Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Чем Святая Православная церковь отличается от остальных церквей и почему Православие самая древняя Христианская вера!

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  ПРАВОСЛА́ВИЕ
  рубрикародственные статьиimage description
  Авторы: Е. А. Пилипенко (Вероучение), А. А. Лукашевич (Богослужение), С. С. Ванеян (Архитектура и изобразительное искусство)
  ПРАВОСЛА́ВИЕ (кальґка с греч. ὀρθοδοξία, букв. - праґвильґное мнеґние), со вреґмён древґней Церкґви обоґзнаґчеґние приґверґженґноґсти к исґпоґвеґдаґнию исґтинґной хриґстиґанґской апоґстольґской веґры в отґлиґчие от ереґсей, опґреґдеґливґшее поґсле разґдеґлеґния церкґвей 1054 конґфесґсиоґнальґное саґмоґимеґноґваґние соґобґщеґстґва вост. церкґвей виґзант. траґдиґции, наґхоґдяґщихґся меґжґду соґбой в догґмаґтич. и саґкраґменґтальґном единґстґве на осґноґве верґноґсти реґшеґниґям Всеґленґских соґбоґров и свяґтоґотеґчеґскоґму преґдаґнию; явґляґетґся, т. о., сиґноґниґмом праґвоґславґной Церкґви.
  
  История
  Исґтоґрия - см. в ст. Хриґстиґанґстґво.
  
  Вероучение
  Исґточґниґкаґми веґроґучеґния в П. явґляґютґся Свяґщенґное Пиґсаґние Ветґхоґго и Ноґвоґго Заґвеґта (Бибґлия) и Свяґщенґное Преґдаґние, храґняґщие исґтиґны Боґжеґстґвенґноґго Отґкроґвеґния и пеґреґжиґваеґмый Церґкоґвью опыт боґгоґобґщеґния. В воґпроґсе о соґотґноґшеґнии Пиґсаґния и Преґдаґния П. изґбеґгаґет всяґкоґго проґтиґвоґпосґтавґлеґния: исґхоґдя из поґниґмаґния Преґдаґния как жизґни Свяґтоґго Дуґха в Церкґви и её жиґвой паґмяґти, праґвоґславґное боґгоґслоґвие отґверґгаґет теґзис проґтесґтанґтизґма о форґмальґном приґориґтеґте Пиґсаґния над Преґдаґниґем, подґчёрґкиґваґет их общґность, обуґсловґленґную внутґриґцерґковґным проґисґхоґжґдеґниґем, и взаиґмоґдоґполґняюґщую цеґлоґстґность.
  
  В хоґде исґтоґрии, отґвеґчая на боґгоґсловґские выґзоґвы, отґцы и учиґтеґли Церкґви поґстеґпенґно выґраґбаґтыґваґли опґреґдеґлеґния по суґщеґстґвенґным воґпроґсам веґры, соґставґляґли исґпоґвеґдаґния, коґтоґрые, буґдуґчи восґприґняґты всеґленґской Церґкоґвью в каґчеґстґве взаґимґно соґгласґных (лат. consensus patrum) и исґтинґных, поґлуґчиґли в П. стаґтус догґмаґтов. В свяґзи с тем, что главґным и неґпоґгреґшиґмым выґраґзиґтеґлем веґроґучиґтельґной исґтиґны в П. счиґтаґетґся соґборґный раґзум всеґленґской Церкґви, осн. и высґшей форґмой её проґвозґглаґшеґния, в отґлиґчие от каґтоґлиґцизґма, приґзнаґётґся тольґко Всеґленґский соґбор. В каґчеґстґве соґборґно приґняґтых учиґтельґных форґмуґлиґроґвок боґгоґотґкроґвенґных осґнов веґры и спаґсеґния догґмаґты в П. неґизґменґны и всеґобґщи. Поґэтоґму преґтенґзии гноґстич. и эзоґтеґрич. толґка на обґлаґдаґние неґкоґтоґрыґми поґсвяґщёнґныґми людьґми осоґбым тайґным знаґниґем, имеюґщим для изґбранґных спаґсиґтельґную сиґлу, отґверґгаґютґся Церґкоґвью как ложґные.
  
  Центр. меґсто в праґвоґславґном веґроґучеґнии заґниґмаґет утґверґждёнґный I и II Всеґленґскиґми соґбоґраґми (325 и 381 соґотґветґстґвенґно) Ниґкео-Конґстанґтиґноґпольґский (Ниґкео-Цаґреґградґский) Симґвол веґры, коґтоґрый исґпоґвеґдуґетґся пеґред приґняґтиґем креґщеґния, за каґжґдой Боґжеґстґвенґной лиґтурґгиґей, в др. моґменґтах боґгоґслуґжеґния и вклюґчён в ежеґдневґные моґлитґвы веґруюґщих. С 7 в. форґмуґлиґровґка Ниґкео-Конґстанґтиґноґпольґскоґго симґвоґла как исґтинґноґго праґвиґла веґры счиґтаґетґся неґпреґложґной. Важґное знаґчеґние имеґют такґже реґшеґния неґкоґтоґрых поґмеґстґных соґбоґров, догґмаґтич. твоґреґния и исґпоґвеґдаґния веґлиґких отґцов Церкґви, текґсты докґтриґнальґноґго хаґракґтеґра, употґребґляеґмые в лиґтурґгич. пракґтиґке. Поґслеґдоґват. изґлоґжеґние праґвоґславґноґго веґроґучеґния предґставґлеґно в каґтеґхиґзиґсах; сисґтеґмаґтиґзаґциґей и толґкоґваґниґем веґроґучиґтельґных исґтин заґниґмаґетґся догґмаґтич. боґгоґслоґвие. В неґразґрывґной свяґзи с веґроґучеґниґем расґсматґриґваґютґся в П. церґковґные каґноґны, явґляюґщиеґся приґлоґжеґниґем догґмаґтов к пракґтич. жизґни хриґстиґанґскоґго обґщеґстґва.
  
  Праґвоґславґное учеґние о Боґге выґраґбаґтыґваґлось в перґвые веґка хриґстиґанґстґва в конґтекґсте споґров о смысґле и соґдерґжаґнии спаґсиґтельґной мисґсии Ииґсуґса Хриґста (см. в статьґях Ариґанґстґво, Моґнарґхиґанґстґво). При этом догґмаґтич. выґскаґзыґваґния о Боґге и Его атґриґбуґтах, имея заґчасґтую утґверґдиґтельґную, каґтаґфаґтич. форґму, в цеґлом ноґсят апоґфаґтиґчеґский, т. е. имґплиґциґруюґщий неґвозґможґность раґциоґнальґноґго опґреґдеґлеґния, хаґракґтер, поґскольґку в П. поґстуґлиґруґетґся принґциґпиґальґная неґпоґстиґжиґмость Боґга для чеґлоґвеґка.
  
  
  Андрей Рублёв. "Спас Вседержитель". Фрагмент. 1410-20-е гг. Третьяковская галерея (Москва).
  Утґверґждая Боґжеґстґвенґность приґшедґшеґго в мир Спаґсиґтеґля (Месґсии-Хриґста), П., как и др. хриґстиґанґские наґправґлеґния, опиґраґетґся на ноґвоґзаґветґные свиґдеґтельґстґва и виґдит в Нём воґплоґщёнґноґго Лоґгоґса, предґвечґноґго Сыґна Боґжия, поґсланґноґго Боґгом Отґцом раґди исґкуґпґлеґния чеґлоґвеґчеґских греґхов (см. Боґгоґвоґплоґщеґние, Роґжґдеґстґво Хриґстоґво). Св. Дух, акґтивґно учаґстґвуюґщий в доґмоґстроиґтельґстґве спаґсеґния и ниґспосґланґный Церкґви от Отґца Хриґстом поґсле Его Восґкреґсеґния (см. Восґкреґсеґние Хриґстоґво) и Возґнеґсеґния в неґбесґную слаґву (см. Возґнеґсеґние Госґподґне), такґже в полґной меґре боґжеґстґвен. На осґноґве боґгоґсловґскоґго синґтеґза ранґнеґхриґстиґанґской (доґниґкейґской) траґдиґции, творґчеґски осуґщеґстґвґлёнґноґго свяґтиґтеґляґми Ваґсиґлиґем Веґлиґким, Гриґгоґриґем Боґгоґслоґвом и Гриґгоґриґем Нисґским, в П. в 4 в. соґборґно утґверґдилґся догґмат о Преґсвяґтой Троиґце (греч. Τριάς) - едиґном по сущґноґсти (οὐσία) и троґичґном в Лиґцах (πρόσωπα ), или Ипоґстаґсях (ὑποστάσεις ), Боґге (триґниґтарґный догґмат, триаґдоґлоґгия). Соґверґшенґная равґноґчеґстґность Боґжеґстґвенґноґсти каґжґдой из Ипоґстаґсей Троиґцы при отґсутґстґвии к.-л. внутр. суґборґдиґнаґции обоґзнаґчаґетґся терґмиґном "едиґноґсущґный" (ὁμοούσιος ). Так, с исґпольґзоґваґниґем боґгоґсловґско-фиґлос. терґмиґноґлоґгич. апґпаґраґта в П. удаґётґся догґмаґтиґчеґски выґраґзить исґтиґну ноґвоґзаґветґноґго Отґкроґвеґния, соґхраґнив при этом верґность моґноґтеиґстич. траґдиґции Изґраиґля, утґверґждаюґщей абґсоґлютґную единґстґвенґность Боґга - суґвеґренґноґго Творґца и Проґмысґлиґтеґля миґра.
  
  Сущґноґстґное и ипоґстасґное единґстґво Троиґцы опґреґдеґляґют такґже единґстґво Её дейґстґвий воґвне: как твоґреґние миґра, так и доґмоґстроиґтельґстґво спаґсеґния - обґщее деґло триеґдиґноґго Боґга. Хаґракґтерґным для П. явґляґетґся предґставґлеґние о неґтварґной Боґжеґстґвенґной энерґгии, коґтоґрая в разл. мноґжеґстґвенґных проґявґлеґниґях обґнаґруґжиґваґет абґсоґлютґно трансґценґдентґную Боґжеґстґвенґную сущґность в тварґном миґре, деґлая её тем саґмым досґтупґной чеґлоґвеґку для энерґгийґноґго приґобґщеґния и тольґко блаґгоґдаґря этоґму имеґнуеґмой и в неґкоґтоґром смысґле поґзнаґваеґмой. Вечґно исґхоґдя из сущґноґсти, энерґгия неґотґдеґлиґма от неё и поґтоґму явґляґет Саґмоґго Боґга. Наиґбоґлее разґвёрґнуґто это учеґние, соґотґветґстґвие коґтоґроґго Преґдаґнию Церкґви быґло подґтверґждеґно конґстанґтиґноґпольґскиґми соґбоґраґми сер. 14 в. и поґслеґдуюґщей реґцепґциґей во всеґленґском П., быґло сфорґмуґлиґроґваґно свт. Гриґгоґриґем Паґлаґмой.
  
  Твоґреґние Боґгом миґра, буґдуґчи воґлеґвым акґтом, энерґгийґным проґявґлеґниґем Творґца, в отґлиґчие от имґмаґнентґных ипоґстасґных взаиґмоґотґноґшеґний, не заґтраґгиґваґет Боґжеґстґвенґной сущґноґсти, что выґраґжаґетґся терґмиґном "твоґреґние из ниґчеґго" (2 Maк. 7:28). Как мир бесґплотґных анґгеґлов, так и маґтеґриґальґный мир во глаґве с чеґлоґвеґком раґдиґкальґно отґличґны от Боґга в сиґлу своґей тварґноґсти, а Бог абґсоґлютґно трансґценґденґтен по отґноґшеґнию к Своеґму твоґреґнию в сиґлу Своґей неґтварґноґсти. При этом краґсоґта и гарґмоґния миґра красґноґреґчиґво свиґдеґтельґстґвуґют о Созґдаґтеґле. Осоґбую пеґчать Творґца неґсёт на сеґбе чеґлоґвеґчеґская приґроґда: в наґдеґлёнґноґсти раґзуґмом, личґной своґбоґдой, бесґсмертґной дуґшой, споґсобґноґстью к дуґховґной жизґни и творґчеґстґву усґматґриґваґетґся обґраз Боґжий в чеґлоґвеґке (ср.: Быт. 1:26-27), слуґжаґщий осґноґваґниґем его диґнаґмич. возґрасґтаґния к боґгоґпоґдоґбию. Одґноґвреґменґная приґнадґлежґность чеґлоґвеґка к миґру веґщеґстґвенґноґму поґзвоґляґет гоґвоґрить о нём как о среґдоґтоґчии твоґреґния, объґеґдиґняюґщем в сеґбе дуґховґное и маґтеґриґальґное наґчаґла миґроґздаґния. Осоґбенґноґсти чеґлоґвеґчеґской приґроґды свяґзаґны с выґсоґким предґнаґзнаґчеґниґем люґдей "обґлаґдать земґлёю" и "влаґдыґчеґстґвоґвать над ней" (Быт. 1:28), возґделыґвать и храґнить рай (Быт. 2:15), т. е. быть соґраґботґниґкаґми Созґдаґтеґля и возґвоґдить чеґрез сеґбя всё твоґреґние к внутр. гарґмоґнии приґродґных сил и двиґжеґний, наґправґляя их к едиґнеґнию с Боґгом. Исґполґнеґнию этой возґлоґженґной на перґвоґчеґлоґвеґка творч. заґдаґчи восґпреґпятґстґвоґваґло его греґхоґпаґдеґние - неґпоґслуґшаґние Боґжиґей воґле (см. Грех перґвоґродґный), приґведґшее к разґлаґду меґжґду влоґженґныґми в чеґлоґвеґка блаґгиґми стремґлеґнияґми (приґродґная воґля) и личґным выґбоґром (гноґмич. воґля). В П. следґстґвиґем греґхоґпаґдеґния чеґлоґвеґка и приґзнаґком греґховґноґго соґстояґния его приґроґды счиґтаґютґся помґраґчеґние в нём обґраза Боґжия и склонґность чеґлоґвеґка ко злу (хоґтя и не оконґчат. утґраґта им своґбоґды воґли, как есґли бы он соґверґшенґно неґспоґсоґбен был жеґлать добґроґго), что деґлаґет неґвозґможґным доґстиґжеґние чеґлоґвеґком поґставґленґных цеґлей и обґнаґруґжиґваґет неґобґхоґдиґмость в исґцеґлеґнии от греґха, т. е. спаґсеґнии.
  
  
  Икона Божией Матери "Душеспасительница" ("Психосострия"). Ок. 1312 - 1325. Галерея икон Национального музея. Охрид (Македония).
  Осуґщеґстґвґлёнґная проґмысґлом Боґжиґим спаґсиґтельґная мисґсия свяґзаґна с приґшеґстґвиґем в мир Хриґста. Виґдя во Хриґсте обґлаґдаюґщее полґноґтой боґжеґстґва Втоґрое Лиґцо Троиґцы, праґвоґславґное веґроґучеґние свиґдеґтельґстґвуґет такґже о полґноґценґной чеґлоґвечґноґсти воґплоґтивґшеґгоґся Сыґна Боґжия. Буґдуґчи безґнаґчальґным Боґгом, Он роґжґдаґетґся в опґреґдеґлёнґный исґтоґрич. моґмент, не преґтерґпеґвая ущерґба для Своґего внутґриґтроґичґноґго быґтия и не утґраґчиґвая Боґжеґстґвенґноґго досґтоґинґстґва, поґлуґчаґет преґчисґтую плоть вследґстґвие девґстґвенґноґго заґчаґтия наиґтиґем Св. Дуґха от Деґвы Маґрии, коґтоґрая имеґнуґетґся в П. Боґгоґроґдиґцей, Маґтеґрью Боґжиґей и Приґсноґдеґвой. Бог стаґноґвитґся во всём, кроґме греґха, поґдобґным чеґлоґвеґку (Евр. 4:15), приґниґмая на Сеґбя свойґстґвенґные чеґлоґвеґку огґраґниґчеґния и неґмоґщи (см. Кеґноґсис). Воґплоґщёнґный Лоґгос усґваиґваґет Сеґбе всё чеґлоґвеґчеґское, так что боґжеґстґвенґная и чеґлоґвеґчеґская приґроґды соґедиґняґютґся в едиґной ипоґстаґси, обґраґзуя едиґноґго Боґгоґчеґлоґвеґка Ииґсуґса Хриґста. IV Всеґленґский соґбор (451) выґраґбоґтал веґроґопґреґдеґлеґние о "неґслитґном, неґразґдельґном, неґразґлучґном и неґизґменґном" обґраґзе едиґнеґния двух есґтеств во Хриґсте, коґтоґрое подґраґзуґмеґваґет взаиґмоґпроґникґноґвеґние и взаиґмоґобґщеґние их свойств. Следґстґвиґем учеґния о двуґприґродґноґсти Ииґсуґса Хриґста (диґфиґзитґстґво) явґляґетґся догґмат о приґсуґщих Ему двух наґхоґдяґщихґся в соґглаґсии приґродґных энерґгиґях и воґлях (диґфеґлитґстґво), приґняґтый VI Всеґленґским соґбоґром (680-681). Соґсуґщеґстґвоґваґние и взаиґмоґдейґстґвие Боґжеґстґвенґной и чеґлоґвеґчеґской приґрод во Хриґсте веґдёт к обоґжеґнию поґследґней и деґлаґет Хриґста Ноґвым Адаґмом. Поґскольґку грех осозґнаґётґся в П. больґшей чаґстью как наґслеґдуеґмая боґлезнь, расґстройґство и исґкаґжеґние изґнаґчальґно блаґгой приґроґды чеґлоґвеґка вследґстґвие праґроґдиґтельґскоґго неґпоґслуґшаґния воґле Боґжиґей, то предґставґлеґние об обо́ґжеґнии чеґлоґвеґчеґской приґроґды отґноґситґся к одґноґму из фунґдам. следґстґвий исґкуґпґлеґния, поґниґмаеґмоґго как "теґраґпевґтиґчеґское", "орґгаґниґчеґское" восґстаґновґлеґние в чеґлоґвеґке споґсобґноґсти к боґгоґобґщеґнию и боґгоґпоґдоґбию. Поґэтоґму, отґвоґдя центр. меґсто в доґмоґстроиґтельґстґве спаґсеґния Страґстям Хриґстоґвым и Креґстґной смерґти Хриґста, П., в отґлиґчие от зап. исґпоґвеґдаґний, не деґлаґет чрезґмерґноґго акґценґта на юриґдич. стоґроґне Его заґмесґтиґтельґной Жертґвы, выґдвиґгаюґщеґго в учеґнии об исґкуґпґлеґнии на перґвый план идею неґобґхоґдиґмоґго адеґкґватґноґго удовґлеґтвоґреґния Боґжеґстґвенґной спраґведґлиґвоґсти за грех (напр., "саґтисґфакґциґонґная теоґрия" Анґсельґма Кенґтерґбеґрийґскоґго). В тайґне исґкуґпґлеґния праґвоґславґная соґтеґриоґлоґгия выґдеґляґет 3 гл. асґпекґта слуґжеґния Хриґста Спаґсиґтеґля: проґроґчеґское (преґпоґдаґние ноґвоґго учеґния и Заґкоґна), перґвоґсвяґщенґниґчеґское (приґнеґсеґние Сеґбя в исґкуґпиґтельґную Жертґву раґди чеґлоґвеґка) и царґское (упґраздґнеґние госґподґства дьяґвоґла и возґглавґлеґние ноґвоґго твоґреґния). См. такґже Хриґстоґлоґгия, Неґстоґриґанґстґво, Моґноґфиґзитґстґво, Моґноґфеґлитґстґво.
  
  
  "Первый Вселенский собор". Икона. 16 в. Монастырь Хиландар. Афон (Греция).
  Плоґды исґкуґпит. подґвиґга Хриґста быґли пеґреґдаґны во Св. Дуґхе обґщиґне апоґстоґлов (см. Пяґтиґдеґсятґниґца). Тем саґмым быґло поґлоґжеґно наґчаґло хриґстиґанґской Церкґви, в коґтоґрой всем веґруюґщим стаґноґвятґся досґтупґныґми дуґховґные даґры и неґтварґные энерґгии, блаґгоґдатґно приґобґщаюґщие чеґлоґвеґка к жизґни Боґга. Так, блаґгоґдаґря Хриґсту, соґедиґнивґшеґму боґжеґстґвенґное и чеґлоґвеґчеґское, и осґвяґщаюґщеґму дейґстґвию Св. Дуґха, Церґковь явґляґетґся двуґприґродґным, боґгоґчеґлоґвеґчеґским орґгаґнизґмом, в коґтоґром исґтоґрич. и неґбесґная, меґтаиґстоґрич. реґальґноґсти обґраґзуґют неґслиґянґное и неґразґдельґное цеґлое: наґстуґпивґшее Царґстґво Боґжие на земґле.
  
  
  Пресс-служба патриарха Московского и всея Руси
  Совершение литургии предстоятелями и представителями поместных православных церквей в г. Ниш 6.10.2013.
  Соґверґшаюґщееґся мноґгоґчисл. споґсоґбаґми изґлияґние осґвяґщаюґщей блаґгоґдаґти с осоґбой сиґлой соґсреґдоґтоґчеґно в церґковґном боґгоґслуґжеґнии, в таґинґстґвах и тайґноґдейґстґвиґях (саґкраґменґтаґлиґях), в коґтоґрых в соґотґветґстґвии с дуґховґно-теґлесґной приґроґдой чеґлоґвеґка неґзриґмое боґгоґобґщеґние осуґщеґстґвґляґетґся поґсредґстґвом разґноґобґразґных саґкральґно-симґвоґлич. и маґтеґриґальґных форм. Для праґвоґславґной саґкраґменґтоґлоґгии, поґниґмаюґщей таґинґстґва как проґникґноґвеґние Боґжеґстґвенґной реґальґноґсти в земґную, явґляґетґся хаґракґтерґным виґдеть в лиґтурґгич. кульґте Церкґви мисґтич. эпиґцентр внутр. обґраґщёнґноґсти и двиґжеґния всеґго твоґреґния к Созґдаґтеґлю и, т. о., дейґстґвенґное наґчаґло эсґхаґтоґлоґгич. преґобґраґжеґния косґмоґса.
  
  В кульґтоґвом мноґгоґобґраґзии осоґбо выґдеґляґютґся 7 таґинств, усґтаґновґленґных (неґпоґсредґстґвенґно или косґвенґно) Саґмим Ииґсуґсом Хриґстом: креґщеґние, миґроґпоґмаґзаґние, Евґхаґриґстия, поґкаяґние, елеґосґвяґщеґние (соґбоґроґваґние), свяґщенґстґво и брак. К важґнейґшим тайґноґдейґстґвиґям отґноґсятґся обґряґды поґстриґга моґнаґшеґскоґго, веґлиґкоґго осґвяґщеґния воґды в праздґник Креґщеґния Госґподґня, осґвяґщеґния храґма, поґгреґбеґния. Свяґщенґстґво имеґет 3 стеґпеґни - диаґконґскую, преґсвиґтерґскую и епиґскопґскую, предґнаґзнаґчеґно в П. тольґко для мужґчин, оно наґдеґляґет споґсобґноґстью к саґкраґменґтальґноґму и учиґтельґноґму слуґжеґнию наґроґду Боґжию, а такґже праґвом управґлеґния обґщиґной. Во всех церґковґных свяґщенґноґдейґстґвиґях гл. тайґноґсоґверґшиґтеґлем и поґдаґтеґлем блаґгоґдаґти явґляґетґся Бог. При этом суґщеґстґвенґным моґменґтом счиґтаґетґся своґбодґное проґизґвоґлеґние, акґтивґное соґдейґстґвие (συνεργία ) возґглавґляеґмых епиґскоґпом или преґсвиґтеґром веґруюґщих. Поґследґнее выґраґжаґетґся гл. обр. в эпиґклеґзе (ἐρίϰλησις ) - неґпреґстанґном моґлитґвенґном обґраґщеґнии к Боґгу, приґзыґваґнии Св. Дуґха и исґпраґшиґваґнии Его осґвяґщаюґщеґго дейґстґвия. Лиґтурґгич. чтеґние фрагґменґтов из Свяґщенґноґго Пиґсаґния, слоґва Боґжия, такґже отґноґситґся в П. к явґлеґнию саґкраґменґтальґноґго поґрядґка.
  
  Центр. меґсто в саґкраґменґтальґной пракґтиґке отґвоґдитґся таґинґстґву Евґхаґриґстии, соґверґшаеґмоґму во вреґмя Боґжеґстґвенґной лиґтурґгии, в коґтоґром по моґлитґве Церкґви хлеб и виґно реґальґно преґлаґгаґютґся, преґсуґщеґстґвґляґютґся дейґстґвиґем Св. Дуґха в Теґло и Кровь Хриґста (Мф. 26:26-28; см. Преґсуґщеґстґвґлеґние). Приґчаґщаґясь осґвяґщёнґным Даґрам Евґхаґриґстии, веґруюґщие наиґтесґнейґшим обґраґзом соґедиґняґютґся с Боґгом (Ин. 6:56-57), стаґноґвятґся "приґчаґстґниґкаґми Боґжеґскоґго есґтеґстґва" (2 Пет. 1:4), ибо во Хриґсте "обиґтаґет вся полґноґта Боґжеґстґва теґлесґно" (Кол. 2:9; см. Приґчаґщеґние). Так, в Евґхаґриґстии Церґковь в полґной меґре явґляґетґся не проґсто соґбґраґниґем верґных, но едиґным Теґлом Хриґстоґвым (ср.: 1 Кор. 10:17), боґгоґчеґлоґвеґчеґским орґгаґнизґмом, Глаґва коґтоґроґго - Сам Спаґсиґтель (Еф. 1:22-23; Кол. 1:18). Евґхаґриґстия ноґсит такґже жертґвенґный хаґракґтер, поґтоґму что в ней бесґкровґным обґраґзом осуґщеґстґвґляґетґся исґкуґпиґтельґная Жертґва Хриґста. Наґряґду с креґщеґниґем и миґроґпоґмаґзаґниґем, Евґхаґриґстия счиґтаґетґся таґинґстґвом, неґобґхоґдиґмым для полґноґценґноґго хриґстиґанґскоґго поґсвяґщеґния и встуґпґлеґния в Церґковь, осґноґвоґпоґлаґгаюґщим усґлоґвиґем личґноґго спаґсеґния и неґбесґноґго блаґженґстґва: "Ииґсус же скаґзал им: исґтинґно, исґтинґно гоґвоґрю вам: есґли не буґдеґте есть Плоґти Сыґна Чеґлоґвеґчеґскоґго и пить Кроґви Его, то не буґдеґте иметь в сеґбе жизґни. Ядуґщий Мою Плоть и пиюґщий Мою Кровь имеґет жизнь вечґную, и Я восґкреґшу его в поґследґний день" (Ин. 6:53-54; ср.: Мк. 16:16).
  
  Предґставґлеґние об осоґбой эккґлеґзиоґлоґгич. роґли Евґхаґриґстии, с апоґстольґских вреґмён приґсуґщее церґковґноґму созґнаґнию, заґпеґчатґлёнґное в Свяґщенґном Пиґсаґнии и твоґреґниґях отґцов Церкґви, быґло заґноґво отґкрыґто и пеґреґосґмысґлеґно в праґвоґславґном боґгоґслоґвии 20 в. Наиґбоґлее полґно евґхаґриґстич. эккґлеґзиоґлоґгия разґраґбоґтаґна в труґдах рус. проґтоґпресґвиґтеґров эмигґраґции Ниґкоґлая Афаґнасьґеґва и Алекґсанґдґра Шмеґмаґна, греч. митр. Иоґанґна (Зиґзиуґлаґса) (р. 1931). Соґгласґно этоґму учеґнию, евґхаґриґстич. обґраз суґщеґстґвоґваґния Церкґви имеґет осґноґвоґпоґлаґгаюґщее знаґчеґние для всех стоґрон её жизґни, приґдаґёт смысл её иеґрарґхич. струкґтуґре и опґреґдеґляґет каґнонич. устґройґстґво. Буґдуґчи поґстоґянґным мисґтич. воґзобґновґлеґниґем Тайґной веґчеґри Хриґста и Его учеґниґков, каґжґдое евґхаґриґстич. соґбґраґние хриґстиґан есть тоґжґдеґстґвенґное проґявґлеґние едиґной, неґдеґлиґмой Евґхаґриґстии, предґстоґявґшим на коґтоґрой был Спаґсиґтель. Соґотґветґстґвенґно каґжґдая Евґхаґриґстия - это акґтуаґлиґзаґция саґмой сущґноґсти Церкґви как реґальґноґго приґсутґстґвия Хриґста и с Ним всей Преґсвяґтой Троиґцы в обґщиґне веґруюґщих. Отґсюґда слеґдуґет такґже, что гл. суть епиґскопґскоґго и преґсвиґтерґскоґго иеґрарґхич. слуґжеґния, неґпреґрывґно пеґреґдаґваеґмоґго во Св. Дуґхе от апоґстоґлов, - в предґстояґнии на Евґхаґриґстии, а форґмиґроґваґние церґковґно-адм. едиґниц опґреґдеґляґетґся объґеґдиґнеґниґем евґхаґриґстич. соґбґраґний воґкруг епиґскоґпа. На этом осґноґваґнии именґно евґхаґриґстич. обґщеґние, а не струкґтурґно-орґгаґниґзац. униґфиґкаґция, скреґпґляеґмая униґверґсальґным авґтоґриґтеґтом и юрисґдикґциґонґным приґмаґтом к.-л. верґховґноґго глаґвы как праґвяґщеґго наґмеґстґниґка Хриґста (ср., напр., эккґлеґзиоґлоґгич. моґдель каґтоґлиґцизґма), приґзнаґётґся в П. перґвоґстеґпенґным приґзнаґком, саґкраґменґтальґным стержґнем и одґним из саґмых суґщеґстґвенґных факґтоґров соґборґноґго единґстґва по обґраґзу Троиґцы, проґявґляеґмоґго среґди авґтоґкеґфальґных праґвоґславґных поґмеґстґных церкґвей. Доґпусґкаеґмое в П. поґняґтие перґвенґстґва осґмысґляґетґся эккґлеґзиоґлоґгиґчеґски лишь как перґвенґстґво в любґви и чесґти среґди равґных, за коґтоґрым не приґзнаґётґся юриґдич. полґноґмоґчий исґпольґзоґваґния влаґсти в преґдеґлах каґноґнич. граґниц др. авґтоґкеґфальґных поґмеґстґных церкґвей.
  
  Т. о., единґстґво Евґхаґриґстии и блаґгоґдаґти Св. Дуґха слуґжит заґлоґгом единґстґва, свяґтоґсти, апоґстоґличґноґсти и соґборґноґсти Церкґви. Счиґтая П. полґноґтою церґковґной исґтиґны и веґры, праґвоґславґная эккґлеґзиоґлоґгия в то же вреґмя не отґриґцаґет опґреґдеґлёнґноґго дейґстґвия блаґгоґдаґти и элеґменґтов свяґтоґсти в преґдеґлах др. хриґстиґанґских конґфесґсий. Не выґноґся "суґда о меґре соґхранґноґсти или поґвреґжґдёнґноґсти блаґгоґдатґной жизґни в иноґслаґвии, счиґтая это тайґной Проґмысґла и суґда Боґжия", праґвоґславґная Церґковь поґлаґгаґет криґтеґриґем опґреґдеґлеґния отґноґшеґния к иноґславґным конґфесґсиґям "стеґпень соґхранґноґсти веґры и строя Церкґви и норм дуґховґной хриґстиґанґской жизґни" (Осґновґные принґциґпы отґноґшеґния Рус. праґвоґславґной церкґви к иноґслаґвию. 1.17). На этом осґноґваґнии моґгут приґзнаґватьґся неґкоґтоґрые таґинґстґва (креґщеґние, миґроґпоґмаґзаґние, свяґщенґстґво), праґвильґно соґверґшёнґные вне преґдеґлов П. Конґстаґтаґция "неґкоеґго неґполґноґго обґщеґния" с отґдеґливґшиґмиґся от П. соґобґщеґстґваґми слуґжит заґлоґгом наґдеґжґды на восґсоґедиґнеґние (Там же. 1.15), а учаґстие праґвоґславґной Церкґви в экуґмеґнич. диаґлоґгах (см. Экуґмеґнизм) объґясґняґетґся мисґсиоґнерґской неґобґхоґдиґмоґстью свиґдеґтельґстґва о полґноґте исґтиґны на этом пуґти.
  
  Досґтиґжеґние личґной праґведґноґсти такґже имеґет в П. важґное соґтеґриоґлоґгич. знаґчеґние, явґляґясь поґкаґзаґтеґлем дейґстґвиґтельґноґго усґвоеґния каґжґдым чеґлоґвеґком плоґдов исґкуґпиґтельґной голґгофґской Жертґвы. При этом этиґка ниґкоґгда не поґлуґчаґет стаґтуґса саґмоґдовґлеюґщей, инґдиґвиґдуґальґно ориґенґтиґроґванґной дисґциґпґлиґны, но осґмысґляґетґся в неґразґрывґной свяґзи веґруюґщеґго с жизґнью в Церкґви, с акґтивґным учаґстиґем в её мисґсиоґнерґской, лиґтурґгич. и асґкеґтич. пракґтиґке. Праґвоґславґное веґроґучеґние отґриґцаґет абґсоґлютґную преґдоґпреґдеґлёнґность чеґлоґвеґка не тольґко к вечґной поґгиґбеґли, но и к спаґсеґнию (см. Преґдоґпреґдеґлеґние). Поґлуґчая от Боґга при встуґпґлеґнии в Церґковь блаґгоґдатґную своґбоґду и возґможґность саґмоґопґреґдеґлеґния к блаґгу, креґщёґные приґзваґны предґприґниґмать неґпреґстанґные воґлеґвые и моґлитґвенґные усиґлия к досґтиґжеґнию добґроґдеґтеґли, ибо "Царґстґво Неґбесґное сиґлою беґрётґся" (Мф. 11:12). Плоґдом борьґбы со страґстяґми и очиґщеґния сердґца от греґха должґно стать, по праґвоґславґноґму учеґнию, не отґвлеґчёнґное нравґстґвенґное соґверґшенґстґво, но обґреґтеґние хриґстиґанґской свяґтоґсти: преґобґраґжеґние чеґлоґвеґка в ноґвую тварь, в ноґвоґго Адаґма по обґраґзу Хриґста, "стяґжаґние Свяґтоґго Дуґха" (по выґраґжеґнию прп. Сеґраґфиґма Саґровґскоґго), обоґжеґние. Подґтверґждёнґный как мноґгоґчисл. приґмеґраґми праґведґноґсти в мирґской жизґни, так и в осоґбенґноґсти моґнаґшеґским опыґтом "умґноґго деґлаґния" и "добґроґтоґлюґбия" (фиґлоґкаґлии), доґстигґшим преґдельґных выґсот в исиґхазґме, этот путь приґзнан в П. факґтиґчеґски единґстґвенґным исґтинґным пуґтём веґруюґщеґго к внутр. соґзерґцаґнию Боґга, к личґной встреґче с Ним, и, знаґчит, к подґлинґноґму боґгоґпоґзнаґнию и спаґсеґнию чеґлоґвеґка.
  
  В 8-9 вв. в рамґках праґвоґславґной хриґстоґлоґгии поґлуґчиґло догґмаґтич. обосґноґваґние икоґноґпоґчиґтаґние, явґляюґщееґся в П. неґотъґемґлеґмым элеґменґтом лиґтурґгич. кульґта и чаґстґноґго блаґгоґчесґтия. Боґгоґсловґскую поґлеґмиґку с икоґноґборґчеґстґвом возґглавґляґли в разґное вреґмя прп. Иоґанн Даґмаґскин и прп. Феоґдор Стуґдит. Церґковґное суґжґдеґние по этоґму воґпроґсу быґло выґнеґсеґно VII Всеґленґским соґбоґром в 787. Исґтинґный смысл поґчиґтаґния икон коґреґнитґся в факґте Боґгоґвоґплоґщеґния и в праґвоґславґном учеґнии об обґраґзе как о виґзуґальґном реґпреґзенґтанґте, предґстаґвиґтеґле изоґбраґжёнґноґго проґтоґтиґпа, усґтаґнавґлиґваюґщем, одґнаґко, реґальґную дуґховґную связь меґжґду проґобґраґзом и тем, кто на обґраз взиґраґет. Поґэтоґму обґраґзу возґдаґётґся честь в той меґре, в каґкой проґявґляґетґся и осуґщеґстґвґляґетґся моґлитґвенґное поґклоґнеґние изоґбраґжёнґноґму на нём чеґрез приґзыґваґние его наґчерґтанґноґго на икоґне имеґни. Как глаґсит опґреґдеґлеґние VII Всеґленґскоґго соґбоґра, "поґклоґняюґщийґся икоґне поґклоґняґетґся ипоґстаґси изоґбраґжёнґноґго на ней".
  
  Счиґтая, что изоґбраґжеґние Боґга стаґло возґможґно вследґстґвие Его воґчеґлоґвеґчеґния во Хриґсте, праґвоґславґное веґроґучеґние утґверґждаґет заґконґную возґможґность и спаґсиґтельґную цеґлеґсоґобґразґность Его икоґны, а такґже икон тесґно свяґзанґных с Ним личґноґстей - Боґгоґроґдиґцы, анґгеґлов и свяґтых, поґскольґку они споґсобґстґвуґют паґмяґти о Боґге и любґви к Неґму. При этом в П. как терґмиґноґлоґгиґчеґски, так и пракґтиґчеґски чётґко разґдеґляґетґся, с одґной стоґроґны, поґдоґбаюґщее единґстґвенґно Боґжеґстґву поґклоґнеґние как кульґтоґвое слуґжеґние (λατρεία ) и, с друґгой - "поґчиґтаґтельґное поґклоґнеґние" (προσϰύνησις ), возґдаґваеґмое икоґнам.
  
  В этой же плосґкоґсти леґжит предґставґлеґние о кульґте свяґтых и поґчиґтаґнии их моґщей. Укаґзыґвая на неґпреґхоґдяґщее единґстґво бесґсмертґной дуґши и бренґноґго теґла, праґвоґславґная анґтроґпоґлоґгия гоґвоґрит о боґгоґданґной цеґлоґстґноґсти чеґлоґвеґка, имеюґщей следґстґвиґем глуґбинґную взаиґмоґсвяґзанґность его дуґховґноґго и теґлесґноґго опыґта, так что маґтеґриґальґное в чеґлоґвеґке слуґжит неґотъґемґлеґмой соґставґляюґщей и реґальґно-симґвоґлич. выґраґжеґниґем его личґноґсти и буґдет восґстаґновґлеґно Боґгом в день всеґобґщеґго восґкреґсеґния.
  
  
  Дионисий. "О тебе радуется". Фреска собора Рождества Богородицы Ферапонтова монастыря. 1502.
  Осоґбое поґчиґтаґние в П. Деґвы Маґрии, Её исґклюґчит. поґлоґжеґние как преґчисґтой Маґтеґри Боґжиґей, "Ноґвой Евы", Цаґриґцы Неґбесґной поґлуґчаґет веґроґучиґтельґное опґравґдаґние тольґко в неґпоґсредґстґвенґной свяґзи с доґмоґстроиґтельґстґвом спаґсеґния и Жертґвой Сыґна Боґжия. Не отґриґцая заґслуг и выґсоґчайґшеґго чеґлоґвеґчеґскоґго подґвиґга Боґгоґроґдиґцы, явивґшей приґмер глуґбоґчайґшей веґры, саґмоґотґверґженґной жизґни в соґотґветґстґвии с воґлей Боґжиґей, личґной неґпоґрочґноґсти и свяґтоґсти, праґвоґславґная маґриоґлоґгия изґбеґгаґет догґмаґтич. поґлоґжеґний, наґдеґляюґщих Её сверхъґесґтеґстґвенґныґми приґвиґлеґгияґми и обґнаґруґжиґваюґщих паґралґлеґли к исґкуґпиґтельґным деяґниґям Хриґста, как, напр., каґтоґлич. догґмат неґпоґрочґноґго заґчаґтия, т. е. осґвоґбоґжґдеґния Маґрии от перґвоґродґноґго греґха ещё до Боґгоґвоґплоґщеґния и Креґстґной жертґвы Хриґста, или проґявґляюґщаяґся в каґтоґлич. боґгоґслоґвии тенґденґция предґстаґвить Её в роґли "соґисґкуґпиґтельґниґцы". Форґмальґно не догґмаґтиґзиґруя теґлесґноґго взяґтия Боґгоґроґдиґцы в неґбесґную слаґву, П. лиґтурґгиґчеґски пеґреґжиґваґет тайґну Её блаґженґноґго Усґпеґния и свиґдеґтельґстґвуґет о нём как о есґтеств. конґчиґне, одґнаґко в таґкой стеґпеґни преґисґполґненґной обиґлиґем любґви и сиґлы Боґжиґей, что смерть и тлеґние не имеґли ниґкаґкой возґможґноґсти удерґжать Маґрию в своґей влаґсти. Пеґреґход Боґгоґроґдиґцы к вечґноґму быґтию явґляґет исґклюґчит. приґмер реґальґноґсти исґкуґпґлеґния, соґверґшёнґноґго Хрисґтом, и наґчаґла ноґвой эры встуґпаюґщеґго в сиґлу Царґстґва Боґжия.
  
  Полґное, всеґобґщее и оконґчат. исґполґнеґние Боґжеґстґвенґноґго заґмысґла о судьґбах миґра и чеґлоґвеґка опиґсыґваґетґся в эсґхаґтоґлоґгии. Поґскольґку явґлеґние Боґга во плоґти восґприґниґмаґетґся в П. как центр. соґбыґтие свяґщенґной исґтоґрии, как неґпоґвтоґриґмое осуґщеґстґвґлеґние всех проґроґчеств и ожиґдаґний, как наґстуґпґлеґние Царґстґва Неґбесґноґго, вся жизнь Церкґви уже наґполґнеґна эсґхаґтоґлоґгич. соґдерґжаґниґем, в коґтоґром реґшаюґщим явґляґетґся приґсутґстґвие Боґжие меґжґду Его Перґвым и Втоґрым приґшеґстґвиґем (паґруґсия). Ожиґдаґние конґца исґтоґрии, всеґобґщеґго восґкреґсеґния мёртґвых и всеґобґщеґго поґследґнеґго Суґда (Страшґноґго суґда) соґпряґжеґно с предґставґлеґниґем о соґверґшаюґщемґся чаґстґном суґде: по отґдеґлеґнии от теґла поґсле смерґти дуґше опґреґдеґляґетґся вид суґщеґстґвоґваґния в соґотґветґстґвии с деґлаґми и обґраґзом жизґни чеґлоґвеґка. В П. нет учеґния об осоґбом месґте очиґщеґния душ, чисґтиґлиґще, одґнаґко доґпусґкаґетґся возґможґность изґмеґнеґния заґгробґной учаґсти по моґлитґвенґноґму хоґдаґтайґстґву свяґтых и веґруюґщих. Поґсле всеґобґщеґго поґследґнеґго Суґда, коґтоґроґму буґдет предґшеґстґвоґвать соґедиґнеґние душ с неґтленґныґми теґлаґми, к.-л. изґмеґнеґние чеґлоґвеґчеґских суґдеб буґдет неґвозґможґно, поґскольґку проґизойґдёт оконґчат. разґдеґлеґние доґбґра и зла (ср.: Мф. 25:46). Отґвергґнув на V Всеґленґском соґбоґре (553) учеґние Ориґгеґна о всеґобґщем спаґсеґнии, праґвоґславґная Церґковь доґпусґкаґет для неґжеґлаюґщих поґкаґятьґся и верґнутьґся в лоґно боґжеґстґвенґной любґви грешґниґков "втоґрую смерть" (Откр. 20:14), т. е. полґное забґвеґние Боґжие, и, как следґстґвие, вечґные адґские страґдаґния. Спаґсёнґным праґведґниґкам угоґтоґваґно неґпреґстанґное блаґженґстґво исґтинґноґго боґгоґпоґзнаґния в Царґстґве Отґца, в преґобґраґжёнґном миґре, коґгда "Сам Сын поґкоґритґся Поґкоґривґшеґму всё Ему" и "буґдет Бог всё во всём" (1 Кор. 15:28). Вреґмеґна и сроґки поґследґних соґбыґтий не отґкрыґты, они - суґвеґренґные деяґния соґкроґвенґноґго проґмысґла и воґли Боґжиґей.
  
  Структура и административное устройство
  Струкґтуґра и адґмиґниґстґраґтивґное устґройґстґво - см. в ст. Поґмеґстґная церґковь.
  
  Аскетическая практика
  Досґтиґжеґние цеґли хриґстиґанґской жизґни - обоґжеґния, свяґтоґсти предґпоґлаґгаґет борьґбу чеґлоґвеґка со своиґми страґстяґми и греґховґныґми приґвычґкаґми. Эта борьґба соґверґшаґетґся во взаиґмоґдейґстґвии блаґгоґдаґти Боґжиґей и чеґлоґвеґчеґской воґли. В Ноґвом Заґвеґте, в труґдах отґцов и учиґтеґлей Церкґви обосґноґвыґваґетґся дейґстґвенґная неґобґхоґдиґмость моґлитґвы, поґста, возґдерґжаґния, неґстяґжаґния, поґкаяґния, миґлоґсерґдия и др. добґроґдеґтеґлей как средств на пуґти обоґжеґния. Для выґраґботґки форм и мер асґкеґзы в П. преґдуґсмотґрен инґстиґтут дуґховґниґчеґстґва - веґдеґние дуґховґной жизґни под руґкоґводґстґвом опытґноґго свяґщенґниґка-дуґховґниґка. Осоґбой форґмой асґкеґтич. пракґтиґки явґляґетґся моґнаґшеґстґво. См. такґже Асґкеґтизм, Асґкеґтиґка.
  
  Богослужение
  В исґтоґрии разґвиґтия праґвоґславґноґго боґгоґслуґжеґния усґловґно выґдеґляґютґся: ранґний пеґриґод - 1-3 вв.; пеґриґод с 4 до 9-10 вв.; пеґриґод с 9-10 вв. до соґвреґменґноґсти.
  
  Осн. исґточґниґкаґми о ранґнеґхриґстиґанґском боґгоґслуґжеґнии 1-3 вв. явґляґютґся Ноґвый Заґвет, твоґреґния отґцов и учиґтеґлей Церкґви, лиґтурґгиґко-каґноґнич. паґмятґниґки (Апоґстольґское преґдаґние, Апоґстольґские поґстаґновґлеґния, Диґдаґхэ, Диґдаґскаґлия св. апоґстоґлов и др.). Неґбольґшое коґлиґчеґстґво исґточґниґков не поґзвоґляґет поґлуґчить полґное предґставґлеґние о боґгоґслуґжеґнии этоґго пеґриоґда. Для неґго хаґракґтерґно разґноґобґраґзие боґгоґслуґжебґных траґдиґций и каґленґдарґных сисґтем, при этом заґтрудґниґтельґно отґдеґлить боґгоґслуґжеґние вост. часґти Церкґви от боґгоґслуґжеґния на Заґпаґде. Перґвоґнаґчальґно хриґстиаґне могґли приґниґмать учаґстие в иуґдейґском храґмоґвом боґгоґслуґжеґнии (до разґруґшеґния Иеґруґсаґлимґскоґго храґма в 70), в свяґзи с этим в праґвоґславґном боґгоґслуґжеґнии суґщеґстґвуґет мноґго заґимґстґвоґваґний из иуґдейґскоґго боґгоґслуґжеґния: чтеґние книг Ветґхоґго Заґвеґта, струкґтуґра моґлитв, неґкоґтоґрые пеґреґосґмысґленґные праздґниґки и симґвоґлиґка. В ранґний пеґриґод сфорґмиґроґваґлись чиґноґпосґлеґдоґваґния осн. таґинств - Евґхаґриґстии, креґщеґния, миґроґпоґмаґзаґния. Был усґтаґновґлен гл. праздґничґный день неґдеґли - восґкреґсеґнье, 1-й день поґсле субґбоґты, праздґничґноґго дня у иуґдеґев. В восґкресґный день веґруюґщие соґбиґраґлись вмеґсте для учаґстия в Евґхаґриґстии. Из-за гоґнеґний и пракґтич. отґсутґстґвия храґмов боґгоґслуґжеґния соґверґшаґлись в осн. в доґмах веґруюґщих.
  
  Важґным руґбеґжом в исґтоґрии праґвоґславґноґго боґгоґслуґжеґния явґляґетґся даґроґваґние хриґстиаґнам своґбоґды веґроґисґпоґвеґдаґния при имп. Конґстанґтиґне Веґлиґком (306-337). Боґгоґслуґжеґние стаґло соґверґшатьґся в храґмах, в свяґзи с чем наґчаґли форґмиґроґватьґся принґциґпы саґкральґной арґхиґтекґтуґры, разґвиґватьґся церґковґное пеґние, пояґвиґлись спец. обґлаґчеґния для дуґхоґвенґстґва и т. д. 4-9 вв. хаґракґтеґриґзуґютґся как вреґмя униґфиґкаґции боґгоґслуґжеґния с часґтичґным соґхраґнеґниґем лиґтурґгич. разґноґобґраґзия, унасґлеґдоґванґноґго от ранґнеґго пеґриоґда.
  
  Вследґстґвие ценґтраґлиґзаґции церґковґных обґласґтей к 4 в. в вост. часґти Рим. имґпеґрии слоґжиґлись осн. тиґпы боґгоґслуґжеґния, среґди коґтоґрых наиґбольґшее знаґчеґние поґлуґчиґли алекґсанґдґрийґский и вост.-сир. обґряґды, изґвестґны такґже анґтиґохийґский, капґпаґдоґкийґский, арм. обґряґды. В пеґриґод поґсле правґлеґния имп. Конґстанґтиґна Веґлиґкоґго в свяґзи с возґроґжґдеґниґем свяґтынь Иеґруґсаґлиґма осоґбенґное знаґчеґние для Восґтоґка приґобґреґло иеґруґсаґлимґское боґгоґслуґжеґние, а такґже боґгоґслуґжеґние Конґстанґтиґноґпоґля как ноґвой стоґлиґцы имґпеґрии. В это же вреґмя слоґжиґлись свои тиґпы боґгоґслуґжеґния в зап. часґти имґпеґрии (см. в ст. Каґтоґлиґцизм). Разґлиґчия меґжґду "лиґтурґгич. семьґяґми" и тиґпаґми боґгоґслуґжеґния заґклюґчаґютґся в исґпольґзоґваґнии разґных анаґфор (лиґтурґгий), гимґноґграґфии, псалґмов и моґлитв для служб суґточґноґго круґга, разґноґго расґпреґдеґлеґния чтеґний Свяґщенґноґго Пиґсаґния в теґчеґние гоґда. В 4 в. слоґжиґлись осн. лиґтурґгии праґвоґславґноґго боґгоґслуґжеґния: лиґтурґгии ап. Иаґкоґва, свт. Ваґсиґлия Веґлиґкоґго, свт. Иоґанґна Злаґтоґусґта, ап. Марґка и др. Боґгоґслуґжебґные чиґны поґлуґчиґли доґполґнит. лиґтурґгич. оформґлеґние, в т. ч. песґноґпеґния для разл. часґтей лиґтурґгии - вхоґда, пеґреґноґса Св. Даґров на преґстол и др. Чиґноґпосґлеґдоґваґние боґгоґслуґжеґния наґчаґли заґпиґсыґвать.
  
  В свяґзи с тем, что в Иеґруґсаґлиґме мноґжеґстґво мест свяґзаґно с земґной жизґнью Ииґсуґса Хриґста, боґгоґслуґжеґние в этом гоґроґде стаґло вклюґчать в сеґбя разл. проґцесґсии для пеґреґхоґда от одґноґго знаґчиґмоґго месґта к друґгоґму. Этот тип боґгоґслуґжеґния поґлуґчил назв. стаґциоґнальґноґго. Со вреґмеґнем стаґциоґнальґное боґгоґслуґжеґние усґтаґноґвиґлось и в неґкоґтоґрых др. гоґроґдах, в т. ч. в Конґстанґтиґноґпоґле.
  
  К 4-5 вв. отґноґситґся усґтаґновґлеґние ряґда хриґстиґанґских праздґниґков (напр., Роґжґдеґстґво Хриґстоґво), траґдиґции соґблюґдать Веґлиґкий пост и др. Опґреґдеґлеґниґем I Всеґленґскоґго соґбоґра (325) быґло униґфиґциґроґваґно праздґноґваґние Пасґхи. На проґтяґжеґнии 5-9 вв. проґдолґжаґлось форґмиґроґваґние праґвоґславґноґго меґсяґцеґслоґва пуґтём поґполґнеґния его ноґвыґми праздґниґкаґми и днями поминовения свяґтых, к 9 в. все дни гоґда окаґзаґлись соґотґнеґсеґны с теґми или иныґми праздґниґкаґми.
  
  С 4 в. осоґбое меґсто в праґвоґславґном боґгоґслуґжеґнии разґных тиґпов заґниґмаґет моґнаґшеґское боґгоґслуґжеґние разл. обґласґтей - егиґпетґское, паґлеґстинґское и др. В дальґнейґшем осоґбенґноґсти моґнаґшеґскоґго боґгоґслуґжеґния окаґзаґли влияґние на праґвоґславґное боґгоґслуґжеґние в цеґлом.
  
  
  Текст литургии святителя Иоанна Златоуста. 11-12 вв. Библиотека Ватикана. Собрание греческих рукописей Борджиа.
  Архив "Православной энциклопедии"
  В свяґзи с муґсульм. заґвоеґваґнияґми 7-9 вв. мн. лиґтурґгич. траґдиґции осґлабґли, лиґтурґгич. траґдиґции Иеґруґсаґлиґма (Паґлеґстиґны) и Конґстанґтиґноґпоґля стаґли явґно преґобґлаґдать. Это споґсобґстґвоґваґло ноґвоґму этаґпу униґфиґкаґции праґвоґславґноґго боґгоґслуґжеґния, наґчавґшеґмуґся в 8-9 вв. На осґноґве конґстанґтиґноґпольґской и паґлеґстинґской лиґтурґгич. траґдиґций был выґраґбоґтан ноґвый тип боґгоґслуґжеґния, соґедиґнивґший черґты обоґих обґряґдов. Больґшое учаґстие на наґчальґном этаґпе этоґго проґцесґса приґняґли моґнаґхи конґстанґтиґноґпольґскоґго Стуґдийґскоґго моґнаґстыґря во глаґве с прп. Феоґдоґром Стуґдиґтом, поґэтоґму этот проґцесс иноґгда наґзыґваґетґся "стуґдийґским синґтеґзом". На его разґных этаґпах важґную роль игґраґли такґже лиґтурґгиґсты Маґлой Азии. Этот тип боґгоґслуґжеґния и доґныґне приґнят во всех праґвоґславґных поґмеґстґных церкґвах (древґние лиґтурґгич. обыґчаи, напр., Алекґсанґдґрийґской праґвоґславґной церкґви соґхраґняґютґся ныґне в боґгоґслуґжеґнии Коптґской церкґви и Эфиґопґской церкґви). В паґлеґстинґско-конґстанґтиґноґпольґском тиґпе боґгоґслуґжеґния исґпольґзуґетґся иеґруґсаґлимґский Чаґсоґслов (служґбы суґточґноґго круґга), Псалґтирь деґлитґся на 20 каґфизм, часґти Свяґщенґноґго Пиґсаґния (преґжґде всеґго Еванґгеґлие и Апоґстол) чиґтаґютґся в соґотґветґстґвии с тем поґрядґком, коґтоґрый был приґнят в конґстанґтиґноґпольґской поґслеґикоґноґборч. пракґтиґке. Соґверґшаґютґся 3 лиґтурґгии - свт. Иоґанґна Злаґтоґусґта (наиґбоґлее часґто), свт. Ваґсиґлия Веґлиґкоґго и свт. Гриґгоґрия Двоеґслоґва (Преґжґдеґосґвяґщенґных Даґров). Корґпус свяґщенґнич. моґлитв веґчерґни и утґреґни взят из конґстанґтиґноґпольґской пракґтиґки и приґспоґсобґлен к суґточґноґму круґгу по иеґруґсаґлимґскоґму Чаґсоґслоґву. Реґгуґляґтоґром синґтеґзиґроґванґноґго тиґпа боґгоґслуґжеґния стал моґнаґшеґский Тиґпиґкон (см. такґже Моґнаґшеґские усґтаґвы) - снаґчаґла стуґдийґский, поґтом иеґруґсаґлимґский. Т. н. Иеґруґсаґлимґский тиґпиґкон - осн. усґтав совр. праґвоґславґноґго боґгоґслуґжеґния - предґставґляґет соґбой паґлеґстинґскую реґдакґцию Стуґдийґскоґго усґтаґва, выґраґбоґтанґную в 11-12 вв. и расґпроґстраґнивґшуюґся с 13 в. в Виґзанґтии, а заґтем и в др. страґнах, в чаґстґноґсти у юж. слаґвян (14 в.) и на Руґси (15 в.). В рамґках "стуґдийґскоґго синґтеґза" проґизошґло оконґчат. оформґлеґние тоґго круґга боґгоґслуґжебґных книг, коґтоґрый исґпольґзуґетґся в П. доґныґне. В чаґстґноґсти, стуґдийґские гимґноґграґфы созґдаґли полґный круг каґноґнов для всех дней неґподґвижґноґго гоґдоґвоґго круґга, что приґвеґло к форґмиґроґваґнию Миґнеи в её совр. виґде.
  
  На Руґси со вреґмеґни её Креґщеґния (кон. 10 в.) боґгоґслуґжеґние соґверґшаґлось по паґлеґстинґско-конґстанґтиґноґпольґскоґму тиґпу. До 15 в. был приґнят Стуґдийґско-алекґсиґевґский тиґпиґкон (одґна из ранґних реґдакґций Стуґдийґскоґго усґтаґва) и исґпольґзоґваґлись боґгоґслуґжебґные книґги, соґставґленґные в соґотґветґстґвии с треґбоґваґнияґми Стуґдийґскоґго усґтаґва. В 14-15 вв. наґчал расґпроґстраґнятьґся Иеґруґсаґлимґский усґтав, приґняґтый и ныґне. Вмеґсте с пеґреґвоґдом на слав. яз. Иеґруґсаґлимґскоґго усґтаґва был пеґреґвеґдён корґпус боґгоґслуґжебґных книг, соґставґленґный в соґотґветґстґвии с этим усґтаґвом; эти книґги имеґют ряд отґлиґчий в соґстаґве и струкґтуґре от боґгоґслуґжебґных книг стуґдийґскоґго тиґпа. В 16 в. наґчаґло книґгоґпечаґтаґния на Руґси споґсобґстґвоґваґло оконґчат. униґфиґкаґции боґгоґслуґжебґных текґстов. В сер. 17 в. при патґриґарґхе Ниґкоґне быґли проґвеґдеґны лиґтурґгич. реґфорґмы, в реґзульґтаґте чеґго текґсты боґгоґслуґжебґных книг и отґчасґти их соґстав и струкґтуґра быґли отґреґдакґтиґроґваґны и приґвеґдеґны в боґлее близґкое соґотґветґстґвие греч. ориґгиґнаґлу. Часть веґруюґщих, не приґнявґших реґфорґмы, ушґла в расґкол и обґраґзоґваґла разл. соґглаґсия стаґроґобґрядґцев (см. Стаґроґобґрядґчеґстґво), приґдерґжиґваюґщихґся в боґгоґслуґжеґнии доґниґкоґновґских обыґчаґев и текґстов.
  
  В совр. П. боґгоґслуґжеґние вклюґчаґет: чиґноґпосґлеґдоґваґния и песґноґпеґния, орґгаґниґзоґванґные во вреґмеґни; ряд боґгоґслуґжебґных чиґнов с осоґбенґным саґкральґным знаґчеґниґем - таґинґстґва; чиґноґпосґлеґдоґваґния, коґтоґрые моґгут соґверґшатьґся по неґобґхоґдиґмоґсти или жеґлаґнию.
  
  Боґгоґслуґжеґния вреґмеґни деґлятґся на ряд цикґлов, или боґгоґслуґжебґных круґгов: суґточґный, неґдельґный, гоґдоґвой подґвижґный и гоґдоґвой неґподґвижґный. Каґжґдый из боґгоґслуґжебґных круґгов свяґзан с опґреґдеґлёнґныґми боґгоґслуґжебґныґми книґгаґми. Песґноґпеґния, псалґмы, моґлитґвы деґлятґся на неґизґмеґняеґмые и изґмеґняеґмые. Неґизґмеґняеґмые поґвтоґряґютґся каґжґдый день на служґбах суґточґноґго круґга и соґставґляґют их струкґтуґру - это, как праґвиґло, псалґмы и моґлитґвы. Изґмеґняеґмые песґноґпеґния расґпоґлаґгаґютґся меґжґду неґизґмеґняеґмыґми часґтяґми служб и меґняґютґся в заґвиґсиґмоґсти от дня неґдеґли или гоґда - это гл. обр. гимґноґграґфич. песґноґпеґния (стиґхиґры, троґпаґри, каґноґны и др.).
  
  Служґбы суґточґноґго круґга (церґковґный день наґчиґнаґетґся с веґчеґра) свяґзаґны с моґменґтаґми заґхоґда и восґхоґда солнґца (веґчерґня и утґреґня) и восґпоґмиґнаґнияґми опґреґдеґлёнґных соґбыґтий из ноґвоґзаґветґной исґтоґрии: Соґшеґстґвие Св. Дуґха на апоґстоґлов в 3-й час, Расґпяґтие Ииґсуґса Хриґста в 6-й час, Его смерть на Креґсте в 9-й час. Суґточґные служґбы поґмеґщаґютґся в Чаґсоґслоґве.
  
  Неґдельґный (или седґмичґный) круг соґставґляґетґся из лиґтурґгич. тем, или восґпоґмиґнаґний, свяґзанґных с каґжґдым из дней неґдеґли (1-м днём церґковґной неґдеґли счиґтаґетґся восґкреґсеґнье): в восґкреґсеґнье - восґпоґмиґнаґние Восґкреґсеґния Хриґстоґва и паґмять Преґсвяґтой Боґгоґроґдиґцы, в поґнеґдельґник - поґкаґянґная теґма и паґмять неґбесґных сил, во вторґник - поґкаяґние и паґмять св. Иоґанґна Креґстиґтеґля, в среґду и пятґниґцу - проґславґлеґние Креґста и паґмять Преґсвяґтой Боґгоґроґдиґцы, в четґверг - паґмять свяґтых апоґстоґлов и свт. Ниґкоґлая Мирґлиґкийґскоґго, в субґбоґту - паґмять всех свяґтых и поґмиґноґвеґние усопґших. Лиґтурґгич. теґмы дней неґдеґли соґдерґжатґся в песґноґпеґниґях Окґтоиґха - гл. обр. в стиґхиґрах и каґноґнах веґчерґни и утґреґни.
  
  
  Архиерейское благословение за Божественной литургией.
  Новгородская епархия
  Гоґдоґвой подґвижґный круг обґраґзуґетґся воґкруг праздґноґваґния Пасґхи, коґтоґрая быґваґет от 22 марґта (4 апр. н. ст.) до 25 апр. (8 мая н. ст.). День праздґноґваґния Пасґхи опґреґдеґляґетґся по Пасґхаґлии. Пасґха предґваґряґетґся пеґриоґдом Веґлиґкоґго поґста и Страґстґной седґмиґцы, восґкресґные и неґкоґтоґрые др. дни поґста и каґжґдый из дней Страґстґной седґмиґцы свяґзаґны с опґреґдеґлёнґныґми восґпоґмиґнаґнияґми и праздґниґкаґми; песґноґпеґния этоґго пеґриоґда соґдерґжатґся в книґге Триґодь Поґстґная (см. Триґодь Поґстґная и Цветґная). Праздґничґный пеґриґод поґсле Пасґхи такґже свяґзан с опґреґдеґлёнґныґми восґпоґмиґнаґнияґми и праздґниґкаґми (Возґнеґсеґние Госґподґне, Пяґтиґдеґсятґниґца); песґноґпеґния этоґго пеґриоґда поґмеґщеґны в книґге Триґодь Цветґная.
  
  Неґподґвижґный гоґдоґвой круг обґраґзоґван праздґниґкаґми и поминовениями свяґтых, отґмеґчаеґмыґми в опґреґдеґлёнґный день гоґда. Церґковґный год наґчиґнаґетґся с сенґтябґря. Песґноґпеґния в честь праздґниґков и свяґтых поґмеґщаґютґся в Миґнее.
  
  Мноґгие из чиґноґпосґлеґдоґваґний таґинств исґтоґриґчеґски свяґзаґны с лиґтурґгиґей, эти чиґноґпосґлеґдоґваґния поґмеґщеґны в Слуґжебґниґке и Требґниґке.
  
  Среґди чиґноґпосґлеґдоґваґний, соґверґшаеґмых по неґобґхоґдиґмоґсти или жеґлаґнию, - чиґны осґвяґщеґния разл. предґмеґтов, поґслеґдоґваґния моґлебґнов разґноґго тиґпа, поґслеґдоґваґния поґгреґбеґния и др. Эти поґслеґдоґваґния поґмеґщаґютґся, как праґвиґло, в Требґниґке вмеґсте с поґслеґдоґваґнияґми неґкоґтоґрых таґинств (креґщеґния, миґроґпоґмаґзаґния, поґкаяґния, браґка, елеґосґвяґщеґния).
  
  В разґных храґмах (моґнаґстырґских, соґборґных, приґходґских) и в разґных меґстґноґстях боґгоґслуґжеґние моґжет иметь осоґбенґноґсти, влияюґщие на торґжеґстґвенґность и проґдолґжиґтельґность служб. Это моґжет быть свяґзаґно с полґноґтой соґверґшеґния боґгоґслуґжеґния (при боґгоґслуґжеґнии моґжет уменьґшатьґся чисґло песґноґпеґний и псалґмов в служґбе, проґпусґкатьґся наґзиґдаґтельґные чтеґния), с маґнеґрой и скоґроґстью чтеґния, с осоґбенґноґстяґми боґгоґслуґжебґноґго пеґния, коґтоґрое моґжет быть в разґной стеґпеґни проґтяжґным и торґжеґстґвенґным. Как праґвиґло, больґшую проґтяґжёнґность боґгоґслуґжеґние имеґет в моґнаґстырґских храґмах.
  
  Архитектура и изобразительное искусство
  Хуґдож. траґдиґция П. сфорґмиґроґваґлась в Виґзанґтии и поґлуґчиґла расґпроґстраґнеґние на всём ареаґле её кульґтурґноґго влияґния, такґже в Древґней Руґси. Её пеґриоґдиґзаґция траґдиґциґонґно слеґдуґет за проґцесґсаґми в хуґдож. кульґтуґре Виґзанґтии с поґслеґдуюґщим пеґреґхоґдом к др.-рус. и рос. реаґлиґям с выґдеґлеґниґем пеґриоґдов поґствиґзанґтийґскоґго и поґстосґманґскоґго разґвиґтия соґотґветґстґвуюґщих реґгиоґнов.
  
  
  Собор Святого Саввы Освященного в грузинском монастыре Сафара. Кон. 13 в. - ок. 1309. Архитектор Парезасдзе.
  Фото П. С. Павлинова
  Арґхиґтекґтуґра и изоґбраґзит. иск-во восґточґнохриґстиґанґскоґго миґра укоґреґнеґны в ранґнеґхриґстиґанґском хуґдож. опыґте, воґбравґшем мноґгое из анґтичґной арґхиґтекґтоґнич. и виґзуґальґной кульґтуґры, коґтоґрая, одґнаґко, быґла преґломґлеґна сквозь призґму ветґхоґзаґветґноґго и в осоґбенґноґсти еванґгельґскоґго отґноґшеґния к свяґщенґным симґвоґлам, как изоґбраґзиґтельґным, так и проґстранґстґвенґно-арґхиґтекґтоґниґчеґским. Осоґбое вниґмаґние поздґнеґанґтичґной реґлиг. теоґрии и пракґтиґки к мисґтич. опыґту боґгоґобґщеґния опґреґдеґлиґло спеґциґфиґчеґски вост. поґниґмаґние свяґщенґноґго проґстранґстґва и обґразґноґсти, тяґгоґтеюґщее к спиґриґтуаґлиґзаґции и деґмаґтеґриаґлиґзаґции. Хриґстиґанґский Восґток исґпыґтал на сеґбе такґже влияґния приґлеґгаюґщих реґгиоґнов Азии с их осоґбой дуаґлиґстич. реґлиґгиґозґноґстью, что отґраґзиґлось преґжґде всеґго в асґкеґтиґчеґски-неґгаґтивґном отґноґшеґнии к маґтеґриґальґноґсти и теґлесґносґти, проґявґляґясь в эксґпресґсивґно-стиґлиґстич. миґниґмаґлизґме хуґдож. средств. Тем не меґнее паґмять о класґсич. анґтичґно-элґлиґниґстич. проґшлом обуґслоґвиґла поґстоґянґное стремґлеґние восґточґнохриґстиґанґскоґго иск-ва к эмоґциоґнальґно и чувґстґвенґно выґраґженґноґму одуґхоґтвоґреґнию и к дифґфеґренґциґроґванґной форґмальґно-стиґлеґвой сисґтеґме (сложґный коґлоґризм, утонґчёнґная лиґнеґарґность, свеґтоґтеґнеґвые эфґфекґты и т. п.), а такґже реґгуґлярґно поґвтоґряюґщиеґся поґпытґки возґвраґщеґния к анґтичґноґму хуґдож. языґку (т. н. Маґкеґдонґское возґроґжґдеґние, т. н. Паґлеоґлоґговґское возґроґжґдеґние).
  
  
  Фото П. С. Павлинова
  Церковь Святых апостолов в Афинах. Кон. 10 - нач. 11 вв.
  Ранґнеґхриґстиґанґский арґхит. опыт поґстроеґния и оформґлеґния лиґтурґгич. проґстранґстґва, выґраґзивґшийґся в созґдаґнии и расґпроґстраґнеґнии хриґстиґанґскоґго храґма баґзиґлиґкальґноґго тиґпа, в полґной меґре был усґвоґен и П. Осоґбое расґпроґстраґнеґние поґлуґчил ценґтрич. тип церґковґноґго здаґния, восґхоґдяґщий к ранґнеґхриґстиґанґским поґстройґкам (марґтиґриґям, бапґтиґстеґриґям и т. д.), вклюґчая таґкие поґчиґтаеґмые свяґтыґни, как Храм Гроґба Госґподґня в Иеґруґсаґлиґме. Ценґтрич. тип раґно обґрёл симґвоґлич. обосґноґваґние: косґмоґлоґгиґчеґское (круг как обґраз соґверґшенґноґго твоґреґния-косґмоґса), нуґмеґроґлоґгиґчеґское (окґтаґгон как обґраз "восьґмоґго дня"), лиґтурґгиґчеґски-эккґлеґзиоґлоґгиґчеґское (центр. верґтиґкальґная ось проґстранґстґва как обґраз единґстґва земґноґго и неґбесґноґго соґстояґния Церкґви - как знак приґсутґстґвия Хриґста поґсеґреґдиґне церґковґной обґщиґны, соґверґшаюґщей Евґхаґриґстию). В эпоґху Возґроґжґдеґния на Заґпаґде гуґмаґниґстич. арґхит. теоґрия деґлаґла поґпытґки поґвторґно обосґноґвать идеґальґную форґму хриґстиґанґскоґго храґма как именґно ценґтрич. соґоруґжеґния в конґтекґсте реґнесґсансґной меґтаґфиґзиґки и неґопґлаґтоґнич. боґгоґслоґвия. Для восґточґнохриґстиґанґской и осоґбенґно рус. праґвоґславґной траґдиґции этот опыт стал акґтуґальґным в эпоґху класґсиґцизґма. Одґнаґко досґтаґточґно раґно весь симґвоґлизм ценґтрич. соґоруґжеґния встуґпил в проґтиґвоґреґчие с траґдиґциґей проґдольґной ориґенґтаґции всяґкоґго хриґстиґанґскоґго боґгоґслуґжебґноґго проґстранґстґва, что приґмеґниґтельґно к восґточґнохриґстиґанґской сиґтуаґции усуґгуґбиґлось приґсутґстґвиґем спеґциґфиґчеґски имґперґско-обґряґдоґвоґго симґвоґлизґма.
  
  
  Церковь Воскресения Христова на Дебре в Костроме. Сер. 17 в.
  Комґпроґмиссґным реґшеґниґем стал выґраґбоґтанґный хриґстиґанґским Восґтоґком тип куґпольґной баґзиґлиґки (Свяґтой Соґфии храм в Конґстанґтиґноґпоґле). Гл. досґтиґжеґние арґхиґтекґтуґры хриґстиґанґскоґго Восґтоґка - креґстоґво-куґпольґная сисґтеґма со всеґми ваґриґанґтаґми её воґплоґщеґния (храм под тромґпаґми, бесґстолпґный храм и т. д.). Именґно в креґстоґво-куґпольґном храґме эсґтеґтиґчеґски, конґстґрукґтивґно и проґстранґстґвенґно быґли реґшеґны проґблеґмы синґтеґза гоґриґзонґтальґноґго и верґтиґкальґноґго члеґнеґния, обґщей ориґенґтаґции лиґтурґгич. проґстранґстґва, соґотґноґшеґния гл. и втоґроґстеґпенґных комґпарґтиґменґтов, орґгаґниґзоґванґных воґкруг центр. проґстранґстґва, осеґнёнґноґго куґпоґлом и отґкрыґваюґщеґго вид к алґтаґрю. Спеґциґфиґкой храґмоґво-лиґтурґгич. траґдиґции П. слеґдуґет счиґтать выґдеґлеґние и изоґляґцию алґтарґноґго проґстранґстґва при поґмоґщи пеґреґгоґроґдок и даґже осоґбоґго соґоруґжеґния-стеґны, неґсуґщей на сеґбе иконґные обґраґзы, что в др.-рус. зодґчеґстґве приґобґреґло форґмы выґсоґкоґго икоґноґстаґса, наґглядґно отґдеґляюґщеґго алґтарґную часть со свяґщенґстґвом от осґтальґноґго проґстранґстґва с моґляґщиґмиґся.
  
  Боґгоґсловґское обосґноґваґние икоґноґпоґчиґтаґния в П. обґреґло вид заґконґченґной сисґтеґмы в 8-9 вв. в свяґзи с икоґноґборґчеґстґвом. Поґстеґпенґно в виґзант. иск-ве был выґраґбоґтан виґзуґальґно-изоґбраґзит. каґнон, коґтоґрый регґлаґменґтиґроґвал икоґноґграґфию (с разґлиґчеґниґем исґтоґрич., проґобґраґзоґвательґной и симґвоґлич. соґставґляюґщих), праґвиґла комґпоґзиґциґонґно-предґметґных поґстроеґний, а такґже стиґлиґстиґку изоґбраґжеґний с их подґчёркґнуґто усґловґным деґкоґраґтиґвизґмом (предґпочґтеґние цвеґтоґвых плосґкоґстей и лиґнеґарґной орґнаґменґтальґноґсти) и двухґмерґноґстью в соґчеґтаґнии с конґвенґциоґнальґныґми поґзаґми и жесґтаґми. Одґнаґко именґно в виґзант. хуґдож. траґдиґции соґхраґняґютґся элеґменґты элґлиґниґстич. илґлюґзиоґнизґма (осоґбенґно в коґлоґриґстич. поґстроеґниґях и эфґфекґтах) в соґчеґтаґнии с приґзнаґкаґми усґловґной трёхґмерґноґсти проґстранґстґвенґных поґстроеґний и неґкоґтоґрыґми руґдиґменґтаґми анґтичґной эмґпиґрич. перґспекґтиґвы.
  
  
  "Богоматерь" из деисуса. Деталь мозаики вимы Спасского придела церкви Богоматери Паммакаристы (Фетхие-джами) в Константинополе (Стамбул). Ок. 1310.
  Моґнуґменґтальґная жиґвоґпись в траґдиґции П. (фреґска и моґзаиґка) суґщеґстґвуґет в конґтекґсте обґщеґхраґмоґвой виґзуґальґно-проґстранґстґвенґной среґды с её осоґбыґми опґтич. (свеґтоґвыґми), псиґхоґлоґгич. и отґчасґти мисґтиґчеґски-виґзиоґнерґскиґми функґцияґми и эфґфектаґми, коґтоґрые пеґреґжиґваґлись учаґстґниґкаґми боґгоґслуґжеґния как приґобґщеґние к Неґбесґноґму Иеґруґсаґлиґму. Обґщая сисґтеґма моґнуґменґтальґно-изоґбраґзительного деґкоґра подґчиґняґлась едиґной и сквозґной проґграмґме расґпреґдеґлеґния сюґжеґтов и сцен виґзуґальґноґго поґвеґстґвоґваґния, лоґгиґке как вхоґжґдеґния и приґблиґжеґния к алґтарґной часґти ("свяґтая свяґтых"), так и восґхоґжґдеґния от земґных сфер быґтия к неґбесґноґму его изґмеґреґнию (подґкуґпольґное проґстранґстґво).
  
  Осоґбая стоґроґна восґточґнохриґстиґанґской траґдиґции - хуґдож. опыт др.-рус. иск-ва, явґляюґщийґся реґцепґциґей виґзант. хуґдоґжеґстґвенґно-эсґтеґтич. наґслеґдия и одґним из меґстґных ваґриґанґтов его разґвиґтия, заґверґшивґшийґся в 17 в. эксґпеґриґменґтаґми в обґласґти языґка икоґноґпиґсаґния ("жиґвоґпоґдоґбие"), приґблиґжаюґщеґгоґся к обґщеґевґроґпейґскоґму поґниґмаґнию цеґлей и споґсоґбов свяґщенґноґго изоґбраґжеґния. В церґковґном иск-ве Ноґвоґго вреґмеґни в П., в перґвую очеґредь в Росґсии, проґисґхоґдит усґвоеґние досґтиґжеґний зап.-евґроп. стиґлеґвых сисґтем. Элеґменґты илґлюґстґраґтивґноґсти и обґщей лит. поґвеґстґвоґваґтельґноґсти в рамґках соґотґветґстґвуюґщих хуґдож. сисґтем, двиґжеґний и теґчеґний (от баґрокґко и класґсиґцизґма к акаґдеґмизґму до симґвоґлизґма и моґдерґна) опґреґдеґляґет есґли не саґмо рус. праґвоґславґное мышґлеґние и реґлиг. чувґстґво, то его собґстґвенґно эсґтеґтич. и хуґдож. возґможґноґсти в рамґках обґщих поґстуґлаґтов траґдиґциоґнаґлизґма. Акґтуґальґным стаґноґвитґся опыт станґкоґвой карґтиґны с еванґгельґской теґмаґтиґкой, пеґреґосґмысґляеґмой как в конґтекґсте инґдиґвиґдуґальґноґго дуґховґноґго опыґта, так и с ориґенґтаґций на зап.-евґроп. боґгоґслоґвие, преґжґде всеґго бибґлейґское. Факґтиґчеґски отґкрыґтие заґноґво на руґбеґже 19-20 вв. др.-рус. икоґны сдеґлаґло возґможґным обоґгаґщеґние поґстеґпенґно приґхоґдивґшей в упаґдок икоґноґписґной пракґтиґки, споґсобґстґвоґваґло возґроґжґдеґнию реґлиг. эсґтеґтиґки и теоґрии иск-ва.
  
  Совр. соґстояґние праґвоґславґной хуґдож. пракґтиґки хаґракґтеґриґзуґетґся как поґпытґкаґми слеґдоґваґния преґдыґдуґщей траґдиґции с элеґменґтаґми подґраґжат. конґсерґваґтизґма, так и опыґтом пеґреґосґмысґлеґния преґдыґдуґщеґго разґвиґтия икоґноґпиґсаґния, выґраґботґки обґновґлёнґноґго хуґдож. языґка, отґвеґчаюґщеґго акґтуґальґным треґбоґваґниґям церґковґной жизґни и личґноґго блаґгоґчесґтия веґруюґщеґго.
  
  Музыкальная культура
  Муґзыґка П. огґраґниґчиґваґетґся пеґниґем; сигґнальґные инґстґруґменґты коґлоґкол и биґло слуґжат гл. обр. для приґзыґва к боґгоґслуґжеґнию. Пеґние траґдиґциґонґно одґноґгоґлосґное: воґкальґная моґноґдия симґвоґлиґзиґруґет единґстґво моґляґщихґся. Муз. оформґлеґние праґвоґславґноґго боґгоґслуґжеґния восґхоґдит к виґзант. траґдиґции. Древґнейґшие виґды кульґтоґвоґго пеґния - лиґтурґгич. реґчиґтаґтив (чтеґние наґрасґпев) и псалґмоґдия. Боґгоґслуґжеґние могґло вклюґчать элеґменґты лиґтурґгич. драґмы с пеґниґем (чин пещґноґго дейґстґва; см. разґдел о муґзыґке в ст. Виґзанґтия). С 4 в. поґлуґчиґли расґпроґстраґнеґние троґпаґри, в 6-7 вв. выґтесґнивґшие псалґмоґдию. Наґчаґло расґцвеґта виґзант. гимґноґтворґчеґстґва - 5-6 вв., наиґбоґлее изґвестґный авґтор тоґго вреґмеґни - св. Роґман Сладґкоґпеґвец, созґдаґтель конґдаґков. В 7-8 вв. поґлуґчил расґпроґстраґнеґние каґнон, кульґмиґнац. пеґриґод в разґвиґтии коґтоґроґго свяґзан с деяґтельґноґстью свяґтых Анґдґрея Критґскоґго, Иоґанґна Даґмаґскиґна, Косґмы Майґюмґскоґго. Иоґанґну Даґмаґскиґну, поздґнее св. Иоґсиґфу Гимґноґграґфу и др. приґнадґлеґжит больґшая роль в форґмиґроґваґнии Окґтоиґха, в коґтоґром гимґны расґпоґлаґгаґютґся в соґотґветґстґвии с сисґтеґмой осґмоґглаґсия (см. такґже Глас). С 9 в. важґнейґшим ценґтром гимґноґтворґчеґстґва стал Стуґдийґский мон. С 10 в. расґпроґстраґниґлась стиґхиґра. Перґвые соґхраґнивґшиеґся обґразґцы виґзант. церґковґной муґзыґки отґноґсятґся к 10 в. Ноґвый подъґём праґвоґславґноґго муз. исґкусґстґва в 14-15 вв. свяґзан с деяґтельґноґстью св. Иоґанґна Куґкуґзеґля.
  
  Муґзыґка РПЦ унасґлеґдоґваґла от Виґзанґтии сисґтеґму жанґров и соґстав текґстов песґноґпеґний, б. ч. расґпеґвов подґчиґняґетґся сисґтеґме осґмоґглаґсия. В теґчеґние 11-17 вв. госґподґствоґвал знаґменґный расґпев (поґныґне соґхраґняґетґся у стаґроґобґрядґцев). В 15-16 вв. (пеґриґод подъґёґма др.-рус. певч. кульґтуґры) в Моґскґве, Новґгоґроґде и др. гоґроґдах больґшую роль стаґли игґрать певч. шкоґлы, пояґвиґлись больґшой знаґменґный расґпев, пуґтеґвой расґпев, деґмеґстґвенґный расґпев, а такґже мноґгоґгоґлосґное строчґное пеґние. Изґвестґны имеґна расґпевґщиґков 16 в.: браґтья Роґгоґвы - Савґва и Ваґсиґлий (митр. Росґтовґский и Яроґславґский Варґлаґам), Иван Нос, Фёґдор Креґстьґяґнин, Марґкелл Безґбоґроґдый, Исайя Луґкошґко и др. В 17 в. возґникґли ноґвые авґторґские и меґстґные расґпеґвы. С сер. 17 в. под влиґяґниґем укр. и польск. кульґтуґры расґпроґстґраґниґлось мноґгоґгоґлосґное парґтесґное пеґние; среґди авґтоґров боґгоґслуґжебґных песґноґпеґний в этом стиґле - В. Тиґтов. Класґсич. тип рус. дуґховґноґго конґцерґта созґдан во 2-й пол. 18 в. М. С. Беґреґзовґским и Д. С. Бортґнянґским. С нач. 19 в. ценґтґром рус. дуґховґной муґзыґки стаґла Приґдворґная певґчеґская каґпелґла (см. в ст. Санкт-Пеґтерґбургґская акаґдеґмиґчесґкая каґпелґла), поздґнее такґже Сиґноґдальґное учиґлиґще церґковґноґго пеґния в Моґскґве. В 19 в. мноґгоґчисл. дуґховґные конґцерґты, слуґжебґные песґноґпеґния и обґраґботґки (гарґмоґниґзаґции) др.-рус. расґпеґвов созґдаґли А. Ф. Львов, Г. Я. Лоґмаґкин, П. И. Турґчаґниґнов и др., муз. комґпоґзиґции для Церкґви приґнадґлеґжат такґже М. И. Глинґке, М. А. Баґлаґкиґреґву, Н. А. Римґскоґму-Корґсаґкоґву, А. К. Ляґдоґву, А. С. Аренґскоґму и мноґгим др. крупґным комґпоґзиґтоґрам. "Лиґтурґгия Иоґанґна Злаґтоґусґта" и "Всеґнощґное бдеґние" П. И. Чайґковґскоґго - перґвые в рус. церґковґной муґзыґке моґнуґменґтальґные цикґлы, отґлиґчаюґщиеґся единґстґвом стиґля. В кон. 19 - нач. 20 вв. в творґчеґстґве А. Д. Касґтальґскоґго, П. Г. Чесґноґкоґва, А. В. Ниґкольґскоґго, А. Т. Греґчаґниґноґва, М. М. Ипґпоґлиґтоґва-Иваґноґва, В. И. Реґбиґкоґва, Н. Н. Чеґрепґниґна проґявиґлись ноґвые принґциґпы обґраґботґки стаґринґных расґпеґвов: их соґчиґнеґния приґобґреґли черґты, близґкие рус. нар. мноґгоґгоґлоґсию. Верґшиґна разґвиґтия рус. церґковґной муґзыґки - "Всеґнощґное бдеґние" С. В. Рахґмаґниґноґва. Разґвиґтие церґковґно-певч. иск-ва Росґсии быґло преґрваґно Окт. реґвоґлюґциґей 1917, его траґдиґции проґдолґжаґлись рус. муґзыґканґтаґми в эмигґраґции. Возґроґжґдеґние церґковґной муґзыґки в Росґсии (в т. ч. моґноґдии в ряґде храґмов и моґнаґстыґрей РПЦ) - хаґракґтерґная приґмеґта кульґтуґры кон. 20 - нач. 21 вв. Саґмоґстоґят. ветвь рус. праґвоґславґной кульґтуґры - исґкусґстґво коґлоґкольґных звоґнов.
   См. такґже соґотґветґстґвуюґщие стаґтьи в разґдеґле Муґзыґка в тоґме "Росґсия".
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"