powinni się odświeżyć: chlebem, mięsem, owocami itp. naturalnie wino.
  Oczy Gayli błyszczały:
  - No, dawaj! Chyba domyśliłem się, że do wina można dodać truciznę!
  - Nie truję! Po co być tak okrutnym, dajmy mu silną pigułkę nasenną. Niech zostaną w naszej niewoli, może się przydadzą.
  Gayla podjęła decyzję:
  - Dobra, otwórzmy bramę!
  - Niech najpierw złożą odpowiedni mandat, bo inaczej nasz pośpiech wyda im się podejrzany. - sprzeciwił się Yulfi.
  - Wyglądasz na dojrzałego oszusta. - Geila żartobliwie pociągnęła Yulfi za warkocz.
  Podczas gdy dziewczyny rozmawiały, do bram zbliżył się imponujący pułk. Brodaty wojownik podjechał naprzód i zapukał włócznią w metal:
  - Przybył pułkownik Skazbush!
  Gayla wystawiła czubek szczupaka:
  - Zapraszam do Skazbusza. Czy masz odpowiedni mandat dowódcy?
  - Z pewnością! - Selena była szczęśliwa. Jej głos stał się tak cichy, że ksiądz byłby zazdrosny. Wyjęła pergamin i potrząsnęła nim.
  Gayla dała znak i ze ściany wyleciała lina z haczykiem. Dali jej mandat. Rozumiem. Gayla zerknęła na niego przez chwilę. Oczywiście podróbka, ale dobra podróbka, chociaż pieczęć jest trudna do całkowitego odtworzenia. Zwykle zostaje na nim jakiś subtelny defekt, jak pęknięcie, czy dwa, dwa nacięcia, które, och, jak trudno jest skopiować. No cóż, udawajmy, że to kupiliśmy.
  - Można przejść, panie pułkowniku. - Gayla machnęła silną ręką. - Bramy zaczęły się powoli otwierać. Fałszywy bajeczny rozkazał:
  - Podążaj za mną! Nadążać! Lewy!
  Armia mummerów zaczęła być wciągana do bram, a Yulfi i Geila wyszły na spotkanie Seleny.
  Z ciekawością patrzyła na wojowników, szczególnie na Yulfiego. Dziewczyna była po prostu standardem piękna, jeśli nie liczyć nadmiernej muskularności. Jej twarz jest niezwykła, niepowtarzalna i jednocześnie klasyczna. Selena dawno temu zdecydowała się schwytać czarodziejkę. Dlatego plan wojownika, mimo swojej prostoty, wyróżniał się przebiegłością.
  Uśmiechnęła się, pokazując swoje wspaniałe zęby. Pokłoniła się nisko, prawie do ziemi, prawie spadając z konia.
  - Jesteś pięknym, niebiańskim wojownikiem. Po prostu brakło mi słów na widok Twojej urody. Ani jeden pędzel, ani jedno pociągnięcie mistrza nie jest w stanie przekazać setnego dolara i boskiego uroku. "Selena czuła, że to, co mówi, nie jest do końca spójne, ale była zbyt zdenerwowana.
  - Dziękuję, panie pułkowniku. - Wojownik odpowiedział skromnie.
  - Prawdopodobnie jesteś generałem, jak się masz?
  - Yulfi! Nazwa odległej gwiazdy, od której odbija się światło słońca.
  - Może! Ale to nie wszystko jest takie proste. Nie jestem generałem, a jedynie pełnię funkcję współdowódcy.
  - Cesarz cię nie zapomni! Zostaniesz generałem, nie, marszałkiem, a nawet Koktebelem.
  - Jeśli przeżyję, niczego nie wykluczam.
  - Pozwól, że zjem z tobą kolację. - Zabrzmiał słodki głos - Od dawna marzyłem o byciu w tak wspaniałym towarzystwie. Kiedy jesz jedzenie z niebiańską boginią, sam otrzymujesz kawałek nieśmiertelności.
  Yulfi uśmiechnął się łaskawie:
  - Z pewnością! Jednocześnie niech jedzą zmęczeni żołnierze, którzy przebyli długą drogę. Zabawniej będzie walczyć z pełnym brzuchem.
  - Z pewnością! To takie romantyczne!
  Selene galopowała wraz z wojownikami. Przy wejściu do domu zsiedli z konia. Tymczasem pozostali żołnierze usiedli przy stołach. Podano im obfity obiad, zupy, barszcz z mięsem, kotlety, kotlety, kebaby i oczywiście nalewano wino z beczek. Zwłaszcza z daturą dla "drogich gości".
  Selena z kolei niecierpliwie czekała na swoją porcję. Stół był bogato zastawiony, z daniami w różnych konfiguracjach. Jednak Yulfi, przyzwyczajony do wegetariańskiego jedzenia, wolał sałatkę i dodatek owocowy. Selena była zaskoczona:
  - Czy w ogóle nie jesz mięsa?
  - W klasztorze uczono nas, aby zachować jasność umysłu i nie żerować na zwłokach żywych istot. W końcu mięso niesie ze sobą aurę udręki i cierpienia nieznośnego. Uchwycone zostają emocje i myśli zabitego zwierzęcia, to prawie to samo, co zjedzenie człowieka. - stwierdził poważnie Yulfi.
  Selena potrząsnęła głową.
  - A ty, jedząc tylko trawę, masz dość siły, aby machać mieczem.
  - Dlaczego nie? Koń roślinożerny cały dzień pracuje przy pługu, a mięsożerny drapieżnik śpi po jedzeniu. Nie jest więc faktem, że mięso, a zwłaszcza tłuszcz, daje siłę.
  Selena wbrew swoim słowom włożyła do ust kawałek tłustej wieprzowiny. Uwielbiała mięso, jadła je trzy, cztery razy dziennie i nie traciła sił.
  Moją uwagę przykuł tort, wykonany w kształcie świątyni religijnej, z siedmioma kopułami i emblematami różnych bogów.
  - Wow, to ty! - Selena wskazała na trzy kobiece postacie wykonane z kremu.
  - Tak, widzę, że ci się podoba? - zapytał Yulfi uśmiechając się.
  - Tak, po prostu cię zjem! Jednak takie piękności z kremu i co jeszcze?
  - Czekolada!
  - A nawet z czekolady, szkoda ją zepsuć! Swoją drogą, jak płynna czekolada uzyskała stałą formę? - W szorstkim głosie Seleny było widać zdziwienie.
  - To nasz wielki sekret! Wierzcie lub nie!
  - Wierzę ci! Świetne ciasto.
  Jednak dodatek grzybów i sera również był przyjemny dla wojownika, zwłaszcza popijany winem. Gayla także nie gardziła alkoholem, natomiast Yulfi pił czysty sok.
  - Na próżno wino jest napojem leczniczym! - Gayla stwierdziła z wyrzutem.
  - Właściwie tak! Wiem, jak przygotować wino, które nie zaburzy jasności myśli, ale nada ostrości wzroku i słuchu oraz napełni mięśnie siłą. - Yulfi wstał. - Jeśli chcesz, przyniosę ci to. Dziewczyna skierowała się w stronę szafki. Selena cicho otworzyła pierścionek i wrzuciła do swojej szklanki niebieskie nasionko, które natychmiast się rozpuściło. Cóż, teraz zobaczmy, jaką moc będzie miała piękność we śnie!
  Yulfi wróciła, przyniosła zielonkawą butelkę.
  - Można spróbować wina wyprodukowanego według starożytnej receptury, wypijmy je razem. O zwycięstwo Hyperborei.
  Selena spojrzała na różowy, pienisty płyn. Toczyło się i bulgotało.
  - No cóż, bąbelki! Czy to nie jest niebezpieczne? - zapytał wojownik.
  - NIE! To po prostu dwutlenek węgla, a do tego pije się go o wiele przyjemniej. - Dziewczyna rzuciła złotą łyżkę. Selena złapała to w locie. - Możesz spróbować. Fajny mus. - Nalała trzy kieliszki, wino się przelało.
  Selena nie zastanawiając się dwa razy upiła łyk porcji, poczuła słodkie łaskotanie na języku,
  To przyjemne, jakby muskały Cię piórami usta. Gayla i Yulfi także pili, powoli ciesząc się drinkiem. W głowie Seleny zaczęła grać muzyka, tak niezwykła, że dziewczyna była gotowa przysiąc, że nigdy jej nie słyszała. Wspaniała melodia, przyprawiająca o zawrót głowy. Poczujesz się, jakbyś unosił się na oceanie zrobionym ze świeżego mleka. Ciało pieści woda i chcesz nurkować coraz głębiej, zlewać się z każdą kroplą. Selena zapadła w zmysłowy sen. Najpierw pieściły ją fale, a potem silni, potężni mężczyźni, którym poddawała się z drżeniem i przyjemnością.
  Yulfi ostrożnie usunęła brodę Seleny, odsłaniając jej młodą, atrakcyjną twarz.
  - Piękna dziewczyna, co mogę z nią zrobić?
  Gayla zaproponowała:
  - Odetnij jej głowę!
  - Taki ostry! - Yulfi pokręciła przecząco głową.
  - Ona jest niebezpieczna! Bardziej niebezpieczne niż cały budynek.
  Yulfi zauważył:
  - Tygrys też jest niebezpieczny, ale siedzi w klatce i skomle przy kratach. Zakujmy ją w łańcuchy i wyślijmy jako prezent dla cesarza. To nie jest zły pomysł.
  Gayla chętnie się zgodziła:
  - Oczywiście, cesarz będzie zadowolony. Ale po drodze będzie miała okazję do ucieczki sto razy.
  Yulfi uśmiechnął się:
  "Nie ucieknie z wieży, ale pomyślimy o reszcie". Na razie śpi głęboko i obudzi się dopiero za trzy dni. I w tym czasie zapadnie decyzja, czy wygramy, czy przegramy.
  - Rozsądny! W międzyczasie dokończmy ciasto. Naprawdę go lubiłem. A kto to przygotował?
  - Niewolnicy, według mojego przepisu.
  -Skąd wziąłeś przepis? - Gayla była ciekawa.
  Yulfi wyjaśnił po prostu:
  - Przeczytałem to w mądrej książce. Właściwie chodziło o odżywianie członków rodziny królewskiej i królewskiej. I jak znaleźć klucz do żołądka dostojnika.
  - To jasne! potnij mnie jeszcze trochę.
  - Za dużo czekolady może powodować ból brzucha. - ostrzegła Yulfi, ale jednocześnie odcięła kawałek dla siebie. - No, wystarczy! Niech niewolnicy jedzą, w przeciwnym razie są przyzwyczajeni do siedzenia na tym samym pastwisku.
  - Przekonany! W każdym razie musimy się spieszyć.
  Wojownicy odeszli od stołu i ruszyli w stronę wyjścia.
  . ROZDZIAŁ 10.
  Poległych żołnierzy pułku w przebraniu obciążano za ręce i nogi. Przez pomyłkę kilkuset ich żołnierzy zdołało wypić eliksir nasenny. Co, nawiasem mówiąc, nie jest takie złe; można było wypić więcej. Po rozbrojeniu więźniów przewieziono ich do podziemnego więzienia miejskiego. Był dość obszerny, gdyż przebywali w nim nie tylko przestępcy, ale także niewolnicy. W tym przypadku najlepsi wojownicy Siamat siedzieli za kratkami. Podstęp zadziałał bez zarzutu, bez jednego strzału i ofiar, cały pułk zginął na raz. Harlequin nawet dokuczał Gayli:
  - Widzisz, Yulfi jest w stanie położyć do łóżek siedem tysięcy ludzi, ale nie jesteś w stanie zadowolić ani jednego.
  Odpowiedziała ze złością:
  - Ponieważ ona może to zrobić, ja też mogę. Choć wolę go mieczem wsadzić na zawsze, w ziemię.
  Teraz, gdy szturm stał się nieunikniony, należało przeprowadzić atak gazowy na armię księcia.
  Wojownik przypomniał sobie niezdarną próbę uśpienia Seleny i uśmiechnął się. Jakby się tego nie spodziewała, chociaż specjalnie nauczono ich, aby uważali na pierścienie. Są jednak ważniejsze rzeczy do zrobienia. Yulfi zauważył, że wróg był wystarczająco zgrupowany. Dlatego można go bezlitośnie zniszczyć. Muchy z ludzkimi głowami dawały pełny obraz ruchu ponad dwustutysięcznej armii. Z lotu ptaka obraz wydawał się bardzo imponujący, zwłaszcza gdy zaczął przybywać diplodok. Takie ogromne potwory, z grubą, opaloną skórą. Poruszały się na grubych nogach niczym pnie baobabu, z długą szyją i małą, okrytą skorupą głową. Bardziej mobilne, tyranozaury skakały, a na nich znajdowali się wojownicy. Tyranozaurów jest tylko sześć, ale robią okropne wrażenie, chociaż trudno sobie wyobrazić, że istnieją gorsze zwierzęta.
  Raptor to zwierzę budzące grozę, największe, ale już gatunek zagrożonego drapieżnika, wyposażone w pięć rogów i paszczę z siedmioma rzędami zębów tak długą, że potwór trzyma ją cały czas otwartą. Generalnie, poza kilkoma dinozaurami, główną siłą jest piechota i kawaleria.
  Yulfi zaśpiewał:
  - Przed nami jest zła siła, cień gigantycznego krokodyla! A jego ust nie można dać ani zabrać - jest wiele zębów, tylko pięć rogów!
  Kule baniek byków były już pomalowane magiczną farbą; zniknęły w świetle słońca. A wiatr prawie cały czas wiał od miasta. Yulfi mogła je widzieć tylko dzięki swoim supermocom. Korzystając z tego, wojowniczka wydawała polecenia i ustawiała lustra tak, aby wysyłały promień.
  - Nie dam wrogowi ani jednej szansy. - Powiedział Yulfi. Niewidzialne kule, zwyżkowe bąbelki gazu, rozłożyły się niemal równomiernie. Dziewczyna próbowała dotrzeć do jak największej liczby żołnierzy. Bardzo się starałem, aby osiągnąć maksymalne zniszczenie wrogów. Była tak pochłonięta tym procesem, że sumienie jej nie dręczyło i nie wątpiła, czy ma prawo zabić tysiące, nie, nawet dziesiątki tysięcy ludzi za jednym zamachem.
  Niestety piłek nie starczyło dla całej armii. Armia Siamata jest zbyt duża, ale wystarczająca, aby dać okrutną lekcję. Dziewczyna liczyła uderzenia swojego serca; biło coraz mocniej. Teraz kule są już nad armią wroga. Jeden z wojowników dotknął ręką niewidzialnej bańki i zdumiał się:
  - Cóż, nieważne! - Wymamrotał przestraszony, rozglądając się. - Dotknąłem czegoś.
  - Może to duch! - zawołał inny.
  - Prawdopodobnie! Coś okrągłego i ciepłego. - Wojownik zadrżał i upuścił broń.
  W innych miejscach piłki również skakały na wojowników. Jeden został przebity włócznią. Gaz syknął i zaczął się ulatniać. Inni już przemieszczali się pomiędzy szeregami, wojownicy usłyszeli hałas i byli zaskoczeni. Nie było sensu zwlekać dłużej; po wyszeptaniu modlitwy Yulfi skierował wiązkę.
  Pomarańczowa linia przecięła powietrze i przebiła piłkę. Najpierw nastąpiła jedna eksplozja, która nie wydawała się głośna z błyskiem, potem setki innych. Szybujące płomienie i rozproszone igły były tym razem widoczne dla wszystkich. Ogólnie rzecz biorąc, ponieważ rzemieślnicy służyli szwaczkom, zdobycie igły nie stanowiło problemu. Kolejną trudną rzeczą było dopasowanie bąbelków do samych żołnierzy, ale Yulfi dał radę. Teraz pozostaje tylko zebrać obfite żniwo śmierci!
  Dziewczyna oczami czarodziejki spoglądała na pobitą armię. Jak można było się spodziewać, wybuchła panika, żołnierze uciekali, strzelali w pustkę, często do siebie. Doszło do całkowitego pobicia, z ogromnym rozlewem krwi. Żołnierze, którzy nie umarli, natychmiast wzdrygnęli się pod wpływem silnej trucizny. Upadli i zwinęli się w kłębek, zaczęły się wymioty i wymiotowanie wnętrzności. Jednak od trucizny czarnej wiedźmy nawet przy najmniejszym zadrapaniu śmierć jest nieunikniona; składniki połączyły się, tworząc piekielną mieszaninę.
  Yulfi zagwizdał z zachwytu:
  - Okrutny bałagan.
  Wtedy dziewczyna zdała sobie sprawę, że z powodu braku doświadczenia i nadmiernej ostrożności popełniła błąd. Gdyby uderzyła w tym momencie przy pomocy całej milicji, zwycięstwo byłoby ich udziałem. Zatem, jak mówią bokserzy-gladiatorzy, jest to mocny powalenie, ale nokaut.
  - Otwieramy bramy i wyprowadzamy kawalerię. Zaatakujmy wroga! - rozkazał donośnym głosem Yulfi.
  - Jest już późno! Zanim nasze pięć tysięcy jeźdźców skończy, wróg odzyska siły, a my poniesiemy kolejną porażkę. - sprzeciwiła się, machając gwałtownie głową Gale"a.
  - Ale musisz spróbować! - Do przodu!
  - Która flanka wroga ucierpiała najbardziej? - zapytał Harlequin, mrużąc oczy.
  - Lewy! - powiedziała krótko Yulfi, machając kosą.
  - Więc uderzmy go! Tylko nie daj się ponieść emocjom i wyjdź, gdy otrzymasz sygnał.
  Pięć tysięcy jeźdźców zagrzmiało kopytami i Yulfi rzucił się do przodu. Jeździła na bardzo szybkim jednorożcu Seleny. Cudowny koń był początkowo ostrożny, gdy podeszła do niego dziewczyna. Yulfi delikatnie pogłaskał grzywę magicznego konia i pocałował podstawę rogu. Po czym troje oczu jednorożca rozbłysło radością, rozpoznał nowego właściciela, radośnie połykając porcję miodowych ciasteczek.
  Teraz Yulfi wysunął się daleko do przodu. Jej jednorożec uciekał przed huraganem.
  Po dotarciu na pozycje wroga dziewczyna zaatakowała wrogów, machając mieczami. Zmiażdżeni atakiem gazowym jeźdźcy cofnęli się i spadli z koni. Tutaj Yulfi ciosem miecza odcięła głowę rycerzowi jadącemu na wielbłądzie. Odwróciła się, powaliła trzech kolejnych niezdarnych rycerzy, podskoczyła, wykonała potrójne salto, powalając w powietrzu sześciu i wylądowała na zadzie jednorożca:
  - Tutaj ci to dałem! Mocniejszy niż metal!
  Yulfi zręcznie zrzucił jeźdźca kopniakiem w podbródek. Dziewczyna mogła teraz działać znacznie odważniej.
  - Będę cię terroryzował! - Dziewczyna groziła.
  Wróg nie otrząsnął się jeszcze z szoku i walczył ospale. Yulfi aktywnie to wykorzystał. Jej ciało wibrowało jak struna wiolonczeli, tańcząc hymn. Próbowali ją otoczyć i wbiec wielką gromadą, ale to tylko zwiększyło liczbę ofiar.
  - Czego ode mnie chcesz, tylko sobie szkodzisz! - stwierdził Yulfi. Młoda kobieta
  zaśmiała się, kopnęła jednorożca piętami i zmusiła go do przyspieszenia. Minęło szybko, jak kosiarka. Trawa z ciał leżała w równych rzędach.
  Pozostali jeźdźcy dotarli na czas, Gayla, Harlequin, Shell, Timur. Habilitowali się z wielkim zapałem. Szczególnie próbował duży Timur. Na koniu nie był szczególnie zwinny, ze względu na brak wprawy, ale uderzył maczugą, co nie było ciosem, ale śmiercią. Stalowa maczuga ważyła pięć i pół funta i zmiażdżyła zbroję, pociski i przebite tarcze. Zaskakujące jest to, że młody człowiek sterował nim jedną ręką, jakby dla zabawy. Shell, również nie należący do słabych, poczuł lekką zazdrość, gdy spojrzał na dzieło młodego bohatera. Jednak młody człowiek, który przeszedł przez szkołę białych mędrców, siedział idealnie w siodle i machał mieczami. Był technikiem, wykonującym zręczne ruchy, manewry uników i wytrącającym mu szable z rąk.
  - Nikt nie nazwie Shella tchórzem! - Powiedział młody wojownik. Na potwierdzenie swoich słów zręcznym ruchem odciął funkcjonariuszowi głowę wraz z hełmem.
  Stopniowo wróg otrząsnął się z szoku. Przybyli nowi jeźdźcy i znacznie przerzedzona piechota. Książę wydał rozkaz strzelania z kuszy po wysokim łuku.
  Li Zing zapytał go z niepokojem:
  - Ale nasi żołnierze tam są, czy ich nie uderzymy?
  Dostojnik zareagował pogardą.
  - Oczywiście, że uderzymy, ale najważniejsze jest, aby trafić w Hyperborejczyków. Zwłaszcza diabelska czarodziejka. W końcu to jej sprawa.
  Książę przeżył atak gazowy, bo siedział w żelaznym powozie, mocno przykuty łańcuchem do brontozaura. Tyranozaury i raptor wpadli w panikę, szarpali żołnierzy. Raptor nawet zaczął je zjadać, pożerał ludzi wraz z kośćmi, a nawet zbroją. Co dziwne, proces jedzenia uspokoił gigantycznego kanibala. Tyranozaury, rozrywając kolosalną liczbę ludzi, również ucichły i zaczęły jeść. Jedynie brontozaury zachowały wrodzony flegmatyzm. A co, jeśli nawet bitwa będzie głośna, nie będzie głośniejsza niż grzmot?
  Kiedy z góry spadł deszcz strzał, Gayla wydała rozkaz odwrotu. Dalsze narażenie na takie ciosy jest zbyt niebezpieczne. Jedna ze strzał trafiła nawet Timura w ramię; młody olbrzym walczył prawie nago i wydawało się, że nie jest mu łatwo. Wyciągając strzałę i powalając kolejnego wojownika, młody człowiek pogalopował z powrotem.
  Yulfi wesoło krzyknął:
  - Nie bój się, osłaniam cię.
  Gayla odpowiedziała:
  - Zaufanie tobie stało się nawykiem.
  - Dobry nawyk! Dodał Yulfi. Dziewczyna podskoczyła do wrogich jeźdźców i wydała z siebie taki ryk, że ich konie cofnęły się. Biedne zwierzęta już wystarczająco wycierpiały. Wojownik zabił dwóch najodważniejszych wojowników i rycerza w zbroi. Następna salwa z powietrza pokryła naszą własną bełtami z kuszy. Yulfi zdołał prześliznąć się pomiędzy stalowymi strumieniami.
  - Jaki ty jesteś niewykształcony. Damę należy witać kwiatami, a nie strzałami. I zlituj się nad sobą.
  Przecież prawdą jest, że trzystu jeźdźców zginęło pod własnym ogniem.
  
  Zabawnie było patrzeć, jak szczupła dziewczyna, prawie dziewczyna, walczyła z całą armią. To prawda, że Yulfi nie pozwoliła się otoczyć; jej szybki koń zapewniał odpowiednią zwrotność.
  - Dlaczego jak zwykle nie możesz za mną nadążać?
  Kusznicy podbiegali coraz bliżej. Niektórzy jeźdźcy mieli także łuki. Ostrzał nasilił się, a jednorożec został trafiony kilka razy. Yulfi, bojąc się nie tyle o siebie, co o "konia", zdecydowała się wyjechać.
  - Wyjdę i wrócę! Jak mówi mi mój obowiązek! Niczego się nie boję, jestem zły jak wilk! - dziewczyna zaśpiewała i położywszy jeszcze trzy, machając na boki, rzuciła się z powrotem. Próbowali ją śledzić. Yulfi odchyliła się i wystrzeliła z kuszy. Jej bełty, mimo szybkiego skoku, ani razu nie przeleciały obok. Jednak dziewczyna o wyglądzie wilka nie jest skośnym zającem.
  Kiedy ścigająca gromada zbliżyła się do ściany, powitały ich salwy kusz,
  łuki i katapulty. Yulfi wprowadził ostatnio ulepszenia zwiększające szybkostrzelność. Teraz z katapult strzelano tak często, że liczba ofiar wroga gwałtownie rosła. Straciwszy co najmniej tysiąc w ciągu kilku minut, kawaleria wycofała się. Pierwsza fala ataku została odparta.
  Yulfi wrócił i najpierw zbadał rany jednorożca. Biorąc pod uwagę, jak uparta jest ta bestia: nie miała nic niebezpiecznego. Ślady po bełtach z kuszy szybko się zagoiły. Wspinając się po ścianie, dziewczyna postanowiła przynajmniej w przybliżeniu obliczyć straty wroga. To nie było takie proste. Wiele trzeba było zrobić na oko, aby określić w przybliżeniu. Ale jasne jest, że nie ma tu nawet tysięcy trupów, ale dziesiątki tysięcy. Po chwili namysłu Yulfi doszła do wniosku:
  - Zginęło ponad pięćdziesiąt tysięcy, czyli ponad jedna czwarta armii. Nie jest źle, ale mogło być lepiej.
  Harlequin zauważył sceptycznie:
  - Zanim zdążyliśmy przygotować kolejne piłki, wróg dał nam za mało czasu.
  - Nic! - pocieszył Yulfi. Teraz wróg prawdopodobnie nie rozpocznie ataku przed jutrzejszym rankiem, co oznacza, że będziemy mieli czas. O ile rozumiem, książę jest niegrzecznym, dumnym idiotą, co oznacza, że nie będzie długo zwlekał z atakiem. W międzyczasie będziemy mu przeszkadzać. Do tego stopnia, że diabły poczują się niedobrze.
  Armia księcia usunęła zwłoki. Sam dostojnik wraz z Li Zingiem i generałem Li Hinnem, który zastąpił Selenę, odwiedził żołnierzy. Oprócz zabitych w armii było piętnaście tysięcy okaleczonych w wyniku paniki. W ten sposób prawie jedna trzecia żołnierzy została wycofana z akcji. A to sprawiało, że perspektywy następnego ataku były bardzo niejasne.
  Lee Hinn zasugerował:
  - Nie ma żadnych wieści od Seleny, co oznacza, że wpadła w pułapkę. Szkoda takiej miłej kobiety, ale najprawdopodobniej będzie torturowana i stracona.
  - Nie wiem! - odpowiedział ostro książę. - Może zaproponują mi zniesienie oblężenia w zamian za wolność Seleny.
  Li Zin podrapał się po brodzie czubkiem sztyletu, spojrzenie czarnego mężczyzny było smutne i zamyślone:
  - Albo może zgodzić się na taką propozycję, odejść, a następnie złamać słowo i wrócić.
  Alfa potrząsnął ze złością głową.
  - NIE! To, że uległbym szantażowi, zwłaszcza ze względu na głupią kobietę, jest absolutnie wykluczone. Poza tym nic mi nie zaproponowali.
  - Nie wierzą twojemu słowu honoru? - Li Zin uśmiechnął się. "Rozumiem ich!"
  - Może po prostu chcą zabić więcej Siamatów. W każdym razie dziś rozbijemy obóz, a jutro przystąpimy do szturmu. - oznajmił książę zdecydowanie.
  - Zgodnie z oczekiwaniami. - Lee Hinn skinął głową.
  Żołnierze i niewolnicy zaczęli budować wał i kopać rów. Książę podejrzewał, że oblężenie będzie się przeciągać długo. A jeśli tak, to trzeba się przygotować na duże straty i bóle głowy. To prawda, że tym razem wróg nie miał podziemnych chodników, co oznacza, że powinien być spokojniejszy. W przeciwnym razie nocne wypady są wyjątkowo nieprzyjemne.
  Obrońcy nie pozostali bezczynni; nagle rozpoczęli natarcie od strony twierdzy. Strzelali do niewolników i żołnierzy zgromadzonych na placu budowy. Gdy za nimi rzucił się cały pułk kawalerii, pośpieszyli się ukryć. Z drugiej strony oddział dowodzony przez Yulfiego nagle zaatakował konwój. Dziewczyna zrozumiała, że pozbawienie tak ogromnej armii zapasów jest niezwykle ważne. Wykonała manewr flankujący, atakując przede wszystkim beczki z prochem. Zapalone strzały poleciały do dużych wozów ciągniętych przez wielbłądy. Słychać było trzask przypominający odłamki szkła i żołnierze rozbiegli się w różnych kierunkach. Yulfi uderzyła prosto w naoliwione beczki, zdając sobie sprawę, że proch może zostać użyty przeciwko niej. Strzelano także do wozów z żywnością i paszą; bez tego głodna armia szybko by się wyczerpała.
  - Zorganizuję ci płukanie żołądka. - Wojownik odpowiedział na czyjś krzyk: dlaczego ona to robi?
  Wróg rzucił na nią duży oddział kawalerii, w tym tyranozaura. Tyranozaur, największy ośmiometrowy drapieżnik z wyszczerzoną paszczą, był naprawdę przerażający. Jest na nim trzech, zapewne desperacko odważnych czarnych wojowników, którzy nie bali się takiego potwora.
  Cechą szczególną tyranozaura była jego zdolność do skakania szybciej niż najszybszy koń.
  Yulfi, korzystając z jednorożca, wciąż mogła uciec, ale jej partnerzy i towarzysze zostali poważnie w tyle. Wyprzedząc jeźdźca, potworny olbrzym rozerwał go i jego konia na strzępy. Piana wydostała się z pyska tyranozaura, koszmarnej bestii.
  Yulfi nachylił się do ucha jednorożca i szepnął:
  - Nie bój się, jestem z tobą. Musimy powstrzymać potwora.
  Jednorożec skinął głową: inteligentne zwierzę wszystko zrozumiało.
  Dziewczyna wrzuciła do ust pęczek kilku rodzajów ziół, wszystkie razem znacząco zwiększyły siłę i reakcję na krótki czas. Odważnie zeskoczyła z jednorożca i rzuciła się w stronę tyranozaura, dręcząc w tym momencie innego jeźdźca. Koń Timura był nieco w tyle, ale jeździec był duży i miał imponującą maczugę. Jednak młody człowiek nie wyglądał na zdezorientowanego; był gotowy do walki z przedpotopowym odpowiednikiem węża Gorynycha.
  - Nie warto! Tim! - krzyknęła, martwiąc się o ukochanego Yulfiego. Odpychając się smukłymi nogami od powierzchni, dziewczyna natychmiast wspięła się na grzbiet potwora. Jeźdźcy nie zdążyli wystrzelić z kusz. Tylko jeden wyrzucił swój wężowy sztylet.
  Yulfi sparowała atak kolejnym ciosem miecza, rozbijając jej głowę. Została powalona przez innego jeźdźca, a przy trzecim dziewczyna uderzyła się w kolano tak mocno, że złamała sobie kark.
  - Uważaj na głowę! - Powiedziała ironicznie.
  Tyranozaur stracił swoich warunkowych właścicieli. On jednak nie od razu zdał sobie z tego sprawę, kontynuując pościg na zasadzie bezwładności. Timur uniósł pałkę, przygotowując się do ogrzania opancerzonej skóry.
  Yulfi wypowiedział to zdanie w specjalnym tonie, który działał na mózg tyranozaura jak porażenie prądem. Stworzenie próbowało się zatrzymać i otrzymało potężny cios pałką w brzuch. Jednak kości potwora są tak grube, a jego skóra pokryta dużymi łuskami, że nawet się nie poruszał.
  - Nie bij go! - krzyknął Yulfi. - Teraz jest swój!
  Dziewczyna szepnęła, mrucząc w określonym rytmie: odwróć się, za tobą stoją źli ludzie, obrażają kobietę.
  Bestia odwróciła się, krzyknęła i rzuciła się na ścigającą drużynę. Nie od razu zdali sobie sprawę, że było to nowe niebezpieczeństwo. Próbowali krzyczeć, machać włóczniami. Ich wygląd był najgłupszy. Tyrannosaurus rex zaatakował tłum, szarpiąc i podgryzając. W odpowiedzi potwór otrzymał kilka ciosów włóczniami, ale to tylko spotęgowało jego gniew. Podskoczył, ale Yulfi siedział w wygodnym strzemieniu, prowadząc stworzenie. Jedną z najskuteczniejszych technik, biorąc pod uwagę dużą masę tyranozaura, było po prostu zdeptanie wroga. Dziewczyna pomyślała: ten gatunek żyje od dawna, na długo przed pojawieniem się człowieka, a mimo to nie wykazywał nawet oznak inteligencji. Dlaczego? Może z nadmiaru sił, gdy zaniknie potrzeba inteligencji.
  - No dalej, wskocz na nich! Szybciej, jeszcze szybciej! - Jasne, dziewczyna tu rządzi.
  Oto osoba, która podporządkowuje sobie nawet takie potwory. Podbija, stając się lepszym od innych, nawet najpotężniejszych stworzeń. Poza tym, czy można znaleźć kogoś mu równego? Krasnoludy prawdopodobnie też są inteligentne, ale są gatunkiem zagrożonym. Szczyt potęgi cywilizacji gnomów jest już daleko w tyle. Mają starożytną magię, ale nie mają rdzenia. Jeśli chodzi o elfy, one również są bliskie degeneracji. Na przykład podczas ostatniej wojny nie spotkała ani jednego elfa. Mówią, że ich cywilizacja żyje na innej planecie, a oni sami poruszają się po portalach. Może. Krążyły pogłoski o wielkiej wojnie pomiędzy elfami i trollami w innych światach, ale na Ziemi te czarujące piękności zaczęły pojawiać się znacznie rzadziej.
  Sam Tyranozaur wykonał swoją brudną robotę, więc rozerwał pułkownika na strzępy i po prostu połknął kolejnego rycerza na wielbłądzie wraz ze zbroją.
  - No cóż, a co jeśli masz niestrawność? - Yulfi był zaskoczony.
  Tyranozaury słyną jednak z tego, że połykając miecze, potrafią strawić dosłownie wszystko, nawet najtwardsze. W końcu wróg zdał sobie sprawę ze strachu, dzikiego i panicznego. Kawalkada ruszyła z powrotem, a Yulfi ścigał ich. To zabawne, jak wyścigi konne. Pokazano je raz. Poza tym ciekawe są turnieje rycerskie i walki gladiatorów. To prawda, że dziewczyna nigdy ich nie widziała.
  Ścigając wroga, Yulfi doskoczył do niezniszczonej połowy konwoju.
  Postępując zgodnie z jej rozkazem, potwór zdeptał wszystko i przewrócił. Namawiała go dalej.
  - Nie zostawimy wrogowi ani jednego wózka! - krzyknęła dziewczyna.
  Pozostałości konwoju zostały zmiażdżone, a cały pułk kawalerii rzucony na Yulfi. Wśród nich był inny tyranozaur.
  - Logiczne jest, że wybijają klin klinem.
  Podczas pokonania konwoju dziewczyna chwyciła dwa worki prochu. Zachowała jeden dla siebie, na potrzeby badań mających na celu stworzenie czegoś podobnego, a nawet lepszego. I podłączył knot do drugiego, i podpalił. I odgadnąwszy moment, w którym potwór otworzył paszczę, próbując chwycić swojego odpowiednika.
  - Zdobądź prezent! - Yulfi rzucił zapaloną torbę. Uderzyło w język. Potwór przełknął konwulsyjnie i oblizał wargi. Potem zawył ostro, jego wnętrzności eksplodowały. A kiedy eksplozja rozrywa żołądek, nawet takie stworzenie to czuje. Tyranozaur obficie beknął krwią.
  - Co, nie lubisz słodyczy? - drażniła się dziewczyna. - Czekolada z materiałami wybuchowymi, kochanie!
  Zwierzę uciekło, nadal wymiotowało i dostały konwulsji. Yulfi uśmiechnął się.
  - Nie pominiemy dla Ciebie maszynki do strzyżenia. Udusisz się, biedactwo.
  Tyranozaur przewrócił mastodonta za pomocą łuczników. Okazało się, że zostali zmiażdżeni przez zwłoki. Yulfi sarkastycznie zauważył:
  - To jest główne kryterium wydajności: zdolność do przenoszenia dużych mas. Jednocześnie stosując metodę żelazną.
  Jednak teraz próbowali otoczyć tyranozaura lub zestrzelić go strzałami. Bitwa się przeciągała. Toczyło się według tego samego scenariusza. Potwór gonił i zabijał jeźdźców, deptał ich i rozrywał na strzępy. Jego szczęki nie spoczęły ani na sekundę.
  Yulfi mruknął:
  - Trudno znaleźć zwierzę bardziej skuteczne na wojnie, może z wyjątkiem drapieżnika. Ale jak dotąd wróg ma tylko jedną kopię tego.
  Dziewczyna gwizdnęła, stopniowo monotonia bitwy zaczęła ją męczyć. W szczególności próbowali zbudować żywą ścianę z mastodontów, aby unieruchomić tyranozaura. Po prostu przeskoczył nad nimi, zwalając bandytów z nóg.
  
  Ze względu na prędkość ruchu strzały nie były szczególnie niebezpieczne dla jeźdźca, ponadto Yulfi doskonale radził sobie z odbijaniem. Ale stopniowo i ona stała się tym strasznie zmęczona. Jest dużo krwi, to jest bardzo męczące. Widząc połamane kości i przemoc wokół siebie. Yulfi poczuł się szczególnie nieprzyjemnie, gdy tyranozaur stratował chłopca. Widok zwłok dziecka zaniepokoił dziewczynę, budząc sumienie piękności. A ona, zawracając tyranozaura, pogalopowała z powrotem. To jej wina, że umarło dziecko, jakie to trudne dla młodej duszy. Kiedy skakała, przez głowę przeszła jej myśl, że dzieci musiały zginąć w wyniku ataku gazowego. I wysłała promień, który zniszczył ponad pięćdziesiąt tysięcy ludzi, a każdy miał swoje życie, niezwykły, niepowtarzalny los.
  Yulfi zaczęła mimowolnie płakać, a z jej piersi wydobywał się szloch. Tyranozaur był tak mocno zakrwawiony, że pozostawił po sobie czerwone ślady. A brązowa zbroja zmieniła kolor na fioletowy. Yulfi również został ochlapany od stóp do głów.
  Kiedy rzuciła się do swego ludu, jej twarz była poplamiona krwią i łzami. Dziewczyna tylko jęknęła.
  Shell i Timur podskoczyli do niej:
  -Jesteś przypadkiem ranny? - Zapytali zgodnie.
  Dzielny wojownik, potrafiący żartobliwie znieść każdy, nawet najbardziej nieludzki ból, zaskrzeczał:
  - Tak, jest ranna! Prosto w serce!
  Shell wszystko zrozumiał:
  - Martwi Cię, że zmuszono Cię do przelania krwi. Jest to konieczność.
  - I zabijaj dzieci! - Dziewczyna płakała.
  "Żołnierzy trzeba zabijać, ale co zrobić, jeśli dzieci służą w armii wroga na równi z dorosłymi". - Chłopcy powiedzieli z troską.
  Yulfi wstydziła się swojej słabości, jej muskularne ramiona opadły:
  - Zabij ponad pięćdziesiąt tysięcy żyjących ludzi. Można sobie wyobrazić, jaki to potworny ładunek.
  Timur zgodził się:
  - Trudno to sobie wyobrazić. Chociaż zabiłem po raz pierwszy, nie doświadczyłem wielkiego cierpienia. Człowiek to po prostu cholernie mądra bestia, w walce o byt przemoc stała się drugim instynktem.
  Schell odpowiedział:
  - Człowiek nie jest bestią i musi stać ponad instynktem! Ale jednocześnie bądź silny, żołnierzu, oczyść myśli, nie współczuj ofiarom, bo inaczej zwariujesz!
  Yulfi wzięła głęboki oddech, jakby przygniatał ją nagrobek:
  - Nie można umyć głowy lewatywą, dziur jest za dużo i wszystkie wychodzą!
  Dziewczyna nie straciła poczucia humoru. Wytarła twarz, rozmazując dłonią krew i łzy. Timur skłonił się, Yulfi nigdy nie wydawała mu się tak piękna i pocałował jej zakrwawioną piętę. Schell szturchnął go stopą.
  - Nie waż się dotykać mojej dziewczyny.
  Timur eksplodował i próbował kopnąć:
  - Ona nie jest twoją żoną. A może chcesz stoczyć pojedynek?
  Yulfi krzyknął:
  - Nie waż się kłócić. W przeciwnym razie rzucę takie zaklęcie, że staniecie się absolutnymi eunuchami. Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem cudzą rzeczą i zastrzegam sobie prawo wyboru, kogo kochać, a kogo całować.
  Na potwierdzenie swoich słów dziewczyna podeszła do Timura, przyciągnęła go do siebie i pocałowała w usta. Zdrowy oddech młodego człowieka, przyzwyczajonego do pokarmów roślinnych, był przyjemny i świeży. Następnie odsunęła się od niego i w ten sam sposób pocałowała Shella. Spojrzał na nią chłodno. Yulfi stwierdził:
  - No cóż, nie gniewaj się, prześpię się z tobą tej nocy.
  Schell złagodził:
  - OK! Ale czy serce można podzielić na dwie części?
  - Jest to całkiem możliwe, jeśli to serce jest ciepłe. Słońce jest tylko jedno, ale ogrzewa miliony ludzi i innych stworzeń. I mam Słońce w piersi. Uwierz mi, Shell, nie opuszczę cię.
  "Wierzę!" - wycedził nowicjusz przez zęby.
  - I ty, Timur, też! Jesteście dla mnie jak bracia.
  Walka o pogodzenie dwojga kochanków pomogła Yulfi stać się sobą, łzy wyschły, a w jej głosie pojawiła się stanowczość.
  - Przytulaj się i stań się braćmi, którzy nienawidzą uczucia zazdrości.
  Obaj młodzi mężczyźni zamarli naprzeciwko siebie. Pierwszy przełamał odrętwienie większy Timur. Zrobił krok do przodu i uściskał Schella. Odpowiedział mu i wymieniono heroiczne uściski dłoni.
  - Cóż, teraz już nigdy nie będziesz się kłócić. - powiedział Yulfi.
  Schell pomyślał: Timur to dobry facet i doskonały wojownik. A Yulfi urodziła już syna czarownika i w ogóle, jak wszystkie silne kobiety, nie chce się przywiązywać do kogoś samotnego. Nie ma sensu się kłócić; nie bez powodu biali mędrcy nigdy się nie żenią. Dziś wieczorem będą się dobrze bawić, a potem zobaczymy. Może i on znajdzie pasję na boku, w wojsku jest wiele pięknych kobiet.
  Ten wieczór był burzliwy, naloty powtarzali kilka razy. Ale w nocy Yulfi spędziła z Shellem tylko pół godziny: namiętna, burzliwa, ale tak krótka, że rozstanie z nimi było bolesne:
  - Nie mogę już tego znieść, kochanie! Niezwykle ważne jest, aby niszczyć wrogów szybciej, niż otrzymują posiłki.
  Schell z wielkim trudem zgodził się:
  - Masz rację, poza tym w ciągu dnia jestem tak wyczerpany, że nie mam już sił.
  - Takie są prawa wojny: nie śpij w nocy, jeśli nie chcesz spać wiecznie! - Yulfi strzeliła kochankowi w nos.
  W nocy dziewczyna weszła do samego obozu. Poruszając się cichym krokiem, wraz z przyjaciółmi zdjęła kilkudziesięciu wartowników. Jednocześnie użyła rurki z igłami:
  - Śpijcie chłopcy, mlecze, daję wam spokój.
  Po czym rozebrano i podpalono obóz. Ogólnie rzecz biorąc, ta taktyka uderzania bydła jest starożytna. Yulfi po prostu doprowadził to do perfekcji. Nie wywołało to jednak dużej paniki; żołnierze już spodziewali się podobnego posunięcia. Nie jest to bowiem pierwszy przypadek podobnego sabotażu. Mimo to wielu zostało stratowanych przez konie. Ponadto bojownicy hiperboreańscy zrzucili ze wzgórza duży głaz pokryty żywicą. Nie było łatwo go odepchnąć, nawet Timur trząsł się z wysiłku. Jednak było warto podjąć ten wysiłek. Głaz zmiażdżył kilka namiotów, niektóre zmiażdżył, a inne podpalił; żywica zmieszana z oliwą dobrze się paliła.
  Yulfi gwizdnął:
  - Tak rodzą się bohaterowie!
  W towarzystwie Arlekina, Shella, Timura (Gaila spała w namiocie) wcisnęła się w szeregi wroga. Dziewczyna walczyła szczególnie zaciekle, ona, doświadczając sprzecznych uczuć, litości i wstydu, wpadła w stan szalonej wściekłości. Gdyby miała więcej magicznej energii, Yulfi po prostu zniszczyłaby armię wroga. Ale faktem jest, że siły fizycznej było dość, a energia magiczna tylko się zgromadziła.
  - Szkoda, czuję się prawie nagi. - Powiedziała dziewczyna. - Ale nie potknę się.
  Dziewczyna odtworzyła młyn, zabijając czterech bojowników. Potem spotkała bardzo utalentowanego przeciwnika. Pułkownik Beams, uczestnik i zwycięzca wielu turniejów, to jeden z najsilniejszych wojowników Siamat.
  
  Był bardzo duży, wysoki jak Timur, ale znacznie cięższy, nosił umiejętnie wykonaną kolczugę. Jednak Yulfi wcale się go nie bał. Wierzyła w swoje umiejętności i zdolność do walki.
  - Cóż, kurwa! Oddaj się Mi, przebaczę Ci wszystko! - krzyknął bezczelnie pułkownik.
  - Jeśli twoja godność jest tak wielka jak twój język, to czemu nie! - powiedziała sarkastycznie dziewczyna.
  - Wszystkie kobiety to psie suki! - Warknął, pułkowniku.
  - Nie, jestem większym zwierzęciem! "Wojownik uderzył z całą siłą w stalową tarczę, pozostawiając głębokie zadrapanie. Najwyraźniej zbroję wykuł bardzo utalentowany rzemieślnik, może nawet krasnolud, ponieważ nawet magicznie hartowana stal nie była w stanie jej przeciąć. Jednak Yulfi nie była zagubiona; znała słabe punkty zbroi. Po wykonaniu kilku próbnych wypadów dziewczyna podskoczyła do jej ramienia i wykonała technikę: podwójnym korkociągiem, przebijając się przez wizjer. Miecz wbił się prosto w usta, sięgając tyłu głowy.
  Beams chrząknął i upadł, wzbijając piasek.
  - Kolejny jest gotowy! - Yulfi machnęła mieczem.
  Kiedy panika zaczęła ustępować, bojownicy Hyperboreańscy wycofali się. Yulfi, jako najszybszy i najbardziej utalentowany wojownik, przeprowadził odwrót. Wierzyła we własną niezniszczalność, a armia wierzyła w jej siłę. Teraz dziewczyna mogła odejść z zakrwawionymi mieczami i podniesioną głową. Po zaciętej walce można było trochę odpocząć. Przed świtem Yulfi i jej towarzysze spali przez kilka godzin. Dziewczyna obudziła się wcześniej niż wszyscy, aby szybciej zasnąć i odzyskać siły, spała nago z Timurem. Ich ciała rozgrzewały się nawzajem i pomagały odzyskać siły. I ogólnie kobieta z przyjemnością czuje muskularne ciało ukochanego mężczyzny, jakby odlane ze stali.
  Yulfi udał się do krasnoluda Dyula. Musiał pomóc w rozbiciu prochu na elementy składowe, aby zdecydować, w jaki sposób odtworzyć tę potężną broń.
  Dziewczyna podeszła do ściany. Była tam kuźnia, w której rzemieślnicy pracowali pod kierunkiem gnoma. Młoty pukały, kuźnia dmuchała. Kowale w fartuchach i kilku nagich nastoletnich uczniów robili broń. Spoceni chłopcy byli poparzeni, a ich ciała były czarne od sadzy. Aktywnie zajmowali się rzemiosłem, w tym pustymi strzałami do dużych kusz. Uśmiechnięta Yulfi przeszła obok nich, celowo nadepnąwszy bosymi stopami na rozgrzane żelazo. Dzięki jej umiejętnościom na jej wyrzeźbionych stopach nie pozostały żadne oparzenia. Nastolatek w ciężkich butach zagwizdał:
  - Pełnoprawna wiedźma!
  Yulfi poszedł dalej, w środku znajdowało się prawdziwe laboratorium. Sam gnom Dyul był duży jak na swój wygląd, średniego wzrostu człowieka, a jego ramiona wyglądały jak duża szafa. Gnomy, choć bardzo powoli, rosną przez całe życie, a liczba ta przekroczyła czterysta pięćdziesiąt. Nosił specjalne okulary z wieloma soczewkami. Twarz jest pomarszczona, z haczykowatym nosem. Siwa broda, starannie przystrzyżona. Z wyglądu i fizjonomii mógł mieć około dziewięćdziesięciu lat, ale jego potężne ciało poruszało się szybko, jak u młodego mężczyzny. Najwyraźniej nie był obojętny na ładne kobiety, w jego głębokich oczach palił się pożądanie, wzrok utkwiony w ładne nogi.
  - To ty, Yulfi! - zapytał krasnolud krzywiąc się. - Więc chcesz wiedzieć, z czego składa się proch.
  - Wiem już, że są co najmniej trzy pierwiastki: siarka, węgiel, saletra. Trzeba tylko dowiedzieć się, w jakich proporcjach to jest, a także najlepiej dodać coś, aby zwiększyć skuteczność środka wybuchowego. - stwierdził Yulfi.
  Dyul potarł szybę:
  - Cóż, proporcje można obliczyć metodą prób i błędów. Już coś zrobiłem. Jeśli chodzi o zwiększenie siły wybuchowej, mam kilka pomysłów. Ale trzeba za to zapłacić. I nie trochę, skoro mówimy o losach całego Imperium Hyperborei i domu cesarskiego.
  Yulfi zmarszczył brwi, chciwość krasnoludów była przysłowiowa:
  - I tyle, ile chcesz! Sto, dwieście monet!
  Dyul się roześmiał, brzmiało to jak gdakanie kurczaka.
  - Nie, to po prostu śmieszne. Dwadzieścia, nie trzydzieści worków złota. Dopiero wtedy będą rezultaty.
  - W skarbcu miasta nie ma zbyt wiele. Ponadto w przededniu wojny część złota wywieziono do stolicy.
  - Tym gorzej dla ciebie. Jeśli nie będzie pieniędzy, nie będzie prochu.
  Yulfi podskoczył i kopnął krasnoluda w krocze. Nagle na drodze jej gołej nogi pojawiła się metalowa płytka. Następnie dodała kolano do szczęki.
  Dyul upadł na kamienną podłogę; wojownik był zbyt szybki.
  Osoba po takim ciosie jest w szoku przez kilka minut, a gnomy prawdopodobnie mniej, ponieważ są bardziej wytrwałym plemieniem. Na wszelki wypadek Yulfi przycisnęła palcem tętnicę szyjną. W przypadku gnomów jest to bliżej tyłu głowy. Zaczął chrapać, gwiżdżąc przez nos.
  Wojownik sam zaczął mieszać składniki. Jednocześnie polegała na szczególnym instynkcie. Udało jej się więc stworzyć mieszankę smakiem i kolorem przypominającą proch strzelniczy. Dziewczyna umieściła szczyptę pod kamieniem i podpaliła. Eksplodował dość gwałtownie i kamień rozpadł się na kawałki. Wojownik uśmiechnął się.
  - Nieźle! Ale może być lepiej, jeśli do siarki dodasz trochę fosforu i pyłu z trawy rwnej.
  Dziewczyna przeprowadziła test, używając zaledwie odrobiny materiału wybuchowego, ale okazało się, że miała poparzony policzek. Dodatkowo spaliły mi się włosy. Hałas był taki, że kowale próbowali włamać się do laboratorium.
  - Straszny! - Powiedział Wojownik śmiejąc się. - Nie bój się niczego! To moje kolejne fizyczne doświadczenie.
  Kowale zostali w tyle.
  Szkoda, że węgla, siarki i saletry jest ograniczona ilość, chociaż nie, to miasto rzemieślników, tego dobra jest pod dostatkiem. Tak, i możesz uzyskać fosfor z trawy szczelinowej. A co, jeśli zrobisz małe worki z fragmentami i rzucisz je we wroga? Szkoda tylko, że czasu jest mało i możesz nie zdążyć na początek szturmu. Ale i tak odepchną drugi atak armii Alfa.
  Yulfi podszedł do kowali i zaczął udzielać instrukcji. Różne rady, twoim melodyjnym głosem.
  - Przygotuj jak najwięcej siarki, węgla, saletry, fosforu. Dajmy wrogowi porządny walnięcie.
  Dziewczyna pokazała, jak mieszać te składniki, aby uniknąć eksplozji.
  Niech gnom śpi, póki śpi! W takim przypadku spowoduje to mniej szkód.
  Dziewczyna pracowała kilka godzin, miała czas, gdyż książę przesunął czas szturmu na popołudnie.
  Podobno pełny brzuch powinien dodawać dygnitarzowi większej pewności siebie.
  Straciwszy Selenę, Alpha stracił spokój. Wypił za dużo na śniadaniu i zasnął. Chrapanie było słychać nawet na zewnątrz namiotu. Cóż jednak można wziąć od żądnego władzy, bardziej słynącego z obżarstwa i egzotycznych potraw niż z oryginalnych posunięć dowództwa wojskowego.
  Timur przybiegł. Młody człowiek widział, z jakim zapałem Yulfi robił bomby ręczne.
  Młody człowiek zapytał ją:
  - Czy to nowy wynalazek?
  - Ulepszony rodzaj prochu. Prawdopodobnie wiesz, że Siamat ma taką demoniczną broń. - Dziewczyna przewróciła oczami.
  - Kto tego nie zna? - Timur ostrożnie dotknął torby. - Jak to działa?
  - Pa, podpalenie z krótkim lontem. Myślę jednak, że można wymyślić coś lepszego, może bezpiecznik kwasowy.
  - Jak to?! - zapytał ciekawski niewolnik.
  - Tak! Po prostu wyciągnij pierścień i wyrzuć go. Również mocne posunięcie. - Yulfi uśmiechnął się.
  - Pierścień! - Zupełnie jak w bajce! - Timur był zaskoczony. Czy pamiętasz, że były takie dżiny, były nawet silniejsze od aniołów.
  - Coś podobnego do dżinów niewątpliwie istnieje. Istnieją duchy i moce, ale osobiście wątpię w te, które znajdują się w świętych księgach różnych religii lub w legendach. Moim zdaniem większość duchów nie jest świadoma siebie jako jednostek. - Yulfi rozłożyła ręce.
  Timur, marszcząc czoło, powiedział:
  -Przyzywałeś dusze zmarłych?
  - To znaczy, czy praktykowałem nekromanię! Ta sztuka jest zabroniona, ale znamy pewne podstawy. Nie ślepe kocięta. Ponadto nasz nauczyciel czasami przywoływał duchy naszych przodków i konsultował się z nimi. W każdym razie dusza jest, a śmierć nie jest końcem, ale początkiem. Prawdą jest, że za barierą kryje się tajemnica. - Yulfi zniżyła nieco ton.
  "Myślę, że na razie naszym celem jest przerzucenie jak największej liczby wrogów za tę barierę". Jak to mówią: Ojczyzna wzywa. - Facet zgiął obie ręce, jego potężny biceps nabrzmiał.
  Chłopak i dziewczyna pocałowali się. Timur wdychał pachnący oddech piękna; żadne perfumy nie mogły się z nim równać.
  - Prawdopodobnie jesz ambrozję. - Powiedział z westchnieniem.
  - Dawano nam go tylko na święta. To zbyt cenne." Dziewczyna uśmiechnęła się i pocałowała chłopaka w czoło.
  - Zjadłeś to? - zdziwił się barczysty młodzieniec.
  "Wiem, jak to ugotować." Yulfi delikatnie przesunęła palcami po czole niewolnika.
  -Pozwolisz mi spróbować?
  - Nie dzisiaj! Zawiera domieszkę trzydziestu ziół i działa odmładzająco na organizm. To prawda, nie można go jeść zbyt często. - dodała czarodziejka.
  - Dlaczego! - W głosie Timura była uraza.
  - Pokarm bogów. Nadmiar szczęścia może wyczerpać organizm. Jednak powiedz prawdę, czy nie jestem lepszy od ambrozji? - Yulfi powiedział żartobliwie.
  Timur pochylił się i pocałował dziewczynę w kolano:
  - Jesteś najlepszy z najlepszych. Widok jest oszałamiający, przerażający dla wrogów! - Młody człowiek położył dłonie na obojczykach wojownika, czując twardość mięśni. - Jaki jesteś silny.
  - Podobnie jak ty! No cóż, zbieraj granaty, mogą być niebezpieczne nie tylko dla wroga, ale także dla nieudolnych wojowników naszej armii, dlatego tym razem skorzystają z nich bardziej doświadczeni wojownicy. - Dziewczyna uśmiechnęła się.
  - To jasne! Najsilniejszy i najmądrzejszy. - Timur bawił się mięśniami brzucha.
  - Już lunch, odświeżmy się i ruszamy do bitwy. - przerwał Yulfi.
  Nie bez powodu książę czekał na lunch. Czarodziej Dikk musiał przygotować eliksir podobny do tego, którego użyto podczas szturmu na twierdzę Erf. Czyli wprowadzić żołnierzy w stan bojowego transu, pozbawiając ich choćby cienia strachu.
  Potem jednak okazało się, że zebrana ilość ziół wystarczyła jedynie dla dziesięciu do dwunastu tysięcy wojowników.
  - Niestety, tak niewielu, ale niech będą najlepsi z najlepszych! - powiedział Książę Alfa, nieświadomie powtarzając słowa swojego najgorszego wroga.
  - Osobiście poprowadzimy ich do szturmu! - powiedzieli generałowie Li Zin i Li Hinn, potrząsając mieczami.
  Książę Alfa pośpieszył się z nimi zgodzić:
  - Nadal mamy dużą przewagę liczebną. W takim przypadku po co mamy tracić czas? Dwanaście tysięcy wystarczy, aby przebić się przez obronę. Co więcej, większość wrogich wojowników to milicja i byli niewolnicy.
  Lee Hinn, ogromny ciemnożółty wojownik o wąskich oczach, kpiąco zauważył:
  - Szkolenie odgrywa dużą rolę i to, co może zrobić niewolnik. Pieprzyć cię kilofem po głowie albo dodać gazu.
  Książę Alfa zadrżał:
  - Ostatnim razem dokładnie tak się stało, że wypuścili gaz za pomocą zatrutych igieł. Yulfi jest prawdziwym bogiem zniszczenia, Kali w ludzkiej postaci.
  - Dokładnie, w ludzkiej postaci oznacza to, że zwykły śmiertelnik mógłby ją zabić. - Lee Hinn jeszcze szerzej otworzył swoje wąskie oczy - Wypiję też napój, który zwalczy zmęczenie i wzmocni mięśnie. Potem wezmę i zabiję Yulfiego.
  Czarownik Dikk zauważył:
  - Mam eliksir, ale wystarczy tylko na jeden. Zwiększy twoją siłę i reakcję, doda szybkości, a biorąc pod uwagę, że nawet bez tego jesteś jednym z najlepszych wojowników Siamat, staniesz się niepokonany, nawet przeciwko takiej wiedźmie.
  Lee Hinn poklepał czarownika po ramieniu:
  - Dziękuję, magiku! Może wezmę tę sukę żywcem. Wtedy wszyscy będziemy się z nią bawić. Ponieważ dziewczyna poruszała się zbyt szybko, nie mogłem nawet jej się dobrze przyjrzeć.
  Dick powiedział, lekko łkając:
  - Cóż, bardzo piękne, po prostu niesamowite. Włosy są jak jasne promienie słońca zmieszane z ogniem. Tak, najlepiej będzie wziąć ją żywcem. Najwyraźniej dziewczyna nie dysponuje zbyt dużą magią, więc dasz sobie z nią radę. Jeśli jesteś kaleką, nie ma to znaczenia, wszystko na nim dobrze się goi.
  Książę przerwał rozumowanie czarownika:
  - Oddziały zostały już zbudowane. Daję sygnał do ataku!
  . ROZDZIAŁ nr 11.
  Armia księcia odwracała się, gotowa do ataku. Pomimo ogromnych strat, nie licząc pomocniczych niewolników, było prawie sto pięćdziesiąt tysięcy bojowników. Uformowały się szeregi, żołnierze kołysali się w jednolitym ruchu.
  Jednak atak został opóźniony. Były trudności z nieobecnością dwunastu wybranych tysięcy, ponieważ najlepsi wojownicy, agresywni i zaprzeczający, zostali uśpieni wraz z Seleną. Należało rekrutować spośród ocalałych brutalnych i wojowniczek, dodając do nich najodważniejszych bojowników z innych jednostek.
  Yulfi wykorzystał opóźnienie i dokończył montaż niezwykłej katapulty. Składał się z kilku ostrzy i był napędzany parą. Łopatki pchały się z dużą prędkością, tłoki w kotle przyspieszały pod wpływem pary.
  Taka katapulta charakteryzowała się dużą szybkostrzelnością i mogła rzucać garnkami z płonącą żywicą lub okrągłymi kamykami z większą intensywnością, nieporównywalną z konwencjonalną katapultą. Ogólnie rzecz biorąc, kocioł został zbudowany przez gnoma Dula i nie do celów wojskowych, ale do niezwykłej fontanny. Wierzono, że wkrótce przybędzie cesarz, a wtedy gnom otrzyma hojną nagrodę za wynalezienie tak wysokiego odrzutowca. Nie mówiąc już o możliwości otrzymania wysokiego stanowiska na dworze, z wynagrodzeniem i przywilejami. Cóż, przedsiębiorcze gnomy od dawna rozumieją, jaka moc kryje się w energii pary. Budowali młyny, a nawet wózki, oczywiście, u zarania swojej cywilizacji. Musimy oddać tej rasie to, co się jej należy; nie była zła i zbyt okrutna jak ludzie. Nigdy nie stawiałem sobie za cel zniewolenia lub zniszczenia ludzkości. A jeśli tak, to ludzie rozwinęli się, obserwując upadek wielkiej rasy. Kobiety nadal mogą sobie poradzić bez mężczyzn, ale mężczyźni nie mogą żyć bez kobiet. Jeśli chodzi na przykład o możliwość zawierania małżeństw mieszanych pomiędzy ludzkimi kobietami i krasnoludzkimi mężczyznami, nie było przykładów posiadania przez nich dzieci. To prawda, że kilka razy były podejrzenia, ale nawet ludzie mają anomalie.
  Ale bratanek cesarza Hyperborei był elfem półkrwi. Miał wielkie zdolności magiczne, ale właśnie z tego powodu zmuszony był ukryć się gdzieś w górach.
  Teraz Yulfi przerobił wynalazek w militarny sposób, wykorzystując jednocześnie pozory kultywatora zbierającego duże ziemniaki wielkości ludzkiej głowy. Jednak krasnolud nie był wystarczająco mądry i wykorzystał moc koni dla kultywatora. Dziewczyna swoim bezpośrednim umysłem starała się wydobyć ze wszystkiego korzyści militarne. Miała nawet pomysł, dlaczego nie stworzyć maszyny zdolnej latać jak ptak? To bardzo dobry pomysł, zrzucać bomby z góry. Po prostu trudno jest zrobić coś takiego. Możesz jednak latać z mocą magii, ale niewielu jest do tego zdolnych. I wydaje się na to dużo magicznej energii, zwłaszcza jeśli nosisz ze sobą duży ładunek. To prawda, że przy magicznym ruchu odległość nie wpływa szczególnie na zużycie sił.
  Cóż, aktywnie robili także "bomby". Gnom przygotował dużo połamanej trawy; wykonał pewne prace w górach.
  Ogólnie rzecz biorąc, wchodząc w najbardziej niebezpieczne obszary, najlepsi wojownicy chwytali prezenty. Timur i kilku oficerów pokazali innym, jak z nich korzystać. Cóż, Yulfi umieścił katapultę parową w pobliżu lwiej bramy. Tam mur był nieco niższy, a więc to właśnie tam należy spodziewać się głównego uderzenia.
  Ogólnie rzecz biorąc, minuty oczekiwania na walkę mijają najwolniej, nawet jeśli jesteś zajęty poważnymi sprawami. Do prac pomocniczych mobilizuje się nawet dzieci. Jednak Yulfi myślał o tym, żeby dać im jako broń zwykłą procę z zatrutym językiem. Jest to jednak zbyt niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci: one same zostaną otrute, ale dla nich należy stworzyć jakąś wykonalną broń. Co więcej, są duże rodziny i takich małych żołnierzyków jest mnóstwo.
  Shell podbiegł do Yulfi i zasugerował:
  - Te bomby na pewno nie są złe, ale jeśli zaopatrzysz je w zatrute igły, będzie jeszcze lepiej!
  "Już dawno napełnilibyśmy je odłamkami, łącznie z zatrutymi". Tylko w tym przypadku będzie duże ryzyko zarażenia toksynami własnych żołnierzy. Więc na razie. Ustalę kierunek fali uderzeniowej. Nadal jest wiele do zrobienia, aby ulepszyć bomby. - Wojownik wyjaśnił cierpliwie.
  - No świetnie, Yulfi. Z jakiegoś powodu wróg długo opóźnia atak. - powiedział z zaniepokojeniem Shell.
  - Nie przegapimy początku. Będzie sygnał. - Dziewczyna mnie pocieszyła.
  Przed atakiem książę rozkazał wystrzelić z ciężkich katapult skierowanych na Diplodoka. To była potężna broń. Podobnie jak ostatnim razem, próbowali rzucić beczki z prochem. Jednak taktyka walki pozostała taka sama: uderzyć w beczkę zapaloną strzałą. Wtedy będzie spieszyć się tak mocno, że nikomu nie będzie się to wydawało zbyt duże, ale może tylko wyrządzić krzywdę swoim własnym żołnierzom. To prawda, po eksplozjach w powietrzu. (Tutaj Yulfi mógł docenić siłę dużej masy prochu), wróg przesunął się na głazy. Kiedy jednak spadnie tak duży głaz, domy również zostaną zrównane z ziemią i nie da się uniknąć ofiar. Co więcej, dzieci masowo umierają. Dobrze, że szybkostrzelność i celność są wyjątkowo niskie.
  - Trzeba będzie zniszczyć te balisty. A teraz wróg zaatakuje. Muszą tam dotrzeć, zanim się ściemni.
  Dziewczyna jak zawsze miała rację. Rozległ się ryk, zawarczały ogromne rury, jakby przecinały żelazo. Armia księcia niczym fale przypływowe przypuściła szturm.
  Yulfi spokojnie, lecz ogłuszającym głosem rozkazał:
  - Strzelaj do wcześniej wybranych kwadratów. Strzały są zatrute i nie ma potrzeby rzucać ich zbyt wiele w jeden cel
  Schell zauważył:
  - Można by wymyślić coś innego na masową zagładę. Coś w rodzaju strumienia, który wypluwa smok.
  - Masz na myśli miotacz ognia, taki, jaki widzieliśmy w labiryncie, na symulatorach, ale tylko większy? - zapytał Yulfi.
  - A mimo to! Spójrz, jak wróg nadchodzi gęsto! Chciałbym móc je uderzyć i usmażyć! - Shell nawet machał pięścią jak prawdziwy bokser.
  - Nie wszystko na raz, przyjacielu! Jeśli będzie taka możliwość, przeciwnik i ja na pewno będziemy się ze sobą liczyć. I będziemy mieli miotacze ognia. Pozostaje jedynie dobrać odpowiednią mieszankę i wyprodukować urządzenia. W międzyczasie spróbujemy odeprzeć atak.
  Gdy się zbliżyli, wojska księcia napotkały ciężki ogień. Było szczególnie gęsto na ścieżce głównego ataku wron lwów. Działała tam katapulta parowa. Prezenty rozrzucała niezwykle gęsto. Gliniane garnki pękły w gęstych kolumnach, a łańcuchy żołnierzy z trudem eksplodowały. Yulfi nieznacznie ulepszył mieszankę dodając siarkę i fosfor, w efekcie ogień zaczął palić się mocniej, szybciej i goręcej. Nawet Lee Hinn, pomimo swojej zbroi, został poparzony. Podpalacze krzyczeli i wrzeszczeli. Rannych kamieniami po prostu deptano. Lee Hinn odstrzelił nawet głowy pięciu uciekającym żołnierzom. Wybrani, dwanaście tysięcy wojowników, ponieśli poważne straty, ale ciągle szli naprzód. Nie dało się ich powstrzymać chwilowym nieporozumieniem, choćby liczba zabitych szła w setki, a w skali całego szturmu - w tysiące.
  Żołnierze zsiedli z koni i w odpowiedzi próbowali strzelać. Jednak wojownicy Hyperborei umiejętnie ukrywali się za blankami murów lub za wstępnie kutymi metalowymi siatkami.
  Książę krzyczał rozdzierająco do łuczników:
  - Tych, którzy pozostają w tyle lub uciekają, należy bezlitośnie rozstrzeliwać.
  Dotarwszy do ściany, wojownicy Siamata wspięli się na górę po drabinach, linach i hakach. Ze ściany polewano je wrzącą wodą, smołą i mieszaninami łatwopalnymi. Drabiny zsuwano, liny przecinano kosami, ale wojownicy wspinali się i wspinali. Niewolnicy spotykali się z pełzającymi ciosami mieczy, toporów lub po prostu łomami. Niewolnicy jak zawsze walczyli odważnie. Dawano im przecież nadzieję na wolność, a zły Siamat chciał ją im odebrać. A niewolnik pełen nadziei, ogarnięty gniewem, jest okropną osobą. Niewolnicy miażdżyli swoich wrogów, wyobrażając sobie, że niszczą swoich znienawidzonych nadzorców i panów. Uderzali z pełną siłą, wkładając w uderzenie tyle wysiłku, że hełmy i guzy rozsypywały się na kawałki. Wydawało się, że doszło do konfrontacji strumienia z przeszkodą; płynął do przodu w burzliwym strumieniu, ale rozbił się jak fala na falochronie.
  Najcięższy cios został zadany w rejonie lwiej bramy. Tuż naprzeciwko Yulfiego. Dziewczyna skierowała ogień z katapulty parowej, po czym osobiście zrzuciła drabiny i przecięła liny. Wróg zdołał nawet wspiąć się na ścianę, ale spotkał się z przyjaznymi ciosami. Yulfi walczyła desperacko, najgęstszy tłum był przeciwko niej. Tak więc, zaczynając od setek schodów na raz, nietrzeźwy Siamat wspiął się po ścianie. Wylali się strumieniem, a dziewczyna rzuciła swojego asa atutowego do bitwy. Ona i kilkanaście osób na raz rzuciły bomby. Nastąpiły eksplozje, żołnierze zostali rozerwani wraz ze zbroją. Ulepszony proch strzelniczy uderzył bardzo mocno, wysyłając falę do przodu. Zniszczenia, biorąc pod uwagę gęstość żołnierzy, były przerażająco ogromne. W innych miejscach, w których przeciwnikowi udało się odnieść sukces, używano także granatów domowej roboty.
  Yulfi krzyknął głośno:
  - Czego, Masuriki, się nie spodziewałeś? Grzmot wojny, sukinsyny!
  Wtedy Yulfi nagle poczuła się zawstydzona, przeklęła niegrzecznie i okazała niegrzeczność. Dziewczyna mentalnie zwróciła się do bogów światła:
  - Wybacz mi, świecie! Przecież dookoła panuje ciemność i rozświetlają ją eksplozje.
  Tak więc tam, gdzie użyto granatów, morale Siamat gwałtownie spadło. Nikt nigdy nie używał prochu w ten sposób. Wiedza Yulfiego wytrąciła wroga z rutyny. Musimy jednak złożyć hołd wszystkim obrońcom, którzy walczyli z niespotykaną odwagą.
  A jednak działanie narkotyków odniosło skutek. Pomimo ogromnych strat wróg kontynuował atak na lwią bramę. Zabijając wielu wojowników, Yulfi i jej towarzysze rozproszyli cały zapas granatów. Z dwunastu tysięcy żołnierzy w transie przeżyła zaledwie połowa, ale to wystarczyło, aby kontynuować niewyobrażalną presję. Yulfi musiał przyłączyć się do walki. Jej towarzysze walczyli i ginęli z uśmiechami na ustach. Tutaj jedna dziewczyna z przebitym brzuchem zabiła dwóch wojowników jednym zamachem miecza. Jeden z trzynastoletnich chłopców niosących granaty rzucił się pod nogi, powalając napastników, tnąc ich sztyletami. Tutaj dwóch wojowników udusiło się nawzajem. Wysoki niewolnik Pectin otrzymał czternaście ran, ale nie opuścił swojego stanowiska, kontynuując walkę toporem o podwójnym ostrzu. Sama Yulfi była wzorem szybkości i presji. Krzyknęła:
  - Spójrz na dowódcę! Nie mówię ci: umieraj! Wręcz przeciwnie, żyj i wygrywaj.
  Odwaga wojownika została przekazana milicji i bardziej doświadczonym wojownikom, lecz wróg rozbudował przyczółek na murze.
  To prawda, że w innych kierunkach, gdzie nie było przyzwoitego narkotyku, atak Siamatów zauważalnie osłabł. Są wyraźnie wyczerpani, przede wszystkim moralnie. Część bojowników odsunęła się od murów i natrafiła na grad strzał. Książę, z natury tchórzliwy, chciał pokazać, że jest twardy. Inni po prostu stali pod murami i przyjmowali strumienie płonącej mieszanki oraz strzały z kusz i łuków. Korzystając z wahania, na pomoc Yulfiemu pospieszyli inni milicjanci pod dowództwem Arlekinów i Geili. Pospieszyli także cudowni wojownicy: Timur i Shell.
  Młodzi mężczyźni krzyczeli:
  - Za nasze damy i nasz honor!
  Podmuch świeżych sił przechylił szalę w stronę Hyperborei. Geila jednak po zabiciu kilku wojowników wycofała się; trzeba mieć oko na cały mur, aby wróg nagle się nie zbliżył. Wtedy ewentualne zwycięstwo zamieni się w śmiertelną porażkę i nie będzie już młodej czarodziejki, która ocaliła ją od wstydu. Harlequin jednak walczył niczym lwica. Nauczyła się już kilku rzeczy od Yulfi, w szczególności kopnięć. Dziewczyna uderzyła go dość mocno, tam, gdzie mężczyznom najbardziej zabolało.
  - Pozbawię cię godności, której nigdy nie miałeś! - krzyknęła.
  Timur oprócz specjalnych ciężkich i długich mieczy chwycił stalowy słup i po prostu zrzucił z muru kilkunastu żołnierzy na raz.
  - Nie wdawaj się w ten bałagan, karaluchy! - powiedział młodzieniec ze śmiechem. - Chociaż możesz spróbować, niewolnicy mają chude jedzenie, ale będziesz miał więcej bogactwa!
  Rozcięli mu policzek mieczem, facet poczuł ciepły strumień na szyi. To sprawiło, że był jeszcze bardziej wściekły. Timur uderzał mieczami z taką siłą, że zbroja uginała się pod ciosami.
  Schell działał ostrożniej, ale nie mniej zabijał, opierając się na zręczności i wirtuozowskiej technice. Jednak pokaz umiejętności za każdym razem przynosił owoce. Trzeba przyznać, że wojownicy, szczególnie ci pod wpływem narkotyków, zachowywali się zbyt bezpośrednio, ich ruchy były przewidywalne, co oznaczało, że cios łatwo było sparować lub uniknąć. Brak lęku przed śmiercią powoduje, że zaniedbujemy ochronę. Łatwiej jest walczyć i odpowiadać nieodpartym atakiem. Yulfi również to zrozumiał i użył prostego wentylatora! To na pewno wystarczyło do porażki! Nie dziewczyna, płomień świecy, wydaje się, że przechodzą przez nią ostrza wroga.
  Siamat był wyraźnie naciskany, zdobyty przyczółek się kurczył. Wkrótce zostaną w końcu zrzuceni ze ściany.
  To tutaj Lee Hinn wkroczył do walki. Potężny wojownik o wąskich oczach, wymachujący dwoma mieczami, rzucił się na Yulfiego. Dziewczyna odważnie stawiła czoła bandycie, ostrza zderzyły się z siłą. Eliksir podany przez czarodzieja zadziałał. Lee Hinn poruszał się szybko jak wojownik, ale był znacznie większy.
  Yulfi wycofała się, parując atak, ale kontakt ostrzy sprawił, że jej dłoń drętwiała.
  - Jesteś tylko dinozaurem! - Powiedziała zdziwiona.
  Lee Hinn obnażył zęby, jego nierówne, ale duże zęby błysnęły:
  - Co, kurwa, nie podoba ci się? Jak to będzie, gdy skończysz martwy z rozciętym brzuchem?
  Timur, po zabiciu kilku przeciwników, przedarł się do nich:
  - Chodź, zajmę się tym niegrzecznym gościem.
  Yulfi szlachetnie odprawiła kochanka:
  - NIE! Nigdy nie zaatakuję dwóch na jednego. To moja osobista sprawa, po co żyjemy: ryzykować wszystko, aby wygrać!
  - Więc zrób to, siostro! - krzyknął Timur łamiącym się głosem.
  Dziewczyna przeszła do ofensywy i ich głowy niemal się zderzyły. Yulfi była prawie naga, a jej przeciwnik miał na sobie ciężką zbroję. Zapewniło to wojownikowi przewagę w manewrowości:
  - Cóż, prawdopodobieństwo zwycięstwa jest jak dwie piłki na stole! - Wojownik lśniący od potu uśmiechnął się szeroko.
  - O czym ty mówisz, suko! - warknął generał bandytów Lee Hinn.
  Yulfi kopnęła go w kolano, wróg nieco spowolnił jego ruchy, a wojowniczka, przesuwając mieczem po ostrzu, wbijając jednocześnie jej kolano w nadgarstek, skaleczyła go w rękę.
  - Co, nie podoba mi się to! - Dziewczyna uśmiechnęła się kpiąco.
  - Zapłacisz za to, suko! Wbiję miecz w Twoje łono! - Dureń się napierał.
  Yulfi wymknęła się z wypadu, prawe ramię jej przeciwnika stało się nieco bardziej ospałe. Jednak wykonując rzut lewą stroną, Lee Hinn odciął dziewczynie kępkę włosów.
  - Zdecydowałeś się zostać fryzjerem? Cóż, to całkiem honorowy zawód. - zażartował Yulfi.
  - Zabiję cię! Zostaniesz rozerwany na kawałki! - krzyknęło zwierzę w zbroi.
  W tym momencie bełt z kuszy przebił jej nogę. Niektórzy wojownicy Siamata nie wyróżniali się szlachetnością. Dziewczynie coraz trudniej było się poruszać. Lee Hinn zwiększył presję i zaczął znacznie aktywniej atakować. Yulfi został zmuszony do odwrotu.
  - Co, zrobiło się ciasno, kurwa! - Generał uśmiechnął się ironicznie.
  - Nie przechwalaj się zawczasu. - Wtedy dziewczyna potknęła się i chwiejąc się, upadła.
  Z gardła Lee Hinna wydobył się dziki ryk:
  - Teraz jesteś mój!
  Machnął mieczami i ciął w poprzek. A potem zamarł. Miecze Yulfiego wbiły się w szczelinę pomiędzy pachwiną a brzuchem. Lee Hinn ryknął i wściekły uderzył się w nogi, wojownikowi udało się odtoczyć.
  - Tak się dzieje, gdy obrażasz innych! - Powiedziała dziewczyna śmiejąc się. - Uważaj na swój język. To najsilniejszy mięsień, ponieważ może zabić miliony, i najsłabszy, ponieważ może zdradzić mówiącego!
  Lee Hinn umierał boleśnie, wygląda na to, że przecięto mu ważny organ. Yulfi, który nie zahartował się jeszcze w czasie wojny, wykończył go szybkim atakiem.
  "Nie pozwolę cierpieć nawet takiemu drańowi jak ty!"
  Timur, zrzuciwszy kilku zawodników, powiedział:
  - Wygląda na to, że nasi to wzięli!
  Liczne wojska księcia wycofały się. Teraz nawet strzały oddziałów zaporowych nie mogły ich powstrzymać. Yulfi nadal wydawał rozkazy, dokonując wyczynów. W szczególności katapulta parowa znów zaczęła działać. Resztki wojsk wroga uciekły w panice.
  Tutaj młody wojownik poczuł zawroty głowy. Noga zaczęła jej puchnąć, mimo że wyciągnęła bełt z kuszy. Patrząc na kawałek metalu, Shell powiedział z podekscytowaniem:
  - Otruty!
  Yulfi zapytał bez tchu i z zawrotami głowy:
  - Co powiedziałeś?
  - Mówię otruty! Musimy pilnie przyjąć antidotum.
  Młodzieniec pospieszył, a Timur pochylony zaczął ssać słodką kostkę, co chwila plując krwią.
  - Tak robią w przypadku ukąszenia węża. - Powiedział.
  Yulfi zaczęła gorączkować, jej ciało oblał zimny pot, kończyny zaczęły drżeć. Dziewczyna cierpiała nie do zniesienia. Jednak potężne ciało czarodziejki skutecznie zwalczyło śmiertelną dawkę. Wygląda na to, że użyli trucizny zdolnej powalić mastodonta.
  Schell podbiegł do niej i wlał dziewczynie do ust antidotum. Oczy Yulfi pojaśniały i usiadła trochę. Pot wysechł, drżenie ustało:
  "To było tak, jakby mnie przepuszczono przez maszynę do mięsa". - powiedział wojownik z jękiem.
  Timur, szczerze uradowany, odpowiedział:
  -Masz bardzo silne ciało.
  - Tak, jasne! - zgodził się Shell, nieco zaskoczony. - To trucizna z owocu Hrunilian, jedna z najpotężniejszych na świecie i zabija tak szybko, że nie ma czasu na zażycie antidotum.
  - To moja wina! Musiałem monitorować całe pole bitwy, ale moja świadomość się zawęziła. Najprawdopodobniej był to zawodowy zabójca i szukał konkretnej ofiary. - zasugerował Yulfi.
  - Zgadzać się! Odpocznij, dziewczyno!
  - Jestem już zdrowy! - Yulfi zerwała się na równe nogi. "Musimy zadać mu kilka zastrzyków, zanim wróg opamięta się".
  - Prawidłowy! - Timur zgodził się. - Jest teraz w szoku po nieudanym ataku.
  - Nie mamy dość kawalerii! - westchnął Harlekin. - Co można zrobić z pięcioma tysiącami jeźdźców?
  Yulfi sprzeciwił się energicznie:
  - Nie o wszystkim decydują liczby.
  - Jeden wilk może rozproszyć stado krów. Chociaż są większe od wilka i mają rogi. To jest wyższość ducha nad materią! - powiedział, wspierając swojego przyjaciela, Shella.
  - W takim razie nie wahajmy się. Atakujmy! - stwierdził zdecydowanie młody wojownik.
  Pięć tysięcy jeźdźców pod umiejętnym dowództwem to naprawdę niemała liczba. Zwłaszcza, gdy armia Siamat jest w stanie chaosu.
  Książę właśnie przesłuchiwał Li Zina, trzęsącego się i prychającego, śliną.
  -Gdzie jest Lee Hinn?
  - Martwy! - Generał westchnął ciężko.
  - Jak umarłeś!? - pisnął Alfa
  - Zabity, odważny człowieku, przez wiedźmę!
  - Tak właśnie jest! Taka porażka! - Książę uderzył pięścią w plecy niewolnika, szok sprawił, że zadrżały jej pełne piersi ze szkarłatnymi sutkami - No cóż, jesteś suką, jak wszystkie kobiety.
  Li Zin próbował pocieszyć dygnitarza:
  "Być może ona też nie żyje".
  Książę zmarszczył brwi i zapytał:
  - Dlaczego tak myślisz?
  Li Zing uśmiechnął się przebiegle:
  - Tutaj, mój osobisty zabójca, ci powiem.
  Przed dostojnikiem wyciągnął się mężczyzna w czarnej szacie i masce. Nikt nie zauważył, jak wleciał do namiotu:
  - Ja, Krew! To moje imię! - zaskrzypiał ochrypły głos.
  - Dobry pseudonim! - zgodził się Książę uśmiechając się.
  - Postrzeliłem ją w gołą nogę. Bałam się, że wiedźma uniknie strzału w głowę. - "Zabójca" wyjaśnił wyraźnym głosem.
  - Rozsądny! - Powiedział krótko szlachcic.
  - Strzał w kostkę bełtem z kuszy.
  - Nic! - W głosie księcia było słychać rozczarowanie.
  - Ale wcześniej posmarowałem go najpotężniejszą trucizną, którą dał mi czarodziej Dikk.
  Książę ożywił się, chwycił kieliszek wina i wypił go jednym haustem:
  - Więc umarła!
  - Czarownik Dikk powiedział: nie ma szans.
  - Awansuję cię na pułkownika. Mam moc, aby to zrobić.
  Zamaskowany mężczyzna skłonił się nisko:
  - Uznałbym to za zaszczyt.
  - I oddaję pod twoje dowództwo cały pułk. - Książę uniósł prawy kciuk.
  - Służę wielkiemu Siamatowi! - zabójca szczeknął.
  - Więc bądź cicho!
  Do namiotu wleciał adiutant.
  - Duży oddział kawalerii atakuje nas z miasta Dizh.
  Książę mruknął radośnie:
  - Najwyraźniej mszczą się za wiedźmę!
  Dick wleciał do namiotu, krzyknął głośno:
  - Nasza armia jest niszczona, a ty jesteś bezczynny.
  - Jest w porządku! - powiedział spokojnie Książę. - Teraz weźmiemy wroga w szczypce. Zróbmy pętlę!
  Li Zin wyskoczył:
  - Już idę! Pokonamy wroga!
  Łatwo powiedzieć, ale trudno to zrobić. Yulfi ze swoimi ośmielonymi jeźdźcami już dręczyła żołnierzy. Wbijali jak nóż w masło, siejąc osłabioną armię na kawałki. Przede wszystkim nokautowali łuczników, niszcząc przeciwników. Kusznicy byli już dość poturbowani przez wycofujące się wojska. Teraz ich eksterminowano, grożąc całkowitym zmiażdżeniem, całkowitym zniszczeniem.
  Li Zin w jakiś sposób zatrzymał jeźdźców i próbował zreorganizować szeregi koni.
  Polegał na przewadze liczebnej i wykorzystaniu magicznej mocy.
  Do bitwy wkroczył czarnoksiężnik Dikk. Wypuścił dwie jasne kule ognia w kierunku pędzących jeźdźców i zrzucił kilku ludzi z koni. Potem zobaczyłem Yulfiego pędzącego przed wszystkimi na Tyranozaurze, siekającego i rozdzierającego wszystkich na strzępy. Jego twarz była zniekształcona.
  - A to jest czarownica. żywy! - Drżąc histerycznie, wyrzucił trzeci pulsar.
  Dziewczyna ledwo uskoczyła. Strumień energii uderzył w otaczających ją jeźdźców Siamat:
  - Uderz swoje! Wtedy będziesz świetny! - powiedziała dziewczyna kpiąco.
  - Ech, lisica! - Czarownik zacisnął zęby i próbował wyrzucić czwartą kulę.
  W odpowiedzi Yulfi wyszeptał zaklęcie. W rękach czarnoksiężnika eksplodował skrzep energii. Poparzony czarodziej upadł nieprzytomny. Jego wygląd wyrażał triumf przysłowia: nie kopiuj dołka dla kogoś innego, sam w nim skończysz!
  Wojownik skierował jej konia w stronę namiotu.
  - Nasze całkowite zwycięstwo jest blisko. Musimy tylko pokonać księcia!
  Co prawda obrońcy mieli szansę na porażkę, ale jak to często bywa, zadziałała siła wyższa. Najwyraźniej cesarz w ofensywie przywiązywał do tego kierunku zbyt dużą wagę; zza lasu wyskoczyło kolejnych pięć tysięcy świeżych i dobrze wyszkolonych jeźdźców Siamat. Ich wejście do bitwy pozwoliło pozostałym oddziałom na reorganizację i kontratak, mając przewagę siłową. Yulfi wraz z najlepszymi wojownikami musiał osłaniać wycofanie wojsk do miasta.
  - Taki jest nasz los! Walcz, nie znając odpoczynku!
  Tyranozaur powstrzymał pozostałych wojowników, ale Yulfi próbował zaatakować drapieżnika. To największy i najstraszniejszy drapieżnik na Ziemi. Przerażająca bestia, łamiąc drzewa, rozrzucając na boki własnych żołnierzy, rzuciła się na dziewczynę. Yulfi nie był zagubiony. Wydawszy rozkaz tyranozaurowi, aby uciekł wraz z resztą wojowników, wspięła się po ogonie i z powrotem z ogromnymi kolcami na głowę raptora. Plecy były bardzo kłujące i nawet stwardniałe, gołe podeszwy dziewczynki czuły palące ukłucia.
  Tym potworem rządził tylko jeden mały człowiek, zielonkawy i jednocześnie karzeł.
  Yulfi od razu zorientowała się, że ma do czynienia z diabłem. A gobliny mają magię; w każdym razie krasnolud natychmiast wystrzelił w jej stronę ognisty promień, przecinając wstęgę zakrywającą jej pierś i parząc skórę. Jednak Yulfi osłabiła uderzenie zaklęciem kontrującym i zadała cios mieczem:
  - Nawet magia jest gorsza od ostrza.
  Krasnolud pisnął i próbował uderzyć dziewczynę sztyletem, ale ona odcięła mu łapę i natychmiast wykręciła mu rękę i odstrzeliła mu głowę:
  - Nie sądzę, że tego potrzebujesz!
  Głowa goblina opadła i szepnęła:
  - Do cholery! Pozwalać...
  Yulfi straszliwym ciosem rozcięła jej czaszkę aż po zęby. Pośmiertna klątwa diabła to nie żart. To prawda, jeśli tego nie określisz, będzie to po prostu śmiertelna klątwa. I tak ona, Yulfi, została już chyba tak przeklęta i będzie przeklęta, że wzięcie sobie do serca "bzdury" będzie dla niej droższe.
  Teraz najważniejsze jest przejęcie kontroli nad raptorem. To bardziej skomplikowane niż Tyrannosaurus rex. Po pierwsze, sama bestia jest niemal tak duża jak diplodok, a po drugie, to prawdziwa machina śmierci, której nawet diabeł nie zawsze słucha. Mimo całej jego mocy nie odważyli się wysłać go na szturm.
  Yulfi szepnął do raptora słodkie słowa, gwiżdżąc w zakresie ultradźwiękowym:
  - Mówią, że jesteś okrutny i groźny, ale ja w to nie wierzę. Twoja dusza jest delikatna jak kwiat
  Jak usta ukochanej osoby. Pragniesz ciepła i miłości. Wiedz, że jestem twoim przeznaczeniem, tym, które przychodzi do ciebie w twoich snach.
  Raptor uspokoił się i ucichł. W tym momencie został dźgnięty włócznią, lecz gruba skóra była silniejsza od stali.
  Yulfi nadal szeptał. Wszystkie jaszczurki są nieco podobne; są posłuszne, gdy czują siłę i uczucie.
  - Moja droga, brawo! Teraz zmiażdż swoich wrogów - nie znając cienia strachu!
  Teraz raptor znów jest sobą. Swoimi łapami, pazurami i ośmioma nogami rozdzierał, deptał i miażdżył jeźdźców Siamat.
  Yulfi przypominał gracza w karty, który trafił do banku i podbijał zakłady.
  Ale jej zniszczenie, kontrola takiego bandyty, stworzonego, by zabijać i zwyciężać, było czymś z krainy surrealizmu. Wojownikowi nie można było nic przeciwstawić: jej niezrównana moc była zbyt wielka. Nawet inne tyranozaury odmówiły walki z drapieżnikiem. Dziewczyna nawet zlitowała się nad swoim przeciwnikiem:
  - Cóż, to nawet nie fair. Wrogowie nie mają nic do powiedzenia! To jak bicie kogoś przywiązanego do drzewa.
  Yulfi wydał polecenie:
  - Teraz skacz! To wszystko, wyżej! Działaj mocniej!
  Dziewczynie samej się to podobało. Nawet nie próbowali jej otoczyć, bo konie bały się potwora. Myślała nawet o zabiciu księcia. Ale ten nieszczęsny dowódca udowodnił swoją bezradność, a co jeśli ktoś mądrzejszy zajmie jego miejsce?
  W każdym razie, Yulfi, taka perspektywa wydawała się całkiem prawdopodobna. Nie mówiąc już o tym, że pokonanego księcia mógł rozstrzelać sam cesarz. A bycie przebitym jest znacznie gorsze niż śmierć z mieczem w dłoniach.
  - Tak, Alfa! Nie zasługujesz na dar śmierci. Zamiast tego czeka na ciebie niechlubne życie! Ze złym zakończeniem. - Z udawanym smutkiem, powiedział wojownik.
  Raptor nadal wszystkich rozdzierał, ale Yulfi był już tym wszystkim ogromnie zmęczony. Goniąc samotników w imię zabijania. To prawda, że czasami najodważniejsi wojownicy skupiali się razem, by zaatakować. Ale to jest to samo, co ubijanie groszku: łatwiej go przełknąć. Możesz oczywiście pomyśleć, że jest to gra, w której po prostu zbijasz kręgle. Ale to są ludzie, którzy są aktywni i chcą żyć. Z drugiej strony trzeba wygrać. Dobre serce Yulfi nie chce zabijać, ale poczucie obowiązku pozwala jej pokonać litość.
  Chociaż z drugiej strony żołnierze mają dzieci. I jak będą płakać, że ich ojciec położył głowę na obcej ziemi.
  - Nigdy się nie wycofamy! - powtórzył Yulfi, jak zaklęcie.
  Raptor zaczął się powoli męczyć; takiej tuszy nie jest łatwo skoczyć i wytępić wszystkich. Zniszczył już ponad sto.
  - OK, odpoczywaj! - Yulfi zwolnił tempo raptora i zaczął wycofywać się w stronę ściany. Po drodze pozwoliła mu jednak pożreć kilka koni i świeże zwłoki. Aby trochę ułatwić karmienie takiej tuszy.
  - Jedz! Jesteśmy oblężeni! I będziesz jadł za ścianami.
  Bestia skinęła głową, zgadzając się. Ryknął z aprobatą:
  - Och!
  - Dobrze zrobiony! Będę cię nazywał Bim. Krótkie i słodkie! - Dziewczyna otarła się bosą piętą o ciernie, było to łaskoczące i niemal przyjemne.
  Książę na swoim brontozaurze próbował dojechać jak najdalej. Wyobraził sobie przerażającego drapieżnika, gotowego połamać kości i połknąć go wraz ze skorupą.
  Widząc, że potwór się wycofuje, książę nabrał odwagi:
  - Wygląda na to, że wróg stchórzył!
  Killer Blood powiedział głębokim głosem:
  - Po prostu ta wiedźma postanowiła dać potworowi odpocząć.
  Książę nie mógł powstrzymać się od chichotu:
  - Piękna i Bestia! Brzmi tak symbolicznie! To piękna bajka.
  Krew, świszczący oddech, sprzeciw:
  - A może nie bajka. Ta wiedźma wytrzymała tak silną truciznę, że jestem po prostu zdumiona. Może ma w sobie krew demona.
  - Co chcesz powiedzieć? Jej ojciec jest demonem? - Nie kryjąc zdziwienia, mruknął Alfa.
  - To możliwe! Widziałem, jak zdmuchnęła Dicka. Do tej pory czarownik leży nieprzytomny i nie może się ruszyć.
  Gruba twarz księcia rozjaśniła się uśmiechem:
  - Tym lepiej! Może został zabity?
  - Najwyraźniej nie!
  - Szkoda! Całkowicie bezużyteczny czarodziej.
  Krew zadrapała mu czubek nosa.
  - Sugerujesz, że mam go wykończyć?
  Książę machnął ręką, jakby odganiając absurdalną myśl.
  - Źle mnie zrozumiałeś! Mimo to nie potrafi pluć ogniem gorzej niż katapulta. Więc może, kiedy się odsunie, zniszczy ścianę.
  Zabójca ożywił się:
  - Powiedziałeś katapulta. Może więc uda nam się zniszczyć bastiony wroga ogromnymi balistami?
  Książę uśmiechnął się.
  - Już o tym myślałem. Mają jednak niską celność, aby bezpośrednio trafić w ścianę.
  Cóż, nie zostało nam już tyle prochu, aby przeciwnik mógł go zestrzelić w locie.
  Zabójca zmrużył oczy.
  - Dlaczego głaz lub proch? Najlepszy jest ładunek zapalający, niech podpali dom.
  Książę poklepał Blooda po ramieniu:
  - Jesteś mądry i dlatego pozostajesz pułkownikiem.
  - Nie jestem aż tak mądry. Ta technika jest po prostu elementarna. Bomby zapalające rzucano z katapult setki razy zarówno przed nami, jak i przed nami. - Zabójca był skromny, wyraźnie obawiał się, że zwrócą się do niego o radę, z byle powodu i bez powodu.
  Książę był wzruszony:
  - Tak, ty też jesteś skromny! Wspaniały facet. Mianuję cię tymczasowym generałem w miejsce zmarłego Lee Hinna. Teraz będziesz dowodził oddziałami.
  - Nie jestem zbyt silny fizycznie, średnio władam mieczem, dobrze strzelam tylko z kuszy. - Krew była zdezorientowana.
  - Ale w oszustwie nie ma sobie równych. Chwyć za łuk i przygotuj się na poprowadzenie swojej armii. Dopilnuj, żeby katapulty zaczęły strzelać.
  Krew opuściła namiot. Pobiegł wykonać rozkaz księcia. Teraz jest generałem, wybitną osobowością. Będzie miał swój własny, duży udział w łupach, dużą pensję i, jeśli będzie mądry, bajeczne dochody.
  - Jak szybko, nawet się tego nie spodziewając, ruszyłem do przodu. Dopóki na świecie żyją głupcy, tak długo możemy żyć w oszustwie! - Zabójca uśmiechnął się w swoje cienkie wąsy.
  Załadowanie katapulty, przygotowanie naoliwionej bryły słomy i holu zajęło dużo czasu.
  Ponadto okazało się, że pod hałasem uciekło kilkuset niewolników, głównie nastolatków (najwyraźniej nie pogodzili się jeszcze z niewolnictwem). Zabójca wpadł we wściekłość i nakazał wychłostać pozostałych. Pomysł na ogół podyktowany mieszaniną chciwości i gniewu. Niewolników biczowano do tego stopnia, że pułkownik Blood nakazał pod każdym z nich postawić misę. Chodziło o złożenie ofiary złym bogom, zwłaszcza Sethowi i Kali. A tym, co najlepiej uśmierza zło, jest przelana krew.
  Następnie włożyli dwie kule ognia, przygotowując się do strzału.
  Chłopiec-obserwator w dzwonnicy powiedział Gayle:
  - Chcą do nas strzelać, przygotowują specjalny atak.
  Wojownik zszedł do Yulfi. Właśnie zaczęła robić nowe bomby.
  - Przepraszam siostro. Prawie zapomniałem, ale miło byłoby zniszczyć dwie duże katapulty. Wygląda na to, że chcą nas poczęstować płonącym prezentem.
  Yulfi okazał samokrytykę:
  - Cóż, jestem głupcem! Nie złamałem ich! Cóż, będziemy musieli powtórzyć atak.
  - A co, raptor nie może?! - Gayla była oburzona.
  - Już odpoczął. Spróbuję go sprowadzić do rozsądku. - Yulfi zamrugała bosymi obcasami i podbiegła do bestii.
  Wszystko byłoby dobrze, ale faktem jest, że raptor spał. Aby nie rozgniewać się zawczasu, zdeptawszy własny lud, musieliśmy go delikatnie obudzić.
  - Mój drogi, kwiatuszku, wstawaj! - szepnęła dziewczyna. "Nawet połaskotała włócznią nozdrza". Shell wjechał na tyranozaura:
  - Widzisz, całkowicie opanowałem tego drapieżnika. Nie bez powodu Twój chłopak był jednym z najlepszych uczniów białych magów.
  - Wiem kim byłeś! - Pomimo ostrej odpowiedzi, w głosie Yulfiego nie było niegrzeczności.
  Raptor i tyranozaur zaczęli na siebie warczeć, poruszając łapami. Byli gotowi chwycić za gardła, dwa potężne potwory. Jednak tyranozaur był znacznie mniejszy i zdecydował się na odwrót. Yulfi zawrócił raptora i skierował go w stronę otwartej bramy. Bestia lekko ścisnęła boki i przeszła przez drzwi. Choć mogły przez nie przejechać trzy rydwany, taki olbrzym musiał się skurczyć.
  Yulfi poczuł się trochę zakochany. Jaką moc ma ta bestia? Silny cierpki zapach, praca mięśni, głośny oddech. Taka erotyczna siła, bohater świata zwierząt.
  Dziewczyna zwiększyła prędkość, kierując bestię w stronę gigantycznych balist. Ale niezależnie od tego, jak bardzo się spieszyła, wciąż nie miała czasu. Dwie ogromne, oświetlone kule przeleciały ogromnym łukiem. Yulfi automatycznie wystrzeliła, ona oczywiście trafiła, ale w płonącej kuli nie było nic, co mogłoby eksplodować.
  - Cóż, znowu się spóźniłem! Teraz moi przyjaciele będą musieli pracować z ogniem.
  Kule pozostawiły za sobą duży ogon dymu i poleciały z nich iskry. Jeden z nich nie dotarł do miasta, upadł pod mur, drugi utknął między domami. Rozpoczął się pożar. Co więcej, dość mocny. To prawda, że chłopcy i dziewczęta nieśli piasek i wodę oraz aktywnie gasili płomienie. Energiczna Gayla kierowała akcją gaśniczą. Sama wojowniczka przykryła go piaskiem i nalała wody. Na szczęście domy wokół były kamienne, większość materiałów łatwopalnych ukryto np. w piwnicach. Jednak kilka starszych kobiet nie zdążyło wyskoczyć: biedne babcie zostały spalone żywcem. Co jednak jak na tak duży "hotel" nie jest najwyższą ceną.
  Cały pułk jeźdźców przeleciał przez Yulfi. Zostali uderzeni przez drapieżnika i zostali zmiażdżeni. Dziewczyna przejechała przez pułk, nawet nie zauważając bariery cieczy. Wojownik zmiażdżył na raz kilkunastu rycerzy na wielbłądach.
  - Co dostałeś, świnie! Okazało się, że to tłusty kotlet. - Dziewczyna obnażyła zęby.
  Para wielbłądów okazała się rzeczywiście bardzo gruba. Tłuszcz spłynął i zaświecił, jedna z małych katapult wystrzeliła w Yulfiego garnkiem z żywicą. To prawda, że katapulty wymagają umiejętnego posługiwania się.
  Dziewczyna gwizdnęła:
  - Wow! Oto moje pozdrowienia! Kocham gorąco.
  Jednak wojownik w gniewie zdeptał katapultę wraz ze sługami i zaczął łamać inne balisty. Dość ciężkie kamienie uderzyły w drapieżnika, powodując jego ryk. Jednak najwyraźniej tylko błyskawica Pańska mogła zabić taki okaz.
  - To jest sprawa drugorzędna, musimy sobie poradzić z tymi maszynami, które mogą konkretnie do nas dotrzeć.
  Dziewczyna powiedziała sobie.
  Yulfi rzucił się w stronę diplodoka. Pomimo kolosalnych rozmiarów, istoty te nie przepadały za walką. Dlatego po prostu ustąpili miejsca potężnemu drapieżnikowi.
  Niewolnicy gromadzili się w pobliżu katapult. Próbowali wciągnąć coś na maszt, który był przewiązany wieloma linami. Widząc drapieżnika, niewolnicy rozproszyli się; ten potwór był gorszy niż rzęsy nadzorców. Jednak pobicie bezbronnego niewolnika to jedno, a walka z tak strasznym olbrzymem to zupełnie co innego. Niewielu ludzi odważyło się rzucić wyzwanie kochance raptora.
  Yulfi zmiażdżył trzech najodważniejszych wojowników, a raptor połknął czwartego wraz ze swoją zbroją. Jeśli zaś chodzi o tymczasowego generała Blooda, który uwielbia rzucać rogami, to on uciekł pierwszy. Zwykle ci, którzy zabijają zza rogu, szybko tracą przytomność umysłu. No cóż, Krwawy - tak się nazywał, bo był już generałem, nie wyróżniała go odwaga, wolał chować się za plecami i uderzać w tył głów innych ludzi.
  Raptor, wykonując rozkazy młodej czarodziejki, zdeptał i połamał narzędzia śmierci, które zniszczyły życie wielu osób. Yulfi zachęcał go:
  - Nie oszczędzaj ich! Zniszcz wszystkie gady! Zgniataj jak pluskwy! Bijcie jak karaluchy! Nie ma potrzeby litości! To złe uczucie! Tęsknota płonie w mojej duszy! A moje serce jest smutne!
  Rym w ustach wojownika strzelał jak ogień z karabinu maszynowego.
  Po uporaniu się z największymi balistami Yulfi zajął się mniejszymi.
  Dziewczyna rozumiała, że na przykład w nocy wróg prawdopodobnie spróbuje ostrzeliwać twierdzę i wtedy nie uniknie strat. A na wojnie najważniejsza jest opieka nad żołnierzami. I jeśli to możliwe, zwyciężyć bez większych strat i z niewielkim rozlewem krwi. A teraz zabija, walcząc samotnie. To prawda, niezupełnie. Zatem Shell przybył na czas na Tyranozaurze. Bohaterem jest facet, nieco podobny do Timura, a jednak nie taki sam. Wszyscy mężczyźni są inni i kochają różne kobiety. Z pewnością jest wymagająca, ale rozumie, że ideału nie da się osiągnąć.
  Być może wkrótce będzie miała trzeciego mężczyznę, a nawet czwartego. Nie możesz rozkazywać swemu sercu, zwłaszcza że Yulfi jest niemal nieśmiertelny. Ale Shell na zawsze pozostanie w jej pamięci jako pierwsza, którą wyciągnęła z piekła! Teraz walczą ramię w ramię, a dziewczyna doświadcza błogości.
  - Shell, przesuń się na bok! Musimy iść trudną drogą, łamiąc te wady.
  Młody człowiek zaśpiewał zaimprowizowany werset:
  Tylko włócznie, szable, strzały i imadła,
  Potrafi ograniczyć presję wroga!
  A źli bogowie nie pomogą tchórzom,
  Trzymał w rękach losu wielki topór!
  Yulfi na potwierdzenie swoich słów przy pomocy raptora odrzucił balistę, która rozrzuciła na boki kilkunastu wysokich wojowników.
  . ROZDZIAŁ 12
  - Ty, piękna wróżko! - Shell potwierdzony. "Ale wygląda na to, że zostałem zraniony strzałą, przebito mi obojczyk".
  - Będziemy musieli poprawić obronę. Spójrz, spójrz na metalową siatkę, w której się znajduję, całkowicie niezniszczalną.
  Rzeczywiście, cela, w której znajdował się goblin, uczyniła go prawie niedostępnym dla strzał wroga.
  Zdając sobie sprawę, że strzałą nie da się zabić dinozaura, próbowali rozprawić się z jeźdźcami. A kiedy lecą w twoją stronę setki strzał lub bełtów z kuszy, nie da się uniknąć trafienia. Shell, naśladując swoją ukochaną, walczył półnago, co być może nie było najlepszym pomysłem, jaki przyszedł mu do głowy:
  - Nie opuszczę cię! - krzyknął.
  - I sprawisz, że będę ronił łzy po twoim ciele. - Yulfi odpowiedział z udręką. - To najgłupsza rzecz, jaką możesz zaproponować.
  Gwałcąc swój umysł, młody człowiek był zmuszony zgodzić się i pogalopować do twierdzy. Shell zrozumiał, że teraz jego śmierć przyniesie korzyść tylko jego wrogom i złamie serce bogini!
  Yulfi z kolei zniszczył katapulty. Podziwiała obraz zniszczenia, choć wydawało jej się, że nie będzie wielu samochodów, które trzeba będzie zepsuć. Jednak wróg, widząc daremność ostrzału (troje oczu raptora znajdowało się w czymś w rodzaju nieprzeniknionej obudowy), próbował stworzyć wypalony pasek wokół potwora. To prawda, że raptory, w przeciwieństwie do dużych kotów, nie boją się ognia. Tylko jeźdźcowi Yulfi było trochę gorąco. Stalowa siatka nagrzała się i poparzyła moje ręce i nogi.
  Dziewczyna kazała przyspieszyć ruchy i przeszła przez ogień. Trzeba powiedzieć, że Siamat, podpalając trawę i paszę, sam ucierpiał. Kilkudziesięciu z nich spłonęło żywcem w piekle stworzonym przez człowieka.
  - Zabijacie się, dranie! A wszystko przeze mnie! - mruknęła dziewczyna z irytacją
  - Czarownica! Przeklęta wiedźma! - w odpowiedzi krzyczeli z całych sił.
  Zostało już tylko kilka katapult, ale wojownik czuł, że raptor znów zaczyna się męczyć. Oddech potwora stał się ciężki.
  Yulfi zawrócił. I na czas. W drugiej połowie podróży potężna bestia zaczęła się zataczać. Wstał kilka razy i położył się na brzuchu. To prawda, że gdy podskoczyli na niego jeźdźcy wroga, podskoczył gwałtownie i rozproszył ich, po czym ruszył dalej. U samych bram ostrzelano Siamatów, zmuszając ich do odwrotu. Potwór zjadł
  kilka koni i tłuste wielbłądy. Przeleciał przez bramę i upadł, chrapiąc tak głośno, że wydawało się, że grzmi.
  Yulfi wydostał się z sieci i meldował Gayli:
  - Pierwsza część operacji została pomyślnie zakończona. Większość katapult została zniszczona. Wymordowano prawie półtora tysiąca żołnierzy wroga.
  -Jesteś sam?
  - Nie, widziałeś Shella. - Yulfi machnęła ręką w bok.
  - Wyglądało na to, że tylko ci przeszkadzał! - Gayla powiedziała z irytacją.
  - Nie powiedziałbym tego. Świetny facet: odważny i odważny. - powiedział z zapałem wojownik.
  Gayla chętnie się zgodziła:
  "Bełt z kuszy złamał mu kość, a on nawet nie skrzywił się".
  - Nasza szkoła! - Dziewczyna uśmiechnęła się. - Ogólnie rzecz biorąc, wspaniały wojownik.
  - Nie mogę się z tobą równać. Na razie możesz odpocząć, twoje zasługi dla imperium zostaną docenione.
  - Najważniejsze, że nie jest pośmiertnie! - Yulfi sarkastycznie
  Po krótkiej chwili milczenia dziewczyna zauważyła:
  - Musimy wzmocnić naszą obronę. Będzie więcej ataków i potrzebujemy specjalnych rzeczy na przyszłe wojny.
  - Co dokładnie? - zapytała niecierpliwie Gayla.
  - Ten sam miotacz ognia! Taki rozwój jest niezbędny, aby wygrać wojnę. - zauważył wojownik.
  - No to idź! To prawda, że naszym głównym technikiem jest gnom, który wciąż śpi.
  Yulfi machnęła ręką:
  "Obudzi się jutro, ale na razie poradzę sobie bez niego". Tak, nadal musisz zbierać zwłoki swoich przeciwników i grzebać je ze wszystkimi honorami.
  Gayla powiedziała ostro:
  - I już to robimy! Zwyczaje wojenne są święte.
  Wieczór minął spokojnie, podczas wykonywania rytuałów. Armia Siamat liczyła straty. W pojedynkę zginęło ich ponad czterdzieści tysięcy. Około dwudziestu tysięcy zostało rannych. Oznacza to, że ponad jedna trzecia armii jest nieaktywna. Nie wspominając już o utracie większości katapult. Hiperborejczycy stracili około dwanaście razy mniej. Był powód do smutku i histerii. W każdym razie Duke Alpha upił się, mieszając kilka rodzajów rumu i likieru na raz. I jak to często bywa w takich przypadkach bekał długo.
  Li Zin, Bloody i Dikk, którzy opamiętali się, omawiali plany we trójkę.
  Bloody odezwał się pierwszy:
  "Musimy przerwać oblężenie i odejść, zanim wszyscy zginiemy".
  Li Zin ostro sprzeciwił się:
  - Proponujesz zwykłą zdradę.
  - NIE! Po prostu zdrowy rozsądek. Teraz mają raptora i mogą codziennie bez strat dręczyć naszą armię. Nie wspominając już o bombach, które wybijają szerokie dziury w naszych szeregach i o straszliwej katapulcie, z której niczym wodospad lecą ładunki zapalające. Cóż, co możemy osiągnąć poprzez konfrontację? Odkładając armię i sami umierając.
  Dick zaciągnął się fajką, twarz miał zabandażowaną. Plując przez wybity ząb, powiedział ze złością:
  - Czy myślisz, cesarzu, że syn nieba wybaczy nam to, że się wycofaliśmy? Do tego w najlepszym razie kołek ze zmiażdżonymi kończynami.
  Li Zing zgodził się z jękiem:
  - Będzie nam bardzo źle!
  - Może rozstrzelają jednego księcia? - Bloody zasugerował z nadzieją.
  - Po prostu się okaże. W końcu jest krewnym cesarza. I będzie to dla nas gorsze niż ktokolwiek inny. - Do roli dużej kozy najlepiej nadaje się mały narybek!
  - Więc co powinniśmy zrobić? - W głosie była beznadziejność!
  Dick uśmiechnął się:
  - Niedługo przyjedzie do nas gość. Czuję, że już jest w drodze.
  Li Zing przeklął:
  -Kto to może być? Lepiej znajdź sposób na uwolnienie Seleny. Ona jedna wie, jak przejąć miasto.
  - Wszystko ma swój czas. Usłysz hałas.
  Rzeczywiście, strażnik podbiegł. Był ubrany, w elegancką uprząż:
  - Właśnie zatrzymaliśmy nieznaną osobę. Próbował wkraść się do naszego obozu. Nazywa siebie burmistrzem Dizha.
  - Czy to prawda? - Li Zin wstał. - Trzeba go tu natychmiast sprowadzić. To prawdopodobnie zdrajca.
  Dick zamrugał oczami z radości:
  - To jest mój ruch. Wysłałem mu wiadomość przez Dove i otrzymał ją. Posłuchajmy teraz, co ma do powiedzenia.
  Do namiotu wprowadzono burmistrza. Nie wyglądał na zbyt zadowolonego, miał podbite oko, najwyraźniej nabawiło się go podczas aresztowania.
  Dick przywitał go z przesadną czułością:
  - Cóż, najdroższy z najdroższych! Czy przyjąłeś moją ofertę?
  - Tak, Panie Czarowniku! Jeśli skarb miasta będzie mój, a majątek rady miejskiej zostanie skonfiskowany na moją korzyść, oddam miasto w całości.
  Li Zing zaśmiał się. Czarna twarz złagodniała:
  - Kocham brutali takich jak ty, którzy dla pieniędzy są gotowi zdradzić własnego brata. I nie przeszkadza ci to, że masz już władzę. Co, wszystkiego nie wystarczy?
  Burmistrz oznajmił rumieniąc się:
  - Dopuściłem się małej defraudacji! Jednak to wystarczyło, żeby Gayla mnie powiesiła. Ta kobieta to prawdziwy demon, uderzyła mnie w twarz.
  - Och, stąd to podbite oko! - Myślałem, że to nasze! - Li Zin uśmiechnął się. - W takim razie motywy są całkiem oczywiste. A co myślisz o poddaniu miasta?
  -Czy zostawisz mnie jako burmistrza? - Głos zdrajcy stał się insynuacyjny.
  - Z pewnością! - Li Zin zawsze z łatwością składał obietnice, jeśli było to dla niego korzystne. - Takich ludzi potrzebujemy!
  - W takim razie można to zrobić po prostu! Dotarłem do ciebie podziemnym przejściem. Można przez nią wejść nocą do miasta, zebrać wszystkich i odciąć ich.
  Dick podszedł bliżej:
  - Czy Gayla o nim wie?
  - Nie, to mój osobisty sekret! Cóż, jeszcze dwóch członków mojej rodziny, moja żona i najstarszy syn. Nienawidzą też tych zdeprawowanych kobiet. Jedna z nich, najpiękniejsza i najstraszniejsza panna Yulfi, zakochała się w prostym niewolniku. Jego pan także jest ze mną w zmowie.
  Bloody zaśmiał się i zauważył:
  - Z zebraną opozycją nie ma żartów. Oznacza to, że zakład na zdradę się opłacił. Możesz sobie tego pogratulować.
  - To zawsze usprawiedliwia! - Lee Hinn dodał metalu do barwy swojego głosu. - Teraz pytanie, czy warto budzić księcia?
  - Dlaczego? - Dick był udanie zaskoczony. - Nie widzę sensu! Wręcz przeciwnie, najlepiej jest zdobyć miasto, gdy Jego Wysokość śpi. To da nam pewną przewagę w kwestii skarbów, a cesarz o nas nie zapomni.
  Lee Hinn zgodził się:
  - Armia nadal będzie nam posłuszna! Może nawet silniejszy od księcia. Przesuńmy wojska w szyję.
  Bloody próbował sprzeciwić się:
  - W takim przypadku cała odpowiedzialność spadnie na nas. Nie boicie się, że w razie niepowodzenia książę, omijając cesarza, przebije nas na pal?
  - Bać się księcia, nie będzie zwycięstwa! - Powiedział Dick. - I ogólnie, jeśli boisz się z góry, porzuć swoją ofiarę.
  Bloody udał, że wstaje:
  - Boję się! Tak, jestem najodważniejszym wojownikiem w armii Bogdykhana!
  - Udowodnij to! - Li Zin uśmiechnął się.
  - Ja osobiście poprowadzę żołnierzy do lochu. - Bloody klasnął w dłonie. - Albo odetną mi obie ręce.
  Dick zgodził się:
  - Proszę, poprowadzisz! Li Zing będzie szedł trochę z tyłu.
  Tymczasowy generał Krwawy podszedł do burmistrza i dźgnął go sztyletem pod łopatkę:
  - Jedź szybciej, jeśli oczywiście cenisz swoje życie!
  Skłonił się, dotykając czołem podłogi:
  - Jestem posłuszny, panie.
  -Chodź za mną! Najlepsi wojownicy pójdą dalej! - oznajmił Bloody, uśmiechając się.
  Burmistrz poprowadził za sobą całą armię. Galeria, przez którą musieli przejść żołnierze Siamat, była na tyle szeroka, że mogło po niej przejść w rzędzie dziesięciu wojowników. Generał Bloody związał burmistrza łańcuchem, popychając go, od czasu do czasu grożąc, że odetnie mu głowę mieczem.
  Zdrajca od czasu do czasu zapewniał o swoim najgłębszym oddaniu:
  "Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby cię okłamać, wielki panie!"
  Nowicjuszowi Bloody'emu bardzo się to spodobało i chcąc uzyskać kolejną przechwałkę, ostrożnie dźgał mieczem burmistrza w gardło.
  Szli więc, to schodząc, to trochę w górę. Woda szeleściła pod nogami, czasem przemykały obok mnie jaszczurki i węże. Cholera, jednego z nich nawet strzelił z kuszy.
  - Widzisz, jak strzelam! Przy najmniejszym podejrzeniu będziesz trupem. Dokładnie w tył głowy. - syknął zawodowy zabójca.
  - Już niedługo, zaraz pójdziemy na górę, prosto do podziemi zamku.
  W tym momencie z góry spadł piasek i rozległa się eksplozja. Kamienie spadły na generała Bloody'ego i burmistrza.
  - Och, ty draniu nas zdradziłeś! - Bandyta rzucił sztyletem.
  - Nigdy nawet o czymś takim nie myślałem! - krzyknął burmistrz umierając. - Nie mam myśli samobójczych!
  Rzeczywiście pan Bujż nie był aż takim ekscentrykiem. (Jak nazywał się dostojnik), aby się poświęcić. Gayla, nie ufając mu, przydzieliła dwóch harcerzy, którzy profesjonalnie monitorowali burmistrza. Cóż, naturalnie po odkryciu podziemnego przejścia dziewczyny podłożyły materiały wybuchowe, wysadzając w powietrze wybranych wojowników Siamat idących przed nimi.
  Następnie zawaliła się znaczna część korytarza, miażdżąc dwa tysiące wojowników. Wśród nich prawie znalazł się Li Zin. Uratował go jedynie fakt, że rozmawiał z czarownikiem i w rezultacie pozostał w tyle.
  Powiedział nawet:
  - Długi język skraca życie, z wyjątkiem umierającej spowiedzi!
  Obaj spojrzeli na siebie:
  - No cóż, co powiemy księciu!
  Li Zing zasugerował histerycznie:
  - Zrzućmy wszystko na martwego Krwawego. Jesteśmy ludźmi o szlachetnej krwi, a ten głupi plebejusz jest ulubieńcem Alfy.
  Dick zauważył z westchnieniem:
  - A jak pozwoliliśmy mu wycofać swoje wojska? I bez naszej wiedzy zabił tak wielu wojowników.
  - I upijemy się jak książę. Cóż, co bierzesz od pijaków? On sam jest daleki od baranka pijącego mleko. - Li Zin powiedział chytrze.
  Dick miał złą myśl:
  - Niezły pomysł, ale co jeśli Yulfi i Geila zaatakują dzisiaj obóz, a my będziemy pijani? Złapanie nie zajmie dużo czasu.
  Li Zing westchnął:
  - Po prostu nie wiem! No cóż, wydam pułkownikom rozkaz, żeby byli czujni, a jeśli trzeba, to nas obudzą. Zgadzam się, to nie jest najgorszy pomysł!
  Dick powiedział przebiegle:
  - Możesz sam się upić. A ja po prostu udaję, że jestem pijany i patrzę w oba oczy. Rozumiesz, że Yulfi może nie była taka okrutna, ale Gayla została zgwałcona na oczach całego obozu i ona tego nie wybaczy.
  Li Zing zauważył z nadzieją:
  - I miło było z nią być! Była tak gorąca, że autentycznie jęczała z przyjemności. Może więc mnie oszczędzi i uczyni swoim osobistym niewolnikiem.
  - Nie miej nadziei! Takie kobiety zawsze zabijają swoich kochanków. - chrząknął czarodziej.
  - Poza tym musisz się upić! Żeby to tak bardzo nie bolało!
  - Nie potrzebuję cię, możesz się upić. - Czarodziej pstryknął palcami i zaciągnął się z fajki. - To mi wystarczy!
  - Co to jest?
  - Proste konopie zmieszane z niebieskim lotosem. W zasadzie najlepiej palić czarnym lotosem, ale w tym przypadku na pewno wpadniesz w gwałtowny trans, zanurzając się w otchłań złej mądrości. Więc lepiej odejdź.
  Li Hin szczęśliwie opuścił czarownika. Aby nie pić sam, zamówił sobie trzech pysznych niewolników. Podeszły do niego półnagie dziewczyny z biżuterią.
  Generał nalał im sherry i likieru wiśniowego. Dziewczyny ciągnęły to z przyjemnością. Ich twarze natychmiast się rozjaśniły. Niewolnicy, będący zawodowymi heterami bogatych panów, prowadzili wolne życie, składające się z różnorodnych przyjemności. Naprawdę lubili pieszczoty silnego czarnego mężczyzny. Rzeczywiście, Li Hin miał niezłą wyobraźnię. W szczególności smarował piersi niewolników alkoholem i odurzającym miodem, a następnie powoli je zlizywał, opadając coraz niżej.
  Dziewczyny były absolutnie zachwycone, upiły się i wesoło pogadały. Następnie nasza czwórka pieściła się, łapiąc fale przyjemności. Li Hin pił i pił! Stopniowo wszystko wokół niego zaczęło się rozmywać, a ciała dziewcząt coraz bardziej splatały się z płomieniami. W końcu stracił siły i zasnął na trzech mięsnych poduszkach.
  Dick, podczas gdy jego partner dobrze się bawił, nie zamykał oczu, wypytując pułkowników. Jak się okazało, nie na próżno. W nocy Yulfi postanowił "nakarmić" drapieżnika. Potężna bestia poruszyła całą armię, zabijając wielu, okaleczając innych, aż w końcu wróciła do swojej jaskini.
  Rano książę wreszcie się obudził. Bolała go głowa i pierwszą rzeczą, o którą poprosił, było pozbycie się kaca. Kieliszek wina przywrócił dostojnikowi zdolność wyczucia i zaczął wysłuchiwać raportów pułkowników. Dowiedziawszy się, że w nocy dwóch jego najbliższych asystentów upiło się, a tymczasowy generał Bloody zniknął w lochu, książę zareagował spokojnie.
  - Przywołaj do mnie czarownika Dicka.
  Pojawił się czarnoksiężnik, był ponury i wyraźnie nie spał.
  Książę zaproponował mu drinka i dość uprzejmie poprosił, aby opowiedział mu, co wydarzyło się w nocy.
  Czarownik opowiedział wszystko bez ukrywania się, zauważając:
  - Prawdopodobnie był jednak prawdziwym zdrajcą. Pozwolił im jedynie posiedzieć sobie na ogonie.
  Książę mruknął:
  - Ciekawy wniosek, ale niczego to nie zmienia. I co mam teraz z tobą zrobić?
  - Pewnie po to, żeby ukarać! - Dick powiedział takim tonem - jakby nie karał, pod żadnym pozorem.
  - I bardzo okrutny! Zabiłeś dwa tysiące wojowników, nie wspominając o tych, którzy zginęli podczas nocnego najazdu.
  - Nie znaleźliśmy antidotum na drapieżnika.
  - Dobra, zamknij się, głupki. Jeśli poświęcimy czarne krowy i dziewice, wróg zostanie zmiażdżony. Czy duchy ciemności przyjmą ofiarę? Mówić!
  Dick wychrypiał:
  - Zgodzą się, ale żeby uderzyć, potrzebne jest sprzyjające stanowisko luminarzy. W przeciwnym razie będzie zilch!
  "A ja muszę na niego długo czekać!" - warknął książę.
  - Sam nie wiem! Będziesz musiał wykonać obliczenia. Duchy ciemności są kapryśne i wymagają ścisłego przestrzegania rytuałów. - mruknął zmieszany czarodziej.
  - Poczekaj jeszcze raz! Jeśli będą nas dręczyć codziennie, wkrótce z naszej armii nie zostanie nic. - W głosie księcia pobrzmiewała rozpacz.
  - A co jeśli poprosisz o posiłki? Od sąsiedniego dowódcy barona de Dutoy. Zdobył jedynie miasto Nowoplotsk. Z jego armią szybko zdobędziemy miasto Dijj.
  - To mnie upokorzy! - zażartował Książę.
  - Nic więcej niż porażka podczas oblężenia! Lepiej dzielić zwycięstwo, niż samotnie nosić ciężar porażki! - Dick sprzeciwił się filozoficznie.
  Książę zauważył podstępnie:
  - A jeśli przegramy, Wezyr Nadmuchany zostanie stracony! Będę go winić!
  - Absolutnie racja! I to będzie posunięcie z karty atutowej! - powiedział Dick, uśmiechając się. - Kiedy zabierzesz partnera z talii!
  Książę uśmiechnął się:
  - Postanowiono, wyślemy posłańca. Mimo to Obowiązek ma pod swoją włócznią prawie ćwierć miliona! Moc!
  - Lepiej wyślę sowę, będzie znacznie pewniej i szybciej. Posłańca można przechwycić, ale sowa widzi lepiej w ciemności i sama jest drapieżnikiem.
  - Wyślij, kogo chcesz, ale posiłki muszą przybyć na czas. Nie wytrzymamy długo. - Książę otrząsnął pot z przerzedzonych już włosów.
  - Tak, proszę pana! - Dikk machał zakrzywionymi rękami, wyglądał na całkiem zadowolonego: okazał się właściwą osobą i silnym czarodziejem. Chociaż wyszkolenie sowy nie wymaga dużej siły; nawet zwykły człowiek może to zrobić.
  A sowa poszła do wezyra Dutoma.
  Jednak w czym problem? Yulfi regularnie słuchał namiotu przez muszkę i doskonale zdawał sobie sprawę z nowego zagrożenia. Wezyr, baron de Pouty, miał prawie dwieście pięćdziesiąt tysięcy żołnierzy. Zdobył Nowoplotsk i już planował dalszą wędrówkę w głąb Hiperborei. Całkowita liczba żołnierzy Siamat, którzy najechali kraj Hyperborei, przekroczyła półtora miliona. Mieli najpierw zdobyć Syberię, a potem udać się do stolicy. Hyperborea, przewyższająca terytorium Siamat, nadal jest największym krajem na świecie, ale była zauważalnie gorsza pod względem populacji. Zatem przewaga była po stronie imperium niebiańskiego. I Yulfi wiedziała o tym: Zatem wiadomość o możliwym zbliżaniu się armii Obowiązka nawet ją uszczęśliwiła.
  - W ten sposób zniszczymy więcej wrogów. - Powiedziała dziewczyna.
  Gayla zauważyła:
  - Prawie ćwierć miliona, to jest moc! Nie możemy się oprzeć. Pomyśl, ilu nas jest.
  Dziewczyna szybko machnęła ręką:
  - Nie bierz tego sobie do serca. Ich ścieżka wiedzie przez góry, mogę znacznie wyciąć szeregi wroga. Po to właśnie jest wojownicza wiedźma.
  Harlequin zauważył:
  - Może zabierzesz mnie ze sobą? Jeden umysł jest dobry, ale dwa są lepsze.
  Yulfi narysowała sześciokąt gołymi palcami. Wewnątrz narysowałam różę. Następnie pocałowała Harlequina w usta.
  "Jesteś moim najlepszym przyjacielem, ale zabranie cię ze sobą oznacza marnowanie dodatkowej energii na poruszanie się". Oznacza to, że będę miał mniej sił do walki z Obowiązkiem Wezyra. Zrozumieć? Gdybyś tylko potrafił sam latać.
  Harlequin był zawstydzony:
  - Tak, nie jestem czarodziejką! Ale potrafię robić pewne rzeczy, zwłaszcza mieczem lub strzałą, ale nie latam.
  - Jest w porządku! Tutaj też będziesz przydatny. Będziesz robić wycieczki. Poza tym spróbuję przedstawić cię raptorowi. Ta bestia jest zbyt dumna, żeby być posłuszna człowiekowi. Ale z radością odda się silnej kobiecie. Myślę, że każdy mężczyzna byłby zadowolony, gdyby Yulfi się uśmiechnął.
  - Cienki! Choć przyznam szczerze, że raptor budzi we mnie lekki strach. - przyznał szczerze Harlequin.
  - Nie bój się, on czuje strach. Lepiej się uśmiechnij i wyobraź sobie, że to twój facet, taki ogromny i silny. Chodźmy razem porozmawiać z potworem. - Dziewczyna położyła rękę na ramieniu Arlekina.
  - To będzie interesujące.
  Harlequin poszedł z nią. Była nieco wyższa od Yulfi, starsza, ale także bardzo piękna, o świeżej skórze i ognisto rudych włosach. Jej stopy w miękkich sandałach wyraźnie zaznaczały jej krok. Na korpusie cienka, ale wytrzymała, skręcona kolczuga. Yulfi nawet po śniegu była przyzwyczajona do chodzenia boso, półnago i wcale się nie wstydziła, chociaż jej uroda wprawiała żołnierzy w drżenie.
  Podeszli do raptora. Harlequin starała się zachować spokój, a nawet położyła rękę na rogu drapieżnego dinozaura. Warknął tępo, ale dość głośno. Kurz zaczął nawet unosić się z oddechu mieszanki spalonego mięsa i gałki muszkatołowej. Co dziwne, aromat, mgliście przypominający ciało silnego mężczyzny, uspokoił Arlekina. Dziewczyna zaśpiewała łagodnym głosem:
  - Moja czuła i cudowna bestio, ogień płonie we mnie, uwierz mi! Moja kochana i cudowna bestia.
  Yulfi podał jej przedmiot:
  - To specjalny gwizdek w ultracienkim zakresie. Zagwiżdż w niego, zanim wydasz raptorowi polecenie w ludzkim języku, a on go rozpozna. Pilnuj też, żeby oddech potwora nie stał się zbyt ciężki. To potężne zwierzę potrafi zasnąć w ruchu.
  - Chodź, przejedziemy się razem!
  - To dobry pomysł. Jednocześnie musisz nakarmić raptora.
  Dziewczyny wspięły się. W kabinie było trochę ciasno dla dwóch osób i dziewczyny dosłownie musiały siedzieć sobie na kolanach. Jednak dzięki obecności ośmiu nóg raptor poruszał się płynnie, a dziewczyny prawie się nie trzęsły.
  Yulfi podpowiadał i udzielał rad.
  - Tutaj ton powinien być wyższy, a tutaj wręcz przeciwnie, niższy. Teraz gwiżdż.
  Dziewczyna posłuchała:
  - Widzisz, to idzie znacznie szybciej! A oto wrogowie, spójrz, jak sobie z nimi radzi.
  - To rozsądne! Rozdarci będą twardzi!
  Walka jak zwykle była jednostronna. Raptor gonił jeźdźców, którzy próbowali uciec. Czasami spotykali się z surową odmową, a czasami, jeśli zostali zgrupowani, pociągały za sobą ogromne straty. Trzeba powiedzieć, że wśród Siamat byli odważni ludzie i to oni zginęli pierwsi i najbardziej.
  Harlequin docenił prędkość machiny śmierci i nawet zrzucił jedną bombę.
  - Tutaj niszczę wszystkich! niszczę! - krzyknął radośnie Yulfi.
  - Czy można jeszcze bardziej zwiększyć prędkość raptora! - zapytał Harlekin.
  - Przy pomocy eliksiru wiedźmy?
  - Mimo to!
  - Nie wiem! Możesz spróbować, ale istnieje ryzyko całkowitego zabicia zwierzęcia.
  - Oczywiście, że istnieje ryzyko, ale masz wielką umiejętność. - Harlequin nie mogła powstrzymać się od komplementów dla swojej przyjaciółki.
  - Musimy najpierw sprawdzić, co z dużymi jaszczurkami. - stwierdził Yulfi. Cóż, to się stanie po naszym powrocie.
  Shell jechał za nimi na tyranozaurze. Młody człowiek, inaczej niż ostatnim razem, był chroniony; ponadto na oczy tyranozaura założono okulary z krasnoludzkiego szkła. Teraz nie boi się strzał. Wspólnie znacznie skuteczniej rozprawili się z wrogami, zakładając zwłoki.
  - Jak widzisz, oddaję ci Shella do tymczasowego użytku. Żebyś się nie nudził. - Yulfi mrugnął.
  - Jest świetnym wojownikiem i będziemy walczyć razem.
  Dziewczyny uścisnęły sobie ręce. Yulfi złamał kolejną katapultę, rozpraszając dwa tuziny piechurów, którzy próbowali utworzyć kohortę.
  Generalnie piechotę najłatwiej było zniszczyć. Taki osiadły cel, znacznie wolniejszy niż jeźdźcy. Tyranozaur i raptor połknęli nieszczęśników i ponownie rzucili się na swoją ofiarę. Harlequin był w całkowitej ekstazie, śmiał się wesoło i cieszył się walką.
  - To po prostu jakiś cud! - Powiedział wojownik. - Nigdy nie jeździłem na silnym potworze i nigdy nie byłem tak silny.
  - Pamiętasz polecenia? - zapytał Yulfi.
  - Oczywiście, myślisz, że jestem głupcem, bo niczego nie pamiętam. - warknął Arlekin.
  - Więc zarządzaj tym sam!
  Wojownik Arlekin wykonał dobrą robotę. Skupiła się na piechocie i pewnie ją zmiażdżyła. Piękność działała dość umiejętnie i stanowczo. Tutaj znów panuje bałagan pod nogami raptora.
  - Prawidłowy! Widzę, że jesteś urodzonym pogromcą dużych drapieżników. - stwierdził Yulfi.
  - Jeżdżę na mastodontach od dzieciństwa. To mnie wzmocniło! - zawołał Harlekin. - Znacznie silniejszy.
  - Jeśli tak, to możemy całkowicie pokonać wroga! Co kilka godzin będziesz wyprowadzał raptora, a on zniszczy twoich przeciwników. W ten sposób zredukujemy armię wroga. Zanim wrócę, będziemy mieli gotowe miotacze ognia i inną broń. Będzie można dokonać śmiałego ataku i ostatecznie pokonać wroga. - Yulfi uśmiechnął się.
  - Świetnie, zrobimy to.
  Potwory podskakiwały jeszcze trochę, miażdżąc każdego, po czym Yulfi zwrócił uwagę Arlekina:
  - Czy słyszysz: oddech raptora stał się stłumiony.
  - Tak, to zauważalne!
  - Zatem czas wracać! Przykro mi, ale tak duże zwierzę powinno odpocząć. Po pięciu godzinach będziesz gotowy do ponownej walki.
  - Dziękuję, Yulfi!
  Obliczenia wojownika okazały się trafne i wrócili bez żadnych szczególnych incydentów. Ogólnie rzecz biorąc, uczennica pokazała się z najlepszej strony. Yulfi cieszyła się, że jej następczyni okazała się równie dobra jak artystka. Zagwizdała kilka razy, z powodzeniem wybierając ton dla drapieżnika.
  - I to takie proste!
  Po powrocie wojownicy wyszli i trochę rozprostowali nogi. Schell wyglądał na pogodnego.
  "Może już czas zrobić wypad i wyprowadzić piechotę poza mury" - zasugerował.
  Yulfi potrząsnęła głową.
  - Czas działa na naszą korzyść. Lepiej, że kiedy wrócę, ty zrobisz wszystko. To będzie dokładniejsze.
  -Opuszczasz nas na długo?
  - Na tyle, na ile mnie stać. Przecież wezyr baron de Pouty nie jest słabym przeciwnikiem. Mogę powiedzieć tylko jedno: sprawię mu kłopoty.
  - A ty mnie zabierzesz!
  - Nadwaga i jesteś bardziej potrzebny w twierdzy.
  - Jednak gdzie zaobserwowano, że jedna dziewczyna mogła zatrzymać całą armię. - Shell był naprawdę zaskoczony.
  - Nigdzie, ale tu jest moja siła.
  Po serdecznym pożegnaniu Yulfi machnęła ręką i poszła do zamku. Powinna była przygotować chmurę wypornościową. To prawda, że pomocnicy chłopca i dziewczynki zdobyli niezbędne zioła, ale sama musiała wykonać zaklęcie i sekwencję.
  Jednak to tylko pół godziny pracy, nie więcej!
  Podczas gdy Yulfi robił chmurkę, dwie studentki przyniosły składniki.
  Wybrała asystentów posiadających magiczne zdolności. Dziewczęta miały dobrą pamięć, łatwo zapamiętywały złożone kombinacje dźwięków oraz liczne nazwy ziół i minerałów.
  W końcu pojawiła się chmura, Yulfi usiadła na niej, czując pod stopami coś w rodzaju wilgotnej i delikatnej waty. Dziewczyna szepnęła i raz natychmiast się poruszyła, znajdując się poza murami, unosząc się wysoko nad miastem.
  - Wow, co za widok! - zawołała pełna podziwu czarodziejka.
  Średniowieczne miasto okazało się widoczne w całej okazałości. Oświetlone słońcem wyglądało całkiem nieźle. Prawie nie ma chat, kamiennych, w tym oryginalnych budynków, i kilku świątyń. Miejscowa ludność nie była jednak szczególnie religijna. Wiedząc, jak skorumpowani są kapłani, Gayla i Yulfi postawili na ich tropie małych tropicieli, jak donoszą nawet niektórzy nowicjusze, ale jak dotąd, co dziwne, nie odnotowano żadnych przypadków zdrady stanu. Najwyraźniej księża nie byli ostatnimi głupcami; wiedzieli, jak chciwi są najeźdźcy w stosunku do bogactw kościelnych, i woleli bardziej niezawodny "dach". W oddali widać ogromny obóz wroga. Wróg kopie kolejny rów i wznosi wał. To prawda, że nie jest to w stanie ochronić przed drapieżnikiem: naiwnymi ludźmi!
  Yulfi macha ręką i odwracając się, opuszcza strefę widoczności, kierując się w stronę wyżyny środkowej jury. Chmura słucha i rozwija prędkość godną najnowocześniejszego samolotu odrzutowego!
  W dole migają równiny, lasy, jeziora i rzeki. Dziewczyna podziwia krajobraz, w jej głowie rodzi się poezja. Yulfi zaśpiewała swoim melodyjnym głosem:
  Ojczyzna jest rozległa, jej nieskończone przestrzenie,
  Nad nimi szybuje mój sokół: nie spadajcie!
  Wzory dywanów: strome zbocza, rzeki, góry,
  Przynajmniej widzisz każdy liść: nie możesz wyciągnąć ręki!
  
  Moja miłość do Ciebie dręczyła mnie jak plaga,
  Ale koniec będzie sprawiedliwy i męka!
  Przecież śmierć to tylko nowy początek życia,
  Wpluję malowaną koronę w warkocz!
  
  Wiem, że wiedźma to diabeł we krwi,
  I nigdy nie zostanę świętą!
  Ale teraz lecę na wyżyny jak ptak,
  Łzy popłynęły i wiosna ożyła!
  
  Wierzchołki skał złocą się pod słońcem,
  Drzewa lśnią, czysty szmaragd!
  Takie piękno - grzech się bać,
  Niech teraz przyjdą do mnie jasne myśli!
  
  Lecę na bitwę, bitwa przede mną,
  Brutalna rzeź - wiele morderstw!
  Ale poproszę anioły o przebaczenie,
  Aby duch nie wisiał w koszmarnej otchłani!
  Yulfi pomyślała: przed nami bezlitosna walka i znowu ludzie będą ginąć z jej winy. Ale to działanie staje się nawykiem; z jakiegoś powodu nie wywołuje u niej takich samych dreszczy.
  - Nie wiem, coś we mnie pęka! Krew zamienia się w wodę. - Wojownik uronił łzę.
  Drzewa kołysały się w dole, jakby kiwały głowami: nie traćcie ducha.
  Dziewczyna oparła łokcie na chmurze, a przed nią błysnęła życzliwa, niemal chłopięca twarz Timura.
  - Zostawiłam chłopaka bez pożegnania. To zły omen. To taki słodki chłopiec.
  Yulfi przesunął chmurę niżej. Jej bystry wzrok rozróżniał myszy polne biegające po trawie. Przebiegł zając. W pobliżu gigantycznej paproci allozaur przeżuwał różowawy miąższ. Zgarnęli to ustami przypominającymi gałki. Cztery skrzydła pterodaktyla płynnie przecinają powietrze. Gigantyczny motyl z czterema oczami wzniósł się na spotkanie Yulfi, prawie się z nią zderzając, pachnąc pyłkami i miodem. Świat wydawał się taki prosty i spokojny. Tutaj słońce świeciło jaśniej niż na północnych szerokościach geograficznych, a flora i fauna była bogatsza.
  Yulfi poczuła, że się unosi, zobaczyła, jak piękny ptak przypominający kaczora ozdobionego drogimi kamieniami, próbuje odeprzeć dwugłową kobrę. Wąż był duży, prawie jak anakonda i sięgał po niebieskie, nakrapiane jądra. Kaczor nie miał z nią szans, ale ptak dzielnie rzucił się na nią, próbując odwrócić jej uwagę. Yulfi zobaczył, że z jaj wykluwają się pisklęta.
  Kły kobry błysnęły, a ze złamanego skrzydła kaczora kapała krew. Dziewczyna nie mogła tolerować takiego bezprawia. Pobiegła w dół, machając mieczami. Kilka ciosów i dwie głowy kobry odleciały z grubej szyi, a tusza upadła.
  - Tak sobie radzę ze złem! - Powiedział Yulfi.
  Wojownik wyciągnął rękę, zawahał się, a ptak na niej usiadł. Dziewczyna delikatnie przejechała po ranie; rana spowodowana zębami węża natychmiast się zagoiła. W dowód wdzięczności ptak zaczął śpiewać; ten wielobarwny kaczor miał piękny głos, nie gorszy od słowika. Yulfi, niewiele słuchając, podziękowała ptakowi i machnęła ręką.
  - Przepraszam kochanie, muszę lecieć! - I znowu wzleciała. Ukłonił się naturze. - Obowiązek wobec Ojczyzny Hyperborei, wielkiego kraju, który został najechany przez najeźdźców, jest przede wszystkim!
  Leciała więc, nadal podziwiając szczyty gór. Dopóki w oddali nie pojawiły się patrole konne. Były to oddziały wezyra barona de Duty.
  Pozornie niezliczona armia maszerowała w jego stronę.
  Yulfi gwizdnął:
  - Teraz będę miał przed sobą trudne zadanie. Przetrwaj i wygraj!
  Dziewczyna rzuciła na siebie lekką mgiełkę, czyniąc ją niewidzialną z niewielkiej odległości i podleciała bliżej. Wyglądało, jakby miała do czynienia z, jeśli nie największą, to jedną z największych armii na kontynencie. Wezyr de Durtty dowodził największą armią do inwazji na Hyperboreę. Piechotę, kawalerię, mastodonty i dinozaury poruszające się szeroką drogą trudno zliczyć.
  Było kilka rodzajów piechoty, od lekkiej, gdzie wojownicy byli nadzy do pasa, po ciężką, niesamowite było to, jak się poruszali, jednak w górach wciąż było chłodniej niż na równinie. Specjalne wielbłądy, w wyniku selekcji, lepiej przystosowane do szybkiego biegu, niosły odzianych w zbroję rycerzy-brutalów. Wypolerowana na połysk zbroja oślepiała oczy. Wśród mastodontów były też cesarskie. Oprócz tego było tam kilkadziesiąt mamutów z ogromnymi kłami. Wśród dinozaurów było siedem ptaków drapieżnych, nie licząc melozaurów i mezozaurów, także bardzo przyzwoitych wojowników. Chociaż mezozaur jest roślinożercą. I oczywiście tyranozaury, królowie wojny.
  - Menażeria się zebrała! - stwierdził Yulfi.
  Najpowszechniejszym typem dinozaurów, podobnie jak w armii księcia, były brontozaury. Na zewnątrz niezdarni, doskonale odgrywali rolę zwierząt jucznych, ciągnąc balisty. Sam wezyr: to głupia próżność dworzanina, wsiadł na diplodok, rozstawiając sobie tam prawdziwy namiot cyrkowy.
  Jej ogromna flaga przedstawiała tygrysa szablozębnego przebijającego byka.
  Jednak sam Obowiązek wolał jeździć na rasowym wielbłądzie. Wezyr był bardzo duży, czarny, miał wąskie oczy i całkiem przystojny. Nie żarłok jak książę, ale o atletycznej sylwetce. To znaczy, co za gość! Potężny facet.
  - Cóż, miło jest rozprawić się z takim wrogiem! - powiedział Yulfi zachwycony. - Od razu widać, że to silny dowódca. Ciekawie jest poznać Obowiązek.
  Słuchała. Wezyr rozmawiał z generałem markizem de Duch:
  "Myślisz, że powinniśmy zrobić sobie przerwę na wycieczkę w kierunku Dijj."
  - Pomaganie grubemu księciu byłoby za grube. Myślę, że są dużo bogatsze miejsca. - odpowiedział chłodno markiz de Duch.
  - Ja też tak myślę. W szczególności możesz zdobyć stolicę Syberii, drugie miasto w imperium, Gartodar. - warknął Pouty.
  - Tam pójdziemy, mijając góry.
  - Więc podkręćmy tempo! To nasza szansa na wzbogacenie i chwałę. I niech drań Książę Alfa się udławi. - Wezyr Nadmuchany był pełen pogardy. Następnie zapytał:
  - Którędy pójdziemy?!
  - Podobno, żeby pójść na skróty przez wieczny most. - powiedział markiz de Duch leniwie.
  Przesadny zapytał z powątpiewaniem:
  - Jest długi, ale co jeśli wróg spróbuje go obciąć?
  Markiz Generalny sprzeciwił się:
  - Nasi ludzie są tam wszędzie, poza tym wywiad to sprawdzi. Co najważniejsze, kamień tego mostu jest tak twardy, że nawet najlepsze ostrza nie są w stanie go zarysować. Nic dziwnego, że nazywają go wiecznym. Nawet legendy mówią, że potrwa to do końca świata.
  - W takim razie Dyush, nie mów, że to nie jest mocne. - Wezyr zaśmiał się pod nosem, słysząc tę grę słów. Poprowadzimy przez nią naszą armię, miejmy nadzieję, że niczego nie uszkodzimy.
  Podjechał do nich czarownik laski Durr. Stwierdził:
  - Wróg nie ma żołnierzy na moście, aby przygotować zasadzkę. Przejdziemy jak nóż przez masło. Trzeba zająć miasto Gartodar, a potem odetniemy Hyperboreę aż do samego kamiennego pasa.
  - Rozsądny! Będziemy się poruszać i nie rozbijać formacji.
  Durr jechał na ogromnej, ozdobnej kozie. Zwierzę wyglądało zarówno majestatycznie, jak i komicznie. Sam ksiądz powiesił na sobie tyle grzechotek i amuletów, że Yulfi natychmiast zdał sobie sprawę: jest szarlatanem. Po prostu poszukiwacz przygód ze zrozumieniem magii na poziomie jaskiniowca. Chociaż Durr jest kojarzony z duchami nieczystymi.
  Przesadny zapytał jednak, wciąż się wahając:
  - Ilu mamy żołnierzy?
  - Biorąc pod uwagę niedawno otrzymane posiłki, trzysta pięćdziesiąt tysięcy. - odpowiedział markiz.
  - Przyzwoity! Nigdy wcześniej tak wielu żołnierzy nie zgromadziło się w jednym miejscu.
  - Tak, świetnie! Mamy jednak dość paszy, a miejsca, przez które będziemy przechodzić, są obfite w wodę.
  Wezyr udał, że macha:
  - Spójrz na mnie. Jeśli zacznie się zaraza, każę ci ją przeciąć zardzewiałą piłą.
  Strażnik powiedział zwięźle:
  - Przed nami górska wioska. Chroniony palisadą.
  . ROZDZIAŁ 13
  - Tym lepiej, weź to szturmem! - warknął wezyr.
  - Mieszkańcy wysłali delegację z informacją, że się poddają. Są gotowi na spotkanie z bukietami kwiatów i mitrą. - Dziarski skłonił się.
  - Zasysają! Och, podstępni! Aresztować wszystkich mieszkańców wioski i przeszukać domy. - Przesadny mężczyzna machnął batem, owijając go wokół strażnika.
  Wieś była niewielka, w jej mieszkańcach znajdowały się także dzieci. Zebrało się niewiele więcej niż tysiąc. Wezyr wjechał w zbroi i na wielbłądzie. Przede wszystkim nakazał rozebrać wszystkie kobiety. Obejrzał dokładnie i smagał biczem nagie piersi, rozdzierając delikatną skórę. Deptał dziewczynkę kopytami, miażdżąc jej głowę, ona krzyczała i ucichła. W tłumie rozległ się ryk przerażenia. Potem jednak wybrałem jedno.
  - Ten. Blondynka, przystojny. A reszta, wojownicy. Kiedy będziesz miał dość zabawy, przybij go do słupków. - powiedział Podty uśmiechając się drapieżnie.
  - A mężczyźni? - Zapytał uśmiechając się. Zapach.
  - Połowa na palu, druga na słupach, a głowa wsi na krzyżu. - Uśmiech Pouty'ego stał się jeszcze szerszy.
  Generał nie sprzeciwił się, zapytał tylko:
  - A dzieci?!
  - Ci, którzy są wyżsi od bicza, zostaną wbici na pal razem z dorosłymi, a najmłodsi zostaną spaleni! - Wezyr, mówiąc to, cmoknął z rozkoszy, dosłownie rozkoszował się władzą nad bezbronnymi ludźmi.
  - Jesteśmy posłuszni, proszę pana! - Żołnierze warczeli zgodnie.
  Yulfi zarumieniła się: gdyby miała więcej sił, zabiłaby teraz wezyra. Co za drań, rozkazał zabijać bezbronnych, podporządkowanych ludzi. Zwłaszcza dzieci, które nie mogą nosić broni. To szczyt okrucieństwa i cynizmu. Jak można wybaczyć coś takiego? Yulfi skazał zaocznie wezyra i jego armię na śmierć i teraz czekał na okazję, aby ją wykonać.
  W szczególności powstał pomysł wykorzystania legendarnego i bardzo długiego "wiecznego mostu". Oczywiście nie jest łatwo go zniszczyć, wręcz jest to prawie niemożliwe, ale jeśli zniknie, choć na chwilę...
  - Spróbuję zastosować technikę Barakudy. - Powiedziała dziewczyna.
  Tymczasem w zdobytej wiosce rozpoczęła się orgia. Kobiety bez wahania były gwałcone i brutalnie bite. Część z nich zemdlała. Przywrócono im rozum, brutalnie podpalono im nogi, połamano palce, wyrwano im włosy. Aby uniknąć ścisku, Dutyy przyznał ten zaszczyt niewielkiej części armii. Najbardziej zaciekli wojownicy. Gdy już się nasycili, rozcięli brzuchy i pospieszyli, by nabić zwłoki. Mężczyźni nie mieli łatwiej; zostali żywcem obdarci ze skóry i posypani solą. Małe dzieci albo wrzucano do ognia, podpalając domy, albo rozbijano im głowy. Niektórych bito kołkami w bose pięty, ciesząc się krzykami, aż ich stopy zamieniły się w galaretę.
  Yulfi, patrząc na tę przerażającą pantomimę obskurantyzmu, nie miał sił psychicznych. Biedna dziewczyna, nie mogąc pomóc, po prostu odleciała.
  "Nawet w lesie nie ma miejsca na bestie rodzaju ludzkiego". - Powiedziała sobie. Potrząsnęła głową i pobiegła do "wiecznego mostu". Dziewczynie się nie spieszyło; było jeszcze czas.
  Konstrukcja była ogromna i miała szerokie tory. Przez taki most mogło przejechać jednocześnie siedem rydwanów. Yulfi nawet zagwizdał. Grubość i siła zaczarowanego kamienia uniemożliwiała jego wysadzenie nawet przy użyciu najbardziej zaawansowanych materiałów wybuchowych. Zaawansowane jednostki rozpoznawcze krążyły już wokół mostu.
  Ale Yulfi nie potrzebuje materiałów wybuchowych. Po prostu upuści specjalną miksturę na początku i na końcu mostu. Następnie, jeśli rzucisz zaklęcie, niewielka ilość materii na chwilę zniknie. Wtedy most zostanie przywrócony, ale wszystkie jednostki konne zostaną wrzucone w otchłań. Takie były obliczenia Yulfiego. Proste, ale skuteczne. Kamień jest dosłownie nasycony magią i to jest dobre. Możesz zabrać cudzą magiczną energię, oszczędzając własną, co wciąż nie wystarczy.
  Wojownik, blednąc i zdenerwowany, zauważył:
  "W tej sprawie sprawiedliwe byłoby przelanie krwi". Albo raczej sam nikogo nie zabiję, zostaną zniszczeni magią mostu. Najważniejsze jest, aby poczekać, aż pojawi się na nim ten potwór, wezyr. Ten krwiożerczy zabójca spokojnych alpinistów zapłaci pełną cenę.
  Szkoda tylko, że nie będzie długo cierpiał!
  Dziewczyna, pozostając niewidzialna dla zwiadu, ostrożnie upuściła eliksir, koncentrując wokół siebie magiczną energię. Według jej obliczeń wszystko powinno działać. Wojownik przeczytał modlitwę i odleciał, ale w taki sposób, aby wszystko było widoczne. Wróg nie jest daleko i powinien wkrótce się pojawić.
  Yulfi usiadł obok kamienia i czekał. Rozważyła następującą kwestię. Potężny Siamat rzucił ogromne siły przeciwko Hyperborei. Nawet jeśli uda mu się je złamać, będzie się wspinał ponownie. Cóż, to będzie trudny test dla nich wszystkich. Aby uniknąć dalszych wojen, musisz w końcu pokonać i zdobyć niebiańskie imperium. Wtedy może w końcu zapanuje trwały pokój.
  Ale walka na obcym terytorium jest zawsze trudniejsza. Konieczne będzie zdobycie licznych fortec i pokonanie ruchów partyzanckich z tyłu.
  Najważniejsze jest to, że kiedy walka zostanie przeniesiona na cudzą przestrzeń, armia może rozpuścić się jak woda w gorącym piasku, jeśli ludzie się jej sprzeciwią.
  Możesz pokonać monarchę, ale nie możesz pokonać tłumu, możesz go jedynie zniszczyć.
  Co zrobić w tym przypadku? Najlepszym sposobem jest wykorzystanie energii mas na swoją korzyść. Mianowicie w Siamat jest mnóstwo niewolników i biednych ludzi, ogromne podatki.
  Musimy obiecać wolność niewolnikom, bogactwo biednym, władzę tłumowi! Na przykład miasto Dizh jest jednym z niewielu wolnych, a innymi wioskami rządzą cesarscy satrapi. W Siamat w ogóle nie ma wyborów, o wszystkim decyduje Bogdykhan i jego urzędnicy. A jeśli obiecujesz wybory powszechne. W tym przypadku możesz pozyskać wielu na swoją stronę.
  Yulfi wrzuciła jej gumę do ust. Czekanie się przeciągało. Możliwe, że w zdobytej wsi zorganizowano imprezę pijacką. Jednak stało się to już powszechne. zgwałcić i upić się. Jeśli myślisz rozsądnie, wróg powinien zdążyć przed zmrokiem przejść przez most. W nocy, nawet przez tak niezawodną konstrukcję, strach się poruszać.
  - Nie zostało już wiele czasu na czekanie! Możesz cieszyć się wytchnieniem.
  Dziewczyna wzleciała wyżej, po czym wykonała kilka zakrętów i poleciała do miejsca, gdzie zebrali się żołnierze wroga. Orgia nadal tam trwała.
  Wezyr Nadmuchany zwlekał, naprawdę chciał doświadczyć zmysłowej przyjemności zgwałcenia schwytanej dziewczyny, a jednocześnie wbijania rozgrzanych nad ogniem gwoździ w jej dłonie i stopy. Ponadto przyprowadzono do niego trzech kolejnych niewolników w celu odwetu. Na szczęście dla niego bezbronny Yulfi nie zbliżył się do miejsca piekielnej uczty, lecz ponownie wpadł w zasadzkę. Wezyr oszalał, piszcząc i podskakując. Widać, że z wielkim żalem rozstał się z taką zabawą. I tak zabrzmiała zbiórka w jego armii.
  Nadęty powiedział arogancko:
  - Słuchaj, niech wicehrabia de Cozzar pojedzie zamiast mnie. Założy moją zbroję i stanie się zupełnie nie do odróżnienia. On poprowadzi wojska, a ja nadal będę się bawić z jeńcami.
  - Jesteśmy posłuszni, proszę pana. - Powiedział Dyush.
  Wojska szybko się zebrały. Dokończyli masakrę ludności cywilnej i pojechali dalej.
  Teraz lawina zbliżała się do mostu. Pierwsi rzucili się rycerze na wielbłądach. Płynęli szerokim strumieniem. Słychać było gwizdy i krzyki.
  Inni jeźdźcy doganiali ich od tyłu. Pierwsze pięć tysięcy kawalerzystów stanowiło straż zwiadowczą. Za nimi ruszyły wojska cesarskie. Pięć tysięcy najlepszych wojowników pod wodzą wicehrabiego de Cozzar. Rzeczywiście był prawdziwym sobowtórem wezyra. Bardzo odważny wojownik, nie gorszy od Obowiązku w władaniu ostrym mieczem.
  Był bardzo dumny ze swojej roli.
  - Podczas gdy wezyr dobrze się bawi, ja dowodzę oddziałami.
  Oczy Yulfiego rozszerzyły się. Jeźdźcy pędzili już przez most, stukając kopytami. Rozległa się ochrypła piosenka, stworzona przez pijane głosy.
  W tej chwili dziewczyna bardziej niż cokolwiek na świecie chciała zabić wezyra, a najlepiej osobiście odciąć mu głowę. Ale jeśli jest to niemożliwe, wrzuć to w otchłań. Wojownik gwizdnął:
  - No dalej, skacz szybciej, mały draniu.
  Fałszywy wezyr wszedł na most i pogalopował wraz z uporządkowanymi szeregami kawalerii. Pięć tysięcy jeźdźców cesarskich to wielka siła. Za nimi kolejne dziesięć tysięcy. Most jest bardzo długi i z łatwością można było na nim umieścić żołnierzy.
  Yulfi błagał:
  - Jeszcze bliżej. Jeszcze trochę! - Niech nastąpi mocny cios.
  Kiedy wicehrabia de Cozzar był już w środku, dziewczyna zdecydowała: czas działać. Przeczytała zaklęcie, niemal natychmiast rozległ się grzmot, kamienny most nagle zadrżał, zachwiał się i niemal natychmiast jeźdźcy na nim upadli. Z krzykiem i wyciem polecieli w otchłań. Ogromne wielbłądy, mastodonty sapały i drgały nogami. W ułamku sekundy minęła zniekształcona twarz wicehrabiego de Cozzar. Dopiero wtedy Yulfi zdała sobie sprawę, że popełniła błąd, wysyłając do podziemia niewłaściwą osobę. Chociaż ten był być może nie mniej draniem. Chwilę później most znów stał niewzruszony jak skała, przez który przemknęły wojska napierające od tyłu. Generał Duch wydał jednak rozkaz zatrzymania się i natychmiastowego zawrócenia. Ruch armii zwolnił, straciwszy ponad dwanaście i pół tysiąca wybranych jeźdźców, zawrócił. Po drugiej stronie pozostało około czterech tysięcy bojowników.
  Wezyr Pouty właśnie skończył patroszyć ostatniego niewolnika, gdy poinformowano go o śmierci wicehrabiego de Cozzar i dużych stratach w kawalerii.
  Wezyr ryknął na całe gardło:
  - Lepiej dla ciebie, że to żart!
  - Mam taką nadzieję, proszę pana! - Powiedział posłaniec drżąc.
  - A ty jesteś draniem, skoro przyniosłeś złe wieści, rozkazuję ci wyrwać sobie język, wlać oliwę do gardła i zagotować się we wrzącej wodzie!
  - Jesteśmy posłuszni, panie! - Żołnierze z entuzjazmem rzucili się, aby wykonać polecenie wezyra. Czy sprawiedliwe jest wykonanie wyroku śmierci na kimś tak okrutnie za mówienie prawdy? W każdym razie Pouty bardziej myślał o swojej reputacji bezwzględnego człowieka niż o sprawiedliwości.
  Wskakując na konia, okrutny wezyr jechał dalej. Naprawdę chciał stracić generała Ducha, nawet jeśli był jego kuzynem. Biorąc jednak pod uwagę, że jest to jego krewny, wykonanie musi być wyrafinowane. Coś szczególnie bolesnego, ale nic nie przyszło mi do głowy. Jak to często bywa, natchnienie kata pozostało. Odłóżmy to więc do czasu, aż podpowie nam nasza wypaczona fantazja, a zawsze znajdzie się ku temu powód.
  Po przybyciu wezyr nakazał wbicie na pal wszystkich pozostałych przy życiu szpiegów i kilkunastu pułkowników. A szef wywiadu bez pośpiechu złamał mu biodra gorącym łomem, połamał mu żebra, obojczyki i przywiązując ofiarę za ręce i nogi, ogromne brontozaury rozbiegły się na boki. Kiedy rozdzierają go powoli, jest to szczególnie bolesne dla torturowanej osoby.
  Szef wywiadu był jeszcze młody, miał trójkę dzieci.
  Jednak zgodnie ze zwyczajem dzieci straconego wraz z żoną zostały zesłane na zawsze do niewoli.
  Ludzi wbijano na pal powoli, co było bolesną egzekucją i bardzo upokarzającą, zwłaszcza dla mężczyzn. Człowiek jest jakby spuszczony na śmierć, zmuszony do śmierci w ciągu kilku godzin. Jednak krzyż nie jest cukrem.
  Wezyr osobiście łamał mężczyznom kości, palił ciała kobiet i dzieci gorącym prętem (dla urozmaicenia święta duszy nie szczędził niewolników pędzonych za wojskiem) i zachowywał się prowokacyjnie.
  - Nie będzie litości dla nikogo, odpowiesz za porażkę. - ryczyło zwierzę w zbroi.
  Generał Dyul nie pozostawał w tyle, wyraźnie chciał zadowolić wezyra
  - Będziesz miał kotleta. -
  Uderzył żonę harcerza w kolano z taką siłą, że rozbił jej filiżankę, na skutek czego zaczęła krzyczeć.
  Czarnoksiężnik Durr również próbował. Kiedy przybiegło kilku harcerzy, którzy w ogóle nie brali udziału w zdarzeniu, posypał ich nagie ciała proszkiem z fosforem i podpalił.
  - To będzie surowa kara za zbrodnie. Niezapobiegnięcie niebezpieczeństwu jest gorsze niż zabijanie.
  Durr gorącymi szczypcami łamał chłopcom palce u nóg, zaczynając od małych, a kończąc na dużych. Z przyjemnością wdychałem zapach spalonego mięsa, powtarzając rymem:
  - Nie można tworzyć bez niszczenia,
  Nie da się uszczęśliwić wszystkich na raz!
  Męcz swoją duszę w piwnicy,
  Ześlij zło, przekleństwo, trąd!
  Chociaż czarownik też był winien. Dawał gwarancje niezniszczalności mostu, ale jednocześnie się przeliczył.
  Jednakże wezyr powiedział mu:
  - Tym razem ci wybaczam. Na wędrówce nie da się obejść bez czarnego czarownika.
  Durr powiedział radośnie:
  - Oczywiście, że nie możesz! Szukam ochrony złych bogów. Dają zwycięstwo w bitwach.
  Dush dodał:
  - Może zajmij się też niewolnikami? Ofiara dla czarnej mszy.
  Wezyr pokręcił przecząco głową:
  - To nie czas! Może dlatego ten most tak zareagował, bo siły światła były ze mnie niezadowolone.
  - Ale żyjesz, wielki. - powiedział pochlebnie czarodziej.
  - Prawidłowy! Co więcej, światło mnie ostrzega. - Wezyr tchórzliwie zacisnął szczękę.
  Durr, pomimo strachu, sprzeciwił się:
  - Zło było i jest silniejsze od dobra. To jest aksjomat wojny i życia. Musimy to wziąć pod uwagę.
  - Dobrze! W każdym razie anomalia może się powtórzyć. Mam rozkaz rozejrzeć się. Lepiej tracić czas niż głowy. - warknął Pouty.
  Durr zgodził się:
  - Źli bogowie nie lubią się powtarzać, ale kto wie, może nałożyli na most tymczasowe tabu.
  Czarownik z uśmiechem podszedł do harcerki, chwycił ją za pierś gorącym żelazem, odrywając sutek. Szczupła piękność, często wykorzystywała swój wygląd do uwodzenia: traciła przytomność.
  Wezyr zatwierdził:
  - Traktujesz kobiety zręcznie. Szkoda tylko, że słodziak stracił przytomność.
  - Przyniosę to teraz! - Durr wiał, z ust czarownika wyleciała mieszanina dymu i ognia, która poparzyła twarz dziewczyny, zmuszając ją do opamiętania. Potem rozległ się rozdzierający serce krzyk, dziewczyna ryknęła trzema strumieniami. Zły czarownik lubił tę udrękę; dla niego była to słodka muzyka.
  - No cóż, jak? - Powiedział, oblizując usta.
  - Nieźle! Kocham okrucieństwo!
  Wzrosła liczba ofiar bezsensownej masakry. Ucierpieli nawet najbliżsi zmarłego wicehrabiego, dlatego Podty okazał wdzięczność.
  - Nie będzie żadnej pobłażliwości dla nikogo. - oznajmił, warcząc wściekle.
  - Tak, i nie pozwolimy na to! - Durr chętnie wspierał.
  Armia tańczyła, a ludzie płonęli. Oblali go żywicą i położyli na stojaku. Niespodziewanie na krzyżu został ukrzyżowany syn wicehrabiego de Cozzar, jeszcze mały chłopiec. Dlaczego wezyr Podty zrobił taką podłość swojemu przyjacielowi?
  - Nie było sensu, aby wicehrabia bezmyślnie prowadził swoje wojska na rzeź. - Wyjaśnił sobie.
  Ale tak naprawdę baron miał szansę przywłaszczyć sobie znaczną część spadku po dalekim krewnym. Ponadto wiedział, że prawdziwym ojcem chłopca był sam Bogdykhan. A prawny spadkobierca obiecał znaczną sumę, jeśli wezyr pomoże usunąć potencjalnego konkurenta. A śmierć na krzyżu najlepiej się do tego nadaje.
  - Zróbmy! Najbardziej niewinni muszą cierpieć najbardziej. - Wezyr zaśmiał się.
  Mięśnie szczupłego, jasnowłosego chłopca, bardziej przypominającego jego piękną matkę niż zdegenerowanego ojca, dopiero zaczynały się formować. Był lekki, co oznacza, że powinien umrzeć na krzyżu nie z powodu ucisku w piersi, ale z pragnienia.
  - Będzie cierpiał, draniu.
  Myśl, że cesarzowi może nie spodobać się takie traktowanie własnej krwi, nie przyszła Podty"emu do głowy, a reszta jego towarzyszy po prostu bała się mu sprzeciwić.
  Po wykonaniu wszystkich brutalnych rytuałów armia zaczęła się powoli gromadzić. Opuszczając strażnika, który dopilnował, aby wszystkie ofiary zginęły, wezyr zawrócił armię. I tak armada ruszyła.
  Minęło kilka godzin, a żołnierze wciąż wlekli się dalej. Zaczęło się ściemniać i nastała księżycowa noc. Wszyscy męczennicy zginęli, pozostał tylko chłopiec, syn cesarza.
  Strażnicy, wynajęci do służby, podeszli do ogona wciąż ogromnej armii.
  W ciągu jednego dnia ich liczebność wzrosła do trzystu siedemdziesięciu tysięcy, a do wezyra wciąż napływały posiłki. Yulfi zszedł na dół.
  Przybite dziecko wciąż oddychało. Dziewczyna chwyciła paznokcie palcami i z niemałym wysiłkiem je wyciągnęła.
  - Jedź mocno, dranie! - Powiedziała z irytacją.
  W kolejnej akcji wojowniczka wyciągnęła drugi gwóźdź, przybity do jej lewej dłoni. Chłopak otworzył oczy. Widząc rozkoszną kobietę, dziecko mruknęła:
  - Czy jesteś boginią śmierci i chcesz zabrać mnie do nieba?
  - Prawie się domyśliłeś! - powiedział Yulfi. "Tylko mam nadzieję, że dorośniesz i zemścisz się na łajdakach".
  Ostatnią rzeczą, którą wyciągnęła, była śruba mocująca nogi. Był największy, a chłopiec odczuwał straszny ból w kościach. On jednak tylko zacisnął zęby i nie jęknął. Ta odwaga nie była w żadnym wypadku dziedziczna; jego ojciec bał się bólu fizycznego. To prawda, że \u200b\u200bmatka była silnym wojownikiem.
  Uwolniwszy chłopca, Yulfi posmarował jego rany miksturą leczniczą. Jest tak silny, że nie powinien nawet zostawić blizny. Wytarła dziecku nos i zapytała:
  - Jak masz na imię?
  - Hiffy! Jestem synem wicehrabiego de Cozzar. Mój tata zginął, rozbił się, spadł z mostu. Nie wiem tylko, dlaczego wezyr był na mnie taki zły. W końcu on i mój ojciec byli przyjaciółmi. - Chłopak z trudem powstrzymywał łzy i mówił stanowczo.
  - Bo wezyr to szumowina i lubi sprzedawać swoich przyjaciół. Niektórzy ludzie wolą wino zdrady. - Yulfi zacisnęła pięści.
  Ciąg dalszy - wiem to! Chociaż moi przyjaciele mnie nie zdradzili. Co o tym myślisz, Hiffy? Czy Twoje rany już nie bolą?
  - NIE! - Chłopak poruszył palcami i uśmiechnął się. - Jesteś po prostu czarodziejką, dokonałaś wielkiego cudu. Myślę, że zrobiłeś coś z mostem, co spowodowało jego przewrócenie.
  Yulfi był zdumiony:
  -Jesteś wnikliwy ponad swoje lata. Po prostu świetnie! Wiesz, nie jesteś ciężki, chcesz, żebym dostarczył nam miasto?
  - Które miasto? - zapytał zaskoczony chłopak.
  - Do miasta Dijzh! - odpowiedział czule Yulfi.
  - Więc jesteś z Hyperborei. Potężna czarodziejka!
  - Denerwuje cię to!? - zapytał wojownik, gładząc głowę dziecka.
  - Z pewnością! W końcu to nasi najgorsi wrogowie! Chociaż moja matka ma połowę krwi Hyperborejczyków. Tak czy inaczej, nie zdecydowałem, jak cię traktować, ale wezyr musi za wszystko zapłacić. Zrobię dla ciebie wszystko, żeby go zniszczyć! - Hiffy, ostatnie słowa wypowiedział z krzykiem.
  Yulfi, wciąż uśmiechając się promiennie, zauważył:
  - Podoba mi się twój entuzjazm. Aby nie tracić czasu i magicznych mocy, zabiorę Cię do piwnicy, która przetrwała klęskę wioski. Tam zapadniesz w zdrowy sen i będziesz śnił o bajkach. Tymczasem będę szukać sposobu na zniszczenie wezyra. Potem zabiorę cię i zobaczysz ostateczny upadek potwora Wysadzonego w powietrze.
  -Mówisz prawdę!? - W głosie chłopca słychać było zdziwienie.
  - Tak, aby wygrać, będę musiał wysilić całą swoją energię, więc nie mogę sobie pozwolić na powrót do miasta.
  Chłopak nieśmiało pokiwał głową:
  - Jeśli tak, postaram się Cię nie obciążać.
  Dziewczyna pomyślała i powiedziała:
  - Więc śpij!
  I wzięła chłopca na ręce. Dziecko wyglądało na dziesięć lub jedenaście lat, ale w rzeczywistości było możliwe, że było młodsze. Pogłaskała jego lekką główkę, czując przypływ matczynej czułości. Oto jej własny syn, teraz trzymający się tygrysicy szablozębnej. Zamiast matki wchłania przemoc i okrucieństwo jej mlekiem. Widzi pysk drapieżników i złych czarowników, który jest po prostu potworny. I dlaczego zgodziła się skazać swoje dziecko na takie cierpienie?
  - Czy mam prawo nazywać się matką! - krzyknął głośno Yulfi. Chłopiec obudził się, ale się nie obudził (magiczny sen jest zdrowy).
  Dziewczyna go kołysała, twarz dziecka jest pogodna, sen jest słodki, nos chrapie. Wskazała na niego palcem, jakby naciskała przycisk. Potem ruszyła pieszo, ostre kamyki cicho chrzęściły pod jej bosymi, nieskazitelnie pięknymi stopami.
  Piwnica była solidna, wykonana z kamienia. Nie było w nim szczurów, to dobrze. Ale mimo to Yulfi ukrył chłopca za kratkami, na wszelki wypadek, nigdy nie wiadomo.
  Dodatkowo sprawdziłem siłę. drzwi z kutego żelaza. Jest silny, nawet mamut nie jest w stanie go przebić.
  - Dobrze się tu zadomowiłem! - szepnął wojownik.
  Dziewczyna okręciła się jeszcze trochę. Otuliła chłopca mocniej, sprawdziła wytrzymałość ścian i wreszcie będąc w pełni usatysfakcjonowana, machnęła ręką na pożegnanie:
  - Śpij, moja radości, śpij!
  I wzleciała w górę, przechodząc przez ścianę. Jej ciało stało się takie wrażliwe, niemal przezroczyste.
  - I latam wysoko. - Mimo dobrego uczynku, jaki spełniła, była smutna.
  Unosiła się coraz wyżej i wyżej, czując ruch wiatru. Wszystko pod nią wirowało.
  Dziewczyna poleciała do obozu. Noce w górach są świeższe, więc ognie płonęły.
  Główny namiot wezyra był animowany. Pośrodku znajdowała się prawdziwa arena. jak w cyrku.
  - Co oni tu robią? - zadała sobie pytanie wojowniczka.
  Yulfi przeleciał obok, wypuszczając do środka muchę zwiadowczą. I usiadła na drzewie. Teraz widziała wszystko doskonale. W samym centrum areny rozegrała się prawdziwa walka gladiatorów. Wezyr Obowiązek i jego świta nie znali prawdziwej przemocy, a chcieli zatruć swoje dusze widokiem kolejnej krwawej bitwy.
  Zgromadziło się prawie pięćdziesięciu generałów różnych stopni, a wśród nich siedziało i leżało około stu nagich lub prawie nagich niewolników. Niewolnicy i nastoletnia służba serwowali jedzenie i napoje. Niektórzy goście byli tak zmęczeni dniem, że zasnęli. Wezyr również zasnął; wachlowały go dwie blond niewolnice, ledwo pokryte cienkimi perłowymi i rubinowymi nitkami na piersiach i biodrach.
  Herold uroczyście oznajmił:
  - A teraz występują na arenie. wcześniej niepokonani gladiatorzy Loki i Rola.
  Potężny wojownik jako pierwszy wszedł na arenę. Miał na sobie zbroję z brązu, kwadratową tarczę i mały miecz, którym żartobliwie się bawił. Wydawało się, że wojownik mówił: po co mi dałeś taką małą szpilkę, potrzebuję czegoś poważniejszego. Grube sandały skrzypiały podczas poruszania się po piasku.
  - Niezwyciężony sportowiec Locky. Stoczył dwadzieścia cztery bitwy z ludźmi i zwierzętami. Pseudonim: Biały Bawół.
  Rola jako następna wbiegła na arenę.
  Była szczupłą, giętką i dość wysoką kobietą. Jej piersi były nagie, a biodra ledwo zakrywał cienki kawałek materiału. Brązowa skóra błyszczała od oleju, ruchy były szybkie, muskularne, błyszczały gołe nogi. Na ciele widać kilka blizn, które zdradzają doświadczonego wojownika. Rozlega się głos:
  - Niezwyciężony wojownik Rola. Przeprowadził osiemnaście bitew z ludźmi i zwierzętami. Pseudonim: Czuła Pantera.
  Kobieta skłoniła się, a jej oczy błyszczały. Zwykle porażka równa się dla gladiatora śmiercią, więc wszyscy są w pewnym stopniu niepokonani.
  Wezyr ożywił się i przewrócił puchar na pierś niewolnika. Pochyliła się i zlizała język językiem.
  - Rozkazuj mi, panie! - Powiedziała dziewczyna drżąc.
  - Oczywiście, na kolana! - Posłuchała. - Teraz pracuj językiem bardziej energicznie.
  Dziewczyna musiała zaspokoić swoją zwierzęcą żądzę w najbardziej podły sposób, wezyr wcale nie był zawstydzony otaczającymi go ludźmi.
  - Teraz się zakładamy, panowie. Osobiście stawiam na Locky'ego.
  Reszta natychmiast stanęła w solidarności z wezyrem, bojąc się z nim wygrać, ale on ze złością krzyczał na pozostałych.
  - Co, chcesz mnie zostawić z pustymi kieszeniami? Nie ma zakładów jednostronnych.
  Na te słowa dołączyli także pozostali. Co więcej, Rola ze swoim wyrzeźbionym brzuchem, ostrym bicepsem i szybkimi ruchami wcale nie wyglądała na chłopca do bicia.
  Nawet Locky, tak jak ona niewolnica, patrzył na podium z niepokojem. Szorstka twarz gladiatora przecinała blizna, a na potężnym przedramieniu odciśnięte były niedźwiedzie pazury. Oczywiście zwycięstwa też nie były dla niego łatwe.
  Obaj wojownicy ukłonili się szlachetnym gościom i sobie nawzajem. Rozległ się sygnał do bitwy.
  Locky, jak doświadczony wojownik, nie spieszył się, przyglądając się uważnie swojemu przeciwnikowi. Ważyła znacznie mniej od niego i była prawie naga, co pozwalało jej na szybkie poruszanie się i sprawiało, że dziewczyna była bardziej odporna.
  Rola obróciła się trochę i trójzębem uderzyła wroga kilka razy w tarczę.
  Nawet się nie zachwiał, co wskazywało na ponad tuzin siły. Po sprawdzeniu reakcji dziewczyna nagle ostro uderzyła partnera w oko. Ledwo miał czas na odejście, jego policzek był podrapany.
  - To śmieci! - Gladiator zaklął i przeszedł do ofensywy. Udało mu się nawet lekko podrapać wojownika po brzuchu. Ona, zachowując zimną krew, cofnęła się, podskakując na palcach. Potem nagle rzuciła siatkę. Locky, który miał doświadczenie w walce z siatką, odskoczył na bok.
  - Co, suko, przegapiłeś?
  Rola chciała chwycić siatkę, ale jej przeciwnik był szybszy i uderzył mieczem, trafiając w żebro. Wtedy dziewczyna uderzyła go trójzębem, łapiąc go za nadgarstek. Krew kapała na piasek.
  Wezyr gwizdnął:
  - Bardziej energiczny! Atakuj, Locky.
  Lepiej wykonać rozkaz wezyra, chociaż nie jest on najmądrzejszy. W ciężkiej zbroi z brązu gonienie nagiej kobiety jest głupie. Rola zdała sobie z tego sprawę, po prostu skłoniła się i wycofała. Loki po kilku nieudanych próbach ponownie chciał przejść na taktykę wyczekiwania, ale wezyr wściekle krzyknął:
  - Nie waż się tam stać, nic nie znaczący tchórzu!
  Po tych słowach gigant zaczął biec. Oczywiście jest wytrzymały, ma górę mięśni, a nie tłuszczu. Ale Rola, zanim została gladiatorką, od wczesnego dzieciństwa pracowała w kamieniołomach, co oznacza, że była przyzwyczajona do znacznie większych obciążeń niż urodzony na wolności Loki. Dodatkowo, korzystając z chwili, zahaczyła palcami o piasek i rzuciła go przeciwnikowi w oczy. A gdy się otrząsał, jego dłoń została przebita uderzeniem trójzębu.
  - Zdobądź to! - Radosny płacz.
  - Umrzesz, ostatnia suko! - wymamrotał Loki, wyjąc.
  Miecz natychmiast stał się cięższy, a jego ruchy spowolniły. Rola korzystając z chwili obiegła wroga i podniosła siatkę. A kiedy rzucił się za nią z rykiem, rzuciła nim, wprawiając ją w zakłopotanie.
  - Cóż, obraziłeś mnie i teraz będziesz zmuszony prosić o przebaczenie. - syknęła dziewczyna.
  - Nigdy! - odpowiedział Loki, wykrzywiając strasznie usta. - To się nie stanie!
  - Więc weź to!
  Dziewczyna zadała kilka ciosów w twarz. Z powodu splątania miecza Locky nie miał czasu na parowanie, w efekcie czubek trójzębu przebił mu twarz. Bestia zadrżała i upadła twarzą na piasek.
  - Zwycięstwo! - krzyknęła Rola i ostro uniosła prawą, gołą nogę.
  Wezyr mruknął:
  - No dalej, podnieś niewolnika! Wypal go gorącym żelazkiem.
  Kilku bestialskich asystentów wbiło rozpalony do czerwoności pręt w owłosione kolano gladiatora. Było uczucie pieczenia i żadnej reakcji.
  Asystent wyjąkał:
  - Wygląda na martwego, panie.
  Wezyr syknął jak kobra:
  - No cóż, draniu, pozbawił nas takiej przyjemności. Rzuć zwłoki lwom, a maszerujący kapłan niech przeczyta jego duszy klątwę.
  - Tak, proszę pana! - Sam asystent bał się despoty wezyra.
  - A resztę możesz odebrać swoją wygraną. A ja czekam na Ciebie Rola w moim namiocie.
  Wezyr skrzywił się i potrząsnął szyją:
  - Głowa jest ciężka! Stoczymy jeszcze jedną walkę i będzie po wszystkim.
  - Jesteśmy posłuszni, proszę pana.
  Herold oznajmił:
  - A teraz walczy dwóch młodych gladiatorów: Yukki i Zhur.
  Yukki jako pierwszy wbiegł na arenę. Był nastolatkiem w wieku około czternastu, piętnastu lat, muskularnym, z dwiema jasnymi bliznami na ramionach i klatce piersiowej.
  - Yukki stoczył trzy walki, jedną z wilkiem. (Chłopiec miał ślady wilczych zębów na kostce.)
  Drugi wojownik, również nastolatek, jest tego samego wzrostu co poprzedni. Wydaje się, że pary zostały dobrane tak, aby walka trwała jak najdłużej.
  - To jest Zhur! Stoczył cztery walki. Wszystko jest przeciwko ludziom. (Chłopiec miał trzy blizny i niezbyt wesoły wygląd, który nadawała mu rozcięta warga, która była jakoś krzywa). - Teraz będą walczyć, obstawiajcie, panowie!
  Przesadny mężczyzna wyglądał na na wpół pijanego, ręka mu drżała:
  "Nie obchodzi mnie, który z nich umrze pierwszy". Nie znam obu frajerów. Po prostu będę patrzeć, jak się nawzajem wykańczają.
  Generał Duch powiedział:
  - A ja stawiam na tego z krzywą wargą. Wygląda na bardziej zdesperowanego.
  - A ja jestem na Yukki. - Powiedział inny generał. - Walczył z wilkiem i to o czymś świadczy.
  - A ja jestem na Zhur.
  Zakład wojskowy, ale stawka nie była szczególnie wysoka; w końcu walczyło dwóch pomniejszych, raczkujących wojowników.
  Chłopcy kłaniali się gościom, próbując pochylić się niżej; ślady biczów, przede wszystkim na plecach, świadczyły o tym, że przeszli dobrą szkołę posłuszeństwa. Następnie tradycyjnie się przywitali. Wcale nie chcieli zabić niewolnika takiego jak on, chłopca w tym samym wieku, ale w przeciwnym razie groziłaby im bolesna śmierć na palu lub krzyżu.
  Po ukłonie chłopaki na sygnał zaczęli się zbliżać. Nie byli w nastroju do wymiany obelg. Po prostu rzucali się i zamachali, jak podczas szermierki, każdy z dwoma mieczami. Yukki próbował uderzyć od dołu, a Zhur uderzył wyżej. Obaj mieli już doświadczenie i byli dobrze przeszkoleni w symulatorach i sparingach. Błędów praktycznie nie popełniono, walka była mierzona.
  Generał Duch zapytał Durttiego:
  -Gdzie powinniśmy się dalej udać?
  - Jeszcze tego nie zdecydowałem! - odpowiedział wezyr.
  - Może z boku, przejdźmy się komfortową kotliną stu wspaniałych gór.
  - Czy tam nie pokryje nas lawina?
  - Nigdy wcześniej nie było dużych lawin, a małe zdarzają się tylko zimą. To najkrótsza droga do stolicy Syberii i najbezpieczniejsza.
  - Nie wiem! Jakoś nie chcę, żeby armia błąkała się wśród stu wspaniałych gór. Może być niebezpieczne.
  - Jeśli będziemy krążyć, stracimy zbyt wiele czasu, panie. Wróg może zmobilizować siły i być lepiej przygotowany do odparcia ataku.
  - To możliwe, ale po epizodzie z wiecznym mostem góry nie wydają się pewne i wieczne.
  - To zależy od twojego szczęścia.
  Pouty spojrzał na arenę:
  - Co tam robią ci "zasmarkani"?
  Dyush odpowiedział ironicznie:
  - Pieścimy się nawzajem!
  Wezyr wpadł we wściekłość:
  - Cóż, pospiesz się.
  Pomocnicy podbiegli do półnagich chłopców i bezceremonialnie szturchali ich gorącym żelazem w ostre łopatki. Chłopcy krzyczeli i rzucili się na siebie, zwijając się w kłębek.
  Używali nawet zębów. Następnie strażnicy pierścienia rzucili haki, rozrywając wojowników i ponownie przekazując miecze. Po tym walka stała się krwawa. Chłopcy walczyli aż do śmierci w desperacji. Nawet pchali się czołami i próbowali się zderzyć.
  - Bądźmy bardziej energiczni! Zabij, zabij! - krzyknął Wezyr.
  Reszta publiczności odezwała się:
  - Zabij go! Zabić!
  Nastolatki wpadły w totalną wściekłość, tracąc nad sobą kontrolę. Zaczęli się kłócić:
  - Ty szczurze! - krzyknął jeden.
  - Zamknij się, frajerze! - odpowiedział drugi.
  Yukki zdołał przeciąć ścięgno Zhura, a następnie wbić miecz w jego brzuch. Ale on umierając, rzucił na siebie wroga i podciął mu szyję. Obaj chłopcy upadli i umierali w śmiertelnej agonii.
  Po sali rozległ się grzmot:
  - Co się stało!
  - Wygląda na to, że obaj niewolnicy nie żyją.
  - Wyszło sprytnie.
  Nagie pięty niewolników zostały przypalone rozpalonymi do czerwoności szczypcami, chłopcy drgnęli po raz ostatni i w końcu zamilkli. Po czym, zaczepiając ich za żebra, wyciągnięto ich z areny.
  Wezyr szeroko rozwarł usta, machnął ręką bełkotliwie i zadziorowo powiedział:
  - Dziś zakończył się sezon igrzysk gladiatorów. - Po czym zanurzył twarz w naczyniu z jagnięciną w sosie cytrynowym.
  Złapali go za ramiona i wciągnęli do namiotu. Zbyt pijany. Chociaż oczywiście był powód, aby upić się ze smutku.
  Yulfi była zniesmaczona takim widokiem; ona sama nigdy się nie upijała. W klasztorze Białych Mędrców pito wyłącznie wino rozcieńczone wodą. I tutaj taki potężny wojownik osiągnął stan szaleństwa. Nie ma tu nic więcej do zobaczenia.
  Yulfi wystartował, na niebie pojawiła się chmura i zaczął padać deszcz. Goniła ją mucha z ludzką głową. Dziewczyna pomyślała o tym. Dolina Stu Cudownych Gór przywołała pewne wspomnienia. Podczas lekcji białych mędrców powiedziano im: w górach ukryte są potężne siły żywiołów. A dzięki temu, że można je obudzić, można uwolnić niewyobrażalną energię. Tak więc w dolinie stu wspaniałych gór mógł zadziałać efekt domina, jedna góra się obudziła, a reszta zaśpiewała pieśń śmierci. Wróg, nie licząc niewolników, ma ponad trzysta siedemdziesiąt tysięcy żołnierzy. A po drodze kolejne czterdzieści tysięcy, czyli łączna liczba przekroczy czterysta. No cóż, czy Gartodar jest w stanie przeciwstawić się tak dużej liczbie żołnierzy? To będzie po prostu niesamowite wytrzymać cios tak potężnej armii. Oznacza to, że pożądane jest zniszczenie ich wszystkich, zwłaszcza że stacjonują tu wyselekcjonowane, najlepsze i wyszkolone oddziały Niebiańskiego Imperium.
  Plan jest prosty, ale niełatwy do wdrożenia. Zwab wroga na wyżyny stu wspaniałych gór i wywołaj spontaniczną lawinę silnym trzęsieniem ziemi, które zniszczy całą ogromną armię. Dziewczyna miała już pomysły, jak ją zwabić, ale jak obudzić żywioły? Aby tego dokonać, musi zgłębić tajemnice natury.
  Yulfi poleciał na największą górę, wybierając tę, która była wyższa od tych stromych. Drzewa kołysały się wokół dziewczyny, wiał wiatr i wydawało się, że grają trąby.
  Wojownik wspiął się na pokryty śniegiem szczyt. Mimo zimna stała bosymi stopami na zaspie śnieżnej. Czytam modlitwę. Potem zdjęła ubranie i zakopała się nago w śniegu. Próbowała otworzyć swoją świadomość na góry, serce na skały i duszę na niebiańskie żywioły. Więc leżała tam, jakby zamarznięta, wiatr wył nad nią, a jej zmarznięte ciało wydawało się ciepłe.
  Wreszcie dziewczyna poczuła się zainspirowana, wszystkie góry i skały stały się jakby przezroczyste i zaśpiewała:
  Archanioł rozłożył nade mną swoje skrzydła
  Słyszę czysty, natchniony głos!
  Wszechmogący ogłasza werdykt,
  Aby wejść do Jego świętego odpoczynku!
  
  Kreacja jest urocza - uwielbiam ją całym umysłem
  Chociaż ukłucia losu są surowe i surowe!
  Wierzę, że dzięki moim marzeniom trafię do nieba
  Nawet jeśli źli bogowie atakują gorliwie!
  
  Huragan szaleje nad skałami,
  A gdzieś w morzu potężny żywioł!
  A ból jęczy, poznawszy ocean
  Dumna bogini spadła z tronu!
  
  Często się mylę, kiedy jestem zły
  Czasem potrafię przekląć Pallas!
  Ale najpierw spójrz w swoje serce
  Drży, rozdziera klatkę piersiową!
  
  I czuję w sobie cichą wyrzutę
  Nie będzie dla ciebie przebaczenia na zawsze!
  Ale zanurzę się w spokój szarej krainy
  Odrzucę wszelkie namiętności i wątpliwości!
  Kiedy dziewczyna skończyła śpiewać, znała już wszystkie pięć punktów przyciągania, na które należy wpłynąć, aby obudzić wszechmiażdżącą energię gór. Teraz pozostaje tylko zwabić wroga.
  Yulfi miała co do tego pewne pomysły, ale na razie powinna polecieć z powrotem do miasta Dizh i coś złapać. W szczególności niewielka ilość materiałów wybuchowych, ale wystarczająca do zniszczenia, oraz coś innego, w tym przeznaczonego do określonego celu. Ogólnie rzecz biorąc, dziewczyna zgromadziła już wystarczającą ilość energii, a lot nie powinien zająć zbyt długo. Yulfi ponownie spojrzał na księżyc, policzył gwiazdy, zebrał energię i gwałtownie wzbił się w powietrze.
  Dziewczyna biegła tak szybko, że wydawało się, że chmury rozmazały się po niebie, a w obu uszach dzwoniło. Przepływały góry, strumienie, doliny, rzeki.
  Dopiero w pobliżu samego miasta dziewczyna zwolniła, trochę zwalniając. Ogarnęły ją niejasne lęki: co by było, gdyby pod jej nieobecność wrogowie zajęli miasto, a teraz było obsadzone ogniskami i szubienicami? To drugie było wysoce prawdopodobne. Dziewczyna rozumiała kryjące się w tym zagrożenie i była pierwszą ze wszystkich ofiar. Nikt jej nie wybaczy, bo tyle krwi zmarnowała swoim wrogom.
  Oto obóz księcia Alfa. Wydaje się, że to nic istotnego. Ogniska już dogasają, nadchodzi świt, straże stoją. Nie, miasto nie zostało jeszcze zdobyte. Yulfi poleciał niżej. Podobno niedawno była jakaś wycieczka, niewolnicy zbierali świeże zwłoki. Jak strasznie są okaleczeni i rozdarci. Najwyraźniej gigantyczny drapieżnik ciężko pracował.
  Teraz Yulfi wreszcie się uspokoił.
  - Oznacza to, że pod moją nieobecność wszystko toczy się jak dawniej, oblężenie nadal trwa, siły wroga są wyczerpane. Wygląda na to, że ostateczne zwycięstwo jest tuż za rogiem. A raczej tuż za rogiem. A teraz polecę do miasta.
  Yulfi skierował chmurę za murami. Strażnicy służyli czujnie. Na szubienicy na ścianie wisiały nawet trzy zwłoki. Powieszono ich niedawno, a ich poczerniałe ciała pokrywały muchy.
  - Gayla, surowa jak zawsze! - zauważył wojownik. OK, lecimy dalej.
  Yulfi już miała udać się do domu, gdy jej bystry słuch wychwycił jęki i łkania. Tak mężczyzna i kobieta jęczą, a nie z bólu, gdy są u szczytu błogości. Co więcej, głos kobiety był strasznie znajomy. Dziewczyna skierowała się w stronę namiotu, skąd płynęła zmysłowość.
  . ROZDZIAŁ 14
  Przy wejściu nie było strażnika, a raczej przez szparę zaglądał młody mężczyzna. Yulfi położyła mu rękę na szyi i delikatnie go odwróciła. Ostrożnie obróciła rąbek i zajrzała do środka. Dwa muskularne ciała, męskie i żeńskie, połączyły się w ekstazie. Poruszali się jak jeden, tworząc fale przyjemności.
  Yulfi natychmiast rozpoznał tę kobietę; była to Arlekin. I jak można jej nie rozpoznać po jej wyjątkowym, ognistym kolorze włosów? No cóż, mężczyzna utkany z mięśni i żył, tak pięknie wyrzeźbiony, lśniący od potu. Kiedy odwrócił twarz, Yulfi krzyknęła: nie spodziewała się tego. W rzeczywistości jej pierwszy kochanek, Shell, bawił się z Harlequinem. Wściekła dziewczyna rzuciła się na niego z pięściami.
  - Więc to właśnie robisz, dziwko! - krzyknęła.
  Schell był przez chwilę zdezorientowany, po czym odpowiedział z uśmiechem.
  - Mam bardzo wielkie serce, podczas twojej nieobecności była w nim pustka, w wyniku czego schroniła się nowa miłość. Kiedy serce jest wielkie i płonie jak tysiąc świec, zmieści się w nim więcej niż jedna dziewczyna.
  Yulfi poczuł się zawstydzony. W końcu ona sama uzasadniła swoją miłość do Timura swoim bezwymiarowym sercem. Jednak złość zniknęła, ponieważ poprosiła Shell, aby nie była zazdrosna, co oznacza, że ona sama nie powinna okazywać tego podłego uczucia.
  - Wielkie serce, to dobrze! A twój partner jest godny, silny i odważny wojownik.
  Harlequin zauważył:
  - Raptor mnie słucha, szybko znaleźliśmy wspólne tematy do rozmowy. Jeśli chodzi o Shella, to bardzo silny i zręczny facet. Z żadnym mężczyzną nie czułam się tak dobrze jak z nim. Dziękuję za to.
  - Moja przyjemność! Uczono nas, jak kobieta może zadowolić mężczyznę i odwrotnie.
  Jednak nie jestem zły. Możesz się tym cieszyć.
  Shell odpowiedział:
  - Jeśli znajdziesz tam kogoś innego, nie będę się gniewać ani przez chwilę. Przyjmę za oczywistość otwarcie kolejnych drzwi w sercu bez dna.
  - Nie wiem! Pomyślę o tym! - Powiedział Yulfi. - No cóż, tymczasem odpocznij, ja sam prześpię się trochę w swoim domu, bo przede mną dużo pracy.
  - Nie potrzebujesz pomocy? - zapytał Shell.
  - Sam sobie poradzę! - Dziewczyna zostawiła dwóch świeżo upieczonych kochanków. Pomimo udawanej wesołości koty drapały jej duszę. Zdrada Shella nadal głęboko zraniła wojownika. Wszyscy mężczyźni to dranie. - pomyślała. Chociaż może uda mu się zadzwonić do Timura, pozwolić mu pocieszyć jej urażoną niewinność?
  Dziewczyna wysłała Mushkę, aby powiedziała Timurowi, aby przyszedł do jej domu. Sama dziewczyna trafiła do laboratorium. Dwie dziewczyny, asystentki, spały tuż przy stole zakrytym kolbami. Papuga w klatce krzyknęła:
  - Strażnik!
  Od razu zerwali się na równe nogi. Chichotali:
  - Szanowna Pani, przygotowaliśmy znaczny zapas bomb i materiałów wybuchowych. Ponadto kończymy już produkcję mieszanki do miotacza ognia.
  - W przypadku miotacza ognia wszystko musi być prostsze! Zrobię to sam! - Powiedziała dziewczyna. - Tymczasem, moja rada, prześpij się godzinę, a potem zadzwonię.
  - Tak, śpij godzinę! - Dziewczyny upadły na stertę słomy. Yulfi zaczęła wytwarzać materiały wybuchowe, wprowadziła pewne zmiany, aby zwiększyć ich moc. Przyniosła specjalną farbę, płyn uniwersalny i kilka innych rzeczy. W tym samym czasie dziewczyna zaczęła pracować nad miotaczem ognia, przerabiając coś w nim, aby przekazać projekt kowalom. Po kilku testach wybrałem mieszankę. Pracowała długo, aż asystenci się obudzili. Pomogli Yulfiemu najlepiej jak mogli. Wreszcie rozległ się znajomy tryl dzwonu. Wojownik wzdrygnął się; tylko Timur potrafił zagrać taką melodię. Z góry omówili kolejność ciągnięcia sznurka. Dziewczyny pobiegły otworzyć drzwi.
  Potężny młody mężczyzna podbiegł do nich lekkim krokiem. Yulfi rzucił się mu na spotkanie, mocno się przytulili. Młodzieniec zaczął pieścić dziewczynę, całując ją w usta.
  - Czekałaś na mnie, bogini. - Powiedział wzdychając.
  Dziewczyna otarła się o zbroję mięśni, gładką brązową skórę. Poczuła największe podniesienie na duchu.
  - Jesteś jak władca cudu!
  Biorąc dziewczynę w ramiona, Timur zaniósł ją do pokoju. Wydawało im się, że nie widzieli się od roku. Ciała połączyły się ze sobą i poleciały na wyżyny kosmosu. Pospieszyli więc wzdłuż nich, wspinając się na gwiezdną koronę i wpadając do czarnych dziur. Timur przeczytał krótki werset opisujący jego stan umysłu:
  Pomiędzy światłami w nieskończonym gwiaździstym oceanie
  Ty i ja szybowaliśmy po niebie jak orły!
  A Twoje usta błyszczą rubinami,
  Z pasją opowiadali mi o miłości!
  Co dziwne, to pomogło Yulfi się obudzić. Z trudem przezwyciężając pragnienie swego ciała, odepchnęła kochanka:
  - To nie jest czas ani miejsce na oddawanie się zmysłowości i rozkoszowaniu się swoim ciałem. Czas zabrać się do pracy.
  - Zawsze jestem gotowy!
  - Chodź, mam pomysł.
  Yulfi wziął kartkę papieru i narysował podobiznę pistoletu ze spustem.
  - Widzisz! To broń, dzięki której możesz zatrzymać każdą armię i poradzi sobie z nią nawet słabe dziecko. To będzie broń przyszłości.
  - Świetnie, ale jak to nazwać?
  - Ruchsmer. Ręczna śmierć! W przyszłości zostanie to udoskonalone.
  - Ruchsmer! Brzmi świetnie. Jestem podekscytowany, aby to wypróbować.
  - Klub byłby dla ciebie lepszy. Ta broń za pomocą prochu może wyrzucić mały kawałek ołowiu. To prawda, ale tutaj pomyślałem, że lepiej będzie strzelać igłami pokrytymi trucizną. W ten sposób możesz uderzyć kilka wrogich nam osób na raz.
  - Prawdopodobnie tak! Jak zawsze jesteś mądry, Yulfi. Czasem słuchając Ciebie czuję się jak wieśniak.
  - Czy ty w ogóle umiesz pisać?
  - Z pewnością! Nauczyłem się tego, zanim zostałem zniewolony.
  - No to już jest dużo lepiej! Napiszesz, co powiem. Tak, a swoją drogą pergamin jest za drogi, nie lepiej wymyślić coś tańszego i szybszego w przygotowaniu.
  - Gnomy mają coś! W każdym razie Dyul i inni dostarczali nam papier z trocin. Nie znamy tajników jego przygotowania.
  - Na pewno odkryję tajemnicę. Albo sam się tam dostanę. Przyjrzyjmy się teraz, jak powstają bomby. Czy żeby było im wygodniej, używają pierścieni?
  - Tak! Już tam jest! Ponadto Harlequin prowadzi treningi i uczy rzucania. Wiele z nich wykazuje dobre wyniki.
  - Harlequin jest mądry!
  - I nie jesteśmy daleko za nią. Potrafię rzucić bombę na bardzo dużą odległość.
  - Dobrze zrobiony! Naucz się rzucać z podskokami, przyda się to w walce.
  - I jak uderzył bombą w hełm, i odbił się, wirując. - Młody człowiek poczuł się szczęśliwy.
  - Prawie tak! OK, zobaczmy. Do widzenia. Postaramy się dostosować optymalną konstrukcję manometru ręcznego, łatwego w produkcji i łatwego w utrzymaniu.
  Dziewczyna zaczęła rysować. Nie ze wszystkiego była zadowolona. W końcu powiedziała:
  - Chodźmy do kowali. Myślę, że inspiracja przyjdzie do nas na miejscu.
  Młody człowiek zgodził się:
  - Praktyka zadecyduje o wszystkim.
  Obaj udali się do kuźni. Palili: wykuwali strzały do wielkich kusz i miotaczy ognia. Walały młoty, kawałki metalu toczyły się, wyginały się jak szczypce. Dziewczyna weszła do kuźni i zaczęła walcować żelazo. Zwinęła go w tubę, wybiła hak, wydając coś w rodzaju pisku.
  - To nie jest złe! Będzie ładowany z zamka, co jest jeszcze wygodniejsze i szybsze. Wojownik wyciął drzwi w gorącym żelazie. W kuźni jest gorąco, wzeszło letnie słońce, a ciało Yulfi stało się jeszcze ciemniejsze. Jeden z młodych nastoletnich kowali ostrożnie dotknął nagiego brzucha divy, zaskoczony twardością jej brzucha.
  - Żelazna Damo!
  Dziewczyna mrugnęła nosem.
  - Uważaj na swoje ręce.
  Wojownik skończył z arkebuzem, ale przy ruchsmerze musiała majstrować znacznie dłużej.
  Wyciągnęła go do testów i natychmiast wyznaczyła cel. Dziewczyna wycelowała i pociągnęła za spust. Rozległ się grzmot, metalowy śrut zmiażdżył kilka desek i przebił żelazną blachę.
  - Cóż, przebije każdy pancerz. To dobra broń, ale przydałaby jej się większy zasięg.
  - Połóż to na kółkach! - poradził Timur.
  - Już o tym myślałem. Wielbłąd swoimi parametrami jest idealny do takiej broni. Może służyć jako coś lepszego niż katapulta. Najważniejsze jest, aby wyprodukować więcej tych potworów. Ale to nie wszystko, wymyślimy coś szybciej.
  Timur poinformował:
  - Tutaj jest to konieczne technicznie.
  Yulfi poprowadził wypad; sondowali armię księcia potężnym ciosem. Wielu zostało wychłostanych i zabitych. Wojownik jak zawsze zabłysnął, a Harlequin użył raptora. Co również nie było już niczym niezwykłym. Yulfi oddała kilka strzałów z ruchsmera, który własnoręcznie wykonała. Efekt nie był zły, jednym strzałem zginęło dziesięć osób.
  - Świetnie!
  Wojownik powtórzył strzały kilka razy, starając się jak najdokładniej oddać strzał w skupiska wojsk. Wygląda pięknie, jakby kule w bilardzie rozpraszały się w różnych kierunkach. Strzał pozostawia rany szarpane na ciałach, a igły są jeszcze bardziej niszczycielskie. Tutaj jeden strzał może zabić dwudziestu facetów.
  - Co myślałeś! Jestem siostrą miłosierdzia, wręcz odwrotnie! - drażniła się dziewczyna. Jednak dla odmiany mocne ciało wymagało pracy z mieczami.
  Na szczęście Ruchsmera można unieruchomić w plecach, powalając wrogów obiema rękami. Kopnięcie kogoś i złamanie kończyny też nie jest złe. Albo w pachwinę, co spowodowało, że mężczyzna wyleciał z szaleńczym krzykiem. To wszystko jest takie romantyczne.
  - Zwracam się do was, ludzie! Więcej szacunku dla mnie! Powinienem cię zabić bez powodu! Fajne zwroty losu! - Dziewczyna dobrze się bawiła.
  Shell wraz z Tyranozaurem krzyknęli:
  - Jestem z tobą, nie do odparcia! Moja ukochana gwiazdo, będziemy razem na zawsze!
  - Albo nas trzech! Świetne też! - stwierdził Yulfi.
  Dziewczyna naprawdę wyglądała imponująco! Ledwo pokryta skórą lamparta, jej klatka piersiowa uniosła się, a gołe nogi wyciągnęły się do ataku. Ale nagle nastąpiła awaria. Przy dziewiątym strzale lufa ruchsmera skręciła się w barani róg.
  - Proszę bardzo! Nie przewidziałem tego! - Yulfi był oburzony. - Najwyraźniej będziemy musieli odbudować.
  Musiałem pracować mieczami. Rzucili się na nią ze wszystkich stron, niezliczone miecze stały się znajome. Ale Yulfi zawsze znajdował okazję do cięcia między nimi, tak że krew wrogów rozlewała się na wszystkie strony.
  - Nie poniżaj wiedźmy! Przyjdzie czas - zrozumiesz to! Jest błoga i łatwa w miłości, zwłaszcza gdy strzela z miotacza ognia! - Yulfi kontynuował pandemonium, kręcąc się.
  Raptor zaczął się męczyć i zawrócił! Aby uniknąć niepotrzebnych strat, oddział również się wycofał. Yulfi jako ostatni opuścił pole bitwy. Cieszyła się swoją nietykalnością.
  Dziewczyna cały dzień spędziła na pracy wojskowej. Odwiedziłem ponownie kuźnię i sprawdziłem, jak zbudowane są miotacze ognia. Działała ostrożnie i brutalnie. Najważniejsze nie jest sekunda dla siebie, wszystko dla Ojczyzny.
  - Własna koszulka jest bliżej ciała, ale naprawdę możesz się rozgrzać podarowując ją sąsiadowi!
  Dziewczyna sprawdziła bomby pierścieniowe i była usatysfakcjonowana. Lepsze niż knot. Wtedy przyszedł jej do głowy pomysł, że mogłaby zrobić coś na podobnej zasadzie, ale z większym zasięgiem! Wojownikowi jednak umykały szczegóły i odłożyła wynalazek na później.
  - Najlepszym miejscem do szukania inspiracji i muzy są góry! - powiedziała sobie dziewczyna. - Najważniejsze, że zaczęliśmy działać!
  Specjalnie dla dzieci można stworzyć ręcznie robione z drewna wypluwające igły. Dziewczyna narysowała schemat i zamówiła go u stolarzy.
  - Znam twoją sztukę, robić wszystko siekierą i bez jednego gwoździa!
  Tak więc długi, niezwykle pracowity dzień późnej wiosny, a właściwie początek lata, minął niezauważony.
  Wieczorem pożegnałam się serdecznie z przyjaciółmi, całując obu chłopaków w usta.
  - Nie zapomnij o mnie! Nie jestem prosty, ale fajny! Niemożliwe - bardzo trudne!
  Obaj chłopcy ucałowali jej dłonie.
  - Nigdy nie zapomnimy! Jak zapomnieć o swojej pierwszej prawdziwej miłości? Cukrowe usta!
  - W takim razie życz mi szczęścia.
  - Życzymy!
  Yulfi usiadł na chmurze i odleciał.
  - Jestem prawdziwą czarownicą! - odpowiedziała dziewczyna. "A teraz lecę, aby spełnić swój obowiązek wobec Ojczyzny".
  Dziewczyna przecięła powietrze ze złożonym uczuciem. Okazuje się, że wcale nie jest taka wyjątkowa i niepowtarzalna. Jednocześnie naprawdę nie ma sobie równych w sztuce wojennej. Ale czy dla kobiety, a zwłaszcza mężczyzny, nie jest najważniejsza umiejętność walki?
  - Silne, zawsze wolne, najsilniejsze łańcuchy to ludzka słabość! - powiedziała sobie dziewczyna. - Jestem silny, ale zbyt wrażliwy. Ale ci goście się zestarzeją i umrą. Tylko Yulfi będzie żyła wiecznie i niech Bóg jej pomoże, szczęśliwie.
  To smutna myśl, czy możesz być szczęśliwy, jeśli twoi przyjaciele nie żyją. Pomyśl tylko, życie jest całkowitą porażką. Jednocześnie ogrodnik cieszy się kwiatami, obserwując ich wieczne więdnięcie. Jeśli postawisz się ponad wszystkimi ludźmi, wówczas życie ludzkie stanie się tymi samymi kwiatami, bynajmniej nie wiecznymi, ale dającymi możliwość wdychania niepowtarzalnego aromatu i zapamiętania lub zapomnienia!
  Cóż, wybaczmy mężczyznom ich słabości i postarajmy się uchwycić szczęśliwy moment w życiu.
  Dziewczyna wystawiła swoją rozpaloną twarz na wiatr, teraz najważniejsze dla niej jest zrealizowanie swojego planu. W razie potrzeby umieść materiały wybuchowe i sprowadź wezyra barona de Duty na wyżyny stu wspaniałych gór.
  W tym czasie armia wezyra w dużej mierze zakończyła swój objazd. Po drodze do wezyra zbliżyło się jeszcze kilka pułków. Wiadomość, ogólnie rzecz biorąc, była zachęcająca. W szczególności miasto-twierdza Khashb poddało się bez walki: gubernator został kupiony. Było jasne, że Hyperborea nie była w stanie odeprzeć tak dużych sił. Mobilizuje się, ale żołnierze jeszcze nie przybyli. Nie była jednak w stanie znieść tyle, co Siamat. Przewaga liczebna jest duża. A teraz Poulty myśli o tym, czy inni dowódcy go wyprzedzą, po schwytaniu Gartodara przed nim. A ma czterysta pięćdziesiąt tysięcy: wielka siła.
  Robi się ciemno, zbliża się noc. Wezyr nakazał rozbicie obozu. W dzień jeździł na diplodoku, ogromny dinozaur jeździ bardzo płynnie, a dostojnik dobrze spał. Teraz poczułam się pogodna i pełna energii.
  Po drodze spalili dwie maleńkie wioski. Wbijając mieszkańców. Po co jeszcze stać na ceremonii? Po czym można wybrać się na spacer.
  Żołnierze rozbili obóz na noc, dość dogodnie położony w górach. Następnie wezyr zarządził ucztę w namiocie. Gromadziło dowódców wojskowych różnych stopni oraz jednego z najbogatszych kupców Siamat, Kakałowa. Przybył specjalnie, aby wykupić łupy wojenne i niewolników. Wyglądał na zadowolonego z siebie, jego brzuch był ogromny.
  - Gruby portfel jest oznaką inteligencji i pozycji. - Uwielbiał rozmawiać.
  Dostojnicy wspólnie zasiedli w namiocie i jak zwykle zaprosili niewolnice i żołnierzy gladiatorów.
  Pierwsi zabawiali się niewolnicy. Kakałow zasugerował, co następuje:
  - Zabawmy się w następujący sposób. Rzucanie kośćmi w kobiety. Po uderzeniu nadzorca podbiega do niej, zdziera z niej część ubrania i uderza ją biczem. Kiedy kobieta staje się naga, jedyne, co może zrobić, to służyć panu.
  Wezyr stwierdził:
  - Ta rozrywka nie jest nowa! Tak często robią nasi żołnierze. Dlatego sugeruję, aby dziewczęta tańczyły na piasku zasypanym węglem, a następnie po uderzeniu zdjęły buty. Jeśli będą wyć, będzie zabawnie.
  - Dobrze przemyślane! - zgodził się Kakałow. - Ale mam propozycję, aby biczować dziewczyny nie pasami z surowej skóry, ale gorącym drutem. W ten sposób zaboli ich o wiele bardziej.
  - Dobry pomysł, ale zostaną blizny.
  - Ale będzie dużo zabawniej. A blizny tylko ozdabiają ciało. Na przykład tatuaż. W końcu trzeba przyznać, że ognisty wzór sprawi, że będą znacznie piękniejsze.
  Czarodziej Dikk dodał:
  - A skórę z tatuażem można sprzedać. W wielkiej Libii bardzo lubią bujne kobiece skalpy i obdartą ze skóry skórę. W końcu jest to produkt.
  - Z pewnością! Dopóki nie zdobyliśmy wielkiej Libii. - stwierdził Kakałow. - Jednak gdy cały świat będzie nasz, zyskamy jeszcze więcej.
  - Tym lepiej, niech nadzorcy rozgrzeją drut.
  Podszedł do nich menadżer:
  - O wielki Panie, pozwól, że się do Ciebie zwrócę!
  - Mówić! Jeśli wieści są dobre, wybaczamy!
  - Złapaliśmy dzikusa żyjącego w górach, jest prawie naga w skórze zielonego lamparta.
  - To interesujące.
  - I tak piękna, że to po prostu niewiarygodne, że kobiety mogą mieć taką urodę.
  Oczy wezyra błyszczały:
  - Świetna wiadomość! Zabierz ją na randkę z resztą kobiet. Niech tańczy na węglach. Jeśli mi się spodoba, wezmę to jeszcze tego samego wieczoru.
  Kakałow powiedział półżartem:
  - A jeśli ona jest szpiegiem!
  - Hiperborejczycy są zbyt głupi, żeby pomyśleć o wysłaniu szpiega. Najprawdopodobniej jest to po prostu aborygen. Istnieje jednak prosty sposób na odsłonięcie.
  - Który, panie?
  "Jeśli cały czas mieszka w górach, to jej nogi stały się tak szorstkie, że może bez skrzywienia tańczyć po węglach". Cóż, jeśli zacznie krzyczeć, oznacza to, że zdecydowanie nie jest zbyt mądrym szpiegiem.
  Kakałow potrząsnął brzuchem, unosząc potrójny podbródek. Jego tłusta twarz była naoliwiona, ale słabo ogolona. Nie mogę powiedzieć, że jest miłym facetem. Ale jest na nim tyle biżuterii, fortunę. To prawda, że \u200b\u200bzostali powieszeni tak bez smaku, że wygląda to jak złodziej, który sprzątał sklep jubilerski.
  -Jesteś taki mądry, proszę pana!
  - Możesz po prostu do mnie zadzwonić, Pouty.
  - A może Doot?
  - Tak, nawet głupiec! Po prostu zapłać! - Powiedział Baron. - No ogólnie. - Zwrócił się do menadżera. - Zabierz dziewczyny. Swoją drogą, jak ma na imię dzikus?
  - Ona nie wie, jak mówić, tylko warczy!
  - Tak właśnie jest! Nigdy wcześniej nie miałam takich kochanków. To tyle! Zdecydowałem, że wykonajmy następujące czynności. Niech gra orkiestra. Najpierw dziewczyny zatańczą, potem będziemy bawić się walką gladiatorów.
  Dyrektor klasnął w dłonie:
  - Zaczynajmy!
  - Niech kupcy wejdą pierwsi.
  Do ogromnego namiotu weszło pięć luksusowo ubranych osób w turbanach ozdobionych dużymi szmaragdami i rubinami. Inni pułkownicy weszli za nimi, a oni uśmiechali się pochlebnie.
  Wezyr oznajmił:
  - Chcę prostszego środowiska.
  . Zgromadziła się wielka rzesza przywódców i innego motłochu, którzy usiedli w gigantycznym namiocie. Chcąc uprościć sprawę, rozpalili ognisko bezpośrednio na kamiennej podłodze - piekli świnie i owce, a także poległego mezozaura. Bestia była wielka: wydzielała zaskakująco apetyczny zapach.
  Bezczelny wezyr położył się na szerokim krześle, na którym wcześniej siedział wielki padiszah Tutri-Mutriti. Komendant był bardzo zadowolony, nalali mu pełną miskę wybranego kumisu dinozaurowego. Napój ten miał niebieskawy kolor i przypominał mleko od agresywnej samicy Tyrannosaurus rex. A ona jest jeszcze bardziej niebezpieczna i większa niż samiec. Spróbuj, wydoj, aby nawet cesarz, a co dopiero wielki wezyr, miał zaszczyt pić takie mleko. Baron de Blown pił powoli, rozkoszując się jego kwaśnym, gaszącym pragnienie smakiem i trudną do opisania łaskotliwością. Wygląda to jak gejzer piany pieniącej się na języku i rozgrzewającej zmarznięte gardło. Głównym wejściem wprowadzano młode niewolnice. Zwykle chodzą półnago, ale tym razem byli wystrojeni, specjalnie po to, by przedłużyć przyjemność. Ubrani, niektórzy w sukienki, niektórzy w sukienki, z wieloma spódnicami. W wysokich szatach i szalikach, a niektórzy także w spodniach i lnianych koszulach męskich lub krótkich marynarkach. Dziewczyny rzucały przestraszone spojrzenia, straszne twarze gwałcicieli wywoływały ataki konwulsyjnego strachu.
  Dozorca spojrzał na Pouty'ego i szepnął:
  -Czy jesteś ze mnie zadowolony, wielki?
  Wezyr mrugnął chytrze w odpowiedzi:
  - Możesz uznać, że zasłużyłeś już na łatwą śmierć.
  Jasne, że to żart!
  - Cieszę się! - Ten dmuchany rzucił w niego rdzeniem arbuza. Zostawił plamę na swoim mundurze.
  - Rozumiem, psie!
  Następnie menadżer klasnął w dłonie.
  Pojawiło się trzech książąt-niewolników. Byli to dalecy krewni księcia Tungustanu, aby ich upokorzyć, rozebrano ich, pozostawiając jedynie krótkie, sięgające do kolan, dość zniszczone spodnie. Chłopcy bardzo cierpieli z powodu niewoli i upokorzenia, ich bose stopy zostały wbite do krwi przez ostre kamienie skał, ich nagie plecy pokryte były świeżymi otarciami od rzęs. Aby nie prowokować gniewu swoich okrutnych właścicieli, próbowały podejść bliżej ognia. Ogoltowie nieśli duże złote naczynie z głową pterodaktyla ze złoconymi rogami i rubinami na końcach, obficie wysadzanymi egzotycznymi owocami. Postawiwszy jedzenie przed aroganckim wezyrem, książęta szybko rzucili się do ucieczki. Minutę później przynieśli kolejne złote naczynie, z prawą łopatką i częścią nogi, zatrzymując się przed podwyższeniem. Wezyr skinął głową w stronę upadłego kupca Kakałowa i postawiono przed nim naczynie.
  Generał Dush syknął.
  - Kupiec Kakalo od prostego plebejusza! Jestem spadkobiercą księcia! Płynie we mnie imperialna krew. Jak on śmie przyjąć taki poczęstunek. Bogaty plebejusz wyprzedza krew Bogdykhana.
  Wezyr z głupią miną zmrużył oczy.
  -Dziś jest nasze największe święto i nie chcę, żebyśmy się kłócili. Przynieś generałowi całe danie.
  Generał Duch był zaskoczony:
  - Jakie mamy wakacje?
  - Zapomniałem, dzisiaj są moje imieniny. A może to Ci nie wystarczy!
  - Wystarczająco! Świetnie. - W ostatnim słowie była ironia.
  Wezyr myślał, że nie na próżno stracił Dyusza, ale biorąc pod uwagę, że naprawdę ma w sobie niewielką kroplę krwi Bogdykhana, jest to niebezpieczne.
  Chłopcy, prawie biegnąc, przynieśli kolejne złote naczynie, stawiając je przed aroganckim generałem Dyushem... Kiedy rzucili się z powrotem, jeden z młodych chanów rzucił płonącą markę pod bose stopy niewolnika. Nadepnąwszy na węgle, książę upadł i wrzasnął, Mongołowie zaśmiali się, wezyr Obowiązek śmiał się szczególnie głośno.
  - Ha-ha-ha! To jest zabawne! Hiperborejczycy to po prostu głupcy! Ale jeszcze nie rozsypaliśmy węgli.
  Chłopak zareagował nagle. Chwyciwszy z podłogi zgaszoną markę, dźgnął ją z zamaszystym ruchem w twarz sprawcy. Khan upadł i zakwiczał jak świnia. Ochroniarze natychmiast chwycili księcia.
  -Zanurz głowę w ogień, daj mu znać, jak przeciwstawić się naszej mocy. - Wezyr wydął wargę.
  Chłopiec został wrzucony do ognia, jego blond włosy ścięte w kółko rozbłysły, a ciało drgnęło. Po kilku konwulsjach chłopiec zamilkł, a po pomieszczeniu rozszedł się zapach spalonego mięsa. Ochroniarze rzucili resztki zmasakrowanych zwłok na piasek. Chłopcy, którzy przeżyli, kulili się tchórzliwie, a ich źrenice odbijały niszczycielski płomień.
  Menedżer ponownie klasnął w dłonie i potrząsnął tamburynem.
  - Rozkazuję ci zadowolić wielkich!
  Pojawiło się kilkunastu niewolników. Młodzi mężczyźni i piękne dziewczyny pospiesznie nieśli gościom wezyra smakołyki. Na uczcie, aby podkreślić wielkość imperium niebiańskiego, używano wyłącznie trofeów ze złota i srebra zdobytych na ziemiach Hyperborei. Na salę wprowadzono ogromnego jesiotra z melonami i całą górę innych egzotycznych marynat - stosy chińskich mikstur oprawionych w czarny kawior, w tym smażoną szarańczę i gąsienice. Krowa morska zajmowała szczególne miejsce; została sprowadzona z wybrzeży wschodniego oceanu. Dzięki specjalnym przyprawom mięso zachowało swój smak. Były też pokrojone kawałki brontozaura i specjalnie przygotowany mamut z farszem. Kiedy go rozebrano, ostrożnie usuwając kawałki mięsa, pojawił się byk-słoń z kościaną głową. To wywołało podziw. Niewolnicy pracowali, tnąc srebrnymi nożami. Pod spodem znajdował się tygrys szablozębny z pasiastą, błyszczącą skórą. Goście piszczeli, tupali nogami. Pod nim znajdował się ogromny dzik ze złotymi kłami. Następny był wilk z futrem w czekoladzie, baran i zając. W zającu, jak w bajce, jest kaczka, w kaczce jest kurczak, a w kurczaku są trzy duże, niczym gęsie jaja, obrane orzechy nadziewane przyprawami.
  Wezyr krzyknął, wskazując na dwa mniejsze orzechy:
  - Daj je Kakałowowi i Dyuszowi.
  Sam zjadł trzecią połowę, jednak wypluł zbyt cierpki smak. Było tu mnóstwo egzotycznych rzeczy. Jednak większość dowódców wojskowych wolała wieprzowinę lub jagnięcinę. Po odczekaniu, aż goście ugaszą pierwszą falę głodu, wezyr wydał rozkaz.
  -Hej wy, Hyperborejskie kobiety! Ile jesteś wart, jak zamrożony! Twoi władcy są znudzeni. Tańczcie i śpiewajcie dla naszej radości. - Rozdymacz nalał sobie ayranu, upił łyk i krzyknął groźnie
  -Śpiewajcie, albo rozkażę rozerwać wasze szaty i wrzucić je w ogień, a połowa z was zostanie ukrzyżowana głową w dół!
  Niewolnicy drżąc, rozbiegli się na boki i zaczęli wirować, śpiewając niewyraźnie różnymi głosami i przerywając sobie nawzajem.
  Jednak wkrótce ich chór stał się bardziej harmonijny, zaśpiewali smutną pieśń o miłości zdeptanej w pył.
  Wezyr uśmiechnął się szeroko, a smutny ton pieśni symbolizował upokorzenie Hiperborejczyków. Właściciel armii Niebiańskiego Imperium za pomocą cienkiego noża odciął barankowi dolną szczękę, szybko ją przeżuł i uderzeniem opaski rozbił na trzy części. W jego oczach zabłysły wesołe iskierki.
  -Wy, hiperborejskie kobiety! Po prostu pluszaki. Twoje ubranie jest obrzydliwe, jakby zdjęte ze stracha na wróble" - szczeknął głośno bezczelny wezyr. "Sprawię, że ktokolwiek uderzę kością, będzie wyglądał przyzwoicie, niech wyjmie ze swoich szmat, co to jest".
  Dowódca zamachnął się i pierwszy odłamek trafił dziewczynę z zadartym nosem i jaskrawymi piegami na brzuchu. Kołysała się jak przestraszony łabędź. Ochroniarz uniósł bat, rozpalony do czerwoności drut zmienił kolor na biały
  -Na co się gapisz, zdejmij to!
  Rozglądając się z niepokojem, jakby szukając pomocy, niewolnica zawahała się lekko, czy szlachetna córka powinna być naga przed zwierzętami? Drugi krzyk, któremu towarzyszyło uderzenie kratami przecinającymi suknię, odniósł skutek. Dziewczyna krzyknęła z bólu i zdjęła spódnicę. Pod spodem był jeszcze jeden. Najwyraźniej menadżer bardzo umiejętnie wzbudził ciekawość przesyconej publiczności.
  -Coś za dużo? Tańcz, dziewczyno.
  Wezyr bardzo zręcznie, skokiem, rzucił w nią drugi kawałek i zmusił do zdjęcia kolejnej spódnicy. Niewolnikowi udało się uniknąć trzeciego. Pozostali generałowie ożywili się, a ich oczy zaświeciły się pożądaniem. Zaczęli rzucać w niewolników stawami i kawałkami kości. Piegowa dziewczyna miała pecha i została uderzona trzykrotnie. Próbowała szarpnąć się, ale ochroniarz brutalnie chwycił ją za ramię.
  -Zdejmij to, hiperboreańska świnio! Bandyta krzyknął groźnie.
  Dziewczyna rozwiązała i zdjęła szalik, a potem buty. Wymachując ramionami, zaczęła szybko tańczyć, mając nadzieję, że uniknie gęstego gradu kości, który spadł na pozostałych niewolników. Więźniowie zatrzymywali się i filmowali to czy tamto, tańczyli i śpiewali swoje piosenki w niezgodzie. Najgorsze przytrafiło się tym, którzy nosili sukienki: pod tą jedyną sukienką nie mieli nic, a niewolnicy nadal tańczyli, śpiewali, dręczyli duszę, zupełnie nadzy, próbując jedynie nieśmiało zakryć swoje intymne części.
  Podekscytowani szefowie, mimo że byli pijani, uderzali celnie, rozbierając kobiety. Generał Duch, nie mogąc powstrzymać swojej żądzy, przywołał do siebie jedną z nagich niewolnic, kazał jej uklęknąć i pożądliwie ją ścisnął, kładąc jedną rękę między jej nogami, a drugą ściskając jej piersi. Więźniarka nadal zakrywała się rękami, ale nie śmiała się opierać - jedynie jej dolna warga lekko drżała. Dyush obnażył zęby i uderzył niewolnika w twarz.
  -Nie lubisz dotyku boskości? Suka!
  Z jej oczu leciały łzy. Niedawno została schwytana i nie przyzwyczaiła się jeszcze do przemocy.
  - Wybacz mi, wielki! Proszę o litość!
  - Oszczędzę cię w łóżku.
  Trzej młodzieńcy bez brody, już dość wyczerpani, podnieśli się z płonącego ognia. Rzuciwszy ukradkowe spojrzenie na sąsiadów, wezwali nagą dziewczynę, mniej więcej w ich wieku - z dopiero co wyłaniającymi się piersiami i chudymi nogami. Chwycili ją za ramiona i przeciągnęli do sąsiedniego pokoju.
  Wezyr był pijany i wesoły. Na korytarzu pozostały tylko trzy na wpół ubrane niewolnice. Obowiązek zapytał kierownika:
  -Gdzie jest dzikus!
  - Oto ten, którego twarz jest zakryta burką.
  Przyjrzał się bliżej i zobaczył dziewczynę o niezwykle jasnych włosach. Przesadny mężczyzna od razu poczuł podekscytowanie. Biorąc w ręce złoconą procę, tę samą, z której szlachta strzelała do wrogów trującymi igłami, naładował kość i strzelił do dziewczyny w burce. Dzikus, w który i tak wszyscy nimi rzucali, ponownie wykonał unik ze zwinnością kobry.
  - Do cholery, demon, a nie kobieta! Chodź tutaj!
  Niedbałym gestem przywołał zamkniętego niewolnika do siebie. Udawała, że nie rozumie. Następnie brutalnie dźgnięto ją czubkiem włóczni. Dziewczyna najwyraźniej zrozumiała.
  - Przyjdź do mnie! Cóż, jeśli nie rozumie naszego języka, powiedz jej to gestem. Ochrona aktywnie kierowała dziewczyną. Kontynuując swój wężowy taniec, podeszła kilka kroków do wezyra. Przesadny, niemal wprost, zrzucił z siodła pozostałą kość. Dziewczyna nie odważyła się zrobić uniku, a może była już zmęczona tą zabawą, kość trafiła ją prosto w twarz. Więźniarka ostrym ruchem zdjęła jej burkę. Wezyr krzyknął:
  - Wow! Nie spodziewałem się tego!
  Twarz i włosy dziewczyny były niewyobrażalnie piękne. Wydawało się, że taka może być tylko bogini miłości, odwieczny Eros.
  - Rozbierz się całkowicie! - zapytał wezyr. Widząc, że nie zrozumiała, wykonał lekceważący gest.
  - Cóż, tak po prostu, proszę mistrza. Niewolnica zamarła, pochyliła się do rąbka jej sukienki i zdjęła ją przez głowę, odsłaniając się od góry do dołu. Miała luksusowe biodra, opadające boki, wyrzeźbiony brzuch i wysokie piersi. Może ciało za suche, bez kropli tłuszczu, pozbawione blasku, ale jakie idealne proporcje. Cudowny jeniec!
  Pijanego wezyra ogarnęła fala zmysłowości. Nie zawstydzając obecnych, Obowiązek wydał rozkaz.
  -Usiądź na czworakach jak dobra klacz. Podnieś dupę wysoko! Zniesławię cię!
  Nie zrozumiała i zaczęła tańczyć nago. W tym momencie rozpalony do czerwoności bicz oparzył plecy dziewczynki. Krzyknęła, a w jej oczach pojawiły się łzy.
  - Na czworakach! Ochroniarz rozkazał i pokazał jej jak to zrobić.
  Dziewczyna posłuchała, mrugając oczami ze zdziwienia.
  Wezyr, ogromny czarny mężczyzna, wszedł w nią brutalnie, z oczywistym zamiarem zadania bólu. Taranując pewnie, dotarł do samego rdzenia, jednocześnie mocno ściskając jej nagie piersi. Niewolnica jęknęła żałośnie, Pouty poczuł, jak w podbrzuszu rodzi się ognisty pulsar, który rozbłysnął niczym ognista kula, by po chwili wyskoczyć do przodu, zanurzając się w grocie miłości słodkiej kobiety. Poczuła gorąco, krzycząc głośno i wyciągając się na marmurowej podłodze. Wezyr chrząknął z zadowolenia, wyciągnął siedmiogoniasty bicz i ciachnął go po nagich atłasowych plecach. Na jej nagiej skórze nabrzmiały siniaki, a dziewczyna krzyknęła.
  -Teraz czuję się naprawdę dobrze!
  Dowódca roześmiał się i kontynuował egzekucję. Niewolnica drgnęła, a z jej chabrowoniebieskich oczu o szmaragdowym zabarwieniu popłynęły łzy. Inni dowódcy i kupcy, naśladując wezyra, rzucali się na jeńców, zaspokajając żądzę dzika na zwierzęta.
  Dzika dziewczyna poczuła straszliwe podniecenie. Wszędzie wokół trwała prawdziwa orgia, o której piszą legendy. Poczuła wołanie ciała, wstyd i mękę nagłego pożądania. Podrywając się, rzuciła się na wezyra, ostrym ruchem łącząc nogi na plecach. Śmiejąc się, z nieoczekiwaną siłą rzuciła Pouty'ego, skacząc na niego. Z radością wspierał grę miłosną. Dzikuska wsunęła paznokcie w jego włosy, mruczała żartobliwie, drżąc z szaleńczej przyjemności. Mężczyzna, który był obok niej, był szumowiną i na tym polegało jego piękno, to było jak spanie z demonem. Jak dobrze, to niewątpliwie wzbogaci jej doświadczenia seksualne! Z jakim mężczyzną ona się bawi, taki potężny, z którym wszystko jest duże i mocne. Jest duży, nawet większy niż Timur i podnieca ją!
  Wezyr rozładował się, odpychając dzikusa. W tym momencie rozpalony do czerwoności bicz uderza ją w uda, drugi w nogi, trzeci w plecy, dotykając klatki piersiowej. Co dziwne, gorący drut nie pozostawia prawie żadnych śladów na elastycznej skórze. Dziewczyna uśmiecha się i już nie krzyczy. Dotyk gorącego drutu jest dla niej niemal przyjemny.
  - Rozsyp węgle pod jej stopami! - żąda wezyr. - A ty, suko, tańcz.
  Dziewczyna bez większych problemów rozgniatała węgle bosymi stopami, powodując ich zgaszenie. Jednocześnie kręciła się, robiła salta i skręcała nogi.
  - Prawdziwy dzikus! - krzyknął wezyr. - Teraz wierzę, przyjdź do mnie!
  Dziewczyna podeszła i znów się spotkali. Ta para doświadczyła wiele wzajemnej przyjemności. Po drugim razie swędzenie władcy ustąpiło, a reszta dowódców również była w większości zadowolona. I jak to często bywa w tym przypadku: pragnęłam krwi.
  - Wiesz co, Dyush. - Powiedział wezyr. "Czy to nie czas na brutalną walkę gladiatorów?"
  Generale, właśnie skończył z blond pięknością, a energia w nim kwitła pełną parą:
  - Z wielką przyjemnością! "Byłaby to wspaniała rozrywka, godna naszego wyższego społeczeństwa".
  - To wspaniale, że mnie rozumiesz! Chcę zobaczyć walkę ze zwierzętami! Potężne stworzenia i ich odważni przeciwnicy!
  Kakałow zasugerował:
  - Mamy zarówno zwierzęta, jak i ludzi! Dlaczego się nie bawić?
  Puchatek zaśmiał się:
  - Pierwsza walka będzie taka! Ten dzikus, który dał mi tyle przyjemności, będzie walczył z tygrysem szablozębnym.
  Kakałow był zaskoczony:
  - Myślałem, że ją lubisz, panie. Patrzysz na nią oczami, jakbyś chciał ją zjeść!
  Wezyr wrzucił do ust kawałek sorbetu, popijając go słodkim rumem. Jego spojrzenie było pijane, a jego oczy wyglądały jak szkło. Kiedy ktoś jest pijany, pociągają go głupie rzeczy lub bohaterskie czyny, które często są tym samym!
  - I chcę, żeby zjadł ją tygrys szablozębny. To byłoby interesujące, prawda?
  Generał Duch zauważył:
  - Jak to powiedzieć! Kiedyś próbowałem smażonych kobiet. W szczególności mostek i nic, zwłaszcza z sosem czosnkowym.
  Kakałow dodał:
  "Dobrze jest kochać kobiety, ale nie jest też źle je zabijać". To nie to samo uczucie, gdy torturujesz mężczyznę, a nawet chłopca. Co innego, gdy pod batem piszczy niewolnica, taka cycata, z luksusowymi biodrami, kręcąca długimi włosami. Kocham blondynki. I to jest wspaniałe.
  Poduty stwierdził:
  "Właśnie dlatego zdecydowałem, że będą walczyć". W razie zwycięstwa tygrys pożera dzikusa, mięso jest pyszne i chyba ten drapieżnik jeszcze nigdy nie jadł takiego przysmaku. Cóż, jeśli wygra, spędzi noc w moim pokoju. Miło jest spać z głową na tak mocnym ciele, które pachnie tygrysią krwią.
  Kakałow zapytał:
  - Nie boisz się, że cię udusi?
  - To mało prawdopodobne! Spójrz na jej twarz, jak dobrze się ze mną czuła. Zakochała się we mnie i będzie lojalna jak pies. Naprawdę rozumiem ludzi.
  Dyush zgodził się:
  - Ludzie są tłumem, a tłum jest jak kobieta. Kobieta chętnie poddaje się sile, a nie rozsądkowi. Jesteś bardzo silnym Dąsem, zarówno fizycznie, jak i duchowo.
  - Tak, taki właśnie jestem! Ogłoś pierwszą walkę! - Wezyr krzyknął głośniej. Para pułkowników spadła z nóg od groźnego krzyku. Z głupią czkawką Blown mówił dalej, pół tonu ciszej:
  - Nagi dzikus i tygrys szablozębny o imieniu będą walczyć. - krzyknął do menadżera. - Jak nazywa się pasiasty potwór?
  - Kły! - odpowiedział.
  - Kły tygrysie szablozębne. Ogłoś walkę.
  Menedżer zapytał:
  - Przepraszam, panie, jaką broń mam dać dziewczynie?
  Nietrzeźwy wezyr, ledwo powstrzymując czkawkę, wymamrotał.
  - Tak, żaden! Niech walczy nago i gołymi rękami.
  Baurshi zawahał się, ale mimo to znalazł siłę, by sprzeciwić się:
  - W tym przypadku bitwa będzie za krótka i mało interesująca. Daliśmy tygrysowi narkotyk, który czyni go agresywnym i natychmiast rozerwie ofiarę na strzępy.
  - Tym lepiej! Uwielbiam patrzeć na podarte mięso. Słyszałeś, niech wyjdzie naga i nieuzbrojona. Daj sygnał.
  Menedżer skinął głową. Dziewczynę zabrano na arenę. Rozległ się wyraźny głos:
  - Jako pierwszy na listy wpisuje się nieznany dzikus bez imienia! To jej pierwsza walka, coś w rodzaju pierwszego poruszenia! Jest pełna piękna i młodzieńczego zapału! Obstawiajcie, panowie!
  . ROZDZIAŁ 15
  Yulfi (to była ona oczywiście zamarła). Nigdy nie doświadczyła takiego upokorzenia, była zupełnie naga i patrzyły na nią setki pożądliwych męskich oczu. A teraz nadal musisz walczyć z tygrysem szablozębnym. Potężna bestia, która nie zna litości. I nie ma miecza ani nawet sztyletu. Słyszała rozmowy tych drani i poczuła zagrożenie dla swojego życia. Podłożenie materiałów wybuchowych i lot wymagały zbyt wiele magicznej energii, a dziewczyna wiedziała, że jest prawie pusta. Oznacza to, że nie ma nic, co mogłoby oprzeć się tygrysowi. Jak ona, tak młoda, prawie dziecko, może poradzić sobie z potworem?
  A tygrys jest już prowadzony. To legendarne Kły Kanibala, prawie wielkości mamuta. Ilu gladiatorów walczyło z nim, w tym kilka osób naraz, i skończyło się to dla nich tragedią. Spróbuj czegoś, co przeciwstawi się takiej mocy.
  Herold ogłasza:
  - Na listę trafia tygrys szablozębny o imieniu "Kły", który stoczył osiemdziesiąt dziewięć walk i nigdy nie został pokonany. Wszyscy, którzy z nim walczyli, nie żyją! Obstawiajcie, panowie. Załóż się!
  Prawie wszyscy stawiali na tygrysa szablozębnego. Tylko jedna kobieta, żona kupca, zaryzykowała rzucenie dziewczynie kilku złotych monet.
  "Była odważna i tańczyła tak zręcznie, że nie mogła nie skorzystać z szansy". - Wyjaśniła swoje działanie.
  Sam wezyr nic nie miał na myśli: nagle zapragnął, aby piękność przetrwała, choć nie przyszło mu do głowy, jak jej pomóc. Potem znów ogarnęła go fala gniewu. Niech tygrys szablozębny go rozerwie.
  Yulfi nawet nie próbowała zakrywać swojej nagości, to by sprowokowało mężczyzn. Ponadto nigdy nie wstydziła się swojego ciała; idealnie nadawała się do rzeźb i posągów wojowników. Wręcz przeciwnie, dziewczyna napięła mięśnie, odłożyła nogę na bok, poruszyła długimi palcami, podnosząc nimi upuszczony węgiel. Słychać było brawa. Kiedy zbliżył się tygrys szablozębny, zabrzmiał sygnał do rozpoczęcia bitwy, dziewczyna rzuciła mu w oko. Bestia zaryczała jak oparzona, węgiel w oku, to nie jest żart nawet dla olbrzyma, i rzuciła się na Yulfiego. Podskoczył, a tak duża masa ma dużą bezwładność. Tygrys przeleciał obok, a dziewczyna odskoczyła na bok.
  - No cóż, chciałeś mnie rozerwać? - Yulfi kopnął potwora w tyłek.
  Machnął ogonem, odwrócił się i podskoczył ponownie. Poruszał się dość szybko jak na swoją masę i gdyby Yulfi nie była taka szybka, rozerwałby jej brzuch.
  Wezyr krzyknął ze swego krzesła:
  - Daj mi ten w paski, albo zrobię dywanik z twojej skóry.
  Dush zauważył:
  - Szkoda, że nie postawiłem na tę piękność. Utrata kilku złotych monet nie uczyniłaby go biednym, ale za to spotkałby go taki spektakl.
  Pouty zauważył:
  - Widzę, że ją lubisz!
  - Cud, doskonałość!
  -Następna noc będzie twoja. Pod warunkiem, że sam pójdziesz na listy i zabijesz gladiatora, którego wskazuję.
  - Mam nadzieję, że to nie będzie mistrz.
  - Nie, to jest dokładnie mistrz! Inaczej to nie jest interesujące!
  Tygrys spudłował za trzecim razem, potem czwartym. Potem zwolnił trochę tempo i zaczął słuchać. Być może chciał złapać sprytną ofiarę przed zakrętem! Yulfi podszedł, podskoczył, obrócił się i kopnął potwora w twarz. Odwrócił się i dotknął kłami boku dziewczyny. Odleciała, a z rozciętego boku trysnęła krew.
  Wezyr zachęcał:
  - To tyle, daj spokój. Daj to suce!
  Kakałow rzucił tygrysowi kość byka z mięsem z podium. Był nieco rozproszony, złapał ją w locie, a Yulfi uderzył ją w oko. Tygrys skoczył za nią, goniąc ją z wściekłością. Dziewczyna odskoczyła i zamarła. "Kły" podskoczyły z wyciągniętymi łapami i uderzyły w kratę. Yulfi wykonała potrójne salto, kopiąc ją pod ogon. Tygrysowi utknął jeden z kłów, którego nie mógł od razu wyciągnąć; zwierzę trzepało ogonem po bokach i śliniło się. Dziewczyna podskoczyła wysoko i ręką chwyciła ostry, rozpalony do czerwoności pręt od swojej owłosionej asystentki. Pociągnęła tak mocno, że potężny facet nie był w stanie utrzymać broni w dłoniach, a nawet stracił równowagę, upadając twarzą na kraty.
  Teraz dziewczyna miała broń i z całych sił wbiła ją w nos pasiastego stworzenia piekielnego.
  Tygrys ryknął jak sto wodospadów i łamiąc szablę z kłami, rzucił się na sprawcę. Jego łapy rozdzierały ziemię.
  Wezyr powiedział z radością:
  - Wreszcie widzimy prawdziwą walkę. Godny tak wysokiego społeczeństwa jak nasze.
  Generał Duch dodał:
  - Rozumiem, dlaczego nie dałeś tej dziewczynie broni. Dziki wojownik po prostu by go zabił i nie moglibyśmy cieszyć się bitwą.
  - Z pewnością! Kim jestem, gorszy od ciebie! - zamruczał wezyr.
  Dziewczyna zachowywała się coraz pewniej. Kilka razy uderzyła tygrysa w uszy. Obróciła się, po czym dźgnęła ją w oko, wybijając duże oko prętem. Krew płynęła jak fontanna. Było jasne, że niewolnik całkowicie przejął inicjatywę. Uderzyła go kilka razy w łapy, między palce, a także w uszy. Jednak nigdy nie była w stanie zadać decydującego ciosu. Wezyr ponownie zapragnął zobaczyć, jak kły rozdzierają delikatne ciało. Krzyknął do czarnoksiężnika Durra:
  - No, zrób coś, głupcze!
  Od razu zrozumiał pragnienie mistrza: spojrzał na dziewczynę, była bardzo apetyczna, może miło byłoby usłyszeć trzask kości. Zaczął mamrotać zaklęcie w brodę. Nawet pojawił się dym.
  Nagle Yulfi poczuła, że jej ruchy zwalniają. Nogi miałem ciężkie, jakby przykuto do nich stufuntowe ciężary. Dziewczyna nie miała czasu na unik, zanim łapa-szufelka przecięła jej klatkę piersiową, a pazury narysowały pasek na brzuchu. Wojownik próbował odskoczyć, ale łapa pasiastego zabójcy podrapała ją po plecach i nagich udach. Yulfi zacisnęła zęby i próbowała sparować kolejny cios rózgą, jednak jej ruchy stały się zbyt powolne, rózga ledwo poruszała się w jej osłabionych dłoniach. Tygrys szablozębny powalił dziewczynę i wcisnął jej ciało w kamienie. Yulfi próbowała uciec, zdzierając jej skórę. Usta zacisnęły się na niej. Ręka utknęła między zębami. Wojownik z desperackim wysiłkiem wyciągnął go, ale kość okazała się złamana. Z przeciętej żyły lała się krew. Tygrys podciągnął ją do góry i otworzył swą ogromną paszczę jak hipopotam. Szorstkie szczęki zbliżyły się do siebie, próbując przegryźć ciało. Głowa dziewczyny i część jej klatki piersiowej praktycznie zniknęły w ustach. Yulfi poczuła na plecach i klatce piersiowej najostrzejsze, krzywe zęby, na twarzy unosił się smród drapieżnika, a w głowie zaczęło jej się kręcić z powodu utraty krwi. Gruby język potwora przebiegał po klatce piersiowej i twarzy, ślina paliła i szczypała jak kwas. Wtedy dziewczyna splunęła w gardło. I prawie łamiąc jej kręgosłup, jej elastyczne ciało wymknęło się i wymknęło się zamykającym szczękom. Zęby tygrysa szablozębnego zacisnęły się ze zgrzytem.
  Wezyr warknął:
  - To koniec, koniec!
  Generał Księstwo, którego wzrok nie był tak bardzo przyćmiony winem, sprzeciwił się:
  - NIE! Uskoczyła!
  - Jaki pożytek z opóźnienia?
  Ogromny kot ponownie otworzył usta, próbując połknąć dziewczynę. Nagle zamiauczała żałośnie, łapy jej osłabły. Potwór poczuł wewnętrzny ból. I to nie był przypadek. Na wszelki wypadek Yulfi zabrała ze sobą kryształową kulę zawierającą niezwykle silną truciznę. Ukrywała go w ustach, w życiu było wiele przypadków, w których potrzebna mogła być skuteczna toksyna. Dlatego w krytycznym momencie wypluła piłkę, rozbijając ją o niebo. Teraz potwór został otruty potężną trucizną. Nawet na takiego potwora działał bardzo szybko. Spocona, zakrwawiona Yulfi wyskoczyła z osłabionych łap i chwyciła wędkę. Nagle poczuła, że wrodzona magia osłabła; Durr też był bardzo pijany. Tygrys ziewnął i dziewczyna z całych sił wbiła mu ostrze w gardło. Cios, zadany całym ciałem, od ciała aż po nogi, z napiętymi, wdzięcznymi stopami, przeszył gardło, wypłynął strumień krwi. Bestia dosłownie się w nim udusiła, zachwiała się i umarła.
  Dodał Yulfi z porysowaną stopą.
  Wezyr przysiągł:
  - To jest kobieta! Jak to mówią o Hiperborejczykach zatrzyma galopującego konia i wejdzie do płonącej chaty!
  Generał Dyush mruknął:
  - Moje pieniądze płakały! Znów postawiłem na niewłaściwą osobę. Jestem kompletnym głupcem!
  - Wiemy to! - Powiedział Kakałow. Jednak sam kupiec stracił sto złotych monet. Chcąc na pewno trafić w dziesiątkę, nie skąpił.
  Dyush odpowiedział:
  - Czyja krowa będzie muczeć, a twoja będzie milczeć.
  Tygrys szablozębny drgnął jeszcze raz i zamilkł. Ogólnie rzecz biorąc, jego agonia była krótka i nikt nie podejrzewał, że zmarł z powodu trucizny. Zwierzę zostało chwycone kilkoma hakami i ciągnięte.
  - Za słaby, tygrysiątko zostało złapane! - mruknął wezyr. - Chociaż nie, bo to jest wielki mistrz "Fangs". Cóż, zrób mi jego pluszaka dla przypomnienia: wysoki wzrost - bolesny upadek.
  Dyush wstał i powiedział półszeptem:
  - Wspaniała dziewczyna. Nigdy nie widziałem lepszego wojownika. Oddaj mi ją!
  - Zamknij się idioto! - Zaszczekał dmuchany. - Ten ptak nie jest dla ciebie. Była moja i teraz będzie moja na zawsze. Dziś wykorzystuję jej jędrne ciało jako poduszkę. Czy mnie rozumiesz?
  - Tak, och, wspaniale. - Generał zakrztusił się.
  - Niech wojownik przyjdzie do mnie.
  Dziewczyna poszła do księcia. Jej prawa ręka była złamana i skręcona. Podszedł do niej lekarz, położył na niej deskę i przewinął ją. Yulfi była spokojna, za kilka godzin kości zrosną się i wszystko zniknie bez śladu, nie pozostawiając pamięci o jej bohaterstwie. Wezyr wykonał gest:
  - Usiądź ze mną.
  Dziewczyna posłuchała, po czym Pouty przycisnął do niej swój nagi tors. Poczuł krew, a nawet polizał ją językiem, rozkoszując się gałkowym zapachem świeżego, młodego kobiecego ciała. Co dziwne, Yulfi również lubił dotyk gładkiego czarnego ciała. Mimo to czarni nie są złymi kochankami i nawet nie pachną jak biali. Chociaż wyrok śmierci jest zawyżony, ona nie odwoła go bez względu na wszystko.
  - Nalej jej wina! - rozkazał wezyr. - Obejrzyjmy kolejną walkę gladiatorów ze zwierzętami i do moich komnat. - Pogłaskał złamany nos dziewczyny.
  - Artyści powinni cię rysować. Taki wyraz oczu, można w nich wyczytać głęboką myśl i straszliwą dzikość.
  Generał Duch zauważył:
  - Tutaj mamy podróżującego artystę wojskowego. Musi uchwycić w oleju bohaterskie momenty naszej kampanii.
  - Tym lepiej, gdy będzie następna bitwa, niech mi ją narysuje na kolanach.
  Generał krzyknął:
  - Zadzwoń do artysty Grushe.
  - Jestem tutaj, Panie. - Powiedział mały, łysy mężczyzna. "Zostałem zaproszony, aby nic nieznaczący robak naszkicował twoją promienną ucztę lub ekscytujące walki gladiatorów".
  Wezyr obnażył zęby:
  - Daję ci rozkaz. Póki trwa uczta, zbierz mnie i dzikusa. Co więcej, portret musi być gotowy do czasu zakończenia walki.
  - W kolorze, panie?
  - Nie, w popiół, idioto! - A kiedy już to skończysz, upewnię się, że nie ma żadnych wad.
  - Za szybko, nie zdążę, super.
  - Więc obwiniaj siebie! Kara będzie surowa. Co wolisz: kołek czy krzyż?
  - Lepiej się bez tego obejść, panie.
  - No to zaczynaj, mamy bardzo mało czasu.
  Artysta rozłożył płótno i zaczął malować. Obracał się, szkicując i kreśląc każdą linię.
  Tymczasem wezyr rozglądał się po arenie. Oczyszczono ją z krwi, kierownik krzyknął:
  - A teraz przed nami nowa bitwa. Słynne trio "Bulka" zmierzy się ze Skałą Melozaura.
  Trio jako pierwsze weszło na arenę. Dwóch mężczyzn i jedna kobieta. Byli to doświadczeni gladiatorzy, którzy przeszli niejedną bitwę, zarówno razem, jak i osobno. Byli, łącznie z młodą kobietą, nadzy do pasa, sądząc po bliznach na ciałach utworzonych przez mięśnie. przeszedł przez rury przeciwpożarowe, wodne i miedziane. Trzymali w rękach miecze i trójzęby, a kobieta trzymała także topór.
  Ich wróg wyczołgał się ostatni, masywny. Większy i wyższy od mamuta, Melozaur również nie był obcy. Miał kościaną skorupę, dość długie łapy z pazurami i pysk, który wzbudziłby zazdrość krokodyla. Melozaury, typ przejściowy od roślinożerców do drapieżników. Przyzwyczaił się już do pożerania ludzkiego mięsa, zazwyczaj byli to winni niewolnicy. Nie miał więc sumienia, a także szacunku dla człowieka, jeśli oczywiście można mówić o sumieniu zwierzęcia.
  Melozaur, wyczuwając tak dużą liczbę dwunożnych, wpadł w zdenerwowanie. Zwykle nie do pokonania w otwartej walce, dinozaur-ludożerca wiedział, jak niebezpieczni potrafią być ludzie. Co to za agresywny i nieprzewidywalny wygląd?
  Słychać było wściekły ryk dużego gada, co jeszcze bardziej podburzyło publiczność.
  - Obstawiajcie, nie oszczędzajcie, wojownicy! - Herold nalegał.
  Tym razem nie było wyraźnego faworyta. A trio było znane od dawna, a melozaur wyglądał bardzo groźnie.
  Wezyr postawił na potwora; wyglądał na niemal niezniszczalnego i bardzo niebezpiecznego.
  Powiedział z miną eksperta.
  - Zwróć uwagę na łapy. To, jak potężni są, jest oznaką dobrej rasy.
  Generał Duch zauważył:
  - Ale inteligencja nie zastąpi. Czy pamiętasz, jak nieuzbrojony dzikus obezwładnił tygrysa szablozębnego? Oto, co oznacza ludzka inteligencja.
  Wezyr sprzeciwił się, całując Yulfi w policzek, który już zaczął się goić:
  - Ta dziewczyna jest wyjątkowa, taką trzeba się urodzić. To nie jest dane każdemu. Nie powinieneś więc przekazywać jej przykładu innym. Ogólnie trio "Bułki" dostarczyło nam wiele radości i przyjemności estetycznej, choć nawet zwycięstwa bywają monotonne i przygasają gwiazdy.
  Yulfi obnażyła swoje perłowe zęby i mruknęła coś w niezrozumiałym języku.
  - Widzisz, nawet ta dziewczyna mnie aprobuje. Dzika, ale ona rozumie, kto ma prawdę, prawda? - Wezyr lekko ugryzł ją w ucho. Dziewczyna zamruczała.
  - Co powiedziałeś? Mam nadzieję, że będzie pięknie! Ona też kibicuje Melozaurowi!
  Tak naprawdę Yulfi wcale nie chciała, aby ci chwalebni gladiatorzy, których imion nawet nie znała, umarli. I ogólnie rzecz biorąc, człowiek jest tylko osobą, która życzy zwycięstwa innym ludziom, a nie stworzeniom. W każdym razie tak powiedziało jej wychowanie dziewczyny, a nie bestialski instynkt zniszczenia. Może zabije wezyra? Przy jej umiejętnościach nie jest to trudne, mocne uderzenie palcem w tętnicę szyjną i nawet tak potężne ciało opadnie. Ale w tym przypadku, nawet jeśli uda jej się uciec, ogromna armia wroga przetrwa. Przywódca umrze, a niezliczone stado będzie kontynuować terror. Nie, będzie musiała poczekać trochę dłużej.
  Kobieta, która wygrała ostatnim razem, stawiając na Yulfiego, tym razem pokładała nadzieje w tej trójce i wielu poszło w jej ślady. Dziewczyna pomyślała nawet, że nie byłoby źle je uratować. To prawda, nie mogłem jeszcze wymyślić, jak to zrobić.
  Zakłady zostały rozegrane. Kupiec Kakałow poszedł za przykładem Poduty, a czarownik postawił nawet na potwora cały worek złota.
  Wezyr mrugnął:
  - Kot wie, gdzie właściciel ukrył smalec.
  Generał Duch, zdając sobie sprawę, że czarownik robi to nie bez powodu, chciał zmienić stawkę, ale wezyr na to nie pozwolił:
  - Późno! Następnym razem będziesz mądrzejszy, ale na razie pieniądze będą moje.
  Machnął ręką:
  - W Gartodarze takich bogactw nie zdobędziemy. Cóż to za nic nie znaczące złoto!
  - Chociaż raz miałeś rację. Teraz zacznijmy. Mam nadzieję, że walka nie będzie zbyt krótka.
  Rozległ się tradycyjny sygnał, chociaż dla odmiany jego wysokość została podniesiona i męczyło to uszy.
  Melozaur powoli ruszył w stronę trzech przeciwników. Natychmiast się rozdzielili, mężczyźni po bokach, kobieta pośrodku. Potężna dama machnęła toporem i uderzyła go w brzuch, sprawdzając wytrzymałość skóry. Rzeczywiście, na łuskach pozostał pasek i pojawiła się krew. Melozaur zaryczał i prawie zwalił wojownika z nóg. Odskoczyła do tyłu, wykonując salto.
  - Zwinna, dzika, jednak porusza się szybciej.
  Generał zauważył:
  - Ale dzikie koty są szybsze niż dinozaury, z możliwym wyjątkiem Tyrannosaurus rex.
  - Wyjątki tylko potwierdzają zasady! - Pijany wezyr odpowiedział niewłaściwie. "Zabiję tyranozaura moim małym palcem".
  Generał wyciągnął rękę po ciasto upieczone w kształcie łabędzia z różami. Pokojówki kroiły grube kawałki herbatnika. Dush z przyjemnością przełknął bogatą śmietankę.
  - Zobacz, jak Melozaur zostaje zabity.
  Gladiatorzy walczyli nie bez sukcesów. Jednak ich ciosy nie mogły wyrządzić poważnej krzywdy tak dużemu zwierzęciu. Początkowo potwór gonił najpierw jednego, a potem kolejnego gladiatora, dając mu możliwość odpoczynku i na przemian go uderzając. Na ustach pojawiły się skaleczenia; topór kobiety wybił nawet kilka krzywych zębów. Ale potem potwór zmienił taktykę. Zaczął gonić mężczyznę w zielonej przepasce biodrowej. Ścigaj się ostro, wykonując ostre szarpnięcia i skacząc. Bez względu na to, jak sprytny był gladiator, nie może się on ciągle wycofywać. Prędzej czy później organizm popełni błąd. Więc przegapił cios ogonem w nogi. Tak, tak mocne, że połamały się kości. Krew tryskała z połamanych, które zamieniły się w galaretę. członki. Kobieta próbowała odwrócić uwagę olbrzyma ciosem topora. Ale rzucił się na gladiatora, który stracił mobilność, i zmiażdżył mu klatkę piersiową łapami. Potem zaczął żuć mięso i kości, delektując się papką.
  Wezyr podskoczył:
  - Widziałeś to! Tak trzeba zmiażdżyć te szczury!
  Czarownik Durr chytrze zmrużył oczy:
  - Wiesz na kogo stawiać! Ogólnie rzecz biorąc, wezyr jest tym samym, co geniusz!
  Generał mruknął coś niezrozumiałego: usta miał wysmarowane kremem, a tego, co bulgotał, nie było słychać.
  Patrząc na niego, wezyr bezceremonialnie odłamał kawałek ciasta i bez zastanowienia wbił go w twarz Yulfiego. Dziewczynie było bardzo smutno, gdy zobaczyła, jak gad zabił człowieka. Aby złagodzić wrażenie, zlizała krem. Było bardzo smaczne, a dziewczyna była zaskoczona, wydaje się, że umiejętności kulinarne wezyra są na najwyższym poziomie. I w ogóle szlachcic strasznie lubi luksus i dobre jedzenie. Dziewczyna mogła się temu jedynie dziwić.
  Komplement pod adresem kuchni Siamat niemal spłynął mi z języka.
  Tymczasem na arenie działy się straszne rzeczy. Nie zwracając uwagi na ukąszenia, a raczej ciosy, melozaur skończył zjadać człowieka. Widocznie na taką masę cetnar mięsa z kośćmi nie wystarczył i pościg kontynuował. Tym razem przyciągnął go ostro pikantny zapach kobiety. Mięsisty, wyglądał kusząco dla jeszcze nie pełnego żołądka.
  Melozaur rzucił się za nią, nie zatrzymując pościgu nawet na sekundę. Muszę powiedzieć, że tusza poruszała się szybko. Kobieta jest zmęczona. W całej swojej karierze gladiatora tylko raz miała do czynienia z dinozaurem. Ale ten był mniejszy i mniej drapieżny, a to jest maszyna bojowa. Ciało niewolnika było pokryte potem, topór w jej rękach stał się ciężki. Kiedyś, jako bardzo silna dziewczyna, została wysłana do budowy fortec. Praca jest bardzo ciężka, ale wzmacnia mięśnie. Teraz z jakiegoś powodu podejrzanie szybko słabnie. Może naprawdę dodali coś do jej jedzenia. Dzieje się tak, gdy chcą usunąć zbyt niezależnego mistrza lub wygrać dużą pulę. Kobieta występowała w wielu cyrkach i znała konsekwencje takiej zdrady.
  Jej stopa potknęła się, a łapa przecięła pośladki, rozdzierając przepaskę biodrową. Kobieta, która znalazła się przed setkami pijanych mężczyzn ubranych jedynie w skórzane sandały. przez chwilę byłem zdezorientowany. Potem szczęka pękła, a drapieżne zęby przebiły obojczyk, pokryty potężnymi mięśniami. Kawałek mięsa wyleciał i z tętnicy wypłynął strumień krwi.
  - Brawo! - warknął wezyr. - Za to dostaniesz kawałek ciastka, jaki jest jego pseudonim?
  - Wojownik! - zaproponował menadżer. - Bardzo słynnie eksterminuje gladiatorów, zwłaszcza kobiety.
  - Świetnie! Wezmę to pod uwagę.
  Kobiecie w końcu udało się podciąć język przeciwnikowi lewą ręką. Wściekły wyrzucił ciało, które uderzyło w grubą kratę. Potem padlina rzuciła się na nią, a gladiatorka ostatkiem sił odtoczyła się. Uderzenie było tak silne, że pręty grube jak kłody się wygięły. Bestia obróciła się, grabiąc pazurami piasek i kamień. Kobieta krwawiła i prawie straciła przytomność, gdy bestia dogoniła ją i odgryzła jej nogi. Rozpoczęła się straszna uczta.
  Wezyr klasnął w dłonie:
  - No cóż, cóż! Wspaniały! Uwielbiam, gdy ludzie są zjadani żywcem!
  Czarownik uszczypnął sługę w pierś:
  - Twoje potężne piersi sprawiają, że jesteś spragniony. Przynieś więcej wina!
  Trzeci gladiator, widząc, że zginął najsilniejszy wojownik z ich trio, a on został sam, stracił odwagę i uciekł. Tłum wygwizdał, kości i kawałki drewna leciały przez kraty.
  - Rozerwij to! Wypuść swoje wnętrzności! - Krzyczeli.
  - Walcz, tchórzu! Nie waż się uciekać.
  - Do krzyża! Ukrzyżuj niewolnika! - Dodano inne.
  Wezyr krzyknął do czarownika:
  - No i co, ile czasu zajmie oglądanie takiej hańby?
  Durr odpowiedział:
  -Gdzie ucieknie? Ziemia jest okrągła i nie ma na niej zakątka dla zdrajcy ojczyzny!
  Melozaur rzucił się za uciekinierem. Na płaskiej drodze mógł z łatwością wyprzedzić osobę. Ale gladiatora uratował fakt, że bieg był przerywany, ciągle zmieniając kierunek.
  Mężczyzna próbował wspiąć się na kratę, jednak dźgnęli go w twarz gorącym żelazkiem. Skóra na policzku była spuchnięta. Gladiator zawył i w rozpaczy rzucił się na wroga z mieczem. Próbował trafić w oko, ale było za wysoko. Miecz, tuż poza zasięgiem, przesunął się po wyboistej skórze. Bestia powaliła mężczyznę na ziemię i zaczęła szarpać go pazurami. Walczył mieczem, próbował podskoczyć, ale melozaur ponownie go powalił. Wreszcie usta zamknęły się nad nim. Przegryziony na pół mężczyzna krzyknął po raz ostatni i zamilkł. Po czym rozpoczęło się jedzenie, które stało się złą tradycją.
  Wezyr podskoczył szybko:
  - Widziałeś to! wygrałem! Cóż, opróżnij kieszenie.
  Generał Dyush powiedział do serc, rzucając złote monety na podłogę:
  - Tutaj, udław się!
  Wezyr krzyknął:
  - Dla kogo to jest? Chcesz jeździć na kółkach?
  - Na te duchy, które uniemożliwiły mi wygraną! - Generał został odnaleziony. - Poza tym tylko cesarz Bogdykhan może mnie przewieźć na kole. Nawet wielki wezyr i to tylko w czasie działań wojennych ma prawo do szubienicy.
  - Słuchaj, specjalista, ekspert. Mogę cię chłostać, ale kto wie, pijany kat może przesadzić.
  Dyush zamilkł, to może być prawda. Dobrym pomysłem byłoby jednak wrobić wezyra tak, aby on sam został stracony. Po prostu bardzo trudno jest zrobić to bezpiecznie dla siebie. Inaczej już dawno poradziłbym sobie z tym despotą.
  Yulfi przybrała beztroską minę, choć w jej sercu wybuchał wulkan, ginęli niewinni ludzie, a ten kat się uśmiechał.
  - Na razie dość spektakli! Gdzie jest artysta?
  - Jestem tutaj, Panie!
  - Portret jest gotowy!
  - Tak, oczywiście, z olejem. - odpowiedział artysta. - Wszystko jest tak, jak chciałeś.
  - Daj to tutaj! - Książę chwycił portret rękami. Przed nim stała kobieta o cudownej urodzie, siedziała na kolanach surowego czarnego mężczyzny. Ogólnie rzecz biorąc, nie był źle narysowany, ale w pośpiechu nos wezyra okazał się krzywy, a pod jednym okiem widać było siniak.
  Do Obowiązku wystarczyło:
  -Ukrzyżuj go na arenie. Natychmiast przygotuj swój krzyż.
  Artysta upadł na kolana:
  - O największy, z największych, czym cię rozgniewałem?
  - Co powiedziałeś, robaku! Postanowił mnie wyśmiać. Złap go!
  Ochroniarze pospieszyli wykonać rozkazy wezyra. Artysta próbował się opierać, ale został uderzony rękojeścią miecza w głowę i opadł jak łyk.
  - Cóż, przygotujcie krzyż na samym środku areny.
  Profesjonalny kat uśmiechnął się głupio na widok swojej zadowolonej z siebie twarzy. On, jak na kata przystało, jest bardzo gruby i wysoki. Dłonie są mięsiste i sprawiają wrażenie kamieni młyńskich. Zdarli więc z artysty ubranie i zaczęli przybijać mu ręce i nogi.
  Wezyr krzyknął ponownie:
  - NIE! Nie tak, do góry nogami!
  Rozdzierającego serce malarza przewrócono i ponownie wbito gwoździe. Nagle ucichł. Kat podszedł do niego i poczuł puls na szyi.
  - Odchylił się! Kompletne bzdury!
  - Co! Martwy!
  - Nie żyje! Najprawdopodobniej ze strachu lub bolesnego szoku.
  - Więc ukrzyżuj kata! Nie jest w stanie właściwie torturować skazańca, więc pozwólmy mu przejść szkolenie praktyczne.
  Kat był silny i próbował stawiać opór. Ale wojownik nie jest zbyt utalentowany. Silni ochroniarze przekręcili go, po czym tradycyjnie zdzierając z niego ubranie, rozprostowali ręce i nogi. Teraz oprawca doświadczył na własnej skórze tego, co wielokrotnie czuły jego ofiary.
  Yulfi patrzył na to i w duchu cieszył się. Sprawiedliwość zatriumfowała, choć w wypaczonej formie.
  W samym centrum umieszczono krzyż, na którym wisiał kat. Drgał i krzyczał, przez co ból był jeszcze większy, a krzyki głośniejsze.
  Wezyrowi szybko się to znudziło:
  - Cóż, dziki! Podążaj za mną! Mam dość sił, cieszmy się tym razem!
  Yulfi podskoczył i ruszył kocim krokiem. Blizny goiły się na jej oczach. Patrząc na nią, wezyr powiedział:
  - Możesz być jakimś górskim niewolnikiem. Byłoby miło, gdybyś miała dziecko.
  Yulfi udawał obojętnego. To prawda, że poklepała wezyra dłonią po ramieniu.
  - Jesteś zabawny! Dobra, idź do mojego pokoju, zabawimy się tam!
  Weszli do pokoju, tam przy wejściu stali strażnicy. Patrzyli dziko i mrugali oczami. Drzwi się otworzyły i znaleźli się w przestronnym pokoju. Nie było łóżka, tylko co najmniej tuzin ogromnych puchowych kurtek leżących na ziemi i duże poduszki. Wezyr skinął na nią. Pomimo całego wstrętu, jaki ten czarny mężczyzna wzbudził w Yulfi, skoczyła do niego. Rozpoczęła się ekscytująca gra miłosna, w której wezyr pokazał, że potrafi nie tylko niegrzeczność, ale także czułość.
  - Widzisz, jakim jestem człowiekiem. Na całym świecie nie ma takich ludzi. - powiedział sobie, nie specjalnie spodziewając się, że zostanie zrozumiany.
  Kiedy wezyr stracił siły, Yulfi uciskał tętnicę szyjną. Następnie dość niegrzecznie zdjęła klucz z szyi. Od samego początku zwróciła uwagę na rzeźbioną szafkę, wykonaną ze szlachetnego drzewa sandałowego, ze złotymi narożnikami. Cóż za zły nawyk trzymania dokumentów w sypialni, oddając się biznesowi i rozrywce.
  - Głupi wezyr trzyma wszystkie jajka w jednym koszyku. Nieważne, jak zostaną pobici. Yulfi zachichotał.
  Dziewczyna wzięła klucz i zaczęła otwierać szafę. Wygląda na to, że skrywał w sobie tajemnicę, która nie została od razu ujawniona. Yulfi musiał się majstrować, stukając w pokrywkę. Można go po prostu zhakować, ale w takim przypadku pozostałyby ślady.
  I tak ostrożnie, jak zawodowy włamywacz. Szafka się otworzyła, Yulfi otworzył półki. Były tam różne papiery, kilka akcji spółek, kilka złotych monet. A także pióra rajskiego ptaka. Wreszcie, po dokładnym szperaniu, dziewczyna znalazła to, czego potrzebowała. Oryginalny dokument cesarza, specjalny papier z pieczęcią. No cóż, pieczęć można przeciąć, podgrzewając świecę sztyletową, ale tutaj trzeba poruszać się płynnie, aby w przypadku walki nie pękła. Więc go odcięli. Teraz bierzemy papier ze znaczkami i przyklejamy na nim znaczek. Dokument jest gotowy, pozostaje tylko skopiować charakter pisma cesarza i jego podpis. Biali Magowie muszą służyć władcom, a jednocześnie czynić coś przebiegłego, często na granicy podłości. W tym przypadku czasami niezbędne jest podrobienie pisma ręcznego. A jeśli tak, to Yulfi, niczym sumienny uczeń, wie, jak to zrobić.
  Dziewczyna ostrożnie ją wyprowadziła.
  Wielki władca nieba. Bogdykhan, niech jego imię będzie sławione przez wiele tysiącleci, rozkazuje: w ciągu trzech dni dotrzeć do stolicy Syberii Gartodar i natychmiast ją objąć. Jeśli armia nie odważy się w wymaganym czasie, wezyr baron de Duty zostanie sprawiedliwie ukarany.
  Następnie Yulfi napisał kręty podpis. Teraz skończyły się wszelkie wahania szlachcica, który planuje obejść sto wspaniałych gór, aby uniknąć ryzyka. Tylko przechodząc przez nie dotrze w ciągu trzech dni. Oczywiście ważniejsza jest wola cesarza niż osobiste wątpliwości. Cóż, teraz ważne jest, aby zmusić herolda do przyniesienia tego dokumentu. W końcu nie spadł z nieba.
  Yulfi rozejrzał się po pokoju, po czym wyszedł z niezależną miną.
  Obaj ochroniarze zwrócili się do niej.
  -Gdzie idziesz?
  Dziewczyna wykonała niejasny gest. Wskoczyła na strażnika i zaczęła go całować w usta. Nie rozumiał, ale na próżno. Dziewczyna posmarowała usta proszkiem nasennym znalezionym w szafce. Wezyr trzymał go na wypadek bezsenności; często zdarzało się to dowódcy tak dużej armii, który był za wszystko odpowiedzialny. Zwłaszcza jeśli nie upijesz się do nieprzytomności. Odrywając się od pierwszego strażnika, dziewczyna pocałowała drugiego w usta. Sam się do niej przyczepił. Proszek był mocny, obaj ochroniarze osłabli i od razu zaczęli chrapać.
  Yulfi wyszła na palcach, narzuciła na siebie sukienkę. Oczywiście ludzie rozpoznali jej twarz. Plotka, że wezyr lubił tego dzikusa, szybko rozeszła się po ogromnym namiocie.
  Kierując się instynktem i doświadczeniem, dziewczyna odnalazła namiot herolda. Zostało to oznaczone specjalnym emblematem. Herold poszedł spać, jego szef po uczcie był pijany i mruknął:
  - Miej oczy szeroko otwarte, Kunz! Jeśli jest wiadomość, to... - I zamilkł, upadając.
  Yulfi, czekając, aż Kunz wejdzie do namiotu i się położy, zachrypniętym głosem wodza:
  - Słuchaj, głupku. Sowa właśnie przyniosła wiadomość od cesarza, zanieś ją wezyrowi, a ja pójdę spać. - powiedział wojownik udając odurzenie.
  - Tak, proszę pana!
  Herold wyleciał z namiotu i prawie nadepnął na list. Po obejrzeniu i upewnieniu się o obecności pieczęci cesarskiej powiedział:
  - No cóż, trzeba się strasznie upić i zachować nieostrożność. - I rzucił się do wezyra.
  Yulfi przybył oczywiście wcześniej, ochroniarze i Pouty chrapali. Herold skłonił się i zostawił list. Yulfi. na wszelki wypadek obudziła wezyra lekkimi uszczypnięciami.
  - Co to jest? - zapytał Podty.
  - Wiadomość od Jego Królewskiej Mości Cesarza Niebios. - odpowiedział Kunz.
  - Żeby cesarz był zawsze przy mnie, daj mi to.
  Herold usłuchał. Wezyr rozejrzał się szybko.
  - Prześpię się i jutro pójdę na wycieczkę. - Potem zerknął na Yulfiego. - Wyczerpałaś mnie totalnie, suko, wyssałaś ze mnie energię i soki witalne. Wyjdź z namiotu. - Pouty zaprowadził dziewczynę do wyjścia.
  Z trudem ukrywając radość, dziewczyna opuściła szlachcica. Ruszyła dumnie wzdłuż korytarza. Wtedy Rola przykuła jej uwagę. Młoda gladiatorka na jej widok syknęła:
  - Co, wezyr zepsuł kolejną zabawkę? Co, gigant jest dobry w łóżku? To prawda, że nie mówisz i nie rozumiesz naszego języka, łożowy gladiatorze.
  Yulfi spokojnie odpowiedział:
  - Kto jest lwem w łóżku, nie będzie zającem na polu bitwy! I dam ci dobrą radę: jeśli chcesz żyć, najlepiej uciekaj. Niedługo będzie tu bardzo źle.
  - Mówisz?
  - Cisza jest właściwa, złoto jest na wysokim poziomie, gdy trzeba powiedzieć, standard spada! Musisz wyjechać, nie będę ci wyjaśniał dlaczego. Jeśli uwierzysz mi na słowo, będzie lepiej dla ciebie i dla mnie.
  - Gdzie mogę uciec? Urodzony jako niewolnik, a łańcuch czeka na mnie w Hyperborei. Poza tym ten kraj wkrótce zostanie podbity.
  - Nie będzie! Zwyciężymy! Siamat nie ma już monopolu na proch, a na bezkresach Syberii każda wojna byłaby dla nich katastrofą.
  Rola przyjrzała się bliżej:
  - A więc ty, szpiegu, nie boisz się, że cię wydam?
  - NIE!
  - Dlaczego! W końcu mogę otrzymać hojną nagrodę!
  - Kołek w dupę można dostać tylko od takiego drania jak Nadmuchany. Zdecyduje o usunięciu cię jako dodatkowego świadka. Kim jest dla niego niewolnik!
  - Jesteś tutaj! Nigdy nie widziałem większego drania! To, że ukrzyżował kata, jest jeszcze do zniesienia, był też dobrym draniem, ale nie wybaczę mu tego artysty.
  - I jeszcze mam do Ciebie prośbę, czy wiesz jak uratować piękną kobietę, która postawiła na mnie pieniądze?
  - Nie wiem! Chociaż możesz po prostu do niej przyjść i ostrzec ją.
  - A co jeśli zareaguje niewłaściwie? Czy pospieszy, aby ostrzec wezyra o niebezpieczeństwie?
  - Całkiem prawdopodobne! Można jednak przekonać kogoś do opuszczenia wojska, nie ujawniając przy tym prawdy. Jeśli jesteś taki mądry, coś wymyślisz.
  - Mam pomysł. Przyjdź do niej, bo będzie brakować Twojego statusu kochanki wezyra i strażnika. Powiesz więc, że widziałeś, gdzie wezyr zakopał skrzynię z biżuterią. Jest handlarką, co oznacza, że wie dużo o pieniądzach. Oczywiście pozostanie w tyle i spróbuje razem z tobą znaleźć skarb. Po raz pierwszy chciwość będzie zbawieniem!
  - Dlaczego cisza jest złotem, bo złoty klucz to najlepszy sposób na rozwiązanie języków! - zażartowała Rola. -Jesteś mądry i przebiegły. Na pewno to zrobię.
  - No cóż, myślę, że ta kobieta wyprowadzi Cię z obozu legalnie. Nie musisz bać się słupków ani wspinać się.
  - A ty?
  - To mój zawód, omijanie strażników. Nie zastraszysz mnie tym. No cóż, jesteś mądry, Rola, na pewno przyjmę cię do mojej armii, a za niecały miesiąc zostaniesz oficerem.
  - To lepsze niż walka dla rozrywki grubego tłumu.
  Dziewczyny rozeszły się, kłaniając sobie na pożegnanie.
  Yulfi opuścił ogromny namiot. Szedł tak pewnie, że strażnicy przy wejściu nie ryzykowali zatrzymania jej. Cóż, wydostanie się z ogromnego obozu jest tak proste, jak łuskanie gruszek dla zwiadowcy za pomocą jej umiejętności. Jednak dziewczyna udusiła jednego strażnika: jej nerwy zawiodły.
  - Przepraszam, bracie, ale muszę iść pierwszy.
  Dziewczyna rzuciła stopą rożek i zagwizdała. Pojawiła się chmura i krążyła nieco nad Yulfi. Wojownik pomyślał. Ściśle rzecz biorąc, nie ma tu nic do roboty. Może wróci do miasta, znajdzie tam coś do roboty. W szkole białych magów uczono ją, jak radzić sobie przy minimalnej ilości snu. Głowa jest więc wciąż świeża i wyczuwalny jest oddech nocy. Dziewczyna spojrzała na góry z niewielkiej wysokości, obudziła się w niej melodia. Grała w jej głowie. Yulfi wylądowała i szła na rękach, czując ucisk swojego ciała. Wykonałem kaskadę salt i kilka ćwiczeń akrobatycznych. Energia wróciła do niej, jej mięśnie napełniły się nieznaną siłą. Dziewczyna przypomniała sobie małego chłopczyka, który prawdopodobnie czekał na nią w piwnicy.
  Chociaż śpi, przebywanie w ciemności musi być nieprzyjemne.
  Dziewczyna odwróciła się i poleciała w stronę wioski. Wyobraźnia malowała straszne obrazy, jakby szczury podeszły do dziecka, obgryzły jego kości lub zostały odciągnięte przez lepkie, grube węże.
  - Powinien zostać natychmiast zabrany do miasta Dizh. - powiedziała do siebie Yulfi. - Jaki jestem głupi.
  Jednak obawy dziewczyny okazały się daremne. Chłopiec nadal spał tam, gdzie go zostawiła. Mały nosek parsknął, a na jej opalonej twarzy zatańczył uśmiech.
  - Mój Hiffy, nie obudzę cię! - Powiedziała dziewczyna.
  Żyła na skroni dziecka drżała. Wojownik pocałował go w policzek i błyskając, wydawało się, że przez ścianę przeszedł cień.
  Pomyślała, że naprawdę wygląda jak anioł. Niosąc niewinne dziecko przez rzeki i góry do nowego życia. Przez głowę Yulfi przemknęła myśl: kim ona jest? Magowie kierują się zasadą: oddawajcie dobro dobru i sprawiedliwość złu. A teraz sprawiedliwość żąda ukarania zła. To taka druga strona dobra. To samo dotyczy miażdżenia szkodliwych owadów, które niszczą plony. Niektórzy na przykład uważają to za grzech. Chociaż w rzeczywistości może to nie być najprzyjemniejszy, ale niezbędny proces. W każdym razie Yulfi czuł się takim selekcjonerem. Z drugiej strony, nadal musisz zabijać ludzi. I to jest złe, ludzka krew to nie woda, każdy z nich coś czuje i doświadcza. Nawet Pouty, nieważne, jakim jest draniem, prawdopodobnie są ludzie, których kocha i którzy go kochają. Chociaż oczywiście zasłużył na śmierć i to nie taką łatwą.
  Yulfi pomyślał, ale istnieje wiele religii i bogów, ale kto stworzył wszechświat? Dostępne są tutaj różne opcje. Słyszała pogląd, że wszechświat jest takim samowystarczalnym mechanizmem, zdolnym do ciągłych zmian, gdy prawa natury podlegają dynamicznemu rozwojowi. Nawiasem mówiąc, bardziej podobała jej się teoria o ewolucyjnym wybraństwie człowieka. Gdzie najważniejszy jest człowiek, a miłość do natury jest nierozerwalnie związana z miłością do ludzi. Cóż, ludzie ewoluują. Są dopiero na samym początku swojej wspinaczki na wyżyny cywilizacji. Jest całkiem możliwe, że oczekiwana świetlana przyszłość jest tuż za rogiem. Tylko tym stanie się w rezultacie ludzkość. Czy nie zniszczy się sam? Potrzebny wzrost moralny! Wpajanie zasad moralnych, miłości do wszystkich żywych istot powinno zapewnić rozwój ludzkości. Nie można zostać bogiem, nie będąc świętym!
  . ROZDZIAŁ 16
  Więc Yulfi pomyślała, ogólnie rzecz biorąc, naiwne rozumowanie, typowe dla młodej dziewczyny. Chociaż logiki nie można odmówić władzy bez wsparcia moralności, mięśniom bez wsparcia szkieletu! Wojownik znów pomyślał o sobie. I jak się zachowuje: w tak młodym wieku poznała miłość czterech mężczyzn, z których dwóch z pewnością nie jest kochanych. Jak można to połączyć z wymogami moralności, skoro ona sama jest niczym więcej niż dziwką, której ciało reaguje na pieszczoty niekochanej osoby. Zwłaszcza ten ostatni, Pouty. No cóż ona widziała w tym draniu! Nie osoba, ale zwykła przemoc, całkowity zanik poczucia sumienia! Nie, bawiąc się z nim, ona sama staje się łajdakiem. Dziewczyna pomyślała o swoim zdradzieckim ciele, czy naprawdę jest w stanie cieszyć się z kimkolwiek, nawet jeśli zostanie zgwałcona przez bandę barbarzyńców?
  Nie, nie taki wojownik i nosiciel czarów i mądrości.
  W dole ukazały się świątynie, świecące w blasku prawie pełni księżyca. Oto miasto, które stało się jej bliskie i drogie. Jak przystało na wojnę, część miasta nie spała w nocy. Tylko potężny drapieżnik w towarzystwie jeźdźców z bombami napadł na obóz księcia. Taka była taktyka polegająca na ciągłej eksterminacji siły roboczej wroga, najlepiej szybciej, niż zbliżały się do niego posiłki.
  Yulfi powiedział:
  - Potwierdzam!
  Podleciała bliżej i wyjęła dwa miecze. Sama Gayla ścigała się na swoim jednorożcu. Najwyraźniej dowódczyni chciała machać mieczami. Dziewczyna stała w miejscu i nie miała nic do roboty. Yulfi również chciała przyłączyć się do bitwy, ale musiała znaleźć miejsce dla dziecka. Dziewczyna wylądowała na ścianie i zwróciła się do strażniczki, to oczywiście lepsze niż powierzenie swojego potomstwa mężczyźnie.
  - Widzisz tego śpiącego chłopca?
  Kobieta skinęła głową:
  - Uroczy chłopczyk. Taki słodki.
  - Opiekuj się nim, kiedy będę walczyć.
  "To łatwiejsze niż wsadzić bełt w kuszę, zwłaszcza, że dziecko śpi".
  - No świetnie! Chłopczyk od razu zasnął, na niebie brakowało dwóch księżyców! - zażartował Yulfi.
  Kobieta zauważyła:
  - Musi być bardzo zmęczony, skoro nie obudził się w trakcie lotu?
  - Nie, uśpiłem go magicznym snem. Wystarczy jednak jedno słowo, aby mu przerwać.
  - Chłopak ma wysokie czoło, co oznacza, że jest mądry, chętnie z nim porozmawiam.
  Yulfi szepnął chłopcu do ucha. Dziecko otworzyło oczy. Zamrugał oczami i spojrzał na wojownika.
  - Ty, mój piękny aniołku. - Chłopak rozejrzał się. - Stoję na ścianie, a świeży wiatr wieje mi w twarz. Albo to sen, albo się obudziłem.
  - To nie jest sen Hiffy'ego. - powiedział Yulfi. - To nowa rzeczywistość, twoja druga hipostaza.
  - Więc jestem w twoim mieście! Oto on, legendarny Dizh.
  - Imponujący?
  - Niedobrze! Widziałem więcej miast! Ogólnie rzecz biorąc, nic. Czy wezyr już nie żyje? Obiecałeś, że go zabijesz.
  - Jeszcze nie, niszczycielska strzała została już wypuszczona z łuku. Pozostaje tylko trafić w cel.
  - Jeśli twoja ręka jest pewna, to zrobisz to! - Chłopak patrzył na Yulfiego z ogniem w oczach.
  - OK! Na razie zostań u tej cioci, powalczę trochę o ojczyznę. W końcu też byś nie odmówił.
  Chłopiec potrząsnął lekką głową.
  - Z pewnością! Marzę o walce. Nigdy w życiu nie udało mi się nikogo zabić.
  - Będziesz miał czas i to nie raz! Cóż, do zobaczenia wkrótce.
  Rumieniąc się, powiedział Hiffy, przełamując zakłopotanie:
  - Pocałuj mnie na pożegnanie. Na ustach, nie na policzku.
  - I to wszystko! Jesteś takim przystojnym facetem, chciałbym mieć takiego syna. - Dziewczyna pochyliła się i po matczynym pocałowała dziecko. Potem wskoczyła na chmurę i rzuciła się do bitwy! Ponieważ jednorożec jest zajęty, lepiej walczyć w locie!
  Po raz pierwszy Yulfi wypróbował chmurę w bitwie: była kontrolowana mentalnie i czuła wszystkie polecenia. Dziewczyna poruszając się gwałtownie, zaatakowała z góry dwóch rycerzy skośnym motylkowym ruchem, a okute w żelazo głowy opadły im z ramion.
  - To się nazywa dziewczyny na górze! - zażartował Yulfi. "Swoim następnym atakiem zniszczyła cztery na raz.
  Raptor skoczył i rozerwał kilku jeźdźców naraz, zmuszając innych do ucieczki. Geila i Timur starali się nadać swoim ruchom plastyczność. Pracowali w parach, duża młoda kobieta i potężny młody mężczyzna. Timur jednak wolał topór ze stalową rękojeścią od miecza. Nawet nie ogrodził, a po prostu uderzył go bekhendem, miażdżąc tarcze i zbroje. Próby parowania ciosów mieczem nie kończyły się sukcesem. Wydawało się, że młody bohater kpi ze swoich wrogów, jak daremne były ich próby przeciwstawienia mu się czymkolwiek.
  Yulfi pędził niczym pustynny huragan sirocco. Opróżnianie wszystkiego i wszystkich! Wszędzie były same trupy. Zadziwiające, ile siły kryło się w tak pozornie kruchym ciele. Jednak szczupła Yulfi wydawała się krucha tylko w stanie półnagim, jej mięśnie błyszczały jak odlana stal.
  Tnąc ponownie, dziewczyna zaśpiewała:
  - Chodźcie, maluchy, koniec tańca! Umrzyjcie muzyce, żałobni klauni!
  La-la-la! Ge-ge!
  Więc śpiewając razem, dziewczyna przecięła sobie drogę! Każde uderzenie jej mieczy było wypełnione pewną niezniszczalną siłą. A przeciwnicy padali, padali jeden po drugim, jak skoszona pszenica pod sierpem ciężko pracującego chłopa.
  Pod ciosami miecza zbiera się żniwo, aby upiec chleb zwycięstwa, słodki od krwi i gorzki od łez!
  Przeleciała obok Timura i machnęła ręką do faceta. Odpowiedział jej wesoło, napinając biceps. Nie, w końcu mięśnie Pouty"ego są tłuste, a nie tak suche i twarde jak Timura. Jej chłopak jest wciąż silniejszy i znacznie bardziej odporny niż zdeprawowany wezyr. A jak można je porównać? To jest to, kogo kocha, a nawet Shell. Ci goście pójdą za nimi w ogień i wodę! I wszystko będzie tak, jak powiedziała:
  Muszę tylko doradzić.
  - Uważaj Timur, nie inwestuj tak dużo w cios, bo inaczej przewrócisz się i spadniesz z konia.
  - Kim jestem, nie mam pojęcia! - Powiedział młody człowiek. - Trzeba jednak przebić się zarówno przez warstwę żelaza, jak i przez siedzących na koniach przeciwników.
  - Zgadzam się z tym. Ale trzeba uderzać tak, żeby nie zabić więcej i nie mniej.
  - Wezmę to pod uwagę! - Timur zgodził się.
  Raptor jednak znów zaczął się męczyć, co oznacza, że scenariusz bitwy zmienia się na gorszy. Nadszedł czas, aby żołnierze dokonali odwrotu!
  Yulfi stwierdził:
  - Zawsze tak jest, przerwa w najciekawszym miejscu. Ale nadal możesz zostać posiekany i jednocześnie zabić wielu wrogów.
  Oddziały książęce, głównie kawaleria, ruszyły w pościg za dzielnymi obrońcami, mając nadzieję na ich masowe zmiażdżenie.
  Timur i Geila rzucili kilka bomb. Wyrwali pierścienie i spowodowali znaczne szkody wrogowi.
  Yulfi była jednak w najlepszej formie, dosłownie i w przenośni:
  - Jeszcze sekunda i powie: zabij! Życie wojownika jest fajniejsze niż zwykłe Koloseum.
  Niestrudzona dziewczyna kontynuowała hakowanie, osłaniając odwrót swoich przyjaciół. Wierzyła, że wróg, wywierając na nich niewielki nacisk, pozostanie w tyle, gdy zbliży się do muru i znajdzie się pod ostrzałem. Ale potem przeliczyła się, że w ciągu ostatniego dnia zbliżyła się do nich silna rezerwa, około czterdziestu tysięcy żołnierzy, a książę, za radą Li Zina, postanowił zaatakować wroga. To znaczy szturmować miasto.
  I tak świeży korpus ruszył w pościg.
  Wróg miał nadzieję, że uda mu się zająć pozycje w ruchu. Wpadnij do miasta na ramionach wycofującego się oddziału.
  Ale wtedy Hiperborejczycy użyli bomb, eksplodując i okaleczając wrogów. Był skuteczny, zestrzelił dziesiątki, setki wrogów, a konie były wystraszone.
  Podczas zbliżania się wróg spotkał się także z ogniem z katapult. To prawda, że najpotężniejsza balista parowa zaczęła pracować późno; płonący węgiel potrzebował trochę czasu, aby zagotować wodę. Yulfi pomyślała, że następnym razem powinna wymyślić coś skuteczniejszego. Oddziałowi udało się ukryć za bramą, a książę krzyknął gorączkowo:
  - Szturmować, złomować! Zniszcz wszystkich!
  Li Zin odpowiedział:
  - Teraz spróbujmy! Wróg nie musiał długo siedzieć za murami. To będzie dla niego koniec!
  Rozpoczął się spontaniczny atak, drabin nie starczyło dla wszystkich, więc wielu próbowało wspiąć się na grzbietach lub zarzucając haki. Wojownicy wznosili się coraz wyżej, aż w końcu przebili mur. Generał Koka był jednym z pierwszych, którzy się wspięli. Wydawało się, że wróg odniesie sukces, dopóki nie napotkał samolotów z miotaczami ognia.
  Wściekłe płomienie wypaliły pierwsze rzędy, spaliły się tak mocno, że zlizywały mięso, zostawiając szkielety wrogów. Rzecz straszna, miotacz ognia, wszyscy, którzy byli z przodu, cofnęli się, ci z tyłu nacisnęli ich i powstał ścisk.
  Yulfi wściekle rzuciła się na swoich wrogów z góry. Część z nich przeskoczyła mur.
  Wśród osób dotkniętych bitwą był chłopiec Hiffey. Jest jeszcze mały i trzymał w rękach mały miecz. Chłopak okazał się jednak mądry. Zręcznie rzucając się pod miecz wroga, uderzył go mieczem w brzuch, dokładnie tam, gdzie kończył się kirys.
  Kirasjer jęknął, cios trafił w ośrodek nerwowy i wyzionął ducha.
  Hiffy krzyknął:
  - Oto mój pierwszy buff dla niewidomych! Szczerze mówiąc, zdobyłem punkt.
  Wojowniczka również zrzuciła wojownika ze ściany, po czym zadała silny cios w głowę innego.
  - Widzę! Jesteś po prostu bohaterem, chłopcze! Tylko nie daj się ponieść emocjom i uważaj, żeby nie dostać w plecy.
  Dziecko z mieczem jest przerażające, gdy jest zły. Hiffy wydawał się mieć doskonałe naturalne zdolności. Udało mu się pokonać kolejnego wojownika, a potem trzeciego.
  Generał Kok został spalony strumieniem ognia. A on, ślepy, rzucił się z powrotem, gdy kilka włóczni jego własnych żołnierzy natychmiast przebiło go.
  - Co do cholery! - Przysiągł. To były ostatnie słowa odważnego człowieka: nieporównywalny z księciem, a bardzo silny, tnie doskonale, przebijając się przez stal.
  To on sprowadził korpus czterdziestu tysięcy świeżych żołnierzy, którzy teraz umierali. Teraz ich dowódca, generał książę de Coca, nie żyje. Śmierć tak silnego wojownika może wytrącić każdego z równowagi i zachwiać jego duchem. Li Zin, nie chcąc dać się złapać w strumień, zawrócił. Oddziały zatrzymały się, a tymczasem spadł na nich deszcz ciosów.
  Ci z przodu cofali się, ci z tyłu, pobudzeni krzykami księcia, parli do przodu. Yulfi obserwował postęp bitwy, nie przestając kłuć. Liczba zabitych stale rosła i liczyła się w tysiącach. Nacisk na ścianę osłabł, ale dzielnemu chłopcu Hiffy'emu udało się trafić czwartego myśliwca. Ale niemal natychmiast został ranny ciosem w chude ramię. Chłopiec upadł, upadł i nie mógł wstać.
  Kobieta, ryzykując własnym życiem, odciągnęła go:
  -Jesteś jeszcze za młody, aby walczyć w gąszczu wrogów. Lepiej wybierać pojedynczo. - Powiedziała.
  Yulfi widząc to rzuciła się na ranne dziecko, wściekle niszcząc wszystko na swojej drodze:
  - Nikt mnie nie zatrzyma!
  Hiffy, pomimo rany, był miłym facetem, marszczył tylko twarz, ale powstrzymywał łzy i jęki. Dziewczyna wyjęła eliksir i zaczęła smarować szczelinę.
  Chłopiec trochę załkał, zabolało, po czym nagle się uśmiechnął: ból zniknął.
  - Jak dobrze! - Powiedział. - Jesteś tylko czarodziejką! Najsilniejszy, najlepszy!
  Yulfi był zdezorientowany:
  - Musimy być bardziej skromni! Być może nie jestem najlepszy pod względem moralnym! Czasem zachowuję się niegodnie!
  - Skromność, siostra wielkości, chluba jest jej antypodą! - Powiedział Hiffey. - Dlatego podziwiam cię coraz bardziej.
  Yulfi dotknął nosa dziecka, ten w odpowiedzi roześmiał się, a lewą ręką szturchnął dziewczynkę w klatkę piersiową.
  - Wróżka! Prawdziwa wróżka!
  - A ty jesteś elfem! Widziałem na zdjęciu elfy, nawet dorosłe, wyglądają jak nastolatki, bardziej jak dziewczynki niż chłopcy.
  - Co o nich wiesz?
  - Żyją na kilku planetach w konstelacji Strzelca i Byka. Mają magię przemieszczania się między światami, ale pod względem technologii są w przybliżeniu tacy sami jak ludzie. Szacunkowo, ale na zewnątrz prawie się nie starzeją. Choroby leczy się za pomocą czarów. Drażliwy, zwłaszcza jeśli nazwiesz je elfami, niezbyt piękny, raczej leniwy, kochający, ale nie zły. Nie chcą nikogo zniewalać ani deptać; mogą dawać hojne prezenty. Ogólnie rzecz biorąc, są zdolni do przyjaźni, ale są zbyt chętni do gier i nie są do końca godni zaufania. Krótko mówiąc, naród jednostek pozostawionych w dzieciństwie. Spodoba ci się.
  - Kiedy dorosnę, pomożesz mi je pokonać!
  - Nie powinieneś nikogo podbijać bez potrzeby. Ponadto jest mało prawdopodobne, aby te stworzenia przeżyły w niewoli. Elfy kochają wolność!
  Chłopak skinął głową:
  - Tak, słyszałem, że istnieje takie wyrażenie: dumny jak elf! Jednak jest to dalekie od innego świata. Prawdopodobnie nawet dalej niż Księżyc.
  - Nieporównywalnie dalej, kochanie!
  - Wow, księżyc wydaje się być tak blisko w nocy.
  "Kiedy byłem dzieckiem, też tak myślałem; nawet ułożyłem bajkę o mieszkańcach Księżyca i opowiedziałem ją moim przyjaciołom.
  - Świetny pomysł.
  Strzała utknęła w pobliżu chłopca, Hiffy wyciągnął ją z drzewa.
  - Cóż, prawie mnie zabili!
  Yulfi odpowiedział:
  "Prawie zapomniałem o swoim obowiązku; musimy walczyć, aby pokonać wszystkich wrogów".
  Hiffy klasnął w dłonie.
  - Świetny pomysł! Jestem z tobą!
  - Na razie odpoczywaj! Będziesz miał przed sobą długie życie, będziesz miał jeszcze czas na wiele, a zwłaszcza na zabijanie - a nie na wskrzeszanie!
  Dziewczyna wyleciała w powietrze i spadła na przerzedzające się szeregi armii wroga. Wydawało się, że właśnie tego potrzeba do zdecydowanego przełomu, gdy rzucisz kamień i przepełniona tama się zawali. Wróg nie mógł tego znieść i zdecydował się na masową ucieczkę. Fala szturmu odpłynęła z miasta, pozostawiając góry, często spalone zwłoki.
  - Wygrywamy. Trudno jest zwyciężyć, ale jeszcze trudniej jest zebrać owoce zwycięstwa! - krzyknął Yulfi.
  Dziewczyna goniła za wycofującymi się wrogami niczym ukąszona przez osa.
  Jeden z łuczników wystrzelił bełt z kuszy, który niemal trafił wojownika.
  Yulfi odpowiedziała rzuceniem dysku, który trafił przeciwnika w szyję. Szyja jest najbardziej bezbronnym miejscem wojownika w zbroi.
  Upadł, rozpryskując krew. Wróg był jeszcze przez jakiś czas ścigany, po czym bitwa ucichła. Obie strony poszły spać.
  Yulfi wrócił do chłopca. Zapytał:
  "Wojowniku, proszę, przenieś mnie nad armią, ja też chcę latać jak Ty: bez skrzydeł, ale szybko".
  - Och, Hiffy, jaki jesteś mądry! OK, zabiorę cię na przejażdżkę!
  Yulfi w ogóle nie chciało spać, więc chętnie wzięła chłopca na ręce. Zbliżał się świt i dlatego księżyc świecił szczególnie jasno na czystym niebie.
  Wojownik zauważył:
  - Tam też mieszkają mali ludzie. Kilka wiosek stworzyło miasta w kraterze. Faktem jest, że na Księżycu nie ma powietrza i aby nie umrzeć, muszą wszystko budować pod ziemią.
  - Czy to twoja bajka?
  - Nie, w mojej bajce mieszkańcy Księżyca byli trójnożni, zarówno mężczyźni, jak i kobiety! A sama powierzchnia jest soczysta jak melon. I możesz to zjeść. Rzeki płyną miodem, a brzegi są złote. Ale pewnego dnia ich starszy przyleciał z księżyca i opowiedział coś o nich. Generalnie mieszkańcom nie jest łatwo, muszą dużo pracować, a po powierzchni poruszają się w specjalnych zbrojach, które nie przepuszczają powietrza. Nawiasem mówiąc, ta część powietrza, którą człowiek oddycha, może być płynna.
  - Czy powietrze jest cieczą? - zapytał chłopak, ściskając szyję dziewczyny. Już wystartowali, rozmawiając i podziwiając krajobraz.
  - Tak! To również się zdarza. Jeśli ściśniesz go mocno i ostudzisz! Podczas ostrego procesu kompresji zachodzą procesy. Yulfi nagle uderzyła się w czoło. - Chyba odkryłem sposób na produkcję lodów. Wcześniej mogły go produkować tylko gnomy i elfy, ale teraz udostępnię je ludziom.
  - Lody! Słyszałem o tym, że robi się go wysoko w górach, następnie pokrywa się lodem i sprowadza do doliny. Szybko się topi i można go jeść tylko tam, gdzie w pobliżu znajdują się góry. Nawet rzadcy czarodzieje potrafią się ochłodzić, ale silna magia jest rzadka. - Chłopak westchnął. - Gdybym miał zostać czarodziejem, zrobiłbym to...
  - Co byś zrobił?
  - Dał ludziom skrzydła, położył kres głodowi, niesprawiedliwości i zadbał o to, aby ludzie nie starzeli się i nie umierali. Każdemu dałbym pałac.
  - A co z przeludnieniem?
  - I to! Stworzyłbym wtedy tyle światów, żeby każdemu wystarczyło. To byłoby szczęście jak latanie z tobą.
  Przez jakiś czas lecieli w milczeniu. Na horyzoncie pojawiła się szkarłatna smuga - wschodził świt. Piękny widok, zwłaszcza jeśli podziwia się go z góry.
  Tak cudownie, że Hiffey zadał pytanie typowe dla przedwcześnie rozwiniętego dziecka:
  - Co by się stało, gdybyśmy nie świecili jednym słońcem, ale kilkoma?
  Yulfi był zaskoczony:
  -Pytasz mnie?
  - Tak, łącznie z tobą. Jak wyglądałby świat w tej sytuacji? A zwłaszcza świt, jak go sobie wyobrazić.
  Wojownik odpowiedział pewnie:
  - W tym przypadku bogactwo barw byłoby nie do opisania. Zobaczylibyśmy kilka różnych luminarzy, olśniewających, a jednocześnie pieszczących oko. Byłaby to poezja światła i słońca. Słońce jest jedno, ale jest niewyczerpane w różnorodności jako przejaw bóstwa.
  - Chciałbym to zobaczyć i poczuć na własne oczy. - powiedział chłopiec.
  - Aby to zrobić, musisz udać się do innego świata. Niestety słońce jest niepodzielne, samo w sobie jest bogiem. Tylko dzieli światło.
  - No to chodźmy wyżej! - Sugerowane przez Hiffy'ego.
  - To nie jest zły pomysł!
  Niebo było wciąż czyste, więc bystry wzrok Yulfiego mógł dostrzec najdrobniejszy szczegół, chociaż samo miasto się zmniejszało. Oto obóz księcia, część jego armii stoi na straży i nie śpi. Dinozaury natomiast schowały głowy, zasypiając. Ciekawe, że zostały sfilmowane, ponieważ mózg dinozaura jest bardzo mały i może nie móc śnić. Ale czy w innych światach istnieją inteligentne dinozaury, które różnią się od innych zwierząt, ale są od nich wyższe na etapach rozwoju? A jaka jest ich religia, może ich bogowie są jak gady. Jeśli jednak wiele narodów, na przykład Hindusi czy Libijczycy, ma bogów wyglądających jak dinozaury, to możliwa jest również sytuacja odwrotna. Możliwe jest na przykład, że Yulfi będzie postrzegana jako bogini. Czemu nie, ona jest brzydka. Zwłaszcza, że nawet teraz jest czczona przez swoich rycerzy jak święta. Eksperymenty zawsze ciągną tylko mężczyzn. Taka jest ich natura, ona sama taka jest. Hiffy przerwała jej rozmyślania:
  - Czy chciałbyś zrzucić kilka bomb na obóz? - Zapytał.
  - Z takiej wysokości?
  - Tak! Tutaj nawet zrzucone strzały lub kamienie mogą być śmiertelne. Spadając, zabijają wszystkich, łamiąc im czaszki.
  - Cóż, to świetny pomysł. Ale ze względu na kilka trupów nie chcę się poddawać.
  - I wyczaruj kamienie z powietrza, lub jeszcze lepiej, bomby.
  - To zajmie za dużo energii, nie jestem teraz na tyle silny, żeby ją tak marnować. Zrozumieć?
  Chłopak skinął głową:
  - Z pewnością! Wiesz, czuję pewne podniesienie na duchu i chciałbym śpiewać. Czy osobiście masz coś przeciwko:
  - Oczywiście, że nie! Jesteś dla mnie jak syn, a twoje potomstwo śpiewa, serce ich się raduje i chce się radować. - Yulfi pogładził gęste brązowe, lekko kręcone włosy chłopca.
  - Więc słuchaj!
  Dziecko zaczęło śpiewać, jego głos brzmiał jak strumień:
  Włócznia ściśnięta w stwardniałej dłoni
  I poczułam: sklepienie nieba jest ciasne
  Coś ściska i drapie w duszy
  Poświęcę Ci zwrotkę z piosenek
  
  Czuję ciepło twoich policzków
  A serce pęka z ekscytacji!
  Cała ziemia płonie i płonie
  Ostrze uderza w imię złej zemsty!
  
  Niech płomień pasji szaleje przez wieki
  Wyciągnął miecz i wyciągnął go nad wrogiem!
  Wzniesiono sztandar honoru i męstwa chwały
  A w podziemiach ogień zgasł!
  
  Nierzadko grzeszny wojownik wywyższał się
  Do Najświętszej Dziewicy słowo pokuty!
  Pan odwrócił mnie od otchłani
  Przynajmniej nie mogłem spełnić swoich życzeń!
  
  Podróżował po świecie i wielu krajach
  Szukałem mojego nieograniczonego ideału!
  Ciało jest wyczerpane strasznymi ranami
  Głupiec nie dostał tego, o czym marzył!
  
  Mój duch skurczył się i zemdlał z powodu wątpliwości
  Jedyne, co pozostaje, to wylać łzy w żalu!
  Ale wieczny zbawiciel wskrzesił Bóg
  I udzielił świętej łaski!
  Yulfi zauważył:
  - Dobre wiersze, ale nie dla dzieci. Sam to napisał:
  - Nie, słyszałem to od wędrownego barda. Nauczał, że jest jeden Bóg wszechmogący i że jest miłosierny. Wszystko, co ziemskie, jest marnością i przemijaniem. Nadejdzie czas, kiedy wszyscy zapanują pokój i będą szczęśliwi.
  - Wiele osób o tym marzy. Ale myślę, że ludzie powinni sami walczyć o szczęście, a nie szukać życzliwego wujka.
  - Nie wiem! Bard powiedział, że kiedy nadejdzie koniec świata, ludzie się zmienią i staną się inni. Nieśmiertelny, niezwykle szlachetny. I wtedy wszyscy będą szczęśliwi. A co najważniejsze, Mesjasz przyjdzie.
  - Mesjasz! To jest coś nowego. Chociaż mesjasze są w prawie wszystkich religiach. Każdy wierzy, że przyjdzie ktoś silny i rozwiąże jego problemy. - Yulfi parsknął. - Dobra, nie rozmawiajmy o tym. Po prostu podziwiajmy przyrodę.
  Słońce nabierało sił i rozkwitało jak pączek żółtego goździka. W starożytnych wiekach ludzie wstawali wcześnie, a niedaleko znajdowała się wioska, która cudem uniknęła najazdu. Pracowici chłopi i ich dzieci wyruszali do pracy w polu. Młode kobiety śpiewały, dziewczęta splatały wianki z kwiatów, wszyscy byli szczęśliwi i szczęśliwi. Szczególnie dzieci śmiały się szczerze, tak wesoło i szybko.
  Mieli zawiązane oczy i złapali się nawzajem. Yulfi zapytał:
  - Czy często bawiłeś się z dziećmi?
  - Częściej u dorosłych jestem przecież synem wicehrabiego, osoby utytułowanej i wnukiem hrabiego.
  Chociaż w przypadku dzieci szlachty i osób utytułowanych było to konieczne. Czasami walczyliśmy drewnianymi mieczami. Na stalowych jest jednak ciekawiej. Dzisiaj zabiłem po raz pierwszy, jakoś czuję swędzenie.
  - Wierzę ci! To trudny test, przez który musi przejść każdy w naszym okrutnym świecie.
  - Czy to prawda? Lepiej zbudować świat, w którym nie byłoby potrzeby zabijania, a ludzie byliby braćmi!
  - To niestety nie jest prawdziwe! Chociaż możesz spróbować. Przecież nie może być tak, że ludzie czynią wyłącznie zło. Natura ludzka zawiera nie tylko zniszczenie, ale także miłość, uczciwość, sprawiedliwość i mądrość.
  - To prawda, ale w praktyce dzieje się odwrotnie! - Chłopak westchnął, kręcąc głową. - To takie trudne.
  - Na pewno o tym pomyślę! Wygląda na to, że już czas na nasz powrót. Nasi ludzie już się budzą.
  - Nie chcę spać. Chyba przespałem sen swojego życia. - Hiffy potrząsnął głową, wyciągając szyję.
  Dziewczyna i chłopak odwrócili się w stronę miasta. Przelecieliśmy jeszcze trochę. Gayla już się obudziła; ona i mężczyźni ćwiczyli. Z każdym ruchem wyrzucam sen. Yulfi wylądowała i chodziła na rękach, wywołując u chłopca zachwyt. Gayla zaskoczona zapytała partnera:
  - Przyprowadziłeś ze sobą cudowne dziecko. Czy to przypadkiem nie jest twój syn?
  - Nie, to jest syn wicehrabiego de Cozzar.
  - Jak, powtórz?
  - Wicehrabia de Cozzar.
  - Tak właśnie jest. Powiem ci coś, tylko odsuńmy się trochę. - Geila spokojnie wzięła Yulfi na bok. "Właściwie to tajemnica państwowa, ale ten chłopiec jest nieślubnym synem cesarza Siamata".
  - Nie może być!
  "Sam nie mogę w to uwierzyć, chłopak jest przystojny, a Bogdykhan Yun Shun to dziwak, ale jest taka legenda.
  - Tradycja!
  - Raport szpiegowski, że Bogdykhan był blisko związany ze swoją matką, największą wojowniczką Siamatu, Marianną. W pewnym momencie oficer wywiadu zbliżył się do niej, aby poznać tajemnice wojskowe. Potem pokłóciła się z Bogdykhanem. Marianna wyszła za mąż za de Cozzara i urodziła syna. Niedawno zmarła w podejrzanych okolicznościach; możliwe, że Bogdykhan zainscenizował wypadek, usuwając dodatkowego świadka.
  - Więc dziecko jest sierotą?
  - On ma ojca! Ale biorąc pod uwagę, że jego tata go nie kocha, jest gorszy niż sierota!
  "Więc jest jasne, dlaczego wezyr potraktował chłopca tak okrutnie, wiedział, że Yun Shun zaakceptuje represje".
  - To prawdopodobnie bardzo podły facet.
  - Skąd znasz szpiega?
  Gayla była trochę zawstydzona:
  - Widzisz, ten facet był kiedyś także moim kochankiem, niesamowitym mężczyzną. Jeśli chcesz, przedstawię cię mu.
  Yulfi zauważył:
  - To byłoby interesujące! Pytanie jednak brzmi, jeśli Hiffi jest prawowitym synem cesarza, to co powinniśmy z nim zrobić?
  - Nie legalne, ale nielegalne. Jego roszczenia do tronu są wątpliwe, więc jeśli myślisz o umieszczeniu chłopca na tronie Siamat...
  Yulfi ożywił się:
  - Świetny pomysł! Dlaczego nie miałby zostać Bogdychanem tego kraju!
  Zapytała Gayla, pochylając głowę do ucha wojownika:
  - Mówisz poważnie!
  - Oczywiście, że można w końcu położyć kres wojnom między naszymi krajami, a nawet stworzyć jedno imperium. Chłopiec nie jest podobny do ojca, jest bardzo mądry, więc może zrobi coś dobrego.
  Gayla zauważyła:
  - Sprytny cesarz Siamata może stać się tragedią dla Hyperborei. Może to dobrze, że Yun Shun nie jest daleki od bystrości.
  - I mianuje słabych dowódców. - zgodził się Yulfi. - Tylko Selena miała analityczny umysł.
  - Tak, chciałem tylko zapytać o Selenę. Ten odważny i okrutny wojownik się obudził. Może uwieść jednego z żołnierzy straży i uciec. A to nam nie służy.
  - Zgadzać się! Lepiej dyskretnie dodawać jej do jedzenia tabletki nasenne.
  Gayla powiedziała:
  - Tak, właśnie to zrobiłem! Szkoda byłoby zabić taką piękność, ale trzeba było ją zneutralizować. Więc teraz znowu śpi. I wszystko będzie jak w bajce, księżniczka śpi sto lat, sto lat, ale pana młodego nie ma w projekcie. A jeśli rycerz nie zostanie odnaleziony, księżniczka nigdy się nie obudzi!
  Yulfi zauważył:
  - Kim jest rycerz? Książę Alfa jest najmniej rycerski. Dusza szakala, ciało dzika.
  - Bardziej jak świnie! W każdym razie pięciocentówka, zdecydowanie jej. No cóż, diabeł jest z nim, krasnolud chce z tobą porozmawiać.
  - Ja też, nie mam nic przeciwko! Czy krasnale, jak w życiu, są drażliwe?
  - Podobnie jak ludzie, są inni! Ogólnie rzecz biorąc, są też bezinteresowne gnomy, które są gotowe zdjąć koszulki. Ten nie jest jednym z nich, ale jestem pewien, że Dyul nie zmieni przysięgi.
  - Jakby to powiedzieć, po prostu nie miał jeszcze żadnych ofert. A jeśli zaoferują ci skrzynię ze złotem...
  - Nie myśl o nim tak źle. Krasnoludy biorą dużo, ale nie zmieniają swoich właścicieli jak rękawiczki.
  - Uwierzmy w to. Co zrobić z chłopcem?
  - Niech pójdzie na spacer z miejscowymi dzieciakami. Będzie się kręcił, gwizdał, może nawet poleci wężem i wtedy zdecydujemy, co z nim zrobić.
  - Lepiej posadzić go na tronie. - Yulfi podszedł do chłopca. Jego rana już się zagoiła, a on krążył wokół katapulty i zadawał różne pytania. Zapytałem, jaka jest różnica między katapultą a balistą?
  Wojownik chętnie pokazał mu katapultę parową:
  - Strzela, rzucając kamieniami falą sekwencji porażki. Oni, kamienie lub garnki z płonącą mieszanką, układają się w szachownicę.
  -W szachach? Kocham szachy, cudowną grę, przypominającą nieco wojnę.
  - To taki styl strategiczny.
  - Albo ruch rycerski na głowie.
  - To może zagramy, mam deskę. - zasugerował stary żołnierz.
  Chłopak zgodził się:
  - Wystarczy kliknąć.
  Wojownik wyjął planszę z szachami. Mieli dziewięćdziesiąt sześć kwadratów i czterdzieści osiem cyfr. Tutaj oprócz zwykłego zestawu znalazły się figurki mastodontów i dinozaurów. Gra okazała się więc interesująca i długa. Początkowo Yulfi chciał wyrwać dziecko z planszy, lecz wkrótce Hiffy wygrał pierwszą partię i zapragnął ruszyć się.
  Pobiegł bawić się z dziećmi. Jego rówieśnicy nie mieli pojęcia, że ten chłopiec może być potomkiem cesarza. Tyle, że wielu widziało go na ścianach i traktowało swojego kolegę z szacunkiem. Bosonodzy chłopcy grali na czymś w rodzaju piłki nożnej, tyle że mocno pchali. Hiffy często za nimi biegał, uderzając bosymi stopami o kamienie.
  Tymczasem Yulfi spotkał się z gnomem Dyulem. Sam wyszedł, przybierając uprzejme spojrzenie.
  -Masz żelazną rękę! - Powiedział do Yulfiego.
  - Raczej stal pod aksamitem! - Odpowiedziała.
  - Zgadzam się, ogólnie możesz uważać, że ci wybaczyłem. Poza tym jesteś za mądry na blondynkę.
  - Tak, to prawda, dziewczyny są różne, białe, zielone, czerwone. Ale każdy równie chce wiedzieć, gdzie sprzedaje się drozd!
  - I także z humorem! "Szacunek!" - powiedział Dyul.
  - A co chcesz mi zaoferować! Nie chodziło tylko o to, że do nas zadzwonił.
  - Zgadłeś! Faktem jest, że system rozpylania miotacza ognia można ulepszyć zwiększając zarówno jego zasięg, jak i obszar objęty ogniem. To jest właściwie mój pomysł.
  - Dobrze! Żadna broń nie jest tak silna, aby nie można jej ulepszyć! Śmierć, jedyny profesjonalista, który nie ma granic i wyprzedza pragnienia!
  - Ogólnie rzecz biorąc, to prawda! Kluczem jest zawór natryskowy. Tworzy musującą atmosferę, w wyniku czego powstaje kruche, ogniste ciasto. Czy jadłeś kiedyś taki?
  - Musiałem! - zauważył Yulfi.
  - To jest więc uczciwość w wyborze broni pomnożona przez skuteczność.
  - Co ma z tym wspólnego uczciwość?
  - Używany jest tradycyjny ogień. - Powiedział Dyul. Bez żadnych dodatkowych trików.
  - Jeśli tak myślisz, to masz rację, tylko częściowo. Użyłem zupełnie nowej mieszanki spalającej.
  - Zgadza się, i dlatego ta broń stała się możliwa. W przeciwnym razie temperatura płomienia byłaby po prostu niska, bezpieczna dla żołnierzy pancernych. Niemniej jednak pójdźmy do laboratorium i przetestujmy to.
  Yulfi podążył za krasnoludem. Wewnątrz znajdował się mały model z beczką, w pobliżu znajdowało się wiele spalonych kawałków drewna, a także roztopionego żelaza. W pobliżu kręciło się kilku poparzonych nastolatków. Krasnolud skinął im głową:
  - Moi asystenci to niestety ludzie. Trochę cierpieliśmy, ale trudności tylko wzmacniają badaczy.
  - Zawsze najbardziej cierpią młodzi ludzie. - zauważył Yulfi. - Wspinają się do przodu, bo wszędzie jest im drogo.
  - Twoje słowa są bardziej prawdziwe niż prawdziwe! - zgodził się Dul. Cóż, to miniaturowy model miotacza ognia, możesz go wypróbować.
  - Wskazane jest, aby był on samobieżny i sterowany przez jedną osobę. - Yulfi wyraził swój pomysł.
  Dyul westchnął:
  - Niezły pomysł, ale jak może poruszać się bez konia i wielbłąda? Koła po prostu się nie kręcą.
  Yulfi uśmiechnął się:
  - Tak, nie bez powodu! Oto, co pomyślałem: jeśli para może obrócić ostrza katapulty, wprawienie kół w ruch nie będzie zbyt trudne. A sam silnik może być bardziej ekonomiczny i mocny. To, co wymyślił gnom, nie jest granicą doskonałości.
  Dyul skromnie spuścił oczy:
  - To nie jest mój wynalazek. Wiele pokoleń krasnoludów pracowało nad stworzeniem silnika parowego. W szczególności wykorzystywano go do wiercenia przejść w kopalniach. Racjonalizacja pracy, trochę ją poprawiłem.
  - Cóż, spróbuję!
  Dziewczyna ostrożnie nacisnęła dźwignię i wyleciał niezwykle duży strumień żółtego płomienia. Pochłonął kilka drewnianych strachów na wróble, natychmiast je spalając.
  Temperatura pożaru jest nadal wysoka. Yulfiemu się to podobało.
  - Nieźle! Ulepszyli miotacz ognia do tego stopnia, że wzrosła jego skuteczność. Spróbujmy dodać coś jeszcze. - Powiedział wojownik.
  Teraz zrobiła coś inaczej, podnosząc wysokość płomienia. Bez wahania go odbudowałem i ukończyłem miotacz ognia. Założyłem koła.
  - Niech podwozie zostanie na razie na wielbłądzie, wtedy wymyślimy coś lepszego.
  Następnie dziewczyna poszła do kowali i zaczęła rysować, stopniowo dodając szczegóły. Dodatkowo pokazała jak wykonać bardziej zaawansowaną szablę z hakiem, samodzielnie ją wykuwając. Dziewczyna była po prostu niepowtarzalna, zwłaszcza gdy wyginała rozżarzone do czerwoności żelazo, zdobywając w ten sposób szacunek kowali. No cóż, jakie ma elastyczne, długie palce, od razu widać szkołę walki białych magów, którzy nie boją się ognia. Choć Yulfi poczuła pieczenie, szybko zamieniła ręce, co pozwoliło jej uniknąć oparzeń. Jeśli zbyt długo będziesz trzymać gorące żelazko na skórze, przepali ono twoje wyćwiczone ciało.
  Skończywszy robić szablę, Yulfi, zanim zanurzyła czubek, który zbielał od gorąca, w wodzie, polizała go językiem. Wywołało to w ten sposób kolejną burzę emocji wśród kowali.
  - Widzisz, co oznacza koncentracja myśli. - stwierdziła dziewczyna.
  - Koncentracja, co?
  - Kiedy duch jest silniejszy od materii! A płonący ogień nie szkodzi. Wiesz o tym i wygrywasz!
  Dyul zauważył:
  - Yulfi to niezwykła osoba. Jestem zdumiony jej nieludzkimi zdolnościami. Szkoda, że nie zostało nam już więcej kobiet, popchnęłyby rozwój postępu. Nasza rasa wymiera i nie ma komu przekazać wiedzy.
  - Więc powiedz nam to! - zasugerował Yulfi. - Wykorzystam twoją wiedzę w dobrym celu.
  Dyul odwrócił się i powiedział:
  - Krasnoludzki dialekt, rozumiesz?
  - Tak! Nauczono nas tego!
  - W takim razie porozmawiajmy, nie! To dotyczy nas.
  - Dobra, zrobię miotacz ognia i porozmawiam z tobą.
  . ROZDZIAŁ 17
  Krasnal rozpoczął rozmowę przypominającą szelest jesiennych liści w lesie, czasami przerywaną dźwiękami dzwonka:
  - A więc moja dziewczyno. Nie jesteś prostą osobą, nie trzeba wiele wnikliwości, żeby to zrozumieć.
  - Tu nie ma nic przeciwko! Tak, nie jestem zwykłą osobą!
  - Zdałem sobie więc sprawę, że nigdy nie umrzesz, przynajmniej nie ze starości, a gwałtowna śmierć jest czymś, co trudno przewidzieć, a jeszcze trudniej uniknąć.
  - Może się mylisz?
  Dyul wzruszył ramionami, jakby to było absurdalne założenie:
  - Używając specjalnych ziół i minerałów, stworzyłem wskaźnik mierzący nieśmiertelność. Ogólnie rzecz biorąc, jest to nasza starożytna technologia krasnoludów, stworzona w celu identyfikacji bogów wcielonych na Ziemi. Sam rozumiesz, że jeśli obrazisz Boga, może to stać się przekleństwem dla całej rodziny.
  Yulfi zgodził się:
  - Szczerze mówiąc, sam spotkałem wcielonych bogów. I nie wiem, czy spotkanie z nimi było błogosławieństwem, czy przekleństwem.
  -Nie obraziłeś ich?
  - Wręcz przeciwnie!
  - Obrazili cię?
  - NIE! Były to słodkie i życzliwe stworzenia. Jak wróżki z bajek. - Yulfi skończyła ciąć liść i zaczęła zwijać go w beczkę, pomagając sobie stopami. Miło jest więc poczuć dotyk gorącego żelazka na gołych, pozornie delikatnych piętach dziewczyny. Najtrudniejszą rzeczą jest wykonanie zaworu i adaptera, bardzo delikatna praca. Dobrze, że Dijzh nie jest nazywany bez powodu: miasto rzemieślników oznacza, że znajdą się rzemieślnicy, którzy to zrobią. To prawda, że zestaw narzędzi powinien być bardziej zaawansowany.
  - Dobrze, że nie pokłóciłem się z bogami. Podejrzewam, że to oni uczynili cię nieśmiertelnym.
  Yulfi przerwał dyskusję:
  - Mam coś z tobą wspólnego. Wy, gnomy, macie znacznie bardziej zaawansowane narzędzia. Musimy zaopatrzyć w nie kowali, bo inaczej sobie nie poradzą.
  - Zgadzać się! Mam kompletny zestaw i im go oddam! - obiecał krasnolud Dul.
  - Musimy natychmiast pokonać armię księcia, zanim przybędą duże siły. To sprawa życia i śmierci.
  - Rozumiem! To się stanie! Ale ty, Yulfi, spełnij naszą prośbę. Nie mogę tego żądać, mogę tylko błagać.
  - Jakie żądanie? Czego chcesz?
  Dyul zaczął się jąkać i mówić:
  - Wiesz, moja droga, nasza rasa wymiera. Ale najmądrzejsze gnomy zgromadziły najlepszych przedstawicieli naszego gatunku na lodowym biegunie, tam, daleko na południu.
  - Czy to tutaj znajduje się jedyny śnieżny kontynent? Tam wysoko w górach śnieg leży wiecznie i nie ma lata.
  - Tak, dokładnie tutaj, dobrze mnie zrozumiałeś, dziewczyno. Tak więc przedstawiciele naszej rasy zamrozili setkę najsilniejszych męskich gnomów.
  - Rozsądny! To, co zamrożone, można przechowywać bardzo długo!
  - W przyszłości ludzie staną się potężną rasą. Naucz się latać pomiędzy światami. Wierzę w to!
  - Ja też! - zgodził się Yulfi.
  - W rezultacie stworzysz międzygwiezdne imperium. Więc prędzej czy później natkniesz się na inne gnomy, wśród których będą kobiety. Pomogą ożywić nasz wyblakły naród! Zrób to, Yulfi. Nie starzejesz się i wtedy ci podziękujemy. Będziemy pisać wiersze o wojowniku, Twoim imieniem będą nosić miasta, a także satelity i inne światy. Czy to nie mówi wiele o twoim fenomenalnym sukcesie wśród naszej rasy? Pokaż mi, jakie obrazy narysują o Tobie artyści.
  - Tak, nie jest źle, ale niech zachowują proporcje. Ludzie i krasnoludy mają odmienne koncepcje piękna.
  - Ja wiem! Znajdziecie dla nas kobiety i wskrzesicie ginący gatunek.
  Yulfi zawahał się:
  - Rozumiesz, że w tej sprawie wiele nie zależy ode mnie.
  Dyul skinął głową:
  - Z pewnością! Ale mamy gigantyczne teleskopy, przez które zaobserwowaliśmy wiele miliardów gwiazd i widzieliśmy planety krążące wokół nich. Jeśli na naszej planecie jest tak dużo życia, to na pozostałej planecie powinno być jeszcze więcej. W samym Układzie Słonecznym jest dziesięć planet i istnieje na nich życie. W szczególności na ciepłej Wenus i surowym Marsie.
  - Tak, na Wenus jest kolonia elfów. - powiedział Yulfi. Prawdopodobnie byłoby bardzo interesujące odwiedzić tę planetę.
  - Tak, na Wenus są morza, dżungle wysokie na setki metrów, a nawet stany. - odpowiedział gnom. Tyle że nie potrafią przemieszczać się pomiędzy światami, a elfy uważają za bogów, przynoszą im prezenty i składają im coś w rodzaju daniny.
  - Znowu mówisz o elfach. To staje się interesujące. Tylko raz, żeby zobaczyć żywego elfa.
  - Wow! Od razu się w Tobie zakochają! Ja sam patrzę na ciebie i podziwiam cię, chociaż nie jesteś taki jak nasze kobiety. Cóż za idealne połączenie włókien mięśniowych, a nie ciała, maszyna przyjemności.
  - Nadal musisz nauczyć się komplementować kobiety.
  - Prawdopodobnie porównanie z samochodem nie jest idealne! Chociaż chciałbym cię zobaczyć zupełnie nago.
  Yulfi miała już zakryte tylko piersi i biodra, wyglądała tak seksownie i figlarnie. Teraz dziewczyna miażdżyła żelazo palcami u rąk i nóg, aby zrobić adapter. Wojownik posmarował jej paznokcie specjalnym roztworem, aby się nie stopiły.
  - Może zobaczysz! Ale jeśli bez powodu obnażę się przed kowalami, zostanę źle zrozumiany.
  - No, o czym ty mówisz! Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby tego wymagać. - Krasnolud jęknął rękami - To zupełnie absurdalne.
  Yulfi złagodniał:
  - OK, jeśli interesuje Cię, czy pomogę przetrwać Twojej rasie, to jeśli przeżyję i pojawi się taka szansa, zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby mężczyźni i kobiety znów byli razem!
  - Oczywiście, że ci wierzę! - zasugerował Dyul. - Nie ma potrzeby dociskania tak mocno, adapter może pęknąć. I nie trzeba torturować tak delikatnych palców, mam narzędzia, przyniosę je teraz.
  - Tylko pamiętaj, Dyul! Ty i twoi ocaleni musicie się zebrać, aby być wobec mnie lojalni. Tylko wtedy cię uratuję.
  "Jestem gotowy przysiąc, a krasnoludy dotrzymują słowa".
  - Więc przysięgnij!
  Krasnolud wykonał rękami skomplikowany znak i powiedział:
  - Przysięgam na siły wyższe, potężne duchy i pamięć moich przodków!
  - Przyjmuję twoją przysięgę! - odpowiedziała dziewczyna. "Wiem, że krasnolud wolałby umrzeć, niż złamać przysięgę, taka jest o tobie sława".
  "Nie złożyłem przysięgi wierności Hyperborei, więc będę lojalny tylko wobec ciebie, czarodziejko".
  - Niejeden podręcznik nie wyjaśnił Ci, że czarodziejem jest ten, kto jest uczciwy, miły i odważny! - odpowiedział Yulfi.
  Dziewczyna skończyła adapter, wtedy było łatwiej. Krasnoludka kontynuowała rozmowę w swoim dialekcie.
  - No cóż, myślisz, że pokonasz armię księcia, obalisz pozostałe wojska Siamatu i na tym koniec?
  - Nie, to będzie dopiero początek. Czy masz na myśli, że Siamat powinien zostać schwytany? Czy dobrze zgaduję?
  - Tak, i to jest wliczone w cenę! Dopóki na świecie istnieją różne państwa, wojny między nimi są nieuniknione. Tylko jednocząc się w jedną pięść, ludzkość może osiągnąć poziom bogów. Sam to rozumiesz, Yulfi.
  Dziewczyna zgodziła się:
  - Zabijanie z chciwości, chciwości i pasji do morderstwa to jedno. Inna sprawa, że każda śmierć przybliża erę, w której ludzie nigdy nie będą się zabijać.
  Kiedy dzieci będą płakać, chyba, że z radości.
  - Już dawno nie widziałem dzieci, to znaczy mojej rasy. Są bardzo urocze, uwierz mi, czasami o nich marzysz. - Powiedział gnom Dyul.
  Dziewczyna zaczęła pracować nad zaworem i zamilkła, wymaga to filigranowej precyzji, najmniejszy błąd obarczony jest eksplozją. Gnom również się rozproszył, podszedł do kowali, zaczął im coś pokazywać i uderzał ich młotkiem.
  - Nie, to nie wystarczy!
  - Zgadzamy się! - powiedział jeden z asystentów nastolatków. - Potrzebujemy nowego, bardziej zaawansowanego narzędzia.
  - To będzie dla ciebie! - Dyul obrócił przedmiot i ścisnął go palcami. Skóra na rękach gnomów jest grubsza i bardziej szorstka, ściśnięta punktowo. - Tak będzie lepiej. Przekazanie to delikatna sprawa.
  Krasnolud opuścił kuźnię udając się po narzędzie. Poruszał się szybko, niemal biegając, naprzemiennie ze skokami.
  Yulfi pomyślał, że krasnolud nie jest taki zły. Chociaż nie można mu ufać nawet w stu procentach. Ludzie łamią przysięgi, ale krasnoludy. Są w tych sprawach skrupulatni, ale zawsze potrafią znaleźć lukę prawną. Na przykład coś związanego z rytuałami. Z drugiej strony jest rzeczywiście główną nadzieją ich rasy. Oznacza to, że gnomy powinny traktować ją z szacunkiem.
  Dziewczyna skończyła już większość miotacza ognia, w kuźni było gorąco, a jej piękne ciało było pokryte potem. Yulfi widzi kapiące krople rosy ze srebrnego potu, syczą, zostawiając smugi. Dziewczyna odeszła i gwałtownie się otrząsnęła. Kontynuowała swoją pracę. Podszedł do niej muskularny nastolatek:
  - To może ci pomóc!
  - Pomoc! - odpowiedział Yulfi.
  Chłopak zdjął skórzany fartuch i wyzywająco napiął mięśnie. Bawił się nimi, uśmiechając się nieśmiało:
  - Zrobię wszystko dobrze.
  Wbrew jego słowom nastolatek okazał się przez cały czas roztargniony; jakby przez przypadek próbował dotknąć nagiej dziewczyny, z oparzeniami na tułowiu. Facet był niezwykle podekscytowany.
  Yulfi odesłał go:
  - Znajdź sobie dziewczynę lub ożeń się.
  - Jestem już żonaty!
  - Poza tym nie zdradzaj żony.
  Oświadczenie chłopca nie zdziwiło szczególnie Yulfiego w większości krajów starożytnych
  Na świecie zwykli ludzie zawierają związek małżeński od czternastego roku życia, a szlachta bez żadnych ograniczeń przyjęła koncepcję małżeństwa dynastycznego. Co więcej, poczuła pociąg do chłopca, gdy dotknął jej spocone młode ciało. Cóż, czy naprawdę jest taką dziwką, że gdy tylko jakikolwiek mężczyzna ją dotknie, natychmiast ją to podnieca. Jeśli tak dalej pójdzie, będzie miała reputację totalnej suki, a żołnierze stracą do niej szacunek. Co więcej, teraz nie mówimy o miłości. Czyli po prostu głos ciała spragnionego pieszczot, gorący kobiecy temperament: kiedy prawie cały czas masz ochotę na zabawę z mężczyzną.
  - Jak ona może się z tobą równać? - Powiedział.
  Starszy pracownik krzyknął:
  - Znaj swoje miejsce, szczeniaku, jesteś prawie niewolnikiem, zwykłym człowiekiem, a to tymczasowy generał, dusza obrony miasta.
  - Nie krzycz na niego. Chłopak chciał mi po prostu pomóc. - stwierdził Yulfi. - W jego wieku służenie kobiecie jest żywą koniecznością. Prawidłowy?
  Nastolatek skinął głową:
  - Jestem gotowy służyć mojej pani.
  - Gdzie kładziesz ręce i pocierasz klatkę piersiową, i zakładasz fartuch, bo inaczej uderzę cię łomem.
  Chłopak zawiązał fartuch. Był wyraźnie zdenerwowany, Yulfi widziała jego udrękę, dla dodania mu otuchy położyła mu rękę na ramieniu i pogłaskała:
  - Nie krzycz na niego, jest dobry. Straciłam głowę, patrząc na mnie, bo wszyscy mężczyźni szaleli za mną. I boją się mnie dręczyć, widzieli, jak słynnie odciąłem głowy moim wrogom.
  Przy ostatnich słowach chłopiec odsunął się; wydawało mu się, że w dłoniach Yulfiego błysnęło ostrze.
  - Nawet nie miałem żadnych myśli. - W oczach chłopca pojawiły się łzy.
  Podekscytowanie Yulfi natychmiast opadło; jeśli płacze, oznacza to, że jest jeszcze małym chłopcem, a nie partnerem seksualnym. Kocha tylko silnych i odważnych mężczyzn. Pozwól mu napompować mięśnie młotkiem. A jednak musimy znaleźć słowa pocieszenia.
  - Każdy jest dobry na swoim miejscu. Jesteś silnym facetem i mam nadzieję, że będziesz walczyć tak dobrze, jak pracujesz.
  - Stałem na ścianach podczas szturmu! - Chłopak od razu się ożywił.
  - Widzisz, nie jesteś słabeuszem. Ty też walczysz. Wiesz, jeśli uda ci się pojmać generała, albo przynajmniej pułkownika, możesz żądać ode mnie, czego chcesz.
  Chłopiec skinął głową, a nadzieja płonęła w nim.
  Obaj zaczęli modyfikować miotacz ognia. Yulfi chciał, aby był mobilny. W tym celu nie byłoby źle, gdyby wielbłąd był pokryty lekką, ale trwałą zbroją.
  Kiedy przybył krasnolud Dyul, Yulfi zapytał go, czy zna sposoby na uzyskanie zbroi mocniejszej niż stal i znacznie lżejszej od niej.
  - O ile wiem, za najlepszą uważa się kolczugę karłowatą. Szkoda tylko, że jest to obecnie bardzo rzadkie zjawisko. - zauważył Yulfi.
  Dyul zauważył:
  - Właściwie to jest nasz wielki sekret, ale ze zwykłych trocin można zrobić dobrą zbroję.
  - Z trocin? To ciekawe, w ogóle myślałem, że z trocin można by zrobić papier do książek zamiast drogiego pergaminu, ale tutaj, jak się okazuje, uzyskuje się zbroję.
  - Tak, dokładnie, wspaniała zbroja! Ale to jest nasz sekret. Technologia musi być utrzymywana w tajemnicy, ponieważ przy jej pomocy możesz podbić cały świat! - Krasnolud cmoknął. - Wyobraź sobie cały, cały świat! - Dyul rozłożył szerzej ramiona i poruszył swoimi giętkimi, grubymi palcami.
  - Brzmi kusząco. - zgodził się Yulfi. -Czy możesz przepisać dla mnie technologię?
  "Lepiej będzie, jeśli szepczę ci do ucha, a ty starasz się o tym nie zapomnieć". Jak twoja pamięć, dziewczyno?
  - Co się stało z moją pamięcią - pamiętam, co się stało, nie ze mną! - Yulfi znowu nie mógł powstrzymać się od dowcipu.
  - Więc słuchaj! - Krasnal wymienił niezbyt długą listę produktów i składników, a także niezbyt skomplikowaną technologię prasowania trocin. - Cały sekret tkwi w wartościowości powstałej sieci krystalicznej. - wyjaśnił gnom. Gdy połączenia są symetryczne, wytrzymałość jest wysoka. - W drewnie jest dużo węglowodorów, a jeśli zostaną lutowane pod pewnym kątem, wytrzymałość nie będzie gorsza od diamentu o mniejszej masie.
  - Nie wszystko zrozumiałem, ale na pewno sprawdzę wynik w praktyce. - powiedział Yulfi. - Teoria bez praktyki, że orzeł bez skrzydeł nie lata, ale jest trzymany w niewoli!
  - Tak będzie! - Gnom zgodził się. - Okazało się, że to dom wariatów. A raczej wypaliłem to bez zastanowienia.
  - Tak się zdarza! - Yulfi parsknął. - Tak, będziemy musieli przetestować technologię w praktyce.
  Wojownik zaczął wydawać rozkazy. Jej głos brzmiał jak miedziana trąbka, zmuszając nawet leniwych do posłuszeństwa.
  Proces przygotowawczy do uzyskania super zbroi trwał kilka godzin, a aby zebrać niezbędną trawę, konieczne było wykonanie wypadu pod osłoną raptora. Yulfi aktywnie pracowała swoim mieczem, walcząc jak szalona wiedźma. Opisywanie szczegółów wszystkich potyczek jest męczące, ale dziewczyna jak zawsze błyszczała szybkością i techniką. Szczególnie dobrze radziła sobie z atakami z góry, zazwyczaj ostrymi i szybkimi. Teraz coraz częściej próbowali strzelać do dziewczyny, ale ona też walczyła w kolczudze. Ponadto magia pasywna chroniła ją przed strzałami, zmniejszając prawdopodobieństwo przypadkowych obrażeń. Różnica pomiędzy magią pasywną a magią zwykłą polega na tym, że ta pierwsza nie wymaga praktycznie żadnego wydatku energii. Oznacza to, że magii pasywnej można używać na poziomie podświadomości, gdy energia magiczna jest zerowa. To wyjaśniało, dlaczego Yulfi nie odniósł prawie żadnych ran w najbardziej brutalnych potyczkach. Ale dziewczyna chciała wypróbować kolczugę karłowatą, podarowaną przez jej nowego przyjaciela Dyula. I jak się okazało, nie na próżno. Czarownik Dikk uwarzył specjalną miksturę, która przebijała się przez magię pasywną. Nie jest to jednak ostatni amator. A do strzelania przeznaczył dwudziestu najlepszych kuszników.
  W wyniku pierwszej salwy osiem strzał trafiło Yulfi, sześć w ciało, jedna podrapała ją w łydkę, a druga odleciała od kolczugi na ramieniu. Wojownik w locie ściął dwie kolejne strzały.
  Dziewczyna była wściekła. Z szaloną szybkością rzuciła się na kuszników, powalając i zabijając żołnierzy. Każdy jej zamach zabijał wojowników, zwłaszcza że kusznicy nie byli specjalnie przystosowani do działań przeciwko mieczowi, co brać, wąscy specjaliści.
  - To są stworzenia! - krzyknął Yulfi. - Machające mieczami.
  W tym momencie jeden ze strzelców musiał przypomnieć sobie legendę o Khailfie i posłał bełt z kuszy w piętę dziewczyny. Uderzenie było mocne, przebiło skórę i spowodowało ból dziewczyny.
  - Co za drań. - Wojowniczka rzuciła się na niego, machając ostrzem. Silny cios i przecięła go na pół, od obojczyka po udo, ukazując potworną, nie kobiecą siłę.
  Podczas gdy wojownicy siekali, pracujący mężczyźni i kobiety zbierali zioła i minerały.
  Spieszyli się! Musieli zdążyć na czas, a jeźdźcy na wielbłądach im pomogli.
  Walka przeciągała się, zmęczony raptor zamarł kilka razy, aż Yulfi wrzucił mu do pyska wiązkę ziół.
  - Masz, jedz kochanie, obyś nabrała sił.
  Raptor, połknął narkotyk, naprawdę się ożywił i rozerwał kilkuset żołnierzy.
  Yulfi gwizdała i ciała mieczami każdego, kto podniósł na nią głowę.
  Wreszcie wyprawa zakończyła się wspaniałym odwrotem. Żołnierze wycofali się, a duże kusze uderzyły w ścianę. Przebijali wszystkich, którzy mieli czelność podejść za blisko ściany.
  Tutaj do strzał zastosowano przyspieszenie odrzutowe, co pozwoliło wielokrotnie zwiększyć zasięg ognia. Yulfiowi udało się schwytać kolejnego tyranozaura. Położyłszy jeźdźca, ujarzmiła gada przy użyciu swoich zwykłych technik, a nawet zmusiła najbardziej gorliwych Syamatów do złamania.
  - Co mam z tobą zrobić! Jeśli nie rozumiesz kulturowej konwersacji, pozostaje Ci tylko zabić.
  Gayla wykazała się także niespotykanym walecznością. Przeskoczyła wielbłądy na jednorożcu, nagle uderzając rycerzy od tyłu.
  - Tak się zachowuję i to nie jest żart! - Powiedział wojownik.
  Kiedy bitwa dobiegła końca, Yulfi wrócił do pracy nad zbroją. Miała wiele do zrozumienia, w szczególności zasadę działania prasy hydraulicznej. To również wymagało czasu. Pracowała więc cały dzień, aż do wieczora. I wtedy Yulfi przypomniał sobie, że główne zadanie wcale nie zostało jeszcze ukończone.
  Po serdecznym pożegnaniu z Geilą, Timurem, Arlekinem i Shellem wyjaśniła im.
  - Ogromna armia, licząca czterysta pięćdziesiąt tysięcy ludzi, zbliża się do stolicy Syberii, Gartodaru. Jeśli ich nie zniszczymy, jest mało prawdopodobne, że drugie miasto imperium stawi opór. Rozumiesz to.
  Gayla zapytała:
  - Jesteśmy wszyscy czterej! Czy możesz nam wyjaśnić, jak zamierzasz samodzielnie zniszczyć tak dużą armię?
  - Czy to ma dla ciebie znaczenie?
  - Z pewnością! W końcu nie zostaniesz rozdarty, mimo że Yulfi jest czarodziejką, ale trudno jej być w kilku punktach na raz. A my chcieliśmy pokonać wrogów w innych miejscach. Kreatywnie wykorzystaj swoje doświadczenie.
  Yulfi uśmiechnął się:
  - Cóż, to możliwe. Ja osobiście nie jestem chciwy i mogę się z Tobą podzielić informacjami. Tylko ty musisz złożyć przysięgę, że nikomu tego nie wyjawisz.
  Schell odpowiedział:
  - NIE! Cesarz, król-ojciec Hyperborei, Chifolaos II, musi o tym wiedzieć. Przynajmniej po to, aby twój status tymczasowego generała stał się trwały. A może nawet za twoje wyczyny mianuje cię marszałkiem.
  - A ty będziesz moim adiutantem generalnym.
  - Dlaczego uważasz, że nie jestem godzien? Czy naprawdę źle mi jest walczyć z hordami Siamatów, które nacierają na nas od południa i południowego wschodu?
  - Dobrze walczysz, Shell. Całkiem godny wojownik. Nie myśl, że nie chcę dla ciebie wspaniałej kariery.
  - Po co więc ukrywać chwalebne wyczyny?
  - Ponieważ cesarz Chifolay II nadal nie wierzy w moje wyczyny. To niewiarygodne, że jedna osoba mogła zrobić tak wiele. Wyobraź sobie, że piękna kobieta zniszczyła czterysta pięćdziesiąt tysięcy żołnierzy. Plus ponad dwanaście tysięcy więcej na moście. Brzmi po prostu bajecznie, ale Chifolay Drugi nie wierzy w bajki i magię.
  Harlequin włączył się do rozmowy:
  -Czy zniszczysz je magią?
  Yulfi, łapiąc muchę ręką, przyłożyła ją do ucha, słuchała, puszczała, obserwując, jak jej szmaragdowy brzuch bawi się w świetle pochodni:
  - Tak i nie! Ulepszony proch faktycznie eksplodował, ale musiałem użyć magii, aby znaleźć odpowiednie punkty zastosowania. A więc z jednej strony proces czysto fizyczny, z drugiej magiczny.
  Harlequin był zachwycony:
  - No widzisz, to świetna okazja, żeby udowodnić Carowi-Ojcu, że magia też jest ważna i potrzebna. W przeciwnym razie powstał stereotyp: czarownicy wyrządzają tylko krzywdę.
  Yulfi zauważył:
  - Trudno będzie przełamać upór władcy. Ludzie mają tendencję do popełniania błędów, ale jeszcze bardziej wytrwale bronią swoich błędów. Wytrwałość w błędzie jest tym, co odróżnia człowieka od małpy!
  Gayla zauważyła:
  - To zależy od tego, jak to zaprezentujesz! Najważniejsze, żeby nie upokarzać jego próżności. Jeśli jednocześnie władca, przyznając się do błędu, nie straci godności, nagroda nie będzie długo czekać.
  Yulfi ożywił się:
  - A jak to osiągnąć? Ujawnij błąd, ale nie poniżaj.
  Gayla przyłożyła palec do ust, po czym drugą dłonią przesunęła po płomieniu pochodni:
  "Widzisz, lepiej pozwolić, aby sam cesarz doszedł do wniosku, że się pomylił".
  - Dokładniej.
  "Sam daj mu magiczne moce i pozwól mu za ich pomocą odkryć spisek, polecieć, a może znaleźć miłość". Nawiasem mówiąc, władca nie jest jeszcze stary i chętnie dzieli łóżko z lwicą taką jak ty.
  - Łóżko z królem.
  - Lepiej trochę się przełamać, monarcha polubi walkę. Nadmierna uległość sprawia, że partner jest nieciekawy, w dodatku dziwki szybko się nudzą.
  - Nigdy nie byłam dziwką! - Yulfi ze złością pokręciła głową.
  - Pozwól mu dokonać jakiegoś wyczynu za pomocą magii, a jego stosunek do magii ulegnie zmianie. A co do ciebie, Yulfi, jesteś wspaniałym wojownikiem i możesz zabłysnąć na turnieju. Cesarzowi zapewne też się to spodoba. Bądź odważną dziewczyną i tam właśnie leży twoja mądrość.
  - Najważniejsze to być zaradnym. - Gayla odcięła trzonek świecy uderzeniem sztyletu. - Cóż, zapoznaj się z nim, a on będzie u twoich stóp.
  Dziewczyna uśmiechnęła się, perspektywa wyglądała kusząco.
  - Co jeszcze chcesz mi powiedzieć?
  Timur zapytał:
  - Nie mogę polecieć z tobą?
  - W zasadzie jest to możliwe, mam dość energii nawet dla tak potężnego faceta jak ty, ale jest jeden problem. Czy masz jakieś osobiste wyniki w Vizier Duty?
  - NIE! Słyszałem o nim zupełnie niespodziewanie. Mówią, że to wielki kobieciarz i niezły dowódca.
  - I ktoś ma z nim osobiste wyniki. To znaczy, Hiffy, chłopcze. Obiecałem mu, że będzie świadkiem śmierci swojego prześladowcy. I nie mam prawa łamać słowa danego dziecku.
  Gayla zauważyła:
  - Chcesz mu pokazać śmierć armii wroga w górach. Co dokładnie się tam stanie?
  - Po eksplozjach wróg zostanie pogrzebany przez lawinę. Strumienie będą spadać synchronicznie ze stu wspaniałych gór. To będzie lokalna katastrofa. Według moich obliczeń nikt nie przeżyje.
  Timur zauważył:
  - Przerażenie. Nigdy w całej historii planety nie zginęło jednocześnie tak wielu żołnierzy w jednym miejscu.
  Gayla zauważyła:
  - Banalne zdanie! Tyle żołnierzy w jednym miejscu! Śmierć jest dla żołnierza jak rodzima matka, niezależnie od tego, jak bardzo od niej ucieka, nigdy nie odmówi jego uczuć!
  Yulfi stwierdził:
  - Jak widzisz, będę musiał zabrać ze sobą Hiffy'ego.
  - Czy warto, aby dziecko to oglądało?
  - Chłopiec wkrótce będzie rządził ogromnym krajem i nie zabraknie mu odwagi. Przekonałeś się o tym nie raz.
  Gayla skinęła głową:
  - Niech leci. Istnieje taka legenda, że jeśli w tym życiu widziałeś śmierć wroga, w innym życiu otrzymasz wierne, czujne oko!
  - No dobrze, miło to słyszeć! Yulfi zgodził się. - Kiedy przyjadę, być może w najbliższych dniach spróbujemy odwrócić tłuczek losu, pokonać armię księcia i znieść blokadę. Tymczasem, do widzenia!
  Dziewczyna zostawiła towarzyszy i ruszyła w stronę Hiffy'ego. Przebiegły chłopak zdawał się na nią czekać, podnosząc ręce do góry, trzymając w nich miecz. Wyglądał pogodnie i zdrowo, jego białe zęby się uśmiechały, niebieskie oczy mrugały. Hiffy zapytał ją natychmiast z dziecięcą prostotą:
  - Czy zabierzesz mnie na śmierć tego potwora Nadmuchanego Wezyra?
  Yulfi odpowiedział:
  - Jaki jesteś naiwny i naiwny, ale w przyszłości staniesz się wielkim człowiekiem. Naucz się ukrywać swoje myśli i emocje, zwłaszcza przed nieznajomymi. W końcu potrafią być źli i podstępni.
  Hiffy odpowiedział:
  - Nie jesteś obcą, szlachetną diwą! Traktuję cię jak własną siostrę, a nawet matkę. Nie ma w tobie kłamstw i hipokryzji charakterystycznych dla dworskich dam i szlachciców. Nawet gdy bawiłem się z rówieśnikami, którymi byli głównie pospólstwo lub dzieci niewolników, byłem zmuszony pozostawić coś niedopowiedzianym. Ale dzięki Tobie możliwe jest otwarcie mojej duszy i rzucenie światła na moje oblicze.
  Yulfi zauważył podbite oko chłopca:
  -Skąd to wziąłeś?
  - Wdałem się w bójkę z synem niewolnika Tolly'ego. Chciał, żebym przyznała, że też jestem byłą niewolnicą. Cóż, więc zmagaliśmy się z nim. I ja mu to dałem, a on mi to dał, przecież wróg jest starszy, a on napompował mięśnie w kamieniołomach.
  - Uderzyłeś go?
  - Doszło do przyjacielskiego remisu na pięści. Gdyby doszło do walki na miecze, oczywiście bym to zrobił. Potem wstaliśmy i uścisnęliśmy sobie ręce. W ogóle... - chłopiec spojrzał na siebie, nagi brzuch, krótkie podarte spodnie, bose stopy, posiniaczone nogi. "Wyglądam prawie jak niewolnik, a przynajmniej nie jak szlachetny dżentelmen". Co trochę mnie zawstydza.
  - Jeśli chcesz, ubiorę cię!
  - Nie ma potrzeby, jest gorąco! O wiele wygodniej jest chodzić w ten sposób. Już od dawna chciałam pluskać się w kałużach boso, w taki upał wąskie buty są męczące. To prawda, że gorący kamień parzy pięty, ale inni chłopcy biegają i nie zwracają na to uwagi.
  - Ci chłopcy marzą o pięknych butach, a nie o tym, że masz szczęście. No cóż, nie ma problemu, jeśli się nie pomyliłem w obliczeniach, dzisiaj zobaczycie ciekawy widok.
  - Mam nadzieję, że to kosmiczne?
  - Nie, całkiem, ziemskie, ale jednocześnie niesamowite. - obiecał Yulf. Chodź ze mną, po drodze usiądziemy na chmurze.
  - Cienki! - powiedział chłopiec.
  Krople spadały z nieba, ciepły deszcz obmywał ziemię. Półnagi, dziecinny pretendent do tronu Siamat rzucił się na nich, wznosząc chmurę rozprysków. Zraniona noga Yulfi była już całkowicie zagojona, a ona podskakiwała jak mała dziewczynka, próbując podnieść jak najwięcej wody, a nawet przelać chłopca. Deszcz w tym tropikalnym klimacie najczęściej pada w nocy, co jest wygodne i korzystne dla roślin.
  Dziewczyna i chłopak wspinali się po ścianie specjalnymi pochylniami, było to wygodne. Zaglądaliśmy do luk. Yulfi sprawdziła dłonią linkę katapulty. Chłopiec zapytał:
  - A co jeśli go naładuję i uruchomię! Jak wysoko polecę?
  - Jak jaskółka bez skrzydeł! Nie ma sensu startować tylko po to, żeby się rozbić!
  - Ale istnieje legenda o człowieku, który poleciał wyżej, aby zobaczyć słońce.
  Jego los jest tragiczny, ale chociaż przez chwilę poczuł się jak prawdziwy człowiek.
  Yulfi zauważył:
  - A ja chcę poczuć się człowiekiem, nie tylko przez chwilę. Na przykład, co nam powiesz? - Zwrócili się do łysego żołnierza.
  Odpowiedział z grymasem:
  - Kiedy byłem bardzo młody, mój ojciec po pijanemu przegrywał pieniądze w kości. Aby pozbyć się ciężkiej pracy, sprzedał mnie w niewolę. Oczywiście na całe życie. I oto jesteśmy, około stu tych samych nieszczęsnych niewolników, prowadzonych na budowę wielkiego wschodniego muru. Ja też wędruję, nadal młody człowiek bez brody, niezbyt duży, a wręcz przeciwnie, w trakcie podróży schudłem. Wtedy podchodzi właściciel i mówi:
  - Widzisz tego nastolatka! - Wskazał na mnie palcem. - Był całkowicie wyczerpany, groził mu upadek.
  Jadący obok niego mężczyzna w zbroi na wielbłądzie, najwyraźniej rycerz, sprzeciwił się:
  - Myślę, że potrwa to do wieczora!
  A właściciel odpowiedział:
  - Nie, to nie potrwa długo! Chcesz się założyć, pułkowniku?
  Natychmiast odpowiedział:
  - Oczywiście, że chcę!
  - Więc ten niewolnik upadnie przed wieczorem. Założę się o sto denarów. Klasnęli w dłonie. Następnie właściciel nakazał przyspieszyć jazdę przyczepą kempingową. Ludzie wokół mnie padali, ale wytrwałam. Nie mieliśmy konia i zamiast tego orałem, więc praktyczna szkoła przetrwania była świetna. Wieczór zbliżał się nieuniknioną szybkością, a ja uparcie nie chciałam spaść. Wtedy właściciel, podstęp, wziął od strażnika łuk i powiedział:
  - Nie było zgody, że do niewolnika nie można strzelać. I, bam, strzelił do mnie. Pochyliłem się trochę, strzała minęła. Strzelił ponownie i znowu chybił. Po raz trzeci! No cóż, za czwartym byłem już blisko. Strzała przeszła obok moich ostrych łopatek i przebiła plecy mojego sąsiada. Tutaj ten rycerz nie mógł już wytrzymać, podskoczył do właściciela i uderzył go w kark:
  - Nie było też zgody, że nie można chronić niewolnika przed zamachem. Więc jesteśmy kwita.
  Zaczął przeklinać, no cóż, co go obchodzi rycerz. Krótko mówiąc, nastał wieczór, słońce się schowało, a rycerz Hadron poprosił o oddanie straty. Trudno się kłócić z tak potężnym facetem, właściciel się poddał. Otrzymał sto monet i natychmiast zaproponował, że mnie kupi. No cóż, mój właściciel, już zapomniałem jego imienia, nawet chętnie się mnie pozbył, choć trochę się targował. Jak wyjaśnił mój przyszły mistrz, jestem wytrwały i szczęśliwy, a to jest pierwsza cecha dziedzica. I tak zostałem siódmym giermkiem rycerza Hadrona. Przebywał tam przez dziesięć lat, aż do śmierci właściciela. Brał udział w wielu kłopotach i nigdy nie odniósł poważnych obrażeń. Wygląda na to, że to dobra karma, czyli wdzięczność bogów, że ludzie potraktowali mnie niesprawiedliwie. Ale nie zrobiłem kariery, więc nadal jestem prywatny.
  Yulfi obiecał:
  - Doprowadzę cię do awansu na kaprala, a może nawet na oficera.
  - Dziękuję, ale nie o to mi chodziło! Jeśli myślisz, że opowiedziałem tę smutną i zabawną historię, aby dostać awans, to się mylisz.
  Yulfi stwierdził:
  - Nie mylę się! Przetrwanie to dobra cecha dla oficera, zwłaszcza jeśli jest mała grupa i każdemu potrzebne jest szczęście. Więc nadal możesz udowodnić swoją przydatność.
  Żołnierz podrapał się po łysej głowie:
  - Cóż, to brzmi rozsądnie. Ale w ogóle nie wiem, czy mam cechy, by komukolwiek dowodzić.
  Hiffey zauważył:
  - Jeden żołnierz był szeregowcem do pięćdziesiątki, po czym uratował cesarza i otrzymał stopień generała. Dziesięć lat później został marszałkiem.
  - To jest Conchiloss, wiem, pamiętam go! - powiedział Yulfi. - W każdym razie ty też mnie nie zapomnisz.
  Dziewczyna pocałowała żołnierza w łyse czoło. Zawstydził się:
  - Cóż za zaszczyt od pisanej piękności! Ach, gdybym był dwadzieścia lat młodszy! Poszedłbym za tobą.
  - Co cię powstrzymuje przed zrobieniem tego teraz! - zapytał żartobliwie Yulfi.
  - Nie jestem godzien kogoś takiego jak ty! Jesteś dla mnie bardzo dobry. - Powiedział serwisant. - Tak, i chciałbym żonę, a nie, przepraszam, dziewczynę na noc.
  - Brzmi rozsądnie! Wiesz, kiedy wrócę, postaram się znaleźć ci narzeczoną. Po prostu odpowiedz na to pytanie.
  - Zapytaj mnie, dlatego jestem żołnierzem.
  - Kiedy zje się bogaty bajgiel, gdzie idzie dziura od bajgla?
  Żołnierz podrapał się po czubku głowy, westchnął, a jego przyjaciel niespodziewanie wesoło odpowiedział:
  - Idzie do okna w zamku w powietrzu!
  Yulfi był mile zaskoczony:
  - Odpowiadasz rozsądnie. Cóż, powinieneś być oficerem. Najważniejsze to mieć poczucie humoru!
  - Chętnie spróbujemy, Wasza Ekscelencjo.
  Dziewczyna odwróciła się do Hiffy'ego i poszła z chłopcem kilkaset metrów dalej wzdłuż muru. Poruszali się w milczeniu i zastali jednego śpiącego strażnika. Yulfi dał znak chłopcu. Podszedł na palcach do nieszczęsnego stróża, chwytając jednocześnie pochodnię. Pewnego razu podpalił swoje ubranie. Krzyknął i zaczął uciekać, za co otrzymał od Yulfiego mocne uderzenie w twarz.
  - Tak pełnisz swoją służbę, draniu. - powiedział surowo wojownik. - Mam cię za to powiesić?
  Upadł na kolana:
  - Błagam! Zlituj się i nie mów Gayli. Miałem bardzo burzliwy dzień i byłem trochę zmęczony.
  - Brałeś udział w napadzie?
  Wojownik spojrzał na wojownika i zawahał się:
  - Nie, cały dzień grałem w kości, poszedłem do burdelu, po dwóch kapłankach miłości, upiłem się jak cholera.
  - Dziękuję za szczerość! Gdybyś skłamał, poczułbym to i wtedy czekałby na ciebie kołek. I tak ograniczę się do klapsów.
  - Czy można bez klapsów? Mam chore nerki! - Wojownik jęknął.
  - Nie, nie ma mowy! Jeśli chodzi o nerki, jeśli będziesz tak pić, nawet najzdrowsza osoba upadnie. Hej, strażnicy! - krzyknął Yulfi. - Pojawiło się przed nią trzech ponuro wyglądających żołnierzy:
  - Zabierzcie go do wartowni i dajcie mu sto batów. Niech pamięta o nauce i nie śpi już na służbie.
  - Jesteśmy posłuszni, pani!
  Pijani strażnicy zaczęli go bić batem. Bicz gwizdnął i uderzył w wątłe ciało pijaka. Widać, że ten żołnierz jest bardzo słabo przygotowany fizycznie. Yulfi zauważył to i powiedział z wyrzutem:
  - To nie zadziała, wszyscy żołnierze muszą przejść intensywny trening fizyczny. Ponadto w czasie wojny wszelki handel alkoholem jest zabroniony.
  Będzie tak surowo, za nieposłuszeństwo śmierć na stosie. - stwierdził Yulfi.
  Wojownicy i przebudzeni wojownicy nie okazali wielkiego entuzjazmu. W końcu miło jest wypić jeszcze jeden kieliszek po bitwie. Tylko niewolnicy, którzy nie byli przyzwyczajeni do picia, krzyczeli zgodnie:
  - Prawidłowy! Wino prowadzi do bestialstwa!
  Ogólnie rzecz biorąc, to niewolnicy byli w najlepszej kondycji fizycznej. Stała praca fizyczna, słabi przełożeni zabijani w pierwszych tygodniach, wzmocnione mięśnie i hartowany charakter.
  Kiedy strażnik był chłostany, krzyczał ze złością, aż w szoku bólu stracił przytomność.
  - No cóż, wyrzuć tę padlinę. - powiedział Yulfi. - Żeby nie zatruwać powietrza.
  W pewnej odległości od miasta Dizh pojawił się patrol konny, coś obserwował.
  Yulfi miał łuk z czterema strunami, wykonany z rogu czarnej kozy, niezbyt duży, ale bardzo ciasny, a strzała nasmarowana trującym olejem leciała, och, jak daleko. Dziewczyna wycelowała w pułkownika, oczy wojownika błysnęły drapieżnie, strzała niczym błyskawica przecięła powietrze i trafiła w przyłbicę pułkownika, przebijając ją.
  - Gotowy! - stwierdził z satysfakcją Yulfi. - Wezmę jeszcze jednego, tak na wszelki wypadek.
  Patrol szybko się oddalił, a kolejna strzała postrzeliła oficera, trafiając wojownika w tył głowy.
  Yulfi zauważył:
  - Z jakiegoś powodu u tchórzy najczęściej cierpi tył głowy. Może dlatego, że nie ma oczu.
  Hiffy, który doskonale widział w ciemności, krzyknął:
  - Tuż pod kaskiem! A teraz pozwól mi strzelić.
  - To cięciwa jest napięta, nie będziesz w stanie jej pociągnąć! - powiedział Yulfi.
  - Ale możesz spróbować! - zapytał chłopiec.
  - Proszę, nie jestem chciwy.
  Hiffi wciąż jest dziecinnie chudy, ale muskularne ręce, ku zaskoczeniu Yulfiego, prawie pociągnął za łuk. Najwyraźniej dziecko ma dobrą genetykę, jeśli poradzi sobie z łukiem, którego nawet dorośli mężczyźni nie byliby w stanie naciągnąć do połowy.
  - OK! Zobacz, jaki jest ciasny!
  - Zgadzam się, mocno! - odpowiedziało dziecko. - Ale mam więcej sił po twoim cudownym eliksirze.
  - Tak właśnie jest! W tym przypadku sprawdzę jego skuteczność, rozsmarowując go na innych wojownikach. Do tego czasu!
  - Tak! Polećmy Yulfi. Chcę sprawiedliwości! A ja płonę z niecierpliwości!
  Yulfi zagwizdał i obok nich pojawiła się chmura. Dziewczyna sama na niego skoczyła, a chłopak za nią.
  . ROZDZIAŁ 18
  Szybko wstali. Chłopiec patrzył wszystkimi oczami, nadeszła krótka letnia noc. W kierunku obozu książęcego płonęło wiele pożarów; wojsko, mimo wszystkich strat, pozostało liczne. Yulfi pomyślał, że cesarz Yun Sun zdawał się wyczuwać, skąd pochodzi zagrożenie i przemieszczał dodatkowe wojska. Dziewczyna jednak nawet nie była zdezorientowana, co było w tym takiego strasznego. Jest w stanie zabić ich wszystkich. Tak, Hiffi może zostać cesarzem tylko poprzez zawarcie czegoś w rodzaju unii w sprawie połączenia dwóch państw. Wtedy Siamat będzie uważany za wasala Hyperborei. Ale czy Hiffy zgodzi się na to? Chłopak nie jest pozbawiony dumy! Najlepsza opcja: jest to równe państwo związkowe z podwójną koroną. Tak czy inaczej, ten pomysł wygląda dużo lepiej. Powinniśmy powiedzieć o tym Hiffy'emu, czy lepiej poczekać na razie. Chłopak jest bardzo bystry i sam wiele zrozumie. Jest jednak jeszcze jedna myśl, jak na to zareaguje Chifolay Drugi. Z pewnością będzie chciał osobiście poprowadzić Siamat i zostać Bogdykhanem. Ale w tej sytuacji może to powodować zamieszanie. Imperium Siamat jest największym imperium na Ziemi pod względem liczby ludności i Hyperborei pod względem powierzchni. Razem są w stanie ustanowić globalną hegemonię, podbijając inne, niezbyt rozwinięte państwa. Ci sami czarni mogą wpaść pod każdego silnego przeciwnika. Uwielbiają ostre akcje.
  Yulfi pogładził brązowe włosy chłopca, były takie miękkie i przyjemnie muskały skórę. Tak, jego matka zmarła i ona musi ją zastąpić.
  - Nie jest ci zimno, chłopcze? - Zapytała.
  - NIE! Po upałach miło jest nawet powiać wiatrem. Mam wrażenie, że łaskocze mnie po bokach.
  - To dobrze! Ogólnie rzecz biorąc, na naszej planecie nie jest to klimat, ale łaska. Przez siedem lat mieszkałam w górach, gdzie zimą pada śnieg, a latem przyroda ożywa; w przeciwieństwie do większości ludzi, przywykłam do kontrastowego klimatu. To mnie wzmocniło, nie boję się mrozu. Czy kiedykolwiek biegałeś boso po śniegu?
  - Nie, jeszcze nie doświadczyłem takiego uczucia. Ale na płonących i ostrych kamykach na początku nie ma nic, potem podeszwy zaczynają swędzić i boleć. To przyzwoite obciążenie. Chociaż czując Twój oddech za ramionami, niczego się nie boję.
  - Jesteś odważnym chłopcem. Nie ma sprawy, jest tu takie miejsce, gdzie śnieg nie topnieje nawet latem.
  Kontynuowali lot, a Yulfi zapytał chłopca:
  - Co sądzisz o cesarzu Siamat, Yun Sun?
  Chłopiec odpowiedział:
  - Co mogę powiedzieć! Matka go nie kochała i nazywała okrutnym tyranem, a ojciec go chwalił, ale nie robił tego szczerze. Dlatego wyrobiłem sobie o nim opinię, że jest rzadkim łajdakiem. Lepiej jednak zachować swoje myśli dla siebie; pewnego razu na jego rozkaz stracono tysiąc chłopców. Ogólnie rzecz biorąc, dzieci chwytano na ulicach bez powodu i wszystkich wbijano na pal. Mówili, że zrobiono to, aby zwiększyć męskość cesarza. Czy po tym nie jest draniem?
  - Oczywiście, że jesteś draniem!
  - A takie morderstwa rytualne zdarzają się często! Kilka razy w rozległej stolicy Sima doszło do nalotów na tych, którzy nie nosili kapeluszy i innych nakryć głowy, ale kogo to obchodzi? Następnie złapanych wieszano lub krzyżowano na krzyżach, nie oszczędzając nawet dzieci. Przez pomyłkę powieszono nawet mojego przyjaciela, syna szlachcica Beyki. Czyż nie jest to rażące okrucieństwo zmieszane z arogancją?
  - Co za bezczelność!
  - Powieszono dziesiątki tysięcy ludzi, mogłoby to wywołać powstanie. Ukrzyżowano kilka tysięcy, a chłosty na ogół odbywają się codziennie. Dzieci otrzymują klapsy, nawet jeśli chłopiec lub dziewczynka trochę traci równowagę. Nawet mnie kilka razy wychłostano, choć zgodnie z prawem utytułowane dzieci mogą być chłostane albo na osobisty rozkaz cesarza, albo na polecenie sądu.
  Yulfi uważnie przyjrzał się plecom chłopca. Wygląda, jakby po chłoście natarto ją specjalnymi maściami; ślady biczy są prawie niewidoczne.
  - Tak, ty też musiałeś cierpieć!
  - Co możesz zrobić, chaosie. - Powiedział Hiffey. "Jednak tak rządzi się naszym królestwem".
  - A co by było, gdybyś był Bogdychanem?
  - Jeśli ja? Wtedy rządziłby mądrze i sprawiedliwie! A nie w sposób, w jaki robią to niektórzy ludzie o ograniczonych umysłach.
  - I byłoby dobrze!
  Dziewczyna wspinała się coraz wyżej w góry. Chłopiec zauważył:
  - Brakuje powietrza, żeby oddychać, czuję się, jakbym biegała po stromych zboczach od dłuższego czasu!
  - Dzieje się tak dlatego, że na wysokościach powietrze jest rozrzedzone. Ale nie ma problemu, na naszej planecie tlen jest rozprowadzany mniej więcej równomiernie. Dzięki temu w górach można oddychać.
  Wylądowali na białej czapce.
  "To jest śnieg!" powiedział Yulfi.
  Chłopiec zeskoczył, bosymi stopami dotknął zasp. Dziecko poczuło oparzenie:
  - Brr! A śnieg gryzie!
  - Nie stój w miejscu, lepiej idź pobiegać!
  Chłopiec biegł przez zaspy śnieżne, których skorupa z łatwością trzymała ciało dziecka. Błysnęły nagie, zaczerwienione pięty!
  Uczucie pieczenia w stopach nie uspokoiło się, a nawet nasiliło. Chłopak pobiegł jeszcze trochę i wskoczył z powrotem na chmurę:
  - Och! Niezwykłe doznania, pięty płoną jak we wrzącej wodzie. Znasz Yulfi, jeśli biegasz tak codziennie, nie będzie ci zazdroszczono.
  - Zimą codziennie! Ja i Shell. Nie oszczędzaliśmy się, bo tak stają się prawdziwi żołnierze. Ale nie rozpaczaj, za drugim razem będzie ci łatwiej.
  - Zgadzać się! - Chłopak się poruszył. - Kiedy w końcu zniszczymy armię wezyra? "Nawet ręce mi się trzęsą z niecierpliwości".
  - Szybciej niż myślisz! - powiedział Yulfi. "Zaraz polecimy w górę, sprawdzę tylko lokalizację armii wezyra".
  - To w rejonie stu wspaniałych gór, widziałem to.
  - Ale nie zaszkodzi upewnić się, że jest tam cała jego armia. A co by było, gdybyś zobaczył tylko ogniska awangardy.
  - Zgadzam się, nie zaszkodzi sprawdzić! - Chłopiec aktywnie pocierał dłońmi stopy, które z zimna zrobiły się czerwone. - Ufaj, ale sprawdzaj! I uważaj, żeby go nie stracić! I baw się dobrze, licząc ołówki!
  Yulfi zapytał Hiffiego:
  - Co sugerujesz tą rymowanką?
  - Że rozsypany groszek trzeba zebrać z talerza.
  - Oczywiście, zrobię sobie huśtawkę, wezmę stopy w dłonie i odlecimy z góry. - Yulfi uśmiechnął się.
  Hiffey zauważył:
  - Huśtaj się, to dobrze! Ale jesteś taki mądry, że możesz wymyślić lepszą rozrywkę! Coś, co może jednocześnie wirować i unosić się w górę i w dół, w górę i w dół, tam i z powrotem!
  Yulfi odpowiedział:
  - Na pewno to załatwię, kochanie. Ogólnie rzecz biorąc, chłosta dzieci jest barbarzyństwem i zniosę kary cielesne dla nieletnich.
  - Jak zachować dyscyplinę?
  - Na przykład zmusić cię do napisania kilku stron przeprosin i ukłonu trzydzieści razy, ale nigdy nie wiesz. Nie o wszystkim decyduje bat.
  - Cóż, zgadzam się! Bicie batem po plecach nie pomaga w trawieniu.
  Dziewczyna i chłopak wybiegli i pobiegli dalej. Tutaj, niemal w samym środku stu wspaniałych gór, znajdował się obóz wezyra. Najwyraźniej szlachcicowi się spieszyło, wokół leżało mnóstwo martwych koni, były też porzucone dinozaury. Powoli dogonili armię.
  Jest nadal gigantyczny i rozciąga się na wiele mil. Setki tysięcy żołnierzy zmęczonych długim marszem chrapało, słychać było gwizdanie ich nosów. Tylko środkowy namiot jeszcze nie spał. Po pijackim śnie na diplodoku główny wezyr został pociągnięty do wyczynów.
  Zniknięcie dzikusa zostało odkryte z opóźnieniem przez Pouty'ego. Loro i żona kupca również zniknęli. Cóż, te nie są aż tak cenne. Mając kaca, Pouty wziął wino na pierś i ponownie zapadł w sen. Więc w zasadzie rozwiązał swoje problemy, wypił łyk i wypił trochę, a potem chrapał jak świnia.
  - Prawda jest w winie! - Lubił powtarzać.
  A teraz, wyzdrowiawszy po piciu, postanowiłem zabawić się kolejną walką gladiatorów. Tym razem miało to być kilka walk.
  Herold oznajmił:
  Dziś stoczą walkę, najpierw zawodnicy wagi lekkiej. Dziesięć czerwonych przeciwko dziesięciu niebieskim!
  Wezyr skinął głową:
  - Czerwone wychodzą pierwsze.
  Na arenę wbiegło kilkunastu nastolatków w wieku około czternastu, piętnastu lat. Tak zwykle zaczynały się wszystkie zawody gladiatorów. Taki był zwyczaj. Chłopcy byli uzbrojeni inaczej: pięciu miało czerwone tarcze i krótkie miecze, reszta miała w jednej ręce krótką włócznię, a w drugiej długi topór. Ubiór młodych wojowników składał się z jednej czerwonej przepaski biodrowej. Chłopcy byli w ciągłym ruchu, szkolono ich bezlitośnie, o czym świadczą blizny na rękach i nogach, a także ślady biczy. Wygląd nastolatków był dziki.
  Generał Duch zasugerował:
  - Są tu zarówno początkujący, jak i bardziej doświadczeni zawodnicy.
  - Mam nadzieję, że drugi skład nie jest słabszy! - Szczeknął, wezyr.
  - W przybliżeniu równe! Nie chcemy, żeby walka była przewidywalna i przez to nieciekawa.
  Wezyr postanowił dokuczyć generałowi:
  - A ty, pełna nieprzewidywalna przewidywalność. Dobra, niech wyjdą niebiescy gladiatorzy, spójrzmy na nich.
  Jako drudzy wyszli także nastolatkowie, tylko w niebieskich przepaskach na biodrach. Były pewne różnice w broni, w szczególności niebieskie miały trójzęby zamiast włóczni i okrągłe tarcze w porównaniu z kwadratowymi.
  Herold oznajmił:
  - Teraz możecie stawiać zakłady, wielcy wojownicy.
  Wezyr krzyknął ze swego miejsca:
  - Kto jest największym wojownikiem?!
  - Oczywiście, że tak! Chwała Napompowanemu, największemu z największych dowódców wszystkich czasów i narodów!
  - Krzycz, chwała!
  - Chwała wielkiemu dowódcy!
  Ten przesadzony dosłownie siedział na białym koniu zachwytu.
  - Widzisz, jak ludzie mnie kochają! Już niedługo cały świat zadrży, gdy usłyszy moje imię. Matki będą mnie straszyć swoje dzieci. Cały podksiężycowy świat napełni się strachem, będę obchodził ucztę!
  Przesadny mężczyzna pociągnął łyk wina ze swojego kieliszka i oświadczył:
  - Bardziej podoba mi się kolor krwi, jestem za czerwienią.
  Większość dowódców wojskowych i kupców obstawiała swoje zakłady naśladując swojego przywódcę.
  Ale wtedy kupiec Kakałow nieoczekiwanie postawił na niebieski.
  - Walczy wśród nich mistrz prowincji Jules. Mimo że jest jeszcze chłopcem, walczy jak demon.
  - Nic! Jeśli postawię na The Reds, to The Reds wygrają. Prawda, Durr?
  Czarodziej skinął głową:
  - Nigdy się nie mylisz!
  - Co mówią ci gwiazdy?
  - Horoskop obiecuje łatwe i zdecydowane zwycięstwo! Już pod koniec tygodnia Gartodar będzie u Waszych stóp.
  - Słyszeliśmy! Ktokolwiek inny ośmieli się wątpić w moją moc, pozostanie z samymi reliktami! - Wezyr był zadowolony z żartu i rymu.
  Kakałow zauważył:
  - Cóż, jeśli czarownik przemówi, to dlaczego miałbym się temu sprzeciwiać? Tak, czy czuje wobec ciebie jakąś magię?
  Durr odpowiedział:
  - Gdyby coś było, poczułbym to. Mam wyczucie wrogiej magii. Nie, jeszcze nic nie jest przeciwko nam!
  - Więc daj sygnał do bitwy i zobacz, Czerwoni muszą wygrać.
  Rozległ się histeryczny sygnał. Naprzeciw siebie stanęło dwa tuziny młodych gladiatorów. Chłopcy podzielili się na pary i próbowali walczyć tarczami i mieczami, włóczniami i toporami. Na początku ci, którzy mieli już doświadczenie w brutalnych treningach, zachowywali się technicznie i nie spieszyli się. To zirytowało wezyra; zacisnął zęby ze złości.
  - Wyrzuć specjalne stalowe gwiazdy przeciwpiechotne, niech zmiażdżą im pięty.
  Ostre gwiazdy, w każdej około dwudziestu igieł, spadły na skałę. Zwykle nastoletnim gladiatorom nie wolno było nosić butów, zbyt szybko się rozdzierają i łatwiej jest biegać boso. Dlatego natychmiast pojawili się ranni. Prawdę mówiąc, przed tak ostrymi igłami chroniły jedynie sandały lub buty ze stalową podeszwą.
  - Tego im potrzeba, leniwi ludzie! - krzyknął wezyr.
  Pojawiły się pierwsze zwłoki. Chłopcy upadli, przebici grotem i niemal natychmiast zmarli. Niektórzy jednak wili się w agonii; było to szczególnie trudne dla tych, którzy mieli przecięte ścięgna. Początkowy sukces sprzyjał The Reds. I nic dziwnego - mruknął czarnoksiężnik Durr i krzywo zmrużył oczy. Ale jeden z niebieskich wojowników zręcznie zabił swojego przeciwnika. Zaczął poruszać się znacznie szybciej i zabił kolejnego.
  - O tak! - Wezyr był oburzony. -Gdzie szukasz, Durr?
  - Teraz go wykończą. - odpowiedział czarodziej.
  W tym momencie upadł ostatni niebieski partner, a trójka czerwonych zaatakowała samotnego wojownika.
  - To jest Jules? - zapytał wezyr.
  - Tak! - odpowiedział Kakałow. - Zdesperowany wojownik, całkiem godny walki w armii Siamatu.
  "Więc posłuchaj mnie uważnie, zobaczysz, jak sobie z nim poradzą". I to będzie bolało.
  Durr coś wymamrotał, ale dzielny młodzieniec nie zwolnił. Machając gwałtownie mieczami, Jules odrzucił tarczę i odebrał broń swojemu partnerowi, rzucił się pod włócznię i uderzył go w brzuch. Muskularny chłopiec pochylił się i upuścił broń, a jego twarz pobladła.
  - Umieram! - szepnęły usta
  Jules odpowiedział:
  - Nie bój się, rana nie jest śmiertelna, mam nadzieję, że cię ocalę.
  - Od tych zwierząt!
  Pozostali dwaj byli zdezorientowani, zwłaszcza, że jeden z młodych gladiatorów doznał kontuzji nogi, a drugi ręki na gwieździe. Jules szepnął do nich:
  - Walka! Nie zabiję was, tylko będąc odważnymi wojownikami zyskamy prawo do ułaskawienia.
  - Pozwól nam chociaż cię skrzywdzić! - zapytał facet ze złamaną nogą.
  - Dobra, pozwolę ci uderzyć się w ramię. Tylko, żeby to było naturalne. Wyskocz szybciej i spróbuj zagłuszyć ból.
  Chłopak go wysłuchał. Zrobiłem szybką śrubę. Jules udawał, że się potyka, i dał się przekłuć. Popłynęła krew, poczuł ból, ale stłumił go zwykłym wysiłkiem woli. Walka trwała. Chłopcy walczyli ze wszystkich sił, a ich ciała lśniły od potu i krwi. Jedyną szansą na uzyskanie ułaskawienia była mężna walka. Tylko pokazanie, że dali z siebie wszystko, aby wygrać, mogło wybaczyć przegranym chłopcom.
  Jules zadał swoim odpowiednikom kilka zadrapań, a sam nie trafił w cios w taki sposób, by sprawiać wrażenie niezwykle rannego wojownika. Raz przeciwnik dał się ponieść emocjom i uderzył pięścią w klatkę piersiową, niemal wbijając mu serce. W końcu Jules zabił jednego ciosem rękojeści miecza, a drugiego przebił obojczyk, ściskając nerw. Obaj chłopcy upadli i zamarli. Jednak ich spocone, pocięte klatki piersiowe falowały, co wskazywało, że wciąż żyli.
  Jules postawił na nich stopę i ukłonił się publiczności.
  Rozwścieczony wezyr krzyknął:
  - Śmierć im!
  Wszyscy siedzący na sali powiedzieli:
  - Śmierć! Dźgnij ich, a nie będzie litości.
  Młody gladiator odpowiedział:
  - Ale to są moi przyjaciele! Jak mogę ich zabić!
  - Żadnej litości! Wykończ szczeniaka albo cię zabiję! - krzyknął wezyr.
  Jules zawahał się, desperacko próbował znaleźć wyjście z sytuacji. Menedżer celowo umieścił przyjaciół w przeciwległym obozie. Żeby walka była dla nich bardziej bolesna. Jules wierzył w cuda.
  Wtedy wezyr krzyknął:
  - Wykończ je sam i powieś tego szczeniaka na stojaku.
  Chłopiec wyciągnął dwa miecze, przygotowując się do oddania życia.
  Hiffie szepnął do Yulfiego:
  -Możesz mu pomóc?
  - Mam za mało sił. Aby uzyskać zauważalny efekt. Wyczerpawszy energię, nie będziemy nawet w stanie wystartować.
  - Więc nabierz sił i wymyśl coś.
  Rzucili się na chłopca z kilku stron jednocześnie. Zrobił unik, trafiając jednego z napastników, jednak to właśnie w tym momencie nadepnął na cierń. Jego prędkość spadła, a facet został uderzony pałką w tył głowy.
  Jules upadł, został złapany i mocno przytrzymany.
  Wezyr rozkazał:
  - Opamiętaj się i podnieś. Pozwól mu wisieć na wieszaku i podziwiać przedstawienie.
  Kakałow zauważył:
  - A reszta to niewidomi: dwóch, a nawet trzech!
  - Dźgnij tych gości! Dzisiaj jestem miły!
  Chłopców wykończono bezceremonialnie, przynajmniej nie cierpieli długo.
  Serce Yulfi krwawiło, ale nie mogła ryzykować szczęścia.
  Zwłoki były bezceremonialnie zbierane i wyciągane z areny za pomocą haków, przy czym sprawiały wrażenie przerażających, jak nogi pająków. Julesa zawieszono na stojaku, zawieszono go, a jednocześnie do jego nóg przymocowano ciężarek. Chłopiec bardzo cierpiał, jego zranione ramię było zwichnięte, kości mu pękały, po prostu zaciskał zęby. Odważna twarz wykrzywiła się, ale facet wytrzymał, chociaż ciężki oddech i ociekający pot mówiły, ile go to kosztowało.
  Herold zapowiedział nową walkę. Również grupowy.
  - Tym razem walczą drużyny mieszane, żółci z czarnymi! Trwa ciekawa bitwa! Niedźwiedzie szablozębne i dwa melozaury każdy, a także specjalnie wyszkoleni ludzie. Świetny pokaz!
  Kakałow sprzeciwił się:
  - Nie byłoby źle przeprowadzić taką bitwę w podbitym Gartodarze. Nie ma zbyt wielu ludzi zdolnych kontrolować niedźwiedzie szablozębne i dinozaury. W każdym razie taka walka jest lepsza na przekąskę.
  Wezyr Pouty sprzeciwił się, wypluwając pestki malinowych fig:
  - W Gartodarze zgarniemy wielki łup. Nie zabraknie przedstawicieli lokalnej szkoły gladiatorów, zarówno ludzi, jak i zwierząt. Oznacza to, że nie ma sensu dbać o swoje.
  - A co jeśli oblężenie będzie się przeciągać? To miasto ma wysokie mury i silny garnizon. Nie myśl, że Hyperborejczycy są złymi wojownikami. Z małego księstwa utworzyli ogromne imperium. A to mówi o wielkich umiejętnościach wojskowych. - zauważył Kakałow, głaszcząc udo nagiego niewolnika.
  - No cóż, tym gorzej dla nich! Jeśli oblężenie będzie się przeciągać, nie oszczędzę nikogo! Najpierw cię okaleczę, potem rozkażę ci ich ukrzyżować na krzyżach. Chociaż krzyż jest zbyt banalny.
  - Jest też stawka!
  - To też nie jest nowy rodzaj egzekucji!
  - Może w takim razie wykonaj następujące czynności: weź skórę węża, zwilż ją, a następnie przywiąż do głowy. Wyschnie je i dokręci. Potworny ból gwarantowany.
  - Czy to nie za szybko!
  - NIE! Skóra wysycha powoli! Więc to będzie bardzo bolesne! Ponadto możliwe byłoby związanie nie tylko głów, ale rąk i nóg, męskości. To będzie naprawdę przerażające. Aż strach sobie to wyobrazić. - Kakałow zaśmiał się głupio.
  Wezyr zażartował:
  - Ogólnie rzecz biorąc, zgodnie ze starożytnym zwyczajem Siamat, sam wynalazca powinien jako pierwszy spróbować własnych tortur. Aby poczuć przyjemność. A więc Kakalov, załatwię to za ciebie!
  - Dziękuję! - Kupiec zachował żartobliwy ton.
  Herold oznajmił:
  - A teraz na arenę wkraczają nowi wojownicy. Zespół żółty!
  Wyszło jedenastu bojowników. Cztery ogromne niedźwiedzie szablozębne, wysokie na trzy metry i melozaur, który wyglądał jak wychowujący mamut. Za nimi podążało sześć osób, trzech mężczyzn i trzy kobiety. Nosili skórzane zbroje i wyglądali groźnie, zwłaszcza z metalowymi nitami.
  Głowy kobiet były golone na łyso, mężczyźni natomiast mieli warkocze, więc łatwo było pomylić płeć.
  - To zabawne! - Powiedział wezyr. - Fajni chłopaki, ale co możemy powiedzieć o czarnych?
  Czarna brygada składała się również z czterech niedźwiedzi szablozębnych, choć nie brązowych, ale o radykalnie czarnym futrze.
  Melozaury były podobne, kolczaste i drapieżne. Kościane łapy uderzają w skalistą podłogę.
  Wszyscy członkowie czarnej drużyny byli czarni. A także trzy kobiety i trzech mężczyzn. Piersi kobiet były nagie i wystawały spod wycięć w skórze. Kobiety były kudłate, a głowy mężczyzn, wręcz przeciwnie, ogolone. Ogólnie rzecz biorąc, nadal świetny wygląd.
  Kły żółtych zwierząt były pomalowane na złoto, podczas gdy kły czarnych, wręcz przeciwnie, zdawały się być posmarowane węglem. Dlatego łatwo było je rozróżnić.
  Wezyr przerwał menadżerowi, który próbował oznajmić:
  - Tak. Wiem, znowu wezwanie do obstawiania zakładów. Zamiast tego proponuję co następuje. Niezależnie od wyniku bitwy, dasz mi po sto denarów w złocie. Tutaj będzie najwyższa sprawiedliwość.
  Kakałow był oburzony:
  - Wtedy nie będzie sensu obstawiać. Po co rozpoczynać bitwę?
  - Dla zabawy. Mój osobisty. Jeżeli jednak się nie zgodzisz, rozkażę natychmiastową egzekucję. Więc dokonaj wyboru.
  Generał Duch powiedział:
  - To naprawdę silna osobowość. Prawdziwa wielkość polega na poniżaniu innych.
  Wezyr przerwał mu:
  - Ponieważ jestem dowódcą, połóż przede mną sto monet. Albo mój gniew będzie straszny. Przesadny, na potwierdzenie swoich słów, rzucił sztyletem. Końcówka przygwoździła niewystarczająco sprawnego pułkownika.
  Następnie inne postacie zaczęły się poruszać, wsypując monety do torby ofiarowanej przez niewolników. Działali jednak harmonijnie. Jeden ze szlachciców nie zareagował w porę i został uderzony kijem w czoło. Drugi natomiast rzucił mniej monet zamiast stu. Wezyr rozkazał:
  - Tak, kpi z nas! Postaw go!
  Pułkownik został podniesiony i zaciągnięty na podwórze, gdzie czekał na niego zaostrzony kołek.
  Po zebraniu pieniędzy emocje opadły. Wezyr warknął:
  - Co, zjedli! - Rozległ się długo oczekiwany sygnał do bitwy. Obie grupy zaczęły się poruszać i mocować.
  Żółty melozaur od razu próbował rzucić się na brzuch kolegi z czarnej grupy. Rozpoczęło się wysypisko. Dinozaury chwyciły się nawzajem i zaczęły się rozdzierać. Robili to z wielką wściekłością, używając zębów. To prawda, trzeba powiedzieć, że szczęki melozaurów nie są zbyt mocne, co pozwoliło w przypadku bitwy przeciągnąć walkę na długi czas. Ponadto skóra zwierzęcia była gruba i opalona.
  Niedźwiedzie szablozębne okazały się szybsze. Aktywnie używali swoich kłów, dosłownie popychając się na nich. Wbijały się ogromne szable z kłami, przebijały ciała, wbijały brzuchy. Jednemu z niedźwiedzi wypłynęły wnętrzności.
  Wezyr krzyknął:
  - To wszystko, zmiażdż go! Rozerwij go na kawałki.
  Niedźwiedź szablozębny zaatakował żółtego wojownika warkoczem. Pięknie się odwrócił i ciął niedźwiedzia mieczem. Jednak na futrzanej skórze pozostał jedynie słaby ślad ostrza. Wojownik był zwinny, jednak został również złapany przez kieł, powalając go na ziemię. Uradowany niedźwiedź poleciał na niego z góry i zmiażdżył go najcięższym ciałem. W tym momencie skoczył na niego inny niedźwiedź, próbował użyć szczęk, chwytając się za kark. Jakby kawałki mięsa, wełny i krwi wylatywały z maszynki do mięsa.
  - Tak to robimy! - Wezyr chrząknął z przyjemności.
  Kakałow zauważył:
  - I tak, gdy ani jeden zakład nie zadziałał, postrzeganie jest zupełnie inne. Po prostu lubisz walkę i nie obchodzi cię, kto wygra.
  Wezyr zgodził się:
  - Tak, to prawdziwa przyjemność: wygrywać bez ryzyka.
  Generał Duch dodał:
  - Bez ryzyka nie ma walki, a bez walki nie ma życia!
  Hiffey dodał do siebie:
  - Ryzyko jest solą życia, bez niego niczego nie potrzebujesz, ale jeśli przesadzisz, poczujesz się niedobrze!
  Yulfi zauważył:
  - Zadziwiasz mnie, chłopcze.
  Walka gladiatorów trwała nadal. Padły trzy kolejne niedźwiedzie szablozębne, a ludzie z drużyn czarnych i żółtych zwarli się w walce. Rozpoczęła się wściekła walka. Ostrza błysnęły, kobiety były szczególnie szalone. Mocując się, używali zębów i uderzeń głowami. Jedna łysa kobieta chwyciła drugą za włosy, owinęła ją wokół dłoni i zaczęła kręcić. Tak, w odpowiedzi zrobiła unik i zębami chwyciła ją za nadgarstek. Obie gladiatorki upadły, rozpaczliwie się drapiąc. Używano sztyletów, wbijali ostrza w siebie, aż ucichły. Książę się zagotował: potrząsnął czarną twarzą:
  - Tak rozumiem, duchu walki!
  Kakałow dodał:
  - Ten sam duch, kiedy wróg zostaje obrócony w proch i strzępy!
  - I tak będzie! Ponieważ tak powiedziałem! - powiedział groźnie wezyr. - Nic dziwnego, że nazywają mnie zaciekłą!
  Dush zauważył:
  - Zwłaszcza gdy oglądasz walkę!
  Durtti stracił panowanie nad sobą:
  - Co powiedziałeś?
  - Że czasem trzeba o wiele więcej odwagi spojrzeć na przemoc z zimną krwią, niż ją popełnić.
  - To jest słusznie zauważone! - Wezyr pozwolił sobie zapaść się w złotym, obitym aksamitem krześle.
  Padł kolejny niedźwiedź szablozębny. Inne zwierzę, otrzymawszy wiele ran, osłabło i zamarło, krwawiąc. Zatem wszystko, co pozostało z niedźwiedzi, to umierające zwłoki.
  W bitwie wzięli także udział ludzie. Po każdej stronie została tylko para, mężczyzna i kobieta, i byli wyczerpani cięciami.
  Wielki czarny mężczyzna próbował przechytrzyć przeciwnika udając omdlenie, padając na kolana i pochylając głowę.
  - Tchórz! - warknął wezyr. - Nie będzie przebaczenia. Twój łajdak zostanie przebity lub obdarty ze skóry.
  Kakałow dodał:
  - To ostatnie wykonanie jest bardziej preferowane, a przynajmniej znacznie bardziej oryginalne. Mam dość tego "banażu".
  - Dla ciebie osobiście wymyślę coś bardziej wyrafinowanego i publicznie!
  Jego przeciwnik okazał się głupcem i zamiast oczekiwanego ciosu z góry, niespodziewanie szturchnął go w oko od dołu.
  Czarny mężczyzna wzdrygnął się i krzyknął, podskoczył i otworzył się. Miecz rozciął mu gardło.
  - Na zewnątrz! - krzyknął wezyr.
  - Śmierć psa! - zauważył Kakałow.
  W tym momencie czarna murzyńska piękność szturchnęła białego gladiatora w bok, przebijając wątrobę. Szarpnął się i upadł, nie mogąc wstać. Teraz to kobieta przeciwko kobiecie. Szeroka w ramionach, łyso ogolona Amazonka i owłosiona, szczuplejsza, zwinna czarna dziewczyna. Dwaj ranni melozaury stopniowo spowalniali swoje ruchy, dźgali się nawzajem, wykazując malejącą siłę.
  Jak to często bywa, kobiety nie ustępowały sobie umiejętnościami; pokazały techniki doskonalone w wielu śmiertelnych bitwach.
  Walka, jak to bywa w takich przypadkach, przeciągała się.
  Wezyr jak zwykle niezadowolony:
  - Tak, pospieszcie się te żółtoustne. Jak długo możesz patrzeć jak się wygłupiają.
  Menedżer zapytał:
  - Jak zwykle gorącym żelazkiem czy czymś mocniejszym?
  - Lepiej gorącym żelazkiem. Chociaż nie! Wypróbuj miotły z kwasem. - Oczy wezyra zaświeciły się.
  Dush zauważył:
  - To był mój pomysł, gorące żelazo było używane od dawna, ale miotły to niedawne odkrycie.
  Wezyr uderzył pięścią w poręcz krzesła:
  - NIE! Wymyśliłem to! A ty najwyraźniej chciałeś iść na krzyż.
  Kakałow włączył się do rozmowy:
  - Panowie, w przededniu wielkiego zwycięstwa nie ma co się kłócić! Czy priorytet jest tutaj naprawdę taki ważny?
  Wezyr stwierdził:
  -Ważne, jestem świetnym dowódcą!
  Dyush powiedział poważnie:
  - Zgadzać się!
  Na arenę wbiegło kilku wysokich mężczyzn z miotłami. Bili nimi kobiety, powodując ogromne oparzenia na ich plecach. Dziewczyny wyły, krzyczały w niezrozumiałym języku.
  Dwa melozaury nagle przestały walczyć i zaatakowały pomocnych pomocników. Pospieszyli, żeby się spóźnić, trzech zostało rozerwanych natychmiast, dwóch nieco później, gdy potwory rzuciły się w pościg. Liczba ofiar mogłaby być nieporównywalnie większa, gdyby potwory nie były tak ranne. Jedno ze stworzeń szturchnęło ciało i nie mogąc go przegryźć, zatopiło zęby, wysysając krew.
  Wezyr nagle się roześmiał:
  - W ten sposób! To jest interesujące! Doszło do monotonnej konfrontacji, jedna grupa przeciwko drugiej, a teraz melozaury przeciwko wszystkim.
  Dyu podniósł głos:
  - Pozwól panu strzelać do nich z dużych kusz. Jeden strzał i przejdziemy od razu.
  - To trup, nawet z dużej kuszy, trafisz w niego jak cholera! - Wezyr pokręcił palcem po czole.
  Kakałow zauważył:
  - Jeśli posmarujesz strzałę trucizną, melozaury umrą. Nie mamy jakichś porządnych toksyn?
  Wezyr stwierdził:
  - Mam wszystko! W tym toksyny.
  Kakałow odpowiedział:
  - Biorąc pod uwagę, że sprzedałem Panu kilkanaście beczek doskonałej trucizny, to można powiedzieć, że się pojawiły. Co byście beze mnie zrobili, nadal jesteście kupcami, motorem każdego stanu.
  Wezyr uśmiechnął się:
  - Zwłaszcza, gdy napełniają swoje torebki. Znam was, postępowców. Tylko po to, żeby złapać to dla siebie.
  Kakałow poczuł się urażony:
  - Strzały pokryte szybką trucizną są znacznie skuteczniejsze. Zabijają wrogów, uniemożliwiając rannym dołączenie do szeregów.
  - Prawidłowy! - Dlatego jeszcze cię nie straciłem. Uwierz mi, moje miłosierdzie jest lżejsze niż portfel.
  - Wierzę! - Kakałow chętnie się zgodził.
  -Następnie strzelaj do nich z dużych kuszy.
  Sześć osób na raz niosło ogromną kuszę ze strzałą półtora wysokości człowieka. Taki kolos trzeba długo nawijać, ostrożnie dokręcać, aby nie pęknąć. Ogólnie rzecz biorąc, było to dość imponujące, zwłaszcza dla tych, którzy nie byli przyzwyczajeni do czynienia z niczym większym niż szpilka.
  Po przekręceniu strzały i kapaniu na nią trucizny, z trudem wycelowali kusze i wystrzelili salwę. Z sześciu strzał trzy przeleciały obok, reszta przebiła melozaury.
  - Tutaj mamy do czynienia z dziwakami! - Powiedział wezyr. - Cóż, teraz przyznaj się, kto będzie następny.
  W szeregach rozległ się szmer. Melozaury nie odczuwały jeszcze bólu i dlatego jedynie syczały, a trucizna powoli zbliżała się do ich serc. Obie kobiety odsunęły się na bok i rzuciły przestraszone spojrzenia na trybuny. Wezyr, wyczuwając ich nastrój, krzyknął:
  - Dlaczego tam stoisz! Walcz dalej. Ten z was, który pozostanie przy życiu, otrzyma przebaczenie.
  Kobiety zbliżyły się do siebie. Czarna kobieta pierwsza wyciągnęła rękę. Skinhead w odpowiedzi otworzyła dłoń. Byli już gotowi do połączenia, gdy nagle obie panie uderzyły się w siebie.
  - To jest to, co rozumiem, na nasz sposób! - Powiedział wezyr. - Jeśli oglądasz walkę na siedząco, nie otwieraj uszu; jeśli kobieta jest księżniczką, lepiej nie wdawać się w bójkę!
  Gladiatorzy rzeczywiście walczyli z czysto kobiecą zaciekłością. Wydawało się, że już nie żyją, było na nich tyle ran, a mimo to nadal rozdzierali swoje potężne ciała. Jednocześnie ucichły, kilka razy drgnęły i upadły. W tej bitwie nie było zwycięzców, byli tylko przegrani.
  - Uwielbiam historie z tragicznym zakończeniem! - Powiedział wezyr - Zwłaszcza, gdy wszyscy nie żyją, żywi mnie padlina.
  Dyush odpowiedział:
  - Jakby nasze oblężenie Gartodaru nie miało zakończyć się w ten sam sposób. Złe przykłady są zwykle zaraźliwe.
  Wezyr warknął:
  - Biorąc pod uwagę posiłki, mam czterysta siedemdziesiąt tysięcy żołnierzy i trzydzieści tysięcy niewolników. Nikt nie może stać.
  Kakałow włożył pióro do ust i żuł złotą i diamentową czapkę. Był zły na wezyra, że właśnie odebrał mu sto denarów:
  - Cóż, trochę denerwujące jest to kończyć. Może stoczymy jeszcze kilka walk?
  Wezyr ziewnął; wypił już sporo i chciał spać. Potem jego wzrok padł na wiszącego chłopca. Jules był w stanie półomdlenia z powodu straszliwego bólu, ale dostrzegłszy wzrok wezyra, wystawił mu język.
  Przesadny człowiek wpadł we wściekłość:
  - Szczeniak znowu mnie drażni! Smażymy go palnikami.
  W stronę chłopca rzuciło się kilku bandytów. Dwóch przyłożyło pochodnie do bosych stóp, trzeci do klatki piersiowej, a czwarty do łopatek młodego gladiatora. Skóra zaczęła dymić.
  Hiffy nie mógł tego znieść i skoczył z chmury.
  - Uratuję nieszczęśnika.
  Wszystko, co działo się w środku, widzieli przez muszkę. Głowa ludzka przekazywała wszystkie wrażenia i emocje. Będąc na górze, Hiffey przeciął jedwab. Yulfi poszedł za nim.
  - Śmierć jest jak pan młody, przychodzi tylko jeden, ale się nie spóźnia!
  Chłopak i dziewczyna wskoczyli do środka. Yulfi na chmurze padł na popleczników, którzy stracili ludzki wygląd. Kiloma uderzeniami położyła je i przecięła liny trzymające chłopca Julesa. Pomimo poparzeń był w pełni przytomny.
  - Nadal istnieje sprawiedliwość! - Złapał dziewczynę w pasie.
  Wylatując w powietrze, Yulfi splunął wezyrowi w twarz.
  - Nie zmarzniesz już, świnio.
  Przeklął i spadł z krzesła.
  Kusznicy próbowali strzelać, ale jak zawsze upadli. Yulfi nabrał prędkości i rzucił się, kilka strzał poleciało w pościg. Jeden przyłapał dziewczynę, która wplątała się we włosy. Yulfi, potrząsając pięścią, zniknęła.
  Hiffey zauważył:
  - Tak im to dałeś!
  Dziewczyna poczuła, jak ciało nastolatki, wyczerpane torturami i poparzeniami, napiera na nią. Pogłaskała go po włosach i powiedziała:
  - Nie rozpaczaj, ta armia wkrótce zostanie zniszczona.
  Jules odpowiedział:
  - Wszyscy, z którymi udało mi się zaprzyjaźnić podczas kampanii, nie żyją, więc jest mi już wszystko jedno.
  Najwyższy czas zakończyć to szaleństwo.
  Yulfi wbiegł na górę chłopców, wylądował i powiedział zmęczonym głosem:
  - Zostań tu na razie. Muszę aktywować materiały wybuchowe. Wtedy na wroga spadnie niesamowita moc.
  Hiffy zapytał:
  - Mogę zobaczyć jak to robisz?
  - NIE! W takim przypadku będziesz musiał przenieść dodatkowy ciężar za pomocą magii, więc lepiej dla dziecka odpocząć.
  Jules stał ze stopami na kamieniu, czuł ból od oparzeń, ale nawet się nie skrzywił, a raczej wymusił uśmiech.
  - Cóż, nie będę cię obciążać!
  Yulfi machnęła ręką i jak zawsze szybko wystartowała. Teraz musi tylko aktywować eksplozję paczek.
  Pierwszego szybko znalazła w jaskini. Proch smarowano olejem, który spełniał dwie funkcje: zapobiegał zawilgoceniu i zwiększał siłę wybuchową. Dziewczyna wyjęła lont, najdłuższy z pięciu, tak aby eksplozje brzmiał jednocześnie, i podpaliła.
  - Już jest! - Dziewczyna pocieszyła się.
  Yulfi poleciał na drugą górę. Było ciemno, nawet księżyc schował się za chmurami. Dziewczyna miała mieszane uczucia; była zainteresowana rolą strasznego sabotażysty, a jednocześnie zabiciem na raz pół miliona żywych ludzi. A większość z nich nie jest draniami, lecz po prostu wykonuje rozkazy. Ale jasne jest, że nieposłuszeństwo dla wojskowego jest niebezpieczne.
  Z drugiej strony trzeba wygrać. Ważne, jak powietrze dla płuc. Musisz więc ocalić Gartodara i swoich ludzi, w przeciwnym razie niewinni zginą. A żołnierze, to żołnierze, którzy chcą umrzeć.
  Dziewczyna podeszła do drugiej skały i weszła do środka. Jej bose stopy dotknęły zeszłorocznego śniegu, który jeszcze nie stopniał. Yulfi mruknął:
  - Ładny! Cóż, połóżmy to też tutaj.
  Knot jest trochę krótszy, Yulfi zapalił go uderzeniem krzemienia.
  Dziewczyna ponownie wystartowała i nawet zaczęła gwizdać. Góry tylko na pierwszy rzut oka wydają się takie same, ale w rzeczywistości są różne. Każdy ma swoją niepowtarzalną twarz, pełną twarz i profil. Jest już miejsce na dowolną wyobraźnię. W szczególności warto pamiętać o tych samych dinozaurach. Te żywe góry, zdolne wyrywać gwiazdy z nieba. Imponujące zwierzęta.
  - Tak, dinozaury, swoją mocą moglibyście rządzić wszechświatem, ale nie macie mózgu. Zatem przyszłość należy do człowieka. - powiedział Yulfi.
  Dziewczyna zapaliła trzeci knot. Jej ruchy były precyzyjne i szybkie.
  Ale przy czwartym opakowaniu dziewczyna miała problem. Duży wąż, będący mieszanką boa dusiciela i kobry, wybrał kolonię w pobliżu ładunku wybuchowego. Yulfi próbował ominąć gada, gdy ten rzucił się na dziewczynę. Wojownik minął ciało, które rzuciło się w błyskawicę i ciąło tył głowy gigantycznej kobry. Jej najostrzejsze, specjalnie naostrzone ostrze przecięło grubą szyję. Ciało gada wciąż zdołało owinąć się wokół Yulfi i mocno ją ścisnąć w ostatnim umierającym uścisku. Na szczęście wojownik miał mocne kości i wytrzymał nacisk. Jednak na jej ciele pozostały siniaki, a dziewczyna oddychała ciężko, a na jej ciało kapało kilka kropel potu. Poczuł się, jakby spadł na niego grad kamieni z katapulty.
  - Cóż, co za wąż.
  Wysiłkiem woli wojowniczka zmusiła się do wstania i zapalenia czwartego lontu. Po czym pozostał ostatni. Yulfi odmówiła modlitwę, wspinając się na chmurę. Poczuła, że w powłoce energetycznej utworzyły się dziury i poziom magicznej energii spadał.
  . ROZDZIAŁ 19
  Jednak jak zwykle powoli zbliżyła się do piątej paczki materiałów wybuchowych. Weszła do wąskiej dziury i ledwo się przez nią przecisnęła. Jednocześnie słuchałem i tutaj też żadne potwory nie urządziły zasadzki. Wyostrzony węch dziewczyny wychwycił jakiś dziwny zapach. Przypominało zgniłe warzywa i zgniłe ryby, ale jednocześnie było słabe i jakby lodowate.
  Nie pochodził on jednak z paczki materiałów wybuchowych. Yulfi dotarła do konstrukcji i obmacała ją dłonią.
  - Tu jesteś! - szepnęła.
  Zręczny ruch, lecą iskry (Jak wolno płynie czas) i zapala się lont. Ona to wszystko zrobiła! Wszystkie pięć materiałów wybuchowych zostaje zdetonowanych. Dziewczyna skłoniła się, pozdrawiając Opatrzność, i poszła do wyjścia.
  Droga powrotna wydawała się łatwa, wojownik już wymykał się ze szczeliny, gdy rozległ się jadowity śmiech, a obrzydliwy zapach stał się silniejszy. Przesunął się nad nią czyjś cień. Dziewczyna poczuła mocny cios:
  - No dobrze, dokąd idziesz, piękna? - Głos zaskrzypiał, przypominając drapanie łapy psa po szkle.
  Bystry wzrok dziewczyny, mimo ciemności, dostrzegł sylwetkę mówiącego. Jego twarz z kłami przypominała mieszankę dzika i szczura, choć była jeszcze bardziej obrzydliwa, kły wystały z jego ust.
  W dłoniach trzymał coś w rodzaju dużego widelca, jego oczy płonęły.
  - Cóż, dlaczego się gapiłeś! Nie widziałeś trolla? Chociaż nie dotykaliśmy was przez długi czas.
  - Wulgarny adres do pani! - stwierdził Yulfi. - Należy się kłaniać i zwracać się grzecznie.
  Troll chrząknął i wypuścił z wideł zakrzywioną, czasem przygasającą, a wręcz przeciwnie, świecącą jaśniej niż gwiazdy, trójkolorową wiązkę. Dotknął jej ciała, powodując nieopisany ból; w porównaniu z nim ogień wydawał się pieszczotą. Lekka tunika Yulfi rozpadła się, zamieniając się w popiół.
  - W ten sposób! Teraz rozumiesz, co to jest uprzejme traktowanie.
  - Rozumiem, trollu! A tak przy okazji, jak masz na imię?
  - Kupżuk. Co, chcesz trochę smażonego jedzenia?
  Yulfi poczuła, że mięśnie jej drętwieją. Dzieje się tak na przykład, jeśli dotkniesz elementów ze srebra i miedzi. Albo dwie żelazne kule natarte wełną, uderza bardzo boleśnie. Musisz napiąć mięśnie brzucha i otrząsnąć się z drętwienia, najważniejsze jest to, że ta bestia już nie strzela. Lepiej więc go nie złościć, ale uspokoić. Co więcej, do eksplozji pozostało coraz mniej czasu.
  - Kupżuk! Twoje imię jest takie piękne i romantyczne. Przypomina mi romanse rycerskie i rozkwit niezapominajek.
  Troll sapnął:
  - Żartujesz. - I wysłał krótką wiązkę z widelca, powodując konwulsje.
  - NIE! Jestem zdumiony twoją siłą.
  Troll nieco złagodniał.
  - Mówisz poważnie!
  - Całkiem, wyglądasz groźnie, jak prawdziwy wojownik. Twoje dziewczyny prawdopodobnie za tobą szaleją.
  Troll wyprostował zgarbione ramiona:
  - Tak, odniosłem sukces. Mimo to jestem pułkownikiem-infiltratorem i to nie jest kupa bzdur.
  -Zgadzam się, masz odważną twarz, twoje kły są szczególnie atrakcyjne. Mówią swoim wrogom, że jeśli odważysz się wtrącić, dostaniesz pięciocentówkę. Wielka energia i moc magii drzemie w Tobie.
  Troll wstał:
  - Tak, widzisz tę broń? Z jego pomocą podbijemy cały Twój świat. Ci, którzy przeżyją, staną się niewolnikami.
  Yulfi szepnął cicho:
  - Być w niewoli tak czarującego pana jak ty, to szczęście, którego nie da się wyrazić słowami. Po prostu umieram z chęci dotknięcia tak wyrazistych ust jak Twoje.
  Troll z zapałem patrzył na nagie, idealne ciało Yulfi. Jego oczy zaświeciły się pożądaniem.
  - Hmm! Jesteś piękna, bez dwóch zdań! Brakuje tylko kłów.
  - Ale masz je! Mężczyzna jest najważniejszy w parze z kobietą i to on musi mieć kły, aby ukarać swoją żonę.
  Troll zaśmiał się:
  - Przekonałeś mnie, teraz wydłubię ci oczy kłami.
  Potwór wsunął twarz, celując mniej więcej w oko. Yulfi w ostatniej chwili przechyliła głowę i zatopiła swoje mocne zęby w szyi potwora. Jednocześnie zacisnęła zęby z taką siłą, przezwyciężając wstręt, życie jest cenniejsze, że upuścił widelec.
  Ciało Yulfi było nadal sparaliżowane, poruszały się tylko palce u nóg. Z niezwykłą zręcznością chwyciła to narzędzie zbrodni.
  Troll sapnął, ale uścisk dziewczyny był żelazny, miała już doświadczenie w gryzieniu szyj sępów: specyficzny trening białych kapłanów. I nie myślała o tym, żeby odpuścić.
  - Zlituj się! - sapnął i wyciągnął rękę w stronę widelca.
  Yulfi nacisnęła palcami i wbiła widelec w nogę trolla. Wyleciał z niego promień, po czym stworzenie zwiotczało. Yulfi poczuła metaliczny osad na zębach.
  W tym momencie nastąpiła eksplozja i rozpoczęła się długo oczekiwana erupcja. Lawina pełzała w kierunku wciąż na wpół sparaliżowanej dziewczyny. Yulfi zagwizdał, przywołując chmurę. Substancja ratująca unosiła się obok niej. Wojownik próbował się pochylić. W tym momencie uderzyło w nią kilka pierwszych kamyków lecącej lawiny. Z desperackim wysiłkiem dziewczyna pochyliła się, a bicie w nią stawało się coraz silniejsze. Teraz z dużą prędkością duży głaz uderzył w jej brzuch. I z góry spadł głaz. Jednak to siła uderzeń serii kamieni rozdzierających skórę pozwoliła Yulfiemu nabrać prędkości i kopnięciem złapać chmurę. Kolejny konwulsyjny ruch i usiadła na nim okrakiem. Pomknął w górę, o ułamek sekundy hamując upadek głazu, a jego krawędziami udało mu się nawet podrapać zmęczone ramię i bok dziewczyny. Mimo to stawiała opór, nawet trzymając widelec. Otóż sparaliżowany troll zniknął pod lawiną skalną.
  - Zrobiłem to! - krzyknęła dziewczyna. - Teraz musimy uratować chłopców.
  Yulfi się spieszył, bo teren, na którym przebywali Hiffy i Jules, miał zostać osłonięty. Więc dziewczyna musiała się spieszyć.
  W chmurze pozostało niewiele energii, a prędkość nie była duża; poruszały się mniej więcej jednocześnie z lawiną, która nabierała tempa. Wydawało się, że ryczą tysiące piekielnych duchów, jakby świat podziemny ożył i uciekł spod firmamentu ziemi. Nawet niebo stało się jeszcze ciemniejsze, miejscami przebijając się jedynie szkarłatnymi plamami. To wywołało ponure myśli, jednak drętwienie ciała zaczęło ustępować.
  Yulfi mruknął:
  - Jak zawsze, możesz znaleźć tu pracę! Jeśli się uspokoisz.
  Chłopcy, jeden większy, drugi mniejszy, stali na peronie. Jules był spokojny, przyzwyczajony do patrzenia śmierci w twarz, ale Hiffy ciągle drżał, krzątał się, wyraźnie obawiając się, że jego krótkie życie zostanie przerwane.
  Wojownik krzyknął do nich:
  - Poczekaj, nie zostawię cię.
  Pierwsze kamienie już trafiły w chłopaków. Jeden z nich złamał Hiffy'emu czoło, a chłopiec zaczął biec czerwonym strumieniem. Nagle krzyknął:
  - Mamo, ratuj mnie!
  - Jestem tutaj, synu!
  Desperackim wysiłkiem woli udało jej się zebrać w sobie; chłopcy byli już pokryci strugą kurzu i ostatnim wysiłkiem wyciągnęła ich, umierających i pobitych. Ile ją to kosztowało, więzadła prawie się zerwały, setki szpilek wbiły się w jej ciało, ale kochani chłopcy zostali uratowani.
  -Teraz chodźmy wyżej! - Powiedziała.
  Ciało po leczeniu promieniami trójkolorowymi strasznie bolało. Dziewczyna kilka razy konwulsyjnie zacisnęła zęby, tak bardzo, że ugryzła się w język. Poczułem słony smak w ustach. A pod nimi szalał najstraszniejszy i najbardziej niszczycielski z naturalnych żywiołów, wydawało się, że obudziły się wulkany, a kolosalni giganci kręcili mieczami. Małe kamienie poleciały w stronę Yulfiego i chłopców, powodując u nich siniaki. Jules mocno przycisnął swoje poobijane ciało do nagiej dziewczyny, jej sutki ocierały się o pierś chłopca. Wojowniczka poczuła silne pragnienie, wstydziła się siebie, ale głos ciała był tak bolesny. Jednak to podniecenie seksualne dodało dziewczynie sił i kiedy chmura już opadła, ogniste kamienie uderzały w jej nogi, nagle narodziła się energia, która pozwoliła jej biec w górę.
  - Przeżyję! A wy, moi chłopcy, nie umrzecie! - Powiedziała.
  Hiffy odpowiedział:
  - Nie rodzimy się, aby umrzeć bez skosztowania miodu i goryczy życia.
  Jules powiedział również:
  - Nie ma sensu żyć, aby tak wcześnie umrzeć, nie znając istoty istnienia.
  Armia wezyra została pogrzebana pod lawiną, obudziło się kilka uśpionych wulkanów i zaczęła płynąć lawa. Półmilionowa armia przestała istnieć w ciągu kilku minut. Zginęły setki tysięcy ludzi, wielu bez strachu przeszło do innego świata we śnie. Inni, wręcz przeciwnie, byli przerażeni i krzyczeli rozpaczliwie, machając rękami. Niektórym udało się wydobyć włócznię, innym strzelić w lawę z kuszy. Każdy z nich przed śmiercią pokazał swój charakter na swój sposób. Potężne dinozaury, zwłaszcza diplodok, nie wymarły natychmiast. Gdy byli przytłoczeni, oddychali ciężko, a niektórzy próbowali usunąć kamienie. Ale coraz więcej spadało z góry, a jednocześnie lawa się rozprzestrzeniała.
  Yulfi poczuła, że znów traci siły i była bliska upadku do jeziora ognia. Wzdłuż niej, od napięcia i upału, chmura opadała coraz niżej i spływała strużka potu. Strumienie kapały na roztopione kamienie, a para unosiła się w górę.
  Teraz już przypalił chłopców, skóra zaczęła się łuszczyć:
  - Tracę siły! Zaraz umrzemy.
  Wtedy Jules powiedział:
  - Skoro śmierć nas czeka, przyjmijmy ją odważnie, a mianowicie pieśnią, która z nadzieją może wejść w kolejny pokój.
  I nastolatek zaczął śpiewać: miał bardzo dobry, czysty głos, jeszcze nie dotknięty łamliwością:
  Nad przepaścią na progu raju piekielnego
  Chcę otrzymać miłosierdzie od Boga!
  Zwrócę się do niego, moja dusza płonie
  Pytanie jest tępe: umrzeć lub żyć!
  
  Zły pojawił się wraz z uderzeniem pioruna
  Ta wola jest wytworem czarnych myśli!
  I nienawiść, która łamie mi serce
  Co podnieca mój zbuntowany umysł!
  
  Mogę być dumny z mojej ukochanej
  Pozbądź się wieszaka na łańcuch!
  Niech w świątyni radują się oblicza świętych
  Poświęcę im modlitwę w tych strasznych dniach!
  
  Nie potrzebuję cudzej wielkości
  Zapleciłam loki mojej ukochanej!
  Giniemy przed Wszechmogącym tylko we dwoje
  Archanioł uniósł miecz, metal rozbłysnął!
  
  Powiedziałem dziewczynie: będziemy razem
  Żyj szczęśliwie pod słońcem na zawsze!
  A ochrona piękna jest kwestią honoru
  Aby gwiazda nie zgasła na wieki!
  
  Poznajcie zatem zapachy niebiańskich przybytków
  Nie mogę zastąpić słodkiego pocałunku!
  W ramionach bajecznej cudownej pieszczoty
  I nie interesują mnie burze życia!
  Podczas gdy chłopiec śpiewał, dziewczyna pozostała odważna. Wydawało się, że wlewają się w nią nowe siły, choć żar lawy palił jej nosogardło. Yulfi trzymała się ostatkiem sił, które zdawały się rosnąć. Nawet chmury zaczęły się podnosić, upał ustał. Jules nadal śpiewał i wydawało się, że jego słowa są życiodajnymi strumieniami spadającymi na uschniętą duszę.
  W ten sposób walka trwała dalej, podczas gdy troje młodych, choć dalekich od niewinności, dusz wisiało pomiędzy ziemią a niebem.
  Yulfi nie myślała wtedy o niczym, chciała tylko przeżyć, a nie zginąć w szalejącej magmie. Tylko sporadycznie modliła się do różnych bogów i najwyższego absolutu, którzy stworzyli innych bogów, aniołów, archaniołów i świętych. Jednak wielu z tych ostatnich roniło strumienie krwi. Dziewczyna jednak o tym wiedziała i modlili się do nich.
  Stopniowo walka sił naturalnych słabła. Lawa przestała wybuchać. Z góry naciągnęły się gęste chmury i zaczął padać nieśmiały deszcz, z początku krople z niego spadały i syczały, unosząc się w obłokach pary. Potem zaczęła się prawdziwa ulewa, lawa zamarzła, stwardniała, zaczerwienienie ustąpiło miejsca szarości.
  Yulfi nie był w stanie utrzymać chmury i wylądował całkowicie wyczerpany. Woda była gorąca, prawie wrząca i poparzyła stopy dziewczynki i chłopców. Hiffy rozchlapał się dziko, rozchlapując wodę. Dziewczyna próbowała go uspokoić:
  - Nie jest tu aż tak gorąco!
  Hiffey machnął ręką:
  - Powiedz mi, jak bardzo to pali.
  - A co jeśli cię złapią i będą torturować ogniem? - Powiedział Jules. - Będziesz wygadywać wszystkie sekrety z bólu.
  - Lepiej nie dać się złapać!
  Jules odczuwał najcięższy ból, ponieważ jego nogi spaliły pochodnie i zraniła go gwiazda, ale mimo to przetrwał. Widząc taką odwagę u chłopca, Yulfi był mile zaskoczony. Co mogę powiedzieć. To prawda, Hiffy się uspokoił, najwyraźniej poczuł wstyd. Nadszedł czas, aby pomyśleć o tym, co dalej. Magiczna energia wygasła, a miasto mistrzów jest zbyt daleko, aby można było spodziewać się szybkiego dotarcia na piechotę. Może znajdziesz sposób na oszczędzanie energii?
  Wtedy jej myśli przerwał szorstki głos:
  - Co za suka, myślisz, że to już koniec!
  Yulfi był zdumiony, to niemożliwe, głos jest strasznie znajomy. Paskudne i głośne.
  Odwróciła się: przed nią stał wezyr, ogromny, z wydatnym brzuchem, trochę obdarty, ale nie tak, jak powinien wyglądać, przeszedł przez grad kamieni i płonącą lawę.
  Pająk błyszczał na jego szyi, poruszał nogami, poruszał szczęką.
  - No cóż, dziewczyno! Miłośnik chłopców. Myślałeś, że za pomocą czarów udało ci się mnie pokonać.
  - I prawie wygrał! - powiedział Yulfi.
  "Moja półmilionowa armia nie żyje, to prawda, ale ty też wkrótce staniesz się bardziej martwy niż martwy". - Wezyr błysnął zębami i wyszczerzył zęby, z jego ust błysnęły krzywe kły dzika.
  Wojowniczka się nie bała, wyciągnęła dwa lekkie i ostre miecze:
  - Dobrze! Wszystko będzie sprawiedliwe, jeden na jednego!
  Wezyr zaśmiał się głupio, w jego dłoniach rozbłysła błyskawica i ukazały się wielkie szable odlane z brązu:
  - Zagrajmy! - Powiedział.
  Yulfi zaatakowała pierwsza, polegając na swoich umiejętnościach posługiwania się ostrzem. Sztuka szermierki potwierdzona sporą praktyką.
  Wróg poruszał się, jak na swoją masę, zaskakująco szybko. Z łatwością odeprzeł ataki dziewczyny i zaatakował siebie. Dziewczyna prawie straciła głowę, kosmyk włosów odpadł, a szabla wpadła jej w ucho.
  - Wow! - Była zaskoczona. "Pierwszy raz widziałem hipopotama poruszającego się w ten sposób".
  - Czarni bogowie dodają mi sił. - odpowiedział.
  Walka trwała dalej, Blown walczył w sposób szczególny, może zbyt bezpośrednio, ale czuło się w nim niezwykłą siłę. Z łatwością, jak piórko, odeprzeł desperackie ataki dziewczyny. Kilka razy ją zranił, niezbyt poważnie, ale boleśnie. Było widać, że Pouty bawi się z wojowniczką, chcąc ją upokorzyć swoją niepoważną postawą.
  - Co za dziwka! To nie dla ciebie jest latanie w chmurze!
  - Czymkolwiek jest to naczynie, tak właśnie śmierdzi! - odpowiedział Yulfi.
  - Teraz cię skrzywdzę! W końcu to ty, dzikus, wiłeś się pode mną i teraz będziesz musiał się wić pod mieczem.
  - To mnie nie przeraża! - odpowiedział Yulfi.
  Przesadny mężczyzna wykonał ostry atak i potężnym ciosem odciął dziewczynie rękę. Jęknęła i cofnęła się. Natychmiast nastąpiło uderzenie w brodę. Wojownik upadł, czubek dotknął jej gardła.
  - No cóż, suko, powiedziałbym: módl się, ale to dla ciebie zbyt duży zaszczyt.
  Uderzenie złamało jej szczękę, a dziewczyna praktycznie straciła przytomność.
  W tym momencie Hiffy zapytał:
  - Walczysz sam?
  - Moc Boża jest ze mną! - odpowiedział wezyr, wskazując na pająka.
  - Następnie. wszystko jest sprawiedliwe. - Z rozwidlenia schwytanego trollowi wyleciał trójkolorowy promień. Uderzył w twarz Pouty'ego, który stracił ludzką postać. Wezyr krzyknął i przewrócił się, leżąc płasko. Jules podskoczył do niego, pociągnął go za ramię, jednocześnie mocno potrząsając, i wbił ostrze w pełzającego pająka. Eksplodował, jasny błysk stopił miecz i poparzył palce chłopca. Odsunął się:
  - Cóż, ty i gad! Wiesz jak płonąć.
  Hiffy natychmiast zdał sobie sprawę:
  - Zawiera magiczną moc. Nakarmił tego potwora energią.
  - To jasne! - powiedział Jules i uniósł miecz.
  - Nie ma potrzeby! - sprzeciwił się Hiffey. - Ten facet stracił armię.
  - Tak, zgubiłem to!
  - Straciłem swój talizman, a wraz z nim moją demoniczną moc. Więc nie jest już dla nas niebezpieczny. Raczej stanowi zagrożenie dla siebie.
  - A jesteś pewien, że cesarz go ukarze?
  - Na sto procent! Myślisz, że wybaczy mierną stratę półmilionowej armii. Co więcej, nie jest to szczególnie wartościowy dowódca.
  Jules zgodził się:
  - Tego nie można wybaczyć.
  Yulfi wstała, chwyciła jej odciętą rękę i przyczepiła kikut Trzymając ją palcami u nóg, wyciągnął z jej paska maść, jedyną rzecz, która zakrywała jej nagie uda, i posmarował ją wokół kończyny.
  Hiffy zapytał:
  - Czy to pomoże?
  - Z pewnością! Silny eliksir. Sama wprowadziłam pewne suplementy, żeby przyspieszyć gojenie. Jednak u mnie wszystko zawsze goi się bardzo łatwo, ale nie wiem, czy odcięta ręka odrośnie, a nie chcę ryzykować.
  - Czy można nasmarować Julesa, nie ma na nim przestrzeni życiowej? - zapytał Hiffy"ego.
  Wojownik był zdezorientowany:
  - Dlaczego nie! To byłoby sprawiedliwe.
  - Nie ma potrzeby! U mnie, jak u psa, wszystko zagoi się samo. - Jules sprzeciwił się.
  - Szlachetna duszo! Nie martw się, przygotuję więcej mikstur. Nie składa się z tak rzadkich składników. Podejdź bliżej.
  Dziewczyna pomasowała ciało chłopca, młodego, bezwłosego, ale wysportowanego. Równie dobrze mógłby pozować rzeźbiarzowi rzeźbiącemu Apolla. Oczy są takie czyste i niewinne, pomimo przelanej krwi. Ogólnie rzecz biorąc, życie jest trudne, jeśli pierwszy etap kariery zaczyna się od przemocy. Dlaczego okrucieństwo i rozlew krwi stały się integralną zasadą życia? Tak jak na przykład zwierzęta są okrutne, gdy ze sobą walczą, nawet nieszkodliwe koty. Co możemy powiedzieć o dużych drapieżnikach? Nawet owady nie mają nic przeciwko walce, czyli przejmowaniu walki roślin o byt. Zawsze walka i przemoc. Religii jest kilkanaście, niektóre wierzą we Wszechmogącego Boga lub Absolut, inne uznają chaos za swojego przodka. Istnieją religie z aniołami, archaniołami, świętymi, mieszając to wszystko z bogami i półbogami. Pozostaje jednak pytanie: dokąd zmierza świat? Dlaczego mając rozsądny początek, ludzkość kłóci się, niszcząc siebie.
  Pytania, na które nie ma odpowiedzi.
  Hiffey zauważył:
  - Jesteś taki troskliwy! Jakby coś Cię uciskało!
  - Myślę o sensie życia! Czy naprawdę nie da się przerwać błędnego koła i zaprzestać czynienia zła i przemocy?
  Chłopak powiedział zdezorientowany:
  - Mądrość, wiedza, humanitarna edukacja pomogą nam uniknąć przemiany w dzikie zwierzęta. Zew ciała dominuje nad nami. Nie rozumiem jeszcze wszystkiego w tej kwestii, ale czy utworzenie jednego państwa światowego nie położyłoby kresu wojnom raz na zawsze?
  - Może to będzie dobrą pomocą. Ale to nie wystarczy. Najważniejsze jest wychowanie nowej, doskonalszej osoby, która położy kres swojej straszliwej przeszłości i zmiażdży robaka egoizmu w swoim sercu.
  - Aby to zrobić, trzeba być Bogiem, zmienić samą istotę człowieka. Jest to prawie niemożliwe do osiągnięcia.
  - NIE! Konieczne jest, aby ludzie sami zdali sobie sprawę z potrzeby wyrażania swojego wyższego ja. Początkowo Wszechmogący dał człowiekowi dobry początek, coś, co oświeca duszę. Wierzę, że człowiek to nie tylko starszy brat małpy, ale coś nieporównywalnie większego.
  Jules wyraził swoją opinię:
  - Być może nasza ziemska droga jest wypełniona cierpieniem, aby zasmakować wiecznej błogości w innym świecie.
  - Szczęście trzeba budować tu na ziemi, a nie liczyć na raj w niebie. Ponadto moje doświadczenie komunikowania się z duchami mówi, że następny świat wcale nie jest słodki
  Pamiętam, jak demony prawie rozerwały Shella na strzępy, ale nie jest złym facetem. Może zasługuje na raj jeszcze bardziej niż inni. - powiedział Yulfi.
  Chłopcy umilkli. Woda stopniowo ostygła, odcięta dłoń wręcz przeciwnie, rozgrzała się i spłynęła po niej krew. Wojownik próbował poruszyć jej palcami. Udało jej się, choć nadal nie wyginały się dobrze. Dziewczyna powiedziała gorzko:
  - Na razie jestem jednoręki.
  Jules stwierdził:
  - No cóż, to maksymalnie kilka godzin, nadal możesz walczyć jak tygrysica.
  - Dokładniej, osoba. Tygrys jest głupi i przyszłość nie należy do niego.
  - Oczywiście, że nie gibon pasiasty. - zgodził się młody gladiator.
  Przesadny mężczyzna poruszył się, a paraliż zaczął ustępować. W jego oczach błyszczała mieszanina złości i strachu.
  - Wykończ cię! - Hiffey zdecydowanie podszedł do wezyra.
  - NIE! Nie ma potrzeby! Będę twoim niewolnikiem.
  - Nie uznaję niewolnictwa! - odpowiedział chłopiec. - Pokój, światło wolności oświeciło niewolników i pomogło im zrzucić łańcuchy! Przecież niewolnictwo jest hańbą człowieka, a nie świętym losem Boga!
  - Dobrze powiedziane! Jestem gotowy do subskrypcji! - Powiedział Yulfi.
  Puchatek wyjąkał:
  - Nie zabijaj mnie! Jestem bogaty i mogę zapłacić duży okup.
  Hiffy odpowiedział:
  - Sami to weźmiemy! Jakbyśmy na pewno potrzebowali twojej zgody. Wkrótce całe twoje imperium będzie pod nami.
  Wezyr chciał zaprotestować, ale nie miał odwagi i tylko bełkotał:
  - Tobie życzę tego samego!
  - To jest dużo lepsze! - zgodził się Yulfi.
  - Wysiadać! - krzyknął Jules. - Lew nie je padliny, a rycerze nie jedzą śmieci. Możesz uważać, że otrzymałeś życie w darze.
  Puchatek syknął:
  - Mówisz poważnie!
  - Jeśli nie zejdziesz mi z oczu, mogę zmienić zdanie! - warknął Yulfi.
  Wezyr zaczął biec, rozpryskując kałuże obcasami butów. Hiffy podniósł kawałek lawy i celnie rzucił Blowna w tył głowy. Upadł, zaryczał i wstał, biegnąc na pełnych obrotach. Yulfi zaśmiał się:
  - Nie jest taki straszny bez swojego talizmanu.
  Hiffey zauważył:
  - Im więcej bezczelności wobec słabych, tym więcej tchórzostwa wobec silnych!
  - To jest słusznie zauważone! Cóż, chłopcy. Wygląda na to, że będziemy musieli iść pieszo, podczas gdy ja będę ładował magiczne akumulatory.
  - I dlaczego ludzie nie latają jak ptaki! W końcu mają więcej mózgów niż kanarki! - zawołał Jules.
  Hiffey wypowiedział znaczące zdanie:
  - Jeśli chcesz zostać bogiem, przestań naśladować małpę! Wyobraź sobie, jak wyglądałyby wojny, gdyby toczyły je skrzydlate naczelne.
  Yulfi uśmiechnął się:
  - Imponujący! Zwłaszcza jeśli odczuwali potrzebę uwolnienia się od wielkiej potrzeby. To byłby zamach bombowy połączony z atakiem gazowym.
  Jules zauważył:
  - O wiele skuteczniej jest eksterminować wroga smrodem. Najprawdopodobniej jest to jednak żart.
  Yulfi postukała się palcem w głowę.
  - Jest o czym myśleć! W szczególności, jak wykorzystać smród do celów wojskowych.
  Hiffy gwizdnął:
  - Byłoby fajnie, pokonać wrogów smrodem. Rodzaj ataku gazowego, ale możesz się otruć!
  - Pomyślę o tym! - Yulfi zanurzyła stopę w wodzie, poruszyła palcami i kilka razy zgięła je w pięść.
  - Niesamowity! Czuję się odnowiony! Cóż, teraz najlepsze, co możemy zrobić, to wstać i iść.
  - Najwyższy czas! - Chłopcy powiedzieli wesoło.
  Dwóch chłopców i dziewczynka spacerowali po lawie, zręcznie przeskakując napotkane pęknięcia. Ścieżka przed nami nie była blisko. Jednak dla młodych stworzeń chodzenie nie jest takie trudne. Noc dobiegła końca, nastał świt.
  Yulfi postanowił pobiegać. Obaj chłopcy pobiegli za nią. Pędzili więc przez góry przez trzy godziny. Bieg dodał im sił i kiedy zaczęli szybko iść, pierwszą, która się zmęczyła, był oczywiście najmłodszy Hiffy.
  - Ten rodzaj joggingu jest zbyt męczący. Jestem silnym facetem, ale po co tyle biegać, skoro są konie.
  Yulfi potrząsnęła palcem:
  - Dlaczego jesteśmy gorsi od koni! Możemy także skakać i kopać. - A co o tym myślisz, Hiffy?
  - Człowiek ma dwie nogi, koń cztery, a gdy jeździec siedzi na koniu, ma sześć nóg. To jest aksjomat życia. - odpowiedział chłopiec.
  - Oznacza to, że możemy zwiększyć liczbę nóg, która nie jest dostępna dla innych. To już coś, choć nie tak znaczącego. - Yulfi uderzył chłopca w czoło. - W ten sposób możesz dodać mózgi.
  Hiffy roześmiał się. Rzeczywiście, trudno mi precyzyjniej wyrazić swoje myśli.
  - Kiedy uderzysz w głowę, czaszka kurczy się i jest w niej więcej mózgu.
  - To nie jest śmieszne! - odpowiedział Jules. - Mózgi są tym, że można je sprzedać, ale nie można ich kupić!
  Mieszanka ptaka i jaszczurki, rodzaj typu przejściowego, przeleciała nad tą trójką. Krążyła wokół nich, wypuściła pazury i podrapała ziemię.
  Powierzchnia objęta lawiną skończyła się, a stopy podróżnych dotknęły trawy. Yulfi stwierdził:
  - Proszę bardzo! Opuściliśmy teraz zdewastowaną energetycznie strefę. Teraz możesz rozpocząć ładowanie.
  - Magia? - zapytał Hiffy"ego.
  - I co jeszcze! To prawda, że będziemy potrzebować czasu, zanim nabierzemy sił do latania! Ale na razie zarabia na siebie.
  Jules stwierdził:
  - A chodzenie jest o wiele lepsze! Szczególnie, gdy pod stopami jest miękka trawa, ćwierkają ptaki i brzęczą owady. Świat to tylko bajka, zapominasz, że za godzinę czeka Cię śmiertelna bitwa i o biczu nadzorcy bijącego Cię po plecach.
  Hiffy odpowiedział:
  - Ale miło! Kiedy bicz uderza, szczególnie w ramiona, odczuwasz wielką przyjemność.
  - Jesteś chory? - zapytał Yulfi.
  - NIE! Jestem po prostu dowcipny!
  - Więc idź, głupcze! - zażartował Yulfi.
  Szli więc aż do południa i zrobiło się za gorąco. Poza tym byłem bardzo głodny. A byli w lesie, w prawdziwej dżungli. Kilka razy natknęli się na duże zebry, pawiany, koale, a nawet jaszczurki zwisające na ogonach z poruszających się w liściach koron.
  Spotkaliśmy też żółtego boa dusiciela z zielonymi plamkami; sądząc po dużym brzuchu, trawił co najmniej owcę. Yulfi był rozbawiony:
  - Boa dusiciel ma jeden żołądek, ale na całe ciało.
  - A ja mam małego, on chce jeść! - Powiedział Hiffey.
  - W takim razie zbierzmy trochę owoców.
  Dziewczyna i chłopcy orzeźwiali się bananami, ananasem, kiwi, mango i czymś innym. Starożytna kraina wydała tak słodkie, soczyste owoce, że zniknęły podczas kolejnego trzasku chłodu. Yulfi i chłopcy jedli do syta. Rozweselili się i prawie uciekli.
  - Cóż, ziemia jest hojna dla nas grzeszników, a niebiosa są pełne zagrożeń! I możesz żyć, kochając ludzi! Bez wylewania łez! - zaśpiewał Hiffy.
  - Tak, wszystko wokół jest takie piękne! Nie chcę myśleć, że w pobliżu czai się zło! - powiedział Yulfi.
  Chodzenie z pełnym żołądkiem jest zarówno łatwiejsze, jak i trudniejsze. Dziewczynka i chłopcy przebyli długą drogę. Był już wieczór, letnie słońce zachodziło, rzucając szkarłatne fale, rozpryskując je na gałęziach bujnych drzew i majestatycznych palmach. Na szczycie znajdowały się girlandy dziwnych owoców o regularnych lub odwrotnie dziwnych kształtach. Nagle las się skończył i wyszli na polanę usianą kwiatami. Na jego końcu znajdowała się rzeźbiona wieża. Wyglądał na inteligentnego i zadbanego. Chociaż nie był duży.
  Hiffy zapytał:
  - Jak myślisz, kto tam mieszka?
  - Każdy, ale nie Baba Jaga! - odpowiedział Yulfi. - Nie ma udek z kurczaka.
  - Może to szlachetny pan. - zasugerował Jules. - Chociaż w okolicy nie ma chat wasali.
  - Teraz się dowiemy. - Wojownik w towarzystwie dwóch chłopców skierował się w stronę wieży. Znalazła się na trawniku, podeszła do drzwi i zapukała:
  - Puk, puk, puk! Kto mieszka w małym domku! Ktoś, kto mieszka na dole!
  Drzwi się otworzyły i stanęła przed nimi szczupła dziewczyna. Piękna, ładna, tylko z zieloną skórą i fioletowymi włosami. Jej uszy również wyglądały nietypowo, jak kwiat tulipana. Ogólnie jej wygląd nie był nieprzyjemny.
  Zbadała wojownika od stóp do głów i spojrzała na chłopców. Uśmiechnęli się. Najwyraźniej pomimo mieczy za pasami chłopaki nie zaszczepili w niej strachu.
  - Witam, drodzy goście! Skąd jesteś i dokąd idziesz?
  Hiffy, przypominając sobie bajkę, powiedział:
  - Najpierw nas nakarm, daj coś do picia, zaparuj w łaźni i połóż do łóżka, a potem poproś.
  Zielona dziewczyna uśmiechnęła się różowymi, równymi zębami.
  - Och, jesteś taki mądry! Cóż, szanuję cię! Wejdź, nasza łaźnia jest właśnie podgrzewana. Jak masz na imię?
  - Jestem Yulfi!
  - Jestem Jules!
  - Jestem Hiffy!
  - A ja mam na imię Merca. Mieszkam z fauną Tukhhi.
  Yulfi skłonił się i wszedł do środka. Chłopcy bez wahania poszli za nią.
  Faun unosił się obok zielonej dziewczynki. Miał na sobie fantazyjny garnitur i krawat i zachowywał się elegancko. Co jest zaskakujące, biorąc pod uwagę, że mieszkali w lesie. Sama wieża okazała się nieporównywalnie większa wewnątrz niż na zewnątrz. To niesamowite, jakie przestronne korytarze, duże sale, zastawiony stół zastawiony tak wykwintnymi daniami, że goście nawet nie znali nazw.
  Yulfi i jej przyjaciele myli ręce i parowali w łaźni, uderzając się miotłami, co jest dobrze znanym zwyczajem Hiperborejczyków. Hiffy po raz pierwszy spotkał się z czymś takim i pisnął rozpaczliwie, kopiąc.
  - Co to jest, dobrowolne tortury?
  - Nie, to bardzo przydatne. Zwłaszcza jeśli uderzysz świerkowymi łapami. - odpowiedział Yulfi. - - Spróbuj. Będzie bardzo miło.
  Pewnie chłostała chłopca, traktując go od stóp do głów. Zrobił się cały czerwony. Jules, były Hyperborejczyk, który we wczesnym dzieciństwie został schwytany przez Siamatu, znał starożytny zwyczaj i lubił kąpiele parowe. Jednak Yulfi też go pokonał, a on jej odpowiedział. To niesamowite, gdy silny nastolatek bije Cię dwiema miotłami, ruchy silnego chłopca są bardzo plastyczne i elastyczne.
  - Pozwól, że nauczę cię inaczej! - powiedział Yulfi. Dziewczyna bardzo zręcznie chwyciła miotły rękami i gołymi palcami i zaczęła leczyć nastolatka czterema kończynami naraz. Cztery bujne miotły pracowały nad muskularnym ciałem nastolatka, jednocześnie uderzając w jego pięty i łopatki. Zamruczał z przyjemności. Hiffey dołączył do nich. Mogli więc cieszyć się długo, aż zielona dziewczyna zawołała ich do stołu.
  - Jak mówią mądrzy, sprzedaj ostatnie spodnie i wypij po kąpieli!
  Hiffy zaśmiał się i wystawił język:
  - To zabawne! To tak jakby chodzić po mieście bez spodni. To jedna rzecz w lesie lub na polu.
  Merka zauważyła:
  "Jesteś jeszcze mały, co oznacza, że nie jesteś tak zawstydzony".
  Chłopak sprzeciwił się:
  "Kto przelał krew na polu bitwy, nie może być już uważany za dziecko". Jestem urodzonym wojownikiem.
  Merka stwierdziła:
  - Na początku myślałem, że jesteście zbiegłymi niewolnikami. Skoro chodzisz półnago i boso, ale twój dostojny wygląd przekonał cię o szlacheckiej krwi. Czyż nie tak, Tukhhi?
  Faun stwierdził:
  - Króla i niewolnika łączy jedno: od razu oddają swoją rasę - już pierwszym gestem!
  Merca potwierdziła:
  - Więc zasługujesz na uroczyste przyjęcie. Możesz cieszyć się jedzeniem i winem.
  Dziewczyna i chłopcy, czysto umyci, podeszli do stołu. Posiłek był bogaty.
  Wyliczanie wszystkich potraw i stosów szynek, kawioru, umiejętnie pokrojonych owoców i ciast jest męczące. Niektóre torty były prawdziwymi dziełami sztuki, w postaci posągów i różnych scen, czy to batalistycznych, czy zupełnie pokojowych, a nawet erotycznych.
  Zdrowy apetyt młodych gladiatorów miał pierwszeństwo przed wszystkimi innymi względami. Wina były szczególnie wyśmienite. Sprawiły, że poczułem się dobrze, a jednocześnie miałem jasność w głowie. Yulfi lubił dwunastowarstwowy koktajl. Każda warstwa miała swój niepowtarzalny smak, a nawet różniła się temperaturą, od lodowatej, zgrzytania zębami, po przypaloną.
  - Ciekawe, muszę znać przepis na to wino. - powiedział Yulfi. Dziewczyna wpatrywała się w ogromny złoty i diamentowy żyrandol, który kołysał się pośrodku niewiarygodnie przestronnej jadalni. Następnie zwróciła się do Mercy:
  - Prawdopodobnie jesteś bardzo potężną czarodziejką.
  - Skąd to wziąłeś?
  - Przynajmniej z tego, że rezydencja nie jest duża, ale w środku wygląda jak pałac cesarski. A dania te, zwłaszcza ciasta, sprawiają wrażenie monumentalności, a do ich przygotowania potrzeba kilkudziesięciu kucharzy.
  Merc odpowiedział:
  - Właściwie masz tylko częściowo rację! Zasadniczo główną rolę w czarach odgrywa tutaj faun Tukhhi. Nie jest zwykłym śmiertelnikiem, ale księciem na wygnaniu, odrzuconym przez społeczeństwo, tak jak ja.
  Do rozmowy włączył się Tukhi, który do tej pory milczał:
  - Tak, jestem księciem. Dlaczego mnie wyrzucono, to długa historia, więc nie będę mówić o szczegółach. Ale nie zrobiłem nic złego. Ogólnie rzecz biorąc, my, fauny, mamy ogromne, kosmiczne imperium, rozciągające się na wiele światów i gwiazd.
  Yulfi podniosła uszy:
  - Jakie interesujące! Posiadacie wiele światów, a my nie podbiliśmy ani jednego.
  - Zatem nasza cywilizacja jest znacznie starsza od cywilizacji ludzkiej. Łącząc magię i naukę, odkryliśmy wiele tajemnic wszechświata. W pewnym sensie przeżyliśmy początek cywilizacji. Krótko mówiąc, zostałem wydalony i pozwolono mi używać mieszanki technologii i magii, ale tylko na bardzo wąskim kawałku ziemi. W granicach wieży jestem wszechmocny, ale poza nią jestem bezsilny.
  - No i ja! - Merca włączyła się do rozmowy. - Córka kikimory i elfa. Jednakże pogardzani zarówno przez elfy, jak i kikimory, tych ostatnich pozostało na ziemi niewielu. Oni wymierają!
  Ogólnie rzecz biorąc, w wieży jest magia bezpieczeństwa; nie wszyscy ją widzą, ale ci, którzy jej potrzebują, przywołują ją. Wygląda na to, że cię potrzebujemy.
  Yulfi odpowiedział:
  - Nie wiem! Czy robak może pomóc słoniowi?
  Tukhi sprzeciwił się:
  - Nie jesteś robakiem. Masz ukrytą moc! Więc może będziesz w stanie pomóc.
  Faun podniósł rękę i spojrzał na błyszczący na nim zegarek. Zapaliło się na nich czerwone światło. Zmarszczył brwi:
  - Teraz zacznie się coś wspaniałego i wcześniej niespotykanego. Powiedz, że chcesz zobaczyć, jak imperia walczą w kosmosie.
  Chłopcom zaświeciły się oczy:
  - Z pewnością! Naprawdę tego chcemy!
  Yulfi zauważył:
  - To niewątpliwie interesujące, ale śmierć i wojnę widzieliśmy już wiele razy, więc czy warto to powtarzać?
  Faun Tukhhi stwierdził:
  - To nie jest powtórka. Chłopcy mogą tego nie dożyć, ale ty, Yulfi, nie zestarzejesz się. Masz wiele do zobaczenia i przeżycia. Może więc przydatne będzie osobiste zobaczenie bitew kosmicznych. Z kolei wyjaśnię Ci to, czego nie rozumiesz najlepiej jak potrafię!
  Yulfi zawahał się przez chwilę i powiedział:
  - Zgadzać się!
  Merca pstryknęła palcami, całe jedzenie i na wpół zjedzone ciasta zniknęły, pozostał tylko duży spodek. Faun powoli wlewał do niego wodę, posypując go zielonym proszkiem. Spodek zaświecił się i stanął na boku. - powiedział Tukhhi z satysfakcją.
  - Możesz oglądać. I słuchaj!
  . ROZDZIAŁ 20
  Co dziwne, wbrew prawom fizyki, woda nie wylała się, ale sam spodek zaczął rosnąć, zwiększając swój rozmiar. W tym samym czasie zaczęły pojawiać się kontury gwiaździstego nieba. Ale nie taki skąpy z rozproszonymi diamentami, które są widoczne z Ziemi, ale znacznie bogatszy, z gęstymi gromadami wielobarwnych gwiazd rozsianych po przestrzeni. Jaka jest bajecznie piękna, każda gwiazda jest piękna na swój sposób, z unikalną kolorystyką i możesz zobaczyć ich miliony na raz: rubiny, szmaragdy, szafiry, agaty, topazy i wiele innych, przyćmiewając wszelkie ziemskie wyobrażenia o bogactwie i luksus.
  Yulfi zapytał:
  - Nigdy nie widziałem takich gwiazd. Gdzie można obejrzeć takie cudo?
  - To jest centrum galaktyki! - odpowiedział faun. - Istnieją duże gromady gwiazd, najbardziej niesamowite kwiatostany, które nie mają analogii. Jednak wkrótce zobaczysz coś innego. O wiele straszniejsze.
  - O co chodzi?
  - Złe stworzenia zaatakowały nasze gwiezdne imperium, podporządkowały sobie kilka ras, w tym gobliny i trolle, i są teraz gotowe zetrzeć fauny z powierzchni wszechświata. Nazywają siebie foshki, niesamowitym typem magicznych stworzeń.
  - Teraz im pokażę! - Faun coś szepnął.
  Straszne stworzenia, a jednocześnie zabawne, przypominające baśniowe gobliny, wyszczerzyły zęby w uśmiechu, ukazując duże zęby. Ich dowódca, z długim nosem, trąbą jak mamut i wąsami, patrzył na trójwymiarowy hologram gwiaździstego nieba, przedstawiający migoczące różne statki i statki kosmiczne. Następnie wściekle uderzył ich promieniem z broni przypominającej widelec z siedmioma rogami, w lepkie postacie floty wroga:
  - Fauny i sojusznicy elfów zostaną zniszczeni. - syknęła twarz słonia-kota, przypominająca kwintesencję obskurantyzmu i bufonady.
  - Zgadza się, mój kosmiczny hipermarszałku! - Powiedziała kolejna foszka ze srebrnymi, nakrapianymi rubinami pagonami. - Będziemy działać za ich plecami. Jak mawiał wielki nauczyciel, najwrażliwszy jest cios w ogon. Foshka potrząsnął swoim długim kufrem i przesunął nim po skanerze.
  Gobliny, ogromne i płodne, zachichotały. Ich głosy miały bardzo niską barwę i sprawiało wrażenie, jakby grali na zespole uszkodzonych kontrabasów.
  - Wróg zostanie trafiony w najbardziej bezbronne miejsce! - Hipermarszałek błysnął swoimi ramiączkami, olśniewając w gwiazdach. - Mam nadzieję, że fauny nic nie zauważą? Ani jednego fotonu!
  - Wykonaliśmy poważną pracę nad ustaleniem kamuflażu.
  - Patrzeć! Nie utniesz ogona, a jeśli ci się nie uda, stracisz nos! - warknął hipermarszałek.
  Flota lisów zbliżyła się do nieznanego systemu, po drodze zmieniając układ i tworząc gigantyczną trójwymiarową figurkę. Na wyciągnięcie ręki figurki lekkie oddziały statków zwiadowczych zawróciły i oderwały się od pozostałych gromad. W tym kontrniszczyciele z najpotężniejszą bronią, w tym nawet magiczną fazą "kruszarki" kosmosu.
  Następnie Yulfi zapytał:
  - Co to jest kruszarka kosmiczna?
  Faun potrząsnął głową:
  - Och, ciemność! No cóż, jak mam ci to wyjaśnić? Czy znasz pojęcie przestrzeni?
  - Tak, uczyliśmy w szkole, że substancja jest rdzeniem, na którym spoczywa materia.
  - Prawidłowy! Teraz wyobraźcie sobie, że za pomocą magii i promieniowania hiperkrótkiego został on zmiażdżony, zmieniając parametry materii. W rezultacie w jednej części statku kosmicznego przestrzeń pozostanie trójwymiarowa, w drugiej będzie już cztero- lub pięciowymiarowa, ale najniebezpieczniej będzie, jeśli zostanie połączona z dwuwymiarowością. W takim przypadku cały statek może zginąć.
  - Czy zapewniono jakąś ochronę?
  - Tak, różne materiały mocujące i jego rdzeń nośnika przestrzeni, zaklęcia i mikstury, które służą do smarowania wyściółki, która łagodzi uderzenie tej magicznej broni.
  - Zrozumiałem coś! - powiedział Yulfi.
  - Nic mi nie jest! - odpowiedział Hiffy, mrugając dziecięcymi oczkami. - To prawda, wszystko wygląda pięknie.
  Rzeczywiście, figa była ogromna, zajmując przestrzeń o średnicy tysięcy kilometrów.
  Bliżej centrum znajdowały się ciężkie pancerniki, pancerniki, krążowniki i lotniskowce. Za nimi podążali pracownicy transportu, napraw, tankowania i baz medycznych. Figurki kilkakrotnie zmieniały swoją konfigurację, figa była albo rozluźniona, albo ściśnięta. Było w nim wiele tysięcy statków kosmicznych o różnych, najbardziej przerażających formach.
  Fauny też nie spały. Gwiezdny zwiad nie odrywał wzroku od wroga, co minutę wysyłając raporty do głównej kwatery głównej. Dowódca faunów, marszałek gwiezdny Gugish, sprawdzał raporty, pomagał mu w tym magiczny komputer, przesuwając strzałki po trójwymiarowej projekcji, starając się wybrać optymalne miejsce i czas uderzenia wroga.
  Foszki miały ponad dwieście tysięcy statków, fauny zaledwie sześćdziesiąt tysięcy, nie licząc małych statków, gdzie przewaga potomstwa podziemnego świata była jeszcze większa - siły były nierówne! Nie mogli jednak pozwolić na upadek planety Guliwerowsk. Tam, na ogromnej kuli dryfującej w przestrzeni, żyły miliardy pokojowych stworzeń wszystkich ras i gatunków. Ponadto duża baza przemysłowa zaopatrywała prawie połowę galaktyki w swoje towary. Ale co najważniejsze, był to system macierzysty faunów, a informację o nim przekazał zdrajca. Pozostało więc znaleźć najdogodniejsze obszary i obliczyć optymalną równowagę sił. A jednocześnie doświadcz swojej jedynej szansy na godną śmierć. Chociaż kula oczywiście również ma ochronę, ale ponieważ jest dwunastowymiarowa, jest podatna nawet na jeden mały pocisk. W takim przypadku dysk twardy się zatrzęsie i nastąpi coś w rodzaju strasznego trzęsienia ziemi.
  Funkcjonariusze wywiadu elektronicznego złożyli raport marszałkowi gwiazdy Googishowi.
  - Najdogodniejszym miejscem do ataku jest dziewiąty pas grawio-magiczny układu Kazza.
  - Zgłosili. - Flota wroga będzie zmuszona rozproszyć siły, aby ominąć pierścienie asteroid nasycone magią archaniołów. To tam urządzimy zasadzkę. A nasze pobliskie planety odwrócą część sił wroga; jest tam bardzo dobra osłona ogniowa. Mamy nowy rodzaj ruchu: używanie zaklęć falowych w jednowymiarowej przestrzeni podpola wszechświata.
  - To zbyt ryzykowne. - powiedział drugi faun, potrząsając kręconym kosmykiem włosów i drapiąc się po rogu. - Przy takich prędkościach manewry w pobliżu planet i asteroid są niebezpieczne, a zaklęcie fali może nie zostać poprawnie odbite.
  - Będziemy musieli podjąć ryzyko! Statki kosmiczne Foshka praktycznie w niczym nie ustępują naszemu uzbrojeniu; nie bez powodu udało im się zniewolić tak wiele światów, a ich przewaga ilościowa jest ponad trzykrotna. Tylko niespodzianka, szybkość i jednowymiarowa przestrzeń zagięta magią wyrównują szanse.
  -Gdzie będziemy prowadzić rekonesans w mocy?
  - W dziewiętnastej grupie gwiazd Ryullok.
  - No cóż. Spróbujmy pobudzić to dziwne stworzenie bogów.
  Obowiązujący zwiad został przydzielony generałowi systemu Hettowi w parze z elfem Kentem. Ten faun ma twarz pięknej kozy. Elf wyglądał bardziej imponująco, podobnie jak całe ich nie starzejące się plemię, wyglądał jak pomalowany młodzieniec, był doświadczonym i zahartowanym wojownikiem, mającym około pięćset lat. Umiarkowanie zimnokrwisty i odważny, miał już dość życia i nie bał się śmierci, za to potrafił błyskawicznie przemyśleć wiele kombinacji. Starość jest bardziej opanowana niż młodość i bardziej nieustraszona - jest mniej do stracenia, zwłaszcza gdy fizycznie czujesz się świetnie, ale nawet szatan nie odbierze ci doświadczenia.
  - Dbaj o statki kosmiczne i nie rozgrywaj wszystkich swoich atutów na raz. Jeśli zrobi się ciężko, natychmiast odejdź - jeszcze lepiej, jeśli trolle pomyślą, że jesteśmy tchórzliwi i słabi.
  - Kiedy jesteś silny, wydawaj się słaby; kiedy jesteś słaby, wydawaj się silny! - Cóż, przebiegłość jest kluczem do zwycięstwa. - Generał elfów zasalutował swojemu koledze.
  Statki Faunus zaczęły się poruszać.
  Yulfi zapytał:
  - Czym jest przestrzeń jednowymiarowa i jak można wykorzystać tę zaletę?
  Faun stwierdził:
  - Spróbuję ci powiedzieć najprościej, jak to możliwe. W trójwymiarowym świecie istnieje wysokość, długość i szerokość. Jeśli usuniemy wysokość, staniemy się dwuwymiarowi, jak rysunek na obrazie. Na przykład spójrz tutaj.
  Faun narysował na kartce papieru małych ludzików.
  - To typowy przykład dwuwymiarowości. W końcu nie mają wysokości ani objętości. Teraz spójrz, jak wyglądaliby mali ludzie w jednowymiarowej przestrzeni.
  Faun Tukhhi ostrożnie narysował kilka linii o różnej długości.
  - To ci sami mali człowieczki, tym razem pozbawieni szerokości. Jednak porównanie nie jest dokładne, ponieważ nadal widzimy linię. W rzeczywistej przestrzeni jednowymiarowej w ogóle byśmy tego nie widzieli.
  - Chyba coś rozumiem.
  - Tak, gdy zaklęcie fali obejmuje statek. To nie są słowa, błysk hiperkrótkiej fali, która potem zdaje się znikać w przestrzeni, stając się jednowymiarowa. Oznacza to, że jest niewidoczny nawet dla radarów grawitacyjnych. Prędkość staje się niemal natychmiastowa ze względu na całkowity brak tarcia przestrzennego i materialnego.
  Jeśli nie ma objętości, nie ma oporu podczas ruchu. I wiesz, nawet próżnia stawia opór niezliczonej liczbie widocznych i niewidzialnych pól.
  Yulfi był zachwycony:
  - Oznacza to natychmiastowy ruch do dowolnego punktu i niezniszczalność. Tak, taka armia jest niezwyciężona!
  Faun stwierdził:
  - Byłoby tak, gdyby nie jedno, ale... Statki kosmiczne, będąc w przestrzeni jednowymiarowej, same w sobie są nieszkodliwe i nie mogą niszczyć innych statków. Aby więc otworzyć ogień i zabić, musisz wyskoczyć.
  - To tak jak z drapieżnikiem, wyskoczył z krat, uderzył, odskoczył i znów się schował. - zauważył Yulfi.
  - W pewnym sensie! No cóż, widzę, że doskonale mnie zrozumiałeś.
  Dziewczyna pomyślała, że teraz będzie musiała długo czekać na kontynuację widowiska sto razy ciekawszego niż którakolwiek z najciekawszych bitew gladiatorów, gdy nagle na spodku z wodą znów pojawiło się oszałamiające gwiaździste niebo.
  Fauny zaatakowały według klasycznego schematu. Główny cios zadany został w formacje tylne, pomocniczy w grupy manewrowe.
  Flota lisów właśnie okrążyła gromadę gwiazd, używając dział grawitacyjnych i karabinów maszynowych gamma, zestrzeliwując asteroidy. Te nagromadzenia ciekłego metalu poruszały się wściekle, wyskakując jak wierzchołki z pięciowymiarowej przestrzeni, uderzając w tych, którzy pozwolili sobie na relaks na ułamek sekundy. Wydawało się, że rozmyte plamy pędziły w przestrzeni, natychmiast przebijając burty i kadłuby statków kosmicznych. Byli na wpół martwi, czasami przybierali postać kanciastych smoków i wyrzucali kawałki plazmy. Stosunkowo dobrze skoordynowana formacja rozciągnęła się, niektóre grupy statków pozostały w tyle, a strażnicy, przestawiając szeregi, osłabili kontrolę. Bezbronny "brzuch" armady lisów został nagle zaatakowany.
  Kent krzyknął piskliwym głosem:
  - Wyrzuć wszystkie kwanty energii, musisz odepchnąć "ogon".
  Jego partner, faun Hettu, krzyknął:
  - Ogon za ogon, oko za oko! Długonosi nie mogą nam uciec!
  Bitwa nie była żartem, śmiercionośne strumienie wypełniły próżnię, wirowały dziwaczne postacie.
  Elfy wyszły z jednowymiarowej przestrzeni niczym jack-in-the-box, wyskakując w pobliżu każdej planety lub ich satelity. Jako pierwsze do bitwy poszły małe statki - łodzie i kontr-niszczyciele. Platformy zagłady pędziły za nimi, mimo znacznych rozmiarów, poruszały się z nieopisaną gracją.
  Ich siła uderzenia, hipergrawitacja magicznych promieni rozdzierających każdą materię oraz rakiety termokwarkowe powinny wytrącić ducha z dział wraz z ich satelitami. Wyskakujące za nimi lotniskowce i krosoidy natychmiast ruszyły, wywołując hiperplazmiczny wir na lotniskowcach, krążownikach i dużych statkach transportowych.
  Nagły atak zaskoczył Foshków, byli zbyt pewni siebie, myśleli, że rogate plemię Faunów nie jest zdolne do zadawania kłujących ciosów. Co więcej, spodziewano się ich na obrzeżach, a nie w brzuchu niezliczonej armady. Co prawda stacje rozpoznania technicznego i bezzałogowi obserwatorzy rozmieszczeni na flankach wykryli coś niezrozumiałego, ale najwyraźniej uznali to za irytującą interferencję lub erupcję czarnej dziury, która czasami z prędkością trzysta bilionów razy większą od światła wyrzuciła hipergrawiokoronę . Taka substancja błyskawicznie przetoczyła się przez galaktykę, powodując awarie programów komputerowych i elektroniki, klęski żywiołowe, bezprzyczynowy ból i dolegliwości organizmów żywych. Rzeczywiście, dlaczego ludzie tak często odczuwają ból i drapanie ciała bez powodu. Winny jest wpływ kosmiczny, który przygnębia funkcje organizmu, a czasami wręcz przeciwnie, dodaje dodatkowej siły. Dlatego też ogromna flota lisów została złapana w maszerującą formację, która jest dość bezbronna, gdy pola siłowe nie są włączane z pełną mocą, aby oszczędzać energię podczas poruszania się w wielu przestrzeniach.
  Salwy dział hipergrawitacyjnych i dział gamma zmyliły pozycję, mieszając statki Foshka, powodując ich rozpad na fotony. To prawda, że wkrótce w odpowiedzi ich działa grawitacyjne i karabiny maszynowe gamma zaczęły działać, ryczały kosmiczne kruszarki, obficie zmieszane z już przestarzałymi laserami, spotykanymi tylko na starych statkach. Tysiące rakiet i dziesiątki tysięcy pocisków uderzyło w statki trolli. W tym samym czasie wirowały hiperplazmatyczne ósemki i trójkąty. Wyleciały z nich chaotycznie poruszające się koraliki energii. Oczywiście pewne rzeczy przeoczyły, zadziałały również rakiety przeciwrakietowe, a także salwy promieni gamma z przyspieszeniem termokwarkowym. Coś znalazło odzwierciedlenie w polach siłowych i przestrzennej cyberobronie. Ten rodzaj ochrony był bardzo mobilny, przypominając fale cieczy obmywające korpusy statków kosmicznych. Ale co najmniej jedna trzecia "gadżetów" osiągnęła swój cel.
  Setki, a potem tysiące olśniewających kul ognia wystrzeliły w przestrzeń jednocześnie, a następnie rozwinęły się w olśniewające fioletowe i zielone płatki. Fragmenty połamanych kadłubów, różne stacje i statki kosmiczne rozrzucone w przedziwnym kalejdoskopie, sprawiało wrażenie, jakby ktoś rozrzucił szkło po przestrzeni. Elementy statków średniej i dużej klasy przewróciły się, spaliły, a następnie nadal miażdżyły i eksplodowały, rozpraszając się we wszystkich kierunkach. Sześć statków zderzyło się jednocześnie, jednym z nich był pancernik z wielotysięczną załogą na pokładzie. Pociski termokwarkowe zdetonowały, nie bez pomocy atakującej magii, i wybuchła supernowa, rozrzucając inne statki w odległych kierunkach. Jedna z baz naprawczych zaczęła się rozpadać, dwa statki kosmiczne, jeszcze nie w pełni zbudowane, zgniotły się jak akordeon, miażdżąc roboty naprawcze i pracującą załogę, składającą się z goblinów, trolli i szeregu ras podbitych przez lisy.
  Łodzie, kontrniszczyciele, tożomery - statki bojowe o zwiększonej mocy, z mega-akceleratorem na pokładzie, poruszały się z maksymalną prędkością. Wystrzelili huraganowy ogień, wypluwając grudki hiperplazmy i antymaterii. W próżni misterne precle, ośmiornice składające się z kulek i wielościany wirowały z coraz większą prędkością. Następnie przeskoczyli przez formację wrogich statków kosmicznych i zatoczyli łuk, omijając obszar bitwy, tworząc drugi krąg. Część statku kosmicznego przeleciała po paraboli i zniknęła, gdy tylko pojawiły się ciężkie rakiety termokwarkowe. Platformy uderzeniowe wykonały kontratak, docierając do skrzyżowania stłoczonych statków, gdzie zaczęły wypluwać gigantyczne fontanny zagłady ze wszystkich systemów. Nośniki rakiet weszły w przerzedzoną formację statków kosmicznych foshka, przypominających opadłą pianę, kłoski powalone kosą i wysłały "prezenty" bez szczególnego ryzyka otrzymania ich w zamian.
  Dwieście pięćdziesiąt ulepszonych crossoidów zaczęło okrążać front wroga w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Te najnowsze statki kosmiczne są pięknem i dumą floty Faunus. Szybki, wysoce zwrotny, uzbrojony w rakiety trzynastej generacji, czyli przyspieszenie hipergrawitacyjne i zmodernizowane systemy artyleryjskie, które zostały przetworzone przez najlepszych czarowników imperium za pomocą magicznego hartowania. Byli w stanie stawić czoła najpotężniejszym statkom wroga. Doskonały wielopoziomowy system obrony, pracowało tu kilka rodzajów czarodziejów, pozwolił im oczywiście przetrwać pod zmasowanym ostrzałem, oczywiście, do pewnego limitu.
  Foszki były mistrzami wojny, charakteryzowały się instynktem drapieżników, wspinając się po szczeblach ewolucji od zabawnego dziwaka czepiającego się krawędzi drzew do gatunku podającego się za supercywilizację. Silni, w przeciwieństwie do faunów, nie szanują nikogo. A fauny pozyskały wsparcie równych sojuszników elfów. Od chwili narodzin elfy były przyzwyczajone do poruszania się w próżni, a przestrzeń nie wydawała się foszkom ich naturalnym środowiskiem, jednak oddziały kocich mastodontów były doskonale wyszkolone. Te same gobliny szkoliły się na specjalnych magicznych wirtualnych maszynach i karmiono je specjalnym narkotykiem, który wyłączał uczucie strachu, pozwalając im zapamiętywać wszelkie czynności i polecenia. Cóż, trolle na ogół wyróżniają się wysoką inteligencją, ale foshki, nie ufając stworzeniom tak wykutym jak one, trzymały ten gatunek na dystans. Ogólnie rzecz biorąc, była to obdarta armia wielkiego imperium nastawionego na podbój. Którego ideologią było pragnienie powszechnej dominacji. Nie byli jednak w stanie udzielić natychmiastowej odpowiedzi. Kilka cennych minut zamieszania i paniki zostało okupione łzami rodzin opłakujących zmarłych. A łzy były tym bardziej gorzkie, że zaawansowani foshki, podobnie jak zaawansowane fauny, prawie wszyscy byli ateistami i nie wierzyli w niebo. To prawda, że spirytyzm był modny; wielu komunikowało się ze swoimi duchami, dopóki nie wpadli w międzywymiarowe dziury wystające w obszarze upadku. Tam przenieśli się gdzieś, do miejsca, z którego nie było już powrotu. Oczywiście śmierć nie jest końcem, ale oczywiście lepiej być w ciele niż w duchu. Co więcej, w tym upadku nie ma możliwości poznania nowego, pięknego świata ani piekła.
  Jednak szok szybko minął, a ponura rasa trolli zaczęła wściekle reagować. Ich dowódca, kosmiczny marszałek, miauknął strasznie:
  - Rozpylę go na fotony, zmielę na kwarki, wyostrzę na czarne dziury, potnę na kombinezon! Uderz ich natychmiast, głupcy, swoją najsilniejszą bronią! Zastosuj słoiki!
  Niszczyciele pływające w formacji zewnętrznej wyrzuciły kontenery z minami samonaprowadzającymi i otworzyły ogień do łodzi i tożomerów. Krążowniki po zakończeniu manewru oddały pierwsze salwy z wyrzutni rakiet, celując w crossoidy i platformy uderzeniowe. A lotniskowce otworzyły brzuchy, z których wyleciały całe stada zherrików. Te, z pozoru niewielkie, ale superzwrotne, pozbawione masy bezwładności statki kosmiczne, zdolne do rozpędzania się do prędkości ponadświetlnych nawet w zwykłej przestrzeni trójwymiarowej, a to jest trudne, zostały wyposażone w żądła. Rzeczywiście przypominały trzmiele, tyle że nie proste, ale wściekłe, opętane przez maleńkie duchy. Jednak przy pomocy nekromantów niższe duchy kontrolowały te maszyny.
  Yulfi zapytał Tukhhiego:
  - Jest tyle niezrozumiałych słów i terminów, wyjaśnijcie mi, czym są rakiety termokwarkowe, karabiny maszynowe gamma i lasery grawionowe. A także kim są zherriks?
  Faun jęknął, będąc księciem krwi, wiedział coś o współczesnej broni i czasami, patrząc na nią, przypominał sobie, że tak wiele tajemnic świata zostało ujawnionych. Ale oczywiście nie mógł pamiętać wszystkiego o niezliczonych odkryciach różnych planet i światów we wszechświecie, który odkrył. Co więcej, żadna, nawet najdoskonalsza psychika nie byłaby w stanie wytrzymać takiego obciążenia.
  Tukhhi był bardzo dumny, że jeden z najpotężniejszych szpiegów faunów opowiedział o broni tego bezlitosnego imperium.
  "Zharriks" były statkami bezzałogowymi, sterowanymi z lotniskowców za pośrednictwem kanału grawitacyjnego o wąskiej wiązce. Co więcej, pilotami nie były lisy, ale Grobochabany leczone urządzeniami psychotropowymi - półinteligentnymi stworzeniami, takimi jak meduzy, o zdolnościach paranormalnych i fenomenalnych reakcjach. Słabością tych stworzeń była nadmierna wrażliwość na promieniowanie, zmiany temperatury i wahania grawitacyjne. Nie było więc mowy o wykorzystaniu ich jako pilotów. Siedząc jednak w wirtualnych kokpitach i obserwując bitwę z dwudziestu sześciu ekranów jednocześnie, prowadzili strzelaninę za pomocą impulsów mentalnych przesyłanych kanałem grawitacyjnym. To prawda, że \u200b\u200bnie jest to również najlepszy pomysł, ponieważ impulsy zostały zdezorientowane, a podczas bitwy próżnia była tak nasycona różnymi impulsami i agresywnym promieniowaniem, że promienie wysyłały fałszywe polecenia. Następnie foshki postanowili użyć niższych duchów nieważkości wzmocnionych superekranami. Który jest znacznie bardziej niezawodny i wydajny. Co więcej, nawet bomba termokwarkowa nie jest w stanie zabić ducha.
  Brak trolli w roli pilotów pozwolił zmniejszyć rozmiar statku kosmicznego, zwiększyć jego prędkość i zwrotność oraz zwiększyć ilość amunicji. Ale najważniejszą zaletą było to, że nie było potrzeby instalowania nieporęcznego urządzenia antygrawitacyjnego, którego funkcją było kompensowanie gwałtownego przyspieszania i zwalniania statków, aby delikatny pilot nie został spłaszczony. W tym przypadku z ciała pozostałaby tylko papka. Pamiętajmy, jakich przeciążeń doświadcza organizm przy przyspieszeniu zaledwie stu G, a tutaj mówimy o miliardach - nie pozostanie ani jedna nienaruszona cząsteczka. Jednakże, aby sam statek kosmiczny przetrwał, potrzebny jest również antygrawit, tyle że słabszy, bardziej szorstki i bardziej zwarty.
  Zherrik był wyposażony w karabin maszynowy gamma, podwójne działo hiperlaserowe i pięć wyrzutni rakiet, oczywiście z radarem grawitacyjnym i elementami fotonowymi naprowadzającymi cel. Kiedy zherrik opuścił szeregi, jego miejsce natychmiast zajął inny, wylali się z brzucha lotniskowca, ponadto duchy, mając bezcielesny umysł, mogły latać z zestrzelonych statków, kontrolując tuzin statków jednocześnie w bitwie. Dlatego po utracie jednego natychmiast przeszedł na inny, ludzkiej psychice, foszkom, faunie trudno unieść taki ciężar, ale duch podporządkowany nekromantom mógł wykorzystać swój potencjał w stu procentach.
  Piloci łodzi i tozomeru natychmiast poczuli siłę wynalazku wroga.
  Zwinne statki kosmiczne zbyt często wyskakiwały nawet z doskonałych celowników opartych na zasadzie grawiofotonu lub interakcji hiperplazmy naładowanej magią. Zherrikowie celnie strzelali ze swoich armat i karabinów maszynowych oraz strzelali z minimalnej odległości, co znacznie skomplikowało manewr przeciwrakietowy i nie dało czasu na użycie pocisków przechwytujących.
  Zagrożenie stanowiły także ruchome pola minowe wyrzucane przez stację. Nawet z wyglądu przypominały piranie ze swoimi krwiożerczymi instynktami. Radary grawiograficzne z systemem identyfikacji przyjaciół i wrogów zidentyfikowały ofiarę. Wtedy brutalne stado natychmiast rzuciło się na nią. Pola siłowe pękały z powodu przeciążenia; ucieczka przed tak ogromną siecią torped była prawie niemożliwa. To prawda, biorąc pod uwagę, że na jeden cel wydano do stu pięćdziesięciu min elektronicznych, było to bardzo marnotrawstwo.
  Huragan plazmowy narastał, krążowniki Fox wystrzeliwały coraz więcej rakiet, a emitery z kolei wysyłały fałszywe sygnały, próbując zakłócić system naprowadzania.
  Minęło zaledwie dziesięć minut od rozpoczęcia bitwy, a już wydawało się, że ognista Gehenna wybuchła z innego wymiaru, a miliardy demonów i demonów zorganizowały taniec orgii, wywracając tę część przestrzeni do góry nogami.
  Oślepiające jasne salwy broni laserowej i hiperplazmowej, mgliste liliowe, pomarańczowe, żółte, różowe chmury pól ochronnych drżących od przeciążeń. Było widać, jak wbijały się w nie błyszczące linie pocisków i nagle stało się widoczne promieniowanie gamma z oświetleniem przewodnim. Jak błyski małych supernowych, eksplodujące statki kosmiczne kwitną, migocząc jak promienie słoneczne, którymi bawią się dzieci, myśliwce, łodzie, odrzutowce i statki. Nawet faun Tukhhi był zdumiony i gdakał jak kurczak, zwłaszcza że magiczny spodek pokazywał wszystko w pełnej objętości i kolorze, wielokrotnie powiększając obraz pod różnymi kątami. Dało to efekt stereo, nawet Yulfi straciła głowę. Była tak pochłonięta tym, że nie zauważyła, jak Jules położył jej rękę na głowie i zaczął masować jej szyję. Kiedy dwa flagowe lotniskowce zderzyły się, tworząc gigantyczny pokaz sztucznych ogni, przez jej ciało przebiegł dreszcz.
  - Co za horror! Nie zdradzony! I to dzieje się w rzeczywistości! - szeptały jej soczyste usta.
  Oprócz bitwy na ekranie pojawił się wizerunek imponującego generała Kenta. Było widać, że z rosnącym niepokojem obserwował przebieg bitwy. Przeciwnik niczym doświadczony bokser nie trafił w cios i zawisł na linach, zdołał się odepchnąć i opamiętać, zapominając o bólu głowy i bolącej szczęce. Nie tylko wyrównał bitwę, ale także przeszedł do ofensywy, zadając ciężkie ciosy. Faun Hett ponownie próbował zanurkować pod potężnymi huśtawkami, wchodząc w jednowymiarową przestrzeń i uderzając w najbardziej wrażliwy punkt wroga. Mniejszy partner okrążył olbrzyma i ponownie zaatakował, energicznie potrząsając bestią. Jednak nadal awansował. Lisy miały przewagę; mogły nacierać na sferę stolicy, nie dając możliwości zbyt szerokiego manewru. Pod względem uzbrojenia foshki, rasa militarystów, praktycznie nie była gorsza od elfów, a ich zherriki, kontrolowane przez duchy, po prostu tłumiły swoim wyrazem małe samoloty. Generał Hett zauważył, że nie był to pierwszy raz, kiedy użyli takiej broni, ale nie znaleźli skutecznego antidotum. Oznacza to, że udało im się jedynie go otworzyć, a wcale nie zneutralizować nowego produktu. Nic, eksperci wszystko przeanalizują i znajdą sposoby, aby temu przeciwdziałać.
  - Rozkazuję chwytakom wejście na flankę za pomocą kurtyny fotojonowej - takiej jak "Star blanks". - rozkazał generał.
  Potężne statki kosmiczne rzeczywiście były w stanie zmylić Foshków i ich ograniczonych sojuszników; kiedy skorzystali z kurtyny, wydawało im się, że na niebie pojawiły się setki tysięcy nowych ogromnych statków, które groziły ich zmiażdżeniem. Szeregi wroga były mieszane, a fauny ponownie rozpoczęły kontrofensywę. Piętnaście tysięcy dużych statków trolli zostało unieruchomionych.
  - Szkoda, szkoda, że nie uderzyliśmy wroga z całej siły, bo ma on zbyt dużą przewagę liczebną.
  Kent, ubrany w lustrzane okulary i generałowski epolety, wypuścił promień światła ze swoich oczu. Zło zareagowało na to.
  - A gdyby to była pułapka, to nie mielibyśmy czym jej przykryć. Poza tym liski to nie takie próżniowe puste miejsca, teraz opamiętają się i znów będzie nam źle.
  - Nie mów nieprzyjemnych rzeczy, złe proroctwa mają to do siebie, że się spełniają! - Hett mu przerwał.
  - Tak czy inaczej, musimy być przygotowani do odwrotu, w przeciwnym razie wróg nas otoczy i narzuci nam wszystkie zasady sztuki wojennej - ilość zamieni się w jakość.
  - Potem jeszcze trochę pobijemy szalonego kundla i przejdziemy w przestrzeń jednowymiarową.
  - Tak, chciałem tutaj powiedzieć jeszcze jedną rzecz, ponieważ nie udało nam się zainstalować nowych cudownych silników na wszystkich statkach kosmicznych, co oznacza, że nadal nie mogliśmy uderzyć z całą mocą. - Powiedział pułkownik.
  - To niewielkie pocieszenie.
  Chociaż elfy i fauny mówiły bardzo szybko, tak że ludzkie ucho ledwo było w stanie rozróżnić słowa, w kosmicznej bitwie ponownie nastąpiły zmiany, zgrupowane foshki zostały przecięte pośrodku. Kent zobaczył, jak ulepszona modyfikacja krążownika elfów, sojuszników faunów, wyłoniła się z jednowymiarowej przestrzeni i została zaatakowana przez dziesięć potężnych statków jednocześnie, w tym ogromny ultrapancernik. Straszliwe salwy rozerwały statek kosmiczny na kawałki.
  "Nie stój spokojnie" - facet wstał. - Powiedział faun Hett.
  Komputer zredukował intensywność transmitowanego promieniowania do bezpiecznego poziomu, lecz oczy nadal mimowolnie mrużyły oczy. Na chwilę na kościach policzkowych dziecinnie gładkiej twarzy pojawiły się guzki.
  - Cena tej wojny jest zbyt wysoka! Składamy hojny hołd powszechnemu złu. Mój brat zginął na tym statku kosmicznym.
  Jedna z elfek pisnęła:
  - Wojna jest najlepszym dowodem na to, że Boga nie ma; wkroczyłby w taki bałagan i powstrzymał bezprawie. Na przykład gobliny wierzą w takie bzdury i modlą się sześć razy dziennie! Robią sobie przerwy tylko podczas bójek.
  - I to jest naprawdę absurdalne, jakby wyższy umysł potrzebował takich upokarzających i uciążliwych rytuałów dla ludzi. - Faun zgodził się. - Dziwnie jest obdarzać Wszechmogącego takimi czysto egoistycznymi cechami.
  Yulfi stwierdził:
  - To nie jest takie proste. Bóg jest naprawdę stwórcą i wszechmocnym. Może zakończyć wszystkie wojny, zabraniając czującym istotom nawet myślenia o przemocy. On oczywiście może zrobić wszystko, przynajmniej w swoim wszechświecie, ale...
  Najważniejszym osiągnięciem inteligentnych istot jest wolna wola. I nie ma prawa zamieniać ich w bioroboty, posłuszne i sterowalne. Z drugiej strony anioły, gdzie oni patrzą, bo ich zadaniem jest godzenie gatunków i jednostek, pomaganie w postępie i zapobieganie zakorzenieniu się zła. To prawda, że \u200b\u200brozstali się i teraz nie mogą, jak poprzednio, podążać za harmonią i szczęściem.
  - To jest moja osobista opinia! - Yulfi powiedział to już na głos.
  - Gdybym był Bogiem, moje dzieci stałyby się nieśmiertelne. Hiffi zauważył: "Ale ja nie potrzebuję uwielbienia i modlitw, najważniejsze jest, aby byli szczęśliwi.
  Jules mu przerwał:
  - Teraz jesteś nikim, ale marzysz...
  - Nie przeszkadzaj w oglądaniu! - przerwał im Yulfi.
  Gwiezdna kanonada szalała i trwała. Coraz bardziej pokruszone, przypominające przezroczyste kijanki, moduły ratunkowe i kapsułki z ciekłym metalem, próbujące przyjąć jak najmniejszą objętość. Według niepisanych zasad nie można było ich specjalnie zniszczyć, jednak w przypadku niebezpieczeństwa schwytania wbudowany magiczny komputer mógł wydać rozkaz samozniszczenia. Ponadto wiele modułów zginęło przypadkowo. Crosssiderzy, rozwijając maksymalną prędkość, nadal atakowali flotę wroga, wykonując szarpnięcia na boki. Pomiędzy nimi co jakiś czas eksplodowały bomby termokwarkowe, każda niosąca kilka miliardów ładunków zdolnych zniszczyć średniej wielkości miasto. Naturalnie w przypadku bezpośredniego trafienia nie przetrwa ani jedno pole siłowe, ani nawet najtrwalszy metal. Systemy obronne wyrzuciły z jednego statku kosmicznego dziesiątki fałszywych celów, specjalną broń wystrzeliły kapsuły z gazem, który zniekształcał trajektorię laserów, powodując przedwczesną detonację rakiet anihilacyjnych i osłabiając działanie promieniowania gamma. Statki trolli również nie ziewały; w przestrzeni latało coraz więcej pułapek termicznych, elektronicznych, a nawet grawitacyjnych. Rzeczywiście, broń grawitacyjna rozdzierająca metal, skręcająca konstrukcje i powodująca detonację była najniebezpieczniejsza. Pułapka grawitacyjna może osłabić efekt lub zniszczyć radar rakiet, torped, min. Kilka statków kosmicznych, po uszkodzeniu grawitacyjnym, skierowało się w stronę białego karła i zaczęło spadać na to wymarłe słońce z kolosalną gęstością i grawitacją.
  Crosssiderzy, po ponownym zreformowaniu się, spuścili ogień na największe statki wroga - ultrapancerniki. Te mastodonty, które mogły pomieścić całe miasto, miały silny system uzbrojenia i, oczywiście, potężne pole siłowe. Zastosowano przeciwko nim taktykę skoncentrowanego ognia z dział grawitacyjnych, ich promieniowanie było znacznie trudniejsze do odbicia za pomocą pola siłowego, ponadto można było spróbować przynajmniej częściowo uszkodzić generatory; W tym przypadku, przy odrobinie szczęścia, mogłaby wybuchnąć przerażająca bomba termokwarkowa. Crosoiderzy wykazali się dużą odwagą i odwagą. Wydawało się, że w próżni panuje przesycenie energią; aby zwiększyć skuteczność broni grawitacyjnej, musieli zmniejszyć odległość, co było obarczone ogromnym ryzykiem. Tutaj jeden z nich eksplodował, rozbłysnął pochodnią zagłady, potem drugi.
  - Może nie warto podejmować takiego ryzyka? - Powiedział generał.
  - Nie, przyjacielu, musimy zniszczyć przynajmniej kilka, te barbarzyńskie maszyny są w stanie ostrzeliwać planety z bardzo dużej odległości, co oznacza, że gdy zbliżają się do gęsto zaludnionych światów, zwłaszcza naszej stolicy...
  "Zdałem sobie sprawę, że najtrudniej będzie ich zniszczyć lub utrzymać w bezpiecznej odległości, gdy zbiegną się główne siły".
  - Dlatego działaj! I niech podejdą jeszcze bliżej, ultrapancernik został specjalnie zaprojektowany, aby zniszczyć wroga bez żadnego ryzyka.
  Wręcz przeciwnie, platformy uderzeniowe dryfowały w maksymalnej odległości od wroga; specyfika ich broni sprawiała, że taka taktyka była optymalna, strzelali do krążowników i statków transportowych przewożących żołnierzy. W wyniku nieporozumienia ktoś sprowadził na linię bitwy statki wypełnione robotami bojowymi, trollami i ich sojusznikami spośród podbitych ras. W porównaniu z konwencjonalnymi statkami kosmicznymi pod względem zwrotności i uzbrojenia transportowce miały przyzwoitą ochronę, ale mimo to sześćdziesiąt z nich eksplodowało, a kolejne dwadzieścia trzy zostały poważnie uszkodzone. Biorąc pod uwagę, że każdy ma na pokładzie kilka tysięcy jednostek bojowych, jest to duża strata.
  Foszki jednak szybko nauczyły się na swoich błędach, ich salwy coraz częściej docierały do platform, a zherriki przedarły się, prześlizgując przez sito eksplozji, zadając bolesne ciosy, a nawet rzucając się na barana. Kiedy jednak nie ryzykujesz życia, łatwo jest wykazać się odwagą. Niektóre duchy należały do niezdecydowanych zmarłych, pędziły pomiędzy światami, a jednocześnie nie miały przeciwności zwiększaniu własnej liczby.
  - Słuchaj, wygląda na to, że ultrapancernik się rozpada. - krzyknął generał
  Rzeczywiście, crosssiderzy, podchodząc bardzo blisko, byli w stanie uszkodzić generatory, a następnie podłożyli w szczelinę bombę termokwarkową. Teraz jeden z gwiezdnych gigantów przestał istnieć.
  - Posłuchajmy wszyscy zbiorowo, uderzmy skoncentrowani, nie rozpraszajmy się. - krzyknął Kent do zaszyfrowanego kanału.
  Wyraźnie go usłyszeli, crosssiderzy podeszli jeszcze bliżej, niemal dotykając pola siłowego, a jednocześnie nie zapominając o manewrowaniu i zarzucaniu pułapek. Jeden z nich natychmiast eksplodował. Ale inny ultrapancernik z milionową załogą zaczął się rozpadać.
  - Poszło dobrze! - Powiedział generał elfów. - Możesz założyć trzeci.
  Space Marshal, zły kot z trąbą, sam był na jednym z ultrapancerników. Widząc, że jego ukochane zwierzaki zawodzą, zawył:
  - Natychmiast skoncentruj wszystkie siły na uderzeniu pięścią, zniszcz wszystkie crossoidy! I natychmiast zaangażuj duchy równoległego podziemnego świata!
  Kiedy krzyczał, szósty ultrakrążownik otrzymał poważne uszkodzenia. Udało mu się jednak porwać trzech swoich przestępców, po czym rzucił się tak mocno, że przechodnie ledwo zdążyli odskoczyć.
  Ultrakrążowniki zaczęły się wycofywać i grupować. A jednak fauny i elfy nie myślały o poddaniu się, nacierały wściekle, pędząc za wrogiem, a ich statki kosmiczne ustawiały się w szyku jak obosieczny topór. Jednakże nie jest łatwo pokonać dobrze skoordynowaną formację tak potężnych statków kosmicznych; straty gwałtownie wzrosły, a do bitwy wkroczyły krążowniki. Jeden po drugim zestrzelono siedemnastu Krosoiderów, a czterech kolejnych utknęło w pułapce grawitacyjnej symulowanej zaklęciem fali. To prawda, że cztery kolejne ultrakrążowniki otrzymały poważne uszkodzenia i stanęły w ogniu. Teraz fauny zostały zmuszone do odwrotu, a foshki w końcu znalazły właściwą taktykę, próbując maksymalnie wykorzystać swoją przewagę liczebną.
  W pewnym momencie wszystkie małe statki faunów wycofały się i zaczęły osłaniać platformy przed atakami zherrików.
  - Nasi żołnierze stracili inicjatywę. - stwierdził Kent.
  - W takim razie musimy ogłosić odwrót! - zasugerował Hett. - Skontaktuję się bezpośrednio z marszałkiem gwiezdnym.
  - Ogłaszam przeniesienie! - warknął marszałek. Jego rogata twarz wyrażała mieszaninę satysfakcji i żalu. Wynik bitwy można interpretować na różne sposoby.
  Manewr, delikatnie nazwany przesunięciem, został przećwiczony dawno temu i był wielokrotnie wykorzystywany w starciach wojskowych i wirtualnych ćwiczeniach. Oczywiście było zorganizowane i szybkie. Wyjście w przestrzeń jednowymiarową odbyło się przy wstępnym przyspieszeniu, najpierw dużych statków, a następnie mniejszych. Ci, którzy osłaniali odwrót, podejmowali duże ryzyko, lecz lisy, najwyraźniej podejrzewając podstępną pułapkę, nie napierały aktywnie i ograniczyły się do ostrzału z dużej odległości. W końcu fauny wkroczyły do wieloprzestrzeni, stając się poza ich zasięgiem.
  - Ile nas to kosztowało? - zapytał ponuro generał Kent swojego sojusznika Hetta, gdy flota pomyślnie minęła czarną dziurę, ślizgając się po orbicie gigantycznej obłoku gazu tak gęstego, że wytworzyła własne pole grawitacyjne.
  - Przyzwoity! Stracono ponad piętnaście tysięcy małych statków i ponad sto tysięcy myśliwców. Zestrzelono pięćset platform uderzeniowych, a kolejnych osiemdziesiąt trzy wymagają poważnych napraw. Utracono dwieście dziewięćdziesiąt sześć chwytaków, a osiemnaście kolejnych wymagało napraw. Jest trzysta siedemdziesiąt dwa krążowniki, dziewięćset trzydzieści jeden rakietowców, sześćdziesiąt jest poważnie uszkodzonych, nie licząc stacji śledzących, robotów rozpoznawczych i drobnych uszkodzeń.
  - Czy pozwolili foszkom krwawić?
  - Trudno dokładnie obliczyć, ale około trzy i pół razy więcej niż u nas, jeśli weźmiemy duże statki kosmiczne, w dodatku zestrzelono prawie osiemdziesiąt transportowców i dziewięć superstatków - ultrapancerników, a pięć wydaje się być tak uszkodzonych, że w najlepszym przypadku będą musieli zostać wysłani na tyły.
  - Cóż, na pewno nie zostaniemy za to zdegradowani, ale nie jestem pewien co do nagrody. W zasadzie mieliśmy szczęście, że wróg nie był gotowy; w następnej bitwie będzie znacznie ostrożniejszy.
  - Wniosek!
  - Szanse są w przybliżeniu równe, a komputer poda nam bardziej szczegółowy podział.
  - Więc prześlij podsumowanie informacji.
  Minutę później komputer zgłosił:
  - Szanse stron przy optymalnym zachowaniu po obu stronach są następujące: zwycięstwo lisów wynosi osiemdziesiąt cztery procent, zwycięstwo elfów jedenaście procent, a remis pięć procent.
  - Nie wystarczy! - Twarz generała nagle stężała.
  - Optymalne zachowanie jest mało prawdopodobne, podaj prognozę, biorąc pod uwagę to, co wróg pokazał, że potrafi kontrolować i jacy jesteśmy.
  Komputer odliczył jeszcze pół minuty i wydał:
  Lisy mają sześćdziesiąt cztery procent szans na wygraną, elfy dwadzieścia pięć procent szans i jedenaście procent szans na remis.
  - To oznacza, że tracimy, choć nie aż tak bardzo. Jedna szansa na cztery. To jest już lepsze. - Powiedział marszałek.
  Obraz zaczął blaknąć, a potem zniknął całkowicie. Faun odsunął się od spodka, który dokonywał niezrozumiałego cudu. Yulfi również się cofnęła, jej twarz stała się smutna, a w jej oczach pojawiły się łzy.
  - Co za horror! - Powiedziała dziewczyna.
  Merce stwierdził:
  - Nic takiego nie można sobie wyobrazić. A co jeśli mój ojciec walczy tam wśród elfów i prawdopodobnie zostanie ranny lub zabity?
  - Nie można tego wykluczyć! - Faun westchnął. - Moja ojczyzna jest na skraju porażki. Nad moją cywilizacją wisiał hiperplazmiczny topór.
  Yulfi ożywił się:
  - Hiperplazma, mówisz, czym jest hiperplazma? Słyszałem to wiele razy, ale nie rozumiałem.
  Faun postanowił uzbroić się w cierpliwość, sam z wykształcenia nie jest fizykiem, ale spróbuj wyjaśnić to dzikusowi.
  Dlatego postanowił zejść trochę na bok i zacząć, jakby z daleka:
  - W starożytności, kiedy fauny były nie tylko przywiązane do jednej planety, ale podzielone na wiele stanów, pojawił się taki król, czyli na ziemi król Trikhkh. Uznał, że czas położyć kres chaosowi i obskurantyzmowi. W tym czasie budowano już duże fabryki, pojawiła się broń i armaty. Wojny stawały się coraz bardziej okrutne i niszczycielskie, a czary wymarły. Co więcej, w kilku religiach czary uznano za grzech śmiertelny. Nie sposób zliczyć, ile procesów toczyło się nad podejrzanymi o czary. Król początkowo był tego samego zdania: czarodzieje powinni być na stosie lub stosie. Ale zdarzyło się, że gdy zorganizował zawody najlepszych zawodników, rodzaj zamaskowanego pokazu walki, zwycięzcą został pozornie kruchy wojownik. Kiedy nałożono mu koronę na głowę, odwiedzający Palladin zdjął maskę i twarz dziewczyny, niepodobnej do żadnej kapłanki faunów, została odsłonięta opinii publicznej.
  Wszyscy byli zdumieni, była to elfka, legendarna rasa wychwalana w balladach i legendach. Wyciągnęła rękę do Tricha, a jej czarujący uśmiech uchwycili najlepsi artyści.
  Zakochał się w niej Rcar, kobiecie obcej rasy, zwanej Rerra. Jego pasja była żarliwa, choć nie dla wszystkich zrozumiała; my, fauny i elfy, jesteśmy zbyt różni. Różne typy, inne typy. No bo jak wytłumaczyć, że wilk może zakochać się w krowie? Ale dziewczyna, co dziwne, odwzajemniła jego uczucia i wkrótce pobrali się, mimo że sąsiedni królowie byli temu przeciwni. Rozpoczęła się wojna, ale potem elfka okazała się subtelną dyplomatką. Potrafiła użyć sprytu, aby stawić czoła przeciwnikom Trikhkha. Ci, szybko pamiętając o drobnych skargach, wdali się w straszliwą walkę między sobą. Cóż, w międzyczasie tymczasowa armia Trikhkha biła ich kawałek po kawałku. Rerra okazała się czarodziejką, jak wiele elfów, obdarzoną magią i to magią praktyczną. Jak się później dowiedzieliśmy, dziewczyna ta przez swoją niesamowitą myśl została źle zrozumiana przez braci, przez co okazała się wyrzutkiem. Ale oni są wyrzutkiem, ale u nas stała się prawdziwym władcą. Ignorując uprzedzenia, Rerra wprowadził nową religię, która legitymizowała praktykowanie magii. Teraz od kołyski znaleziono dzieci zdolne do magii, które następnie szkolono w szkołach specjalnych. Wtedy właśnie pojawiły się akademie naukowe. Wielka czarodziejka Rerra próbowała połączyć magię z nauką. Wkrótce imperium dysponowało nową, niewidzianą wcześniej bronią i podbiło planetę. Trikhkh zestarzał się i umarł: elfy żyły wtedy dłużej niż fauny. Rerra została suwerenną cesarzową. Chciała polecieć w kosmos. Pierwszym etapem był lot do kuli. Ten sam, o który teraz toczy się walka. Następnie odkryto proces eksplozji atomowej. Elementy superciężkie zostały rozerwane, gdy zgromadziły masę krytyczną. Za pomocą magii można było usprawnić ten proces. Następnie Rerra z pomocą swoich uczniów zdała sobie sprawę, że możliwe jest uzyskanie energii z syntezy jąder wodoru, co dzieje się w gwiazdach. Ale faktycznie można było stworzyć bombę wodorową za pomocą zaklęć. Od tego momentu rozpoczął się podbój kuli.
  Yulfi przerwał:
  - Czy mógłbyś nam powiedzieć bardziej szczegółowo, jak wyprodukować bombę wodorową, jest ona prawdopodobnie silniejsza niż eksplozja prochu.
  - Oczywiście, że jest potężniejszy! Mała bomba, taka jak nasza wieża, może eksplodować jak beczka prochu o średnicy kilometra.
  - Wow! - zagwizdał Yulfi. - Kolosalny.
  - Jednak nawet ta energia nie wystarczy, aby podróżować w przestrzeni kosmicznej z prędkościami większymi od światła. Rerra na zewnątrz pozostała młoda, ale śmierć także do niej zbliżała się. Jednak pod koniec życia ona i jej uczniowie doświadczyli energii anihilacji. Dzieje się tak, gdy materia różni się ładunkiem, plus lub minus, minus lub plus. Naturalnie nawet chmury elektronów wirują w różnych kierunkach, a kiedy zderzają się, uwalniane są nieznane siły.
  - Powiedz mi więcej o chmurach elektronów.
  - Wszystkie atomy składają się z jądra i chmur elektronowych powstających w wyniku rotacji elektronów i pozytonów. W pewnym sensie jest to jak planety wokół Słońca, tyle że prędkość obrotu jest niewiele większa. Biliony obrotów wokół jądra na sekundę.
  A podczas anihilacji elektrony zderzają się, same jądra, składające się z protonów i neutronów, stykają się z ogromną siłą. I następuje potworna eksplozja, uwalniając szaleńczą energię ponad tysiąc razy większą niż podczas eksplozji bomby wodorowej.
  Yulfi gwizdnął:
  - Właściwie to dom wariatów!
  - A żeby zmienić polaryzację ładunków, potrzebujesz magii. Tak zwane zaklęcie fali stworzone przez Rerrę. Kiedy nie jest to tylko drżenie powietrza w określonej kolejności, ale pewna sekwencja ruchu fal. Wpływa na zbiór pól w przestrzeni, a te z kolei wpływają na świat materialny. Rodzaj efektu rezonansu. Fala pobudza małe struny, z których jest przekazywana na duże, co skutkuje tak głośną muzyką, że skały się trzęsą.
  - A fale są jak zmarszczki, ale nie w powietrzu, ale w polach przestrzennych! - Yulfi wyjaśnił.
  - Tak, zrozumiałeś mnie poprawnie!
  - To magia wyższego poziomu. Teraz powiedz nam więcej o hiperplazmie.
  - Nazywa się to także magiczną hiperplazmą. Naturalnie, energia anihilacji stała się prologiem do odkrycia termokwarków. I tutaj potrzebna była silniejsza magia. Elfy nie chorują na starość, są zdrowe i energiczne, ale jednocześnie czują zbliżającą się śmierć. Zatem Rerra, widząc, że nie zostało jej długo życia, zaprosiła sobie następczynię, Zennę, najpotężniejszego maga rasy elfów. W tym czasie fauny osiedliły się już w całej kuli i przeniknęły do innych światów. Stali się bogatym imperium. Zatem bycie ich władcą to zaszczyt, nawet dla dumnych elfów. I razem z nią myśleli o kolejnym kroku na podbój wszechświata.
  W tym momencie spodek stojący na krawędzi znów zaczął się świecić i słychać było charakterystyczne dźwięki.
  - Ponownie wzywa do komunikacji. Opowiem ci tę historię później! - Powiedział Tukhhi. - Poza tym nie chciałbym, żebyś wykorzystał swoją nową wiedzę ze szkodą dla innych istot.
  . ROZDZIAŁ 21
  - Jak możemy to wykorzystać? Nie podajesz nam wystarczająco dużo szczegółów, aby możliwe było zbudowanie bomby wodorowej, a tym bardziej bomby anihilacyjnej.
  - Anihilacja jest łatwiejsza, pomimo jej ogromnej mocy. Ponadto reakcja różni się siłą w zależności od substancji użytej do anihilacji. Największy wpływ wywiera żelazo i pierwiastki mu bliskie.
  - Dlaczego?
  - Optymalne połączenie wartościowości, równowagi w jądrach protonów i neutronów. Pozwala to na wykorzystanie maksymalnej liczby cząstek. W końcu siła prochu zależy od równowagi pierwiastków.
  - Tak, tak! Ale zobaczmy, co będzie dalej w tej interesującej epopei.
  Tymczasem spodek się powiększył. Zaczęły pojawiać się błyszczące girlandy gwiazd i zwinne, opływowe kontury statków kosmicznych. Niektóre z nich wyglądały jak ryby, inne jak grubo ciosane kamienie, a jeszcze inne przypominały drewno wyrzucone na brzeg.
  Wygląda na to, że flota drapieżnych lisów została uzupełniona w ruchu. Zwolnił, dochodząc do pasa szalonych pulsarów, kiedy ogromne, czasami osiągające rozmiary planety, grudki plazmy szybko poruszają się po krętych trajektoriach, a cząstki materii gorączkowo pędzą pomiędzy nimi. Obszar ten nazwano łonem kosmicznej Gehenny. Armada statków dzieci ciemności zaczęła się reorganizować, wykonując skomplikowane manewry. Celem tej sztuczki było przygotowanie się na możliwą kolizję z wrogimi statkami kosmicznymi.
  Trolle stały się zauważalnie mądrzejsze; ich komputery plazmowe dość wyraźnie obliczyły, że obszar ten może stać się miejscem zasadzki wroga znacznie bardziej przebiegłego i wyrafinowanego, niż wcześniej sądzono. Teraz armia przygotowywała się na każdą ewentualność. Marszałek kosmosu piskliwym głosem wydał odpowiednie rozkazy. Foshkowie już wcześniej wykonywali podobne manewry podczas ćwiczeń, a ich personel intensywnie szkolił się, zdobywając i ugruntowując swoje umiejętności.
  W celu uzupełnienia poniesionych strat reaktywowano magazyny sprzętu, specjalnych stopów metali i rezerwy energii. Bazy naprawcze połączono w fabryki, które dostosowywały statki kosmiczne od razu w locie, a nawet tworzyły nowe. Można je było zobaczyć, krążąc wokół uszkodzonych, masywnych postaci lotniskowców i ultrapancerników. Spawanie iskrzyło się, płynęły promienie plazmy, wybuchały strumienie grawitacyjne, nadając metalowi natryskiwanemu w jony dowolny kształt. Niektóre z tych konglomeratów zostały zniszczone podczas ataku faunów, ale sporo pozostało. W tym roboty wyglądające jak sturękie kałamarnice, a także specjalni magowie rzucający zaklęcia przywracające konstrukcje. W szczególności pracowali w dużych grupach, trzymając się statku kosmicznego i mamrocząc coś przez magiczne wzmacniacze, które wyglądały jak rogi.
  Ponadto lokalni czarodzieje próbowali wyczarować coś poważniejszego, przewidzianego w arsenale magicznych wojowników.
  Czarownicy zaczęli więc rzucać trochę ziaren. Pojawiła się mała plamka, która stopniowo rosła. Czarodzieje otoczyli go stadem. Co krzyczeli w megafony.
  - To zabawne! - powiedział Yulfi. - Przypomina mi rytuał kanibala.
  Tutaj pojawił się pączek, początkowo wielkości beczki po piwie, potem stawał się coraz większy, przybierając rozmiary stodoły, potem średniowiecznego zamku, a w końcu ultra-pancernika. Pączek zaczął kwitnąć, zmieniając się w coś pomiędzy goździkiem a tulipanem. Płatki zaczęły się poruszać, pędząc w różnych kierunkach, zamieniając się w skrzydlate psy wypluwające plazmę. Wypuścili fale grawitacyjne, rzucając statki Foshka w różnych kierunkach.
  Wstrząsy nie były jednak szczególnie silne. Yulfi był zaskoczony:
  - Co to są, gigantyczne widma?
  - Mniej więcej tak, tylko bardziej materialnie, niż się wydaje na pierwszy rzut oka. - Powiedział Tukhhi. - Jest to rodzaj magicznej hiperplazmy, zawierającej większy składnik magii niż czysta hiperenergia. Oznacza to, że magia miesza się tutaj z przejawami fizycznymi, ale te ostatnie są reprezentowane w mniejszym stopniu.
  - Oczywiście, więcej czarów - mniej nauki!
  Pod wpływem poleceń latających czarowników psy, pozornie rasy policyjnej, ustawiły się w szeregi, pozornie posłusznych stworzeń.
  Hipermarszałek trolli mruknął:
  - Lisy są mądrzejsze od psów i zmuszą je do posłuszeństwa. Nie bez powodu fauny mają psią naturę.
  Ładna generałka z trąbką okręciła się wokół hologramu i z westchnieniem powiedziała:
  - Jak możesz wybrać się na wędrówkę bez smoka? Skończymy więc jak mamutowy tygrys bez kłów.
  - Zrobią jeszcze trochę magii! Już zamówiłem! - Kosmiczny hipermarszałek machnął ręką. Emiter wzbił się w powietrze i zapiszczał:
  - Czego chcesz, mistrzu!
  - Jestem hipermarszałkiem! Pudełko pełne żarcia!
  Obok foszki dostojnika pojawiła się sterta jedzenia. Wśród nich wyróżniał się tort wyrzeźbiony w kształcie pancernika Faun. Jednak wbrew proporcjom tańczyli na nim rogaci astronauci.
  - To jest to, kochanie! - Hipermarszałek zaczął pożerać figurki ze śmietanki i kadzidła.
  Generał powiedziała:
  - W mojej szalonej młodości trzymałem jaskinię z dziewczynami łatwych cnót. Służyli lokalnej mafii. Była jedna suka, ciągle okradała klientów. W końcu wydał mi się zbyt gwiezdny. Złapał ją wraz z przyjaciółmi. Przebił mnie wyciorem i popijał winem, po pierwsze, skierował moje udo. Było tak świeże, pełne przypraw i pachniało tak pysznie, że nie mogłam się powstrzymać i połknęłam. Po raz pierwszy spróbowałem mięsa osobnika mojego gatunku.
  Szczerze mówiąc, miał bardzo wyjątkowy gust, trochę ostry, dziewczyna była wysportowana.
  Hipermarszałek stwierdził:
  - W niektórych lokalach można za opłatą nawet wziąć udział w procesie gotowania albo swojego rodaka, co kosztuje więcej, albo innego rodzaju, co jest tańsze. Szczególnie zabawne jest użycie lasera do pocięcia wciąż żywego ciała na małe kawałki. Nie próbowałeś tego sam?
  - Kiedy wyłudzała długi, oczywiście torturowała i wycinała innych, ale to jest prymitywne. Teraz modne są inne tortury, w szczególności z wykorzystaniem mikrokomputerów.
  - Właśnie tego musimy użyć. W bitwach kosmicznych trudniej jest schwytać więźnia, ale kilku z tych, którzy uciekli na modułach i kapsułach, udało nam się złapać, wyłączając program samozniszczenia.
  Pole siłowe wleciało do biura. Trzymał w sobie uroczego elfa. Istoty te żyły dłużej i mocniej trzymały się życia.
  Hipermarszałek zatarł tłuste ręce, emiter wypuścił falę, która pochłonęła cząstkę.
  - Cóż, teraz mamy elfa. Możemy to mocno podzielić.
  Nagi pułkownik przypominał atletycznie zbudowanego mężczyznę, tyle że miał zbyt wąską talię i wąskie biodra. Niewątpliwy dżentelmen, przystojny, ale było coś kobiecego w jego zbyt luksusowej fryzurze, złocistych włosach i gładkiej twarzy dziewczyny bez ani jednego włoska. Zatem z ludzkiego punktu widzenia elf był wątpliwej atrakcyjności. Yulfiemu jednak się to spodobało:
  - Czy naprawdę spalą tego drogiego młodzieńca?
  - To nie jest młody człowiek, a ogień, to zbyt prymitywne. Znajdą lepsze i skuteczniejsze tortury.
  - To doświadczenie może nam się przydać! - Powiedział Hiffy. - Sztuka polega na umiejętności prowadzenia przesłuchania, rzeczy najbardziej niezbędnej dla tyrana.
  Jules dodał:
  - Tortury są obrzydliwe, przesłuchanie jest konieczne!
  Pułkownik starał się zachować pozory spokoju, ale jednocześnie lekko się wzdrygnął. W głowie chyba kłębiło mi się od myśli, jak nie oddać niczego, a jednocześnie uratować cenne życie.
  Hipermarszałek zadał mu pytanie:
  - Jakie są plany Waszego dowództwa?
  Elf odpowiedział:
  "Jestem prostym pułkownikiem i nie wiem więcej, niż powinienem". W ostatniej chwili wydawane są nam polecenia i mój statek kosmiczny porusza się zgodnie z otrzymanym rozkazem.
  Hipermarszałek podniósł głowę:
  - Tak, ty też okazujesz się mądry. Wiesz, jak się wydostać. Ale to wcale ci nie pomoże. Opowiedz mi, jak twoje statki kosmiczne pojawiają się i znikają tak natychmiast.
  Elf napiął się i przemówił słabym głosem:
  - Nie znam szczegółów technicznych, ponieważ nie jestem fizykiem z wykształcenia. Właściwie to nie jest mi to potrzebne. Jestem trybikiem w machinie wojennej, po prostu wydaję rozkaz i otrzymuję rozkaz, a statek kosmiczny natychmiast wyskakuje i znajduje się w innym punkcie przestrzeni.
  - A co z bezwładnością?
  - Nawet na waszych statkach jest on gaszony przez antygrawitację.
  - Wszystko jasne, tym lepiej, zacznijmy tortury. Przyzwij ultra-kata.
  Do sali wleciał duży robot z wieloma mackami, a za nim obrzydliwy i bardzo gruby troll. Widać było, jak leniwie chodził na swoich krótkich nogach.
  - Jestem do twoich usług, kosmiczny gigant!
  - Widzisz tego "elfa", spróbuj na nim nanotechnologii.
  - Z przyjemnością.
  Troll wyjął pilota i zaczął dawać znaki robotowi. Poruszył się, macki uniosły się na czole, szyi, kostkach i nadgarstkach elfa.
  - Nie zapomnij też o jego włosach! Są tak bujne i wysyłają niesamowity sygnał bólu.
  - I to się stanie! - Troll uśmiechnął się ponuro.
  Różowawe promienie wyleciały z macek robota i wniknęły w różne części ciała elfa. Wisiał, skulił się, pole siłowe nie pozwalało mu się ruszyć, poruszyć nawet o centymetr. Jednak choć promienie weszły w niego, przystojny mężczyzna nie odczuwał bólu.
  - Jaka jest istota tortur? - zapytał Yulfi. "Pali go jak lasery".
  - NIE! Do ciała weszły mikroroboty. Dołączą się teraz do różnych narządów ciała, przede wszystkim tych, które mają wiele zakończeń nerwowych i zaczną wysyłać impulsy bólowe. A niektóre z maleńkich chipów będą działać bezpośrednio na mózg, nasilając koszmary. Czyli będzie kwintesencją koszmaru.
  - Małe komputery!
  - Wyobraź sobie, że po twoim ciele pełzają mrówki, które mogą wydzielać bolesny kwas. Tylko w tym przypadku będzie gorzej.
  Troll włączył hologram i przed nim pojawiła się trójwymiarowa projekcja ciała elfa.
  - To wszystko, mój mały! - Przesadnie słodko - stwierdził troll. Uregulujemy Twój ból. Zacznijmy od tysięcznej części procenta. - Zakrzywiony palec przesunął się po skanerze.
  Elf skrzywił się i zaczął drgać. Nawet zaczął się trochę wiercić.
  - Jeszcze nie boli, ale teraz będzie bolało, zwiększymy obciążenie nerek, masz ich trzy. - Troll powiedział kpiąco.
  Potem twarz elfiego pułkownika wykrzywiła się i jęknął głośno.
  - Oh! Ale dopiero zacząłem. A co powiesz na palpację wątroby?
  Kolor na hologramie stał się ciemniejszy, elf wzdrygnął się, próbując chwycić się rękami za brzuch. Niewidzialne więzy trzymały go mocno.
  Troll zachichotał z satysfakcją:
  - A teraz żołądek, są też dwa, więc ból będzie podwójny.
  Żal było patrzeć na elfa; jęczał coraz głośniej.
  - A teraz serce, jest ich też dwóch, te elfy to oszczędni ludzie.
  Yulfi odwrócił się:
  - Nie chcę na to patrzeć.
  "Ja też uważam, że nie ma nic interesującego w torturach." - Tukhhi zgodził się.
  "Teraz usmażmy mózg..." zaczął troll, a jego obraz został przerwany, niemal natychmiast pojawiła się przestrzeń. Przedstawiało czarowników latających w skafandrach kosmicznych wykonujących rytuał nad jaszczurką.
  A teraz gad szybko powiększa się i pojawiają się skrzydła. I głowa: zaczyna się dzielić na dwie części. Najpierw są dwie głowy, potem rośnie trzecia. Wygląda na to, że jest to dmuchana zabawka, która tak szybko zyskuje na wielkości. Jednocześnie wszystkich przeraża.
  - To smok! - Powiedział Yulfi. - I tak ogromny jak ultrapancernik. A gdzie takie można zobaczyć?
  Tukhhi odpowiedział:
  - Zaklęcia fal, moc hiperplazmy i magii rodzą takie potwory. Możesz to zrozumieć! Nie da się tego pojąć!
  "Ja sam widziałem tak wiele cudownych rzeczy w ciągu ostatnich godzin, że kręci mi się w głowie".
  Podobnie jak górny obrót, "smok" wypuszcza pierścienie.
  Rzeczywiście, z paszczy smoka wyleciała ognista, opalizująca bańka. Odwrócił się. Kolosalny potwór zamknął paszczę, a piłka wleciała z powrotem do środka.
  Yulfi gwizdnął. Czarownicy szeptali. Smok nadal poruszał łapami.
  Za nim pojawiła się włochata wiedźma, najwyraźniej nie należąca do rasy foshka. Niosła ze sobą ogromną chochlę. Wystrzeliła cztery ramiona, które bezceremonialnie wyrzucały w próżnię wyrzeźbione postacie. Ruszyli i po krótkim czasie wojsko zaczęło się powiększać.
  Wyglądały niezwykle nietypowo na tle ultranowoczesnych statków kosmicznych. Wyobraźcie sobie typowe średniowiecze, heroldów z rogami, w nich dmuchali. Stalowe szeregi się wyrównały. Zaczęły pojawiać się także dinozaury. Nie tak samo jak na Ziemi, różnice w faunie na różnych planetach są nadal znaczące, ale nie mniej przerażające. Były też wieże oblężnicze, potężne balisty i wyszukane katapulty.
  Chociaż armia poruszała się w próżni, wydawało się, że wojownicy, a także ich konie i jednorożce stąpają po twardej powierzchni. Słychać było nawet drżenie próżni i pisk pól grawitacyjnych.
  I jak przystało na każdą szanującą się armię, nad głowami centralnej grupy magicznych oddziałów rozwinęły się trzy imperialne sztandary, symbolizujące potrójną naturę imperium.
  Przymocowywano je do głów zwieńczonych siedmioma rogami dinozaurów, drgającymi kolosalnymi grzebieniami. Każdy sztandar miał projekt bojowy, który budził szacunek i podziw. Co więcej, nie był zamrożony, ale poruszał się jak obraz w filmie. Cudowny widok. Pod sztandarami pojawiło się trzech władców armii widm. Wyróżniali się nawet wtedy, gdy byli otoczeni przez rycerzy w lśniącej zbroi, w której odbijało się światło gwiazd. Cesarz jest pośrodku, największy wojownik, w żółtej kolczudze, błyszczącej jaśniej niż złoto. Po jego prawej stronie bardziej subtelny władca w jasnej szkarłatnej zbroi z rubinami. Wydaje się prawie chudy, jego twarz jest orli i złowrogi. Trzeci dowódca jest niższy i grubszy, ma rogaty hełm i szmaragdowozieloną zbroję. Jeździli na jednorożcach. Na czarnym pośrodku, biały jest linijką po prawej, a czerwony po lewej.
  Inny facet jechał na wielbłądzie z głową kozła. Ta twarz była nie do opisania obrzydliwa i straszna, z garbatą postacią, w fioletowym płaszczu opadającym na garb wielbłąda: niosło go śmiertelne zimno.
  - Tak, firma się zebrała! - podsumował Yulfi.
  Tukhhi zauważył:
  - Ile magicznej energii zgromadzili, że stworzyli tak imponującą armię.
  - Zanieczyszczą przestrzeń swoimi ciałami.
  Faun pokręcił głową przecząco:
  - Nie, Yulfi, za kilka dni te widma znikną wraz z magiczną energią, która je wspiera. Jest to rodzaj ciężkiego kamienia, którego nie można utrzymać wyciągniętymi ramionami.
  - To jasne! Ale jest tak wiele pozostałości magicznego brudu i półmaterialnych obrazów unoszących się w przestrzeni.
  - Przyzwoity! Ale nie pozwól, aby ci to przeszkadzało, możesz oczyścić nagromadzoną negatywną energię za pomocą pozytywnej magii. Jest to jednak proces pracochłonny i nie należy tego robić podczas wojny.
  Halabardnicy ruszyli się, rozprzestrzeniając się niczym lśniąca rzeka stali, a za nimi podążali kanciaści, zaczarowani rycerze. Pochylali swoje konie, ozdobione proporczykami, przed bujnymi, wielobarwnymi grzywami. Za nimi poruszała się pstrokata armada dinozaurów. Największe z nich były wyposażone w tak wymyślne katapulty, że wydawało się, że nie mają czym rzucić, wystarczyło szturchnąć i każda armia ucieknie. Dinozaury ryczały, piechota ledwo za nimi nadążała, co dziwne, ale wiele mieczy żołnierzy było zakrwawionych i wyszczerbionych.
  Pomimo panującej wokół żołnierzy próżni, która w teorii nie powinna przepuszczać żadnych dźwięków, słychać było narastający hałas ofensywy.
  Yulfi zamrugał głupio, a chłopcy mieli szeroko otwarte oczy i otwarte usta.
  - To efekt magii grawitacyjnej! - Powiedział, nic nie wyjaśniając Tukhhi. Widząc, że te słowa nie odniosły skutku, dodał. - Ruchy fantomów powodują wibracje w różnych niewidzialnych polach próżniowych, a to z kolei odbierane jest przez uszy jako dźwięki.
  - Chociaż było to trudne, zrozumiałem! - powiedziała Yulfi i otarła pot z czoła.
  Narastający ryk, niczym spadający kamień, przerwał czysty dźwięk trąby, a odgłos tysięcy końskich kopyt i kościanych stóp dinozaurów zagłuszył brzęk broni armii szykującej się do decydującej bitwy.
  Nadmierny marszałek trolli, oderwany od nudnych tortur, krzyknął rozkaz:
  - Pokażcie swoje piękno i niezniszczalność, moi wojownicy. Ty, najodważniejszy z najodważniejszych.
  Szczekali w odpowiedzi!
  - Niech żyje wielkość imperium!
  Kosmiczna dolina wypełniona najeźdźcami minęła pas zapadnięcia grawitacyjnego, popychając fantomy wyginając je w łuk.
  Magiczne oddziały, jakby ze stopni gigantycznych schodów, spieniły się na szczycie fali, staczając się z zakrzywionej przestrzeni. Najpierw latały oddziały lekkiej, bogato udekorowanej kawalerii, potem cięższe wielbłądy i dinozaury. Jeźdźcy zawieszeni nad kłębami koni nie szczędzili ostrog, a za nimi srebrny drzewc płonął jasnym ogniem w promieniach wielu tysięcy świateł.
  - Kolosalny! - Powiedział Yulfi. - Trudno się z tym pogodzić, żeby nie popełnić błędu! Musisz w to uwierzyć!
  - Oto sens jedności dialektycznej! - zauważył wygnany książę. - Bitwa się zbliża.
  Obraz ponownie pokazywał salę tortur. Elf zsiniał i zachłysnął się powietrzem, cała jego świadomość zamieniła się w czysty ból, nie mógł nawet krzyczeć. Troll bez wahania podrapał pazurem swój krzywy nos. Hipermarszałek ziewnął demonstracyjnie, tortura straciła zainteresowanie:
  - Wszystko to niepokoiło mnie jak dźwięk skrzypiec. Możesz wyrzucić tę padlinę z powrotem.
  - Gdzie z powrotem? - zapytał troll.
  - Do celi jenieckiej. Kiedy wyjdzie, przesłuchanie będzie kontynuowane.
  - Świetnie, tam jego miejsce. - Troll kliknął papierośnicą. Wyleciał papieros i sam się zapalił. Kat wziął go do ust i łapczywie zaciągnął się powietrzem. - Teraz czuję się znacznie lepiej.
  Głos centralnego komputera oznajmił:
  - Dotarliśmy do strefy krytycznej.
  Zanim flota przybyła na miejsce, w którym znajdowały się szalone pulsary, wszystkie prace były w zasadzie zakończone. Fabryki uzupełniły jedynie zapasy zharrików, produkując te stosunkowo niedrogie samochody. Na wszelki wypadek one, podobnie jak statki transportowe i bazy, zostały zabrane do centrum pod ciężką strażą.
  Znajdowały się tu różne naczynia, duże i małe, stosowano w nich starożytny system konstrukcyjny - sito. Główne siły, zgodnie z zaleceniami komputera, zostały rozdzielone pomiędzy mobilne grupy uderzeniowe. Ustawili się w szeregi przypominające żelazo, z krążownikami i pancernikami w bazie, otoczeni myśliwcami.
  Hipermarszałek kosmiczny, wypiwszy łyk alkoholu zmieszanego z nalewką z użądleń kobry, złożył prośbę. Wydawało się, że jego twarz stała się jeszcze bardziej pomarszczona i obrzydliwa, ale jego oczy płonęły jeszcze jaśniej.
  - Czy jesteś pewien, że teraz będziemy w stanie przeciwstawić się wrogowi zdolnemu wyłonić się z kosmosu, korzystając z nieznanych praw natury?
  Inny foshka, sądząc po gładszej twarzy i rzadkich wąsach, młody, w okularach zasłaniających połowę twarzy, odpowiedział:
  - Nasze bogate doświadczenie wojskowe pokazuje, że jeśli odczyty komputerowe skorelujemy z naszymi własnymi intuicyjnymi założeniami, wynik będzie prawidłowy. Myślę, że posiadanie oddzielnych drużyn uderzeniowych to najlepszy sposób na przeciwstawienie się zwinniejszemu wrogowi. Dodatkowo proponuję wysłać zwiadowców przodem, m.in. do strefy pulsarów.
  - Po co?
  "Nasze statki kosmiczne nie będą w stanie się przez nie przedostać, co oznacza, że elfy pomyślą, że atakując z tej strony, zaskoczą nas".
  - I ty myślisz mądrze, generale. Jeśli bitwa zostanie wygrana, ode mnie osobiście otrzymasz rozkaz i policzek.
  - To drugie nie jest konieczne!
  Armada lisów przeorganizowała się z precyzją mechanizmu zegarowego. Zaawansowana grupa rozpoznawcza po wykonaniu skoku udała się do gromady pulsarów. Tutaj jeden z bezzałogowych statków uderzył w strumień, został odrzucony, wpadając do wartej wiele milionów dolarów Gehenny, zaczął się świecić, po czym eksplodował, rozpraszając się na fotony. Inni dokładnie sprawdzili teren, wysłali impulsy grawitacyjne, skanowane radarem, automatycznie odchylające się od szalejących pulsarów. Za nimi szła grupa natarcia, składająca się z pięćdziesięciu ośmiu krążowników i stu dwudziestu pięciu niszczycieli.
  Statki kosmiczne poruszały się bardzo ostrożnie, zbliżyły się do wrogów, rozdzieliły się i zaczęły krążyć wokół nich z sześciu stron. Pulsary zwykle poruszały się wokół gwiazd po spiralnych lub kołowych ścieżkach, niektóre wzdłuż linii przerywanych. Kiedy się zderzyły, wyemitowały gigantyczne iskry; pojedyncze drapieżniki plazmowe wyleciały z pierścieni, błąkały się przez chwilę, a następnie wróciły. Biada statkowi, który wpadł do ich ust. Jedynym pocieszeniem jest to, że śmierć nie jest szczególnie bolesna: szybko się wypalasz. Było jasne, że lisy uciekały przed gigantycznymi pulsarami, bojąc się ich jak ogniste wilki. Otoczyły ich tysiące małych, bezzałogowych zwiadowców wielkości motocykla, po czym okrążyły pierścienie i poleciały dalej, gdzie świecił gigantyczny kwazar Grunt. Pulsowała w oddzielnych cyklach, pęczniejąc i wyrzucając tyle światła, że rodziła nowe, gigantyczne korony, a w innych okresach uspokajała się na tyle, że otaczające ją planety nieco się ochłodziły i dały początek nowym, unikalnym formom życia. Teraz kwazar zasypiał, a światy kwitły. Planet było dokładnie dziesięć i były duże, ale o mniejszej gęstości, więc można było na nich budować małe fabryki i tworzyć bazy wsparcia. To prawda, że niektóre rodzaje flory i fauny mogą powodować problemy, np. drzewa ciekłego metalu z oznakami inteligencji, które osiągały wysokość nawet do setek kilometrów lub megaradioaktywne stworzenia o różnych kształtach, typach i elementach, ale mogą być wystraszony specjalnie dobranym promieniowaniem. Oto jeden z nich, w kształcie motyla, ale wielokolorowe skrzydła zmieniają kształt, jak plama na wodzie. Stworzenie jest ogromne, wystarczająco duże, aby pomieścić najnowocześniejsze miasto, ale ogólnie nieszkodliwe. Jeśli jednak będziesz chciał sobie ulżyć w czasie lotu, efekt będzie jak bomba atomowa.
  Oczywiście życie na takiej planecie nie jest powszechne, ale jest marzeniem romantyków i poetów. Ale ogólnie jest to bardzo ciekawy świat, nie do końca stabilny, ale bogaty pod każdym względem.
  Yulfi znów był zaskoczony:
  - Co za wielka gwiazda! Prawdopodobnie jest to widoczne nawet na naszym ziemskim niebie.
  Tukhhi odpowiedział:
  - Kiedy śpi, prawie! Daje mniej światła, ale ogólnie wygląda imponująco.
  - Szczerze mówiąc, drzewa ciekłego metalu są tak niezwykłe, że trudno uwierzyć w takie wypaczenie.
  - A co z obecnością inteligencji?
  - W bajkach czasami drzewa mówią i rozpoznają siebie jako jednostki. A ogromne okazy można znaleźć dość często.
  - Widzisz Yulfi, we wszechświecie nie ma nic wyjątkowego. W końcu skąd wzięły się wszystkie baśnie i legendy na Ziemi, jeśli nie od nas? Powiedzieliśmy je nie tylko faunom, ale także elfom i w ogóle każdemu, kto przyleciał na Ziemię. Z jakiegoś powodu twoja kraina przyciąga podróżników i włóczęgów ze straszliwą, niezrozumiałą siłą.
  - A także, jak sądzę, poszukiwacze przygód. - Yulfi potwierdził jej ton.
  Tukhi sprzeciwił się:
  - Bez poszukiwaczy przygód ludzkość nie pojawiłaby się. Wiesz, istnieje legenda, że pierwszy człowiek powstał, ponieważ hiperseksualny elf zakochał się w małpie.
  - A może wręcz przeciwnie, ponieważ goryl zgwałcił pożądliwą kobietę.
  - Nie wykluczam! Ogólnie rzecz biorąc, większość geniuszy to dzieci występku, ponieważ kobieta zawsze woli męża od lepszego mężczyzny! - powiedział pewnie Tukhhi.
  - I jest w tym racjonalne ziarno! Na przykład nigdy nie będę spała z niegodnym mężczyzną. - powiedział Yulfi.
  Faun wrzucił do ust pokrojony owoc i po przeżuciu wykrzyknął:
  - Zdrada poprawia genetykę, dzięki czemu kobieta nigdy nie będzie chciała nosić idioty pod sercem!
  - Zgadzam się, w dwustu procentach! Zobaczmy jednak, jaką kartę rozda twoja rasa.
  - Mam nadzieję, atut!
  - Lub oznaczone, co w zasadzie oznacza to samo!
  Po otrzymaniu pierwszych danych statki ruszyły w ślad za zwiadowcami. W tym momencie wydarzyła się tragedia: ogromny pulsar wielkości Merkurego wyleciał z kosmosu z prędkością przekraczającą światło, uderzając w jedną z grup uderzeniowych. Natychmiast spłonęło dwa tuziny statków - wyparowały, a reszta skoczyła w różnych kierunkach, z czego dziewięć poważnie się stopiło. Było jasne, że temperatura w ich wnętrzu wzrosła, lisy zrobiły się czerwone, a część ich futra zaczęła dymić. Natychmiast otworzyli ogień do kasety, ale było to marnowanie amunicji. Ogień rakiet termokwarkowych wygenerował falę uderzeniową, która spowodowała zderzenie niszczyciela z krążownikiem. Niszczyciel natychmiast eksplodował, a krążownik stanął w płomieniach specjalnym, prawie niewidocznym, ale nie mniej płonącym płomieniem. Kapsuły ratunkowe zaczęły wyskakiwać z brzucha; było jasne, że zwykłe środki gaśnicze nie są w stanie powstrzymać takiego żywiołu.
  - Odsuń się od tych stworzeń. - Rozkazał kosmiczny hipermarszałek. - I nie bądźcie tchórzliwymi szczurami.
  Statki kosmiczne przekroczyły dystans, oddalając się od strefy zagrożenia. Teraz ich prędkość nieco wzrosła, a gotowość do walki wzrosła; było widać, jak ich palce zamarzały na skanerach i przyciskach. Nawet doświadczone lisy były zdenerwowane, ich trąby drżały i ocierały się o skanery.
  - Widzisz, ich śmierć nadchodzi! - szepnęła Merka.
  Yulfi przerwał:
  - Oni sami są nosicielami zagłady! W końcu to wojna, a nie przedstawienie cyrkowe.
  Merca pokręciła przecząco głową.
  - Byłem w cyrku. Gladiatorzy walczyli tam tak zaciekle i polało się tyle krwi, że biedna kikimora półkrwi prawie zemdlała.
  Hiffy odpowiedział:
  "I lubię, gdy walczą silni wojownicy". Po to istnieje rasa męska, aby walczyć. Bóg włożył miecz w ręce męża, igłę w żonę, tylko ludzie mają tendencję do buntowania się, zwłaszcza wbrew woli Wszechmogącego!
  - Nikt nie zna prawdziwej woli bogów. Każda religia i każdy kapłan, w zależności od swojego koloru, interpretuje to inaczej. Dokładniej, aby mieć więcej pieniędzy w kieszeni. Łatwiej ulepić bałwana w piekle, niż znaleźć bezinteresownego księdza! - powiedział Yulfi.
  Tukhi potwierdził:
  - Dlatego zdecydowana większość faunów to zdeklarowani ateiści!
  Jules wskazał palcem na ekran:
  - Proszę bardzo, zaczyna się zabawa. Ech, sam chciałbym wziąć w tym udział, bo to o wiele ciekawsze niż machanie mieczem i skakanie jak koza.
  Pojawiły się statki faunów i elfów, ich zwiadowcy obserwowali wszystkie ruchy. Statki kosmiczne już czekały w zasadzce, na szczęście kwazar spowodował zakłócenia i nie można było ich sondować radarem grawitacyjnym. Tym razem marszałek Gugish osobiście przejął stery. Generałowie Kent i Hett dowodzili częścią floty. I tu było czuć napięcie, ale różnica w mentalności była widoczna; elfy nawet w przededniu śmiertelnej bitwy, z której niewielu wyjdzie żywych, starały się wyglądać pięknie - czesały włosy, malowały się, nakładały cienie; ich rzęsy. Fauny natomiast starały się wyglądać prościej i bardziej nieostrożnie. Zdawało się, że mówią: nie potrzebujemy dodatkowego "przepychu". Jednak oba gatunki traktowały się nawzajem życzliwie; to, że się różnią, nie musi oznaczać wrogości. Nawet rośliny i zwierzęta mogą się przyjaźnić, wspólnie zdobywać pożywienie i co możemy powiedzieć o inteligentnych stworzeniach. Marszałek wybrał optymalny moment na rozpoczęcie bitwy.
  W tym samym czasie czarodzieje elfów i faunów intensywnie rzucali zaklęcia. Tańczyli wokół jak małe dzieci. Oczy im się świeciły, czarodzieje trzymali w rękach magiczne różdżki, za pomocą których energicznie rysowali próżnię. W próżni ze strumieni asteroid zaczęły kształtować się kontury ogromnej fortecy. Wylano na nią specjalną miksturę, którą usmażono za pomocą hiperlasera. Wlewano do niego specjalne dodatki, które emitowały fale.
  - Ta materia staje się porowata, a magia trzyma ją w całości! W tym przypadku ściany pełnią podwójną funkcję. - Faun zaczął wyjaśniać.
  Yulfi zauważył:
  - Czy to jest jak bańka mydlana?
  - Bardzo podobny, ale znacznie silniejszy! Naturalnie fortyfikacja jest tymczasowa, ale można ją przenieść.
  Czarownicy również stworzyli już porządną armię. Decydującą rolę miała odegrać rezerwa kawalerii. Między gwiazdami migały już małe sylwetki koni i jednorożców oraz większe dinozaurów. Była to ciężka magiczna kawaleria rycerska.
  Nad głowami lecących z przodu wojowników unosił się unikalny sztandar z wizerunkiem skrzydlatego trójgłowego lwa.
  Na ścianach wzniesionych za pomocą zaklęć i mikstur wojownicy krzyczeli z radości. Pstrokaci wojownicy, odurzeni nadmiarem uczuć, walili w cylindryczne tarcze rękojeściami zakrzywionych mieczy. Wśród nich były wojowniczki, przeważnie w elfich mundurach, ubrane w krótkie czerwone spódniczki. Co dziwne, wszystkie bezduszne zjawy padły na kolana jak jedność i wyciągnęły ręce w górę, szepcząc słowa wdzięczności skierowane do nieznanych sił. I to jest niewiarygodne, danie przybliżyło obraz i stało się widoczne, jak łzy radości i ulgi spływały po ich policzkach.
  - Upiory płaczą: można zwariować! - szepnął Yulfi.
  - Nawet krokodyl płacze, co jest bardziej zaskakujące dla osoby zimnokrwistej, a w magicznych obrazach jest element osobisty! - odpowiedział faun.
  - Tak, magowie bardzo wysokiego poziomu są do tego zdolni. Nawet stworzyć pozory nowej osobowości.
  - Teraz zacznie się gorąca łaźnia.
  Obie armie wróciły na pozycje wyjściowe. Przybyło dziesiątki tysięcy dużych i małych statków. Wojska też się zbliżały. Po drodze kilkakrotnie zmieniali skład.
  Lisy rzucały zachłanne spojrzenia na planety unoszące się w pobliżu kwazara. Wysłani zwiadowcy zgłosili obecność określonej aktywności - zarejestrowano ruchy i skoki temperatury. To prawda, że fabryki były wcześniej dobrze zakamuflowane - teraz elfy postanowiły celowo ujawnić swoją lokalizację. Podobnie jak w gambicie, poświęć pionka, aby dać mata! Jednak zarówno pracownicy, jak i cenny sprzęt zostali ewakuowani wcześniej. Należy zachować wszystko, co w zasadzie da się uratować przed zniszczeniem.
  Hipermarszałek kosmiczny rozkazał:
  - Zmień kurs, będziemy bombardować powietrzne światy. Będziemy strzelać rakietami termokwarkowymi z dużej odległości, aby uniknąć niepotrzebnych strat ze strony artylerii planetarnej.
  - Tak, dowódco, ale ich satelity, choć małe, mogą być uzbrojone w lasery grawitacyjne, a także mogą przyjmować rakiety.
  - Jeśli wystrzelisz tysiąc fałszywych rakiet za jeden prawdziwy ładunek i jednocześnie użyjesz specjalnych reflektorów, ani przeciwrakiety, ani działa grawitacyjne nie pomogą wrogowi.
  - Właśnie wyprodukowaliśmy dużą ilość stosunkowo tanich blanków, cóż, możemy spróbować. - zaproponował generał w fioletowych okularach. Na końcu jego trąby znajdował się platynowy naparstek. Wskazał zabawnie panel, przyciski się zaświeciły, skanery zamigotały.
  - Śmiało, mam nadzieję, że kwazar nie przeszkodzi nam w nagłym podejściu!
  Straż flankowa, wzmocniona okrętami tylnej grupy, zwolniła, tworząc sierp, celując w planety i ich satelity.
  W tym samym czasie statki grupy środkowej wykonały manewr i zmieniły kurs, strażnicy cofnęli się nieznacznie. To było jak rozłożenie pancernych palców mocno zaciśniętej pięści.
  Marszałek faunów Gugish zdecydował, że nadszedł dogodny moment na uderzający atak:
  - Zaatakujmy wroga hiperskokiem!
  Tym razem fauny i elfy wykorzystały mobilne dopalacze rakietowe, które pozwoliły im przenieść się w jednowymiarową przestrzeń. Zasada jest podobna do zaklęcia falowego, ale działa nieco szybciej. Jak nóż tnący wśliznęły się w powstałe połączenie między statkami. Łodzie ruszyły pierwsze, a za nimi podążyły cross-sidery i transportowce rakietowe z platformami uderzeniowymi. Wystrzelili kilka potężnych salw, w tym ciężkie pociski termokwarkowe. Foshki, otrzymawszy mocny zastrzyk w najwrażliwsze miejsce, zawyły i natychmiast próbowały wziąć śmiałe elfy w szczypce.
  Niektóre rakiety, torpedy, belki i pociski przedarły się przez obronę statków kosmicznych, a w przestrzeni zakwitły girlandy ognistych kwiatów z opalizującymi płatkami. Było widać, jak gigantyczny transport foshek zaczął pędzić i rozpadać się, jak jak ludzie zmierzający do pubu, stłoczone były w sobie gigantyczne statki: ultrapancerniki i krążowniki. Wygląda na to, że statki kosmiczne się zapadły, co powstało sztucznie, w wyniku chwilowego wyzwolenia energii. Krążowniki miały trudności, jakby zostały wmielone na kamień młyński, ultrapancerniki cierpiały na różne sposoby. Albo zamieniły się w okroshkę, a niektóre były tylko lekko zdeformowane; jeden z ogromnych naczyń zapalił się. Biorąc pod uwagę, że prędkość ssania była ultralekka, statki kosmiczne wyszły tanio. Potwornie potężne pociski termokwarkowe, zdolne przebić się przez ochronę matrycy lub pole siłowe, co jakiś czas wstrząsały próżnią.
  Główna grupa zbliżyła się do wroga, część faunów została zestrzelona, ale same lisy straciły nieporównywalnie więcej. Kilku widmowych jeźdźców zwróciło się w stronę bitwy i próbowało zaatakować. Ich włócznie przebiły ich własne statki kosmiczne, po czym nastąpiła anihilacja poprzez spalenie zarówno statku kosmicznego, jak i krzywizny widma. Jednak lisy straciły na tym więcej, więc pospieszyły z rozmieszczeniem swojej formacji. Główną taktyką była chęć skierowania zjaw na początku przeciwko podobnym do nich magicznym stworzeniom.
  Wirtualna armia stworzona przez foch czarodziejów zaatakowała fortecę. Rozpoczął się atak kosmiczny, podczas którego katapulty, balisty i inne urządzenia wykorzystały swoją niszczycielską moc. Zaczarowana lawa zbliżała się. Obrońcy zadawali atakującym ciosy mieczami, toporami, kosami i polewali wirtualnym eliksirem. Był to typowy średniowieczny szturm, tyle że rozgrywający się w przestrzeni kosmicznej. Prawdziwa bitwa najpotężniejszych tytanów.
  Przebici napastnicy i obrońcy upadli, niektórzy zostali pocięci na kawałki. W tym samym czasie ciała zmarłych traciły swoje kontury, unosząc się jak lód na pustyni. Nastąpiła zmiana koncepcji. Dinozaur uderzył więc w ścianę tak mocno, że powalił dwa tuziny obrońców. Niektórzy z tych, którzy upadli, zostali natychmiast zadźgani na śmierć, inni wręcz przeciwnie, podskoczyli, wymachując mieczami. Rozległa się pieśń widm. Tak zachęcająco, a jednocześnie mrożąc serce. Magowie elfów i faunów zachęcali swoje wojska. Tutaj czarodzieje sztuczek próbowali ich uderzyć. Kilka błyskawic oddzieliło się od gwiazd, natychmiast przecięły próżnię i nagle zgasły, gdy uderzyły w niewidzialną barierę.
  Główny czarnoksiężnik foshek powiedział:
  - Mahaharadżi! Te dwa gatunki są zbyt silne i wyrzucają cały snop energii.
  Jego asystent powiedział:
  - Musimy wyczerpać te widma, które są na ścianach, a gdy skończy się energia, wykończyć je! Jeśli chcesz zamordować owcę, zabij najpierw psa, który pilnuje stada.
  Czarodziej zaczął rzucać zaklęcia.
  Zza ich pleców wyłonił się cień. Wspaniały pięciogłowy ptak potrząsnął dziobami, z których wybuchły płomienie. Jej skrzydła z połyskującymi błonami, przez które przeświecało słońce, unosiły się gładko. Ptak ten miał poczucie wielkości i ważności. Każda z głów była podobna, a jednocześnie inna, tak jak różne są palce dłoni.
  - To właśnie zmiażdży fauny i elfy. - wymamrotał czarownik ubrany w skafander kosmiczny. - Znokautujemy czarowników, a potem zajmiemy się resztą piskląt. Orzeł nie jest ptakiem bez głowy.
  Pierzasty potwór zbliżał się, a płomienie zapłonęły i uderzyły w fortecę, kilku obrońców upadło. Bestia podeszła i wypuszczając pazury, wgryzła się w najbliższego żołnierza. Jego szczęki zaczęły pożerać wojowników.
  W tym momencie wyskoczyło zwierzę, wyglądające jak skrzydlaty kangur z czterema mieczami.
  Kołysząc się, zaatakował wroga. Rozpoczęła się walka o rzadkiej zaciekłości.
  Kangur był mniejszy, ale bardziej zwinny; wręcz przeciwnie, jego przeciwnik był ogromny, większy niż najbardziej nieporęczny statek kosmiczny imperium. Nie udało się od razu odciąć głowy mieczem, ale i tak spowodowało to pewne szkody. Potężny potwór był stopniowo wyczerpany i tracił siły.
  Atak również przebiegał z różnym powodzeniem. Atakującym udało się jednak zdobyć dwie centralne wieże; wszak mieli znacznie więcej żołnierzy. Nie przyniosło im to jednak wiele radości. Wręcz przeciwnie, zajęte pomieszczenia nagle się skurczyły, miażdżąc licznych bojowników. Z luk wyleciała krwawa maź i zmielone kości.
  Nie osłabiło to jednak nacisku napastników. Zbliżały się do nich coraz większe posiłki. Kilka wież zostało już przejętych pod kontrolą. Wygląda na to, że ocalali obrońcy zostaną wkrótce całkowicie zmiażdżeni.
  Kangur skończył odcinać ptakowi głowę, dzięki czemu stała się ona znacznie bardziej przezroczysta. Co prawda, zamiast odciętych głów, inni próbowali się przebić, ale torbacz-wojownik posypał prochem w porę. Szyja drgnęła i zamarła. Pióra opadły, a łuski zaczęły się rozpadać. Ogromny pazur odpadł i uderzył jego żołnierzy. To gotowe. Po czym zwycięzca pięciogłowego ptaka wskoczył na piechotę.
  Główny czarownik zaklął ze złością:
  - Rzucili tyle magicznej energii w to pierzaste stworzenie, że to wszystko nie pomogło.
  Asystent wyraził opinię:
  - Nie ma potrzeby robić tak dużych fantomów. Teraz te same dinozaury zamarzły w pobliżu fortecy i stoją tam, przygotowując się, ale jaki to ma sens?
  - Nic! Ale nie ma problemu, weźmiemy liczby i poradzimy sobie nawet z tym niesamowitym kangurem.
  . ROZDZIAŁ 22
  Tymczasem z głębi kosmosu wynurzało się coraz więcej statków fauny.
  Oddziały statków kosmicznych zmieniały formacje w ruchu, lądując na wrogu z maksymalną prędkością.
  Ruchome pięści lisów również zaczęły się poruszać, starały się parować ataki śmiałego wroga. Kwazar, który dotychczas zachowywał spokój, zdawał się obudzony przez kosmiczną, wstrząsającą fundamentami bitwę. Nadolbrzym trochę się podekscytował i wypluł gigantycznego pulsara. Przecinając próżnię, lecąc z nadświetlną prędkością, zestrzelił jedenaście statków kosmicznych armii trolli. Ci, otrzymawszy uderzenie w twarz, zaczęli oddalać się od tak niebezpiecznej okolicy.
  Foshki, również bardzo doświadczeni wojownicy, którzy wspięli się po galaktyce od karłów do czarnych dziur, nie chcieli poddać się rozpoczęciu bitwy. Grupie osłonowej, jednak z poważnymi uszkodzeniami, podczas wykonywania manewrów przeciwrakietowych udało się uciec przed atakiem. Ruchome pięści, niczym u zawodowego boksera, starały się poruszać oszczędnie. Zaletą elfów było to, że mogły pojawiać się w różnych miejscach na raz, przypominając komara atakującego niedźwiedzia, gdy wróg liczniejszy i dysponujący większymi statkami nie miał czasu się odwrócić. Jednak foszki odskoczyły, aktywnie zrzucając pola minowe zawierające tysiące ładunków samonaprowadzających i jednocześnie uwalniając gazy nasycone pyłem grawiomagnetycznym, powodując przedwczesną detonację i zaginając lasery, które pochłaniały superintensywne promienie gamma. Fauny, posiadające podobną broń, odpowiedziały w naturze, ponadto próżnia została szybko wypełniona zakłóceniami emitowanymi w dwudziestu dziewięciu pasmach, co spowodowało zakłócenia w komputerach, a także awarię radarów grawitacyjnych torped i rakiet. Jednocześnie wyemitowano fale tłumiące, mające zneutralizować promieniowanie pukające; z ich obfitości zaczęły oświetlać niewidzialne pola próżni, co nadawało tej części przestrzeni nieopisany smak. Wyobraź sobie świetlisty popiół rozsypany po przestrzeni i błyszczący pomiędzy niewidzialnymi napięciami przestrzeni.
  Gęsta kurtyna hiperplazmy spowiła statki faunów, zmniejszając skuteczność ognia tych kochających wolność stworzeń. W rezultacie doszło do niemal równej wymiany małych i średnich statków w tym kosmicznym pokerze, gdzie karty spadały z rykiem łez. Rozrosła się taka gra, która tylko na rękę wyszła trollom, które miały wyraźną przewagę liczebną.
  Zherriks, kontrolowany przez niższe duchy i wzmocniony zaklęciami, spadł na małe statki kosmiczne (łodzie i niszczyciele). Było ich wiele dziesiątek tysięcy, bezzałogowych zabójców, bombardujących wroga rakietami i pociskami i natychmiast oddalających się. Uderzyły niczym fale tsunami, fauny straciły nawet połowę swoich sił. W tych warunkach sami musieli się wycofać, odsłaniając większe statki, na których wściekli foshki uwolnili szatańską moc. Mniejsze, ale często spadające pociski i torpedy, jakby rekiny podążały za jedną radiolatarnią i bardzo trudno było je zestrzelić na raz. Ultrapancerniki wystrzeliły torpedy wyposażone w siatkę.
  Nawet jeśli promieniowanie zniszczyło radar grawitacyjny, reszta poruszała się w jednej falangi, pokrywając duży obszar, z którego bardzo trudno było uciec. Ta przebiegła taktyka zadziałała również przeciwko statkom kosmicznym nurkującym w "jednowymiarowym" statku kosmicznym.
  Crosssiderzy próbowali prześliznąć się obok ruchomych grup do centrum, ale napotkali potężną erupcję plazmy z kilku stron.
  Następnie fauny, narażając się na duże ryzyko zderzenia, wykonały hiperskok prosto na środek, atakując z zamachu, strzelając z ręki i wystrzeliwując rakiety w chwili, gdy się wyłoniły. Było już trochę lepiej, zniszczono kilkanaście innych ogromnych transportów, ponadto zmieciono dwieście statków osłonowych. Po czym, aby nie zostać zniszczonymi, musieli ponownie wyruszyć, cztery krosoidy zderzyły się z siecią wypełnioną torpedami.
  Marszałek elfów Gugish był nieco zdezorientowany; najazd okazał się znacznie mniej skuteczny, niż się spodziewał. Foshki nie są ostatnimi kretynami: wyciągnęli wnioski z poprzedniej bitwy.
  - Odebrać siły uderzeniowe i zreorganizować! - Rozkazał.
  - Wygląda na to, że ich nie doceniliśmy. - stwierdził generał Kent, jak wszystkie elfy miał bardziej elastyczne myślenie. - Proponuję pozwolić im zbliżyć się trochę do kwazara, wtedy pole grawitacyjne dużej gwiazdy zniszczy miny.
  - A co z planetami?
  - Będziemy liczyć na to, że kosmiczny hipermarszałek Grobogrob nie będzie chciał marnować na nie zasobów i rakiet. - nieśmiało zasugerował Kent.
  Hett wątpił:
  - To mało prawdopodobne, ale rośliny są cenne.
  - Ale udało nam się usunąć większość sprzętu i szybko odnowimy budynki.
  Tutaj nawet ten doświadczony wojownik popełnił błąd. Foszki jednak nie od razu i raczej ostrożnie próbowały zbadać planety otaczające kwazar. Rozpoczął się ostrzał światów, początkowo używano lekkich rakiet, ale wkrótce dołączyły do nich ciężkie rakiety. Na planetach można było zobaczyć zielone i różowe grzyby, tworząc kratery o szerokości do ośmiuset kilometrów. Nawet te przystosowane do wielkiego upału, rośliny i zwierzęta tych światów wyparowują, w najlepszym przypadku, natychmiast znikając, złapane w epicentrum eksplozji, gdzie szaleje hiperplazma o temperaturze bilionów stopni.
  - Nie mamy innego wyjścia, musimy kontratakować! Do przodu! - rozkazał Gugish.
  - Najpierw musimy zniszczyć lotniskowce. - Powiedział Kent. - Wtedy zherriks nie będą tak niebezpieczne.
  - Zrobimy to!
  Dowódcy grup uderzeniowych i poszczególnych statków kosmicznych sami odkryli w ruchu nowe techniki, nie zwracając uwagi na niszczycielskie salwy. Niczym fatalistyczni żołnierze nie bali się o swoje życie i byli gotowi słono zapłacić za naukę. Czy jednak mieli wybór: życie na wygnaniu, w razie porażki: gorsze od śmierci, a niewola pod lisami nawet nie była brana pod uwagę.
  Crossside, otrzymawszy wyraźny kierunek, podskoczył ponownie; niczym wiosenny grzyb po ciepłym deszczu, wyskoczył z próżni i wystrzelił salwę rakiet. Prowadząc częsty ostrzał z dział, ponownie zanurzył się w jednym wymiarze.
  Ze względu na bliską odległość prawie się zderzyli. Większość wabików pozostała w tyle, a przeciwrakiety i działa grawitacyjne zareagowały z opóźnieniem. Chmury gazu z kolei pozostawały w tyle podczas ruchu, więc uderzenie w kolosa okazało się bardzo skuteczne. Aster plazmowy zakwitł, rozrzucając płatki we wszystkich kierunkach, spod których wyleciały fragmenty poszycia, połamane części konstrukcji i spalone fragmenty ciał trolli.
  Kilka sekund później kilka tysięcy zherrików straciło kontrolę, poruszając się bezradnie w przestrzeni. Nie byli już w stanie prowadzić ukierunkowanego ognia, a jedynie przeszkadzali innym statkom kosmicznym. Co więcej, więcej foshek niż faunów.
  - Powal puste miejsca! - Rozkazał kosmiczny hipermarszałek.
  Wyblakłe błyski zabarwiły przestrzeń; na ciemnym tle zdawały się pojawiać plamy krwi.
  - Tak trzymaj, powtórz atak! - rozkazał Marszałek Faunów.
  Śmierć kolosalnego lotniskowca wroga zainspirowała bojowników. Odbudowywali się na bieżąco i korygowali plan, wykonując ryzykowne manewry obarczone faulem.
  "Rozbijające sztylety" faunów zaczęły przecinać lotniskowce, skacząc niemal na sam bok. Jeden ze statków kosmicznych popełnił niewielki błąd w trajektorii i uderzył w ogromny statek. Kiedy zderzasz się z kolosem z prędkością ponadświetlną, efekt nie jest gorszy od uderzenia bombą termokwarkową. Chłopaki jednak nie cierpieli, a dusza stworzona, również z pewnego rodzaju hiperplazmy, nie mogła zostać tak łatwo zniszczona i rzuciła się do innych wszechświatów.
  - Znokautuj ultrapancerniki! - krzyknął generał Kent. -Gdzie jest mój ultrapułkownik Lekkoron?
  "Poleciał, by walczyć z flotą wroga i poradził, wykorzystując swoją większą prędkość, aby przeprowadzić skoncentrowane ataki na mobilne grupy. Tworzenie pięciokrotnej wyższości. Jest to zasada pokera, który miesza węgle małym końcem, powodując rozpalenie całego ognia.
  - To znaczy bić i otaczać! - Wdrażaj to. - Ale spójrz, jeśli Lekkoron umrze, obedrę cię ze skóry siedmiu. - Generał Kent zaczął nerwowo nakładać makijaż na usta, jego młodzieńcza twarz rozciągała się ponad jego wiek, po czym zaczął automatycznie wyrywać rzęsy. Elfy wierzyły, że im lepiej wyglądasz, tym więcej masz szczęścia.
  Merka jęknęła:
  - Znów opuchnięta głowa utknęła pod plazmą.
  Alfmir zapytał:
  - Co robisz?
  - Żal mi taty! Ta szlifierka plazmowa jest pochlebna.
  - Czy Lekkoron jest twoim ojcem?
  - Tak, czy to cię dziwi?
  - Zupełnie nie.
  - Szkoda, że nie zostałem przyjęty do marynarki wojennej. Wszystko przez głupie uprzedzenia. Byłbym dobrym żołnierzem; wśród elfów kobiety cieszą się całkowitą równością z mężczyznami. Wielu pilotów to kobiety, zwłaszcza w czasie ciąży są one bardziej wrażliwe niż mężczyźni.
  - Wiem, chociaż to nie miejsce, żeby kobieta w ciąży wsadzała głowę do statku kosmicznego i biegała w próżni przepełnionej śmiercią.
  "Ja też tak myślę, bo to taki stres maciczny dla małej, moja mama miała problemy z brzuchem, może dlatego tak często śnią mi się koszmary."
  Hiffy był zaskoczony:
  - Co, twoja matka, kikimora, walczyła?
  - Tak! Mój tata zabrał ją ze sobą.
  - A co się z nią stało, umarła?
  - NIE! Ale stosunki z przyjaciółmi i dowództwem mojego ojca były tak napięte, że lepiej było nie rozmawiać. Moja matka była tak zmęczona wojną, że złożyła przysięgę, że jej córka nigdy nie będzie walczyć. Poza tym mam drgawki.
  - Musisz spotkać się z czarownikiem, żeby go wyleczył! - powiedział smutno Alfmir.
  - Próbowałem, ale na tej planecie trudno znaleźć wysoko wykwalifikowanego specjalistę, jest wielu szarlatanów, a zakony kościelne nie śpią. Jeśli pojawi się mniej lub bardziej potężny cudotwórca, święci ojcowie wypowiadają mu wojnę totalną.
  - To na próżno, potrzebna jest także magia. A jeśli twórca wszechświata stworzył magię, jest mało prawdopodobne, aby się pomylił! - Powiedział Jules.
  - Też tak sądzę, ale nasze elfy nigdy nie zajmowały się magią; harmonijnie łączyła się ona z nauką, co pozwoliło nam i trollom wyruszyć w kosmos znacznie wcześniej. Potem jednak zaczęła dominować technologia i sztuka magii nie była już tak modna, ale mimo to, gdy stworzono te cudowne machiny, pozwalające zanurzyć się w jednym wymiarze, zaczęto czytać zaklęcia. Magia pozwala przyspieszyć procesy technologiczne.
  - Rozwinięta nauka jest podobna do magii!
  - Dobra, zobaczmy walkę!
  Działa rozproszyły ich siły, brak jedności ogromnej floty zaczął działać przeciwko nim. Już siedem grup mobilnych zostało zaciśniętych jak palce w imadle, a następnie spłaszczonych i rozproszonych. Ósmy, nie czekając na całkowitą zagładę, uciekł, ale też nie uniknął smutnego losu. Foszki w desperacji zmobilizowały duże siły i wysłały je na ratunek. Z reguły się spóźniali, a jednocześnie centrum było odsłonięte.
  Fauny to wykorzystały, przewaga technologiczna w zakresie możliwości niemal natychmiastowego poruszania się w przestrzeni odniosła skutek. Crosssidery uruchomiły "Uderzenie Łomem", przecinając platformy pchnięciem sztyletu i przez dwie minuty wybuchały pociskami, rakietami i wiązkami grawitacyjnymi z taką siłą, że wystrzeliły połowę amunicji w statki trolli.
  Jeden po drugim eksplodowały statki transportowe, ogromne statki przewożące od jednego do trzech milionów spadochroniarzy - roboty bojowe, lisy i przedstawiciele podbitych światów werbowani do armii, a także najemnicy. Trafionych zostało jeszcze trzynaście gigantycznych ultrapancerników, które powoli rozpadały się w próżni, trzy tuziny ogromnych baz naprawczych, kilkaset dużych statków w budowie, szpitale kosmiczne i wiele więcej, w tym nośniki rakiet i małe statki.
  Straty poniosły także fauny i elfy, a jeden z crossoidów otrzymał takie obrażenia, że nie był w stanie wykonać hiperskoku. Wtedy jego dowódca postanowił rzucić się na barana.
  Prawie rozpadając się przy maksymalnej prędkości, uderzył w ultrapancernik wroga. W porównaniu z takim kolosem, wcale nie małym crossoidem, wydawał się całkiem malutki. Szybki atakuje bawoła. Ale ultrapancernik zbliżył się do niego, nastąpiło dodanie mas bezwładności, po czym amunicja zdetonowała, a gigantyczne ogniste bąbelki pęczniały, a następnie opadały. Nawet najbliższe statki kosmiczne zostały gwałtownie wstrząśnięte, a pola minowe zostały odrzucone daleko. Jedna z sieci uderzyła w dwa pobliskie krążowniki, rozpryskując konstrukcje na dymiący wrak. Kilka tysięcy dużych i małych trolli również doznało poważnych uszkodzeń i zostało zmuszonych do dryfowania.
  Straciwszy inicjatywę, Dzieci Ciemności skupiły się razem, wycofując swoje statki i mobilne grupy.
  Przez krótką chwilę panował kruchy rozejm. Strony lizały głębokie rany, przeprowadziły rozpoznanie i opracowały nowe techniki walki. Straty po obu stronach były ogromne, nawet kwazar zdawał się nieco blaknąć na tle wrzącej armaty. Było jasne, że ani trolle, ani elfy nie zamierzają się wycofać; taka była przerwa między rundami.
  Ale jeśli między statkami kosmicznymi doszło do kruchego rozejmu, wręcz przeciwnie, walki ze strony widm nasiliły się. Ponosząc ogromne straty, magiczni rycerze zdobyli większość twierdzy, a czarodzieje elfów i faunów sprowadzili świeże rezerwy.
  Merca westchnęła ciężko:
  "Być może mój ojciec zginął w wyniku staranowania, nie wygląda jak on".
  -Jesteś tego pewien? - zapytał Yulfi. - Dlaczego on? Co on jest, zbyt odważny?
  - Tak! Nie jest ateistą jak większość elfów, ale wierzy w nauki Zhorroro - wojownika, który kto odda życie w walce z wrogiem, staje się bogiem! Sekta ta jest dość duża, budowali nawet świątynie z rzeźbami poległych żołnierzy, gdzie modlili się do nich i odprawiali rytuały. Zgodnie ze zwyczajem raz w roku oddają litr swojej krwi, aby ci bogowie mogli skosztować świętego nektaru. Z jednej strony jest to religia wygodna na wojnę. Tutaj nawet śmierć wydaje się pożądana, raczej się do niej dąży, niż jej unika.
  - Nie wierzysz w to?
  - Nie, jestem ateistą, poza tym nawet jeśli Bóg istnieje, to będąc umysłem najwyższym, nie będzie zachęcał do wojen, które przynoszą tyle smutku.
  - Zgadzam się, przemoc jest odrażająca dla wyższego rozumu! - powiedział zdecydowanie faun Tukhhi. - Ale niestety okrucieństwo, jakie ludzie okazują sobie nawzajem, jest konsekwencją wolnej woli. I to jest święte - główna różnica między inteligentnymi istotami a robotami.
  - Ale trzeba jakoś edukować stworzenie, a dzieje się tak, że wyższy umysł stworzył dzieci, a następnie pozostawił je na łasce losu.
  - To właśnie w celach edukacyjnych zostały stworzone anioły i archanioły - potężne, mądre istoty, które miały pomóc stworzeniu wzrastać duchowo, wspinać się po drabinie ewolucyjnej, uzyskując duchową harmonię i nieśmiertelność. "Jules zaczął mówić, zawahał się, po czym mówił dalej: "Ale tak się złożyło, że jeden hiperanioł stał się dumny i zbuntował się". Aniołowie nie mogą już zwracać takiej samej uwagi na dzieci Najwyższego, a równowaga między dobrem a złem została zachwiana. Powiedział mi to jeden człowiek, także niewolnik i zarazem nauczyciel. Mają taką wiarę, że wszystkie inne religie zostały wymyślone przez zbuntowanego hiperanioła.
  - Ciekawy pomysł! - powiedział Yulfi - Słyszałem też coś o buncie jednego z najwyższych bogów przeciwko Absolutowi. Ale to tylko przypuszczenia; nikt nie wie na pewno, co się dzieje. Moim zdaniem bogów i różnych duchów jest wielu, zarówno w naszym świecie, jak i na innych planetach, i toczy się między nimi ciągła walka o strefy wpływów. Nikt nie ma przeważającej przewagi, a śmiertelników interesują tylko jako materiał pod ręką.
  Tutaj zatrzymała się, aby zobaczyć, co dzieje się na polu bitwy.
  Niezliczona armia, oczarowana foszkami, zawahała się. Trzej cesarze i ich garbaty mag byli wyczerpani, próbując zatrzymać wojska i zwrócić je przeciwko wrogowi, który pojawił się znikąd. Monarcha o profilu orła wrzasnął, demonstrując, że nawet widma potrafią mówić wyraźnie. Próbował pocieszyć siebie i swoich oficerów:
  - Jest nas wiele, dziesiątki tysięcy! Potężne dinozaury są z nami, a żołnierze w wieżach oblężniczych odpierają każdy atak, jeśli szalony wróg odważy się go zaatakować.
  To tylko kawaleria, surowe mięso do kotłów wielkiej wojny. Okażmy rycerską odwagę i nieprzenikniony honor!
  Największy widmowy cesarz wymamrotał:
  - A kto to jest na czele armii?
  Garbaty czarodziej machnął na niego ręką:
  - Jakiś włóczęga. Nam to wcale nie jest straszne. Musisz przesunąć dinozaury w stronę wroga i zmiażdżyć je na miękko.
  Na czele całej armii jechał wysoki i silny wojownik. Nie miał na sobie zbroi, ale jego ciało poruszało się jak odlewana stal. Prawdziwy bohater, potrafiący stać się ozdobą każdej rasy. Kiedy tuzin żołnierzy na dinozaurze podleciał w jego stronę, ciął ich swoimi nagle wydłużonymi mieczami. Ogromne zwłoki i siedzący na nich wojownicy zostali rozproszeni na kawałki.
  - Wow, to musi być widmo z legendy, królu Janie!
  Czarodziej warknął:
  - Nie ma takiego króla! Już dawno wyparował w brzuchu kwazara. Jego substancja jest rozproszona w cząstki pyłu. Jestem największym czarodziejem i teraz zmieszczę wszystko w pył kwarkowy!
  Nagle czarnoksiężnik zamilkł, jego oczy rozszerzyły się na widok stworzenia faunów i elfów, które wylewały się fala za falą z powodu zapadnięcia się grawitacji.
  Nie może być mowy o pomyłce, nigdy nie zapomnisz takiego profilu, to człowiek lew z czterema ramionami, z których każdy trzyma miecz, ogromny czarny jednorożec z dużymi obnażonymi zębami i groźnym sztandarem.
  Czarodziej wrzasnął z wściekłości, opryskując spienioną ślinę swoją cienką brodę i potrząsając rozwidlonym trąbą. Jego wygląd był tak zdenerwowany i rozproszony, że trzej cesarze wstrzymali konie i wycofali się.
  - Ma moc anioła! - wrzasnął z wściekłością czarnoksiężnik, szarpiąc się za brodę i zawiązując w supeł trąbę, która nagle stała się zbędna. Bolało, że nawet sapnął: "Spadł w otchłań ogromnej czarnej dziury, z której nie ma powrotu". Został wyparowany w hiperplazmę. Jakie niesamowicie ogromne siły pomogły mu wznieść się, jest to niewyobrażalny rozwój magii.
  Ruch powstał także wśród czarowników foshka. Byli zagubieni; wśród widm pojawił się wojownik, który nie znikał przez kilka dni i był odporny nawet na działanie bomb termokwarkowych. Zastanawiam się, który czarownik przywołał go z tej strony kosmosu.
  Trzej cesarze bez imperiów przestraszyli się jeszcze bardziej, zdając sobie sprawę, że ich krótkie życie może stać się jeszcze krótsze. Wydawało się, że ich strach natychmiast przeniósł się na armię - niczym prąd płynący przez ogniwo galwaniczne. Chociaż nowo stworzeni żołnierze, podobnie jak jednostki komputerowe, nie mieli pojęcia o super myśliwcu, wykazywali się dużą wrażliwością.
  Widmowy czarnoksiężnik nie chciał jednak się poddać. Natychmiast urósł, puchnąc jak chmura. Wściekły gniew zniekształcił jego i tak już okropną twarz, zamieniając go w szatańską maskę. Czarownik zauważył zamieszanie w wirtualnych oddziałach, które polega na przejmowaniu dusz tych, którzy dusz nie mogą mieć. Wypuścił falę grawitacyjną o kolosalnej sile.
  - Naprzód, moi dzielni żołnierze! - Konie cofnęły się przed takim głosem. - Jesteśmy silniejsi! Zmiażdżmy tę wstrętną bandę! Nie pozostawimy elfów, faunów ani innych żywych istot na żadnej planecie!
  Jego dłonie urosły, liczba palców zaczęła się zwiększać, a pazury, zakrzywione jak u jaszczurki, stały się dłuższe!
  - Wielki anty-absolut! Daj nam zwycięstwo, a przysięgam, że cała populacja pięciu tysięcy światów zostanie poświęcona wiecznemu złu. Powoli będziemy je miażdżyć, powodując krwawienie.
  Tymczasem widma pod wodzą króla Jana zstąpiły już ze wzgórz zakrzywionej przestrzeni. Za rycerzami pędzili krępi jeźdźcy na małych sześcionożnych mułach, w rękach trzymali duże łuki. Za nimi szli porywczy pikinierzy grenadierów. Formacja wyglądała jak z obrazu "bunt w piekle!". Imponujące, a jednocześnie przerażające.
  Armia cara Jana została pospiesznie stworzona przez czarodziejów w ciągu kilku szalenie intensywnych godzin. Podobnie jak magowie, różni, zebrani z całej galaktyki, tak i utworzone przez nich oddziały okazały się niesamowicie pstrokate. Zgromadziły się tu tłumy spragnionych krwi żołnierzy, stworzonych przez pelegańskich magów-faunów. Do piechoty wybrano łuczników i pikinierów, stworzenie elfów Horrof. Był też mały oddział, odtworzony przez gnoma Tsropero. Wojownicy mają oczywiście postać gnomów, przysadzistych, gęstych, ale nie mniej odważnych, z najlepszymi cechami militarnymi tej rasy. W pewnym sensie czarownicy produkowali rekrutów z owadów, z dusz bezinteresownych stworzeń, po prostu z energii. Tutaj pojawili się świeżo mianowani baronowie, aroganccy, bezczelni i wiele wojowniczek. Były też hermafrodyty i takie typy, że nie można na nie patrzeć, chyba że robi się niedobrze.
  Armia okazała się pstrokata i różnorodna, ale silna duchem i niezwykle mobilna. Jej podstawa składała się z trzydziestu czterystu ciężko uzbrojonych rycerzy wszystkich typów i narodowości. Piechota składała się z zaczarowanych gnomów, faunów, były też orki i gobliny, te ostatnie reprodukowane były przez najemnego maga. - W sumie sześć i pół tysiąca łuczników i ponad siedmiu pikinierów.
  A teraz ta armia rozwijała się w formację bojową. Pikinierzy byli z przodu, łucznicy za nimi, ciężka kawaleria nagle się wycofała, tylko car Jan ruszył naprzód.
  Foshki rzucili w nich dziesiątki tysięcy mieczy i włóczni. Wylał się cały ocean błyszczącego, magicznego metalu. Szalała, opancerzone stopy dinozaurów grzmiały. Było jasne, że pomimo wszystkich wysiłków foshki, fauny wciąż miały znacznie więcej.
  Pierwsi wybiegli kusznicy. Celem manewru było zniszczenie piechoty. Goblińscy pikinierzy doganiali ich, a z tyłu szli rycerze na wielbłądach i długonogich jaszczurkach. Trzej cesarze woleli ukryć dodatkowy atut w rękawie.
  Cóż, piechota wzięła inicjatywę w swoje ręce.
  Armia lisów zaczęła strzelać z dużej odległości, mimo że strzały chybiały. Było jednak jasne, że stalowe chmury odbijały światło gwiazd.
  Łucznicy z armii faunów natychmiast wyszli z szeregów pikinierów i gdy zbliżyły się szeregi wroga, odpowiedzieli atakiem. Urodzili się kilka minut lub co najwyżej godzin temu i nie mieli czasu na hartowanie się ani nauczenie się, że istnieje strach.
  Kiedy któryś z nich upadł, bojownicy zwarli szeregi i wystąpili do przodu. Było ich znacznie mniej, a kusza miała większy zasięg, ale celność nie była gorsza, pociski, szczególnie te gnomów, były mocniejsze, a dodatkowo promienie uderzały częściej.
  Podchodząc bliżej, widma armii faunów pociągnęły za cięciwy i wypuściły śmiercionośny rój strzał. Foszki i gobliny zaczęły upadać rząd po rzędzie. Być może tutaj wybór broni mnie zawiódł; nawijanie kuszy trwa znacznie dłużej niż pociąganie za cięciwę, a w walce w zwarciu działa całkowicie straciły przewagę. Pewną rolę odegrała szybkostrzelność, a także niezniszczalność cara Jana. Nosy foshki, ubrany w zieloną kolczugę, z niewielką liczbą trolli, zadrżał i uciekł, jak gałąź z piór strącona podmuchem wiatru. Pikinierzy, którzy za nimi podążali, pozbawieni wsparcia kuszników, ginęli tysiącami. Ale fantomy rozumieją strach tak, jak aluminiowa łyżka rozumie smak kompotu; może je tylko wypaczyć. Oto rzut i gobliny wpadły w szeregi najeżone włóczniami. Łucznikom udało się w porę ustąpić, przechodząc między rzędami.
  Garbaty czarnoksiężnik zaklął:
  - Wpadłem w antyświat! Jak nas ustawiono!
  Fauny, choć mniejsze, są znacznie zwinniejsze niż gobliny. Nie ma żołnierzy bardziej odpornych w walce w zwarciu. Chociaż może fauny nie są doskonałe. Jeśli chodzi o gobliny, ich duże ciała są doskonałym celem dla strzał.
  Szeregi goblinów przerzedziły się, fauny wycofały się i ponownie zaatakowały. To było tak, jakby pracowało mnóstwo kosiarek. Wreszcie straty przekroczyły krytyczny próg i pikinierzy wycofali się.
  Najpotężniejszy z cesarzy zionął ogniem ze swoich ust. Machając mieczem, rozkazał:
  - Uderzymy cię ciężką pałką.
  Czarownik osobiście skoczył do przodu, niosąc ze sobą żołnierzy. Tymczasem łucznicy pod dowództwem Jana zdołali się zreorganizować i znaleźli się bezpośrednio przed szeregami nieruchomych rycerzy. Strzały już leciały w ich kierunku.
  Garbaty czarnoksiężnik szeptał zaklęcia, które zatrzymywały piechotę.
  W tym samym czasie zaczęły się poruszać długie rzędy rycerzy, lśniących stalą i złotem. Tępe, uśmiechnięte twarze dinozaurów, z wieżami i włócznikami. Reprezentowali zewnętrznie niezniszczalną moc. W porównaniu z nimi oddziały faunów nadal wydawały się zaledwie garstką, którą olbrzym był gotowy wcisnąć w pięść.
  Zabrzmiała trąba wzywająca do ofensywy, rozgwieżdżone niebo rozstąpiło się i spadł z niego płonący deszcz bez chmur i chmur.
  Trzej Cesarze opuścili przyłbice.
  Las włóczni sterczał jak zarośla zza grubych grzyw koni. Pochylili się, a stalowa, magiczna fala przetoczyła się przez próżnię, nabierając coraz większej prędkości. Choć kopyta uderzały w pustkę, wydawało się, że przestrzeń jęczy, a Yulfi nawet przetarła oczy:
  - To strasznie oślepiające, jak luksusowo ubrani są wojownicy.
  Rzeczywiście, rycerze byli tak gęsto ozdobieni biżuterią, jakby poszli na paradę. I ta fala, mieniąca się wszystkimi kolorami tęczy, spadła na szeregi pikinierów, nie rozróżniając przyjaciół i wrogów, miażdżąc zdezorientowane gobliny.
  Gęsta chmura strzał, z których krasnoludzcy łucznicy potrafili rzucić trzy na raz, pokryła kawalerię. Rycerze pędzili jak huragan, zasypując ziemię trupami, powaleni jak liście przez letni grad.
  Wydaje się, że są coraz bliżej, jeszcze trochę, a zmiatają łuczników jak pył i otrząsają się z obsesji. Ale strzały są wyjątkowe, przebijają zbroję, ciało nawet pod czarną stalą nie jest w stanie oprzeć się śmiercionośnemu deszczowi. Łucznicy stali bokiem, z lewą do połowy zgiętą i prawą nogą podpartą. Strzelali bez komendy, ale jednocześnie tak szybko, jak tylko mogli. Biją na różne sposoby, ale z efektem dobrze skoordynowanego mechanizmu.
  Cały pierwszy rząd rycerzy upadł, kolejne rzędy natrafiły na zwłoki koni, wielbłądów, jaszczurek i innych stworzeń nabijanych strzałami. Użyli specjalnych zapalonych strzał przeciwko dinozaurom; nie mogli zabić tak dużych stworzeń, ale zmusili je do ucieczki, zmuszając do zmiażdżenia własnych żołnierzy. Zatem główna funkcja została zepsuta. Góra ciał stale rosła, utknęły w nich nawet masywne dinozaury, depcząc dławiących się w konwulsjach żołnierzy.
  Wydawało się, że cesarze też stracili głowy: jeden krzyczał rozkaz odwrotu, drugi nacierania, trzeci - manewru okrężnego. Kiedy wśród twoich towarzyszy nie ma porozumienia, jedyne, co możesz zrobić, to spieszyć się.
  Tymczasem król Jan złożył dłonie w ustnik i rozległ się przerażający ryk, jakby grały setki trąb. To był sygnał, łucznicy natychmiast się rozstali, część z nich (elfy to wesołe plemię) wykonała salta, staczając się jak boje przed dziobem statku na flanki magicznej ciężkiej kawalerii pędzącej do ataku.
  Armie napotkały taki ryk, że fala przeszła przez widmo gwiazd, a zaczarowane ściany zaczęły się trząść. Najwyższa wieża przechyliła się jak stopiona plastelina. Już zdenerwowane formacje bojowe najeźdźców nie mogły wytrzymać bezpośredniego uderzenia masywnego, zaostrzonego klina i rozerwały się, otwierając drogę krasnoludom, gorączkowo pracującym swoimi ogromnymi dwuręcznymi toporami.
  Rozległ się taki ryk i brzęk, że widzowie zakryli uszy. Wydawało się, że niezliczona liczba armat wyrzucała jednocześnie kule armatnie ze swoich otworów wentylacyjnych, wydając potworny ryk.
  Yulfi zauważył:
  - Czy zwykła stal naprawdę może tak pukać?
  - Więc to jest magia! Zawierała energię znacznie wyższego rzędu niż zwykła materia. - wyjaśnił Tukhhi.
  - A śledztwo?
  - Patrzeć! I nie mrugaj!
  Dziewczyna nie odrywając wzroku, patrzyła na straszliwy wir bitwy, szalejący najmocniej tam, gdzie wielobarwne wspaniałe pióra na hełmach wznosiły się ponad błyskawicami mieczy i powiewały napompowane magią królewskie sztandary.
  Jeden z cesarzy, wojownik o profilu orła, okazał się naprawdę odważny. Upadł na czubek sztyletu i został przecięty na pół jednym z czterech uderzających mieczy Jana. Pozostałości potężnego ciała zniknęły pod kopytami rozwścieczonych koni.
  Bitwa przypominała ul zalany wrzącą wodą. Upiory foshek biegały jak oparzone psy wokół trzech tysięcy rycerzy Jana, nie mogąc wyrządzić znaczących szkód. Armia poruszała się jak podkowa, jej krawędzie nieubłaganie się kurczyły. Wyglądało to tak, jakby szponiasta łapa wgryzała się w ciało. Głównym atutem fantomowych sztuczek były niewątpliwie dinozaury. Są to groźne, prawie niezwyciężone stworzenia. Ale przeciwko nim użyto prostej broni, która okazała się nie do odparcia: pochodni. Potwory bały się specjalnego, niebieskawego ognia; po dotknięciu powodował ogromne, poszarpane oparzenia na grubej skórze. W rezultacie potwory uciekły masowo, depcząc własną armię.
  Łucznicy i pikinierzy Jana zmiażdżyli ocalałych piechurów, a kiedy się wycofali, przybyli z pomocą swojej kawalerii. Naturalnie strzelali wysokim łukiem z łuków, nad głowami jeźdźców. Pikinierzy pracowali kosami, przecinając popręgi i rozrywając brzuchy koni, wbijając długie lance w szczeliny rycerskiej zbroi.
  Pędząc w najniebezpieczniejsze miejsca, John, wydając okrzyk bojowy, zdawał się dodawać energii całej armii. Jego cztery miecze zataczały koła i ósemki, przecinając ścieżkę przez gęsty tłum, który natychmiast zamknął się za nim. Jan nie doświadczył nawet cienia wahania, rzucając się w sam jego gąszcz. Niech wierni rycerze walczą, ale mając cztery ręce i niezniszczalne ciało, jakoś wstyd jest żądać wsparcia.
  Najpotężniejszy z cesarzy, jego wzrost i budowa nie były gorsze od Jana. Został stworzony jako najbardziej doświadczony i potężny wojownik. Jednak nawet trąba tego lisa stała się blada jak śmierć. Wokół niego zamknął się stalowy pierścień strażników.
  Niemniej jednak przytłaczająca przewaga liczebna nadal była po stronie lisów, a szansa na odwrócenie losów bitwy poprzez zniszczenie Johna była całkiem prawdopodobna.
  Obaj giganci zderzyli się, cesarz odrzucając tarczę, zaatakował dwoma mieczami. W tym samym czasie pomogli mu strażnicy, biegnąc z różnych stron i odwracając jego uwagę. To wyjaśnia, dlaczego władca zdołał złapać hełm. Jednak Jan ciął tak mocno, że naraz zginęło kilkunastu żołnierzy, a miecz spadł na głowę cesarza. Czaszka rozpadła się, a ogromny jednorożec, zachwiawszy się z szoku, upadł, wisząc w napiętej przestrzeni.
  Z ust rycerzy wydobył się krzyk rozpaczy. Jan z wściekłością barakudy i jego towarzysze rzucili się w stronę ostatniego cesarza. Nie było łatwo się przebić, gdyż ten fantom miał nadmiernie rozwinięty zmysł samozachowawczy. Na drodze pojawił się ogromny dinozaur, przypominający diplodoka. Jan rzucił mu w oko garnek z ogniem. Bestia zaryczała i rzuciła się do tyłu, brukując drogę za sobą zmiażdżonymi ciałami.
  Pozostawiając stosy trupów, wielki wojownik przedarł się do sztandaru. Sztandar upadł, a potem przegrany cesarz poleciał do przodu do góry nogami, przecięty na trzy części.
  W tym samym czasie obrońcy twierdzy rozpoczęli kontratak. Grube języki zielonego płomienia wystrzeliły w przestrzeń. Sukcesy Johna zainspirowały obrońców, którzy zabili oddział osłaniający. Po czym zadali cios z drugiej strony na pozbawioną głowy armię.
  To była ostatnia kropla, która przelała się do kielicha kary. Do niedawna pozornie niepokonana armia gigantycznych widm uległa rozpadowi. Zaprogramowani tak, aby nie odczuwać strachu, wojownicy szukali zbawienia w ucieczce, a zwycięzcy deptali im po piętach, bezlitośnie niszcząc.
  Następnie foshka i czarownicy trolli, aby zmienić wynik bitwy, zaczęli szeptać zaklęcia bojowe. Przestrzeń zatrzęsła się, a za armią widm pojawiła się głęboka, szalejąca rzeka. Ale to jeszcze bardziej zwiększyło liczbę ofiar; gdy już znaleźli się w jego wodach, rycerze rozpłynęli się jak w mocnym kwasie. Inni próbowali się zatrzymać i znaleźli się pod lodowiskiem. Szczególnie trudne było to dla dinozaurów. Niebieski płomień przestraszył ich tak bardzo, że po prostu nie zdawali sobie sprawy z innego niebezpieczeństwa. I tak zniknęli w wirze zniekształconej i popękanej przestrzeni. Teraz bitwa przerodziła się w masakrę, wojownicy foshki zginęli setkami i tysiącami. Rzeka ich utopiła, połykając ich ciała jak krokodyl. Przejęło to także Jana, ale ten król tylko się uśmiechnął:
  - Nie możesz mnie zabrać taką magią.
  Pojęcie miłosierdzia i niewoli jest całkowicie nieobecne wśród fantomów, które żyją maksymalnie kilka tygodni. Równina uformowana w wyniku napiętej przestrzeni była gęsto usiana trupami, być może tak wygląda dno Gehenny.
  Jednak wojska Jana również poniosły ogromne straty. Pozostała nie więcej niż jedna trzecia z nich, ale niezliczona armia stworzona przez magię cesarzy przestała istnieć, ulegając niemal całkowitemu zniszczeniu.
  Masakra nadal trwała. Szalejąca rzeka, zbudowana z szalenie rozproszonych cząstek, wrzała, a na jej drugim brzegu stał król Jan. Rozumiał, że ten sukces był jedynie tymczasowym epizodem wspaniałej bitwy, która zadecyduje o losie kilku gatunków.
  Wśród tych, którzy mogli pochwalić się swoją niezniszczalnością, był garbaty czarodziej. Jego przerażającemu rumakowi wyrosły skrzydła, jego pazury błyszczały, a jego usta wykrzywiły się w uśmiechu. Siekał tak, że powalił zarówno swojego, jak i innych, i teraz ujrzał sylwetkę króla Jana, lśniącą jak śnieg w słońcu.
  Wykonał duże skoki na swoim jednorożcu, wściekle atakując czarnoksiężnika.
  Rzucił na króla straszliwe zaklęcie, a od ciosu rozbłysnął taki płomień, że wyglądało to, jakby rzucono bombę termokwarkową. Jakimś niezrozumiałym cudem Jan przeżył, tyle że został zrzucony z siodła. Wojownik przewrócił się kilka razy i natychmiast zerwał się na nogi.
  Czarownik był zachwycony i rzucił się na króla, a gwiazdy błyszczały w jego dłoniach. Oczy maga urosły, było ich czworo i wypuściły żółty promień. Wsiadłszy na konia, rzucił się na Johna.
  - Nadszedł twój koniec, zbuntowany upiór.
  Król udawał, że się poślizgnął, trafiony promieniami oczu. Ale kiedy czarnoksiężnik próbował go stratować, nieoczekiwanie odwrócił się i ciął łapy straszliwego konia maga tak mocno, że ten się przewrócił, prawie tracąc gwiazdy. Jego "koń" niemal natychmiast się rozpadł.
  - Teraz jesteśmy na równych warunkach! - powiedział Jan.
  Obaj przeciwnicy stali naprzeciw siebie.
  - Więc chcesz zniknąć? - zapytał czarodziej.
  - Nikt nie jest wieczny, nawet ty jesteś czarownikiem! Co więcej, twoja śmierć nadejdzie szybciej, niż myślisz.
  - Wiem, kto cię wyciągnął z otchłani! Ale to nie pomoże. Nie jestem tylko wytworem złych czarodziejów, mam w sobie cząstkę czarnego boga. Nie zbliżaj się! Jestem nieśmiertelny, jak twoja żałosna broń. OK, szpilka kontra dinozaur. Jestem wielkim Khurorem.
  Jan podskoczył, zmrużył czule oczy, miecz zamigotał, odbijając promienie licznych gwiazd. Czarodziej machnął lewą ręką, król natychmiast uskoczył w bok, coś błyszczącego przeleciało obok jego policzka, wpadło w czerń, przełamując ciemność błyskiem magicznego ognia.
  Zanim Khuror wypuścił drugi pulsar, miecz Johna błysnął w jego prawej dłoni i gwizdnął w próżni, przecinając sieć, która pojawiła się na drodze. Głowa piekielnego czarownika odleciała z jego owłosionej szyi, odcięty pień zamienił się w locie w węża, a obrzydliwe ciało zachwiało się, ale pozostało w pozycji stojącej.
  Z jego dłoni wyleciała bryła ognia, opadając przed magiem. krzyknął Khuror. Czarne, szeroko otwarte oczy maga błyszczały wściekle, a jego usta wykrzywiały się obrzydliwie.
  - Cóż, co zrobiłeś! Teraz spójrz!
  Szybko do przodu, głowa znów była na ciele! Czarownik zaczął puchnąć, od razu miał osiem ramion z mieczami.
  - Czarny Bóg mi pomógł, więc teraz będziemy walczyć na równych zasadach.
  Wybuchła między nimi bitwa, dwie niesamowite siły zderzyły się pierś w pierś. A teraz. jak dobro i zło, postanowili uporządkować sprawy. Obaj przeciwnicy nie ustępowali sobie umiejętnościami.
  Nagle spodek przygasł i obraz zniknął. Yulfi natychmiast podskoczył i zaniepokojony powiedział:
  - O co chodzi, Tukhhi?
  Faun odpowiedział:
  - Trzeba będzie dodać jeszcze trochę wody diamentowej, dopiero wtedy będziemy wiedzieć jak to się skończy. Nie martw się, to nie potrwa długo.
  Faun przekręcił dźwignię w kadzi, wlał do niej wiadro wody, posypał proszkiem i zaczął szeptać zaklęcia.
  Jules włączył się do rozmowy. Nastolatka bardzo się zmieniła w ostatnich godzinach:
  - Czy w ogóle nie zastanawiacie się, dlaczego na świecie jest tyle wojen i zła?
  Yulfi odpowiedział:
  - Oczywiście, że to zaskakujące! Ale możemy o tym rozmawiać przez długi czas bez żadnych korzyści.
  Jules odpowiedział:
  - W takim razie opowiem ci, o czym mówił mi nauczyciel. W krótkich godzinach odpoczynku pomiędzy treningiem a ciężką pracą.
  Merka stwierdziła:
  - Powiedz mi, po prostu lubię kolekcjonować ziemskie legendy i tradycje.
  - Więc słuchaj! Początkowo świat był pełen harmonii, miłości i światła. Stworzenie nie znało głodu, wojen, przemocy, znęcania się silnych nad słabymi, potępień i oszczerstw. Nie było zazdrości, zazdrości, płaszczenia się przed władcami, małżonkowie nie kłócili się, dzieci były grzeczne. Oznacza to, że praktycznie nie było grzechu ani jego jawnych przejawów.
  - Niewiarygodne, trudno w to uwierzyć, a tym bardziej sobie to wyobrazić. - odpowiedział Hiffy.
  - Mnie też wydaje się to niewiarygodne, ale czemu nie. Przecież każdy człowiek, nawet ten najbardziej okrutny, ma impuls do czynienia dobra. Pragnienie jest czasami ukryte, ale objawia się w naszym ego. Dlaczego więc w sprzyjających okolicznościach nie rozwija się i nie staje się dominujący?
  - Dobrze! - zgodził się Yulfi - Z wielką przyjemnością czyniłbym dobro: uratowanie dziecka jest o wiele lepsze niż zabicie dorosłego.
  - Łatwiej zabić niż nakarmić. Ale dość o tym. - Powiedział Jules. - Oto świat zbliżał się do ideału, ale innowatorem okazał się jeden z głównych hiperaniołów, Dobrofer. Zasugerował, aby dać kreacji więcej swobody i wprowadzić specjalne gry. Na przykład takie, w których można kogoś uderzyć kijem lub rzucić kijem. Poprosił także o umożliwienie wprowadzenia tego w życie. Prosił tak gorąco, że Wszechmogący się zgodził. Twórczości spodobały się gry. Potem hiperanioł zaczął wymyślać coraz to nowe sztuczki. Pojawiły się miecze i strzały i doszło do pierwszego morderstwa. To było tak niezwykłe, że zmarła osoba, wszyscy byli w szoku. Wszechmogący wskrzesił go, przebaczając jego pierwszą śmierć, bo ludzie nie starzeją się i nie umierają. Ale to był dopiero początek. Pasożytnicze nasiona zła weszły do serc i zapuściły głębokie korzenie.
  Tutaj nawet Wszechmogący Bóg poczuł się trochę nieswojo. Przecież kiedy wraz z Duchami Świętymi stworzył Dobrofera, hiperanioł zawierał w sobie najlepsze i najdoskonalsze cechy - był pełen mądrości, pieczęci rozumu, korony piękna. Jak to możliwe, że hiperanioł podążał ścieżką zła? Czy to Jego wina, Wszechmogącego, czy też hipostazy Duchów Świętych są niedoskonałe? I czy mógłby w zasadzie będąc jedynie Bogiem Wszechmogącym, choć superrozwiniętym, ale także osobą (a każdy może się mylić), stworzyć stworzenie doskonałe i nieskazitelne? Tak czy inaczej, jego dzieci cierpią, a Wszechmogący Bóg odczuwa ich ból jak swój własny.
  Tymczasem Dobrofer powiedział:
  - Fakt, że to nie sam Wszechmogący, ale jego aniołowie wychowują stworzenie, jest całkiem naturalny. Nasze anioły wysyłają dzieci do ogromnych domów dziecka, gdzie otrzymują programy edukacyjne. Ponadto uważam, że nawet jeśli ideał istnieje, jest mało prawdopodobne, aby mógł jednocześnie śledzić sekstyliony żywych istot. żyjący na kwintylionach światów. Wszystko powinno być wolne i niezależne.
  Pan Bóg westchnął:
  - Zgadza się, jest to całkowicie fizycznie niemożliwe. Chociaż moja wszechobecna natura pozwala mi widzieć wiele projekcji na raz i myśleć w nieograniczonej liczbie zakresów.
  - Jeśli tak! - Dobrofer przemówił. "Wtedy nie trzeba wymagać zbyt wiele, ale dać stworzeniu nieograniczoną swobodę". Na początek dajcie ludziom ciała, które natychmiast regenerują się i mogą natychmiast się poruszać.
  - Mogę dać ciała składające się z substancji o wysokim poziomie energii. Ale czy to uszczęśliwi grzesznika?
  - Zrobi to, bo szczęście tkwi w mocy i sile!
  Pan odpowiedział zbuntowanemu Dobroferowi:
  - Cóż, wiem, czym jest szczęście i moc. Tak, takie ciało będzie doskonalsze, ale czy można je oddać złym osobom?
  - Oczywiście, że nie możesz! Musisz do tego dojrzeć, ale pytanie do Ciebie brzmi: jak połączyć prawość z nudnym życiem? W końcu świat bez przemocy jest mdły i przewidywalny.
  Faun był rozproszony i wdał się w rozmowę.
  - Głupia legenda! Możemy o tym dużo rozmawiać. Ale prawość to termin kapłański wymyślony w celu wyłudzenia pieniędzy. W zasadzie nie jest to dla nas odpowiednie, a grzech, podobnie jak dobro i zło, to pojęcia względne. A my, lisy i ludzie, kiedy się rozwiną, będziemy mieli swoją własną prawdę.
  - To się nazywa egoizm!
  - Dlaczego chcesz, aby wszyscy byli wyjątkowo szlachetni, jest to sprzeczne ze zwierzęcymi instynktami, które dominują wśród żywych istot. W końcu jesteśmy faunami, foshkami i innymi inteligentnymi typami powstałymi z najprostszych organizmów, co zostało już udowodnione przez wszystkich czcigodnych naukowców. A jeśli tak, to dominuje chęć zjedzenia więcej, kradzieży więcej, spania z wieloma, zagarnięcia jak największej władzy. - powiedział z przekonaniem Tukhhi.
  - I myślisz, że to dobrze?
  - NIE! Ale musimy to przyjąć jako dane. Podobnie jak fakt, że planeta przyciąga. - Merca wyjęła butelkę wina, nalała sobie, po czym napełniła kielich młodzieńcowi. - Pij, a poczujesz się lżejszy i przyjemniejszy. Świat nie jest taki straszny, jak się wydaje.
  Śliczna mieszańczyni skłoniła się i niespodziewanie radośnie powiedziała:
  "Być może mój ojciec też tu walczy, choć nie jestem tego pewien". Nigdy go nie widziałam, ale mama mówiła, że jest przystojny, jak bóg.
  - Wszystkie elfy są piękne, w starożytności zabijały niepiękne dzieci. - Powiedział faun Tukhhi - A potem tacy ludzie przestali się rodzić.
  - Zabijanie dzieci jest okrucieństwem. - zauważył Yulfi.
  - Zgadzam się, ale nie mieli innego wyjścia - w końcu dziwak to chore i wściekłe dziecko, które jest nieszczęśliwe i sprawia rodzicom kłopoty. - wyjaśniła Merca.
  - Jeśli tak, to częściowo to uzasadnia. Co więcej, w innym wszechświecie odrodzi się w doskonalszym ciele. Jeśli oczywiście jest to możliwe. - powiedział Yulfi. - Potrzebne są jednak bardziej humanitarne metody, na przykład naprawianie szkód spowodowanych czarami.
  - Zrobiliśmy to, ale nie zawsze to pomagało. Poza tym nie należy sądzić, że morderstwa zdarzały się często; moi elfi przodkowie zawsze starali się sprawiać żywym jak najmniej cierpienia i bólu. Zaufaj mi! - powiedziała gorączkowo Merca.
  - I to jest godne pochwały!
  Faun uśmiechnął się:
  - Yulfi mówi jak starożytny starzec, choć pewnie jest od nas młodszy. Chociaż w ziemskim sensie wyglądam jak koza, to dlatego, że my, fauny, rośniemy i dojrzewamy wolniej, a właściwie wkrótce skończę osiemdziesiąt siedem lat. Właśnie o tym myślę, czy nie powinniśmy zbudować statku kosmicznego i rozpocząć piractwo w bezmiarze wszechświata? Mam dość tej luksusowej klatki, jest jak złoty łańcuszek, piękniejszy od żelaznego, ale jeszcze cięższy.
  - To ciekawy pomysł, ale poziom technologiczny na tej planecie jest zbyt niski, co oznacza, że jest to niemożliwe. Dlatego moja propozycja jest prostsza, podbić królestwo i żyć spokojnie, szczęśliwie i długo. Przecież jesteśmy kikimorami, a nawet elfami, obie mam w sobie krew, żyjemy znacznie dłużej niż ludzie - około pięciuset lat i nawet mi przykro, Yulfi, jeśli jej nie zabiją, stanie się zgrzybiała stara kobieta, a ja będę młoda, wesoła. Może raz na sto lat odwiedzę jej grób.
  - Ale nie, moje ciało jest doskonalsze niż ciało zwykłych ludzi i nie zestarzeję się, nawet jeśli pozostanę na tej planecie przez długi czas. Nie będę mieć nawet zmarszczek. - powiedział z przekonaniem Yulfi.
  Jules zauważył:
  - A chciałabym nigdy nie zapuścić brody, nie lubię takiej niepotrzebnej roślinności, szczerze mówiąc, nie rozumiem jej funkcji.
  Merka zgodziła się.
  - Nie widzę też powodu, dla którego natura obdarzyła ludzi taką brzydotą! W przypadku niedoskonałych stworzeń jest to zbyteczne; dla nas, elfów, aż do śmierci, twarze są jak twarze dzieci. Z zewnątrz nigdy nie można stwierdzić, ile mamy lat.
  - Ta twoja cecha została pierwotnie ustanowiona przez twórcę, ale ludzie nie starzeją się wcześniej niż pięćdziesiąt lat. - Jules sprzeciwił się.
  - Kto ci to powiedział?
  - Nauczycielu! Po tym, jak Wszechmogący Bóg odwrócił się od ludzkości, początkowo długość życia wynosiła ponad tysiąc lat, bez starzenia się.
  - Kiedyś tak było, ale obecnie coraz częstszym zjawiskiem są osoby chore oraz wątli starzy mężczyźni i kobiety. - powiedziała Merka. - A raczej nie da się znaleźć ludzi zdrowych i szczęśliwych
  - Dlaczego?
  - Niektóre demony, a może i upadłe anioły, psują pulę genów. W rezultacie dochodzi do infekcji wieku podeszłego.
  - Czy to prawda? To jest złe! "Trzeba będzie to rozgryźć, ponieważ starzenie się powoduje straszliwe cierpienie ludzi i zwierząt. - powiedziała ze złością Merca.
  - Jak to rozwiążesz? - Faun uśmiechnął się. - To jest sfera sił wyższych, nie każdy czarownik tam trafi, poza tym takie nieszczęście może zarazić elfy faunami i lisami. Potem pójdą naprzód, nie będzie czasu na wojnę.
  - Przynajmniej demony zrobią coś dobrego. Chociaż śmierć w bitwie jest znacznie lepsza niż ze starości.
  Jules zauważył:
  - Krótko mówiąc, Wszechmogący dał wolność hiperaniołowi, a stworzenie pogrążyło się w otchłani cierpienia.
  - To po raz kolejny udowadnia, że Boga nie ma. Kochający Ojciec nie opuszcza swoich dzieci. - zauważył faun.
  - Łatwiej zgarnąć morze naparstkiem, niż odpowiedzieć na wszystkie pytania ateistów! - Jules powiedział filozoficznie.
  Merka zauważyła:
  - Powinniśmy stworzyć coś atomowego! Cały świat zostałby podbity.
  Yulfi odpowiedział:
  - Nie, zrobienie tego będzie zbyt trudne, ale Tukhhi ma ogromną wiedzę i mam nadzieję, że uda ci się to odtworzyć.
  - Spróbuję, ale to diabelnie trudne. Chociaż nie! - W głowie Tukhhiego pojawił się plan. - Nawet przy obecnym poziomie technicznym jest to realne.
  - Gdybyśmy tylko mieli silnik hiperplazmowy, podbilibyśmy całą planetę. - powiedziała z irytacją Merca.
  - Cóż za podbój będziesz miał, jeśli foshki wygrają i zaatakują nasze światy z wściekłością. Tej planety też nie oszczędzą, niektórych zniszczą, a innych wyślą w wieczną, upokarzającą niewolę. - warknął faun.
  - To całkiem możliwe, ale myślę, że dopóki fauny są u władzy, fauny nie mają czasu na ekspansję, poza tym nasza planeta ma jedną osobliwość.
  - Który? - zapytał Yulfi.
  - Aby to zobaczyć, trzeba polecieć pod pewnym kątem. Więc lisy mogą o niej nie wiedzieć.
  - Uwierz mi, oni wiedzą! - Faun pokręcił wściekle głową, podnosząc zielonkawo-fioletową brodę. "Wśród naszych skorumpowanych urzędników mają wielu szpiegów". Ponadto jeden z elfów napisał bestsellerową książkę o Ziemi, więc ten świat nie jest tajemnicą.
  "Czy elfy nie wkroczą na ten świat?" zapytał Alfmir.
  - Nie jestem pewien na sto procent, ale w każdym razie ludobójstwa nie będzie, a dla zwykłych ludzi będzie jeszcze lepiej, jeśli uwolnimy ich spod jarzma szlachty i panów.
  - To trochę tak, jak z ideologią mrówek, poprzez przemoc do szczęścia, ale jeśli sami ludzie nie dojrzeją, to jedna dyktatura zostanie zastąpiona inną.
  - Wiedza oświeci każdego, kogo chcesz. Nawiasem mówiąc, elfy też mają silną mrówkę, udało im się nawet osiągnąć to, że pieniądze prawie całkowicie zniknęły z obiegu.
  - Prawie?
  - To zupełnie niemożliwe, bo wtedy nie będzie czym nagrodzić tych, którzy wyróżnili się w bitwach, a próżniaków trzeba stymulować!
  - To jasne! Marchewka i kij! Może dlatego w naszym wszechświecie pojawiły się problemy! - stwierdził w zamyśleniu Yulfi.
  - Spójrz na ekran! - krzyknął Tukhhi, podczas gdy rozmawiali, nalał diamentowej wody do dużego spodka. - Wygląda na to, że zaczyna się tam bałagan.
  . ROZDZIAŁ 23
  Foshki i ich satelity pospiesznie wycofały się z kwazara; jego planety i satelity tylko ograniczyły manewr i pozwoliły elfom zaatakować z dogodnych pozycji. Statki kosmiczne ułożyły się w prostokąt z małymi dodatkami myśliwców. W tym momencie fauny za radą elfów zastosowały kolejną nowość. Platforma skierowała się w stronę szalonych pulsarów i włączyła "studnię" systemu grawitacyjnego, rozciągając przestrzeń. Galopujące pulsary zdawały się wpadać w dziurę, pędząc za flotą trolli. W ten sposób doszło do częściowego wykorzystania przestrzeni jednowymiarowej. Rozrzucał naturalne bomby kolosalnych rozmiarów, wsysając je jak odkurzacz i wyrzucając jak armata. Groźny policzek spadł na foshki.
  Widząc to, wyemitowali neutrina gamma, gazy, które reagują z materią i odchylają promieniowanie. Wystrzelili ślepą salwę, po czym rzucili się w rozproszony ogień. A jednak nieco za późno kilkaset dużych statków, cztery ultrapancerniki i dwa transportowce zostały uderzone przez gęste strumienie plazmy - intensywność przypływu była zbyt duża. Ponadto stopiono kolejnych osiem tuzinów statków kosmicznych i spłonęło ponad siedem tysięcy małych statków. W panice foshki zauważalnie przyspieszyły, ale ich pięść rozpadła się, a elfy wykorzystały to do kontrataku. Koszenie trawnika rozpoczęło się, gdy nadmiernie rozproszone kępki włosów na statkach zostały zatrzymane przez skoncentrowane ataki elfiej floty.
  Nożyczki okazały się bardzo szybkie w zdolnych rękach.
  Generał Galaktyki Grobogrob kręcąc swoją gutaperkową trąbą i ugniatając ją łapami, wydał rozkaz:
  - Wszyscy zbierają się w formację jeża, w maksymalnej odległości od pulsarów. Ustaw najcięższe i najlepiej uzbrojone statki wzdłuż obwodu. Te rogate istoty powinny dostać rogi.
  Działa prawie zwinęły się w kłębek, kilkanaście krążowników zderzyło się bez obliczenia manewru, powodując detonację, ale mobilnym grupom udało się wycofać, zachowując większość swoich sił.
  Fauny widząc, że zdenerwowane lisy nie odzyskały jeszcze zdolności bojowych, zaczęły za nimi gonić.
  Spodek nagle zaczął wykazywać oddzielny chwyt, który rzucił się do przodu, w centrum kontroli stał i strzelał elf w mundurze pułkownika.
  - Uważaj, Lekkoronie! - Dali mu sygnał grawitacyjny. - Idziesz prosto do zacisku.
  - Wiem, co robię! Musimy przebić złącze lutowane w skorupie.
  - To jest mój ojciec! - Głos Mercy drżał. - On podejmuje zbyt duże ryzyko, zdesperowany facet, po co spieszyć się przed wszystkimi!
  - Podczas bitwy też nie chowasz się za plecami. - Hiffy jej przerwała.
  Jules zauważył:
  - Każdy otrzyma nagrodę według swojej wiary! Odważny człowiek nie może ukryć się za plecami, a tchórz nie może rzucić się do przodu w desperackim ataku.
  Statek Lekkorona wszedł pomiędzy igły jeża, tuż obok ultrapancernika i platformy przypominającej przekładnię. Prędkość crossovera była ekstremalna, nawet w kabinie zrobiło się gorąco, a wszystkie dodatkowe rezerwy ośmiu hipernapędów zostały wyczerpane.
  Wyglądając jak silna dziewczyna ubrana w męski garnitur, ultrapułkownik otarł pot elegancką dłonią. Na odwrocie pędzla widniał ślad szkarłatnej szminki. Rzęsy podkreślone tuszem migotały, policzki błyszczały różem wykonanym ze szlachetnych kamieni.
  - To wulgarne i nieprzyzwoite, gdy mężczyzna nosi makijaż jak kobieta! - zauważył Hiffey. "Był taki baron, który nosił makijaż i kochał chłopców, więc wlewano mu do odbytu gorącą cynę, gdy uwiódł syna księcia. Czy jest jednym z nich?
  Yulfi uderzył chłopca w usta, ten zapiszczał:
  - Każdy naród ma swoje zwyczaje. Nawet na ziemi, w afrykańskim stanie Nuzhzh, każdy wchodzący do sali lokalnego króla musi zepsuć powietrze! Uważa się, że jest to wyrazem szacunku dla króla.
  - Wow, taki zwyczaj! Tak, nasz cesarz, gdy powietrze się pod nim zepsuło, przebił trzydzieści osób!
  - Obiecuję, że czeka go taki sam los! Nie zabiję cię od razu!
  Statek kosmiczny ruszył do przodu, wystrzeliwując rakiety, torpedy i pociski. Osiemnaście instalacji, z czego sześć zostało zespawanych za pomocą wymuszonego lasera, w ostatniej chwili zaczęło poruszać się poza dopuszczalny limit. Wróg w obawie przed taranowaniem cofnął się nieznacznie, a platforma wystrzeliła rakiety termokwarkowe. Ultrapancernik z opóźnieniem wykorzystał swoją moc, salwa trafiła w próżnię, a kilka pocisków przebiło jego własny krążownik Neutron, który wyleciał, aby przechwycić. Dwie przednie wieże statku kosmicznego zostały powalone, nos rozbity, a boki stanęły w płomieniach. W rezultacie potężny statek został wyłączony z eksploatacji. Lekkoron przeklął:
  - Kłamiesz, nie przyjmiesz tego! "Potem elf wykonał zwrot, z którego sam został rzucony na krzesło przeciążeniowe, ciało pękło i wydawało się, że poprzecznica wygina się w łuk. Z bliska, wybierając najbardziej wrażliwy punkt bliżej ogona i hipernapędów, gdy kadłub stopił się od wyrzuconych strumieni ultracząstek, statek kosmiczny zaczął ostrzeliwać pancernik wszystkimi systemami artyleryjskimi. Gigantyczny statek foszków (nic dziwnego, że elita) wytrzymał wszystkie ciosy, z wyjątkiem skumulowanej rakiety termokwarkowej. A pomiędzy niezliczonymi girlandami gwiazd zapaliła się kolejna oprawa.
  - Dobra robota, tato! - To wszystko dla nich! - krzyknęła Merka.
  - Nie był godny naśladowania. - powiedział Yulfi. - Wydawało mi się, że ta sztuka manewru zaraz się zderzy. Śmiertelny mecz na granicy faulu.
  - To dlatego, że Lekkoron jest bardzo wysportowany! Wygrał Igrzyska Olimpijskie w "Gwiezdnych Wojnach". Brał także udział w wyścigach. Niestety jestem bardziej wrażliwa. - Powiedziała Merka.
  - Ale masz mięśnie, których potrzebujesz! - Powiedział Tukhhi. - A jej matka też nie jest słabą wojowniczką. Legenda wśród kikimor.
  - Nie narzekam na siłę, ale czasami żałuję, że nie jestem mężczyzną. Tak, a wcześniej, za moimi plecami, jak krótko mieszkałam z ludźmi, kiedy myśleli, że nie słyszę, kikimorę nazywali dziwką. Dlaczego kobieta nie może mieć wielu partnerów do zabawy? W końcu seks uwielbia różnorodność, a wy, mężczyźni, sami wolicie różne kobiety. Cóż, czy naprawdę jestem gorsza, kiedy widzę nowego, świeżego faceta, podnieca mnie to. Moja mama też uwielbiała eksperymenty; jestem pewna, że jej łóżko odwiedziło ponad tysiąc mężczyzn.
  - Ja też uważam, że jeden partner seksualny nie jest interesujący. - zgodził się Yulfi. - Shell i ja często uprawialiśmy seks grupowy, a nawet szukaliśmy swoich kochanków. Jednak jest moim najlepszym przyjacielem i kiedy czuje się dobrze, jest to również dobre dla mnie. (Tutaj Yulfi trochę skłamała. Tak naprawdę zazdrość wciąż przeszywała jej duszę. I nie doświadczyła jeszcze miłości grupowej, ale naprawdę chciała pokazać się kosmitom jako taka fajna i wszechwiedząca. Zupełnie jak współczesne nastolatki, jeśli wierzyć słowom, kochałem się prawie z papieżem.)
  - A ty, nie jak ludzie, są szalenie zazdrośni o swoich partnerów i zabijają ich, wieszają się! - Powiedział faun. - Głupcy, dzisiaj chcę, żeby ten trzeci był z nami.
  Pozwoli pan?
  - Mówisz poważnie? - Kochający Yulfi był zdezorientowany tą propozycją. - Oczywiście, jesteś dobrym facetem, księciem i tak dalej, ale nadal faunem. Jesteśmy osobnikami różnych gatunków.
  - Czy taka nowoczesna i zaawansowana dziewczyna naprawdę jest tak podatna na uprzedzenia? Myślałam, że kręcą Cię nowe doświadczenia seksualne, pragnienie eksperymentów i wrażeń.
  - Można mnie uważać za konserwatystę, ale nie pociągają mnie partnerzy z rogami i kopytami. - Yulfi zdecydowanie pokręciła głową.
  - Tukhhi nigdy nikogo nie zgwałcił ani nie molestował! Twoje święte prawo kochać, kogo chcesz. - Powiedział półrasowy Merc.
  Faun niechętnie pokiwał głową:
  - Zapomnijmy o tym!
  Tymczasem pozostałe fauny podążając za elfem, zaczęły powtarzać manewry. Pojawiły się pomiędzy pancernikami i innymi statkami trolli, ostrzeliwując lotniskowce i mobilne formacje. Taktyka była prosta, wystrzelił jedną lub dwie salwy ze wszystkich pistoletów uderzeniowych i luf. Jednocześnie zniknęły, uwalniając chmury gazu i wyrzucając fałszywe ciała, w tym krótkotrwałe hologramy.
  Dzięki zastosowaniu hologramów foszkom wydawało się, że faunów jest znacznie więcej, niż było w rzeczywistości, i co jakiś czas zakrywały swoje. To prawda, że kosmiczny hipermarszałek rozkazał rozrzucić w przestrzeni jak najwięcej fałszywych ślepych pól, a fauny i elfy z całego biegu kilkakrotnie lądowały na skupisku wcześniej rozproszonych min. W tym przypadku statki kosmiczne ginęły jak muchy w pajęczej sieci. Zaplątali się w potężne sieci, kadłuby pękły. Foshki mieli za dużo siły i nie oszczędzili statków. Mogliby, używając ultrapancerników, zrzucić jednocześnie dziesiątki tysięcy niszczycielskich elementów. Mimo to przegrywali beznadziejnie. Z reguły na ringu, szczególnie w walkach bez zasad, prędkość przewyższa siłę. Nic nie mogło zrekompensować przewagi w silnikach.
  Marszałek Googish, przekazany generałowi Kentowi.
  - Twoi ludzie radzą sobie świetnie. Świetna reakcja, doskonała prędkość.
  - To nie wydarzyło się bez magii. W szczególności, gdybyśmy pluli na nie pulsarami, energia nie zostałaby tak bardzo wchłonięta w przestrzeń jednowymiarową. Hipernapędy rozpraszane są za pomocą zaklęć, w tym modlitw ochronnych, które zapobiegają ich zderzeniu. Dzięki temu możesz wykonywać tak śmiałe manewry.
  Fauny i elfy, czując, że złapały właściwą falę, zdecydowały się na śmiałą przygodę, atakując centrum pięcioma platformami popielic jednocześnie. To prawda, że w tym gęstym skupisku statków nie było min, a statki bezpieczeństwa potrzebowały czasu, aby się przedrzeć i przyjść na ratunek. Platformy poruszały się przy użyciu wyćwiczonego wcześniej manewru "wiertła". Strzelali do nowo uzupełnionej amunicji, niemal z bliska, trafiając w zmontowane stocznie kosmiczne, dryfujące wraki statków kosmicznych otoczone robotami naprawczymi, transportery plujące promieniami gamma i działami grawitacyjnymi, bazy z antymaterią.
  Wśród nich pojawił się znajomy krzyżobójca Lekkorona, ultrapułkownik, który jak zawsze wdał się w sedno sprawy. Najgorsze dla lisów jest to, że ich stanowisko dowodzenia, na którego czele stoi hipermarszałek kosmosu, zostało zaatakowane. Trumna ledwo zdołała uciec, dopiero fakt, że na jej platformie znajdował się wielopoziomowy system obronny, obejmujący spiski czterdziestu czarownic i smoczych łusek, uchronił nieszczęsnego dowódcę od śmierci. Ryzykowny manewr był tego wart w stu procentach. W zamieszaniu lisy strzelały zbyt chaotycznie i uderzały swoich ludzi częściej niż innych. Tak jak niedźwiedź złamał nos i łapą wybił oko, próbując zmiażdżyć natrętnego komara. Ich statki kosmiczne płonęły i rozpadały się; z daleka wydawało się, że ponownie zostały pokryte falą pulsarów.
  Przegrzane w wyniku intensywnego wyładowania platformy rakietowe musiały wycofać się na bezpieczną odległość, chowając się za barierą podprzestrzenną. Ale nie wszystkim się to udało; w dodatku elfy w swoim podekscytowaniu zawahały się trochę, próbując wyładować wszystko, co miały, i poniosły niepotrzebne straty. Dziewięćdziesiąt dziewięć z nich zostało zniszczonych, kolejnych trzynaście zostało uszkodzonych i staranowanych. Trzy samochody, którym zabrakło energii, z zepsutymi silnikami, utknęły w jednowymiarowej przestrzeni. Crosssider Lekkorona mimo dziur przetrwał, nie rozpadł się i zdołał zanurkować do ratującego "basenu". Platformy, które zdecydowały się odegrać rolę kamikaze, odniosły częściowy sukces; prędkość spadła z powodu poważnych ran. Sześć zostało zastrzelonych na podejściu, inni trafili w krążowniki i niszczyciele, tylko jeden eksplodował w pobliżu potężnego lotniskowca, dzieląc gigantyczny statek kosmiczny na pięć części.
  Marszałek Googish rozkazał:
  - Nie zwlekaj! Uderzaj bardzo szybko, ale wycofuj się jeszcze szybciej! Nie wdawaj się w wymianę ciosów. Musimy uderzyć w mniejszych grupach, liczy się każdy statek kosmiczny i osobiście powiedzieć Lekkoronowi, że jeśli przeżyje, mianuję go generałem!
  Flota lisów stopiła się jak góra lodowa. Dziesiątki, setki, tysiące statków kosmicznych różnych modyfikacji i klas wyłoniło się z bitwy, dryfując, lekko kołysane próżnią. Jeszcze więcej zginęło pod ciosami niszczycielskich salw.
  Fauny i elfy również były wyczerpane, ich wróg też nie był głupcem. Doświadczony w podboju wielu światów, foshki walczył jak osaczony szczur. Ponadto z pomocą przychodziło coraz więcej statków, choć w małych grupach. Głównie spośród tych, którzy pozostali w tyle za 200-tysięcznym szwadronem. Elfy przechwyciły je i zniszczyły. Lekkoron w trzech starciach bojowych zniszczył już co najmniej tuzin dużych statków, a teraz wyeliminował trzydziesty statek kosmiczny, używając manewru z hakiem. Było jasne, jak zepsute pistolety dławiły się ze złości.
  Fauny wyraźnie zwyciężyły w tej wymianie zdań, ale ich szeregi również się przerzedziły. Ponad połowa lotniskowców, połowa krążowników i crosoidów spłonęła w płomieniach zagłady. Małe statki ucierpiały jeszcze bardziej, a straty sięgały sześćdziesięciu procent.
  W kosmosie wyglądało to tak, jakby mocowały się dwa zwierzęta, potwornie ranne i krwawiące, a z ugryzionych płuc wydobywał się irytujący, hiperplazmatyczny oddech.
  Szalone pulsary mogły posiadać prymitywne podstawy inteligencji, a może przyciągały je duże masy energii emitowane przez jednostki bojowe, ale nagle niczym stado brutalnych wilków rzuciły się w stronę statków. Kilkadziesiąt statków Faun i wiele setek foshek wpadło w ich rozpalone do czerwoności, pożerające metal kły.
  Bitwa została przerwana, obie strony na chwilę zapominając o wrogości, zaczęły się wycofywać, strzelając po drodze pulsarami. Desperacko próbowali wydostać się ze strefy zagrożenia. Te statki, które zostały uszkodzone i straciły większość swojej prędkości, pozostawiono na rozdarcie na kawałki. Tutaj było już znacznie gorzej dla Foszków, nie mieli oni możliwości wykonywania tak szybkich hiperskoków jak fauny i elfy, aby zyskać choćby najmniejszą szansę, musieli pozbyć się niepotrzebnego balastu czy rozrzucić śmieci. To nieznacznie pomogło, pulsary zaczęły zwalniać, ich światło straciło jasność.
  Stopniowo statki kosmiczne zmieniały trasę, trafiając na linię autostrady luminarzy, gdzie gwiazdy ustawiały się w szeregu niczym żołnierze maszerujący w paradzie. Oznaczało to, że planecie metropolii niewiele pozostało. Marszałek Googish pomalował twarz paskami i przy pomocy robota zakręcił brodę w siedem warkoczyków w kształcie strzały, co miało dodać wyczerpanym żołnierzom więcej strachu i wojowniczości, jego głos stał się znacznie głębszy i niższy:
  "Teraz nad naszą macierzystą sferą unosi się topór hiperplazmiczny. Musimy przełamać jego krawędź. Aby przetrwać i wygrać, pokazaliśmy już, że jesteśmy w stanie pokonać wroga, pomimo całej jego liczebności.
  - Zgadzać się! - powiedział generał Kent. - Ale nasze siły nie są nieograniczone, ponadto uzupełniają teraz głowice bojowe. Potrzebujemy więcej czasu.
  - Obawiam się, że wróg się rozproszy. - powiedział z podekscytowaniem marszałek Gugish.
  "To możliwe, ale myślę, że wróg nie stracił jeszcze ducha walki i będzie próbował dać nam kolejną bitwę". A podział sił przed walką nie jest objęty jego zasadami. Foszki to zwierzęta stadne.
  - No cóż, miejmy nadzieję, po prostu szybciej uzupełnij ładunki.
  - Mam jeszcze pewne przemyślenia, Marszałku. - powiedział generał, automatycznie zniżając głos.
  - Tak, mów jak zwykle! Komputer, jeśli zostanie przechwycony, nadal go odszyfruje.
  "Nadszedł czas, aby wojownicy zmienili trochę taktykę na bardziej odpowiednią dla tak dużego wroga".
  - Improwizacja to pędzel szarpiący za struny instrumentu zwycięstwa! - Marszałek mówił.
  - Nie można powiedzieć dokładniej.
  Teraz statki Faunus uderzyły z różnych kierunków, korzystając z formacji "wachlarza". Skrzywione trolle próbowały się do siebie coraz bardziej zbliżać i zwiększały prędkość. Grogrogrob, rozwścieczony tak zaciętym oporem i już zrozpaczony możliwością pokonania nieuchwytnego wroga, postanowił jak najszybciej dotrzeć do swojej rodzinnej planety, sfery faunów i wymazać ją w gwiezdny pył. Zatem jego żołnierze zmienili szyk, tworząc klin.
  Hipermarszałek usiadł:
  - Użyj formacji "dzika". Musimy podkopać stodołę wroga.
  Magowie foshki szeptali zaklęcia, w wyniku czego w przestrzeni pojawiły się pęknięcia. W którym statki kosmiczne zawiodły, ale armady lisów ucierpiały z tego powodu bardziej. Fauny miały zbyt dużą przewagę szybkościową. Jednak po tym gwiezdna armada lisów zwiększyła ciśnienie. Jak na niedźwiedzia ugryzionego przez wilka, byli oni zbyt agresywni.
  Wtedy fauny zdecydowały się na desperacki krok: wyrzuciły statki towarowe w podprzestrzeń. Byli słabo uzbrojeni i mieli słabą zwrotność, ale przewozili amunicję i wiele min. Miliony przerażających prezentów poleciały na ścieżkę eskadry trolli.
  Naprowadzające miny i torpedy, rozpoznając cele, rzuciły się w ich stronę, otoczyły je ze wszystkich stron i zdetonowały. Nawet ultrapancerniki nie były w stanie wytrzymać dziesiątek tysięcy komarów przedostających się do ich kadłubów.
  Wiele statków Lisów i podbitych ras, zwłaszcza tych z przodu, wpadło w pułapkę; te, które były z tyłu, zdołały odwrócić się, tworząc bariery dla fałszywych celów, uderzając w nie promieniami gamma i laserami grawionicznymi. Teraz trzeba było zmienić trasę, rozproszyć się, żeby uniknąć niepotrzebnych strat - żeby ocalić to, co zostało.
  Miny, które nie dotarły do celów, eksplodowały w próżni, antymateria zareagowała, wyrzucając fotony z prędkością ponadświetlną. Statki faunów i elfów wyłoniły się z tej kurtyny, uwalniając tornado plazmowe na trolle. Duże siły uderzyły ze skrzydeł, przecinając formację. Pierścień plazmowy wygięty. Googish uradował się:
  - Jeszcze trochę zostało, niewiele.
  W tych warunkach, gdy o wyniku bitwy decyduje kilka statków kosmicznych, marszałek odrzucił swój ostatni atut. Nieliczne uszkodzone statki, których nie dało się szybko naprawić, załadowano minami i rakietami, a następnie staranowano bezpośrednio na statki wroga. W tym przypadku uniknięcie kolizji było prawie niemożliwe. Problemem była oczywiście kontrola, ale tę rolę przejęły roboty, czyli automatyzacja komputerowa. W przypadku poważnych uszkodzeń systemów pilotujących fauny korzystały z robotów z systemem Android, zwłaszcza że wymaga to najprostszego programu, cybernetyka nie zna strachu.
  To prawda, że istniały ochotnicze elfy, które były zwolennikami doktryny poświęcenia; naprawdę chciały zostać bogami. Gugish był temu kategorycznie przeciwny, twierdząc, że wasze życie się tu przyda, po co umierać, skoro roboty wykonają tę pracę za was.
  - Honorem jest poświęcić życie, ale po co bohaterstwo, gdy potrzebny jest pragmatyzm. Będziesz mógł zabić wroga w innym miejscu i czasie.
  Fanatycy jednak wpadli w szał, padli na kolana i walili głowami w ścianę.
  Wśród nich pierwszym był Lekkoron.
  - Jesteś bardzo wartościowym wojownikiem, a wojna będzie jeszcze długa, wciąż znajdziesz sposób na śmierć. - przerwał Gugish. - Poza tym załoga bojowa - wasze elfy i fauny, potrzebują przywództwa, a ratowanie ich życia jest świętym obowiązkiem dowódcy, zwłaszcza że chcą żyć, a i tak nie staną się bogami. Nie wspominając już o tym, że marzyłeś o zostaniu generałem.
  Ten ostatni argument zadziałał bardziej niż pozostałe i Lekkoron przestając marudzić, poprowadził swój statek kosmiczny w sam środek bitwy, unikając jednocześnie nadmiernego ryzyka. Kilka najmniej wartościowych elfów, które również wielu irytowały swoim nauczaniem, otrzymało pozwolenie. Z promiennymi twarzami rzucili się do sterów.
  Gugish tylko pokręcił głową i wkręcił kilka kwiatów w strzałki swojej brody, jak możesz wierzyć w ten nonsens.
  Jednak zamachowcy-samobójcy nie mogli mieć decydującego wpływu, ale ostatnia kropla,
  To równie dobrze może być tym, co złamie słoniowi grzbiet.
  Oto oni, nasi chłopcy, niczego się nie boją! - powiedziała Merka. - Dobrze, że odradzili mojemu ojcu. Ogólnie rzecz biorąc, żywy śmiertelnik jest lepszy niż martwy bóg. A dusza jest młodszym partnerem ciała.
  - Odwaga, nawet jeśli jest nadmierna, zasługuje na szacunek. - zauważył Yulfi. - Poza tym każde ciało jest śmiertelne, ale nikt nie był w stanie konkretnie udowodnić, czy można zabić duszę.
  Merca odpowiedziała:
  - Ty też jesteś wiedźmą i doskonale wiesz, że dusza ulega rozproszeniu.
  Kosmiczni kamikaze rzucili się w stronę celu. Zniekształcone, pozbawione broni części kadłuba, z połamanymi burtami, w wielu z nich znajdowały się jeszcze nieugaszone pożary, zostały masowo wyrzucone z jednowymiarowej przestrzeni, czasem taranując natychmiast, a czasem kilkaset metrów od wrogich statków kosmicznych. Silniki większości statków albo nie działały, albo były zasilane tylko częściowo, ale w tym przypadku statki z działami drapieżnymi zostały staranowane przez bezwładność.
  Armada złych stworzeń stopniowo zwalniała, statki zaczęły wykonywać ruchy spiralne. Straty rosły, działa gamma przegrzewały się, a działa grawitacyjne zawodziły.
  Trumna ryknęła jak niedźwiedź:
  - Gdzie szukacie, głuptaki, gdzie jest broń zahartowana magią? Wrzuć go do wiru plazmy. W ten sposób usuniemy wszelkie przeszkody.
  Lisy zaczęły używać rakiet przeciwrakietowych, wyrzucając je z wyprzedzeniem i dryfując z nimi na specjalnej poduszce grawitacyjnej. Po czym manewry elfów straciły na sile. Jednak większość kamikaze odegrała swoją rolę. Reszta wysadziła się w powietrze natychmiast po wejściu w trójwymiarową przestrzeń. W powietrzu usłyszano ostatnie słowa elfów. Mówili spokojnie, wzniośle, śpiewali piosenki, czytali poezję. A potem głosy zniknęły, a nieskończona rodzina gwiazd została na chwilę uzupełniona nowymi młodszymi siostrami.
  Gugish usłyszał słowa swoich byłych towarzyszy, którzy rzekomo dołączyli do bogów, wydały mu się zabawne i trochę smutne:
  - Cóż, jakie to naiwne! Wierzą we wszelkiego rodzaju bajki! Wszakże nawet jeśli Bóg istnieje, nie potrzebuje On żadnych dodatkowych konkurentów spośród stworzenia.
  Kent sprzeciwił się:
  - Mimo to lepiej wierzyć niż nie wierzyć. Kto nie marzy o zostaniu bogiem, na zawsze pozostanie robakiem!
  - Lepiej wystąpić raz, niż wyobrażać sobie sto razy! - Gugish sprzeciwił się. - Jeśli przegramy, co da nam marzenie o zwycięstwie!
  Czym innym jest jednak oddać życie, porywając legiony wrogów, a czym innym zginąć bez nadziei na zwycięstwo. Marszałek nie był pewien, czy ich śmierć nie poszła na marne, ale tuzin fanatyków nie był wart swojej ceny. Wtedy w ich ojczyźnie zostaną postawione pomniki i nagrodzeni, a dusza, jeśli taka istnieje, będzie dumna.
  Na ekranie pojawiła się twarz Lekkorona:
  - Cześć! Miażdżę najeźdźców, przybył kolejny krążownik! Już dwudziesty pierwszy
  - Najważniejsze, żeby się nie zakopać! - Marszałek groził palcem. - Nie będę cię awansował na generała pośmiertnie.
  Tutaj oczywiście leżał Lekkoron, który zasłużył na otrzymanie upragnionego tytułu nawet po śmierci.
  - Odważ się obrazić mojego ojca, wyeliminuję cię! Nawet jeśli trzeba pokonać dystans równy nieskończoności, mając po drodze miliardy statków kosmicznych - Merca potrząsnęła pięścią.
  - Jak to zdobędziesz? - zapytał Yulfi.
  - W ostateczności zwrócę się do fauna. Pomożesz mi, prawda książę? Albo do mojej mamy, jeśli żyje, od dawna nie było żadnych wieści! - dodała pół-rasa, jej wzrok pociemniał.
  Faun odpowiedział:
  - To nie znaczy, że umarła! Oni też długo mnie nie pamiętali i nie kontaktowali się ze mną. Ale to nie znaczy, że bliscy nie żyją.
  Formacja floty foshka już dawno straciła harmonię; rozpadała się coraz bardziej, rozpadała się. Fauny i elfy uderzały ciosami sztyletów, przebijając armadę i praktycznie nic nie pozostało z licznych statków transportowych i baz.
  Oczywiście byli tam nie tylko foshki, ale także ich niewolnicy, a może nawet większość niewolników podbitych ras, członkowie rodzin i personel pomocniczy. Kobiety, puszysta rasa z pniami, były bardziej konserwatywne i nie wpuszczano ich w gąszcz rzeczy, wierząc, że kobieta powinna być strażniczką paleniska, ale były służącymi. To oczywiście dręczyło delikatną duszę elfów i powodowało zakłopotanie u bardziej surowych faunów, więc strzelali, zaciskając zęby.
  Hipermarszałek kosmiczny Grobogrob strzelił z działa promieniowego w stronę adiutanta. Rozłożył ręce, nogi miał przecięte na pół.
  Nadawca zaśpiewał:
  - Kara śmierci została wykonana. Zdrajca zostaje ukarany przez lokalnego zwierzchnika-dowódcę.
  Trumna zapiszczała:
  - Zamknij się, idioto. A wy jesteście wojownikami największego imperium, nie cofajcie się jak raki, ale dodajcie prędkości i idźcie do przodu. Wywrzeć presję na wroga, zmusić go do walki.
  Foszki właśnie to zrobiły, zeszły im z drogi, złamały i rozprostowały trąby. W różnych momentach bitwy toczyły się krótkie pojedynki. Ale elfy miały niezaprzeczalną przewagę; to one wybrały miejsce i czas ataków. Możliwość zmiany wymiarów, nagłego pojawiania się i znikania w próżni, może zmylić każdego.
  Fauny stopniowo zwyciężyły. Przewaga liczebna wroga zaczęła topnieć jak lód na wiosnę. Liczba statków kosmicznych, z których początkowo lisy miały jeszcze trzy, najpierw stała się stosunkiem jednego do dwóch, a następnie przewaga przesunęła się na stronę pozornie nieszkodliwych stworzeń. Dawna przewaga poszła na marne po śmierci większości lotniskowców. Zherrikowie, którzy dyktowali schemat walki i dawali niezaprzeczalną przewagę w walce w zwarciu, stracili kontrolę. Faktem jest, że czarodzieje wysyłali polecenia, aby obniżyć duchy za pośrednictwem niektórych nadajników na lotniskowcach. I tak takie substancje stały się niekontrolowane i biły bardziej swoje niż obce. Oznacza to, że potężna maczuga wymknęła mu się z rąk i uderzyła go w kolano.
  Marszałek Googish krzyknął:
  - To wszystko, zawróć! Nie tak niepokonane lisy, ich siła szybko się wyczerpuje. Wejdź od dołu i od prawej flanki. Nie dawaj żadnych szans. O chwalebna godzino, o chwalebna chwila, rzuć prosto w oko, a wróg ucieknie!
  Kent potwierdził:
  - Nasi ludzie wykazują się odwagą i umiejętnościami! Jest wiele do zobaczenia. Mówią też, że istoty o ograniczonych umysłach są jak elfy, czarujący pacyfiści.
  Tutaj możesz zobaczyć, jak Lekkoron atakuje i niszczy dwa kolejne statki kosmiczne, a warstwa pośrednia tak sprawnie prześlizgnęła się między nimi, że strzelały do siebie. Zherriks latają jak muchy, zamarzając i rozpadając się, gdy się zderzą, to zabawne.
  Hipermarszałek Grobogrob postanowił zmienić schemat bitwy, zwłaszcza że maleńkie statki zwiadowcze meldowały, że do głównej planety-sfery faunów pozostało już tylko kilka parseków. Oznacza to, że jeśli nie wygrasz, możesz zrujnować sobie życie z tym aroganckim rogatym dziwakiem. Jednak dla lisów nie wszystko stracone; nadal istnieją ukryte rezerwy, o których wróg nie jest świadomy.
  - Ruch w kierunku gwiazdy Noshsharrikh. Wykorzystaj wszystkie swoje rezerwy prędkości.
  Statki kosmiczne teraz pędziły, poruszały się gwałtownie, traciły i zwiększały prędkość, pędząc przez przestrzeń niczym upolowane zające. Za nimi pozostały rozbite statki, liczne fragmenty, spalone i już pokryte szronem zwłoki, pozostały płonące wyspy.
  Armada straciła siedemdziesiąt cztery procent swojej pierwotnej siły. Każda armia ponosząca takie straty uciekłaby, ale kosmos rządzi się swoimi prawami. Elfy są również skrajnie wyczerpane; ostatnie statki kosmiczne mogą rozstrzygnąć tę kwestię.
  Grobogrob zwrócił się do jedynego generała z rasy trolli. Liczył na ich tradycyjną przebiegłość:
  - Jesteśmy bliscy katastrofy i nie możesz nic doradzić.
  - Dlaczego dowódco, mogę!
  - No i co, głowa to proton!
  - Fauny pielęgnują swoją macierzystą planetę, pokrytą gęstą siecią fabryk. Aby uniemożliwić nam dotarcie do serca narodu, poniosą wszelkie ofiary.
  - To prawda, ale opanowali przed nami tajemnice kosmosu i są w stanie natychmiast pokonać ogromny dystans i uderzyć nas tam, gdzie jest to dogodne.
  - Musimy pozbawić ich tej możliwości, nie całkowicie, to nie jest jeszcze realistyczne, ale poprzez częściowe zmniejszenie skuteczności ataków.
  - Jak!
  - Groch rozsypany na talerzu jest trudniejszy do zebrania widelcem.
  - To znaczy rozproszyć się! - Powiedział Trumna.
  - Dokładnie to, na grupy po kilka statków! Ułatwi to dotarcie do ogromnej kuli, a baterie naziemne nie będą w stanie chronić tak dużej powierzchni.
  - Zatem rozkazuję! - krzyknął przenikliwym tonem kosmiczny hipermarszałek. - Ogłaszamy przesunięcie!
  Fale przeszły przez flotę lisów, szybko się zreorganizowały. Wiele setek grup rozproszyło się z pełną prędkością, jak odrzutowiec uderzający w kamień.
  Pojedyncze kropelki rozprzestrzeniły się w przestrzeni i niewiele z ocalałych ultrapancerników ścigało się osobno. Nieporęczne transporty zostały prawie całkowicie zniszczone, a Fauny pogodziły się z faktem, że zdobycie macierzystej planety Faunów wraz ze wszystkimi jej kosztownościami nie będzie możliwe. Ale można to unicestwić.
  Wrogie statki kosmiczne rozpryskiwały się na wszystkie strony, rozprzestrzeniając się niczym krople rtęci na gładkiej powierzchni. Trolle i elfy, przyzwyczajone do rozbijania piłki, były nieco zdezorientowane, a statki przebiły szybko pustą przestrzeń.
  Marszałek Googish rozkazał:
  - Podzielmy na osiem części, będziemy łapać motyle szeroką siatką.
  Kent sprzeciwił się:
  - Osiem to za mało, nie zdążymy, potrzeba co najmniej pięćdziesięciu uderzających pięści. Z armat nie strzela się do komarów.
  Polanka trwała od środka do boków, fauny szybko się przemieszczały, ich statki kosmiczne zostały wyprzedzone i zwęglone, jak owady złapane na gorącym piecu. Część lisów straciła ducha walki i próbowała po cichu się ukryć, przedostać się do pasa asteroid, zagubić się w mgławicy, a nawet wejść w chmury gazowych gigantów, ryzykując pochłonięciem przez wybuchającą lawę.
  Teraz przewaga armii faunów i elfów stała się całkowicie niezaprzeczalna. Ich monolityczna formacja rozbiła pozornie małego wroga. Jednak lisy utworzyły zbyt wiele grup i część z nich wyprzedziła wroga i zniknęła z pola widzenia wroga. A to stanowiło zagrożenie dla mózgu narodu. Przecież ogromna kula nie jest wystarczająco chroniona, a nawet jedna rakieta termokwarkowa może sprawić wiele kłopotów.
  Nawet jeden pionek może wygrać grę, jeśli zostanie królem! Cóż, w szachach pionek może zmusić całą armię do kapitulacji.
  Powstał pozory dziecięcej zabawy - złap mnie cegłą. Ci, którzy szli zbyt prosto w stronę gigantycznej kuli, wpadali w ramiona plazmowego tornada. Tutaj Lekkoron ze swoim statkiem kosmicznym wyczuł wrażliwą stronę; było jasne, że generator odtwarzający pole siłowe został uszkodzony. Ultrapancernik trafił go ciężkim pociskiem. Potem z przyjemnością patrzyłem, jak rozpada się jak domek z kart. Pozostałe elfy również nie pozostały w tyle. Jednak im dalej od obwodu, tym częściej lisom udawało się uciec przed pościgiem. Oczywiście tajemnica przestrzeni jednowymiarowej pozwalała pójść na skróty, ale trzeba było wiedzieć dokąd. Co więcej, rozrzucono zbyt wiele fałszywych celów, w tym gumę napompowaną metalowym gazem, co mogłoby oszukać radar grawitacyjny. Coraz częściej statki kosmiczne, krążowniki i chwytacze faunów i elfów natrafiały na podobne modele, a nawet wynurzały się w pustkę. Dalsze rozdrobnienie sił nie było już korzystne dla ścigających; tracili przewagę w szybkości. Kent poradził nawet marszałkowi Googishowi:
  "Musimy podzielić armię na pięćset małych grup, tylko wtedy będzie chociaż jakaś szansa na ocalenie kuli".
  Hett, którego twarz była głęboko poparzona, a sam statek kosmiczny został zmiażdżony i powstały głębokie dziury, dodał:
  Musimy użyć tych widm stworzonych przez naszych magów, aby walczyć z wrogiem. Słyszałem, że elfi czarodzieje przygotowali dla nich pewną niespodziankę
  więcej niż liczna armada wroga. Być może zadziała to na naszą korzyść.
  - Czy masz na myśli widmo, które elfi czarnoksiężnik wydobył z czarnej dziury? - zapytał Googish.
  - Nawet jeśli to on! - To nie jest słaby egzemplarz. Nasze siły są wyczerpane, a wróg jest nadal bardzo silny. Pozwól mu pomóc.
  Obraz się przesunął. Przed chłopakami pojawiła się przestrzeń, w której walczyły widma.
  Czarnoksiężnik Khuror i król Jan nadal walczyli, choć minęło niewiele czasu; na tle tak intensywnej bitwy wydawało się, że minęła wieczność.
  Ośmioręki czarnoksiężnik i czteroręki król nie byli od siebie gorsi. Walczyli odważnie i jednocześnie zaciekle. Miecze były dokładnie wyszczerbione i leciały z nich iskry. Szanse obojga były równe, czasem udawało im się trafić, ale jednocześnie obrażenia natychmiastowo ulegały wygojeniu, jakby nigdy się nie wydarzyły. W takich warunkach nie było zwycięzców i przegranych.
  Khuror zasugerował królowi:
  "Może wystarczy, że służysz tak słabej i podrzędnej rasie jak fauny i elfy, przejdź na naszą stronę."
  - Dlaczego, u licha, król Jan miałby zdradzić!
  - I z tym! To bezpośrednia korzyść dla Ciebie! Uczynimy Cię cesarzem i specjalnie dla Ciebie stworzymy magiczny stan.
  Król potrząsnął głową:
  - To tylko puste słowa! Nie masz nawet na to dość energii. Czy naprawdę jestem tak naiwny, że uwierzyłbym, że zamiast nagrody nie przyjmiesz mnie i nie zdradzisz?
  - Potrzebujemy wojowników takich jak ty! Stan faunów i księstw elfów to tylko jedna z wielu stron naszej wielkiej ekspansji. Masz wybór, albo dołącz do nas, albo zgiń. Zginąć i rozpuścić się w próżni.
  Król odpowiedział:
  - Przyzwyczaiłem się, że wszystko osiągam sam. To jest moje credo. Więc nie potrzebuję prezentów.
  "Wtedy ty i twoi sojusznicy zginiecie".
  Czarownik ponownie rzucił się do przodu i wpadł na ostrza. Ruszyli bez chwili przerwy. Tymczasem szalejąca rzeka zakrzywionej przestrzeni spieniła się i zaczęła otaczać pozostałości armii stworzonej przez czarodziejów elfów i faunów. Próbowali rąbać, machać mieczami, wbijać włócznie w bezlitosny strumień, ale wszystko na próżno. Ich ciała, wraz ze zbroją i końmi, po prostu rozpuściły się w magicznym żywiole. Właśnie tak bezlitosny i nieodparty był atak czarowników Foshka, którzy użyli nowych sił.
  Khuror radował się:
  - Widzisz, twoi sojusznicy umierają. Armia topnieje, nic z niej nie zostanie, a ty sam zginiesz.
  - Kłamiesz, czarowniku! To ty wkrótce znikniesz, popadniesz w zapomnienie, będąc równie niestabilnym jak wszystkie wytwory magii fal. Twój nieunikniony koniec jest bliski.
  Czarodziej wpadł we wściekłość i w gniewie wypuścił ogromną kulę pękającą od ciepła. Król wykonał salto i przeleciał nad zadem jednorożca, zostawiając za sobą płonące elementy. I z całą siłą uderzył maga w szyję. Znowu głowa odleciała, choć tym razem w przyzwoitej odległości. Jednak spod warg Khurora błysnęły długie kły i rozległ się jadowity śmiech.
  - I co osiągnąłeś, żałosny królu bez imperium?
  - Zabiłem cię!
  - Pospiesz się! Cóż, przejdź do ciała i głowy.
  Nogi pająka ruszyły w stronę odciętego symbolu myśli. John ciął go, ale tylko podrapał ciało. Nagle został wyrzucony przez uderzenie pioruna. Kończyny już się zbierały, głowa miała się właśnie dopasować, gdy pojawił się ogromny motyl. Złapała czarodzieja za głowę. Wymamrotał:
  - Puść natychmiast, insekcie.
  W odpowiedzi rozległ się chichot i pojawiła się delikatna twarz dziewczyny:
  - Straciłeś czarodzieja Khurora. I przegrał, bo tylko w ten sposób można przegrać.
  Nie masz duszy i, ogólnie rzecz biorąc, nigdy jej nie miałeś. Zatem teraz zła osobowość zostanie wymazana.
  Motyl zatrzepotał skrzydłami i lecąc w górę, poniósł stworzenie wirtualnego gniewu. Ale potem ciało zaczęło biec, a jednocześnie stawało się coraz bardziej przejrzyste i niestabilne.
  Król mruknął, a w jego głosie pobrzmiewało rozczarowanie:
  - Nie wygrałem! Zdecydowali za mnie, wygrywając bitwę.
  Motyl odwrócił się i rozległ się delikatny głos:
  - Jedź i zabij wszystkich magów, którzy zabili twoich towarzyszy. Niech wydarzy się słodka zemsta.
  - Zrobię to! - John wysłał jednorożca w stronę stada czarowników.
  W odpowiedzi spuścili na niego prawdziwy strumień hiperplazmatyczny. Ale rozproszonego króla nie dało się zatrzymać. Potężny jeździec jednorożca, któremu nagle wyrosły skrzydła, rzucił się na nich. Pierwszy czarownik ledwo zdążył machnąć mieczem, by sparować atak, gdy upadł, rozcięty od ramienia do boku, przez który wychodził miecz.
  - Mówiłem ci, że czary obrócą się przeciwko tobie.
  Kolejny czarodziej został zmiażdżony przez potężne kopyto jednorożca. Trzeci również został powalony mieczem. Rozpoczęła się całkowita rzeź. Magowie rzucili się w różne strony, próbując uciec przed bezlitosnym ostrzem. Król co jakiś czas natrafiał na zakrzywioną przestrzeń, a nawet dziury czasowe. Czasem wpadał w wir dołów grawitacyjnych, ale za każdym razem z nich wyskakiwał. Wykazał całkowitą niezatapialność i niezniszczalność. I za każdym razem szansa na zniknięcie zamieniała się w śmierć innego czarownika.
  Główny czarodziej foszków, Shukhir, potrząsnął kufrem w swoim skafandrze kosmicznym i potrząsnął antygrawitacją wzmocnioną magią. Wysyłał impuls za impulsem. Z jego palców wylatywały widma i różne stworzenia, urastające nawet do rozmiarów dinozaurów. Nie powstrzymało to króla. Chodził i siekał bezlitośnie, miażdżąc i miażdżąc kaszę perłową jak siekierą.
  - Jak myślisz, czy chimery zmuszą mnie do odwrotu? - krzyknął dzielny widmowy władca.
  Główny mag odpowiedział:
  "Twoja natura jest nam znana i powinna już dawno się wypalić i złamać." Nie rozumiem, dlaczego jeszcze żyjesz?
  - Ale nie rozumiesz, czym jest prawdziwa odwaga i hart ducha. Może dlatego, że w przeciwieństwie do innych stworzeń takich jak ja, mam duszę, której wy nigdy nie mieliście.
  - Prawdopodobnie, ale ci to nie pomoże, zwierzę.
  Czarodziej sprowadził cały ognisty wodospad i uderzyła ciężka broń. Na jakiś czas John zniknął pod burzliwymi, wrzącymi żywiołami. Wydawało się, że nie ma siły, która byłaby w stanie jej się oprzeć.
  - Twoje puste życie się skończyło! - Czarownik zatarł z zadowoleniem ręce. - Ostatnie dni czterorękiego nieporozumienia.
  Nagle żelazna dłoń błysnęła przed nim, rozbijając hełm jego skafandra i chwytając go za tułów.
  - Życie nigdy nie jest puste, jeśli jest w nim honor i odwaga. Moment zwycięzcy jest równy nieskończoności! Oto twoje ostatnie słowo.
  Czarodziej mruknął:
  - Zlituj się, dam ci połowę galaktyki.
  "Nie potrzebuję prezentów od drani". Sam to wezmę. - Dłonie zacisnęły się na szyi, natychmiast miażdżąc chrząstkę.
  Spodek ponownie poruszył się falą, zmieniając obraz.
  Hiffy nawet powiedział:
  - Mam olśnienie przed oczami! Tyle wrażeń.
  Yulfi odpowiedział:
  - Prawdziwa magia, po prostu brak mi słów z zachwytu
  "Film" był bardzo zabawny, tylko teraz nie był postrzegany tak dramatycznie. Chłopaki byli zbyt zmęczeni. Do jakiego stopnia wszystko jest niewiarygodne i paradoksalne. Pozostały jedynie fragmenty oryginalnych flot. Bitwa zmierzała w stronę całkowitej eksterminacji; obie rasy, które walczyły ze sobą przez nie tak długi, ale pojemny okres, stały się zbyt zacięte. Tutaj jeden z oddziałów foszków zanurkował w deszcz meteorytów, ostrożnie prześliznął się po czubku pędzącego roju, oddalając się od faunów. Tutaj nurkowanie było zbyt ryzykowne, mogło nas zmiażdżyć, ale ryby też balansowały na krawędzi. Jeden z niszczycieli popełnił niewielki błąd i jego kadłub oraz pole ochronne natychmiast nagrzały się od strumienia uderzających cząstek. Nastąpiła anihilacja, a prędkości się połączyły, działając na rzecz zniszczenia. Pozostałe statki kosmiczne, po pewnym dryfowaniu, oderwały się, spadając niczym kamień z procy.
  Kosmiczny hipermarszałek Grobogrob zrozumiał, że już przegrał i próbował jedynie dotrzeć do Sfery Guliwerowska. Jego polecenia z powodu nerwowości zostały zniekształcone i fragmentaryczne, jak szczekanie psa.
  Marszałek Googish nadal monitorował bitwę. W pościgu wziął udział jego statek kosmiczny, jako jeden z najpotężniejszych we flocie Faunusa. Wraz z nim poruszały się trzy crossoidy i stacja gamma wyposażona w bardzo potężne działo grawiono-neutronowe. Ścigali także bezczelne lisy, które pełniły funkcję zająca, co wcześniej nie było dla nich charakterystyczne. Uciekającą grupę tworzyło pięć niszczycieli, krążownik i prawie ostatni statek transportowy. Trolle tym razem nawet nie odpowiedziały, chciały po prostu odejść. Krążownik, który dostał dziur, co jakiś czas dryfował, gubiąc kurs.
  Krosoiderzy wskoczyli do jednowymiarowego świata i natychmiast z niego wylecieli, unosząc się przed zniechęconym wrogiem. Trafiwszy dobrze w niszczyciel, ten prawie wyczerpał swoje funkcje ochronne i przedarł się do transportu. Drugi niszczyciel wykonał salto, ale natknął się na promieniowanie gamma. Stacja była w pełnym rozkwicie, gdy krążownik próbował ją zaatakować, w tym momencie spadł na nią flagowy pancernik dowodzony przez Gugisha.
  Krążownik uległ serii uderzeń i wyzwolił rzadką chmurę gazów. Okręt flagowy zawrócił, chwytak nadleciał z drugiej strony, dopełniając zniszczenia statku kosmicznego.
  - Jeden jest gotowy! - stwierdził z satysfakcją marszałek. Niszczyciele próbowali zbudować obronę, zrzucając ostatnie miny. Promienie gamma spowodowały ich detonację, po czym na statki spadły chwytaki.
  Jeden z niszczycieli został natychmiast trafiony, stracił prędkość i zszedł z kursu. Jego kapitan w bohaterskim wybuchu próbował staranować crosoidera, omal nie zderzając się ze statkiem faunów. Udało mu się wyrządzić szkody, ale potem wpadł na rakietę termokwarkową. Miliard zniszczonych miast w jednym szarżu jest w stanie dobić większego kolosa, nawet crossroader został lekko trafiony. Jego czoło stopiło się, liczne pyski były wygięte.
  Tymczasem pancernik flagowy i stacja powtórzyły manewr, sprowadzając pełną siłę ognia na trzeci niszczyciel. Promienie gamma wyłączyły generator i silnik, po czym pozostało tylko wykończyć statek kosmiczny.
  Kolejny crossover zaatakował transporter. Trzy baterie artyleryjskie uszkodziły dziób statku i staranowały wieżę. Crossoid wypluł plazmę, nie zwracając uwagi na uszkodzenia.
  - Zezwalam na użycie ciężkiej rakiety! - krzyknął marszałek.
  Wystrzelono ostatni ładunek termokwarku, ale tutaj fauny nie miały szczęścia; pomimo promieniowania maskującego, pocisk przeciwrakietowy znalazł swój cel. Eksplozja nastąpiła w niemal bezpiecznej odległości, jedynie nieznacznie wgniatając lufę baterii.
  Transporter zawrócił, ale potem wyprzedził go pancernik flagowy i stacja gamma. Podwójne uderzenie przecięło kadłub, a następnie rozerwało statek na tuzin części. Cała armia wojowników płonęła w kuli ognia. Niektóre lisy i ich sojusznicy przez długi czas drgali w próżni. Dwa kolejne niszczyciele próbowały uciec. Krosoyder dostał się do ich nosów, powodując ich odskok. Po czym promieniowanie uderzyło w mój bok. Zaczął palić i próbował wyrzucić sieć, ale pod wpływem bezwładności została odrzucona przez własną falę, a niszczyciel wysadził się w powietrze. Ostatni statek ogłosił, że się poddaje.
  - Nie bierzemy jeńców! - odpowiedział marszałek. - Więc tchórze nie mają na co liczyć. Tak, nie ma kogo eskortować. Promienie uderzyły w kadłub dryfującego statku, wykańczając go. Cóż, na wojnie litość, jak ósemka w piosence, tylko przeszkadza i wywołuje śmiech!
  - Jedna grupa zniszczona! - Powiedział Googish. - Teraz musimy poszukać reszty.
  - Proponuję wysłać łodzie rozpoznawcze, w tym maleńkie satelity, wrzucając je przez dziurę. - Funkcjonariusz wyraził swoją opinię.
  - Cóż, to jest pomysł!
  Ogromny kolos włączył przyspieszenie, przygotowując się do kolejnego wejścia w podprzestrzeń.
  Trzydzieści sekund później znaleźli się w innym miejscu w przestrzeni, zbliżając się do najważniejszej sfery Guliwerowska. Prawie zostali zaatakowani przez lotniskowiec rakietowy, ciężko uzbrojony i obciążony bronią; musieli manewrować, aby zapobiec przejawowi jego diabelskiej mocy. Potem połączony atak, stacja gamma i kilka tysięcy trolli zniknęło.
  Następnie fauny i elfy kontynuowały manewr, zbierając informacje. Wtedy nadeszła pilna wiadomość od sygnalisty z centrali:
  - Kilka grup wroga przedarło się na orbitę Guliwerowska. Grożą nam strasznymi karami!
  - Ile mają statków kosmicznych?
  - Nieznany!
  - Aby pomóc naszemu światu.
  Podwójna gwiazda zdawała się mrugać do foszek; nie wierzą one już szczególnie w zwycięstwo i nawet nie spodziewają się, że przeżyją, ale zaślepia ich nienawiść do faunów.
  Nie można powiedzieć, że te urocze stworzenia w ogóle nie dbały o ochronę swojego świata. Teraz wiodący krążownik trolli wpadł na miny. Statek zamienił się w płonące sito, pozostałe zwolniły i otworzyły ogień, a także wypuściły detonatory neutrin. Wśród statków były nawet ultrapancerniki. Tutaj, na obrzeżach zimnej, słabo zaludnionej planety Borroso, zebrała się imponująca grupa trolli, żądnych krwi walczących o swój cel. Uderzyli w tę cywilizacyjną wyspę. Choć baterie planetarne w drodze na spotkanie napotkały wrogie rakiety, przejmując większość z nich, sztuczne satelity rozrzuciły wiele wabików, ten świat był zszokowany. Lokalne, nieszkodliwe, półinteligentne stworzenia, takie jak żaby i króliczki (dwa puszyste gatunki), nauczyły się już budować miasta wyglądające jak mrowiska. Można było zobaczyć, jak ulegają zniszczeniu, zwłaszcza gdy potworne bomby termokwarkowe uderzyły w powierzchnię. Natychmiast wygotowały się jeziora tlenu i azotu, utworzyły się wielokilometrowe grzyby i naraz zginęły dziesiątki milionów stworzeń. Eksterminacja trwała w najbardziej brutalny sposób, spalono nawet miasta pokryte polami siłowymi, zniszczono kopuły i rozpoczęła się apokalipsa. No cóż, to nic, co się stanie, gdy dotrą do Guliwerowska, sfery metropolii.
  Merka jęknęła:
  - Bracia moi, jak zawsze, nie jestem z wami i nie mogę wam pomóc. Kto zatrzyma takie szaleństwo?
  Yulfi pomyślała, dlaczego by nie użyć własnej, fenomenalnej magii. Ucieleśnić swoją prawdziwą moc, a następnie oddzielić fauny i foszki, kończąc raz na zawsze ich wrogość!
  Ale to tak, tylko puste sny.
  Armada szybko zbliżała się do kuli. Przypominał dwa grube koła, ułożone jeden na drugim, o średnicy pół miliona kilometrów. Działa otworzyły ogień z dystansu i użyto ogromnych pocisków termokwarkowych.
  Spotkały ich PKO, obrona przeciwkosmiczna, zlokalizowana na powierzchni. Ale sztuczek było zbyt wiele, używano tysięcy, dziesiątek tysięcy nadmuchiwanych dysków, różnych gazów, chmur obojętnych fotonów. Dlatego uderzenie dotarło na powierzchnię. Kiedy uderza rakieta termokwarkowa, jest to przerażające. Miliardy giną od jednego ładunku, a powierzchnia kuli wygina się i iskrzy.
  Tukhhi jęknął:
  - Moi poddani umierają! Wszyscy, którzy są mi drodzy! Sam jestem gotowy zadedykować im hymn, ale teraz najwyraźniej będę musiał opłakiwać zwłoki.
  Merca była oburzona:
  "Gdzie są nasi żołnierze, myślę, że jestem gotowy wydłubać im oczy".
  W tym momencie statki Faun wyłoniły się z kosmosu i rozpoczęły atak. Bliskość ojczyzny była inspirująca, nikt nie myślał o odwrocie i ratowaniu życia - tylko zwycięstwo: Ojczyzna lub śmierć!
  Teraz bitwa toczyła się na samej orbicie, krążowniki, pancerniki, lotniskowce rakietowe, crosoidy, wszystko było pomieszane i wiele setek miliardów pokojowych faunów i innych stworzeń mogło gołym okiem oglądać bitwę, w której decydował się ich los. Liczba baranów wzrosła, obaj zdawali się oszaleć.
  Tutaj elfy wyłożyły swój ostatni atut, statki handlowe i pasażerskie, załadowane materiałami wybuchowymi, ruszyły w stronę zbliżenia, wysadzając w powietrze swoich przeciwników. Większość z nich zginęła przed dotarciem do celu; nadal brakowało im szybkości, broni, pancerza i ochrony, ale odwracali uwagę. Dali statkom kosmicznym szansę na zadanie śmiertelnego ciosu. I część z nich trafiła na wroga, lisy też były skrajnie wyczerpane i coraz częściej popełniały błędy. Mimo to istoty z pniami nadal miały przewagę liczebną.
  Na orbicie pojawiła się sylwetka czterorękiego jeźdźca. Przede wszystkim zaatakował ultrakrążownik. Choć na tle takiego kolosa nie wydawał się zbyt duży, udało mu się przedrzeć do generatora i serią zręcznych ciosów zdetonować go wraz z reaktorem. Ultrapancernik stanął w płomieniach, natychmiast zamieniając się w pierścień płomieni.
  - Jeden jest gotowy! - stwierdził król Jan z satysfakcją. - Będą inni.
  Dzielny wojownik na skrzydlatym jednorożcu rzucił się na następny statek kosmiczny. Został zniszczony niemal natychmiast. Car Jan pociął niszczyciela swoimi mieczami. Wchłonął magię i urósł.
  - Teraz, wielkonosi ludzie, przyszło do was nieuniknione rozliczenie.
  Ta interwencja całkowicie podkopała ducha.
  Kosmiczny hipermarszałek Grobogrob, jako ateista i materialista, bał się śmierci. Poza tym przerażało go wszystko, co niewytłumaczalne i absurdalne z logicznego punktu widzenia. Co więcej, widział, że teraz gwiezdny plan zemsty nie zostaje zrealizowany, co oznacza, że w tej chwili nie będą w stanie zniszczyć sfery matki faunusa.
  Ma wybór albo umrzeć pięknie, albo nie tak pięknie, podchodzi do niego czteroręki król. A jeśli wrócisz, ryzykujesz, że staniesz przed sądem wojskowym. Co wybrać? W tym momencie Grobogrob nie był jeszcze gotowy na śmierć i zawrócił.
  - Przyjdź, co może! wrócę! Statki kosmiczne latały, a fauny wciąż wisiały im na ogonie.
  - Ucieka, tchórzu! - krzyknął Googish. - Wykończ go!
  - Może tak będzie najlepiej! - powiedziała Merka. - Sprawiedliwość zatriumfuje i nadejdzie rozliczenie.
  Faun Tukhhi sprzeciwił się:
  - Poza tym trzeba go złapać. Wyprzedzić i ukarać.
  Po ucieczce ich dowódcy wola foshki została ostatecznie złamana i rozproszeni po przestrzeni uratowali swoje skóry. Pościg był okrutny i uporczywy; nigdy wcześniej myśliwi nie polowali na zwierzynę z taką pasją. Ktokolwiek został wyprzedzony, został zniszczony. To prawda, że niektóre statki kosmiczne mądrze się poddały. Googish postanowił okazać litość:
  - Tym razem jest ktoś do eskorty, wyrażam zgodę na wzięcie go do niewoli. Niech dla nas pracują, przywrócą to, co zniszczone. Ponieważ ostatni zorganizowany opór został złamany, dalsze obserwowanie bitwy nie było już tak interesujące; główną intrygą było to, czy Grobogrob odejdzie, czy nie. Jego oddział się przerzedzał, ale potem zanurkowali w strumień asteroid, gdzie fauny i elfy nie mogły już wchodzić w przestrzeń jednowymiarową, jak poprzednio, i lekko się oderwały. Następnie statek kosmiczny dowódcy trolli zniknął w przerywanej mgławicy i wszedł w strefę gwiezdnych odbić. Tam radary grawitacyjne działały strasznie nieprawidłowo i statek w każdej chwili mógł wpaść do międzyprzestrzennej dziury. Unosząc się pomiędzy wymiarami, zamrożony na styku światów. Stamtąd jednak wielu nie wróciło. Nawet Lekkoron zwątpił w dogonienie dowódcy i zawrócił. Fauny i elfy były bardzo dumne, ponieważ odniosły niesamowite zwycięstwo.
  Ale jak zawsze stało się coś nieoczekiwanego. Rozległ się pisk i wiadomość:
  - Nowa armada zbliża się z kosmosu.
  W oddali pojawiły się sylwetki tysięcy kolejnych statków kosmicznych. A potem wszystko zniknęło, pogrążając się w bezkresnej ciemności.
  . ROZDZIAŁ 24
  Henry Smith otworzył oczy, wszystko przeleciało mu przed oczami, nigdy nie czuł się tak załamany, bolała go głowa. Svetlana Krasnova ugniatała jego szyję, jej wzrok był zaniepokojony.
  - Spadł na ciebie niesamowity ładunek informacji, mój chłopcze. Można tak zwariować.
  - Co to jest? - zapytał Henryk. - Byłem w innym świecie.
  Swietłana negatywnie pokręciła głową:
  - Nie, właśnie otrzymałeś informację o przeszłości cywilizacji hiperborejskiej. O tym, co wydarzyło się milion lat temu.
  - To jasne! Taki prawdziwy film, a został przerwany w najciekawszym momencie.
  - Twoja psychika nie jest w stanie znieść większej ilości informacji. Potem, kiedy neurony zostaną rozładowane, wszystko zapamiętasz. Do tego czasu tabu!
  - Dobrze! Tabu jest tabu! To było niesamowicie interesujące! Jestem po prostu zakochany w młodej czarodziejce Yulfi.
  - No to dobrze! Miłość uszlachetnia. Ale nie radzę ci się zbytnio dać ponieść. Swietłana podniosła Henry'ego. -Możesz dokładniej sprawdzić lokal.
  - Co tu widzimy? Podstawa starożytnej cywilizacji? Tylko jedno nie jest jasne, ponieważ naukowcy prowadzili wykopaliska, dokonywali różnych odkryć, ale nikt nie przedstawił wersji, jakoby tak rozwinięta cywilizacja istniała milion lat temu.
  - Dlaczego, niektórzy naukowcy zakładali istnienie cywilizacji starszych niż Atlantyda. Tak, o Hyperborei też pisali, tyle że nie było tego w podręcznikach szkolnych. Czy jednak nie czytałeś założenia, że nasza cywilizacja jest daleka od pierwszej?
  - Oczywiście, że czytałem to w science fiction! Ale nie w poważnej pracy. Muszą pozostać ślady starożytnego świata. W końcu piramidy nadal stoją, co oznacza, że mury starożytnych fortec nieuchronnie pozostaną zakopane pod warstwą skał. W końcu tak wspaniała cywilizacja nie mogła zniknąć bez śladu.
  - Nie bez śladu! Widzimy jej bazę na Jowiszu. Underground, ale nie mniej imponujący. Henry wzleciał w górę, dotykając sufitu. Wyleciał stamtąd strumień światła, piękna elfka powiedziała:
  - Czy macie ochotę na wystawną kolację, chwalebni wojownicy!
  - Wow! Ale dokąd poszła cała ta moc na Ziemi? Do tego stopnia, że naukowcy nie mogą znaleźć śladu supercywilizacji. Gdzie są ci ludzie, którzy żyli z dinozaurami, a magia była naturalna?
  - Już to wiesz, jest to pokazane w tym filmie, który został wgrany do twojego mózgu. Po prostu jeszcze tego nie dostrzegam.
  - Więc powiedz mi prostymi słowami.
  - Nie zrobię tego, sam to zaakceptujesz, kiedy nadejdzie czas. Inaczej nie jest to interesujące.
  Hologram elfów zapytał:
  - Czy młody zdobywca wszechświata zamówi coś?
  Smith zapytał Swietłanę Krasnową:
  - Jak długo oglądałem film?
  - Całe trzy setne sekundy. Ale wydawało ci się, że zajęło to dużo czasu, ponieważ percepcja mózgu była skompresowana.
  - To oznacza, że możemy się odświeżyć!
  - Mnie osobiście to nie przeszkadza! Zastanawiam się, jak wygląda współczesna kuchnia hiperborejska. - Svetlana odrzuciła swoje bujne włosy. To byłby wspaniały eksperyment.
  Pojawiło się kilka kolejnych hologramów. Byli to ludzie i elfy, wszystkie bardzo piękne, jasnowłose. Lecieli, machając skrzydłami, a chwilę później przed Henrykiem i Swietłaną pojawił się luksusowy stół. Został wyrzeźbiony z najrzadszego różowego falistego drewna. Stały na nim naczynia wykonane ze złota płatkowego, wysadzane kamieniami błyszczącymi jaśniej niż te szlachetne. Naczynia miały najróżniejszą formę, prawdziwe złożenia, wszystkie różne, a jednocześnie pretendujące do miana dzieła sztuki. A zapach był jak perfumy królowej.
  - To prawdziwy cud! - powiedział Smith. - Nigdy nie jadłem czegoś takiego.
  Młody człowiek spróbował, odcinając kawałek przezroczystym nożem ze złotą rączką. Smak okazał się niezwykły, ale bardzo przyjemny. Swietłana zauważyła:
  - Wszystko jest przygotowane za pomocą magii. Na tym polega specyfika połączenia nauki i magii.
  - Zabierz wszystko ze sobą.
  W tym momencie nagle zapiszczał i przed gośćmi pojawił się hologram z wizerunkiem rozgwieżdżonego nieba. Potem twarz Swietłany wykrzywiła się i pociągnęła Henry'ego Smitha za rękę.
  - Czy wiesz, co to jest?
  - Nie, spójrz! Pozwól, że powiększę obraz!
  Punkt powoli oddzielony od Saturna. Po powiększeniu obrazu stało się jasne, że była to substancja w kształcie kropli. Był nabijany drobnymi igiełkami, ale to...
  - Broń! - krzyknął Henryk. - Nieważne, statek kosmiczny.
  - Statek bojowy i bardzo potężny! - stwierdziła Swietłana. - Kiedy starożytna ziemska cywilizacja została pokonana, zainstalowali swój statek kosmiczny w bazie na Saturnie. Musiał zadbać o to, aby ludzkość nie odzyskała dawnej potęgi. A teraz zmartwychwstał, jak myślisz, dlaczego?
  - Aby zniszczyć Ziemię?
  - To wszystko! Albo chociaż życie na tym!
  - Więc trzeba go zatrzymać.
  - Prawidłowy! Ale jak to zrobić? To nie jest technologia hiperborejska, ale coś zasadniczo innego.
  - Jeśli pozostawili go kosmici w celu monitorowania Ziemi, to ma już około miliona lat. A to oznacza, że nie powinno być w nim żywych kosmitów.
  - Oznacza to, że jest kontrolowany przez komputer. To daje nam szansę. Cóż, polećmy do niego.
  Henry i Swietłana trzymali się za ręce. Chłopiec i dziewczynka byli gotowi do decydującego skoku. Henryk niecierpliwie przebierał nogami, miał mnóstwo energii. Szczególnie podekscytowała go Swietłana. Przypominała Yulfi, zwłaszcza swoimi bujnymi włosami w kolorze złotego płomienia. Młody człowiek naprawdę chciał ją pocałować, wyobrażał sobie, jak jego dziewczyna wygląda bez ubrania. Jakie ona ma palce u nóg, prawdopodobnie tak długie i elastyczne jak Yulfi.
  Baza była kolosalna i wydawała się niemal nieskończona. Ile korytarzy, różnych trapezów, sal, w których znajdowały się różne rodzaje broni. Na przykład czołgi, od pierwszych kołowych wozów kutych z żelaza, po ciekły metal, opływowe maszyny latające między gwiazdami.
  I wszystko wygląda świeżo, ani grama kurzu, ponieważ specjalne promieniowanie utrzymuje podstawę w czystości i porządku. Nie ma tu ani jednego drobnoustroju, jest sterylnie.
  Młody mężczyzna i dziewczyna poszli dalej; stopniowo wyszli ze złożonego labiryntu pełnego zawiłości i przejść. Sale zdobiły różne konglomeraty, a po nich poruszały się roboty. Tutaj Swietłana zatrzymała się:
  - W bazie musi znajdować się przynajmniej jakaś broń, która jest w stanie zniszczyć takiego kolosa.
  - Powinieneś wiedzieć lepiej. W końcu nie jestem oficerem wywiadu kosmicznego, ale ty.
  - Sprawdziłem bazę przez komputer centralny, nie ma na niej rakiet, ani termokwarku, ani nawet termopreonu. Nie możemy więc go po prostu zestrzelić. Ale istnieje specjalny kryształ, który zawiera najsilniejszą magiczną energię i on nam pomoże. Leć do wrogiego statku kosmicznego, ale nie podchodź za blisko, dogonię cię.
  - Jestem posłuszny, Sveta.
  Młody człowiek wykonał jeszcze kilka kręgów i opuścił bazę, pozostawiając po sobie trudną do przekłucia, magicznie trzymaną, hipertytanową powłokę.
  Niemal błyskawiczny rzut przez grubość planety i znalazł się w gęstej, duszącej atmosferze Jowisza. Dzięki chipom magiczno-hiperplazmowym utrzymują strukturę jego ciała.
  - Wow! - stwierdził Henryk. - Jakie mamy skanery, które pozwalają nam zobaczyć przestrzeń przez taką grubość atmosfery?
  Nie było powodu długo siedzieć na powierzchni, a młody człowiek poleciał w stronę statku kosmicznego. Oglądał w filmach kosmiczne hity, a najnowsza wizja wspaniałej bitwy kosmicznej zrobiła na nim wrażenie. Ale to jest pierwszy prawdziwy statek kosmiczny. Ogromny, zdolny pokryć cały Londyn. Kształt wieloryba, prawie optymalny do bitew, wiele broni. Od razu widać, że jest to solidne dzieło sztuki pochodzące z potężnej cywilizacji. Zastanawiam się, kiedy coś takiego, zdolnego do latania między gwiazdami, pojawi się na Ziemi. Swego czasu pisarze science fiction aktywnie wykorzystywali motyw kosmiczny. Wierzono, że lot człowieka na Marsa nastąpi w XX wieku. Prognozy, jak to często bywa, okazały się błędne. Czas mija, zasoby Ziemi się wyczerpują, a ludzkość wciąż jest przywiązana do kolebki. Ale wydaje się, że Hiperborejczycy opanowali tajemnicę lotów między światami, ponieważ baza na Jowiszu jest jednym z epizodów ich ekspansji. Być może stało się to właśnie dzięki magii. Jakie szkody wyrządził nauce kościół, prześladując magów i czarowników? Dobrze, że nie udało im się całkowicie zniszczyć magii i tu trzeba podziękować równoległym podświatom. Żyli jakby w swoim świecie, a jednocześnie w zupełnie innym. Chociaż są to tylko gałęzie z głównego pnia, jak liście na gałęzi. Przecież nie spotkali czarodziejów z innych galaktyk. A oto prawdziwe inne wszechświaty.
  Statek kosmiczny zmierza w stronę Ziemi, jego prędkość jest mniejsza niż prędkość światła, ale całkiem przyzwoita. Dotrze do niego za kilka godzin, ale z nowoczesnych statków, ile czasu zajmuje lot do Saturna: cały rok!
  To dziwne, dlaczego statek kosmiczny zaniepokoił się właśnie teraz, skoro satelity musiały już wcześniej zbliżać się do tej gigantycznej planety? Tajemnica natury, czyli uchwycił dokładnie ich ruchy, wyczuwając poziom wysokiej energii. W tym przypadku to on jest mimowolnym katem planety. Nagle przyszła mi do głowy myśl, że to wszystko wina Swietłany. No cóż, naprawdę potrzebują szczupłego młodzieńca, prawie chłopca, żeby znaleźć tę cholerną koronę. Tak, z jakiegoś powodu stał się znany całemu światu, nakręcili nawet o nim serial telewizyjny, który przyniósł oligarchom bajeczne zyski. Ale sam Henryk, poza niewielką rezerwą złota pozostawioną po rodzicach, jest żebrakiem. I w ogóle ma tylko kilka złotych monet, a nie góry pieniędzy w banku, jak sobie wyobrażali dyrektorzy. Znany jest jego prototyp, zarobiono na nim miliardy, a on sam jest prawie biedny.
  Ogólnie rzecz biorąc, dlaczego skontaktował się ze Swietłaną Krasnową? Ma rosyjskie imię i rosyjskie nazwisko. Brytyjczycy tylko raz walczyli bezpośrednio z Rosjanami, w wojnie krymskiej i kosztem ciężkich strat zwyciężyli, ale ukryta rywalizacja trwa przez wieki. Ostatecznie to właśnie aktywny wpływ komunistów spowodował bunt w Indiach i upadek największego imperium kolonialnego w całej historii Ziemi. Gigant ponownie stał się karłem, a Rosja pozostała superpotęgą nawet po upadku komunizmu. I trzymała nawet zbuntowaną Czeczenię, choć nikt nie wierzył, że to możliwe. Niewiele jednak wie o tym, co się tam wydarzyło; oglądał wiadomości w telewizji w czasie wakacji. Ale istnieje przepowiednia najsłynniejszego angielskiego predyktora, że ludzie z zaśnieżonego kraju podbiją Wyspy Brytyjskie po raz drugi po Wilhelmie Zdobywcy. I dobrze znany werset o niedźwiedziu polarnym, który zawładnął światem. Robi się strasznie, choć daleko mu do polityki. Ale może historia ludzkości dobiegła już końca, a on rozgrywa w swoim mózgu pustą grę umysłową?
  Henry zbliżył się do statku kosmicznego. Majestatyczny statek: nic do powiedzenia. Jak go pokonać, przebić się do serca.
  Chip na mojej dłoni zapiszczał:
  - Statek kosmiczny jest otoczony potężnym polem siłowym i ochroną matrycy. Wykorzystywana jest tu zasada odbicia materii.
  - Co powiedziałeś?
  - Niebezpiecznie jest się zbliżać! Można go spłaszczyć w formie ciasta.
  Henryk odsunął się. W ten sposób wpadliśmy w kłopoty. Oczywiście ultranowoczesny statek kosmiczny ma wielowarstwową ochronę. No cóż, czy on naprawdę myślał inaczej? Naiwny głupiec. Co się teraz stanie?
  Lodowate zimno przeniknęło do kości chłopca i nagle poczuł się samotny, prawie nagi. Wokół panuje próżnia i ciemność, to po prostu niesamowite, jak on się jeszcze nie dusi. Można oddychać, słońce oślepia oczy, a jednocześnie jest odległe i takie małe. Co robić! Może spróbować zaklęć, ale w szkole magów nie uczono go walki z tak ogromnymi statkami kosmicznymi. Czy raczej ogólnie z hipernowoczesną technologią. Oto kruchy młody człowiek w całkowitym ślepym zaułku. Jak zhakować matrycę i pole siłowe? Tylko Wszechmogący wie.
  - No cóż, dlaczego nie wysłano mnie na studia do innej galaktyki? Więc jestem zupełnie pusty.
  Zaczął szeptać, machając rękami, żałując jednocześnie, że nie ma magicznej różdżki.
  Nagle obok niego pojawiła się Swietłana. Trzymała kryształ na odległość ramienia i podała mu magiczną różdżkę.
  - Cóż, Henry, widzę, że jesteś w żałobie.
  - Ale jesteś zbyt wesoły.
  - Mam magiczny kryształ, razem z magiczną różdżką nam pomoże. - Dziewczyna pogładziła włosy młodzieńca. - Masz dobrego jeża.
  - Gdzie, jeżu!
  - Na głowę!
  - Moje włosy nie są takie krótkie. - Henry poczuł się urażony. - Czy wyglądam na młodocianego więźnia?
  - NIE! Ale właściwy facet. Krótko mówiąc. - Kryształ błyszczał w jej dłoniach, błyszczał znacznie jaśniej. - Rzuć zaklęcie otwierające drzwi w solidnej ścianie jaskini. Wiesz to.
  Henry Smith podniósł magiczną różdżkę i rzucając zaklęcie, uderzył promieniem.
  - Wykorzystaj energię kryształu! - zasugerowała Krasnova.
  Młody czarodziej nagle poczuł ciepło i podmuch gorącego wiatru, kryształ w dłoni dziewczyny zaświecił znacznie jaśniej. Henry poczuł, jak napływa do niego energia, i to taka niezwykła. Jakby pieszczotami ugniatały ciało, dłonie kobiety masują od stóp do tyłu głowy. Jego oczy zabłysły; nagle zobaczył statek kosmiczny w kilku kolorach na raz. To było tak, jakby na powierzchni kwitły promienne pąki. I cały kosmos stał się niesamowicie bogaty w kolory, nawet gwiazdy stały się większe i okazało się, że każda z nich miała swoje indywidualne oblicze. Różne twarze, męskie i żeńskie, uśmiechały się przyjaźnie. Przypomniały mi się słowa jednego z nauczycieli: każda gwiazda ma swoją duszę, uczucia, nastrój, emocje. Gwiazdy i planety żyją i mają aurę.
  Młody człowiek dostrzegł aurę statku kosmicznego i wystrzelił w niego promień. Widzieli słup światła powoli przecinający warstwy ochronne. Każda warstwa miała swój własny kolor i niepowtarzalny odcień. Płynnie się rozstali, a Henry krzyknął:
  - A teraz zanurkuj dla mnie.
  Swietłana skinęła głową i pobiegła za nim. Jej włosy przypominały baner, po złapaniu w zabezpieczenie matrixa zaczęły trzepotać. Dziewczyna uśmiechnęła się, Henryk pokonał opór pola. Poruszali się jak po gęstej wodzie, ale jednocześnie zbliżali się do powłoki pancernej. Na powierzchni statku kosmicznego widoczne były ośmiokątne, błyszczące, złote płytki. Jeszcze jeden ruch. Smith szepcze zaklęcie, a w niesamowitej grubości zbroi pojawia się dziura. Nurkują tam młody mężczyzna i dziewczyna. Poruszają się jakby pod presją, z większym wysiłkiem i wnikają do środka.
  Henry stoi na twardym podłożu, Swietłana ląduje obok niego, szarpie, jej buty lśnią od nitów, przyklejają się do podłogi. Swietłana zauważyła:
  - To flagowy krążownik. Musimy dostać się do centralnego stanowiska dowodzenia i przejąć kontrolę nad statkiem.
  Henry zgodził się: być może to najlepszy sposób. Dziewczyna podbiegła do ściany, szturchnęła ją palcem i nagle weszła ona w pancerną powłokę.
  - Przeglądam parametry statku, żeby ustalić, gdzie znajduje się komputer centralny. - wyjaśnił zwiadowca.
  Henry Smith napiął się, poczuł piekielne zimno, martwy, grobowy oddech. Coś podobnego wydarzyło się, gdy zhemetry, duchy kata, próbowały wyssać z niego wszystkie soki. Młody człowiek uniósł swoją magiczną różdżkę.
  Pojawił się przed nim czarny duch z kosą. Henryk uderzył go strumieniem ognia, wypowiadając zaklęcie przeciwko duchom. Duch złapany w strumień światła skurczył się i natychmiast rozproszył.
  - To wszystko, mam to! Będziesz wiedział, kat.
  Swietłana wyjęła palce, świeciły.
  - Teraz wiem dokładnie, gdzie znajduje się zespół doradców. Podążaj za mną.
  - Z pewnością! Nawet nie myślę o tym, żeby zostać w tyle!
  Chłopiec i dziewczynka próbowali wznieść się w górę, ale nieznana siła przycisnęła ich do podłogi. Całą przestrzeń przenikało niezrozumiałe promieniowanie. Swietłana wzdrygnęła się:
  - Większość naszych zdolności jest sparaliżowana. Będziesz musiał na własnych nogach dobiec do stanowiska dowodzenia.
  - W takim razie musisz podwoić wysiłki, żeby zdążyć na czas. - Powiedział młody człowiek.
  Pędzili korytarzem z całych sił; statek miał sztuczną grawitację, która z jednej strony pomagała im się poruszać, ale z drugiej uniemożliwiała skakanie. Na ich spotkanie wyskoczyła osa wielka jak cietrzew. Dziewczyna wyjęła emiter z kieszeni i strzeliła do niej. Wiązka hiperlasera przeszła przez fantom, nie powodując znaczących uszkodzeń. Henryk chciał uderzyć zaklęciem, coś szepcząc, ale Swietłana go ubiegła, uderzając osę krawędzią dłoni. Nagle dziewczyna krzyknęła, jej dłoń natychmiast zrobiła się czerwona i pokryta pęcherzami. Magiczna osa odwróciła się i wykonała drugie przejście. Młody człowiek ciął ją nowym zaklęciem:
  - Kuulluchukpo!
  Ciało widma rozsypało się na boki, skrzydła unoszące się w powietrzu płynnie opadły.
  - Brawo Henryku! - powiedziała Swietłana. - Ale co jest w stanie oprzeć się kieszonkowemu hiperlaserowi, a nawet takiemu z magicznym pompowaniem?
  - Magia innego porządku! - odpowiedział Smith. "Szczerze mówiąc, nie poradziłbym sobie, gdyby nie kryształ". Jest jak serce Boga, dające mi niewyobrażalną siłę.
  - Chciałbym móc przyspieszyć nogi! - Powiedziała dziewczyna.
  Pospieszyli dalej, pobiegli korytarzem i zaczęli się wspinać. Ale kręcone schody były niewygodne, najwyraźniej przystosowane dla stworzeń niehumanoidalnych. Swietłana poślizgnęła się, a jednocześnie co jakiś czas próbowały ją zaatakować stwory z koszmarów. W szczególności wyglądają jak skrzydlate stworzenia.
  Henry wysłał w ich stronę falę bąbelków, uderzyli w nich, ale kilku chłopaków zderzyło się z nim i przepaliło jego ubranie, powodując ból.
  - Proszę bardzo, dranie! - odpowiedział młody człowiek. - To tylko jakiś koszmar.
  Dotyki palą, podobnie jak wtedy, gdy palisz się na gorącym piecu, a jednocześnie marzniesz. Swietłana próbowała go pocieszyć:
  - Teraz jesteś jak prawdziwy rycerz z ranami i bliznami. Podejdź za mną. - Dziewczyna też została ugryziona, jej ramię zostało spalone. - Nie bój się niczego.
  - Ten statek kosmiczny jest pełen straszliwej magii. Aby w nim przetrwać, trzeba zdziałać cuda. - odpowiedział młody człowiek.
  Kiedy weszli do następnego korytarza, nastąpił kolejny atak. Wściekłe, z pianą na ustach, psy wyskoczyły na okładkę. Te psy miały głowy krokodyli i ogony jaszczurek. Pyski wykrzywiają się ze złości, czerwone oczy wyłupiaste i błyszczące.
  Svetlana otworzyła do nich ogień, hiperlaser przeszedł przez fantom i przebił zbroję, topiąc metal. Wtedy Krasnova uderzyła impulsem.
  Płomień przedarł się przez ścianę za stadem psów.
  Henryk powitał ich barierą bąbelków, a zwiadowca kopnął najbliższego psa. Odwrócił się, ale but dziewczyny natychmiast się stopił, odsłaniając elegancką, wyrzeźbioną nogę aż do kolana. Złocisto-oliwkowa, była naprawdę urocza, ale nie było czasu na podziwianie, a Henry, tłumiąc strumień kontrmagii gęstą falą, kosił w dół pierwszego szeregu.
  Szybki atak stada został zagłuszony, zwłoki zabitych psów szybko zbladły i opadły jak wiosenny śnieg.
  Henryk przeszedł nad nimi i skinął głową Swietłanie:
  - Uważaj, bo się poparzysz.
  Dziewczyna odpowiedziała:
  - Wszystko w porządku, blizny się zagoją, po prostu żal mi buta. To było drogie, z frytkami. Teraz będę miał problemy z poruszaniem się.
  - Tak, nie dziwi mnie to. Ale twoje palce są mocne i potrafią przeskakiwać z jednej planety na drugą.
  Swietłana delikatnie uderzyła Henry'ego w nos:
  - Dowcipny! Wiesz co ci powiem, nie jedz swoich słów.
  Głos jej się załamał i korytarzem pobiegł byk z głową lwa. Zaatakował harcerzy. Ledwo zdążyli odskoczyć, a Henry wystrzelił promień i trafił napastnika. Byk lew zrzucił kopyta po przecięciu na pół. Młody człowiek powalił kolejną muchę, która próbowała zaatakować. Z jej bagażnika wytrysnął kwas. Następnie otarł czoło.
  - Och, ty! Niesamowity! - Cały statek duchów.
  Swietłana zauważyła:
  - Będzie więcej! Och, och, och!
  Ściany korytarza usiane były różnymi niezrozumiałymi ikonami, większość z nich wyglądała jak hieroglify. Swietłana zasugerowała nawet:
  - Pewnie stosuje się tu jakieś formuły.
  - Po co przedstawiać je na ścianach statku kosmicznego? Najprawdopodobniej są to dekoracje pochodzące z cywilizacji, która opuściła statek. Tylko ze względów estetycznych. - zasugerował Smith.
  Swietłana odpowiedziała:
  - Tak po prostu nawet gwiazdy nie gasną. To tajemnica i musimy ją rozwiązać.
  Pozbawieni możliwości latania chłopiec i dziewczynka po prostu biegli korytarzem. Ale potem różnego rodzaju zjawy ponownie rzuciły się na spotkanie. Latanie, gwizdanie, kłujące. Niektóre z nich przypominały kule ognia. Nie sposób było odeprzeć tak silnego nacisku konwencjonalnymi środkami. Swietłana miała reakcję zwiadowcy, a Henryk, chudy, mały, wyszkolony w magii, również unikał ataków. Niemniej jednak bojownicy zostali trafieni, policzek Henry'ego został poparzony, jego ręce zostały spalone. Otrzymał kilka dziur w ciele. Moja klatka piersiowa płonęła. Młodzieniec zaklął irytująco:
  - Nie, nie odejdę tak daleko! Wykończą mnie.
  Swietłana też ucierpiała, straciła nawet część włosów, co dla kobiety jest wielką stratą.
  - To jest po prostu straszne! Jak teraz wyglądam! - Głos dziewczyny drżał.
  - To normalne, nie mogło być lepiej.
  Henry rzucił jeszcze kilka zaklęć. Co najmniej tuzin kul ognia wirowało wokół młodego mężczyzny. Wirowały z dużą prędkością, zupełnie jak w grze Gwiezdne Wojny. Prawdziwa bitwa, pokonują latające widma, tworząc wszechstronną obronę. W ten sposób młody mężczyzna i dziewczyna pobiegli korytarzem i zaczęli wspinać się po schodach. Po drodze nagle wyskoczył wąż i chwycił Swietłanę za nogę. Henry instynktownym ruchem ją przestraszył. Głowa drania odbiła się, ale drugi but dziewczynki zniknął, a na jej stopie pojawiły się pęcherze. Piękna dziewczyna okazała się boso.
  - Co jest ze mną nie tak? - powiedziała Svetlana - Teraz w kosmosie zaryzykuję zamrożenie kończyn.
  - Nie dryfuj, sprowadzimy ten statek kosmiczny na Ziemię. Nasze służby specjalne zajmą się tym.
  - Czy warto! Współcześni Ziemianie nie dorośli do takiej broni!
  - Jeśli roślina nie będzie wystawiona na działanie światła, zgnije.
  Wchodząc po schodach, młody mężczyzna i dziewczyna znaleźli się w przestronnej sali z maszynami, które bardziej przypominały automaty do gier, jak jednoręcy bandyci.
  Henry zauważył także kanciaste, ozdobne roboty. Były kanciaste, ale bardzo jaskrawe. Widząc gości, roboty próbowały otworzyć ogień, ale Swietłana, odskakując w bok, po prostu strzeliła w ich stronę. Hiperlaser działał przeciętnie na obiektach materialnych. Jeden z robotów po otrzymaniu obrażeń upadł, a pozostałe otworzyły ogień, aby zabić. Wiązka lasera grawiograficznego trafiła Swietłanę w klatkę piersiową, odsłaniając jej wspaniały biust. Dziewczyna krzyknęła i oddała kolejną salwę. Henry Smith, trzymając kryształ w dłoniach, powiedział coś ostrym głosem. Nastąpił błysk, kolumna światła uderzyła w robota, topiąc olbrzyma.
  Potem zaczął się chaos, cyborgi strzelały do siebie, przerywając im ogniem. Henry narysował okrąg i wciągnął w niego Swietłanę. Dziewczyna, uderzając nogami w podłogę, zaklęła:
  - Cóż, teraz wyglądam, jakbym przeszedł dużą metamorfozę.
  - Nie denerwuj się! Nagość zdobi kobietę lepiej niż diamenty! Przynajmniej taki, który nie potrzebuje dekoracji!
  - Tu się zgadzam! Jednak to nie nagie ciało mnie niepokoi. W naszym świecie nie jest to uważane za grzech, zwłaszcza że Adam i Ewa byli nadzy i nie wstydzili się. Co ważniejsze, wszystkie ubrania są drogie, wydawane przez rząd i można je odliczyć od wynagrodzenia.
  - Czy nie liczy się fakt, że ratujesz Ziemię?
  - Najpierw musimy go uratować. Ten statek kosmiczny zbliża się już do orbity Marsa.
  - Skąd wiesz!
  - Kryształ daje podobne doznania.
  Roboty zabijały się nawzajem bardzo szybko. Został tylko jeden, najsilniejszy. Przewrócił pięcioma oczami. Swietłana i Henryk, postanawiając nie kusić losu, wybiegli z sali. Młody mężczyzna patrzył z przyjemnością, jak bose szpilki dziewczyny błyskały, różowe i elastyczne, odbijały się od powierzchni. Mięśnie muskularnych kostek dziewczyny zagrały. Svetlana wyglądała po prostu niesamowicie, tak bardzo chciałem ją pocałować i poczuć jej smak.
  Kolejny atak zjaw oderwał mnie od zmysłowych myśli. Tym razem były to ogromne szczury szablozębne. Henrykowi udało się zabić kilku z nich, jednak jeden z nich dotarł na miejsce i dźgnął go kłami w brzuch. Młody człowiek syknął z bólu i upadł.
  Swietłana chwyciła go i postawiła na nogi.
  - Próbowaliśmy coś z tobą zrobić, upadliśmy, ale wstaliśmy. - Dziewczyna odpowiedziała na nieme pytanie faceta.
  - Wszystko zrozumiałem! - Henryk otrząsnął się. - Śpieszmy się.
  Z tyłu nastąpiła eksplozja, a potężna fala uderzyła młodych wojowników w plecy. Przelecieli dobre pięćdziesiąt metrów, prawie łamiąc sobie głowy.
  - Wow! - zauważył Smith. - To nie jest żart.
  Plecy młodzieńca były poparzone, kości mocno go bolały, dobrze, że magia ochronna złagodziła cios. Uda Swietłany zostały odsłonięte, a zachwycająca dziewczyna stała się prawie naga. Jedynie pasek w talii z różnymi urządzeniami nadawał jej ochronny wygląd. Jednak sam Henry nie wyglądał dużo lepiej, prawdziwy poobijany szmatławiec.
  - Jesteśmy coraz bliżej naszej własnej małpiej natury! - zażartował młody człowiek.
  - Tak, i to prawda! - Dziewczyna potrząsnęła gołymi, lekko poparzonymi nogami. Bez ubrań czuję się, jakbym się dopiero urodziła!
  - No cóż, tym lepiej! Rano czeka nas straszna bitwa! Przebijmy się przez operę! - Przyszło mi do głowy zdanie z jakiegoś rosyjskiego filmu.
  Zjawy znów się na nich wspięły. Potężny, koszmarny, skopiowany z najbardziej odrażających horrorów. Lały się i perłowały, niekończąca się lawina, uderzająca z różnych stron. Dobrze, że piłkom udało się powalić nacierające stwory. Młody człowiek czuł się coraz bardziej zmęczony. Ona, niczym boa dusiciel, spętała swoje kończyny, które stały się nieznośnie ciężkie. Musiałem pokonać to siłą woli, łamiąc się. Wątłe ciało faceta, prawie dziecka, było pokryte potem. Zachwiał się.
  Widząc jego poważny stan, Swietłana zerwała się i cmokając wargami, obdarzyła go najsłodszym pocałunkiem. Henry poczuł się bardzo podekscytowany i usiadł, czując, jak znów rośnie w nim energia.
  - Staniemy i znowu zwyciężymy!
  Ataki widm stawały się coraz bardziej gwałtowne. Wkrótce na ciałach Smitha i jego dziewczyny nie było już miejsca do życia. Byli bardzo ranni, zwłaszcza Swietłana. Dziewczyna swoimi stopami zostawiała za sobą krwawe ślady, doprowadzając mężczyzn do szaleństwa.
  Henryk także stracił jeden but, a złamaną stopą dotknął szorstkiej, gorącej powierzchni podłogi. Młody czarodziej próbował zmienić taktykę. Zaczął szeptać zaklęcia, które spowodowały jednoczesną eksplozję ogromnej liczby fantomów na raz. To było wspaniałe posunięcie, ale wymagało niesamowitej ilości energii.
  Jego siły były wyczerpane, czuł, że traci przytomność. Ale "serce Boga" zabłysło jaśniej i Henry poczuł przepływającą przez niego magiczną energię. Miał wrażenie, że spotkał źródło, które zapewniało wieczną młodość i nieśmiertelność.
  Facet przyspieszył. Wytrenowane ciało harcerza, utkane z mięśni, umożliwiało pokonywanie dużych odległości. Tutaj znowu wchodzili po schodach. Następnie musieliśmy wspiąć się szybem windy. W tym przypadku nie sprawdziły się przejścia, które dokonują natychmiastowego przeniesienia materii. Wszystko trzeba było robić ręcznie. Svetlana przecięła dach windy hiperlaserem i wraz z Henrym wspięli się po pionowych szynach. Dziewczyna kilka razy doznała poważnego szoku na gołych nogach, ale nie poddała się.
  - Tak, to nawet miłe! Jak masażysta. - odpowiedziała Swietłana.
  Ale Henry Smith miał trudności. Jego palce zostały nawet na chwilę sparaliżowane i dziewczyna musiała wyciągać faceta.
  - Nie żartuj z tą sprawą! - Krasnova groziła partnerowi palcem.
  Na szczęście magiczny kryształ był przywiązany do młodego człowieka i po prostu nie mógł go stracić.
  Dziewczyna i chłopak znaleźli się w ogromnej sali. Musieli poruszać się na latających platformach. Wskakiwali na nich jak koniki polne. Swietłana i tu wykazała się siłą, jednak Henryk, aby nie upaść, zmuszony był wzmocnić się magią.
  Naga skóra Swietłany była pokryta ranami szarpanymi i oparzeniami. Liczne duchy, duchy i zjawy rzucały się na nią, jeszcze zachłanniej niż na Henry'ego. Może dlatego, że jej ciało było większe i silniejsze.
  Henry spadł z platformy, wpadając w płonącą plazmę, która nagle pojawiła się poniżej. W ostatniej chwili udało mu się złapać latającego mechanicznego chrząszcza. Przechylił się. Potem Smith szepnął:
  - Jestem twoim panem! Ratuj żywych! - I dodał zaklęcie.
  Chrząszcz wyprostował się i zaniósł młodego mężczyznę na platformę.
  Po raz kolejny zostali zaatakowani przez różne stworzenia. Świergotały, krążyły, próbowały się przedrzeć i zrzucić ich z platform. Młody mężczyzna i dziewczyna wspólnie do nich strzelali. Strzelili do wrogów i przeskoczyli. Czasami promienie uderzały w nie z góry, grożąc, że je uderzą.
  Svetlana nawet drażniła się:
  - Nie poddam się! Will, silniejszy niż kamień!
  Dziewczyna walczyła dalej, próbowała zmienić zasięg hiperlasera. Pomógł jej młody człowiek. On, czując oddech kryształu, przekazał dziewczynie jego niezmierzoną energię.
  Po czym kieszonkowy laser zaczął strzelać znacznie lepiej. Mówiący chip umieszczony w broni powiedział:
  - Niesamowite uczucie! Nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem! Nowe rodzaje energii magiczno-hiperplazmowej?
  - W pewnym sensie! - odpowiedział Henryk. - Możesz się tym cieszyć. Jeśli oczywiście istnieje takie pragnienie!
  - Niestety, pojęcie przyjemności nie jest dla mnie dostępne, jestem maszyną. - Emiter skromnie stwierdził. - Ale satysfakcja z zabijania jest dla mnie całkiem zrozumiała.
  - Tym lepiej! Te duchy nie mają duszy! - odpowiedział Henryk.
  Zatem u kresu sił, walcząc i krwawiąc, przeszli tę salę. Stopniowo zbliżali się do celu, ale czas płynął, a statek kosmiczny już zbliżał się do Ziemi. Działo nawet trafiło, wyparowując jednego z satelitów.
  Swietłana, wyczuwając to, powiedziała drżącym głosem:
  "Chociaż jest to niemożliwe, musimy podwoić wysiłki i przebić się za wszelką cenę".
  - Jakbym nie rozumiał! Życie na Ziemi jest całkowicie zagrożone.
  Znów znaleźli się na korytarzu. Pokrycie było zrobione z ciekłego metalu i stopy utknęły, chłopak i dziewczyna przyspieszyli kroku. Biegli z całych sił, pokonując opór. Henry Smith zgubił ostatni but, po którym bieganie stało się bardziej bolesne, ale łatwiejsze. Po drodze pojawił się ogromny krab, z kilkoma dziurami wystającymi z jego skorupy. Henry i Svetlana rzucili się na boki, gdy uderzyły w nich świecące nici. Zwykłe bąbelki nie wytrzymały kraba i przeciwko niemu musieliśmy użyć silniejszej magii.
  - To popisowy ruch! - stwierdził Henryk. - Rzucił zaklęcie na podwodnego nieumarłego.
  Krab rozwarł się, odsłaniając swoje mechaniczne wnętrze. To była symbioza żywego ciała i elektroniki.
  Henry zagwizdał: upiór to półcyborg, czegoś takiego nie zobaczysz w science fiction.
  Kolejnym etapem był atak meduzy odrzutowej. Wyrzucili odrzutowce i próbowali przedrzeć się do młodych bojowników. Wycelowany hiperlaser tnie dobrze. Dosłownie je spalił. Wtedy Henry poczuł, że u drzwi doszło do zasadzki. Podszedłem do ściany i przeczytałem mantrę. Ściany były wypaczone i pojawiła się w nich dziura. Młody człowiek skinął głową Swietłanie:
  - Skocz za mną!
  - Dobra, młody padawan! Jednak już aspirujesz do uzyskania tytułu magistra.
  - NIE! Gdyby nie serce Boga, już dawno zatrzymałabym się na ziemi.
  - Więc się napnij, niewiele już zostało.
  Następne pomieszczenie zostało wypełnione specjalnym płynem, na przykład olejem. A pływały w nim drapieżne ryby. Henry zranił jednego z nich, przez co ten drgnął. Istoty przypominające potwory rozdzierały na strzępy własnych towarzyszy.
  Smith rzucił kolejne zaklęcie zwiększające agresję. Potwory, z których jeden przypominał tyranozaura z płetwami, zmagały się ze sobą. Tysiące różnych potworów gryźło i rozdzierało się nawzajem. Młody mężczyzna i dziewczyna próbowali ich ominąć.
  - Widzisz, do czego prowadzi nadmierna agresywność. - powiedział Henryk. - Magia powinna być dobra.
  - Czy nie jestem miły? Nie mogę nawet zabrać dziecku słodyczy! - odpowiedziała dziewczyna.
  Pływali i przez przypadek Smith chwycił Swietłanę za palce u nóg, dotyk był ekscytujący i zdawało się, że między nimi przepłynęła iskra. Dziewczyna mruknęła:
  - Czuję się przy tobie tak dobrze. To po prostu nieodpowiednie miejsce i czas, ty to zacząłeś.
  Wypłynęli więc ze sztucznego morza.
  Kolejnym etapem był atak różnych roślin. Były kłosy kukurydzy, pąki kwiatowe i różne rodzaje kaktusów. Chłopiec i dziewczynka odważnie odparli tak szaleńczy atak. Ich przyjacielski ogień wyplenił całe szeregi, ale rośliny nadal napierały. Henry nawet powiedział z irytacją:
  - Zawsze kochałem mlecze, ale nie te, które wyrastają w trybie ataku.
  Swietłana zauważyła:
  "To wskazówka, że wkrótce będziemy musieli sami zebrać plony".
  - Całkiem możliwe, jeśli przeżyjemy.
  Aby przyspieszyć ruch, a ciągły nacisk roślin go spowolnił, Henryk zadał magiczny cios o nieoczekiwanej sile. Nad sufitem pojawiły się chmury i zrobiło się nawet ciemno.
  - To wszystko, spłoń ogniem! - Powiedział.
  Zagrzmiało i z góry lał się palący deszcz. Każda kropla była jak roztwór kwasu, spadała i wszystko spalała. Rośliny natychmiast zaczęły więdnąć i odpadać. Swietłana zauważyła:
  - Ciekawy sposób podlewania. Co tam zastosowałeś?
  - Nic specjalnego, tylko zwalczanie chwastów. Nie najwyższy poziom magii.
  - Wow! Powinniśmy się od Ciebie uczyć! - stwierdziła Swietłana.
  Kontratak powiódł się. Osłabione jednostki wroga rozproszyły się i można było kontynuować ściganie wolną drogą.
  Henryk nawet zapytał:
  - Ile nam zostało?
  - Trochę! Bądź silny, odważny chłopcze!
  Statek bojowy minął już orbitę Księżyca. Jego działa wystrzeliły strumień plazmy na pobliskie satelity. Jeden z łazików księżycowych został trafiony. Na ziemi nie było jeszcze paniki, gdyż gigantyczny statek był niewidoczny zarówno dla radarów, jak i obserwacji wizualnej. Przypominało to nadejście zarazy w czasach starożytnych, wskazywały na to jedynie zwłoki. Zatem i tutaj zniszczone stworzenia Ziemian wskazywały, że przybył posłaniec piekła i możliwy koniec świata.
  Henry Smith nagle dostrzegł to w całej jego nieuniknionej oczywistości. Młody człowiek krzyknął:
  - I tak nas traktują!
  Unosił się nad światem
  Bezkresna ciemność!
  Sadystyczny oprawca
  Przyniósł siekierę - fakt!
  Młody człowiek powiedział rymem. Nienawiść do tego dziwnego tworu technologii dodała mu sił. Walcząca obok niego dziewczyna przyspieszyła. Walczyli jak lwy, a niezliczone strumienie widm zaczęły się wycofywać. Oto siła nienawiści i wiary w siebie. Chłopaki nawet nie myśleli o zatrzymaniu się, ale nadal naciskali. W końcu minęli pole usiane zatrutymi kwiatami. Natarcie wroga osłabło i można było swobodniej oddychać.
  Przed nimi ukazały się kolejne drzwi. Svetlana i Henry prawie dotknęli jej rękami. Wyglądała, jakby była martwa. Młody człowiek zapytał:
  - Co teraz zrobimy?
  Swietłana odpowiedziała:
  -Razem przez to przejdziemy! To nie jest takie straszne! Wykorzystaj magię kryształu i strumieni promieni.
  Napięli się i połączyli siły. Nawet pozornie nieprzeniknione drzwi zostały wypaczone.
  Dziewczyna i chłopak kłócili się, drzwi wibrowały. W końcu pękły i można było wbiec do środka.
  Przy samym wejściu stały dwa roboty bojowe z ogromnymi wyrzutniami. Ale wydawało się, że już nie widzieli tego faceta. Henry wysłał im zbyt silny sygnał. Ponadto rozebrał dwa cyborgi, zmuszając je do strzelania do pozostałych samochodów. Nastąpiła seria ciosów, wiele eksplozji i seria zniszczeń. Dwóch młodych zawodników przeskoczyło kilka przeszkód za jednym razem. Było to odważne, choć bardzo ryzykowne posunięcie.
  Oto kolejna chwila, super wysiłek! Rzucić!
  Henry wleciał do pokoju, a obok niego wskoczyła dziewczyna. Swietłana Krasnowa powiedziała:
  - Tutaj powinien znajdować się panel sterowania.
  Nagle coś błysnęło i przed chłopakami pojawił się obraz jasnowłosego, brodatego mężczyzny w starożytnej tunice i aureoli na głowie. Podniósł ręce, jakby witał wbiegających ludzi.
  - Kim jesteś? - zapytała Swietłana. Mężczyzna, który pojawił się przed nią, wyglądał całkiem realnie, a jego oczy były tak niezwykłe, że jednocześnie wyrażały potężną wolę i pokorę.
  - Jestem twoim Bogiem, Jezusem Chrystusem. - odpowiedział mężczyzna i potrząsnął swoimi blond włosami.
  Henryk był zaskoczony:
  - A co robi Bóg w miejscu, gdzie zgromadziły się siły wszelkiego obcego piekła!
  - Co zawsze ratuje ludzkość. Zostałem przybity do krzyża, oddając swoje życie, aby ocalić wasze dusze, a teraz jestem zagrożeniem dla całej planety.
  Swietłana była zaskoczona:
  - Dobrze! To godne pochwały! Ale co najlepsze, sami rozmontujmy superkomputer. W tym przypadku będziemy mogli naprawić własny błąd, który sprowokował technotronicznego potwora.
  Mężczyzna odpowiedział:
  - Jesteście zbyt słabi i niedoskonali. Nigdy nie osiągniesz władzy
  charakterystyczne dla sił wyższych. Dlatego będzie lepiej, jeśli sam poprawię Twój błąd.
  - Dlaczego wrogi statek kosmiczny nie został jeszcze zniszczony? - zapytał pretendenta do roli Boga Henryka.
  - Ponieważ siły piekielne aktywnie mi się sprzeciwiają. - Powiedział jasnowłosy mężczyzna. Daj mi kryształ, a zobaczysz, jak udało nam się okiełznać dzieci podziemia. Abyście się wahali lub nie byli pewni, że Ja jestem prawdziwym Bogiem i Życiem Wiecznym.
  - Jestem pewien, jestem pewien! - powiedział Henryk.
  Mężczyzna wyciągnął rękę do kryształu. W tym momencie młody człowiek strzelił w niego piorunem. Obraz tzw. Chrystusa był wypaczony. A chwilę później w miejscu pobożnego człowieka pojawił się obrzydliwy potwór z grudkowatą trąbą i kłami. Słychać było ryk.
  - Teraz czeka cię wieczne piekło!
  Swietłana powiedziała:
  - I powstaną kłamliwi prorocy i fałszywi Chrystusowie, aby uwieść i zniszczyć nawet wybranych! Od razu zdałem sobie sprawę, że to kolejna sztuczka demona kontrolującego ten statek kosmiczny. Rodzaj projekcji wilka w owczej skórze.
  Stworzenie, próbując podszyć się pod Boga, błysnęło w dłoniach ognistymi kwadratami i rzuciło się na Henryka. Młody człowiek niczym wojownik aikido odskoczył w bok, wystawiając nogę. Fałszywy prorok upadł i zginął. Dwa kwadraty uderzyły w podłogę i eksplodowały tak bardzo, że fala uderzeniowa odrzuciła nawet Smitha i Swietłanę Krasnową.
  Wtedy z ziemi wyłonił się potwór, który spłonął w płomieniach podziemnego świata. Machał rękami i groził. Henryk mu odpowiedział:
  - Potężny wąż najczęściej umiera z powodu własnej trucizny.
  Krasnova wstała, skrzywiła się, jej stopy były mocno poparzone i pojawiły się imponujące pęcherze.
  - To wszystko, znowu zostałem ranny. Taki jest smutny los. Spróbuję teraz wyłączyć komputer.
  W odpowiedzi rozległ się ryk, a kudłaty lew błysnął:
  - A ja cię osłaniam! - odpowiedział Henryk. Chłopak i dziewczyna mocno uścisnęli sobie dłonie.
  Krasnova ujęła kryształ w jedną rękę, trzymając go za prawą stronę, podczas gdy Henryk pochylił się po lewej stronie. Próbował się skoncentrować.
  A ogromny statek śmierci nadal się zbliżał. Bardzo słynnie odparował satelity planety Ziemia, powalając je setkami, oczyszczając niebo przed sobą. Wiązki hiperlasera, wzmocnione magią, zamieniły wytwory ludzkiej cywilizacji, różnych krajów i ludów, w szalenie rozpraszające fotony. W wielu obszarach Ziemi transmisje telewizyjne zostały przerwane. Ekrany pociemniały, naczynia ucichły, a w audycjach radiowych wystąpiły zakłócenia. Wiele osób mogło teraz na własne oczy przekonać się, jak wyglądała inwazja kosmiczna. Ale to nie wszystko, statek kosmiczny wystrzelił rakiety termokwarkowe bezpośredniego ognia. Krasnova, dowiedziawszy się o ich mocy, szepnęła ze strachem:
  - Każdy z nich ma sto teratonów.
  - Ile to jest! - zapytał Henryk.
  - Dziesięć miliardów bomb zrzuconych na Hiroszimę.
  - Powiedziałeś dziesięć miliardów, ale to oznacza, że jedna rakieta wystarczy dla całej ludzkości.
  - Oczywiście niewiele więcej, a zneutralizuję machinę śmierci.
  Dziewczyna ponownie zanurzyła się w wirtualną przestrzeń, drżąc z nieludzkiego napięcia. Pot spływał jej po twarzy i kapał z nagich, satynowych sutków.
  Henrykowi także brakowało tchu z wysiłku. Strzelał i strzelał magiczną różdżką. Przestrzeń toczyła się po całym obwodzie, albo się rozciągała, albo kurczyła. Młody człowiek strzelił, a jednocześnie poczuł narastający ból. Zjawy zbliżały się coraz bardziej i bliżej. Wypłynęła z nich niesamowicie potężna fala nienawiści. A ból stał się silniejszy, stał się nie do zniesienia. Zaczął się już dusić, miał zaciśnięte żebra. Skóra dymiła i zaczęła się zwęglać, wszystko się zapaliło. Tymczasem rozległ się sygnał:
  - Rakieta startuje!
  Oczy Henry'ego wyszły z orbit, ciśnienie stało się nadmierne i nasiliło się. Kilka zjaw polizało młodego mężczyznę i podpaliło jego skórę. W tym samym czasie spalono także dziewczynę. Noga piękności pękła i odłamała się. Żadna siła nie była w stanie powstrzymać stale rosnącego ciśnienia. Henry strzelił, ale nawet różdżka się przegrzała, poparzyła mu palce, pozostawiając głębokie pęcherze. Kryształ również błyszczał, ale chłopiec i dziewczynka nie mogli uwolnić rąk. Z ogromnego statku kosmicznego wyleciało kilka potężnych rakiet. Henry zrozumiał: nadszedł dzień sądu, planeta przeżywała ostatnie chwile swojej historii.
  Tutaj, już bliski śmierci, przypomniał sobie słowa rosyjskiego poety, jak się wydaje, teraz to nie ma znaczenia i zaczęła brzmieć piosenka:
  Poświęcę się mojej ojczyźnie bez zastrzeżeń
  Niech będzie wyczyn, niech wojownik będzie wywyższony!
  Cios miecza i rzucenie rękawicy
  Bezlitosne prawo króla Ziemi!
  
  Wulkan płonie - woda wrze
  Kochanie, bursztynowe usta!
  Chcę znaleźć chociaż chwilę wolności
  Jakże jesteś przewiewny i czysty!
  
  Cenne włosy płoną jak złoto
  Pomachał rękami - wyrosło skrzydło!
  Pan dał mi bezcenny dar
  I od razu zrobiło się radośnie i lekko!
  
  Gdzie przeszedł Bóg: tam rosła dolina
  Kwitnące, bujne, śnieżnobiałe róże!
  Będzie honor - środek wszystkich światów
  Dar na ołtarzu, który ofiarowałem!
  
  Tak, wiem, grzeszne, kojarzone z czarami
  I nie jest godzien niebiańskich krzaków i zarośli!
  Ale na Kalwarii razem z Chrystusem
  Płakałam, zawijając ikonę w płaszcz!
  
  Ojej, jesteś najlepszym wizerunkiem wszystkich narzeczonych
  Wierzę, że Wszechmogący przemieni ducha!
  Poniosę mój niegodny krzyż
  I podniosę tarczę, która wypadła mi z rąk!
  Po ostatnich słowach Henry'ego nastąpił oślepiający ogień, wydawało się, że płomień o niewiarygodnej jasności przeszył każdą jego komórkę. Ostatnią rzeczą, jaką usłyszał młody człowiek, były słowa Swietłany Krasnowej.
  - To koniec!
  EPILOG.
  Kiedy Henry się obudził, otaczali go nieznajomi w mundurach w cętki.
  - Kim jesteś! Odpowiedź! - zapytali niegrzecznie w języku obcym Smithowi, a jednocześnie dziwnie znajomym. Głowa młodego czarodzieja była mętna, coś się kręciło, a on automatycznie odpowiedział:
  - Jestem Henry Smith!
  - Tak, jest szaleńcem albo terrorystą. - Powiedział mężczyzna w epoletach. - Musimy go natychmiast aresztować.
  Henryk był oburzony:
  - Aresztuj mnie! Tak, właśnie uratowałem Ziemię! A ty chcesz ukrzyżować swojego Zbawiciela!
  - Tak, na pewno oszalał! Do kliniki Kaszczenki - on żyje. - rozkazał mężczyzna, po czym Henryk zorientował się, że to pułkownik.
  - Jestem całkowicie zdrowy, dowódco!
  - Wiemy! Wszyscy pacjenci uważają się za zdrowych. Jeśli będziesz zdrowy, trafisz do więzienia za naruszenie reżimu paszportowego.
  Ręce Smity były wykręcone z tyłu i drżały. Wyczerpany młody człowiek stracił przytomność. Wyciągnęli go po uderzeniu pałką. Do kliniki przywieźli go związanego i w kaftanie bezpieczeństwa. Zbadali mi puls i ciśnienie krwi i wstrzyknęli mi środek uspokajający. Był to dzień roboczy i trzech psychiatrów natychmiast zdecydowało się zbadać nowego pacjenta. Jest to zwykła procedura komunikowania się z nowo przybyłymi psycholami. Po silnym szoku i przejściu przez piekło Henry Smith naprawdę nie był sobą. Był praktycznie nieświadomy siebie i dlatego mówił tylko prawdę.
  Dwóch sanitariuszy dosłownie wniosło go do środka, z łatwością, jak uczniak.
  Henry rzeczywiście wyglądał jak student: okrągła twarz, bez ani jednego włosa, ale porysowana, wzrost poniżej przeciętnego, wąskie ramiona, typowy nastolatek. Henryk wyglądał tak niegroźnie, że siedzący pośrodku profesor Albert Abramov dał znak:
  - Rozwiąż go!
  Smith został zwolniony, młody człowiek lubił ugniatać sztywne kończyny. Zadrżał, podekscytowany zastrzykiem.
  - Nazwisko, imię, patronimika. - zapytał psychiatra siedzący po prawej stronie.
  - Jestem Henry Smith.
  - Zawód!
  - Mag i czarodziej!
  Psychiatrzy spojrzeli po sobie znacząco. Ten siedzący po lewej zapytał:
  - Gdzie się uczyłeś?
  - W szkole magów na wydziale Clifferend.
  - Powiedz mi więcej. Czy miałeś jakichś wrogów?
  Henryk po prostu pękał z pragnienia przemówienia i zaczął wylewać swoją duszę. Słuchali go uważnie i coś zauważyli. Wreszcie psychiatra siedzący po lewej stronie zauważył:
  - Cóż za całkowite zanurzenie się w tej postaci. Prawdopodobnie czytał i czytał książki o Henrym Smithie nie raz.
  - Tak, sam widziałem ten serial. Trudno tu nie zwariować.
  Siedzący pośrodku psychiatra, pułkownik FSB na pół etatu, zapytał:
  - OK, rozumiemy, w końcu dobro zwyciężyło. Twoja historia jest znana prawie całemu światu i nie jest interesujące opowiadać ją ponownie. Powiedz mi lepiej, dlaczego i jak znalazłeś się w Moskwie.
  - Co, jestem w Moskwie?
  - Nie, w Londynie!
  Henryk szeroko otworzył oczy.
  - Zawsze marzyłem o odwiedzeniu stolicy Rosji. Czy to prawda, że niedźwiedzie polarne spacerują po Placu Czerwonym?
  Psychiatra siedzący po prawej stronie zapalił papierosa i odpowiedział:
  - Myślę, że zostaniesz tu na dłużej. Można zobaczyć nasze niedźwiedzie. A teraz pytanie. Co jest cięższe, uran czy cyna?
  - Bardziej trafne byłoby pytanie, czyja gęstość właściwa jest większa? Oczywiście, że uran.
  - Zgadza się, jaka jest głębokość największej depresji na ziemi?
  - Jeśli masz na myśli Rów Maryjski, to jedenaście kilometrów dwadzieścia jeden metrów.
  "To dobrze, ale ile wynosi 12345 pomnożone przez 12345?" - zapytał psychiatra po lewej stronie.
  - 152399025 - Bez wahania odpowiedział Henry Smith.
  Lekarz spojrzał na kartkę papieru i uśmiechnął się.
  - Prawidłowy! Kto odkrył Amerykę?
  - Uważa się, że to Krzysztof Kolumb, nazwany na cześć Amerigo Vespucciego, a Wikingowie wypłynęli na Grenlandię i Kanadę już w X wieku.
  - Zgadza się, młody człowieku. Kto odkrył teorię względności?
  - Alberta Einsteina. To prawda, że \u200b\u200bw tym samym czasie polegał na pracy...
  - Wystarczająco!
  - Jest bardziej interesujące pytanie: co robiłeś, zanim tu trafiłeś?
  Henryk zawahał się.
  - Nie uwierzysz! Uratowałem Ziemię! W jego stronę pędził ogromny statek kosmiczny; chciał wystrzelić rakiety termokwarkowe, każda o mocy dziesięciu miliardów Hiroszima. To wystarczy, aby z Ziemi pozostały tylko szczątki.
  - A co, tak potężna broń może istnieć? - Psychiatra ożywił się.
  - Tak, ta broń ma już milion lat, jest niezwykle potężna, oparta na procesie fuzji kwarków. Svetlana Krasnova nie wyjaśniła mi szczegółów, ale...
  - Swietłana Krasnowa? Kto to jest?
  - Z oddziału ZPR, rozpoznanie gwiezdno-przestrzenne. Jej gigantyczne imperium zlokalizowane jest w równoległym wszechświecie.
  - Czy ona jest piękna?
  - Bardzo, po prostu bajecznie uroczy. Muszę przyznać, że wszystkie Twoje Miss Universe nie mogą się z nią równać.
  Psychiatrzy znów spojrzeli po sobie znacząco.
  - Erotomania i zaabsorbowanie seksualne. - Powiedział jeden z nich.
  Inny zapytał:
  -Czy uratowałeś Ziemię?
  - Oczywiście, inaczej nie rozmawiałbyś ze mną. Twoje istnienie jest najlepszym dowodem na to, że mówię prawdę.
  - Może chcesz też poprosić o nagrodę Prezydenta Rosji? - zapytał sarkastycznie psychiatra.
  - Nie, o ile nie tłumi demokracji, nie obraża Gruzinów i Czeczenów, bo inaczej jest całkiem dobrym człowiekiem.
  - Kogo uratowałeś, tak jak my! - Główny lekarz uśmiechnął się. - Cóż, co dokładnie zrobiłeś?
  - Po pokonaniu wielu zjaw i duchów, a także robotów bojowych przedarliśmy się do centrum komputerowego, a Swietłana próbowała go przeprogramować. W tym samym czasie zaśpiewałem piosenkę; ostatnimi siłami musiałem odeprzeć stworzenie magicznej grozy. Potem wszystko eksplodowało i zniknęło.
  - Rozumiem, kompletny bałagan.
  Trójka luminarzy wypiła kawę, zadała jeszcze kilka pytań i dokończyła swoje filiżanki. Pytali o rodziców, na co chorują, a gdy usłyszeli odpowiedź, tylko pokręcili głowami. Długo pisali w zeszytach, aż w końcu doszli do wniosku.
  - Schizofrenia paranoidalna z zespołem parafernaliowym. Do jego komory obserwacyjnej. Wstrzyknij cztery kostki halopirydolu, porozmawiamy z tym gościem później.
  Henry Smithowi wstrzyknięto do żyły zabójczy lek, młody człowiek stracił przytomność.
  CIĄG DALSZY.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"